W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Egy másik ünnep óhajtása

2007.03.15. 08:30 Tóta W. Árpád

Idén száznegyven éve, 1867 június 8-án játszódott le a kiegyezési folyamat zárójelenete: az elbukott szabadságharc és évtizedes elnyomás után a magyar nemesség elfogadta a Habsburgok autonómia-ajánlatát. Következett fél évszázad békeidő, a századfordulóra földalatti épült – az ezredfordulóra már nem bírt épülni –, lett száz vasút, ha nem is ezer, Petőfi álma valóra vált.

Mi, okosok, persze tudjuk ezt anélkül, hogy állami ünnep emlékezne meg róla, mert odafigyeltünk történelemórán, sőt még magunktól is utánaolvastunk, hogyan is volt ez.

Sajnos hazánk lakóinak nagy része utoljára általános iskolában hallott erről. Egy tizenhárom éves gyerektől tulajdonképp az a normális, hogy a huszárrohamra felkapja a fejét, azt szünetben el is játssza rosszalkodás keretében, de a molyolást, a békét unja előtte is, utána is. Legközelebb majd Trianonnál fog odafigyelni, minden egyebet elfelejt. Folyamatként meg se próbálja értelmezni, neki a fegyveres felkelés tetszik, mert az macsó meg dicső.

A két forradalmi ünnep pont ezt erősíti aztán egy életen át. Jó alaposan megünnepeljük a háborús fázist: beszédek, iskolások előadásai, jelmezbál, méltatás. Valamit nagyon szétbaszni, juhé! – ezt a pillanatképet örökítjük meg a történelmünkből. Hogy mennyire jártunk jól utána, és hogyan folytatódott a sztori, az mán mindegy, az a kalandregény függeléke.

Nem az a baj, hogy vannak forradalmi ünnepek, hanem hogy nem nagyon van más. Pedig szimbólumértéke volna a kiegyezésnek: tudomásulvétele annak, hogy vannak mások, másik országok, netalán erősebbek is, és hogy együtt kell működni velük. És hogy szét lehet baszni valamit nagyon, de a vége az lesz, hogy nekünk kell összerakni, meg még ki is kapunk. Erővel kivívni sose tudtuk a szabadságot, csak úgy, hogy miután ököllel nem sikerült, megpróbáltuk ésszel, párbeszéddel, tárgyalással. Tanulságos dolog ám ez is, nemcsak a talpramagyar. Kevésbé romantikus, az igaz, de talán egy árva napra mellőzhetjük a romantikát.

Ha lenne emléknapja a kiegyezésnek, az lehetne olyan, mint a karácsony. Akkor mindenki megkísérelhetné megbeszélni a dolgokat. Realitásokat felmérni, másik érveit meghallgatni, ilyesmi. Újévi fogadalom-féle. Külsőleg majálisforma piknik lenne jó - idén péntekre esne –, egy-egy szomszédnemzet meghívásával, koncertekkel, június pont alkalmas idő. Elsőnek ajánlanám a románokat. Figyelem: annak nincs értelme, hogy egy belvárosi zsákutcában Szili Katalin megkoszorúz valami emléktáblát. Oda kell állni mögé az államnak emberesen, ha nem is szükséges akkora hepaj, mint augusztus huszadikán. Legyen akkora, ami bekerül a híradóba, és ahova érdemes kimenni, észrevenni, kisgyereknek perec mellett elmesélni, mi is ez. Egy nap, amikor megemlékezünk arról, hogy lehetségesek kompromisszumok, kölcsönös engedmények, nem totális megoldások, és akár el is lehet viselni, ha mások mást mondanak. Különben örökre azt fogja tanítani magának ez az ország, hogy valamit szét kell baszni, oszt’ arra leszünk büszkék: ennyi magyarnak lenni, és nem több. Pedig több.

Legyen béke, szabadság és egyet nem értés. Mindhárom egyszerre. Legyen ünnepe a kiegyezésnek. Száznegyven év múlva talán lesz a rendszerváltásnak is.


Címkék: történelem reform zavargás magyarland

662 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr5146794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.03.15. 11:51:17

Az én március 15-ém Március 15-e nem nagyon fogott meg régebben. Míg október 23-a nagyszerűségéből korábban is átéreztem valamit, nem budapesti gyerekként is megérintett a Pesti Srácok hősiessége, addig a Márciusi Ifjakat koravénnek éreztem. Az évről…

Trackback: saabi.log 2007.03.18. 09:48:40

KiegyezésWorluk írásai az esetek jelentős többségében nagyon egyet tudok érteni az írásaival. Mint például a március tizenötödikén írttal, ahol a Forradalom helyett a Kiegyezés ünneplését óhajtja. Polgáriasodom, már nem szeretem a felhajt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Paszternak barátom!Örömmel venném, ha felsorolnál neveket,akiket Fletó eltakarított az útjából.Egyébként mindkét választáson inkább tippeltem a Fidesz, mint az MSZP győzelmére, csak mi ndkét esetben elb....ták a kampányt-vizsla stb.O.V-ék sokkal többet ígértek mindkét alkalommal, s nem ítélem el őket ezért, mert erről szól a választási kampány.Egy pártvezér, aki igazi politikus, már egy vesztett választás után szedi a sátrofáját-ld.még Horn Gyuszi-nem hogy kettő után.Sokkal nyugodtabban élne az ország, nagyobb esélye lehetne a Fidesz-nek, ha -ezt egyébként néhány tűzközeli fideszes barátomtól tudom-Orbán menne.A "fiatalok" most olyan csapdát állítottak önmaguknak, amiből vele nem lehet kijönni.Pokornival,Rogánnal,Kósával vagy egy új, még nem ismert arccal talán igen.Addig meg Gy.dörzsölheti a kezét,nyugodtan gatyába rázhatja a szocikat.Rájuk-meg az országra-is fér.Egyébként -tanácsodat meghallgatva,ti.melyik politikus nem mondott pol.beszédet 15-én-Gy.F.egyetlen szóval sem említette az ellenzéket,ha igen, csak pozitívanpl:"bármilyen legyen is valamelyikünk poltikai hovatartozása,mi akkor is egy nemzet vagyunk".
Ja, majd elfelejtettem, a bolsi kinyírást Orbán csinálta Torgyánnal.Egy az egyben az volt, mint amikor Kopasz Matyi 1948-ban leszalámizta a szocdemeket.Hiába, a nagy elmék találkozása, de ezt tanulmányaidból te is legalább olyan jól tudod.
Paszternak 2007.03.18. 02:13:41:
Kezdem azzal: nem nézlek le, nem akartalak megbántani. Nincs nyereg, ami nagyobb baj (magas)ló sincs.
Szívesen vitatkoznék, de a pötyögési sebességem, de főképp a terjedelmi korlátok nemigen teszik lehetővé. 25-30 sorban átszaladni 1985-2002-öt mint intervallum igen keserves vállalkozás lenne.
A másik szívesebben vitatkozom úgy , ha tudom kivel teszem:
- Más a rajz egy 20-on évessel, ill. egy 50-essel.
- Nem baj tudni, hogy történelem szakos tanár az illető, IT-s, vagy kőfaragó, netán a balett művészet avatott képviselője.
A téma sok sörnyi időt is megérdemel. Ha gondolod privin szervezkedhetünk.
gabo54:

bolsi kinyírás, voila: szerintem pl. Kovács Laci. Pl. Megyó. Pl. most Hitlerpiszti. Pl. Mrs Silly. Még hányat mondjak neked? Vagy szerinted Fletónak szárnyai vannak, meg glóriája, csak nem látjuk? Nemá.

Az, hogy Viki leszalámizta Joe bácsit, az natürlich: el akarta szippantani a támogatóit, mert ugye, Fletóék sem örvendtek volna, ha ma vele kellett volna koalázni... És ők is elszipkázni akartak volna... Amint különben ezt Horn Gyufa tette a szadival.

Ha meg pünkt OV-t mosod össze Tarmatyival, akkor bocs, de csőszemű vagy. Nohdacú, Matyi nem a szocdemeket szalámizta le egyébként, hanem éppenpont a kisgazdákat. Ehhem, ehhem.

Ja, és Ferike még kiket qrt ki az ajtón? A nemzetből? A határon túliakat, bezony. Hát süljön az arcára a segge érte.
OFF:

Osi brada:

én 40 leszek, és pasas vk. És törivel foglalkozom. Család+meló mellett nem nagyon fér bele semmi, sajna. Társaséletemet is inkább itt élem ki, mint a krimóban (pedig ott vón'az igazi...)

