W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A Halálcsillag elpusztításáról

2007.01.08. 17:56 Tóta W. Árpád

Izrael leatombombázza Iránt! Már leszerelték a fitymát a zsidó atombombáról, szörcsög a nukleáris péniszpumpa, népirtásra készül a cionfasiszta rezsim! A holokausztbiznisz bevételeiből, persze. Ütős szalagcímek, eladják a lapot. Atombombázni, az már valami, talán még Győzike kutyáját is megszorongatja a versenyben. Nézzünk kicsit bele a kártyákba.

A célpont (elsősorban) a natanzi urándúsító bázis Iránban, amelyet több méter vasbeton, meg az arra ráhordott húsz méter föld, és az annak tetejébe ültetett büdöske nevű kerti virágok óvnak. Ekkora takaróba cseresznyemaggal nem lehet lyukat pöckölni, viszont Izrael kifejezetten szeretné, ha az a bázis nem működne. Hogy joggal vagy nem, és hogy egyáltalán van-e bármilyen katonai célja Iránnak, vagy csak a kisciciák menhelyét szeretnék atomenergiával fűteni - ezt a vitát itt és most ne kezdjük el.

1981-ben az izraeliek az iraki Osirak reaktort szerették volna leállítani, és meg is tették, bombázás keretében. Pont ezért került Natanz tetejére az a komoly páncélzat.

Ha kiskalapáccsal nem megy, akkor nagyobb kell; hegyeket kellene megmozgatni ehhez az akcióhoz. Kézenfekvő, hogy az atomenergiát hívjuk segítségül. Na, az első dolog, amit illik tudni, az az, hogy a most szóba került eszköz nem tömegpusztító fegyver. Semmi gombafelhő, meg betonba égetett teheráni kisgyerekek, se felperzselt városok. Csak egy szúnyogcsípés, ahogy a doktor néni szokta mondani. A bunkerromboló atombomba előbb illedelmesen lefúrja magát a mélybe, és csak ott pukkan, egészen picit és halkat. Épp csak be nem csukja maga mögött a csapóajtót, amikor lemegy.

Épp ez vele a gond, állítják a sótlan B-61-ellenes szakértők. Ideális esetben a bomba lecsúszik a lyukon a bázisra, és csak az ottani berendezéseket, és a véres köpenyben eszelősen röhögő, úgynevezett őrült tudósokat bántja. De azon a lyukon óhatatlanul kifröccsen egy csomó atomság, azt felkapja a szél, viszi szanaszéjjel, aztán mindenféle szövődményeket okoz az ártatlan irániaknak. (Ha egyáltalán vannak olyanok, jegyzik meg a héják.)

Még súlyosabb viszont a pszichológiai hatás. A fent részletezett különbséget, ami a gombafelhős városrombolás és a bunkerrobbantás közt fennáll, viszonylag kevesen ismerik. Magának a sajtónak se feltétlen célja, hogy elmagyarázza, ugyanis több újságot lehet eladni az ATOMTÁMADÁS címmel és netről lopott gombafelhővel, mint azzal, hogy speciális eszközökkel összedöntöttek egy betonerődöt. Az atomfegyverrel viszont úgy vagyunk Hirosima óta, hogy az egy nagyon csúf dolog, amiről lehet sokat beszélni meg fenyegetőzni vele, de csak nem vetjük be, mert az borítja az egész Hirosima utáni status quót. Ha Izrael beveti, akkor már a többiek is könnyebben rántják elő, és nem tud mindenki olyan ügyesen célozni-célozgatni, mint a zsidók.

És vajon ők tudnak-e? Ha jól értem a terveket - és ha azoknak bármi valóságalapjuk van -, a bombázás olyasmi lenne, mint amit Luke Skywalker művelt a Halálcsillaggal. Előbb a lyukat kell megfaragni hagyományos eszközökkel, aztán abba beletalálni az atommal. Khm. Ojvé, és ha mellémegy? Az űrben nem gond, de talán mégis vannak ártatlan ewokok.

Van még az a lehetőség, hogy a honi atombomba helyett másik nagykalapácshoz nyúlnak, vagyis Izrael leghatékonyabb fegyveréhez, az Egyesült Államokhoz. Az USÁ-nak valószínűleg van lehetősége földig rombolni az egész szaros iráni tűzfészket, mégpedig atom nélkül. Izrael F-15-ösei ehhez gyengék és sebezhetőek. Ide B-52-esek kellenek. Azok a gépek egyenként elvisznek harmincezer kiló bombát. Csodálatos madarak, a turul ezekhez képest nyamvadt kis Veréb Vili. A B-52 elindul valahonnan, akárhonnan, húszezer méteren elbrummog a célig, és odacsap, ahova köll. A görög helyiérdekű istenekkel simán pariban van.



Szóval ha Natanzra naponta hat ilyen Stratofortress odaszarik, akkor szűk egy héten belül nem marad ott egy ép csavar se. A megoldás előnye, hogy nem kell szuronyharcban tusakodni fanatikus beduinokkal, meg utána nézni bután, hogy elkúrtuk, meg Vietnam, mert nincs semmiféle megszállás. Ha egyszer azt határozzuk el, hogy Iránnak márpedig nem lehet atomfegyvere, akkor zúgjanak a hajtóművek és fütyüljenek a vezérsíkok, nem várhatunk meteorra. Milosevics rendszerét így törte meg Clinton.

Háborút nyerni nem lehet a levegőből, ez közhely. De nem is akar senki háborút.


Címkék: haditechnika külpol

388 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr2027098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2007.08.15. 11:44:40

Hirosima, Nagaszaki és az atombombaE hónap 6-án és 9-én dobták le az atombombákat 62 évvel ezelőtt Hirosimára, majd Nagaszakire. Ez idáig ez a két atombomba volt, amit harci események közepette, katonai céllal dobtak le. Az Észak-Amerikai Egyesült Államok…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

persze..mindez a világbékét szolgálja...
(valdd be twá igazándiból csak a "kütyük" érdekelnek belőle :) )
Azt nem értem, hogy miért "szaros" az iráni tűzfészek?
Szép nagy falat post. Elsőre: engem valóban rohadtul nem érdekel az, hogy egy atombomba sebészien pontos-e vagy ördögien mocskos. Elég sci-fit olvastam, és elég mai újságot, elemzést, híreket, mifenét ahhoz, hogy ne akarjak soha egyetlen atombombát látni senkitől a földön. Semmilyent.
Másodjára: az usa már így, most is világnagybácsit játszik, nem szükséges tovább biztatni azzal, hogy ő tudja megoldani ezt az ügyet, mert az eddigi megoldott ügyei is eléggé üszkösödő sebeknek néznek ki. Még egy üszkös seb a közel-keleten...? Na ne.
Harmadjára: milyen alapon tiltja meg atombombával rendelkező, és azt használni kész nyugat iránnak, hogy neki ne legyen? Ha izrael akárcsak tervet is csinál az atombomba bevetésére, azonnal elvész az érvelése, hogy bezzeg a rohadt arabok bevetnék az atombombát ha lenne nekik, ezért nem szabad, hogy legyen. Hiszen ők is.
pont azért, mert csuklóból le lehet bombázni :)
... és mellesleg fel szeretném hívni a figyelmedet Árpád, hogy a legutolsó kannibál is előbb vagy inkább utóbb, de a birtokába jut az összes létező fegyverfajtának...
Tel-Avív szarul fog kinézni romsivatag formájában, hidd el. Vagy anthrax felhőben sem mulatság a FALhoz sétálni...
Csak idő kérdése.
[a nagybetűket mindenki tegye maga hozzá...:-)]
Csuklóból ezt a kutyaszaros Budapestet is le lehet bombázni, mégsem szeretném ha szaros Budapestként emlegetnéd, pedig az.
Én speckó nagyon félek Irántól, az elszánt araboktól, a mindenre képes (allah nevében gyilkoló) terroristáktól és az öngyilkosmerénylőktől. Nekem ez nem mind nem kell. Urántdúsítani ne tessék ilyen embereknek, mert baj lesz. Válasszuk a kisebbik rosszat... hajrá Izrael!
Ez a magyargyalázó hasonlat a turulmadárral undorító.
bocs, elírtam. szal nekem ez mind nem kell a haramdik sorban, na.
xuf:
ilyen véleménnyel én is félnék... :-)
És ráadásul a turul csak elmormol egy imát Szűz Máriához és a mocskos B-52-es önmagát bombázza le.
Ha jártál volna már Iránban nem mondanád, hogy csuklóból le lehet bombázni. A ruszkik tömik minden "földi jóval", nem véletlen most, hogy az amcsik abbelni akarják az orosz fegyvergyárakat. Már csak az a kérdés mikor vehetek majd egy jó AMD-t?
(aki nem volt kopasz : nem processzor, hanem magyar AK-47)
Rav Antal...istenem, nem szeretnéd. 1. szólásszabadság van. 2. nemértem mia baj a kutyaszaros budapesttel. Hol az önirónia?????
...ez a cikk utan ki mondhatja azt, h TWA egy megelhetesi bulvar proli...utana jar es jobban leirja mint azt barmelyik kulfoldi portalon elolvashatnank es raadasul ert is hozza a kis bozontos nzs-enk:)))


Csodálatos madarak, a turul ezekhez képest nyamvadt kis Veréb Vili.aranyos nem:)))
mármint bannelni természetesen
Egyébként Irán azt mondta, hogy nekik nem bombára kell az atom, hanem energiát termelni.
A zsidók is azt mondják, hogy nincs nekik atomfegyverük. Vagy mindenkinek hiszek, vagy senkinek. Az egyik már bizonyított, hogy hazudik...
TrutHurst:

nekem 5455 volt asszem az AMD65 karabélyom száma.
Izrael soha nem mondta, hogy nincs atomfegyvere, csak nem reklámozták. Az azért más.
Elég oda az F-15 is. Egy ilyen cuccal a pont B-52 az, ami nem tud semmit kezdeni, azon kívül, hogy feleslegesen lelöveti magát. Na, a B-1, B-2, az más kérdés.
xuf:

Ha már így megszólítottál: biztos, hogy Izrael a kisebbik rossz? Mármint területre kisebb, de amúgy?

A megszólításra pedig: 1. az van, ezért mondtam, ha majd úgy hívja, akkor nem fogom szeretni, mert szeretetszabadság is van. 2. a kutyaszaros Budapesttel az a baj, hogy büdös, ha belelépsz, ellentétben a száddal, az akkor is az, ha nem lépsz bele. Nesze neked önirónia!
Látom rád számíthatunk ha menni kell. :)
Egyébként TWÁ remek témát dobott fel, hogy megint elkezdődjön a zsidózás ezerrel...:) nade igaz, miért is alkalmazkodjunk az antiszemitákhoz.

lac1> nem kell mindent beszopni.
ach ja, energiát termelni. mondom, hogy a gazdátlan kiscicáknak akarnak egy kis meleget varázsolni a didergős életükbe.

viszont felhívom a figyelmet a második képre, ez a US Air Force portfóliójából van, tehát ők ezzel reklámozzák magukat.
KGYST: de mint itt is írom, ez a bázis durván meg van erősítve. az F-15 olyan 6 tonnát bír el, ha jól emlékszem, de nem is az a fontos, hanem hogy egyszer még csak-csak el lehet osonni Natanzig Haifából, de folyamatosan ingázni, az necces. viszont 6 B-52 180 tonna robbanóanyagot képes odajutattni egy bevetésben, és ilyen mennyiség előtt nem állhat meg semmi. kirázza a földből a holtakat is.
jaaaaaaaaaaaj nagyon buszk vagyok ra, erdemes a mi gazdank polirozni es korul zummogni tud ez a kis izgalmas mergezett tollu:)))
Igen, biztos, hogy Izrael a kisebbik rossz, ésezt nemcsak azért írom, mert ott félig élek.

Félek Irántól, mintmár mondottam voltam. Félek az araboktól (tisztelet a nemcsekély kivételnek), szerintem nem kell részleteznek, hogy miért. Elég, ha néhány öngyilkosmerényletre gondolsz.
Tóta: Ez egy olyan reklám, mint a Strabag?

Hogyaszondja: "Vadászna egy Apacsról? Konfliktusa van kisebbségi szomszédjával, annak népes családjával? Napalmozna egy kicsit?

Ne keressen tovább, Önnek ránk van szüksége!"

U.S: Air force marketing
a katonák sokat takarnak a gépből..:(
nem, az oylan reklámokat csak nagyon szűk körben küldik szét. ez csak publicity photo, PR. ilyen coolak vagyunk mi, a man in black. állj közénk.
xuf: Mondjuk Irán még nem dobott atomot Izraelre...
xuf: nem kell mindent beszopni? Mármint hogy nincs a zsidóknak atomfegyvere? Nem is "szoptam" be...
sodi bazmeg, már annak se örülsz, hogyha TWÁ Izraelt szólja meg...
Nem vagy te egy kicsit mazochista? Azok után, amit itt kaptál, még mindig olvasod?
Tudhatnád, hogy TWÁ nem a nyereg alatt puhítja a húst...
A képről:
a két szélső faszkalapnál valamilyen kézifegyvert látok. ha a bombázó nem találja el a célpontot, akkor ezek a fegyverrel szétlövik?
Kedves Árpád! Nem mennék most bele világpolitikai összefüggésekbe, de röviden a véleményem : 1945- ben Sztáli és Roosevelt leültek egy asztalhoz és megbeszélték, hogy a közel-keleten lejátsszák.
JVS "Mi majd az arabokat támogatjuk, ha már létrehoztok ott a rokonaitoknak egy kis kolóniát"

FDR "Ok, de akkor mi lebombázzuk előbb a rizseket, hogy ne legyen kérdés 50 évig, hogy miért nem ugrunk egymásnak."

JVS "Ez így rendben is van barátom, hisz előbb-utóbb felmerülne ez a kérdés"

FDR "Viszont nekem nehéz lesz majd továbbadni amiről most beszéltünk."

JVS "Ugyan már, hisz a kőmíves haverjaid közt mindig lesz egy fegyvergyáros akire rábízhatod a hivatalt meg a megállapodásunkat!"

FDR "Ebben igazad van, de TE hogy akarod megoldani?"

JVS "Én a KGB tisztjeire bízom az ügyet, ők úgyis tudnak mindent amit kitalálok."

FDR "Remélem benyelik ezt a vallásháború dolgot, nem szeretném ha kitudódna, hogy csak üzlet."

JVS "Biztos lehetsz benne, jó barátaim a kalifák"

FDR "Hát akkor sok szerencsét barátom, és vigyázz, nehogy túl sok MiG-et adj nekik, mert akkor azt hiszik majd, hogy nincs szükségük ránk!"

JVS "Te meg ne adj nekik uránt, mert akkor ezek is elkezdik a versenyt és akkor tényleg bajba kerülhetünk"

FDR "Ok, akkor ezzel meg is volnánk. Kérsz egy whiskey-t Josif?"

JVS "Áhh, még rengeteg a dolgom, revízió lesz a Kalashnikov művekben, átállunk évi 120 millió darabra."

FDR "Akkor nyugodalmas jó éjszakát öreg barátom!"



----------------------------------------
Nah, hát leírni nem mertem, de akinek van türelme és olvas a sorok közt, az megláthatja hogy gondolkodom erről a problémáról. Üdv.
(drámaíró azért nem leszek)
lac!
ha ezekkel szétlövik,akkor nem kell bombázni se..:)
Rav Antal> kurvára rossz egy olyan országban felnőni, ahol folyamatosan attól kell tartanunk, hogy eccercsak bumm, és oda mindened. Hogyha valamelyik családtagod pár percet késik, azonnal arra gondolsz, h biztos egy öngyilkosmerénylő felrobbantotta magát a buszon, ahol a tesókád is ült. Jeruzsálemben születtem, és kénytelen voltam ezekhez hozzászokni, hogy egy hajszálon múlik az életed. Persze nem nagyon sikerült, ezért vagyok most itt. Viszont sokaknak nincs választási leehtősége. Borzalmas a folyamatos rettegés, és nemigaz, hogy engednünk kéne, hogy tovább fokozzuk a fegyverkészletüket azoknak, akik ezt okozzák. Depersze megértemén, hogy a zsidók nyavalygása sokaknak nemigazán megható, deakkor gondoljatok arra, hogy egy atombomba, és annak felrobbantása veszélyt jelent az egész világra, merthát tudjuk hogy mennyire humánusak a világháborúk...
xuf: "deakkor gondoljatok arra, hogy egy atombomba, és annak felrobbantása veszélyt jelent az egész világra"

Erről beszélek.
xuf!
de ennek a bázisnak a felrobbantása-akár atomtöltettel-az meghozza a világbékét?!
és a békét jeruzsálemnek?!
tistedur: mondjuk ami maradt belőle.

xuf:
ez valószínűleg így is van, ahogy írod. A palesztínok is éreznek szerinted fájdalmat?
Gyerekek, azért majd lehet hisztizni, ha tényleg ledobják.
Fenyegetőzni lehet. Erről szól az elrettentés. Ugye ezt tapasztaltuk pár évig.
Pölö ugye volt itt is néhány raketya, ami a nyugat felé volt irányozva...
Meg Bécset elfoglaló magyar haditerv, ami csak azzal számolt, hogy közben az osztrák elvtársak vacsoráznak éppen, vagymi... :D

Amúgy meg ennyi erővel lehetne rinyálni az uránnal feljavított hagyományos lövedékeken is. Az is tartalmaz némi nukleáris anyagot...
Tök mindegy ki min parázik, amíg nem ő az egyik üzleti partner addig úgysem szólhat bele, ti is hiába tépitek a szátokat. Persze szar ott felnőni, de ez a határ másik oldalára is igaz, csak nem szögbombával, hanem tomahawk rakétával. Amúgy meg 30 éven belül Kína elatpos mindenkit a picsába. Erről ennyit.
Hmm... jó kis kínai jánykák...
Csoda!
azt is azon próbálták volna ki először,aki szerint nem is káros..
xuf: Hidd el azonnal eltűnnek az öngyilkos merénylők amint alájuk adsz egy tankot. De nekik ilyen nincs és nincs is más választásuk. Nem tudom hogy te mit csinálnál ha a te faludból mészárolnák le az embereket válogatás nélkül. Azért vannak öngyilkos merénylők mert nincsen más választásuk, pont a hozzád hasonló fotelszélsőségesek miatt, akik nyugott szívvel veszik hogy lemészárolnak embereket, akiről a propaganda elterjesztette hogy "gonoszak".
A vákuumbomba nem jó?

tisedur> világbéke?? ugyan! ki beszélt erről?? béke jeruzsálemnek??
nem. természetesen nem oldódik meg Izrael helyzete, viszont talán nem dobják rá azta kis atombombát, és nem hal meg néhénymillió ember.
Csoda-Szarvas-Vadász> jah, nemkell rinyálni. reméljük nem lesz semmi gáz.
néhánymillió? Most kikről beszélsz?
vákuumbomba nem jó. atom ellen nem véd :)
az élőerő ellen használatos.

