W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A Halálcsillag elpusztításáról

2007.01.08. 17:56 Tóta W. Árpád

Izrael leatombombázza Iránt! Már leszerelték a fitymát a zsidó atombombáról, szörcsög a nukleáris péniszpumpa, népirtásra készül a cionfasiszta rezsim! A holokausztbiznisz bevételeiből, persze. Ütős szalagcímek, eladják a lapot. Atombombázni, az már valami, talán még Győzike kutyáját is megszorongatja a versenyben. Nézzünk kicsit bele a kártyákba.

A célpont (elsősorban) a natanzi urándúsító bázis Iránban, amelyet több méter vasbeton, meg az arra ráhordott húsz méter föld, és az annak tetejébe ültetett büdöske nevű kerti virágok óvnak. Ekkora takaróba cseresznyemaggal nem lehet lyukat pöckölni, viszont Izrael kifejezetten szeretné, ha az a bázis nem működne. Hogy joggal vagy nem, és hogy egyáltalán van-e bármilyen katonai célja Iránnak, vagy csak a kisciciák menhelyét szeretnék atomenergiával fűteni - ezt a vitát itt és most ne kezdjük el.

1981-ben az izraeliek az iraki Osirak reaktort szerették volna leállítani, és meg is tették, bombázás keretében. Pont ezért került Natanz tetejére az a komoly páncélzat.

Ha kiskalapáccsal nem megy, akkor nagyobb kell; hegyeket kellene megmozgatni ehhez az akcióhoz. Kézenfekvő, hogy az atomenergiát hívjuk segítségül. Na, az első dolog, amit illik tudni, az az, hogy a most szóba került eszköz nem tömegpusztító fegyver. Semmi gombafelhő, meg betonba égetett teheráni kisgyerekek, se felperzselt városok. Csak egy szúnyogcsípés, ahogy a doktor néni szokta mondani. A bunkerromboló atombomba előbb illedelmesen lefúrja magát a mélybe, és csak ott pukkan, egészen picit és halkat. Épp csak be nem csukja maga mögött a csapóajtót, amikor lemegy.

Épp ez vele a gond, állítják a sótlan B-61-ellenes szakértők. Ideális esetben a bomba lecsúszik a lyukon a bázisra, és csak az ottani berendezéseket, és a véres köpenyben eszelősen röhögő, úgynevezett őrült tudósokat bántja. De azon a lyukon óhatatlanul kifröccsen egy csomó atomság, azt felkapja a szél, viszi szanaszéjjel, aztán mindenféle szövődményeket okoz az ártatlan irániaknak. (Ha egyáltalán vannak olyanok, jegyzik meg a héják.)

Még súlyosabb viszont a pszichológiai hatás. A fent részletezett különbséget, ami a gombafelhős városrombolás és a bunkerrobbantás közt fennáll, viszonylag kevesen ismerik. Magának a sajtónak se feltétlen célja, hogy elmagyarázza, ugyanis több újságot lehet eladni az ATOMTÁMADÁS címmel és netről lopott gombafelhővel, mint azzal, hogy speciális eszközökkel összedöntöttek egy betonerődöt. Az atomfegyverrel viszont úgy vagyunk Hirosima óta, hogy az egy nagyon csúf dolog, amiről lehet sokat beszélni meg fenyegetőzni vele, de csak nem vetjük be, mert az borítja az egész Hirosima utáni status quót. Ha Izrael beveti, akkor már a többiek is könnyebben rántják elő, és nem tud mindenki olyan ügyesen célozni-célozgatni, mint a zsidók.

És vajon ők tudnak-e? Ha jól értem a terveket - és ha azoknak bármi valóságalapjuk van -, a bombázás olyasmi lenne, mint amit Luke Skywalker művelt a Halálcsillaggal. Előbb a lyukat kell megfaragni hagyományos eszközökkel, aztán abba beletalálni az atommal. Khm. Ojvé, és ha mellémegy? Az űrben nem gond, de talán mégis vannak ártatlan ewokok.

Van még az a lehetőség, hogy a honi atombomba helyett másik nagykalapácshoz nyúlnak, vagyis Izrael leghatékonyabb fegyveréhez, az Egyesült Államokhoz. Az USÁ-nak valószínűleg van lehetősége földig rombolni az egész szaros iráni tűzfészket, mégpedig atom nélkül. Izrael F-15-ösei ehhez gyengék és sebezhetőek. Ide B-52-esek kellenek. Azok a gépek egyenként elvisznek harmincezer kiló bombát. Csodálatos madarak, a turul ezekhez képest nyamvadt kis Veréb Vili. A B-52 elindul valahonnan, akárhonnan, húszezer méteren elbrummog a célig, és odacsap, ahova köll. A görög helyiérdekű istenekkel simán pariban van.



Szóval ha Natanzra naponta hat ilyen Stratofortress odaszarik, akkor szűk egy héten belül nem marad ott egy ép csavar se. A megoldás előnye, hogy nem kell szuronyharcban tusakodni fanatikus beduinokkal, meg utána nézni bután, hogy elkúrtuk, meg Vietnam, mert nincs semmiféle megszállás. Ha egyszer azt határozzuk el, hogy Iránnak márpedig nem lehet atomfegyvere, akkor zúgjanak a hajtóművek és fütyüljenek a vezérsíkok, nem várhatunk meteorra. Milosevics rendszerét így törte meg Clinton.

Háborút nyerni nem lehet a levegőből, ez közhely. De nem is akar senki háborút.


Címkék: haditechnika külpol

388 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr9427098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2007.08.15. 11:44:40

Hirosima, Nagaszaki és az atombombaE hónap 6-án és 9-én dobták le az atombombákat 62 évvel ezelőtt Hirosimára, majd Nagaszakire. Ez idáig ez a két atombomba volt, amit harci események közepette, katonai céllal dobtak le. Az Észak-Amerikai Egyesült Államok…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

omg!
irakkal a háta mögött szerinted komolyan megtámadnák iránt?!(végülis nagy az isten állatkertje,tudom)
Lehet az iráni fejesek attól félnek, hogy úgy járnak mint Saddam, de ha van bombájuk, akkor már senki nem meri megtámadni őket. Annyira tuti nem hülyék ők sem, hogy elsőre használják is. Az más , hogy mit dumálnak, arrafelé lehet ez jön be a népnek ?
omg: abszolúte egyetértek. Irán esetében maximum várni lehet arra, hogy kinövi a vallási diktatúráját, amire van is egy minimális, de folyamatosan növekvő esély. Bármilyen külső beavatkozásnak inkább az lenne a szomorú következménye, hogy a rendszer megszilárdulna, esetleg még szélsőségesebb fordulatot venne, ami hosszú távon ezerszer nagyobb kockázat, mint hogy beszereznek pár atomfegyvert.

