W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Műveljük kertjeinket

2007.01.17. 15:09 Tóta W. Árpád

Valóban elkeserítő a magyar politikai kirakat; tök normális, hogy abból a magyar választók fele nem kér. Azt is láttuk, hogy új pártot szülni veszélyes és fájdalmas vajúdással jár. Nem lesz meg holnapra. Mi maradt tehát? Lőjük magunkat a Dunába, vándoroljunk ki, vagy csatlakozzunk a Szcientológia Egyházhoz? Nem, tisztelt hölgyeim és uraim, ennyire nem menthetetlen a helyzet.

Attól még nincs vége a világnak, hogy nem akad a placcon egy vállalható párt. Hiszen nézz csak körül, kedves olvasó! Hiányzik vajon a dolgozószobából egy pártelnök? Nem hiányzik. Kéne az irodába szóvivő? Dehogy kéne. Nem a Magyar Tökéletes Párt hiányzik az életből, egyáltalán nem. Nyilván nem mindegy, hogy elkúrták-e, és emiatt most mennyi a gázár - amit már jó régen fel kellett volna emelni -, de nem ettől trágyadomb az ország. Nem szabad arra várni, hogy majd mégis létrejön az Igazi Párt, és kiássa a hazát a szarból. Nincs megváltás.

A mindennapi életben például az az idegesítő, hogy se városon belül, se interurbán nemigen lehet közlekedni. El van kúrva, persze. De nem az Orbán Viktor tudja helyrerakni, még csak nem is Tarlós István, és persze a legkevésbé Demszky Gábor. Ezen a polgár maga tud csak segíteni. A polgár, aki mondjuk közlekedésmérnöknek tanul, látja a hemzsegő-gagyogó idiótákat, hüledezik az összevissza felfirkantott metróterven. Aztán egyszer csak az asztalra csap, és kérdez. És kíméletlenül belezavarja az inkompetens pöcsöket a zsákutcába, hogy lássa a többi, laikus polgár is, ahogy onnan nyüszítenek, acsarognak és hazudoznak és nevetségessé válnak. Így működik egy civil szervezet; nálunk leglátványosabban és szinte egyedül a VEKE. Most épp a metróprojekt nagyfejű urait fingatják, de úgy, hogy attól előbb-utóbb tele lesz a gatya. Mert nincsenek válaszok, csak kamu van. A király meztelen, a négyes metró meg egy 400 milliárdos faszság.

Ez az, amit csinálni lehet. Nem a nemzet szintjén kell várni a megoldást, mert a makroszint a mikroszintekből áll össze. Ostoba fantasy csupán, hogy a keresztény Magyarország, vagy a kommunisták/zsidók/magukfajták kitiltása, vagy akár az EU-csatlakozás bármit is megold. Nem: az old meg valamit, ha belenyomják a saját szarába az Aba Botond orrát, meg a polgármesterek orrát. Szervezkedni és kérdezni kell, nyilvánosan. Mindenkinek a maga szakterületén. Erre való a szólásszabadság többek közt, nemcsak arra, hogy legyen pornó.

Ma már meg lehet írni. Bárkinek. Ha a kérdések jók, ha a hatalom altisztjei nyilvánvaló hazudozással reagálnak, akkor arra oda fog figyelni az ország. Lám, a VEKE megkapta a publicitást nálunk is, a Magyar Nemzetben, és a Népszabadságban is. Lehet változtatni, lehet büntetni. Nem csak arról szól ez a kurva ország, hogy négyévente kiválasztjuk a legkevésbé undorítót, és rögtön el is szégyelljük magunkat. Arról is, hogy aztán négy évig figyelünk. Nem szellemvasút ez, hogy csak üljünk rajta és féljünk, meg az utolsó kanyarnál sikítsunk egy nagyot a főgonosztól. Persze, hiányzik innen legalább három párt is; a parlamenti demokrácia pártokkal működik. De sokkal inkább az hiányzik, hogy ne a Párttól várjuk, hogy elmosogasson helyettünk.


Címkék: lapszemle közlekedés reform korrupció

164 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr9128937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máskor is mondtam már, most újra javasolom: meg kell alakítani a Semmi Pártot, tagságtalansági igazolványokkal, amelyeknek a fedele pepita (tudniillik, ez az a szín, amit még egyetlen politikai mozgalom sem sajátított ki magának.) Egy anti-pártot, ami görbe tükröt tartana az összes többi párthülye elé, és naponta emlékeztetne mindenkit arra, hogy óvatosan közelítsen minden felé, ami pártpolitika. A Pató Pál azért nem volt jó, mert lusta és impotens. Ez az én pártom hiperaktív lenne, tele nyüzsgöncökkel. Itt a kommentelőkből ki is telne a Központi Bizottság, az összes pártintézménnyel együtt. Tótának is szép pozíciót szánnék, és még sokaknak. Kérem a javaslatokat!
Na jó, de akkor fel kell emelnünk a seggünket. Nem lehetne inkább, hogy itt ücsörögve szidunk mindenkit, azt jobb lesz?
edebácsi: a baj csak az, hogy senki nem néz tükörbe.
A legalább három párt az nem feltétlenül hiányzik, lásd az angolszász példát, nem a pártok száma teszi a működő rendszert - mondjuk ha csak egy van az nem feltétlenül ideális, bár volt olyan is, ahol az is működött (nem a kommunizmusra gondolok, és nem is a Reich-re), hanem a mentalitás.
Várjunk egy pillanatot. Van igazság benne, de VEKE ide vagy oda: megépül-e a "400 milliárdos faszság", vagy sem? Lett-e felelős Combino-ügyben vagy sem?
"Ma már meg lehet írni." Boldogult Antall József mondta az őneki kedves gőgösségével:
"Lám, ezt a kérdést nem tehette volna fel az elmúlt rendszerben".
Ezért választottunk Titeket, kézcsókom (az úri közönség részére, magunk között bazmeg)!
Úgyhogy ne jöjjön senki azzal, hogy hű, de jó, lehet szabadon beszélni. Egyrészt nem lehet, mert elverik a szádat, azoknak jár a szája, akinek az elmúlt rendszerben is, csak Tűrt kategória voltak, meg különben sincs mit mondani.

Gondolom, Tóta, nem nézel Kapitány Gergőt. Már én sem, mert féltem attól a rengeteg elhallgatott mutyitól és megfélemlítéstől, mely minden héten megtöltött egy műsort. Nem csak most, régebben is.
Tiétek a Köztársaság! :)
Milyen kár, hogy hazánkban a tettvágy nem a felelős, tájékozott polgár föllépésében nyilvánul meg (civil kurázsi!), hanem néhány utcakő diadalittas elhajításában, illetve a felháborodott egy-kupacon-ácsorgásban.
Az úgynevezett civil társadalom hiányán már sokan siránkoztak, jogosan. És igen, a VEKE jó példa, persze a sötétebb ballibek szerint az is fideszes fedőszervezet, és csak azért báncsa a 4-es metrót, mert a zorbán aztat meg akarja akadályozni mindenáron :)
És mi van a rádió meg a tv kuratóriumában a bmx-esekkel meg a magyar harcműszek szövetségével, meg a többi hasonlóan fontos csoportokkal? :-)
Dr. Stein> pedig más megoldás nem nagyon van, mint a nyilvánosság. Csak azt is tudni kell kezelni – mind küldő, mind befogadó oldalról, ergo tanítani kell. Mindenkit, magunkat is. Egy ilyen cikk tk. azért is jó, mert megmutatom, elolvastatom, aztán lehet róla vitázni, vagy csak egyszerűen lehet rá hivatkozni – tömören és szórakoztatóan összefoglalja a dolog lényegét.
Állampolgári ismeretek óra, blog formában. Kell még vagy 50 év ennek a kurva országnak, de legalább van ez az ország, minden böszmeségével együtt és legalább történik/történhet valami.
Egyébként a civil szerveződéseknek egészen a legkisebb szinttől kellene működni. Sok a szemét a lakótelepen? Össze lehet állni, és felkapkodni egy délután alatt. Még lentebbi szinten lenne persze az igazi, ha az egyén jönne rá, a környezetében levő dolgokért ő a felelős, nem a "hatóság".

Amíg ez nem működik piciben, nem fog menni nagyban sem, szerintem. És a nagy ügyekben gyakorolt hatása számomra még mindig nem bizonyított száz százalékban.
Ennel sokkal kisebb lepesekkel is kezdhet a civil tarsadalom.
Peldaul osszefoghatunk a szomszedokkal, a gyerekeink osztalytarsainak szuleivel, a kollegakkal, hogy bizonyos helyeken bizonyos dolgok jobban mukodjenek.

Nalunk sajnos ez sem divat.
En itt Kanadaban latom, hogy milyen pofon egyszeru dolgok milyen minosegi valtozasokat jelentenek a mindennapi eletben. Sokszor meg csak nem is penz kerdese az egesz.
aki meg nem ért semmihez, az menjen környezetvédőnek, és feküdjön keresztbe az épülgető M0-s előtt, meg védje a bazsarózsák személyiségi jogait vazze
Edebácsi, a pepitát lenyúlta már a ska zenéhez kötődő, erős liberális-egyenlőségpárti-rasszizmusellenes attitüdökkel rendelkező mozgalom.
Na jó, éppen a VEKÉ-t lehet szembeállítani példként a többi álcivil fassággal, mint az Asztmás Betonútépítők és Allergiás Állatorvosok Zártkörű Korlátolt Társasága meg hasonlók. A VEKE önmaga már hivatkozási alap lett, és nem másért, csupán a munkája és az elért sikerei miatt (éjszakai tömegközlekedés Bp-en, valaki?).
És perszenanáhogy a politika gátlástalanabb szereplői megpróbálják felhasználni a civil szférát, pontosabban annak elvi függetlenségének látszatát is, bár ezek a vállalkozások elég könnyen lelepleződnek...
oooyee!

Azok nem környezetvédők, hanem sötétzöldek.
persze, de basszus. Megcsinálom magam, de akkor ne kelljen már adót fizetnem.
Nekem az a bajom, hogy az elműlt évben találkoztam pl. a "civil kurázsi" erejével amikor álampolgárok egy kissebb csoportja megvalósított néhány dolgot amit az arra hivatott szervezet nem volt képes. DE! Ez nem politikai cél volt. Viszont néhány aktív résztvevő, egy két, a témába nem vágó beszélgetésből kiindulva simán összeveszett amiből majdnem végzetes szakítás lett, zsidókomcsizással és fidesznácizással.
Tehát azt hiszem képtelenek vagyonk szakítani a MI-ŐK tipusú szembenállással aminek igencsak megfelel a mostani pártberendezkedés! Minek ide még egy meghatározó párt?! Hogy legyen egy AMAZOK is?
ElChe: jaja, ez a lényeg. megépül? Szarul? Ja.
A VEKE meg tök jókat mond de ki halgatja meg őket érdemben?!
smalladam:
Már ezt is? bazzeg...
na, ezzel az írással, illetve a benne foglaltakkal egyetértek
Tota a mai napon megalapitotta az anarchikus demokratizmus alapjait.

Okes, en civilkedek, de akkor naggyon gyorsan huzzon el mindneki a parlamentbol, mert nem adok nekik egy figyinget sem.

Az a hozzaallas, hogy 'ha jo es okos vagy es dolgozol kb 4 evet ingyen mint allat es vegigvered magad a megalaztatasokon amit a 'hivatalos' allaspont elleneben kapsz' es akkor majd lesz hangod, de meg mindig nem kapsz egy fillert sem, ez nem mukodik. Az orvos orvosoljkon, a tanarno tanarkodjon.
Mindenki abban legyen profi amit csinal, de azt penzert csinalja, ne pedig civil aktivistakent. Kerdem en ha a VEKE jo, akkor miert nem allitjak fol a BKV-s budapesti onkormanyzat stb bagazst es kuldik el, ultetik be a VEKE-t es akkor csinajja az a vekeskedest, de kapjon penzt? Miert az a megoldas, hogy parhuzamosan huzzunk fel szervezeteket es a ifzetett szervezet szar es fosch legyen a civil meg penge mint allat, de ingye'?

A demokracia meg epuljon, legyen parlament, legyen torvenyhozo es vegrehajto hatalom. Es a kepviselok akiket valasztunk, azok meg keremalassan kepviseljenek minket, ne rosszalkodjanak, plane ne vonuljanak ki a parlamentbol orrfelhuzva mert nem azert fizetem oket. Na meg persze ne is hazudjon ekkorakat se jobb se baloldal.

Ha meg megis, akkor valtsuk le kvazi bocsajtsuk el oket, erre meg legyen mar jogunk... Menjenek a sinek melle kavicsokat rendezgetni, vagy utat epiteni...

Mi a fenenek kitalalni azt, ami mashol muxik?

Amugy ertem, mit akar mondani a Tota, alapvetoen nem rossz otlet, es vegre instrual...
Bar a koztarsasagi elnok eseteben ez a civil mozgalmasdi szerintem nem sult el jol. Es akkor enyhen fogalmaztam.
Barhonnan nezem, egy ijedtszemu tutyimutyi alak, aki mikor koztarsasai elnokkent kene mukodnie ki nem merne mondani a frankot ugy egyenesen es erthetoen. Ot tenyleg nem azert fizetem, hogy homalyosan utalgasson, mikor feje tetejen az orszag es terdig gazol mindenki az erkolcsi foschhhbannn...


