W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Döbrögi országlása

2009.10.16. 07:30 Tóta W. Árpád

Abban a szerencsében volt részem, hogy élhettem a Kádár-rendszerben. Ennek annyi előnye mindenképpen van, hogy láttam valami egészen mást, és be tudok róla számolni. Igaz, hogy 13 éves voltam a rendszerváltáskor, viszont négyéves korom óta olvasok újságot.

Háromféle lap kerülhetett otthon a kezembe rendszeresen – a heti könyvtár-tripet leszámítva –: a Népszabadság, a Ludas Matyi és a Kertészet és Szőlészet. A Népszabadság és a Kertészet és Szőlészet köszöni, túlélt, hagyományaiknak van örököse. A Ludas Matyi viszont szőrén-szálán eltűnt. Nemcsak a márka, hanem a műfaj is. Az egykor hatalmas humorlapra csak egy értékmentő antikvár blogot tudok linkelni.

Ez egy jókedvű ország volt akkoriban, illetve sok minden szar volt, de szokás volt ezen nevetni is, nem pedig kizárólag kurvaanyáztak az emberek. A legvidámabb barakk közhely, csakhogy ennek voltak konkrét jelei és megjelenési formái. Sőt volt emögött stratégia.

Az eltűnt idő nyomában

Van ma Magyarországon vicclap? A Hócipő? Az vicces? Na akkor lehet elkattintani.

A Hócipő nem vicces. Ma már pont úgy nem vicces, mint az Antall-kormány alatt újragründolt, kormánypárti Ludas Matyi nem volt az. A magyar humor szétdiffundált a a közbeszédben, és ami megmaradt belőle, az inkább vicsorog és gyűlöl, mint mosolyog és mulat. Van politikai humornak nevezett mesterség (Heti Hetes, Magyar Hírlap-karikatúrák, Fábry), de ezeknél a poénforrás főleg az, hogy adott a gyűlöletes ellenség, és figyi, most odamegyek, és seggberúgom. Aztán kiröhögjük, mert amúgy is utáljuk régóta. Aki magyar, velünk röhög. Körülbelül ez a fajta háborús börleszk alkotja azt a kultúrát, ami minden magyarnak látható.

Ettől még az aktívan művelődő rétegek megtalálhatják maguknak az igényes, kifinomult és emberarcú humort, ami nem gátlástalanabbá és agresszívabbá teszi őket, hanem vidámabbá. Mindenekelőtt olvashatnak klasszikusokat ún. „könyv” alakban, de a kortárs források közt is vannak gyöngyök. Ilyen volt fénykorában a Kretén, ma pedig számos megbízható, intelligensen nevettető blog, honlap működik, és a mainstreamben a hihetetlen termelékenység mellett is színvonalasan reflektálnak a visszásságokra Marabu karikatúrái. Aki még angolul is tud, az lubickolhat a világszínvonalú mókában. Csakhogy ez már nem közös nemzeti élmény.

Játszani is engedd

Kádár idején a humorkánont a sajtó – a Ludas – határozta meg, a tévén kevesebbet lehetett nevetni, de Hofi, a szilveszteri kabaré, később Gálvölgyi odatette magát rendesen, mellesleg pont a Ludas irányelveinek megfelelően, jókora átfedéssel a lap és a tévés (és rádiós) kabarék alkotói között. És mindig ott volt a politizáló humor mellett az időtlen: Nyomasek Bobó, a bohózat, az újramesélt régi viccek. Ennek a vonalnak amúgy a Holló Színház volt az utolsó csillaga a nagyszínpadon.

Ezt a kánont, ezeket az irányelveket elsősorban a politika szabta meg. Árkus József vagy Hofi Géza a legkevésbé sem volt rendszerváltó, sem ellenzéki. Kádárék megmondták, mivel lehet viccelődni, és mivel nem. A nyolcvanas években, amikor én olvastam a Ludast, már engedélyezett téma volt az infláció, az állami szolgáltatók színvonala és a hiánycikkek is, viszont valahogy a Brezsnyev-karikatúrák kimaradtak, pedig adta magát a pofa. Pontosan regisztrálták, mitől dühös a proli, és szellemesen terceltek neki, hogy ne dühös legyen, hanem röhögjön. És ettől tényleg jobb kedve lett a baraklakónak, mert látta, hogy a villamos késik ugyan, de ezen szabad mérgelődni. Magának a pártnak a humorlapja állt mellé, elismerve, hogy késik ez a dög megint, magának igaza van, vannak még hibák, na de dolgozzunk, és jobb lesz.

A humor becsatornázása a puha diktatúra egyik legfontosabb oszlopa volt – Kádár így is tervezte eleitől fogva, amikor megadta a lapengedélyt a Ludasnak. A bírálhatóság, a kritika elviselése fontos erény, és azzal, hogy a kádárizmus ezt felmutatta, megteremtette a rendszer hátbaveregetős, meghitt hangulatát. Egyben példát mutatott a tömegeknek öniróniából, és ezzel bizonyára hozzájárult az emberré váláshoz.

Olyan figyelmesek voltak, hogy az általános iskolásoknak külön viccorgánumot biztosítottak, a Hahotát; mellesleg ebbe szintén bedolgoztak a Ludas emberei, bár névvel ritkán vállalták. Abban is gátlástalanul viccelődtek az építőtáborok problémáin, de nyomtak mellé Pif-képregényt, hogy jobban csússzon. Nem mellesleg abban tette közzé a papírgyár és a MÁV a leendő szakközépiskolásoknak szóló toborzóit.

Nyögés a vége

A saját sajtó megteremtését aztán a Kádár utáni hatalmak is életbevágónak tekintették, de egyiknek sem volt már olyan kifinomult stratégiája és stílusérzéke, mint a szocializmusnak. A baloldal az átmentett túlélőcsomagban hozott magával humoristákat is, de sosem tulajdonított nekik nagy jelentőséget. Peterdi Pál szegényen halt meg, Nagy Bandó elment inkább polgármesterkedni, Maksa Zoltán megalázó haknikba bocsátkozott, ahogy sokan mások. Ennek az örökségnek az elcsökevényesedett maradványa a Hócipő és a Heti Hetes. Hatásuk össze sem mérhető az elődével.

A jobboldal tiszta lappal, majdnem nulláról indult. Amiről úgy érezték, hogy szükségük van, azt szívós munkával felépítették. Csináltak napilapot, hetilapot, tévét, rádiót maguknak,  elemzőcéget és közvélemény-kutatót, könyvkiadót, szittyaboltot. Vicclapot, kabarét nem is nagyon próbáltak, be kellett látniuk, hogy nem megy. Ugyanis visszamaradott kultúrájuk a felszabadult viccelődést, meg a könnyed jókedvet világias, bűnös és öncélú dolognak tartja, és nehezen fogadja be. Amit befogad, az meg már nem vicces, hanem merev és vonalas. Elférne egy jobbos vicclap, amiben Orbán öltözködését vagy Semjén hülyeségeit karikírozzák? Ja, jó lenne, ha elférne, de nem fér. Onnantól az ellenségesnek számítana. Ettől még vannak jó fej jobbosok és leleményesen - bár általában álnéven - író fideszesek, de az intézményrendszer nem tart igényt erre. Az ő ideáljuk nem a legvidámabb, hanem a legelszántabb barakk. A szélsőjobb humoráról meg jobb nem is szólni.

Pedig éppen a Ludas példája mutatja, hogy kellő tehetséggel és arányérzékkel meg lehet ezt valósítani, és ráadásul hatékony, hatásosabb, mint a fanatizmus. Hova lettek a Ludas olvasói, a hatszázezer? Ezek nem mind finnyás értelmiségiek voltak ám, hanem maguk a kádári kisemberek. Nem váltak ellenzékivé attól, hogy a párt vicclapja elismerte az infláció létét, hanem éppenhogy megkönnyebbültek, hogy legalább nem hazudnak a szemükbe.

