W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A Tesco-titok [recycled]

2010.05.04. 22:06 Tóta W. Árpád

Szerencsére nem minden jobbos ötletről derült ki mára, hogy nem lehet megcsinálni. A hipermarketek vasárnapi lelakatolásának például semmi akadálya, ahhoz nem kell pénz, se ész, csak oly szent akarat. És a megszokott jobboldali tempó: ők jobban tudják mindenki helyett, hogy mi a jó neki, ezért hétfőn ne legyen tévé, pénteken ne legyen diszkó, vasárnap ne legyen teszkó. Viszont ettől még változatlanul egy hülyeség.


Kevés a vevő vasárnap? Hát akkor zárjon be a CBA, és röhögjön a markába, hogy a barom Auchan meg Cora tönkre fog menni.649 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr421975197

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képzelt riport egy áruházigazgatóval 2010.05.06. 11:31:18

Megosztom A most következő írás pusztán a képzelet szüleménye, így minden bizonnyal pontatlanságokat is tartalmaz. Bármilyen a valósággal való egyezőség, illetve hasonlóság a véletlen műve! A budaörsi Octathlon sportáruház parkolójában állunk, az op...

Trackback: Családi vasárnap 2010.05.05. 06:49:30

"A latin nyelvterületen az "Úr napja" a vasárnap jelentése.(Olaszul domenica, románul duminica, spanyolul domingo, stb) A kereszténység a vasárnapot Krisztus feltámadásához köti (lásd az orosz Vaszkriszényje, feltámadás szót) A vasárn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó sokan szoktak lenni hétvégén a Tesco-ban. Vajon ők mind anyagias szemléletű baloldali vásárlók lennének?
egyáltalán nem hülyeség. Kicsit nem ártana godnolkondi:
1. valóban felszabadul egy nap a családok életében, akik a bevásárlás helyett valami épületeset is csinálhatnak. Nem tenne túl rosszat sem lelkileg sem fizikálisan.
2. Gazdaságilag pedig egyértelmű lenne a siker: a vasárnapi költések egy része becsatornázódna a hétfőtől szombatig tartó időszakba, másrészt pedig el lehetne költeni szoláltatásokra. Wellness, étterem, libegő, etc. Az a barom sopánkodás, hogy emiatt x ezer ember veszejti el a munkáját a tecsóban merő provincializmus. Ennyi erővel nem kell autópálya sem, mert akkor az abdai fonottkosár árusok tönkremennek. Marha szar duma. Minimális gondolkodással egyértelmű az eredmény = szóval nézzük csak meg, hogy a teszkóban elköltött forintoknak hány százaléka marad szűkebb területünkön. Jó esetben 60-70%-a a többi elmegy kínai cipőre és cseh sörre. Míg a szolgáltatásoknál ez az arány jóval magasabb, hiszen az helyhez kötött, tehát a magyar foglalkoztatást sokkal nagyon mértékben segíti. Ergó, ha kikapcsolódsz a pénz nagyobb része marad az országon belül mintha ugyanezt az összeget költenéd el egy hiperben. Az meg csak hab a tortán, hogy már most is mindenki túlfogyaszt, zabál és veszi meg a harmadik plazmatévéjét. A képlet számomra világos.
@agyvihar: Szerintem mind hazaáruló baloldali zsidóbérenc, vagy mi. :D <- smiley
mondjuk ha neadjisten kedden van szabadnapom, akkor kedden is tudok nagybevásárolni a következő hétre, de vasarnap kényelmesebb.
És igen, a CBA-ba a posztkommunista konyhásnéni hangulatba inkább nem megyek, csak cigiert(mert az mindenutt annyi), meg kenyérért (mert az nem áll el).
Aztan a mocsok kizsakmanyolo multinal bevasarolok annyi mindent, hogy egesz heten elvagyok.
Jóhogy bassza a csőrét a CBAnak, de igen, a szolgaltatas minosegen kellene javitani, mert ha kedvesen mosolyognának, és pörögnének a csipogtatással a pénztárnál akkor még abba is beleszarnék, hogy 5 forinttal drágább a liszt mint a kakasos tescoban.
@KUCM: "felszabadul egy nap a családok életében, akik a bevásárlás helyett valami épületeset is csinálhatnak"

figyike, bízzuk ezt rájuk, oké?

"másrészt pedig el lehetne költeni szoláltatásokra. Wellness, étterem, libegő, etc."

felhívom a figyelmedet, hogy a vasárnapi lakat mellett az egyik érv a szegény dolgozók kizsákmányolásának mérséklése. a libegős meg nyalja ki a seggedet is vasárnap?!
Múltkor láttam egy dokfilmet arról, h két három koreai családot megfosztottak egy hétre az internettől. kezdetben majd belegebedtek, aztán elkezdtek beszélgetni egymással.

Lehet, h tollasozni, kirándulni, focizni is lehet vasárnap a gyerekkel a ligetben, vagy a kiserdőben, és nemcsak shoppingolni a tecsóban?

Néha szelíd "erőszakkal" kell megmutatni a jót, az üdvöst a népeknek, különben elfajzanak;-))
@Tóta W. Árpád: igen a libegős meg a hoteles és a masszőr is kinyalhatja. Nem jöttél még rá, hogy a dolgzozók kizsákmányolásának megszüntetése csak egy nagy rakat máz az egész témán? Ez tisztán nemzetgazdasági döntés a fent leírt indokok alapján.
A zemberekre rábízás meg egy marha nagy liberális duma, ahol pont az felejtődik el, hogy a zemberek többsége idióta birka, akik olyanok mint a víz, a kisebb ellenállás felé haladnak. Bárminemű magasabb eszme nélkül. Ki kell mondani sajnos, hogy a liberalizmus ugyanolyan mint a kommunizmus. Nagyon emelkedetten lehet róla beszélni a pesti kávéházakban, de attól még a világ népességének döntő többsége sötét paraszt marad, akiket terelni kell. Jobb esetben kormányzati intézkedésekkel. Lehetőleg olyanokkal, amiből nem lóg ki a lóláb, mert akkor néhány "emberbarát" egyből fasizmust kiált és mehet az egész a lecsóba. Mint láttuk az elmúlt húsz évben.
@harger: de hát ebből kilóg. vagy akkor az is kell, hogy ne szabadjon észrevenni :D
@malacz69【ツ】rettegés elemző:
van itt egy súlyos tévedés, elmesélem. a ZEMBEREK nem azért mennek ki a teszkóba hétvégén, mert nem bírnak annál jobb szórakozást kitalálni. nem. azért mennek oda, mert a teszkóban - a ratyi cba-val szemben - nagy a választék és az árak alacsonyak. ezért nekik megéri kigurulni, megvenni nagy tételben húsz liter tejet, és nem naponta egyet a kisboltban.

mellesleg azzal, hogy a teszkót betiltod, még nem mutattad meg az üdvöst nekik. tévét fognak nézni, jaj uramisten, még mindig nem templomba mennek. akkor a tévét is! és az internetet!

mellesleg nem netezel te egy kicsit sokat?
Kár volt ezért egy posztot nyitni.
faszság az egész.
Marad minden olyan szar mint volt. Semmi nem fog változni.
Egyébként meg a faszom ki lesz, ha vasárnaponként a shell kúton kellesz venni piát 4 szeres áron, mint amibe kerül.
Legyen nyitva az a tyúkól 0-24 ben. Legszívesebben eltörölném az összes geci ünnepet!
"jobboldali tempó: ők jobban tudják mindenki helyett, hogy mi a jó neki"

Ahamm. A zállam ne szóljon bele abba, ha tesmódosítani akar az egyén, vagy drogozni, de aztán, ha begyullad a heg, vagy kezelni kell, akkor fizessen mindannyiunk közös TB-jéből.

Ééééérted, arra akarok fényt vetni, hogy hát nem mindent lehet rábízni az emberekre, ami őket érinti. Lásd a kötelező közoktatás 18 éves korig.

Ha neked igazad lenne, ezt a szabályt kurvagyorsan eltörölnék. Hadd döntse már el a baszom okos magyar, érdemes.-e tanulni a gyerekének 18-ig, vagy inkább álljon melóba 8 általánossal.

Ez nem rosszabb javaslat, mint a jelképtörvény, vagy a holokauszttagadás büntetése, amit ugye baloldaliaink/liberálisaink is megszavaztak.

Így hát nincs igazad: nem a jobboldal egyedüli sajátsága a népnevelési szándék.
@Tóta W. Árpád: Igen, szerencsésebb országokban okosabban tudják ezeket a meccseket lejátszani. Ettől függetenül úgy gondolom, hogy az irány jó és nem kell hisztériázni minden anti-liberálisnak tetsző megmozdulás láttán. De így legalább jól kiírhatja magát a zember így éjfél körül! :-)
@Aceton: gratula Aceton. Épületes poszt volt.
@Tóta W. Árpád:

A ratyi CBA-nak nálunk saját péksége van, hétvégén 139-ért Tolle vajat veszek, és 79-ért Tolle tejfölt, ami azért nem a teszkó minőség.

És igen, panelproliéknál azért hagyják soxor vasárnapra a teszkózást, mert azt 2 in 1 alapon működtetik: szórakozás és hasznosság egyben. Utána még egy óccsó pizzát is bedobnak esetleg, ha szülinapja van a gyereknek.

Hidd el, ez egy nagyon is átlagos jelenség.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "de aztán, ha begyullad a heg, vagy kezelni kell, akkor fizessen mindannyiunk közös TB-jéből."

nagyon jól tudod, hogy a saját biztosítást szorgalmazom, nem a mindannyiunk közös lovát. a holokauszttörvényt pedig ellenzem.

btw te hegeket szoktál szerezni a teszkóban? hát ne olyan hevesen!
@Aceton:
"ha vasárnaponként a shell kúton kellesz venni piát 4 szeres áron, mint amibe kerül"

Bazmeg, mi a rákér' nem veszed meg szombaton? Ha ennyit nem vagy képes előre tervezni, ne hogy gyereket csinálj, mert nagy kibaszás lesz az alaphelyzet nekijje
@harger: "Ki kell mondani sajnos, hogy a liberalizmus ugyanolyan mint a kommunizmus. Nagyon emelkedetten lehet róla beszélni a pesti kávéházakban, de attól még a világ népességének döntő többsége sötét paraszt marad, akiket terelni kell."

És a kommunizmus miről szólt, ha nem arról, hogy az embereket terelni kell, és hogy majd az állam eldönt helyettük mindent, azt is, hogy hány deka marhahúst ehetnek egy évben az üzemi konyhán? No nem mintha annyira releváns lenne a vita szempontjából, de ha nem muszáj, ne írkáljunk hülyeségeket.

Amúgy csak mi szoktunk bevásárolni vasárnap, mielőtt kimegyünk a strandra a CSALÁDDAL?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: hát nem minden cba ratyi, az egy franchise. viszont mind drágább, mint a tesco (kosárban számolva).

igen és feltételezve, hogy panelproli szórakozni megy a teszkóba, akkor mi van?? ő dolga baszod. ha nem mehet, akkor se mozgásszínházba fog menni, de még oda is előbb, mint templomba. tévét fog nézni otthon, vagy a szombaton megvett akciós dvd-t. ez nem működik.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: szombaton talán nem kéne pihenni?! meditálni? kródyt olvasni a kandallónál? és egyébként mi közöd hozzá, mikor veszem meg?
@Tóta W. Árpád:
"te hegeket szoktál szerezni a teszkóban?"

A szövegem arról szólt, h nem lehet mindent rábízni a népekre, ami a saját sorsukat illeti...
...mondom ezt őszinte sajnálattal.

A család, mint intézmény, szerezhet sebeket azzal, ha 2-3 órát ott baszódnak vasárnaponta, ahelyett, h egymással törődnének.
Utálom, amikor ezzel hergelik a népet. Miért ne lehetne nyitva a bolt vasárnap? Ugyanúgy megkapja a szabadnapot a dolgozó, csak másik napon. Ha nem tetszik neki, máshol is dolgozhat, pl. CBA-ban, ha ott jobb neki. (Amúgy a CBA is nyitva van vasárnap délelőtt, én elég jól elvagyok vele, sok dolog olcsóbb.)

De tényleg, hadd döntsem már el én, hogy vasárnap akarok-e boltba menni vagy egy másik napon. Nyilván túlélném, ha szombaton kéne vasárnapra is vásárolni (ünnepnapokon is sikerül), de miért baj az, ha egy kicsit kényelmesebb az életem?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: mert ha vasárnap nem mehetnek el a boltba, akkor majd egymással törődnek mindenképp, ugye? Vagy ha azt a 2-3 órát szombaton basszák el, az is jobb, mindenképp.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: aha. és ha nem lehet teszkózni, akkor egymással fognak törődni. vágom. csak a teszkó áll a családi boldogság útjában.

ez amúgy csak vasárnapra vonatkozik? egy szerda délutáni nagybevásárlás nem a családtól veszi el az időt? miért nem?
@Tóta W. Árpád:

Stop! Én nem mondom, h ez jó húzás, de azt se, h eleve elcseszett. Egy esélyt megér, aszt meglátjuk, mire megyünk mi így együtt: a teszkó meg az emberek.

Most szombaton, május 1. miatt zárva voltak a boltok. És? Na ugye. Ha tudják, h vasárnap ohne shoppingmosoly, megveszik pénteken, szombaton.
No a másik.

Terjesszük ki mindenre a vasárnapi blokkot, és akkor mindenki pihenhet vasárnap (meg mehet templomba)
NODE
akkor vasarnaponkent eszerint senki nem fog dolgozni, csak a papok?! Hát rohanjunk már az ombudsmanhoz! Szegény papok dolgoznak, amikor mindenki más nem!!

Mellesleg aki mondjuk hétvégén szeret kikapcsolódni, vásárolni, az általában természetesnek veszi, hogy családi program keretében jót vidámparkozik, vagy fagyit nyal, esetleg sörözik.

Namost aki neki a dodgemet üzemelteti, fagyit adja, sört csapolja szintén dolgozik. biztos nem milliokert, tegyem hozzá.
viszont azt nem látja sok paraj, hogy nyilván ezeknek is van szabadnapja, csak mondjuk nem vasarnap.

PL "Turizmusban dolgozni azt jelenti, hogy mi akkor dolgozunk keményen, amikor mások pihennek."
Jó az. legalább amikor nekem van szabadnapom, akkor nyugodtan elmehetek ocsmányirodába, bankba, vagy olyan helyekre, amik egyebknt vasarnap zarva vannak, és az ott dolgozókat szolgálom ki vasárnaponként. Mindenki boldog.
Már megírtam. Azok a hülye németek / osztrákok, svájciak mind hülyék, bezzeg mi ál-neolibesek okosak vagyunk. Persze van más európai példa is. Jól is megy pl Portugáliának... vagy mégsem
@Tóta W. Árpád: Nagy számok törvénye: Addig egyetértünk, hogy összességében kevesebbet fognak költeni fogyasztási cikkekre? Ha igen, akkor lesz MARADÉK. Azaz szabadon elkölthető jövedelem. És emellé még marad szabadon elkölthető ideje is. Mi van ilyenkor? Nem fog otthon a szombati dvd-vel gubbasztani, mert maradt pénz a zsebében! Annyira azért a nagyátlag sem hülye, hogy ez ne tűnne fel neki. Akkor pedig egy jó részük igenis ki fog menni a lakásból és a már említett szolgáltatásokat fogja megvenni! Szórakozni fog. Elmegy a haverjaival bowlingozni. Vagy kimegy a római partra enni egy sült hekket, már ha történetesen bp-i a főhösünk. Nézzetek egy kicsit a jövőbe a Lajtán túlra. Ott sem ezzel kezdték 45-ben...
@harger: "Addig egyetértünk, hogy összességében kevesebbet fognak költeni fogyasztási cikkekre?"

Nem. Miért költenének kevesebbet? Én tuti nem iszom attól kevesebb kávét, mert zárva a teszkó. És ha akarok egy új tévét, arról se mondok le, mert vasárnap nem tudom megvenni. Ettől nem lesz több pénzük az embereknek. A dolgozóknak meg egyenesen kevesebb.
Mindenki menjen templomba !
Kuss !
Mondá leendő kormányunk.
@Tóta W. Árpád:

Mondom: egy próbát megér. Ha nagy fasság, a nép úgyis reagál, tüntet, beszól, tiltakozik; és ugye Viktornak nem ér meg jelentősebb népszerűségvesztést ez a kevéssé fontos ügy, és akkor eltörli odafent ő, a nagy király, amit alatta vmelyik csúnya bácsi kitalált. Érted, új kormányfelállás van, ami erre is jó.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: szóval ha be kéne látni, hogy nincs alapja az egésznek, és nem indokolható, akkor "egy próbát megér". sztem a trial & error nem az igazi kormányzási stratégia. amiről tudható, hogy baromság, az nem ér egy próbát.

illetve aki odavan a vasárnapi korzózásért, az hozzon döntést a saját életéről!! _Ő_ ne menjen teszkóba, slussz.
@Tóta W. Árpád: Teljesen téves. Impulzusvásárlásról hallottál már? Szerinted az átlag magyar vásárló nem költ el egy rakat pénzt teljesen felesleges dolgokra? Még egy raklap joghurt és sör mert le volt árazva... Így működik a kereskedelem. Annyit nyom rád, amennyit bír, te meg dagadsz, és dobálod ki félévente a mobilodat és fotógépedet. Ha kevesebb alkalmuk lesz az embereknek a fogyasztás tempomában időt tölteni hidd el, hogy kevesebbet is fognak költeni összességében. Ebben mi nem nyilvánvaló?
@Tóta W. Árpád: azt hiszem, annyi igazság van a dologban, hogy a többszöri boltbajárás generál némi többletfogyasztást. A vásárlók zöme megvesz ezt-azt akkor is, ha eredetileg nem gondolt rá. Bár kétségtelen, hogy akkor is véges keretből gazdálkodik, ha gyakrabban költ.

@harger: Abban viszont már korántsem látom az összefüggést, hogy emiatt az esetleges megtakarításukból olyan dolgokra költenének, amik egyébként nem tartoznak hozzá a szokásaikhoz.
Engem pl. akármennyi feleslegem is van, sem tudnak rávenni, hogy többet menjek mondjuk bulizni. Max. többet költök egy-egy alkalommal, ha több jut, de attól még nem megyek gyakrabban.
@harger: az impulzusban igazad van, de a gyakoriságban nem! mert pl ha én elmegyek nagybevásárolni az aldiba szombaton, akkor vasárnap már nem megyek ám. tehát nemt öltök ott kevesebb időt, ez nem nyitvatartásfüggő, a nagybevásárlás kvázi tankolás.
@Tóta W. Árpád: Ja és "a dologozóknak meg kevesebb"-re pedig ajánlom az első posztomat ebben a témában. Sirassuk az abdai kertitörpe-árusokat, mert a gonosz autópálya agyonvágta a megélhetésüket. Aha. Talán van valami nagyobb méretű a másik serpenyőben...
@harger: "Talán van valami nagyobb méretű a másik serpenyőben..."

Mi az?
@Tóta W. Árpád: Azt elhiszem, hogy te egy adott időkeretből gazdálkodsz, de úgy gondolom, hogy a többség igenis időtöltésként megy el hétvégén a hiperbe.
Egy olyan megoldást még esetleg el tudok képzelni, ha már tényleg a munkavállalói jogokról szól részben a történet (bár valszeg nem), hogy a dolgozót ne lehessen vasárnapi munkára kötelezni. Mehet, ha akar, de ha mondjuk nem (amit akkor is le kéne dolgoznia 7köznap), akkor mehessen piknikezni a családdal. A bolt, ha tud szerezni elég embert, kinyit, ha nem, akkor nem kell. (De a dolgozóknak sztem van annyira fontos a pénz, hogy inkább mennek a magasabb bér miatt.) Munkást nem nagyon hallottam panaszkodni a vasárnapi munka miatt, én se tettem soha, amikor úgy dolgoztam.
@harger: na mondjuk most egy olyan tényezőt hoztál be, amit egyikünk se tud, viszont amit illene megkutatni, mielőtt vagdalkozni kezdünk a pásztorbottal, mint holmi Gyurcsány. ti. hogy a tesco hétvégi vásárlói közül hányan mennek beszerezni konkrét javakat, és hányan vidámpark helyett, mert még nem hallottak az igazi vidámparkról.
@halbikvera: pluszpénz most is van, és örülnek neki, AFAIK. viszont az ilyen szabályozást könnyű meghekkelni munkáltatói oldalról, mármint oké, nem akarsz vasárnap dolgozni, meg naponta háomszor imaszünetet tartasz, viszont akkor húzzál anyádba.
Az egészben azt nem szeretem, hogy gyereknek néznek megint bennünket, és meg akarják mondani, hogy mit csináljunk.

Ha éppen úgy gondolom - és többségében úgy gondolom - hogy a vasárnapot értelmesen szeretném eltölteni a családommal, akkor azt is fogom tenni. Akár nyitva vannak az üzletek, akár nincsenek, nem fogok oda menni vásárolni.

Ha nem lenne igény - és ezer ok -rá, akkor az üzletek maguktól is bezárnának, mert nem menne senki bevásárolni a pihenőnapján.

Nyilván arra gondolnak, hogy a nép egy birkanyáj, akinek nem elég, ha szép szóval elmondják, hogy mi az érdeke, hanem ha erre nem hajlandóak, akkor erővel is jót tesznek vele. A gazdasági indokolásukkal pedig még hülyének is néznek.

Magamat nem érzem minden esetre birkának, és nyájhoz tartozónak, és gyűlölöm, ha hülyének néznek. El tudom dönteni, hogy mi a jó nekem - még ha éppen spec. most a vasárnapi pihenés esetében egyet értek azzal, hogy ha lehet, tényleg tartalmasan kapcsolódjon ki az ember.

Ergo: az egésznek a stílusa nem tetszik, ahogyan a dolgot el akarják intézni: parancsszóval, kényszerrel. Ezt a kényszer-dolgot gyűlöltem 1990 előtt is, és úgy vélem, az a "szabadság", ami felé most elindultunk, tartalmában sokban hasonlítani fog hozzá... legfeljebb a színe-szaga lesz más :(

Ettől tartottam, és úgy látszik, joggal...
@Tóta W. Árpád: az említett autópálya esetében említhető volt a kapocs a nyugat-európai közút-hálózathoz, ami persze generálta a nyugati befektetéseket, rövidítette a közlekedési időt, csökkentette a balesetek számát, így kisebb költség terhelte a helyi rendőrség, mentők, tűzoltóság, kórházak büdzséjét. És hát a sor folytatható. De szerintem ezeket te is nagyon jól tudod. A tescós serpenyőben pedig a már szintén említett masszőr, kerékpár-kölcsönzős, panziós, túravezető, (bérijesztegő :-)), vendéglátós azaz a rendkívül gyenge, de sokat emlegetett magyar kkv szektor megerősödése van.
@Tóta W. Árpád: pluszpénz van, ezért mondtam, h nem igazán kell kötelezni rá senkit.
Kijátszható viszont könnyen, az tény.
@harger: ehehe, azt hittem, besétálsz a csapdába, és behozod a felbecsülhetetlen értékű szorzót mondjuk a családok megmentésével.

én nem látom továbbra sem igazolva, hogy 1. a vasárnapi zárással pénz marad az embereknél, amit szolgáltatásra fognak költeni (és nem a szombati/keddi bevásárlásra); 2. a vasárnapi masszázs/panzió eddig a teszkózás miatt maradt el.
@harger: Még ha maradna is esetleg többletpénz, hadd döntse már el a kedves dolgozó, mire akarja azt elkölteni. Keddi teszkózásra vagy vidámaprkra. Az oké, hogy a nép hülye, de ez alanyi jog.

Az operabál elleni hiszti is ezért idegesít. Rongyrázás, tény. Nem mennék el, az is tény. De hadd döntse el mindenki, mire költi, amit megkeres. Hadd verje el impulzusos vásárlásra, ha ahhoz van kedve épp.
@instone: nézzél meg már egy prosperáló európai államot. Ezzel a szabdság dologgal '90 után nagyon is átestünk a ló túloldalára. Mint a hülye kamaszgyerek, aki kiszabadul szülői felügyelet alól. Először minden szart kipróbál félig tönkreteszi magát, aztán jöhet a kijózanodás. Ez nekünk húsz évig tartott. (Hungaroring és környéke, stag party, kicsit a sziget is - bár félve mondom, mert eddig mindenki a kést akarta a szívembe döfni emiatt) Valszeg máshol is minimum ennyi kellett a szabadság megtapasztalásához, de ők már évtizedekkel ezelőtt túl vannak ezen. Szóval jó lenne már megtalálni az arany középutat és nem billegni mint egy mániás-depressziós, ahogy ez az ország eddig működött.
"Valszeg máshol is minimum ennyi kellett a szabadság megtapasztalásához, de ők már évtizedekkel ezelőtt túl vannak ezen. "

Akkor az emberek mégsem birkák, hanem rájönnek, mi jó nekik?
Megint sikerült sokáig fennmaradnom, pedig holnap munka.:( Megyek aludni. Jó éjt Árpádka!:)
Hadd szóljak hozzá, mint Intersparos dolgozó!
1. A többség valóban csak az alapvető élelmiszerek beszerzésének céljából megy vasárnap hipermarketbe vásárolni. Azért basszák ott a rezet 2-3 órán keresztül. Bárcsak egyszer lenne annyi szabad időm, hogy ennyire unatkozzak...
2. A legnagyobb tömeg záráskor van, mert ugye csak vasárnap este hétkor lehet tejet meg kenyeret venni.
3. Persze nekünk kifejezetten jó a vasárnap, az 50%-os műszakpótlék miatt. Csak ne kéne ezeket a hülye "máskor nincs időm bevásárolni" dumákat hallgatnom. Unatkoznak az emberek, elmennek költekezni/bámészkodni. Ez van. Ha péntek délután minden bezárna, akkor sem halna éhen senki, legfeljebb vasárnap másnapos kenyeret ennénk. Mint gyerekkoromban.
4. Egyetlen kormány sem meri betiltani a vasárnapi nyitva tartást. Elsöpörné őket a népharag.
És mi van akkor, ha teszem azt, a liberálbolsevista, oligarha, szemét, mocsok munkás zember, fogja magát és nemcsak, hogy hétfőtől péntekig dolgozik, de mondjuk szombaton is van túlórája?!

Akkor az dögöljön éhen??

És még egy hülye kérdés! Amit nem vesznek meg vasárnap azt sose veszik meg? Mert egyesek azzal érvelnek, hogy túlfogyasztás meg így meg úgy...

De ugye ezzel együtt a gyárakban is eltörlik a vasárnapi munkát ugye?

Meg a pénztárosokat eladókat sem értem. Van vasárnapi pótlék nem? Ráadásul Feri is megmondta ha nem tetszik el lehet menni kérem szépen.

Sömjén Zsoltinak üzenem csak azért se megyek templomba !
@Tóta W. Árpád: Én sem szeretem az olcsó dumákat! :-)

Én nem akarok belelátni senkinek a fejébe sem, nem is tudnék. Ezért hagyatkozom egzakt dolgokra, mint pénz és idő. Ha kevesebb ideje van vásárolni, akkor kevesebbet költ, így marad zseton és idő, ami valahol máshol fog lecsapódni. Ez az átcsoportosítás szerintem nagyságrendileg pár tízezer forint lehet majd családonként havonta, ezért nem gondolom, hogy újabb importautót vesznek/thaiföldi nyaralásra mennek belőle, hanem szépen elfolyik a hazai kkv-nak. Más érven nincsen.
Mindenkinek, aki szerint a vasárnapi teszkótlan élet a tuti.
A helyzet az, hogy habár egy köpésre lakom a vegyesbolttól és hetente elég sokat ott is szoktam hagyni (nemám a multinál), a nagyobb bevásárlás egy részét vasárnap este a teszkóban intézem. Azért akkor, mert előtte két napig éppenhogy a családdal szoktunk mindenféle épületes dolgot csinálni: játszóterezni, családlátogatni, miegymás, helló! Szóval ha énnekem ezek után szombat délelőtt kötelezően vegyesbolt után kellene futkossak a srácaim helyett, mert egypár debilnek mindenképp belepofázhatnékja van az én dógomba, akkor kurva morcos leszek, ergo a fentiek ÜNNEPÉLYESEN ELHÚZHATNAK A PICSÁBA!
@halbikvera: pont ez a lényeg az egészben, hogy ne döntse el a nép. Ennyi erővel azt is eldönthetné, hogy akkor ő majd szárnyashajóval jár Bp-ről Győrbe, mert ő szereti a víz illatát. De nem teheti, mert a csúnya állam nem is indít szárnyashajót Bp-ről Győrbe, meg ha indítana is akkor kábé 5-ször annyiba kerülne, mint vonattal vagy közúton. Ez is a szabadság lábbal tiprása, ugye? Ezek szimplán praktikus megfontolások, csak szerencsére már észre sem vesszük, hogy a SZABADSÁGUNKON esett csorba. Ne haragudj, de ki kell ábrándítsalak: nagyon mesze vagy te is (és persze én is) a szabad embertől.
@MagyarMandarinZolesz:
Tényleg van olyan ember, aki reggel héttől este tízig melózik mindennap? Mikor még sofőrként 12-14 órát melóztam naponta, akkor is mindig be tudtam vásárolni. Túl van dramatizálva ez a "probléma". Nem hinném, hogy bárki is vasárnap megveszi az egy hétre valót, bevágja a fagyasztóba, aztán minden reggel kiolvaszt egy kis kenyeret meg tejet reggelire... :-)
@harger: ázzeg! de hát itt senki nem kér az államtól semmit, csak azt, hogy ne pofázzon bele! mért ne dönthetném már el, mikor vásárolok és mikor múzeumozok? winamp playlistembe nem óhajt beleugatni semjén zsolt?
Ennyire csak nem idióták, hogy egy borítékolhatóan népszerűtlen intézkedést lenyomnak a társadalom torkán, ami kb. 0 ft megtakarítást hoz...

Mondok egy "apró" példát, ami hirtelen eszembe jutott: Az egyetemisták vasárnap utaznak vissza az egyetemvárosba. Én például megérkezés után az albi felé menet útba szoktam ejteni egy kis Tescot, és veszek kaját. Ezentúl otthonról (200 km) hozzak kenyeret, vagy a város másik csücskében található éjjel-nappaliba menjek (ha egyáltalán az nyitva lehet)? Még mielőtt valaki előhozakodik a piros betűs ünnepekkel, azokat sem komálom ebből a szempontból.
"Fordulat a Fideszben? Az új miniszter szerint jöhet a magántőke az egészségügybe"

nol.hu/belfold/fordulat_a_fideszben__az_uj_miniszter_szerint_johet_a_magantoke_az_egesszegugybe

"Egy kórház nemcsak púp a költségvetés hátán, hanem egy helység központja, akár kulturális központja is. Könnyű azt mondani, hogy például Pincehelynek nem kell kórház. Lehet, hogy az önkormányzat mondja majd ezt, mert nem tudja fenntartani, így vagy egy magáncég fogja működtetni azt vagy az állam"

most elegansan atsiklok a legyeg felett es csak arra hivnak fel a figyelmet, hogy a plazak es a teszko is van olyan "kulturális központ" mint a korhaz.
@Tóta W. Árpád: "winamp playlistembe nem óhajt beleugatni semjén zsolt? "

nyugi, szerintem akar!
ez a csukjuk be a boltokat vasarnap amugy is olyan 19 szazadi nosztagikus faszsag.

a vilag valtozik! fol kell fogni!

messzirol nezve kurva rohelyes az egesz.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Megmondom mi lesz: Mindenki szombat este fog bevásárolni a Tescoban, meg sem lehet majd mozdulni, mindenki hót ideg lesz, aztán apuka/anyuka hazamegy sík idegen, és megveri a kiscsákót. Egyes apukák majd láncfűrésszel fognak családot írtani.
@Szindbad: nos, azok balliberális-konzumidióta-gyökértelen családok, akiknek úgy kell!
Ez a vasárnapi nyitvatartás tipikus népszavazási kérdés... :-)
Az különösen vicces amúgy, hogy az "így majd több idő jut a családra" tételt egyesek a "panelproliék szórakozni mennek a teszkóba" érvvel támasztják alá. Ha bevásárlás közben jól érzik magukat, _közösen_, akkor az direkte jót tesz a családnak. Ha otthon vannak, simán előfordul, hogy mindenki külön-külön elvan saját magában: apa tévézik, anya Házi Praktika magazint olvas, a gyerekek neteznek vagy a haverokkal lógnak.
Az a legviccesebb az egészben, hogy a Tesco megnézi hogy megéri-e neki vasárnap is nyitva tartani és ha igen, akkor felhúz a meglévő áruházak mellé 3 280 nm-nél kisebb Tescot. Vagy az újakat már eleve így tervezi, blokkokra lehet osztani a nagy áruházat plafonról leereszthető vasfüggönnyel.
az emberek életébe belepofázni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki benne van én nem ellenzem

A klerikális reakció első lépése...
Épp azon gondolkoztam, hogy vajon mit is lehet erről a témáról mondani, erre az egyik legizgibb post lett a hozzászólások miatt.
[Vazze, elég nehezen megy ez a leszokás]

"Ki kell mondani sajnos, hogy a liberalizmus ugyanolyan mint a kommunizmus. Nagyon emelkedetten lehet róla beszélni a pesti kávéházakban, de attól még a világ népességének döntő többsége sötét paraszt marad, akiket terelni kell. "
Hát erre nem jött válasz. Pedig, Árpád, kíváncsi lettem volna a válaszodra. Elhatárolódsz vagy egyetértesz? Elég jó vitaalap lett vóna. :-)
@Tóta W. Árpád:
Szerintem hat nap alatt is ki lehet szolgálni azt a sok vásárlót, akit hét nap alatt.
Beállítják új pénztárakhoz a vasárnapi műszakot és mindenki vásárol és elad.
Viszont.

A vasárnapi vásárlók azért nem pénteken mentek eddig, mert gyűlölik a tömeget.
Vasárnap levegősebb.
Rá lehet őket kényszeríteni, hogy bemenjenek lökdösődni a sűrűbe, de nagyon felhúzzák magukat.
Rá lehet venni őket, hogy munka után, fáradt gyereket vonszolva tülekedjenek, de nem lesznek ettől nagyon hepik.

Úgyhogy be lehet vezetni, ha fel akarják hergelni a tömegiszonyban szenvedőket.
.
@xsasha: Egy tipikus konzervatív sötétparaszt álláspont...
@simonmondja.: A vasárnapi pénztárosnak lehet, hogy akad munka, de a vasárnapi takarítónak, árufeltöltőnek, biztonságiőrnek nem.

Igaz, azok nem látszanak, így le vannak szarva...
Svájcban szombat délután gyakorlatilag minden bezár, vasárnap az éttermek többsége is. Eddig túlélték. Az országukban pusztító klerikális diktatúrát is...
Ha majd svájci-módra vasárnap füvet nyírni is csak feljelentés terhe mellett lehet csak, akkor kell majd pánikba esni... :)
én például azért járok vasárnap a madarasteszkóba, mert összekötöm a kellemest a hasznossal.

tudniillik kirándulás előtt feltankolunk a családdal kb 1 óra alatt zsemlét, felvágottat, ásványvizet stb. a túrára, ill persze 20 l tartóstejet, miegymást is a jövő hétre. aztán irány a Pilis.

ha ezt nem lehet, akkor is lesz kirándulás hétvégén, de akkor mégegyszer kell majd fordulnom a heti nagybevásárlás miatt.
@xsasha: "Ki kell mondani sajnos, hogy a liberalizmus ugyanolyan mint a kommunizmus. Nagyon emelkedetten lehet róla beszélni a pesti kávéházakban, de attól még a világ népességének döntő többsége sötét paraszt marad, akiket terelni kell. "

faszsag. itt a valasz.
@Tóta W. Árpád: Nem, államtól semmit, jah. A piac teszi lehetővé. A kérdés az, hogy a piac jó gazda-e? Fogja-e a piac azt mondani, hogy semmi szükséged erre a szarra, csak épp most azzal a 8 pár női mellel vagy elfoglalva, amit a képe mellé odakanyarítottunk? Racionális-e a paraszt, amikor lakáskölcsönt vesz fel? Racionális-e a piac, amikor lakáskölcsönt ad? Szerintem még saját magával sem racionális, nemhogy társadalmi meg személyes érdekek.

A món, a pénz evolúciós folyamata egy önálló folyamat, mint a gének evolúciója. A társadalom viszont attól vált társadalommá, hogy a legkisebbet nem hagyjuk, hogy megzabálja az evolúció. Nem lesz belőlünk übermensch, de nem kell fosni, hogy holnap valamiben én leszek majd a legkisebb.
@kolbászoszsömle:
Miért is? Mi a te álláspontod?
ÉN dolgoztam az Electrowroldben, ami vasárnap is nyitva tart. Plusz pénz nincs, mert I. Viktorék idejében kicsit átalakították a vonatkozó törvényeket, ki lehet kerülni a pulsz pénz fizetését. Megyóék beígérték, hogy visszaadják, de aztán nem lett belőle semmi.

munkajog.com/munkaber.html

"Vasárnapi munkavégzés esetén 50%, de csak három vagy ennél több műszakos munkarendben, vagy pihenőnap összevonása esetén!

FONTOS!
nem jogosult vasárnapi pótlékra

* a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben,
* a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott,
* a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott,
* az idénymunkát végző munkavállaló.
"

Nem dolgoztam három műszakbann, nincs lóvé.

Azonban szerettem, kaptam egy hétköznapot, most irodai patkányként szabadnapot kell kivegyek, ha el akarok ugrani a hivatalba, plusz vasárnap nem volt sok vevő, de az átalában vett is valamit, ami nekem a jutalék miatt nem volt mindegy.

Németországban zárva a boltok vasárnap, az emberek szombaton dupla adagot vesznek.

Mozi, szinház, benzinkút persze ott is nyitva.

Malac, a mozigépész meg a benzinkutas meg az ügyeletes orvos ne alapítson családot?

Barom képmutató álkeresztény törvény ez. A német úgy mondja, scheinheilig.

Funkciója egy van, elröfögheti Tömjén és bandája, hogy mennyire keresztényi ez a vezetés, Szargyártó is elkomunnikálhatja, hogy naugyehogydememnnyirre is.
@huba: nemtom, számomra ez egyértelmű volt, ugyanúgy mint a "piac majd jól eldönti" illúziója. Dönti a nagy faxt, a legtöbb helyen a nagy hipererős cégek állami megrendelésekből indultak, most is a hadsereg a legnagyobb megrendelő US-ben is...

Hirdetik a szabad piacot, de amikor fene nagy szabályozatlanság volt akkor általában nagy összeomlások és gazdasági válságok követték, miután állambácsi szépen belenyúlt, kicsit irgumburgum és leszabályozta a bankokat, stb. Most hasonló dolog van a a korlátlan hitelosztogatás nyomán.

