W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Törpe-fejűek

2010.06.23. 05:00 Tóta W. Árpád

Írók, alkossatok remekműveket!
A. A. Zsdanov

Bőven ideje volt, hogy Brüsszel, a média, az alkotmánybíróság és Gyurcsány után a kultúra is megkapja az iránymutatást. Ott se maradhat minden abban a bábeli szodomában, amiben a szocik hagyták. Elő is került a zsinórmérték. A giccset és a pornót meg kell adóztatni, és abból támogatni az Értékeset és a Szépet.

Ez eddig egyáltalán nem nonszensz, mármint piacpárti-vadkapitalista szempontból persze ellenezhető, de kétségtelenül létező rendszer. Sőt mindenféle kultúrpolitika hasonlóképpen működik, csak nem feltétlenül giccsadóból támogat, hanem költségvetési pénzből. Mivel ahhoz a gyenge államtitkárságnak nem volt több hozzáférése, úgy gondolták, csinálnak egy transzfert a rájuk bízott területen, hogy jobban érvényesüljenek a saját szempontjaik. Végül is minden adórendszernek ez a lényege. 
 
A pornó, az még a kisebb falat, azt elég könnyen fel lehet ismerni, bár ha a szépirodalmi kánonban körbenézünk, akkor lesznek zavarba ejtő feladványok. Azzal csak annyi a baj, hogy kábé a Popó magazint, a néhány megmaradt videotékát és a kábeltévéket lehet megcsapolni, és ebből ugyan nem épül bazilika. A többi pornó ugyanis az úgynevezett interneten terjed, és nehéz lenne kiverni a globális szájtokból, hogy a magyar látogatókért utalják át a malacságadót az államtitkárság Paypal-számlájára.
 
A giccs, az már bonyolultabb. Annak tényleg számottevő forgalma van, fogalma viszont sikamlós. Oké, a kertitörpe a klasszikus példa, de azon túl már óvatosan kell határozgatni. A giccs definíciója nagyon személyes ügy. Vannak megkeseredett emberek, akik a Kis Herceget is annak tartják, sőt netán a Micimackót is, de valószínűleg még többen, akik felemelő és szívhezszóló meséknek. Vannak magasan művelt emberek, akik a sima szerelmes verseket és romantikus filmeket nézik le, amikben még homoszexualitás sincs; de a legtöbben mégis az ilyen banális sztorikra vevők, és azoktól érzik jól magukat. Ezenfelül tömegek látják a világítós Szűzanyát vagy a Nemzeti Színházat igenis szépnek.
 

Mint fatörzsből gyönge ága

 
Hát ja. Van ennek a fennhéjázó giccsezésnek egy rendkívül kínos dimenziója, mégpedig az, hogy miképp is került Szőcs Géza oda, ahonnan éppen giccsadót készül kivetni. A legnagyobb és legsikeresebb giccsgyár megbízásából lett ő a kultúrfelelős, ugyanis hazánkban a legjelentősebb termelője és fogyasztója a giccsnek nem más, mint a jobboldal. Ha Szőcsnek a giccsel van baja, akkor lesz mit söprögetni a pártház táján. Kiszállni a búcsújárásokra, nemzetioldalista fesztiválokra, Fidesz-gyűlésekre, műveleti területté nyilvánítani, és elkobozni mindent. A horgászbotra lógatott zászlókat, a sokat megért székely himnuszt, az orbános, erdélyes, trianonos képeskönyveket, az irredenta és nacionalista kellékeket. A beszédekbe kötelezően belevarrt góbéságokat és lebutított szlogeneket. A magyarságkutatás romantikus füzeteit, a béna kosztümös filmeket. A turult, a rovásírást, a bocskait, mindezeket a fröccsöntött, szervetlen felvarrókat, amiktől azt várják, hogy jelentősebbnek, tekintélyesebbnek, hatásosabbnak tűnnek, mint amilyenek. A pátosz a giccs elmaradhatatlan velejárója, sőt eredője, és pátoszból aztán van a Főpártban elég. Azért lettek ők a Főpárt. Gatyájuk is rámenne a giccsadóra, ha az igazságos volna.
 
A giccsel tisztelettudóan kell bánni, mert a giccs nagyon demokratikus. Kívánja a magyar nemzet. Az az, amit az istenadta nép választ magának. A maga kis permanens háztartási forradalmával. Nem kell szeretni, de aki nekiront, az megütheti magát.


Címkék: szocializmus nemzeti egyuttmukodes rendszere

460 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr162102688

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A törpék már jól vannak 2010.09.07. 09:10:04

Magasfokú giccs vs szépérzék, puha pázsit vs macskakő, egymásba boruló fák vs fák-bokrok-virágok-gyep. Anglia versus Magyarország. Az előbbi kertjei burjánzóak, romantikusak, puhák, színesek, az utóbbi ugyan néha próbálkozik, de jószerivel már lemondot...

Trackback: ELHUNYT GYURCSÁNY FERENC 2010.06.23. 12:33:26

   Hosszú, súlyos, türelemmel viselt betegség után elhunyt Gyurcsány Ferenc (†49) politikus, egykori miniszterelnök, nagyvállalkozó, politikai publicista, táncművész, nyelvújító, Jászay Mari díjas, érdemes blogger.  - A kö...

Trackback: Rasszistázás és pirézezés a Parlamentben 2010.06.23. 11:51:14

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti - Rasszistázás és pirézezés a Parlamentben                            &nb...

Trackback: Hardcore nyomja Szőcs – képpel 2010.06.23. 11:29:41

Nem pöcsöl Szőcs, az erdélyi magyar költő-politikus, aki – lévén a kulturális terület felelőse – nyilván szakmai érdeklődésből vigyázó szemeit a pornóiparra vetette. Górcső alá venné, azaz rázoomolna a csúnya-rossz nénikre és bácsikra, hogy...

Trackback: Hivatásos rettegés 2010.06.23. 10:54:54

Véget ért a nyolc gyönyörű szép év, és a baloldali próféták (lásd újságírók) most újra vizionálhatják a diktatúrát, és retteghetnek Orbán Viktor második eljövetelétől (lásd az Ítélet Napja), amikor is értelmet nyer minden, és Orbán Viktor és pártja fog...

Trackback: Törpe-fejűek 2010.06.23. 08:23:02

Hazánkban a legjelentősebb termelője és fogyasztója a giccsnek nem más, mint a jobboldal. Gatyájuk is rámenne a giccsadóra, ha az igazságos volna.

Trackback: Hazafias szarmeccs-adó 2010.06.23. 07:53:50

Vezessük be a szarmeccs-adót!Ez arra lenne, jó, hogy értékes és szép dolgokat támogathatnánk belőle. Pörgős, sok passzos latin meccseket, angol ívelgetést. Német brüsztölést és olasz catenacciót nem, főleg Mourinhóval nem, mert ő ráadásul giccses is.Úg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@a szív fészkei: Igen. Aczél pontosan értette a dolgot. Mondjuk giccsadót se vezetett be... :-) bár mintha rémlene valami hasonló a könnyűzenénél. De lehet, hogy tévedek. Nagyon érdekes ember volt, Révésznek az Aczél-monográfiája elég jó, de az a kár, hogy noha Aczél elkezdett emlékiratokat írni, nem tudta befejezni. És az is kár, hogy nem készített senki vele egy vaskosabb mélyinterjúkötetet még 90-91-ben. Ha valaki Kádár mellett még meghatározó volt abban a harminc egynehány évben, akkor az ő.
@szerénységem: Mégegyszer, min. főelőadó volt kurva fiatalon! Jól ismerem a főnökasszonyát, nem szenilis még, röhög a Rózsa mosakodásán. Tudod te, hogy oda csak milyen megbízható káder mehetett?

Biztos büntiből még utaznia kellett a harmatos virágszálnak ide-oda: a mocskos Kubába, Egyiptomba, nyugatra is talán, bele a fertőbe. Csoda, hogy él ennyi csapás után.
Ahogy Schmitt is végig szenvedett, láthatod. Házakat kellett vennie a mocskos komenyista pénzből. Irgalom atyja!

Azért megnézném, mikor kap egy millát a kéglijéért, persze ő talán eléri és nem is hal majd éhen (ettől mindig rtegek vle kapcsolatban).
180 nm-es budaiért - három fürdő, két nappali, stb. - nem tudtunk a barátainknak a végén 200-at se elérni havonta.
@a szív fészkei: Én most is tudok angol szakon végzett tanárokat(!), akik Londonban, sej, nemigen boldogultak az alapkommunikációval sem. És ez nem ám az ő hibájuk főként.
@szerénységem: Együtt sakkoztak a börtönben, bizalmasa volt.

A könnyűzene meg dr. Erdős Péter - őt is nagyon okosnak mondták - territóriuma volt, soha el nem múló heveny neotonozással. Brr. (elnézést, de én Kexre gerjedtem, amire meg ők nem. Vagy rendőrileg inkább). És még most a Neotont nyomatják, mint A Zenekart. Ész megáll. Nálam. Na nekem ők voltak akkor a giccs.
@a szív fészkei: Aczélt 49-ben vágják be, a Rajk-per mellékszálába gabalyodott bele kissé, de nem is ez az érdekes, hanem hogy ki volt akkor a belügyminiszter? Hát persze, hogy Kádár. Akit két év múlva szintén leültettek, mindketten 54-ben szabadultak. Vajon miről beszélgettek odabenn? :-)
- Te, János, itt?
- Hát most mondd meg...
- Na de kérlek? Még miniszter vagy? Vagy legalább leváltottak előtte?
- Le. Van itt sakktábla?
- Van. És a kaja is tűrhető.
- Akkor jó. Világos kezd.
@a szív fészkei: A CV-jéből: 1972-1981: Művelődési Minisztérium, főelőadó. No és ki volt a miniszter ott? Na ki? Hát persze, hogy Pozsgay elvtárs. Értünk mindent? Vagy kell még magyarázni? :-)
@szerénységem: Értek mindent, csak nem vagyok annyira hülye - mert éltem akkor, Alzheimer úr még nem takarított ki mindent - hogy ezt a CV-magyarázatot szó nélkül beszopjam. Lehet, hogy az is jön majd, hogy nyirkos katakombákban kellett vallását gyakorolnia akkoriban.

