W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Sanghaj, Borsod

2010.11.11. 06:10 Tóta W. Árpád

Két érdekes adat. A több mint félmillió magyar munkanélküli legalább kétharmada érettségizetlen, ezek legalább fele csak általános iskolát vagy azt sem végzett. (Vannak pontos számok a statisztikákban, de ebben a műfajban a hibahatár jelentős.) A másik: 76 800 forintra emelkedne a minimálbér a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata szerint; a munkavállalói oldal természetesen kevesli.

A kettő összefüggése világos és pregnáns. Mi van akkor, ha a magyar munkanélküliek túlnyomó része nem képes megtermelni 76 800 forintot (és a többi költséget)? Akkor az van, hogy számukra egyszerűen lehetetlen munkahelyet teremteni. A védővámok meg az összes többi trükk csak kisebb különbségeket képes elfedni. Azt már semmiképp, hogy itt bárkinek bármiért ki kell fizetni ennyit. Marad a termelés áthelyezése Vietnamba.
 
Az alulképzett munkanélküliek helyzete majdnem reménytelen. De csak majdnem. Az egyik megoldás, hogy a betarthatatlan szabályozással szemben és az elől bujkálva létrejön – illetve tovább virágzik – a feketemunka. Ott nincs minimálbér, továbbá munkavédelmi szabályok sincsenek; ahogy a lengyel piac pótolta a KGST hiányosságait, úgy illeszkedik a svarc a lehetetlen gazdasági szabályozás tátongó réseibe. Az állam erről természetesen tud, és hol bevallottan néz félre (mezőgazdaság), hol pedig csak elfelejti az ellenőrzést. Kellemes táptalaj ez a korrupciónak is.
 
Az újraelosztás – vagyis hogy a nyereségesen működő cégek jövedelméből kompenzáljuk a legfeljebb negyvenezer forintot termelő varrónőket – ötszázezer emberrel nem megy. Pár tízezer rokkanttal és fogyatékossal igen, az belefér.
 
Mindebből az következne, hogy töröljük el a minimálbért a francba. Ez újraéleszthetné a legendás magyar könnyűipart, szabályosan működhetnének varrodák, fröccsöntők, minden olyan szektor, ahol alulképzett, akár analfabéta munkaerő is alkalmazható. Van ilyen munka bőven, egy gomb nyomogatásához vagy egy motoros fűrészhez nem kell diploma. 
 

Csak most, csak nálunk

 
A gordiuszi csomók ilyen kaszabolásának viszont, ahogy az már most is látszik más példákon, mindig vannak szopóágai. Ha nincs minimálbér, az az összes jövedelmet meghúzza lefelé, és ennek a következményeit még annyira se lehet előre kiszámolni, mint a feketegazdaság potenciálját. De az ilyen dilemmák feloldhatók, van is rá számtalan példa. Többek között az alacsony hozzáadott értékű munka vezető hatalma, Kína mutatta meg. Teng Hsziao-ping nem rohant ajtóstul a házba. Nem egész Kínával kísérletezett, hanem speciális gazdasági övezeteket hozott létre, ahol más szabályok voltak érvényesek. A kísérleti zónák között voltak tengerparti metropoliszok és belső-kínai falvak is, különféle módszerekkel. Ezek ott a külföldi befektetésre és a vámra vonatkozó előírásokat érintették elsősorban, de a modell bármivel alkalmazható. Különleges övezetek működnek Észak-Koreában is, természetesen mérhetetlenül magasabb termelékenységgel, mint az ország egésze. És pontosan a minimálbérrel variál a Kárpát-medence vezető kultúrnemzete, Szlovákia, ahol régiónként eltérő minimumot vezetnek be, éppen az eddig leírtak miatt. Ahol sok a képzetlen munkakereső, ott alacsonyabb lesz.
 
A magyar SGÖ, mondjuk Borsod megye egy részében, azzal a céllal jönne létre, hogy az alulképzett munkanélkülieket foglalkoztató iparnak szállást adjon – mellesleg összhangban Orbán Viktor felismerésével, miszerint termelni is kéne, mert egymás hajának mosásából nem élünk meg. A minimálbér radikális csökkentése mellett egyéb adókedvezmények is bevethetők, de ha van olcsó munkaerő és infrastruktúra, akkor nem kell őket külön kitömni pénzzel zöldmező jelszó alatt, mert azzal csak a baj van.
 
A minimálbér most sem sok pénz, a csökkentett összeg még ennyire sem lenne elég – de semmi sem tiltja, hogy az újonnan létrejövő üzemekben az élmunkások jóval többet keressenek. Előre látható az is, ahogy a koncepció ütközik a segélyezéssel, meg bizonyára jogilag is bele lehet kötni, mivel itt az egyenlő jogok ideája sérülne. De hát az már épp eléggé meg lett rakva ezekben a régiókban, ideákért pedig nem adnak kenyeret. Elég világosan kiderült, hogy az évenkénti automatikus minimálbér-emeléssel borzasztóan túláraztuk a magyar munkaerőt, annak is a legesélytelenebb részét. Ilyenkor előbb-utóbb meg kell tenni azt, amit minden kofa tud: áthúzni pirossal a tegnapi árat, és kiírni nagy betűkkel: AKCIÓ.

Akinek nem jut kapanyél



Címkék: reform válság

354 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr272440920

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A minimálbér mellett kevés az érv 2011.01.15. 08:06:01

Most sorba veszem a Wikipedia érveit a minimálbér mellett és ellen. Csak mert engem is sokkolt, mennyire rosszak a mellette szólók. ÉRVEK MELLETTE: Emeli az életszínvonalát a társadalom leghátrányosabb helyzetű rétegének Csökkenti a k...

Trackback: Üdülési csekk = Helyi pénz 2011.01.13. 17:31:01

Silvio Gesell volt az ún. helyi pénz gondolat egyik atyja. Az ötlet szerint egy helyi entitás saját pénzt bocsát ki, amelyet a helyiek között szétoszt és ez a pénz rendszeresen veszít az értékéből. A helyiek ezt egymás között tudják csak használni. E...

Trackback: Sanghaj, Borsod 2010.11.11. 17:09:01

Mi van akkor, ha a magyar munkanélküliek túlnyomó része nem képes megtermelni 76 800 forintos minimálbért?

Trackback: Kína-szindróma 2010.11.11. 10:40:01

politikai meseAtyafiak, új világrend születik, mondá bölcs és mortanság titokzatosan somolygó miniszterelnökünk. A gonosz kapitalista világrend, amely a gazdaság manipulatív és spekulációkra alapuló gazdaságpolitikára esküszik, vérző sebekkel térdel a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naigen. Így e l s ő r e :-) mélységes az egyeteértésem.
Sehogy sem értem a minimálbér intézményét. Minden annyit ér, amennyit adnak érte, kivéve a magyar munkaerőpiacon, mert ott annyit, amennyit az állam mond. És megint nem a versenyszférás bérekről van szó, hanem a tömegeket érintő minimumról. Persze a gondolat jó, hogy ne engedjük kizsákmányolni az embereket, és ezért húzzunk egy alsó határt, de ha ez irreálissá válik és megfizethetetlenné, akkor csak tönkreteszi azon cégeket, amik még képesek az ilyen alul iskolázott munkásréteget foglalkoztatni...
vajon megjelenik e a kommentem?
Végre más is úgy gondolja, hogy a minimálbér baszkurálása kontraproduktiv a vegeredmenyt tekintve! Nekem ugyanez a problemam vele, ezert (IS!) nem versenykepes a magyar termeles.
Meg annyit:
Magyarorszag es tavol kelet kozott mindossze annyi a kulonbseg, hogy ott elobb dolgoznak, aztan tartjak a tenyeruket. Nalunk elobb tartjak, es utana sem dolgoznak.
@Vicuska: azért nem olyan hülyeség a minimálbér itthon. a franciáknál szvsz tényleg felesleges lenne, ők ki tudnak állni a jogaikért. egy nekik nem tetsző döntésért megszállják a gyárat, és addig se ki, se be, amíg nem oldják meg a helyzetet nekik...
itthon ez elképzelhetetlen. egyszerűen nem szoktuk meg, hogy kiálljunk a saját érdekeinkért. egy kisebb településen hiába mondaná pl. szabó úr azt, hogy ő nem fog 34k pénzért napi 10 órát dolgozni, rögtön jelentkezne kovács úr, hogy ő majd igen. pedig ha senki nem vállalná el annyiért, akkor lenne az a 34k több is. (feltételezve persze azt az egyáltalán nem ritka helyzetet, hogy a munkaadónak lenne arra a munkára több pénze is, csak akkor később vehetné meg két hónappal az új bmw-jét)
Nem a sok adó miatt alacsonyak a bérek?A bruttó az mindenkinél szépen néz ki,EU tagország,ahol az osztrák szomszéd 2000eur+,román szomszéd 123 eurót keres..Mindenképp a termelés a kiút.Mezgazd,csak határon átszökött román romák szedik a dinnyét medgyesegyházán.
Van még egy tényező, ne felejtsük el: ha a munkanélküli és egyéb segély versenyképes a bérekkel, nem fog a jóember elmenni dolgozni. Pontosabban: felveszi a segélyt és elmegy feketén napszámba.
@Vicuska: 1. Van még egy megoldás: az oktatás. Nem pusztán értéktelen diplomákat termelni, hanem a szakképzést támogatni.

2. Vékony a határ, hogy a minimálbér eltörlését támogatni meddig humanizmus, és meddig embertelen gazdasági liberalizmus. Akik mindenféle minimálbér eltörlésének elszánt hívei, azoknak szinte kivétel nélkül fogalmuk sincs róla, milyen az megélni 30-40 ezer forintból. Ezek a jólképzett, jólkereső értelmiségiek néha egy hét alatt költenek el ennyit, vagy még többet. Mert az ő munkájuk ennyit "ér".

Ez nem puszta demagógia, hanem figyelmeztetés arra, hogy nem árt némi empátiával kezelni a kérdést, és keresni a megoldást.

Később még kigondolok egy jobban artikulált kommentet, de szerintem minden embernek joga van olyan munkára, hogy fussa napi háromszori étkezésre, ebből egyszeri meleg legyen, jusson legalább kétnaponta hús az asztalára, olyan étrendet tudjon folytatni, hogy ne kelljen skorbutot kapnia pár éven belül, és viszonylag normális körülmények között tudjon lakni.

Ilyenkor a vérlázítóan álszent, pökhendi és emberellenes, magát "racionálisnak" beállító reakció ez szokott lenni: mi van, ha valakinek a munkája nem ér ennyit? Ezt a kérdést átformálhatnánk így is: mi van, ha valakinek a munkája annyit ér, hogy munkája ellenére a nyomorúságosnál is nyomorúságosabb vegetációra kényszerítse, amely lassú, de biztos, és főként idő előtti leépülésre ítéli emberünket?

A válaszom ez: ilyen nincsen. Aki normális, cselekvőképes, felnőtt és munkavégzésre alkalma, annak ennyit legalább meg kell tudnia termelni. A fogyatékosokról és rokkantakról meg gondoskodjon a családjuk és a közösség. Mindannyiunkkal előfordulhat ugyanis, hogy fogyatékosok vagy rokkantak leszünk hirtelen.

Ahogy az is, hogy egyik percről a másikra munkanélküliek.
A tájékozatlanság ismét kikönyökölt az ablakon.

Egy nagyon közeli ismerősöm varrónő, és amikor 11 néhány évvel ezelőtt megnyitott az Auchan, és azt tapasztalta, hogy az ott kapható kínai cuccok ára az Ő által elérhető anyagárak(!) alatt vannak jócskán /és akkor hol vannak a még az előállítás költségei?/, akkor jött rá, hogy itt Magyarországon soha nem lesz se textilipar, sem varroda, sem más. Ezzel lehetetlen versenyezni, még ha ingyen dolgozna, akkor sem.
Minimálbér minden normális országban van, sőt a világ fejlett országaiban (amely szervezetében van hazánk is)kevés helyen van 2,5 $-nál alacsonyabb: mint nálunk.

Mindez azért van, hogy ne lehessen kizsákmányolni: rabszolgaszinten tartani a melóst, de azért is, mert mindenütt van olyan foglalkoztatási kör, ahol az adóelcsalás eszközeként alkalmazzák a lehető legalacsonyabb bevalott jövedelmet.
Akit megéri foglalkoztatni a képzetlenek közül mert hajlandó és tud dolgozni, az legfeljebb papíron keres min bért. Akit meg nem, annak ha kevesebbet adnak akkor még úgy sem megy el dolgozni mint most. Akkor meg teljes egészében és nem csak részben kell majd a társadalomnak eltartania (segély. Mellesleg ha mindenkit a kitermelt értéke szerint fizetnének akkor legtöbb multinál dolgozó sírva fakadna p.: egy titkárnő hol termeli ki azt a 250-300e amennyibe kerül. Amúgy meg próbáljatok megélni kevesebb mint 60e havonta. Szóval hagyjuk ezt a múlt századi kapitalista hozzá állást.
Én már annak is örülnék, ha befagyasztanánk a minimálbért pár évre.
Az SGÖ nem lenne hülyeség, bár marha sok adminisztrációval jár.
Miért nem a végzettségi szinthez kötjük a minimálbért?
Az simán megoldja ezt a problémát és még igazságosabb is, mint területi egységekben gondolkozni....
Kár volt a vezető kultúrnemzetért, a vezető gazdasági hatalom is elég lett volna. Így azon jobberek, aki néha gondolkodnak is, most majd nem fognak, hanem zsidó mételynek tartják majd minden szavad. Jó persze kérdés, hogy az ilyenek tényleg gondolkodnak-e. :)
Én speciel betiltanám a "versenyszféra" elnevezést. Jelenleg a futószalag mellett álló melós a "versenyszférában" dolgozik több műszakban, túlórafizetés nélkül, akár ünnepnapon is kb nettó 80-ért, míg a mezei vámos minden cafetéria, ruhapénz, törvényben előírt szabadsággal és juttatásokkal irodai munkájával akár 40 évesen 180 ezer forinttal megy nyugdíjba és nagyon sajnálnunk kell, mert a legstresszesebb közfeladatok egyikét látja el és a fizetése nem a "versenyszféra" szintje. Na ilyenkor nem teszik azt hozzá, hogy igen, valóban nem a versenyszféra szintjén kap pénzt, hanem többet kap.

A szomorú, hogy a közvélemény a Porsche Cayenne-nel járó kopaszokat hasonlítja össze a 60 éves kispénzű tanárokkal.

Pedig a futószalag mellett állókat kellene a 40x éves nyugdíjas BM-esekkel. Ezek vannak hasonlóbb arányban.

Az SGÖ-vel pedig az a baj, hogy bebetonozza a borsodi térség lemaradását, sőt kis adóparadicsom alakul ki.

A kínai hasonlattal az a baj, hogy ha ránézel a térképre, Kína valamivel nagyobb, mint Európa. Na, Európát össze lehet Kínával hasonlítani, és döbbenet: Európában is vannak különbözően adózó régiók. Ezeket országoknak hívják. :-)

Az Észak Korea belekeverése kicsit vicc kategória.
Hm-hm, borsodiként nem nagyon örülök persze a speckósításnak, de már lassan megszokom, hogy Bptől kellően távolinak ítélnek bennünket a bpiek ahhoz, hogy még csak a bűzt se érezzék, ha mi itt rendetlenkednénk... A dolog érdemi részével, hogy ti. kevesebbet termelünk, mint amennyit keresünk (nem csak Borsodban), teljesen egyetértek. Ezen túl két észrevétel:
1., a nagyon levitt bért azért igazítani kellene a segélyhez, nehogy azt mondja az illető, azért a kicsi különbségért nem éri meg törni magát.
2. ha már van minimálbér külön diplomásnak és nem diplomásnak, nem kellene inkább a képzetlenek, a 8 osztályt el nem végzettek számára is minimálbér szinteket megállapítani egyszerűen? (Vagy van, csak lemaradtam róla?)
@Vicuska: Az, hogy aluliskolázott egybe írandó, akkor is ha aláhúzza a helyesírás javító. Ha nem oda születsz, ahová, akkor mehetsz Te is 35.000 ft-ért Borosodba konzervgyári munkáslánynak.
Kicsit árnyaltabb a helyzet, mint azt Tóta W. és Te látjátok.
Csökkentenék a minimálbért Borsodban --> Indokolható lenne nagyon sok ember fizetésének csökkentése + Nincs olyan mértékű csökkentés, ami jelentősen megmozgatná a munkaerőpiacot (jelenleg 500 forint bruttó a minimál órabér).
---> Mindenki a romákra mutogatna, akiknek többségére még fűnyírást sem lehet rábízni --> Tovább nőne a cigányok elleni gyűlölet, ami fene tudja, hogy hova vezetne...

A baj az Borsoddal, hogy sem pénz, sem motiváció nincs a tanulásra.

Egy térkép a munkanélküliségről:

4.bp.blogspot.com/_dTX-UdIirbo/TNbk8bbfG5I/AAAAAAAAD9Q/N5g4ZKOBaug/s1600/2010_10.jpg
Az igazi vicc nem is a minimálbér, hanem a közalkalmazotti bértábla. Mikor az ének/tesi szakos tanárnéni velem levelezte a gépészmérnökit, mert plusz egy diploma miatt automatikusan ugrik a fizuja eggyel magasabb kategóriába. Lovári nyelvvizsga dettó...
Miért állunk meg a minimálbér eltörlésénél?Minek a "gombnyomogatőknak" egy fillért is fizetni?Kapjanak kosztot kvartélyt.Aki meg "értékes" munkát végez,az hadd legeltesse ég kék szemeit rabszolgahadain.
Miért keresnének többet az élmunkások?
Keressen még kevesebbet az,aki kevesebbet termel.
Túlárazott magyar munkaerő?A kínaihoz képest biztos.
A képzetlen embereket (is) képezni kell,nem kizsákmányolni.
Erőt,empátiát!
Ez egy rasszista cigányellenes javaslat. Érdekes, hogy Tóta W. Budaházyval közös állspontig jutott.
hát igen... aki meg ne adj' Isten diplomás és mégis van olyan hülye hogy BAZ megyében próbál megélni, az így járt... ugye?
En meg ugy gondolom hogy elfogadhatatlan az otlet..annyira hogy ez peldaul koszono viszonyban sincs a demokraciaval..
Mondjuk kedves T vessunk ki nagyobb adot a fovarosban elokre,mert az orszag lakossaga nyogi azt a rothadt metrot es meg nehany mas allami budzsebol finanszirozott projektet. hogy izlik? vagy vallasi allapon..zsidok, a reformatusok, a buddhistak, a hinduk, a muzulmanok fizessenek..a katrolikusok ne mert ok vannak tobbsegben..hogy izlik? Elfogadhatatlan az, hogy egy ekkora orszagban egy targonca vezeto 160 ezret keres egy nyugatmagyarorszagi aruhaz logisztikai koztpontjaban,a keletmagyarorszagi kollegaja ugyan annal a cegnel pedig epp hogy 80 ezret... ???
Kit erdekel hogy mi a vegzettsege a targonca vezetonek???? lehet doktor, ugyved de lehet epp hogy csak altalanost vegzett roma is. Ugyan azert a munkaert ugyan azt a bert, legalabb minimal szinten. Az irasban emlitett differencialas nem tenne jot ennek az orszagnak..es az ugynevezett kozgondolkodoknak sem..ahogy neked sem ha sokat emlegeted ezt az otletet..
Igen, két dolog is indokolja, hogy régiónként eltérjen a minimálbér (ha egyáltalán kell ilyesmi.) BAZ megyében, mondjuk Budapesttel összehasonlítva alacsonyabb a termelékenység és kisebb az az összeg is, amiből elfogadható szinten meg lehet élni.

Csak egy megjegyzés: a varrónöi munka igéynel némi hozzértést, sőt néha tehetséget is, de ez persze mind nem számít. Ami számít az egyedül a határtermék. (vigyázat!!! ultraliberális dogma. Körültekintéssel használja)
a minimálbér nemcsak a legendás könnyűipart vágja át a fekete munka oldalára. én azt látom, hogy más országokba sokan dolgoznak 4 vagy 6 órában. akár több helyen is. 4 órát kisegít, aztán este 4 órát bedolgozik. így meg tud élni. ez valahogy nem terjed itthon. mindenki sír, nincs munka. pedig munka van, csak a minimálbér és egyéb adminisztráció miatt a munkaadó és a vállaló nem tud jól kijönni belőle. sem egymással, sem az állammal.

aztán mi van a távmunkával? az sem egy utolsó lehetőség. nyilván nem milliókbnak, de 100 ezernek igen.

a struktúráink nagyon elavultak. nem lehet benne mai (munka)feltételekkel létezni. nyilván termelni kellene. de ehhez korszerűbb állam(igazgatás) is kellene. ahhoz meg akkor hozzá kell nyúlni a rendszerhez. de rendesen. ez az orbáni igéret másik - hiányzó - fele. amiről még nem beszél.... ha nem csinálják meg, elfogy a különadó. a gazdaság meg nem fog beindulni 4 év múlva (se).

leülnek ma tárgyalni egymással a munkaadók, a vállalók és az állam, oszt olyan szavakat mondogatnak, ami 30 éve még értelmes volt, de ma már nem....:
MINIMÁL bér. érted !?
De könnyen beszélsz! Írod itt a sok ökörséget, gondolom nem minimálbérért, aki meg kidolgozza a belét rabszolgaként a multiknál szalagon, az meg kapjon még kevesebbet. Te meg pár hülyeség leírásával (hű de rengeteget dolgoztál) "értéket állítsz elő". Meg az értéket előállító 40 éves rendőr meg katona nyugdíjas a 150-200+ eFt-os nyugdíjjal, aki utána vígan dolgozik tovább a rendőrséget vagy máshol még egyszer ennyi nettóért. Azokat nem cseszegteted, csak a minimálbért sokallod?
Nem tűnik hülyeségnek, mert versenyképesebbé tenné az adott régiót. Persze ez is egy csomó problémát hozna magával, sokkal több politikai alku, lobbizás kerül a dologba, s ez általában nem tesz jót az ügynek. De így se jó, ahogy most van, ez kétségtelen.
@Vicuska: De nagyon okos kegyed! Monggya már el a hülye ny. európaiaknak is, hogy milyen szar nekik, hogy van náluk minimálbér. Ráadásul horribilis, majd 1000€. (tudom országonként változik) Kész csoda, hogy nem munkanélküli egész NY Európa....;-)
Egyszer egy szakszervezeti jogásztól hallottam, hogy egy ügyfele megkérdezte, hogy van az, hogy a minimálbér egyben maximálbér is?
Amúgy nekem úgy tűnik, hogy az analfabéták foglalkoztatása az ételkiszállítóknál szokás. Nem egyszer fordult már elő, hogy az illető nem tudott két négyjegyű számot kivonni egymásból (ami ráadásul igazából háromjegyű, mert nullával végződik).
De miért pont területi alapon kellene gondolkodni? A diplomás minimálbér mintájára lehetne 8ált minimálbér, droid minimálbér stb. Bonyolult? Nem fér rá egy borsodi söralátétre?
76e800, baszki ez alig kevesebb, mint egy óvónő,ápolónő, tanító stb. alapbére. na ne már,h.az egyfogú segédserpa csavarhuzogatása annyit érjen, mint az ő munkájuk tizeniksz év tanulás után....
nem lehet,h.a kormány a rengeteg, minimálbérre bejelentett rózsadombi vállalkozón akar azért fogni egy kicsit? mert másképpen nem tud/akar?
1 (további) lépés lehetne a kádárizmus leépítése felé

(törölt felhasználó) 2010.11.11. 15:15:08

Egy kvázi-SWOT-analízisben megfogalmaztad az erősségeket és a lehetőségeket. A veszélyekről is mondtál valamit, de elég keveset és elfogultan az erősségek/lehetőségek felé. A gyengeségekről nem nagyon hallottam.

A fizetés csökkentése a vásárlóerő csökkenésével jár együtt. A vásárlóerő csökkenése a piac kínálati többletét idézi elő, amely idővel a gazdaság összeroskadásához vezethet. A cégek ellehetetlenülése a munkanélküliség növekedéséhez vezet, amely meg a maradék munkáltató pozíciójának erősödéséhez, a munkavállaló kiszolgáltatottságához.

Ez csak egy (nem kerek egész) teória egy nem közgazdásztól.
az ugyanebben a régióban élő szegény sokgyermekeseknek meg adjunk a minimálbér többszörösét kitevő segélyt, mert humanisták is vagyunk. és utána majd biztos fog valaki dolgozni kevesebb pénzért, mint amennyit segélyben kap. aha, értem.
különben meg szuperjó stratégia Vietnámmal bérversenyt kezdeni..
vajon jó-e a minimálbért régióhoz kötni, és megbélyegezve ezzel ott mindenkit? Értsd, bármilyen végzettséged van, és örülsz, hogy van hol dolgoznod, nem kaphatsz többet, mert X helyen laksz.
Akkor inkább végzettséghez kellene kötni a minimálbért.
érdekes okfejtés. eredményes lehet, bár nem gondoltam végig a folyamatot minden mozzanatában (bár a politikusok sem teszik...)
Szó sincs arról, hogy az állam keresztyéni szeretetből emelteti a minimálbért. Magasabb kötelező bér, magasabb állami bevételek. Ennyi.

Hogy ez sok munkánál veszteségessé tenné a termelést? Hogy ez a feketegazdaságot erősítheti? Erről beszél fent Árpád.
Csak a mértékkel nem értek egyet Árpi. Maradjon Budapesten a mostani 76000 -es minimálbér (ami lesz), és mindenhol máshol legyen az átlagkeresethez mért minimálbér. Nemde?
Néha nem árt fölállni a monitor mögül, és egy kicsit megtornáztatni a beállt izületeket, csikorgó idegpályákat. Lehetnél mondjuk csökkentett minimálbéres élmunkás családapa egy gyárban, rugalmas időbeosztással, felfrissülés képpen.
A vicc az, hogy van ilyesmi nálunk is, bár a minimálbér az alja. De ha jól tudom, a hátrányos helyzetű régiókban az elvárt jövedelmet felváltó szabályozás szerint nem a minimálbér kétszerese után kell járulékokat fizetni.
@Vicuska: a minimalbernek az a lenyege hogy a vallalkozo legalabb annyi utan adozzon
Ezzel párhuzamosan viszont az ott tanító tanárok, ott dolgozó szoc munkások, stb. fizetését felemelni, oktatási programokat szervezni, szintén kísérleti alapon. Hátha nem csak a tőke áramlana oda. És hátha 25-30 év múlva nem kéne kísérleti terepnek lennie.
Na de ehhez ennyire előre kellene látni a Nemzeti Együttműködés Kormányának meg a jövő évi költségvetés erejéig sem sikerül ez az előrelátás. (Hozzáteszem, ennyire a korábbiaknak se sikerült..)
Ez a cikk nagyon jó, egy kulcskérdést feszeget, lényegi megközelítésekkel.

Az első probléma, hogy a liberálisok lennének az elsők, akik felakasztanák Orbánt, ha az egyenlőség elvéből elkezdene ilyen módon vagdosni.

Az ideák feladása két szempontból is izgalmas. Egyrészt nem kevésbé diktatórikus, mint az AB korlátozása a költségvetés óvása miatt. Másrészt olyan mozgást indítana el a körzetek kialakítása, ahol a szegényebb még szegényebb, a tehetős még tehetősebbé válna - lásd budapesti vízfej kialakulása. Ez a szoclib Budapest-vízfej az egyik nagyon erős gátja az ország fejlődésének. Erre még rávarrni dedikált nyomorkörzeteket és luxuskörzeteket - ez egy nagyon veszélyes játék lenne.
Az itt leírtak csak részben igazak. A minimálbér egyrészt arról is szól, hogy a delikvens letagadja a pénzt amit fizet, a többit zsebbe fizeti, az állam pedig megmondja, hogy ennyit (a minimálbért) legalább valljál be.

A másik, hogy - tévedés jogát fenntartva - határozott véleményem, hogy Magyarországon munkához való megfelelő hozzáállással igenis kitermelhető a minimálbér egy betanított munkásnak is. Vagyis ezzel azt is mondjuk a munkásnak, hogy nem csinálhatod azt, hogy félgőzzel vagy ücsörögve dolgozod le a nyolc órát, hanem termeld ki a minimálbért, vagy keresünk olyat, aki erre hajlandó.
Persze erre mondhatja, hogy akkor inkább megy a segélyért, így a segélyezés visszaszorítása szerintem is jogos igény.
A minimálbér hülyeség, nem az a megoldás, hogy megmondjuk, hogy márpedig 70e-nél kevesebbet nem fizethetsz a munkásnak.

Ha szociális állam lévén akarunk biztosítani létminimumot, az egy támogatandó dolog, de ne a munkaadó zsebéből fizessük a megtermelt érték és a létminimum különbségét, mert ő inkább kirúgja.

A különbözetet (nevezzük.. kiegészítő segélynek) adja inkább az állam - mivel most is azt csinálja, csak 100%-ot, munkanélküli segély név alatt, csak közben a GDP nem nő, és a Jaózsika otthon bassza a rezet, kiváló példát mutatva Jaózsika2-nek. Rengeteg példát tudok mondani, hogy "minek dolgozzak, ugyanannyi pénzt kapnák, mint segélyen" - ez a jelenség eltűnne, mert a munka ilyen ponton levő megtérülés/befektetés aránya nem lenne nulla.

Ezt meg lehet csinálni úgy, hogy a munkást továbbra is ösztönözze előrelépésre, hogy a különbözet kevesebb legyen, mint amennyit keresne nagyobb bérrel.
Ne nézz kereskedelmi tévét, ne lépj ki a magánnyugdíjpénztáradból, ne hidd el hogy valaha is ez a kormány visszafizeti az "átirányított" befizetéseket!

Fokozódik a fideszes arrogancia, a kisgazdák és MDF után jön a KDNP szétverése!
Nagy igazsag! Egy konkret pelda, Washingtonban hogyan tettek tonkre Amerikai Samoa gazdasagat a minimalber novelesevel: www.europac.net/commentaries/congress_sacks_samoan_economy

A minimalber novelese a munkavallalok ellen van!
"Mi van akkor, ha a magyar munkanélküliek túlnyomó része nem képes megtermelni 76 800 forintot"

Én egyvalamit nem értek. Van egy buszvezető a BKV-nál, keres 150 nettót, míg a RATP-s kollégája, aki teljesen ugyanazt csinálja: körbe-körbe tekereg egy nagy bádogdobozzal a városban egész nap, dupla annyit keres.

Hogyan lehetséges az, hogy a budapesti busz vezetője ugyanazzal a munkával csak fele annyit "termel meg" mint párizsban, miközben ott még a vonaljegy is olcsóbb? Erre válaszoljon nekem valaki. (ja, és a tömegközlekedés Párizsban sem nyereséges - ahogy a világon általában nem az a személyszállítás, persze, lehet hogy ott kevesebb a nokiás doboz, de ez még nem indokolná az ilyen brutális bérkülönbségeket)
Ez kínában működik, mert gondolom leszarják mennyi ember hal éhen, de itt csak okoskodás, meg 76000 Ft mire elég, vagy 50000 Ft. Ezen kéne gondolkodni nem ilyen hülyeségeket írkálni. Azt a pénzt kellene megfogni amit most az állam kidobál az ablakon.
Én sajnos látok ennél egy sokkal súlyosabb társadalmi problémát is, mely még nagyobb akadálya annak, hogy a képzetlen munkaerőből valóban munkavállaló váljék!
Amíg egy banki ügynöknek -aki a huzamosabb ideig tartozó ügyfeleket járja körbe az átütemezési ajánlatokkal- azt ecseteli a hátrányos helyzetű ügyfele, hogy nincs munkája, és őszintén mondja, hogy bolond is lenne keresni, addig az országunk reménytelen helyzetben van!
Hátrányos helyzetű munkanélküliként ugyanis az államtól több jogcímen megkap havi 200 eFt-ot (!), de amint munkát vállal, havi 70 eFt-ért kell güriznie - ezzel elveszítve szinte minden más támogatást!
Ezt vajon hány valódi munkavállaló lehúzásából lehet kifizetni?

Na de fel a fejjel! Hiszen a nyugdíjjárulék címén elvont pénzünk legalább jó oligarcha kezekbe kerül!
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/10/demjan_magyar_hipermarketeket_szeretne/

""Az önök cégei kézzelfogható értékeket állítanak elő, magyar emberek tömegének adnak megélhetést, és ha átmeneti nehéz idők járnak, mint ahogy ez most is igaz, akkor panasz és zokszó nélkül elfogadják, hogy arányos hozzájárulást kérünk tőlük az ország minél gyorsabb megújulása érdekében" - tette hozzá (Orban)."

Tehat, ha SZJA akkor az aranyos tehervallalas az egyetlen adokulcs, ha vallalkozas akkor az aranyos a minel tobb a beveteled, akkor annal nagyobb szazalekat fizesd be? WTF?
Xsasha, te ertesz ujmagyarul. Magyarazd mar el nekunk, sotetben tapogatozoknak.
Amugy meg mindig varom az Gyurcsany fele al- es a meg mindig el sem kezdett (sot nem is tulzottan korvonalazott) Orban fele valodi reformok osszehasonlito kritikai elemzeset :D
És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a minimálbér adómentes, ami ismét komoly ösztönzés a fekete/szürkegazdaság felé mozdulás irányába.
Ez az egész minimálbér történet egy fekély a magyar gazdaság testén, amit úgy ahogy van, ki kéne iktatni.
Kedves politikusainknak meg kéne kérdezni azokat a tíz/százezreket, akik a minimálbér miatt vesztették el állásukat. És mi van a mérleg másik serpenyőjében? Hogy nem zsákmányolják ki a zembereket. Ok. Ha valaki kevesli a felajánlott pénzt, keressen másik munkahelyet. Ja, hogy nincs másik? Miért? ...
jééé,az első cikked kb. amit adok :)

fain' cikk,veiterzóóó..csak radikálisan :P
Hát, ezt is megértük, hogy Árpád a vezető kommunista országok munkaügyi gyakorlatát ültetné át. Rögös a lelki fejlődés útja.
Na nem, mintha ez lenne a lényeg. Föl kell ismerni, hogy valakinek nem lesz jó, akármi is történik.
Azért a különleges övezetek és az egyes övezetekre vonatkozó minimálbér intézményének keverése nem kis csúsztatás, de az eltérő minimálbér bevezetése hasznos is lehetne.
Meg még annyit, hogy a motorfűrész kezeléséhez igenis szükség van "diplomára", mert az külön képzettséghez kötött...
Ezt a koncepciót már A ohrn-kormány idején fontoglatták - hogy aztán ap oltikai akarat hiányzott vagy kiderült, hogy Borsod mégsem működtehető úgy, mint Kína ,már nem tudom.
Különleges gazdasági övezethez kevés az olcsó munkaerő, jó infrastruktúra is kell.
A kínaiak brutális infrastruktúra fejlesztéseihez hasonlót a pénzhiány, az adótörvényen kívűl álló helyzetet meg az EU jogja nehezíti kis hazánkban, (tkp. felejtős).