A racionalitás a piacban általában azt jelenti, hogy megnézem pozitív-e a jobbalsó szám excel-ben... Függetlenül minden mástól...
@Higany: Csak ez itt nem Svájc, kedves barátom.
A vasárnapi teszkózás, kispolgári, konzumidióta szokás, amely mondjuk Bécsben ismeretlen jelenség.
De mivel a magyarok többsége, akárcsak tótaárpi buta, komcsi proli, senki sem meri meglépni, hogy elvegye tőlük a szlovák tej/ levegős zsömle/ 89 forintos scheisseburger sör szentháromságot.
@xsasha: "Ki kell mondani sajnos, hogy a konzervativizmus és a tradícionalizmus pontosan ugyanolyan mint a kommunizmus. Nagyon emelkedetten lehet róla beszélni a pesti kávéházakban, de attól még a világ népességének döntő többsége sötét paraszt marad, akiket terelni kell. " - hülyeségeket beszélni én is tudok, még csak nagyon össze kell sem szednem magam hozzá.
@harger: "Egyáltalán nem hülyeség.." És akkor hol a picsában fogsz vasárnap tejet venni, te szerencsétlen? Ja, mert te okos jobbos kisfiú vagy, és megveszed pénteken három napra... És ha elfelejted? Megveszed a Kurucz és tsa. sarki nonstop-boltban kétszer annyiért a szittya tejet? És ha tejet és mp3-lejátszót akarsz egyszerre venni vasárnap, azt hol csinálod meg? Kínai piacon? Eszem-faszom megáll.
Nem értem teljesen mi a faszom köze van az államnak ahhoz, hogy mikor, meddig tartom nyitva a saját üzletem??? Mi köze hozzá az államnak, hogy mikor járok vásárolni? Nekem egy ilyen Harrach Péter , megy egyáltalán senki ugyan ne mondja már meg, hogy mit és mikor szeretnék...
Se engem, se a családom ne akarják már helyettem nevelni ilyen!
Mi lesz a következő? Hétfőnként megint nem lesz adás a tévében? Vagy lekapcsolják az internetet? Hát a kurva anyjukat, így látatlanban is.
@Tóta W. Árpád:

jut eszembe, múzeumba az emberek 99%-a csak hétvégén ér rá elmenni
hétköznap este 6ig van csak nyitva

ugyanez a helyzet a bevásárlással is, ha egyszerűen nem jut rá idő máskor, akkor be kellene iktatni egy nyolcadik napot is a hétre, akarom mondani a nyolcra. amikor nyugodtan el lehet intázni minden elintézni valót...
@xsasha:
"a világ népességének döntő többsége sötét paraszt marad, akiket terelni kell. "

Miért lehet az, hogy annyi ehhez hasonló kemmentben tagadják TÖMEGEK okulásának lehetőségét, és szerintük mindenki sötét paraszt, akit terelni kell.
Már rajtuk kívül persze, akik a TÖMEGEN kívül állva várják a nagy állami/egyházi/mozgalmi/egyéb terelést.

Mindig egész nagy TÖMEGBEN jönnek az ilyesfajta okoskodások.

(Sötét parasztok kedvéért kiemeltem a lényeget, mert különben nem értenek semmibők...)
@Tóta W. Árpád: Ja, és attól, hogy túlzásokkal próbáljuk nevetségessé tenni az ellenvéleményezőket, még nem leszünk meggyőzőbbek...
@xsasha: "A kérdés az, hogy a piac jó gazda-e? .... Racionális-e a paraszt, amikor lakáskölcsönt vesz fel? Racionális-e a piac, amikor lakáskölcsönt ad?"

igen.
@harger: Ennyire azért ne legyél már primitív. Terelgesd a kedves családodat, ha ők eltűrik.
Aki ezt a törvényjavaslatot beterjeszti, az egy gyökértelen, magyarellenes hugyagyú hazaáruló.

Vazze... egy olyan napon betiltani a vásározást, amely még a nevét is arról kapta, hogy ez a VÁSÁR NAP , tényleg az osotbaság netovábbja.
@huba:
Ok, én elfogadom, csak mondd el, hogy miért van inkább neked igazad, mint neki.
Nosza hajrá, mentsük meg a nemzetet a vasárnapi boltozás rémétől:

„De a legveszélyesebbek az összes nemzetmentők. .. úgy hajigálóznak ezek a nemzethalállal, mint gyerekek a papsajttal – kicsiségüket, ostobaságukat, tehetségtelenségüket e rettenetes vízióval palástolják . Nem szeretik az individuumot, az önmagáért, családjáért, országáért felelős polgárt, a szabad citoyent, a barmot szeretik, hogy legyen kit terelgetni az ígéret földje felé. S az ígéret földjét ők csinálják. Sírnak a parasztért – és eltemetik Horthyt, nagy pompával, könnyek között. Hát hazudnak. Minden szavuk hazugság.”

Bayer Zsolt
1993. október 13.
@kolbászoszsömle: Az nem biztos.
Lehet, hogy árufeltölteni és takarítani, meg őrizni azt szabad vasárnap. Csak nyitvatartani nem.
@huba: és még nagyokos @kolbászoszsömlének is:
eddig a fröcsögéseteken és helyesírási hibáitokon kívül nem sokat tettetek hozzá a témához...
Most néztem meg a KDNP facebook-os oldalát: 0 people like this.
:D
@harger: Ha jól értem, szerinted az állam döntse el, hogy én a fizetésemet mire és mikor költhetem el. Hát b+.
@Tóta W. Árpád:
"_Ő_ ne menjen teszkóba, slussz."
Szerintem itt mondtad ki a lényeget.

Csakhogy ez az állítás önmagában nem életszerű. Amíg nyitva van úgyis, addig miért nem menjen?
Csak azért, mert nem helyesli, még nem kell ellenállni az előnyökek.

Ha meg nincs nyitva, akkor elgondolkodik, hogy az élet így is megy. Esetleg rájön, hogy létezik olyan, hogy időbeosztás, nem kell minden háromnapos ünnepnél kifosztani a bevásárlóközpontokat.

A valódi indok pedig mégiscsak a kereskedelmi dolgozóknak a szabad napjuknak a biztosítása akkor, amikor a családjuknak is szabad napja van. A szolgáltatók még mindig melóznak, de ennyivel is jobb lett a világ.
Ezt az állítást konkrét példával is meg tudnám erősíteni, de azt sem hiszed el jobban, szóval ennyi.
(Nem véletlen, hogy szakszervezeti kezdeményezésről van szó.)
Vajon miert nem esik szo sohasem a benzinkutak nyitvatartasarol? Tok felesleges vasarnap nyitvatartaniuk. Ha valaki nem vett szombaton kenyeret nem eszik. Ha nem vett benzint nem autozik. Egyaltalan nem katasztrofa. Az ottani dolgozok erdekeit nem akarja senki megvedeni. Nem szep dolog.

Ami viszont jo lenne ha hetvegen nyitva lennenek a konyvtarak. Szabadidomben oly jo lenne -egyszer vegre- konyvtarba menni. Ott aztan -vegre egyszer- nem kapkodva bongeszni vagy olvasgatni az ujsagokat esetleg zenet hallgatni. (Foleg ha gane idojaras van.) Ok zarvatarthatnanak a het egy masik napjan. (lehet, hogy csak reszlegesen)
Annyit tennék csak hozzá ("kívülállóként"), hogy magam is sokáig azon a véleményen voltam, hogy a vasárnapi nyitvatartás az jó dolog. Egészen addig amíg ki nem költöztem a szomszédos Ausztriába. A közeg, amelyben élsz erösen "korlátol". Most így "kívülröl", más szemszögböl nézve a dolgokat már más a véleményem és alapvetöen jó dolognak tartom a vasárnapi zárvatartást. Nyilván nem lehet a két országot összehasonlítani, hisz itt tényleg vallásosak a zemberek, nálunk meg a Tömjén félék szerint azok. Viszont itt minálunk a vasárnapok nyugisak. A zemberek tényleg a hobbijukat csinálják a hétvégén és nem a szaros bevásárlással törödnek. Hétfötöl szombatig aki nem képes elvégezni a bevásárlást annak mindegy. A plusz pénzt amit kap valaki a multinál (már ha kap) azzal kitörölheti. A családdal/gyerekkel el NEM töltött idö semmivel sem pótolható. Szal nehéz megmondani, hogy mi a jó és mi nem, pláne nálunk, ahol mindenki mindenhez ért, de legalábbis úgy gondolja, hogy ért hozzá. Én csak annyit mondhatok a saját tapasztaltom alapján, hogy a vasárnapi zárvatartás JÒ DOLOG és MEGÈRI A PRÒBÀT!

(A vallásos maszlagot ne keverjük bele, mert azzal a részével pláne nem értek egyet. Az biztos, hogy a gyerekemet sose fogom pap közelébe engedni!!!!)
"ratyi cba-val szemben - nagy a választék és az árak alacsonyak"

Ugye a Tesco sosem csal, nem zsákmányolja ki a munkásait / beszállítóit, mindig az van és olyan áron amit meghirdet, és persze jó minőségben. Ja és nálatok csak Ukrán CBA van?!

Szerintem nem jó ha a kereskedelmi extra profit a tesconál csapódik le, szerinted ez (vad)kapitalizmus és jól van így. Az egy másik vita, hogy jelenleg melyik jobb árban / kínálatban. A kínai is finom a nátrium glutamáttól, mégse eszek agyba-főbe olyat...

ha már így kérdezted, a Tescoval a legnagyobb baj, hogy a szent olcsó és jó minőségű áruja, nem az öve. A tesco, csak egy bizományi. Aki nem hoszi beszéljen a beszállítóval hogyan fizetnek, és ebben is már volt előrehaladás (értsd törvényi szabályozás). Az is törvényi szabályozás kérdése, hogy ne lehessen visszaélni a beszállítói lánccal... csak vasárnapi gittegyletnek hívják...
ha eddig szlovákok lepték el vasárnap a győri árkádot, most majd a magyarok néznek át erre-arra. nagyon jó ötlet ez.

mondjuk lehetne 3 napos a hétvége, hogy a családok több időt tölthessenek együtt. igazságtalan ez a kizsákmányoló vadkapitalista neoliberális gazadságpolitika ami egy gátlástalan piócaként tapad a sorvadó nemzettestre.

pl miért dolgozunk naponta 8 órát?(a tudjukkiknél még 1-2 túlórával megfejelve és azt természetesen nem fizetve) talán azért, hogy a gazdag vállalkozóknak teljen terepjáróra amivel a keserű magyar könnyekből összegyűlt tócsán áthajtva lefröcskölhet minket mikor kiégett aggyal várunk a szürke munkástömegben a buszra??? hogy aztán nyúzottan, kizsákmányolva, lefröcskölve és megalázva hazaérve végre átölelhessük gyermekünket kinek szemében még látjuk a reményteli csillogást és ez erőt adjon nekünk a kíméletlen robot folytatására másnap reggel? hát nem! ebből elég volt kedves barátaim!
Na szesz!

Én csak a magam szemszögéből...
Hétfő-péntek időszak napi rendje, felkel, kutyaséta, munka be, munka, munkából haza, kutya és gyerekséta (család!) fürdetés, etetés blalba és 9 óra... menjek ekkor boltba? kösz nem....
Szombat: na ekkor lehet családi program, liget, rokonlátogatás stb... mert jól is lehet ilyenkor közlekedni.
vasárnap: na már csak azért sem ilyenkor a rokonlátogatás, mert juss vissza vasárnap délután este a városba, gyerek nyíg, unja, mindenki ideges, viszont egy anyóséknál ebéd, séta, akármi mellé délelőttre vagy délutánra simán belefér egy 1-2 órás tesco a legkisebb időveszteséggel, mind utazásban, mind tömegnyomorbéli idegeskedés miatt...

Biztos túlélném, ha nem lenne vasárnap bót.... csak nem szeretném
Árpád

"mert pl ha én elmegyek nagybevásárolni az aldiba szombaton, akkor vasárnap már nem megyek ám. tehát nemt öltök ott kevesebb időt, ez nem nyitvatartásfüggő, a nagybevásárlás kvázi tankolás. "

Na de ha a fogyasztás úgysem változik a vasárnapi Tesco nyitva tartástól függően (azt mondod, hogy az minden esetben fix), akkor a Tesco jövedelme sem fog ettől csökkenni, hiába van nyitva csak 6-szor egy héten, azaz ugyanannyi bért fizethet (ha akar) mint a 7 napos nyitva tartásnál, és emellett a változatlan profit mellett ki tud adni egy szabadnapot a dolgozóknak.
Ez a dolgozóknak inkább jó lenne, mint rossz. Nemde?
A vevők egy részének viszont rosszabb, mert szombaton valószínűleg zsúfoltabb lenne a bolt.
@Tóta W. Árpád:

"mellesleg nem netezel te egy kicsit sokat?"

Hat ezt a magas labdat malacz69 szepen ignoralta :D
Nemetorszagban vasarnaponkent az uzletek zarva vannak. Neha azonban ugynevezett Kaufsonntag-ot tartanak, azaz az uzletek, supermarketek nyitva vannak, 11-tol mondjuk 4-ig. Ez alatt az 5 ora alatt masfelszer annyi ember fordul meg a Kaufhofban mint egy fullos szombaton.
Szvsz nem lesz tobb aszocialis az utcan csak azert, mert valasztasi lehetosege van mivel toltse a vasarnapjat...
Üdv.
Egyik, hogy SZERINTEM ne legyenek ilyen megkötések, mert NEKEM és azoknak, akik most így vásárolnak biztosan nem tetszik. Arra biztosan nem fogok szavazni, aki ezt erőlteti. Mondjuk, ritkán vásárolok hétvégén Tescoban, viszont annál sűrűbben éjszaka, és a hétvége után az éjszaka lehet a következő áldozat. Ellenben bútorboltba, ruhát venni, elektronizálni hétvégén szoktam járni, mert máskor nincs rá időm.

Aztán a konkrét megoldás is érdekelne: hogyan húznak vonalat, ki maradhat nyitva? Mi különbözteti meg a sarki éjjelnappalit (mondjuk a Manna láncot), vagy a benzinkút shopot a Tescotól ebben az esetben?

Aztán, figyelmezzetek, jön a 30 évvel ezelőtti Moszkva esete, ahol délben ebédszünet miatt zárva voltak az éttermek, mert ebédszünet jár, egészség, pihenés, kiegyensúly stb. :)

Elterelés. Leginkább az. Ezen jobban lehet gittrágni a kockás terítő vagy a bádogpult felett, mint kormányprogramon, vagy a monetáris és fiskális elképzelések ellentétein, mediterrán cégek tulajdoni viszonyain, stb.
@Higany: "Ha majd svájci-módra vasárnap füvet nyírni is csak feljelentés terhe mellett lehet csak, akkor kell majd pánikba esni... :)"

Pedig az út egyenes...
@harger: hogy mi??? csak nem te akarod megmondani, hogy mi az az épületes? és ha én vasárnaponként vásárolni akarok, mert nekem úgy jó? csak nem gondolod, hogy templomba fogok járni, mert bezár az auchan?
@harger: a faszt. milyen álomvilágban élsz te? időtöltésből tescoba? plazaba talán igen, na de akkor is az ő dolguk baszod.
Nagyon szép dolog a vasárnapi nyitvatartás beszüntetésének az ötlete, mert bizony a hipermarketi eladónak is jár(na) a szabad hétvége, amit a családjával tölthet. Igen ám, de az emberek többsége hétköznap dolgozik (jé!), és nem ér rá a nagybevásárlással foglalkozni, csak a hétvégén. Kell az a vasárnapi nyitvatartás, hogy menjen a bolt, ja, és persze ugyanez okból nem ártana a CBA-t sem kitakarítani végre.
azert az, hogy vasarnap bezarnanak nem olyan nagy ugy, itt Spanyolorszagban minden zarva van vasarnap, persze tudom a katolikusok miatt, de mindenki kepes hozza alkalmazkodni, a nem katolikusok is. mellesleg a nagyobb uzletlancokat kiveve - peldaul az auchan, ami itt al campo - 3-5 kozott delutan is bezar minden uzlet sziesztara, no ez mar huzos, de meg ezt is meg lehet szokni.
Én csak azt nem értem, mit pattog itt a KDNP, mintha kizárólag ő kapta volna a kétharmadot + az egész ország vele van. Basszus, olyanok ezek, mint azok a kukacok a sci-fikben, amik bemásznak az agyadba és átveszik az irányítást a tested felett.

Amúgy leszarom, bevezetik-e ezt vagy sem.
Kurvára liberális és demokratikus és egyben európai államok megvannak vasárnapi teszkó nélkül. Sajnos tényleg barom az emberek nagy része, és a családi programot is a teszkó helyettesíti, és ezt valóban nem erőszakos tiltással lehet helyrehozni, de akkor is azt mondom, hogy nem kell ennyire elszántan "védeni" a teszkó meg a szupermarketek, és persze a plázák érdekeit.
Nemrég egy horvátországi városkába utaztam, mégpedig vasárnap. Szerettem volna kirándulni egyet. Meglepődve tapasztaltam, hogy vasárnap minden multi zárva. Az emberek nem a szupermarketben taposták egymást halálra az utolsó akciós csirkefarhátért. Sétáltak a családok (boldog arccal), a gyerekek kergetőztek, aztán vattacukrot ettek. Néhány felnőtt a parkban frizbizett. Mások pedig a kávézóban beszélgettek. Én is az ő példájukat követtem.
Az a baj a vasárnapi nyitva tartással, hogy a legtöbb magyar család a multiban 3-4 órát tölt el zombiként bolyongva, ahelyett, hogy más alternatívát találnának. Nem vagyok közgazdász, de szerintem a nemzetgazdaság nem omlana össze, ha vasárnap nem lenne hipermarket. Az akkor elköltött pénzt legfeljebb másik nap szórná el.
Már rég leszoktunk a tescózásról- nekem nem érte meg elpöfögni s kidobni egy csomó pénzt tulképp feleslegesen, de ha a lakótelepeken meg máshol ez valahol kulturális tér is, akkor kinek miért fáj az? Én - noha nem baszom el a pénzem ott már mióta - mégsem forgatom azt a megmaradót kkv-k felvirágoztatásába, mert se a masszázs, de a vendéglők nem opciók még a Széchenyi-terves wellnesközpontokba mentem helyette. Arra sincs pénzem - mert azért elég pofátlan árakkal is találkozom weblapjuk nézegetése közben. Szóval a Tesco népe nem fog hirtgelen átszokni vasárnapi zárvatartáskor ezekre.
Valahol sajnálom is, hogy egy meki, egy pizzázó A Vendéglőzés családoknál, de arra futja nekik és ott boldogok, együtt vannak, gyerek valahogy csak megismerkedik egy más miliővel is. Vannak a Tescoban más boltok is - én pl. szoktam csakúgy mászkálni a Mammutban, West Endben, arany karikagyűrűm se esett le még ettől. Kis agymosás bambulni a kirakatokat, senki nem fog azonnal hatkötetes Tolsztojhoz rohanni Auchan-Cora-Tesco hiányában.

Akik egész héten robotolnak meg esetleg kipihentebben mennek vásárolni, mint a gálya után hétköznap este a kifosztott boltokba tülekedni, fásult pénztárosok előtt tipródva.
Újságírók is kénytelenek ügyelni hétvégén, az ő családi életük szart se ér, Orvosok, mentősök, rendőrök, tűzoltók, virágárusok, vendéglősök, busz-villamos, hévvezetők, masiniszták, pilóták, stb. stb. mittomén még kik szolgálják ki a hétvégézőket.
Svájc, az Svájc - én is jártam hétvégére tökre bezárt országokban (zavart is), de ott ezt szokták meg. Délen a szieszta is lehúzott redőnyöket jelent, ez is fura volt először... Meg ott azért egy komplett család simán be tud ülni jó éttermekbe, nem egyszer egy évben, hónapban, héten, hanem akár naponta.
Mindenkit üdvözlök, mivel ez az első hozzászólásom ezen a blogon.

Vitatkoznék azokkal, akik szerint az ilyen kérdésekben döntsön az állam (vagy bárki más).
Az, hogy megtanulja-e valaki a döntéseit "jó" vagy "rossz" irányba megváltoztatni, szerintem akkor a legkevésbé valószínű, ha mások határozzák meg a számára, mit is csináljon. A "terelés" (nagyon általánosítva a dolgot) hosszú távon inkább erősíti a könnyebb ellenállás irányába való hajlíthatóságot (lsd. a szocializmusban nevelkedettek bárgyúságát mind a mai napig).
Most anélkül, hogy értékelni próbálnám a KDNP tervét: egy ilyen döntést mindenképpen sokkal nagyobb körültekintéssel kéne megalapozni, s ha lehet, a társadalom három harmada igényeinek (és nem vélt jólétének) figyelembevételével meghozni.

Ezen kívül felmerül még két probléma:

1. Hol a határ? Ha egy ilyen dologba beleszól az állam, mibe fog még? Miért éppen ebbe szól bele? Miért csak ennyire?

2. Fel kéne oldani - ha lehet a demokratikus játékszabályok betartásával - azt paradoxont, hogy az ilyen döntéseket hozó bátrakat is annak a népnek a döntése juttatta hatalomba, amelynek ennél sokkal egyszerűbb dolgokban (vasárnapi teszkózás...) való ítélőképességét most megkérdőjelezik...
Nem az az ijesztő, hogy esetleg bezár vasárnap a teszkó, hanem az, hogy pártunk és kormányunk világmegváltás helyett eddig ennyit bírt magából kiizzadni. Ja, meg a kettős állampolgárságot...

Szép idők jönnek.
Még meg sem alakult a kormány, már megkezdték a belepofázást az emberek életébe. Akkora lúzerek, hogy nem veszik észre: az ilyenekkel többet bukhatnak, mint egy 5%-os áfaemeléssel.

Ha már mindenáron szabályozni akarnak, akkor szabályozzák meg a köcsög kvadosokat, jetskiseket, offroadosokat, a száguldozó, közveszélyes motorosokat, sportkocsisokat, meg a város felett műrepülgetőket. Néhány anyagilag jól eleresztett faszkalap ezrek hétvégéjét (rosszabb esetben életét) bírja tönkretenni. Ahol lenne értelme a szabályozásnak, ott nem szabályoznak, mert be vannak szarva, amit meg magától elintézne a kereslet/kínálat, abba álszent módon belenyúlnának. Fuck.
@xsasha: Leginkább nem érdemes beszélni róla, mert egy szóval is le lehet intézni: marhaság.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

"Néha szelíd "erőszakkal" kell megmutatni a jót, az üdvöst a népeknek, különben elfajzanak;-))"

Malacka, kezdjük akkor veled (persze nem kicseszésből, hanem tisztán pedagógiai célzattal). Megdumáljuk a netszolgáltatóddal, hogy egy-két hétre kössenek le. Mielőtt még elfajzanál :-).
@huba:

"Egy kórház nemcsak púp a költségvetés hátán, hanem egy helység központja, akár kulturális központja is"

Nabazz... Volt, aki előre féltette az öreget a 3-4 minisztériumnyi dinoszaurusz vezetése okozta stressztől, de lehet, hogy már most meg van zakkanva? Valaki tudná ezt a mondatot értelmezni?

Vagy csak komplex módon gondolkodik? All in one: kell mindenhová egy bazinagy kórház, eü. szakiskolával, szociális otthonnal, könyvtárral és színházzal? Esténként meg át lehet tolni az elfekvőből a népeket, hogy legalább jól szórakozzanak?
Nekünk nics autónk, gyalog vásárolunk be, így Tesó, Ósön alapból kilőve. Mégis járunk vasárnap bevásárolni. Mert szombaton mindkettőnknek kilóg a bele. Sokáig alszunk, 11-kor ülünk le reggelizni, hülyülünk a gyerekekkel stb. Vendégeket is mindig vasárnapra hívunk, mert a szombat az alsógatyában otthon falngálós-feltöltődős-lustulós napunk.
Hát persze.
A zsidók zárjanak be szombaton, a muszlimok pénteken.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:
Gondolod, hogy egész nap vásárolnak?
Persze, kocsmába is lehet menni Tesco helyett.
Legyen a vasárnap szabadon választható. Aki akar, hadd menjen templomba.
@harger: ugye tudod, hogy mekkora faszságot írtál? az én szabadidőmben én és csak ÉN döntöm el, hogy mit csinálok. főleg, ha ezzel másnak nem ártok, sőt, még többlet jövedelemhez is juttatom.
@xsasha: Ki kell mondani sajnos, hogy a lkerezsténység ugyanolyan mint a kommunizmus. Nagyon emelkedetten lehet róla beszélni a templomi emelvényen, de attól még a világ népességének döntő többsége sötét paraszt marad, akiket terelni kell.

Minden ki lehet forgatni ilyen szintre.
BRÉKING NYÚZ!
A KDNP a vasárnapi misét is be akarja tiltatni. Mindezt a papok teljeskörű kizsákmányolásának (hétvégi munkavégzés), megszüntetése miatt. A nagymise - az új törvény szerint - szeptembertől csütörtökre fog esni.
kdnp.hu/celjaink/program#egyhaz
@Káposztakukac: a büdösparaszt hangnemedre csak egy mondat. A többivel kapcsolatban pedig nem nagyon van min vitatkozni, amíg látsz ki abból a nyomorék fejedből. A kommentek elején már leírtam, hogy miért lenne jó a gazdaságnak a vasárnapi zárvatartás. A többi hisztis libsinek meg még annyit, hogy a templomra én is szarok, itt pusztán a gazdasági racionalitást kell vizsgálni. Arról pedig még egyik hőbörgő sem győzött meg, hogy ez (mármint a zárvatartás) miért tenne rosszat a gazdaságnak, a jólétnek, a szélsőségesek gyengülésének és egy élhetőbb országnak. Ja, persze csorba esne bizonyos emberek szabadságfokán... Óóó istenem, de tudom sajnálni őket!
Arpi, malac masok (az elso 75 hozzaszolo...)

nem a lenyegrol vitaztok megint...

eltem kinn, nem lehetett vasarolni vasarnap, es nagyon jo volt.
de a felesegek raertek otthon, bevasarolni,

nem azert kell/lehet vasarnap zarva tartani mert misere kell/lehet menni, vagy hogy kevesebbet fogyasszunk...
[amugy oriasi tulfogyasztasra osztonoz az egesz rendszer...]
hanem mert az en szabadsagom nem mehet masok szabadsaganak rovasara.

nemetorszagban a szakszervezetek elleneztek a vasarnapi nyitva tartast, mert a dolgozoknak is vannak erdekei, csaladja stb..
na persze ott van erdekvedelem, es 13 meg 14. have fizetes is, az csak nekunk nem jar....(mert 12 honap van egy evben ahogy azt Arpi tudatta velunk)

jollehet a magyar munkaero le van ertekelve, a termelekenysegunk 2/3-a az EU atlagnak, a berunk meg 35%-a....
na de errol nem irhat Arpi!
@timshel:
timshel 2010.05.05. 16:46:43
En is udvozollek, bar szerintem nem fogsz sokaig maradni...

" Ha egy ilyen dologba beleszól az állam, mibe fog még?"

pillanatnyilag a magyar allam nem kepes beleszolni azokba a dolgokba se amikbe nagyon kene,
keptelen beszedni az adokat,
keptelen megszervezni egy egesz nepreteg eletet.

az allamnak muszaj beleszolni az egyeni dontesekbe is, kulonban az egyenek olyan dontesekt hoznak, pl tonkremennek, hogy utana nekunk kell oket eltartnai az adonkbol, mig ha hitelkeptelenek nem kaphatnak hitelt az allami szabalyozas miatt, mindeki jol jar, az egyen is, a bank is...az allam is.
Ez az ötlet, hogy vasárnap legyen zárva tartás, egy nagy baromság, bárki fejéből is pattant ki.
@eMeL:
:-))))
Zsír!
Gondolom ez valami kinyilatkoztatás.
Jut eszembe a Lehel piac is nyitva vasárnap! Vessünk véget a kofák kizsákmányolásának is! Színészek simán megdögölhetnek a deszkákon hétvégén miértünk? Strandok személyzete legyen ott egész nap a topon felöltözve a kánikulában hónapokig, mikor biztos boldogan lubickolnának? A már emlegetett wellness-izék állománya is ugráljon körülöttünk önfeledten hétvégén? (azt akartam fentebb írni, - de nem sikerült - hogy a régen tescomentes életem emígy megspórolt pénzétvasárnapi nagybevásárlás helyett odajárni.)

blogger ezt írta horvátországbeli élményeként: "Sétáltak a családok (boldog arccal), a gyerekek kergetőztek, aztán vattacukrot ettek. " A vattcukorárus családdal töltendő hétvégéje senkit nem aggasztott ott a boldogarcúak közül? Jó, persze ez sarkítás.

Semjén tanult szociológiát is, érti a néplelket, az látszik innen is.
@kaffogó hebrencs:
Ó jaj. Te még gimis vagy?
Én értem, hogy ezt a trükköt megjegyezted a wblogról, de még mindig nem tanultad meg tőlem, hogy gondolkozni is kell, nem csak behelyettesítgetni.
:-)))))
Észre sem vetted, hogy a liberálisok mondják azt, hogy nem kell terelgetni, a keresztények meg konkrétan terelgetnek? :-)))))
Basszus, szerintem neked még most sem esett le...
@huba:
Ezt beszéld meg a gazdasági válsággal, illetve a két nobel-díjas úriemberrel, akik tavaly a legutóbb közgazdasági nobel-díjat kaptak.
Végre megvan mi volt a baj Ferivel:

"Gyurcsány Ferenc azt állítja, csak a 2006-os választás után értesült arról, hogy milyen helyzetben van az államháztartás."

"(Ennek ugyanakkor ellentmond a CNN-nek adott nyilatkozata 2006-ban, amelyben arról beszél, év elején látszott, hogy a hiány tarthatatlan.)"

www.mr1-kossuth.hu/hirek/gyurcsany-az-mszp-gyavan-es-ostoban-politizalt.html
vicces, de lehet h nem kell sok időnek eltelnie, és gyurcsány ferenc ismét egy felvilágosult reformernek tűnhet lol...
@huba:
huba 2010.05.05. 16:44:47
" "A kérdés az, hogy a piac jó gazda-e? .... Racionális-e a paraszt, amikor lakáskölcsönt vesz fel? Racionális-e a piac, amikor lakáskölcsönt ad?"

igen."

kimaradt a "hitelkeptelennek" szo! annak is ad! be van tervezve "racionalisan", hogy 10% hitel bedolhet, minek vette fel???
ja hogy racionalisan dontott, hogy kalkulalta svajci frank arfolyamvaltozasat... ja, hogy 3 szor annyit emelkedett a hitelreszlete mint ami kovetkezik az arfolyamvaltozasbol?
ja hogy egyiranyu a mozgas??? lefele lassabban megy???

igen mind ez igaz...es midn racionalis...

az egesz tokes rend az, csakhogy hosszutavon...tarthatatlan...'
@Káposztakukac:
Káposztakukac 2010.05.05. 16:46:44
" az én szabadidőmben én és csak ÉN döntöm el, hogy mit csinálok."
ezt te csak hiszed.
tudatmanipulacio van, azt csinalod amit neked szuggeralnak, TV-t nezel meg akkor hulyesegeket is mint a big brother...

nem azt veszed amit szeretnel, hanem amit reklammal a fejedbe vernek, amit eppen learaznak stb...
es ha te nem azt csinalod akkor kivetel vagy nem is erdemes veled foglalkozni, a tobbsegre stimmel.
@rath.dinen:
rath.dinen 2010.05.05. 16:46:44
"Nekünk nics autónk, gyalog vásárolunk be, így Tesó, Ósön alapból kilőve."
ingyenes buszjarat visz ki... hatizsakkal kell menni sorert, krumpliert...
@dark future: Szívemből szóltál. Egész hétvégén recseg a fejünk felett valami kávédaráló szar az égen, oda-visszaröpköd és az egész környéket szétbombázza a szörnyű zajával. Azt a kiharcolt vasárnapi tescotlan szent áhitatos csöndet! Még a templom harangja is alig hallatszik tőle :-)) egész nyáron.
@dark future:
dark future · www.andocsek.hu 2010.05.05. 16:46:44
"szabályozzák meg a köcsög kvadosokat, jetskiseket, offroadosokat,"
sokkal fontosabb lenen az offshore-sok szabalyozasa...:)

"a száguldozó, közveszélyes motorosokat, sportkocsisokat, meg a város felett műrepülgetőket. Néhány anyagilag jól eleresztett faszkalap ezrek hétvégéjét (rosszabb esetben életét) bírja tönkretenni.
ugy van. de ezek a faszkalapok megegyeznek de legalbbis reszhalmazok a magyar torvenyhozasi elittel.

"Ahol lenne értelme a szabályozásnak, ott nem szabályoznak, mert be vannak szarva, amit meg magától elintézne a kereslet/kínálat, abba álszent módon belenyúlnának"
nem, ezt felrereted...
@Tóta W. Árpád: "mert pl ha én elmegyek nagybevásárolni az aldiba szombaton, akkor vasárnap már nem megyek ám. tehát nemt öltök ott kevesebb időt"

Sőt, hogyha vasárnap nincs nyitva, akkor szombaton majdnem dupla annyian lesznek a boltban, ergo sokkal tovább tart a vásárlás és a pénztárnál a sorbanállás...
@xsasha: igen, a mai magyar alkalmazott kereszténység az tényleg a sok hülye (politikai irányú)terelgetésében merül ki. De szerencsére nem csak olyan sötét álkeresztények vannak, mint ti malaccal, hanem igaziak is, és ők bizony azt mondják, az ember szabad, amit istentől kapott, és azt más ember el nem veheti. Én meg kihagyom ebből istent, de a lényeggel egyetértek.
A német CDU alapító okiratának első mondata: "Vallási meggyőződésből nem következik politikai meggyőződés".

A szekularizációt Jézus kezdte, amikor kijelentette, hogy add meg istennek, ami istené, és a császárnak, ami a császáré.
Csak én vagyok olyan öreg, hogy emlékszem rá, amikor a szemétmocsok komcsik idejében be voltak vasárnap zárva boltok? És jó, hogy most nyitva vannak.
Amúgy jellemző, hogy éppen a vasárnap dolgozó emberek véleményét nem kérdezik meg erről, a fenenagy népnevelés közben. ÉN kifejezetten szerettem vasárnap dolgozni, de hogy legyen nektek net, azt is felügyeli valaki, például karácsonykor éjszakai ügyeletben voltam. Mert ugye senki nem olvasott a szerzősében olyat, hogy szent karácsony alkalmából nincs net, telefon, tévé, mert a munkatársaink a fa alatt ücsörögnek...

Tömjénék viszont tökéletese teljesítik a küldetésüket, teljesen lényegtelen kérdésekkel bombázzák le a közvéleményt, így kevésbé figyelünk, mit tesz a kormány a nagy kérdésekben.
Vasárnapi zárvatartás... hmm. Nem Árpikám, nem hülyeség. Helyezkedj munkavállalói álláspontra...

Ausztriában szombat délben bezár minden.
Jut idő a gyerekkel foglalkozni, lenyírni a füvet/sövényt, értelmes és aktív kikapcsolódásra.

Nem kényszeríthetnek családanyákat arra, hogy vasárnap este 7-kor is a kasszánál üljenek, semmilyen áruházláncnál.
És ez a normális.

A magyar ember hétközben sem 8 órát dolgozik, sokaknak lenne ez nagy adomány.

Ha már itt tartunk, a globális felmelegedés hatalmas vívmánya lenne magyarhonban a Szieszta intézménye.
12-14,30-ig mondjuk :D
@anarch: "a legtöbb helyen a nagy hipererős cégek állami megrendelésekből indultak, most is a hadsereg a legnagyobb megrendelő US-ben is..."

ez egy tevhit!

"Hirdetik a szabad piacot, de amikor fene nagy szabályozatlanság volt akkor általában nagy összeomlások és gazdasági válságok követték,"

a szabad piac nem egyenlo a tok szabalyozatlan piaccal.

pont attol szabad, hogy peldaul nem engedjuk monopoliumok kialakulasat.
@harger: "és még nagyokos @kolbászoszsömlének is:
eddig a fröcsögéseteken és helyesírási hibáitokon kívül nem sokat tettetek hozzá a témához... "

a helyesirasi hibakat vallalom a frocsogest nem!

ps: persze te sem a pozitiv oldalat nezed a dolgoknak! szerintem baromi sok szot leirtam mar helyesirasi hiba nelkul. miert nem erre koncentralsz?
@Rot: Biztos igazad van, én csak átsuhantam néha Ausztrián meg Bécsben élvezkedtem időnklént az Albertinában hétköznaponta.

De az annyira csodás családi életükről akkor Elfriede Jelinek ugyan miért is írkálgat olyan fullánkosan a Nobel-díjig és tovább? (Fritzl és Prikopil is élvezte a vasárnapi boltmentesség előnyeit...)

Ez is sarkítás, de most tényleg csak a vasárnapi zárvatartásból eredeztethető a kiegyensúlyozott boldogság?
@Karesz (Charlie): "igen mind ez igaz...es midn racionalis..."

ok, pontositok: a piac a piaci torvenyeket koveti, a paraszt meg paraszt.

"az egesz tokes rend az, csakhogy hosszutavon...tarthatatlan..."

elljen a kommunizmus!
@Rot: "Jut idő a gyerekkel foglalkozni, lenyírni a füvet/sövényt, értelmes és aktív kikapcsolódásra."

Gondolom, ha vasárnap baleset érné ott a gyermeked, te is örülnél neki, ha egy automata közölné veled:

"Hétfő reggel nyolc óráig nem vagyunk elérhetőek. Munkatársaink éppen gyerekkel foglalkoznak, lenyírják a sövényt, értelmesen és aktívan kikapcsolódnak."
@bólint: na valamit benyelődött a mondatomból, teljesen zavaros már. Szóval valaki felvetette az elején, hogy aki nem tecsózik orrba-szájba vasárnap, az skat megspórol, és majd jól elkölti - felvillanyozva a magyar hazát alkotó kis- és középvállalkozókat szintén kizsákmányintva vasárnap!! - wellnessben, mazzsázsban, vendéglőkben. stb. De én ezt nem tudtam megcsinálni, pedig évek óta nem láttam belülről Tescot, meg ilyen népnyúzó helyeket.
@dark future: "Vagy csak komplex módon gondolkodik? All in one: kell mindenhová egy bazinagy kórház, eü. szakiskolával, szociális otthonnal, könyvtárral és színházzal? Esténként meg át lehet tolni az elfekvőből a népeket, hogy legalább jól szórakozzanak?"

az biztos hogy az orszag ugy nez ki mint egy hatalmas szocialis otthon!

vagy megis inkabb elfekvo?
@Zerstörer: igazad van. Most nagyon szarul megy nekem és ráfanyalodtam ezekre a hordómosósörökre, pfúj, mindjárt felfordul a gyomrom, olyan iszonyatosan rosszak, hogy gyalázat, mondtam az asszonynak ott a gumikalapács ne a hasát verje, engem vágjon fejbe, hadd kábuljak attól tőle, ez most ilyen versesre sikeredett, azért járunk oda, mert ott elolvasunk jó néhány lapot, amit már nem tudok megvenni. 3 diplomám van, nem az ecseriről, meg 3 felsőfokú nyelvvizsgám, állást nem találok, mert mindenütt "túlképzettnek" számítok, a nevem előtt dr. már elmentem volna árufeltöltőnek is, de emiatt nem vesznek fel - azt hiszem felakasztom magam.
Itt Belgiumban is zarva vannak vasárnap, és ennek ellenére teljesen jól müködik ez az ország. Nem értem mitől lenne ez egyértelműen rossz dolog. Kérhetek egy kis segítséget? Elmagyaráznád ezt nekem és ezeknek az ostoba belgáknak?

előre is köszi
@greybull: Ez, amit itt leírtál sajnos nem is vicc: a tömény magyar rögvaló. Túlképzett vagy, ráadásul még öreg is vagy és nem vagy a haverja senkinek (most meg haverváltás is van, alacsonyan szállnak az előző kegyeltek, aki eddig nem voltak túlképzettek, öregek, stb.) - így elég nehéz kibontakozni.
Bécs meg Bécs, aki ott van (és egyéb boldogabb helyeken), örüljön neki és ne próbáljon meg párhuzamot vonni, mert a végtelenben találkozunk...

Nem kéne már mindig olyan kurva nagyképűnek lenni, empátia is bezárva maradt Bécsnek büszke várában?
@BKV - Önnek megyünk:

Hát nem érted, Belgiumban sárral tiporják a liberális jogokat! Hogy bírsz élni egy olyan diktatórikus országban, ahol neked felülről akarják megmondani, mikor vásárolhatsz és mikor nem?

