W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Ecce

2007.10.11. 07:00 Tóta W. Árpád

Egoblogba váltunk, de ez már nem öninterjú. Írt ez a szimpatikus, bár nem épp tájbaillő nevű fiatalember, Bukovics Martin, hogy szeretne interjút egy győri diáklapnak, Alternatíva címen. Sose hallottam róla (tiszteletpéldányt a szerkesztőségbe pls), és arra se volt még érkezésem, hogy utánanézzek, minek az alternatívája, vagy kik ezek. Martin okosan, e-mailben készített velem interjút. Nem úgy, mint egyes televíziós és rádiós kollégák, akik képesek kora reggel feltelefonálni, holott olyankor nyilván az igazak álmát alszom. A fiatal kolléga kellő alázattal és ugyanakkor élénk tudásvággyal kérdezett, így lehetőségem nyílt kifejteni közérdekű véleményemet. Amit ezúton is köszönök. Csak így tovább, Martin, szükség lesz ilyen kollégákra húsz év múlva, amikor a mostani ilyen kollégák kihalnak. Az külön édi, hogy "abszolút ismert". Pusz.

Lapunk friss felmérésébõl kiderül, az általunk megkérdezett fiatalok 63%-a nem tudja, mikor volt a rendszerváltás Magyarországon, 64% pedig hogy tagja-e hazánk a Varsói Szerzõdésnek. Mi errõl a véleményed?

A történelemoktatás körülbelül 56-ig jut el a középiskolákban, utána ismétlés van csak, készülés az érettségire. Ezen belül órákon át szopnak a gyerekek görög istenekkel és királyokkal, valamint pápákkal, ami nem volna baj, ha közben legalább valamit megtanulnának arról az államról, amelyben élnek. Mivel ez nem így van, egyáltalán nincs miért csodálkozni, ahogy azon sem, hogy bizonyos polgártársaink autóborogatással próbálják megoldani a gazdasági válságot. Õk azt tanulták, hogy 1848 meg 1956, az volt a virtus. Sürgõsen fel kéne világosítani az embereket, beleértve a felnõtteket is, a közelmúlt történelmérõl és alapvetõ állampolgári ismeretekrõl. Mivel azonban ennek szereplõi még élnek, sõt a szájuk is jár, ez nem egyszerû.

Pár ember szerint Orbán Viktor a legnagyobb magyar. Szerinted ki a legnagyobb magyar, már ha van ilyen egyáltalán?

Nincs ilyen, ez egy hülye kérdés. Viszont Kádár Jánosról érdemes volna higgadtan közbeszélgetni, és túllépni a hóttprimitív interpretációkon.

"Árpád vagyok én is, és jól néz ki, mindig is szerettem az ilyet. Olyan, mint Miffy nyuszi, senki se tudja, micsoda ez, de édi." - írod az árpádsávos zászlóról. Milyen zászlót/szimbólumot javasolnál a különbözõ pártoknak?

Elég bizonytalan ezeknek a pártoknak a körvonala ahhoz, hogy szimbólumot rendeljünk hozzájuk. Nem is igyekeznek: elvont, bármire jó konfekciót használnak, de ez nem gond, az ostoba híveiknek mindegy, mit lobogtatnak. Nemrég írtam a török AKP-ról (az ottani kormánypárt – BM.), õket iszlamizmussal szokták vádolni, de az emblémájuk egy villanykörte. Az egyértelmû progressziós-modernizációs szimbólum, ott le van téve a garas határozottan.

"Néhány dogmát bemagoló, és keresztkérdéseknél átszellemült jézusozásra váltó nyáj, vagy az Isten nevében ökölrázó, zászlóégetõ pszichopaták", írod egyes keresztényekrõl. Milyennek látod a kereszténységet, vagy egyáltalán a vallásokat?

Azt abban a cikkben leírtam részletesen. A magyar történelmi egyházak elkeserítõ állapotban vannak, totálisan elkurvult szervezetek. Még az MSZP is jobban megtisztult a pártállami szennytõl, pedig ott még mindig nyakig ér. Az egyébként nem volna baj, hogy politizálnak, csak hát ezeknek nem az az iránytû, hogy ki mennyit lop vagy hazudik, hanem hogy kitõl remélhetnek több pénzt.

Mi a véleményed a pápáról?

Ratzinger bíboros szörnyû alak volt, Benedek pápa nekem valamivel szimpatikusabb. Néha látok benne egy tétova szándékot, hogy mozdítson az egyházán – csak ugye a borzalmas tagság…

A szcientológusokat nagyon utálod, blogodon több írás is foglalkozik "szörnyegyházukkal", ahogyan te nevezed õket. A szekta kérte, vedd le az õket sértõ tartalmat, de te inkább írtál egy újat róluk, melyben kimondod: a szcientológia csalás. Van új fejlemény velük kapcsolatban?

Nincs, de ha megint ugrálnak, akkor van még a tárban lõszer. Azt viszont nagyon elhibázottnak tartom, amit a Heti Válasz mûvelt. Szerszámkereskedõket meg hasonló kisnyulakat listázni mint legbefolyásosabb szcientológusokat, az ciki. Bizarr hülyeségben hisznek, de ezzel azért nincsenek egyedül. A Xenu-mese megmosolyogtató blõdség, na de Mózes vagy Mária sztorija se komolyabb, ha szó szerint kell venni.

"Afrika megmenthetõ, de elõbb el kell pusztítani." Neutronbombával, írod blogodban. Hm?

Az a Swift Szerény javaslat címû munkájának parafrázisa volt. Aki akarja, érti. Komolyan viszont úgy néz ki, a visszagyarmatosítás lesz a megoldás, és azt nem mi fogjuk megcsinálni, hanem a kínaiak.

Tegyük fel, isteni hatalommal vagy felruházva, azt tehetsz, amit akarsz. Mi lenne az elsõ, amit Magyarországgal tennél?

Agy- és gyomormosás. Megkövesedett érzelmek fogságában vagyunk, erre a legjobb példa az MSZP szavazóbázisa. A Kádár-nosztalgia tömegeket késztet arra, hogy a szocializmussal teljesen ellentétes pályán mozgó (jó, totyogó) Gyurcsányra szavazzanak. De a fideszes se azért fideszes, mert kiszámolta, hogy neki az a jó, hanem mert utálja „a kommunistákat”. Ha ez elég, akkor nem csoda, hogy nem izmozik senki értelmes cselekvéssel. Külpolitikánk kábé hasonló szinten mozog: aki szóba áll egy románnal, az hazaáruló, „az oroszok” fuj, mert megszálltak minket (miután mi megszálltuk õket), és egyáltalán, dögöljön meg a világ. Nem azt mondom, hogy mindenki ennyire hülye, de elég sokan igen, és a politikusoknak ezzel számolni kell.

A neved abszolút ismert az újság- és blogolvasók körében, mindenkinek van valami véleménye rólad. Milyen újságot vagy blogot szoktál rendszeresen olvasni? Vagy akár könyvet.

Újságból igyekszem mindent. Napilapból csak a publicisztikát, a többit általában tudom már elõzõ nap. HVG, Heti Válasz, ÉS, Demokrata. Time-ra, Economistra ránézek, aztán ha van izgalmasság, azt elolvasom. A többinek akkor megyek utána, ha valamelyik lapszemlében látok érdekeset. Blogok közül Elefánt a Hírszerzõn, akit rendszeresen olvasok, általában UFI-t is, na meg persze a miszter elnök urat. A többit esetlegesen. Könyvet sajnos egyre kevesebbet.

Milyen zenéket szeretsz?

Nyugati parti darkwave, de valószínûleg senki se hallgat rajtam kívül This Ascensiont, Mirabilist meg Gossamert. Aztán persze Rammstein és vidéke, a Rammstein korszakos fejlemény. Laibachot már nemigen, Pink Floydot még mindig. Régebben sok klasszikust is hallgattam, csak át kéne õket raknom mp3-ba, mert idegel a CD-drive sivítása. Kocsiban meg Petõfit. A rádiót mármint, az durva lenne, ha a talpramagyart bömböltetném.

És egy minket, fiatalabbakat érintõ kérdés: mit gondolsz "ezekrõl a mai fiatalokról?"

Milyen fiatalok? 30 vagyok, bazmeg!



Címkék: interjú

228 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr41192997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

undibajsz 2007.10.11. 22:49:38
"Mi az Úristen az a neutronbomba?"

E!
E, mint erről beszélünk. Ráadásul Te internet használó vagy. Tesék beguglizni a keresett, nem értettet..
Kis segítség: (ctrl+c; ctrl+v megvan?)

hu.wikipedia.org/wiki/Nukle%C3%A1ris_fegyver
A tesék meg két s, tessék úgy olvasni. E!
malacka 69 12:52
Árpád, igazából egy kérdés van csak ( a többi csak forró kása kerülgetés): Mi a lét végső értelme?
verzió:

" Ha légy vagy,légy légy.
Szemtelen légy, mint a
többi piaci légy."

Ez így piacis, kapitalista ?
Oktatásügyice az a véleményem, hogy b@ssza meg az állam, amely ilyen oktatási monopóliumot csinált. Mexabja, hogy mit köll tanulni ált, közép és felsőisiben. Generalsaft. Kockafejűsítés. Nézzétek, mi megy a mai felsőoktatásban: állam megmondja, mit kell tanítani, megfinanszírozza, de a rendszer eleve igazságtalanra van kitalálva. Persze kapar mindenki, hogy megfeleljen az elvárásoknak, hogy a nagy állami csöcst bekaphassa és gyűjjön a tej.

Úgy vagyunk az általános, kötelező és ingyenes oktatással, mint a nyolcadikos az iskolai kajával: leszarja, nem eszi meg, mert ingyen van és közepes, meg annyival jobb az, amit zsebpénzből vesz a büfében...

Nincs értéke, megbecsültsége. És szar is. Bezzeg ha nem volna ingyenes, és kötelező!...

Akkor is maradna a kérdés, mi a tosznak böfög bele az állam mindenbe? Megmondja, hogy mi a nemzeti alaptanterv?!?!?!

Webtársak, a monopólium megöli a versenyt. Ha már oly nagy a hit a piacban, mért nem baszkuráljuk halálba a Zállamot, hogy hatalmas qrwa gyorsasággal húzzon ki az okatásból... oszt győzzön a társadalmi igény. Meg a jobbik.

Habár, teszem hozzá, én nem vagyok olyan elvakult piacista, mint Árpád vezérünk, ellenben kíváncsi Fáncsiként lesem, hörögtök-e velem, oder was?
baszki ennyire piacista én se vagyok. most akkor melyikünk áll hol?

NAT. megmondja az állam, mit kell tanulni? hát még jó hogy! az volna a normális, h a thürmer gyula alapít egy che guevara általános iskolát, ahol marxizmusra nevelik a gyerekeket? a hamasz meg kiképzőtábort meg iszlám iskolát, mi?

sőt lesz szcientológus iskola? meg külön hülyeiskola, ahol nem tanítanak matekot, mert ördögtől való? és azokkal a gyerekkekel mi lesz? NAT kell, társadalomban élünk, közös narratíva kell, és annak megteremtője a közoktatás (nmeg én az MTV_s barátaimmal). hogy mi van benne, arról lehet és kell vitázni.
"állam megmondja, mit kell tanítani, megfinanszírozza"

az a gond, h nem kéri viszont számon.
malacka

"Árpád, igazából egy kérdés van csak ( a többi csak forró kása kerülgetés): Mi a lét végső értelme? De komolyan!
Van válaszod erre? Néha úgy érzem, hogy azért ez a nagy hánkolódás az írásaidban, ez a mindenfelé csapkolódás, elmélyűlés,s aztán rögtön utána felszínesség, mert erre a kérdésre nincs válaszod... Nem látom az életed vezérfonalát. Te látod magadban?"