Nem vk ám sértődős, ne izélj mán.

Üdv, p.

ON
Vagyis a bolsevik kinyírás, az "natürlich".
Hölgyek, urak

olvasgattam ma ezt-azt a látómezőm tágítása érdekében, többek között kuruc.info-t is. Volt már valahol arról szó, hogy közszereplők, politikusok (de néha jámbor színészek, sőt Gipsz Jakabok) mobiltelefonszámát publikussá tenni tömeges basztatás céljából jogszerű-e?

Márc.15-én újra bebizonyosodott, hogy a szélsőjobbos csürhe mindössze pár száz aktív ember (meg van még néhány ezer hasonszőrű vidéki, akik nem voltak jelen, néhány ezer párásszemű öreg, akik már trottyosak a kockakődobáláshoz, pár ezer verbális nehézfiú, aki csak ugatni tud, és persze azok, akik ámerikából osztják az észt). Kerekítsünk fölfelé, legyenek összesen százezren (annyian nincsenek...). Az egy százalék.

Mit akarnak ők? Miért terrorizálhatnak büntetlenül? Meddig tűri meg őket a többség? Miért gondolják, hogy ha ordítanak, attól igazuk lesz? Miért kell tétlenül nézni a randalírozásukat?

Arpad,

nekem ebben a cikkben, (meg a Nagy Imre deheroizalasban is) foleg az nem tetszik, hogy tul konnyeden itelkezel a mult folott. Hogy mi tortent _azutan_, hogy mi lett a vege, az evidens, tulsagosan is evidens a mi szamunkra, a szereploknek viszont fingjuk nem volt rola. Ki lathatta elore 48 marciusaban, mikor forradalmi hullam soport vegig Europan, hogy mi lesz ebbol 49 oszere? Mikor mar Becsben is forradalom volt, hulyek lettek volna Petofiek, ha nem probalkoznak Pesten.

Persze, amikor az oroszok jottek, akkor mar nem sok esely volt -- de mit lehetett tenni. Kossuth folajanlotta a szentkoronat a carnak, amin rohogtek egy jot, Ferenc Jozsef meg csak a teljes megadast fogadta el. Vagy ellenallunk, ugy ahogy tudunk, a gyozelem remenye nelkul, vagy egyetlen puskaloves nelkul megadjuk magunkat, mint Csehszlovakia Munchen utan (ma is vitatkoznak arrol a csehek, hogy helyes lepes volt-e). Szoval nem szabad Kossuthekat tul szigoruan megitelni.

"Ja, és Ferike még kiket qrt ki az ajtón? A nemzetből? A határon túliakat, bezony."
Szegény Tudományos ír itt nemzetről, és képzelt összetartozásról, erre egy történelemmel foglalkozó ember cáfolja meg ilyen frappánsan. Kulloghat haza.
Mondjuk én még nem vagyok 40, de erre a szavazásra emlékszem. És nem a nemzetről szólt az tuti. (Jelentsen ez a szó bármit.)
De a bolsevik tempóról volt szó amúgy is nem?
Paszternak 2007.03.18. 19:02:29 :
Örülök, ezek szerint sebek nélkül kerültünk ki.
Off: én 54 közgazda, IT rendszertervezés, vagy valami hasonló.
On
Hidd el egy jó dumálgatás, akár "kiegyezés " nélkül jót tesz. A kocsma - környezet. A sör nem cél - eszköz. Höhö.
Ha már a kötöjelek nemzetközi napja vagy micsodája van.:)
RE: Paszternak 2007.03.18. 18:59:40

"Ja, és Ferike még kiket qrt ki az ajtón? A nemzetből? A határon túliakat, bezony. Hát süljön az arcára a segge érte."

Nem a nemzetből. És nem csak Ferike. Hanem pölö én is. Meg még egy pár millióan. (Ne má' Mikola 20 évre... ;-))

Csoda-Szarvas-Vadász 2007.03.18. 14:44:38:
Doomhammer:
"Én eztet - természetesen - értem."

Helyes. Akkor talán megérted, miért fos TótaW postja. 1848-at lehet ünnepelni, mert az egy előnyös fejlődési pályáról szólt. 1867-et nem lehet ünnepelni, mert az egy olyan kompromisszumról szólt, ami nagyon sok szempontból káros volt az országnak és egyenesen elvezetett az I. világháború tragédiájáig.

"A(z akkori) realitások pedig számomra azt mutatják, hogy nem volt esély arra, hogy elérjük azt a célt, aminek a nevében párezer embert egyesek beáldoztak."

Ez ismételten hibás, történelmietlen gondolkodás. Ezt mi *utólag* tudjuk. A forradalmakat azonban nem tudatosan tervezték, 1848 március 15.-én senki sem akarta trónfosztani a Habsburg-házat. Ez ugyanolyan elkeseredett, utolsó utáni pillanatban tett lépés volt, mint Nagy Imre nevezetes függetlenségi rádióbeszéde.

1848 vagy 1956 a résztvevők szempontjából racionális lépés volt. 1848-ban joggal érezték úgy, hogy a Habsburg-rendszer meggyengült és reformokkal további eredményeket nem lehet elérni, 1956-ban pedig joggal gondolták a tömegek (akiknek életszínvonala addigra 20%-kal volt alacsonyabb, mint 1949-ben), hogy Ausztria után tőlünk is kivonulnak az oroszok a semlegességért cserébe (1955-ben született meg a semleges Ausztria és az orosz csapatok Magyarországon keresztül vonultak ki).

Ők akkor nem tudtak a Szent Szövetség erejéről vagy a jaltai megállapodásról.

A forradalmakat lezáró megtorlásokon és felemás fejlődést hozó, kompromisszumos békéken nincs mit ünnepelni.

Kádárét például a mai napig fizetjük az adósság kamataiban. Alig 1000 milliárd Ft. évente.
Ha már Sziliről volt szó:

"Jól érzékelhető, hogy miután 2006-ban a társadalom először választott úgy, hogy nem a protest szavazatok voltak a jellemzőek - valamire, valamiért szavazott és nem valami ellen -, a mély rétegekben bent szorult, felhalmozódott egyfajta feszültség."
www.szilikatalin.hu/interju/nepszava070314.html

Szerintem ez nem igaz. A többség nem Gyurcsányék mellett voksolt, hanem Orbán, Mikola, Semjén, Wittner, ..., ..., és stílusuk, politikájuk, koncepciójuk (koncepciótlanságuk?) ellen.

gumicsizma3 2007.03.18. 20:01:46:
"nekem ebben a cikkben, (meg a Nagy Imre deheroizalasban is) foleg az nem tetszik, hogy tul konnyeden itelkezel a mult folott."

Nem csak a múlt fölött, hanem *bármi* és *bárki* fölött. Sajnos ez TótaW személyiségjegye és nem csak erre a cikkre jellemző. Csak tudnám, mire a nagy mellény.
Hát lehet úgy is fogalmazni, hogy "magyar nemesség elfogadta a Habsburgok autonómia-ajánlatát". De mondhatjuk úgy is, hogy a Habsburgok kénytelenek voltak valamiféla autonómia ajánlatot adni, ha nem akarták, hogy egy következő háborúban magyarország tönkre verje Ausztriát.
RE: Doomhammer · forabettertirpakbokretas.blogspot.com/ 2007.03.18. 21:24:45

"1867-et nem lehet ünnepelni, mert az egy olyan kompromisszumról szólt, ami nagyon sok szempontból káros volt az országnak és egyenesen elvezetett az I. világháború tragédiájáig."

Ha hirtelen eltűnne mindaz, ami a kiegyezés és az I.vh. között épült, elég csupasz maradna az ország, főként Budapest... Pár évtizedre termékennyé vált az ugar, lehetett egy Adynk, egy Bartókunk, bekapcsolódhattunk Ny-Európa vérkeringésébe. Lehet fanyalogni...