Sokan meghaltak közülük, bizonyára, a megmaradtak pedig leszoktak a nevetésről.

Az volna a legszebb nyilván, ha függetlenül, piaci alapon virágozna a magyar humor. De már az is vidámabbá tenné ezt a barakkot, ha valamelyik párt képes lenne egy Ludas Matyit üzemeltetni. Az azt jelentené, hogy megtanulták magukat kicsit kevésbé komolyan venni.

Ludas Matyi Online (archívum)
Ludas-életrajz a Mancsban, I.
LUdas-életrajz a Mancsban, II.



297 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr591453438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez kell most a népnek...! 2009.10.16. 12:42:01

Utálom a hideget. A telet. Valahányszor hidegre fordul az idő erőt vesz rajtam egy érzés, hogy most akkor magamba fordulok, elmennék téli álmot aludni és kibekkelem valahogy tavaszig. Pedig ameddig itt élek, az életem felét hideg időszakban é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Törpemongúz: De, Mongúz, van vicces hely a Bibliában. Az egyetlen hely, ahol a Jóteremtö hírt adott arról, hogy van nekije humorérzéke is.

A sztori a következö: a zsidók vándorolnak a pusztában. Zúgolódnak (40 év alatt egyfolytában csak zúgolódnak), hogy mindig csak mannát el enniük, és már kibaszottul unják. "Bezzeg Egyiptomban! Ott húst ettünk! Dinnyét meg hagymát" (egyetlen rabszolgabarakra jutott egy húsosfazék - innen jön a "húsosfazék" kifejezés is). "Milyen jó is volt".
Egyszer ezt a Jóteremtö megunja, és manna helyett fürjek kezdenek potyogni az égböl. "Mivel húst akartatok, húst fogtok enni" - szóla az Úr. "És húst esztek majd reggelire, ebédre, s ez lön majd vacsorátok is - addig, amíg már a szagát se bírjátok".

Szerintem ez egy kifejezetten vicces epizód.
@amergin: Rég röhögtem ilyen jót. Jól kibasztak a zsidókkal.
A jobb oldalhoz nem pászol az önirónia (még az irónia sem) mert az nem fér meg a patetikus, nackós irracionalizmussal. Az (általam ismert)egyetlen humoros jobber fazon (akire a föntiek nem érvényesek) Wahorn András, de ő is inkább kesernyésen szellemes mint áttörően humoros.
Na, majd jövő tavasszal elindul a humorgőzös a bal külső vágányról, annak direkt jót tesz egy kis purgálós presszió.
@ern0: Vazzzzzzzzz! Te ezeket el is olvasod?
Netán valami zugkomancs főhadiszállásnak berendezett bunkerban várod, hogy az elftársak jelt adjanak az akció kezdetére, vagy lebukott létedre a kollaboráló smasszerelvtárs engedi, h a becsempészett laptopodon internetezz?
Te szerző is vagy ebben az izében? Mert látom az alján, h be lehet szállni, ha valaki késztetést érez.
Mit fizetnek ezek?
Kitüntetésért már nem éri meg ilyenbe írni.
@Törpemongúz: egyetértek...a PatásazOrbának csak ún. erőltetett humora van, tudd viccet, és meséli, de ettől még humora nulla, míg sömjénsötéttódornak még akkor se lenne, ha Pápa utasítaná...jó ennek a pápának se sincs. Na de Erdő Péternek, annak nagyon jó humora van...:)

Ha már tanítani kell a nevetést, az gáz...Elmélet?? Ez olyan, hogy én 18 éves koromban megvettem egy könyvet, a Csábítás művészetéről azzal, hogy én leszek majd a femme fatale, úgy megtanulom ezt a könyvből...Aztán egy tudományos esszé volt, aminek a 38. oldala után rájöttem, hogy ebből nem tanulok én meg semmit, max. hogy egy tudományos esszé felépítése milyen...:)

Szóval a gyakorlat a lényeg a nevetés és a humor terén is, nem az elmélet...:D
@amergin: van a Bölcsességek könyvében is...sőt, sajátos szarkasztikus humora van a Prédikátorok könyvében, és Jézus egyes "beszólásai" ("engedjétek közel a kisdedeket", "teve a tű fokán", a 12 tanítvánnyal való "szórakozás", amikor megjelenik, és nem fedi fel magát stb.) szerintem humorról tesznek tanulságot. Legalábbis olyan fajta könnyedség, ami a dogmákhoz szokott fülnek meghökkentően egyszerű és más, mint amit vártak tőle, tőlük.
@amergin:

Van benne vicces, a Jánosféle jelenések könyve is tartalmaz szórakoztató elemeket (Nagy hóhányó ez a János: ) - az ószövetség szintén : eleve ahogy az úr tekint a megmentendő népre, már az is vicces, meg, ahogy felemeli a kezét. Egyfolytában záporozó jótevőjük vagy bajuk, büntetésük okozójaként jelenik meg az ártatlan. az Úr maga a pofonerdő. Végül is ez is vicces: )

Hogy nem vicces úgy általánosságba igaz csak.
"Nos, eszébe jut az embernek ilyenkor az a történet, amikor talán valahol Székelyföldön megkérdezik az öregembert, hogy szerinte iszik-e a hal vizet. Hogyan is állunk a mellébeszéléssel, ezért jutott eszembe a történet. Nahát, iszik-e a hal vizet? Az öreg gondolkodik, majd kiböki és azt mondja: hogy a hal iszik-e vizet, azt nem tudom, de hogy alkalma van rá, az biztos."
"Beszéljünk hát a nyelvrõl, az egyenességrõl és a szabadságról. Valaha a szocializmusban a vezetõk arra használták a beszédet, hogy ne tudhassuk meg, mire gondolnak. Igaz, amikor mi beszéltünk velük, mi is erre használtuk."
Kabos Lászó (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja. A táblán legalul híres mondását vésték márványba: "Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes."
malacka, ezek az önirónia példái?
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: szerintem Kabos László kiemelkedő MAGYAR komikus, aki másodsorban esetleg zsidó származású, de ez meg kit érdekel?? Volt humora vagy nincs humora?? Ez a lényeg, nem a vallása...most puffogok egy sort, mert utálom, ha valaki mint a nyomtatóló, csak arra tud koncentrálni és azzal a gondolatsínen (gondolatok készen, kazetta be és ki) van, amit kijelöltek neki...
@Tóta W. Árpád:

Az attól függ, mi a viszonyod a szövegek elmondójához.

A humor néha olyan, mint a vers: nem mindenki ugyanoda érti az irónia csapásának irányát, ahová szánták.
@Átlagarcú: Látod, már akkor is, úgyhogy békén kéne hagyni őket végre!
@Letícia-Charlotte in SBp:

Te itt vmit nagyon benézel!
A NÉPSZAVA onlineból idéztem!!!

És nagyonis egyetértek azzal, amit mond!!!

Úgyhogy esztet te nagyon benézted most! Kabos Laci for ever!:-))
@cydark: szerintem Hoffmann "zseniális félistenként imádott" Gézán is (talán még jócskán életében)...
@Letícia-Charlotte in SBp:

Azt tudod-e, h az a két idézet Orbántól van? Tehát Árpád kérdése az öniróniára Orbánt illeti, nem malackát!
Ezt így értetted?
a humor/kabaré mikor tölti be "hivatását"?
egyáltalán van, vagy kell, hogy legyen "hivatása"?

amennyiben mindenkor nevettetni (és nem idétlen röhögésre késztetni) akar(t), azt hiszem, elfogadható kömpromisszumot kínál(t)...

azért akadtak mozzanatok, amelyek inkább bosszantották az embert:

illetékes elvtárs
vagy
Ede bácsi
vagy
az "anyukát" önkontrol nélkül gúnyoló-lekezelő figura
a humoroskodni próbál(gató), címeres tahó jellemet "népszerűsítették"...
gratula a kitalálóiknak!
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
Amikor Zilahyt megkérdezték, hogy nem venné-e fel az Új Időkhöz Királyhegyi Pált, Zilahy azt felelte, lehet róla szó.
"De ez a Királyhegyi zsidó -- mondták neki.
Zsidó? -- kérdezte Zilahy. -- Az baj. Zsidókat nem alkalmazok. Mi itten lapot készítünk, úgyhogy írókat alkalmazok. Tud ez a Királyhegyi írni?
-- Tud.
-- Akkor jöhet."