Na mindegy, a Rózsát is lehet majd szépen ábrázolni a faliképeken, talán stigmái nőnek majd addig. Mostantól hő ima, boldog kaczagás tölté be az iskolákat. Ámen.

Hát valamit eldöntöttek Aczélék a priccseken két parti közt, az biztos. Elég megbonthatatlanul. Lehetett volna egy Nezval-kvalitás mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC10888/11266.htm is, akkor megnézhettük volna magunkat. Legalábbis apám nem rajongott ezért a pasiért, mint szakember és akkor finom voltam.
@Tóta W. Árpád: Persze. :-) Hároméves korom óta sakkozom. Apám mondta mindig ezt, amikor kicsit elbambultam, és én voltam világossal.
@tulok ex betonputtó:
Magyarország szántóterülete cca 5 millió hektár. A jelenlegi, a '89-es utolsó békeévhez képest meglehetősen erodált termőképesség mellett is cca 12-15 millió ember ellátására képes. És nem Szahel v. Bangladeshi netán Szomáliai szinten.
Ehhez képest a 6 ha/kopf barokkos, sőt! rokokó elmeroggyanás.
@a szív fészkei:
Mondom, hogy értem, kedves!
"...tarrá égett horvát erdőket Dubrovnik felé..."
Én konkrétan a fél Vieste-félszigetet láttam lángokban, meg Kréta délynugati részét, Rodoszról meg nem is mesélnék.

De ne vessük már össze a kannás bor hatása alatt családját láncfűrésszel kiirtó barmot a Villányi borutat végigbulizó fiatalokkal!

Meg akik maguk alatt felgyújtják az ágyat beleszenderedve a füstbe, vele meg a panelt en bloc.

Van rizikója.
Na még ezt idedobom okulásul, hogy milyen kis snájdig ízirájderöcsénk lesz: www.blikk.hu/blikk_aktualis/egy-regi-motoros-a-sandor-palotaban-2021680/

Ezentúl önfegyelmet gyakorlok és nem rakom fel a South Park Köcsögök című idevágó részét. Azt hittem fehér chopperja van, ebből mindent kinézek.
@combo: "Az oktatáson sokat rontani már nem lehet."
Egyetértek.

"Ez az, amit nem bocsátok meg az SZDSZ-nek, hogy ők sem gyomlálták ki a lexikális tananyag felét minimum. Ha ők sem, akkor ki fogja?!"
És ezzel is.

Ez többet mond a mai 12-16-nak, mint 60 töri óra:

www.youtube.com/watch?v=apxheKWpp-4

Vagy az gáz, hogy a ksitulkok (13/11) kivülről fújják ezt?

www.youtube.com/watch?v=5DCYIBZ3f-4&feature=related
@a szív fészkei: Na jó, ez, vazze, nagyon kemény. Mi ez, gójmotor? :-)
@combo: Ha a szülők nem nevelnek,az iskola vajmi keveset fog a gyereken. És igen, az SZDSZ sok bűne közül ez az egyik. A pedagógusokat is lehetett volna egyelni, nem is kicsit, és a közoktatást legkésőbb 1994-ben elkezdeni a talpára állítani a feje tetejéről. Ez máig nem történt meg, lényegében hozzá sem nyúltak. És most már nem is fog senki egy jó ideig.
@alte trottel: Én vágom, Pantagruel kommenttárs által belinkelt cikket (kutyalábnyom vs. Pajero) illettem kritikával.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: az ÁFA envű adóról hallottál már? aki drágább terméket vesz az többet fizet, ilyen ügyesen van kitalálva?

Ja, meg új autó helyett vegyen használtat a család... aha. De akkor az autógyárakkal és a munkásokkal mi lesz, hm? És az új autó nem kevésbé szennyezi a környezetet, mint e régi?
Szerintem te gazdasági ügyekhez ne nagyon szólj hozzá, mert égeted magad.
@tulok ex betonputtó:
@combo:
Elég nagy tévedés, hogy a lexikális tananyagot meg kell vágni. Ez az agy működésének nem ismeretéből fakadó melléfogás. A lexikális ismeretekre és a kognitív képességek fejlesztésére párhuzamosan van szükség.
Idióta liberálisék tökéletesen szétkúrták a közoktatást és a felsőoktatást is. Lehet tapsikolni.
Az nem Bajnai a képen?...
@szerénységem:
Két dolog is van itt.

Pici különbség van aközött, ha a haverokkal végeztetem el a munkát, vagy a haveroknak fizetek olyan munkáért, amit nem végeznek el, vagy amire nincs szükség.

A szocialista maffia nem elégedett meg a pénztermeléssel, sokkal több mindent meg akart határozni. Olyan társadalmi struktúrát alakítottak ki, ami a primitív fogyasztói társadalom felé vezetett, a középosztály leépítésével, oktatás lebutításával, nemzeti értékek cikivé tételével. Ezt kell visszafordítani most.
@tulok ex betonputtó:

A cikk eredetileg a New Scientistben jelent meg, nem számoltam utána, a szakterületén kívül, ugye, mindenki hiszékeny(ebb). Volt egy kevésbé "kis színes cikk is" az alternativ energia pont hu weboldalon, de azt a blogmtor vmiért nem engedte belinkelni, de guglival lehalászható. Abból kiderül a számítás és összevetés módja, mely szerint "egy szabadidő-autó, mellyel szerény 10000 km-t teszünk meg évente, 55,1 gigazsult használ fel, amely tartalmazza a megépítéséhez szükséges energiát és az üzemanyagot is. Az építészek egy 4,6 literes Toyota Land Cruiser-t vettek alapul az összehasonlításkor. Egy hektár föld körülbelül 135 gigazsulnyi energiát képes megtermelni évente, így a Land Cruiser ökológiai lábnyoma körülbelül 0,41 hektár – amely jóval kevesebb, mint a közepes termetű kutyáé."

Na most enélkül - mármint, hogy ilyesfajta számolgatásba belebonyolódnánk - sem nehéz belátni, hogy bár a városi ember hihetetlen gazdag, a pénzét mégis arra pazarolja, hogy pl. hogy akaksiját vízzel összekeverje, és környezetszennyező anyagot állítson elő belőle, ill. hogy azt saját magától minél messzebb tudja, egyszerűen teleszarja pénzzel a csatornázási műveket: fizet a vízdíjat és csatornadíjat; aztán fűti a lakását álló nap, pedig jóformán csak aludni jár haza, mert a lakása panel vagy tégla, ami baromi lassan melegszik fel, ellenben nehezen hűl le, szóval télen hűt, nyáron fűt, így télen gázt vásárol, és a gázszolgáltatót tömi pénzzel, nyáron nyomatja a légkondit, és perkál súlyos összegeket az áramszolgáltatónak, persze termosztátra nem futja, "mer az luxus, kinek van arra pénze", így a legtöbben az egészet központi fűtéssel oldják meg; pedig a vízforralót sem járatja egész nap, csak hogy legyen melegvíz a kávéba, ha hazaér, me az pazarlás volna, de a lakás fűtése-hűtése az okés. hiába, trópusi faj a zember, fűteni kell... és így tovább. és akkor még az urbanizáció, az infrastruktúra egyéb nyalánkságairól nem is szóltunk. szóval ezt az energiaszükségletet lehetne mérsékelni, és fürdeni a pénzben, mint Dagobert bácsi, csak ezeket meg kéne tanítani, hogy aszondja, "Gyerekek, ki szereti a tábortüzet? Ugye, milyen jó?! Mert sugárzó hő. Ugye, milyen jó a napon sütkérezni? Mert az is sugárzó hő. Ugye, úgy érzitek, hogy átjárja az embert, mert mi, emberek, itt a Földön a Napocskára, ott fent, álltunk rá, azt szeretjük, és az úgy adja a meleget, mint a tábortűz (lehet kapcsolni az evolúcióhoz), és ma arról fogunk tanulni, hogy ha nem süt a nap, és nem tudunk tábortüzet rakni, akkor milyen hőforrásokat, milyen más hőt sugárzó eszközöket készíthetünk magunknak, szóval írjátok fel a füzetbe címnek: Hősugárzók, mert ma a hősugárzásról fogunk tanulni... Kinek van otthon konvektora? Tegyétek le a kezeteket! Raditárora? Köszönöm. bla-bla-bla... kis magyar néprajz a búboskemencéről... bla-bla-bla, Ezért ha majd fűtésben gondolkodtok, legjobb, ha cserépkályhára törekedtek, hogy ne menjen rá a gatyátok is a gázszámlára. Mehettek tesiórára."

Etikaoktatáshoz annyit, hogy hihetetlen, hogy ezt is mennyire túlbonyolítják. Szadeszhez no komment, de ez az ájtatos törekvés se vezet jóra, amit itt feszegetnek jobbról-balról. Sztem erről elég annyit mondani, hogy Gyerekek, szeretet nélkül szart se ér az élet. Ezt tartsátok szem előtt. Ennyi. Innentől szabadfoglalkozás.