1848-al csak az volt a gond, hogy az előző kb 100-150 évben a nagy b.dös magyar arisztokrácia elqrta a nemzeti kissebségekkel való kommunikációt (ne feledjük, hogy annó Nagy-Magyarországban a kb 8 millió lakosból 3,2 millió volt magyar, a többi "kissebség"), ezt a sokéves bunkó-myarok szindrómát pedig nem lehetett 1-2 látszatrendelettel megoldani. A kiegyezés után pedig CSAK a magyarok kaptak jogokat, amit megint nem terjesztettünk ki a "kissebségekre", csak amikor már késő volt..... Szal szerintem a kiegyezés nem túl jó ómen lenne (mint ahogy a 2. bécsi döntés sem ünneplése sem). Aki Trianonban azt látja, hogy széttéptek minket, az jogos, mint ahogy az is, hogy ezt leginkább mi ástuk meg magunknak. Ilyen nép vagyunk. Már Etelközben is marakodtunk, ha nem volt egyéb ellenség, akkor viszont (úgy-ahogy) összefogtunk.
bocs ha kicsit OFF voltam
Árpi, van benne valami, hogy jó lenne, ha nem csak a szétqrtuk, elkeztünk valamit, valakit v. valakiket megölt(ek)ünk, hanem mint aug 20.-a, valami pozitív változás kezdete-vége ünnepünk is lenne.Több, mert bár sz.ptunk, mint a torkosborz, biztosan van ilyen is.
Ugyanebben az ügyben a ma ünnepként megült forradalom se jó ómen.

Kossuth tömeggyilkos volt egy román bíró szerint
index.hu/politika/kulfold/kso061230/

persze ez csak egy turbóromán bíró, de itten

index.hu/tech/tortenelem/hab236271281/

vannak még tények. Az ünnep mindig egyszerűsít, nem is nagyon vagyok érte oda, de ha annyit egyszerűsítünk, hogy 48 tisztán hűdekurvajó, annyi erővel 67 is lehet az.
ja, jut eszembe, hát volna még a rendszerváltás, de ezt inkább nem is folytatom.
Mit is keresünk? közös ünnepet?
Tükörbe nézni : ott egy széthúzós fikázós magyar néz rád, aki a demokráciát nem érti, a diktatúrában lubickol (lásd: utsó csatlós, legvidámabb barakk)és gyűlöli akinek 1 fillérrel több van.

Amíg úgy utáljuk egymást, mint a szart, nem is érdemlünk mást. Ezt MI kúrtuk el, nem a Feri. Ő a mi zabigyerekünk, vaze. A Tied is, haver!

Jóccakát, menjen mindenki dolgozni. Oszt' ne pofázzon senki.Hö.
Most ez pont úgy jön ki, mintha kifejezetten a TWÁ-nak írtam volna. Ha véletlenül valaki ezt hinné, téved. Mert nemcsak. Hanem ez RÁD is vonatkozik, kedves Iksz Ipszilon Bárki. Igen, pont rád.
Kiegyezés!? Piha, amikor emberileg itthon, mikrokörnyezetünkben találkozunk együttélni nem tudó emberekkel!?
Amikor egy kokárdás hölgy becsukja előttünk az ajtót, amikor kétkezünk megpakolva... amikor az főutakon nagymagyaros "H" autók szorítanak le up to 100km/h...
Hiányzik az emberekből az egymás iránti tisztelet bezzeg, amikor nekik van szükségük valamire kuncsorognak. Itt kellene megfogni és megérteni az egészet, ami nagyban folyik. Olyan sosem lesz, hogy mindenkinek jó, nem lehet összefogás. Még a főbb célokban sem, mert előbb-utóbb egymás érdekeit érik! Vannak akik V-t éltetik, vannak akik F-et. Vannak akik csak élni szeretnének, továbbra is ez utóbbit vallom. Ezek az élni szerető emberek viszont egyszer meg fogják unni, azokat fogják megunni, akik a kínjukra még egy lapáttal rátesznek! Mert azt, hogy most rossz, az így is rossz... nem hogy a folyamatos cirkuszok miatt még rosszabb legyen! Új többség, ugyanmár... itt van egy nagyon régi többség és, ha érdeke lesz büntetni fog. Azt, aki számára a rosszra a még rosszabbat hozta!
És, hogy miét is nem a rosszat hozóra haraxik, dehogynem haraxik..., de mint ahogy sokmindent átvészelt már. És ahogyan már tanult kollégák írták, valaki meghozta volna ezt a rosszat..., de kell nekünk még több rossz!? Neeem, az már több lenne az elviselhetőnél. A csendes és kúltúrált sokaság meg nyel, tűri ezeket a bohóckodásokat, tűri, hogy valakiket nagyon lehet irányítani, aztán egyszercsak történni fog valami.
Kiegyezés!? Piha, amikor emberileg itthon, mikrokörnyezetünkben találkozunk együttélni nem tudó emberekkel!?
Amikor egy kokárdás hölgy becsukja előttünk az ajtót, amikor kétkezünk megpakolva... amikor az főutakon nagymagyaros "H" autók szorítanak le up to 100km/h...
Hiányzik az emberekből az egymás iránti tisztelet bezzeg, amikor nekik van szükségük valamire kuncsorognak. Itt kellene megfogni és megérteni az egészet, ami nagyban folyik. Olyan sosem lesz, hogy mindenkinek jó, nem lehet összefogás. Még a főbb célokban sem, mert előbb-utóbb egymás érdekeit érik! Vannak akik V-t éltetik, vannak akik F-et. Vannak akik csak élni szeretnének, továbbra is ez utóbbit vallom. Ezek az élni szerető emberek viszont egyszer meg fogják unni, azokat fogják megunni, akik a kínjukra még egy lapáttal rátesznek! Mert azt, hogy most rossz, az így is rossz... nem hogy a folyamatos cirkuszok miatt még rosszabb legyen! Új többség, ugyanmár... itt van egy nagyon régi többség és, ha érdeke lesz büntetni fog. Azt, aki számára a rosszra a még rosszabbat hozta!
És, hogy miét is nem a rosszat hozóra haraxik, dehogynem haraxik..., de mint ahogy sokmindent átvészelt már. És ahogyan már tanult kollégák írták, valaki meghozta volna ezt a rosszat..., de kell nekünk még több rossz!? Neeem, az már több lenne az elviselhetőnél. A csendes és kúltúrált sokaság meg nyel, tűri ezeket a bohóckodásokat, tűri, hogy valakiket nagyon lehet irányítani, aztán egyszercsak történni fog valami. Összefogás...
Hát igen. (Guga)
Érdekes lenne egy statisztika, ha megkérdeznék az embereket, kik vannak többen: akiket kedvelnek, vagy akiket nem. Természetesen politikusok, celebek, stb. kizárva. Szigorúan rokonok, barátok, kollégák, stb.-ik, akiket "ismerünk".
Talán 35 éve olvastam valamit a co-operativ elönyökről. Irigynek lenni szabad, hülyének lenni ...
Köhümmm. Nagy nemzeti megegyezzen az ilyenekkel a radai rossebb! Bakker.

"A csendes és kúltúrált sokaság meg nyel, tűri ezeket a bohóckodásokat, tűri, hogy valakiket nagyon lehet irányítani, aztán egyszercsak történni fog valami."

Már megint ott vagyunk a ló túlsó felén. Egyszer már ideje lenne felülni rá. Mondjuk "kúltúráltan" kicsit nehéz kultúrát felvenni, meg csendes többségezni...

Megjegyzem, a többség azt teszi, amit mondanak neki az értelmiségijei, meg vezéregyéniségei. Szóval ott kellene indítani a dolgot, hogy valami nagyobb társadalmi párbeszédet nyitni az 56- de még inkább a 89 óta eltelt évekről.

Még egy. Nem érzem magam a vezénylő tábornok hívének, és nem hiszem, hogy népszavazni kéne. DE.
A szegfűszagolgató tábor feledhetetlenül táncoló vezére és emberei túlmentek egyfajta gentleman's agreementen, egyfajta társadalmi megegyezésen.

Ezt pont okt. 23-án tették. Mert az egy dolog, hogy "hazudtunk", elqrtuk, meg nagyreform, de civilizált országban nem lövünk emberekre gumilövedékkel.Még ha huligán, akkor se. Ezt a fegyvert 20-50 ezres felbőszült tömeg ellen vetjük be, diktatúrákban.

És a terrorveszély, de főleg az antiszemitizmus állandó emlegetése három dolgot implikál, és persze gerjeszt is.
1. Az eddigi lappangó, sunnyogó szalon-antiszemitizmusból valódi, utcára kivihető dafke antiszemitizmus lesz, (valódi tömegbázis)
2. komolytalanná válik a valódi antiszemitákkal szemben a vád- -devalválódik rendesen ugye-
3. Nemzetközileg meg jól lejárat minket.