Persze, persze. Csakhogy én ezt a civilkedést a napi 10 óra fűtésszámlakitermelő meló után kéne, hogy csináljam, a polgármisik meg ezért kapják a fizujukat, nem???
VÖRÖS TERROR! VÖRÖS TERROR!

Ledöntötték Wass Albert
szobrát Solymáron!

Itt a vörös terror a kék métellyel karöltve!

Elhatárolódni!!!

VÖRÖS TERROR! VÖRÖS TERROR!
még anno az M1-en láttam az Élesben műsorban a Magyar Humanista Párt képviselőjét, aki az Irakban állomásozó magyar katonákról annyira épkézláb és értelmes kérdéseket tudott feltenni a meghívott szakértőknek/tábornokoknak, hogy finoman szólva is látványosan kipicsázta őket. azok csak hebegtek, meg egymásra bambultak.
azóta várom, hogy a MHP felkerüljön a szavazócetlire.
"civil" szervezetek???
Nincs egy olyan civil szervezet, ami ha fellép az idiotizmus vagy jogsértés ellen akkor ne fideszeseznék vagy antiszemitáznák (vagy zsidóznák vagy maszopoznák) le, vagy ne néznék levegőbe...
Én is olvastam a VEKEs dolgot. És egyet is értek vele, ahogy godolom a 90%aki olvasta... de nem ér semmit. Fúrják tovább. Még csak az kéne a kormánynak, hogy az egyetlen látványos dolgot amit 5 év allatt összehoztak most látványosan lebontsák.
És a legfontosabb a nyilvánosság, ami a kormány és a "liberjúdebolsecionisták" kezében van. Tök mindegy mit ír a veke, ha a 3 csatorna naponta 5ször elmondja, hogy milyen jó is az a 4esmetró (vagy csak elhalgatja a kritikákat) meg fog épülni... vagy 4 év múlva orbán belelenti hogy szar és átalakítják mesterséges cseppkőbarlangnak esetleg atombunkernek.

Éjjen a Forradalom!!!:)
"az old meg valamit, ha belenyomják a saját szarába az Aba Botond orrát, meg a polgármesterek orrát"
naccerü!
Miért ne kezdenénk a politikusokkal?
Miért ne kezdenénk azokkal a politikusokkal, akik saját bevallásuk szerint hazudtak, nem tettek semmit és elkúrták?
ott elgalább még vita sincs, nyomozni sem kell, meg bizonyítani sem. elég a gyufi blogjára kattintani!
állítsuk meg a terjedö vörös terrort és számoltassuk el a hazug politikusokat!
Civil Szervezet a Politika Megtisztítására!
ez kell?
szarba az orrukat, bizony!
szebb jövöt!
Igazad van Árpád, de azért metro ügyben a liberális oldalnak jobb kussolni. Ugye 2002-es választások, Orbán ellopta, szabotálta a metrót stb. Pedig a közlekedésmérnökök, vagyis a BME már 2001-ben fikázta rendesen, de akkro valahogy a MN-en kívűl nem volt téma. Most már az, mert érzitek ti is ( kivétel Demszky), hogy qrvára nincs rá pénz, és valamit be kell adni helyette a népnek, hogy miért nem lesz, oszt kész.
Itt nem arról van szó, hogy én képezzem ki magam közlekedésmérnöknek, akárminek és csináljak meg mindent mégegyszer, hanem arról, hogy a saját meglévő szakmám területén ne hagyjam, hogy hangoztassák a hülyeséget. Ez nem egy nagy ráfordítás.
Műveljük kertjeinket: word.
A politikusok segítsége is kell. Ahhoz, hogy jól szervezett önkormányzatok legyenek, minden logikusan és egyszerűen elintézhető/utánnanézhető legyen.
A VEKE teljesítménye ebben az átláthatatlan írányítású fővárosban döbbenentes. Hajrá.
Lehet, hogy csak pár részeg döntötte le a Wass szobrot. Viszont a Károlyi Mihály szobrot is megnézhetné pár ittas fiatal. Nála kártékonyabb politikus kettő volt: Szálasi meg Rákosi.
Laertes,
Igazad van politikai vita ment róla. Ebben ki is merült a közvélemény befogadóképessége. Szakmai vita már senkit nem érdekelt.
Szerintem a munkaidőn túli civil vagy más jellegű (pl. amatőr művészeti) elfoglaltság messze nem arról szól, hogy "fizess és csinálom".
Itt pont arról van szó, hogy amikor mindenféle jelentéktelen dolgok megoldására dobálóznak a tízmilliókkal, amit pedig egyszerűen összefogva kvázi ingyen megcsinálhatna egy közösség, na akkor kezdődhet az elszámoltatás. Amikor nem folyhat el a pénz ilyen-olyan jutalékokra, apróságokra.
Egyébként kifejezetten öröm is időnként ilyenben részt venni. Nem csak a levegőbe beszélek, én több szemétszedésen vettem részt, víz alatt, víz felett, és még soha nem bántam meg. Remélhetően azoknak a helyeknek se ártott, ahol dolgozgattunk.
Csak hogy legyen ellenvélemény is: nekem korántsincs ilyen jó véleményem a VEKE-ről. Egyoldalúak. Csak a tömegközlekedési megoldásokra vannak tekintettel, az autósok érdekeit nagyrészt figyelmen kívül hagyják.

Kellene Mo-ra egy épkézláb autós érdekvédelem. Aki pl. megakadályozná, hogy a belvárost fizetőssé tegyék. Még a teljes M0 megépülése után is. Vagy aki felszólalna az autóutak fizetőssé tétele ellen.
Amúgy alagutakra szükség van. Csak hol és mekkora?
Emlékeim szerint a MN-ben volt valami cikk ,ami szakmai alapon próbálta bizonyítani, hogy marhaság "Demszky Kedvenc Gödrei", de nyilván politikai megrendelésre írták a cikket.
A belváros most az autósoké. "Hála" a maradi várostervezésnek az elmúlt 50 évben. Érdekvédelem az ott élőknek és a várost az arra hivatott módon használóknak kell. Ilyen a VEKE. Ha autósként nem elfogadhatóak a céljai az sajnálatos szűklátókörűség.
ja és igen, "a négyes metró meg egy 400 milliárdos faszság."
Az MN pont nem az a hely ahol ezt értelmesen vitatni lehetne. A gödörröl nekem inkább a Nemzeti Színház Hihetetlen Története jut inkább eszembe.
A gödörről egy másik történet jut eszembe. Ki fog a politika nevében bocsánatot kérni a Nemzeti Színházért?
Virág et.: a VEKE ezt vállalta fel. Ha az autósok, biciklisták érdekeit is képviselné, meg a faültetőkét, roma ápolónőkét és a macskatartókét, az nyilván rontana a hatékonyságon.
A belvárosból, amíg ott számtalan hivatal meg kormányzati épület van, kitiltani az autókat nem fogják, mert ez az ő érdekeik sérelmével járna. Ehhez nem kell VEKE. De egy négyszázmilliárdos beruházás, aminek az értelme kétséges, igenis fontos annyira, hogy beszéljünk róla, és aki értelmes, megalapozott érvekkel tud hozzászólni, azt ismerjék csak meg minél többen. Ha egy autós civil szervezet hasonló munkával és megalapozottsággal tudna vitázni arról, kell-e autó a belvárosba, akkor szerepeljenek csak. De amíg a fő érv az, hogy "nekem az nem tetszik", addig minek? Sokan így vannak vele, mások meg nem.
Egyetértek. Az is sokat elmond, hogy amikor a VEKE először felütötte a fejét, rögtön a Fidesz leányvállalatának nevezték, csak úgy a diszkreditálás céljából kifolyólag...
Pedig észrevehették volna, hogy egészen nüansznyi árnyalatokban a kritika színvonala eltér egy szokásos Fidesz-közeli civil szervezet stílusától.

A másik ilyen társaság, aminek nagyon drukkolok, az a TASZ. A pszichiátriai kollégium állásfoglalásának kiharcolása a titkolózás burkából szerintem hatalmas eredmény. Legalább megláttuk, milyen színvonalon döntenek emberek sorsáról.
Hogy működik egy ilyen VEKE ? Ki finanszírozza a munkáját ? Vagy társadalmi munkában csinálják ? Ha igen, akkor honnan van erre idejük ? Meg egyáltalán.
Virág et.,
A belváros most az autósoké. A benne élőknek és az azt a megfelelő módon használni vágyóknak kell érdekképviselet.
VEKE szintu szervezodest nehany huszoneves fiatal tud osszehozni, akik megkeresik a sajat szakmajuk elhallgatatott oregjeit, es hajlandok 2-3 evig rengeteget foglalkozni az uggyel.

eloszor ismertseg, majd elismeres, es a vegen sok penz is szarmazhat belole. csak erossen kell kezdeni, es tartani a szintet. sokaig.
Abszolút egyetértek Árpád, bizony alulról kell építkezni.
Politikai szempontból a legnagyobb állatsága volt a szocializmusnak a munkásokat a parlamentbe elv. Kellenek a munkások természetesen, hiszen a szó legszorosabb értelmében ők építik az országot, de egy olyan országban mint a miénk, ahol majd 40.000, egyenként akár több száz oldalas hatályos jogszabály van-melyeknek egyébként minden szava számít- bizony hozzáértő szakemberek kellenek.
Ezt azért hoztam fel, mert Árpi arra mutatott rá, hogy az impotens-hozzá nem értő politikusokat - a civil szférának kell kisegíteni.Kiművelt, energikus hozzáértő egyéneknek és szervezeteknek pártállástól függetlenül.
Az azonban probléma, hogy ezeket a szervezeteket az hívja életre, hogy most nem munkások, hanem megélhetesi politikusok, valamint korrupt emberek vannak döntési poizícióban. Így válik a hobbipolitizálás és a zoon politikoon fogalma létkérdéssé.
Egyébként nem bírom nem megjegyezni a finom áthallást a SZAKÉRTŐI KORMÁNYnyal. :)
Autóval is kell lehetőséget biztosítani a közlekedésre. Az autósok nagy része nem azért megy át a belvároson, mert annyira kiváncsi az épületekre, hanem mert egyszerűen nem tud másfelé menni. Mert nincs alternatíva. Az M0-s meg nem old meg semmit mégis úgy várják, mint a Messiást. 2x2 sáv megfordulási lehetőség nélkül, mint egy csőben. Egy kocc és 3 km-en áll a dugó.

Az meg, hogy a kormányzati szervek is ott vannak ezért nem lesz fizetős nem jó érv. Simán fizetőssé lehet tenni, aztán kivételként megemlíteni a kormányzati dolgozókat, illetve a szolgálati autókat. A dolog már meg is van oldva.

Rendes autós érdekvédelem kellene.
A VEKE mi a jóéletért kéne, hogy képviseljen mást is? A városi és elővárosi közlekedésre specializálódott.

Ha ez az autósok/biciklisták/stb érdekeit sérti, hát alakítsanak ők is egy civilszervezetet. Ennyi, így születik az egyensúly, nem úgy, hogy eztismegaztiscsinádmá' hé!
A hülyeség nem ott van, hogy a VEKE csak a töm.közlöt képviseli, hanem ott, ha valaki ezt kifogásolja, vagy kiegészítené az autósokkal/gyalogosokkal/stb-vel.
A VEKE egyoldalú. Akármikor vitáznak a város közlekedésével kapcsolatban a kormányzati oldallal szemebni "civil hangot" kizárólag csak ők képviselik. Ők viszont csak a tömegközlekedés mellett kardoskodnak. Ki képviseli ilyen döntésekkor az autósokat? Demszky meg a kormány?
Én mégis inkább a "Cipőt a cipőboltból" híve lennék. Temérdek pénzen kitaníttatjuk a szakembereket, hogy tudjanak jól metrót, kormányzati negyedet, autópályát, stb. tervezni és építeni, MÁV-ot, BKV-t, stb. vezetni, egészségügyet egészségesen szervezni és fenntartani, oktatásügyet okosan megszervezni és irányítani, csőcseléket szétoszlatni, békés tüntetőket nem bántani, bloghoz helyes írással hozzászólni, meg sorolhatnám. Erre meg OV is, meg nem OV is jöttök itt nekem, hogy oldják meg az emberek, meg a civilek, szavazzuk meg, meg civilellenőrizzük meg jól... Pedig én már voltam képviselőkre szavazni is, az adómat is becsülettel befizettem is (ha csak rajtam múlott), nem szemetelek, nem köpök a padlóra, alkalmazom a zipp-zár elvet a szűkülésnél, nem ások árkot, és még sok mindent csinálok és nem csinálok, amitől jobb lehet nekem is, meg másoknak is. Van dolgom rengeteg, láthatod. Arra már nincs erőm és időm, hogy kiszámoljam, felmérjem, eldöntsem, aztán megszavazzam (vagy ne), hogy merre menjen az elkerülő gyűrű útvonala. Tovább is van, mondhatnám, de dolgozni is kell, mert kirúgnak, aztán még a végén lesz időm civilkedni.
Vince

Én nem azt várom el, hogy a VEKE képviselje az autósokat, hanem hogy valaki, akárki képviseljen minket.
Fantasztikus ez a civil kurázsi, csak azt szeretném megkérdezni, miért nem akkor verte a nyálát a VEKE, amikor még el sem indult az építkezés, miért akkor megy a hőbörgés, amikor már folyik a pénz? Jó, a négyes metrót kitalálták harminc éve, akkor ezek a káposztában voltak.
De miért nem hallok én egyetlen olyan kampányt sem tőlük, amikor jó előre, még mielőtt bármi eldől, szavukat hallatnák? Akkor még nincs meg a nyilvánosság? Az a véleményem, hogy ezek is ugyanannak a szar rendszernek a részei, ők a rossz döntések után a bűntudat. (Mint a repcsiken a világot kedvezményes jegyekkel bejáró Greenpeace-aktivisták.)
Ők a bölcsek - utólag.
Ők kritizálhatnak - felelősség nincs rajtuk egy gramm sem. Pontosan addig értenek jobban mindenhez, mint az illetékesek, amíg alá nem kell valamit írni, egy felelős döntést meg kell hozni.