Pfúúúúújjj, ilyen szart, mint ez a Belgium!
@malacz69【ツ】rettegés elemző: azt hiszem igazad van! azonnal pakolok es megyek haza!
@Fogyasszon import sertéstejet! (ex Vámpírlány):

"A választások után rendbe akartuk tenni a költségvetést. Bár tudtuk, hogy van feszültség a költségvetésben, de azt nem, hogy a tudottnál sokkal súlyosabb a baj. Az derült ki, hogy amennyiben sürgősen nem avatkozunk be, előbb-utóbb költségvetési vészhelyzettel fogunk szemben állni.

Mikor tudtam meg, hogy hatalmas, a vártnál sokkal nagyobb a várható hiány? A választást követő hetekre megbeszélést hívtam össze, hogy elkezdjük a kormányprogram összeállítását. Az egymást követő tárgyalási napokon egyre magasabb év végi hiánycélról hallottunk. Először nem akartunk hinni a fülünknek, de gyorsan kiderült: ez bizony nem áprilisi tréfa.

Hogyan történhetett ez meg? Ki a felelős? Nem szeretnék másokról beszélni, mert nem kétséges: én voltam a miniszterelnök, nekem kellett volna reális képet adni az országról. Nem tudtam teljesíteni ezt a kötelességemet, tehát én vétettem. Hogy az én győzni akarásom ragadt át másokra és tette őket vakká, de legalább is vakmerővé? Lehet. Hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve? Hát persze. Minden esetre nincs okom, hogy másokban keressem a hibát. Ha másért nem, mert én választottam kollégáimat, én vezettem a kormányt. Nyilvánvaló, hogy ilyen horderejű kérdésekben a miniszterelnök nem bújhat el a felelősség elől."

El kell olvasni az eredetit. Sajnos.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Én meg Wuppertalban éltem. Vasárnap a McDonalds-on kívül minden zárva volt. Minden az ég világon. Mint az ottaniak elmondták nekem, szintén a kereszténydemokraták áldásos tevékenysége eredményeképpen.

Kibaszott idegesítő volt. Kibaszott idegesítő - néha ugyanis egész héten nem jutott arra időm, hogy bevásároljak; így vasárnap bámulhattam az üres hűtőszekrényt. Meg hétfő reggel. Kurvára tele volt vele a tököm.

Lehet, hogy nyugati országokban ez működik, de ne beszéljünk már félre! - nem erről van szó. Arról van szó, hogy mi a fasznak nem lehet felnőttként kezelni az embereket, és miért akarjuk helyettük eldönteni, hogy mit mikor csináljanak vagy ne csináljanak, miért nem bízzuk ezt inkább rájuk?

Magyarországon meg ehhez még egy faktor hozzájárul: a foglalkoztatottság. Ha vasárnap is nyitva lehet tartani, akkor összességében tud munkaerőre van szükség. Elsőre úgy tűnik - és az ellenzők ezt mondják -, hogy nem, egyszerűen a meglévő állományt dolgoztatják tovább. A családanyát, ha meg akarja tartani munkahelyét, ott tartják vasárnapra is.

A tények azonban azt mutatják, hogy azonos létszámú munkaerőből nem lehet maradéktalanul megoldani a vasárnapi nyitvatartást, muszáj valamelyest bővíteni a létszámot.

Nem tarthatnak nyitva az üzletek vasárnap? Hopp, máris ugrott 5000 munkahely!

Egyébként jó, ha szükséghelyzetben ez-az elérhető vasárnap is.
Nem egészen ugyanez, de rokon problematika.
Egyszer régen voltam nyári edzőtáborban (itt Mo-n) (karatézom). Egyik nap az egyik kislánynak úgy fájt a feje, hogy csak nyöszörögni tudott. Senkinek sem volt aszpirinja - este volt, már csak a benzinkút volt nyitva.
Edzőnk leugrott a benzinkútba, vett aszpirint, és olyasmit mondott, amit akkor az országban rajta kívül valószínűleg kevesen: "Az Isten áldja meg a neved ezerszer, Horváth Ági!" - mert hogy ez a nevezetes gyógyszer-liberalizáció után történt.

Ezt csak azért meséltem el, hogy jelezzem: azért jó, ha időnként, extrém időpontokban is elérhetők bizonyos dolgok.
@BKV - Önnek megyünk: "Itt Belgiumban is zarva vannak vasárnap, és ennek ellenére teljesen jól müködik ez az ország. Nem értem mitől lenne ez egyértelműen rossz dolog. Kérhetek egy kis segítséget? Elmagyaráznád ezt nekem és ezeknek az ostoba belgáknak?"

nagyon szivesen: itt minden bolt nyitva van a het minden napjan. este is. mi foleg este jarunk vasarolni 9 - 11 mozott amikor mar a kolkok alszanak. ha veluk akarunk menni egy nagy bevasarlasra azt csak a hetvegen lehet megcsinalni. miert is lenne jo nekunk ha csak napkozben es szombat delelott mehetnenk? tok szar lenne!

ennyi erovel lehetne mondjuk csak a hetfo a vasarlasi nap es a boltok csak hetfon lennenek nyitva. lehetne a csaladdal foglakozni 6 napig minden heten.

ps: amugy vasarnap = vasar nap!
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "egy olyan diktatórikus országban, ahol neked felülről akarják megmondani, mikor vásárolhatsz és mikor nem?"

te miert akarod hogy neked megmondjak felulrol mikor mehetsz vasarolni?
Az a legnagyobb baj ezzel a felvetéssel, hogy a KDNP dobta fel, és csak okkult indokokkal támasztotta alá.

Értelmes megközelítések lehettek volna:
- gazdasági,
- társadalmi,
- környezetvédelmi.

Egyébként ANNYIRA, mint sokan feltételezték, nem volt azért elborult a KDNP megközelítése sem:
"Harrach egy korábbi nyilatkozata szerint „a módosító javaslatok a hagyományos értékek tisztelete jegyében a valós társadalmi igényekhez igazítanák azt az elmúlt években elharapózott neoliberális jelenséget, miszerint idehaza vasárnap is az anyagi fennmaradásért folyik a küzdelem". Az elképzelés támogatói egy kutatásra hivatkoznak, ami szerint a vasárnap végzett munka nemcsak a társadalmi kapcsolatokra van negatív hatással, hanem számos egészségügyi probléma okozója is."
Nem arról van szó tehát, hogy zárva a teszkó = menjen mindenki templomba.

De most már mindegy. Mivel a témát a KDNP vetette fel, ráadásul eszébe sem jutott, hogy szép kis grafikonokon vezesse le, hogy pl. mennyivel kevesebb kipufogógázt eregetnénk így a levegőbe, ezért a téma objektív tárgyalása esélytelen. Ahogy ez az itteni kommentekből is kitűnik.

"winamp playlistembe nem óhajt beleugatni semjén zsolt?" He?
@amergin:
Az addig nem gond. Az a gond, ha más nem megy, és csak ennyit tudsz hozzáfűzni. :-)
@amergin:
"Arról van szó, hogy mi a fasznak nem lehet felnőttként kezelni az embereket, és miért akarjuk helyettük eldönteni, hogy mit mikor csináljanak vagy ne csináljanak, miért nem bízzuk ezt inkább rájuk?"
Sajnos, a honfitársaink nagyon nagy része csak jogi értelemben cselekvőképes. Sőt, szerintem ez nem is csak nálunk van így...

"Edzőnk leugrott a benzinkútba, vett aszpirint..."
Maximálisan egyetértünk. Nem értem, miért kellett anno ebből akkora cirkuszt csinálni. Illetve, dehogynem értem.
@huba:

hát köszi!!!!

én a az egyikben dolgozok ezek allandoan beosztanak hétvégére. Mondcsak kedves én hogy a francba vigyem a kolkeimet vasarnap vasarolni amikor éppen téged kell hogy kiszolgájalak. Nem nézed te egy kicsit a sajat szemszogedbol a dolgokat drága?????

az eszem megáll ennyi hulyen

és meg itt hirdeti is mekkorá hulye

kész vagyok ....
"te miert akarod hogy neked megmondjak felulrol mikor mehetsz vasarolni?"

- ez jol mutatja...

ez konkretan pont azokat vedene akiket hetvegen is dolgoztatnak mert ha nem megyek be a hetvegen akkor kirugnak!

uristen de sotet vagy...
@amergin:

"mi a fasznak nem lehet felnőttként kezelni az embereket, és miért akarjuk helyettük eldönteni, hogy mit mikor csináljanak vagy ne csináljanak"

Igazad van! Mi a fasznak írják elő az embereknek, h tanuljanak 18 éves korukig, miközben lófingot akarnak tanulni. Sőt, egyes rétegek esetén még a 16 éves kort is sokallják a szülők és gyerekek egyaránt.

És még totálisan engedjünk meg minden drogot is, mert azzal se ártanak másnak, csak maguknak. Hajrá! Éljen a szabadság.

És azonnal töröljék el a jelképtörvényt és a holokausztagadás büntethetőségét, nehogy már az állam mondja meg a polgárnak, mit szabad gondolnia és mondania, illetve magára aggatnia.

"Nem tarthatnak nyitva az üzletek vasárnap? Hopp, máris ugrott 5000 munkahely!"

Lószart! Ez meg miből jött ki?

Én tudod, mit mondok? Nem tudod, honnan is tudhatnád, hiszen még nem mondtam:-)

Szóval, én azt a szabályt hoznám, h tilos az elárusító alkalmazottat vasárnap foglalkoztatni. Vagyis, aki a saját Nonstop üzletében saját maga árul vasárnap, az továbbra is mehetne. Munkahelyteremtés, bazzz! Több lesz a kis üzlet, a tulaj csak vasárnap áll a pult mögé. Hurrá!

@huba:

"te miert akarod hogy neked megmondjak felulrol mikor mehetsz vasarolni?"

Szerinted az miért jó, h Magyar Bálint meg akarta mondani a szülőknek, h nekik miért jó, ha a gyerek szöveges értékelést kap érdemjegy helyett, hö?

A szülők többsége szerette az érdemjegyes értékelést, jó volt nekik úgy, kiigazodtak benne. De jött ez a Magyar nevű diktátor, és rájuk kényszerítette a sokak által nem is értett szöveges értékelést. Asztakurva, diktatúra!

-----------------------

Különben nekem nem oszt és nem szoroz ez az egész, tudok gondoskodni magamról, de úgy látom, itt sokaknak fáj, h kissé előre kell gondolkozni esetleg.
@pounderstibbons:
:-)
Bár én nem mondtam, hogy abban a formában egyetértek a felvetéssel, de ha a sötét paraszt részt kihagyjuk, akkor nagyjából tényközlésnek illik be.
A prózai ok az IQ és az EQ normális eloszlásában található.

Hány ember érti, hogy hogyan működik a mikrohullámú sütő? Te tudod? Ha igen, egy elég szűk körbe tartozol. De mégis milliók használják.
Ez hit kérdés. Kiben, miben hiszel. Mit utánzol, mit nem.
Az ember vagy viselkedésmintát másol vagy ösztönösen viselkedik, vagy társadalmi kódex szerint jár el. Ez utóbbit nevezzük terelésnek.
szuper ötlet. zárjunk be mindent vasárnap. az éttermeket, sílifteket, benzinkutakat, kórházakat, tűzoltóságot, rendőrséget, mindent.

mert vki felhozta a fejlett németországot. ott régebben hét közben csak 18:30-ig lehettek nyitva a boltok, szombaton 14 óráig, vasárnap nuku. bünti járt, ha 18:31-kor még vki bent volt az üzletben. aztán kezdtek ezen lazítani, az elején csak csütörtökön 20 óráig. és úr(ak) látta, hogy ez jó. aztán tovább bővítettek. évek óta vitáznak az ú.n. "ladenschlussgesetz" törlésén, csak hát az egyházak és benzinkutak nagyon ellenzik. mert ugye a benzinkútnál megkapsz mindent, ott sütik a zsemlét is, több a forgalom a shopból, mint a benzinből. persze a kaja, pia, wc-papír, tampon, dezodor 3x annyiba kerül, mivel nincs alternatíva. az egyházak meg attól félnek, hogy a templomba járó hívők száma tovább csökken.

miért ne vásárolhatnék akkor, amikor kedvem van?
@huba:
"miert is lenne jo nekunk ha csak napkozben es szombat delelott mehetnenk?"

öööö, ilyet ki állított?
Vicces ahogy Malacka eddig mindent savazott amit a kormány kitalált, most meg minden baromságot megvéd, mintha az ő ötlete volna... :-))))

Malaczka!

Ami szar, az szar. Teljesen mindegy, h Tömjén Zsóti vagy Fletó találja ki.
OFF:

gyurcsany "elzavarná a párt elmúlt nyolc évben regnáló, de meg nem nevezett vezetőit, és baloldali köröket szervezne."

index.hu/belfold/2010/05/05/az_mszp_onerdekvezerelt_grundfocistak_halmaza/

lesz itt meg hidfoglalas is!
@huba: Köszi a segítséget továbbítom az ittenieknek hogy vegyek mar eszre hogy mennyire szar nekik. szerintem a teljesen logikus es ertheto levezetésed meg fogja győzni őket. Sőt ha megengeded esetleg leforditanam a kommented és elküldeném egy két fontosabb lapba is hogy mindenkinek felnyiljon vegre a szeme.

mégegyszer köszönöm és hát elnézést a nyomi belgák miatt de hát ezek márcsak ilyenek, nem ilyen okosak mint a magyarok.
@Karesz (Charlie): "a magyar munkaero le van ertekelve, a termelekenysegunk 2/3-a az EU atlagnak, a berunk meg 35%-a...."

A különbözetet meg elcseszi a nagy magyar állam és közigazgatás, a nagy elosztórendszerek, a mindenféle állami fenntartású intézmények, a szoc.támogatási szisztéma stb.

A pénz nem vész el, csak átalakul ;)
@Walter Melone:

"Vicces ahogy Malacka eddig mindent savazott amit a kormány kitalált"

LÓFASZT, Walter, hazudol, vagy a meróriád csapnivaló. Egy hangom nem volt a 13. havi elvétele miatt, és rengeteg mást sem savaztam. Legalább te ne hazudj, aki azért gyakran olvas.

"most meg minden baromságot megvéd, mintha az ő ötlete volna."

Ez sem igaz! Pintér és Szijjártó kinevezését nem támogatom. A hiány fölengedését 5,99% fölé nem támogatom. Stb... majd meglátod.

Ámde: "minden baromságot" - írod.

Miért, olyan sok volt már eddig, és én olyan sokat megvédtem? Te miről beszélsz, miről hazudol? Jó kis bunkó beszólás volt most ez, de te tudod.

Amiről meg ez a poszt szól, az igazából nem is izgat, nem vagyok egy shoppingolós típus.
Svajcban, Ausztriaban sincs vasarnapi nyitvatartas, sot, het kozben sem tul sokaig. Eleg gyorsan meg lehet azt szokni. Az ember gondosabban vasarol szombaton, es vasarnap tenyleg nem azzal indul a delelott, hogy akkor mit is vegyunk, hanem hogy mondjuk el lehetne menni a parkba.
Arpad, abban nem erzel egy ellentmondast, hogy mikozben politikai szempontbol on- es kozveszelyes idiotanak tartod a lakossag nagy reszet, az ilyen gazdasagi es kulturalis dolgokban a legkisebb beavatkozastol is felsikoltasz? Nem a gumiovszert keszulnek betiltani vagy Himnusz-eneklessel indittatni a tanitasi napokat - a vasarnapi zarvatartas meg akar jo is lehet.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: 1. Malacka, Malacka, Te, Aki annyira kényes vagy a csúsztatásra - azért az, hogy az emberek ne menjenek vasárnap bevásárolni mégsem esik ugyanarra a szintre, mint az, hogy ne drogozzanak, vagy hogy 18 éves korukig tanulniuk kell.
Nem tudom, ezt így bemondásra belátod-e, vagy kezdjük el ragozni.

2. "Hopp ugrott 5000 munkahely" - hasamra ütöttem, ez bizony így van. Az viszont tény, hogy a vasárnapi zárvatartással munkahelyek szűnnének meg. Nem tudom, pontosan mennyi. Akarsz tudományos becslést? Lelevelezhetem munka-szociológus barátaimmal, van néhány az ismerőseim között. (De csak ha tényleg akarod - egyébként most a faszom se akarja zaklatni őket ilyen baromságokkal).
@Bert Sels: "Nem nézed te egy kicsit a sajat szemszogedbol a dolgokat drága?????"

es te?

nyilvan masok az erdekeink.

"én a az egyikben dolgozok ezek allandoan beosztanak hétvégére. Mondcsak kedves én hogy a francba vigyem a kolkeimet vasarnap vasarolni amikor éppen téged kell hogy kiszolgájalak."

mondj fol es keress olyan munkat ahol nem kell vasarnap dolgozni.

ps: valoszinu nem szivesen cserelnel velem heti ledolgozott munkaorak teren. hidd el. csak mondom.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Gáz, ha így érzem?

Lehet, túloztam, de akkor sem látom be, hogyan lehet védeni egy ekkora marhaságot, hogy "zárjuk be a gonosz multikat vasárnapra".

De nem ám mindet, nem. Csak a kereskedőket.

A gyár termelhet tovább, a vonat sem áll le, és a gonosz osztrák benzintársaság is dolgoztathatja a szegény magyarokat vasárnap.

Csak a Tesco-nak nem szabad.

Miért is?

Hogyan függ ez össze a CBA-val?
Aki magyar itt vásárol?

Nem hiszem, h ez neked tetszik.
@Karesz (Charlie): ""hitelkeptelennek" ... is ad! be van tervezve "racionalisan", hogy 10% hitel bedolhet"

Leginkább az USA-ról... nem a piac, hanem az állam működött rosszul!
Ha a bankok méretét a törvény korlátozná, hogy ne nőjenek akkorára, hogy bukásuk gondot okoz, akkor hagyná az állam bukni, a tulajdonosok meg nem bazíroznának arra, hogy adunk mindenkinek hitelt, az állam úgyis kihúz a sz*rból. Elvesztenének mindent és kész. Na akkor figyelnének kinek hiteleznek. De az állam még törvnyt is hozot, hogy a szegényeknek is "joguk" van hitelt kapni.
Szóval pont a nagyobb állami beavatkozás illetve ezzel párhuzamosan a nemtörődömség volt a baj (a szükséges állami kontrol és ellenörzés helyett).
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Szerinted az miért jó, h Magyar Bálint meg akarta mondani a szülőknek, h nekik miért jó, ha a gyerek szöveges értékelést kap érdemjegy helyett, hö?

A szülők többsége szerette az érdemjegyes értékelést, jó volt nekik úgy, kiigazodtak benne. De jött ez a Magyar nevű diktátor, és rájuk kényszerítette a sokak által nem is értett szöveges értékelést. Asztakurva, diktatúra!"

malac, es nem valasz a kerdesre!

ps: a gyereknek rossz a jegyes ertekeles (bizonyos eletkorig) es nem a szulonek.
@BKV - Önnek megyünk: "Köszi a segítséget továbbítom az ittenieknek hogy vegyek mar eszre hogy mennyire szar nekik."

szivesen!

gondolom a "nyomi belgák" nem tudjak eldonteni egyedul mikor is jo nekik ha vasarolnak.
@xsasha: Nem én kezdtem (el faszságokat beszélni).
@xsasha: az, hogy a fent nevezett állítás, miszerint az emberek olyan hülyék, hogy meg kell nekik mondani, hogy mi a jó nekik, egy tipikus sötétparaszt konzervatív állítás.
@kolbászoszsömle:
Nem az állítás sötétparaszt, hanem a zemberek. Ha a nagy többség tovább látott volna a hétvégi bevásárlásain, nem köszöntött volna be ez a mostani válság.
Vannak, akik nagy állampolgári bölcsességükben most gyújtottak rá egy bankot néhány szerencsétlenre. (Hozzátenném, hogy mindezt a demokrácia bölcsőjében...)
hja, bizony, ezt is el kell viselni. más többség meg olyanokat döntött, hogy 4. osztályig ne legyen osztályozás, vagy zárják be a vasúti szárnyvonalakat mert akkor jó lesz. vagy adjuk el a Malévet és vegyük meg többért de legalább szarabb állapotban. építsünk alagutat a pusztába satöbbi.

így megy ez.

mellesleg, én jó ötletnek tartom a dolgozók kiszolgáltatottságának csökkentését (mert ez elsősorban róluk szól, nem a sétáló családokról), de könyörgöm, normális helyen ilyen döntéseket KONJUNKTÚRA idején hoznak. attól nem csökken a kiszolgáltatottságuk, hogy megtizedelik őket. legalábbis koncentrálódik, 9-nek jobb lesz, de minden 10.-nek sokkal szarabb...
Továbbra sem értem, miért helyes megmondani az embereknek, h 18 éves korig muszáj tanulniuk, és kurvára jó nekik a szöveges értékelés, amit különben cefetül utálnak, és semmi haszna a gyakorlat szerint, miközben egy csomó érvet lehet hozni arra, h megszokás után hasznos lehet, ha nem vasárnap teszkóznak, de ezt ugye nem lehet nekik megmondani, nem lehet védeni a teszkó dolgozó vasárnapi családi életét, mert mi olyan kényelmes faszok vagyunk, h vasárnap is teszkózni akarunk.

Nem értem, h vmit miért lehet rájuk kényszeríteni, másvalamit meg miért nem. Következetlenség, de ezt már megszoktam a libsizmus egyházban.

Mondom, abszolút hülye érv, h "ne mondjuk meg az embereknek, ....", mert egy csomó törvény egy csomó dolgot megmond nekik, amit nem kéne. Ez egy lenne a sok közül, és még csak nem is a legirritálóbb.

Értsük már meg: meg lehet úgy csinálni, h azért a nonstopba leszaladhass kenyérért, cigiért, tejért, kávéért,stb...
Ha egy csomó országban műxik, és nincs belőle probléma, akkor azt hiszem, jogos a feltételezés, h ez itt kérem egy mesterségesen gerjesztett hiszti.
@kaffogó hebrencs:

"ÉN kifejezetten szerettem vasárnap dolgozni, de hogy legyen nektek net, azt is felügyeli valaki, például karácsonykor éjszakai ügyeletben voltam."

Ennyi tróger meló után nem csoda hogy lelki nyomorékká válnak sokan. Robotok lesznek. Szeretik.

"Tömjénék viszont tökéletese teljesítik a küldetésüket, teljesen lényegtelen kérdésekkel bombázzák le a közvéleményt, így kevésbé figyelünk, mit tesz a kormány a nagy kérdésekben.
"

Ezt Árpi is jól tudja segíteni.
@vakapad:

Feri mondja:

"A választások után rendbe akartuk tenni a költségvetést. Bár tudtuk, hogy van feszültség a költségvetésben, de azt nem, hogy a tudottnál sokkal súlyosabb a baj. Az derült ki, hogy amennyiben sürgősen nem avatkozunk be, előbb-utóbb költségvetési vészhelyzettel fogunk szemben állni.

Mikor tudtam meg, hogy hatalmas, a vártnál sokkal nagyobb a várható hiány? A választást követő hetekre megbeszélést hívtam össze, hogy elkezdjük a kormányprogram összeállítását. Az egymást követő tárgyalási napokon egyre magasabb év végi hiánycélról hallottunk. Először nem akartunk hinni a fülünknek, de gyorsan kiderült: ez bizony nem áprilisi tréfa."

Te meg ezt szépen bekajálod...
Így tovább elvtárs!
@amergin:
"Az viszont tény, hogy a vasárnapi zárvatartással munkahelyek szűnnének meg."
Ha feltételezzük, hogy vasárnap sem elsősorban impulzusbevásárolni mennek a hipermarketbe az emberek, akkor nem feltétlenül. Ez esetben ugyanis csak az történik, hogy ugyanaz az árumennyiség ezentúl hat napra oszlik el. Azon a hat napon viszont több pénztárosra, árufeltöltöre, stb. lesz szükség. (Tudom, hogy azért az nem lesz ugyanannyi, de ld. következő bekezdés.)

Ha viszont elfogadjuk, hogy mégiscsak iszonyú sok szemetet vásárolunk össze, teljesen feleslegesen, akkor így több pénz marad a polgároknál. Amit vagy elköltenek szolgáltatásra (munkahely!), vagy megtakarítanak, befektetnek (munkahely!). + talán kevésbé szennyezzük a környezetet.

Ezzel egyébként csak hoztam néhány (elismerem, nem éppen új, legfeljebb némileg újracsomagolt) érvet a vasárnapi nyitvatartás ellen, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnék mellette is néhányat. Az a gond, hogy Magyarországon a racionális kérdésekből hitvitát (vagy valami ködös, elcseszett polgárjogi vitát) csinálunk. Így van ez ezen a blogon is, természetesen. Ami viszont még talán ennél is röhejesebb, hogy w-nél a hitvitákat viszont ezzel szemben megpróbáljuk racionális érvekkel vívni... :)
@huba:

összességében elég realistán látja a helyzetet (főleg ha elképzelem ugyanezt a mondanivalót egy őszödihez hasonló szituációban, zárt körben elmondott beszédként). persze most is az jön le, hogy nem az a kimondott csapatjátékos fajta, hanem inkább a politika ramboja. ott kellene hagyni neki a fenébe az mszp-t, és csinálni valami piacorientált, neoliberális pártot. ha beáldozna/kijárna egy-két milliárdot, 2014-ben lazán összeszedhetne 10-15%-ot (de ha az mszp addigra kimúlik, akár jóval többet is).

a fidesz-szel szembeni ellenállását túl korainak tartom (illene kivárni a váltás után néhány hónapot), a 2/3 ellen küzdeni meg eleve szélmalomharc (ha pl. fideszék gondolnak egyet, és megváltoztatják a népszavazási törvényt, akkor gyurcsánynak nem sok demokratikus eszköz marad a kezében).
@dark future: "fideszék gondolnak egyet, és megváltoztatják a népszavazási törvényt"

azért annak az indoklására kíváncsi leszek.
@gande:

ha 18:30-ig lehetnének csak nyitva a boltok, abból szerintem itt népfelkelés lenne.

nekem, mint antiszociális embergyűlölőknek legalábbis elképzelhetetlen, hogy ne este hét-nyolc után (adventi időszakban este tíz után) járjak bevásárolni, amikor a gyerekesek meg a mamsik már elhúztak. a vasárnap is leginkább amiatt izgat, hogy akkor a többi napon lenne nagyobb a tömeg :-)
@amergin:
"Kibaszott idegesítő volt. Kibaszott idegesítő - néha ugyanis egész héten nem jutott arra időm, hogy bevásároljak; így vasárnap bámulhattam az üres hűtőszekrényt. Meg hétfő reggel. Kurvára tele volt vele a tököm.

Lehet, hogy nyugati országokban ez működik, de ne beszéljünk már félre! - nem erről van szó. Arról van szó, hogy mi a fasznak nem lehet felnőttként kezelni az embereket, és miért akarjuk helyettük eldönteni, hogy mit mikor csináljanak vagy ne csináljanak, miért nem bízzuk ezt inkább rájuk?"

Szerintem egy felnőtt ember be tud vásárolni, hogy ne kelljen éheznie a hétvégén...
@huba: "mondj fol es keress olyan munkat ahol nem kell vasarnap dolgozni."

Az ilyen helyeken általában nem agyonképzett sokdiplomások dolgoznak, hanem azok, akiket máshová nem vesznek fel.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "a szöveges értékelés, amit különben cefetül utálnak"

Gondolom leginkább a tanárok utálják, mert dolgozni kell vele... egy számot odafirkantani sokkal egyszerűbb ;(

Az azonban tény, hogy az hogy "3" nem infó, ahhoz képest, hogy "lusta dög, közepesen teljesít, pedig tudna többet" vagy "szorgalmas, de csak közepes tellik tőle".
Na ezt cáfold meg: minek mennyi az információ tartalma és "jár"-e a szülőnek, hogy a tanár *valós* információval lássa el valami lerázós szám helyett.

Az önfejű hülyeségnél csak azt viselem rosszabbul, mikor valaki a szakmai hitelességét is odadobja az önfejűségének.
@Tóta W. Árpád:

ha van egy csepp eszük, a sztrájktörvényt még a ciklus elején megváltoztatják (ennek szükségességéről és hasznosságáról szerintem egyezik a véleményünk). innét már csak egy lépés a népszavazási törvény "finomítása". indoklás lehet pl. az, hogy a múlt tapasztalatai alapján egyértelműbbé tegyék a törvényt, és egyszerűbbé tegyék az alkotmánybírák döntéshozatalát.
@harger: Elvtársak! Ne álljunk meg félúton! Le az impulzusvásárással! Csatornázzuk beja kákávékokba a bevételt! Ki is találtam erre egy optimális módszert. Hívjuk ezentúl jegyrendszernek.
@Tóta W. Árpád:
"azért annak az indoklására kíváncsi leszek."
Kétharmadunkvan / errekaptunkfelhatalmazást. Any question?
@Karesz (Charlie):

"pillanatnyilag a magyar allam nem kepes beleszolni azokba a dolgokba se amikbe nagyon kene,
keptelen beszedni az adokat,
keptelen megszervezni egy egesz nepreteg eletet."

Ebben, így egyetértünk, már csak a finomhangolás van hátra...

Szerintem a vasárnapi zárva tartás kötelezővé tétele ugyanis nem old meg egyetlen problémát sem azok közül, amelyek itt felmerültek:
- nem lesz jobb a családi élet
- nem lesznek tőle takarékosabbak az emberek
- nem járnak majd többen templomba
- stb.

Ezzel szemben egy sor kellemetlenséget valóban okozni fog.

Ami még zavaró ezügyben, de nagyon, hogy megint a könnyebb végét próbálja a (leendő) kormány megfogni a dolognak.

Sekélyes a családi élet?
Akkor tessék komolyan utánajárni, hogy miért, és küzdeni ellene (nem a TESCO miatt, az biztos).

Kevés a hívő, templomba járó ember?
Ez kizárólag az egyház dolga! Ha még a bevásárlási ingerrel sem tud megküzdeni, akkor bizony már nagyon nagyon rossz állapotban kell, hogy legyen. Újuljon meg! Csábítsa vissza a hívőket! Én a helyükben még vissza is utasítanám az ilyen segítséget, mint a méltóságukat sértőt.

Kevés a munkavállalók szabadideje?
Tessék betartatni a már létező törvényeket először is (heti két szabadnap, pótlékok, stb.), s máris javulni fog a helyzet. Ha még ezután is gond lesz, elő lehet hozakodni a vasárnapi bezárás ötletével is.

Védeni kell a magyar kiskereskedéseket?
Meggyőződésem (bár nem vagyok gazdasághoz értő valaki), hogy a multiknak sokkal kisebb lesz a kára, mint a kis boltok haszna. A nagy cégek villámgyorsan fognak reagálni az új helyzetre, rugalmasan és nagy erővel fognak cselekedni, a kis magyar boltok meg mire észbe kapnak, reagálnak és megpróbálnak profitálni az új helyzetből, már megint csak a nyesedék marad nekik.

Erőtlen, mert felületes ez a törvény(terv), mert nem a problémát oldja meg, hanem csak a következményként jelentkező jelenséget próbálja a szőnyeg alá söpörni; és erőltetett, mert legalább akkora az ellenállás vele szemben, mint a pozitív fogadtatás.

Külföldi példákkal előhozakodni pedig kár: más közösségek azok, mások a motivációik, más az anyagi helyzetük, mások az erőviszonyok - nem összehasonlíthatóak velünk.
@Cartman (ex Cartman): "ugyanaz az árumennyiség ezentúl hat napra oszlik el"

Mond a logisztika nevű szakmáról hallottál már?
Amit meg lehet tenni 7 nap alatt, azt nem biztos hogy meglehet *egyszerűen* tenni 6 alatt is.
Mindenképpen átszervezés kell (eddig OK), de gyakran további pótlólagos beruházásokat igényel.
Így visszaesés közben!?
Bravó szakik, elmenni ész messzi?

Ahelyett hogy egyre hatékonyabb, nyereségesebb lenne a gazdaság, a jó kis adóteher melllé tegyünk a vállalkozásokra (mikor kire, akire épp rájár a rúd) még némi extra terhet.

Más farkával a csalánt tipikus esete... kb. eddig terjed a politikusok esze.
gyurcsány bukásértékelésében azért vannak elég vicces dumák is: "aki nem a színes, tagolt parlamenti demokráciában, hanem a többség egyszerű hatalmában hisz, az a demokraták ellenfele"

1994? szdsz?
vagy az már régen volt?
(nem is beszélve az elődpárt negyvenéves színes, tagolt parlamenti demokráciájáról...)

amint szopóágra kerülnek, egyből beindul az ötletelés, hogy miként lehetne erősíteni a demokráciát.
@huba: "a gyereknek rossz a jegyes ertekeles (bizonyos eletkorig) es nem a szulonek."

Az oktatás legnagyobb baja az (sok más területhez hasonlóan), hogy a tanárok úgy alakítják a játékszabályokat, hogy kellemesen teljen a munkaidejük. (Nem állítom persze, hogy ez az egyetlen szempont, de fontos szempont.) Elhiszem én, hogy módfelett unalmas dolog lenne a gyerekeket megtanítani helyesen írni (mondjuk egy egész féléven keresztül), ehelyett akadémikust játszani sokkal izgalmasabb és szórakoztatóbb. Például mondatot elemezni, a folyamatos melléknévi igenév rejtelmeiből feleltetni a lurkót nyelvtan órán stb-stb.

Amúgy a szöveges értékelés meg a nem-buktatás csak egy pótcselekvés, a gyerek lelkivilágát nem ez, hanem az irgalmatlan mennyiségű bemagolandó bullshit nyomasztja, bővebben ezt már kifejtettem itt: w.blog.hu/2009/11/06/mea_culpa_since_2006/fullcommentlist/1#c7616735

Most még egy dolgot teszek hozzá a fentiekhez. Nem elég, hogy az oktatásunk nem elég hatékony, de kifejezetten visszahúz. Én gimis koromban azon kevés gyerek közé tartoztam, akit érdekelt is valami (a matek). A gimnáziumomtól ehhez kaptam remek oktatókat és anyagi segítséget is. De maga a "tanterv" visszahúzott, és egyáltalán nem segített abban, hogy abban legyek egyre jobb, ami érdekel és amihez (talán) érzékem is van.

Mert nemes egyszerűséggel nincs idő azzal foglalkozni (ha jó tanuló akarsz lenni), ami érdekel. Holnapra magold be föciből Németország ipari központjait ("*berg: vaskohászat, acélkohászat, gépgyártás"), töriből a "3 részre szakadt Magyarország" leckét, a német munkafüzetben csinálj meg 2 oldal egy-kaptafa feladatot, irodalom órán Berzsenyiből feleltetés, és ez még szerencsés nap lesz, mert nem írunk témazárót. Matek? Ja, hát az megy, azt hagyjuk, arra már nincs idő. Mehetsz speces osztályba, vagy vehetsz fel fakultációt, de ettől a többi tantárgy követelménye egy grammal nem csökken. (Sőt, a matspeces osztályt általában mindenki meg akarja szakítani a saját tantárgyából, mert...)

Bocs, hogy OFF hozzászólást írtam, de ha az oktatásról van szó, akkor ugrok. :-)
@timshel: Én nem vagyok semmilyen vallásban jártas, de a templomokban nem reggelente van ima és egyéb léleköblögetés? Bemegy a hívő mély elkötelezettségében és azután megtisztulva, felvérteződve a jóval már nem lehet mennie vásárolni? Miért egymás alternatívája a kettő?
Az is elképzelhetetlen, hogy család beül elmélkedni, igét hallgatni, majd megy tovább jutalomként vásárlásba feledkezni? Ilyen elő se fordult eddig se?
Az lesz a szép, ha kis kápolnákat emelnek a tescósok, auchanosok a telkeiken - a szélvédőüveg-javító meg a benzinkút közé - és akkor 2 in 1 szolgáltatnak Semjén legnagyobb örömére.
@dark future: "ott kellene hagyni neki a fenébe az mszp-t, és csinálni valami piacorientált, neoliberális pártot. ha beáldozna/kijárna egy-két milliárdot, 2014-ben lazán összeszedhetne 10-15%-ot"

ezt kellett volna csinalnia 10 evvel ezelott. de mindenkeppen azutan hogy a szoci frakcio keresztbe tett a reformoknak. (lasd meg "ahhoz masik madam kell")

"(ha pl. fideszék gondolnak egyet, és megváltoztatják a népszavazási törvényt, akkor gyurcsánynak nem sok demokratikus eszköz marad a kezében)"

megfogjak. erre kellett a 2/3-ad.
@Cartman (ex Cartman): Tényleg kevesebb szart veszek, amióta nem tecsózok - de azt az "iszonyú sok szemetet" is valakik megtermelik itthon (van munkájuk ezáltal), ha import, akkor behozzák (tehát munkája van belőle külkereskedőnek, használati utasítás- fordítónak, -nyomtatónak, áruszállítónak, stb.), így ha azok nem fogynak, az is munkahelyet sorvaszt.
És ami neked/nekem/nekünk itt esetleg szar, az másnak meg a mennyország; minősítgetünk itt emberi szokásokat, ízléseket, stb. netán gondolatrendőrség vagyunk? Itt mi mondjuk meg, mi az érték - Aczél után szabadon?

Amikor meg én voltam gyerek, fiatal és nem volt tecsózás csak a sarki kispiszkos és az is, mint minden bót vasárnap zárva volt, pünkt az volt a baj, hogy egyféle borzalino volt a polcokon vagy az se nem. Kubai zöld narancs, ritkán banán karácsonykor sorbanállva pult alól, egyféle olasz cipő egyszer-kétszer egy évben és a Luxus előtt éjszakáztunk jóformán, hogy reggel sorra kerülhessünk, ha normálisan akartunk kinézni a nagyfene cucilizmusban benne. Mert igény az volt rá, aki Bécset látta, azt leborulva csodálta a nép.
És ha már ízlés és szokás: én őrületes baromságnak tartom cigarettáért vagyonokat kibaszni (hatos alá feküdve olcsóbb és gyorsabb halál jön el), mások meg megőrülnének, ha nem juthatnának hozzá. Soha nem adnék ki félmillát tévére - focivébé miatt se - mások meg hajnaloztak egy-egy akciókor ilyenekért. Colát le nem nyelnék - bár vécépucolásra nagyon ajánlja a Readest Digest, mert a mindent pusztít - mások meg azzal tömik teli a bevásárlókosarat. Most akkor mindenki hülye, csak én nem? Szerintem igen, de mi közöm hozzá, ha nekem nem árt?

A benzinkutas választék - kivéve a mosonmagyaróvári vécés kuponnal kombinált vásárlást :-DD + zseniális péksütijüket - vagyonokba fáj és pont olyan egészségtelen szar, mint minden más bolté. Azok nyugodtan legyenek csak kizsákmányolva hétvégén, hogy mások pöföghessenek és zabálhassanak? Ott is hülyeségeket lehet vásárolni, ha valaki arra van kattanva.
@combo: "módfelett unalmas dolog lenne a gyerekeket megtanítani helyesen írni"
A helyesírás a legnehezebben tanítható, tanulható dolgok egyike. Sulykol, egyenlőre, kissebb, bazd meg, eggyenként, héjja, bagoj, kiírtani, húszszor, nyitvatartás, hízó van eladó, ect. (sicc!) És akkor a beinvesztálról, a kiexportálról és a fizetőképes keresletről még szó sem esett.
@combo: "a gyerek lelkivilágát ... az irgalmatlan mennyiségű bemagolandó bullshit nyomasztja,"

ez igy van! es nem is er el semmit. nem tud egy atlag magyar tobbet mint egy atlag amerikai akinek a tananyaga sokkal kevesebb. mi tobbet felejtunk. az eredmeny ugyan az csak a magyar diakok tobbet kinlodnak kozben. en is kinlodtam.
Tökéltesen ambivalens vagyok a témában, mert egyfelől liberálisként ... (lózung, lózung, lózung),

másfelől pedig nem halnék bele, ha zárvatermővé válna hirtelen minden kereskedelmi egység egy napra. (Sör mindig van itthon, nagy baj nem lehet.)

