W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Sanghaj, Borsod

2010.11.11. 06:10 Tóta W. Árpád

Két érdekes adat. A több mint félmillió magyar munkanélküli legalább kétharmada érettségizetlen, ezek legalább fele csak általános iskolát vagy azt sem végzett. (Vannak pontos számok a statisztikákban, de ebben a műfajban a hibahatár jelentős.) A másik: 76 800 forintra emelkedne a minimálbér a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata szerint; a munkavállalói oldal természetesen kevesli.

A kettő összefüggése világos és pregnáns. Mi van akkor, ha a magyar munkanélküliek túlnyomó része nem képes megtermelni 76 800 forintot (és a többi költséget)? Akkor az van, hogy számukra egyszerűen lehetetlen munkahelyet teremteni. A védővámok meg az összes többi trükk csak kisebb különbségeket képes elfedni. Azt már semmiképp, hogy itt bárkinek bármiért ki kell fizetni ennyit. Marad a termelés áthelyezése Vietnamba.
 
Az alulképzett munkanélküliek helyzete majdnem reménytelen. De csak majdnem. Az egyik megoldás, hogy a betarthatatlan szabályozással szemben és az elől bujkálva létrejön – illetve tovább virágzik – a feketemunka. Ott nincs minimálbér, továbbá munkavédelmi szabályok sincsenek; ahogy a lengyel piac pótolta a KGST hiányosságait, úgy illeszkedik a svarc a lehetetlen gazdasági szabályozás tátongó réseibe. Az állam erről természetesen tud, és hol bevallottan néz félre (mezőgazdaság), hol pedig csak elfelejti az ellenőrzést. Kellemes táptalaj ez a korrupciónak is.
 
Az újraelosztás – vagyis hogy a nyereségesen működő cégek jövedelméből kompenzáljuk a legfeljebb negyvenezer forintot termelő varrónőket – ötszázezer emberrel nem megy. Pár tízezer rokkanttal és fogyatékossal igen, az belefér.
 
Mindebből az következne, hogy töröljük el a minimálbért a francba. Ez újraéleszthetné a legendás magyar könnyűipart, szabályosan működhetnének varrodák, fröccsöntők, minden olyan szektor, ahol alulképzett, akár analfabéta munkaerő is alkalmazható. Van ilyen munka bőven, egy gomb nyomogatásához vagy egy motoros fűrészhez nem kell diploma. 
 

Csak most, csak nálunk

 
A gordiuszi csomók ilyen kaszabolásának viszont, ahogy az már most is látszik más példákon, mindig vannak szopóágai. Ha nincs minimálbér, az az összes jövedelmet meghúzza lefelé, és ennek a következményeit még annyira se lehet előre kiszámolni, mint a feketegazdaság potenciálját. De az ilyen dilemmák feloldhatók, van is rá számtalan példa. Többek között az alacsony hozzáadott értékű munka vezető hatalma, Kína mutatta meg. Teng Hsziao-ping nem rohant ajtóstul a házba. Nem egész Kínával kísérletezett, hanem speciális gazdasági övezeteket hozott létre, ahol más szabályok voltak érvényesek. A kísérleti zónák között voltak tengerparti metropoliszok és belső-kínai falvak is, különféle módszerekkel. Ezek ott a külföldi befektetésre és a vámra vonatkozó előírásokat érintették elsősorban, de a modell bármivel alkalmazható. Különleges övezetek működnek Észak-Koreában is, természetesen mérhetetlenül magasabb termelékenységgel, mint az ország egésze. És pontosan a minimálbérrel variál a Kárpát-medence vezető kultúrnemzete, Szlovákia, ahol régiónként eltérő minimumot vezetnek be, éppen az eddig leírtak miatt. Ahol sok a képzetlen munkakereső, ott alacsonyabb lesz.
 
A magyar SGÖ, mondjuk Borsod megye egy részében, azzal a céllal jönne létre, hogy az alulképzett munkanélkülieket foglalkoztató iparnak szállást adjon – mellesleg összhangban Orbán Viktor felismerésével, miszerint termelni is kéne, mert egymás hajának mosásából nem élünk meg. A minimálbér radikális csökkentése mellett egyéb adókedvezmények is bevethetők, de ha van olcsó munkaerő és infrastruktúra, akkor nem kell őket külön kitömni pénzzel zöldmező jelszó alatt, mert azzal csak a baj van.
 
A minimálbér most sem sok pénz, a csökkentett összeg még ennyire sem lenne elég – de semmi sem tiltja, hogy az újonnan létrejövő üzemekben az élmunkások jóval többet keressenek. Előre látható az is, ahogy a koncepció ütközik a segélyezéssel, meg bizonyára jogilag is bele lehet kötni, mivel itt az egyenlő jogok ideája sérülne. De hát az már épp eléggé meg lett rakva ezekben a régiókban, ideákért pedig nem adnak kenyeret. Elég világosan kiderült, hogy az évenkénti automatikus minimálbér-emeléssel borzasztóan túláraztuk a magyar munkaerőt, annak is a legesélytelenebb részét. Ilyenkor előbb-utóbb meg kell tenni azt, amit minden kofa tud: áthúzni pirossal a tegnapi árat, és kiírni nagy betűkkel: AKCIÓ.

Akinek nem jut kapanyélCímkék: reform válság

354 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr922440920

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A minimálbér mellett kevés az érv 2011.01.15. 08:06:01

Most sorba veszem a Wikipedia érveit a minimálbér mellett és ellen. Csak mert engem is sokkolt, mennyire rosszak a mellette szólók. ÉRVEK MELLETTE: Emeli az életszínvonalát a társadalom leghátrányosabb helyzetű rétegének Csökkenti a k...

Trackback: Üdülési csekk = Helyi pénz 2011.01.13. 17:31:01

Silvio Gesell volt az ún. helyi pénz gondolat egyik atyja. Az ötlet szerint egy helyi entitás saját pénzt bocsát ki, amelyet a helyiek között szétoszt és ez a pénz rendszeresen veszít az értékéből. A helyiek ezt egymás között tudják csak használni. E...

Trackback: Sanghaj, Borsod 2010.11.11. 17:09:01

Mi van akkor, ha a magyar munkanélküliek túlnyomó része nem képes megtermelni 76 800 forintos minimálbért?

Trackback: Kína-szindróma 2010.11.11. 10:40:01

politikai meseAtyafiak, új világrend születik, mondá bölcs és mortanság titokzatosan somolygó miniszterelnökünk. A gonosz kapitalista világrend, amely a gazdaság manipulatív és spekulációkra alapuló gazdaságpolitikára esküszik, vérző sebekkel térdel a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Wah-ta-wah74: "Persze akinek nincs diplomája az dögöljön meg."
Az a helyzet, hogy a reálgazdaságban (1-2 terület kivételével, mint orvos, jogász, stb.) a diploma semmit nem ér. Az ér valamit, amit az ember a munkahelyén meg tud csinálni.

"Több empátia elkélne."
Sajnos nincs. A jelenlegi empátiaszint azt jelenti, hogy több százmilliárd forintnyi extradó és mnyp pénz lenyúlás mellett csak kicsit költ többet az állam, mint kevesebbet, és így is az országban megtermelt érték felét elveszik.
Az a helyzet, hogy dolgozik ma kb. 3,8 millió ember, ebbők 800 ezer minimálbéres, 700 ezer állami alkalmazott, és ez a kevesebb, mint 2,5 millió adfizető dolgozó nem tudja eltartani a 10 millió embert.

"Ez a minden annyit ér amennyit adnak érte, olyan rossz duma."
A világ pedig így működik.
Menj be a főnöködhöz, hogy te holnaptól havi nettó 1 milliót akarsz keresni, egyébként nem vagy hajlandó dolgozni.
Vagy hajogass géppapírból repülőgépet és áruld százezerért.
Az eredmény borítékolható.

"Aki ezt hajtogatja az megérdemelné, hogy a 100.000,-Ft alatt keresők leálljanak egy-két hónapra,aztán megkérdezném, most mondja meg kinek mennyit ér a munkája."
Ezt hívják sztrájknak, ami itthon csak állami vállalatoknál szokott történni.
De a százezret termelő dolgozónak senki se fogja kifizetni a 150 ezres bérköltségét szívjóságból. Illetve ha van ilyen az csődbe megy hosszú távon.
@eMeL:

Hiszem, hogy maradt Xsashaban meg jo es a csaszar nem tudta teljesen a sotet oldalra forditani :D

De komolyan, ha maradt nemi intellektualis onbecsulese, elobb-utobb csak jon egy paradoxon, amit nem tud egyszeruen duplagondollal elintezni.
@Bobby Newmark: "...természetes a "minimálbér, plusz zsebbe" fizetési konstrukció.
Ha nem lenne minimálbér, akkor gyakorlatilag megszűnne az adó- és járulékfizetés."

Ha jól tudom létezik az a rendszer, hogy minimum dupla minimál után kell járulékot fizetni. Nem kötelező, csak ajánlott, olyan fenyegetéssel, hogy aki kevesebbet fizet azt meglátogatja az apeh és khm... körülnéz.
Ezért a cégek inkább fizetnek...
@szociologus: "Sokkal akkor sem lenne beljebb a társadalom, ha ezek az emberek 30-40 ezer forintért dolgoznának napi 8 órát. Ebből a pénzből a magyar árviszonyok között alapszinten sem lehetne megélni, tehát a segélyezésüket továbbra is fizetni kellene. Ha nem adsz mellé segélyt, akkor megfagy, vagy éhenhal."

Ezt végigszámoltam, mert nagyon ráérek :)
Bocs, ha hosszú lett.

Tehát játszunk egy kicsit a számokkal. Egy 4 fős család (anya, apa, 2 gyerek, mondjuk fiú+lány) napi étele:

Ebéd: rakott krumpli
300 1,5 kiló krumpli
120 4 tojás
300 1 szál kolbász
200 1 doboz tejföl
30 energia, víz, só, stb.
szumma 950 Ft.

Reggeli-vacsora: hideg kaja
200 1 kiló kenyér
200 20 deka nem gagyi, 1000 Ft/kg felvágott
200 20 deka trappista
50 vaj, fűszer, stb.
szumma 650 Ft.

Ez 1600 Ft naponta, és simán jól lakott belőle mindenki minimum 3x, ez havonta 48 ezer Ft. Nem bélszín és kaviár, de éhen nem haltak.

Tisztálkodás: tusfürdő+sampon 1k, borotvahab 1k, borotva 1k, ez havi 3k, 4 főre 12k.
Fodrász: 1000-ből megvan (havi 1x, semmi festés meg ilyesmi, sima vágás), 4 főre 4k
Mosószer +öblítő, ez legyen 5k, wc papírral legyen 6k
Ruha, évente fejenként:
- átlag 8 póló (gyerekre havonta, szülőkre 2 havonta, 4x8x1k = 32k)
- nadrág/szoknya 3 db (gyerekre 2 havonta, szülőkre 4 havonta, 4x4x2k = 32k)
- pulóver 3 db (gyerekre 2 havonta, szülőkre 4 havonta, 4x4x2k = 32k)
- kabát: gyerekre évente, szülők 4 évente, 2,5x5k = 12,5k, de legyen 13
- cipő: gyerekre évente 2, szülőkre 1, 4x1,5x4k = 24k
- fehérnemű, zokni: két havonta 1+1, 0,54x2x0,5 = 2k
Ez évente 32+32+32+13+24+4 = 135/év, de legyen 132 mert könnyebb vele számolni, ez havi 11k
Rezsi havonta:
- villany 10k
- víz 10k
- fűtés télen 30 nyáron 0, átlag 15
Ez szumma havi 35k

Számoljunk: a 4 fős családunk 48+12+4+6+11+35, összesen 116k-t költött.
Ebből a cipő gagyi, de minden más simán vállalható nekem is, pedig én bőven nem minimálbért keresek.
Aztán lehet még ebből vágni, a gyerekek hordhatják egymás kinőtt ruháit, de pl. a 4k-s hajvágás helyett simán lehet venni évente 4k-ért egy hajvágó gépet és ebből a 2 hím le van tudva, havi 2k minusz és havi 300 plusz, 114,3k.
Aztán nem biztos, hogy nivea, gilette, l'oreal, zewa és hasonló márkákat kellene a legcsóróbb embereknek venni, én ezzel számoltam.
Szerintem "kényelmesen" 110 alá lehet szorítani ezt a dolgot.

Ami nincs még benne: iskoláztatás, gyümölcs, betegség, újszülött és utazás.
A gyümölcs legyen napi 1 kiló valami (alma, narancs, banán, mikor minek van szezonja), ez legyen 300 / nap, 9k/hó
Az iskoláztatás (ingyenes iskola + tankönyvek + füzet, toll) alanyi jogon kéne, hogy járjon.
A betegséget és az újszülötteket később kifejtem.
Az utazást kiveszem a képletből, erre konkrét számot tippelni se tudok.
A lényeg az, hogy szerintem így az átlag csóró 4 fős család 120-ból simán megél, de valszeg kevesebből is ki lehet hozni.

TFH, hogy szociális ellátórendszer ezeket az embereket preferálja, mondjuk ad havi 40-et nekik, mellé 2x40k nettó minimálbérrel simán jók vagyunk.
Ez 1 millió ilyen családdal (1 millió új munkahely + 1 millió "megtartott") számolva 40 milliárd / hó, 480 milliárd per év.
De támogassuk az újszülöttes családokat is, tfh. negyedüknél van újszülött, anya kiesett bére +a kicsire is havi 40k, 250k x 80k = 20 milliárd / hó, ez évente 240 milliárd.
Adminisztrációs overhead: mondjuk 1000 ember havi 400k bérköltséggel+100k irodafenntartással havi 500 millió, évente 6 mrd.
Támogassuk a gyógyszereket: szerintem fejenként és évente max. 30k (alapvetően egészségesek), ez 120 milliárd.
Összesen 480+240+6+120, legyen 846 mrd évente.
Ennek a negyede azonnal befolyik ÁFA néven, ez 211,5 mrd, máris csak 634,5 mrd.
A cégek fizetnek a dolgozók után adót, járulékot, ez legyen a 2 millió dolgozó fejenként 40 ezres nettó fizetésének a fele (kedvezményes adó, jelenleg ettől imho sokkal több), máris visszajött a havi 40k-s havi jövedelemkiegészítés, az évente 480 mrd Ft.
Vagyis ez a rendszer - a cégek egyéb adófizetését, (pl. nyereségadó) nem számolva - kerülne összesen 155 mrd Ft-ba évente.
Ami baromi sok pénz, csakhogy ezzel 4 millió embert támogatunk, ami számításom szerint fejenként és havonta kerül valamivel több, mint 3000 (nem elírás, háromezer) forintba.
Jelenleg ennél sokkal többet költünk rájuk - úgy számoltam, hogy jelenleg a fele dolgozik és nem kap segélyt - tehát havonta 6500/fő, 26k/család az az összeg, aminél tuti többet költünk rájuk, ez tényleg éhenhalni elég csak. Szerintem a mindenféle szociális alapon adott segélyek ettől egy nagyságrenddel kerülnek többe.