Azt hiszem, ha a négyes metrót leállítjuk, akkor egy ugyanolyan 30-40 éves szarakodás kezdődik a következő nagyberuházással, aminek a végére az ugyanúgy elavult lesz, mint a négyes. De ezzel az erővel betömhetjük a földalattit-az sem racionális. Meg semmi más sem az.

Asszem, ha a VEKÉ-nek esze van, akkor gőzerővel kampányol a négyes metró mellet, és amellett, hogy ezt kapcsolják össze a MÁV-vonalakkal Kelenföldön és a Keletinél, meg vegyenek ki pár megállót. Akkor a harmincéves projekt is megvalósul, örülnek az építők is, és értelme is lesz, mert a tetemes délbudai forgalmat tényleg autómentesíti, lesz végre működő P+R, odakinn van arra hely bőven.

Amit most csinálnak, az a mindenre nemet mondás.

PUNK'S NOT DEAD!
A VEKE nem az autósokkal, hanem a hivatali hülyeséggel küzd.

A legjobb tényleg az lenne, ha belátnánk, hogy az "autósok érdeke" nem különbözhet a városban élőkétől.
azigazilumpenpolgar 2007.01.17. 16:41:01

na, akkor ott az alternativa. Ne aldozd magad fel, en sem teszem. Makroszinten jopofa, hogy az emberek konstruktivak, mikroszinten az a falanszter amit Tota felvazolt kb meg 50 ev.

En kerrem addigra minimum mamu-hamu problemakkal kuzdok, de lehet hogy mar hamu leszek... Sza'l nem eri meg faszolni, nagy a globusz, vannak sokkal fejlettebb tarsadalmak, el innen a budosbe ki merre lat...

Kanadaba 4 honap alatt megvan a landing. Continue there.
1. MKKP
2. ne liberálisozzuk le azokat, akikről tudjuk, hogy nem egészen azok.
3. TWÁ jólmondja, arra való a szólásszabadság, hogy ha valaki ért valamihez, akimeg csinálja, azmeg nem, akkor rá lehessen koppintani az orrára.
4. lehet mindenkinek pártotalapítani, ha képvisel valamit/valakiket, akkor rászavaznak úgyis
Amúgy érdekes, hogy pölö mindenki utál szarbalépni, de ha arról van szó, hogy báttya, mér szaratod a kutyádat a járdára, azért, mert lusta vagy elvinni a kutyafuttatóig, akkor arcpirulás helyett kurvaanyádnepofázzbelekisköcsög a válasz... és ez nemcsak a kutyaszarra igaz, hanem általában, így mennek a dolgok magyarföldön... beszélni mindenki tud mindenről, de ha valamit csinálni kéne konkrétan, na azmár sokkal nehezebb...
A 4-es metrónak sem vagyok nagy barátja. Inkább építettek volna azon a pénzen felüljárókat meg autós alagutakat. A város is élhetőbb lenne mindenki számára, a tömegközlekedés is gyorsulna (a buszok legalábbis, nem mindenhol van buszsáv meg az sem jelent abszolút védelmet), talán még újabb buszjáratokat is be lehetne vezetni.

De lehet, hogy csak a megrögzött autós beszél belőlem. Régen ültem már metrón.
KGyST,
Számonkéred a VEKEtől, hogy ennyi időre volt szüksége helyzetbe kerülni?

És nem minden ellen vannak. A 4es metrónak van ésszerűbb alternatívája.
KGyST: Totális tájékozatlanságodról tettél tanúbizonyságot az imént, gratulálok.
Kár, hogy pont most van átalakítás alatt a VEKE honalpja, de javaslom, hogy amint elérhető lesz, nézz körül ott kicsit, hogy lásd mi mindent tett eddig a VEKE.
Kezdetnek nézz után, hogy vajon kik találták ki a jelenlegi éjszakai közlekedést... (annyit segítek, nem azok akik elvileg ezért kapják a fizetésüket).
Egyébként tudomásom szerint kb azóta támadják a négyes metro jelenlegi terveit, amióta csak léteznek...
A fenti cikkben van egy utalás a VEKÉre meg a metrós tanulmányára amivel, aki még emlékszik a villamosos részre, nem tudok 100%ig egyetérteni. Mégis, egy millimétert sem szeretnék most ezen a metró kell/nemkell, ill jó-e a tanulmány vagy sem vonalon menni. És mindenkinek azt javaslom, hagyja ezt a "mellékvágányt".

Mert 100%ig, vagy még jobban egyetértek a cikk alapgondolatával. Hogy milyen a világ körülötted, rajtad múlik. A politikusokat például te szelektálod - amikor azt mondja amit hallani szeretnél, előbbre jut. Amikor neked nem tetszik amit mond, kiröhögöd, kiszavazod. Miniszterelnök, elhajtanád? Ellenzéki vezér, le vele? Hát hogy jutott oda, szerinted?

Szóval keresni lehet az alkalmat, amikor te valamit tehetsz a környezetedért. Van aki blogot ír - ha tényleg nem az olcsó poénkodás hanem a jobb Magyarország a célja, előbbre van ő és előbbre vagyunk mindnyájan. Van aki civil szakmai szervezetnek segít be, mérnöki munkával, akár a szabad idejében.

Nem szabad összetéveszteni, a fizetett pártokra, a politikusokra szükség van. Ettől függetlenül, nem ülhetsz meg azzal, hogy megvannak a politikusok az ő dolguk. Vagy ha így gondolod, hát egy fikarcnyi okod sincs utólag panaszkodni (egész pontosan panaszkodhatsz persze, ha akarsz, de csak magad frusztrálod). Tedd oda a saját véleményed, idejében, úgy, hogy lehetőleg csak egy icipicit előre mutasson.

Az ilyenfajta tevékenység nem frusztrál, kikapcsol, egyfajta szórakozás, időtöltés ha úgy tetszik. Ne destruktívan, ne utcakövet, ne azt nézd hol a legnagyobb a baj, hanem hol tudsz tenni - keresd meg hol lehet előre vinned a közös dolgainkat.
realdream 2007.01.17. 16:47:40

Érdekes következtetés...

Arra is juthatnánk, hogy o.k., jól megcivilezzük (civilizáljuk :)) a dolgokat, elzavarjuk az egész bagázst, de akkor kb. ott vagyunk, ahol az őszi "forradalmárok". Én tanácstalan vagyok...
Szerintem a VEKE jo. De egyedul semmit nem ernek. A bkv ellen ugy lehetett fellepni, hogy valaki felkarolta oket - ugy ertem valaki poziciobol elmondta azt, amit a VEKE allit. ertitek, ugy hogy a tobbi pozicioban levo ember is ertse.

szerintem azon alapul a siker, hogy vannak olyanok, akik ki akarjak csavarni a bkvbol amit lehet. mert mi itt a szadesz fovarosa vagyunk. a bkv meg a fopolg csicskasa. ugy szallit ahogy mondjak. elcombinozgatunk, nezunk, kimegyunk kulfoldre es hulyeseget kerdezunk.

ergo ha barki - anti szdsz elem - fel tudja hasznalni a 100%ig joszandeku VEKE eredmenyeit, hogy gyengitsen az ellenfelei pozicioin, akkor az segit a civilszervezeten.
ha ettol politikai elonyhoz jut.

10% alatti azoknak az politikusiknak a reszaranya, akik tenylegesen a 400mrd megmenteseert harcbamennenek. ez itt inkabb a polulizmus olyan mellekhatasa, amit az egyszeru adofizeto allampolgar pozitivumnak el meg.

a velejeig romlott bab-partrendszer, ami nagyreszt a sajat erdekeit szolgalja, nem fog meghatodni nehany hozzaerto tenyeken alapu jelentesen/kerdesein. erre ott vannak a hazugsagrobotok, azok majd megmondjak hogy mi is van.
talan az o redukalasukklal lehetne penzt sporolni a koltsegvetesnek. (de nem, mert kell a MEHbe a 9 allamtitkar)

itt a sajto tud tenni marha sokat, amit szvsz az index itt fel is vallalt a metrotanulmany boncolgatasaval.

a polgar - vagy mondjuk ugy a fogyaszto - nem azzal ul le a koszlott pcje ele, hogy most keres maganak vmi jo kis kormany/rendszerkompromittalo esszet, es masnap megy ellenalni. a VEKE onmagaban rem keves publicitast tud kapni ha az anyagi eszkozeiket nezzuk. kevesen vannak rakattanva ugy a kozlekedesre, hogy nap mint nap ezt firtassak.

cinikus elemzo ujsagirokra van szukseg, akik kiszagoljak az ilyen joszandeku megmozulasokat, es nem a sajat erdekukben tesznek lepeseket az ige terjesztesere.

a masik az, hogy rengeteg olyan dolog van, ami rossz a jelenlegi rendszerben. muszaki dolgok, egy egy teruletre specifikusak. de ezekrol a belso emberek tudnak, meg azok akik leszallitjak. szigoru titoktartasi papirok alairasa utan. hat nehogy az ebek harmincadjara jussan az orszag muszaki megoldasainak a leirasa!?!
ezek utan nehez elvarni pl. a rendszerintegrator egyik tulbuzgo (igazsag irant kulonosen elkotelezett) kollegajatol, hogy irja meg az ujsagba, hogy ezek a tehetsegtelen "szakertok" mar megint mennyi penzt elszortak a semmire?

keves olyan nagy publicitasu dolog van, mint a metroepites, ahol viritani kell valamit a plebsnek is, hogy ne robbanjon szet a bucija a sok dugotol meg a foldturastol. de azert vegyuk eszre, hogy nem a DBR igazhitu specialistai dobtak fel magukat.
csak itt rohadtul kilogott a lolab.

vegtelen sok olyan dolog van itt, amirol mi semmit nem tudunk. a bennfenntesek meg nem beszelnek maguk ellen.

de ha valaki rajta van, alapitsunk pl. civil szervezetet a kozigazgatas magasfoku elektronizalasa erdekeben. aztan majd meglatjuk, hogy mit tudunk velemenyezni...
Én semmi garanciát nem látok arra, hogy ha leállítjuk a már ÉPÜLŐ metrót, akkor
-ugyanekkora összeget fordíthatunk Bp tömegközlekedésére
-értelmesebben lesz elköltve a pénz
-elkezdődik bármi más építése 10 éven belül

Ennyi csak a problémám.
A Wass Albert feldöntése is civil kezdeményezés, ha már a pártok úgy látták, hogy kell neki egy szobor.
Szerintem a már megkötött szerződések miatt le sem lehet állítani az építkezéseket.
Vagy max. csak nagy áldozatok árán. Azzal meg nem érünk el semmit, mert a pénz is megy és még metró sem lesz.
Kartácsok! A belváros most nem az auzósoké, hanem a bunkóké meg a kutyagumié. Már én kérek elnézést. Nem lehet normálisan közlekedni, mert vagy a következetesen szabálytalanul parkoló polgárok, vagy a többi ármányság ezt gátolja. A tahón parkoló vagy vészvillogóval a világra sz@rók mind az egyéni mind a tömegközlekedést nehezítik - Nyugat tér pl., néháy okos egész a Jókai utca elejéig parkol, a Posta előtt szin. Lsd még Nagymező utca. A kedvencem egyébként a mamut környéke, többnyire a kanyarodó sávok is tele vannak, a parkoló előtt.

A kuytagumi és szeétgyűjtés kapcsán egy javaslatom van Nem kell összeszedni, nem kéne inkább szétdobálni. De persze ez mentális kondi é nevelés kérdése.