Ebből az szűrhető le, hogy te már tudod a választ, megosztanád a pórnéppel ? ...és közben toljál te is kevesebbet az arcodból mert szaga van a szádnak.
azér h malackának is válaszoljak: "Mikorra tervezel családot, gyereket, s mire fogod majd nevelni? Mik a legfontosabb emberei, erkölcsi értékek, amiket neki mindenképpen át akarsz majd adni?"

van egy 10 hónapos kisfiam. arra fogom nevelni, hogy ha már volt szerencséje embernek születni, akkor éljen a lehetőséggel. például ne viselkedjen úgy, mint egy éjjeli lepke a lámpa körül. különösen vigyázzon azokkal, akik a lét végső értelmével házalnak.
oxFFF
Vazze, rátaláltál a lényegre! Ahogy Lindsay Lohan mondja a bajos csajokban: "reggelente büdös a szám" :))
De azért tolok még egy kicsit arcból! Mi a lét végső értelme? Azért nem tudom megosztani veletek, mert 3 ember van: (1) Ateista (2) Kereső (3) Hívő, s mivel ti az (1)-be tartoztok, ezért rohadtul nincs értelme nekem olyasmiről beszélnem, amit csak a (2) és (3) -ba tartozók érthetnek meg.
Viszont:
TWÁ
Köszönöm a választ, és tényleg örülök, hogy van gyereked, mert ahogy csepered, szellem szemét nyitja, a tiedet is módosítja. A gyerekünk legalább annyit hat ránk, mint amennyit mi rá.
S végül egy tévedésedről: én azt fontosnak tartom, hogy az ember (az emberek) meglelje (megleljék) élete (életük) értelmét, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ami nekem az, az legyen másiknak is. Minden esetre az a tapasztalatom, hogy a vezérfonal nélküli tántorgók azok, akik minden szarba bevihetők, pl. mtv székház ostromba. Ami pedig ezt a mondatod illeti: "különösen vigyázzon azokkal, akik a lét végső értelmével házalnak. "
remélem nem rám vonatkozik, mert akkor a végén még rosszindulatúnak foglak tartani, pedig ááááá, dehogy vagy te az:) Szóval baromira nem akarnám, hogy bárkire is ráoktrojáljam az én általam "lét végső értelmének" tartott dolgaim. Heessss ezzel, én valódi liberális vagyok! Viszeont ezzel együt baromira érdekel, hogy ezt a kérdést, hogyan látja valaki, aki magát mértékadó véleményformálónak gondolja. Hátha tanulok belőle. Miért is ne!
TWÁ
Folytassuk az interjút! Okés?
(1) A Worluk név innen van?
hu.wikipedia.org/wiki/Wizard_Of_Wor
(2) Miért nevezted el épp Mao-nak a macskád?
(3) A Pulitzer-díjadra hogyan gondolsz vissza? Szerinted miért pont te kaptad meg először az internetes "firkászok" közül?
"megmondja az állam, mit kell tanítani"
nézzétek már meg a NAT-ot mielőtt ilyeneket irkáltok....
megmondja, de olyan tág keretek közt, hogy a tanár nyugodtan válogathat, hogy min tanítja meg azokat a készségeket, amiket a nat mondjuk ált.iskban előír... pont töriből pl megtehetné a tanár, hogy egyiptomot ősember v mezopotámiát akár meg se említi, vagy úgy emléxem(nem vagyok tanár régen megnéztem csak vmiért), az athni demokrácia nem is külön tétel a középszintű érettségin
Igaza van Árpádnak,hogy nem szabad engedni az iskola"szektásítását".Akinek ilyen igénye van megkaphatja nyári táborokban 1 hét alatt a szükséges lelki és ismereti púpját akáregy életre is.De ettől függetlenül ma már az iskolának el kéne jutni oda,hogy minél előbb fölismerje a gyerekekben a "különös" érdeklődési irányokat,azt ne mondjam tehetséget,orientálni tudjon ezek szerint és a gyerek hajlamait és pillanatnyi fejlettségi szintjét figyelembe véve el tudja indítani egy konvertálható és továbbfejleszthető tudás megszerzésére.Ettől sztm fényév távolságra vagyunk és csak távolounk.
invisit
Szerintem is igaza van, mikor ezt írja: "NAT. megmondja az állam, mit kell tanulni? hát még jó hogy! "
Gondoljatok arra, hogy azérettségi mindenütt ugyanaz, a gyerek elköltözi és ezzel iskolát vált, a felsőoktatásnak tudnia kell, mire építhet, stb.... Tehát tényleg oldják meg az eltéréseket szakkörözéssel, táborozással, vagy akár az iskolában fakultációs tantárgyként
Batoprkodom megjegyezni, hogy aki itt az oktatast akarja megvaltani 3 sorban, az nem tudja, mire vallalkozik.

Azt viszont megjegyeznem, hogy ha van olyan terulet, amelyben reformra van szukseg (tehat nem koltsegcsokkentesre, hanem reformra), az az oktatas. Tessek, van minta, lehet akar masolni is. Kezdhetjuk mindjart Finnorszaggal es Del Koreaval.
Elolvastam az "interjút" és megint csak hálás vagyok a sorsnak, hogy Tóta W. Árpád-nak csak a szája jártatására van lehetősége, és zéró hatalommal rendelkezik. Csak hogy érthető legyek: a kommunisták is felvilágosító tevékenységnek vélték ténykedésüket. Picit ezen el kellene gondolkodni.
"(3) A Pulitzer-díjadra hogyan gondolsz vissza? Szerinted miért pont te kaptad meg először az internetes "firkászok" közül? "

Pulitzer.díj? Nono, hátrébb a kardokkal! Talán egy kis Pulitzer Émlékdíj...
A történelemoktatásban egyáltalán nem a modern kor hiányával van a baj. Ha a gyerek rendesen megtanulná mondjuk az athéni demokrácia történetét, akkor éppúgy felismerné a mai politkusokban a Kritiasz-féle diktátorjelölteket, a
Kleón-epigon hordószónokokat, a gátlástalan, ám tehetséges Themisztoklészeket, a becsületes, ám naiv és szerencsétlen Ariszteidészeket, a gonosszal szórakozó, és aztán általa benyelt Théramenészeket.
Ha viszont a gyerek tojik a tanulásra, hiába próbálnák neki Fock Jenőt meg Antall Józsefet, meg az Öböl-háborúkat megtanítani. Évszámtanulás miatt meg ne tessék rinyálni. Az az alap. Aki azt nem tudja, semmit sem fog tudni. Olyan, mint az ABC.
Lehet rinyálni, hogy Thomas Mannt akarok olvasni, de ABC-tanulás nélkül nem fog menni. Aki nem ismeri Szt. Vlagyimirt, Alekszandr Nyevszkijt, Dmitrij Donszkojt, Rettegett Ivánt, Borisz Godunovot, Nagy Pétert, Nagy Katalint, II.Sándort, és korukat, az rohadtul nem fog megérteni semmit a XX. század orosz történelméből.
TWÁ: az interjú azon pontja azért elég gáz, hogy a ki a "legnagyobb magyar" kérdésre adott válasz második mondatában máris szerepel Kádár neve... Tudom én, hogy árnyaltabban értékeljük, ésatöbbi... deazéno.
Tessék,ha valaki nem hinné itt van amit a tudás konvertálásának jelentőségéről pedzettem.A nyelvtudás pl egy alapvető konvertálható tudás.Ennek megszerzésében is a sokak által lerusnyázott(tényleg nemtúl szép)nyelvü románok helyből nagyobb előnyben vannak mint mi nekifutásból,de mondjuk ez egy adottság.Aztán itt a többi.
Románia lehagyja Magyarországot
Portfolio.hu - ugyelet@index..hu
| 2007. október 12., péntek 10:29
Átadta a TriGranit a kolozsvári Polus Center bevásárlóközpontot. A több mint 300 millió eurós beruházásból megépülő plázát már korábban megvásárolta az elővásárlási jogával élő osztrák Immoeast. A plázát a magyar fejlesztő 15 hónap alatt építette fel, magát az építési telket azonban 10 évvel ezelőtt vásárolták meg. Az átadás előtt a TriGranit vezetői, Demján Sándor és Nyúl Sándor beszéltek a kolozsvári beruházásról és a távlati tervekről.

A kolozsvári építkezés nagyjából fél évet csúszott gepida régészeti leletek feltárása miatt, mondta Nyúl Sándor operatív vezérigazgató. A bruttó 80 ezer négyzetméteres, 60 ezer négyzetméter bérbe adható területű bevásárlóközpont üzleteinek mindegyikét kiadták. A kulcsbérlők között találni olyan nagy nemzetközi láncokat, mint az Intersport, a Hervis, a Zara, valamint egy nyolcezer négyzetméteres Carrefour hipermarketet is kialakítottak a házban. A bevásárlóközpontba több magyar cég is beköltözik, a Libri és a Pannon Bútor mellett az MKB és az OTP Bank leányvállalata is nyitott fiókot a Pólusban.

Vonzó egyetemisták
Nyúl Sándor egyértelműen bízik a kolozsvári ingatlanpiacban. Egészen eddig az évig nem volt még modern bevásárlóközpont a városban, most azonban a Pólus mellett a Julius Mall is megnyitja kapuit. A város egyik nagy erősségét adja az itt tanuló 80-100 ezer egyetemista is.

A további romániai tervekről azt mondta, Konstancában, Brassóban, Nagyszebenben és Craiovában valósítanak meg a Pólushoz hasonló fejlesztéseket. Ezek azok a 300 ezer fősnél nagyonn városok, ahol a modell működőképes lehet. Kolozsváron a Pólus mellett a közeljövőben indul egy multifunkcionális projektje is a TriGranitnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
A város központjában épülő 100 ezer négyzetméteres ingatlanban lakások, irodák és kisebb részben kereskedelmi területek kapnak helyet. A cég legnagyobb romániai fejlesztése a Bukarestben 800 millió euróból megvalósuló Esplenada városközpont lesz, amelyre az állam által kiírt tendert megnyerte a TriGranit.

Nagy lendületben vannak a románok
A Pólus Center megvalósításán 600 magyar cég dolgozott, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy a román építőipari munkások jelentős részét Nyugat-Európában foglalkoztatják, ezért nem volt elegendő munkaerő a helyi piacon. Demján Sándor, a TriGranit elnöke szerint ez a folyamat azzal magyarázható, hogy a romániai szakmunkásképzés kiemelkedő minőségű, valamint a román építőipari munkaerőnek hatalmas presztízse van szerte Európában.

A leggazdagabb magyar szerint Románia olyan lendületben van, hogy biztosan elhagyja Magyarországot életszínvonalban, az egy főre jutó GDP-t, a gazdasági növekedés dinamizmusát és a beáramló tőkét is tekintve még ebben az évtizedben. Ma a cég tevékenységének 5 százaléka folyik csak Magyarországon, ezzel szemben Romániában a tervek szerint 2-3 milliárd eurós beruházást valósítanak meg a következő években. Ez azt jelenti, hogy Oroszország és Lengyelország után Románia ma a TriGranit harmadik legnagyobb fejlesztési piaca.