Ez gyakorlatilag megszünteti a munkanélküliséget is.
És lenne egy olyan előnye, hogy minden gyerek olyan családban nőne fel, ahol azt látja, hogy reggel anya és apa elmegy dolgozni.
Ennek két feltétele van:
- 1 millió új munkahely (ez a keményebb dió)
- a henyélőket támogató szoc. rendszer felszámolása, átalakítása.

Nyilván kicsiben kellene kezdeni (egy megye vagy egy kistérség), aztán ha ott bevált mehetne máshol is.
@xclusiv: "csak kicsit költ többet az állam, mint kevesebbet"

Oppardőz, ezt elkúrtam.
Tehát csak kicsit költ többet, mint a bevétele.
@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:

Mond,jártál Te életedben Szabolcsban, Beregben, netán mostanában Borsodban?
@a szív fészkei: "Amúgy őt felkarolta egy gyáros, báró Hatvani Lajos."

de "havi kétszáz sose telt".

Hatvani sokat tett J.A.-ért, Ady Endréért, másokért is, de olvasd el Karinthy rá vonatkozó humoreszkjét - a címére nem emlékszem, valami levél Ady Bandinak. Azt hiszem, nem volt realitás-érzék túltengése.
@xclusiv: Right. Tehát:
1. Nem szja-, hanem járulékcsökkentés kell főként
2. Nem emelni a minimálbért, hanem adóztatni, csökkenteni, majd eltörölni
3. A munkáltatóra nehezedő bürokratikus terheket csökkenteni
4. Aki a gazdaságilag elmaradott területeken telepszik le, teremt munkahelyet, annak komoly adókedvezmény
5. Az állam pazarlását csökkenteni, leépítés, munkakörösszevonás, veszteséges cégek (BKV, MÁV, Volán) átalakítása
6. Ostoba szektorális különadók helyett fejlesztésre, befektetésre kényszerítés (amit az EU is előnyben részesít), ha nem fejleszt egy bizonyos százalékig a nyereségből, akkor adózik
7. MaNyup lenyúlása helyett az öngondoskodás kiterjesztése, pl. vállalatok nyithatnak nyugdíjszámlát a dolgozóiknak, ez levonható az adóból

És még sorolhatnám napestig.
@GKar: "Az hogy egy minimálbéres nem tudná kitermelni a bérét az egy olyan állítás amivel nem is érdemes foglalkozni(óránként 600 Ft). Emellett ki kell termelni a vezetők bérét, a közüzemi számlákat, termelés költségeit(alapanyag, gépek, hitelek), nyereséget, stb..... Mint láthatod a bére már nem is nagy összeg."

Részben igazad van, de csak részben.
Egyrészt a legkisebb is számít, mert a tulajdonos (részvényes) minél többet akar keresni.
Másrészt a nagy élőmunka igényű ágazatokban számít. Ha nem számítana, akkor mi a fenének szerveznék ki nagy cégek a komplett helpdesk-et Indiába (meg hozzánk), miért tokoztatná az Intel a processzorait Malajziában, miért gyártatna az Adidas Kínában?

Ugyanakkor az előző Orbán kormány drasztikus minimálbéremelése (huszonvalahányezerről 40-re, majd 40-ről 50-re) konkrétan tönkretette a magyar könnyűipart. Nincsenek varrodák, stb.
@nostra: "Az újraelosztás – vagyis hogy a nyereségesen működő cégek jövedelméből kompenzáljuk a legfeljebb negyvenezer forintot termelő varrónőket – ötszázezer emberrel nem megy. Pár tízezer rokkanttal és fogyatékossal igen, az belefér."

Az a helyzet, hogy ezeket az embereket ma is eltartjuk újraelosztásból. Úgy, hogy nem dolgoznak, akár 1-2 évtizede. Ma már olyan gyerekek születnek, akiknek a szülei sem látták a saját szüleiket dolgozni menni, csak otthon várni a segélyt.
Valahogy nem nagyon hallok olyanról, hogy valaki éhen halt volna az országban, de ha mégis van nem tömeges jelenség (szerencsére).
Viszont ha ezek az emberek megtermelnék legalább az eltartásuk egy részét, máris kisebb lehetne az újraelosztás.

"és belefér az is hogy az átlagkereset több forrás szerint ma 2010-ben Magyarországon 200.000 Ft értsd, és mond Kettőszázezer Forint,"
Bruttó. Ami valahol max. nettó 140 körül lehet. És a minimálbérestől az ügyvezetőig minden bér átlaga.

@nostra: "de itt Borsodban szakmunkás nem látja, és nem lennék meglepődve, ha az ország más térségében sem keresne ennyit szakmunkával az ember, ÁRPÁD!! nem betanított gombnyomásra gondolok.... szakmunkára!!"
Konkrétan tudok olyan villanyszerelőről, aki hazalapátol fél milla körül nettó, havonta, rendesen leadózva.
Kamionosok 6 kilós fizetéssel, németeknél dolgozó hegesztők is felnyomták a hazai béreket (kereslet-kínálat) ha jól tudom, de pl. asztalos ismerősőm sem vállal semmit 3 hónaptól korábbra, mert addig van fix, előre egyeztetett munkája.
Nem Borsodban, tudom, de ebben az orszában.
@malacz69 rettegéselemző: "Árpi,

Bokros - te rá szavaztál, ha jól emlékszem - pont azt mondta, amit most Orbán csinál:

egykulcsos szja, megemelni mellé a minimálbért (kompenzáció)"

És beszélt Bokros a jövő felélésével (14 havi mnyp +megemlített, részben a ktgvetésbe is betervezett mnyp államosítás) és az egyre hosszabb távra tervezett százmilliárdos extraadókkal kozmetikázott költségvetési egyensúlyról is?
@offshoreceg: "Bocsánat, hogy nem olvasom végig a kommenteket, ha valaki említette volna..
Kedves Árpád, nem értem miért kell Kínával példálózni, hála égnek semmi közünk hozzá. Ha speciális gazdasági övezetekről van szó, akkor ezek igazi sikereket és rengeteg pénzt például a következő országokban IS hoztak:
Egyesült Arab Emírségek, Seychelle-szigetek, Belize, Ciprus, stb. Ezek alapításának célja mindenhol ugyanaz volt, mint ami sajnos nálunk is fennáll: valahogy be kellett csalogatni a pénzt és munkát adni a népeknek. És működnek."

Menjünk szépen sorban:
- Egyesült Arab Emírségek: olaj, plusz egy iszonyat nagy lutri (Dubai, próbálták hotelből lemásolni Las Vegas-t, csak úgy tűnik beszopták rendesen.)
- Seychelle-szigetek: túristaparadicsom
- Belize: passz, de szerintem ez is az
- Ciprus: offshore paradicsom (+ha jól tudom egy ilyen nincsen is, egy része a görög állam része, ami tudjuk hogy áll, a másik része pedig egy alig elismert állam, amibe a törökök öntik a pénzt, háborúztak érte pár évtizeddel ezelőtt)

"De ha tényleg megmarad a 10 százalékos társ. adó, akkor jönni fognak akár Borsodba is a népek, már érezhető a szétadóztatott angol cégek érdeklődése a magyar offshore terület iránt."
3 apró probléma azért van. Egyrészt az offshore cégek nem adnak munkát (csak a könyvelőknek), másrészt a nevetségesen alacsony adókulcsok miatt mennek oda, tehát kis hasznot hajtanak. A harmadik probléma a stabilitás, mert ha a kormány meglátja, hogy nini pénz, add csak ide, akkor annyi lesz az offshore biznisznek
Továbbá nem csak Borsodban 10% az adó...
@dtk74: "Ad-e például a számítógépét javító embernek minimum 10 ezret nettó, 12500 ft.-ot bruttó óránként, mert ennek a fele még csak a minimálbérre elég költségek nélkül"

Itt csúf elszámolás van szerintem.
Ha óránként 5k csak a minimálbér, akkor az 168 órával számolva 840 ezer forint.
A valóságban óránként 700 Ft. körül van az órabér. (Plusz szabadság, betegség, stb., ebben igazad van)
@Tiborc: "Ez a maga a kapitalizmus! Ezért bukott meg. (Nyugi van, már megbukott, csak a tőke próbálja életképesnek mutatni, amíg tudja digitális - nem létező - pénzzel finanszírozni)."

Azt hiszem lemaradtam valamiről.

A világon alapvetően 2 féle "társadalmi rendszer" létezik.
Van kommunizmus (Észak-Korea, Kuba).
És van a kapitalizmus (most ide sorolom azokat az országokat, ahol kommunizmusból kapitalizmusba tartanak, Vietnám és Kína 1 része).
És van az anarchia, lásd Szomália, ezzel nem foglalkoznék.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kapitalizmus az átlagembernek sokkal jobb életminőséget képes biztosítani, mint a kommunizmus.

De ha lemaradtam valamiről kérlek szólj.
@a szív fészkei: "Mert multis állásból is rúgtak már embereket pár év után"

Gyerekkori osztálytársnőnet 55 éves korában az IBM portása azzal fogadta, hogy föl se menjen a vezetőállásához járó 42. emeleti sarokszobájába. Itt vannak a személyes göncei a fiókból, a végkilégítését már átutalták. Vigye a kocsiját a parkolóból, mert kell a hely.
@knausz: "Az autó sötét. A két hátsó ablakon van még olyan, amitől sötétebb az üvege is."

Árpi, nem akarok beleszólni a moderálási elveidbe (lletve hát inkább a gyakorlatodba), de az ilyen teljesen off zajt, ezt a nettó faszverést nem tudnád kiszűrni, ha már úgyis moderálsz?
Meg azokat a post-okat is, ahol verseket idéznek be, meg tízezer karakteres nagyrészt offtopic hozzászólásokat, nettó anyázást, ilyesmit?

Én el szoktam olvasni a kommenteket is, néha reagálok is rájuk, de nagyon zavaró az ilyen hülyeségeket kerülgetni, elég rossz a jel/zaj viszony.

Persze ha objektív oka van (Neked tetszik, vagy darabra fizetnek, akármi) akkor végülis a saját játszótered, csak rontja a blog élvezhetőségét.
@nostra: "Én "ótvarpusztárol" felmennék pestre, DE hogy kapjak munkát, kéne 1 ház, vagy valami lakhatás, mert ugye egy pesti cég sem fog alkalmazni, ótvarpusztai címmel... namármost írtad ott min 20 milla, ugyhogy esélyem nincs, kölcsönt sem kapok mert mért is se lakás se munka.."

Miért ne alkalmazna?
A pesti munkahely nincs pesti címhez kötve.
A hiba a gondolatmenetedben az, hogy pesten lakást akarsz venni.
3 ótvarpusztai (de zavar ez a szó) dolgozni akaró ember felkerekedik és elmegy pestre munkát keresni. Kivesznek egy elég jó 3 szobás (1+2 fél) lakást 70-ért, ez fejenként havi 25 alatt van, kell még egy bérlet fejenként 10-ért, mint írtad a víz-villany-kaja minden olcsóbb, a fizetés meg sokkal több, simán jó. "Csak" munkát kell találniuk és 1 havi megélhetést vinni kezdőtőkeként, utána jön a fizetés, hawaii meg sunshine. Nem azt mondom, hogy egyszerű, de Angliába kimenni még nehezebb, aztán sok ezren mégis megcsinálták. És mégse 20 millió kell hozzá, hanem 2 nagyságrenddel kevesebb pénz.

(A 20 milla egyébként túlzás, a belvárosban még a válság előtt lehetett 8 milla körül garzont venni, ami szar, de lakás. Most lakóparki lakásokat hirdetnek 15 körül, amit szerintem 13-ért simán meg lehet venni, mert nincs kereslet.)
@xclusiv:

"Ebéd: rakott krumpli
300 1,5 kiló krumpli
120 4 tojás
300 1 szál kolbász
200 1 doboz tejföl
30 energia, víz, só, stb.
szumma 950 Ft."

4 tojás nem elég, minimum 6 kell, és nem árt 15 deka trappista sem 220-ért. Ezek lényeges kérdések! Bezony ám!
@xclusiv: Pontosabban ott, ahol az összköltségen belül nagy az élőmunka aránya. Mondjuk egy call centert, ahol a bérleten, a telefonon kívül az embert kell megfizetni csupán, viszont azt akár nyelvet beszélő formátumában is, már nagyon megéri kiszervezni pl. Indiába, ahol angolul sokan tudnak.

Mellesleg, bár nem ide tartozik, elhitte valaki is az állami karcsúsítást? :-)
atv.hu/cikk/20101114_ezerrel_tobben_dolgoznak_az_allamigazgatasban?source=hirkereso
@Pantagruel: Akiket én ismerek - és nem kisasszonyállásokban dolgozó libuli nők -, nagyon profi logisztikával álltak neki a szakikeresésnek, az építkezésnek. Nem voltak illúzióik, de k.o nekik az egész. Már ott lepattantak, hogy egy csomó vállalkozó el sem vállalta (oximoron) - Velencei-tónál épület átépítése, ill. teljes újjáépítés - a dolgot. Vissza sem hívta őket egy csomó. Mibul élnek ezek? Hogy vasárnap z árva tartanak, mint a viccbeli zsdó?
Na, akkor kezdtek újabb, ismerős által ajánlottat keresni. Az esetleg - kegyesen!!! - eljött. Na, csoda mennyben, még el is vállalta. Aztán felibe-harmadába hagyva, amikor már se előre, se hátra nem volt az építtetőnek, akkor lelépett. Vagy elkezdett baszottul nagyon zsarolni: hogy a kialkudottért ugyan nem de a sokszorosáért esetleg, talán folytatná. Embereit visszavonta, kékhalál. A ház félig se állt még... Az, aki másoknál lakott szívességből, mert állandóra építette volna a kéglit, pesti lakását eladva ezért, szívott, mint az összes torkos borz - szóval csapdába volt ő is, a másik ismerős is.

Azon a környéken ilyen vállalkozók teljes kihalásban. Messzebbről neméri meg utaztatni és van,a ki nem is vállalja úgy. Ha valaki előkerül mégis, mint szaki, iszonydrága lesz a megfogadása: mások lerontott szarját helyrepofozni nagy pénz és utálatos meló, stb.

Tudod, van olyan, aki nem posztolhat ott a melós mellett állandóan, mert keresnie kell rá a pénzt máshol, ahol egy perc késést is megtorolnak.
Esetleg egy nő nem tud falazni (a lányom már profi glettelő, vakoló, nincs megállás, de ő nem az átlag). Azért fizetne valaki a mesternek, met ő azt tudja, a kőműves meg falat rakni. Ez tiszta sor, nem?

Csak itthon olyan csoda, hogy valaki a pénzért megdolgozik tisztességesen. A mi falszigetelőink is ilyenek voltak - neten néztük ki őket hálisten, mert a szemközti jómunkások le se szartak, mint ajánlattevőt. Hogy nekik nem éri meg átjönni a kemény 2 m-t...

Ezek azonnal jöttek a kleine fische, gute fische alapán, két nap alatt reggeltől délutánig csinálták (oké, itthon volt velük a férjem), nem stenkeroltak árat, nem piáltak. Pontosan, tisztám dolgoztak... Máshol ezt a melót nem ketten, hanem hatan végezték hónapokig, láttam mindkét szomszéd kertben, szétfúrták az egész nyaram.