hagyományos fegyvereken - azon a gépenként harminc tonnán - olyasmit kell érteni, mint a GBU-28, amit eredetileg ágyúcsőből készítettek. Ha elég pontos a célravezetés, és sikerül tíz méteren belülre ledobni néhányat, az meg fogja roppantani a födémet.
Jelenleg a következő országoknak van atomfegyverük: USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, India, Pakisztán, Izrael.
A különbség a fenti államok és Irán között az, hogy vezetőik nem fenyegetőznek heti szinten más országok megsemmisítésével, nem jósolják a történelem végét, és nem áll a hátuk mögött egy kizárólagosságot hirdető világmegváltó ideológia. Tehát kicsit több felelősségérzet feltételezhető róluk (igen, tán még a bokorgyuritól is), mint a kicsi Mahmudtól és kedves barátaitól.
Na, ezért kell az a pár száz tonna bunkerromboló bomba, amit, nem kétség, az US Air Force kézbesíteni is fog a kellő időben - ha addig nem lesz Iránban valami jóféle kis rendszerváltás.
xuf!
nézd,én békés körülmények között nőttem fel-nekem egy csomó dolog miatt nem kellett aggódnom,mint neked..de egy nem létező atombomba felhasználhatósága egy olyan állammmal szemben,aminek van atombombája...hááááát.
ha lenne iránnak bombája a helyzet hasonló lenne mint pakisztán és india között:patthelyzet
jA. Persze. Aztán majd mint anno a jó öreg saddam a papírrepülőkkel, jót röhögnek a zsidókon.
Amíg az arabokat alábecsülitek, addig úgy is kell nektek.
és észak-korea...vagy nekik mégse?!
Rudolf:

honnét tudod, vagy akárki, hogyha Iránnak lesz is atomfegyvere, be fogja vetni? Először hagyni kell hogy megtegye, aztán egy bíróság mondja ki a bűnösségét, aztán lehet torolni.
Nem ám csak úgy megérzésre előre bombázni...
Amúgy rájöttem TWÁ-nak nem Magyarland-Világpolitika-Megmondó blogot kellene futtatnia, hanem a Kaliber magazin főszerkesztőjeként hatalmas karrierbe kezdeni, de legalábbis felkershetné a Pentagont remek ötleteivel (30.000 tonna bomba mégis csak többe kerül mint egy db precíziós játékszer, maguk is jobban járnak). Árpád barátom, én is szeretem a vasakat, de akkor indíts egy military blogot is, oda elférnek az ilyenek, mint az uccsó két bekezdésed. Ide nem. Igenis ha megtörik a status quo akkor mindenkinél eldurran a hőmérő és lesz kapsz. Utána meg jönnek a kínaiak, feöntik az egész kiégett "nyugati világot" vízzel, behintik rizzsel és már létre is jött a Szárnyas fejvadász c. alap mű világa - csak ez valódi.
Nem értem min van a vita. Ittegy őrült ország, ami meg akar gyilkolni többmillió embert, ráadásul 'dúsítja' az uránt, hogy minél hatékonyabban kiírtson egy népet. És az kérdés vkinek, hogy ezt szabad-e engedni? Nanehogymá!!
Csoda-Szarvas-Vadász: a cikk tartalmával egyetértek, ezért is nem kommentálom. :)

Csak ez a turulos hasonlat nem tetszett.
Észak-Korea... Ők erősek. És persze Kína van a háttérben, meg olaja sincs, kit érdekel ilyen esetben a demokrácia, mint pl. Iraq-ban?
Rudolf:

Azért Irán sem az a megveszekedett diktatórikus ország, ahol ne lehetne beszélgetni az emberekkel, ha vki nagyon akar.
Miért nem B-1B-ket akarsz odaküldeni?
Azokból úgyis van néhány az Indiai Óceán közepén, Diego Garcián. Ezeknek az közel van.
Dr T Rudolfnak :

Ön egy gyökér véleményem szerint. Ez az egész csak üzlet. Más kérdés, hogy a vallás mögé bújtatják. Amúgy meg ha volna annyira művelt, hogy ismerné az iszlám öt alappillérét, nem mondaná, hogy szerves része mások megsemmisítése. Mint mondtam ez pusztán üzlet. És mint tudjuk, üzletben nincs barátság. Sajnos.
xuf:
Nem értem min van itt a vita. Ittegy őrült ország, ami mindent meg akar szerezni magának, ráadásul eltitkolt atomfegyvere van, hogy minnél hatékonyabban rettegésben tartson mindenkit. És még kérdés vkinek, hogy ezt szabad-e engedni? Nanehogymá!!
"Azért Irán sem az a megveszekedett diktatórikus ország, ahol ne lehetne beszélgetni az emberekkel, ha vki nagyon akar."


hehehe. ezt tesem gondolod komolyan... szerinetm ahol az ország vezetőségének csaknem százszázaléka holocaust-tagadó, ott nincs mit tárgyalni. Basszus, őrülteknek nem lehet elmagyarázni, hogy netessék urántdúsítani, mert rossz!!
Lac1 :

Ha Magyarország szomszédait 60 éve bombáznák, mert felháborodtunk volna, hogy pl. a románokat betelepítették az Alföldre, te is azon lennél, hogy szerezzünk valami durvát. Hisz legjobb védekezés a támadás.
És különben az atombomba ELRETTENTŐ fegyver. Azért tartják, hogy elvegyék a rosszfiúk kedvét a verekedéstől. Egy másik atomhatalom ellen bevetni igencsak szuicid ötlet.
Egyszerű levezetés. Helyzet: Mondjuk Irán kilő egy nukis rakétát Tel-Avivra. Feladat: saccold meg, hogy hány percig tartózkodik ezek után a Föld felszínén Teherán és még pár iráni nagyváros.

Annyi a gond, hogy a jelenlegi iráni vezetést ismeretlen mértékben érdekli ez a tény, ők inkább a saját szempontjaikkal (a Mahdi eljövetele, a kalifátus visszaállítása, a dicső iszlám győzelme) foglalkoznak.
xuf: Nem értem min van a vita. Itt egy őrült ország, ami atombombát akar dobni egy másikra. És az kérdés vkinek, hogy ezt szabad-e engedni? Nanehogymá!!
lac1> ajánlom Lovas István jegyzeteit a Magyar Nemzet és a Demokrata hasábjain. Nagyszerű elemzéseket írt Izraelről. Neked bizti naon teccene.
Önvédelemből akarják, ha valóban akarják. Ahhoz mindenkinek joga van.
Árpi,

csak halkan jegyzem meg - kicsit fura épp Tőled olvasni, ahogy azon búslakodol, hogy a sajtó jobban figyel a szenzációra, mint az etikára...

ugye, milyen csúnya dolog?!?
Dr T Rudolf figyelmébe :

Szerintem azzal foglalkoznak, hogy ne vegyék el az országukat, csak azért, mert Allah oda teremtette az olajat. Az iszlám csak az eszköz a propagandára.
xuf:
Lovassal mi a baj? A Te véred.
lac, egy országot mondj, amelyik Iránt fenyegeti
xuf!
mindet végigkérdezted személyesen?!
tényleg komolyan gondolod,hogy irán csak és kizárólag azért akar magának atombombát,hogy el tudja pusztítani izraelt?!
(xuf:némi paranoia kell az életbenmaradáshoz főleg azon a környéken...de ez kicsit már sok)
Dr T Rudolf :

Az amerikai egyesült államok.
Jó ez az atombombás téma. Egyrészt mindenki érzi, egész pontosan mit is jelentene Izrael léte szempontjából. Ezt már átérezték az iraki reaktor kapcsán pár évvel korábban. Le is bombázták, utólag mindenki el is ítélte. De szíve mélyén mindenki tudta, hogy Izraelnek ezt kellene tennie.

Az iráni dúsítót már úgy építették meg, hogy azt lebombázni ne lehessen. Nem szabad itt spekulálni, a náci tengeralattjáró-bázisok a francia partoknál is úgy voltak megépítve. Nem 6 gép támadta meg őket, hanem többszáz, akkor. Igaz egy gép nem harminc, csak 6 tonnát vitt. Még - gyakorlatilag öngyilkos - küldetést is megpróbáltak, a bejáratnak robbanóanyaggal megrakott Liberátorokat akartak vezetni. Szóval nem fog menni B52el sem, legalábbis valószínűleg nem. Akkor pedig, ha katonai megoldás marad, tényleg atom.

Csakhogy itt kezdődnek a bajok. Egy ilyen radikális lépés esetén, Izrael vajon megtartja-e az USA feltétlen támogatását? Európa, Anglia mennyire támogatja majd? Hányadikra találják el? Biztosan elpusztul-e a dúsító? Tényleg "csak" 20 és nem 200 méter mélyen van? És főképp, képes lesz-e később bármikor izraelellenes arab ország mégis bombát gyártani? Mert ha igen, be is vetik akkor, lelkifurdalás nélkül, hétszentség.

Izrael úgy járhat nagyban, mint a Hamasz-szal kicsiben. Csúcstechnológiájú katonai eszközeivel, bombáival belekezdhet egy korlátozott csapásba, de ha nem tud gyors eredményt felmutatni, végül lehet eredmény nélkül meg kell hátrálnia.

Szóval itt hosszú távon komoly bajba kerülhet. A bombával kapcsolatban szinte minden lépés lehet vesztes lépés.

Én személy szerint hatékonynak gondolnék egy palesztin-izraeli tárgyalást, még most, mert ha kész a bomba még rosszabak a pozícióik.
lac1> Ekkora bunkó antiszemita parasztfasszal rég nem találkoztam. Suttyó vagy. Szopj be mindent, és érezd megad jól a böfögéseiddel. Részemről kiszálltam. csá.
Lehet, hogy csak azért kell nekik, mert az olyan trendi. De akkor miért fenyegetőznek állandóan pl. Izrael eltörlésével?
Rudolf:
várja meg amelyik fenyegeti? Majd amikor már az Iráni olajra is megfájdul a buzik foga, akkor kezdjen neki kifejleszteni?
Truthurts:

Hmmmm... Te sem gondolod komolyan... Az USA gyakorlatilag nem vesz olajat Irántól. Azt Kína (meg Európa) csinálja. Nincs érdekében sem elfoglalni, sem bombázni, ha nem ugrál.
xuf: mi rosszat mondtam?
... és igenis csinosak az izraeli katonanők.
Rudolf:

ez az látod: ha nem ugrál.
Majd pont ők mondják meg, hogy mi az ugrálás: add ide az olajadat..
de ne má...
Ugrálsz g***? Itt az atom a képedbe!
lac1> számomra teljesen zavaros, elképzelhetetlen, sötét, elmebeteg, usw, hogy valakinek témától függetlenül ekkora lelki igénye és kényszere legyen a zsidózásra.
Egy nemzetnek, aki betartja a játékszabályokat és tud együtt élni a többi normálissal, annak bizony joga van magát megvédeni. Nem légből kapott, Száddám Husszeines, nem létező tömegpusztító fegyveres mese van most itt, hanem Irán. Ahmedinedzsáddal. Aki minden megszólalásában leszögezi, hogy ceterum censeo, márpedig Izraelt porig kell rombolni. Nem csak pofázik erőből, hanem csinál hozzá atombombát. Innentől valós a veszély, realitás. Egy ilyen cucc nem való a veszélyes hülyegyerek kezébe. Más országot is könnyen eltalálhat a nagy dobálózásban. Eltalálhatja sodit, Árpádot, vagy engem. Hűl a levegő.

Úgy állunk tehát, hogy az atombombagyárat le kell bombázni. Öntöttek rá betont, sörétespuskával nem megy. Nosza, legyen atombomba, az viszi a vasbetont is, mondá Izráel. Csakhát az atombomba csúnya dolog. Még azon a kis lyukon, ahol az atombomba befárad az atombombagyárba, könnyen kijöhet egy kis sugárzás, radioaktív bárányfelhő, halál. Nem mosná le senki és semmi Izraelről azt a párezer halottat, sugárzó területet, meg a szellőt, ami viszi sugárzást a négy égtáj felé tova. Nem lennék boldog, ha az engem meglegyintgető tavaszi szellő némi plutónium 239-es izotópot hozna.

Szóval a B-52-es megoldás szimpatikusabb. Nem is kéne, hogy gond legyen, Izrael hagyományosan jó kapcsolatot tart fönn az újvilággal. Nem-e?
lac1-nek EBBEN igaza van. Ha akkor kapcsol amikor amcsi gépek bombázzák a fővárost, már lehet kicsit késő lesz. Amúgy a teóriám : az egyesült államok a szovjetunió elleni harchoz hozta létre izraelt, hisz tudták, hogy jóbarátaik egyszer majd megunják a másodhegedűs szerepét. Így hát létrehoztak egy basecamp-et, hogy ne kelljen folyamatosan a saját színeikben gyengíteni az arabokat. Már akkor tudták, hogy nyersanyagkészletük nem lesz elegendő (itt jegyezem meg, az USA export-import aránya erősen az import felé húz, magyarán nem tudnak megállni a saját lábukon, még most sem, mert "elfegyverkezték" a gazdaságukat). Ezért kell a kolónia oda. Ugródeszka az olajmezők felé. Pont.
hol van itt szó olajról, drága? Az iráni olajipar egyébként is a tönk szélén áll, az iszlám forradalom óta nem fektettek be komolyan az ágazatba. Inkább ebbe kéne, mint atombombába...
Rudolf :

Most MÉG nem vesz olajat onnan, mert jóban vannak a szaúdiakkal, de az is kifogy egyszer és akkor nagy bajban lesznek mert Irán NEM IS ADNA EL NEKIK még ha fele királyságukat adnák is.
Rudolf: Nem fektettek bele, de ez nem azt jelenti, hogy nincs ott olaj. (ld. még kína)
Amúgy meg a viágpolitikáról nem 5-10 éves távlatokban érdemes beszélni, hanem 50 minimum.
Hehe... Amúgy kis mennyiségben vesz. Ahogy vett Líbiától is a 80as években, és még jópár barátságtalan államtól. Nem nagy mennyiségben, de mindenhonnan. Nyugodj meg, itt (Irakkal ellentétben) nem az olajról van szó.
Xuf:
öreganyád valaga zsidózik.
Mindenkit egyformán ítélek meg. Ha az egyiknek lehet, akkor a másiknak is, Vagy egyiknek sem.
Hidd el, ha finnország esetében ugyanezt mondanám.
csak nektek ez olyan kielégülés féle, hogy vaklaki nem egyvéleméynen van veletek, az rasszista náci elmebeteg.
Még a spájzban is fasizstát véltek felfedezni. Na de hogy ezt értsd, egykis magyar filmkultúra kéne, nem csak akkor amikor idemenekültök a szarból, amit csináltatok.
Ezt azért kapod tőlem, hogy az elmebeteg jelzőért elégtételt vegyek.
Jólesik?
Szerinted 50 év múlva is ilyen mértékben fogunk függeni az ásványolajtól? Naivitás, vagy pesszimizmus.
Rudolf:
kit érdekel az iráni olajipar? A föld alatt van ami érdekes és értékes. Hogy a jenkiknek kell kitermelni is? Hát legfeljebb majd levonják Irántól a költségeket.
Irán igazából a szaúdiak pajzsa amerika ellen, csak ész kell, hogy átlásd, meg diplomáciai múlt. Ők ugyanis a leg kattantabb muszlim ország mind közül, csak a nyílt színen spanolnak az amcsikkal. Kíváncsi vagyok kinek billen fel előbb a preferencia-rendszere. Vicces lesz. Az utolsó vicc.
Nem fogunk valószínűleg. de amekkora összegeket beleöltek, akkor az utolsó centig vissza akarják forgatni a zsebükbe.
Ja, ne is legyen igazam, ezt kívánom.
Kezd süketek párbeszédévé válni a dolog. Ismétlem, hogy pl. Kína ezerszer annyira függ az iráni olajtól és földgáztól, mint az USA. És bizony az olajiparba, létesítményekbe, fúrótornyokba súlyos milliárdokat kell befektetni. Ezt mulasztották el eddig perzsa barátaink. (Különben amerikai eredtű holmikat foltozgatnak a mai napig, a sah még foglalkozott a témával.)
Én ezt mind tudom Rudolf, de Kína egyelőre úgy tűnik a saját "szarába" fog belefulladni hamarosan, ha nem nyit alternatív energiák felé, az amcsik meg már bebetonozták az olajlobbit.
Rudolf: ez minden bizonnyal így van.
És miért lenne rossz az a vélekedés, hogy amerika kína elől minnél több olajat akar megszerezni, tehát érdekében áll megdönteni az iráni rendszert, hogy Iraq példájára bábot tegyenek a székbe, és ...
Szaúd-Arábia valóban a sötét ló a sakktáblán. De hogy Iránt pajzsnak használnák... Voltak fegyveres incidensek is a két ország közt a '80as években, és azóta sem nagy haverok.
gyorsan váltsatok drágáim. árpád jó munkásember zsidózást vár tőletek, tegyetek a kedvére
lac1 azért az összeesküvés elméleteket hagyjuk. Persze jobb lenne nekik, de kínaiak sem hülyék. Ők készek változtatni, mert exponenciálisan nő a gazdaságuk és ha nem szervezik át, a világ minden olaja nem lesz elég nekik pár éven belül. Ezt ők is tudják.
Nem egészen értem, és nem értettem régebben sem, Irán miért gonosz atomhatalom, az USA, Franciaország, Izrael, Pakisztán vagy Észak-Korea meg miért tolerálható. Hülye világ ez a sok szar bombájával.
Ha Kína továbbra is ilyen ütemben fejlődik (vagy hogy is nevezzem a dagadását), és továbbra is egyre nagyobb szeletet kér a világ energiakészleteiből, az elkerülhetetlenül konflitushoz vezet. Előbb Kelet-Ázsiában, ahol az összes állam őrült iramban fegyverkezik.
OFF
Hú de rühellem, ha vki arra büszke, hogy volt katona.
szaud-arábia és irán között azért ott van a siíta-szunnita ellentét..
plusz a perzsa hagyomány iránnál..
ostap : aki zsidózni akar annak ott a matula fórum.

Rudolf : Igazad van, látom te is műveltebb vagy az átlagnál, ami jó. Azonban így azt is tudnod kell, hogy az akkor hatalmon lévő Khomeini-féle rezsim az iszlám árulóinak tartotta a szaúdi hercegeket, mert azok lepaktáltak a zsidók szövetségeseivel.
1./ Emlékeim szerint Afganisztánban már bevetett az US Air Force kisméretű, precíziós atombombá(ka)t hegyi bunkerek ellen (persze nem túl nagy hírverés közepette), amikor Bin Ladent hajkurászták. A tervekben biztosan szerepelt.

2./ Mi is dönti el azt, hogy kinek lehet atombombája és kinek nem? Pakisztánban csak jófiúk laknak? Kína elöljár a demokráciában? Ja, hogy csak a kettővel alacsonyabb súlycsoportba kötünk bele, a nagyoknak/erőseknek/fejletteknek inkább nem ugatunk be?

3./ Az irániak perzsák és nem arabok. Ezt általában ki is kérik maguknak.

4./ Izrael inkább üljön a seggén, ha élni és virágozni kíván még egy darabig... Kb. mint a törpeuszkár, aki megugat mindenkit és beleköt mindenkibe, és még el is hiszi, hogy tőle félnek, nem a nyolcvan kilós dogtól, aki ott áll csendesen mögötte.

De értsd már meg, egy vállalkozás addig a legnyereségesebb, amíg a már befektetett tőkét, a legjobb hatékonysággal tudják használni! És a már feltárt olaj csak ki kell szivattyúzni.
Lehet itt beszélni megújuló energiáról, de ahhoz a felhasználás feltételeit és a tárolásukat is meg kell oldani.
vagyis, nem elég mindenhova szélturbinát telepíteni, olyan autót is kell csinálni milliárdnyit, ami azzal az energiával megy. És mivel nekünk még olajos autóink vannak, addig minden lehetséges messzi időig azt kell használni, hogy minnél jobbanviszzatérüljön a már befektetett energis, ami most a pénz.
ja és árpád lécci ne beszélj spanyolul mer nem tucc /a haditechnikai blablát hagyd meg tálas elvtársnak v. hogy híjják az ügyeletes szagértőt/
A téma másik oldala: Irán már évtizedek óta vezető szerepre törekszik a muzulmán világban. Kevés sikerrel. Ahogy el is hangzott, a siíta-szunnita ellentét olyan szakadék, amit jelenleg nem tudnak áthidalni. A szunnita országokban élő, meglehetősen lenézett siíta kisebbségek csak még jobban bekevernek a képbe.
Pataj:
én meg azt rühellem aki arra büszke, hogy lefizette az orvost esetleg d kategóriát kapott, persze jogosítványa meg van a csürhének.
De ha teszem azt jöttek volna megint a szerbek (csak példa) akkor ezek ruinyáltak volna a legjobban, jaj az életem, jaj az életem.
Future:

hol vetettek be atomot?
a beduinokat ne báncsad, jó?! baszki.
DarkFuture mondta:

1./ Emlékeim szerint Afganisztánban már bevetett az US Air Force kisméretű, precíziós atombombá(ka)t hegyi bunkerek ellen (persze nem túl nagy hírverés közepette), amikor Bin Ladent hajkurászták. A tervekben biztosan szerepelt.