Tudom, megint a labancok, de ugye Bécs körül 2 db körgyűrű van, csak az egyik fizetős. Ugye ott nem kell átvágni a városon, ha nem középre tartasz.

ja, es
itt nincs olyan moral, hogy pl. a 4. metro kapcsan tomeges szepukut kovessen el a dologban saros donteshozo testulet.
mert kiderult az ami.

ha lenne, akkor a 3/3-as lemondott volna, a nemzet orvosa maganpraxisban tengetne az eletet a szinglik metelyezese helyett, a parlamentben nem a vegbeltajekrol folyna a szo, es talan aki elkurta, az elhuzott volna balfele. ja, es lenne egy reprezentativ csapatkapitanya a tokaji focicsapatnak is.
es vegtelen sok olajiparban jartas emberrel lenne konnyebb a kozigazgatas.
A közigazgatás magas fokú elktronizáltsága tökéletes cél.
Nem értem, miért hiszi azt bárki, hogy egy civil érdekvédelmi közösség (legyen az érdekelt akár a tömegközlekedésben, akár a kerületi játszóterek kutyaszar-mentességében) kiépül egyik napról a másikra. Kanadában se épült ki. Más kérdés, hogy itt volt már bő másfél évtized a megtanulás elkezdésére, de a többség csak addig jutott el agyilag, hogy "lehet tüntetni, bazz!"...
Sőt, a közigazgatás működésének egyszerű grafikai megjelenítése is elégsége első lépésként. Az is lenne vagy 5 év.
Sajnos eléggé felemás a civil-szervezetek szereplése. Én leginkább úgy érzem, hogy alkalmasabbak tömeghisztériát kelteni, mint épkézláb megoldásokat találni.
A VEKE sem kivétel ez alól. Hetenként állnak elő valami újdonsággal.
Be akarták már záratni a fogaskerekűt, ki akarták vonni a forgalomból a ZIU trolibuszokat, ha mindig sikerülne keresztülvinniük az akaratukat, már nem volna tömegközlekedés, amit annyira védenek.
Ráadásul nem úszták meg, le kellett cigizni valamelyik pártot is, másképp nem tudnának eredményt elérni. Ettől viszont már nem pártsemlegesek és nem is szimpatikusak. Megélhetési politikus lett a fővekéből is.

Igaza van azoknak akik itten azt állitják h a mentalitásnak kell változnia.Aztán szépen minden másnak is.
Ott van pl.Ausztria.Elég ha az ember csak 1 napot tölt kint és máris rengeteg dolgot össze tud irni h mi a különbség a két ország között.Pedig nekik sincs szinte semmijük amivel olyan nagyon gazdagok tudnának lenni.
És Ausztria tényleg nincs messze 200 egynéhány km.
Zárpi,

látod, ez egy vállalható bejegyzés volt :)

Egészen elérzékenyültem.

(Jó, persze ez téged nem érdekel, de azért mégis, na.)

Én pont fordítva állnék a témához. Magyarországon, ahogy a világ minden táján, a pártoknak, és a médiának van a legmeghatározóbb szerepe a fontos szocializációs folyamatokban. Felteszem a kérdést, és ez mondjuk nincs benne a cikkben, hogy honnan merítsünk motivációt a közösségi problémák megoldásában való részvételhez? Nem az a gond inkább, hogy itthon nincsenek meg a civil társadalom alapjait jelentő feltételek?
Nem beszélgetünk, tehát nagyon sok olyan probléma nem válik közösségileg ismertté, amelyeket pedig egyénileg észlelünk, és talán megoldási ötletünk is van hozzá. Nem ítéljük el a társadalmilag deviáns viselkedést, ehhez egy példa: kérdezz meg 500 fiatalt, hányan nem vesznek bérletet; kevesen fogják feltenni a kezüket. Ezután kérdezd meg, hányan ítélik el ezt a fajta magatartást: talán még kevesebben fognak jelentkezni (ezt velünk konkrétan megcsinálták politika előadáson). A médiában ugyanez a viselkedésfajta számít a legnagyobb dicsőségnek, ez ömlik a kereskedelmi csatornákból. Mit látunk? Az egyik oldalon KISZ-es haverjainkat kell lezsírozni hogy pénzhez jussunk, a másik oldalon csak „ne mi nyerjük a legtöbbet”, az elég is a felzárkózáshoz. Ha ilyen könnyű meggazdagodni, miért választanánk a meggazdagodás becsületes útját? Nyilván azoknak, akik ebbe a fórumba írnak, ez nem kérdés, de ki fogja e problémákat a köz elé tárni?
A legnagyobb probléma persze az emberanyag kérdése. Magyarországon marhára nem sikk a kreativitás, az oktatásból teljes egészében ki van ölve ez a műfaj. Mégis, aki szemernyit meg tudott őrizni ebből a jó tulajdonságból, az elvesztheti azt a legkülönbözőbb közösségekben, ahol a jó tanulás, az eredményes versenyszereplés már-már égőnek számít. Lelkileg erős és egyszerre kreatív ember pedig lássuk be, kevés van.
Azért én is próbálkoznék. De 19 évesen pont ennyire pesszimistán látom a mai helyzetet…
"hogy ne a Párttól várjuk, hogy elmosogasson helyettünk"

szintiszta arany amit moncc, TWÀ
Szerintem a szakmailag felkészült civil szervezeteknek azért van még nem említett fontos szerepe. Jellemzően a pártok adott területhez akár semmit sem értő ejtőernyősöket küldtek meghatározó cégek élére. Amikor viszont erős szakmai érvek állnak szemben, nem pedig csak annyi, hogy "ez X párt embere, le vele!", akkor azt már nem lehet politikai alapon visszaverni. Kénytelen a politika átgondolni, netán ne kerüljön-e oda mégiscsak egy lojális, de egyben valamelyest hozzáértő ember a vezető pozícióba? Legalábbis ideális esetben ennek kellene történnie.

Haha. Magyarország, az ideális ország.
A Levegő Munkacsoport 2 éve pont ugyanezt állította, mint a VEKE most (hogy nem éri meg, hogy leköti a fejlesztési forrásokat és nincs ellentételezve társadalmi haszonnal, stb.), csak az érveik nem ütötték át az ingerküszöböt. Mondjuk akkor még mindenki (értsd: közhangulat) pro metro volt, az LMCS meg képtelen arra, hogy az amúgy értelmes gondolatait megfelelően körítve eladja (ún. kommunikáció).
záporozhatnak a hozzámszólások, hogy nincs igazam, de: semmi szükség főállású parlamenti képviselőkre. minimálisra kell szorítani a tevékenységi körüket, és sokkal nagyobb teret kell engedni a (nem pártalapon szerveződő) civil szervezeteknek. az sem érdekel, hogy nyugaton így meg úgy működik a kétpólusú parlament. szarok én a nyugatra. régen tudtunk eredetik lenni, voltak önálló gondolataink, kreativitásunk. manapság csak másolunk. van egy alapgondolatom arról, hogy a demokrácia eszméje jó, de megvalósításának módja ellehetetleníti a valóban fontos kérdések kompromisszumos megoldását. van négy és fél párt a parlamentben. szerintetek négy és fél félék vagyunk? szerintem korántsem. birkák vagyunk sajnos, de azok. úristen, a fidesz visszatér a hatalomba, nehogy már, szavazzunk a szocialistákra! miről beszélünk? ne szavazz az szdsz-re, mert elveszik a szavazatod! ne szavazz az mdf-re, mert elveszik a szavazatod! egy hülye százat csinál. a legnagyobb fasz az volt, aki kitalálta az 5%-os parlamentbe kerülési korlátot. miért? válaszoljon valaki! naiv vagyok - tudom - de a népképviselet nem azt jelenti, hogy minden véleménynek teret kellene adni? ha van 1-2% szélsőség, azt még elbírjuk viselni. szerintem. nem vagyok szélsőséges, mielőtt bárki is ezzel vádolna, csak szerintem mindenkit meg kell hallgatni, aztán úgyis az erősebb baszik.
Pascal

Respect, velemenyem ugyanez, ld. ket napja.

Barcsak meghallgattatna.....
nem erről szól a bejegyzés, de azért én azt a 400 milliárdot nem a metróra költeném... az ilyenről mindig az jut eszembe, hogy vannak a bp-iek, meg a "vidékiek", és az tök természetes, hogy oda KELL a 4-es metró, miközben pl szegedet ellepi a galambszar. de azt a kutya se érdekli. ja de, a vidéki szegedieket igen.
Elolvastam. Ja. Így van.

Javaslok pl. egy civil informatikus szerveződést, ami azért jön létre, hogy:

-- írják meg végre rendesen az APEH kibaszott szoftvereit,

-- rázzák gatyába ezt az egész ügyfélkapus idétlenkedést,

-- a lehető legátláthatóbb legyen az állam működtetése, így legyen egy portál egy nagy adatbázissal, ami egységes formában tartalmazzon lényegében minden olyan információt, ami érdekes lehet az állampolgár számára és nem államtitok,

-- készüljön egy másik adatbázis a közintézmények gazdálkodásáról, hierarchikus rendben lebontva azt, kb. a WC-papír-beszerzés szintjéig.

"for a better Magyarland"

el bírjuk viselni, úgy értem.
Hát ez, hát ez...
Kicsit gyenge is volt, szar is volt.
De legalább végtelenül didaktikus. Szájbarágos, hogy én is egy kicsit az legyek.
Mintha valaki ellopta volna TWA passwordjét és a nevében írt volna. Vagy maga TWA rúgott volna be rettenetes mód házipálinkából, és forradalmi hevületében azonmód géphez pattant volna, hogy fölrázza az ő nemzetét. Persze "nyomás alatt" ritka az új ötlet, ezért csak a régiek többszörös isnételgetése maradt.
Nem értem. Én szoktam szeretni TWA cikkeit. Szerintem nem én kelltem bal lábbal, ez tényleg kilóg a sorból, de nagyon.
kiképeztem magam könyvelőnek.
látom, hogy az adórendszer úgy szar, ahogy van (bonyolult).
látja ezt még másik 4 millió adófizető is (gondolom).
látják az ún. szakértők is. bele is dörgölik a politikusok arcába.
de az a POLITIKAI utasítás, hogy bonyolítunk, nem egyszerűsítünk (szavazatmaximálás - gondolom).
most akkor mi a pék?
Virág et.
Nem nehéz belátni, hogy a tömegközlekedés színvonalának javítása az autósok érdekeit is szolgálja. Ha többen tömegközlekednek, csökken az autós forgalom és gyorsabban tudsz autózni.
Mellesleg a fizetős belvárossal is jól jársz, mert ha muszáj arra menned és fizetsz, akkor cserébe üres utakat találsz. Ennek megvalósításához persze kell a jó tömegközlekedés.
A cikk jó Árpi, csak azt felejtetted el beleírni, h a civil szervezetek nálunk (hát miért is ne) még pont fordítva műkszenek, mint kellene! Merthogy valamiért kellene küzdeniük, és nem valami ellen! Mondja már meg vki a VEKE-seknek, h először "sötétzöld" haverjaikat vakarják el az (egyébként tényleg szarul épülő) elkerülő útjából, h ne napi tízezer teherautó menjen keresztül Pesten és aztán lehet alternatívákat állítani, + küzdeni a felesleges beruházások ellen!!!
Felemás a cikk.
Érthető nemzetféltő indulat működik persze, miszerint a magunk háza táján kéne rendet tenni, ebben maximálisan igaza van Tótának, valóban előre a civil szervezetekkel, gyerünk.

Csahogy itten az általános politikusfób hangulatba egy kicsinyég belemerültünk.
Szükség van politikusokra, mert a civil érdekek olykor egymással ütköznek (gyalogos vs. biciklista vs. autós például).
A politikus döntést hoz, valamely érdek mellett, a többi rovására. Amennyiben ez a döntés egy számszerűen nagy közösség érdekeit szolgálja, akkor megveregethetjük a vállát, jól van, politikuskám, jól csináltad. Persze ez a döntés az érdekeiket sérülten érzők számára nem lesz kielégítő. Ők aszongyák, hülye köcsög, ezért fizetlek?

Higgyétek el, nekem egy volt iskolatársam politikus (bibiii) nagy név, elmentem kíváncsiságból egy gyűlésére, hát nem irigylem.
Rengeteg ostoba ember, rengeteg, és nem tehetett semmit ellene. Mégsem mondhatja a saját híveinek, hogy ne pofázzatok baromságokat waze, nem köpheti le őket, nem undorodhat tőlük.
Meg kellett köszönnie minden baromságot, hogy megfontolják ezeket a jótanácsokat, meg egyéb. Nyomasztó volt.
És emellett dönteniük kell, sokszor.
Szerintem nyomasztó élmény lehet. Nem irigylem, inkább sajnálom őket, ahogy ketrecük hogy húzódik egyre jobban össze, és ők mindenféle lelki védekező mehanizmust kénytelenek bevállalni, hogy túléljék.
dark future: >írják meg végre rendesen az APEH kibaszott szoftvereit

Támogatom! Egy ország szív a nyenyivel!

Ami a VEKE tevékenységét illeti, ahhoz tényleg kell egy kis magyarázat, tényfeltárás, hogy mindenkinek nyilvánvalóvá legyen, hogy lehet jobban is. De van egy csomó dolog, ahol ez mindenkinek eleve az. Hogy a NYENYI-nél maradjak, 2005-ben miért kellett egy szoftver DOS alatt futó és kizárólag karakteres nyomtatón működőképes programmal a fél országot szivatni - ezt tényleg magyarázni kell, hogy lehet jobban is? Mondjuk kiáll Nyúl Béla, a "szoftverfejlesztők a jobb informatikai közműhálózatért" civil szervezet elnöke, és belemondja a mikrofonba-kamerába, hogy "itt van kérem a mi NYENYInk, letölthető az összes elterjedt operációs rendszerre, jobb, felhasználóbarátabb, stb." Hát derék dolog lenne, az biztos.