@malacz69【ツ】rettegés elemző:

"Továbbra sem értem, miért helyes megmondani az embereknek, h 18 éves korig muszáj tanulniuk,"
Ezt én sem vágom. De hát ugye ez nem is úgy vetődik fel, hogy _tanulni_ kell 18-ig, hanem _tanítani_(próbálni).

"jó nekik a szöveges értékelés, amit különben cefetül utálnak,"
Sztem ezt inkább a tanárok utálják, viszont az értelme tényleg megszűnik ott, hogy kb. tíz panelből kopipésztelik be a tanarak, öt perc alatt, csak hogy haladjanak. Maga az ötlet nem hülyeség (és van, ahol működik is), aláírom, komoly erőforrás kell hozzá. (Meg partner tanonc + szülő)

Viszont ez aranyos:
@Bert Sels:
"én a az egyikben dolgozok ezek allandoan beosztanak hétvégére. Mondcsak kedves én hogy a francba vigyem a kolkeimet vasarnap vasarolni amikor éppen téged kell hogy kiszolgájalak."

Ok, vasárnap kilőve. De Téged akkor szombatra fognak beosztani. Ez esetben mikor fogod a kölkeidet stb, stb? Merthogy ugye vasárnap biztos nem.

Karesz pedig a kedvenc kommunistám.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Tudom, hogy te tanár vagy, biztos jó is, de nem alsóban tanítasz ugye? Nos ha már off a osztályzásról, akkor íme, amiről írsz: docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:ewT8g3MO5R4J:www.okm.gov.hu/letolt/kozokt/szoveges_ertekeles_pdf.pdf+Sz%C3%B6veges+%C3%A9t%C3%A9kel%C3%A9s+bevezet%C3%A9se&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESjDH5u2AeS7kTOGvD9wLw92SEOr23TDbqj_8ii7jNpQ1Acr5FwecMZvVDEJjaYJfx2cFzpAtx8Uf-LGshJnrAZKPk7nidc2BMaqygj-8Dlrnk48Qlo-KCAwQgU-A7XW1VfW2qWP&sig=AHIEtbQmxnXU4uCjV9hW76XgujEv2addIg
Itt van egy csomó név: szakemberek nevei, köztük ugye Vekerdy Tamásé, akit én nem a gyermekek ősellenségének tartok. Ők a linkben megindokolják, miért nem számmal jelölnék a gyerek teljesítményét 1-4. általános osztályokban. Azokat a pedagóguskollégáidat hívd tetemre, akik ebben a törvényben részt vettek.
Ez hogy jön a Tesco bezáráshoz?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "de ezt ugye nem lehet nekik megmondani, nem lehet védeni a teszkó dolgozó vasárnapi családi életét, mert mi olyan kényelmes faszok vagyunk, h vasárnap is teszkózni akarunk."

mondok egy masik ervet: szamomra a vilag egyik legidegesitobb dolga volt hogy azok a kibaszott bankok sosincsenek/voltak nyitva sokaig es hetvegen. ez mara megoldodott az internetnek koszonhetoen. de kurva idegesito volt! en ugyanis munkaidoben dolgoztam, munkaido utan meg zarva volt a bank.
@Majdénmegmondom: "Az ilyen helyeken általában nem agyonképzett sokdiplomások dolgoznak, hanem azok, akiket máshová nem vesznek fel. "

hat az baj. akkor viszont orulni kell hogy van munka es nem nyafogni.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Mondom, abszolút hülye érv, h "ne mondjuk meg az embereknek, ....", mert egy csomó törvény egy csomó dolgot megmond nekik, amit nem kéne."

es szerinted ez jol van igy? szerintem nem.

a gyerek tanittatasa meg mas teszta. az gyakorlatilag a gyereket vedi meg a hulye szuloktol. egy hulye felottet nem kell megvedeni onmagatol addig amig a masiknak nem art.
Azt nézem hogy mennyien berzenkednek a vasárnapi zárvatartás mellett.
Ennyi individualista jómunkásember van?
Miért nem a szadira szavaztatok akkor annak lenne 2/3.
Sőt nem hogy vasárnapi zárvatartás nem lenne kötelező nyitvatartás az év 365 napján, nehogy a gazdasági érdekek csorbát szenvedjenek egy kicsit is.
Ti pedig boldogan vásárolhassatok karácsony este és húsvét hétfőn is.
Mindensetre szépen elterelik a figyelmet arról, hogy II. Viktornak és udvartartásának fogalma sincs róla, hogyan fogják kezelni a válságot. Ha tudnák, akkor most most megoldási javaslatról beszélgetnénk, ehelyett van vasárnapi multibezárás.

Csak kézeljük el mekkora birkabégetés lennne, ha az állam beleszólna a templomok nyitvatartásába, noha ő adja a pénzt a működéséhez, ellentétben a bevásárlóközpontokkal, amik adót fizetnek.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Malac, Németországban is szöveges értékelés van, Auszriában nyolc éves korban mennek iskolába a nebulók.Ha egy csomó országban jól működik, akkor nálunk miért nem, Hja, mer' azt nem az álkeresztények műpártja böfögte a világba.
@eMeL:
"Mindenképpen átszervezés kell (eddig OK), de gyakran további pótlólagos beruházásokat igényel."
Azért amelyik hipermarket ennyit nem tud kitermelni, az nyugodtan mehet a levesbe...

"Ahelyett hogy egyre hatékonyabb, nyereségesebb lenne a gazdaság..."
Ha sikerül 6 nap alatt ugyanazt a forgalmat produkálni, ráadásul nyilván valamivel kevesebb alkalmazottal, akkor talán melyik megoldás is a hatékonyabb?

@bólint:
"az "iszonyú sok szemetet" is valakik megtermelik itthon"
Igen, ezért kellene ilyenkor kicsit dolgozni, mielőtt egy ilyen döntést meghoznak. Érvek, számok pro és kontra. Pl. mi a tipikus vásárlói kosár összetétele vasárnap? Tej, kenyér (vélhetően itthoni forrásból), vagy kínai műanyagautó, műanyagrepcsi a gyereknek, netán flex apunak. Persze az is kínai.

"És ami neked/nekem/nekünk itt esetleg szar, az másnak meg a mennyország; minősítgetünk itt emberi szokásokat, ízléseket, stb. netán gondolatrendőrség vagyunk?"
Itt azoknak az embereknek az érdekeiről (is) van szó, akiket vasárnap dolgoztatnak. Nem csak a Te vasárnapi bevásárlásaidról! Egyébként én nem vagyok meggyőződve arról, hogy jó, ha állami szigorral záratják be vasárnapra a teszkót. Egy lehetséges megoldás: vasárnapra dupla bér járna minden kiskereskedelemben dolgozónak. Ha sikerül becsukni az összes kiskaput, tehát muszáj lesz kifizetni, akkor ez egyrészt megszűrné a piacot, másrészt nyilván sokan szívesen dolgoznának vasárnap.
@Cartman (ex Cartman): Polgárjog.

Nem kötelező a teszkóban dolgozni.
Az, aki elment a teszkóba dolgozni, _tudja_ hogy kell vasárnap is dolgozni.

Ugyanúgy tudja, mint az, aki múzeumba megy dolgozni, meg mint aki étterembe megy dolgozni.
Vagy pizzafutárnak megy dolgozni.

Amikor eldöntötte, hogy ő boltos lesz, azt VÁLASZTOTTA, hogy lehet, hogy vasárnap is dolgozni fog.

Szóval a munkavállalót nem kell megvédeni a vasárnapi műszaktól.
Így viszont egyetlen dolog marad: eltiltani a polgárt a vasárnapi vásárlástól.
Jól, van, témánál vagyunk. Már megy a magamigazáthajtogatomamígamásikmegnemunja. Beszállok én is:-)
Malacka, ugye azt észrevetted, hogy szélsőségbe menekülsz? "Ma egy tornapapucs, holnap a világ?" Azért a boltok nyitva tartása nem vethető össze az oktatási módszereinkkel, különösen annak hiányosságaival. Inkább a boltbezárás _indoklását_ vedd nagyító alá és máris rájössz, hogy mekkora baromság.

Akik meg Ausztriával példálóznak, azoknak azt ajánlom, hogy ne példálózzanak vele. :-)
Már kibaszottuk unom, hogy minden országból egy dolgot átveszünk. EGY országból kell átvenni MINDENT!!!
Itt lakom 10 km-re Ausztriától, de a mai napig, ha átmegyek, mintha egy másik bolygón járnék. A boltbezárás látványa ebből egy kurvára jelentéktelen semmiség. Ha annyira Ausztria akarunk lenni (legyünk azok!!!), akkor ne ezzel kezdjük!
Csak egy példa: én nemzeti ünnepnapjainkon (amik ott munkanapok) járok át - általában túrázni. Érdekes módon ott az emberek akkor is a szabadban vannak, akik főleg nyugdíjasok, vidámak, sportosak. Nálunk a 70 évesek beöltöznek kányaruhába és várják a halált.
A határközeli falvakban rengeteg magyar dolgozik, akiket "éhbérért" dolgoztatnak. Ilyen alap pénztárosi-jellegű fizetés 800-1200 EUR, bolttól függően. Nettó! Hol keres egy bolti dolgozó nálunk nettó 250 000-et? Bejelentve, szabadságolva, bejárás költségét fizetve? Arról ne is beszéljünk, hogy ha beteg, az ottani kórházban látják el, és nem szeretem hallgatni, amikor elmondják, hogy milyen is az. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy egy kurva hülye országban élek.

És megkérdezem magamtól: tényleg már húsz év telt el a rendszerváltás óta? Meddig fogunk mindent a kommunizmus 40 évére fogni?
@Majdénmegmondom: Reggel elmegy egyetemre, este hazajön lógó nyelvvel, szombat leutazik Kölnbe, rohan ottani órára. Hidd el, nem bullshit amikor azt mondom, hogy egyszerűen *nem_volt_időm* bevásárolni. Tényleg nem volt.
@Cartman (ex Cartman): "Ami viszont még talán ennél is röhejesebb, hogy w-nél a hitvitákat viszont ezzel szemben megpróbáljuk racionális érvekkel vívni... :)" - ez viszont alkalmasint valóban így van.
A SZsoltnak hogyan jött ki az a valahánynégyzetméter?
OK, legyen szép családi hétvége mindenkinek! (Közszolgáltatás felejtős, az még némethonban is megy)De hogy pont a CBA-s fiúk üzleteire nem vonatkozik mindez... Na ettől álszent-szagos az egész. Legyen egyenes beszéd: hozzuk helyzetbe a magyar üzletláncot, bármilyen slampos is az indok. A többi duma (család, pihenés, etc.) csak kegyeletteljes máznak tűnik. Kár lenne erre rá-(vissza)szokni. Szerintem.
@huba: egy hulye felottet nem kell megvedeni onmagatol addig amig a masiknak nem art.

Amikor meg már árt, akkor késő megvédeni.

P.
Én szuper ötletnek tartom a vasárnapi bezárást.

Lionel Jospin a négynapos munkahetet akarta bevezetni Fr.o-ban, és ő igazán nem vallási alapon nyomta. Az is hasonló volt.

Miért tartom szuper ötletnek?

Mert respektálja a vasárnapot. Ha amergin csak az üres hűtőt nézte vasárnaponként Wuppertalban, abból nekem az jön le, hogy barom volt és nem gondoskodott önmagáról, ellenben mibe, hogy a harmadik hétvége után már nem kockáztatott tovább. És nem az jön le, hogy fúdegecik a kerkók, mert vasárnap zárva akarnak tartatni.

Elvégre este 9 után a SPAR is becsuk, hiába érsz oda 21:01-kor.

Ja, és no free lunch, vagy mi a pöcs. Mivammá? Olyan gazdagok vagyunk, hogy megengedhetjük magunknak: nálunk nyitvatartanak a bótok, csak, mert mi hét közben nem értünk rá?!?! Oszt a túlórapénz árát is ránkverik ám a munkáltatók, hö! A 218 Ft-os Tesco-tejből 18 Ft azért van, mert éjjel-nappal és 7/7 tartanak nyitva. Igazán megéri nekünk is, hülye vásárlóknak.

Érdekes, hogy Wuppertalban nincs forradalom emiatt, meg France-ban sem. Két, évtizedeken át halódó gazdaság. Bezzeg a magyari konzumizmus jobban tudja, mint a seggarc frencs meg dzsörmen.

No, én annyit mondok, szeretnék én vasárnap nem vásárolni és h-k-sz-cs-p-n annyit keresni, mint egy átlag osztrák, oszt e napokon ill. szombaton jól elkölteni a pénzemet.

Amúgy meg megmondatott, baszki: "Az Úr napját szenteld meg."

Azért ezzel szemben eléggé lúzer duma azt mondani, hogy "alapvető emberi jog a vasárnapi bevásárlás".

P.
Ja!

A barom Auchan meg Cora nem fognak tönkremenni ettől, de spéci durva jót röhögnek rajtunk, mivel odahaza nekik muszáj zárva tartani, bezzeg egy ilyen fejlett piacgizdaságban... És ööö, hajrá Kiskerország, hajrá kiskereskedők!

Amúgy én is éltem külföldön pár évet, és mit tesz Isten, azért a pékek nyitva vannak mind Olaszban, mind Svájcban, mind Franciában, mind Osztrák-Németiában...

Egyik szarabb hely, mint a másik.

P.
@bólint:

Ez akkora ötlet !!!
Ilyes kis keresztény kurzusos időkben egyszerűen fel kéne húzni a kápolnákat és beengedni minden papot, hogy hirdesse az igét és máris nem lenne káros a néplélekre a bevásárlás.
Ha Tesco lennék, megcsinálnám.
@bólint: @tulok ex betonputtó: @eMeL:

1. a tanár szöveges értékelésre való kényszerítése azért hülyeség, mert ha abban leírja az igazat, az sokkal jobban fájhat adott esetben a gyereknek, mintha egy számot írna oda.

2. a szöveges értékelés számos osztályzással is megvalósul, hiszen bárki bármikor találkozhat fogadóórán és szülői értekezleten a tanárral, és az éppen arról szól, h a tanár részletes tájékoztatást + segítséget ad a szülőnek

3. Vekerdy egy fasz, csak bizonyos körökben van tekintélye. Van tudása, nem tagadom, de van néhány súlyos szakmai tévelygése is. (Más: sosem tudom neki megbocsátani, h az egekig magasztalta gyurcsányt az őszödi beszéd kapcsán. Jellemző.)

4. a tanárok télleg paneleket írnak szöveges értékeléskor, és ráadásul ezeket a panelokat sok szülő nem is vágja, főleg hátrányos helyzetű vidéken.

5. mennyivel lett jobb az oktatás, amióta nem 16 év, hanem 18 év a kötelező oktatás határideje?

6. miért nem bízzuk a szülőre, h ő hogyan szeretné megkapni a gyereke bizonyítványát: számozott jegyekkel, avagy szöveges értékeléssel?

Mondom: itt a libsizmus úgy érvel, hogy ha mi kényszerítünk rá vmit az emberekre, amit ők nem igényelnek, s ami nekik nem tetszik, akkor az jó, üdvös, megmagyarázható, megokolható; de ha a kurva jobbos kormány, akkor az maga a megvalósult sötétparaszt középkor.

Tökéletes kettősmérce, kérem!
Timshel mondja jól.
w.blog.hu/2010/05/04/a_tesco_titok_recycled/fullcommentlist/1#c9716396
Ettől nem javult a családi élet, ez tisztán tüneti kezelés(, illetve még az sem).

Már sokan sokfelé leírták, hogy a magyar nem egy szabadidős társadalom. Ha egy német nem dolgozik, akkor szórakozik, utazik. Egy magyar TV-zik, vagy rosszabb esetben iszik. Ez, sajnálatos módon, igaz.

Emellett nem árt figyelembe venni, hogy Ausztriából (ahol állítólag jól működik) vasárnaponként átjárnak hozzánk vásárolni, kár lenne erről az exportbevételről lemondani. Pláne nagy kár lenne, ha más határokon meg mi járnánk át.

@Cartman (ex Cartman):
"Ez esetben ugyanis csak az történik, hogy ugyanaz az árumennyiség ezentúl hat napra oszlik el. Azon a hat napon viszont több pénztárosra, árufeltöltöre, stb. lesz szükség."
Új bevásárlóközpontok esetén lehet, de a meglévőknél nem lesz, csak a sorok lesznek hosszabbak. A pénztár kapacitás adott. Nem tudsz több embert berakni.

@malacz69【ツ】rettegés elemző:
Segítek. Létezik olyan, hogy nagykorúság. Igen, a libsi fogalomtárban is.
A libsi szerint 18 évesen nagykorú vagy. A baloldali (+ egyes konzik) szerint soha.
A libsi szerint téged csak másoktól kell megvédeni, a baloldali (+ egyes konzik) szerint magadtól is.
@Fogyasszon import sertéstejet! (ex Vámpírlány): "Ennyi tróger meló után nem csoda hogy lelki nyomorékká válnak sokan. Robotok lesznek. Szeretik."

Súlyos tévedésben vagy. Vedd elő a Biblia nevű könyvet, abban van egy meglepően okos faszi levele, Paulus, zsidó nevén Saul írta. Na ő írta le, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék. A munka HIÁNYA teszi az embereket nyomorékká, majd ha elkezdesz dolgozni, megérted.

A vásárnap Magyarországon történelmileg a vasárnap volt (ahogy a neve is jelzi), egyébként meg az, hogy én vasárnap húslevest eszek, szvingerpartyt tartok vagy bevásárolni megyek, nem tartozik senkire.
@911: Ami viszont jo lenne ha hetvegen nyitva lennenek a konyvtarak. Szabadidomben oly jo lenne -egyszer vegre- konyvtarba menni. Ott aztan -vegre egyszer- nem kapkodva bongeszni vagy olvasgatni az ujsagokat esetleg zenet hallgatni.

Mit nevezünk hétvégének? Ha szombat is beletartozik, akkor mehetsz olvasni több helyre is. Igaz, hogy nem tartanak addig nyitva, mint egy-egy élelmiszerbolt, de csak azért, hogy el ne csapd az agyad. A hasat szabad.

Szorosan a poszthoz: ha már a kereskedelmi dolgozókat védjük, akkor a nagyon hosszúra nyúlt nyitvatartás is elég meredek. A kereskedelemben sok nő dolgozik, és este 9 vagy tíz óra után egyedül bóklászni az utcán - nem egy leányálom. Ezt nem akarja a Semjén górcső alá venni? (Nincs irónia!)
@dark future: amint szopóágra kerülnek, egyből beindul az ötletelés, hogy miként lehetne erősíteni a demokráciát.

Miután itt a kereskedelmi dolgozók szakszervezetéről illetve a dolgozók jogairól, életük jobbá tételéről is szó esett, ezért a te mondatodról az jutott eszembe, amikor 2006 nyarának közepén nem volt hajlandó a nagyonbalos ferkó leülni a munkavállalók képviselőivel tárgyalni. Az egy igen demokratikus, sőt, ahogy szereti magát hívni, szociáldemokratához méltó lépés volt.
Szeretem ezeket a karvalytőkés balosokat, olyan hitelesek, mint a család szentségét hirdető, félrekufircoló politikusok.
@Kassian:

"Nem értem teljesen mi a faszom köze van az államnak ahhoz, hogy mikor, meddig tartom nyitva a saját üzletem???"

Figyu!
Ha TE állsz a pult mögött a SAJÁT boltodban azt megteheted ezután is, nyugi.
@Lord_Valdez: A Fejlett Nyugati Régióból megerősítve! Az lehet, hogy az osztrák szereti otthon a vasárnapi zárt boltot, ehhez képest itt Mosonmagyaróváron elég csak végignézni a Tesco parkolójában vasárnap a rendszámokon. Persze Pozsonyban is, ősztől oda majd mi is társulunk. Ha nem kell az ÁFÁ-m ide, nekem 8. (illetve 25% helyett 19). Hajrá Magyarország!
@prostatikus vogon jeltz:
"Ha TE állsz a pult mögött a SAJÁT boltodban azt megteheted ezután is, nyugi." Óriási ötlet: 1 db Tesco-részvényt minden dolgozónak! Akkor már tulaj is, nem? Egyébként meg aki a saját boltjában dolgozik, annak mi lesz a családi, megszentelt (vidám ;-))vasárnapjával? Ja és változatlan a gyanakvó kérdésem: azoknak a vasárnapocskájával mi lesz, akik valahány (SZS méretekkel mérve kicsi) négyzetméteren, jellemzően exÁFÉSZ-newCBA-ban dolgoznak?
@lev davidovics: erről van itt nagyba szó. az "érvek" nem állnak meg, nevetségesek. hogy van az, hogy a tesco-dolgozónak és a tescóban vásárlónak joga van a családi vasárnaphoz, a kisboltosnak meg nincs?

álszent hülyeség, béna kamu. tessék előállni őszintén az ötlettel: túl hatékonyak a hiperek, ezért őket hátrányba szeretnénk hozni, a CBA-nak meg versenyelőnyt akarunk adni, mert ők politikailag helyes oldalon állnak, vagy mittudomén. ez persze egy teljesen új problémakört nyit meg, a kontraszelekcióét, amit tovább lehet sarkítani, és menten kiderül, micsoda hülyeség, pl ennyi erővel le lehetne tiltani hétvégére a google-t meg az indexet, hogy a johirek.uw.hu is esélyhez jusson.
@Paszternak: "Amúgy meg megmondatott, baszki: "Az Úr napját szenteld meg.""

Jó, majd a pékek is ezt mondják, ha krédezed, miért nincs hétfőn kenyér.
@Tóta W. Árpád:
Akkor ezen a vágányon tovább.
Be lehet vezetni, hogy a családok érdekében csak az számít esküvőnek, amit templomban kötöttek.

Következő lépés, hogy csak az számít családnak, akiknek volt templomi esküvőjük.

Harmadik : családtámogatásból és mindenféle családi kedvezményekből csak az részesedhet, aki bent van az egyházi nyilvántartásban, mint család.

Kész.
Innen már nincs visszaút és sorbanállnak majd a templomoknál a kis pénzecskéjükkel, hogy eskessék össze őket.

Na, milyen fasza kis kádéenpé progim van?
@Tóta W. Árpád: Kedves Iljics!
W ötletei figyelemre méltóak, de azért Joszipig ne jussanak el!A zindexet már a múltkor úgyis emlegette pipázás közben....
Csináljuk meg a boltosat, az agit-prop meg majd leönti valamilyen mázzal!
Tisztelettel:
LDT

:-)
@amergin: Egyébként a korrektség kedvéért hozzá kell tenni, hogy ez csupán ott tartózkodásom első heteiben fordult elő. Az első héten tudatosítottam, hogy vasárnap a bevásárlóközpontok zárva vannak. A második héten, hogy vasárnap, McDonalds kivételével, MINDEN zárva van. Utána már felhalmoztam elég elemózsiát vasárnapokra is.
@amergin: Meg lehetne nézni egyébként, mint mondtam, ennek a konkrét, kutatásokon alapuló hátterét: hogy valóban megszűnne, valóban nem szűnne-e meg, valószínű, kevéssé valószínű. Túl a spekulatív érveken.

De az ultima ratio itt tényleg az, hogy milyen jogon dumál bele az állam abba, hogy én mikor akarok bevásárolni menni. És ez - Malacka kedvéért teszem hozzá - messze nem ugyanaz a kérdés, hogy az állam iskolába járat 18 éves koromig, meg nem engedi, hogy füvezzek. Meg azt se, hogy a nekem tetsző nőt a beleegyezése nélkül leteperjem az utcán. És még folytathatnánk a sort.

És amit Árpi elmondott, az szintén eléggé erős érv: miért csak a bevásárló központoknak kell bezárniuk? A kisbolt miért tarthat nyitva? És ha a kisboltnak alkalmazottja van? Ha egynél több alkalmazottja? Ha a kisbolt tulajdonosa több másik kisboltot is működtet? Hol a határ? És a mozik nyitva tarthatnak? Ők ugyan miért? Tudod Te hány alkalmazottja van egy nagyobb mozikomplexumnak? Vagy törjön ki a keresztyénies vallási fundamentalizmus?
@Cartman (ex Cartman): Igen, és?
A teszkóban nem kötelező dolgozni.

Elmehet onnan a CBA-ba, vagy akárhova.

Aki a szolgáltatószektorban helyezkedik el, annak alkalmazkodnia kell azokhoz, akik igénybe vennék a szolgáltatást.

Szar ügy, de a mozi sem véletlen fél nyolctól délután fél ötig van nyitva.
@Lord_Valdez:
"Új bevásárlóközpontok esetén lehet, de a meglévőknél nem lesz, csak a sorok lesznek hosszabbak. A pénztár kapacitás adott. Nem tudsz több embert berakni."
Lehet, hogy nagyon vidéki vagyok, de én még talán soha nem láttam olyat, hogy full kapacitáson sorok kígyózzanak a hipermarketek pénztárai előtt. Rendszerint jó, ha a pénztárak fele üzemel.
@kolbászoszsömle:
"Szóval a munkavállalót nem kell megvédeni a vasárnapi műszaktól."
Ez hozzáállás kérdése, hogy mitől védjük meg a munkavállalót. Kultúrállamokban sokmindentől. Afrika, Ázsia és Dél-Amerika egyes részein viszont szinte semmitől. De - ahogy feljebb is írtam - én nem élnék ilyen direkt eszközökkel, mint a tiltás. Vasárnapi pótlék, amit ki is kell kifizetni. Esetleg nem is csak a kereskedelmi szektorban.

kolbászoszsömle · limerik.blog.hu/ 2010.05.06. 11:54:47
Valamit nagyon félreértettél. A link erre volt válasz:
"az, hogy a fent nevezett állítás, miszerint az emberek olyan hülyék, hogy meg kell nekik mondani, hogy mi a jó nekik, egy tipikus sötétparaszt konzervatív állítás"
@Majdénmegmondom:
"Ha péntek délután minden bezárna, akkor sem halna éhen senki, legfeljebb vasárnap másnapos kenyeret ennénk."
Ma már ez sem probléma. Évtizedek óta nagyobb mennyiségű friss kenyeret veszek meg egyszerre, és negyedkilós darabokban mélyhűtöm. Mindig friss kenyeret eszem.
azért halkan megkérdezném, hogy a kdnp-nek mi adja a jobbosok által oly gyakran emlegetett "felhatalmazást", hogy ilyen fajsúlyos kérdésekben állást foglaljon és intézkedjen? nem 1 százalék alatti egészen véletlenül a támogatottsága neki?
@Cartman (ex Cartman): Látod, ez mindjárt más.

Azt mondani, hogy dupla, tripla bért kell fizetni, ha vasárnapnak hívják azt a napot, amikor dolgoznod kell, az egy olyan fajta szabályozás, amit el lehet fogadni.

Viszont a szolgáltató szektorban attól védeni a dolgozót, hogy ne kelljen akkor dolgoznia, amikor az, akinek szolgáltat nem dolgozik, kicsit eszement elgondolás.

Pont annyira, minthogy az okmányiroda normál munkaidőben van nyitva, nehogy az, aki dolgozik, oda tudjon menni.
@amergin:

"De az ultima ratio itt tényleg az, hogy milyen jogon dumál bele az állam abba, hogy én mikor akarok bevásárolni menni."

Az állam abba dumál bele, h a kurva nagy cég ne dolgoztathassa rendszeresen az alkalmazottját vasárnap. Az állam hoz munkajogi szabályokat.

És ezentúl is mehetsz majd vásárolni vasárnap: ott lesznek a kisboltok, a kis Nonstopok. Legfeljebb vasárnap nem vehetsz majd plazmatv-t. Nagy dolog.

És igenis miért emelte meg az állam 16-ról 18-ra a kötelező tanulás idejét? Milyen jogon veszi el az állam a szülő jogát attól, h a kiskorú gyermekének igazgassa az életét, akár vele együtt, elvégre a 16-17 éves kamasz már eléggé beszélgetésképes a saját dolgai tekintetében. Semmilyen különleges indoka nincs annak, h a korhatárt 16-ról feltolták 18-ra, csak annyi, h beleszóltak a családok életébe(!!!). Semmilyen kimutatható haszon nem származott még ebből. Jó volt, elég volt a 16-os korhatár is.

@Tóta W. Árpád:

A kérdés munkajogi. Én saját magamat, mint tulajdonost, munkára késztethetem, de mással ezt ne tehessem meg vasárnap, hacsak nem olyan fajta a termelő üzem (vagy egészségügy, stb...), h ez elkerülhetetlen.
Ahol nem muszáj, ott biztosítjuk a dolgozóknak, h egy héten egyszer biztosan ne kelljen dolgozniuk.

A kisboltok esetén azt írnám elő, h joga van dolgozni annak az üzlettulajdonosnak, amelyik tulajdonhányada legalább a 25%-ot eléri.

Ebből az jönne ki, h vasárnap maximálisan 4 fővel üzemelhetne egy bolt.

Jó lenne Amerginnak, mert felelőtlen vásárlási szokásaira lenne megoldás a vasárnap is nyitva tartó kisboltokkal, meg azt is elértük, h a sok így is kiszipolyozott, multikereskedelemben alkalmazott "rabszolga" legalább számíthatna a vasárnapjaira.

Igaza van Paszternaknak: hajrá kiskereskedelem, hajrá kisboltosok!

Amerginnak még mondanám, h ez még munkahelyteremtés is, ugyanis több kisbolt lenne életképes, ha a vasárnapot besöpörnék a maguk hasznára.

Egyszerűen az a helyzet, h lehet itt érveket találni az ügy mellett, ha akar az ember, és igazából semmilyen emberi alapjog nem sérül, hiszen nincs olyan, h "vasárnapi vásárláshoz való jog" (by Paszternak).
@malacz69【ツ】rettegés elemző: A jelenlegi terv szerint tulajdonról nincs szó. Arról van, hogy 280 m2 fölött tilos a vasárnap, alatta szabad. Ezt hogy magyarázod?
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

ignore OFF

durva kommer dumát nyomsz, öröm olvasni. természetesen úgy, hogy vagy fingod nincs, milyen a munkabeosztás egy olyan kereskedelmi egységnél, amely vasárnap is nyitva tart, vagy tudod, mégis tolod a hülyeséget.

más kérdés, amit árpád is feltett: mi indokolja, hogy a cba-nak legyen joga szipolyozni, a tecsónak meg nem? 279 négyzetmétert egyedül a tulaj garantáltan nem fog ellátni, marad a szipolyozás, ergo egy demagóg érv ment a levesbe

ignore ON
@alasehir: A zseniális Jókenyér - paradicsomos, paprikás, olivás, hagymás, mind isteni szerintem - simán egyben mélyhűthető (laposak) és felengedve majd egy hétig finom, mikrózva langyosan meg pláne!
malacka a klasszikus kommunista kisember: a pártot és annak döntéseit megvédeni tűzön-vízen át:)
@Tóta W. Árpád: 279 nm-en még felhőtlen örömködés a vasárnapi munkavégzés? 281 nm-en meg gályarabság kenyéren és vizen?

És hogy fogják utálni pár négyzetméterért egymást a szomszédos üzletek munkásai: hogy nekik be kell menni, mert alatta vannak a kikötött számnak, a másiknak meg nem kell raboskodnia vasárnap, mert túlfutott a területük ezen!? Vagy azért, mert pár plusz centi miatt egyik duplát kereshet akkor esetleg, másiknak meg esélye sincs, ha akarná se?

És a kisbolt mindig sokkal drágább. A Kaiser`s se olcsójánosok helye (de legalább tiszta, jó választékkal), ám a szomszédos nonstop vegyesboltban majdnem kétszer annyiba fáj minden cucc. (ott vannak készenlétben,oké, megértem a felárat, csak mondom). És van, akinek fontos a végösszeg, de mégsem tud mindig beérni időre hétköznap a nagyobb, olcsóbb helyre.

A környéken a Match - mert annyira szar és nyílt lejjebb egy bazinagy új CBA is - palifogónak újabban este 10-ig tart nyitva és bedobta a vasárnapot is. Itt már este 9-kor se vásárol senki, sokan meg hatkor meghozzák lentről a városból; így a személyzet csak unatkozva darvadozik és lázong. Hülyeség, de így próbálkozik a Match (központi utasításra-e, nem tudom.) Vasárnap se verik szét tömegek, de persze, ha épp kifogy valami, az okés, hogy elérhető. Templom is van a közelben, szerintem nem ütik egymást az édes közönségük elhappolásában.

Van drága cuki is: a bóbitás kisasszonyok is lennének a famíliával, ahelyett, hogy a sütiket hurcolásszák ki a népeknek. Van vendéglő is, pizzázóval turbózva, ami leginkább vasárnap telik meg kirándulókkal, pedig kurvadrága. És egész héten is nyitva vannak, csomó pincérfiúval, akik tudnának mit tenni-venni hétvégén. Szóval miért csak a multik senyvesztenek? Még mindig nem értem.

Aztán olyan is van, hogy WAM dizájnvásár www.wamp.hu/ direkte vasárnapra belőve... PeCsa-bolhapiac is akkor van, a vasárnapra lezárt Lánchídra majd kitelepülő szirszarárusok hada, stb. - őket ki óvja meg? Magukat kizsákmányolhatják az árusok, művészek? Ha olyan hülyék, hogy leamortizálják a testüket-lelküket a kis pénzért, védje meg őket is az állam!
@Cartman (ex Cartman):

tök konkrétan egy bizonyos polgári kormány iszonyatnépszerű intézkedése volt ez első lépés. aki meg tudta tenni, az kért igazolást többről, hogy fel tudja venni, és így tovább.

jaj, a franc vinné, hát már nem megint ott tartunk, hogy állam bácsi volt ostoba fasz?
@Tóta W. Árpád: Azt honnan tudod, hogy a CBAnak nem eri meg vasarnap nyitva tartani? Valaha nyitva tartottak csak aztan bezartak, mert nem erte meg nekik?
Tegyuk fel, hogy igy volt. a CBA egy elelmiszer bolt, siman el tudom kepzelni, hogy a 'shoppingolasnak' mint hobbynak nem az elso szamu terepe, es a hetvegi relativ (feltetelezett) forgalomcokkenes nem a minosegnek hanem ennek a profil kulonbsegnek tudhato be.
De legyen minden ugy, ahogy te foltetelezed es a CBA tenyleg szarabb minosegu, mint a tecso es ez az oka annak, hogy vasarnap kevesebben latogatnak oda. Ha ez igy van akkor azok, akik a tecso kituno minoseget keresik (muhaha), szombaton fogjak megvasarolni a friss, zamatos portekakat a piros-kek oriastol es a CBA megintcsak hoppon marad.
A lenyeg, hogy a CBA szerepe/erdeke ebben a vasarnapi-nyitvatartas-ugyben tok lenyegtelen.
Sztem kicsit jobban racsavarodtal erre a jobb-bal politikai tengelyre mint az indokolt. Komolyan azt gondolod h a kommentelok zome, akik a vasarnapi nyitvatartas mellett ervelnek, azok azert teszik ezt, mert vedeni akarjak a jobberes vezetesu CBA-t?
Nyugat-Europaban csomo helyen bezarnak vasarnap. Lehet h nem egy nagy plusz a saldo, de azert annyira nem lehet nagy faszsag, hogy csak contra legyenek racionalis ervek pro nem. (Most tekintsunk el attol a tipusu ervtol h orban seggen meg a pattanas is szep mert magyar es kereszteny --a commented szerint csak ez a fajta pro erv johet szamitasba.) Biztos hogy keszultek a temarol tanulmanyok ezer szamra.(Kornyezet terheles, adobevetel, munkahelyek, egyeb tarsadalmi hatasok... mittudomen.) Nem hiszem h svajcban Semjen vagy a CBA lobbizta ki a vasarnapi zarvatartast.
"Amúgy meg megmondatott, baszki: "Az Úr napját szenteld meg."

Azért ezzel szemben eléggé lúzer duma azt mondani, hogy "alapvető emberi jog a vasárnapi bevásárlás"."

Ha hiszed, nem hinni Istenben alapvető emberi jog. Szóval ez egy elég lúzer érv...
"Lehet, hogy nyugati országokban ez működik, de ne beszéljünk már félre! - nem erről van szó. Arról van szó, hogy mi a fasznak nem lehet felnőttként kezelni az embereket, és miért akarjuk helyettük eldönteni, hogy mit mikor csináljanak vagy ne csináljanak, miért nem bízzuk ezt inkább rájuk?"

Egyes nyugati (főleg katkó) országokban tiltják, máshol nincs ilyen. És nálunk se legyen. A magyar (és nem magyar) zemberek ma már nem úgy dolgoznak, mint 30 éve, hiszen valaki hétvégén is dolgozik, és van, aki este, sokaknak egyáltalán nem tervezhető úgy a bevásárlás, ahogy régen. Ideje lenne megérteniük a tiltáspártiaknak, hogy ebben is jelentősen megváltozott a világ. Ha hat napot végigdolgozom, akkor csak vasárnap van időm élelmiszert bevásárolni, ami adott esetben egy többórás program (igen, aki tud jól vásárolni, tudja miről beszélek) ezért nem préselhető be pl. egy hétköznap estére, akkor csak a kifli és a tej oldható meg. (Amúgy a non-stopok is fogyatkoznak sajnos.)
A korlátozások tízezrek munkahelyét törölnék el és szignifikánsan csökkentenék a kereskedők forgalmát. Jobb az is, ha a tömeg több napra oszlik el. Értelmes érv nemigen van a tiltás mellett, szerintem aki nem akar, az ne vásároljon akkor.
@CarLehet, hogy nagyon vidéki vagyok, de én még talán soha nem láttam olyat, hogy full kapacitáson sorok kígyózzanak a hipermarketek pénztárai előtt. tman (ex Cartman):"

Akkor nem jársz eleget ezekbe.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: mi van azzal, aki _akar_ vasárnap is dolgozni?
Én nem egy ilyen embert ismerek ám!
Meg olyat is, aki éjjel szeret dolgozni.

A pénz is jobb, hétközben kényelmesebben tudja intézni az ügyeit, nincs zsufi a szórakozóhelyeken, nappal tud strandolni, stb.

Elég sok előnye IS van a hétvégi éjszakai melónak, amiket a kispolgári létből egyszerűen nem lehet látni, felfogni.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "sok így is kiszipolyozott, multikereskedelemben alkalmazott "rabszolga" legalább számíthatna a vasárnapjaira."

Dolgoztam pár évig a kereskedelemben. Multiknál legalább volt tisztesség konyha, öltöző, bér és bónusz, ez a magyar cégnél meg katasztrófa volt. Szerencsére már rég bezárt az a kupleráj, helyette nyíltak normális multik. Kereskedni hétvégén is szoktunk, akinek nem tetszik, keressen más foglalkozást. Nekem se tesztene, hogy egész nap a földet túrjam, ezért nem csinálom.

Most 280m2 alatt áruld már el nekem, miért nem számít kiszipolyozásnak a vasárnapi munka?
A nyolcvanas években, sráckoromban a nagynéném a Körtéren lakott (Karinthy-sarok, G-söröző). Egy délelőtt öltönyös urak feszegették fel a postaládákat, mert kicsi gépelt papíron cédulák voltak bennük. Csak ennyi állt rajtuk: Kevesebb Államot! Na erre én még emléxem, valahogy maradt is bennem valami az egész élményből. Jogosak a felvetések itt feljebb: ma még csak a bevásárlókosarunkat szabályozzák, holnap a poharainkba is beleisznak, a paplanunk alá csak nem akarnak már benézni? Vagy ez csak a szimbolikus politizálás része? Úgy csináltunk, mintha...
@Tóta W. Árpád: Csak egy valaki mondja már meg, hogy ez a pont 280 hogy jött ki a Zsolinak!!!??? Esetleg lehetett volna 282 is.... :-)
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "hajrá kiskereskedelem, hajrá kisboltosok!"Attól, hogy alapterületre nagy a tecsó, attól az még kiskereskedelem. Egyébként ha jól rémlik, ma sem tilos nonstop boltba, kisboltba menni tecsó helyett. Ki ahová szeretne, talán ez volt a szép benne.
Ha valakinek a multi csípi a szemét és hajrá kisboltost játszik, azt modnja már meg egyenesen, ne álszent mázzal agitpropozzon itt nekünk, családi nap és egyéb süketségek. Kőkemény - pozitív vagy negatív - diszkriminálás az egész ebben a formában, a többi csak kommunikáció. Az érvek viszont elég szagosak.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Igaza van Paszternaknak: hajrá kiskereskedelem, hajrá kisboltosok!"