Igen, felmerült, hogy neutronbombákat lehetne bevetni az afganisztáni barlangrendszerek ellen, úgysem lenne még holdbélibb a táj... De soha, sehol nem dokumentálták, hogy ilyen történt volna. Ehhez lett volna pár szava másoknak is, és biztos lehetsz benne, az oroszok és Kína figyel. És még Oszama is él, ami ez ellen szól :)
uraimI
peace-peace...:)
(nekem nem adnának fegyvert akkor se ha kérnék:lassan szociopata leszek :) )
lac1: ez eléggé OFF, de aki volt katona kábé annyira képes megvédeni a hazát, mint én, aki vastagon E-t kaptam. Amúgy meg se arra nem lehet büszke senki, hogy volt, se arra, hogy nem.
ráaásul afganisztán szövetséges/baráti államokkak szomszédos..
ott nem a twá. által említett bunkerrombolókat vetettek be?

dirty bombot meg irakban nem?!
Vadász:
hát egyrészt én nem akartam, csak soroztam és nem BÚJTAM ki, másrészt éppen ezért baszogatni aki nme BÚJT ki, hát mégiscsak...
És én büszke vagyok. Ez a társadalomban élés egyik alapvető "tétele", hogy a közösségért teszek valami. Hogy éppen konkrétan most az, hogy katonaság, akkor az. Hogy mennyire tudtam volna védeni a seggedet, az mégiscsak függ attól, hogy egy rohadt fegyvert a kezembe veszek, és tudom melyik a csöve.
De konkrétan: van jogsid az E kategóriáddal?
Mindenki döntse el hogy neki melyik a jobb alternatíva:
Arról hogy ki használhat atomot?
1. Valaki meglátogatja a lakásában és a nappali közepére szarik egy hatalmasat és rondát.
2. Szépen csendes a sarokba kuporít egy kicsit és még be is takarja valamivel hogy ne legyen szem előtt és azt állítja róla hogy ibolya illata van(persze a szar az szar).
Arról hogy kinek legyen atomhatalom a kezében a zsidó-keresztényeknek vagy a muszlimoknak?
1. Ha bunkósbottal akarja meggyőzni az egyik a másikat akkor mi a különbség?
2. Az Istenek lefocizzák egymásközt.
3. Darwin nyert és az erősebb kutya b@szik hosszútávon, többi meg csak "fölösleges elmebajnokság". :)
Elche,

Észak-korea sem tolerálható. De nem nagyon van mit tenni. Egyébként a koreai bomba valószínűleg nem jó: egyrészt nem sikerült megfelelő hatásfokot elérni (túl sok ment veszendőbe a hasadóanyagból), másrészt valószínűleg nagy, nincs olyan eszköze amivel célba tudja juttatni.

Iránnal az a baj, hogy többször és nyíltan kiállt Izrael állam elpusztítása mellet. Az USA, a Szovjetúnió, Franciaország, stb. többé-kevésbé önkontrollt gyakorolt. Amit végül nemzetközi egyezményekben is rögzítettek. Sőt Izrael is válaszolhatott volna atommal, amikor az első Öböl-háborúban Irak megrakétázta. Valamennyi önkontroll eszerint ott is van.

Iránból ezt az önkontrollt többen nem nézik ki. A bomba megjelenése komoly biztonsági kockázat. Óriási a feszültség Izrael és a radikális arabok között. Még az a viszonylagos stabilitás is jó ehhez képest, mint ami a Szovjetek és az USA között volt. Nemcsak az arabok, Izrael is lőhet, félelemből. Mindenképp felborul a jelenlegi izraeli technológiai fölényre épülő katonapolitika, ami ma a régiót jellemzi. Első körben Izrael tárgyalási pozíciói csökkennek.

Dél-Afrikának is volt néhány atombombája. Amikor az apartheid megszűnt, önként szétszerelték. Remélem így lesz ez Iránnál is, csak születik megállapodás és felhagy programjával.
Bunkerrombolókat biztosan szép számmal dobtak Afganisztánban. Különben egy barlangrendszer minden katona rémálma, nem furcsa, ha nem akarják sk. kifüstölni...

Dirty bombnak általában sugárzó anyaggal töltött hagyományos bombát neveznek, ami sugárszennyezéssel rombol, öl. Ilyet minek használtak volna Irakban? Ez a szegény ember atombombája lenne.
Lehet hogy az aeroszolos bombára gondolsz, azt szórtak arrafelé. Van olyan látványos, mint egy taktikai atomfegyver. (És az oroszok is buzgón használták Afganisztánban, Csecsenföldön. Völgykatlanokban, vagy akár jól szellőző barlangok ellen hiper-hatásos, halálos.)
Nomost.

A B-52 egy marhanagy madár, s mint ilyen, nagy és könnyen eltalálható célpont, már Vietnamban is az volt, Iránnak pedig még elég komoly mennyiségű F-14-ese van, a rettentősok orosz légvédelmi rakétát leszámítva.

Inkább a B-2-re voksolnék. Megjelenik éjszaka belőle pár, ugyanannyi rakománnyal, és mivel lopakodik a lelkem, a célpont csak azt veszi észre, hogy valaki kurvára lebombázta.

Valamint. A bunkerromboló atombomba létező dolog, minimális külső károkozással jár a bevetése, csak épp' nem hinném, hogy Izraelnek van, tehát itt is az usákok döntenek.

Ezzel együtt nem írnám le az IAF-t, ha akarják, valamilyen úton-módon csak bekopognak az alá a betonfödém alá. Csak épp' az iráni válasz valószínűleg elég kellemetlen lesz.
Pacal: az a koreai "alig" atom, egy nagyváros közepén éppen jól mutatna.
Ezt azért ne felejtsd el.
De konkrétan: van jogsid az E kategóriáddal?

Nekem van. És az van benne, hogy szemüveggel vezethet.
Egy dolog egy atombombát kifejleszteni, a célba juttatásáról is gondoskodni kell, ahogy már elhangzott. Tehát praktikusan bele kell gyömöszölni egy rakéta-robbanófejbe, ami azért nem egyszerű.
Xuf figyelmébe dark future megjegyzését:az irániak nem arabok, hanem perzsák...ez elégé nem mindegy.
Ha B52-essel bombáznak le egy urándúsítóművet, szerintetek nem szabadul ki urán?...cccc
senki nem fogja lebombázni Natanzot: sem Usa, sem Izrael, sem senki...egy működő dúsítómű...necces....
Antal:
és szemüveggel nem lettél volna jó reka-s? :-)

Repülőtés-karbantartó....
én nem harcolnék és nem azért mert nem tanultam meg az árokásást a drága örmester elvtárstól. lac1, ha finoman akarok fogalmazni,akkor unalmas amit csinálsz itt.
Mai utolsó kommentem :

a, 3 testvér öli egymást két kívülálló miatt

b, a kívülállók fegyverexportjának ez nagyon jót tesz, hülyére keresik magukat

c, Kína lesz a nevető harmadik a két kívülálló közt

d, a világ már fel se kapja a fejét a "sima" bombákra, ez sokat elárul arról, hogy merre haladunk és honnan jöttünk

e, atom : aki elsőnek használja, másodikként pusztul el

f, a Közel-Kelet mindig tűzfészek lesz amíg olaj van

g, Európa soha nem tud majd fellépni érdemben akármi is lesz az álláspont, mert túlságosan megosztott

h, g-ből kiindulva a 3 nagy fogja eldönteni, hogy ki vigye haza a fődíjat a 3 testvér közül (perzsák-arabok-zsidók)

i, a helyükben inkább arra figyelnék, hogy nehogy egy földrengés sorozat intézkedjen majd, mert azt se bombával, se imával nem lehet megállítani

mára ennyi voltam, TH kikapcs
Ez a földrengés-dolog nagyon frappáns lenne :)
Pataj:
én egy gödröt sem ástam, nyugodj meg. Írnokok nem szoktak... :-)
Ha uncsi, akkor gyurcsányi hasonlattal élnék irányodba: el lehet menni.
Az ökológiai parára gondoltam. Mostmár tényleg lelépek.
Uxlies - a természetes urán nem nagyon sugároz. A dúsított egy kicsit jobban. De mindkettő elhanyagolható ahhoz a sugárzáshoz képest, ami pl. egy erőmű vagy atombomba okoz. Szóval ha sikerülne hagyományos bombákkal lerombolni, akkor nem nagyon lenne ott káros sugárzás. Mondjuk azokat, akiket ott a környékén amúgy is szilánkokra bombáznak, érné még plusz egy kis sugárzás is. Nem abba halnak bele.

Viszont továbbra is kétlem, hogy hagyományos bombákkal le lehetne rombolni. Még ha erre a célra tervezik a bombát, akkor is. Próbálták a tengeralattjáró-bunkereket is.
lac1:

és szemüveggel nem lettél volna jó
Repülőtés-karbantartó....

Hát nem biztos, hogy örültek volna, ha mondjuk nekem kell feltöltenem kerozinnal egy vadászgépet, miközben egy repesz levitte a szemüvegemet... Lenne egy kis tüzijáték...
Most is írnok nektek igazakat, és tabukat döntögetek...
A tengeralattjáró-bunkereket ki is lyukasztották, igaz csak a II. vh végére sikerült akkora bombát barkácsolni a briteknek, ami használt. Lásd Tallboy, Grand Slam.
Antal: csak nem gondodlod, hogy röpgélő repeszek között töltögetnéd a gépeket...
Voltál Te katona? :-)
"Még súlyosabb viszont a pszichológiai hatás. ... Az atomfegyverrel viszont úgy vagyunk Hirosima óta, hogy az egy nagyon csúf dolog, amiről lehet sokat beszélni meg fenyegetőzni vele, de csak nem vetjük be, mert az borítja az egész Hirosima utáni status quót. Ha Izrael beveti, akkor már a többiek is könnyebben rántják elő, és nem tud mindenki olyan ügyesen célozni-célozgatni, mint a zsidók."

Jegyezzük meg, hogy a tűzzel való játszadozást az usákok kezdték, amikor az afganisztáni hadjárat alatt bejelentették, hogy ilyen bunkertörő atomkütyüket vetnek be.

"Van még az a lehetőség, hogy a honi atombomba helyett másik nagykalapácshoz nyúlnak, vagyis Izrael leghatékonyabb fegyveréhez, az Egyesült Államokhoz. Az USÁ-nak valószínűleg van lehetősége földig rombolni az egész szaros iráni tűzfészket, mégpedig atom nélkül."

És feltételül szabhatnák mondjuk az izraeli atomprogram felszámolását. Az nagyjából fair deal.
Rudolf, Igaz, a brit nagy bombák, és tulképp a mai bunkerrombolóknak is ez az elvük. De én úgy tudom konkrétan, hogy nem sikerült kilyukasztani. Lehet, hogy tévedek. Tusz valami hivatkozást?
Rákerestem: Afganisztánban a B61-11-et akrták bevetni (itt egy összefoglaló róla: index.hu/tech/tudomany/nuke1008/), nem tudom, hogy végül mi lett belőle. Mivel látványos nyoma nincs, nem lennék benne annyira biztos, hogy nem próbálták ki...
Dr. T. Rudolf w.blog.hu/2007/01/08/a_halalcsillag_elpusztitasarol#c182725

"Jelenleg a következő országoknak van atomfegyverük: USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, India, Pakisztán, Izrael.
A különbség a fenti államok és Irán között az, hogy vezetőik nem fenyegetőznek heti szinten más országok megsemmisítésével, nem jósolják a történelem végét, és nem áll a hátuk mögött egy kizárólagosságot hirdető világmegváltó ideológia."

Rossz hírem van: a két európai (és újabban talán Oroszország) kivételével mindegyik háta mögött ott áll. Kellemetlen dolog a vallási fanatizmus...
OFF:

lac1 2007.01.08. 19:07:53

"A képről: a két szélső faszkalapnál valamilyen kézifegyvert látok. ha a bombázó nem találja el a célpontot, akkor ezek a fegyverrel szétlövik?"

Dehogy is. Nem látod, hogy nekik nem jutott zászló? Valamire kell nekik is támaszkodni, hogy fel ne dőljenek :-)
Pascal, ajánlom a guglit :) Én papír-formában olvastam, a 617-es század története elég informatív ilyen szempontból.



lac1:
konkrétan nincs jogsim, bár már 30 vagyok, még nem nagyon volt rá szükségem, itt BP-n szerintem öntökönszúrás autóval járni (BKV-val is, de ez más tészta), amúgy lehetne, mert "természetesen" semmi bajom nem volt, azon túl, hogy akkor született a gyermekem és én voltam az egyedüli kereső a családban, ha bevisznek, ketten éhen halnak, és hajléktalanok lesznek... Amúgy lassan tervezem a jogsit, mert azért néha jól jönne.

TrutHurts:
f, a Közel-Kelet mindig tűzfészek lesz amíg olaj van

Tehát cca. olyan ~100-120 évet kell még kibírni, és a közel-kelet elveszíti jelentőségét... Pfűűű, asszem' megúsztuk, vagy mégsem? :D
lac1: Hát nem voltam :)

De mivel a katonákat azért képeztük/képezzük, hogy háborúban őket lőjék le az ellenség robotrepülői meg távirányítású egyebei, ezért nem dobunk ki pénzt feleslegesen olyan ember képzésére, aki nem tudja ellátni maximálisan a feladatát. Éppen elég pazarlás volt mindenkit kiképezni, nem csak azokat, akik érnek is valamit.

Viszont állítólag szépen rajzolok.
TWÁ, inkább erről írj :

"Hétfőn este negyed nyolckor leállt a kőolajszállítás Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken - közölte a Mol.

Oroszország leállította szállításait a Fehéroroszországon át haladó Barátság (Druzsba) vezetéken át, és az orosz cégek vis maiorral, vagyis előreláthatatlan kényszerhelyzettel indokolják az európai vállalatokkal (köztük a magyar Mollal) szembeni szerződéses kötelezettségeik elmulasztását - jelentette be az orosz gazdasági miniszter helyettese hétfőn este. Andrej Saronov hangsúlyozta, hogy elsőként Fehéroroszország állította le a területén áthaladó orosz olajszállításokat, és ekkor állt be a vis maior esete."

/index.hu/

Ennyit a barátságról... Szpaszívba komrad Putyin!
Tgr:

Aham, sosem hallottam róla, hogy az USA, Európa vagy Izrael atommal fenyegetné mondjuk Iránt, ha nem lesznek mondjuk baptisták/zsidó hitűek. Azt sem hallottam, hogy valamelyik (akár fundamentalista) vallás kizárólagosságot hirdetne, ez sajnos - tetszik, nem tetszik, píszí, nem píszí - jelenleg a radikális iszlám sajátja.
enyhén OFF TOPIC, de egy kis fikázást megér, itt legalább minket szopatnak
Az amerikai B61-11 eddig egy hírben jelent meg. Még az is lehet, hogy nem is igaz, illetve nem is működik (a Jane's pl. többször volt szándékos dezinformáció eszköze is). Én pl. nem nagyon tudom elképzelni, hogy az atombomba robbanásának irányát befolyásolni lehet. Csak azt, hogy kemény, nagyon vékony és nagyon nagy sebességgel juttatják célba (mint a páncéltörő lövedéket) és ha befúrja magát robban. De kérdés, hogy mekkora vastagságot üt át.

És valóban jó kérdés, van-e ilyenje, vagy hasonlója Izrelnek egyáltalán.

Szóval lehet spekulálni, de a bomba hatása egyáltalán nem biztos, akár hagyományos akár atom, politikai következményei viszont nagyon negatívak.
Pascal: Mennyivel kicsit? Azér a dúsított uránnal eléggé csínyján bánnak mindenhol. Ahol meg hasadó anyag van, ott mindig van hasadási termék is, mer olyan nincs, hogy máma már nem hasad tovább...
No, az oroszok nem adnak olajat?
Szerintem most kéne bombázni Moszkvát.
Elő azokkal a volt szovjet gépekkel... :D
Az atombomba bevetésének politikai hatásai jelenleg Nyugaton jóval nagyobbak lennének, mint a pusztító ereje bármilyen - akár ránk életveszélyes - célponton. Aligha akad a világnak ezen a felén olyan politikus, aki vállalja a kockázatot. Ki választaná újra? A sajtó szétszedné elevenen.
Pascal 2007.01.08. 20:44:07

"Az amerikai B61-11 eddig egy hírben jelent meg. Még az is lehet, hogy nem is igaz, illetve nem is működik."

Ahhoz képest elég sok infó van róla, képekkel:
www.nukestrat.com/us/afn/B61-11.htm
en.wikipedia.org/wiki/B61_nuclear_bomb

Inkább Minszket kéne porig rombolni, nem? :) Követelem, hogy a dicső Magyar Légierő mind a három repülőképes gépe AZONNAL induljon!
"száll a gépmadár
fenn az égben száll.."
egyébként van 3 működőképes repülésre alkalmas gépünk?!
A hétvégét Tóta W. és Kiricsi Z. pilótarádiójának meghallgatásával töltöttem. Ne hagyd ki, észvesztően humoros, egyben elgondolkodtató.

Egyszóval

Kurvajó.
Persze, hétfőn még igen. Ezért mondtam, hogy AZONNAL.
minden kedves USA csendőrködésre kirohanónak szondanám, hogy bizony ha nekünk itt a seggünkre csapnának akkor csak Sam bácsihoz futnék sírva és üvöltva, hogy atomot nekik bárki legyen is az ellenség. Szeretem még az összeesküvés elméleteket, meg, hogy csak az olajért mennek oda, hát tudod mit? menjenek is üljenek rá az összes olajra, édjék meg vassal, mert inkébb egy olyan világban élek amit nem az iszlám irányít, egy olyanban ahol nem basztatják a gyerekemet ha nem hord kendőt az iskolában és nem ölnek meg filmrendezőket amiért kritikát gyakoroltak az iszámon.
Dr Rudolf, nocsak. Irán ezek szerint atommal fenyegeti Izraelt, ha az nem lesz muszlim? A monoteista vallások egyébiránt mind kizárólagosságot hirdetnek, ezt jelenti a nevükben a mono.
TrutHurts 2007.01.08. 20:23:19
g, Európa soha nem tud majd fellépni érdemben akármi is lesz az álláspont, mert túlságosan megosztott

Ez szenzacios pont errol van a Daniel konyvenek valahol az elejeben egy profecia a tortenelem menetet abrazolo szobor kolosszusrol es a a szobrot vas meg cserep elegybol ossze takolt talpakon all es habarha egyesiteni akarjak nem lehet, ahogy a vasat se meg a cserepet se lehet osszegyurni. Sose tudtam megmagyarazni mert mert tulsagosan megosztott ez a jo szo...10 eve kutatok utana:)))
Uxilies: a természetben található urán egy kilogrammjában kb. 50 darab spontán hasadás történik. A reaktorban keletkező plutónium 240esben félmillió. Az ugyanitt keletkező radioaktív jódban még ennél is két nagyságrenddel több. Nos az első szám miatt nem annyira veszélyes a természetes urán. Akik uránbányában dolgoznak, azok is inkább nehézfém-mérgezésben mint sugárbetegségben betegednek meg.

Dark future, tudom, tényleg van róla info. De kipróbálni, ugye nem tudták, az USA már évtizedek óta nem robbant.

Másrészt rengeteg info volt egy időben arról (Jane's és más helyeken), hogyan követi a manőverező robotrepülő a felszín domborzatát, ergo a domborzati képek alapján tájékozódik. Pedig az akkor még titkos de ma mindennapi GPS az elv... dezinformáció volt.

De én ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem valószínű ilyenje Izraelnek holtbiztos kipróbált fegyvere lenne.
Pascal, nekem ez a bajom: "valószínű, talán, esetleg." Hogy ki mennyire tudta visszafogni magát? Nem tudom, számomra nem "visszafogás", hogy -én is csak sztorikra támaszkodhatok- az oroszok állítólag katonák fölött robbantottak hatástanulmányként. Az meg tény, hogy a kedves franciák "exportálták" a robbantásokat a gyarmatokra, Polinéziába. Aki ennyire barbár, az miért lenne kultúrember más helyzetben? Egyébként bármennyire is kedves embernek látszanak a "jó" atombombások, tudjuk, bárkinek megremeghet a keze.
"mert inkébb egy olyan világban élek amit nem az iszlám irányít, egy olyanban ahol nem basztatják a gyerekemet ha nem hord kendőt az iskolában és nem ölnek meg filmrendezőket amiért kritikát gyakoroltak az iszámon."

pár éve az usában is basztattak még némelyeket, akik barnábbak voltak az átlagnál. Tán még egy iskolába se járhattak a többiekkel. Meg verték is őket, vagy mi. Miért nem akarta senki leatomozni őket? Már Brezsnyevet leszámítva...