Szóval egyetértve Letícia-C.-vel: van ami számít, van, ami nem.
@Peredhil:

Egyetértve veled, te is benézted a NÉPSZAVA idézetet, aminek idehozatala részemről semmilyen rossz szándékot nem fedett, és éppen a kifejezetten jó idézet miatt tettem be.

Egyébként Leticia és a Te reakciód is mutatja, mennyire paranoiás hangulat alakult ki zsidó témában. Ugye nem gondolod, h a NÉPSZAVA, vagy a az INDEX (mert náluk is így jelent meg) antiszemita lenne.

Szóval nyugi, jót szólt Kabos, és bírva vagyon.
@Tóta W. Árpád: "Ércsük mija viccet, csak nem szeressük!"
@tallian.miklos: Tiszta szívből, igazán azon tudunk nevetni, ha mással is megesik az, ami velünk megesett, vagy megeshet... Szóvel, szerintem ennél (vagy annál) bonyolultabb ügy ez.

A megviccelés és a szivatás között is az a különbség alapvetően, hogy a megviccelt nevet-e a poénon...
@Advanced Flight: Figyu, ha már humorérzéked nincs (egyoldalú, és az nem ugyanaz), legalább akváriumod van...? :O)
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Orbánnak vannak jó, humoros benyögései. Számomra a legemlékezetesebb a Medgyessy-vitán benyögött "Csak az a kérdés, hogy mi nagyobb: három dinnye, vagy hét mogyoró!" - Ha még valaki emlékszik az EU csatlakozás lezárt fejezeteiről szóló érvelésre.

A bajom vele az, hogy az egyéb média-megnyilvánulásai alapján úgy tűnik (úgy tűnt), hogy humora csak neki lehet, de még újságírói kérdéseket is csak ő tehet fel magának (pl. Kóczián-eset).

És itt, az irodában is nehezen viseljük azt, aki csak a saját viccein tud röhögni, mindenki másén megsértődik.

De ezt gyorsan be is fejezem, mert ez már kimeríti orbánozás fogaélmát, és az nem szép. Csak isteníteni szabad a humorát, mer' az viszont objektivitás.
@Tóta W. Árpád:

"csak wassalbertből nem jön ki egy ellen-ÉS"

önigazolásnak viszont éppen megfelel.
@Advanced Flight:
:-) de legalább TWÁ megengedi, hogy a saját blogjában meztelenítsd le:-) tiszta ludasmatyi/kádár fíling:-)

a Mester önfénye nem kicsit figyelt be.
Most adták ismét a Lenny c. filmet.
[vagy 15 éve láthattam először... mély benyomást tett rám ;)]

Szóval abból idézek egy standup comedy jelenetet.

www.youtube.com/watch?v=JLxBQqqBTW4

Valahogy független a politikától, mégis igazi humor. Szóval nem a rendszerváltás miatt "szünt meg" a valódi humor (altesti és nyelvi humor még maradt) mo-on.

Másik kedvencem, (ha lesz időm felteszem a youtubera, mivel azt sok vágóképből kell összeállítani egy egésszé) a 'Mindhalálig zene' halál fázisaival poénkodó standup.
Na az igazi, valódi, mo-on soha nem hallott humor. Minden adott hogy lehessen ilyen nálunk is. Talán a kellő számú, a kultúrált humort értő közönség a legnagyobb hiány (vagy ha ez esetleg meglenne, akkor a begyepesedett elmebeteg tv marketingesek, akik nagyfiúnak érzik magukat, de valójában csak szagolják a saját szakmájukat).
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
Dehogy néztük be.
Egyszerűen nem értem, mi a francnak kellett odaírnod, hogy zsidó?
Nem érted, milyen ciki, milyen árulkodó ez: Milyen szánalmas?
Miért nem írtad, oda, hogy bütyke volt, vagy fütyülője vagy vörös haja vagy nagy füle, vagy rekedt hangja? Mert tökéletesen inadekvát abból a szempontból, hogy jó humorista volt-e vagy sem. Te is tudod, hogy inadekvát... De azt bakker, azért oda kell írni, hogy zsidó volt, igaz? Ezt az álságos maszatolást aztán még jobban utálom, hogy aszongya: "nekem is vannak zsidó barátaim, meg szeretem ezt a humoristát (habár zsidó), de..."
Nem néztünk be, babám, semmit, hanem pontosan értjük, hogy nem mindegy, ki és mit idéz..
Egyébként miért ne alakult volna ki paranoiás hangulat zsidókérdésben, hm? (Attól, hogy valaki paranoiás, még üldözhetik, ugyebár...)
@eMeL: "Na az igazi, valódi, mo-on soha nem hallott humor. "

mindenféle humor tiszteletét tette Magyarországon, az egészen szubtilis is. Holló színház pl abszolút mainstream volt. A tv előtti időkben Karinthy is. jelentős rajongótábora van a south parknak. van itt minden, csak kevésbé látszik, mint a fingós-böfögős.
@eMeL: Eszembe jutott egy kapcsolódó vicc:

- Mi lenne, ha az elmúlt században született volna Jézus?
- A keresztények a nyakukban kis villamosszékekkel szaladgálnának.
@Tóta W. Árpád: Lenne még Karinthyra is igény a tv-s világban is.
Emlékszem a Tanár Úr Kérem-et neves színészek vitték tv-re... fergeteges volt.
Egy-egy jó humoros történetből egy valódi hozzáértő még az alapműnél is sokszor jobbat hoz ki.
Nekem ma is van az agyamban százával szófordulat, hanglejtés vagy gesztus, amit nagy előadók használtak valami ezerszer látott/hallott kabarében, előadásban.
Egy-egy ilyet elővillantó helyzet egy pillantás alatt komikussá vagy fergetegessé tud alakítani (mások által persze nem mindíg értett) szituációkat is.
Szóval a "köztévé" (sokat javult manapság, néha már nézhető, ami nagy szó a felhozatalból) talán foglalkoztathatná 'elszegényedett' művészeinket és kezdetnek akár régi kabarétréfáknak adhatnának új dramaturgiát... aztán majd kiforrja magát az ügy ;)

"ha csak úgy nem..."
@Peredhil:

De bizony, hogy benéztétek!

"Egyszerűen nem értem, mi a francnak kellett odaírnod, hogy zsidó?"- kérdezed...
Kár, hogy épp Malactól, aki csak simán idézett az alábbi cikkből, aminek - szemben veletek - én utánanéztem, látva az e körüli vitát.

Akár tetszik, akár nem, az biza Malacot igazolta, továbbá azt, hogy nem neki kéne adresszálni a zsigerből jövő ráolvasást; pfújj, te meg mit zsidózol itt?!, inkább a cikk írójának, bár én vele szemben sem tenném, ha elolvassátok, látható, igenis van helye és szerepe felemlíteni a "Kiskabos" származását!

Idehoztam az ominózus cikket, jó olvasást!

Népszava Online - Kultúra
2009.09.29. | 13:17:27

KABOS LÁSZLÓ EMLÉKÉRE TÁBLÁT AVATTAK BUDAPESTEN

Kabos László, a legendás komikus-színész halála ötödik évfordulóján a pályatársak és tisztelői jelenlétében emléktáblát avattak a VI. kerület Révay utca 16. alatt, a Bálint Zsidó Közösségi Ház falán.

-Majd rögtön, a következő bekezdésben :

Az emléktáblát özvegye, Urbán Erika színésznő állíttatta, a Bálint Ház pedig helyet adott neki. A szürkés, erezett márványtáblán arany betűkkel az áll: Kabos Lászó (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja. A táblán legalul híres mondását vésték márványba: "Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes."

