W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Állatok két keréken, és az ő érveik

2006.11.21. 20:53 Tóta W. Árpád

Hatszázvalahány hozzászólás megér egy összefoglalót. Tanulságos kibeszélőshow volt.

A vitaindítóban az állt, hogy a motoros mint olyan momentán nem számíthat a közönség szeretetére. Mégpedig azért, mert soraikból a legfeltűnőbb egyedek két súlyosan közösségellenes bűnben érintettek: az egyik a kétszáz decibeles városi janizás, a másik a nemzeti parkok szétdúlása. Kívánatos volna visszatartó erejű pénzbüntetéssel, illetve elkobzással büntetni őket.

Erre a következő ellenérvek születtek. Egy: illető júzer kikéri magának az általánosítást, ő sose terepezik, se nem kvadozik védett területen, a kipufogója pedig eleve alkalmatlan arra, hogy zajt csapjon vele. Hogy akkor miért veszi magára, azt nem lehet tudni.

Kettő: mint fent, de egyébként ha menne az erdőbe baromkodni, és ha direkt recsegős puffja lenne, akkor is miért ezzel foglalkozunk, és nem az autókkal, repülőkkel, gyalogosokkal, meteorokkal. Különben is, az erdőben szemetelnek a turisták, az állatok odaszarnak, úgyhogy akit pont az ő szerény, tájbaillő krosszmotorja zavar, az motorosgyűlölő fasiszta.

Három: ő igenis ordító motorral szeret utazni, legalább észreveszik az autósok. Továbbá ő ott terepezik, ahol kedve tartja. Mindenki más le van szarva, és akinek nem tetszik az ő szórakozása, azt jól fejbe fogja egy vasrúddal kúrni, mert mit szól be. Utóbbi megoldás persze antimotoros fronton is népszerű.

Az első típus vagy hazudik, vagy téved. Vagy direkt, vagy véletlenül nem sorolja be magát a szépen, szabályosan, csendben közlekedő motoros címszó alá, pedig ő volna az. Továbbra is tartsa meg az isten a jó szokását. Ő a motorostársadalom Járóka Líviája és Oláh Ibolyája.

A harmadikkal nincs mit vitázni, azt büntetni kell. Szigorúan, irgalom nélkül. Ilyen viszont nemigen hallatta hangját, valószínűleg nem is létezik. A Szalajka-völgyben kísértetmotorosok jártak.

Magyarland kéksajt-szerű, mélységig hatoló rothadására a második a legjobb példa. Nem ismeri el a bűneit, maszatol, taknyol inkább tétován. Aztán a taknyos kezével szanaszét mutogat: miért kéne nekem betartani bármi szabályt, ha a nyugdíjas is lop a boltból? Majd akkor tessék az én motorommal foglalkozni, ha az autósokat mind megbüntették! Majd ha a cigányokat is! Majd ha Gyurcsány lemondott! Majd ha Erdélyt visszakaptuk! Közben épp azt mutatja be, hogyan kell szétkúrni a maradék országot is. Hát így.



Címkék: közlekedés postabontó

252 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr8918208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor en bevallalnam a takonyolost, mert hogy en biza szoktam ilyen genya lenni...csak nem vagyok buszke ra...

...amugy meg remelem folvesz az alakulo jzsuita rendben, mert a blogal egyutt merheto internett fuggosegben szenvedek...mar egyszer elmentem aludni de most tenyleg el megyek

...szoval akkor varom a megkovezesemet...
ja es a kedvenc szo a taggrol:

Rati: kiscsempekoromban.:-)
Csak az itteni kommentek összefoglalása, vagy az index fórumé is? Tulajdonképpen mindegy, mert passzol mindkettőre.
Megyek is lopok egy kiló kenyeret. Hiszen az nem akkora bűn, mint szétbarmolni a maradék szépséget ebben az országban.
És a robogósok? :) Pláne ha bicikliutakon robognak...
És a környzetet szennyező, sportos menetteljesítményekkel bíró gépjárművel csendben közlekedő, vasárnapi úrvezetők? Jelen :)
Mielőtt dobnám a köveket jóól, azért még kérdeznék ezt-azt. Mert hát akkor biztosan tudod a mocid paramétereit zsigerből. Szokták a magadfajták...Köbcenti, típus, egyenes, vagy hajlított a kormány, rezós a kipuffogód? Csak hogy tudjam mit nem szeretek.

...meg azért, mert nem akarnék bántani olyat, aki csak véletlenül került a nyeregbe...vagy odaveti magát a motorosgyűlölő fasiszták elé.
Félreért. Autóról beszélt. Bocsi...
Még egy bőr :) A kommentek számát elnézve nézettségi okoból a "buzi motoros papok" témát kellett volna megnyitni :)
A buzi motoros papok svájci frank alapú hitelből vették a motort, egymásnak, karácsonyra. :)
Látom én, ebből a blogból még könyv lesz a végén, jó volt a Droidzóna is.
A buzi motoros papok csak kitapossák azokat az ösvényeket a szalajka völgyben, ahová jövőre strabag épít utat az ufo leszállópályákhoz.
nem, könyörgöm, nem akarok megint 600 kommentet. pont azért írtam, h ne kelljen senkinek azt végigolvasni.
csatlakozom dos_boot-hoz: Tóta W. kihúzza ezzel a témával karácsonyig :-)
...aztán karácsonyra kap egy motort...
FRancba, írhattad volna korábban. Azóta átrágtam magam a Fékezős Betyáron, kiképzést kaptam mesterlövészpuskákból, és kiderült hogy a múltkor Solymáron a Kálvária-hegyre menet valószínűleg a Bin Jip főszereplője motorozott, aki ugye láthatatlan és nincs is.
...amit az ablakom alatt fog bőgetni! de akkor istenuccse nyitok egy blogot...
Amúgy talán azért van 600 komment egy ilyennél és nagyságrendekkel kevesebb a náci ufóknál (ami nekem is szimpatikusabb mert viccesebb), mivel több olvasónak van tapasztalata a motorokról meg a közlekedésről általában, mint ahányan a vicces (de nem annak szánt) összeesküvés-elméleteket olvasgatják. Szóval addig okés, amíg ez fontosabb mint az Elvis él? téma, mert eszerint többen mozognak két lábbal a földön és nem felette egy méterrel kapálóznak. Szóval vigyázz, mert ilyenekkel tényleg lavinát lehet elindítani :)
Árpád! lassan megutálnak a libsik, a papok, a buzi papok + pedók, a motorosok, a jezsuiták, az ufóhívő nácik, az utópista komcsik, a negybefektetők, a szektás zöldek és a zöldes szekták. :)) Stockholm vagy Malmö? Ez itt a kérdés...:))
De ha belejön a jónép lesz itt 700 is, mert jól összefoglaltad és a ketteshármas eset megszívja magát és elkezd megent magyarázkodni, mutogatni a hármas meg megpergeti feje felett a láncos buzogányt, vascsövet.
Kicsit kitérhettél volna a radikális autósokra, ill. pszichopatákra is akik "majdjólkibaszomazajtótcsakjöjjönelőreadugóbanakibaszottmotoros", mert szerintem legalább annyira kártékony kisjószágok, mint a Szalajkavölgyi kísértetek... Ez is egy jelenség...
az majd az Állatok négy keréken című post lesz. de még addig egy másik állatfajta most a bögyömben van, éjjel feldolgozom.
Zsír. Aztán ki lehet adni egy kisállathatározót:)
Amúgy nem lennék árpi helyében, minden irónia nélkül. Egyszerre száz emberrel beszélgetni, vitatkozni - durva ez a múfaj, na. Eddig jól nyomod, mert elég aktívan részt veszel a közös beszélgetésekben, le a kalappal!
"képtelen természetrajz"?
mondjuk manapság már halovány volna ez a cím.
Pár nappal ezelőtt, Mechwart liget. 11-es busz próbál felfele fordulni a Bimbó útra (nem, nem ott lakom a dombon, kis hundutok, dolgozni járok...). A megálló előtt a szűk buszsávban elhagyott (sztereotip) S-Klasse Mercedes, vészindex, ahogy kell. Kiugrott újságért, cigiért, Zsuzsihoz a kozmetikába, ATM-hez mittomén. Forgalom totál bedugult, a busz nehézkesen kikerülte és nem a megállóban állt meg.

Na ők is megérnének egy postot. Én alapból egy roppant szelid ember vagyok, a vascső és Dragunov által kijelölt tenngelyt nem preferálom. De ha tuti biztos lettem volna, hogy nem akkor ér vissza a valószínűleg egybenyakú tulaj, és nincs a környéken ipari kamera, akkor előkerült volna a kulcscsomó.

Ez az esszenciája mindannak, amit ebben az országban gyűlölök.
A falusi asszonyok úgy készítették régen a kenyeret, hogy a régi vekniből maradt morzsákat belegyúrták az újba, mintegy jelezvén a folyamatosságot.

Azt hiszem, ez a topic megindult ezen a szép úton, mindig lesz morzsa.

Worluk, találsz még kettő ilyet, és soha többé nem kell téma után kutakodnod.
Sztem a Magyarland dolgot eltaláltad, lehetne magyarlandi állathatározó.
én szeretek téma után kutakodni.
Tévecc Ern0! Itt még senki nem akart eliminálni, dezintegrálni, atomokra bontani egyetlen motorost és más szemet bökő jelenséget:)
A 600 kommentben bőven voltak népirtási tippek is... Első felindulásban még én is emlegettem kifeszített drótokat...
Szép, szép, és igaz...

De akkor most lehet bűnösözni valakit, vagy nem?
Kicsit olyan ez számomra, mint a Pilóta Rádió, csak immár nem 2 ember részvételével. Nem kell itt minden provokatív dolgot meg első feklindulást olyan véresen komolyan venni. Vagy csak én borozgatok írás közben? :)
hogyne. aki szétmotorozza a fiatal bimbós pöfeteget, az bűnös.
No és a téglavörös susulyka? Azt lehet, azé' mer mérges?
Egyik legmegdöbbentőbb túraélményem a pilisben esett meg jópár éve. Néma csönd az erdőn, süt a nap, csodaszép minden, erre elkezd vhonnan üvölteni a danúbiuszrádijóból a riki martin ezerrel...kicsit közelebb jutok, erre egy szépen fejlett magyar család pakol ki az erdő közepén teljes harci díszben, rántotthús, kempingszék, ahogy kell, a kocsaiajtók nyitva, szól a livinavidaloka, olyan szép volt, nem akartam megzavarni ezt a kárpát medencei turbulens tahó családot jól megérdemelt pihenése közben, csendben továbbhaladtunk...:)
Helyes :-)

És aki szétbulldózerezi a bazsarózsát? :-)
Vagy hadgyakorlat valami nemzeti parkban :)
nagyapó: egyébként érdekes, hogy ez előbb nem jött ki, mármint h ha terepmotor nem, akkor radar miért igen. nyilván azért, mert a radar közösségi érdek, a terepmotorozás meg 1 db segg hobbija.
Nem maszatolni akarom a dolgot csak rá szeretnék világítani a következő néhány szikár tényre, mégpedig, hogy a quad:
1. hangos mert robbanómotorral jár. ha pedállal hajtanánk az nem volna hangos de az egy másik kategória
2. gyors, lásd fentebb, bár a pedálosok is gyorsak...
3. szétkúrják a pöffeteget (is) mert kerekeik vannak... bár ugyanezt a pedálos/gyalogos is megteheti...
+1 hogy ha megkérdezném, hogy hol a búbánatos vörös vöcsök f@szán lehet quadozni akkor mit mondanátok? Az nem jó válasz, hogyha felsoroljátok, hogy hol nem. Azt hiszem ez a gond....Ha lenne olyan hely ahol nem volna bimbós pöffeteg meg csattanos maszlag akkor nem tudná szétmotorozni így bűnt se követne el. Közútra nem mehet, mert a quad már nem kaphat rendszámot így közúti forgalomban nem vehet részt (hopp, ez megvolt már?) az erdőben szétkergeti a szajkókat meg ott vannak a zongorahúrok is fejmagasságba kifeszítve, a "zárt pályák" meg jó ha vannak akkorák amekkora a nayganyám virágoskertje...
MegyeznekedÁrpád...lógiga, akvárium, minden okés, nincs, akkó buzivagy:)
Na jómunkát a felfedezett új állatfaj kellően érdekes leírásához. Jóéjt mindenkinek!
Amúgy bizonyos nemzeti parkokban és tájvédelmi körzetekben olyakor találnak lelőhelyeket, és akkor lazán kiveszik őket a védettség alól :) Persze a bányák nem állami, hanmem magántuljadonban vannak... Nem elég erős a terepmotoros rally lobbija :)
Pár billenytűm beragadt, sorry
Ez a tuti biznic, ÖcsiM! Kell venni nem természetvédelmi területen erdőrészt, építeni pályát, büfét, lufizizikörhinta és mindez rendbentartva, gyerekeknek őzikesimogató, tobozragasztás, anyámkínnya, addig apuanyu tobzódhat. Komolyan. DE NEM TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEN ÉS NEM TÖNKRETÉVE A KÖRNYEZETET!!!
jó-jó, tudom, hogy ez a válasz, csak jáccom :-)

amúgy nyilván ha a környezetvédők is meg volnának győződve róla, hogy az alternatíva a szerb duplafedelűek támadása, ők sem láncolnák oda nagyon magukat - csak valahogy másképp mérik fel ezt a veszélyt, és hisznek az alternatív megoldásokban - esetleg némi pluszköltséggel


na jó, tovább:

aki szétdúlja a bimbózó fiatalok kiegyensúlyozott lelki életét, értékeit azzal, hogy öncélú hedonizmust állít eléjük példaként, az bűnös? :-)
hetihetesbe volt, h az az ősz köcsög, ainek ilyen nyivákolós hangja van, vizilabdakapitány, asszem, de ha tévedek az sem érdekel. szóval londonban volt, befordul egy 5sávos utcában, vele szembe jön egy rolls royce, sofőr biccent, majd kikerüli, z utca egyirányú volt . és felháborodottan adtra elő. mire alföldi"cafrangosvalagú" róbert kinyilatkoztatta, nem elég h egyirányú utcába fordul be,h udvariasan kikerülik, még neki áll feljebb, ezek a magyarok bazmeg:D és igaza volt a buzinak, mint ahogy gyurcsánynak is abban, h ez egy kurva ország. ha már építeni nem lehet, basszunk szét magunk körül mindent, nemzeti parkot is, nem mindegy? meg játszunk carmát az utakon ki tud több autót összetörni, több motorost, biciklist leszorítani. szégyellem, h magyar vagyok.
ÖcsiM, nekem az volna a problémám, és biztos tudsz segíteni, hogy vettem ezt a PT-76-os kétéltű harckocsit, és tényleg tele a tököm azzal, hogy már mindenhonnan kiutálnak vele. Ha erdőben megyek, az a baj, ha városban, akkor jönnek a könnygázzal. Olyan hely meg pláne nincs, ahol az ágyút tudnám használni. Nem igaz már. Mi a faszra való az erdő, ha nem harckocsizásra?
Ó, hát ez egy érdekes téma volt, bár nem tudtam már mindent követni. Az erőszak az én szememben nem különösebben megoldás, a szabályok meg akkor az igaziak, ha az emberek önkéntes jogkövetők, különösebben nem is erőltetik a kihágást. Aztán eljutunk Norvégiába, ahol sok dolgot maguktól is betartanak, így elég sok dolog szabad, pl. a vadkempingezés. Amíg betartod az arra vonatkozó minimumszabályokat... Vagy Svájc, ahol azért feljelentenek, ha véletlenül belelépsz a virágágyásba, de meg is torolják az ilyesmit. A mienk az "ideális": semmit sem szabad, de a bunkók akik tesznek a szabályokra nyugodtan tehetik, mert nem bűnhödnek.