Kézenfekvő megoldás a képzés lenne, hogy mindenki meg tudjon termelni sokkal többet is, mint a bérminimum, csak hát a felnőtteket már nem tudod tanítani, a kölyköket meg visszahúzza a középkori szinten álló borsodi falvak nyers valósága.
nem értek veletek egyet!
ebben az országban, a jelenlegi árak, költségek mellett nem lehet még a minimálbérből sem élni
kipróbáltátok már?
csak mert mindig az ugat, aki 100-200ezreket keres havonta, vagy még többet
télen ha van egy hidegebb hónap, 20-30 ezres gázszámla el is ment egy fizu fele
sajna pont nem a minimálbérrel kellene foglalkozni, hanem aki aránytalanul sokat keres
ott kellene inkább költségeket csökkenteni
vityka(bár nem kedvencem) jó irányból indult el, fentről lefelé, csak ugye a milliárdos bankvezérnek többet kell keresnie, mint az usákoknál hasonló pozissönben levő kollegának...
mindig a fejétől bűzlik a hal...
tótawének csak annyit, hogy az elképzelés jó, csak akkor vissza kell állítani a hatósági árakat, kenyér 50 ft zsemlekifli 5 ft és tsaik, mert különben a fél ország éhenhal, ugyanis ha eltörlik a minimálbért, akkor nem 40ezer ft-os fizuk lesznek, hanem megint 20ezreket fognak milliók keresni havonta, mint tizenpár éve

úgy látom valakiknek nagyon érdekében áll, hogy nyomorban tartsák ezt az országot
Teng egyik ilyen övezete a hetvenes években egy apró tengerparti halászfalu volt, ma nyolcmilliós metropolis két metróvonallal és toplistás felhőkarcolókkal. Ott nem harminc évig terveznek egy béna metróvonalat, hanem kb. 4 év alatt megcsinálják. Érdemes lenne példát venni.
Persze ehhez az is kell, hogy a hetvenezer forintos bérrel szemben alternatívaként nem a semmittevéssel is megkapható segély álljon, hanem az éhenhalás.

Az a kérdés pedig abszolút jogos, hogy ha a borsodi munkanélküli még annyi értéket sem képes megtermelni, mint a kínai munkás, mi alapján fizessék érte a többszörösét?

Ja persze, nekünk van Szentkoronánk, nekik meg nincs....
Csak nekem nyilvánvaló, hogy a minimálbér a kb 600ezer kényszervállalkozó járulékfizetésre bírásának az eszköze, akik enélkül nem nagyon járulnának hozzá viktorunk kedvenc felosztó kirovó nyugdíjrendszeréhez. Mondom ezt morális kritikai él nélkül.
Lehetne kombinálni az eltörlést a megtartással. Mire gondolok? A munkáltató annyit adjon a munkásnak, amennyit akar, és ha ez kevesebb egy bizonyos összegnél, az állam pótolja ki neki. Így meg is marad a minimálbér, de meg is szűnik. Hosszútávon persze nem az igazi ez a rendszer sem, de átmenetnek talán jó lenne.
Egyetértek. Ráadásul ez is egy simán megléphető dolog, de hát ugye itt nemígyszoktukországban felér egy forradalommal, szóval nem kell hétfőn sem a magyar közlönyben keresni.
Árpád, van valami abban, amit írsz, tehát hogy a kiút a szakképzetlen munkaerő foglalkoztatásában az, ha alulárazzuk.
Ez elméleti szinten nagyon gömbölyű, a gyakorlaton bukik el.
A kínai (ill random távol-keleti országban élő, Japán és mostanában Dél-Korea kivételével) munkás ugyanis bérversenyben nem követhető.
Tudod miért 200 Ft egy kínai póló?
Azért, mert a kínai gyerekmunkás kiscsaj átszámítva 50-55 forintért melózik, óránként. Napi 12-16 órában, havi két szabadnappal. Ez a szomorú valóság.
Pont abban a helyzetben vagyunk a sok képzetlen munkaerőnkkel, mint a nyugati nagyok hozzánk képest. Az elementary schoolt épp hogy kijárt, mindenhez hülye angol gyerek az életben nem fog utcát söpörni, pizzát kihordani, annyiért meg főleg nem, mint egy magyar/lengyel/paki.
Pont ez van Borsodban is. Nem lehet újjáéleszteni a magyat textílipart, ha még a védővámok ellenére is kb 200 Ft lenne a tanulatlan szövőnő reális órabére, ha a kínaival akarjuk versenyeztetni. Annyiért nem megy el melózni, inkább szívja a vérünket. És még igaza is van.
Ha leépítjük a szociális rendszert meg a minimálbért, mondván, hogy akkor harmincezerért is muszáj lesz melózni havonta a suttyója, akkor jönnek az éhséglázadások. Mert az árak nem fogják követni a tendenciát, és senki nem fog műszakban melózni azért, hogy a fizujából hetente vegyen három kiló kenyeret.
Egy kiút van, el kell érni, hogy a következő generációkban NE LEGYEN szakképzetlen munkavállaló.
Azt a tömeget meg, ami most van, vinnünk kell a hátunkon valahogy, a nyocszázezer rokkantnyugdíjassal meg a többivel együtt, mert a másik megoldás az, amit a Jobbik javasol.
Persze akinek nincs diplomája az dögöljön meg.Több empátia elkélne. Ez a minden annyit ér amennyit adnak érte, olyan rossz duma. Aki ezt hajtogatja az megérdemelné, hogy a 100.000,-Ft alatt keresők leálljanak egy-két hónapra,aztán megkérdezném, most mondja meg kinek mennyit ér a munkája.
Egyébként meg tegyük fel, dolgozgat az ember 70.000,-Ft-ért, szerelembe esik egy hasonszörűvel akkor már van kemény 140.000,-Ft-juk, netán lesz két gyerekük. A lakást, a rezsit, a kaját, a gyereknevelést oldják meg ennyiből. Közben dolgozzon keményen és ne lásson, ne halljon, mert csak akkor nem vágyik azokra a dolgokra (kocsi, nyaralás, számítógép stb.) ami másnak van de neki nem jár, mert hát a munkája az szart nem ér, csak fárasztó. (Lehet találgatni, miért van annyi áruhitel). Attól, még hogy nincs érettségije, diplomája, még vágyhat a jóra és a szépre, ami neki nem jár, és ez nem demagógia, mert ezek az emberek is éreznek. Szerintem a leggazdaságosabb a rabszolgaság bevezetése lenne.
igen, ez valóban megoldás lenne, de csak úgy , ha a részletekig ki lenne dolgozva a szabályozás, és - nálunk tulajdonképpen újdonságként - hatékonyan ellenőrizve is lenne.
Elkerülendő a legendás magyar kreativitást, hogy pl Borsodfűzfahegyezőn a favágó utca 1-t 475634 cég választja székhelyül ezzel jogot szerezve a 47000 ft-os minimálbéres alkalmazásra, akiket aztán a westendi bugyi butikosnak kölcsönöz ki.... és egyéb rafináltságok.
A minimálbért nem azért találták ki, hogy a cikkben említett százezreknek biztosítsanak egy olyan jövedelmet, ami bár kevés a megélhetéshez, de sok az éhhalálhoz. Ez a kamu. A valódi ok, hogy a költségvetésnek biztosítva legyen egy meghatározott minimális összeg, a minimálbért terhelő adók és járulékok révén. Az adókról annyit, hogy abba beleértendő a minimálbért és terheit fedező bevétel után fizetendő ÁFA is!
Ezt figyelembe véve a minimálbért tekinthetjük egy ki nem mondott egyezségnek az alacsony termelékenységi szintű vállalkozások és a költségvetés között. Nevezetesen: Foglalkoztasd fehéren az alkalmazottjaid, fizesd be a minimálbéreket terhelő elvonásokat. Vagyis add meg a királynak, ami az övé. Azután éljetek ahogy tudtok és ha marad valami plusz, azt dugd a zsebükbe a hónap végén. Ha így teszel, békén hagyunk!
Így nézve talán nem is rossz. Történelmi hagyományai is vannak, az uraságnak, papoknak járó tizedektől, egészen a kádári vállalati géemkákig.
@Vicuska: Már tönkretette, amikor OV az előző ciklusában váratlanul nagymértékű emelést hajtott végre. Élelmiszer feldolgozók, textilipar, könnyűipari beszállítók sora dőlt be. Pedig akkor még forradalom se volt..
arról sem feledkezzünk meg, hogy a megélhetés költségei is teljesen mások egy Miskolc közeli faluban mint akár Pesten vagy mondjuk Győr környékén.

Pesten a minimálbérből örülhetsz ha szobát tudsz bérelni, kaja, utazás és már jó esetben is nullába vagy.

alacsonyabb minimálbér és munkasszállók, ez jópár régióban segíthetne talpraállni az embereknek.
@Vicuska: sok országban létezik minimálbér, bár jó esetben ágazatonként némileg eltérő.
Mivel a fent nevezett megyében élek, az írásod természetesen bántja az önbecsülésem. Azonban igazat kell adjak annyiban, hogy az iskolázatlan tömegek kvalifikált munkahelyen nem foglalkoztathatóak, mert nincs mivel. A felvetésed első korlátja a segély, mivel köztudott, hogy a minimálbértől többet lehet egy családban összekaparni segélyből. A másik korlát, hogy a segélyezettek+álrokkantak többsége feketén dolgozik, így mondjuk 50B-ért a kutya nem menne el dolgozni, mint mondjuk a többsége most minimálbérért sem teszi. Tehát elszőször a segélyeket kell megvágni, párhuzamosan az összes! rokkantsági nyugdíjat felülvizsgálni. Ezután jöhet a kistérségi minimálbér. Ja, 2 diplomám, és nyelvvizsgám/tudásom :) van, az én béremre szerinted hogyan hatna ez a szituáció? Már így is óriási különbség van K-NY között, ezután mi lenne? A többségünk biztosan menekülne nyugatra, így lenyomnánk az ottani szakemberek bérét is.
Aha. Sakkor az eddig kétszázezres segélyből élő roma elmegy negyvenezerért dolgozni. Pedig annyit ér a tudása. Csak erről eddig az állam nem szólt neki.
Ha már mindenképpen ragaszkodnak a minimálbéresdihez, akkor nem lehetne differenciáltan, képzettségi szintenként meghatározni? Ez egyértelműsíthetné, hogy az állam sem gondolja, hogy egy írni-olvasni sem tudó polgára ugyanannyit érdemelne, mint mondjuk egy érettségizett és szakmát szerzett. Emellett esetleg motiváló erővel is bírhatna: egy csincsi kis táblázatban a büdös kölkök arcába tolható, aztán ki-ki mérlegeljen, hogy mit szeretne.
Na mi van uraim: kezdünk rájönni, hogy a minimálbér emelése lassítja a gazdasági fejlődést?
A munkanélküliség emelkedéséről nem is beszélve.
Szép, de pöttyet naív. Úgy is mondhatnám, hogy orbitális nagy marhaság. A kétmilliárdos Kínát meg a már tízmillió alatti Magyarországot ne hasonlítsuk már össze!
Nem hiszem, hogy az országot az olcsó munkaerő és a gagyi felé kéne terelni, hanem az EU szintű életszívonalra kéne felhozni (integráció!), ez pedig már a mai minimálbérrel is lehetetlen.
Én a másik végéről fognám meg a dolgot:
oktatás és egészségügy. Ezek fejlesztésének és magas színvonalának biztosítása a felemelkedés záloga. De hát Vitya kormánya sem nyomja bele a pénzt, sőt.

Nézzétek meg máshol mennyi a minimálbér:

www.hrportal.hu/c/ime-hol-mennyi-minimalbert-fizetnek-az-eu-ban-20100209.html

És kicsit jobban megy ott a szekér, szóval biztos tudnak valamit, ha ott nem merül fel a kínai modell bevezetésének szükségessége...

Azért ne legyünk már mi Európa bérniggerei!
Alapvetően egyetértenék, de miért menne el Gazsi 40 ezerért dolgozni Borsodban, ha segéllyel többet kap?
A dolgozónak havonta legalább 98.688 Ft-ot kell termelnie:

Bruttó havi munkabér:
76.800 Ft

Munkaadó összes havi költsége:
98.688 Ft

Havi összes nettó jövedelem:
59.854 Ft

www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2011&edt_brutto=76800&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+Kisz%E1mol+%3E%3E+
A minimálbérrel alapvetően azt szeretnénk elkerülni, hogy valaki dolgozni jár, és ennek ellenére éhenhal, mert minimálbér<létminimum. Nem csak Magyarországon van, továbbá nálam és Tóta W.-nél nevesebb közgazdászok is vitatkoznak azon, hogy jó-e: en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage#Debate_over_consequences
Tetszik a cikk, de a kérdés nem ennyire fekete-fehér.
@Vicuska:
a minimalber a munkavallalot vedi. Ez alatt hivatalosan nem fizethetik. Elmeletileg meg a fekete melot az allam buntetne, ugye.
Ez pedig nem magyar talalmany, igy van az USA-ban is. Allamonkent valtozik, de ugy 8-9 dollar korul van a minimalber orankent.
Meg vannak az illegalis melosok, akik barmilyen alacsony berert elmennek dolgozni. Oket pofatlanul fizetik: 3-4 dollar/ora korul.
A minimálbért szakmához kötném. Akinek nincs meg min. egy szakmája, - tehát semmihez sem ért, amit a piac honorálna-, ott nincs miért védeni az ember. Ha ő vagy szülei nem vették a fáradságot, hogy tanuljon a gyerek (vagy felnőttfejjel), ott nincs mit védeni.

Ma, amikor egy robot munkák sokaságánál kiváltja az embert (napi 24 órát át dolgozhat, nincs munkavédelme, elvan a hideg csarnokban is, nem hisztizik, s ezer előnye van)nincs szükség olyan emberekre (más munkájából fenntartva őt), aki csak elvesz a társadalomtól, de hozzá nem ad semmit.

Az a társadalom, mely egyre nagyobb számban haszontalanokból áll, elvérzik a versenyben, az egész történelem ezt mutatja.
Azt azért ne felejtsük, hogy szinte minden olyan drága itthon mint nyugaton.
Pl egy hegesztő ott 5x annyit keres.
Ott hogyan termel 5x annyit?
Szvsz ez a kisvállalkozóknak is jót tenne.
Van pár oka ám a minimálbérnek is, például egy olyan alap, ami alá (legálisan)nem lehet menni, így "lesz egy tartása" az egész bérrendszernek is - persze ezzel együtt nivelláló hatása is lesz, vagyis egypár ágazatban és egypár munkaadónál (mint az állam-önkormányzatok hatalmas apparátusa) felfelé sem mennek a bérek még a (jó) képzettséget igénylő és kurrens szakmákban sem (ezért kevés pl. a mérnök az igazgatásban, meg ezért kell az informatikát sok nagy irányító-igazgatási szervezetben is kiszervezni, külsős vállalkozókkal intézni).
És például olyan viszonyítási alap, amihez be lehet lőni egy rakás segélyt, támogatást, foglalkoztatásbővítő programokat stb.
Üdvözlettel
Árkászati Hadimérnökség
Tóta W, ki nem állhatom az írásaidat, de most minden szóval egyetértek!

Végre egy konstruktív anyag. Mi történt veled? Iszol te rendesen?
Jó gondolat,de például nettó 50 ezer forintért nem megy el dolgozni,mert ő így számol.28 ezret kapok segélyként és nem teszek érte semmit,a munkámért adnak 50-et,tehát 22 ezerrel lesz több bevételem.Minden reggel korán kelek,8 órát robotolok és még a többiek is hülyének néznek így inkább nem vállalom.És nem Ő a hibás!!!Nincs és nem is lesz kormány(sajnos)aki felvállalná ennek a rendszernek a gyökeres megváltoztatását.Egyébként menj ki a kultúrnemzethez Nagyidára,elsírod magad!
Mit kell lacafacázni.Napi ellátás bentlakással (amolyan nagy barakk félében,kiporciózva a légtér családoknak).Óvoda,bölcsöde az éppen nem dolgozóra bizva,kihelyezett iskola etc.Persze van benne egy kicsit fasísztoid jelleg és sokkal inkább a rabszolgaság korai rendszerére hasonlit,ki nem szarja le.Egyébként Kinával csak az példálódzon akinek van személyes tapasztalat az ottani ügymenetről.Szlovákiával detto.Nekem mindkettővel van,nem turísztikai hanem valós munkakapcsolat.
@Vicuska: minimálbér mindenhol van, ez nem csak a magyar piacot érinti. külföldön is legalább ekkora probléma, csak máshogy. az ottani minimálbérek az itthoni középvezetői béreknek felelnek meg, néhány év gürcöléssel tisztes vagyonra tehetnek szert a kelet-európai vendégmunkások.
@Vicuska:

A minimálbérnek annyi értelme mindenképpen van, hogy az átlag magyar munkaadó szíve szerint egyáltalán nem adna bért, plusz belépődíjat szedne a dolgozóktól, amikor bemennek...

Az APEH pontosan tudja, hogy komplett szférák vannak Magyarországon: építőipar, vendéglátás, kereskedelem, ahol az alkalmazottak a fizu nagyobb részét zsebbe kapják, de azt is tudják: ha betartatnák a szabályokat, 1 hét alatt padlót fogna a teljes magyar gazdaság.

Árpád, az ötleted számos logikus elemet tartalmaz, számos érvet fel lehet hozni mellette, éppen ezért nem is lesz belőle soha semmi.
Kedves W!

Akár még igazad is lehetne, de ne felejtsd el, hogy a kínai spec gazdasági övezetek hipermodern gyártókapacitással üzemelnek. A vesenyképességük fő oka a napi 2$ kereső szerencsétlen kínai munkások akik kezelik a legmodernebb technológiájú gyártósorokat.

Amit te szeretnél javasolni az működhetne, de csak akkor ha óriásbefektetéseket hajtanának végre ezeknek a gyáraknak a felépítésére pl Borsodban. Namost ez ott bukik be, hogy magyar vállalkozó nem rúg labdába itt, a külföldi meg bolond lesz idejönni a kormány napi szinten változó gazdaságpolitikája és a multiadó miatt.

A helyükben én sem jönnék befektetni amikor egyik hétről a másikra kiderülhet, hogy ma OV éppen úgy ébredt, hogy az én ágazatomra vet ki extra adót "mert csak" és viszi el a nyereségem felét hipphopp.
@Vicuska: irreális minimálbér tönkreteszi a cégeket, amiket ezek a minimálbéresek tartanak el?
"termelni is kéne, mert egymás hajának mosásából nem élünk meg."

A szolgáltatás is termelés, csak nem materiális javak teremtődnek. Normálisan működő gazdaságban pedig értelemszerűen a tercier szektornak kell a legnagyobb súlyúnak lenni, és olyan egyedi szolgáltatásokat hozni létre, ami máshol nem megtalálható. Pl. turizmus révén.
Mivel lassan kinyúvasztják az Alkotmánybíróságotis, nem gond megcsinálni az úgynevezett jogállamban. Az alacsonyabb minimálbér miatt a segélyeket is csökkenteni kellene a szegénységi csapda(poverty trap) megakadályozására. És
persze ki kellene próbálnia a posztírónak is ezt a minimálbért, gyermeket nevelve, /éhen-e hal?/ ha nem tud leírni a delikvenshavi 100 rugót, mint Vityka. És persze a firkászok bérét is aminimálbér szorzójában kellene megállapítani. Egyből szimpibb lesz a minimál bér emelése:-)
gondolom azt nehéz megbecsülni, hogy hány munkaadó ad most összeszorított foggal minimálbért, amit amúgy békésen zsebretenne: se az állam, se a melós.

viszont Árpi azon elképzelése, hogy zónák szerint kipróbálni ezt a rendszert: egyszerűen zseniális. biztos megvonható úgy egy határvonal, hogy statisztikailag jóval több embert vonjon így be a termelésbe, mint ahány zsebbe kapná az addig legális fizuja - egy részét...

tulajdonképpen az egész elképzelés jó, én csak egy akadályt látok, a kiegyezés óta változatlanul burjánzó, minden rendszerváltozást túlélő alulképzett vezetői/adminisztrátori réteget, ami ezt frankón megakasztja, mint bármilyen változást.

Teng Hsziao-ping előtt volt egy Maobácsi, a maga egyszerűségével lereszelte az országot, és újrabootolt, Tengbácsi után pedig kellettek külföldi befektetők is, akik kipárnázták a fejlesztéseket.

szóval, az ötlet jó, de nem látom sem a kulturális beágyazódását, sem azt, hogy a feltételek meg lennének teremtve hozzá... bár, ha ilyen ütemben megy az elszámoltatás, akkor arányaiban orbán lesz a magyar mao, és az utódja már szép felépítményt nyomhat erre az alapra...
ööö...
...eddig azt hittem, hogy ez világos mindenki számára, egy köztudomású dolog.
Abból, hogy ez a cikk megíródott, kiderült számomra, hogy nem feltétlenül.
Elöljáróban:
Nagyon nem szeretek kommentelni nálad. Ez a moderációs hercehurca pont a lényeget teszi tönkre. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a liberalizmus bajnoka cenzúrázza a véleményeket... Khm... El kellene gondolkodni Árpi)
Tartalmilag:
Kipróbálhatnád az áhított kínai különleges gazdasági övezetet. Csak egy hónapra. Azán utána is kellene egy cikket írnod.
Tudod, ez nem Kína. Sokkal akkor sem lenne beljebb a társadalom, ha ezek az emberek 30-40 ezer forintért dolgoznának napi 8 órát. Ebből a pénzből a magyar árviszonyok között alapszinten sem lehetne megélni, tehát a segélyezésüket továbbra is fizetni kellene. Ha nem adsz mellé segélyt, akkor megfagy, vagy éhenhal. Itt a szép új világod Árpi...
@Vicuska: Hogyhogy nem érted?
Aki nem multinál vagy állami munkahelyen dolgozik, annak teljesen természetes a "minimálbér, plusz zsebbe" fizetési konstrukció.
Ha nem lenne minimálbér, akkor gyakorlatilag megszűnne az adó- és járulékfizetés.
Jól ismerve az ügyeskedő magyar munkáltatók mentalitását, majd jól áthelyezik székhelyeiket Borsodba (persze csak papíron), így aztán lehet csökkenteni a minimálbért!
Édes Istenem!
A cikk és ez a mindössze két komment, milyen szépen mutatja az ostobaságot. A momentumnyi rövidlátást!
Ez a maga a kapitalizmus! Ezért bukott meg. (Nyugi van, már megbukott, csak a tőke próbálja életképesnek mutatni, amíg tudja digitális - nem létező - pénzzel finanszírozni).
Tóta úr! Nem lehetséges, hogy az olyan "nem produktív" alakok miatt (ennyit nem tud eltartani néhány tízezer aktív melós), mint maga, romlik tovább a helyzet? Tudja a GDP-s hazugságözön! Persze maga írkálhat baromságokat, hiszen a munka továbbra is büdös a "magukfajtáknak", elgúnyolódik néhány millió kizsákmányolt, éhbéren tengődő munkásember és családjaik kárára, tudatlanul.
Csak még egyet. Ahol különleges övezetek vannak, ott az árak is különlegesek (fenntartják a belső piacot), nem úgy mint nálunk, hogy vietnámi bér, EU-s árak. Ugye érti, bár én is értem, hogy nem akarja!
szerintem egyzserűbb és praktikusabb lenne, ha a részmunkaidővel lehetne kicsit trükközni. pl csak a heti 40+ számítana teljesnek és csak arra vonatkozna a minimálbér. Fro-ban pl a minimálbér az átlagfizetés felett van, mert a többség részmunkaidőben dolgozik.

nem kell taglalnom, hogy sokan vagyunk, akik papíron 40 órát dolgozunk egy héten, de a valóságban sokkal többet.
ugyanez mehetne a varrónőknek is, 'szt kész.

én nem támogatom az ilyen gettósítást (bocs, SGÖ), amit te is felvetettél - az, hogy északkórea meg szlovákia is ezt csinálja, nekem nem érv. egyik helyen sem laknék szívesen.
A megoldást azért érdemes még egy kicsit továbbgondolni, mert a minimálbér a magyar ugaron kettős célt szolgál és e kettő közül a "ne engedjük kizsákmányolni az embereket" valószínűleg csak másodlagos. Fontosabb szempont, hogy a minimálbérre bejelentett és zsebbe fizetett nem kevés alkalmazott után folyjon be némi pénz az államhoz. Nehéz egy szabállyal megfelelni annak a követelménynek, hogy képzetlen munkaerőt is megérje alkalmazni illetve a képzettet ne lehessen kizsákmányolni (a minimálbérre bejelentés és zsebbe fizetés gyakorlata - bár az elmúlt hetek ékes bizonyítékát adták, hogy az állam elől jobb eldugni a jövedelmet, mert ha látja, még véletlenül ráteszi a kezét - azért kizsákmányolás). Illetve figyelembe véve a magyar adóelkerülési szokásokat megnézném, hogy a cégek milyen migrációja indulna el pillanatok alatt az SGÖ-kbe.
@Vicuska: szerintem kell a minimalber, de azzal egyetertek, hogy irrealisan magas bizonyos munkak eseteben.

Amugy eddig nem gondolkoztam azon mi lenne ha regionkent lenne minimalber, de igy elsore tetszik az otlet
@Vicuska: Ne hülyéskedjünk már.
Magyarországon pont annyiba kerül a benzin, kaja, pia stb, mint nyugaton.
A közüzemi díjak is hasonlóak.
Van pár dolog ami ugyan olcsóbb, de legjobb indulattal is maximum fele az élethez szükséges költség nálunk.
Ehhez képest kell a minimálbért nézni.
Megfizethetetlen???
Szégyenteljesen kevés.
22.-ek vagyunk európában.Pl Szlovéniában 2x annyi mint itthon. A románokon kívül MINDEN szomszédunk megelőz minket.
Na ennyit a betarthatatlan szabályokról, meg a megfizethetetlen kategóriáról.
@Vicuska: A minimálbér nem magyar találmány.
Szerintem nem abba az irányba kellene menni, hogy a képzetlen munkaerőnek olyan bért fizetni, hogy abból ne tudjon megélni, hanem képezni kellene a munkaerőt. 40ezerért varrjon a kínai, ott meg lehet ennyiből élni.
@Vicuska:

Nem érted?
Itt nem a munkavállalókról szól a történet, hanem a foteljükben ülő inaktívakról, nyugdíjasokról. neki jól hangzik, hogy nolám, a kormány növeli a minimálbért. Akkor biztosan jót akarnak.

Az nem jut el a nyugdíjasig, hogy ez munkahelyek ezreit teszi tönkre, szünteti meg, vagy csak nem jönnek létre. Azért is most már Gyurcsány, vagy a mocskos multik tehetnek.

Hogy a hivatalosan létre nem jövő munkahelyek egy részét feketemunka működteti, az szinte természetes is.

A kádári reflexek működnek: a kormány dolga, hogy jólétet teremtsen. Mindegy milyen áron, mindegy, hogy eladósodik az ország, vagy feléljük a munkavállalók nyugdíjvagyonát, vagy 3 év múlva újabb megszorítás jön.

Éljen Kádár! Éljen Viktor!
lesz egy csomó ügyvezető, akik 15 ezer forintot keresnek havonta
@Vicuska: a minimálbér lényege, hogy a cégek ne tarthassák éhbéren a munkásokat: tudniillik ha mindenki éhbéren alkalmazza az alacsonyan képzetteket, akkor természetesen nincs hova menni tisztes bérért. Egyes kétségbeesett emberek (lásd DK Ázsia néhány szerencsétlen térségét) elmennek nagyon kevésért dolgozni, de az a napi túlélésüket is alig biztosítja, az már rabszolgaság.
egyébként a regionális különbségtétel átmeneti időszakban nem rossz ötlet.
"Van ilyen munka bőven, egy gomb nyomogatásához vagy egy motoros fűrészhez nem kell diploma."
-A motorfűrész nagyon veszélyes üzem.Kezeléséhez minimum motorfűrész kezelő, vagy erdészeti szakmunkás bizonyítvány szükséges.Külföldön meg még SCC vagy VCA oklevél.
Nna ezért szeretem a liberális humán értelmiséget.Fantáziálnak, meg írogatnak hülyeségeket, általános műveltség nulla, írásaikból pedig süt a budapesti felsőbbrendűség.
Tapasztalataim szerint ez a réteg képtelen olyan egyszerű dolgokat szakszerűen véghezvinni, mint például egy szög beverése téglafalba, vagy egy gomb felvarrása gyári minőségben.
Pedig ehhez igazán nem kell diploma...
Hány vállalkozót soroljak, aki luxusautóból jelentik ki, hogy a vállalkozás nem termeli ki a munkásai minimálbérét? Ezért kell a minimálbér, mint védelem. Ha van jobb módszer a munkavállalók védelmére (pl. szakszervezetek?), akkor alkalmazzuk azt. Ötlet?
Azt még hozzátenném, ha már úgy is forradalom volt, akkor nem kéne-e leülni és kezdeni valamit egy olyan adórendszerrel, amely az adócsalásra nem csak biztat, hanem azt egyenesen ELKERÜLHETETLENNÉ TESZI.

Vélem, ez fontosabb lenne, mint az AB basztatása, a határon túliak szavazati jogának kiokoskodása, valamint a NENYI, és az ellene büféipari termékekkel küzdő fülkeellenforradalmárok apokaliptikus küzdelme.
Elgurult a gyógyszer?

Ekkora épületes baromságokat rég olvastam.

Növeljük csak tovább a regionális különbségeket. Csináljunk gettót Borsodból. De akkor miért nem rögtön Budapesten csinálunk egy ilyen gettót? Úgyis itt van a legtöbb ingyenélő szarházi.

Aztán ha bejön a dolog, ki lehet terjeszteni az egész országra, és akkor mindenki dolgozhat majd rabszolgaként havi 5000 forintért.

Persze akkor fodrászhoz, meg szórakozni se megy majd senki, és a boltokban sem fog senki vásárolni, mert havi 5000-ből nem sok mindenre futja, hanem inkább megy a piacra, meg termel otthon magának amit tud, így a boltoknak is kevesebb lesz a forgalma, amiből kevesebb jut majd reklámra is. Végül pedig csődbe mennek a bloggerek is, merthogy senkinek nem lesz pénze reklámozni. Milyen szép jövő is ez.

De hagyjuk inkább ezeket a baromságokat, nézzük inkább mit lehet kezdeni a jelen helyzettel.

Szerintem célravezetőbb lenne, ha mondjuk továbbképeznénk a képzetlen munkaerőt, hogy ők is megkereshessenek 2-3-500 ezret?

Ha kötelező képzésben kéne részt venni minden munkanélkülinek, akkor rögtön kiderülne ki az aki akar változtatni a helyzetén, és ki az aki nem. Első lépésben mondjuk kötelező érettségi, utána meg lehet választani egyet a hiányszakmák közül.

Tudom, ez így kicsit bonyolultabb, pénz is kell hozzá, meg többet is kell rajta dolgozni, de a végeredmény tekintetében lehet hogy jobban járna az ország.
"borzasztóan túláraztuk a magyar munkaerőt"

70 rugóból élni emberi életet nem lehet, innentől nem érdekes a dolog. Aki ennél kevesebbért megy dolgozni, az inkább lopjon-raboljon fosztogasson, azzal jobban jár.
Pont.
Gratulálok a cikkért, nagyon sok továbbgondolásra érdemes felvetés van benne megfogalmazva! Tetszik!
Furcsán fog hangzani amit írok: a mai magyar munkaerőhelyzet javításához szükséges ugyan, de nem elégséges a munkát terhelő adók csökkentése. Különösen igaz ez Borsodra. Ugyanis az a pontenciális aktív korú munkaerő, amely ma ott nem dolgozik, adócsökkentéstől sem fog. Ennek két oka van:
1) totál képzetlen, nem ért semmihez, nincs munkakultúrája sem. Gyakorlatilag olyan munkára lehetne (talán) csak alkalmazni, amiért kínában lényegesen kevesebbet fizetnek, vagyis eleve versenyképtelen.
2) szociális juttatásokból (segély, rokkantnyugdíj, családi pótlék, stb.) legalább akkora jövedelemre tud szert tenni, mintha dolgozna, és mindezt munka nélkül.

vagyis ahhoz, hogy a foglalkoztatottak aránya jelentősen megnőjön, ahhoz szükség van valamilyen államilag koordinált felnőttképzésre, a szociális juttatásokat meg gyakorlatilag meg kell szüntetni, és át kell konvertálni közmunkáért adható juttatásokra. Önmagában az adócsökkentés nem fogja ezeket a tömegeket (akiknek egyébként jelentős része cigány) felszívni.
Nem csalatkoztam benned. Szép kerek gondolatmenet.

[Csak azt a hosszú várakozást, csak azt tudnám feledni ;)]

Persze ne feledd el, hogy --Murphivel szólva-- amit el lehet rontani, azt a magyar politika elrontja.
Aki szerint ez a minimálbér irreálisan sok, azoknak azt javaslom hogy éljenek meg belőle és majd utána nyivákoljanak.

Be kell látni hogy ha valaki ennél kevesebbet keres az szó szerint éhbér.
Ha még ezt a technikai minimumot is eltöröljük, ismerve a hazai kkv "kultúráját" gyakorlatice teljesen legásian lehetne embereket dolgoztatni napi 12 órában szarér hugyér üveggyöngyért.
Mert ugye tök nyilvánvaló hogy bármilyen munkára és itt hangsúlyozom hogy BÁRMILYEN (tehát nem csak répaszedő, hanem mondjuk programozó vagy szerelő vagy bármi) mindíg lesz olyan szerencsétlen aki elvállalja a melót egy pohár kefírért és nincs szakszervezet aki ilyenkor azt mondaná hogy höhö álljon meg a menet töke van a menyasszonynak.
@Vicuska: "kivéve a magyar munkaerőpiacon" meg még néhány másikon: www.eurofound.europa.eu/eiro/2005/07/study/tn0507101s.htm
Ki lesz az, aki 30ezres segély helyett el fog menni 40ezerért dolgozni?
Ki lesz az, aki 30ezres seg&eacute;ly helyett 40ezer&eacute;rt el fog menni dolgozni?
a minimálbér elsősorban a munkakínálati oldalról jövő monopóliumoknak igyekszik ellentartani.
vagy simán el lehet törölni a minimálbért. A szegényeken ez segítene a leginkább.
H á r o m a magyar igazság, de az akciós munka még igaz is lehet.