Szerintem ne szarozzunk: Tíccsuk be a Tescot!
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Nézd ól offolunk, itt tanarak :-DD. Ui. az van a diplomámban, de nem mertem soha megmérettetni magam x kaján kamasz előtt. Tisztellek érte, hogy te tudod-mered-teszed (in memoriam SzDSz :-D), valóban stratégiai állás a tiéd. Mivel a jó tanár 1 életre szól ahogy sajna a szar is, tehát neked jó munkát és sok sikert!
Vekerdy gondolhat Gyurcsányról amit akar, mi köze ennek ahhoz, hogy ért-e a gyermekekhez? Kicsit fura egybevetés - ha lehúzná a Fletót a sárga földig, akkor ugyanezekkel a gyermeklélektani nézeteivel már faszarintós és elfogadható lenne?

Az osztályzás pedig szerintem is lehet stigma és lehet stenkeroló erő... És ha szöveggel lazítják mondjuk a kettesre értékelt teljesítményt - így kb. "most még Józsika bizonytalan a tudásában, nélkülözi az önálló munkához szükséges alapokat, de látunk valami szorgalmat és igyekvést, ez az erős kettes lehet ez még hármas is idővel, stb." - akkor talán tényleg nem lesz elkönyvelve a kölyök egy életre bukásközeli hülye lúzernak. (volt szerencsém gyerekem által megjárni a hadak útját, tudom, mit számít ilyen nüansz is.)
Én így értelmeztem ezt a törekvést, de lehet, hogy az élet felülírta ezt a szivárványos vágyamat, nem tudom. Ab ovo faszságnak tartani, mert a Magyar vezette be viszont kicsit durva...

Volt gimis tanárnő ismerősöm, - imádják a kölykek - ő pl. soha nem hőzöngött se Magyar, se Fodor ellen. Harminc éve gyűri az ipart, tehát nem nyeretlen kétéves a pályátokon.
Az értéklésre egy indiai bölcs szavaival válaszolnék, aki azt ajánlotta, hogy a kritikát mindig úgy kell megfogalmazni, hogy mellette ott legyen az előremutatás is. A miért rossz-hoz tedd hozzá azt, hogy hogyan lehet valami jobb annál, amit lehúzol. Ha ez hatalmas plusz áldozat a tanártól, azt sajnálom.

És akkor talán még annyit, hogy (nem tudom, csak saccolom)tán azért 18-ra lett a korhatár emelve, hogy addig is felszívja az enélkül munkanélküliségbe borulókat a rendszer. Majd Hoffmann Rózsátok mindent megold, - helyrezökkent női Hamletként, ó kárhozat! - látom, hogy a gimimben érettségizett előttem öt évvel.
Hát bízva bízzál benne hoffmannrozsa.hu/dr-hoffmann-rozsa meg a többiekben, akik nem balfasztok és gyurcsányfanok szerinted. Ez neked már minőségi ugrás, nem? :-) Hawaii jön a gyerekekre.
@balage_81: De, 1% alatti nemlétező párt a KDNP. Azonban II. Viktor fontos szerepet szán nekik, ők fogják az antiliberális vonalat képviselni, ami menő mostanában Nyugaton. Ez az egész "zárjon be a bóót, mert kemény katkók vagyunk" tipusú hülyeség is onnan jön. Olyankor nem a Nyugat majmolása, hanem a bezzegnyugatonugyehogynabiza.
@balage_81: nézd, ha te veszel egy repülőjegyet, és van a seggedben egy kullancs, amit nem vettél észre, akkor az a kullancs is utazhat, pedig ő nem vett repülőjegyet, hát így lesz a kdnp-ből az isten ostora.
@eMeL: eMeL · emel.blog.hu/ 2010.05.05. 21:38:49
""a magyar munkaero le van ertekelve, a termelekenysegunk 2/3-a az EU atlagnak, a berunk meg 35%-a...."

"A különbözetet meg elcseszi a nagy magyar állam és közigazgatás, a nagy elosztórendszerek, a mindenféle állami fenntartású intézmények, a szoc.támogatási szisztéma stb."
honnan tudsz egyaltalan ekkora baromsagokat kitalalni, leirni????

nincs tulfogyasztas az orszagban, csak a kamatok fizetese 5-7%-at viszi el a nemzeti jovedelemnek,
ha ez nem lenne siman a legtobb pluszunk lenna Europaban.

az allami elcseszes meg nemcsak teny, de szuksegszeruseg is, gerjeszt keresletet stb.
az allam olyasmi mint a demokracia, rossz rossz de nincs nala jobb...
ladd a bankrendszert is allami penzekkel mentettek meg szerte a vilagon
horribile dictu! meg az USAban is.
@Tóta W. Árpád: remek ez a kullancs-dolog, talán azzal a kiegészítéssel, hogy amikor aztán az eredeti méreténél jóval nagyobbra duzzad, akkor már böki a feneket és kínos az utastársak és a légitársaság előtt is.... :-)
@Tóta W. Árpád:

"a CBA-nak meg versenyelőnyt akarunk adni, mert ők politikailag helyes oldalon állnak"

igen, ott állnak a "jó" oldalon, elég látványosan adták jelét
@kútásó: "Azt honnan tudod, hogy a CBAnak nem eri meg vasarnap nyitva tartani?"

A CBA-ban nem csinálunk nagybevásárlást, mint te is írod. Náluk olyankor nem nagyobb a forgalom, hanem kisebb.

"siman el tudom kepzelni, hogy a 'shoppingolasnak' mint hobbynak nem az elso szamu terepe, es a hetvegi relativ (feltetelezett) forgalomcokkenes nem a minosegnek hanem ennek a profil kulonbsegnek tudhato be."

így van. csakhogy a "shoppingolás" nem hobbi, hanem racionális gazdasági tevékenység, ugyanis

" ahogy te foltetelezed es a CBA tenyleg szarabb minosegu, mint a tecso es ez az oka annak, hogy vasarnap kevesebben latogatnak oda. Ha ez igy van akkor azok, akik a tecso kituno minoseget keresik (muhaha)"

nem az van, hogy a tecsó csupa szuper dolgot árul (az az ALDI!), hanem nagyon sok mindent, és ezek közül sok mindent nagyon olcsón, ezért megéri hetente-kéthetente teletömni az autót tartós tejjel, és nem naponta venni a cba-nál.

"A lenyeg, hogy a CBA szerepe/erdeke ebben a vasarnapi-nyitvatartas-ugyben tok lenyegtelen."

annyira nem lehet lényegtelen, a hétvégi nagybevásárlás megnehezítése nekik pénzt hoz, amiből lázár úr vehet még egy gójmotort. nem mindegy nekik, ezért is csatlakoztak azonnal a kezdeményezéshez.

"Sztem kicsit jobban racsavarodtal erre a jobb-bal politikai tengelyre mint az indokolt. Komolyan azt gondolod h a kommentelok zome, akik a vasarnapi nyitvatartas mellett ervelnek, azok azert teszik ezt, mert vedeni akarjak a jobberes vezetesu CBA-t?"

Nem a cba-at akarják védeni, hanem a híg fingot is, hogyha azt a fidesznek köszönhetik. ez még nagyon sok mulatságos jelenetet fog eredményezni, én meg majd röhögök rajtuk.

mint látod, már azzal se tudnak mit kezdeni, hogy a dolgozók védelme mennyire fals, amennyiben csak 280 m2 fölött védendők, alatta gürizzenek csak.
@eMeL: eMeL · emel.blog.hu/ 2010.05.05. 21:54:22
"nem a piac, hanem az állam működött rosszul! Ha a bankok méretét a törvény korlátozná, hogy ne nőjenek akkorára, hogy bukásuk gondot okoz, "

emel te folyamatosan viccelsz velunk! atgondolod amiket irsz?
szerinted van globalizacio?
melyik vilagkormanynak kene korlatozni a bankok meretet?
szoljal mar nekik melyik tudna mert kene! :)

jajj!
amugy torbeny korlatozza a meretuket mindefele...vannak monopolellenes torvenyek is....
@lev davidovics: hát igen, csak ezúttal jóval nehezebb lesz a műtét, mint torgyánnal anno. ez nem lengyelország, és ez a kdnp-s nyomulás ott se jött be.
@Tóta W. Árpád:

"nem az van, hogy a tecsó csupa szuper dolgot árul (az az ALDI!),"
hogy mersz ilyet leirni? nem felsz hogy Zeusz lesujt rad villamaival?
ettel mar osztrak toltottkaposztat az alditol?
kostold meg!
pl a borok is jobbak a cba-nal mint az aldinal.
Arpi es masok!

nem a CBA a lenyeg! a CBA-hoz nem lehet hasonlitani a Tescot, mas szegmenst fednek le!!!!

alma vs. korte!

nem konkurrenciai egymasnak.

gond az, hogy nincsen magyar tesco, sot kene kelet-kozep europai is....

mar ha fonntarthato fejlodest akarunk es nem profitmaximalizalast a centrumorszagoknak.
@Tóta W. Árpád:
Orbánnak nem a seggében volt az a kullancs, hanem a zsebében.

De amit a kullancs a szájával csinál, azt tényleg Orbán seggével csinálja.
:-)
"amiből lázár úr vehet még egy gójmotort."
ezt nem tudom, lehet hogy szemetseg ha a magyar tokes csinal ilyet es nem a nemet osztrak, az biztos jobb...

de az is igaz hogy horvatorszagban lattan cba-t azaz ugy viselkedik mint egy helyi multi, es ha szabad a nemeteknek hat legyen szabad nekunk is...
@Karesz (Charlie): Április 11-ig sokan reménykedtek, hogy lesz magyar tecsó, turul lett vo(l)na, ha jól emléxem. Na most nem lenne ilyen gondunk, még a hét nyolcadik napján is nyitva lehetett volna. CBA-val cívódhatnának, hogy a kisboltos miatt melyik mikor legyen zárva.:-)
@timshel:
timshel 2010.05.06. 00:40:10

a finomhangolasban is egyetertunk,
TELJESEN...
ezeket en nem is irtam, nem javasoltam, nem erveltem veluk... csak nyugati tapasztalataim alapjan allitottam, hogy lehet ugy is elni, ha a boltok zarva vannak vasarnap.

Sot ez a masik ember szabadsaganak tiszteletbol fakadhat

az meg, hogy nalunk akkora kizsakmanyolas, hogy csak vasarnap tudnak bevasarolni nemelyek az eleg baj.
A lényegről még mindig nem esett szó! A vasárnap dolgozók nem tudják élőben nézni a Forma-1 közvetítést!
@huba:
huba 2010.05.05. 19:01:12

""az egesz tokes rend az, csakhogy hosszutavon...tarthatatlan..."

elljen a kommunizmus!"

kedves Huba! minek gunyolodni! Minek csusztatni?

irtam en ilyet? gondoltam???

kepes vagy gondolkodni?

ha a kinaiak szemelyes fogyasztasa eleri az USA szintet az egesz fold tonkremegy, teljesen, megfulunk szemetben, felmelegedesben...

gondolkodj mielott vagdalkozol!
@Tóta W. Árpád: csak hát ugye így ez nagyon kellemetlen, mert ismétlem a jobbereknek: van ez a mindenre ráhúzható szókapcsolat, hogy "társadalmi felhatalmazás" és ez akkor a kdnp-nek sehogysincs meg. nem is véletlen, hogy kussolnak a büszke konzervatívok itt a fórumon is. a katicabogár-rajongók köre nagyobb ezeknek a bázisánál
@Nyomek: "Nálunk a 70 évesek beöltöznek kányaruhába és várják a halált."

igy van! es eleg tragikomikus.
@Paszternak: "Amikor meg már árt, akkor késő megvédeni."

akkor tiltsuk be a dohanyzast, az alkoholt, a tv nezest (nagyon egeszsegtelen!!!) stb...
@Paszternak: "Miért tartom szuper ötletnek?

Mert respektálja a vasárnapot."

"Amúgy meg megmondatott, baszki: "Az Úr napját szenteld meg." "

igen, nyilvan ezert hivjak az ur napjat VASARNAP-nak.

LOL!!!
@tulok ex betonputtó:
tulok ex betonputtó · www.youtube.com/watch?v=-c5X5QtkeHs&feature=related 2010.05.06. 01:52:13

"Karesz pedig a kedvenc kommunistám. "
nohat ez kedves!

de meg ez se hatraltatja Arpit, hogy bekategorizaljon a hulye jobberek koze akik minden f@szsagot elfogadnak, sot lekesednek erte, ha azt a fidesz dobja be...
@lev davidovics:

ez nekem uj!

nem is igazan hiszem, mert a multik ellen lenne, azt meg nem lehet nalunk.

Amugy a nevebol itelve ez inkabb lejaratna a dolgot: egy jobboldali, kudarcra itelt probalkozas mint a magor es a tobbi hasonlo...

a minap az interspar-tol dobtak be egy lepedot, buszken, hogy teli van magyar aruval, termekkel,
nos valoban volt magyar, mindenbol a legolcsobb, a legsz@rabbb...

holott a 'magyar'-nak a minoseg szinonimajanak kene lennie...
@Tóta W. Árpád:

"Arról van, hogy 280 m2 fölött tilos a vasárnap, alatta szabad. Ezt hogy magyarázod?"

Ezt hívjuk nemzeti gazdaságpolitikának, vagy ha tetszik: protekcionizmusnak (lásd még Franciaország!). 280nm felett sokkal inkább külföldi érdekeltségű kereskedelem folyik, mint 280nm alatt. Ennyi, ilyen egyszerű.

@mavo: @balage_81:
Bunkó szövegre nincs válasz.

@kolbászoszsömle:
"mi van azzal, aki _akar_ vasárnap is dolgozni?"

Menjen ki a kertbe!
És mi van azzal, aki bukósisak nélkül szeret motorozni? Ő élete, úgy teszi tönkre, ahogy akarja, nem?

@kaffogó hebrencs:

Ugye nem azt akarod mondani, h a Tesco arról híres, h jól bánik az alkalmazottaival?
@Fogyasszon import sertéstejet! (ex Vámpírlány)

Te azt írtad, hogy Gyurcsány hazudott, mert a FT-nak adott nyilatkozata alapján már korábban tudta, hogy baj van, most meg azt mondja, hogy csak a választások után tudta meg.

Én azért idéztem be az eredetiből, amit Gyurcsány írt, mert ő nem azt mondja, hogy nem tudta (ahogy az elfogulatlan újságok "idézik"), hanem azt nem tudta, hogy ekkora.

Akár így volt, akár úgy, abszolúte lényegtelen, mert Gyurcsány két év alatt 11 %-ról 3 % közelébe vitte le a hiányt, ha tudott róla előzetesen, ha nem.

Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mit kajáltam én be, és mire bizonyíték mindez.
Talan eyt meg Arpi is befogadja, egzetert:

Még lehet csatlakozni ahhoz a peticióhoz, amelyben az EU által
finanszírozott projektek adminisztrációs terheinek csökkentéséért
protestálnak az érintettek.

www.trust-researchers.eu/

A kezdeményezõk által nyújtott tájékoztatás szerint a petíció
hozzájárulhat ahhoz, hogy az európai kutatásfinanszírozási filozófia
a jövõben sokkal inkább a valódi kutatási célokra orientálódjon.
@balage_81: A katicabogár szép, a katicabogár nagyon hasznos, hajrá! www.kiskobak.hu/2000-08/T_02.HTM
@huba: Azért ennek van egy olyan oka, hogy az ő magyar nyugdíjuk erre a kányázásra elég legtöbb esetben. És van az is, hogy Svájcból, Ámerikából bezony hazahúznak a nyugdíjba öregedett honfiak/lányok, mert ami kint kis pénznek számít és miatta lejjebb kéne ott adniuk a nívót, az itt krőzusi adag havonta és magyari őslakosokhoz képest gazdagnak tűnnek és jól élnek. Nincs tán sok, de tudok ilyenekről...

Itt ugye a reklámozók célcsoportja a 18-49 évesek köre. A többi húzza magára a temetőföldjét, értéktelen - ha költ is, mint az állat magára vagy gyerekére, unokájára.
Akik szervezetten utaztaják a nyugdíjasokat, azok csupán a baromi hülyén lehúzós, pofátlan MLM-esek. Ők is csak azért, hogy csillióért behúzzák őket kis kimozdulásuk fejébe a csőbe a szarjaikkal, hogy haló poraikban is az adósságot nyögjék a mágneses szent gyógyító lópikuláért.
Ahogy valaki írta, legyen itt általános, mindenre kiterjedő német/osztrák/francia, stb. életminőség tokkal-vonóval, akkor lehet kányázni az itteni öregeket.
De pl. ha hallgatom a német ismerősöket, nekik is csak sír a szájuk hatvan körül; saját kezükkel raknák vissza a berlini falat, úgy átkozzák az egyesülés pillanatait, mert iszonysok pénzt visz el tőlük már mióta, stb. Hol kerek a perec?
@combo:

"Szerintem ne szarozzunk: Tíccsuk be a Tescot!"

Végre! Ez az első dolog, amiben egyetértünk!:DD
Gyanús azért nekem, hogy itt a határtól 20 kilométerre a pozsonyi bevásárlóközpontokat fogják protekcionálni. Benzinkútnál már működik, bár ott inkább a nickelsdorfi kutas van mostanság támogatva általunk...... egyébként meg a saját inverz kubatovos listám alapján elég sok narancsos barátommal futunk össze vasárnap valamelyik 280+-os multiban. Látszott is valami megtört szomorúság az arcukon, hogy nem bírnak kisboltba menni és a tecsóba kellett kimenni. Nekem hogy csomagolják ezt a vasárnapos boltos megmondóst, az mindegy (SZsoltinak), na de nekik mit mondanak? Ez a régi lukácsos lét-tudat dolog jut időnként eszembe.Na meg persze fog is még eszembe jutni....
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Ugye nem azt akarod mondani, h a Tesco arról híres, h jól bánik az alkalmazottaival?"

Nem, de a magyar vállalkozó legalább olyan aljas, sőt, sokszor még aljasabb. Kubatov az ilyen patkányok prototipusa, anyját nyuggerezi, ellenfeleit komcsizza, a munkatársait meg rabszolgának nézi. Amúgy a szintén karvalytőke kezében lévő benzinkutasnak miért kell szopnia?

Vagy én magam is a karvalytőkének dolgozok, és volt olyan munkaköröm, ahol kellett vasárnap dolgozni. Hja hogy a hálózati informatikus az szophat. Te lennél a legjobban felháborodva, ha közölnék veled, a mobil szolgáltatási zavarokat nem hárítjuk el, mert a fiúk fociznak meg horgászni mentek, a mobilod meg nem tudod használni mondjuk 10 cellában.

Arra gondoltál már, hogy meg kéne kérdezni a Zembereket, akik vasárnap dolgozniuk kell, hogy ők hogy szeretnék?

Azt elárulnád, hogy ha ennyire majmoljuk az osztrákokat meg a németeket, akkor miért nem jó a szöveges értékelés, ami onnan jött ide? Mármint azon kívűl, hogy azt az előző kormány vezette be, tehát gyűlölni kell.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

ignore OFF

"Ezt hívjuk nemzeti gazdaságpolitikának, vagy ha tetszik: protekcionizmusnak (lásd még Franciaország!). 280nm felett sokkal inkább külföldi érdekeltségű kereskedelem folyik, mint 280nm alatt. Ennyi, ilyen egyszerű."

akkor ezt kell mantrázni (annak ellenére, hogy ez is demagóg faszság), és nem a szegény kiszipolyozott munkásokról szóló tömény komancs rizsával kábítani a népet.

ignore OFF
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Miért is teszi tönkre az ember életét a vasárnapi munka?

Mert valami faszkeresztény ezt mondta?

Miért jó Neked belebeszélni más életébe?
Miért jó, ha belebeszél valami hülye a Te életedbe is?

Bazeg, azt hittem annál emberebb vagy, hogy azért tiltsd be az uborkát, mert nem szereted...
@Paszternak: "Elvégre este 9 után a SPAR is becsuk, hiába érsz oda 21:01-kor."

Szabad akaratából. Mert úgy ítéli meg, hogy neki nem éri meg éjjel is nyitva tartani, nem azért mert törvény tiltja neki. Ezt kéne felfogni.
@Paszternak:

>>Amúgy meg megmondatott, baszki: "Az Úr napját szenteld meg."<<

ja, úgy hívják, _szombat_. kínos ...
@bólint:

Nem mondtam, h azért, mert Vekerdy rajongott gyurcsányért, rossz szakember. Ilyen összefüggést csak te láttál bele a szavaimba. Ezt egyébként teljesen mellékszálként említettem. Azért mondtam azt, amit, mert jártam Vekerdy előadásaira, ismerem őt jól.

Ranschburg is gyurcsányista, aszt őt mégis sokra tartom.

"Ab ovo faszságnak tartani, mert a Magyar vezette be viszont kicsit durva..."

Ezt sem mondtam. Ez megint ugyanaz a paranoia. Ez is belemagyarázás. Azért fasság, mert az. Mert nincs értelme, s mert semmivel sem kevesebb most a frusztrált kölök, mint régen. Szavakkal is pont úgy lehet frusztrálni, de ami rosszabb: teljesen semmitmondóvá vált az egész, a szülők többségét is csak idegesíti, és rendre visszakérdeznek: "most akkor ez hányas?".

Hoffmann Rózsát már magam is bíráltam:
agyzaj.blog.hu/2010/02/09/nem_eszik_olyan_forron_de_azert
@malacz69【ツ】rettegés elemző: malac, ahhoz mondjál már valamit, hogy a németeknél is szöveges értékelés van. Ha a vasárnapi hülyeséget át kell venni, akkor a szöveges értékelést miért nem?

Hja, azért, mert mondjuk az értékelés belelátsz, és az alapján mondod, hogy ne. Ha dolgoznál a reálgazdaságban, megértenéd, miért van nyitva vasárnap a bolt.
@kaffogó hebrencs: Magyar szent vállalkozóról már megemlékeztem még április fényes szeles napjaiban, amikor más országban ébredtünk :-D... Hogy mennyire szemrebbenés és bejelentés, stb. nélkül melóztatja a szintén magyar emberét - akár vasárnap is. Sőt, jól ki is röhögve, hogy miazhogymá bejelenteni,cöcöcö: ő is csóri, alig él meg; most vette ugyan az ötödik buszát, na de akkor is! Mert ha fuvar van, akkor vasárnap is pöfögnie kell a biznicnek. Arra az áldott napra nincs pluszpénz, örüljön, ha kap valamit x óra vezetés után és slussz. Mások is várnak a küszöbön melóra...
Volt olyan, még magyarabbul szent ilyesfélében vállalkozó figura, aki a benzinpénzt se adta oda a sofőrjének a külföldi útra, és az illető fizethette ki a sajátjából, mert a kuncsaftok nagyon nem értették, mi van, hogy nem nem megy a Mercedes velük tovább? Szóval még azt is vissza kellett szerezni a főnöktől, akinek amúgy be nem állt a picsogós szája a panasztól. (x lovat tartott hobbiból, az lovanként 40 ezerrel számolva tényleg nem olcsó móka.)
Ez is van. Sőt, ahogy hallom, tapasztalom, EZ van.
Mondjuk, azt nem tudom, a graphisoftos ember hogy bánik a népével. Talán ő már megengedheti azt, hogy jól...
Széles jó oligarcha (van ilyen is, tudjuk) most rúgta ki a Kondor Katalin asszonyságot, aki pedig nem a vörös ellen hangját hallatta a rendszerváltás óta, hanem sőt. www.168ora.hu/itthon/kondor-azt-allitja-fidesz-seggnyalok-rugtak-ki-54381.html Magyar főnök se jó főnök? Vagy mi van?
@kaffogó hebrencs: a németekkel én nem zavarnám szegényt, mert még választ kéne adnia arra a nagyon kínos kérdésre, hogy miért lehet náluk egy közismerten leszbikus politikusnő egyenesen kereszténydemokrata és még miniszter is. jó neki ez a balkán itten, ahol semjénzsoltik nem elég, hogy semmihez se értenek, de legalább még hatalmuk is van és tönkre is tudják tenni sok-sok ezer ember életét. a malacka félék meg tapsolhatnak nekik. messze van európa
@Paszternak: "Az Úr napját szenteld meg."

Csak kapásból az a gond, hogy sok számítás szerint a szombati napon pihent meg az úr a hat napi meló után, merthogy vasárnap kezdte az építkezést.
Nekem is van ötletem!:-)

Az ország gazdasági állapottyára tekéntettel vezettesék be a hatnapos munkahét!

Ízlelgessétek.

Másik ötlet:-)
Akik a vasárnapi nyitva tartást sztárolják, kérelmezzék saját munkahelyükön a folyamatos munkarendet azzal a megkötéssel, hogy egy hónapban 3 vasárnapot is szeretnének lehúzni a melóban.

Lehet demonstrálni is amellett, hogy tolja mindenki a melót vasárnap is, és majd kiveszi a szabadnapot csütörtökön vagy kedden vagy szerdán. Ízlene?

Vagy a teszkós eleve rabszolga? Annak nem kellene a vasárnap szerintetek?

Hogy mennyi látens rabszolgatartó honfitárs és honleány van e kies honba? Aztán meg jól besértődnek, amikor az erősebb kutya-gyengébb kutya elvén ők is rabszolgának sorolódnak.

Vagy csak a kereskedelemben dolgozóktól várjuk el hogy rabszolgák legyenek? Persze szigorúan önkéntes alapon, ám közkívánatra.

Hát ti tudjátok...
@malacz69【ツ】rettegés elemző: hát jó: www.eduport.hu/cikk.php?id=7424 Innen. "A következő felsorolásban országokra lebontva találjuk meg az értékelési formákat, és hogy létezik-e és milyen formában a buktatás:
Belgium: értékelés formája: osztályzás év végi vizsgák alkalmával, szöveges értékelés egy-egy oktatási szakasz/ciklus végén. Buktatás: maximum egy-két alkalommal oktatási ciklus/szakasz végén.
Dánia: értékelés formája: írásban történő szöveges értékelés minden év végén. Kötelező oktatás 9. 10. évfolyamán (utolsó két év) vizsgák, amikre osztályzatot kapnak. Buktatás: nincs.
Németország: értékelés formája: első két végén szöveges értékelés, utána osztályzatok. Buktatás: van.
Spanyolország: értékelés formája: nincs meghatározva. Ciklus/szakasz végén vizsgák, amire érdemjegyet kapnak a tanulók. Buktatás: ciklus és szakasz végén lehetséges.
Franciaország: értékelés formája: vizsgák és tesztek vannak, amikre a tanulók százalékokat kapnak, s ennek megfelelően értékelik őket. Buktatás: ciklus és szakasz végén lehetséges
. Hollandia: értékelés formája: szöveges értékelés kötelező. Buktatás: van.
Ausztria: értékelés formája: osztályzattal. Buktatás: van.
Portugália: értékelés formája: osztályzattal. Buktatás: kivételes esetekben lehetséges.
Finnország: értékelés formája: a kötelező oktatás első 7 évében lehet szövegesen és osztályzattal is értékelni, ezután az osztályzás kötelező. Buktatás: van.
Svédország: értékelés formája: 3 fokú skálán osztályoznak, amit átfogó szöveges értékelés egészít ki. Buktatás: nincs.
Norvégia: értékelés formája: 6 évfolyamtól kezdődően az értékelés része az osztályzás. Alapfokon átfogó szöveges értékelés van, amit kísérhet az értékelés más formája is. Buktatás: nincs.
Anglia: értékelés formája: van. Buktatás: nincs."
Ugye ezek azok a boldogabb, fennköltebb és öntudatosabb helyek, ahol a panelpatkányok nem tecsóznak hétvégén, hanem a családok a hit áldásaival töltekezve idilliben élvezkednek konzumálás helyett vasárnap. Ezekben - a legfejlettebbekben: pl. Dánia, Hollandia, Németo., Norvégia - szöveges értékelés van alsóban. Mind hülye. Akkor igaza van hebrencsnek, nehogy már utánozzuk őket másban is (boltbezárás), mert még olyanok leszünk, mint ők. Uhhh.
Paranoiám köszöni, jól van egyébként :-).
A győztesek droid szekciója látom aktív:). Ezeket a kicsavart érveket!
Több, mint 300 komment, Árpi örülhet:)
@mavo: " "Az Úr napját szenteld meg."<<

ja, úgy hívják, _szombat_. kínos"

Dehogy.
Péntek.
A muszlimok többen vannak.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Legfeljebb vasárnap nem vehetsz majd plazmatv-t"

Látod ez az egyik legnagyobb tévedésed.
Egy családi nagyberuházás kiskeresetüeknél "ünnepnap" ;)

Hagy ne úgy vegyen már valaki kéthavi nettójának megfelelő értékű árut, hogy a meló után és a gyerekért rohanás előtt 15 percre beszalad az útjába eső első boltba és megveszi amit legelőször meglát.
"Lehet demonstrálni is amellett, hogy tolja mindenki a melót vasárnap is, és majd kiveszi a szabadnapot csütörtökön vagy kedden vagy szerdán. Ízlene?"

Szerinted az ügyeletes orvos mikor van szabadnapon, ha vasárnap dolgozik?

@jaegtoer: "Vagy a teszkós eleve rabszolga? Annak nem kellene a vasárnap szerintetek? "

Aham. Gondolom te is szereted, ha vasárnap is van víz, telefon, villany, mozi, busz, kávéző, piac, kórház és még kismillió dolog. Ők rabszolgák,akiknek nem kell a vasárnap?

Vasárnap hagyományosan a vásár napja Magyarországon, éppenhogy nemzeti hagyományunk ápolásának része, ha vaásrnap vásárolni megyünk.

"Vagy csak a kereskedelemben dolgozóktól várjuk el hogy rabszolgák legyenek? Persze szigorúan önkéntes alapon, ám közkívánatra."

Vasárnap ugyanolyan nap, mint a kedd. Bemész reggel, megcsinálod a melót, hazamész. A munka emelte ki az embert az állati sorból, a civilizáció pedig nem szűnik meg vasárnap. Annak fenntartásához pedig munka kell.
@Karesz (Charlie): "kedves Huba! minek gunyolodni! Minek csusztatni?

irtam en ilyet? gondoltam???

kepes vagy gondolkodni?

ha a kinaiak szemelyes fogyasztasa eleri az USA szintet az egesz fold tonkremegy, teljesen, megfulunk szemetben, felmelegedesben...

gondolkodj mielott vagdalkozol! "

nem akartam vagdalkozni csak arra ramutatni hogy nem sok alternativa van a tokes / kapitalista redszerrel szemben.

ja, amugy meg ha a kinaiak fogyasztasa eleri az amerikaiak fogyasztasat akkor majd keves lesz az aru es felmennek az arak es mindenki kevesebbet fog fogyasztani. majd a piac korrigal.

a sok szemetet es a felmelegedest milyan rendszer fogja megakadalyozni?
@Bert Sels: "én a az egyikben dolgozok ezek allandoan beosztanak hétvégére"

elég rémes lehet.
Fiatal koromban gyárban is dolgoztam, és volt olyan, hogy 48 - negyvennyolc - órát nyomtam le egyben, el tudom képzelni, milyen a sorod.
De ha hat nap alatt akarnak elvégezni hét napit (munkát, forgalmat, akármit) akkor Téged nyúznak jobban a hat nap alatt.
Szerintem viszont többeket kirúgnak, mert csökkenő nyitvatartásból nehéz a teljes rezsit, stb. fenntartani.
@kaffogó hebrencs:

elképzelem, ahogy vasárnap hajnal két órakor nem veszem fel a telefont ami természetesen 24/7 be van kapcsolva, és nem kezdek kurva sürgősen intézkedni, ha beszarik valami
@kaffogó hebrencs: "Ha dolgoznál a reálgazdaságban, megértenéd, miért van nyitva vasárnap a bolt."

Hát az tény, hogy kevés pedagógust (és sokféle más pl. hivatalnokfélét) láttam aki valóban a földön járt.
@eMeL: nagy tévedés. nehogy már azt hidd, hogy egy igaz keresztényt érdekelnek a prolik problémái
@Tóta W. Árpád:

Hát igen, ez már spílerség.
@jaegtoer:
Nem lenne itt semmi baj a vasárnapi munkával, ha háromszoros órabért fizetnének érte.
Mindenki jobban járna.
@kaffogó hebrencs:

Bocsika, de te vagy egy hűűjjje:-)

(Jónak szóltál be, pont az energiaszektorban tolom, előtte meg teló és internyet meg kabeltíví).
Vagy hozzátok szatyrokban viszik a villanyt, a vizet, a gázt, és az internetet meg a tíviműsort? Előszobában a kasszírnő meg számláz, blokkot ad? Más a szolgáltatás üzemeltetés jellege, és emberi erőforrás igénye. A csövön, a dróton, a frekvencián eljut hozzád kedves gyenge. És automatizált irányító- és elosztóközpontok vannak, néhány ügyeletessel.

Ha neked tetszik, szólj amellett, hogy te három szombat vasárnapot is le akarsz húzni egy hónapban. Arra azt mondom a te dolgod. De más pálcájával verni a csalánt, mert még ahhoz is alulfejlett vagy hogy esetleg pénteken vásárolj be, erre nincs ellenérv, csak puskagolyó.

Mert valójában arról van szó, hogy elvárod, hogy a te kényelmedért mások, lehetőleg minél többen áldozzák be a sajátjukat és lehetőleg vasárnap.

Jó hétvégét és szép vasárnapot.
@jaegtoer:

"Akik a vasárnapi nyitva tartást sztárolják, kérelmezzék saját munkahelyükön a folyamatos munkarendet azzal a megkötéssel, hogy egy hónapban 3 vasárnapot is szeretnének lehúzni a melóban."

nagyon félek, te kurva keveset tudsz ezekről a dolgokról. egyszer pl. kivettem egy teljes hét szabadságot, és bár otthon voltam, többet dolgoztam a cégemnek, mint egy átlagos héten, volt olyan nap, hogy hajnal kettőkor hagytam abba a reggel kilenckor elkezdett melót. ja, persze szombaton és vasárnap is dolgoztam azon a héten

ismétlem: szabadságon voltam ...

kollégáim meg például március tizenötödikén (!) is dolgoztak, na ezt add össze! természetesen színmagyar cégről van szó. pedig olyankor az összes gonosz tecsó meg lidli jól be van zárva.
@anyátok:

"Dehogy.
Péntek.
A muszlimok többen vannak. "

az lehet, de az "idézet" a bibliából való, és ott mindvégig a szombat játszik
@huba:

"igen, nyilvan ezert hivjak az ur napjat VASARNAP-nak"

most az egy dolog, hogy nem vasárnap, hanem szombat, de gondolj csak bele

úr napja = vasárnap /vasárnap ugye mit is jelent?

úr napja = vásárnap /vagyis

úr napja = vásár napja /egyszerűsítünk

úr = vásár

szóval a piac az isten. hm.
@eMeL:

"Csak kapásból az a gond, hogy sok számítás szerint a szombati napon pihent meg az úr a hat napi meló után, merthogy vasárnap kezdte az építkezést. "

bizony, régen a vasárnapal kezdődött a hét

de meg még ez vasárnap, hajaj. az oké, hogy a latinoknál domenico, domingo, meg efféle, de a gonosz többieknél az egyértelműen pogány eredetű sunday, sonntag - tömény asztrológia, fúj
@kaffogó hebrencs:

"Vasárnap hagyományosan a vásár napja Magyarországon, éppenhogy nemzeti hagyományunk ápolásának része, ha vaásrnap vásárolni megyünk.

Abban a történelmi korban más volt a módi, épp ezért a vásár napja, amire hivatkozol kicsit sánta:

Sánta, mert marhát, lovat, sót és messze földről hozott portékát adtak-vettek alkalmanként és nem is biztos, hogy havonta tartották a vásárokat a vásártartási joggal bíró városok, hanem meglehet ritkábban.

Komoly esemény volt a városok életében, és nem volt általános.

Már elfelejtettem hányadik osztályos tananyag (volt).
@kaffogó hebrencs:

"Vasárnap ugyanolyan nap, mint a kedd."

Neked vazze. Ha ugyanolyan lenne, keddnek hívnák azt is. Nagyon hűűjjje:-)
de egyébként akkor tényleg: szombat 23:59-kor villany leó, nó busz, nó vonat, nó benzinkút, nó orvos, nó víz, nó gáz, ha -20 van kint, így jártál, a szolgáltató nem szipolyozhat ki munkást azzal, hogy vasárnap biztosítsa a szolgáltatást. és a nők se szüljenek vasárnap, csak az ápolók és az orvosok szipolyozására adnak ürügyet.

vasárnap van, vagy mi a szösz? mi az, hogy az orvost, a gázszerelőt meg a vasutast lehet szipolyozni?

legyen már nekik is jó!
www.gyorinap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3516&Itemid=1 GFK Hungária felmérte milyen az átlag magyar nő/férfi (aki egyre jobb !! :-)). Kiderül - sok minden mellett -, hogy ma is a nő feladata inkább a bevásárlás, ill. ő dönt az áruk milyensége (egészséges-e, olcsó-e, stb.) felől. Szóval a szociológus végzettségű Semjénnek velük főleg kéne egyeztetnie hol, mit, mikor zárat be

Idézet:"Amiben még a két nem különbözik, az a szabadidejük eltöltése. Míg a nők többsége inkább otthon maradna egy-egy kellemes estén, addig a férfiak csupán 40 százaléka gondolja ugyanezt.
A legtöbb nőnek egyébként alig jut ideje aktív kikapcsolódásra: szabadidejében tízből
kilenc nő legalább hetente egyszer élelmiszer-vásárlással tölti idejét. Ha mégis marad magukra idejük, akkor legtöbben zenét hallgatnak, újságot, magazint, illetve könyvet olvasnak.

A bevásárlást jellemzően még mindig a hölgyek intézik. Lehet, sokan úgy gondolják, hogy mindenki számára ez a legszerencsésebb megoldás, hiszen a nők 70 százaléka mindig megnézi, hogy mit hol érdemes megvenni, míg a férfiak csupán 57 százaléka ennyire körültekintő." Ha a magyar nő vasárnap újságot akar olvasni, azt is meg kell vennie valahol, ünnepnapon dolgozótól. És már ejtettünk szót az ilyenkor is leisztoló wellness-alkalmazottakról, strandi úszómesterekről, kabinosokról, masszőrökről, stb.
Férfiak leginkább eljárnának szabadidejükben, ahhoz meg szintén nyitva tartó kocsma, vendéglő, bowlingklub, billiárdszalon, teniszpálya, mozi kell... Szóval valaki mindig szívni fog a hétvégi gályázással.
@mavo: "
elképzelem, ahogy vasárnap hajnal két órakor nem veszem fel a telefont ami természetesen 24/7 be van kapcsolva, és nem kezdek kurva sürgősen intézkedni, ha beszarik valami "

Fogalmatok nincs a reálgazdáságról. Nekem éjszakai műszakban hajnal kettőkor is topon kellett legyek és meg kellett oldjam a szerződésben vállalt 4 órás idő alatt kiesést. tudod, egy komoly svájci gyógyszergyár megy éjszaka is, és ha ott négy óra kiesés van, és nem tudnak elérni egy szervert, az azt jelenti, négy órányi idő alatt legyártható életmentő gyógyszer hiányzik. Ha nem tudod megoldani a gubancot, emberek halnak meg, szolgáltatáskiesés miatt.