Aztán ugye a kommunista írók feketelistája sem ott volt, ugye?

Miért nem kap Irán is 20 évet? Hogy bizonyítson?
nem, a mono az egyistenhitet jelöli :D

És igen, Irán atommal fenyegeti Izraelt, több okból. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy ettől reméli népszerűségének növekedését az iszlám világban. Mer' most pont ők utálják a zsidókat a legjobban, szal trendi a téma. És igen, azt szeretnék, ha a mai Izrael helyén - a Kalifátus részeként - békés muzulmánok éljenek. A zsidóknak nem muszáj áttérni, addigra úgyse élne már egy se.
Hali W!

megcsináltam végre a regget, ezentúl egyel több kotnyelesed lesz.

Akik finnyáskodnak a precíziós taktikai atombombától, azok a neten nézzék meg mi a különbség a taktikai és a stratégiai bombázás közt. Egyébkén a földön hirosima óta több mint 4000 atombombát robbantottak, csak akkor még nem volt net, és a greenpeace sem láncolta még magát a bombákhoz tévéstábokkal körülvéve, vagy ha még is, hát nem törődtek velük és nem maradt senki panaszkodni. Szóval nem csak hirosímát meg csernobilt kéne emlegetni, hanem még azt a jó pár száz helyet is.
Elöbb-utóbb valaki úgyis bevállalja, és elhajít egy atombombát. Aztán a többiek erre vagy megijednek és belátják hogy nemjó ötlet az a sok atomfegyver, vagy megörülnek hogy akkor kezdődhet az eriszdelahajamat. Az a sok nuke ötven éve csak porosodik.
Nagy mennyiségben konzervet és jódtablettát veszek. Meg zoxigént.
Ja és még valami, az öbölháborúban próbálták ki egy újfajta bombának a prototipusát élesben, de a teszteken még otthon nevadában, 14,5 méter vatag vasbetont gond nélkül ütöttek át vele. ez 16 éve volt, szóval lehet nem is kell oda atom. ha érdekel szerzek pontosabb infókat
közben láttam ismered a GBU-t :-)
A Róókakoma által említett bomba valamiért a Deep Throat becenevet kapta, és igen, azóta továbbfejlesztették. Az csak gyors barkácsmunka volt...
Elche, igazad van. Egyik kérdés, hogy USA összevonná a szemöldökét az iráni bombára, de egészen más kérdés hogy ők bevetnek-e atomot.

Arra még nem volt példa, hogy atomot vessenek be az ellen, akiről vélelmezik, hogy elkészíti. Korea ellen sem tették. Az iráni bomba megakadályozásda igazából csak Izraelnek létkérdés. Ha lesz katonai beavatkozás, ezt ők egyedül, nemzetközi jóváhagyás nélkül kell megtegyék. És ha atomot használnak (de volt egy pár érvem, hogy miért nem tudnak), ezzel egyedül lesznek. Kérdés, megőrzik-e a nyugati világ, sőt az USA támogatását ezekután.
Rev Antal>
"pár éve az usában is basztattak még némelyeket, akik barnábbak voltak az átlagnál." Igen, most viszont 2007-et írunk, és demokrácia van az amcsiknál, nem basztatnak (legalábbis államilag), ha fekete vagy. Viszont Irán külügyminisztere nyilatkozta azt, hogy el akarja törölni Izraelt a föld színéről, szal szerintem elég kontrasztos a dolog. Vagyhogy jobban értsd. Európában hatvan éve megtörtént a Holocaust, mostmeg láss csodát, a demokrácia ésa tolerancia bölcsője (nem szószerint persze).

Irán egyértelműen kijelentette, hogy nem tűri Izraelt, legszívesebben megölnék az összes zsidót, tagadják a Holcaustot...ezek után hagyni őket, hogy uránnal jáccanak...hááát...
Rav Antal 2007.01.08. 21:02:00

ja, csak éppen az egyik világ fejlődik, a másik meg nem. ugyebár.
és az, hogy az egyik nem tökéletes, nem jelenti azt, hogy a másik meg nem sokkal szarabb.
ajjaj, ideért a madárinfluenza :) Különben igaza van taknzosvarjunak.
Róóka: azt a bemutatót a GBU28ról pont én írtam, mint az egész Arzenált. látom a mailedből, hogy a hadiiparban dolgozol :) maj egyszer uborkaszezonban nekiesek a Panzers kritikájának is.
Dr. T. Rudolf 2007.01.08. 21:22:46

ideért és megbetegítette az y-omat :) de most már így marad
Csodaszarvas,

Mo.-nak sosem voltak tervei Bécs lerohanására a hidegháború alatt;)
Az maradt a cseheknek, lengyeleknek, meg persze a druszáknak.

Nekünk Tito, és Olaszország volt.

Üdv
Amúgy nem inkább az elzárt csapról kéne beszélgetnünk?;)
Ja, értem. Ez egy békés atombomba. Aki nem érti, hogy Izraelnek miért lehet bombája, és Iránnak miért nem, az már el is követte a ma létező egyetlen főbűnt: az Antiszemitizmust.

Aki szerint fura, hogy Izrael sunyiban csinált magának atombombát, és most szeretné atommal lecsapni Iránt, amiért az sunyiban csinált magának atombombát (illetve még nem is), az nagyon gonosz ember. Az arra is hajlamos akár, hogy ilyeneket mondjon, hogy "fityma", meg "szemét izraeliek", meg hogy (és most a gyenge idegzetűek el fognak ájulni) "kampós orr".

Most várom, hogy mikor csöngetnek. Ajjaj... Karácsonykor az Index Krisztus fitymájával poénkodik, mert azt szabad, a hülye keresztények ne érzékenykedjenek, húzzák meg magukat, ne inkvizionáljanak már. Elég volt az ezer évnyi folyamatos kollektív pederasztaságuk, most kussoljanak. De azért ott nem tart még a szólásszabadság, hogy a zsidókat lehessen szidni. Sőt, a holokausztot vitatni sem szabad.

Mert a zsidók is nagyon érzékenyek ám. Csak ők oda is basznak, ha bántják őket.
Amikor egy cikk így kezdődik: "már el is készültek az erről szóló titkos tervek - írta a The Sunday Times," -akkor azt nem kéne nagyon komolyan venni.
A titkos terv, az titkos, és nem kötik az újságírók orrára.
Sokkal életszerűbb lenne egy olyan "titkos terv", hogy az iráni vezetőket baleset érné. Olyan villámcsapás féle. Olcsó és hatékony. Izrael meg elég hatékonyan alkalmazza ezt a fajta megoldást.
Nem?
Úgy fest, mindenkinek gyenge itt az idegrendszere, és elájult Pók értelmes, higgadt "hozzászólásától". Nemzetünk legjobbjai, miért nem jöttök még többen?
Szép álmokat mindenkinek.
Mielott megyek hunyni,2megjegyzes:

Tudom,hogy nuansznyi az elteres,de a pontossag kedveert:Izrael soha nem mondta,hogy rendelkezik atomfegyverrel,masok mondtak rola,o meg nem cafolta,hallgat.

A masik:neki sokkal kenyelmesebb lenne,ha nem kene akcioznia.
Szerintem azert szelloztetik ezeket az elkepzeleseket,hogy kirazzanak elore minden nyulat a bokorbol.Meghuzzak most a damilt,oszt lehet latni:ki kezd el furcsan viselkedni,sugdolozni,telefonalgatni.Magyarul piackutatas elore,inkabb elrettentes celjabol.
Persze,az ijesztesbe is bele lehet egni rendesen.
a pókokat nagyon utálom. egyszer írok egy arachnofóbiás postot.
békés atombomba. ízlelgetem a szókapcsolatot. fura íze van, lehet, hogy polónium? Ezek a nehézfémek mind egyformák. Szép új világunk van, nem kell ide szóma sem; lebombázzuk egymást csak úgy megelőzés céljából. stratégiailag. békésen, barátilag, megelőzésileg, de ez nem előítélet, csak elővigyázatosság. És mi itt, távol az eseményektől, de csak ezen az atombomba szempontjából picike földön, szépen megegyezünk, hogy igen, valóban le kell bombázni, és elbeszélgetünk a mikéntjén. Tegnap volt csak, hogy vega lettem, mert elolvastam, mit etetnek a húsállatokkal? Ma meg rájöhetek, hogy tökmindegy, mert úgysem fogok megélni túl sokat, gondoskodni fognak erről a békés pici, stratégiai atombombák. Mert akire rá akarják most dobni, annak nem lesz válaszcsapása rá, max öngyilkos merénylői ronda koszos atombombákkal, egyéb nyalánkságokkal. Bocs, nem vagyok összefüggő most, nem tudok. Ez a téma... és az elején még azt hittem, lesz, lehet diszkusszió. Már nem. békés atombomba...
néha komolyan felvetődik bennem, hogy milyen lenne vagy lett volna a világ vallás nélkül. kb mint ahogy a jehovák képzelik szórólapjainkon. aztán eszembe jutnak ragadozó génjeink, amiket úgy 4-5 millió évig alakítgattunk, aztán úgy most az utolsó pillanatban (kb az utolsó 10000 év) rájöttünk hogy lehet bővíteni a hordát (család), csak azt már társadalomnak hívják, mert jár némi előnnyel, de ahhoz meg fel kellett találni a kompromisszumot, ami meg nem igán egy ragadozó zsigeri viselkedése, hanem azt tanulni kell. Azt meg nem szeret mindenki, nem is beszélve azokról akik nem tudnak.

Lehet zavaros volt, aki érti annak szól :-)
smart: de attól még nem szűnnének meg az atomkisérletek és bázisok ha odacsapna egy véletlen gömbvillám.

irán lerázza az enszt és a diplomáciai megoldásokat, feltünően keménykedik a saját atomtervvel mellé hangosan hozzáteszi hogy izrael az enemy n1 akkor erre vmit lépni kell.

azóta meg már nyilatkozott az izraeli kormányból valaki hogy ha irán nem áll le és nem tárgyal akkor katonai beavatkozás lesz a vége. tehát terv már biztos van csak kérdés mi van benne.
A másik témában van már pár fórum, de miért ne? Kollégád decemberben volt ps3-as erőművet megnézni :-)
lehet hogy okoz még meglepetést Izrael. Osirak, Entebbe, ott is meglepődtek páran.
Róóka: egyébként nem valószínű, hogy írnék Panzerst, mert csak belenéztem. hitpointos toyokkal régóta nem foglalkozom, bár tudom, arra van igény.
Irán keménykedéséről elég talán idézni egy Foreign Policy cikket "The first law of petropolitics" címmel, ld.: www.foreignpolicy.com/users/login.php?story_id=3426&URL=http://www.foreignpolicy.com

Bár a teljes tartalom csak előfizetőknek érhető el, a lényeg a bevezetőben is látható: 60 dolláros olajár mellett lazán lehet holokausztot tagadni, valahogy mindez 20 dollár/hordó idején nem volt túlzottan divat.

És mivel az olaj ára egyre feljebb fog kúszni, ezzel együtt nő a feszültség Irán tárgyalási helyzete és e szélsőséges politika megakadályozásának szükségessége/kockázata között.
Quicksilver: a stratégiai atom az nem kicsi, hanem bazinagy. A taktikait meg a kicsi. Egyébként nem kell oda atom, az iraki reaktort 8 F16 intézte el, de olyan precízen hogy az amik azt hitték inteligens (lézervezérlésü) bombát használtak, de nem, csak mezei vasbombák voltak. Az első gép bontotta a kupolát, a többi meg bedobálta a lyukon a csomagot. És egy sem ment mellé. Mellesleg vasárnap csinálták, mert az ott dolgozó francia mérnököknek akkor volt szabadnapjuk. Sajnos volt köztük egy munkamániás. Ja és azért építés közben hogy ne legyen bent sugárzó anyag, mert akkor kicsit problémásabb lett volna. És valszeg most is hasonló a helyzet. ha választani kell egy épülő és egy működő reaktor közt, akkor válassz az iraki, vagy a csernobili közt.
Róóka!
akkor itt majd pénteken bombáznak majd?!
(ha bombáznak)
igen, de az iraki reaktor tök védtelen volt. azt le lehet rúgni tornacipővel.
másrészt ha az mk82-es butabomba mellémegy, akkor na bumm. de ha az atom, akkor gáz van.
tistedur:
Az tuti, hogy nem szombaton... :p :D
Izraelnek aligha célja végleg magára haragítani Iránt. Ben Gurion óta néznek szembe a ténnyel, hogy 4-6 millió áll szembe jóval több mint százmillió arabbal, nem hülyék, régi szándék a közelkelet nem arab (török,iráni stb.) hatalmaival együttmüködni. Amíg volt Iránban a sah, ez jól is ment, de a sah megbukott, mer sokan nem szerették őt odahaza, azóta iszlámista rezsim van. Működő urándúsítóművet szétbombázni, és ezzel teleszennyezni egy fél országot elég rossz publicitás, nem javítja a hosszútávú kapcsolatokat, stb. Usa meg el van sülyedve az iraki mocsarban, irak lakosságának 60% siita, nemigen hiányzik neki egy siita népfelkelés, utánpótlási vonalak elvágása, sok halott, stb. Márpedig egy ilyen bombázás okozhat efélét. Ez csak geopolitika. Atommal szennyezni sűrűn lakott vidékeket rossz publicitás, nagyon rossz publicitás!
Ulixes!
talán kicsivel több mint rossz publicitás..
Egyetértek Árpáddal, zúgjanak a hajtóművek, forogjon a rotor, és történjék végre valami.

K.rvára idegesítő hogy a híradóban mindig azt kell néznem (tudom nem kell) hogy x ezer kilométerrel távolabb már megint hogy ölik egymást a megvadult idióták, miközben, teszem azt koviubit majszolok. Igazából lefosom. Ebből a buta iráni cigárnygyerekből is elegem van, meg a két filléres ijesztgetéseiből, továbbá az impotenszből és mindenféle előljárók vérnélküli, erőnélküli, hatásnélküli folyamatos szájtépéséből.

Hozzá kell tennem, ha a zsidók számára nem éppen kedves magyar fajvédő akadémikus Méhely Lajos tanácsát a háború után megfogadták volna, és mondjuk Madagaszkáron hoznak létre egy zsidó államot, akkor ma nem lenne probléma. Legalábbis nem ennyi. Persze ha a fitymát a hangyaboj közepére dobjuk, ne csodálkozzunk ha rájárnak a hangyák.
Ulixes: Iránban még mindig inkább perzsák élnek, bár van néhány arab is, az igaz...

Pók:
arachnofóbiás vagyok... amúgy ki mondta, hogy izraelnek 1, van atomja; 2, hogy ez jó dolog?
Az olvasás, úgy tűnik, nem az erősséged.

Róóókakoma:
Vallás nélkül? Hát, sajna már igen korán feltalálta az ember magának a vallást, lásd törzsi sámán és egyéb finomságok. Azóta meg csak visszafelé fejlődünk ebben a tekintetben...

Tiko 2007.01.08. 21:31:27
Nekem vmi olyasmi rémlik, hogy találtak egy haditervet, amelyben két hét alatt elfoglaljuk Bécset. Az okos népköztársasági tábornokok fejéből kipattant nagy internácionális szocializmus nevében.
Az akkori hadsereggel, ami kábé söröshordót-gurítani volt jó...
Vhol volt róla cikk itt az indexen is, anno, de már nemtom'...
Endilhart: azok a buta iráni cigánygyerekek az utóbbi években rendszeresen az első tízben szerepelnek a fizikai és matematikai diákolimpiákon.
lehet, hogy ezér tudnak ma már Bombát építeni saját erőből?
csoda szarvas vadász: "nem arab"-ot irtam, koncentrálj jobban!
xuf a legkomolyabb arc, ez az egyben testesíti a meg a buta, tájékozatlan parasztot, aki ért hozzá
megmondták a tévében hogy Irán gonosz, ezentúl erről vita nincs
az, hogy kik mondják, meg milyen szándékkal, az mellékes, mert egy ŐRÜLT ORSZÁGról van szó
okoska! először nézzél utána, milyen nép él Iránban, utána legyen véleményed
mert arab az ott nem sok van, a lakosságnak legfeljebb 3%-a
de persze ez téged miért érdekeljen, jönnek a csokibőrű öngyilkosmerénylők, jajj-jajj
Ulixes: ott a pont, késő van, asszem' megyek is aludni... :D
szvsz egy jól felépített offenzív elsőprő erejű légicsapás és semmi más nem kellene. persze hagyományos fegyverzettel. technikailag meg is oldható, és szerintem vannak is kidolgozott tervek rá. (szerintem Paksra is van, csak az most mélyebb fiókban van még az előző világrendből)
ilyenkor egyébként érdemes belegondolni ki mit miért csinál és ha te lennél a helyében te mit csinálnál?

példa: szomszédodnak nem tetszel, mert balról kevered a kávét jobbra, nem pedig jobbról balra ahogy kell. Ezért elhatározza hogy jobblétre szenderít, a házad a földdel teszi egyenlővé és telkeden aztán csak olyan lakhat aki úgy kever ahogy ő szereti. Ezt ki is hirdeti fennhangon az utcában, de mindenki hallgat, mert ők sem úgy keverik, vagy ha igen akkor azért. Az elhatározást tett követi, szomszédod lőpormalmot kezd építeni a suffniban hogy az ott előállított feketelőpor egy nagyobb mennyiségével végezze el a kilátásba helyezett területrendezést. Te látván hogy ennek fele sem tréfa, felszólítod a suffni rendeltetésszerű használatára, a hagyományos ásó kapa fejsze csákány mint többfunkciós eszközök szabályos tárolására. Egyúttal felkéred a legfőbb szervet (nem if) hogy akadályozza meg tevékenységében. De mivel bűn nem valósult meg, mert hát békéscélú malom épül itten. Közben persze szomszédod leadta a megrendelést a faszénre kénporra, salétromra, a patikáriusnál.

na most szerintem ilyenkor nem olyan nagy dolog ha felborul egy égő gyertya abban sufniban és szép csendben elporlad, de annál nagyobb gáz ha már két hordó lőpor készen van, hiszen te vagy a szomszédja.
srácok, azért egy dolgot még:

Ha xuf _valóban_ Tel-Avivban él, valahol meg tudom érteni. Nem értek vele egyet, de meg tudom érteni. Nem kívánom senkinek se, hogy úgy kelljen élni, hogy bármelyik pillanatban meghalhatsz, bármikor nyomhatja meg a gombot melletted egy begőzölt palesztin. Én sem lennék jókedvű, szerintem, ha mondjuk a románok, vagy a szlovákok robbantgatnának itt a környéken.

Ha az egyoldalú izraeli kivonulásnál egy picit is gondolkodott volna a Hamász, akkor most lenne egy stabil tárgyalóképes palesztin banda. Most meg van helyette emberrablás, öngyilkos merénylő az egyik, rakéta meg harckocsi a másik oldalon.
Éljen.
Örülünk.
Endilhart:remelem,csak ugratasbol akarsz Arpi szajaba adni olyat,amit nem mondott.

