W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A törvény nevében!

2010.06.18. 00:45 Tóta W. Árpád

Azt ajánlom, kedves kolléga, hogy írja ki magából a gennyet jó alaposan és mielőbb. Egyrészt az megelőzi a további üszkösödést, és akkor talán a csontok még megmenthetők. Másrészt meg ha lesz új médiatörvény és benne vélemény-helyreigazítás, akkor eljön az én napom. Visszatérek a Hírlapba, és úgy helyreigazítom, hogy csak úgy nyekken. A törvény nevében, a nemzeti együttműködés nevében és a Szent Korona nevében. Valótlanul állítja, hogy ázalag, a valóság ezzel szemben az, hogy rendkívül kedves, megértő ember vagyok, nagyszerű apa, megbízható barát és férj, valamint nem szokásom pofátlanul hazudozni holmi pártok kedvéért. 

És még a további hülyeségeiről nem is szóltunk, drága uram, de hogy mi az a bank meg honnan van annak a pénze, azt majd a Hírlapban magyarázom el alkalomadtán. Találkozunk a szép új világban!

Minden rosszban ott a lehetőség, és ez itt nem is csekély. Hüppög a szívem, amikor azokra a szerencsétlenekre gondolok, akik csak Magyar Hírlapot és Nemzetet olvasnak, csak hörrtévét néznek, és mint szegény észak-koreaiak, nem is sejtik, hogy odakint van egy színes, érdekes, kalandokkal teli világ. Mint az idős Leninnek, álomvilágot épített nekik a párt, hamis hírekkel, két perc gyűlölettel, elhallgatással. A tervezett médiatörvény megnyithatja ezeket a beteg furunkulusokat. És akkor az ott csapdába ejtett polgártársaink felébredhetnek végre. 

Bayer Zsolt: Kilakoltatás és fajelmélet 
Új moralisták, farizeusok



Címkék: magyar hírlap nemzeti egyuttmukodes rendszere

552 komment · 8 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr172090339

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rés in medias 2010.06.21. 09:38:49

Arktész: Ó, kedves Antarktész, milyen szép hűvös reggelre ébredtünk, csiripelnek a madarak, zümmögnek a bogarak, a természet ünnepe ez! Antarktész: Igazad van drága Arktészom, gyönyörű nappal áldottak meg minket az olymposziak! Arktész: Talán lesz...

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.06.18. 13:02:21

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos választás, általános egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul,...

Trackback: Teleshop 2010.06.18. 11:41:57

Uraim! Ez az ábra döbbenetes! Tessék nézni, ííígy robogunk a szakadék felé 2002 óta, nyílegyenesen, szünet nélkül, kérlelhetetlenül, százhúsz százalékkal ritkább hajjal:                       A &q...

Trackback: Ordas farkas 2010.06.18. 11:38:52

A létező szocializmus szlengjében vörös faroknak hívták azokat a kötelező Marx – Engels - Lenin idézeteket, melyeket a marxista világnézettől olykor egész távol álló szerzők is tudományos munkáikhoz hegesztettek, hogy a rövidlátó cenzorokban ne m...

Trackback: Még pártlapnak is rossz? 2010.06.18. 09:01:21

A Magyar Hírlaptól már kevesen várnak komoly újságírói normákat. Nemrég azonban bizonyították, hogy még pártlapnak se igazán jók. A választás után lehoztak egy cikket, hogy "Az LMP Obamáék kedvence", mert az amerikai nagykövet az LMP-nél tett...

Trackback: Párhuzamos világok 2010.06.18. 07:59:25

A szerző álláspontja szerint teljesen felesleges dollármilliárdokból épített, nagy teljesítményű űrtávcsövekkel kémlelni a világűrt a fekete lyukak működésének tanulmányozására, és teljesen felesleges volt eurómilliárdokért 27 kilométeres hadronütközte...

Trackback: A törvény nevében! 2010.06.18. 07:18:01

Hüppög a szívem, amikor azokra a szerencsétlenekre gondolok, akik csak Magyar Hírlapot és Nemzetet olvasnak, csak hörrtévét néznek, és mint szegény észak-koreaiak, nem is sejtik, hogy odakint van egy színes, érdekes, kalandokkal teli világ.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@szerénységem: Dajka zseniális mindenben persze, csak azt a filmet sajna eltaknyolták vagy mi. Puhább lett, mint a karcosan szép darab. És mivel Dajka alapvetően önmagában mindig is egy édes nő volt, így nekem nem hozta annyira a figura - Orbánné :-DD - lényegét.
Míg Sulyok maga volt a fanyar, kemény, magát is kiröhögő öregség, aki mégis hogy ellágyult a Csermlényitől. Aztán ahogy abból a csalódásból újra visszadermedve régi énjébe megmaradt mégis érző embernek az albérlője és a nővére kedvéért - na az máig borzongató. És leírva is zseniális. Meg a Tóték. Meg az Egypercesek. Őszintén neki adtam volna Nobelt. Kevesek tudtak így írni a Zemberekről. Akiket mindig hú de pátoszosan emleget a politik, aztán azzal a lendülettel szarja is le őket. Hát ide egy BZs sose jut el. Ő csak ágál porosan, hatása nudli.
@Loppers: Gratulálok neki, azt a cikkét nem olvastam. Ezt, amit Árpád linkelt tőle saját magáról, nem értettem.

Kicsi túl cizellálta a gyerek, talán Árpád stílusát így akarta felidézni kifigurázva, vagy mi. Ha te megértetted, neked is gratulálok.
@a szív fészkei: Jut eszembe, Esterházyt is mennyit ekézték az "Így gondozd a magyarodat" írása miatt, pedig csak egy Örkény-parafrázis volt. Igaz, nagyon be is talált. :-)
@anyátok: Igen, az az írók,mindenféle művészek legnagyobb kínja. Mindig lesznek, akik fikázzák - jogosan, jogtalanul, - de ahogy írod, de gustibus alapon soha nem lesz biztos senki a maga értékben. Egy kémikus, matematikus, fizikus a radnótis 2x2 józanságával dolgozik - utána számolható, ellenőrizhető ötvenszer az eredménye.
@szerénységem: köszönöm! Ez nem a hajkorpásítás tipikus esete?
@a szív fészkei: LOL. Nekem a hajam szokott az ilyesmitől hullani... :-)
@riennevaplus:
@anyátok:

„hogy várurat meggyőzd, ahhoz digitálisra kéne átírnod érveidet, mégpedig olyan ügyesen, hogy az érzésközpontjára apelláljanak, mint az eredeti programozás és lumbálisan kéne beléjuttatni hátulról, mert előlről, vagy oldalról a hagyományos, verbális módon megneszeli és máris indít benne a levédőkód.”

No, ezt akkor lefordítanám. Ne értsd félre, egyáltalán nem becsülöm le értelmi képességeidet, de Riennevaplus kommenttársunk nagyon körmönfontan tud ám fogalmazni.

Szóval szerintem hozzászólása konkrétan arról szól, hogy csatolj fel egy méretes strap-on dildót, észrevétlenül kerülj vele Várúr háta mögé, és minimális síkosító használatával, gyors mozdulattal helyezd fel azt nemes, konzervatív végbelébe, hogy nyikkanni se tudjon. Na, majd akkor megtanulja, hol lakik az Úristen! ;)
Egyébként megdöbbenve olvastam, hogy itt komoly emberek, kiművelt fők folytatnak érdekfeszítő vitát az „idegenszívű” ősmagyar kifejezésünk jelentéstartalmi aspektusairól. Hát én ezt a magasröptű vitát gyorsan rövidre zárnám.

