W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Magyar Gyermek II.

2010.10.15. 06:34 Tóta W. Árpád

Ismét itt a gyerekhírlap. Egy hét Kinder-kapszulában.

És ami erőt adott:

 Világ okos gyerekei, egyesüljetek!



Címkék: magyar gyermek

122 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr562373160

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarkodsz, bazdmeg ?! 2010.10.15. 20:51:27

Akkor legalább helyesen. Tudom én, hogy trendi, sőt mi több, kötelező az élelmiszer reklámoknál elsütni a termék magyar voltát, de akkor legalább helyesen. „Gyulai, az igazi Magyar májas.” Szerintem itt, a magyar az melléknév, már bocs. S m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy ötlet! Hajrá!
Bocs, ha volt: Franciaországban van (legalábbis volt) gyerekeknek szóló print napilap. Életkor szerint három verzióban.
Lehetne egy olyan post, ahol összegyüjtöd, mi az érték egy gyerek számára, milyen irányba kell toszogatni kis buksiját, hogy egészséges felnőtté váljon.
@xsasha: én igyekszem minél kevesebbet nevelni, és többet oktatni. tehát kevésbé "érték", és inkább infó.

de ha megnézed, a demokrácia és diktatúra összevetése benne van. azt nem akarom beleírni, hogy gyerekek, segítsetek másoknak, csak megemlítem, hogy vannak önkéntesek a katasztrófákban. próbálok sok külföldi hírt is berakni, hogy kicsit nézzenek kifelé.

ezekre - és az oktatás/nevelés arányra - amúgy rá lehet húzni vmilyen (liberális) "ideológiát", de ez nem cél.

a hatalmi logika működése, a háborúk és konfliktusok érdekalapja szerintem fontos és nagyon elhanyagolt dolog. (a németek azért háborúztak, mert rosszak voltak, a m. történelem csupa diadal vagy igazságtalanság stb.)

amúgy meg úgy képzelem az alkalmazását, hogy hétvégén valamelyik szülővel együtt lehet átböngészni, és akkor ki-ki hozzáteheti a magáét.
@xsasha:
öööö - ezt miért kívülről várod?
(lehet, hogy üldözési mániám, de érzek ebben némi provokációt)

De: köszönjük W :)
A hatéves már várta, majd vasárnap-hétfőn olvassuk (most épp nem "tulajdonlom" őket). A múltkoriból meglepően sokat megértett. A kisebbik meg csak úgy ott volt :) (na jó, azért kérdezett is, aminek külön örültem)
reménykedem, a következő mondat kimarad a gyerekújságból:
"Az ember - a természettel szemben - okos."
A 9 éves most olvassa a második oldalt, szereti nagyon és beszélgetünk is róla sokat. A francia újságról én is hallottam már egy tanítványomtól, aki ott élt egy ideig, azóta álmodoztam róla, hogy milyen jó lenne.
Az angol Espresso Education csinál olyan szolgáltatást, hogy hetente egy hírt kiválasztanak, azt megírják alsósoknak, raknak hozzá háttérinfót, játékokat, színezőt stb. Az is jó.
Ez a Magyar Gyerek nagyon tetszik, fontosnak tartanám, hogy legyen még.
A sok felesleges média/kommunikáció szakos egyetemista például gyakorlat címén csinálhatna ilyet. De egyik szaknak se jut eszébe - persze nem négy-öt éven keresztül, hanem egy évig. Megtanulnának pl. hírt írni, szöveget húzni, stb. :-)
@almodhi:
Ezt az okoskodásomat nyilván nem gyerekeknek szántam,n hanem W-nek. Azért mert én is csak egy timföldgyárban jöttem rá, hogy itt nem alumínium a végtermék, mert önálló anyagként is megállja a helyét.

De arra azért kíváncsi vagyok, hogy tudjátok-e, hogy az egyik timföldgyár miért vesz timföldet a másiktól?
@Nádori Gergely: Ez nagyon jó, biztos van angolul is ilyen, bár a franciák mindig jók voltak a gyermekek kiszolgálásában, nem véletlenül ők ma Európa animációs egyeduralkodói. Emlékeztek a Hol volt, hol nem volt, volt egyszer az ember c. sorozatra?
@Nyomek:

"az egyik timföldgyár miért vesz timföldet a másiktól?"

Ha MOTIM-ra gondolsz, akkor ők nem csak timföldet, hanem rengeteg timföld alapú egyéb dolgot gyártanak (műkorund, alumínium-szulfát etc) lehet, hogy ehhez nem elég a saját gyártású timföld.

Szerinted?
Nem rossz...

Árpi, ha nem tévedek, az online gyermek/ifjúsági hírportál (a felnőttek világából vett hírekkel) itthon piaci rés (print változatban szintén).

UP láthatna benne annyi fantáziát, hogy ne csak egy-két mutatványszám készüljön belőle. Sőt érdemes lenne akár egy önálló részleget (Totalcar/Velvet módjára) erre építeni. Lehetne szervezni országos közéleti vetélkedőt 11-12 és 13-14 éves korosztályban, megjelentetni gyermek "újságírók", "hírfotósok" és "grafikusok" munkáit, indítani iskolai regisztrációhoz kötött (pedofilmentes :-)) blogot, meg persze betenni gyerekeknek pozícionált hirdetéseket.

Sőt -- a Nemzeti Együttműködés Rendszerének valódi tartalmat adva -- akár Rózsa asszony is támogathatná mind erkölcsileg, mind a büdzséből (pl. fizetett minisztériumi kampányokon keresztül) a projectet, finomítva némileg a róla kialakult álszent klimaxos 'csa képet. :-)
@dark future: ezek szép elképzelések. mint tudott, a felvilágosítás a heppem, annak érdekében bárkivel együtt tudok működni, ha nem kér teljesíthetetlent.