Amúgy én is amellett vagyok, hogy amit lehet, magunk csináljunk meg. De aki reggeltől estig melózik, az nem tud naponta leruccanni a házához is még építgetni rajta. Kiszolgáltatva lenni a pénzedért a legundorítóbb állapot. És ma ez általános sajnos.

Bocs a napos elírásért. Mi akartunk tetőterezni (szomszédok aztán elébe feküdtek persze, már ad acta) de még a lelkes fázisunkban a tervező mondta, hogy nem tudja, rentábilis lesz-e, ha azt rakunk a tetőre. De amennyi nap pl. ott süt, biztos behozta volna az árát. Most már mindegy.
@xsasha: "Az SZJA strukturális átalakítás"
Lófaszt, ennyi erővel Bajnai is struktúrális átalakítást hajtott végre, mert csökkentette ő is.
Van fogalmad arról, hogy mit jelent a struktúrális átalakítás? Halkan mondom: nem annyit, hogy csökkentek 1-2 százalékpontot a keletkezett lyukat meg más, ideiglenes válságadónak nevezett bevétellel tapasztom be.

"a válságadó egyedi, ideiglenes adó."
Hja. mindenki azt hitte, mert azt mondták, aztán később kiderült, hogy kicsit hosszabban lesz, mint először mondták. Meg mindig találnak még 1-2 céget, akire kivetik, meg olyat is, akire nem...

"(A kiterjesztése egy más struktúrájú adó lesz.)"
Ööööö, ezt nem értem.
Most mondták, hogy nem 2012-ig lesznek, hanem tovább, 201x-ig (ahol x>2, és tök mindegy a szám, az előzőt is ők mondták, ez is annyit ér.).
Szerinted utána lesz más struktúrájú? Te már tudsz erről valamit, vagy csak fantáziálsz? Mert én olvasom a híreket, de erről még nem hallottam.
Ha pedig a meghosszabbítás a más struktúra, akkor pedig azt kérdezném, hogy tisztában vagy-e ennek a szónak a jelentésével?
Mert a meghosszabbítás azt jelenti, hogy ugyanaz fogja fizetni ugyanannyi lesz. Vagy ha mégse ugyanannyi, hanem annak függvényében változtatják a mértékét, hogy épp mekkora hiány lesz a költségvetésben (akár azért, amit csinálnak, akár azért amit nem csinálnak), az a tipikus lúdtollal megpiszkálják helyzet, a struktúra attól még ugyanaz marad.
@anyátok: Szerinted egy mai mecénásnak - van ilyen egyáltalán? - lenne?! Tudná mennyi az annyi a Tescoban, CBA-ban?

Nagyon hamar evidens lesz számára, hogy a vörös tonhal kilója 9000 a Lehelen (nem a legdrágább piac) és kész. Hogy a Nobuban 50 000 egy vacsi. Ha neki nem probléma, másnak miért az?

De legalább ez a Hatvani igyekezett ugye. A maga módján.
@anyátok: Finom, árnyalt, empatikus megoldás.

Itthon a Fidesz győzelem másnapján rúgtak így ki így embereket vezető állásból pénzügyi felkapott helyről. Gyanútlanul bementek melózni hétfőn, akkor a biztonsági őrsereg körbevette a vezetőket: mobilokat azonnal kikapcsolni, hivatali kocsislusszkulcsokat leadni, seperc alatt pakolni és húzás, vissza se nézzenek. És ezek nem Gyurcsány-hívek voltak, el sem hitték, hogy ez lesz...
@xclusiv: Rezsiben hitel vagy a tulajdonnál pl. a társasházi közös költség hol van? Nálad nem látom:"Rezsi havonta:
- villany 10k
- víz 10k
- fűtés télen 30 nyáron 0, átlag 15
Ez szumma havi 35k"

Azon túl hiányzik a telefon (vezetékes ill./+ mobil), a tévé, az internet (jó, mondd, hogy luxus, de sok mindenhez kell azért: továbbképzéshez, álláskereséshez, tájékozódáshoz és a neten sokkal olcsóbb vásárolni sok mindent, mi is átszoktunk a vaterára, stb.), lakásbiztosítás negyedévente (legyen már nekik is, bármi lehet), családi háznál víz-, csatornadíj vagy a szippantós, szemétdíj is ott figyel. Kocsival nem is számolok, mit képzelnek?

Könyv, újság, mozi, színház, utazás, uszoda nimolé nekik, ahogy látom. Ha az iskola kirándulásra megy, a két gyerek mindig otthon fog kuksolni? Erdei iskola, ami kötelező mibul?

Nem a fodrász a legnagyobb gondjuk szerintem. Nekem sem. De biztos ki lehetne bírni.
@xsasha:

allampolgar aranyos teherviseles = egy kulcsos ado
ceg aranyos teherviseles = progressziv ado

Mi koze, hogy valami ideiglenes vagy nem ahhoz, hogy aranyos-e vagy sem?
Honnan tudod, hogy milyen lesz a az ideiglenesen meghosszabbitott valsagado? (Jovore 3 %-os gazdasagi novekedessel szamolnak, hol a fenebe van itt valsag amugy?) Viktor, Te vagy az? :D
Azt gondolom Te se hiszed, hogy a kozteherviseles uj modellje arrol fog szolni, hogy az oligarcha haverok hirtelen elkezdik adoforintokkal is finanszirozni a Nemzeti Egyuttgugyoges Rendszeret. (egykulcsos kulonado)
@xclusiv: én is az ontopik diszkussziót preferálnám, de a bullshitszűrő rengeteg szubjektivitást hozna be.
@a szív fészkei: Most mesélték amerikai barátaink, hogy ez ott a szokás. Ne legyen hosszantartó lelkizés, rossz hangulat, azonnali kivégzés, minimális kínázással. Egyik napról a másikra váratlanul - leginkább szabadságolás után - , ohne előre bejelentés, lelkizés pletyizés és találgatás arról, ki igen, ki nem marad....

Hát akkor ez is begyűrűzött.
@xclusiv: Na ezt magamra veszem, bár nincs sötét üvegű, még jobban sötétíthetőbb autóm.

Zavarnak téged a versek, puszta zaj neked, oké. Árpádnak is, oké, ez is vélemény - szűrje ki! Csak jelzem, hogy az a pár sor, amit merészeltem itt a nagy gazdasági lefetybe idézetként belerondítani, 36 évvel ezelőtről írván pontosabb képet ad a mai állagunkról/állapotunkról, mint egy-két húszoldalas tanulmány százalékokkal.

Kutatóbiológus haverunk most mondta, hogy szerinte a tudós "kevesebb" a művésznél, mert mindig a meglévő rendszerekből építkezik - ha mázlija van, ez Nobelt ér vagy előre löki a tudományt, életminőséget javít. A jó művész meg szerinte robbant valami teljesen újat, ami alapjaiban változtat meg szemléletet.

Le lehet nézni ezt a lilaságot persze. De azt a szar falanszter világot éld te.
Amúgy meg a minél több kattra is megy itt a kacsintás, Indexnél vagyunk, hahó! - náluk az az isten azért, ne tévedjünk - ha csak az előre kiadagolt abrakot rágná mindenki, nem jönne mindig össze az ezer komment (nézd meg azt az intelligenciavitát, ami már teljesen levált az eredeti posztról régebben).
Bármerre elmegy a duma előbb-utóbb bármilyen blognál, ezt megfigyeltem. Minden csont lerágható elég hamar, huszonhatodik excell tábla már uncsi kicsit... Meg ugye az elágazásokból kiöltődik sokszor a következő napi téma.
De tény, ez a házigazda blogja-dolga, takarítson, ha őt zavarja a stikában behordott izé! (De akkor lehetne kikötni, hogy ehhez csak ilyen és ilyen dipoval lehetne hozzászólni, mellékelve pár, e témában nemzetközi szinten publikált dolgozatot is. :-)))
@xclusiv:""Ebéd: rakott krumpli..."

@malacz69 rettegéselemző: "4 tojás nem elég, minimum 6 kell, és nem árt 15 deka trappista sem 220-ért. Ezek lényeges kérdések! Bezony ám!"

Bizony lényegesek, bár azért off, de válaszolok.
Tojás ügyben igazad van, én kis jénaival csinálom mióta lezúztam a nagyot, de én a sajtot nem szeretem benne, valahogy nekem nem illik bele. Bár van, aki gombát is tesz bele.
Én nem. Hiába, édesanyám rakott krumpliját így is alig közelíti meg...
@a szív fészkei: "Rezsiben hitel vagy a tulajdonnál pl. a társasházi közös költség hol van? Nálad nem látom:"Rezsi havonta:
- villany 10k
- víz 10k
- fűtés télen 30 nyáron 0, átlag 15
Ez szumma havi 35k""

Nyilván sehol, mert nem írtam. Mint ahogy a munkába járás költségét se vettem bele. Vannak amiket eltúloztam, van, amihez keveset írtam, és van, amit kihagytam.
Próbáltam egy viszonylag reális havi költségvetést végigszámolni, nyilván nem lett tökéletes, de legalább számok vannak, amikkel lehet vitatkozni. Ilyenre sikerült.
Szerintem azzal nem lehet vitatkozni, hogy "a minimálbérből nem lehet megélni".

"Azon túl hiányzik a telefon (vezetékes ill./+ mobil)"

1 mobil otthon, feltöltőkártyás, évente 1 feltöltéssel. Kimenő hívás csak akkor, ha tényleg szükséges. Ez legyen mondjuk havi 400.

"a tévé"
Az nincs benne, meg cigi, sör, szülinapi torta és még rengeteg más sem. Minimális megélhetésre terveztem, és arra, hogy a gyerekek ne szenvedjenek hátrányt azért, mert a szüleik ennyire jutottak.
Tetőantenna, m1, tv2, rtlklub. Igen, jó lenne, ha lenne spektrum és hasonlók, de nem jut. Vagy egy digi tányér havi 3-ért.

"az internet (jó, mondd, hogy luxus, de sok mindenhez kell azért: továbbképzéshez, álláskereséshez, tájékozódáshoz és a neten sokkal olcsóbb vásárolni sok mindent, mi is átszoktunk a vaterára, stb.)"

Nem luxus, sőt! Lényegi hiba, a gyerekeknek kell és pont. Mennyi a legolcsóbb internet? 2k? A upc 3k-ért 15 megát ad (részleteket nem néztem, főoldal). Masszív állami megrendeléssel ennyiből tuti kijön egy 1 megás net, csapjuk hozzá az állami támogatáshoz, 1m x 2k az 2 milliárd havonta, évenet 24 mrd. Akkor nem 150 körül költ rájuk az állam, hanem 180. Ez befektetés.

"lakásbiztosítás negyedévente (legyen már nekik is, bármi lehet)"
Jogos. Fogalmam sincs, h mennyi, az enyémet nem én fizetem.

"családi háznál víz-, csatornadíj vagy a szippantós, szemétdíj is ott figyel."
Jogos. Ez mennyi? 5? 10?

"Kocsival nem is számolok, mit képzelnek?"
Egyfelől a kocsi luxus, másrészt gyakran már 2 személy esetén is olcsóbb (fix költségeket nem számolva), mint a vonat/busz. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a szegényeknek ne finanszírozzunk közpénzből autót, nagyon rosszul nézne ki. Dunno, ingyenes tömegközlekedés?

"Könyv, újság"
könyvtár

"mozi, színház, utazás, uszoda nimolé nekik"
így van.
Amíg mások a megélhetésért küszködnek (és hidd el, a mai minimálbéreseknek se telik mozira és utazásra) addig ez a "majd akkor mész, ha megkerested az árát" kategória.

"Ha az iskola kirándulásra megy, a két gyerek mindig otthon fog kuksolni?"
Jogos ez is, bár lehetne azt is mondani, de jobb, ha nem maradnak ki a közösségből, főleg ha múzeumba és ilyen helyekre mennek.
Mennyi 1 kirándulás? Ha 20k, akkor az családonként 40, legyen évente 1, akkor az 40 mrd pluszkiadás. Dunno, szerintem - ha még így is olcsóbb, mint a segély - akkor beleférhet.

"Erdei iskola, ami kötelező mibul?"
Nem értem, hogy ez mi. Nekem nem volt, iskolás gyerek sincs a közvetlen környékemen.

"Nem a fodrász a legnagyobb gondjuk szerintem. Nekem sem. De biztos ki lehetne bírni."
Hát igen, ez a terv (amit végigszámoltam) 3 dologról szólt:
- éljenek meg
- dolgozzanak
- minél kevesebbe kerüljenek a költségvetés befizetőinek.

De tényleg, nyugodtan használd (vagy bárki) ezt a számítást, alakítsd át, írd meg a javaslatod. Ez egy "nem tudtam aludni ezért kommenteltem" típusú agymenés, nem egy hatástanulmányokkal és statisztikákkal alátámasztott tanulmány.
Azért írtam, hogy legyen miről vitatkozni, hátha összeáll egy használható anyag belőle.
@xclusiv: Persze ez a csontváz, amin ne legyenek cafrangok (színház, mozi, stb.) - felajánljuk a drága Varga Mihálynak, hogy ecce - de mondjuk a nyári tömeges vízbefulladásokat évente olvasva én az úszásoktatást kötelezővé és valahogy mindenkinek elérhetővé tenném.

A többi finomítás - a vízdíjnál én most robbanok, annyit számláztak erre a monszunos, locsolásmentes nyárra(mondjuk a hétvégi háznál.) Biztosítás - nekünk azért nem egy vályogházunk van vidéken - kb. 4000 havonta, ha elosztjuk a negyedévesünket. Ez fővárosi ár, marha régen kötöttük, de folyton emelnek rajta, naná. Az árvízveszélyes helyeken nem tudom, milyet lehet kötni és mennyiért.

Erdei iskola az, hogy elmegy az osztály valahová (Pestről vidékre vagy más régióba) 2-3 napra - utazás, ottani szállás-kaja fizetős (ahogy én emlékszem és olvasom) - hogy ott tanuljanak természetközelben. Évente legalább egyszer volt a gyerekeimnek még a kádáriban is. Persze lehet talán pályázni suliknak arra, hogy a nehéz helyzetűeknek ingyenessé tegyék ezt,ha már kötelező. (DE ugye ez akkor valahol stigma is.)

Alapjáraton nem cikizem ezt a számítást, szerintem is kivitelezhető valamelyest ennyiből az élet. Egy másik blogon épp azon megy a chat, hogy már minden suliban el kellene kezdni a tervezést, beosztást, pénzzel bánást, stb. tanítani. Nemcsak a hitel-uzsora tárgykörben, de a megkeresett pénzt hogyan osszuk be, mik legyenek a prioritások: számlák fizetése, gyereknek kaja,ruha, könyvek (csak aztán jöjjön a hedonizmus, ha fussssa rája) De erre meg azt mondják embervédők, hogy na már azt is megszabjuk a legszarabbul élőknek, hogy mit csináljanak a pénzzel, ez nagyon aljas diktátum, ennyi örömet se hagyni.

Amúgy a net tényleg nagyon sok spórra ad lehetőséget - egyszerűen megdöbbentően jó árak vannak. És nem a lepusztult szarokra, hanem tökúj holmikra, dolgokra is.
A tévé tényleg nem létkérdés és nézhető az interneten, igazad van.
@Tóta W. Árpád: "én is az ontopik diszkussziót preferálnám, de a bullshitszűrő rengeteg szubjektivitást hozna be."