Képzeljük el, amint a képzetlen munkaerő egy része átvándorol, és ott kezd új életet. Fogyasztás felpörög, dübörög az akciós puma.
Egyetértek. Bár saját tapasztalatom az, hogy hiába hoztam kurva sok pénzt a házhoz, azért minimálbérnél többet nem kaptam, zsebbe sem. Szóval kizsákmányolás megy itten nagyiparban.

Erre lehet mondani: váltsak, ha tényleg értékes munkaerő vagyok. Váltottam, bár a számításomat csak nagyon lassan találtam meg.

És attól tartok, le kell számolni azzal az illúzióval, hogy egy fizetésből fönt lehet tartani egy lakást, ami nagyobb, mint egy vacak kis lyuk. Nyugaton sem ismeretlen a lakótárs fogalma, haverok egyszerűen közösen bérelnek lakást.
@Vicuska: 76800 forint irreális lenne? Ebből száraz kenyérre, meg vízre futja, gyereket nevelni meg lehetetlen. Ne hülyüljünk már meg, még ez is nevetségesen alacsony, az pedig illúzió, hogy a magas minimálbér miatt nem telepítenek ipart ebbe a régióba...
Még egy dolgot meg kell lépni mielőtt a javaslatot bevezetnénk: Borsodban el kell törölni a segélyeket és más "ingyenpénzeket", mert ki fog alacsony bérekért munkát vállani ha napi 8 óra munkával kb. ugyanannyit vagy csak pár ezer forinttal többet visz haza mint a segély? Szvsz a borsodi többségben lévő kissebbségnél még ez a logika is megbicsaklik, mivel az ő igényszintjüket egészen alacsony segély is képes fedezni, ezért az ő köreikben csak a kádári KMK feltámasztása tudná javítani a foglalkoztatási mutatókat.
Érettségihez kötött minimálbér esetleg? Alatta pedig a jelenleginél alacsonyabb, pl. sima minimálbér bruttó 50 ezer, érettségizett minimálbér 75 ezer, a diplomás pedig 100. Egyrészt legalább részben orvosolná a cikkben feszegetett problémát (képzetlen munkás nem termeli ki a saját költségét, ergo a cég megy Kínába), másrészt megszüntetné azt az abszurd helyzetet, hogy sokszor a takarítónőktől is érettségit kérnek.
"ideákért pedig nem adnak kenyeret"
Közgazdaságtanilag teljesen alátámasztott amiről beszélsz, csak az a baj, hogy ha valaki 30.000 Ft-ot visz haza, abból még a közműveket sem tudja kifizetni, tehát a fentebb tőled idézett félmondatra azt tudnám válaszolni, hogy éhbérért sem adnak kenyeret. Vagy ezeket az SGÖ-ket úgy értelmezzük, hogy ott a víz, gáz meg az áram mondjuk a tizedébe fog kerülni mint máshol?
Nem tudom mennyire vannak tisztában azzal a tisztelt pesti urak, hogy ennek az országnak már most is van egy elég széles rétege, ami bár dolgozik tisztességgel, mégis folyamatosan egyre mélyebbre merül a banki hitelekbe csak azért, mert ki kell fizetni a számlákat és néha enni sem árt, ha mást nem hát te*co gazdaságos kenyeret a legolcsóbb román a*o párizsival (amit jobb helyeken a kutyájának sem adna az ember). Ezt a minimálbért nincs hová csökkenteni, még ha bizonyos elméletek szerint megalapozott is lenne az a bizonyos csökkentés.

Stabil és emberi megoldás az lenne, ha a középosztályt sikerülne kiszélesíteni, és az eltartaná a hazai könnyűipart - nyilván azzal együtt, hogy a hazait egy "kicsit" védeni kéne a kínaitól.
S ha már itt tartunk, a végleges megoldás nem az, hogy keressünk mi is annyit mint a kínaiak, hanem az, hogy keressenek ők is annyit, mint mi...
Amerikai Szamoa esete kiválóan példázza a minimálbér káros hatását. Amint megemelték, rohamosan megnőtt a munkanélküliség és nőttek az árak.
Sosem értettem ezt a minimálbér dolgot...ha a dolgozó nem _termel_ meg egy minimálbér+n összeget, akkor egyszerűen nem éri meg alkalmazni minimálbérért...

A vállalkozó meg elvileg csak a befektetésének (kifizetett munkabér) megtérülését nézi.
@Vicuska: arról nem is beszélve,hogy ez előbb vagy utóbb az egészséges piaci verseny miatt ( egy torzító tényező kizárva)a termékek,szolgáltatások árának a csökkenéséhez fog vezetni,és ezzel a kirakós darabjai a helyükre kerülnek.
Miért nem lehet ezt így csinálni?
....Pár tízezer rokkanttal és fogyatékossal igen, az belefér.....
finoman közlöm: ez a szám megközelíti a 800000-et.....
Naív kérdés: a Kismartoni bolti eladó hogyan képes kitermelni 1500 eurót a munkájával? Ráadásul többnyre nem 8 órában...
Nem akarsz néha írni a Totalcarra is (gazdasági vonalon)? Az a hajó nagyon süllyed.
Nemtom. Ez így sokaknak akár korrektnek is tűnhet, de annyi, de annyi defekt van "megtalálva, de be nem foltozva" minden egyes tagmondatban, hogy kénytelen vagyok annak tekinteni, ami. Egy blog egy posztjának. Mondom úgy, hogy értem én a célzást, sőt én is arrafelé lőnék...
Bazzeg, te tudsz normális hangvételű cikket is írni, nem csak a cinikus faszságokat? Kellemes meglepetés. Nagyon jó írás.
@Vicuska:
Próbálj megélni belőle, és megérted.
Aztán lassan a többit is.
„A szegényember a kalapját gyűrögetve odasomfordált az alispánhoz. Megkérdezte illendőn, lehetne-e jönni papír nélkül, ahogy azelőtt, ötvenért, vagy negyvenért.”

Ez a cikke, amit ajánl és emez is, mely helyben olvasható üdítő jelenség ma nekem! Én olyan sötétített autóban járok és fűtésmelegítő meg kistükör(!) meg minden, de úgy szeretnék élni, mint az a szegény ember. Ideákból! Abból miért nem lehet?

József Attila jut eszembe mindig, akinek nem volt diplomája, de olyan gyönyörű lelke, amibe most mindenféle ál-diplomás belekapaszkodik és nyúzzák-cibálják-lökik. Igen. Lökik. Mert ma is kitaszítanák József Attilát, ha itt lenne közöttünk. Olyan szomorú ez, félelmetes és megalázóan kicsinyes. Ilyenkor tudom: J.A., akinek nem volt diplomája, ő nem az övék – hanem az enyém. A nagyon diplomások be sem tudnák fogadni. Minek nekik?
www.youtube.com/watch?v=mj95t5ALAGQ
Hát Árpi csak ámulok és bámulok.... a Magyarországi élelmiszerárak az Ausztria 86%-át teszik ki, a bérek a 22%-át. Te meg csökkentenéd a minimálbért?
Akkor létre kellene hozni minimál áras boltokat is, ahol a kenyér kilója nem 300 hanem 100 forint és ahol egy kiló ehető minőségű kolbászért nem kérnek kilónként 1500 forintot.
A mai minimálbér sem éri el a létminimumot, és te csökkentenéd???????
Egyrészt a minimálbérnek *valóban* meglehetne az az előnye, hogy nem hagyja, hogy a hernádsarasi varrodában havi tízezerért gürizzenek három műszakban a melósok. Másrészt akkor, amikor a minimálbér, mint olyan *valóban* nem jelent mást, mint a szakszervezeti élősködők számára a fizetésükben levő "szorzandó" részt, talán el kellene gondolkodni arról, hogy mit tzegyünk vele, ha már van 20 évnyi tapasztalatunk arról, hogy nem működik.
Kínától és Észak-Koreától egyelőre csak hatalmi technikákat sikerült ellesnie Orbánnak.
Na, elmondom nektek, hogyan működik ez vidéken. Jómunkásember felveszi a segélyt (30k) és elmegy napszámba dolgozni. A napszám napi 5k-nál indul, nettó, kézbe. Magyarul, ha 10 napot dolgozik, akkor annyit keres, mint aki a gyárban napi 8-10 órát, hétfőtől péntekig, havi 20 napot. Plusz jár még a gyerekek után a pótlék, néha becsúszik egy kis bizniszelés, lakhatási támogatás, hasonlók. Ezek után ki az a hülye, aki elmenne egy gyárba dolgozni??? mondjuk a minimálbér feléért??

Mi történik, ha csökkentjük a minimálbért? Nos, az égadta világon semmi. Ennyi pénzért sem lehet normális dolgozókat találni (több céget ismerek, akik vidéken próbáltak gyárakat létesíteni, egy mutatvány volt összefogdosni a dolgozókat, no nem azért, mert akkora volt a sor, hanem mert olyan kevesen akartak dolgozni...)

Ez a mostani valóság, ezen lehet gondolkodni.
@Vicuska: a minimálbért azért találták ki hogy a pincér/benzinkutas/satöbbi lófüttyre bejelentett emberkék is fizessenek egy kicsit a közösbe. Épp emiatt van most adóátrendezés is.

Ha borravaló meg feketemunka nem lenne akkor minimálbér sem kellene meghatározni, mert nem hiszem hogy ezek az emberkék ennyiért pörögnének.
Való igaz hogy akkor sok multi még ennyit sem fizetne a csóri melósnak és ehhez nem kellene Borsodba menni.

Na de a magyar mentalitás hogy jöjjön a munka a ház elé,mi nem mozdulunk/költözünk egy tapodtat sem...na ezért tart itt az ország :D
az ötlet remek, de nem újkeletű, itthon is foglalkoztak már vele, sőt számítások is vannak, hogyan lehetne megcsinálni: www.budapestinstitute.eu/dontestamogatas/prj/A_teruletileg_differencialt_minimalber_indokoltsaga
ideiglenesen abszolút támogatom az ötletet, B-A-Z és SZ-SZ-B egyes részein, két SGÖ-t létrehozva, akár a minimálbér eltörlésével, természetesen állami keretből támogatva az elköltözést, hogy az egyenlő jogok ideája mégis csak érvényre jusson.
középtávon még tartható a koncepció, csak az alulképzett magyarok helyét átveszik a bevándorlók (az SGÓ rendszerrel a képzetlen bevándorlók is területileg koncentrálhatók, mindenféle diszkriminatív intézkedés nélkül, ezáltal jobban kezelhetővé válnak - célzott támogatások, felzárkóztató programok, oktatás, kriminalisztikai megoldások).
hosszú távon azonban az alulképzett munkaerő szerepét - szinte egészében - ipari robotoknak kell átvenniük, egyébként fenntarthatatlanná válik a munka, mint érték elve. ehhez az kell, hogy alulképzett munkások száma nem lehet nagyobb, mint amennyit a svarc hosszú távon is eltörölhetetlen apró szegmense, ill. a segélyezési rendszer el tud látni.
Sehogyse értem ezt, a világ értelmesebbik felén ennél 4-6x magasabb minimálbért is ki tudnak köhögni a cégek, akkor talán nem azzal van a baj, hogy mennyi a minimálbér, hanem kb minden mással, nem?
Még amit nem érdemben, de szeretnék megjegyezni: nekem Jáksó László csak úgy felajánlott egy helyet a Népszabadságban, amit különben sem fogadtam volna el! Aztán vissza is vonta, mert szakmunkás bizonyítványra nem ajánlja fel + irigyelte, hogy én sötétített autóban járok (baszta a csőrét – magyarul!).

Megjegyzés: Ha Jáksóval mérjük a magyar újságírást, akkor nekünk egy sokkal sötétebb autóval kell ezentúl járnunk és napszemüvegből is tegyük fel a márkásat, mert muszáj, hogy védjen! 3 évre visszavetett ez az ember a fejlődésem menetében. KI kártalanít??
Ha már Kínát példaként említjük, akkor ne felejtsük el azt sem, hogy ott nem jár alanyai jogon ingyenes egészségügyi-, és nyugdíjellátás sem.

Szlovákiában pedig 2002-ben mondták azt, hogy megfelezik a szociális kiadásokat, mert az ország nem bír többet, mint amit megtermel, miközben nálunk a Medgyesi kormány éppen akkor kezdett bele a nagy hitelből történő osztogatásra, ami egészen 2008-ig "működött". Most meg lehet nézni, hogy ki hol tart...!
Nem szokásom veled túlzottan egyetérteni, de ebben rohadtul igazad van TotaW:

"...mellesleg összhangban Orbán Viktor felismerésével, miszerint termelni is kéne, mert egymás hajának mosásából nem élünk meg."

Magyarországon lassan már nincs aki termeljen, előállítson valami kézzelfoghatót, ehhez mondjuk az is hozzájárul szerintem hogy az ipart szépen lassan elprivatizálták a gyárainkkal együtt. Pedig szerintem a gyárakban is bőven alkalmazhatóak lennének a kevésbé képzett honfitársaink akiknek manapság nincs munkája.
Látom, továbbra sem érted.
Az emberek nem annyit keresnek, amennyit reálisan megtermelnek (plusz egyebek), hanem amennyit a főnöke ad neki. Ez lehet nevetségesen túlfizetett is, de sajnos a többségnek annál jóval kevesebb jut.
Árpi, próbáltál már valaha havi 60 ezer Ft-ból megélni? Nem, annyiból nem a netet, kábeltévét meg mobilt kifizetni, hanem enni adni magadnak és a családodnak?
Az a baj, hogy birkák vagyunk, és ennyiért is elvállaljuk a munkát. Sokkal több pénzt is ki tudnának fizetni, csak nem akarnak. Volt már minimálbér emelés többször is, de valahogy utána mindig helyreállt a foglalkoztatás, bármekkora is volt az emelés.
ÉS ne, ne legyen Magyarországon olyan munkahely, olyan cég, amelyik nem tud ennyit fizetni.
Sok ember, aki ma Magyarországon újságírónak, értelmiséginek vallja magát, gyakran még helyesen sem tud írni, nem végigvezetni egy cikket, egy gondolatsort. Sokukat ismerem és erre jutottam. Egyszerűen nem értik a világot.

Én hogyan járok audival? Úgy, hogy megdolgoztam érte. És ha hiszitek, ha nem, a legtöbbet TOLLAL dolgoztam. Mert ehhez értek. Ezzel a képességgel születtem. Köpök a sírotokra!- ezt mondaná Boris Vian. Túl tehetséges volt. Mint József Attila.

Árpád! Mi a fenén akadtam ma ennyire ki? Reggel egy kollégája cikke, az tényleg a magyar nyelv halálos ítélete, ez bökte belém az utolsót.. Remélem, ír helyette másikat.. Én meg elindulok szülői értekezletre.. ott megvitatom a szerzői jogokat. A Jáksó-ügyet hagyjuk, nem akarok belekerülni általa valami celeblapba, de minősíthetetlen valaki..
Persze, kiváló ötlet, szüntessük meg a minimálbért, minek az és dolgozzon mindenki egy tányér rizsért, mint Kínában. Az még egyszerűbb megoldás.
Aki szerint a minimálbér sok, az próbálja ki, hogy milyen érzés megélni belőle. Én már megtettem, nem volt kellemes érzés...
Kár, hogy szét lett verve a mezőgazdaság a 90-es évek elején + ki lett árúsítva a rengeteg vidéki kis üzem, tejfeldolgozó, sajtgyár, sörgyár, stb., mert ezáltal megnyílt a lehetőség a nyugatiak előtt, hogy minden szart rázúdítsanak az országra, persze leginkább a saját termékeiket. A szabad világ másról sem szól, mint egymás szabad átkúrásáról s ebben a játékban mi mindig a szopóoldalon vagyunk, hála a szuper elitünknek, amelyik 2 fillérért még a döglött patkányt is megdugná, mert azt hiszi, hogy azzal a 2 fillérrel neki jobb lesz, akkor is, ha a töbinek jóval szarabb lesz.

Mi van még azokon a keleti vidékeken is, amik nem olyan szinten vannak, mint BAZ megye? Alig van termelés, alig van rendes munka, leginkább az államból élnek az emberek, így vagy úgy.

Ha lenne egy jól működő mezőgazdaságunk, az felszívná a rengeteg tudatlant, tanulatlant. De nem, nekünk a LIDL és társaiban 2. osztályú szar termékeket kell vennünk, ennünk, a bürokrácia, a választók megvásárlása az állami támogatásokkal azt eredményezi, hogy nem akarnak dolgozni az emberek, nem is éri meg igazán az idióta adórendszer miatt.

De jó ez a társadalomnak? A lószart jó.

A szuper gazdag Svájc, vagy pl. Japán megművel minden lehetséges kis területet, ott nem baj, ha valakinél az udvarban, a mezőn ott vannak az állatok, ott megéri kertészkedni ---- nálunk nem.

Ha egy politikus, párt felfogná, hogy mi van a világban, milyen trendek érvényesülnek, nagyon egyszerű lenne megoldani ezen emberek problémáját, hiszen a föld ---még--- adott, meg lehetne művelni s ebből jól is lehetne élni, hiszen az élelmiszer egyre drágább, nem beszélve az ún. biotermékekről. Csak el kéne kezdeni.

Mielőtt késő lesz, mert ha lejár a földmorium, a gazdag nyugatiak nem fognak sokat várni, jönnek, vesznek, befektetnek s győznek. Onnantól kezdve szinte smii esély nem lesz arra, hogy a magyar mezőgazdaság magyar irányítás alatt legyen, mint ahogy az iparban is a külföldiek dominálnak.

A külföldiek dominanciája persze lehetne pozitívis, csak érdekes, hogy a nyugati országok nem sietnek eladni a stratégiai iparágaikat, nem sietnek kiárúsítani az országukat, ahogy nekünk kellett....
Komplex a kérdés.
Minek menjen dolgozni X Ft/hó munkadíjért, amikor ~1,1*X Ft/ hó segélyt kap?
Amíg Minimálbér = X < ~1,1*X = segély, addig lasszóval sem lehet munkást fogni.
És mindegy, hogy X mennyi.
Na most azt sem értem, hogy a segélyezés hogy érheti el a minimálbért, mert az is pont vicces, hogy 75 a minimum, de 70 a segély. 1 hónapig melózni 5 ezerér' meg nem éri meg. De én buta vagyok, meg most sarkítottam persze, de kérdezek, mert abból tanulok.
a minimálbér a rabszolgamunka intézményének elkerülésére való

a munkáltatónak természetes, érthető ingere, hogy minél kevesebbet fizessen ki és minél nagyobb bevétele legyen, magyarul minél több maradjon a zsebében, az állami szabályozás a már így is túldifferenciált (lehet büdöskomcsizni) jövedelmi viszonyokat szorítja korlátok közé.

a lokális gazdaság számára a korrekt minimálbér ösztönző lehet: a felsőbb osztály tagjainak többletjövedelme ugyanis javarészt külföldre áramlik luxuskiadás címszóval, míg a minimálbéres többletjövedelme azonnal visszaforog a helyi gazdaságba: élelmiszer, ruházat, kisluxus: évente egy étterem vagy zalakarosi nyaralás... egyértelmű, hogy a hazai gazdaságnak jobbat tesz 20 zalakaros, mint egy thaiföld

ideológiát mindenre lehet találni:)

minimálbérből megélni pedig meg lehet próbálni
Ez egy majdnem szélsőséges poszt!Elhatárolódom és tiltakozom!Miért pont borsod megye?Ja,igen megvan,azért mert ott igen magas az aránya az alulképzett (lehetséges)munkaerőnek ,de ha már itt tartunk ,akkor mondjuk ki a kimondhatatlant(vagy súgjuk egymás fülébe...),hogy igen,a cigányság körében (is) ez egy óriási probléma!Mármint az iskolázatlanság ésatöbbi...! Visszatérve a kérdésre,nos ezért borsod,mert ott nagy számarányba élnek cigányok ,tehát Árpád tudat alatt árpádsávos lett egy pillanatra!
Persze lehet,hogy tévedek és Árpádnak ez nem is jutott eszébe!
Nos rendben,csökkentsük a minimálbért de akkor csökkentsük a segélyt is,mert ez így korrekt!

Ezennel magamtól is elhatárolódom ,de inkább szégyellje magát az Árpád ,aki ilyen gondolatokat sugall!
Még érdemben ehhez a cikkhez: a szakmunkásoké a jövő. Akinek van 1 szakmája + 1 nyelvet tud, az az ember lesz nyerő! Nekem van 2 szakmunkás bizonyítványom, ebből az egyik Európában elfogadott, és ehhez jön hozzá majd a felsőfokú angol nyelvtudásom.

Ha egyből nem jutok újságírói helyhez, kétlem különben, mert külföldön olyan körökben fogok mozogni, ahol megajánlják nekem. Ha hirtelen mégsem, vállalok gyerekeket, angol nyeltudással és közben dolgozom a könyvemen tovább. Az embernek legyen koncepciója. Minden esetre. És: „tiszteljétek a közkatonákat, hisz nagyobbak ők, mint a hadvezérek”- mondta Petőfi Sándor + fel a fejjel!:)
bazd meg Tóta mér mindig borsoddal példálóztok ti ott fenn az ország vízfejében. Nézzél statisztikát néha bakker.
@mindenttudó: "Szerintem célravezetőbb lenne, ha mondjuk továbbképeznénk a képzetlen munkaerőt, hogy ők is megkereshessenek 2-3-500 ezret?"

persze, ez az idealista út, és egy hányadnál alkalmazható. (iszonyú nyúlások mennek amúgy ezzel is, a képzésekért ugye dotáció jár.) a realista út meg az, hogy belátjuk, az érintettek nagy része nem képezhető tovább, tehát be kellene hozni azokat a szektorokat, amelyek így is tudják őket használni.
@Vicuska: Minimálbér a legtöbb nyugati országban van. Nálunk sem az a baj, hogy létezik, sőt nem is túl magas, csak a bérre rakódó terhek miatt van belőle gebasz. Azokat csökkenteni csak kiadáscsökkentéssel lehet, ami pedig népszerűségcsökkenéshez vezet, ami a többi intézkedésükkel együtt pedig orbántakarodjoz.
@Brigi \"B. A.\" főnöke: nekem a totalcar a kedvencem az egész indexből. semmi baj vele.
@Squid: "ne felejtsd el, hogy a kínai spec gazdasági övezetek hipermodern gyártókapacitással üzemelnek."

ezeket a külföldi tőke állította fel. a Teng-reformok alapvetésének megfelelően.

az igaz, hogy a kínai SEZ-ek többsége tengerparti volt, ahol az exporthoz szükséges infrastruktúra kialakítható (ti. épített a külföldi tőke kikötőt magának.) Borsodban ez vasutat jelentene, de úgy tudom, Miskolc felé tűrhető a vonal. onnan a leágazásokat már építheti/renoválhatja a beruházó, asszem a Merci is magának csinálta Kecskeméten. autópálya is elér már odáig.
@Nűnű: látom továbbra sem érted!
Kisvállalkozásom van.3 embernek adok munkát, a minimálbér kétszeresét fizetem nekik.Volt olyan hónap,hogy 0-ra hoztam ki a boltot de még nem kellett őket elbocsátanom mert tudtam,hogy a következő hónap jobb lesz.A minimálbér emelésével pontosan a hozzám hasonlókat hozzák nehezebb helyzetbe,és a megszűnő kisvállalkozások alkalmazottait majd felveszi a Lidl és a hozzá hasonlók minimálbérért , a profitot meg kiviszik az országból.Pár lépéssel előrébb kellene látni és nem azon ríni,hogy lehet kijönni a minimálbérből.Egyébként hamarosan kénytelenek lesztek ezt is megtanulni.
@ORGASMUSFORSCHER: A mezőgazdaságba még túl sokan is dolgoznak. a mai modern gépesítettséggel negyed ennyi ember meg tudná termelni ezt a mennyiséget.
Nem véletlen, hogy a mezőgazdaság dolgózói először az ipar felé mozdultak, a II. vh után pedig a szolgáltatóipar indult fellendülésnek. Persze OV szerint nem kell szolgáltatás. Csak tudnám, hogy hol akar akkor munkahelyet teremteni? az iparban? Aztán megint kommunizmus lesz ahol a gyárban 1 dolgozik 9 nézi?
Lehet massal is manipulalni, nem csak regiokkal (ezt nemtom az EU mennyire hagyna, mert a szabad versenyt korlatozza).
Lehetne pontosabban szeparalni a munkavallalo vegzettseget, ill. a feladat minimalis kikoteseit figyelembeveve. Mondjuk kulon minimalber 4 altalanossal, 8 alt., erettsegi, OKJ, foiskola, egyetem, phd, vagy ezek kozul tetszolegeseket osszevonva.
Par orszagban (talan a danok) csinaltak olyat, hogy ha egy ceg vallalja, hogy adott mennyisegu (mozgas)serultet foglalkoztat, akkor adokedvezmenyt kap ertuk. Igy a maradekot kioszthatja a munkavallalonak, akinek igy nem kell segelyt adni, raadasul afabol, es az altala hasznalt szolgaltatasokbol meg ado is jon be. A pontos szabalyokat nem ismerem (tobb, mint 10 eve hallottam), de le lehetne masolni mondjuk aluliskolazottak tamogatasara. A ceg szamara adott adokedvezmeny ugyan a beveteli oldalt csokkenti, de a kevesebb segelyezettel a kiadasit is. Hasonlo, mint a korabban megfontolt kozmunkaprogramok, de igy rendes cegeknel rendes munkat vegeznenek, nem csak allami alibimunkat (bar utobbibol is lenne olyan, ami hasznos).
@Nyomek: "A kínai hasonlattal az a baj, hogy ha ránézel a térképre, Kína valamivel nagyobb, mint Európa."

A világ összes országában jelenlévő kínai diaszpóra nélkül Kína közel se lenne ennyire sikeres. Képzeljük el, hogy ha az EU-ban megtiltanák a kínaiaknak, hogy kereskedelemmel foglalkozzanak és bezárnák a józsefvárosihoz hasonló vám és áfamentes piacokat, szvsz drasztikusan visszaesne a kínai termékek forgalma.
Kössük a minimálbért is végzettséghez? Differenciáljuk a minimálbért?

Fontosabb, hogy a társadalom ne termelje újra ezt a fél-analfabéta tömeget! Az iskolába-járatást erőltetni kell minden régióban.
Az a baj, hogy pont annyi közgazdasági logikád van, mint egy kavicsnak.
Ez most komoly? 16.20 van,utolsó általam látott poszt 15.54-kor.Tóta,cseszd meg a posztodat!Szerinted ennek így kell működnie?
@Tóta W. Árpád: "ezeket a külföldi tőke állította fel. a Teng-reformok alapvetésének megfelelően.

az igaz, hogy a kínai SEZ-ek többsége tengerparti volt, ahol az exporthoz szükséges infrastruktúra kialakítható (ti. épített a külföldi tőke kikötőt magának.) Borsodban ez vasutat jelentene, de úgy tudom, Miskolc felé tűrhető a vonal. onnan a leágazásokat már építheti/renoválhatja a beruházó, asszem a Merci is magának csinálta Kecskeméten. autópálya is elér már odáig. "

Pont ezt mondom, de most őszintén te a jelen körülmények között fölhúznál Felsőzsolca mellé egy Foxconn gyárat és nekiesnél a termelésnek ha tudod, hogy egy szarabb hétfő reggel arra ébredhetsz hogy "BorsodiSpeciáladó" néven kaptál egy szép csekket az államtól ami elviszi a nyereséged (!!) felét, mert válság van és kő a pinz?
@Tóta W. Árpád: Kínában a "kommunisták" lényegesen többet értettek meg a kapitalizmusból, mint itt a hozzászólók többsége, akik valszeg egyszerű közgazdasági összefüggéseket sem képesek átlátni, nemhogy minimálbért tervezni. :-)
Ezek a jóemberek azt gondolják, hogy "aggyon a zállam - meg a cégek - több fizetést, mer a zemberek amúgy is szegények."
Sajnos, a cégek nem ilyen jótékonyak, ha idejönnek, azért jönnek, mert képzett és olcsó munkaerőt, valamint adókedvezményeket kapnak. Ha megkapják olcsóbban, máshová mennek. Mi pedig szopunk.

"Jiangshu tartományban a minimálbér szintje eléri majd a shanghai-i, és hangzhoui szintet. A minimálbér legnagyobb adható havi összege 850 yuanról 960 yuanra emelkedik, ez 140 dollárnak felel meg."

Értjük? Nem nyolcvanezer, hanem harmincezer alatt. És nem Kína a legolcsóbb már, bizony.
@Kalmár: igy is van. adjatok tobb penzt. mibol? nem erdekel. adjatok! meg! penzt!
Én azt is javasolnám, hogy Borsod megye határain szögesdrót akadályokat állítsanak fel, géppisztolyos határőrizet mellett és az ott lakók csak egyszeri vízummal tehessék be a lábukat az ország többi részébe.
Az egységes minimálbér valóban nem igazságos, mert pesten sokkal kevesebbet ér ugyanaz a lóvé, mint vidéken. Az is igaz, gogy pesten kevesebben dolgoznak minimálbérért, mint vidéken. A magyar ember nem mobilis, nem hajlandó továbbképezni magát, mindent az államtól vár el (tisztelet a kivételnek, de a nagy részük már eleve lelépett), a mostani kormány meg pont ilyen. Szal szerintem megkaptuk amit a zemberek akartak. Most már kolbászból van a kerítés, nem?

Én pl a NENYI-vel alszom minden nap el, hogy merjek nagyokat álmodni........
@stinkydiver: nincs diplomás minimálbér.

minimálbér van, meg szakmai minimálbér-.
@nemzetikonyves: Fején találtad a szöget. Előbb MUNKA kellene ebben az országban, méghozzá értéket teremtő munka, és azután lehet beszélni a MUNKABÉR kérdéséről. A minimálbérrel való játszadozással semmire nem megyünk. A semmit pedig hiába osztjuk körzetekre...
Hello

Cseheknél, lengyeleknél, szlovákoknál is magasabb minimálbér van. Mégis előrébb vannak. Romániában fele a magyarnak. Most komolyan szerinted ez a versenyképesség egyetlen akadálya. Az ilyen területeken el lehetne engedni a járulék fizetést(28 % rögtön). Mért lenne jó már ez is? Mert nem segélyen élne, nem kerülne pénzbe az államnak, sőt még hozzá is járulna (áfa).
Ha világ annyira egyszerű lenne, mint ahogy te elgondolod akkor nagyon jó lenne. De sajnos nem az. Az hogy egy minimálbéres nem tudná kitermelni a bérét az egy olyan állítás amivel nem is érdemes foglalkozni(óránként 600 Ft). Emellett ki kell termelni a vezetők bérét, a közüzemi számlákat, termelés költségeit(alapanyag, gépek, hitelek), nyereséget, stb..... Mint láthatod a bére már nem is nagy összeg.
A következő évek minimálbér emelésinek hatását elviszi majd az új igazságos adórendszer. Állámbának több pénze lesz mert adójóváírás kikerül, a munkaadók többet fizetnek, a munkavállaló nem kap kevesebbet (csak úgy az infláció)

G'kar
@az_igazi_trebitsch:
A szülői értekezleten mindig megnyugszom. Holnap idehaza lesznek a gyerekek, mert Győrött összehívják a tanárokat megbeszélésre.
- Merre haladjon az oktatás iránya? Ez érdekes téma, de nem annyira, hogy ne tudnám előre a választ. A Fidesz volt az, aki ezt a sok papírembert csinálta itt, pl. andragógusokat, aztán lett a papírjuk mögött a nulla és most a Fidesz fogja korrigálni a korábbi tévedését.

Fel kell emelni a szakma értékét és ez most megtörténik. Kevés ember jut el az egyetemig (aki akar beülhet ám velem Szabadegyetemre pénzért!), ami nem baj, mert miféle bölcsész az, aki nem tud Ladányi Mihályról beszélgetni? És miféle kommunikációs szakember, aki nem tud újságot írni és pláne miféle újságíró az, aki egyáltalán nem tud írni??

Summa summarum vagyis összegezve és újra csak újságírók témakörében: aki nem tud írni, az egyáltalán ne írjon! Rányitok reggel az Indexre gyanútlanul és ott találok valamit, ami nekem az egész napomat meghatározza, pont belefutok. Mennyit fizettek azért?!

Mivel én tudok írni, én írok tovább. Ezt leszögezem. Pontosan tudom, hogy Jáksó László, Para-Kovács, Megyesi Gusztáv, R. Székely, Szombathy Pál és rengeteg újságíró egyáltalán nem tud írni. Elvannak. Létezik ilyen? Létezhet ilyen egy kapitalizmuban? Nem!
Nagy József a 168 Órából kiváló a saját műfajában, becsüljük őt meg! Ritka.

Ha áll még ez az ország úgy, hogy a semmirevaló cikkeket el tudja adni, akkor elég jól áll még anyagilag. Kijön abból akármekkora minimálbér. Ne tőlük sajnáljuk el, ha lehet!
@Tóta W. Árpád:
"az érintettek nagy része nem képezhető tovább"
Nincs olyan ember, aki ne volna képezhető. Minden egyes emberben van valami, ami őt fejlődésre késztetheti. Mindenkiben benne van az ő saját maximuma, ha különben ép és egészséges!

Ha valaki nagyon nem akar fejlődni, az persze más. Őérte kár misézni itt.
@Jaffar:
"A magyar ember nem mobilis, nem hajlandó továbbképezni magát, mindent az államtól vár el.."

Célokat kell adni az embereknek, hogy lehet másutt is élni (országon belül-kívül), ahol a munka, ott a megélhetés. Én beleőszültem, de elköltöztem otthonról, mert a multicéget nem vihettem oda. Logikus.

És folyton képezni magunkat, ehhez lehetőséget kell biztosítani az embereknek, mert nem biztos, hogy kifejezett életcél azért a pár forintért ott szégyenkezni a Munkaügyi Központban.
Gratulálok Árpi! ezzel az írással "megvartál" 1000 farmert.. Gondolom, Te béred 40000 fölött van havonta.
Az újraelosztás – vagyis hogy a nyereségesen működő cégek jövedelméből kompenzáljuk a legfeljebb negyvenezer forintot termelő varrónőket – ötszázezer emberrel nem megy. Pár tízezer rokkanttal és fogyatékossal igen, az belefér.
és belefér az is hogy az átlagkereset több forrás szerint ma 2010-ben Magyarországon 200.000 Ft értsd, és mond Kettőszázezer Forint, de itt Borsodban szakmunkás nem látja, és nem lennék meglepődve, ha az ország más térségében sem keresne ennyit szakmunkával az ember, ÁRPÁD!! nem betanított gombnyomásra gondolok.... szakmunkára!!