én ezt a heti dolgot tudom csinálni, egyelőre a koncepció az, hogy kinyomtatod, és odamész a gyerekhez együtt böngészni (mivel nem írhatom be mindegyikbe, hogy mi is az az adó).

nekünk mint indexnek - ez magánvélemény - nagyon ajánlatos volna valami hasonlóba fogni, mert régóta az a helyzet, hogy a saját életkorunk alatti olvasókhoz nulla kapcsolatunk van. ez most, amikor még harmincasok vagyunk, nem akkora baj, de így is elszalasztott lehetőségek sora, már csak reklám szempontjából is.

Magyarországon gyerekek, de még gimnazisták számára sincs politikai oktatás (mármint hogy mi is az a politika/büdzsé/választás egyáltalán), illetve kimerül a történelem tantárgyban. káros és veszélyes, mert a helyére pártok ifjúsági szervezetei nyomulnak be, legsikeresebben a radikálisok (de a nem-radikálisok is hülyítésben érdekeltek).

Németországban működik egy komplett alternatív valóság: www.hanisauland.de/

ahol állatkák politizálnak, választanak, háborúznak. van kislexikon meg minden. ez lenne az álomprojekt. egyébként egy civilszervezet üzemelteti.
"mivel nem írhatom be mindegyikbe, hogy mi is az az adó"

viszont Ablak-zsiráf (aktualizálva: Adó-zsidó :-)) rovat is lehetne a gyerekportálon (=glossary az adott/régebbi cikkek/hírek anyagához)

"Magyarországon gyerekek, de még gimnazisták számára sincs politikai oktatás"

meg állampolgári ismeretek, meg "hogyan ügyintézzünk" tanfolyam, meg "hogy ne csesszenek át pénzügyekben" oktatás, meg szexuális felvilágosítás, meg alapvető jogi ismeretek, meg basic egészségügyi tudnivalók, meg még sok minden. az iskola megtanít egy raklapnyi elméleti okosságra és szarságra, a többit meg tanulja meg a kölök ahol akarja.
"nekünk mint indexnek - ez magánvélemény - nagyon ajánlatos volna valami hasonlóba fogni, mert régóta az a helyzet, hogy a saját életkorunk alatti olvasókhoz nulla kapcsolatunk van."

igen, ezt már én is megfigyeltem. a populáció 20 alatti és 60 fölötti részével nem igazán foglalkoztok, ami üzletileg is hiba
@dark future: a 60 fölötti védhető az internetpenetrációval. a 20 (de inkább 25) alatti tényleg ciki. de én itt kifejezetten gyerekekhez akarok szólni.
@Tóta W. Árpád:

"a 60 fölötti védhető az internetpenetrációval"

pár év múlva meg fogtok majd lepődni. legalábbis ami a 60+ városi népességet illeti. de lehet, hogy már most is.

"a 20 (de inkább 25) alatti tényleg ciki."

a 20+ szerintem annyira nem gáz, a 16-20-ra is vannak példák (pl. a sziget-tudósítások), de a gyerekekre tényleg tesztek magasról. pedig hirdető (gondolom) lenne szép számban, csak az aktuális gyerekprogramok megtölthetnének egy hosszú hasábot.
@dark future: egy percig sem aggódnék a hirdetőkön, elég bekapcsolni vmelyik gyerekcsatornát. (az más kérdés, hogy nem nagyon tetszik, ahogy győzködik a csöppségeket megamen- és pónivásárlásról.)

amúgy van egy pár gyerekportál (egyyszervolt pl), én abban látok fantáziát, hogy kicsit felnőtt(ebb)nek tekintsük őket, és ne mesével tömjük be a szájukat, amikor ott vannak a tök érdekes háborúk is!

előbb-utóbb persze a 60-asok között is lesz bőven elérhető közönség. de ez még jó pár év.
Árpád, ez kurvajó.
Eddig csak olvasója voltam - már évek óta - Árpád írásainak, és a kommenteknek. Most viszont megütött a korosztályomat érintö - 60 felettiek - megjegyzés. Nos, mint a nikkemen is látható, felette vagyok, és napi kapcsolatban sok szintén "túlkoros" barátot tartok számon, akik szintén olvasói Árpád írásainak. Van 86 éves is a csapatban, és szellemileg friss, érti a gépet, és a napi "híreket" is. A kezdeményezést nagyon jónak tartom, de ha hosszabb életű lesz, a reklámokat mentől messzebb kellene tartani, arra ott a "vízcsap", amit nem lehet elzárni - folyton csöpög. Talán - Hofit idézve - bőrözni kellene. Árpád, várom a folytatást, az unokám is.
@Tóta W. Árpád:
Persze. Az értékek csupán iránytű lehetne, ami alapján elvégezhetnéd az okításaidat. Én ebben veled értek egyet - a gyereket úgy lehet legjobban nevelni, ha kinyitjuk a szemét a világra, és megmutatjuk annak összefüggéseit, szépségét és csúfságát.
De a focikérésem elmaradása miatt gondolom, hogy pl. a sportról mindenképp érdemes írni. Pl. arról is, hogy a focit sokan nézik, a pingpongot pedig kevesen, mert az is zajlik most hazánkban - illetve a sport és az egészség kapcsolatáról infókat. Tömegsport-versenysport, stb.
Annyira nem lehetsz könyvbuzi, hogy ez kimaradjon a magyeből.
@jani74: Hát én ebből 36 évre tippeltem volna :)
Tudom, hogy vannak idősebbek a neten, de sajnos nem sokan, nem elegen ahhoz, hogy mondjuk mellékletet akarjunk csinálni. Ráadásul egyelőre tartja magát az az ökölszabály, hogy a nyugdíjas nem fogyaszt, tehát nem érdemes neki hirdetni. Mellesleg ez nem igaz, egyre kevésbé, de van egy ilyen elképzelés.