Mellesleg ennél nekem sokkal jobban bögyömben van az a marhaság, hogy ún. extrém sportra nem vonatkozik a TB-m, de mint arra Gusztos Péter helyesen rámutatott (juhé, van értelme, hogy létezik SZDSZ?!?), az én TB-befizetéseimből is finanszírozzák a dohányzás okozta betegségek kezelését -másoknak, mert én ugye nem szívok. Csak búvárkodok, de fentiek fényében kissé morgok az ilyen "spórolás" miatt. Ezt a témát kéne feszegetni, szerintem, beszéljük ki.
Azért a dohánytermékeken van némi extra adó...
De emeljék csak, támogatom :-)
Viszont a közérdek felveti azt a kérdést, hogy meddig lehet ebben elmenni? Mondjuk ha állami bevétel lenne a terep-harckocsizásból meg a motorozásból, mert bérelhetnék a szalajka völgyet, akkor az rendben lenne? Ugyanis ahol most nem téphetsz le egy virágot, annak a helyén jövőre már egy külszíni fejtésű bánya is lehet, ha felfedezik, hogy mondjuk jó minőségű homok termelhető ki onnan.
Negykereku pofatlanoknak:
Igy is ki tudja fejezni itakozasat a gyalogos:
www.freeweb.hu/phu/kepek/tulkozelparkolt.jpg
Elég sokan vannak, akik folyamatosan kúrják elfele ezt az országot. Nyilván azért, mert olyan elkúrnivaló.
pÖcsiMre: quad nélkül is teljes életet lehet élni. Tudtad?
OldLoser: ez gyönyörű. De komolyan, öröm látni ilyeneket. Csak így tovább!
kedves W., a cikk elején ismertetett hármas felsorolás mellé nyugodtan odailleszthetnéd még a negyedik kategóriát is, az ostobán általánosító, esetenként szociopata baromét, aki egyes motorosok surmósága miatt minden motorost büntetni akar.
én meg a magam részéeről utálom az autókat, főleg a benzinzabáló terepjárókat, mert tönkreteszik a levegőt meg az egész Földet, úgyhogy mostantól az összes geci autóst a kalapos vak paraszttól kezdve a gyengeelméjű mobilozó családanyán át egészen a koszos teherfuvarozóig mindet el fogom taposni egy tankkal. szerintem ez így igazságos, ők az én egészségemre törnek, én meg övékére.
most tessék értelmesen vitatkozni velem.
Kurvára mind1 mit teszel a jónép segge alá. A gond nem alul van...
A katólikus motoros is kimaradt. :-)
Tobbszor felmerult itt, a motor miota kornyezetbarat ? A ketutemu ugye eleve nem az, es sportmoci meg siman tobbet beszippant mint egy kisauto, es a katalizator nem annyira nepszeru ezeken. A specialis hengerfalotvezetek kopasabol szarmazo karokat meg nem is emlitem meg, mert a kornyezetvedelem kishazankban csak a zoldkartya, de hogy azon minden szemet atmegy, amit annak a par erteknek megfelel, kozben meg sokkal rosszabb mint egy trabant az meg plane smafu. Hajra "kornyezetbarat" motors, meg diesel, hogy a temanal maradjak ;)
oszkar. Az esetben sajnos éhen kell halnod, ugyanis a közúti közlekedés -főleg teherautók- nélkül megbénul a világ.:-)
Ma már nem motorozom, de mindig tudtam élvezni a szabadságot, amit az autó kalitkája nem pótol azóta sem. Rogogóm volt. A Simson, nem a száguldás éllovasa. Volt rajta rezós kipuffogó is már mikor vettem, egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy este én érzem szarul magam, ha mennem kell, és nem nőtt a teljesítmény sem tőle. Lekaptam, fel egy bontós gyárit.

Baleset miatt tettem le, szépen rámhajlott a lemez. Kikalapáltuk, eladtam. A szabálykövetés ellenére lettem áldozata egy szabálytalan autósnak. Nem utálom 1iküket sem.

Megfigyelve, mintha egész más szabályok, és közlekedési morál uralkodna Budapest és Pécs között. (Nem Pécset akarom fényezni mások is igazolhatják máshonnan ugyanezt.) Itt, kifejezetten büszke tudok lenni arra, mintha kevesebb lenne a nyomulási kényszer (bár van itt is, de más az arány). Villogtatok, beengedem. Busz vagy autó egyre megy, csak előttem lesz egyel, vagy villogtatnak és beengednek mások. Odafent a capitalcityben gurulva csak kapkodom a fejem és szorongok, hogy felvegyem a "tempót". Nulla követési távolság -tudom, be kell férni a piros előtt még.

Nekem ez úgy jön le, ahogy egy Pestről áttelepült haverem mondta (ritka madár), hogy neki Pécsben az a furcsa, hogy egy utcán végigmenve attól jön zavarba, hogy a szemébe néznek a szembe jövők. Tetszik neki. Ilyennel nem találkozott odahaza. "Ott egyének mennek utcákon, mindenki próbál beleszürkülni a tömegbe, és nem venni róla tudomást, hogy épp egy közösség részei." A közlekedők is közösség, akik épp közlekednek, és nem csak önmagukban gurulnak tova.

Gondoltam megosztom ezt. Urbanizáció? Megapolisz? Persze nemkéne, hogy ezt a hatást a méret magával vonzza, van rá épp elég ellenpélda.
Az egyes csoport azért veszi magára te elmeroggyant, mert te általánosítasz. Tudom persze, a sötétnek minden tehén fekete.

"A motorost nehéz szeretni. Nem ad rá okot. A motoros ugyanis éjjel kettőkor recsegve vonul végig az utcákon, mert az ő ostoba állatagyát ez kellemesen ingerli."

Nem a motoros teszi ezt, hanem a csak magával törődő marha. Akinek mindegy, hogy motorral vagy autóval teszi ezt.
kispályás balhé
foglaljuk el kanadát
ott van hely geci
Kanada nem is rossz ötlet! Kéne valami elméletet gyártani hozzá, hogy a magorok fedezték fel Észak-Amerikát. Arrafelé vannak a nagytavak is, vizi rájder öcsém, vizi rájder! :)
LukeL,
Ez 100%-ig igy van. Pecs jo kis hely, nincsenek megfertozve az emberek. Pest elkeserito. Egyszer lementem egy talalkozora Pestre es "megdobbentett", hogy az embereket erdekelte amit eloadok, Pesten csak azzal foglalkoznak, hogy abbol mit lehet ellopni, lenyulni vagy azt hogy lehet leszolni.
Ez a motor is egy komunista találmány.Olvassátok csak el/tekintsétek meg Che Guevara motoros naplóját.:)
2005-ben, egy hónappal az EU-csatlakozás előtt vettem egy 100 cm3-es robogót. A számlán és más okmányokon kínosan kerültük a lökettérfogat feltüntetését. Bíztam benne, hogy csatlakozásunkat követően a parlament nemsokára az EU jogszabályokhoz illeszti a KRESZT. Ott 125 cm3-ig segédmotor és "B" jogsival bármilyen motort vezethetsz. Mi történt azóta? Tavasszal a motort és azóta nem bízom senkiben. Kóka Jánosban pláne.

A rendőrök megtanulták kiszúrni a nagyobb teljesítményű robogókat és véresre büntetik a tulajdonosokat. Ennyi. Ettől eltekintve mindenki nyugodtan behozhatja az országba ezeket a motorokat. Úgyhogy legelőször madafaka törvényhozást kellene munkára serkenteni.
Bocs, 2004-ben. Egyébként a Quadok ma is törvényen kívülinek számítanak, mégis gyakran találkozni velük kerékpárutakon.
Kedves TWÁ!

Édesen tudsz ártatlan bociszemekkel körbepislogva naívan átsiklani a tények felett!
A fő probléma az, hogy egy jogos témafelvetést arcátlan általánosítással indítasz, amit még az ügyesen végére csapott "jó utat" szöveg sem tesz szebbé!
És savanyú tejszínhab a tortán, hogy utána még ügyesen, kiforgatva az "ellenzék" szavait, inkorrekt összegzéssel zárod a dolgot!
Csak így tovább! Menjél politikusnak! TWÁ for president!
Dr. Stein:
Miért számítana a quad törvényen kívülinek? Fel lehet rendszámozni, hivatalosan közlekedésre alkalmas jármű. Az már más kérdés, hogy városi közlekedésre teljesen alkalmatlan, maximum nagycsávózásra jó.
Allatok ket kereken.

Egyszer ultem a libegon alattam a jo meredek hegyoldal kirandulokkal. Egyszer csak turista megall es azt mondja a masiknak, varj amig az allat elmegy. Jott egy csapat DH-s kisgyerek.

Szeretik a Janoshegyet mert felviszi oket a fogaskereku es lehet lefele nyomulni.

De van meg sok peldam. A Janoshegyi uton van egy jo kis hajtukanyar. Rendszeresen torik ott ossze magukat az illegalisan behajtok. Ilyenkor orul a sziv. Multkor egy allat autos pont egy allat? rendorrel utkozott frontalisan ott. De nem ez a lenyeg. A lenyeg az, hogy az ott keresztulmeno turistauton is ment mar el elottem fel meterrel kb. hetvennel egy biciklis.

Nem csak a kipufogo hangja szamit. Az ember mar csak ilyen allat. Mert kell neki az adrenalin, a hecc a balhe.

Minek odafigyelni a masikra? Az olyan unalmas. Kulonben is a motorosokat is zavarja a dugo. En bringaval jarok, tobbnyire a jardan, mert mar ketszer utottek el es torzsvendeg voltam a baleseti sebeszeten. Na de a bringammal feltartom a motorost a jardan.

Pedig azert sokan erveltek azzal, hogy motor jo, gazdasagos, gyors. Na de egy biciklis nem igy gondolja tisztelt motorosok. A motor budos, es veszelyes.

A bicikli meg egeszsegtelen, mert olyan rossz a levego.

Na itt senki se tesz igazsagot.

Arpadot meg nem kell fikazni azert mert mert nem mindig egyetemes igazsagokat ir. Nagyon jo az, hogy valaki ilyen ertekrenneddel bir es tesz is valamit.

Elgondolkodtat.
Artur Dent!

Nem ismerek olyan motorost, aki gazdaságosság miatt vett gépet. Az a robogó kategória! Viszont motorozni tényleg jó (főleg városon kívül), és bp-enmotorral tényleg gyorsabb A-ból B-be jutni.
Szerintem egyetlen motoros sem kérdezett meg biciklist, hogy megvegye-e a motorját, és mi a véleménye róla. Te bringavásárlás elött hány gyalogos és autós véleményét kérted ki? :)

"Elgondolkodtat."
Valóban. Azon, hogy állatok nem csak az utakon vannak.
Ha már ennyi a hozzászólás, akkor én is idekaristolom a magamét...
Csak hogy kicsit bővítsem a horizontot a témában, én most épp Tajvanon üldögélek, ahol a városi közlekedés 70%-a robogó, 10 a busz, és csak a maradék a személyautó, hát nagyon más így a képlet. Mondjuk itt egy kicsit máshogy veszik a robogó kategóriát, nem csak 50cc van, de 125 (én is ilyennel járok), 150 sőt 250 is, valamint az utasszállítás teljesen normális dolog, reggel-este gyakran látni papa-mama-két gyerek-kompozíciót egy robogón pöfögni. Persze a szabályok is mások (nem mintha annyira betartanák őket, de azért néha), pl a legfontosabb a kétkerekű és a négykerekű viszonyáról: csattanás esetén mindegy ki volt a hibás, a négykerekű fizet (mondjuk a kétkerekűt meg elviszi a mentő, tehát annyira azért nem havaj). Ebből aztán az a rend alakult ki, hogy a kevésszámú autós kb. 30 km/h-val döcög a nyílt úton, mert megszokta, némely robogósok meg úgy mennek, mint az állat....alapvetően elég kaotikus tud lenni, mégis valahogy sokkal stresszmentesebben oldják meg, mint mi. Például még nem nagyon láttam ilyesmi miatt egymással üvöltöző embereket. Bp-en tutira nem ülnék robogóra, sőt biciklire sem, itt meg teljes nyugalommal használom a robogót.

Nem azt akarom mondani, hogy ez így milyen frankó, csak azt, hogy létezik olyan is, hogy kerékszámtól függetlenül normálisan lehet együtt közlekedni...
(Na, ezt sem gondoltam volna soha, hogy bölcsész és nő létemre motoros topikokba írogatok...:))))
Azért az nem normális együtt közlekedés, hogy az autós 30-cal kúszik, nyomi robogós meg száguldozik ezerrel, aztán ha gebasz van az autós fizet... érdekes mitnemondjak. A quadosok meg fogjanak össze és építsenek pályát maguknak, ahol kiélhetik quadozási kényszerüket (és ezt lehetőleg ne az erdő közepén tegyék). A motorosokkal semmi gond, amíg betartják a kreszt, de sajnos ebből van a kevesebb. De amikor a pirosnál elpilinkázik az autók között az első helyre, akkor igencsak felnyomja az ideget pár autóstársamban (és persze bennem is), a francnak nem lehet megvárni amíg sorra kerül.... áhhh mindegy.
--- RoFä 2006.11.21. 22:23:58
Pár nappal ezelőtt, Mechwart liget. 11-es busz próbál felfele fordulni a Bimbó útra (nem, nem ott lakom a dombon, kis hundutok, dolgozni járok...). A megálló előtt a szűk buszsávban elhagyott (sztereotip) S-Klasse Mercedes, vészindex, ahogy kell. Kiugrott újságért, cigiért, Zsuzsihoz a kozmetikába, ATM-hez mittomén. Forgalom totál bedugult, a busz nehézkesen kikerülte és nem a megállóban állt meg. ---
Én ilyenkor (ha épp autóval vagyok) úgy állok direkt eklé, vagy mögé, hogy egyszerűen ne tudjon elindulni.
Egyszer modnjuk majdnem pofára is estem, mert a köcsög X5-ös mindenkit leszorítva villogtatva száguldozott, de arra nem számítva, hogy a dugó őt is lefogja.
Jó kis (rég megszabadlt) Golfommal leszorít, neki a szalagkorlátnak, hogy "vazze', ilyent én is tudok", hát amilyen dudálást a buzija csapott...
És utánam jött... a geci. :-)))
Első júzer: A "Motorozz tiszta szívvel" mozgalom szónoka. Csak az a baj, hogy hamis önképet ápol. Továbbá nem tudja mit cselekeszik. Az ilyet az ember a térgyire ültesse és mesél neki...
A természet harmóniájáról, az erdők ökoszisztémáiról, valamint ember és a természet végtelen spirituális egységéről. Egy világról, ahol a motoros csendben virágot szagolgat a Szalajka völgyibe'...

Második júzer: a sikamlós ponty elhárító magatartása. Tisztában van vele, hogy egy tetü alak, de védekezésének alapja, hogy vannak még nálánál is nagyobb tetvek, akkor meg mér' őt baszogassák, akiknek a mániája a baszogatás? Azért van benne logika, lássuk be...
Az ilyen pontyot úgy szájon köll vágni, hogy az agya veleje a szemén löttyenjen ki. Akkor ráébredne, hogy nem válik be az elterelés...

A harmadik júzer: sima ügy. Helyben felkoncolandó. Ki köll rájuk vetni a fatwát, mint a jó muzlimoknál, és innentől bármelyik igazhitű kirándulónak joga van legyilkolásukra.
Esetleg vaddisznósörét a valagukba... Vagy karóbahúzás...
TWÁ: a fenti cikkben az egyes kategóriához azt írod, "akkor miért veszi magára, azt nem lehet tudni". Helyesebb lenne, hogy "...azt nem tudom" vagy "...nem értem". Mert odaraksz egy motort és rá egy célkeresztet, odaírod "a motoros ugyanis éjjel kettőkor recsegve vonul végig az utcákon, mert az ő ostoba állatagyát..." stb. tehát nem egyes motorosok hanem motoros. Ez sértő mindenkire aki motorral jár, és ezt lehet tudni.
Akinek nem inge, miért veszi magára?
Túráztunk a Pilisben, véletlenül pont a nemzeti parkhoz tartozó szigorúan védett területen, és két terepmotoros jött szembe a Kétúra vonalán ezerrel, ha nem ugrunk el, kivasalnak. Kiérve az erdőből és a hegyről, egy terepjáró, meg egy motorszállító utánfutó bukkant elő, bennük két igencsak unatkozó cicababával. Elkezdtem nekik hőbörögni, hogy talán a pasiiknak nem itt kéne motorozni, stb, erre persze lehülyéztek, és megfenyegettek, hogy laposra veretnek az embereikkel, ha nem húzunk el, ők ott motoroznak , ahol akarnak, sz*rnak a nemzeti parkra. El is húztunk ,de a rendszámukat beírtam a mobilba, de mint a nemzeti park illetékesétől megtudtam ez kevés a feljelentéshez, fotó kéne, de a motorosokról is. No meg "hatósági tettenérés" sem árt. Nem kéne valami Zöld szám, vagy ilyesmi, amit fel lehetne hívni, és gyorsan kijönne valami természetvédelmi őr? Bár tudtommal nincs túl sok belőlük, pedig a sok bírságból simán nyereséges "üzlet" lehetne.
Hozzátegyem még az én kétfilléremet is? Én annó, amikor először láttam-hallottam motorost az erdőben, teljesen ledöbbentem, hogy ekkora tahóság hogyan juthat élő ember eszébe. Azóta persze tudom, hogy tahó emberek léteznek, csak én voltam olyan szerencsés, hogy akkor először láttam ilyent. Engem, mint erdőjárót abszolúte nem érdekel, hogy hol tudnak vagy nem tudnak motorozni; az erdőben, természetvédelmi területen nem lehet, ergo nem szabad, ergo ne tegyék. Be kellene keríteni minden erdőt? Vagy a városokat inkább, amolyan állatkert-szerűen...?
Árpád megelőzött, ÖcsiM-nek én is tankokkal akartam példálózni!
A Quad-ot meg hagyjátok meg az erdésznek...
Én a kis 14 éves hülyéket szankcionálnám akik 10-15 (akár 20) fős csoportba vergődve repesztenek a nyomorék kis robogóikkal csutkagázon. Szerintem nem csak engem irritál, mikor üveghangon visít az a szar. 15x üveghangon.
Pascal!
Persze ki kellene írni mindenhova, hogy tisztelet a kivételnek. De minek, az default. Nem szeretnék Amerikában lenni, ahol politikailag korrekt módon kell megfogalmazni, hogy valaki egy surmó.
-Quadozni joga van minden férfinak...
-És nőnek. Mondta Loretta.
Erdész nem fog quaddal közlekedni, mert neki télen és szakadó esőben is kell. Továbbá a quadon nincs hely, ahol ömlesztve tárolhatná a két m3 papírját. : )
Tele van a hócipőm az összes rohadt újságíróval. Valami jelet kellene rájuk tenni hogy megismerhessük őket (mint motorost a motorjáról) és leszoríthassam, pofánverhessem őket amikor csak meglátok egyet és mindenki megtehesse aki már olvassott igazságferdítő önkényes vagy csak simán aljasan lázító cikket glosszát vagy mittudomén mit még. A faszfej újságírók amúgy is túl sok van, ingyenélő népség.
A normálisak meg úgyse veszik magukra
Korrekt?
Outsider, akkor meg mit olvasod, hogy mit írnak, ha kiirtanád őket? Brümmögj boldogan:)
kuanyin: nem egyezik a véleményünk a békés együttműködésről :P
az ha az autósnak kell lépésben haladnia és azt figyelni, hogy mikor rohan bele egy örült motoros tetszőleges irányból, az ugyanolyan szar, mint ez fordítva.
LukeL: Pécs sokkal de sokkal kisebb. Nem összehasonlítható a kettő... én elég sokat vezetek pesten, és pesten belül is helyfüggő hogy mi a szokás. Van ahol kiengednek, békésen megy a cipzár elv betartása is, jobb a közlekedés ha nem müxik a lámpa meg hasonlók, és van ahol nem lehet mást csak tolakodni, és ha nincs rendőr + lámpa akkor 5 perc alatt káosz lesz... ez az adott szakasz/kereszteződés sajátosságain múlik.
Passenger:
Ez is egy példa volt, hasonló TWÁ inkorrekt általánosításához, a végén a kiegészítő mondattal. Vagy ez már nem tetszik annyira az érzékeny lelkednek, mert nem motorost kell utálni? :)
Üdv!