Mentőállomás telefonközpontja dettó ilyen történet. De az is gáz, ha egy autógyár áll le, a percenkénti kötbér nagyobb, mint amennyit te egy évben keresel.

Megfizeti a cégem, de nagyon keményen meg kell dolgozni a pénzért, nagyon magas elvárások mellett. És ez így van jól, én is elvárom, ha bemegyek egy autószervízbe, vagy akárhová, hogy ott profi munkát végezzenek.
@eMeL: Mi nem ilyen nagyságrendű csak 1 mélyen lenézett "puttonyos" tévét vettük meg majd egy óra! alatt a West End Media Markjában. Amíg az eladó srác összeszervezte, hogy meglegyen a szavatossági (azért feltúrta a fél osztályt), a doboz + a készülék benne, (mert mi csak a polcra kitett, folyton működőt láthattuk,) stb. - hát végig lehetett nézni egy komplett meccset. Tényleg.
Aztán másnap kiderült, hogy volt valami kehéje, cserélhettük ki, azt se negyedóra alatt. Szóval zárás előtt ilyen összegű (ez nem is volt drága!!) cuccot venni istenkísértés azért.
@mavo: Hát te keresztényebb vagy, mint a sokévi átlag.

Vannak rajtad kívül is dolgok a világon!
Képzeld, elég sok riasztó, segélyhívó van a telefonhálózatra kötve.

Noh, ha az orvost nem lehet felhívni éjjel kettőkor, akkor persze az már baj, kivéve, ha nem hozzád kell kihívni.
@kaffogó hebrencs: tescosok ülnek a 112-nél? Áruházakról van szó... kiestél.
@jaegtoer: "Komoly esemény volt a városok életében, és nem volt általános."

Frissítsd kicsit történelmi ismereteid. A városok fejlődésének fontos mérföldköve volt az állandó piac kialakulása. Persze lovat nem vettél minden vasárnap, ahogy manapság egy markolót vagy más nagyértékű munkaeszközt sem veszel csak úgy.

nem egy német városban ma is bevásárolhatsz az 5-600 évvel ezelőtt létrehozott piacon (persze felújították azóta, mielőtt ebbe is beleköttök)
@Tóta W. Árpád: nyugi, a kisboltok is zárva lesznek
Ha jól tudom, a tízparancsolatban a negyedik úgy hangzik, hogy:
„Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat. De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon, se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van. Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.”
Tehát a negyedik. Nem akármi. Majdnem dobogó. A szombati rőzseszedőt Mózes és Áron korában agyon is kövezték (némi túlkapás, ez nem következik a tízparancsolatból), a parancsot megszegők leghíresebbje viszont természetesen Jézus (betegeket gyógyít szombaton a farizeusok legnagyobb bánatára, lásd Márk, Lukács, János), mondván, az Emberfia ura a sabbathnak is, de a végén ő se járt jól. Amint tudjuk.
Napersze egyelőre nem a vasárnapról van szó, zsidó isten, zsidó nap, mégpedig a szombat (sabbath = megnyugovékni), ami a héten a hetedik, azaz az utolsó. A vasárnap meg az első, amiből következően a szláv szreda meg a német Mittwoch már nevében is kifejezi, hogy ő a hét középső napja. Aztán jött a niceai zsinat (elnök: Nagy Konstantin), és a római Nap napja átalakult keresztény pihenőnappá, valamint a hét első napjából az utolsóvá.
Volt esze annak, aki ezt kitalálta. Ha az ember munkamániás önszántából vagy mások erőfölényből adódó kényszerítése folytán, abban a főleg fizikai munkát igénylő korban a hét napból hetet dolgozik, akkor ma nem lennénk itt. Eddig a praktikum. Most jön bele a vallás. A világ egyik legerőszakosabb keresztény hittérítőjének (Szent István – Sztálinhoz ugyan közel se jön, de az utóbbi által favorizált vallás kicsit eltér a kereszténységtől) törvénykönyve már kétszer is szól a vasárnapról. Először elrendeli, hogy aki vasárnap dolgozik, attól a munkaeszköz elkoboztassék (ha ökör, ha ló, ha szerszám, mindegy), másodszor viszont már azt, hogy vasárnap mindenki menjen templomba (a tűz őrizőin kívül – akkoriban nem volt gyufa). Aki nem, az lenyírattatik, plusz megverettetik. Szent István ebből a szempontból is nagyon sikeres, erőfeszítésének legfőbb produktumai nemsokára hazánk felső vezetésében is láthatók.
A kérdés további vizsgálatánál elsőbben is le kell szögeznünk azt, hogy bár a vallás kétségtelenül nagy közösség- és családszervező erő (majdnem akkora, mint a pláza vagy a Tesco), mai, szekularizált világunkban a templombajárás lehetőségének feltétlen biztosítása már nem érv, se pro, se kontra. Mit tegyünk, ez van.
Azzal se érvelhetünk, hogy a vasárnap dolgozók nem pihenik ki magukat, ugyanis törvényeink szerint két pihenőnap jár mindenkinek, mégpedig köztelezően, és valószínűsíthető, hogy pihenni csütörtökön is lehet.
Nadeviszontmondhatni, ott vannak a gyerekek, akik csonka vasárnapi családban nőnek fel. Nem minden vasárnap ugyan, de akkor is. Nyilván hiányzik nekik az anyai (pénztáros) vagy az apai (árufeltöltő) szeretet. Esetleg mindkettő. És persze a közös program (a gyereket a közös program csak úgy 14 – 15. éves korától idegesíti, de akkortól nagyon). Ha anyu nem dolgozna vasárnap, elmehetnének együtt valahová, például a Tesco-ba. Persze az is igaz, hogy csütörtökön akár ügyintézni is lehet, mert az állami hivatalok, bankok, stb. nincsenek vasárnap nyitva, és egy kipihent, és mindent elintézett szülővel találkozni hétköznap délután, az a gyereknek se lehet annyira rossz, mert ha mindkettő ideges, akkor hiába a Magne B. Mondhatjuk tehát, hogy lévén előnyök is, meg hátrányok is, ez se lehet igazi döntési alap.
Megnézhetjük aztán, hogy ilyenországban meg olyanországban nyitva vannak, vagy nem vannak nyitva vasárnap. Viszont mit érdekel miket az? Kérdezhetjük joggal. Szolgaian utánozni akarunk valakit, vagy saját hatáskörben dönteni? Ráadásul mindenféle példát találunk, azaz a zsákutca egyelőre marad.
Mára a világban munkamegosztás alakult ki. Ebből következően, ha mindenki hétfőtől péntekig, naponta nyolctól félhatig dolgozna (fél óra ebédidő, de csak zacskóból, az ebédlő ebédidőben ebédidő miatt zárva), akkor a ténylegesen dolgozók közül soha, senki, semmilyen szolgáltatást nem tudna igénybe venni. Strand, bolt, szolárium, mozi, gyógyszertár a munkaidőn kívül nem üzemel, a buszok se járnak, csak nyolctól félhatig, mint nyugdíjasokra és munkanélküliekre szakosodott szállítójárművek. Ebben az esetben a szolgáltatók bevétele nulla, és minden nyugdíjas nélküli család éhen hal, kivéve a búzamezővel, kézimalommal és otthoni kenyérsütővel bíró népeket. A kenyérsütőnek persze automatának kell lenni, mert villany csak dologidőben létezik. Jobb a kemence. Ruházathoz betörés útján juthatunk hozzá.
Mivel azonban nem ez volt a munkamegosztás célja, a szolgáltatók eltolták a saját (ugyanolyan hosszú) munkaidejüket, hogy az lehetőleg ne essen egybe a szolgáltatást igénybe vevők munkaidejével. Minél kevésbé esik egybe, annál kényelmesebb és hasznosabb mind a szolgáltatónak, mind az azt igénybe vevőknek. És ha figyelembe vesszük, hogy fűtés meg nővér nem csak éjszaka, de még karácsony éjszakáján is van, valamint hogy egyes üzemek a technológia miatt három műszakban folyamatosan dolgoznak, akkor kevés okot találunk arra, hogy a jelenlegi helyzetet megváltoztassuk.

Régi vicc:
Lemegy az idegen késő este a new york-i metróba.
- Tessék mondani, mikor indul az utolsó?
- Azt maga nem éri meg.

És ezt Obama hagyja.
@kolbászoszsömle: szerintem itt tobben felreertik mavo-t.
@anyátok:

Ezzel nehéz lenne vitatkozni.
A vasárnap "közmegegyezéses" alapon törvénybe iktatott pihenőnap. Vannak történelmi előzményei, de a lényeg, hogy törvényben rögzített pihenőnap.

Napjainkra nagyon sok érték erodálódott vagy elveszett, így a vasárnapnak, a tradicionális pihenőnapnak sincs értéke sokak szemében, a tradícióról meg ne is beszéljünk. Család, barátok, szabadidő... ezek szóra sem érdemesek. Ugye.

Háromszoros bér? Anyaaaa! Még a rendes és méltányolható egyszerest se fizetik a keddekre sem...
Árpi,

kezdeményezz népszavazást, hiszen ez fontos kérdés! Itt kérem csorbiccsák a zemberek emberi jogait! Felháborító, ez már szinte diktatúra. Kérem szépen, ez 100-szor súlyosabb kérdés, mint a vizitdíj.

Össze fog jönni a megfelelő számú aláírás, lesz érvényes népszavazás, aszt már mehet is ez a mélyen szabadságellenes ötlet a levesbe.
@jaegtoer: de szerencsére továbbfejlődtünk, bár a KDNP ismét a középkor felé vette az irányt.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Azt mondod:
"... Azért fasság, mert az. Mert nincs értelme, s mert semmivel sem kevesebb most a frusztrált kölök, mint régen. Szavakkal is pont úgy lehet frusztrálni, de ami rosszabb: teljesen semmitmondóvá vált az egész, a szülők többségét is csak idegesíti, és rendre visszakérdeznek: 'most akkor ez hányas?'"

Szeretném kiegészíteni ezt a gondolatot valamivel, ami talán egy kicsi segít közelebb hozni az álláspontokat.

A szöveges értékelés valóban haszontalan a jelenlegi Magyarországon, mert ÖNMAGÁBAN ÁLL, nincsen megtámogatva egy sor olyan további intézkedéssel, ami értelmessé tenné. Ilyenek lennének pl.
- A szülők bevonása az iskola életébe.
- A szülők és tanárok közös munkájává tenni a gyermeknevelést.
- A(z iskolai) teljesítményről alkotott általános vélemény fokozatos "frissítése", alakítása.
- A gyermeklélektan, vagy ha jobban tetszik a pedagógiai tapasztalatok folyamtos, tempós beépítése a nevelési módszertanba, az iskolák mindennapjaiba
- Új (vagyis Mo-n új) módszerek felé való nyitottság
- stb. (még egy tucatnyi dolog legalább)

Mivel a szöveges értékelést nem sok dolog támogatja, s mivel a magyar tanártársadalom sem vette a lapot ezügyben (tisztelet az általam is ismert kivételeknek), hát így tényleg fasság.

És most jön az analógia a maga szép teljességében :)

A vasárnapi zárvatartás önmagában, egyedül szintén ugyanakkora fasság lesz!

Ha nem jár együtt a munkavállalók jogainak követkzetes és mindennapi szinten történő védelmével (pl., hogy ne kelljen kifizetniök a munkaruhát, hogy a zárás utáni időszakot is fizessék ki nekik, ahogy jár, vagy hogy a szabadságukat a törvény szerint vehessék ki, a járulékaikat rendesen fizessék); valamint, ha az egyházak ezzel párhuzamosan nem kezdenek bele egy valódi, modern vonzó kampányba a templombajárás mellett, ha nem számolnak le avitt hozzáállásukkal a házasság, a szexuális élet, a szórakozás, stb. terén; ha a multikkal szembeni harc kimerül az ilyen incifinci intézekedésekben; ha gyermekeinknek nem tanítunk továbbra sem kellő önismeretet, szabálytiszteletet, fegyelmet és önfegyelmet, ha nem tartatjuk be nagyon keményen a már létező szabályokat, akkor ez bizony semmit sem fog érni.

Sokan mondják itt, hogy "mit szól bele az állam!". Én sem szeretem, ha beleszól az ilyesmibe, DE ha egy intézkedés nem csak egy légből vett ötlet lesz, hanem egy átgondolt stratégia része, meghajtom a fejem a közösség akarata előtt, és betartom ezt a szabályt is.

Jelenleg ez az intézkedés nem néz ki egy átgondolt stratégia részének...
@jaegtoer: "(Jónak szóltál be, pont az energiaszektorban tolom, előtte meg teló és internyet meg kabeltíví)."

Akkor meg tényleg nem értelek. Tökéletesen értened kell(ene), hogy miért van vasárnap áram, mozi, bolt.

Arra meg még mindig nem válaszoltál, hogy aki 280 nm alatt dolgozik, miért szipolyozható vasárnaponként.
@mavo:

Értelek. Szóval ezért dögöljön meg a szomszéd tehene is.
amúgy meg még az lenne a vidám hányás, ha a madaras tecsó be lenne zárva, de benne az összes bérelhető üzlet meg nem, mert azok ugye max 30-40 négyzetméteresek.

muhaha.
@kaffogó hebrencs:

nem tudom, ezt miért pont nekem címezted.

@kolbászoszsömle:

dettó nem értem

közöltem egy tényt, ennyi. nem vagyok hős, nem vagyok rabszolga, ilyen a munkám, oszt csá
@Tóta W. Árpád:

ahogy mondani tetszik!

@jaegtoer:

"Vasárnap ugyanolyan nap, mint a kedd."

Neked vazze.

bizony, nekem ugyanolyan. reggel felkel a nap, este meg lemegy, és nincs kiírva az égboltra, hogy "vasárnap bazmeg, ne dógozz", és ha meló van, akkor vasárnap is meló van, a Nagyon Fontos JóskaPista vasárnap este is simán felhív, hogy jaj, nem ment el az e-mailem, mostazonnal, mostazonnal, kurvafontos.
Többeknek!

Jó azoknak az embereknek, akiknek kardinális kérdés, h mehessenek vasárnap is a Tescoba. Hihetetlen, h mit össze tudnak hisztizni valakik a vasárnapi bevásárlóközpontozás jogáért.

Mintha legalábbis a tüntetési jogát, vagy a szólásszabadságát vonnák meg.

@bólint:
A vegyes listádból is látszik (pl. Ausztria-->kötelező jegy, Finnország, Spanyolország-->választható, Hollandia-->kötelező szöveges), h a rendszer minősége, a frusztrációs faktor nem múlik azon, h szöveges vagy sem az értékelés.

Akkor meg _miért_ _tették_ _kötelezővé_?
Miért kötelező?
Miért nem lehet az, h a szülő és a gyerek közösen dönt arról, h mire vágyik? Miért kell beleszólni az emberek életébe?

A paranoiád abban valósult meg inkriminált kommentben, h a kritikákat rendre úgy fordítottad le, h az egy személy iránt érzett ellenszenvből adódik, nem elvi alapon. Ez bizony indokolatlan szöveg(félre)értelmezés, a kritika személyes támadásnak való félreértése, azaz végül is paranoia (bár enyhe formában).
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

"Jó azoknak az embereknek, akiknek kardinális kérdés, h mehessenek vasárnap is a Tescoba. Hihetetlen, h mit össze tudnak hisztizni valakik a vasárnapi bevásárlóközpontozás jogáért."

És annak is jó, aki meg ez ellen hisztizik.
@jaegtoer:

"válasz itt:"
Ez most mire válasz? Én nem kérdeztem semmit. De ha már:

"Vagy csak a kereskedelemben dolgozóktól várjuk el hogy rabszolgák legyenek? Persze szigorúan önkéntes alapon, ám közkívánatra."

Elég kifordult érvelés amit ebben a posztban előadsz.
Senki (vagy legalábbis én nem) nem várja el, hogy rabszolgák legyenek.
Sőt, én még azt sem várom el, hogy a boltok vasárnap nyitva legyenek. Amit én elvárok az az, hogy mindenféle agyatlan indok alapján faszkalapok ne tiltsák meg azoknak, akik ki akarnak nyitni.
Tudod a piac mindent megold:). Ha van rá igény (van), van olyan dolgozó, akinek megéri elhelyezkedni egy olyan munkáltatónál, aki vasárnap is dolgoztatja (van), és van olyan munkáltató, aki ezt ki is fizeti (van), akkor bizony legyen nyitva a bolt.

Ne gyere azzal, hogy szegény dolgozó rá van kényszerítve. Nincs. Nem kötelező elvállalni. Mint a példa mutatja vidéki, szegény gyerekből, akár min. elnök is lehet (pl. Gyurcsány:)). Csak megfelelő képességek, kitartás és szorgalom kell. Akinek meg nincs, hát az úgy járt. Vagy kommunizmust akarsz? Tudod, mindenki szükségletei szerint, a képesség meg le van szarva.
@UrsaMajor:

"Sőt, én még azt sem várom el, hogy a boltok vasárnap nyitva legyenek. "

finomítsunk. én azt várom el, hogy legyen vasárnap is nyitva bolt. nem mind. iksz kilométeren belül egy. több nem kell.

na, hogy a cucik fassága is szóba kerüljön, pl. csepelen tilos a volt éjjel-nappaliknak úgy este 11-től nyitva tartaniuk. és a szar az, hogy tudtommal éjfél körül az ottani tecsó is üzemszünetet tart, tehát nem nyer vele közvetlenül
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Ez az első lépés.
Először nem hisztizik az ember azért a jogáért, hogy akkor dolgozzon és vásároljon, amikor ő akar, aztán azért nem fog hisztizni, hogy éjjel kettőkor kimehessen az utcára, aztán azért nem fog hisztizni, hogy nem akkor egyen, amikor akar, hanem akkor, amikor megengedik neki.

Kibaszott hülye dolog az, amikor jön egy démoni faszharcos, aki meg akar tiltani valami jó dolgot, csak azért, mert neki nem tetszik, amúgy pedig számára TÖKÉLETESEN IRRELEVÁNS (nem jár és nem dolgozik a bevásárlóközpontban).

Oké, hogy gonosz, oké, hogy egy geci szemétláda, de ennek tapsolni, ezzel egyetérteni...
Emberek!

Ki a rossebet érdekel ha vasárnap nincs nyitva semmilyen üzlet?

Tudom, szerteágazó téma, dehát oly mindegy ha nyitva vannak, meg az is, ha nincsenek.

Az eurozóna potenciális szétesése "hálásabb téma", vagy épp a gyurcsányista posztolók számára szabadságharcos baloldali görög tüntetők radikális megnyilvánulásai, melyekhez képest a huligán csőcselék tévéostromlók vasárnapi gyerekzsúrokon fellépő zenebohócoknak tűnnek.
@UrsaMajor:

Te biza' megmaradtál okosnak :-)
www.youtube.com/watch?v=akjIjby9gFs&feature=player_embedded

Tutálibermyliber,
azerdőbe
Besssszarok !!!

"Mint a példa mutatja vidéki, szegény gyerekből, akár min. elnök is lehet (pl. Gyurcsány:)). Csak megfelelő képességek, kitartás és szorgalom kell."

...és egy APRÓpő feleség
@Tóta W. Árpád: Egy olyan rendszer bevezeteserol, amely nalunk sokkal regebben es sikeresebben teljesito piacgazdasagokban is mukodik vagy legalabbis van, alapbol hulyesegnek tekinteni mindenfele komolyabb elemzesre valo hivatkozas nelkul, majd erre felhuzni egy ostobasag (keresztenyseg) es erdek (CBA) altal generalt 'osszeskuvest', nekem cseppet nagyvonalunak tunik.
Maskeppen. Amig nem tudjuk bearazni a vasarnapi zarast a tarsadalmi erdek szempontjabol, addig tok ertelmetlen dolog azon melazni h Lazarnak ebbol hany plusz kobcentire fog telni Gyurcsany kovetkezo open-air beszedeig.
Azt h a "CBA szerepe/erdeke ebben a vasarnapi-nyitvatartas-ugyben tok lenyegtelen" nem a CBA szempontjabol gondoltam (ez igy ugyanis ellentmondas lenne), hanem az en szempontombol, a Zember szempontjabol. Mert a logika az kellene legyen, hogy eloszor megnezzuk hoz-e a tarsadalom konyhajara az elkepzeles, vagy visz. No nekem errol fingom sincs, de sztem neked meg masnak sem, akit abben a temaban eddig olvastam. Ha vilagosan latszana ,hogy ez egy rafizetes (de ezt nem sikerult lattatnod), akkor erdemes azon toprengeni, hogy kinek az erdeke. De Arpi, csupan az, hogy olyan gazemberek is erdekeltek lehetnek, mint peldaul a keresztenyek vagy a goj motorosok, az meg nem bizonyitek arra, hogy a nagy aruhazak vasarnapi bezarasa rossz uzlet az orszag egeszenek.

Amugy a fidesznek politikai szempontbol nem tunik valami nyero kartyanak ez az egesz. Ha vasarnap nem lehetne vasarolni, az elvonasi tunetek miatt a fel orszag ugy erezne h nem elt ilyen rosszul az elmult husz evben. Akkor pedig megjelennnek a horvat csabak piros zaszlokkal es piroslo jelszokkal. Lehet h ez Semjennek valami onallo kezdemenyezese. Almot latott vagy vmi ilyesmi.
ennél többet nem érdemes ezen a témán rugózni, mert négy évig úgyis az lesz, amit a fidesz akar. okoskodni lehet, de senkit nem fog meghatni. (köszönjük mszp, köszönjük szdsz.)
Vazze, libcsiék milyen picsaságokon tudnak picsogni. Fel sem tűnik, hogy érvek nélkül annyit mondani, hogy amit más mond, az faszság, az sima kommunizmus? Mert te azt mondod, ezért faszság? Ugyan már, ilyen hosszú volt a szocializmus, hogy már észre se vesszük, mennyira picsaság ez a szöveg? Általánosban még csak-csak elmegy, de vazze, ne már. Zéró érv, zéró gondolat? Ennél még Gyurcsány is jobb.
Ami meg a témát illeti, az üzletek vasárnapi zárvatartása arra szolgálna, hogy az emberek zökkenjenek ki a hétköznapok idegbetegségéből, és próbáljanak kicsit magukkal, belső világukkal, családjukkal, az élet értelmével foglalkozni.
A vasárnapi zárvatartás célja az, hogy az emberek tanuljanak meg odafigyelni, rendszert kialakítani életükben, ahol nem minden a kapkodásról és az adhoc döntésekről szól.
A vasárnapi zárvatartás a magasabb szintű társadalmakban működik. Olyan helyeken, ahol az élet nem csak abból áll, hogy eszünk, alszunk, dugunk, vásárolunk, rohanunk és holnap kezdjük előről. Nem is csodálom, hogy libcsiék nem értik.
@UrsaMajor:
"a képesség meg le van szarva."
hovastovább :
"A Vadászat alapelvei:
A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására,
Másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez.
Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel.
Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez.
A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását.
Olyan etikai értéket fejleszt ki benne,
Amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

...volna, ...volna, ...volna !! (itt a tű el/megakad)

Nem-e vagy-e egy big budai bearni ?
@jaegtoer:

"Szóval ezért dögöljön meg a szomszéd tehene is."

annyira szeretem, amikor a felesleges korlátozás hívei (magukból kiindulva) azt feltételezik, hogy a másik, kötelezővé tenné azt, amit ők tiltanának.

ugyanez az éjsötét demagógia folyik, ha a mocskos drogok, a mocskos buzik, meg effélék kerülnek szóba. aki szerint nem kötelező agyonverni a buzikat, az kötelezővé tenné a buzulást, hogyne, hogyne. aki szerint nem kéne a füvezőket börtönbe csukni, az kifejezetten a hernyóra akarja rászoktatni az ártatlan magyar népet. hogyne, hogyne.

nos nem. a világ (szerencsére) színes. annak, hogy kötelezően ne lehessen vasárnap kereskedni (jelen esetben csak a genyóknak, a jóknak lehet), nem az az ellentéte, hogy vasárnap kötelező legyen dolgozni. pláne nem azért, mert én kénytelen vagyok sokszor. az csak illusztráció volt egy korábbi beírás ostobaságára.

mindegy, hagyjuk.
@timshel:

sajnálom, de egy ilyen baromság akkor sem lesz jó, ha a világbékét csomagolod mellé. tök jó dolog a munkások jogait biztosítani (értelmes keretek között), de ez nem teszi jóvá az árukapcsolt baromságot.

a heroin nem lesz attól jóság, ha vitaminokkal együtt árulják, bocs a kicsit durva analógiáért.
@UrsaMajor:

és még mennyivel jobb annak, aki a kötelezőség mellett úgy érvel, hogy más dolgok kötelezőségét bírálja.

holott jelenleg vasárnap nyitva tartani _nem kötelező_. kurvára semmi köze nincs ennek ahhoz, hogy az iskolában mi kötelező és mi nem.

csak hát ha a nemzeti oldal faszságát kell védelmezni tűzön-vízen át, akkor a simán jó az az érv, hogy azért kell vasárnap kötelezően zárva tartani, mert a forrasztó ón olvadási pontja száznyolvan fok, ami ugye pontosan az egyenesszög.
@UrsaMajor:

"Ne gyere azzal, hogy szegény dolgozó rá van kényszerítve."

ami nagyon durva, hogy pont a nem gonosz, nem rohadék szipolyozó multi magyar munkaadó az, aki _tapasztalataim szerint_ hidegvérrel megzsarolja a munkását, hogy ugyan erről nem volt szó, de ha nem csinálod meg, akkor repülsz.
@kútásó: Ez Semjénék régi nótája.

"Mert a logika az kellene legyen, hogy eloszor megnezzuk hoz-e a tarsadalom konyhajara az elkepzeles, vagy visz. No nekem errol fingom sincs, de sztem neked meg masnak sem, akit abben a temaban eddig olvastam."

na helyben vagyunk. tanultunk-e valamit az elmúlt 4 évben, vagy csak annyit, hogy Gyurcsáány takarodjon? Az kevés lenne. Nem a törvényhozónak kellene megkutatnia, ki nyer ezzel? Mert hogy ki veszít (a vásárló és a teszkómunkás), az megvan. Most megint az lesz, repülünk-repülünk, és majd csak leesünk valahol?
@xsasha:

Tudod, mi az érdekes? Egyik sem vállalja fel, h ő bizony teszkózni szokik hétvégin, aszt mégis feszt erősködik, h ez hűdemekkora frankóság, és ezt elvenni, az maga a diktatúrha.

Nekem ez teljesen mindegy, h így van, vagy úgy, de most, h látom hápogni a rengeteg libsit, szinte már kívánom, h legyen így. Minél többet nyafognak, annál jobban.:-PP
@Tóta W. Árpád:

Ez a dárgajó Tesco már most kirúgással fenyegeti azt, aki támogatni meri a kezdeményezést, bár fingom sincs arról, h a Tesco hogyan tudja meg a pénztárosáról, h az támogatja Semjént. Csak nem mikrofont helyeznek el az öltözőbe? Tán még kamerát is, Egészséges erotika 2.
@Tóta W. Árpád:

A vásárló nem veszít.
A csak hétvégés alkalmazott igen, meg az is akinek eddig kifizették a vasárnapi túlóráját.
De másik oldalról meg nyer, mert amikor másnak hétvégéje van, akkor lesz neki is.
@pimpalini: "A vásárló nem veszít."

Én mutattam már egy elég nagy vesztes réteget, a vasárnap visszautazó egyetemistákat: w.blog.hu/2010/05/04/a_tesco_titok_recycled/fullcommentlist/1#c9702401

Persze ha az árkülönbözetet és a fölösleges városon belüli közlekedés - akár időveszteségben mért - költségét utaljátok a számlámra, akkor nem szóltam.
Jöttem életjelt adni magamról. Szóval puszi mindenkinek. :) Árpinkat természetesen továbbra is olvasom, a kommenteket viszont nagyon slendriánul. Most viszont éppen egy hozzászólás érte el azt az ingerküszöböt, ami miatt billentyűzetet ragadtam. Méghozzá Paszternaké, aki fentebb így szólt:

„Amúgy meg megmondatott, baszki: "Az Úr napját szenteld meg."

Azért ezzel szemben eléggé lúzer duma azt mondani, hogy "alapvető emberi jog a vasárnapi bevásárlás".”

Pasztikám, szeretnék veretes érved színvonalán, annak szellemiségében válaszolni.

Tudod, az én egyik Uram, Hermész, a kereskedők Istene. Az Ő temploma a Tesco, az árutól roskadó polcok, mint megannyi, csillogó ikon, mint szentek szobrai, tekintenek alá a bevásárlókocsikat alázatosan tologató, az árcédulákat gondterhelten böngésző hívekre. Az árufeltöltő alkalmazottak, mint ifjú ministránsok, asszisztálnak a transzcendentális élmény kiteljesedéséhez. Csak nem probléma, hogy vasárnap is dolgozniuk kell?

A valódi szent emberek, Hermész szakavatott papjai az oltároknál (pénztárak) serénykednek, a ceremónia csúcspontjaként a piszkos, értéktelen papírfecniket anyagi javakra, éltet adó élelmiszerre, örömforrásként szolgáló használati tárgyakra transzformálva. Egy-egy 10 000 Ft feletti vásárlás, mint megannyi, Hermész oltárán bemutatott áldozat hirdeti Isteneink legnagyobb dicsőségét! Halleluja!

Vagy talán Te oly mértékben antiliberális nézeteket vallasz, hogy még a vallásszabadság alapvető jogát is elvitatnád tőlem, és megannyi hittársamtól!?

Komolyra fordítva a szót: Két hete, vasárnap a Tescóból a Baumaxba vezetett utam. (A fentiek fényében ez tulajdonképpen zarándokútként is értelmezhető.) Szombaton ugyanis, eléggé el nem ítélhető módon pihentem, vasárnapra viszont összeszedtem magam, és hozzákezdtem a Nagy Tavaszi Virág(át)ültetéshez. Bizonyos erőforrások híján lévén, a hiányzó balkonládáért, cserepekért és virágföldért a fentebb említett „fogyasztás templomaiba” vezetett utam. (Bár bizonyos méret felett a „fogyasztás katedrálisai” szóösszetétel kifejezőbb lenne. :))

Nem tudok egyetérteni Veled abban, mikor azt írod: lúzer duma a vasárnapi bevásárlás alapvető emberi jogként történő beállítása. Én ugyanis szabadságom, jólétem egyik alkotóelemének tartom, hogy kedvenc boltjaim, meg a benne dolgozó honfitársaim azzal kényeztetnek, hogy mindig biztosítják számomra a bevásárlás lehetőségét. Egyetemista ifjúkoromban, mikor a vizsgaidőszakban napirendem teljesen felborult, kifejezetten élményszámba ment egy-egy hajnali kettőkor kivitelezett nagybevásárlás.

Tisztában vagyok vele, hogy a dolog sokkal összetettebb, mint az idióta és farizeus Semjén Zsolt fundamentalizmusának kicsúcsosodása. Vannak róla információim, mi a helyzet egyes általam is nagyra becsült, mintaként szolgáló nyugati szövetségesünknél, és azt is tudom, hogy az ügyet a Semjén Zsoltokon túl a szakszervezetek is képviselni szokták.

Azonban úgy tartom, hogy van olyan megoldás, amely esetén a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Törvények kellenek, amik védik a dolgozót. Ha nem teszik kötelezővé, és jól megfizetik a szombati, vasárnapi, meg az éjjeli munkát – éreztetve a derék dolgozóval, hogy ő most, pihenőnapjai feláldozásával nagy hőstettet hajt végre a társadalom még nagyobb kényelmére – nincs probléma. Az orvosnak ügyelete után szabadnap jár. Az ügyeletért pedig aránylag nagy fizetés. Egy fiatal orvos jövedelmének számottevő részét teheti ki az ügyeleti pénz.

Szóval jó, és következetesen betartott szabályozás kell, nem tiltások. Vasárnap meg menjen mindenki a saját „templomába”, Te az Úr napját szentelni, én meg virágföldért.

Ennyi liberalizmust talán még a kőkonzervatívok is elfogadhatnának.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: „Nekem ez teljesen mindegy, h így van, vagy úgy, de most, h látom hápogni a rengeteg libsit, szinte már kívánom, h legyen így. Minél többet nyafognak, annál jobban.:-PP”

Malaczkám, kedves, hát menjél Te el a vérveres pi…ba, és ezt most a legnagyobb tisztelettel, szeretettel és eddigi mindennemű hozzászólásaid figyelembevétele nélkül mondom, pusztán a fenti két mondatod befogadó elolvasása után. :)
@mavo: „a heroin nem lesz attól jóság, ha vitaminokkal együtt árulják, bocs a kicsit durva analógiáért.”

Ez most nem ide tartozik, de ha már heroin: Ha biztos lehetnék az anyag minőségében, megfelelő dozírozásában, és kórházi körülmények között egy nővér vállalná a beadását, én bizony kipróbálnám a szert. Mondjuk Zacher Gábor főtoxikológus osztályán, hogy kéznél legyen a segítség, ha szükséges. Jóság lenne az!

Odüsszeusz is meghallgatta a szirének énekét. Megfelelő óvintézkedések megtétele után.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Ez a dárgajó Tesco már most kirúgással fenyegeti azt, aki támogatni meri a kezdeményezést, bár fingom sincs arról, h a Tesco hogyan tudja meg a pénztárosáról, h az támogatja Semjént. Csak nem mikrofont helyeznek el az öltözőbe?"

biztos nekik is van egy kubatov-listajuk.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Tudod, mi az érdekes? Egyik sem vállalja fel, h ő bizony teszkózni szokik hétvégin,"

en/mi a hetvegen szokunk nagybevasarlast tartani egy szupe/hiper-marketben es nagytetelben vasarolunk olcson jo minosegu dolgokat.
@xsasha: "Ami meg a témát illeti, az üzletek vasárnapi zárvatartása arra szolgálna, hogy az emberek zökkenjenek ki a hétköznapok idegbetegségéből, és próbáljanak kicsit magukkal, belső világukkal, családjukkal, az élet értelmével foglalkozni." - te tényleg ennyire hülye vagy? most mi akadályozza meg az embereket, hogy vasárnap a családjukkal legyenek?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Nekem ez teljesen mindegy, h így van, vagy úgy, de most, h látom hápogni a rengeteg libsit, szinte már kívánom, h legyen így. Minél többet nyafognak, annál jobban.:-PP" - bár felfognád, hogy az ilyen mondatok milyen sokat elárulnak rólad....
@mavo: Erről rebegtem fentebb megtörtént esetet. Ha nem mész vasárnap turistákkal teli buszt vezetni ide-oda, amoda - zsebbe kapott némi pénzzel, amiből fizesd ki minden járulékodat, ha tudod úgy, hogy maradjon tecsóra is a hétköznapokra - akkor fel is út, le is út! Halálosan leszarják, hogy te kivel lennél inkább akkor.
Sokszor váltást se küldenek veled külföldre, mer` spór van - és oldd meg a tahométert, a pihenést, ezt-azt úgy, hogy se a vendégek programja, se a buszod ne szenvedjen csúszást. (ismerősöm magyar vállalkozós sztorijai)

Én meg ez alapján azt mondom, hogy ne már csak a multik elleni keresztes háború legyen ez az egész - ötödször írom, a szociológus!! - Semjén által bedobott ötlet, mert innen annak látszik. Magyar ember is ki tud zsákmányolni másik magyar embert, úgy hogy ráadásul ebből egy kurva fillérrel nem járul hozzá a nagy egészhez. A multi meg néha talán mégis.
"A Fidesznek nem a magántőkével szemben van kifogása - folytatta -, hanem azzal, ha az szervezetlen, ellenőrizetlen módon, jogszabályokat megkerülve érkezik az egészségügybe. Annak vagyunk hívei, hogy szabályozott formában, törvényesen történjen a magántőke bevonása az egészségügybe; csak így van rá lehetőség"
index.hu/gazdasag/2010/05/06/a_fidesz_felulvizsgalja_a_cafeteria_szabalyokat/

Hogy mik vannak... az "egészségügy nem üzlet" kategorikus kijelentéstől elértek hát idáig. Vagy csak az nem volt mindegy, hogy kinek a tőkéje? :-)
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Figyelj, írtam, hogy régen sokat tesco-ztam, mert volt amikor - újdonság volt - élveztem: bambultunk sok mindent, ja ilyen mucsaiak volnánk. Millió mindent meg is vettünk, néha egész jó dolgokat, mert épp akciózták vagy elénk került. Így kéthetente negyvenezer elszállt - de ma már pl. nem veszek mirelite készkaját az E-k miatt és úgyis a Lehelt favorizáljuk meg más olcsóbb boltokat, amiket felfedeztünk időközben. A lakásukhoz közeliben most már jobb ára van már az ásványvíznek, mint anno, tehát azért se kell kijárnunk Budaőrsre.
Én még a Metroba, sőt annak előtte az éjjel-nappal nyitva lévő nagybani Alfába is kijártam! És ha úgy tetszett, akkor éjjel kettőkor is kiugrottunk pár éve Tescoba, no problem. Miért szégyelleném?

Ma máshogy élünk, nem kell akkora mennyiség, így nekünk nem érné meg kipöfizni, ennyi.
De mást miért néznék le ezért, miért fosztanék meg ettől, ha ő még élvezi? Velencére, Balatonra menet hányan állnak meg bevásárolni tavasztól-nyárig vasárnap is, hogy ne a parti "zsiványboltokat" kelljen gazdagítaniuk? (bár már ott is van Penny meg mindenféle lánc ünnepnapon is ezerrel üzemelve. Azok is lakat alá kerülnek, a hétvégi házas közönség legteljesebb örömére?)

Örülj a hihetetlen szellemi gazdagságodnak, hogy ilyenbe járni soha el nem szórakoztatott és szükséged se volt rá! Bezzeg én, a sekélyes-kéjes, még Prágában jól elbóklásztam az ottani tecsóban; mivel teljesen más árukínálata volt, szórakoztam ott is vagy félórát nézelődve és korbácskát vadászva. + még a Mucha múzeum meg a többi pimf dolog is is belefért az időmbe ugyanaznap... :-)) (hétköznapra esett, az igaz)
@dark future: Az ilyen fokú idiotizmus esetén normális ember zavartan félrepillant, mintha meg sem hallaná.

Gyurcsány egyébként valóban nagyon messze ment a „fecsegő öregasszonyok” szófordulat használatával. Bezzeg, ha a „cigánybűnözés”-t használta volna! Lefogadom, hogy Pelcznének nem tűnt volna fel.
@xsasha: Hozzászólásod olvasása közben felmerült néhány kérdésre válaszolhatnál:

„Ami meg a témát illeti, az üzletek vasárnapi zárvatartása arra szolgálna, hogy az emberek zökkenjenek ki a hétköznapok idegbetegségéből,…”

Milyen alapon zárod ki azt, hogy egyes embereknek a hétvégi bevásárlás közös programja éppen a hétköznapok idegbetegségéből, rohanásából való kiszakadás egyik lehetősége? Hasonlóan például a hétvégi kertészkedéshez?

Az írásod második felét egyszerűbben is összefoglalhattad volna: „Hétköznap dolgozzál, vasárnap imádkozzál!” Nekem legalábbis ez szaglik ki belőle: „… az élet értelmével foglalkozni.” „Olyan helyeken, ahol az élet nem csak abból áll, hogy eszünk, alszunk, dugunk, vásárolunk, rohanunk és holnap kezdjük előről.” Mert ugyebár, ha mindezeket műveljük, de közben néha még imádkozunk is, az akkor már minőségi élet.

Mert egyébként azt könnyebben el tudom fogadni, ha valaki a hétvégén dolgozók kiszipolyozásáról, agyonhajtásáról ír. Szerintem nincs igaza, mert megfelelő szabályozással a probléma kezelhető.