Mindebből az következne, hogy töröljük el a minimálbért a francba. Ez újraéleszthetné a legendás magyar könnyűipart, szabályosan működhetnének varrodák, fröccsöntők, minden olyan szektor, ahol alulképzett, akár analfabéta munkaerő is alkalmazható. Van ilyen munka bőven, egy gomb nyomogatásához vagy egy motoros fűrészhez nem kell diploma.
@aszterixagall: "mondjuk Budapesttel összehasonlítva alacsonyabb a termelékenység és kisebb az az összeg is, amiből elfogadható szinten meg lehet élni."
1, a termelekenysegben igazad van.
2, az elfogadható szintű megélésben meg nincs.
Gondolkodj rajta, hogy:
- fele-harmada akkora fizetesbol hogy teszel egy hazat energiatakarekossa?
- fele-harmadakkora fizetesbol hogy fizeted ki a kb ugyanakkora gazszamlat, vagy a 1,5-2x akkora tavhot?

Azert mert Budapesten tobb penz-elveresi lehetoseg van, es a dolgozo el is veri, az nem azt jelenti, hogy Szabolcsveresmart-Rozsálypusztán olcsóbban jön ki a rakottkrumpli, mint pesten. Mókás mi? Bemegy Kisvárdára a Tescoba, megveszi 20-25%-kal drágábban a hozzávalót, hazamegy, elment a délelőtt, oszt még sehol sem tart. Ugyanez pesten, ha este 11-kor jut eszebe, akkor is lemegy, 10 perc alatt bevasarolt (emlekeztetlek, hogy 2-2,5-szer akkora fizetesbol, 20%-kal olcsobban). És most ne jöjjön senki azzal, hogy falun minden megterem, és az mennyivel olcsóbb, mint pesten megvenni, mert azzal legfeljebb a butaságát árulja el.
Szóval a minimálbér egy faszság, mert az utolsó ruhes 6-elso+2-masodikos idiótának, - aki szólás nélkül egy szalmaszálat se tud keresztbe rakni, es meg akkor is visszapofazik, ha szolnak neki- is ugyanannyit kell adni, mint akár egy olyan hegesztonek, aki egyedul megcsinál egy kerítést, vagy annak a segédmunkás-hadseregnek, amelyikbol 6 kell egy arok-asashoz, mert minimum 5 nezi, amint egy lapatol. Holott a munkajuk kozott legalabb 10-szeres kulonbseg van.
Szoval, ha mar van, akkor ez a legrondabb formaja, ami van.

Mellekesen az elozo Orban kormany idejere esik egy drasztikus minimalber-emeles. Az akkori munkahelyem arra ment ra. Az addig 1200 embert foglalkoztato textilipari ceg a termeleset inkabb atkoltoztette ukrajnaba, romaniaba, bulgariaba. Elso korben elengedtek 1000 embert az 1200-bol

Milyen jol jartunk vele!
HVG szerint 2009. december 31. es 2010. oktober 26. kozott 12,17 %-ot kamatozott a maganynyugdijpenztari megtakaritasom. Kosz Viktor, de asszem ennyit nem fog az allami pillerben kamatozni, foleg ha rogton el is herdaltok 900 milliardot belole :D
Jaffar 2010.11.11. 18:15:20
Az egységes minimálbér valóban nem igazságos, mert pesten sokkal kevesebbet ér ugyanaz a lóvé, mint vidéken.
Kedves drága jaffar vidéken ugyanannyi, de inkább több a rezsi mint pesten... ha nem hiszed mutatok Neked vízszámlát, csak hogy elhidd 2-3 x akkora mint pesten
@Tóta W. Árpád:
OFF
Azokkal a cikkekkel nincs is baj, amik az autókról szólnak. Viszont amikor az ahhoz kapcsolódó költségek (és azok kirovásának elvei) kerülnek szóba, akkor totálisan hiányoznak a stratégiai gondolkodás jelei, a cikkek kimerülnek a töröljük-el-a-regadót meg a minek-kell-több-biztosítást-fizetni-ha-nem-csak-egy-kocsim-van témakörében. Arról egy árva félmondat sincs soha, hogy ezek a változások milyen hatással járnának.
ON
szegény kapolyit sajnálom, hogy tud ennyiből kijönni?
@Jaffar: "Az egységes minimálbér valóban nem igazságos, mert pesten sokkal kevesebbet ér ugyanaz a lóvé, mint vidéken."

Szerinted is?
Viz, futes joval dragabb videken, elelmiszer mar a ket vilaghaboru kozott is olcsobb volt pesten, ruhazat detto, akkor mitol is olcsobb? Hogy a videki nem megy havonta 1-2-szer moziba-szinhazba esetenkent 8-10eFt-ert? Lehet. Vagy nem jar kondizni, meg velnesszelni masik 8-10 ezerert? Ez sem kizart.
Ha valaki azt mondana, hogy miert nem koltozok akkor pestre, ha szerintem ott jobb, annak en is tudom javasolni ugyanezt. Masreszt, viszont a f..om se koltozne olyan helyre...
@szociologus: vállalkozz, adjál nekik többet. találd ki mivel termelnek neked annyit, hogy fussa a havi 110-re amibe járulékokkal kerül a minimálbér. Mutass utat
@nexialista:
Borkainak amennyi állása lett hirtelen! Ezt mind el tudja látni. Hogyan csinálja?
Jó volna megkérdezni erről egy alkalommal, aki újságíró, annak. Csak olyan szempontból, hátha nekünk is sikerülne.. értik, ugye?

Amiről én tudok: Győr polgármestere, országgyűlési képviselő, a MOB elnöke.

Neki hány óra egy nap? Miként osztja be hatékonyan az idejét? Tanulságos lenne mindannyiunk számára. A téma az utcán hever.
Hogy tudjátok marni egymást,nyomorultak. Látszik,hogy nincs se családotok,se szeretőtök. A nemi életeteket is az interneten élitek. Emeljétek már a fel a seggetek,dobjátok ki a számítógépet az ablakon,és irány szerelmeskedni,utána egy fröccs és egy nagy séta a parkban.. Szánalmasak vagytok.. :-(
@is: Sokat nem töröd a fejed mielőtt írkálsz. Pedig nem hülyeség ám.
Egyszer próbáld ki.
Te abból értesz bármit is, hogy azonos árak, hasonló fejlettség, lakkoság mellett, minden szomszédunknál több a minimálbér, mint itt?
A segélytől való megkülönböztetése még fontosabb, mint a nominális értéke.
Megnézném úgy is ezt az összehasonlítást.
Segély, csal pótlék dögivel, munkabér semmi.
Azért írkálj még, bull shiteket. Elbírja a net.
Árpi,

Bokros - te rá szavaztál, ha jól emlékszem - pont azt mondta, amit most Orbán csinál:

egykulcsos szja, megemelni mellé a minimálbért (kompenzáció)
Bocsánat, hogy nem olvasom végig a kommenteket, ha valaki említette volna..
Kedves Árpád, nem értem miért kell Kínával példálózni, hála égnek semmi közünk hozzá. Ha speciális gazdasági övezetekről van szó, akkor ezek igazi sikereket és rengeteg pénzt például a következő országokban IS hoztak:
Egyesült Arab Emírségek, Seychelle-szigetek, Belize, Ciprus, stb. Ezek alapításának célja mindenhol ugyanaz volt, mint ami sajnos nálunk is fennáll: valahogy be kellett csalogatni a pénzt és munkát adni a népeknek. És működnek. De ha tényleg megmarad a 10 százalékos társ. adó, akkor jönni fognak akár Borsodba is a népek, már érezhető a szétadóztatott angol cégek érdeklődése a magyar offshore terület iránt.
@Anyámasszony_sanyija: Hehe... Persze és a tyúk valódi tojást tojik.
@Baldrick68: Aki szerint pedig kevés a minimálbér, annak javaslom, gondolja át megfizeti-e az igénybe vett szolgáltatásokat, vásárolt árukat elveinek megfelelően. Ad-e például a számítógépét javító embernek minimum 10 ezret nettó, 12500 ft.-ot bruttó óránként, mert ennek a fele még csak a minimálbérre elég költségek nélkül, ha az illető 100%-ban kihasználva a napi nyolc órát - dolgozik. Ilyen pedig nincs, plusz táppénz, utazás, egyebek, tehát tessék megsértődni ha valaki 12500 alatt akar kérni egy óra munkáért, vagy hasonló árrést kalkulál termékére, és tessék többet adni, mert beszélni, óbégatni könnyű.
Hát, Tóta.W. Most talán először azt kell hogy mondjam: IGAZAD VAN
@knausz: "Ha valaki nagyon nem akar fejlődni, az persze más".

Pontosan erről van szó.
Kiváncsi vagyok erről mi a véleménye a politikának (jobb híján értsd: pártoknak), mert hogy nem polkorrekt a felvetés az tuti.
Mert egy volt pénzügyminiszteren kívül nem hiszem hogy valaki azt merné mondani, hogy ha nem fizetnek annyit a munkájáért, amennyi a minimálbér, akkor tessék kevesebbért dolgozni.
Polkorrektség ide vagy oda ez egy (véleményem szerint) kivitelezhető megoldás egy létező problémára.
Hasonló mint a romák integrációját segítő kollégiumi rendszer. Amit ugye egy előző kormányfő vetett fel és most a vele ellentétes oldal szélsőségesei propagálnak, érdekes, mi?
Kicsit sajnálom, hogy a politika nem a létező problémák megoldásáról szól, hanem ilyen ovis bandák és szekták közötti átmenetet képző csoportosulások dühöngője :(
@nostra:
Biztos, hogy a havi 7000 Ft-os vízszámla a lényeg (amihez Budapesten ki kell fizetni az ugyanakkora csatornadíjat is, Ótvarpusztán meg mehet a szennyvíz a nagyvelágba), nem pedig az, hogy Budapesten min. 20 millió egy ház, Ótvarpusztán meg 4 (és a kettőnek picit más a törlesztő részlete).
@attila.1969.:
József Attila: Villámok szeretője

Ördög röhög és Isten sír belőle,
Pap és csibész a villámok szeretője.

Mindig beszél: "Mondd, testvérem, nem alszol?"
S legszebb álmában kenyérhéját majszol.

Búzát vet, s hideg csillagokat gyomlál,
Korgóbban korog húsz dühödt gyomornál.
Hordókra áll és templomokba tér be,
De vasgerincű és még nincsen térde.

Ha szép idő van, a földeken fekszik,
Csak ritkán békít, csak ritkán verekszik.

De fergetegben hegyormokon állva
Villámszívét az éjszakába vágja.

S míg ember, barom, fa szelíddé retten,
Boldogan sír a megtárult egekben.

1924.jan.28.

Gönyörű ez a vers! Ki tudna ma éjszaka a szexre gondolni, amikor itt gondolatokat ütköztethet? Ó, hogy ez mennyire hiányzott nekem! Egy blog, ahol békében elmondhatom a magamét és senki, de senki nem kötözködik velem. Jó beleolvadni az éjszába.. és szabadon önmagam lenni.

Gyűjtőknek: Holnap megjelenik a Magyar Gyermek!
@avram iancu: "Budapesten min. 20 millió egy ház, Ótvarpusztán meg 4 (és a kettőnek picit más a törlesztő részlete)"

Mar megint egy IQ-vitez!
1, Otvarpusztai haz megvetelere nem adnak kolcsont a bankok, mert ott nem er annyit, amennyiert el tudnak arverezni, ha a delikvens nem fizet. Mar vagy 2 eve ez a gyakorlat, ne mondd, hogy nem hallottal rola.
2, Otvarpuszta kornyeken nincs munkalehetoseg (legalabbis feher), feketemunkaval meg ha keresne is, akkor sem kapna hitelt, de ha veletlenul megis, akkor az toredeke a pestienek, es a bizonytalansaga pedig a sokszorosa.
3, Hitel nelkul, fizetes nelkul a 4 millas haz dragabb, mint hitelbol, jo fizetesbol a 20 millas.
4, a 4 millas otvarpusztai haz komfortjat (ne csak a belsot, hanem a kornyezeteet is) ne vesd mar ossze egy budapesti lakoparki 20 millaseval, mert menten osszevizelem magam a rohogestol.
@malacz69 rettegéselemző:
"Bokros - te rá szavaztál, ha jól emlékszem - pont azt mondta, amit most Orbán csinál:

egykulcsos szja, megemelni mellé a minimálbért (kompenzáció)"

Lehet, hogy újdonságot mondok, de az ide írogatók többsége nem azt nézi, hogy ki mondta, hanem azt, hogy mit (és mit tesz/tesz). [Többek között ezért bukott meg az SZDSZ.]

Nekem speciel nem tetszett az ő szájából sem a minimálbér-emelés, ezt már aktuálpolitikusi elhajlásnak tartottam. :-P

Idézet tőlem:
"Én néztem. Nem volt elég kemény. :-) Illetve adókérdésben nem volt elég egyértelmű. Régen azt szokta mondani, hogy többen fizessenek egyénileg kevesebb adót, mintha most úgy értette volna, hogy egyénileg sem lesz kevesebb egy darabig. Meg emlegette a minimálbér adójának kompenzációját. Az kb. ugyanaz, mintha adómentes lenne..."
w.blog.hu/2010/03/31/mondd_mit_erlel_2/fullcommentlist/1#c9302764

Igaz, hogy pontatlanul érvelek (mert nem ugyanaz, mint az adómentes, hanem a cégekre tolja a terhet ;-), de látható, hogy nem értettem vele egyet. :-P
@combo: Közben rájöttem, hogy kicsit másról van szó a linkelt kommentemben (és így nem is érveltem pontatlanul :-P), de a lényeg, hogy én személy szerint soha nem voltam a minimálbér emelése mellett, mert eltörölném az egészet, ahogy mellesleg 2006-ban Bokros is (vö. aktuálpolitikai elhajlás): index.hu/gazdasag/magyar/bokr061016/
@de kemény itt sok ember: "Ott hogyan termel 5x annyit?"

Mert nem mennyiségben, hanem értékben termel többet.
Ahhoz meg szervezettségre, működő gazdaságra és nem utolsó sorban működő államra van szükség.

Ez meg itt nincs... nem is lesz egy darabig [mivel most újra távolodunk :-(]
Tiszteletem.

A munkaerő ára (pontosabban: költsége) a termelési tényezőknek csak egyike. Nagy tévedés, hogy kizárólag, vagy elsősorban ettől függ a foglalkoztatottság.

A gazdaság élénküléséhez piacra van szükség – eladható, értékes termékekre, szolgáltatásokra. Ma ebből eladható termék alig van, szolgáltatás éppen csak létezik. Az is olyan, mint Tóta írja: egymás haját mossuk. Bőven van pénzügyi- és befektetési tanácsadás, alkusz, bármilyen tanácsadás állami szervek és állami vállalatok részére (NB: haverok) – de kevés az autószerelő, a mosoda, nincs elég lakatos, takarító, leginkább elérhető áron. Azért nincs, mert ezekhez a dolgokhoz elsősorban tőke kellene. Tőke meg azért nincs, mert egy legális, pici hazai vállalkozás elindítása legalább negyed-félmillió forintba kerül – és ebben még nincs benne az anyag, meg a munkaerő előlege, csak a hivatali-banki költségek. Ha valaki próbálta (és nem csak ír róla), az tudja ezt.

Azután az ilyen vállalkozásnak van fix rezsije, amit akkor is ki kell termelni, amikor rosszabbul mennek a dolgok. Tőke (más szavakkal: vállalkozói kitartás) kell az üzlet beindulásához, fellendítéséhez. A gyakorlatban a vállalkozó még saját magát sem képes így finanszírozni, nemhogy alkalmazottakra gondoljon.

Az állam elsősorban egyet tehetne: lebonthatná a vállalkozások adminisztratív gátjait. Nem alkotmányozni kellene, hanem gondolkodni.

Másfelől.

Magyarországnak két olyan természeti forrása van, amit kihasználhatna. A mezőgazdaság, amelyhez ideálisak a természeti feltételek (talaj, éghajlat, vízrendszer), éppen csak a termelési feltételek rosszak. Nálunk sokkal, de sokkal rosszabb természeti feltételekkel rendelkező országokban fejlettebb a mezőgazdaság, mint itthon. Élelmiszerre pedig mindig szükség lesz: belföldön- külföldön egyaránt.

Magyarország Európa közlekedési központjában fekszik. Igaz ez mind a közúti, mind a légi – talán még a folyami közlekedésre. Már vannak jó autópályáink is. Mégis mit látunk? Azt, hogy a hazai közlekedés szinte teljesen állami kézben van és hogy az egész ágazat úgy szar, ahogy van.

Példa?

MÁV, BKV, Malév, Volán vállalatok – egytől egyig csődben. A gépjármű kereskedelem csődben, a járműjavítás/karbantartás botrányosan drága. A vasúti pályák romokban. A fővárosban másfélszer annyi taxi van, mint amennyi kellene. A magánfuvarozók technikai színvonala zéró.

Hiányoznak a nagy raktár-komplexumok, a köréjük szervező csomagoló-feldolgozó iparral. Azok a száraz, vagy hűtő-raktárak, ahol a mezőgazdasági termékeket lehetne tárolni az értékesítésig. Amely raktárak és feldolgozók rengeteg munkahelyet teremthetnének – elsősorban az alacsony képzettségű, olcsó, kézi munkaerőnek. Akikből ugye bőven van.

Tesz valamit az állam annak érdekében, hogy ezeknek a stratégiai szektoroknak kedvezőbb lehetőségei legyenek? Nem, semmit sem tesz. Az olyan ország, amelyik képtelen felismerni lehetőségeit és ezeket nem is használja ki – sehová sem fog jutni.

Még alkotmányozással sem.
@Yasashi Tanuki: "drasztikusan visszaesne a kínai termékek forgalma."

Mond, még soha nem bontottál ki egy Sony, Panasonic vagy IBM, Siemens akármi feliratú gép dobozát?
Tudod mit találsz belül?
Made in .... feliratot!
Az meg Korea, Kína, Vietnam stb!!!

Kína már régen nem a kínai piac, az csak az elmaradott régiókban található meg.
Kína elmaradott régióinak termékeit a világ fejlettebb elmaradt régióiba viszik.

De kicsit nyugatabbra a kínai termékeket pl. Gucci, Mark&Spencer, LouisVuitton, D&G stb. márkanevek alatt árulják.
@knausz: Ember! Nem a kocsid van elsötétítve...
@avram iancu
örülök mennyire érted a lényeget kedves idegen. Nem a vízdíjszámlával van a baj, bár Ótvarpusztán is van csatornadíj, lemaradtál pár 10 évet, de ezt elnézném Neked... azt kevésbé tudom tolerálni, amikor magyar van magyar ellen.. Gondolkodj mielőtt írsz!! Nekem személy szerint nincs semmi bajom a "pestiekkel" és nincs semmi bajom a "vidékiekkel" sőt, hogy tovább menjek, a "cigányokkal" sincs bajom! (ez csak a szögesdrót kerítés miatt, nem értettem pontosan miért írtad) Volt szerencsém látni embereket akik vagonból pakoltak zsákokat és semmi gondom vele hogy fehér vagy "fekete", viszont van olyan, aki nem munkát keres, hanem rabol elvesz fosztogat, de ez nem csak borsodban, sajnos azt hiszem ez mindenhol így van.
A másik felvetésed is hülyeség bocs a szóért de ez a legenyhébb kifejezés ami eszembe jutott... Én "ótvarpusztárol" felmennék pestre, DE hogy kapjak munkát, kéne 1 ház, vagy valami lakhatás, mert ugye egy pesti cég sem fog alkalmazni, ótvarpusztai címmel... namármost írtad ott min 20 milla, ugyhogy esélyem nincs, kölcsönt sem kapok mert mért is se lakás se munka.. de Te mint 20millás lakás résztulajdonos, írtad hogy van rajta hitel, de 4 millát már biztos kifizettél, simán eladhatod és veszel kp.ből egy házat amin nincs kölcsön. igaz ótvarpusztán, de se kölcsönöd nem lesz szerinted a rezsi megélhetés is könnyebb...
@nostra: Skacok, egy házi - biológiai - szennyvíztisztító egyszeri beruházás, és két év alatt megtérül. Egyszerű, környezetbarát és gazdaságos. 1x telepíted, oszt csumi - csá csatornadíj! Guglizzatok már rá: "szennyvíztisztító berendezés". :)
Ótvarpusztai
@kako_j: nem kell ótvarpusztán lakni. nehogy már az legyen a normális, hogy ha egy isten háta mögötti lepratelepen él 40 munkanélküli alkoholista, 10 veszteséget termelő földművelő, egy nullszaldós kocsmáros, egy veszteséget termelő kisboltos, három állami pénzt lejmoló képviselő meg egy polgármester, akkor az államnak kötelessége odavinni a munkalehetőséget, kiépíteni a közműveket, vasutat, buszvonalat, kerékpártározót, kiskutyafaszát, meg ha neadjisten ezt a büdösfalvát sikerült az ártérben vagy egy kurva nagy iszaptározó mellett felhúzni, akkor nosza újra is kell építeni évente. lófaszt. a faluk többsége (ami nem agglomerációs alvófalu, nem turisztikai célpont vagy mezőgazdasági nagyüzemnek otthont adó mintafalu - persze ez utóbbit antaljóskaistennyugosztalja, meg a faszbagoly jól elbaszta a hektárlimittel - most is kb. azért van még földmoratórium, meg a limit, hogy csányi papának legyen ideje összeszedni a befektetőket/nem hiszem h véletlen ez a sole-mizo-pick játék) fenntarthatatlan, felesleges pénznyelő. röghözkötés nincs. tessék eltakarodni onnan. hogy hogyan? pesten kurvára nem 20 millió egy lakás, itt szemben van egy kellemes kis kégli, garzon, 5 milkáért. vannak szociális bérlakások. vannak albérletek. vannak apartmanszállodák. vannak munkásszállók, egycsillagos szállodák, diákszállók. van kőbánya, van külső-nyolc, külső-fradi. aki azt várja, hogy majd ótvarpusztán a szájába repül a rostongerle, az bassza meg, de hamarjába a disznaját.

az SGÖ meg még mindig jó ötlet.
az igazán baloldali gondolat pedig nem a minimálbér, hanem az egyetemleges, kötelező érvényű, államilag kiadott bértábla. az SGÖ meg pont arra jó, hogy ad1, koncentrálja az ipart, ad2, bértábla alkalmazásánál a nem-SGÖ-kből az SGÖ-k felé terelje a termelést, Ukrajna helyett.
@kako_j:
Csak elismerésemet tudom kifejezni, mert be tudtad bizonyítani, hogy a 4 milliós ház drágább mint a 20 milliós. Köszönöm.

@nostra:
Bocs, én nem azt írtam, hogy vidéken könnyebb a megélhetés, hanem azt, hogy nominálisan olcsóbb. Ez a kettő nem ugyanazt jelenti, mivel mint te is írod, a bevételi oldal vidéken a budapestinél gyengébb és bizonytalanabb. (Ugyanez megvan világviszonylatban is, Magyarországon nominálisan olcsóbb a megélhetés mint Svájcban, ettől még tapasztalataim szerint Svájcban könnyebb a megélhetés.)
@avram iancu: "Biztos, hogy a havi 7000 Ft-os vízszámla a lényeg (amihez Budapesten ki kell fizetni az ugyanakkora csatornadíjat is, Ótvarpusztán meg mehet a szennyvíz a nagyvelágba), nem pedig az, hogy Budapesten min. 20 millió egy ház, Ótvarpusztán meg 4 (és a kettőnek picit más a törlesztő részlete). "

Nemár, megint egy búra alatt élő.

Mondjuk vegyünk egy panelt Budapesten, ami ára legyen mondjuk 12 milla. Ugyanez a panel vidéken (tájegységtől függően) 9-12 milla. Viszont a fűtés/víz/csatorna/uzazás, minden mást sokkal drágább.

Egy budapesti 22millás ház vidéken a leglepusztultabb senkiföldjén mondjuk 15, de akkor 30 kilométert utazol csak 1 kiló kenyérért. Ha ugyanezt a házat mondjuk Győr, Esztergom, Tatabánya környékén veszed, akkor máris 18-20 milláról beszélünk, Csobánkán meg simán 25 miliót fogsz fizetni érte.
@Csacsicska:
Remélem, az agyam elég világos, mert értem amiket írsz, különben.

Az autó sötét. A két hátsó ablakon van még olyan, amitől sötétebb az üvege is. És nem bonyolódnék vitába, mert jobban nem értek hozzá.

Viszont van benne sportfokozat, amitől sötétben is suhan, mint az álom és kistükör, világítva, ami nekem lényeges, mert abban nézegetem magamat és még a visszapillantó tükörben is! Anélkül a tükör nélkül történik a vezetés, mert nekem van beállítva, hogy lássam magamat. Rendőrség nem tiltja. A férjem meg a külsőmért vett el.

Amikor pl. rúzsozok, le kell lassítani (áttenni normálba) a fokozatot.. és a másik, amilyen utak vannak, egy kontúrt nem tudok rajzolni a számra, ahhoz majdnem meg kell állni!!
@Szakyster: "Nemár, megint egy búra alatt élő."

"Egy budapesti 22millás ház vidéken a leglepusztultabb senkiföldjén mondjuk 15"

Nem akartam beszállni a vitába, de aki ennyire "búra alatt él", az inkább ne szólaljon meg... Jártál te már vidéken? 15 milláért a "leglepusztultabb senkiföldjén" akkora palotát kapsz, hogy amcsi színészek irigykednek rád (na jó, kis túlzással).

Tessék körülnézni (gugli első találat, biztos jó drága): aprobank.hu/ingatlan_telek_irodak/ingatlant_kinal_videk_15_millio_alatt/somogy-megye/

És itt még nem látok olyan egzotikus településeket, mint Rinyabesenyő...
@combo: Ha ezeket a házakat beteszed Budapestre, ott sem tudnád eladni max 20 milióért, ha szerfelett szerencsés vagy. A kulszó: szomszédság. De ezenfelül hemzseg az olyan kifejezésektől, mint 'fűtés cserépkályhával', 'víz kútból', 'vályog'. Van ahol nincs gáz, van ahol csak csonk van (ez önmagában is jócskán meg tudja dobni egy ház árát), stb, stb. Ezeket összehasonlítani egy Bp átlag, 2x milliós házzal, hááát... ennyi erővel mondhatnám azt is, hogy a Esterházy Palota értéke sokmilliárd forint, míg egy másik épület Budapesten 50 millió (ház-ház) -> Budapesten a sokkal olcsóbb az ingatlanok. Pedig nem.
@combo: Csak jelzem, azért vagyok tisztában az árakkal (a valódi árakkal!), mert mint vidéki, jelenleg is lakáskeresésben vagyok.
@avram iancu: "Csak elismerésemet tudom kifejezni, mert be tudtad bizonyítani, hogy a 4 milliós ház drágább mint a 20 milliós. Köszönöm."

A normális ember tudja magától is, a hülyének meg ezelőtt 100 évvel megmondta Albert Einstein, hogy minden viszonylagos. (Ebbe ne menjünk nagyon bele, mert kevesen lennének akik megmondják, hogy mi az, ami még einstein szerint is abszolut, úgyhogy maradjunk a fenti állításnál)

Ha a drágaságot nem az abszolút számokban kifejezett "Ár"-ban értjük, hanem a hozzájutás esélyében (illetve annak teljes hiányában), akkor más képet kapunk.

Tudod mit, nem érdekel. Ha te így vagy boldog, akkor nekem megfelel.
Parragh László:

"A kamara közgazdaságtani véleménye szerint a minimálbér számos kockázatot foglal magában – közölte az elnök, s mint mondta: annak emelése iparágakat tehet tönkre, ez történt néhány éve, amikor a textilipar gyakorlatilag kisöprődött az országból. A kamara álláspontja ezért az, hogy föl kellett volna függeszteni a minimálbér rendszerét három évre.
Parragh szerint ugyanakkor a jelenlegi helyzetben van lehetőség a minimálbérek emelésére, mivel a vállalkozások komplexen tekintenek költségeikre.
Parragh László szólt a munkahelyteremtés nehézségeiről is: nagy tömegben ott lehet munkát teremteni, ahol alacsony a képzettség, alacsony a munkakultúra és a munkahelyteremtés célja annyi, hogy a segélyt helyettesítse a fizetéssel."

Ezek szerint a minimálbér káros, gátol egy csomó kívánatos dolgot, régen is és most is, de mivel azok, akiknek a seggét nyalom éppen, akarják, sőt emelnék, tehát jó, legyen. És milyen hülye indoklással!!!

Elmégy te a picsába, kedves Parragh László! És mindazokat vidd magaddal, akik ugyan tudják, mit kéne csinálni, de ilyen-olyan érdektől vezérelve nem teszik.
@szerjóska: "nem kell ótvarpusztán lakni. nehogy már az legyen a normális, hogy ha egy isten háta mögötti lepratelepen él ..."

Hát nem is kell!
De ha nekem azt mondja egy túlművelt fórumhuszár, hogy vidéken minden olcsóbb, sokkal jobban ki lehet jönni, mint pesten, meg a többi faszság, akkor már csak egy kérdésem van?
Hogy lehet, hogy Budapesten 2M korüli a lakosszám, a képzeletbeli ótvarpusztán, meg 1200??? Ha annyival olcsóbb a vidék, akkor ott kellene 2millióan lakni, pesten meg 700 embernek.
Ja, hogy Pesten van munkahely, ótvarpusztán meg nincs?
Ezekszerint az ótvarpusztán 40.000 Ft segély többet ér, mint a pesti 200-300E Ft?
Ugyanmár!

"pesten kurvára nem 20 millió egy lakás, itt szemben van egy kellemes kis kégli, garzon, 5 milkáért"

1, nem én állítottam az árakat, hanem az "avram" vezetéknevű egyed.
2, Ez előtt 17 évvel néztem pesten egy lakást, nyócker, lepusztult gangos ház, kb 30 m2+konyha(haha)+wc-fürdő, es az volt 7,5 millió. Akkor kerestem 16.700 Ft-ot VIDÉKEN, és gondolkodtam a VÁROSBA költözésen.
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy az ingatlanárak azóta annyire lecsúsztak volna, hogy 17 év után 7,5 Millás szakadtgarzon helyett 5 millás kellemesgarzon legyen 8-10Xannyi fizetéshez. Nekem ez nem áll össze.
@Waldi!:
Az SZJA strukturális átalakítás, a válságadó egyedi, ideiglenes adó. (A kiterjesztése egy más struktúrájú adó lesz.)
Az én lakásom annyit ér, mint a bérelt autó, amivel járunk, kis túlzással, olyan 12 millió, de jó helyen van, bármikor eladhatom. Fontos a mobilitás. Amikor bármilyen külföldi megbízás jön, pláne jó ajánlat, arra igent tudjunk mondani.
A fiam marad a magyar mezőgazdaságban, mint mezőgazdász mérnök. Nagyon nem lát jövőt. Panaszkodik folyton, mondja a magáét. Neki is jobb volna külföldön, de más a gondolatvilága. Az a tipikusan magyar ember. Ő az, aki diplomás létére megmarad magyar parasztnak, viszi tovább a hagyományokat.
A lányok nyitottak külföld felé. Rebekám óvodás kora óta két nyelven beszél. Rozinának nem jött be annyira az angol, de engem megkérdezett, mikor teszem le a felsőfokút, ő ilyen.

Én azt mondom: menjünk el, nézzük meg a világot, mérnöki@Szakyster: szemmel és irodalmi szemmel. Illeszkedjünk más világokba. Legyen ez a jövőnk! Ehhez az kell, hogy mobil legyél: kívül-belül és végtelenül nyitott. Jó szakmád legyen. Ilyenek: mérnök, szakács, cukrász, orvos. Szóval kell legyen koncepció az életre.
@Szakyster: Én is vidéki vagyok, nem egy túl dinamikus fejlődő országrészben. Az én falumban már 10 milláért olyan házat kapsz, hogy ihaj. (Anonimitásom miatt inkább nem fedem fel.) Igaz, perspektíva az nincs. Amúgy kicsit nagyok az igényeid. Arról nem volt szó, hogy gáz is kell, a leglepusztultabb senkiföldjéről nem ez jut eszembe, hanem a tanya. (Amúgy megsúgom, hogy falun a gáz nem jó buli, a fát a Gyuszi "olcsóért" adja. Szennyvíz dettó, ott a "pöcegödör".) Még a szomszédságban is igényes vagy, ejnye. Amúgy kiragadottak a példáid, nem hemzsegnek az általad leírtak (ja, és a van kút nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs vezetékes víz, a mamáméknál is van mindkettő).

Ha olcsó házat akarsz, akkor olyat keress, ami messze van minden várostól (Somogy, BAZ és hasonló megyék előnyben). Az a tipikus senkiföldje. Ott még a te igényeidnek megfelelő házat is kapsz bőven 15 millió alatt.
@Pantagruel: "egy házi - biológiai - szennyvíztisztító"

nálam 18 éve működik a Balatonnál. Kanadából kaptam, ott a farmerek nem
ismerik a szippantókocsikat.
@combo: Szennyvíz dettó, ott a "pöcegödör"
- hivatkozom saját Nobeldij-jelölt előző hozzászólásomra. Tudtommal a mívelt nyugaton ócsóér adják.
@anyátok: Hát igen, Kanadában azért tudnak építkezni. :) Amúgy ez a technológia szédületes fejlődésnek indult a közelmúltban. Tanítani kéne ezeket az ismereteket; fura, hogy pont ezt nem oktatják, hiszen az otthonunk a legfontosabb épület az életünkben. Közben meg a legtöbben már attól is leblokkolnak, ha a budi csepegni kezd.
@Waldi!: "Bullshit"

Ne feledd, hogy a hit hegyeket mozgat meg... [valamint szereti kicsinálni a 'hitetleneket'].

Ezen kívül teljesen képes kikapcsolni a realitás központot és a valóságra figyelő mechanizmusokat ;)

Szóval ne vitatkozzunk, hagyjuk rá ;)
[biztosan boldogabb gyermeki együgyüségében]
Hát, nem is tudom...

Most látom egy ingatlanos oldalon, hogy az átlag összközműves építési parcella Bp. üdébb környékein (II., III., XI.) 700-1000 m2, az ára pedig 40-80e/30-40e (dombos/sík); ill. - persze - a külső gyűrűn 20-30e egy lakóingatlan építésére alkalmas telek nm-ára. Vagyis egy frankó házhely az bizony alsó hangon 35 miska (pl. egy 700m2-es telek 50e HUF-fal számolva).