Nem olvastam el minden kommentet, ezért előre is elnézést, ha ismételnék valakit.
Szóval ez a magatartás sajnos az élet minden területén előfordul. Én azonban sokkal érdekesebbnek tartanám a tények boncolgatása és siránkozás meg büntetések helyett az okok boncolgatását. Hogy honnan ered sok "nyomorék" mérhetetlen egója, hol végzik el az önzés magasiskoláját, és kik a tanárok...
Ott van például az én egyik kedvenc fajom, az ülés nélküli biciklis, aki a lépcsőkön, tereken ugrál, pattog, pörög, zörög, csattog. Bizonyára nagyon kellemes tevékenység, de nekem senki ne mondja, hogy nem önbizalomhiányos pirinyó egójuk növelése a cél, mert én még egyről sem hallottam, aki egyedül bezárkózik egy raktárba, és rekeszeken ügyeskedik magának, mert az milyen jó elfoglaltság. Pedig én is hobbibicajos vagyok, de rám az ún. haladómozgás jellemző, és magamnak csinálom, lesz.rom, milyen cuccban, vagy milyen bicajon, betartom a szabályokat, figyelek a gyalogosokra, kisgyerekekre, egyszóval a többiekre.
Persze mondhatnám, hogy megértem én, otthon lenni szar, a család csak egy ránkkényszerített elavult rendszer, a suliban kiemelkedni ciki, olvasni is, meg amúgy sem tudnak. És ott vannak a csajok! Ha már két értelmes magyar mondatot nem tudnak összerakni, és az érzelmi intelligenciájuk nulla, legalább legyen 6 számmal nagyobb a ruha, napszemüveg és sapka a sötét, meleg szobában is, meg falkában pattogás. Hova vezet ez..?
És még valami!
Kinek nem inge, kérem ne vegye magára, nem áll szándékomban általánosítani.

Gabreal, szar példa volt. Tényleg nem kell attól az írótól olvasni semmit, akinek nem tetszik a stílusa. Vagy ha vki mazochista, akkor legyen az... TWÁ nem volt inkorrekt és nem általánosított, felvetett egy problémát, amivel szerinte érdemes lenne foglalkozni és épp ezt tesszük. Nem utálom a motorosokat, nagyon sok motoros barátom van, ha olvastad volna a 600 kommentet ott ezt ki is fejtettem. A motorozás nagyon is jó dolog, szeretnék majd én is egyet, de nem akarok vele természetet rombolni, és emberek agyára menni sem.
A lelkem meg nem tartozik ide:)
Gabreal
Jár a pont a helyes megfejtésért:) Kíváncsi voltam kinek és mikor esik le.
Nameg gyakoroltam az általánosítást, hátha szükségem lesz még rá...:)
Már csak azt szeretném tudni, hogy a lelkes "általábangyűlölömamotorosokat" agyában csak a cikk hatására van vörös köd amitől nem lát tisztán vagy csak szimplán sötét van és megtestesíti a médián keresztül könnyen távirányítható átlagos magyar szavazógép eszményképét. Akinek meg volt rossz tapasztalatuk motorossal és maguktól rájöttek hogy az ember a sisak alatt a hülye és nem általában a motoros, na az meg úgysem veszi magára, és jöjjön el nekik a csöndes szimpatikus motorosokkal övezett kánaán.
Passenger, TWA, "a motoros ostoba állatagya" és a célkereszt nemcsak sért mindenkit aki motorral jár, hanem bátorítást és igazolást ad akinek "a motoros" a forgalomban levadászandó célpont. Lehet(ne) ezt tudni.
Aki magára veszi, az meg is érdemli.
Komolyan mondtam, semmi bajom a motorosokkal. Árpád is leírta a 600 komment alatt párszor, akkor most miről beszélünk? Igenis, akiről szó van, a szalajkavölgyet szétdúló barom igenis levadászandó, kiirtandó, minden törvényes eszközt fel kell ehhez használni.
"TWÁ nem volt inkorrekt és nem általánosított"

Lehet, hogy nem egy cikket olvastunk?

"felvetett egy problémát, amivel szerinte érdemes lenne foglalkozni és épp ezt tesszük."
R
osszul vetette fel a problémát, és pont ezért a jogos problémával szinte senki nem foglalkozik. Ha korrektül, minden általánosítás nélkül megírta volna, akkor csak abban a témában lennének hozzászólások, és akkor valószínűleg építő jellegűvé vált volna a végeredmény.
Így viszont félő, hogy valamelyik irigy paraszt, akit amúgy is zavarnak a motorosok, olajat önt az útra, vagy szögesdrótot feszít ki nyakmagasságban, mert ezt olvasta valami "hiteles újságírótól", tehát jogosan utálhatja az összes motorost. Majd ha esetleg halk, rendes biker jár arrafelé, akkor leszalad, és feltörli gyorsan az olajat, nehogy baja legyen.
...és képzeld, minden motoros havernak elküldtem az ominózust cikket, senki nem, érezte magán a célkeresztet, mert mindegyik épelméjű, normálisan közlekedő ember
Nézd, akit ez a cikk ilyen tettekre sarkall az magától is megmérgezi a szomszéd kutyáját, kiszórja a szöget az útra... Nem hiszek abban, hogy bármelyik honi újságírónak ekkora befolyása lehetne az emberekre.
De ha azt a cikket nem is értetted úgy ahogy én, legalább ezt olvasd el kérlek két lappal feljebb...:)
Passenger. Egyiket sem sértette, különösen, ha megnézték a rákövetkező hozzászólásokat is. Hát ezt nem hiszem. Különben te tudod. Motorosként is veletek lennék a nemzeti parkban motorozók és quadozókkal szemben, így nem számíthattok rám.
Persze lehet(ne). Azt is, hogy ez a stílus része, és a tank sem értendő szó szerint. Továbbra is azt látom benne, hogy egy provokatív komment, generálja a valódi "nem elkent" véleményeket, és megismerszik a kommentelő olykor.

"Ma nem elég megveregetni az emberek vállát, hogy odafigylejenek, ma oda kell csapni a nagykalapáccsal!)
(Hetedik c. film)

kb.így
Gabreal: olajat meg szögesdrótot nyilván csak olyan helyre lehet amúgyis tenni, ahol senkinek semmi keresnivalója, különben a legelső arrajárót szivatod meg, még csak nem is motorost.. szal ez nem tényleges veszély
a szögesdrótot is olyan helyen akarták kifeszíteni ahol csendes motorosnak sincs semmi keresnivalója, ettől persze még hülyeség, mert a szarvasoknak pl viszont van arra keresnivalója.
Az emberek meg nem ezen a cikken válnak ilyenné.
Passenger:
Nekem meg minden normálisan közlekedő motoros ismerősöm, aki olvasta, felháborodott. Igaz többségük már ki vannak hegyezve a honi média ferdítéses szenzációhajhászására.

De csak, hogy értsd: én sem a célkeresztet érzem magamon, csak unom már azt, hogy a motorosok amúgy is rossz megítélését folyamatosan ilyen ostoba, félreértésre okot adó általánosítgatásokkal rontják.

"Nem hiszek abban, hogy bármelyik honi újságírónak ekkora befolyása lehetne az emberekre. "

Pedig az utak olajjal való felöntése már évek óta tény. És volt pár cikk erről, ami után még sűrűbbé vált. Mondjuk főleg a Mátrában, ahol részben érthető is, hisz az ottlakók unják a hétvégi önkéntes versenyzőket. Csak a bibi ott van, hogy mi van akkor, ha egy ártatlan túrázó motoros esik el rajta?
A megosztottság remek dolog, úgyis minden témában ezt látjuk magunk körül, hát miért ne lenne itt is ilyen éles elkülönülés. Csak az a gond, hogy a dacon túl senki nem hajlandó nézni. Bevallom, nem olvastam el minden bejegyzést az előző hatszázegynéhányból, de a zömét igen. Nagyjából mindenki ugyanazt szajkózza. Alig van egy-két ténylegesen újat mondó hsz. Ez persze nem biztos, hogy baj, de nem ártana kicsit tovább nézni. Nem népszerű téma ugyan, de mégiscsak fontos, hogy mi végre van az erdő. Mi az, amit az ott randalírozó gépesített egyedek valójában tönkretehetnek. Mert milyen jól is esik kifarolni egy kanyarban, odanézz, hogy repülnek a rögök a kerék alól. Valaki írta, hogy a termőréteget lemossa az eső, a végén kopár lesz a hegytető. Összesűrítve tényleg ez a lényeg. Könnyű lepöccinteni a felelősséget, elvégre nem pont az én motorom miatt pusztul ki az erdő mondjuk 20 év múlva. Ráadásul ha a "hegyek" között járok, rengeteg fát látok, nem is hiszem, hogy egyszer nem lesznek. De szerintetek mégis honnét az oxigén? Ha nem lesz erdő, mit lélegzünk be? Már így is komoly egészségkárosodást okozhat, ha valaki szennyezett levegőjű helyen lakik. Ezeknek a területeknek a mérete egyre nő. El lehet bagatellizálni mindenkinek a saját szerepét, egyszerűbb is, nyilván. Mint amikor a buszra felszállás előtt valaki csak ledobja a csikket, elvégre úgyis van már a megállóban vagy száz belőle. Nem pont ettől lesz szemét az utcákon. És különben is szabad világban élünk, azt csinálunk, amit akarunk, ha valaki beszól, az korlátozza a jogainkat, pusztuljon. Csak éppen azzal, hogy te bőgeted a motorod, korlátozod az én jogomat a nyugodt élethez, mert a fülem fáj a géped hangjától. Kinek van igaza?
Aki nem tiszteli a természetet, állatokat, növényeket, az egyszerűen nem fejlett lelkű/intellektusú/spiritualitású ember.

Ennyi.
Pammy: Sajnos tévedsz. Olajöntögetés van rendszeresen. Közúton.
Pascal, tényleg nem kell magad ennyire felhúzni. A cikk provokatív, ezt én sem tagadom, de majd' 700 hozzászólás, meg a mostani beszélgetés is azt jelzi volt értelme így fogalmazni, mert beszélünk róla. A szűkszavú index-hír senkit nem érdekelt volna...
TWÁ általánosított, de ha leírja korrektül a helyzetet akkor teljesen elveszi az írása élét, egy lapos oknyomozó írás lesz belőle és nem él meg 600 kommentet, szerintem.
Gabreal, Pascal
legyen ez TWÁ felelőssége hogy milyen stílusban ír, mi csak azt kérhetjük hogy aki ennek az írásnak a hatására tesz valami gonoszat az hagyjon ott egy cetlit azzal a felirattal hogy : "A w.blog.hu ajánlásával!" vagy valami hasonlót.
Ha tetszik ha nem statisztikailag mászkálnak közöttünk embernek látszó csőre töltött fegyverek, és a ravasszal(tudom hogy a róka ravasz én is az elsütő billentyűre gondoltam) babrálni veszélyes.
Defter:

Ha kiugrik az autód elé egy tahó, és lekurvaanyáz, mert a múltkor elütötte a kutyáját egy száguldozó autós, és a képedbe üvöltené emiatt az összes autós utálni kell, kiírtani, megverni, összekarcolni az autóját, akkor te hogy éreznéd magad?
Na mire megírtam már majdnem idejét múlt lett a komment.
Passenger:
A táj védelme szempontjából volt értelme a hozzászólásoknak? Szerintem nem.
Gabreal: ad1 olaj véletlen is kerülhet az útra. Kvázi bizonyos fokig számolni kell vele. ad2 legnagyobb eséllyel azért a felelőtlen motoros esik el rajta. ad3 hülye megoldás, aki ilyet tesz az nem veled akar kicseszni, hanem az egész világgal, mert mint említettem, azért az olaj nem válogat.
Volt pár éve panasz rá az egyik faluban, hogy valami idióta helyi lakos mindent felszórt szögekkel, se motor, se bicikli, se autó nem tudott közlekedni.. ez egyéni elmebaj, mint a kutyák megmérgezése.
És bizonyos fokig UGYANABBAN az antiszociális viselkedésben gyökeredzik, mint a "leszarom a többieket, nekem ez a kedvenc játékom, legyen minél hangosabb, minél büdösebb, és minél veszélyesebb"
szal közérthetőbben... az olajat a motor nélküli "kétkerekű állat" önti eléd a motoros "kétkerekű állat" miatt.
Gabreal, az olajöntögető, a kocsieléugráló ugyanolyan baromállat, mint a szalajkavölgyi ghostriderek.
ELhiszem én, hogy van elég baja a motorosoknak - elég csak a súlyadóra gondolni -, de jogos volt a felháborodás, hogy egy fokozottan védett helyen 2006ban emberek így viselkedhetnek.
Pammy, egyről beszélünk, remélem megértik.
"ad1 olaj véletlen is kerülhet az útra. Kvázi bizonyos fokig számolni kell vele. "
Sajnos a Mátrában több szemtanú látta, hogy a helyi főhangadó tette ezt.

"ad2 legnagyobb eséllyel azért a felelőtlen motoros esik el rajta."
Ezt garantálni is tudod?

"hülye megoldás, aki ilyet tesz az nem veled akar kicseszni, hanem az egész világgal, mert mint említettem, azért az olaj nem válogat."
Ez nem vígasztal, ha én esem el rajta. És a családomat sem, ha meghalok miatta.

"az olajat a motor nélküli "kétkerekű állat" önti eléd a motoros "kétkerekű állat" miatt."
Ettől még ártatlanoknak is árt(hat) vele.
Ráadásul a mai, bezárkózó, internetfüggő, zavart lelkű egyének néha kiszámíthatatlan cselekedetekre képesek ilyen cikkek hatására. Jó példa OC verőbrigád szervezése is. Az nem vígasztal, hogy esetleg egy puhapöcs lapul a nick mögött, és a névtelenségét kihasználva két farokverés közben ezen izgul föl.
Gabreal, a hozzászólások 80%-a arról szólt, hogyan irtaná ki egymást autós és motoros, de erről az tehet, aki rögtön kiegyenesített kaszáért nyúl, ha motorhangot hall, avagy keresztbeáll elé egy ótó...:)
Viszont volt szó arról is, hogy lovasrendőrök dolgozhatnának ilyen helyeken, és igenis tessék elkobozni elárverezni a szaros kvadot, ha ott használják. Törvény kell.
Szóval a hozzászólásokat leginkább az iróikon kérhetnénk számon...
"de jogos volt a felháborodás, hogy egy fokozottan védett helyen 2006ban emberek így viselkedhetnek. "

Az alapfelvetés jogos volt, támogatom is. De lehet az asztalon bármilyen finom étel, ha a tetejére van szarva. Ez a baj a cikkel is.
Lehet, hogy én megeszem a szart is, de nem érzem, hogy ekkora probléma lenne a cikkel:)
"Törvény kell. "

Igen. IS! De hiába a legszigorúbb törvény, ha nincs, aki betartatja. Kobozzák el a motorokat, terepjárókat és quadokat, ha tiltott helyekre járnak! De nem csak papíron fenyegetőzve!
Motorosok felháborodását igazából nem értem. Amennyiben nem Ők az erdőben motorozó személyek, a post nem rájuk vonatkozik.

Azt meg ugye fogjuk már fel, hogy ez egy blog. És a blog mint olyan szubjektív dolog, az ember saját meglátását közvetíti. És ha valaki csak azért kezdi el gyilkolni a motorosokat az utakon mert TWA blogjában egy célkeresztet látott, akkor ugye az már eleve nem normális, ergo valószínű más is kiváltott volna belőle hasonló reakciót. Amit itt látok inkább mimózalelküség, kicsit a motorosok postjából azt látom kirajzolódni hogy 'nekünk egy horpadás, nekik egy élet', úgyhogy 'mi jobban figyeljünk oda', 'úgy közlekedjünk, hogy nehogy nekik kárt okozzunk' de természetesen 'ők felszerelhetnek hangos kipufogót' mert jogukban áll és szép hangj lesz tőle a motornak és gyakorlatilag 'azért vettünk mi quadot mert használni szeretnénk', de nekik 'nem jó a kis hely, mert ehhez bizony nagy terep kell'.

Ez a 'lámpánál azért megyünk előre és 170-el azért lövünk ki mert félünk az autóktól' dolog meg ... khmm ... inkább nem minősítem.