Persze lehet jönni a keresztény etikával, de azért sokatmondó, hogy a szeretetről a két legfontosabb keresztény szöveg, amit tanítanak, ami a kereszténység tanításának magvát és esszenciáját tartalmazza, a Hiszekegy, vagyis az apostoli hitvallás és az Üdvözlégy, a legfontosabb imádság szót sem ejt a szeretetről. Ez a szó, hogy szeretet elő sem fordul bennük. Van bennük minden más: halál, malaszt, Szűz Mária, Poncius Pilátus, bűnösok, Mindenható Atya, Egyszülött Fiú, Pokol, keresztrefeszítés, mennybemenetel, Szentlélek, anyaszentegyház, IDKFA, szentek közössége, bűnbocsánat, feltámadás... szeretet? hm, látott már valaki olyat? Úgy érzem, kicsit túlbonyolítják. Nem beszélve arról, hogy a kereszténység olyan, mint egy piromán tűzoltó. Előbb tüzet csihol, hogy "mi útálatos előttem", utána meg oltogat "persze szeretni kell, meg tűrni, meg megbocsátani..." Baromi öncélú.
Nem vitázom, egyetértek!
Csak adtam egy kis pluszt.
@szerénységem: azért ezen a téren már szert tettek némi előnyre

van szoborpakjuk is, meg azok a fejethetetlen farokcsóváló költők a rákosista időkből

Édes anyám teje,
de édesebb a Párt!

meg ilyenek :)

ajánlom Kuczka Pétert, egy élmény olvasni
@tulok ex betonputtó: persze, nyilván

de ettől még az apja kizavarja a mezőre; és így legalább tudja, hogy ezt most kénytelen lesz lefejteni, pl. egy késsel
A mai giccs: velvet.hu/blogok/gumicukor/2010/06/25/kiszel_tunde_regi_szeretoje_kitalalt/ Ennél a nőnél még az sem igaz, amit kérdez szegényke. Illetve ezzel a IQ-szűkülettel bír keresni ennyi pénzt, hát valahol gratula neki és mély szégyenkezés másoknak. Csak közben ne játszaná el a szent anyát!

Ő egy látlelet, hol tartunk mái napság. Egyszer lehetne ő is államelnök. Kéne ekkora sokk, hogy észhez térjünk.
Na ezt a giccset vállalom :-):

"Ha kávé nélkül tudod kezdeni a napot.
Ha pirulák nélkül tudsz beindulni.
Ha mindig tudsz vidám lenni, figyelmen kívül hagyva fájdalmaidat.
Ha meg tudod állni, hogy ne untass másokat gondjaiddal.
Ha meg tudod enni ugyanazt az ételt minden nap és hálás tudsz lenni érte.
Ha meg tudod érteni, hogy szeretteid néha nagyon elfoglaltak és nem jut idejük rád.
Ha el tudod fogadni a kritikát és hibáztatást neheztelés nélkül.
Ha figyelmen kívül tudod hagyni egy barát tudatlanságát és soha sem helyesbíted.
Ha meg tudod állni, hogy egy gazdag baráttal ne bánj jobban, mint egy szegénnyel.
Ha meg tudsz birkózni a feszültséggel, gyógyászati segítség nélkül.
Ha tudsz lazítani szeszes ital nélkül.
Ha tudsz aludni gyógyszer nélkül.

..igen, valószínűleg a család kutyája vagy!"
Török Gábor szerint torokgaborelemez.blog.hu/ Schmitt Pálunk, a Zemberké pedig tényleg nagyon ízi lesz: jön és megy.
De azt legalább szép kecsesen, ahogy a kislányai és b. neje tornáztak anno a Tévétornában. "Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" Vátesz volt ennek az örökbecsűnek a megalkotója :-DDD.
@combo: Most érkeztem, még nem láttam minden kommentet, de már túlcsordul a hócipőmön:

A dohányzástól nem lesz senki négykézláb mászó, anya-feleségverő állat, mint az alkoholtól. Családok sem mennek tönkre, nem szólva arról, hogy a máj majdnem olyan fontos, mint a tüdő.

Malacka, biztasd a gyerekeket alkoholra is!
@a szív fészkei:
pontosan úgy, mint Antall József, aki múzeumigazgató lett, vagy mint minden tanszékvezető egyetemi tanár, stb.
Egyébként is: a pék miért sütött kenyeret "azoknak"?
Mindenkinek nyugatra kellett volna disszidálnia?
Persze, jobban járt volna a világ, ha Rubik nem kótyavetyéli el a kockáját nyugaton, hanem a mangalicák játszanak vele, meg kifőzik a szegedi, ill. balatoni halászlében.
@anyátok: Félre értettél. Azon kaptam fel a vizet - és mondom, ismerem a főnökét - hogy elkezdte magát mindenütt most sajnáltatni Rózsink, hogy mivel katko áldozatként nem taníthatott azokban a vérnősző időkben, csak főelőadónak!! mehetett be a minisztériumba.
Akkor pedig neki bizonyos dolgokat el kellett ott fogadnia, nem népdalénekléssel telt a napja, nem az volt, hogy nem tudta volna, merre hány óra pártvonalon.

Pl. az anyám - Nemzeti Múzeumi oszt.vez. - életét is ők irányították sokszoros fizuért, míg ő meg annyit kapott, hogy örüljön, ha kap. Hisz mégis a hobbiját művelheti, nem igaz??? Pedig mamám 40 évig mentett értéket kemény fizikai-szellemi melóval, lásd Pécs, ókeresztény kápolna meg a többi...
Most Rózsi ne fesse át a múltat, mert ciki, hisz még nem halott vagy szenilis mindenki a régi bandából. (nem én ismerem személyesen)

Én is itt éltem akkor is, ide szültem gyerekeket és mivel disszidált 1 szerettem, útlevelem se volt évekig, lakást is koboztak.
De nem megyek jobberkodni-mártírkodni és köpködni azokra, akik fiatalon bizony egész zsíros állással megkínáltak.
@xsasha: LOL. Te vagy a legviccesebb ezen a blogon.
@Pantagruel: Idő kérdése az egész. Negyven év alatt ott is felhalmozódna egy szoborparkra való Wassalbert. :-) Van ott egy kötetre való, nekem meg is van valahol. És vannak köztük jó költők is, akik rémes dolgokat írtak le. Nem tudom, jóvá lehet-e tenni az ilyesmit. Már úgy értem, esztétikailag. Ahhoz legalább József Attilának kell lenni... :-)
@GGG77:

Neked fogalmad sincs, mi a lényege annak, amiről beszélek.

Fogd már fel: én itt a túlfogyasztást, a pazarló fogyasztást akarom megadóztatni progresszíven (és nem lineárisan az áfá-val) egy plusz, kb. 5%-nyi többletadóval, nevezzük azt bárminek, mert ezek a túlfogyasztók/pazarló fogyasztók teszik tönkre a földet, a te unokáid jövőjét is (még ha közhelyesnek is tűnik ez így leírva).

Egyszerűen bizonyos mértékig büntetném a túlfogyasztást, és kész. A lineáris rendszerű áfa erre nem megoldás, és az sem, h fasza, jó ez így: termeljünk és fogyasszunk minél többet.

Egyszerűen totál beszűkült az a megéri/nem éri meg primitív szemlélet, amivel ezt a témát kezeled, és még okosnak is hiszed magad hozzá, pedig az ilyen szemléletű emberek sodorják végveszélybe az emberiség/föld jövőjét, bármily patetikusan hangozzék is ez.
@szerénységem: Eörsi, Zelk, Csoóri, Örkény - aztán páran ezt jóvátették szerintem esztétice. Örkény már ragoztam. :-)

Beismerve a legtöbben, hogy elvakultak és meghülyültek akkoriban. Most ha ilyet hallanék a maiaktól(most a politikusokat értem), már az is szép lenne. De csak átmázolás megy.
anyátok - a vuvuzelás már behalt, ahogy látom, azért ide - van követőd ebben a lelkesedésben: www.origo.hu/foci-vb-2010/20100625-heidi-klum-vuvuzela.html
@combo:

Akkor még egyszer:

A biztonsági öv be nem kapcsolásának van AZONNALI következménye, a kolbásznak, pálinkának meg a cigarettának nincs.

Amennyiben a kolbász megevése, a pálinka megivása vagy a cigaretta elszívása után azonnali súlyos károsodás következne be, azokat is be kellene tiltani. Feltételes mód.
@a szív fészkei:
Elnézést, én csak nem hiszem, hogy TWÁ volna a nemzet vuvuzelája. Igaz, netglosszáit jól, mondhatni lege artis írja, de ehhez a kitüntető címhez még több sikeres (több, mint ezer kommentes) kirohanást kellene kitermelnie.
@anyátok: ez csak a kommentmoderáció feloldásán múlik, de inkább legyen kevesebb.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Az, amit adóztatni akarsz, az jelenti a kádári kommunizmus és a kapitalizmus közötti különbséget.

Ha azt mondanád, hogy emeljük az áram/gáz árát a tízszeresére, azt mondanám, hogy ezzel teszünk valamit a környezetért.

De Te azt mondod, hogy adóztassuk meg azt, ami drága, mert ami drága az pazarló.
Pedig az én háromrétegű argonnal töltött ablakaim kidebaszott drágák voltak, annyira, hogy a jelenlegi energiaárak mellett kétséges a megtérülésük, valamint a hűtőm sem fogja soha visszahozni az árát, pedig elég drága A+++os szerkezet, de a Te javaslatod alapján bokalefosó adót vetnének ki rá.

Hát ez így nem működik, nem így működik.
Ha a környezet érdekel, az energií árát kell felkúrni az egekbe, nem azokét, amik használják.