Hát nem tudom, de pl. ez a hozzászólás:

"knausz 2010.11.12. 16:33:34
@Csacsicska:
Remélem, az agyam elég világos, mert értem amiket írsz, különben.

Az autó sötét. A két hátsó ablakon van még olyan, amitől sötétebb az üvege is. És nem bonyolódnék vitába, mert jobban nem értek hozzá.

Viszont van benne sportfokozat, amitől sötétben is suhan, mint az álom és kistükör, világítva, ami nekem lényeges, mert abban nézegetem magamat és még a visszapillantó tükörben is! Anélkül a tükör nélkül történik a vezetés, mert nekem van beállítva, hogy lássam magamat. Rendőrség nem tiltja. A férjem meg a külsőmért vett el.

Amikor pl. rúzsozok, le kell lassítani (áttenni normálba) a fokozatot.. és a másik, amilyen utak vannak, egy kontúrt nem tudok rajzolni a számra, ahhoz majdnem meg kell állni!!"

Szerintem érted, mire gondolok.
Nulla érdemi ontopic információ, és nulla offtopic érdemi információ, erre írtam azt, hogy nettó faszverés. Bár ha rúzsozik akkor vagy nő vagy buzi (szerintem inkább az utóbbi mert úgy értelmezhető a faszverés :)

Az ilyenektől nyugodtan megkímélhetnél bennünket szerintem, mert ez nem csak szubjektíven bullshit, ojjektíven se találsz benne semmi használhatót. És - bár nem számoltam, tehát ez egy érzésre tippelt szám - volt legalább 10 ilyen és hasonló kommentje hősünknek.
Ami nem jel, hanem zaj.
@a szív fészkei: "Zavarnak téged a versek, puszta zaj neked, oké. Árpádnak is, oké, ez is vélemény - szűrje ki!"

Nem zavarnak, mert szeretem a verseket. A kedvencem Attila, neki az Ágnes Vanilla feldolgozásai is tetszenek (sőt, shame on me, Ágnes dalának Ludmilla feldolgozása is).
Csak itt nagyrészt off.

"Csak jelzem, hogy az a pár sor, amit merészeltem itt a nagy gazdasági lefetybe idézetként belerondítani, 36 évvel ezelőtről írván pontosabb képet ad a mai állagunkról/állapotunkról, mint egy-két húszoldalas tanulmány százalékokkal."

Na innen amit írtál:"
Dalocska

Mondom, ne állj a törtetők közé -
Mosolyuk jámbor és megtévesztő.
Jelszavuk: mosoly és teli bendő
s a közteher az persze a közé.

Sorsod nem széfben áll. S ki ily olcsó,
azt hivatal papírkosara várja.
A szél egy dalt dadog, a szél, az árva
hogy ez a harc még nem az utolsó.

Mondom, ne állj a törtetők közé.
A pénz se csak pörög, néha lapjára pattan,
Hát óvd meg önmagad bár alattomban,
de mégse állj a törtetők közé
"

Ez mégis mennyiben köthető a "Borsodban legyen kisebb a minimálbér" témához?

"Le lehet nézni ezt a lilaságot persze. De azt a szar falanszter világot éld te."

Szerintem vitatkozni nem versekkel, hanem érvekkel kellene.
Én is szeretem a verseket, olvasok is (sajnos csak) néha. De a fenti Dalocskában nem érzem az ontopic informáviót.
Csináljatok vers blogot, olvasni fogom, de ne ide, ha kérhetem.

"Amúgy meg a minél több kattra is megy itt a kacsintás, Indexnél vagyunk, hahó! - náluk az az isten azért, ne tévedjünk"

Azt én értem, csak nem arra gyúrnak imho, hogy x olvasó n-szer töltse le. Egyedi látogató a lényeg, ha jól tudom. Aztán tegnap forgalomkorlátos mobilnetről szopó volt a sok zaj miatt a szükségesnél többször kellett kommentelés miatt a fullcommentlist opciót ellőni.

"Bármerre elmegy a duma előbb-utóbb bármilyen blognál, ezt megfigyeltem. Minden csont lerágható elég hamar, huszonhatodik excell tábla már uncsi kicsit..."

Persze, elmegy féloffba vagy offba, csak legyen már értelme a kommentnek...

"De tény, ez a házigazda blogja-dolga, takarítson, ha őt zavarja a stikában behordott izé! (De akkor lehetne kikötni, hogy ehhez csak ilyen és ilyen dipoval lehetne hozzászólni, mellékelve pár, e témában nemzetközi szinten publikált dolgozatot is. :-)))"

Túlzásokba azért ne essünk.
Szerintem jó lenne, ha csak érdemi hozzászólások jutnának át a moderáción, de ettől tovább azért nem kellene menni. Nyilván irónia amit írtál, de szerintem érted, hogy mire gondolok...
@a szív fészkei: "(nézd meg azt az intelligenciavitát, ami már teljesen levált az eredeti posztról régebben)".

Ismered Te is az alábbi viccet:
Móricka este a körúti kandeláber alatt hajladozik.
-Mit keresel, Móricka?
-A lakáskulcsomat.
-Itt veszetted el?
-Nem. De itt van világosság.

Szóval, itt lehetett eről locsogni...
@xclusiv: Ja,amikor ezt a dalocskát bemásoltam, Escéhá Elnök úrra és körére gondoltam, akiknek ezt a szép új világot most köszönhetjük. Ennél jobban kevesek írták le őket - na még Weöres Sándor egy óvódásoknak szóló versében, ettől megkíméllek. :-)

Mert itt az 'aki ily olcsó, azt a hivatal papírkosara várja'- bizony tény. Az az ember szemét, nagyon le van nézve, hisz nem termel meg ezt, azt, komoly értéket, amit ti pl. félkézzel két komment között (;-)
Értem, hogy lehetetlen a mai gazdasági-társ.-i helyzet, de - bár levezetted a minimálszerű fizuból való megélhetés módját és "mennyiből az annyi"-ságát fentebb - mégis néha bele lehet gondolni, hogy emberi lényekről beszéltek. Akiknek valami nem sikerült annyira, mint itt sokatoknak, de nem teljesen eldobandók még.

Na de terv sincs Orbánéknak arra, hogy mi legyen - miközben valóban "a közteher meg a köz terhe" és nekik tényleg csak a saját teli bendőjük a lényeg. Hogy Borsodban, Baranyában nem fognak különleges státuszú ipari régiókat vagy miket létrehozni e kínai se más példa nyomán, ezt én, a bölcsész mondom tutira. Van erre halvány utalás bárhol?
Szarnak rá: rövid távon besarcolják a bárkitől bárhonnan beszedhető pénzt, követhető. tervezhető jövőképet én eddig sem láttam tőlük, ezután se fogok.
Ezt a nihilt oldottam volna Ladányival, akinek ez a pár sora leírja ezt a bandát elég jól. Ilyen volt a kádáriban, ez van most, így lesz x évtizedig: ez ugyanolyan magyar hagyomány, mint a móriczi rokonvilág-lápvilág.

Nekem ezek a verssorok érvek ellenük. Hogy lehet isteni tehetségnek láttatni Orbánt, Matolcsyt, de amire ti megoldást akartok, az épp nem érdekli őket. Volt rá 8 évük (meg előtte kormányoztak) és mégsem adtak idáig használható ötletet erre.

De az okosabbja törje csak helyettük is bukóját ezen a fórumon is. Sajna, még azt sem feltételezem róluk, hogy járnának ide ötletet lopni. Csak a mundért védeni küldik a harcosabb híveket.
@a szív fészkei: "de mondjuk a nyári tömeges vízbefulladásokat évente olvasva én az úszásoktatást kötelezővé és valahogy mindenkinek elérhetővé tenném. "

Az otlet nem rossz.
A baj csak ott van, hogy a nyari vizbefulladasokkor legtobbszor uszni tudo, gyakran jol uszo emberek vesznek oda. Eleg sokszor olyan, aki fulldoklo segitsegere siet, es ugy iteli meg, hogy kepes ra, oszt megse'. A csonak, vizibicikli baleseteket persze leszamitva, de boritekolom, hogy ok is tudtak uszni, csak akadalyoztatva voltak valami miatt (bevert kobak, beakadt lab, 17 nagyfroccs stb).

Egyszeru a magyarazat: aki nem tud uszni, az nem megy olyan helyre, ahol megfulladhat. Aki meg tud, és ezt eletkora miatt megprobalja ugy kielni, hogy duhajkodik, azzal van a legtobb baj. Viszont neki is van (idealis esetben) apja-anyja, aki egy kis eszt verhet bele, ha masbol nem ert.
@xclusiv: Ez érdemi lesz? :-) Most kaptam barátaimtól. Arról, hogyan is gazdálkodnak a munkaerővel(pénzzel) manapság - persze ez nem minimálbéres-kategória de azért érdekes adalék:

"A semmittevést is fizeti a minisztérium

Az elődminisztériumokból átvett munkatársak egy részét nem rúgták ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból, de úgy kezelik, mintha ott sem volnának. Öt hónapja úgy veszi fel akár több mint száz ember a fizetését, hogy semmit nem csinál, mert nem hagyják.

„Tényleg semmit nem csinálunk. Bejövünk reggel nyolcra, itt vagyunk fél ötig. Ez idő alatt hozzánk sem szólnak, feladatot nem adnak, nem tudjuk, mihez kezdjünk” – panaszkodott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egyik munkatársa a FigyelőNetnek. Informátorunk az előző kormány, azóta a NEFMI-be integrált minisztériumának volt – nem vezető beosztású, és nem politikailag frekventált helyen dolgozó – munkatársa. Ma a legenyhébb kifejezéssel is másodrendű munkatárs az új csúcsminisztériumban. Korábban az Index beszámolt arról, hogy a főosztályvezetői, osztályvezetői szinten is van számos „nefmis belső munkanélküli”. Lapunk úgy értesült, hogy a hierarchia minden elemében kialakult ez a helyzet.

Gyakorlatilag öt hónapja kapja úgy a fizetését számos ember, hogy semmit nem csinál. Nem saját hibájából vagy lustaságból, hanem azért, mert nem hagyják. Forrásunk nem tudja megbecsülni, hányan lehetnek így a NEFMI-ben, de akár száznál is többen lézenghetnek ilyen fantommunkatársként. Közben legendák keringenek néhány új ember alkalmatlanságáról. A nemzeti erőforrásért felelős minisztérium, úgy tűnik, a saját humánerőforrásaival sem tud gazdálkodni.

Véletlenszerű kirúgások

Informátorunk irodája nem szerepel a NEFMI új, 906 fővel számoló Szervezeti és Működési Szabályzatban sem, azt sem tudják az ott dolgozók, ki a főnökük. „Olyan, mintha nem is lennénk, azt sem tudjuk, például, ki írhat ki számunkra szabadságot” – mondja. Több munkatársuk már megkapta felmondó levelét, de arra nincs válasz, hogyan választják ki ezeket a „szerencséseket”. A „kirugási egyenletnek” sem a munkaszerződés, sem az életkor, sem a határozott vagy határozatlan idejű megbízás nem a „helyes megoldása”. Semmi logika nincs a dologban.

A NEFMI egyébként nem bánik szűkmarkúan a vezetői pozíciókkal. Az SZMSZ szerint a miniszter, a hét államtitkár és 9 helyettes államtitkár munkáját összesen 6 kabinet, 46 főosztály, 86 osztály, 20 titkárság segíti. Ezek szerint minimum 175 különböző szintű vezető irányítja a maradék mintegy 700 embert. (Összehasonlításként megnéztük néhány más tárca SZMSZ-ét: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak még a mai napig nincs ilyen dokumentuma, a Honvédelmi Minisztériumban viszont 29 vezető irányít úgy félszáz munkatársat, a Külügyminisztériumban ez az arány nagyjából 100 a 700-hoz.)

Fizetést kapnak, várják a végkielégítést

A NEFMI-ben ottmaradt régieknek nem érdemes felmondaniuk, hiszen akkor nem kapnák meg a törvény szerint járó (és cseppet sem a pofátlan kategóriába tartozó mértékű) végkielégítést. Így új munkahely után sem tudnak nézni, hiszen nem tudják, mikor szűnik meg a jelenlegi munkaviszonyuk, mikor tudnának belépni az újra. Forrásunk ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az öt hónap alatt a normál bére összességében jóval meghaladta a végkielégítésként neki járó összeget. Gazdaságilag sem indokolható tehát ez az állapot.

Az általános, hogy egy kormányváltás után a vezetői posztokon cserélődnek az emberek, az már kevésbé az, hogy az adminisztrációt és egyéb kiszolgáló tevékenységet végző munkatársakat is érinti a politikai változás. Az viszont egyáltalán nem megszokott (és persze rendkívül pazarló), hogy lassan fél éve fennáll az a kettősség, hogy a régiek még ott vannak, de nem dolgozhatnak, az újak pedig még „betanuló szakaszukat” töltik, s ezért nem dolgoznak hatékonyan. Hogy hogyan oszlik meg a két halmaz közt az arány, nem lehet megsaccolni. Mindenesetre, az újak elég furán álltak, állnak munkába.

Nemzeti helyfoglalás

„Ülünk az irodában, egyszer csak bejön egy kormánytisztviselő egy jó nagy KDNP-s jelvényt viselő emberrel. Mondják, hallották, van itt egy üres asztal, ez lesz az új munkatárs helye” – jellemzi a nemzeti helyfoglalást egy másik fantomdolgozó, hozzátéve, hogy az illető csak helyileg került hozzájuk, munkája egész más területet fed le. Azt is megemlíti, hogy bár egy légtérben dolgoztak, szinte egy szót sem beszéltek egymással, „jó, ha köszön”. Később megint érkezett hasonló igény, végül azt az utasítást kapták, hogy költözzenek ki az irodából. „Megkérdeztük, hogy jó, jó, de hová? Jött a válasz:azt én nem tudom, találjatok helyet magatoknak valahol.”
fn.hu
@a szív fészkei: "minél több kattra is megy itt a kacsintás"

azt hiszem, a katt az katt, akkor is, ha kimoderálják.
Persze, kimoderált kattra nem várható sok felháborodott válasz.
@anyátok: Nem ismertem. Kösz! Ezt csak arra írtam, hogy ágaznak a témák. Amikor a pedo papokról volt szó tavasszal, megjegyeztem, hogy a jobbikos szóvivő milyen mondén életet élt Kanadában melegfelvonuláson, pedig igen bibliás szentéletűnek föstötte magát - akkor ezt hogy, kérdeztem naivan?

