W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Malacka az űrben

2007.03.08. 06:00 Tóta W. Árpád

Hétvégén MDF-kongresszus és tisztújítás, vagyis Dávid Ibolyát újraválasztják. Az elnökasszony erről azt mondta a tévében, hogy ha több jelölt van, az tiszta idegesség, megviseli a pártot, fölösleges stressz, úgyhogy ő üdvözli, ha nincs más jelentkező.

Divergencia


Új párt, újpárt, Új Párt – duruzsolt a politizáló közösség még pár hete is izgatottan. Schmidt Mária pártot alapít! Stumpf István is! Vagy valaki más! Hajnal hasad. A Századvég pedig megmérte tudományosan, hogy 61 százalék szerint kéne egy Nem Létező Párt, és arra szavazna legszívesebben.

Az új párt jobboldali volna, Jones gazda nélkül, nem lenne antiszemita kicsit se, árpádsávot megpöködné rituálisan, a helyes atlanti irányban tájékozódna külpolitikailag. Hátrébb lépne az oltártól, liberális értékeket tenne magáévá akár homoszexuálisan, és semmi szín alatt nem vonná kétségbe a köztársaságot, piacgazdaságot, EU-t és NATO-t. Plusz elvszerűen és konstruktívan politizálna.

A brainstorming közepette szinte senki oda se bagózott a Micimackó csengője alatt idegesen ugrándozó csöppségre: a Magyar Demokrata Fórumra. Pedig ha valakinek a fenti karakterű párt hiányzik, akkor elvileg nem is kéne tovább keresnie: neki találták ki az MDF-et.

Egy párt ugyanis úgy jön létre és marad fenn, hogy irányítói észlelnek bizonyos közönségigényt - mint a Romantica tévé gazdái a szappanopera-fogyasztókat -, és elkészítik hozzá a terméket. Elvekből, programból, szlogenekből, emberekből. Földhözragadtan hangzik, de attól még így megy ez. Nem ám a jóisten odasugalmazza a spirituális vezetőnek, hogy fiam, holnaptól legyél inkább jobbos.

Miért nem cuccol át ez az elégedetlen bázis az MDF-hez? Mi a bajuk vele?

Mindenekelőtt a 2006-os árulás. Nemcsak az, hogy nem álltak a Fidesz mellé az első forduló után sem, hanem a bejutásuk obskurus körülményei is: a Leisztinger-pénzek és a Tisztelet Társasága. Az új pártra szomjazók ugyanis a Fideszről akarnak leszakadni, de ettől még nem bocsátják meg, hogy Dávid Ibolya elgáncsolta a polgári esélyt, és összeszűrte a levet a szocikkal. Eddig úgy voltak vele, hogy a kínálatból még a Fideszt tudták leginkább elfogadni. Undorodtak az árpádsávos polgári köröktől, Orbán egyes megszólalásait mélyen szégyellték, a kampánytól csendben hánytak is, de végül kénytelen-kelletlen oda szavaztak.

Ha az árulás elfelejtődne valahogy – és mások ennél nagyobb stikliket is megúsztak –, akkor elsődleges nemi jellegei alapján az MDF vidáman felfoghatná a kiábrándult, a prolivonatról lekívánkozó fideszeseket. Azokat, akik mostanra azon kapták magukat, hogy egyre többet vétkeznek gondolatban és szóban: egyre többször ötlik eszükbe, hogy Orbán Viktor egy fasz.

Konvergencia


Biztos vannak néhányan, akik más irányból közelednének: liberálisból lett neokonok, az oszladozó SZDSZ-ről lehámlottak. A két nagyot egyként utálók, meg az utódpártot el nem fogadók, akik kiröhögik a Fidesz ordító ürességét, programtalanságát.

Az ám, program. Egyelőre az elvi alapvetés sincs készen. Valójában a normális jobboldalnak sincs programja, nemcsak a nemnormálisnak. Jobbkézszabály, az.

A megszorításokkal legfeljebb variálni tudnak, azt már a fideszes se veszi be, hogy lehet többet költeni, mint amennyit beszedünk. A reformokról viszont lehetne értelmesen vitázni, sőt nagyon is kéne. Nem úgy, hogy minden maradjon, ahogy van.

Csakhogy ahhoz kell még valami. Szellemi kapacitás. Szakértők, ideológusok, közírók, dizájnerek. Sajtó és háttér, ahol ezek elhelyezhetők: a Tisztelet Társaságába csak nem lehet beültetni egy Stumpfot. Ehhez egyszerűen az MDF kevés. Az egészségügy átalakítása nem pogácsasütés, azt nem oldja meg egy utcáról beszédült akárki.

Végül felvillan a szegény pici párt előtt álló újabb akadály: ha odacsődül is az összes briliáns elme, és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - akkor annak a csodának az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt.

Ami mindkettejüknek kínos lenne.


Címkék: mdf újpárt

311 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr4844163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feliratkozom Gugához: diktatúra! Jóval egyszerűbb, áttekinthetőbb társadalmakat is így kellett igazgatni. A mostaniak meg túl bonyolultak ahhoz, hogy tudatlanok szavazgassanak fontos kérdésekről. A munkamorál meg tényleg katasztrofális. Én marha, azt hittem, hogy amikor minden felesleges embert kirúgnak (90-92 között másfél millió álláshely mínusz, ha emlékeztek, a munkaverseny- és kutúrfelelősökön kívül az SZTK-kban például még főállású liftkezelők is voltak), és a magántulajdon lesz a domináns, majd hirtelen változik a hozzáállás. Egy szart, nézzétek meg, a Gipsz és társa üzletében ugyanolyanok az alkalmazottak, mint a Bámexbumfértnél voltak. És a sok kis Napóleon mellett sok kis leendő Nobel-díjas, meg titkos angol főrend is van, ezek és a többiek is mind, folyamatosan halálra vannak sértve. Áh, úgysem lesz semmi az egészből, itt csak álmodozunk...
Pascal:
egeszsegugy/vizitdij/gyogyszertam

most, ami mar latszik hogy jo lepes volt - igazabol az egyetlen liberalis dolog - a nyilt gyogyszerarverseny. az eddigi mutyizas reszleteit jobb nem is ismerni a temaban.

ami nagyon hianyzik nekem, az az, hogy megmutassa az erteket az egeszsegbiztositasban. vegyunk egy "jomodu" polgart. elmegy az "sztk"-ba. latja, hogy sor van, meg nem tul baratsagos a legkor. fizeti o havonta a jo sok zsetont az eu kasszaba.
megis ugy dont, hogy maganfogorvoshoz megy. ott csenget, a doki mosolyog. kesz.
lett egy fekete szamla nelkuli manover, es a csavo nem csak az eu-kasszaba nyomja a let, hanem a dokinak is.

az EU nem csak a raszorulokrol szol. adott esetben az emlitett polgar kezeleset is megteritene az eu-kassza, ha az sztkban vesik szet a fejet.

Mindennek megvan a tarifaja. a szivmutetnek, az mri vizsgalatnak, a fogtomesnek is. tehat, a pelda polgar ugyanugy jogosult az eu-bol jaro tamogatas igenybevetelere - elvileg - akkor is, ha maganorvoshoz megy. ehhez a maganorvosnak szamlat kell adnia - ami utan adozna - es maris legalis lenne a dolog. a polgar pedig kevesebbet tejelne a dokinak. a maradek meg *egyebkent* is jar neki.

most az van, hogy a minosegi eu szolgaltatast vasarlok nyugnek erzik az eu-kasszat, mert nem kapnak SEMMIT a penzukert. eppen ezert erdekeltek az "adooptimalizalo" megoldasok hasznalataban.

a politikai allaspont szerint - fizessenek a "gazdagok". ott az egeszsegugy, hasznalni kell. nem odamesz, nem kapsz semmit.

detto ugyanez illene a gyogyszertamogatashoz is. nem a legolcsobb gyogyit kell tamogatni, hanem fix tamogatas kell gyogyszercsaladonkent. az olcso gyogyszerert kevesebbet kell fizetni, a dragaert tobbet, de igenis legyen tamogatva, ha mar az ember fizeti a jarulekokat. e.g. ha van 5000 forintos szivgyogyi, meg 10000ft-os, es a tamogatas 3000 HUF, akkor az egyik 2000 lesz a masik meg 7000.
a gyogyszerek nem mindig csereszavatosak.
azontul az egyoldalu tamogatas szerintem jogosulatlan piaci elonyhoz juttat egyes gyartokat. aztan persze lehet ugyeskedni, meg egyensulyozni, de ennek maszat meg taska a vege.

erezni kellene az allampolgarnak, hogy igenis van ertelme fizetni a jarulekokat, mert kap cserebe valamit.

az eu-biztositasban akkora kockazati kozosseg van, hogy egy atlagos biztosito a segget verne a foldhoz oromeben tole. rohadtul hatekonyan kellene mukodnie, megse ez van.

a versenyszferaba oltott gyogyitas jo kiut lenne - allami felugyelettel - de a jelenlegi privatizacios moral miatt szimpla rablassa avanzsalodna a dolog. a husosfazek mellol igy is sokan jutnak majd jo budai ingatlanokhoz. mer ugye minek a lokotteknek a II kerulet legjobb resze.

amig az emberek nincsenek motivalva es meggozve, hogy nem hiaba adoznak, addig szar se lesz itt.

a fritzeknel most akarnak bevezetni a minimalbert. ugy, hogy kb 200 rugo lenne a havi minimalber, ami ado es jarulekmentes. igy probalnak novelni a foglalkoztatast. ugyanis amit elkoltenek mn tamogatasra, abbol finansziroznak a hianyzo ado es jarulekbevetelt. viszont a legalisan fogalkozatott ember munkaja utan lesznek szamlak, kell adozni, stb.

feheredjunk mi is, basszameg.
Edebá,
Gipsz és tsa versus Bámexbumfért..ááá most mostak föl:-))
Ne add fel, mert nem mindegy? Egy a fizu.
Guga:
Persze, hogy nem adom fel, csak egy kicsit acsargok. Mindazonáltal néha eszembe jut ez a filozófikus mondás: "Szarból nem lehet ostort fonni. De ha fonsz is, pattogtatni már semmiképpen nem lehet vele..."
da2 2007.03.08. 17:34:02

Igen. Pontosan. Mer' nem elsősorban az ingatlanokról van szó. Ha így lenne, nem tették volna a döntéseket azokba a bizonyos jól megfizetett szakmai bizottságokba, amelyek csesztek melózni amellett, hogy gondolom felvették a tiszteletdíjakat... Nem volt vér a pucájukba, hogy az egyértelműen ritkítandó kórházdarab- és ágyszámot meghatározzák az adott kereteken belül. S mivel ez nem lett, így maradt a központi rendezkedés.
Nem tagadom, valszeg' van néhány ingatlan, amit kiszemeltek erre-arra. De kijelenteni, hogy kompletten erre ment ki a játék szerintem egyoldalú rosszindulat, semmi több.