Komplex városközpontok Zágrábtól Szentpétervárig
A TriGranit komplex városközpontokat épít. Elképzelései szerint egy városközpontban a lakások, irodák és kereskedelmi területek mellett kulturális intézmények, közintézmények és nagy terek kapnak helyet. "Ilyen központokat építünk többek között Katowicében, Krakkóban, Zágrábban és Szentpéterváron." Az ingatlanfejlesztő fő tulajdonosa szerint a jövő legnagyobb üzlete a turizmus lesz, ezért több szállodát építenek például Oroszországban.

Budapest jelenlegi helyzetéről Demján Sándor elmondta, hogy a műemléki épületek védelme fontos, azonban elengedhetetlen, hogy az állam vagy az önkormányzat rekonstruálja ezeket és funkciót adjon nekik. Pozitív példaként Prágát és Pozsonyt említette, ahol "a történelmi városközpont nagyon szépen megújult".

Hiányosság az is, hogy "nincsenek Budapestnek nagy találkozóhelyei, kellemes zöld felületei, amelyek pedig rendkívűl fontosak, mind az itt élő emberek, mind a turizmus szempontjából. Egy Budapest méretű városban legalább négy nagy városközpontra van szükség, mert túlnőtt eredeti méretein" – tette hozzá Demján Sándor.


A gazdaság rovat cikkei
Románia lehagyja Magyarországot

Nem akartam az egészet bemásolni,de mostmár mindegy
most látom csak:
Kádár a legnagyobb magyar?
Nade TWA Elvtárs!
Legalább a függetlenség látszatára ügyeljünk! :)
No problem invisib, tanulságos volt !
Carnivora: Ha már Wass Albert legyen érettségi téma, miért nem az Erdőss Renée, Gulácsy Irén, Bánffy Dezső, Herczeg Ferenc vagy akár (horribile dictu) Rejtő Jenő? Bármelyikük jelentősebb szerző nála, és ők is a kor irodalmának legfeljebb második vonala. Wass valóban jó a korabeli közgondolkodás megértésére- de az irodalom nem elsősorban a történelemóra segédtudománya. Ettől még Wass tud élvezetes és jó dolgokat is írni, de hogy ő lenne a 20. századi magyar irodalom elfelejtett géniusza... aligha. Egy olyan középiskolai irodalomoktatásba Wass prózáját belepréselni, amiből így is kimaradnak időhiány miatt Móra Ferencek, Szerb Antalok, Sánta Ferencek, Sütő Andrások, Fejes Endrék? Ahol általában nincs már negyedik végén idő Örkényre, Máraira? A költészete pedig végképp érdekes lenne érettségi anyagnak, mikor alig bírják a tanárok leadni Pilinszkyt vagy Weörest, olyan zsenikről, mint Nagy László, vagy Áprily Lajos nem is beszélve, akikre ugyancsak nem szokott idő lenni. Velük Wass lírája aligha említhető egy lapon.
Sziasztok!

Az oktatás látom sokaknak felkeltette az érdeklődését. Én nem osztom azt, hogy nem kell ez sok a "lexikális tudás" Igenis szükséges, hogy az összefüggések, ne csak koncepcionális maszlagok legyenek. Mint ahogy az is kell, hogy miként gurul az az ótvar kiskocsi, meg ilyenek. A töriben szerintem az a legnagyobb baj, hogy az óra arról szól, hogy a tanár eldarálja az évszámokat, aztán szevasz. Ha az óra arról szólna, hogy bemutatja az összefüggéseket, és szövegbe illesztve hozná elő a vonatkozó évszámokat mindjárt könnyebben tanulhatóak lennének a tényadatok. Szomorú, hogy Trianonról pl. annyit tanulnak a diákok, hogy elvették Mo. kétharmadát a franciák. Nem nézik az előzményeket, a komplexitását, a magukat 50 évvel azelőtt még magyarnak valló népcsoportok önállósodási törekvései mögötti mozgatórugókat...

A matekkal, kémiával, meg a reáltárgyakkal szerintem nincs olyan nagy baj. Igenis meg kell tanulni az alapdolgokat, csak valahogy a gyakorlati használhatóság és a különféle modellek, képletek között nem teremtjük meg a kapcsolatot. Nekem pl. nagyon hiányzott, hogy amikor az általános tökéletes Nash egyensúlyt tanultam, csak annyi volt a megjegyzés, hogy a gyakorlatban a vállalatok ezt használják piacelemzésre stb... De hogyan? Szóval itt vannak a problémák szerintem...

Ja és nincs felesleges tudás, meg tananyag, mindennel a memóriádat, az agyadat tornáztatod, erre már az ókorban is rájöttek, amikor meg kellett tanulniuk az Aeneas-t.

Az a probléma, hogy hiányzik a tudásigény a mai kölkökből... Azt meg a suli nem adja meg. Mindaddig, amíg "felhasználói" oldalról csak az jön, hogy minek ezt a sz*rt tanulni, de nem mondják meg a szülők/gyerekek, hogy mit is szeretnének, a kölök nem kérdez be, semmi nem fog változni... Ez is csak egy szolgáltatás... Ha nem specifikálsz rendesen a szemetet kapod...
"Ja és nincs felesleges tudás, meg tananyag, mindennel a memóriádat, az agyadat tornáztatod, "

De ha már tornáztatod, és válogathatsz is a tornaszerek között, lesz köztük hasznos és kevésbé hasznos.
Mike-hoz hasonlóan én is azt gondolom, hogy igenis szükséges a sok-sok adatot megtanulni. Gondolj csak bele, emlékszel-e még az összes évszámra, amit belédvertek? Biztos a felére sem, de NAGYJÁBÓL azért el tudod helyezni az eseményeket az idősorn. És ez bőven elég ahhoz, hogy az összefüggéseket láthasd. Vagy le tudod-e vezetni a másodfokú egyenlet megoldóképletét? Valószínűleg nem, de használni talán. Nagy a redundancia a tanulásban, a gyerek befogadóképessége pedig igenis elegendő.
A dolog másik része, hogy a pedagógus hogy tanítja mindezt. De ez már egyénfüggő, vannak jók is, meg rosszak is.

Hölgyválasz(sz)

Melyik orcám tartsam ?
:-D :-(

JANUS
Többségnek:
1. Hogy a fenébe akartok "fölösleges" adatok nélkül következtetéseket levonni, "folyamatokat " láttatni?
Kik határozzák meg, mely "folyamatok" fontosak?

2. Az oktatás strukturális válságát már rég nem oldja meg csak az, ha több pénzt adunk a pedagógusoknak.

Bocs, a tehetséggondozás alapjai nem ott vannak, hogy a tanteremben ezt mondják: kedves gyerekek, akkor ezek a folyamatok vannak. Ott vannak, hogy otthon a szülők mit kezdenek a gyerekkel. Ezt pedig máshogy kell megfogni.
persze ezt nem közölték le a diáklapban. Ugyanis nem hallottam, hogy tömegesen kellett volna vinni a diákokat a diliházba.
Wonderland
Ez igaz meg szép is,de a szülők a család is voltak(iskolás)tanulók és a mostani gyerekek is alapítanak(ha alapítanak) majdan családot és lesznek szülők és az ő gyerekeik is belecsöppennek majd az akkori oktatási struktúrába,közben pedig a hajó az EU,a világ, megyen.És önthetünk mi itt most akármennyit az oktatás kalapjába(jó tény,hogy nem kivenni kéne!),de mi még mindíg csak alapozunk-kalapozunk,alapozunk-kalapozunk.Valaminek már el kéne kezdődnie.

Wonderland 2007.10.12. 13:31:33
"Többségnek:
1. Hogy a fenébe akartok "fölösleges" adatok nélkül következtetéseket levonni, "folyamatokat " láttatni?
Kik határozzák meg, mely "folyamatok" fontosak?"

Az állam, vagy a piac. :)
Én úgy tudtam, hogy fölösleges adatok nélkül is lehet következtetést levonni, vagyis nekem már sikerült párszor. :)

"valószínûleg senki se hallgat rajtam kívül This Ascensiont, Mirabilist meg Gossamert"

Gossamert? dehogynem!
malacka 09:20:20

1. igen
2. mao kínaiul macskát jelent, a nevezett macska egyébként lány, sziámi, és nem kommunista
3. sehogy se gondolok vissza, ebben a szakmában az ember munkássága nyitott könyv, nem egy 5 évvel ezelőtt osztott díjról ítélik meg. hogy miért kaptam, azt se tudom, gondolom, a zsűri így döntött. ja igen, és -emlékdíj.
vajon: akkor már ketten vagyunk. csináljunk alapítványt, kérjünk támogatást.
Reggeli hőbörgésemet kialudtam a munkahelyen, :) ergo visszatérek, de csak egy rectificatio erejéig:

én a felsőoktatásban azt látom, hogy nincs felvételi, egyetem/fősuli nem szelektálhat. Ez fasság, ha én szolgáltatok, és közpénzből kockáztatok, csak azt nem dönthetem el, kit veszek fel és kit nem, akkor az két, egymásnak ellentmondó rendszer. Felelőssé tesz, mint rektort, hogy hülye pötsök járnak a minőséginek szánt intézményedbe. Per absurdum hamászos, buzi komenista is akarhat járni az IBS-re. És a suli ne szűrhesse ki a nem oda valókat? MErt nem fogja, hiszen a normatívát a pöts után kapja és majd médiamarkt lenne, ha kipicsázná a gyereket első szemeszterben.

Továbbá. Állam megaszongya, évente hány államilag támogatott jogász/bőccsész hely van. De a helyekért való vetélkedés azt jelenti, hogy nem a jobban teljesítő szakok, hanem a bazi nagy egyetemek kapják meg a jelentkezők többségét, és így náluk landol az állami pénz. Visszatérünk az 1990 előtti felosztásba.

Továbbá. Állam megállapitsa (meg az ész is...), hogy egyetem vagy? aszongya. Hát akkó felvehecc 300 büfé-ruhatár szakos gyereket. Ha erre jelentkezik államilag fin-tt képzés keretében 25, a többi 275 helyre felvehecc fizetős csávókat. De 276-ot már nem! Nehommá piac is legyen ekkicsit...

Továbbá. Van Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB), ODHT, MTA, OH, OKM, ABCDEFGH, SÓHIVATAL, amelyek mind belebrekegnek abba, hogy melyik intézmény milyen feltételekkel jogosult az állam által elismert működésre (nem=az állami finanszírozással!!!). Mermér? Mer a magyar átlagbéla nem fizeti a képzés teljes kőccségét, ha nem muszáj. Ergo ha nyitok egy PÖTS University-t, akkor meg kell felelnem az állam által támasztott elvárásoknak. Így tarthatom a markomat. Mert különben hogyan versengjek azzal, aki markszizmust-szenilizmust oktat az állami egyetemen/fősulin, és közben a köz pénzéből él? Ahol a hallgatók közpénzből tanulnak? És csak a képzési hozzájárulás nevű sarcot perkálják. Nem mindegy: 140 000 Ft/félév (felsőokt.i képz-i hozzájár.-s) vagy 380 000 Ft/félév (tandíj).

Amúgy meg Waldorf is van az általánosban, meg Montessori, meg minden kutyafasza, ahol a sok jövendő lúzer kölköt képezik. Hát szóval van is NAT is, meg nem is...