Ugyanakkor a példa nagyon jól rávilágít a liberális és a konzervatív szemlélet különbségére: Míg a konzervatív egy részben vallási alapokon nyugvó ezeréves dogma privilegizálásáért küzd, addig a liberális felfogás megpróbálja megteremteni a lehetőségét annak, hogy mindenki úgy tölthesse a szombat-vasárnapjait, ahogyan szeretné. És ebben benne van a vasárnapi szentmise lehetősége ugyanúgy, mint a bevásárlás, ha az megoldható a hétvégén dolgozók érdekeinek figyelembevételével. Márpedig megoldható.

Ez persze elég leegyszerűsítő lesz, de az állam bevásárlásügyben lehetőleg ne erőszakoskodjon és ne neveljen. Nálam legalábbis már lekésett a nevelésről. Inkább szolgáljon: Minél szélesebb tömegek számára teremtse meg a minél jobb, szabadabb, boldogabb élet lehetőségét, ezen a területen is.

„Nem is csodálom, hogy libcsiék nem értik.”

Azt meg már végképp nem tudom felfogni, hogy miért zavar Téged, ha az általad lenézett „libcsi” retardáltak bevásárlóközpontokban töltik a vasárnapjaikat. Mennyiben korlátoz ez Téged vallásod harmadik parancsolatának teljesítésében?

Szerintem még mindig jobban jártok, ha a magunkfajták bevásárolnak az Úr napján, és nem másik két kedvenc elfoglaltságukkal, a buzulással vagy a drogozással ütik el idejüket. Vagy éppenséggel a cigánybűnözést mentegetik, hogy egy még nagyobb skandallumot említsek. ;)
@xsasha: Hozzászólásod olvasása közben felmerült néhány kérdésre válaszolhatnál:

„Ami meg a témát illeti, az üzletek vasárnapi zárvatartása arra szolgálna, hogy az emberek zökkenjenek ki a hétköznapok idegbetegségéből,…”

Milyen alapon zárod ki azt, hogy egyes embereknek a hétvégi bevásárlás közös programja éppen a hétköznapok idegbetegségéből, rohanásából való kiszakadás egyik lehetősége? Hasonlóan például a hétvégi kertészkedéshez?

Az írásod második felét egyszerűbben is összefoglalhattad volna: „Hétköznap dolgozzál, vasárnap imádkozzál!” Nekem legalábbis ez szaglik ki belőle: „… az élet értelmével foglalkozni.” „Olyan helyeken, ahol az élet nem csak abból áll, hogy eszünk, alszunk, dugunk, vásárolunk, rohanunk és holnap kezdjük előről.” Mert ugyebár, ha mindezeket műveljük, de közben néha még imádkozunk is, az akkor már minőségi élet.

Mert egyébként azt könnyebben el tudom fogadni, ha valaki a hétvégén dolgozók kiszipolyozásáról, agyonhajtásáról ír. Szerintem nincs igaza, mert megfelelő szabályozással a probléma kezelhető.

Ugyanakkor a példa nagyon jól rávilágít a liberális és a konzervatív szemlélet különbségére: Míg a konzervatív egy részben vallási alapokon nyugvó ezeréves dogma privilegizálásáért küzd, addig a liberális felfogás megpróbálja megteremteni a lehetőségét annak, hogy mindenki úgy tölthesse a szombat-vasárnapjait, ahogyan szeretné. És ebben benne van a vasárnapi szentmise lehetősége ugyanúgy, mint a bevásárlás, ha az megoldható a hétvégén dolgozók érdekeinek figyelembevételével. Márpedig megoldható.

Ez persze elég leegyszerűsítő lesz, de az állam bevásárlásügyben lehetőleg ne erőszakoskodjon és ne neveljen. Nálam legalábbis már lekésett a nevelésről. Inkább szolgáljon: Minél szélesebb tömegek számára teremtse meg a minél jobb, szabadabb, boldogabb élet lehetőségét, ezen a területen is.

„Nem is csodálom, hogy libcsiék nem értik.”

Azt meg már végképp nem tudom felfogni, hogy miért zavar Téged, ha az általad lenézett „libcsi” retardáltak bevásárlóközpontokban töltik a vasárnapjaikat. Mennyiben korlátoz ez Téged vallásod harmadik parancsolatának teljesítésében?

Szerintem még mindig jobban jártok, ha a magunkfajták bevásárolnak az Úr napján, és nem másik két kedvenc elfoglaltságukkal, a buzulással vagy a drogozással ütik el idejüket. Vagy éppenséggel a cigánybűnözést mentegetik, hogy egy még nagyobb skandallumot említsek. ;)
@mavo: Ne hisztizz már.

1, Az Úr napja a szombat - a zsidóknál. Pihenőnap, kötelező. Dologtiltó nap. Kekróknál nem sábeszt tartanak, hanem a domingót. Ja, hogy az ősmagfyaroknak, akiknek csak úgy lobogott a bajsza, már volt egy vásáros napjuk, és ez pünkt a sabbat utáni volt? Pech, de ebben maradtunk. Általában dologtiltó nap lett a - vasárnap.

2, Hogy teneked orgazmikus élmény, hogy NagyonfontosJóskaPista hajnali 2-kor is felhívhat és cseszegethet, hogy valamit azonnaaacsinyájjáááámámmög, egyéni szoc. probléma, de nemá ezért kelljen idő múltával másoknak is ugyanilyen kibaszott hülye munkarend alapján dolgozni. Ez a te analógiád tehát eléggé pöcs.

3, A protekcionizmus elvét egyetlen uniós kormány sem iktathatja törvénybe, ergo valami mást kell kitalálni. Ez a 280 m2. Te elvárnád mégis, csak azért, mert FideszKDNP ötletéről van szó. Monnyák ki! Őőőő... Igen, én érzem, hogy te olyasfajta ember vagy, aki nem udvarol a csajnak, hanem ápertén megmondja, h kúrni akar, punktum. Sajna, a világ ennél némileg cizelláltabban műxik, ha a cél esetleg azonos is. És én ennek örvendek...

Üdv,

P.
@kaffogó hebrencs:

A piac és a vásár nem egy és ugyanaz vannak hasonlóságok, de lényeges különbségek is. Nézz utána, azután tégy javaslatot ismereteim frissítésére. Amúgy köszi.

A 280 nm alatti alapterületű üzletek nyitva tartásával kapcsolatban az a véredényem, hogy azok is nyugodtan zárva lehetnek vasárnap.

Az életmentés, az energiaellátás, ivóvíz biztosítása vagy a a szabadidős szolgáltatások (étterem, kávéház, mozi, színház stb) összemosogatása a vásárolgatással nekem egy kicsit viccesnek tűnik, de ezen nem veszünk össze.

Jó vásárolgatást vasárnap és a hét minden napján.
@dark future: "Hogy mik vannak... az "egészségügy nem üzlet" kategorikus kijelentéstől elértek hát idáig. Vagy csak az nem volt mindegy, hogy kinek a tőkéje?"

ne aggodj, majd malacka es tarsai elmagyarazzak hogy az "egészségügy nem üzlet" is csak arrol szolt hogy "gyurcsany takarodj".
@xsasha:

hahó, idióta, hahó!

nem mindenkinek kellene zárva tartani, hahó, hahó!

lefutottuk már ezeket a mélyidióta köröket, ne kezdd már előlről ...

és a szegény, kiszipolyozott dolgozók című lemezt se rakd fel, az is lejárt már, már malac is bevallotta, hogy csak hazug melléduma volt
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Ez a dárgajó Tesco már most kirúgással fenyegeti azt, aki támogatni meri a kezdeményezést,"

Erről valami komolyan vehető forrást? Ha megteszi, okos munkavallaló bepereli, és simán megnyeri a pert.

"Egyik sem vállalja fel, h ő bizony teszkózni szokik hétvégin, aszt mégis feszt erősködik, h ez hűdemekkora frankóság, és ezt elvenni, az maga a diktatúrha."

Voltam már nagybevásárláson párszor, hűtőt például vasárnap vettem. Vannak még fokozatok a vaásrnapi kényszeres vásárlás és a kötelező zárvatartás között.

Amúgy az a vicc, hogy maga Tömjén is érti, kellenek a boltok vasárnap, neki négyzetméter alapú problémái vannak.

Aki nem dolgozik, ne is egyék. Na azt kéne ide bevezetni, nem a vasárnapi 280nm fölötti zárvatartást.

xsasha: Nyugaton sokkal inkább hednoista a társadalom, mint nálunk. Ha élnél egy fél évet Németroszágban, magad is megtapasztalnád, hogy bár sok különbség van, nincsenek ott magasabb szellemi szintek, sőt. kiforrottabb kapitalizmus van, van vizitdíj, és nem csinálak belőle problémát, hogy aki többet tud fizetni, az jobb autót, eü-t, oktatást kap.
Vannak magán általános iskolák, amiket ha nem tudsz megfizetni, maradt a térítésmentes (nem ingyenes!!!) állami, török, arab, fekete tetvekkel teli bevándorló kölykökkel. A magánsulik elszívják a jó tanárokat, a köziskolába a selejt jut. Egyetemi tandíj központosított, nem kevés pénz.
Ha sokat keresel, és jó a magánbiztosítód, sokkal jobb eü-t kapsz. Igen, sokba kerül a mandulaműtét, mert a műtétekért biztosítóként eltérő mértékben, de fizetned KELL.
Nos, egy ilyen társadalomban a vasárnapi zárvatartásnak más a csengése, mint nálunk, főleg úgy, hogy ott nem négyzetméter alapon működik a dolog, kisbolt is zárva, és non-stopok sincsenek.
@xsasha: "célja az, hogy az emberek tanuljanak meg odafigyelni, rendszert kialakítani életükben, ahol nem minden a kapkodásról és az adhoc döntésekről szól."
Erre a vasárnap a kiváltképp kívánatos tanítási nap, ugye? És a hét többi napja? Vagy arról is lesz népnevelésügyi miniszterelnökhelyettes szinten gondoskodva? Szép ez így, de csak 1/7, nem lesz hatékony. A "tanuljanak meg zsebkendőbe orrot fújni"-nak én konkrétan a keddet javasolnám. Csütörtökre nézhetnének valami más, jó kis "ma azt tanulják meg"-programot. Na ebben a szisztémában mit kezdenek azzal, aki már - nem csupán tanügyi értelemben - elmúltnak érzi magát tanköteles ügyekben?
@Lord Kilburn: Kedves Lordom, mi itt Hazárd megyében pállott szájúak vagyunk, ha olyasmit akarunk, amit a fejlett nyugat?

Tessen mán hőbörögni egyet azon, csak egyetlenegyikőtöknek, hogy mifaszé' van Svejcban-Franc-ban-Dajcsban-Sógorságban vasárnap zárva tartás?! Nálunk meg miért nincs?!

Csak az a gáz, ha itt tilcsák be ja vasárnapot?

Ez nektek miért fáj? Hát nem mindenáron a nyugati életforma után vágyakoztok mindahányan?

Attitűd, vaze.

Ha itt kicsit kerkó valami, már megy a hiszti, hogy "be akarják tiltani a pinát is", holott csak élhető körülmények megteremtéséről kéne elmélkedni. Az egyetemista lét felfordult körülményeihez igazodó szolgáltatás univerzalizálása NEM kívánatos szerintem, a felfordult időbeosztású egyemista nem az átlag. Hondjam: családanyák szopnak azért, hogy mekegő ifjak energiaitalt és vodkát vehessenek hajnali fél háromkor. Esetleg vasárnap.

Ehh, undi. Mibe kerülne nektek is belátni, hogy a fogyasztói kényelem és az önzés mozgatja piacféltő mondataitokat? És akkor legalább lehetne jönni a protekcionizmust takaró 280 m2 ellen, mondván: 1:1, bevallottuk mi is, tik is lebuktatok, vazz.

Üdv,

P.
@Paszternak: ázzeg! a mekegő egyetemisták egy piaci szegmens, ennek kiszolgálása teszi lehetővé, hogy családanyának munkája legyen! szerintem pl az energiaital ab ovo egy hülyeség, de van, aki szereti, hát igya.

@kaffogó hebrencs: gyanítom, hogy malacka olyan linket nem tud, csak hozza a hírt, és közben kicsit gyurmázza. eredeti:

penzcentrum.hu/cikk/1023409/1/kegyetlen_tesco-level_a_dolgozoknak_ezrek_kerulhetnek_utcara

ebben a vállalat tájékoztatja a dolgozóit, hogy AMENNYIBEN megvalósul a vasárnapi zárás - és ez ugye nem a tesco-dolgozókon múlik -, akkor milyen lépésekre lehet számítani; csodák csodája, ez elbocsátásokat és a pluszpénzek megszűnését jelentené, amit eddig is tudott mindenki, incl. semjén zsolt, de a tesco, az a rohadék, ki is mondta.
@Lord Kilburn: "Szerintem még mindig jobban jártok, ha a magunkfajták bevásárolnak az Úr napján, és nem másik két kedvenc elfoglaltságukkal, a buzulással vagy a drogozással ütik el idejüket. Vagy éppenséggel a cigánybűnözést mentegetik, hogy egy még nagyobb skandallumot említsek. ;)" Sőt, egyetértve veled, terjesszük ki az ötletet:a magunkfajták vasárnap elvásárolt ÁFá-ját utaljuk át szakrális célokra a ..... tört. egyháznak és akkor végre mindenki boldog lesz.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

hát akkor én kaminautolok, megtört szívvel ki kell jelentenem, hogy minden héten megyek a madaras tecsóba. szinte minden vasárnap is.

a társadalom söpredéke vagyok, nem is vagyok ember. egy rohadt lecsúszott senki vagyok, uramisten, uramisten ...

igaz ugyan, hogy amikor egy átlagos napon hazafelé megyek, akkor nagyjából 10 (tíz) kilométeres körzetben nincs semmi nyitva (a tecsó kivételével, de hát aki odajár, az sem ember), és nagyjából 20 kilométeres körzetben a madaras tecsó a legolcsóbb, de ez nem érv. igazán megvehetném a cuccot másfélszer annyiért a már bezárt cba-ban, de én már csak egy ilyen idegenszívű senki vagyok.

mondták már, amúgy malac, hogy a kurva anyádat?
@Paszternak:

"2, Hogy teneked orgazmikus élmény, hogy NagyonfontosJóskaPista hajnali 2-kor is felhívhat és cseszegethet, hogy valamit azonnaaacsinyájjáááámámmög, egyéni szoc. probléma, de nemá ezért kelljen idő múltával másoknak is ugyanilyen kibaszott hülye munkarend alapján dolgozni. Ez a te analógiád tehát eléggé pöcs"

nos, akkor neked is a kurva anyádat.

én vasárnap hajnali kettőkor nem azért csinálom meg, amit kell, amiért te gondolod, te kis idióta, hanem azért, mert KELL, és mert EZÉRT FIZETNEK. mert más emberek munkáját tenném lehetetlenné, ha beleszarnék, másoknak okoznék pénzben mérhető kárt.

azért.

persze te képtelen vagy felfogni, hogy a kibaszott csapodból azért folyik a kibaszott víz és a kibaszott hűtőd azért hűt vasárnap is, mert emberek olyankor dolgoznak.

hogy miért? hát mert ha A Párt azt mondja, hogy két áb rossz, akkor a két láb rossz.

és még te hápogsz komonistákról, te szerencsétlen hülye idióta ...

a többiektől elnézést kérek. a gondolkodás hiánya kibaszott szar látvány

de te ezt nem értheted, bocs.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

amikor ekkorát hazudsz, nem szólal megaz a te döbbenetesen érzékeny lelked, hogy talán ezt mégsem kéne?
@mavo: ebből vegyünk már vissza. Paszternak az egyik kedvenc jobbosom itt, többek között azért, mert nem kell vele pátoszoskodni, és még be is ismeri, h hazugság az egész. csak szerinte a hazugság az kell.
de a kurvanyázást azért ne.
@Paszternak:

"Ha itt kicsit kerkó valami, már megy a hiszti, hogy "be akarják tiltani a pinát is", holott csak élhető körülmények megteremtéséről kéne elmélkedni."

tudod, ha a kerkók nem akarnának folyton betiltani valamit, lásd, itt azélő példa, még azt mondanám, igazad van.
@Paszternak: "Szerintem még mindig jobban jártok, ha a magunkfajták bevásárolnak az Úr napján, és nem másik két kedvenc elfoglaltságukkal, a buzulással vagy a drogozással ütik el idejüket. Vagy éppenséggel a cigánybűnözést mentegetik, hogy egy még nagyobb skandallumot említsek. ;)" Leírtam már egyszer:akkor legyen teljes az élmény. Némethonban, Vesztfáliában néhány éve egy magyar mikrovállalkozó megkésett a heti munkával, de neki nem szóltak, hogy ott nem csak a boltok vannak keresztyén-pihenésügyileg zárva 280 fölött, hanem ezt a pihenéses-családos izét komolyan is veszik, nos, magyarvállalkozónk vasárnap reggel felvonult a területen betonozni.Kb. két zsák cementet tett le a platóról, kigörgette az elektromos kábelt, addigra Ben és Semir már megjelentek a zöld-fehér autóval és kértek tőle pihenésügyileg 400 aerót, valamint elzavarták családi életet élni (templom, séta, stb.).Szóval a német példa azért sántikál, mert a példám szerinti tartományban nem álszent dumákkal játszanak versenyelőnyöset kisfiúk nagyhomokozóban, hanem komolyan gondolják. Ezzel vissza is kanyarodtunk oda németorientációilag, hogy a közszolgáltatások kivételével Kőműves Kelemennek, Szántós Pistának és Cbas Jutkának is egyformán vasárnap legyen akkor. Egyéb esetekben csupán ájtatos gumicsizmában erjesztett büdöslábú protekcionizmus az egész, ami szagosodik. ja és nézd meg a nyugati végek nagyáruházainak a parkolóját vasárnap: lehet, hogy a sógor szereti az ájtatos otthoni vasárnapot,, olyankor azért átugrik ide vagy Pozsonyba soppingilag. Ha gondoljátok, mindenkinek belinkelek egy pozsonyi és egy révkomáromi térképet, nehezebb időkre....
@Tóta W. Árpád:

már az eredeti kommentbe is beleírtam, de megismétlem: mindenkitől elnézést kérek, valóban nem korrekt hangnemben írtam.

csak tudod, ha valaki folyton a "de hazudott, de hazudott" verklit nyomja, majd utána ha az érdeke úgy kívánja, akkor szemrebbenés nélkül hazudik maga is, és még büszke is rá, az ... hát szóval ...
@mavo: tekintve, hogy a kereszténység eleve egy kegyes hazugság, annyira azért nem ráz meg.
@jaegtoer: "A piac és a vásár nem egy és ugyanaz vannak hasonlóságok, de lényeges különbségek is. Nézz utána, azután tégy javaslatot ismereteim frissítésére. Amúgy köszi."

Nagyszüleim még jártak a "vásárba'" , ami alatt a nagyváradi napipiacot értették. A vasárnap a vásárnap szóból éred (nálunk). Hát arra nem tudok mit mondani, ha neked a végtelenségig leegyszerűsített általános iskolai/gimnazista történelem az már releváns forrás, amiről te beszélsz, az nagyvásár, amit viszont névnapokhoz kötnek, pölö most jön A Mihály-napi nagyvásár.

@xsasha: "Olyan helyeken, ahol az élet nem csak abból áll, hogy eszünk, alszunk, dugunk, vásárolunk, rohanunk és holnap kezdjük előről. Nem is csodálom, hogy libcsiék nem értik."

Igen, ez jó összefoglaló volt. Benne van a megkeseredett, provinciális jobboldal minden illuziója és hazugsága, a "bezzeg nyugat", illetve az, hogy ma a jobboldali kurzussal egyet nem értők nem egyszerűen más politikai véleményen állók, hanem értéktelen, alacsonyabbrendű emberek, akik esznek, isznak, dugnak, meg még vásárol is az eltévelyedett rohadék.

Majd ha eljut az (ál)keresztény demokrata bagázs oda, hogy "vallási meggyőződésből nem következik poltikai meggyőződés", nem születnek ilyen szánalmas, önleleplező álkeresztény hozzászólások.

De amúgy szórakoztató, milyen naivitással bírtok. Azt tudtad,hogy a németeknél legális a prostitúció?

Stuttgart belvárosában egy templom háta mögött kezdődik a piroslámpás negyed. A képmutatás iskolapéldája.
@balage_81:
A frusztrált mindennapi rohanás, mókuskerék, amiből nem tudnak kiszállni. Illetve az emberi értékek kezelésére való képtelenség.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

ignore off

én mindig őszinte vagyok kis haver.

ellentétben pl. veled. vagy valaki más volt, aki a saját könnyes, munkás kiszipolyozós vérkomcsi maszlagáról utólag kimondta, hogy bocs, de nem is igaz?

ignore on
@kaffogó hebrencs:

az mennyire witzig, hogy freddy mercury a mélyen körösztény németországba járt buzulni, ajjaj, mik vannak. :)
@Lord Kilburn:
"Milyen alapon zárod ki azt, hogy egyes embereknek a hétvégi bevásárlás közös programja éppen a hétköznapok idegbetegségéből, rohanásából való kiszakadás egyik lehetősége? Hasonlóan például a hétvégi kertészkedéshez?"
Olyan alapon, hogy a bevásárlás nem hasonlít a kertészkedéshez. A bevásárlás tökéletesen materiális dolog.

"„Hétköznap dolgozzál, vasárnap imádkozzál!”"
Az imádkozás kevés. Látom te is képtelen vagy disztingválni a dolgok között. Gondolom, amikor az ovodában megkértek, hogy rajzolj le egy lovat, te lerajzoltál egy nagy lófaszt négy patával. Beszarok a libcsik lényeglátásán.

Ha egy ember azt mondja, hogy el akar jutni a Moszkva térre, és épp most meg át Pestre a Margit-hídon, akkor szólok neki, hogy öreg, ez rossz irány. Persze ha visszaszól, hogy minek szólok bele, akkor nézek egyet, de azért még elmondom. Főleg ha csapatban jáccunk.
@Paszternak: "És akkor legalább lehetne jönni a protekcionizmust takaró 280 m2 ellen, mondván: 1:1, bevallottuk mi is, tik is lebuktatok, vazz." Le! Rossz hír talán és ugyanakkor, hogy itt, a Fejlett Nyugati Régióban a tecsónak vannak 280 alatti boltjai. Én a 280 helyett inkább a "nevükben B-t használó üzleteknek engedélyezett"-tel próbálkoznék.
@mavo:
ööö, izé, te ki vagy? Mit idiótázol?
Ki mondta, hogy mindennek zárva kellene lennie? A mainstream lenne a zárvatartás, vazze.
@Tóta W. Árpád:

mondjuk ez igaz. :)

de azért nézhetjük úgy is, hogy a kereszténység úgy általában olyan dolgokról mond (nagy eséllyel, tehát nem száz százalékig biztosan) ööö ... kegyes hazugságokat, amikről nem lehet beláttatni egyértelműen, hogy azok.

mert mi van, ha végén kiderül, hogy mégis van szentháromság, meg pokol? nincs rá túl sok esély, de elvben megeshet. és akkor ugyan szerintem szar világ lenne, de nem hazudtak.

az sokkal bosszantóbb (és sokszor úgy érzem, neked is ez a bajod), hogy egy cseppet sem biztos világkép nevében próbálják mások életét meghatározni. ha nem lenne kádéenpé, meg semjén, meg harrach, én ölég magasról tennék arra, hogy valaki a szent előbőrre gerjed.
@kaffogó hebrencs:
Ok, mitől is más a csengése? Mert most megint kijelentettél valamit, és nem látom a logikai kapcsolatot.
amúgy ha már árpád kedvence az aldi (iszonyat borzalmas söreik vannak, de ezt asszem árpád is bevallotta), akkor én is mondok frankót.

elhiszem, hogy a lidli egy aljas, kizsákmányoló mocsok, és a dolgozói vérén hízik de hogy van egy halom cuccuk, ami egy átlagos cba-ban, és egyéb sarki közértben garantáltan jóval drágább és garantáltan sokkal szarabb, azt tuti. ha az átlagnál lényegesen jobb húst, tejterméket, felvágottat, olcsó, de jó sört, effélét akarok venni, akkor ugrás autóba, és kocsikázás a nem is kicsit mesze levő legközelebbi lidlibe.

értem én, hogy vegyem meg kétszázért az ihatatlan borzalom arany ászokot, vagy feccöljek kétszázötvenet a nem sokkal jobb dréherbe, mert az hű de magyar, de én százötvenért a bár tök névtelen, de kifejezetten finom lidlis sört választom.

konzumidióta-e vagyok?
@lev davidovics:
Az állam kezében kevés ilyen eszköz van, ezeket kell megfelelően kezelni. A többit pedig ráhagyni a nagymamára.
(Persze fel lehetne négyelni még Magyar Bálintot, és az ország négy részébe elhurcolászni, csak sajnos arról lekéstünk pár évszázadot. Marad az oktatási törvény módosítása.)
Egyszerűsített matek feladat, cslaádi vasárnap keretében anya,apa és a gyerekek is végig tudják számolni.

Egy nagyáruház a hét minden napján nyitva tart. ehhez 22 000 főt kell alkalmaznia. A kormány úgy dönt, hogy vasárnap nem lehet nyitvatartani. Számolja ki, hány emberrel kell kevesebb a hatnapos munarend biztosításához.

Na most elmegyek dolgozni, kifaggatom a német kollégáimat a kérdésről. Lesz itt nemulass:)
Dimenzióváltás, nem voltam jó matekból, de aranyos kis szöveges feladat: ha egy üzlet a hét 7 napján 80%-ban árusít magyar árut, akkor a hét hat napján hány százalékban kell ezt tennie, hogy ugyanakkora legyen a forgalma az adott áruszegmensben? :-)
@xsasha:

"Ki mondta, hogy mindennek zárva kellene lennie? A mainstream lenne a zárvatartás, vazze."

ja, hogy akkor a saját maszlagodat te sem veszed komolyan, nem csak malac? így már oké.

szerintem lev davidovics ötlete teljesen racionális: zárjuk ki a B betűs csúnyákat, és akkor neked sem kéne mindenféle csudijó elméleteket gyártanod arra, hogy miért csokiízű a szar.

deal?
@kaffogó hebrencs:
Illúzió? :-)))))))))
Gondolom, titokban én nézem a Mónikasót, a roma csávót meg a Józsi barátot is, nem a tv-nézők 70%-a.
Hát igen, ez a véleménykülönbség között. Állunk szembe egymással, két kézzel mutogatunk egymásra, hogy illúzióban élsz. Csak annyi a különbség, hogy a tények és a számok mögöttem vannak. Te meg addig jutsz el, hogy provinciális jobboldal...
ó, párdon, nem a B betűsöknek tiltott, hanem neki engedélyezett. de mindegy, az elv a lényeg.
@lev davidovics:
Ha a kereslet és a kínálat nem változik, ez a kérdés irreleváns, az árufolyam intenzitása változik és az eloszlási diagram.
Hopp, bocs, mutass egy olyan üzletet, amelyik 80%-ban magyar árút oszt.
@mavo: "értem én, hogy vegyem meg kétszázért az ihatatlan borzalom arany ászokot, vagy feccöljek kétszázötvenet a nem sokkal jobb dréherbe, mert az hű de magyar, de én százötvenért a bár tök névtelen, de kifejezetten finom lidlis sört választom." Igen, ez jó kérdés! Lét&tudat viszonylatában valahol fentebb már ajánlottam mindenkinek filozófiai iratokat én is.
@xsasha:

magor hálózat? jó, persze többségében tönkre ment, most pl. a lehelen mindenféle sarlatánok termékeinek árusításával próbál túlélni az egyik, muhaha.
@kaffogó hebrencs:
1800 fővel kell kevesebbet alkalmaznia.
@mavo:
Milyen saját maszlagomat?
@xsasha:

"Hopp, bocs, mutass egy olyan üzletet, amelyik 80%-ban magyar árút oszt. "

by the way, definiálni kéne, mi a magyar áru. ja, hogy nehéz.

maradjunk kedvenc italomnál, melyik a magyarabb sör? az arany ászok, a löwenbräu, vagy esetleg a heineken? ja, hogy mindet itt gyártják, de ellenben a gyárak tulajdonosa az mindegyik esetben igazából szemét népnyúzó multi?

hajjaj.
@xsasha:

illúzió?

érdekes módon minden rendes turbómagyar tudja, hogy a maunikasó szar, a hetihetes szar, etc.

és igen, milliós nézettségű műsorokról van szó.

én meg csak állok és nézek, mert én valóban csak szökőévente nézek maunikasót, hetihetest is az utóbbi öt évben vagy négyszer. és fábryt se nézek, de valahogy mégse ragadom meg az összes létező alkalmat, hogy kifejtsem, azért nem nézem, mert szar. konkrétan fingom nincs, most milyen a fábry só.

de ettől még baromira nem bűn maunikasót nézni. az bizony egy a piacra nagyon jól belőtt termék volt (van?), aki vette az vette,ennyi. és jézus sem emlékezett meg róla külön, hogy "de a paráználkodást ÉS a maunikasót kerüld".
@xsasha: Talán a CBA? Én ALDI-s vagyok. :-))
off, bocsi.

"Bocsánatkérést követel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöktől a Fidesz női tagozata. Pelczné Gáll Ildikó, a tagozat vezetője közleményében az "idős hölgyek, asszonyok elleni támadásnak" nevezte, hogy a szocialisták választási eredményét elemző tanulmányában Gyurcsány "fecsegő öregasszonyok" gyülekezetének nevezte pártját."

Ez olyan vicces, hogy Gyurcsány megjelenése óta a szocik átkerültek a lófasz másik végére, és már nem Kövéren csattan Kunczemaci. Pedig szerintem Gyurcsánynak igaza van. Mint ahogy Kövérnek is mindig igaza volt a libcsipicsák csipogása ellenére. De most mégis olyan mókás nézni ezt a mozit. Eztetet akartátok?

end off
@Lord Kilburn:

"Az ilyen fokú idiotizmus esetén normális ember zavartan félrepillant, mintha meg sem hallaná."

Gondolom, ez volt a véleményed akkor is, amikor Orbán csípős megjegyzést tett Dávid Ibolya udvarlásához, és zúdúltak rá a nyilak, h hűdemekkora macsószexista.

Vagy az szokás szerint "más", igaz?
@Lord Kilburn:

Te vmit nagyon nem értesz:

általában csak a család egyik tagja dolgozik Tescoban, a többi nem. Tegyük fel, h van két gyerek és egy apuka, akik tök elmennének anyukával a váratlanul adódott jó időben kirándulni, de anyukának 12 órás műszaka van reggel 6-tól este 6-ig a Tescoban.

Érted már, h miért családellenes a dolog?
@Paszternak:

"Igen, én érzem, hogy te olyasfajta ember vagy, aki nem udvarol a csajnak, hanem ápertén megmondja, h kúrni akar, punktum."

Ez hatalmas, és télleg olyanfajta.
:-)))))))

azt sem értem, h ha egyszer a kommentje végén bekapcsolja az IGNORE gombot, mégis hogy a rákba van az, h minden kommentemet elolvassa. Az olvasásra sem tartja be, meg a válaszra sem. Akkor mi a pi...t hazudozik itten:o))
@mavo:

Sosem értettem, h mi szükség a moderálásra, ha egy ilyen tapló komment átmehet. Várnám a magyarázatot, de úgysem lesz. Egy ilyen beengedése egyébként is megmagyarázhatatlan... Én egyébként nem moderálok, de tán 5 ezrenként akadt egy, amit kiraktam, s az egyik éppen egy ilyen volt egy libsivel szemben. Ennyit erről.
@xsasha:

Na neeee, ezt te beszoptad?

Gondolkozzunk már, vazze!
Ha nincs 280nm felett vasárnapi bótozás, akkor nagyobb igény lesz a 280nm alattiakra, ezért a vasárnapi haszonból több ilyen üzlet lesz rentábilisképes, ergo érdemesebb lesz új kisbótokat nyitni, ami munkahelyeket teremt.

És ha még azt is vesszük, h ezek majd csak kb. feleannyi terméket adnak el, ám mivel a fajlagos emberigény jóval nagyobb, hosszútávon majd mind az 1800 munkahely újrateremtődik. Összességében alig okoz munkahelyszámváltozást a történet.

És akkor még arról nem is beszéltem, h kevesebb pénz távozik az országból, több marad itthoni kisvállalkozók kezében, ami magyar családok megélhetését segíti. Patetikus? Igen, de igaz.
@kaffogó hebrencs:

"Mihály-napi nagyvásár"

Ne keverjük már a vidéki nagyvásári hangulatot, annak közösségformáló erejét a teszkózással. Egy-egy vidéki vásárnak hangulata van, ott találkoznak egymást rég nem látott családok, barátok, stb... aki járt már ilyen helyen, az ezt az élményt sosem tenné a teszkózás mellé analógiaként

@mavo:

Igen.
@Paszternak: „Tessen mán hőbörögni egyet azon, csak egyetlenegyikőtöknek, hogy mifaszé' van Svejcban-Franc-ban-Dajcsban-Sógorságban vasárnap zárva tartás?! Nálunk meg miért nincs?!”

Erről ejtettem már szót: „Vannak róla információim, mi a helyzet egyes általam is nagyra becsült, mintaként szolgáló nyugati szövetségesünknél,…”

Kívánságod szerint bővebben is kifejtem: Az általam valóban nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő Nyugat országaiban nincs erről egységes álláspont. Amennyire tudom, kb. 7-7 az arány a vasárnapi nyitva tartást engedő, valamint a bezárás párti országok között, tehát kb. döntetlen. Itt pusztán arról van szó, hogy én annak örülnék, ha mi a nyitva tartást engedélyező csoport létszámát bővítenénk. Ez nem jelenti azt, hogy szembe mennénk bizonyos egyértelmű nyugati értékrenddel. De ha esetleg azt jelentené, akkor is ez lenne a véleményem. :)

„Hondjam: családanyák szopnak azért, hogy mekegő ifjak energiaitalt és vodkát vehessenek hajnali fél háromkor. Esetleg vasárnap.

Ehh, undi. Mibe kerülne nektek is belátni, hogy a fogyasztói kényelem és az önzés mozgatja piacféltő mondataitokat?”

Igenis beismertem fogyasztói kényelmemet és önzésemet, csak olvasd el még egyszer:

„Én ugyanis szabadságom, jólétem egyik alkotóelemének tartom, hogy kedvenc boltjaim, meg a benne dolgozó honfitársaim azzal kényeztetnek, hogy mindig biztosítják számomra a bevásárlás lehetőségét.”

„Ha nem teszik kötelezővé, és jól megfizetik a szombati, vasárnapi, meg az éjjeli munkát – éreztetve a derék dolgozóval, hogy ő most, pihenőnapjai feláldozásával nagy hőstettet hajt végre a társadalom még nagyobb kényelmére – nincs probléma.”

Ezeken a mondatokon talán átsiklottál.

És végül, a következő bekezdéseket csupán azért idézném vissza, mert az átlagosnál több ideig tartott szavakba öntésük, és tetszenek magamnak. (Látod, a konzumidióta libsik még önteltek is!):

„Tudod, az én egyik Uram, Hermész, a kereskedők Istene. Az Ő temploma a Tesco, az árutól roskadó polcok, mint megannyi, csillogó ikon, mint szentek szobrai, tekintenek alá a bevásárlókocsikat alázatosan tologató, az árcédulákat gondterhelten böngésző hívekre. Az árufeltöltő alkalmazottak, mint ifjú ministránsok, asszisztálnak a transzcendentális élmény kiteljesedéséhez. Csak nem probléma, hogy vasárnap is dolgozniuk kell?

A valódi szent emberek, Hermész szakavatott papjai az oltároknál (pénztárak) serénykednek, a ceremónia csúcspontjaként a piszkos, értéktelen papírfecniket anyagi javakra, éltet adó élelmiszerre, örömforrásként szolgáló használati tárgyakra transzformálva. Egy-egy 10 000 Ft feletti vásárlás, mint megannyi, Hermész oltárán bemutatott áldozat hirdeti Isteneink legnagyobb dicsőségét! Halleluja!”

Szóval látom, nem vagy a vallásszabadság híve, szemrebbenés nélkül bezáratnád Hermész szentélyeit, a fogyasztás katedrálisait. :)
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

ezek a libsik ilyen bunkók, brühühü. a gyurcsótány is most bántotta meg az idős hölgyeket, brühühü.

nekem fizikai fájdalmat okozna, ha ilyen szinten kéne tettetnem magamat, de ne aggódj malac, neked jól áll, ettől tapadnak rád a nők.

PS. az ignore üzenetet levettem, mint látod, ugye így jobb?

és azt ugye tudod, hogy fél éve tartozol nekem annak megmagyarázásával, miért tudtál kibaszott magabiztosan (és természetesen egy öblös zsidózás keretébe foglalva) nyilatkozni valamiről, amitől utána azt mondtad, hogy de hát te nem is értesz hozzá. ezeken rágódj el, és nem azon, hogy hogy milyen szavakkal van ez leírva.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

"mégis hogy a rákba van az, h minden kommentemet elolvassa."

azért bazmeg, mert nincs gombocska, hogy idióta malacok kommentjeit ne kelljen olvasnom.

hidd el, nekem lenne jobb.

na mindegy.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Ezt értem, és mint fentebb írtam, méltányolni is tudom bizonyos fokig. De ha a hétvégi munkát nem teszik kötelezővé, csak egy választható lehetőség marad, amiért cserébe szabadnap jár, meg nagyobb fizetés, akkor esetleg az említett anyuka az ebből származó profitot a családja nagyobb boldogulására is fordíthatja, és mérlegel. Arról nem is beszélve, hogy a Tescóban nem csak családanyák, hanem pl. szinglihordák is dolgoznak, akik esetleg a hétvégi pótlékért szívesen bevállalják a hétvégi melót is.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Hogyan is szólt az a beszólás pontosan? Már nem emlékszem. Ebben az esetben viszont túlerőltetettnek tűnik a PC kikövetelése.

De mielőtt folytatnánk a vitát: Tetszik a szerepcsere. Különösen, hogy most azok követelnek bocsánatkérést, meg a politikai korrektség rigorózus betartását a „fecsegő öregasszonyok” örvén, akik még azt is nehezen értették meg, ha egyáltalán megértették, hogy mi a gond a „cigánybűnözés” kifejezéssel.
@xsasha: „Ha egy ember azt mondja, hogy el akar jutni a Moszkva térre, és épp most megy át Pestre a Margit-hídon, akkor szólok neki, hogy öreg, ez rossz irány. Persze ha visszaszól, hogy minek szólok bele, akkor nézek egyet, de azért még elmondom. Főleg ha csapatban jáccunk.”

Hasonlatod sántít, de újabb lehetőség, hogy rávilágítsak a konzervatív és a liberális megközelítés különbségére:

Szóval szerintem tartalmas életet élni többféleképpen is lehet, számos világlátással és életfelfogással, amelyeknek meg kéne férniük egymás mellett. Ez vonatkozik a vallásosságra, meg a bevásárlási szokásokra is. Visszatérve hasonlatodhoz, Te úgy gondolod, a Moszkva térre csak egyetlen helyes úton lehet eljutni, Te természetesen azon jársz, és aki rövidíteni akar, esetleg többet szeretne sétálni, az hülye, de legalábbis eltévelyedett.

Én meg úgy gondolom, hogy több jó út is létezik, és ha van rá mód, az államnak nem a különböző utak lezárása a feladata, hanem az emberek által választott bármelyik út minél kényelmesebbé, járhatóbbá tétele.

Eléggé lényeglátó voltam?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Tegyük fel, h van két gyerek és egy apuka, akik tök elmennének anyukával a váratlanul adódott jó időben kirándulni, de anyukának 12 órás műszaka van reggel 6-tól este 6-ig a Tescoban.

Érted már, h miért családellenes a dolog?"

