W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Szabadíts meg a gonosztól

2010.01.29. 07:00 Tóta W. Árpád

S az aranyba vont ég alatt,
- mert beköszönt az ünnep -
a szabadság sétára megy.
Hős népe ágat lenget,
s ő kézenfogva vezeti
szép gyermekét, a rendet.
József Attila: Május

Kísértet járja be Magyarországot, a szabadságot gyűlölő kísértet. Undorító eszmék szerelemgyermeke, hasonlít is a szüleire, de mégis hódít.

A válsággal szerte a világon felütötte a fejét az a gondolat, hogy a túl sok egyéni szabadság, az a bajok gyökere. A szabad piac, a spekuláció – más néven a befektetési szabadság –, a mindenféle szennykultúra és fogyasztói, az ateizmus, a szexuális szabadosság – mindegy, de olyasmi, amit valaki más élvez. Logikus tehát, hogy egy szigorúbb államot kellene létrehozni, és akkor elmúlnának a problémák.

Ráadásul ez nem is hülyeség, csak borzasztó könnyű félreérteni, és annak nagyon kellemetlenek a következményei. Az antiliberális fordulat szinte biztos, de kérdés, lesz-e türelme az illetékesnek kétszer mérni, mielőtt vágna.

Maga a szabadság is függ a rendtől. A rend tesz szabaddá: anarchiában az ember nem szabad, hanem menekül.

Míg megvalósul gyönyörű képességünk: a rend

Számos területen hiányt szenvedünk szigorúságból. Ahol az állam évtizedek óta kínosan kerüli a látszatot, hogy hatalmat gyakorol, ahol a zsarnokság vádjának elkerülése a legfőbb cél, ott mindig lesz, aki a helyébe lép, és megcsinálja a magánzsarnokságát.

Ahol sötétedés után nem mernek utcára menni az ártatlanok, ott zsarnokság van. Ahol nem lehet tyúkot tartani, mert úgyis ellopják, ahol nem érdemes pályázni, mert a polgármester sógora már lezsírozta a bizniszt, ott zsarnokság van. Ahol az ártatlanok nem mernek felvonulni, mert jó eséllyel megverik őket, ott zsarnokság van. Csak azért megtévesztő, mert nem egy arca van a zsarnoknak, az illegitim erőszaknak, hanem ezernyi. A bűnöző, aki túl erőszakos ahhoz, hogy a helyi rendőr szembeszálljon vele, de piti ahhoz, hogy a főkapitány észrevegye. A randalírozó debil, akit nem sittelnek le kegyetlenül, hogy a következő ne merje követni. A nyíltan korrupt tisztviselő, akit úgysem lehet megbuktatni, mert túl sokat tud. Sőt, a tévéjét bömböltető bunkó szomszéd, a rokkanthelyre parkoló autós, az éjjel gyorsulgató motoros majom. A lovak közé dobott gyeplő haszonélvezői, a rossz gyerekek, akik nem kapták meg a fenyítést, és elszemtelenedtek.

Ezek ráadásul szabad szemmel is láthatóak. Az ő bűneik áldozatai tehetetlenségükben hajlamosak odáig egyszerűsíteni a dolgot, hogy ha a szabadság ezzel jár, akkor inkább ne legyen. Kádár alatt bezzeg rend volt!

Ahogy a levegőt, a szabadságot is inkább akkor vesszük észre, amikor lefújja a háztetőt, vagy amikor nincs. Amíg a mások szabálysértései feltűnőek és idegesítők, a saját szabadságunkkal kevésbé tudatosan élünk.

Jó szóval oktasd, játszani is engedd

Aki diktatúráért kiált, amikor közbiztonságról vagy korrupcióról hall, esetleg összegraffitizték a háza falát, az közben teljes természetességgel veszi igénybe a liberális demokráciát. Ordítozik kicsit az utcán, öklöt ráz, akasztást emleget, de közben eszébe sem jut, hogy ezért baja eshet. Nem is viszik el, amiért szidta a rendszert. Tehát hazamegy, kapcsolgat egy órácskát a száz tévécsatorna között, aztán internethez ül, és megnézi, hátha rajta van a tüntetéses fotókon, meg hogy kitöltse a mérgét a webkettőben. Mielőtt álomba szenderül, olvasgat pár oldal úgynevezett tiltott igazságot, ahol a tiltás azt jelenti, hogy nem az RTL Klubon olvassák fel, hanem külön szittyaboltba kell menni az ilyesmiért; és végül újra megfogadja, hogy elmegy szavazni, és akkor majd megnézhetik magukat ezek a rohadékok. Emberünk, miközben a liberális köztársaság megszüntetésére vágyakozik, valósággal lubickol a szabadságjogokban.

A legvérszomjasabb náci lepődne meg legjobban, ha az aranyhal meghallaná a kívánságát, és másnapra idevarázsolná azt a jó kis másmilyen rendszert, amiben nincs visszapofázás. Ugyanis onnantól neki se lenne, pedig ráállt már a szája meg az agya.

De elcsodálkoznának a szolidabb monarchisták is, mi minden hiányozna nekik abból az új világból. Ja, lehet, hogy Kádár alatt rend volt, fapados röpködés, alapértelmezett útlevél, milkacsoki viszont nem, többek közt. Az ország végül is csak a fél világtól volt elszigetelve ahhoz képest, amit eredményeznének a mai rendszerváltó lendület sarokpontjai, például az adósságszolgálat felmondása. Mégis, az életminőség, amire az antiliberális hörgés annyira szívesen hivatkozik, a béka segge alatt volt a maihoz képest. Az igények még nagyobbat nőttek.

Az lenne a célravezető, igazságos és nevelő hatású, ha mindenki, aki diktatúrát óhajt, azon nyomban megkapná magának, és akkor magyarázhatná hiába, hogy ő a másik végére gondolta magát a botnak. Csak hát a demokrácia ilyen megoldással nem szolgálhat.

Rend és szabadság viszonyához hozzá kell nyúlnia a következő kormánynak, és ez könnyebb, ha az alapokat is módosíthatja. Ez a műtét azonban óvatos munkát és steril környezetet igényel, a közelébe sem szabad engedni azokat, akiknek a szájából véres hab folyhat a hasüregbe. A rendpártiság sajnos, mivel az ember nem szeret sokat tökölni és méricskélni, túl könnyen csúszik át rigolyás és értelmetlen szekatúrába, pedig a határ nagyjából belőhető: csinálj, amit akarsz, amíg nem ártasz másnak.

Az elmúlt évtizedek liberális kurzusa elfelejtette betartatni az imperatívusz második felét, de ebből nem következik, hogy most el kéne felejteni az elsőt. Ehhez kívánok józan észt, világi bölcsességet és keresztényi önmérsékletet.



Címkék: fidesz program ordnung macht frei! jobbik

425 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr621711606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Program 2010.02.01. 01:23:01

Új Magyar Népköztársaságot! Húsz évvel a rendszerváltás után ki kell mondani, hogy Magyarország a kapitalista demokrácia vesztese. A magyar néplélek igénye a rend, a fegyelem és a létbiztonság, amit az előző rendszer néhány szabadságjog árán kielégíte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a post talán a 100 hozzászólást se fogja megünnepelni. Pedig én nagyon örülök neki.

"A rend tesz szabaddá: anarchiában az ember nem szabad, hanem menekül."
A kollektív gondolkodás furcsa következtetésekre képes.

A rendszerváltáskor mindenki piacgazdaságot, kapitalizmust akart. Tudta jól, hogy lesznek szegények és gazdagok is egy ilyen rendszerben.

A tévedés az volt, h mindenki azt hitte majd ő lesz gazdag és akkor minden ok.

Nem így lett. Az emberek nagy része kiábrándult a rendszerváltásból, mert mégsem ő gazdagodott meg.

Ezeknek az embereknek van egy csoportja, akik nagyon hittek benne, hogy most_jött_el_az_ő_idejük.

Most is ugyanezek az emberek (személy szerint) akarják azt a fajta változást, amit a Jobbik/magyarok világszövetsége/szittya hordák képviselnek.

Ezek az emberek az örök vesztesek, akiknek soha nem jön be egyik rendszer sem. A hiba mégis bennük van, de ezt sohasem fogják észrevenni.

Egyszóval ők a loser-ek.
Walter Melone:

'Az emberek egy része' az kb 9.5 millió ember lehet.... Nekik az elmúlt 20 év nem jött be tényleg. A fene nagy szabadsággal az az egy gond van, hogy arra esik a választás, hogy nem mennek el szavazni.

Oké meggyőztél, mocskos szittyahordák pénzéhes uzsorások, akiknek nem jött be. Majd megnézem a programjukat.

Megnézem majd a FIDESZ meg MSZP programját is, mert azokra kell szavazni, hisz a Jobbik az az örök vesztesek pártja, és én nem akarok az örök vesztesek pártjára szavazni nyilvánvalóan.

De JAJ! HOl a program! LÉGYSZI gyorsan küldd el nekem a linkeket, ahol elolvashatom miket terveznek a következő 4 évre és felelőségteljesen tudok választanI!

Köszi előre is!
Nagyon jó írás és lényeglátó!
Valószínűleg azok akik Kádárt emlegetik, 20 éve éppen demokráciát és többpártrendszert követeltek ugyanilyen véres szájjal.
A fiatalok pedig az örök lázadás szellemében vonzódnak manapság a radikális, szélsőjobboldali eszmékhez. Valószínűleg 8 év Fidesz-Kdnp kormányzás után Che Guevara pólókban flangálnának és borítanák fel az autókat.
Mi a helyzet Kínával?
Az anarchia nem egyenlő a káosszal kedves Árpád. Az anarchia a hatalom nélküli, vagyis az önszerveződő rend. Az anarchia mint társadalmi forma épül a legszigorúbb szabályozásra hiszen az az egyének belső meggyőződéséből fakad. A rend valóban szabaddá tesz, a tudatlanság viszont egy iszonyatos béklyó...

(Többet kéne olvasni, kevesebbet írni! :P)
És nemcsak ez a baj kedves Walter Melone, hanem az is, hogy ezzel pontosan azoktól a dolgoktól fogják magukat elvágni, ami igazán jelenti a szabadságot.

Nekem a programjukban - ha már jobbikot emlegettél - leginkább az tetszett, hogy ki akarják dobni a multikat és magyar! kézbe akarják adni ezeket a nagy vállalkozásokat. Csakhogy ehhez pénz is kellene. Miből lesz? Állami dotáció? Vagy szépen intsünk pápát a magyar gazdaságnak. :)

Elképesztő fröcskölődés és mégis 20%-a az embereknek beveszi ezt a sok szart. Egészségükre.
Nagyot írtál, kedves Tóta W. A kérdés, hogy vajon lesz-e nekünk valaha olyan bölcs elitünk, amelyik azt a vékony mezsgyét képes megtalálni, ahol még van demokrácia és már nincs anarchia. Sokkal kisebb dolgokra sem voltunk képesek ugyanis, nagyon magára hagytuk az elitet.
@Walter Melone: Frászt kedves Walter Dinnye!

Nem gazdagságot akartak, akarnak az emberek, az általad lúzernek nevezettek. A gazdagság mire való?!

Épp a hozzád hasonló gondolkodás miatt nem sikerülhet megtalálni azt a vékony mezsgyét, amit előző hozzászólásomban is kerestem. Aki szittya hordát emleget, nem lehet, hogy éppen ő tartozik valamilyen akármilyen más hordába?
Azért nem kell nagyon elszállni a mostani "demokráciától", mert az diktatúra is.
Ha tüntetnek a politikai hatalom esetleg hátrányos döntése ellen, akkor a rendőrséggel találják magukat SZEMBEN.A szemben szót szándékosan nagy betűkkel írtam, mert szó szerint kell érteni, mint ahogyan a liberális főpolgármester hozzáállását a különböző helyeken kihelyezett traktorral behajtani tilos táblákat, vagy a rendőri terrort elrendelő főrendőr kitüntetését.
Megjegyzem Brüsszelben a traktorok nincsenek a belvárosból kitiltva és élnek is a gazdák időként a demonstráció lehetőségével.
A másik diktatúra az alkotmányból adódik.
Ha valakinek egyetlen képviselővel több van a parlamentben, akkor sorozatban hozhatják a rosszabbnál-rosszabb törvényeket, a kormánya naponta kiélheti magát az elcseszett, ellentmondó rendeletek gyártásával, nincs a földön még egy hatalom ami meggátolhatná ezt az ámokfutást.Kivéve ha nagy ritkán esetleg a hozott intézkedés alkotmány ellenes, vagy valaki népszavazásra szervezkedik.
Sajnos a népszavazás drága mulatság, és a foxi-maxi esetekben más alkotmánnyal, másfajta parlamenti szerkezettel elejét lehetne venni a mostani 20 éve tartó áldatlan állapotnak.
Jó lenne továbbra az is ha a civil szervezetek, kamarák, és olyan szakértők aki nem csak jogi vagy közgazdasági végzettséggel rendelkeznek, de képesek összefüggéseiben is látni a jogi "szabályozás" várható következményeit.
Ma elegendő ha valaki megfelelő pártkötődéssel rendelkezik és már is oszthatja az észt és az igazságot. Az "átkosban" az esetek többségében a szakirányú végzettség legalább annyira fontos volt mint a politikai megbízhatóság.
Ezért aztán szakmai karriert csak MSZMP-s tag futhatott be.
Ma sincs ez másképp, csak lemaradt sokszor a szakmai követelmény.
@Walter Melone:

Nagyjából 1-2millió híjján mind a 10...

Most vagyunk egy olyan határon, amit ha nem kúrunk el, akkor akár jó is lehet belőle.

Mégpedig azon a határon, amikor már a szociban képzett, életük nagyobbik részét ott leélő emberek kezdenek "kikopni" (kinyugdíjasodni) a lényeges dolgokból. Ezzel együtt az is következik, hogy (sajnos marad szavazójoguk), de egyben azok veszik át az általuk "üresen" hagyott helyeket, akik már a rendszerváltás után szocializálódtak.

Itt konkrétan a 40év alatti korosztályra gondolok, akik (kis undorral) gondolnak vissza a szocira. Én spec. személy szerint a politikában is ennek a következményeit látom. Megy a pánikkapkodás, mivel egy olyan társadalmi réteg kezd egyre jobban formálódni, amelyet nem lehet "hordákra" szétválasztani, ráadásul már a szabad világban nőtt fel, tudja, hogy igenis bizonyos szintig ér visszapofázni. Ennek okaként látom azt, hogy mindegyik párt kapkod ide-oda, látják, hogy hamarosan vége lesz annak az időszaknak, amikor akármit meg tudtak csinálni a néppel.

Egyszóval: Erősödik a társadalom. Egyik része "már csak" a szabadságra emlékszik, másik része (40év feletti, épeszű, talán itthon nevezhető értelmiséginek) pedig átlátja, ízlelgeti a lehetőségeit.

A hülyéket és a vakokat lehet csordába szedni. Hülyék vannak bőven, a vakok pedig egyre fogynak...
Ott hibázik a koma meg a sok "szabad" gondolkodó, lieberálisnak csúfolt értelmiségi hogy ami Mo-n van az minden csak nem demokrácia! Ez ami itt működik jelenleg, ez a korrupt, börtöntöltelékek által irányított, maffia, szabad rabló gazdálkodás, választási csalásokkal tarkított "cukrozott takony" ez nem a demokrácia. Sajnos tisztában vagyok vele hogy a demokrácia, jól működő demokrácia sosem fog megvalósúlni, mint tökéletesen versenyző piac sem. Főleg Nálunk, hiszen minden állat egyenlő csak vannak egyenlőbbek, ez a demokráciára maximálisan igaz! Csak pénzed legyen! Minnél több, kapcsolati tőkére, ügyvédre, rendőrre, mindent megkaphatsz!
Én ebből nem kérek! Köszönöm! Sokat áldoztam, és probálok tenni a hazámért, de így ez nem megy. Inkább hiszek egy autokriter, a 'liberális gondolkodók" által diktatúrának nevezett államban, és SZABAD VÁLASZTÁS útján ha eljön nézem azt meg, mint ebben a 'cukrozott takonyban' éljek, és neveljem a gyerekeimt, tiszta, világos, értékrendre, büszke magyarnak ami ma bűn!! a 'liberális gondolkdók' szerint! Mert nem vagyok meleg, nem hálok állatokkal, nem csalom a feleségem, hiszek Istenben, nem nézem a TV-ből ömlő szennyet, (vagy próbálom kerülni) nem lopok, rabolok, nem bántok másokat, büszke vagyok magyarságomra, és sajnos fel megy a vérnyomásom, amikor kinyitom az újságot reggel, és Hofi szavaival élve: na ki lopott ma??? felkiáltással kezdem a napom. Nekem ez NEM KELL!! és igen is börtönben akarom látni azokat akik ezt megérdemlik, és igen visszamenőleg is. A bűn nem tud elévülni, csak nálunk... sajnos... Üdv. P.K. (a helyesírási hibák miatt elnézést, ez legyen a legnagyobb problémánk az életben!)
@Walter Melone: A rendszerváltás egyszerűbb része már megtörtént.
A nehezebbre (társadalmi rendszerváltás) még várni kell.
Amikor a liberalizmus lebontotta a rácsokat, annak örültünk.
Ma már a fundamentumokat marja.
Persze, hogy nem tetszik.
Azt hiszem itt is a mérték a titok nyitja. Kár, hogy mindig "kileng" az inga, lassan megint elérjük a holtpontot.

Persze te sem tudsz mértéket tartani szokás szerint.
Nem diktatúráért sír a többség.
Egy olyan demokratikus közrendért, ahol nem az ököljog és a pénz a mindenható.
Az egyik legnagyobb bűne a politikai elitnek, az hogy létrehozták a vadnyugatot. A szegények közt az ököljog.(falusi bűnözés, cigányok)
Az elitnél a pénz. (Fletóék, Bajvanitt Gordon és a többi oligarcha)
Nincs polgári életút. A munkából történő előrejutás és gyarapodás.
Ez elég szar írásra sikeredett. Tele van fél-igazsággal, ami mint tudjuk még a hazugságnál is rosszabb.
A legviccesebb, hogy azok rakjanak majd rendet, akik x éve korruptak:) Nem semmi logika ez:)
"Maga a szabadság is függ a rendtől. A rend tesz szabaddá: anarchiában az ember nem szabad, hanem menekül."

Tökéletesen egyetértek.

"Mégis, az életminőség, amire az antiliberális hörgés annyira szívesen hivatkozik, a béka segge alatt volt a maihoz képest. Az igények még nagyobbat nőttek."

Ezzel viszont (rajtam és még néhány ember kivételével, akik még mindig tudnak józanul gondolkodni) szinte senk sem fog egyetérteni.
"A jobban éltünk 8-20 éve" címü sláger idén még hódítani fog, aztán jövöre jön a feketeleves és vele együtt a "Zorbán takaroggy" is.
Árpádnak hiányérzete lett volna ha a náci szót nem rakhatja bele ebbe a posztjába is.... Egy libsi gyalázó írást mikor látunk végre?
Akikről írsz Árpi, azoknak hóttmindegy, hogy liberális demokrácia van, vagy széljobbos kvázidiktatúra.

Ezek ugyanúgy hőzöngő majmok maradnak.
Te Tóta, nem vetted észre, hogy most van igazán diktatúra?
A hozzászólás most is csak fél nap múlva jelenik meg? (Most 08:28 van.) Mert akkor nem is fárasztom itt magam. Viszlát!
Ez a post nagyon el lett találva

@Walter Melone: amit te írtál az is nagyon jó.

Az a baj hogy az összes ilyen diktatúrát támogató azt hiszi hogy ő a rendszer nyertese lenne pedig nagyon kevés embernek lenne jó. Nem is volt olyan régen amikor még politizálni sem lehetett, tényleg ezt a rendszer sírják vissza egyesek? Na persze aza szocializmus volt de diktatúra az diktatúra és az öregek még emlékeznek hogy a nemzetszocializmus sem volt fenékig tejfel. Ott is elvitték az embert ha bírálta a rendszert
@Walter Melone: Igaz, kivéve ha a loser-ek géppisztolyt és csinos karszalagot kapnak, hogy fenntartsák az igaz emberek rendjét.
@Walter Melone: Ez tök baromság, mert kihagyja, hogy a kommunisták vagyona közvagyon volt. Nem az eleve sikeres emberek vagyona akiktől elvették és azt osztották szét maguk között. A rablott vagyon, soha nem lesz jogosan az övéké. Az visszajár annak aki sikeres és tehetséges volt. A rabló pedig börtönt érdemel.
A rendpártiság nem egyenlő a diktatúrával. Ha a mostani játékszabályokat mindenki betartaná, akkor már rend is lehetne:
- ha a szemre 30-40%-on beépített hegyvidéki telken, ahol csak 15%-os a beépíthetőség hamarosan megjelennének a hatóságilag kirendelt bontó-brigádok, akkor rend lenne.
- ha a második sorban parkoló merdzsó mellett megjelenne a rendőr és büntetne, rend lenne
- ha a jogtalanul magának utalványozó HR nyanyától már másnap elvennék ezt a pénzt (vagy ami maradt belőle), rend lenne
- ha a bírósági eljárások nem évekig tartanának, rend lenne
- ha a villanyszámla, gázszámla érthető lenne, és nem úgy verhetnének át, ahogy csak akarnak, rend lenne
- ha a rendőrök nem a jobbik és gárda rendezvényein jelennének meg nagy számban, hanem a bűnözők által megszállt falvakban, akkor rend lenne
- ha Mrs Kovacs által ellopott milliárdokhoz kötődő tolvaj nem egy másik állami cégnél tűnne fel, hanem a börtönben, akkor rend lenne
- ha nem az ATV kapná az állami milliárdokat, hanem az MTV, akkor rend lenne
- ha nem vált volna sikké, hogy az állami vagyont ingyen lehet privatizálni (ld. Gyurcsány), akkor rend lenne
- ha Offshore cégekkel az állam nem köthetne üzletet, akkor rend lenne
- ha a több száz milliós ingatlanokban pöffeszedők, és 20 milliós autókban furikázókra szállna rá az APEH, akkor rend lenne
- ha az erdőkbe szemetet hordók és crossmotorozók nagy hatékonysággal le lennének fülelve, akkor rend lenne
- ha csak azért, mert valakinek sok gyereke van, kellene dolgoznia, akkor rend lenne
- ha nem "kommunikációra" és egyéb dolgokra költenének válságban, hanem munkahelyteremtésre, akkor rend lenne
stb, stb.
Jó poszt! De azért kell egy további gondolat: az egyszerű vidéki emberek perspektívája teljesen más, és ezt kell megérteni ahhoz, hogy lássuk, miért tudnak terjedni az ordas eszmék. T.i. az egyszerű vidéki ember

1) nem szenvedett annyira a Kádár-rendszerben a "szabadság" hiányától: meghúzta magát, eléldegélt vhogy, dolgozgatni is tudott és innen-onnan leesett annyi hogy megvolt a kis háza / "megélhetősége",
2) a rendszerváltás utáni előnyöket nem tudja kihasználni: nem száll fel fapadosra és nem vesz Milka csokit mert egyszerűen nincs rá pénze, és az hogy elmondhatja a véleményét az tökéletesen hidegen hagyja, mert a rendszerváltás hátrányait (munkahely elvesztése, elszegényedés, piti bűnözés) viszont minden nap a bőrén érzi és eközben minden nap látja a tévében, hogy a gengszterek hogy röhögnek a pofájába.

Nem véletlen, hogy óriási a kiábrándultság, és ilyen talajon tulképpen az a csoda, hogy még csak annyi történt (ie kisebb politikai átrendeződés), amennyi eddig!
:)
a változást mindig azok akarják, akiknek nem jó...
ezen nincs miért csodálkozni...
sokan elfelejtik azt, hogy MarxEngels bácsi a szocializust nem ott képzelte el, ahol végül megvalósult...
Ma, MO.-n demokrácia van... csak épp a fejekben nincs az...
bizonyára emlékeztek régről... az ált. isk.-ban ki volt függesztve a tanulók jogai és kötelességei...:) és a gondolatjelek nem voltak paritásban a két oldalon... hát ebben a MO.-ban sincs ez máshogyan...
Ma, MO.-n demokrácia van... papíron. Orwelli demokrácia van. Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. Nincs ezzel semmi baj. Nyugaton is így van ez...:) csak épp ott a látszatra ügyelnek az egyenlőbbek...:) és nem rázzák a rongyot a sima egyenlők előtt... , akiknek nem marad más csak délutáni csámcsogós kibeszélősó... :)
+ a "letépem a fejed, te kutya"...:S

kellemetes hétvégét!:)
@Walter Melone:
Ugyanmár Walter.
Miért lenne valaki örök vesztes, aki nem adja föl?
@Walter Melone: ezen logikat kovetve, az adott populacio minimum 80%-a looser. es hibas. akkor most mi legyen szerinted? szabaduljunk meg toluk valahogy, vagy kezdjunk azon gondolkodni, hogy valahol mashol van a bibi, magaban a rendszerben, mely nem enged eletteret nemhogy az extrem-gyengenek, de mar annak sem, aki esetleg nem volt jo helyen, jo idoben. tarsadalmakben elunk szuksegszeruen, mely egy kenyszeru-valasztott formacio, es ha igy alakult, ne kelljen mar alavetnunk magunkat a szenvtelen termeszetes szelekcio torvenyeinek, basszus. ha bemesz egy dilihazba, es ott azt mondod, hogy jeee,itt mindenki hulye - igazad van. de az egesz emberi fajra (jo, kb 80 szazalekara) ezt rasutni........
@Walter Melone:
"Ezek az emberek az örök vesztesek, akiknek soha nem jön be egyik rendszer sem. A hiba mégis bennük van, de ezt sohasem fogják észrevenni.

Egyszóval ők a loser-ek. "

MUHAHAHAHA

Na ezt tudod te nagyon rosszul.
Nagyon jó. Sajnos én tovább mennék.
Régen mondom, több fórumon is kifejtettem, hogy két dologból lehet választani, demokrácia és korrupció, vagy rend és diktatúra.
A demokrácia - pláne a mi korai stádiumunkban - sajnos nem alkalmas arra, hogy normális rendszer alakuljon ki. De még mindig ez a lehető legjobb (a'la Churchill)
Igen piacgazdaságot akartunk, csak ezalatt nem azt értettük, hogy a büdös elnyomó kommunista rendszer vezetői, őket kiszolgáló szemetek jutnak vagyonhoz és aki addig is ellenzéki volt azok közül csak azok jutnak vagyonhoz akik politika közelébe kerültek, bár szerintem ők inkább érdekemberek. Szóval aki akkor középen vagy lent volt az elszegényedett, van aki kicsit és van aki nagyon.

Ezt az igazságtalanságot kell megszüntetni.

Nekem a nagyszüleim birtokosok voltak, a büdös vörösök elvették a vagyonunkat és én mint ilyen ősöktől származó nem tanulhattam az orvosin meg is mondták miért. Majd szereztem egy Amerikai ösztöndíjat oda pedig nem engedtek ki.

Ma lakcímnélküli ként élek. Ezért ezen rabló elittől elkel venni azt amit összerabolt, majd átörökített. Nem a munkája gyümölcsét élvezi, hanem a rablott vagyont és ő tartja magát elitnek.
A kárpótlást pedig nem kaptunk mert azt is kijátszották.
Nem lehet antiliberális fordulat itt ahol soha nem volt liberális kormány, itt ahol a liberalizmus valódi értékeit ugyanúgy sárba taposták és pénzre váltották mint ahogy a gazdaságot szétlopkodták. A liberalizmus itt csak egy színváltó máz, alatta ugyanaz az urambátyámeftársam zombi sütögeti a pecsenyéjét, épp csak nem pufajkába öltözve hanem szivárvány zászlóba burkolózva. Ami a szólásszabadságot illeti, ahhoz a témához lehet kommentelni amihez szabad, addig amíg engedik.

Nem szigorúbb hanem átláthatóbb rendszerű államot szeretnénk. Amúgy a szigorúság is lehet ám érték, mert a mindent szabad elve még a bűnök élvezetét is kiüresíti.

"Ahol az ártatlanok nem mernek felvonulni, mert jó eséllyel megverik őket, ott zsarnokság van." Szerintem itt nem a gárdistákra célzol, pedig rájuk értelmezhető lenne a mondatod mint ahogy a provokáló ratyikra nem.

Mára a náci kifejezés totálisan súlytalan lett, egyszerűen elcsépelték, már csak lilaliberális közegben számít sértésnek, mindenki más már csak megvonja rá a vállát, és tudomásul veszi hogy igen, biztosss, ő nyilván nácinak számít, mert nem koalista.

Sajnos amíg Te is pl. elhallgatod és vállonveregeted a magyarok elleni folyamatos hangulatkeltést (permanens büdösparasztozás folyik pl. a tévében, ismét gyűlöletet injektálva a közbeszédbe), a kitenyésztett nyomor terrorját, a klikkes másvallásúak beteges hungarofóbiáját és gőgösségét, addig az egyszeri emberek bizony a kurucra mennek hírekért, és ugyanúgy fertőzi őket a gunyoros gyűlölködés.

Szerintem nem a közbeszédbe erőszakolt aljas kifejezések - pl. megélhetési bűnözés, copyright by Kuncze, vagy pl. az ork jelző - rongálták szét a társadalmi dialógusokat hanem az ősMDF-től eredő kutyabőrös humortalanság, a fideszi március 13-18-ig kokárdázós megosztási hadművelet, az Szdsz mohó sértődésvágya, és a félreértelmzett, túlspilázott, szó szerint és erőszakosan betartatott politikai korrektség. Ebből van elég.

Igenis, mocskos nagy bajban van az ország, egy hajszál választja el az államcsődtől, össze kell ülni mint egy nagy család a tanyán, és azt mondani hogy a hülye diszkós gyerek meg az elbutult alkoholista munkásőr nem vezetheti tovább a családi gazdaságot. Sajnos a lány kurva lett, a legkisebb fiúról azt sem lehet tudni hogy létezik, legyen a góré a falu bikája. Lehet hogy büdös a szája de kalapálni tud.
Jártam néhány "rendpárti" országban. Aki "rendet" akar, annak tudom javasolni a free trial versiont, el lehet menni Iránba, Kínába, Myanmarba, Szíriába, és meg lehet próbálni nem egyetérteni a rendszerrel. Lehetőleg transzparensekkel. Sok sikert!
Igen piacgazdaságot akartunk, csak ezalatt nem azt értettük, hogy a büdös elnyomó kommunista rendszer vezetői, őket kiszolgáló szemetek jutnak vagyonhoz és aki addig is ellenzéki volt azok közül csak azok jutnak vagyonhoz akik politika közelébe kerültek, bár szerintem ők inkább érdekemberek. Szóval aki akkor középen vagy lent volt az elszegényedett, van aki kicsit és van aki nagyon.