Amugy meg szerinted melyik varoshoz koti oket 1000szal:Antananarivohoz,vagy David varosahoz?(3010eve mar)
nézzétek a kókát a szulákban. ultrasúlyos!
Jó ez a sufnis hasonlat.
Pedig most állítólag norbizik.
jó a sufnis hasonlat,csak kimaradt belőle a saját pincében lévő lőportartalék..:)
a saját lőporkészletet sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom.
Azert azzal ugye mindenki tisztaban van, hogyha Irannak atomfegyvere lesz, mar masnap szarra bombazza vele Izraelt?
Vagy mondjatok okokat, miert ne tenne.
A masik oldalon az Izraeli allam lete valoban megkerdojelezheto, hiszen eroszakos haborukkal vettek hasznalatba azt a foldet. Nem is ertem minek akarnak a zsidok egy loporos hordo tetejen elni egesz eletukben. Mazochistak.
OFF: TWÁm, Kóka a CNN-nen is megnyilatkozott olajügyben. Ángliusul és egész jól. Most az, hogy lecsapott egy csajra kit? Engem a gazdpoljának az elcseszett részei sokkal jobban aggasztanak...ehh.
ON

Xuf, ha valóban ott lakik és nem fake, akkor ugyanolyan nacionalista, csak ő a saját szemszögéből. Mondjuk úgy, hogy ő is utóítéletes (by TWÁ), csak kicsit alultájékozott. Mindezek mellett nem szeretem ezt a fajta hozzáállást. Ez inkább sajtórettentgetés volt, mint valódi gondolat. És ott vannak a nagy új bunkerromboló bombák is, atomtöltet nélkül. És jelzem: Azelőtt célszerű őket használni, mielőtt érdemi dúsításba kezdenek a derék perzsák..
Fingom nincs erről az egészről. Nem tudom, mit tud egy atombomba (olyat még nem ittam). Azt sem tudom, hogy egy B52 a jó megoldás, vagy egy B12(vitamin). De:
- xuf: téged olvasva, kezdem érteni, hogy az emberek jelentős hányada miért utálja a zsidókat.
- Lac1: téged olvasva pedig, kezdem érteni, miért hánynak az értelmesebb faszkalapok, a középen álló antiszemitáktól.
robbie!
mert másnap iránt visszabombázzák a neolitikumba..
és az izraelieknek nincs hová menni onnan..
Egyelőre nem dob itt senki senkire semmit, főleg nem nukit. Nem ésszerű. Kardcsörtetés, PR. Akinek van, nagyobb lehet az arca, kölcsönös elrettentés, tudatos félelemkeltés, pozició növelés. Tételezzünk fel azért néhány ép agysejtet mind a két (több) oldalon. Szerintem Irán sem vetné be, ha lenne (van?;lesz?) neki. Az a bombicsek többet ér neki a sufniban, mintha cowboy-t játszik vele. (Kb. 20 percig örülhetne, és ezt ő is tudja.)
Nagyobb veszély, ha terroristák kezébe jut, és valahol el tudják durrantani. Hol vannak a hiányzó táskák? Lehet, hogy csak bulvárkacsa? Remélem.
Irán elnöke sosem mondta, hogy le akarja rombolni Izraelt, pláne atommal. Jeruzsálemestül, Al-Akszástul meg a hőn szeretett palesztinaival együtt. Kicsit kiforgatták a szavait. Persze nem egy kimondott filoszemita a csákó, olyan derék MIÉP-es fajta. Arról beszélt, hogy a "cionista rezsimnek" kell eltűnnie a Föld színéről. De hát ez nem akkora szám, ugyanez a véleménye még pár tízmillió muszlimnak, beleértve államfőket is. Egyébként pedig nem Ahmedinedzsád Irán tényleges vezetője, hanem a főpapok... Persze akik szerint Irán arab ország, azoknak mindent be lehet adni, azt is hogy muszáj megakadályozni Iránt abban, hogy atomja legyen neki. Mert ez a világ érdeke. Nos, a világnak majdnem mindegy, Izrealnak annak érdeke igen, ez vitathatatlan, na nem azért mert az "őrült Irániak" ahogy sikerült bombát gyártaniuk a következő héten ledobják rájuk. Csak kissé gyengítené a pozíciójukat a térségben. Meg persze mi történik, ha Irán a muszlim tesóknak is ajándékozna a cuccból. Szíriának, vagy akár a Hezbollahnak. Az már tényleg nagyon gáz lenne.
Szerintem 4 B2/b 2-2 Bu-61-el,kb 5-6"-es késleltetés bombapáronként.Különben a homok és az a 8-9m-es beton védőhéj megvédi.Mert,hogy jó mélyre ásrak a gyerekek.Az alsó kupola meg rohadt vastag lehet,mert több mint egy évig hordták a betont.
"xuf"-ezért nem loptad magad a szívembe!
naja, emberek, lassan itt az ideje arra is gondolni, hogy amúgy egyiket se szeretjük. De mégis az a francos amerika minket is véd, valahol az érdekeink e kérdésnben jelenleg egyek..
Észak-Korea esetében nem léptek az amerikaiak. Pedig ahhoz képest Irán virágzó demokrácia... És hogy Mahmud veszélyesebb lenne, mint Kim Dzsong, azt azért kétlem. Izraelre veszélyesebb, igaz (bár Kim papa is eladhat egyszer kéz alatt egy-két bombát jó kis olajdollárokért, akár az "alkaidának" is). Ha Iránnak nem engedik meg, hogy atomot csináljon magának, az megint csak azok igazát fogja erősíteni, akik szerint "persze, mert a zsidóknak mindent szabad stb." Persze, kit érdekel ;)
Kimnek már _van_ bombája, ez a különbség. (És van hozzá rakétája, amit úgy kell elképzelni, mint egy dróttal és szigszalaggal összefoltozott, hengerfejes Ladát, ami hetente egyszer működik, de ez rakétánál épp elég veszélyes.) Most ásnom kéne kicsit, hogy is volt ez pontosan, de úgy rémlik, Koreánál egyszerűen elszámolták magukat a nagyok, hamarabb lett meg a bomb, mint hitték.
Ja meg még valami: É-Korea egyértelműen kínai érdekszféra, ott kockázatos machinálni. Irán ilyen szempontból a senki földje. Persze vannak kínai és orosz (meg fr. és egyéb eu-) érdekek ott is, de senkinek sem hitbizománya.
ó francba..akkor csesztek ki magukkal,amikor érdekszférán kívűlre manőverezték magukat..:)
Kimnek van atombombája, de egyelőre a kert végébe se tudja ellőni. A helyzete elég speciális: Az oroszlán mancsa alól egy macska sem szereti kiszedni az egeret. Bár, szerintem, ugyanez az oroszlán fogja B. oldalon rúgni, ha valami komoly marhaságot csinál.
Ebben az egészben az a szívás tényleg, hogy ha Izrael rázendít, akkor vérszemet kap a sötétoldal is, és mondjuk kezdve az oroszokkal kicsit agresszívabb politikát fognak folytatni, aminek európa lehet az egyik fő vesztese. Mondjük én baromira nem vagyok biztos amerika kezelni tudja a helyzetet, hisz még egy kb 1/4-ed akkora, feleakkora lakosú országban sem volt képes rendet rakni, pedig ott volt mögötte egész európa is + az ami barát ázsiai országok is. Irán ellen kötve hiszem, hogy a gyarmattartóból gyarmattá vált angolokon, és izraelen kívül bárki is mögé állna. Sőt már Irak támogatása is necces lenne, mível, hogy Irakban is igen durván erős az iráni befolyás. Ki is jelentették, ha az amik támadnak, akkor Irakban hírtelen többtízezer ami katona lesz túsz.
Szerintem ez az egész egy szemenszedett, előrekitervelt szondázás!
Szépen lassan hozzászoktatnak minket a gondolathoz, hogy igenis megtörténik!

Emlékszem ifibb éveimből hogy gyártottak már "korlátozzott atomháború" nevű szuperagyhüjjeséget! Most csak icipici atombomba. Nálam nincs különbség.
windonia: ez egy nagyon aranyos komment volt, és egyben nagyon nőies is, már-már szexi. Mindegy, milyen autó, csak menjen. Esetleg legyen cuki. Az atombomba meg nem cuki egyáltalán.

Mondjuk családi körben az ilyen megjegyzéseknél csak intek a forrasztópákával, hogy asse tudod, micsinálok, akkor meg ne szójjá bele. De elárulom, van különbség, nézgess néha térképet is.
Árpád, iszonyatos ez az igyekezet, hogy nehogy bölcsésznek nézzen valaki. :)
ja, az a legszebb a dologban, hogy ettől még elbaszhatom ám simán :)
atombombával is.
Hol vannak már a romantikus, lovagos, kardozós háborúk. Sőt, hol vannak már a nem a hadiipar legújabb üdvöskéinek demonstrációjára kirobbantott háborúk?

A 91-es volt az első, a tv-ben élőben közvetített háború. A reklámszünetben megálltak a tankok, nehogy annyira hamar vége legyen. Elég sok fegyvert ot vetettek be először élesben. Érdemes az eladási satatisztikákat kikeresni, hogy mennyi fogyott előtte és mennyi utána belőle. Meg persze a szokásos "újjáépítés" ami csak az amcsi építőipari cégeket segíti, lévén más nem kaphat megbízást sztrádaépítésre, meg egyéb építésre, csak az amcsi Strabagok.

Itt sem fognak atomot ledobni, hanem valamelyik legújabb bombájukat, ami az eddig is fölösleges ötszáz funkciója mellett már azt is ki tudja választani, hogy melyik a jó és melyik a rossz iráni. Ha mégsem, akkor meg futás
www.youtube.com/watch?v=EGBeoEB66_8&feature=PlayList&p=02B66C694DC9D8B8&index=28

De hogy összefüggően is beszéljek, ha esz is háború, az olyan lesz, ami a hadiiparnak kedvez, magyarán egy nagy helyett sok kicsi bomba, mégtöbb emberrel, és ha már ott vannak, akkor már a teljes infrastruktúrát is legyalulják, a kőműveseknek is jusson valami. Ezek nem magukat féltik, atommal a zsebben meg pláne sakkban lehet tartani az arabokat. Ez alól a nyomás alól akarnak szabadulni, ésmég jóhogy nem engedik nekik.

Amúgy Irán tagja az atomsorompó-egyezmények, aminek pl India nem, uh elvileg Irán jogosan és a szerződés alapján akár még valóban békés céllal nyomatja a maga kis Manhattan-(vagy inkább Natanz-)tervét. ifj Bush bácsi meg nemrég passzolt el nekik nukleáris technológiát. Semmi szankció, bünti, akármi, vagy legalább egy iciri-piciri izgulás, h mikor simítják ki Pakisztánnal egymás domborzatát Kashmír miatt... Vagy legalább egy kérés, h ugyan írják már alá az a nyamvadt papírt.
Sikerült kihagyni két részt is: (vagy leharapda a blog?): Az elsőnél lmearadt az alany (: ""Az arabok"" akarnak az alól a bizonyos nyomás alól szabadulni.

""A Natanz-terv után"": Indiáról van szó Bush bácsi nekik passzolt el cuccost.
Pontosan:"""Az arabok"""Ez alól a nyomás alól akarnak szabadulni, ésmég jóhogy nem engedik nekik.


ifj Bush bácsi meg nemrég passzolt el nekik nukleáris technológiát """Indiának""".

Így helyes.
Hát megáll az eszem! Na, Ahmedinedzsád berakhatja a többi közé a vitrinbe. Zsidó már volt, most már cigány is.
omg:

A világnak kurvára nem mindegy egy esetleges atomtámadás. Az atombomba nem olyan, mint a vadászpuska, máshol is hat, nemcsak ahová dobták. De erről már írogattam itt: w.blog.hu/2007/01/08/a_halalcsillag_elpusztitasarol#c182780
"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol nyugszik itt Sheikh Abd al-Samad"

href.hu/x/25c5
Irán senki érdekszférájába sem tartozik, ergo nyugodtan lebombázható. BUMM

[mi ugye érdekszféra vagyunk? Európa ugye érdekszféra? A Föld nem lehetne a mi, emberfaj érdekszférája? Csak hogy basszus, ne bombázzuk már le, mert nem tetszik, amit valaki csinál rajta? Jönnek már azok az UFÓk leigázni a földet? Baromira kellene már nekünk egy közös ellenség, aki egyesíthetné az érdekeinket.]
Csak ne Yossarian kapitányt küldjék a B-52 es fedélzetén :)
Árpád, Árpád! Függetlenül attól, hogy miről ki mit gondol: Vigyázz a témaválasztással!

1978. évi IV. törvény
a Büntető Törvénykönyvről

A béke elleni bűncselekmények

Háborús uszítás

153. § (1) Aki háborúra uszít, vagy egyébként háborús hírverést folytat, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt nagy nyilvánosság előtt követik el.

TWÁ, ez a békeharcos hozzáállás egy kissé már divatjamúlt.
szegény irániak már így is totál paranoidok, az egész világ összefogott ellenük.

küldjük el nekik Győzikét
xuf 2007.01.08. 19:11:01

vàlaszolsz ennek az agyamputàlt @tistedurnak, meglàsd elmagyaràzza neked az életed izraelben.
Épelméjű ember nem akar sehova atombombát dobni. Az iráni atombombával az a baj, hogy onnan valszeg könnyebben kikerülhet kéz alól egy ilyen cucc. És azt egyáltalán nem biztos, hogy izraelben akarnák felrobbantani. Vagy ott akarnák, de nem tudják, mert a szokásos robbantgatásokon túl ott eddig nem voltak nagyobb balhék, és szerintem nem azért, mert nem akartak ott nagyobb hajcihőt, hanem azért mert nem tudták megtenni. És akkor már milyen egyszerű lenne ide, hozzánk európába hozni a cuccot és felrobbantani azt.
Árpi: Hamár családi kört emlegetsz, akkor elárulok egy titkot. Itthon mind a négy gyerek apunak hív!

Komolyra! Mondandóm arra irányúlt, hogy nem tartom véletlennek és az oknyomozó riporter 007-es képességeinek egy ilyen hír tálalását. Ha ezen a szálon futunk végig eljuthatunk a B-52-ekhez!
Hogyaszogya: Nem hallgatnak ezek a perzsák a szépszóra. Mit is csináljunk?
Mindenki látja, ha van füle, ezek képesek bevetni is, mert nincs erkölcsi korlátjuk. Azt a mondatot kihagyták a Koránból nekik hatodízig. Dobjuk be a köztudatba, hogy Izrael még ezt is fontolóra veszi ( mármint a cikkben íródottat) és mindenki tudja, hogy képes és eltökélt is rá.
Mostan jövünk mi, mint a megdöbbent Világ!
Ugyanmár! Nehogy megtegyék, mert Armageddon ideje még a távoli múlt és megint nem tudjuk mi lesz utána, mint a berlini fal idején. Akkor már jobb lenne valami humánusabb, széleskörben támogatott megoldás, amit az elemzők és a bértollnokok is erősen súlykolnak a véleményünkbe! Oyan, nincs más megoldás alapon!
Pedig megoldás az kell! Ebben nincs senkivel vitám.
sodi, szerintem a B52-esnek is rohadtul megalázó, hogy nyomi turulokhoz hasonlítják.
Sajnabajna az irániak tavaly november magasságában kaptak az oroszoktól kb. 30db TOR-M1 légvédelmi üteget. Ezek elég modern dolgok, gyakorlatilag lehetetlenné tesznek egy hagyományos légitámadást. en.wikipedia.org/wiki/TOR-M1
Szal bombázni csak kurva nagy saját áldozattal lehet már.

A használni szándékozott nuke-ok kb. 1 ktonnásak, a legnagyobb bunkerromboló 10 tonnás. Az a kis 'pukk' azért elég brutál. (É-Korea legutóbb 0,5 ktonnásat robbantott)

Bár az izraeliek csináltak már nagyobb faszságot is, nem valószínű hogy meglépnek egy ilyet amíg az amerikai hadsereg ott van lekötve a szomszédban.
Kedves Csodaszar.! (Túl hosszú a neved, ezért rövidítettem. Végy példát rólam!)

"arachnofóbiás vagyok... amúgy ki mondta, hogy izraelnek 1, van atomja; 2, hogy ez jó dolog?
Az olvasás, úgy tűnik, nem az erősséged."

Ja, igaz, ha Tóta nem írta, hogy Izraelnek van atomja, akkor biztos nincs is neki. Most megkönnyebbültem.

Tóta azt sem írta, hogy neked van nemi szerved. Most akkor mi van?!

Gratulálok, amiért elkaptad szellemi vezetőd pókiszonyát.

Ha nem esett le: a cikk eleji anti-antiszemitázás a baj. Akinek nem tetszik, hogy Izrael atomot vetne be harci körülmények között, az nyilván antiszemita. Jó kis "újságírói" fogás.

Izrael atomfegyvereiről kérdezd Mordechai Wanunut.
A TOR-M1 ütegek is kijátszhatóak.
Csak elvi síkon... Nem gáz atombombával megtámadni valakit, hogy annak ne lehessen atombombája? Sőt egy olyan országnak, amely illegálisan fejlesztett atomfegyvert szabad leatomozni egy másik országot, hogy az ne tudojon illegálisan atomfegyvert fejleszteni?
Őszintén mondjátok meg, ki veszi észre, ha egy nukleáris létesítményre atombombát dobnak? Ott sugárzó anyag ígyis úgyis fog a levegőbe kerülni.
Hozzáteszem Irán messze áll a békés felhasználástól, ugyanis akkor megelégedett volna a könnyűvizes reaktorokkal, amit Franciaország felajánlott neki (amilyen nekünk is van Pakson) valamint beengedte volna a létesítményeibe a NAÜ embereit (ahogyan mi is tesszük). A NAÜ szépen lepecsételi a reaktorblokkokat és kamerával figyeli azokat, amikor a fűtőelemeket át kell pakolni, akkor megérkezik a NAÜ szakember, előtte szépen felnyitják a reaktort és átpakolják a kazettákat. Bár biztos a szemét nyugat.
Akik egyébként Iránnak szurkolnak, azoknak szólok, hogy az EU országok közül szerintem mi is abban a csoportban vagyunk, amit Irán elérhet ballisztikus rakétával... de lehet csak Görögország.
teh k0zi:
ja, Iránnak szurkolunk, mint egy megyei 2-es focimeccsen

rágcsáljuk lazán a makukát, aztán hopp! egy ballasztikus rakéta Iránból füge helyett.

a paranoia is szokott begyűrűzni!
ez a sok precíziós bombázás ott a Közel-Keleten...nézzétek már, 1991 óta segít megőrizni a békét.
Már tényleg csak egy icipici atombombácska kell Iránra, és akkor Hawai.
Ez a NAÜ-s sztori, + sufnis hasonlattal, ala teh kOzi: nem engedték be az ellenőröket. Az Irakiak nemrég beengedték. Használt?
Ha csöngetne a szomszédod (akit egyébként, tegyük fel, nem igazán kedvelsz), hogy: gyanús vagy nekem szomszéd, hagy nézzek már szét a lakásodban/sufnidban, stb. Két dolgot tehetsz: beengeded, vagy nem. Ha nem, mert éppen kellemesen hancúroztál a feleségeddel vagy egyszerűen véded a privát szférádat, akkor jön az AHA! szóval tényleg! Ha meg igen, akkor előbb utóbb szekrényedet akarja majd lefoglalni, vagy a gyanús feleségedet, esetleg az anusodat alaposan átvizsgálni. Ha már egyszer ott van.
És bármikor szólsz, hogy "azt már ne!", akkor jön az AHA!
Ha Irán-t tömegpusztitó fegyverrel (a nuki annak számit) támadják, akkor mi gátolja meg, hogy egyéb más jellegü tömegpusztitó fegyverrel mérjen csapást a támadóra?
1 kis anthrax, vagy mustárgáz Jeruzsálemben nem olyan dolog, amibe bárki értelmes ember szivesen belegondolna.
Ettől függetlenül még mindig azt mondom, hogy semmi baj nem lenne, ha BÉKÉS célú atomerőműveket építene, amik ugyanúgy felhasználhatók atomfegyver előállításra, csak éppen sokkal hosszabb idő.
Az atomfegyver mindig is a fenyegetés eszköze volt, a nagyhatalmak ezzel zsarolták egymást és valószínűleg az egyetlen ok, ami miatt még Izrael létezik, az hogy van atomfegyvere. Egy ilyen bejelentés/kiszivárogtatás kb arra jó, hogy Iránban talán lesz 1-2 ember, aki átgondolja, hogy megér-e ennyit egy atomfegyver. Aztán lehet, hogy az Izraeli blöff nem fog bejönni, de meg kellett próbálni.
Ha tényleg bevetik az atomfegyvert, az Izrael utolsó napjainak kezdete lesz, mert kb az egész világ ellenük fog fordulni. Egyetlen módon lehet elfogadható az atomfegyver bevetése Izrael részéről, ha nem ők vetik be először.
kaarmeenhetki.

szar a hasonlat. azér jött át a szomszéd, mert látta, hogy 20-30 hentesbárdot rendeltem postán, és nem igazán hitte el, hogy a lábkörmömet akarom vele levágni.

az meg nem igazán szerette volna, ha illegális mészárszéket üzemelek be a spájzban. valahol érthető.
ez a sodi mekkora egy luzer.
theo: a tervben szereplő eszköz alapvetően _nem_ tömegpusztító fegyver. Más kérdés, hogyha elbénázzák a bevetését, akkor az Izraelnek is nagyon rossz lesz.