De sajna ez a 'mi kissebbség vagyunk, nekünk jogunk van ...-hez, de a többség utál minket és egyáltalán nem adja meg nekünk ezt a jogot' meg a 'miért én hagyjam abba a szabálytalanságot/bűnözést/stb -t először' és az 'úgy kezdődött hogy én visszaütöttem' mentalítás úgy tünik az emberiség vérében/génkészletében van.
"Igen. IS! De hiába a legszigorúbb törvény, ha nincs, aki betartatja. Kobozzák el a motorokat, terepjárókat és quadokat, ha tiltott helyekre járnak! De nem csak papíron fenyegetőzve!"

Erről beszélek én is.

"Lehet, hogy én megeszem a szart is, de nem érzem, hogy ekkora probléma lenne a cikkel:) "

Valószínűleg azért, mert nem vagy vétlen motoros.
Ez kicsit olyan, mint amikor utazol a metrón, és folyamatosan rálépnek a lábadra. Hiába mindig más, lehet, hogy a tizediket elküldöd az anyjába.
Buzi motoros papok, akik egyben fideszesek és zsidók is...
Gabreal: sajnost a probléma tényleg itt kezdődik. Hogy hiába hoznának törvényt, nem lenne aki ellenőrizné hogy tényleg betartják-e. És ha lenne is, akkor 50%-ban anyuci/apuci elintéznék hogy ne legyen belőle probléma.

Elég rendőr még a városban sincs, nemhogy az erdőt telepítsék tele velük:)
Gabreal: úgy látszik köztünk az írásbeli kommunikáció nem működik :)
De ha ennél hosszabban írom le, az már regény.
Nem azt mondtam, hogy véletlen került oda az olaj, azt mondtam, hogy számítani kellene rá bizonyos fokig, mert véletlen is ott lehet. Az életed szempontjából pedig irreleváns, hogy véletlenül került-e oda az olajfolt ami miatt meghalsz, vagy neked szánták.
Persze ez is egy betarthatatlan elv, tudom, hogy minden várható akadályra fel kell készülni.
ad2 - a valószínűségszámítás garanciát nem ad, csak megszívlelendő tanácsokat max, hogy hogyan csökkentsd a baleset esélyét. Persze, neki lehet menni a szallagkorlátnak 50-el is, de 180-nál nagyobb az esély..
ad3 senkit nem vigasztal, nem is azért írtam, hogy de ez szerintem frankó.. és ezt lényegesen világosabban fejeztem ki, mint a kifogásolt cikk, nemde? :)
OC miatt meg ne aggódj, olaszliszka miatt is szerveződtek, aztán valahogy elfogytak útközben.
De nyugi engem is aggaszt amikor motorosok/biciklisek/gyalogosok olyan baromságokat propagálnak, hogy az autók tükrét le kell törni, meg meg kell karcolni az oldalukat. Pláne, mert igen sűrün nem tudnak disztingválni a tényleg tahó autós, meg a városi kényszerhelyzetek közt
Fricci: Fakabátokat az erdőbe :D
Bár már böven túllihegett a téma de álmosság okán csak ma tudok reagálni pár dologra - nick nélkül és nem szó szerint.
1. "Quad nélkül is van élet" Hát persze! És hajnalig tartó bulizás nélkül is. Nyaralás nélkül is. Alkohol nélkül is, sőt: cigi nélkül is....Van akik csinálják is, amishok...azt hiszem így hívják őket, akik megrekedtek valahol a XVII. sz.-i szinvonalon. Ez a cél?
2. "Vettem egy használt harckocsit..." Melyik barkácsáruházban :-)? He? Érted már?
3. "Jogon kívüli a quad". Igen, azt hiszem 2002 óta nem lehet műszakiztatni, így közuti forgalomba nem vehet részt.
4. "Csináljak quad parkot". Kb. 20 éve jött be a gördeszkás őrület. Ma már vannak helyek ahol lehet őrültködni a deszkásoknak. 20 év múlva talán a quad-osoknak is lesz. Pár éve a görög nyaralásunkkor még motort vagy autót lehetet bérelni ha be akartuk a környéket járni.
5. Persze, szétk&rni a nemzeti parkjainkat gusztustalanság és büntetendő. Bírság - ha van - az nem visszatartó erejű. Ebben egyetértek.
És ezen is kellene változtatni. Szükség volna újra arra, hogy rendszámmot kaphassanak, sőt továbbmegyek: még az 50 ccm alatti motoros járművekre is bevezetném a kötelezős rendszámot. Így ha a pizzafuti lerúgja a visszapillantód akkor be lehet azonosítani, hogy ki volt. Továbbá be kéne csukni a hülye kiskapukat - pl. csak az nem röhögi ki az M1-esre szerelt automata kamerákat aki nem úszott meg még gyorshajtás miatt büntit, meg stb... szóval ha legközelebb talákozol a parlamenti képviselőddel akkor vesd fel neki problémát. Ha taknyol akkor rossz helyre tetted az x-et :-)

Meg talán rá kéne nyomtatni nagy betükkel az összes hazai forgalomba kerülő quadokra, hogy a "quad-ozás, súlyosan károsítja az Ön és környezet egészséget"
Abban ugye egyet érthetünk, hogy pl. a SouthPark vulgáris, provokatív, és Paris Hilton, Tom Cruise rajongok ezreit sérthet az imádatukban, vagy vallásukban.
De amit próbál átnyomni "pinázva", annak van veleje, és aki nem érti meg, annak a "pina" szó jön csak át.

Nem is értem, hogy védik meg magukat, a kiélesített kaszák ellen...
De van mezőőr, vadőr, erdész, akinek egyébként is ez a természetes élőhelye:)
TWÁ, jó cikk-rossz cikk: kérdés mi a cél. Ha az, hogy (a jobb Magyarországért) továbbélezd az ettől függetlenül is mélyen meglevő autós kontra motoros ellentétet, akkor nem rossz a cikk.
Árpád "a motorosok védőszentje" már megint demagóg módon tudta kiválogatni a másik fél érveit. Mindegy, ugye ez a blog műfaj lényege.

Akkor elkezdeném ÉN a másik fél érveinek felsorakoztatását, hátha nekem jobban sikerül. Persze ennek sem látom sok értelmét mert pár koncepciózus chatrobottal nem lehet érdemben vitatkozni, Árpád alapból utálja a motorosokat, mert nem ismeri őket, de nem is szeretné megismerni, mert akkor be kellene látnia hogy tévedett, mint ahogy azt már rengeteg autós belátta amikor mélyebben elkezdtünk beszélgetni erről a kérdésről.

A vita indító Indexes cikkel mint motorosnak semmi bajom nincs. Nagyjából tárgyilagos és létező problémára mutat rá. Ezzel nem is akarok vitatkozni. Aki tiltott helyen motorozik, autózik, szeretkezik azt meg KELL bűntetni! Árpád bloggja azonban kapásból egy általánosítással indít és hiába írja oda a végén kisbetűvel, hogy kivétel a rendes motorosokat, az egész cikkben általánosan a motorosok ellen uszít. Annyira, ha ezt momentán a zsidókról vagy cigányokról írna ilyen stílusban akkor már vinnék is megkövezni a Kossuth térre. De a motorosokról lehet így írni mert őket kollektív utálja mindenki, tehát nem fog senkit érdekelni, sőt mivel megerősítve érzik az emberek a saját tudatlanságból fakadó gyűlöletüket, hangosan tapsolnak hozzá. A motorosok meg úgyis kevesen vannak és a karosszéria sem védi őket, nem tudják megvédeni magukat.

Persze most jön az a válasz, hogy akinek nem inge az ne vegye magára. Jelentem nekem nem ingem! Mégis rám erőltetik azt az inget! Ugyanis az ilyen uszító cikkek miatt még ha az magán vélemény is, sokan feljogosítva érzik magukat önbíráskodásra. Egy egy ilyen cikk után több olyan önjelölt igazságosztóval találkozok aki szándékosan rám rántja a kormányt, leszorít, kijön elém, befékez előttem, a követési távolság be nem tartásával veszélyeztet, hozzám vágja a vizespalackot, rámnyitja az ajtót a parkoló autójából vagy éppen drótkötelet feszít ki egy erdészeti úton. Vagyis hiába vagyok én rendes, szabályosan közlekedő motoros, a csürhe engem is büntetni fog, mert hát Tóth W. Árpád is megmondta hogy csak állatok és senki nem szereti őket, neki meg mindig igaza van, hiszen az indexen is kint van a bloggja.

Persze az is jó érv a motorosok gyilkolására hogy nem tartjuk be a szabályokat. De valóban elegendő indok egy embert megnyomorítani vagy megölni azért mert szabálytalanul előre ment a sorok között, vagy szabálytalanul kicsit gyorsabban ment, esetleg az erdőbe bement a motorjával?

Nekem az a véleményem mint motoros, hogy a szabályoktól függetlenül, lehet kultúráltan motorozni. Tisztában vagyok vele, hogy az autós vs. motoros viszony nem felhőtlen, de nem az autósok kritizálásával akarok ezen változatni hanem magamba néztem, vajon miért utálnak? Itt hívnám fel a publikum figyelmét hogy a motorosok ismerik az autósok nézőpontját, mert a motorosok 90%-a autót is rendszeresen vezet, fordítva ez nem igaz. Tehát levontam a tanulságot és sok motorost rávettem hogy autós barát módon közlekedjen. Elveim közé tartozik a gyári csendes kipufogó, az hogy nem vágunk be autós elé, nem bőgetjük feleslegesen a motort, nem száguldunk el közvetlen autó mellet nagy sebességkülönbséggel, nem szorítunk le senkit és lehetőségekhez mérten udvariasabbak vagyunk az átlagosnál. Ezt a sort nyugodtan folytathatjátok a többi utált motoros tulajdonsággal.
Rengeteget dolgoztunk többen azon hogy javítsuk a motorosok közlekedési morálját, tehát a változást saját magunkon kezdtük nem mást szidunk hogy rossz a rendszer!
Meglepő de ez a módszer eredményesnek bizonyult! Az autósok 99%-a sokkal jobban viszonyul a kulturáltan közlekedő motoroshoz mint néhány éve. Most azt érzem a közutakon, hogy az autósok partnernek tekintenek és ha olyan a helyzet akár segítenek engem az előre jutásban és fordítva a motorosok is igyekeznek segíteni az autós közlekedését ha úgy jön ki a lépés. Meglepő de mi vagyunk többen. Mi vagyunk a csendes többség akik kulturáltan közlekedünk együttműködve az autósokkal, de ránk nem figyel fel senki és cikket sem írnak rólunk.
Sajnos hiába próbáljuk 1000 jó példával javítani a rólunk kialakult negatív beidegződést, egyetlen rossz példa tönkreteszi minden igyekezetünket, egy elfogult negatív cikk pedig ennél is nagyobb kárt okoz.
Aztán persze jönnek az önjelölt igazságosztók, ami nagyon sok motoros kedvét elveszi a kultúrált közlekedéstől. Elvégre minek erőltessék ha nem megy. Ha így is utálnak minket akkor nem mindegy mit csinálunk? Ettől persze még többen fognak minket utálni…..szakítsuk meg ezt a láncot! Mindenki csak saját magát vegye rá a kultúrált együttműködő közlekedésre, ne akarjon másokat megleckéztetni, mert akkor ugyan olyan gyökérré válik mint akit móresre akar tanítani!
Javítsatok ki ha tévedek, de mezőőrnek-vadőrnek-erdésznek nincs jogában igazoltatni/megbüntetni/megállásra felszólítani. Vagy de?

Eddig a kulturált közlekedésről beszéltem NEM a szabályosról. Nem fogom betartani és senkit nem akarok rávenni a 100%-os szabályosságra, mert az autósoknak készült és motorral közlekedve saját életemet kockáztatom! Lehet azt mondani hogy ez demagógia, de én rendszeres időközönként kipróbálom milyen az, ha minden szabályt betartok és mindig rá kell jönnöm, hogy roppant veszélyes dolog. Szeretném megjegyezni, hogy Ausztriában 2 hét nyaralásom alatt sehol nem kényszerültem a szabályok legkisebb mértékű megszegésére sem, sem mert ott lehet szabályosan közlekedni motorral biztonságosan. Ez a közlekedési morálnak és az ésszerűbb szabályoknak köszönhető.

Mik a jellemző motoros szabálytalanságok?

Gyorshajtás: Max 30%-al nagyobb sebességgel szoktam menni a megengedettnél. Ez még biztonságos motorral. Erre azért van szükség mert az autósok figyelmetlenek és az a legbiztonságosabb ha egyszerűen elhagyom őket. Lehet persze a forgalom ritmusát felvenni, de sokkal nagyobb figyelmet kíván és nagyobb kockázattal jár, mert az autók között a motoros gyakorlatilag láthatatlan.

Ez a leggyakoribb indok a hangos kipufogóra is, mert tényleg sokkal jobban észreveszik az autósok a hangos motort mint a csöndeset. Saját tapasztalatból is tudom. Ennek ellenére én csöndes kipufogót raktam fel, mert hosszútávon engem is zavar, inkább jobban odafigyelek és vállalom a megnövelt kockázatot, mint a halláskárosodást és fejfájást.
Sorok között előre gurulás: Ugyan az az oka, az autókat ott kell hagyni. Ezen felül a melegben rámrohadó bőrruha roppant kellemetlen. Motorral mindig mozgásban kell lenni ha nem akarsz hőgutát kapni. Álló kocsisor között kicsi sebesség különbséggel ez nem jár semmilyen veszéllyel. Ezért a rendőrök sem szólnak mert tudják hogy ez így jó. Annyira, hogy Angliában kísérleti jelleggel a KRESZ is megengedi a sorok között előre gurulást és eddig nagyon pozitív tapasztalataik vannak. Mindazon által, a motorosok többsége nem jognak legfeljebb egy lehetőségnek tartja az előre gurulást. Ha van rá lehetőség akkor megyünk, ha nincs akkor szépen kivárjuk türelmesen a sorunkat. Ez a szokásunk egyébként az autósoknak is jó, mert ha beállnánk a sorba mintha autóval lennénk, akkor mi is növelnénk a dugókat, így pedig gyakorlatilag nem vagy csak elenyésző mértékben csökkentjük az autósok előrehaladási lehetőségét. Ha valakit ez zavar, az kizárólag a „másik tehene is dögöljön meg ha az enyém elpusztult” mentalitásból fakad.

Nagy sebességgel bemenni a sorok közé szerintem is sima bunkóság. Nem azért mert veszélyes, hanem mert én magam is frászt kapok kocsiban ülve egy-egy ilyen motorostól. Ezért erről határozottan lebeszélek minden motoros ismerősömet.
Túl veszélyes manőverek: A motor fajlagos teljesítménye többszöröse az autókénak. Pl nekem van egy 26éves roncs Hondám, de a gyorsulási képessége 1 másodperccel jobb mint egy Ferrárinak. A kis mérete miatt pedig rendkívül mozgékony, felépítése miatt sokkal jobban fékezhető mint bármelyik ABS-es utcai autó. Magyarán a leg gagyibb modern motorkerékpár is egy sportautó képességeivel vetekszik. Egy autós sohasem fogja megérteni mire képes fizikailag egy motorkerékpár. Ezért hiszik sok, teljesen ártalmatlan és biztonságos manőverre, hogy veszélyes mutatvány volt.

A motorosok gazdag, tájjellegű vizes edények (k..csgök) akik csak janizásból motoroznak.: Ez alapvető tévedés. Van ilyen, de ők teszik ki a motorosok 1%-át és ők sem motoroznak sokat, csak a fagyizóig/diszkóig meg vissza. A legtöbb motoros szenvedélyből motorozik, mert a motorozás komoly örömérzettel jár. A szabadság öröme a mienk. Motorozás közben az ember nem gondol a napi problémákra, nyűgökre, mert tömény élvezet. Amit leírtam láthatjátok hogy ez függőség, azaz mindegy hogy menyi a keresete valakinek, ha megcsapta a benzingőz akkor motorozni fog. Nekem 3 motorom van, mindegyik 20év feletti és ebből kettő 25ezer forint alatti gép, de a harmadik sem ér 200nál többet. Városi közlekedésre a 125köbcentis öreg MZ-t használom, mert 3 litert fogyaszt szemben a kocsim (1,4-es öreg Astra) 9literes fogyasztásával. Sokan vannak még akik a motorok egyértelmű előnyei és alacsony ára miatt és hátrányai ellenére, közlekednek motorral és nem csupán hobbyból.

Környezet szennyezés: Na itt is vagyunk. Vajon ki a környezetszennyezőbb? Az aki egyedül ül a dugóban a kocsijában és injektorral és katalizátorral 9litert benzint éget el 100km-en, vagy az aki 3 liter benzint éget el egy jól beállított karburátorral?
Azon felül milyen jogon hasonlítunk össze egy Trabant korabeli MZ-t egy modern autóval?
Tehát nézzük a modernebb motorokat, amiben manapság szintén kötelező gyárilag a katalizátor és a legtöbb új motor már injektoros, tehát semmivel sem marad el technológiailag egy modern autótól viszont ha megszakad akkor sem tud 4liternél többet fogyasztani még a nagyobb méretű gépekkel sem? A kisebbekről ne is beszéljünk mert manapság egy 125ccm-es négyütemű motor 2 liter benzint iszik meg.