Izrael viszont nyakig áll a trutyiban: először történelme során lesz egy ellenséges szomszédja, aki képes lesz valóban elpusztítani. Izrael két dolgot tehet, 1. felgyorsítja a békefolyamatot, engedményeket tesz és megpróbál mindenkivel jóban lenni, 2. deklarálja, hogy atomhatalom, és mindent a válaszcsapásra épít ("igaz, hogy két atombombával alintézhettek minket, de akkor Irán teljes területe radioaktív sivataggá válik."). Ez utóbbi utat látszanak egyengetni a legutóbbi nyilatkozatok. Úgy sejtem, Izrael hamarosan rakétahordozó tengeralattjárókat fog építeni, valamit már vettek is a németektől.
"Ha egyszer azt határozzuk el, hogy Iránnak márpedig nem lehet atomfegyvere, akkor zúgjanak a hajtóművek és fütyüljenek a vezérsíkok, nem várhatunk meteorra."

kár, hogy elhatároztuk, hogy Izraelnek sem lehet márpedig atomfegyvere, oszt mégis van neki, és mégsem zúgnak a hajtóművek stb...
Bal!
ha irán esetébem vallási diktatúráról beszélünk,akkor mi van szaúd-arábiában?!
Zaniah: ha bármelyik Izraelt körülvevő ország látna egy szemernyi esélyt is arra, hogy visszafoglalja azt a területet, hidd el, már zúgnának.

tistedur: no és Szíria? :D
hát nem is tudom melyik a rosszabb..
(ezekhez képest irán demokratikus.)
mcs: szerintem a hentesbárd nem jó hasonlat. Inkább legyen gázpalack: azzal lehet füteni, de pukkantani is, ha akarok. minden attól függ (mint a hasonlatban is), hogy milyen szándékkal, jóhiszemüen avagy bizalmatlanul jön át a szomszéd.
[Ez a megelözö csapás tényleg olyan, mint a gondolatbün. Mert mi tudjuk, ö persze rosszat akar, ezért elöre likvidáltuk.]
Mi most itt, ugyanabban a házban de egy másik emeleten már nem is arról vitatkozunk, hogy x szomszád vajon mire akarja használni a gázpalackját, hanem arról, hogy y szomszédnak, akinek bassza a csörét a palack, milyen módszerekkel lenne célravezetö megszivatni x szomszédot. Hogy a ház is egyben maradjon...
"Hogy joggal vagy nem, és hogy egyáltalán van-e bármilyen katonai célja Iránnak, vagy csak a kisciciák menhelyét szeretnék atomenergiával fűteni - ezt a vitát itt és most ne kezdjük el."
Ezt a blogot már várom...
tistedur: Szárazföldön tuti nem, mert nincs elég emberük egyszerűen. De légicsapás elméletileg elképzelhető... Persze ezzel megkockáztatják, hogy az iraki siiták is az amerikaiak ellen fordulnak, akkor pedig nehéz lesz az életük Irakban :)
teh k0zi 2007.01.09. 12:43:53

"és valószínűleg az egyetlen ok, ami miatt még Izrael létezik, az hogy van atomfegyvere"

hahha. szegény Vanunu akkor igen nagyon megszívta. ha ennek a ténynek a köztudomássá tétele miatt létezik még Izrael, akkor picit gonoszságvolt őt leültetni, nem? inkább megköszönték volna neki.

nade persze nem ezért létezik, hanem inkább ilyesmik miatt:
www.aipac.org/
Kedves Bal, felesleges fikázni a B-52-est. A kicsi vietnami azért tudta elmesélni a történetet, mert az ő koordinátáit egyetlen kötelék sem kapta meg célpontként... Ellenben szépen dokumentálva van, hogyan töröltek el a Föld felszínéről egész vietkong zászlóaljakat. Minden a felderítésen múlik: ha biztosan tudod hol vannak, több mint fél siker. A legerősebb fegyver sem ér fabatkát se, ha rossz helyre dobják... Amúgy Vietnamban döntő részben általános célú, irányítás nélküli, filléres 227-370 kg-os bombákat szórtak, kötelékben. (És némi gyakorlat után a saját csapataiktól 300 m-re is megtették, ennyit a pontosságról.) Most meg jóval nagyobb, többtonnás, valszeg GPS vagy kombinált lézer-GPS irányítással ellátott kütyük játszanak. Nyugodj meg, egy ilyennel egy söröshordót is eltalálnak - ha tudják, hol van.
És lényegtelen, milyen öreg gépről dobják, ha a műszerpark ott figyel a fedélzeten. Amúgy én inkább a B-2esre szavaznék, az 52es túl nagy célpont lenne. Persze az elektronikai hadviselés csodákra képes...
Én egy ilyen országot nem neveznék demokráciának:

en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Islamic_Republic_of_Iran

Bár az iráni rendszerben épp ez a nagyon trükkős, hogy amíg a többség elégedett, addig általában elnézi, hogy évente el-eltűnik néhány tucat újságíró. Leginkább Kínához tudnám hasonlítani. De mint Kína, Irán is kinövi majd. Reméljük.
omg!
én csak reménykedek,hogy néhányan gondolkodnak a kormányzatban..
a légicsapásnak is meglennének a maga következményei..
Vanunut nem azért meszelték el, mert közhírré tette az izraeli atomfegyver létezését, hanem mert szaftos részletekkel szolgált a dimonai nukleáris bázisról. Ez bizony már elég ok. Ezt hívják "nemzetbiztonsági kockázat"nak, ami elég komoly dolog egy olyan borotvaélen táncoló országnak, mint Izrael.
Bal!
nem azt mondtam hogy demokrácia.azt mondtam,hogy bizonyos más iszlám országokhoz képest demokratikus..:)
Na ja, a világ tíz legrövidebb könyvének listáján előkelő helyen szerepel az Iszlám Demokráciák Útikalauza.
Dr. T. Rudolf 2007.01.09. 16:43:48

Ez volt a hivatalos ok. Mert azzal ugye nem csukhatták le, hogy "hopsz, elárultad, hogy szartunk a nemzetközi kötelezettségeinkre".
Rudolf: a vietnamit úgy értsd, hogy ezt egy amerikai mondta Vietnamban. De találtam neked egy másik idézetet is (később persze ügyesebbek lettek):

"On 14 May 1965, General Westmoreland wrote to Admiral Sharp, praising Operation Black Virgin One, conducted on 15 April 1965 against the, supposed Vietcong headquarters. Still, it took 443 sorties to deliver 900 tons of ordnance over the 12 square kilometers of target area. Clearly pointing toward the B-52s, he added, "If an attack could have been launched in which the bombs were evenly distributed, the results would have been far more effective."

Aztán meg olvasd el már még egyszer, amit írtam: ha precíziós csúzlit hajigálsz, akkor ahhoz nem kell B-52, sőt, jobb nem arról dobálni. TWA eredeti ötletére próbáltam reagálni, miszerint takarják be a helyet jó sok tonna TNT-vel, és az majd megold mindent. Hát nem.
Te sem hiszed el, hogy egy nyilvánvaló tény közléséért ennyi évre lecsukják, és keményen csicskáztatják a börtönben... Ilyesmi hazaárulásért jár.
Uramisten! Te tényleg ennyire naív vagy? Szerinted Izrael számára melyik fegyverény járt nagyobb tekintély veszteséggel?... Az hogy mindenki megtudott részleteket a bázisról, vagy hogy a világ megtudhatta pontosan, hogy ennek az országnak a politikai vezetői nagyban szarnak mindenkinek az arcába bele, mert rájuk márpedig nem vonatkoznak nemzetközi kötelezettségek?...
osi 2007.01.08. 23:31:26
"- xuf: téged olvasva, kezdem érteni, hogy az emberek jelentős hányada miért utálja a zsidókat."