( S ezzel nem azt akarom mondani, hogy így rendben van a bombázás... )
Izrael területe 22 ezer km2 (kb. mint Magyarország negyede). Ha megküldik atommal, ott már nincs második forduló.
Iránnak még vagy tíz évig elegendőek az olajkészletei, és iparának olajéhsége már csökkenti az exportot. Namostakkormivan?
Én azt nem értem ebben a dologban, hogy mindenki arról beszél, hogy amit Izrael bevetne, az mennyire erős, mennyire atom. De atomlétesítmények bombázása esetén vajon nem lenne-e lényeges számolni a megsemmisítendő cucc rombolóerejével, sugárzásával, mittudoménmijével is?
EasyFriend:

Most még elhanyagolható. Mondjuk egy év múlva már komolyan számolni kellene azzal is.
Amúgy ha jól értem, ez egy olyan preciziós (ilyet láttunk már, amikor az USA lebombázta a belgrádi kínai nagykövetséget... :p) bomba, amelyik likat üt a föld alatti cucc födémébe, bekopog, lemegy, magára zárja a csapóajtót, és csak aztán robban.

Magyarán, gondolom a robbanás ereje folytán ráomlik több méter föld és beton, ami nagyban enyhíti (jó esetben) a sugárszennyezést.

Persze ugye, az emberi tévedés valószínűsége 80%. S akkor volt egy közel-keletünk. A válasz, viszont-válasz egy ilyen hiba esetén 1:1000000 azaz biztos. :D
Easy: Natanz-nál dúsító van nem reaktor. Az urán meg nem nagyon sugárzó, se a természetes se a dús. A működő reaktor lebombázása a gáz, mert a hasadás termékei marha sugárzóak. Ezért kellett még építés közben lebombázni az Osirak reaktort.
azért még mindig jó látni, hogy ennyi ember unatkozik folyamatosan. meg hogy ennyi energiátok van a vitára. ez pozitív.

by the way az én vélményem az, hogy tényleg ne atomozzon Izrael ha nem muszáj, akkor már inkább a B52 meg a 30 tonna cucc darabonként. :]
Ja és a turlmániáról. A turul egy masszív jobbos jelkép és mint ilyen le lehetne húzni a klozeton már egy éltre :S

Olyan mint az árpádsáv meg a nyilaskereszt. Egy kivénhedt ostoba jelkép, ami segít a dedósoknak a lakótelepi bandát összetartani (mint bomberdzseki stb...). :S
Lev!
a turulért és az árpádsávokért kár lenne..
(a nyilaskereszteért nem)
csak tudni kellene a helyén használni őket.
csodálkozom ezen a fene nagy lelkendezésen , hogy így bombázás, meg úgy...meg hoyg mekkora bajrt előzhetünk meg vele, mert a másik biztos használná.... A Gondolatrendőrséges dolog demokratikus voltába most nem mennék bele, csak egy rövidke tanmese szerű dolgot (konkrétan egy párhuzamot) vázolnék fel:

Nem is oly rég, a 2000-es évek elején a Népek Közössége teljes egyetértésben bombázta demokratikussá és szállta meg szövetséges haderőivel az Omár mollah vezette Afganisztánt, mert nem volt hajlandó kiadni a világ legkeresettebb terroristáját, Oszamát...

És akkor a fikciós, tanmesei párhuzam:

Nem is oly rég, az 1980-as évek elején a Népek Közössége teljes egyetértésben bombázta demokratikussá és szállta meg szövetséges haderőivel a Kádár János vezette Magyarországot, mert nem volt hajlandó kiadni a világ legkeresettebb terroristáját, Carlost...

:-)
TWÁ: "Koreánál egyszerűen elszámolták magukat a nagyok, hamarabb lett meg a bomb, mint hitték" Lehet, hogy így van, de szerintem nem is akartak lépni. Egyrészt valóban, Kína miatt (a globális pénzügyi-gazdasági elitnek esze ágában sincs megkockáztatni egy hidegháborút (forrót meg pláne) Kínával, annál fontosabb a business... ha majd elég erősek lesznek hogy villámháborúval lerohanják Tajvant, akkor sem fog semmit lépni az USA szerintem), másrészt kit érdekel, ha a Kedves Vezető esetleg leatomozza Szöult? A dél-koreai lobbi azért nem valami erős (bár Moon tiszteletes jó haverja volt Reagannek).
tistedur: ja, például az NBH címerében :)
Algarve!
valaki fentebb már beszélt az érdekszférákról...:)
ráadásul demokratikusá csak azt bombázuk,akit mi akarunk,vagy valami hasonló..
tistedur

Én tudom, de akik ennyire lelkendeznek, hogy milyen jó lenne bombázni, azok tudják???
Az egésszel technikai problémák vannak. Jelenleg nincs az a mini-atombomba, aminek a hatását teljes egészében szigetelni lehetne. Valahol olvastam egy elég komoly elemzést arról, hogy a penetrációs bombák áthatoló képességének elvi akadályai léteznek, anyagtól függően néhányszor tíz méternél mélyebbre aligha lehet velük ásni, a fellépő erők miatt nem lehet a szerkezetet egyben tartani (különösen nem egy nukleáris robbanófejet, ami nem csak robbanóanyag, hanem elektronika, precíz időzítés, satöbbi). Az meg még egy hagyományosnak mondható miniatűr fél kilotonnás töltetnél sem elég. Speciális modern technikákkal talán ki lehet fejleszteni még kisebb hatóerejű tölteteket (mindig felmerülnek pletykák, hogy az USA már fejleszt ilyeneket), de ilyennel Izrael csak úgy fog rendelkezni, hogy egy az egyben megkapja kintről, az meg ugye érthető okokból aligha fog menni.

A B-52-esek tényleg tisztreletreméltóak, de pontosságukról legtalálóbb egy vietnami katonai fejes megjegyzése, miszerint tíz kilométer magasból valóban mindig eltalálják a földet. Nem véletlen ritkán bombáznak pontcélokat, azt is precíziós csúzlikkal, akkor meg már tök mindegy, hogy B-52-vel vagy mivel - sőt, azért az iráni légvédelem fölé nem küldenék hidegháborús relikviákat, kár értük. Nagy mennyiségű robbanóanyagot jól védett célok ellen értelmetlen "csak úgy" bevetni, lásd pl. első világháború ágyúzásait. Hiába bombázzák kakivá a síkságot, amikor elvonultak a repülők, az irániak kiássák az uránjukat és folytatják tovább piszkos üzelmeiket.

Szerintem Iránt senki sem fogja tudni megakadályozni abban, hogy bombája legyen, kérdés, hogy mikor, és hogy mennyire jó bárkinek is, hogy ha akkor majd esetleg atommal akar bosszút lihegni.
Ja és Irán azért még évekre van attól hogy atombombája legyen (bár elszámolhatják magukat az amcsik, Izrael meg nem biztos hogy bír ülni a seggén). A demokrata többséggel és Irakkal a háta mögött Bush szerintem nem fog támadni, 2008-ig. Talán a következő elnök majd igen. Mondjuk az is valószínűtlen, hogy Iránnak addig kész legyen a bomba.
Más, attól Izraelnek nem kell félnie, hogy az USA támogatását elveszti, akármit is csinál (leszámítva talán Teherán kiprovokálatlan leatomozását, de ebben sem lennék biztos:)). Max. ideiglenesen leállítanák pár legújabb fajta fegyver eladását a zsidóknak, ilyesmi. Az EU valszeg elítélné persze Izraelt, talán valamilyen jelképes szankciókat is hozna, de ennek nem lenne túl sok következménye. Az atomfegyver bevetése viszont katasztrofális lenne PR szempontból, de ha úgy érzi Izrael, hogy ettől függ a léte, akkor persze ez nem akadályozza majd meg benne.
Bal: Megakadályozhatná egy amerikai invázió, vagy egy rendszerváltás, de tudjuk, hogy egyik sem esélyes. Egy csapás (még taktikai atomfegyverrel is), max. néhány évvel visszavetné őket, de ha ragaszkodnak hozzá, akkor pár évente újra le kell majd bombázni a létesítményeiket.
A cikkben tárgyalt támadás pl. kevés lenne, ha viszont az USA komolyan gondolja, hosszú légi háborút kell folytatnia, elpusztítania minden használható infrastruktúrát, meg persze közben szétzúzni az iráni légierőt és légvédelmet, esetleg kisebb szárazföldi egységekkel is bemenni kommandózni, kis tengerészgyalogos partraszállósdi pl. a buseri erőmű totális lerombolására és a hely sóval behintésére stb. Viszont az iraki helyzet és az amerikai közvélemény sem kedvezne egy ilyen kampánynak. Izrael viszont ilyen nagyszabású hadműveletekre nem képes Irán ellen.
omg!
irakkal a háta mögött szerinted komolyan megtámadnák iránt?!(végülis nagy az isten állatkertje,tudom)
Lehet az iráni fejesek attól félnek, hogy úgy járnak mint Saddam, de ha van bombájuk, akkor már senki nem meri megtámadni őket. Annyira tuti nem hülyék ők sem, hogy elsőre használják is. Az más , hogy mit dumálnak, arrafelé lehet ez jön be a népnek ?
omg: abszolúte egyetértek. Irán esetében maximum várni lehet arra, hogy kinövi a vallási diktatúráját, amire van is egy minimális, de folyamatosan növekvő esély. Bármilyen külső beavatkozásnak inkább az lenne a szomorú következménye, hogy a rendszer megszilárdulna, esetleg még szélsőségesebb fordulatot venne, ami hosszú távon ezerszer nagyobb kockázat, mint hogy beszereznek pár atomfegyvert.

Izrael viszont nyakig áll a trutyiban: először történelme során lesz egy ellenséges szomszédja, aki képes lesz valóban elpusztítani. Izrael két dolgot tehet, 1. felgyorsítja a békefolyamatot, engedményeket tesz és megpróbál mindenkivel jóban lenni, 2. deklarálja, hogy atomhatalom, és mindent a válaszcsapásra épít ("igaz, hogy két atombombával alintézhettek minket, de akkor Irán teljes területe radioaktív sivataggá válik."). Ez utóbbi utat látszanak egyengetni a legutóbbi nyilatkozatok. Úgy sejtem, Izrael hamarosan rakétahordozó tengeralattjárókat fog építeni, valamit már vettek is a németektől.
"Ha egyszer azt határozzuk el, hogy Iránnak márpedig nem lehet atomfegyvere, akkor zúgjanak a hajtóművek és fütyüljenek a vezérsíkok, nem várhatunk meteorra."

kár, hogy elhatároztuk, hogy Izraelnek sem lehet márpedig atomfegyvere, oszt mégis van neki, és mégsem zúgnak a hajtóművek stb...
Bal!
ha irán esetébem vallási diktatúráról beszélünk,akkor mi van szaúd-arábiában?!
Zaniah: ha bármelyik Izraelt körülvevő ország látna egy szemernyi esélyt is arra, hogy visszafoglalja azt a területet, hidd el, már zúgnának.

tistedur: no és Szíria? :D
hát nem is tudom melyik a rosszabb..
(ezekhez képest irán demokratikus.)
mcs: szerintem a hentesbárd nem jó hasonlat. Inkább legyen gázpalack: azzal lehet füteni, de pukkantani is, ha akarok. minden attól függ (mint a hasonlatban is), hogy milyen szándékkal, jóhiszemüen avagy bizalmatlanul jön át a szomszéd.
[Ez a megelözö csapás tényleg olyan, mint a gondolatbün. Mert mi tudjuk, ö persze rosszat akar, ezért elöre likvidáltuk.]
Mi most itt, ugyanabban a házban de egy másik emeleten már nem is arról vitatkozunk, hogy x szomszád vajon mire akarja használni a gázpalackját, hanem arról, hogy y szomszédnak, akinek bassza a csörét a palack, milyen módszerekkel lenne célravezetö megszivatni x szomszédot. Hogy a ház is egyben maradjon...
"Hogy joggal vagy nem, és hogy egyáltalán van-e bármilyen katonai célja Iránnak, vagy csak a kisciciák menhelyét szeretnék atomenergiával fűteni - ezt a vitát itt és most ne kezdjük el."
Ezt a blogot már várom...
tistedur: Szárazföldön tuti nem, mert nincs elég emberük egyszerűen. De légicsapás elméletileg elképzelhető... Persze ezzel megkockáztatják, hogy az iraki siiták is az amerikaiak ellen fordulnak, akkor pedig nehéz lesz az életük Irakban :)
teh k0zi 2007.01.09. 12:43:53

"és valószínűleg az egyetlen ok, ami miatt még Izrael létezik, az hogy van atomfegyvere"

hahha. szegény Vanunu akkor igen nagyon megszívta. ha ennek a ténynek a köztudomássá tétele miatt létezik még Izrael, akkor picit gonoszságvolt őt leültetni, nem? inkább megköszönték volna neki.

nade persze nem ezért létezik, hanem inkább ilyesmik miatt:
www.aipac.org/
Kedves Bal, felesleges fikázni a B-52-est. A kicsi vietnami azért tudta elmesélni a történetet, mert az ő koordinátáit egyetlen kötelék sem kapta meg célpontként... Ellenben szépen dokumentálva van, hogyan töröltek el a Föld felszínéről egész vietkong zászlóaljakat. Minden a felderítésen múlik: ha biztosan tudod hol vannak, több mint fél siker. A legerősebb fegyver sem ér fabatkát se, ha rossz helyre dobják... Amúgy Vietnamban döntő részben általános célú, irányítás nélküli, filléres 227-370 kg-os bombákat szórtak, kötelékben. (És némi gyakorlat után a saját csapataiktól 300 m-re is megtették, ennyit a pontosságról.) Most meg jóval nagyobb, többtonnás, valszeg GPS vagy kombinált lézer-GPS irányítással ellátott kütyük játszanak. Nyugodj meg, egy ilyennel egy söröshordót is eltalálnak - ha tudják, hol van.
És lényegtelen, milyen öreg gépről dobják, ha a műszerpark ott figyel a fedélzeten. Amúgy én inkább a B-2esre szavaznék, az 52es túl nagy célpont lenne. Persze az elektronikai hadviselés csodákra képes...
Én egy ilyen országot nem neveznék demokráciának:

en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Islamic_Republic_of_Iran

Bár az iráni rendszerben épp ez a nagyon trükkős, hogy amíg a többség elégedett, addig általában elnézi, hogy évente el-eltűnik néhány tucat újságíró. Leginkább Kínához tudnám hasonlítani. De mint Kína, Irán is kinövi majd. Reméljük.
omg!
én csak reménykedek,hogy néhányan gondolkodnak a kormányzatban..
a légicsapásnak is meglennének a maga következményei..
Vanunut nem azért meszelték el, mert közhírré tette az izraeli atomfegyver létezését, hanem mert szaftos részletekkel szolgált a dimonai nukleáris bázisról. Ez bizony már elég ok. Ezt hívják "nemzetbiztonsági kockázat"nak, ami elég komoly dolog egy olyan borotvaélen táncoló országnak, mint Izrael.
Bal!
nem azt mondtam hogy demokrácia.azt mondtam,hogy bizonyos más iszlám országokhoz képest demokratikus..:)
Na ja, a világ tíz legrövidebb könyvének listáján előkelő helyen szerepel az Iszlám Demokráciák Útikalauza.
Dr. T. Rudolf 2007.01.09. 16:43:48

Ez volt a hivatalos ok. Mert azzal ugye nem csukhatták le, hogy "hopsz, elárultad, hogy szartunk a nemzetközi kötelezettségeinkre".
Rudolf: a vietnamit úgy értsd, hogy ezt egy amerikai mondta Vietnamban. De találtam neked egy másik idézetet is (később persze ügyesebbek lettek):

"On 14 May 1965, General Westmoreland wrote to Admiral Sharp, praising Operation Black Virgin One, conducted on 15 April 1965 against the, supposed Vietcong headquarters. Still, it took 443 sorties to deliver 900 tons of ordnance over the 12 square kilometers of target area. Clearly pointing toward the B-52s, he added, "If an attack could have been launched in which the bombs were evenly distributed, the results would have been far more effective."

Aztán meg olvasd el már még egyszer, amit írtam: ha precíziós csúzlit hajigálsz, akkor ahhoz nem kell B-52, sőt, jobb nem arról dobálni. TWA eredeti ötletére próbáltam reagálni, miszerint takarják be a helyet jó sok tonna TNT-vel, és az majd megold mindent. Hát nem.
Te sem hiszed el, hogy egy nyilvánvaló tény közléséért ennyi évre lecsukják, és keményen csicskáztatják a börtönben... Ilyesmi hazaárulásért jár.
Uramisten! Te tényleg ennyire naív vagy? Szerinted Izrael számára melyik fegyverény járt nagyobb tekintély veszteséggel?... Az hogy mindenki megtudott részleteket a bázisról, vagy hogy a világ megtudhatta pontosan, hogy ennek az országnak a politikai vezetői nagyban szarnak mindenkinek az arcába bele, mert rájuk márpedig nem vonatkoznak nemzetközi kötelezettségek?...
osi 2007.01.08. 23:31:26
"- xuf: téged olvasva, kezdem érteni, hogy az emberek jelentős hányada miért utálja a zsidókat."

-kétlem, hogy te valamit meg tudsz érteni.
ha lenyelsz egy legyet több ész van a gyomrodban mint a fejedben.
-kétlem, hogy az emberek jelentös hànyada utàlja a zsidokat. sokkalinkàbb jelentös hànyada a lumpenproliknak, a szellemi inzuchtbol vetélt uj generàcio.
Így van Bal, a háború elején még volt mit tanulniuk. Különben van egy klasszikus film Vietnamról, a Flight of the Intruder. Ebben a cél elhagyása után a (tengerész) pilóták, miután tisztázták, hogy sehol sincsenek másodlagos robbanások, így társalogtak:
" - Megint csak a fákat bombáztuk...
- Jah, nem hallottad? Ez az új stratégia: ha az összes fájukat kiirtjuk, meg kell adniuk magukat."

Szal csak a felderítés fontosságát lehet hangsúlyozni.

Viszont ha ledobnak elégszer száz tonna nagy hatású robbanóanyagot a megfelelő helyre, ott bizony kő kövön (uránon) nem marad.
Ne nyissunk vitát arról, ki a naivabb :)
Az, hogy Izrael ellenségei részleteket tudnak meg egyik legfontosabb katonai létesítményéről, szerintem többet nyomott a latban, minthogy hány újságíró, ENSZ-alkalmazott meg nyugati honpolgár vonta össze a szemöldökét.
hát... egy bázis paraméterein lehet változtatni viszonylag könnyen és gyorsan. elköltözteted stb.
az általános megítélésen kicsit hosszadalmasabb és nehezebb. és hosszútávú hatása is súlyosabb. szerintem.
én is tudom,hogy az area51-t máshová költöztették..:)
(Zaniah:az általános megítélés gyorsan változik,érdekektől függőn)
nem inteligens, hanem intelligens, ezt azért még egy katonának is tudnia kellene (bár nem előírás) :). és nem kardcsörtetés, hanem kardcsörgetés.
Persze, elköltözetsz egy húsz emelet mélyen lévő kísérleti központot... Simán, nem? Egy békán elhúzod a sivatag másik sarkába.
Egy rakétasilót könnyen, de itt nem erről van szó. Hosszútávú hatása pedig az, hogy Ahmed a Kökörcsin utcából is pontosan tudja, miért nem érdemes pl. lerohanni Izraelt.
kardcsörgetés? hm. csörtetés lesz az, hidd el.
Úgy látom, nem Izrael vagy az USA lép itt már közbe, hanem Magyarország.
"Ez a szervezeti modell Európa egyik legmodernebb haderejét hozza létre, mert a folyamatos technikai modernizációval és a munkakörülmények javításával együtt szeretnénk, ha a Magyar Honvédség térségünk legkorszerűbb haderejévé válna" – tette hozzá Szekeres Imre.
Jó kis post! Teccik!