A gyereklap menni fog. De az lehet, hogy kap egy új nevet.
@Tóta W. Árpád:
Ez ugye most vicc. Mibe fogadjunk, hogy a w.blog olvasói között több a nyugdíjas, mint a 35-50 közötti? (csak hogy a 60-75 közöttivel összemérhető legyen...)
Rendezz népszámlálást, ha nem hiszed.
Köszi az újságot, a kilenc éves fiamnak tetszett ez, és az előző példány is. Várjuk a következőt.
Devecser város. (Még ha nem is látszik rajta.)
A kínai utóneveket pedig kötőjellel választjuk el a hazai átírási szabályok szerint.
"kap egy új nevet"

Heti Lényeg Junior :-)

de lehetne pl. Heti Hírturmix, Gyermek+Világ, teenfo (teen + info)

ha lesz egyszer az indexen külön rovat, akkor Kölyöksarok, Sulin túl, u14
@xsasha: hát te varázslatos világban élsz. komolyan azt gondolod, hogy a nem-fideszesek mind nyugdíjasok??
@halbikvera: uh oh. úgy látszik, túl sokat foglalkozom Koreával. meg valamiért mi is egybe írtuk.
@Tóta W. Árpád: Ismereteim szerint azok az "idősek" akik használják az internetet, nem is igazán örülnének, egy külön nekik szerkesztett mellékletnek. Az egy kicsit mozimagyarázat lenne, olyan, mintha át akarnának kísérni az úton, pedig nem is akarok átmenni.
A pártok szerinti besorolásuk pedig, hogy is mondjam, hogy ne sértsek senkit, feltételezett előítéletesség. Almából is többféle szín van, koraiból is, téliből is, és ha az almák közös ládában vannak, nem dobálják ki egymást. Tessék példát venni az almáktól.

Egy gyerekeknek szóló magyarázat az más. A gyerek hamar rájön, ha partnernek tekintik, és az komoly sikerélmény neki. Kétségtelen kell a mese is, de gyakorlatból tudom, hogy azok a mesék amiket mesélés közben formáltam, alakítottam, a gyerekemről, és amikor rájött, hogy a mesének Ő a főszereplője, nos azokat a meséket még 12-15 éves korában is elvárta esténként. A saját alakját állítottam elé példaképnek, és messze többet értem el vele, mintha valakit jelöltem volna követendőnek. ( akit esetleg megutál) Miért is írom ezeket? Azért mert társnak tekintettem, tanultunk is közösen, de úgy, hogy azt játszottuk, hogy tanulunk. Természetesen ez magával hozta, hogy számonkérés nélkül is jól tanult, és többet akart tudni, mint a tananyag, és Árpád ebbe a többe szeretne segíteni, ami kicsit nehéz is, meg könnyű is. Nehéz, mert a hírt tömöríteni kell, és a gyerek gondolatvilágához kell igazítani, hogy vevő legyen rá, legyen türelme meghallgatni. Könnyű nekem, mert csak tovább kell adnom, és csak annyi kiegészítést teszek hozzá, amennyit a gyerek türelme elvisel. A lényeg, hogy a valóságot kicsit játékosan átadjuk a gyereknek (csak legyenek az átadásra ráérő szülők), és engedjük, hogy a gyerek döntse el, mi a jó, mi a helytelen. Mi csak segíthetünk, de ne eröltessük a véleményt. Nagyon érdekes, hogy mennyire hisznek a gyerekek az igazságban, aztán sokat csalódnak, és felnőttek lesznek, jók, kevésbé jók, egyenesek, kétszinüek, és erről mi tehetünk, akik "szeretettel" neveljük Őket. Nem fura ez egy kicsit?
@jani74: Hát igen, az a legfeltűnőbb ebben a próbálkozásban, hogy simán leírom, mi is az a választás, pl. hogy az emberek leváltják a lopós meg a rossz vezetőket, mert hát így _kellene_ működnie, erre van kitalálva, de közben meg eleget írtam arról, hogy nem, simán maradhat a lopós is. szóval sokat kell azon gondolkodni, mit és meddig egyszerűsítünk. de hát a felvilágosításnak ez az alapdilemmája.

egyébként az én gyerekem olyan 3,5 éves korában bejelentette, hogy nem érdeklik a macis mesék, "igazi mesét" mondjak, például hogy hogyan találták ki a gőzmozdonyt.
@Tóta W. Árpád: "igaz mese", meg dinoszaurusz, ezen a kettőn együtt nevettem. A keresztgyerekem nemrég szegezte nekem a kérdést gyanakodva: vannak-e igazi sárkányok (most nőtt ki belőlük). A dinoszauruszokat is beleszövő töredelmes vallomás (hogy nem, sajnos még nem láttam igazi sárkányt, sőt más sem, de hasonló élőlények tényleg voltak valamikor) viszont nagyon jól sikerült, úgyhogy újult erővel olvas azóta hasonló dolgokról.
Na jó, azt azért kiemeltem, hogy a dinoszauruszok nem raboltak királylányokat.
secimaci 2010.10.15. 14:25:36
Ez meg mindig tetszik.

"Van valaki az Oktatasugyiben esetleg, aki felkarolna ezt az otletet?"

Mit gondolsz, van ? Én remélem nincs.

Amint ez hivatalossá válna, seperc alatt az éppen aktuális igazságot olvasnák a gyerekek.