Tehát tessék elgondolkodni mindkét oldalnak. Én mindenesetre egyikkel sem fogok társadalmi szerződni a jelenlegi formájában.
Kukacka,

"zért az érdekes, hogy a nyugati átlagbérek mellett még egyáltalán folyik ipari termelés a nyugati országokban. Szóval azért valami mégis ott tartja a cégeket."

Nos, akiket nagyobb termelőcégeket innen Wolverhampton környékéről ismerek, azok mind azért maradtak itt, mert olyan természetű iparban vannak, ahol nem lehet kitoszni Vietnamba az egészet. Például, kartondobozok - mivel egy teherautóra való kartondoboz lópikulát se ér, nem lehet áthajókázni a fél világon vele. Vagy ajtók: mindenki testreszabott ajtót akar, hogy pünkt 174 centi magasan legyen a kukucskálóluk, tehát egyénileg kell gyártani, tehát itt kell gyártani, hogy egy hét múlva szállítani lehessen.

Ez egyébként általános. Az az ipar marad meg Európában, ami nem a tömegtermelésre helyezi a hangsúlyt, hanem az egyedi termékekre, a testreszabásra.

Ehhez viszont piac kell. És itt van a nagy baj. Hiányzik a fizetőképes kereslet. Ördögi kör.
OFF

Témajavaslat: APEH-BSA megállapodás (www.apeh.hu/data/cms23209/APEH_BSA_megallapodas.pdf)

Index cikk: it.news.hu/hirek/2007-03-07/egyuttmukodik_apeh_es_bsa.html

Korrekt... Javaslom, hogy kössön szerződést az APEH az Artisjussal és a többi szerzői jogvédő szervezettel is, ha az éves üzleti tervük teljesítéséhez besúgókra van szüksége. Ja, és javaslom a Magyar Házmesterek Szövetségét is. Meg a közérdekű állampolgári bejelentések ingyenes vonalát. Szép új világ.

Egyre aggályosabbnak tartom, hogy az APEH ekkora és ennyire sokrétű információhalmaz fölött rendelkezik. Ha vesznek még egy-két szervert (w.blog.hu/2007/02/01/a_huszonnegy_karatos_szerver), könnyen összelapátolhatnak annyi terhelő adatot szinte bármely cégre/vállalkozásra vonatkozóan, amivel ellehetetleníthetik.

Veszélyes tendencia ez. Sokkal veszélyesebb, mint amilyennek elsőre látszik...

ON
kartondobozra csak van kereslet!
egyébként azért van csomó dolog, amit nem érdemes/lehet most kivinni. vegyipar pl, bányászat, más nagyméretű objektumok. szuper-hiper-high tech, fegyvergyártás.
Az Adóhatóság a proletárdiktatúra ökle? hosszabbodnak a bájtok?
Nos, osi, ha már így tudjuk, hogy irigyek és hülyék vagyunk:

Nem köllene mán tenni is valamit ellene?

Amíg a nép nem fogja az orrát a saját szarába mártani (vagy valaki nem nyomja le oda, a bűzös trágyájába,bele ezerrel) addig tovább bénázik Magyarland.
Zsebdiktátort ide, izibe'!

Mehet mindenki melózni,mer sok a' idő!
blondie 3.16. 15:15:01

ha jársz még erre, ezt olvasd el:
www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/&article_hid=144832
Kartondobozra akkor van, ha kellően sok cég gyárt valami olyasmit, amit bele lehet tenni.

Egyébként, játsszunk egy gondolatkísérletet. Tudjuk, hogy a (papír, nem arany)pénz csak értékmérő és csereeszköz, nincs magában értéke, másvalami értékét méri. Tehát, elvileg, nem érv az, hogy azé' nem megy, mert nincs elég pénz. Ha van érték, van pénz is - elvben. Biztosan? Szóval a kísérlet a következő. Mondjuk, ledobunk 1000 olyan embert egy lakatlan szigetre, akiknek mind valami valami értelmes szakmájuk, okosak és igyekvőek. Van elég természeti erőforrás is, meg ledobunk egy csomó gépet, szerszámot, ami csak kell. Fognak-e tíz év múlva egy jól prosperáló gazdaságo teremteni? Hiszen ugyan pénz nincs, de hát a pénz az csak annyi, hogy majd nyomtatnak maguknak az egyik ledobott nyomdagépen, hogy legyen valami értékmérő. Szóval? Megfejtés: nem. Mert ahhoz, hogy valaki megnyisson egy vasbányát, a vasból acélt csináljon, abból meg mindenféle okos dolgot, ahhoz kell valami: hitel. Jó, tehát akkor ledobunk a szigetre egy hitelbankot is. Fog kapni emberünk hitelt? Nem fog, mert hiába a termelés, ha senkinek nincs pénze megvenni. Aztán el fog menni hitelért a fodrász meg a cipész is és nekik is azt fogják mondani: nincs hitel, mert nincs fizetőképes kereslet, kinek akarsz te termelni, szolgáltatni. Leegyszerűsítés, de így működik. Szóval, a kapitalista gazdaság nagy motorja magától nem indul be, itt van az alap baj. Kívülről kell beindítani. Hiába van potenciális érték elég, ahhoz, hogy egymásnak el lehessen adni a mindent, valahogy egyszerre kell beindítani őket, és ez általában azt jelenti, hogy valahonnan kívülről kell hozni a kurblit, ami beindítja a motort. A legtöbb fejlett kapitalista országban ez a beindítás a gyarmatosítás volt. Nekünk valami mást kell kitalálnunk. Jó eséllyel a tudásalapú gazdaság lesz az - ha az oktatást teljesen el nem basszuk.
TWA: natürlich, ja, noch mehr... tiefer...

Nebazmá, szerinted volt mondanivalója Torgyánnak?

Szerinted OV építette fel, mint leendő koalíciós társat?

Szerinted ma is hiányzik Józsibá, mint etalon?

Ééééébreggy, magyar: a faszi médiasztár, a média emelte fel, a politika támogatta. Hogy OV-nak jól jött, mivel visszalépett a javára, az egy dolog. Mér, nem kellett volna? De ez mellékes. A Kisgazdapárt, ha ma létezne, betöltené azt az űrt, amit a baloldal mindig hiányol. A szélsőjobbét. Persze, papíron, mert a balnak az kell. Látod: nem vernek itt zsidót, de kibaszott nagy az ántiszemitizmus, hűdetombol, waze. Biztos te is hallottad, ahogy rauszmitdenjúdeneztek a márciustizenötödikei überhős tojásdobálók. Énnekem nem sikerült ilyet hallani, sebaj, majd gyün Feri és megmagyaráz.
Hé, ember: Torgyán KELLETT, hogy legyen mivel riogatni. Ahogy KELL, hogy legyen MIÉP. És KELL, hogy legyen valami balhé 15-én, hogy el lehessen számolni a túlórapénzt a rendőröknek, meg csámcsoghasson a sajtó a "zeseménnyen".

Szóval: szerintem az öreg pártjának felfalása nem OV felől indult meg, hanem érdekes módon Józsi bácsi u.azt akarta eljátszani Vikivel, mint azt tette Antall dokival. Más a párt és más a frakció. De a hívei sem ették meg ezt a kötsög taktikát másodszorra.

Amúgy még egy kvescsön: a saját partnerünk bekebelezése bolsibb, avagy a másik partnerének a leszalámizása?

Szerintem egyértelmű a válasz, amúgy gumicsirkésen. Szerintem.
OFF: technikai kvescsön: lehet-e a kommenteket a hozzászólók nevei alapján rendezni? pölö én harisheldon kommentjeit szeretném egymás alatt látni, de nem szeretném végiglapozni az összes hsz-t.
másik: swen: mi a f@sz az a tirpákblog?
off én beszéltem!
ON
paszternak: qrwa jók a hsz-eid. amúgy ízesen, magyarossan, teccik. de szerintem ovi akkor is egy gecihuszár lófaszjóska, ámen:)
Ki az a csendes sokaság? Ki az a csendes többség? A nemzet? Vagy azok, akik ma már semmi pééézér' be nem vallanák, hogy Fletóékra húzták az x-et ("Igen, igen!"), és ma nekik a legnagyobb a pofájuk a tévé előtt? Vagy azok, akik beleszartak, beleszarnak és bele fognak szarni?