Mondjuk azért egykét dolog érdekes. Eddig ugye aki élesben nyomta az atomot az az USA volt. Most meg félünk, hogy az őrült fundamentalista iráni állatok atomenergiához juthatnak. Egyébként meg ha van atomerőműved az potenciális atombomba gyár. Erről ennyit. Ha másnak lehet nekik miért nem? Ezt magyarázza meg nekem valaki.

Én elhiszem, hogy nem demokrácia, de ez sztem nem érv. Egyik előttem szóló nagyon okosan fogalmazott amikor a fotelben ítélkező magatartásról beszélt. Főleg úgy, hogy totál fals kép alakul ki bennünk az iszlámról.

Minden arab egy rohadt terrorista ugye? Döbbenetes tényleg.

A törököket mikor bassza már valaki képen hogy folyamatosan zúzzák a kurdokat, az angolokat az elmúlt több száz év népírtásaiért stb... Szóval indokot sok esetben találhatnánk.

Izraelről meg annyit, hogy szerintem a normális emberek többsége úgy ahogy van elítél bármiféle katonai kezdeményezést. (Legalább is akiket én ismerek. Mondjuk ők a büdös komcasi ateista zsidók az ortodoxok szemében. Ismerős nem?)

TWÁ Te meg militarista állat vagy, aki totál begerjed a puskapor-szagtól :)
ELChe!
" magyarország,mint a világ csendőre" ?!
(jaj mamám,mi lesz itt ma még :) )
Amelyik mondatban szerepel, hogy "Szekeres Imre honvédelmi miniszter", csak vicces lehet.
Én csak idéztem... Egy nagy ember nagy szavait, az ő nagy víziójáról.
Most minden galád diktátor vehette az üzenetet: "Magyarország készen áll! Reszkes!!!"
Most kéne pelenkarészvényt venni.
Biztos eszébe jutott itt másnak is, de ha hagyományos bombával lukasztják be a bunker tetejét, akkor utána minek az atombomba? Csak az viszi át a fehér köpenyt? A másik dolog, meg az, hogy ha hagyományos bombával porig bombázzák az infrastruktúrát, akkor Iránnak lesz egy utándúsítója 20 méter föld és 5 méter vb. alatt. Eltart egy darabig míg kiássák.

ps.: Voltam Iránban. A lakosság kb. annyira szélsőséges, mint itthon. Ahogy nekünk vannak tarsolylemezeseink, nekik is vannak. A többségnek meg a töke tele van Khomeini örökségével és nem is nagyon rejti véka alá.
azért, mert ez az egész boly, ez elég nagy és tekervényes. ha bedobnak a lyukon egy darab bombát, az pár helyiséget csinál ki legfeljebb, pedig az egészet kéne megsemmisíteni. tehát vagy atom, vagy sok sima.
"Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.09. 18:41:18
azért, mert ez az egész boly, ez elég nagy és tekervényes. ha bedobnak a lyukon egy darab bombát, az pár helyiséget csinál ki legfeljebb, pedig az egészet kéne megsemmisíteni. tehát vagy atom, vagy sok sima."

Egészen pontosan nem ez a dolog lényege, hanem az atombomba kiváló szállíthatósága/célbajuttathatósága. A precíziós atombomba (mint pl. a fentebb tárgyalt B61 mod 11) rombolóereje valós tömegéhez képest igen nagy (a B61-11 esetében 340-400 ktonna rombolóerő (azaz 400000 tonna TNT-vel egyenértékű, holott tokkal vonóval nincs 600 kg), így nem kell feltétlenül B-52-vel szállítani (ami azért jóval könnyebb célpont, mint egy F16...), meg (ha jó helyre esik) elegendő egy bevetés.
1948-ban kellett volna egy kicsit jobban agyalni. Szokták mondani egyes helyeken: vállaltad? old meg! Kicsit már uncsi, hogy azóta folyton a hírek elején van a közel-keleti probléma. Persze a történelemből kiindulva ez még így is lesz "pár" évig. Nem akarom bántani sem a zsidókat, sem Izraelt, de azt nem értem, hogy nálunk miért kap ennyire kitüntetett figyelmet (jó jó, persze egy kicsit tudom).
Hun!
korábban mint 1948..
atombombat izrael nem fog bevetni. tuti
a franciak a kiserleti atomrobbantasukkal is a vilag ellensegei lettek. pedig ot tmeg egy gyik sem fingott ki.
eles celpont ellen bevetve az atomero jelneleg sikeresen jelentene 1-2 _milliard_ uj ellenseget. csak ugy tuntetetesileg/ongyilkos bombaszatilag/antiszemitailag.
annyira meg nem hulyek az izraeli katinai/politikai vezetok, hogy ezt megkozkaztassak.
ellenben, ha iran aromprogramja _valojaban_ tulmegy a bekes felhasznalason (eddig duma volt, a tenyleges teljesitmeny lofasz-se kategoriaban mozgott), akkor bizony izrael/USA porig fogja bombazni azt amihez kedve van.
lenyegtelen, hogy van-e barmi koze az atomprogramhoz. bombazni akarnak, bombazni fognak, akadalyozd me ha tudod. ne kilodj, nem tudsz.
tajekoztatasul: Izrael 9milliard$-t(GPD 9.1%) kolt a hadseregere, a 70millios Iran pedig 6milliard$-t(GPD 1.1%).
ha iran is felemelne GPD 9-10%-ra a hadi kiadasait, vagyis 50-60milliard$-t koltene a hadseregere evente, azt hiszem egy kicsit megvaltoznanak a kozel-keleti viszonyok.
na ez az amit _SENKI_ sem akar kiprovokalni.
foleg azert, mert mit is nyernenk vele? lofaszt se. nade mit is veszthetunk? mindossze nehany millio civil halottat a semmiert.
nem kell oda atom, es ezt mindenki tudja.
kiveve az ujsagirokat, akik szeretit megirni a kiszivarogtatasokat.
infok:
en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Israel
en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Iran

mar mondtam, de elismetlem. mielott barmi edurvulas tortenne, erdemes megvarni a koverkezo Iran-i valasztast, ugyanis Iran demokratikus allam, ahol Ahma 19%-ot szerzett az elnokvalasztas elso fordulojaban. nem mondanam, hogy elsopro...
Anr:

Hja. Ha Irán emelné a hadikiadásait, és csökkentené a belső jólétre fordítható összegeket, akkor valszeg' vége lenne a szeparatista vezetésnek, és jönne egy nyitottabb, tárgyalóképes iráni vezetés.
Lehet nem volna ez olyan rossz...
Valóban egy csinos kormány,- vagy inkább rendszerváltás lenne a legjobb mindenkinek. Főleg az iráni embereknek.
Egy kalandvágyó egyetemista ismerősöm járt arra, szerinte is tele van a puttony ajatollahékkal.

Egy bibi lehet csak. Az iszlám országok egyvalamiben igen hatékonyak: a rendőrállam kialakításában és fenntartásában. Bár, Iránban elég erős demokratikus hagyomány és civil társadalom van - minden látszat ellenére.

Szóval reménykedjünk, hogy most nem az erőszakos kisebbség fog uralkodni.
Csoda-Szarvas-Vadász
nem fogja emelni a hadikiadasait, mert valojaban nem akar haboruzni (tudja, hogy nem nyerhet), viszont mindenkeppen ki akarja "harcolni" az elismerest. ehhez kell a sok politikai okokbol elkovetet nyilatkozat, amik innen europabol nezve finomam szolva is emeletes baromsagok.
iran elnoke hangember, es ez engem megnyugtat;)
A jelenlegi iráni vezetés eltökélten dolgozik rajta, hogy pofánverjék, de úgy istenesen, Izrael viszont már megmutatta párszor, hogy ilyesmiben nem ismer tréfát (Osirak; Tunisz - igaz, azok nem volt ilyen messze, de pl. az iraki atomerőművet az USA de ott van Entebbe is, azt is megcsinálták). Szerintem egyébként az F-15I teljesen alkalmas (és jóval alkalmasabb, mint a Stratofortress) a feladatra, és elvisz olyan fegyvert, ami átmegy a 20m földön + vasbetonon, és még csak nem is zatom.

Szerintem nem fognak atomfegyvert bevetni, mert azzal csak "legitimizálnák" ezt a fegyverfajtát, leomlanának azok a morális/pszichikai gátak, amelyek ma még szilárdan állnak, de csak amiatt, hogy a közvélemény szemében az atomfegyver egyet jelent Hiroshimával és Nagasakival... Viszont, ha mégis megtörténne, hogy valaki atommal "játszik", az teljesen elrelativizálná a különbséget a nukleáris és a hagyományos fegyverek bevetése között, és ezzel Izrael is tisztában van, hogy ez esetben idővel ő is bizton számíthatna ilyen fajta támadásra...

Mondjuk privát véleményem szerint az emberiség mint olyan, megérdemelné hogy egyre gyorsuló hanyatlását minél fájdalmasabban, minél nagyobb kínok között "vigye véghez", úgyhogy zatomot nekik! Meg nekünk is!

Ja, és Earth 2150 rulez!!!Én majd a Lunar Corporation oldalára szeretnék állni, ha lehetne, halljátok csajok?! :D
ottan az első mondatomból kimaradt egy kifejezés: "az USA háta mögött bombázták le" sorry
végülis iránban az a "mókás",hogy megharcoltak a maguk iszlamista államáért.
ami nagyon sokat változott a korai időszaka óta.iránban megvan a potenciál az átalakulásra...és a térség egyik legstabilabb állama lehet-talán esélyt kellene erre adni..
Az iszlám forradalmat főleg a vidéki, szegény és reményvesztett tömegek támogatták, akik vajmi kevéssé részesültek a sah fejlesztési terveiből. Csak azt látták, hogy a főnökök mázsaszám vásárolják az amerikai fegyvereket, korruptak, értelmetlen presztízsberuházásokat erőltetnek stb. Ráadásul a sah pusziban volt Izraellel is ;)
Dr.!
megvolt az az ideológia,amit nagyon széles körben támogatott a lakosság.az értelmiség jelentős része is elfogadta korrupcióellenes-és nyugatellenes jelszavakat...
Ecet: Nem élsz Mo-n. Félek keveset tudsz arról mi van itt. Egyébként ismertem igazán inteligens, művelt legyet.
Biztos nem ilyen lovat akartak... Szebb jövőt nekik.
:) ebben egyetértünk
Az iráni vezetés épp azért kekeckedik a világgal, mert jól jönne neki egy külső fenyegetés, neadjisten támadás. Egy kis reaktorbombázás lenne nekik a legjobb, nem sok kár esik, de meglesz az ordítoznivaló évekre. Egy ilyen hecc mindig stabilizálja a jelenleg hatalmon levőket (lásd Bush újraválasztása) és emeli a társadalom ingerküszöbét a belső politikai problémák ellen. Egyébként tényleg van itt olyan széplelkű kislány, aki elhiszi, hogy Irán békés atomprogramot akar folytatni? Ezzel az erővel minket vajh' miért nem akarnak szétbombázni, hisz az ország áramának felét már egy ideje Paks adja, egy időben részben itthon bányászott uránnal? Ezt a konstrukciót Iránnak is felajánlották, de nemet mondott. Ők dúsítani akarnak.
Bal!
az a baj,hogy ezzel az ellenkezőjét is elérhetik..azt,hogy a reaktorbombázás után a mérsékelt ellenzék kerül kormányzati pozícióba..
(bush újraválasztása is elég neccesre sikerült-a mostani helyzetéről ne is beszéljünk)
09/11 nélkül viszont aligha választják meg. Szerintem Irán esetében a bedurvulunk forgatókönyv a valószínűbb, annyira még nem recseg a rezsim (nincs jó alternatíva) és azért a propaganda is hat. A muszlim-zsidó ősellentét jogosan sértett szent apostolának lenni kihagyhatatlan ziccer lenne még egy átlagos iráni szatócsnak is. Lehet, hogy utálják az ajatollahot, de Izraelért sem tennék tűzbe a kezüket.
iránban egy konzervatív-mérsékelt hatalmi libikóka volt az utolsó években.kétesélye lenne szerintem..
Persze, persze, Irán az Ördög otthona, meg minden, de azért ki ne találjuk már, hogy a taktikai atomfegyver nem több, mint szúnyogcsípés. És feltehetőleg nem csak vérben fetrengő "őrült tudósok" lennének az eredmény, hanem súlyos konfliktus a térségben, sőt ezekután bárhol. Aztán minden európai, meg amerikai alvásból felébresztett arab terrorista sejtet is letaktikaifegyvereznének a jóságos békevédnökök. Az már talán W.-nek se tetszene, de arra is lenne majd frappáns pamfet.
van még idejük míg iránnak lesz atomfegyvere, nem fogják elkapkodni a dolgot.
érdemes ezt az ismertetőt elolvasni az új, kifejlesztés alatt álló bunkerromboló bombáról:
"Fúróbomba
Népszabadság • Jéki László • 2006. április 28.

A titkos iráni, föld alatti atomlétesítmények elleni esetleges támadással kapcsolatban érdekes hír, hogy új bombatípust fejlesztenek ki az Egyesült Államokban.




Beássa magát a sziklába, és a mélyben robban
Kép: New Scientist

A bomba átfúrja magát a szilárd kőzeten, majd a megfelelő mélységben felrobban, és elpusztítja a megerősített föld alatti létesítményt. Működési elve eltér az eddigi bunkerromboló bombákétól. Ez ugyanis lassan, fokozatosan ássa be magát, ezért is kapta a Deep Digger, mélyre ásó, mélyre hatoló nevet. Az új bombáról David Hambling amerikai fegyverszakértő írt a New Scientist hasábjain és részletesebben egy internetes oldalon. Egyes részleteket a The Los Angeles Times 2002-es elemző cikkéből vettünk, ekkor még futurisztikus megoldásnak nevezték a Deep Diggert.

A henger alakú bomba talajba csapódása után a végébe beépített hét kis ágyúcsőből lead egy lövéssorozatot. A lövedékek hatására felaprózódik a szikla. Ezután egy újabb robbanássorozatban sűrű gáz szabadul ki, ez a bombatest mellett kilöki a törmeléket, a bombatest pedig mélyebbre csusszan a henger alakú nyílásban. A nyílás szélesebb a bombánál, így tud a felaprított törmelék a bomba mellett felfelé kirepülni. Az első ásómanővert újabb lövéssorozat követi, ez feltöri a következő sziklaréteget, a gáz ismét kinyomja a törmeléket a felszínre, a bomba mélyebbre süllyed. Ezt a műveletsort addig ismétlik, míg a bomba el nem éri a kívánt mélységet. Ekkor robban fel a létesítmény elpusztítására szánt robbanóanyag. Tavaly 10 méterre hatolt le mészkőben egy kísérleti Deep Digger. A fejlesztők nem nyilatkoznak, képes-e mélyebbre is lehatolni az új bomba.

A ma legnagyobb bunkerromboló, a kéttonnás GBU-28 csak hét méter mélyre képes hatolni egy hasonlóan kemény közegbe. Az ilyen típusú, nagy tömegükből és nagy sebességükből eredő kinetikus energiájukkal a mélybe törő bombákban olyan speciális robbanóanyagot kell használni, amely nem robban fel a becsapódáskor. Az ejtőernyővel leereszkedő Deep Diggernél nincs szükség különleges robbanóanyagra. Az új bomba teste vékonyabb, könnyebb, ezért több robbanóanyagot vihet magával. A követ, a betont feltöri, de homokban egyelőre használhatatlan. A lyukból kiszórt anyag ugyanis visszafolyik, eltömi a bombatest melletti rést. A műszaki kihívás megoldásán töprengenek.

A Deep Digger kiegészítő részeinek fejlesztésén, a rendszer összeillesztésén még dolgoznak a szakértők. A fúrószerkezethez illesztik a robbanófejet, az irányítórendszert és az ejtőernyőt. A bomba, miközben beássa magát, kapcsolatban marad azzal a repülőgéppel, amelyről indították. Egy nagyobb föld alatti létesítmény ellen több ásóbombát vethetnek be egyidejűleg. Ezek felrobbantását össze lehet hangolni, ezzel pusztító lökéshullámokat lehet előidézni.

Az új technikai megoldás épületekbe való behatolásnál is segíthet. Közelről indítva lyukat üthet az épületbe, nem kell kézzel felhelyezni a robbanóanyagot. Ércbányászati alkalmazása is elképzelhető, természetesen robbanófej nélkül."


ezt itt élesben is ki lehetne próbálni, de igazából a jelenlegi, 7 méteres teljesítményú bombából ha ledobnak párat, már az feleslegessé teszi az atomfegyver indokolatlan nagy kockázattal járó bevetését.
Emberek! Azt mondja már meg valaki, mi a garancia arra, hogy egy esetleges rendszerváltás utáni, nyugati szemmel nézve is demokratikus Irán nem akar majd atomfegyverrel rendelkezni?

(lásd usa, nagy-britannia, franciaország)
gravy!
ezt senki sem tudja megmondani..
Tök aranyos ez a furdancsos bomba. Gondolom, önjáró robotvakondokot is kifejlesztenek majd, ha Irán már 900 méternél jár.
Arra meg mi a garancia, hogy egy pillanatnyilag nyugati szemmel nézve is demokratikus ország nem válik egyik évről a másikra egy vallási fundamentalista befolyás alatt álló rendszerré? Azt meg mindannyian tudjuk, hogy ez az atomklub marha érdekes dolog. A tagjai általában akkor válnak harcos atomellenessé, amikor már megvan a századik kísérleti robbantás és a robotrepcsire szerelhető miniatűr változat is. Na, ekkor általában ellenezni kezdenek mindenféle fejlesztést meg nemzetközi szerződésrendszereken kezdenek el dolgozni a terjedés megakadályozása végett. Iránon számon kérni az atomot csak úgy lenne bármelyik országnak erkölcsi alapja, ha azt teszi, mint Dél-Afrika: leszereli minden ilyen kütyüjét és deklarálja, hogy ő soha többet.

Egye fene, a terveket megtarthatják, jól jön az még, ha bekopogna egy aszteroida.
tistedur:
hát igen, milyen igazad van.
1. ha nem támadják meg Iránt, lehet, hogy lesz atomfegyvere (na jó, biztos), viszont azt tényleg nem tudni, bevetné-e.
2. legyen támadás, kényszerítsék ki a "demokráciát". viszont onnantól kezdve ugyebár nem szólhatnak be neki, ha demokratikus országként azt mondja, hogy márpedig miben különb nálunk pakisztán? márpedig nem tudni, ezt mondanák-e.
akkor most mi van?!?!

bal: igaz, márpedig jó úton halad efelé a fanatizmus felé kedvenc amerikánk, bible-bashing elnökével egyetemben
ja igen, és nem gravy, hanem gravy_t, mert ha kiolvasod, akkor "gravity" [greviti] vágod, szóvicc höhö :D
gravy_t!
irak példájából okulva szerinted a demokrácia kikényszeríthető?
(ha bombáznak és marad a mostani konzervatív irány,akkor nagyon-nagyon sok probléma lez azon a környéken..és ez olyan országokat is destabilizálhat,amik most nem ápolnak rossz viszonyt az usával)
tistedur:
naná hogy nem kényszeríthető ki. esetleg olyan titkosszolgálatos-beszivárgós-belsőellenzékettámogatós módon hozzá lehet segíteni őket. vagy ott van pl haiti (ami természetesen nem hasonlítható Iránhoz stb, tudom).

végülis csak azt akartam mondani, hogy tökmindegy, milyen rezsim van Iránban, valszleg így is, úgy is atomhatalom lesznek, max kicsit később, ha előtte még rendszerváltósdiznak kicsit.

a térség pedig most van destabilizálva. gondolkodj nagyobb léptékben: a 2. vh után akkor állt meg a destabilizálódás, amikor az oroszoknak is lett atomjuk. közép-ázsiában felforrósodott a helyzet (azaz kezdett destabilizálódni), amikor india tesztelt, de gyorsan hűltek a kedélyek, amikor pakisztán rákontrázott.

namármost ezt a logikát követve: a közel-keleten eddig egyetlen ország rendelkezik atomfegyverekke, ezzel destabilizálva a régiót...

a fanatizmusról: ha jól emlékszem, a tálibokat épp a pakisztáni kormány támogatta nagy bőszen, és mintha líbia is tőlük kapott volna atominfót.
ez a 7 métter, meg a homokos digger nem valami bíztató...mármint hatásfokban.
gravy_t!
a közel-keleti helyzet most viszonylag stabil(irak nem)de szíria,jordánia,libanon,irán,szaúd-arábia destabilizálódása komoly problémákat vonna maga után.
(a különböző fegyveres csoportokról ne is beszéljünk:szerinted hogy reagálna a hizbollah,vagy a fatah?!)
a II. világháború utáni helyzetben te mit hívsz stabilizációnak?!(én koreára,vietnámra gondolva azért annyira nem látom stabilnak azt a korszakot)
Az lenne már az igazzy, ha a palesztinok kirúgnák a pékbe a Hezbollah-t, és megegyeznének Izraellel.
Ha mindkét ország a saját területére koncentrálna, és nem arra, hogy egymást piszkálják, lehetne némi stabilitás a térségben.