Árpi, jó dolog ez, folytassátok. A gyerekeket az önálló gondolkodásra és döntésre kell nevelni( szerintem). Ők sokkal okosabbak mint goldolnánk, csak mi, felnőttek baxjuk el valahol útközben.
Tanúsíthatom, hogy sok 70-80 közötti/fölötti olvasód is van, én magam is rád szoktattam néhányat:))) Ami engem meglepett, nem szeretik a képernyőt. Inkább kinyomtatják a hosszabb írásokat.( Egyszer hétszáz valahány kommentet is sikerült kinyomtatni az egyiknek:))
Más.
Egyetértek, legyen új cím.Szerintem lesz itt ötletroham erre.
Igazad van a középiskolások "elhanyagolásában", de ez elsősorban az oktatásügy kompetenciája és feladata lenne.Ezek a szánalmas kísérletek amik közéleti oktatás-nevelés címén zajlanak, többet ártanak, mint használnak.
Egy területre szeretném felhívni a figyelmed. Ma kultúráról szinte sehol nem esik szó. Óriási hiba.Ha ezt be tudnád lopni valamilyen formában, fontos orientáció lehetne.
@orica: a kultúra érzékeny terület.

egyrészt nem igaz, hogy nem esik róla szó, legfeljebb más kánonok dominálnak. a kultúra fogalma eleve kizárja, hogy ne essen róla szó; az a kultúra, amiről szó esik.

az oktatás éppenhogy le van ragadva a "hivatalos" kultúránál, és ez ebben a ciklusban nem valószínű, hogy változik. attól nem kell félni, hogy a gyerekek nem találkoznak elég balassi bálintval.

a másik, hogy a kultúra ugye hadszíntér. nagyon nehéz volna megőrizni a pártatlanságot/ideológiamentességet. én pl. nagyon szeretem józsef attilát (ahogy a címadásokból is kiderülhetett), ugyanakkor JA "kommunista", és ebben a projektben nem szeretném ezt a vitát elkezdeni.

az is egy lehetőség persze, hogy gyerekversekből meg gyerekeknek készült egyebekből szemezgessek, csak az meg keresztbe veri az egész koncepciót, miszerint felnőttnek, ill. partnernek tekintjük a gyereket, akinek el lehet mondani komoly dolgokat is.
(Ahogy jó régen ígértem,) megmutattam a 9 éves fiamnak mindkét számot. Azt kérdezte mikor jelenik meg a következő...

Hülyének tűnő kérdés, de remélem nem félreérthető: fizethetek én ezért valahol valakinek?

:-)
Úgy álltalában az ötletrohamokkal szeretnék vitába szállni. Hogy mi legyen benne az szerintem a szerző szíve-joga, hogy tovább adom a csemetémnek az meg az enyém. Tehát a szelekció az eleve biztosított. A másik, megnézve a különböző gyermek, és ifjúsági sajtó termékeket, nem találunk olyant, amire azt lehetne mondani, hogy "na ebben minden benne van", ez természetes. Viszont, ha beszerezzük az elérhető kiadványokat, akkor nagy valószínűséggel szinte mindent megtalálunk, de biztos, hogy az igényeinknek megfelelően szűrni kell az igy megszerzett információkat. Hiszen legyünk őszinték, a nevelés az eleve egy óriási szűrő, ezen kár vitatkozni. Az a szülő aki Tóta információit továbbítja a csemetéjének, az nagy valószínűséggel más anyagokat is használ, mert szeretné ha a gyereke - egy szerinte elképzelt - jó irányba fejlődne. Természetesen értem itt mindazokat a szülőket akik foglalkoznak a gyerekkel, és az álltaluk elképzelt jóra tanítják, de különbözők az igények, kinek-kinek az ismeretei, műveltsége, meggyöződése szerint. Az alap felállás a jószándék, hiszen nekünk is jót akar mindenki, ha bele döglünk is. A hivatalos állami oktatás is jót akar, csak az a gond, hogy akiktől ez függ, és alkalmuk van bizonyitani, mind másként akarják a jót. Talán pont ezek miatt született a mondás: "A pokolba vezető út jószándákkal van kikövezve" ? Egy kőr közepén állunk, és a különböző érdekek, elképzelések figurái a kőr peremén, és bizonygatják, hogy feléjük menjünk, mert ott van a "jó". Hát csoda, ha ebből egy tekergő görbe vonal lesz? Aki nem hagyja magát eltéríteni, és egyenesen halad, az biztosan a JÓ irányt követi? Neki az a jó, nekem a másik, és ha ezért nem piszkálom a másikat, létrejön a TOLERANCIA. Erre lenne igazán szükség. Nem kizárt, hogy tévedek, de a nyugati világban vannak erre nagyon jó példák, had ne nevezzek meg országot, mert azért elfogult is vagyok. Ezt itt még tanulnunk kell, hogy elfogadjuk egymást.
Az iszap "katasztrófához" egy gondolat, ami bánt engemet:

Valakik már lajstromba szedték tételesen, hogy a károsult embereknek mennyi az összes KÁRUK, ami miatt gyűjtéseket szerveznek?

Valakik már lajstromba szedték tételesen, hogy a károsult embereknek mennyi az ADOMÁNYT gyűjtöttek össze?

(A két érték összevetése priceless.)

Eleve arról volt szó, hogy a gyár (rt) kártalanít. Ez akkor mégsem így van? Vagy az emberek az utolsók, akik kapnak ebből?
Arról nem is beszélek, hogy állami segítséget is ígértek.

Ruhát már nem kérnek, köszönik szépen. És a pénz is folyamatosan érkezik?
Az embernek az az érzése, hogy küldi az adományokat és egy nagy kalap csak nyeli, a károsultak meg csak várják, hogy mikor jön már.

Én is ezt kérdem, mikor érkezik már?

Mi van, ha már most kétszer annyi gyűlt össze, mint amennyi szükséges volt? A gyárnak kevesebbet kell fizetnie?

Tehát voltaképpen a gyárnak gyűjtenek?

