W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Ha Orbán nem hülye, végünk

2010.09.19. 13:42 Tóta W. Árpád

A demokráciából csak az útlevelünk marad, meg Gyurcsány, derült ki a Charta ankétján. Ha Orbán nem hülye, végünk.



Címkék: fidesz gyurcsány cikkajánló

312 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr572307351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na, hál'istennek mégsem bénult meg az isteni hangszer. Sőt!ismét szoporkázott. Jókat nevettem magunkon. Igaz, inkább sírásra lenne ok, de az is éppoly hiábavaló lenne.
Az a gyanúm, hogy még csak ezután fog igazán kiderülni, milyen "jó" is lett nekünk ez az orbáni mennyország.

Persze az indexes nyegléknek mindig jó lesz, akármilyen színekben pompázik kishazánk.

Tőlük már csak politikusék érezhetik jobban magukat mindenkor, amennyiben jól értettem meg a megértenivalókat:

www.es.hu/index.php?view=doc;26759

Az elszámoltatás vakfoltjai
A cím: helyesebben: Ha Orbán nem hülye, végük. (Egyelőre csak a végüket járják).
Kedves Tóta.W. lécci térj kissé észhez, mert a józan gondolkodástól messze távol kerültél. Jó lenne egyszerűen a tényeknél maradnod, és abból merítened. Ha az a gond, hogy állandóan ismételned kell emiatt magad, így eladhatatlan cikkeket produkálsz, nos, akkor inkább ne írj. Vagy hitelteleníted, erodálod az eddigi munkásságod szép fokozatosan.

Tényekhez ajánlom ezt az ábrád elemzés gyanánt:

kepfeltoltes.hu/100917/arfolyam_mozgas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Gyurcsány még mindig nem érti, hogy milyen ostoba ez az ország. Az egy dolog, hogy Orbánból egy putyin lett – nagyobb baj, hogy Mo-ból meg egy oroszország. Itt jelenleg semmit nem jelent a demokrácia, a modernizáció, meg egyéb elvont fogalmak. Felesleges fennhangon félteni, mert mindenki leszarja. Kit érdekel, hogy a gyerekeink milyen országban fognak élni?! Vagy hogy mibül lesz maaaaaajd nyugdíj?! Most ne legyen gázáremelés, oszt’ a lelkét is eladja a többség. Ja, meg legyen cirkusz is: valami ellenségkép, ún. felelős a bajokért, akin ki lehet élni az agressziót. Bankok, korrupt politikusok, cigányok, mindegy, szabadon aktualizálható.
Szóval nincs más megoldás, meg kell értetni (Gyurcsánynak vagy másnak) a jónéppel, hogy van alternatíva és hogy miben áll annak jobbsága. Aztán várni. Nincs is értelme 4 év múlva választást nyerni valami újabb népámítással. Egyébként is kétlem, hogy jelenleg bárki Orbánnál jobb dílere lehetne ennek a narkós bandának. És igen lehet szurkolni, hogy elbukjon a kormány és lehet aktívan keresztbe is tenni. Egy nem demokrata kormány értelemszerűen nem a népet szolgálja, hanem a nép szolgálja őt. Amíg ahhoz annak kedve van. Nekem nem is volt. Ha egy kormányt öncélúan csak a saját hatalmon maradása vezérel (legyen az negyed-, fél- vagy egész diktatúra, vagy meghekkelt „demokrácia”), akkor annak buknia kell. Minél előbb és ebben segíteni kell neki. Ez nem hazaárulás, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy minél rövidebb ideig menjen rossz irányba az ország. De itt persze nagyon észnél kell lenni, hogy mikor mi a legitim eszköz. Az ember könnyen úgy találhatja magát, hogy az ellenfél vélt-valós gaztetteivel csupán a sajátjait legitimálja. Ahogy hasonlóan történt ez Orbánékkal is. Rendszerszinten olyanná váltak, mint amilyennek a komcsikat évekig láttatni akarták (igaz, nem minden alap nélkül).
A lényeg, hogy a károgásból nem lesz semmi, nem ettől fog a magyari a homlokára csapni, hogy mekkora egy barom volt eddig.
Az evvel a baj, hogy csupa szar varia létezik bukás esetére.
1. Megbuknak, mégpedig hamar, és nincs épeszű párt a porondon. Kormányválság. Ennek igen kevés az esélye.
2. Megbuknak, visszajönnek a szocik. Ennek is.
3. Megbuknak, de mivel nincs semmi ellenzékük, gyakorlatilag vegetálnak még évekig. Ahogy a szocik is. Ez sanszosabb, reméljük, lesz egy Bajnaijuk, akit megkérhetnek a végén, hogy takarítsa el a buli után a szemetet.

A valószínű persze nem ez, mert nálunk csak választáson bukhat párt, hogy nézne már ki, ha közben elhúznának.
Az lesz, ami eddig, nem csinálnak semmit, de azt nagyon intenzíven. Bukni pedig akkor fognak, ha majd sok-sok lopás után egyszercsak valami piti ügyön összevesznek házon belül, egymásra borítják a szarosvödröt, a jónép meg felhördül, hogy, jé, hát ezek meg lopnak.
Nem lesz semmi új a nap alatt. :-)
ha gyufe neve is szerepelt volna a meghívóban, biztos lehetsz benne, hogy be se fértek volna a hajóra
hehe

így ő maradt a titkos meglepi

bármennyire is "vicces" fordulat egy cikkben olyasmire célozgatni, hogy az ellendrukkerek tulajdonképp az ország bukására hajaznak, amikor azt emlegetik föl, hogy ov. elronthat valamit, elsősorban nem a gazdaságpolkitikai lépéseire céloznak.

ha bukni fog, annak elsősorban a putyinizálódás lesz az oka. s csak másodsorban gazdasági lépések sorozata(legyenek azok bármilyenek)
A "balliberális értelmiségnek" eddig is mindig fontosabb volt a hatalom, mint a gazdaság helyzete - legalábbis amikor a tettekre került a sor. Az elmúlt nyolc év gazdasági mélyrepülése ezt egyértelműen bizonyítja.

Újdonság, hogy most már nyíltan is bevállalják...
@hogolyo78:

„De itt persze nagyon észnél kell lenni, hogy mikor mi a legitim eszköz.”

hallottam orbán legutóbbi előadásában, hogy beszélt az emberekkel arról, hogy hogyan lehetne javítani a közbiztonságon. megjegyezte, voltak véleménye szerint olyan megoldások, amiket talán be tud majd építeni a törvényekbe, de akadtak olyanok is, ami – és innen mulatva folytatta – indokoltak(!) ugyan, de jelenleg a jogállamisággal összeegyeztethetetlen. félve gondolok bele, mely megoldások kapcsán is fog azon dolgozni, hogy ami ma nem fér bele a jogállamiság fogalmi körébe, az a jövőben gyakorlat legyen.

de hát ez is csak amolyan kis „apróság”…
@Gregor Samsa:

nemtudtam, hogy kósa ballib...
hogolyo78 2010.09.19. 17:48:56

Ha másért nem is, ezért a kommentért megérte Tótának megírni a cikkét.
" Benne volt, hogy hirtelen pártot alapít"

:DDDD
"neadjisten reformálnak, és jobban fognak élni az emberek"

Ja. A katona sem fázik csak úgy érzi.
@írás
"Benne volt, hogy hirtelen pártot alapít"

A pártot már megalapította, csak élesítésre vár. Neve: Magyar Charta
@hogolyo78: Kár, hogy Magyarhonban a Zemberek nagy része úgy gondolja, hogy az általa gyűlölt embert, pártot forradalmi kötelesség megbuktatni, míg ha ezt az ő lieblingjéről gondolja valaki, akkor idegenszívű, nemzetáruló vagy éppen fasiszta.
Illetve jajj, nehogy megbukjon (bár már lényegében megbukott), mert akkor jön a sátán.
Az, hogy esetleg az ország érdeke, hogy bukjon, az teljesen lényegtelen.
Emlékezzünk, ha a D 206-os cuccnál Medgyessy bukik, ahogy kellett volna, lényegesen kevesebb lenne a córesz.
A demokrácia és más finomságok pedig tényleg csak pár embert érdekelnek, engem például a gazdaság helyzete sokkal jobban, mert attól nagyban függ az előbbi.
A válságtünetek egyike szok lenni a demokratikus jogok nyirbálgatása, szélsőségek megerősödése, miegyéb. Most egyébként, ahhoz képest, hogy világválság van, nem állunk annyira rosszul. Illetve mi, magyarok igen, de mi magunkat is sújtjuk keményen. A világban nincs akkora gáz, a franciák izgulnak csak kicsit. Amerika köszöni, elvan, kínaiak szintén, ők meg a németek majd kihúznak mindenkit a szarból. Ahogy ez lenni szokott.
Mi meg tovább úsztatjuk a hullát.
@szerénységem: "Bukni pedig akkor fognak, ha majd sok-sok lopás után egyszercsak valami piti ügyön összevesznek házon belül"

ez nem a jövő zenéje, ez zajlik már jelenleg is.
"Gyurcsány megmozdult, és az a fontos. Vett a büfében egy italt, és visszaült. Ezek feszült pillanatok voltak. Benne volt, hogy hirtelen pártot alapít"

Régen - a szép időkben- még sok hasonló humorost írtál, manapság túl komolykodó vagy. Vissza a gyökerekhez!
"Gyurcsány megmozdult, és az a fontos. Vett a büfében egy italt, és visszaült. Ezek feszült pillanatok voltak. Benne volt, hogy hirtelen pártot alapít"

Régen - a szép időkben- még sok hasonló humorost írtál, manapság túl komolykodó vagy. Vissza a gyökerekhez!
"Gyurcsány megmozdult, és az a fontos. Vett a büfében egy italt, és visszaült. Ezek feszült pillanatok voltak. Benne volt, hogy hirtelen pártot alapít"

Régen - a szép időkben- még sok hasonló humorost írtál, manapság túl komolykodó vagy. Vissza a gyökerekhez!
@Babette_: Ja.Meg:"Milyen cukin ül."/Gy.F./
Kedves Árpád,nagyon tetszett az írás,jókat derültem rajta,gratula!
@AKIsTUDATLAN: @M_Runcájsz: @szerénységem: @kamill77: @Gregor Samsa:

Türelem, türelem. A kutya ugat, a karaván halad, s legalább a tevék okosak.

@hogolyo78:
Ez igen! igen, igen, ó igen! megcsináltad! Ó, igen.

"_Ha egy kormányt öncélúan csak a saját hatalmon maradása vezérel_"

Csak nem Ferencet ekézed? Vagy mégis inkább a patás Viktort?

Mégis miben reménykedsz? Hátha Viktor is elkúrja?
Ennek most mi az érdemi mondanivalója? Az, hogy a magyar baloldali is totálisan elhülyült?
@jaegtoer: Nem, mi vagyunk itt egy páran, akik nem ebben a műfajban utazunk. Nem szeretnénk, ha bárki is elkúrná, mert az egyik keze mindig a mi zsebünkben van, és elkúrás esetén abból rántja ki a geldet. Viszont, ha elkúrta, sőt, én szigorúbb lennék, ha nem csinál semmit, már akkor is húzzon el. És végleg.
Clintonnak van egy nagyon jó mondata: az amerikai elnököt azért fizetik, hogy az amerikaiak számára mindig a hosszú távon leginkább előnyös döntést hozza meg.
Nálunk ez fel sem merül, hogy mi fizetjük őket, és az meg pláne, hogy hosszú távon gondolkodjunk. Így aztán a politikusaink is ilyen rövid hatótávolságú, kiskaliberű niemandok. Vagyis pont olyanok, mint akik választják őket.
@Lord_Valdez: ez riport, vagyis nem feltétlen van "mondanivalója".
nem mellesleg a tirpákbokrétás szar is leállt júliusban, láthatóan nekik is leoldott a biztosíték, hogy hát jaj, nem működnek a a panelek
Orbán Viktor „stratégáinak” kiváló a helyzet-felmérése.

8 millió választóból 5 millió vidéki, városon kívüli ember. Az ő rálátásuk a jövőre a szomszéd kertjéig terjed és amikor nézik a tv-t, az összetett mondatok megértése már nehézségekbe ütközik.

Nekik lehet lengetni az Árpádsávosat, érvként felhozni Miatyánkat és kell valaki nekik, akinek a képe a másodállású plébánost minden nap helyettesíti. Őket nem zavarják a városi rendbontások, ritkán tartoznak a bankoknak a házukért, deviza-hitelről nem is hallottak, mert a pénzüket a helyi takarékszövetkezetben, vagy OTP fiókban tartják. Forintban. A munkanélküliség is kevésbé érinti őket, mert munka mindig van a ház körül, legfeljebb.

Ez az 5 millió stabil választó - már ha elmegy. De ahogy a tavaszi választásokból láthattuk, elegendő közel 2 milliót mozgósítani: nekik is elég csak azt mondani, hogy Gyurcsány.

Szóval a magyar „polgárok” nagy részének köze nincs a polgársághoz: egy elmaradott ország nem túl tájékozott része dönt – a tájékozottabb csalódott, mert nincs kire-mire szavaznia.

Ezek egyszerű számok, a nagyokos baloldal még ezt sem érti. Csak lopni tudtak, szövetkezni egymással a hatalomért, pénzért – kizárólag ez kötötte le a figyelmüket. Bonyolult, áttekinthetetlen rendszereket hoztak létre azért, hogy a források a hozzá nem értőknek - a sajátjaikon kívül másnak - elérhetetlenek legyenek. Ők éppen úgy nem járultak hozzá az ország fejlődéséhez, mint ahogy Orbán sem fog ehhez hozzátenni semmit.
én azon röhögök magamban, ahogy a baller és a jobber droidokban is jól érzékelhetően leoldott egy biztosíték, hogy akkor ezmiez. jócskán a megszokott szint alá is esett ettől a kommentek száma. :)

holott, ha van eszük, már it gyanakodhattak volna: w.blog.hu/2010/06/09/szep_uj_vilag_37
@Lord_Valdez:

"a magyar baloldali is totálisan elhülyült"

na, az azért nem lenne akkora újdonság, mert már réges-régen megtörtént
@mavo: az azért van, mert reggel ment ki a cikk, én meg aludtam, ide csak délután dobtam fel.
Árpi, magadtól mentél vagy küldtek?
@Tóta W. Árpád:

összesen van 30 komment majdnem fél nap alatt. ilyen eddig nem nagyon volt még, vasárnap se nagyon.

viszont benéztem, tirpákék nem hátráltak meg, nyomatják a panelt, csak persze költöztek ezredszer is, üldözi őket a liberális faszizmus rendületlenül
@dark future: magamtól van jobb ötletem szombat reggelre (és az az alvás). szerkesztőségből jött az ötlet.

egyébként akit érdekel: Feri kipihentnek, nyugodtnak látszott.
@Tóta W. Árpád:
Sejtettem ;-). Valahogy nem éreztem ki az írásból a lelkesedést :-).
@dark future: én voltam a legfiatalabb az egész hajón, asszem. ez nem valami vérpezsdítő setting.
Egyébként meg nem értem, hogy a felszólaló urakat miért foglalkoztatja annyira Orbán bukása? Mi a fészkes frászkarikát csinálna akkor az mszp? Előbb talán a csapatot kéne rendbeszedni, pártot szervezni, imázst építeni, ilyesmi.

Valószínűleg az októberi választás valami ilyen eredményt fog hozni: sportgeza.hu/boksz/profiboksz/2010/09/19/az_europa-bajnoknak_fennakadt_a_szeme/ , és akkor majd eljön Gyurcsány ideje, mert egy dologhoz biztosan ért: bagóért megszerezni szanálásra váró cégeket, aztán okosan reorganizálni és felfuttatni. Ez a cég most az mszp. Pontosabban a helyén tátongó nagy űr, meg a potenciális szavazóbázisa.

Megszabadulva Puchoktól meg Szekeresektől, hátbatámadóktól, simlis tolvajoktól, használhatatlan őskövületektől, impotens törtetőktől, talán még lehet is belőle valami négy (de inkább nyolc) év múlva.
Atteszem ide, mert ide illik. Amugy nem Arpaf volt a legfiatalabb a hajon.

Nem is tudtam, hogy ilyen jo Szily "hivatasos rettegos" stilusparodiat tudsz irni :D

"A hajón fél ház van, ami három-négyszáz embert jelent, és ez nem rossz eredmény egy ilyen rétegműfajban, ma már nagynevű együttesek is megbecsülik az ekkora közönséget."

Azert ez sokkal jobban hangzik igy, mintha azt irnad, hogy annyian voltak, hogy le se tudtal ulni. :)

"A valaha virgoncan paranoid és ettől szórakoztató Debreczeni Józsefből önelégült, sikeres, elszállt ember lett. Aki megmondta. A próféta, aki farkast kiáltott, és az tényleg megjött. Most már elégedetten hátradőlve nézi, ahogy harapdálja a falubelieket. Ugye, ugye, hallgatni kellett volna a Jóska bácsira!"

Hat ahhoz kepes, hogy lenyegeben a teljes magyar politologus/poltikai es gazdasagi elemzo szakma (+ a kormanyvaltas bearazo, aztan nagyot koppano londoni elemzok) azt tippelte, hogy Orbannak nem erdeke az arok tovabbi melyitese es nem fog visszelni a 2/3-addal, meg ugyis kenytelenek belefogni a reformokba es gazdasagileg nincs mas palya, mint a Bajnai kormanye, azert tenyleg nincs oka szegyenkezni Debreczeninek, hogy mennyire melle lott volna.
Az is igaz, hogy Orban mozgasat elorejelezni mar jo ideje nem politologusi, hanem pszichologusi feladat.

"A nénik és bácsik csendben hallgatják a fékek és egyensúlyok lebontását meg a szentkoronatan és a népszuverenitás összeférhetetlenségét; de közben ütemesen oda-odalesnek az első sor közepére, megvan-e még a Feri. Megvan, hálistennek. Milyen cukin ül. Hú, most felállt, megy valahova! Kamerák kattannak le a statívokról, szalad a sajtó, esemény van. Tökmindegy, hogy a tudós urak éppen az első éjszaka jogának esélyeit elemzik, Gyurcsány megmozdult, és az a fontos. Vett a büfében egy italt, és visszaült. Ezek feszült pillanatok voltak. Benne volt, hogy hirtelen pártot alapít."

Amikor futolepesben megindul a 2 kameras, riporteres, 6-8 fos HorTV slep, azert csak odanez az ember, hogy ezek mit akarnak. Csak azt nem tudom, hogy honnan tudjak, hogy nem volt szo rola, hogy 2006-ban, hogy serult a demokracia, ha soha sem voltak bent (Egyebkent volt rola szo)

"Biztosítás, mármint gorillák, nem láthatók, bár Gréczy Zsolt arckifejezéséből egyértelmű, hogy azonnal torkon harapná, aki Gyurcsányra kezet emelne."

A HorTV Veres fele kamera akrobatikaja utan azert nem csodalhato, hogy valaki megy Gyurcsany elott, ha 4-en probaljak elallni az utjat miniszerelnokozve. (Amig tenyleg az volt, addig eleg ritkan neveztek igy, a pszichopata allat remlik inkabb.) Amugy az egyik riporter holgy nekem nagyon gyanus volt, mert az Internacionalet dudolta magaban. Csak nem egy baloldali elhajlo? Jo lenne az ilyenekkel vigyazni :D

"Egyedül Bauer Tamás állt konstruktívan a problémához, frissítően hatott az előtte szólók dantei pokla után.
Bauer két reménysugarat is felfedezett a górcső alatt. Az egyik, hogy ez az ország szokásaiban liberális, úgyhogy az Orbánék beteges keresztény-kertmagyarországának esélye sincs, mert a magyar Tescóba megy vasárnap, nem templomba, és berág, ha ebbe belepofáznak. A másik érdekesebb: az arról szól, hogy annál jobb, minél rosszabb. Mivel a Matolcsy-féle gazdaságpolitika működésképtelen, még nagyobb lesz a válság, mint eddig, és akkor majd megbuknak, mert végső soron csak a jólét számít. Ijesztő lehetőségként merült fel, hogy az önkormányzati választás után esetleg épeszű gazdaságpolitika jöhet, és akkor mégse lesz bukta. Végül mindannyian hitet tettek amellett, hogy diktatúrát manapság csak olajra és gázra lehet építeni, és anélkül az antiliberális modell bukásra van ítélve. Nagy kár, hogy a dalai láma épp nem ért rá, biztosan értékelte volna a bátorítást.
A szabadság esélye tehát az, hogy Orbánék elkúrják. A mindenképp elkerülendő, végleges fasizálódással fenyegető lehetőség pedig, hogy sikereket érnek el, neadjisten reformálnak, és jobban fognak élni az emberek. Ha ez megtörténik, akkor Magyarországnak annyi. A szabadság akkor győzhet, ha Orbán Viktor hülye. Ha nem hülye, akkor alattvalói leszünk, amíg él. Csak meg ne tudja, hogy ezen múlik."

Az Orbanek elkurjak gondolat az max. remenykeltes volt arra, hogy akarmennyire is probaljak bebetonozni magukat, ugy tunik, hogy hosszu tavon maguk buktatjak meg sajat magukat.
Bauer konstruktiv javaslata az az volt, hogy az antimodernista Fidesz es a kormanyon modernista, ellenzekben antimodernista MSZP helyett egy modernista, reformparti ellenzeki partra lenne szukseg, ami felelos alternativat nyujtana Orbannal szemben. Ezt en felkeresnek ertekeltem keringore Gyurcsany iranyaban :)
@szerénységem:

Szia Szerény!

"_Nem szeretnénk, ha bárki is elkúrná_"

O.K. valahogy mindig is éreztem, hogy van amiben egyetérthetek veled.

...és ezzel is:

"_én szigorúbb lennék, ha nem csinál semmit, már akkor is húzzon el. És végleg._"

Mindazonáltal reménykedjünk, már csak cca. 3 hét és a gazdaságra, gazdálkodásra vonatkozó elképzelések hagymáza is lekopik a 2011. évi költségvetési javaslat csiszolgatásával.

Ha a ktv-tv. előremutató, együtt nevetünk, ha nem, együtt 'sírunk'. Ugyanakkor igaz, bármi megtörténhet... sajnos.

... és persze igyekezhetnének, mert egy 'tisztességes' ktgv. tv. nagyot lendítene az ország jobb megítéléséhez vezető úton.

A rokonnak írt hsz-emet meg ne vedd (vegyétek) magadra, (magatokra) mert jól láthatóan elkülönítettem a neki szánt mondandómat. Azért persze reménykedek abban is, hogy Hólabda is pozitívan gondolkodik, csak pesszimistán ír.
Az idő, azaz a változások valóban megmutatják a 2X2 igazságát, vagy rossz esetben a 2X2=5 tarthatatlan voltát. ...legalábbis ebben a dimenzióban.
3 hét... esetleg 4, ...és sokkal, de sokkal tisztábban látunk mindannyian. Addig meg belefér egy-egy ilyen chartás meeting. Ha már annyira fontos volt az a kib_szott mattüvegezés.

üdv.

J.
@Tóta W. Árpád:
Nekem is feltűnt, csak nem értem, hogy miért a véleményrovatba került.
Aki az elmult nyolc évet sírja vissza, az a gyurcsányízmus klientúrájaként, érdem nélkül gazdagodtt, vagy egyszerűen orbánfóbiában szenved.
@Waldi!: "Azert ez sokkal jobban hangzik igy, mintha azt irnad, hogy annyian voltak, hogy le se tudtal ulni. :)"

azért is hangzik jobban, mert ez az igazság. focizni is tudtam volna, félház volt. na de majd ha tényleg zászlóbontás lesz!
@hogolyo78: Annyiban igazad van, hogy ez egy ostoba ország. Mi sem jelzi jobban, mint hogy háromszor is a posztkomcsikra szavaztak.
De minden más mondatod sokkal inkább jellemzi az elmúlt nyolc évet, mint a Fidesz politizálását. Szinte parodisztikus az írásod. Öngól.
@Waldi!: "Az is igaz, hogy Orban mozgasat elorejelezni mar jo ideje nem politologusi, hanem pszichologusi feladat."

Ezzel nem értek egyet. Orbán mozgásának előrejelzéséhez - a futballbajnokságok dátumain túlmenően - a következőket kell figyelembe venni:

- tájékozatlan
- nincs képben
- le van maradva
- dilettáns
- a szavak embere
- a hatalomig lát

Ezért inkább az államférfiúi alkalmatlanságra következtetek, mintsem elmebajra; de lehet még belőle egy B-kategóriás Tisza Kálmán.
@Tóta W. Árpád:
"egyébként akit érdekel: Feri kipihentnek, nyugodtnak látszott."
LOL :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
hát ez qrva jó volt :D
@M_Runcájsz: Értelmezés kérdése.
Ami látszik: alapvetően nem lehet elszakadni a világtrendektől, de az látszik, hogy ha normális a működés együtt mozgunk a lengyelekkel és csehekkel, ha ovi "dolgozik" egy kicsit, elszakadunk [nő a távolságunk tőlük].
OK, a bufe-nel valoban nem ult senki, de onnan latni se lehetett.
Kar, hogy nem lattad, hogy amikor megjott a Fleto, akkor tapsoltak, es meg fel is allt az emberek egy resze. Szemelyi kultusz!
Ez a poszt egy üzenet. A kút aljáról. Nem az a kérdés, hogy mit kiabálnak - ezért nincs mondanivalója a cikknek. Az a kérdés, hogy még meddig kiabálnak onnan lentről.

Debreczeni és társai, ugye olvassátok?
Amíg ti ültök ott lenn, addig nem lesz itt fenn értelmes ellenzék, és mégkevésbé fog összejönni ezen az alapon egy lehetséges kormányzó erő.
@jaegtoer: Persze, hogy sok mindenben egyetértünk. Nem is állítottam ennek az ellenkezőjét sose. :-) És persze, tisztábban látunk majd, de én pesszimista vagyok. Nincs pénzügyminisztérium, nincs egyértelmű felelős, és még meg se kezdték az érdemi munkát.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/15/az_onkormanyzati_valasztasokig_jegelik_a_koltsegvetest/
@dark future: De az a baj, hogy ő ebben a ledarálásban részt vett öt évig. Most hülyén nézne ki, ha ő szanálná a céget. Inkább Botka tűnik nekem gyanúsnak, főként, ha nyer Szegeden. Mondjuk ő az elmúlt nyolc évben másokkal szemben igencsak sikeres volt.
Ezért bánom, hogy nem írsz már médiakritikát. Azok voltak ilyen szórakoztatóak...