Nagy Cső Zuhan 2007.03.08. 18:07:26
Szép munka, bár pár egyént pár centivel arréb helyeztem volna, de alavetően egyetértünk. :D

Amúgy meg mondj egy olyan pártot, amelyik nem a PR-ral kezdi... :D

denever 2007.03.08. 18:24:48
Éppen ezért lenne jó a több-biztosítós, egészségügyi versenyhelyzet. A beteg válogathasson, kinek fizet. Természetesen annak fog, ahol emberszámba veszik, nem a vágóhídra lépegető marha szerepben érzi magát...
S mindenki gazdaságos működésre törekedne.
Azonban nem szabad megfeledkezni a megfelelő szakmai ellenőrzésekről sem. Arra szükség lenne (már most is, de... hagyjuk...), akkor meg méginkább, hogy a visszásságokat kiszűrje.
Bocs TWÁ! Elhagyom ezt a bloggot.
Cikkeidet megolvasom, de erre a borzalomra nem vagyok kiváncsi. Ennyi hülyét, tárgyi tévedést, elfogult hsz-t... A faszom tele van!
na: denevér: szted az OEP mit fizet ma a fogorvosnál? foghúzást. Ez egy.

Amit mondasz az jó lenne az orvosoknak is, mert jelenleg nem igazán köt az OEP szerződést a magánrendelőkkel. Persze amilyen finanszírozás jár, az nem elég sztem.

CsVsz:

te én nem mondtam, h ingatlan panama....Rossz az, aki....;) csak annyi, h idáig volt 400milliárd a kórházakra, most meg 300. Ennyi. bezárnak egypárat és leépítenek hangzatos dumával, de CSAK ennyi a ráció emögött. Megspórolt 100milliárd Ft. A többbiztosítós rendszer pedig szar, főleg a mai szituációban.
Egyébként a beteg most is válogathatott (eziáig). Oda ment (kvázi az OEP útján oda fizetett) ahol jobban érezte magát. Na ennek a tarthatatlan fegyelmezetlenségnek lesz most vége. Végre (beutalási) REND lesz. Majd ML megmongya.
Gyógyszerek egységes támogatása vs. legolcsóbbat támogatom. Lehet hogy amit írsz az a jobb. Nem vagyok abban szakértő, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek mennyire azonosak. Németországban állítólag megy és jó a "legolcsóbbat támogatom". Én arra írtam be példának, hogy a hatékony működés támogatására eddig az egyetlen soványka kísérlet ez. Rengeteg idő energia fordítódik a vizitdíjra és gyógyszerészekkel hadakozásra. Ezek is fontos dolgok, de sokadik probléma a beszedett pénzek hatékonyabb elköltése mellett. A jelenlegi orvoslátogatói rendszer mindennél rosszabb, illetve jó példa arra, hogyan lehet pénzt rosszul elkölteni.

Paraszolvencia: bár a vizitdíj egyik indoka elvileg az, hogy akkor majd zsebbe ne, ezt komolyan senki sem gondolhatja, hogy működni is fog. Véleményem szerint a paraszolvencia megoldása pénzbe fog kerülni. A magyar orvosok, eü dolgozók fizetése relatíve alacsony. Amíg nincs pénz reformra, reformalalp ha úgy tetszik, felesleges a paraszolvenciának nekimenni.

"A beteg válogathasson, kinek fizet." Nosh, az a baj, hogy sok embernek nincs jövedelme ezért egyáltalán nem fizet. Ők maradnának állami rendszerben? És azt ki fizeti? Vagy akkor nekik nincs veseátültetés? Több közgazdász is rámutatott, hogy az egészségügy nem hasonlítható a klasszikus fogyasztói elvekhez (az oktatás, a lakáshozjutás jobban). Ezért nem helyes az üzleti elveket gondolkozás nélkül áttenni az egészségügyre is. Mégha csábító is, hogy az üzleti világ hatékonyabban működik.

Ha az olyan egyszerű lenne, hogy a többiztosítós jó, az állami rossz... könnyű lenne... de van jó/rossz példa erreis, arrais.

Amígy nincs egyértelmű megoldás (állami vs. többiztosítós), sőt nincs pénz sem, én úgy gondolom, a helyes irány arra van, hogy a jelenlegi - egyébként nemkicsi - pénzek elköltésébe hogyan lehetne a gondosság, a hatékonyság fogalmait beültetni. Kontrollokat a folyamatba bele. Rendes nyilvántartást az egészségpénztárba. Túl sok energia ment el a benzinkútra vizitdíjra. Jó dolog az is. De nem a hatékonyságjavító intézkedések előtt.
Légy erős Ede bácsi, a mai napig vannak
főállásu lift kezelők az SZTK-ban,
PL: Veszprém
Hátigen az eü.ben meg kell határozni, h mi jár mindenkinek. Nyilván rövid határidők krónikus régóta fennálló betegségnél nem, különszoba nem, professzor minden szar műtéthez nem. Ez könnyű. De mi igen?
Azt a hirszerzo-s linket meg olvassátok.....télleg jó. Kíváncsi vagyok a véleményekre.
osi,

szerintem Tóta már zokog, ne tedd vele!
depi:
Ne má, egy világ omlott össze bennem. Pakolok, és kivándorlok a Tristan da Cunha szigetekre...
Guga, azért ne javulj meg teljesen:) Az utóbbi napokban te voltál itt, akire figyelni kellett és nyilván ez is volt a szándékod. A figyelem adott, jöhetnek a magvas gondolatok. Én fogadom:) Bármilyen stílusban.
>szted az OEP mit fizet ma a fogorvosnál? foghúzást. Ez egy.
-Móta van ügyfélkapu, meg lehet nézni, hogy milyen támogatásokat kértek le utánad. Annyira SZAR a körzeti fogászat, hogy maszekhoz járok. (Nem olcsó...) Történ egyszer, hogy ügyeleten vasárnak ki kellett huzatni az egyik fogamat. Hétfőn mennék a patikába cataflam-ért, de a patikus ragaszkodik hozzá, hogy azt csak receptre. (A recept nélkülieket meg mintha be se vettem volna, ugyanúgy fáj) Úgyhogy elmentem a helyi "SZTK" fogorvoshoz, alig egy órás várakozás után mondom mi van, recept kéne, már jövök si, megyek a patikába.
Az egészségbiztosítási pénztár aznap 2400Ft körüli összeggel járult hozzá, hogy "esztétikus fogtömés"-t készítsenek nekem, hatvan valahány Ft-al pedig a "szájhigénés tanácsadás"-omat támogatta. Előtte nap az ügyeleti foghúzást (ami viszont valós esemény volt) meg valami nevetséges, 100Ft körüli összeggel.
Már árulja három kórház épületét a Kincstári Vagyoni Igazgatóság: az egyik napilapban megjelent hirdetésben megvételre kínálja az Országos Pszichiátriai Intézet és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet volt kórházát, valamint a Semmelweis Egyetem Mátyás király úti épületét. Az egészségügyi miniszter még tegnap is cáfolta, hogy a tárca eladná az ingatlanokat. Molnár Lajos az új kórházi struktúrát két nap múlva hirdeti ki.

nethirlap.hu
swen 2007.03.08. 20:26:08

Miért te figyeltél rá ? :)))
Off: Hömm egügy.. Hát ha nekem azt akarják beadni, hogy a 300 forintos vizitdíj a paraszolvi megszüntetője, akkor nemtom minek néznek, de mindenesetre szépen fogalmazva engem is, meg az orvost is nagyon közel egy tokaszalonna IQ szintjéhez..

Mert biiiiztos 300 forint volt a doki pluszdíja (már ha ilyet kért, mert megdöbbentő módon annyira azért nem is áll ám gonosz, számító korrupt orvosokból az ungárisch orvostársadalom). Ez a húszmilliárd menti meg majd az egügyet mi? 10 km autópálya? Megjegyzem az oktatásból is kábé ennyi hiányzik. Az még 10 km.
Legyen mondjuk 30. Ennyit feláldozok szívesen.

Meg asszem ez a kollégiumépítési progi sem hiszem, hogy köllene... Mer minek? KINEK? KIKNEK? kevesebb a gyerek fiatalok ott az egyetemi vezetésekben! (ÉS, pro javaslat: szvsz az, hogy tandíjmentesen tanuljon állami egyetemben egy ifjonc, az állami feladat német-germán rendszerben... DE hogy hol lakik? Na AZ nem. Arra legyen ösztöndíj, ne az oktatásra! És a nagyon szocrászorulók meg kapjanak kolit. Hát ezen nem akar pölö senki változtatni? Ja, hogy ehhez kurázsi kellene?