T. invisibleman! (2007.10.12. 11:54:40)

Imádom az offokat, még ha nem annak igyekeznek is látszani. Szóval aszongya a Skála Kópé, hogy délkeleti szomszédunk tíz év alatt utolér, sőt el is hagy bennünket. Ha emlékeim nem csalnak, ezt mondta Hruscsov is, a Szovjetunió versus Egyesült Államok relációban annó, mégpedig egészen egyszerű matematikai okokból: megnézték az utóbbi évek GDP növekedését mindkét országban (a Legyőzhetetlené volt a nagyobb, hatvanas évek, naná, nem is kicsivel, sokkal több tonna acél, sokkal több köbméter beton, stb., stb.), mindkét pontseregre ráfektettek egy-egy görbét, majd a meredekséget (illetve a görbéket leíró függvényeket) időben konstansnak véve mindkettőt továbbhúzták, bele a hurráoptimizmusos jövőbe. Szegény görbék mit tehettek, a papír jobboldala felé valahol metszeniük kellett egymást. Metszették is, a metszéspontot meg a vízszintes időtengelyre vetítve, a Politbüro már meg is kapta az utolérés dátumát (értettek a matekhoz piszkosul). Volt is öröm egy darabig, ám sajnos a gyakorlat a lángelmés elgondolást nem igazolta vissza, a világ csöndben röhögött magában, Hruscsov elvtárs pedig boldogan meghalt, még mielőtt a totális kudarcot megérhette volna.

Ok: ha valaki magasugró edző, akkor tisztában van vele, hogy a tanítványoknál a 180 cm-ről a 210 cm-re való eljutás időszükséglete ugyanakkora, mint a 210 cm-ről a 215 cm-re való eljutásé, a további fejlődésről meg ne is beszéljünk. De azért előre nem mondok semmit. Az üveggömböm is eltörött. Mal sehen.
Ja, majd el felejtettem. Demján további üzleteket remél Romániában. Lehet, hogy nem véletlenül mondta, amit mondott?
Itt nem pusztán Demjánról üzleti törekvéseiről van szó és nem is 100%,hogy románia elhúz,de húz legalább valamerre és ez korántsem az az irány és nem is az a mód ahogyan ezt a vén f.Kurscsev elképzelte a szú-ban.Azt hogy ez nem egy zárt versengő birodalom,amelyik minden ismeretet és kh.-t csak és kizárólag a KB-a és titkosszolgálata által enged be az országba mutatja,hogy jelenleg,ha jól tudom 3milla rom.dolgozik valamerre nyugaton a tőke meg áramlik be.A többiről van szó a cikkben, a magasugrás meg marhaság,vagy nemcsak rájuk vonatkozik.
Évszámok és összefüggések...

"...emlékszel-e még az összes évszámra, amit belédvertek? Biztos a felére sem, de NAGYJÁBÓL azért el tudod helyezni az eseményeket az idősorn. És ez bőven elég ahhoz, hogy az összefüggéseket láthasd..."

Évszámokból összefüggéseket? :D Évszámokat és hozzájuk rendelt eseményeket önmagukban bemagolni szerintem max. arra jó, hogy teszteken eggyel jobb érdemjegyet kapjunk vmi röpdogán.

"Ha a gyerek rendesen megtanulná mondjuk az athéni demokrácia történetét, akkor..."

OK. Most vetettem egy pillantást a sulinetre... mégis miből?

Legszívesebben kezdeném azzal, hogy Athén a tárgyalt időszakban sosem szűnik meg királyság lenni, ahogy pl. a mai Egyesült, a Spanyol, vagy a Dán Királyság is királyság, ám ezzel együtt még demokráciák, de ez szinte mellékes...

A hazai törianyag állapotát tükröző két izgalmasabb gyöngyszem:

"i.e. 527-ben Drakón arkhón írásba foglalja a törvényeket."

1) Az 527-es évszám kétséges, mert két egyenrangú forrás két különböző évszámot említ, ezek közül az anyag összeállítója önkényesen kiválasztja ezt. 2) Drákhón nem személy, hanem egy pelaszg termékenység-istennő templomában emelt fallikus szimbólum (oszlop) nevesítve: "Drákón", azaz "sárkánykígyó" (a kígyó, mint üregekbe búvó, tekergő állat és a fallosz párhuzama nyilván egyértelmű). 3) Az oszlop - amely egyébként a "drákói szigor"-ú törvényeket tartalmazza - nyilván tisztviselő sem lehetett, és így 4) írásba sem foglalhatta azokat, max. a felületén őrizhette korszerű adathordozóként. Egyébként minden stimmel: érdemes volt így szó szerint bemagolni ezt az infót.

www.sulinet.hu/eletmod/hogyantovabb/tovabbtanulas/elokeszito/tortenelem/1het/gorog.htm

Vagy (ugyanitt a "sulinet"-en, "Fogalmak, magyarázatok" címszó alatt:

"fiatalabb Harmodiosz és az idősebb Arisztogeiton arisztokrata származású ifjakként szembeszegültek a türannisz intézményével. Kr.e. 514-ben meggyilkolták Hipparkhoszt, s ezzel a tettükkel a szabadság hőseivé váltak az athéni hagyományban. Valószínűleg személyes ellentétekből táplálkozott a merénylet terve, de a végrehajtás idején kialakult feszült helyzetben politikai szándékot is megtestesítettek."

Ennél az enyhén szemérmes megfogalmazásnál egy fokkal mulattatóbbak voltak a marxista tankönyvek, amelyek az osztályharcos öntudat követendő megnyilvánulásaként állították példaképként az ifjúság elé a két zsarnokölőt.

Arról volt szó, hogy az görög ifjakat idősebb barátaik vezették be a társasági életbe. A gyönyörű Harmodiosznak pedig Arisztogeitón volt a pártfogója, csakhogy a kirívó szépségű és kellemes társaságú ifjú arcocskájára, popsijára, fütyikéjére szemett vetett a Hipparkhosz is - többször is megkörnyékezte az ifjút, aki azonban kitartott Arisztogeitón mellett. A visszautasítást nehezen viselő Hipparkhosz bosszúból inzultálni kezdte Harmodiosz nővérét, illetve megzsarolta Harmodioszt, hogy ha nem lesz az ő kedvese, úgy a fiú nővérét nem engedi, hogy illő módon vehessen részt egy vallásos ünnepen. Egy ilyen tilalom akkor egyet jelentett a közösségből való kiutasítással, mondjuk, mintha egy katolikustól megtagadnák a gyónás lehetőségét: garantált elkárhozás. Az ifjú összeomlott, és ennek megfelelően kétségbeesett lépésre szánta el magát: végez az önkényeskedő úrral. A terv véghezvitelében persze számíthatott barátjára, végeztek is Hipparkhosszal. Tehát egy meleg szerelmi háromszög féltékenységi rohamainak elfajulása is vezethet odáig, hogy az athéni demokrácia kialakulása című fejezet keretein belül külön epizódban emlékezzünk meg olyan szabadsághősökről, mint Harmodiosz és Arisztogeitón.

Épp csak a lényeg sikkad el, az összefüggés: hiszen ennek a történetnek a lényege épp az volna, hogy a zsarnokság az, amikor felülről belepofáznak a magánéletedbe, legyen az a vallási vagy a szexuális életed, és ez nem csak vérlázító, hanem egyenesen vért kíván. S ha demokrácia kialakulása felé vezető rögös úton ez az esemény mérföldkő és példa értékű, akkor hol tart ma a ezen az úton ennek az eseménysornak tükérében a magyra demokrácia? Ahogy én látom, vhol ott, hogy vallásos meggyőződésből ugatnak a szexuális életedbe, és aki nem ért egyet veled, az zsarnok, zsarnokkal a Dunába, de csak semmi buzulás, buzulás az nuku.

Mondjuk ezt érdemes volna kivesézni a középiskolásokkal, hogy látják ők; gyanítom, érdekfeszítőbb volna, mint ez a katyvasz, amiből most számon kérik őket.
De egyébként nem akarnám én korántsem ajnározni Rommániát ls ugyanígy egyetlen másik volt keleteurópai kgst meg vsz megmittomén milyen országot.De voltunk mi is nem olyan rég bezzegország oszt most elakadt a szekér.És mindenki csak rángatná ész nélkül,az a baj.Közbe meg a nemzetközi helyzet is csak egyre fokozódik.
Bravo Pantagruel
Értékelem azokat akik nem csak az észt osszák,de az ismereteket is(a török hsz-d teccett)és ugyan így a történelem titkos mozgatórugóit meg az embert a történelem mögött(milyen szép!)is meg kell mutatni.Persze igy tengerikélgyóvá nőlhet egy-egy ilyen topic de sztm megéri.
T. invisibleman! 2007.10.12. 16:45:38
Aha!

T. Pantagruel!
1./ A drákói törvényekről írott szöveg nagyon egyértelmű, most már csak az a kérdés, KI foglalta írásba a szóbanforgókat, mert az nem életszerű, hogy csak úgy megjelentek ott a falloszon. Egyébként a keresővel érdekes dolgokra lhet bukkanni, pl. Plutarkhosz a "Párhuzamos életrajzok"-ban azt írja:
"Mikor megkérdezték tőle, miért sújtott halálbüntetéssel oly sok vétséget, Drakón állítólag azt FELELTE, hogy szerinte a kis bűnök is megérdemlik a halálbüntetést, a nagyobbakra pedig nem talált súlyosabbat."

2./ A gyilkosságról általad írottak sajnos a sulinet írását nem cáfolják, mert a sulinet nem azt írja, hogy szabadsághősök lettek (mai megítélés szerint), hanem, hogy azzá váltak az athéni hagyományban (ókori megítélés szerint). Meg is magyarázza, hogy miért: "Valószínűleg személyes ellentétekből táplálkozott a merénylet terve (teljesen megfelel az általad írottaknak), de a végrehajtás idején kialakult feszült helyzetben politikai szándékot is megtestesítettek.", azaz mivel akkor feszült helyzet volt, az akkori athéni közvélekedés politikai szándékot tulajdonított a gyilkosságnak, noha nem volt neki.
Invisibleman

Írod, hogy a román építkezés gepida lelőhely miatt késett. Amennyire én emlékszem a törikönyvemre, kb. annyi volt benne a gepidákról, hogy valahol itt éltek a környéken. Azt már csak további olvasmányaimból tudom, hogy a longobardok is itt ólálkodtak valahol.
Azt bezzeg megtanultuk, hogy mikor keveredtek ide a Rómaiak, de hogy kik is éltek itt, és mi történt velük később arról nem sokat.
Hasonlóan a Római birodalom többi nemzetével.
Nagy Sándor hódításait is megtanuljuk felsorolásszerűen, de arról, hogy kiket is hódít meg és ennek mi a következménye semmit.
Ha jól tudom egyetlen rövid fejezet szól arról, hogy kik éltek itt a honfoglalás előtt. Arról meg szinte semmi, hogy mi is lett velük-annyi, hogy beolvadtak...
A kínai császárok, dinasztiák nevét bezzeg megtanuljuk-évszámmal, mintha ez lenne a legfontosabb.
Erre gondoltam nagyjából, amikor azt írtam, hogy a hatalom történelmét tanuljuk. És az egyszerű embernél nem csak arra gondoltam, hogy "mit viselt, hogyan rendezte be a házát".

Ellenforradalom. Leverve!
vakapad:

"most már csak az a kérdés, KI foglalta írásba a szóbanforgókat, mert az nem életszerű, hogy csak úgy megjelentek ott a falloszon. Egyébként a keresővel érdekes dolgokra lhet bukkanni"

Igen, ez a kérdés valóban megválaszolatlan, és a keresővel tényleg érdekes dolgokra lehet bukkanni.