-kétlem, hogy te valamit meg tudsz érteni.
ha lenyelsz egy legyet több ész van a gyomrodban mint a fejedben.
-kétlem, hogy az emberek jelentös hànyada utàlja a zsidokat. sokkalinkàbb jelentös hànyada a lumpenproliknak, a szellemi inzuchtbol vetélt uj generàcio.
Így van Bal, a háború elején még volt mit tanulniuk. Különben van egy klasszikus film Vietnamról, a Flight of the Intruder. Ebben a cél elhagyása után a (tengerész) pilóták, miután tisztázták, hogy sehol sincsenek másodlagos robbanások, így társalogtak:
" - Megint csak a fákat bombáztuk...
- Jah, nem hallottad? Ez az új stratégia: ha az összes fájukat kiirtjuk, meg kell adniuk magukat."

Szal csak a felderítés fontosságát lehet hangsúlyozni.

Viszont ha ledobnak elégszer száz tonna nagy hatású robbanóanyagot a megfelelő helyre, ott bizony kő kövön (uránon) nem marad.
Ne nyissunk vitát arról, ki a naivabb :)
Az, hogy Izrael ellenségei részleteket tudnak meg egyik legfontosabb katonai létesítményéről, szerintem többet nyomott a latban, minthogy hány újságíró, ENSZ-alkalmazott meg nyugati honpolgár vonta össze a szemöldökét.
hát... egy bázis paraméterein lehet változtatni viszonylag könnyen és gyorsan. elköltözteted stb.
az általános megítélésen kicsit hosszadalmasabb és nehezebb. és hosszútávú hatása is súlyosabb. szerintem.
én is tudom,hogy az area51-t máshová költöztették..:)
(Zaniah:az általános megítélés gyorsan változik,érdekektől függőn)
nem inteligens, hanem intelligens, ezt azért még egy katonának is tudnia kellene (bár nem előírás) :). és nem kardcsörtetés, hanem kardcsörgetés.
Persze, elköltözetsz egy húsz emelet mélyen lévő kísérleti központot... Simán, nem? Egy békán elhúzod a sivatag másik sarkába.
Egy rakétasilót könnyen, de itt nem erről van szó. Hosszútávú hatása pedig az, hogy Ahmed a Kökörcsin utcából is pontosan tudja, miért nem érdemes pl. lerohanni Izraelt.
kardcsörgetés? hm. csörtetés lesz az, hidd el.
Úgy látom, nem Izrael vagy az USA lép itt már közbe, hanem Magyarország.
"Ez a szervezeti modell Európa egyik legmodernebb haderejét hozza létre, mert a folyamatos technikai modernizációval és a munkakörülmények javításával együtt szeretnénk, ha a Magyar Honvédség térségünk legkorszerűbb haderejévé válna" – tette hozzá Szekeres Imre.
Jó kis post! Teccik!

Mondjuk azért egykét dolog érdekes. Eddig ugye aki élesben nyomta az atomot az az USA volt. Most meg félünk, hogy az őrült fundamentalista iráni állatok atomenergiához juthatnak. Egyébként meg ha van atomerőműved az potenciális atombomba gyár. Erről ennyit. Ha másnak lehet nekik miért nem? Ezt magyarázza meg nekem valaki.

Én elhiszem, hogy nem demokrácia, de ez sztem nem érv. Egyik előttem szóló nagyon okosan fogalmazott amikor a fotelben ítélkező magatartásról beszélt. Főleg úgy, hogy totál fals kép alakul ki bennünk az iszlámról.

Minden arab egy rohadt terrorista ugye? Döbbenetes tényleg.

A törököket mikor bassza már valaki képen hogy folyamatosan zúzzák a kurdokat, az angolokat az elmúlt több száz év népírtásaiért stb... Szóval indokot sok esetben találhatnánk.

Izraelről meg annyit, hogy szerintem a normális emberek többsége úgy ahogy van elítél bármiféle katonai kezdeményezést. (Legalább is akiket én ismerek. Mondjuk ők a büdös komcasi ateista zsidók az ortodoxok szemében. Ismerős nem?)

TWÁ Te meg militarista állat vagy, aki totál begerjed a puskapor-szagtól :)
ELChe!
" magyarország,mint a világ csendőre" ?!
(jaj mamám,mi lesz itt ma még :) )
Amelyik mondatban szerepel, hogy "Szekeres Imre honvédelmi miniszter", csak vicces lehet.
Én csak idéztem... Egy nagy ember nagy szavait, az ő nagy víziójáról.
Most minden galád diktátor vehette az üzenetet: "Magyarország készen áll! Reszkes!!!"
Most kéne pelenkarészvényt venni.
Biztos eszébe jutott itt másnak is, de ha hagyományos bombával lukasztják be a bunker tetejét, akkor utána minek az atombomba? Csak az viszi át a fehér köpenyt? A másik dolog, meg az, hogy ha hagyományos bombával porig bombázzák az infrastruktúrát, akkor Iránnak lesz egy utándúsítója 20 méter föld és 5 méter vb. alatt. Eltart egy darabig míg kiássák.

ps.: Voltam Iránban. A lakosság kb. annyira szélsőséges, mint itthon. Ahogy nekünk vannak tarsolylemezeseink, nekik is vannak. A többségnek meg a töke tele van Khomeini örökségével és nem is nagyon rejti véka alá.
azért, mert ez az egész boly, ez elég nagy és tekervényes. ha bedobnak a lyukon egy darab bombát, az pár helyiséget csinál ki legfeljebb, pedig az egészet kéne megsemmisíteni. tehát vagy atom, vagy sok sima.
"Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.09. 18:41:18
azért, mert ez az egész boly, ez elég nagy és tekervényes. ha bedobnak a lyukon egy darab bombát, az pár helyiséget csinál ki legfeljebb, pedig az egészet kéne megsemmisíteni. tehát vagy atom, vagy sok sima."

Egészen pontosan nem ez a dolog lényege, hanem az atombomba kiváló szállíthatósága/célbajuttathatósága. A precíziós atombomba (mint pl. a fentebb tárgyalt B61 mod 11) rombolóereje valós tömegéhez képest igen nagy (a B61-11 esetében 340-400 ktonna rombolóerő (azaz 400000 tonna TNT-vel egyenértékű, holott tokkal vonóval nincs 600 kg), így nem kell feltétlenül B-52-vel szállítani (ami azért jóval könnyebb célpont, mint egy F16...), meg (ha jó helyre esik) elegendő egy bevetés.
1948-ban kellett volna egy kicsit jobban agyalni. Szokták mondani egyes helyeken: vállaltad? old meg! Kicsit már uncsi, hogy azóta folyton a hírek elején van a közel-keleti probléma. Persze a történelemből kiindulva ez még így is lesz "pár" évig. Nem akarom bántani sem a zsidókat, sem Izraelt, de azt nem értem, hogy nálunk miért kap ennyire kitüntetett figyelmet (jó jó, persze egy kicsit tudom).
Hun!
korábban mint 1948..
atombombat izrael nem fog bevetni. tuti
a franciak a kiserleti atomrobbantasukkal is a vilag ellensegei lettek. pedig ot tmeg egy gyik sem fingott ki.
eles celpont ellen bevetve az atomero jelneleg sikeresen jelentene 1-2 _milliard_ uj ellenseget. csak ugy tuntetetesileg/ongyilkos bombaszatilag/antiszemitailag.
annyira meg nem hulyek az izraeli katinai/politikai vezetok, hogy ezt megkozkaztassak.
ellenben, ha iran aromprogramja _valojaban_ tulmegy a bekes felhasznalason (eddig duma volt, a tenyleges teljesitmeny lofasz-se kategoriaban mozgott), akkor bizony izrael/USA porig fogja bombazni azt amihez kedve van.
lenyegtelen, hogy van-e barmi koze az atomprogramhoz. bombazni akarnak, bombazni fognak, akadalyozd me ha tudod. ne kilodj, nem tudsz.
tajekoztatasul: Izrael 9milliard$-t(GPD 9.1%) kolt a hadseregere, a 70millios Iran pedig 6milliard$-t(GPD 1.1%).
ha iran is felemelne GPD 9-10%-ra a hadi kiadasait, vagyis 50-60milliard$-t koltene a hadseregere evente, azt hiszem egy kicsit megvaltoznanak a kozel-keleti viszonyok.
na ez az amit _SENKI_ sem akar kiprovokalni.
foleg azert, mert mit is nyernenk vele? lofaszt se. nade mit is veszthetunk? mindossze nehany millio civil halottat a semmiert.
nem kell oda atom, es ezt mindenki tudja.
kiveve az ujsagirokat, akik szeretit megirni a kiszivarogtatasokat.
infok:
en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Israel
en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Iran