Szóval progresszívan előre: GÁZÁREMELÉST!
- Jóestét, jóestét. Elnézést, hogy megzavarom, így a jóbanrosszban élvezetének közepette, de hivatalos ügyben jöttem. Vagy barátokközt? Mindegy. Mutatom az igazolványomat. Sós Péter alosztályigazgató, a társam pedig Apáczai Endre mellékkorifeus.
- Jézusmária! Az asszony életére esküszöm, hogy csak két kerékkel, rövid időre, és a babakocsi is bőven, vagy talán kissé súrolta, de csak épphogy …
- Másról lenne szó.
- Teszűzanya! Mi van még?
- Lakossági bejelentést kaptunk …
- Honnan?
- Már megbocsásson, de miként gondolja ezt? A Túlfogyasztásellenőrző és Azezértkiróttbüntetéstbehajtó Hatóság természetesen nem fedi fel az informátorait. Legyen elég annyi, hogy a szomszéd házból távcsővel …
- Tudtam! Az a vén ká Benyőné!
- Csak Benyőné.
- Juszt se köszönök neki előre! Ott forduljon fel, ahol van!
- Ne hadonásszon, kérem. Térjünk a tárgyra. Szóval bejelentést kaptunk, hogy ön ma vacsorára két pár debrecenit fogyasztott el. Mégpedig kézzel, mustárba tunkolva, reccsenő, zsíros harapásokkal, de ez a mi szempontunkból lényegtelen. Az egy másik hatóság. Ők éjjel szoktak jönni. Tehát. Meg tudná indokolni a túlfogyasztását?
- Szeretem a debrecenit.
- Ez nem érv. A hivatalos számítások szerint az önnek a mai napon ebéd óta mozgásra, méreglebontásra, agyműködésre, valamint egyéb, itt nem részletezendő altesti célra elhasznált energiáinak összértéke kétezernyolcszázkilencvenhat zsúl, amit egy pár debreceni egy szelet kenyérrel bőven pótol. Szóval?
- Jólesett, kérem. Remek étvágyú ember vagyok.
- Aha! És a Föld jövőjére nem gondol?
- Most mit mondjak erre?
- Semmit. Itt a számla. A második pár debrecenire öt százalék plusz áfa, az annyimint hatvankilenc, azaz felfelé kerekítve hetven forint.
- Huhh. Hozom a pénzt.
- Állj! Még nem végeztünk. Tudomásunkra jutott továbbá, hogy a mai napon ön személygépkocsival közlekedett át a háromutcányira lakó sógorához. Ez egyrészt a rendelet szerint a rendeletben rögzített nyolcszázhetvenkét méternyi távolság személygépkocsival való alulmúlása miatti túlfogyasztás, másrészt az egészségének jobbat tett volna, ha gyalog megy, de ez utóbbi a mi szempontunkból lényegtelen. Az egy másik hatóság. Azt javaslom, őket hajnalban várja. És most tessék. Védekezzen, ha tud. Mi mindig megadjuk a védekezés lehetőségét.
- Az úgy volt, kérem, hogy leesett a kép a falról, kérem, és vissza akartam rakni, mielőtt a meccs elkezdődik, ezért ugrottam át a fúróért, kérem.
- Úgy! Szóval meccs. Információink szerint ön a délutáni meccset is megnézte. Ehhez hozzájön még az esti.
- Honnan tudják?
- Bemértük a készülékét. Ön a Föld jövőjére nem gondol?
@kolbászoszsömle:

Nem tudom, szándékosan-e, de félremagyarázol. Nem a te magas minőségű ablakodat adóztatnám egy külön "pazarlás visszafogó" adóval, nem azokat a drága műszaki megoldásokat, amelyek példát mutatnak energiatakarékosságból (pl. hagyományos izzó vs 20-szor drágább takarékos), hanem a semmivel sem indokolható luxusokat - azokat is csak megvásárláskor -, mint pl. a SUV-okat, vagy a 200ezer forintnál drágább televíziókat, a jakuzzi kádakat, a 6-8kw-os házi szaunákat, stb...

Sztem érted, miről beszélek, ne vidd félre.

Egyébként a kapitalizmus legfőbb baja, h fogyasztásorientációval próbál motiválni, ez pedig végső soron megöli a Föld nevű bolygót, ma már napnál világosabban látszik. A kapitalizmusban a mohóság és kapzsiság nem bűn, hanem már sokszor erénynek tűnik fel. Ezért aztán nem is vagyok nagyon híve ennek az önpusztító rendszernek, ahogy egészen más okok miatt a kommunista rendszernek sem voltam híve.

szenzor.freeblog.hu/archives/2010/03/28/Miert_nem_baratom_a_kapitalizmus/

A Földet nem az afrikai, de még csak nem is a magyar emberek teszik tönkre, hanem azok, akikhez ebben az országban sokan, többek között te is, fel akar zárkózni.
Tegyük fel a kérdést: jogos-e az igénye bármelyik embernek a Földön ahhoz, h úgy éljen, mint az amcsi átlagpolgár?
Ha azt mondjuk, jogos, akkor két lehetőség van:

a) ténylegesen elkezdenek felzárkózni, szépen emelkedik a 7 milliárd ember életszínvonala, s lassan haladunk a bolygó végső kimerülése felé,

b) a pusztítóan magas életszínvonalon élők megpróbálják visszafogni a fogyasztásukat, így csökkentve a meglévő globális feszkót, hiszen milyen jogon használja el a Föld kincseinek döntő többségét a Föld lakóinak kisebbsége.

És most nézzük, mivel értek egyet!

Egyetértek az energiaáremeléssel, de nem úgy általában, hanem progresszívan(!!!). Ez jól illeszkedne abba a koncepcióba, amit mondok. Tehát pl. jelen pillanatban a következőt lehetne tenni az árammal:

mondjuk egy egyedülálló háztartása havi 200kwh-ig fizetné a mostani árat, 200-300kwh sávban 15%-kal többet, 300kwh feletti részben pedig 30%-kal többet.

Most ne lovagoljunk a számokon, hanem próbáld megérteni a koncepciót, melynek lényege az, h a keveset fogyasztók alacsonyabb átlagárral fizetnének, mint a túlfogyasztók. (Ez azért is jó, mert még a legszegényebbeknek is biztosítani kell, h ki tudják fizetni az áramszámláikat, ha egyébként nem pazarolnak.)

Gáznál lehetne hasonló (talán volt is régen, azaz megoldható), ez serkentené a hőszigetelési lázat, hiszen hamarabb térülne meg a befektetés.

Üdv.
@anyátok: Ja Árpádnak én se szántam ezt a címet. Csak annyira örültél az igazi zümi vuvuzela elérhetőségének múlt héten. Ezért gondoltam, hogy jól esik látnod, ki mindenki osztozik az érdeklődési körödben. :-)))
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Nekem nem tetszik az az ötlet, hogy a létezéséért adóztassunk valamit.

Olyan ez, mint a nagyéserős autók adója.

Ha valaki arra adja a fejét, hogy neki legyen egy NAGY valamije, akkor hadd legyen. A környezetet nem terheli jobban egy álló 250 lóerős autó, mint egy álló 100-as, vagy egy be nem kapcsolt egészfalas plazmatévé, mint egy kikapcsolt harminccentis izé.
Az álmokat nem szabad gyilkolni, és a bírvágy az, ami baszkurál, nem a használati vágy.
Néha ünnepnapon bekapcs, ha meg éjjel nappal azzal játszik, sokba lesz.

A progresszív energiaárasdiban szintén nem hiszek, mert azt sugallja, hogy van tolerálható fogyasztás, holott ez nonszensz, tekintve, hogy luxus minden, ami vezetéken jön.

Valami négyszemű banda, ha kitökölné, hogy egy kilowattóra áram, vagy egy megajoule hő mennyibe kerül a Földnek, azt megszoroznák kettővel plusz áfa, mindjárt lenne respektje a környezettudatosságnak.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: Na, kezdhetsz gyűjteni rá, filléres turkadarab amúgy: puk.hu/article.php?id=6657

Kasmír+selyem és 500 gyémánt. Érdekes lehet. Csak bele ne essen a moly, bár a lyukra is rakhatnak újabb gyémántot, 500 mellé belefér még pár.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
A túlfogyasztás büntetése rossz elv. Visszafogná/visszafogta a kiemelkedő teljesítményeket, és ez nem lehet cél.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Azért az kemény meló lesz, hogy a kulturális tényezőket megpróbálod fiskális eszközökkel kikényszeríteni. Az 5-10%-os adódtól nem lesz kevesebb házi szauna.
És azt is vedd észre, hogy a Földnek nem lesz baja abból, ha elfogy a vas vagy a kőolaj, ez az embernek probléma. A földet nem érdekli a széndioxid növekedése és a hőemelkedés, a Földnek volt már ilyen a történelmében ember nélkül is. Ez mind az embernek probléma. És ha megváltoznak ezek a körülmények, akkor majd az ember megpróbál alkalmazkodni.
Szóval szerintem fejben kell előbb rendbe tenni a dolgokat. Egyenlőre nem született semmi, ami a kereszténység és társai helyére kerülhetne, pedig a probléma abban rejlik, ahogy magunkról, a világról gondolkodunk/nem gondolkodunk.
@vakapad:
Ez az érvelés gyenge. Ugyanis ha nem kapcsolom be az övet, akkor 1 ezreléknél is kisebb a valószínűsége, hogy azonnali eredménye legyen. A cigarettának meg garantált eredménye van.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "Ez azért is jó, mert még a legszegényebbeknek is biztosítani kell, h ki tudják fizetni az áramszámláikat, ha egyébként nem pazarolnak"

Miért kéne? Mindenféle előjogokat biztosítunk a szegényeknek, aztán csodálkozunk, hogy nem akarnak iparkodni. Aki nem tudja kifizetni a villanyszámlát, az ne használjon elektromos áramot.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:@kolbászoszsömle:

most csk az autókhoz:

"A környezetet nem terheli jobban egy álló 250 lóerős autó, mint egy álló 100-as,"

meg a pénztárcát se a regadó, ha szlovák a rendszám, de még a biztosítás is olcsóbb
@a szív fészkei: múltkor kérdezted ezt a finn-ugor kontra sumér dolgot

na, úgy tűnik a tudományos álláspontok melletti kampánynak jót tett, hogy megkavarták az állóvizet:

rádióműsorok - ezek egy héten át vannak fent; a keddi a finn-ugor témájú, a szerdai a sumér-etruszk stb., a Kossuth rádió műsortárában találsz részletes tematikát:

real1.radio.hu/kossuth/MP3/2-Ked/Ked-K14.m3u
real1.radio.hu/kossuth/MP3/3-Sze/Sze-K14.m3u
real1.radio.hu/kossuth/MP3/4-Csu/Csu-K14.m3u
real1.radio.hu/kossuth/MP3/5-Pen/Pen-K14.m3u

ha olvasgatni szeretnél a témában, egy ingyenesen letölthető kiadvány:

Egyezzünk ki a múlttal!
www.tte.hu/?page=szemle&katid=11

+ Kunczénak volt egy beszélgetős műsora a témában - az Ötösben a Klub Rádión -, ami élvezetesebb volt, mint ezek az összevágott anyagok, bár a Maczkó olyan szinten hozta a "liberális" formát, hogy majdnem disszidáltam a Szíriuszra; sajnos ehhez archív anyagot nem találtam, pedig ismételték is, kár érte.
Jelenleg nincs olyan magyar párt, amelyik környezeti szempontból is fenntartható gazdaságpolitikát hirdet. Pont.
@Pantagruel: Kösz! Most késő van elolvasni de fogom.