Ezt az igazságtalanságot kell megszüntetni.

Nekem a nagyszüleim birtokosok voltak, a büdös vörösök elvették a vagyonunkat és én mint ilyen ősöktől származó nem tanulhattam az orvosin meg is mondták miért. Majd szereztem egy Amerikai ösztöndíjat oda pedig nem engedtek ki.

Ma lakcímnélküli ként élek. Ezért ezen rabló elittől elkel venni azt amit összerabolt, majd átörökített. Nem a munkája gyümölcsét élvezi, hanem a rablott vagyont és ő tartja magát elitnek.
A kárpótlást pedig nem kaptunk mert azt is kijátszották.
jó cikk, igazad van.
A végére az a keresztényi önmérséklet nem kéne, de Te ettől gerjedsz, tudjuk.
A nemzetellenes libsibolsikból és az egyre súlyosbodó cigánybűnözésből volt elég. Mégis mit gondoltak a liberális majmok, meddig fog tartani a tűrőképesség?
Na végre, ezt is leírta valaki rendesen. Árpád, nem kell neked direktbe pártokat védeni, sokkal jobb cikkeket tudsz te írni anélkül :)
@Walter Melone: "A rendszerváltáskor mindenki piacgazdaságot, kapitalizmust akart."

Vesd össze: index.hu/video/2009/04/01/nem_akartak_kapitalizmust_a_magyarok/

Az állításod ilyen közkeletű "rendszerváltást megalapozó mítosz", aminek a világon semmi alapja - oly annyira, hogy itten a politikusok olyan 1993-ig nagy nyilvánosság előtt ki sem merték ejteni a kapitalizmus szót...
@Walter Melone: "A rendszerváltáskor mindenki piacgazdaságot, kapitalizmust akart. Tudta jól, hogy lesznek szegények és gazdagok is egy ilyen rendszerben."
Ez így igaz, de nem esztelen rablást és tékozlást akartak a végrhajtó hatalom hathatós közreműködésével (lásd bkv, 4-es metró Margit-híd, Megyeri-híd). Nem a NÉP kiszipolyozását akarták. Nem a szabad gyilkolászást, bűnözést és egyebeket akarta senki, kivéve aki ebből él.
Az is világos, hogy vannak szegények és vannak gazdagok, mindig így volt, mindig így lesz.
De amikor már a szegényt a saját kormánya, irányítója, pásztora zsigereli ki és taszítja még nagyobb szegénységbe, mert a gazdakoknak semmi sem elég, és fél is tőlük, ott már bajok vannak.
És ez független a pártoktól, az utolsó 20 évről beszélek.
Nem rossz írás, de túlbonyolítod a dolgokat. A rendre vágyó emberek nagyobb része nem vérgőzös neonáci hanem megfáradt kisember aki már torkig van azzal hogy a társadalomnak az a része amibe ő is tartozik, igyekszik law abiding citizenként élni, a másik része a társadalomnak pedig baszik betartani a társadalmi normákat és a törvényeket (azért mert lent van vagy azért mert fent).

Az a baj hogy a te fejedben is rettegő szirénákat szólaltat meg a "rend" kifejezés. Koszos kis ország koszos kis emberkéje vagy aki a rend hallatán csak náci vagy ávós bokacsattogásra tud asszociálni.

Pedig van normális rend is. Demokratikus EU országokban a rend és az őrei pofánvágják az autókat gyujtogató csürhét ÉS pofánvágják az egész falvakat terrorizáló csürhéket is. Pont.

Az embereknek az élet és vagyonellenes, egyre erőszakosabb bűnözésből van elegük. Akkor is ha hófehér kékszemű szöszke árják csinálják vagy zöld pöttyös marslakók. Nem kell ezt nácizmusba meg rasszizmusba konvertálni és ezzel szőnyeg alá rakni a problémát.

Az is felesleges hogy a rendre és biztonságra vágyókat összemosod a szélsőjobbal és a kádárizmust visszasírókkal. Az pedig hogy az elkeseredett (és ismétlem csak a normális demokratikus európai országok nyugalmára vágyó) embereket azzal inted le hogy ilyet nem szabad kérni mert akkor visszajönnek a nyilasok, a kádárék stb, na ez meg patkányság.

Nincs kettős mérce, nincs mosakodás. Egy a törvény. Mármint a jobb, demokratikus országokban (szánalmas bohóckodást kéretik mellőzni, nem Szaúd-Arábiáról van szó).
"Kísértet jár közöttünk, a szadesz kísértete, keresi új testét..."

Ajvé!

Szabadságot mindenkinek gyarakak! Nyissunk Bécsben kávézót, aki meg nem tud, az menjen fekete mosogatónak Londonba.
Versenyt ide, de gyorsan!
Versenyezhetsz gyalog a BMW-vel.
Ez a verseny gyereket, szabad verseny, igazi libberalizmus!

De majd a piac megold mindent. Lásd Enron. :)

Egy gondolat a diktatúráról:
A diktatúra nem azt jelenti, hogy nem vehetsz occsó csirkét -a szarabbikat- a Teszkóban. A diktatúra arról szól, hogy befogod a pofád 2 okból:

1) Amíg a TV2 nem mondja be, hogy ez bárkit is érdekel, addig nem érdekel a mondandód senkit sem.
2) Ha esetleg Btks ügy lesz a sukorói botrányból, amire te derítesz fényt, nagyon gyorsan terroristaként börtönbe csuknak. (Lásd Budaházy).

Nálunk pártokratúra van. Kevésbé heves vérmérsékletűeknek pártokrácia.

De hívhatod, ahogy csak akarod.
Végül is a poszt egy közismert igazságot mond ki: mindenki rendet akar, de az a rend az ő szája íze szerint való legyen

Ez lényegében öndefiníció, mert a "rend" eleve azt jelenti, hogy olyan világ, amiben én élni szeretnék.

Szóval aki diktatúrára vágyik, az a hozzá képest másként gondolkodók elnyomását szeretné, nem diktatúrát úgy általában.
@xsasha:

"Ez a post talán a 100 hozzászólást se fogja megünnepelni"

De, meg fogja. Az utóbbi néhány hónap talán legjobb, de mindenképp legfontosabb posztja.

@poszt:
Valóban a szabadság olyan, mint a levegő (vagy mint az egészség). Addig, amíg van, senki sem értékeli különösebben. Amikor viszont nincs, akkor az marhára fáj.
Számomra a legnagyobb talány a posztban is leírt jelenség, amikor valakik diktatúrát akarnak, miközben a liberális demokrácia minden eszközét felhasználják. (Hasonlóak a Nike cipőben a globalizmus ellen tüntető, vagy a klímacsúcsra repülővel utazó tiltakozó faszokhoz.)
nem értelek árpád, hozod a klasszikus bérrettegő formáját, de minek??

azért mert OV lesz a vezér, nem lesz automatikusan zsidóverés minden sarkon és nem kötik fel a cigányokat a faluvégén

bár ugy látom, igény az van rá bőven

amiért viszont nagyon-nagy felelősség terheli az SzDSz-t, akik inkább loptak, mint képviselték az emberi jogok védelmét...

másképp:

hol voltál/ hol voltatok, amikor kiderült, hogy újkori rabszolgaság van pl békésben? (a csicskaság intézményére gondolok, ahol szerencsétlen öregeket kifosztanak és dolgoztatnak, semmiért)

igen árpád, erről nem mersz beszélni: a cigányság a libeális természetes szövetségesei lettek a gonosz és utált fehér/keresztény emberrel szemben

márpedig ha az ilyenek ellen csak rendőrállammal lehet harcolni, akkor ide az kell

ahogy angliában is minden sarkon kamera van, oszt mégis megélnek valahogy...
Egyébként jó lenne lepattanni arról a hullaszagú ostoba sztereotípiáról, hogy aki a fennálló rendszerhez képest valami mást akar, az feltétlenül valami egyéni vesztes ostoba bunkó.

Kérem, politikai rendszerek jöttek és mentek az emberiség története során. Ami miatt most kényelmesebb élni az nem a buzifelvonulás miatt van, hanem mert a termelőeszközök fejlettsége miatt lehetővé vált a jóléti társadalom.
Éppen tegnap elmélkedett egyik ismerősöm, hogy mit csinálna a helyi gazdagokkal. Elvenné pl. a házát, és odaadná egy 4 gyerekes családnak, a gazdag meg menjen az egyszobásba. Látszólag szimpatikus lehet a dolog sok embernek, de aztán megvontam neki a mérleget. Nézzük nevek nélkül. X szegény, kis lakásban lakik, y gazdag, nagy házban él. Változtatunk. Eredmény: Y már gazdag, mert nagy háza van van, y pedig ezentúl szegény és kis lakásban. ...és miért tenné? Mert szerinte x nem dogozott meg a jóért, eközben nem gondol arra, hogy ha odaadja elégedetlen y-nak, az sem dolgozik meg érte.
A mérleg eredménye pedig marad, egy szegény, egy gazdag. Ez nem változás, csak bosszú a vélt vagy valós sérelmeiért. Mondhatnátok, hogy ez így frankó, de tegye mindenki a szívére a kezét. Nála nincs elesettebb, aki irigykedne az általa elért dolgokra?! Mit szólnál majd hozzá ha az veszi el a tiedet, amiért te, saját meggyőződésed szerint, megdolgoztál?
Srácok, fostok nagyon?
Helyes...
A cikk két alapvető tévedése:

1.
Jó ("liberális") szokás szerint egybemossa a liberalizmusnak az egyén szabadságával kapcsolatos fogalmát a gazdaságirányításra vonatkozó liberalizmussal.

2.
Nem diktatúráról beszélünk, hanem rendről. Hogy a közösségi együttélés normáit súlyosan megszegő bőnözésből élő egyedek ( gengszter, korrupt hivatalnok és politikus ) takarodjon ki a világunkból illetve kerüljön oda, ahova való.

bye
Sics
Kik lettek kapitalisták, a kommunista párt tagjai, akik TSZ elnök volt most nagybirtokos, ipari miniszterből az ország leggazdagabb embere, közben a liberális agymosással elérték, hogy létre jöjjön az ösztön ember akiket csak a vágyaik éltetnek, de a közösség cseppet sem érdekel, aki ha másként gondolkodik az fasiszta, vagy horda számára. Kilehet moderálni ennyi, ezt is csak a diktatúrát jelképezi.
@Walter Melone: nem értem, miért kell összemosni az igaz, hazájukat szerető magyarokat és a szimpla veszteseket.

páldául az én baráti köröm 90%-a a jobbikra fog szavazni, és nem gondolnám, hogy a vesztesek körébe tartoznánk (biztos anyagi háttér, szép családok, stb...)

egyébként megfigyelted, hogy aki a leghangosabban kiabálja, hogy "vesztes!", általában az a legnagyobb lúzer, csak neki nem tűnik fel...
@Walter Melone: "A rendszerváltáskor mindenki piacgazdaságot, kapitalizmust akart. Tudta jól, hogy lesznek szegények és gazdagok is egy ilyen rendszerben."
Ez így igaz, de nem esztelen rablást és tékozlást akartak a végrhajtó hatalom hathatós közreműködésével (lásd bkv, 4-es metró Margit-híd, Megyeri-híd). Nem a NÉP kiszipolyozását akarták. Nem a szabad gyilkolászást, bűnözést és egyebeket akarta senki, kivéve aki ebből él.
Az is világos, hogy vannak szegények és vannak gazdagok, mindig így volt, mindig így lesz.
De amikor már a szegényt a saját kormánya, irányítója, pásztora zsigereli ki és taszítja még nagyobb szegénységbe, mert a gazdakoknak semmi sem elég, és fél is tőlük, ott már bajok vannak.
És ez független a pártoktól, az utolsó 20 évről beszélek.

Ha duplán jelenik meg, az a blogmotor miatt van. Vártam vagy tíz percet mielőtt bepészteltem újra.
Mostanában sajnos a blogmotor kicsit lassú, ezért ha általam megjelenésre méltónak tartott kommentet írok, azt mindig copy-zom, hátha lenyeli a blog.
Ejha!

Tóta W. úrnak ez az első írása, amellyel maradéktalanul egyet lehet érteni. Bravó!

Amiatt meg nem kell aggódni, hogy hány comment lesz alatta. Nem az a minőség mércéje, hogy hány olvasót sikerült eljuttatni a vérhányásig vagy az orgazmusig. Hanem az, hogy hányan vannak, akik olvassák és szép csendesen rábólintanak,vagy legalább elfogadják egy tisztességes véleménynek a több közt.

Csót:
b
Azt hiszem ez az írás öszefoglalta, ami az elmúlt 20 év problémáinak gyökerét jelenti. Én még azt is hozzátenném, hogy sokan a régi tv feliratra emlékeznek: "A hiba nem az ön készülékében van!" , pedig, de igen!
Árpád!
1. A rend szeretete nem jár együtt a szabadság gyülöletével.Mert szerintem, ott van igazi szabadság, ahol rend van és betartják, betarttatják a törvényeket.
2.Ahol este már nem lehet kimenni, mert meglopnak, leszúrnak, megvernek, stb, stb ez demokrácia? Nem , hanem megtürt és valamely okból--néha még támogatott--anarchia! Akkor milyen demokráciáról papolunk egy másnak?
3. Mi az a liberális demokrácia? Ja már sejtem, ez olyan mint a "rabló" kapitalizmusban a szociális érzékenység vagy a szociális piacgazdaság. Elméletben létezik, de még nem látta senki. Vagy netán a megélhetési politikusokra , vagy a megélhetési bünözésre gondolsz?Ez a liberális demokrácia? Hát akkor kösz, inkább bármit, csak ezt ne!
4.Abban igazad van -- én is tapasztaltam, hogy Kádáréknál rend volt és viszonylagos létbiztonság.Ja meg majdnem teljeskörü foglalkoztatás. Hogy nem volt világutlevél? Bocs, de a többség leszarta--mint ahogy most is teszi.Mert akkor is és most is-- nem az a legnagyobb probléma ,hogy zabáljak-e milkacsokit, hanem az, hogy tisztességesen tudjak megélni, tudjam a gyerekeimet nevelni, tanittatni, és késöbb unokáimat segiteni-- ha kell!Mert szabadság az van-- szabadon aludhatsz és megdögölhetsz egy hid-vizakna-csatorna-utcai pad-trafóház alatt- mellett. Ehhez van jogod, mert ugymond demokrácia van--a politikusoknak, pártoknak, a megélhetési képviselöknek, a tolvajoknak, a rablóknak, stb, stb.A kisembernek pedig ahhoz van joga, hogy mindezt tudomásul vegye és tulélje--ha tudja.
5.Mert tudod a Kádárékat lehet szidni, söt kell is, de ott nem loptak ennyit, nem hazudtak ennyit és ami a lényeg--tervezhetö volt a holnap. Akiknek a világutlevél, a milkacsoki volt a legföbb gondjuk, és ez hiányzott nekik-- azok ma már milliomosok, milliárdosok, mert nekik "bejött" a demokrácia--mert jól helyezkedtek, jól nyaltak és ami a lényeg --jól és sokat loptak--mert létrehozták a demokráciának nevezett sz@rságot, ami minden csak nem demokrácia. Lehet Kádárra fogni mindent, de hogy ök lopták el az országot,hogy ök nyulták le a támogatásokat--azt nem. Mert ha jól tudom, az ország adósága( 1989) cca:"23 milliárd $ volt.És ma mennyi az adóság, és hol az állami vagyon? Magánzsebekbe! Hát ezért van "nosztalgia" --egyre emelkedö mértékben--még a fiatalok között is ! Hát ez volna az a hires magyar demokrácia? Vagy ezt is sikerült " hü" politikusainknak, a hozzájuk csapódó hü talpasokkal , seggnyalóikkal szakértöikkel elb@szni?
w,

Ott van a gond, hogy a diktatúra és anarchia közti, amúgy elég széles út megtalálásához olyasmi kéne, amiről a két oldal megmondóemberei sikeresen leszoktatták a társadalmat: az együttgondolkodás. Társadalmi vita kéne arról, mi az elfogadható korlátozás és mi a nem. Mert az nyilvánvaló, hogy melegfelvonulást szétverni, kisebbségieket öldösni nem való. De pucér hátsóval felvonulni, "ide fehér be nem jöhet" utcákat fenntartani szintén helytelen.
Kíváncsi vagyok, lesz-e olyan véleményvezér, aki neki mer állni politikai oldaltól független konszenzust teremteni. Vagy csak az lesz, hogy jön Orbán és az egyik oldal örül, a másik meg hörög hogy szőlőbánya meg koronaúsztatás, vagy épp Kósa-huszár és diktatúra.
És ha csak az lenne mint Szingapúrban?
"A hiba nem az ön készülékében van" sokan még mindig ebben a tudatban élnek.
Kedves Árpád!

Ez kiváló poszt, főleg egy liberális ember szájából. Azonban egy lényeges dologról nem beszél: az értékvesztésről. Pedig ez fontos problémája minden liberális rendszernek.

Demokráciában Galileit ignorálják, mert hülyeségeket beszél (nem égetik meg, kétségtelen). Az igazság a jóképű, demagóg asztrológusnál van. Ma megkövezik az énektanárt, aki Bach szépségeit is megpróbálja tanítani. Az irodalomtanárt, aki klasszikusokon keresztül próbál emberi tartásra, erkölcsre nevelni (ne adj Isten Kubrickot is bemutat a gyerekeknek). Azt meg végképp, aki az emlegetett önmérsékletet hirdeti például a szexben, még ha nem is keresztény. Pedig a zsarnokság példái között előkelő helyen áll a multinál a munkaközösségéből kirekesztett hűséges kismama.

Vannak értékek. Nevezzük őket nemtriviális tételeknek, amiket az emberiség történelme bizonyított be, és amit nem lehet megszavaztatni, vagy az egyénre hagyni, mert ennek csak hosszú távon jelentkezik a negatív hatása. A Föld gömbölyű. Ne hazudj. Stb.
Kedves Árpád!

Ez kiváló poszt, főleg egy liberális ember szájából. Azonban egy lényeges dologról nem beszél: az értékvesztésről. Pedig ez fontos problémája minden liberális rendszernek.

Demokráciában Galileit ignorálják, mert hülyeségeket beszél (nem égetik meg, kétségtelen). Az igazság a jóképű, demagóg asztrológusnál van. Ma megkövezik az énektanárt, aki Bach szépségeit is megpróbálja tanítani. Az irodalomtanárt, aki klasszikusokon keresztül próbál emberi tartásra, erkölcsre nevelni (ne adj Isten Kubrickot is bemutat a gyerekeknek). Azt meg végképp, aki az emlegetett önmérsékletet hirdeti például a szexben, még ha nem is keresztény. Pedig a zsarnokság példái között előkelő helyen áll a multinál a munkaközösségéből kirekesztett hűséges kismama.

Vannak értékek. Nevezzük őket nemtriviális tételeknek, amiket az emberiség történelme bizonyított be, és amit nem lehet megszavaztatni, vagy az egyénre hagyni, mert ennek csak hosszú távon jelentkezik a negatív hatása. A Föld gömbölyű. Ne hazudj. Stb.
Nagyon jól össze van foglalva a lényeg. Bár olyan feleslegesnek érzem, hogy ezeket leírja valaki... Úgyis szarik mindenki a józanságra. A frusztráltság, az irigység valahogy itt nálunk mindíg erősebb.

De azért jó olvasni...

Olyan az ember mint a gyerek. Ha megkapja a piros nyalókát, akkor a narancssárga kell, ha azt kapja meg akkor meg a kék. Aztán sír mert mégis a a piros kellene, de az meg már kidobták...
@Walter Melone:
Majd ha nem a létfentartásért küzdenek a "loser"-ek, hanem rájuk szabadul a jólét, akkor majd a szabadság-jogokért fognak tüntetni.
Szerintem azért olyan szar ez a világ, mert az újságírok azzá teszik. Ha valami nem tetszik nekik, akkor azt a legrosszabb, legszélsőségesebb formában mutatják be és így próbálják elhitetni az emberekkel, hogy nincs más választás. Pedig egy patrióta, erős kezű vezető, aki a dolgozni és normálisan élni akaró embereknek oldalán áll, az igen is lehet jó, akkor is, ha az egy diktátor, akkor is ha király és akkor is, ha miniszter elnök. Nem az államformától függ a jó élet, hanem a vezetők akaratától, cselekedeitől.
Ez bizony nagyon igaz.
Itt a gond nem a liberalizmus, hanem annak hiánya. Aki nem hiszi, az nézzen utána, hogy mit is jelent valójában.
Pont azért erőltették a törvény uralmát, mert semmitől sem féltek jobban, mint az önkénytől. Ahol nincs törvény, ott pedig az van.

@Kalmár:
Nem bontotta le a rácsokat, csak odébb rakta őket. Oda, ahol a másik ember kezdődik és nem oda, ahova az erősebb rakni akarja.
A cikk lényege: szavazzunk az mdfszdsz-re, különben akkora sötét diktatúra lesz itt, hogy mindenki megemlegeti! :)
Ez a cikk szerintem alapvető félreértésen alapul. Én úgy veszem észre, hogy mostanság az embereknek nem a szabadsággal van bajuk, hanem ezzel a demokráciának álcázott anarchiával, ami most szép hazánkban folyik.
Nagyon kevesen akarják a szólásszabadságot, vagy a véleménnyilvánítási szabadságot korlátozni, akik pedig ezt akarják azok általában a legnagyobb liberálisnak, vagy demokratának állítják be magukat. Ezek az félresiklott gondolatok vezethetnek oda, hogy ma csak a tatárjárás, vagy a törökvész tagadását tiltanák meg (talán erkölcsileg nem is indokolatlanul), de holnap pedig ilyen alapon viszik el azt, aki az épp hatalmon lévő "Virág elvtárst" nem a Kárpátok géniuszának és nem a legnagyobb államférfinak tekinti.
Manapság inkább azzal van bajuk az embereknek, hogy az állam a túldimenzionált egyéni szabadságjogokat a társadalom érdekei elé helyezi. Ezért lehet azt megcsinálni hogy néhányan rettegésben tarthatnak falvakat és félholtra verhetik az intézkedni kiérkező rendőröket. Próbáljuk csak az intézkedő rendőrnek a demokrácia fellegvárában, az USA-ban azt mondani, hogy "anyád" , ha pedig netán az intézkedésben próbálnád meg akadályozni, vagy támadólag fellépni ellene úgy lőnének le, mint egy rühes kutyát. Ezután pedig nem meghurcolják a rendőrt, hanem kitüntetik. Talán nem véletlen, hogy a vidéki Amerikában a bevásárlás során megpakolt autóban a slusszkulcsot nyugodtan benthagyva lehet mondjuk megebédelni egy étteremben.
Egy normális demokráciában az áldozatot ugyanannyi jog illeti meg, mint az elkövetőt és ebbe az is beletartozik, hogy az őt ért bármilyen formájú kár forintosított megtérítésére igényt tarthat az elkövetőtől. Ha nem tudja kifizetni, még azt is leüli. Az államnak pedig az állampolgárt ért legkissebb sérelmet is szigorún meg kell vizsgálnia és az elkövetőt büntetnie kell. Itt pedig ne csak a tyúktolvajokra gondoljunk, hanem azokra a bankárokra is, akik a zsíros prémium reményében gyakorlatilag büntetlenül játszanak a betétesek pénzével fej vagy írást. Na, amég ez nincsen meg kishazánkban, addig demokrácia sincs, csak demokráciának álcázott anarchia.
"Zavarja Önt a modernség, a zajok, a médiaterror, a fogyasztói társadalom? Jöjjön el első nyilvános könyvégetési akciónkra! Taszigálják a buszon baseball-sapkás nyikhajok? Házát összefirkálják mindenféle krikszkrakszokkal? Hányingere van a modern művészetektől, a posztmoderntől, a szabadverstől, a dekadenciától? Néha ellenállhatatlan vágyat érez, hogy egy-egy pimasz költőt képen töröljön? Gondoljon arra, hogy ezen kellemetlenségek a modern gondolkodás velejárói, melynek kialakulásáért a bűnös francia forradalom a hibás mindenekelőtt! Legyen hát a tűz martaléka Rousseau, Voltaire, Diderot, Marx, Hegel, Kant, Becket, Joyce, Kassák összes firkálmánya! Melegedjen Ön is a testvériség tüzénél! Élvezze, amint munkás és paraszt, pap és katona, punk és rendőr a baráti egyetértés tüzétől fűtve, arcán boldog mosollyal, kart karba öltve egy-egy kötetet a lángok közé vet."
Alapvetően szar a cikk.
Abból indul ki, hogy a diktatúra csak rossz lehet. Pedig az ókorban épp a válsághelyzetekre hozták létre az intézményt. Valóban nem lehetett visszapofázni és utólag bírálni vagy elítélni a diktátort. Ilyen pozícióban persze nagyon könnyű visszaélni a hatalommal. De nem azt jelenti, hogy vissza is kell élni vele.
Kipróbáltuk már mindkét "rencert". Az előbbiben március 15-én kuss volt, és a nyaralást a Balaton jelentette. Az ideiglenesen itt állomásozó szovjet csapatokat felváltotta a NATO, így most nem Csehszlovákiába megyünk, hanem Afganisztánba.
Akkor 40 év alatt egy rendőrgyilkosság történt, most minden szerdán van egy bankrablás.
Az iskolában többször van tanárverés
mint farsang.
Akkor ha délelőtt ácsorogtál az utcán a rendőr megkérdezte miért nem vagy a munkahelyeden. Ma ha bejelentett munkahelyed van, kiröhögnek mekkora lúzer vagy.
Nem véletlen, hogy annyian nosztalgiáznak a gulyáskommunizmust felidézve. A jelenlegi elit teljesen lejáratta, szitokszóvá tette a demokráciát. Ez igazából csak demo-grácia, az igazi verziót még meg sem tapasztaltuk. Igaz azt a kommunizmusból sem, de abból a demo úgy is sokkal jobb volt.
A rendszerváltással lehetőséget kellett volna kapnunk, mint minden szabad államban. Ám az nem adták meg, csakúgy, mint a Kádár rendszerben. Ma is fent döntenek ki, mikor és mennyit kap.
S ezt még meg is magyarázzák nekünk. Legfőképpen a "liberális párt" járt ebben elöl, s még csodálkozik, miért áll ott, ahol.
Ha a párt tényleg liberális lett volna, lehetőséget, ESÉLYEGYENLŐSÉGET adott volna, vele együtt szabadságot.
Nem tette, a korábbi vezetői ma sem tennék. ez a tragédiájuk.
Semmit mondó írás.

A menete az, hogy vannak valakik, akik akarnak valamit, de ha megkapnák ezek a valakik azt a valamit, akkor nem lennének boldogok.

Ez így egy nagy semmi.
Egy fontos kérdés kimaradt az elemzésből:

Az, hogy szerintem mást értünk a "szabadság" szó alatt. Te körülbelül a buzifelvonulást érted alatta, én meg egész mást. Valami olyasmit, ami a "boldog békeidők" Magyarországán volt.

Más meg megint mást.
van egy olyan érzésem, bármennyire is szeretnénk, hogy ne így legyen, a következő kormány csak még jobban el fogja rontani a dolgokat.
miből is gondolhatnánk, hogy az a politikai oldal/párt és vezetője, amelynek/akinek a XXI. századi magyar széthúzás tekintélyes részét köszönhetjük, majd szépen MEGJAVUL és elkezdi perspektivikusan szemlélni az országot és annak népét.
aki azzal fogja kezdeni, hogy szépen megbünteti a politikai riválisait, az ELLENSÉGET, és mindent meg fog tenni, hogy a végletekig legyengítse, a saját hatalma, hatalomban maradása érdekében.
és miből gondolhatnánk, hogy egy meghatározó (kétharmados) többség esetén nem mindenáron a történelemkönyvek lebegnek majd a szeme előtt, hanem előveszi konszenzusos énjét, és kívncsi lesz mások véleményére is? ő(k), aki(k) mindenkinél mindent jobban tud(nak), ők lesznek majd a NORMÁLIS MAGYARORSZÁG megteremtői? ugyan már!

de tovább megyek: ha szarrá verik a választásokon az ellent, ki lesz az az állami tisztviselőjük, aki majd nem fog hatalmaskodni Kovács úrral vagy Varga nénivel, az egyszerű állampolgárral? miért gondolnánk azt, hogy az arrogancia, a pökhendiség nem fog végigvonulni az egész rendszeren?
és mi jogosítana fel bennünket arra, hogy ne azt gondoljuk: az egyszerű, de frusztrált állampolgár még inkább frusztrált lesz, és látva, hogy azoknak most már tényleg MINDENT lehet, ő is még inkább mindent meg fog engedni magának, másokkal szemben?

a jövő sötét. és nem sötétbarna, hanem egészen egyszerűen fekete...
Örülök annak, hogy TótaW. "lényeglátó" baromságai, úgy néz ki, fogyatkoznak, holnapra ennyi se jusson.
Ami kimaradt:
Ki a bűnös és ki az ártatlan? Ezt ki dönti el?
Attól tartok, sokan gondolják magukról, hogy ártatlanok, pedig nem is.

A "rokkanthelyre parkoló autós" témával meg nagyon ingoványos talajon lépkedsz. Ezzel kapcsolatban mindig elfog az idegrángás. Nem tudom, mennyire vagy képben, de jelenleg az parkolhat (jogosan) rokkanthelyre, akinek van erről kártyája. Ilyet, ugye, a mai világban nem lehetetlen elintézni. Ha meg a nyomorék nénikédet viszed egyszer színházba, akkor nem parkolhatsz oda, hiszen előtte ki kellett volna váltani.

Legidiótább szabályozás.

De a parkolókártyás Hummerek gazdái a posztodat olvasva megnyugszanak: őket véded.
@Suum Cuique: de hiszen leírtam. én azt értem alatta, hogy azt csinálsz, amit akarsz, amíg másra nem emelsz kezet. abban hiszel, úgy boldogulsz, azt szeretsz, olyan zenét hallgatsz, olyan könyvet olvasol, amilyet akarsz, viszont ha belefirkálsz a könyvtári könyvbe, azt megemlegeted.
@Suum Cuique: "Valami olyasmit, ami a "boldog békeidők" Magyarországán volt."

melyik boldog békeidőkre gondolsz? amikor Széchenyi megírta a Hitelt, és a magad-, meg magamfajták szegényjobbágyként a földet túrták?
vagy azokra, amikor a magad- és magamfajták penészes szuterénból szolgálták a gyáriparosokat, ha egyáltalán volt munkájuk és volt mit enni?
vagy a numerus clausus-féle boldog békeidőkre gondolsz?

fontos lenne tudni...
@Walter Melone: Ha te itt szittyázol meg losesel, akkor jó esély van rá, hogy semmit se értettél meg a poszt üzenetéből, és a saját nevetséges világképed igazolására akarod használni. W nem a dekadens balliberalizmus mint vezérlő eszme mindenáron való fenntartása mellett érvel, te viszont implicite igen. Szerintem egy TGM-blogban értőbb közönségre találnál.