mar mondtam, de elismetlem. mielott barmi edurvulas tortenne, erdemes megvarni a koverkezo Iran-i valasztast, ugyanis Iran demokratikus allam, ahol Ahma 19%-ot szerzett az elnokvalasztas elso fordulojaban. nem mondanam, hogy elsopro...
Anr:

Hja. Ha Irán emelné a hadikiadásait, és csökkentené a belső jólétre fordítható összegeket, akkor valszeg' vége lenne a szeparatista vezetésnek, és jönne egy nyitottabb, tárgyalóképes iráni vezetés.
Lehet nem volna ez olyan rossz...
Valóban egy csinos kormány,- vagy inkább rendszerváltás lenne a legjobb mindenkinek. Főleg az iráni embereknek.
Egy kalandvágyó egyetemista ismerősöm járt arra, szerinte is tele van a puttony ajatollahékkal.

Egy bibi lehet csak. Az iszlám országok egyvalamiben igen hatékonyak: a rendőrállam kialakításában és fenntartásában. Bár, Iránban elég erős demokratikus hagyomány és civil társadalom van - minden látszat ellenére.

Szóval reménykedjünk, hogy most nem az erőszakos kisebbség fog uralkodni.
Csoda-Szarvas-Vadász
nem fogja emelni a hadikiadasait, mert valojaban nem akar haboruzni (tudja, hogy nem nyerhet), viszont mindenkeppen ki akarja "harcolni" az elismerest. ehhez kell a sok politikai okokbol elkovetet nyilatkozat, amik innen europabol nezve finomam szolva is emeletes baromsagok.
iran elnoke hangember, es ez engem megnyugtat;)
A jelenlegi iráni vezetés eltökélten dolgozik rajta, hogy pofánverjék, de úgy istenesen, Izrael viszont már megmutatta párszor, hogy ilyesmiben nem ismer tréfát (Osirak; Tunisz - igaz, azok nem volt ilyen messze, de pl. az iraki atomerőművet az USA de ott van Entebbe is, azt is megcsinálták). Szerintem egyébként az F-15I teljesen alkalmas (és jóval alkalmasabb, mint a Stratofortress) a feladatra, és elvisz olyan fegyvert, ami átmegy a 20m földön + vasbetonon, és még csak nem is zatom.

Szerintem nem fognak atomfegyvert bevetni, mert azzal csak "legitimizálnák" ezt a fegyverfajtát, leomlanának azok a morális/pszichikai gátak, amelyek ma még szilárdan állnak, de csak amiatt, hogy a közvélemény szemében az atomfegyver egyet jelent Hiroshimával és Nagasakival... Viszont, ha mégis megtörténne, hogy valaki atommal "játszik", az teljesen elrelativizálná a különbséget a nukleáris és a hagyományos fegyverek bevetése között, és ezzel Izrael is tisztában van, hogy ez esetben idővel ő is bizton számíthatna ilyen fajta támadásra...

Mondjuk privát véleményem szerint az emberiség mint olyan, megérdemelné hogy egyre gyorsuló hanyatlását minél fájdalmasabban, minél nagyobb kínok között "vigye véghez", úgyhogy zatomot nekik! Meg nekünk is!

Ja, és Earth 2150 rulez!!!Én majd a Lunar Corporation oldalára szeretnék állni, ha lehetne, halljátok csajok?! :D
ottan az első mondatomból kimaradt egy kifejezés: "az USA háta mögött bombázták le" sorry
végülis iránban az a "mókás",hogy megharcoltak a maguk iszlamista államáért.
ami nagyon sokat változott a korai időszaka óta.iránban megvan a potenciál az átalakulásra...és a térség egyik legstabilabb állama lehet-talán esélyt kellene erre adni..
Az iszlám forradalmat főleg a vidéki, szegény és reményvesztett tömegek támogatták, akik vajmi kevéssé részesültek a sah fejlesztési terveiből. Csak azt látták, hogy a főnökök mázsaszám vásárolják az amerikai fegyvereket, korruptak, értelmetlen presztízsberuházásokat erőltetnek stb. Ráadásul a sah pusziban volt Izraellel is ;)
Dr.!
megvolt az az ideológia,amit nagyon széles körben támogatott a lakosság.az értelmiség jelentős része is elfogadta korrupcióellenes-és nyugatellenes jelszavakat...
Ecet: Nem élsz Mo-n. Félek keveset tudsz arról mi van itt. Egyébként ismertem igazán inteligens, művelt legyet.
Biztos nem ilyen lovat akartak... Szebb jövőt nekik.
:) ebben egyetértünk
Az iráni vezetés épp azért kekeckedik a világgal, mert jól jönne neki egy külső fenyegetés, neadjisten támadás. Egy kis reaktorbombázás lenne nekik a legjobb, nem sok kár esik, de meglesz az ordítoznivaló évekre. Egy ilyen hecc mindig stabilizálja a jelenleg hatalmon levőket (lásd Bush újraválasztása) és emeli a társadalom ingerküszöbét a belső politikai problémák ellen. Egyébként tényleg van itt olyan széplelkű kislány, aki elhiszi, hogy Irán békés atomprogramot akar folytatni? Ezzel az erővel minket vajh' miért nem akarnak szétbombázni, hisz az ország áramának felét már egy ideje Paks adja, egy időben részben itthon bányászott uránnal? Ezt a konstrukciót Iránnak is felajánlották, de nemet mondott. Ők dúsítani akarnak.
Bal!
az a baj,hogy ezzel az ellenkezőjét is elérhetik..azt,hogy a reaktorbombázás után a mérsékelt ellenzék kerül kormányzati pozícióba..
(bush újraválasztása is elég neccesre sikerült-a mostani helyzetéről ne is beszéljünk)
09/11 nélkül viszont aligha választják meg. Szerintem Irán esetében a bedurvulunk forgatókönyv a valószínűbb, annyira még nem recseg a rezsim (nincs jó alternatíva) és azért a propaganda is hat. A muszlim-zsidó ősellentét jogosan sértett szent apostolának lenni kihagyhatatlan ziccer lenne még egy átlagos iráni szatócsnak is. Lehet, hogy utálják az ajatollahot, de Izraelért sem tennék tűzbe a kezüket.
iránban egy konzervatív-mérsékelt hatalmi libikóka volt az utolsó években.kétesélye lenne szerintem..
Persze, persze, Irán az Ördög otthona, meg minden, de azért ki ne találjuk már, hogy a taktikai atomfegyver nem több, mint szúnyogcsípés. És feltehetőleg nem csak vérben fetrengő "őrült tudósok" lennének az eredmény, hanem súlyos konfliktus a térségben, sőt ezekután bárhol. Aztán minden európai, meg amerikai alvásból felébresztett arab terrorista sejtet is letaktikaifegyvereznének a jóságos békevédnökök. Az már talán W.-nek se tetszene, de arra is lenne majd frappáns pamfet.
van még idejük míg iránnak lesz atomfegyvere, nem fogják elkapkodni a dolgot.
érdemes ezt az ismertetőt elolvasni az új, kifejlesztés alatt álló bunkerromboló bombáról:
"Fúróbomba
Népszabadság • Jéki László • 2006. április 28.