'vagy éppen drótkötelet feszít ki egy erdészeti úton'

ha nem vagy olyan, mit is keresel motorral egy erdészeti úton?
Magas fordulaton közlekedés: Egy autó 7000-es fordulatnál már jócskán pirosban van. Egy motor a kisebb méret miatt 10-16ezres fordulatig használható üzem szerűen. Ez egy csöndes kipufogó esetén valóban más hangot eredményez mint egy autónál, ebből a jellegzetes motorhang, de nem jelent nagyobb hangerőt mint egy új Suzukinál az 5000-es fordulat.

Amint látjátok mi motorosok is igyekszünk a békés együttlétre, lehetőségeinkhez és ésszerűséghez mérten, de az ilyen betyár féle agresszív állatokkal nem lehet mit kezdeni. Az ilyenek csak annak örülnének ha minden motoros kollektív, felakasztaná magát, de szerintem ez nem elvárható egyetlen kifogásolt társadalmi rétegtől sem.
Bár ők a hangosabbak, de szerencsére a Betyár félék vannak kisebbségben! Az autósok és a motorosok nagy része még, ha nem is feltűnő, de teljesen jól, békében megfér egymással az utakon. A legtöbb konfliktus, nem a rosszindulatúakkal van, hanem a figyelmetlen autósokkal, de szerencsére ők is egyre kevesebben vannak.

Remélem itt a sok tahó között vannak olyanok akik képesek meghallgatni és elgondolkodni a másik fél álláspontján is. Ezt a sok szöveget nekik, az értelmes embereknek írtam.
Ha valakit jobban érdekel, hogy gondolkodik egy motoros, akkor javaslom olvassa el a biztonságos motorvezetésről írt cikkemet. szocimotoros.hu/hu/vezetestechnika/84

Ezúton KÖSZÖNÖM minden autósnak aki segítette vagy segíteni fogja a közlekedésemet, akár udvarias gesztussal, vagy akár csak azzal, hogy figyelt rám! A negatív megítélés ellenére én kitartóan hiszek a békés egymás mellett élésben.

Szerintem meg mind faszok vagytok!
Akinek nem inge, ne vegye magára:)
Gabreal 2006.11.22. 10:52:29
Nem pontosan értem, miért nekem címezted a kérdésedet. Azt hiszem, megdöbbennék, nyilván, és nem érteném, de nem mondanám, hogy mostantól minden gyalogost utálni kell, mert mind tahó, csak azért, mert aki velem kiabált, az éppen gyalog volt. Én is sokat járok autóval, de (nem muszáj elhinni) csak ha indokolt. Szerintem igenis szükség van arra, hogy az ember valamilyen járművet használjon. Csak manapság már sokkal inkább az a lényeg, hogy én autóban ülök vagy motoron, és nem az, hogy eljutok-e oda, ahova menni szeretnék, illetve az általam választott módszer-e a megfelelő erre. Engem nem zavar a tömegközlekedés, de vannak ismerőseim, akik évek óta nem ültek buszon, inkább órákat töltenek a csúcsforgalomban, és azt mondják, az autó szabadságot ad nekik. Rajtuk kívül ezt senki nem hiszi szerintem.
Keri: megnéztem a cikket amit behivatkoztál, igen jó, sőt a az autósok szemének, fejének figyeléséről szóló rész kifejezetten tanulságos! Belinekltem az oldalt. De ha szeretnéd, hogy az itteni autósok (és akiket itt meg akarsz győzni) is tolerálják, a "legyünk velük elnézőek, mint apa a hülye gyerekével" szerű részt szerintem el lehetne hagyni.
Na igen, nem éppen neked írtam Fricci :-)

De a te kedvedért més példa. Egy sima földútról beszéljünk, vagy akár közútról ahova törvényesen bárki behajthat. Volt olyan eset, hogy a Simsonos helyi srác akadt el közúton egy drótkötélben éjszaka. Azért kellet meghallnia, mert hangos volt a kipufogója. Ha ezt az elvet követjük akkor lazán lelőhetném a szomszédot aki szombaton nyirja a füvet, vagy égeti a leveleit...stb.stb.

Biztos ezt szeretné mindenki? Szóljatok előre, mert mielött ez bekövetkezik én elmegyek egy történelmileg szerencsésebb országba. Sajnos ezt a mentalitást én nem tudom felvenni akármenyire ez a divat Magyarországon.
Keri: annyit írtál, hogy nehéz rá reagálni :D
de hidd el, semmi konfliktus nem lenne ha minden motoros úgy állna a témához, ahogy te. És akkor senki nem írna ilyen cikket se.
Sajnos az 1%ban nem értünk egyet, ennyire egyik csoportban se jó az arány. Ráadásul a motorosok közösségét sok hátrányos körülmény is terheli.
Motorosok közt több kockázatkedvelő figurát fogsz találni, ez törvényszerű.
Motorosok között fogod megtalálni azokat az autósokat akik képtelenek voltak uralkodni a türelmetlenségükön és ezért mostmár inkább motorral közlekednek a városban. A motor (kis gagyi tudom) olcsóbb, mint az autó, és pl robogó szinten fiatalabban is lehet vezetni, kvázi a motorosok közt több lesz a fiatal, felelőtlen, rutintalan, sofőr, mint az autósoknál. Nyilván közegfüggő, hogy mennyire rosszak vagy nem annyira rosszak az arányok, ezért lehetnek eltérő tapasztalataink erről.
Ha csak 30%kal mész gyorsabban, mint a megengedett, akkor hogy hagyod le az autókat? :D a sebességkorlátok betartása nálunk se divat :p
Ha jobb fékezési tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a járgányok, mint egy ABS-es autó, akkor miért mondják itt nekem, hogy én vészfékezhetek az ABS nélküli kisautómmal, ők meg nem? :o
Én szoktam látni a motorosokat, ha normálisan jönnek, persze aki 180al jön azt már csak amikor elhúz mellettem, de nem hiszem, hogy ez az én hibám volna :)
Te magad írod, hogy a normális viselkedést meghálálják az autósok, és hasonlóképp állnak hozzád, az ilyen cikkek csak a személyes rossz élményeket triggerelik, ha azok elmaradnak a cikk sem tud ártani.
Pascal! Köszönöm!
Örülök hogy nem tévedtem és érdemes volt ennyit püfölni a billentyűzetet.

A cikkem nyelvezeténél vedd figyelembe, hogy direkt motorosoknak készült, de ha azt mondod, hogy tényleg enyire sértő akkor már csak a te kedvedért is kiveszem a kifogásolt mondatot, most azonnal.
TWÁ! Itt vannak az épelméjű, eddig meg nem nyilatkozó motorosok!!!:)
Keri: honnan tudták a drótkötél kifeszítői, hogy egy hangos kipuffogós fog arra járni?
Ez a sztori vagy nem közúton történt, hanem magánterületen, vagy nem neki szánták, hanem minden közlekedőnek, vagy valakik a helyszínen konkrétan rá vadásztak, nem feltétlen a kipuffogója miatt...
Pammy: a motor tényleg jobban fékezhető mint az autó, ahogy jobban gyorsítható is. De nem minden motoros tudja hogyan kell ugyanannyi idő alatt / ugyanazon a távon lefékezni mint felgyorsítani (de azt már tudja, hogyan kell gyorsítani :).
A motorosok esetén általánosítani kb ugyanolyan, mit a cigányok esetén. Ezen mégis többen felháborodnak, vagy legalábbis jobban hallatják a hangjukat (oké, tudom, mi az oka ennek). Furcsa, hogy a legtöbb embernek csak akkor van kifogása az általánosítás ellen, ha ő is az elítélt csoportba tartozik.
Én is láttam már sok "rendesen" közlekedő motorost. Velük nincs is gond. Csak sajnos túl sokan vannak azok, akik nem ebbe a csoportba tartoznak, és akárhogy is, de ezek bizony fokozott kockázatot jelentenek az utakon. Nem csak maguknak, ugyebár. Ha csak 30-cal mész gyorsabban, az is veszélyes lehet, ráadásul szabálytalan. Azt meg ugye nem akarod mondani, hogy a sebességhatárokat úgy kellene megállapítani, hogy autóknak lakott területen 50 (bocs, most már szinte mindenhol külön táblával 40, esetleg 30), motoroknak 80? Ez azért elég abszurd lenne, főleg, ha azzal indokolnák meg, hogy azért, mert a motorosnak félnie kell az autóktól, ezért gyorsan le kell őket előznie.
Keri: Gratula a cikkhez, példás.

Középiskolában kéne körbejárni vele, és okosítani a fiatalt, kézen fogva egy autós vezetési szakértővel, a biztonságuk/unk érdekében. Biztos vagyok benne, hogy szinte minden jóérzésű iskolaigazgató benne lenne.
Sőt, jobbat mondok: KRESZ oktatást a sulikba!:) Ilyen gyakorlati tanácsokkal fűszerezve. Mert mindig lesz aki áthágja a szabályt, és erre nem nagyon lehet felkészülni, csak sejteni max., amiket írtál életet menthet.
Keri, le a kalappal, szerintem érdemes volt püfölni a billentyűzetet.:)

Sokan mondják hogy csak az egyébként is őrültek feszítenek ki drótot egy ilyen cikk hatására. Ez igaz de nem ez a probléma. A dolgok legtöbbször nem feketék vagy fehérek, hanem szürkék. Ha az általábangyűlölömamotorost itt kap egy kis motivációt és vérmérsékelttől függően csak egy kicsi vagy közepes módon lesz gonoszabb amikor közlekedik az miért jó? Merthát mindenkinek tudomásul kell vennie hogy neki igaza van.
>Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.21. 22:23:45
"képtelen természetrajz"?
mondjuk manapság már halovány volna ez a cím. <

"Pofátlan természetrajz" ?
Azt is oktatni kéne a gyerekeknek, hogy a torzult személyiségűek hogy állnak bosszút a közelkedésben vélt vagy valós sérelmeikért a kissebbeken és a gyengébbeken. Esetleg egy két ilyen önbirásgodót be is lehetne vinni az osztályba, hogy szemtől szembe tapasztalják a gyerekek hogy mire számíthatnak. Persze csak bilincsbe vagy ketrecbe ahogy egy állatnak az dukál.
outsider: lehet, hogy ezért utálni fogsz, de nekem az a véleményem, hogy a gonosz autósnak nem a nemzeti park fog eszébe jutni. Autózik békésen (bunkón) ... arra jön egy bunkó motoros (sztem ezek se törödnek a senkit se zavaró motorosokkal, szal minimum egy hangos kipuffogó, vagy valami merész tornamutatvány kell)... autósnak a haja égnek áll micsinál ez a barom.. és akkor eszébe jut az állandó panasz, hogy figyeljünk jobban a motorosokra.. és ekkor száll el az agya ...
Csak azt akarom mondani, hogy adott esetben a túlzott gyógypedagógia többet árt ezeknél, mint az összes nemzeti parkos cikk
Pammy: Az arányokról vitatkozhatunk, csak hasraütöttem a környezetemben tapasztaltak alapján.

A többi dologban sem vitatkozom, mert igazad van. Az hogy elgondolkodtál az én álláspontomon nekem elég.

Igazad van, ha minden motoros így gondolná...de nem gondolja így, ezért igyekszem őket is jó irányba terelni többed magammal. Szerencsére ahogy a bunkó autósból, úgy bunkó motorosból is nagyon kevés van. A legtöbb gond a tudatlanság, tapasztalatlanság, vigyelmetlenségből adódik, nem a rossz szándékból. A bunkókkal meg sajnos nem lehet mit kezdeni.
Persze lehet hogy arányaiban a motorosok közt több a bunkó az általad említett dolgok miatt. De minnél többen vagyunk akik kulturáltan igyekszünk közlekedni annál jobban észreveszik az autósok ezt a szándékunkat.

+30% sebességnél nagyobbra azért nincs szükszég, mert csak kevés autó megy ilyen gyorsan, őket meg akár el is lehet engedni. Meglepő lehet de az autósok nagyrésze is csak ésszerü sebességtöbblettel közlekedik ami általános tapasztalatom szerint kb +10%

A cikkel kapcsolatban. A kifogásolt jelenségek valós problémák, de először is motoros nagyobb része nem ilyen, másodszor, a negatív cikkek akár igazuk van akár demagógiára épülnek, károsan befolyásolják a korrekt autósok /motorosok közötti viszonyt.

Természetesen kritikára szükség van, mert ha nem lenne azt hihetnénk, hogy minden úgy jó ahogy van, de az a kritika legyen korrekt és megalapozott. Szerencsére erre is lehet példát találni.
Defter: a motor, amikor el akarja kerülni azt, hogy egy csomóban menjen az autókkal, elsősorban nem gyorshajt, hanem legyorsul. A pirosnál előrecsorogni, és a gép gyorsulását kihasználva szerezni 100-150 méter előnyt és majd ott motorozni kb. ugyanazzal a sebességgel, mint amennyivel autóval mennél. Sok autós azt látja, hogy a bunkó motoros elétolakszik és nem szabályos előrecsorogni. Azt gondolom, hogy az autós nincs igazán feltartva, és sem az autósoknak sem a motorosnak nem igazán jó, ha együtt mennek egy csomóban.
(most nem az elítélendő pirostól-pirosig 170-el száguldozásról és a közelről nagy sebességkülönbségges előzésről beszélek).
Dugóban is előre szoktam csorogni. Nem szabályos. Azt gondolom, hogy ha autóval lennék, vagy motorral autóként sávban közlekednék, egyel többen araszolnánk, ami senkinek sem lenne jó.
Pascal, amire reagáltam, az nem a legyorsulásról szólt, hanem erre: "Gyorshajtás: Max 30%-al nagyobb sebességgel szoktam menni a megengedettnél. Ez még biztonságos motorral. Erre azért van szükség mert az autósok figyelmetlenek és az a legbiztonságosabb ha egyszerűen elhagyom őket." Tény, h a % jelet elfelejtettem, ezért az 50-80 hasonlat valójában ugye csak 50-65 kellett volna, h legyen.
Az előrecsorgással nincs bajom, komolyan félre is szoktam kicsit húzódni, h elférjen, aki menni akar. De ugye nem gondolod komolyan, hogy városban soha nem fogsz egy csomóban közlekedni az autókkal, csak azért, mert sárgára kilősz az autók közül?
Gyakran látok olyat, aki hátsó keréken indul és első keréken érkezik a következő lámpához. Ez melyik csoportba tartozik? Komolyan érdekel.
most ugrott be, hogy winklernek és karottának is hangos kipufogója van, ráadásul winkler meg van örökítve valamelyik totalcar részben, hogy ezerrel megy a saját nivájával a pusztában. huhuu, bunyó lesz az index szerkesztőségében..:)
pammy,
a gyógypedagógia lehet hogy káros igazad van, ha azt kapnak az autósok egyébként is csak a fekáliát paskoljuk.De szerintem nem szájbarágos marhaságokra van szükség.
A tényeket kell közölni. Pl:
A motor és a motoros jóval sérülékenyebb mint a karosszériás járművek. És mindenki hallott már arról hogy a kissebbet nem szabad bántani. Vagy legalábbis is nem illik.
A motor egy nyomon közlekedik tehát a városi közlekedésben kevesebb helyet foglal. (Valaki mondta hogy úgyis csak kedvetelésből motorznak, ez csak részben igaz és ha mondjuk hervadt Ladával csináljáák ugyanezt akkor az miért jobb?)
Évente 20% nő az új motorok eladása. Tehát több motor lesz.
Ezek tények, a mi döntésünk hogy figyelmbe vesszük-e vagy sem.
Épelméjű motoros haverom gondolatai. Idézem:


"Aha értem, szabályosan közlekedni a büdös életbe nem fogok a motorommal

Ezek a 30-40-50-60éve lefektetett szabályok nem éppen a 2006ban gyártott motoromhoz igazodnak

-De… nem fogok 200decibeles kipufogót venni a motoromra, azzal a címszóval, hogy loud pipe save life, mert baromság

(tudom beszéltem neked kipufogókról és valamit vennék is , de pl egy homologizált akrapovics szinte alig mérhetően hangosabb a gyári dobnál, csak éppen nem olyan steril, semmitmondó hangja lenne tőle a motornak, hanem lenne benne egy kis élet)


-mikor még keveset közlekedtem pesten motorral, kurvára élveztem, hogy a kocsisorok között elvágtatok 80-90-nel, merthogy az milyen király. Nagyjából két dugóbanállás autóval a hungárián elég volt ahhoz, hogy belássam, olyankor eltépve a kocsik mellett sokan kívánnának engem a halálba és talán picit jogosan is

-azóta óvatosan 20-30cal megyek el a kocsik mellett, ha kell még lassabban, nagyjából 10 percet bukok egy amúgyis másfél órás úton, talán még élek 50évig, ezek a tízpercek beleférnek

-jártam erdőben annó az endúrómmal, és marhára élveztem a sárdagasztást, de persze nem tájvédelmi vagy urambocsá természetvédelmi területen, oda a mai napig nem megyek be se biciklivel se semmivel

-egyszer fényképeztem a csupasár motoromat kint az erdőben, mikor jött két vadász és megkért, hogy lassan majd távozzak, mert ők itt bizony vadászni fognak

Szerintem nekik több joguk van ahhoz a területhez, mint nekem, így annyit mondtam nekik, hogy tíz perc és már itt se vagyok, intettek elmentek, én meg szálkanélkül hazasaraztam magam


-szerintem (lehet jóhiszemű vagyok) az autósok nem általánosítanak, ha látok egy motort a tükörben óvatosan közeledve hozzám, tudom, hogy egy higgadfejű motorossal van dolgom, lehúzódom, mert nekem az nem fáj, elengedem, int, tökéletes idill



Egy őrült motorost meg úgyse veszek észre a tükörben, csak azt látom, ahogy hangsebességgel és a hozzátartozó gittrepesztő hanggal elhúz mellettem, általában a hülyebarom jelzőnél és egy kis hátonvégigfutóhidegrázáson kívül mást nem vált ki belőlem…"

Defter:
Ez bizony a motoros kö..ög kategória.