"A gyilkosságról általad írottak sajnos a sulinet írását nem cáfolják"

Nem is erről írtam, hanem hogy elsikkad a lényeg, olyan szemérmes a tankönyv szövege: arra helyezi a hangsúlyt, hogy "szembeszegültek a türannisz intézményével"; még jó hogy...
ja, egyébként errata :), most veszem észre, hogy a 621 helyett mit kopiztam ki, jellemző (mondjuk, a lényegen nem változtat)
ha olyan lenne a tankönyv, mint ahogy itt összehoztátok, 100xannyira hosszú pletyihalmaz lenne az egész:)
Hohó előjöttek a gepidák, kedvenceim... Nos, legnagyobb királyukat Ardarichnak hívták :-). Hogy mikor költöztek a Kárpát-medencébe, vitatott, keleti germán törzs, a gótok rokonai és halálos ellenségei (ők "gepantának", "lustának" gúnyolták őket, de a név vsz. úgy hangozhatott: "Gibidoz", "adakozók"). Első ismert királyuk a gőgös Fastida, akit a rómaiak Dácia 276-os kiürítése után rávettek (legalábbis ez vsz.) a gótok megtámadására, de azok alaposan bepancsoltak neki. Az első gepidákkal azonosítható (?) temetők Ártánd környékiek. A szilágysomlyói gepida királyi kincsben lévő császári kitüntető díszmedallionok alapján a 4. században végig a rómaiak szövetségesei. A hunok meghódítják őket, de míg a gótoknál egy ideig interregnumot tartanak fenn, csak aztán engedik meg az Amalok restaurációját, a gepidáknak van királyuk, Ardarich, Attila egyik fő bizalmasa. részt vesz a mauriacumi csatában. Attila halála után a felkelő népek szövetségének élére állva megszervezi a Gepida Ligát, és a nedaói csatában megsemmisíti Ellak hun nagykirályt és seregét. A továbbiakban rendszeres, véres háborúk az osztrogótokkal a Dunántúlon, akik rendre győznek ugyan, de végül elvonulnak. A gepidák a Keletrómai Birodalomtól rendszeres tributumot csikarnak ki. Úgy tűnik, egy ideig két királyi udvaruk van, egy Sirmiumban és egy Erdélyben, legalábbis Trasarich gepida király Erdélybe menekül Gunderith nevű kollegájához egy Itáliából jövő osztrogót támadás elől. Apahidán volt a királyi temetkezőhely, gyűrűi alapján volt egy Omharus nevű uralkodójuk. A tetőponton (6. sz. első fele, Elemund király) érdekszférájukba tartozik Erdély, a Tiszántúl, a Szerémség (ezeket be is lakják valamennyire), a Duna-Tisza köze, Moldva és Havasalföld. Rendszeresen meccselgetnek a keletrómaiakkal Sirmiumért. Néha zsoldosokat is adnak római seregekbe, 552-ben egy ilyen harcos öli meg Busta Gallorumnál Totilát, az osztrogótok utolsó (komoly) királyát. Ebben az évben viszont már meg kell küzdeniük a Pannoniában egyre terjeszkedő langobardokkal is: az asfeldi csatában Alboin langobard királyfi maga öli meg gepida trónörökös kollegáját. Ettől kezdve rendszeres összecsapások, Bizánc felváltva pénzeli a két felet, a trónkövetelők kölcsönösen a másik félhez menekülnek, kölcsönösen ki is végzik őket. 567-ben a már király Alboin szövetséget köt Baján avar kagánnal, és szétzúzzák a gepida államot, ami hiába várja Bizánc segítségét, mert az megorrolt rájuk Sirmium miatt. Kunimund gepida király koponyájából Alboin ivócsészét készíttet, és elveszi erőszakkal a lányát, Rosamundát, majd az eredeti megegyezés alapján az avaroknak hagyja a Kárpát-medencét, és népével 568-ban Itáliára zúdul. Ott elhódítgat és rettentően betesz Bizáncnak, de egy rossz ivókupás poénja folytán ("Gyere, igyál apáddal" :-)) Rosamundát halálra sérti, aki két szeretője segítségével végez vele. A gepidák a Kárpát-medencében tovább élnek avar hódoltság alatt, de széttelepítve. Utolsó írásos említésük a 830-as évekből való: valamiféle kis gepida maradványnépesség még élt ekkor a Dunántúlon. Mire mi bejöttünk, már ők is teljesen asszimilálódhattak.
Alapnak magyar nyelven a gepidákhoz és langobardokhoz, ha tényleg érdekel valakit: Bóna István: A középkor hajnala. A gepidák és langobardok a Kárpát-medencében, Bóna I. (szerk.): Hunok-gepidák-langobardok (ez afféle kislexikon), Szilágysomlyó-a gepida királyok aranykincsei (MNM időszaki kiállítási katalógus és tanulmánykötet, szerk. Kiss Attila), Gepidák. Egy VI. századi germán királyság az Alföldön (Gyulai Katalógusok). Régészetükhöz legfrisebb: Bóna-Nagy-Mesterházy stb: Gepidische Graberfelder am der Theissgebiet I-II., B. Tóth Ágnes: Gepidische Siedlungen am der Theissgebiet.
(Bocs a kiadási dátumok hiányáért, de fejből írtam. A B.Tóth könyv idei.)
Jó történelemtanárral 12.re eljut a diák kb 89ig, ill. a varsói szerződésig.
Bár ez ritka, az érettségin ritkán van szó a Hideg háború utáni eseményekről.
Ardarich
Az állam próbálom ujra a helyére rögzíteni,hogy mik bukkannak itt elő.
Egyébként érdekes ez az ivókupás dolog akkoriban(ill.nemcsakakkoriban pl jóval előbb is)egy aféle globális szokás lehetett,mert pl most olvasható a másikon a"Sorsfordító pillanatok az iraki történelemben",hogy az öreg Crassus koponyájából is a legendda szerint parthusi ivókupa lett.
Meg is érdemelte a vén rohadék.Biztos isteni igazságszolgáltatás volt Spari miatt.
Aradich

Én is ezt a könyvet olvastam róluk. Bár be kell vallanom, hogy leginkább a fejtorzítási szokásaik maradtak meg bennem. Ha jól emlékszem a gepidák alacsonyabbak voltak és kocka alakúta laposították a fejüket, a longobardok viszont magasabbak volatk és csúcsosra nyújtották a koponyájukat. Tiszta sci-fi, nem?

Erről jut eszembe, hogy mi az egyik elmélet arról, hogy miért lett divat a keskeny csípőjű nő. A dolog Amerikából indult. Alapvetően az európai (ázsiai és afrikai) nők csípője széles. Ezzel szeben azonban az indián nők csípője szerkezetében jelentősen keskenyebb. (Egyébként az állkapocs felépítésében is kifejezett külömbségek vannak)

Valaki említette a reál tárgyakat. Hogy ott nagyjából rendben vannak a dolgok.
Csináltak egyszer egy felmérést főiskolások és egyetemisták körében. Az volt az egyik kérdés, hogy hol van az ember hasnyálmirigye. A kérdezettek kevesebb, mint fele tudta helyesen elhelyezni. Azt sem tudták, hogy a fejben, vagy a hasban van...
Szóval azért itt sem klappol minden...
Árpád:

Azt írtad, hogy ez még az MTV-projekt előtt készült. Még a Benedek poklozása előtt? (w.blog.hu/2007/03/30/boldogok_a_hulyek) Mert szentem azóta nem nagyon hallatott magáról a pápabőrbe bújt Gorbacsov. Poklozás előtt volt néhány tétova hang, aztán a fenti megszólalással lefagyott, mint a Windows.
Igen Tóta! Te vagy a legjobb, a legnagyobb, stb. Te ezt nem tudtad magadról? ...Mer' ha igen, akkor meg minek ez az (már második) egomaszturbáció? Várom az Anyám Katus/Terus/Jucus/..... c. cikkedet. (Azér' a Game over JPII és tsai után ez enyhén szólva hullámvölgy.)
jó, hát a pápáknak nem szokásuk a kapkodás. bizonyára dolgozik a nagy sakkjátszmán.

Hogyha a mackók sakkoznak
Roppant ritkán kapkodnak
Ketyeghet a sakkóra
Nem ijeszt a mackóra

(Tandori)
Árpád:

Jó, de szented lehet várni bármit újítást a poklozás után, vagy ezzel csak a Brezsnyevista Tagozatnak dorombolt taktikából?

A vers amúgy nagyon tuti. :)
Na, elfogyott a mondanivalótok?
Én is kérdezek valamit.
"Mit gondolsz a hitelességről Árpi?"

És még egyet.
"Mi a véleményed, valóban az egyházak, zászlók(jelképek) és a parasztok fikázásán keresztül jutunk előbbre a TWÁ-izmus útján?"

Aztán mégegy.
"Mit gondolsz, az antikommunisták mind jobboldaliak és Fideszesek?"

És végül.
"Beszélj egy kicsit a céljaidról és megvalósulásuk lehetőségeiről. A klasszikus mit, miért, milyen módon." hogyan

simonmondja 14:02

Simon és Garfunkel:
A csend hangjai

189-re húzok még egyet!

"Minden arc a földre néz,
imára kulcsol már a kéz.
Halvány pókfonál, mely összeáll,
sápadt ujjakból font fénysugár
és a fény fürge jeleket karcol,
üzen a templomok homlokán.
Dobog a szív a csendben."
brickinthewall:

megpróbálok értelmes kérdést faragni a tieidből, bár az első nem fog menni, fuss neki még egyszer.

"Mi a véleményed, valóban az egyházak, zászlók(jelképek) és a parasztok fikázásán keresztül jutunk előbbre"

- egyházak: 1. aki a demokratikus közösség előtt megnyilvánul, az először is kurvára vegye tudomásul, h lesznek, akik nem értenek egyet, gúnyolódnak, visszapofáznak. nem megyek be a templomba bunkóskodni, de ne legyen már 2007-ben országos botrány, ha megírom a blogomon, h a szent előbőr egy elég nevetséges intézmény. 2. az természetszerűleg kritika tárgya lesz, ha vki valláserkölcsöt próbál ráerőltetni a többiekre. 3. az sem egészséges - és ebben a KDNP is egyetért -, hogy az állam jóindulatból és a jóindulat megvásárlása érdekében, hasra ütve pénzeli őket. az a helyes, ha a közösség jelezheti, mennyit ér meg neki pl a református egyház.

- zászlók-jelképek: magadnak lefordíthato ilyen egyszerűen, h fikázás, de én leírtam közérthetően, miért röhej a nagymagyarország. az meg még nagyobb röhej, amikor emberkék piros négyzetet meg narancs kört lóbálnak vezényszóra. ajánlott olvasmány: Kazohinia.

- parasztok: azt is leírtam. a mg. támogatások ebben a formában a hatékonyabb termelés kialakítása ellen hatnak, rossz struktúrákat konzerválnak, nemcsak nálunk, világszerte. az külön pofátlanság, hogy volna lehetőség biztosítást kötni, de basznak rá, aggyon csak úgy, az állam, mer neki van.

- kik a kommunisták, először is? és akkor onnan számolhatjuk az antikat.