Mi áll ennek útjában? Ha Árpi cikkét elfogadjuk, akkor csak a csodavárás, lustaság, ilyetén képességek hiánya, lehetne változtatni, csak akarni kell.

Szerintem meg (elismerve, hogy néha tényleg csak ennyi, van ebben igazság) mi magunk sem vagyunk különbek mint a politikusaink. Ha én informatikailag képzett polgár vagyok, akkor óradíj fejében bárkinél beállítom a NYENYI-t, nyomtasson fájlba, nyissa meg Jegyzettömbbel, nyomtassa ki kedvenc tintasugarasán az a szegény APEH-sújtotta user, és részvétem legfeljebb odáig terjed, hogy hangosan szidom az inkompetens bürokratákat, miközben írom a számlát...
Ehelyett a szabadidőt szerveződésre fordítani és legyilkolni az aranytojást tojó tyúkot kinek áll érdekében?

És vannak olyan esetek is, mikor a szakértők kifejezetten a bürokrácia fokozásáért lobbiznak - ez ellen ki fog szerveződni?

Például kötelező a dolgozók munkaegészségügyi mittomén' felmérése. Doki jön, megnézi a látásomat, megnyomogatja a májamat (ezek szerint ez a két szerv kell a tanításhoz, merthogy tanár volnék :-), kollégákkal hasonlóan jár el, egy délelőtt, háromszázezer körüli számla. És ez csak egy iskola volt. Kötelező, nincs piaci ár. Akkor most melyik orvos fog ez ellen lázadni, hogy töröljék el? A munkaadók lázadhatnak, de őket lehurrogják a "szakértők", mert ugye ez nagyon kell a dolgozóknak.
Egy legújabb baromság, az épületek (középületeknél rendszeres!) energiatanusítása. A törvény előterjesztése szerint 170eFt/nap egy mérnök díjazása, így régebbi családi házaknál nem lesz drágább a tanusítvány 510eFt-nél. Félmillió, mi az annak, aki elad egy lakást.... EU, kell ez nagyon, környezetvédelem, érvel a szakma. Mennyi hőszigetelést lehetne ezen venni, érvel a laikus, de a szakértők megint lehurrogják.
Szóval Magyarország tényleg tele van összesküvéssel, de rossz hír, hogy nem csak a zsidók...
nem az a baj, hogy nem jon a megvaltopart, hanem az, hogy a mostaniak nem vegzik a dolgukat. es hiaba dorgolod az orruk ala, csak aprosagokban fogsz nyerni mindig is, ott ahol a nagy penzeket lehet leakasztani, ott nem fogjak engedni, hogy neked legyen igazad akarmennyire is pofazol es ugralsz. ez van. persze a megoldas sem egy megvaltopart hanem a mostaniak seggberugasa, a valasztasi rendszer optimalizalasa. komolyan nem ertem, hogy lehet birni 1-2 parttal? marmint ugy van 5. haha. hahahaha.
KGyST: a hivatkozott cikk végén ott van linkelve a DBR és a VEKE anyaga. át lehet tanulmányozni, akkor majd nem mondod, h ez mindenre nemet mondás. alapvetően a vasúttal integrált metróért emelnek szót, amire a DBR azt válaszolja, h nem lehet összekötni, mert ŐK úgy tervezték meg, hogy ne lehessen. hát bazmeg.

amúgy meg. igen, a civil szervezet jobbára társadalmi munka, legfeljebb 1-2 fizetett alkalmazottal. az ilyen watchdog szervezet egyszerűen abból áll, h egyébként is ezzel foglalkozó szakemberek függetlenül végiggondolják a dolgokat. pl ha a sulinet expressz kapcsán előlépett volna a Behálózott Magyarországért Mozgalom, és levezetik, h ez a debil banda épp joystickra ad dotációt, ahelyett hogy ecetera, azzal is lehetett volna vmit kezdeni. vagy itt van a Farkas Roland, aki nem civil szervezet, csak egy katona, akinek a véleménye nyilvánossá vált.
btw a veke-dbr csörtét némi magyarázattal levezeti Hamster a blogján: www.hampage.hu/blog/
heki: természetesen szükség van politikusokra és pártokra, ezt nem vitattam. csakhogy azt nem várhatjuk, h egy totál beteg társadalomban, ahol, ahogy itt már írta valaki, a kutyaszaratást is az alapján ítéljük meg, h az én kutyám szarik-e, vagy másé, szóval hogy ilyen közegben a semmiből előbújjon egy szűzies, tiszta és tökéletes párt.

azt viszont fenntartom, h a "szar az élet" állapota elsősorban nem azért van, mert a Gyurcsány a miniszterelnök, vagy h az Orbán sokat pofázik, hanem mert bunkó a szomszéd, a főnök, a kolléga, és senki, senki nem tartja a be a KRESZ felét sem.
Nemis.
Vannak jófej polotikusaink is.
Pl Semjén egykis tünci.
azt azért ne felejtsük el, hogy egy kormány élvezi a választópolgárok többségének - illetve a szavazók többségének - támogatását, viszont ezek a választók csupán két irányvonalat képviselhetnek. jobb vagy baloldal, esetleg középen vagy a szélén.

és a többi?

fent-lent?

előre-hátra?

miért egy dimenzióban gondolkodtok? ugyanígy több dimenzióban mozognak az egy helyre szavazók igényei és elképzelései is. és nekem azt ne mondja senki, hogy a kormányok mindig pontosan tudják, mik a valódi igények. persze, lófaszt. azt hiszik, pont az a jó, amit a kormányprogramuk tartalmaz. az egy irány. azon kívül asszem még van egy pár irány a térbeli koordinációs rendszerben, szóval nem biztos, hogy a legjobb elgondolás az övék. tiszteletem a hőzöngőknek, akiknek az elképzelései semmilyen területen se valósulnak meg.
A KRESZ-t én sem...

(És jó érzés.)
utálom a buzikat, akik minden további nélkül elhajtanak a buszsávban ezerrel, majd beállnak előre, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. egyszer ült mellettem egy ilyen, és még ő nézett hülyének, hogy üres a buszsáv, és nem nyomom kilohúszig ott. mintha azt kérdezte volna, hogy miért nem vagyok egy geci. nem értem, hogy hogy lehet így gondolkodni. pedig rengetegen vannak. amikor a busz meg a taxi nem tud menni, mert ezek dugót okoznak, annyian vannak. ha a buszos rányomja a kürtöt, kiszáll a faszfej, közben természetesen zöld a lámpa, odamegy a buszos szélvédőjéhez, és - miközben 2 sort tart fel - rábasz egyet ököllel. nem értem. margit-híd, budai hídfő, budai felsőrakpart, buszmegálló. ma háromnegyed 5.
úristen, hogy lehet a tv2-n blogolni?
akkor előre szólok, h ez egyrészt copyrightproblémás, másrészt az még nem blog, h összelopkodsz szövegeket.
A civil szervezetek lehetséges kontrollja sajnos kimerül a hatástanulmányok polgári peres megtámadásában. Magyarországon egy beruházás megvalósulását/nem megvalósulását a politika dönti el. Csinálnak egy tessék-lássék hatástanulmányt, mertugye kötelező. Persze ha az ember jobban a dolgok mögé néz, kiderül, hogy a beruházásnak nem ott, vagy egyáltalán nem is kellene megépülnie. Példa erre a környezetvédelmi szervezetek tiltakozása a bakonyi szélerőmű-telepek ellen. A tiltakozás nem a szélerőmű, hanem a beruházás módja ellen szólt. Írtak egy hatástanulmányt a beruházók, hogy amiben azt állították, hogy a telepnek csak és kizárólag az érintetlen bakony közepén van helye, ezt egy 5x5 cm-es 1mm-es pixelekből álló széltérképpel igazolták. Rövid utánajárás után kiderült, hogy azok a lapátok egy évben max 10 napot üzemelnének, míg 10km-rel odébb, ami egyébként ipari terület is, már teljesen elfogadható a hatásfok. Szóval a civil szervezetek véleménye a megelőző munkálatokban nem nagyon számít
Árpi!

Nem helyettünk, hanem a politikusoknak maguk után kellene elmosogatni, pláne ha mi fizettük az ebédjüket is.
Kíváncsian várom, hogy a ma bejelentett és fővárosi közgyűlés által tárgyalandó tervek a bp-i közlekedési megoldásokról hogyan fog végződni.
Mert ha erről sem tudnak érdemben dönteni, akkor hívjuk be az ENSZ -t és városvezessenek ők, mert sokkal rosszabbul már azok sem csinálnák és legalább nem kerülne semmibe.
ZsZ!

Érzem, hogy a tapasztalat beszél belőled.
És tökéletesen igazad van.
Magyarország egy ilyen agyonkorrumpált hely, ahol megjelenik " A BEFEKTETŐ " rábök a térképre, a formaság kedvéért szabályozási tervet módosít az önkormányzó hathatós együttműködésével -és mindegy, hogy a lakosságot képviselő, vagy éppen pont a lakosság milyen érvekkel tiltakozik ellene /lásd Nagymező u./- és megcsinálja a maga fa....gát minden mindegy alapon.
Lásd marina part, az a hazug csaló tetű rabló banda, mely itt a blogban is hazudva hírdeti a szemét torzszüleményét.
Talán a Nagymező utcai parkoló építés miatt nem lehet kivágni mégsem a platánokat. Az illetékes meggondolta magát. Nohát. Most vissza fogja fizetni a vállalkozónak az első döntésért kapott pénzt?
Ilyen körülmények között talán még fontosabb (és nehezebb) a civil kontrol.

KRESZ: a pöcsölés nem egyenlő a szabályossággal, az biztos, de amúgy illene betartani.
tézé

kiegészíteném azzal, hogy a rábökés után rögtön lecimbizik a polgármesterrel, akit elsőször megpróbál beetetni, hogy neki, a településnek jó lesz, ha nem sikerül a beetetés, akkor jönnek a borítékok. Vagy előfordul, hogy a polgármester kezdi el az egész szervezkedést, a kisajátításokkal kapcsolatos anyagi haszon miatt. Lásd köröshegyi viadukt, ahol 500m-es nyomvonal-elhúzással tizedébe került volna a beruházás, de a polgármesternek nem ott voltak földjei...
elsőször=először...
ZsZ!

Ennél sokszor sokkal rosszabb a helyzet
Lásd M0 körgyűrű, de ezt most nem részletezem.
Az önkormányzati frakciók könnyen felnyitható és szabadon dézsmálható pénzeszsáknak tekintik a beruházókat, és ezért viszont cserébe...
--------------BÁRMIRE---------------
képesek.
Te a tiltakozó polgár nem számítasz már, mert szavazni voltál, az adódat behajtottuk, úgyhogy elmehetsz lefeküdni, majd négy év múlva felébresztünk ha szükségünk lesz rád.
Azt üzenik lépten nyomon, hogy ne üsd bele az orrodat, ne pörölj kiscsávó, majd mi megmondjuk helyetted, hogy mi legyen.
"Virág et. 2007.01.17. 16:42:40
Vince

Én nem azt várom el, hogy a VEKE képviselje az autósokat, hanem hogy valaki, akárki képviseljen minket."

Na itt a hibás gondolkodás. A VEKE sem a tömegközlekedőket képviseli, hanem a szakmát.
Még annyit tennék a témához hozzá, hogy ilyet leírni: "mert ŐK úgy tervezték meg, hogy ne lehessen", hát, ilyet csak egy újságíró tud leírni, aki kb. olyan szinten végzi a munkáját, mint az a kiváló DBR-társaság. Nem rosszul, de ugyanúgy, mint a DBR-nek, megvannak a saját bogyói.

Én építész vagyok, és még soha nem csináltam, és nem is fogom, de másról, közűlünk a legsunyibbról sem tudom azt elképzelni, hogy valamit direkt szarra tervez. (Na jó: Kenzo Tange tervezte a Hirosima-emlékművet, de mellette lévő, lényegesen gyengébb házakat is, hogy meglegyen a minőségbeli kontraszt. Nem is verte nagy dobra, nehéz is volt a dolgot kideríteni. De az más.) Az más kérdés, hogy a százhuszonhetedik (ingyen) áttervezés után a százhuszonnyolcadikra akkor mond igent, ha nagyon fontos ember akarja. Merthát ő is csak ember, és valahogyan akkor is kell munkát adnia a spannjainak, amikor négy éven át a Fidesz van topon, és minden ilyen ötletben egy potenciális újabb négy éves csúszást, vagy épp a munka elvesztését látja. Ilyenné tették a körülmények.