"...ütemesen oda-odalesnek az első sor közepére, megvan-e még a Feri. Megvan, hálistennek. Milyen cukin ül. "

"Gyurcsány megmozdult, és az a fontos. Vett a büfében egy italt, és visszaült. Ezek feszült pillanatok voltak. Benne volt, hogy hirtelen pártot alapít."

"Biztosítás, mármint gorillák, nem láthatók, bár Gréczy Zsolt arckifejezéséből egyértelmű, hogy azonnal torkon harapná, aki Gyurcsányra kezet emelne."

Több ilyet kérünk!

@Tóta W. Árpád: - ezzel viszont "nem feltétlen" értek egyet. Szerintem benne van a mondanivaló.
@Tóta W. Árpád: "Utóbbi időben feltűnt, hogy egy Mszp-s politikus sincs a műsorban, aztán az, hogy egy ellenzéki sem. Gondoltam megnézem, hogy mikor volt utoljára ellenzéki politikus a műsorban, az eredmény meglepő: augusztus 4-én, azaz cirka másfél hónapja (ez kb. 30 adást jelent)..." (ma reggeli topiknyintó az Estéről az Indexen)

Debreczeni valóban megmondta.

„ismerjük Orbán Viktort”

az általad gúnyolt ÉS-ben azért ez ennél alaposabban alá van támasztva.

Amilyen híreket hallok az Index háza tájáról, talán valóban kötelező volt megírnod az orbanológián gúnyolódó cikkedet, de remélem, nincs igazam.
Pont velem kell szaporítani a hozzászólások számát?
@Tóta W. Árpád: azért érdekelne a mondanivalód is, pl. hogy miért tekinted orbánfób rettegők hülyeségének az ÉS-beli cikkeket.

a mondanivaló nélküli ekézés Török Gábor, Szily meg Bede műfaja. te máshoz szoktattál minket.
@szerénységem: „Kár, hogy Magyarhonban a Zemberek nagy része úgy gondolja, hogy az általa gyűlölt embert, pártot forradalmi kötelesség megbuktatni, míg ha ezt az ő lieblingjéről gondolja valaki, akkor idegenszívű, nemzetáruló vagy éppen fasiszta.”
Én is rühellem ezt a mentalitást és nem is sorolom magam a fent említettek közé. Én elfogadtam az összes korábbi kormányt (még az Orbi-Torgyi kormányt is, ami már határeset volt nálam), pedig alig-alig történt olyasmi, mit valóban szeretni tudtam. Van 4 év a bizonyításra, hogy szolgáljanak. Ez volt a játékszabály, amit nem én rúgtam fel, hanem Orbánék. Egy köztársaságban nem régészeti leleteket tartanak szentnek, hanem például a választási törvényt, amit vagy valóban széles politikai és társadalmi megegyezés alapján lehet módosítani, vagy csak egy periódussal későbbi hatállyal. (Jelen esetben egy módosított választási törvénynek csak 8 év múlva szabadna hatályba lépnie, hogy ne lehessen kiszámítani, kinek fognak kedvezni az új szabályok.) Úgy szeretnének a pályára lépni, hogy előtte haverokra cserélik a bírókat, megvesztegetik a partjelzőket, az öltözőben összeverik az ellenfelet és kiválogatják a szurkolókat.
Sokáig sorolhatók a példák: minden területen az látszik, hogy nem bizonyítani akarnak, hanem a játékszabályokat írják át önös pártérdekek szerint.
A gazdaság fontos, a demokráciához pénz kell, valamint én is szeretem az anyagi jólétet. De ez a kormány olyan hosszan – akár generációkon át – ható kárt okozhat, ami mellett eltörpül mondjuk a gazdasági növekedés kérdése. Ráadásul hosszabb távon ez a mentalitás mindenképpen gazdaságilag is visszaüt. Ha jól csinálják, akkor sokáig lehet húzni az időt, de előbb-utóbb még Kína is válaszút elé fog kerülni: vagy tovább enged a diktatúrából, vagy megáll a gazdaság.
"...arról szól, hogy annál jobb, minél rosszabb."
Nos, aki így gondolkodik, az nyilvánvalóan hazaáruló. Akkor is, ha ugyan ez igaz a GyF-et bármi áron buktatni akaró OV-re is (lásd még: "szociális" népszavazás).

Szóval q.va jók a kilátásaink: jobbról, balról csupa hazaáruló a politika vonzáskörében :).
Az, hogy (legalább látszólag) egyfelé is lehetne húzni a szekeret, akárki ül is a bakon, az fel sem merül bennük: a személyes ambíció, sértettség símán übelik az ország érdekeit. A Balkán meg süvítve előz...
@Tóta W. Árpád: ""A valaha virgoncan paranoid és ettől szórakoztató Debreczeni Józsefből önelégült, sikeres, elszállt ember lett. Aki megmondta. "

Azért azt ne vegyük el tőle, hogy tényleg megmondta.

@Csacsicska: "8 millió választóból 5 millió vidéki, városon kívüli ember. Az ő rálátásuk a jövőre a szomszéd kertjéig terjed és amikor nézik a tv-t, az összetett mondatok megértése már nehézségekbe ütközik. "

Régóta vallom, hogy ezt a tipikusan magyaros "vidéket", a zsákfalvakkal, bokortanyákkal, az egy holdas, teljesen életképtelen "családi gazdaságokkal", az adót, tébét nem fizető "őstermelőkkel", a 100%-os munkanélküliséggel; ezt a segélyekből, agrártámogatásokból, rokkant-nyugdíjakból, feketemunkákból vegetáló "valamit" fel kéne már számolni. A gémeskútra meg szarok.

@marós: " Aki az elmult nyolc évet sírja vissza, az a gyurcsányízmus klientúrájaként, érdem nélkül gazdagodtt, vagy egyszerűen orbánfóbiában szenved."

Tehát, ha nem tetszenek a vezér hülyeségei, akkor vagy korrupt vagyok, vagy fóbiás. De legalább választhatok...
És igen: akárhonnan nézem Viktor eddigi országlását, a legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni.
@Csacsicska: Ezt a sok okosságot saját kútfőből merítetted, vagy azért súgtak?
Nekünk is sok pénzzel tartoznak a németek!

"Radu Golban román közgazdász szerint 1944 szeptemberében Németország már több mint egymilliárd birodalmi márkával tartozott Romániának. Óvatos becslések szerint alacsony, 2,5 százalékos kamatlábat feltételezve mai értéken ez 18,8 milliárd eurónak felelne meg. Az összeg csaknem akkora, mint az IMF Romániának nyújtott hitele."

"A Die Presse hozzáteszi: elképzelhető, hogy a vita átterjed más országokra is, hiszen Németország adósságai Horvátországgal és Magyarországgal szemben is 1 milliárd birodalmi márkára rúgnak."

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/romania-naci-penzzel-tenne-rendbe-a-koltsegveteset-328036
@gozzano: én egyáltalán nem tekintem rettegő hülyeségnek. a véleményem a fideszről ismert. pontosan azt írtam, hogy Debreczeni víziói jó részben bejöttek. éppen ezért nem lehet rajta már nevetni. az egy másik kérdés, hogy gáz a póz.
amúgy meg most jelentették be, hogy MÉGSEM kell regisztrálni a blogokat! gondolom büszkék is rá a szerencsétlen nyomik, hogy milyen engedékenyek.
@Tóta W. Árpád:

"na de majd ha tényleg zászlóbontás lesz!"

Tudsz valamirol? :D
@Waldi!: csak bele kell szagolni a levegőbe!
@Pantagruel:

Nem elmebajra celoztam, hanem a termeszetere, sertodekenysegre, bosszuallasi hajlamra, kompromisszumkeptelensegre, fobiakra, maniakus rogeszmekre. Hogy irtozik azt csinalni, amit elvarnanak tole, inkabb meg a sajat erdeke ellen is cselekszik, csak meglephesse ellenfeleit.

Erdemes meghallgatni a Klubradio-n a Hatos szeptember 16.-ai reszet, Keri vs. Lengyel.

klubradio.hu/klubmp3/klub20100916-175853.mp3

klubradio.hu/klubmp3/klub20100916-182852.mp3

klubradio.hu/klubmp3/klub20100916-185852.mp3

Remelem a profeta beszel Lengyelbol, de oszinten szolva, ahogy a valasztasok elott a vagyait latta bele Orbanba meg a 2/3-ba, szoval meg korai lenne leirni Viktorkat.
@hogolyo78: Nincs énnekem bajom még az alkotmánymódosítással sem önmagában, én is belenyúltam volna a választási törvénybe is, eltörölni a kopogtatócédulát, kampánycsendet, ilyesmi. Mindig a hogyan a lényeg. Ez a virtschaft nekem nem tetszik, és akkor sem tetszene, ha a szocik csinálnák. Ezt hosszú egyeztetésnek kell megelőznie, vagy ahogy a skandinávoknál szokás. Volt valahol – mindjárt idelinkelem – Kilényi Gézának erről egy érdekes interjúja. A bolsevikozástól most tekintsünk el, bár az is megér egy misét, de sokkal érdekesebb a svéd és dán modell. Itt van ni: atv.hu/cikk/20100909_bolsevik_felfogasban_alkotmanyoz_a_fidesz
@Tóta W. Árpád:

Hat en szagoltam, de nem lettem sokkal okosabb :D

Az alapveto kerdes az, hogy mikor van ertelme partszakadasra vinni a dolgot, illetve Gyurcsany mikor terhet vissza.

A korai zaszlobontas tamogato indokok:
- a jelenlegi MSZP teblabol ossze vissza, csak a lendulet viszi. (LMP-t meg a lendulet se) Egy konzekvens, reformista, modernizacios politikat folytato bal-liberalis-kapitalista-piacbarat part, parlamenti hatterrel, korrupcios vadak nelkul realis alternativat mutathatna
- Az MSZP es uj alakulat (89-es Szovetseg?) onalloan hitelesebb politikat folytathat, mintha allandoan egymas kiolto politikat folytatnanak.
- Gyurcsany eddig se nagyon tudta kezelni az MSZP on- es kozveszelyes platformjait, igy roviduton megszabadulna toluk.

Ellenervek:
- az MSZP Gyurcsannyal szembeni resze valoszinuleg meg a Fidesznel is nagyobb energiaval tamadna az uj alakulatot. 4 ev alatt egymast erodalnak tovabb.
- bar Gyurcsany neve hivoszo maradt a baloldalon, valoszinuleg tul korai meg a visszaterese. Az Orban kormanybol torteno tomeges kiabrandulas kezdeteig mindenkeppen.
@Csacsicska: "8 millió választóból 5 millió vidéki, városon kívüli ember. Az ő rálátásuk a jövőre a szomszéd kertjéig terjed és amikor nézik a tv-t, az összetett mondatok megértése már nehézségekbe ütközik. "

Csak pár adat, neked, kedves inteligencs városlakó.

Magyarország lakokosságának 63%-a városban lakik (2008-as adat)

A nem-városban lakók egy részének munkája a városhoz köthető (pl. szoftverfejlesztő, titkárnő, tolmács, géplakatos, felső-vezető)

Azok, akik az agárból élnek nem automatikusan szűklátókörű síkhülyék (ellentétben egyes kommentelőkkel). Lehet, hogy pár dolgot máshogy látnak, illetve más az értékrendjük, ami elfogadom, hogy zavar téged. De nem ettől lesz valaki "értelmileg alulreprezentált".

Ha összevetnék a városi / falusi (nopláne Budapesti / vidéki) népesség átlaginteligenciáját, átlagműveltségét, átlag-összetettmondatmegértését, nem hiszem, hogy olyan nagy különbséget találnánk (vö: panelprolik)
@Pantagruel: Ez nagyon nagy! "a futballbajnokságok dátumain túlmenően " Szereti a focit, na. Valamiben legalább őszintén hisz.
@gyilkos fűegér: Hát ha nem is felszámolni, de modernizálni. De jelen pillanatban olyan pártok vannak a parlamentben, amelyekből legalább kettő, ha nem több úgy képzeli el az ország jövőjét, hogy például az egymillió új munkahely nagy többségét a mezőgazdaság fogja adni. Az teljesen hidegen hagyja őket, hogy évszázadok óta csökken az ebből élők aránya, és a fejlett országokon belül az a tendencia, hogy minél fejlettebb, annál kevesebben dolgoznak az agráriumban, ám annál többen a szolgáltatóiparban és a modern iparágakban. Arról nem is beszélve, hogy ezek nem olyan munkahelyek, amelyek tartósak, stb, hanem erőteljesen szezonálisak, mi van, ha szar a szezon, ugyebár.
Merthogy a magyar föld, meg a csodás mezőgazdaságunk. Ami sosem volt, de mindegy, a legjellegzetesebb hazai ökörségünk, hogy itt a legjobbak a gyümölcsök és a zöldségek. Ja, nem ahonnan származnak, mondjuk a mediterrán országokban... Tragédia.
A gémeskútra mondjuk, én is szarok. :-)
@Waldi!: azt hittem, az akut nárcizmus és a heveny cezarománia tüneteit véled felfedezni nála, de hát ez semmi:

sértődékeny? a férfiak hiúak. bosszúállásra hajlamos? természetes emberi vonás, és ha nagy dolgokat nem áll módunkban megbosszulni, maradunk a kisebbeknél - ezeket százszorosan szoktuk; miden családban így van, ő meg az új többség atyja. kompromisszumképtelen? a korral jár: egyre jobban begyepesedik. fóbiák? kinek nincs? mániákus rögeszmék? ki állítja? amúgy meg mind monomániában szenvedünk. irtózik azt csinalni, amit elvárnának tőle? miért, te szereted, ha mások mondják meg, mit hogy csinálj? inkább még a saját érdeke ellen is cselekszik, csak meglephesse ellenfeleit? igazi játékos természet. :) kicsit infantilis, elismerem, de ez a politikusoknál szakmai ártalom
@Szakyster: Magyarországon jelenleg mintegy 5 százalék él az agráriumból. Ez egyébként több, mint a fejlett országoké, és kevesebb, mint a legtöbb kelet-európai országé. Nem ez a baj, hanem az, hogy szart gyártanak szakmányban a nem hatékony gazdaságaikban a drága, elavult eszközeikkel és módszereikkel. Nem tanulnak, nem fejlesztenek, csak ha nagyon muszáj. Tisztelet persze a nagyon kevés kivételnek. nem az értelemmmel van a baj, hanem a lustasággal meg a kényelmeséggel, ja és egy kicsit a szűklátókörűséggel. Na de ez tényleg nem lakóhelyfüggő. Mondom ezt úgy, hogy mindenféle helyen laktam sokat, agrárvárosban, ipari városban és Bp-en is. :-)
@Waldi!:

"Keri vs. Lengyel"

:-))))))) A nap poénja!

Ez olyan, mint a Stumpf versus Giró-Szász!

LOL, gratula a hatalmas poénhoz!

[még most is röhög]
@Tóta W. Árpád:

Továbbra is lehet név nélkül nagy nyilvánosság előtt - számonkérhetetlenül - rágalmazni.

Az ötlet nem volt annyira nyomi (értsd: igazságtalan), hacsak nem azért, mert szélviharban, széllel szemben nem hugyozunk.
@szerénységem:
Ja, nem elég, hogy eladhatatlan a szarom, de azt még vegye meg az állam szabott áron.

Aztán az aktuális tüntetésen büszkén mondom a kamerába:
"Húsz éve veszteséges vagyok!"

Hát van ok a büszkeségre, egy pezsgőt ne pukkantsunk el?
@malacz69 rettegéselemző: Neked sem malacka van a személyidbe írva. Nyilván azért nem, mert a civil hivatásoddal nem akarod nyíltan összekötni az állásfoglalásaidat. (az én esetem más.)

Szerinted mennyire lenne okos ötlet például egy iskolaigazgatótól vagy önkormányzati hivatalnoktól, ha manapság saját nevén brutális bírálatokat (nem rágalmazást!) tenne közzé a blogján Orbánról és a sameszairól?
@Tóta W. Árpád: Vagy a fenntartó polgármesteréről írogat érdekeseket. :-) Vagy feltesz egy képet az alpolgiról, aki Ádám-kosztümben pózol egy pornóportálon. :-)
@gyilkos fűegér: De, majd ha ez ellen a kormány ellen is tüntetnek kis traktorjaikkal félpályás útelzárással... :-) Tudom, ez utópia, és így is van rendjén, mellesleg Gráf alatt sem nagyon tüntetgettek.
Hofi mondta, hogy a paraszt mindig sír. Ha jön az aszály, meg a muszáj... :-)
Bár a kommentezők valószínűleg nem a kurucinfó hűséges olvasói, és én is inkább csak egzotikus kirándulásokat teszek azon az oldalon, most találtam egy, a Debreczeni-féle baljóslatira rálicitáló, viszont igen érdekes írást -- valamiféle blogból átvéve? --, amely Budapest következő négy évét elemzi, szerintem meglehetős tárgyismerettel a gazdasági mutyikat és az erőcsoportok alkuit illetően. A végén egy (remélem) viccesnek szánt félmondat Polt Péter újabb főügyészségéről és Simicska MNB elnöki kinevezét is megpendíti. Szerintetek ez abszolút képtelenség? Tudjuk, itt nálunk, mostanában már semmi. Amikor Orbán ilyeneket nyilatkozhat tök kolyan, hogy aszondja: Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot teljes egészében. Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni." Ez egészen szürreális, nem tehetek róla, nekem a harmincas évek stílusát idézi. Felsőbb hatalomtól kaptunk felhatalmazást, hogy szarjunk a törényekre. Szóval, lehet, hogy látjuk még Simicskát MNB-elnöknek.
"Ijesztő lehetőségként merült fel, hogy az önkormányzati választás után esetleg épeszű gazdaságpolitika jöhet, és akkor mégse lesz bukta."

Lehetséges, hogy tudnak valamit. Talán már hozzájuk is eljutott, hogy most, hogy a Fidesz eredeti gazdasági elképzelései kútba estek, és ezzel együtt kénytelenek voltak improvizálni, és alkalmazkodni az új helyzethez (megismerték az ország valós gazdasági helyzetét, kaptak egy kijózanító tockost az IMF-től és az EU-tól, na meg egy emberes sallert Merkeltől), szóval alighanem sejtik, hogy mostanra már felmerült a Fideszen belül, hogy ha már így alakult, és az önkormányzati választások is megerősítik a pártot a hatalomban, és szó sincs bizalomvesztésről, akkor... "baszki, akár rendbe is rakhatnák az országot..."

Ebben az esetben csak az a kérdés, hogy nem késtek-e máris el? Ugyanis ez a legnagyobb gond a halogatással. Mert hogy a statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy azok a kormányok, amelyek nem kezdik el mindjárt az első három hónapban (max. fél évben) megvalósítani a legkomolyabb reformokat, megtenni a változtatásra irányuló első lépéseket, és nem képesek komoly eredményeket felmutatni ezen a téren mindjárt a kormányzati ciklus legelején, akkor az ilyesfajta elképzeléseknek arra a kormányzati ciklusra (arra a 4 esztendőre) már annyi. A statisztikák persze nyilván úgy készülnek, hogy megnézik, hogyan sültek el a reformokat célzó törekvések X kormány esetében Y országban, és stat. csak stat., lehetnek kivételek; mindenesetre nagy szó volna, ha épp mi lennénk az a kivétel. Szóval elméletben akár lehetséges MÉG így is, ha - teszem azt - elégséges hozzá, hogy a Fidesz bizakodó s optimista a saját jövőjét illetően, és elindítja azokat a bizonyos szükséges átalakításokat.

Épeszű gazdaságpolitika felvállalása mindenesetre üdvözlendő; ha ennek akar keresztbe tenni Gyurcsány, vagy akárki, népszavazással, traktorral, tüntetéssel, vagy kordonnal, morcos leszek.
@nápolyi maszti: nem lenne nagyobb botrány, mint a mostani Közt. elnökünk. őszintén, én azon lepődnék meg, ha nem Polt lenne a következő legfőbb ügyész. zavar támadna az erőben.

Simicskára nem merek tippelni.
@Malachi:

Igen, Schmitt Pál megválasztása durva volt. Amolyan igazi "leszarom mit gondoltok, megtehetem, tehát megteszem" aktus.
Erődemonstráció.
@nápolyi maszti:

Ha az APEH elnökének volt pofájuk kinevezni, akkor az MNB elnökének kinevezni is lesz pofájuk.
Ha így lesz, nem marad más: meneküljünk!

@szerénységem:
Mint tudjuk, a szocializmusnak négy ellensége van: a tavasz, a nyár, az ősz, meg a tél. :-D
@Pantagruel:
"Épeszű gazdaságpolitika felvállalása mindenesetre üdvözlendő; ha ennek akar keresztbe tenni Gyurcsány, vagy akárki, népszavazással, traktorral, tüntetéssel, vagy kordonnal, morcos leszek" Akkor hogy viselted az előző négy évet; végig morcogva? Egyébként én nem tartok a reformokból (vagy inkább nem reménykedem bennük), ezeket ugyanis nem lehet a mandzsettából elővarázsolni, szívós és huzamos kutatást, előkészítő munkát igényelnek, ilyesmiről pedig eddig szó se volt, teljesen világos, hogy Orbán nem ebben gondolkodik. Gyurcsány volt az utolsó, aki ezt a "tegyük rendbe az országot" szólamot komolyan gondolta, bele is bukott szegény. Orbán ennél okosabb (cinikusabb).
@Pantagruel:

Bár neked lenne igazad!
Mindazonáltal megkérdezném, hogy az Orbán kormány most vázolódó gazdaságpolitikája- a teljesen felesleges, kontraproduktív izmozásokat leszámítva- miben tér el a Bajnai kormányétól?
Mert szerintem semmiben.
@Malachi: "én azon lepődnék meg, ha nem Polt lenne a következő legfőbb ügyész"

Csak azt nem látják át, hogy egy ilyen lépéssel automatikusan pecsétet ütnek arra a képzetre, hogy ők is korrupt gazemberek, akiknek rejtegetnivalójuk van... vagyis közvetve ezzel bizonyítják.
@Tóta W. Árpád:

Én a regisztrációt úgy képzeltem volna el, h a megadott (és vmiképpen ellenőrzött) adatokat csak a bíróság kérhetné ki indokolt esetben, különben titkos, a bloggerek továbbra is nickkel írhatnak. Orbán Viktor csak úgy nem tudhatná meg, ki küldte el őt a retekbe vmilyen nick alatt a blogjában.

Vagyis malacka írna továbbra is, ám ha vki feljelentené, és a feljelentés tárgyát indokoltnak tartaná a bíróság, akkor a regisztráció alapján megidéznék a perre. A perben személyesedne meg a nick.

Amúgy hülyeség, nyilván, én sem támogatom, de nem tartom ördögtől valónak a motivációt, mert így fennmarad az a furcsaság (mondjuk így igazságtalanság), h egy viszonylag alacsony példányszámú megyei lapot beperelhetek az impresszuma alapján, de egy jóval nagyobb olvasottságú blogposzt esetén nincs mit tenni.
@malacz69 rettegéselemző: külföldi szerverek?

amúgy meg bizalmi kérdés. mármint hogy vajon a fideszes polgi meg tudja-e kérni a nyilvántartót, hogy adja ki az adatot egy kis informális fingatáshoz. szerintem igen.
@szerénységem: "Inkább Botka tűnik nekem gyanúsnak, főként, ha nyer Szegeden."

Szerintem meg pont fordítva. Ha nem nyer Szegeden, tippem szerint éppen akkor fog nyomulni országos szinten. (Még akkor is, ha utolsó "vidéki bástyaként" könnyebb dolga lenne. De mivel borítékolható, hogy "szép" eredményt fog hozni, vesztesként is fajsúlyos politikus marad.) Ezt jelzi az, hogy a kompenzációs listán nincs rajta, így ha nem lesz polgármester, be sem kerül a szegedi közgyűlésbe. Ha meg polgármester lesz ilyen MSZP-ellenes hangulatban, akkor még pár ciklusig hátradőlhet, hülye lenne kockáztatni (kérdés persze, hogy mennyire ambiciózus). Valamelyik nemrég megjelent interjújából is ezt hallottam ki.

Tény, hogy jót tenne az MSZP-nek Botka (bár nem tartom túl intelligens embernek - ez mondjuk a legtöbb politikussal így van -, ám kétségtelen, hogy jó vezető). Szerintem miniszterelnök soha nem lesz belőle, ahhoz nem elég schmittpalis. (Más. A múltkor valahogy ide tévedtem: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország Ott oldalt a vezetők oszlopa elég lelombozó. Bár Kövér mostanában sokkal józanabb, mint Orbán, kezdem megkedvelni.)
@Tóta W. Árpád: ... és az ovi adminisztráció sokat tett azért, hogy egyre kevesebb bizalom maradjon az állammal szemben. Eddig is tudtuk, hogy rá akar telepedni az emberekre és nem "lovagias" (pont a jogállamiságban gyenge a magyar állam).
Erre jön ovi, aki még a maradék hitelt is sárba tapossa...
@Tóta W. Árpád:

...akkor ezek szerint te már nem jogállamban érzed magad.
Nagy testvéreket vizionálsz? Meggyőző volt a Charta rendezvénye?
@gyilkos fűegér:

A felesleges izmozas 2 % buntetokamatot jelent + 8 % arfolyamromlast jelent, ami eleve tobb, mint az allitolagos 200 mrd-os bankado (ami viszont be fog baszni a gazdasagi novekedesnek).
Bauer azt mondta egyebkent, hogy addig ne higyjuk el, hogy a Fidesz felhagyott a "gazdasagi szabadsagharccal", amig az elosztorendszerekre szant penz erdemben nem valtozik es a gazdasagi protekcionizmus (Fidesz felfogasban a kozeli oligarchakat, vallalkozasokat tamogato).
@malacz69 rettegéselemző: ha az a kérdésed, el tudom-e képzelni, hogy a bloggernyilvántartó hivatal főigazgatója (jelöltem Kubatov Gábor) kiad-e tetszőleges adatokat az elvtársainak, akkor a válasz egy nyomatékos igen.

külföldi szerverek?
Szakyster:

Lehet, hogy teljesen igazad van! Nem kevés vidéki él "városban". Sajna, amit ma Magyarországon városnak neveznek, az többnyire nagyra nőtt falu. Azért nevezik ezeket városnak, mert állami-finanszírozási okok miatt kiharcolták maguknak a városi jogállást. Igazából azonban kevésbé felelnek meg a "város" kategóriájának (közművesítés mértéke, helyi-és távolsági közlekedés, államigazgatási infrastruktúra, egészségügyi ellátás, stb.).