A titkos iráni, föld alatti atomlétesítmények elleni esetleges támadással kapcsolatban érdekes hír, hogy új bombatípust fejlesztenek ki az Egyesült Államokban.




Beássa magát a sziklába, és a mélyben robban
Kép: New Scientist

A bomba átfúrja magát a szilárd kőzeten, majd a megfelelő mélységben felrobban, és elpusztítja a megerősített föld alatti létesítményt. Működési elve eltér az eddigi bunkerromboló bombákétól. Ez ugyanis lassan, fokozatosan ássa be magát, ezért is kapta a Deep Digger, mélyre ásó, mélyre hatoló nevet. Az új bombáról David Hambling amerikai fegyverszakértő írt a New Scientist hasábjain és részletesebben egy internetes oldalon. Egyes részleteket a The Los Angeles Times 2002-es elemző cikkéből vettünk, ekkor még futurisztikus megoldásnak nevezték a Deep Diggert.

A henger alakú bomba talajba csapódása után a végébe beépített hét kis ágyúcsőből lead egy lövéssorozatot. A lövedékek hatására felaprózódik a szikla. Ezután egy újabb robbanássorozatban sűrű gáz szabadul ki, ez a bombatest mellett kilöki a törmeléket, a bombatest pedig mélyebbre csusszan a henger alakú nyílásban. A nyílás szélesebb a bombánál, így tud a felaprított törmelék a bomba mellett felfelé kirepülni. Az első ásómanővert újabb lövéssorozat követi, ez feltöri a következő sziklaréteget, a gáz ismét kinyomja a törmeléket a felszínre, a bomba mélyebbre süllyed. Ezt a műveletsort addig ismétlik, míg a bomba el nem éri a kívánt mélységet. Ekkor robban fel a létesítmény elpusztítására szánt robbanóanyag. Tavaly 10 méterre hatolt le mészkőben egy kísérleti Deep Digger. A fejlesztők nem nyilatkoznak, képes-e mélyebbre is lehatolni az új bomba.

A ma legnagyobb bunkerromboló, a kéttonnás GBU-28 csak hét méter mélyre képes hatolni egy hasonlóan kemény közegbe. Az ilyen típusú, nagy tömegükből és nagy sebességükből eredő kinetikus energiájukkal a mélybe törő bombákban olyan speciális robbanóanyagot kell használni, amely nem robban fel a becsapódáskor. Az ejtőernyővel leereszkedő Deep Diggernél nincs szükség különleges robbanóanyagra. Az új bomba teste vékonyabb, könnyebb, ezért több robbanóanyagot vihet magával. A követ, a betont feltöri, de homokban egyelőre használhatatlan. A lyukból kiszórt anyag ugyanis visszafolyik, eltömi a bombatest melletti rést. A műszaki kihívás megoldásán töprengenek.

A Deep Digger kiegészítő részeinek fejlesztésén, a rendszer összeillesztésén még dolgoznak a szakértők. A fúrószerkezethez illesztik a robbanófejet, az irányítórendszert és az ejtőernyőt. A bomba, miközben beássa magát, kapcsolatban marad azzal a repülőgéppel, amelyről indították. Egy nagyobb föld alatti létesítmény ellen több ásóbombát vethetnek be egyidejűleg. Ezek felrobbantását össze lehet hangolni, ezzel pusztító lökéshullámokat lehet előidézni.

Az új technikai megoldás épületekbe való behatolásnál is segíthet. Közelről indítva lyukat üthet az épületbe, nem kell kézzel felhelyezni a robbanóanyagot. Ércbányászati alkalmazása is elképzelhető, természetesen robbanófej nélkül."


ezt itt élesben is ki lehetne próbálni, de igazából a jelenlegi, 7 méteres teljesítményú bombából ha ledobnak párat, már az feleslegessé teszi az atomfegyver indokolatlan nagy kockázattal járó bevetését.
Emberek! Azt mondja már meg valaki, mi a garancia arra, hogy egy esetleges rendszerváltás utáni, nyugati szemmel nézve is demokratikus Irán nem akar majd atomfegyverrel rendelkezni?

(lásd usa, nagy-britannia, franciaország)
gravy!
ezt senki sem tudja megmondani..
Tök aranyos ez a furdancsos bomba. Gondolom, önjáró robotvakondokot is kifejlesztenek majd, ha Irán már 900 méternél jár.
Arra meg mi a garancia, hogy egy pillanatnyilag nyugati szemmel nézve is demokratikus ország nem válik egyik évről a másikra egy vallási fundamentalista befolyás alatt álló rendszerré? Azt meg mindannyian tudjuk, hogy ez az atomklub marha érdekes dolog. A tagjai általában akkor válnak harcos atomellenessé, amikor már megvan a századik kísérleti robbantás és a robotrepcsire szerelhető miniatűr változat is. Na, ekkor általában ellenezni kezdenek mindenféle fejlesztést meg nemzetközi szerződésrendszereken kezdenek el dolgozni a terjedés megakadályozása végett. Iránon számon kérni az atomot csak úgy lenne bármelyik országnak erkölcsi alapja, ha azt teszi, mint Dél-Afrika: leszereli minden ilyen kütyüjét és deklarálja, hogy ő soha többet.