On:
Mdf-hez vissza: ja médiapárt. De a médiázást megjegyzem szagemberek csinálják legalább nekik. (Hogy lehet ennyi süket gyerek, hogy bedől ennek a szexi fűzöld arculatnak...)
Program viszont ohne, ahhoz nem értenek.


da2 2007.03.08. 20:44:07

Olvastam v.mi olyasmit, hogy a helyi önkormányzatok akadályozzák ezt ...
Persze. Valamit ki kell találni, hogy figyeljenek a hozzászólóra és ő is ezt tette:) Jól csinálta, most jöhet a komolyabb mondanivaló. Már mindenki tudja, hogy guga köztünk van:)
Pascal, da, denever

én azokhoz csatlakozom, akik a járóbetegellátásban betegségcsoportonként gondolják meghatározni mekkora összeget fizessen a tb: cukorbetegsége van x huf, érszűkület van a lábában y huf, magas vérnyomása van z huf és így tovább. ezt az összeget persze lehet súlyozni (a betegség súlyosságát figyelembe venni). ennek ismeretében mindenki kiválasztja a neki megfelelő gyártót és szolgáltatót a piacon. innentől kezdve nincs orvoslátogatósdi, és visszaszorulhatna a hálapézesdi, a betegségek súlyosságát laborvizsgálatokkal lehet ellenőrzi. mindenki kap valamilyen ellátást. viszont verseny van. (ez utóbbi vágja ki a biztosítékot.)

a fekvőbetegellátásban szvsz költségalapú finanszírozást kellene bevezetni a jelenlegi átalánydíj helyett. a biztosító nem egy fix összeget fizet, hanem a költségek egy bizonyos százalékát. és az állam mellé beléphetne egy társfinanszírozó. valaki, aki állja a költségek másik részét. társfinanszírozó lehet piaci szereplő, civil szervezet, történelmi egyház, (nem állami) közalapítvány, a helyhatóság, a nemzetközösség, ezek hiányában a beteg. erre az ellenőrzés miatt lenne szükség, hogy ne egy kalapból finanszírozódjon az ellátás. ilyenkor kevésbé lehet kamuzni, viszont erre az intézmény sincs rákényszerülve, hiszen a költségekhez, ugyan több forrásból, de teljes egészében hozzájut.
hát uge az a baj, h akkor a világ pénze nem lesz elég, ha _mindent_ finanszíroznak. Ezért van ez a átalánydíj.
Nem teszek úgy, mintha egészségügyi szakértő lennék. Amint mondtok, lehet mind jó, jobb mint amit én.

De a fizetős egészségügynél, az üzleti alpon működő biztosítós modellnél még mindig az első kérdés az, ki fizeti a biztosítást akkor, ha nincs munkáltató. Nyugdíjas házaspár, egyetemista, munkanélküli. A piaci biztosítónak minden fizetős biztosított mellé be kell vállalni egy potyautast? Esetleg három egyetemistát be tud váltani egy nyugdíjasra? Vagy a munkahellyel rendelkezők mehetnek piaci biztosítóhoz, a nemfizetők maradnak állami csecsen? És azt ki és hogyan állja?

AZ egészség nem üzlet, ez marhaság. De hogy az egészség színtiszta üzlet lehetne, mint a lakás, az is hülyeség. Pénz is kell átállni.

Ehhez képest a mostani egészségügy egyszerre szegény és gazdag. Mert mindig a drgágább gyógyszert támogatjuk, mert az orvoslátogató arról győzi meg az orvost, akkor gazdagok vagyunk. Kis módosítással, alapvető kontrollpontok beiktatásával lehetne nagy pazarlást megszüntetni. A biztosítómodellről, egy vagy több, állami vagy üzleti, akkor beszéljünk, ha betömtük a nyilvánvaló lyukat, és máshol, másoknál egylértelműen bebizonyosodik, hogy melyik a jobb végül lesz pénz az átalakításra.
Árpi,

sajnos, az a Kornai-cikk egy eléggé egyoldalú és korlátolt nézőpontra világít rá. A lényeg szerintem ott van, hogy melyk rendszer minden embertípust termel ki, illetve igényel. A kapitalizmus alapja a protestáns munkaerkölcs, míg a létezett szocializmus lényegében a teljes erkölcsi nihilről szólt. Ez így talán erős, tudom, ez nagyon bencsikszagú volt így, de alapvetően arra gondolok, hogy amikor a hazudozás intézményesített és ellentétben áll a mindennapok világával, márpedig az a rendszer ilyen volt, olyankor az emberek életéből eltűnik az iránytű, és egy morál-mentes állapot áll be, ahol csak az számít, amit rövid távon meg lehet szerezni.

Igaza van Kornainak abban, hogy nem mindig a fő pártfunkciókbál lett az új elit. Ennek szerintem az az oka, hogy a főpártfunkcik valamennyire mindig hittek valamiben, ha az eszmében nem is, legalább a hatalomban. Ezért nem elsősorban a hangzatos pártcímeket viselők tudtak időben és jól váltani, hanem az a tűzközeli típus, amit az a rendszer kitermelt - a mindenen röhögő és bármit lenyúló, "új pimaszok".

Ez maradt meg, mint a szocalizmus öröksége. A jobboldal téved, amikor arról beszél, hogy az elitek átmentették magukat - nem igazán, mert tényleg az akkor második-harmadik-negyedik vonalból lett az új elit. Ott téved, hogy nem SZEMÉLYÜKben mentették át magukat, hanem annak a rendszernek a sivár gondolkodásmódja, morális vákuuma mentődött át. Nem jött létre a valódi kapitalizmus erkölcsi alapja, ezért valójában nem lehet rendszerváltásról beszélni.

"Előtte nap az ügyeleti foghúzást (ami viszont valós esemény volt) meg valami nevetséges, 100Ft körüli összeggel. "

No itt van a kutya egyik fele elásva. Talán nem alibiszámok kellenének az eü szolgáltatások mellé. Találjuk ki közösen, vajon miért van ez?
Feltételezem érzéstelenítettek a húzás előtt. csak a tű meg a fecsi többe van mint 100.
vajon így próbálják meg kordában tartani az eü intézmények felé menő pénzeket?
vagy ez valami népzsibbasztó dolog, hogy ilyen olcsó minden?
Egy - nekem - hosszú munkanap végén, úgy jutottunk ide, hogy magamra ismertem a fenti jobbos szavazóban. Aki undorodva a sok vizslától Mikolától, a kampányban, odaadtam egy forduló erejéig a szavazatom az MDFnek.

A Fidesz kampány riasztóan szar voltárval egyetértek. Az árulással, én legalábbis, kevésbé. Inkább az együttműködést sajnálom, az erre való képességet hiányolom mindkét félben.

Ugyanakkor azzal is egyet kell értsek, Ibolya Formáció nem az, amit keresek. Hiányoznak, kínosan, az igazi nagyformátumú, elsőosztályú politikusok onnan. Viktor-Fletó kaliberűek, minimum - néha úgy látszik, őket nem nehéz túlszárnyani. Kitalálni, mutatni valamit azokra, amik ma az embereket foglalkoztatják, az kellene. Ehelyett jobbkézszabály eltörlése, mindjárt dobok egy hátast. Az MDF kevés, ezzel is egyetértek.

És az is igaz, a Fidesz sem reformalternatíva kicsiszolásával tölti az időt. Bár amit fenn beírtam, több elem megtalálható a programjukban.

De hova tegyem ezt a részt: "ha odacsődül is az összes briliáns elme, és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - annak az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az MSZP".

Nehogymá hasonlítson. Vettem a fáradtságot. Ez utóbbi idézet itt vagy roppantmód elfogult Ferifletó reformjai mellett. Vagy a képzelőerő és az utánaolvasás tökéletes hiánya. Vagy, keresem de nem találom nyomait, ez is Swifti szatíra lehet.
jaja, ez a mondta nálam is kiütötte.

Denevér: azér' mer' ennyi van rá. És slussz. GDP 5,1%-a.
Shenpen: Kornai _rendszerről_ ír, és annka váltásáról. Nem kitermelt erkölcsről meg ilyenekről. A rendszer pedig az, hogy alapíthatsz céget, vagy kiemehetsz a világba dolgozni, és szavazhatsz a kedvenc pártodra. A rendszer nem totális életmegoldás.

Pascal: válaszoltam neked 2007.03.08. 15:26:25. naccső kolléga le is tudja rajzolni grafikusan, hogy a "semmihez nem nyúlni" és a fletó-féle reformirány között hol helyezkedik el a "reformot, de kicsit másképp". nem középen.
Pascal,
lehet hogy nem teljesen üzlet az EÜ. de vannak azért fokozatok. az egészségbiztosító az biztosító. már a nevéből ered. Namármost, fizet oda egy csomó ember egy csomó pénzt. És nem betegek állandóan.
A biztosítónak (rendesen) vannak tuti képletei, amik megmondják, hogy mi a rizikója ennek,annak,amannak. aztán mindezt áttolják a varázsgépen, és kijön, hogy 4531 Ft-ba kerül havonta egy 35 éves ember, ha a rendszerben legalább 100k van. ebben benne van a tényleges szolgáltatás ára, a kockázati alap, a biztosító működési költsége, és a profit.
Évente jól újraszámolják, az ember meg fizet.

van ugye a szolgáltató: háziorvos, járóbetegellátás, fekvőbetegellátás, mentőszolgálat, megelőző vizsgálatok

az állampolgár igénybevesz x szolgáltatást (kényszerből vagy jókedvből), és az X forintot jelent. azt a manőver után a biztosító kifizeti a szolgáltatónak, és jónapot.

a bukta ott van nálunk, hogy a biztosító és a kórház gazdája egy és ugyanaz. plusz a kormány jó sok ideje terülj-terülj asztalkámnak is nézi az eü kasszát.