Aki hátsó szándékból, politikai megbélyegzés okán idegenszívűzik, az egy nacionalista fasz.

A továbbiakban pedig szívesen vitázom a fentebb használt „fasz” szavunk rendkívüli közönségességéről, ám annál erőteljesebb kifejező erejéről, valamint jelen esetünkben használatának különös indokoltságáról.

Az a szerencsétek, hogy teljesen beszippantott a VB, és ez így is lesz még jó darabig. Holnap nagy nap lesz: Hajrá Németország, hajrá Anglia!

A kiépülőben lévő egypártrendszerről meg majd utána elbeszélgetünk.
@szerénységem: Prokopp Dóra örökbecsűjére céloztam a hajkorpával. Az évszázad egyik legnagyobb mondása volt. És lenyűgözően őszinte+tömör.
Vettem én... Létezik az a pénz... :-)
@a szív fészkei: Hozzáteszem még, hogy nálunk semmi sincs végiggondolva, valamint azt sem vesszük figyelembe, hogy rajtunk kívül vannak még országok, nem is kevés... :-)
www.origo.hu/nagyvilag/20100622-brit-aggodalmak-a-kettos-allampolgarsag-bevandorlasnovelo-hatasa-miatt.html
Szegény Bayer barátai, 20 milliós kölcsönt vettek fel és most szar nekik. Ejj-ejj.
(Mégis milyen havi jövedelem kell ahhoz? ... :D )
@Lord Kilburn:

Az ánusztól és a pénisztől feljebb is van valami gondolati morzsád, vagy megrekedtél a mélységekben?
@szerénységem:

Létezik, vagy inkább kellene lenni egy olyan olvasatnak is: -Ki mit adott a hazának?
Ha így is vizsgálnánk ugyanazt a jelenséget, valamivel árnyaltabb, ha nem is elfogadható kép alakulna ki.
Mert ez egy gyenge pont Magyarországon. Ki mit tesz a hazájáért?
Azt már a vízcsapból is tudjuk, mit nem adott a haza, de hogy mi mit adunk, vagy mit tehetnénk, ez egy népszerűtlen téma.
_____________

Az idegenszívűségről annyit: Az az egyed idegenszívű, aki miután jól belakott, odaszarik arra az asztalra, ahonnan mindannyian eszünk.
@Lord Kilburn:

Látom, megy a szellentés is, sőt a szellemi fingásban sem vagy utolsó.
@riennevaplus:

kegyed megint felettébb megkacagtatott. csak nem egy vérbeli médiakommunikátorhoz van szerencsém? :)))
@a szív fészkei: Prokopp Dóra is idézte. Ha jól emlékszem, Bilicsi Tivadar mondta egy szerepre, amit nem akart elvállalni, hogy "nincs az a pénz", majd mikor felkerült a neve a plakátra, akkor védekezett így, hogy "hát kérlek, végül mégiscsak vót az a pénz..." De lehet, hogy másik színész, mindenesetre jóval korábbi anekdota-kincsünk terméke...
@Lord Kilburn: :o)

No és mi lesz a Forza Ungheria-val!? Sekélyes kifogás, hogy nem is játszunk...
@Várúr:
"akinek a hazája értékei, hagyományai semmit sem jelentenek, s ezzel hivalkodik is"
De miért idegenszívű? Miért nem szívtelen? Talán következik belőle, hogy franciaszívű, vagy németszívű? Nem.
@jaegtoer:

"Az az egyed idegenszívű, aki miután jól belakott, odaszarik arra az asztalra, ahonnan mindannyian eszünk."

Sztem ezt szabadalmaztasd, roppant találó, s csak az nem érti, aki nem akarja.
@jaegtoer: LOL. Akkor a magyarok minimum 50 százaléka az, ezzel nem mondtál semmit. Kezdve a sok százezer adócsalótól, folytatva azokkal, akik megpróbálnak átverni a piactól az abc-ken keresztül a különféle szerelőkig. Nem beszélve a pasziánszozó köztisztviselőkről, a graffitiző bunkóról, a kutyasétáltató seggfejről, a két parkolóhelyet elfoglaló autósról, a bliccelő villamosozóról. Ezek, kérem mind idegenszívűek, mert csak kivesznek a közösből. Ugyan már. Vegyük komolyan egymást.
@jaegtoer: Ajánlanám Árpád újabb posztját, arról többek között, hogy mi is a pornó. Pénisz és ánusz ebben a kommentben számomra egyrészt a kommentelő ingerültségét hivatott kifejezni, másrészt plasztikusan jelzi, mennyire undorító dolog is az idegenszívűségről emelkedett hangnemű diskurzust folytatni.

Persze, nehéz elmagyarázni a vakoknak a színek hatását. A vakság nem szégyen, de fogyatékosság...
@jaegtoer: Egyébként meg: Egészségedre! A misebor-vedelés után most öblíthetsz egy kis vízzel...
@Tóta W. Árpád:

ez a pion pista... vicces lehet az újságíró élet.

ez a bajom a jobboldali írókkal, állandóan csak isznak, ezért mindig ugyanolyan cikkeket írnak. ilyen mogyeszsnapsz mámoros érzelmi nekibuzdulásokat. ráférne már egy két spangli meg némi lsd erre a magyar hírlapra, aztán egy hosszú kijózanodás...
@nem1rem1: Kösz. Bilicsi mégiscsak klasszikus. Gondolom a probléma is régtől az: félre lehet néha tenni ragyogó elveinket a még ragyogóbb zsozsóért.

Egy színésznek ez azért kevésbé kínos, mint egy gazdasági szakembernek. Előbbi az arcát csak kölcsönbe adja annyiért, amennyiért nem szégyelli, utóbbi meg odafordul Karinthyhoz érvekért, ha majd magyarázni kell a bizit.
@szerénységem: "23 millióznak" a primitív állatjai? Mit nem hallok... Pedig ugye a szocik már buktak Angliában, ezek most mintha más mezben fociznának és aggodalmaskodnának.
@Várúr: "Shakespeare abszolúte idegenszívű író, mert sose tartotta magát magyarnak."

vö.

"Nos: idegenszívű az, akinek a hazája értékei, hagyományai semmit sem jelentenek, s ezzel hivalkodik is..."

Az utóbbit értem.

"(llyen volt pl. Ezra Pound, de Henry Miller is)."

Amerikaiak. (legyint) :))

Hagyomány és értékmegőrzés, avagy mentsük, ami menthető:
www.youtube.com/watch?v=Cv4xscbYC4o
@jaegtoer: „Az ánusztól és a pénisztől feljebb is van valami gondolati morzsád, vagy megrekedtél a mélységekben?”

Szerintem annál több kommentet olvastál már tőlem, hogy erre a kérdésre érdemben válaszolnom kelljen. Viszont ha már itt tartunk, Tőled, mint az idegenszívűzés nemes magyar hagyományának láthatóan avatott szakértőjétől megkérdezném, hogy aki idegenszívű, az idegenpöcsű is egyben?
@jaegtoer: „Látom, megy a szellentés is, sőt a szellemi fingásban sem vagy utolsó.”

Köszönöm, köszönöm. Minden elismerés, tetszésnyilvánítás feldobja a napom. :)

Valóban törekszem a sokszor túl hosszúra nyúló, mély politikai tartalommal átitatott kommentjeimet helyenként humoros, meg szerény képességeimhez mérten kulturmorzsákat is tartalmazó hozzászólásokkal színezni. És valóban, egyes, ritka esetekben, ha nagyon megihletnek, vagy felhúznak, nem riadok vissza az obszcenitástól sem.