Sas József, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatója úgy emlékezett a komikusra, mint aki nem kolléga, hanem családtag volt a színházban és tanácsaival segített a még jobb előadásokért. Beregi Péter színész azt emelte ki, hogy Kabos László volt az egyetlen olyan zsidó színész, aki vállalta is származását.
@Peredhil:

Ne idegelj már, kötőszó!

Mondom, hogy egy az egyben a NÉPSZAVA online-ből másoltam ki! Sőt, ugyanígy hozta az INDEX is:
index.hu/kultur/blog/2009/09/29/emlektablat_kapott_a_kis_kabos/

Idézet az Index cikkéből:

Az emléktáblán, amit a komikus özvegye, Urbán Erika színésznő készíttetett, arany betűkkel ez áll: „Kabos László (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja”. Alul a híres mondása szerepel: „Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.”

Legyen már eszed, kötőszó! Egyszerűen jót mondott Kabos, ezért hoztam ide, és aktuális is volt, mert szept. végén volt évfordulója és emléktábla avatása.

Lazíts már, a ledér életű létezésbe, kötőszó!
@Peredhil:

Ne idegelj már, kötőszó!

Mondom, hogy egy az egyben a NÉPSZAVA online-ből másoltam ki! Sőt, ugyanígy hozta az INDEX is:
index.hu/kultur/blog/2009/09/29/emlektablat_kapott_a_kis_kabos/

Idézet az Index cikkéből:

Az emléktáblán, amit a komikus özvegye, Urbán Erika színésznő készíttetett, arany betűkkel ez áll: "Kabos László (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja". Alul a híres mondása szerepel: "Akinek humora van, mindent tud, akinek
nincs, az mindenre képes."

Legyen már eszed, kötőszó! Egyszerűen jót, bölcset mondott Kabos, ezért hoztam ide, és aktuális is volt, mert szept. végén volt évfordulója és emléktábla avatása.

Lazíts már, a ledér életű létezésbe, kötőszó!
@Peredhil:

Még valami:
Ezek szerint akik eldöntötték, h mi kerüljön a táblára (vagyis az özvegye), azok zsidóznak? Ne legyél már debil.

Most komolyan. Fogtam, idekopiztam, és eszembe sem jutott, h ez lesz belőle. Ha tudom, megcsonkítom az antiszemita Népszava cikkét. Hihetetlen, h mennyire túlspilázott ez a paranoia.
@Peredhil:

Még valami:
Ezek szerint akik eldöntötték, h mi kerüljön a táblára (vagyis az özvegye), azok zsidóznak? Ne legyél már debil.

Most komolyan. Fogtam, idekopiztam, és eszembe sem jutott, h ez lesz belőle. Ha tudom, megcsonkítom az antiszemita Népszava cikkét. Hihetetlen, h mennyire túlspilázott ez a paranoia.
A cikkben egy árva szó sincs kétféle nagyon fontos humorforrásról, ami a legfontosabb hagyományokat vitte tovább:

1. Politikai standup: ez szerencsére összefoglalható a Showder színpadról indult nemzedékkel (Bödőcs Tibor, Beliczai Balázs, stb.) és a hozzájuk csatlakozott eldugottabb öregekkel (Szőke, Badár), akik nem adtak le a proli imázsból. Ha Fábrynak köszönhetünk valamit, akkor az az, hogy ezeket a palikat színpadra tette és hagyta dolgozni, illetve nem csinált belőlük mindenáron strómant, hanem inkább kidobta őket a mélyvízbe. Minden poénjuk érthető, finoman hozzák a saját karaktereiket (vidékiek, vasutasok, cigányok, külföldiek, álértelmiség stb.) és mégis tudnak reflektálni a politikára. Nem álltak sehova, még kacsingatva sem, szinte minden kicsit értelmesebb embernek tudnak viccelni, de a nagy öregek mellett csak lassan kapaszkodtak meg a klasszikus műsorokban (Rádiókabaré).

2. Népi blogok, viccgyűjtemények: tényleg a teljesség igénye nélkül a napirajz, igazságos izom tibor, tucatnyi nem tematikus, de vicceket is tartalmazó oldal (mellesleg pl.) - ezeket felsorolni is nehéz lenne, de több anyagukból szállóige és alapvető köznyelvi kifejezés lett.

Szerintem újságban humort csinálni iszonyú nehéz, mert az írás minden hendikeppje velejár. A képregényforma még vállalható, de ahhoz kemény meló és nagy gyakorlat kell, továbbá pici a piaca.

Szerintem a Ludas matyi nem főszabály, hanem különleges kivétel volt, ami a Kádár féle rezsimnek a humor iránti részleges érzéketlenségét használta ki és véletlenül nagyon jó gárda alakult ki mögötte.

Árpád: az égvilágon semmi nem támasztja alá amit mondasz, hogy "Kádárék" (egyáltalán ki az?? a PB, KB, az agit prop?), maguk engedélyezték-vezették volna a Ludast! Szerintem a poénok egy részét nem is értették, a többiért meg megkapták a fejmosást a Ludasnál minden alkalommal, ajánlott olvasmány Andai György: Ki kísérje Kádárt? Szerintem egyszerűen a lap aránylag biztos anyagi lábakon állt, nyilván a legnagyobbakat nem bántotta és "megtűrt" margóján egyensúlyozott, néhány kisebb kirúgással, szilenciummal élve a saját gárdájával szemben, amikor valakivel elszaladt a ló és túl jól viccelt.

Megértem, hogy a Kádár korszakról jóval színesebb képet látsz, mint egy átlag jobboldali publicista (és ez jól is van így), de ne próbáld meg belemagyarázni, hogy az akkori politikai elit "hagyta" viccelni a független humoristákat. Kőkemény szélmalomharc és sokszor a napi megélhetés körüli küzdelem volt még az is, ha egy harmadrendű káder hülyeségeiből vagy bármilyen (akár helyi jelentőségű) gazdasági, politikai, társadalmi témából csináltak viccet. Az Ludas Matyi akkori szerkesztőjének nem viccgyűjtemény volt az asztalán, hanem egy notesz a K-vonalasokról, hogy tudja kinek nyaljon, ha egy kis oldalvágás miatt valaki be akarja tiltatni a lapot.
@eMeL:
Ez a Lenny érdekel. Szóval a hetvenes években volt egy antiPC előadó, akit szétbüntetgettek a trágársága miatt amerikában, de nagy sikere volt.
Eddig jutottam. Meg fogom nézni.
@msmester: de hát ez tévedés. a rezsim nem volt érzéketlen a humor iránt, hanem pont hogy használta azt. érzéketlen már csak azért sem lehetett, mert a magyar humoripart, pl Hofit árgus szemekkel figyelték szocialista szövetségeseink, és gyakran reklamáltak is. a Ludas volt az első újság, amely 57-ben megkapta a lapengedélyt a K-rezsimtől.

""Kádárék" (egyáltalán ki az?? a PB, KB, az agit prop?)"

elsősorban Aczél.
@msmester: "A cikkben egy árva szó sincs kétféle nagyon fontos humorforrásról, ami a legfontosabb hagyományokat vitte tovább: (...) 2. Népi blogok, viccgyűjtemények: tényleg a teljesség igénye nélkül a napirajz..."

Nem először említi valaki a 'napirajz' nevű blogot, mint a valamikori világszínvonalú magyar karikatúra- és képregénykultúra alternatíváját (örökösét?). Ez inkább azt erősíti bennem, hogy közben felnőtt egy nemzedék, amelynek gyakorlatilag már nincs is tapasztalata erről a műfajról, és vélhetően már nem is képes érzékelni a színvonalbeli különbségeket.
Ez a napirajz-féle szint legfeljebb ellenpéldának állná meg a helyét. Tipikusan a gusztustalankodásra, trágárságra, csonkolásra, szarásra, hányásra építő, mérhetetlenül primitív altesti humor, de annak is inkább a legalja, ráadásul mindenféle rajztudás nélkül, bántóan dilettáns formában, a wc-falfirkák és börtöntetoválások színvonalán összehányva.