- az, h "beszélj a céljaidról", az elképzelhető legbénább interjúkérdés.
A pápa tényleg mondott valami a pokolról - hú, a katolikus világkép ilyen, jut benne hely valamiféle pokolnak, 2007-ben micsoda hír!, örülök, hogy az index minden hírértékű apróságra felhívja a figyelmet -, mivel azonban ezt akkor elég alaposan körbejártuk, most nem is mennék bele, hogy mit és mit nem mondott... Ám ha - mindettől függetlenül - megmosolyogtatónak tartjuk is az üzenetét... nem tudom, emlékszik-e még rá valaki, mivel házalt a két nagy párt a választások alkalmával? - nem hinném, hogy azoknál az ígéreteknél a pápai víziók arcpirítóbbak, hogy úgy mondjam: van aki a Jézuskában hisz, van aki a tizenixedik havi nyugdíjban; de mindent egybevetve és mérlegre téve: ha valaki nem csak kiragadott és átírt félmondatokból szerkesztett bulvárhírekből követi Benedek nyilatkozatait, szerintem annak talán feltűnik, hogy az általa vezetett egyház politikája és világképe sokkal kevésbé tűnhet a valóságtól elrugaszkodottnak, mint azok a koncepciók, amikre pl. a "valóságosság" jogcímén ma lehetséges jövőképként kilátás nyílik kis hazánkban. Na mindegy, kíváncsian várom TWÁ animált vízióit.
freesleep 2007.10.12. 18:48:20
"ha olyan lenne a tankönyv, mint ahogy itt összehoztátok, 100xannyira hosszú pletyihalmaz lenne az egész:)"

:) Vagy még hosszabb, ld. alább. :D Egyébként szerintem a kevesebb a több.

vakapad:

Ez egy Erich Beloch nevű klasszikus filológus és történész hipotézise 1920-ból. Nem mindenki fogadja el, de számomra meggyőző.

Igaz, hogy Plutarkhos történelmi személynek tekinti Drakónt, s még egy anekdotázt is tud róla. De ő a Kr.u. 2. században írta Solón-életrajzát
(ahonnan az anekdota származik), s a Kr.e. 7. század esemémnyeiről akkor már
csak azt lehetett tudni, ami az ún Atthisokban (Kr.e. 5-3. századi helytörténeti munkákban) fennmaradt. Ezeket már felvilágosult, racionalista
görögök írták, akik nem tudták elképzelni, hogyan hozhat egy sárkány/kígyó törvényeket, feltételezték tehát, hogy egy ilyen nevű emberről van szó.

Pedig hogy itt valóban egy régi mítosszall állunk szemben, azt bizonyítja nemcsak a deréktól lefelé kígyó athéni őskirály, Kekrops alakja (ő is Athéné védence és szolgája), meg a hasonló testalkatú, későbbi Erikhthonios/Erekhtheusé, de az ugyancsak Athéné templomában még a Kr.e. 5. században is őrzött élő kígyó kultusza is. (ld. ugyancsak Plutarkhos,
Themistoklés-életrajz.) Emellett szemben Solónnal, akinek különböző források egész sor törvényét megőrizték, Drakónnál igazán jellegzetes törvény nincs. Tkp. összesen három forrás van állítólagöos törvényhozói munkásságára:

1. Az általad idézett anekdota. Ez valójában a Solón előtti arisztokratikus
köztársaság szokásjogának szigorát jellemzi.

2. Egy felirat (népgyűlési határozat) 403-ból, mely, úgymond, "megújítja"
Drakón egyik törvényét. A törvény a véletlen emberölésről szól, és felettébb
humánus ahhoz képest, hogy egy olyan ember hozta volna, aki egy szem gyümölcs ellopását is halállal büntette. Itt valójában arról van szó, hogy egy új törvényt akkor tudunk igazán jól elfogadtatni, ha ősréginek tüntetjük
fel. Így lett a Jósijáh júdai király 628-as, radikális vallási és társadalmi
reformjait tartalmazó tekercs "Mózes második törvénykönyve", amelyet, mit
tesz Isten, pont akkor találtak meg a templom renoválása közben. Így lesz a
mi II. Andrásunk Aranybullája Szent István törvényének "megújítása". S e
403-as határozatból a mitikus múltba vesző Drakón törvénye.

3. Egy függelék, melyet az Aristotelés avagy valamelyik tanítványa által
felvázolt athéni alkotmánytörténet (magyarul: Az athéni állam címen) végére
illesztettek. Egy igen konzervatív, a rendi-arsztokratikus és aplutokratikus
rend határán táncoló alkotmányleírás: a kortárs athéni állapotokhoz képest
botrányosan reakciós, de a Solón előttiekhez képest meglepően újszerű, tehát megint csak aligha származhat Drakóntól, akinek neve egyébként megjelenik a főszövegben is, nevezetesen ott, ahol Aristotelés (?) felsorolja a tizenegy athéni alkotmányváltást: ám sorszám nélkül (vagyis sejthetően utólag) van odaszúrva a 2. (Théseus) és a 3. (Solón) reformer közé.

Mindez azért már több, mint elgondolkodtató.

S persze, mint mondtam, az elmélet 1920-ból való, szóval nem arról van szó, hogy, hogy a tankönyvírás és tanárképzés ne tarthatna lépést a történettudomány fejlődésével.
T. Pantagruel!

Mivel nem vagyok a Drakón téma szakértője, érdemben nem tudok hozzászólni. Annyit megértettem abból, amit írtál, hogy létezik egy, a húszas évekből származó elmélet, ami azért tagadja (tagadhatja) Drakón ember mivoltát, mert mindhárom forrás, amiből erre következtetünk, vitatható. A történelemből sok hasonlót ismerünk, ilyenkor a szokás az, hogy a téma kutatói által leginkább elfogadott elmélet kerül be a történelemkönyvekbe. Azzal, hogy számodra Beloch elmélete meggyőző, semmi probléma nincs, és ha általánosan elfogadottá válik, bizonyára ezt írják majd mindenütt, ám addig más a helyzet. Drakón emberi mivoltáról legfeljebb azt lehet mondani, hogy vitatott, az ellenkezőjét tényként beállítani (gyakorlatilag lehülyézni a Drakón arkhónról írott anyagokat) semmiképp.

A pápa valóban mondott valamit a pokolról. Látván ugyanis, hogy elkanászodott a világ (a Vatikán szerint), és nem lehet mindenkit személyesen felpofozni, egyértelművé vált, hogy a fenyegetést kell fokozni a pokol valóságosságának megerősítésével. A pápa azonban okos ember, még ennél is tovább ment a purgatórium tagadásával, illetve fikciónak való beállításával, azaz tisztítótűz nincs, feloldozás sincs, aki bűnös, az örökkévalóságig az marad. Punktum. Na most a kérdés csak az, hányan fognak ettől megijedni, és a jövőben az elvont pokol helyett a valóságos pokolra gondolni tetteik megtervezésekor és végrehajtásakor.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.14. 00:05:36

Országos botrány...:D
Egy túrót.
Nehezményezték az írás surmóságát.
Természetesen jogodban áll surmónak lenned.
"ki a demokratikus közösség előtt megnyilvánul, az először is kurvára vegye tudomásul, h lesznek, akik nem értenek egyet, gúnyolódnak, visszapofáznak."
Ez történt.
Surmó voltál, megírták ezt rólad egyes helyeken,+ még véleményezték azt a tendenciát, hogy egyre több elképesztően színvonaltalan írás jelenik meg itt-ott. Sajnálatosan többször elhangzik a neved mostanában ilyenkor.:)
Nincs gond, ugyebár?:)
A demokrácia oda-vissza működik, drága artista úr.

Mindenesetre beljebb lenne a világ, ha tisztelnénk egymást mi, emberek. És képesek lennénk elfogadni, hogy valaki hisz a kereszténységben, más valaki meg nem. Én sem. Hitem van, az egyházakban meg nem hiszek. De ez nem egyenlő azzal, hogy bántom őket. Karácsonykor előhúzni az előbőrt...ízléstelen. De lehet, hogy worluk szerint csak poénos. Vicces véleményektől nem fog megszűnni a kereszténység, nem halnak ki a papok attól tartok. De ha jobbítani nem tudunk, akkor miért ártsunk?
A bántási jogról:

A világon ma élő emberek magától értetődő okból tele vannak hiúsággal meg érzékenységgel, azaz megbánthatók. Magam úgy gondolom, hogy ha létezett is olyan embertípus, amelyik híján volt eme tulajdonságoknak, azaz mindig elfogadta, amit a többiek rámértek, az már kihalt. Az állandó beletörődés ugyanis a fennmaradás nagy versenyében rendkívüli, magyarázatot nem igénylő hátrányt jelent (evolucionista szemlélet - osztom). Ezen meglévő tulajdonságok kihasználása, azaz más emberek bosszantása a róluk alkotott gúnyos, elítélő, lekezelő, őket totálisan hülyének tartó véleményünk (pláne nyilvános fórumon való) állandó hangoztatásával, a korai korokban veszélyekkel járt, mert a megbántott bunkóval agyonüthette, bérgyilkossal leszúrathatta, párbajra kihívhatta, stb., stb. a bántót, annak fizikai megsemmisítésével fenyegetőzvén, ha nem kussol. Ma már, midőn inkább a szellemi tulajdonságok a mérvadók, ilyen veszély nincs, akinek hajlama adatott, nyugodtan kiélheti. És persze ki is éli. Hajjaj, de mennyire. Elég beleolvasni az újságokba.

Na most, ilyen esetekben a leghelyesebb:

1./ olyan közdolgokban lehülyézni mindenki mást, amely dolgok nem a 2*2 tartományába tartoznak, mert akkor érvekkel nem támadható a lehülyéző,

2./ a közvélemény viszonylag nagy részének támogatását bíró kérdésekben megnyilatkozni, mert akkor az írás fogalmazástechnikailag előnyös (néha hátrányos) tulajdonsága a téma, a tárgya ugyanis nem kérdőjelezhető meg, azaz inkább azt mondanám, hogy senki nem tesz ilyet. Igaz ugyan, hogy ha matematikailag/logikailag el nem dönthető kérdésről van szó, akkor csak 50 % az esélye annak, hogy a piszkálódónak igaza van (az igazságot ugyanis ekkor nem tudjuk definiálni), de ez nem számít, a közvélemény a fontos. Ilyen kérdés pl., hogy ha a mellékhelyiségbe is autóval jár az ember, akkor nehezen érti meg, hogy a város útjait és hídjait javítják, pláne hogy ez időre le is zárják, valamint hogy hétvégeken néhány útvonalat nem csak az autósok használhatnak. Ha pedig erről gúnyosan ledorongoló cikket ír elküldve mindenkit a bús francba, akinek ehhez köze van, volt, lehet, akkor, mivel gyakorlatilag mindenkinek van már autója, élénk helyesléssel fog találkozni. Senki sem ír majd arról, hogy ez a normális (noha ez inkább belátható), mert az olvasók erre nem is gondolnak, hanem csak a dugóra emlékeznek, amiben ŐK ültek. Személyesen és sokáig. Vazze!

A T. blogtulajdonos, hogy róla is legyen szó, ha már róla van, az 1. pontot ugyan betartja, illetve nem is tehet mást, mert mindenről markáns, megfellebbezhetetlen véleménye van, de a 2. pontot nemigen. Sok baja lesz (volt, van) ebből, mert a bántás joga ugyan adott, és fizikai megsemmisítéssel is csak igen ritkán jár, de aki megbántva érzi magát, az váratlan dolgokra képes.

Magam a konkrét vallásügyben nem nyilatkoznék se pro, se kontra, mert a mai módszerekkel nem dönthető el isten létezése (azaz az ateizmus ugyanolyan hit, mint a többi). Ugyan valószínűségi és praktikus okokból nem létezőnek veszem, de (ahogy senkinek se) a végső válasz nincs a birtokomban, hitből vagy zsigerből nyilatkozni pedig sértő az agyunkra nézvést. Nem azért van, hogy ne használjuk.
Szevasztok!