Az idegenszívűzés például nálam „szellemi (szájba)fingással” honorálandó, amint fentebb utalsz rá.

Vigyázó szemeid pedig a – majdhogynem egyetlen – jobboldali, ám annál emblematikusabb, és nem mellékesen legobszcénabb humorista-zseninkre, Fábry Sándorra vessed.
@szerénységem: "Fentiek nem írók. Bocs, Worluk... :-)"

Közírók.

Akkor írók - az én szememben. Amúgy te írod, hogy "Nyelv van, mondatok vannak, munka van velük" - amivel alapvetően egyetértek, mármint, hogy az irodalom elsősorban nyelv. (Nem is kéne hivatkozni, de azért ideírom, hogy Esterházy is vmi ilyesmivel kezdte Mészöly Miklós köszöntését-méltatását utóbbi 60. szülinapján, asszem, egy Kalligram különszámban, már nem emlékszem pontosan, nem ma vót.)

Biztos jókat tudnánk beszélgetni erről, jó mélyen belemerülve a témába, úgyhogy előre is elnézést kérek a triviális példákért, de _szerintem_ :) az istenes költészet, a himnuszok és ódák világa jó példa arra, hogy Isten nem hatodrangú a költő számára, a Haza nem hatodrangú a Himnusz és a Szózat szerzője számára; a magyarság, a magyarságtudat nem hatodrangú "A magyarokhoz" költőjének, ahogy a magyarsághoz való viszonya sem, sőt, Gísli Brynjúlfsson
(1827-1888), a "Magyarország 1848-ban" c. vers költőjének "magyarságtudata" sem hatodrangú (ha má skandinávok) - sem a vers keletkezésében, sem a lírai én felől vizsgálva; nem akarok belemerülni, sztem érted, mit mondok.

"Általában lényegtelen, hogy Stendhal francia, Dosztojevszkij orosz és mondjuk Ibsen norvég volt. Utóbbi ráadásul a német nyelvterületen keresztül lett szélesebb körben ismert, akárcsak a kortárs magyar íróink legtöbbje. Az a lényeges, hogy olyasmiről írtak, ami Izlandól Új-Zélandig mindenhol érthető, a műveik maradandóak és jók."

"Nem fontos egyiküknél sem, hogy az orosz/norvég/francia léthez való viszonyát kifejezze, nem is érdekel senkit. Hülyén is hangzik, nem? A norvég léthez,a norvégsághoz való viszonya... nincs is rá szavuk, ebben biztos vagyok. :-)"

Na jó, persze, ha érvelek, akkor az érvhez keresek példákat; most így kapásból Sillanpää jut először eszembe, akinél a Nobel-díj indoklása: "Nagyszerű művekben ábrázolta a finn nép jellemét, életét, küzdelmét, alakjait, a finn természet szépségét." Az indoklás szerint - az én olvasatomban - Sillanpää, vagy legalábbis a Silja, pont a deepdiving, a mélységi finnülés miatt értékes (amivel persze nem kötelező egyetérteni).

Szóval nem azt állítom, hogy mindenkinél és mindenütt egyformán kurvafontos, csak attól szalad fel a szemöldököm, hogy kategorikusan kijelented, úgy alles zu zammen, hogy "ugyammá, hatodrangú az identitástudat".
@uborkagyalu:

Nézd: részemről - csak azért reagálok, mert némiképp magam kezdtem el a szó jelentéstartalmát feszegetni - a jelenség nem a művészekre illeszthető elsősorban. Bár kétségkívül igaz, hogy művészek között is elképzelhető (nem véletlen, hogy minden diktatórikus rendszer önvédelmi mechanizmusához hozzá tartozott a művészet ellenőrzése).
De ez nem azt jelenti, hogy aki kritizál, az áruló lenne, vagy aki leírja, lefesti, balettben mondja el, kiszobrászkodja magából az igazságot, azt el kellene marasztalni.

S abban is igazad van, hogy nem szükséges mondjuk fogorvoshoz menet nemzeti színű zászlót lobogtatni, diszkóban apró szent koronákkal kivert bőrdzsekiben megjelenni, vagy épp árpádsávos gumióvszert használni ahhoz, hogy magyarok legyünk, magyarnak érezzük magunkat. Csak épp hazánk kampányország, itt az emberek sosem maradnak meg az arany középúton, egyszerűen nem tudják, vagy nem akarják eltalálni a ló/nyereg közepét. S a másik véglet - a teljes nemzetietlenség hangsúlyozása - sem helyes (s most nem pártpolitikára gondoltam).
@szerénységem:

"Egy írónál szerintem nincs olyan, hogy magyarság. Illetve hatodrangú. Nyelv van, mondatok vannak, munka van velük."

Ez enyhén szólva is túlzás. Elismerem, hogy a művészek közül sokan elsősorban a művészetbe szerelmesek, s csak utána az éti csigákba, abszintba, újhagymába forgatott kakaós tekercsbe, feleségükbe, kurtizánokba, nemzetbe...

DE ez nem az átlag. S nem hinném, hogy a nemzethez való tartozás érzése hatodrangú lenne. Bizonyos körökben talán, de ez olyan közegben képzelhető el, ahol nincs történelem, nincsenek gyökerek.
Mivel a művésszé váló nebuló is költőkön, írókon keresztül tanulja meg helyesen használni a nyelvet, s bizony ezen írók/költők számára a nemzeti érzelmek sokszor fontosabbak voltak mindennél.
Kevés az olyan író, mint Esterházy, aki gyakorlatilag nem a lakhatás miatt épít házat, hanem mert bizonyos téglák frankón mutatnak egymás mellett és bravúr őket az ő rendszerében egymásra halmozni...
@test subject #28: Örök hálám a mogyesz snapszért! Teljesen rájuk illik. :-DD Mindig mondom, kéne ide egy SP magyarland-esítve.
@nem1rem1: Ami azt illeti, ha az itt kommentelők közül sokan hallanák egyszer, hogy mikor olyan kedvem van, még attól sem riadok vissza, hogy a Nationalelffel, meg az angol csapattal együtt énekeljem himnuszaikat, tuti kapnék egy méretes „idegenszívű” jelzőt. Egyébként a két kedvenc európai nemzetem (még a múltjukban lévő sötét foltok ellenére is!), és ’90 óta minden versenyen értük szorítok. Legnagyobb fociélményem, kedvenc meccsem az 1996-os Németország-Anglia EB elődöntő. A kedvenc csapatom pedig az 1990-es német válogatott.
@vakapad:

A példád kedvéért: Lándzsarázó kolléga akkor lett volna idegenszívű, ha mondjuk lepaktál a spanyolokkal, hollandokkal, s leszarja, hogy angol. Ennek semmi köze a magyarsághoz, úgyhogy jobb példát, ha mindenáron szöszölni akarsz ezen a kifejezésen.

Nem tudom miért olyan baromi nehéz egyeseknek a 21. század elején elfogadni azt, ami az emberiséggel egyidős: az árulás fogalmát. Érdekes módon annak idején - bár a fasisztákat majd még 500 év múlva is illik bizonyos körökben napi politikai szinten felhozni és ekézni, s ebből aztán messzemenő következtetéseket levonni az akkori jelenre és jövőre nézve - egy egész rendszer "5. hadoszlopozott", imperialista ügynöközött, stb...

Miért olyan nehéz elhinni azt a tényt, hogy igenis mindenhol vannak olyan emberek, akik leszarják a hazájukat, akik számára fontosabbak holmi külföldiek, vagy az általuk szolgáltatott anyagi és egzisztenciális előnyök a saját államuknál, közösségüknél, nemzetüknél?