Én a problémát abban látom, hogy a VEKE nagyot akar mondani, mert ők, ugye, a nyílvánosságból élnek, (nekik akkor jó, ha benne vannak a tévében), meg akkor van miből alkudni, csak ez a DBR-nél más reflexeket vált ki, mint amit ők várnak, szerintem. Ez a magyar virtus, ez a meg nem hunyászkodás, ez itt a baj. Ugyanúgy nem törekszenek a kompromisszumra, mint a Greenpeace a Zengőnél, talán a Védegylet az északi M0 szakaszon, stb.
Sok mindenben egyetértek ma Árpáddal, és abban is igaza van hogy alulról lehet csak megmondani a frankót, csak hát nekem ezzel a szólásszsabadsággal akad némi problémám. Igaz, igaz,/??/ szólásszabadság van. Mégis úgy érzem abban az országban ahol évtizedekig féltek az emberek megmondani a véleményüket, nem is olyan könnyű dolog ez, mint olyan országokban, ahol ezt a fajta félelmet nem ismerik, és a szólás szabadságának hagyománya van. Mert kérdezem én, egy kisvárosban pl. ha valaki párton kívüli is de valamilyen disznóság ellen felemeli a szavát, bizony bizony most nem a fekete autótól fog félni, hanem adott esetben a munkaadójától, az ismerőseitől, kollégáitól stb, mert ha a főnök pont amellett a párt mellett áll ki, akinek nem is a politikáját, csak egy egy reformját/sicc/ bírálja, netán erősebben kritizálja, hát nem tudom nem közösítik e ki, azt hogy elveszíti a munkáját nem is merem feltételezni... Szóval a magyar ha a helyzete olyan befogja a száját, mert abból úgymond nincs baj. Esetleg otthon a tv előtt lehet anyázni, de persze ettől a mi kis országunk nem halad előre egy jottányit sem. sajnos, ezt a fajta félelmet tapasztalom emberektől, családosoktól pláne!
Nem tartom kizártnak például, hogy felmerült az összekötés kérdése, csak, mondjuk húsz éve, ezt elvetették, mondanom sem kell, nem a tervező, hanem a megrendelő, azt mondta, hogy neki nem kell, csak ezért most a tervező/kivitelezőt basztatják. Ebből az aspektusból nézve a DBR a hülye politika miatt tartja a hátát, persze, aki állami megrendelésekre pályázik, annak fel kell készülni az ilyenre.
A BME-n 2000 körül megmondták, hogy ez így szar, kár belevágni. A professzorok nem tudtak olyan hatást elérni, mint most pár diák. Ezért nagy a VEKE, mert ők már nem csak szimplán megmondják, hanem hatást is érnek el vele.
persze lehet akívkodni, kérdéseket föltenni, de régen a hatalom nyomta el, most pedig sokkal szofisztikáltabb módja van ennek
ha egyszerűen a "rossz oldalon" állsz, a média gyorsan elintéz, mielőtt elmondhatnád mi a kínod
engem fölháborít, hogy esténként milyen veszélyes végigmenni a pesti utcán, összeszorul a gyomrom, ha 4-5 fős fiatal cigányok csapata jön szembe, és olyankor már tudom is: 80%, hogy belém fognak kötni, és ha ez megvolt, akkor 100, hogy cigivel, pénzzel, valamivel le is húznak
egy éve be is törtek a lakásunkba, és vittek is mindent, ami érték: legalább félmillió forintnyi ékszert, órát, elektronikai eszközt einstandoltak 10 perc alatt
mire felébredtünk, már javában menekültek

de ha előállok azzal, hogy cigánybűnözés márpedig van, akkor jön a fasisztarasszistázás, meg hogy miért gondolom hogy csakazért mert más a bőrszíne stb.
közben meg nem gondolok én semmi ilyet, de mindenhol virágoznak a putrik, és aki onnan jön, az nem sok eséllyel alkalmazkodik majd az "európai" értékrendhez - ez az egész pedig azért van, mert hivatalosan ilyen probléma márpedig nincs, mindenki egyenlő, a téma lezárva, már csírájában elfojtva, így aztán nem is kell semmi ilyennel foglalkoznia annak, akiknek a cigányok "átnevelése" lenne a feladata

Los Angelesben éppen bandaháborúk vannak a fekák és a latinók között, és a hiperPC Amerikában sem tagadják le azt, hogy itt faji különbségek állnak a háttérben.

a média pedig vígan asszisztál ehhez az agyrémhez, orosz józsef tagad a napkeltében, tomcatet megszólaltatni tilos (nem vagyok elkötelezett híve, de vannak jó meglátásai)

legnagyobb baj a függetlenség hiánya: Solymáron ledöntötték Wass Albert szobrát, pár arra garázdálkodó fiatal lehetett

index.hu/politika/bulvar/wassal0117/

a hír ennyi kellett volna hogy legyen, mert ebben az esetben tökmindegy, kinek a szobra volt
erre aszondja az index:

"Wass Albert élete és munkássága kitűnő lehetőséget szolgáltat arra, hogy a mai Magyarországon a politikai hatalomért vetélkedő felek egymás érvrendszerét ismét "megfellebbezhetetlenül" diszkvalifikálják, egymást kényelmesen liberál-bolsevikoknak, illetve hungaro-fasisztáknak bélyegezzék" - írta három évvel ezelőtt a Magyar Narancs elemzője.

(írta az elemző, gondolja az ügy kapcsán a cikk írója - ez a legegyszerűbb - kimondatni mással)

a szeptemberi zavargások idején is inkább BBC-t olvastam, ha kíváncsi voltam, mi történik, mert egyik oldalon hős szabadságharcosokról volt szó, a másikon meg megvadult csőcselékről

sajnálom, hogy nincs egy BBC-nk
Egyetértek a minimális állam/civiltársadalmi kezdeményezések modellel, bármennyire is amerikanizálódás "szagú" az ügy. Ezeknek részei a lobbicsoportok is, de így legalább egyértemű a motiváció. Ezeknek azonban nincs hagyománya. Már Jászi Oszkár is sokat elmélkedett az állampolgári nevelés fontosságán. Ő is kicsit későn (és az USA-ban), odavolt már a 2/3 ország.
Egy másik gondolat az öntudathoz: egyre gyakrabban nem a csúcspolitikát látom felelősnek a helyzetért. Számomra az adót nem fizetők, fekete gazdaságban ténykedők teremtik meg a legitimitását egy ilyen politikai "elitnek". Ha cinkosságot vállalunk a mindennapokban velük, akkor a országelejét sem támadhatjuk tiszta lelkiismerettel. Ehhez gyorsan hozzátenném, hogy a nem adózás miatti extra profit és árelőny, amit a magas adók, járulékok okoznak, természetesen csábító.
Árpi feldobta a labdát amit aztán sokan sokfelé ütöttek. Számomra pl. egyértelműen kijött, hogy a dolog se nem olyan egyszerű, se nem olyan egyértelmű. Az élet már csak ilyen.
A VEKE-nek most éppen szerencséje van. Hiába dolgozik jól, meg sokat. Az kevés. De ha jókor, jó helyen... (kombiné ügy).
A sajtó, mint 4. hatalmi ág persze sokat tehetne, ha. De az újságírók se tartják be a KRESZ felét se.
A politikusokat illetően heki (w.blog.hu/2007/01/17/muveljuk_kertjeinket#c196479) hozzászólását kiegészítően egy pozitív példa. Szokás az önkormányzatoknál, hogy a helyi rendőrfőnök évente egyszer beszámolót tart a bűnügyi helyzetről. Ez mifelénk (egy bp.-i kerület) is mindig megvan. Letudják, kipipálják. Legutóbb viszont megesett, hogy az egyik képviselő előre bejelentette: neki lesznek kérdései. És voltak. A válaszok? Mint maga a szokásos beszámoló. És az egész képviselőtestület (jobb+bal) elfogadta, kivéve az 1 szem renitens képviselőt, aki ellene szavazott. Ugyanez a képviselő nyilvánosságra hozta és botrányt csinált belőle, hogy döglődik a térfigyelő rendszer. 3 hónap alatt rendeződött az ügy (legalább is így tudom, illetve hiszem). A polgármester persze fel volt háborodva, hogy kitudódott az ügy. Mert így megtudták a bűnözők. Azt nem említette, hogy bár ő már fél éve tudta, mit tett ez alatt.
Ez a képviselő egy olyan párt tagja, amelyre egyébként nem szavazok.
Őrá viszont igen.
Pascal 2007.01.17. 16:58:19
Ennyi.

Én még kiegészíteném az érdekérvényesítéssel. Vesszőparipám a szakszervezetek hiánya. Tudjátok, ami a gulyás-kádár-vidámbarakkból ittmaradt, a vele és benne élő morállal együtt, az szart se ér.
a három felesleges dolog a világon :az apácák csocse, a pápák pocse, és a szakszervezet.
ez egy 25 éves mondás, de igaz
sóska

25 évell ezelőtt is!! sajnos igaz volt!
Arról beszélek, hogy talán valódiak kellenének!
Nem olyan nagy ügy! 200 éves találmány!
Talán ott a gond, hogy a civil szervezetekről sokan úgy gondolkodnak, mint valami nem pártnak nevezett érdekérvényesítő-veszekedő csapatról. A civil szervezetek lényege nem a veszekedés, hanem az együttgondolkodás és cselekvés. Miért mégis a vitatkozó és perelő szervezetek képe él bennünk, és egyből ezeket rángatjuk elő? Azért, mert nálunk egyszerűen nincs párbeszéd, nem ülhetsz le korrekt módon civilként egy önkormányzattal, szervezettel, minisztériummal. Lásd alkotmánytervezet nyilvánosságra hozatala-ügy: mi a franc lehet abban annyira húha, hogy töltjük az adóforintjaikat perekbe a semmiről? Vagy a tervezetben olyanok vannak, hogy mondjuk a zsidók nem teljes jogú állampolgárok, és mindenkinek fel kell esküdni a nagy vörös párttagkönyvre, aztán ezeket gyorsan kiveszik a végleges változatból? Vagy gyengíti EU-pozícióinkat egy tervezet? Netán plagizálástól félnek?
Ugyan.

Szóval ezért látszik a veszekedés. Pedig anno, amikor kicsit benne voltam a környezetvédelemben, sok olyan embert ismertem, aki nem perelt sehol senkit, de képes volt értelmesen gondolkodni ökológiáról. Tőlük sokat tanultam. De azt sem mondhatom, hogy a gyakran én helyettem vitatkozó civileket sem szeretem, csak éppen az már másik vágány.
Na látod, Árpi, tudsz Te építőt is írni :-)
ElChe! Praktizáltál volna a motorozás és forradalmárkodás helyett! :

Szerintem a civil szervezeteknek ITT igenis a veszekedés a dolga. Ugyanis "nem_tudtok_mondani_egy_olyan_dolgot_amire_büszkék_lehetnénk". Itt sajnos darabokra töredezett haverokrácia van. És a tervek vagy politikai racionalitással, vagy kapcsolati racionalitással rendelkeznek. Vagyis a külső civil szervezetek kifejezetten jó, ha ütik a vasat jó célok érdekében. És azt az óriási perköltséget pedig követelem, ha mondjuk 2 milla (vagy akár 20 milla) forint perköltség fejében spórolunk mondjuk 150 milliárdot.
Jó a cikk! A VEKE mint példa szintén jó, de én úgy hallottam (tehát pletyó), hogy neki is van valami politikai hátszele (VD-nek), szóval nemcsak a kis okos fejecskéjével érte el amit elért...függetlenül hogy igaza van/nincs igaza.
Wonderland: mint láthatod, én sem vitatom a veszekedés jogosságát. Csak álmodozom egy ideális helyről, ahol nem ez a főcsapás.

Terapeuta: szerintem nem baj a hátszél, hiszen mindannyian ismerünk "valakiket", a kérdés csak az, hogy a hátszéllel élsz vagy visszaélsz.
Én egyszer bementem a Kamarába. Mert, hogy okos fiú vagyok, aztán változtassuk meg. Aztán kijöttem. Mán nem akarok megint bemenni. Vót ott olyan sötét, mint legutóbb 80-ban Kalocsán a Forradalmi Ezredben. Mondták, hogy okos fiú nem kell. Hatalom meg lóvé, az kell.
pepe: és meglepődtél?
Tulajdonképpen nem. Csak az igazságot hajszoltam lázasan :D

Látod és örök optimista vagyok. Még veletek is szóbaállok.
Látom lepunyadtunk. Adjuk át a helyet az álmatlan értelmiségnek és a még valamelyest épeszű éjszakás call center operátor egyetemi buzgalomnak, mi meg teremtsük újra a munkaerőt.

Csók
A kamarák azok tényleg jó helyek voltak (szerencsére már nem kötelező a tagság). Egyszer (úgy 2000 körül) volt vmi pályázat kisvállalkozóknak. Bementem a kamarához (őket bízták meg a lebonyolítással), mert lett volna egy-két kérdésem. Erre elém tettek egy szerződést, amiben megbízom xy kht-t azzal, hogy segítsen nekem pályázni. Finoman értésemre adták, hogy érdemes a szolgáltatást igénybe venni...

Név, cím, adószám, meg egy kipontozott rész, hogy sikeres pályázás esetén az elnyert összeg mekkora része az ő sikerdíjuk. Mivel eleve elég necces volt a dolog a nagy önrész és az elég durva feltételek miatt (tehát eleve azon gondolkodtam, hogy megéri-e nekem a macerát), arra számítottam, hogy 10-15%-ot kérnek.
Aha. 50-et. Maffia.