Naponta, óránként kellene közölni az egyenleget, mindenkinek visszakövethetően, hogy hol az adománya, és még mennyit kell összegyűjteni!

Rossz vége lesz ennek.
@Tóta W. Árpád: "A gyereklap menni fog. De az lehet, hogy kap egy új nevet."

Pedig nekem tetszik a régi név. Végre valahol nem a kötelező, divatos hívószavakkal operálnak: "junior", "suli", "kölyök". Ezek már unalmasak.
@nerángass: "Van valaki az Oktatasugyiben esetleg, aki felkarolna ezt az otletet?"

Addig jó, amíg nincs. Az lenne a vég kezdete ebben az ügyben.
@Tóta W. Árpád: Igen, és az is kultúra,ahogy szó esik róla.Ez is egy hosszú diskurzus lehetne. Nem Balassi miatt aggódom:)
Én olyasmire gondoltam, hogy két mondatban ajánlást teszel egy kiállításra, egy múzeumi programra, egy könyvre, egy túrára,egy pl. környezetvédelmi akcióra,stb, tehát szélesebben értelmezve a kultúrát,közös felnőtt-gyerek programra.Ld. milyen sikeres volt a múzeumi posztod,tulajdonképpen az adta az ötletet, tehát te vagy a hibás:))
@Tóta W. Árpád: igen, a koreaiakat írjuk egybe. Nem mintha sok logika lenne benne. Pont ellentétes az ottani átírási szabályokkal.:) Koreás cikk is lesz? Dzsongun kövérségén kívül.:)
@almodhi:
Szerintem is.
Szóval csak azért kérdeztem, mert tudomásul kell venni, hogy timföldből nem csak alumínium készül, sőt, előfordulhat az is, hogy egy gyár nem is ad tovább timföldet alumíniumkohó számára.

De még az is előfordulhat, hogy egy timföldgyár egyáltalán nem gyárt timföldet, hanem más gyártól vesz (mint a MOTIM kb 8 éve).
Szóval a timföldgyártás nem egyenlő az alumíniumiparral, ahogyan a kölyökolvasmány (vagy éppen a "MAL" név sugallja).
@Tóta W. Árpád:

"A határozatban arra is felkérik a kormányt, hogy hozzon létre intézetet Magyarság Háza néven, amely a jövőben módszertani segítséget nyújthat az iskolai emlékünnepségek és a határon túli, magyarlakta területekre irányuló tanulmányi kirándulások szervezéséhez."
index.hu/belfold/2010/10/17/rohamtempoban_sarcoljak_a_multikat/

rózsa asszonyék majd jól megszervezik az iskolai ünnepségeket... a rendszerváltás többek között az ilyen arcok és az ilyen ideológiagyártó gittegyletek felszámolásáról szólt. állítólag. bár erről orbánt kéne megkérdezni, ő ott volt már '89-ben is.

mellesleg a tervezett állami leépítésekkel párhuzamosan eleve pofátlanság egy új (nagyjából teljesen fölösleges, jó elvtársaknak tökvakarásért tisztes ellátmányt biztosító) intézményt létrehozni.
Árpi, volt alkalmam pár hónapja egy igazi, Kínában élő kínaival beszélgetni, és szerintem az ilyen Nobel-díj fricskákkal nem az a bajuk, hogy félnek a disznóságaik miatt (WTF), hanem hogy egy erőszakos bomlasztásnak tartják a nyugat részéről.
Szóval mondjuk ők sem adnak Saolin díjat Bin Ladennek az elnyomók-, az ásványkincs rablók elleni szabadságharcban mutatott eredményeiért, csak hogy piszkálják a nyugaton élők értékrendjét.
@EG0: az simán lehet, hogy a diktatúra bomlasztásnak tartja (erőszakosnak azért bajosan), de annyira elnemkötelezett még én se vagyok, hogy a kínai kommunista párt értékrendjét akarjam beleírni egy gyerekújságba.
Árpád ez kiváló. Sosem gondolkodtam még el azon, hogy fiatalabb generációknak lefordított hírközlésre is szükség lenne.

Szerintem baromi fontos lenne egyébként a 10-17 éves korosztály számára (akár tovább bontva) is ilyet csinálni.

Mi felnőttek már észre sem vesszük, hogy egy újságcikk elolvasása és megértése milyen sok háttérinformációt + szavak/fogalmak ismeretét feltételezi, ami ebben a korosztályban még nincs meg, így aztán amiatt nem olvas újságot, mert nem érti meg.

Ha visszagondolok, saját tapasztalatom is ez volt, hogy 15-16 évesen néha kezembe vettem apám hvg-jét, mert érdekelt, hogy mi van benne, de emlékszem, hogy alig értettem a fentiek miatt, pedig a kíváncsi voltam és érdekelt volna a tartalom, és tök jó lett volna, ha van egy forrás, ahol komoly dolgokról tudok tájékozódni olyan nyelven amit megértek....
@xsasha: A reggeltől dolgozók általában csak este neteznek.
Bírom, amikor egyszál kínai beszél mindannyiuk nevében és abból a pár hónappal azelőtti csevejből extrapolálni lehetett a nagy kínai nép véleményét a béke Nobel díjról, ami később egy kínai kap majd. Lol
Hé! Az előző szám elején volt egy szemüveges medve, ami mostanra eltűnt. Pedig az nagyon illett az okos gyerekek lapjához. Kérem vissza. Az új logó nem tecc.
Tiktakkk! A szemüveges medve aranyos, de ez nem gyerekjáték! Nézd csak meg a másik logót. Két okos medve tolja az Index szekerét és izzóként gyúl agyukban az értelem. Lehet csinálni aranyosat, de ebben benne van a gondolat.