Ti a törvényeink közül is kivennétek a hazaárulás büntethetőségét?:) Erre csak Tótia lenne képes, ahol már agyalnak ezen, mivel sok év erőlködés után ráébredtek arra, hogy nincs mit elárulni...:)
@Lord Kilburn:

:D:D:D:D:D

Megint sikerült felháborodás közben csacskaságot írni...:)

"Aki hátsó szándékból, politikai megbélyegzés okán idegenszívűzik, az egy nacionalista fasz."

Nos a "fasz" szót hagyjuk, mert bizonyos időszakban, bizonyos közegben, társaságban nem elmarasztaló jelző, hanem inkább dicséret.:)
A nacionalizmus (nacionalista) megint egy olyan fogalom, mely teljesen természetes, sőt, élő és támogatott dolog pl. a környező államokban. Nincs vele semmi gond, bár tudom, hogy bizonyos körökben szitokszóvá vált.:)
(Csak egy példa: ha a Reformkorban senki sem lett volna nacionalista, most nincs országunk. Persze ezzel lehet vitatkozni, mert legalább annyira bizonyítható, mint az a tétel, hogy az angol nemzeti tizenegy élvezhetetlen, ötlettelen, a játékosok képességeihez méltatlan, buta és rossz focit mutat fel, igazából az Algéria elleni "csatájuk" után szeretném ha kiesnének.:) A németek amellett, hogy ismét ők mutatják fel a hajtós támadófocit, a saját sírjuk ásták meg.)

De visszatérve a lényegre:
"Aki hátsó szándékból..."
Az inkább gátlástalan, önző, stb ember, szóval tessék másik - valóban elmarasztaló - jelzőt keresni, mert a két dolognak nincs köze egymáshoz...:)
@Lord Kilburn:
Ha már foci, akkor beszólok én is, persze ez W mesternek nem fog tetszeni...:)

A 86-os VB-döntő óta mindig a németeknek szurkolok, esetleg a gaucho-knak.

Ez nem idegenszívűség, mivel senkinek sem származik hátránya, s előnye sem belőle...:)
@pimpalini: Esterházyt megérteni nekem is nagy kihívás, néha nem is kísérletezek vele. Van, amijére nem bírok vevő lenni,, bár ezt beismerni nagy bunkóság jele, tudom.

De amikor papája múltjáról írt, az bizony érthető, szerintem a legszebb magyar nyelven van fogalmazva. Egy félreérthető mondat, felesleges jelző nincs benne, teljesen pontos, mint egy levezetés mégis érzelemgazdag, mindent kifejező. Itt nem a stílusbravúr, szójáték, határtologatás volt a tét, hanem a családja, az ő élete és ebben nagyot alkotott. Követhető módon.

Mellesleg ;-) tűéles, őszinte társadalmi rajzot adott arról a máig elsunnyogott Magyarországról, ami - ha pátosz, vállalom - szintén hazafias tett. Segíteni tisztánlátni, kitakarítani a felgyülemlett szennyet nagyobb patriotizmus, mint állandóan trianonozni és sémákba, toposzokba kapaszkodni, hogy elég legyen egy szó az indulatok csiholásához. Ez a könnyebb, látványosabb és sehová se vezető hazaffyság. (lásd a szlovák posztot)

A "nemzetet" (az ki?) ért bírálatra könnyű odavágni, hogy az asztalra szart ezzel! Nem, épphogy a mások odaragadt régi mocskát oldaná le végre 120 fokon gőzölő - néha égető és sebző - baciírtó ketyerével az erre vállalkozó író. Hogy lehessen már végre tiszta tálból enni.

Ez a külsődleges magyarkodás röhej. Nekem nem kell naponta trikolórba bújnom, hogy tudjam, ki-mi vagyok. És ne egy műdal éneklése mondja ezt meg mások számára se.

Miért nem a Csitári hegyek alatt-on zokog mindenki? Mert az tényleg szép is?
Idegenszívű = Hazáját lenéző, innen elvágyó, de mégis itt élősködő ázalagok.
Sokan vannak.
Árpi, lehet, h olvasták a posztodat:

"A Hírszerző értesülései szerint Rogán Antal és Cser-Palkovics András módosítaná a tájékoztatási kötelezettséget és a vélemények esetében a válaszadási jogot kivenné az általuk beterjesztett törvényből. Békén hagynák a blogokat is."
@malacz69【ツ】rettegéselemző: nagyon ajánlom!

de hát nemcsak én morogtam, hanem szinte mindenki, jobbsajtó is.
@Tóta W. Árpád:
Örvendezzünk, mert ezek szerint hajlandóak meghallani a kritikát, és elgondolkozni azon, nem ízig-vérig ázalagok;-]
@Walter Melone: Walter Melone 2010.06.21. 21:16:07
Szia!

""azert kell extra felarat fizetni higy 10 szer akkora profitja kegyen a banknak nalunk mint odahaza Nemetorszagban...."

Van erre valami konkrét számadatod is, vagy csak "hallottad valahol"?"

persze hogy van, nem is egy, de ezeket is hallottam.
forras 1 Bod peter akos
a magyar bankok tokearanyos nyeresege 40% ugyanez Nemetorszagban 4%.
(inforadioban mondta de ot meg bolgarur is elfogadja hitelesnek)
igaz nem ma mondta hanem a valsag elott, de azota csak nottek a banki profitok.

forras 2
teganapelott giroszazandras beszelt az inforadioban, azt mondta tavaly ellenoriztek a magyar bankrendszert az angol szakertok, es megallapitottak, hogy 300 valahany milliarddal kevesebb lennea banok profitja ha nem itt mukodnenek hanem Angliaban.
osszesen 700 millard volt a banki profit ebbol akarnak 200 milliardot adoba elvenni, de meg ez se fog menni!

történelmi felelőssege es hibaja a magyar baoldalnak, hogy errol nincs disputa, bezzeg a mellenyhordasrol!!!
@Cartman (ex Cartman): Cartman (ex Cartman) 2010.06.21. 21:33:06
"Tudom, naív vagyok, de a kormánynak és a parlamentnek. Elvileg nekik kéne a társadalmunkat vezetni, szabályozni. Legalábbis elsősorban. "

hat igen nekik kéne, de ne legyenek illuzióid, se ez se az előző kormány és parlament nem volt (és a jelenlegi se ) alklamas arra, hogy a bankok ellen fellepjen.
pedig szerte europaban azt teszik sot USaban is, de a mi elitünk a bankok tenyeréből eszik...

en nem ertem, hogy mer az OTP kiirni 31.7% hitelkamatot, mikor a banki alapkamat 5.25% kisebb mint az infláció, és nem gyújtják rajuk a bankot...
@pimpalini: pimpalini 2010.06.22. 00:51:07

"Hm...
Hát igen, függetlenségünk nem sok van ez tény. Elvégre milyen állam az, amelynek nincs önálló pénzügypolitikája?"
na most egyetértesz? Normalis ez? Normalis hogy svájcban gondolnak egyet es a forint bedől, ugyhogy idehaza semmi se valtozik?

"De "félpreferiális" helyett nem félperifériálist akartál írni?:)"
azt irtam csak rosszzul olvastad!
:)))
ÁRpinak és a többieknek!

azért azt is eszre kene venni, hogy Bayer Zsolt Novák Elődöt ekézi ezerrel, amikor az hülyeségeket beszél....
@pimpalini:
Nem mellesleg Ignotusnak és a Nyugat szerzőinek, Szerb Antalnak ("A magyar irodalom története") Karinthy Frigyesnek, Radnóti Miklósnak, Rejtő Jenőnek, Vas Istvánnak, stb. stb. korántsem volt mindegy a magyar nemzethez tartozás... Hozzám közelebb áll a majdnem Nobel díjas Teller Ede, mint a Nobel billentyűs Kertész, a másik Kertész és a többi veteményes.
@Várúr: Ki az a másik Kertész és a veteményesek? Én őróla tudok, mint híröregbítőről: hu.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Kert%C3%A9sz
@a szív fészkei:

Dehogynem tud, Kedves!