Pár napra rá jött is arról a poszt, hogy maguk szemében a gerendát se, de másokéban a szálkát is. Asszociációk hoznak fel újabb és újabb témákat, vitákat,és mindig sokkal tágabb lesz a horizont. Szerintem. Még mi is itt offban restauráljuk a monarchiát már mióta. :-)

Pl. van egy dilemmám. Csámpás vagyok, hamar lejárom a cipő, csizma sarkát, de a Mister Minit egy vagyon, jó cipész meg fehér holló. Pláne, aki nem hat hétre vállal. Felfedeztünk egy csodás kisiparost: egy-két nap alatt remek munkát végez - mindent megjavít, profi szinten kettőszáz meg ilyen pénzekért. Nos, aki tudja, mennyibe fáj egy sarkalás, hányféle munkát - pl. talpragasztás - már nem is vállalnak csomó helyen, az áldja a dolgos, szturos kezét. De Csoszogink biza feketén, számla nélkül istenkedik így a lábbelikkel. Nem mélyinterjúztam, nem tudom, miért. Kint sincs cégtábla, aki tudja, hol van, viszi oda lelkesen hozzá. ( mai cipőáraknál nagyon nem mindegy, hogy létezik.)

Most össztársadalmilag leköpöm magam, ugyanakkor fohászkodom a jó egészségéért, munkakedvéért és tartósan ilyen áraiért, színvonaláért.
Evvan, ambivalencia. Megoldás?
@xclusiv: Az még nem jutott eszedbe, hogy simán átlépd a nyálat? Egy, de max két komment után tudható ki habókos, ki nem.Nem kötelező mindent elolvasni:)) Magad vagy a legjobb szűrő.
@a szív fészkei: "Evvan, ambivalencia. Megoldás?"

Talán el kellene gondolkodni az "önfoglalkoztató" státus kitalálásáról.
Ez ugyanis nem azonos a "vállalkozó" státusszal, pedig adóügyileg azt hiszik, minden 'vállalkozás' az aranyhegyre hajt [és nem saját munkából, hanem tőkebefektetésből és hozamból áll].

A cipész bácsiknak ki kellene találni egy adminisztráció mentes formát, ahol elismerjük az alacsony bevétel létét és az államtól mentes öngondoskodást.
Egyszeri bejelentkezés után csak adott tevékenységre, helyszínen, nyitvatartási időre stb. mindenféle bevételi és egyéb nyilvántartás nélkül csinálja a dolgát.

Az öngondoskodó fizet egy havi fix összegű szja megváltást, nyugdíj és egészségügyi járulékot. Aztán békén hagyják. Az összegek mértéke kategóriánként meghatározott a tevékenységtől, képzettségtől, helyszintől stb. függő.
Még így is jobban jár az állam, mint a fekete/szürke gazdasággal.
Rá kellene lassan jönni, hogy nem mindig az államnak kell megerőszakolnia a polgárokat, néha az állam is alakulhatna a polgárok elvárásaihoz.

Akik kvázi kivonulnak a legális gazdaságból, azt is el lehet fogadni, de természetesen arányossággal. Ne is terheljék a költségvetést. Fair üzlet, fair viszonyok. Talán akarni is kéne megoldani a problémákat.

Amíg a cipészbácsikra azonos jogszabályi hátteret akarunk erőltetni a két tucat könyvvizsgálóval és könyvelési szakértővel rendelkező multival, a bevételeket pedig a törvények milliós nagyságrendben képzelik el, addig nemigen van más út nekik, mint a fekete.
Az a nagy helyzet, hogy pro és kontra megértem az írogatókat, csak túlságosan helyi szinten nézelődnek.

Pont le van sajnálva, hogy Magyarországon ki lehet-e jönni a minimálbérből, és hogy mire futja belőle. Az összkép szintjén. Természetesen az egyén szintjén sajnálatos, és nehéz, és borzalmas dolog; de gyk. rajtad kívül senkit sem érdekel, hogy neked és családodnak mennyit kellett az 1 kg kenyérért gürcölni. Persze, úgy csinálunk, mintha érdekelne, de a külföldi, a mocskos befektető már tényleg kőszívű e tekintetben.

Azt kell érteni, hogy "világszinten" már nem országok versenyeznek. Földrészek, régiók. Egyrészt, fontos szempont, hogy a piac közelében legyünk, főleg, ha mindenféle védővámok, kontingensek léteznek. Másrészt, a legtöbb kontinensen kezdenek el tünedezni a határok - nálunk az EU, de pl. Kína és Észak-Korea között is, a különleges régióknál - legalábbis gazdasági vonalon.
Másik fontos dolog az, hogy az adott régió, földrész úgy en bloc mennyi dolgozóval rendelkezik. Kezit csókolom, e szempont szerint mi a legvackabb régióban vagyunk. Öregszik a társadalom, egyre később kezdenek el dolgozni a fiatalok, borzasztóan magasak az állami elvonás arányai, és még magas a minimálbér.
Kínát ilyen téren az EU-val kellene hasonlítani, és e témában egyértelműen Kína a nyerő. Persze, a székből az dönt, hogy Hollandiában egy vágóhídon dolgozó fiatal autót tud magának venni a fizetéséből, és jól élnek az emberek; eközben Kínában meg sokan rabszolga melót végeznek 5 dollárért - de ez nem egy kőbe vésett állapot. Mert ha lehet választani, akkor én is inkább csirkét belezek 1400 euróért, minthogy 100-ért Huawei telefont gyártsak - csak emögött nem sokáig tartható fent a racionalitás látszata.

Értem azt, hogy itt mindenki Ausztria és Németország felé kacsingat - de az ő életszínvonaluk mögött ott van az elmúlt 40 év is, amit felélnek, ha tudnak róla, ha nem.

És amikor a munkahely teremtésről van szó, akkor nekünk viszont Kínával/Vietnámmal/Pakisztánnal kell versenyeznünk.
Mert senki sem akar dobozoló üzenet Franciaországba vinni; hanem gondolkozik azon, hogy vigye a nagyon olcsó helyre és szállítson sokat; vagy viszi a fele olcsó helyre és kevesebbet szállítson.

Igazából az a gond ám, hogy Kínában mocskos mód szorgalmasak a dolgozók, és akkora tartalékjuk van a munkaerőben, mint a komplett európai munkaerő.
Észnél kellene lennünk.
Csak mi inkább jól szeretnénk élni, mint szorgalmasak lenni.
OFF
Árpi! Király volt a reggeli gyors. Kíváncsian várom azt a bizonyos interjút, drukkolok, hogy összejöjjön.
ON

@poszt:
Egy ilyen „speciális gazdasági övezet” létrehozása, számomra már szociálisan aggályos. Bár liberálisnak tartom a világnézetemet, de (úgy tűnik) ehhez képest mégis inkább ballra húzok.
Azt gondolom, hogy az un. „neolib gazdasági modell bukása” éppen a szociális érzéketlenségnek és a szolidaritás totális hiányának köszönhető.
A jelenlegi (tartós)munkanélküliek képzetlenségével, túl sok dolgot nem lehet tenni, mert azok, akik már a „munka rutinból” is kizökkentek, nehezen veszik fel újra a ritmust.
Plusz, az alapvető problémát ugyanabban látom, ami a politikai- és vezetői elit hibája a mai Magyarországon: a komcsi szocializáció.
A képzetlen munkanélküliek köszönhető probléma halmaz a jelenben csak csillapítható de nem megoldható. A progresszív SZJA pl ezért is jobb mint az egykulcsos. Aztán ebből a szempontból öröm az ürömben, hogy nincs még eurónk; árfolyammozgatással lehet(ne) javítani külker lehetőségeinket (tudom-tudom: maastricht, infláció, jajszegénydevizahitelesek).
A végső megoldás -szerintem- mégis ugyanaz, mint ami a cigány kérdés megoldása. Befektetés a jövő nemzedékbe. Hogy a felnövő generációknak legyen munkakultúrája és versenyképes szakképzettsége. Persze ez is óriási kiadás a jelenben, de ez egy biztosan megtérülő befektetés lenne, persze csak hosszútávon...
Jaj, már megint a kapanyeles meséd, nagyon elégedett vagy vele.
Esetleg megírhatnád az uraság kalandjait is, hogy kuncsorgott kölcsönért, milyen képet vágott, amikor a japánok közölték, hogy a kezelőkön kívül legalább két mérnök kell az üzemeltetéshez (akiket legközelebb Bernben tanítanak be). Elmesélhetnéd, hogy a drágán tartott mérnökeinek, milyen alacsony jogosultsága volt belenyúlni a robotokba és programjaikba (legközelebbi szerviz Prágában). Végül, hogy kapott gutaütést, amikor a halnagyker lótifutija közölte vele, hogy amíg nem hozza az akkreditálási okiratot az új technológiáról, addig egy deka halat sem vesznek át.
Szép dolog az egyszerűsítés, az elméletek ismerete is, de a te ismereteiddel egy falusi gattertelepet sem lehet elvezetni.
A kínai munkásosztály is a Paradicsomba megy (olasz film Gian Maria Volntéval a hetvenesekből). index.hu/gazdasag/vilag/2010/06/03/ontudatra_ebred_a_kinai_munkasosztaly/

Ott sem marad meg örökké a marék rizs, mint álomfizetés-kategória... Onnan hová? Írtam: megy a cipőgyártás Vietnamba, Nigériába.
Végülis ezek szerint a legnagyobb fantázia és üzlet a szállításban van, amit az outsourcing mindig is megkövetel majd körbe-karikába a földön.
Egyetértek Bedével az utolsó szóig: index.hu/velemeny/2010/11/15/a_mukedvelo_orientalista/

Lehet itt Kínát hájpolni orbánosan bár ugye, amiről Árpád fent írt, ahhoz neki köze sincs, végig se gondolta még csudamatolcsiyjával..

. Közülünk ki élne ott hangyaként? Idei Nobel-békedíjas faszi (fiú a Tienamen térről) börtönben, azóta felesége, ismerősei is már mellette a sitten, gazdasági bűncselekményekért is azonnal röpül a kötél a nyakba, bányászok úgy hullanak, mint a legyek, de ki nem szarja le, hetente felrobbannak tüzijátékgyárak, stb. Bámi történik ott, 1 milliárdból maradnak még elegen. Hatalmas, régi kultúra de azért Mao nem múlt el felettük nyomtalanul. És igen, undorító a Tibettel és egyébbel kapcsolatos politikájuk.

Erkölcsről beszélni, Nyugat romlását vizionálva őket szent példaként felhozva, több, mint nevetséges. Egyben hasonlítanak: Teng is apróka volt, Orbán is.

Egy Ká-Közép-Jurópban létező viszonylag kis ország minimális ásványkinccsel (hévízek vannak, oké)10 millió alá süllyedő lakosságszámmal mégis mit akar? Európa China Townja lenni? Ez a felfuvalkodott béka meséje.

Találja ki ovika, - ahogy eMel is írta - azt a formulát, amiben a még elvétve létező jó szakik meg tudnak élni úgy, hogy nem megy ingük-gatyájuk a papírmunkára, könyvelőre 8 óra robot után. Találjon ki élhető országot, ha annyira viziós egy ember, akit így zavar a cúna, rossz, nyugati kizsákmány.

De csak onnan meríteni, ahol nem nyolc óra a munkaidő, ahol nincs környezetvédelem, emberjogi védelem, jogi védelem., ahol kontrollálatlanul mindent megenged az állam magának, ott ne essünk már hasra a voluntarista jelektől, hogy pl. Sanghaj mekkora világváros lett pikkpakk, stb. Milyen áron, azt is lehetne kérdezni?
Én az olimpiájukat sem irigylem tőlük.
@eMeL: Kösz. Sajnos ennek hiánya megöli az igazi, szolgáltató, lakosságbarát kisipart, a megbízható szakik világát, mert sarokflekkelésből tényleg nem lesznek húszezreshegyek... De nekem meg nem éri meg a Mr. Minit 1900-as árfekvése két rohadt ötforintosnyi gumiért.. (3000-ért a vetrán már olasz cipőket is kapni szinte újonnan.)

Felhajtásokat, szűkítéseket-bővítéseket végző otthoni kis varrónők sem Zoób Katti szalont vezetnek - de mivel stikában varrnak, lassan abba is fejezik, nem kell nekik vegzatúra. És onnantól nem igazítanak rád semmit, pedig csak két centi bevételéről lenne szó, nem bőrözik a csapot - vannak bénakezű pasik is, akiknek otthon ez sem megy - stb. stb. Dobhatsz ki még értékes cuccot, mert reménytelen a javítása.

Millió iparos - fentebb írtam, - bizonyos értékhatár alatti melóhoz ki se jön, derogál neki. Vagy annyi a kiszállási díja, mint egy régivágásúnál az egész meló cakkpakk.
El van ez cseszve.
index.hu/belfold/2010/11/15/felhatalmazzak_magukat_alkotmanysertesre/

Érdekes lesz jogkövető magatartást elvárni a zemebrektől. Orbán-bullához kell igazodni, vagy mi az egységes norma ezentúl?

Végülis igen tág fogalom az emberi méltóság fogalma. Ügyvédek, rulez!
Sajókazán van roma gimnázium, Uszkán uborkát termelnek melegházakban és szinte teljes a foglalkoztatottság és kriminalitás hiánya, Rozsály, közel a román határhoz a sok szörnyűséghez és 0 lehetőségeihez képestmégis idillt mutat, Berettóújfaluban a világhíressé vált képzőművészeti képzés roma iskolásoknak - ezek az általam ismert "sikersztorik". Nem annyira állami hónuk alá nyúlás eredményeként, hanem önerőből.

Működő példák, mégsem követik nagyban. Nem sanghaji beruházások kellenek ehhez. De enélkül az emberi innováció nélkül semmi se lesz ott, csak még nagyobb kilátástalan nyomor. Ahogy a többi ilyesmi reménytelen vidéken is.

A berettyóújfalusi rajztanárnő és egyszemélyes szervezőerő, Ritók Nóra véleménye:
"Én azt tapasztalom, hogy hisztéria van cigány-magyar együttélés kommunikálásában. Van egy olyan cigány vezető réteg, amelyik meggondolatlanul és tájékozatlanul bizonygatja a romák vétlenségét. (Sokszor úgy is, hogy később bebizonyosodik annak ellenkezője.) Vannak, akik azt hangoztatják, hogy a cigányság egy misztikus, különleges kultúra, amit hagyni kell úgy működni, ahogy van. És ott vannak a szélsőséges nézetek, a rasszista megjegyzések, a szegregáló törekvések. Szerintem egyik nézet sem jó. Indulatmentesen, de a valós problémákat kibeszélve kell a megoldásokban gondolkodni."innen: www.fn.hu/oktatas/20090429/itt_nem_szamit_ki/

Tudom, írta már valaki, hogy nem lehet minden roma zenész és festő. De valamivel ki kell rángatni őket az érdektelenségből. A fentiek egy-egy ösvény, de semmi állami odafigyelést nem látok ezeket bővíteni. Addig meg minden süllyedezik tovább.
@daito: Mert Kínában "máshogy vannak szocializálódva"... :-) Meg Japánban is, de az USÁ-ban is, mint ahogy egy helyütt már taglaltuk ezt egyszer. Nálunk az van, hogy konkrétan büdös a meló, viszont mindent szeretnénk az államtól a seggünk alá. Ez nem a komcsikkal kezdődött, egy kicsit korábban, mondjuk az úri középosztállyal, lásd még dzsentri, majd ez a szemlélet szép lassan átszivárgott az alsóbb rétegekbe is, ennek különben kiváló táptalaja volt a szocializmusnak nevezett izé.
Mert jó volt, hogy hatan végezték egy ember munkáját, jó volt a kapun belüli munkanélküliség, jó volt az, hogy nem kellett adózással, miegyébbel bíbelődni, nem kellett tervezgetni, takarékoskodni, 30 évvel későbbre gondolni, az állam mindent megold, biztosít. Benne van a tervben, elvtársak.
Na hát ennek vége. Legalábbis eddig azt hittem. :-)
@a szív fészkei: Hát most az oktatásügy pont az ellenkező irányba fordult satufékkel. Talán Pokorninak lesz még egy-két szava az ügyben, de nem várok sokat. A tanárlobbi nagyon erős és tragikusan maradi, akárcsak az orvosoké az egészségügyben - úgy értem a vezető orvosoké.
@szerénységem: index.hu/velemeny/jegyzet/2010/11/15/diagnosztikai_buszokkal_vizsgalgatnak_a_gyerekek_iskolaerettseget/

Hogy lesz ez?