Amúgy alapból nem értem az egész hevületet. Kiderül majd sokér` valami, és akkor mi van? Ha az ellenkezője az eddigieknek, na akkor is mi van?

A szkíták feltámadnak és ihletet sugdosnak a fülünkbe a jövőre nézvést? Mert ugye ők a székelyek ősei sokak szerint és ez de jó. Oké, nagyon szép ékszereket csináltak, de kihaltak, mert valamit csak elbasztak...
A finnek élnek-virulnak; nem olyan szégyenteljes a körükbe tartozni. Én az élők pártján állok.

Amikor az árjaságba bódult németek visszamentek Indiáig, abból sok jó származott? (szegény svasztika.) seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/86.html

Mindig mindenkinél régebbi ősöket kell kreálni? Mert akkor mi lesz? És akkor a románok is ugranak eggyel hátrébb a dákó-románságból?

Nem vagyok történész, le lehet ugatni. ELTE-n a finnugor vonalat nyomták magyar szakon. És a Mikulás is finn :-)))
@a szív fészkei: ha ilyen cikkeket tudsz idézni, és szemmel láthatóan érted is, hogy miről van szó, akkor nem is értem, mit tudnék én hozzátenni; a németeknek is rosszul esett, hogy gyüttmentek voltak, aztán kiderült, hogy még "patinásabb" múlttal rendelkező család tagjai, a magyarokról meg ugyanekkor az, hogy eszerint még a cigányok is előkelőbbek nálunk; na, ezt a "felismerést" "kell" kompenzálni; aztán ezzel nem vagyunk egyedül: kb. ahogy Szaddám Huszein kiásta és múzeumokba pakolta Mezopotámiát (amíg az amcsik szét nem hordták az egészet), hogy az ő Irakja tekintélyesebb múlt örökösének tűnjék az arabok szemében Egyiptomnál, úgy mi is kikukáztuk maguknak ezeket az ásatag elméleteket meg fantazmagóriákat, amitől rögtön előkelőbbnek tűnünk, kevésbé periferiálisnak, gyüttmentnek itt Európában, ja és persze civilizáltabbnak, akármilyen barbárnak is hisznek minket tradicionálisan, hiszen már maga a civ. is innen ered, a Kárpát-medencéből a szélrózsa minden irányába

amúgy tökre megértem azokat is, akik nem tudnak mit kezdeni a finnugor nyelvrokonsággal; és most nem a nyelvtan és a nyelvészet oktatásának minőségéről vagy módszertatáról rinyálok, hanem arról, hogy már eleve ez a szó zavaró az egyszerű halandó, pláne egy fiatal elme számára, hogy "rokonság" (a nyelvcsalád talán kevésbé az) - mert azért rokonnak tekinteni valakiket, csak azért, mert többezer éve s tőlünk többezer kilométerre valamelyik ősünknek lehetett valami köze amazok őseihez, hát ez elég abszurd, nem szokás, még ha igaz is (ahogy pl. az is, hogy Orbán Viktor egyik távoli ősének egyik kései leszármazottja Barack Obama - ld. Mitokondriális Éva); persze igaz, és odáig rendben, hogy ez a nyelvrokonság a - humán tudományok közül is a leginkább egzakt - nyelvészet által megállapított tudományos TÉNY, csakhogy kulturális és nyelvi értelemben ettől még legalább annyira vagyunk törökök és szlávok, és persze "latinok"; ráadásul genetikailag meg minden vagyunk, csak épp finn nem; szóval mindegy is; és bár van öt szép Kalevala-fordításunk is, azért a finnekkel ma mégis százszor inkább a szesz, a mobiltelefon, az elektronika vagy a Forma-1 kapcsol össze minket: a Finlandia Vodka, a Nokia, az Elcoteq, Keke Rosberg, Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen, JJ Lehto, vagy Mika Salo.

ha pedig a honfoglalás kori, ill. a tartós letelepedés előtti magyarság kultúrájára vagyunk kíváncsiak, akkor természetes, hogy a steppei népeket, az altaji, a mongol, a török, szóval a lovasnomád kultúrájú népek felé fordulunk, hiszen azokból tudhatunk meg egy csomó mindent nomadizáló elődeink szokásairól; ezek a dolgok azért szervesen összefüggnek, csak tudni kell a helyükön kezelni őket, na és ez az, ami általában kevésbé megy
@Pantagruel: Ja, gratula.
Az "eredetkérdéssel" kapcsolatos gondolataiddal nagyon egyetértek.

Ezt a Nádasdy Ádámot sem ismertem, de érdekes volt az írása és a stílusa, így felvettem a könyvjelzőim közé ;)
@Pantagruel: "csak tudni kell a helyükön kezelni őket, na és ez az, ami általában kevésbé megy"

Ez az én nagy szívfájdalmam is. Nagyon sarkosan fogalmaznak és gondolkodnak itt az emberek. [itt: hazánk]

Régi mondásom szerint: aki nem tépelődik, nem töpreng és nem kétségek közt hánykolódik a fontos kérdésekben, azzal baj van.

[Persze ezek szerint nem is libsi ;)]
@malacz69【ツ】rettegéselemző: " Jelenleg nincs olyan magyar párt, amelyik fenntartható gazdaságpolitikát hirdet. Pont."
@Pantagruel: Így, tökéletesen leírtad. Minden utunkba esőt beleolvasztottunk a kultúránkba, nekem is érdekes az a millióféle és gyümölcsöző hatás. DE amiről te is írsz, hogy ezt a molyos kutyabőrvadászatot kéne hagyni már, miszerint tényleg mibelőlünk áradt ki minden. Mint e szerint: www.rovatmagazin.hu/hu/hirek/magyar-europa-legosibb-nepe-interju-michelangelo-naddeo-val- Annyit elismer az olasz pasi itt, hogy a rómaiak azért kicsit le bírtak körözni minket anno, de mások nem! Még Decebál is magyar volt és öngyilkos lett, amikor vesztett. Románia ott sír, ahol senki se látja.

Nagyon szép teljesítmény - erre utaltam a finneknél is -, hogy ma még itt vagyunk Juróp közepén; hogy hatással voltunk (és leszünk is remélem) a világra tudomány, művészet útján. Mi a franc kéne még?

De beborulni valami nagyon régi ködbe és búsongani, hogy mi mik valánk, amikor ez már Kölcseyt is idegesítette - értelmetlen.
Nagyon kishitű dolog, ahogy rávilágítottál. És ki itt a "fajtiszta" magyar? Már ez oxymoron, hisz hányféle genetikai hatás ért itt mindenkit?
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Mintha Magyarországnak olyan sok ráhatása lenne a környezetre és fenntarthatóságra.

Mellesleg nem hogy párt nincs, de nem is hallottam olyan gondolkodóról Magyarországon, aki a fenntarthatóságról hitelesen beszélt volna.
@eMeL: @a szív fészkei:
Jelzem, talán Izráel népe sem most bujt ki Noé bárkájából. (Nem a szefárdokra meg az askenáziakra gondolok, hanem az originál blendre)
@a szív fészkei: " ELTE-n a finnugor vonalat nyomták magyar szakon. És a Mikulás is finn :-)))"
A Mikulás komoly érv. Ha Pais Dezső ezt megemlítette volna annak idején, talán nem megyek át műszakiba....
@Pantagruel: Mélységes és laikus egyetértésem.
@a szív fészkei:

Garay János: Hárfaharang

„Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket;
A lelkes eljár ősei sírlakához
S gyújt régi fénynél új szövétneket.
S ha a jelennek halványul sugára;
A régi fény ragyogjon fel honára!”
@anyátok: Gyerekekből is lesznek egyszer választók :-DDD. Engem nem vérségi alapon meg nyelvi alapon (poika, na ennyit tudok meg hogy tüttő)izgatnak a finnek, hanem mivel tiszteletreméltónak tartom a fejlődésüket, az eredményeiket (ha a hosszú téli setétséget nem nagyon bírják is pia nélkül), ezért nem zavar az, amit most most felül akarna bírálni a Szőts.

Na, annyit akarok, hogy bele ne révüljünk valami hú de nagyot akarásba, csak mert nekünk kell a legtökösebb és legrégibb pedigré. Legyen a magyar büszke arra, hogy mióta megvan itt államba szerveződve - mi van a László Gyula kettős honfoglalásos elméletével, azt is mióta kutatják? - és milyen nagyszerű dolgok fűződnek a nevéhez. És erre koncentráljon inkább, ne a szomszédokat - meg a zsidókat ugye, bár a kazár vonalat kihagyni se lehet - akarja alázni ezzel a számháborúval, hogy mi már mikor becsekkoltunk előttetek ide, bebebee.

De lehet, hogy rosszul látom, akkor bocs. Nekem pl. egy Fesztiválzenekar ad büszkeséget, egy Marton Éva. Jó a kortársuknak lenni. Erre vevők külföldön is.
@jaegtoer: Kölcsey Husztját már kétszer idéztem. "[...]Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"
Cseke, 1831. december 29.