nyilván ott van az egyetemisták és a nyugdíjasok kérdése - amit a jelenlegi szociális hálózat megold. ez mind tervezhető. lehet számolni átlagéletkorral, lehet figyelembe venni az előéletet. mindenre lehet matematikai modellt állítani. lehet tényleges számítások alapján fizettetni a népet, nem pedig bevallot jövedelem arányában.

az EÜ szolgáltatás. az elkerülhetetlen életmentő szolgáltatások előfordulási részaránya azért nem mérhető a náthához meg a fogtöméshez. adott esetben ezt (életmentés) tudná finanszírozni az állam is - ezt és csakis ezt. nem saját zsebből, hanem az ide fizetendő járulékból.
mivel ez egy jól definiált szolgáltatási kört fed le, és mindenkire vonatkozik, mert a vasúti kerék kopogtatót is úgy varrják össze mint a bankvezért. éppen ezért ide illene az egységesített, nem jövedelemarányos befizetés.
Ez akkora állat mennyiségű embertől jövő pénz, hogy lazán belefér egy kockázati alap a temporárisan fizetésképtelen (munkanélküli, gyerek, nyugdíjas) emberek életmentésére.

de ettől az elszámolás még tényadatok alapján történik. ez itt lehet a tipikus közös kassza esete. és innen nem ér lopni kampányra meg hiánypótlásra. és nem is építünk belőle kórházat.

a szolgáltatóközpontoknak pedig le kell szakadni az állam szikkadt csöcseiről, és saját lábra kell állniuk. utána pedig számla számlovics mindenfelé. és már liberalizáltuk is a dolgot, mert nincs állami meg maszek.

jelenleg viszont sok ember érzi lenyúlva magát, különösen úgy, hogy az általa befizetett pénzzel nem tudnak a tisztelt urak elszámolni.

az extrém nagyjövedelmű elemek kiemelt adóztatása is tolerálható. arra van az szja. vagy a szoldiáris adó, de nem 6 misitől. a fritzeknél 50M/Kopf-tól felfelé van 4%. hozzá kell tennem, 200kEUR azért kinnt se gyakori fizu.

szerintem ha az állampolgárok nem látják az értéket a szolgáltatásban, nem lesznek érdekeltek a fizetésben sem. és ezt a rászorulók szívják ki, de istenesen.
mikor a lipótmező született, az elmebetegekkel nem tudtak mást csinálni, mint hogy nagy zöld terület látványával nyugtatták őket. épült ilyen bécsben is, az osztrák nemzeti szentről, leopoldról elnevezett zöld területen. ezért lett lipótmező a budai párdarabja. szakmailag nem sok szükség van rá a mai tabletták mellett. persze, biztos van itt buli is, de nemcsak erről van szó.
ez csak egy példa arra, hogy az egészségügy piszkálása nem egyszerűen szemétkedés. ami meg az ingyenséget illeti, eddig is az kapott gondos ellátást, aki megfizette, meg az, akinek szerencséje volt, mert szakmabuzi orvossal hozta össze a sors.
És vadul kapálózhatunk, hogy a magánszféra hatékonyabb, mint az állami.

lám, a sok sikeres üzletember politikusként csak úgy gyártja a deficitet.
utálom magam. megint totál offtopikot faragtunk a Worluk posztjából.

lehetne az alcíme, hogy: Ibolyától az egészségügyig, 18 óra alatt.
da: "hát uge az a baj, h akkor a világ pénze nem lesz elég, ha _mindent_ finanszíroznak. Ezért van ez a átalánydíj."

persze nem lehet mindent finanszírozni. de a fekvőbetegellátásban az általánydíj nem működik. mert az ellátás költségei még egy betegségcsoporton belül erősen szórnak. így bizonyos ellátások túlfinanszírozottak, mások meg alulfinanszírozottak. most egy vegyes rendszerben (ahol magántulajdon és állami tulajdon egyszerre van jelen) előbbiek mennek a magánkézbe, utóbbiak maradnak az államnak. (az egészségügyben is végbement a spontán privatizáció) elkezdődik a kamuzás, különben a nem lehetne fenntartani. az egész rendszer átláthatlanná, tervezhetetlenné, ellenőrizetlenné vált.
egyébként ha minden felnőtt fizetne napi 1 eurót és a nyugdíjasok lemondanának a 13. havi nyugdíjról, el lehetne felejteni a jelenlegi járulékhalmazt.
Kutacs,
tudod mekkora hörgés lenne belőle!
"na nehogymán a gazdag is annyit fizessen a milliárdjaibul mint mink a sokkal kevesebbül"

pedig basszameg, a tej is pont annyiba kerül.
"éppen ezért ide illene az egységesített, nem jövedelemarányos befizetés." egyet értek. be kellene vezetni a kötelező öngondoskodást. valamennyi járulékot minden munkaképes embernek fizetni kellene. mondjuk napi 1 eurót. aki nem tudja kifizetni az jelentkezik és akkor adjanak neki munkát. nem kell teljes foglalkoztatás, de aki dolgozni akar, az dolgozhasson. legyen közteherviselés, mindenki háztartás meg vállalkozás fizessen adót, meg járulékot.

"az extrém nagyjövedelmű elemek kiemelt adóztatása is tolerálható." erre lenne a vagyonadó. ha ez bekerülne a rendszerbe, akkor nem kellenenek sávok.

a fix összegű járulék + flat tax + vagyonadó szerintem a többségnek elfogadható lenne.
Azért a Dancs I. egész jó oldalt csinált az Ibolykának.
Kutacs,
tök korrekt kis álláspontra jutottunk.
alakul ez a reform. Már csak választást kell nyernünk :-)
Árpád, te zug-MDF-es vagy :)) mindent szidsz, de pozitív jövőképet csak az MDF-nek adsz :)

Komolyra fordítva, nem hinném, hogy egy Lada, akarom mondani Antall 1200-as átkalapálásával lehetne olyan jó eredményt elérni, mint egy a szalonból kihozott vadiúj csilivili autócsodával, ami mindenkinek az álma. Ezek az arcok ugyanúgy hiteltelenek, ahogy a nagyok és a kisebbek arcai. Hiteltelen emberekből nem lehet hiteles politikai erőt barkácsolni.
Árpi,

igen, ez igaz, de ez a dolog egyik része. Igen, az olyan embereknek, mint te vagy én, sok lehetőség adódott. Ki tudott élni vele, ki nem.

De van a dolognak másik része. Emléxem, amikor az orosházi húsüzemben jártam, egy éve talán. Döbbenetes volt, mint egy időutazás. Megállt az élet a hetvenes években, jóformán, ugyanaz a feudális feeling, hogy van "kisember" meg "nagyember" és előbbinek az utóbbitól igencsak tartania illi, utóbbinak meg előbbivel lekezelően és ez még az elmegy c. kategória. Ilyen van. De ami a helyben nagyon dühítő volt, az az, emögött szó sem volt semmiféle teljesítményről, simán látszott, hogy a régi és az új "nagyemberek" között sógorkoma alapon működött az átmenet. Nem self-made-menek, hanem sima arisztokrácia, abból is a legrosszabb fajta, mert modoruk sincs. És ez Orosháza, a világszínvonalú libamájjal, milyen lehet a többi... szóval az van, hogy Budapesten kívül az elméleti lehetőségek tágulása nem mindig hozott mélyebb változásokat.
Shenpen: pont ezért írta a cikkét Kornai, hogy szétválassza a "volt-e rendszerváltás" témakört attól, hogy amúgy a világ szar. rendszerváltás != Jézus Urunk Ezeréves Birodalma.
Shenpen,

azt szoktam mondani, hogy van a left és van right. a right-nak teljesen jó volt a rendszerváltás. önmegvalósíthat, meg mehet külföldre, meg ha kedve támad itt beirogathat mindenfélét. választhat magának pártot (partit).

de van a maradék, a left. akinek tetszik nem tetszik valamiféle szocializmust kellene csinálni. bemehet a gyárba oszt ott el lehet. munkaverseny, kitüntetés, felvonulás, sör, virsli. mindezt persze piaci környezetben. csak a gyárban van szocializmus. ezért muszáj dolgozni is. és ezeken a helyeken megjelenik az első generációs értelmiség, akik az állami vállalatban adott esetben csinálnak valami nagyon kreatívat, amit később kivihetnek a piacra. szóval a left nem csak hülyékből áll, mint ahogyan a szocializmusban sem volt minden szar.

most ennek a leftnek nincs képviselete.
csak kérdés, hogy a left egyáltalán akarja-e ezt a baloldali világot. mert egy szocialista párt programja kb. úgy kezdődne: hogy na akkor felállnak majd a (demokratikusan választott) munkástanácsok, ők őrködnek a maradék állami vagyon fölött, közmunkaprogramokat indulnak, meg lesznek önsegélyező egyletek. és ezt az egész átalakulást átmenetileg a rigth által fizetett adóból (a right vagyonából) kell finanszírozni, de a hangsúly az átmeneten van, mert utána be kell állni valamiféle önfenntartásra.

alapvetően állami konzervgyárak látják el az állami iskolákat, kórházakat, hivatalokat, állami gazdaságok biztosítják ehhez a nyersanyagot. és szintén állami catering service juttatja el az ételt a rászorulóknak. és a left ebben a rendszerben dolgozik. és az egész így önfenntartó. a left teljesítménye általában rosszabb, mint a rigth, de hát igyekszik felzárkózni. és persze a left nem zárkózik el a piactól, oda is értékesít, mert nyilván vásárolnia is kell onnan.

szóval egy ilyen helyzetben a magánkézben levő üzemek kiürülnének. én is tapasztalom a piacon ezt az állattartást.
Ezúton kérek elnézést a publicista úrtól, amiért forgalmas blogját eléggé el nem ítélhető módon önreklámra használom újfent; mentségem egyrészt, hogy e post témája nagyon vág az én politográfos postomhoz naccso.blog.hu/2007/03/07/politograf ,másrészt, hogy új pofákat (pl. Szekeres, Kósa, Index, Magyar Nemzet) tettem fel a második ábrámra, harmadrészt, hogy elkövettem azt a politikai hibát, hogy megváltoztattam bejegyzésem URL-jét, negyedrészt, hogy némileg javítottam a post dizájnján. Meg kell továbbá előlegeznem, hogy lesz még reklám, mert Orbánt majd kissé balrább, Szekereséket pedig "az én országom" felé kell tolnom.
ez egyszer nem bánom, de belekérdezek: minek alapján tudod kitölteni a tesztet pl Szekeres nevében? Nyilatkozott ő pl bevándorlókról valaha is?