Meg se fordul az egyszerű fejedben, hogy vannak olyan problémák ebben a társadalomban, amik sokkal régebbiek, mint a rendszerváltás, és alapvetően nem is érintette őket. Tehát ha a vérlibsi hordák jogát nem vitatja el senki, hogy az utcára küldjék a híveiket és más módon is a maguk képére formálják a világot, akkor az általad szittya hordáknak nevezett közösségek működését is el fogod viselni.
@Tóta W. Árpád:
Tehát akkor szerinted a másra mért fizikai csapásnál végződik a szabadság?

Ezt azonban még a liberális demokrácia sem gondolja így, megtilt olyan magatartásokat is, amikből közvetlenül senkinek a hátránya nem származik.

Pl. önkényuralmi jelképek közszemlére tételének tiltása, nemzeti lobogó védelme, aztán nyugaton ott vannak a különböző cuki gyűlöletbeszéd meg holokauszttagadás-tiltó rendszabályok, stb.

Tehát a szabadságnak nem csak más testi épsége, és egészsége képezi korlátját, hanem sok más is.

Teljesen természetes például, hogy minden közösség megvédi a maga értékrendjét...
Kínában nem diktatúra van, ahol úgy dübörög a gazdaság?
A magyarok nem alkalmasak demokráciára.
Pont ehhez megy a mai Ludas címoldala. Igaz 20 évvel ezelőttről.

ludas-matyi.com/2010/01/29/1990-januar-31
Nekem is elegem van már a Kádár-nosztalgiából, vannak románok (állítólag nem is kevesen), akik Ceausescu-nosztalgiáznak. Szóval ugyanaz vezérli.
A mai világban a hülye ember körül nincs olyan védőháló mint régen, így ők ugatják a holdat jobb dolguk nem lévén.
Én viszont örülök, hogy gyerekkoromhoz képest sokkal több rostos gyümölcslét, normális csokoládékat, joghurtokat ehetek jóformán aprópénzért, mikor gyerekként csak a töltetlen keménycukron törtük a fogunkat, meg a nugátokat nyeltük fanyalogva, amihez talán csak valami gagyi szénsavas szart öblíthettünk :-).
@idelle:
Dualizmus kora, 20. század forduló körül, stb.

Nem tudom, hogy hol tanultál történelmet, de jobbágyság 1848 óra nincs. Az más kérdés, hogy attól függetlenül is szegénység volt (pláne mai szemmel), de erről nem a buzifelvonulás hiánya tehetett, hanem a gazdasági mutatók.

El kéne már felejteni azt az ostoba sztereotípiát, hogy "vad"liberális értelemben felfogott egyéni szabadságjogok (buzifelvonulás) miatt lesz a jólét. Ennek semmi köze hozzá. Például a teokratikus abszolút monarchia Szaúd-Arábia szerintem gazdagabb ország, mint a 19. század végi Franciaország.
Árpád,

Igen, sokan akarnak "rendes" szabadságot. Én is azt akarok.

A történelem pedig majd jól ismétli önmagát, mert az emberek nem tanulnak belőle. Nem is tanulhatnak, ha tudatosan vannak butítva, immáron 20 eszetndeje...

Szeretném hinni, hogy májustól majd minden orvos visszautasítja a hálapénzt, a munkaadók minimálbér helyett a rendesre jelentenek be, hogy nem lehet lefizetni a parkolóőrt, hogy az autókereskedő nem rommá tört autót ad el alig használtként, hogy megakadályozhatom, ha a társasházam belő udvarára felépítenek egy szállodátbazdmeg, hogy elítélik és le is üli a 15 évét aki megérdemli, hogy megállunk a zebránál a gyalogosnak, hogy a korrupt hivatlanokokat elítélik és meghurcolják, hogy a kórházakban lesz elég gyógyszer és pénz az ellátásra és egyátalán, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér.

Ja, és szabadjon kérnem, a Dunában víz helyett csordogáljon jóféle száraz veresbor, a Tiszában meg szatmári szilva. Vagy fütyülős barack.

Szóval szeretném hinni, de már nem hiszem.

Egyiknek se.
@Walter Melone: Nagyon nem jól látod a dolgokat. Nem hiszem, hogy a probléma az, hogy mindenki gazdag akart lenni. Az emberek nagyon nagy része teljesen elégedett lett volna azzal, ha azt az életszinvonalat belátható időn belül legalább megközelítette volna, mint ami európában a rendszerváltáskor volt. Szerinted ez egy irreális elvárás volt? Ha valamiért, akkor ezért bíztak az emberek a rendszerváltásban.

Viszont nagyon nem így lett. Kevesek valóban meggazdagodtak. Nagyon. Akik már a rendszerváltás előtt is közel voltak a hatalomhoz, a húsos bödönhöz. Velük szemben emberek milliói vesztették el munkájukat, egzisztenciájukat és váltak a rendszerváltás veszteseivé. Pl. a cigányság nagy része is.

A középréteg több-kevesebb sikerrel próbált kapaszkodni, hogy ne csússzon lejjebb, ami valakinek sikerült, valakinek nem. Az mindenesetre elmondható, hogy aki bérből, fizetésből él, akár alkalmazott, akár vállalkozó, az elmúlt 20 év alatt nem sokat tudott előrelépni és nem azért mert looser, hanem azért, mert aki nem tud, nem akar adótcsalni, ügyeskedni, nincsenek megfeleő kapcsolatai azt szinte az utolsó forintjából kiforgatja az éppen hatalmon lévő (bármelyik) kormány.

Vagy az szerinted normális, hogy az európai bérek töredékéért dolgozó emberek európai árakat fizetnek szinte mindenért, amellett, hogy az adóterhek az egekben vannak? És ez gyakorlatilag az elmúlt 20 évben mindig így volt!

Ezek után ne csodálkozz, hogy nagyon sokan kiábrándultak a rendszerváltásból, legalábbis abból, amit nálunk rendszerváltásnak, demokráciának, piacgazdaságnak, liberalizmusnak hívnak. Mert ami itthon ezek alatt a címszavak alatt van, az valami nagyon eltorzult formája ezek eredeti jelentésének.

A szélsőségek megerősödése mindig egy válaszreakció, amit az vált ki, ha a társadalmi elégedetlenség elér egy kritikus tömeget. A szélsőjobboldalinak titulált csoportosulások létrejöttének egyedüli és legfőbb felelősei az elmúlt 20 év alatt kormányon lévő politikai erők! Az ő impotens, szűklátókörű, rövidtávú érdekeiket minden más fölé helyező, a szükséges struktúrális reformokat végtelenségig elodázó politikájuk a legfőbb oka annak, hogy egyre többen mondják azt, hogy "ebből többet nem kérünk"! Az emberek tömegei teljesen joggal vesztették el a hitüket abban, hogy a "rendszerváltó" pártok bármelyike képes, alkalmas arra, hogy az országot kivezesse abból, amibe éppen ők vezették bele. Teljesen jogosan gondolják, hogy attól ami jelenleg van bármi jobb!

Egyébként nem értem, hogy miből szűrte le Tóta W. és te is, hogy a Jobbik diktatúrát akar. Szerintem szó sincs erről. Tény, hogy erősen nemzeti, megnyílvánulásaiban radikális és sok szempontból erősen baloldali! (igen, ez nem elírás) politikát képviselnek, de ez messze nem jelenti azt, hogy antidemokratikus, diktatórikus államot akarnak megvalósítani.
Nekem ez az írás most tetszett. Persze ki lehet forgatni, hogy nem így meg úgy van ám ez az életben, meg a mi falunkban ezt máshogy látjuk, de a lényeget illetően igaz. Annyit tennék hozzá, hogy a "túl sok szabadság" felszámolása a negatív jelenségek miatt nem a mostani válság hatására kezdődött és nem is csak nálunk. Szerintem ez már jó ideje zajlik és a 911-el vett egy erőteljes lendületet világszerte.
@Shore:
Egyetértek. Csak kritikus vagyok a fórunozókkal szemben.
Árpád(sáv)!

Gratulálok jó írás és igaz!

A jobbik programjáról. Ha már szóba került kedves jobbik rajongók.

A Jobbik programja úgy beszél és tervez mintha hazánk alatt terülne el a világ kőolaj készletének minimum 60%-a de csak azért nem tudjuk felszínre hozni mert útját állja a rétegekben némi arany készlet, amihez meg azért nem férünk hozzá mert előtte le kell fejteni róla a felette halmozódó szilíciumot.

De ezt meg azért nem tudjuk megtenni mert közben felfedezték, hogy van egy új energia forrás egy lópikula nevű kőzet ami a jövő energiáját adja mert 10 000x hatékonyabban lehet fűteni vele mint a gázzal. És ezen is éppen mi csücsülünk. Nagy zavarunkban pedig nem is tudjuk melyikhez nyúljunk...

Értem én, hogy pont ezek miatt simán megengedhetjük magunkat, hogy semmibe vegyük a EU-t, az USA-t, a Világbankot meg úgy ám blokk az egész nyugati világot aminek a részesei vagyunk. És mivel ilyen jól állunk simán pisálhatunk szembe a széllel sőt a szél meg is fog fordulni a kedvünkért és a mi pisánk majd rájuk folyik. És mivel ekkora gazdasági hátterünk van nyugodt szívvel kacsingathatunk Irán vagy az oroszok, felé vagy ahova csak akarunk hiszen mindjárt a mi seggünket nyalja majd az egész világ... Értem én...

Javaslom tessék mán elolvasni azt a programot kedves rendpárti olvtársak. De józan ésszel végig gondolni és a szívetekre tenni a kezeteket, hogy tényleg azt akarjátok e...

Csak hasra ütve, hogy mi a bajom a jobbikkal, sok más mellett.

1, Egy olyan párt aki a hatályos törvényeknek nem tett eleget és 2003 óta, vagyis párttá alakulásától fogva, nem adt le az éves pénzügyi mérlegét amire pedig a törvény kötelezi, és ezt csak ügyészi basztatásra tette meg kérem ne beszéljen átláthatóságról, tiszta dolgokról, törvényességről, egy laza 100 milliócska elköltése után az EP kampányra, mert sírva fakadok a röhögéstől, mi után kihánytam magam.

2, Egy olyan párt akinek a kormányfő jelöltje az Iráni Forradalmi Gárdát akarja meghívni az országba a választások ellenőrzésére ne beszéljen honvédelemről, mert hánynék ismét, de nyitott bicskával a zsebemben nem tudok előre hajolni.

3, Senki ne akarja a gyerekemet arra kötelezni az iskolában, hogy hittant tanuljon 2010-ben. Majd én eldöntöm, hogy mire nevelem a gyereket, ha akarom keresztény iskolába iratom, ha akarom nem. Ő meg majd ha felnő eldönti miben higgyen. Ezt a döntést ne hozza meg az állam helyettem.

4, Ez már személyes nem tényszerű. Morvai "árpádsávos barbi" Krisztináról nem tudom eldönteni, hogy vigyorog vagy vicsorog, és ez az állandó sunyi negédes mosoly meg Lendvai "botox vasorrú bába" Ildikó stílusára emlékeztet csak kicsit fiatalabb dekoratív kiadásban, és ez már régen rossz. Szerény tapasztalataim szerint az ilyen negédes mosolyú ember nem őszinte és simán hátba szúr. Ráadásul Krisztina nem olyan régen még lelkes női egyenjogúság párti volt kiállva a leszbi nők jogaiért is.

5, Egy olyan párt ami azért megváltoztatja az alapszabályát, hogy megnyíljon az út bizonyos emberek előtt ne beszéljen arról, hogy leszámol a múlttal. Bizony itt arról beszélek, hogy beengedik már a volt MSZMP tagokat is. Örültem, hogy van egy ilyen párt aki kizárja a volt MSZMP tagjait. Erre tessék változtatás az alapszabályon mert az ÉRDEK úgy kívánja. ÉRDEK. Ismerős? MDF-SZDSZ házasság? Hmm?

Ne csak nézz láss is!
SZabaDíts meg a gonoSZtól:)
már megszabadultunk.

:)

Én pl. a gyűlöletbeszéd szankcionálását nagyobb veszélynek érzem a demokráciára, mint a Jobbikot.
És úgy néz ki, megússzuk:)
Egyesek józanul gondolokodva - tényleg azt várták, hogy a rendszerváltással együtt nem lesznek simliskedések és mutyizások? Nem lesz fű alatt mindenféle susmus?
Erről szól a történelmünk az ősidők óta.
És ezért nem áll az üstünk mellett senki.
Nem hiszem, hogy ez a történés bármilyen politikai erő felülkerekedésével megváltozna - a mentalitáson kéne javítani, de hogy az ördögbe amikor szerencsétlen kölkök is csak a rosszat látják - és már korán elsajátítják az "utáld a másikat mert ő a bűnös, te nem tehetsz semmiről" szisztémát.
Annyira jó lenne már, ha végre eljutnánk oda, hogy 20 év után nem a Kádár korszakról beszélnénk, nem azzal példálódznánk.Ha valaki nem tud újat írni, mondani, akkor előveszi Kádárt.
" A szabadság felismert szükségszerűség! " ( Engels )Mindenki, aki ma sopánkodik, arra kell, hogy felejen: Kire szavazott 1990-ben?!Annak a rendszernek is voltak erényei! Pl: A REND! De az oktatás, az egészségügy szintén erénye volt. Ma csak szétzülleszteni tudják ezeket a rendszereket. A kommunisták piti visszaélései hol vannak a 20 év visszaéléséihez képest?
@Ludas Matyi Online:
Kínában az alacsony életszínvonal a gazdasági dübörgés motorja. A gazdasági vákuum hajtja jelenleg.
Magyarországot is egy ilyen vákuum hajtotta a rendszerváltás után, de nem tudta kihasználni az így szerzett lendületet, mert a vezetői nem tudták saját lábra állítani.
@kószák egyike: "A Jobbik programja úgy beszél és tervez mintha hazánk alatt terülne el a világ kőolaj készletének minimum 60%-a de csak azért nem tudjuk felszínre hozni mert útját állja a rétegekben némi arany készlet, amihez meg azért nem férünk hozzá mert előtte le kell fejteni róla a felette halmozódó szilíciumot."

lol. ezt hívják gamer körökben sandbox üzemmódnak. magyarul az homokozó.
Nincs az a nagy magyar baj, amely ellen ne lehetne odébb költözni egy-két országgal :)
@untermensch:

Nem érted a lényeget.
Én elviselem a "szittya hordákat", ők akarják korlátozni az én életemet, ha kellő hatalmat kapnának.

Ahhoz meg egyenlőre jogom van, hogy kiröhögjem őket. Majd, ha korlátozzák a szólásszabadságot, akkor majd nem lesz jogom hozzá.
Kedves Árpád!

Nem az a lényeg, hogy te mit írsz, hanem az, hogy ők mit akarnak olvasni.
Eleve csodálom, hogy valaki képes minden reggel odaülni és elolvasni egy olyan ember blogját akit utál, ill. hülyének tart. Minek, csak a vita kedvéért? Ez beteges.
A demokrácia lényege pont ez, hogy az ilyen általam betegesnek tartott emberek is leírhatják a véleményüket, én pedig tűröm. Mivel ez a társadalmi egyezség.
@Suum Cuique:
@Suum Cuique:
"Pl. önkényuralmi jelképek közszemlére tételének tiltása, nemzeti lobogó védelme, aztán nyugaton ott vannak a különböző cuki gyűlöletbeszéd meg holokauszttagadás-tiltó rendszabályok, stb."
Ezek nem feltétlenül részei a liberális demokráciának. Ezek XX. századi fejlemények.Én sem értek egyet velük.

"Tehát a szabadságnak nem csak más testi épsége, és egészsége képezi korlátját, hanem sok más is."
Igen, de hogy mik ezek, az nagyon is vita tárgya.

"Teljesen természetes például, hogy minden közösség megvédi a maga értékrendjét..."
Lefordítom, hogy mit mondasz ezzel: normális, ha gárdaegyenruhában összevernek a cigányok.

Arról is tudsz, hogy azok a "boldog békeidők" valójában válságidőszak volt, ami csak utólag visszanézve boldog?
És arról, hogy Szaúd-Arábia olaj nélkül csak pusztaság?
@Balchee74: jó, akkor ezek szerint te is nyugatnak tartanál. Miért pártolsz akkor keleti mentalitást? Mit mondanál, ha Ukrajnába születtél volna? Hogy örülsz, hogy luk van a seggeden?
A rend kell, és a rendnek helye van. Kiábrándító, hogy itt bárki szarhat a szabályokra, lúzernek számítasz, ha az erkölcsi gátjaid nem engedik, hogy a rokihelyen parkolj, szlovák rendszámmal járj, minimálbéren foglalkoztass etc. Éppen a napokban kaptam vissza egy fizetési meghagyást, amin a Bíróság 8 hónapig ült. Időközben az adósom bebuktatta a cégét. Most azt érzem, hogy jobban tettem volna, ha eltöretem a kezét még akkor, amikor lett volna miből megadja a tartozást. Lúzer vagyok. Sajnos nem vagyok egyedül, azzal, hogy betartom a játékszabályokat, de mások kihasználják, hogy a bíró lement a pályáról. Vergődhetek kínomban, hogy a neveltetésem, nem vértezett fel erre a típusú küzdelemre.
Számomra a rend azt jelenti, hogy végre valaki visszahozza a bírót a pályára.
@simonmondja.:

Akikre én gondoltam, azokkal nem az a baj, h nem adják föl, hanem az, hogy a sikertelenségüket az éppen aktuális rendszer/kormány nyakába varrják.

A szép az, hogy ez rendszer és kormányfüggetlen.
Keresztényi önmérsékletet? Felőlem! - de akkor kezdjük az elején:
Nem a rend tesz szabaddá, hanem az igazság. (Az eredeti gondolat: Jn. 8,32.) Tehát amíg a hazudozást megengedi a társadalom, addig nem lesz szabad.

"csinálj, amit akarsz, amíg nem ártasz másnak"
Ez a gondolat szerintem rettenetesen elavult. Akkor volt korszerű, amikor a jobbágy kreativitását korlátozták, és így a társadalom nem fejlődhetett. Azóta azonban a társadalom személyes szinten kb. atomizálódott. Tehát az kevés, hogy ne árts másoknak.
"Csinálj amit akarsz, de az a közösséged javára váljon!" - típusú gondolat nekem jobban tetszik. A közösség alatt érthet mindenki amit akar. Országot, várost, barástokat, családot - mikor mit, de ne higgye senki, hogy a világban egyedül boldogul.
És persze nem az válik a drogos javára, ha drogozhat. Szóval nem kell (nem szabad) szó nélkül hagyni, hogy a másik tönkreteszi a környezetét (és magát).

Én nem voltam tevékeny Kádár alatt, de a szüleim szerint az emberek jobban figyeltek egymásra. Mivel ez az életminőségnek mindenképpen a része, kétségbe vonom, hogy a nagy átlag életminősége javult volna.
Ettől még örülök, hogy nem az van, mert ebben a rendszerben szerintem normálisabban lehet élni, még akkor is, ha a többség nem ezt teszi.
@Walter Melone: Azt gondolom, az emberek nem a gazdagodás elmaradása miatt elégedetlenek a rendszerváltás következményeivel. A mérhetetlen nagy korrupció, a hatalom és annak képvielői visszaélései a kiábrándultság oka!
A másik, hogy eladták az országot!
Eladták azt az elektromos hálózatot, amelyet pl. az én pénzemből építettünk, közvetlen befizetéssel, s most fizetnem kell a saját (?) hálózatom használatáért díjat. A SUEZ csportot többek között ezért is ki kellene ebrudalni az országból. Lásd: Pécs!
@sztd: ""Csinálj amit akarsz, de az a közösséged javára váljon!" - típusú gondolat nekem jobban tetszik. "

az a legsötétebb diktatúra kovásza.
Az egészhez csak annyit, hogy szerintem Magyarországon az elmúlt 10-15 évben teljesen félreértelmezték a liberalizmust. Az, amit eddig Mo-n volt, nem igazán nevezhető liberalizmusnak. Sokkal inkább anarchiának. Pont azért, mert minden szélsőséges elem teljesen elszemtelenedett. Csak két példa: a cigánycsaládok halomra gyilkolása, meg az olaszliszkai lincselés. Látszólag két véglet a kettő, de mégse. Ugyanis ideológiailag ugyan szembenállnak a felek, de a tettük indítékei egy tőről fakadnak: alapjuk az utálat, másokkal szembeni intolerancia, és az a tudat, hogy "ugyan már, itt mindent szabad". Ha pedig valaki akár egy teljesen objektív tanulmányt is megpróbál megjelentetni a legalsóbb rétegek problémáiról, rögtön lerasszistázzák. Még akkor is, ha a tanulmány nemcsak a cigányokról szól, hanem úgy általában a lecsúszott rétegekről. Jó példa erre az egyik tanulmány, amelyről a Zindexen is írtak.
Most már megint a Sulíkot hozom fel, de Árpád, speciel pont te írtál arról, hogy igaz, hogy ő liberális, de ezzel együtt rendpárti is. Valahogy én úgy képzelem el a liberálist, hogy pl. nemcsak a melegjogokat/felvonulást meg a kábítószerek legalizálását támogatja, de a rendet is. Tehát hogy pl. a cigányt is megbüntetik, ha dinnyét lop, hiába kiált rasszizmusért. És nem azért, mert cigány, hanem mert betöri a kirakatot, és elviszi az összes piásüveget és cigit, a kaját meg otthagyja (ez tényleg megtörtént Kelet-Szlovákiában, amikor a Dzurindáék kijelentették, hogy nem hajlandók az ingyenélőket pénzelni).
Diktatúra napjainkban? Sajnos ennél sokkal kifinomultabb a rendszer :-)

Ld. a Kossuth téri tüntetők jó része békés nyugdíjas, vagy egyetemista (volt), akinek az erőszak a kiabálást jelentette. Mégis sikerült egy egész országgal elhitetni (velem is), hogy azok mind szittya-magyarozó alkotmányozó-nemzetgyűlésező, térre-vizelő fasisztoid-hippik.

Márpedig Fletó barátunk ha ért valamihez a szenvedélyes beszédeken kívül az az "imidzs-kreálás". Ki más tudná elhitetni ~8 millió magyarral, hogy egy másik 2 millió magyar igazából 20 millió román? Vagy a kormányellenes tüntetés = autógyújtogatás = buziverés = ... ? [függetlenül attól, hogy kell-e kettős-állampolgárság vagy a tüntetők hány %-a volt futballhuligán]

Sajnos az okosak demokráciája (igen, eddig a ballib volt okosabb, legalábbis progresszív- és szociál-populistább) a hülyéken ez, nem diktatúra!
Azért szeretném, ha eljönne az ő országuk, mert akkor betiltanák a művészetem, így szamizdatként terjeszthetném, és nem valódi társadalomkritikai magasságokba emelkedhetnének szánalmas limerikjeim.
@beszélő:
"Ha tüntetnek a politikai hatalom esetleg hátrányos döntése ellen, akkor a rendőrséggel találják magukat SZEMBEN"

Már ne is haragudj, ez egy BAROMSÀG.
Te összekevered a tüntetés fogalmát a RANDALÌROZÀSSAL.
@kószák egyike:

"Ne csak nézz láss is!"

Nem akar látni, csak hinni.
Az egyszerűbb, az megy gondolkodás, mérlegelés nélkül is.
@_Ske_: A Bős-Nagymarosi vízlépcső apropója volt a rendszerváltásnak.Azóta tudjuk, hogy előbb-vagy utóbb de a vízlépcső ugyanott meg fog épülni.
A magyar energia szektort 1,2 mdUSD-ért privatizálták, s az osztrákoknak a kifizetett kártérítés 1,4 mdUSD volt. Jó üzlet volt!
Most energia szektorunk sincs, meg vízlépcsőnk sem!
@beszélő: Nagyon tetszik, főleg az utolsó kettő mondat!
@Tóta W. Árpád: "az a legsötétebb diktatúra kovásza."

Ez aztán a megcáfolhatatlan gondolat. Köszönjük.
Mennyire igaza van TWA-nak . Ugyan ez egy amerikai légitársaság monogramja is, de még sem keverendő össze vele. A publicista nagyon jól látja, mikor az ordítozó csőcselék azt skandálja, hogy túl sok a szabadság és rend kell, akkor egyáltalán nem magára és hasonszőrű idióta elvbarátaira gondol, hanem, a népre, aminek ő természetesen nem tagja, mert ő egy kiemelten marha fajhoz tartozik, aki uralkodni és dirigálni szeretne a többségnek. Remélem azt soha , még egyszer nem kell átélnie hazánknak.
@Big Blaster:

Nem kell ezt ennyire bonyolítani!

A jólétben élő ember toleránsabb, jobban hajaz a liberalizmusra, a csóró meg diktatúrát akar, hogy ha már neki rossz, akkor másnak se lehessen olyan jó.

Nézd meg, hogy a szegények gazdagokkal szembeni ellenérzése milyen tömegmozgalmakat képes eltartani, ha még egy kis hazafiságot is keverünk bele.
Volt ugye az NSDAP, vagy az MKP és most a Jobbik.

Vezérfonal mindegyiknél, hogy "majd mi megvalósítjuk az igazságos újraelosztást, és te szerencsétlen most végre részesülsz a javakból".

Közben meg nagyon nem....
Nahát, Tóta végre írt egy jó cikket. Már rég volt ilyen.

Habár nyilván ez sem nagybetűs "Igazság" - mivel ilyen nem is létezik -, de azért mgteszi.
Haza találtál.
Sokkal szebben irsz ha a szerelmedről azaz a liberális demokráciáról irsz és nem a a masikat teszed nevetsegessé.

Persze a leírtak megértéséhez sokkal több ész kell mint azt néhány nagymagyar gondolja vagy amennyivel "rend"elkezik.
Ez egy kurvajó és nagyon fontos írás.

A gond az, hogy jelenleg a magyar társadalom jórésze számára teljesen mindegy, hogy liberális, vagy rendpárti erők vannak kormányon.

Ők nem tüntetnek, nem neteznek, teljesen távol vannak a közügyektől. Nem azért, mert kiábrándultak, vagy nem érdekli őket a politika, hanem egész egyszerűen csak passzív elszenvedői,vagy haszonélvezői a felettük álló rendszernek. Ez az alattvalói magatartás szerintem sajnos nagymértékű.
"az éjjel gyorsulgató motoros majom"

tevedsz!!!
azok csak neha motorosok legtobbszor autosok!!!
mellesleg mind a ketto allatfajtat el kellene kapni, lekotozni es vizet csopogtetni a homlokara egy heten keresztul
Walter Melone ahogy én olvasom, te kábé minden hozzászólásodban leírod szépen összefoglalva az összes liberális toposzt, begyakorolt klisét, közhelyet, amit csak el lehet mondani azokra a jelenségekre, amit a liberálisok nem tudnak pofaégés nélkül elmagyarázni...
Végre egy jó poszt ! Jó írás volt, köszönjük.
"A nyugati baloldalra mindig is jellemzo volt az arrogancia, mert magát tekinti a közelebbrol nem definiált haladás szószólójának, és aki nem halad az o fogalmai szerint, az alacsonyabb rendu, lenézheto. Ha Fallaci így értette [hogy a nyugati baloldal most úgy viselkedik, mint annak idején az inkvizíció, tévedhetetlennek tartja magát], akkor egyetértek vele. Ez a szemlélet a baloldal mítoszához tartozik. Amióta megbukott a kommunizmus, amióta egyáltalán nem egyértelmu, hogy az elmúlt háromszáz év európai kultúrájának fejlodése milyen irányban halad tovább, azóta én csak mosolygok rajta, komolytalannak tartom. Ettol persze még létezik. Kétfelé osztják az embereket, azokra, akik tudnak haladni, és azokra, akik nem. Szerintem ez idejétmúlt álláspont. Jobb lenne, ha elkezdenének vitatkozni."
(Lánczi András)
@Tóta W. Árpád:
Csak akkor, ha kényszerítenek rá, és nem magadtól teszed.
Ha van 5 kicsit eltérő lehetőséged, akkor azt választod, ami jó a többieknek is. Nem bonyolult elv.

A cikk talán legizgalmasabb pontja a rend. A kérdés az, hogyan is szülessen meg a rend, ki alkossa, miért fogadjuk el?

A rend legfontosabb tényezői az ésszerűség, hatékonyság és elkötelezettség. Gondoljunk csak a KRESZ-re. Lehetne akár másképp is, mint pl. a brit jobboldali kormány és balkézszabály, de a lényeg, hogy mindannyia betartsuk. És persze azért tartjuk be, mert működik és általában mindenki betartja.

Rendet alkotni nem tud az, aki nem látja át a rendszert, mert nincs elegendő képessége hozzá. Beszélni tud róla, még nagyokat mondani is, de rendet alkotni nem. Rendet nem tud alkotni, aki nem hisz a rendben, és csak azért csinálja, hogy visszaéljen vele. Rendet az se tud alkotni, aki nem tudja közös nevezőre hozni az egyes szereplőket, mert azt a rendet senki nem fogja betartani. Mi kell akkor a rendalkotáshoz? Tehetség, önfegyelem, konszenzusteremtő képesség. És becsvágy. Hogy ne azért készüljön a rend, hogy nekem hasznom legyen belőle, hanem azért, mert képes vagyok alkotni.
"Csinálj, amit akarsz, amíg nem ártasz másnak!"

Nagyon szép ideológia. Az élet azonban nem habostorta, Pelikán elvtárs! Először EZEKET le kell sittelni párszáz évre, aztán visszakobozni az elsíbolt milliárdokból amit lehet, aztán javítani a jogrendünkön, aztán majd liberáliskodhatunk.