Magam részéről: amíg nem születik döntés, legyen-e kistestvére az Indexnek avagy ne legyen és Tóta W. Árpád mégis csinálja ezt tovább, a saját szabadidejéből, a saját ötleteiből, én szorgosan nyomtatom, lapra-lap és végül összefüzetem egy nyomdász haverral. Valami olyasmi lesz a kezemben, amit majd nyugdíjas koromban is előveszek: lám-lám ezek történtek az én időmben.. és unokáim is látni fogják!
Zseniális! Nagyon remélem, hogy nem vész el a bürokrácia mocsarában. Óriási szükség van az ilyen kezdeményezésekre!
Új címet még mindig keresek a M. Gyermek helyett. Mindenesetre pénteken jön a következő, ha sikerül, akkor már 3 oldal.
Az ártatlan és naív gyermeki lelkeket kicsit közelebb vihetnéd a rideg valósághoz.

Például elmesélheted nekik, hogy a kormányszóvivő az a bácsi, akitől bármit kérdeznek, szemrebbenés nélkül hazudik és/vagy tér ki a válasz elől, és mond valami populáris baromságot (index.hu/belfold/2010/10/19/mszp_a_magannyugdij-befizetesekbol_venne_meg_a_kormany_a_mol_orosz_resztulajdonat/), meg hogy a jelek szerint a Nagy Igazmondó ismét átcseszte a népét (index.hu/belfold/2010/10/19/valasztojogot_kaphatnak_a_hataron_tuliak/).

Tíz éves kor fölött már nem muszáj azt gondolniuk a kölyköknek, hogy abban a szép eklektikus-neogótikus épületben tisztességes és tiszteletre méltó, bölcs, igazságos és felelősségtudó emberek hozzák meg a fontos döntéseket.
@Tóta W. Árpád:

"ha sikerül, akkor már 3 oldal"

a nyomdászok szeretnének érte :-)
vagy mehet az utolsó oldalra a reklám.
érdekelne egy cikk Angela Merkel vasárnapi beszédéről, amikor a multikulti végéről beszélt.
@Tóta W. Árpád:
"Új címet még mindig keresek a M. Gyermek helyett."

1. Hírek fiamnak

2. Valóságmesék

3. Kíváncsira hangolva

4. Hírlegó
@malacz69 rettegéselemző: az 1-es nem jó, mert lányok is vannak, a 2. félrevezető, a 3. a 80-as évek kossuth rádiója, a 4., az jó irány. agyalok én is.

@dark future: semmi közük hozzá. attól, hogy tördelek, még nem kell értelmetlen restrikciókat is vállalni. ha 3 oldal anyag jön ki, akkor mehet.

ami a korrupciót meg hazugságot illeti, ott vmi fikciós dolgon gondolkodom. eleve valamilyen fikciós medveállam kellene bele.

ja és:

szalai annamária: "De a tiltás csak a kérdés egyik oldala, az államnak támogatnia kell a gyerekbarát tartalmakat is. Jelenleg is vannak ugyan nálunk ilyen tévécsatornák és internetes oldalak, de állami segítséggel ezeket tovább lehet fejleszteni."

index.hu/kultur/media/2010/10/19/ha_kell_elerhetetlenne_tehetjuk_a_kuruczinfot_is/
Szerintem tökéletes ahogy van, kivéve hogy egy lektor hiányzik neki.
Amit a többiek már elmondtak azon kívül én nagyra értékelem a tintapatron-barát kivitelt is.
A páratlan oldalszámot viszont ellenzem, szerintem egy db kétoldalas pont jó, ha több hír gyűlik, inkább gyakorítani lehetne.
Mi baj a címmel? Jó az.
Címre javaslat:

Nem vénnek való vidék
(alternatív javaslat: Nem W.-nek való vidék;
esetleg W.-nek tanácsa ;D)
@pucros: meg egy rajzoló / képregényíró. meg egy profi tördelő. meg az úttörőszervezet.
@pounderstibbons:
na ennyit a crowdsourcingról. egyelőre marad a név.
Nagyon jó lett. Szerintem jobb, mint az első. Gyerek szerint sem olyan szájbarágós már. Kifejezetten élvezték, meg mi is.
Tovabbra is,egyre inkabb nagyon tetszik.
Már nagyon várom a következő számot, hátha a gyerekeknek is érthető módon lesz benne elmagyarázva, hogy mi történik most a nyugdíjbefizetéseinkkel. Igazából azt várom ettől, hogy azok a felnőttek is megértik, hogy mi történik most a nyugdíjukkal, akik eddig nem érték fel ésszel, vagy legalábbis úgy csináltak.
Végeredményben, maradhat ez a cím, brainstorming bazár bezár és nem találtunk jobbat! Belegondolunk, micsoda címekkel futnak lapok és futnak. Van cím. Van logó. Az úttörőszervezetet pedig megalapítom ha kell, írjon tovább nyugodtan. Jó lesz ez így.

„Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, / jó szóval oktasd, / játszani is engedd / szép, komoly fiadat!” Ennek jegyében nevelem a gyerekeimet: fiút is, lányokat is. Mondom a 10 éves lányomnak: legalább belőled legyen bölcsész, mire azt felelte: Nem-nem, anya! Én Macskász leszek. Beletörődtem, hogy az én családomban ilyen szabad gondolkodók vannak..