Ugyammá. Ez vicc, mint ahogy Demszky 90%-ozós nyivákolása, ők ott kéccázan, velük szemben meg a 10%???

Hörgök ezen a Heti7esen. Más téma nincs is, csak hogy Viktor így, Viktor úgy? Jujj, a egész órszág meg van botránkozva, remeg a szája széle, mert az elqrt országban emberek elfogadhatatlannak tartják a Gergényit lemondani-nem-engedő és kitüntető főfasz - remélem, figyeltétek! - előre megírt kioktatós szólamait az árpáccsávós zászlókról, a szabadság helyes értelmezéséről, stb...

Meg lett alázva a március idusa, tudom. De Őszöd óta minden nap meg van alázva, tessékmánészrevenni, wazze!
RE: vaffanculo 2007.03.18. 23:52:30

Nem lehet (mint ahogy sok egyéb mást sem). Marad a ctrl+F.
Paszternak: légyszíves, ne vegyél hülyére, szoktam én mno- és gondola-fórumot olvasgatni. Csöpög a horgasorrúzástól mindkettő. Direkt nem a kurucot meg egyéb félőrülteket mondtam,, ezek mainstream cuccok. Kompilálok is belőlük egy gyűjteményt nemsoká, mer bassza kicsit s csőröm az is, hogy "ugyanmár, antiszemitizmus, itten?"

Shenpen: hát igen, a tudományos kapitalizmus szép terület. épp most a márc 15 miatt előszedtem a Victoria c. játékot, amely a 19. századot szimulálja en bloc, iparosítással, háborúkkal, forradalmakkal, satöbbivel. Felvilágosult feudális uralkodónak lenni fárasztó. Modernizálni, változtatni és közben elkerülni a lázadásokat, dobni nekik egy-egy nyugdíjreformot meg minimálbért, de csak amennyi muszáj. Közben óvatosan bánni a politikai reformokkal, mert ha a nyakukba zúdítod a szabad sajtót, már egyenesednek is ki a kaszák. Tanulságos, elgonolkodtató, még ha persze elnagyolt is.

A Monarchiával piszok nehéz.
Guga: "Amíg úgy utáljuk egymást, mint a szart, nem is érdemlünk mást. Ezt MI kúrtuk el, nem a Feri. Ő a mi zabigyerekünk, vaze. A Tied is, haver!"

(és mások a turáni átokról; mellesleg a postban lévő alkotásom címe: turaniatok.jpg)

Én ennyire tragikusnak azért nem látom. Mi is a zemberek vagyunk, ti mindannyian zemberek vagytok! (Kurszán Kündü nem.) Ebben a blogban épp elégszer beszélgetnek nagyon különböző emberek, és nem úgy köszönnek el, hogy bazmegfasz, dögöjjémeg, nemnemnem, dedede. Persze van arra is példa.
Paszternak: "Meg lett alázva a március idusa, tudom. De Őszöd óta minden nap meg van alázva, tessékmánészrevenni, wazze!" nem, basszus, öszöd óta nincs minden nap megalázva. miér' kőne mindennap öszöddel foglalkozni, wazze? nem az öszödi talk volt a gáz, hanem ami létrehozta. de ugorgyunk má öszödről, nézzünk előre!
árpi, még új vagyok itt, mit követett el szegény elKurszán Kündü? ha hosszú, haggyuk:)
dark future:

ki qrt ki kit, és honnan? Ezt talán mondják el azok, akikről szólt... Sajna, ők többnyire úgy fogják fel, mint arculcsapást.

Ha te is úgy szavaztál, hogy nehommá ők is részesei legyenek a m. nemz. közösségének, a 2ős állampolgárság révén, és te magadtól jutottál erre a felelős döntésre, akkor TE VAGY GYURCSÁNY FERI, a neved is erre utal, baszki, dark fjúccsör!!! ;o)
De komolyan, magadtól gondoltál volna erre? Van itten egy gecihuszár, aki megadta az irányt, hogyaszongya "ne kerüljön nekünk semmibe, de ha kerül, akkor mondjunk rá nemet." Te meg buzgón mondtad. Ööööö... Most politikalli inkorrekt leszek: deugye elfogadhatatlan, ha a nemzet tagjairól vki lemond? Pl. a többség megőrzése érdekében a kisebbség feláldozása révén?
ÁTHALLÓK KÍMÉLJENEK!!!
Maradjunk 1848-nál; nehommá vki itten vádaskodni kezdjen. No political rights for the non-Hungarian. Ez volt a program '48-ba, meg '05-be is. Az akkor hú... fúúúúj..., mosmeg: bölcs, okos, sőt, még szép is :o)

(Mér van az az érzésem, hogy itten, ebben a tetves Kárpát-médanszban milliók nem érzik a saját lábszagukat?!?!)
paszternak, a 2005-ös népszavi nem a nemzeti összetartozás miafaszomról szótt, hanem a 20 évre bebetonozott hatalomról. kopirájt a nemzet főfaszorvosa.
Guga: Jó legyen zsebdiktátor. Nálad a konzol, nálam a 220 csatija. Ezt hívjuk demokráciának. Höhö.
vaffanculo 2007.03.18. 23:52:30 : Rámész a szerkesztés rovatra, majd a keresésre és láss csodát bal alsósarokba beírhatod mit szeretnél. Aztán már csak előre-hátra. Mint a nagyok. Nem ettől szar ez a technyik.
paszternak, még valami: a gecihuszárért kopirájt díjat kérek:)
twá: szerintem meg pont annyira van antiszemitizmus, mint amennyire nincsen szabad sajtó, egyesek szerint
ködösíteni, ujjal mutogatni valakire valami 10 éves dolog miatt az nagyon megy, de konkrétan soha nem tudják megfogalmazni, miért is van/nincs a dolog

úgy tudom, nem lincseltek meg egy zsidót sem az elmúlt években, anyázni engem is szoktak, téged is (ugye hogy hozzá lehet szokni ha egysejtűek baszogatnak?), a gyűlöletbeszédet meg talán felejtsük el

marad az, hogy valaki utálja a zsidókat

akkor utálja
Paszternak: arról a népszavazásról maga Kövér László mondta el utána, hogy hülyeség volt. Sokan szavaztak ellene, illetve nem mentek el, yurcsánytól függetlenül. ettől még persze az ő kampánya ölég undorító volt.

index.hu/politika/belfold/kover041218/
index.hu/velemeny/glossza/koverbocs/
df, osi köszi technikai segg...
z: antiszemitizmusnak - ezzel, úgy látszik, újat mondok - nemcsak a konkét holocaustot nevezzük. magyarellenességnek se csak azt, amikor verik a magyart, hanem amikor bozgorozzák, fenyegetik, minden bajok okozójának kiáltják ki. egyébként én se annyira veszélynek látom, mint a sötét faszok ismérvének.
hónap dógozni kő, korán kő kelni, megyek aludni. szal mindenkinek jó éjt, kaszát:)
vaffanculo:

OFF
dankesőn
ON

1, luking forvard. De azér fura dolog ez, carissimo, hogy ha egy bosnyák nőt megdugnak a szerb katonák, akkor foglalkozzon a múlttal, és ne vállalja a zabit. Aki meg ezellen povedál, annak kuss. De ha meg átbasztak egy országot, hamis adatokal manipulálva a választásokat, amibe sokan szintén beledöglöttek, akkor ne nézzünk hátra? De okés, ám legyen. Hogy mászunk ki a szarból? Miközben ganz Dánia bűzlik (mert Dánia börtön...).

2, osi jó srác, szögezzük le (nem osit!!! a ténymegállapítást!).


paszternák: hogy hogy másszunk ki a féceszből, nem t'om. ahogy gyf meg ovi sem tuggya.
vaffanculo:

ne, a gecihuszárért egy ajró - 2013-ban meg is kaphatod... maybee.. ha ez a finocchio el nem qrja megest. :o)))
Paszternak 2007.03.19. 00:22:07 : Kössz! Ezt is megúsztam:). Másoknak is írtam már, most neked is : Miért vagy indulatos. Ez egy szabad típusú beszélgetés. Ha kiabálsz, feleslegesen közönséges vagy attól még nem lesz igazad.
TWA: a szavazás volt a fasság, nem az, hogy megadjuk-e. Ez volt a problema. Panelproliknak felvetni a "merjünk nagyok lenni"-t és a többi fütyiséget fölösleges, mikor csak azt lesi, hogy hol kaszálhat egy hamburgerrel többet...