Okos ember a csavart csavarhúzóval csavarja, a lesittelést pedig csendőrandrisokkal végezteti. Most a csendőrandrisok ideje következik, utána a büntetőjogászok jönnek, és majd az után...
Nincsen általános érvényű igazság! Mindig minimum 2 oldala van!
Nekem (és sok hasonlóan gondolkodó ismerősömnek) a többek között a csúsztatásokból van leginkább elegünk,és a látszatpolitizálásból!
Az emlegetett 20 év alatt nem sok előrelépés történt, és a következő 20 így csak rosszabb lesz!
Az állami bevételek elosztása drámai, ráadásul egy elköltött egységre jut 10 elsikkasztott függetlenül attól, hogy ki az aktuális kormánypárt!
@Suum Cuique: "Nem tudom, hogy hol tanultál történelmet, de jobbágyság 1848 óra nincs. Az más kérdés, hogy attól függetlenül is szegénység volt (pláne mai szemmel)"

tudom, pl. a rendszerváltás óta személyzeti osztály, betanított munkás és takarítónő sincs, van helyettük HR, operátor, meg higiéniai menedzser.
nem tök mindegy, hogy hívjuk?

az általad favorizált és idealizált korban a lakosság 80%-a a földet túrta, és legtöbben még azt a kapát vagy kaszát sem birtokolták, amivel nap mint nap elindultak a vályogviskójukból a szántóföldekre.
vagy úgy gondolod, hogy a Pőcze Borbáláknak jobb volt?
vagy jobb volt az egyre növekvő létszámú kisebbségeknek?

ha nekem nem hiszel, olvasgass Móriczot és/vagy Mikszáthot.

persze amennyiben őseid bárók vagy grófok voltak, akkor elnézést kérek, és természetesen elfogadom, hogy a magad szemszögéből igazad van...
Végre egy reális helyzetértékelés a hosszú böjt és Ibolya the best maxi cd után...
@Énekes Vazul:
Nem csak a jobbik szavazói áhítoznak rendre. Sokan szeretnének rendet ebben az országban, és az a baj, hogy a jobbik menüjében szerepel ez egyelőre egyedül. Vannak sokan, -én is- akik azért nem esznek az étlapról, mert a menüben benne van az antiszemitizmus, rasszizmus, vallási türelmetlenség, és homofóbia.
Kedves Tóta W.

Látom, rettegsz attól, hogy felszabaduljon végre az ország.
Ugyanis - és ezt te is jól tudod - ma is diktatúrában él: az olaj-, a szemetet gyártó és terítő multi-, az energia-, a média- és egyéb oligarchia diktatúrájában. De te így érzed jól magad, mert te és a te liberális elvbarátaid (és akkor még finoman fogalmaztam) ennek a lebutított, alacsony sorba taszított népnek a hátán átvetve a lábaitokat, pökhendi, aljas magabiztossággal lovagolva tudjátok sütögetni a sütnivalóitokat. Rettegsz, hogy ennek vége - pedig minden jel arra mutat, hogy hamarosan vége lesz.
@similarthings:

Gondolom ez is része a kampányhangulat alapritmusának a ballib oldalról: 2/3-os orbánnal, és jobbikkal riogatás (ezek után elvi szinten seggszáj kell, hogy a riogatáspolitizálás ellen felszólaljanak), vigyázzál, diktatúra!

Ld.
www.youtube.com/watch?v=6bY0VKQ3gdc
@szuperapu: Egy ország jut eszembe, ahol anarchia van: Szomália. Menj te oda lakni, ha az neked tetszik. Önszerveződő rablóbandák, nemi erőszak, gyilkosságok, kalózkodás. Mindez azért, mert a központi kormány túl gyenge ahhoz, hogy megtorolja a bűnöket. Na, ez az igazi anarchia és az önszerveződő társadalom. Mikor indulsz, a repjegyet megvetted már?
Azért a korlátozott demokrácia, vagyis a korlátozott szavazati jog rendszerét alaposan átgondolnám.
1. Ki mennyivel járul hozzá a költségvetés finanszírozásához. Arányosan szavaz.
2.Bizonyos mennyiségű ismeret a világról (minimum ált. iskolai végzettség, de akár felsőfokút is el tudok képzelni)
Rend: politikusok átláthatósága (titkosszolgálatok, főnökük a közt. elnök, rendszeres vagyonvizsgálat) és felelőségre vonása
A demokrácia fő hibája, hogy "kenyérrel és cirkusszal" mindenkit be lehet etetni. A nézettségi (média), és szavazótábor változásai ezt mutatják. Ehhez jön még a poszt-szoci államokra jellemző "fejlett" politikai kultúra, amely a más véleményen lévőket kirekeszti, és új egypártrendszert akar, az ellenfél teljes megsemmisítésével. Szerintem a szavazati jog korlátozása lehetne megoldás, életkor (pld.20-60), iskolai végzettség (min.érettségi),és társadalmi szerepvállalás igazolása (min. járulékfizetés, büntetlenség, önkéntes vagy szociális tevékenység).
Kemény törvények a politikai bűnözéssel szemben.
te egyre elmebetegebb vagy ájpi...
erdekes, ez egy vallalhato poszt onmagaban, arpadtol ez ritkasag

mas kerdes h gyanitom az szulte, h a gyuloletblogger rosszat almodott, h ti. a patas jobbos kormany kidobta a lila gozos ballib "ertekeket", ugy mint magyar- es ciganygyulolet (!), kirekesztes (!), drogok, buzik es minden deviancia nepszerusitese, stbstb.. MMMUHAHHAHAHAHA
szép írás árpi!
a meglévő törvényeinket kéne előbb betartani vagy betartatni rendesen, utána lenne értelme beszélni róla mit kell szigorítani és mit enyhíteni.
Szerintem az emberek nem igazán diktatúrát akarnak, de bajuk van a szabadsággal.
A szabadság csak lehetőség, de hogy tudnak-e élni vele az emberek az már más kérdés. Nagyon sokan nem tudnak.
A szabadság azt jelenti, hogy mindenki maga dönt az életéről és ha rossz döntést hoz,akkor mást nem okolhat érte.
(most nem a mélyszegénységben élőkről beszélek, akiknek jószerivel nincs miről dönteni)
A kádár rendszerben sokkal szűkebb volt a mozgástér. Kevesebb volt az információ, a kihívás és mindenféle nagy erőlködés nélkül is meg lehetett élni egy hármas alá életszínvonalon.
Eziránt van ez nagy (általam eléggé utált) nosztalgia.
Ráadásul elég mókás, hogy a diktatúra nagy kedvelői általában havonta jelentik ki egymásról azt, hogy melyikük éppen aktuálisan zsidóbérenc, áruló, nemzetrontó. Abba nem gondolnak bele, hogy maroknyi pár vérgőzös figura őket is oda sorolhatná, ha arra szottyanna kedvük.
Kedves Arpad!

Gratulalok! Igazan dobogos iras!

Orulok, hogy ez esetben ugy hivod fel a figyelmet a nyilvanvalo igazsagra, hogy kozben nem gazolsz masok onerzetebe! Nagyon szeretnem, ha sokkal tobb ilyen iras szuletne, nem csak toled masoktol is.

Ugy velem valahogy igy lehet elkezdeni a szekertaborok kozotti parbeszedet.
Koszonom!
A cikknek az alapfelvetése rossz: a szabadság nem olyan, mint a levegő. A hiány persze feltűnőbb, mint a megléte, de az emberek kb. 10%-át zavarná. A többi 90% egy ideig hőbörögne megszokásból, aztán megszokná, hogy nem csinálhat vagy mondhat azt amit akar. Nem halna bele. Sőt boldog lenne. Végre nem kell gondolkozni, pártutasításban (kommunista vagy fasiszta egykutya) megkapom a véleményem! És a szabad verseny megszűnésével megszűnne a kizsákmányolás is, végre nem kényszeríthetne rá a főnök, hogy dolgozzam. A gazdaság pedig talán újra kihúzná negyven évig mielőtt összeomlik, és akkor meg sem élem.

Szuperapunak meg üzenem, hogy nézzen körül, mi lett azokkal a rendszerekkel, amik az emberek belső meggyőződésére épültek. A filozófia szép dolog, a legszebb benne az, hogy a valóságtól akár teljesen független lehet.
@O1V1:
Ideje lenne belátni, hogy a világ hiten alapul. Az nagyjából lényegtelen, hogy ezt megmagyarázod és tudásnak nevezed. Gondolj csak bele abba, hogy a matematika is axiomákra épül, a fizika szabályai adott feltételek mellett érvényesek, minden más tudomány folyamatosan változik. Te meg az az ember vagy, aki hiszel annak, akit okosabbnak gondolsz. Elhiszed Einsteinnek a relativitás elméletét, mert az értelmezése és igazolása problémát okozna.
Rég olvastam itt olyan cikket, amivel szinte 100%-ig egyetértek.
@Sobrijóska:

Kedves Jóska,

Nem, nem tartanék nyugatnak. Annyira nem, hogy haza is jöttem onnan, pedig "jó" volt. Hogy miért? A válasz nagyjából benne van Antalffy Tibor Ausztráliába disszidáltam c. könyvében. Mindenkinek, MINDENKINEK ajánlom, aki "nyugatra" készül...

Nincs értelme az ilyen "mi lenne, ha..." kérdéseknek. Nem Ukrajnába születtem és nem Haitira. Itt AKAROK élni és itt is fogok megdögleni. Lehetőleg egy olyan országban, ahol a "mutyi" nem államrend, nem közös összekacsintáson alapuló elismert és elfogadott módszer - mindenre.

Ha rosszul fejeztem ki magam az előzőekben, elnézést érte.
@Walter Melone: Aki a mostani rendszer haszonélvezője, az nem akar változást. A többiek pedig igen. Ilyen egyszerű ez. Mivel sokan vannak az utóbbi csoportban, így sokan szeretnék, ha komoly és mélyreható változások lennének az országban.
Nagyon jó! Végre ez is meg lett írva valahol, köszönjük! Ez a cikk akár IQ-protézisként is szolgálhat azoknak az alapvetően jószándékú, ám erősen érzelemvezérelt honfitársainknak, akik ilyen álmaikban mindig a hatalom szívébe képzelik magukat, sose a vesztesek közé. És mivel egy jól olajozott diktatúrában csak nagyon kevesen lehetnek a hatalom birtokosai, a mostani hőbörgők szinte mindegyike ott is vesztes lenne. Csakhogy egy diktatúrában vesztesnek lenni általában sokkal keményebb élmény, mint egy alapvetően működő demokráciában.
@Walter Melone:
"a sikertelenségüket az éppen aktuális rendszer/kormány nyakába varrják.

A szép az, hogy ez rendszer és kormányfüggetlen. "

De hát az aktuális politikai krém is ezen gazdagodott meg.
Mindössze a járt utat nem hagyják el a járatlanért.
Ők is úgy akarják csinálni, ahogy azok csinálták, akiknek már van vagyonuk.
A demokrácia a pénz korlátlan, gátlástalan diktatúrája.
Annak a kevésnek, akinek van pénze; szabadság, annak a soknak, akinek nincs,; nyomor, és (bár burkolt), de teljes, totális jogfosztottság.

Egy Csauseszku féle diktatúrában nem, de egy Kádár féle úgynevezett diktatúrában(?) sokkal szívesebben élnék, mint ebben a mocsokban, ami most van. (pedig szerencsére nem tartozom a pénztelenek közé)
Sokan az anachiát a nagy rendetlenséggel azonosítják, pedig pár éve csehországban, amikor nem vol tkormányuk, konkrétan anarchia volt. Sütött kenyeret a pék, folyt a benzin a benzinkútból, és nem lopkodtak a politikusak.
@3.14159265:
De ki mondja a "zemberekenek", hogy nekik a jólét állampolgári jogon JÀR? Na ki? Ki állítja, hogy a gázáremelés bün? Pláne annak tudatában, hogy vesszük külföldröl a szükégletein nagy részét, tehát az árba sok beleszólásunk nincs!!!!

Inkább itten kérem józan beszédre lenne szükség, lásd az elözö Tóta W. posztot.
Ide a bököt, hogy a választásokig még el fog hangzani, hogy

"Ne szavazz az MDF-re, mert jön az újabb Bokros-csomag!"

Elöször a zembereknek kell megváltozni, ugyanis ÖK MAGUK KÖZÜL választják ki az öket képviselöket, akik pont ugyanolyan trógerek, adócsalok, söt sokkal nagyobbak (amint az elmúlt 20 év is megmutatta), mint az öket megválasztók. A fityisz 55% felett van, annak ellenére, hogy csak arra kell figyelnie, hogy MEG NE SZÒLALJON, mert akkor meg azonnal szavazatokat veszt. El van szépen így is, hisz SEMMIT SEM KELL TENNIE és megvan a választás. Az ország birkái (vannak elegen sajnos) nem valakire szavaznak ebben az országban, hanem VALAMI ELLEN. Ök meg röhögnek a markukba és még el lesznek 4-8 évig. Annyi pont elég lesz a spájz feltöltéséhez. A zemberek? Azok meg maradnak "loserek", mert még 20 év után is beveszik a Bokros-csomag vagy a "Libajnai" szöveget. Akkor is a másikra szavaznak, ha tudják, hogy ö is hazudik.
A hozzászólásokon az látszik, hogy az játszótéren még igen kevés korának megfelelő érettségű kisgyerek futkos.
Gyerekek! Elmondom a frankót nektek, tuti, hogy nem fogjátok még érteni, de talán mejd egyszer, mielőtt meghaltok az elfekvőben soványan, kiszáradva a pisiszagban, megvilágosodtok.
Az igazság egyszerű: a világ nem igazságos.
Hiába lesz rend, az se nem lesz igazságos. Abban is leszenk gazdagok, meg szegények és nem érdemük szerint, hanem csak úgy. Lesz leukémia és gyógyszerrezisztens epilepszia, meg fél év az elfekvőben, mielőtt valaki elfeljti végre beadni a káliumot és akkor szerencsés check out.

Szóval kár a görcsökért. Ne vetkőzzetek gyerekek, szopni fogtok.

Vagy, ha ez nem elég jó perspektíva lehet tanulni, és dolgozni, agyra gyúrni, kockáztatni és vállalkozni, megpróbálni okosabbnak lenni, mint mások, akik érdemtelenül szerncsések voltak. Persze, ez azt is jelenti, hogy nem jön Big Brother, nem jön a Vezér, aki majd megteszi helyettetek. Nektek kell, magatoknak, egyedül, sajgó seggel, sajgó fenékkel, éjszakai tanulással, sok kávéval és szorgalommal. Ja, szopás ez is a maga módján. De azért más minőség!

Ilyen piszok igazságtalan ez a világ gyerekek!
Ez nem tüntetések, nem választások kérdése. Ez habitus kérdése, T. looserek!
"Balsors akit régen tép". Ja, ecce homo Hungaricus...
@Walter Melone:

Nem minden fekete vagy fehér van a "szürkeskála" is...

Van – azt hiszem inkább hogy "lett volna" – egy olyan réteg, akik talán nem a meggazdagodásra és a világhírre vágyakoztak. Vannak olyanok is, akiknek "bejött de nem annyira" mint szerették volna. Normális társadalomban ez lett volna a középosztály. Sajnos az elmúlt – leginkább a szocialista – kormányok valamilyen okból nem szerettek volna ilyen "minekismondjam" réteget, pedig ezek az emberek alkotnák a társadalom legfőbb bázisát, legnagyobb eltartó és adófizető részét.

Hol vannak ezek az emberek? Részint tönkrementek, részint – részemről is – külföldön. Ott, ahol megbecsülik a befizetett adót. El lehetett menni...
@Suum Cuique:
"Nem tudom, hogy hol tanultál történelmet, de jobbágyság 1848 óra nincs. Az más kérdés, hogy attól függetlenül is szegénység volt (pláne mai szemmel), de erről nem a buzifelvonulás hiánya tehetett, hanem a gazdasági mutatók."

"El kéne már felejteni azt az ostoba sztereotípiát, hogy "vad"liberális értelemben felfogott egyéni szabadságjogok (buzifelvonulás) miatt lesz a jólét. Ennek semmi köze hozzá. Például a teokratikus abszolút monarchia Szaúd-Arábia szerintem gazdagabb ország, mint a 19. század végi Franciaország."

Most mit hasonlítunk mivel? XIX. századi Franciao.-t az akkori Szaúd-Arábiával?

Érvelésed szerint ugyanaz a monarchikus rendszer, ami a rossz gazdasági mutatók alatt fennállt Magyarországon, de ahhoz semmi köze sincs, a mostani Szaúd Arábiában egy virágzó gazdaságot üzemeltet.
Láttad te már, hogy az arab országoknak mennyi jövedelme származik a nagyjából rendszersemleges olajkitermelésből?

Csak egy kis wikizés alapján is taláhatnál ennyit:
"Saudi Arabia is the world's leading petroleum exporter. Petroleum exports fuel the Saudi economy.[6] Oil accounts for more than 90 percent of exports and nearly 75 percent of government revenues, facilitating the creation of a welfare state,[7][8] which the government has found difficult to fund during periods of low oil prices. Human rights groups such as Amnesty International and Human Rights Watch have repeatedly expressed concern about the state of human rights in Saudi Arabia."
@Tóta W. Árpád: "az a legsötétebb diktatúra kovásza"

Így van. A szubkultúrák létjogosultságát kellene már elfogadni. A világ atomizálódott. Nincsenek már nagy szellemi irányzatok, ideológiai hullámok (mindez a művészetekre is igaz), minden opcionálissá vált.
Kell vagy nem kell? Ha kell, akkor sem vagy jobb-rosszabb, mint akinek nem kell. A lényeg, hogy ne lépd át azt a határt, amit a buzgó hívők csípőből átlépnek nap mint nap, hogy beleállnak az önérzetedbe két lábbal, azzal, hogy ha nem az ő szubkultúrájukat követed, akkor egy párhuzamos dimenzióban ledarálnak a szörnyek, ellenkező esetben viszont a felhők közt fogsz jacuzzizni lenge öltözetű angyalka lányokkal és/vagy fiúkkal.
Más szóval, ha nem kér belőled, és az ideológiádból, akkor azt kell csinálni, mint húsvétkor a mindenhová becsengető locsolkodós kisfiúk, megköszönöd a visszautasítást, és továbbállsz. Nem pedig kurjongatsz visszafelé a kapuból.
@szürke_tag: "A rablott vagyon"

Nem rablott hanem _rabolt_ :) Az egy dolog, hogy aki rabol, azt "rabló"-nak nevezzük, de a rablók rabolni és nem rablani mennek :)
A szerzőnek grat, ötletes írás. Írta itt valaki korábban, hogy az emberek nagytöbbsége looser. Én egy kicsit árnyaltabban fogalmaznék, nem igazán értik a demokráciát. A szabadságjogok eljutottak már mindenki felfogásába de a demokrácia megvalósulásához szükséges kötelezettségekről fogalma sincs az emberek nagytöbbségének, az előző rendszerben csak kussolni volt kötelező a többit megoldotta az állam, megmondta mit csináljunk. Ma ezt már senki nem teszi, nekünk meg eszünkbe se jut, hogy azon kívül elég sok tennivalónk lenne, hogy eljárunk szavazni. Az indulatokkal teli „eszmecsere” ami manapság már teljesen bevett szokás soha nem fog párbeszédhez, összefogáshoz vezetni max klikkesedéshez ami igaz is a jelen helyzetre. De visszakanyarodva a diktatúra témához, azzal semmi olyan dolog nem szűnne meg ami jelenleg az emberek csőrét bassza, max nem látná a kisember mi folyik és még rosszabb is lenne neki.
Én nem vettem észre, hogy eddig bármennyire is a szó valódi értelmében vett liberális világban éltünk volna... ugyebár a doktriner liberalizmus (ld. SZDSZ) a legnagyobb paradoxonok egyike... olyasmi, mint pl. SS-tag rabbi vagy a meggyőződéses kommunista bróker.
Általában elolvasom az írásokat a blogon, általában nem értek egyet, de nem kommentelek. (Talán a keresztényi önmérsékletem gátol. Szerencsére.) Ez viszont tetszik, úgyhogy most jól közkinccsé teszem. Mármint, hogy tetszik.
@TOWA: Azért cáfolhatatlan, mert ott a Szovjetúnió hetvenéves történelme bizonyítéknak. Pont erről szólt - és hogy milyen jól sikerült, csak az a sokmillió nem értette, aki belepusztult.
a cikk nagyon jó!
az egyik kommentelő-nem írom ide-hogy kicsoda,úgyis magára ismer,odaírta volna az ATV mellé a Hír tévét,és Echo tévét,akkor itt rend lenne
ha gyurcsány mellé odaírta volna az orbáni kőbányákat,a tokaji szőlészetet,
simicska Mahír cégét,valamint kaja ibrahim és társát,akkor itt rend lenne,meg a kommentelő fejében is rend lenne.
egyébként több kijelentésével egyetértek.
Véleményem szerint az emberek inkább egyfajta arisztotalészi diktatúrára vágynak (ami természetesen puszta utópia, és max 10-20 évig fenntartható). Véleményem szerint a túlzott szabadság is legalább akkora veszélyekkel jár mint a diktatúra. A legtöbb ember a liberalizmust az SZDSZ ámokfutásával azonosítja, így teljesen érthető hogy elutasítják. Madaras barátaink miatt számomra is felér egy káromkodással. A "nem utazhattunk külföldre" dolognál meg tessék már értelmesebb gondolatokat is felhozni, lejárt lemez, esetleg az 50es éveiben járó korosztálynál hatásos, csak az olvasók (gondolom) ennél fiatalabbak (jó dolognak tartom, csak állandóan ez jön elő mint a régi rendszer legnagyobb baja, pedig talán az egyik legkisebb volt).
Off leszek, bocs:

"Míg megvalósul gyönyörű képességünk: a rend"

Biztos, hogy a Képes Történelem sorozat munkásmozgalmi kötetének a címét akartad idézni? Merthogy a József Attila-i sor nem "megvalósulásról" szól, hanem ekképpen:

"Míg megvilágosúl (sic!) gyönyörű képességünk: a rend"
Hát elég gyenge írás.............
Jobbik recept.

Végy egy adag társadalmi igazságtalanságot, egy adag elkeseredett embert, egy adag impotenciát unó embert, egy adag tesztoszteron túltengéses embert, keress mögé néhány jó szövegű embert és tegyél mögéjük egy rakat pénzt, és íme, létrejön az alternatívát nem nyújtó, de a baloldalt összerázó, MIÉP-pótló csoportosulás, akik észre sem veszik, hogy már megint kihasználják őket.
A vicces akkor lesz a süti, ha mák kerül a tésztába, és akiket össze akartak rázni vele, azok egy őszödi cumival ébrednek a szájukban, megüli a gyomrukat az etetés, és összerázódás helyett mennek bele a levesbe.

Pedig a recept jó volt, volt mellette cigánylődözés is. De hát csak kifutott a tej, mert leemelték a fedőt a fazékról és benne volt egy csirkeláb. Erre a vicces süti is túlpuffadt. Ciki, double zero. Éljen Gyurcsány!
@Walter Melone: "A jólétben élő ember toleránsabb, jobban hajaz a liberalizmusra, a csóró meg diktatúrát akar, hogy ha már neki rossz, akkor másnak se lehessen olyan jó."

Szerintem inkább attól zabosak ha azt látják, hogy az elit gátlástalanul fosztogatja a mézesbödönt és nem enged oda másokat.
Nem tapasztalom, hogy a gazdagok toleránsak, sőt. A szétlopott és elbarmolt költségvetés hiányát a nyugdíjasokkal és a bérből fizetésből élőkkel akarják betömni. Közben tele a sajtó a korrupt szocikkal, azt hallani minden nap, hogy százmillók vándorolnak néhány szemét zsebébe és ez fokozódik a ciklus vége felé. Még kirugdossák egymást törvénytelenül, hogy kártérítést és végkielégítést is kapjanak az államtól(annak semmi sem drága)vagy megbízási szerződéseket kötnek évekre, esetleg giga fizukért ellepik a közhivatalokat.
Közben csak a villanykapcsolókat hagyják meg.
Na ettől nyílik ki a bicska. Persze sokan, mint a Jobbik ebből csinál tőkét ügyesen.
Szerintem ez az egész cikk iszonyatos cheap-talk. Készültek a témában attitüdkutatások, legalább azok közül be lehetett volna idézni párat, legalább minimálisan meg lehetett volna próbálni tényekkel alátámasztani a szerzö kiinduló- és álláspontját.

Úgy nem nehéz publicisztikát írni, hogy veszek egy ideát a leghülyébb 5%-tól, meg akik ide kommentelnek a blogomba, azt elöadom, mint a "közvéleményt", aztán arról hatalmas szellemi mutatvánnyal bebizonyítom, hogy milyen ostoba. Ez igénytelenség.
Látom, Worluk, érzed, hogy közeleg az idő. A rossz idők. Amikor magadfajta buzernyákok ugyan az utcára léphetnek, mert kit érdekel az, de csinadrattás felvonulást már nem szervezhetnek. És még mielőtt túlságosan mellre szívnád, sok buzit ismerek személyesen, de amelyik valamit is ad magára, az elítéli a színes-felvonulást. Jobban ellenzi az egészet, mint pl én.
Itt igazan az a gond, hogy nincs demokracia. Meg kellene valositani a tenyleges valodi kozvetlen demokraciat. Akkor a legtobb politikus partallastol fuggetlenul es demokratikusan menne a bortonbe, a mostani 'diktaturaparti' tuntetok pedig boldogan mondhatnak, hogy vegre rend van. Es tenyleg az lenne.
"Lehettem volna forradalmár!
Halhattam volna mártírhalált!
Lehettem volna képviselő!
Lehettem volna gonosztevő!
Azért szar ez az egész világ,
Mert ti emberek szarok vagytok!
És én, én is egy kicsit!
Sajnálom, én is egy kicsit!
Jó lenne elhinni, hogy van még itt remény,
Jó lenne tudni, hogy otthon vagyok én,
Jó lenne mondani, hogy sikerül talán,
Hogy vár még ránk, egy szép és új világ.

Ha fiatal vagy, nincs esélyed;
Minek éljed meg az öregséget
Ha öreg vagy kaphatsz alamizsnát!
várnak téged a népkonyhák
Üvöltve hülyülsz egy primitív gitárral,
hülyíted az embereket , a nagy igazsággal!
És én, én is egy kicsit
Sajnálom én is egy kicsit

Nagy árat fizettünk érted SZABADSÁG.
Drágább lett a lánc.
A forradalom rajtunk nem segít, vége már.
ELMARADT A NAGY ÜNNEP.
Hé mama! Azt igérted, hogy jobb lesz majd,
ha jól és sokat dolgozunk.
De az idő nem dolgozik nekünk,
csak megöregít."
Nézzünk szét azokba az országokba ahol nemvolt kommunizmus.

Miért élnek ott jobban az átlag emberek is?
Miért van nagyobb demokrácia?
Miért van az, hogy nagyobb az ottani gazdasági vezetőkbe, polgárokba a szociális érzékenység?
Miért lehet ott korrektül dolgozni és a fizetést időben megkapni?
Miért van ott rengeteg színvonalas bérlakás?
Miért tudnak ott az átlag dolgozók jobban érdekeket érvényesíteni?

A válasz mert nem voltak sikertelen, tanulatlan, műveletlen, önző, kapcsi kommunisták hatalmon egy órát se! Nem szakították meg a gazdasági folyamatot. Nem butították, hülyítették az embereket. Az intelligencia és ész maradt az érték.
Vagyis emberek maradtak!

A megoldás a számonkérés, a kommunista bűnösök megbüntetése, vagyonuk elvétele, Külön szervezet felállítása aki az egész világon levadássza őket, hogy remegve éljenek.
Nézzünk szét azokba az országokba ahol nemvolt kommunizmus.

Miért élnek ott jobban az átlag emberek is?
Miért van nagyobb demokrácia?
Miért van az, hogy nagyobb az ottani gazdasági vezetőkbe, polgárokba a szociális érzékenység?
Miért lehet ott korrektül dolgozni és a fizetést időben megkapni?
Miért van ott rengeteg színvonalas bérlakás?
Miért tudnak ott az átlag dolgozók jobban érdekeket érvényesíteni?

A válasz mert nem voltak sikertelen, tanulatlan, műveletlen, önző, kapcsi kommunisták hatalmon egy órát se! Nem szakították meg a gazdasági folyamatot. Nem butították, hülyítették az embereket. Az intelligencia és ész maradt az érték.
Vagyis emberek maradtak!

A megoldás a számonkérés, a kommunista bűnösök megbüntetése, vagyonuk elvétele, Külön szervezet felállítása aki az egész világon levadássza őket, hogy remegve éljenek.
[Off]
@kószák egyike: Ez volt a hónap kommentje.
@Suum Cuique:

Egyszer már trackbackelted ide "egyszerű de nagyszerű" fogalmazványodat, (magyarkodo.blog.hu/2008/12/08/a_tortenelemfelfogasrol)
aztán valahogy ott sem tudtál bármit igazolni az anakronisztikus eszméidből.