OTOH, magamat nem tolnám ennyire jobbra. kókább a kókánál, az rendben, de nem vagyok a szolidaritás esküdt ellensége.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.08. 15:15:21
Eolvastam - volt más dolgom is meg minden, eddig tartott. Először is a cikk nem független. Ha valaki akar erről pampogni akkor először tegye a szívére a kezét és mondja azt hogy a hatalomért jelenleg versengőknek egyformán jó amit leírt. Ezt nem azért írtam mert nekem fáj hogy melyiknek jó hanem azért mert fáj hogy nem független.
Valahogy nem tudom elintézni egy szomorkás csettintéssel hogy hát bizony a kapitalizmus nem mindenkinek fenékig tejfel. Ha a történelmi tapasztalatokat nézzük akkor a most frissen épített kapitalmizmust is feltehetőleg egy brutális elitcsere fogja megdönteni. Azt értem hogy a kapitalizmus látszik hatékonyabbanak csak a bársonyos forradalom véráldozat mentes végbemenetele nem jelenti azt hogy ez később nem vezet véráldozathoz.
Márpedig szükségszerűen kialkulnak és kialakultak azok a feszültségek amik már a tetlegességig fajultak. A cikk szerint a leszakadó rétegek abbéli örömükben hogy nem folyt vér továbbra is szakadjanak le lelkesen és ezen ne akadjanak ki mert mindenki nagyon vigyázott rá hogy minél később hallják meg azt a szót hogy kapitalizmus. Szerencsétlenek azt látják hogy ugyan abba a kaszinóba járnak és a bennfentesek valahogy mindig egy valag pénzzel jönnek ki pedig elvileg a bank kéne hogy nyerjen. Arra azért rájönnek hogy ezeknek van egy szisztémájuk amivel át lehet baszni a bankot, de nem árulják el csak röhögnek az arcukba. A tudás hatalom és akinek nincs annak az süllyedjen el a verseny során. Ezt az erkölcsi kérdést nem vállalja fel a cikk írója, nagyon okosan már az elején elhatárolódik attól hogy ezzel foglalkoznia kelljen. Hozzá teszem hogy nem vitatom a tudományosságát, csak nekem úgy tűnik hogy részfeltárásból csak részigazságok születhetnek.
A kapitalizmussal az a fő bajom hogy az ember állati/negatív vonásai dominálnak a sikerességhez vezető úton (cáfoljatok meg és ha sikerül elismerem). Nem tudom mi lenne jobb, de érdemes vele foglalkozni, legalább születne egy-két jó scifi.

Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.08. 15:26:25 Nem lehetne inkább azon vitázni, hogy azért jár az egészségügyi ellátás mert valaki jobban monopolizik mint a másik vagy azért mert ember. Úgy tudom más demokráciákban inkább ebbe az irányba fejlődnek. Felőlem lehet spórolni, csak az alapelv nem mindegy.
Nagy Cső: kérdés, hogy mi alapján pakoltad be az ürgéket a koordináta rendszerbe. Mer ugye kampány az kampány kellenek a szavazók. Ilyenkor ugyebár a masszív bázistól kifelé nyitnak. A fityesz egyáltalán nem baloldali, csak a kommunikációjuk az: kellenek a szociálisan érzékenyebb rétegek szavazatai és mivel ez Mo-n a legnagyobb szavazóbázis, nyilván meg kell őket is "téríteni".
Árpi, adalék a készülő Kádár-postodhoz: :-)

index.hu/politika/belfold/hornkadr3523/

Ha már Kádár is szocdem volt, akkor lassan egyáltalán nem marad hely azon a féltekén a Gyurcsány-féle modern MSZP-nek...

"nem vagyok a szolidaritás esküdt ellensége..." (twá)

Nesze, a tavalyi, "Gyurcsány-csomag mellé" c. postért. De annál balrább már nem teszlek. Vagy felcseréljelek Kunczéval? Gondolkodom rajta. Vagy balrább tolom Kunczét.

"mi alapján pakoltad be az ürgéket..." (kukac)

Természetese kizárólag a kommunikációjuk, valamint, ha döntéshelyzetben vannak, politikájuk alapján. Múlttól eltekintettem.
outsider:

fontos felvetés, mert érinti a sajtó, azon belül például az index (vagy az én) függetlenségemről néha felvetődő vitát.

Nos, Kornainak egyáltalán nem kell figyelembe vennie, hogy megállapításai a hatalomért versengők közül melyiknek jók. Mondjuk csak ketten vannak a placcon, és az egyik azt mondja, varázslásalapú gazdaságra van szükség, a másik meg hogy nem. A tudósnak, a közírónak, az újságírónak ilyenkor nem az a dolga, hogy bemérje a kettejük mértani közepét, és azt írja meg, hogy egyes ágazatokban megfontolandó a varázslás bevezetése, de mindenhol azért nem. Azt kell írnia, hogy nem, baszki, varázslással nem megy. Akkor is, ha ez pont az egyik fél érvelését támasztja alá.

Azok az "ezek", akiknek van egy szisztémájuk, amivel bankot robbanatanak - nos, nagyon szívesen elárulják, mégpedig az oktatás nevű intézmény által. Igaz, hogy ez nem mindenki előtt nyitott, jelenleg csak a legtehetségesebbek és szorgalmasabbak előtt, ha nincs sok pénzük. Lehet azon vitatkozni, hogy a tehetségkutatásra mennyit fordítsunk.

A tehetségtelenek és lusták előtt a szisztéma rejtve marad: nem fognak webkettes szolgálatatást feltalálni, pályázaton pénzt nyerni, hírességgé lenni.

Ha ezt a veleszületett igazságtalanságot teljesen ki akarjuk zárni valamilyen egyenlősítéssel, azzal megbüntetjük a tehetségeseket és szorgalmasokat, vagyis demotiváljuk őket.

Ami az egészségügyi ellátást illeti: valakinek azt is ki kell fizetni. Ráadásul egyre drágább, ma már nem algopyrinnel kezelnek mindent. Két lehetőség van: öngondoskodás vagy járulékemelés. Az utóbbi problémáit nem részletezem, az előbbinek egyik formája az on-the-spot fizetés, a másik a biztosítás. Kegyetlennek hangzik, de ha nem tetszik akkor megadom a számlaszámomat, ahova tetszőleges összeget befizetve gondoskodhatsz róla, hogy számos légzsákkal, katapultüléssel és egyéb biztonsági berendezéssel felszerelt autót vehessek magamnak. Gondolom, szívesen áldozod erre a pénzed, hiszen az mégis embertelen, hogy nekem kelljen fizetni az életemért, hüpp.
Nem olvastam végig a kommenteket, de én itt lecövekelnék egy kicsit:

GyF: "Ennek a koalíciónak, a demokratikus koalíciónak, a polgári progresszió Magyarországát képviselő koalíciónak a tagja még a gazdasági és a társadalmi liberalizmust a zászlajára tűző Szabad Demokraták Szövetsége és a magyar konzervativizmus nemes hagyományait követő Magyar Demokrata Fórum."
www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/szervezetek/mutatAloldal&fnId=6905

Tudtok arról valamit, hogy ebben az ügyben nyilatkozott volna valamelyik MDF-es figura? Ők vajon hogyan definiálják a viszonyukat az MSZP-hez? Valójában ellenzékiek vagy külső támogatók? Ha esetleg széthullik az SZDSZ az elnökválasztás után, az MDF beléphet-e ténylegesen is a koalába?

ez olyan, mint az ószövetség, nem szószerint kell érteni. ez egy átvitt étteremben vett koalíció. Coalition of the Willing.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 02:30:21

"Azok az "ezek", akiknek van egy szisztémájuk, amivel bankot robbanatanak - nos, nagyon szívesen elárulják, mégpedig az oktatás nevű intézmény által. Igaz, hogy ez nem mindenki előtt nyitott, jelenleg csak a legtehetségesebbek és szorgalmasabbak előtt, ha nincs sok pénzük. Lehet azon vitatkozni, hogy a tehetségkutatásra mennyit fordítsunk."

Ja; nem kicsit, de nagyon fontos dolog az, hogy ki hová születik. Lehet valaki szorgalmas és tehetséges, ha a Bivalybasznádi bakter hatodik gyereként látja meg a szép alföldi tájat... De még csak nem is mindig pénz és kedvező körülmények függvénye az, hogy ki mennyire viszi. Néha fontosabb egy notesz, e-mail-címekkel és telefonszámokkal...

Persze vannak önerőből felemelkedő, alulról jött hősök (mindjárt itt van pl. Gyurcsány), de azért nem ez a jellemző, meg azért ott is bejátszik egy jól megválasztott feleség, anyós, ha már a saját pedigré nem olyan előnyös...

A szabad akaratról folytatott vita felé tartunk.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 02:38:56
"ez egy átvitt étteremben vett koalíció."

Értem én, értem. Csak eljátszottam a gondolattal, hogy adódhat még olyan szituáció, amikor nem is annyira átvitt értelemben kell erről gondolkodni...

simán adódhat. Situation of the Willing. Jövő héten az szdsz agóniájával mindenképp akarok foglalkozni. Tudok egy-két dolgot egy-két dologról.
"Jövő héten az szdsz agóniájával mindenképp akarok foglalkozni."