Én speciel nagyon is fejlődni akaró és nyitott tanárokat ismertem. Hogy Rózsa alatt mi lesz sorsuk?
@szerénységem: Egészséges erotika, ládagyár. :-)) www.youtube.com/watch?v=zuxaQU_R8iQ

Lehetne a mostaniakról is már egy ilyen alapfilm. Minden nagy, jogosan röhejt kiváltó darab cucilista időkben forgott, aztán ma is tök érvényes. Hogy van ez?

Olvastad, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában hová fejlődtek? Már senki nem végzi senki munkáját de legalább nagy pénzekért. Ennél még a gyári ultiparti is jobb volt, legalább közösséget kovácsolt, mente a brigád aztán együtt kultúrba is.
Halleluja: index.hu/belfold/2010/11/16/mar_nem_donthet_barmirol_az_alkotmanybirosag/ Navracsics remélem nem tanít már. Nem volna túl hiteles a szájacskájából.
@szerénységem: "az oktatásügy pont az ellenkező irányba fordult"

Nemigen szeretem az egyszerű-egysíkú gondolkodású elhivatottakat: veszélyesek.

Csak egy piti kérdés a buktatással kapcsolatban.
Ha egy gyerek nem teljesít az osztályában, akkor annak mi lehet az oka?
Lehetséges hogy éretlen, lassú, fogyatékos, neveletlen, érdektelen, zseni és unatkozik, diszlexiás stb (mindenki folytathatja pár tucat jelzővel).
Minden tiszteletem mellett, hány olyan tanárt ismertek, akire jó szívvel rá lehetne bízni, hogy felfedezze a valódi okot és jó megoldást javasoljon (az amúgy sem igen létező állami megoldás csomagból)?

Kicsit olyan ez, mint az a mondás, hogy a háború túl komoly dolog ahhoz, hogy katonákra lehessen bízni.

Ha valakit valóban érdekel a gyerekek sorsa, akkor sürgősen foglalkozni kellene a PROBLÉMÁVAL és nem csak felszíni sepregetéssel megnyugtatni a lelkét.
Szóval ezek alapján a rózsika elmehet a... mert alkalmatlan bajkeverő [pedig hallottam már sokszor, értelmes-jószándékú nő, csak rátelepedett az agyára a fideszre oly jellemző sematizmus].

(megjegyzésem a fentiek alapján az szdsz oktatási szakértők is igencsak részproblémákkal foglalkozó monomániás csapat voltak, de legalább NYITOTTAK!)
@a szív fészkei: "Kutatóbiológus haverunk most mondta, hogy szerinte a tudós "kevesebb" a művésznél, mert mindig a meglévő rendszerekből építkezik - ha mázlija van, ez Nobelt ér vagy előre löki a tudományt, életminőséget javít. A jó művész meg szerinte robbant valami teljesen újat, ami alapjaiban változtat meg szemléletet."

Tisztelem kutatóbiológus haverodat, de ezzel a tapasztalatával nem lesz Nobel-dijas.
A kreatív tudós is robbant - mi az, hogy!
@a szív fészkei: "Most össztársadalmilag leköpöm magam, ugyanakkor fohászkodom a jó egészségéért, munkakedvéért és tartósan ilyen áraiért, színvonaláért."

Csatlakozom. (Kárpítos, szobafestő, parkettlakkozó, stb.)

.
@a szív fészkei: "Én az olimpiájukat sem irigylem tőlük."

Vajon akik éheztek a monstre-beruházások költségei miatt, visszakapták a haszonból, amit egészségben, életben belefektettek?
Frászt. Ment a világkiállítás beruházásaiba.
Még mindig maradt egy milliárd hangya.
@szerénységem: "Benne van a tervben, elvtársak.
Na hát ennek vége. Legalábbis eddig azt hittem. :-) "

Nahát ennek örülök. Nincs vége. Kényelmes lesz.
@a szív fészkei: "El van ez cseszve."

Végső elképzelésem az szja-ról, hogy nincs szja!
Így pártolom az egykulcsos adózás logikáját is, azzal hogy a kulcs folyamatos csökkentése 0-ig segítene ebben.

Az örök kérdés persze, hogy milyen az igazságos adórendszer? Szerintem a progresszívnek is meg lehet találni az igazát, meg a lineárisnak, sőt a degresszív is jól indokolható. Még limitáltról is hallottam (az is jogos felszólamlás lehet, hogy "ha a mások boldogulására egy évben 5 millió forintot már adtam, akkor én már minden kötelezettségem letudtam a társadalommal szemben").
Ma már azonban nem is a jövedelem és az igazságos adó kapcsolata a kérdés.
Az adónak orientálnia is kell a társadalmat. A globalizált bérverseny és környezetvédelem/fenntartható fejlődés kettőse teljesen más célokat és irányokat határoz meg.
Olcsóbbá kell tenni a munkaerőt. Egyszerűsíteni, minimalizálni az adminisztrációt. Egyáltalán munkát kell teremteni. De nem az eddig megszokott állami, merev keretekkel. Már nem az állam kell legyen a legnagyobb munkáltató, az embereknek pedig nem uniformizált megoldások kellenek. A jelen sokszínű világban mobilis, alkalmazkodó emberek kellenek. Mind a munkáért fizetők, mind a munkavállalók megváltoztak. Lehet, hogy csak úgy lehet munkát-megélhetést adni valakinek, ha pl. van egy négyórás állása minden második héten, péntek és szombat esténként felszolgál egy szórakozó helyen és alkalmanként kerti munkát vagy bébiszittet vállal. A lényeg hogy találjon munkát, megélhetést, jövedelmet. A felmondási idő nélküli gyors munka megszűnés sem okoz gondot, ha még aznap találhat másik munkát, mert rugalmas a rendszer.
Ezt a mai állami adminisztrációs gépezet csak akadályozza.
Vagyis az egész struktúrán változtatni kell.
Az adminisztráció csökkentésének legradikálisabb lépése a megszüntetés! Ne álljunk meg félúton ;)
Ezzel egy csapásra megszűnik az adminisztráció és olcsóbbá válik az élőmunka. Van azonban olyan aspektus, amivel az szja megszűnésével is foglalkozni kell. Munkavédelem, nyugdíj és egészség biztosítás.
A munkavédelem, munkaszerződés ügyek azért lényegesen leegyszerűsödnek (adott esetben akár egy lap két példányának aláírása az egész), míg a nyugdíj és egészség biztosítást ekkor valódi biztosítássá kell tenni. Az állam fedezze az ő részét, a polgár meg a sajátját. A jelenlegi jól összekevert rendszer mindenre jó, csak az ésszerű, hatékony megoldások megtalálására nem. A polgárnak saját ellátását kell közvetlenül fedeznie, a közös ellátást (rokkantak, nem biztosítottak, sőt akár állampolgári jogon járó minimál összegű nyugellátást is) az adókból finanszírozza az állam, vagyis csak közvetve, szétterítve fizetik a polgárok, a társadalmi kockázati közösség. Ezzel egy fix összegű, saját célú biztosítást fizethet mindenki, annyit és olyat, amilyen biztosítást köt. Lehet alap, általános vagy emelt egészség biztosítást kötni és lehet az igényeknek megfelelő összeggel növelni a saját nyugdíjalapot, minden hónapban, de annak egy előírt minimumot meg kell haladnia. Ha valaki nem tudja ezeket a befizetéseket teljesíteni, akkor jelentkezzen az állami ellátó rendszerben, ahol döntenek a támogatásáról. De egy támogatás kérésnél ekkor joggal tehetik fel a kérdést, hogy milyen vagyona van, képes-e más módon fedezni a kötelező biztosításait és a megélhetését.

Természetesen a hiányzó bevételeket pótolni kell.

Az adók súlypontját át kell helyezni a jövedelmekről a fogyasztásra, birtoklásra.
Ha a túlfogyasztás a fenntartható fejlődés korlátja, akkor azt adókkal kell kordában tartani. Ha a véges erőforrásokat valaki birtokolni akarja, akkor annak fizesse meg az árát. Pont ellentétben azzal, hogy ha élőmunkát vesz igénybe, annak minimális a terhelése. A környezet számára kevés terhet jelentő fogyasztás (pl. művészet, média/internetes szolgáltatások, természetes alapú, sok emberi munkával előállított tárgyak) alacsony kulccsal adózzanak, míg a nagy környezeti terhelést jelentő, nagy energiaigényű vagy csak egyszerűen véges, nem megújuló és korlátos erőforrásokra épülő fogyasztást magasabb, akár erősen progresszív adókkal kell súlytani. Pl. az ingatlannak nem csak vételára van, hanem komoly éves adótartalma is, mivel a kizárólagosan birtokolt terület a társadalom elől elzárt, más felhasználásra nem alkalmas, véges erőforrás.
Természetesen ezek az adók egymásra halmozódnak és pl. az energiában megfizetett (a környezetre valós terheléssel összhangban álló) adó tovább drágítja azt a készterméket, amihez felhasználták, így annak ára leginkább az alapanyag milyenségétől és az energiafelhasználástól függne és kevéssé a munkabérektől.

A logikához kapcsolódó következmény, hogy a cégek „jövedelem” adója (vagyis a társasági adó) is megszűnik. A személyi jövedelemhez hasonlóan nem az a kérdés, hogy akinek jövedelme van annak mekkora részét vegyük el, hanem hogy milyen célra használja azt fel. Ha munkát ad másoknak (a vállalkozás vagy a magánember) a szabad pénzéből vagy kevéssé környezet terhelő módon használja, akkor alig van adóteher a jövedelmén, míg ha társadalmilag káros/luxus fogyasztásra megy el akkor adott esetben brutális adóteher terheli. Vagyis nem a jövedelem létét, hanem a felhasználás módját adóztattuk. Végletes esetben, aki ugyanazt a jövedelmet feléli, az adót fizet, aki eljótékonykodja vagy megtakarítja az nem fizetett a jövedelem után semmilyen adót.

Bocsi, kicsit hosszú lett, ezért még majd csiszolok majd rajta és a végleges változat az emel.virtus.hu-n lesz látható.
A homoksütit gyárthatom én éjjel- nappal akár a minimálbér 0,00%- ért, nem lesz belőle torta. Majd, ha megtanulunk tortát sütni, akkor jön el a mi időnk. Addig is jó szájtépést mindenkinek!
@a szív fészkei:

"Kutatóbiológus haverunk most mondta, hogy szerinte a tudós "kevesebb" a művésznél, mert mindig a meglévő rendszerekből építkezik - ha mázlija van, ez Nobelt ér vagy előre löki a tudományt, életminőséget javít. A jó művész meg szerinte robbant valami teljesen újat, ami alapjaiban változtat meg szemléletet."

A muveszek elete gyakorlatilag a plagiumok sorozata, szinte minden konyv, zene, festmeny, film, sorozat az addigi elmenyek megemesztese es "felbofogese". Szinte minden alkotas klisek halmaza, csak keveseknak adatik meg, hogy kepesek kilpni a paradigmakbol es tenylegesen ujszerut alkotnak. Nem veletlen, hogy minden sikeres zene, film, sorozat, konyv eseten felmerulnek a plagium perek. Egyszeruen nem lehet igazan ujat alkotni, mindennek megvan valami elozmenye.
Ehhez kepest egy matematikus, fizikus, kemikus, biologus (foleg ha kutato), szinte eleg gyakran fedez fel olyat, gondol valami olyasmire, amit meg senki se talalt meg elotte.
Rokonvilág - lápvilág: index.hu/belfold/2010/11/16/atvagta_a_kormany_a_lancos_patikusokat/

Nem tud a lelkem gazdálkodni, tehát másnak se legyen jó - ez leöntve etikus mázzal= fidesz gazdaságpolitika ezen a vonalon. A többin tán más?
Alkotmánybírák immár elgáncsolva a partvonalon túl - tankaranka beindulhat. Escéhá meg őrködik a nyelv felett dadogva, más dolga sincs. Olvasnia se kell tudni. Írni meg a nevét.
@a szív fészkei: Tisztelettel, kedves "Szív", szólíthatom Szívnek? Attól tartok, hogy Ön nem teljesen érti a minisztériumok bürokratikus gépezetének olajozott, zökkenőmentes működtetési elvét és gyakorlatát, úgyhogy engedelmével, ha szabad megjegyeznem: ilyen horderejű kérdésekben nem hagyatkozhatunk hallomásokra (hallomás az, amit hallott valakitől), hanem, minthogy minősített esetről van szó, különösképp körültekintően kell eljárnunk, azaz, konkrétan, javasolnunk kell egy tárcaközi bizottság felállítását, amely kivizsgálja az ügyet, és pontos beszámolót, illetve hivatalos jelentést készít az aktuális helyzetről, és ez - egyfelől - újabb forrásokat igényel, és természetesen - tekintettel az elhangzott vádak súlyosságára és a dolog kényes természetére -, tökéletesen megbízható emberekre van szükség, akik tudják, mit várnak tőlük: érzékelik a következményeket, bölcsen és megértően átlátják a szerteágazó problémákat, és toleránsak a problémák természetét és jellegét illetően, ugyanakkor - másfelől - a vizsgálat eredményessége érdekében a tárcaközi bizottság zökkenőmentes munkájának adminisztrációjához szükséges ügyintézést illető olyan kérdésekben, mint például igaz-e vagy sem, hogy az megoldható házon belül, a konkrét kérdésekre - ha nem várunk el durva általánosítást vagy vulgáris szimplifikációt, mint holmi "igen" vagy "nem" -, akkor - ha egyenes választ várunk -, elmondható, hogy amennyire most megítélhetjük, nagyjából, egészében, mindent tekintetbe véve, és ismerve a tárcaközi ügyintézést, a végső analízis minden bizonnyal Önt is meggyőzi majd arról - és engedelmével most általánosságban fogalmazok -, hogy nem érdemes túlzott reményeket táplálni, mert a dolog természete ezt eleve kizárja - amennyire ez most megítélhető, ezen a szinten.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Igenis,_miniszter_%C3%BAr!
Sajnos TótaW ez utóbbi időkben a leggyengébb írásod.
1. Fogalmad sincs róla, hogy mennyi az a pénz (minimálbér), megmondom Neked sz.rra sem elég. Ha véletlenül van hol lakjál és kiköhögted a 25-30 rongyos rezsit, a maradékból épp csak éhen dögleni tudsz.
2. Másodsorban a minibálbérünk attól nem versenyképes, mert annak a minimálbéresnek iszonyatosan sok nem minimálbérest kell eltartani. A sok léhűtőt (párt , képviselő, szakértő és szak-nem értő) stb., nem beszélve a saját, jeep-pel vagy mercivel közlekedő munkaadójáról. Ezen döglik meg ez az egész.
Nálunk, aki befektet valahova 20 milkát, utána évekig évi ugyanannyit akar kivenni. Na ez az, ami nem megy. Biztos vagyok benne, ha valamelyik befektető 15-20%-os nyereségrátával kalkulálna - ami még mindig jóval a bankkamat fölötti nyereség (és ebből venne magának mercit, nem munkaeszközként írná le, ami már eleve nevetséges) élet-és versenyképes lenne a vállalkozása (talán még a minimálbér fölött is).
Úgy érzem ebben az esetben Te az okozatot hibáztatod a kudarcért és az okokat elhallgatod.
@anyátok: Rosszul interpretáltam talán: valami olyasmit mondott, hogy a tudományos eredmények már meglévő ismeretekre épülnek. Abból a sok egymásra rakódó, megtanult, megfontolt tudásból aztán jön a mennyiség átcsap minőségbe-feeling és a forradalmi többi, ami Nobelt érhet.