Ami a választók szellemi színvonalát illeti: ne legyenek illúzióid - sajnos az egész ország szellemi színvonala lesújtó, nemcsak a vidéké. Bár mi magyarok szívesen mondogatjuk magunkról, hogy milyen fasza, magasan képzett nép vagyunk és milyen sok kiválóságot adtunk már a világnak (pl. magyar származású Nobel díjasok, golyóstoll, helikopter és hasonlók) - azért ez nem igaz. Gyenge szellemi színvonal a jellemző (még mielőtt válaszolsz: magamat is beleértve ebbe - Téged persze nem), intoleráns attitűd, a szorgalom és a kreativitás hiánya, a jogok követelése a kötelességek mellőzése mellett. Ez a mai Magyarország.

Példa: Magyarországon aktuálisan több, mint egymillió munkanélküli van - de nem tudok EGYETLEN olyan esetről, hogy ezek a munkanélküliek pl. bárhol önkéntes (térítés nélküli) munkát vállaljanak. Csak azért, hogy az unalom meg ne ölje őket otthon, vagy azért, hogy még a náluk rosszabb helyzetben lévőknek segítsenek. Esetleg az önkéntes "volontőr" munkával „hitelesítsék” magukat, reménybeli dolgozóként (mondjuk kórházakban, nevelési intézményekben, stb.). Inkább várják a sült halat otthon.

Nekik majd Orbán Viktor fog elintézni mindent.

Helyettük fog dolgozni!

Csökkenti a társasági adójukat, ami persze nekik nincs is. (Akiknek eddig volt, azok elintézték ezt a kérdést kreatív könyveléssel.) Orbán majd engedi a pálinkafőzést (amit eddig engedély nélkül is megfőztek) és fogadhatnak babysitter-t adó nélkül (ami rendkívül fontos azok körében, akik bébicsőszt tudnak alkalmazni).

És nem kell majd törleszteni az adósságukat sem.

A gázt továbbra is világpiaci ár alatt kapják majd, a villanyt állampolgári jogon nem lehet kikapcsolni náluk. Megint járni fognak a néptelen vonalakon a vonatok, megnyitnak a kisposták, ahol naponta hat ügyfél fordul majd meg.

És Orbán Viktor fenntartja a totális csődben lévő magyar közlekedést (a súlyosan veszteséges MALÉV-ot, a nemkülönben csődben lévő BKV-t, a teljesen legatyásodott, koszos MÁV-ot, az összes veszteséges vidéki Volán vállalatot). Visszavásárolja az eladott MOL-t, hogy az autósok a benzinért még többet fizethessenek – és akkor talán csak a gazdaságos gyalogos közlekedés marad életképes, meg végre a kerékpárosok kapnak megfelelő szerepet a közlekedésben, ahogy azt minden idők legidiótább Főpolgármestere elképzelte.

Szóval ha a választók gondolkodnának – és nemcsak egy újabb szentkép kellene a már meglévő mellé a falra – akkor a mai kínálat mellett el sem mennének szavazni, hanem inkább berúgnának, de nagyon.
@nápolyi maszti: "Akkor hogy viselted az előző négy évet; végig morcogva?"

Azért a politikán kívül is van élet; találtam magamnak szórakoztató elfoglaltságot épp eleget. Amit a reformokról írsz, azzal szóról szóra egyetértek.
@malacz69 rettegéselemző: Ahogy Meggyes polgarmester kervenyezte a szeretgom.hu kapcsan? Kemenypocsu gyerekek ezek, ez ma mar bizonyitott teny, de talan ennyire nem kene raizgulniuk az ellenvelemeny kis szigeteire.
@gyilkos fűegér: én még nem látom a vázlatot. a Bajnai kormány tudatos gazdaságpolitikát folytatott, ezzel szemben a második Orbán-kormány gazdaságpolitikája eddig meglehetősen adhokratív. ez az időszak az ingadozásról, a bizonytalanságról, a cselekvésképtelenségről és az elszalasztott lehetőségekről szól. persze hallottunk pár szép, de ugyanakkor banális, semmitmondó szónoklatot, ennél jóval többre lesz szükség.
@eMeL: nem hiszem, hogy ne látnák át - csak éppen szarnak rá, magasról. ekkora nyerésben mitől fognák vissza magukat, ha már a kisgazdás időkben is bátor fiúk voltak?

én igazából már azt várom, az önkorm. választások után mi lesz a következő dátum, amíg tutira nem csinálnak semmit és ha lesz ilyen, milyen mesét találnak ki addig. bár ki tudja, egyáltalán lesz-e még igény a mesékre vagy a pógároknak minden úgy lesz jó, ahogyan van.

ja még eszembe jutott valami, a múlt héten láttam egy műsort az "új"arcokkalfeltöltött mtv2-n, a devizahitel károsultakról volt szó. drámai hangvétel, gonosz bankok, Rogán Antal nyilatkozik "az előző kormány a felelős mert hagyták elszaladni a hiteleket, az emberek szerinte nem tudták, hogy mit vállalnak, a kormány felelőssége lett volna a tájékoztatás. most viszont benyújtották a javaslatokat, amiket szerinte még a tél előtt el is fogad a parlament" - és ezzel ki is nyírják a devizahitelezést - majd végül a hab a tortán: beszámoló az OTP bank devizahitel károsultakat segítő konstrukcióiról. ezt így, az mtv2-n, 2010 őszén.

ezek után nem igazán tudom, mi a francot várunk a következő években.
@Tóta W. Árpád: index.hu/kultur/media/2010/09/20/megigertuk_amerikanak_hogy_nem_regisztraljuk_a_blogokat/ Itt azért arról van szó, hogy némi hangyafaroknyi nyomásra és nem maguktól. Nem teljesen mindegy azért.
@Wave: Hát nem fog. Futja tovább ámokjait. Nem hiszem, hogy Hamvas Béla ezt és így akarná.
„Mi marad a demokráciából?”

Akad rá pozitív példa épp elég, hogy az ellenérdekelt felek alapkérdésekben megegyeznek, kezet ráznak, és ezt kormányra kerülő és ellenzékbe szoruló egyaránt szem előtt tartja. Na, ez az, ami nem működött nálunk: a mi politikai elitünk valamiért az árokásást preferálta. A szélsőségekben való gondolkodást, a szélsőséges retorikát: a politikai jelszó egyenesen a "mindent vagy semmit" lett - egyik oldalról jött az "oda a nemzet, elvész az ország, maradnak a kommunisták", a másikról meg, hogy "elvész a demokrácia, oda köztársaság, hatalomra jutnak a fasiszták". Nem véletlen, hogy mindeközben erőre kaptak másféle szélsőséges hangok is. Aztán k.ra nem jutottunk ezzel előbbre, csak a tönk szélére. Ezek után, asszem nyugodtan - vagy aggódva, tök mindegy - kijelenthetjük, hogy ha ez a házasság nem jött össze, akkor eljött a válás ideje, nem fogadtunk örök hűséget. Ha ez a modell nálunk valamiért nem működik, akkor egy másikkal kell frigyre lépni: méghozzá azzal, amikor az egyik félnek kuss. Akinek pedig ebben a körben nem osztottak lapot, az így járt. Ha egyszer erre szavaztunk, pontosabban: erre _szavaztunk_, másra meg nem, akkor ez kellett, és ez van, és ez lesz - reggelire, ebédre és vacsorára is.

Innentől kezdve minden azon múlik, hogy ez a politikai erő konstruktívabb lesz-e kormányzó pozícióban, mint ellenzékben. Azt már láttuk - tudjuk -, milyen engesztelhetetlenek és kérlelhetetlenek ellenzéknek, úgyhogy igazán nem kellett látnoki képesség megjósolni, ilyenek lesznek kormányzó erőnek. Mondhatni: az ellenkezőjében reménykedni, bizakodni elszállt naivitás volt. Ennek fényében a blog-szféra megregulázására való hajlam és igény természetes; hogy stílszerű legyek: a nézőtérről bekiabálni mindig más, mint bíróként levezényelni egy meccset; nem csoda, hogy blog-szabályozásról ábrándoztak. Mostanra nyilván felébredtek, és észrevették, hogy bilibe lóg a kezük, és hogy előbb-utóbb muszáj lesz elindulni a dolgozóba.

Ezzel a modellel persze ugyanaz a probléma, mint a másikkal; a demokratikussal: cselekvési potenciál nélkül öncélú. Ha tehetségtelenséggel párosul, akkor nagy gáz van, mert attól, hogy impotensek, még cselekedni akarnak; ugyanúgy működik a "muszáj nekik", mint a tehetségeknél. A bizonyítási kényszer, meg a tettvágy nem csak a tehetségeseket hajtja; ha így volna, nem volna annyi szar költő. Ahogy Lengyel írta róluk (a másik, a nyugatos): "muszáj nekik ezt cselekedniük, belső ösztön - igen belső ösztön hajtja őket erre, olyanfajta, mint a heréltekben lappangó nemi ösztön, amely a teremtés minden kilátástalansága dacára is nyugtalanítóan jelentkezik…"

Szóval - elismerem - van miért aggódni, de nem azért, hogy mi marad a demokráciából, hanem azért, amit
@Csacsicska: írt.
@Csacsicska: "Gyenge szellemi színvonal a jellemző (még mielőtt válaszolsz: magamat is beleértve ebbe - Téged persze nem), intoleráns attitűd, a szorgalom és a kreativitás hiánya, a jogok követelése a kötelességek mellőzése mellett. Ez a mai Magyarország. "

Ez nem igaz egy jelentős rétegre, sőt, a társadalom érdemi felvirágzása érdekében elegendő, ha egy töredék rendelkezik ezekkel a hiányolt erényekkel. A mostani négyx év nagyk érdése az lesz, hogy Ovi és bnadája képes-e ORbén Viktor és csapatává válni, felismerni, hogy a népiesch, kurucosch, kersztényiesch kurzuspoltika nem lehet hosszú távon eredményes, helyette a nemzeti együttműködést kell megtölteni tartalommal, olyannal, ami nem csak a paraszti gyökerű falusi kereszténynek mond érdemben valamit, hanem a társadalom aktív, termékeny, keresztény díszletekre meg turulra nem vevő progresszív középrétegnek is.
@Wave: Azért az elég kínos, hogy egy kult államtitkár ráül egy szélsőjobbos hullámra... :-) Valahová meg akartam írni, mi volt valójában Szabó Ervin de az index megtette helyettem, meg mások is. Az vicces, hogy egy 1918 előtti fazont kommunistázunk, szerintem legyen Táncsics Mihály is kommer, belefér, nem? :-)
De a legviccesebb az, hogy ez a nyomorult Szőcs megnevezi Hamvas Bélát(akivel mint filozófussal és íróval nincs bajom, sőt), hogy hát ő legyen a névadó. Miközben Hamvas 45 után pár évig párttag volt, :-) nyilván karrierből, mert aztán kidobták őt is, meg félrerakták íróként is, mert persze nem volt köze sem a vonalas hülyeségekhez.
Legalább talált volna valakit, akinek jobb a pedigréje...
@Csacsicska: Nyilván az a kérdés, hogy hogy definiálod a várost. Ha a definíció az, hogy a város, az 'olyan mint Budapest', akkor igazad lehet. Erre én meg azt mondom, hogy a város az olyan, mint New York, és akkor Magyarországon mindenki falusi.

A városi életforma viszont egy jól meghatározott dolog. Én laktam Budapesten is, és Esztergomban (és vonzáskörzetében), és az emberek életvitele minimálisan/egyáltalán nem különbözik a Budapestitől. Az, hogy nincs metró, ne zavarjon meg, ugyanúgy megvan az infrastruktúra, a kórházaktól a bevásárlóközpontokig. A környéken sok ember az iparban dolgozik (Suzuki, Richter, csatolmányok) és hasonlóan sokan a harmadik szektorban (kutyakozmetikustól kezdve a tecsókasszásig). És ugyanez igaz Győrre, Veszprémre, Tatabányára. (ezeket a helyeket ismerem, ezekről tudok véleményt mondani) Szóval, még ha hivatalosan valaki nagyközségben lakik, attól még életvitelszerűen - városlakó.

Ami az emberek átlagintelligenciáját illeti, nincsenek illúzióim, de az marhaság, hogy 5 milla választó (azaz a teljes népességre vetítve mintegy 6-7 milla ember) segghülye. Persze, mindenki hülye, csak én vagyok helikopter.

Mert persze, rengeteg ember van, akinek a kezébe szivacsot sem adnák, mert kárt tenne magában, de pl pont a "pártvallásosság" nem inteligencia/műveltség kérdése. Sőt.
@Malachi:

Jarai (aki elvileg ugye fuggetlen jegybank elnoknek kellett volna lennie, gyakorlatban, mint kiderult Orban utolso bastyainak egyike volt) az egekben tartotta a jegybanki kamatot, (ekkor Orbant meg ez nem zavarta, ellenzekben ugye mas a pozicio) mialtal a forint ugyan szarnyalt, de ezzel ellehetetlenitette az exportot es folytogatva a magyar gazdasagi novekedest. De hat ezek a kommunistak csak ne akarjanak novekedeni, minel rosszabb annal jobb. (Nem csak most gondolkodik az ellenzek igy, ha ugyan)

Aki masnak vermet as, maga esik bele.
Ugy latszik a sorsnak megis csak van ironiaja.
@malacz69 rettegéselemző:
Ez a lehetőség eddig is adott volt. Ha "technikailag" elérhető a blogger / kommentelő (és legtöbbször bizony az, nagy körültekintést kíván, hogy ne legyen), akkor megtalálják.
@hogolyo78:
Ez egy jó kis komment. Van benne gondolat, lélek.

Néhány helyreigazítást azért tennék. Ebből az országból a szocialisták csináltak narkós bandát a rendszerváltásig. Majd a rendszerváltás megpróbálta detoxikálni a társadalmat, de a szocik ismét előmásztak, és bedrogozták a népet. Persze elfogyott az anyag, jött Bokros, és megint jött a kijózanodás. Na de sokáig nem bírták a szocik, és jött a Jóléti rendszerváltás. Persze, hogy a nép megint inkább a drog után nyúlt, és követelte a 19.000 Ft-okat meg a 13. havi nyugdíjat.
És igazad van, mert a baloldal beszopta végre. Orbán is tud dealerkedni, ha akar, a baloldalnak meg nem maradt semmi más. Egy fika értelmes gondolat nem jön ki az arcukon, csak annyi, hogy hátha Orbán cucca elfogy vagy már nem fog ízleni.

A szopóka nyalóka az a történetben, hogy a droggal etető banda (Horváth: Ingyenes BKV!) helyett alternatívának van a sportszeletes csávó, aki kurva lelkesen borít fel dolgokat, miközben elsírja magát egy vonatszerencsétlenségen, Margit-szigeten futkározik a Blikk-nek, és azt hiszi, hogy a szoci dealereket kurvaországozással ki lehet zökkenteni. A másik alternatíva meg az impotens Bajnai, Oszkó páros, akik akkor se nyernének választásokat, ha csak Csurka lenne a másik oldalon.

Szóval jó meglátás az, hogy a károgásból nem lesz semmi, de egyenlőre erre képes a baloldal mindösszesen.
@Malachi:
LOL
És ezzel mi is konkrétan a gondod? Hol kellett volna ennek lemennie, ha nem az M2-n?
@malacz69 rettegéselemző: "h egy viszonylag alacsony példányszámú megyei lapot beperelhetek az impresszuma alapján, de egy jóval nagyobb olvasottságú blogposzt esetén nincs mit tenni"

Bizony. Ez a szép a globációban.
@Tóta W. Árpád: "külföldi szerverek? "

a kulfoldi szervereket majd jol letiltjak mint eszak koreaban.
@Waldi!:
Kedves Waldi!
Nem tudom, konkrétan mi a frusztrációdnak az oka, de kezdened kellene vele valamit. Járay 2007-ig volt jegybankelnök, 2006-ban a Banker magazin az év európai jegybankára díjjal tűntette ki, 2005-ben 6%-ra csökkentette az alapkamatot.
Ja, hogy 2003-ban a Jóléti rendszerváltással elszállt az infláció? Erről Járay tehet? Ja, hogy az idióták kikényszerítették a sáveltolást, és erre megborult a forint? Erről Járay tehet?
Ugyan, ne erőltesd már magad ennyire. Nem éri meg.
@kaffogó hebrencs:
Az kurva szep a "globációba", ha a te anyád mobilszámát teszik közre, mint prosti éjjel-nappali szolgáltatót. Hülye.
Xasha!

Mi itt toleráljuk egzotikus véleményedet, értékrendedet és sajátos vitakultúrádat, na de hogy a magas lóról kezdjél trollkodni (TWÁ stílusában, de az ő érveléstechnikája és intellektuális teljesítménye nélkül), az minősített pofátlanság! :-)
@Csacsicska: Kíváncsian várnám, hogy hogyan definiálod a várost.

Ott ahol van buszpályaudvar, vagy van egyetem? Az infrastruktúra senkit sem tesz intelligensé. Pécsen is sok hülye van, és Szegeden is, Budapestről nem is beszélnék. Ha voltál New Yorkban, akkor tudhatnád, hogy igencsak nem homogén szerkezetű település. Az élhetőségéről meg lehetne vitatkozni. Amennyire én láttam, ott mindenki úgy viselkedik mintha az egy kibaszott holdbázis lenne, vagyis azon kívül nincs élet...

De tételezzük fel, hogy igazad van, és vidéken csak idióták lakhatnak. Egy valamit nehéz elvitatni tőlük, mégpedig az önfenntartásra való képesség. Felejtsük itt el a kertvárosokba gombamód kinőtt tucatházakat. Józsiról beszélek aki lehet, hogy nem olvas Jókait, de nem fél attól ha szaros lesz a keze.

Azt azért mindketten látjuk, ha egyszer nem lesz villany egy hétre vagy kettőre, mondjuk mínusz húsz környékén, akkor nem Józsi lesz az első a statisztikai adatok között, mind a globalizáció áldozata....

Egyszóval értem én, hogy az urbanizáció csodákra képes, de vannak értékek a világban, amit egy városból csak akkor veszel észre, ha majd nem lesz aki kiszolgáljon.

Nagyon jó példa erre a gáz. Sok városból sebbel lobbal kiköltöző egyed, csak a kényelemre gondolt, központi fűtés gázkazán. Alternatíva nuku. Szép-szép a ház de 8 év alatt háromszorosára emelkedett a fűtési költsége. Ezt nehéz szigeteléssel visszahozni. Az idióta paraszt szépen levetette a gázórát, hogy még rendelkezésre állási díjat se kelljen fizetni, mivel az is kb. egy mázsa fa ára.

Szóval lehet hogy a tősgyökeres vidéki idióta, de egy nagyságrenddel életrevalóbb mint az urbanizált nagyközönség.

A vidék és a parasztság elnyomása komcsi vívmány. Az nem fog az életbe sem a komcsikar szavazni, akiknek valamijét elvették. Meg annak a gyereke/unokája sem, hacsak nem kap valami agymosást valami jóféle iskolában... erre is van példa elég.
@kaffogó hebrencs: A megyei lapk ráadásul igen magas példányszámúak. Sokszor magasabbak, mint az ún. országos pártlapok. :-)
@malacz69 rettegéselemző: Ez egy faszság.

Nehogy mát Kína legyen itten, egyébként meg ott se megy. Pedig értnek hozzá, nem úgy mint itt. Mindenki azt ír és gondol amit akar. Teljesen feleslegesen üti fel ilyen magasra a kormányzat a labdát. Ennyi erővel le kell csukni mindenkit aki mást posztol minta a kormányzati kommunikáció.

Két proxyin keresztül már bottal ütheti a nyomát. Vagy majd beszabályozza Chilét 3 dollárért anonim proxyit kapsz egy hónapra? Azzal reggelek aztán baszhatja az IP-t....

Az oldalakat meg átrakja SeaLandre aztán keresheted. Mivel egy olyan szigeten fekszik ami dagály idején víz alatt van. Tipikusan betarthatatlan szabályokat próbálnak behozni. Szerintem faszság. Az IP címemet kérd el bátran a Árpádtól.
@xsasha: A drogos eszmefuttatásod nagyon kiváló! Ütős. Annyival egészíteném ki, hogy ha az igazán masszív alkesszel vizet itatsz, de azt mondod hogy van benne alkohol, akkor be fog rúgni egy-két üveg után. Orbánék most erre hajtanak a flashre...
Szerintem elhamarkodott dolog, olyan bohócoknak felülni mint a Bauer. Egy valamiben azért a Fidesz igencsak nagyot téved, ha saját meséjét túlzottan elhiszi. A magyar ember nem valamiért, hanem valami ellen szeret összefogni, és ez nem kis különbség. Én nagyon szeretném azt hinni, hogy nem hülyék és nem kúrják el nagyon. Forradalmi főpróba már volt ebben az országban de nem a szavazófülkékben, hanem a TV székháznál.

Az igazi veszélyt a Fideszre nem a szocik jelentik, és nem is a balfék Lmp, hanem a Jobbik. Nekik van egyedül olyan táboruk aki képes erőt demonstrálni, és ez populáris is köreikben.
@xsasha: nem tudom, mond-e neked valamit az, hogy közszolgálati TV. csak ennyi. egyébként lehet, hogy máskor kiegyensúlyozottan - és főleg - az igazat mondják, nem követem annyira a műsorokat. tökmindegy amúgy, mert ha jól dereng egy mtv1-es műsort ismételtek, de ez már tényleg homályzóna.

de érted, már maga a "devizahitel károsultak" meghatározás marha nagy röhej, hát mi a búbánatos francért kellett az a hitel, ha képtelen átlátni a kockázatokat? és akkor a geci bankok, meg a kormány a hibás és Rogán szerint a hitelesek eztet nem tudták ám, mikor felvették a 15 milliót nulla kezdőrészlettel. de majd ők most jól megküzdenek a szemét mocskoskapitalista bankokkal. kivéve az OTP-t.

na mindegy, majd most úgyis jól elmondod miért tévedek, nem számít.
@Paladdin: csak az dologtalan egyetemistát emulálja
@xsasha: Mivel Járaira "ugrok", ezért ezt vesézzük ki alaposabban (elnézést, hogy ismételnem kell magam).

1. Járai (és nem Járay).
2. "2005-ben 6%-ra csökkentette az alapkamatot".
Előtte azért volt egy ilyen: index.hu/gazdasag/magyar/mt050131/
2005. január 25.: 9%
2005. szeptember 20.: 6%
Öngól. Ez éppen azt mutatja, hogy milyen irreálisan magas volt az alapkamat, ha utána ilyen drasztikusan lehetett csökkenteni nagy mellékhatások nélkül. (A jegybanki függetlenség szempontjából amúgy nem volt szép Gyurcsány húzása, de most nem arról beszélünk.)
3. Járai tevékenységét ítélje meg Széles Gábor: belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/23436/1 "Követelik Járai Zsigmond lemondását"
4. Mostani fő bajunk - a devizahitel elterjedése - a magas alapkamatnak köszönhető, ugyanis megfizethetetlenné vált a forinthitel. (Be lehetett volna tiltani a devizahitelt, ahogy a sok nagyokos _utólag_ javasolja, csak azt felejtik hozzátenni, hogy akkor tényleg szabadesésben zuhant volna a magyar gazdaság.) Amúgy a devizahitelesek elsősorban a mesterségesen erősen tartott forint miatt szívnak (ami egyébként az exportálóknak is betett, lásd például a mai indexes NABI cikket).
5. Az "infláció mindenek előtt" elv hangoztatása különösen disszonáns volt az alultervezett infláció magyar meghonosítójának szájából.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Járai a gazdasági bajaink fő okozója, egyáltalán nem. (Amúgy Simor is inkább héja, nem galamb.) De ahhoz elég elvakultnak kell lenni, hogy ne lássuk, hogy Járai még egyet lökött az országon a szakadék felé... Sajnos nehéz elhinnem, hogy ez a (téves) szakmai álláspontja volt, és nem szándékos, de ezt persze lehetetlen bizonyítani.

(A következő hozzászólásodhoz csak annyit, hogy szerintem hülyézés nélkül is lehet érvelni.)
@klacus:

Az igény nem fasság, csak az, h azt hiszik, meg lehet csinálni jól. Nem lehet.

Ha rólad a _valós_ _neveddel_ (fénykép a posztban) megírná a Vastagbőr vmilyen hitelesnek látszó körítéssel (+ Index főoldal!), h gyerekpornóra reiszolsz, és a számítógéped tele van ilyenekkel, akkor alighanem hiányolnád te is a Vastagbőr perelhetőségét.

A felelősséggel írás még nem Kína! Differenciálj már, pls!

Miért szabad azt - pl. rágalmazás - egy nagy olvasottságú noname bloggernek, amit nem szabad egy alacsony olvasottságú helyi lapban.

A különböző sajtónemek között jelenleg igazságtalanság áll fenn.

@Tóta W. Árpád:

"külföldi szerverek?"

Szopik a .hu-s szolgáltató, és szopik a blogger, mert nem kap akkora felületet.

Egyébként ahhoz mit szólnál, ha az Index főoldalra tett posztok tartalmáért jogilag felelne az Index? Szóval, ha így szólna a törvény.

Egy főoldalas poszt 10-15 ezer letöltéssel jár, tudom sk, még akkor is, ha nem egetrengető a téma.
@xsasha: Csak szólok, ha már életrajzozunk, hogy Járai nem ypszilonos nemes.
Egyébként meg az volt a baj vele, hogy akkor is beszélt, amikor nem kellett volna. Örvendetes, hogy neki tulajdonítod a kamatcsökkentést, de hát ez nem egészen így volt:
"Járait 2004-ben a megpuccsolt Medgyessy Péter helyett miniszterelnökké avanzsáló Gyurcsány Ferenc regulázta meg. A kormány által benyújtott, külföldi támadásokat is kapó (és részben emiatt az eredeti elképzelésekhez képest némileg finomított) törvényjavaslat négy új, a miniszterelnök által javasolt taggal 13 fősre bővítette a monetáris tanácsot. Így remélték elérni azt, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció szerint indokolatlanul magasan tartott (Járai szerint a felelőtlen költségvetési politika miatt az infláció kézbentartásához szükséges szintű) kamatokat lejjebb tornázza a jegybank."