Na most - ezzel szemben! - az agglomerációban, egy pár ezer fős községben, autópálya vonalán (az infrastrukturális hálózat ütőere mentén) külterületen néhány millkóért már vehetsz 0.5-1 ha művelési területet. Egy 5x-10x akkora telket, mint az átlag a fővárosban. Fél hektár az _nagyon_ nagy, 1 hektár meg pláne. A művelési terület 5%-a beépíthető (művelés alól kivonható), ami 0.5-1 hektáron 250-500m2 - kell ennél több egy kecóhoz? (Ház, garázs, műhely, kamra, verem, kerti pavilon, ír kunyhó, medence.) Mivel elég nagy a telek, oda építkezel, ahová jól esik, nem kell a szomszéd telken álló házak ablakaihoz igazodnod (hogy nehogy átleshess vagy bebámuljanak hozzád), sem az utcafronthoz - vagyis tájolhatod a házat a kozmoszra, a legszebb japán hagyományok szerint (ha akarod). Egy egyszerű szoftverrel megtudhatod, az év mely napján milyen a napsugarak beesési szöge, így tudod, hogy tervezd a verandát, a tetőtúlnyúlást és a többit.

A közművet (víz, villany) bevezeted, mint egyébként, de házi szennyvíztisztítót használsz (viszlát csatornadíj!, a víz csak bejön). A gázt felejtsd el (már az általánosban sem állhattad az oroszt, nem akarod a gatyádat is nekik adni, azt lesni, mikor lesz gá-zá-re-me-lés) - mert vegyes tüzelésű kazánnal fűtesz és cserépkályhád van (búbos kemence után a legnagyobb hatásfok), plusz padlófűtés. A világítástechnika LED-es, mert villanyra sem akarsz költeni, inkább széles ablakokat tervezel. (Nem aggódsz, hogy a sok nagy nyílászáró drága, mert a fal vakolással sem kerül sokkal kevesebbe; bizi.) Ha a kertben is felszerelsz zuhanyt (slagban, víztartályban melegít vizet a nap tavasztól őszig, ill. esővíztartályt állítasz fel locsolni), plusz napkollektort és kerti vécét is használsz, akkor az energiafogyasztásod, a közüzemi díjaid összköltsége a magyar átlagnak csak a töredékét teszi ki. (Egyébként sem muszáj minden kis- és nagydolog után dobni 20l vizet; utóbbira elég egy marék faforgács/faliszt, így száraz marad a salak, nem hígul, szagtalan lesz és környezetszennyező helyett környezetbarát.) A fát veheted aprítva vagy rönkökben, ha utóbbi mellett döntesz, a jövőben konditeremre se kell költened, mert fél év alatt olyan deltás leszel, hogy villoghatsz bícsen, vagy a nejed előtt. Amire viszont költesz (és áldozol), az a szigetelés (kőzetgyapot, lábazati szigetelés, homlokzati szigetelés), hogy akár egy szál gyertyával kifűthesd a házat. A téglát elfelejted, mert nem akarod szórni a pénzt - nyáron légkondira, télen fűtésre -, és különben sem vágysz hideget-meleget sugárzó falakra. "Vakapád" fórumtársnak volt egy jó hozzászólása a hőérzetről... Ezért könnyűszerkezetes faházat építesz (fát Ukrajnából hozatsz, nem Szlovákiából!, fél évet pihenteted, és vidéki ácsokkal dolgoztatsz, nem méregdrága pestiekkel); és amit a hő és hangszigeteléshez használsz: az kőzetgyapot, polisztirol, parafa, gipszrost és gipszkarton (vizesblokkba vízhatlan, konyhába tűzgátló-impregnált). Ha ügyesen tervezted a házat (minél inkább négyzet alapúra, nagy ablakokkal, hogy a ház hőcsapda legyen) és jól dolgoztál, akkor ha, mondjuk, ilyen időben egyáltalán nem fűtesz akkor is lesz 18-20C fok van a házadban.

Mivel hatalmas a telked, nincsenek szomszédok, csend, rend és nyugalom vesz körül. A munkahelyed eléred az autópályán, nem kell többet autóznod, mint ha Hűvösvölgyből járnál be, órákat töltve az autóban a Szépvölgyi úti benzingőzben. Az M0-áson úgy gurulsz ki-be, vagy úgy kerülöd el a fővárost, ahogy tetszik; busszal is ott vagy egy-másfél-két órán beül mindenhol. All in all, az egész házad (100-130m2), ami ízléses, de nem hivalkodó, öt-tízezer m2 telekkel, háromszintű növénysávval, medencével, szaunával, konyhabútorral-szalvétával kijön 30-35 millából - annyiból, amennyiért Bp.-en még csak a legkisebb átlagos telket vetted meg. S akkor hol van még azon a ház?

Na persze vannak hátrányai is egy ilyen teleknek: pl. erdőben kell élned; hiszen a telek, amit vettél nem belterület, hanem művelés alatt álló külterület, így sajnos fákkal kell beültetned a telkedet, ha nem akarsz kukoricást a házad köré. (Amúgy ez nyilván nem tőled függ, hanem a telektől.) Most gondolj bele, milyen borzalmas dolog, ha saját erdődben kell élned, akácillatban... s nem nézheted a szemközti panelházat, nem figyelheted egy zsebkendőnyi erkélyről, hogy ki- vagy beáll-e az autó a ház előtti parkolóban, nem hallod többet, hogy a harmadik szomszédod lehúzza a vécét, hogy milyen híradót néz, hogy hol megy a mosógép, vagy hogy hol buliznak... Aztán persze nem kell 35 milláért építkezni, lehet 15 misiből kisebb házat tervezni kisebb telken, amennyiért Bp. zöldövezetében még csak lik-luk panellakást, minigarzont kapsz, jó esetben 20-40m2 előkerttel.

ÁÁá, nem is tudom, melyiket választanám; nehéz döntés... azért álmodozni jó. :)
@knausz: Szimpi, hogy rajongsz J. Attiláért, de miért emlegeted folyton a nagy sötétített üvegű autódat, ez mér téged másokhoz képest?

Bocs, de nem mindegy, miben ülsz? Elmennél te a mai József Attila mellett is, nem látnád meg a sötét üvegen át. Erre nem gondolsz az Audidban?

Amúgy őt felkarolta egy gyáros, báró Hatvani Lajos.
@knausz: @Yasashi Tanuki: Van, akit azon a véleményen van, hogy a diaszpóra előre tolt hadosztálya Kínának. Annyira könnyen jöhetek ide is.

Nem velem beszélte meg ezt Teng Hsziao Ping anno, szóval csak hallomás.
@knausz: És ezt most hogy? (klasszikust idéztem, remélem, kened-vágod a műveltségeddel, kitől ez a magasröptű.)

Mi köze Jáksónak a Népszabadsághoz? Ő a főszerkesztő, tulajdonos vagy ki ott? Végig böngésztem a népszabós fejlécet, Jáksót még mutatóba se látom felsorolva a döntéshozók között. Hogyan is ajánlgathatna ő - abszolút obligón kívüli - bárkinek ott állást, amikor pláne leépítenek mindenhol a sajtóban? Jáksót én bírom, helyén kezeli magát és egyáltalán nem buta, sőt. De illeszkedik a kanálisa elvárásaihoz, neki is kell lesötétített autó és a többi, ő ezt így bírja megszerezni.

Egyetemi diplomával szoktak újságot írni, ezen nem kéne kiakadni - de azzal se talál mindenki munkát ebben a szegmensben.
Azt sem értem, miért is nem tud írni Megyesi Gusztáv és R. Székely? Szerintem tudnak, bár nekem volna olyan szövegem, mint Megyesinek. De ízlések és pofonok.

Jó egészséget az Audihoz, bár már korrekt rúzsozáshoz ajánlottam a pneumatika csodáját, a Citroent. :-))
@Kicknick: Mozdulna sok embr, de ha nem bírja eladni a házát annyiért se, hogy pár napra elég kinti egzisztenciája lehessen belőle??? Miből kerekedjék útra? Elmaradt régióban ki a bánat veszi meg a házát???? Adnak hitelt útra a bankok? Vagy honnan?

Még Amerikában sem annyira rigófütty ez, ahogy itt mindig plakátolják: exem MA-ban él fantasztikus birtokon, hatalmas szép házban tóparton, Bostontól nem is messze - de inkább utazik félnapokat CA-ban repülőn, mert árán alul nem akarja elkótyvetélni egész élete (keze)munkáját. Ugyanez a probléma volt hónapokig a Médium c. sorozatban, ami Phoenixben játszódik napjainkban, szintén mérnökember dilemmájáról (többek közt): költözzön-e az egész család mindenki életét felrúgva, vagy csak ő menjen-e hetente SF-ba?
Van, aki ragaszkodik dolgokhoz, idős szülőkhöz, stb. Fúj, köpnivaló maradiság.

Akinek bérlakása van, amit bármikor odahagyhat, az megy, de akinek ingatlana, amibe kurvanagy pénzei fekszenek, nem beszélve a munkájáról, emlékeiről, stb. - az kicsit nehezebben dob oda mindent a bizonytalanra. Mert multis állásból is rúgtak már embereket pár év után és akkor hová a véres nyálba menjen, ha már otthona sincs?
Külföldön se tud valaki azonnal hatalmas összegeket félretenni. (kivéve a luxuskurvák dubaii díjazása, de az más tészta.)
A másik sztenderd itteni rizsa meg, hogy menjen külföldre, aki itt nem boldogul, pápá kis aranyom, páááá. Ahány jó szakmával, kint szerzett dipoval rendelkező fiatalt tudok, aki hazajött a recesszió sújtotta Spanyolországból 10 év után, Angliából, stb.! Mert a válgás nyomán ott is a helyi erők akarnak vajat a kenyerükre, ha már ezt gátolja a jau magyar munkaerő, akkor coki neki, arra a határ. És azért van értelmiség ott kint is, nem a magyar agyakra várnak kihegyezve. Árad a pakisztáni, indiai, kínai kifelé, bármiért elkezdenek dolgozni, és nincs bennük az európai kekec szellem/hajlam.

Barátaink SF-ban naponta úgy mennek be a hatalmas, menő és piacvezető gyógyszerészeti cégbe dolgozni - vezető állásban - hogy fingjuk nincs, holnap is be kell-e menniük. Alacsonyan szállnak el mellettük a magasabban ülő vezetőik is egy ideje, nem is csodálkoznak semmin már, csak hajtanak, ameddig bírnak és hagyják őket.

Párizsban dolgozó fiatal ambiciózus ismerősünk is férjhez ment, keresi a helyét, mert nincs állása egy ideje, pedig jó diplomája és szakmája van és eleinte úgy tűnt, nagyon befutott.

Persze tudom, ide csak a magyar high quality :-), a créme de la créme kommentel, amelyik nem ismeri a nincs, nem tudom, , nem sikerül fogalmát - neki mindig tuti és mindent el is ér. Gratulálok! :-)(bár az érdekelne,- azzal együtt, hogy imádok itt olvasgatni és tényleg tanulok is sokat belőle -, hogy az istenben lehet nagyon komoly, zúzós meló mellett ennyit ide kommentelni? Én ugye ráérek, de akin nagy cégek nyűge van komoly döntési szituban? Hány keze van? Nyóc, mint Sívának?)
Aki ilyen embert ismerek Amerikából, ő reggel öttől este 10-ig hajt mint az állat, olvasni is rossz arról a tempóról (még a hétvégén is értekezik a távoli kollégákkal skype-on, előkészül a köv. hétre, stb.). Nemhogy naponta folyamatosan netezni lenne ideje, örül, ha néha levegőt tud venni, és néha beír ide nekem egy szia-t...)
@Pantagruel: www.passzivhaz-tervezes.hu/

Állandóan vannak konferenciák erről. Az uram is ilyenbe merülne bele, persze pénz nincs kipróbálni az ötletét - borostyánnal borítani a falakat: az télen hőszigetel, nyáron hűt és folyamatosan oxigént termel, stb. Lakótelepeket lehetne befuttatni így, kvázi függőleges zöldövezetet létrehozva, üdébbé, tévepormentesítve is a városokat. Stb. stb. Van francia pasi, aki ezt csinálja de luxuskivitelben.

De még a napelem is kurvadrága civilnek megvenni egyelőre.

Vidéken hol is vannak jó szakik? Minden ott építkező nyomorult ismerősöm már félkopasz az építési vállalkozók és bandáik horrorjaitól...
Most mesélték német barátaink, hogy ott is elszálltak a maisterek, de a válság kicsit helyrebiccentette a munkamoráljukat. Na nálunk, nem. Nagyon nem. Előbb ezt kéne kikalapálni, egy rendes munkásosztályt, komolyan. Amelyik tudja, hogyan kell falazni derékszögben (lépcsőket is), tudja, hogy nem a frissen festett falat kezdjük szétvésni villanyvezetéket behúzva, nem az vadiúj méregdrága kőburkolatra dobáljuk a ménkűnehéz kalapácsot, stb. stb. Szóval kéne kezdeni a más munkájának a becsülésével meg a sajátra igényességgel. Aki nálunk így szigetelt tavaly falat, az gázóra leolvasó lett, mert nincs melója. A Mekk mesterek meg tobzódnak.
@knausz: Használj Citroent úton rúzsozáshoz! Ez volt egy reklámfilmjük témája: sima Renaultban a csaj fülig érő bohócszájat húzott, de viszont a különleges, útra simuló függesztésű Citroenben álomajkat suhanás közben is.

"Hidropneumatikus felfüggesztés [szerkesztés]
A Citroen először a DS modellben vezette be ezt a rendszert, mely működéséből fakadóan hihetetlenűl kényelmessé ("hajószerűvé"), ugyanakkor stabillá teszi az autót. A hidropneumatikus felfüggesztéssel szerelt modellekben a klasszikus rugók hiányoznak, helyettük úgynevezett "gömbök" veszik át a csillapítás szerepét. A minden egyes keréknél megtalálható gömbök felső fele nagynyomású gázzal töltött, alsó fele pedig olajjal, a kettőt gumimembrán választja el egymástól. A kerekekről érkező ütéseket az olaj továbbítja a membránra és a fölötte lévő gáz "légpárnaként" működik, így nyelve el az útegyenetlenség hatásait. Ezzel a módszerrel sokkal finomabb és lágyabb rugózás érhető el a hagyományos acélrugós megoldáshoz képest. A levegő összenyomhatóságából és "lágy" visszarugózásából következik, hogy az autó sokkal lágyabb "ringatózó" mozgást végez, ugyanakkor a rendszer progresszívvá válik, így minél nagyobb az őt ért ütés, annál keményebben reagál, ezzel biztosítva, hogy az útegyenetlenségek hatásait lágyan nyelje el, míg kanyarodáskor az autó stabil maradjon. A rendszert olajjal egy szivattyú látja el, mely különböző szelepeken és szintszabályzón keresztül gondoskodik az állandó hasmagasságtól - terheléstől függetlenül. Eleinte a rendszer teljesen mechanikusan működött, későbbiekben elektronikus felügyeletet kapott. Az olaj mennyiségének változásával így változtatható az autó szabad hasmagassága is, terepviszonyoktól függően." (wiki) :-)))

Nagyon pipec, de ha romlik, akkor mentse isten a pénztárcádat!
@knausz: És miért nem Kokó lett a MOB elnöke? Nagyon számított rá, csápolt érte eleget a kisnagyember mögött.
@amergin: Nagyon igazad van. Nem kell se alkoholistának, se rokkantnak, se egyéb módon hátrányosnak lenned - akár a saját hibádból - csak annyi kell, hogy anyád rosszkor pottyantson ki magából és emiatt öregnek légy titulálva, elküldve a virtuális Taigetoszra.

És akkor tapétázhatsz ki szobákat diplomával, nyelvvizsgákkal /tudással/, szakmai izémizékkel, nem kellesz, mert csak. Nem illesz a csikócsapatban, stb. stb. Hallgass meg egy HR-st erről.
És esetleg 60 évesen már nem annyira opció a vagonrakodás sem, mert kicsit kopott a térgyed, gerinced hozzá. És arra is vannak fiatalabbak.

Röhej a nyugdíj-korhatáremelés, ha 40-en felül már necces elhelyezkedned. Pláne bejelentve, stb. És biza a legkurrensebb állásból is ki lehet pottyanni, mert jön egy sweetheart-abb valaki, akinek kell az előmelegített székecskéd.
És ha nem tudsz kapcsolati tőkét használni, mert épp nincs a hátad mögött olyan cég, hivatal, stb. ahonnan szívességet tehetsz, akkor nagy ívben szarnak a fejedre immár. Te simán emberként, pőrén egy 00 vagy.

Amikor itt habzik mindenki, hogy kiket-miket kell eltartani, néha merengjen el azon, ő hány perc alatt talál majd munkát ennyi idősen, ha nincs épp az aktuális hatalom seggében és nincsenek gyorsan ható kockás füzetei ezzel-azzal teliírva...

Ja és, mint többször írtam a magyar sajtóban pl. már a múlt században muszáj volt bt-zni, mert mindenki számlás volt minimálbéren, ha volt egyáltalán állása. (nem a bulvárra gondolok, bár ott is, hanem komoly gazdasági lapoknál is ez ment: tulaj tőzsdézett és árveréseken bevásárolt a haszonból, a slapajok meg húzták az igát x nyelven tudva, szakmához értve, seggüket a földhöz veregetve, hogy van munkahelyük még ilyen áron is. Nem mindenki kapott havi kétmillát napi alkoholizálásért, mint hínárhajú kereszténydemagóg Pálffynk.)
@Tóth Ágas: Kína is Nigériába megy cipőt varratni, ha éri meg neki.
@agentT: Én tamnultam suliban meg magtól is varrni. Hát mit mondjak - mivel a topbrandek is Made in China - úgy varrni akkor se tudnék, ha egész nap ütnének. Nagyon nehéz szakma -ki lehet próbálni - nem véletlen a millió hamisítás sem, hiszen az át nem vett, nyugati meósok által kidobott cucc még mindig eladható fake-ként, nincs sokkal rondábban megvarrva, csak valamiért nem tecc a fehér főnöknek.
A 200-as pólónál se varrás, hanem az anyag szar en bloc.
Szóval lassabban a hülye kínai tanulatlan munkaerő-szöveggel. Az más kérdés, hogy mit bírnak a rizsért húzni. Arra itt senki nem lenne képes.
Jó elárasztottam magammal a blogot, elnézést. Szombaton ezek szerint tényleg össznépi pihi van - még Bástya és egyéb elvtársakat is leszarja rajtam kívül mindenki :-)- ez jó jel.
Na utolsó rugózásom pár 1974-ben kiadott - a Kitépett tollú szél c. kötetből - Ladányi Mihály-vers ideidézése, ha már knausz szerint illik ezt tudnia egy bölcsésznek:

Short story

Amikor nem ment jól
az üzlet,
kicserélték
a portálokat, mivel
a régiek
nem illettek
az utcaképhez.

A korszerű kirakatokba
mégkorszerűbb
árcédulák kerültek,
ettől viszont
zsebünk
lett korszerűtlen.

Ám új zsebekről
írtak a lapok.
hiszen a régit
mind kinőttük - mondták.
Most kulcsok közt
ülünk egy zsebcsücsökben,
és zsebpiszkot
havaz ránk
zsebmennyország.

Csavargó dal

Keresem országrészemet, a haza tízmlilliomod
része enyém, keresem hát jogszerinti jussomat.
De kulcsra-zárt ajtók mögül pislognak rám a városok,
s bekerített hegyek között pénzért riszál az alkonyat.

Magánterületek előtt,magán-álmokból kirekesztve
hajlik az öreg este rám, az árok puha, mit a jászol.
Fűszáltól keserű a szám, tücskök közt múlatom magam,
s tanulom ősi dalukat a kamatmentes szabadságról.

A haza

Izzadt arcomba beleásít a haza.
Utcalányok napoznak a tenyerében
és új kocsikból kikáromkodó új urak.
A haza szivarzsebe számomra lakhatatlan.

Dialektika
(kezdő szegényeknek)

Amikor mindenről lemondtam,
és csak a lemondás
maradt már lemondatlan,
az egzisztencia alján,
ahol nem volt mit vesztenem,
így örültem: vége a Jövő
szégyen nélkül
asztalom mellé ülhet:
ennél rakottabb
üres tányér sehol,
sem kilátástelibb
kilátástalanság.

36 éves sorok ezek. Escéhá Paja bával ellentétben tudott magyarul és érvényesek máig a szavai. Nem is lett belőle Elnök Úr.
Na róluk még ennyi Ladányitól:

Dalocska

Mondom, ne állj a törtetők közé -
Mosolyuk jámbor és megtévesztő.
Jelszavuk: mosoly és teli bendő
s a közteher az persze a közé.

Sorsod nem széfben áll. S ki ily olcsó,
azt hivatal papírkosara várja.
A szél egy dalt dadog, a szél, az árva
hogy ez a harc még nem az utolsó.

Mondom, ne állj a törtetők közé.
A pénz se csak pörög, néha lapjára pattan,
Hát óvd meg önmagad bár alattomban,
de mégse állj a törtetők közé
@Waldi!:
LOL
Te vagy a bullshit. Ennyi érvtől nem fájdult meg a fejed?
@Pantagruel:
Ezt elmentettem a későbbi időkre magamnak. :-)
@zizizuzu: "Ja, 2 diplomám, és nyelvvizsgám/tudásom :) van, az én béremre szerinted hogyan hatna ez a szituáció? Már így is óriási különbség van K-NY között, ezután mi lenne? A többségünk biztosan menekülne nyugatra, így lenyomnánk az ottani szakemberek bérét is."

Ha a jelenlegi béredet ki tudja termelni a munkaadód, akkor valszeg nem csökkenne.
Ha nem dolgozik ember annyiért (pl. mert elmegy nyugatra) akkor a kvalifikált munkavállalóért többet fognak fizetni. Már ha nincs olyan és annyi szakember aki inkább bazmegolva marad és kevesebbért dolgozik.
Csak hogy lássuk, kik a tettestársak, és hogy majd viszonyítsunk, hülyébbek voltunk-e, mint a szlovákok. Bár megjegyzem, ott csak kinyitották a kaput, nem loptak.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/12/fico_borebe_bujt_orban/?rnd=438&rnd=613
@ZX: "A szolgáltatás is termelés, csak nem materiális javak teremtődnek. Normálisan működő gazdaságban pedig értelemszerűen a tercier szektornak kell a legnagyobb súlyúnak lenni, és olyan egyedi szolgáltatásokat hozni létre, ami máshol nem megtalálható. Pl. turizmus révén."

Túrizmus, ez a vesszőparipa.
Mi van ebben az országban? Gyógyvíz az van, meg vad is, de ezen kívül mi?
Van néhány kisebb hegyünk, néha hó is, van egy lepukkant fő- és néhány szintén lepukkant kisebb városunk, van egy nagyobb és pár kisebb tavunk, 2 folyónk, egy pusztánk és ennyi.
Aztán ezzel kéne versenyezzünk a horvát tengerparttal, a szlovák/román (tudom, magyar, de államról beszélek) hegyekkel, a kultúrált osztrák kastélyokkal, stb.
Esélytelen.

Termelni kell, versenyképesen, exportra, aztán ha ez megvan akkor majd lesz kereslet a tercier szektorra, mert a túrizmusra építeni (hogy majd jön a gazdag nyugati és itt hagyja a pénzét) esélytelen.
@A tagság üzeni, "itt az idő" ,húzz el végre Viktor: "Fokozódik a fideszes arrogancia, a kisgazdák és MDF után jön a KDNP szétverése!"
Meggyőződésem, hogy KDNP nem is létezik.
Az történt, hogy orbán meghirdette a szövetséget, nyilvánvalóan arra számítva, hogy az mdf lesz a szövetséges és együtt majd legyőzik gyurcsányt. Csakhogy ibolya már ismerte a fideszes szorítást, alig bírta önálló entitásként megtartani az mdf-et, tehát beintett. És mivel az egyszemélyes szövetség viktorék szerint is vicces, ezért a kalapból előhúzták az egyik brand-jüket. Mivel a kisgazdák már eléggé lejáratódtak, ezért logikus választás lett a kdnp.
Szerintem valahogy így történt.
@a szív fészkei: nem napelem. napkollektor. nem ugyanaz. utóbbi megfizethető: van, aki cigire többet költ egy hónapban, mint amennyi annak nm-e.

jó szakit lehet találni, csak annyi időt kell eltölteni a keresésükkel, mint egy szálloda vagy egy esküvői helyszín kiválasztásával. amúgy miért olyan nagy dolog referenciát kérni? pl. hogy egy kőműves mutassa már meg, milyen frontkerítést épített, és ha már ott vagy, becsöngetsz, és megkérdezed, hogy a tulajnak mi a véleménye az alapról, stb.-ről?

egyébként az ember szerinted azért tanul meg olvasni, hogy aztán ne tudjon értelmezni egy szakkönyvet?, se felügyelni, se számon kérni, vagy akár maga megcsinálni dolgokat? - már ha nem bízik másban. ma már a weben is rengeteg videót találni arról, mi hogyan épül. aki nem totál műszaki analfabéta, és nem sóher könyvre költeni, aztán még el is olvassa, amivel foglalkozik - amire amúgy milliókat hajlandó áldozni :) -, rengeteg fejfájást és pénzt megspórolhat magának. csak a legtöbben - számomra teljesen "érthetetlen" módon - nem foglalkoznak ezzel.
@Flea: "Csak nekem nyilvánvaló, hogy a minimálbér a kb 600ezer kényszervállalkozó járulékfizetésre bírásának az eszköze..."

Ezt meg lehetne csinálni a diplomás minimálbér mintájára vállalkozói minimálbér néven is.
@Wah-ta-wah74: "Persze akinek nincs diplomája az dögöljön meg."
Az a helyzet, hogy a reálgazdaságban (1-2 terület kivételével, mint orvos, jogász, stb.) a diploma semmit nem ér. Az ér valamit, amit az ember a munkahelyén meg tud csinálni.

"Több empátia elkélne."
Sajnos nincs. A jelenlegi empátiaszint azt jelenti, hogy több százmilliárd forintnyi extradó és mnyp pénz lenyúlás mellett csak kicsit költ többet az állam, mint kevesebbet, és így is az országban megtermelt érték felét elveszik.
Az a helyzet, hogy dolgozik ma kb. 3,8 millió ember, ebbők 800 ezer minimálbéres, 700 ezer állami alkalmazott, és ez a kevesebb, mint 2,5 millió adfizető dolgozó nem tudja eltartani a 10 millió embert.

"Ez a minden annyit ér amennyit adnak érte, olyan rossz duma."
A világ pedig így működik.
Menj be a főnöködhöz, hogy te holnaptól havi nettó 1 milliót akarsz keresni, egyébként nem vagy hajlandó dolgozni.
Vagy hajogass géppapírból repülőgépet és áruld százezerért.
Az eredmény borítékolható.

"Aki ezt hajtogatja az megérdemelné, hogy a 100.000,-Ft alatt keresők leálljanak egy-két hónapra,aztán megkérdezném, most mondja meg kinek mennyit ér a munkája."
Ezt hívják sztrájknak, ami itthon csak állami vállalatoknál szokott történni.
De a százezret termelő dolgozónak senki se fogja kifizetni a 150 ezres bérköltségét szívjóságból. Illetve ha van ilyen az csődbe megy hosszú távon.
@eMeL:

Hiszem, hogy maradt Xsashaban meg jo es a csaszar nem tudta teljesen a sotet oldalra forditani :D

De komolyan, ha maradt nemi intellektualis onbecsulese, elobb-utobb csak jon egy paradoxon, amit nem tud egyszeruen duplagondollal elintezni.
@Bobby Newmark: "...természetes a "minimálbér, plusz zsebbe" fizetési konstrukció.
Ha nem lenne minimálbér, akkor gyakorlatilag megszűnne az adó- és járulékfizetés."

Ha jól tudom létezik az a rendszer, hogy minimum dupla minimál után kell járulékot fizetni. Nem kötelező, csak ajánlott, olyan fenyegetéssel, hogy aki kevesebbet fizet azt meglátogatja az apeh és khm... körülnéz.
Ezért a cégek inkább fizetnek...
@szociologus: "Sokkal akkor sem lenne beljebb a társadalom, ha ezek az emberek 30-40 ezer forintért dolgoznának napi 8 órát. Ebből a pénzből a magyar árviszonyok között alapszinten sem lehetne megélni, tehát a segélyezésüket továbbra is fizetni kellene. Ha nem adsz mellé segélyt, akkor megfagy, vagy éhenhal."

Ezt végigszámoltam, mert nagyon ráérek :)
Bocs, ha hosszú lett.

Tehát játszunk egy kicsit a számokkal. Egy 4 fős család (anya, apa, 2 gyerek, mondjuk fiú+lány) napi étele:

Ebéd: rakott krumpli
300 1,5 kiló krumpli
120 4 tojás
300 1 szál kolbász
200 1 doboz tejföl
30 energia, víz, só, stb.
szumma 950 Ft.

Reggeli-vacsora: hideg kaja
200 1 kiló kenyér
200 20 deka nem gagyi, 1000 Ft/kg felvágott
200 20 deka trappista
50 vaj, fűszer, stb.
szumma 650 Ft.

Ez 1600 Ft naponta, és simán jól lakott belőle mindenki minimum 3x, ez havonta 48 ezer Ft. Nem bélszín és kaviár, de éhen nem haltak.

Tisztálkodás: tusfürdő+sampon 1k, borotvahab 1k, borotva 1k, ez havi 3k, 4 főre 12k.
Fodrász: 1000-ből megvan (havi 1x, semmi festés meg ilyesmi, sima vágás), 4 főre 4k
Mosószer +öblítő, ez legyen 5k, wc papírral legyen 6k
Ruha, évente fejenként:
- átlag 8 póló (gyerekre havonta, szülőkre 2 havonta, 4x8x1k = 32k)
- nadrág/szoknya 3 db (gyerekre 2 havonta, szülőkre 4 havonta, 4x4x2k = 32k)
- pulóver 3 db (gyerekre 2 havonta, szülőkre 4 havonta, 4x4x2k = 32k)
- kabát: gyerekre évente, szülők 4 évente, 2,5x5k = 12,5k, de legyen 13
- cipő: gyerekre évente 2, szülőkre 1, 4x1,5x4k = 24k
- fehérnemű, zokni: két havonta 1+1, 0,54x2x0,5 = 2k
Ez évente 32+32+32+13+24+4 = 135/év, de legyen 132 mert könnyebb vele számolni, ez havi 11k
Rezsi havonta:
- villany 10k
- víz 10k
- fűtés télen 30 nyáron 0, átlag 15
Ez szumma havi 35k

Számoljunk: a 4 fős családunk 48+12+4+6+11+35, összesen 116k-t költött.
Ebből a cipő gagyi, de minden más simán vállalható nekem is, pedig én bőven nem minimálbért keresek.
Aztán lehet még ebből vágni, a gyerekek hordhatják egymás kinőtt ruháit, de pl. a 4k-s hajvágás helyett simán lehet venni évente 4k-ért egy hajvágó gépet és ebből a 2 hím le van tudva, havi 2k minusz és havi 300 plusz, 114,3k.
Aztán nem biztos, hogy nivea, gilette, l'oreal, zewa és hasonló márkákat kellene a legcsóróbb embereknek venni, én ezzel számoltam.
Szerintem "kényelmesen" 110 alá lehet szorítani ezt a dolgot.

Ami nincs még benne: iskoláztatás, gyümölcs, betegség, újszülött és utazás.
A gyümölcs legyen napi 1 kiló valami (alma, narancs, banán, mikor minek van szezonja), ez legyen 300 / nap, 9k/hó
Az iskoláztatás (ingyenes iskola + tankönyvek + füzet, toll) alanyi jogon kéne, hogy járjon.
A betegséget és az újszülötteket később kifejtem.
Az utazást kiveszem a képletből, erre konkrét számot tippelni se tudok.
A lényeg az, hogy szerintem így az átlag csóró 4 fős család 120-ból simán megél, de valszeg kevesebből is ki lehet hozni.

TFH, hogy szociális ellátórendszer ezeket az embereket preferálja, mondjuk ad havi 40-et nekik, mellé 2x40k nettó minimálbérrel simán jók vagyunk.
Ez 1 millió ilyen családdal (1 millió új munkahely + 1 millió "megtartott") számolva 40 milliárd / hó, 480 milliárd per év.
De támogassuk az újszülöttes családokat is, tfh. negyedüknél van újszülött, anya kiesett bére +a kicsire is havi 40k, 250k x 80k = 20 milliárd / hó, ez évente 240 milliárd.
Adminisztrációs overhead: mondjuk 1000 ember havi 400k bérköltséggel+100k irodafenntartással havi 500 millió, évente 6 mrd.
Támogassuk a gyógyszereket: szerintem fejenként és évente max. 30k (alapvetően egészségesek), ez 120 milliárd.
Összesen 480+240+6+120, legyen 846 mrd évente.
Ennek a negyede azonnal befolyik ÁFA néven, ez 211,5 mrd, máris csak 634,5 mrd.
A cégek fizetnek a dolgozók után adót, járulékot, ez legyen a 2 millió dolgozó fejenként 40 ezres nettó fizetésének a fele (kedvezményes adó, jelenleg ettől imho sokkal több), máris visszajött a havi 40k-s havi jövedelemkiegészítés, az évente 480 mrd Ft.
Vagyis ez a rendszer - a cégek egyéb adófizetését, (pl. nyereségadó) nem számolva - kerülne összesen 155 mrd Ft-ba évente.
Ami baromi sok pénz, csakhogy ezzel 4 millió embert támogatunk, ami számításom szerint fejenként és havonta kerül valamivel több, mint 3000 (nem elírás, háromezer) forintba.
Jelenleg ennél sokkal többet költünk rájuk - úgy számoltam, hogy jelenleg a fele dolgozik és nem kap segélyt - tehát havonta 6500/fő, 26k/család az az összeg, aminél tuti többet költünk rájuk, ez tényleg éhenhalni elég csak. Szerintem a mindenféle szociális alapon adott segélyek ettől egy nagyságrenddel kerülnek többe.

Ez gyakorlatilag megszünteti a munkanélküliséget is.
És lenne egy olyan előnye, hogy minden gyerek olyan családban nőne fel, ahol azt látja, hogy reggel anya és apa elmegy dolgozni.
Ennek két feltétele van:
- 1 millió új munkahely (ez a keményebb dió)
- a henyélőket támogató szoc. rendszer felszámolása, átalakítása.

Nyilván kicsiben kellene kezdeni (egy megye vagy egy kistérség), aztán ha ott bevált mehetne máshol is.
@xclusiv: "csak kicsit költ többet az állam, mint kevesebbet"

Oppardőz, ezt elkúrtam.
Tehát csak kicsit költ többet, mint a bevétele.
@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:

Mond,jártál Te életedben Szabolcsban, Beregben, netán mostanában Borsodban?
@a szív fészkei: "Amúgy őt felkarolta egy gyáros, báró Hatvani Lajos."

de "havi kétszáz sose telt".