Kertész Mihály: Casablanca (rendező)

Tony Curtis (...?...)
@pimpalini: Most hirtelen nem tudok olyan - jó - magyar írót, akinél ez a nemzetügylet elsőszámú regényszervező erő lenne. Még Jókai sem erőlködött ezzel. Csak Szabó Dezső rém rossz Elsodort faluja jut eszembe és hasonlók. Ami jó regényünk, és megtudunk valamit belőle Magyarországról, az éppen nem attól jó, hogy a szerző nemzete féltésén görcsölt volna. Az Esterházy-féle Javított kiadás például épp ilyen, ahogy valaki említette is itt. A költőkkel más a helyzet, ott elismerem - igaz, én írókat említettem, meg mondatokat -, hogy bizonyos történelmi helyzetek és bizonyos stílusok (például a romantika) alkalmasak a hazaszeretet, a haza féltésének kifejezésére. Nálunk (és sok kelet-európai országban) amúgy is hagyomány, hogy a költő vezeti népét, prófétaként jelenik meg, vészhelyzetekben különösen. A mi történelmünk pedig elég sok vészhelyzetet produkált. Janus, Balassi, Csokonai még nem annyira mélyedt el ebben, a nemzet is mást jelentett akkor. A francia forradalom után megváltozik a nemzetfogalom, és nyelvi-kulturális egység lesz, államalkotó erő. És jön a romantika, lehet a hazához - mint elvont fogalomhoz - ódákat írni, lehet keményen bírálni, ahogy Berzsenyi és Kölcsey nyomán sokan.
@Várúr: árúr 2010.06.23. 21:40:09
"a másik Kertész"
ez csak azért lehet, mert nem olvastad a Makra'-t.
@Lord Kilburn:

"Vigyázó szemeid pedig a – majdhogynem egyetlen – jobboldali, ám annál emblematikusabb, és nem mellékesen legobszcénabb humorista-zseninkre, Fábry Sándorra vessed. "

Sir X. Kilburn!

Vigyázó szemeim inkább Berzsenyire vetem, bár most éppen Garay Jánost sztárolom. Sokszor idézik, csak nem értik. Manapság nem menő.
@szerénységem:

Talán... ha magunkat nem vennénk túl komolyan, ahogy egyébként tesszük, akkor talán jobban tudnánk figyelni egymásra, ergo, komolyabban venni a másikat. Persze nem mindenkit. Van aki esetében a scrollozás a megfelelő bánásmód.
@nem1rem1:

Köszönöm. Szó mi szó. A látásom tényleg romlik, de a színekkel nem állok hadilábon. Szövegértésem is tűrhető, ellenben megfogtál, mert ezt a miseboros tételt még kérdés formájában sem értem, nem hogy buzdításként. Bár igaz ami igaz, szeretek bort prédikálni és vizet inni. Vagy Finlandiát olykor-olykor. Mikor hogy.
Mindig is mondtam az itt a baj, hogy keveset isznak. És még sosem ittunk együtt. És nem is fogunk, mert Árpád egy olyan smucig és rest, és lusta alak, hogy esze ágában nincs rittyenteni egy blogtalit. Bezzeg ő aztán flangál mindenfelé.
@Lord Kilburn:

Kedves Lordom!

Sem az idegenszívűek, sem az idegenpöcsűek nem tartoznak az érdeklődési körömbe.
@Várúr: Igen, Orbánhoz is közelebb állt Teller Ede, meg a III. Világháborúhoz is. Csakhogy ennek semmmi köze sem hazafisághoz, sem idegenszívűséghez. Egyszerű: A barátom barátja a barátom.

Nagyon megbántott téged ez a Kertész, mikor a magyar orrod elé tolta a tükröt...
@Lord Kilburn: "Németország nyert, megy Anglia ellen"

Na, most bajban vagy! Mert akki idegenszívű, az még csak hagyján, de egy igazi mélymagyar nem mondhassa, hogy "szép játékot játszik mindkettő", hanem az egyiket kritikátlanul imádni köll, a másikat elvtelenül letaposni.

A németeket javaslom imádatra, mégiscsak anti-Trianon-konformabbak...
@Lord_Valdez:
"...A nem-támogatott forinthitelek nem voltak olyan olcsók (különösen nem, miután Megyóék (vagy az már Feri volt?) szigorítottak egy sort rajta, "

Igen. Én például meg voltam döbbenve, amikor jövedelemhatárhoz kötötték és mintha maximálták volna a felvehető lakáshiteleket.

Ahelyett, hogy a visszaélések előtt bezárták volna a kiskapukat, gyakorlatilag a hitelképtelen kategória mezsgyéjén ácsingózókat kezdték támogatni. Szép.

Erre tettek rá a bankok a fogyasztási hitelek kezes és jövedelemigazolás nélküli eljárásai, majd betetőzésként jöttek a devizahitelek.
@Lord Kilburn:

Kedves Lordom!

Csak furcsállottam. Egy lord, legyen lord.
Lordságod oly körülményesen, aggályoskodva (lefordítva: megfontoltan és hosszan, továbbá átgondoltnak tűnően) szokott írogatni, hogy a kifogásolt szösszenet(ek)nem maradhattak szó nélkül. Így hát szóvá tettem.
Ne szívja mellre. Ha igen, tegye azt egy kedvére való 90/95-60-85-re paraméterezett bohém, könnyűcirkáló társaságában.