Más: Ugye milyen érdekes? Ha az ember nem anyázva adja elő a baját akkor menyivel könyebben meghallják? :-))

Javaslom az összes fórumozónak ezt megfontolni.
Bevallom az előző hozzászólások nagyrészéből kiindulva ebben nem bíztam, de a tolerancia meglepő csodákra képes néha :-)
Defter: a városi egykerék az öngyilkos kategóriába tartozik, amit jobb elkerülni (motorral méginkább mint autóval). De amit leírtam működik, főleg többsávos úton jó, komoly gyorshajtás nélkül. A rizikós rész tényleg az elinduláskor van, mert nagy sebességgel keresztbe jöhet még valaki aki "pont befért". Ezert nem a pirossárga, hanem a zöld a start, előtte pörög a bukósisak jobbra-balra, és takarásból nem érdemes próbálkozni. Érdemes megfigyelni, ez sokkal gyakrabban látod mint az egykerekezést. Sok átlagautósnak egyik olyan bunkóság mint a másik, pedig ég és föld.
Az UPt is fölbosszantották már valami hangos motorral, írt is erről valamit valahol. Azért a TWÁ UPvel kiegészülve már fölveszi a versenyt a Karotta meg a Winkler ellen. :)))
árpád, ezt írod: "Egy: illető júzer kikéri magának az általánosítást, ő sose terepezik, se nem kvadozik védett területen, a kipufogója pedig eleve alkalmatlan arra, hogy zajt csapjon vele. Hogy akkor miért veszi magára, azt nem lehet tudni."
pontosan lehet tudni, hogy miért veszi magára: "A motorost nehéz szeretni. Nem ad rá okot."

necsináljukmár! meglepődni azon, hogy az általánosítás bántja az általánosítás érintetjeit? hát igen. az a gyanús ami nem gyanús. miért kell a demagógia? ezen a vonalon haladva nemá beszóljon a nem lopós cigány, hogy ő nem olyan, a balos, hogy nem komcsi, a jobbos, hogy nem náci. szóval akkor kuss, mert kinyilatkoztatás volt, az értelmezés szabadsága az enyém, aki nem fogadja el, az meg sem értette, mert hülye, vagy olyan, vagy pártolja az olyanokat, vagy olyan lenne, ha tehetné, de nem teheti, de ez a célja.
better magyarland? frusztráció-agresszió, agresszió-agresszió.
ez itt szalicil árpád.
outsider, szóban lehet, de fizikálisan? ;)
Kicsit öszecsapta? nem figyelt oda?tévedett? Nemkívánt rész törlendő. :)
a száguldó boxriporter esete a fülsérült glosszaíróval....:)))
a zárojelet nem kitevő PHP-s mondjon le! követelem :D
csúnya hibaüzenetet kaptam az előbb és elveszett a hozzászólásom, vigasztalhatatlan vagyok :(
pedig frufrunak akartam mondani, hogy azon cikk eleje szerintem(lehet csak szerintem) arról szól miért alkalmas a motoros ellenségképnek, nem az objektív valóságot tükrözi
Keri!
Csak 30%-al mész gyorsabban, mint lehet. Tök jó. Tudod, ha én ezt autóval csinálnám, mit kapnék? És ha még Te is így teszel, aki pedig kultúrált motoros vagy, akkor mit várjunk el a kevésbé kultúráltaktól. Így lehet, hogy magadat nem veszélyezteted, bár szerintem igen (A tegnapi kommentözönben, valaki belinkelt egy képet egy kettészakadt motorosról. Valószínű ő is legalább 30%-kal túllépte a határt. Lehet, ha 50-nel megy, akkor nem szakad szét. Meg az is lehet hogy ő is úgy gondolta, a kocsisor előtt a helye, mert az jobb. Nem volt az.), de meggondolatlanul eléd lépő 8 éves gyerekeket, meg totál felelőtlen nyuggereket igen.
Aztán: kocsisor között előregurulok. Itt nem, az a baj, hogy hamarabb érsz a célodhoz, mint én, hanem az, hogy senki, de SENKI nem számít arra, hogy a saját sávjában, tőle 15 cm-re csalinkázik egy motoros. Ha sávot váltok, vagy egy kátyút akarok kikerülni, nem számítok arra, hogy ott nyomulsz mellettem. Neked megyek 5-tel, Te elesel, éppen egy Liaz alá, a haverjaid meg szörnyülködnek, hogy megint egy paraszt autós. Ezt kellene valahogy agyileg felfognia minden motorosnak. És valóban, lehet példálózni itt Angliával, meg Németországgal, meg Olaszországgal (valamelyik hülye még Tajvant is felhozta), de ez itt a magyar közlekedési kultúra, ezek itt magyar utak és ezek itt magyar be nem tartott törvények.
Walmer: két büntetőpontot amennyiben készül sztárfotó :) akárcsak Keri
mellesleg ha te autóval nem léped túl városban a sebességhatárt akkor tudom milyen autód van, mert már láttalak egyszer :D
meg is jegyeztem hogy vazze ilyet se láttam még :D
Én is láttalak! Te voltál az a szőke "picsa" aki mikor a múltkor 50-nel mentem a belső sávban, folyamatosan jártatta a száját mögöttem az anyósülésen ülő barátnőjének. Pontosan nem tudom mit mondhattál, de "béna fasz"-t sikerült leolvasnom:))))))
:)))) pedig reméltem hogy átmegy a "menjél már menjél már menjél már" is :D elvégre ez volt az üzenet lényege
Walmer átkozott ragaszkodik a saját előíteleteihez. Márpedig ő tud olyan példát mondani ami miatt a motorosokat igen is be lehet skatulyázni! És akkor is haragudni akar rájuk ha kissebbek és sebezhetőbbek. Neki is azt üzenem amivel mostánában szeretek példálozni. Az előítélet megölt egy embert Olaszliszkán. Kár lenne ezt figyelmen kívül hagyni.

pammy.....:D
Walmer persze átkozottul ragaszkodik, úgy mint outsider a félregépeléshez...:)
Walmer, én pölö a szokok néha a visszapillantóba tekinteni a dugóban és szokom látni a motorost, sőt néha még helyet is adok neki, amit mint azt már korábban leírtam MINDEN EGYES ALKALOMMAL MEGKÖSZÖNNEK. Hogy a dugóban előrejön azzal nekem semmi gondom.
A sávváltásnál meg illik visszapillantózni egyébként is...
Outsider, ez nem előítélet, hanem tapasztalat. Én még csak ilyen motorost láttam. Illetve nem! Egyszer láttam a 7-es buszból egy középkorú fószert, aki a robogójával nem csorgott előre a két kocsisor között, hanem szépen beállt a busz mögé. nem láttam rajta a halálos félelmet, hogyaszongya, "mingyá' belesnyomnak a busz seggébe". Szerinte(m) így is lehet motorozni. De persze lehet hogy nem volt igaza.
Walmer
nem fogom vitatni a tapasztalatodat, csak azt kérem hogy figyelj és hátha javul a véleményed. Itt sokan írtak arról hogy a környezetükben lévő motorosok normálisan közlekednek.
Csak azt mondd meg nekem hogy miért zavar hogy a motor előremegy a két sor között?(Persze csak akkor ha van hely és nem 1000-rel hanem nyugodtan és körültekintően)
nem vagyunk egyformák, engem a szépen besoroló motoros optikailag jobban zavar... jön a követési távolság problémám .D
persze, tudom, hogy ő a szabályos, nem akarom megfolytani meg minden, csak olyan fura érzés
Keri: latom nagyon vagod a motor mukodeset, remelem nem vagy mernok :( 3 liter egy sportmocival :) :) -Hi, en is szoktam am motorozni- . Meg irtam oda egy-ket okossagot, olvasd at figyelmesebben. Attol, hogy nem trabant, az olajat meg megeszi (ketutemu). Termeszetesen a katalizatoros, nem kifejezettem sport negyutemuek valoban kornyezetbaratabbak mint az auto nem vitatom, csak ilyen nem nagyon van. Esetleg kell valakinek elado 10Le-os Ninja motorom, alacsony fogyasztassal, katalizatorral, nyugdijasoknak idealis, olcson adom...
Walmer:
A jelzés nélküli sávváltásra, hirtelen kátyu kerülgetésre fel vagyunk készülve, mivel ha szabályosan saját sávunkban közlekedünk akkor is rendszeresen előfordul ilyen :))

Ez a tévhit tipikusan a motort nem ismerő autósok érvrendszeréhez szokott tartozni. Motoros körökben nem hallottam ilyen kezdetü balesetről, hogy "sorok között mentem..."

Másik. Nem tudom figyeltél e, de én határozottan nem szoktam mozgó autók között előre menni, így hacsak nincs a kocsidon 4 kerék kormányzás amivel oldalazni is tudsz, nem kell tartanom a kátyukerülgetéstől és sávváltástól. Egyébként pont ezért nem szoktam mozgó kocsik között elmenni és ezért beszélek le mindenkit.

30% : az 50-nél 65km/h a trafipax 68nál villan. Akár kocsival, akár motorral, ezért nem büntetnek, csak leelőznek mert lassan mész :-)
Leírtam. Azért, mert nem számítok arra, hogy a saját sávomban, mellettem csalinkázik egy motor. Nem számítok rá, mert tiltja a KRESZ, tehát nem is kell rá számítanom, mert elvileg ott se lehetne. És mivel nem számítok rá, nem veszem észre, meglököm és kész a baj. És minden ellenkező híresztelés dacára, ha egy autós elüt egy motorost, azt nem megnyugodva veszi tudomásul, hogy "eggyel kevesebb", hanem igenis megviseli az az ember fiát, meg a lányát is.
Walmer, látom te azért rendes csóka vagy.
Megnyugtatlak. Tisztában vagyok vele, hogy nem számítasz rám és ennek megfelelően foglak megközelíteni. Ezért nem kell aggódnod miattam. Az én tempom mellet általában elöbb lehúzódnak az autók mint odaérnék, ha meg nem húzódik le akkor kivárom a sorom. De asszem ezt is írtam.
Najóvan, ez így már kezd unalmassá válni, ki lehet húzni a nyelveket egymás seggéből:DDDDDDDDD
Keri!
Engem már büntettek meg, mert 60-nal mentem városban. És egész egyszerűen nem várhatjátok el az autósoktól, hogy felkészüljenek olyan mutatványaitokra, amit a KRESZ szerint nem tehettek meg. Ahhoz képest, hogy nagyon jólnevelt motoros vagy, eléggé leszarod a KRESZ-t. És Te még jólnevelt vagy, meg cikkeket írsz a témában, milyen a biztonságos vezetés, de 65-el nyugodtan mész lakott területen belül, mert "azért nem büntetnek meg". van nekem egy haverom, neki meg egy Kanadában élő nagybátyja. Minden nyáron eljön Magyarországra és hozza magával a bazi nagy Plymouth-ját is. Használja is. És a haverom kiröhögi, mert betartja a sebességhatárokat. Valószínű azért, mert Kanadában ha nem így tesz, agyonbüntetik. Persze lehet, hogy valamit ők csinálnak szarul.
Passenger!
Tök igazad van. Már én is unom, hogy itt egymás faszát szopjuk. Tudjátok mit? Baszódjatok meg a motorjaitokkal együtt!!!!!! Veszem is a Dragomovot, vagy mi a szart, hogy levadásszak mindenkit:))))))
Látom nagyon igyekszel fogást keresni, de minden válasz benne van az írásaimban. Ha csak kötekedni akarsz rossz emberrel kezdtél mert engem nem érdekel. Ha meg akarsz érteni engem, akkor olvasd el amit írtam és olvasd el a cikkemet. Ha ennek ellenére nem értesz valamit akkor kérdez és én válaszolok. :-)

szerintem viszont, és megkockáztatom hogy ez most sajét magam mosdatása, a sebességhatárok úgy vannak meghúzva, mintha hozzászámolnák, hogy X1,5
mondja mér meg valaki, hogy az integető bácsis vasuti kereszteződésben, ahol az 5el naponta kétszer átdöcögő kismozdonyt két integetős bácsi is kiséri mindig, miért kell 30-al megközelítenem? miért van kinn az útépités tábla a pesti úton és a 30as korlátozás idestova fél évvel az átadás után? és miért kell egy zebrás lámpás gyalogosátkelő elé 40es tábla :o
az az 50 is olyan lassú döcögés hogy ihaj...
Nem keresek fogást. Egy hszn, egy reagálás. Én így nyomom:)
Hiába, no, nem természetbarát mivoltom mondatja velem, de nagyon drukkolok Tóta W.-nek, nehogy a sértett környezetrombolók áthajsanak rajtan a nagy, koszos szögesgumikkal...
Még ilyet, a szar is büdös, a mindenki és minden más egyéb is hibás, csak mi nem, jobb híján (olvasás?) a természetvédelmi területet egy rakás emberi hulladékká motorozó visszamaradt izék.
Azért néha lemossátok a két- és /vagy négykerekű erdőmentesítő gépállataitokat a csörgedező forrásban is, ugyi?
Pusztuljon a tetves-retkes szalamanderje, miért kellett ott lennie (mehetne állatkertbe is), igaz, motorizált Isten barmai?
Még ilyet, hogy mire való az erdő...
Ki kell vágni. És akkor nincs többé probléma veletek, ördögfiókák.
Pammy, talán azért is, mert ahol a sínek az úttal találkoznak, ott olyan "minőségű" az aszfalt, hogy ha gyorsabban mész, leharapod a nyelved:) De félreértés ne essék. Felőlem minden motoros és autós kolléga annyival megy, amennyivel neki tetszik, feltéve, ha nem én, vagy valaki olyan döglik meg miattuk, aki fontos nekem. De aztán nincs sírás-rívás, ha esetleg egy gyorshajtó valami hülyeséget csinál és ti szopjátok meg:))
Ki kell vágni az összes erdőt, és lebetonozni fél méter vastagon a helyüket, oszt kész. Akkor majd lehet motorozni bárhol. Oszt kész.
Ezek szerint Walmer világában a motorosok az autókkal állnak szépen a sorban ő egy kicsit később ér a piroshoz és mindenki egyforma sebességgel megy. Ez nekem így túlságosan amerika...és itt a better Magyarland a cél vagy nem?:) Sajnos nekem sem mennek jól a sebességhatárok, hiába a forgalom általában gyorsabban halad:)
a forgalom mi vagyunk, outsider:)
Walmer: teljesen jól járható 60 környékén legalábbis.. de sztem 80al is próbáltam már, semmi extra... vannak gázos sinek persze a városban, de ez nem az
Már írtam, felőlem 120-al is átzúghatsz rajta.
Namármost, okés, betonyozzuk le az erdőt, mennyűnk át a vasúti átjárón kéccázhatvannal, és mindenki faszagyerek, de ez má akkor is UNCSIIIIIIIIIII! Namentem:)
Gyorsan kerítsünk Passangernek egy potenciális motoros vagy természetgyilkost. :)))) Télleg, akar itt még valaki motorost gyilkolni?
csak ha gyalogol és biciklizik is néha, és esetleg van kamionja
Azért jól megmozgatod a népeket Tóta W.
Netfüggőknek virtuális tornaóra!
Nekem spéci teccett a summázásod is.
Üdv: B.B.
Kedves TWA,
remek kategóriákat alkottál, kapsz is érte sok-sok hozzászólást:-)
Magam sem szeretem a csendes szép erdő közepén a zajos motort mert nem oda való. De azt is látni kel, hogy ezt nem lehet elintézni egy - aki ilyet csinál az menjen a .......... mert bunkó és .......(vége)
A terepmotorozás egy létező valós igény (egyébként roppant jó móka is, lehet köpködni) amire a "felelős" ungarisch közigazgatásnak még csak lövése sincs, nem hogy ötlete, hogyan lehetne megoldani. Ugyan Ausztriától Szlovákiáig mindenhol megoldott a dolog de itthon csak a köpködésig jutunk.
1. Ki lehet jelölni erre a célra megfelelő helyeket, sikerült már ez, lásd 4x4 találkozók és tájékozódási versenyek.
2. ezért lehetne pénzt kérni, infrastruktúrát építeni rá, keresni vele! Ez nem jó az erőgazdaságoknak, mert így dolgozni kéne azért a pénzért, amit most támogatás formájában kapnak meg.
3. Erdőhasználati törvény kéne, ami szabályozza az erdei járműhasználatot, ez + a vadászoknak nem jó. Mellesleg ott sem ártana rendet tenni, mert nagyobb betyárok ők mint a terepmotorosok. Esetleg megérne ez is egy misét.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az parkerőben kell motorozni, pláne nem hétvégén amikor sok turista megy oda kikapcsolódni. De azt is látni kell, hogy ez egy közig probléma aminek van megoldása, csak meg kén érte mozdulni ami valamiért nem megy:-(
T.W.Á.!
Ügyes vagy! Általánosítani kell. Igy lehet egy szar hírt eladni. Ha azt írtad volna, hogy két motoros a Nemzeti Park területén motorozik 10 enyje-benyje után behugyozott volna az egész, nemhogy második felvonást is megél. Csakúgy mellékesen szept 9-én lezajlott 1 motoros demonstráció a Hősök terén ca. 12.000 motorral és ca. 16.000 motorossal a lehető legkultúráltabban. Érdekes, de erről az eseményről nem olvastam százával a kommenteket. Persze ahol nem történik balhé és nem lehet köpködni akkor máris érdektelen. Tessék általánosítani. Gratulálok!!!
Vitéz,

12 EZER motor és 16 EZER motoros a Hősök terén?!

Tizenkétezer?! Tizenhatezer?!