Az antiszemitizmus kapcsán csak egyet jegyeznék meg. Az fix, hogy csak a sötétbunkófaszok alkotnak véleményt pars pro toto, bármilyen közösség kapcsán is legyen szó útálatról. De ne felejtsük el, hogy mindenütt ott húzódik egy társadalmi problema. Japánban nincsenek zsidók, így ott nem tombolhat az antiszemitizmus. De attól még a gajdzsinokat rühellhetik, mint ahogy a kinézereket is. Ja, mer azok vannak, oszt Csocsoszán vére bosszúért kiált... meg miközben a Tenno elvesztette a háborút, a tetves kis sárgák summantottak egyet és visszahappolták a vérrelverejtékkel-közismert emberiességgel mexörzött Mandzsukuót.

Ne legyünk elfogultak. Zsidóprobléma van, mert vannak zsidók és nemzsidók. Ahogyan Romániában (na jó: Erdélyben) is van magyarkérdés, mert vannak magyarok és nem-magyarok. És arról, hogy a felek nem komálják egymást, mindenki tehet, mindkét fél esetében. Landesmann, Zoltai és Feldmájer az egyik serpenyőben, Csurka, Molnár, Toroczkai a másikban. És mindkét fél kölcsönösen igényli a másikat. Ki a f@szt érdekelné, ha ennek az egésznek nem volnának civilizációsösszecsapásos dimenziói?

Zsidó zsenik és példaképek vannak (itt van pl az öreg szegedi rabbi Lőw, akit pünkt 1848-as szerepe miatt csuktak le), éppúgy, mint gennyek (azér' a csikágói dzsúis alvilágot hadd tartsuk annak), és hát ne feledjük, hogy pénzügyekben, médiában és internessönel poliszizben qrwajól pozicionáltak. Asszem, ez nem tagadható. És mivel a világon szétszórt komjunitiből az egyik 6 mila 1945-1989 közt az egyik mexálló (bolsi) hatalom hátterében élt, még ha nem is akart, hát a mexállt országban sokan utálták őket szűkebb értelemben. Ma a másik hat mila (plusz a közel-keleti 6 mila) éppenpont a legnagyobb katonai hatalom hátterében él (még ha nem is akarnak feltétlen, mind), hát most ebben a kis országban az USA-t és az amcsi zsidókat utálják. Ezzel viszont jobb lenne számot vetni. Aki uralkodik, azt harapják. Ne sírjunk mán folyton, sok itt a krokodilkönny.

Hát mán a kommancsokat sem komilfó szidni, a zsidókat se (mer hátha a Joe Liebermannt szidják, oszt a Kertész Imre hörög rajta), se cigányozni nem lehet ebbe a tetves országba, de még a Bokroslajos is egy szent lett, Fletó meg félisten, hát könyörgöm, kit utálhatunk, főértelmiségi Worluk fárosz?

Ide nekünk a mila kinézert izibe. Mibe, hogy azokon is secperc alatt találunk fogást. Majd, ha itt lesznek.

Addig meg csak álmodjunk antiszemitamentes övezetet...
Paszternak:

ej, bazmeg, akkor elmagyarázom neked, miért ciki antiszemitának lenni, és miért sötét fasz minden antiszemita. de ebből majd csinálok postot, hogy a többi is megtudhassa.

először is aláírom a kimondott és sejtetett "vádakat". Ja, a médiában. Ott nyüzsögnek. Meg a művészetekben. Politizálnak is. (Érinti őket.) És ott a New World Order. És benne vannak, Wolfowitz meg minden. És Izrael is, tényleg.

Na mostan a Wolfowitz meg a Saron, de akár a Zegyik Kereskedelmi Televízió vezető beosztású figurájának bűnei és üzelmei hogyan és miért vonatkoznak az én gyerekorvos barátnémra, aki Amerikából települt vissza, mert honvágya volt? Hát bazmeg sehogy. Márpedig aki arról büförészik, hogy _a zsidók_ így meg úgy, az őróla is büförészik. Mert egy fasz.
osi, én folyamatosan vigyorgok, miközben írok. Nem kiabálok, hö, jól is néznék ki, de talán igazad van, kevesebb brokit és több precíziót... Hmmm.
RE: Paszternak 2007.03.19. 00:12:15

"Ha te is úgy szavaztál, hogy nehommá ők is részesei legyenek a m. nemz. közösségének, a 2ős állampolgárság révén, és te magadtól jutottál erre a felelős döntésre, akkor TE VAGY GYURCSÁNY FERI, a neved is erre utal, baszki, dark fjúccsör!!! ;o)"

Ki kell ábrándítsalak, mezei állampolgár vagyok. (A nickem meg egy külön történet.)

Teljesen saját elhatározásból jutottam arra az álláspontra, hogy NEM-mel szavazok, ugyanis bianko csekkeket nem szoktam kitölteni.

Semmit nem tudtunk a kivitelezés módjáról, a külföldi állampolgársággal járó lehetőségekről, a jövőbeli változtatási lehetőségekről, arról, hogy az állampolgárságuk milyen anyagi/szociális/politikai/kulturális problémákat vet(het) fel.

Az erdélyiek sokkal okosabbak mint mi, bármikor össze tudnak fogni, ha kell (természetesen egyéni és csoportérdekek mentén). Erős lobbijaik vannak, összetartanak, segítik egymást. Ha állampolgárságot kaptak volna, vélhetőleg az ezzel járó haszon maximalizálására törekedtek volna (ami jár az jár, teljesen igazuk lett volna).

Én kedvelem őket, becsülöm a tudásukat, állhatatosságukat, emberi tartásukat (tényleg, minden cinizmus nélkül, sokukkal dolgoztam/dolgozom együtt), támogatom őket a kultúrájuk megőrzésében, de amíg ezekben a kérdésekben nem látok tisztán, addig nem szavazom meg az állampolgárságukat. Ennyi.


Paszternak 2007.03.19. 01:01:34 : Nem TWÁ helyett: "hát könyörgöm, kit utálhatunk", először a saját hülyeségünket.
Antiszemitizmus volt, van és lesz. Akkor is, ha már nem lesz zsidó a Földön.
Árpi.

Ájjámámeg. Kitud a te gyerekorvos barátnédról? Ez demagóg. Wolfowitztól Wolfensohnig szól a hörgés. Dunyhás testvér persze a saját állását féltette/félti a zsidó konkurrenciától, ez nem újság. Ez minden emberi közösségben így van.

Bazmeg, büförészés VAN. Mér van? A barátnéd miatt? Lófaszt. A Tom Lantos miatt. Mongyuk. Vagy Abramovics miatt. Meg az Imre Kertész miatt, aki friss Nobel-díjával rögtön jött kampányolni Demszkynek. Németországból. Azér ez gázos, lássuk be; hát kinek a Nobel-díjasaként jött haza? Átmenetileg. Eh, hagyjuk.

Az antiszemitizmus fasság, ahogy van, úgy. De vannak attitűdök, amelyek ebből táplálkoznak. Azt kéne fejbeqrni nagy benga durungokkal, meg lefaszozni. De mindkét oldalt ám, hahó! És el kéne dönteni, hogy most akkó szabad-e szidni a Nagy Világrendet, vagy nem, tekintettel arra, hogy manipulátorai között vannak önmagukat zsidónak tartók is. Vagy ne röfögjünk ilyen dolgokról, mert az amerika-ellenesség önmagában is antiszemitizmus? Ez Broki Zoli első tétele, uhhogy tán hanyagoljuk.

Ne söpörd le ezt a problémát az asztalról, tesó, mert a végén még kiderül, hogy kettőnk közül én vagyok a liberális, azt meg rühellném :o)))
Éppen azt írtam, hogy elismerem és elviselem a wolfofitz-kritikát, az izrael-kritikát és az amerika-kritikát, sőt sok esetben egyenesen osztom. ráadásul rammsteint hallgatok bűntudat nélkül. de aki ezt összekeveri az ártatlanokkal - és hadd utaljak a kibaszott bibliából arra, hogy a kibaszott úristen azt mondta, ha egy ártatlan van a városban, megkíméli az egészet - szóval aki wolfowitz és freud miatt bántani akarja az én ártatlan barátaimat, azt legalább hadd tartsam magatehetetlen, maga alá fosó ostoba fasznak.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.19. 01:07:28

"Márpedig aki arról büförészik, hogy _a zsidók_ így meg úgy, az őróla is büförészik. Mert egy fasz."