Érdekes párharc lesz. Ismét megtudhatjuk, hogy két jelölt és két irányzat közül melyik a kisebbik rossz.

a párharc nem lesz érdekes, az fix egyes.
Azért ha valaki azt mondja nekem 15 évvel ezelőtt, hogy az országot egy dinamikus, modernizáló, liberális, gazdaságpolitikailag jobboldali exkiszes fogja vezetni a szoci utódpárt élén, a két nagy rendszerváltó párt füstölgő maradványainak támogatásával, és a képzeletbeli égi mannát osztogató, mélyen hívő Orbán Viktor ellenében, akkor azt mondom, hogy az illető hülye.

Ezek után semmiféle jóslatot nem tartok túlzásnak.

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 03:06:31
"a párharc nem lesz érdekes, az fix egyes."

Pontosítok: nem a párharc lesz érdekes, hanem a következményei.

Kóka vezetésével méginkább az MSZP fiókszervezetévé válik az SZDSZ, a két párt teljesen konvergálni fog. Ezt valószínűleg néhányan nem fogják jó szemmel nézni, így szerintem elkerülhetetlen lesz a szakadás, a kilépések. Ráadásul sokan zsigerből utálják a feltörekvő, mindenkin átgázoló, faragatlan, újgazdag tapló Kókát.

OFF: Hol maradt el Molaris? Még mindig a papokkal konzultál? ;-)
én is az esti atomtámadást várom, betömtem nedves ronggyal a nyílászárókat, erre semmi. lehet, hogy a papok megmondták neki, hogy szeretet rulez.
arpi, regvolt-hogyvolt postodban emlitett korai zsengek kozul manapsag elerheto meg valami? kivancsi lennek ra :)

ja, es amugy, a mediakritikakat mar teljesen meghagyod ezen a fronton a kiricsieknek, vagy valamikor ujra lesznek olyanok toled is? mondjuk itt.
nem érhetők el, naná. még nem érett rájuk a mainstream.

médiakritika: az az igazság, hogy sok év után odáig jutottam, hogy nem nagyon nézek tévét. amerikai tévéműsorokat a youtube-on inkább, magyar szirszart alig. híreket persze. sváby irtózatos pokoljárását viszont muszáj lesz megénekelnem, abba untalan belekapcsolok véletlen, és juj. reklámkritika viszont lesz, elsősorban a kreatívnak írt anyagok, amik mostantól publikusak lesznek pay per view helyett.
OFF: Tudtok vmit a Matuláról? Ekkora lúzer is csak én lehetek, épp amikor rájuk szoknék, akkor szűnnek meg...
aha, koszi. kivancsian varom a reklamkritikakat, a korai zsengeket meg sajnalom :)
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 03:53:07
"én is az esti atomtámadást várom"

Lehet, hogy nem is a papokkal konzultál, hanem Andrassew Ivánnal,
aztán hoz majd tőle egy mintafejezetet az "aprólékos elemzésgyűjtemény"-ből. :-)

nagycso

jo az a kordinata rendszer. viszont az szdsz-sek rossz helyen vannak benne. ok ujabban a szabdsag-rend viszonylataban erossen szabadsagellenesek. vagyis nem a liberalis, hanem a konzervativ oldalon a helyuk. kiveve talan Koka-t, o felmondja a tanultakat.;)
Nem jó, sántít az autós példa. Amíg én döntöm el milyen autót szeretnék, én is kell gondoskodjak róla. Ha nincs rá pénzem, beérem használttal. Vagy nem veszek. Ki ne szeretne egy új, csupaextrás jó drága Audit? Vedd meg ha tudod és kell. Viszont ki szeretne egy jó kis (drága) kemoterápiás kezelést? Akik idáig egyszerűsítik és jó párhuzam az autó, azoknak szól, az egészség nem üzlet.

Itt a blogon persze lehet mondani, hogy aki nem tud magáról gondoskodni haljon is meg. Nagy bátorsággal. E-papír elbírja.

Egy könyvesboltlánc tulajdonosa mondjuk nem tudná követni, mi van a raktárban. Ezért az alkalmazottak hazavinnék a könyvek egy részét. A megrendeléseket annyire gondatlanul csomagolnák, hogy a könyvek fele nem érkezik meg, vagy nem az érkezik meg. A tulajdonos már a tizedik boltot csukná be. Mert a kapitalizmus kegyetlen. És nagyképűen szónokolna a just-in-time logisztika felsőbbségéről, amit jövőre bevezet. Roppant nevetségesen, a raktárkuplerájt nem bírná megoldani eközbe.

Ugyanez a mi egészségügyi reformuk. Csukjuk be a kórházat mert nincs pénz. Öngondoskodás többiztosító, reformkell ezmárcsakmagátólértetődik, hülyeakinemlátja. Alapvető minimális nyomonkövetést/kontrollt az egészségpénzátban, azt már nincs eszük megoldani.



"semmihez nem nyúlni és a fletó-féle reformirány között hol helyezkedik el a reformot, de kicsit másképp".

Azt akarná modani, hogy a Fidesz a "semmit sem csinálni"? Ja akkor értem, aki bármi reformot akar már ott van Feri mellett. A Fidesz is közelebb volt Ferihez mint saját magához, a Nemzeti Reformalappal, ennyi erővel. "A program igen hasonlítani fog arra" - Akkor mégse nem swifti szatíra volt. Hanem szimplán az utánanézés hiánya.
"ez olyan, mint az ószövetség, nem szószerint kell érteni. ez egy átvitt étteremben vett koalíció. Coalition of the Willing."

amikor fidesz szövetséggé alakult, kíváncsi voltam, hogy miféle módon fogják ezt angolra fordítani. mert hát a szövetség az lehet federation, alliance, coalition, union. mind egy kicsit mást jelent. lazább, szorosabb kapcsolat valami mellett, vagy valamivel szemben.

a hivatalos híradásokban nem volt egyértemű az átírás így megnéztem orbán honlapját, ott el lehet olvasni a beszédeit angolul. ez szerepelt benne: covenant, azaz frigy. az istennel kötött szövetség.

aztán később union lettek. ez a covenant igen csak meglepte volna a nyugatot. az szdsz ha jól tudom alliance.

az mdf is egyszer komolyan vehetné a nevét, a párt fórum jellegét. a honlapja például lehetne webkettes.
da2 2007.03.08. 19:01:24

Őőőőő izé. Ezúton megkövetlek erősen benéztem a nickeket a hozzászólások felett. Mentségemre legyen mondva, hogy csak időnként néztem ide, és elég sokat kellett scrollozni. Elnézésedet kérem, igazad van, nem te állítottad az ingatlanpanamást dolgot.

denever 2007.03.08. 22:15:47
Ezzel teljesen egyetértek. Kétosztatú egészségbiztosítás szerintem biztonságos is (senki nem hal meg, ha nincs pénze, de mindenki azt fizeti, amit kap)



AZONNAL MINDENKI MENJEN HAZA ÉS FEKÜDJÖN AZ ÁGYÁRA!!

Molnár szerint minden egyes üres ágy évi 5millió Ft veszteség.
Bazmeg.....otthon nekem is van vagy 2 ágyam, ezér nem jutok 1ről a kettőre.
Egyébként a logika szerint külön utakat a gazdagoknak...meg külön villamost, meg külön Délipályaudvart. Többet adózik.
Az államnak érdeke, h a legtöbb ember dolgozzon, ezt scak egészségesen tehetik meg. Ha a magánszféra erre nem költ, miért is költene, akkor ezt úgyis az adóból kellmegoldani.
És Árpád, most akkor vagy van szolidaritás vagy nincs??
Ja, CsSzV, megkaptam, elfogadva....
de tudod, mint a pofon a cigánytól, nem ment végülis rossz helyre....mert már meg is hirdették az épületeket.
da2:
mindenki érdeke, hogy egészséges legyen, és meggyőződésem, hogy előbb-utóbb tenni is hajlandó érte.
Szerintem járható út a kétosztatúság. Minimális köz-tb (csak életmentő), és egyéni TB, annak, aki ennél kicsit többre vágyik. S az egyéni TB-t lehet cizellálni is. Mekkora csomagra fizet elő a páciens. Teljeskörű, vagy adot esetben baleseti plasztika és fogorvos nélkülire (ez esetben külön kell értük fizetni), stb...

Végre felnőttnek kéne nézni az állampolgárokat, tudni fogják, hogy kell-e nekik, s nem azon hisztizni, hogy senki se tejelne, mer' mérne' tenné?
"Orbán Viktor egy fasz."

Nem értettem, hogy ez a megállapítás eddig miért nem jelent meg a blogodon. Mindig lázadozol a politikailag korrekt kifejezések ellen, de ennek a megállapításnak a leírásához ilyen sok időre volt szükséged. Mert OV fasz volt már 5 éve is. Persze szerintem. Szerinted mától az.
CsVsz: hja, de aki munkanélküli? Vagy nyugdíjas? Vagy hallgató? NEm rossz a kiegészítő, de csak annyit jelent, h többet kell az eü.re fordítani, mint ma. Ok. Egyetértek.
Csodaszarvas: a kétszintű dolog nagyon kegyetlen ám. Mert amíg az autónál van ár-érték viszony, az egészségügyben nincs. A kétszintűnél nem luxus lesz a felső szint. Hanem nem kapod meg a drága kezelést, amire szükséged van. Veseátültetés helyett élhetsz művesével. Nagyobb különbség hidd el mint az ötéves fapados Suzuki és a vadiúj fullextrás BMW között van. Bizony azon fog múlni, volt-e épp állásod, volt-e privát biztosítód.

Nem mondom ezzel, hogy a többszintű elvetendő. De nem szabad úgy leegyszerűsíteni, hogy állami szar, többszintű/magán/biztosító jó. Szakértők, nemcsak nálunk, komoly vitákat folytatnak ezen. Példa, ha szétnézel, rengetegféle, jó is és rossz is. Úgy tűnik nincsen meg a nyilvánvalóan jó megoldás.