Vagyis ha ez van ma karikatúra helyett, és ezt ilyen sokan látják viccesnek, színvonalasnak és helyénvalónak, akkor egész biztosan én tévedek, és a szalacsik Hofi művészetének jogos örökösei, Győzike pedig egy személyben maga a kortárs színművészet.
@Peredhil:

Ajándék nekem, tőletek, egy szemléletnek az ügyünk kapcsán:

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/10/19/Paranoia/

Üdv.

Ps.:
Az egyik komment a blogmoci miatt duplán csusszant. Lécci törölni, mert szimplán is érthető.... ...talán.
THX
@Tóta W. Árpád:
Hát igen, hogy lehet a legjobban csitítani a kedélyeket?
Állítani kell egy "bábot" aki "minket" kigúnyol.
Ennyi az egész, van kritika, pofa befog.
Szomorú tények ezek, meg szomorú tény a mai magyar politika is...
Ja és utálom a cionizmust :).
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

Szia Malac!

Túlságosan spóroltál az idézőjellel. Legközelebb tegyél ki hármat is a legelejére a legvégére meg akár négyet is, és ne hagyd magad befolyásolni, ha Bede azt is mondja, hogy az Idézőjel=nem menő ....még ha más szövegösszefüggésben is tolta.

Vedd úgy, hogy csak féltésből, és felebaráti szeretetből reklamáltak, mint ahogy talán így is történhetett.

A lényeg meg elsikkadt, pedig milyen jó kis szállóigét kopiztál be!

Üdv.
j.
.......................

Rádiókabarét senki nem hallgatott?
Szabó család?
@msmester: "ne próbáld meg belemagyarázni, hogy az akkori politikai elit "hagyta" viccelni a független humoristákat. Kőkemény szélmalomharc és sokszor a napi megélhetés körüli küzdelem volt még az is, ha egy harmadrendű káder hülyeségeiből vagy bármilyen (akár helyi jelentőségű) gazdasági, politikai, társadalmi témából csináltak viccet. Az Ludas Matyi akkori szerkesztőjének nem viccgyűjtemény volt az asztalán, hanem egy notesz a K-vonalasokról, hogy tudja kinek nyaljon, ha egy kis oldalvágás miatt valaki be akarja tiltatni a lapot."

Ezzel szemben a szomorú igazság az, hogy a Ludas Matyi mindenkori első embere elsősorban volt pártkatona és csak másodsorban lapszerkesztő. Maga a szerkesztőség jobbára az MSZMP iránt maximálisan lojális, hithű kommunistákból verbuválódott (tisztelet a szakmailag és emberileg is kifogástalan, apolitikus kivételnek). A politikailag nem száz százalékosan megbízható (értsd: kritikus gondolkodású) elemeknek esélyük sem volt a lapban megjelenni. Ezek bármilyen tehetséges és színvonalas karikaturisták voltak is, ebben az időben jobbára nyomdászként vagy plakátragasztóként keresték a kenyerüket.
Érdekességként: nem csak a pártnak volt a szerkesztőségben főállásban foglalkoztatott embere, de magának a rettegett belső elhárításnak is, aki annak ellenére, hogy még csak rajzolni sem tudott, rendszeresen megjelent a lapban hobbikarikatúráival.
A Ludas Matyi megszűnése után sokáig hiányzott. Egy vicc-lap volt, tele a humor nagyágyúival, akik zseniálisan tudtak kacagtatni, szívből jövően könnyesre nevettetni. Kaján, Sajdik karikatúrái fenomenálisak voltak.
Sajnos kihaltak vagy idővel másfelé orientálódtak. Akkoriban naponta születtek viccek a nép ajkán.
Utoljára Hofin nevettem.
Zsenik nem születnek gyakran.
A magyarokból egy"humorát vesztett" nép lett. Vajh....miért is ???

Gálvölgyi is lassan-lassan kicsit megszürkült....

Néha-néha benézek a Cool Tv-be és a Showder Klub humoristái közül talán Hadházi László hordozza némileg azokat a jegyeket, melyek Hofira voltak jellemzőek.Hanghordozása, előadásmódja, hasonlónak tűnik Hofiéhoz.Szeretném,ha a későbbiekben kiforrná magát és még kiemelkedőbb humoristává válna.

Nagyon kevés az igazán jó humoristánk.
Ha több lenne, talán kevesebbet "sírnánk". :)
"A magyarokból egy"humorát vesztett" nép lett. Vajh....miért is ???"

Mert sokan nem tudják, hogy a szemüveg öltöztet ?-)

www.youtube.com/watch?v=pJOuOkEWE5w&feature=related
@jaegtoer:

Igazad van, kellett volna idézőjel, de ami azt illeti, mikor tisztáztam, h a Népszavából idézek, még mindig rátarti módon antiszemitázott Peredhil ncik fórumtárs. Nah, ez már igazi paranoia, főleg annak fényében, h az emléktáblán is az a szöveg van. Ha vki nem tudná, Kabos büszke volt arra, ami. Nem véletlenül úgy íratta az emléktáblát az özvegye, ahogy...

Részemről téma kulcsolva...
...itt;-) Üdv.
@Republikánus Péter: „Mindenesetre kritikusság ide, kritikusság oda, a baloldalnak így sem sikerült egy, a jobboldalénál kormányképesebb elitet kitermelnie magából. Másképpen: a baloldal nem kormányképesebb annyival a jobboldalnál, amennyivel kritikusabb a sajtója. Sőt.”

Nos, ezt így sommásan kijelenteni… A meccs egyáltalán nincs lejátszva. Ha a ’98-’02-es ciklust a ’94-’98-ashoz hasonlítjuk, azt nem adnám oda Viktornak. A 2002 óta eltelt időszak összehasonlításával meg várjuk meg a 2010-ben kezdődő jobbos kormányzatot. Az összehasonlítás még így is csak akkor áll meg, ha pont olyan ellenzéket kap, ami mellett a baloldalnak kellett kormányoznia.

Ha ezek mellett esetleg mégis az jön ki, hogy a jobboldal politikai elitje kormányképesebb, mint a balé, az akkor sem azért lesz, mert a sajtója kritikátlan, hanem inkább annak ellenére.
Nagy igazságtalanság lenne, ha nem emlékeznénk itt meg mindazokról az alkotókról, akik a diktatúra évtizedeiben, a Ludas Matyi hasábjain is a legmagasabb szakmai és művészi teljesítményt nyújtották. Ő voltak azok, a külföld szemében a magyar karikatúraművészetet képviselték. Idetartozik Réber László (1920-2001), Hegedűs István (1932-2007), illetve a máig aktívan alkotó Sajdik Ferenc és az idén 88 esztendős Kaján Tibor.