Hatvani sokat tett J.A.-ért, Ady Endréért, másokért is, de olvasd el Karinthy rá vonatkozó humoreszkjét - a címére nem emlékszem, valami levél Ady Bandinak. Azt hiszem, nem volt realitás-érzék túltengése.
@xclusiv: Right. Tehát:
1. Nem szja-, hanem járulékcsökkentés kell főként
2. Nem emelni a minimálbért, hanem adóztatni, csökkenteni, majd eltörölni
3. A munkáltatóra nehezedő bürokratikus terheket csökkenteni
4. Aki a gazdaságilag elmaradott területeken telepszik le, teremt munkahelyet, annak komoly adókedvezmény
5. Az állam pazarlását csökkenteni, leépítés, munkakörösszevonás, veszteséges cégek (BKV, MÁV, Volán) átalakítása
6. Ostoba szektorális különadók helyett fejlesztésre, befektetésre kényszerítés (amit az EU is előnyben részesít), ha nem fejleszt egy bizonyos százalékig a nyereségből, akkor adózik
7. MaNyup lenyúlása helyett az öngondoskodás kiterjesztése, pl. vállalatok nyithatnak nyugdíjszámlát a dolgozóiknak, ez levonható az adóból

És még sorolhatnám napestig.
@GKar: "Az hogy egy minimálbéres nem tudná kitermelni a bérét az egy olyan állítás amivel nem is érdemes foglalkozni(óránként 600 Ft). Emellett ki kell termelni a vezetők bérét, a közüzemi számlákat, termelés költségeit(alapanyag, gépek, hitelek), nyereséget, stb..... Mint láthatod a bére már nem is nagy összeg."

Részben igazad van, de csak részben.
Egyrészt a legkisebb is számít, mert a tulajdonos (részvényes) minél többet akar keresni.
Másrészt a nagy élőmunka igényű ágazatokban számít. Ha nem számítana, akkor mi a fenének szerveznék ki nagy cégek a komplett helpdesk-et Indiába (meg hozzánk), miért tokoztatná az Intel a processzorait Malajziában, miért gyártatna az Adidas Kínában?

Ugyanakkor az előző Orbán kormány drasztikus minimálbéremelése (huszonvalahányezerről 40-re, majd 40-ről 50-re) konkrétan tönkretette a magyar könnyűipart. Nincsenek varrodák, stb.
@nostra: "Az újraelosztás – vagyis hogy a nyereségesen működő cégek jövedelméből kompenzáljuk a legfeljebb negyvenezer forintot termelő varrónőket – ötszázezer emberrel nem megy. Pár tízezer rokkanttal és fogyatékossal igen, az belefér."

Az a helyzet, hogy ezeket az embereket ma is eltartjuk újraelosztásból. Úgy, hogy nem dolgoznak, akár 1-2 évtizede. Ma már olyan gyerekek születnek, akiknek a szülei sem látták a saját szüleiket dolgozni menni, csak otthon várni a segélyt.
Valahogy nem nagyon hallok olyanról, hogy valaki éhen halt volna az országban, de ha mégis van nem tömeges jelenség (szerencsére).
Viszont ha ezek az emberek megtermelnék legalább az eltartásuk egy részét, máris kisebb lehetne az újraelosztás.

"és belefér az is hogy az átlagkereset több forrás szerint ma 2010-ben Magyarországon 200.000 Ft értsd, és mond Kettőszázezer Forint,"
Bruttó. Ami valahol max. nettó 140 körül lehet. És a minimálbérestől az ügyvezetőig minden bér átlaga.

@nostra: "de itt Borsodban szakmunkás nem látja, és nem lennék meglepődve, ha az ország más térségében sem keresne ennyit szakmunkával az ember, ÁRPÁD!! nem betanított gombnyomásra gondolok.... szakmunkára!!"
Konkrétan tudok olyan villanyszerelőről, aki hazalapátol fél milla körül nettó, havonta, rendesen leadózva.
Kamionosok 6 kilós fizetéssel, németeknél dolgozó hegesztők is felnyomták a hazai béreket (kereslet-kínálat) ha jól tudom, de pl. asztalos ismerősőm sem vállal semmit 3 hónaptól korábbra, mert addig van fix, előre egyeztetett munkája.
Nem Borsodban, tudom, de ebben az orszában.
@malacz69 rettegéselemző: "Árpi,

Bokros - te rá szavaztál, ha jól emlékszem - pont azt mondta, amit most Orbán csinál:

egykulcsos szja, megemelni mellé a minimálbért (kompenzáció)"

És beszélt Bokros a jövő felélésével (14 havi mnyp +megemlített, részben a ktgvetésbe is betervezett mnyp államosítás) és az egyre hosszabb távra tervezett százmilliárdos extraadókkal kozmetikázott költségvetési egyensúlyról is?
@offshoreceg: "Bocsánat, hogy nem olvasom végig a kommenteket, ha valaki említette volna..
Kedves Árpád, nem értem miért kell Kínával példálózni, hála égnek semmi közünk hozzá. Ha speciális gazdasági övezetekről van szó, akkor ezek igazi sikereket és rengeteg pénzt például a következő országokban IS hoztak:
Egyesült Arab Emírségek, Seychelle-szigetek, Belize, Ciprus, stb. Ezek alapításának célja mindenhol ugyanaz volt, mint ami sajnos nálunk is fennáll: valahogy be kellett csalogatni a pénzt és munkát adni a népeknek. És működnek."

Menjünk szépen sorban:
- Egyesült Arab Emírségek: olaj, plusz egy iszonyat nagy lutri (Dubai, próbálták hotelből lemásolni Las Vegas-t, csak úgy tűnik beszopták rendesen.)
- Seychelle-szigetek: túristaparadicsom
- Belize: passz, de szerintem ez is az
- Ciprus: offshore paradicsom (+ha jól tudom egy ilyen nincsen is, egy része a görög állam része, ami tudjuk hogy áll, a másik része pedig egy alig elismert állam, amibe a törökök öntik a pénzt, háborúztak érte pár évtizeddel ezelőtt)

"De ha tényleg megmarad a 10 százalékos társ. adó, akkor jönni fognak akár Borsodba is a népek, már érezhető a szétadóztatott angol cégek érdeklődése a magyar offshore terület iránt."
3 apró probléma azért van. Egyrészt az offshore cégek nem adnak munkát (csak a könyvelőknek), másrészt a nevetségesen alacsony adókulcsok miatt mennek oda, tehát kis hasznot hajtanak. A harmadik probléma a stabilitás, mert ha a kormány meglátja, hogy nini pénz, add csak ide, akkor annyi lesz az offshore biznisznek
Továbbá nem csak Borsodban 10% az adó...
@dtk74: "Ad-e például a számítógépét javító embernek minimum 10 ezret nettó, 12500 ft.-ot bruttó óránként, mert ennek a fele még csak a minimálbérre elég költségek nélkül"

Itt csúf elszámolás van szerintem.
Ha óránként 5k csak a minimálbér, akkor az 168 órával számolva 840 ezer forint.
A valóságban óránként 700 Ft. körül van az órabér. (Plusz szabadság, betegség, stb., ebben igazad van)
@Tiborc: "Ez a maga a kapitalizmus! Ezért bukott meg. (Nyugi van, már megbukott, csak a tőke próbálja életképesnek mutatni, amíg tudja digitális - nem létező - pénzzel finanszírozni)."

Azt hiszem lemaradtam valamiről.

A világon alapvetően 2 féle "társadalmi rendszer" létezik.
Van kommunizmus (Észak-Korea, Kuba).
És van a kapitalizmus (most ide sorolom azokat az országokat, ahol kommunizmusból kapitalizmusba tartanak, Vietnám és Kína 1 része).
És van az anarchia, lásd Szomália, ezzel nem foglalkoznék.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kapitalizmus az átlagembernek sokkal jobb életminőséget képes biztosítani, mint a kommunizmus.

De ha lemaradtam valamiről kérlek szólj.
@a szív fészkei: "Mert multis állásból is rúgtak már embereket pár év után"

Gyerekkori osztálytársnőnet 55 éves korában az IBM portása azzal fogadta, hogy föl se menjen a vezetőállásához járó 42. emeleti sarokszobájába. Itt vannak a személyes göncei a fiókból, a végkilégítését már átutalták. Vigye a kocsiját a parkolóból, mert kell a hely.
@knausz: "Az autó sötét. A két hátsó ablakon van még olyan, amitől sötétebb az üvege is."

Árpi, nem akarok beleszólni a moderálási elveidbe (lletve hát inkább a gyakorlatodba), de az ilyen teljesen off zajt, ezt a nettó faszverést nem tudnád kiszűrni, ha már úgyis moderálsz?
Meg azokat a post-okat is, ahol verseket idéznek be, meg tízezer karakteres nagyrészt offtopic hozzászólásokat, nettó anyázást, ilyesmit?

Én el szoktam olvasni a kommenteket is, néha reagálok is rájuk, de nagyon zavaró az ilyen hülyeségeket kerülgetni, elég rossz a jel/zaj viszony.

Persze ha objektív oka van (Neked tetszik, vagy darabra fizetnek, akármi) akkor végülis a saját játszótered, csak rontja a blog élvezhetőségét.
@nostra: "Én "ótvarpusztárol" felmennék pestre, DE hogy kapjak munkát, kéne 1 ház, vagy valami lakhatás, mert ugye egy pesti cég sem fog alkalmazni, ótvarpusztai címmel... namármost írtad ott min 20 milla, ugyhogy esélyem nincs, kölcsönt sem kapok mert mért is se lakás se munka.."

Miért ne alkalmazna?
A pesti munkahely nincs pesti címhez kötve.
A hiba a gondolatmenetedben az, hogy pesten lakást akarsz venni.
3 ótvarpusztai (de zavar ez a szó) dolgozni akaró ember felkerekedik és elmegy pestre munkát keresni. Kivesznek egy elég jó 3 szobás (1+2 fél) lakást 70-ért, ez fejenként havi 25 alatt van, kell még egy bérlet fejenként 10-ért, mint írtad a víz-villany-kaja minden olcsóbb, a fizetés meg sokkal több, simán jó. "Csak" munkát kell találniuk és 1 havi megélhetést vinni kezdőtőkeként, utána jön a fizetés, hawaii meg sunshine. Nem azt mondom, hogy egyszerű, de Angliába kimenni még nehezebb, aztán sok ezren mégis megcsinálták. És mégse 20 millió kell hozzá, hanem 2 nagyságrenddel kevesebb pénz.

(A 20 milla egyébként túlzás, a belvárosban még a válság előtt lehetett 8 milla körül garzont venni, ami szar, de lakás. Most lakóparki lakásokat hirdetnek 15 körül, amit szerintem 13-ért simán meg lehet venni, mert nincs kereslet.)
@xclusiv:

"Ebéd: rakott krumpli
300 1,5 kiló krumpli
120 4 tojás
300 1 szál kolbász
200 1 doboz tejföl
30 energia, víz, só, stb.
szumma 950 Ft."

4 tojás nem elég, minimum 6 kell, és nem árt 15 deka trappista sem 220-ért. Ezek lényeges kérdések! Bezony ám!
@xclusiv: Pontosabban ott, ahol az összköltségen belül nagy az élőmunka aránya. Mondjuk egy call centert, ahol a bérleten, a telefonon kívül az embert kell megfizetni csupán, viszont azt akár nyelvet beszélő formátumában is, már nagyon megéri kiszervezni pl. Indiába, ahol angolul sokan tudnak.

Mellesleg, bár nem ide tartozik, elhitte valaki is az állami karcsúsítást? :-)
atv.hu/cikk/20101114_ezerrel_tobben_dolgoznak_az_allamigazgatasban?source=hirkereso
@Pantagruel: Akiket én ismerek - és nem kisasszonyállásokban dolgozó libuli nők -, nagyon profi logisztikával álltak neki a szakikeresésnek, az építkezésnek. Nem voltak illúzióik, de k.o nekik az egész. Már ott lepattantak, hogy egy csomó vállalkozó el sem vállalta (oximoron) - Velencei-tónál épület átépítése, ill. teljes újjáépítés - a dolgot. Vissza sem hívta őket egy csomó. Mibul élnek ezek? Hogy vasárnap z árva tartanak, mint a viccbeli zsdó?
Na, akkor kezdtek újabb, ismerős által ajánlottat keresni. Az esetleg - kegyesen!!! - eljött. Na, csoda mennyben, még el is vállalta. Aztán felibe-harmadába hagyva, amikor már se előre, se hátra nem volt az építtetőnek, akkor lelépett. Vagy elkezdett baszottul nagyon zsarolni: hogy a kialkudottért ugyan nem de a sokszorosáért esetleg, talán folytatná. Embereit visszavonta, kékhalál. A ház félig se állt még... Az, aki másoknál lakott szívességből, mert állandóra építette volna a kéglit, pesti lakását eladva ezért, szívott, mint az összes torkos borz - szóval csapdába volt ő is, a másik ismerős is.

Azon a környéken ilyen vállalkozók teljes kihalásban. Messzebbről neméri meg utaztatni és van,a ki nem is vállalja úgy. Ha valaki előkerül mégis, mint szaki, iszonydrága lesz a megfogadása: mások lerontott szarját helyrepofozni nagy pénz és utálatos meló, stb.

Tudod, van olyan, aki nem posztolhat ott a melós mellett állandóan, mert keresnie kell rá a pénzt máshol, ahol egy perc késést is megtorolnak.
Esetleg egy nő nem tud falazni (a lányom már profi glettelő, vakoló, nincs megállás, de ő nem az átlag). Azért fizetne valaki a mesternek, met ő azt tudja, a kőműves meg falat rakni. Ez tiszta sor, nem?

Csak itthon olyan csoda, hogy valaki a pénzért megdolgozik tisztességesen. A mi falszigetelőink is ilyenek voltak - neten néztük ki őket hálisten, mert a szemközti jómunkások le se szartak, mint ajánlattevőt. Hogy nekik nem éri meg átjönni a kemény 2 m-t...

Ezek azonnal jöttek a kleine fische, gute fische alapán, két nap alatt reggeltől délutánig csinálták (oké, itthon volt velük a férjem), nem stenkeroltak árat, nem piáltak. Pontosan, tisztám dolgoztak... Máshol ezt a melót nem ketten, hanem hatan végezték hónapokig, láttam mindkét szomszéd kertben, szétfúrták az egész nyaram.

Amúgy én is amellett vagyok, hogy amit lehet, magunk csináljunk meg. De aki reggeltől estig melózik, az nem tud naponta leruccanni a házához is még építgetni rajta. Kiszolgáltatva lenni a pénzedért a legundorítóbb állapot. És ma ez általános sajnos.

Bocs a napos elírásért. Mi akartunk tetőterezni (szomszédok aztán elébe feküdtek persze, már ad acta) de még a lelkes fázisunkban a tervező mondta, hogy nem tudja, rentábilis lesz-e, ha azt rakunk a tetőre. De amennyi nap pl. ott süt, biztos behozta volna az árát. Most már mindegy.
@xsasha: "Az SZJA strukturális átalakítás"
Lófaszt, ennyi erővel Bajnai is struktúrális átalakítást hajtott végre, mert csökkentette ő is.
Van fogalmad arról, hogy mit jelent a struktúrális átalakítás? Halkan mondom: nem annyit, hogy csökkentek 1-2 százalékpontot a keletkezett lyukat meg más, ideiglenes válságadónak nevezett bevétellel tapasztom be.

"a válságadó egyedi, ideiglenes adó."
Hja. mindenki azt hitte, mert azt mondták, aztán később kiderült, hogy kicsit hosszabban lesz, mint először mondták. Meg mindig találnak még 1-2 céget, akire kivetik, meg olyat is, akire nem...

"(A kiterjesztése egy más struktúrájú adó lesz.)"
Ööööö, ezt nem értem.
Most mondták, hogy nem 2012-ig lesznek, hanem tovább, 201x-ig (ahol x>2, és tök mindegy a szám, az előzőt is ők mondták, ez is annyit ér.).
Szerinted utána lesz más struktúrájú? Te már tudsz erről valamit, vagy csak fantáziálsz? Mert én olvasom a híreket, de erről még nem hallottam.
Ha pedig a meghosszabbítás a más struktúra, akkor pedig azt kérdezném, hogy tisztában vagy-e ennek a szónak a jelentésével?
Mert a meghosszabbítás azt jelenti, hogy ugyanaz fogja fizetni ugyanannyi lesz. Vagy ha mégse ugyanannyi, hanem annak függvényében változtatják a mértékét, hogy épp mekkora hiány lesz a költségvetésben (akár azért, amit csinálnak, akár azért amit nem csinálnak), az a tipikus lúdtollal megpiszkálják helyzet, a struktúra attól még ugyanaz marad.
@anyátok: Szerinted egy mai mecénásnak - van ilyen egyáltalán? - lenne?! Tudná mennyi az annyi a Tescoban, CBA-ban?

Nagyon hamar evidens lesz számára, hogy a vörös tonhal kilója 9000 a Lehelen (nem a legdrágább piac) és kész. Hogy a Nobuban 50 000 egy vacsi. Ha neki nem probléma, másnak miért az?

De legalább ez a Hatvani igyekezett ugye. A maga módján.
@anyátok: Finom, árnyalt, empatikus megoldás.

Itthon a Fidesz győzelem másnapján rúgtak így ki így embereket vezető állásból pénzügyi felkapott helyről. Gyanútlanul bementek melózni hétfőn, akkor a biztonsági őrsereg körbevette a vezetőket: mobilokat azonnal kikapcsolni, hivatali kocsislusszkulcsokat leadni, seperc alatt pakolni és húzás, vissza se nézzenek. És ezek nem Gyurcsány-hívek voltak, el sem hitték, hogy ez lesz...
@xclusiv: Rezsiben hitel vagy a tulajdonnál pl. a társasházi közös költség hol van? Nálad nem látom:"Rezsi havonta:
- villany 10k
- víz 10k
- fűtés télen 30 nyáron 0, átlag 15
Ez szumma havi 35k"

Azon túl hiányzik a telefon (vezetékes ill./+ mobil), a tévé, az internet (jó, mondd, hogy luxus, de sok mindenhez kell azért: továbbképzéshez, álláskereséshez, tájékozódáshoz és a neten sokkal olcsóbb vásárolni sok mindent, mi is átszoktunk a vaterára, stb.), lakásbiztosítás negyedévente (legyen már nekik is, bármi lehet), családi háznál víz-, csatornadíj vagy a szippantós, szemétdíj is ott figyel. Kocsival nem is számolok, mit képzelnek?

Könyv, újság, mozi, színház, utazás, uszoda nimolé nekik, ahogy látom. Ha az iskola kirándulásra megy, a két gyerek mindig otthon fog kuksolni? Erdei iskola, ami kötelező mibul?

Nem a fodrász a legnagyobb gondjuk szerintem. Nekem sem. De biztos ki lehetne bírni.
@xsasha:

allampolgar aranyos teherviseles = egy kulcsos ado
ceg aranyos teherviseles = progressziv ado

Mi koze, hogy valami ideiglenes vagy nem ahhoz, hogy aranyos-e vagy sem?
Honnan tudod, hogy milyen lesz a az ideiglenesen meghosszabbitott valsagado? (Jovore 3 %-os gazdasagi novekedessel szamolnak, hol a fenebe van itt valsag amugy?) Viktor, Te vagy az? :D
Azt gondolom Te se hiszed, hogy a kozteherviseles uj modellje arrol fog szolni, hogy az oligarcha haverok hirtelen elkezdik adoforintokkal is finanszirozni a Nemzeti Egyuttgugyoges Rendszeret. (egykulcsos kulonado)
@xclusiv: én is az ontopik diszkussziót preferálnám, de a bullshitszűrő rengeteg szubjektivitást hozna be.
@a szív fészkei: Most mesélték amerikai barátaink, hogy ez ott a szokás. Ne legyen hosszantartó lelkizés, rossz hangulat, azonnali kivégzés, minimális kínázással. Egyik napról a másikra váratlanul - leginkább szabadságolás után - , ohne előre bejelentés, lelkizés pletyizés és találgatás arról, ki igen, ki nem marad....

Hát akkor ez is begyűrűzött.
@xclusiv: Na ezt magamra veszem, bár nincs sötét üvegű, még jobban sötétíthetőbb autóm.

Zavarnak téged a versek, puszta zaj neked, oké. Árpádnak is, oké, ez is vélemény - szűrje ki! Csak jelzem, hogy az a pár sor, amit merészeltem itt a nagy gazdasági lefetybe idézetként belerondítani, 36 évvel ezelőtről írván pontosabb képet ad a mai állagunkról/állapotunkról, mint egy-két húszoldalas tanulmány százalékokkal.

Kutatóbiológus haverunk most mondta, hogy szerinte a tudós "kevesebb" a művésznél, mert mindig a meglévő rendszerekből építkezik - ha mázlija van, ez Nobelt ér vagy előre löki a tudományt, életminőséget javít. A jó művész meg szerinte robbant valami teljesen újat, ami alapjaiban változtat meg szemléletet.

Le lehet nézni ezt a lilaságot persze. De azt a szar falanszter világot éld te.
Amúgy meg a minél több kattra is megy itt a kacsintás, Indexnél vagyunk, hahó! - náluk az az isten azért, ne tévedjünk - ha csak az előre kiadagolt abrakot rágná mindenki, nem jönne mindig össze az ezer komment (nézd meg azt az intelligenciavitát, ami már teljesen levált az eredeti posztról régebben).
Bármerre elmegy a duma előbb-utóbb bármilyen blognál, ezt megfigyeltem. Minden csont lerágható elég hamar, huszonhatodik excell tábla már uncsi kicsit... Meg ugye az elágazásokból kiöltődik sokszor a következő napi téma.
De tény, ez a házigazda blogja-dolga, takarítson, ha őt zavarja a stikában behordott izé! (De akkor lehetne kikötni, hogy ehhez csak ilyen és ilyen dipoval lehetne hozzászólni, mellékelve pár, e témában nemzetközi szinten publikált dolgozatot is. :-)))
@xclusiv:""Ebéd: rakott krumpli..."

@malacz69 rettegéselemző: "4 tojás nem elég, minimum 6 kell, és nem árt 15 deka trappista sem 220-ért. Ezek lényeges kérdések! Bezony ám!"

Bizony lényegesek, bár azért off, de válaszolok.
Tojás ügyben igazad van, én kis jénaival csinálom mióta lezúztam a nagyot, de én a sajtot nem szeretem benne, valahogy nekem nem illik bele. Bár van, aki gombát is tesz bele.
Én nem. Hiába, édesanyám rakott krumpliját így is alig közelíti meg...
@a szív fészkei: "Rezsiben hitel vagy a tulajdonnál pl. a társasházi közös költség hol van? Nálad nem látom:"Rezsi havonta:
- villany 10k
- víz 10k
- fűtés télen 30 nyáron 0, átlag 15
Ez szumma havi 35k""

Nyilván sehol, mert nem írtam. Mint ahogy a munkába járás költségét se vettem bele. Vannak amiket eltúloztam, van, amihez keveset írtam, és van, amit kihagytam.
Próbáltam egy viszonylag reális havi költségvetést végigszámolni, nyilván nem lett tökéletes, de legalább számok vannak, amikkel lehet vitatkozni. Ilyenre sikerült.
Szerintem azzal nem lehet vitatkozni, hogy "a minimálbérből nem lehet megélni".

"Azon túl hiányzik a telefon (vezetékes ill./+ mobil)"

1 mobil otthon, feltöltőkártyás, évente 1 feltöltéssel. Kimenő hívás csak akkor, ha tényleg szükséges. Ez legyen mondjuk havi 400.

"a tévé"
Az nincs benne, meg cigi, sör, szülinapi torta és még rengeteg más sem. Minimális megélhetésre terveztem, és arra, hogy a gyerekek ne szenvedjenek hátrányt azért, mert a szüleik ennyire jutottak.
Tetőantenna, m1, tv2, rtlklub. Igen, jó lenne, ha lenne spektrum és hasonlók, de nem jut. Vagy egy digi tányér havi 3-ért.

"az internet (jó, mondd, hogy luxus, de sok mindenhez kell azért: továbbképzéshez, álláskereséshez, tájékozódáshoz és a neten sokkal olcsóbb vásárolni sok mindent, mi is átszoktunk a vaterára, stb.)"

Nem luxus, sőt! Lényegi hiba, a gyerekeknek kell és pont. Mennyi a legolcsóbb internet? 2k? A upc 3k-ért 15 megát ad (részleteket nem néztem, főoldal). Masszív állami megrendeléssel ennyiből tuti kijön egy 1 megás net, csapjuk hozzá az állami támogatáshoz, 1m x 2k az 2 milliárd havonta, évenet 24 mrd. Akkor nem 150 körül költ rájuk az állam, hanem 180. Ez befektetés.

"lakásbiztosítás negyedévente (legyen már nekik is, bármi lehet)"
Jogos. Fogalmam sincs, h mennyi, az enyémet nem én fizetem.

"családi háznál víz-, csatornadíj vagy a szippantós, szemétdíj is ott figyel."
Jogos. Ez mennyi? 5? 10?

"Kocsival nem is számolok, mit képzelnek?"
Egyfelől a kocsi luxus, másrészt gyakran már 2 személy esetén is olcsóbb (fix költségeket nem számolva), mint a vonat/busz. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a szegényeknek ne finanszírozzunk közpénzből autót, nagyon rosszul nézne ki. Dunno, ingyenes tömegközlekedés?

"Könyv, újság"
könyvtár

"mozi, színház, utazás, uszoda nimolé nekik"
így van.
Amíg mások a megélhetésért küszködnek (és hidd el, a mai minimálbéreseknek se telik mozira és utazásra) addig ez a "majd akkor mész, ha megkerested az árát" kategória.

"Ha az iskola kirándulásra megy, a két gyerek mindig otthon fog kuksolni?"
Jogos ez is, bár lehetne azt is mondani, de jobb, ha nem maradnak ki a közösségből, főleg ha múzeumba és ilyen helyekre mennek.
Mennyi 1 kirándulás? Ha 20k, akkor az családonként 40, legyen évente 1, akkor az 40 mrd pluszkiadás. Dunno, szerintem - ha még így is olcsóbb, mint a segély - akkor beleférhet.

"Erdei iskola, ami kötelező mibul?"
Nem értem, hogy ez mi. Nekem nem volt, iskolás gyerek sincs a közvetlen környékemen.

"Nem a fodrász a legnagyobb gondjuk szerintem. Nekem sem. De biztos ki lehetne bírni."
Hát igen, ez a terv (amit végigszámoltam) 3 dologról szólt:
- éljenek meg
- dolgozzanak
- minél kevesebbe kerüljenek a költségvetés befizetőinek.

De tényleg, nyugodtan használd (vagy bárki) ezt a számítást, alakítsd át, írd meg a javaslatod. Ez egy "nem tudtam aludni ezért kommenteltem" típusú agymenés, nem egy hatástanulmányokkal és statisztikákkal alátámasztott tanulmány.
Azért írtam, hogy legyen miről vitatkozni, hátha összeáll egy használható anyag belőle.
@xclusiv: Persze ez a csontváz, amin ne legyenek cafrangok (színház, mozi, stb.) - felajánljuk a drága Varga Mihálynak, hogy ecce - de mondjuk a nyári tömeges vízbefulladásokat évente olvasva én az úszásoktatást kötelezővé és valahogy mindenkinek elérhetővé tenném.

A többi finomítás - a vízdíjnál én most robbanok, annyit számláztak erre a monszunos, locsolásmentes nyárra(mondjuk a hétvégi háznál.) Biztosítás - nekünk azért nem egy vályogházunk van vidéken - kb. 4000 havonta, ha elosztjuk a negyedévesünket. Ez fővárosi ár, marha régen kötöttük, de folyton emelnek rajta, naná. Az árvízveszélyes helyeken nem tudom, milyet lehet kötni és mennyiért.

Erdei iskola az, hogy elmegy az osztály valahová (Pestről vidékre vagy más régióba) 2-3 napra - utazás, ottani szállás-kaja fizetős (ahogy én emlékszem és olvasom) - hogy ott tanuljanak természetközelben. Évente legalább egyszer volt a gyerekeimnek még a kádáriban is. Persze lehet talán pályázni suliknak arra, hogy a nehéz helyzetűeknek ingyenessé tegyék ezt,ha már kötelező. (DE ugye ez akkor valahol stigma is.)

Alapjáraton nem cikizem ezt a számítást, szerintem is kivitelezhető valamelyest ennyiből az élet. Egy másik blogon épp azon megy a chat, hogy már minden suliban el kellene kezdni a tervezést, beosztást, pénzzel bánást, stb. tanítani. Nemcsak a hitel-uzsora tárgykörben, de a megkeresett pénzt hogyan osszuk be, mik legyenek a prioritások: számlák fizetése, gyereknek kaja,ruha, könyvek (csak aztán jöjjön a hedonizmus, ha fussssa rája) De erre meg azt mondják embervédők, hogy na már azt is megszabjuk a legszarabbul élőknek, hogy mit csináljanak a pénzzel, ez nagyon aljas diktátum, ennyi örömet se hagyni.

Amúgy a net tényleg nagyon sok spórra ad lehetőséget - egyszerűen megdöbbentően jó árak vannak. És nem a lepusztult szarokra, hanem tökúj holmikra, dolgokra is.
A tévé tényleg nem létkérdés és nézhető az interneten, igazad van.
@Tóta W. Árpád: "én is az ontopik diszkussziót preferálnám, de a bullshitszűrő rengeteg szubjektivitást hozna be."

Hát nem tudom, de pl. ez a hozzászólás:

"knausz 2010.11.12. 16:33:34
@Csacsicska:
Remélem, az agyam elég világos, mert értem amiket írsz, különben.

Az autó sötét. A két hátsó ablakon van még olyan, amitől sötétebb az üvege is. És nem bonyolódnék vitába, mert jobban nem értek hozzá.

Viszont van benne sportfokozat, amitől sötétben is suhan, mint az álom és kistükör, világítva, ami nekem lényeges, mert abban nézegetem magamat és még a visszapillantó tükörben is! Anélkül a tükör nélkül történik a vezetés, mert nekem van beállítva, hogy lássam magamat. Rendőrség nem tiltja. A férjem meg a külsőmért vett el.

Amikor pl. rúzsozok, le kell lassítani (áttenni normálba) a fokozatot.. és a másik, amilyen utak vannak, egy kontúrt nem tudok rajzolni a számra, ahhoz majdnem meg kell állni!!"

Szerintem érted, mire gondolok.
Nulla érdemi ontopic információ, és nulla offtopic érdemi információ, erre írtam azt, hogy nettó faszverés. Bár ha rúzsozik akkor vagy nő vagy buzi (szerintem inkább az utóbbi mert úgy értelmezhető a faszverés :)

Az ilyenektől nyugodtan megkímélhetnél bennünket szerintem, mert ez nem csak szubjektíven bullshit, ojjektíven se találsz benne semmi használhatót. És - bár nem számoltam, tehát ez egy érzésre tippelt szám - volt legalább 10 ilyen és hasonló kommentje hősünknek.
Ami nem jel, hanem zaj.
@a szív fészkei: "Zavarnak téged a versek, puszta zaj neked, oké. Árpádnak is, oké, ez is vélemény - szűrje ki!"

Nem zavarnak, mert szeretem a verseket. A kedvencem Attila, neki az Ágnes Vanilla feldolgozásai is tetszenek (sőt, shame on me, Ágnes dalának Ludmilla feldolgozása is).
Csak itt nagyrészt off.

"Csak jelzem, hogy az a pár sor, amit merészeltem itt a nagy gazdasági lefetybe idézetként belerondítani, 36 évvel ezelőtről írván pontosabb képet ad a mai állagunkról/állapotunkról, mint egy-két húszoldalas tanulmány százalékokkal."

Na innen amit írtál:"
Dalocska

Mondom, ne állj a törtetők közé -
Mosolyuk jámbor és megtévesztő.
Jelszavuk: mosoly és teli bendő
s a közteher az persze a közé.

Sorsod nem széfben áll. S ki ily olcsó,
azt hivatal papírkosara várja.
A szél egy dalt dadog, a szél, az árva
hogy ez a harc még nem az utolsó.

Mondom, ne állj a törtetők közé.
A pénz se csak pörög, néha lapjára pattan,
Hát óvd meg önmagad bár alattomban,
de mégse állj a törtetők közé
"

Ez mégis mennyiben köthető a "Borsodban legyen kisebb a minimálbér" témához?

"Le lehet nézni ezt a lilaságot persze. De azt a szar falanszter világot éld te."

Szerintem vitatkozni nem versekkel, hanem érvekkel kellene.
Én is szeretem a verseket, olvasok is (sajnos csak) néha. De a fenti Dalocskában nem érzem az ontopic informáviót.
Csináljatok vers blogot, olvasni fogom, de ne ide, ha kérhetem.

"Amúgy meg a minél több kattra is megy itt a kacsintás, Indexnél vagyunk, hahó! - náluk az az isten azért, ne tévedjünk"

Azt én értem, csak nem arra gyúrnak imho, hogy x olvasó n-szer töltse le. Egyedi látogató a lényeg, ha jól tudom. Aztán tegnap forgalomkorlátos mobilnetről szopó volt a sok zaj miatt a szükségesnél többször kellett kommentelés miatt a fullcommentlist opciót ellőni.

"Bármerre elmegy a duma előbb-utóbb bármilyen blognál, ezt megfigyeltem. Minden csont lerágható elég hamar, huszonhatodik excell tábla már uncsi kicsit..."

Persze, elmegy féloffba vagy offba, csak legyen már értelme a kommentnek...

"De tény, ez a házigazda blogja-dolga, takarítson, ha őt zavarja a stikában behordott izé! (De akkor lehetne kikötni, hogy ehhez csak ilyen és ilyen dipoval lehetne hozzászólni, mellékelve pár, e témában nemzetközi szinten publikált dolgozatot is. :-)))"

Túlzásokba azért ne essünk.
Szerintem jó lenne, ha csak érdemi hozzászólások jutnának át a moderáción, de ettől tovább azért nem kellene menni. Nyilván irónia amit írtál, de szerintem érted, hogy mire gondolok...
@a szív fészkei: "(nézd meg azt az intelligenciavitát, ami már teljesen levált az eredeti posztról régebben)".

Ismered Te is az alábbi viccet:
Móricka este a körúti kandeláber alatt hajladozik.
-Mit keresel, Móricka?
-A lakáskulcsomat.
-Itt veszetted el?
-Nem. De itt van világosság.

Szóval, itt lehetett eről locsogni...
@xclusiv: Ja,amikor ezt a dalocskát bemásoltam, Escéhá Elnök úrra és körére gondoltam, akiknek ezt a szép új világot most köszönhetjük. Ennél jobban kevesek írták le őket - na még Weöres Sándor egy óvódásoknak szóló versében, ettől megkíméllek. :-)

Mert itt az 'aki ily olcsó, azt a hivatal papírkosara várja'- bizony tény. Az az ember szemét, nagyon le van nézve, hisz nem termel meg ezt, azt, komoly értéket, amit ti pl. félkézzel két komment között (;-)
Értem, hogy lehetetlen a mai gazdasági-társ.-i helyzet, de - bár levezetted a minimálszerű fizuból való megélhetés módját és "mennyiből az annyi"-ságát fentebb - mégis néha bele lehet gondolni, hogy emberi lényekről beszéltek. Akiknek valami nem sikerült annyira, mint itt sokatoknak, de nem teljesen eldobandók még.