Szerintem lehet a két mentalitást vegyíteni. De nekem Kölcsey a maibb és szimpatikusabb. És nem tartom törpe népnek a magyart, hanem sőt. Pont nincs szüksége valami nagyobb szabást kreálni magának, mint ami adatott. Minden valaha volt és mai ország, hatalom, nép futott bele nagy fiaskókba.
Kezelje helyén a múltját - a pozitívumot és a negatívumot egyaránt - és foglalkozzon a jelenével és a jövőjével.
Idézet egy luxemburgi Michelin-csillagos séftől:"[...]És hogy Hans mit üzen a jelenlegi és leendő magyarországi Michelin-csillagos éttermeknek? Legyenek magyarok, mutassák be a messze földön híres, nagyszerű magyar szakácsművészetet a világnak, térjenek vissza a régi, hagyományos ízekhez, készítsék az ételeket könnyedebbeknek, modern felfogásban. Használjanak minél több magyar alapanyagot, ha ő megtalálta a tarpai mézes diót, akkor hazánkban biztosan más is fellelhető. Főzzenek karakteresen, és a fővároson kívüli éttermekben vegyék figyelembe az ottani adottságokat.

Kínálják az ételekhez megfelelő kiváló magyar borokat. Legyenek kreatívak, és ami talán a legfontosabb, ügyeljenek a vendégek megelégedettségére. A visszatérő gourmand-ok hírüket viszik – legyenek büszkék bizalmukra. Az étteremben ne elsősorban az üzletet lássák, a rövidtávú sikert, hanem tekintsenek arra mint gasztronómiai célra, a jövő zálogára. " Innen: www.168ora.hu/globusz/michelin-csillag-a-maison-21-ben-56270.html

Na pl. ezt mondom mióta a kis maszek blogomon. Hogy ne becsméreljük mucsainak állandóan a magyar konyhát, ne finnyázzuk az itteni alapanyagokat, mert isteni finomság is lehet sok minden, ha kicsit könnyebben dolgozzuk fel a régi ízeket.
Hansnak ezért a tanácsért nagy kisztihand; ez is országimázsépítő, hogy egy ilyen hagyományt nem hagyunk elsorvadni, csak a divatos nemzetközi utat követve.
Mert a kajákban is millió nép fakanala - szerb lecsó, török töltött paprika, bécsi szelet, zsidó sólet, stb. - benne van és mégis mennyire magyar az egész zu zammen... Na én erre állok rá: ez múlt is meg jelen is. :-)))
@a szív fészkei: Semelyik konyha nem rossz (talán csak az angol.. :-), csak vannak akik figyelmet fordítanak a hagyományok ápolására, egyúttal a folyamatos fejlődésre, kísérletezésre (olasz, spanyol és persze a francia), mások megelégednek azzal a biztonságossal, ami bevált (osztrák, német, cseh), míg vannak az olyanok, mint mi, akik elhanyagoltuk, persze nem csak a konyhánkat, hanem szinte mindent. És ez közös bűn, nem lehet a kommerekre meg a nácikra mutogatni.
@a szív fészkei: "De beborulni valami nagyon régi ködbe és búsongani, hogy mi mik valánk..."

Kicsit hadd mondjak ellent - vagy inkább: hadd helyezzem más megvilágításba.

Most gondolj bele, milyen egy fiatal elme: zavart, bizonytalan és dühös. válaszokat akar, felelősöket, és megoldást. mindenre, egyszerre és azonnal. ráadásul egyértelmű, kimerítő és kielégítő, megnyugtató válaszokat, amivel _még azonosulni_ tud. kitől várja? a tanártól? a tanár - ettől - zavart, bizonytalan és - szerencsételen esetben - dühös ("Mi a franc kéne még?"). a tudománytól? "sajnos" :) a tudomány ebben a tekintetben a lehető legpocsékabb válaszadó: semmire sincs biztos, egyértelmű és megnyugtató, pláne kielégítő és egyértelmű válasza; főleg nem képes mindent, egyszerre és azonnal megválaszolni. mindennek tetejébe pillanatok alatt képes pontszerűvé zsugorítani a szárnyát bontogató egót, amire egy ifjú elme a legkevésbé vágyik: nincs királyi út. na most egy fiatal elme ezt még csak átlátni, felfogni sem képes, és EKKOR - dádádá-dááám -, ráaakad a Könyvre. ami mindenre tudja a választ. Csak egy könyvre van szükséged, semmi másra és máris mindent tudsz (egyformán jól). odáig nem jut el, hogy az a kulcs, ami minden zárat nyit, álkulcs, vagy ha mégis, lehet, hogy nem érdekli, mert működik. "teljesen meggyőző".

szóval sztem nem a kölykök - vagy akár az érett fők - hibája, hogy bedőlnek ezeknek a nézeteknek, ők alapvetően a nemzeti múlt, a nemzeti identitás, vagy a történelem iránt érdeklődő intellektusuk rabjai, vagy jóhiszemű, laikus érdeklődők; sztem sokkal inkább felelős ezért az oktatás és a politika, ami előbb évtizedekig nemzetietlen volt (a szovjet-orosz birodalom csatlósállamaként ez nem is lehetett másként), a rákövetkező két évtizedben meg előbb bizonytalan és zavart, utóbb meg dühös :)

szóval sztem több türelmet és megértést a kóklerségre való fogékonysággal szemben, amíg nincsenek tartalmas, egymáshoz szervesen kapcsolódó, egyúttal minket a nagyvilággal is összekötő nemzeti ünnepeink és emléknapjaink, és a magyarság helyét befogadható és hasznosítható módon meghatározó-magyarázó oktatásunk... amúgy nem csodálkoznék, ha végén ott kötnénk ki és horgonyoznánk le, hogy a légértelmesebb válasz eddig az, hogy mi magyarok a Turultól és Emesétől származunk - akárkik is a felmenőink - (az emberiség meg Noétól), és minden egyéb magyarázat csak ezt a választ árnyalja :)

@anyátok: igen, az [ultra]ortodox zsidók számára ez nyiván kellemetlen; a tiszta "vérvonal" illúzióját megtépázza, szertefoszlathatja a genetika, mert egy palesztinnak genetikailag valószínűleg több köze van az őslakos zsidókhoz, mint egy hazatelepültnek (bár ennek felismeréséhez genetika sem kell, csak az igazolásához)

szal a gtka nyilván újabb frontot nyitott meg, és arra kényszerít, hogy revideáljuk a nézeteinket és ezzel együtt újraírjuk a törénelmet (nem csak a több évtizedes lemaradás vagy politikai okok miatt): a 19. sz-ban szinte minden a nyevről szólt, a 20. sz.-ban szinte minden a régészetről, a 21.-ben pedig alighanem minden a genetikáról fog szólni, még akkor is, ha a többi term.tud. fantasztikus támogatást képes nyújtani a régészetnek. de legyen ez az ő bajuk, vagy legalábbis a halakháé

nekik is megvan a maguk gondja, és nekünk is: a nemzetállam bűvöletében élünk, de a valóságban a politikai határok vagy túlnyúlnak a határainkon (EU) vagy szűkösek a nemzetnek (Trianon); ráadásul birodalomból jövünk (a Szovjetunió csatlósállama voltunk), és birodalomba igyekszünk: EU. ez olyan követelményeket támaszt a történelemírással szemben, hogy a magyarság helyét az EU-ban jelölje ki, - holott nincs egységes európai történelem és történetírás, egyelőre nincs hová betagozódni, nincs mihez idomulni, csak nemzetek és birodalmak, dinasztiák és háborúk története, ill. történelme van - ebből is látszik, hogy történésznek lenni "hálátlan feladat"; kilátástlan és hiábavaló küzdelem :) a sekélyesség, az egyszerű, gyors és könnyű válaszok ellen

mit lehet ehhez hozzátenni? a történelem szemüvegén át nézve ez az egész nemzetállamosdi, amihez történelmet kell írni, ami számunkra legalább olyan gyászos és kínos, mint amilyen zavaros, nem több mulatságos intermezzónál: távolabbról bohózat, közelebbről tragikomédia; egész egyszerűen azért, mert a történeti tapasztalat azt mutatja, hogy az emberiség természetes állapota az, hogy birodalomban éljen; ez a rövidke korszak az emberiség történetében, ez a néhány száz év csak a Történelem Urának egy vaskos - ízetlen? -, sikamlós pajzán tréfája, ahol a kis államok úgy viselkednek, mint a kurvák, a nagyok meg mint a stricik, akik lejátsszák egymás közt, melyik lány hol strihelhet és kinek tejel. az EU pedig - kétségem sincs felőle - az eddigi legtréfásabb birodalmi kísérlet: egységes közigazgatás többtucat hivatalos nyelvvel :)), központi irányítás szuverén tagállamokkal :)), nagyhatalmi státuszra való törekvés birodalmi hadsereg nélkül :)), egységes kül- és belpolitika egységes ideológia nélkül: laicista vezetéssel kereszténydemokrata pártok élén, növekvő muszlim szavazóbázissal :)) NAGY KALAND :-)
ja kieg: az EU-ideológiához: erősítsük a nemzeti öntudatot, hogy öntudatosabb nemzetek működhessenek együtt :))
@a szív fészkei: "nem tartom törpe népnek a magyart, hanem sőt"

csak egyeseknek kisebbségi komplexusai vannak. (Így, többesszámban).
@a szív fészkei: Ráadásul a Garay-részlet béna is, szemben a Kölcsey-sorokkal. :-) Garay soraiban az van explicit módon benne, hogy ha épp tehetségtelen senkik vagytok, akkor nyugodtan takarózzatok a múlt nagyjaival. Ők mindig jól jönnek. :-)
@a szív fészkei:
Szerintem épp arról van szó, hogy a történelmünk egy erős támasz lehet, hogy elhiggyük, sokmindenre képesek vagyunk, és tegyünk is ezért. Könnyű azt mondani, hogy hass, alkoss, gyarapíts, de ahhoz önbizalom, motiváltság, erőfeszítés kell.
index.hu/kultur/klassz/2010/06/28/finnugor/ Mai vezetőcikk az Indexben, mivel szívemből szóltak - noha persze csak alulról karmolászom agyilag a dolgot :-)) - részemről ennyi. Szőts Géza meg költse értelmesebbre azt a pénzt, ami sehol se terem a fán, hanem emberek nehezen kifizetett adójából költik erre-arra.