Szerinted most majd jobban sikerül?
Amit nem tudtunk, amikor a rendszerváltásra szavaztunk:
- Csak akkor leszünk olyan gazdagok, mint a nyugatiak, ha jobban hajtunk, többet dolgozunk (a mainál is többet!).
- A piacgazdaság azt jelenti, hogy folyamatosan versenykörülmények között kell előrehaladni. Aki azt hitte, hogy kocogva is a felszínen lehet maradni, azt hívják ma lúzernek. És nincs mentség azon az alapon, hogy "nem saját hibából" (a piacgazdaság csak akkor életképes, ha úgy működik, mint a természet: a megöregedett és beteg nyuszit kapja el a róka).
- A rendet és a most érvényes törvények betartását diktatúra nélkül is meg lehetne valósítani. De ez nem megy úgy, hogy csak másoktól követelem meg, én pedig időnként felmentem magamat a szabályok alól (egy svéd, vagy egy német NEM ÉRTI, ha arról beszélek neki, hogyan tudnánk egy kis adót megtakarítani). Nagyon drága lenne az állam, ha 4 rendőr kellene minden közlekedési lámpához (csak így lehet elkapni az "érett sárgán" áthajtókat), rosszul éreznénk magunkat, ha minden autóba GPS-el összekötött elektronikus tachográfot kellene beépíteni MINDEN sebességkorlátozás betartása érdekében, nem tetszik, ha elküldi a multi a dolgozót, mert nem kötött nyakkendőt, a rend része az is, hogy a számlákat időben ki kell fizetni (ha nem tetszik, ne fogyassz villanyt!), stb.
Hölgyeim-uraim: a rendet először magunknak, a saját fejünkben kell megvalósítani. És ha többségben vagyunk azok, akik ezt megteszik, akkor a maradék is kénytelen lesz alkalmazkodni. Sajnos, ez az út a legnehezebb, de biztosan célravezető.
@Mérlétezikmáranick?: Teljes mértékben egyetértek veled. Ha a demokráciában demokraták élnének, akkor tényleg rend lenne.
@Birtalan Balazs: igen, direkt van, szerintem a komonisták is azért változtatták meg, mert az eredeti nem annyira értelmes
Mondok én valamit. Most is úgy van, hogy félig szabadság félig diktatúra. Ld. a már említett traktoros táblákat, a könnygázas tüntetés-szétverésekre adott reakciókat (nem azzal van a baj, hogy szétverték a barmokat, hanem azzal hogy hogyan tették ezt.).
Nagyjából pont fordítva kellene. Kemény fellépés a bűnözés, a legsúlyosabb eltévelyedések elkövetőivel szemben. (Graffitizők, rongálók, rózsaszín papruhában szexet imitáló meleg fellépők, vallás- és magyargyalázás, rasszizmus, cigánybűnözés és agyatlan szegregáció, pedofília, gyilkosság, uzsorakölcsön, korrupció, kábítószer, közlekedési kihágások, stb.) Ugyanakkor szabadság - szólásszabadság (a tények és vélemények egyenlő arányú közlése és nem elhallgatása (ugye-ugye RTL Klub és "turulos" boltok viszonya!), a gazda igenis jöhessen tünteni, a parlament ne legyen körbekerítve, és ne legyenek elhallgattatva bizonyos társadalmi csoportok.
Nem szabad megfeledkeznünk azonban a legfontosabbról, ami mind a korlátok mind a szabadság mércéinek és elveinek felállításakor a legfontosabb: egyenlően érintsen mindenkit. Kiegyensúlyozottságot kell megteremteni a kettős mérce mellőzésével!
Döntsük el mit szabad és mit nem. Ha a kereszténységet lehet gyalázni, akkor lehessen a judaizmust is. Ha az újnáci idiótákat lehet gyalázni, lehessen gyalázni az izraeli palesztinverő idiótákat is. Ha a cigányelleneseket lehet gyalázni, akkor a magyarellenes cigányokat is lehessen (itt meggyőződésem hogy többen vannak). Ha egy zsidó a magyarokról azt írja hogy bőgatyás nomádok akik a pálinkán kívül semmit nem találtak fel (elhangzott!), akkor a zsidókról is lehessen azt mondani hogy "galíciai jöttmentek" (ez is). Ha egy magyart ki lehet rúgni mert lop, akkor a cigánnyal is meg lehessen tenni. Ha a cigány tisztességesen dolgozik/viselkedik, ne lehessen kizárni a munkahelyről/szórakozóhelyről, de ha tisztességtelen, lop, randarízorik, akkor meg lehessen tenni rasszizmus kiáltások nélkül is.
Teljesen mindegy mekkora a szabadság, a lényeg hogy egyforma legyen. Azt támogassuk aki rászorul és hajlandó küzdeni, azt büntessük aki elkövetett valamit, és azért amit elkövetett. Függetlenül attól hogy milyen vallású, bőrszínű, pártállású, stb. És akkor lesz igazi szabadság és rend, mert ha ezt elérjük, akkor magától be fog állni a "diktatúra" és "szabadság" pontosan a megfelelő, kívánatos szintre. Ha felkötjük a korrupt tisztségviselőket, kitaszítjuk a bűnöző, link elemeket, akkor lesz itt rend, és szabadság. Ha a melegeket nem verik meg mert melegek, de nem is szabad nekik pucéran felvonulni, rózsaszín papruhában, mint ahogy a heterók sem vonulhatnak pucéran, rózsaszín zsidó ruhákban, akkor lesz rend. Ha beverjük a fejét és lefújjuk könnygázzal a focihuligánt, de nem verjük be a fejét és nem lőjük ki a szemét békés tüntetőnek, akkor lesz rend, és szabadság. Ha megbüntetjük a rokkantkártyával parkoló, 200-zal száguldó BMW-st, úgy, ahogy a 50 helyett 60-nal haladó Suzukist, akkor lesz rend. Ha nem építünk völgyhidat sok milliárd forintért, ha állami beszerzésben nem lesz 4-5x drágább semmi, akkor lesz itt rend és szabadság.
Csak ennyi kell. Egyenlő elbírálás. Ha ezt megteremtjük, pont az ideális szintet kapjuk meg, mert be fog állni magától. Ugyanis ha túl durva lesz a diktatúra, akkor sérül az egyenlő elbánás elve, ha túl nagy a szabadság, akkor is.
@CoolKoon:

"Valahogy én úgy képzelem el a liberálist, hogy pl. nemcsak a melegjogokat/felvonulást meg a kábítószerek legalizálását támogatja, de a rendet is."

De hát a liberális nemcsak a képzeletedben, hanem a valóságban is ilyen. Árpád posztja erről is szól.
Az már egy más kérdés, hogy Magyarországon a "liberális" jelző gyakorlatilag mindent jelent, ami nem jó/nem szép/nem szeretem. És ráadásul ez a nem jó is változik, attó függően, hogy aki mondja, mit tart nem jónak.
Egyébként már csak jól felfogott önérdekből is szereti a rendet, mert rendszerint nem a "falu" kötekedője, sem a tyúktolvaj a liberális:)
"Ehhez kívánok józan észt, világi bölcsességet és keresztényi önmérsékletet."

Lesz.
Nekem is meggyozodesem, hogy a szabadsag az egyik (talan "a") legfontosabb emberi jog, de azert azt Arpad is elismerheti, hogy a demokracia alapvetoen egy elcseszett, mukodeskeptelen dolog. Persze alaposan lesarkitva mondom ezt, megis, a nagy birodalmak csak kizsakmanyolassal, gyarmatokkal tudtak nagyok lenni, a szeles korben kiterjesztett joleti tarsadalom alapjai pedig mar most, kb. 60-80 ev utan rezegnek, az etalon skandinavoknal is. Hogy mi a megoldas, azt persze nem tudom, de olyan rendszer nincs, amiben mindenkinek jo. Mert ez lehetetlen.

A szabadsag nagy hatranya viszont a hulyeseg szabadsaga is, a valasztasi torveny nem demokratikus modositasaval az ertelmes emberek kb. 99,9%-a egyetertene, de az meg mar egy lepes a diktatura fele. Szoval kurva nehez tema ez. Biztos vannak nalam tajekozottabbak, akik tudnak olyan diktaturat, ahol a nepesseg_nagyresze_ jol_es_szabadon el. Az arab olajsejksegek nem ernek, mert azok meg klasszikus rabszolgatarto tarsadalmak :)))
Olybá tűnik mintha mostmár magad is kívánnád a változást a Fidesz kormány képében, és reménykedsz hogy a "véres hab" a Jobbik avagy Fidesz szélsőségek által, nem jut a sebbe.

Egyébként nagyon PC írás, és én is csak azért láttam bele ezt a mondanivalód mögé, mert gyakorta olvastalak.

Ráadásul igaz is, ami a lényegi diktatúra vs liberalizmus részét illeti.
Semmit nem szabad túlzásba vinni. A Mátyás király szerű, frankó hazafias diktatátorok kihaltak, de a rend mégis kell valahogy a szabadság mögé.

A gond csupán az, hogy rend alatt mást ért Eörsi Mátyás és Vona Gábor, ahogyan Szanyi Tibi meg Kövér Laci is.
Márpedig ezek közül valamelyik óhatatlanul bele fog szólni a rend definíciójának kialakításába.

Ezzel szemben a valóság az, hogy lényegi változás még a Jobbiktól sem várható (legyen az jónak vagy rossznak vélve), és sajnos a Fidesztől sem, ami az igazi reformokat (EÜ, nyugdíj, adózás ...), valamint az Öszödöt tettekben mérhetően valóra váltást (hazudozás, hamisítás, nomenklatúra) illeti. Az MSZP-től még kevésbé.

Az igazi különbségek ettől sokkalta lényegtelenebbek, ám így is fontos mindenkinek az a kevés is.

Szóval szerintem nem kell félned a lényegi változástól (mert nem lesz). Se a rend, és sajnos az egyéb igazi teendők vonatkozásában.
Szeretném néhány típuskommentre felhívni a figyelmet, amik ennél a témánál előjönnek.

1. "A liberálisok olyan szörnyetegek, akik azt szeretnék, ha félelem és rettegés lenne az univerzumban. A következő dolgokat tennék KÖTELEZŐVÉ: buzulás, drogozás, bestialitás. Imádják, ha rossz a közbiztonság, bűnözés és korrupció bénítja meg az országot. Szóval olyasmik, mint a gagyi rajzfilmek főgonoszai. Köszi, ebből nem kérek."

2. "Aki szidja a szélsőséges nacionalista eszméket (követő embereket), az a nemzettudatot szidja. (Ide jöhet még egy jó kis 1-es típus kifakadás)."

3. "A cikk nem túl hízelgő véleménnyel van Orbánról. Idáig olvastam köszi, innen hiteltelen az egész."

4. "Jelenleg is diktatúra van, de az 1-es típusban említetteknek kedvez. Én olyan diktatúrát szeretnék, ami az Igazaknak jó."

5. "Mit is várhatunk egy bértollnoktól?/Mit is várhatunk egy mszp szavazótól?/Mégis mennyit fizettek neked ezért az Uraid, rohadék?"

Szóval jobb lenne, ha az ilyen típusú kommentek törölve lennének, és csak egy szám állna a helyükön. Csak mert úgy könnyebb lenne az olvasók dolga. Esetleg a jövőben ezek mint gombok megjelennének a kommentelők hozzászóló oldalán, és csak rá kéne kattintani, máris elküldené a számot a cikkhez.
Sok ilyen van még, ha jön olyan téma, írok még szívesen :-)
"A rend tesz szabaddá: anarchiában az ember nem szabad, hanem menekül" - az anarchia nem a rend kaotikus hiánya, ahogy a rend sem feltétlen a diktatúrát jelenti. hogy intézheted el ilyen otrombán ezt a dolgot, W?
Egyetértek azzal, h aki erős államért kiált, nem tudja mit beszél.

Csak azért borzongtam meg gerinctájt, mert ugyanazt a csúsztatást használtad a "szabadság" szó kibelezésére, mint az egalitárius meseországok 90 előtt.

Ők aztat találták mondani, hogy nem szabad az, akinek félnie kell a szegénységtől - ezzel megindokolva a nagy-nagy újraosztó államot.

A Zemberek meg, mivel úgy hangzott a mondat, mintha lenne értelme, be is kajolták. (Páran nyammogtak ugyan, hogy ők sokkal szabadabbnak éreznék magukat, ha azért attól sem kéne félniük, hogy a szomszédnak több lesz, de ez már csak rendszerellenes deviancia. Nekik csak a kapitalizmus tud esélyt adni, csak az meg macerás. De jaj, elkalandoztam!)

Na szóval amint a szabadásgot kikiáltották a szegénységtől való szabadsággá, elvették az értelmét. A valóságban a szabadság felelősséggel jár, esetükben az önfenntartás felelősségével.

A rendteremtés esetében igazad van, aki túl nagy rendet akar, nem tudja, mit beszél, csak ne használtad volna ugyanezt az analógiát.

A rend az állam egyik legfontosabb feladata a jogbiztonság mellett - EZÉRT FIZETJÜK. Nem azért, hogy újraossza nekünk a szomszéd vagyonát, hanem ezért. Ez hamarabb volt, mint az újraelosztás és igazából onnan tovább se kellett volna lépni.

EZÉRT, vagyis a rendért hajlandóak is vagyunk fizetni. Még a legelvetemültebb libertariánus is.

Szal a cikkel egyetértek, de az analógia fájt csúsztatásokon edzett szívecsémnek.

(NB: sztem amúgy a pályáztatás nem csak akkor káros, ha lezsírozzák. Nehogy már a saját pénzemet kelljen visszarimánkodni arra hivatkozva, h háromlábú nőket is alkalmazok a projektben. Hogy jó-e a porjectem, majd eldönti a piac, nem Manyika a hivatalban. Manyika kijöhet ellenőrizni, h nem bánok állatként a munkásaimmal, de nem döntheti el, hogy adjon-e pénzt rá.)
@szürke_tag: a számonkérés egy dolog de mitől megoldás?
@xsasha: ilyen recepje van a többi pártnak is :) Csak az igényeket próbálják kielégíteni, dehát az igények eleve hibásak mert nem tudják az emberek, hogy mitől működne egy olyan rendszer amiben jól éreznék magukat...
@beszélő:

"Ezért aztán szakmai karriert csak MSZMP-s tag futhatott be.
Ma sincs ez másképp, csak lemaradt sokszor a szakmai követelmény."

Ez a mai politikai háború alfája.
Mint azt már valaki említette a bibi ott van, hogy mindenkinek mást jelent a szabdság és a rend fogalma. Az un. "hű de nagyon nagy" magyaroknak ez kb. annyit tesz, hogy a cigány, zsidó, buzi, ateista stb. maradjon kussban, a külföldi és a multi húzzon a picsába. A szabdság meg az, hogy ő azt csinálhasson amit akar, és a fentebb említett csoportokkal szembeni véleményét hangosan hörögve kifejthesse. A logikai ellentmondást persze nem érzi...
A problémák levannak írva.
Megoldás, igazi megoldás már megint nincs, csak a szokásos szarkenegetés. Demagóg módon tálalva, hátha megint lenyeljük, de a szar, akkor is szar marad, ha cukormázas.

Bekéne látni, hogy a szélsőséges politika előretörését mi magunk okoztuk(mi szavaztunk az mszp, szdsz, stb-re), hogy az elmúlt 20 évben nem oldottuk meg a problémákat és leugattunk mindenkit aki felhívta erre a figyelmünket, adott esetben jól lenáciztuk őket és riogattuk velük a népeket.
Khmm. A szabadság és a rend megvan egymás mellett. Nem kéne összemosni a rendet a diktatúrával!

Vagy akkor mondjunk rend helyett következetességet vagy őszinteséget.
Mondja azt a kormány, hogy bocs, a ci*ókhoz nem merünk nyúlni mert túl sok van, meg beszól az unió.
Mondják azt hogy "NEKÜNK SZABAD LOPNI JÓÓ?" és akkor az érthető lesz.

Vagy ha már vannak törvények, és az a dolguk a kevdves közszolgáknak, akkor tartassák be.
Én is betartom a munkahelyem hülye szabályait, de el is várom a többi dolgozótól is, hogy tartsa be.
ajánlanám kis irodalmi kitérőként déry tibor g.a. úr x-ben c. regényét:
"szabadság, te szülj nekem rendet"
Árpád, te nem ismered a megvalósult álmok boldogtalanságát? Miről írnál a nagy szabadságod idején?
Szerintem posztjaid számával egyenes arányban nő a Jobbik támogatása.
Valszeg az istenadta nép másképp látja a dolgokat.
@tombadillo: "két dologból lehet választani, demokrácia és korrupció, vagy rend és diktatúra."

Nemtom, nekem valahogy - és direkt két közeli példát hozok, amelyekhez hasonulhatunk, kedvünk szerint - Ukrajnáról nem a demokrácia, és Németországról nem a diktatúra jut eszembe (még ha a liechtensteini pénzek gazdáinak lelkibe bele is taposott).

Szóval bebna, ha a demokráciának helyből a Végtelen Lopás Lehetőségéről kéne szólnia. Azt csak az hirdeti, akinek nem érdeke a deresre húzás lehetőségének fenntartása, mert félti a derekát.
Ááááárpi... a diktatúra kovásza, ha valaki a közösség javára tesz?
Ne viccelj már.. :D
@SzaboZsee: Bizony, ott van az ezeréves királyságunk is -mint ellenpélda. De mint tudjuk a 70 évhez ez smafu!
@blah: Attól, hogy a rabló megkapja a méltó büntetését.
"Szeretném hogy a mi utcánkban legyen a buszmegálló, de ne az én ablakom alatt."

Valahogy ez a mondás jutott eszembe. Érdekes módon az emberek olyan dolgokért tüntetnek, követelőznek legtöbbször, amiket másoknak kell megcsinálni. Az összes transzparens pl. utasításokkal, és pejoratív jelzőkkel van tele. Rohadj meg, dögölj meg, zsidó, cigány, lápmavas stb.

Első hallásra ez nem kivetni való, de gondoljunk bele hogy mi lenne, ha nem az lenne skandálva hogy "Rohadék banda" vagy "Takarodjatok, hanem az hogy "Dolgozni szeretnék!" vagy "Nem akarom hogy romoljanak az életkörülményiem!"

Az a nagy gebasz, hogy egy csoport gyülőlete nagyobb összetartó erő mint a saját csoportuk szeretete. (Lásd pölö kurucinfo)
@Suum Cuique:

"nyugati baloldalra mindig is jellemzo volt az arrogancia, mert magát tekinti a közelebbrol nem definiált haladás szószólójának, és aki nem halad az o fogalmai szerint, az alacsonyabb rendu, lenézheto"

És ezt van pofája pont Lánczinak leírni!LOL

@xsasha:

"A cikk talán legizgalmasabb pontja a rend. A kérdés az, hogyan is szülessen meg a rend, ki alkossa, miért fogadjuk el?"

Szvsz a "rend" alapjai meg vannak alkotva (jogszabályok). Inkább ezek betartatásával van a baj.

@3xSZ:
"Először EZEKET le kell sittelni párszáz évre"
A pontosabban nem meghatározott "EZEKET" te fogod definiálni? Vagy az éppen nyertes párt?

@Laetus:
"ennek a lebutított, alacsony sorba taszított népnek "
Csak a magad nevében beszélsz? Vagy a "lebutított" nép választott szószólója vagy?

@tony zionist:
"te egyre elmebetegebb vagy ájpi... "
Te viszont már elérted a maximumot.

@ds3:
Te ugye túl sokat nem éltél a létezőben?

@Big Blaster:
"Aki a mostani rendszer haszonélvezője, az nem akar változást. A többiek pedig igen. Ilyen egyszerű ez. Mivel sokan vannak az utóbbi csoportban, "
És legnagyobb meglepetésükre azt fogják észrevenni, hogy az új rendszerben is ugyanazok lesznek fent, és ők pedig lent.
Tudod az esztergályosból egyik pillanatról a másikra vezérigazgató történetek csak rövid ideig működnek.
Egyébként meg ezt a mentalitást néger-tempónak hívom. Lásd Zimbabwe.
Árpád, ha bekövetkezne, amit írásodban kívánsz, te már másnap nem tudnál miről kommentelni. Vigyázz, mit akarsz, mert ismerjük a megvalósult álmok boldogtalanságát.
@vazallus: Ó je ! És ezt a Ricse 87-ben írta...
@szakállasbácsi:
"Hiába lesz rend, az se nem lesz igazságos. Abban is leszenk gazdagok, meg szegények és nem érdemük szerint, hanem csak úgy."

Szerintem te nem érted. Nem az a gond, hogy a világ nem igazságos. Nem háborgok, ha nem én vagyok a leggyorsabb futó az olimpián, mert látom, hogy aki adottságai alapján erősebb, többet edz, az engem megelőz. Engem az zavar, hogy egyesek pl. rövidebb pályán futnak, vagy ők felpattanhatnak motorra. Sőt! Nekem úgy kell versenyeznem, hogy még rám akasztanak 50 kilós zsákot és még ragasztóval kenik be a sávomat. A rend csak annyi lenne, hogy tartsuk már be a szabályokat! Vagy ha nem, akkor legyen valaki (az állam, mert ezért tartjuk fenn, nem?) aki ezeket a szabályokat betartatja. De ma ott tartunk, hogy a szabályokat is a csalók hozzák, és szelektíven tartatják be. Ha én nem vallok be adót, akkor azonnal szankcionálnak. Ha az állam nem teljesít felém valami, akkor így jártam.
"keresztényi önmérsékletet"
Egy állandóan a keresztényeket szidó beszél ilyenekről?? Röhej....
József Attila -A város peremén

A város peremén, ahol élek,
beomló alkonyokon
mint pici denevérek, puha
szárnyakon száll a korom,
s lerakódik, mint a guanó,
keményen, vastagon.

Lelkünkre így ül ez a kor.
És mint nehéz esők
vastag rongyai mosogatják
a csorba pléhtetőt -
hiába törli a bú szivünkről
a rákövesedőt.

Moshatja vér is - ilyenek vagyunk.
Uj nép, másfajta raj.
Másként ejtjük a szót, fejünkön
másként tapad a haj.
Nem isten, nem is az ész, hanem
a szén, vas és olaj,

a való anyag teremtett minket
e szörnyű társadalom
öntőformáiba löttyintve
forrón és szilajon,
hogy helyt álljunk az emberiségért
az örök talajon.

Papok, katonák, polgárok után
igy lettünk végre mi hű
meghallói a törvényeknek;
minden emberi mű
értelme ezért búg mibennünk,
mint a mélyhegedű.

Elpusztíthatatlant annyian,
mióta kialakult
naprendszerünk, nem pusztítottak
eddig, bár sok a mult:
szállásainkon éhinség, fegyver,
vakhit és kolera dúlt.

Győzni fogó még annyira
meg nem aláztatott,
amennyire a csillagok alatt
ti megaláztatok:
a földre sütöttük szemünk. Kinyilt
a földbe zárt titok.

Csak nézzétek, a drága jószág
hogy elvadult, a gép!
Törékeny falvak reccsennek össze,
mint tócsán gyönge jég,
városok vakolata omlik,
ha szökken; s döng az ég.

Ki inti le - talán a földesúr? -
a juhász vad ebét?
Gyermekkora gyermekkorunk. Velünk
nevelkedett a gép.
Kezes állat. No, szóljatok rá!
Mi tudjuk a nevét.

És látjuk már, hogy nemsoká
mind térdre omlotok
s imádkoztok hozzá, ki pusztán
a tulajdonotok.
De ő csak ahhoz húz, ki néki
enni maga adott...

Im itt vagyunk, gyanakvón s együtt,
az anyag gyermekei.
Emeljétek föl szivünket! Azé,
aki fölemeli.
Ilyen erős csak az lehet,
ki velünk van teli.

Föl a szívvel, az üzemek fölé!
Ily kormos, nagy szivet
az látott-hallott, ki napot látott
füstjében fulladni meg,
ki lüktetését hallotta a föld
sok tárnás mélyeinek!

Föl, föl!... E fölosztott föld körül
sír, szédül és dülöng
a léckerités leheletünktől,
mint ha vihar dühöng.
Fujjunk rá! Föl a szivvel,
füstöljön odafönt!

Mig megvilágosúl gyönyörű
képességünk, a rend,
mellyel az elme tudomásul veszi
a véges végtelent,
a termelési erőket odakint s az
ösztönöket idebent...

A város peremén sivít e dal.
A költő, a rokon,
nézi, csak nézi, hull, csak hull a
kövér, puha korom,
s lerakódik, mint a guanó,
keményen, vastagon.

A költő - ajkán csörömpöl a szó,
de ő, (az adott világ
varázsainak mérnöke),
tudatos jövőbe lát
s megszerkeszti magában, mint ti
majd kint, a harmóniát.
@Tóta W. Árpád: Vagy legalábbis tenni kell valamit a megértéséért. :-/
@blah: Sokan azt szeretnék, hogy rend maradjon és ezt úgy értik, hogy a már összelopott vagyonuk megmaradjon és erre épüljön fel a rend. Igen de ez törvénysértéssel keletkezett állapot és a világrendben, a lopás jogtalan eltulajdonítás, korrupció, bűncselekmény. Vagyis nem válik legálissá a rablott vagyon akkor se ha ma a barátnő, gyerek nevén van. Az rablott vagyon marad. Ha már öreg a rabló, mint Horn Gyula, vagy középkorú mint Gyurcsány, akkor is jogtalanul szerzett vagyont. Ezért elkel venni tőle és börtönbe vele. Felállítani egy nyomozóhivatalt aki a kimenekített vagyon után nyomoz. Azt is aki elmenekül a rablott vagyonnal és emberek vére verejtéke tapad a kezéhez, elfogni és hazacibálni és elítélni. Ez az igazi demokrácia, nem eltekinteni a rablás átcsoportosítás éveitől. A számonkérés nemzetközileg jogos cselekedet és nem anarchia.
Akik itt anarchiát kiabálnak azoknak vaj van a fülük mögött és tudják, hogy tisztességes bíróság előtt ők vagy a szüleik, nagyszüleikről az derülne ki, hogy rabló gyilkos.
Ez egész jó posztra sikeredett...
Viszont kicsit megkésett. Nem?

Erről kellett volna h szóljon a média 89 óta...
Ehelyett volt munikasó, meg hetihetes, ahol röhögtek azokon akik nem értették ezt az új világot!

Magukra lettek hagyva az emberek!

Nem lehet diktatúrából vadkapitalizmusba áttérni sérülés nélkül!
A kérdés, hogy szükséges-e olyan sérülést elszenvedni százezreknek, hogy szakad kéz, láb, a végeredmény pedig agyhalott birkák tömegei...

És itt van a kormányzat, a média felelőssége!

Magukra lettek hagyva az emberek, pedig lehetett volna ezt finomabban, rávezetősebben is csinálni. Most nem kezdek el konkrét példákat sorolni, de gondoljunk csak a providentekre, a hitelből veszek új autót, mert az kell, mert azt így "érdemes" venni!

És bizony minél később kapnak észhez az illetékesek, annál komolyabb és antidemokratikusabb eszközökre lesz szükség a REND megteremtéséhez...

Szóval miért csak most TW?
(nem látszottak korábban a bajok a budapesti über(ál)liberáliselefántcsonttoronyból?)
Ha nekem mióta a kommunisták elrabolták vagyonunkat, mindig be kellett tartanom a törvényeket, akkor utólag azoktól akik közben a törvényeket sajátságosan értelmezték és a törvények őket védték, ma legyen lehetőség igazi igazságtételre. Ez a nagy többségében kommunisták illetve kommunista kapitalisták által kizsákmányolt tisztességes Magyarok jogos igénye.
@ged:
Vannak, akik hangyának látják az embereket, az emberek meg képesek hangyaként viselkedni, mégha felvilágosult értelmiségiek is.
A felvilágosult urbanistákban is benne van Pavlov kutyája, csak egy kis önteltség kell hozzá. De ugyan ki látja, hogy ki kezeli a csengőt és miért?
Az emberek belefásultak mert azt látják, hogy az ex kommunisták és fattyaik valamint seggnyalóik, jutottak vagyonhoz, ezt pedig nem szabad elfogadni, mert sok tisztességes ember vére, verejtéke, az ára. Ezért rendbetétel a megoldás.
@blah:
Ok, hogy recept, de a kérdés nem az, hanem hogy ki süti a sütit? És főleg miért...
A liberalizmus a társadalomban a szabad gondolkodást és nem a szabad rablást jelenti.
Az utóbbi évek magyarországi gyakorlatában ez a két fogalom mintha egy kicsit összekeveredett volna.
Ennek megfelelően nem kell csodálkozni azokon a reakciókon, melyeket a mai magyar liberális gyakorlat kivált.
A cikket, - meglepődve saját magamon is - jónak tartom, azzal a megjegyzéssel, hogy egy kicsit elkésett, túl a szándékon, amerre próbálja terelgetni olvasóját.
Nem most kellene a diktatúra sötét árnyait a falra festeni, ezt tudatosítani kellett volna a fiúkban már régen.
Kicsit úgy érzem olyan ez, mint amikor egy autóból a maximumot akarjuk kihozni, ezért mindent elkövetünk, hogy elérjük az óhajtott sebességet, aztán ha sikerült, rájövünk, hogy nem tudunk megállni.
És bukunk.
Ez jön most. De ez nem a liberalizmus hibája, ha tetszik érteni, amire gondolok.
@Tóta W. Árpád:
""Csinálj amit akarsz, de az a közösséged javára váljon!" - típusú gondolat nekem jobban tetszik. "
"az a legsötétebb diktatúra kovásza."

Mindent lehet jól és rosszul is csinálni. A csinálj amit akarsz, csak másoknak ne árts gondolat akkor is embertelen, macskáknak való. Az ember közösségi lény.
Emiatt tetszik a diktatúrakovász gondolatom jobban, mint a másik. Nem azért, mert az kiforgathatatlan.

Az egész mostani szabadság-rendszerrel az a legnagyobb baj, hogy az embert egyénben értelmezi, miközben közösségben létezik.
Az ember sosem lehet a körülötte élőktől függetlenül szabad. Legfeljebb közösségen belül, a közösséggel együtt.
@szürke_tag: Ugyan te "osztalyidegen" szarmazasod miatt elfogultnak szamitasz (ezt most felig trefasan ertem, remelem, nem haragszol meg erte), megis az a helyzet, hogy amit irsz, az kurva igaz. Tapasztalatom szerint pontosan ezert nem ertik meg a nyugatiak, mi is van nalunk es mik ennek a gyokerei. Hatalmas szemeket tudnak mereszteni, amikor az elmult 60 evrol beszel nekik az ember teljesen targyilagosan, belemagyarazas nelkul.
Ezert is tragikomikus mondjuk a RAF-hoz hasonlo szervezetek tortenete. Ok lenyegeben nem tudtak, mit csinaljanak jodolgukban.
Csak egy aprócska észrevétel... (ezzel sosem leszek megbékélve)
Az ateizmus a normális a 'default' - a vallás az abnormális a torzulás! az ember természeti lényként születik aztán legfeljebb a társadalom degenerálja.
"Ez a műtét azonban óvatos munkát és steril környezetet igényel, a közelébe sem szabad engedni azokat, akiknek a szájából véres hab folyhat a hasüregbe."

Akkor a Fideszt nem szabad a hatalom közelébe sem engedni. :S

Hosszú ideje tartom, hogy a népnemzetikeresztény, antikommunista Fidesz egy igazi bolsevista párt. Kommunista gondolkodásmóddal, reflexekkel megáldva. Egy nagy baj csak van ezzel: jelenleg a legnépszerűbb, legerősebb pártalakulat M.o-n. A "szélsőjobbszárny" Jobbik, pedig a 3.
Két rövid megjegyzésem lenne -

1. Itt olyanok papolnak tömegével és átkozzák a liberalizmust, akiknek a leghalványabb fogalma sincs arról mi a valódi liberalizmus értékrendje. Szánalmas műveletlenség megtestesitői!

2. Mások pontosan tudják mit, miért pöttyintenek be ide és hasonló helyekre. Ők a legvisszataszitóbbak. Állandóan a régmúlt kommunista diktatúrán kérődznek. Ugyanakkor megint diktatúráról - a maguk rasszista, szélsőséges szájízének megfelelőröl - álmodoznak.

Gyomorémelyitő mindkét bagázs.
Kedves TWA!

Anarchiában az ember nem szabad, hanem menekül. Az anarchiát ennyiben a káosszal azonosítod. De akkor a demokráciát a kozmosszal kell azonosítanod. A demokrácia viszont nem a rend. A demokrácia a POLITIKA. Csakis a politikában lehet az ember szabad.

A huszadik század legnagyobb politikai filozófusának sorai:

"Igen nehéz elképzelni, hogy valamely területen valóban szabadok lennénk, vagyis ahol nem űzzük saját magunkat és nem is függünk valamilyen dologtól. Szabadság csak a politika sajátságos köztes-területén van. S ebből a szabadságból menekülünk a történelem 'szükségszerűségébe'. Förtelmes abszurditás."

Arra Freud is rámutat, hogy a rend - a leghétköznapibb minőségében is - egyfajta ismétlési kényszer. Aligha szül szabadságot. Leginkább maradnék a posztban is többször idézett József Attilánál: "Szabadság, te szülj nekem rendet..." Ehhez POLITIKA kell. Nem rend, s nem is a manifeszt tiltás hiánya (ez utóbbi ugyanis az, amit a rendszerváltást követően szabadságnak neveztek).