Ne bántsuk a maffiát. Azok meg szokták tartani az igéretüket, és általában korrekten szolgáltatnak.
Elche: általában a hátszél determinál bizonyos dolgokat. Csak ennyi a bajom.
Remelem,akik a napokban sirdogaltak,hogy showmetheway,megvigasztaltattak!:)

Ez a cikk olyan jo,hogy jolesett.

windonia,pepe07:szakszervezetet,kamarat el kell felejteni,tenyleg a sotetseg urai.
Az elv rossz:aggyal penzt,hogy vegyek iroasztalt,meg laptopot,hogy szolgaljam az ugyedet.
Ahelyett,hogy a konyhaasztalat,meg a sajat szamitogepet hasznalna.Civil onnan valaki,ha onfelajanlasbol tesz valamit,szabad akaratabol,jokedvebol.
NA
ilyen is reg volt
TELJESEN egyetertek a cikkel

mindigis a civil kezdemenyezesek hive voltam.
Bar ez sem konnyu dio, de vannak nagyhatasu alulrol () jovo kezdemenyezesek BPn is akar, pl Tuzraktar vs Millenaris & Mupa, igy hirtelen

ha konstruktiv energiava alakulna minden destruktiv energia ebben az orszagban, akkor .. sejhaj
csak elojel kerdese az egesz
Az általam föntebb vázolt, informatikai/adatnyilvánossági ügyekben tevékenykedő civil szervezetre ennyire nincs igény, hogy még az ide irogató (nem kevés) informatikus sem reagál?

Az ötlet a rossz vagy ekkora az érdektelenség?
"Calwer 2007.01.17. 15:27:42
Tiétek a Köztársaság! :)
Milyen kár, hogy hazánkban a tettvágy nem a felelős, tájékozott polgár föllépésében nyilvánul meg (civil kurázsi!), hanem néhány utcakő diadalittas elhajításában, illetve a felháborodott egy-kupacon-ácsorgásban."

Ha már így kritizállod a Kossuth téren ácsorgókat, felmerült a kérdés, te mint tájékozott polgár mit csináltál ? Csak nem a "békés többség"-hez hasonlóan otthon indignálódtál a kis söröd és zsírosdeszkád mellett, a nem közszolgálati tévéken nézve az eseményeket, hogy: "Na tessék, holnap nem tudok lemenni a kedvenc talponállómba betölteni a tájékozottságomat a fejembe !" ? Esetleg, ha demokratikus eszköze nincs igazán a polgárnak, nem teheti meg, hogy odabasz a böszmének egy követ ? Dehogynem. A nagy magyar demokráciánál - mely nagymultú, régi keletű, tehát rutinos polgárokkal bír - sokkal ócskább, kis tiszavirágéletű, tegnap keletkezett demokráciaféleségekben, mint amilyen az egybesült álmok, anglia, netán az első igazi európai demokratikus ország, francia, nos ott egy ilyen esemény után ne tudd meg mi lett volna. Ott a magyar rendőrséget két perc alatt megették volna és talán a ferencünket is meglincselték volna. Bizony, ez amit megéltünk, ez is egy reakció. Tessék kérem tolerálni, hiszen a liberalizmus a toleranciáról szól, de nem ám csak addig, amíg a tág seggű buzik felvonulnak az utcán női ruhában, mutatva a demokratikus nevelésű gyerekeknek a jó példát, hogy férfi férfival smárolva a menő, hanem bizzony kérem az ellenkező nézeteket valló, netán szélsőséges megnyilvánulások is tolerálandók. Persze van egy határ, de a Kossuth téren ezt nem lépték át. Pontosabban igen, de a kordonnak nem az árpádsávos hitlerjugend oldalán, hanem ott, ahol az ún "politikai elit" (?) handabandázik, költi azt, amiért sosem dolgozott meg, persze magára - ld. pl.: kovács laci és a nőügyei - ahol ha nem tetszik a polgárok egy részének véleménye, akkor jelöletlen rendőrökkel/vagy nem rendőrökkel de egyenruhában felzavarjuk a várost, műveleti területet csinálunk a közterekből, stb.
"- amit már jó régen fel kellett volna emelni -"

Mi a faszról beszélsz Tóta, nem tudtad hogy a MOL már így is világpiaci ár fölött adja el a gázt, továbbá nem tudtál a több százmilliárdos nyereségéről?

Tudod, hatósági áras a gáz, de a MOL meg egy magáncég. Az állam ne a MOL profitja miatt emelgessen, basszameg!
"azt viszont fenntartom, h a "szar az élet" állapota elsősorban nem azért van, mert a Gyurcsány a miniszterelnök, vagy h az Orbán sokat pofázik, hanem mert bunkó a szomszéd, a főnök, a kolléga, és senki, senki nem tartja a be a KRESZ felét sem." Egyetértek, de csak a felével. Majdnem friss hír, hogy a Békéscsaba-Gyula távon rekordot (248 km/h) felállító volán-virtuóz a bíróság előtt azzal védekezett, hogy a főnök adta utasításba neki, hogy "tesztelje" az autót. Talán céges, de lehet, hogy eladásra kínált autó volt. A lényeg, hogy a bíróság ezt be is szopta szépen, és enyhítette is a büntetését!

De az is vicces, ami az M1-esen felállított fix kamerák körül zajlik. A befolyt pénz (nem fillérek, komoly milliárdok) - ugye - nem a rendőrséghez kerül, a munka sok vele, úgyhogy most gáz van. Inkább le kéne szerelni őket, mert bebizonyosodott, hogy túl hatékony, mert túl sok a szabálytalanság...

Na, ezekről azért tehet GyF és csapata!
Ebben az országban mikor bíztak utoljára valamit olyas valakire aki ÉRT is hozzá?Röhej,hogy egy elvetélt orvoska flangál itt mint gazdasági miniszter.
Sajnos nem olyan könnyű szépen csendben művelgetni a kertjeinket ha közben az adódat elpazarolja az állam, a közszolgáltatások színvonala kétségbeejtő, és - a nemzeti hagyomány legszebb részeként - mindenki más magának kapar (pld. elcsalja az adót, feketén dolgozik/dolgoztat) tudva tudván hogy ezzel mindenki mást megkárosít, de közben tartja a markát hogy 'neki bazzeg minden ingyér jáááár!'
OFF

Cartman: M1 kamera téma egy kissé elméleti síkon (amolyan gondolat kísérletként):
van mondjuk egy héten ezer "fizető vendége" minden kamerának. Legyen csak 10e az amit visszaforgatunk a büntiből. Akkor már be is hozta az árát. Akkor miért is nincs még teleszórva kamerával Magyarország teljes úthálózata, nem csak az autópályák? megfelelő idő alatt akár 10 milla befektetéssel be lehetne trafizni az országot, aminek valószínűleg nem csak annyi lenne a hatása hogy folyna a lé az államkasszába, hanem csökkenne a halálos közúti közlekedési balesetek száma is minden bizonnyal. A járművezető hibájáből bekövetkező halálos közúti balesetek 40%-a gyorshajtás miatt történik (relatív/abszolút összesen) lásd:
www.hungarokart.hu/allap/orfkobb/main.php -> 'Közúti balesetek okai és kimenetele' fejezet
Gyorshajtók mindig lesznek, de nem mindegy mennyi. Ráadásul a rendszer (elviekben) kiküszöbölné a korrupt járőr hatást is ugyebár: egy kiskapu becsuk.
/gondolat kísérlet vége/

Tudom hogy a költségoldalról nem vettem figyelembe semmit, viszont a bevétel is szándékosan van alultervezve. Ez csak gondolatkísérlet egy mérnöktől aki éppen átcsúszott közgázból anno (nem is volt az olyan rég azért).


Hogy miért nem működik ez így a valóságban, azzal egyetértek Cartman. Mert akkor betartathatnák (mindnekivel!) a szabályokat. Itthon meg valahogy mintha nem ezért lennének a szabályok.

Az hogy erről GyF&Co. tehet igaz, de én nem érzem úgy hogy ha GyF helyett OV&Co. vagy JóskaPista esetleg GipszJakab ülne odafent, akkor nem így maradna minden. Sajnos.

Akkor innentől máris ON az egész, mert ezt csak kívülről/alulról lehet megváltoztatni. Társadalmi munkában, hozzáértő emberekkel és kitartó elhivatottsággal.
Hát, igen. Én is erről írtam, csak nem fejtettem ki ennyire. És abban is egyetértünk, hogy a helyzet nem változna OV és (bűn)társai esetében sem.

Egyszerű a képlet: politikus=bűnöző. Még most is előttem van annak az ocsmány vén alkesznek (nincs jelentősége, de épp fideszes színben) a képe, akit elkaptak ittas vezetésért. A riporter kérdésére - hogy miért nem fújta meg a szondát - olyan bárgyú mesét adott elő, amihez képest a "maci volt" akadémiai székfoglaló hanta-témában.
Szerintem nem ilyen a képlet. Nem is ezek alapján mondom azt, hogy nem változna semmi GyF/OV/XY/WZ váltástól.

Elvonatkoztatva az M1 trafi-kamerák ügyétől.
Az hogy mivel is szembesülünk mi saját magunk a hétköznapokban azon múlik, hogy akik effektíve a munkájukat végzik azok hogy is végzik. A rendszerváltás ezen a szinten még el sem kezdődött. Azt akik a piramisok csúcsán ülnek négyévente megválasztjuk, jönnek/rotálódnak az egymásnál hülyébb, korruptabb, idiótább, morálisan kikezdhető politikusok zsákszámra. De Gizi néni az irattárban nem változik, Józsi bácsi a raktárban is ül ugyanúgy a seggén mint annakelőtte. Jucika a titkárnő úgyszintén. Vagy Béla középvezető, aki lehet egy dilettáns. Na őket nem lehet leváltani négyévente. /Persze a trükk az hogy elvileg a négy évente válaszottaknak kéne kigyomlálni az apparátust, de nem teszik. Mert nem áll érdekükben, ebben a dilettáns posványban jól lehet halászni. Pénzre, hatalomra, befolyásra, terepjáróra, sokszázmillás házra, kinek mi a hobbija/

Na és itt a baj szerintem kéremszépen. Hogy a politika által már nem uralt szinteken is ugyanaz a gerinctelen dilettáns banda ül csak kicsiben. Mert esetleg senki nem meri elmondani a véleményét. Ül kussban nehogy kirúgják, meghurcolják, lefokozzák, stb...

Aki meg kimondja a szakmailag alátámaszott véleményét az könnyen 'persona non grata' lesz. Kontraszelekció minősített esete. A'la szocializmus...

Mint látjuk felülről nem változtatnak, tehát alulról kell. Nem könnyű, nem gyors, de van más lehetőség?
Nem vagyok VEKE-s, csak egy egyszerű mérnök-informatikus. De már én is évekkel ezelőtt tudtam, hogy nem a belvárosba vinni kell a forgalmat, hanem a külvárosba.
Például egy olyan metróvonallal, amelyik a Kelenföldi pu.-tól indul és végigmegy az 1-es villamos vonalán (Hungária krt., stb.), esetleg még tovább. Ezen a vonalon még lehet olcsó parkolóházakat építeni és az agglomerációból beautózók le tudnák tenni az autójukat, majd tömegközlekedéssel tudnák folytatni. A belvárosi cégek pedig szép lassan kiköltöznének erre a környékre.
Ehelyett kapunk egy olyan metróvonalat, amelyik átmegy a belvároson és kanyarog a nagykörút és a Hungária körút között, mint az ökörhugyozás.
Kár hogy nem ismerték el az illetékesek, hogy a múlt igényeire terveztek metróvonalat a jövő igényei helyett és levonhatták volna a konzekvenciákat. Most már csak mi vonhatjuk le a konzekvenciákat.
dark future 2007.01.18. 03:00:28
De, támogatjuk. De áruld már el légy szíves, ki az, aki hajnali háromkor nekiáll civilkedni? :-)
"br"05:34:28.-illemóra!
Áll a csibész a"blahán",vállán a galamb,és kiabál:
-Hess a picsába,hess a picsába.
Odatipeg egy nénike és így szól:
-Fiam,hogy beszélhetsz így Isten madarával?Azt kell mondani hess madárka,....úgy is elmegy a picsába.
Különben egyetértek.
Ertem en, ertem, hogy van, amikor fingnak, attol lesz jobb a levego, de azert ne csinaljunk ugy, mintha ez hianyozna. Nem hianyzik sem a parttitkar az eloszobabol, sem a fingja. Szoval a fingatasnak is az volna az ertelme, hogy aztan kesobb ne merjen olyan budoset ronditani, hogy a fingjaval kelljen illatositani, meg akkor is, ha budost erdemes eszrevenni, es szaglaskeptelen kollegaknak felhivni ra figyelmet, hogy itt fullaszto a levego. De azert persze az volna a normalis, hogy a szagerto hazamegy, megnezi, mi is a helyzet a szagfronton, ha kell fingat, de aztan kesobb mar nem kell neki.

Tegyuk azert hozza, hogy ez a fingos vilag is csak tetova alomkep, mert itt bizony a budosgyartasert adjak az inkubatort, igy epp azoknak nem budos, akik csinaljak. Utana meg lehet probalkozni a hashajtoval, barmivel, a jofej buzgyari dolgozok tovabbra is kepesek olyan vigyorral kozszerepelni, mintha epp most szartak volna, es a fingasra a legkisebb ingeruk sem volna igy aztan.

A szag meg marad...
Abszolút egyetértek a cikk mondanivalójával, mert úgy érzem, hogy a vázolt polgári mentalitás nem csak a közügyekben hiányzik Magyarországon. Már majdnem 3 éve Hollandiában dolgozom, így van alkalmam összehasonlítani sok dolgot és a legnagyobb különbség az emberek hozzáállásában van, aminek csak az egyik vetülete a politikai elithez való viszony, de a mindennapi életben sokkal látványosabb példák vannak.