Egye fene, a terveket megtarthatják, jól jön az még, ha bekopogna egy aszteroida.
tistedur:
hát igen, milyen igazad van.
1. ha nem támadják meg Iránt, lehet, hogy lesz atomfegyvere (na jó, biztos), viszont azt tényleg nem tudni, bevetné-e.
2. legyen támadás, kényszerítsék ki a "demokráciát". viszont onnantól kezdve ugyebár nem szólhatnak be neki, ha demokratikus országként azt mondja, hogy márpedig miben különb nálunk pakisztán? márpedig nem tudni, ezt mondanák-e.
akkor most mi van?!?!

bal: igaz, márpedig jó úton halad efelé a fanatizmus felé kedvenc amerikánk, bible-bashing elnökével egyetemben
ja igen, és nem gravy, hanem gravy_t, mert ha kiolvasod, akkor "gravity" [greviti] vágod, szóvicc höhö :D
gravy_t!
irak példájából okulva szerinted a demokrácia kikényszeríthető?
(ha bombáznak és marad a mostani konzervatív irány,akkor nagyon-nagyon sok probléma lez azon a környéken..és ez olyan országokat is destabilizálhat,amik most nem ápolnak rossz viszonyt az usával)
tistedur:
naná hogy nem kényszeríthető ki. esetleg olyan titkosszolgálatos-beszivárgós-belsőellenzékettámogatós módon hozzá lehet segíteni őket. vagy ott van pl haiti (ami természetesen nem hasonlítható Iránhoz stb, tudom).

végülis csak azt akartam mondani, hogy tökmindegy, milyen rezsim van Iránban, valszleg így is, úgy is atomhatalom lesznek, max kicsit később, ha előtte még rendszerváltósdiznak kicsit.

a térség pedig most van destabilizálva. gondolkodj nagyobb léptékben: a 2. vh után akkor állt meg a destabilizálódás, amikor az oroszoknak is lett atomjuk. közép-ázsiában felforrósodott a helyzet (azaz kezdett destabilizálódni), amikor india tesztelt, de gyorsan hűltek a kedélyek, amikor pakisztán rákontrázott.

namármost ezt a logikát követve: a közel-keleten eddig egyetlen ország rendelkezik atomfegyverekke, ezzel destabilizálva a régiót...

a fanatizmusról: ha jól emlékszem, a tálibokat épp a pakisztáni kormány támogatta nagy bőszen, és mintha líbia is tőlük kapott volna atominfót.
ez a 7 métter, meg a homokos digger nem valami bíztató...mármint hatásfokban.
gravy_t!
a közel-keleti helyzet most viszonylag stabil(irak nem)de szíria,jordánia,libanon,irán,szaúd-arábia destabilizálódása komoly problémákat vonna maga után.
(a különböző fegyveres csoportokról ne is beszéljünk:szerinted hogy reagálna a hizbollah,vagy a fatah?!)
a II. világháború utáni helyzetben te mit hívsz stabilizációnak?!(én koreára,vietnámra gondolva azért annyira nem látom stabilnak azt a korszakot)
Az lenne már az igazzy, ha a palesztinok kirúgnák a pékbe a Hezbollah-t, és megegyeznének Izraellel.
Ha mindkét ország a saját területére koncentrálna, és nem arra, hogy egymást piszkálják, lehetne némi stabilitás a térségben.

Persze, tudom bilibe lóg a kezem. A Hezbollahnak addig jó, míg káosz van, és amíg fenyegetheti Izraelt, mert az tetszik a palesztinok nem éppen elhanyagolható részének. Másoknak meg mondjuk nem, kábé, mint Irán, csak itt még erős központi hatalom sincs.
szrintem már az is jelentős előrelépés lenne,ha a fatah és a hamasz képes lenne együttműködni..
korea és vietnám példák a globális stabilitásra (persze ez a koreaiaknak/vietnámiaknak nem vigasz). gondolod, ha nem kellett volna ellencsapástól tartaniuk, az amerikaiak - vagy a szovjetek - koreára/vietnámra korlátozták volna a háborút?

honnan veszed, hogy ha Iránnak lesz egyszer atomfegyvere, az miért destabilizálná a többi országot a térségben?
jav.: "...atomfegyvere, az destabilizálná..."
gravy_t!
irán destabilizálódása destabilizálná a térséget(atomfegyvertől függetlenül)

a másikhoz:a kubai válság mond valamit?!
ja hát Irán destabilizálódása naná, hogy betenne a közel-keletnek, abban igazad is van. csak szerintem Iránt az destabilizálná, ha pölö elkezdenék bombázgatni, esetleg megszállni, és nem az, ha lenne atomja.

kuba: volt háború vagy nem? nem.

cccp összeomlott, és íme: irak több felvonásban, afganisztán, szomália többedszer, wtc, londoni metró, madrid, bali, és persze jugoszlávia bombázása, azaz a fékevesztett óriáscsecsemő randalírózásai.

Iránnak meg nem beugatni kellene, hanem nekiállni tárgyalni és kereskedni meg hasonló békés dolgokat csinálni (biztos rájuk férne már pár új ikarus busz a régiek helyett :D ). ha ugyanis nincs háborús fenyegetettség, a szélsőségesek sem olyan népszerűek.
különben szerintem szupermen fogja meg az összes atomfegyvert és dobja be a napba. :)
gravy_t mondta:

Iránnak meg nem beugatni kellene, hanem nekiállni tárgyalni és kereskedni meg hasonló békés dolgokat csinálni (biztos rájuk férne már pár új ikarus busz a régiek helyett :D ). ha ugyanis nincs háborús fenyegetettség, a szélsőségesek sem olyan népszerűek.

Kedves, persze, lehet tárgyalni Iránnal... Évek óta látványosan röhögnek bele az ENSZ, a NAÜ, az EU stb arcába. Feltörli velük a padlót. Nem mintha a fenti szervezetek (főleg az ENSZ) bármit is számítanának... Nem tudnak ártani nekik.

Háborúval pedig ki fenyegeti Iránt? A jelen helyzetben, HA nem erőlteti ezt az atombomba-dolgot, tudtommal senki. De javíts ki, ha tévednék. (Atomerőművet attól még építhet, persze. Csak ne lógna ki a bomba vége a projektjükből.)

Mahmudék pedig nem háborús veszéllyel nyertek választást, hanem jobbára a 3,60-as kenyér ígérgetésével.

Az igazi biztonsági kockázat a térségben sokkal inkább Irak. Ha ugyanis kitör egy jó kis full-scale polgárháború, abba igen könnyen belesodródhat Irán, Szaúd-Arábia, Szíria és Törökország, hogy csak a nagyobbakat említsem. Mindegyiknek lenne miért beavatkozni - hitsorsosaik védelmében, vagy a kurdok ellen, széles a skála.

Különben van még olyan, hogy Ikarus? :)
én olyan igazi, mindennapi ügyeket érintő tárgyalásokra gondoltam, hogy adunk el nekik ezt, veszünk tőlük azt, befektetünk, befektetnek, küldenek ide egyetemistákat tanulni, akik világot látva már csak normálisabbak lennének, ilyenek. vágod.

a nemzetközi szervezeteknek persze hogy beintenek, tudják hogy tét nélküli mérkőzés. de ha mondjuk gazdaságilag integrálgatjuk őket napjaink globális világába :), akkor már annyira azért nem lesz érdemes keménykedniük. ezt szokták európai típusú demokráciaépítésnek hívni, szemben a már jól ismert amerikai modellel. (persze utóbbi jobban mutat a szíenenen) itt van pölö kis hazánk: az oroszokról elég könnyen lepattantunk '90 után, de azért az eu-val azt hiszem más lenne a helyzet.

azt még mindig nem értem, miért ne lehetne Iránnak atomfegyvere. szerintem nem valami agresszív ország, sőt, egész civilizáltnak tűnik (en.wikipedia.org/wiki/Iran). nem valami sokszor támadott meg más országokat az utóbbi időben, mondjuk úgy egyszer sem (ellentétben más, térségbeli, atomfegyverrel már rendelkező országokkal). tömegpusztító fegyvereket még a nyolc évig tartó, több mint félmillió iráni áldozatot követelő irak-iráni háborúban sem vetettek be ("Almost all relevant international agencies have confirmed that Saddam engaged in chemical warfare to blunt Iranian human wave attacks, while unanimously announcing that Iran never used chemical weapons during the war." - a fenti linkről)

irakról teljesen igaz, amit írtál.

busz-ügyben nem sok biztatót találtam, mindössze ennyit:
www.ikarusbus.co.hu
:)
Egyetértek Gravy_T-vel, Irán gazdasági integrálása jóval egyszerűbb, olcsóbb és hatékonyabb volna, mint a fegyveres megoldás (bár az kétségkívül jobban mutat a CNN-en :)) Plusz ha megszűnne a vélt vagy valós fenyegetés a "nyugati országok" felől akkor valószínüleg Ahmedinedzsad elnök úr is vesztene előbb-utóbb a népszerűségéből. Csak kérdés, hogy ő akarja-e hogy megszűnjön a fenyegetés, vagy kényelmes így neki (ez konzerválja a hatalomban még egy időre).