Fentieket se vegye zokon, anno Bio74 is megtette velem, igaz kettő db szóval, de sokkal elegánsabban, mint én Lordságoddal. (az idetévedésem idejében esett, azóta próbálom tartani ezt az önként magamra szabott házszabályt.
Árpád a megmondhatója, hogy alig emlegetek faszt vagy pinát, valagot pedig aztán végképp nem, bár ismerem ezeket a szavakat is a végtelenül gazdag és szép magyar nyelvünk kincses tárházából.
@a szív fészkei:
André Kertész nagyszerű fotós volt. Bár Magyarországon fényképezett volna, akár Robert Capa, a bútortervező Breuer Marcell, stb. Kalandvágyó, nemzetközi kitekintésű zsidók voltak, de magyar gyökereiket soha nem tagadták meg. Nem tette Pulitzer József sem és a többi magyar születésű remek művész és tudós. Teller Ede a Magyarok Világszövetsége első szabad közgyűlésén (fiatal felnőttként jelen voltam) így kezdte: "Magyar testvéreim!" Könnyezett az egész, legalább hatszáz fős publikum, persze én is.
@a szív fészkei:
Kertész Imre, Kertész Ákos. Pár könyvük a Magvető kiadónál jelent meg, ezért viccelődök szorgos kapálásukkal. (K.Á. egy jó könyvet is írt).
na most már tényleg kezd érdekelni ez az "idegenszívű"; én eddig azt hittem, nem kell neki definíció, mert pont az benne a jó, hogy "az a idegenszívű, akire én azt mondom" (c) by AH, és ez sztem így volt jól, ez adta a báját, a szépségét, hogy egyszer csak a Bástya et. is lehet reakciós, és Orbán Viktor is lehet idegenszívű, és a Pápa is Lehet Antikrisztus (Luther) de így most már előbújt belőlem a Nyelvész Józsi: ennek is elkelne egy topic vhol, mint volt az a "ki ma a kommunista?", nagy fingreszelés kerekedhetne belőle
@Várúr: Ki is lökte magából a magyar nemzet őket. Gálánsan, kedvesen, ahogy szokta. Tényleg: az, hogy Tellernek nem volt jó Magyarország, az miért bocsánatosabb, mint ha Kertésznek nem jó?
@Karesz (Charlie): Bayerral az a baj, hogy bárkit ekéz, akire éppen a pártdirektíva "target" feliratot mázol. És pont ugyanazzal a vehemenciával. Teljesen hiteltelen.
@a szív fészkei: Nyugi, zsidózni akart szegény, csak így sikerült. :-)
@Pantagruel: Pozitivizmus kontra L'art pour l'art vita ez. :-)
@pimpalini: Nemzetet csak úgy lehet elárulni, ha van. Mai értelemben nemzet csak a francia forradalom óta van. Janus Pannonius nemzetáruló lenne, mert összeesküdött Mátyás ellen? Vagy azok a magyar főurak, akik Habsburg, Jagelló vagy más házból való király mellett érveltek anno? Vicces is lenne. A Rákóczi-szabadságharc a közhiedelemmel ellentétben jobbára a Bécs pártján álló Pálffyék és a Bécs ellenében küzdő Rákócziék harca, kis túlzással polgárháború. A labancok nagy része ugyanis magyar volt. Bizony.
Az árulás is roppant relatív. Talleyrandról, az árulás apostoláról mit gondolunk? Gyakorlatilag mindenkit elárult. Látszólag. Mert a végén kiderült, hogy egyvalami volt neki (a pénzen kívül) fontos: Franciaország. És mivel zseni volt, előre látta, mi fog történni Napóleonnal, a Bourbonokkal, és mindig oda állt, ahová a túlélés érdekében állnia kellett. És ha Franciaország szólította, akkor kényelmet, luxust, nőt félretéve :-) ment tárgyalni, mert azt ő tudott a legjobban.
Kádár például sokak szemében áruló. Mások meg úgy vélik, ha nem ő van ott akkor, visszajött volna Rákosi vagy következtek volna a Biszku-félék. Akiknek jó volt a Kádár-rendszer, mert megelégedtek a langyos vízzel, azoknak nehezen magyarázod el, hogy márpedig ez a szemét elárulta a hazát. Jó, mondják, de volt mit enni, volt mindenkinek munkája, és olcsó volt a villamos meg mehettünk nyaralni a Balatonra. A nép ilyen olcsón adja magát, a legnagyobb árulást is megbocsátja, ha az érdeke úgy kívánja... :-)
@a szív fészkei: Esterházy nehéz, ez kétségtelen. De annak idején Adyt se értették. Szóval ez még semmit sem jelent. Évekig kell vele barátkozni, és nagyon sokat olvasni minden mást, mert EP is hihetetlenül sokat olvas, és el is várja az olvasóitól ugyanezt. Cserébe a nyelvet adja neked, meg olyan katartikus élményeket, amit említettél, a Javított kiadást. Én háromévesen tanultam meg olvasni a szüleimtől, nagyszüleimtől, de ez csak egy primér szint volt, azt hiszem, 18 éves koromban, amikor először vettem kézbe Esterházyt, nagyon rossz érzés volt, úgy éreztem, hogy nem is tudok olvasni, (pedig hogy azt hittem... :-) és voltaképp ő tanított meg másodszor magyarul. Ő ilyenformán irodalmi apafigura nekem. (egyébként épp egyidős a faterommal... :-)
@szerénységem: @szerénységem: szeretném hinni, h a Nemzeti dal több vmi lapla-szösszenetnél, persze, ha M15 egy szimpla lapla-megmozdulás volt, egy jópofa flash mob-esemény, akkor oké. na, mindegy, líra kilőve. dráma? gondolom a dráma is, bár számomra egy BB vagy egy Fáklyaláng értelmezhetetlen, ha a szótárból kihúzzuk a "haza" és "nemzet" szavakat, mert akkor nincs nemzeti tragédia sem. ha marad az epika, akkor is, mindjárt ott van egynek az egyik legelső, ub Eötvös József regénye, a Magyarország 1514-ben, ami amellett, hogy klasszikus szerelmi történetként is olvasható, gyakorlatilag egy hatalmas politikai röpirat... és sztem lehet sorolni a történelmi regények felsorolását (jó íróktól), mondjuk Láng Zsolt Bestiárium Transylvaniae regényéig, + a fejtegetést, de nem teszem, mert úgyis csak legyintesz, és azt mondod, hogy 1/6-rangú az identitás. :)
"lehet sorolni a történelmi regények felsorolását"

ezért 1000 bocs, nem elég, h belesüt a nap a laptopomba, még egy macska is landolt a kávémban :)
@szerénységem:
szerénységem 2010.06.24. 14:56:10
"Bayerral az a baj, hogy bárkit ekéz, akire éppen a pártdirektíva "target" feliratot mázol."
ez lehetseges. de ennekem fogalmam sincs mit szabnak meg a partok PR szakemberei...
viszont meg tudom itelni mi a hulyeseg....
es ha BZS szolja meg novak elődot a hulyesege miatt, akkor jol teszi, akarki akarmit is mond.
de novak előd is mondhat okosat pl banki adó, de nem ezt teszi, hanem fellép a kissebsegek pozitiv diszkriminálása ellen... és pont ez hiányzik nem magyarorszagi magyaroknak...

" És pont ugyanazzal a vehemenciával. Teljesen hiteltelen. "
nehez ezt megitelni. mikor a Nepszabadsagban irta, hogy az MDF a horthy ujratemetes miatt veszitett akkor igaza volt...

bolgarurék meg az orszag masik felenek hiteltelenek.
@szerénységem:
Teller a náculó Németországból (ahol tanulmányait folytatta) Hitler elöl menekült Dániába, ott is magyar nőt vett el, bizonyos Harkányi Auguszta úrhölgyet, onnan a háború miatt USA, stb. De ne görcsöljük tovább. Ebből nem tudsz jól kijönni.
@szerénységem: "A nép ilyen olcsón adja magát, a legnagyobb árulást is megbocsátja, ha az érdeke úgy kívánja..."

A nép az a zemberek. Az embernek meg egyetlen élete van azt kell élnie... ha lehet minél kevesebb hősihalállal.

*Értelmes* ember belátta, hogy a nagy orosz birodalom mellett nem lehet kissvájc az országból. Még 67 is mutatta, hogy a szocialista blokk vasbetonból készült. Az egyének szempontjából (a lehetőségeket felismerve!) kádár szerencsés alternatíva volt.