Azt viszont tartom, hogy amíg nem képes az egészségpénztárban a kuplerájt felszámolni, addig ne okoskodjon ugyanaz, hogy többiztosító kell magátólértetődik.
Ez így van. Azt sem tudják, hogy hány orvos van. Elmondom, 2002-ben voltam recept szerződést kötni az OEPpel. Egy idős nyugdíjas bácsi (Győzőbá) vette elő a szekrényből a különböző iratokat, amiket CSAK ő tud, h hol vannak. Majdnem sokkot kaptam, h ez így megy. Szééééééééép lassan kitölti a papírokat és kész.
És ugye azt sem tudják ki fizet, ki nem fizet stb
De Pascal: egy kérdés: ezt az OEPben miért nem tudják????
da2 2007.03.09. 11:07:11
"Egyébként a logika szerint külön utakat a gazdagoknak"

Olyan már van, úgy hívják: autópálya.

"...ha odacsődül is az összes briliáns elme, és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - akkor annak a csodának az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt"
Ergo, aki ebben a szituációban nem azt csinálná, amit szocialista párt, az nem lehet értelmes ember.:)
dark future · 2007.03.09. 14:56:14
Hűha, akkor én gazdagnak számítok. Eeeek. Ugyanis néha szoktam használni, mert gyors és nem kerülő, meg kisebb eséllyel csapunk el az úton rohangászó falusi iskolásgyereket... :D

Mtz 2007.03.09. 15:10:48
Hehe. Szerintem inkább arra gondolt, hogy nem is olyan rossz ez a reform. Ami persze szintén marhaság, csak egy fokkal kisebb... :D
Pascal: nagyon is jó hasonlat az autó, csak nem a kezelésre, hanem a biztosításra. van sok pénzed? nos, akkor jobb eséllyel élsz túl egy balesetet a volvóban, mint szegény bácsi a zastavában. lehet, hogy nem testszik, de gondolom, az se tetszene, ha elkoboznák a kocsidat, mert ne legyen neked jobb.
Tudjátok milyen a több szintű biztosítás? Egy amerikai filmen láttam: megy a Denzel Washington a gyerekével a kórházba, nagy szar van, a gyerek veleszületett súlyos szívbetegséggel bír, azonnal meg kellene műteni. Megnézi a doki az apa biztosítását, és azt mondja: "sajnos, ez erre nem érvényes, mert a műtét huszonöt ezer dollár, a magasabbikat kellett volna." "Azt nem bírtam, mert én autógyári munkás vagyok, nem igazgató." "Pech", válaszolja a doki, és kitessékeli a csupas üveg-króm csodakórházból a kis családot. Megoldás? A filmen az, hogy az apa túszokat szed, hogy a gyereket megműtsék, de ez ugye nem életszerű? A valóságban meg ilyen esetben majd meghal a gyerek. Annyi mindent nem ért ez a mi alacsony iq-s társadalmunk. Majd emberek halála hamar felvilágosítja. Még egy apróság: elképzeltétek mi lesz, amikor majd a beteg purdé népes rokonságával közlik, hogy nem gyógyítják, mert nincs olyan biztosítása? Amikor a múltkor azért vertek meg egy vidéki családorvost, mert felsértette a kapálódzó kis Kolompár Winnetou száját a spatulával?
Nem a kezelésre, hanem biztosításra... a kettő nemösszefügg? Aki alacsonyabb szintre biztosítja magát, nem kap meg egyes drága kezelést. És innen hogy jutunk el az autómhoz, annak einstandjához, egészségügyi átvitt értelembe? Zűr és zavar.

Nem baj, velem lehet a hiba, ugorjunk szerintem. Ha neked jó hasonlat az autó, nekem jó szöveg az "egészség nem üzlet". Megmaradhatunk ezen a szinten.

Ha aközött kell választani, hogy legyen-e többszintű szolgáltatás vagy maradjon a viszonylag magas eü járulék de senki se maradjon le, én az utóbbira voksolnék. Pedig nekem elvileg mindegy, én a magasabb szinten lennék, szarhatnék bele.

Visszatérve a jobboldali reformalternatívára, elsősorban az egézségpénztárban uralkodó kuplerájt megoldani. Akkor az is kiderül, melyik kórház kell és melyik nem kihasznált. Hány ágy satöbbi. Mi mennyibe kerül. Ki fizet, mennyit és ki nem.

Ha ez se megy akkor inkább nenyúljál hozzá.
Árpád:
"Reform vagy bukás, megmondta a Feri."
-Igen, a választások után. No, OV-ről nem beszéltem, de már úgy látom, téged is megtámadott a kényszeres orbánviktorozás tünetegyüttese, ezért ejtsünk róla is egy-két szót.
1. Feri megnyerte a választásokat, és csak utána lett igazmondó Ferkó.
2. NEM TUDJUK, hogy OV mit mondott volna utána a helyében. Sőt, nem tudjuk, hogy mit csinált volna. Valószínűleg: „Jééé, nézzék meg, emberek, a Feri el… rontotta, de hát mi ezt nem tudtuk, kérem szépen, így most kis időre eltekintünk a 15 havi nyugdíjtól.” Az őszi választások után meg tényleg belekezdtek volna a megszorításokba.
3. Azt se tudjuk, hogy mennyire bújt volna elő Fletóból az igazmondó Ferkó, ha elvesztik a választást.
4. Hogyan ítéljünk meg egy politikust?
A kommunikáció számít, valamennyit… alacsony prioritással.
A Viktor igaz, hogy nem csinálta meg a reformokat, noha haloványan belekezdett, igaz, hogy folytatta/nem állította le a magyarbálinti ámokfutást az oktatás terén, igaz, hogy valamennyi pénzt elloptak, de nem ment csődbe az ország. Igaz, hogy az extrapolációt mi mérnökök nem szeretjük, de még mindig jobb a kommunikáció alapján történő becslésnél. Ezért gondolom, hogy a Feri helyett Viktort gondolók nem teljesen flúgosak.

Emellett persze szerintem is botrányosan szar az, amit mondogat. Sőt, nem is szar, hanem fing, mert a szar használható hasznos célra is [műveljük nyelvünket ;)]

Említettem fent a megszorításokat.
Tehát nagyon tömören: megszorítás ≠reform

„Lehet persze fellengzős faszságokat beszélni arról, hogy "az egészség nem üzlet", satöbbi, de az kívül van a vitaképességen.”
-Genau! És olyan fellengzős faszságokat se kéne mondani, pl. hogy „we were brave enough” meg olyat, hogy „nem jó a kommunikációnk” – amikor mást se csinálnak, csak kommunikálnak, meg hogy itten mennyire üldözik a zsidókat.
Én nem ilyenekről beszéltem, csak túl tömör voltam. Mindjárt írok 2 példát.

„Azon már lehet vitázni, hogy mennyi legyen a vizitdíj, vagy legyen-e, és ha nem, akkor honnan szedjük be azt a pénzt. Meg hogy ne azt a kórházat zárjuk be, hanem azt a másikat. Erről lehet.”
-Tegyük ezt! Íme két példa:
1. Pécsen bezárják a megyei kórházat, marad a klinika. Szűkítve a példát, nézzük a szülészetet: nagy kapacitással, elég színvonalasan működött. Menőbb volt a klinikánál. Mér kell az ilyet bezárni? Hmm, Jó az épület, tehát az eladásnál el lehetz lopni az értékének a felét.
Feri mondja az országértékelőben, hogy majd építenek valahol (nem emlékszem) újat. No, annak is el lehet lopni a harmadát. Így konvergál az ország!
2. Vizitdíj: háziorvos rokonnak alkalmaznia kell még egy nővért az adminisztrációjára. Hurrá, új munkahely, de jóuvagymégsem? …a józan paraszti ésszel gondoljuk át! Itt létrejött egy olyan munkahely, ami semmilyen hasznos jószágot se termel a társadalomnak (jó, egy kicsit igen, azt, hogy a gazdagabbaktól beszedi a pénzt). Ellenben a vizitdíjautomata-üzlettel már megint valaki jól járt. Meg azzal, hogy biztonsági őröket kell alkalmazni a pénz miatt néhány helyen. Habár, ők még jól jöhetnek, ha a népes rokonságok rakoncátlankodnak.

Amúgy meg az adócsökkentés bizonyos esetekben tényleg növelheti a bevételeket. Kicsit hosszabb távon, persze.

Még az egészségügy terén maradva:
Egyetértek Pascallal.
Tényleg előbb fel kell mérni a terepet, átgondolni és rendet rakni.
Van egy olvasmány, ami nagy hatást tett rám: a Miért hiszek? Sorozatból a Papp Lajossal készült beszélgetés. Iszonyat durva dolgokat ír le. Nagyon ajánlom neked Árpád, ha tényleg igaz, amit ott leír, akkor nem a filléres választási kampány körüli sumákolás a heti lényeg, hanem ez.
Nekem azért tűnik hihetőnek, mert ha csak túlzott volna, akkor a lightos verzió nem konzisztens, másrészt meg az alapján extrapolálva is hihető, amit láttam messziről a közbeszerzésből láttam.
A lényeg az, hogy leírja, hogy 30-40%-át ellopják a beszerzési pénzeknek. A beszállító cégek és a főorvosok, közösen. Még az Antall kormány alatt ez ellen fel akart lépni, a minisztériumban nem fogadták, nem tárgyaltak vele értelmesen, utána egy sötét utcában néhány szekrény megdolgozta, és egy ideig az állásából is kitették.