Vagy az addig megismert és elfogadott tudásanyaggal épp szemközt menés. De alapnak ott is meglévő ismeret kell.

A művész pedig leginkább saját magából merít az újdonsághoz. De ez nem az én gondolatom, csak megpróbálom leírni. Abból indult ez ki, hogy mondtam, mennyivel jobb egy reálembernek attól, hogy fogja a matek, fizika, kémia, biosz világát és mellette teljes értékűen élvezi a humán dolgokat is. Míg én - egyszerűen agyi kereteim miatt - nem is értem ezeket nagyjából-egészéből, mert nem úgy kapcsol a fejemben a neurontömeg. Te hozzá tudsz szólni simán bármikor Esterházyhoz, én nem tudok a programozáshoz pl.

Erre próbált vigasztalni azzal, hogy a humán agyakba szerinte mi zajlik le egy-egy nagy művésznél. Na de ez is off a javából.
@anyátok: Azt hiszem, ki is költöztették sokakat, ne rontsák a látképet, ne legyen füstköd a sok motoról, stb.

Gyúrható massza még mindig és nem lélekkel-jogokkal-érzésekkel rendelkező lények a komenista párt szemében ők 1 milliárdnyian.
@eMeL: Többet dolgozol ezen, mint az isten kegyelméből meglévő kormányunk! :-)

De index.hu/belfold/2010/11/16/atvagta_a_kormany_a_lancos_patikusokat/ az internet is áramzabáló és pazarló lehet, sőt sokak szerint már környezeti katasztrófa-forrás kezd lenni. Talán nem lesznek olyan számban nyomtatott ajtótermékek (megmenekülnek kicsit az erdők) de az meg áramfogyasztásban okoz majd többletet.

Meg azért jótékonykodni leginkább azután szokás, hogy valaki a saját szükségleteit bőven a kellő mérték felett kielégítette. Bill Gates, Soros se szaggatott mocskos ruhában kukázik kétnapos hambi után Amerikában, hogy adakozhasson. A feleslegét odaadja, ami nagyon is tiszteletreméltó. Olyanról, aki melózik, vagyonosodik, hogy mindenét életében elosztogassa, míg maga spártian él - azért nem tudok.
Tudja valaki, hogy milyen indokkal kaszalta el a fidesznyik OVB az uj alkotmanyt megerosito nepszavazasrol szolo nepi kezdemenyezest?
@Waldi!: elég naiv vagy, hogy indoklásokat vársz. egyébként meg ez az emberek akarata. apró betűvel ott volt a szavazólap alján.
@a szív fészkei: "http://index.hu/belfold/2010/11/16/atvagta_a_kormany_a_lancos_patikusokat/"

Ket lehetoseg marad a lancos tarsasagoknak:
1, Papiron eladjak a patikat az etikusnak (es az ezutan tarhalni fog de nagyon csunyan a valodi tulajtol)
2, valoban eladjak, de mivel muszaj eladni, es a vevo is adott, es nem is nagyon akarja majd megvenni (latszolag), ezert jo nyomott arak lesznek.

A 2. variacio lesz igencsak erdekes, mert gyanus, hogy mikola b. urnak mar vannak ra emberei (esetleg akiknek tartozik szivesseggel) akiknek jol johet egy szarert-hugyert-patika.

Egy noname Bt aztan rendkivuli gyogyszerbiztonsagot tud nyujtani. Foleg ha a beltag (teljeskoruen felelos tag) valoban egy belizi ceg.

Gratulalok. A fidesz hiveknek meg mindig nem esik le a tantusz, hogy valojaban mire is kell a 2/3.
@Pantagruel: Gratula! Ilyen hosszú mondatokat csak Thomas Mann és Lukács György tudott írni! Ha úgy csiszolnád, hogy az utolsó szó az első félmondatban szereplő ige igekötője lenne, akkor tökéleteset alkotnál.
@Tóta W. Árpád:

A zemberek 2010 tavaszan megegyszer osszegyujtottek eleterjuket, hogy aztan huuusz evre befoghassak a pofajukat.
Azt hittem, a jogaszok pedans emberek es adnak a formasagokra, hogy legalabb valami jogi bla-blat eloadjank.
Sok mindennel kapcsolatban vagyok naiv, de a Fidesz oppotrunizmusa, erkolcstelensege, gatlastalansaga es kepmutatasa nem tartozik ezek koze :D
@a szív fészkei: " Míg én - egyszerűen agyi kereteim miatt - nem is értem ezeket nagyjából-egészéből, mert nem úgy kapcsol a fejemben a neurontömeg. Te hozzá tudsz szólni simán bármikor Esterházyhoz, én nem tudok a programozáshoz pl."

Nem a Te agyi kereteid szűkek, hanem rossz volt a matek-tanárod. A matekben is van esztétika (hajjaj!), amit a Te intelligenciáddal föl lehet fogni, ha jól okítják. (Nem véletlen, hogy egy csomó Nobel-dijas és egyéb fizikusunk, matematikusunk pont a harmincas években, pont a fasori evangélikus gimnáziumból került ki. Volt ott egy bizonyos Rácz tanár úr.)
Persze, hogy hozzá tudok szólni Esterházyhoz - jó nagy baromságokat. De legalább élvezem (mármint Esterházyt).
Éljen a király!
@a szív fészkei: Ja, és olyan közgazdaságokat nyomsz, hogy eláll szemem-szám. Nem is merek belebeszélni.
@eMeL: "értelmes-jószándékú nő, csak rátelepedett az agyára a fideszre oly jellemző sematizmus" - mármuint a Rózsavirág agyára.

Hát nem elég nagy baj ez?
És éppen a közoktatásban, ami az unokád jövője?
@anyátok: Igen a fasoriak színvonala az fogalom volt. Meg apám ugye a mosoni piaristákhoz járt és alélt tőlük hosszú élete végéig. Nem is tartott egész embernek, hogy nem tanultam és tudok latinul...

Máshol a neten anyák meg épp azt vetik a mai oktatásügy szemére, hogy kevés a gyakorlati tudás a tananyagban: pénzbeosztás, elsősegély, otthoni egészségügyi tudnivalók alkalmazása meg amiről Pantagruel írt: házkörüli melók valamilyen szintű alaptudása nélkül kerülnek ki a gyerekek a Zéletbe, de rohadt sok lexikális tömítéssel. Ami azonnal ki is hullik belőlük.

Tehát Rózsa asszony nem tudom, mennyire korszerűben gondolkodik, de jó lenne, ha az élethez idomítaná az iskoláját. A pokol tornáca is jó szándékkal van kikövezve, mondja a bölcs közmondás.

Ami eddig látszik, hogy a magyar nyelvet is borostyánba zárt dermedt rovarnak akarják letudni, ők majd megmondják, mi legyen benne, mi nem-alapon. Ez nem túl biztató kezdet.
@anyátok: "Hát nem elég nagy baj ez?"

Olvasd ismét ;)

Nem fogadom el a rózsa terveket, sőt lehülyéztem szegényt, de maradjunk a tényeknél.
"értelmes-jószándékú": ez az igazság, de hát mint tudjuk a pokolba vezető út...

Minden más elképzelését figyelmen kívül hagyva, ha csak azt az egyetlen mondatot olvastam volna, ami a megjelent törvényjavaslatban a nyelvtanításról szerepel, már azzal is bizonyítaná, hogy vágyai vezérlik, nem a realitások ismerete. Vagyis alkalmatlan a vezetésre!

Az az elképzelése, hogy gimnáziumban három (3!!!) idegen nyelvet kell(!!!) tanítani és csak a harmadik (3. !!!) lehet az angol. És ez egy törvényjavaslat! 2011 februárra. [XXI. század! Ébresztő!!]
@anyátok: "És éppen a közoktatásban, ami az unokád jövője?"

Nembiztos ;)

Ha gyerekeim hallgatnak az apjukra [ami nem egyértelmű, de hátha], akkor nem fognak itthon élni!

Két fontos okot érzek.
- Ha ma olyan idióták a választók, hogy megválasztanak és hatalomban tartanak "egy ovit", akkor 10-20 év múlva sem lesznek sokkal okosabbak. Addig és akkor is választhatnak idiótákat, vagyis nem biztos hogy valaha is kinövi az ország a "élhetetlen" státuszát.
- Minek kelljen nekik fejenként 2-3 ember nyugdíját kitermelni (halálba melózni magukat bagóért, miközben idegileg is tönkremennek), ha elegendő csak saját szüleik (reméljük csak részbeni) eltartását vállalni egy kényelmesebb, élhetőbb országból.

Én már csak az évezredes megtakarítási formát alkalmazom: a gyerekeimbe fektetek. Intellektuálisan és pénzben egyaránt. Remélem sikerül őket nyugati egyetemre küldeni és ott nemzetközileg értékes diplomát adni a kezükbe. Ha szerencsém van ott is ragadnak és csak azért jönnek adott esetben vissza, hogy a "különleges képességüket" (magyar nyelv) kihasználhassák.

Szörnyen hangzik, de valami "hazaszeretet" maszlag miatt nem tehetem meg, hogy megnehezítsem vagy tönkretegyem az életüket.
Hiszem, hogy "egy kis magyarnak is joga van a boldogságra", vagyis nem zárhatom be őket a magyar szellemi vasfüggöny mögé.

Úgy látszik kozmopolita hazaáruló lettem, de EZ(!) az ország nevelt azzá!

Amit sajnálok (köztük magam is) az az eljövendő nyugdíjasok. Megtették, "amit megkövetelt" a haza, de itt maradnak egy országban, ahonnan a tőke és az igazi értéket teremteni képes (nagy adóbevételt termelni lépes) fiatalok elmenekülnek.
Ez már most is látszik, folyik. Ahogy nézem a kontraszt pedig csak egyre nőni fog, még több lesz az ösztönzés a menekülésre, ahogy telnek az évek.

Mivel nem élünk rosszul, nem igazán a pénz a motiváló a "nyugatban", csak szeretném ha a gyerekeimnek a svájci probléma jutna, a túl kiszámítható, unalmas élet. Kicsit frusztráló a kiszámíthatatlanság, a jövőtlenség és azt látni, hogy a "művelt nyugatnál" mennyivel kevesebb az esély, hogy a tudás, tehetség és szorgalom meghozza az eredményét.

Hosszú, pesszimista, de remélem igaz ;)
@Waldi!: nem voltak eleg egyertelmuek a kerdesek.
@Pantagruel: Magázódunk, azta... Bárminek szólíthat bárki, figyelek rá :-DD.

Túlzott reményeim utoljára 20 éve voltak, most hulltak végképp hamvukba.

Ha arra az angol sorozatra céloztál, az Igenis miniszer úr!-ra http://hu.wikipedia.org/wiki/Igenis,_miniszter_%C3%BAr! , azon vinnyogva röhögtem minden adás alkalmával, annyira zseniális. (Volt ilyesmi nagyon régen az - akkor még Közös Piac néven futó - unióról is, franc se tudja, hogyan és miért vetítették(nyolcvanas évek), talán a rothadó kapitalizmustól elrettenteni. Szerintem az alapműködés ugyanaz ma is Brüsszelben, csak kiterjedtebb körben.

Egyébként összetenném a kezeim, ha ilyesmit rendeznének ma itthon drágalátos állapotainkról. (és pláne, ha lenne Monty Python) De nem hinném, hogy bármelyik Orbán kedvenc sorozata lenne. Humoruk, az sajna nincs nekik.
@a szív fészkei: Na valamit elkevartem itt a linkkel, bocs. nonstopuzlet.hu/belefulladunk-az-internetbe-20081015.html Ez lett volna a net áramzabáló hatásáról.

Amúgy sajtótermékeket akartam írni, mint fazabálót, de az ajtótermékek is fogyasztják az erdőket persze.
@kako_j: Mikoláéknak - Nyuszi rokonai, barátai és üzletfelei - már leesett, hogy mire jó a 2/3. :-)

Azért, hogy becsődöltként jön rájuk hirtelen a nagy etikusság, mint másokra a szapora, az érdekes.[...]"Azonban a kamarai vezetőségi tagság nem jár feltétlenül együtt a sikeres gazdálkodással. A monopóliumpárti hangadók közül többen is óriási adósságokat görgetnek vállalkozásukban."

A zemberek elégedettek voltak a láncos kutyákkal, ahogy olvasom - persze, mert olyan hülyék, hogy nem etikát, hanem kalmopyrint akartak venni a lehető legkevesebb kecmeccel.
"[..]A GKI-EKI friss felmérése szerint a lakosság túlnyomó többsége az ellátás minőségére vonatkozó kérdésekre válaszolva javulást érzékelt az elmúlt három évben, és általában elenyésző részük, három-négy százalék mondta azt, hogy a helyzet romlott." Na, az a három-négy százalék most örülhet. (azok veszik majd meg a nyomott árú boltokat?)
@anyátok: Nézd, én nagyon jó voltam magyarból, oroszból - hú de jól jönne, ha felelevenedne haló poraiból - töriből. A matektanárnő úgy tekintett rám, mint egy kis undok ízeltlábúra, akit el nem taposunk, megtűrünk, mert hát ilyent is teremtett az a fentvaló ugye valamiért...

Volt, amikor elmélyedtem néha a matekban (volt Laricsevem), és akkor felcsillant valami szépség, de nem volt kitartásom, a igaz. kedveltem a könnyű sikert, az meg nem attól jött nekem.

Éljen a királyunk persze, nyomhatna már valami sírva röhögtető szöveget... Annyi kis abszurd téma lett most a lába elé hordva, hogy csak na.
@kocsisj: "Nálunk, aki befektet valahova 20 milkát"

Minden mindennel összefügg.
A francia, aki egy kis bagettériát nyit, arra gondol, hogy még az unokája is ebből a boltból fog megélni. Megteheti, mert kiszámítható a világ.