Nehéz és kényes téma ez.

Ha úgy nézzük, minden általánosítás baromság, mert kivételek mindig voltak, vannak és lesznek is. Általánosítás és tipizálás nélkül viszont nehezebb lenne eligazodni a világ dolgaiban, így néha inkább beáldozzuk a korrektséget és a precizitást, helyette tendenciákkal, közös jellemvonásokkal foglalkozunk.

Ilyen megközelítésben beszélhetünk a cigányokról, a zsidókról, az arabokról (stb.) mint népcsoportról, társadalmi csoportról, vallási közösségről.

Az egyes csoportokhoz azonnal kapcsolódnaknak a sztereotípiák, a képzettársítások, ami persze egy baromság. (Természetesen nem minden cigány lop, nem minden zsidó befolyásos és törtető, nem minden arab terrorista.)

Ugyanakkor vannak olyan általános tulajdonságok, amik egy-egy népcsoportra jellemzőek (nem az egyedre, a csoportra!). Ez adódik a történelmükből, kultúrájukból, vallásukból, hagyományaikból stb.

A zsidóknál ilyen (majdnem általános) evidencia a kiváló kapcsolati háló, az összetartás, egymás segítése, a család fontossága, a gyerek fontossága, az átlagosnál magasabb iskolázottság és műveltség, de ugyanígy a pozíciók (néha kíméletlen) megszerzése, az érvényesülni akarás, a (többi zsidóval való) kivételezés és fokozott bizalom, az érdekérvényesítő képesség, az üzleti szellem, vagy a szokásosnál nagyobb érzékenység bizonyos kérdésekben. Ismétlem: egyénileg ez nem (vagy nem mindenkire, nem mindenben) igaz, de mint csoporttulajdonság megfigyelhető, vagy legalábbis megfigyelhető volt, mostanság egyre nagyobb a keveredés, egyre nagyobb az asszimiláció, egyre inkább "puhuknak" ezek a jellemzők.

Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.19. 01:29:55: Azért örülök, hogy téged is ki lehet hozni a sodrófából. A "a kibaszott úristen azt mondta, ha egy ártatlan van a városban, megkíméli az egészet..." történetnek hallottam a fordítottját: ha egy bűnös van köztetek már igazam lesz. A kasza lengetése következett.
Tökéletlenül egyetértek. Mert tied az erkölcsi fölény a lefaszozott fasszal szemben, bár, ha már biblia: ne ítélj, hogy ne ítéltessél...

Vehemenciád azonban elgondolkodtat.

Hagyjuk a pitlibe a zsidó témát, úgyis írsz majd róla.

Itten mostan arról van szó, amit osi írt: hogy t.i. kell egy ellenség. Always. Night&Day. Ez egy társadalmi szükséglet. Legyen az Fletó, a kommancsok, a zsidók, a cigányok, akárki, akárkik. Ez a gond itten. Hogy muszáj utálni ahhoz, hogy meghatározzuk magunkat. Ez főleg a politikában nagy divat, de azért mi, untermannok sem szólhatunk egy szót se. Hovatovább e profán helyen is azt lessük, hogyan mondhassuk meg a másiknak, hogy fasz, mert nem úgy gondolkodik, ahogy én.

Nekem a modernizáció XX-XXI. századi váteszeivel folyamatosan az a problemám (igen, veled is, Árpi), hogy tolerancia nélkül és tévedhetetlenül nyomják a vakert. Tuggyukmerjüktesszük. Oszt legfeljebb elkúrják, most mondd, van ilyen.

A modernizáció nem egyféle. 1848 is csak egy út volt a sok közül. Lehetett száz más megoldás is, de nem az valósult meg. 1867 már más helyzetben, mást valósított meg.

Lehet ünnepelni a Nagy Führerek által elqrt forradalmakat, meg a Haza Bölcsei által elért átmeneti kompromisszumokat is, csak ne mondjuk ki azt, hogy a mi megoldásunk az egyetlen. A mi értelmezésünk a kizárólagos. Ettől válik az egész fassággá. Mert ha szabadelvűnek lenni annyi, mint elfogadtatni mással az én elveimet és mindenki mást lefaszozni: ez tisztára Karl Lueger bécsi pógármester stílusa, aki annak idején maga döntötte el, ki a zsidó és ki nem.
dark koma,

tisztelem a meggyőződésedet, komolyan. Egy dolgot azonban mégis mondanék: biankó csekkekről penig döntünk. Jóformán másról se. Megnősülsz... Hát, a házasságnál nagyobb biankó csekket nem nagyon találtak fel még. Voksolsz 4évente: nó komment.
Etc, etc.
Vagyis minden döntés bizonytalanságon nyugszik. Mór or lessz.
RE: Paszternak 2007.03.19. 02:05:33
dark koma,

"biankó csekkekről penig döntünk. Jóformán másról se. Megnősülsz... Hát, a házasságnál nagyobb biankó csekket nem nagyon találtak fel még. Voksolsz 4évente: nó komment."

Voksolni nem szoktam (vagy csak nagyon korlátozottan), többek között éppen ezért nem. Házasodni... másodjára talán majd jobban :-))

Paszternak: akkor ismétlem: a kiegyezés napját nem márc 15 helyett, hanem mellett vetem fel.

és akkor legalább utáljuk mondjuk a szcientológusokat. most épp írtak ám felszólítást, hogy vegyem le a nemtomhány hónappal ezelőtti postot w.blog.hu/2006/12/17/ur_az_urbol, mert sérti az ő ún. jó hírnevüket.
Pazternák: osztán' mi értelme lenne annak, hogy kettős állampolgárok legyenek, azon túl, hogy megin' egy valag pénzt elszórtunk a szélbe? Könnyítetten kapnak állampolgárságot. Mi kell még, és miért?

Egen. Jól látod, sok embernek szüksége van ellenségképre. Nos, ahogy látom, neked is. S még te szólod meg TWÁ-t, meg a többieket? (Engedelmeddel, én nem veszem magamra) Meg a tolerancia hiányáról? ROTFL. Valahogy mintha nem állna össze kerek egésszé ez a kép. A tolerancia nem az, amikor kritikátlanul, és kussban végignézünk mindent, amit mások csinálnak. A tolerancia az, hogy nem tiltjuk le (így vagy úgy), amit faszságnak gondolunk. Attól még véleményünk lehet róla.
Nos ez a blog vélemény. Az alatta lévő hozzászólások is vélemények. Kinek a sajátja, kinek hozott. Ez van. Attól még vélemény. Senki se mondja meg az űberfrankót. Aki igen, az fél másodpercen belül le van hurrgova. Ez spec. így van jól.
Izé. Paszternak. Elnézést a neved elírásáért.
Basszus, undorító ez a hozzáállás. Nem azzal van baj, hogy a kiegyezést ne lehetne ünnepelni, de az hogy ennyire nem méltatni azokat, akik vérükkel megpróbálták kiharcolni a mi seggünknek is az igazságot és a szabadságot bosszantó. Aki figyelt a történelemórákon az azt is tudhatná, hogy a kiegyezés a szabadságharc nélkül aligha jöhetett volna létre. És tényleg mennyivel jobb volt, amíg a szovjetek a nyakunkon ültek, ugye? Az átkost legalább megszüntették 56-ban és vmivel kellemesebb formája jött a megszállásnak. De azért azt se feledjük, hogy Kádár a szovjet tankokon a magyarokat lőve ült. Szégyen ez, és nem az, hogy valaki megpróbálja kivívni a szabadságát!
"Cs.Sz.V."-helyettem írtad,bár azért ragadott el itt a hév már nálamnál higgadtabbakat is.De a lényeg,hogy maradjunk vitapartnerek és ne a betárazás gyorsasága legyen az érv.
Viszont érdeklődve várom,hogy a most regnáló hatalom,ha megjön az esze,hová tér vissza.Mert a reform ugyebár mégis csak visszaalakítást jelent.
Árpi

Ha még nem láttad volna, Oli bácsi hazatért az Ufi-blogon.

Szórakozni akarok és szép pengeváltásokat!!!