Ébredés – kacsintás a nagyokra (ez nem újabb címötlet, csak bolondéria:)
@Tóta W. Árpád:

"eleve valamilyen fikciós medveállam kellene bele."

ha politikusokról van szó, akkor inkább a szarka, a kaméleon, az ökör és a földigiliszta hibridje :-)
@Tóta W. Árpád:

"de állami segítséggel ezeket tovább lehet fejleszteni"

má' megint az állami csecset keresed? ;-)

Pelikán elvtárs, egyszer majd kérünk magától valamit...
Annyi kéne csak, hogy a nagy országos napilapok szerkesztői, egy (vagy fél) oldalon keresztül összefoglalják ilyen nyelvezetet használva a lényeget. Ezt aztán a szülő szépen oddadná a srácoknak, miután ő végzett a lappal. És akkor lenne Gyerekszabadság, Gyermek Nemzet, Gyermekszava :) ... És nem lenne ilyen apolitikus a következő generáció..
Törldelést és esetleg illusztrációt meg tudom csinálni, ofkorsz ingyen, ha kell.
off:

"Tény, hogy a háborúk már ma is sokkal kellemesebbek, mint egy népirtással egybekötött szőnyegbombázási kampány hetven éve."
index.hu/kulfold/2010/10/20/lesz_meg_kijev_magyar_falu/

Ezt más nem is írhatta volna :-).
@malacz69 rettegéselemző:

"Hírek fiamnak"

Kedves malac, nyilván jó szándékkal írtad amit írtál, és csak véletlenül feledkeztél el a lányokról.
Egy utolsó gondolat a címmel kapcsolatban, hogy megnyugodjunk (jobban én). Elővettem az újságírói alapismereteket. Felsorolok néhány lapot. Magyar Hírmondó, Regélő, Életképek, Jelenkor (ez Széchenyi lapja), Pesti Hírlap (Kossuth), aztán Kossuth Hírlapja (változatosság kedvéért), Munkások Újsága, Budapesti Napló (ebbe írt Ady 2000 publicisztikát!), Az Újság (Móricz Zsigmond 6 évig volt munkatárs), Nyugat (még azt mondom, ez egy ötletesebb). Szabad Nép, Magyar Szabadság.

Magyar Gyermek. Ők olvassák. Magyarok. Gyermekek. Tóta W. világosan megjelölte a réteget, akiknek írni akar. Kell ennél több?

wampierre blogtárs gondolataival azonosulni tudok. Minden olyan gyermek lenne, még szava is a végén.:) Viszont mondok Neked valamit: nem mindenki tud ilyen formában írni. Ehhez külön tehetség kell. Valami a megmaradt gyermeki én- ből. És bizony át kell írni más nyelvre. Zsiráfnyelvre.:)
@almodhi:

A lányoknak a szakácskönyvek és a "Háztartási kisokos" típusú kiadványok valók:o)))
@dark future:
Árpi:

1 komolyabb cikk a témában:

findarticles.com/p/articles/mi_m0JIW/is_3_56/ai_105210224/?tag=content;col1

ez se mai darab, de aktuális, és elég korrekt hivatkozási alap (lehet)
@dark future:

"a kormányszóvivő az a bácsi, akitől bármit kérdeznek, szemrebbenés nélkül hazudik és/vagy tér ki a válasz elől, és mond valami populáris baromságot "

Jól érzékelem, hogy te mostanában mintha egy kicsit kiábrándult lennél?:)

" Szlovákiát le kell sajnos verni, mert ők oroszkodnak."

Azért ezt mennyivel vidámabb és jobb is hallgatni mint azt, hogy :
"Akik maradnak a mostani, nyugdíjtőzsdés rendszerben, amit ők oda bevittek, az az övék, azzal saját belátásuk szerint rendelkeznek. Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni"
@UrsaMajor:

"Jól érzékelem, hogy te mostanában mintha egy kicsit kiábrándult lennél?:)"

Mooostanááában? Nagyjából mióta az eszemet tudom :-). Néhány konkrét intézkedést leszámítva, hosszabb távon kormány még nem tett a kedvemre. Úgy látszik, örök ellenzéki vagyok.
@Pantagruel:

Kicsit hosszú, de érdekesnek ígérkezik.
@dark future: a vége hivatkozás, de arra az esetre, ha mégis túl hosszú, kiemelném, ami mély benyomást tett rám, és ami sztem ellentmondani látszik a felvázolt jövőképnek - a 11-12. oldalon:

[As the French military analyst Phillippe Delmas has warned,] "Today's world is without precedent. It is as different from the Cold War as it is from the Middle Ages so the past offers no basis for comparison. ... Tomorrow's wars will not result from the ambitions of States; rather from their weaknesses." (51)

Illetve a gondolatot, aminek a végén szerepel:

"The great danger to Western countries is no longer the threat of military invasion of the nation-state but an assault on the very foundations of our networked society. Western societies are now most vulnerable not from external invasion but from internal disruption of the government, financial, and economic institutions that make up critical infrastructures. (50)

It was this great weakness that al-Qa'ida exploited with such devastating results on 11 September 2001. Increasingly, national security now depends on the protection of a specific set of social institutions and the information links between them. However, our reliance on critical infrastructures vastly exceeds our ability to protect them; it is therefore impossible to protect an entire society solely by "homeland defense."

To defend Western societies, the nation-state model of war based upon threat analysis and against defined enemies will have to be supplemented by new modes of strategic thought that concentrate on alleviating the vulnerabilities of modern states to new nonstate threats."
@Pantagruel:

Na ja... Pont az új sarcok bevezetése kapcsán gondolkodtam el azon, mi lenne akkor, ha a multik visszavágnának a kormánynak. Ha -- teszem azt -- összefognának a hazai telekommunikációs cégek és nagyobb ISP-k, és azt mondanák, hogy akkor jövő hétfőtől pénteki se internet, se mobil, se vezetékes telefon, csak segélyhívás. A BKV/MÁV sztrájkok nudlik ahhoz képest, ami káosz akkor kialakulna hirtelen. Hasonló következménye lenne egy infrastruktúra elleni terrortámadásnak. Nem kellenek ide bombák, tankok, rakéták...