Érdekes színfoltot képviselt továbbá az egyénien sötét humorvilágú Várnai György (rajzai a Frakk sorozatból is ismerősek lehetnek), a "kádári" kisember életének minden rezdülését élményszinten megjeleníteni képes, finom szociális érzékkel megáldott Brenner György, illetve a nők mindennapi gondjait bájos humorral tálaló Vasvári Anna.
Sokak kedvence volt az üdítően fiatalos humorú Lehoczki István (Leho).
Sajnos egyikünk sincs már közöttünk.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: A PataszOrbán nem érdekel...valamelyik vazullusa írta, tutkó biztos. És hogy én néztem be??? Na ne már Tanár Úr, ez baromi átlátszó indok!!!!!Jó, persze, én vagyok hibás, meg @Peredhil: , ja persze, meg a zsidók voltak a hibásak, mert miattuk volt Aushcwitz stb. meg minden. Másnak köze se volt hozzá, ááááhhhh, dehogy. Tök okés, Mózes a hibás mindenért!!! (irony:S)
@kvadrillio: Hadházit már a Juventusban is imádtam, amikor a műsort vezette...Nagyon bejön nekem az a csávó!:)
@msmester:

Azért ezt a Fábrit hagyjuk már a szutyokba nemzedékestül. Gusztustalan ízetlen, terméketlen épp ezért harsánysággal pótolt fröcsögését humornak főleg nemzedéknek nevezni, arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem tudsz különbséget tenni egy Waczak szálló, egy Galla fordította Monty Python vagy Hofi géniusza mellett: Közönséges kocsma humornak is siralmas takonymázolásnak tekintem, már vagy 8-10 éve minden műsorát. Még Sas Jocót is alul söpri, pedig Jocó is belengi a Mikroszkóp színpadot úgy „együltőmagában.” Talán az egyetlen magyarázat, hogy egy humorista nem születik csak úgy. De ráadásul az egyiknél a beakadt lemezt teliszarták fémforgáccsal. Ezt a fiatalabbikra értem. Hozzáteszem, ha már nemzedék… szerinted a Cool TV-n Majka csatornáján egy Hofi betársulna egy esti 45 perces kabaréba?
TWÁ utolsó mondatához: ebben az otszágban mindenki szörnyen koolyan veszi sajátmagát. Hát akkor mitől lenne itt humor?
Mondjatok egyetlen élő humoristát, aki ismeri az öngúny műfaját!
Pardon. Sajdik és Kajén még él...
@Letícia-Charlotte in SBp:

Ne legyél már butuka!
AZ ÖZVEGY ÍRATTA RÁ AZ EMLÉKTÁBLÁRA A SZÖVEGET, miszerint: "Kabos László (1923-2004) kiemelkedő zsidó komikus-színész, a Vidám Színpad alapító tagja"!

index.hu/kultur/blog/2009/09/29/emlektablat_kapott_a_kis_kabos/

Olvassál már rendesen, mielőtt ilyen ordenáré szőkeségeket írsz:
"ó, persze, én vagyok hibás, meg @Peredhil: , ja persze, meg a zsidók voltak a hibásak, mert miattuk volt Aushcwitz stb. meg minden. Másnak köze se volt hozzá, ááááhhhh, dehogy. Tök okés, Mózes a hibás mindenért!!! (irony:S)"

Eddig csak azt gondoltam, h Peredhil hibás, de innentől kezdve te is. Fogd már fel: BEKOPIZTAM, MERT TETSZETT, AMIT MONDOTT KABOS. Ennyi, nem több, tisztelt antifa kisasszony. A zsidózás az előző posztban van, ha neked az kell.

(Ezt most mérgesen írtam, mert nem gondoltam volna, h ilyen értetlen vagyol.)

Üdv.
A Tanú viszont jó volt. Csak nem tudtam rajta igazán nevetni.
Egyébként Fábrynak köszönheti a tévé, hogy legföljebb a szombat esti Agathe Christiehez kapcsolom be.
Hol vagy, Hofi király?
@Tóta W. Árpád: Szegény Hofi 2002-ben ment el: 12 évvel a rendszerváltozás után. Nem figyelte őt senki sem... kizárólag a közönsége. A Kis Madáchban több százezer ember látta a műsorát - és nem hinném, hogy olyanok, akik nem szerették őt. Hofi MŰVÉSZ volt, méghozzá páratlan művész.
@Tóta W. Árpád:
"
""Kádárék" (egyáltalán ki az?? a PB, KB, az agit prop?)"

elsősorban Aczél."

Aczélnak kiváló humora volt, és saját magán-személyét nem vette túl komolyan.
Ja, és a Rozsdatemetőt sem tiltotta be.
Egyébként, tisztelt vakon komcsizók, néha nézzetek a térképre. Imádott politikusaink Magyarországot átengedték a szovjet érdekszférába - aztán köhöghetett a szunyog, düböröghetett az egér...
Persze, ha az egész ország a vértanuhalált vállalta volna a sajtó, vélemény, stb. szabadságért, akkor Ti most nem élnétek és nem komcsiznátok mindenkire, aki nem sétált időben át a szabad nyugatra. Például az övezetekre bontott Ausztriába.
A pék kenyeret sütött a komcsiknak, a cipőt a Cipőboltból a cipőboltosok adták el a komcsiknak, stb.
A Ti szüleiteknek...
Akik nem lázadtak fel és nem vívtak sikeres polgárháborút. 56-ot is elszúrták, ugye?
Na, nézzetek egy kicsit a térképre. (A régire - a Szovjetuniósra, nem a mostani gagyi Oroszországéra.)
Azért volna itt röhögnivaló bőven.
Még egy adalék:
Aczél elvtárs megkérdezte Fejest, miért van az, hogy az egész Rozsdában egyetlen funkci szerepel, és az is hülye.
- Azért, Gyurikám, mert ez a nyóckerben játszódik. A nem hülyék a Rózsadombon laknak - ez volt a válasz.
Aczél elnevette magát.
Szóval, nézzetek a térképre.
HUMORISTÁK, ELŐRE!
"Más oltást kapnak a német politikusok, mint a lakosság" (Origo)
Dávido, Herényi, és Molnár Oszkár mentességét megvédte a parlament...

Lehet röhögni.
Szerintem ez a jelenség a fideszes sajtóban nem függetleníthető attól, hogy ott egyébként humortalanul sem lehet jobbfelé kritizálni. Emiatt aztán a szólásszabadságot értéknek tekintő sajtómunkások érthetően nem kedvelik annyira őket.

lásd:index.hu/velemeny/imho/mediafoleny/

A gond csak az, hogy ezt a Fidesz nem az örökös sajtólojalitás elvárásának csökkentésével akarja megváltoztatni. Hanem direkt médiabirodalom létrehozásával, durva hirdetéspolitikával (esztergomi fürdőhirdetések a Magyar Nemzetben) és a lojálisoknak való támogatásokkal (2 milliárd a Heti Válasznak). A jelek szerint sikeresen (akit érdekel: fideszfigyelo.blog.hu/2009/10/13/jobbfajta_mediatulsuly)
@kvadrillio:
„A magyarokból egy"humorát vesztett" nép lett. Vajh....miért is ???”
Nem állom meg, hogy erre ne írjak be! No hát azé’, mert a legvidámabb barakkból kifelé nézegetve ott volt a REMÉNY egy másik szebb(nek vélt) világ elérésére, valahol mindenki azt gondolta, hogy egyszer véget kell érjen ez az egész. Most viszont nincs hova kibámulni, kész, passz. Ez az ótvar az, amiben reménykedtünk?! Sivár kilátástalanság.
Nekem olyan 9-10 éves koromban került a kezembe először Kretén. Apum vett egy halom képregényt nekem, és volt közte Kretén is. A felét megértettem, aztán utána mindig megvetettem vele:)
Én pl Fábryt nagyon szeretem... Nekem való humor... Ez van.. Heti hetest utálom stb...

Amúgy meg a komcsikon így is sokat lehet nevetni, nem is kell hozzá humor újság/műsor stb... Annyi szerencsétlen van közöttük, hogy messziről fellehet őket ismerni, és jókat nevetni rajtuk... :D
@anyátok: "Mondjatok egyetlen élő humoristát, aki ismeri az öngúny műfaját!"

Ebben az új standup csapatban a kövér srác pl. azonnal egy öngúnyos poénnal szokott indítani.

De nem az öngúny a belépő, az csak egy feltétele az éleslátásnak.
Aki önmagát is kigúnyolja ha kell, de mástól is viseli el [zzzz ;) ] az képes akár saját eszményeit is kritikusan szemlélni és ha humora is van, akkor humorban megfogalmazni a világ gondját-búját.
@anyátok: "Csak nem tudtam rajta igazán nevetni."

Pedig a világ legjobb nevetései keserves nevetések.
Állítólag a siralomházban és a koncentrációs táborokban születnek a legnagyobb poénok. Felfokozott lelki állapot (amit a téma is adhat) felfokozott érzékenységet okoz.