Az Irak-Iráni háború óta azért eltelt jópár év, sok minden történt azóta Iránban és máshol is.

Az viszont kétségtelen, hogy eddig valóban csak verbális szinten bántalmaztak másokat.
Mellesleg ha már mindenáron le kell bombázni azt a rohadt bunkert, akkor azt lehet csendesen is csinálni. Nem volna muszáj ennek bekerülni a híradóba :)
patrik!
az,hogy bekerült a hiradóba:
1.:zsarolnak vele
2.:felkészítenek arra,hogy megteszik

a másik:irán opec tagállam,benne van a világgazdasági integrációban:csak a kapcsolatrendszere nem európa és az usa felé kötődik.

és irán civilizált ország.(és szaúd-arábiához képest demokratikus is)
Értem én, csak vicc volt.

Persze hogy civilizált (nem állítottam hogy nem az), a jelenlegi elnököt (Ahmedinedzsad) is demokratikus úton választották meg, nincs népírtás stb.

Az integráción is azt értettem, hogy kicsit jobban a "nyugati" világhoz lehetne kötni. (sorry, ha nem fogalmaztam elsőre tisztán).
patrik!
nehéz lesz a nyugati világhoz kötni..irán jó kapcsolatokat ápolt a szuval,most pedig kínával "közösködik".nézd meg a biztonsági tanács határozatait..
ráadásul ezek az országok nem akarják előírni azt ,hogy mit csináljon.sőt,akár technológiát is importálhat tőlük..
(még cocom-listára se lehet őket tenni :))
ráadásul-tetszik,nem tetszik mindkettő nagyhatalom
Hát igen, nem állítottam, hogy könnyű, vagy hogy megoldható, de kétségkívül jobb megoldás lenne. Mindenesetre jobb, mint a mostani fenyegető hozzáállás.
örülök, hogy így egyetértünk, hogy Irán mennyire civilizált ország, és hogy relatíve demokratikus is! :) /majdnem annyira demokratikus, mint törökország mondjuk 10 éve./

akkor viszont tényleg nem vágom, hogy miért ne lehetne nekik atomjuk!

integráció alatt meg nem azt értem ám, hogy 1-2 ország suttyomban, a többiek fejcsóválása mellet kereskedget vele.

nem kell a nyugathoz kötni sem, pölö japán/kína/india/indonézia/stb. sincs hozzánk kötve, mégis milyen jól elvagyunk velük.
Hello emberek
Nekem csak az a költői kérdésem lenne, hogy mi alapján döntik el, hogy iránnak nem, de pl izraelnek lehet atomprogramja (és utóbbinek bombája is amit használna is..)?
Ha mondjuk 2 olyan ország között lenne ez a helyzet, olyanok közt akik közül egyik sem zsidó vagy az USA-ának fontos valamilyen okból, nem hiszem, hogy bárki hagyná az atom bevetését, vagy akár csak magát az ötlet elnéznék..
Kaptak földet a VH után - mellesleg sztem megkérdőjelezhető jogossággal.. -, védik őket.. de hogy az atomot támogasság az már sok. szerintem.
Ha tényleg akkora fenyegetést jelent irán (bár én ezt személy szerint erősen kétlem - egymás fejéhez szorított pisztolyokkal ugyanis senki nem fog lőni) akkor nemigaz hogy nincs jobb, egyszerűbb, biztonságosabb megoldás.
De ez szerencsére minket egyáltalán nem érint, megteszik amit meg kell tenni és ugyanúgy nem lesz senkire hatással az esetleges művelet, mint ahogy csernobil se volt..
egyébként ezek után megértek mindenkit aki különböző jelzőkkel párosított zsidózásra kezd.. jóéjszakát
Most, hogy újra előkerült az iráni atomprogram. SzVSz ennek aránytalanul nagy feneket kerítenek. "Nézzünk kicsit bele a kártyákba." :)

A Szovjetunió fennállásáig Ázsiában (is) világosan megvoltak a kialakult és jól bevált szerepek. Ennek felbomlásával viszont kvázi vákuum keletkezett. Mivel a történelem nem ismeri a vákuum fogalmát, egyből adódott pár olyan állam, amely kész volt ezt betölteni. Lássuk melyek azok, amelyek történetünk szempontjából lényegesek. Oroszország: Bár a régi "grandeur" már csak álom, azért egy stabil regionális (ha nem több) hatalmi pozició mindenképpen reális. Óriási terület, rengeteg ásványkincs, sok ember :) Kína: már a szovjet időkben is külön utakon járt, óriási gazdasági lehetőségek nyíltak meg előtte, miután lassan lebontják az azt megkötő régi szabályozásokat. Regionális hatalmi (vagy akár több is) pozició reális elképzelés ez esetben is. Irán: világjelentőségű olajkitermelő, az olaj világpiaci ára nagyban függ az itteni stabil, állandó kitermeléstől. Regionális hatalom (és nem több).

Az Egyesült Államok a Szu szétbomlása után úgy vélte, a térségben reális esélye van a gazdasági terjeszkedésre. Itteni törekvései azonban a fenti államok féltékeny ellenkezésébe ütköztek. A már emelegetett "triumvirátus" érdekei jól láthatóan ellentétesek amerikáéval, így érdekszövetséget kötöttek (lásd a már korábban emlegetett ENSZ BT-határozatok), és igyekeznek a térség-felé irányuló amerikai nyomásnak közösen ellenállni.

Oroszországon és Kínán nehéz fogást találni (ahogy ezt már korábban említette is valaki), és szerintem igazából Iránon se nagyon lehet, de úgy tűnik náluk azért bepróbálkoztak. (SzVSz innen ered ez a titltakozás az itteni (békés, vagy...) atomprogram ellen). Az való igaz, hogy Ahmedinedzsad elnök úrnak voltak az utóbbi időben meglehetős éles izrael és nyugat-ellenes kijelentései, de ezek csak azután jöttek, hogy az ENSZ-ben és máshol is az ország érdekeit erősen sértő határozat-tervezetek születtek éppen ezen országok kezdeményezésére. Szerintem Irán nagyon helyesen felmérte a helyzetét, és nem akar több lenni, mint ami lehet (regionális hatalom). Ezért értelmetlennek látom a helyzet további elmérgesítését.