Na de terv sincs Orbánéknak arra, hogy mi legyen - miközben valóban "a közteher meg a köz terhe" és nekik tényleg csak a saját teli bendőjük a lényeg. Hogy Borsodban, Baranyában nem fognak különleges státuszú ipari régiókat vagy miket létrehozni e kínai se más példa nyomán, ezt én, a bölcsész mondom tutira. Van erre halvány utalás bárhol?
Szarnak rá: rövid távon besarcolják a bárkitől bárhonnan beszedhető pénzt, követhető. tervezhető jövőképet én eddig sem láttam tőlük, ezután se fogok.
Ezt a nihilt oldottam volna Ladányival, akinek ez a pár sora leírja ezt a bandát elég jól. Ilyen volt a kádáriban, ez van most, így lesz x évtizedig: ez ugyanolyan magyar hagyomány, mint a móriczi rokonvilág-lápvilág.

Nekem ezek a verssorok érvek ellenük. Hogy lehet isteni tehetségnek láttatni Orbánt, Matolcsyt, de amire ti megoldást akartok, az épp nem érdekli őket. Volt rá 8 évük (meg előtte kormányoztak) és mégsem adtak idáig használható ötletet erre.

De az okosabbja törje csak helyettük is bukóját ezen a fórumon is. Sajna, még azt sem feltételezem róluk, hogy járnának ide ötletet lopni. Csak a mundért védeni küldik a harcosabb híveket.
@a szív fészkei: "de mondjuk a nyári tömeges vízbefulladásokat évente olvasva én az úszásoktatást kötelezővé és valahogy mindenkinek elérhetővé tenném. "

Az otlet nem rossz.
A baj csak ott van, hogy a nyari vizbefulladasokkor legtobbszor uszni tudo, gyakran jol uszo emberek vesznek oda. Eleg sokszor olyan, aki fulldoklo segitsegere siet, es ugy iteli meg, hogy kepes ra, oszt megse'. A csonak, vizibicikli baleseteket persze leszamitva, de boritekolom, hogy ok is tudtak uszni, csak akadalyoztatva voltak valami miatt (bevert kobak, beakadt lab, 17 nagyfroccs stb).

Egyszeru a magyarazat: aki nem tud uszni, az nem megy olyan helyre, ahol megfulladhat. Aki meg tud, és ezt eletkora miatt megprobalja ugy kielni, hogy duhajkodik, azzal van a legtobb baj. Viszont neki is van (idealis esetben) apja-anyja, aki egy kis eszt verhet bele, ha masbol nem ert.
@xclusiv: Ez érdemi lesz? :-) Most kaptam barátaimtól. Arról, hogyan is gazdálkodnak a munkaerővel(pénzzel) manapság - persze ez nem minimálbéres-kategória de azért érdekes adalék:

"A semmittevést is fizeti a minisztérium

Az elődminisztériumokból átvett munkatársak egy részét nem rúgták ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból, de úgy kezelik, mintha ott sem volnának. Öt hónapja úgy veszi fel akár több mint száz ember a fizetését, hogy semmit nem csinál, mert nem hagyják.

„Tényleg semmit nem csinálunk. Bejövünk reggel nyolcra, itt vagyunk fél ötig. Ez idő alatt hozzánk sem szólnak, feladatot nem adnak, nem tudjuk, mihez kezdjünk” – panaszkodott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egyik munkatársa a FigyelőNetnek. Informátorunk az előző kormány, azóta a NEFMI-be integrált minisztériumának volt – nem vezető beosztású, és nem politikailag frekventált helyen dolgozó – munkatársa. Ma a legenyhébb kifejezéssel is másodrendű munkatárs az új csúcsminisztériumban. Korábban az Index beszámolt arról, hogy a főosztályvezetői, osztályvezetői szinten is van számos „nefmis belső munkanélküli”. Lapunk úgy értesült, hogy a hierarchia minden elemében kialakult ez a helyzet.

Gyakorlatilag öt hónapja kapja úgy a fizetését számos ember, hogy semmit nem csinál. Nem saját hibájából vagy lustaságból, hanem azért, mert nem hagyják. Forrásunk nem tudja megbecsülni, hányan lehetnek így a NEFMI-ben, de akár száznál is többen lézenghetnek ilyen fantommunkatársként. Közben legendák keringenek néhány új ember alkalmatlanságáról. A nemzeti erőforrásért felelős minisztérium, úgy tűnik, a saját humánerőforrásaival sem tud gazdálkodni.

Véletlenszerű kirúgások

Informátorunk irodája nem szerepel a NEFMI új, 906 fővel számoló Szervezeti és Működési Szabályzatban sem, azt sem tudják az ott dolgozók, ki a főnökük. „Olyan, mintha nem is lennénk, azt sem tudjuk, például, ki írhat ki számunkra szabadságot” – mondja. Több munkatársuk már megkapta felmondó levelét, de arra nincs válasz, hogyan választják ki ezeket a „szerencséseket”. A „kirugási egyenletnek” sem a munkaszerződés, sem az életkor, sem a határozott vagy határozatlan idejű megbízás nem a „helyes megoldása”. Semmi logika nincs a dologban.

A NEFMI egyébként nem bánik szűkmarkúan a vezetői pozíciókkal. Az SZMSZ szerint a miniszter, a hét államtitkár és 9 helyettes államtitkár munkáját összesen 6 kabinet, 46 főosztály, 86 osztály, 20 titkárság segíti. Ezek szerint minimum 175 különböző szintű vezető irányítja a maradék mintegy 700 embert. (Összehasonlításként megnéztük néhány más tárca SZMSZ-ét: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak még a mai napig nincs ilyen dokumentuma, a Honvédelmi Minisztériumban viszont 29 vezető irányít úgy félszáz munkatársat, a Külügyminisztériumban ez az arány nagyjából 100 a 700-hoz.)

Fizetést kapnak, várják a végkielégítést

A NEFMI-ben ottmaradt régieknek nem érdemes felmondaniuk, hiszen akkor nem kapnák meg a törvény szerint járó (és cseppet sem a pofátlan kategóriába tartozó mértékű) végkielégítést. Így új munkahely után sem tudnak nézni, hiszen nem tudják, mikor szűnik meg a jelenlegi munkaviszonyuk, mikor tudnának belépni az újra. Forrásunk ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az öt hónap alatt a normál bére összességében jóval meghaladta a végkielégítésként neki járó összeget. Gazdaságilag sem indokolható tehát ez az állapot.

Az általános, hogy egy kormányváltás után a vezetői posztokon cserélődnek az emberek, az már kevésbé az, hogy az adminisztrációt és egyéb kiszolgáló tevékenységet végző munkatársakat is érinti a politikai változás. Az viszont egyáltalán nem megszokott (és persze rendkívül pazarló), hogy lassan fél éve fennáll az a kettősség, hogy a régiek még ott vannak, de nem dolgozhatnak, az újak pedig még „betanuló szakaszukat” töltik, s ezért nem dolgoznak hatékonyan. Hogy hogyan oszlik meg a két halmaz közt az arány, nem lehet megsaccolni. Mindenesetre, az újak elég furán álltak, állnak munkába.

Nemzeti helyfoglalás

„Ülünk az irodában, egyszer csak bejön egy kormánytisztviselő egy jó nagy KDNP-s jelvényt viselő emberrel. Mondják, hallották, van itt egy üres asztal, ez lesz az új munkatárs helye” – jellemzi a nemzeti helyfoglalást egy másik fantomdolgozó, hozzátéve, hogy az illető csak helyileg került hozzájuk, munkája egész más területet fed le. Azt is megemlíti, hogy bár egy légtérben dolgoztak, szinte egy szót sem beszéltek egymással, „jó, ha köszön”. Később megint érkezett hasonló igény, végül azt az utasítást kapták, hogy költözzenek ki az irodából. „Megkérdeztük, hogy jó, jó, de hová? Jött a válasz:azt én nem tudom, találjatok helyet magatoknak valahol.”
fn.hu
@a szív fészkei: "minél több kattra is megy itt a kacsintás"

azt hiszem, a katt az katt, akkor is, ha kimoderálják.
Persze, kimoderált kattra nem várható sok felháborodott válasz.
@anyátok: Nem ismertem. Kösz! Ezt csak arra írtam, hogy ágaznak a témák. Amikor a pedo papokról volt szó tavasszal, megjegyeztem, hogy a jobbikos szóvivő milyen mondén életet élt Kanadában melegfelvonuláson, pedig igen bibliás szentéletűnek föstötte magát - akkor ezt hogy, kérdeztem naivan?

Pár napra rá jött is arról a poszt, hogy maguk szemében a gerendát se, de másokéban a szálkát is. Asszociációk hoznak fel újabb és újabb témákat, vitákat,és mindig sokkal tágabb lesz a horizont. Szerintem. Még mi is itt offban restauráljuk a monarchiát már mióta. :-)

Pl. van egy dilemmám. Csámpás vagyok, hamar lejárom a cipő, csizma sarkát, de a Mister Minit egy vagyon, jó cipész meg fehér holló. Pláne, aki nem hat hétre vállal. Felfedeztünk egy csodás kisiparost: egy-két nap alatt remek munkát végez - mindent megjavít, profi szinten kettőszáz meg ilyen pénzekért. Nos, aki tudja, mennyibe fáj egy sarkalás, hányféle munkát - pl. talpragasztás - már nem is vállalnak csomó helyen, az áldja a dolgos, szturos kezét. De Csoszogink biza feketén, számla nélkül istenkedik így a lábbelikkel. Nem mélyinterjúztam, nem tudom, miért. Kint sincs cégtábla, aki tudja, hol van, viszi oda lelkesen hozzá. ( mai cipőáraknál nagyon nem mindegy, hogy létezik.)

Most össztársadalmilag leköpöm magam, ugyanakkor fohászkodom a jó egészségéért, munkakedvéért és tartósan ilyen áraiért, színvonaláért.
Evvan, ambivalencia. Megoldás?
@xclusiv: Az még nem jutott eszedbe, hogy simán átlépd a nyálat? Egy, de max két komment után tudható ki habókos, ki nem.Nem kötelező mindent elolvasni:)) Magad vagy a legjobb szűrő.
@a szív fészkei: "Evvan, ambivalencia. Megoldás?"

Talán el kellene gondolkodni az "önfoglalkoztató" státus kitalálásáról.
Ez ugyanis nem azonos a "vállalkozó" státusszal, pedig adóügyileg azt hiszik, minden 'vállalkozás' az aranyhegyre hajt [és nem saját munkából, hanem tőkebefektetésből és hozamból áll].

A cipész bácsiknak ki kellene találni egy adminisztráció mentes formát, ahol elismerjük az alacsony bevétel létét és az államtól mentes öngondoskodást.
Egyszeri bejelentkezés után csak adott tevékenységre, helyszínen, nyitvatartási időre stb. mindenféle bevételi és egyéb nyilvántartás nélkül csinálja a dolgát.

Az öngondoskodó fizet egy havi fix összegű szja megváltást, nyugdíj és egészségügyi járulékot. Aztán békén hagyják. Az összegek mértéke kategóriánként meghatározott a tevékenységtől, képzettségtől, helyszintől stb. függő.
Még így is jobban jár az állam, mint a fekete/szürke gazdasággal.
Rá kellene lassan jönni, hogy nem mindig az államnak kell megerőszakolnia a polgárokat, néha az állam is alakulhatna a polgárok elvárásaihoz.

Akik kvázi kivonulnak a legális gazdaságból, azt is el lehet fogadni, de természetesen arányossággal. Ne is terheljék a költségvetést. Fair üzlet, fair viszonyok. Talán akarni is kéne megoldani a problémákat.

Amíg a cipészbácsikra azonos jogszabályi hátteret akarunk erőltetni a két tucat könyvvizsgálóval és könyvelési szakértővel rendelkező multival, a bevételeket pedig a törvények milliós nagyságrendben képzelik el, addig nemigen van más út nekik, mint a fekete.
Az a nagy helyzet, hogy pro és kontra megértem az írogatókat, csak túlságosan helyi szinten nézelődnek.

Pont le van sajnálva, hogy Magyarországon ki lehet-e jönni a minimálbérből, és hogy mire futja belőle. Az összkép szintjén. Természetesen az egyén szintjén sajnálatos, és nehéz, és borzalmas dolog; de gyk. rajtad kívül senkit sem érdekel, hogy neked és családodnak mennyit kellett az 1 kg kenyérért gürcölni. Persze, úgy csinálunk, mintha érdekelne, de a külföldi, a mocskos befektető már tényleg kőszívű e tekintetben.

Azt kell érteni, hogy "világszinten" már nem országok versenyeznek. Földrészek, régiók. Egyrészt, fontos szempont, hogy a piac közelében legyünk, főleg, ha mindenféle védővámok, kontingensek léteznek. Másrészt, a legtöbb kontinensen kezdenek el tünedezni a határok - nálunk az EU, de pl. Kína és Észak-Korea között is, a különleges régióknál - legalábbis gazdasági vonalon.
Másik fontos dolog az, hogy az adott régió, földrész úgy en bloc mennyi dolgozóval rendelkezik. Kezit csókolom, e szempont szerint mi a legvackabb régióban vagyunk. Öregszik a társadalom, egyre később kezdenek el dolgozni a fiatalok, borzasztóan magasak az állami elvonás arányai, és még magas a minimálbér.
Kínát ilyen téren az EU-val kellene hasonlítani, és e témában egyértelműen Kína a nyerő. Persze, a székből az dönt, hogy Hollandiában egy vágóhídon dolgozó fiatal autót tud magának venni a fizetéséből, és jól élnek az emberek; eközben Kínában meg sokan rabszolga melót végeznek 5 dollárért - de ez nem egy kőbe vésett állapot. Mert ha lehet választani, akkor én is inkább csirkét belezek 1400 euróért, minthogy 100-ért Huawei telefont gyártsak - csak emögött nem sokáig tartható fent a racionalitás látszata.

Értem azt, hogy itt mindenki Ausztria és Németország felé kacsingat - de az ő életszínvonaluk mögött ott van az elmúlt 40 év is, amit felélnek, ha tudnak róla, ha nem.

És amikor a munkahely teremtésről van szó, akkor nekünk viszont Kínával/Vietnámmal/Pakisztánnal kell versenyeznünk.
Mert senki sem akar dobozoló üzenet Franciaországba vinni; hanem gondolkozik azon, hogy vigye a nagyon olcsó helyre és szállítson sokat; vagy viszi a fele olcsó helyre és kevesebbet szállítson.

Igazából az a gond ám, hogy Kínában mocskos mód szorgalmasak a dolgozók, és akkora tartalékjuk van a munkaerőben, mint a komplett európai munkaerő.
Észnél kellene lennünk.
Csak mi inkább jól szeretnénk élni, mint szorgalmasak lenni.
OFF
Árpi! Király volt a reggeli gyors. Kíváncsian várom azt a bizonyos interjút, drukkolok, hogy összejöjjön.
ON

@poszt:
Egy ilyen „speciális gazdasági övezet” létrehozása, számomra már szociálisan aggályos. Bár liberálisnak tartom a világnézetemet, de (úgy tűnik) ehhez képest mégis inkább ballra húzok.
Azt gondolom, hogy az un. „neolib gazdasági modell bukása” éppen a szociális érzéketlenségnek és a szolidaritás totális hiányának köszönhető.
A jelenlegi (tartós)munkanélküliek képzetlenségével, túl sok dolgot nem lehet tenni, mert azok, akik már a „munka rutinból” is kizökkentek, nehezen veszik fel újra a ritmust.
Plusz, az alapvető problémát ugyanabban látom, ami a politikai- és vezetői elit hibája a mai Magyarországon: a komcsi szocializáció.
A képzetlen munkanélküliek köszönhető probléma halmaz a jelenben csak csillapítható de nem megoldható. A progresszív SZJA pl ezért is jobb mint az egykulcsos. Aztán ebből a szempontból öröm az ürömben, hogy nincs még eurónk; árfolyammozgatással lehet(ne) javítani külker lehetőségeinket (tudom-tudom: maastricht, infláció, jajszegénydevizahitelesek).
A végső megoldás -szerintem- mégis ugyanaz, mint ami a cigány kérdés megoldása. Befektetés a jövő nemzedékbe. Hogy a felnövő generációknak legyen munkakultúrája és versenyképes szakképzettsége. Persze ez is óriási kiadás a jelenben, de ez egy biztosan megtérülő befektetés lenne, persze csak hosszútávon...
Jaj, már megint a kapanyeles meséd, nagyon elégedett vagy vele.
Esetleg megírhatnád az uraság kalandjait is, hogy kuncsorgott kölcsönért, milyen képet vágott, amikor a japánok közölték, hogy a kezelőkön kívül legalább két mérnök kell az üzemeltetéshez (akiket legközelebb Bernben tanítanak be). Elmesélhetnéd, hogy a drágán tartott mérnökeinek, milyen alacsony jogosultsága volt belenyúlni a robotokba és programjaikba (legközelebbi szerviz Prágában). Végül, hogy kapott gutaütést, amikor a halnagyker lótifutija közölte vele, hogy amíg nem hozza az akkreditálási okiratot az új technológiáról, addig egy deka halat sem vesznek át.
Szép dolog az egyszerűsítés, az elméletek ismerete is, de a te ismereteiddel egy falusi gattertelepet sem lehet elvezetni.
A kínai munkásosztály is a Paradicsomba megy (olasz film Gian Maria Volntéval a hetvenesekből). index.hu/gazdasag/vilag/2010/06/03/ontudatra_ebred_a_kinai_munkasosztaly/

Ott sem marad meg örökké a marék rizs, mint álomfizetés-kategória... Onnan hová? Írtam: megy a cipőgyártás Vietnamba, Nigériába.
Végülis ezek szerint a legnagyobb fantázia és üzlet a szállításban van, amit az outsourcing mindig is megkövetel majd körbe-karikába a földön.
Egyetértek Bedével az utolsó szóig: index.hu/velemeny/2010/11/15/a_mukedvelo_orientalista/

Lehet itt Kínát hájpolni orbánosan bár ugye, amiről Árpád fent írt, ahhoz neki köze sincs, végig se gondolta még csudamatolcsiyjával..

. Közülünk ki élne ott hangyaként? Idei Nobel-békedíjas faszi (fiú a Tienamen térről) börtönben, azóta felesége, ismerősei is már mellette a sitten, gazdasági bűncselekményekért is azonnal röpül a kötél a nyakba, bányászok úgy hullanak, mint a legyek, de ki nem szarja le, hetente felrobbannak tüzijátékgyárak, stb. Bámi történik ott, 1 milliárdból maradnak még elegen. Hatalmas, régi kultúra de azért Mao nem múlt el felettük nyomtalanul. És igen, undorító a Tibettel és egyébbel kapcsolatos politikájuk.

Erkölcsről beszélni, Nyugat romlását vizionálva őket szent példaként felhozva, több, mint nevetséges. Egyben hasonlítanak: Teng is apróka volt, Orbán is.

Egy Ká-Közép-Jurópban létező viszonylag kis ország minimális ásványkinccsel (hévízek vannak, oké)10 millió alá süllyedő lakosságszámmal mégis mit akar? Európa China Townja lenni? Ez a felfuvalkodott béka meséje.

Találja ki ovika, - ahogy eMel is írta - azt a formulát, amiben a még elvétve létező jó szakik meg tudnak élni úgy, hogy nem megy ingük-gatyájuk a papírmunkára, könyvelőre 8 óra robot után. Találjon ki élhető országot, ha annyira viziós egy ember, akit így zavar a cúna, rossz, nyugati kizsákmány.

De csak onnan meríteni, ahol nem nyolc óra a munkaidő, ahol nincs környezetvédelem, emberjogi védelem, jogi védelem., ahol kontrollálatlanul mindent megenged az állam magának, ott ne essünk már hasra a voluntarista jelektől, hogy pl. Sanghaj mekkora világváros lett pikkpakk, stb. Milyen áron, azt is lehetne kérdezni?
Én az olimpiájukat sem irigylem tőlük.
@eMeL: Kösz. Sajnos ennek hiánya megöli az igazi, szolgáltató, lakosságbarát kisipart, a megbízható szakik világát, mert sarokflekkelésből tényleg nem lesznek húszezreshegyek... De nekem meg nem éri meg a Mr. Minit 1900-as árfekvése két rohadt ötforintosnyi gumiért.. (3000-ért a vetrán már olasz cipőket is kapni szinte újonnan.)

Felhajtásokat, szűkítéseket-bővítéseket végző otthoni kis varrónők sem Zoób Katti szalont vezetnek - de mivel stikában varrnak, lassan abba is fejezik, nem kell nekik vegzatúra. És onnantól nem igazítanak rád semmit, pedig csak két centi bevételéről lenne szó, nem bőrözik a csapot - vannak bénakezű pasik is, akiknek otthon ez sem megy - stb. stb. Dobhatsz ki még értékes cuccot, mert reménytelen a javítása.

Millió iparos - fentebb írtam, - bizonyos értékhatár alatti melóhoz ki se jön, derogál neki. Vagy annyi a kiszállási díja, mint egy régivágásúnál az egész meló cakkpakk.
El van ez cseszve.
index.hu/belfold/2010/11/15/felhatalmazzak_magukat_alkotmanysertesre/

Érdekes lesz jogkövető magatartást elvárni a zemebrektől. Orbán-bullához kell igazodni, vagy mi az egységes norma ezentúl?

Végülis igen tág fogalom az emberi méltóság fogalma. Ügyvédek, rulez!
Sajókazán van roma gimnázium, Uszkán uborkát termelnek melegházakban és szinte teljes a foglalkoztatottság és kriminalitás hiánya, Rozsály, közel a román határhoz a sok szörnyűséghez és 0 lehetőségeihez képestmégis idillt mutat, Berettóújfaluban a világhíressé vált képzőművészeti képzés roma iskolásoknak - ezek az általam ismert "sikersztorik". Nem annyira állami hónuk alá nyúlás eredményeként, hanem önerőből.

Működő példák, mégsem követik nagyban. Nem sanghaji beruházások kellenek ehhez. De enélkül az emberi innováció nélkül semmi se lesz ott, csak még nagyobb kilátástalan nyomor. Ahogy a többi ilyesmi reménytelen vidéken is.

A berettyóújfalusi rajztanárnő és egyszemélyes szervezőerő, Ritók Nóra véleménye:
"Én azt tapasztalom, hogy hisztéria van cigány-magyar együttélés kommunikálásában. Van egy olyan cigány vezető réteg, amelyik meggondolatlanul és tájékozatlanul bizonygatja a romák vétlenségét. (Sokszor úgy is, hogy később bebizonyosodik annak ellenkezője.) Vannak, akik azt hangoztatják, hogy a cigányság egy misztikus, különleges kultúra, amit hagyni kell úgy működni, ahogy van. És ott vannak a szélsőséges nézetek, a rasszista megjegyzések, a szegregáló törekvések. Szerintem egyik nézet sem jó. Indulatmentesen, de a valós problémákat kibeszélve kell a megoldásokban gondolkodni."innen: www.fn.hu/oktatas/20090429/itt_nem_szamit_ki/

Tudom, írta már valaki, hogy nem lehet minden roma zenész és festő. De valamivel ki kell rángatni őket az érdektelenségből. A fentiek egy-egy ösvény, de semmi állami odafigyelést nem látok ezeket bővíteni. Addig meg minden süllyedezik tovább.
@daito: Mert Kínában "máshogy vannak szocializálódva"... :-) Meg Japánban is, de az USÁ-ban is, mint ahogy egy helyütt már taglaltuk ezt egyszer. Nálunk az van, hogy konkrétan büdös a meló, viszont mindent szeretnénk az államtól a seggünk alá. Ez nem a komcsikkal kezdődött, egy kicsit korábban, mondjuk az úri középosztállyal, lásd még dzsentri, majd ez a szemlélet szép lassan átszivárgott az alsóbb rétegekbe is, ennek különben kiváló táptalaja volt a szocializmusnak nevezett izé.
Mert jó volt, hogy hatan végezték egy ember munkáját, jó volt a kapun belüli munkanélküliség, jó volt az, hogy nem kellett adózással, miegyébbel bíbelődni, nem kellett tervezgetni, takarékoskodni, 30 évvel későbbre gondolni, az állam mindent megold, biztosít. Benne van a tervben, elvtársak.
Na hát ennek vége. Legalábbis eddig azt hittem. :-)
@a szív fészkei: Hát most az oktatásügy pont az ellenkező irányba fordult satufékkel. Talán Pokorninak lesz még egy-két szava az ügyben, de nem várok sokat. A tanárlobbi nagyon erős és tragikusan maradi, akárcsak az orvosoké az egészségügyben - úgy értem a vezető orvosoké.
@szerénységem: index.hu/velemeny/jegyzet/2010/11/15/diagnosztikai_buszokkal_vizsgalgatnak_a_gyerekek_iskolaerettseget/

Hogy lesz ez?

Én speciel nagyon is fejlődni akaró és nyitott tanárokat ismertem. Hogy Rózsa alatt mi lesz sorsuk?
@szerénységem: Egészséges erotika, ládagyár. :-)) www.youtube.com/watch?v=zuxaQU_R8iQ

Lehetne a mostaniakról is már egy ilyen alapfilm. Minden nagy, jogosan röhejt kiváltó darab cucilista időkben forgott, aztán ma is tök érvényes. Hogy van ez?

Olvastad, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában hová fejlődtek? Már senki nem végzi senki munkáját de legalább nagy pénzekért. Ennél még a gyári ultiparti is jobb volt, legalább közösséget kovácsolt, mente a brigád aztán együtt kultúrba is.
Halleluja: index.hu/belfold/2010/11/16/mar_nem_donthet_barmirol_az_alkotmanybirosag/ Navracsics remélem nem tanít már. Nem volna túl hiteles a szájacskájából.
@szerénységem: "az oktatásügy pont az ellenkező irányba fordult"

Nemigen szeretem az egyszerű-egysíkú gondolkodású elhivatottakat: veszélyesek.

Csak egy piti kérdés a buktatással kapcsolatban.
Ha egy gyerek nem teljesít az osztályában, akkor annak mi lehet az oka?
Lehetséges hogy éretlen, lassú, fogyatékos, neveletlen, érdektelen, zseni és unatkozik, diszlexiás stb (mindenki folytathatja pár tucat jelzővel).
Minden tiszteletem mellett, hány olyan tanárt ismertek, akire jó szívvel rá lehetne bízni, hogy felfedezze a valódi okot és jó megoldást javasoljon (az amúgy sem igen létező állami megoldás csomagból)?

Kicsit olyan ez, mint az a mondás, hogy a háború túl komoly dolog ahhoz, hogy katonákra lehessen bízni.

Ha valakit valóban érdekel a gyerekek sorsa, akkor sürgősen foglalkozni kellene a PROBLÉMÁVAL és nem csak felszíni sepregetéssel megnyugtatni a lelkét.
Szóval ezek alapján a rózsika elmehet a... mert alkalmatlan bajkeverő [pedig hallottam már sokszor, értelmes-jószándékú nő, csak rátelepedett az agyára a fideszre oly jellemző sematizmus].

(megjegyzésem a fentiek alapján az szdsz oktatási szakértők is igencsak részproblémákkal foglalkozó monomániás csapat voltak, de legalább NYITOTTAK!)
@a szív fészkei: "Kutatóbiológus haverunk most mondta, hogy szerinte a tudós "kevesebb" a művésznél, mert mindig a meglévő rendszerekből építkezik - ha mázlija van, ez Nobelt ér vagy előre löki a tudományt, életminőséget javít. A jó művész meg szerinte robbant valami teljesen újat, ami alapjaiban változtat meg szemléletet."

Tisztelem kutatóbiológus haverodat, de ezzel a tapasztalatával nem lesz Nobel-dijas.
A kreatív tudós is robbant - mi az, hogy!
@a szív fészkei: "Most össztársadalmilag leköpöm magam, ugyanakkor fohászkodom a jó egészségéért, munkakedvéért és tartósan ilyen áraiért, színvonaláért."

Csatlakozom. (Kárpítos, szobafestő, parkettlakkozó, stb.)

.
@a szív fészkei: "Én az olimpiájukat sem irigylem tőlük."

Vajon akik éheztek a monstre-beruházások költségei miatt, visszakapták a haszonból, amit egészségben, életben belefektettek?
Frászt. Ment a világkiállítás beruházásaiba.
Még mindig maradt egy milliárd hangya.
@szerénységem: "Benne van a tervben, elvtársak.
Na hát ennek vége. Legalábbis eddig azt hittem. :-) "

Nahát ennek örülök. Nincs vége. Kényelmes lesz.
@a szív fészkei: "El van ez cseszve."

Végső elképzelésem az szja-ról, hogy nincs szja!
Így pártolom az egykulcsos adózás logikáját is, azzal hogy a kulcs folyamatos csökkentése 0-ig segítene ebben.

Az örök kérdés persze, hogy milyen az igazságos adórendszer? Szerintem a progresszívnek is meg lehet találni az igazát, meg a lineárisnak, sőt a degresszív is jól indokolható. Még limitáltról is hallottam (az is jogos felszólamlás lehet, hogy "ha a mások boldogulására egy évben 5 millió forintot már adtam, akkor én már minden kötelezettségem letudtam a társadalommal szemben").
Ma már azonban nem is a jövedelem és az igazságos adó kapcsolata a kérdés.
Az adónak orientálnia is kell a társadalmat. A globalizált bérverseny és környezetvédelem/fenntartható fejlődés kettőse teljesen más célokat és irányokat határoz meg.
Olcsóbbá kell tenni a munkaerőt. Egyszerűsíteni, minimalizálni az adminisztrációt. Egyáltalán munkát kell teremteni. De nem az eddig megszokott állami, merev keretekkel. Már nem az állam kell legyen a legnagyobb munkáltató, az embereknek pedig nem uniformizált megoldások kellenek. A jelen sokszínű világban mobilis, alkalmazkodó emberek kellenek. Mind a munkáért fizetők, mind a munkavállalók megváltoztak. Lehet, hogy csak úgy lehet munkát-megélhetést adni valakinek, ha pl. van egy négyórás állása minden második héten, péntek és szombat esténként felszolgál egy szórakozó helyen és alkalmanként kerti munkát vagy bébiszittet vállal. A lényeg hogy találjon munkát, megélhetést, jövedelmet. A felmondási idő nélküli gyors munka megszűnés sem okoz gondot, ha még aznap találhat másik munkát, mert rugalmas a rendszer.
Ezt a mai állami adminisztrációs gépezet csak akadályozza.
Vagyis az egész struktúrán változtatni kell.
Az adminisztráció csökkentésének legradikálisabb lépése a megszüntetés! Ne álljunk meg félúton ;)
Ezzel egy csapásra megszűnik az adminisztráció és olcsóbbá válik az élőmunka. Van azonban olyan aspektus, amivel az szja megszűnésével is foglalkozni kell. Munkavédelem, nyugdíj és egészség biztosítás.
A munkavédelem, munkaszerződés ügyek azért lényegesen leegyszerűsödnek (adott esetben akár egy lap két példányának aláírása az egész), míg a nyugdíj és egészség biztosítást ekkor valódi biztosítássá kell tenni. Az állam fedezze az ő részét, a polgár meg a sajátját. A jelenlegi jól összekevert rendszer mindenre jó, csak az ésszerű, hatékony megoldások megtalálására nem. A polgárnak saját ellátását kell közvetlenül fedeznie, a közös ellátást (rokkantak, nem biztosítottak, sőt akár állampolgári jogon járó minimál összegű nyugellátást is) az adókból finanszírozza az állam, vagyis csak közvetve, szétterítve fizetik a polgárok, a társadalmi kockázati közösség. Ezzel egy fix összegű, saját célú biztosítást fizethet mindenki, annyit és olyat, amilyen biztosítást köt. Lehet alap, általános vagy emelt egészség biztosítást kötni és lehet az igényeknek megfelelő összeggel növelni a saját nyugdíjalapot, minden hónapban, de annak egy előírt minimumot meg kell haladnia. Ha valaki nem tudja ezeket a befizetéseket teljesíteni, akkor jelentkezzen az állami ellátó rendszerben, ahol döntenek a támogatásáról. De egy támogatás kérésnél ekkor joggal tehetik fel a kérdést, hogy milyen vagyona van, képes-e más módon fedezni a kötelező biztosításait és a megélhetését.

Természetesen a hiányzó bevételeket pótolni kell.

Az adók súlypontját át kell helyezni a jövedelmekről a fogyasztásra, birtoklásra.
Ha a túlfogyasztás a fenntartható fejlődés korlátja, akkor azt adókkal kell kordában tartani. Ha a véges erőforrásokat valaki birtokolni akarja, akkor annak fizesse meg az árát. Pont ellentétben azzal, hogy ha élőmunkát vesz igénybe, annak minimális a terhelése. A környezet számára kevés terhet jelentő fogyasztás (pl. művészet, média/internetes szolgáltatások, természetes alapú, sok emberi munkával előállított tárgyak) alacsony kulccsal adózzanak, míg a nagy környezeti terhelést jelentő, nagy energiaigényű vagy csak egyszerűen véges, nem megújuló és korlátos erőforrásokra épülő fogyasztást magasabb, akár erősen progresszív adókkal kell súlytani. Pl. az ingatlannak nem csak vételára van, hanem komoly éves adótartalma is, mivel a kizárólagosan birtokolt terület a társadalom elől elzárt, más felhasználásra nem alkalmas, véges erőforrás.
Természetesen ezek az adók egymásra halmozódnak és pl. az energiában megfizetett (a környezetre valós terheléssel összhangban álló) adó tovább drágítja azt a készterméket, amihez felhasználták, így annak ára leginkább az alapanyag milyenségétől és az energiafelhasználástól függne és kevéssé a munkabérektől.

A logikához kapcsolódó következmény, hogy a cégek „jövedelem” adója (vagyis a társasági adó) is megszűnik. A személyi jövedelemhez hasonlóan nem az a kérdés, hogy akinek jövedelme van annak mekkora részét vegyük el, hanem hogy milyen célra használja azt fel. Ha munkát ad másoknak (a vállalkozás vagy a magánember) a szabad pénzéből vagy kevéssé környezet terhelő módon használja, akkor alig van adóteher a jövedelmén, míg ha társadalmilag káros/luxus fogyasztásra megy el akkor adott esetben brutális adóteher terheli. Vagyis nem a jövedelem létét, hanem a felhasználás módját adóztattuk. Végletes esetben, aki ugyanazt a jövedelmet feléli, az adót fizet, aki eljótékonykodja vagy megtakarítja az nem fizetett a jövedelem után semmilyen adót.