Jól számoltad a nullákat?
Worluk kishaverunk bevallottan azért állt publicisztának (muhaha...) mert az égvilágon semmihez sem értett. Arra azért rájött, hogy a mért olvasottság a lényeg. Ahhoz pedig valami jó degenerált cikk meg még annál is degeneráltabb cím kell.
Cikkei a lelke tükre...
Csak egy kis kiigazítás fékezés témában, mert elég sok tévhit hangzott itt el:
Az tévedés, hogy a motorok sokkal jobb fékezésre képesek, mint az autók!
Csak összehasonlításképpen:
Egy 1.0-ás fapados Suzuki Swift (ami autóknál egyértelműen műszakilag is az alsó kategória) megegyezik egy Suzuki GSX-R 1000 (ami sportmotorból felső kategóriás) féktávjával! Mindkettő 100km/h-ról 0-ra fékezve 38métert tesz meg! Tehát ez sokszor okoz problémát azoknál a motorosoknál, akik csúcsgépekkel azt hiszik, hogy hamarabb megállnak, mint egy autós. Ráadásul motorral a vészfékezés egy veszélyes mutatvány, amit tanulni kell! (Erre vannak speciális tanfolyamok is!)Egyszerre kell egyenesben tartani a gépet, kontrollálni a blokkolást. Vészfékezés közben egy motorral nem lehet irányt változtatni, egy ABS-es autóval igen.
zamat

az a baj, hogy fingod sincs egy erdogazdasag felepiteserol, mukodeserol es koltsegveteserol. ha pedig van, akkor ne beszelj marhasagokat :)

amugy en is ugy tudom, hogy vannak kimondottan motoros palyak. hernad kozeleben is van egy. penzbe kerul? c'est la vie. kell a quad melle egy auto meg egy utanfuto es lehet menni. akar ausztriaba, akar szlovakiaba es nem itthon szetcseszni a turisztikai celu erdoket. szerintem.
Keri:
Hát motoros lehet, hogy vagy, de hogy műszaki nem, az biztos.
10-16 ezres fordulatszám egy motornál? Ne röhögtess... Valamivel tényleg gyorsabban pörögnek, mint az auók motorjai (már amelyik - mondjuk egy 1200-as négyhengeres Honda már nemigen), de nem ennyivel.
Azt meg, hogy a te motorod lehagy egy Ferrarit - hát lehet. Ha a Ferrarit egy 4 éves vezeti, akinek át kell gyalogolnia a kuplungtól a gázpedálig, aztán a váltókarig, aztán ugyanez vissza, minden sebességváltáskor. Vagy ha az a Ferrari a Shellnél beszerezhető matchbox-változat.
Én salakmotoroztam, kicsit (=sokkal) jobban gyorsul, mint az utcai motorok, de egy komolyabb versenyautó úgy hagyja ott, mint a picsa. Már csak az egy kg-ra jutó teljesítmény miatt is.
Ja igen, aki szerint a trafipax 68-nál villan, ne lepődjön meg, ha képet kap...
Ugyanis 63-nál már villan (50 +25%).
dr. Veér Farkas:

Úgy látszik, hogy kettőtök közül pont te nem vagy tisztában a motorok technikai adataival. Tudod, a salakmotorokon és az egyhengeren kívül is van élet. Nem is akármilyen! :)
Bizony, a mai motorok közül a legtöbb sor4 ssp, naked és túrasport maximális fordulatszáma 10.000 fpm fölött van, az ssp-ké 14-16ezer környékén. És pont te írsz hülyeséget az 1200-as Hondával! Az egyre nagyobb ccm-hez egyre kisebb maximális fordulatszám szükséges a maximális teljesítmény eléréséhez. Persze nem pont a ccm arányában. És miért pont Honda? Az csak egy márka bár (pont nekik nincs 1200-as blokkjuk). Mi van, ha az az 1200-as Honda történetesen V2-es? :)

Még valami: Ferrari nem csak a F1-ben létezik. Van utcai változata is.
Ha azt veszed, hogy a mai 600-as ssp gépek 3 másodperc alatt érik el a 100km/h-s sebességet, akkor szerinted melyik a gyorsabb? Ezt az általad favorizált salakmotor sem tudja. Szerintem régen olvastál motorokról. A mai teljesítményadatok már az utcai gépeknél is erősen megközelítették az 1kg/LE arányt.

Szóval mielött bárkit is műszaki analfabétizmussal vádolnál, nézz szét kicsit a neten, és nézd meg a P20-asnál újabb és erősebb gépek adatait is! :)
Igen, jól látod a számokat, ott voltam. 12.000&16.000. Nemcsak a Hősök terén, de a Hősök tere és az Ajtósi közötti részen a Dózsa György út is tele volt, annyira, hogy gyalog is alig lehetett menni. Ha nincs balhé, vagy nem fújják fel , akkor még egy ekkora rendezvénynek sincs hírértéke.
Dr Veér Farkas: Néhány adat! Saját kezemmel pörgettem 1x egy 250-es Banditot 18.000-ig. A Gsxr 1000 pedig 7,2 mp alatt éri a 200km/h-t. Súly/lóerő!!!! 166kg/183Le!!!!!
Ha megengeditek, talán nem számít floodolásnak, ha megismétlem itt: szerintem a motorokat be kéne tiltani, és szerintem ez az esemény a mi életünkben be is fog következni. A motorok rendkívüli környezeti terheléssel járó, társadalmilag káros, ön- és közveszélyes, drága játékszerei egy szűk kisebbségnek.

Amikor ezt beírtam az eredeti cikkbe kommentnek, rengeteg levélkét kaptam, hogy, hú, há, hő, há, hú, há, betiltani, há, he, hú, hát azt meg hogy, meg miért, meg nemlehet, há, hú.

Ezeknek mind azt üzenem, hogy ha valaki 10 éve azt mondta volna, hogy az ír kocsmákban ne lehessen cigizni, arra is azt mondták volna, hogy hú, há, hő, a tiltás nem old meg semmit, továbbá én nem fújom a füstöt a többi pofájába, stb.

Aztán egyszercsak betiltották mint a szart, mindenki megszokta egy hét alatt és most béke van a jó levegőjű kocsmákban és kész.
Ez nem floodolás, csak egyszerű ostobaság. Ilyen erővel a sport- és sárkányrepülést is be lehetne tiltani.

Milyen rendkívüli környezeti terhelése van egy szabályosan üzemeltetett motornak? Az, hogy kevesebbet fogyaszt, mint egy autó, vagy az, hogy dugóban sem másfél tonnányi terhet kell mozgatni, és nem növeli a sort, mint egy autó? 1 vagy két személy utaztatására sokkal hatékonyabb, mint egy autó ugyanennyi emberre, és ugye általában a városban az autókban sem
5 ember szokott ülni.

Társadalmilag káros? Mesélj!

Minden ön- és közveszélyes, amit agyatlanul használnak. Az autók, kamionok, kerékpárok, fegyverek, és még pár millió dolog.

"drága játékszerei egy szűk kisebbségnek."

Új széria motort lehet venni 400ezertől 7millió forintig. Autót 2 milliótól 200millióig. Most akkor mi a drága, és milyen szűk rétegről beszélsz? Miért akarod betiltani szerencsétlen ETZ-s futár 20 ezer Ft-ot érő gépét?

Szerintem te vagy irigy vagy, vagy csak egyszerűen túlzottan beszűkült látókörű!
Csak ezen nem tudok túllépni:

"drága játékszerei egy szűk kisebbségnek."
Akkor kezdjük el sorolni, amit még oda sorolhatnának az azt nem művelők:
Búvárkodás, ejtőernyőzés, vitorlázás, síelés, snowboardozás, jetsky, (profi)fotózás, offroadozás, gyorsulási versenyek, extrém hegymászás, rafting, stb., stb., ....
Akkor ezekre is haragszol? Tiltsuk be?
Gabreal, igen, a fentiek közül az offroadozás és a gyorsulási verseny olyanok, amiket vasszigorral tiltani és üldözni kellene.

Egyszerűen kicsi Európa és kicsi a Föld, hogy emberek az erdőben autókat bőgessenek vagy ugyanezt tegyék éjjel, elhagyatott országutakon játékból.
Értem. És mi alapján mondod meg, hogy a felsoroltakból ez a kettő a rossz? Mi van, ha másnak a többi nem tetszik?

"Egyszerűen kicsi Európa és kicsi a Föld, hogy emberek az erdőben autókat bőgessenek vagy ugyanezt tegyék éjjel, elhagyatott országutakon játékból."
Valóban ezek fölösleges, mondhatjuk káros dolgok.
DE. sokkal több helyet vesz el az élettérből az a napi több millió tonna szemét, amit a termékek "díszes" csomagolása okoz, és hasonló mennyiségű vegyszer ömlik a csatornákba, mert már lassan az ételeinket is hypózzuk a reklámok hatására. Tehát ha elkezdenénk betiltani a Föld számára káros dolgokat, akkor az emberekkel kéne kezdeni!

Miért fáj neked, hogy vannak, akinek az életük a motorozás? Miért korlátoznád őket abban, hogy normálisan motorozhassanak? Azért, mert van pár barom, aki közveszélyesen motorozik? Autósok között sokkal több van? Tiltsuk be azokat is?
Nem demagógia ez?
Hmmm, ezzel a jo nikkel a buzitopichoz kellett volna hozzaszolnom, de az mar kimult.:) Szoval, hat az a nagy bajom, hogy Arpadunkkal eleg gyakran egyetertek, de a motorozas hmm. a quad/erdei terepezeshez hozzaszolni nem tudok, sose hozott lazba, de a "ketszazdecibeles varosi janizas" hat az hmmm ize. az kozel all. Azer nehany dolog:
A (motoron) levo sportkipuff nemcsak azert van, mert meno meg hangos meg jaszkali, hanem az autosok - sajnos igen gyakran NEM VESZIK ESZRE A MOTORT!!!. persze, lehet a varosban hatosban poroszkalni, de neha jo vegigsurrani kilonyolcvannal a hungarian pld. Tudom nem szep dolog, meg kresz meg minden.. A motor "hangja" azonban nem csak es kizarolag a jaszkalizas eseten ved, hanem mezei autopalyan is pld, es ne feledjuk, ha autoval nekimesz a motorosnak, a te (ti) szemszogetekbol volt egy rossz napotok es a fenyezo jol jart, de a motoros ott nyekken meg - jo esetben. Huztak mar ram a kormanyt nem egyszer, neha szimpla kocsogsegbol, neha valoban azert, mert nem vettek eszre. Szoval a hang valamennyire ved, hidd(gyjetek) el. A masik: egy motor nem auto, vagyis mielott elindulok be kell melegitsem (legalabb alapjaraton 2-3 perc) aminek szinten idegesito hangja van, de ha nem tartod be baszhatod azt a 3 mill-t amit mondjuk egy R1-be fektettel. Idegesito, tudom. De meg hany idegesito dolog van.
Uff.
Leginkább az, hogy te száznyolcvannal száguldozol Budapesten. Ha te belehalsz, az rendben van, vállaltad. De akit elütsz vagy akivel karambolozol, az úgy gondolta, hogy hazamegy még aznap a családjához. Hacsak a motociklis úrfi fene szórakozhatnékjában úgy nem gondolja, hogy neki most jól esik kilonyolcvannal végigsurranni.
A TéWedések elkerülése végett: Ezt kinek írtad?
TWÁ:

Tudom, hogy nem a vonalzó volt a jeled az oviban, de azért ennyire nem kéne ferdíteni!

Nem sok motoros száguldozik 180-al a városban. Viszont jópár autó is szokott hasonló sebességgel. Szerinted ha ezek közül ütközik valamelyik, akkor az autó vagy a motor tesz nagyobb kárt a céltárgyban? Egy motoros által elcsapott autósnak lényegesen nagyobb esélya van az életbenmaradásra, mintha autóval ütközött volna. És ez még akkor is igaz, ha a motor az autónál kétszer nagyobb sebességgel megy!

Ez az önkéntesség nem csak a motorosokra igaz! Ki kötelezi az autóvezetőt, hogy a volánhoz üljön? Miért gondolod, hogy csak egy motoros gondolhatja úgy, hogy száguldozik? Miért vetíted folyamatosan a motorosokra ezt a tévhitet, hogy a motor=száguldás?

Áruld el: Irigység vagy komplexus rezgeti a billentyűdet ezen szánalmas kirohanásokra?
Véletlenül sincs semmi értelme a városban 2-3 literes fogyasztással mászkálni és nem rohadni a dugóban.
(ezt egy négyütemü 125ccm-es városi motor tudja produkálni)

Vannak hülyek motoron? Vannak! Tiltsuk be az összes motort. De ennyi erővel sok sok dolgot be lehet tiltani. Vannak akik a bringát, görkorcsolyát, gyalogosokat, autókat, dohányosokat, kutyaszart, csöveseket, stb...
Korrekt ez a tiltsuk_be_a_nekem_nem_tetsző_dolgokat hozzáállás! :D
TWÁ, nyilván a kényelmesebb pozíció az egykerekező és száguldozó hangos motorosok témáján lovagolni (vannak de nem ők a többség, ezt látni kell); neked most nehezebb lenne néhány korábbi, a cikkedben található általánosítást kifogásoló kommententre reagálni :)
Olyan mindig lesz akármelyik fórumon, aki be akarja tiltani az összes motort, az összes autót, stb...
T.W.Á.!

Szerinted minden motoros 180 km/h-val közlekedik Pesten? Persze a friss meleg pizzára mosolyogsz, pedig azt is motoros hozza!
emberek, elfogulatlanul plz... a reparon írta a 180at.. erre mindenki nekiugrik annak aki ezen kiakad, én is kiakadtam, lehet nekem ugrani.
Kedves reparon: az hogy 180nál nem vesznek észre időben arra nem a kipuffogó hangosítása a megoldás, hanem a racionális közlekedés. 180nal érkező autót se veszem észre időbe a hungárián.
a másik baromság (boccs) ha te valakinek 180-nal nekimész akár a hungárián akár az autópályán, az valószínű nem a fényezőhőz megy, hanem jóeséllyel belehal .. még 120-nál is esélyes.
A kocsi erősebb, mint a motor de azért nem tank ha egy kétszáz kilós (de legyen csak a fele) acél tárgy egy 80 kilós sofőrrel a nyeregben belecsapódik 120-180as tempónál azt nem fogja megköszönni.
Pammy:
Valóban barom, aki ennyivel megy a városban, de egy 180-nal az autódba csapódó motor lényegesen kisebb kárt tesz, mintha 100-120-al egy autó szállna beléd. A városban száguldozók pedig autóval és motorral is jóval 100km/h fölött mennek. Tehát emiatt is fölöslege a motorosok felé hárítani, hiszen aki száguldozik, az nem motoros vagy autós, hanem felelőtlen faszkalap.
Gabreal: itt most konkrét ügyről volt szó. Én elhiszem, hogy a ki fog összetörni vitában te egyértelműen hátrányos helyzetűnek tekinted magad, de hidd el, ilyen tempónál mindenki összetörik, Ha nincs olyan mázlija az autósnak, hogy olyan helyen érje az autót az ütés, ahol nem ül senki akkor biztos halál, ad absurdum előfordulhat, hogy a motoros megússza, mert elrepül és valahogy olyan szerencsésen érkezik, az autós meg meghal. Ráadásul senki nem mondta, hogy a motoros nem egy gyalogost vagy egy másik motort fog eltrafálni. A városban 180al lavírozó BMW-s köcsögöt se itélem meg semmivel se kedvezőbben.
OK. Beszéljünk a konkrét 180-as motorozásról. Ha nem oldalról kap el, akkor nagyon nagy esélyed van túlélni, Sőt! Városban pedig 180-al főleg főútvonalakon lehet száguldozni, ahol azért a legtöbb esetben hátulról vagy szemből száll beléd. Volt "szerencsém" látni jópár motor-autó frontális ütközést, amiben az autósoknak az ijedtségen kívül nem sok bajuk lett. Az autókon nem véletlenül van energiaelnyelő zóna. Az arra van tervezve, hogy egy autót is kellő mértékben lefékezzen. A motor lényegesen kisebb energiával csapódik be.