Végigolvasni sajna nincs időm, ezért elnézéseteket kérem, ha valakit esetleg ismételnék.

Kiragadva a szcientológusokat és a vallásokat:

Nekem azért furcsa, hogy mennyi szót vesztegettek egy gazemberekből álló társaságra (bé akarják őket tiltatni egyesek), akik hazudnak szegény embereknek, aztán szegény, hiszékeny emberek nekik adják a pénzüket – rosszabb esetben a családjuk pénzét is. Szvsz lelkük rajta.

Ugyanakkor senki nem akar betiltatni más, gazemberekből álló csoportokat, akik szintén hazudnak szegény embereknek, aztán szegény, hiszékeny emberek, akik bevesznek olyanokat, hogyaszondja: „Dübörög a gazdaság”, meg „Én sohasem hazudtam” nekik adják a pénzüket, a családjuk pénzét – sőt az én pénzemet és a ti pénzeteket is. Kicsit aránytalannak érzem, de ez legyen az én bajom.

Más. Árpád, kíváncsian várok tőled egy cikket a saját vallásod elemzéséről (ami nem mellesleg minden valószínűség szerint az én vallásom is, sőt a Magyar Köztársaság államvallása is egyben – amennyiben az oskolában ezt verik a gyermekek fejébe, és aki nem fogadj el, az nem kaphat rendes munkát). Igaz, hogy a legtoleránsabb, változásra, haladásra leginkább képes vallás ez (példának okáért az eretnekeket nem égeti meg, csak bohócot csinál belőlük – még akkor is, ha az eretnekeknek van igaza), de mégiscsak vallás, amiben kénytelen hinni az ember, ami egyedül üdvözítőnek tartja magát a többi vallással szemben és a hívei természetesen hajlamosak a térítésre (példának itt vagy mindjárt te). Mondom ezt a vallásunk felszentelt - bár alacsony rangú – papjaként.

Kezdhetnéd mindjárt annak a hittételnek a kivesézésével, hogy ha elég sok nullát adunk össze, megkapjuk a végtelent!
Re: Tasunka-vitko 2007.10.14.14:15:25

Árpádnak van egy korábbi posztja, ami kb. a "hitvallásának" is tekinthető. Nem azt mondja hogy van Isten, de nem is tagadja (vagyis nem ateista), egyszerűen csak azt mondja, hogy nem tudja és kész.
És mivel nem tudja, és ebben a témában nem is lehet semmi "bizonyítani", ezért bosszantja az, ha túl sok konkrétum van egy vallásban.
Szóval ő egy agnosztikus. :)


w.blog.hu/2006/12/06/agnosztikus_101

Amúgy ha 100%-ig agnosztikus/atesita lennék, akkor se biztos, hogy feltétlenül a "kiröhögés" lenne a reakcióm a vallásosokra...
Re: nonestvolentis 2007.10.14. 14:47:49

Határozottan nem az agnoszticizmusra és nem is az ateizmusra gondoltam. Tudtommal egyiknek sincs hierarchiája - Magyarország államvallásának van. És egyiknek sem alapvető hittétele az, amire rákérdeztem. :)

De azért köszönöm a segítő szándékot, jól esett (tényleg).
Üdv.

TWÁ néhány hülyeségére / "faszparasztságára" ( (C)TWÁ) reagálnék, bocs, ha már valaki megtette, nem olvasok most, csak írok...

1. "bizonyos polgártársaink autóborogatással próbálják megoldani a gazdasági válságot"
--- ROTFL, LOL, vazzeg. A gazdasági válságot. Azt. Meg 100 emberről beszélni, amikor a fiatalok 63%-áról kérdezik. Micsoda mellébeszélés.

2. "Sürgõsen fel kéne világosítani az embereket, beleértve a felnõtteket is, a közelmúlt történelmérõl és alapvetõ állampolgári ismeretekrõl."
--- De ugye ezt nem te akarod véghezvinni? ("30 vagyok, bazmeg" !!!)

3. "Kádár Jánosról érdemes volna..."
--- EZ jut eszedbe először, a "legnagyobb magyar" hallatán? Ez nagyon durva. Mégha a XX.szd-ot tekintjük, akkor is. Hát vazzeg, Klebelsberg Kúnó kisujja hasznosabb volt, mint KJ egész élete! És akkor hol vannak még a Telekiek, Széchenyiek, hát hihetetlen, komolyan.

4. "Az egyébként nem volna baj, hogy politizálnak, ..."
--- Na, ezt örömmel hallom. Régóta így gondolod? Sokáig így fogod?

5. "...csak hát ezeknek nem az az iránytû, hogy ki mennyit lop vagy hazudik, hanem hogy kitõl remélhetnek több pénzt."
--- Erre mit lehet írni? (Idézlek: "Te meg egy nagy fasz vagy?") Neked pedig az az iránytű, ugyebár, hogy ki mennyit lop vagy hazudik, és nam az, hogy kitől remélhetsz több pénzt. Perszepersze.

Mit érdekeljen téged az a sok elhivatott, értelmes, művelt, fiatal lelkész, aki hajlandó lemenni a végekre csak azért, hogy egy kis világosságot gyújtson, reményt adjon annak a sok-sok embernek, akinek nincs. (Miért nincs? Mert elkúrtátok, azért.)
Hogy megpróbáljon adni valami tartalmasat pár 10 gyereknek, akinek nincs olyan szerencséje, hogy "ilyen okkkkkkkos apja" van, mint a tiednek.
Hogy ne karriert építsen, ne a pénzt/ismertséget, stb. hajtsa, hanem hogy adjon, adjon és adjon másnak.

Komolyan, érdemes lenne egyszer beszélgetned egy ilyennel. Soha nem látott világ és teljesítmények tárulnának fel előtted, te népfelvilágosítók legfőokosabbika.

(Ha érdekel is, amiről beszélsz, szívesen összehozlak ilyen emberekkel.)

Nem kéne egyszer egy kis munkát belefektetni az objektivitásba?
Jó estét minden W. olvasónak! Létezik egy blog amit 3 ember szerkeszt, köztük én is. Mivel senki nem ismeri blogunkat, így senki nem is olvashatja. www.szubjekt.blog.hu
Mindenkienk szíve joga eldönteni, hogy olvasse-e vagy sem, de jogotak van tudni tóla. Talán még maga Árpád vezér is meglátogat minket. Ez a reklám helye volt, akit zavart, attól elnézést kérek. Jah és a Afrika szabd lesz 50 év múlva, irány kiaknázni!
danny:

1. de oktalan vagy. arról volna szó, hogy mivel a rendszerváltás és a vasrsói szerződés is homály, nyilván hülye válaszok születnek. autóborogatás is, több pénzt az embereknek is, ezek mind hülye válaszok.

2. Nem, én csak segíthetek benne.

3. KJ hatása a mai Magyarországra rendkívüli. Értelmezései pedig szélsőségesek, és ez nem jó. Melelsleg azt válaszoltam, h _nincs_ olyan, h legnagyobb magyar.

4. persze, miért ne vennének részt a társadalom életében?

5. de ha már valaki mondjuk atízparancsolatból él elvileg, akkor azt mérje már oda a többi érdekcsoporthoz. mert most nem ezt teszik.
TÁ:

"3. KJ hatása a mai Magyarországra rendkívüli.Értelmezései pedig szélsőségesek, és ez nem jó."

--- Mint ahogy Hitler hatása is Németországra. (Na jó, ott jóval kevésbé.) Értelmezése szélsőséges. És ez így van rendjén. De egyszer szívesen vitatkoznék erről, csak nehogy a sok modernizálással gyere...

5. Kifejtenéd bővebben, hogy azok, akikről én beszélek, és akik a tört. egyházak gerincét alkotják, mit nem mérnek hová?
Ezek az emberek szolgálják a többit, és nap mint nap meg kell küzdeniük azzal a döntési kényszerrel, hogy azt teszik-e továbbra is, vagy valami vonzóbb után néznek.
Milyen többi érdekcsoport? Mit nem tesznek most?
danny: most csak nagyon röviden. amikor egy magyar történelmi egyház "politizál", az azt jelenti, hogy hanyatt dobja magát a mindenkori jobboldalnak, combját szélesre tárja, és kiabál, hogy "még, még, Jézusom, még".

miközben a keresztény erkölcsök, így például a "ne lopj", vonatkozna minden pártra. milyen nagy szám lett volna, ha például ennek alapján az egyházak vetik fel a pártfinanszírozás problémáját!!
TÁ,
"milyen nagy szám lett volna, ha például ennek alapján az egyházak vetik fel a pártfinanszírozás problémáját"

-- És milyen sokan mondták volna, hogy egyházak ne politizáljanak (mert "szerencsére vissza lettek korbácsolva a templomok falai közé" - ezt asszem te írtad.)

-----------------------------------
Amikor egy magyar történelmi egyház valamely tagja politizál, akkor azt nem azért teszi, mert titokban a jobboldal számlájáról pénz csörgedez az övére, hanem azért mert az egyik oldalon több értéket (és értékmegóvást) lát, mint a másik oldalon.

Nehéz ezt felfogni/elhinni?
Akkor érdemes az elmúlt 50 év egyházüldözési manőverei közt kutakodni.
"azért mert az egyik oldalon több értéket (és értékmegóvást) lát, mint a másik oldalon"

és közben semmi mást nem lát? bűnöket, hazugságot, lopást, csalást?
Ja, és még egyszer: amikor objektivitás a cél, akkor nem lehet elfelejtkezni az egyházak rengeteg, a társadalom szempontjából jótékony hatású húzásáról.

Amikor pedig az egyházak divatfikázása a cél, akkor lehet ilyen elkurvulósakat írni...
"és közben semmi mást nem lát? bűnöket, hazugságot, lopást, csalást?"

Dehogynem.
Menj el egyszer egy Istentiszteletre, meglátod, ha nem hiszed.

Számomra egyértelmű: ha A egy kicsikét is jobb, mint B, akkor A jobb, mint B.
A társadalmilag felelős gondolkodás nem azt jelenti, hogy egybemosunk.
Az érdekből történik.
danny: nem tudom, akarod-e érteni.

2006-07, gyurcsány-csomag. a történelmi egyházak (TE) természetesen tiltakoznak és fortyognak, hogy éhezés meg a zemberektől elveszik a izét, szociális armageddon. jó. ők szociálisan érzékenyek, ez egy legitim álláspont, rajta, képviseljék.

de. vajon amikor medgyessy szétosztogatta a maga száz napját, amikor az alanyi jogon járó családi pótlékot megduplázták stb, akkor hol volt ez az álláspont?

számonkérték-e szociális érzékenységből a nyugdíjemelés elmaradását OV-n? nem kérték.

szóval a tézisem az, h ezek a csávók egyszerűen pártlojálisak, nincs politikai nézetrendszerük.
"de. vajon amikor medgyessy szétosztogatta a maga száz napját, amikor az alanyi jogon járó családi pótlékot megduplázták stb, akkor hol volt ez az álláspont?"

-- Hát hogy-hogy hol? A TE-k mindig is a család, mint az egészséges emberi élet legalapvetőbb egységének fontosságát hangsúlyozzák. Mióta eszemet tudom, sokszor azt hallom, hogy a családok szétesnek, hogy egyre kevesebb boldog család él. A csal.pótlékban gondolom annak egyik eszközét látják, hogy a családfő ne legyen kiábrándultságból alkesz, stb.
És nem azt mérlegelik, hogy ennek hány km maffia-autópálya az ára.