Nem. A biztonsági őr vasárnap is védi az objektumot, a szállodai portás is dolgozik. Tőlük miért sajnálod a kirándulást vasárnap?

Malac, vasárnap portás sincs a német hotelekben, meg takarító néni sem. Kocsma, kisbolt, naagybolt zárva.

Még a bordélyház is zárva van. A kurvák is családi napra mennek. A CDU leszbikus minisztere is szabadnapot tart szerelmével.

Így igen. Így nem provinciális fárasztó hülyeség. De kiválasztai egy adott célcsoportot (280nm fölött) semmi értelme.

PErsze jóhír a sok rossz között, hogy a sok ezer munkanélkülivé tett nagyáruházi dolgozó minden nap családi npaot tarthat, hiszen nem kell menni dolgozni.
@xsasha: „Ha egy ember azt mondja, hogy el akar jutni a Moszkva térre, és épp most megy át Pestre a Margit-hídon, akkor szólok neki, hogy öreg, ez rossz irány. Persze ha visszaszól, hogy minek szólok bele, akkor nézek egyet, de azért még elmondom. Főleg ha csapatban jáccunk.”

Hasonlatod sántít, de újabb lehetőség, hogy rávilágítsak a konzervatív és a liberális megközelítés különbségére:

Szóval szerintem tartalmas életet élni többféleképpen is lehet, számos világlátással és életfelfogással, amelyeknek meg kéne férniük egymás mellett. Ez vonatkozik a vallásosságra, meg a bevásárlási szokásokra is. Visszatérve hasonlatodhoz, Te úgy gondolod, a Moszkva térre csak egyetlen helyes úton lehet eljutni, Te természetesen azon jársz, és aki rövidíteni akar, esetleg többet szeretne sétálni, az hülye, de legalábbis eltévelyedett.

Én meg úgy gondolom, hogy több jó út is létezik, és ha van rá mód, az államnak nem a különböző utak lezárása a feladata, hanem az emberek által választott bármelyik út minél kényelmesebbé, járhatóbbá tétele.

Eléggé lényeglátó voltam?
@xsasha: szerencse hogy neked nem kell ilyen frusztráltnak lenned és beszállnod a mókuskerékbe, ezért fingod sincs, hogy ezek az emberek hogyan élnek. valószínűleg valami egyetemista vagy, aki a mi pénzünkön tanul, vagy valamelyik szaros párt kis irodistája egy jó meleg állásban, de az emberek életébe való belepofázásra már látom egész fiatalon is feljogosítva érzed magad. áruld már el nekem te mindenhez értő mintakeresztény: mit fog csinálni az, aki bármilyen okból csak hétvégén tudott eddig dolgozni? és miből gondolod, hogy egy családnak a vasárnapi program eltöltése nem szabad, hogy a teszkózás legyen? honnan ez a hatalmas bölcsesség, hogy te ilyen jól tudod hogy másoknak hogy kéne élniük?
@kaffogó hebrencs:

"Súlyos tévedésben vagy. Vedd elő a Biblia nevű könyvet"

Nekem ne gyere a Bibliával!

"aki nem dolgozik, ne is egyék. A munka HIÁNYA teszi az embereket nyomorékká"

A KDNP felvetése nem arról szól, hogy egyáltalán ne kelljen dolgozni, hanem arról, hogy a megnyomorított sok műszakos kizsigerelt embereknek legalább egy része lehessen boldogabb. Mindegyik úgysem lesz. (Ettől még dolgoznia kell, csak kevesebbet)

"majd ha elkezdesz dolgozni, megérted. "

Értem Én ezt már most is, nem kell hozzá több munkát vállalnom.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "de anyukának 12 órás műszaka van reggel 6-tól este 6-ig a Tescoban.

Érted már, h miért családellenes a dolog?"

Ez olyan édi ;)
És az nem "családellenes", hogy hétközben nem tud sem a mami, sem a papi elmenni az ovis ünnepi műsorra vagy a szülői értekezletre a suliba, mert hétfőtöl péntekig nem szabadul 5-6 előtt a munkahelyéről. Igaz a szombat/vasárnapja szabad, de nem tud szerelőt hívni, rohad a ház, vagy nem tud forgalmit megújítani.

Tulajdonképpen a görögöknek van igazuk, vagy az araboknak.
Vegyük lazábbra az életet, minek az a sok meló... akkor lehet "családi értékekel" foglalkozni (oh szép falusi, természetközeli romantikus idill... csak tudnám az ottaniak meg miért ezt irigylik?).

Az igaz, hogy elcseszte a világ, egy előre menekülés (mókuskerék) az egész élet, és ezen változtatni kellene. De ehhez nem elég egy találomra választott elem kivétele a nagy puzzleból. Kissé nagyobb ívű tervek felvezetését várom.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "mi szükség a moderálásra, ha egy ilyen tapló komment átmehet"

Ahogy láttam mintának hagyta bent, amire hivatkozva mondta is, hogy ezt már mégsem. [stílus, nem mondanivaló!]
Nem értem én ezt a "fejlett-nyugat"-tal való takarózást:
Az érvelési hiba, hogy nyugaton azért jobb élni/azért fejlettebb/azért nagyobb a GDP, mert vasárnap zárva tartanak.
Vagy szimplán hazugság.
Olyan országokat felsorolni példaként, ahol történelmi okok miatt erősebb az egyházi behatás és ilyen korlátozásokat el tudott érni, vagy meg tudott tartatni az nem a fejlettségnek egy mérőszáma. (Jut eszembe: ez a szünnaposdi nem valami munkásmozgalmi vívmány inkább?)

(Amúgy malac elárulta, hogy ő attól boldog, ha másnak("libsiknek") szar, így elég nehéz azt elérni(lehetetlen), hogy mindenki boldog legyen. Ez valami ultimate-konzervativista világnézet?)
@lev davidovics: Amíg nem ájró volt a szlovákoknál de koronáért nálunk olcsóbb sör, benzin, vendéglői faláslehetőség, hétvégén ott térkép nélkül is mindenki megtalálta a lila Billát a kies lakótelepen Magyarhonból. Még én is emlékszem - a malacka szerinti "tipikus nő" ugye, pedig nem tudok tájékozódni sehogyse - merre kell menni, meg fogjuk találni. :-DD
ja kimaradt, hol: természetesen a Mária-Valéria híd túloldalán, Párkányban.hu.sturovo.sk/
@vakapad:

"Te azt írtad, hogy Gyurcsány hazudott, mert a FT-nak adott nyilatkozata alapján már korábban tudta, hogy baj van, most meg azt mondja, hogy csak a választások után tudta meg.

Én azért idéztem be az eredetiből, amit Gyurcsány írt, mert ő nem azt mondja, hogy nem tudta (ahogy az elfogulatlan újságok "idézik"), hanem azt nem tudta, hogy ekkora."

Elhiheted neki ezt is, de ha Feri nem tudta, akkor Orbánnak vagy az ellenzéknek honnan kéne ilyesmi nehezen átlátható dolgokat megtudni? (mikor még Feri sincs képben...)
Lárifári!

"Akár így volt, akár úgy, abszolúte lényegtelen,"

Szerintem is. Feri megdöglött.
Még bónusznak szedje szét az MSZP-t, hogy végleg el lehessen temetni 2-3 kisebb darabban, aztán csatlakozzon Isten hírével a többi komcsi-libsi madam zombihoz.

" mert Gyurcsány két év alatt 11 %-ról 3 % közelébe vitte le a hiányt, ha tudott róla előzetesen, ha nem."

Megszorításokkal Én pluszba is tudnám vinni. Rövid távon (néhány év) egészen biztosan! (És nem várnék érte dicséretet, nem nevezném kunsztnak)

"Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mit kajáltam én be, és mire bizonyíték mindez. "

Hithű kommunistaságodra. A szellemi vezetőd minden áron történő védelmére.
Ezért plecsni jár, ha kéred ha nem.
mindeközben a LIDL betelepül a belvárosba..
@kaffogó hebrencs: lehet hogy kétszer jön tőlem az áldás? Akkor bocs. Szóval vásározáshoz vsárnap: Rómában - nem a római katolikusok fellegvára? - vsárnaponta van a Porta Portese www.portaportese.it/, ami ott a a legnagyobb piac. Egyig vagy kettőig van nyitva, ennyi embert ritkán láttam egybe tömörülve; kurva nagy területen zsizseg ezerrel konzumálva a sok baromi hülye olasz, aki nem meditálva éli át a vasárnap szentségét. (előtte és utána biztos betér valamelyik csodatemplomukba, de jól megfér a busa fejükben ez a két tevékenység.)

Franciaországban - eléggé katkók ők is - vasárnap pl. a Marais-negyedben kitelepülnek direkte erre a napra időzítve piacozók. Hetente egyszer, mert akkor ér rá a többség venni és fogyasztani... Felállítják a sátraikat, és hajrá! Mindent árulnak kajától a divatos rongyokig - a tömeg élvezkedve (nemcsak a tipikus nők) gusztálgat, vesz, kóstolgat, sétál ott - sőt jönnek mutatványosok, bohócok, zenészek is. Komplett fiesta van! Gondolom, aki reggel vagy délután benéz misére, az sem nem szégyenli, hogy így telik a vasárnapjából pár óra.
Délen minden vasárnap régiségpiac zsizseg az egész Riviérán, meg amúgy is mindenféle bóvli kapható éjjelig a rendes piacokon - súlyos kizsákmánynak kitéve az árusokat. De pörög a bolt!

Ennyit a vásárnap etimológiájáról a gyakorlatban.
@TÓTAlibertiÁNUSZ:

És az egyszerű, kétkezi párttitkár tehetséges és szorgalmas fia? Az smafu? Az már le van szarva?
Gyanús vagy te nekem, te kriptoliberálbosinemzetellenesvakond!
@balage_81:
Ne lottóz, mert nem megy neked a tippelés. Nem fogom kiszámolni, hogy az adómból hány lélegeztető gépet lehetne venni, de nem hiszem, hogy bármi közöd lenne hozzá.
Nem vagyok mintakeresztény, értékesnek tartom a kereszténységet, világképem egyik fontos eleme.
Én senkinek nem mondom meg, hogyan kellene élnie. Egy olyan elemről mondtam véleményt, amely sok oldalról körüljárható, és érveket is írtam a véleményem mellé, ellentétben azokkal, akik annyival letudják, hogy faszság.
@bólint:

Ez már a sokadik eset, h keveritek a nagyon is közösségépítő, és nagyon is emberi piacozást a konzumidiotizmussal.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Ha nincs 280nm felett vasárnapi bótozás, akkor nagyobb igény lesz a 280nm alattiakra, ezért a vasárnapi haszonból több ilyen üzlet lesz rentábilisképes, ergo érdemesebb lesz új kisbótokat nyitni, ami munkahelyeket teremt."

Tehát a több kisboltban még több ember fog dolgozni vasárnaponként, ahelyett, hogy a családjával lehetne?
Akkor tényleg eléri a célját ez a fajta a tiltás! :)
@Johnfive:

"Amúgy malac elárulta, hogy ő attól boldog, ha másnak("libsiknek") szar"

Nem. Azt árultam el, h ha valaki mentől jobban nyafog vmi jelentéktelen szaron, akkor én a nyelvem kinyújtom neki, és a szemébe pököm:

örülök, h úgy történik, amitől nyafogsz.

Jelen esetben libsinyafogás megy egy jelentéktelen ügy miatt, amit számos demokratikus ország zokszó nélkül megoldott.

Egyszerűen nem bírom felfogni, ha egyszer 8 év után 2/3-os hatalmat kap egy másik szemlélet, egy másik világnézet, akkor mi a francért kell azt várni, h a libsizmus területén egyébként minden maradjon a régiben.

Ébresztő, itt az idő: ez az igazi Új Magyarország!;-P

Ez éppen olyan, mintha én konzerv politikát várnék el az szdsz-től, mikor az éppen most nyert 2/3-dal.

Persze ilyen sosem volt, sőt törpepárt voltak ők 2002. óta mindig, ők mégis évekig ráerőltették a nézeteiket a komplett magyar társadalomra.

Nah, az az igazi botrány ám. Társadalmi támogatás nélkül jozefinista politikát nyomatni.

@mavo:

Zsidózás miatt ne izgulj, már az MTK is felénk kacsingat:

www.origo.hu/sport/20100507-deutsch-tamast-kerte-fel-elnoknek-az-mtk.html#burnStart
@eMeL:

"Ahogy láttam mintának hagyta bent, amire hivatkozva mondta is, hogy ezt már mégsem. [stílus, nem mondanivaló!]"

továbbá én (szerző) is jeleztem, hogy úgy általában nem ezt a vonalat folytatnám, ha nem muszáj.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Ha nincs 280nm felett vasárnapi bótozás, akkor nagyobb igény lesz a 280nm alattiakra, ezért a vasárnapi haszonból több ilyen üzlet lesz rentábilisképes, ergo érdemesebb lesz új kisbótokat nyitni, ami munkahelyeket teremt."

Látszik, hogy sem elméleti közgazdasági ismereteid nincsenek, reálgazdaságot meg max képregényben láttál. Anno volt egy családi boltunk, amit vasárnap leginkább azért kellett nyitvatartani, mert hogy ne szokjon át a vevő a másikba. Délben bezártuk, délután má r a kutya nem jött. Nyitva tartottuk volna, ha lett volna értelme. @Johnfive:

"(Amúgy malac elárulta, hogy ő attól boldog, ha másnak("libsiknek") szar, így elég nehéz azt elérni(lehetetlen), hogy mindenki boldog legyen. Ez valami ultimate-konzervativista világnézet?)"

Nem, csak azt hiszi, ő valami magasabb értékrendet képvisel, mert mindenféle ókori-középkori vallási hiedelmeket ténynek vesz, illetve azt hiszi, atótl ojbb lesz a világ, ha 280nm alatt vasárnap kinyitni hatóságilag tilos.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:
Én csak a kérdésére válaszoltam. Kíváncsi voltam, mit akar ebből kihozni.
Persze az is elfogadható, amit te mondtál, nyilván ebből is megvalósulna egy rész, de igazándiból ez csak a nagyvárosokban jellemző probléma. Pl. Veszprémben se zökkenne meg senki egy ilyenen, mert vasárnap nem rohangásznak az emberek, mint a mérgezett egerek.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Mi a jelentéktelen ügy?

Ezt Te döntöd el, akit nem érint, vagy hagyod, hogy az, akit igen?

OK! Rosszindulatú vagy, meg aljas is, de a demagógia az nem megy.
Ahhoz ész is kéne.
@bólint: Igen, a német nyelv meg tudja különböztetni a kétfajta piacot, van Messe, meg Markt. A Messe legértelmesebb fordítása a nagyvásár lehet, de ez se adja vissza igazán a lényeget.
@Lord Kilburn:
Ugyan, miről beszélsz. Ha valakinek a célja a Moszkva tér, akkor mindenképp megfontolandó, hogy nem Pest felé kellene elindulni. Pontosan tudom, hogy sok úton el lehet jutni a Moszkva térre, de az minimum magyarázatra szorul, ha valaki a másik irányba indul el.
Másrészt amikor zsákban ugrálunk, akkor nagyon nem mind1, ezt hogyan tesszük. Márpedig Magyarország a mi közös zsákunk. Fasza dolog ez a nagy liberalizmus, de azt azért nem köszönöm meg, hogy idiótán ugrálók miatt nincs még eurónk.
Egy lófaszt feladata az államnak, hogy minden utat kényelmessé tegyen. Mindanzonáltal a lényeglátásod jó. Én valóban úgy gondolom, hogy az államnak azokat az utakat kell járhatóvá tennie, amelyek a rendszer egésze számára hasznosak. Ha valaki a közösség kárára akar ugrálni, azt semmikép sem kell kényelmessé tenni szerintem.
Ezért szükséges a deviancia büntetése és a börtönök. Ezért szükséges a közösségi utak pozitív diszkriminációja, ami motiváció a társadalom közös céljai felé fordulára.
Az államnak mindenképpen le kell zárnia azok útját, akik cigányok levadászásában látja az őt boldogító utat. És támogatnia kell azokat a családokat, akik több gyerek vállalásával járulnak hozzá, hogy valakik az én nyugdíjamat is kitermeljék 30 év múlva.
Szóval jól látod a lényeget a szemléletünk között, de én az enyémet meg tudom indokolni, te meg valami hippi faszságokkal jössz elő.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Mert te ott a kinti piacon minden árut végignézegettél, és így tudod, hogy azokat megvenni pont nem idiotizmus? És azt meg épp honnan tudod, hogy ki mit vesz az Auchan,Tesco,Cora szentháromságban? Meg azt pontosan, ki mit vett a Portén, a Marais-ben? Megsúgom, hogy millió kínai gaggyer szar volt ott is. Akinek az kellett, megvette, akinek nem, otthagyta. Dönthetett. Akárcsak a Tescoban.

Én például pünkt a Tescoban, - amikor olyan tipikusként ott lődörögtem lelki tisztulás helyett :-) - nagyon emberi kapcsolatokat építettem a kizsákmányolt pénztárosnőkkel. Amíg ők ütögették a millió cuccunkat befelé a gépbe, beszélgettem velük, mosolyogtunk egymásra, stb. Nem egyszer, nem kétszer, majdnem mindig. Egymásnak minden jót kívánva váltunk el, abszolút kellemes élmény volt a legtöbbször.
Sőt volt, amikor ismerősökkel, barátokkal futottunk ott vagy más ilyen hiperben össze. Jó dumáltunk a sajtospult mellett. Előfordult olyan is, hogy másik családdal mentünk le Alfába :-D, mert volt belépőnk és meghívhattuk őket jó kis konzumidiótaságra. Mind élveztük, köpet a fejünkre. Nem a helytől függ, ki hogy és mit csinál benne. De osszad még azt észt.
@mavo:
Nice.
Nem bűn a hülyeség, de ne terjeszd, kérlek.
Én láttam részleteket mónikasóból, és az általam felsoroltakból. A primitívség legalja. Abban persze egyetértek, hogy a média piacot talált, éppen ezért is van súlya annak a kijelentésnek, hogy ennek a tömegnek terelés kell. És vagy mónikától kapja azt, vagy valaki mástól.
@xsasha:

jaj, most nagyon eltaláltad a gyenge pontomat, hiszen folyton maunikasó-nézésre bíztatok mindenkit.

egyébként amikor ilyen baromságokat írsz válasz helyett, bizsereg neked valahol? ha nem, akkor miért jó neked?
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

"Zsidózás miatt ne izgulj, már az MTK is felénk kacsingat:"

a saját burkolatlan zsidózásodról van szó, te fasz ... értem én, hogy ha ezt valai megemlíti, akkor szerinted bőven elég, ha azt írod válasznak, hogy dfgpsdot, oirnqndk, ö944i4j!!! dfgkéfsdkg, MTK, PSV, BM, HZDFJDJD,

az SZERINTED elég.

de nem. ez van.
@mavo:
Vazze, fárasztó vagy.
Van 100%-ban magyar árú, részben magyar árú és import árú. Mit nem értesz ezen?
@xsasha: No, speciel én emlékszem, amikor megnyitották a veszprémi teszkót, milyen sorok voltak ott vasárnaponként! Mint a messiás eljövetelét megnézni, úgy zarándokoltak oda az emberek...
Veszprémnek az egyik legnagyobb problémája éveken át az volt, hogy hétvégén (szombat déltől) megállt az élet, a belváros olyan kihalt volt, hogy szellemvárosnak tűnt. (Mindez Dióssy László, 16 éven keresztül irányító SZDSZes polgármester melett!)
Mondjuk a kocsmákban azért jó sokan voltak mindig, az fontos veszprémi tradíció. :)
@kaffogó hebrencs: 280 nm felett akar záratni a Semjén. Alatta meg éppen hogy legyenek nyitva - mondják a hívei - az abbani robot nem rombolja a családi idillezést szerintük, hanem fellendíti a magyarságot, kiszabadulva a multi halálos öleléséből.
Így családanya vasárnap csak 280 nm-feletti üzletben szenved a gályapadon, ez alattiban dalolva munka hőseként 210 %-on repdes. Ilyen egyszerű a világ és ilyen igazságos, de én csak 1 hülye libsi vagyok, aki ezt se meg a piacozás és a tescozás közti ékes különbséget se vagyok képes felfogni. Így jártam, de tényleg nem látok nagy difit. :-))

DE mondjuk, ha Tescoék leválasztják a randa nagy bodegáikat gipszkartonfallal külön 279nm-es kenyeresre, külön 279 nm-es ruhásra, külön 279 nm-es kozmetikai cuccosra, stb. fantázianevekkel felcímkézve - az már mi lesz? Haszon meg egybe hozzájuk megy mégis.
@bólint:

te ezt így próbálod meg interpretáli, de a valóságban sátánista szeánszokat nyomattatok

egyébként évente kábé gyök tizennégyszer megyek tecsóba, de tény, olyankor a pénztárosok mosolyognak és kedvesek. aldiba, lidlibe dettó. biztosan a sziplyozástól. az általam ismert 3 darab cba-ból meg kettőben kőbunkók, de ez tök más kérdés
@xsasha: "Van 100%-ban magyar árú, részben magyar árú és import árú."

Pl, ha egy termék 100 HUF-ba kerül, az 100%-ban magyar árú, ha 100 HUF+100 CHF, az részben magyar árú, hiszen az árnak csak egy része magyar. Az import árú áru pedig olyan, hogy annak az árcéduláját külföldről hozzák.
@xsasha:

ja, értem, a világ egyszerű.
@xsasha:

jaj, nem jó, hát nem fogod "érteni" mire gondolok

a részben magyar az mennyire magyar? a győri keksz (amelynek kapcsán a danone dévaj kacaj kíséretében terjeszti el ritmikusan, hogy a mélymagyar pilóta megszűnik, ha nem lesz elég forgalom, majd kasszírozza az extra bevételt, amikor a turbómagyarok mennek megmenteni a Nagyon Magyar Brendet) az hány százalékban magyar?

meg az is érdekelne, melyik a jobb, a 100%-ban magyar viszont cserébe 0%-ban létező kiskunmajsai banán, vagy a 0%-ban magyar, de 100%-ban létező elefántcsontparti banán.

taníts, mester, taníts!
folyt. :-)

kitűzik ház elébe
-letye-petye-le!"

Szóval fecsegő vénasszonyok kitételre így felbuzdulni, mikor koszorús költőket is megihlettek ilyenek, mert voltak/vannak/lesznek biza - jáááj... De sok idejük van.
@xsasha:

ja, és ha már a turbó fokoztú magyarságodra vered a lőcsödet: árU, árU, árU.

utálom a nyelvtan-náculást, semmire sem érv, hogy a másik két effel írja-e azt, hogy malvin, de a hozzád hasonlóktól valamiért mindig felsír a lelkem mélyén rejtőző magyartanár.
@Lord Kilburn: Remélem, azonnal virtuális fjét veszik Weöres Sándornak is ezért a gyermekek körében folytatólagosan elkövetett uszításért:
Weöres Sándor: Pletykázó asszonyok

Juli néni, Kati néni
- letye-petye-lepetye -
üldögélnek a sarokba,
jár a nyelvük, mint a rokka
-letye-petye-lepetye!-

Bárki inge, rokolyája
-letye-petye-lepetye-
lyukat vágnak közepébe,
@kolbászoszsömle:

Asztakurva! De kurva idegbeteg módon kommentlesz te is, baszki. Tisztára Mavo2.

A lényeget illetően pedig amondó vagyok, ha tényleg olyan fontos, indítsatok aláírásgyűjtést, aszt legyen népszavazás, hadd tudjuk meg, h ez valójában mennyire fontos ügy. Milyen részvételre számítasz? Lenne 10%?

@bólint:

Nos, a hangulat és az úgymond "társadalmi hasznosság" nem a megvásárolt termékeken múlik, ezért nem is értem, miért kezdted mondókád a termékkel.

Mármost, én régebben baszom jókat mulattam a régi Ecserin, vagy a környékbeli szabadplaccos nagyvásárban, mert imádnivaló figurák vannak, és sok ismerőssel összefutunk. Télen meg is ünnepeljük egy kis forralt borral, s némi duhajkodással.

Persze ízlések és pofonok differálnak, s neked a Tesco-hangulat pont olyan cuki, mint nekem a vidéki várási forgatag, ahol az egyik placcon hajléktalan árul könyvritkaságokat, a másik szönyegen bakelit lemezritkaságok hevernek, a harmadik helyen meg lacipecsenyét eszel hideg sörrel öblítve, miközben a háttérben keveredik a lakodalmas rock a Csendes éjjel.

Ha nem érted, miről beszélek, olvasd el Worluk mestert e tárgykörben:
w.blog.hu/2009/10/05/elefant_a_verseny_utcaban

Üdv.
@mavo:

Figyelj, ideges ember, te olyankor kielégülést érzel, amikor beírod, h "te fasz", vagy "kurva anyád"?

Mert, ha igen, örülök, h segíthettem a szexuális életed felvirágoztatásában.

Jobbulást!
...minden értelemben.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Kiket érint a kérdés?

- A dolgozókat;
- Akik vásárolni szoktak ilyen helyeken.

Ezek együtt nincsenek a lakosság tíz százaléka, hanem mondjuk egy.

A többi ember vagy messze lakik ezektől az ojjektumoktól, vagy jobb dolga van annál, hogysem vasárnap menjen a tecsóba.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:
"A lényeget illetően pedig amondó vagyok, ha tényleg olyan fontos, indítsatok aláírásgyűjtést, aszt legyen népszavazás, hadd tudjuk meg, h ez valójában mennyire fontos ügy."

LOL! Ezt talán a KDNPnek kellene megtennie, hogy kiderüljön akarja-e valaki az általuk bedobott javaslat hatályba lépését! Mert bizony ez továbbra is egy kamu párt 1% alatti valós támogatással, hiába lesz 36 mandátuma a parlamentben.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Azt, hogy a tescoba megyek, vagy piacra, hadd döntsem már el én. Ha szabadna. Amúgy a coopba járok, ahol csupa magyar áru van, tejet meg termelőtől közvetlenül veszek, ahogy tojást is. Házhoz szállítjk, és olcósbb, mint bárhol. Ilyen világot szeretnék, ahol van tesco, vásár, cba, és termelői házhoz szállítás, és mindenki eldönti, hol szeretné elköltené a pénzét.
@kaffogó hebrencs:
ööö, ki az, aki nem ilyen világot szeretne?
@xsasha: "Van 100%-ban magyar árú, részben magyar árú és import árú. Mit nem értesz ezen?"

Egy nagyváradi magyar vállalkozó által készített termék hova sorolódik?
@xsasha: @mavo: @malacz69【ツ】rettegés elemző:
Igen, pl. xsasha kicsit vissza kéne venni: mert azonkívül, hogy az áru az nem árú, még van huszonöt olyan elírásod, amelyek együtt markerek (pl. hirdetés nem hírdetés, kulturális nem kultúrális, egyelőre nem egyenlőre, muszáj nem muszály, és mit tudom én, szinte minden, ami nem nagyon megbocsátható, ha az észt akarjuk osztani (talán műszaki vagy autodidakta?)
Engem egyébként speciel egyáltalán nem érdekel, hogy mi mikor van nyitva (mert a hűtőm sosincs zárva), de azt nagyon nem szeretném, ha pl. egy Semjén a saját kis szemétdombján kívül is osztaná az észt, mert lefogadom, hogy ő már a tökön rúgásból sem ért. És ha máskor kevésbé, de az ilyen emberekkel szemben én bizonyosan libsi akarok lenni. És ezt már az agresszív malackának is mondanám.
@xsasha: az általam feltett kérdések közül persze egyre sem válaszoltál. nem meglepő, hiszen nem tudsz. bullshiteket beírni, azt viszont remekül
@mavo:
Ez az első értelmes hozzászólásod ezen a poston, szal kétszeresen is köszönöm.
@xsasha: "A frusztrált mindennapi rohanás, mókuskerék, amiből nem tudnak kiszállni. Illetve az emberi értékek kezelésére való képtelenség." - micsoda gyönyörű szavak... Kár, hogy ezeket az értékeket karrierista seggfejek képviselik itthon, akiknek mocskos politikai játszmák kellettek ahhoz, hogy képviselői helyhez jussanak. Arról nem beszélve, hogy ugyan ki vagy te, hogy megmondd másnak, hogy mi az emberi "érték".
@mavo:
Nem, nem értem, mire gondolsz. Értelmes emberek el szokták mondani, mire gondolnak, te erre képtelen vagy, úgy néz ki.
A győri keksz részben magyar, hiszen egy rakás magyar beszállítója van, magyar alkalmazottaknak ad munkát, és egy magyar brandet segít túl élni ezt az elbaszott időszakot, amikor a szocializmust kell kiheverni.
A létezőt a nemlétezővel összehasonlítani kiváló értelmi képességekre vall. A kínai fokhagymát a kiskunmajsai fokhagymával talán ésszerűbb lenne, de akkor rá kellene döbbenj önnön hülyeségedre.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

hahó, malac, fél éve lógsz nekem egy magyarázattal, hogy mire verted magad kibaszott magabiztosan, amikor utána bevallottad, hogy semennyire sem értesz ahhoz, amiről asztalt verve közölted hogy deúgyvan, deúgyvan, deúgyvan. ez nem ciki? ez tök rendben van?

persze ezt írhatnám négy, öt meg hatbetűs szavakkal, mindjárt mást jelentene, hogyne, hogyne.

hogy aztán te is überbunkó tudsz lenni, ha elborítja a köd az agyadat? az nem számít. más bunkó, jaj, jaj, sirám.

tényleg nem érzed, hogy ez a mentalitás kínos? tényleg nem?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: ha tényleg ennyire jó a vásározás, akkor áruld már el hogy miért nem oda mennek inkább az emberek? minek azt állami eszközökkel szabályozni hogy hova menjenek?
@Avatar:
Ez így van. Nekem elég uncsi is Veszprém. Füredig kell menni egy kis életért, ha nem a koleszosokkal ül össze az ember.
De a Tesco ma már nem zarándokló hely, még ha nem is kong üresen.

Neked azért megsúgom, nem gondolom, hogy jelenleg ez lényegi kérdés, érdemi kérdés lenne ez a tescostop. Valós társadalmi probléma van mögötte, de nem gondolom, hogy egy ilyen intézkedés megrezgetné a lécet. Inkább csak jelképes, milyen értékeket tartunk fontosnak című epizód.
Viszont viszket a kisujjam a shift után, amikor egy rakat primitív egysejtű elkezdi a nyálát verni a monitorra a wblogon, hogy faszság, miközben egy szerencsétlen összefüggő gondolatsort nem képesek produkálni a témában.
Tótától még csak-csak elviseli az ember ezt a fajta liberáliskodást, mert viszonylag művelt ember, van háttere és mélysége a leegyszerűsítő megnyilvánulásainak. De a sok suttyó rajongója, amelyik a legkisebb ellenállás elvén került ide, kifejezetten idegesítő.
@kaffogó hebrencs:
Az a magyarságfelfogásodtól függ. Nálam az részben magyar áru.
@lenoardo999:

"az agresszív malackának"

Múltkor elkapott az allergia, taknyoltam rendesen. Aszt mikor elfogyott a pézsé, mit volt mit tenni, maradt a szipogás. Erre egy gyerek:
- Tanár úr, zsebkendő?
- Van, de nem adok!!!

:o))
@Avatar:

"Ezt talán a KDNPnek kellene megtennie, hogy kiderüljön akarja-e valaki az általuk bedobott javaslat hatályba lépését!"

Tévedés, nagy tévedés! A kormányzópártok nem népszazással kormányoznak, hanem a 2/3-ukkal, amelyet demokratikus választáson, közös listával szereztek.

Talán még emlékszel, az szdsz nevű törpepárt sem kezdeményezett népszavazást abban az ügyben, h legyen-e a TB privatizálva. Ha mégis átnyomták volna, lett volna népszavazás ellene.

Viccnek jó volt, amúgy politikailag hülyeség.
@lenoardo999:
Tudtad, hogy a tökönrúgást egybe kell írni. :-))
Mindenesetre igazad van. Manapság már annyi szarságot olvas az ember a neten, hogy csak reflexből írni nem lehet. De akkor is az előre gondolkodás a prioritás nálam.

Mi a bajod Semjénnel?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Férjem volt nagy Verseny utca-fan, vasárnap! kibicajozott oda és néha eszelős jó dolgokat lőtt, ha nem akkor is jól szórakozott. Megsiratta ő is a bezárását. Nekem az már a vadregény-kategória lett volna, soha nem is mentem; ebben a műfajban a PeCsa is épp elég - de ott se jártam évek óta. (Mikor én magamhoz térek, ők lassan bezárnak, hallatlan! :-DD)

Ott se mindenkivel éltem lelki életet - főleg egy ruhaárussal, de ő meg nagyon megdrágult - szóval akkora emberi hozzáadott érték nekem a PeCsa se volt, bocs. Pécsi vásárban is jártam 15 éve, na hogy ott milyen pofátlanul baszták volna át az embert, arról nem is beszélek! Kimondottan irritáló volt, ahogy a külföldiekre utaztak hülyének nézve őket.

De tudok haverkodni turkákban csak rongyok közt tobzódva, zöldségesboltban a paprikák között, a Kaiser`s felvágottpultjánál - vagy szimpi az eladó, vagy nem. Tökmindegy, mit és hol árul.
@xsasha: szerintem meg ne legyél olyan büszke magadra kisfiam, mert a "liberálisok" (ha tudnád egyáltalán, hogy a szó mit jelent) elég sok releváns kérdést összegyűjtöttek, amire te basztál válaszolni, viszont nagyon nagy pofával osztod az észt ezen a fórumon rendszeresen. először arra válaszolj, hogy ki milyen értékeket milyen felhatalmazással erőltet rá a társadalomra, amikor az 1%-os támogatottsága sincs meg. ezen felül miért és milyen alapon mondjuk, hogy épp a vasárnap az, ami a családok összetartására hivatott nap. ezek szerint csak karácsonykor kell szeretünk egymást? azért, mert arra AZ a nap van kijelölve. ha lenne egy kis agyad és nem egy elvakult jobber lennél, látnád, hogy micsoda logikai és erkölcsi baromságokat hordassz itt össze.
@balage_81:
Nem tudok válaszolni a kérdéseidre, mert nem tudom értelmezni. Mi az, hogy valamilyen oknál fogva csak vasárnap tud dolgozni? Nyilván az ok függvényében lehet választ adni erre a kérdésre. Mondj esetpéldát.
"és miből gondolod, hogy egy családnak a vasárnapi program eltöltése nem szabad, hogy a teszkózás legyen? "
Ez most komolyan egy kérdés? Miből gondolom, hogy nem szabad? Mi van? Most szabad, ahol a törvény tiltja, ott meg nem szabad. Itt van egy rakás nyelvvédő, kérj tőlük tanácsot fogalmazásbeli problémáidra.
"honnan ez a hatalmas bölcsesség, hogy te ilyen jól tudod hogy másoknak hogy kéne élniük?"
Köztünk nagyjából 40IQ a különbség, és talán éppen azért tudom ezt megítélni, mert ennyi a különbség közöttünk. Ez nem tesz képessé arra, hogy én tudjam, kinek hogyan kell élnie, de az ismeretkutatásaimmal együtt elegendő arra, hogy ökölszabályokat felismerjek, amelyek társadalmilag működőek, és olyanokat, amelyek nem. Tanulj, csirke, leves lesz belőled.
@kolbászoszsömle:

"- Akik vásárolni szoktak ilyen helyeken."

Nem, őket nem érinti. Csak 7 nap helyett 6 napon kell megoldaniuk. Nem vasárnap shoppingolnak, hanem _szombaton_. Az szabadnap a többségnek.

Kávét, kenyeret, cukrot, stb... ezután is meg tudják venni vasárnap, nincs gond. Aki spórolni akar, az csak akkor megy boltba vasárnap, ha vmi nagyon kifogyott, sürgős.

A munkaerőt sem érinti, erről már fentebb kifejtettem, miért: több kisbolt lesz életképes, el lehet helyezkedni ott.

Igazából ez egy lufi. Abból is látszik, h ahol így műxik, nincs miatta háborgás. Nálunk is csak az átmenetkor lenne pár hetes, lepkefingnyi hőbörgés.

Jól emlékszem, a TB privatizáció indoklásakor folyton a lajtán túlra hivatkoztak a kormánypártok. Hát majd most is ezt teszik, csak éppen más kormánypártok.

Amúgy kérdem: mi bajod azzal, ha kap egy kis verseny előnyt a hazai kisker?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: akkor talán kezdjük ott, hogy a kormányzó pártok általában úgy kapnak felhatalmazást, hogy mondanak egy programot, konkrét intézkedésekkel és tényekkel amiket be fognak vezetni. ez a fidesz esetében igencsak elmaradt, a kdnp viszont egyenesen meg sem mérte önmagát, így aki le akarta váltani a szocikat, az kénytelen volt a kdnp-t is lenyelni, jóllehet ha önállóan indul, az 1%-ot sem éri el, a fidesz viszont úgy is győzhetett volna. ez így lett volna korrekt, ezt te ugyanúgy tudod, ahogy mindenki, csak túl gyáva és jellemtelen vagy ahhoz, hogy beismerd. ja, az szdsz-nek mintha lett volna 7,5%-a ÖNÁLLÓAN a választáson, így amit felhoztál egyszerűen irreleváns
@xsasha: "Mi az, hogy valamilyen oknál fogva csak vasárnap tud dolgozni?" - LOL, ennyi agyad nincsen, hogy egy kérdést értelmezz, inkább kibújsz alóla. oké, akkor csak neked drága kis debilem: pl dolgosabb fajta egyetemista, hétközben egyetem, hétvégén meló. vagy pl anyuka, akinek a férje hétközben dolgozik, hétvégén meg ő keres egy kicsit. ha ebből sem érted meg, akkor bújj el nagyon, amit meg a negyvenes iq-ról mondtál, az viccnek jó lehetne, de inkább nem az.
"és miből gondolod, hogy egy családnak a vasárnapi program eltöltése nem szabad, hogy a teszkózás legyen? " - hát nem én írtam hogy a hajsza meg a frusztráltság, és hogy abból milyen jó kikapcsolódás lenne a vasárnap. csak hát te honnan tudod hogy az nekik hajsza, hogy nem önkéntes (mert az ám), meg hogy egy családnak mi a jó program vasárnap, és ki dolgozzon akkor, ki nem. figyelj, van egy egyszerű megoldás: képzeld el, hogy aki nem akar dolgozni vasárnap, az nem vállal olyan melót. szóval inkább a te öntelt senkiségednek a bizonyítéka az újabb agymenésed ezen a fórumon, de nem akarlak ám meggyőzni semmiről, mert pontosan ismerem a fajtádat, és tudom hogy nem lehet vele mit kezdeni. csak gondoltam felteszek egy pár kérdést, de mivel érveid nincsenek, ezért inkább nekikezdesz ködösíteni. megszoktuk tőled, tőletek
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Nem érinti azokat, akik vasárnap szoktak vásárolni az, hogy szabad-e vasárnap vásárolni?
Ezt gondold át még egyszer!
Most nem egy fideszessel beszélsz és nem is templomban vagy.

"Amúgy kérdem: mi bajod azzal, ha kap egy kis verseny előnyt a hazai kisker? "

Semjén azt mondta, hogy ennek az az oka, hogy legyen vasárnapja a dolgozónak.
Nem azt, hogy legyen versenyelőnyben a kisker.
Tudom, hogy sziklára kell építeni az egyházat is, de nekem ne kelljen összekacsintanom egy hazudós kereszténnyel.
Mondja meg, hogy mit miért csinál.
Ne hazudozzon össze-vissza mert attól, mint tudjuk, felgyullad a tévészékház.
Meg ilyenek.
@Lord Kilburn: Erről a fecsegő vénasszonyos dumáról, nem csak Weöressel szólva. fsp.nolblog.hu/archives/2010/05/07/Noi_tagozat/