Más kérdés, hogy neki volt igaza a felelőtlen politikával, és a kamattal is. De ő nem akart csökkenteni. Sőt.
@klacus:

Még annyi:

a sajtószabadság =/=
a szabad rágalmazás és személyiségi jogok következmények nélküli megsértésének szabadságával !
@Csacsicska: "nem tudok EGYETLEN olyan esetről, hogy ezek a munkanélküliek pl. bárhol önkéntes (térítés nélküli) munkát vállaljanak" - éppen a mai magasszinvonalú Metropol ujságban olvastam valami ilyesmiről. Nem minden nyugdijas szeret otthon kuporogni, az én kerületemben is vállalnak ingyen szociális munkát. Régen ezt társadalmi munkának hívtuk. Magam is benne vagyok egy nem fontos lap szerk. bizottságában.
@xsasha: "ha a te anyád mobilszámát teszik közre, mint prosti éjjel-nappali szolgáltatót" - akkor anyád felmondja a mobilját és átigazol egy másik mobiltársasághoz.
Nem ez a lényeg sztem, hanem az, hogy most még van hol kiereszteni a gőzt - és ha ezt megszüntetik, akkor előbb lesz kazánrobbanás, mint várnátok.
@klacus: "Az igazi veszélyt a Fideszre nem a szocik jelentik, és nem is a balfék Lmp, hanem a Jobbik."

Eddig azt hittem, az igazi veszélyt a Fideszre a Fidesz jelenti.
@malacz69 rettegéselemző: "Miért szabad azt - pl. rágalmazás - egy nagy olvasottságú noname bloggernek, amit nem szabad egy alacsony olvasottságú helyi lapban"?

Szabad, de ő is megkaphatja a magáét megfelelő rágalom formájában. Pl:
"Kutyagumi azt írja blogjában, hogy anyámtyúkja prostikorában gyereknyaraltatásból szedte üzlettársait. Tény, hogy Kutyagumit saját szememmel láttam, amint ezért a bejegyzésért nokiásdobozt kapott, sőt, nekem is leadott 10%-ot, pedig 20%-ot igért a disznó".
@klacus: "Szóval lehet hogy a tősgyökeres vidéki idióta, de egy nagyságrenddel életrevalóbb mint az urbanizált nagyközönség."

Aha. És a cromagnoni ősember több nagyságrenddel életrevalóbb, mert neki még villanyórája sem volt, nemhogy gázórája, mint Józsi bácsinak.
Persze, a vidéket a komcsik nyomták el. Ők számolták fel a jól működő tszeket is, pl. Bábolnát, patakvér-ügyben.
(1988 óta nem jártam a Nyírségben, de Tokajtól Nyíregyházáig több Trabantot és Ladát láttam az útmenti bokrok (tanya-féléket hívtak így) udvaraiban, mint az akkori Tanács-körúton.
Külföldi látogatók csodálkoztak is, hogy Budapest milyen jól megoldotta a parkolási problémát, ami már akkor is fojtogatta a nyugati nagyvárosokat.
@combo: Járait azért még mindig lényegesen kompetensebbnek érzem, az akkori túlzott alapkamatszint mellett is, bár a devizahitelesek nemigen fogják imába foglalni a nevét... Még ha legtöbbjüknek fogalma sincs róla, hogy miért vehettek fel épp olyat. :-)
Én úgy látom, hogy ha Matolcsy helyett Járai lenne a pénzügyminiszter (már ha lenne ilyen pozíció), akkor sínen lennénk, hiszen egy alapvetően konzervatív és nem költekező, a sarokszámokat fontosnak tartó ember ülne ott, és nem a gyakorlatilag mindenki által gyengusnak tartott Gyurika. A költségvetésnél el fog dőlni minden, biztos vagyok benne, hogy a Varga-Járai-Szapáry vonal elkezd nyomulni, kérdés, hogy ez a szabadságharcosdi meddig tart ki, remélem, mindössze a választásokig. Sejthetően a Jobbik eredményétől teszi függővé Orbán, hogy nyomja-e még ezt az IMF- és multiellenes rizsát vagy sem. Ha gyengül a csürhe (amit jórészt ő keltett életre), akkor liberálisabb lesz a hangütés, ha nem, akkor maradunk ennél a bornírt töketlenkedésnél.
@combo: ...Amúgy a devizahitelesek elsősorban a mesterségesen erősen tartott forint miatt szívnak...

A devizahitelesek csak részben, és arányait tekintve nem is biztos, hogy olyan nagyon "szívnak" (bár szerintem inkább szenvednek) a korábbi erős forinttól. Sokkal nagyobb probléma, hogy olyan devizanemekben vettünk fel hiteleket melyek honi piacai deflációs gondokkal küzdenek ezáltal erősítve ezeket a pénznemeket más pénznemekkel szemben. Erre példa történelmi SCH/Euro árfolyam, vagy a Japán Jen és a Svájci Frank belpiaci helyzete is. Ha csak a Magyar Forint lett volna "mesterségesen erős" ahogy írtad akkor ezek a piacok virulnának és jelenleg nem szenvednének a saját valutájuk túlértékeltségétől.
Azért majd kíváncsi leszek a Svájci valutára, amikor kezdődik a síelési szezon. Svájc bevételének 17% -a idegenforgalom. A német és a francia se megy szívesen, ha szart se ér a pénze. Ugyanazért a lóvéért ha otthon nem is marad, de valószínűleg olyan helyre megy ahol elfogadják az euróját...
@anyátok: Eddig azt hittem, az igazi veszélyt a Fideszre a Fidesz jelenti. :-))))

Nagy igazság. A kérdés az, hogy lehet-é lejjebb menni mint a szocik... Nagyon nehéz, de azért nem reménytelen. Viszont szerintem nincs több dobása az elitnek.
@anyátok: Eddig azt hittem, az igazi veszélyt a Fideszre a Fidesz jelenti.

Nahát, én meg azt hittem, hogy a valóság.

Mindenesetre vallom, hogy Matolcsy György éleslátását a tények sem tudják homályosítani... m(__)m
@Pandaren: Nem véletlen kínálták épp ezekben a devizákban a hiteleket. A bank nem hülye, az adós néha igen. :-) Hozzáteszem, a devizahiteleseknek összességében (talán azokat kivéve, akik yenben vettek fel hitelt 2008 tavaszán-nyarán) nincs olyan rossz dolguk. A forinthitelek ugyanis eddig lényegesen durvább részletekkel pörögtek.
Legjobban az járt, aki 2009 tavaszán vett még fel az utolsók közt jó feltételekkel devizahitelt. Magas forintárfolyamnál, alacsony részvényárfolyam mellett (ez akkor fontos, ha mondjuk a tőketartozást egy saját, életbiztosítással vegyes befektetésben gyűjtögeted, amely kellemes hozamot tud termelni a futamidő végére - vagy még hamarabb -, a biztosítás azért kell, hogy ne adózzon a jövedelem). Most ők kb. annyit fizetnek, mint az induláskor.
Szakyster és Klacus:
Valamikor a hetvenes évek elején vitába bocsátkoztam egy hithű marxistával (akkor a Pénzügykutatóban dolgozott). A vita tárgya az volt, hogy mikor „készül el” a kommunizmus. Erre akkoriban több tipp is volt. Például a szovjetek az egy főre jutó GDP mértékével érveltek (USD/fő), amit azonnal átváltottak Rbl/fő mértékre - persze a saját irreális árfolyamukon 1:1 arányban - és máris elérték a kommunizmust. De sorolhatnám a kritériumokat a végtelenségig. Ez a bizonyos pasas azonban a Lenin által, valamikor a kilencszázas évek nagyon-nagyon elején –amikor még csak gondolkodott és nem volt politikus – felállított három kritériumot idézte. Eszerint kommunizmus akkor lesz, amikor egyaránt megszűnik
- a város és a falu,
- a fizikai és a szellemi munka,
- a férfi és a nő
közötti különbség.

A dolog akkor „rázott meg”, amikor elkezdtem utazni a világban és eszembe jutottak ezek a tézisek. Azt kellett ugyanis látnom, hogy a nyugati világban – és elsősorban az Egyesült Államokban – látszanak leginkább megvalósulni ezek. (Persze a mai napig nem teljesültek maradéktalanul, de számomra az az érdekes, hogy melyik ország mennyire közelíti meg a kritériumokat.) Ez mókás volt, hiszen úgy tűnt – és máig úgy tűnik – a leginkább kommunista-ellenes országokban köszönt be először kommunizmus.

Mindez azért jutott most eszembe, mert szóba került a város és a falu viszonya.

A hitem szerint akkor szűnik majd meg a különbség, amikor a falun (vidéken) a megélhetési körülmények mindössze mennyiségben térnek el a városi lehetőségektől. Tehát mondjuk míg egy nagyvárosban tucatnyi szupermarket van, addig egy vidéki városban talán csak egy, falun pedig egy sem. Nehéz persze objektív kritérium-rendszert felállítani, hogy mi legyen a városban, ami várossá teszi – de hát gondolom sok minden ide sorolható. A tökéletes közlekedéstől, a városi infrastruktúrán át, a kommunikációs lehetőségekig. A teljes körű államigazgatási szolgáltatásoktól (pl. helyi rendőrség, mentők, első fokú bíróság, stb.) a helyi, jól felszerelt kórházig. Amikor majd megszűnik a kétlaki életforma – ipari, vagy szolgáltató főállás mellett kiskert művelése önellátásra, vagy piaci értékesítésre, délután-hétvégén.

A hazai viszonyok sajnos ettől még távol vannak. Kétségkívül sok város van, de még több a városnak titulált település, ahol ezek a feltételek még nem léteznek. Ennek megfelelően a lakosság szemlélete is más: bizony, a lakóhely erősen befolyásolja a politikai attitűdöt.

Szerénységem egy kaliforniai kisvárosban lakik – az összlakosság száma 6.300 – de minden olyan feltétellel rendelkezünk, mint egy közeli nagyváros, pl. Los Angeles, vagy San Diego. Az áruházakon, szupermarketeken kívül van két mozink, egy állandó színházunk, 65 ágyas igen jól felszerelt kórházunk, saját rendőrségünk és – fogdánk. A városban van helyi bíróság (egyszerűbb büntető és polgári ügyek részére), továbbá három darab postahivatal. Az elektromos, víz- és csatorna hálózat 100%-os, a város felében vezetékes, másik felében palackos gáz van. Minden házban van vezetékes telefon, teljesen kiépült a kábel-tv hálózat, széles sávú Internetet szolgáltatnak vezetékes telefonon és kábelen. A városban legalább két műholdas tv-szolgáltató fogható, egyenként közel 300 csatornával, beleértve ebbe a HD szintű szolgáltatást. Az öt tűzoltó állomás elegendőnek tűnik: a tűzoltók egyébként évi 59 Dolláros előfizetésért vállalják, hogy a vészhelyzetben lévő beteget télen-nyáron a legközelebbi nagyváros bármelyik szuper klinikájára elszállítják. Ami nem kis dolog, mert városunk 2100 méter magasan van – és itt télen tél szokott lenni, jeges-havas utakkal. Amely utakat (és az összes utcát) a város és Kalifornia közlekedési hatósága 24 órán belül köteles járhatóvá tenni. És meg is teszi.

A városban négy általános iskola és egy középiskola működik, helyi felsőoktatás persze nincs. Az állami közigazgatási hivatalok mind megtalálhatók – beleértve az elsőfokú építésügyi hatóságot is – igaz, bonyolultabb ügyekben 60 kilométert kell autóznunk. A legközelebbi nagyvároshoz (81.000 lakos) menetrendszerű busz közlekedik. Kisgépek fogadására alkalmas repülőterünk van – messze jobb és korszerűbb, mint a budaörsi repülőtér - amely télen-nyáron is üzemel. A városkában két, rendszeresen megjelenő hetilap és két helyi rádióállomás üzemel.

És bár a település nem nagy – mint említettem – mindössze 6.300 állandó lakosa van – a fentiek szerint valóban városnak hihető.

Hasonló tapasztalataim vannak a férfiak és nők egyenlőségét illetően, elsősorban pl. különféle munkakörök betöltésében. Itt minden napos dolog a kórházban-rendelőben a férfi ápoló, a női buszsofőr, rendőr vagy pilóta, az építkezéseken a női munkagép-kezelő. Az áruházban igen gyakran férfiak állnak a pénztárakban, rakodnak a polcokon, ugyanakkor képzett nők kezelnek hatalmas gépeket, irányítanak vállalatokat és nyilatkoznak a tévében, mint hiteles tudósok.

Az igazi fizikai munka láthatóan erősen lecsökkent, a gépeket nők éppen olyan ügyesen irányítják, mint férfi kollégáik. Minden amerikai a középiskolában megtanul gépelni és autót vezetni. A számítógépet az élet bármely területén bámulatosan kezelik (kereskedelemben, pénzügyi szférában, egészségügyben, államigazgatásban, még a rendőrök kocsijában is kötelező a puska - és a PC.)

A fenti viszonyok emberibb közeget is teremtenek. Lényegesen nagyobb az emberek tisztelete, méltósága, a privát szféra érinthetetlensége. A közösségi terekben durvaságnak számít bárkit meglökni, valaki elé tolakodni, dohányozni.
Az utakon kultúráltabb a vezetés, nagyobb az együttműködési hajlam, türelem.

Az emberek a maguk módján tájékozottabbak és sokkal kitartóbbak a politikai beállítottságuk mellett. Szívesen mennek el szavazni és kevésbé érdekli őket a pártpolitika. Viszont szeretnek beleszólni a helyi ügyeikbe, akár közvetlenül is (nemcsak a megválasztott tisztségviselők révén). Rendszeresen részt vesznek a helyi fórumokon.

Amikor egy szolgáltató például tarifát akar emelni, kénytelen lakossági fórumon, részletesen indokolni az emelést, még akkor is, ha mindössze pár százalékról van szó. A polgárok pedig elmennek ezekre a fórumokra és felszólalnak. Itt nem az állam dönti el a közmunkák fontossági sorrendjét, hanem a lakosok. A megválasztott képviselőknek rendszeresen be kell számolniuk a munkájukról és centre (a szó szoros értelmében) el kell számolniuk a rájuk bízott pénzekkel. Itt nincsenek államilag titkosított ügyek (pláne nem 60 évre). Amióta Internet létezik, a közigazgatásnak kötelessége a neten közzé tenni a gazdálkodási adatait.

Nos, amiről beszélek, az egy amerikai kisváros – ilyenből több tízezer van az Egyesült Államokban. A mi városunk neve Big Bear Lake és Kaliforniában található. Nem hiszem, hogy mi lennénk a legjobbak: alighanem sok-sok még ennél is jobb városka van. Amiket leírtam, az mind ellenőrizhető, akár itt a neten.

Tudom, hogy pofátlanság, de kérem: tessék ehhez viszonyítani egy magyar várost (na, azért nem kell mindenhol repülőtérnek lenni…) – és ha mégsem stimmel valami, akkor az a település nem város.

Mindezt pedig nem habzó szájú amerikai disszidensként írom: 1988 óta élek az USA-ban és az időm kb. egyharmadát Magyarországon töltöm (üzleti ügyekben), kétharmadát itt. Nem vagyok tehát tájékozatlan a hazai viszonyokat illetően, viszont minden vágyam, hogy otthon is Amerika legyen. Amihez nem kizárólag több pénz kell, hanem elsősorban a szemléletnek és az értékrendnek kell megváltoznia.

Akkor majd nem az lesz a legfontosabb, hogy milyen vallásúk az üzletemberek, hanem az, hogy lopnak-e, korrumpálnak-e, vagy tisztességes teljesítményt nyújtanak-e? Amikor nem az lesz a kulcskérdés, hogy szerepel-e kereszténység szó az Alkotmányban, hanem hogy a politikusok megértik-e az Alkotmány szellemét, hogy a jogot nem bújócskára találták fel, hogy tisztelik-e a polgárokat, vagy egyszerűen síkhülyének nézik őket?

Amikor a politikusok majd belátják, hogy a politikát nem ők találják ki és erőltetik rá az emberekre, különféle hatalmi-államigazgatási trükkökkel, hanem a legjobb esetben összehangolják a többség akaratát.

Bocs a hosszúra nyúlt hozzászólásért: ezúttal Tóta volt a rövidebb.
@malacz69 rettegéselemző: "a sajtószabadság =/=
a szabad rágalmazás és személyiségi jogok következmények nélküli megsértésének szabadságával ! "

ebben igazad van.

nálam mondjuk így hívják, hogy
a sajtószabadság =! a szabad rágalmazás
vagy
a sajtószabadság <> a szabad rágalmazás
de ízlés dolga.

hozzátenném nagyon csendben, hogy a portálról levetethető most is a tartalom. Ennek meg vannak a maga fórumai. A portál tulajdonosa, ha az Abszurdisztáni lakos jelenleg is felelős a tartalomért. Ha arról nem tud akkor arra fel kell hívni a figyelmét, ha továbbra sem veszi le, akkor meg össztűz.

Ha a portál egy ciprusi offshore cég kezében van, a szerver meg a Holdon, akkor pedig nincs mit tenni, most se, meg később se.
@anyátok:"1988 óta nem jártam a Nyírségben..."

Hát akkor el kellene menned. Sok P+R nincs arrafelé, de BP sincs több egy autóra vetítve.

Én nem állítom, hogy Józsi atomfizikus, de azért lenézni sem kellene. A disznót nehéz asztal mellől nevelni. A nyúlon sem láttam USB-t, és azért mert egymilliárd dollárt kerestél a Farmwille -ban még nem jelenti azt, hogy értesz a vidékhez.

Hozzáteszem csendben én sem értek hozzá, de én már legalább láttam olyat aki igen.
@szerénységem: "Én úgy látom, hogy ha Matolcsy helyett Járai lenne a pénzügyminiszter (már ha lenne ilyen pozíció), akkor sínen lennénk, hiszen egy alapvetően konzervatív és nem költekező, a sarokszámokat fontosnak tartó ember ülne ott, és nem a gyakorlatilag mindenki által gyengusnak tartott Gyurika."

Ebben van igazság, de valahogy nem szeretem azokat a pénzügyi "szakembereket", akiknek minden megnyilvánulása aktuálpolitika, márpedig Járai ilyen "szakember". Ugyanannyira elfogult, mint Bayer Zsoca, csak kifinomultabb a stílusa. (Jó példa erre, amikor hülyeségnek nevezte a Simor-féle 3 százalékpontos kamatemelést. Ő nagyobbat durrantott 2003 júniusában a 2+3 százalékpontjával, és mintha azért egy hangyányival jobbak lettek volna akkor a körülmények, mint a mostani világgazdasági válságban.) És ahogy fent leírtam, az MNB-elnöki tevékenységét nem tudom megbocsátani neki, sorry.

Abban egyetértek, hogy Matolcsy nagyon rossz választás volt (ha hatásvadász akarok lenni, akkor azt is mondhatom, hogy életveszélyes), de vannak a jobboldalon Járainál sokkal szimpatikusabb nevek is, pl. Csaba László vagy Heim Péter stb. Én inkább őket látnám szívesen fontos pozíciókban. Szerintem Járai nem akkora talentum, csak a jobboldal mainstream bogárlacis "gazdasági" vonulatához képest legalább szalonképes, a jobboldal számára persze a szekértáboros logika szerint "tévedhetetlen". Szóval mindenképpen túlértékelt szvsz.
@xsasha:

Vadasz, vadasz, te csak szopni jarsz ide :D
@Csacsicska: Látod, pont ez a lényeg. A tárgyi dolgokkal (kórház, rendőrség etc) a magyar városok is pont ugyanúgy rendelkeznek. (konkrét példát mondj kérlek, ha nem értesz egyet) Az emberi része lehet, rosszabb, de ez pont ugyanolyan (vagy jobb) mint Budapesten. Szóval akkor vagy mindenki falusi, vagy nem. (amúgy szerényen megjegyzem, hogy amit te emberközpontú dolgoknak írtál le, az pont nem városi, hanem inkább falusi jellemző)
@combo: Igazad van, én inkább csak arra utaltam, hogy az Orbánhoz közel állók közül Járai lenne a jobb választás. De valóban, a szélesebb holdudvarban - vagy azonkívül - számos ember van, aki jó lenne. Csak azok nem mennének bele egy ilyen fura felállásba, a pénzügyminisztérium kiherélésébe és a tisztázatlan végrehajtási folyamatokba. Pl. rögtön: ki fogja csinálni a költségvetést és ki lesz érte felelős?
@szerénységem:
Azért ebből a gondolatmenetből kimaradt, hogy a devizahitelesek nem vettek volna fel forinthitelt, tehát értelmetlen az összehasonlítás. Ha nem tudja törtleszteni, akkor nem tudja törleszteni, nincs jobban vagy kevésbé bedőlt hitel, csak bedőlt hitel van.
@anyátok:
Nincs semmi gond a gőz kieresztésével, ha az belefér az emberi együttélés követelményeinek keretei közzé.
Bulikat is azért szerveznek, hogy ott a diákok kieresszék a gőz. Ha viszont ez azzal jár, hogy egyesek visszaélnek ezzel, széttörik a berendezést vagy egymás fejét, akkor azt díjazni kell.
Én nem mondom, hogy ez milyen hiperszuper ötlet, de azok a balfasz liberálisok, akik minden gondolkodás nélkül elkezdtek ujjal mutogatni a dologra, azok szerintem idióták, és még sosem jutottak el a liberalizmus egyik alapelvéig, hogy a másik gondolatában is lehet ráció, csak még én nem látom.

Nagyjából ezt beszéltük Tótával az istentagadás kapcsán. Ugyanis agnosztikusnak lenni rendben van. Az egy teljesen normális, liberálisnak mondható felfogás, hogy valaki azt mondja, hogy nem tudja, van-e Isten. És mondjuk még mellé teszi, hogy nem tartja valószínűnek. Ez egy racionális álláspont. Az ateista álláspont már messze áll a liberális alapgondolattól, egyszerűen nem is érti, mit jelent a liberális fogalom, az, aki ateizmusát vezeti le liberális elvekből.
@combo:
Nézd, akik nem veszik fel ezt a liberáliskodó, cinikus, szarkasztikus és sok esetben trágárkodást is megengedő stílust azzal szemben én sem szoktam alpári, liberális stílust alkalmazni.

Úgy gondolom, hogy csupán a kamatszámokat nézni ebben a vitában elég félrevezető, nem vall túl nagy szakmaiságra.
2003-ra elszállt a költségvetés, a hiány hatalmas lett, ezért a nagy pénzbőség idején rengetegen kezdtek el spekulálni arra, hogy a kormány sáveltolást fog kezdeményezni, és ezzel a felső plafonra szegezték a forintot. Ennek semmi köze nem volt a kamatszámokhoz. Ráadásul az infláció éppen az általad is féltett exportőröknek fájt volna, akik hazai termeléssel mentek külföldi piacokra.

Azon meg csak mosolyogni tudok, hogy akkor most fontos a Jegybank függetlensége, vagy sem? Helyesen találták ki a Jegybank szerepét, vagy sem? A Banker magazin volt az ostoba, amikor az év jegybankárának nevezte Járait? Nem lehet, hogy mégiscsak a kormány próbálta a kádári, felelőtlen gazdálkodását eltakargatni?

Medgyessyék kikényszerítették 2003-ban a sáveltolást, amire a piac totál idiótának kezdte tartani az országot, és nem voltak hajlandóak állampapírokat venni. Volt más lehetőség, mint a magas kamatok?
@szerénységem:
Volt egy Járay nevű ismerősőm, és sajnos azóta rendszeresen elkövetem ezt a bakit, valóban.
Hmm, ebben van valami, most csak a számsort néztem meg. Pedig gyanús kellett volna legyen a V betű alakú számsor.
@klacus:
Valahogy így. A rendszerváltást a fejekben is el kell végezni, de az nem megy magától, főleg egy mindenáron visszamászni akaró "jóléti társaság" mellett.
@Malachi:
Nézd, én erre annyit mondok, hogy a román (akiket annyira lenézünk) jegybank meghatározta, hogy devizában legfeljebb a fizetés x%-ig vehetnek fel hitelt az emberek.

Természetes, hogy a tömeg nem rendelkezik gazdasági diplomával, de még normális pénzügyi kultúrával sem, főleg a szocializmus után. Az állam felelőssége, hogy a tagjai ne ugorjanak fejest a kútba, mert elhitetik velük, hogy ott sokkal jobb. (Nem véletlenül találták ki a THM mutatót, az árak egység alapú feltüntetését, stb.)
@Paladdin:
Megtisztelsz, hogy TWA-hoz hasonlítod stílusomat. :-)
@Csacsicska: "a Lenin által, valamikor a kilencszázas évek nagyon-nagyon elején –amikor még csak gondolkodott és nem volt politikus – felállított három kritériumot idézte... máig úgy tűnik – a leginkább kommunista-ellenes országokban köszönt be először kommunizmus."

Hát ja, mert Lenin Marx téziseit gondolta tovább. Marx szerint a szocializmus a kapitalizmus magas fokán valósul meg, azaz: a fejlett kapitalizmus a szocializmus előfeltétele. A huszadik századi kommunizmus erről megfeledkezett, ezt a lépcsőfokot igyekezett átugrani, csak hát a semmibe ugrott.