OV, nyugdíj:
-- Nyilván látták, hogy ennek nem akkora a súlya, mint ahogy azt sokan láttatni szeretnék, vagy hogy ami késik, nem múlik.


Tézised...
.. gyenge lábakon áll, mint egy összeesküvéselmélet...

A TE-k szinte minden megnyilvánulása arról szól, hogy hogyan lehet emberibb, tisztább, igazabb életet élni. Olyan "közösségi életeket" teremtenek lépten-nyomon, amilyeneket senki más.
(Iskolák, kórházak, ifjúsági körök, zarándoklatok, bálok, színi körök, jótékonysági estek, csendesnapok, 1000 és 1000 vitathatatlanul hasznos kezdeményezés.)

Te meg azt kéred számon, hogy nincs egy pol.sajtóosztályuk ami minden pol.eseményre reagál, de felhorkannak, amikor már nagyon rossz irányba látják menni a dolgokat.
Azért hitelesek ezek a felhorkanások, mert egyébként nem semmittevéssel foglalkoznak, hanem a fentiekkel. És az pedig nem egy nagy biznisz.
folyt.

"Gyümölcséről lehet megismerni a fát."

Nem attól lesz valaki pártsemleges, hogy ide is meg oda is odamond. (Látszólag kicsit szidja néha a "saját" oldalát is, falból, mint néhányan.)

Nem.

Attól lesz valaki hiteles, amit csinál.
Ha fontosnak tartja, szól, ha nem, nem.
1. Azt kell megvizsgálni, hogy amit csinálnak, az hiteles-e.
És összevetni a sok névtelen, nagyon elkötelezett ember hatalmas munkáját azzal az 1-2 esettel, amit úgy szertnek előrángatni főegyházügyifikázók.

2. Ha az, amit csinál, hiteles, akkor az is az, amit mond, még ha nem is tetszik.
Két óriási nagy baj van a TE-kal.
1.Még mindig túl nagy befolyásuk van az emberekre.
2.A legnagyobb bűn,nem a komcsikat támogatják
3.A többi smafu
befolyásuk az emberekre csekély, csak nem nagyon szeretnék, ha megmérnék...
Lenin,
fordítva látom.
Az első 2 még o.k. lenne, ha könnyedén támadhatók lennének.
De csak a felszínt lehet vakargatni (középkor, 1-2 pedofil, 1-2 gazdag), a kezük nyomán fakadó rengeteg eredmény (áldás) "sajna" vitathatatlan.

Hát miért kellett őket üldözni? Nem azért, mert feudális módon bűnbocsátó cédulákat árultak, hanem mert volt gerincük, és pl. mert szóltak, ha a komcsik hazudoztak.
Árpád!

"számonkérték-e szociális érzékenységből a nyugdíjemelés elmaradását OV-n? nem kérték. "
Miért írsz valótlant? Nem maradt el semmi féle nyugdíjemelés, Horn 20%-os választási igéretét, diferenciáltan adták oda. Pontontosan úgy, ahogy most Gy.F. teszi.

Miért nem tetszel tisztelni a tényeket, miért állsz be a politikai legenda gyártók közé?

Ha ájékozatlan vagy miért nem nézel utána?

Győrgy Péter sajnál téged, hát tudod lehet, hogy túl sokat írsz...

Találkoztam a az "Alternatíva" szerkesztőivel Győrött a Könyvszalonon, remek fiatalok...

én is sajnálom györgy pétert, őszintén. azt hsizem, ez egy barátság kezdete.
Árpád!

"Sokkal zavarba ejtőbbnek tartom, hogy az online magazinok vagy a létükért küzdenek, mint a figyelemre méltó Hírszerző, vagy egész egyszerűen belerohadtak a magyar bulvármédia világába. Az Index morális összeomlása ezért is különösen fájdalmas: hiszen rossz látni, hogy olyan nagy tehetségű újságírók, mint Tóta W. Árpád, éppolyan tájékozatlanok a nagyvilág dolgaiban, mint amilyen élesen, metsző gúnnyal fogalmaznak a honi ügyekben. De sem az Index, sem az Origo nem voltak képesek arra, hogy leváljanak a magyar nyilvánosság abszurd kánonjáról, és mindenféle kreativitás nélkül tükrözik a politikai pártok által diktált világképet, illetve próbálnak több figyelmet kivívni a celeb üzletágban."

Hát... akkor ezek figyelemre méltó "sajnálatok" lesznek a kívűlállók szemében.

"befolyásuk az emberekre csekély.."
Hát persze, ezért a nagy nyivákolás,ha politikai kérdésekben megszólalnak.

Ha egy szektácska átlök a küszöbön egy pártocskát,az OK.
No,de mindegy.

Ujsághir

Tegnap a TE-ak közös közleményt adtak ki.
Okt.23-tól,minden templomon és az egyházakhoz tartozó épületek falán,legalább 10x20m-es plakáton,jól látható helyen ,közzé kell tenni GYF ujkóri megváltónk 10 parancsolatából legalább 7-et.A +3 a jövő héten, az esküvői,keresztelői,halálozási hirdetmények után.A többi 2008.I.1. után jön.

Máglyára minden rohadt,korrupt jobboldalival c.hip-hop nótát pedig mise után minden hivő köteles elénekelni.

Az Index hirportálon TWÁ "fenegyerek"
éleshangú kirohanást tett az egyházak ellen.TE-ak el a politikától,cimmel.

Ezért az Index szerkesztősége..........
Na,mit?Lehet találgatni.

DannyWilde! 20:40:04
Nem forditva,egyformán látjuk a szitut.

Halihó, Árpád,

Volt pár kérdésféle gondolatébresztés tegnap, de a válaszig elaludtam:)))

Az első kérdés bármilyen baromság is volt, Danny válaszolta meg az előbb:)))

A másodikra a válasz jó hosszú, megpróbálom leegyszerüsíteni. Dobjuk a piacra az egyházakat, a parasztokat, a különböző jelképeket meg úgy felejtsük el, ahogy vannak. For a better magyarland:)))

Hogy kik a kommunisták, tudnod kellene, ha már a blogodban megemlékeztél az utálatukról, mint a Fidesz szavazóinak fő tulajdonságáról:)))

Az utolsó béna kérdés pedig jól hangzó jelmondatod pár tőmondatos kifejtésére irányult, úgy tűnik szintén céltalanul. Persze mondhatnád, az egész blog erről szól. Mégis más valamit 3-4 mondatban összesűríteni. Tanulságos lehet. Vagy csak béna, mint a kérdés:)))

Tőlem jót ne várj, a fikázás éppúgy életelemem, mint Neked:)))
Lefekvés előtt egy kérdésecske.

Azt az erkölcsi magasságot,ahonné az igazság villámait teccik szórni ránk,korcs hülyékre,hogy hijják?
Eccerű pógár hogyan kerűhet oda a magasságosba,vagy csak a kiválasztottak férnek el ott egyedül,vagyis csak egyszemélyes?Netán, az Úr teccik lenni?
"Hogy kik a kommunisták, tudnod kellene, ha már a blogodban megemlékeztél az utálatukról, mint a Fidesz szavazóinak fő tulajdonságáról"

idézőjelben, ugyanis ők maguk se tudnák megmondani, kik "a kommunisták".

vége: valóban erről szól a blog, és nem is szeretném összesűríteni, mert abból vmi lila jelszó lenne, mint pl "better magyarland" vagy efféle.
bocs skacok ez itt off:
király video hitel témában (usa, fogyasztói, kártya, stb) most találtam:

video.google.com/videoplay?docid=-4840432044369494646&q=maxed+out&total=7782&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1
Sztm a megoldás a fent taglalt problémákra a TE-k ökumenista-fundamentalista összefogásával valamint az ezeket támogató polgári erőkkkel elhajtani az ateista,vagy akárcsak az álkeresztény szektákba tömörült álliberális,álbaloldali ujarisztokráciát és agymosott fogyasztáscentrikus híveit.
Utána rögtön bevezetni a kötelező hit-és erkölcstant valamint nem ártana a leventét sem visszaállítani,hiszen nem csak a polgárok társadalmi kötelezettségeit kell immár kihangsúlyozni de vannak bizonyos kötelmek ugyebár.Lelki és világi elöljárók,leventeoktatók,vitézek stb.Az ezekkel folytatott elfogódásmentes ámde tiszteletteljes érintkezés formáit csakis ilyen formációkban képes elsajátítani a demokráciára és szabadságra éhes ifjúság.Na ez az amiért nem látszik egy paraszthajszálnyit sem közeledni a tisztelt jobboldal éspedig főleg az intranzigens hangadói által nem(és nem!) és azok által sem akik mást mondanak ugyan a nyilvánosság előtt de azért jól elvannak egymással az árpádsávos zászlókkal megjelölt éttermeikben(van egy jó pár ilyen a pestről kivezető utak mentén és a Balaton mellett is láttam ilyeneket,afféle úri kaszinók) és ez utóbbiak szivesen megadnák ezt az árat,már csak erkölcsi okokból is,csak,hogy uralkodhassanak egy kicsikét.Nekik meg aztán nem kutakodhatna a zsebében senki.Itt minden a magyaroké.1000 éven keresztül küzdözzek és szenvedtek hátukat az egyháznak vetve azért,hogy idegen hatalmak ne szólhassanak bele.Magyar a magyartól sosem lopna(legfeljebb átmenetileg tulajdont cserél az a föld vagy marha,de hisz ez csak olyan mint amikor az ember egyik zsebéből a másikba tesz valamit,az azért az övé marad) csak az idegenszívű és fajtájú teszi lyet
"DannyWilde 2007.10.14. 19:35:29
Amikor egy magyar történelmi egyház valamely tagja politizál, akkor azt nem azért teszi, mert titokban a jobboldal számlájáról pénz csörgedez az övére, hanem azért mert az egyik oldalon több értéket (és értékmegóvást) lát, mint a másik oldalon."

Na, ilyen jót rég röhögtem.

"A TE-k mindig is a család, mint az egészséges emberi élet legalapvetőbb egységének fontosságát hangsúlyozzák."

Akkor is, amikor arról pofáznak, hogy ne használj óvszert, mert az bűn, miközben Zimbabwe, vagy a Dél-Afrikai Közt. fele HIV+!?
Vagy a Boszniában megerőszakolt nők ne vetessék el a gyereket, ha teherbe estek!?

GGG77 2007.10.15. 18:21:40

Egészségedre.

"Akkor is, amikor arról pofáznak, hogy ne használj óvszert, mert az bűn"

Nem vagyok katolikus, nem ismerem e vita lényegét. (Látom, te sem.)
De: alapvető baj nem az óvszerrel van szerintem, hanem az össze-vissza b.szással.

Ha __tényleg__ az egyház LENNE hibás ebben, mert rá hallgatNA az a sok100millió ember, akkor miért nem hallgat arra, amikor azt mondja: ne paráználkodj?

A bosnyákok többsége muszlim. Mi köze hozzájuk a keresztyén egyházaknak?
OFF, de ahogy látom rátok fér ;)

Rammstein: Ich will (Pooh version)
www.youtube.com/watch?v=sCEZ2m9o7vc
Hátha van, aki még nem látta, sztem jó.

ON
Arpad,
En mondjuk egyetertek itt nehany hozzaszoloval abban, hogy ez a piac majd mindent megold cimu mantra eleg legyszerusitett valami, hogy azt ne mondjam primitiv, gondolok itt fentebb az egyhazakra meg a parasztokra vonatkozoan. Szerintem erosen tendalsz a leegyszerusitett jelszo fele es ez nem jo. Udv
süti beállítások módosítása