Bocsi, kicsit hosszú lett, ezért még majd csiszolok majd rajta és a végleges változat az emel.virtus.hu-n lesz látható.
A homoksütit gyárthatom én éjjel- nappal akár a minimálbér 0,00%- ért, nem lesz belőle torta. Majd, ha megtanulunk tortát sütni, akkor jön el a mi időnk. Addig is jó szájtépést mindenkinek!
@a szív fészkei:

"Kutatóbiológus haverunk most mondta, hogy szerinte a tudós "kevesebb" a művésznél, mert mindig a meglévő rendszerekből építkezik - ha mázlija van, ez Nobelt ér vagy előre löki a tudományt, életminőséget javít. A jó művész meg szerinte robbant valami teljesen újat, ami alapjaiban változtat meg szemléletet."

A muveszek elete gyakorlatilag a plagiumok sorozata, szinte minden konyv, zene, festmeny, film, sorozat az addigi elmenyek megemesztese es "felbofogese". Szinte minden alkotas klisek halmaza, csak keveseknak adatik meg, hogy kepesek kilpni a paradigmakbol es tenylegesen ujszerut alkotnak. Nem veletlen, hogy minden sikeres zene, film, sorozat, konyv eseten felmerulnek a plagium perek. Egyszeruen nem lehet igazan ujat alkotni, mindennek megvan valami elozmenye.
Ehhez kepest egy matematikus, fizikus, kemikus, biologus (foleg ha kutato), szinte eleg gyakran fedez fel olyat, gondol valami olyasmire, amit meg senki se talalt meg elotte.
Rokonvilág - lápvilág: index.hu/belfold/2010/11/16/atvagta_a_kormany_a_lancos_patikusokat/

Nem tud a lelkem gazdálkodni, tehát másnak se legyen jó - ez leöntve etikus mázzal= fidesz gazdaságpolitika ezen a vonalon. A többin tán más?
Alkotmánybírák immár elgáncsolva a partvonalon túl - tankaranka beindulhat. Escéhá meg őrködik a nyelv felett dadogva, más dolga sincs. Olvasnia se kell tudni. Írni meg a nevét.
@a szív fészkei: Tisztelettel, kedves "Szív", szólíthatom Szívnek? Attól tartok, hogy Ön nem teljesen érti a minisztériumok bürokratikus gépezetének olajozott, zökkenőmentes működtetési elvét és gyakorlatát, úgyhogy engedelmével, ha szabad megjegyeznem: ilyen horderejű kérdésekben nem hagyatkozhatunk hallomásokra (hallomás az, amit hallott valakitől), hanem, minthogy minősített esetről van szó, különösképp körültekintően kell eljárnunk, azaz, konkrétan, javasolnunk kell egy tárcaközi bizottság felállítását, amely kivizsgálja az ügyet, és pontos beszámolót, illetve hivatalos jelentést készít az aktuális helyzetről, és ez - egyfelől - újabb forrásokat igényel, és természetesen - tekintettel az elhangzott vádak súlyosságára és a dolog kényes természetére -, tökéletesen megbízható emberekre van szükség, akik tudják, mit várnak tőlük: érzékelik a következményeket, bölcsen és megértően átlátják a szerteágazó problémákat, és toleránsak a problémák természetét és jellegét illetően, ugyanakkor - másfelől - a vizsgálat eredményessége érdekében a tárcaközi bizottság zökkenőmentes munkájának adminisztrációjához szükséges ügyintézést illető olyan kérdésekben, mint például igaz-e vagy sem, hogy az megoldható házon belül, a konkrét kérdésekre - ha nem várunk el durva általánosítást vagy vulgáris szimplifikációt, mint holmi "igen" vagy "nem" -, akkor - ha egyenes választ várunk -, elmondható, hogy amennyire most megítélhetjük, nagyjából, egészében, mindent tekintetbe véve, és ismerve a tárcaközi ügyintézést, a végső analízis minden bizonnyal Önt is meggyőzi majd arról - és engedelmével most általánosságban fogalmazok -, hogy nem érdemes túlzott reményeket táplálni, mert a dolog természete ezt eleve kizárja - amennyire ez most megítélhető, ezen a szinten.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Igenis,_miniszter_%C3%BAr!
Sajnos TótaW ez utóbbi időkben a leggyengébb írásod.
1. Fogalmad sincs róla, hogy mennyi az a pénz (minimálbér), megmondom Neked sz.rra sem elég. Ha véletlenül van hol lakjál és kiköhögted a 25-30 rongyos rezsit, a maradékból épp csak éhen dögleni tudsz.
2. Másodsorban a minibálbérünk attól nem versenyképes, mert annak a minimálbéresnek iszonyatosan sok nem minimálbérest kell eltartani. A sok léhűtőt (párt , képviselő, szakértő és szak-nem értő) stb., nem beszélve a saját, jeep-pel vagy mercivel közlekedő munkaadójáról. Ezen döglik meg ez az egész.
Nálunk, aki befektet valahova 20 milkát, utána évekig évi ugyanannyit akar kivenni. Na ez az, ami nem megy. Biztos vagyok benne, ha valamelyik befektető 15-20%-os nyereségrátával kalkulálna - ami még mindig jóval a bankkamat fölötti nyereség (és ebből venne magának mercit, nem munkaeszközként írná le, ami már eleve nevetséges) élet-és versenyképes lenne a vállalkozása (talán még a minimálbér fölött is).
Úgy érzem ebben az esetben Te az okozatot hibáztatod a kudarcért és az okokat elhallgatod.
@anyátok: Rosszul interpretáltam talán: valami olyasmit mondott, hogy a tudományos eredmények már meglévő ismeretekre épülnek. Abból a sok egymásra rakódó, megtanult, megfontolt tudásból aztán jön a mennyiség átcsap minőségbe-feeling és a forradalmi többi, ami Nobelt érhet.

Vagy az addig megismert és elfogadott tudásanyaggal épp szemközt menés. De alapnak ott is meglévő ismeret kell.

A művész pedig leginkább saját magából merít az újdonsághoz. De ez nem az én gondolatom, csak megpróbálom leírni. Abból indult ez ki, hogy mondtam, mennyivel jobb egy reálembernek attól, hogy fogja a matek, fizika, kémia, biosz világát és mellette teljes értékűen élvezi a humán dolgokat is. Míg én - egyszerűen agyi kereteim miatt - nem is értem ezeket nagyjából-egészéből, mert nem úgy kapcsol a fejemben a neurontömeg. Te hozzá tudsz szólni simán bármikor Esterházyhoz, én nem tudok a programozáshoz pl.

Erre próbált vigasztalni azzal, hogy a humán agyakba szerinte mi zajlik le egy-egy nagy művésznél. Na de ez is off a javából.
@anyátok: Azt hiszem, ki is költöztették sokakat, ne rontsák a látképet, ne legyen füstköd a sok motoról, stb.

Gyúrható massza még mindig és nem lélekkel-jogokkal-érzésekkel rendelkező lények a komenista párt szemében ők 1 milliárdnyian.
@eMeL: Többet dolgozol ezen, mint az isten kegyelméből meglévő kormányunk! :-)

De index.hu/belfold/2010/11/16/atvagta_a_kormany_a_lancos_patikusokat/ az internet is áramzabáló és pazarló lehet, sőt sokak szerint már környezeti katasztrófa-forrás kezd lenni. Talán nem lesznek olyan számban nyomtatott ajtótermékek (megmenekülnek kicsit az erdők) de az meg áramfogyasztásban okoz majd többletet.

Meg azért jótékonykodni leginkább azután szokás, hogy valaki a saját szükségleteit bőven a kellő mérték felett kielégítette. Bill Gates, Soros se szaggatott mocskos ruhában kukázik kétnapos hambi után Amerikában, hogy adakozhasson. A feleslegét odaadja, ami nagyon is tiszteletreméltó. Olyanról, aki melózik, vagyonosodik, hogy mindenét életében elosztogassa, míg maga spártian él - azért nem tudok.
Tudja valaki, hogy milyen indokkal kaszalta el a fidesznyik OVB az uj alkotmanyt megerosito nepszavazasrol szolo nepi kezdemenyezest?
@Waldi!: elég naiv vagy, hogy indoklásokat vársz. egyébként meg ez az emberek akarata. apró betűvel ott volt a szavazólap alján.
@a szív fészkei: "http://index.hu/belfold/2010/11/16/atvagta_a_kormany_a_lancos_patikusokat/"

Ket lehetoseg marad a lancos tarsasagoknak:
1, Papiron eladjak a patikat az etikusnak (es az ezutan tarhalni fog de nagyon csunyan a valodi tulajtol)
2, valoban eladjak, de mivel muszaj eladni, es a vevo is adott, es nem is nagyon akarja majd megvenni (latszolag), ezert jo nyomott arak lesznek.

A 2. variacio lesz igencsak erdekes, mert gyanus, hogy mikola b. urnak mar vannak ra emberei (esetleg akiknek tartozik szivesseggel) akiknek jol johet egy szarert-hugyert-patika.

Egy noname Bt aztan rendkivuli gyogyszerbiztonsagot tud nyujtani. Foleg ha a beltag (teljeskoruen felelos tag) valoban egy belizi ceg.

Gratulalok. A fidesz hiveknek meg mindig nem esik le a tantusz, hogy valojaban mire is kell a 2/3.
@Pantagruel: Gratula! Ilyen hosszú mondatokat csak Thomas Mann és Lukács György tudott írni! Ha úgy csiszolnád, hogy az utolsó szó az első félmondatban szereplő ige igekötője lenne, akkor tökéleteset alkotnál.
@Tóta W. Árpád:

A zemberek 2010 tavaszan megegyszer osszegyujtottek eleterjuket, hogy aztan huuusz evre befoghassak a pofajukat.
Azt hittem, a jogaszok pedans emberek es adnak a formasagokra, hogy legalabb valami jogi bla-blat eloadjank.
Sok mindennel kapcsolatban vagyok naiv, de a Fidesz oppotrunizmusa, erkolcstelensege, gatlastalansaga es kepmutatasa nem tartozik ezek koze :D
@a szív fészkei: " Míg én - egyszerűen agyi kereteim miatt - nem is értem ezeket nagyjából-egészéből, mert nem úgy kapcsol a fejemben a neurontömeg. Te hozzá tudsz szólni simán bármikor Esterházyhoz, én nem tudok a programozáshoz pl."

Nem a Te agyi kereteid szűkek, hanem rossz volt a matek-tanárod. A matekben is van esztétika (hajjaj!), amit a Te intelligenciáddal föl lehet fogni, ha jól okítják. (Nem véletlen, hogy egy csomó Nobel-dijas és egyéb fizikusunk, matematikusunk pont a harmincas években, pont a fasori evangélikus gimnáziumból került ki. Volt ott egy bizonyos Rácz tanár úr.)
Persze, hogy hozzá tudok szólni Esterházyhoz - jó nagy baromságokat. De legalább élvezem (mármint Esterházyt).
Éljen a király!
@a szív fészkei: Ja, és olyan közgazdaságokat nyomsz, hogy eláll szemem-szám. Nem is merek belebeszélni.
@eMeL: "értelmes-jószándékú nő, csak rátelepedett az agyára a fideszre oly jellemző sematizmus" - mármuint a Rózsavirág agyára.

Hát nem elég nagy baj ez?
És éppen a közoktatásban, ami az unokád jövője?
@anyátok: Igen a fasoriak színvonala az fogalom volt. Meg apám ugye a mosoni piaristákhoz járt és alélt tőlük hosszú élete végéig. Nem is tartott egész embernek, hogy nem tanultam és tudok latinul...

Máshol a neten anyák meg épp azt vetik a mai oktatásügy szemére, hogy kevés a gyakorlati tudás a tananyagban: pénzbeosztás, elsősegély, otthoni egészségügyi tudnivalók alkalmazása meg amiről Pantagruel írt: házkörüli melók valamilyen szintű alaptudása nélkül kerülnek ki a gyerekek a Zéletbe, de rohadt sok lexikális tömítéssel. Ami azonnal ki is hullik belőlük.

Tehát Rózsa asszony nem tudom, mennyire korszerűben gondolkodik, de jó lenne, ha az élethez idomítaná az iskoláját. A pokol tornáca is jó szándékkal van kikövezve, mondja a bölcs közmondás.

Ami eddig látszik, hogy a magyar nyelvet is borostyánba zárt dermedt rovarnak akarják letudni, ők majd megmondják, mi legyen benne, mi nem-alapon. Ez nem túl biztató kezdet.
@anyátok: "Hát nem elég nagy baj ez?"

Olvasd ismét ;)

Nem fogadom el a rózsa terveket, sőt lehülyéztem szegényt, de maradjunk a tényeknél.
"értelmes-jószándékú": ez az igazság, de hát mint tudjuk a pokolba vezető út...

Minden más elképzelését figyelmen kívül hagyva, ha csak azt az egyetlen mondatot olvastam volna, ami a megjelent törvényjavaslatban a nyelvtanításról szerepel, már azzal is bizonyítaná, hogy vágyai vezérlik, nem a realitások ismerete. Vagyis alkalmatlan a vezetésre!

Az az elképzelése, hogy gimnáziumban három (3!!!) idegen nyelvet kell(!!!) tanítani és csak a harmadik (3. !!!) lehet az angol. És ez egy törvényjavaslat! 2011 februárra. [XXI. század! Ébresztő!!]
@anyátok: "És éppen a közoktatásban, ami az unokád jövője?"

Nembiztos ;)

Ha gyerekeim hallgatnak az apjukra [ami nem egyértelmű, de hátha], akkor nem fognak itthon élni!

Két fontos okot érzek.
- Ha ma olyan idióták a választók, hogy megválasztanak és hatalomban tartanak "egy ovit", akkor 10-20 év múlva sem lesznek sokkal okosabbak. Addig és akkor is választhatnak idiótákat, vagyis nem biztos hogy valaha is kinövi az ország a "élhetetlen" státuszát.
- Minek kelljen nekik fejenként 2-3 ember nyugdíját kitermelni (halálba melózni magukat bagóért, miközben idegileg is tönkremennek), ha elegendő csak saját szüleik (reméljük csak részbeni) eltartását vállalni egy kényelmesebb, élhetőbb országból.

Én már csak az évezredes megtakarítási formát alkalmazom: a gyerekeimbe fektetek. Intellektuálisan és pénzben egyaránt. Remélem sikerül őket nyugati egyetemre küldeni és ott nemzetközileg értékes diplomát adni a kezükbe. Ha szerencsém van ott is ragadnak és csak azért jönnek adott esetben vissza, hogy a "különleges képességüket" (magyar nyelv) kihasználhassák.

Szörnyen hangzik, de valami "hazaszeretet" maszlag miatt nem tehetem meg, hogy megnehezítsem vagy tönkretegyem az életüket.
Hiszem, hogy "egy kis magyarnak is joga van a boldogságra", vagyis nem zárhatom be őket a magyar szellemi vasfüggöny mögé.

Úgy látszik kozmopolita hazaáruló lettem, de EZ(!) az ország nevelt azzá!

Amit sajnálok (köztük magam is) az az eljövendő nyugdíjasok. Megtették, "amit megkövetelt" a haza, de itt maradnak egy országban, ahonnan a tőke és az igazi értéket teremteni képes (nagy adóbevételt termelni lépes) fiatalok elmenekülnek.
Ez már most is látszik, folyik. Ahogy nézem a kontraszt pedig csak egyre nőni fog, még több lesz az ösztönzés a menekülésre, ahogy telnek az évek.

Mivel nem élünk rosszul, nem igazán a pénz a motiváló a "nyugatban", csak szeretném ha a gyerekeimnek a svájci probléma jutna, a túl kiszámítható, unalmas élet. Kicsit frusztráló a kiszámíthatatlanság, a jövőtlenség és azt látni, hogy a "művelt nyugatnál" mennyivel kevesebb az esély, hogy a tudás, tehetség és szorgalom meghozza az eredményét.

Hosszú, pesszimista, de remélem igaz ;)
@Waldi!: nem voltak eleg egyertelmuek a kerdesek.
@Pantagruel: Magázódunk, azta... Bárminek szólíthat bárki, figyelek rá :-DD.

Túlzott reményeim utoljára 20 éve voltak, most hulltak végképp hamvukba.

Ha arra az angol sorozatra céloztál, az Igenis miniszer úr!-ra http://hu.wikipedia.org/wiki/Igenis,_miniszter_%C3%BAr! , azon vinnyogva röhögtem minden adás alkalmával, annyira zseniális. (Volt ilyesmi nagyon régen az - akkor még Közös Piac néven futó - unióról is, franc se tudja, hogyan és miért vetítették(nyolcvanas évek), talán a rothadó kapitalizmustól elrettenteni. Szerintem az alapműködés ugyanaz ma is Brüsszelben, csak kiterjedtebb körben.

Egyébként összetenném a kezeim, ha ilyesmit rendeznének ma itthon drágalátos állapotainkról. (és pláne, ha lenne Monty Python) De nem hinném, hogy bármelyik Orbán kedvenc sorozata lenne. Humoruk, az sajna nincs nekik.
@a szív fészkei: Na valamit elkevartem itt a linkkel, bocs. nonstopuzlet.hu/belefulladunk-az-internetbe-20081015.html Ez lett volna a net áramzabáló hatásáról.

Amúgy sajtótermékeket akartam írni, mint fazabálót, de az ajtótermékek is fogyasztják az erdőket persze.
@kako_j: Mikoláéknak - Nyuszi rokonai, barátai és üzletfelei - már leesett, hogy mire jó a 2/3. :-)

Azért, hogy becsődöltként jön rájuk hirtelen a nagy etikusság, mint másokra a szapora, az érdekes.[...]"Azonban a kamarai vezetőségi tagság nem jár feltétlenül együtt a sikeres gazdálkodással. A monopóliumpárti hangadók közül többen is óriási adósságokat görgetnek vállalkozásukban."

A zemberek elégedettek voltak a láncos kutyákkal, ahogy olvasom - persze, mert olyan hülyék, hogy nem etikát, hanem kalmopyrint akartak venni a lehető legkevesebb kecmeccel.
"[..]A GKI-EKI friss felmérése szerint a lakosság túlnyomó többsége az ellátás minőségére vonatkozó kérdésekre válaszolva javulást érzékelt az elmúlt három évben, és általában elenyésző részük, három-négy százalék mondta azt, hogy a helyzet romlott." Na, az a három-négy százalék most örülhet. (azok veszik majd meg a nyomott árú boltokat?)
@anyátok: Nézd, én nagyon jó voltam magyarból, oroszból - hú de jól jönne, ha felelevenedne haló poraiból - töriből. A matektanárnő úgy tekintett rám, mint egy kis undok ízeltlábúra, akit el nem taposunk, megtűrünk, mert hát ilyent is teremtett az a fentvaló ugye valamiért...

Volt, amikor elmélyedtem néha a matekban (volt Laricsevem), és akkor felcsillant valami szépség, de nem volt kitartásom, a igaz. kedveltem a könnyű sikert, az meg nem attól jött nekem.

Éljen a királyunk persze, nyomhatna már valami sírva röhögtető szöveget... Annyi kis abszurd téma lett most a lába elé hordva, hogy csak na.
@kocsisj: "Nálunk, aki befektet valahova 20 milkát"

Minden mindennel összefügg.
A francia, aki egy kis bagettériát nyit, arra gondol, hogy még az unokája is ebből a boltból fog megélni. Megteheti, mert kiszámítható a világ.

A magyarnak úgy kell gondolkodnia --100 év szocializációs tapasztalat alapján-- hogy 2-3 év alatt vissza kell szereznie a tőkét, mert nem tudhatja mi történik.
Volt esély rá, hogy a lelki nyomás oldódjon lassan, de hát visszajöttek a kommunisták! Megint ott tartunk, hogy ha megtetszik az "újkomcsiknak" valami csillogó, akkor lenyúlják. Távolodunk! Megint!!
@anyátok: Az közgazdaság, amit én nyomok :-DDD, a sima paraszti ész kitüremkedése belőlem.

De nem azért, most olvasom a HVG-ben, hogy még mindig az ELTE BTK-t tartják a legjobbnak magyarországi egyetemek közül. hvg.hu/karrier/20101115_hvg_diploma_felsooktatasi_rangsor_2010 Na arrafelé sertepertéltem én is hajdanában, danában és még hallgathattam Vekerdi Lászlót, Elbert Jánost, Török Endrét, Németh Lajost.

Most nem tudom, kik tanítanak ott, de ezek szerint még az élen tartják.

És van egy ideje akarta arra, hogy itthon is megbecsüljék a nagyon jókat: www.origo.hu/tudomany/20090603-lendulet-fiatal-kutatoi-program-kutatokat-hiv-haza-a-magyar.html

Jó, ez se oldja meg a minimálbér-kérdést, de legalább a színvonalat elkezdik valahol emelni végre. Mondjuk jöhetne vissza egy ifjú pénzügyi zseni is a világ boldogabb tájairól.
@a szív fészkei: "Ez lett volna a net áramzabáló hatásáról."

Szerintem aki írta nagyon nincs tisztában sem a technikai, sem a intellektuális kérdésekkel.

A net sok áramot eszik, de részint pl. a google már svéd vizierőművek mellé költözteti a szerverfarmjait (hűtés és olcsó áram), másrészt a te PC-d+a Google szervere az 1 kw áramért kivált pl. 150 km gépkocsi utat egy elveszett munkanappal vagy pl. egy plázamozi épület építését.
@huba:

A magannyugdij nepszavazasnal meg azt is mindom, hogy ok, de ezen mi nem egyertelmu?

"Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra"
@eMeL: Hamarjában ezt dobta ki a net ártalamairól a net. :-) Én ehhez biztos nem értek - csak e nagyon amatőr szinten pötyörészni - de a cikket nem a babavilág.hu-ról szedtem le ugye.... A PC World adott ki egy ilyet. Ez már akkor ő kompetenciájuk, hogy szakmai hülyeséget miért jelentetnek meg és hagynak fent 2 éve.

Azt a jelenséget viszont ismerem, hogy millió levélke van - gyakran olvasatlanul - egy postafiókban. (nem nálam, de közeli családtagnál, mert már elszaladt vele a szekér és nem bírja rászánni magát egy szelekcióra.) Hálát adok a gmailnek, hogy - lekopi - erre nem jön szemét, de pl. a fizetős ultranet csak úgy engedi magára spameket, fogalmam sincs, miért nem bírnak lépni ellene. És ez azért - tisztogatni - energiát, időt és tárolni biztos hogy áramot is követel. A spammerek fáradhatatlanok: egy ideig gyűjtöttem (elolvastam és törültem persze), mint modern népmeséket a nigériai leveleket: a fantáziájuk töretlen, be kell szarni, miket ki nem találnak...

A hagyományos moziban lehet igazad, tegnap voltam az Urániában, ott panaszkodott a könyves pasi, hogy nem nagyon járnak ide az emberek már. Ám plázamozi az most épül Ferihegy mellett, Terminál néven. (ill. maga pláza, de biztos lesz benne mozgó.) Gépkocsit sem látok kevesebbet, mondjuk édes fővárosomban a net elterjedése óta sem, ezek szerint akkor az emberek olyanért ülnek bele, ami nincs összefüggésben vele. :-D
@Babette_: nem t'om mennyi a segély. Nem tudom miből adódik össze és hogy. A minimálbéres melók szerintem nem ösztönzőek a segély mellett, de talán ez off topic... nem értek hozzá, azé kérdem :)
piroslapok.blog.hu/2010/11/15/ovb_szavazogepe_elkaszalta_az_mszp_nepszavazasat_a_magannyugdijrol

"A Gyurcsány-platform kérdéséről is döntöttek, de akkor felálltam, amikor az hangzott el érvként, hogy az alkotmánytervezet egészéről nem lehet szavazni, csak egy-egy részéről. Venezuelában, ami azért nem a demokrácia mintapéldánya, érdekes, lehetett. Úgyhogy nem vártam meg mi lett a vége, azért sejtem…"

LOL
Ők minden esetben kitermelik a megkapott pénzüket? index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/17/5_4_milliot_hoz_az_adocsomag_a_felsovezetoknek/ Egy BKV (ex Villamos Művek, ex-Paks, stb.)-vezér tisztabeszed.blog.hu/2010/11/14/kocsis_istvan_csodalatos_elete?token=582882283069c1ac3890af41a17bebc0 pl?

Azért ezt nem mindig hiszem el. Csak, ha ezt feszegeti a minimálos kisember, akkor irigy demagóg lusta állat, próbáljon ő is ilyen álomkarriert elérni. (ilyen kvalitásokkal :-). De hol van az beharangozott nagy gazdagellenesség? Addig tartott, amíg a mások fújcsúnyái harácsoltak.

Ne ilyen alapon éljünk, aki megérdemli, taroljon pénzügyileg is, de valaki említette Iacoccát. Hogy ő se a habzsival kezdte, hanem a cég gatyába rázásával 1 dollárért. Egy ilyen nyitányn után hitelesebb lenne a sikerért felmart iszonysok lé.
@eMeL: Nézd, én is a gyerekeimbe fektettem. A fiam három nyelven piacképes - nem tudom Rózsinál mi az a három -, neki francia, angol, spanyol egy kurrens szakmával megfejelve. Eléggé felölel egy élhető világot. DE nem akar menni. Volt félévig Erasmussal kin:, imádta, visszavágyik látogatni - oda én is, naná, meseváros - de itthon akar élni. Még csak nem is miattunk öreg szülék miatt elsősorban. Talált itthon perspektívát, bár sok barátja ment vagy menne ki, szóval ilyen opciót is ismer sőt teli van nemzetközi szinte haverokkal, segítenék első körben biztos.... Végleg ott maradnak-e az ismerősei? Nem tudni.

Írtam régebben ide fiatalokról - személyes ismerőseim - aki kimentek, futottak is nagy köröket, de haza kellett jönniük, mert nincs kint se kolbászból (pláne nem az ovi keze töltött kalbászábkól :-)) a kerítés. Van, aki férjhez ment szerelemből kintihez és az esküvő foglalta le a szabad vegyértékeit, holott előtte évekig nagy divatcégnél húzott. De alázták és nem bírta tovább(igen, akad egy pont, ahol fel kell dobni az eurót, meddig hagysz felemészteni az önérzetedből. Örökké gyomorgyörccsel dolgozni járni huszonévesen se élvezet). Tehát én ezt a "menni, minél messzebb, mert ott kurvajó!", azért nem osztom teljesen.

Azért Olaszországot egy pinabubus Berlusconi vezeti és Nápolyban hónapok óta égnek a szeméthegyek, mert azt sem bírják megoldani, Párizsból épp elmegy a fent lányka, mert nem terem neki babér, holott kinti egyetemen végzett, Barcelonát, Sevillát ambiciózus, erős lányok hagyták el, mert ott is bazi nagy munkanélküliség van és nem magyarok lesznek elsők a melószerzésben, Angliából is ismerek hazavándoroltat. Lehet, hogy pechem van e negatív példákkal persze. Van ezernyi befutott is. De látod az akadémiai projektből, jönnek haza is, ha megvan az a pénz és feltételrendszer. Merkelről német barátim úgy őrjöngenek, mint mi ovi miatt és ugyanazért: hatalommániás fapinának tartják, akit csak a maga boldogulása érdekel.(tolmács - belelát a politikába, mert nekik fordít - és filmfesztivál-szervező házaspár, szóval nem a török büfé feketemosogatói)

Svájci ismerős - 82 óta él kint, ma már nyugdíjasan jár haza - röhögve mesélte aug. 20-án (párás szemmel nézve a tüzijátékot kis itteni luxuskéglije teraszáról), hogy kezd elég nagy hangja lenni kint náluk a kommunizmust követelő szabadlábon élő hülyéknek. És aki magyar származású nyugdíjas (gyerekorvosnő), az is osztott-szorzott, és hazajött itthon költeni az ottani viszonyokhoz képest kis pénzét.
Mert már abban a státuszban nem tudta fenntartania zürichi lakását + megszokott ottani nívóját. Itt meg arat belőle.

Menjen, aki tud és akar, de az nem lesz automatikusan a Kánaán. Német fiatal ismerőseim - a csaj félig német is - gyakorlatilag vekengenek, mert vagy akad meló (tolmácsolás, fordítás, srác általi festmény eladása) vagy nem. Ott sem biztos semmi. De senkivel sincsenek megelégedve a politikában.

Azt elismerem, hogy nekünk ennél is pocsékabb lapokat sikerült húznunk.
@a szív fészkei: "nekünk ennél is pocsékabb lapokat sikerült húznunk"

Erről eszembe jut valamelyik jónevű kortárs írónk, aki egy írókonferencián volt és beszélgetett a külföldi kollégákkal. Szóba kerül a II. világháború is, micsoda szenvedés volt. Szegény, magyar zsidónak született és persze megjárta a maga kanosszáját, de azért hallgatott, mit is mondhatna.
Ekkor valami svéd szólalt meg, hogy hát szenvedtek ők is. A magyar bólogatott, biztosan nem volt könnyű senkinek egy háborúban, de a svéd folytatta: "volt olyan hét, hogy csak kétszer volt meleg víz".

Szóval a problémák relatívak ;)
@a szív fészkei: "Azt elismerem, hogy nekünk ennél is pocsékabb lapokat sikerült húznunk."

A "félszeműk közt" effektus is szóbajön, és lehet itthon boldogulni, de egyre kevesebb távlatot, egyre sötétebb jövőképet látok.

Azért én azt látom nyugati ismerőseimnél, hogy akinek van munkahelye az normálisan megél. Nálunk a multinál levő jó munkahelyért meg az ismerőseim 12 óráznak, heti 6 napon át.

Vállalkozóként meg belekényszerítik az embert egy gyomorforgató világba. Mondjuk valódi vállalkozó nyugati ismerősöm nincs, de ezen a téren is nagyobb bitonságról, nyugalomról hallottam.

Olyan ismerősöm azonban van, aki milliárdokat (szószerint sok milliárdot) keresett [naná hogy az állammal és a várossal ingatlan üzletelve], de a gyerekeit ő is kifelé orientálja. Érdekes nem?
@eMeL: Értlek, és nem mondom, hogy ne orientálj. Mint írtam, megadtam én is három nyelvvizsga és ezek helyszínén való tanulási lehetőséget, hogy ha akar menjen, nem tartjuk vissza. (de tudod, kurvanehéz azért, ha elmegy a kölyök. Abba félévbe is - pedig volt skype és meg is látogattuk - kicsit belehaltunk...)

Én két amerikai példát tudok arra, nem hogy 12 órányi de sokszor annál többet is húznak naponta vezető állású és nem pimf cégecskénél, hanem világverőknél lévő barátaim. Mert azok a brandek sose alszanak, ahogy ott fogalmaznak. Ha hatórányi eltolódásra laksz a központjuktól, akkor neked koraéjjel fogsz értekezni, mert az van doszt hétvégén is, folyton.

Évek óta figyelem napi szinten az életüket - olvasni is rossz azt a tempót. Ez van: vagy bírja és élvezi valahol, mert mindennapja kihívás, vagy nem és akkor lapát. Naponta úgy mennek be, lehet, hogy másnap már pakolás a dobozba és a lábát se teheti be többet.

100 év munkaviszony után is két hét a szabi. Mindig bekapcsolt iPhonnal ezzel-azzal. Mindig legyél kéznél, mindegy, hogy hol vagy és épp lazulnál. Jól, nekem felfoghatatlanul jól keresnek, plusz részvénycsomi, stb. D milyen áron? Még a leggazdagabb barátom is húz még mindig sok-sokévesen, mint az állat. Ha kell, hetente röpüli át az az óriási országot. Abba is bele lehet rokkani, a red eye utakba....

Szóval az a lazán megélünk ott, nekem hmm... Én itthon a szaros kis világomban több jó koncertre (Rolling, Cohen, Boccelli, Dylan, stb.), színházba jutok el, mint ők, mert tényleg forog állandóan a mókuskerék, nincs esti kikapcs. Viszont az is igaz, hogy olyan szinten megszállottjai a szakmájuknak, hogy max két hét nyaralás után már elvonási tüneteik vannak. :-DD

Néztem, mert szerettem a Ridley Scott sorozatát, a Good wife/Férjem védelmébent. Nagyon jónak tartom, reálisnak is, noha soha arra nem jártam. Abban az első osztályú, menő chicagoi ügyvédek olyan túl sokat nem hawaii-oztak a sok pénzükkel - elegáns munkakaják voltak néha egyeztetésre, aztán slussz: bezuhantak este kifacsarva a lakásba és még otthon is merengtek a másnapi stratégián.

Őszintén, a másik film - Scorsese Aviatora - se a nagy vállalkozói biztonságról mesélt (jó, ötvenes években), hanem a szenátori zsarolásokról, visszaélésekről. Van arrafelé is kenőpénz - azért a maffia nem mese Itáliában, nemcsak a szemét bűzlik emiatt.
De előrébb vannak nálunk pár évtizeddel. Ki hitte, hogy ezt megspórolhatjuk és azonnal egy kiérlelt és megharcolt demokráciában ébredünk fel 89-ben?

Talán ovikorszak is kell ahhoz, hogy megtudják az emberek, mi az, ami ne legyen ezentúl majd. Utópia csak leírva létezik.
@eMeL: Én ezt svájcival hallottam. Hogy ők aztán megértik a zsidókat, mert náluk is mennyit szenvedtek: pl. nem volt a reggeli Lipton teához néha citrom ;-).
@a szív fészkei: Azt hiszem, erre mondják, hogy "Hja, szeretnék én Svédországban árva gyermek lenni"
@a szív fészkei: "Abba is bele lehet rokkani"

Az amcsik a protestáns munkamoráljukkal egy más világ. Különösen a vezető posztok.

Nekem egy kollégám aki németországba ment dolgozni, pl. azt mesélte hogy amikor kezdőként rá akart húzni egy kicsit, a kollégák nagyon unszolták, menjen velük sörözni. Mikor húzódozott finoman jelezték, hogy ha nem elég a napi 8 óra meló, akkor a szakszervezettel kirugatják, mert nem akarnak ilyen versenyt a munkahelyen.
@eMeL: Én Németországból egy magyar tolmácsot ismerek. Ki se látszik a melóból és tutod, hogy tolmácsolni - politikusnak pláne - kurvanehéz. Pláne ebédnél, akkor látványosan éhezik, - teli szájjal nem beszél - azt meg nem akarja, hogy mindenki azt nézze megértően, amikor ő utolsónak belapátol...

Franciánál is hajtáspajtás volt + egy hihetetlenül böszmebunkó tulajfőnök - amiről tudok. Ilyen sörözős de befenyítős kollektíváról nincs hírem, de biztos ilyen is működik.
süti beállítások módosítása