A probléma Marx társadalomfejlődési elméletével az volt, hogy másként valósult meg, mint ahogy azt ő elképzelte: demokratikus formában. Világméretű proletárforradalom helyett a 19. sz. végére az angliai munkásosztály fokozatosan kiharcolta politikai jogait, képviseletre tett szert a törvényhozásban, bekerült a parlamentbe. A "burzsoá" rendszer részévé és a jólét részesévé vált. A munkásosztálynak nem volt többé szüksége forradalomra. Erről szól Eduard Bernstein vitája a marxistákkal a társadalmi reform nem eszköz, hanem cél, a szociális forradalom viszont nem lehet cél, ha egyszer már megvalósult a társadalom reformja. Lenin úgy gondolta, hogy lófaszt, mama! - a cél a prolik forradalma, ahol Lenin lehet a király, kezdjünk neki most, s ha ez megvolt, a PF-at konstans forradalommá kel fejleszteni. A következmények ismertek. A tanulság: nem hülyeség a szocializmust építeni, csak a kapitalizmus magas szintjét kell előbb elérni hozzá, aztán észre se vesszük, és jön a szocializmus magától.
@xsasha:

1./ Úgy gondolom, hogy combo-nak van igazsága (nem is kicsi).
2./ A költségvetés nem 2003.-ra szállt el, hanem 2002.-ben (-8,2 %), amiből Medgyessy 100 napos programja kb. 30 %-ban vette ki a részét, a többi az előző kormány sara.
3./ A kormánynak azért kellett sáveltolást kezdeményezni, mert a Bokros-féle megoldást, azaz az ország egyetlen lehetőségét (elinflálás) Járai miatt nem tudta megtenni. Ennek nagyon, nagyon, nagyon nagy köze volt a kamatszámokhoz (nagyon, nagyon, nagyon nagy).
4./ Az infláció az exportőröknek nem „fáj”, hanem kedvező, mert a forintot gyengíti (nevezzük tévedésnek).
5./ A Jegybank függetlensége fontos. Gyurcsány ebbe nem is nyúlt bele, hanem csak azt csinálta, amit Orbán jelenleg az Alkotmánybírósággal, illetve korábban Járai kinevezésével. Lehet mosolyogni.
6./ A Banker magazinban (elég ostoba módon, de hát az ő dolguk) azt tüntetik ki, aki az infláció ellen harcol. Azt nem nézik, hogy ez a „küzdelem” mekkora kárt okoz az országnak (iszonyatosat – lásd 5. pont).
7./ „Nem lehet, hogy mégiscsak a kormány próbálta a kádári, felelőtlen gazdálkodását eltakargatni?”
Nem lehet. Belegondolni, viszont, az eseményekbe igen. Senki nem tiltja (lásd 3. pont).
@szerénységem:

A legjobban az járt, aki a legerősebb forintárfolyamnál vett fel hitelt, mert 2 - 3 évig kedvező árfolyamon törlesztett. És még ma is jól jár 241 HUF/CHF árfolyamig.

Az adós ugyanis nem mindig hülye.

Hogy kinek VÁLTOZOTT a legnagyobb mértékben a törlesztőrészlete, az egy másik kérdés, és a jóljáráshoz nincs köze.
@Csacsicska: Nagyon örültem ismertetésednek - többször is jártam Kaliforniában, hasonló emlékekkel jöttem haza. Igaz, főként egyetemeken töltöttem esetenként néhány hetet (Purdue, UCLA, Berkeley, NYU) de volt szerencsém igazi kisvároshoz is.

Egyébként Moszkvában, Jerevánban és Dubnában is volt módon félig-meddig alaposan körülnézni.

Meglepő végeredménye van összehasonlításnak:
Döntő különbség: Nyugaton a dolgok Működnek.
Döntő azonosság: az emberek mindenütt ugyanazokkal a problémákkal küszködnek. Ugyanúgy, mint Európában.
További azonosság: szuperhatalmak átlagembereinek lelki életkora 14-15 év.
Különbség az azonosságban: az USA polgárainak háta mögött gazdag apuka áll. Az oroszok anyácskája viszont hiányzik egy kicsit.

Magyarország átlagpolgárai, azt hiszem, csak egy apukára vágynak.
@anyátok: Vagy egy gazdag és önzetlen nagybácsira. :-)
@vakapad: A második pontod egyszerűen nem igaz. Medgyessy mintegy egyharmadát jelentette volna a költségvetés elszállásának? Én szeretem azt, ha igazságosan osztjuk szét a felelősséget a kormányok közt, és mindig is hangoztattam, hogy Orbánék lakáshitelprogramja ritka nagy baromság volt, nemkülönben a kormányváltás előtti osztogatás, trükközés. És természetesen mindig meg kell említeni, hogy az ellenzék simán megszavazta a 100 napos programot. De hogy 70 százalékot kenjünk rájuk, azt erősen sokallom. Inkább fordított az arány. De nem is ez a baj, és hadd idézzem itt Körösényi Andrást:
"Az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés, a 13. havi nyugdíj bevezetése és más jóléti intézkedés révén azonban elindította a költségvetési hiány növekedésének egy olyan trendjét, ami – mivel a Medgyessy-t felváltó Gyurcsány Ferenc is ezt a politikát folytatta - 2006-ra az ország növekvő eladósodásához, a nemzeti valuta leértékelődéséhez és államháztartás finanszírozási-válságához vezetett."

Szóval ne játsszuk azt itt, hogy a Zorbánra kenjük a sár nagy részét (lesz még rá alkalom ugyanis :-). Ez bizony jórészt Medgyessy-Gyurcsány ügylet volt.
Az ötös pontodat pedig ugye, te sem gondoltad komolyan.
@vakapad: De hát azt mondom én is, hogy a vállalás a lényeges, feltételezve, hogy kiszámolta, hogy neki meddig jó még. És azt hiszem, hogy aki erős forintnál vette fel, nem biztos, hogy figyelembe vette, hogy adott esetben kétszeresére is emelkedhet a részlete. És a yenhitelesek bizony így jártak, de sok svájci frankos is, ha nem is dupláztak.
@Waldi!:
Öreg vagy már ehhez a poénhoz.
@vakapad:
Ne haragudj, de nem tudok mit kezdeni a te kádári gazdaságismereteddel.
Elinflálni egy valamit lehetett volna - Medgyessy átbaszását a jóléti rendszerváltással. Semmi mást. Ugyanis az infláció nem egy önálló elem, minden mást mozgat magával.
A technokrata pénzügyér Medgyessy azt állította, hogy van pénz a jóléti rendszerváltásra. Mondhatta volna azt is, hogy a Fidesz eltüzelte ezt a pénzt. Ne takarózz itt 30%-os hülyeséggel, mert a hiány 70%-a kezelhető lett volna, amit Medgyessy generált, az viszont nem. Főleg úgy nem, hogy az egész világ hülyének nézett minket a jóléti rendszerváltás gondolatkörének felelőtlensége miatt.
Persze az nem meglepő, hogy te hazugságot hazugságra halmoznál, és még jól meg is szívatnád az embereket, de a piac ezt nem tolerálja.
@szerénységem:

1./ Valóban tévedtem. A 100 napos program pontos számítások szerint a 2002.-es, 8,5 %-os GDP arányos hiányból 0,9 %-ot képviselt, a többi a FIDESZ műve. Sokallod, vagy nem, ez utóbbi nem hetven százalék, hanem nyolvankilencegész-négytized. 2003.-ban természetesen ez már 3*0,9 = 2,7 %-ot jelentett.

2./ Finanszírozási válságról 2006.-ból nem tudok. De sebaj, te majd belinkeled a dokumentumot, amelyben Körösényi András, aki most éppen megfelelni igyekszik, lásd:
www.nol.hu/megmondok/tamas_gaspar_miklos/20100517-korosenyi_andras_modszere
nyilván bizonyítékokkal is szolgál.

3./ Gyurcsány Ferenc tudomásom szerint nem folytatta a jóléti politikát, egyetlen ilyen intézkedése az ÁFA csökkentés, amit a választások után, azaz fél éven belül azonnal kompenzált is, ráadásul a FIDESZ és Medgyessy jóléti intézkedéseivel együtt.
@szerénységem:

A jegybank Gyurcsány hatalomra kerülésekor nem volt független. Járai és a belső tagok határozták meg a működését, és akár hihető, akár nem, ők egyértelmű politikát képviseltek (és képviselik azt ma is, amint a mellékelt ábra mutatja). Gyurcsány négy taggal egészítette ki a tanácsot, és ezzel valóban belenyúlt, de nem a függetlenségébe, hanem a függőségébe.

Mivel Járait és az alelnököket nem váltotta le, valamint a fizetésüket se módosította, (csak a kamatpolitikájukat - emeltek ők egyébként kamatot, de csak ha kellett) olyan nagy belenyúlásról nem beszélhetünk.
@xsasha: Bocsi, hogy megkérdem, de mit értesz "kádári gazdaságismeret" alatt?
Minden valamire való közgazdász aki ma Magyarországon, vagy a volt KGST országokban dolgozik lényegében marxista egyetemeken végzett...
Továbbá:(Xsasha irta: ...Ráadásul az infláció éppen az általad is féltett exportőröknek fájt volna, akik hazai termeléssel mentek külföldi piacokra...

Hozzászólásodból következtetve te nem Marxista egyetemen szereztél Közgazdaságtudományi fokozatot, de érdekelne, hogy hol oktatnak olyat, hogy az exportőröknek fáj az infláció. Illetve, hogy jutottál erre a következtetésre.
@Tóta W. Árpád: :Ha Orbán nem hülye, végünk.)

Szerintem, tekintettel arra, hogy a "rendszerváltást" követő eddigi összes kormányunk hülye volt (legalábbis a szalagcím mércéje szerint) könnyen előfordulhat, hogy most sem lesz ez másként.
Ellenben HA (és ez a "Ha" nagyon fontos) valóban következetes gazdaságpolitika jön, mely a Baloldali szívekben félelmet kelt, és a rövidtávú államadósságainkat közép vagy hosszútávúakra tudnánk cserélni. Valamint a felvett kölcsönöket nem béremelések, nyugdíjemelések egyházi és kisebbségi támogatások vagy Moto GP pálya finanszírozására fordítanánk hanem megtérülő beruházásokra mint a meg nem épült dunai vízerőmű vagy a szintén leállított atomerőmű bővítése/építése, hogy az energiaszektor rendszerváltást követő két nagy bakiját említsem. Vagy esetleg az oktatás az egészségügy fejlesztésére. Netalán még az Állami és az EUs pályáztatási rendszert is sikerülne úgy korszerűsíteni, hogy ne nyerhessen egy Jedlik Ányos-ról elnevezett komplex, alkalmazott természettudományi pályázaton olyan pályázat mint a : James Joyce életmű magyar szövegkorpuszának kialakítása... vagyis a források a célszektort el is érjék. Nos akkor valóban lenne esély arra, hogy a jövőben jobban éljünk és Orbán Viktor rabszolgái legyünk amíg meg nem hal...
@xsasha:

Te meg, hogy mindent beszopjal Viktorkatol :D

Azert ugye ez nem minden idok legerosebb elso 4 honapos kormanyzasa volt ugye? Konkretan az orszag vagy Orban erdeke, hogy 4 honappal a kormany megalakulasa ota se tudni, hogy mi a tokot akarnak csinalni legalabb a gazdasagban? A 29 pontbol mennyi el meg?
Azonnali radikalis adocsokkentest igertek, uj koltsegvetest, meg csontvazakat, meg 2 heten belul kozbiztonsagot, meg szarnyvonalakat, meg mukodokepes egeszsegugyet, meg oktatast, meg hogy ugy altalaban mindent gonoszsagot meg nepnyuzast visszacsinalnak. Erre meg csak halvany lila sejtelme sincs senkinek, hogy hogyan. Vegulis Hoffmann Rozsanak abban igaza van, hogy ostoba vagy bohoc, aki hisz a Fidesznek.
Vagy Orban annyira el van foglalva a demokracia terjesztesevel (illetve a meccsre jarassal, meg hogy az Fidesz kozeli vagy bunbano Fidesz tavoli oligarchak beszalljanak a fociba), hogy kozben nem er ra kormanyozni?
@Pandaren:
Kádári gazdaságismeret alatt az osztogatni, elinflálni ciklust értem.

index.hu/gazdasag/magyar/reginf080711/
Nem tudom, ez megfelel-e?
@Waldi!:
Nézd, elég szánalmas az a vergődés, amit itt levágsz, mint óvodás a lépcsőn. Nem értem, miért jó ez neked, mert sok egyéb más módja is lenne annak, hogy kifejezd frusztráltságodat.
Az, hogy te nem tudod, hogy mit akarnak Orbánék csinálni a gazdaságban, az szerintem a te magán problémád. Rajtad kívül csak Gyurcsány megmagyarázó apparátusa nem tudja ezt.
Elég nagy bohóc vagy, hogy 4 hónap után kérsz számon működőképes egészségügyet, de ez is a te problémád, legalább hordhatsz csörgősipkát.
Orbánék intézkedéseihez forrás kell, és most is azon dolgoznak, hogy ezeket a forrásokat előteremtsék.
Én értem, hogy te sok éve megfogadtad, hogy gyűlölni fogod Orbánt, de ezzel csak megfosztottad magadat az objektivitás lehetőségétől.
És gondolom, mekkora szopás neked a 2/3. Biztos mondogatod magadnak esténként a tükör előtt, hogy az csak alig több, mint 50%. Szar lehet.
Ez azért egy érdekes fordulat. Önkormi választások előtt ezt az objektivitást meglepve olvastam. A végén még együttműködés lesz ebből, és az nagy baj az Orbán elbaszására shortolóknak.

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100924-simor-szerint-sajnalatos-de-indokolhato-az-imffel-valo-szakitas.html
@Waldi!: öt vonalat megnyitottak nyáron. Hogy mennyire rentábilis???

Törökországban marhára bevált a dolmus/kisbusz/-rendszer. Ezek a maszekjárgányok - gyönyörűen kidíszítve persze :-)) - járják a vidéket, bárhol leinthetők és megállnak.
Valami kialkudott tarifa van - ezt nem láttuk át világosan, amikor használtuk - odaadja az ember a sofőrnek, miután bemondta az úticélt... Hajnali fél ötig közlekedtek Bodrum és a tengerpart szállodák között, szinte mindig volt hely valamelyikben. Bodrumban - felkapott tengerparti nyaralóhely - volt egy nagy pályaudvaruk, bármelyikbe bármikor be lehetett ülni, megvártuk, míg megtelt (hamar) - mondtuk a címet és ihaj! Aki előbb akart kiszállni, azt kitették ott, ahol kérte, akár a háza előtt is.

Ezt magyarítani nem lehetne? Annyi pénzt, mint a MÁV nem emésztene fel és sokkal rugalmasabb.
@Pandaren: "pályázat mint a : James Joyce életmű magyar szövegkorpuszának kialakítása..."

Jesszusom, ez igaz? No nem, ezt Te találtad ki...
@xsasha:

En nem gyulolom Orbant, csak veszelyesnek latom, hogy a hatalom kozelebe kerul egy ilyen ember. De az anakronisztikus izmozasuk meg szorakoztat is :D

Orulnek neki, ha vazolnad az orbani gazdasag egeszsegugy, oktatas politikat, ha ennyire egyertelmu.
Nem azt mondtam, hogy nem mukodokepes, az egeszsegugy, hanem hogy lassan 2 kampanyban szo se esett rola, hogy mi a kurva istent akarnak egyaltalan csinalni.
Ha Gyurcsany nem bontotta ki a valosag minden szeletet az valasztasi csalas, ha Orban nem mond semmit a terveirol, meg babszinhazat jatszik az IMF-el az onkormanyzati valasztasokig, ami alig kerul nehany 10-100 milliard forintunkba, az allamferfiui ereny.
Legalabb alljon ki, hogy bocs nem lesz azonnal, radikalis adocsokkentes, Matolcsi elnezte az elojelet, sorry.
@a szív fészkei: "öt vonalat megnyitottak nyáron"
- No, és van arról adat, hogy hányan vették igénybe?
@xsasha: "Orbánék intézkedéseihez forrás kell, és most is azon dolgoznak, hogy ezeket a forrásokat előteremtsék."
Kósát és Szijjártót is "Orbánékhoz" számítod?
@a szív fészkei: Egyébként sosem értettem, hogy a kötött menetrendű vonatkák miért jobbak, mint az igényekhez alkalmazkodni képes buszok.
A libcsik már csak ilyen tudatlanok.
@anyátok: ez nem "Harcimaci" agyszüleménye: Joyce valóban magyar technikai innováció; és nem csak ő, hanem pl. Heidegger is:

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt Jedlik Ányos-program támogatott pályaművei közt:

2006:

Téma: A James Joyce életmű magyar szövegkorpuszának kialakítása; a magyar Joyce-recepció hozzáigazítása a nemzetközi eredményekhez és trendekhez

Szervezet: MTA Irodalomtudományi Intézet

Megítélt támogatás: 24 000 000 Ft. ! ! !

www.nkth.gov.hu/hivatal/main.php?folderID=4541&objectID=5005646

---------------------

2005:

Téma: Alaptalan alap: tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában

Szervezet: GOND-CURA Alapítvány

Megítélt támogatás: 53 900 000 Ft. ! ! !

www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/jedlik-anyos-program/jedlik-anyos-program-080519-28
@Pantagruel: Megáll az ész.
Kik azok a GOND és CURA?
@xsasha:

Ha a korábbi, nekem címzett hozzászólásodból a kádározás kivételével nem is értettem sokat (ezért nem tudtam rá válaszolni), az Index cikk végre megvilágosított, hogy mire gondolsz (illetve hát hogy olvastál valahol valamit).

Kezdjük a definícióval:
„REÁLFELÉRTÉKELŐDÉS: A valuta közvetett külföldi vásárlóerejének az emelkedése, amit az okoz, hogy a KÖTÖTT átváltási árfolyam nem követi a belső leértékelődést (inflációt). A reálfelértékelődés következtében egy egységnyi hazai valutáért itthon kevesebb árut lehet megvásárolni, mint ugyanannyit külföldi valutára váltva külföldön.”

Nálunk az átváltási árfolyam nem kötött, a valutánk szabadon elmozoghat az összes többihez képest, azaz elméletileg, ha az infláció, mondjuk, 6,5 %, akkor hogy rendbe jöjjenek a dolgok, a piac helyrerakja, vagyis a forint 6,5 %-ot romlik (feltételezve, hogy "odaát" az infláció nulla). Azonban a befektetőket nem annyira az infláció izgatja, hanem az ország megítélése, amiben a kamatok (legfőként), a versenyképesség, a stabilitás, stb. van benne, fenti okból a forintárfolyam nem mozog az inflációval együtt. Az Index cikkbeli táblázat magyarországi oszlopainak figyelembevételével: a magyar infláció 6,5 % volt, „odaát” meg, teszem fel, 2 %, akkor a forintnak 4,5 %-ot kellett volna romolnia, viszont csak 0,7 %-ot romlott, azaz a megítélésünk 3,8 %-kal javult.

Egyébként a több országra vonatkozó táblázatból látható, hogy az összevissza oszlopok által bemutatottan az inflációnak meg a reálfelértékelődésnek egymáshoz semmi köze sincs.

Ez az igazi kádári gazdaságismeret, nemigaz?
@Pantagruel:

Na mostan itt arról van szó, hogy vannak nekünk a célzott, alkalmazott kutatásokat végző természettudósainkon kívül egyéb tudósaink is, úgymint: irodalmárok, filozófusok, társadalomtudósok, történészek, stb. A kérdés csak annyi, hagyjuk-e őket éhenhalni, vagy ne. A helyzet ugyanis olyan, hogy ezeket a kipécézett tanulmányokat se az E-ON, se az Audi, se a sarki pék nem rendeli meg. Csak az állam.

Ha a válasz az, hogy hagyjuk, akkor ezeket a pályázatokat mind elutasítjuk, és ezen esetben az MTA felének annyi, vagy támogatjuk, és akkor pl. a GOND-CURA Alapítvány kilenc emberére a három kutatási év alatt jutó évi kb. 2 mFt elveszett a zemberek számára. Illetve kevesebb, mert a pályázatot nyert konzorcium másik tagja az MTA Könyvtára - Lukács Archívuma is igényelt volna belőle valamennyit.

Napersze van azért az elnyert pályázatok között más témájú is, de az kit érdekel, ha az embernek egy jóízű hüledezésre támad kedve.
@vakapad: Talán annyiban tévedsz, hogy a pályázatoknak a költséges eszközöket kell(ene) támogatni.
Egy irodalmár tudományos kutatásához iroda, internet, könyvtár, számítógép és szabadidő kell (a tudás mellett).
Ezek a státuszba vett egyetemi okítóknak rendelkezésükre is állnak!
Nálunk nyugatabbra természetesnek veszik, ha egy egyetemi tanár a munkaidejének kutatásra, fejlődésre szánt részében valóban azt is végzik, amire kapták azt. [mennyi most egy egyetemi tanár kötelező óraszáma?]
@vakapad: Na mostan itt arról van szó, hogy @Pandaren: hivatkozott erre az esetre, @anyátok: meg rákérdezett, hogy igaz-e, én meg válaszoltam, hogy igen. Ennyi. Ez az eset annak idején kavart egy kis port, rákattant a Magyar Nemzet, meg hasonló orgánumok csócsálták a témát, nem hiszem, hogy bármit hozzá tudnék fűzni, hacsak nem a személyes véleményemet. Amúgy én nem hüledeztem :), hanem mulattam egy jót. Te egyébként mindent elhiszel, amit leírsz?
@eMeL: @vakapad:

Pandaren egyébként nyilván arra célzott, hogy a pályázati pénzek a kiírásnak megfelelően kerüljenek felhasználásra.

"A kérdés csak annyi, hagyjuk-e őket éhenhalni, vagy ne."

Jó, nem csak én érzem úgy, hogy ez elég demagógra sikeredett. Ezek szerint, ha valamiért nem nyernek a pályázaton, mert nem és kész (nincs elég pénz, vagy akad tucatnyi másik nívósabb pályamunka, vagy akármi), akkor ezek az emberek éhen halnak? Megáll az élet? Kész? Nincs tovább? Függöny? Ennyit Joyce-ról? Bezár az anglisztika tanszék, mindenki hazamehet? Ugyan már!
@anyátok: Biztos örültek a vasutas családok. Amúgy nem tudom, mert volt ahol azt nyilatkozták, hogy a buszok elviselhetetlenül zsufik voltak, így ez majd jobb lesz, máshol panaszkodtak a menetrendre, hogy nem kompatibilis a munkaidővel, stb. Fogalmam sincs, mi az igazság...
@Pantagruel: Ez a kérdés a legkevésbé sem demagóg. Ha a gazdasági hasznosíthatóság az egyedüli szempont, akkor bizony, tetszik, nem tetszik, az egyetlen logikus következtetés az, hogy ezeket az embereket hagyjuk éhen halni.

Bizony-bizony: függöny, Joyce-nak annyi, bezár az anglisztika tanszék. Annak legalábbis az irodalmár szaka.

De ha nem a gazdasági megtérülés és hasznosíthatóság az egyetlen szempont, hanem megengedjük annak lehetőségét, hogy a tényleges termelő-tevékenységet végző adófizető polgárok adójából az ilyen nem termelő tevékenységeket is, mint a bölcsészet, finanszírozni lehet, és alkalmasint államilag biztosított munkahelyeket adunk a végzett bölcsészek legtehetségesebbjeinek, hogy állami pénzen, az adófizetők pénzéből bölcsészkedjenek; foglalkozzanak Joyce-szal vagy a XIII. századi magyar nyelvemlékekkel, akkor mindennek helye van. De csak akkor.

A konzervatív hozzáállás egyik hátulütője, hogy éppen ott a szimbolikus harc fokozottan megjelenik ezen a téren is. Tehát ők döntik el, mi számít intellektuális értéknek.
A szimbolikus harc a jelenlegi, magát konzervatívnak tekintő kormány munkájában különösen vehemens, engem is meglepő módon jelent meg: kezdve a nem-konzervatív orientációjú szellemi műhelyek költségvetésének megnyirbálásától, illetve lenullázásától, egészen a Szabó Ervin könyvtár nevének megváltoztatására irányuló kísérletek felkarolásáig.

A mi pénzünk, mi döntjük el, kinek adjuk.

Hübrisz, melyért az istenek Agamemnónt is kegyetlenül megbüntették.
@vakapad: A pályázati esetet mint példát hoztam fel szemléltetésképpen arra, hogy bizony az államháztartás szempontjából (is) nagyon fontos szerepe kell, hogy legyen a felhasználás szabályosságának a pénzügyi fegyelemnek. Illetve annak, hogy olyan tevékenységek, folyamatok kapjanak elsősorban finanszírozást melyek megtérülnek. Egy eladósodott háztartás mérlegének javításakor nagyon fontos, hogy produktív tevékenységekbe fektessünk és csak egy prosperáló helyzetben engedjünk a szociális karitatív érzékenységünknek.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy ha villamosmérnökként az éhenhalás környékezne, akkor mondjuk a Bródi Sándor Irodalmi elsőkönyvesek pályázaton nyerhetnék három évre két millió forintot mondjuk egy napelemes, segédenergiát felhasználó szennyvízátemelő tervezésének megvalósíthatósági vizsgálatával. Szerinted jogosan nyernék? Vagy más, ténylegesen irodalmi pályázatok elől vonnám el a támogatást?

Hozzászólásom arra kívánt rámutatni, hogy alapvető pénzügyi fegyelem nélkül nem lehetséges működő gazdaságpolitikát produkálni. Erre egyébként az EU biztosai és több nemzetközi partnerünk is felhívta a figyelmet és nem csak a magyar eset hanem Görögország az USA esetében is.
@xsasha: "Le Monde: Simor szerint sajnálatos, de indokolható az IMF-fel való szakítás"

Ezen a cikken elgondolkodtam, és igen rövid idő alatt levontam egy következtetést. Nem biztos, hogy a helyeset, de szerintem logikusat. Az IMF hitelből Magyarország a devizatartalékait növelte soha nem látott magasságokba. Vagyis a pénz a bankban ül nem dolgozik sőt még inflálódik is vagyis a reálértéke csökken miközben mi az igen magas kamatot és a tőkét is vissza kell, hogy fizessük hamarosan. A HITEL jó részét nem fektettük be vagyis nem termeljük ki a kamatokat mondhatni "csak" a nemzeti valutánk védelmére tartjuk. Ez egy igen drága mulatság főleg egy olyan országnak akinek a termelési szektora zsugorodik, és lassan a GDP-nk oroszlánrészét az olyan "kozmetikák" adják mint a rendőrség trafipax-os tevékenysége vagy az iskolai énekórák.