Volt szerencsém (szerencsétlenségem) átélni az érzést "kínjában nevet". Működik.
Humor.
Lássuk csak, mi a helyzet a spanyoloknál.

Ott épp a toleranciára vágyó melegek viccelődnek egy csöppet. Naptárt adtak ki, és ők azt nagyon humorosnak gondolják. Nyilván ez az út vezet az irántuk való tolerancia fejlődéséhez.

www.hirszerzo.hu/cikk.dobbenet_meggyalaztak_a_vallast_kepek.127258.html
@Earthq: és mindegyik "tábor" komcsijain felszabadulva nevetgélsz?
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
Egyrészt valóban nem szimpatikusak a képek, másrészt igen ritkán keveredek olyan helyzetben, hogy "ilyen" képeket nézzek, és ha véletlen szemem elé kerül is egy, garantáltan nem kezdem kielemezni, hogy mi is látható rajta ;)

De vajon a meglepődő vallásos emberek, hogyan is keverednek ilyen képek nézésébe? Kicsit szemforgató, amikor valaki beprogramozza a videóját, hogy garantáltan megnézhesse freddy kruger (?) legújabb kalandjait, majd kijelenti, hogy gyomorforgató és hová züllött a világ, hogy ilyenek készülhetnek.

Mindenesetre érdekes kérdést olvastam a neten, ahol azt feszegették, hogy a jóságos papbácsik dolgozószobájában miért gyakoriak az egyetlen tangában keresztre feszített jézus ábrázolások, és főként hogy a képen mért nem egy szőrös, sötétbőrű tipikus zsidó fiatalember található? Miért egy hófehér bőrű, szőrtelenített, kisfiús, sőt nőies (nemtelen? transzvesztita?) alak?
@forgó hangszóró: "és mindegyik "tábor" komcsijain felszabadulva nevetgélsz?"

Én csak azt nem értem, hogy azok, akik lekomcsiznak másokat, vajh miért lepődnek meg ha lefasisztázzák őket?
Talán mert nem is tudják mi mit jelent?
hvg.hu/cimke/finogenov.aspx

"úgy vélem, hogy a karikatúra még nem kapta meg az azt megillető jelentőséget a politikai életben."

Ismerve már a 17-es forradalom plakátjait, ami néhol már-már karikatúra jelleget is öltöttek, és később a közvetlen 46-47 utáni évek kapitalistákról rajtolt karikatúrákat, valamit hogy a szovjet kultúrpolitika nagyra értékelte a politikaqi karikatúrák erejét (hiszen egy írástudatlan népnek egyetlen ez alapvető eszköz, valamint kép többet ér ezer szónál) így a ludasmatyi létrejötte nem lehetett kérdéses. Ahogy láttam az archív számokban az 55 előtti példányok igencsak vonalasak voltak. Aztán az enyhülés miatt és mert a művészek szeretik feszegetni a határokat, --gondolom ezek az okai-- lassan eltolódott olyan témák felé, amik még átcsusszantak a TTT alatt.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Nagyon ízléstelen, de ha már itt tartunk: Spanyolország aztán végképp katolikus, mégis toleránsak a melegekkel, nem verik szét a menetüket fasiszta csürhék. És ez természetes is, hiszen a konzervativizmus és a jobboldaliság nem egyenlő a fasizmussal. És nincs is 15%-uk a disznóknak.
@forgó hangszóró:
@eMeL:
Szerintem, ha elmondanánk neki, hogy Fábry Verebes meg Farkasházy felfedezettje, biztosan nem nevetne többet rajta. Úgyhogy inkább ne mondjuk el.
@Ács Feri:

"Spanyolország aztán végképp katolikus, mégis toleránsak a melegekkel, nem verik szét a menetüket..."

ez nagyon helyes, ez nagyon jó... ...és ráadásul katolizmus okán most volt 1,5 milliós részvételű abortusz ellenes tüntetés, mert nemrégiben túlliberlizálták a szabályozó törvényt.

Mivel ez itt off, részletek ehun ni (29. komment):
szenzor.freeblog.hu/archives/2007/07/07/Abortusz/#comment-9790409

Üdv.
@Ács Feri:

"Spanyolország aztán végképp katolikus, mégis toleránsak a melegekkel, nem verik szét a menetüket..."

ez nagyon helyes, ez nagyon jó... ...és ráadásul katolizmus okán most volt 1,5 milliós részvételű abortusz ellenes tüntetés, mert nemrégiben túlliberlizálták a szabályozó törvényt.

Mivel ez itt off, részletek ehun ni (29. komment):
szenzor.freeblog.hu/archives/2007/07/07/Abortusz/#comment-9790409

Üdv.
@Törpemongúz:

Uhh, Bergson az nagyon durva. Félve vallom be, én remekül szórakoztam rajta, annyira idétlen az egész, amit felvezet.
@eMeL:

"De vajon a meglepődő vallásos emberek, hogyan is keverednek ilyen képek nézésébe? Kicsit szemforgató"

A fenét, jóval egyszerűbb a dolog.
Nálam a Firefox fejlécében ki van téve 5 hírportál RSS hírcsatornája. Csak egy katt oda, és legördülnek a hírcímek. Egyik kedvencem a Hírszerző portál. Katt, és a címek között ez:

"Döbbenet! Meggyalázták a vallást!? (képek)"

Hát most mond, eléggé kíváncsivá tesz egy ilyen cím, nem?
Főleg, hogy most a Blikk egy egész más témában kelti a botrányt két napja, ami épp elég gáz/szomorú a katkó egyháznak:-((
@eMeL:

Sztem Kiss Ádám, Hadházi, Kőhalmi, Bödőcs nagyon tehetségesek, és bizony a gúny mellett kellő öngúny is megvan bennük, ráadásul nem vettem észre, h politikailag bármerre is elkötelezték volna magukat. Sütöttek már el poént erre is, meg arra is.

-----

Más:
Nem tudom, írták-e már, h amikor Fajkasházi Teddynek felrótták, h miért basztatja folyton az mdf kormányt, azt mondta, a humor szükségszerűen ellenzéki. Most meg már lassan 8 éve kormánypárti "humort" művel.

LOL, de még mekkora LOL

Jelzem, sztem a kormánypárti humor übergáz, nagyon ciki... és akkor is ciki lesz, ha Orbánék lesznek hatalmon.
Felhívnám a bloggerek közfigyelmét egy méltatlanul mellőzött humor-fajtára.
A reklám-humorra.
Hogy Romeo és Júlia erkélyes lakásra, Kolumbusz repülőjegyre vágyik. Toldi Miklósnak kondigép kall - nahát!
Alig várom, hogy megtudjam, mit akar Einstein.
És emlékeztek még a csettintős pasira?
Meg:
"Bocsáss meg, hercegnő, de nem érted jöttem, hanem az Orosházi Libamájért!"
Stb.
Nem röhögtem, de jóízűen mosolyogtam - az is nagyon egészséges.
@Ács Feri: oriasi hulyeseg volt leallitani a nagymarosi vizlepcsot, ezt ma minden szakember elmondja. szlovakia millairdokat profital az arambol amit megtermel, mi csak szetbasztuk a kornyezetet, es egy deka aramunk sincs. hihetetlen politikai tabu lett ez a dolog, pedig hihetetlen sok elonnyel jarna ugy lenne ahogy terveztek. en igen orulnek ha ezt megegyszer atgondolnank. a Duna meg mindig ott van. aramot termelunk szennel, atommal. ott a viz bazmeg. csak sajnos hihetetlen butak vagyunk, onmagunk ellensegei.
No, és az eszkimókusok, akik a halak éjjeli énekének eléneklése után:
- o - o - o -
o - o - o - o
stb.
mind elmennek skandináv lottót játszani
(amikor már minden lottózó bezárt!)