Amúgy a többi közbeszerzésnél is hasonló a helyzet.
Szerintem, ha ezt rendbe raknák, akkor nem lenne szükség a kisvállalkozások és a kisemberek nyomorgatására.
Persze, a kisembertől könnyebb elvenni a lóvét, mint a böszme maffiózótól, de akkor mondja már meg valaki, hogy mi ebben a bátorság?
Pascal eszméletlenül a mezőny fölé nőtt ebben a postban. Az autós hasonlat azért nem jó, mert a Suzuki is elvisz, csak _kényelmetlenebbül_. Egyszerűen nem igaz, h a Suzukiban gyakrabban halnának meg, mint a Volvoban. Az viszont tuti, h egy májtranszplantáció drága, és tuti kinyiffansz, ha nem kapsz májat, mert nincs rá pénzed, vagy a gazdag alkeszek (ritka) megkapják. Persze a mindent mindenkinek sem mehet tovább (idáig sem volt). A teendők.
1. a társadalom lássa be, h az egészség fontos, és érték. Ma a 10.-12. helyen van. Komolyan.
2. Mivel érték, pénzt kell rá költeni. Nem a GDP 5.1%-át, hanem 2x ennyit. Akkor bazmeg nem kell autópálya, kisplasztika kiállítás és olimpia. Négyesmetro meg megse tudom mondani, mennyire nem kell.
3. Kell rá gyűjteni, előtakarékoskodni stb. Nem plazmára, fullfullos 19éves 7-es BMWre, Nokia 9876520asra, hanem kiegészítő biztosításra.
4. Akinek van pénze, menjen csillivili egyágyas kórházba, ahol P.Anderson a nővér. Ezek a kórházak fizessenek kurva sokat a legjobb orvosoknak. De az állam tartsa fenn a kutató, egyetemi, oktató kórházakat, 4ágyas kórtermekkel, internet nélkül (ugye bazmeg.....shocking). Legyenek biztosítók, akik _kiegészítő biztosítást_ adnak, de legyen egy rendes állami, amelyik a gazdag libertáriánusoktól, neokonoktól (teedubya) durván behajtott pénzből szépen fenntartja ezt. És az a baj Árpád, h hiába jön a WHO meg mindenki, akik szerint a több biztosító faszság, a te oldalad ezt mint egy mantraként mondogatja, hátha igaz lesz. El kell olvasni a hirszerzo.hu-n egy "jövőbiztosítási szakértő" tollából megjelent nagyképű "politikai autisták, neokom...stb" baromságot. Az a baj, h a nagyképűség nem helyettesíti a szakmaiságot. A baloldal annyiran mainstream lett, annyira kikiáltotta, mint Árpád is, h kvázi "nincs alternatíva", h azt gondolják, nem kell gondolkodni.
De már sokadszor gondolom azt, h jó, nincs tovább. Szavazzuk meg, mentek az 3,4%al a levesbe, játszatok több-biztosítósat a Second Life-on.
Egyébként a paraszolvencia egy teljesen hamis útra tereli az érdekeltségeket, betegségeket, betegeket, szakképzést, oktatást, kutatást. Ha egycsapásra megszűnne, persze normál fizetésekkl az eü. gondjainak 50%-a megoldódna.
Utána el kell érni a szakmai prokollok kidolgozását, szigorú betartását, OEP+ÁNTSZ ellenőrzését, ennek a korrekt finanszírozását. A járulékok behajtását. EZUTÁn lehetne szó a több biztosítós rendszer felállításáról.
Pascal: a viszonylag magas eü járulék már most _sem_ fedezi a kiadásokat. nem elég. járulékemelés vagy on-the-spot fizetés, ez van.

da2: nem érted. addig minden szép, amíg visz a Suzuki vagy a Volvo. A biztosítás és a légzsák akkor kapcsol be, amikor baj van. Egyszerűen igaz, hogy ugyanazt a csattanást megúszhatod egy volvóban, egy suzukiban meg nem. Ezt hadd ne kelljen bizonyítani.

olyat egyébként nem mondtam, hogy alapszint ne is legyen, csak azt próbálom elfogadtatni, hogy az eü szolgálatatásnak ára van, tehát valakinek ki kel fizetni. fölösleges és sehova nem vezető azon rugózni, hogy akkor a gazdagabbaknak jobb jut. igen, jobb jut, ahogy autóból is, és emiatt aztán esetleg be se kell feküdniük.
Járulék vagy on-the-spot fizetés - most tettem le a voksot inkább az első mellett. Mert a második azzal jár, hogy lesz, aki nem kap meg egyes drágább kezelést. Meg lehetne gyógyítani, nagy valószínűséggel, de nem fogják. De:

"a viszonylag magas eü járulék már most sem fedezi a kiadásokat" - ezt most kiszoptad a kisujjadból. Vagy a Hillertől hallottad. Mert tudni akkor lehetne, ha lehetne a pénzfolyamot nyomonkövetni. Sőt azt se tudod, hogy a legalacsonyabb szintű biztosítás díja nem lenne-e akkora, mint a mai egészségbiztosítási alapba a munkáltatód által befizetett pénz.

Meg tudják mondani én mennyit fizettem be tavaly? Én meg tudom, vagyis megkérdezem a könyvelőtől. Tavaly kétszer jártam szemészeten, a fehérvári úton, egyszer a mária utcai szemklinikán, hétvégén, plusz egyszer a háziorvosnál a vitorlásjogsit meghosszabítani. Ennyi. Mennyibe kerültem az egészségpénztárnak? Mennyi volt a rendelés? a klinika? a szemcsepp, amit kétszer felírtak? (annyit segítek én 91 forintot fizettem darabonként). Végösszeg? Nem átalánybecslést kérek, tételes pontos listát.

Hihetetlen kupleráj.

Lehet, hogy elég a járulék. Lehet, hogy a mostani pénzek fele rosszul költődik el. Lehet, hogy pont azt a kórházat zárjuk be amelyik hatékonyabban működik. Nyilvántartás hiányában honnan lehetne tudni. Erre volt a könyvesboltos példám. A tulajnak nincs elég bevétele, de nagyképűen szónokol mindenféle modern üzleti modellről. Közbe nem a raktárban akkora kupleráj, hogy az alkalmazottak hazaviszik a könyveket, ezt is csak sejteni lehet, mert azt se tudja mennyi volt és mennyit adott el. Nem logikus, hogy ne nyúlj máshoz amíg ezt rendbe nem teszed?
A könyvbolt tulajdonosa azt sem tudja,hány alkalmazottja van,hány könyve, és azt se h kik a vásárlók.
Persze,fizetni kell Árpád,minthogy fizetünk is. Nyilván az alap és a nem alap aránya a kérdés. Nyilván a gazdagabbnak vmennyit _adnia_kell a szegényebb felé. Mennyit?
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 02:30:21
Tisztába vagyok azzal hogy egyéni vélemény nem lehet független, mindenkinek van szimpátiája és ezzel semmi gond. A tudományosság vagy annak a látszata elég hatásos, de ha nem párosul a szükséges részletességgel és mindenre kiterjedéssel akkor olcsóvá válhat a részfeltárásával a részigazságával együtt. A tüntetők fontos vezérfonalát képezték az írásnak, de kellő hangsúlyt nem kapott az erkölcsi motiváció jelentősége hamár a duzzogás jogosságát firtatja. Egyébként hasznos volt elolvasni.

Ha jól értem a "csak a legtehetségesebbek legszorgalmasabbak" a - régi kifejezéssel élve - kontra szelekcióra utal. Kérdés az hogy a ma tehetségeseit mennyire hagyjuk hogy megfosszák a jövő tehetségeseit az érvényesüléstől. A kérdés az hogy hol a vonal, és hogy mi jobb nekem azaz az állam polgárának. Pl hogy a jövőt sok tehetségesre vagy sok kontraszelektáltra bízzuk és itt nem az egyén hanem a csoport versenyképessége a kérdés.

Az anyagi motiváció könnyű és alantas de nagyon hatásos eszköz, de szerintem az ember állati jellemzőihez kapcsolható. A humánumhoz és értelemhez kapcsolható motivációk jobban teccenek. (Web 2: ez olyan mintha Guttenberg után valaki kitalálta volna a könyv 2.0-át:)

Autó...mindenkinek kötelezően van bizt.öv az autójában. Én arról vagyok hajlandó vitatkozni, hogy mi legyen még kötelező mindenki autójában, ezzel persze a tiédben is(for better Magyarland:).
Foglaljuk össze a fentieket a felvezető magvasok nyomán:

1. Ibolya milyen szép.
2. Kár, hogy ezt nem látják elegen.
3. Kóka viszont még szebb.
4. Feri se csúnya, de viszont elrecskázta.
5. Orbán Viktor viszont egy fasz.

Hát, fiúkák, kábé ennyit bírtatok összehozni. Baszki TWA, inkább írnád a molinóra, hogy for a better Mórickaland, mer akár ufózol, akár gyurcsánycsomagolsz, előbb-utóbb kikötünk ott, hogy OV egy fasz. A hozzászólók többsége ezt akarja kibeszélni magából, te meg biztos örülsz neki... különben szólnál, hogy "ej, skacok, nehommá mindenről a dugás járjon az eszetekben!"

De nem szólsz. Te kis csernusdoki_pont_kettő.

(Ja! és, hogy igasságosmátyáskirály legyek, vannak persze bátor medvevadászok is, akik pont azért járnak ide, hogy megvédjék OV-t, miközben garatra kapják a... hát, amit írsz. Rájuk is emelem poharam, mer hátha élvezik!)
nos, épp kóka jánosról írok holnapra, próbálom ellentmondásos érzelmeimet csokorba kötni. lesz benne faszkorbács és rózsa egyaránt.
Akkójóvan, gudwörköt, holnap megskubizom a zeredményt, oszt vagy lepeselem, vagy nem! De a ceterum censeo ne hiányozzék, mert ha igen, akkor úgyis tunni fogom, hogy penig oda gondoltad...

Nánánáná-náná...
süti beállítások módosítása