:-D
De ki az a nemnormális, aki párhuzamot tud vonni, az akkori és a jelenlegi helyzet közt!? A legszorosabb és legdrámaibb párhuzamra gondolva...
Szegény család felautókázik a jobbnál-jobb nyugati lovakon és kibalhézza magát ahova csak balhézni jár, majd nyugodtan visszalovagol a vidéki békébe. Aki meg itt lakik, ahol ők balhéznak mit csináljon... csinálja fordítva, csinálja fordítva.
Hűdenagyon sz@rul élünk! Kiegyezést vagy vidék város ellentét lesz.
írta má valaki, hogy TWA for president?
mer simán!

kezdeményezek népszavit, úgy úgyis lehet mindent, egy ilyen jó ügyet meg ki ne támogatna. hm?
Most amikor miniszterelnökünk is épp felfedezte, hogy március 15-én nem a forradalmat kell ünnepelni, hirtelen a blogger is megvilágosodott.
Tóta W-nek jár a Barna-nyelv díj ezért a cikkért.
6g: te se olvastál régebbi blogbejegyzéseket...
Olvastam eleget, de ez nem változtat semmit. Tóta W.-t eddigi írásaiban (beleértve a blogon kívülieket is) egyszer sem vonta kétségbe március 15. jelentőségét. Éppen aznap jutott eszébe, mikor Gyurcsánynak. Nem egy éve, nem is a kiegyezés évfordulóján. Ezért jár a díj. (Mintha egy Fletó-blog nem lenne elég, kellenek a klónok.)
index.hu/velemeny/jegyzet/1956_50/

ez ugyan 56, de lényegében ugyanez a nóta.

gyurcsány pedig nem a kiegyezésről beszélt, hanem hogy márc 15-én kitört a reform.

júni 8-án majd megemlékezek külön is.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.19. 01:29:55

"ráadásul rammsteint hallgatok bűntudat nélkül."

ööö... azért azzal, miközben hallgatod őket, legyél tisztában, hogy a rammstein kurvára nem antiszemita, de még csak nem is jobbos társaság (önbevallás szerint pont ellenkezőleg inkább).

persze azért ettől se legyen bűntudatod.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.19. 02:27:59

"most épp írtak ám felszólítást, hogy vegyem le a nemtomhány hónappal ezelőtti postot w.blog.hu/2006/12/17/ur_az_urbol, mert sérti az ő ún. jó hírnevüket."

ilyen lassan őrölnek a malmok újabban? pedig ennél jóval szemfülesebbek szoktak lenni. meg is voltam lepődve, hogy semmi nagy hőzöngés nem volt eddig.
én tudom, h a rammstein micsoda, de ismerek néhány embert, akinél a hangos német szöveg már fasizmus.
Links zwei drei vier...

:)
Köszönöm a választ. Nem azt kifigásoltam, ami a cikkben van, hanem az időzítést. És a közvetlenül ezutáni „Kergekór” is összecseng Gyurcsány tegnapi parlamenti felszólalásával. Persze lehet, hogy teljesen véletlen, hogy két ilyen nagy gondolkodónak ennyire egy srófra jár az agya.
Az a másik írás azért ennél finomabban van hangolva, bár kétségtelen, hogy ötvenhat ürügyén Nagy Imre szerepének megkérdőjelezéséről van benne szó. De addig nem jut el, hogy október 23. mellett ’57 február 18-át, a munkásőrség születésnapját is meg kellene ünnepelni. De ne legyek türelmetlen, még ez is eljöhet.
Nem olvastam végig a commenteket ezért lehet már valaki leírta előttem.


1. kérdés
1849 és 1867 között hány év telt el?
18

2.kérdés

1989 és 2007 között hány év telt el?
18

És mégis mekkora a különbség.
Várom a Trianon emléknap javaslatot is. én azt támogatnám.
na egy kicsit masnaposan olvasgatom itt az ertelmeseket, azert egy megjegyzest engedjetek meg. Petofi arckepe, ha jol emlekszem a 10 forintoson volt rajta, a haza bolcse arckepe meg a huszezresen virit. En a penzt szeretem, es a szimbolikus dolgokat is (neha)
csókolom, aki elkötelezett tárgya iránt, csókolom, pukkancsbácsi, az valószínűleg nem is akarja az egészet nézni. ez nem baj, bácsi, csak nem várható el másoktól, hogy elfogadják. csókoltam.
Mindenki tudja, hogy a spontán buli a legjobb buli...!
tv-a!
Kitűnő provokációt sikerült ismét elhelyezned -szokokásod szerint- övön alul!
Igazi diaszpóra típusú történelem szemlélettel megtoldott "szeressük egymást gyerekek" , karácsonykor meg be voltam rúgva bocs, (de majd húsvétkor is kaptok marhák...!) szerinti aljasságszerűség hullott ki ismét belőled...
Nehéz lesz így a "piacgazdaságon" alapuló tőkeorientált kiegyezésre rábírni a Magyart!!! Csárdásozni klezmerre...cigánybandával, írkocsmában...stb...hehehe...
Hoppá...
Megkésve bár, de akkor is igaz!!!
Annyi minden mást is lehet ünnepelni...

en.wikipedia.org/wiki/March_15

Éljen Kolumbusz Kristóf :)
mit szólnátok egy összehasonlító elemzéshez?

Magyar himnusz vs bármelyik más himnusz.

első olvasatra is sok mindent elárul. Na de aztán másodikra még többet.

A himnuszunk azért olyan döbbenetesen jó, mert szépen bemutatja a magyar nemzetet.

Az összes himnusz induló. A miénk ima. És mégis... Van akinek ne tetszene? És tényleg. Lehet vele vitatkozni?

Szóval mosolygós ünnepet ne várjon senki. Ettől még lehetnének jók az ünnepeink. Pont úgy ahogy nem azok.
TWA!
Én megköszönöm, hogy kimaradt a húsvéti kereszténygyalázás.
Sajnos, hiszem, hogy az új otthonba való költözés is közrejátszott ebben...
Sebaj!
A munka nemesít!
Árpád, honnan tudod, hogy a rendszerváltás negyven év múlva lesz? Mert csak így lehetnek centenáriumát ülni! :-D
Tóta, te akkora gyökér vagy!

A kiegyezés egy totális hiba volt, egy szűk elit kötötte meg, és az ország nagy része - nemzetiségek, nemzeti radikálisok alsóbb néptömegek stb. - nem akarták, gyűlölték. Ezért kellett a boldog békeidőkben - ami belevitt minket a katasztrófába, az I. vh-ba - állandóan szűkíteni a választójogot, mert ezt a rendszert senki sem akarta.

Félművelt barom vagy, és erre építesz egy cikket, kiakasztó.
Árpi, te nyomorult!

Vedd elő egyszer a törikönyvedet, felejtsd el a történelmünkre ráagatott sallangokat,
és gondold át, mitől lett volna 1848 forradalom?
Minden a fennálló törvényes rendnek megelelően, királyi szentesítés mellett történt az áprilisi törvények elfogadásakor (vö. Nagy Francia, Nagy Októberi).
Persze március 15-én sétáltak egy nagyot a fiatalok, de ez forradalomhoz kevés.
A Zsófia féle puccs következtében kialakult törvénytelen helyzettel a jogkövető (vö. rebellis) magyarok, akik felesküdtek a királyra, (tábornokok, Batthyány Lajos) nem tudtak mit kezdeni, mivel tisztességes emberek voltak.
Ellenben veled, mentségedre szolgáljon ha egyszerűen tudatlan, vagy csak hülye vagy.

Annak a két "forradalmi ünnepnek" az egyike a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja, s pusztán kegyeleti és szimbolikus okokból esett akkor október 23-ra. Ennélfogva, mint ünnepnek, a dátumon kívül nem sok köze van az 56-os forradalomhoz.

Biztosan tetszett figyelni azokon a történelem órán ?
"Mi, okosok, persze tudjuk ezt anélkül, hogy állami ünnep emlékezne meg róla, mert odafigyeltünk történelemórán, sőt még magunktól is utánaolvastunk, hogyan is volt ez. "
Attól még meg lehet róla emlékezni, volt, amikor a magyarok nem csak birkaként nyelték a szart, hanem seggberúgták az éppen aktuális faszt aki vezette őket.
Most sem ártana kibaszni a komplett politikai elitet.

A kiegyezés meg OK, muszáj volt, hogy legyen valami fejlődés, de nem hiszem, hogy akkor pozitív visszhangja lett volna.
süti beállítások módosítása