Örömömben ásnap vettem egy skandináv lottót, amivel nyerten 327 egész forintot. Szűz kéz szerencséje.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Én egyenes vagyok, és nem érthetetlen. Ha azt írod, hogy ni mán, mit írt a Népszava meg Urbán Erika Kabos László , és idézed, oks, de így...Vártad, hogy ugrunk-e rá. Remélem örülsz a zsetonjaidnak.
Csak hogy a konkrét kérdéshez is hozzászóljon valaki:

1./ A Ludas Matyit azért olvasták a kádárikisemberek, mert nem volt más. Ma van Joshi meg Mónika. Az kell a kádárikisembernek. Lásd: nézettség.

2./ Fenti okból ma a Ludas Matyi ráfizetéses lenne (kegyetlenül), azaz csak az állam tudná fenntartani a kiadását (ahogy régen is), mert a kapitalista szívtelen ugyan, de nem hülye.

3./ Nincs öngyilkos párt, amelyik önironikus Ludas Matyit üzemeltetne. Ha lett volna is, már kihalt. Az öngyilkosság már csak ilyen. Azokra a vicclapokra most ne tessék gondolni, amelyeket párt üzemeltet, merazmás!

A vita egyéb részeihez:
Megtudtam, hogy vannak komoly dolgok (tabuk), amin tilos viccelődni. Merazasztán. Ilyen tabu volt régen a Párt. Amiben hinni kellett. A tabu jellemzője még, hogy se a szexet se a buzikat nem szabad a közelébe engedni. Ahogy régebben se.

Nem való minekünk ez a mostani rendszer, elvtársak.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: "a Blikk egy egész más témában kelti a botrányt két napja, ami épp elég gáz/szomorú a katkó egyháznak"

szomoru, de azert megsem szidod a katko egyhazat. nem altalanositasz az esetbol. nem akarod betiltani a katkokat.
@Letícia-Charlotte in SBp:

Nyugalom, nyugalom, nyugi és smile & csííííz! :-)

@huba:

Írtam valaha olyat, h be akarnám tiltani a melegeket vagy bármit? Sose. Nem is akarom betiltani sem a melegizmust, sem a liberalizmust. Kit bírálnék akkor.
Az meg súlyos tévedésed, h nem bírálom a katolikus egyházat. Már hogyne tenném! De nem ott, ahol egyébként is baszogatják őket...
@mavo:

A minap megint felütöttem Bergson-t, arra gondolván, olyan rég olvastam nem –e reflexből vagyok ilyen elutasító, és ahogy felütöttem már is úszott a hülyeségtől az egész szoba. Megnyugodtam, hogy mégis csak van valami realitás érzék – de voltaképp csak ellenőriztem magam.
Várj ha már szórakoztál eme irományán: : - ) mit szólsz Hegel világszellemére, amely, önmagában, őbenne, magára néz? Illetve őbenne, önmagára néz a világszellem. na de miért önmagát nézi a világszellem? Óriási : - ) Miféle világszellem az, ami csak magával van elfoglalva, kacarászás világszellem az: - ) Azért szerintem, ha Hegel világszelleme gyerek korában magára néz, a kis padtársa létező túros buktájára vagy szalámis szendvicsére, ha ennyire magára néz csak, simán elvette volna azt. Persze ez csak fikció.

Da ha már lúd, legyen Pitagóras:
mit szólsz a „ne egyél Lóbabot” –hoz? Szinte vonz. Esküszüm ,egyszer nem eszek, ha lehetőségem lesz rá.
Na de a kínaiak:
„A fehér ló nem, ló és nem fehér” Ami egyébként igaz, úgy filozófiai tétel szempontjából, de ha megnézzük magában a mondatot feltételezvén, hogy eközben egy fehér lovat látok ott, mégis vicces
: -)
Még egy kis Hegel:

szegény, lehet csak arra gondolt, mint minden kisgyerek, hogy egyébként ő (nagyon) tehetséges : - ), egy biztos: tényként elmondható: filozófusaink közül, aki tudott játszani, az volt alkalmas, akármilyen féle szellemi alkotmány létrehozására. Evvel együtt minden filozófia ott hülyül el, ahol elkezd komolyan beszélni. Kihagyva az összes vallásfilozófia alapvetően patetikus hangvételét, megmondó jellegét. De egyébként ez egyben csel is. Ha már marhára tudsz valamit (pl mosógépet szerelni) és gyorsan kell cselekedj, eszedbe se jut, hogy szemlélődj hanem reflexből összerakod. Ha másnak segítesz ugyanebben, az se avval kezdődik, hogy beíratod egy 4 éves szakmunkás kurzusra, majd legalább 5 év szakmai gyakorlatra, adott szakterületen. Bizonyos értelemben ez igaz a vallásfilozófiákra is.
jaja, szerintem is kár, hogy hiányzik ilyesmi.

sztem, ok lehet az általános (lét-)bizonytalanság: az emberek tudatában vagy az alatt. azaz az a humor, amiben már önirónia is van: az absztrakt gondolkodás produktuma, és a túl sok (_vélt_ vagy valós) bizonytalanság az embert sajnos a konkrét (-ba kapaszkodás) felé tolja el.

a szoft-diktatúrákban a diktátor egy übertutibiztos apa-szerepben van, és a határok is biztosak: tehát aki bizonytalanabb, annak van ezekben a szoft-diktatúrákban egy pszeudo-biztonsága.

a másik aspektus: ide kusturica filmje jut eszembe, hogy bár véget ért a háború, az emberek azért csak nem mernek feljönni a felszínre, nem veszik észre, hogy véget ért a télleg nagy veszély. az idegpályák jól be vannak járatva a szüntelen veszélykeresésre, ami valljuk be, háborúban nélkülözhetetlen. kis veszélyek meg mindig vannak, lévén maga az élet az, ami élet-veszélyes, dehát ettől még ma már lehetne már az erdőben úgy is sétálni, hogy nem fától fáig oson az ember összegörnyedve és állandóan maga mögé tekingetve.

igazából én sajnos ezt magamon is látom, hogy periodikusan be-besavanyodok a saját típusú negativitásomba, ami persze tökre kár, mert amúgy nyilván biztos egy sziporkázóan szórakoztató, vicces ember lennék, asszem. :-D
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
malac, akkor készítsd a ropit, meg a neked megfelelő itókát a választások utáni első "showder"-hez!
esetleg valamelyik következőhöz?
hmmm...
@anyátok:
"Alig várom, hogy megtudjam, mit akar Einstein.
"

relatív jólétet...
vagy ha eléggé becsavarodna, akkor relatív relativitást...
@anyátok:
"És emlékeztek még a csettintős pasira?
"
melyikre?
a müszisre?
hölgyek és urak, kedves magyar honfitársak,

a magyaroknak újjászületésre van szükségük...és felejtsük már el a politikát - az a kádár rendszerben sem volt olyan negatív hatással, mint ma. mérgezi az agyakat.

a magyarok el kell hagyják a mindenek feletti negatív hozzáállást és magyarázást, okoskodást, destruktivizmust. pont annyi erőfeszítés negatívan gondolkodni, mint pozitívan. pont annyi energia azt magyarázni, hogy mi miért nem mehet, mint azon gondolkozni, hogy hogyan lehet valamit megtenni.

ha ezen egyenként, magán módon, otthon a privát szférában mindenki (de legalábbis sokan) szépen átlendül, akkor lekerül a lelkünkről egy nagy szürke nyomás és el lehet kezdeni élni, nevetni és alkotni.
@zr: "pont annyi erőfeszítés negatívan gondolkodni, mint pozitívan. pont annyi energia azt magyarázni, hogy mi miért nem mehet, mint azon gondolkozni, hogy hogyan lehet valamit megtenni."

ez hatalmas tevedes! ha valaki azon gondolkodik hogyan lehet valamit megtenni akkor annak nagy valoszinuseggel cselekves lesz a vege. ezzel szemben ha azon goldolkodsz, hogy miert nem lehet valamit megcsinalni akkor utana nyugodtan hatradolhetsz hisz ugy sem tudod megcsinalni!
süti beállítások módosítása