Persze, tudom bilibe lóg a kezem. A Hezbollahnak addig jó, míg káosz van, és amíg fenyegetheti Izraelt, mert az tetszik a palesztinok nem éppen elhanyagolható részének. Másoknak meg mondjuk nem, kábé, mint Irán, csak itt még erős központi hatalom sincs.
szrintem már az is jelentős előrelépés lenne,ha a fatah és a hamasz képes lenne együttműködni..
korea és vietnám példák a globális stabilitásra (persze ez a koreaiaknak/vietnámiaknak nem vigasz). gondolod, ha nem kellett volna ellencsapástól tartaniuk, az amerikaiak - vagy a szovjetek - koreára/vietnámra korlátozták volna a háborút?

honnan veszed, hogy ha Iránnak lesz egyszer atomfegyvere, az miért destabilizálná a többi országot a térségben?
jav.: "...atomfegyvere, az destabilizálná..."
gravy_t!
irán destabilizálódása destabilizálná a térséget(atomfegyvertől függetlenül)

a másikhoz:a kubai válság mond valamit?!
ja hát Irán destabilizálódása naná, hogy betenne a közel-keletnek, abban igazad is van. csak szerintem Iránt az destabilizálná, ha pölö elkezdenék bombázgatni, esetleg megszállni, és nem az, ha lenne atomja.

kuba: volt háború vagy nem? nem.

cccp összeomlott, és íme: irak több felvonásban, afganisztán, szomália többedszer, wtc, londoni metró, madrid, bali, és persze jugoszlávia bombázása, azaz a fékevesztett óriáscsecsemő randalírózásai.

Iránnak meg nem beugatni kellene, hanem nekiállni tárgyalni és kereskedni meg hasonló békés dolgokat csinálni (biztos rájuk férne már pár új ikarus busz a régiek helyett :D ). ha ugyanis nincs háborús fenyegetettség, a szélsőségesek sem olyan népszerűek.
különben szerintem szupermen fogja meg az összes atomfegyvert és dobja be a napba. :)
gravy_t mondta:

Iránnak meg nem beugatni kellene, hanem nekiállni tárgyalni és kereskedni meg hasonló békés dolgokat csinálni (biztos rájuk férne már pár új ikarus busz a régiek helyett :D ). ha ugyanis nincs háborús fenyegetettség, a szélsőségesek sem olyan népszerűek.

Kedves, persze, lehet tárgyalni Iránnal... Évek óta látványosan röhögnek bele az ENSZ, a NAÜ, az EU stb arcába. Feltörli velük a padlót. Nem mintha a fenti szervezetek (főleg az ENSZ) bármit is számítanának... Nem tudnak ártani nekik.

Háborúval pedig ki fenyegeti Iránt? A jelen helyzetben, HA nem erőlteti ezt az atombomba-dolgot, tudtommal senki. De javíts ki, ha tévednék. (Atomerőművet attól még építhet, persze. Csak ne lógna ki a bomba vége a projektjükből.)

Mahmudék pedig nem háborús veszéllyel nyertek választást, hanem jobbára a 3,60-as kenyér ígérgetésével.

Az igazi biztonsági kockázat a térségben sokkal inkább Irak. Ha ugyanis kitör egy jó kis full-scale polgárháború, abba igen könnyen belesodródhat Irán, Szaúd-Arábia, Szíria és Törökország, hogy csak a nagyobbakat említsem. Mindegyiknek lenne miért beavatkozni - hitsorsosaik védelmében, vagy a kurdok ellen, széles a skála.

Különben van még olyan, hogy Ikarus? :)
én olyan igazi, mindennapi ügyeket érintő tárgyalásokra gondoltam, hogy adunk el nekik ezt, veszünk tőlük azt, befektetünk, befektetnek, küldenek ide egyetemistákat tanulni, akik világot látva már csak normálisabbak lennének, ilyenek. vágod.

a nemzetközi szervezeteknek persze hogy beintenek, tudják hogy tét nélküli mérkőzés. de ha mondjuk gazdaságilag integrálgatjuk őket napjaink globális világába :), akkor már annyira azért nem lesz érdemes keménykedniük. ezt szokták európai típusú demokráciaépítésnek hívni, szemben a már jól ismert amerikai modellel. (persze utóbbi jobban mutat a szíenenen) itt van pölö kis hazánk: az oroszokról elég könnyen lepattantunk '90 után, de azért az eu-val azt hiszem más lenne a helyzet.

azt még mindig nem értem, miért ne lehetne Iránnak atomfegyvere. szerintem nem valami agresszív ország, sőt, egész civilizáltnak tűnik (en.wikipedia.org/wiki/Iran). nem valami sokszor támadott meg más országokat az utóbbi időben, mondjuk úgy egyszer sem (ellentétben más, térségbeli, atomfegyverrel már rendelkező országokkal). tömegpusztító fegyvereket még a nyolc évig tartó, több mint félmillió iráni áldozatot követelő irak-iráni háborúban sem vetettek be ("Almost all relevant international agencies have confirmed that Saddam engaged in chemical warfare to blunt Iranian human wave attacks, while unanimously announcing that Iran never used chemical weapons during the war." - a fenti linkről)

irakról teljesen igaz, amit írtál.

busz-ügyben nem sok biztatót találtam, mindössze ennyit:
www.ikarusbus.co.hu
:)
Egyetértek Gravy_T-vel, Irán gazdasági integrálása jóval egyszerűbb, olcsóbb és hatékonyabb volna, mint a fegyveres megoldás (bár az kétségkívül jobban mutat a CNN-en :)) Plusz ha megszűnne a vélt vagy valós fenyegetés a "nyugati országok" felől akkor valószínüleg Ahmedinedzsad elnök úr is vesztene előbb-utóbb a népszerűségéből. Csak kérdés, hogy ő akarja-e hogy megszűnjön a fenyegetés, vagy kényelmes így neki (ez konzerválja a hatalomban még egy időre).

Az Irak-Iráni háború óta azért eltelt jópár év, sok minden történt azóta Iránban és máshol is.

Az viszont kétségtelen, hogy eddig valóban csak verbális szinten bántalmaztak másokat.
Mellesleg ha már mindenáron le kell bombázni azt a rohadt bunkert, akkor azt lehet csendesen is csinálni. Nem volna muszáj ennek bekerülni a híradóba :)
patrik!
az,hogy bekerült a hiradóba:
1.:zsarolnak vele
2.:felkészítenek arra,hogy megteszik

a másik:irán opec tagállam,benne van a világgazdasági integrációban:csak a kapcsolatrendszere nem európa és az usa felé kötődik.

és irán civilizált ország.(és szaúd-arábiához képest demokratikus is)
Értem én, csak vicc volt.

Persze hogy civilizált (nem állítottam hogy nem az), a jelenlegi elnököt (Ahmedinedzsad) is demokratikus úton választották meg, nincs népírtás stb.

Az integráción is azt értettem, hogy kicsit jobban a "nyugati" világhoz lehetne kötni. (sorry, ha nem fogalmaztam elsőre tisztán).
patrik!
nehéz lesz a nyugati világhoz kötni..irán jó kapcsolatokat ápolt a szuval,most pedig kínával "közösködik".nézd meg a biztonsági tanács határozatait..
ráadásul ezek az országok nem akarják előírni azt ,hogy mit csináljon.sőt,akár technológiát is importálhat tőlük..
(még cocom-listára se lehet őket tenni :))
ráadásul-tetszik,nem tetszik mindkettő nagyhatalom
Hát igen, nem állítottam, hogy könnyű, vagy hogy megoldható, de kétségkívül jobb megoldás lenne. Mindenesetre jobb, mint a mostani fenyegető hozzáállás.
örülök, hogy így egyetértünk, hogy Irán mennyire civilizált ország, és hogy relatíve demokratikus is! :) /majdnem annyira demokratikus, mint törökország mondjuk 10 éve./

akkor viszont tényleg nem vágom, hogy miért ne lehetne nekik atomjuk!

integráció alatt meg nem azt értem ám, hogy 1-2 ország suttyomban, a többiek fejcsóválása mellet kereskedget vele.

nem kell a nyugathoz kötni sem, pölö japán/kína/india/indonézia/stb. sincs hozzánk kötve, mégis milyen jól elvagyunk velük.
Hello emberek
Nekem csak az a költői kérdésem lenne, hogy mi alapján döntik el, hogy iránnak nem, de pl izraelnek lehet atomprogramja (és utóbbinek bombája is amit használna is..)?
Ha mondjuk 2 olyan ország között lenne ez a helyzet, olyanok közt akik közül egyik sem zsidó vagy az USA-ának fontos valamilyen okból, nem hiszem, hogy bárki hagyná az atom bevetését, vagy akár csak magát az ötlet elnéznék..
Kaptak földet a VH után - mellesleg sztem megkérdőjelezhető jogossággal.. -, védik őket.. de hogy az atomot támogasság az már sok. szerintem.
Ha tényleg akkora fenyegetést jelent irán (bár én ezt személy szerint erősen kétlem - egymás fejéhez szorított pisztolyokkal ugyanis senki nem fog lőni) akkor nemigaz hogy nincs jobb, egyszerűbb, biztonságosabb megoldás.
De ez szerencsére minket egyáltalán nem érint, megteszik amit meg kell tenni és ugyanúgy nem lesz senkire hatással az esetleges művelet, mint ahogy csernobil se volt..
egyébként ezek után megértek mindenkit aki különböző jelzőkkel párosított zsidózásra kezd.. jóéjszakát
Most, hogy újra előkerült az iráni atomprogram. SzVSz ennek aránytalanul nagy feneket kerítenek. "Nézzünk kicsit bele a kártyákba." :)

A Szovjetunió fennállásáig Ázsiában (is) világosan megvoltak a kialakult és jól bevált szerepek. Ennek felbomlásával viszont kvázi vákuum keletkezett. Mivel a történelem nem ismeri a vákuum fogalmát, egyből adódott pár olyan állam, amely kész volt ezt betölteni. Lássuk melyek azok, amelyek történetünk szempontjából lényegesek. Oroszország: Bár a régi "grandeur" már csak álom, azért egy stabil regionális (ha nem több) hatalmi pozició mindenképpen reális. Óriási terület, rengeteg ásványkincs, sok ember :) Kína: már a szovjet időkben is külön utakon járt, óriási gazdasági lehetőségek nyíltak meg előtte, miután lassan lebontják az azt megkötő régi szabályozásokat. Regionális hatalmi (vagy akár több is) pozició reális elképzelés ez esetben is. Irán: világjelentőségű olajkitermelő, az olaj világpiaci ára nagyban függ az itteni stabil, állandó kitermeléstől. Regionális hatalom (és nem több).

Az Egyesült Államok a Szu szétbomlása után úgy vélte, a térségben reális esélye van a gazdasági terjeszkedésre. Itteni törekvései azonban a fenti államok féltékeny ellenkezésébe ütköztek. A már emelegetett "triumvirátus" érdekei jól láthatóan ellentétesek amerikáéval, így érdekszövetséget kötöttek (lásd a már korábban emlegetett ENSZ BT-határozatok), és igyekeznek a térség-felé irányuló amerikai nyomásnak közösen ellenállni.

Oroszországon és Kínán nehéz fogást találni (ahogy ezt már korábban említette is valaki), és szerintem igazából Iránon se nagyon lehet, de úgy tűnik náluk azért bepróbálkoztak. (SzVSz innen ered ez a titltakozás az itteni (békés, vagy...) atomprogram ellen). Az való igaz, hogy Ahmedinedzsad elnök úrnak voltak az utóbbi időben meglehetős éles izrael és nyugat-ellenes kijelentései, de ezek csak azután jöttek, hogy az ENSZ-ben és máshol is az ország érdekeit erősen sértő határozat-tervezetek születtek éppen ezen országok kezdeményezésére. Szerintem Irán nagyon helyesen felmérte a helyzetét, és nem akar több lenni, mint ami lehet (regionális hatalom). Ezért értelmetlennek látom a helyzet további elmérgesítését.

By the way, volt a 90-es évek elején id. G. Bush-nak egy tanácsadója, úgy hívták James Baker. Az ő indítványa volt annak idején, hogy miután alaposan kiverték Irakot Kuvaitból, ennél többet ne akarjanak elérni, mert az döntően destabilizálná a térséget, elszabadulnának a szektáriális indulatok, és menthetetlenül polgárháborúba sodródna az ország (Irak). Némileg ismerős a helyzet, úgy tűnik jóslata 15 év elteltével bevált (ez már a neokonzervatív politika 'eredménye'). Egyébként az új Irak-politika előkészítése során őt is felkérték, hogy tanácsadóként vegyen részt, de ahogy elnéztem a szerdai Bush-beszédet nem túlzottan vették figyelembe a tanácsait. Szerinte ugyanis sürgősen tárgyalásokat kéne kezdeni Szíriával és Iránnal, rendezendő a vitás kérdéseket, és a lehetőségek határáig bevonni őket az iraki kérdés rendezésébe. Ezzel ugyanis megszűnne ellenérdekeltségük a konfliktus rendezésében, és ez stabilizálhatná a térséget. Ehelyett úgy tűnik még több pénz és katona kerül Irakba (csepp a tengerbe, de ez más téma...), a helyzet megnyugtató rendezése pedig egyre távolabb. Ehhez valószínűleg egy új elnök kell (lehetőleg demokrata :))

A zsidózásról csak annyit, hogy nem helyes egy népet a vezetői lépései alapján megítélni (nem helyes az USA, Irán, Kína és Izrael esetében sem).
Ja, és bocs a túl sok pofázásért, de érdekel a téma :)
Még valami: Az Irán ellenes háborús elképzelésekt szerintem sürgősen félre kéne tenni. Ennek több oka van: egyrészt az iráni hadsereg nem az iraki (bár valószínűleg nem jelentene azért gondot), másrészt a földrajzi adottságai az esetleges megszállók ellen vannak (Irak "eszményi" terep a háborúra, nem így Irán). Harmadrészt és ez a legfontosabb, Irán egy esetleges támadás esetén képes volna a Hormuzi olajvezeték elzárására, amelyen keresztül jelenleg a világ olajtermelésének közel negyede halad át. Ez szélsőséges hatással volna a világgzadasági helyzetre. Melleseleg szakértők szerint egy Irán kaliberű országnak még körülbelül 5-10 évre van szüksége egy működő atombomba legyártásához. Addig még sok minden történhet.

Így én várnék még az atomcsapással :)
Iránban vannak azért Ahmadinejad-ellenes frakciók is ("erőknek" azért nem nevezném őket), csak az a gond, hogy az irániak 1 dologban teljesen egységesek: szinte 100%-uk AKARJA, hogy az ország képes legyen atombomba előállítására. Ezért (lenne) nehéz a tárgyalásos megoldás. (Kéne hozzá legalábbis egy Kissinger).
Persze ez valahol az ő szemszögükből érthető, elég egyszerű a képlet:
Bush szerint a Gonosz Tengelye: Irak-Irán-É Korea.
1. Iraknak nem volt atombombája. Az USA megtámadta.
2. É Korea váltig állítja, hogy van atombombája (és valszleg valami rozoga szerkezetük van is). Az USA nem is fontolgatja komolyan, hogy megtámadja.
3. A fenti kettőből logikusan következik, hogy az Irániak "be akarják biztosítani" magukat.
4. Más kérdés, hogy Ahmadinejad-nak én személy szerint nem hinném el, hogy CSAK önvédelemre használná, ha már rendelkezne atombombával (azok az állítások, hogy nem is fegyverkezési célra dúsítják az uránt sztem elég "nevetségesek").
5. Ez egy kurva nehéz ügy. :(
már írtam én is följebb, h semmi garancia nincs rá, hogy másik kormány nem akarna atomfegyvert, erről tök fölösleges tárgyalni velük.

egyszerűen a mindennapi életet, kereskedelmet, ilyesmit érintő tárgyalásokat kéne erőltetni.

azért mondják, h nem fegyverkezési célra kell, mert aláírták az atomsorompó-egyezményt. ha meg kilépnének belőle, egyértelmű lenne, hogy mire kell nekik.

kétlem, hogy támadó fegyverként bevetnének nukleáris fegyvert. eddig összesen egy darab ország volt, aki ezt megtette - többször is (bomba, urántöltetű lőszer, stb)-, és van egy darab másik, aki első csapásként szeretné alkalmazni. és hát ... egyik sem arab/perzsa/muszlim ország... erre varrjatok gombot :)
Szomorú dolog, hogy a hidegháború befejeztével nyoma sincs a nukleáris leszerelésnek. Meg az is, hogy a "tesztrobbantásokról" kurvára nem beszél senki.
A legtöbb hülye azt hiszi, hogy eddig összesen 2 atombomba robbant fel a történelem során. Hát lófaszt. 2 irányult lakott települések ellen.
Azért ezek se voltak kifejezetten pozitív hatással a Földre basszátok meg:

en.wikipedia.org/wiki/596_%28nuclear_test%29
en.wikipedia.org/wiki/Canopus_%28nuclear_test%29
en.wikipedia.org/wiki/Smiling_Buddha
en.wikipedia.org/wiki/Chagai-I
en.wikipedia.org/wiki/2006_North_Korean_nuclear_test

Természetesen ez csak néhány példa a rengeteg közül. Mindenki sáros lett vazze, nem csak az USA meg Oroszország.
Nukleáris fegyverek gyártása szerintem nem helyes. Senki részéről. Az USA, Oroszország, Kína, India, Pakisztán, Izrael, Franciaország, Anglia, Észak-Korea, és Irán részéről sem. Ezek tesztelése, vagy (ne adj Isten) bevetése ugyanis nem csak őket és ellenségeiket, hanem olyanokat is veszélyeztet, akiknek az egészhez semmi köze (az egész Földet). Ezt nem lehet felelősségteljes hozzáállásnak nevezni - egyikük részéről sem.
Amúgy eszembe jutott egy 'kedves' történet. A csernobili katasztrófa után elvileg nem lett volna szabad salátát, tejet meg hasonlókat fogyasztani, nálunk az azt követő hetekben mégis igen olcsón árulták őket. Emlékeim szerint még a menzán is (boldogult iskoláskoromban) fantasztikus saláta-költeményeket adtak (előtte ilyesmi szóba se jött). Nekem ugyan megtiltották, hogy ilyesmit egyek (akkor nem értettem miért), de mások éltek vele elég rendesen.
patrik134, meg tudom erősíteni, a menzás részét legalábbis.
atomot Iránnak!

(és ezt mindenki értelmezze szájaíze szerint!)

:D
preemptive strike készülőben usa részéről:

www.guardian.co.uk/iran/story/0,,2010086,00.html

"Planning is going on, in spite of public disavowals by Gates. Targets have been selected. For a bombing campaign against nuclear sites, it is quite advanced. The military assets to carry this out are being put in place."

He added: "We are planning for war. It is incredibly dangerous." (az)
Ezeket a linkeket nem láttam, így beteszem őket:

valami azt súgja, hog ide fog esni a bomba:
www.isis-online.org/images/iran/natanzfigure4.html

egy kis távérzékelési elemzés (TechInt):
www.isis-online.org/publications/iran/natanz03_02.html

és egy blog, már bombákkal:
www.armscontrolwonk.com/1030/we-are-not-going-to-nuke-iran

Sasszem
SeniorRemoteSensingExpert :)
süti beállítások módosítása