A lényeg szerintem az, hogy itt már gyerekkoruktól kezdve azt a képet alakitják ki az emberekben, hogy ők képesek önállóan és a maguk erejéből helyt állni a legkülönbözőbb helyzetekben, ennek következtében az átlag holland sosem a királynőtől / önkormányzattól / párttól várja a megváltást, hanem bizva a saját tudásában és szorgalmában, tesz érte. Ennek a mentalitásnak csak az egyik, bár elég látványos megnyilvánulása az ország rendezettsége, a legendás németalföldi tájkép kis kertekkel és függöny nélküli ablakokkal. A saját kertjének / házának / környékének rendbentartása ügyén senki sem mondja, hogy "mert az önkormányzat nem nyirja az árokpartot, azért van dzsuva". Ha valaki jobban megnézi, a lepusztult magyar falvak / városok lepusztultsága jelentős mértékben az emberek közvetlen környezetében jelentkezik, nem a közterületen. Ráadásul gyakran úgy, hogy a lakók igazából eléggé ráérnének....

A polgári lét egy másik, általam jól ismert megnyilvánulása a focihoz kapcsolódik. A városkának, ahol lakom, kb. 40.000 lakosa van. Emellett 2(!) amatőr futball klubja, mindkettőnek egyenként 4 megvilágított, karbantartott füves és 1 müfüves pályája. Ezekbem a klubokban körülbelül 1000 fiú, lány, férfi és asszony futballozik rendszeresen, 60 éves korosztályig bezárólag. És ezek a klubok teljesen a tagdíból tartják el magukat, amit mindenki fizet, ez nekem kb. 40.000 FT éves szinten.... további érdekesség, hogy nincs szertáros és takarító, az öltözőt a csapatok takarítják maguk után, a szerelést mindenki maga mossa, a szertárhoz (szögletzászló, bólyák, stb.) pedig a csapatkapitányoknak van kulcsa. A klub foglalkoztat pár pályakarbantartó - kertész munkatársat. Ennyi ...
Meg azon a hülye nyugaton arra költik a pénz amire beszedték.Ma tüköraszfalton kellene suhanni,ha nem lopták volna el a zsugát.Ja,ott komolyan veszik a jogokat,és nem küldenek kékbe öltöztetett útonállókat a jogát gyakorló honpolgárra.Hát igen-a Lajta!
Örülök ennek a cikknek, mert rávilágít egy fontos problémára.

Lótomi: abszolút egyetértek azzal, amit az emberek hozzáállásának fontosságáról írtál.

Csak egy kis példa: Minden reggel lesöpröm a járdát (sokan hülyének is néznek, már kérdezték, hogy miért csinálom, erre való az önkormányzat), így az tiszta - egyedül a mi házunk előtt az utcában. Ha minden ember lesöpörné a háza előtt a járdát, akkor az egész utca tiszta volna. Ennyire egyszerű, és akkor nem kéne az önkormányzatot szidni. Kb ötperces munka. De ez csak kis példa, ezer ilyen apróság van, amivel javíthatnánk magunk és embertársaink közérzetén.
Rendben, már sokan mondtuk, nekünk embereknek is el kellene kezdeni szétnézni a saját házunk táján. Mondjuk ezt huszon-harminc-negyvenévesek, de hát az az új generáció, ami az iskolában felnő, már nem volt úttörő, az vajon ezt tanulja, erre válik fogékonnyá? Nekem vannak kételyeim.
"patrik1345"-én barom nyáron minden másnap le is locsoltam.Na adtak is olyat a pofámra a lakótásak,hogy cserdült.
Parameter «comment_post_ID» is required!
Nem értem az egész cikket. Minek ide civil szféra?
Mondok egy igazán jól működő példát a közelmúltból.
Vizitdíj automata. Megszületett a törvény. Lesz vizitdíj. Már kész is az automata. A vállalkozó már el is készítette a prototipust. Már be is mutatták a TV-ben. Szép, okos, eccerű kezelni, meg minden.
A pógárnak semmi dolga sincs, csak fizetni. Egyszer az adót befizetni, amiből megveszik a szép automatákat, másodszor pedig mikor orvoshoz akar menni.
Milyen szépen működik. Így kell a 4-es metróval is. Ennyi!
patrik1345, nálunk ez úgy működik (nem is rossz környéken lévő, 24 lakásos társasház) hogy az utcafronton lévő előkertet én gondozgatom. Nem azért, mert unatkozom, vagy mert szeretek kertészkedni, hanem, hogy rendezett legyen. Kis fűnyírás, sövényvágás, stb.
A lakótársak rendszeresen megkérdezik, mit lehet segíteni, én meg elmondom és ezzel vége is.
Van még két család, aki időnkét besegít.
A többiek semmit nem tesznek. Se a fiatalok, se a nyugdíjasok. Vazz' a kukák körül is én szooktam takarítani utánuk, mert zavar a disznóól.
De az átlagpolgár igénytelen és lusta. Nincs remény.
Kedves Árpád,
pont ide tartozik a gondolatmenet alapján egy kérdéscsoport, amit ajánlok szíves figyelmedbe.
Talán már megkezdted a vicces vállalkozást: babakocsival közlekedni a városban.

Ugye annyit hallunk az akadálymentesítésről, aztán szép csendesen gondolgathatjuk magunkban, hogy hát igen, szegény tolókocsisok eddig is elvoltak valahogy (rosszul), meg ezután is ellesznek valahogy. Végülis ők csak a társadalom szűk rétege, az akadálymentesítés meg sajnos luxus.

Aztán megszületik az ember kölyke, és elcsodálkozik. Mert hamar rájön, hogy az akadálymentesítés nem (csupán) a mozgássértültekről szólna. Hanem arról a nemelhanyagolható rétegről, aki volt oly bátor mint a vak ló: gyereket vállalt. És a picurral szeretne eljutni A-ból B-be. Akadálymentesen. És ez már nem annyira szűk réteg - a téma pedig nem a luxus kategóriájába esik...
OFF:
Ezt a "nehéz dió" kifejezést egyre-másra olvasom itt... még TWÁ-tól is. Tessék má' elfelejteni! Ugyanolyan hülyeség, mint a "vaj van a füle mögött" ("valami van a füle mögött" + "vaj van a fején" kombinálása). A dió, az kemény. Az eset meg nehéz. Nehéz dió legfeljebb a kókusz lehet. Aki ilyeneket ír, afölött elrepül az idő vasfoga!
ON
Vizitdíj automaták..alulról jövő civil kezdeményezés. Kormányközeli vállalkozónak kevés a bevétele, gyorsan kitalálta, hogy milyen jó lenne vizitdíj automatákat gyártani. Meg is tette, majd megkapta hozzá a vizitdíjat is.

Vagy amit most nemrég hallottam: a 2000 után gyártott használt autók karosszériájába valami mittudoménmilyen módszerrel beleütnek valamilyen számot, amitől az autó ellophatatlanná válik (röhej). A tulajdonosnak húszezer forintjába fog kerülni, valakik meg jól megszedik magukat ezen is. Alulról jövő civil kezdeményezés. Biztos van még ilyen, sok.
Te ennyire elmaradott vagy, vagy csak begyoposodtel ?

Kozlekedni lehet, meg ugy altalaban mindent lehet, ha az ember akar. Nem akarasnak nyoges a vege, mondhatnam igy is. En napi egy egy negyed orat (*2 azaz 2 es fel) utazom oda-vissza a munkahelyemre, oszt jol erzem magam kozben. Keresek ulohelyet, olvasom az ujsagot, iszom a sorom, meghuzom magam, bamulom az embereket vagy zenet hallgatok, kinezek az ablakon es virulok. Programozo vagyok, nem komuves.

Az egesz irasodbol egy valami igaz... Nekunk kell megcsinalni, de az ilyen TotWArpadokkal, - akik csak fikazni tudnak, de azt is mar csak olyan nehezen mert meg arra is lusta vagy, aztan allsz a penztarnal, hogy aha, irtam 2 cikket, de akkor is inkabb leulnel - nem lehet...

GetMG
Itt szóba került, pl. a Nagymező utcai mélygarázs kérdése, meg úgy általában a csúnya befektetők, meg a jó civilszervezetek, akik ügyesen megakadályozzák az ilyen beruházásokat.
Na én nem vagyok beruházó (becsület szavamra :)), de nem értem, miért annyira jó az, ha nem épül meg valami.
Én speciel kurvára örülnék annak ha lenne egy mélygarázs a Nagymezőben, mert nagyon idegesít, mennyire nem lehet ott parkolni. Nem az lenne a megoldás, hogy rendben, vágjatok ki 25 platánt, de cserébe a kerület 6 pontján építsetek 1-1 rendesebb parkot? (rekettyést, a szintkülönbséget pedig lejtős ösvénnyel hidaljátok át :))
Nagyon örülök annak is, hogy van mélygarázs a Szabadság téren, meg a Szent István téren is. A belvárosi dugó 50%-át ugyanis a parkolóhelyet kereső autósok csinálják, nem az áthaladók. Több parkolóhely, kevesebb dugó. Teljes hülyeségnek tartom azt, hogy ha több lenne a parkolóhely, akkor többen is jönnének be autóval (de erről 1 külön topicban lehetne vitázni).
És nem tudom, hogy miért jó az, hogy a Rózsdombon még mindig ott van az a betontorzó, mennyivel szebb az, mintha már megépült volna oda a egy ház? 2 éve áll a beruházás, mert egy civil szervezet azt mondta, hogy szerinte csúnya lenne az új. Ehhez persze joguk van, de nem akkor kellett volna szólni, amikor a tervpályázat eredményéről a cég megszavaztatta a környék lakóit?
Vagy például miért jobb a Hunyadi tér abban a lepusztult állapotában, amiben van, mintha lenne alatta egy fasza mélygarázs, és fölötte egy normális park? (ld. pl. Szabadság tér?). De azt is sikerült valami irígy pöcsnek, akarom mondani valami szimpatikus civilszervezetnek megakadályozni. Tényleg de kár, hogy nincs belőlük még több.
Civil szervezetek? Van belőlük kb. 10 000 Magyarországon (állítólag több, mint Angliában). Egy-egy üggyel, témával akár tucatnyian is foglalkoznak. Mégsem elég hatékonyak. Hogy miért?
1.) Sok ilyen szervezet csak kamu, megélhetési "civilek". Munkanélküli vagy szakmailag kissé selejtes okostojások kényelmes pénzkeresete.
2.) Sok civil szervezet állami pénzekből, pályázatokból él: tehát benyalnak, korruptak és ugyanúgy kamuznak a érdekképviselteknek, mint a politikusok. (Szép kövér összegeket lehet így keresni; állami pénzeket, cégektől kapott kedvezményeket, ajándékokat, stb.)
3.) Sokszor egy-egy kedvezmény, eredmény elérése érdekében lefekszenek a hatalomnak és cserébe támogatják őket egyéb frontokon, visszafogják, lekábítják a tagokat az ígéretekkel.
4.) Mivel ilyen sok az érdekvédő, ezért az aktuális kormányzatok mindig megtalálhatják maguknak a "megfelelőt" és akkor elmondhatják, hogy volt érdekegyeztetés. (Többnyire előre eltervezett kompromisszumokkal, hogy a "civileknek" is engedtek, lám.)
5.) A tisztességes civil szervezeteket is ragyogóan egymásnak lehet ugrasztani egy kis politikai szarkavarással. (Nem mindegy, hogy egy-egy szakmai egyeztetésen kik vesznek, vehetnek részt, kit kér fel nyilatkozni a sajtó stb.) Aki nem szerepel, az nem létezik.

Szóval a végén alig akad, aki valóban az "ügyért" harcol. Ezért nem működik igazán hatásosan a civil szféra.
És melyik az a politikusunk, aki viszonylag magas pozícióból küzd a "civil kurázsi" erősítéséért? Na melyik?
Az, az: szeretett köztársasági elnökünk.
Ő maga is civil szervezetből jött, s fontosabb megnyilvánulásai alkalmából mindig szót emel a civilek ügyéért; lényegében mind a mai napig részt vesz különféle ilyen akciókban.
Mindehhez képest a mi Árpádunk éppen a civil megnyilvánulásait fikázza a legjobban. ("Hebehurgya...")
Árpi, ha tényleg ennyire fontosnak tartod a civilek részvételét a társadalmi életünkben, akkor nem árt, ha pellengér helyett pajzsra emeled Sólyom Lászlót!
Senkinek nem tűnt még fel, hogy ennek a hűdefüggetlen nagyoniscivil szervezetnek a székhelye épp egy Fidesz-iroda?
www.veke.hu/index.php?fc=data&par=
fidesz.hu/index.php?MegyeID=1&VKID=9

(És akkor a szóvivőjük családfáját szépen tabusítottuk is.) Mindenki bekajál mindent? Vagy én vagyok paranoid.
Kedves Árpád...
Egyik írásodban amellett érvelsz hogy itt kell maradni az országban és tanulni, aztán megfingatni a sok hülyét...
Egy másikban meg amellett hogy akkor lesz belőled valaki ha innen elhúzol. A kettő együtt nem megy.
süti beállítások módosítása