Vagyis nem (csak) az a baj, hogy GDP arányosan magas az államadósságunk, hanem hogy a hiteleket nem fektettük be (sokak szerint mert nem tehettük).

És itt indul a lavina mely oly egyszerű és világos, hogy már már hihetetlen.
Ha nem szeretnénk túlzott devizatartalékot fenntartani főleg nem hitelből, illetve ha a GDP arányos államadósságot 60% alá tudjuk vinni és a kormány valóban betartja a 3% alatti éves költségvetési hiánycélkitűzését és a kormány valóban meglépi 13-ra az egykulcsos SZJA-t nos akkor gyakorlatilag MINDEN Maastrichti követelményt teljesített is az Orbán kormány.

ÉS akkor amit nem értek: Ha ez igaz, akkor miért nem lehet ezt nyíltan kommunikálni?

A közeljövő úgyis megmondja, hogy jól kombináltam-e.
@amergin: "De ha nem a gazdasági megtérülés és hasznosíthatóság az egyetlen szempont..."

Nyilván nem. :) Én csak azt mondom, hogy egy olyan irodalmi pályázaton, ahol a pályázat célja - a kiírás szerint - a James Joyce-életmű magyar szövegkorpuszának kialakítása; a magyar Joyce-recepció hozzáigazítása a nemzetközi eredményekhez és trendekhez, szóval egy ilyen pályázaton ne egy kutyakozmetika nyerjen már támogatást, csak mert "ha nem ítélünk nekik támogatást, akkor mi lesz hazai kutyakozmetika-iparosokkal?, haljanak éhen?"

Amúgy becsülöm vakapádat, és értékelem, hogy igyekszik mindig józanul kicsit más megvilágításba helyezni bizonyos kényes kérdéseket, neuralgikus pontokat, de ezen ponton nem értek egyet vele, mi több: az én szememben védhetetlen az álláspontja. Számomra elfogadhatatlan, hogy olyan pályaművek nyerjenek támogatást, amelyek nyilvánvalóan nem felelnek meg a kiírt pályázati követelményeknek; értsd: olyan messze vannak tőle, mint Makó Jeruzsálemtől.
@Pandaren:
Szerinted egy nyílt kommunikációt hányan értenének meg?

Orbán egyvalamit megtanult azon az úton, aminek a kezdetén még hosszú hajú, hadaró huligán volt. Tömegek felé kommunikálni művészet.
Tudja azt pontosan, hogy bármit mond, azt médiamanipulátorok széles csoportja magyarázni fogja, és persze sosem úgy, ahogy ő értette. Az orbáni kommunikációnak két fontos jegye van: általános, mindenki számára érthető, egyszerű fogalmak használata, és minimális támadófelület nyújtása.

És még egy fontos elem. A devizatartalékok csökkentése sok nemzetközi érdek ellen való.
@amergin: Agamemnont pont annyira büntették meg az istenek mint Harry Pottert Voldemort nagyúr... Hol van itt a realitás? Kérdem ezt azért, mert a közpénzek vagy a költségvetés reál probléma.
Másodrészben pedig, Hübrisz... azaz túlkapás, más valaki szférájába történt behatolás melyet pont te követsz el mikor azt állítod, hogy más tulajdonával (esetünkben pénzével) nem a tulajdonos hanem esetleg egy kívülálló (mondjuk te) rendelkezik.

Ha esetleg jó-magad is bölcsész lennél, akkor alapvető közgazdasági ismeretekre tehetsz szert Lafontaine: "A tücsök és a hangya" című történetéből. Több benne a realitás mint az Ógörög eposzokban.
@Pandaren:

Kezdjük talán azzal, hogy – lévén magam is mérnök – azt szoktam mondani, minden tudomány annyira az, amennyi matematika van benne (ezzel arra céloztam, hogy technokrata vagyok, azaz nem tartom valami nagy tudománynak például a filozófiát). Mindezek ellenére úgy gondolom, falansztert nem akarhat az emberiség, és még Madách is (akit én a legnagyobb írónak tartok – nem Magyarországon, hanem a világon) zsákutcának állította be. Csatlakozom. Fischer Ádám művészete Magyarország elhanyagolható számú lakosának jelent valamit, oszt mégis támogatjuk. Szerintem nagyon helyesen.

Amint írtam, a hasznos dolgoknak nevükből következően hasznuk is van, ebből következően sokan foglalkoznak vele, lényegében azok, akik ebből hasznot remélnek. Véleményem szerint foglalkozzanak is vele ők. Az innovativitás fontos dolog, de nem tartom szerencsésnek ebben az állam döntő szerepét, mivel a haszonból (ha lesz) nem ő részesedik. Egy szennyvízátemelő megvalósíthatósági tanulmányát általában az szokta megrendelni, akinek ilyen átemelőre szüksége van, kisebb részben ebből élnek a mérnökirodák és műszaki cégek, ahogy az enyém is. Az innovativitás egy ilyen tanulmányban ott jelentkezik, hogy ha egy olyan változatot sikerül kidolgoznunk, ami még gazdaságos is, ez persze az MT árával nincs megfizetve, de benne rejlik az üzlet lehetősége, mely üzlet megköttetése esetben jól jár a helyi CSM vagy az önkormányzat, meg mi is. Az állam csak áttételesen, mindenesetre a konkrét haszna lényegesen kevesebb, mint ha pénzt fektetne a kimunkáltatásába (költség-haszon számítással kimutathatóan).

A tények: megnézvén a becsatolt hivatkozásokat, például a 2006.-os Jedlik Ányos program összes támogatása kb. 2500 mFt, ebből a Joyce-ra jutó összeg 24 mFt, azaz kb. 1 %. Ugyanez 2005.-ben: az összes támogatás 11000 mFt, ebből a haszontalan kb. 270 mFt, azaz kb. 2,5 %. Ennyit (lévén virilista, így jogosan nyilatkozom) az ország még kibír.
@Pandaren:

A hitelből valóban a devizatartalékot növeltük. Ennek az az oka, hogy nem kellett felhasználnunk (hálisten), és ma már a drasztikus Bajnai-Oszkó megszorításoknak köszönhetően simán tudunk hitelhez jutni a piacról is. A hitelfelvétel könnyűségéhez az is hozzájárul, hogy az a pénz ott ül a bankban. Nélküle nem lenne ilyen könnyű. Fentiek okán a devizatartalék inflálódása, meg az, hogy nem dolgozik, nemhogy semmiképp sem „drága mulatság”, hanem ellenkezőleg, rendkívül hasznos, és a haszna csak sok-sok milliárdban mérhető, mely haszon messze meghaladja azt az elérhető hasznot, amit a kölcsönadásával nyert kamatokból kapnók (állami AUDI gyárat ugyebár badarság lenne belőle építeni, azaz csak úgy lenne hasznosítható, ha kölcsönt nyújtanók belőle, mondjuk, Görögországnak(!?!)).

Kevesen tudják, de volt egy eset Magyarországon (MNB elnök J.Zs.), mikor a Nemzeti Bank, kihasználva a maga előállította erős forintot, eladta a devizatartalékot. És ezt még be is jelentették! Ezután, emlékeim szerint, a forint meredek zuhanásba kezdett (sáveltolás ide, vagy oda), és az egekbe kellett emelni a kamatokat.

Egyébként az egykulcsos adó bevezetése nem tartozik a maastrichti követelmények körébe, melyek:
1. Árfolyam-stabilitás: az euróövezetben résztvevő országok valutáinak piaci árfolyama az árfolyam-mechanizmus által meghatározott ingadozási sávon belül kell, hogy maradjon, vagyis a nemzeti valuta nem léphet ki az ERM II árfolyamrendszerben meghatározott sávból. Ez azt is jelenti, hogy nem kerülhet sor a többi tagországgal szemben megállapított középárfolyamok leértékelésére a konvergencia-jelentést megelőző két évben.
2. Fenntartható költségvetési pozíció (költségvetési fegyelem): az adott tagország nem áll úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alatt, vagyis a költségvetési hiány nem lehet több a GDP 3%-nál.
3. Alacsony államadósság: a bruttó államadósság szintje nem haladhatja meg a GDP 60%-át.
4. Árstabilitás: a vizsgált tagország inflációs rátája a konvergencia-jelentésben meghatározott egyéves perióduson belül legfeljebb 1,5 %-kal lehet több a három legalacsonyabb inflációs rátájú ország átlagánál.
5. Kamatkonvergencia: a vizsgált tagország hosszú lejáratú kamatai a konvergenciajelentésben meghatározott egyéves perióduson belül legfeljebb 2 %-kal múlhatják felül a három legalacsonyabb inflációs rátájú ország kamatátlagát.

És ha eladjuk a devizatartalék felét, akkor az 1. és az 5. ponttal baj lesz.
@amergin: "Joyce-nak annyi, bezár az anglisztika tanszék"

Vannak mindenféle humánságokra kihegyezett alapítványok is. Magánemberek is szoktak ilyesmikre nagy pénzt feldobni. Miért kell a reáliákra szánt pénzből Joyce-ot feltalálni?
@Pantagruel:

"A Jedlik Ányos Program további célja, hogy támogassa a nemzeti kutatás-fejlesztési kapacitások megerősítését és annak hatékony kihasználását, valamint adott szakterületen segítse a tudományos és technológiai áttörés megvalósítását, az anyagi és a szellemi erőforrások koncentrálását."
@Waldi!:
Nézd, fogalmad sincs, Orbán milyen ember, szóval az "ilyen ember" csupán annyit jelent, hogy gyűlölöd.

Az oktatáspolitikáról két dolgot elég tudni: megszüntetik a pénzközpontúságot és deliberalizálják azt.
Az egészségpolitika alapja a beteg központba állítása, és itt megint a pénzközpontúság megszüntetését tekinthetjük többek között ez alatt, illetve olyan nem pénz alapú motivációs rendszert és életpályamodellt dolgoznak ki, ami itthon tartja az orvosokat.

" mi a kurva istent akarnak" Szerintem anyád a kurva nem isten. Akarsz beszélni róla?

Idióta. Azt csak Gyurcsány mondta, hogy nem bontotta ki a valóság minden részletét. Gyurcsány konkrétan hazudott, átbaszta a népet, teljesen ellenkezője volt igaz annak, mint amit mondott.

Mi a faszért kellene kiállnia az azonnali radikális adócsökkentés hiánya miatt? Orbán nem ezzel kampányolt, ezt a szöveget Kálmán Olga erőszakolta ki belőle, miután Orbán többször is mondta, hogy ez sok körülménytől függ? Annyira idióta orbángyűlölő vagy, hogy fel sem fogod, milyen szar ez a mantrázásotok. De mivel ilyen idióta vagy, és mivel rengeteg a manipulátor, aki erre gerjed, Orbán ezért minimálisat mond, és olyat, ami kevés támadási felületet ad. Mert tudja, hogy a baloldali balfaszokat nem az érdekli, hogy mit mond és mit akar, hanem hogy abból hogy lehet köteles-beszéd-kampányokat és ördögfestést generálni.
@anyátok:
Igen, Kósát és Orbánt is. Bár nem tudom, hogy miért veszed fel ezt a hülye picsa stílust, ezzel a cinizmussal. Gondolom divatból. Vagy Tótától tanultad?

Nyilvánvalóan téged sem érdekel, hogy valóban dolgoznak-e azon, hogy tágítsák a kereteket, és szerezzenek forrást a tervezettek megvalósítására. A baloldali média elbaszott technikáját felvéve nem a tartalommal foglalkozol, hanem azzal, hogy hogy lehet ráépíteni valami cinikusat az elhangzott szavakra, mondatokra. És vagy annyira elszállt, hogy utána még számon kéred Orbánon, hogy miért nem mond semmit. Esszemfasszom megáll a liberálisságodtól.
@amergin:
Miért baj, ha le akarják cserélni Szabó Ervint?
@vakapad:
Nézd, ígérem, hogy soha többet nem vitatkozom veled gazdasági kérdésekben.
A reálfelértékelésről annyit, hogy az egy származtatott mérőszám, abból adódik, hogy az infláció ütemét egy bizonyos mérték felett nem követi a valuta leértékelődés üteme.

A 3.8%-ot nevezheted a mi megítélésünk javulásának, legfeljebb kiröhögnek érte. Mindenesetre a 3.8% kiszámolásának módja, nos igen, az valóban kádári módszer. Fene tudja, miért használnak hozzá a statisztikusok bonyolult képleteket.

De legalább ezzel az okoskodással rájöttél arra, hogy a reálfelértékelődéshez nem kell KÖTÖTT árfolyam, akkor már csak annyit kellene belátnod, hogy a statisztikusok nem hülyébbek nálad, és nem véletlenül számoltak 2008 első félévére 6%-os reálfelértékelődést.

Az utolsó előtti bekezdésed meg... igen, ez a kádári gazdaságismeret. Így utoljára kicsit megvilágítom neked, hogy a reálfelértékelődést sok minden befolyásolja, éppen azáltal, hogy a valuta árfolyamát sok minden befolyásolja. Viszont a reálfelértékelődést éppen az infláció és a valuta árfolyamának viszonyából számolják ki, egy adott időszakra, ezért elég izmos logika kell ahhoz, hogy kijelentsd, semmi köze az inflációhoz.
@vakapad: Jedlik Ányos program összes támogatása kb. 2500 mFt, ebből a Joyce-ra jutó összeg 24 mFt, azaz kb. 1 %.

Én úgy érzem, hogy figyelmen kívül hagytad azt a tényt, hogy az az alprogram (maga a pályázat), ahol a Joyce pályázatot is támogatták mindössze 375mFt és nem 2500mFt támogatást kapott. Tehát nem 1% hanem 15% az igencsak kifogásolhatóan megítélt összeg.

Félreértés ne essék, én nem az MTA kutatóitól sajnálom a forrást. Hozzászólásomban arra kívántam rámutatni, hogy amikor bármilyen forrást kell felosztani akkor a kiírásnak, céloknak megfelelő elosztásnak kellene érvényesülnie. És ehhez használtam mint intő példát a fent taglalt pályázatot.
@vakapad: Egyébként az egykulcsos adó bevezetése nem tartozik a maastrichti követelmények körébe, melyek:
.
.
.
4. Árstabilitás
.

Állításod igaz. Azonban, én a hozzászólásomban pont ennek a (4-es) pontnak a teljesülésére utaló jelként értékeltem az SZJA tervezett csökkentését. Mertem ezt gondolni azért, mert a lakosság adóterheinek csökkentésével a megtakarításukat látom segítve. A megtakarítás pedig több más országban pozitívan hatott az infláció alakulására. Miért ne lenne ez így nálunk is.
@vakapad: az igaz, hogy nem feltétel, ugyanakkor... én úgy értelmeztem, hogy a gazdaság dinamikus növekedéséhez, bizonyos növekedési potenciál eléréséhez szükséges a személyi jövedelemadózás reformja (is), s mivel adóreform ügyben az egykulcsos került terítékre (ezt lebegtetik az orrunk előtt), nyilván erről beszélünk: ezért az egykulcsú a sokadik HA
@vakapad: A hitelből valóban a devizatartalékot növeltük. Ennek az az oka, hogy nem kellett felhasználnunk (hálisten),

Pontosan ezért írtam, hogy "sokak szerint nem tehettük", hogy másra használjuk. Azonban ettől ez még "drága mulatság" még ha ez a kisebbik rossz is.

@Vakapád: és ma már a drasztikus Bajnai-Oszkó megszorításoknak köszönhetően simán tudunk hitelhez jutni a piacról is.

Én nem "megszorításoknak" látom ezt az intézkedés csomagot, mint inkább visszatérésnek a realitásba. Sajnos jóval többet költöttünk mint amennyit beszedtünk. Ennek a mérlegnek a visszabillentésért pedig szerintem bármelyik politikai erő csak köszönettel tartozhat. Ha másért nem hát azért, mert ezeket a népszerűtlen intézkedéseket legalább nem nekik kellett meglépniük.
@vakapad: most ne játsszuk már ezt! :) kérlek szépen! ne nézzük már egymást madárnak!

A Jedlik Ányos Program céljait az alábbi tematikus alprogramok területein megvalósított kutatás-fejlesztési projektek támogatásával kívánja megvalósítani:

1. alprogram: Élettudomány
2. alprogram: Információs és kommunikációs technológiák
3. alprogram: Környezetvédelem
4. alprogram: Agrárgazdaság és biotechnológia
5. alprogram: Anyagtudomány
6. alprogram: Technológiai változások társadalmi kihívásai; tanulmányok, elemzések, koncepciók

www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/jedlik-anyos-program/jedlik-anyos-program

Jedlik Ányos forog a sírjában, b.ki.
@vakapad: ja, egyébként lehet, hogy ez a bekezdés, amit megelőz pár másik és amit követ pár másik, magában foglal valamit, amit nem fogtam fel, és megengedi az irodalmi tárgyú pályaműveket?... lehet, hogy erre céloztál ezzel a kommentár nélküli idézettel? :) nagyon izgi. esetleg kifejthetnéd. ennél a kifejtőnél már csak a Joyce-életmű magyar szövegkorpuszának kialakítására vagyok kíváncsi, na meg hogy miként sikerült a magyar Joyce-recepció hozzáigazítása a nemzetközi eredményekhez és trendekhez.
@Pantagruel: Joyce-recepció
Én találtam kapcsolatot.

Jedlik Ányos: 1900-1895
James Joyce: 1882-1941

Jedlik Ányos: 1891 a Mathematikai és Physikai Társulat első rendes tagja -címet a Joyce-recepcióval érdemelte ki. :)

Na jó, felejtsük el, csak egy ötlet volt, lehet, hogy mégis a dinamóelv volt az...
@xsasha: Szerinted egy nyílt kommunikációt hányan értenének meg?

Jómagamat alapul véve szerintem sokan.

Azonban az Orbáni kelléktárból kifejtetted az: Önmagával rövid-közép-hosszútávon ellentmondásba kerülést. Ezt mindenképpen fontosnak tartottam megemlíteni.
@xsasha: mért nem pihensz egy kicsit, együgyű barátom?
mindannyian jót nevettünk rajtad, tényleg. oly meggyőzően alakítottad a rátarti, félművelt okostojást, senkinek sem maradt kétsége, hogy cégéres pojáca vagy. de kínos már kissé nézni ezt a burleszket.
hiába gargalizálsz immár lejárt szavatosságú szamárságokkal; önálló gondolatok híján hiába öklendezed fel mechanikus egyhangúsággal bárgyú kliséidet, mint egy jól idomított bazári majom – unalomig ismerjük ezt a típust. és bárhogy igyekszel is élezni hajmeresztő korlátoltságod és a nem kevésbé hajmeresztő elbizakodottságod közti kontrasztot, az ebben rejlő komikumot is maradéktalanul kiaknáztad már.
kifulladt a semmi.
pihenj.
@anyátok:
"A Raiffeisen devizapiaci elemzése kiemeli, hogy a kedvező globális tőkepiaci hangulatban is kiemelkedő a forint teljesítménye, az elmúlt héten világszerte az egyik legjobban teljesítő deviza volt. "
Ilyenkor is illene akkor egy-két szót ejtenetek, hogy milyen hatása van a Fidesznek a forintra. Vagy csak a cinikus troll funkcióban működtök?
@xsasha:

Mekkora az a nagy IQ-d, hogy csak szemelyeskedni tudsz, ha szabad kerdeznem?

De konkretan van fogalmam arrol, hogy Orban milyen ember, de ez most mas teszta. Mint politikus, leirtam, hogy nem eleg, hogy nem vennek tole hasznalt kocsit, diktatorikusan vezeti a partjat, ahogy az orszagot is. Ez nem fobia, en 1993 ota gondolom igy, akkor meg nyoma nem volt Orban demonizalasanak.

Orban ellenzekbol 8 eve mast nem mond, hogy egyszeri, azonnali, radikalis adocsokkentest. Hogy a kormany ezt kizarolag gonoszsagbol nem lepi meg, mert ez barmikor, meglepheto, ahogy ez mar bebizonyosodott mar az elso Orban kormany alatt is. Ok, a kampanyt nem erre epitette, na de az emberek csak nem felejtettek el, amikor szavazni mentek. Ha nem allt ki, hogy bocsanat zemberek, 8 evig csak hulyitettunk titeket, akkor azok abban a hiszemben szavaztak, hogy jon a csodafegyver es a haza fenyre derul.
Mast se hallottunk, hogy noveljek a tamogatasokat, csokkentsek az adot es a hianyt, meg legyen Euro. Akkor most miert nem ezt csinaljak?

"Az oktatáspolitikáról két dolgot elég tudni: megszüntetik a pénzközpontúságot és deliberalizálják azt.
Az egészségpolitika alapja a beteg központba állítása, és itt megint a pénzközpontúság megszüntetését tekinthetjük többek között ez alatt, illetve olyan nem pénz alapú motivációs rendszert és életpályamodellt dolgoznak ki, ami itthon tartja az orvosokat."

BULLSHIT-O-METER-em kiakadt :D
Mi az, hogy megszuntetik a penzkozpontusagot? A Nagy Aprilisi Szocialista Forradalom eltorli a penzt?
Hany korhazat/egyetemet/foiskolat zarnak be, a helyi lobbi ellenere? Hogy torik le az orvos/gyogyszeres maffiat vs halapenz? Stb. stb. stb.
A legyen minden jo(bb) az nem program.

Legalabb egyszer ismerd mar el, hogy ha Gyurcsany hazudott, akkor Orban is. A kiraly meztelen. Hidd el, meg fogsz konnyebbulni.
@Pandaren:
Akkor nem vagy egy jó alap. :-)) Szerinted a 10 millióból hányan hasonlítanak rád? De most komolyan. Hova teszed magad?

Húha, azért ez az ellentmondásba kerülés egy érdekes kérdés. Én eddig nem nagyon tapasztaltam, de kifejtheted, mikre is gondolsz.
@pfúj:
LOL
De legalább többesszámban mondtad. Kinek a nevében is beszélsz?

Próbáltam visszanézni, a blogon hol volt három összefüggő mondatod, ami a tartalomról szólt volna. Nem igazán találtam. Jogos, legalább nem égeted magad. Szóval pihensz te helyettem is, akkor nekem minek?
@Pandaren: ja, meg Jedlik Ányos nevének betűiből kiolvasható a Joys, aminek a kiejtése Joyce = joyss + a J[edlik] [Ányos] az már majdnem J[ózsef] A[ttila], és ha J.A., akkor "Levegőt!", ami = egyfelől ökológia / környezetvédelem, másfelől Information Technology:

Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam

- DE mindenekfölött a szabad szellem örömködése (joys) vágta rend:

elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd

>> értsd: Virítsd a lóvét!
@xsasha: "Nyilvánvalóan téged sem érdekel, hogy valóban dolgoznak-e azon, hogy tágítsák a kereteket, és szerezzenek forrást a tervezettek megvalósítására. "

Semmi más nem érdekel igazán.

Meg az a Chandler-krimi, amit most olvasok.

De ha Kósa kijelenti és Szijjártó megerősítí, hogy csőd szélén állunk, az tragikus hülyeség. Ha viszont shortolásra megy, akkor krimi.
@Pandaren: Egyébként szikvíz-gyára is volt. A szódát több magyar ember ismeri, mint a dinamót.
@vakapad: A "pontos számítások szerint"-et linkelnéd? Már csak hogy tényleg pontosak legyünk. És légy szíves, ne az mszp.hu-ról. :-)
- Körösényi ezt 2006-ban mondta az MPTT június 23-24-én noszvaji Vándorgyűlésén. TGM-re ma, amikorra teljesen megbolondult, már ciki hivatkozni, egyébként a "politológusok" közt én is szétcsaptam volna már rég.
- 2006-ig bizony Gyurcsány is azt folytatott, vagyis nem mert hozzányúlni semmihez, elvenni nem nagyon vett el senkitől semmit, igaz, osztogatni se annyit, mint Megyó. Választásat akart nyerni. Hiba volt.
Idelinkelem ezt a cikket, Békesi kiválóan összefoglalja benne a számalmas történetünket Orbántól Bajnaiig.
www.nol.hu/gazdasag/ajanlo/20100721-kizsakmanyolas_vagy_esely_

Egy mondatot emelnék ki belőle: "A Medgyessy-kormány gyakorlatilag megháromszorozta az államháztartás GDP arányos hiányát."
Ezt akkor hogy is kellene értsük?

Egy szó mint száz, mosdatod a szerecseneket. Ez nem baj, csak szólok.
@pfúj: Úgy szoktam én ezt a típust jellemezni, hogy a hiánya betölti azt az űrt, amit a jelenléte okoz. :-)
@Pandaren:

Van egy olyan közgazdász mondás, hogy a pénz árut keres (általában ennek következménye az infláció). Fentiek miatt nem vagyok biztos benne, hogy a lakosság a plusz pénzt elsősorban a megtakarításaira használná, és bizony, szerintem, az árstabilitás látná kárát.
@Pantagruel:

Nem csak lehet, hogy erre céloztam, hanem egyértelműen erre. Egyébként nem kötelező velem egyetérteni, én csak nem nagyon akarnék tisztán haszonelvű társadalomban élni. Az pedig, hogy a programot tisztán Jedlik programnak és nem Jedlik/Kölcsey programnak hívják, nem korlátoz abban, hogy az utóbbinak tartsam.
@Pandaren:

Ezt a százalékokkal való játékot, javaslom, tekintsük meg nem történtnek. A Jedlik program egy program, kategóriáktól függetlenül.
@szerénységem:

Ezt Medgyessy mondta/írta többször, és eddig senki sem cáfolta. Hogy hiba azért ne legyen, én is leírtam, hogy a bevezetése 2003.-ban már nem 0,9 %-ot jelentett, hanem háromszor annyit (szeptember 1.-én vezették be). A példa arra szolgál, hogy látható legyen, mit hagyott hátra a FIDESZ.

"Az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés, a 13. havi nyugdíj bevezetése és más jóléti intézkedés révén azonban elindította a költségvetési hiány növekedésének egy olyan trendjét, ami – mivel a Medgyessy-t felváltó Gyurcsány Ferenc is ezt a politikát folytatta - 2006-ra az ország növekvő eladósodásához, a nemzeti valuta leértékelődéséhez és államháztartás finanszírozási-válságához vezetett."
Hogy Körösényi mikor mondta, az nem különösebben zavar, mindenesetre megismétlem, hogy finanszírozási válságról 2006.-ban nem tudok. A többivel nem különösebben vitatkoztam, bár lehetne.