Van a kultúrának ezer olyan ága, amire lehetne. Szép napot!
@Pantagruel: A zsidókról készült génkutatás, mint tudod. www.youtube.com/watch?v=zuxaQU_R8iQ Na most engem nem ráz meg, hogy rokonítható vagyok egy palesztinnal. Sejtettem eddig is.

Hát hiszen hogy is ne, mindig a két rokon eszi legjobban egymást. (dél-szláv háború ugye.) A kis difit kell véressé turbózni: "A kutatók genetikai alapon elkülönülő zsidó népcsoportokat határoztak meg, de ezek mindegyike mutatta a közös közel-keleti leszármazást, valamint különböző mértékben az európai és észak-afrikai genetikai keveredés jegyeit." (a linkből)
A belterjes házasodás nagyon csökött eredményt hoz, mondjuk az igazi vérnősző ortodoxokon sajnos látszik. Én még sose voltam ott, de akik igen, azt mondják, hogy a leggyönyörűbb nők - főleg pasik meséltek erről :-))- Izraelben élnek a nagy mixtúra eredményeként.

És ez a turmixolás itt is megvolt.

Megértem a bizonytalan fiatalságot, - engem nagyon jó történelemtanárnők (Vásárhelyi Miklós felesége is) oktattak a hetvenesek legelején - hogy kapaszkodna minden nagyba de ez a pszeduó kivagyiság, ez a tünékeny izé káros, ha csak erre alapoz mindent. Mert az, hogy ide született, puszta véletlen számára: se büszkének, de szégyenteljesnek nem kéne éreznie, pláne nem mások rovására hangoztatva állandóan.
Mert itt most minden arról szól, hogy "azokhoz": zsidókhoz, szlovákokhoz, stb. képest mekkora ász a magyar. És ez így elég is, tenni mást nem kell, csak őket utálni és akkor minden jó. Le lehet nézni valakit és ezáltal felértékelődök.

Ettől a hideg ráz, mert láttuk már, hová vezet. EU: nem tudom, mire jut. De én örültem 2004-ben, hogy beleléptünk. Azért egy Franciaország, Németország is meg bír a keretein belül együtt maradni,úgy, hogy közösen ténykednek minden borzasztó történelmi sérelmük dacára. Európától földrajzilag elkülönült - és sokáig minden szempontól lenézően. splendid isolation viselkedő - Nagy-Britannia is próbál idomulni. Mégiscsak azT sugallja ez a legnagyobb bénázás közben is, hogy ne egymásra fenekedve, hanem ha fogcsikorgatva is, de együtt oldjunk meg mindent. Egy családban is nyírják egymást a tagok. Remélem, nem robban szét fnekedő államokra az egész, mert akkor megyünk a levesbe.

Legyen történelmi öntudatunk (mert lenne mire), de ne vágyálom- és meseszinten, csak a többi degradálásáért. Egy értelmes fiatal szerintem felfogja, mi a nyelvészet és mi a génkutatás. Magyarázzák el neki.

Tanítsák azt is büszkeség címszóval, hogy pl. a Napa Valley a méregdrága borait többek között egy volt negyvennyolcas honvédnak, - azt hiszem, Haraszty Ágostonnak hívták - köszönheti, aki kivitt innen oda szőlővesszőket, 300 fajtát. www.dbborut.hu/news.php?extend.266
Pl ez is adalék ahhoz, hogy mennyi mindennel gazdagították magyarok a világot. Ez kézzelfogható, ez máig ható - mert kimész oda és tudják, hogy a borkultúrájuk innen származik, és ha magyar vagy, akkor úgy néznek rád ezért...(ezt is mesélték, ott se voltam :-((

DE a szíriuszi izével kiket lehet elkápráztatni és mi a hozadéka a közös sírva vigadáson túl?

Igen, ennek rendbetétele az egész oktatás feladata. Csak Szőts ezt most eltéríti egy szerintem tévútra.
@szerénységem:

Többet várnék szerénységedtől.

Mindig mondom, sokszor idézik, de kevesen értik.
Explicit. Ja. a hsz-edben meg az van explicit, hogy lövésed nincs, mit üzen Garay azokkal a sorokkal. Miért kell szembe állítani a két költőt?

Remekül kiegészítik, sőt erősítik egymás mondandóját. Kölcsey nyilván pragmatikusabb, és ezt a verset a reformkorban(1825-1836) írta egész pontosan 1831. december 29-én.
Érthető, a hangsúlyos progresszivitás.

Garay a hárfaharangot 1849 után írta. Mit kellett volna írnia? Halleluja Világos, hejderutyutyu?!
@Pantagruel: Igen. Ez van.
Birodalom gyanánt fölemlíteném még az osztrák-magyar Monarchiát is.
@a szív fészkei: Szőts egyelőre egy nagy kérdőjel számomra. jó volt ez az index-cikk. jó, h Sz böfizett egyet erről, csinált egy kis reklámot a tudománynak

ez aranyos volt: "a leggyönyörűbb nők - főleg pasik meséltek erről :-))- Izraelben élnek a nagy mixtúra eredményeként."

mer miből gondolod, h én is szépnek látom, amit ők? :) érted? :D

egyébként - lehet, h most illúzióromboló leszek - a külföldet látogató pasik szótárában a "szépek a (mondjuk magyar) nők" nem egészen ugyanaz, mint a hétköznapi nyelvben: nem feltétlenül esztétikai élményről árulkodik a méltatás (ld. szexturizmus) az, hogy "nálunk vannak a legszebb nők" vmi egészen mást jelent - nézd meg a genfi, zürichi terminált, ha legközelebb a Ferihegyen jársz, vagy amerikában a Dallasba menő járatokat (ahol az olaj, ott a zseton) ezt most csak azért írtam ide, mert más másutt is hivatkozál rá, h dicsérik a magyar nőket, "milyen szépek"
@szerénységem:

Kölcsey 1831-ben írta a Husztot, szinte a reformkor kellős közepén.
Garay 1849 után a magáét. Biztos Hallelujázni kellett volna kivérzett országban.

Na, de ez a trendi. Mindenesetre értem, hogy Szerénységednek nincs mire szerénynek lenni. Explicit.
@a szív fészkei: Nem értek hozzá, de egyetértek.
A cikket elolvastam, érdekes volt.
Még egyszer megjegyzem finnugor rokonságunk védelmében a Mikulást. Szivesen vagyok rokona, mint félvér magyar ("anyám kun volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az" - remélem, jól idézem.)
"("anyám kun volt, az apám félig székely, félig román, vagy tán egészen az" - remélem, jól idézem"
Félre ne értsetek, nem az én anyám volt kun, stb.
József A. is példázza azt a genetikai katyvaszt, ami ma bármelyik európai nemzet népeire jellemző.
Vagyis: ebben az országban mindenki csak fél-, negyed-, tizedvér lehet.
@Pantagruel: "egy palesztinnak genetikailag valószínűleg több köze van az őslakos zsidókhoz, mint egy hazatelepültnek"

Hát persze.
Úgy hívják őket, hogy sémiták. Három ősapa volt, Sém, Kám, és Jáfet.
@Pantagruel: Nézd én nem tudok férfiszemmel nézni. Bár ha valaki szép, elismerem. Tudom, mi a magyr nőkről a vélemény - írtam, hogy két éve hivatalos felkérésre az iparművészetisek szopósszájú felfújható matyómintás gumimenyecskét terveztek, mint kurrens szuvenírt a giccsek helyett.(brit legénybúcsúk ihletére) Szellemes volt,noha kicsit megrázott...

Tudom a dubajozés életforma, ha nem is ott űzik, stb.

De abban lehet valami - ha a kufircon túl tekintünk :-) - , hogy a sokféle gén összepancsolása jó eredményt hoz külsőben is. Angliában se voltam - lassan szép hosszú listám lesz a se-kről - de aki onnan írkál haza, mind a nagyon randa kinti nőpopulációt rója fel annak a bizonyos mindenről tehető Történelem Urának. Hogy látványilag is belehal az utcaképbe, jönne már haza felüdülni... :-DDD

De itt se mindenki kurva azért, mert lazán jár és ezért egy amerikainak pl. magamutogatóbbnak tetszik. (kinti barátnőm lánya mondta ezt.)

Meg ugye kőkemény gazdasági kérdés - ahogy Coelho írta ugye most színdarabbá is avanzsált regényében: 11 perc tokkal-vonóval - egy kurva szolgáltatása és igen nagy kaszálás jár érte. (mondjuk nem a kamionsoriakról szól ez a kis etűdje és Svájcban játszódik.)
@anyátok: Az a szomorú, hogy ezt JA ilyen zseniálisan és tömören már mikor leírta, és mi még ma is, hetven év múltán ezen rágódunk.

Ennél többet mi az isten lehet majd kideríteni? Az idézett tudósok se nagyon tudnak többet méregdrága gépeken a mitokondriumok és egyebek kutatásával se.
@anyátok: kábé :)

- * -

@anyátok:
@a szív fészkei:

igazából kov_vacs másik topicban szereplő hozzászólása (2010.06.29. 20:09:43) juttatta eszembe, de inkább ide illik, meg nem is akarom odaoffkodni/spammelni; szal nem tom szeretitek-e a komolyzenét, de Lang Lang - egy _kínai_ csóka - 2 (kettő) évesen látta a Tom&Jerry (ami, ugye, amcsi) egyik részét, amiben Tom, a macska Liszt második Magyar rapszódiáját játssza; (Lisztnek, ugye, kb. annyi köze volt a magyarokhoz, mint József Attilának a kunokhoz, a székelyekhez vagy a románokhoz); na és a kínai gyerek persze erre megtanult klimpírozni, és amikor ezt a darabot előadja, hát ne tudom, ez a csávó most Tom vagy kov_acs ?? :))

www.youtube.com/watch?v=ru84UVcPHDo&feature=related
@Pantagruel: Kobayashi Ken Ichiro, a mi fiunk :-)) www.danubiusmagazin.hu/magazin/tortenelem/Kobayashi_h.htm is lett ugye már mikortól. Na és milyen respektje van Japánban Kodálynak még mindig.
(Érdekes, azért sok európairól nem hallok, aki meg rohan megtanulni samiszenen és egyéb ottan tradicionális hangszeren játszani és koncertezni, élni. Ill. mégis elindult valami, most látom: www.kinainfo.hu/index.php?mid=111)

A zene könnyebben teremt tán alapot egy nép megismerésére, mert a hangjegyek mindenhol ugyanazok. De a szövegek már mégis torzulnak(na jó, alakulnak inkább) a műfordítással. Szerintem egy Karinthyt vagy Örkényt nem lehet visszaadni úgy sehogy más nyelven, ahogy az nekünk jelenti a humort. Talán ezért sem lehettek Nobel-díjasok.