Amit senki nem láthatott át, az a kádári embertípus langymeleg szocializációja a keményebb diktatúrák keményebb embereivel szemben.
Ez okozhatta a rendszerváltás éltanulójának mára látott nagy buktáját.
@hacsaturján:

ha mégegyszer kegyednek szólítasz, akkor képzeletben rózsaszínre festem rénszarvasaidat, aztán lemegyek a sarokra cigarettáért és sosem jövök vissza:)

ami a vérbeli "médiakommunikátort" illeti, az igaz is, meg nem is. mi itt a _birodalom_ sakkhúzásait elemezzük és abban az utóbbi időben a droidkészítés, droidvezetés, droidbevetés főfunkció és mi következtetéseket kívánunk levonni ennek elemzéséből következő lépésének anticipálására.
ez olyan, mint mikor valaki bevisz egy paraszot és tisztre cseréli: milyenre, miért? a helyzetjelentés erről vérbeliséget igényel, és média általi kommunikációt, ez igaz. a küzdelem viszont nem személyes, csak személyben megjelenített, ezért aztán egy kicsit mégsem igaz.
szóval no pasaran, és remélem segítettem:)
@eMeL: Igen, ez a Kádár-rendszer legnagyobb bűne: a langymeleg altatás, és az elkényelmesítés. Csehek, románok, lengyelek egész másképp szocializálódtak, de még az erdélyi magyarok is talpraesettebbek a kapitalista viszonyok közt. De erről TWÁ is írt már.
@Pantagruel: Bocs, de a Nemzeti dal, hát, Petőfi - egyébként általam nagyra tartott - életművének egyik mélypontja. Gyengécske, főként ha összevetjük Berzsenyi ódáival vagy Kölcsey Zrínyi-verseivel. Radnótiról (Nem tudhatom) vagy József Attiláról (Hazám) nem is beszélve.
@Karesz (Charlie): Szerintem ép ésszel mind Bayer, mind bolgárúr hiteltelen, nem oldalfüggő ez, már amennyiben nem vagyunk drukkerek. Ők pénzért bármit. És épp ezért fintorgunk, ha igaza van is.
@Várúr: Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésre. :-)
@Várúr: Csak a pontosság kedvéért: a numeus clausus miatt ment Németországba tanulni. Természetesen itthon semmire nem lett volna esélye, még az egyetemre sem, nemhogy kutatni. Németországból Angliába ment, nem Dániába, ahol korábban volt ösztöndíjas, és nem ott vette feleségül Harkányi Micit, hanem itthon 34-ben, ugyanis hazajárt nyaranta - úgy hiszem, a nő miatt, aki régi szerelme volt. És 41-ben amerikai állampolgár lett.
Ki jött ebből jól ki, okoska? Bocs, hogy görcsöltem, és további jó éjt.
@szerénységem: "Csehek, románok, lengyelek egész másképp szocializálódtak, de még az erdélyi magyarok is talpraesettebbek a kapitalista viszonyok közt."

Azért érdemes lenne átgondolni miért is épült le a fusizós, gmk-zós, másodállásozós és mindig nyüzsgő, mindenbe belevágó félmilliós vállalkozó réteg.

Talán a tőke és tapasztalat hiányos, de potenciális tőkésosztály veszélyes volt az állami vagyon leárazására, az ipar és mezőgazdaság tönkretételét követő olcsó felvásárlásra szakosodó politikai elit számára.
Nem adtak nekik levegőt, lehetőséget, hogy természetes kiválasztódással kiemelkedhessen egy új elit. Egyszerűbb volt a potenciális előnyt elengedni és hagyni lecsúszni ezeket az embereket.
@szerénységem:
Teller Ede jött ki jól, álszerény :-)
@Várúr: Ezeket tudom. És büszke is vagyok rájuk, mert őmiattuk a magyar minőséget is jelent. Már más is írta, hogy nemcsak bohémságból kezdtek így elterjedni a világban.

A szép, hogy ennek ellenére nem tagadták meg az országot.
@jaegtoer: Ja jóó, tényleg kösz!! Csak hirtelen kihagyott az agyam ebben a kapálásban...

Igen, szegény Kertész Tóni még romosan is a Zserbóban nők seggét fixálta turisztikai reklámfilmben, hogy így hajtsa be kis hazánkba az amerikai népet pénzt költeni.

Casablanca, szép volt.
@szerénységem: Én voltam az Esterházy mellett kampányoló. Minden regény, darab, ami tisztán láttat, az hazafias szerintem. Mert javító szándékkal készül szerintem, csak nem kötik át háromszínű csokrétával; ennél többet feltételeznek az olvasóikról.
@szerénységem: Az én korosztályom :-)). Most az az igazság, hogy élőszóban imádom, míg olvasva tényleg kihívás. Nehéz ráhangolódnom, ez nem értés kérdése. Bár a Harmonia valahol az negyedénél elragadott aztán.

De hazudnék, ha azt írnám, hogy kívülről fújom minden sorát minden könyvének. Volt, ami idegesített és letettem.

Egy irodalmár barátom mondta róla - ő is idén volt hatvan - hogy a magyar irodalom legnagyobb tékoza EP. Lehet, hogy ha nem ennyire elvontan építi a maga világát - és nem megalkuvást várnék - akkor hatékonyabb lenne. Nem tudom, ezt nem fejtette az illető ki, csak találgatok, hogy így értette-e...

De emberileg és a Javított kiadással nekem sokat adott.
Bayer Zsolt nem láttyaja f(asz)ától az erdőt...

mér' engedik a butákat a billentyűzethez, MÉR'??
@eMeL: A legtöbb akkor élt ember tudta, hogy szar, amiben van. Hogy szűkek a lehetőségek. Pl. rögtön lovasrendőrt küldtek az Ifi Parkban, mert kis tolongás volt Omegán a bemenetelnél, + tiltások és szankciók és kurva nagy igazságtalanságok és hazugságok között lavíroztunk - de tényleg a többihez képest élhetőbb volt a hely. Sokkal, sokkal. Engem 71-ben be se akartak engedni Bulgáriában, mert Todor Zsivkov elvtárs nem szereti a miniszoknyát, öltözzek át. Na, ennyire itt már nem voltak hülyék - csak fiúk hajába vágtak néha bele vadabb tanarak. :-))

Jugó az más, az nyugat volt!

Így beatet hallgatva lázongtunk - ma nézve ez semmi, de mégis mindig teli volt a Park pl. a Kexre, holott a barom Rajnák mindent megtett, hogy ne így legyen - egy londoni riportért röpült az eltiltás az Illésnek. De őket vettük akkor is. Megtanultunk a sorok között olvasni és legyinteni a hazugságra. Ahogy Antall mondta: "alámerültünk és kibekkeltük."
Ő se talpig vasban rohamozott, hanem elvolt az Orvostörténetiben. És mivel közel volt Bécs és Rijeka, azt hittük, hogy ha lemegy a szocializmus, másnapra jön az a színvonal. De csak keveseknek jött.

Ettől olyan rohadt keserű mindenki és csalódott. A kádáriban megszokotthoz képest nem lett annyival jobb sokaknak, de rengetegen még azt a kis tutit is elvesztették. Igen, akkor lehetett tervezni száz évre előre, mindenki kölcsönt vett fel, mert az olcsó volt és utcára senki nem kerülhetett egy szocialista országban.
És volt munka mindenkinek ugye. (nekem is mondták, hogy csináljak úgy, mintha dolgoznék, mikor mindent elvégezve olvastam kínomban már, várva, hogy mehessek haza. Találjak ki valamit, mert zavarja a főnököt a látvány. Nem baj, hogy értelmetlen, csak látszódjon messziről lázas ténykedésnek.)

Ebben szocializálódtunk, de akkor is tudta mindenki, mekkora baromság ez az egész. Ezért volt a fusi, a gyár hazahordása (hisz az ország a miénk, magunknak építjük), a furmányos kiskapuk, kádári kacsintás, hogy csinálják, amíg ezzel elvannak.
Mert úgy, azokat a szabályokat betartva nem lehetett normálisan élni. Ma meg másért szar itt. De az alapok változatlanok.
@a szív fészkei:
"a Javított kiadással nekem sokat adott"
bevallom, nekem a Harmónia első fele volt a csoda. Nyelve, képei, ritmusa - na, szóval ez a teteje.
Viszont nagyon nem szeretem az egy-az-egyben, vagy majdnem teljesen öntörténeti ihletésű regényeket. Thomas Mann naplójának kiadása felháborított - az író sorsa az író műhelytitkai közé tartozik, emésztésének részleteivel együtt. Hallom, most Móricz Zsigmonddal akarják megcsinálni ezt a szentségtörést.
(Kertész Imrét sem olvastam el).
Kivétel a lírai költő.
@anyátok: Igen, Móriczot teljesen lepucérítani aljasság...