Érdekes taktika, hogy aszerint ítélünk meg bármit, hogy ki mondta, nem pedig, hogy mit mondott. TGM leírta, hogy Körösényi kiket rúgott ki azonnal kinevezése után (ez, sajna, tény, érdemes csak ezt a részt elolvasni), ennek alapján írtam én, hogy Körösényi igyekszik megfelelni.

Békesi mondatát (aki nem politikus, hanem közgazdász) úgy kell érteni, hogy Medgyessy miatt a lehetséges 2 %-os hiányból 2003.-ra 6 % lett. Majd egyszer, ha lesz időm, hajdesokadszorra is leírom, hogy mi történt annó, kik mit tettek, és mi volt ennek a következménye, hátha van még, aki nem olvasta, és vitatkozni szeretne róla. Utóbbiból sajnálatos módon nagyon kevés akad.

Utolsó megjegyzés (ezt is leírtam már vagy ötvenszer): Gyurcsánynak, a Kis-Kovács-Puch trió háttérbe szorítójának, a Medgyessy hátán felkapaszkodott parvenünek az MSZP frakció semmiféle megszorítást nem szavazott volna meg. Semmifélét. Még a legkisebbet se. Miután megnyerte a választásokat (reménytelen helyzetből, gyakorlatilag egyedül), csak akkor változott meg a helyzet. Persze kellett ehhez az őszödi beszéd is, csak hát azt mindenki valami másnak hiszi, mint ami valójában. És persze a 2006 - 2007.-es intézkedések és törvények ismeretében kissé kacagtató leírni, hogy "vagyis nem mert hozzányúlni semmihez".
@xsasha:
„Nézd, ígérem, hogy soha többet nem vitatkozom veled gazdasági kérdésekben.”
Nagyon kedves.

”A reálfelértékelésről annyit, hogy az egy származtatott mérőszám, abból adódik, hogy az infláció ütemét egy bizonyos mérték felett nem követi a valuta leértékelődés üteme.”
Ha nem követi, az azt jelenti, hogy az ország megítélése javult, egyébként a befektetők villámgyorsan átváltják a forintjukat valutára, hogy külföldön többet érjen, minek következtében a forint túlkínálata miatt a forint árfolyama csökken, és fuccs a felértékelődésnek.

”A 3.8%-ot nevezheted a mi megítélésünk javulásának, legfeljebb kiröhögnek érte. Mindenesetre a 3.8% kiszámolásának módja, nos igen, az valóban kádári módszer. Fene tudja, miért használnak hozzá a statisztikusok bonyolult képleteket.”
Bonyolult képleteket nemigen ismerek (sebaj, te majd belinkeled ezeket), mindenesetre a nemzeti valuta árfolyama (pláne éves távlatban) egészen jól követi az ország megítélését. Ha kádári módszer, ha nem, ha kiröhögnek érte, ha nem.

”De legalább ezzel az okoskodással rájöttél arra, hogy a reálfelértékelődéshez nem kell KÖTÖTT árfolyam, akkor már csak annyit kellene belátnod, hogy a statisztikusok nem hülyébbek nálad, és nem véletlenül számoltak 2008 első félévére 6%-os reálfelértékelődést.”
Nem emlékszem olyasmire, hogy a statisztikusokat hülyébbnek tartottam volna magamnál, de nincs gond, te majd ide idézed. Emlékeim szerint a megadott reálfelértékelést a számolásnál adottságnak vettem, ezzel mintegy megerősítvén, hogy tényleg ennyi volt.

”Az utolsó előtti bekezdésed meg... igen, ez a kádári gazdaságismeret. Így utoljára kicsit megvilágítom neked, hogy a reálfelértékelődést sok minden befolyásolja, éppen azáltal, hogy a valuta árfolyamát sok minden befolyásolja. Viszont a reálfelértékelődést éppen az infláció és a valuta árfolyamának viszonyából számolják ki, egy adott időszakra, ezért elég izmos logika kell ahhoz, hogy kijelentsd, semmi köze az inflációhoz.”
Ezt a sok mindent hívtam úgy (az inflációt külön kezelve), hogy az ország megítélése. Abból pedig, hogy az infláció a számításban szerepel, nem következik, hogy az infláció a reálfelértékelődést bármiképpen befolyásolja, azaz valamiféle összefüggés létezne köztük. Lásd az általad belinkelt Index cikkben szereplő országokat (infláció/rf). Bulgária: 11/0, Csehország: 6,5/10, Lengyelország: 4,1/7,9, Románia: 8,5/-1,9, Szlovákia: 4,3/6,6, Magyarország 6,5/5,9. Ez azért elég izmos logika, nem?
@xsasha: Végre valami, aminek örülni lehet.
@vakapad: hát akkor ezt - úgy érzem - túltárgyaltuk. tiszta szerencse, hogy jóanyánk erre a félmondatra, és nem "a meg nem épült dunai vízerőmű vagy a szintén leállított atomerőmű bővítésé"-nek ügyére kérdezett rá
@szerénységem: "Úgy szoktam én ezt a típust jellemezni, hogy a hiánya betölti azt az űrt, amit a jelenléte okoz. :-)"
Ez egy gyilkos mondat, de nagyon élveztem:))) Ilyesmire a nap bármely szakában képes vagy:))
@vakapad: Jó, hát Medgyessy érdekeseket mondott, de ugye ő most politikus, vagy közgazdász? :-)
Gyurcsány 2006 utáni dolgairól nekem nincs vitám veled, egyetértek a hiány lefaragására tett eredményes és a reformokra tett eredménytelen kísérletek ügyében is.
A fő vitás pont abban van, hogy 2006-ban nem kellett volna feltétlenül választásokat nyerni. De erről már beszéltünk. Tudom, hogy ezt nehéz volt a szoci frakciónak elmagyarázni, meg az, hogy nem egy, hanem tíz évre tervezni, na ez is gáz minálunk.
Én azt mondom, hogy ha 2004-ben mindent ráken Medgyessyre, lehetett volna fogni a költségvetésen és tán még pár kisebb reformot is el lehetett volna érni. Az ugyanis nyilvánvaló volt, hogy csak vele lehet választást nyerni. Se Kissel, se Kováccsal, Puch Lászlóval meg pláne. (Igaz, nélküle sem... :-)
@xsasha: "hogy milyen hatása van a Fidesznek a forintra"

Értem, megy a dicséret:

- Jól van Pistike! Okos vagy!!
Ma már nem nyaltad le a vakolatot és nem verted a fejed féltéglával! Bravó!!
Ügyes vagy picikém! Látod érdemes volt tegnap órákig beszélni, hogy ne dugd az kezed a konnektorba, látod megfogadtad és milyen jó! Ma már nem rázott meg az áram! Ügyes vagy!! Holnap se dugd bele, jó? Okos vagy!! Ugye holnap sem vered féltéglával a fejed? Megígéred? Ügyes vagy!!
@xsasha: "Nyilvánvalóan téged sem érdekel, hogy valóban dolgoznak-e azon, hogy tágítsák a kereteket, és szerezzenek forrást a tervezettek megvalósítására."

Könyörgök, csak azt az egyet fogadd már el, hogy a keretek öncélú tágítása nem érdem! Azt a hülyegyerek is próbálgatja, amikor a földhöz veri magát.

www.youtube.com/watch?v=nojWJ6-XmeQ

A keretek tágítása csak valamilyen cél érdekében korrekt. De először kéretik a célok felvázolása. Egy elemzés, hogy az új célok működőképesek, a beruházás nem kútba dobott pénz, *aztán* lehet feltöltekezni ezzel szellemileg és csatába indulni a keretek tágítására.
Popper Péter-idézet: "A politikusnak minden pártban vannak ellenfelei. Ellenségei csak a saját pártjában."
@eMeL:
Vazzzeee.

Azonnali, radikális adócsökkentés!!!
Vazze, itt mantrázzátok már mióta, mint a hülyegyerekek, majd most a célok felvázolását kéred. Ugyan, szedjél már be valami értágítót. Nem veszed észre, hogy a ti viselkedésetek az, ami megfelel a hülyegyerek padlófogásának?
@anyátok:
Csak éppen nem volt semmi köze ahhoz, amiről beszéltünk. Miért nem maradsz inkább Chandler-nél.
@Waldi!:
Gondolom, ez csak költői kérdés volt. De én nem támadlak ezzel, hanem a véleményalkotásod okának a személlyel szembeni fenntartásaidat nevezem.

Gondolom, nem vagy tisztában a diktatórikus szó fogalmának. Talán jó lenne végiggondolnod, mit is jelent, mert elég sovány ezt érvként bedobni.

Nézd, azt mondja erre, hogy hülye vagy, de bekaphatod, nesze neked. Nem fogom sokadszor elismételni, hogy mi volt a különbség a görög válság előtti és utáni helyzet között. (Valójában nem vagy hülye, csak agresszív Orbán-gyűlölő)
index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/28/orban_egykulcsos_adorendszert_akar/

Nézd, tévedtem, mégis primitív vagy, nem csak Orbán-gyűlölő. El sem tudod képzelni, mi a különbség a pénzorientáltság és a pénzhasználat között. Bocs, de biztos vagyok benne, hogy szikrányi hajlandóság nincs benned, hogy elgondolkozz rajta, szal nem fogok erőlködni.

Ok, teljesen hülye vagy, és igen, ez már személyeskedés a nagy IQ-mmal. Remélem azért a kedves nő és nedves kő között különbséget tudsz tenni, mert különben bérletet kell vegyél egy urológushoz.
@vakapad:
Nem, dehogy, legfeljebb izmozós logika. :-)

Nézd, az egyszerűség kedvéért maradjunk annál a kérdésnél, amiből kiindultunk. Jelesül miért is fáj az exportőröknek, ha elszalad az infláció. Akkor a te kádári logikád szerint is pozitív a válasz rá - igen, fáj, mert az infláció növekedésétől növekszik a pozitív megítélésünk...
@eMeL:
Milyen fasza lett volna, a Gyurcsányék nem verik a mi fejünket a falba - szerintem az értékítéleted elég fura.
@eMeL: Na jó, azért még egy gondolkodni valót leírok, ha már ilyen jól elbeszélgetünk.
Aznap, amikor született Kósa ominózus nagyottmondása, két esemény is volt. Az egyik a NapiGazdaság konferenciája kkv-knak. A másik Orbán látogatása Brüsszelben. Mondj egy okot, amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán.
@xsasha: "Azonnali, radikális adócsökkentés!!!"

... és miután éveken át komoly emberek cáfolták, hogy ez nem működhet, te még mindig ezt mantrázod? Ennyi tellik a komoly gazdasági ismereteidből?

Kösz, én már nem is próbállak meggyőzni ;(

Én is adócsökkentés párti (kis, hatékony állam párti) vagyok, csak veled ellentétben nem álomvilágban élek, hanem a realitások talaján. Egy azonnali és radikális adócsökkentés évek, évtizedek alatt képes a gazdasági struktúrát(!) átalakítani. Jó lépés, de ennek finanszírozása a párhuzamos állami feladatok átszervezése lehet. Vagyis nem az emberek elkölthető pénze nő a csökkentett adókkal (mert jelenleg nincs erre semmi tartalékunk a rendszerben!) hanem átstukturálódik a jövedelemelosztás pl. a részfizetőssé vált oktatás és egészségügy (co-payment!), a leépített eddigi ingyenes állami szolgáltatások megvételéhez kapnak a zemberek pénzt az adócsökkentéssel.

Ja hogy ez így már egy konzervatív, jobboldali gazdaságpolitika, az meg a komcsi ovitól idegen? Arról én nem tehetek.
@xsasha: "Milyen fasza lett volna, a Gyurcsányék nem verik a mi fejünket a falba"

Teljesen igazad van, de egyrész akkor ovi kontrázott, hogy nem elég erővel veri a fejeket, bezzeg ő nagyobbakat ütne, másrészt nagyon ideje lenne a múltat nem mentsvárként használni!
Itt a feladat, meg kell oldani!!

Elég a visszafelé mutogatásból, attól még, hogy a hülye úszómester elvesztette a mentőövet nekünk meg kell próbálni kiúszni, különben megfulladunk.
@xsasha: "Mondj egy okot, amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán."

Senki nem hitt neki a ott Brüsszelben?

Hát nem biztos, hogy boldoggá tettelek, de formál logikailag ez a következtetés ;)
@xsasha: "Miért nem maradsz inkább Chandler-nél."

Ritkán szólok bele magasröptű gazdasági fejtegetéseitekbe, legföljebb csacska kérdésekkel, mert semmit sem értek hozzá. Igyekszem tanulni tőletek. De a Kósa-Szijjártó-nyilatkozat nagyon felbőszített, úgyhogy, tanítóbácsi kérem, mindenről az jut az eszembe. (Mármint minden olyanról, ami távolról a fidesz-főfők monetáris, vagy fiskális tevékenységéhez köthető - látod, még azt sem tudom pontosan, hogy itt most melyik szónak van értelme.)
@szerénységem:

Medgyessy, vagy bárki érdekes mondásai úgy szoktak unalmassá válni, hogy miután senki sem cáfolja, az emberek gyorsan elfelejtik. Ha sűrű sötét borul egy-egy ilyen mondásra, és nem kapja fel az adott oldali média, hogy „mán megin hazudott”, akkor tudható, hogy van benne valami.

Amikor valaki eldönti (teszem fel, az MSZP frakció minden egyes tagjának súlyos testi inzultálásával és a családjának szóló terrorisztikus fenyegetésekkel – másképp kevés reményt látok) hogy lesz itt rend, meg reform, meg a megszavazásához szükséges 194 szavazat (dr. Szanyiét is beleértve), és asse baj, ha emiatt elveszítjük a választásokat, akkor ezzel négy évre hatalomra juttat egy pártot, amelyik esetleg fogja magát, és visszavonja a reformokat vizitdíjastul. Azt a néhány kisebb-halványat is. Lehet ilyet kockáztatni, de nem nagyon érdemes, ugyanis akkor újabb négy évet veszítünk.
(napersze, hála sokaknak, így is veszítettünk annyit).

Tíz évre tervezni ellenfél nélkül lehet. Ez most Orbánnak rendelkezésére áll.
@xsasha: "a Gyurcsányék nem verik a mi fejünket a falba" -
hol verték? Mikor?
"amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán"
mert vannak, akik a rémhíreket szívesebben elhiszik, mint a kedvezőket. Plána, ha nem hivatalosak.
@anyátok: "Ritkán szólok bele magasröptű gazdasági fejtegetéseitekbe..."

Ezek szerint mégiscsak többet tudsz a gazdaságról mint a Kósa-Szijjártó páros ;)

Ismered az anekdotát a két nagy görög bölcsről, akik arról vitatkoznak, ki tud többet a világról? Az egyik azzal tronfolt: mivel én azt is tudom, hogy nem tudok mindent, így én többet tudok.
@eMeL: Nem azt írom, hogy értem, hanem, hogy felment a pumpám.
Mert okos emberek azt mondták, hogy miattuk szívtak az exportőrök meg a devizahitelesek, és ezt gyalog ésszel is föl lehetett fogni.

(Egyesek szerint Kósáék is tudták, és nagyot kaszáltak.)
@xsasha:

„Nem, dehogy, legfeljebb izmozós logika. :-)”

Mint korábban idéztem volt az index cikkből:
infláció/reálfelértékelődés: Bulgária: 11/0; Csehország: 6,5/10; Lengyelország: 4,1/7,9; Románia: 8,5/-1,9; Szlovákia: 4,3/6,6; Magyarország 6,5/5,9.
Ha valaki ezeknek a számoknak az alapján bármilyen értelmes összefüggést ki tud hozni az infláció és a reálfelértékelődés között, annak gratulálok.
@anyátok: TE meg vagy becsülve, hisz mégsem simán répát pucoválni küldött, mint engem!! :-) Legyél büszke, ez már Nobel-közeli állapot nőként.
@xsasha: Mondj egy okot, amiért Kósa nagyobb súllyal esett latba, mint Orbán.

Egy Ok:
Orbán Viktor "zárt ajtók mögött" tárgyalt.
Kósa Lajos sajtótájékoztatót tartott.
Továbbá:
A Kósa Lajos nyilatkozat pedig nem csak a sajtónak, de a sajtót olvasó politikusoknak szólt. Orbán Viktor anyagi és erkölcsi támogatást szeretett volna kapni a tárgyalásai eredményeképpen. A Kósa Lajos megnyilatkozás, az államcsőd felvázolása pedig Orbán Viktor tárgyalás alatti helyzetértékelését támasztotta "volna" alá. Sajnálatos tény, hogy bár a magyar koreográfia tökéletes volt, csak a külföldi partnerek nem voltak kaphatók efféle "táncra". Ezért is kavarodott össze a FIDESZ kommunikációja. A terv és a kivitelezés példás volt. Csak figyelmen kívül hagyták azt a lehetőséget miszerint az EU (sem) partner többé a megsegítéses táncban pont a Görögöknek nyújtott támogatás politikai fogadtatása miatt.
@xsasha: Spätreflex: miért fáj Neked Szabó Ervin?
@a szív fészkei: Hászen meg is tudom becsülni!
@anyátok:
Gazdasági témáról van szó. A külföld tőlünk veszi át. A gazdasági szereplőkhöz miért Kósa nyilatkozata jutott, nem Orbán brüsszeli kijelentései? Nem blikkről van szó, hanem gazdasági médiumokról. Miért?
@anyátok:
Nem, nem Kósa miatt szívtak. Csak kicsit gondolkoznod kellene.
Az meg a legszebb, hogy Kósáék tudták. Ezt bezzeg elfogadod. Pfff.

" fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba. "

De nem baj. A 2/3-ot is ennek köszönhetjük.
@vakapad:
Na de értsd már meg, hogy nem csak ezek a számok vannak. Nem csupán ezekből kell kihozni az összefüggést. Ha egy ország, mint Románia, súlyos gazdasági problémákkal küzd, a magas inflációs ütem tfh -10%-ból csinál -3%-ot. Attól, hogy létezik még több más tényező, az infláció eleresztése megszívatta volna az exportőröket. Ennyi. Akarsz még beszélni róla?
@a szív fészkei:
Tóta stílusának az alapja, hogy finnyáskodás nélkül aláz meg bárkit bármikor. Ti tapsikoltok itt hozzá, mint a tini lányok TH-koncerten. Most meg azon siránkoztok, hogy én kit hova küldtem... Ugyanmár, gondoljatok bele, hogy esetleg mást meg a gyerekbaszópapozás bánt. Meg a többi. Most akkor mennyire vagytok liberálisak? Ha titeket érint, akkor annyira azért nem?
@xsasha:

Nem tenyleg erdekel, hogy mekkora az IQ-d, mert ha jol tudom a Menzaba mar holmi 142-es IQ-val folvesznek tagnak, ami azt jelenti, hogy 60 millioan elnek a Foldon akiknek jobb kepessege van nalad az IQ teszt kitoltesere.

Mondjal mar peldakat arra, amibol latszik, hogy Orban nem egyeduralkodokent, diktatorikus modon vezeti a Fidesz nevu, partszeru kft-t. Mikor mert utoljara komolyan elindulni valaki Orban ellen valasztason? Vagy csak Orban jeloltjevel szemben? Hogy emberek, Schmitt, Pelczne, meg a hasonlo babok nem kizarolag a lojalitas alapjan kerulnek kinevezesre. Halott mar valaki olyanrol, hogy a Fideszben erveket utkoztetnek es errol a nyilvanossag tudomast szerez? Hogy gyoz a jobbik? Vagy csak az alapszervezeteket oszlatjak fel vita eseten? Mikor mondott valaki annal nagyobb kritikat, hogy vezenylo tabornokom, kemenyebben, meg kemenyebben? Ez az ember 2 valasztast vesztett el zsinorban es tulelte, meg kihivoja se volt. De Egei Antal ir egy olvaso levelet a Komszomolszkaja Pravda-ba, hogy leleplezze, ha valaki egyaltalan gondolna Orban elleneben indulni.

Ezek szerint, ha egy debreceni ember elkezd Gorogorszaggal peldalozni, akkor Magyarorszag rogton rosszabb helyzetbe kerul, mint amikor 2008 oszen tenyleg az allamcsod fenyegetett? Mert a Fidesz akkor is azt mondta, hogy nem az embereket kene nyuzni, hanem adot kell csokkenteni es a haza fenyre derul. Edes draga kis Xsashacsaka, probalj mar meg nem 0 bites fidesznyikkent ervelni, mert nekunk 2 bites liberalisoknak nem megy meg annyira a duplagondol.

En probaltam rakeresni arra, hogy mit jelent a penzkozpontusag vagy annak megszuntetese, de ugy latom, hogy ez nem egy bevett kozgazdasagi fogalom. Hanem antiglobalista, antikapitalista kereszteny, KDNP-s lozung.
Miben is lesz olcsobb es hatekonyabb egy nem penzkozpontu egeszsegugy? Az orvosok hirtelen nem zsaroljak ki a halapenzt? De ahhoz nyilvan fizetest kene emelni, de mibol. Nyilvan a gamma kest vagy MRI-t se fognak szallitani penzert, csak hogy a szemuket ravethessek a Nenyi-re. (Bar mostanaban a korhazak es az egyebb allami szervek mar nem fizetnek a beszallitoknak).
Akar penz kozpontu akar nem, akkor is bevetel, kiadas es hiany van. Valaki jol jar, valaki rosszul.
"Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot teljes egészében" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor "nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni" - tette hozzá.

versus

Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában kifejtette, kezdeményezi majd a kabinetnél, hogy a parlamentnek azt javasolják: egy lépésben és azonnal térjünk át egy arányos, tehát egykulcsos adórendszerre. "Azt gondolom, meg tudom győzni a kormány tagjait, és érzek magunkban elég erőt, hogy utána meggyőzzük a parlamenti képviselők legalább 50 százalékát erről. Szabad fogadni erre, hogy Magyarországon egy ilyen adórendszer lesz januártól" - mondta.

Kesz ez a foszer :D
Hat ugy irhatna mar barmi folul a valasztoi akaratot :D
@vakapad: Szerintem sokkal többet vesztettünk, mint négy évet. Az előző nyolccal együtt ez már 12, és ha a korábbi semmittevéseket is beleszámítom, akkor... És még legalább ugyanennyi van előttünk.
@eMeL:
Kósának meg hittek?

Végül is szabad hülyének lenni.
@anyátok:
Azt azért értékelem, hogy őszinte vagy. Csak ez a hozzáállásod nem nagyon visz előre.
(Egyébként meg könnyű megjegyezni. A monetáris a money-val foglalkozik, a valuta értékével és viszonyaival. A másik meg a költségvetéssel, az államháztartással. Így elég megjegyezni, hogy van a money meg a másik.)
@xsasha:

"Az infláció eleresztése megszívatta volna az exportőröket. Ennyi."

Ércsük. Punktum. Hát akkor én is mondok egy hozzád hasonlóan igen ütős érvet: az infláció eleresztése jót tett volna az exportőröknek. Ennyi.

Többet nem nagyon érdemes, úgyse fogod sohase megérteni, hogy a piac a reálfelértékelődést először azonnal helyreteszi (nincs kötött árfolyam, és ha a forint átváltásával többet lehet vásárolni, akkor át is váltja, így a forinteladással nagy kínálatot, ezzel leértékelődést hoz létre, amíg helyre nem áll a a két valuta közötti korábbi helyzet), aztán meg úgy gondolkodik, hogy ahol magas infláció van, ott romlik a helyzet, és ettől kezdve még jobban esik a forint. Ami nem szívatja az exportőröket, hanem jót tesz nekik. De hát ez úgyis csak szófia beszéd. Nemigaz?
@szerénységem:

Én az előző négy évre gondoltam, amikor ellehetetlenült a már megszavazott reformok megtartása is.

Orbánnak most (illetve szokás szerint, lásd: 1998.) könnyű dolga lenne. A megszorításokat már megcsinálta Gyurcsány meg Bajnai, neki csak reformálnia kellene. Na itt vagyok megakadva. De nagyon.
@xsasha: Ha neked ennyi a válasz, akkor ne is ;)

Én leírtam hogy nem működik a dolog. Te meg beidéztél egy infót, ami a nem működő dologra hivatkozik.
@xsasha: "Kósának meg hittek?
Végül is szabad hülyének lenni."

Talán minimális emberismeret nem ártana neked.
Ha valaki igérget, azt fenntartásokkal fogadjuk (vagy igaz, vagy nem), de ha valaki beismer valami rá nézve kellemetlent, akkor azt logikus elhinni, hiszen logikusabb lenne ha tagadná.

Persze arra nem számíthattak a nyugati észlények, hogy nálunk síkhülyék a politikai elit tagjai.
@vakapad: "Na itt vagyok megakadva. De nagyon."

Itt merül fel a kérdés, hogy ovi egyszerűen hülye, vagy csak korrupt (számító) gazember esetleg hazaáruló.

Kemény szavak, de jelenleg nem mutat fel semmit, ami ezen választékon túlmutat.
@xsasha: Siránkozik a radai rosseb. Röhögök. Rajtad. (ez alliteráció, legalább valamit én is tudok.)

A papokat hagyd már, a szentéletű pápád szentmisén maga a saját aranyszájával kért bocsánatot a tetteikért. ujszo.com/online/kulfold/2010/09/18/megkovette-londoni-misejen-a-papa-a-pedofilia-aldozatait (nem atv-t idéztem, na ezért dicsérj már meg!!)