Egy fejlettebb iparvidék elleni támadás akár az események láncreakcióját is beindíthatná, több millió ember életét és egzisztenciáját veszélyeztetve, sőt áttételesen felborítaná a régió (vagy akár az egész világ) pénzügyi, gazdasági, katonai stabilitását.
@dark future:
A Piac&Profitban elég jó cikk van erről.
A felnőttek sem mindig jók

Ezen a héten kiemelt figyelmet kaptak a gyerekek egy ügy kapcsán, melyet október 8-án jelentett be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészség szóvivője. Családban lakott apa, anya és három kisgyerek, akik 10, 8 és 4 évesek. Velük élt még a nagypapájuk is.
A felnőttek hosszú ideje bántották a kisgyerekeket és senki nem vette észre. Sem az iskolában, sem a környéken, ahol laktak. Az emberek nem szívesen avatkoznak mások dolgaiba.
Végül az iskolában, testnevelés órán egy tanár meglátta a 10 éves kisfiú véralafutástól duzzadó szemeit. Természetesen megkérdezte, mi történt vele, mire a fiú azt mondta, hogy őt és testvéreit azért bántják a szülei, mert rosszak. Szerinted milyen egy rossz gyerek? Ha bánt téged a padtársad, szólsz-e a tanító néninek? Mindig szólni kell, ha úgy érzed, veled valami olyan történt, ami neked fáj!

Amikor a kisfiú őszintén elmondta tanárának, hogy bántják a szülei, azonnal értesítették a gyermekjóléti szolgálatot. A gyermekjóléti intézmény egy olyan hely, ahol pszichológusok, kriminológusok és gyámügyi szakértők dolgoznak. Ők állapítják meg a helyzet komolyságát.
Nagy probléma, hogy bár 2005 óta a testi sértés minden formája tilos Magyarországon, erről csak nagyon kevesen tudnak. Sajnos nem került sor információs kampányra sem és a kiváló anyagok nem jutottak el az érintettekhez.
A mi országunk kevésbé védi gyermekeit, mint más európai ország, pedig aki fizikai vagy szexuális terrort alkalmaz nevelés címén az súlyos bűncselekmény. Ha fáj valami, a lelked vagy sebek borítják a testedet, ne várd meg, amíg más látja meg! Mondd el magad! Soha ne félj, mert rossz gyerekek nincsenek, csak felnőttek vannak, akiknek kötelességük téged óvni.

Ma este olvasd el édesapáddal vagy édesanyáddal Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért című versét!
@dark future: Huh! Ezeket az écákat, ha lehet kérni,ne terjeszd.Belegondolni is hátborzongató.( Inkább nézd Vackort a díjnyertes bélyegen:))
Ennél sokkal földhöz ragadtabb példa is van - máris - a multik reakciójára. Tegnap ezirányú kíváncsiságból megnéztem a tesco akciós újságját.Hát, nem kell hozzá kommentár. Pedig ez sok-sok(millió) embert érint,aki minimálbérből, -nyugdíjból, munka nélkül, sok gyerekkel él/vegetál.Őket holnap sem egy net-mentes hét lehetősége fogja aggasztani, amibe persze más "belehal". Én is:))
Légyszi, egy örök ellenzéki is lehet pozitív:)) Különben marad a gyomorfekély:)
@Tóta W. Árpád:
Fideszesből ugyanannyi nyugdíjas van itt, mint nem fideszesből, ezért nem értem a felvetésed.
@knausz: És kérdezd meg a szüleidet, hogy mi az az ima, ami a vers címében van...
@Tóta W. Árpád:
A hosszú csend után c. post második fele egész jó.
Meg kellene viszont nevezni, miért is nem került az asztalra a téma, és miért erősödtek meg rajta a szélsőségesek:
Liberális média
Ez a neve. Ezt illett volna kimondani.
@Tóta W. Árpád:

:-)
Megkapta.

Csak egy kérdés. Mi van akkor a szabadsággal, amikor egy pitbullt, egy pitont, egy tigrist, egy elefántot és hat disznót a ketrecükből összeeresztenek, felszabadítva őket fogságukból?
@xsasha: Csak az a kérdés, hogy az e a megoldás, hogy bemegy egy ember és amelyik állat nem tetszik neki, azt lepuffantja?
spurs 42 + 42 blogtárs linkjére szeretnék reagálni, hogy ezek a képek nekem nagyon ismerősek, szinte már tudatosan kutakodtam az arcok között, ott van-e a fiam?! Legyünk lazák, mondjuk belőlem sem néznéd ki a 42 évet (más sem, főleg a 21 éves fiam mellett), de azért azt mondom: Gyermekeim! Tanuljatok! Ha már én nem tanultam, vettem magamnak a bátorságot, legalább TI ne lébecoljátok át az életet. Bár, ha azt nézem, gyermekként és ma is ugyanannak örülök. Lásd: www.youtube.com/watch?v=4bJ3O572qvc&NR=1
elolvastuk hétvégén a számot.
Tetszett benne, hogy a gyerekek számára nem túl hosszú, ennyi még bőven leköti őket.

Érdekes volt, hogy alapjában sokat tudott a fiam a hírekről - itt mondjuk nem a teknősökre gondolok -, az aktuális híranyagról. És az is, ahogy szemléltetted pl. a bányászok liftjét.

Élvezte, hogy gyerekközelibb nyelven beszélnek hozzá, de időnként a megfogalmazás túl bárgyúnak tűnt nekem - valószínűleg neki is, mert nevetett rajta. (10 éves)

És pont az újság rövidsége miatt, felvet kérdéseket, amiket már egymás között beszélünk meg, mert arra már a cikkből nem kap választ.:-)

Majd ma lesz a következő újságolvasás.

Köszi
süti beállítások módosítása