"Ráadásul senki nem mondta, hogy a motoros nem egy gyalogost vagy egy másik motort fog eltrafálni"
Pammy :"ha te valakinek 180-nal nekimész akár a hungárián akár az autópályán, az valószínű nem a fényezőhőz megy, hanem jóeséllyel belehal"

Gondolom nem sok gyalogos jár az autópályán, esetleg fényezőnél! :)))))))
de a hungárián igen. Szemből ütközésnél a motor jóeséllyel bezuhan a szélvédőn és lezúzza az elölülők koponyáját. Nem szép látvány. de szinte minden iránynál védtelenek az ablakok amin berepülhetnek a motornak nagy, rugalmatlan, és még mindig tekintélyes sebességgel rendelkező darabjai, és az oldalvédelem se tökéletes minden autóban. Arról nem beszélve, hogy nézd meg mondjuk egy seicento töréstesztjét... mitől véd az?
és akkor még nem tettem hozzá, hogy az autó hol áll meg az ütközés után :)
OK. Kezudjük el a fizika órát:

Az autó 800-2000 kg, a motor 100-300. A mozgási energia tehát az autó esetében több, mint 40szeres is lehet! Tehát egy frontális ütközésnél az autó olyan plusz energiamennyiséggel rendelkezik, hogy a lassulása lényegesen hosszabb utat vesz igénybe, mint a motoré, tehát az utközés pontjától az autó leginkább előre, a mozgásvektor irányában halad tovább. Tehát a bentülők még akkora lassulást sem kénytelenek elviselni, hogy a belső szerveiket károsodás érje.

"Szemből ütközésnél a motor jóeséllyel bezuhan a szélvédőn és lezúzza az elölülők koponyáját."

Én nem tudom, hogy ezt honnan vetted, de lehet, hogy lelkes Cobra11 néző vagy. Frontális ütközésnél a motornak esélye sincs bezuhanni a szélvédőn. Ott az autó energiaelnyelése miatt olyan erőhatások lépnek fel, amik belefúrják a motortérbe. Az autó orra nem ék alakú, nem dobbantóként viselkedik az ütközésnél! Szerintem hagyd meg a filmeknek ezeket a buta kliséket, ott még akár látványos is lehet. :)

"és akkor még nem tettem hozzá, hogy az autó hol áll meg az ütközés után"

A motoron vagy a motoroson. Számít az autós szempontjából?
Viszon a lényeg: közúton nem kell 180-al száguldozni! SENKINEK!
Gabreal: nem a cobra11-et nem nézem, csak valódi balesetek képeit :)
úgy látszik a motornak nem szóltak :)
Egy ütközés tipikusan nem olyan laboratóriumi determinisztikus esemény, mint amilyennek leírod, már csak ezért is hibás az álláspontod. Feltehetően lesz vészfékezés lesz kormányrángatás, uralom elvesztés, az az autó kb bárhol kiköthet, ütközéstől függően fejjel lefele vagy kamion alatt is akár. bármilyen hihetetlen, gyalogos is ölt már vétlen autóst, nem hogy motoros
Adnál pár linket, mert kiváncsi lennék frontálisnál utastérbe pattant gépekre!
Egy 180 km/h-val közlekedő motor 50 méter tesz meg másodpercenként, és akkor a te sebességedet még nem számoltuk bele. Ha van vészfékezésre és kormányrángatásra idő, akkor mire ütköztök, már közel nem 180-as az ütközés. Ráadásul kevés szemből ütközésnél van időd, hogy elötte közvetlenül fejreállj az autóval, vagy még pluszben bemenj egy kamion alá. A frontális ütközésnek pont az a lényege, hogy olyan hirtelen jön létre, hogy nincs idő az iránymódosításra, vagy a hatásos fékezésre!
Tehát ha már elkezdted, a szemből ütközésnél utastérbe pattanó motort, akkor ne terelj másfelé, mert az a vitában számít kormányrángatásnak! :)
nem terelek, csak én az összesféle ütközésről beszélek, nem a frontálisról :) nem tudtam, hogy ez a kizárólagos témánk ;)
ha megtalálom a képet belinkelem.. elég rég volt már, nem tudom merre láttam. És dolgoznom is kell googleözésen kivűl :D
www.driveandstayalive.com/articles%20and%20topics/crash%20causation/speed_swedish-motorcycle-crash_2005.htm

ez emlékeim szerint nem ugyanaz, és a leírásból, meg a képekből, nem egyértelmű pontosan hol találta el az autót, ráadásul a 180nál is többel ment, de azér megmutatom, hogy nekik se szóltak, hogy az autó nem törik össze és nem pördül meg motorral való ütközéstől :)
ne vedd személyeskedésnek .)
Gabriel, pammy, szerintem nincs igazi ellentét köztetek, 180al menni a Hungárián nem szép dolog. Gondolom egyértelmű, ha ilyen van a motoros hibája. Azon vitázni, hogy a motoros magát vagy a többi résztvevőt veszélyezteti inkább....
Reparon: én lebeszélnélek. Ha már csinálod ne írd ide, hogy 180al mész a Hungárián és hogyan melegíted a sportmotorodat. De inkább ne is csináld. Még akkor sem, ha "hány idegesítő dolog van" ezen kívül. Látni kell, hogy ez többeket irritál. Én meg nem akarom, hogy ebből általánosítva majd valaki rám húzza a kormányt.
Vártam, hogy ezt linkeld be, hiszen ez a baleset több, mint egyértelmű választ ad a kérdésre.
A motor 250 km/h sebességgel, fékezés nélkül, OLDALRÓL csapódott be az autóba. Tehát lényegesen nagyobb energiájú becsapódás egy energiaelnyelő zóna nélküli részre. vagyis, ha egy frontális ütközés során egy kisebb energiával ütköző bemenne az utastérig, akkor ennek a motornak át kellett volna keresztben mennie az autón, és a másik oldalon kijönnie. Nem ez történt.

De szerintem ez meddő vita. A lényeg, hogy a barmok ellen nem véd, akár autóval, akár motorral jönnek.
frontális ütközésnél a motoros megy 180al, az autó megy mondjuk 70-el az összesen 250 :)
de tényleg meddő vita, és iszonyú sok múlik a kocsi tipusán a motor tipusán és a baleset pontos körülményein, mer mondjuk egy már repülő motor fenn tartja magának a jogot, hogy ne az energiaelnyelő zónába csapódjon. mint ahogy auto vs teherautó csattban is előfordul ha ritkán is, hogy a teherautós jár rosszabbul. A motorosok többsége ezt tudja is, inkább gyalogos, meg biciklis jelenség, az ugyanmár én úgyse tudok kárt tenni senkiben, csak forditva
Eddig csak olvasgattam és többször is nekikezdtem írni, de nem küldtem el egyszer sem, viszont Reparon postjára muszály reagálnom.
Egyformán ugyan olyan seggfej antiszociális állat az, aki nem tudja hogyan kell viselkedni egy nemzeti parkban, 180-nal száguldozik a belvárosban (mindegy hogy űrhajóval vagy görkorcsolyán), pofátlanul előrefurakszik a dugóban, stb, stb.
Miattad húzzák majd rám a kormányt ha közlekedni próbálok, pedig ha éppen kocsival megyek, akkor talán téged engedlek el egy lehúzódással. Lehet normálisan csinálni a dolgokat és ebbe annak is bele kell férnie, hogy nem 8ezres fordulaton melegíted a vasat, meg talán az injektoros, automata szívatós újabb vasaknál már el is indulhatsz vele. JA, hogy akkor nem lehet húzni még neki, hanem szépen finoman közlekedve kell megvárni, hogy bemelegedjen...

Általában egy szürek Astra, időnként egy Suzuki Bandit alattam a vas
JJ: asszem egyről beszélünk - de nekem nem "egyformán seggfej" - te sosem mész előre a banditával? Az egyik, amiről itt már páran írtak, az, hogy egyrészt ítéljük el az önmagát/másokat veszélyeztető viselkedést, másrészt nézzük el ami nem szigorúan szabályos de mindenkinek jó, senkinek sem árt. Végülis te sem azt akarod, hogy minden autós mindig 100%ig betartsa a KRESZT, hanem, hogy figyeljen, tolerálja a motorost. Keri ezt nálam jobban leírta párral feljebb, ahhoz, meg a linkelt cikkhez keveset lehet hozzátenni.
Én értem a különbséget:
JJ azt írta, hogy furakszik. Ez azt jelenti, hogy minden eszközzel kiharcolja magának, hogy előre engedjék. Pl. üvölteti a gépet. Szerintem a városi motorosok 99% előremegy, csak a normálisabbak ha nem férnek el, akkor megállnak, és kivárják a sorukat. Ha pedig elengedik őket, akkor megköszönik, és nem érzik úgy, hogy ez alapból jár nekik. És fontos az ilyen előremeneteleknél a sebességkülönbség. Nem szerencsés álló sorok között 80-nal előremenni. Viszont eddig bárhol csorogtam előre szép lassan a dugóban, szinte mindig előreengedtek az autósok.
Miután a motorok között jóval nagyobb %-ban fordul elő léghűtéses, mint az autók között, tiszta sor, hogy a motoros előre fog csorogni. Teszem ezt én is, mert nem akorom megsütni a blokkot. Tapasztalat, hogy szinte az összes autós lehúzódik, hogy elegendedjen, amit 1 intéssel honorálok is mindig. Max 1 finom gázfröccs és nyílik a sor. A közlekedésben messze nem érzek olyan mértékű ellenszenvet, mint amit itt látok. Mellesleg a híradások szerint nem is olyan rég készült a leggyorsabb magyarról fotó, amin nem kétkerekű szerepel.
Nem is a motor léghűtése az általános probléma, hanem a motorosé. :)
Igen, 30-35 °C-ben beöltözve igencsak vizipolóznak az ember tojásai!
Igen, nyáron én is kevésbé vagyok hajlamos beállni a sorba, mert ugye a börruha jó ha esni kell, de álló helyzetben csúnyán rásül az emberre.

Egyszer az öreg Hondámal mentünk nyaralni. Asszony hátul, csomagokkal fullba pakolva a gép, teljes börcucban. Persze kánikula és én belekerültem a dugóba. A sok csomag és asszony pajti miatt nem mentem előre, hanem szépen beálltam a sorba, dacolva azzal, hogy a zuhany alól sem jöhettem volna ki vizesebben mint a börruhában izzadva. Egyszer csak megszorult a motor a középső sávban. Nem tudtam mást csinálni mint leszállni és 2 sávon (kanyarodó is volt) keresztül átküzdeni magamat a 300+kg összsúllyal, fel a járdaszegélyen, de a kedves és mindig udvarias autósok annak ellenére, hogy nem tudtak előrébb menni nem hagytak volna nekem helyet, hogy letoljam a motort az útról csak a dudát nyomták és akár nekem is jött volna némelyik, csak hogy ne kelljen elengednie. Köszönöm nekik ezt is!
Aztán egy fél orás pihenő után a motor kihült, szerencsére károsodás nélkül megúszta az öreg vas, de talán érthető okokból nem voltam tekintettel az autósok önérzetére amíg ki nem értem a dugóból.

A vízhűtéses motoron sem jobb a helyzet, mert a ventillátor pont az ember lábaira fújja a forró levegőt, ezért ezekkel sem lehet tartósan tötyörögni.

Az autósok kedviért: Képzeljétek el kánikulában egy 120-as Skodát feltekert ablakokkal és full feltekert fűtéssel és ezt szorozzátok meg kettővel mert Skodában nincs rajtatok börruha.
Leszakad az agyam, komolyan! Ennyit esett itt a színvonal mióta leléptem????
Gabreal fejtetgetése a 180-nal történő ütközésről egészen szédületes, mint ahogy a többi keménytökű motoros gyerek filozofálgatása arról, hogy menni kell, mint állat, különben beszarik a léghűtéses motor, meg rámrohad a bőrruha. A koronát Keri tette fel az ucsó hozzászólással. Bravó uraim, csak így tovább! Ez az alkonyzóna esküszöm. Ki nem szarja le, hogy meleged van a bőrruha alatt? Ne ülj motorra. Ha meg ráülsz, ülj szépen a seggeden és ne furakodj, meg menj 180-nal, mert jön a Betyár nevű hozzászóló és rádnyitja az ajtót. Gabreal! Az, hogy bizonygatod, mennyire szar az a motorosnak, ha megy mint az állat és autóval ütközik, egyenesen az abszurd performanszokra, meg happeningekre hajaz. Te magadnál vagy, ember? Nehogy már az autós legyen a hibás, mert belejött valami barom 180-nal. És még csodálkoztok miért hány tőletek az autósok nagy része...
Köszönjük Walmernek, minden autósok királyának a hozzászólását. Nem értem mi bajod Kerivel? Vannak akik másra vágynak, mint ülni a lesötétített 1.4-es 3-as Golfban és hallgatni v.mi tuc-tuc szart. Egyébként, ha kocsival megyek akkor is ugyanazt kapom mintha motoroznék. Úgyhogy aki bunkó a közlekedés bármely résztvevőjével az sajnos igy született. És ez igaz mind motorosra, mind autósra.
Előszöris üdvözlöm Keri kolléga!! Valamint minden motoros ismerősnek minden jót kívánok!

múltkor is írni akartam még a kezdeményező cikkre, de elrenttentett a regisztráció, bunkó motoros vagyok nem értek hozzá. minap vettem egy 800 ccmes nagy szemét sz@rt ráadásul nyitott dobbal és rohadtul élvezem ahogy szépen csödben alapjáraton lecsorgok az utcai enduró gumijaimmal a horgász ösvényeken a folyópartra és minden alkalommal összeszedek egy túradoboznyi nájlonzacskót, flakonokat meg mindent ami környezetszennyező. minden gyíkarcot megkérek, hogy

1: ne dobja el mert ha elprünytög egy motoros az erdőben az idővel elmúlik, de ha eldobáljátok a kólás dobozokat meg műanyag flakont az irtó rosszul néz ki a természetben és ott is marad évekig. Ha valaki ügyes megtalálja a kep.tar.hu n a regemet és megnézheti milyen képeket sikerült csinálni a folyóparton található horgász és sátorozóhelyekről. Okos, hogy zacskóba gyűjtik a szemetet, de ha távozás előtt ottmarad akkor azt szétszaggatja az idő és elhordja az árvíz aztán mindehol lesz belőle.

2: esetleg lehet utánam csinálni a szemétszedést a komment írás, anyázás és egymásra mutogatás helyett.

3. Ha kocsival (ha a fedélzeti diszkó mentes Lada kombi 21043 ide sorolható) ha motorral megyek tele van az út ilyen agresszív gyökerekkel. Ebben az esetben inkább írogassatok ide és ne üljetek kocsiba. kora tél van dec 1 biztosítást mentem intézni q hideg volt természetesen az új nagymocival. szembe jött egy másik túraendurós és nekiláttunk egymást integetve üdvözölni, mert örültünk hogy van magunkon kívül is egy gyökér aki motorra ül ilyen hidegben. errefel a szembejövő mögött haladó autó ráelőzött és majdnem levitt mindkettőnket. Ilyeneket nem kérek.

amit haverom vetett fel lehet megfogadom és nem aggódom többet meg nem írok ide. veszek egy 4 hengeres IFA-t arra bármikro fel tudom rakni a crossmotoromat amit kizárólag pályázni hordok, elejére felheggesztek egy rohadt nagy I vasat padlóig taposom mindig a gázt és lehet próbálkozni a légkondis mocskaitokkal

Viszont hallásra!
Kedves Arpad!

Ugy latom teged sem hagy nyugodni a tema, mert megirtad ezt a cikket is.
Ugy velem ez az a tema, amikor nem erdemes kiemelni egyik kozlekedo felet sem, hisz szerintem szazalekos aranyban ugyanannyi bunko motoros van az utakon, mint amennyi autos, vagy gyalogos.
Kar kihegyezni egy cikket csak a motorosokra, hisz az eddig is letezo ellentetet igy onos erdekbol tovább hegyezed...de gondolom a celod pont ez.
No ezert vagy te megkulombozteto karos elem.
Ketsegtelen hogy jol irsz, es inteligencia szintjen sem allsz rosszul, de tudnod kell hogy az altalanos kozlekedesi moralt nem te fogod megvaltoztatni.
De mondok neked valamit:
Ha kiemelsz egy csoportot, hogy utald, és megutaltasd, akkor az a csoport kevesbe fog jo szemmel figyelni rad, mindamellet hogy ugyanazt fogjak folytatni mint eddig
Szerintem maradj csak nyugodtan a politikai cikkeknel...jobban all az neked
szerintem meg nem maradok.
és nem kell ahhoz sok ész, hogy észrevedd, az erdőben állatkodó barom motoros elátkozésa _nem_ menti fel a városban állatkodó barom terepjáróst. csak egy másik téma.
Nos, ha így gondolod, akkor rendben.
En nem akarok semmit rad eroltetni, es nem is tudnek.
Sot oszinten szolva kevesbe erdekel, hogy milyen lelki valsagot okoznak szamodra a motorosok (de ahogy elnezem neked jobban faj hogy leteznek, mint amennyire nekik faj hogy arra autozol)
De jobb tudnod, hogy ezen a modon csak az autos motoros ellentetet fokozod (feleslegesen)
De barmit is irsz ide (lehet az megannyira okosan es inteligensen megszerkesztett cikk is) a lenyegen nem fogsz valtoztatni...a motorosok ugyanugy a varosban bogetik majd jarganyukat, es a crossos sracok ugyanugy kimennek a szabadba (mint ahogyan azt tobb evtizede teszik...nemelyikuk regebben motorozik, mint amilyen regen te a csattogos szarnyu lepket tologattad az oviban):)
Igy a cikked mindinkabb tanuskodnak onsajnalatrol..de ha ehhez tartja kedved, akkor tedd.
"ugyanugy a varosban bogetik majd jarganyukat, es a crossos sracok ugyanugy kimennek a szabadba"

Pont ezért szeretném elérni, hogy büntessék meg őket kurvára, elkobzásilag.
Ehhez a torvenyt kellene modositan.
Amire az esely nulla.
Minden egyes kedvtelésből motorozó, quadozó, terepjárózó bever egy szöget a civilizáció koporsójába.
süti beállítások módosítása