A magyarnak úgy kell gondolkodnia --100 év szocializációs tapasztalat alapján-- hogy 2-3 év alatt vissza kell szereznie a tőkét, mert nem tudhatja mi történik.
Volt esély rá, hogy a lelki nyomás oldódjon lassan, de hát visszajöttek a kommunisták! Megint ott tartunk, hogy ha megtetszik az "újkomcsiknak" valami csillogó, akkor lenyúlják. Távolodunk! Megint!!
@anyátok: Az közgazdaság, amit én nyomok :-DDD, a sima paraszti ész kitüremkedése belőlem.

De nem azért, most olvasom a HVG-ben, hogy még mindig az ELTE BTK-t tartják a legjobbnak magyarországi egyetemek közül. hvg.hu/karrier/20101115_hvg_diploma_felsooktatasi_rangsor_2010 Na arrafelé sertepertéltem én is hajdanában, danában és még hallgathattam Vekerdi Lászlót, Elbert Jánost, Török Endrét, Németh Lajost.

Most nem tudom, kik tanítanak ott, de ezek szerint még az élen tartják.

És van egy ideje akarta arra, hogy itthon is megbecsüljék a nagyon jókat: www.origo.hu/tudomany/20090603-lendulet-fiatal-kutatoi-program-kutatokat-hiv-haza-a-magyar.html

Jó, ez se oldja meg a minimálbér-kérdést, de legalább a színvonalat elkezdik valahol emelni végre. Mondjuk jöhetne vissza egy ifjú pénzügyi zseni is a világ boldogabb tájairól.
@a szív fészkei: "Ez lett volna a net áramzabáló hatásáról."

Szerintem aki írta nagyon nincs tisztában sem a technikai, sem a intellektuális kérdésekkel.

A net sok áramot eszik, de részint pl. a google már svéd vizierőművek mellé költözteti a szerverfarmjait (hűtés és olcsó áram), másrészt a te PC-d+a Google szervere az 1 kw áramért kivált pl. 150 km gépkocsi utat egy elveszett munkanappal vagy pl. egy plázamozi épület építését.
@huba:

A magannyugdij nepszavazasnal meg azt is mindom, hogy ok, de ezen mi nem egyertelmu?

"Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra"
@eMeL: Hamarjában ezt dobta ki a net ártalamairól a net. :-) Én ehhez biztos nem értek - csak e nagyon amatőr szinten pötyörészni - de a cikket nem a babavilág.hu-ról szedtem le ugye.... A PC World adott ki egy ilyet. Ez már akkor ő kompetenciájuk, hogy szakmai hülyeséget miért jelentetnek meg és hagynak fent 2 éve.

Azt a jelenséget viszont ismerem, hogy millió levélke van - gyakran olvasatlanul - egy postafiókban. (nem nálam, de közeli családtagnál, mert már elszaladt vele a szekér és nem bírja rászánni magát egy szelekcióra.) Hálát adok a gmailnek, hogy - lekopi - erre nem jön szemét, de pl. a fizetős ultranet csak úgy engedi magára spameket, fogalmam sincs, miért nem bírnak lépni ellene. És ez azért - tisztogatni - energiát, időt és tárolni biztos hogy áramot is követel. A spammerek fáradhatatlanok: egy ideig gyűjtöttem (elolvastam és törültem persze), mint modern népmeséket a nigériai leveleket: a fantáziájuk töretlen, be kell szarni, miket ki nem találnak...

A hagyományos moziban lehet igazad, tegnap voltam az Urániában, ott panaszkodott a könyves pasi, hogy nem nagyon járnak ide az emberek már. Ám plázamozi az most épül Ferihegy mellett, Terminál néven. (ill. maga pláza, de biztos lesz benne mozgó.) Gépkocsit sem látok kevesebbet, mondjuk édes fővárosomban a net elterjedése óta sem, ezek szerint akkor az emberek olyanért ülnek bele, ami nincs összefüggésben vele. :-D
@Babette_: nem t'om mennyi a segély. Nem tudom miből adódik össze és hogy. A minimálbéres melók szerintem nem ösztönzőek a segély mellett, de talán ez off topic... nem értek hozzá, azé kérdem :)
piroslapok.blog.hu/2010/11/15/ovb_szavazogepe_elkaszalta_az_mszp_nepszavazasat_a_magannyugdijrol

"A Gyurcsány-platform kérdéséről is döntöttek, de akkor felálltam, amikor az hangzott el érvként, hogy az alkotmánytervezet egészéről nem lehet szavazni, csak egy-egy részéről. Venezuelában, ami azért nem a demokrácia mintapéldánya, érdekes, lehetett. Úgyhogy nem vártam meg mi lett a vége, azért sejtem…"

LOL
Ők minden esetben kitermelik a megkapott pénzüket? index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/17/5_4_milliot_hoz_az_adocsomag_a_felsovezetoknek/ Egy BKV (ex Villamos Művek, ex-Paks, stb.)-vezér tisztabeszed.blog.hu/2010/11/14/kocsis_istvan_csodalatos_elete?token=582882283069c1ac3890af41a17bebc0 pl?

Azért ezt nem mindig hiszem el. Csak, ha ezt feszegeti a minimálos kisember, akkor irigy demagóg lusta állat, próbáljon ő is ilyen álomkarriert elérni. (ilyen kvalitásokkal :-). De hol van az beharangozott nagy gazdagellenesség? Addig tartott, amíg a mások fújcsúnyái harácsoltak.

Ne ilyen alapon éljünk, aki megérdemli, taroljon pénzügyileg is, de valaki említette Iacoccát. Hogy ő se a habzsival kezdte, hanem a cég gatyába rázásával 1 dollárért. Egy ilyen nyitányn után hitelesebb lenne a sikerért felmart iszonysok lé.
@eMeL: Nézd, én is a gyerekeimbe fektettem. A fiam három nyelven piacképes - nem tudom Rózsinál mi az a három -, neki francia, angol, spanyol egy kurrens szakmával megfejelve. Eléggé felölel egy élhető világot. DE nem akar menni. Volt félévig Erasmussal kin:, imádta, visszavágyik látogatni - oda én is, naná, meseváros - de itthon akar élni. Még csak nem is miattunk öreg szülék miatt elsősorban. Talált itthon perspektívát, bár sok barátja ment vagy menne ki, szóval ilyen opciót is ismer sőt teli van nemzetközi szinte haverokkal, segítenék első körben biztos.... Végleg ott maradnak-e az ismerősei? Nem tudni.

Írtam régebben ide fiatalokról - személyes ismerőseim - aki kimentek, futottak is nagy köröket, de haza kellett jönniük, mert nincs kint se kolbászból (pláne nem az ovi keze töltött kalbászábkól :-)) a kerítés. Van, aki férjhez ment szerelemből kintihez és az esküvő foglalta le a szabad vegyértékeit, holott előtte évekig nagy divatcégnél húzott. De alázták és nem bírta tovább(igen, akad egy pont, ahol fel kell dobni az eurót, meddig hagysz felemészteni az önérzetedből. Örökké gyomorgyörccsel dolgozni járni huszonévesen se élvezet). Tehát én ezt a "menni, minél messzebb, mert ott kurvajó!", azért nem osztom teljesen.

Azért Olaszországot egy pinabubus Berlusconi vezeti és Nápolyban hónapok óta égnek a szeméthegyek, mert azt sem bírják megoldani, Párizsból épp elmegy a fent lányka, mert nem terem neki babér, holott kinti egyetemen végzett, Barcelonát, Sevillát ambiciózus, erős lányok hagyták el, mert ott is bazi nagy munkanélküliség van és nem magyarok lesznek elsők a melószerzésben, Angliából is ismerek hazavándoroltat. Lehet, hogy pechem van e negatív példákkal persze. Van ezernyi befutott is. De látod az akadémiai projektből, jönnek haza is, ha megvan az a pénz és feltételrendszer. Merkelről német barátim úgy őrjöngenek, mint mi ovi miatt és ugyanazért: hatalommániás fapinának tartják, akit csak a maga boldogulása érdekel.(tolmács - belelát a politikába, mert nekik fordít - és filmfesztivál-szervező házaspár, szóval nem a török büfé feketemosogatói)

Svájci ismerős - 82 óta él kint, ma már nyugdíjasan jár haza - röhögve mesélte aug. 20-án (párás szemmel nézve a tüzijátékot kis itteni luxuskéglije teraszáról), hogy kezd elég nagy hangja lenni kint náluk a kommunizmust követelő szabadlábon élő hülyéknek. És aki magyar származású nyugdíjas (gyerekorvosnő), az is osztott-szorzott, és hazajött itthon költeni az ottani viszonyokhoz képest kis pénzét.
Mert már abban a státuszban nem tudta fenntartania zürichi lakását + megszokott ottani nívóját. Itt meg arat belőle.

Menjen, aki tud és akar, de az nem lesz automatikusan a Kánaán. Német fiatal ismerőseim - a csaj félig német is - gyakorlatilag vekengenek, mert vagy akad meló (tolmácsolás, fordítás, srác általi festmény eladása) vagy nem. Ott sem biztos semmi. De senkivel sincsenek megelégedve a politikában.

Azt elismerem, hogy nekünk ennél is pocsékabb lapokat sikerült húznunk.
@a szív fészkei: "nekünk ennél is pocsékabb lapokat sikerült húznunk"

Erről eszembe jut valamelyik jónevű kortárs írónk, aki egy írókonferencián volt és beszélgetett a külföldi kollégákkal. Szóba kerül a II. világháború is, micsoda szenvedés volt. Szegény, magyar zsidónak született és persze megjárta a maga kanosszáját, de azért hallgatott, mit is mondhatna.
Ekkor valami svéd szólalt meg, hogy hát szenvedtek ők is. A magyar bólogatott, biztosan nem volt könnyű senkinek egy háborúban, de a svéd folytatta: "volt olyan hét, hogy csak kétszer volt meleg víz".

Szóval a problémák relatívak ;)
@a szív fészkei: "Azt elismerem, hogy nekünk ennél is pocsékabb lapokat sikerült húznunk."

A "félszeműk közt" effektus is szóbajön, és lehet itthon boldogulni, de egyre kevesebb távlatot, egyre sötétebb jövőképet látok.

Azért én azt látom nyugati ismerőseimnél, hogy akinek van munkahelye az normálisan megél. Nálunk a multinál levő jó munkahelyért meg az ismerőseim 12 óráznak, heti 6 napon át.

Vállalkozóként meg belekényszerítik az embert egy gyomorforgató világba. Mondjuk valódi vállalkozó nyugati ismerősöm nincs, de ezen a téren is nagyobb bitonságról, nyugalomról hallottam.

Olyan ismerősöm azonban van, aki milliárdokat (szószerint sok milliárdot) keresett [naná hogy az állammal és a várossal ingatlan üzletelve], de a gyerekeit ő is kifelé orientálja. Érdekes nem?
@eMeL: Értlek, és nem mondom, hogy ne orientálj. Mint írtam, megadtam én is három nyelvvizsga és ezek helyszínén való tanulási lehetőséget, hogy ha akar menjen, nem tartjuk vissza. (de tudod, kurvanehéz azért, ha elmegy a kölyök. Abba félévbe is - pedig volt skype és meg is látogattuk - kicsit belehaltunk...)

Én két amerikai példát tudok arra, nem hogy 12 órányi de sokszor annál többet is húznak naponta vezető állású és nem pimf cégecskénél, hanem világverőknél lévő barátaim. Mert azok a brandek sose alszanak, ahogy ott fogalmaznak. Ha hatórányi eltolódásra laksz a központjuktól, akkor neked koraéjjel fogsz értekezni, mert az van doszt hétvégén is, folyton.

Évek óta figyelem napi szinten az életüket - olvasni is rossz azt a tempót. Ez van: vagy bírja és élvezi valahol, mert mindennapja kihívás, vagy nem és akkor lapát. Naponta úgy mennek be, lehet, hogy másnap már pakolás a dobozba és a lábát se teheti be többet.

100 év munkaviszony után is két hét a szabi. Mindig bekapcsolt iPhonnal ezzel-azzal. Mindig legyél kéznél, mindegy, hogy hol vagy és épp lazulnál. Jól, nekem felfoghatatlanul jól keresnek, plusz részvénycsomi, stb. D milyen áron? Még a leggazdagabb barátom is húz még mindig sok-sokévesen, mint az állat. Ha kell, hetente röpüli át az az óriási országot. Abba is bele lehet rokkani, a red eye utakba....

Szóval az a lazán megélünk ott, nekem hmm... Én itthon a szaros kis világomban több jó koncertre (Rolling, Cohen, Boccelli, Dylan, stb.), színházba jutok el, mint ők, mert tényleg forog állandóan a mókuskerék, nincs esti kikapcs. Viszont az is igaz, hogy olyan szinten megszállottjai a szakmájuknak, hogy max két hét nyaralás után már elvonási tüneteik vannak. :-DD

Néztem, mert szerettem a Ridley Scott sorozatát, a Good wife/Férjem védelmébent. Nagyon jónak tartom, reálisnak is, noha soha arra nem jártam. Abban az első osztályú, menő chicagoi ügyvédek olyan túl sokat nem hawaii-oztak a sok pénzükkel - elegáns munkakaják voltak néha egyeztetésre, aztán slussz: bezuhantak este kifacsarva a lakásba és még otthon is merengtek a másnapi stratégián.

Őszintén, a másik film - Scorsese Aviatora - se a nagy vállalkozói biztonságról mesélt (jó, ötvenes években), hanem a szenátori zsarolásokról, visszaélésekről. Van arrafelé is kenőpénz - azért a maffia nem mese Itáliában, nemcsak a szemét bűzlik emiatt.
De előrébb vannak nálunk pár évtizeddel. Ki hitte, hogy ezt megspórolhatjuk és azonnal egy kiérlelt és megharcolt demokráciában ébredünk fel 89-ben?

Talán ovikorszak is kell ahhoz, hogy megtudják az emberek, mi az, ami ne legyen ezentúl majd. Utópia csak leírva létezik.
@eMeL: Én ezt svájcival hallottam. Hogy ők aztán megértik a zsidókat, mert náluk is mennyit szenvedtek: pl. nem volt a reggeli Lipton teához néha citrom ;-).
@a szív fészkei: Azt hiszem, erre mondják, hogy "Hja, szeretnék én Svédországban árva gyermek lenni"
@a szív fészkei: "Abba is bele lehet rokkani"

Az amcsik a protestáns munkamoráljukkal egy más világ. Különösen a vezető posztok.

Nekem egy kollégám aki németországba ment dolgozni, pl. azt mesélte hogy amikor kezdőként rá akart húzni egy kicsit, a kollégák nagyon unszolták, menjen velük sörözni. Mikor húzódozott finoman jelezték, hogy ha nem elég a napi 8 óra meló, akkor a szakszervezettel kirugatják, mert nem akarnak ilyen versenyt a munkahelyen.
@eMeL: Én Németországból egy magyar tolmácsot ismerek. Ki se látszik a melóból és tutod, hogy tolmácsolni - politikusnak pláne - kurvanehéz. Pláne ebédnél, akkor látványosan éhezik, - teli szájjal nem beszél - azt meg nem akarja, hogy mindenki azt nézze megértően, amikor ő utolsónak belapátol...

Franciánál is hajtáspajtás volt + egy hihetetlenül böszmebunkó tulajfőnök - amiről tudok. Ilyen sörözős de befenyítős kollektíváról nincs hírem, de biztos ilyen is működik.
süti beállítások módosítása