Míg Kertész szövege sokkal mentesebb a magyar attitűdtől, vagy hogy mondjam. Őszintén, nem is fogott meg, pont a szenvtelensége miatt se. De ez már magánügyem persze.

Lényeg a lényeg: amit anyátok JA-val szólt. Hogy biza a multikulti valahol azért mindenkiben ott van és ezt el-és felismerni nem hazafiatlanság.
Olvasom, hogy a német neonáci barmok ki vannak bukva, hogy csapatuk - hetivalasz.hu/vilag/erre-senki-se-szamitott-szlovakianak-szurkol-a-radikalis-szovivo-30336/ - úgy sikeres, hogy horribile dictu,török is játszik benne! És szerintük, akkor inkább ne is nyerjenek!

Na most az uram is a szlovákoknak drukkolt - nagyon kellemes körülmények közt, hűtött nézőtéren, ajándék söröket öblögetve a Rákóczi úton -, mert meghívták az olasz meccs utáni gratuláló e-mailje után. :-)) De itt mégis más az ok, nem nagynémet gőg, ami ilyen ad absurdumig hülyít, mint láthatjuk. :-DDD (de ugyanilyen állatkert volt a Le Pen is, amikor győztek a franciák a vébén, mondván: na az már nem is igazi franciákból álló csapat, nem kóser a dolog neki.)
@jaegtoer: No, még egy irodalomtudor bukkant fel. :-) Például írhatott volna Garay jó verset. Mert ez spec nem az. Mint Vörösmarty vagy Arany. Ők se voltak boldogok, nyilván, ám jó verseket írtak 49 után is. Ha nem is túl sokat.
Szemben Garayval, aki ezt az idézett részletet nem ezen a címen írta (örülünk mind, hogy címet is adsz neki, bár felesleges). Ez ugyanis az Árpádok-ciklus elé illesztett vezérhang utolsó versszaka. 1841-47 közt keletkezett a versciklus, tehát a gondolatmeneted itt is hibás, és amellett, hogy tudatlan vagy, lusta is, mert csak rá kéne keresni. Legközelebb, amikor okoskodsz, légy szíves utánanézni. Nem értem, a guglit miért találták fel???
@a szív fészkei:

Petőfi Sándor: A magyar nemzet

"Más hazában híven őrzik
Mindazt, ami nemzeti ;
Ősi kincsét a magyar nép
Megveti, és elveti,
A magyar magyarnak lenni
Elfeled vagy szégyenel -
És az ily elkorcsult nemzet
Életet nem érdemel..."
@szerénységem:
"Garay soraiban az van explicit módon benne, hogy ha épp tehetségtelen senkik vagytok, akkor nyugodtan takarózzatok a múlt nagyjaival."

Hányhatnékom van az explicit gondolkodásodtól. Ilyen szaremberek azok, akik miatt nem jut előrébb az ország. Garay soraival nem takarózást idéz, hanem azt mondja, a múlt motiváció, elrugaszkodási pont, hitet ad ahhoz, hogy többre törekedjünk, mint ami most van.
Te egy tehetségtelen senki vagy, felfogtuk, elfogadjuk, de ne vonj másokat is bele ebbe.
@szerénységem:

1. Megkövetlek.
2. Gugli a lusták végső menedéke
2.1 Most, hogy írod, tényleg, a kötetben is ott van! Én ostoba!
2.2 Ellenben a gugli után itt:
mv.atw.hu/2005/4.pdf

3. Így jár, aki nem hiteles forrás után megy, hanem guglizik.

Végül, ...nem állítom, hogy Garay bármilyen módon beelőzné a nagyokat, azt ellenben igen, hogy az idézett sorok elgondolkodtatók, és megszívlelendők. Az a pejoratív értelmezés amit előadtál, messze áll az idézett sorok tartalmától, de azt elismerem, belemagyarázható a megfelelő szemüveggel nézve.

Üdv.

j.

(kevésbé irodalmian: hogy rohadjon meg az olyan újság amelyik találgat, oszt tényként közöl.)
@jaegtoer: Gratulálok a hiteles forrásodhoz. Pont olyan, mint te vagy... LOL. Olvasgasd csak ezt a szart tovább. Épp a te három agysejtednek való.
De ha mégis felébrednél, akkor tessék: Garay eredetiben, a hamisításod nélkül.
mek.niif.hu/00600/00655/00655.htm
@szerénységem:

Láss csudát, a napokban eredetiben kezdtem olvasni (Radó Antal szerkesztésében, 3655-1904 Budapest. Wodiáner F. és Fiai Könyvnyomdája), épp ezt az idézett részt keresve, mert furcsállottam, hogy hárfaharangként sehol nem találni. Kivéve azon a kétes helyen.

Tehát hátrább az agarakkal. Ha nem bánod, pocskondiázásodra nem válaszolok sértéssel, ha már előbbiekben megkövettelek.
@xsasha: Amiket eddig idehordtam, az szerintem mind azt reprezentálja, hogy szerintem milyen komoly értékei vannak a magyarságnak. Konyhája, irodalma, zenéje, borkultúrája, stb. Ragoztam azt is, hogy mi mindennel bővítette kisded népünk a világ tárházát, hogy úgy mondjam.
És ezekre én büszke vagyok, nem tagadom meg, hanem itt kampányolok ezerrel róluk. Írok Kobyashiról, hogy idejött onnan élni-alkotni elsajítva, szívvel játszva a zenénket. (Ahogy a kínai csávó virtuóz Liszt-játékát is idelinkelték, mint messzi határokon átívelő hatást.)
Kölcseyt pártolom Garayval szemben, ez tán nem hazafiatlanság. Én is azt mondom, az elvesztett csaták, szabadság drámáját azért egy Aranytól hallgatom inkább meg. Vagy a Vén cigányt. www.youtube.com/watch?v=RXO9ajtHzLU

Ősi magyar kincs nekem petőfisen szólva az újra nyitottság, a tanulásra való képesség és fejlődés, z a kreativitás, ami mindig a zseniális magyarok sajátja volt, bárhová vetette őket a sorsuk. Ma is márkanév sok szakmában külföldön, ha magyar vagy: film, számítástechnika, kutatá, meg a többi. Ismerőseim sorsán látom és büszke vagyok rájuk is.

A "mi voltunk az überalles mindenhol"-szöveg nem érdekel, mert minden nép ezt állítja magáról. Megint a Huncík-könyvet javaslom, ahogy abban ezt leírja, nagyon ütős.
A szíriuszi izére nem vagyok büszke, bocs. Szkíták kihaltak.
@a szív fészkei: "minden nép ezt állítja magáról"

Sőt, úgy látszik a társadalmi, gazdasági fejlettségtől függ leginkább, melyik nép mekkora nyomot hagy a világban.
El kellene végre fogadnunk (nekem nem, én már elfogadtam korábban), hogy nem vagyunk többek (de kevesebbek sem!) a hasonló történelmet befutott népeknél.
Sőt, kis nyelvként gazdagabbak vagyunk, mert a világ kulturális értékeinek java megjelenik magyarul is, míg a mi értékeink (mégha semmivel nem kevesebbek, mint egy nemzetközileg elismert) csak a miénk.
@eMeL:
Nem teljesen értem, miért másokhoz kell hasonlítgatni mindenáron magunkat. Nem beszélve arról, hogy nem sok olyan nemzetet ismerek, amelyik hasonló történelmet futott be.
Én azon az állásponton vagyok, hogy sokkal többek tudnánk lenni, mint most jelenleg vagyunk, mert ezt már többször is bizonyítottuk. Ha adva lenne egy támogató állam, és kialakulna egy fejlődésorientált, bizonyítani vágyó, tanulni képes, fegyelmezett kultúra, akkor ki tudnánk törni ebből a jelenlegi kisszerűségünkből. Valamikor olyanokat alkottunk, mint a Parlament, olyan embereket neveltünk fel, mint Kazinczy vagy Teller Ede. Elsők voltunk malomiparban, és vasúti mozdonyokat exportáltunk szerte a világba. Nem érdekel, ki mit mond magáról, nekünk magunkat kell utolérnünk.
@xsasha: "Nem teljesen értem, miért másokhoz kell hasonlítgatni mindenáron magunkat."

Egyrészt bármi amit minősíteni, mérni akarsz, az csak relatívitásban értelmezhető.
Másrészt (olvasd vissza) a gondolatnak nem sok köze volt az összehasonlítgatáshoz.

Szép vágyakat sorolsz fel, ha ..., ha ..., ha ..., de a 'ha' az semmi. A valóság az ami van.
Ovi a valóság és az, hogy a lépései igen kevessé tükrözik a te 'ha' vágyaidat.
Megint van egy potens hatalom, amelyik impotens módon képtelen megtenni amire szüksége van az országnak, helyette ez is csak valami vágyálomban, álomvilágban ringatózó új burzsoázia.

"Nem beszélve arról, hogy nem sok olyan nemzetet ismerek, amelyik hasonló történelmet futott be."

Most méred te másokhoz magunkat. Egyrészt a világot nem érdekli mit tettünk, mit éltünk át. Csak az a kérdés ki vagy, mit tudsz adni, tenni.
Másrészt sok más népnek is megvan a maga szerencsétlen történelme, ami lehet ugyanolyan szerencsétlen, de mindenképpen más. Ennyi.
süti beállítások módosítása