By the way, volt a 90-es évek elején id. G. Bush-nak egy tanácsadója, úgy hívták James Baker. Az ő indítványa volt annak idején, hogy miután alaposan kiverték Irakot Kuvaitból, ennél többet ne akarjanak elérni, mert az döntően destabilizálná a térséget, elszabadulnának a szektáriális indulatok, és menthetetlenül polgárháborúba sodródna az ország (Irak). Némileg ismerős a helyzet, úgy tűnik jóslata 15 év elteltével bevált (ez már a neokonzervatív politika 'eredménye'). Egyébként az új Irak-politika előkészítése során őt is felkérték, hogy tanácsadóként vegyen részt, de ahogy elnéztem a szerdai Bush-beszédet nem túlzottan vették figyelembe a tanácsait. Szerinte ugyanis sürgősen tárgyalásokat kéne kezdeni Szíriával és Iránnal, rendezendő a vitás kérdéseket, és a lehetőségek határáig bevonni őket az iraki kérdés rendezésébe. Ezzel ugyanis megszűnne ellenérdekeltségük a konfliktus rendezésében, és ez stabilizálhatná a térséget. Ehelyett úgy tűnik még több pénz és katona kerül Irakba (csepp a tengerbe, de ez más téma...), a helyzet megnyugtató rendezése pedig egyre távolabb. Ehhez valószínűleg egy új elnök kell (lehetőleg demokrata :))

A zsidózásról csak annyit, hogy nem helyes egy népet a vezetői lépései alapján megítélni (nem helyes az USA, Irán, Kína és Izrael esetében sem).
Ja, és bocs a túl sok pofázásért, de érdekel a téma :)
Még valami: Az Irán ellenes háborús elképzelésekt szerintem sürgősen félre kéne tenni. Ennek több oka van: egyrészt az iráni hadsereg nem az iraki (bár valószínűleg nem jelentene azért gondot), másrészt a földrajzi adottságai az esetleges megszállók ellen vannak (Irak "eszményi" terep a háborúra, nem így Irán). Harmadrészt és ez a legfontosabb, Irán egy esetleges támadás esetén képes volna a Hormuzi olajvezeték elzárására, amelyen keresztül jelenleg a világ olajtermelésének közel negyede halad át. Ez szélsőséges hatással volna a világgzadasági helyzetre. Melleseleg szakértők szerint egy Irán kaliberű országnak még körülbelül 5-10 évre van szüksége egy működő atombomba legyártásához. Addig még sok minden történhet.

Így én várnék még az atomcsapással :)
Iránban vannak azért Ahmadinejad-ellenes frakciók is ("erőknek" azért nem nevezném őket), csak az a gond, hogy az irániak 1 dologban teljesen egységesek: szinte 100%-uk AKARJA, hogy az ország képes legyen atombomba előállítására. Ezért (lenne) nehéz a tárgyalásos megoldás. (Kéne hozzá legalábbis egy Kissinger).
Persze ez valahol az ő szemszögükből érthető, elég egyszerű a képlet:
Bush szerint a Gonosz Tengelye: Irak-Irán-É Korea.
1. Iraknak nem volt atombombája. Az USA megtámadta.
2. É Korea váltig állítja, hogy van atombombája (és valszleg valami rozoga szerkezetük van is). Az USA nem is fontolgatja komolyan, hogy megtámadja.
3. A fenti kettőből logikusan következik, hogy az Irániak "be akarják biztosítani" magukat.
4. Más kérdés, hogy Ahmadinejad-nak én személy szerint nem hinném el, hogy CSAK önvédelemre használná, ha már rendelkezne atombombával (azok az állítások, hogy nem is fegyverkezési célra dúsítják az uránt sztem elég "nevetségesek").
5. Ez egy kurva nehéz ügy. :(
már írtam én is följebb, h semmi garancia nincs rá, hogy másik kormány nem akarna atomfegyvert, erről tök fölösleges tárgyalni velük.

egyszerűen a mindennapi életet, kereskedelmet, ilyesmit érintő tárgyalásokat kéne erőltetni.

azért mondják, h nem fegyverkezési célra kell, mert aláírták az atomsorompó-egyezményt. ha meg kilépnének belőle, egyértelmű lenne, hogy mire kell nekik.

kétlem, hogy támadó fegyverként bevetnének nukleáris fegyvert. eddig összesen egy darab ország volt, aki ezt megtette - többször is (bomba, urántöltetű lőszer, stb)-, és van egy darab másik, aki első csapásként szeretné alkalmazni. és hát ... egyik sem arab/perzsa/muszlim ország... erre varrjatok gombot :)
Szomorú dolog, hogy a hidegháború befejeztével nyoma sincs a nukleáris leszerelésnek. Meg az is, hogy a "tesztrobbantásokról" kurvára nem beszél senki.
A legtöbb hülye azt hiszi, hogy eddig összesen 2 atombomba robbant fel a történelem során. Hát lófaszt. 2 irányult lakott települések ellen.
Azért ezek se voltak kifejezetten pozitív hatással a Földre basszátok meg:

en.wikipedia.org/wiki/596_%28nuclear_test%29
en.wikipedia.org/wiki/Canopus_%28nuclear_test%29
en.wikipedia.org/wiki/Smiling_Buddha
en.wikipedia.org/wiki/Chagai-I
en.wikipedia.org/wiki/2006_North_Korean_nuclear_test

Természetesen ez csak néhány példa a rengeteg közül. Mindenki sáros lett vazze, nem csak az USA meg Oroszország.
Nukleáris fegyverek gyártása szerintem nem helyes. Senki részéről. Az USA, Oroszország, Kína, India, Pakisztán, Izrael, Franciaország, Anglia, Észak-Korea, és Irán részéről sem. Ezek tesztelése, vagy (ne adj Isten) bevetése ugyanis nem csak őket és ellenségeiket, hanem olyanokat is veszélyeztet, akiknek az egészhez semmi köze (az egész Földet). Ezt nem lehet felelősségteljes hozzáállásnak nevezni - egyikük részéről sem.
Amúgy eszembe jutott egy 'kedves' történet. A csernobili katasztrófa után elvileg nem lett volna szabad salátát, tejet meg hasonlókat fogyasztani, nálunk az azt követő hetekben mégis igen olcsón árulták őket. Emlékeim szerint még a menzán is (boldogult iskoláskoromban) fantasztikus saláta-költeményeket adtak (előtte ilyesmi szóba se jött). Nekem ugyan megtiltották, hogy ilyesmit egyek (akkor nem értettem miért), de mások éltek vele elég rendesen.
patrik134, meg tudom erősíteni, a menzás részét legalábbis.
atomot Iránnak!

(és ezt mindenki értelmezze szájaíze szerint!)

:D
preemptive strike készülőben usa részéről:

www.guardian.co.uk/iran/story/0,,2010086,00.html

"Planning is going on, in spite of public disavowals by Gates. Targets have been selected. For a bombing campaign against nuclear sites, it is quite advanced. The military assets to carry this out are being put in place."

He added: "We are planning for war. It is incredibly dangerous." (az)
Ezeket a linkeket nem láttam, így beteszem őket:

valami azt súgja, hog ide fog esni a bomba:
www.isis-online.org/images/iran/natanzfigure4.html

egy kis távérzékelési elemzés (TechInt):
www.isis-online.org/publications/iran/natanz03_02.html

és egy blog, már bombákkal:
www.armscontrolwonk.com/1030/we-are-not-going-to-nuke-iran

Sasszem
SeniorRemoteSensingExpert :)
süti beállítások módosítása