Olyan szenilis lenne, hogy arról beszél és azért kér elnézést, ami meg sem történt? Na ugye. Szerva ott, szó nélkül ne hagyd.
@eMeL: De. Gyáva. Volt egyszer egy könyv a Fideszről, abban mondták róla a lányok, hogy már fiatalon is elég gyávácska volt. Sajnos, alkatilag az, jó, legyünk kedvesek, mondjuk azt, hogy konfliktuskerülő. :-)
@vakapad: Ebben egyetértünk. A szart eltakarították nagyrészt, és most kétharmaddal lehetne szép dolgokat csinálni. Ehelyett majd jó eséllyel lesz tili-tolizás, töketlenkedés, de még szerencse, hatalmas szerencse, hogy EU-tagok vagyunk.
Nem úgy mint 2002-ben, kikukáztam azt az fn-cikket, igaz már csak a ma.hu-n találtam meg, amelyben részletesen le van írva, hogy keletkezett az a bizonyos 2002-es hiány, ami egyébként végül 9,4% lett. Volt ott év végi pénzszórás, nem is kevés.
De mindegy is, ne vitatkozzunk azon, hogy "ki ölt meg kit" :-), drukkoljunk azon, hogy a Fidesznek hétfőtől, ha már nem kell kampányolnia, megjöjjön a józan esze. Ha meg nem jön meg, akkor meg azon, hogy jöjjön egy értelmes párt, amely a helyébe lép négy év múlva.
BBC - Panorama: The Secrets of Scientology (2010)

news.bbc.co.uk/panorama/hi/default.stm

Erdemes lekapni torrentrol :D
@Pandaren:
Az utolsó részt hasonlóan látjuk.
Az elsőt nem.
Orbán is nyilatkozott a tárgyalása után Brüsszelben. Véleményem szerint semmilyen objektív oka nem volt Kósa szövegének Orbán nyilatkozata felé emelésének. Illetve hát oka volt, csak meg kell keresni.
@vakapad:
:-)
Értelek. Akkor miért is nem tette helyre a piac a 6%-os reálfelértékelődést 2008-ban?

(Csakhogy a forintot nem azok vásárolják, akik kenyeret akarnak venni belőle, hanem akik hozamot szeretnének elérni, pl. a kincstárjegyeken...)
@eMeL:
Te leírtad, hogy nem működik. Orbán meg azt mondta, hogy meg fogják csinálni.

Csak hogy értsd, szerintem maximum valami női megérzés alapján mondtad, hogy nem működik, és számomra hitelesebb Orbán kijelentése, hogy meg fogják csinálni.

Hogy még tisztább legyen: te azt mondod, nem lehet megcsinálni. én azt mondom, meg lehet csinálni. Az élet meg majd igazat ad valamelyikünknek. Viszont Orbán nyilatkozatát én jó jelnek tartom magam részére.
@eMeL:
Ugyan, miről beszélsz. Kósa nem magára vonatkozóan kellemetlent ismert be, hanem az előző kormányra. Mindenki tudta, hogy ez a szar van a palacsintában kommunikáció arról szól, hogy szeretnének mozgásteret a hiány mértékében. Sokan elmondták, hogy a jelen helyzetben óvatosan kell kezelni a csőd szót. Ehhez képest a média Orbán Barossoval tett nyilatkozatát felülírta Kósa kkv-k konferenciáján tett kijelentéseivel. Gondolkozz. Kérlek.
"Világszabadalomnak nevezte a január elsejétől tervezett, egykulcsos adórendszert a miniszterelnök."
:)

Szegénynek nem elég, hogy ő a Nemzet Miniszterelnöke és ráadásul még Vezénylő Tábornok is. Mi ez a beteges vonzódás a nagyotmondáshoz!?

"A kormányfő úgy fogalmazott: ígéretet kapott Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől arra is, hogy jóval egyszerűbb lesz az adórendszer, és a bevallás valóban nem lesz nagyobb egy söralátétnél."

Matolcsy már megint átbaszta:)
@xsasha: "a média Orbán Barossoval tett nyilatkozatát felülírta Kósa kkv-k konferenciáján tett kijelentéseivel"

Hát persze. Mert a botrány adja el a lapot is, a politikus is is azon szeret lovagolni.
@xsasha: "Kósa nem magára vonatkozóan kellemetlent ismert be, hanem az előző kormányra."

Talán itt a legnagyobb az eltérés a szemléletünkben: lesz*rom nagyívben az előző meg a mostani kormányt meg az érdekeiket, az ORSZÁG érdekéről lenne szó. És hát kicsit nyugatabbra tehetetlenek(*) azzal szemben, ha egy politikus a saját országának betesz, az ország érdeke ellen dumál.

(*): nem értik és félreértik

Még a lesajnált görögök is képesek voltak évtizedes távlatban megőrizni a "titkaikat", mert nem lehetett olyan idióta politikust találni, aki az országot is hajlandó bedönteni, hogy rosszabb színben tüntessen fel egy ellenérdekelt politikust. Ez csak itt, nálunk életképes O-(
@xsasha: "számomra hitelesebb Orbán kijelentése, hogy meg fogják csinálni"

Tudod gazdasági kérdésekben azért jobban hiszek olyanoknak, akik a gazdaságból élnek (és adott esetben gazdagodnak meg), mint olyanoknak, akiknek politikusi pályára kell lépni [és veszett demagógiával házalni], hogy hatalomhoz jussanak és hogy primitív korrupcióval halmozhassák fel az első (néhány száz) milliócskáikat.
@UrsaMajor: "Matolcsy már megint átbaszta:)"
Ez egy dolog, de Matolcsy azt is eladta Orbánnak, hogy az SZJA bevallások elfognak férni egy söralátéten.

Én már látom az APEH-et, ahogy kis kerek söralátétekre formázott kerek borítékokat rendel.
@szerénységem:

De. Vitatkozzunk. Én mindig úgy gondolom (lévén tervező, ugyebár, meglehetős rutinnal az ilyen ügyekben), hogy a dolgok kikristályosítása egy soklépéses, iterációs folyamat, és bizony mindenkinek vannak információi, érvei, amiket a másik nem tud, vagy nem gondolt rá, és ha tudna róla, esetleg módosítaná a véleményét.

Sajnos nem írtad meg, hogy hol van az a ma.hu cikk, kénytelen voltam magam is kukázni. A ma.hu-n azt írják, hogy a hiány 1572,2 milliárd lett, a GDP 9,4 %-a, valamint azt, hogy a közalkalmazotti béremelés 160,3 milliárd volt (természetesen csak 2002.-ben, mivel szeptemberben vezették be, és amint írtam, ez a következő években már háromszoros összeggel kellett ezt figyelembe venni). Ebből a béremelés hatása a 2002.-es költségvetésre:

H = 160,3 / (1572,2/0,094) = 0,9584 %

A többi kiadást meg sorolom:
Autópályák és az ezeket kezelő társaságok megvásárlása az MFB-től (a FIDESZ ide tette bele az autópályákat, nem pedig a költségvetésbe)
Közlekedési vállalatok adósságainak törlesztése (az előző négy évben ezt nem tették meg)
Sportberuházások pénzügyi megtámogatása (vajon ki kezdte?)
Önkormányzati gázközmű csomag (erről nem tudtam kideríteni, hogy micsoda)
A megugró fizetések (minimálbér emelés) miatti automatikus nyugdíj emelés nem volt benne a költségvetésben (készült 2001.-ben)
A 2001.-es köztisztviselői béremelés 2002.-es hatása nem volt benne a költségvetésben (készült 2001.-ben)

Egyébként az igazán elolvasásra érdemes cikksorozat az origo.hu-n van:

www.origo.hu/itthon/20090717-igy-tettek-lejtore-magyarorszagot-i-resz-a-szaznapos-program.html

Több cikk, a végén tovább lehet ugrani a következőre. Érdemes figyelni a szocialista frakció viselkedését, főleg azoknak, akik Gyurcsánytól elvárták azt, hogy ezzel a frakcióval reformokat szavaztasson meg 2006. előtt.
@xsasha:

(Én vagyok a hülye, hogy nem unom?)

Amennyiben inflációval a forint felértékelését lehetne elérni, akkor el kell kezdeni pénzt nyomatni, azt kiosztani az embereknek, az tuti infláció, és kész, már itt is van a 150 forintos svájci frank (mint a régi szép időkben, 2008. nyárutóján, a válság előtt). Mindenki örül, a kormány népszerűsége nő, a zemberek hálásak, és még a frankhitelesek is imába foglalják Orbán és Kósa (de legalább Szíjjártó) nevét. Már ha eddig nem tették volna.

Nem is értem, hogy a kormány miért ilyen tökkelütött, hogy nem hallgat rád. Nem olvasnák a blogot?
@szerénységem: Még ma, szombaton is felverik az embert a hülye aktivistáik a szórólapozásukkal!!! Ráadásul ott, ahol már emberemlékezet óta - sajna - fidesznyik-uralom van. Turulföldén. Hogy engem hogy a bánatban vettek fel a Kubatov-listájukra, azt nem értem. De nagyon próbálkoznak, essen ki a gatyájából, aki ezeket a robotokat ide irányította!

Mit akarnak???? A mezei egerek szavazatait is begyűjteni? Mindent dózerolnának? Mégis el kell másznom szavazni b+, ha ezek ennyire erőszakosak.
@anyátok:
Nem. Gazdasági újságok nem blikk kategória. A gazdasági újságot nem azért veszik, mert meztelen mellek mellé mókás meséket mázolnak.

És egyébként még ha így látod, és ezt elfogadjuk, már akkor is igaz, hogy nem a Fideszt kell szidni a történtekért, hanem a médiát.
@eMeL:
Nézd, egyre inkább értem, hogy baloldali vagy. Meg se kottyan neked, hogy nem erről vitáztunk. Képtelen vagy tartani a fonalat, pedig itt nagyon emlékezni sem kell, csak vissza kellene olvasni, hogy miről is beszélgetünk.
Persze a szocializmusban természetes volt ez a permanens vitatípus, amikor tökmindegy, mi volt a kiinduló alap. Ezért sem tudtak sosem egyről a kettőre jutni, de attól a kifejezetten buta vezető rétegtől ennyi tellett. De hogy te hogy gondolod ezt, azt nem tudom.

De azért még itt is válaszolok neked, még ha sok értelmét nem is látom.
1.) Kósa nem tett be a saját országa érdekeinek. Az ország érdeke az volt, hogy tágítsuk a költségvetési kereteket, hogy szélesíteni lehessen az adócsökkentés kereteit.
2.) A görögös véleményed véglegesen meggyőzött, hogy vagy kádárista vagy, vagy agyatlanul próbálsz bármit felhasználni érvként. Egyiknek sem örülök, mert korábban többre tartottalak. A görög vezetők átbaszták a népet. A görög vezetők átbaszták a gazdasági szereplőket. A görög vezetők átbaszták az EU-t, és te erre vagy büszke. Ez volt az ország érdeke? Szánalmas.
Árpád! Régen érlelődik bennem, h miként is értékeljem az írásaidat. Arra jutottam, h a fikázás honi legmagasabb szintű művelője vagy. Amikor olvaslak mindig a nagysikerű @rc reklám jut eszembe: "Fikázni könnyű!" Úgy látszik azt gondolod, ha mindkét oldallal ezt teszed, akkor középen állsz. Pedig ennek csak olyan nihil szaga van.

Mutass valami előrevivőt is! Vagy ez kényelmesebb, a munkásat meghagyod másnak?
@eMeL:
LOL

Tudod az a helyzet, hogy az adócsökkentési jogszabályokat mégiscsak politikusok alkotják és szavazzák meg.
Ha netán Orbánék mégis bevezetik a 16%-os SZJA-t, akkor köpsz egy magasat és aláállsz? Vagy egyáltalán számít az számodra valamit, ha az élet megcáfolja az elképzeléseidet, vagy csak meghúzod a vállad, és azt mondod: "Akkor is igazam van."?
@vakapad:
Na ja. 150 lenne a svejci frank. És mennyi lenne a kenyér? Hány cég vonulna ki az országból? Mekkora lenne az alapkamat?
Ugyan pihenj már egy kicsit, ne erőltesd ezt a dolgot.
Persze azt már csak a madarak kedvéért kérdem meg, hogy szerinted a 210-hez képest a 150-es frank az hány százalékos felértékelődés, és mekkora infláció kellene hozzá?
@xsasha:

Xsashacska draga, a 16 szazalekos szjahoz (foleg, ha nem a szuperbrutto-ra vonatkoztatjak) a senki sem jarhat rosszabbul kitetellel megspekelve meg kene teremteni a kiadasi oldalon is az ellentetelezest, foleg hogy azt igertek, hogy tartjak a 3 %-os hianyt. Ha valami eszement okbol megse tartanak, akkor a kinaik vajon mit fognak kerni cserebe magyarorszag finanszirozasaert?
Az onkormanyzati rendszer csesztek racionalizalni, a nagy ellato rendszerekhez nem nyultak. Az allami szektor honapok ota mar igy se fizet ki semmit, egyre csak gyulnek a szamlak.
Tehat max ujra a ti szohasznalatotokban ugynevezett "nyuggerek"-nek a nyugdijahoz nyulhatnak. De ha ahogy az angol mondja: Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Es azt ne mond, hogy majd ugy felporog a gazdasagi novekedes, hogy kinojjuk a hianyt, mert a vilagvalsag kozepen hol talalnank a megnovekedett termelesre piacot?
@Waldi!:

Remélem szárnyat bont az igazi nemzeti-keresztény szociálisan érzékeny baloldal.
Egy ilyen kvalitásos vezetővel győzelemre van ítélve.:)
@a szív fészkei: Az én ingerküszöbömet nem érte el a két idei választás. Most ráadásul a Fideszen kívül senki egy szórólapot se dobott be, utóbbi is megelégedett egy, igaz, nagyon drága szórólappal, és a közpénzből, az önkori által kiadott helyi lapban való kampányolással. :-) Egyébként ilyet majd minden városban csináltak, ahol hatalmon vannak
De gondolom, a szocik is szeretnek az adómból kampányolni, csak nem nagyon ismerek senkit, aki szoci városban vagy kerületben lakik... :-)
Régen csinálták ők is, tudom. Senki fel nem háborodott rajta se akkor, se most.
@xsasha:

1./ A "mennyi lenne a kenyér" elég botor kérdés, mert az általam leírtak szerint pénzosztással kellene kezdeni, és az hajtaná fel az inflációt, azaz az emberek pontosan ugyanúgy tudnák megfizetni, mint most. Ezt valahogy nem tetszett észrevenni. Nem baj. Mohács meg Trianon nagyobb baj volt.

2./ Mint már említettem volt, 2008. augusztusában 150 forint volt a svejci frank, oszt mégis található volt nálunk nehány cég, nota bene, a Mercedes épp akkor határozta el az idejövést (az olcsó munkaerőt foglalkoztatókat az Orbán-Járai tandem már kikergette innét 2002 - 2003 táján). Ez az érv tehát, finoman fogalmazvást, nem valami aduász.

3./ Az alapkamat akkor magas, ha az inflációt megfogni akarják, nem pedig elengedni. Akkor ugyanis alacsony. Tekintsük a szokásos módon tévedésnek.

A 150 HUF/CHF árom év alatt 12 %-os inflációval simán elérhető (hát ha még javul is a megítélésünk, ahogy a korábbi kormányok esetében, akkor ugyanis elég 9 %, mégpedig bőven - kár hogy ennek április óta csak az ellenkező előjelű változatát tapasztalhattuk - kivétel az azóta tartó időszak, mikor az Opel meg az AUDI megtette bejelentését). Egyébként megelégednék 180 HUF/CHF-kal is, ahogy a forradalom kitörése előtt állt szegény nemzeti valutánk.
@UrsaMajor: "Egy ilyen kvalitásos vezetővel győzelemre van ítélve.:)"

Minden "rosszban" keressük a jót ;)

Talán van esély hogy valamelyes tisztuljon az mszp.
[Bár félő, hogy a pártkarrieristák tudják, érzik, hogy nem érdemes válniuk.]

Egy elfogadható mszpre nagyon nagy szükség lenne, hiszen ezerszer elmondtam már, hogy a demokráciához egy konstruktív és kritikus ellenzék is kell. [Utoljára persze a fideszre nézve dehonesztálóan írtam ezt ;) ]
@xsasha: "nem a Fideszt kell szidni a történtekért, hanem a médiát. +

Nem a Fideszt szidom, hanem Kósát, Szijjártót, és a médiát.
@vakapad: Bocs, kifeledtem a linket, igazad van. Az origo-cikket én is olvastam, csak az inkább háttérkutakodás volt, kevesebb adattal.
"A kétéves költségvetés eredeti hiánya 2002-re 505 milliárd forint volt. A 2001. évi zárszámadási törvény 565 milliárd forintra, a 2003. évi költségvetés pedig 1.249 milliárd forintra módosította a hiányt." Ebből lett aztán 1572,2.
"Az államháztartás decemberi hiánya 615,8 milliárd forint volt. Az első tizenegy hónapban az államháztartás deficitje 956,4 milliárd forintot tett ki 2002-ben."
Nehéz elképzelni, hogy a költségvetést tervezve mondjuk októberben eszméltek arra, hogy hű, itt még sokszázmilliárd kötelezettség van. Lehet ezt tudni már a nyáron. Ez kb olyan hiteltelen, mint most Orbántól, hogy jaj, hiányzik 100 milliárd.
Nem volt kötelező autópályát vásárolni, sem pedig sporttámogatást adni.
Szeptemberben még így látták:
"Várfalvi István (h államtitkár) elmondta: az Európai Unióban érvényesített rendszer alapján, amely a közpénzek minden egyes pénzforgalmát elszámolja, így többek között ebben szerepelnek már a privatizációs bevételek, plusz az MFB autópálya-építéssel kapcsolatos pénzei is az idei államháztartási hiány a GDP-hez mérten 6 százalék lesz."
Szóval ez elég érdekesen hangzik annak fényében, hogy ebbe minden bele lett számítva elvileg.
Sorry, de nem tudom elhinni, hogy 3,4 százalékot ugrik ezután a hiány azért, mert Orbánék anno kötelezettségeket vállaltak, amit ki kellett fizetni.
gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/15451/1
gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/26353/1
@Waldi!:
Just you watch, darling.
@eMeL: MSZP-re nincs szükség. Baloldali pártra van. Az MSZMP öröklött szervezeti sturktúráját el kell égetni, és a hamut beleszórni a Balatonba.

Kíváncsi vagyok, melyik milliárdos fog fantáziát látni az MSZP helyén keletkezett űrben.

Ha másik oldalról nézzük, az MSZP-nek akkor is vége. Botka, Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Újhelyi összeegyeztethetetlen.
@Waldi!:
Az első szög a koporsóban.
Na jó, nem, a második. Az első Gyurcsány színrelépése volt.
@Waldi!:
Harmadik szög:

"Miután nem sikerült egyesítenie két, szövetségesei által vezetett platformot, újat hoz létre a szocialista pártban Gyurcsány Ferenc."
@Waldi!:
Negyedik szög:
Botka: Az MSZP korábbi vezetőinek lejárt a szavatossága
@vakapad:
Nézd. 2008 első felében 6% volt a reálfelértékelődés. Én ennél többet nem szeretnék ezután mondani. Tekintsd úgy, hogy mindenben igazat adok neked.
@szerénységem:
Nomen est omen.
Egy percig sem zavarják a tények.
@xsasha: "MSZP-re nincs szükség. Baloldali pártra van."

Megint a vágyaidból és nem a realitásokból indulsz ki.
Az mszp van, más meg nincs.

Kb. annyira releváns a mondatod, mintha én a nagy ovi ellenérzetemmel kijelenteném, hogy a fideszre nincs szükség, egy jobbközép, konzervatív párt kellene.
@eMeL:
Ismét csak azt tudom mondani, hogy az élet a nagy válaszadó. Az persze kérdés, hogy vajon tudsz-e még tanulni a válaszokból.

Megjegyzem, szerintem jövő ilyenkor 3 baloldali párt is versenyezni fog az MSZP táboráért. És nyilván ez is vélemény.
@xsasha: "Ismét csak azt tudom mondani, hogy az élet a nagy válaszadó."

Ezt mondom én is. ;)
Most(!) az mszp van. Ez az ellenzék. Lehet nem szeretni, de tény.
Négy év múlva meg lesz valami, de az nem változtat a jelen tényein.
@xsasha:

"Megjegyzem, szerintem jövő ilyenkor 3 baloldali párt is versenyezni fog az MSZP táboráért. És nyilván ez is vélemény."

Hat ha az egyik a Szili fele nemzetieskedo, keresztyen, szocialis demagogia part, az joval inkabb a Fidesz es a Jobbik szavazokat celozza meg, mint a jelenlegi MSZP taborat.

Ha viszont lenne egy szocialdemokrata, megvedjuk a kisemberek part es egy modernista, reformparti, szocialliberalis part, akkor a 2 part egyutt tobb szavazatot erhetne el, mint kulon-kulon, mivel mindketto egy kovetkezetes, hiteles politikat folytathatna, ahelyett hogy kioltana egymast a ket iranyzat.
Ehhez persze az is kene, hogy bekeben valjanak el, mert ha a Fidesz helyett egymas utesevel lennenek elfoglalva, az egy jo idore lenullazna a baloldalt.
Vegulis egy ujMSZP-ujSZDSZ tandem jonne ujra letre, csak Gyurcsany oda kerulne vegre, ahova jobban illik :D
@eMeL:
Nope. Most van az MSZP, Jobbik, LMP. Ez az ellenzék. Lehet nem szeretni, de tény.

Persze te sem arról beszéltél, hogy mi van most, hanem hogy mit szeretnél. "Egy elfogadható mszpre nagyon nagy szükség lenne"
Én erre mondtam, hogy nem lenne szükség. Egy elfogadható baloldali pártra lenne szükség, ami nem az MSZP. Az MSZP nem tudta letenni örökségét, és a fent említett okok miatt nincs is erre esélye.
Hat a Jobbik es az LMP messze van az ellenzektol. Akik epedve hallgatjak a Nyajas Vezeto bolcs utmutatasait.
A Fidesz Jobbik Light-kent hajtja vegre a Jobbik valasztasi programjanak elemeit es enekeli ki a szajukbol a sajtot.
Az budapesti LMP-re szavazok osszesen kozel 50 %, ebbol az utolso 4 napban pedig a 25 %-a adta az oda a szavazo cedulajat az LMP-nek es semmi manipulacio sem tortent. Aha. Hosszu cedulak ejszakaja.
@xsasha: <<"Egy elfogadható mszp-re nagyon nagy szükség lenne"
Én erre mondtam, hogy nem lenne szükség. Egy elfogadható baloldali pártra lenne szükség, ami nem az MSZP.>>

Csak hát még majd négy évig a parlamentben az mszp ül! Tehát ennek kell ellátnia az ellenzéki feladatokat.

A jobbik+lmp-ről keveset tudok. Nem tudom hogy mekkora a háttér szakértői gárda. Gyaníthatóan gyengébb, mint a beállt szoci pártnak.

A jobbik nagy kérdőjel (bár a multkor véletlenül láttam a parlamentben egy felszólalóját, igen kritikus, tényszerű, érzelemmentesen tárgyszerű és hozzáértő benyomását keltette; ekézte is a fideszt rendesen).

Az lmp is egy nagy kérdőjel, de potenciálisan lehet abból is valami.

De ilyen kis ellenzék esetén nem dobhatod el nagyvonalúan a szocikat, mint szükségteleneket.
@szerénységem:

Ej de kellemetlen. Én erre a válaszodra még tegnapelőtt írtam valamit, a blogmotor azt jelezte, hogy az elküldése sikeres, de ezek szerint hazudós egy kicsit. Nem volt rövid, és nem is őriztem meg electronice, a memóriám meg, tejézusmária, ebből következően kénytelen vagyok újrafogalmazni. Sajnos nem lesz olyan részletes, mint volt (nem csak feledékeny vagyok, hanem lusta is).

Szóval.
1./ A költségvetés hiányához Medgyessy programja 2002-ben kb. 1 %-kal járult hozzá, az azt követő években kb. 3 %-kal. Ezeket a válságkezelésig nem is vonták vissza, és bizony egészen jól elvoltunk velük (a válság előtt a CHF árfolyam 150 forint volt, a bruttó államadósság meg 65 %).
2./ Ha hihető, ha nem, a kötelezettségvállalásokat és a közlekedési vállalatok megsegítését előbb-utóbb MEG KELLETT FIZETNI, és én helyesnek tartom, hogy ezeket az egyszeri tételeket a már úgyis elszállt 2002-es költségvetésbe rakták bele (ebből van a nagy adósság növekedés az év végén), ugyanis jobb volt így előbb, mint utóbb.
3./ A Medgyessy kormány irtózatosat küzdött a Járai vezette MNB-vel, és vesztett (én még emlékszem a kamatokra meg a 234 forintos euróra). Bokrosnak annó Surányival nem kellett küzdenie. Ezután dobta Medgyessy a lovak közé a gyeplőt, csinálja más felkiáltással (nem volt rossz ötlet), és ment el Kubába koktélokat inni. Ha a kormány nyer, és a bokrosi inflációs tervek sikerülnek, egészen másképp kellene ma fogalmaznunk a történtekről a véleményünket.
4./ Az ország tönkremenetelét szolgálta még (szerintem jóval nagyobb mértékben, mint Medgyessy programjai) a minimálbér duplájára emelése, ami elzavarta a nővéreket/tanárokat/gyaloghivatalnokokat a pályáról (emiatt kellett Medgyessynek lépni, bár talán nem ekkorát), valamint kizavarta a képzetlen munkaerőt foglalkoztató cégeket az országból, amely képzetlen munkaerő nagy része azóta mélyszegény munkanélküli.
5./ Ugyancsak nem tett jót a felsőbb középrétegeket szolgáló orbáni lakásprogram, amit Medgyessynek kellett leállítani az állami finanszírozhatatlanságig való nyújtózkodása miatt, és ami áttételesen az oka a mai devizahiteles problémánknak (ennek befejezése után kezdtek a bankok valami új hitelezési módszer után kutatni).

A fentiek értelmében állítom azt, hogy a főleg az SZDSZ és közgazdász holdudvara által éjjel-nappal szajkózott Medgyessy-féle „ősbűn”-nek jóval kisebb szerepe volt a válság alatt kialakult helyzetünk előidézésében, mint másoknak.
Orbán Viktor és az összes Parlamenti párt,a Bilderberg csoport tagja.Réges réges Illuminati az egész.Azért ezt nem árt tisztázni.Olvasgatom, itt a kommenteketek,de nem nagyon láttam erről írást.Ezek leakarják csökkenteni a népességet 95%-al, ez ki is van írva Elbertonban Georgiaban, a 7 nagy gránit tömbre.Ez az üzenet az egész emberiségnek szól,mert létre akarják hozni a Világkormányt, az Új Világrendet. Erről nem tudtok semmit?
@luxbeci2: a sok alvajaronak felesleges magyarazni. aki eddig nem rakta ossze, az nem is fogja.
www.youtube.com/watch?v=nXJytxGDIiw
süti beállítások módosítása