Üdv.
Pár napja azt mondta egy hozzászóló a hajléktalanok kapcsán: "Kapitalizmust akartatok, hát szagoljátok!"
Ma az Indexen volt cikkcím a kilakoltatások ürügyén, hogy "kapitalizmust választottunk, nem?!"
Úgy tűnik, gyorsan terjed a hülyeség. Helyre kellene tenni 1-2 alapvető dolgot!

1. Ami itt bűzlik 20 éve, az nem a "kapitalizmus", hanem még mindig a diktatúra felszámolatlan pöcegödre
- adósságostul
- elcseszett oktatásostul-egészségügyestül
- régi kapcsolatrendszereken, régen ellopott pénzeken alapuló működésestül
- takargatott ügynöklistástul!

2. "Kapitalizmus" nincs, csak demokrácia, meg diktatúra van, és a demokráciák valamiért nem a "szocializmus"-t választják, hanem a normálishoz leginkább hasonlító rendszert, amit persze nem nevezhetnek így a "szocializmus" hívei, ezért kellett neki kitalálni egy idétlen nevet.

3. A diktatúra legalapvetőbb hazugsága, hogy ott "rend" van, holott éppen a legnagyobb társadalmi rendetlenséget takargatja. A szabadság képes arra, hogy valódi rendet szüljön, amit persze a diktatúra "rend"-párti hívei igyekeznek "rendetlenség"-nek beállítani. Ők ugyanis "rend" alatt az elnyomottak némaságát, röghöz kötöttségét, totális kizsákmányolását értik, miközben a "szabályok" kizárólag a hatalmon lévők, a vezérek naponta változó kénye-kedvétől függenek.
Látom, már rohadt sokan leírták előttem, de akkor még egyszer: itt mindenkinek vannak jogai ÉS kötelességei. Én rendes ember módjára teljesítem a kötelességeimet (adófizetés, munkavégzés, kulturált viselkedés a metrón, boltból csak az viszem ki, amiért fizettem, nem bántok senkit), és élek a jogaimmal (Milka csoki, szavazás, utazgatás USÁ-ba, oda szavazás, ahová csak akarok).
Olyan nincs, hogy egyeseknek csak jogaik vannak. Aki a nagy kosárból csak a jogokkal kíván élni, ráadásul mások jogainak a rovására, annak egy életre el kell venni a kedvét az ilyesmitől (legyen az százmilliárdok lenyúlása, rokkanthelyre parkolás, vagy faluszéli öregek agyonverése). Mert most ez nagyon nincs, sőt megy a maszatolás ezerrel, akár felsőb, akár alsóbb szinten. Hát ezért.
Természetesen a korrupciós ranglistára gondoltam, hogy 43-ok vagyunk.
Árpád, alapvetően egyet tudok érteni a cikkel, de van egy mondat, aminek kétségbe vonom a valóságtartalmát: "Mégis, az életminőség, amire az antiliberális hörgés annyira szívesen hivatkozik, a béka segge alatt volt a maihoz képest." Ez sajnos nem állja meg a helyét. A rendszerváltoztatás óta eltelt 20 évben a keresetek reálértéke gyakorlatilag stagnált, de a legjobb esetben is csak minimálisan nőtt. Persze, rengeteg mindent lehet ma kapni, amit azelőtt nem, ám ezeket a dolgokat épp elég sokan nem engedhetik meg maguknak ahhoz, hogy ebből általánosan rossz közérzet legyen. Elsősorban erre a rossz közérzetre építenek az ordas eszmék.
Kedves W! Így az általánosság szintjén szintén mindenben egyetértek Önnel. Ön József Attilát idézte és a változtatáshoz steril közegről írt.

1. József Attila - mert a zsenik már csak ilyenek - nagyon pontosan megkülönböztette a szabadság rendjét a rend szabadságától. Még nyelvileg is olyan szép és pontos ez a különbségtétel, hogy az ember lélegzete eláll.
2. József Attila azonban azt is jól látta, hogy a kétféle -barna-vörös - diktatúra között sok az azonosság: "Talán dünnyögj egy új mesét/Fasiszta kommunizmusét,/mivelhogy rend kell a világba,/a rend pedig arravaló,/ hogy ne legyen a gyerek hiába/ s ne legyen szabad ami jó.."
3./ A mi elmúlt 20 éves történelmünk azonban arról szólt, hogy ezt az azonosságot elfedjük felnagyítsuk az egyik és bagatellizáljuk a másik veszélyét.(Ki ezét, ki azét.)
4. Éppen ezért a kívánatos rend egyik fontos eleme lenne, hogy ezt a különbségtételt megszüntesse; vagyis lépjen fel a barna ellen is, de lépjen fel a vörös ellen is.

és természetesen védje meg az emberek biztonságát.

Megy-e ez majd tévedések nélkül??? Történelmietlen és realitásokat mellőző felfogás lenne az, ha azt várnánk, hogy ne legyen(ek) tévedés(ek). Azokat pedig nekünk szóvá kell tennünk ügyelve arra, hogy a szóvátételnek ne a kívánatos folyamatok megrekesztése legyen a következménye.
Az a baj árpád, hogy a célcsoport ezt úgy se fogja fel, csak hörög, hogy diktatúra van, meg rendőrállam. Van olyan kommentelőm, aki azt várja már legalább egy éve, hogy a hatalom mikor tiltja le (az amúgy rasszista tartalommal teli) blogját, és az istennek se tudom meggyőzni arról, hogy hülyeségeket vizionál.
bsZ 2010.01.29. 09:36:04
"Diktatúra napjainkban? Sajnos ennél sokkal kifinomultabb a rendszer :-)

Ld. a Kossuth téri tüntetők jó része békés nyugdíjas, vagy egyetemista (volt), akinek az erőszak a kiabálást jelentette. Mégis sikerült egy egész országgal elhitetni (velem is), hogy azok mind szittya-magyarozó alkotmányozó-nemzetgyűlésező, térre-vizelő fasisztoid-hippik."
-------------------
Többször is vettem a fáradságot, odamentem, megnéztem a vircsaftot. Nagy többségben pontosan azok voltak aminek fentebb leírtad.
@Tóta W. Árpád: "..akinek a szájából véres hab folyhat a hasüregbe.." - ezt hogy érted?Pusztán anatómiai szempontból kérdezem?
sztd:elavultnak tartod a "Csinálj amit akarsz,amig nem ártasz másnak" alapelvet.Szerintem ebben minden benne van.Nem arra buzdit - ha esetleg igy értelmezed - ,hogy az emberek egymástól elszigetelődve, másokra fittyet hányva,önző módon éljenek.Nagyon sokrétű összefüggéseket takar ez a rövid mondat.Egy egyszerű/talán kicsit demagóg /példa:Egy kormány,amelyik az amúgy is szegénynek mondható rétegek eddigi juttatásaiból újra és újra elvesz,az árt másoknak;sokaknak.Ugyanez a kormány mikor máshova milliárdokat osztogat, látszólag nem árt senkinek/sőt!/,pedig dehogynem./sőt!/
Árpád:a legsötétebb diktatúra kovászának tartod azt az elvárást, hogy az egyes emberek cselekedetei a közösség javára váljanak?Hát ha ez kötelezően elő van irva/mint már volt rá példa a történelemben/,akkor lehet benne valami, bár önmagában ez nem vezethet diktatúrához szerintem.
sztd nyilván nem erre gondolt.Had' irjam ide a Dalai Láma megfogalmazását;az talán szerencsésebb:"Azt javaslom,hogy forduljunk a velünk kapcsolatban álló embertársaink tágabb közösségéhez, és magatartásunkban saját érdekeink mellett másokéra is legyünk tekintettel."
@manókomment:
"az anarchia nem a rend kaotikus hiánya"

De igen. Persze összeverődnek a srácok a grundon, aztán letesznek négy dzsekit, két csapatra oszlanak és fociznak. Nagyjából mindenki ismeri a szabályokat, és ha valami nézeteltérés alakul ki, hát jót röhögnek rajta és többségi felkiáltással eldöntik az igazságot. Ez a legjobb foci, l'art pour l'art.
De amint tétje lesz a dolognak, amint fogadás születik vagy pénzkérdés kerül elő, a dolgok megváltoznak. A játékosok nagyobb erőfeszítéseket tesznek a sikerért. És amikor vitás helyzet kerül elő, akkor ha nem is elsőre, de harmadikra biztos verekedés lesz belőle, jó nagy sértődések és pártosodás.
Amint tétje van a játéknak, pontos szabályokra van szükség és egy bíróra, aki betartatja azokat. Az anarchia gyerekek és csövesek között működik, de társadalmat nem lehet működtetni vele.
Egy dolgot nem értek! Komoly publicista az olyan aki nem is ismeri mit mivel állít párhuzamba? Ma Mo-n a társadalom a választott képviselők útján "gyakorolgatja" a demokrácia üzemeltetését. Ezek a képviselők jelenleg 4 évre vannak bebetonozva!!! Gyakorlatilag elmozdíthatatlanok!!! Ez okozta az elmúlt időszak politika-hatalmi torzulásait. Ez a számonkérhetetlen állapotba helyezés az amivel visszaéltek, és ez az amiből mindenkinek elege van. A mentelmi jogosdiból a visszahívhatóság hiányából. Miféle demokrácia az, ahol egy hazudozó ember a képedbe röhög és azt mondja: Tessék elviselni minket 4 évig hiszen megnyertük a választást. Tótawé zsenialitása abban rejlik, hogy képes olyasmit sugallni az olvasóinak aminek az ellenkezőjét látjuk. Hiszen a diktatórikus félelem actor Jobbik választási programjában megtalálhatjuk mind a visszahívhatóság mind a mentelmi jog kérdésének tisztázását.
Ez a bejegyzés is arról szól, hogy Magyarország nem jogállam.

A tyúk-tolvajokat, a korrupt dötéshozókat és a garázdákat nem a politikusoknak kell megfékezniük, hanem a jogállam intézményeinek.

Garantálni a jogszabályok betartását (=jogállam) nem a politikusok feladata. Magyarország nem attól válik majd jogállammá, hogy egy másik párt kerül kormányra. A kormányváltás a demokratikus berendezkedés következménye.

Az alkotmány szerint Magyarország egy "demokratikus" "jogállam". Ez a két kifejezés szorosan összefügg. Egy "diktatórikus jogállam" ugyanannyira elképzelhetetlen mint a "demokratikus jogtalanság".

A demokrácia válságát ezért a jogállam hiánya okozza.

A jogállam viszont a jogászokon múlik. Azok között is elsősorban az ügyészeken és a bírókon. Azért garantálják a törvények az ügyészek és a bírók függetlenségét, hogy a lehető legnagyobb elszántsággal védhessék a jogállamot.

Ahol lehet büntettlenül tyúkot lopni, pénzt lenyúlni és garázdálkodni, ott az ügyészek és a bírók nem végzik a munkájukat megfelelően.

Vajon ez mikor tűnik fel nekik?
...és az újságíróknak?
Pedig igenis sokkal keményebb rendszabályok szükségesek mint amilyenek vannak. Nem lehet normális dolog, hogy lassan elfogadottá vált az u.n. " megélhetési bűnözés". A vidéki kisnyugdíjasok már nem termelnek semmit a kertjükben, mondván, úgyis ellopják. Pedig sokat segítene rajtuk ha nem kellene a zöldséget és gyümölcsöt is megvenni. Oroszlányban befőttekért agyonvernek egy 71 éves idős embert? Soha nem mernének ilyet tenni mások, ha ezt az 5 gyilkost felakasztanák. Halálbüntetés párti vagyok, mint ahogyan az ország 90 %-a is az. Nem félnék egy diktatúrától sem, mert így is, úgy is, az átlagembernek ma Magyarországon be kell fognia a pofáját, mert ha nem teszi, éhen hal.
De rendet kell tenni minden áron! Ha kell bottal, ha kell tűzzel-vassal!
@Balchee74: egyet szeretnénk, ez jól látszik. Viszont Tóta W írása arra figyelmeztet, hogy rendet csinálni eréllyel nagyon veszélyes mulatság. Most a 43. Magyarország, ami nem olyan rossz a világ 200 országából. Persze jó lenne beérni Ausztriát. De mi lenne a nagy rendcsinálásból? Pinochet felhúzta Chilét, kétségtelen, de nekünk inkább egy Milosevics lenne a reális esély, akarom mondani, veszély.
Szóval becsüljük meg csak, amink van, és higgadtan próbáljunk előre lépni.
@ColT: szerinted a németek a törököket és afrikaiakat hogyan kezelték? Jól rendberakták őket?
Nem lehet, hogy az, aki ilyen szívélyesen deportálná a kissé kreolabb bőrűeket, az valójában maga is keményen kihasználja az állam sebezhetőségét, és adót csal, gáztámogatást jogosulatlanul igénybe vesz, rendőrt megveszteget, protekcióért kuncsorog, mutyizik. 1000 segélyen élő = 10 mutyizó, pénzben nézve!!!
Először tehát az országot kéne rendbe tenni, és akkor lesz munkahely, és a romák is elmennek dolgozni, mint a törökök Németben, vagy a pakik Angliában.
Nagyon jó poszt.Grat.
Az emberek nagy része zárt etikai szabályokra vágyik, ilyeneket pedig vagy egy abszolút állam, vagy a vallás képes számukra gyártani, vagy a kettő karöltve. Ettől lesznek erősek, ettől lesznek biztosak abban, hogy a lelkük örökké él, és ettől igazuk.

Ehhez már csak az az implicit gondolat kell, hogy a szabadság féktelen anarchiához, bűnözéshez, és az ő kihasználásukhoz vezet.

A kettő házasságából eredő neokonzervatív gondolatkört úgy hívják, hogy fasizmus.
Én csont jobboldali csont liberális vagyok. Híve a teljesen szabad piacnak, minden szociális érzékenység nélkül. aki nem fizet tb-t haljon meg a kórház előtt, de az én befizetésemből ne gyógyítsák, csak akkor, ha megkérdezték, hogy szabad-e. Áruljanak heroint és kokaint, csak oldják meg, hogy a gyógyításukat is ebből a körből finanszírozzák. Nem kell családi pótlék, adókedvezmény stb. de a gyermekeim irányíthassák az eü, tb, nyugdíj befizetéseik egy részét a számlámra. akinek nincs gyermeke vagy 9 van de dologtalan, az gyűjtögessen többet öreg napjaira. Legyen teljes szólásszabadság, tagadják a gulágot, szidhassák a zsidókat, buzizzák a buzikat, lehessen bunkó magyarozni, németezni, fütyülős barackozni, homofóbozni, nácizni stb.
Ez mind ok. Ez lenne a szabadság. De ma ez nincs. Én azért tüntettem a vízlépcsőtől kezdve, hogy ez így legyen. Nekem ez lenne a szép új világ. De ha jól saccolom, ma is úgy van, hogy kb. ugyanannyi "kimonhatatlan" cenzúrázott tapasztalat van, amit nem lehet kimondani, mert a karrieredbe kerülhet (én polgármester vagyok), mint akkor. Akkor a szovjetúnió, mega párt, ma a magukat main streamnek nevező cenzorok által "veszélyesnek" tartott, témák, kifejezések stb. Akkor is most is tojásokon lépdelsz. Akkor is most is, kiderülhet megszokott dolgokról, hogy ha nem vagy haver, akkor bűnözővé tesznek. Oszt vagy sikerül vagy nem, de mindenki fél lábbal a börtüönben van. Majdnem ugyanolyan szar, csak mégis sokkal jobb. Szóval soha többé diktatúrát, de ez nem ment fel senkit, semmi alól.
A diktatúra jó dolog lenne,ha én lehetnék a diktátor. Minden nap tollba mondanék valamit.
Rendre szükség van
és szabadságra is
a kettő egymás nélkül is ugyan olyan káros.
--
A szelsőséges poltikiát meg a rendszer maga idézi elő ha a homokba dugja a fejét sőt egyenesen üldözi a megszólalókat (rossz beidegződés, hogy azonnal támad és megpróbál bevédeni miközben szándékosan összemos dolgokat - emiatt nő a tábor, mert a nagyokosokkal csak arról lehet beszélni amire ők megadták az engedélyt) - hisz a többi fuj csunya be kell tiltani.
Menjen csak be a jobbik a parlementbe. A liberók úgyis bejutnak, hát a másik végletnek is joga, hogy legalább bentről pofázzon (hisz csak annak van joga - megmondták a liberók). Túlsúlyba úgysem kerül egyik sem, de elnézve a multat a gazdasági tárca a jobbikot illeti :)
Az a baj, hogy a demokrácia alapvetően támogatja az egyén felemelkedését. Az egyén meg egy hálátlan fajta, mindig arra vágyik, amije nincs neki. (Lehet ez evolúciós szükségszerűség, eredendő bűn, vagy rossz karma miatt - mindenki döntse el, hogy melyikben hisz.)

És ha az ember mindig arra vágyik, amije nincs, akkor teljesen természetes, hogy diktatúra alatt szabadságra, szabadság alatt pedig diktatúrára áhítozik. Ettől az egész egy oda-vissza hinta lesz, és a történelem unos-untalan ismétli önmagát. A történelem örök kérdése megoldva, kérem a következő feledatot! :)
@Tóta W. Árpád:
Egyet értek, én azt hiszem Szent Ágoston gondolata szebb: " Szeress, és tégy amit akarsz"
Ahogy a postot és a kommenteket olvasom, látom, nagy a zűrzavar fogalmak terén.

Rendpárti: azt jelenti, hogy rendet akar. Nem diktatúrát, nem rendőrállamot, hanem azt, hogy lehetőség szerint mindenki betartsa az élhető szabályokat.

Ma, Mo.-on félfasiszta diktatúra van, még ha vörös színűre is mázolták. Mert ma, hazánkban csak az tüntethet büntetlenül, verés, letartóztatás, személyes jogai sárbatiprása nélkül, aki a hatalom mellett tüntet.

Demokráciában (és édesmindegy, hogy az liberális, konzervatív, vagy éppen egy monarchiában valósul meg) ugyanis békésen tüntető embereket egyszerűen nem lehet vegzálni. Nem lehet 20 centiről könnygázt tolni az arcába, összeverni, elhurcolni!

Demokráciában nem lehet egy szabadságünnepen a békés tömegbe lövetni, akkor sem, ha gumilövedéket használnak.

Nézzük tovább. Rendszerváltás vesztesei, loserek, stb.:

Ahogy látom, az lényegében senkiben sem merült fel, hogy a piacgazdaságra való radikális áttérés törvényszerűen hozta magával azt, hogy a lakosság nagyobbik része vesztes lesz, és talán néhány százalék lesz a becsületes nyertes.

Mindenki más a kapcsolatai, és ügyeskedése, törvénysértései és mutyizása révén vált nyertessé.

Az egyedüli járható út egy fokozatos, éveken át tartó áttérés lett volna, ahol minden privatizálás a teljes nyilvánosság bevonásával történhet meg, és a jó előre meghatározott stratégiai területekhez akkor sem lehet nyúlni, ha államcsőd fenyeget.
A szabad piacra való lassú áttérés persze nem adott volna annyi lehetőséget a harácsolásra.

Mivel politikai elszámoltatás nem történt meg, így semmi nehézségbe nem ütközött a volt államhatalom részleges átmentése az új többpártiságba.

Akik annak rendje és módja szerint vissza is éltek az előnyükkel (korábbi kapcsolatok, törvények és adójogszabályok testreszabása, bejáratott gazdasági csatornák, és zsarolási potenciál).

Már akkor, a kezdet kezdetén világos volt, hogy ennek csak rossz vége lehet.

Amennyiben a valóság az ideálishoz ezerszer közelebb lett volna (fokozatos áttérés+elszámoltatás), akkor ma egy stabil, 1,5-4 milliós középosztály biztosítaná a politikai stabilitást.

Lehet, hogy kevesebb Lexus futna az utakon, de biztos, hogy sokkal kevesebben is nyomorognának. Ami megint csak a gazdaságot és a társadalmat erősíti, ami még többeket segít hozzá a Lexusokhoz.

Azaz hosszú távon sokkal többen gazdagodtak volna meg, bár javarészük szerényebb mértékben.

Kb. Csehország szintjén állnánk, és bizonyosan euróval fizetnénk.

Így ugyanis pont olyan volt, mintha egy átlagembert mindenfajta felkészítés nélkül azonnal maratoni futóversenyre kényszerítettek volna.

És még vannak egyesek, akik csodálkoznak, hogy az illető félúton kifulladt és inkább visszaülne a fotelbe.

***

Térjünk vissza a posthoz:
Kedves Árpád, ahogy páran mondták: féligazságokkal és csúsztatásokkal operálsz, újra.

A liberális ugyanúgy mást jelent a Lajtától innen, mint a baloldali, vagy a konzervatív fogalmak. Nyugaton sokan a vörös csillag mögött csak a szocializmus pozitív oldalát látják, mert a legrosszabb, amit át kellett élniük, az némi baloldali diáklázongás.

Ugyanúgy, a liberális a szabadságjogok mellett kiálló politikát jelenti, és nem azt, amit Mo.-on:
- fajvédelmet (cigányok felsőbbrendűek mint a többségi társadalom)
- vallási intoleranciát (ami keresztény, az másodrendű a más vallásokhoz képest, és minden vallás másodrendű a zsidó valláshoz képest)
- bűnpártolást (nyolc év, koma, nyolc év)
- fasizmust (a rendőrállam éltetése és erősítése, a főkolomposok kitüntetése)
- hazaárulást (idegen országok érdekeinek elvtelen és kérdés nélküli kiszolgálása Magyarország rovására).

Rakjuk ezt a kettőt össze: liberális + demokrácia.

Ez Mo.on, ma, félfasiszta, faji alapú diktatúrát jelent, ahol a többségi társadalom tagjai másodrendű állampolgároknak számítanak, és ahol a demokrácia kimerül abban, hogy négy évente x-et firkál egy papírlapra, egy teljesen súlytalan választáson.

Kedves Árpád, ma, Mo.-on a Nem Választók vannak túlsúlyban! Egyetlen olyan párt, vagy lehetséges pártszövetség sincs, amelyik képes volna annyi embert felvonultatni, mint ahányan nem akarnak szavazni menni.

A szavazópolgárok több, mint a fele teljes mértékben kiábrándult a hazai politikából, mert tudja, hogy nincs semmi értelme egy olyan színjátéknak, ahol ha balra szavaz, vörös, ha jobbra, akkor narancs mutyikormányt kap, amely pontosan ugyanolyan lesz, mint a korábbi.

***

Kedves Árpád!

Mikor fogod fel végre: aki 20 éve folyamatosan korrupt, az csak akkor változtat bármit is a tevékenységén, ha erre kényszerítik?

A parlamenti pártok egyike sem fog tenni semmit a korrupció tényleges visszaszorítása ellen.

Csak egy új erő képes rá.

Vajon az LMP, vagy a Jobbik lesz az?
@ged: Köszönjük, hogy rehabilitálni próbálsz minket, rasszistafasisztanácikokat!

Igazán megható, ennyi idő után :)
@Ballagator: De mondd, mire fel ez a fene nagy kettősmérce? És még sír a szád, ha mások kissé elkenik a hozzád hasonló ballibsik száját, persze verbálisan?

Rögtön javaslom a te számozásod mellett egy B(n) lista felállítását is.

B1: "aki nem liberalizmust akar, az náci, fasiszta, diktatúrát akar"

B2: "a Jobbik fasiszta, szélsőséges, antiszemita párt, mert minden elvtársam ezt hajtogatja, és mert csak"

B3: "aki rendpárti, az diktatúrát akar"

B4: "a liberális demokrácia azt jelenti, hogy szarunk a többség értékrendjére, mert mi tudjuk, hogy mi a jó"

B5: "mi, liberálisok tudjuk, hogy mi a jó és mi a rossz: bármi, amit mi akarunk az jó, minden más rossz. Főként a Jobbik, mert az fasiszta-rasszista-náci párt, Vona meg egyenesen Hitler reinkar_náci_ója"

B6: "a nacionalizmus, a magántulajdon fegyveres védelme, a bűnözéssel szembeni zéró tolerancia mind a náci eszmeiség része, kivéve persze az USÁban és Izraelben, mert ott ezek a demokrácia szerves részei"

B7: "a Jobbik akkor is náci. Punktum. Period"
Látok. Látom, amint Kuncze Mártíriusz Gábor kézenfogva a jobbikos kubikusokkal, a rendőrkapitányt kitüntető Demszky 4esmetró Gáborral elsétál a picsába. Mert többen szeretik a liberális alapeszméket, mint amennyien tudják is ezt... Vagyis remélem...
"Számos területen hiányt szenvedünk szigorúságból. Ahol az állam évtizedek óta kínosan kerüli a látszatot, hogy hatalmat gyakorol, ahol a zsarnokság vádjának elkerülése a legfőbb cél, ott mindig lesz, aki a helyébe lép, és megcsinálja a magánzsarnokságát.

Ahol sötétedés után nem mernek utcára menni az ártatlanok, ott zsarnokság van. Ahol nem lehet tyúkot tartani, mert úgyis ellopják, ahol nem érdemes pályázni, mert a polgármester sógora már lezsírozta a bizniszt, ott zsarnokság van."

Ezek nagyon mély és kétségtelen igazságok. És nagyon szokatlanok egy olyan Tóta W-től, aki eddig elég sokszor jutott olyan megállapításokra, amelyek csak a kezdő sakkozókéhoz hasonló legfeljebb egy-két lépésnyi előrelátás mellett voltak érvényesek.

"a határ nagyjából belőhető: csinálj, amit akarsz, amíg nem ártasz másnak. ... Az elmúlt évtizedek liberális kurzusa elfelejtette betartatni az imperatívusz második felét." - Elfelejtette az az első felét is, merthogy úgy értelmezte: csinálj, amit akarsz, amíg velem egyetértesz. Lásd Gergényit kitüntető Demszkyt, a révészmártíriuszozó Kunczét.

@Walter Melone:
Nagyon ügyetlenül próbálod leplezni a fasiszta beállítódásodat. Hiába teszed a kirakatba, hogy mennyire utálod a Jobbik/magyarok világszövetsége/szittya hordákat, az örök vesztesekről szóló ítéleted vérbeli fasiszta társadalomszemlélet.
@szuperapu: De tudtam, hogy valami önjelölt politológus finnyásan helyesbíti az anarchiát...
Hát mit gondolsz, te szerencsétlen, aki ilyen posztokat ír (meg olvas) nincs tisztában a fogalmakkal? Képzeld létezik ennek a szónak egy köznapi értelemezése is. De gondoom ezt te is tudod, csak villogni akartál.
"A szakértelem bolsevista trükk." Ebből kéne kiindulni, ha a mai választói társadalmat szeretnénk megérteni. Fogalommagyarázat? Tisztázás, értelmezés? Na, ne! Aki ma okoskodik, az át akar verni, lopni akar, gyanús, idegen stb. Akkora deficitje van a szavaknak, hogy már senkit sem érdekel: csattanó bilincseket, erőt, bosszút, és teljesen mást akar (más módon, másfélét): inkább áltatja magát a magyar, mintsem szembenézzen. Ha meg szembenéz, akkor kiábrándul, ahelyett, hogy gondolkodna...
Rettegsz a diktatúrától? Miről is beszélsz, tudod egyáltalán?
Veled ellentétben nekem van élő összehasonlítási alapom a különböző magyar rendszerek szabadságfokaival. Vittek el fekete ruhás emberek a Kádár korszakban, vertek meg rendőrök, de akkor tudtam miért. Viszont most úgy zaklatnak rendőrök, hogy nem is tudom, miért.
A mai magyar rendszer visszataszító gengszterparadicsom, korrupcióra épülő szervezetettel és dilettáns, szabályozatlan folyamatírányítással, aminél bármilyen általam személyesen ismert rendszer emberbarátibb a szememben.
Az ostoba tömeghalált és diktatúrát vizionálás, amit hivatalosan műveltek a médiában, visszataszító.
Nem a ti örökségeteket, hétvégi házatokat, egy élet munkáját bontották el a nógrádi cigányok pár hónap alatt. Ti nem voltatok megállítva és bántalmazva Ózdon, anélkül, hogy bármiféle oka lett volna a brutalitásnak. Nem ti mentek ki minden alkalommal úgy a földetekre, hogy nem biztos, hogy megtaláljátok még a termést.
Hogy veszitek a jogot, hogy kritizáljátok a rendre és jogbiztonságra vágyó embereket, a többséget?

Én most szabadságban élek. Itt nem verik a strájmeles zsidókat, nem fújnak le könnygázzal, ha leülsz a parlament előtt és nem egyezik a nézeted a hivatalos dogmákkal, bemehetsz a boltba megvenni a fűtermesztéshez mindent, olyan beteg művészetnek hódolhatsz, amilyennek akarsz, havonta van Critical Mass a belvárosban és senkit nem érdekelnek a buzik, de lelőheted büntetlenül a rád támadó bűnözőt és még sajnálnak is, hogy milyen megrázkódtatást kellett átélned (igen, pár hete lőtt agyon egy bécsi trafikos egy rátámadó román rablót, csak néhány vadliberális barom tette szóvá, a többség maximálisan helyeselte a tettet.)
Viszont cserébe olyan bírságot dobnak rád ha nem állsz meg a zebrán, hogy beszarsz, megbüntetnek a járdán kerékpározásért, s ha megpróbálsz másra hivatkozni a parkolási bírságnál, udvariasan megkérnek, hogy ne tedd és megemelik a büntetést.
Az meg, hogy elvedd a másét, kérdésen kívüli, itt többet nem ember a neved, ha ilyet teszel.

A földrajzi távolság a fővárosok között 250 km. A morális és életminőségi? Végtelen.
Itt valahogy minden a legnagyobb rendben azzal a nézettel, hogy csinálhatsz bármit, ha az a közösség javát szolgálja és nem zavarsz vele indokolatlanul másokat. Valahogy senki nem érzi, ez bármiféle diktatúra kovásza lenne, mert mindig is így éltek, évszázadok alatt formálódtak a szabályok univerzálisan működővé.
Ha valaki nem tartaná be a szabályokat, majd segít neki a szűkebb közösség, ha az nem boldogul, a rendőrök nem szaroznak és nem korrumpálhatóak.
Ez működik és öröm itt élni.
Osztrák termékeket vásárolunk , osztrák tulajdonú kis cégektől (ha nem kis magyar cégek termékeit otthonról), a sarki boltostól, (aki nem a szomszéd országoktól rabolt vízből termesztett gyümölcsöket importál egy közel keleti törpeállamtól), átengedjük a kisgyereket a főút zebráján lámpa nélkül is, s alapvetően békésen élünk, betartva az osztrák törvényeket.