Mondjuk, Esterházy mégis maga mesélte és adagolta a sztoriját - úgy, ahogy ő jónak látta - persze az adott helyzetben nem irigylem érte, hogy meg kellett tennie. Én láttam az öregét néha a munkahelyemen - tényleg egy józan pillanata nem volt szegénynek, szánandó volt nagyon; de ezek után azért más megvilágításba helyeződött minden tántorgó lépése.

Ami a legjobban megragadott: ahogyan ezt a tragédiát (végül is EP meg a család egész élete felfordult, nemcsak, hogy az apjáról mi derült ki) a maga módján átadta. Annak a letaglózó felismerését, hogy semmi de semmi nem volt őszinte a papa ügynöklétbe lépése pillanatától náluk. Hogy minden jó élménye, vakációja, ahogy minden rossz pillanata csupán a III/III-asok függvénye volt. Ez mond el mindnt arról az időről.
Azért ez őrjítő: elvették a múltját, a kölyökkorát, mindent. Nem volt senki a maga ura, parancsra történt minden.

Ezt feldolgozni úgy, ahogy szépirodalmi élménnyé tette - hát nekem nagy történés volt. Mert tétje volt a szavainak, hiszen igazat kellett írnia. Én ezt így olvastam.

De Móriczot megvédeném ettől, mert itt kívülről piszkálják fel a senkinek em szánt titkait - nem tudom, ki nyomatja ezt a kurkászós vonalat.
@a szív fészkei: "kiröhögtet egy öregasszonytúgy, ahogy ő teszi a Macskajátékban" - elnézést a spätreakcióért - szerintem az íráson a röhögésen átsüt a mélységes empátia, egy kis részvét is, nekem ettől igazi.
Ja, és Sulyok is óriási volt.
@a szív fészkei: "nem tudom, ki nyomatja ezt a kurkászós vonalat" - én sem. A Kalligrammban említette valaki egy hosszú tanulmányban úgy mellékesen. Ha jól emlékszem, a májusiban, de ez nem biztos.
@a szív fészkei: : "Elvették a múltját, a kölyökkorát, mindent. Nem volt senki a maga ura, parancsra történt minden."
Nem csak Esterházyéknál - sokaknál még. Emlékszel Pokorny(i?) könnyeire, stb. Rémes lehetett. De azt hiszem, ha 200 év múlva élnek még emberek a hiperklíma alatt és olvasnak egyáltalán, és ha igen, éppen magyarul, akkor az adatokal alátámasztott "Javított kiadás" a "Sorstalanság" mellett főként a történészek öröme lesz. Ellentétben, mondjuk, Varró Dániel verseivel.
@anyátok: "De azt hiszem, ha 200 év múlva élnek még emberek a hiperklíma alatt és olvasnak egyáltalán,"

...na igen, akkor az olyan történeteket, amiknek van eleje, közepe és vége, amikben van ígéret és fordulat és jutalom, ahol az első oldal után a szöveg tartogat meglepetést még következő x száz oldalon is (ha épp regény), ahol a humor, a feszültség, az erőszak, a meztelenség, a szex, a szerelem, a remény, a gyerek-kutya-macska, rossz arcú negatív hősök és penge jó csávók és persze az elmaradhatatlan hepiend egyszerre van jelen... ezeket alighanem jobban fogják komálni :))); minél inkább eltér ettől egy írás, annál inkább úgy érzem, hogy "ezt inkább meséld a pszichiáterednek"
@anyátok: Lehet, hogy el se jut ez hopzzád, én még spätebb vagyok....
Talán azt is írtam, hogy e röhejes vonásokon túl a legmélyebb érzelmekkel ábrázolta Orbánnét meg Gizát meg Csermlényit meg a mamáját meg a Paulát, szóval az időseket. Épp ezért volt megrendítő, mert nem fényezett - vannak kellemetlen vonásai az öregeknek, igen, alakulnak, előtörnek szépen nálam is - de a Tisza-parton futó hajdani széplányok is ott mosolyogtak azért a ráncok és hülyeség alatt. Komplex emberek éltek, hajigálták a daragaluskát egymásra...
Ehhez ekkora író kell.

Azért írtam Daykára, hogy ebben nem tetszett minden imádatom ellenére, mert túl aranyos volt öregasszonynak. Nem változott akkorát, elmaradt a kontraszt. Sulyok számomra az etalon ebben...

Pokornit nem bírtam sajnálni - aki kommunistázik orrba-szájba, aztán elkaszálja a lóalkatrész, az így járt. Esterházy soha nem így állt hozzá másokhoz. Ügynökmúlt meg rohadtul nincs megvilágítva, kibeszélve, lerendezve itthon.

Nem tudom, 200 év múlva milyen lesz az ízlés és az akkor nyelvünk. Két napra előre se bírok már gondolkozni és tervezni. :-)

Én most a követhetőt és szerethetőt - hogy merítsen bele a történetbe - várom el. Ilyen az a Huncík-könyv, amit a szlovák posztnál ajnároztam. Félelmetes ismeretanyag tüneményesen előadva.
@a szív fészkei: "Pokornit nem bírtam sajnálni" - én sem. Exhibicionista majom.
Az ügynökmúlt pedig összetett probléma.
Volt, akit a gyerekeivel zsaroltak. Nem tudom, hogy én mit csináltam volna a helyükben. Volt olyan, aki előnyök reményében önként vállalta. És volt olyan, akit nem tudok ügynöknek tekinteni. Ilyenből egyedül Medgyessy Pétert ismerjük, aki kémelhárítós tiszt volt, és tudni szeretném, az miért bűn.
Az, tudtommal, egy rezsim-független szakma, hogy az országban ne mászkáljanak ide-oda mindenféle kémek. Minden országnak vannak hírszerzői és elhárítói, a civilek pedig vagy hőst csinálnak belőlük, vagy ördögöt.
@a szív fészkei: "vannak kellemetlen vonásai az öregeknek"

Nem tudom, ki írta, hogy vénségére mindenki a saját karikatúrája lesz. Az biztos, hogy én már régen nem szeretek tükörbe nézni, pedig fiatalkoromban se voltam valami szépség.
Továbbá készülj fel rá, hogy bankban, önkormányzatnál, stb. egyre nehezebben fogod megérteni a csiripelő-hadaró kislányokat. Ötven körüli fülgyógyásznőm megnyugtatott, hogy nem az én hallásom az oka - ő sem érti őket.
Szóhasználatukat, gondolatvilágukat nem is említve.
@anyátok: Azért is lógok itt a neten, hogy kondícionáljam magam a nyelvükre. :-)), de persze, sok van, ami nekem se érthető. Én csak azon röhögök, hogy egyszer minden csipcsirip lányka lesz annyi idős, mint én, és kész. Lehet bármekkora arcuk.
De hát én is ilyen hülye liba voltam anno harminc+ éve. Igaz, volt egy jófej kolleginám, aki mondta, hogy figyeljem meg, jó dolgok jönnek ötven után is. Akkor huszonévesen azt hittem, megőrült. De kezdem belátni, hogy van valami igaza.

A bankban én csak a gyógypedagógiára hajlamos, nagyon türelmes alkalmazottakat értem meg, azt is nehezen, mert nem vagyok egy Soros-géniusz, sajnos. Ez nálam nem korfüggő, nem foghatom rá. :-DDD
süti beállítások módosítása