Természetesen, itt is teli a töke mindenkinek a másodgenerációs balkáni tahókkal (törökjugoszlávakármi), mert őket nem érdeklik a kialakult társadalmi folyamatok és szabályzások.
Ennek megfelelően természesen itt is felerősödnek a jobboldaliak, mert ez természetes reakció a játékszabályokat áthágók ellen.
És ez így is van rendjén. Vannak szegények, vannak gazdagok, de rend van.
Aki pedig nem tartja be a játékszabályokat, ne várjon könyörületet.
A szabadság titka a követezetesség és a működő folyamatok, állami és közösségi szinten.
Enélkül szolgák vagytok saját hazátokban.
Szerintem a magyar társadalom tragikus mértékben elhülyült, ami részint a gulyáskommunizmus dágványának (lehetsz ostoba és lusta, de ha nagy bajt nem csinálsz eltartunk) és az rendszerváltást követő időszak tökéletes koncepciótlanságának eredője. A rendszerváltás után ránk szabadult mindenféléből az emeberek többsége képtelen volt kiválogatni az értékes dolgokat és eldobni a szemetet. További nagyszerű attribútuma szerencsétlen népünknek, hogy az egyéni kezdeményezőkészség és a közösségért való felelőségvállalás tekintetében is mérhetetlenül gyengék vagyunk. Módszeresen nevelni kellene bennünket, kicsi korunktól, de ehhez koncepció, társadalmi közmegegyezés (belátjuk, hogy így elvegetálhatunk még sokáig, de sikeresek soha nem leszünk), ha úgy tetszik REND szükségeltetne
immoralitas, nivotlansag, kapszisag, dolyfosseg, alattomossag (aljas) es intolerancia - ezek a magyar(orszagi) tarsadalom fo jellemzoi. lasd peldanak a kettos allampolgarsagrol szolo szavazas eredmenyet kivulrol, a nyomort, a lelki beketlenseget es az egymas irant taplalt gyuloletet belulrol.

jo polgarhaborut es megszallottsagot mindenkinek!

addig amig a TWA - egyebkent nagyon jol megirt de - ovodas szintu es ereju irasai vezetik az orszagos onkritikat gyakorlok listajat, remenytelen a helyzet. ha holnaptol minden reggel az iskolaban az elsosoknek felolvasnak ezt az irast, - hany ev mulva is? - volna talan remeny: - kb. 20-25. - de nem olvassak fel, el se mondjak... es nem is fogjak. siralmas.
twa: nem felreerteni az ovodas jelzot. nincs azzal semmi gond, soet.
Azt hiszem nem ilyen egyszerű ez a demokrácia-kérdés. Eleve meg vagyunk vezetve a felvetett témával.
Hisz alapvetően meberek vagyunk, akik élni szeretnének, nyugodtan, stabilitásban, mind gazdaságilag, mind a közéletet tekintve. Inkább individualiznmus van, nem demokrácia, ami nem baj, csak akkor nem kell hazudni róla.
Azt is gondolom, hogy mindannyiunkban van egy mérleg, két serpenyővel, amikbe naponként pakolgatjuk az érveket, történéseket pro és kontra. Nos, az én mérlegem most már erősen arra billen, hogy nem vagyunk érettek demokráciában élni. Ez is csak azért lett, mert a szocreál diktatúrát is elszartuk, elloptuk, meghekkeltük. A lényeg, hogy nem lehet kialakítani semmilyen rendszert. Nálunk még Hitler is elvesztette voln a háborúját röpke 2 év alatt, annyira nincs összetartás. Ez látszik most.
Mint ember, nem látom, hogy annyira jó lenne ez a mostani ál-demokrácia, inkább hasonlít egy harckocsira, amit menetközben átfestettek. Azelőtt legalább limitálva volt a vízprédikálás-borivás mrétéke, az elvtársak korlátozták magukat, egymást. Mondanám, a köz tiszteletét tekintve erkölcsösebbek voltak, mint akik az elmult 20 évben korményozták országunkat.
Persze, nem publikálhattál bármit - és most jobb, hogy mindnenki azt ir amit akar, semmi felelőssége nincs ? Ha a köz nevelésének hatásait nézzük, mondjuk a sajtó tekintetében , nos, ilyen ma nincs és már évek óta nincs. Az újságíró is a pénz lekötelezettje, nem az igazságé, a tisztánlátásé - tisztelet a kivételnek.
Szóval felül kéne vizsgálni arról a régi diktatúráról szerzett képünket is, mert soktekintetben tisztább volt, mint amit 20 év alatt sikerült demokráciaként összehozni itt.
Az semmellékes, hog ymsotmár tudjuk - minden politikai erő képviselői egyformán hajlítják maguk felé a kezüket, mi meg le vagyunk szrva.
Ez van most, kérem tisztelettel.
@Ballagator: Szóval ezek vannak, meg az igazság?
Akkor majd te elmondod ki mond, igazat és ki nem. Aki nem, azt töröljük.
Esetleg a neve helyén egy szám áll majd.
Esetleg rá is tetoválhatnánk.

"Az ostobák biztosak az igazukban a bölcs tele van kétellyel."
@O1V1: "... reggel odaülni és elolvasni egy olyan ember blogját akit utál, ill. hülyének tart. Minek, csak a vita kedvéért? Ez beteges. "

Nem egészen ez a demokrácia lényege, és szerintem nem is beteges. Ha mindenki csak a saját fórumait olvasgatja, a jobboldal a MNO-t, a baloldal a 168 órát, a totawisták a w.blog.hu-t, akkor nem is fogunk tudni egymásról. Helyi "igazságok" alakulnak ki, amelyek a valóságban nem fogják megállni a helyüket. Manipulációra célzok. Aztán jön valami globális esemény, pl egy TV ostrom, egy választás, ilyesmi, és hopp, megdöbbenve felkiáltunk:
- hát b*szaki, sosem gondoltam volna, hogy a párhuzamos létezés síkjai nem csak egy ócska scifi volt a szatelit tv-ről!
A Helyi (agymosó) Téma azért is fontos, mert azt szerte az országban terjesztik, ingyé, és az is olvassa aki nem vesz politikai újságot, tehát a politikai látásmód a zemberek többségénél csak egy irányba van terelve.
Idézem a HVG által (2010.01.30, 45-46. oldal) is idézett Fekete Gyula, az egykori Írószövetség alelnökének szavait:

"A nacionalizmus leprabélyegét kell viselnie annak, aki szóba hozza a fogyatkozó nemzet ügyét, vagy aki sokallja a fiatalság züllesztését, a dolce vita szédült reklámját és a mindent elöntő kultúrszennyet."

Ugye, ugye kedves ballibsi elvtársak és megmondóemberek?

Szar lehet szembesülni azzal, hogy már 24 évvel ezelőtt is ilyen tisztán látták egyes művelt, gondolkodó emberek a valódi jellemeteket...
"Ahol az ártatlanok nem mernek felvonulni, mert jó eséllyel megverik őket, ott zsarnokság van."

Az ilyen sorok miatt kerul majd be a Jobbik a Parlamentbe, mert aki nem is akarja oket, az is azt mondja, hogy BAZDMEG na ezek utan, TESSEK.

Csusztatas az egesz poszt, csak arra jo, hogy a szelsosegeket erositse.
Gratulalok.
@Ludas Matyi Online:
Megnéztem, már az akkori Ludas Matyiban is a szakállas, nagyorrú zsidó vezeti (bár nem az orránál fogva) a munkásparasztot...
Mostan akkor hogyisvanez?
na mivan totaw ma nem eszik olyan forron?
@kószák egyike:
Erről van szó.
Van a Jobbikban is pár "nagyokos", aki hatalomra és pénzre vágyik, és ügyes beszédükre fogékonyak sokan, akik, vakon, nem látják, mire megy ki a játék... Politikuspalánták, de hazudni már ugyanúgy tudnak, mint a "nagyok".
Gyorsan felhivnam a figyelmet az SA tortenetere a nemet 30-as evekbol. Vegigbalheztak a weimari koztarsasagot a Vezer es a Rend erdekeben, es kb. egy evvel azutan, hogy a Vezer megnyerte a valsztasokat belefutottak a hosszu kesekbe. Utana tenyleg Rend lett :) bar azt mar nem nagyon szerettek.
A rend-szabadság kölcsönhatások a legfontosabb mutatói egy politikai rendszernek. Itt és most, a válságos Magyarországon van egy tendencia, az autoriter irányítás felé való szimpátia erősödésével. Nem tudom, az ebben érintett választóknak az elérése és befolyásolása ezzel a civil(izált) blogozással sikeres lehet-e. Ettől még nem hiszem, hogy autoriter fordulat lesz.
Amíg az emberek olyan pártokra szavaznak, amelyek nyíltan hazudnak, lopnak, amíg bekajolják a népbutítást jobbról-balról, amíg az a kádári mentalitás uralkodik, hogy "majd fent eldöntik az illetékesek, én nem értek hozzá", addig honoráljuk a rend semmibevételét a politikai elit részéről és addig, amíg az ember rákényszerül, hogy lopjon, hogy szarér-hugyér' dolgozzon, addig nem lesz rend alul sem, és nem lesz becsülete a munkának. A zászlólengető csőcselék esetén pedig csak be kéne tartani a jogszabályokat, csak ezt éppen nem merik megtenni a bíróságok, mert félnek, teljes okkal-joggal. Az adócsaló gazdasági elitnek pedig meg kell mutatni, hogy nem lehet mindent haverilag elintézni. Ehhez egy kisebb, de JÓL FIZETETT és JÓL KÉPZETT APEH,valamint létszámában megerősített bíróságok, és egyszerűbb adójogszabályok ( valamint kisebb adóterhek) kellenek. A mentalitás majd akkor fog változni, ha látja a jónép, hogy nem lehet mindent megúszni.
@Balance Of Power: Mi ez a hülyeség az antidemokratikus választójog-szűkítésről?

Könyörgöm, tudja itt valaki egyáltalán, hogy az egésze demokrácia hogy kezdődött? Vagy hogy Svájcban mikortól szavazhatnak a nők? Vagy hogy akkor is lehet demokrácia, ha van egy névleges király(nő) az állam élén?
Vagy hogy már MOST IS MILLIÓKAT ZÁRNAK KI A JOGOSULTAK KÖRÉBŐL?! Bocs, de muszáj néha kiabálni.

Világos, hogy a szavazójog azt fejezi ki, hogy az állampolgár időszakosan, de saját kezébe veheti a döntést az _egész ország_ sorsa felől.

Ezért sem szavazhatnak a 18 éven aluliak, a gyámság alatt álló szellemi fogyatékosok és a börtönbüntetésüket töltők.

Aki szerint a szavazati jog mindenkinek jár, az miért zárja ki őket?

Éppen ez a restrikció az, ami működőképessé teszi a rendszert:
1. az szólhasson bele, akit teljes büntetőjogi felelősség terhel a döntései miatt
2. az szólhasson bele, aki önálló döntést hozhat
3. az szólhasson bele, aki be is tesz a rendszerbe valamit a lovak nemzőszervén kívül, nem pedig csak kivesz belőle.
4. az szólhasson bele, aki legalább minimális tájékozottságról és általános műveltségről, továbbá alapvető értelmi képességekről már tanúbizonyságot tett.

Igen legyen adózási és értelmi cenzus!

Tudod, mi következne ebből? Az, hogy vidéken, és a "nyóckerben" napok alatt rendet tenne a hatalom, mert a megélhetési bűnözők többé nem számítanának szavazóbázisnak! Többé nem volna cigánybűnözés sem, mert a bűnöző cigányok mind a sitten rohadnának, és akit elkapnak kábellopásért, arra a konkrét anyagi káron túl közérdekű üzem megzavarása, terrorizmus-gyanú, mások életének, testi épségének veszélyeztetése, stb. miatt évtizedeket húznának rá - joggal. Mert ez mind benne van.

Megszűnne a megélhetési bűnözés kategória, és a szabálysértési határérték 1 Ft lenne, legfeljebb az remélhet felfüggesztett büntetésben, aki tényleg kenyeret és tejet kopott a boltból a tényleg éhező gyermekének.
@Siendor: 99,99%-ban tökéletesen egyetértek veled, csak a legutolsó mondaton változtatnék:

a szabadosság nem szabadság! A szabadságból sosem elég - de a szabadság csak szabályok által lehetséges.

Ha valaki ezt vitatná: az erdőben élő "magányos prémvadász" tipikus "szabad, kemény férfi, uff". Azért lehet ténylegesen szabad, mert betartja a vadon kőkemény szabályait. Ha nem tenné, halott lenne.
Az előbb voltam vásárolni az auchan-ba.
Két árpádsávos sapkás(gondolom elfelejtették levenni,vagy a fejükhöz nőt) szittya pont nagybevásárlást tartott.
Televolt a bevásárlókocsi minden földi jóval.Érdekes volt látni őket,ahogy gusztálták/válogatták a dolgokat.
Azon gondolkodtam,hogy ez mekkora fotó lenne(ha fotós lennék,de nem vagyok sajnos).
Mondjon bárki bármit,ez valahol divat most mélymagyarnak lenni.
Gondolom ha pozícióba kerülnek ez a lelkesedés(színészkedés),az évek/hónapok múltával idővel alábbhagy.

Árpád az írásod remek lett.

Szittyák előre!!!

A többiek utánam. :)
@ged: "Bekéne látni, hogy a szélsőséges politika előretörését mi magunk okoztuk(mi szavaztunk az mszp, szdsz, stb-re), hogy az elmúlt 20 évben nem oldottuk meg a problémákat és leugattunk mindenkit aki felhívta erre a figyelmünket, adott esetben jól lenáciztuk őket és riogattuk velük a népeket.

Sőt, a Fideszre is szavaztunk.
Meg leugattuk a féldoboz cigarettát a TB-ből, meg a mezeiző egyetemisták tandiját is.

TWÁ-nak igaza van, szerintem a cikk jó.
A poszt lényege szövegértési hiátussal küzdők számára: adósságszolgálatot felmondani tilos, mert hujjuj. Ott van a szöveg közepén, csak a sok sallangtól nehéz észrevenni.
@Kalmár:

"Közben tele a sajtó a korrupt szocikkal, "

***

Mert a korrupt Fideszesekről nem írnak. Pedig vannak.

De maga a Helyi Téma tulajdonosa mondta Betlen Janinak, hogy vannak ám ilyenek, de róluk nem írnak. Csak, mert Fideszesek.

A Helyi Témának meg nincs balos ellenlapja.
@Mérlétezikmáranick?:
Igen, igen, igen!!! Maximálisan egyetértek.
Annyi kellene, hogy a már meglévő jogszabályokat, törvényeket (a nem megfelelők kigyomlálása után) MINDENKIVEL be kellene tartatni és példásan büntetni azt, aki törvényt sért. Elmenne a kedve hamarosan a legtöbbünknek a szarháziskodástól.
"Ehhez kívánok józan észt, világi bölcsességet és keresztényi önmérsékletet."

Hát Árpád, ez igen nehéz lesz.
Orbánnak volt egy vicces freudi elszóllása tavaly az EP győzelmi beszédében, miszerint a választási győzelmet is olyan méltósággal kell viselni, mint ahogy korábban a verességet viselték.
Én nem volt senki aki emlékeztesse, hogy a 2002-es és 2006-os acsarkodást, hisztizést, utcai hőbörgést, eremények kétségbevonását igen nehéz lenne méltóságteljes viselkedésnek nevezni :)))
Persze joggal feltételezi, hogy a birka nép nem emlékszik semmire, ami nem tegnap volt.
Jut eszembe, ma is pont gyakorolták a mérsékletességet, egy képviselőjelöltjük szakmai alapon mást mert mondani az ingatlanadóról, mint a fidesz propagandagépezete, rögtön ki is baszták az állásából. Hát nagyjából ennyi keresztényi önmérsékletességre számíthatsz.
@Shore:
Én inkább úgy mondanám, hogy a betartásával.
(Persze ahhoz is nagylelkűség kell, hogy az ember elfogadja, hogy a szabályok rendben vannak)

A szabályok minél egyszerűbbek, annál nagyszerűbbek. Viszont minél egyszerűbbek, annál több kiskaput és megkerülést talál az ügyeskedő. Erre a válasz a szabályok bonyolódása, ami egyrészt ellentmondásokhoz, másrészt irtózatos bürokráciához vezet. A szabályok betartatása nagy energiákat emészt fel, betartása pedig egyre nehezebb, egyre kényelmetlenebb, egyre több dologra kell odafigyelni egyszerre.
Egy svédnek eszébe sem jut, hogy el lehet kerülni az adózás, hogy hamis számlákat lehet gyártani. Nem is értik, ha valaki elmondja nekik. És ez nem a szabályozásról szól.

IMHO a rend alapja a működő, hatékony szabályok, de ugyanannyira az elkötelezett társadalom, azaz az önszabályozás.
@Erdőtársulás:

Oké, lehet, hogy rosszul fogalmaztam.
Nem azzal van a bajom, hogy hajnalok hajnalán felkel és olvas, szélesíti a politikai látókörét. Számomra az a beteges, hogy amit elolvas azt egyből meg is fikázza 0 gondolkodást követően.
De persze teheti, jogában áll, a cikk is pont erről a jogról, lehetőségről szól.
Ha ezt végig gondolja valaki és megérti akkor nincs mit hozzátenni.

Szoktam olvasni Pilhált. Mert jól ír. Persze többnyire hülyeséget, mivel őt ezért fizetik, abban a lapban. Mesteri ahogy a sárgarígók nászától, három logikai lépcsővel el tud jutni odáig, hogy "Gyurcsány mondjon le".
Elovasom, de még soha nem éreztem arra késztetést, hogy bármelyik írásával kapcsolatban vitatkozak vele.
@Egregor: Azert egy joerzesu ember szamara ez nagy dilemma. Nygdijas ne szavazhasson? Ok sem mind agyhalottak, sot. Csak adofizeto szavazhasson? Akkor kizarunk rengeteg, ertelmesen gondolkodni kepes 18 ev feletti diakot mondjuk. Bizonyos IQ felett lehessen csak szavazni? Hany es hany ertelmes ember van, aki politikailag ostoba vagy elvakult. Szoval mi alapjan szurunk? Jozan paraszti esz?

@Illés Béla: Az a poen, hogy multikhaza szemlelettel mit kerestek az Auchanban? Ott is lehet sok magyar termeket kapni es nyilvan ezert gusztaltak/valogattak sokaig. De ha emellett mondjuk egy shared service centerben dolgoznak, akkor tenyleg vicces a dolog, van ilyen baratom, aki teamleader munkakorbol magyarazta a jobbik-rokon okossagait cseten.
@Oreg:

Most akkor kinek tetszik szurkolni?
Ki kivel van ebben a sztoriban?
Nem értem.

Csak halkan jegyzem meg, lehet, hogy önt is balkáni suttyónak tartja az osztrák szomszédja.
Ez a mondat gondolom most felháborította.
Nem az a célom, hogy megsértsem vele, de gondolja végig mire vezetnek ezek az általánosítások.
Egy dolgot felejtettél el még hozzátenni a rend fogalmához, azt, hogy minőségi munkáért emberi fizetést! Pedig ez is a része, hiszen akkor, amikor a gyerek porig alázhatja a tanárt az iskolában, mert a szaros százezrével semmilyen tekintélye sincs a szerencsétlennek a liberális demokráciában, akkor a rend sem nevelődik bele a fejekbe. Pedig valahol itt kéne kezdeni, meg ott, hogy a szakmunkásképző után ne az alapanyaglopás legyen a munkás legfőbb erénye, hanem a jó munka... Ilyesmik. Teljes tudati váltásra van szükség. Persze jó lenne egy sorálományszerű, de korszerű hadsereg is, mondjuk olyasmi, mint a svájci, mert ott is nevelnek a rendre, meg a hierarchiára, arra, melyben minden láncszem fontos a rendhez. Nem diktatúra ez, csak a rendpártilag értelmezett demokrácia, ahol a közösség kiveti magából a szabálytalanul parkolókat, mert mindenki tudja, hogy a dekadencia az ő szabadságát sérti. Ezt kell, apró lépésekkel megteremteni, hogy 4-8, vagy 12 év múlva röhögve emlékezhessünk az autópályán jobbról, 220-al előző barmok demokráciára, a félreértelmezett gyerekjogokra, a szemetes ucákra (hiszen a szemeteléshez is joga van, ahogyan a rászóláshoz is, na meg cserében a pofánvágáshoz is). Ilyesmi... Ezért kell takarodnia annak a rendszernek, amelyik nem érti a rendes demokráciát!
A szabadság ránk törésekor azt felejtette el megtanulni a tisztelt magyar, hogy a szabadság együtt jár a felelősséggel! Mert igenis amikor szabadon döntök, hogy egy bankba viszem a pénzem, vagy egy havi 50%-os kamatot ígérő szélhámosnak adom, az az én döntésem, és ha szélhámos meglóg a pénzemmel, akkor nem a kormány a hülye, hanem én saját magam, aki rossz döntést hoztam. Ezer ilyen példát sorolhatnék, és nyilván más is tudna.
A szabad akarat, a döntési szabadság azt jelenti, hogy a felelősség is azé, aki a döntést hozta. Nem a rendőr a hülye, ha megbüntet gyorshajtásért, hanem én aki gyorsan mentem és ez alól az sem ment fel, hogy a másik még gyorsabban ment, csak őt nem kapták el.
A diktatúrában nem kell döntenem, nem is ugathatok bele a dolgokba, mert eldöntik a fejem fölött és ha nekem nem tetszik, max eltűröm, mert ha nem és jártatom a pofámat, akkor simán beverik. Kaptam én a Kádár-rendszerben a picsámra gumibottal és csak annyi volt a bűnöm többedmagammal, hogy az utcán beszélgettünk este vagy 10-en. Az már csoportosulás volt, és ha arra jött egy járőr akkor el kellett tűrni a vegzatúrát. Nem akarok mégegyszer ilyen világot, akkor sem ha vannak akik nem tudnak élni a szabadságukkal, mert félnek döntéseket hozni és vállalni értük a felelősséget!
Ja, és ezért a helyzetért pontosan azok a megmondóemberek felelnek, közösen politikus elvtársaikkal, akik a dekadenciát hirdették demokráciának az elmúlt években. Köztük a most egyébként jót író TWA barátunk!
@Illés Béla: azok valószínüleg Atletico Madrid szurkolók voltak. Nem hasonlított az egyik Torrentére?
@Illés Béla: na de csak magyar árut vettek? ezt kellett volna megfigyelni :P
@ferikefleto: nocsak. és milyen felelősségre gondolsz? mellesleg pedig például hol hirdettem én a "dekadenciát"?
Ez így, általában jól hangzik. Az a bezonyos ördög a részletekben bújik el.

Hogypéldáulamikor a kormány azt az intézkedést fogja hozni, hogy... akkor az még a rend védelme, vagy már a szabadság korlátozása. Miért van olyan érzésem, hogy az egész magyar média Tótawével az élen ez utóbbit fogja nyomni ezerrel.
Sehol, soha, igazad van... Te nem hirdettél dekadenciát! Nincs felelőssége a médiának, ahol emberek pénzért anyázzák egymást, meg erőszakot adnak délután pornóval vegyítve. Nincs felelősségük a híradóknak, ahol senkiháziak a főszereplők megelőzve, vagy kihagyva a tényleg fontos híreket. A "baloldali értelmiségnek" sincs, akik fillérekért álltak be hirdetni a demokráciát... Senkinek se. Bocsáss meg, ha Te nem tartozol ebbe a körbe... Most nem esik jól fellapozni az archívumot, biztos nem találtam volna semmit. Elnézést, ha így van! Alaptalanul nem vádaskodok!
@Oreg: Veled teljesen egyetértek.
@ferikefleto: szerintem tényleg nem lenne könnyű dolgod. az "ordnung macht frei" az egyik legrégebbi címke itt.

amúgy meg a kommented jól jelzi, hogy mi a veszély. vannak egyrészt a törvények, ezeket be kéne tartani és tartatni. másrészt vannak az ilyen nagy morális ködfújások, hogy a csúnya médiában pornó van meg erőszak, attól van a baj, úgyhogy jól be kéne szántani az RTL-t. (ld még "keresztényüldözés". )na kábé itt húzódik a határ.
@Walter Melone:

És így?

Én nem érted a lényeget.
Én elviselem a "galíciai hordákat", ők akarják korlátozni az én életemet, ha kellő hatalmat kapnának.

Ahhoz meg egyenlőre jogom van, hogy kiröhögjem őket. Majd, ha korlátozzák a szólásszabadságot, akkor majd nem lesz jogom hozzá.
@sas70: Kedves sas70, te sem érted, ugye, hogy egy 50 éven át KGST-ben működő (ne kössünk abba bele, hogy meddig is működött ez, ha valaha is működött), marxista közgazdaságtant sulykoló, a közel 100%-os foglalkoztatottságot gyárkapun belüli munkanélküliséggel elérő társadalomra rászabadítani a vadkapitalista, neoliberális "szabadpiacot" egyenértékű a tohonya, túlsúlyos, ellustított emberekre egy falka kiéhezett oroszlánt uszítással.

Persze, hogy a nagy többség elvérzik!

Könyörgöm, fogjátok már fel, amit a kelet-európai országoktól 10 év alatt vártak el, az nyugaton sok évszázad alatt ment végbe! És még ott is rengetegen szívtak miatta.
multkor sirtam hogy miert nincsen mar regota egy regi vagasu, ertelmes Tota W cikk. Most van, ugy illik hogy ezt is ideirjam.

a temahoz:
Egyreszt: egy csomo ember siralmasnak tartja ami (M)Agyarorszagon van. A helyzet az, hogy mas orszagok sem jobbak. Sot bizonyos varosokban egyes keruletekbe meg NAPPAL SE ajanlatos bemenni. Mashol meg barhova be lehet menni, de abban az orszagban nem szabad mecsetet epiteni... Szoval sehol sincsen kolbaszbol a kerites, csak az ov mashol szorit. Ezt kellene mar belatni. Ez a demokracia.
Masreszt, fejlodunk. Tisztan emlekszem meg az 1990-es allapotokra. A Demokracia kezdetere. Azert annal mar tovabb vagyunk. Es fejlodunk meg. Csak lassan. Es ahogyan a problemak Franciaorszagban sem ugyanazok mint Angliaban, ezert aztan a mi valosagunkat sem erdemes hasonlitgatni.
Meg magunkat leirni sem.
@Tóta W. Árpád: Nem, kedves Árpád, nem törvények vannak, hanem kiskapuk roskadásig, korrupt bürokráciával, és a politikai akarat teljes hiányával megfűszerezve.
"Mert a ma diktátora egész
biztos nem írógépműszerész."

A ma diktátorai mi magunk vagyunk. A saját vágyaink és lehetőségeink összeegyeztethetlensége. Kár mást okolni. Ott a söprű, ott a porta.
@Balance Of Power: Pedig egyszerű: aki hozzájárul a közös kasszához, az döntsön a sorsáról is.

A többiek pedig döntsék el, mi jobb: eltartva lenni és kimaradni a nagy demokráciásdiból, vagy akár diákmunkát/közmunkát is végezni, hogy meglegyen a szavazati joga.

A nyugdíjas is dolgozhat. Ha pihenni akar, akkor pihenjen, szíve joga, de adja át a kormányrudat azoknak, akik kitermelik a nyugdíját!

Valóban nem ad túl sok biztosítékot a mondjuk átlag 3-as érettségi megkövetelése, de ez egyben rá is venné a "hatelemis" réteget a tanulásra IS.
Pazar TW gondolatok. Élőben kellene adni a Fásy mulató után.
Hasonló "másként gondolkodó" bicskanyitogató őrületet az ATV-ben hallok naponta.

"Bocsi, csak provokálok, ezért kapom a fizumat..." - mondhatná TW.

Én-Te-Ő = Mi meg baromira komolyan vesszük és reagálunk a firkásznak.

Szarjuk le inkább a közvélemény kutatókat. Meg az időjósokat, akik szintén hivatalból nem tudják, mit beszélnek.
@O1V1: Ön szerint mennyire nem szarom le, hogy minek tartanak az osztrák szomszédok (akik mellesleg ghánaiak, szerbek, oroszok, zsidók és a fene tudja még mik, talán osztrák is van köztük), amíg a törvényekkel élve gyakorolhatom az összes polgári szabadságjogom, beleértve a szabad fegyvertartást is? Itt nem szokás az emberek agyában vájkálni, ki is gondol mit a másikról.
Kultúráltan viselkednek velem és én is velük, a lépcsőház és a kertünk ápolt, virágok nyílnak mindenhol és naponta takarítja a havat a házmester. Innentől mi a kérdés?

Ez a gond, hogy a legtöbb magyar embernek csak a szélsőséges végletek tartalmaznak bármiféle jelentést.
Én a rend fogalmáról beszélek, amit naponta élek meg és rendkívüli módon élvezem.
Ha Magyarországra a rendhez kell egy újabb tisztítótűz, egy valódi rendszerváltás, ami megfelelő mennyiségű vérrel és lámpaoszloppal jár, nosza, rajta, támogatom
Természetesen a Jobbikra fogok szavazni a tavasszal, évtizedek óta először, az eddigi repertoár sok változatosságot nem nyújtott. Jöjjön az új erő és tegye, amit jónak lát.
A mostani gengszterekhez képest sokkal rosszabb nem jöhet, de a mostaniakból elegem van.
Igen Árpi! Délután nem kéne pornót meg erőszakot adni, főleg fizetett verekedős cigányokat nem, mert ezek erősítik a sztereotípiákat. Ez egyébként nem törvényes, akármennyire is szeretnéd, csak a balliberális ORTT-többség mindíg megteremti a büntethetetlenség lehetőségét. És ez igenis romboló hatású, meg töltényt ad az általad leírt demokrácia-tagadó kisebbségnek! Dekadens? Az. Törvénytelen? Az. Államilag támogatott törvénytelenség? Az. Ahogyan a koncessziós díjak megállapítása és más hasonlók is. Próbálhatod azt mondani, hogy ezek fasiszta kijelentések, de nem azok. Lehet vásárolni pornó DVD-t bárkinek, aki felnőtt (na meg a gyereknek is), csak azt megtalálhatja anyu, aztán büntethet érte... A délután, 12-es karikával adott pornográfiáért, erőszakért nem szólhat senki, főleg, ha otthon sincs. És ez csak egy példa. Mert körülbelül hasonló állami támogatás mellett működik a korrupció és hasonló a rendőri félrenézés is, mondjuk a gyorshajtókkal szemben... Na ilyesmik miatt tartunk itt, ahogyan Te is helyesen megállapítottad.
Most nincs rend.
Mi van most?

"A vörösterror idején a kommunisták, rászabadították a békés társadalomra az általuk felfegyverzett köztörvényes bűnözőket."

Most éppen ilyen vörösterror van, ezért nincs rend, csak káosz.

DE !

Utána következett 1919-21-ig a Fehérterror, amikor szépen felakasztották és agyonlőtték a kommunistákat és kiszolgálóikat.

Gondolkozzatok elvtársak!

Ki termeli ki a kommunista vörösterrorral az utána menetrend szerint megérkező fehérterrort?

És most nincs Szovjetunió, meg Sztálin, hogy megvédjen!

Az privát örző-védő cégek meg hamar elfutnak, amint komolyen elkezdik irtani az embereiket!
@agyvihar:
Ha a szívedre teszed a kezed és belegondolsz,egy tele bevásárlókocsi esetében,ez az auchan kínálatát ismerve nagyjából a nullához konvergál. :)
@xenuka: te teljesen hülye vagy? vagy már fényes nappal be vagy baszva?
@ferikefleto: én arról beszélek, hogy ha nekilátunk "dekadens! dekadens!" felkiáltással "rendet rakni" pl a kultúrában, meg kitalálni, melyik a közösségnek hasznos zene és vallás, akkor már rég túl vagyunk a rendteremtésen, és benne a hülye pedellus pózában.
árpi, bazmeg, most olyan van, ami még nem volt!

ezzel a poszttal teljes mértékben egyetértek...

főleg azzal, hogy demokárciában mindent szabad, ami másokat nem zavar!

fejlődsz, vagy már te is készülsz a rezsim bukására???
@Balance Of Power:
Nézd maga a "kép"volt annyira kontrasztos,úgy hogy tudom mennyi baromságot hordanak össze erről a túrbómagyarok,hogy az maga megért egy elgondolkodást és egy hozzászólást a részemről.
Kicsit(nagyon)abszurdnak tűnt/tűnik.
De valahol Árpád is erről ír a cikkben.
@tcrex:
hát, ők a visszahívhatóság tisztázását/bevezetésének ügyét addig fogják fontos, elintézendő problémának tartani, amíg pl. meg nem kapnak néhány képviselői helyet. miután közülük néhányan által fogják lépni a parlament bejáratát, hogy padjaik felé ballagjanak, a "visszahívhatóság" iránti vehemencia valószínűleg apadni, ha nem leállni fog, hiszen a "Jobbik" is egy párt!
most még (talán) immunisak az országházban kísértő kísértésektől, és így játszhatják a kívülről beszóló "igazság bajnokát", amint ama bizonyos "kísértések" bűvkörébe tévednek, igen gyorsan megváltozhatnak a szólamok... persze, ha ellenzékben lesznek kénytelenek "dolgozni", kevésbé...

azt is gyanítom, hogy ellenzéki "állapotban" az mszp is (ha egyáltalán bejut) ugyanazokat az "ellenzéki" kliséket fogja működtetni, amelyekért a mostani ellenzéket kárhoztatja. valószínűleg igazán nem lesz majd új a szmogos nap alant!
@pandacsökiboborján:
Basszus...most hogy mondod. :)
Egyébkén "egyensapka" volt,olyan amely már messziről jelzi "igaz magyar hazafi"a viselője...akinek ilyen nincs az nem tudom mi lehet...gondolom "idegenszívű" vagy hazaáruló.
Akkor azt írjad, amire gondolsz, ne a bevetni sóval az RTL-t baromságot. Ugyanis itt szó sincsen kulturáról, itt kulturálatlanságról van szó. Meg államilag támogatott rendetlenségről, olyan szocializációs közegről, amelyben nehéz normális emberré nevelni a gyerekeket, még az igyekvő szülőknek is, nemhogy azoknak, akik nem figyelnek annyira... Nem akarnék hülye pedellus lenni, de jó lenne, ha értelmes pedellus lenne és lenne szava is. Szó sincs arról, hogy bárki megmondaná, kinek milyen vallás a hasznos, de aki hisz a sajátjában, az járathassa olyan iskolába a gyerekét, amilyenbe akarja, és ha, ne adj Isten, az az egyház, a hívek befizetéseiből támogatja is azt a sulit, akkor az állam ne vegye el az egyébként az adónkból minden diákra elosztott normatíva egy részét. Ja, hogy az állam támogatja a hitéletet is? Persze, ez ugyanis ennek az országnak a hagyománya, meg a kulturája az izraelitától a reformátusig. Aki meg másban akar hinni, annak is felajánlható az egy százalék, az is alapíthat iskolát, viselhet csadort, vagy amit akar... Ugyanez a helyzet a népzenével, amire utaltál, vagy a komollyal, vagy nem is értem. A suliban tanulja meg a gyerek, honnan jön ő és a hazája, aztán egyébként, felvértezve a kultura alapjaival, olyan zenét, művészetet szeret meg, amilyet csak akar és abban hisz, amiben szeretne. De azért, mert neked nem tetszik, hogy errefelé még mindíg sokan keresztények és a gyerekeiket is ebben a szellemben nevelik, na attól ez még így marad... Rend pedig ott van, ahol, törvényes keretek között a társadalom vigyáz a több ezer éves értékeire és mindenkinek biztosítja a méltósághoz való jogát. Vallásostul, zenéstől, szülői jótanácsostul, pornó és erőszak erőltetése nélkül...
@Ppix: Ez nem is mértékletesség;ez már maga a REND!A Központi Bizottság példás gyorsasággal kikúrta az elhajlót.
A képviselő vagy a saját véleményét mondta; eo ipso ilyen nem lehet neki.Ez ugyan enyhe faséban van a demokráciával,de üsse kavics.A pártfegyelem mindent űberel.
Vagy inkább kiszivárogtatott:a NAGY ELTÖRLŐKtől mégsem idegen a gondolat.
Egyformán biztató variációk.
@Jogallam: Tényleg igazad van
Kiváncsi lennék arra hogy a jogászok, és a jogállam ugyan miért nem tud egy olyan egyszerű feladatot megoldani, hogy egy faluban ne lehessen különösebb nagy probléma nélkül kifosztani a másik embert (tyúkokat, feldolgozott disznókat, ternényt a mezőről, fát az erdőről, stb ) Ha ez így marad sőt a "helyzet fokozódik))) mint a nemzetközi helyzet" akkor megáll az élet a vidéken.
Ez csak újraszabályozás kérdése, mert nincs visszatartó erő, nincs nyomozás (hatékony, nem papíron végrehajtott).
Ezt a helyzetet a jogászok helyett csaka diktatúrk működéséhez hasonló megoldások és a magánterületen jogszerű fegyverhasználat csillapíthatja valamennyire.
Kell ez?
A nagy rosszfiúkkal kapcsolatban is ez a helyzet, az sem nehéz dolog, lásd BKV. Nem hiszem hogy a rettegett diktatúrákban tovább tartana ezt felgöngyölíteni két hétnél, mert akit bevisznek az énekel mint a pacsirta és nem ügyvédekkel védeti magát évekig mint a Globexesek.
Nevetséges ez az egész.
@xenuka: Az a javaslatom, hogy ereszd vissza magad nyugodtan a fotelbe a plafonról és próbáld meg tudomásul venni, hogy az általad preferált rendcsinálás nem a megoldása a jelenlegi helyzetnek, bármennyire is hevít a fiatalos lendület.
A vörösterror is, valamint a válaszul érkezett fehér társa is szélsőség volt. Mit oldott meg? Kérdezd azokat, akik a családtagjukat vesztették el bármelyikben is. Hogy megérte-e? Hogy érdemes volt-e eddig engednünk a dolgokat?
A tény, miszerint ebből a jelenlegi katyvaszból ki kell, hogy kerüljünk, még nem jogosít fel arra SENKIT, egyik oldalról sem, hogy a másik életét vegye el.
Nem értek egyet Árpáddal? Esetleg a nézettel, amit képvisel? Ez még arra sem lehet ok, hogy a kezem felemeljem.
Ember, itt az eszed vedd elő, ne a fegyvered.
@Tóta W. Árpád: Ezt beszéld meg az ORTT-vel első körben.

Igenis, szükség van egyfajta állami szűrőre, méghozzá az ifjúság védelme érdekében!

Bizonyos érettség szükséges ahhoz, hogy adott alkotást lelki-szellemi torzulás nélkül lehessen "fogyasztani".

A kannibál-horror-zombi-pornó például bizonyosan nem egészséges a hat-hét éves korosztály számára.

A művészet szabad, de mekkora botrány lenne belőle, ha Mózest véres kaftánban ábrázolnák, amint éppen egy palesztin kisfiút abúzál análisan!

Vajon hány másodperc telne el a kiállítás betiltása és az illető előzetesbe vágása között?

Bizonyosan vannak, akik élvezik a kaki-pisi-pornót, de talán nem kéne a nézőközönség orra alá nyomni, hogy "de hiszen ez művészet, intoleráns vagy, ha nem tapsolsz hozzá!"

A művészet szabadsága nem írhatja felül a többi szabadságjogot, pl. a szülők gyermekneveléshez való jogát!
@sas70: "csak annyi volt a bűnöm többedmagammal, hogy az utcán beszélgettünk este vagy 10-en. Az már csoportosulás volt, és ha arra jött egy járőr akkor el kellett tűrni a vegzatúrát."

Ma azért nem biztos hogy örülsz neki ha északa egy ilyen csoport mellett kell hazamenned ugye? Rendőr nincs, és ha kirabolnak , agyonvernek vagy csak rokkantra, akkor az ismeretlen tettes sosem lesz meg. Fokozható a lányokat ért apró problémákkal.
Védekezni meg nincs mivel. Tehát szabadság az van, maradj otthon és tarts három kemény kutyát.
LIBERÁLIS KIRÁLYSÁGOT !
DEMOKRATIKUS KOMMUNIZMUST !
TÖBBSÉGET A KISEBBSÉGEKNEK !
ERDÉLYT CSATOLJÁK PASARÉTHEZ !
ÁLLAMOSÍTOTT TESCOKAT !
LEHESSEN MINDENKI BKV VEZETŐ !
ÉLJÜNK AZ OMNIBUSZ TETEJÉN !
Szerintem mostanában volt pár cikk, ami nem túl jól sikerült, de ez most telitalálat. A-tól Zett-ig.
Egyébként izgalmas ez a kettősség, hogy "bezzeg Kádár", meg "mocskos kommunisták", mikor mindkét szólam a "diktatórikus rend" következménye.

"Rend és szabadság viszonyához hozzá kell nyúlnia a következő kormánynak, és ez könnyebb, ha az alapokat is módosíthatja."
Nem nagyon hittem volna, de mivel most van egy párt, amelyik nem szélsőséges, de esélyes a 2/3ra, ezért úgy tűnik támogatni fogom. A túlzott demokráciaféltésből hozott 2/3os törvények is segítették Mutyilandiát.
@Egregor: Nem akarom elvinni az alap-témát, de már nagyon unom ezt a nyugdijas-baszogatást./jelzem, nem vagyok az/
A közös kasszához hozzá nem járulók köre bővitendő:az inkriminált nyugdijasok mellett a 18 éven felüli diákok,a rokkantak,a munkanélküliek,a hajléktalanok,a minimálbérért dolgozók,a minimálbérre bejelentett munkavállalók alkotnák a népes csapatot.Meg persze a null- illetve negativ szaldós vállalkozók.Az APEH tenné közzé a szavazásra jogosultak listáját.
Még egyet nem értek:ha te X pártra szavazol és annak a hatalomra jutását tartanád üdvösnek,milyen jól jönne,ha 2 millió nyugdijas is arra voksolna.
Honnan a francból tudjátok,kire fognak szavazni a nyugdijasok?!!!!
@Egregor: Valahogy így... Itt húzódik az a bizonyos, Árpád által is emlegetett mesgye a rend és a szabadság között. Dekadenciát tiltani, vagy bizonyos helyekre zárni, belefér.
@Kármentő:
Szűnjön meg a légellenállás!
Kolbászból a kerítéseket!
Lottó ötöst mindenkinek!

:)
Az a szörnyű, hogy ennek az írásnak meg kellett születnie.
Komolyan tiszta áltisk. második, sok jóindulattal.
A demokráciát ma Magyarországon nagyon sokan úgy értelmezik, hogy az az, amiben bárkinek bármit meg lehet tenni. Holott a valódi demokrácia ennek pont a fordítottja, az a rendszer amelyben senki nem tehet meg bármit.
@DG: Alkesz ismerőseim szokták az efféle érveket bevetni a mindent vivő fegyverként.
Sajnos nem csak a kocsmai hősök, de értelmesnek tűnő emberek is gyakran felhozzák, ami számomra érthetetlen.
Azzal érvelni egy jobb morálra és rendre törekvő folyamat ellen egy szeméttelepen, hogy máshol sem jobb, igazán passzív és korlátolt megoldás.

Ha nem sajátja valakinek a mindenséggel mérd magad, s példaként a gyengéket állítja maga elé, mert no lám, azoknál még mindig jobb vagyok - nos ez a legszánalmasabb önigazolás. Igen, számos városban ismerek helyeket, amit jobb kerülni, de ez nem érdekel, csak fejben tartom, ha arra vetődöm, de ez nem lehet mérce.
Mindig azt néztem, miként tudnám jobbá tenni az életem, környezetem, s a kommunista szombattól sem iszonyodok, mert eredménye van.
Magyarország zsákutcává vált, ezért elhagytam és életem legjobb döntése volt, évtizedekkel korábban kellett volna már megtennem, mert Pesten sem éltem rosszul, de az itteni életminőségem megvalósíthatatlan álom volt csak ott.
Megelőzendő a kérdést, még vannak ingatlanaim Mo-n, ezért olvasom csak a magyar bulvárhíreket, mire is számítsak, nem a honvágy fűt.
"pedig a határ nagyjából belőhető: csinálj, amit akarsz, amíg nem ártasz másnak."

Azt hogy mi az a tevékenység amivel nem ártasz másnak, egy erre a célra létrehozott 'rend' bizottság tudná a legjobban eldönteni.
Demokrácia - a köznép uralma, érdeke.

Az, hogy a köznép tagjai képesek-e felismerni VALÓS érdekeiket egy másik kérdés.

A köznépben meg ott van 2 millió kommunistaként szocializálódott nyugdíjas.

Fasza a helyzet!
@Egregor:

"szükség van egyfajta állami szűrőre, méghozzá az ifjúság védelme érdekében! "

Khm, családról, szülőkről, gyereknevelésről hallottál már?
@xenuka: Neked nincsenek szüleid?
Te öröké fogsz élni(te nem öregszel)?
Szerinted aki ledolgozott 30 akárhány évet,és fizette a nyugdíj járulékot annak ez nem jár?
Megelőzve a vádaskodást,én most 35 éves vagyok és szerencsére még élnek a nyugdíjas szüleim.
"Ja, lehet, hogy Kádár alatt rend volt, fapados röpködés, alapértelmezett útlevél, milkacsoki viszont nem, többek közt. ... Mégis, az életminőség, amire az antiliberális hörgés annyira szívesen hivatkozik, a béka segge alatt volt a maihoz képest."

A diktatúra és az alacsony életszínvonal között nincs összefüggés.

Amiről te beszélsz az a kommunista diktatúra. Nem azért voltunk a béka segge alatt mert diktatúra volt, hanem azért mert kommunizmus/szocializmus, tervgazdálkodás stb.

Ha holnap Finnországban egy diktátor erőszakkal átvenné a hatalmat az nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva már csak jegyre lehet kapni kenyeret, 25C-os lesz a szauna, a Nokia csak fekete-fehér kijelzős telefont fog gyártani.

Szerinted annak a római fazekasnak, kőfaragónak nem volt rohadtul mindegy, hogy egy 600 fős önző, korrupt, saját zsebét tömő, háborút önnön haszonszerzésére indító szenátus irányított, vagy egy önző, korrupt, saját zsebét tömő, háborút önnön haszonszerzésére indító császár?
A megélhetésük szempontjából teljesen mindegy volt. A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy egy vaskezű önkényuralkodó nem feltétlenül árt, és egy szabadon választott testület nem feltétlenül válik hasznára adott helyzetben, adott társadalomnak.

Ha a diktátornak esze ágában sincs azon munkálkodni, hogy neked jobb legyen akkor beszoptad, de ha 386 képviselő között egy sincs, aki törődik veled, akkor szintén.

Abban egyet értünk, hogy aki üvöltheti a diktatúrát az valójában szabad, viszont arról sem szabad elfelejtkezni, hogy egy "modern" diktatúrában a többség azt fogja hinni, hogy szabad, közben pedig dehogy.

Úgyhogy ha mindenhonnét azt hallod, szabad vagy akkor kezdhetsz aggódni. :)
@misztikus alfahím: well said :) azért az aktuális diktátor-jelöltekböl nem nézek ki sok jót, ahogy a képviselö"ink"böl sem...
@misztikus alfahím: Ebben tökéletesen igazad van, de, ha a diktatúra és a demokrácia közül választani kellene, és beszéljünk kizárólag az Európa közepén található Magyarországról, akkor azt hiszem, nincs kérdés. A demokrácia ugyanis művelhető kulturáltan is, úgy, ahogyan Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, na meg Ausztráliában és Új-Zélandon csinálják (igaz nekik van ötven év fórjuk velünk szemben Vietnamostul, Martin Luther Kingestül, a széthulló gyarmatbirodalmastul, adenaueri-konszolidációstul, Aldo Moróstul, maffiástul, 68-astul sorolhatnám). De! Vannak ott fiatalabb demokráciák is, mint például az Ibériai-félsziget államai és nekik is sikerült, igaz náluk sem volt kommunizmus. Volt azonban Szlovéniában, oda is érdemes nézni néhanapján... Szóval vannak jó példák, a legelején a sornak régi ország-kényszertársunkkal, Ausztriával, ahol sikerült. Lehet, hogy kétpárti rendszerben, lehet, hogy monarchiástul, lehet, hogy prezidenciálisan, de ezek működő példák, ahol nem lopják el az államot, ahol nem élveznek előnyt a külföldiek az állami tendereken, ahol támogatják a parasztokat, ahol jó élni. Ehhez nem kell diktatúra. Európában nem.
Az írás nagyon rendben. Az utolsó mondatban megfogalmazott kívánság is nagyon oké, és csendben reménykedem, hogy a világi bölcsességet nem Balsay, a keresztényi türelmet nem Semjén jelenti, a józan észhez még keresem az embert.
@manókomment:
Bocsi, minek olvassak utána?
Ha az anarchia működő társadalmi forma lenne, már rég kialakult volna valahol, minimum a franciák rástartoltak volna. És hogy miért nem működik, arra is rávilágítottam.
@vizesnyolcas:

Na, ezt is megéltük. Engem már neveztek mindennek az internet adta kereteken belül, de fasisztának még eddig nem.
Megragadnám az alkalmat, hogy erre ugyanazokkal a szavakkal reagáljak, mint amikkel Tomcat tette, mikor ugyanezzel az állítással szembesítették:

ÉDESANYÁD PICSÁJA FASISZTA!

----------------------------

@xenuka:

Galíciai hordák alatt a zsidókra gondolsz?

Te úgy szoktál valakin röhögni, hogy közben azt skandálod, "indul a vonat..", mert így nem ér!
egyébként nyugodtan kinevetheted őket. Én nem bánom.

Ha bántani akarod őket, akkor viszont már nem vagy korrekt.
- Szóval te rendet akarsz.
- Noná. Éspedig azért kell rend, mert másutt van demokrácia ugyebár, nálunk meg nincs. Ugyebár. Akkor már messze jobb a rend.
- Honnan veszed, hogy nincs nálunk demokrácia?
- Mindenki mondja.
- Az más. Akkor biztosan igazad van.
- Noná. És azért nincs demokrácia, mert mindent ellopnak.
- Úgy olvastam az újságban, hogy Magyarország 5,1 ponttal, egy helyezést javítva a 46. helyre került a Transparency International 2009-es korrupció érzékelési index rangsorában, amelyet Új-Zéland vezet 9,4 ponttal. Magyarország megítélése a közép-kelet európai régióban kicsit javult, a volt szocialista országok közül Észtország és Szlovénia előbbre végzett, Lengyelország, Csehország és Szlovákia pedig mögöttünk.
- Akkor is. A mindenséghez mérd magad! Értem? És magyarnak lenni se lehet már. A saját országomban! Ez nekik demokrácia?
- Tényleg?
- Mindenki mondja. A turult is le akarják bontani.
- Van helyette Nagymagyarország matricád. Látom, mindenhova felragasztottad.
- Nem elég. Nekem turul kell, árpádsáv meg bocskai. Anélkül nincs demokrácia. Értem?
- És ha másnak akkor szivárvány kell, dávidcsillag és vajda?
- Az más. A rend nem azonos a parttalan, mindenféle jöttmentek demokráciájával.
- Világos. És miből állna a rend?
- Lecsukják a bűnözőket. A bűncselekmény alsó határa egy forint. És akkor az összes cigány mehet a dutyiba.
- Volt már úgy, hogy nem kértél számlát?
- Csakis. Mindig megegyezek a mesterekkel, úgy mindenkinek olcsóbb.
- És blicceltél is már?
- Noná.
- Mennyibe kerül egy villamosjegy?
- A rendhez hozzátartozik, hogy nekem, mint minimálbéresnek nem lesz kötelező számlát kérni. És ingyen utazhatok. A gazdagoknak meg tíz jegyet kell majd venni.
- Kik azok a gazdagok?
- Hát a Gyurcsány. Meg a Bajnai. Akik indokolatlanul megszorítottak, megnyomorítva az embereket. Ezért börtönben a helyük. És a Medgyessynek is. Mert ő indokolatlanul nem szorított meg, így megnövelte az államadósságot. Akkor aztán majd rend lesz. És az államadósságot se mondták. Úgyhogy a Veres dettó. Építünk új börtönöket, lesz hely mindenkinek, az növeli a dzsidipít is. Esetleg visszaállítjuk a halálbüntetést. Kétharmaddal nem gond.
- Tudod te, hány rendőr kellene ehhez az új rendhez?
- Úgy hat-hét millió. Plusz másfél millió börtönőr. Bíró nem kell olyan sok, lesz nagyongyorsított eljárás. Tíz-tizenöt perc.
- És miből fizetitek mindezt?
- Lesz pénz dögivel. Mi nem szorítunk meg indokolatlanul, és nem osztogatunk indokolatlanul. Csakis indokoltan. A gazdaság rakétaszerűen fog megindulni, és az összes tenderen rendszerűen magyar cég győz majd. Mert rend a lelke mindennek. Már alapítottam is egy építőipari bétét az asszonnyal. Minden sztrádát a Vegyépszer nyer, és minden sztrádaépítéshez mi szállítunk majd mészkövet meg dolomitot … illetve … oppá, az már foglalt, de nem baj, akkor majd valami mást. A garázsban elfér még egy mazeráti. Legfeljebb kibővítjük, úgyis eltörölték az ingatlanadót. Na szia, megyek fölvenni az asszony rokkantnyugdíját. Kell az a kis pénz ebben a rohadék, antidemokratikus világban.
@orica: a Külföldön Tartózkodó Orbán Viktor?
Hát Árpi, Te is korán kezded a kampányt - a jobboldal ellen. Értem én, mire gondolsz, de valahogy nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy erősen csúsztatsz, persze profin.

Én azt gondolom, hogy van egy másik lehetséges verzió is, amit te eléggé alulsúlyoztál fenti - szerintem tehát így sajnos elfogult - írásodban:
az, hogy megvan egy MÁSIK REND esélye, ahol hozzáértőbbek vezetik az országot, a MÁV-ot, a BKV-t, a MEH-et, az NBH-t, a minisztériumokat, ahol becsületes(ebb), ne adj'Isten hazaszerető(bb) emberek hozzák majd meg a döntéseket, ahol jó(jobb) dolgokat (ld. amit Sólyom bölcsei mondanak, meg az ÁSZ, meg a ....)) valósítanak meg kevesebb taktikázással...,
és ahol a fent lévők példamutatása és tartása kisugárzik valamennyire és kevesebb lesz az adócsalás (persze a jobb adótörvényeknek is köszönhetően :-)), a szégyenfalra való parkolás, stb.

Szóval ez a pozitív oldal alulreprezentált lett az írásodban, pedig, IGEN, ez is belefér a DEMOKRÁCIÁBA meg a jó értelemben vett LIBERALIZMUSBA és nekem ez is belefér a JOBBOLDAL programjába... (igen, még a JOBBIK-éba is)

A maszop/szadesz csúnyán leszerepelt, tőlük ilyeneket nem várok... meg hát ugye - unalmas közhely, de igaz - ha ezt akarták volna, volt rá nyolc évük... a "megváltoztunk" dumát meg remélhetőleg a gyurcsányi 2006-os tapasztalat óta már nem sokan szopják be mégegyszer.
Érdekes utóélete van egy-egy blogbejegyzésnek. Talán teljes képet ad a társadalomról.
Nyomon követhető milyen arányban vannak a magukat liberálisnak és nemzetinek nevezett hozzászólók. Aztán nyomon követhető kulturáltságuk vagy éppen kulturálatlanságuk. Akiknek teljesen mindegy miről szól a darab, akkor is a magukét nyomják ha fehéret ír, akkor is, ha feketét. Itt is, más, nemzetinek tartott szerzőnél is. S aztán megy a sárdagasztás, sárdobálás.
Kedves liberálisok és kedves nemzetiek! Nem gondolkodtatok még esetleg, hogy unalmas már ez a megosztottság? Nem gondoltatok még arra, hogy inkább úgy kéne megosztódni, olyan vonal mentén, hogy ki az okos és ki a buta?
Liberalizmus. Liberálisnak is tartom magam, de sosem kérnék abból amit itt is sokan képviseltek. Mint ahogyan nemzetinek is tartom magam, de abból sem kérnék, ahogyan a nemzeti gondolatokat előadjátok sokszor. Nem gondolkodtok, csak anyázzátok a poszt íróját, itt vagy a másik blogon, másik oldalon ugyanígy.
Aztán felmerül bennem: lehet ezért nem megyünk mi itt a Kárpát medencében semmire, mert van egy csomó ostoba liberálisunk és egy csomó ostoba nemzetünk? Magyarul: ennyire ostoba és buta ez a magyar nép? Vélhetően így van, ezért sikerült a rendszerváltás óta eltelt időben is örökké eltalálni a szarva közt a tőgyét. Amit el lehet, azt itt a mi elitünknek sikerült is elkúrnia. Borzalmas a mögöttünk lévő évtized, de az előttünk álló négy év sem néz ki különbnek, ennyi ellenzéki hazudozás után jó nem születhet. Most van az a helyzet, hogy még meg sem alakult az új kormány, még közelében sem vagyunk, de már monnyon le.
Szóval kedves liberális és nemzeti barátaim, oda jutottunk, hogy nem tudom jobban kifejezni magam, a nem gondolkodásotokat és acsarkodásotokat nem lehet jobban kifejezni, mint hogy kapjátok be. Tövig.
Nincs 'rend' a jegybankunknál sem!
Surányi rossz elvtárs, későn ébredő fajta.

"Az Intesa Sanpaolo közép- és kelet-európai igazgatója a napilap holnapi számában megjelenő elemzésében úgy fogalmaz, hogy a 2006-ot követő kiigazítás szerkezete kifejezetten hátrányosan érintette az üzleti szektort, illetve a növekedési kilátásokat. Ebből a jegybank is kivette a részét - teszi hozzá Surányi György. Politikájával fékezte az exportot, ösztönözte az importot, visszafogta a kis- és közepes vállalkozásokat, korlátozta a munkahelyteremtést, tovább pörgette főleg a lakossági hitelkeresletet, mérsékelte a belföldi pénzügyi megtakarítást. Indokolatlanul drágította a forintban fennálló államadósság finanszírozását, és mindezek következtében rontotta a külső egyensúlyt, és növelte az ország egyoldalú külső pénz- és tőkepiaci függőségét - sorolja a volt jegybankelnök a monetáris politika hibáit."

"A költségvetési és monetáris politika átgondolása nélkül történelmi léptékű leszakadás, szociális szétesés fenyegeti az országot - figyelmeztet a korábbi jegybankelnök."

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=127882
@Shore: azokra gondolsz, amelyek megszűntek nevelési bázis lenni? Kérdezz meg egy átlag pedagógust - óvodától kezdve -, mi zajlik:

- a szülő nem tud/akar gyereket nevelni, az iskolára lőcsöli rá
- az iskolától minden eszközt elvettek, még kirúgatni sem tud diákot jóformán, akiknek szinte kizárólag csak joguk van
- ha a tanár néha megpróbálja, előbb a gyerek, majd a szülő alázza/veri meg.
- az a tanár, aki tudott, már rég elhagyta a pályát és tanárnak többnyire az alkalmatlan réteg megy. Aki kivétel, az meg valószínűleg az első szülői pofon után elhagyja a pályát.

Így a gyereket senki sem neveli.
Ez persze most a hazai nem magániskolák egybemosása, de egyre több helyen ez a szomorú helyzet.
@egy maréknyi dollár: Én nem baszogatom a nyugdíjasokat, nincs velük gond.

A rendszer alapvető hibájáról beszélek. Arról, hogy sokkal többen szólhatnak bele a dolgok állásába olyanok, akik csak kivesznek a rendszerből (vagy átverik a rendszert), mint akik a tényleges pénzt előteremtik a tényleges munkájukkal.

Igenis, aki adót kerül, nem fizet adót, nincs munkahelye, az ne szóljon bele abba, merre menjenek tovább a dolgok!

Nem az a lényeg, hogy éves szinten 10, vagy 10 millió adóforintot teszel a közös kasszába, hanem az, hogy adózz, tehát előteremted azok ellátását, akik csak kivesznek a rendszerből.

Az első lépés a vállalható, egyszerűsített, kiskapumentes adórendszer megteremtése mellett a választásra jogosultak listájának leszűkítése.

Ugyanakkor a kötelező választás törvénybe foglalása, de olyan szavazólappal (vagy még inkább, elektronikus szavazási lehetőséggel), amelyen az "egyikre sem" lehetőség is ott szerepel.

Aki önhibáján kívül mondjuk kétszer nem megy szavazni, attól meg meg kell vonni a szavazási jogot.

Így szép lassan lecsökkenne a szavazók köre egy olyan markáns rétegre, amely:
- megdolgozik a szavazati jogáért
- élni is akar vele

Ezáltal az ország sorsáról azok dönthetnek, akiket érdekel is, mi lesz vele.
Fontos hogy az emberek még a nehéz időkben is megőrizzék humorérzéküket:

"Nem ritka az olyan vállalkozás, amely már nevében jelzi, hogy hamarosan az enyészeté lesz: ilyen a Bedőlt Ton Válságban Lévő Kft., az Agyő Április Kft., a Bajvan Május Válságban Lévő Kft., a No Komment Kettes Kft., a Káosz Omega Kft., a Kacifánt Babér Kft., a Sokasara Delta Kft. és a Sokasara Szaturnusz Kft. is. Ezekben az a közös, hogy székhelyük ugyanott - Tatabányán, a Komáromi úton - van, és mindegyikük egy személyhez, Erdélyi Józsefhez köthető."

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=434417&place=kepes2
@hauptrichter:

Hát igen. Nagyon várom már, mikor a fent levőknek tartásuk lesz, és ki fognak sugározni, miáltal kevesebb lőn az adócsalás. Üstöllést meg zofort. És a bölcsek összeülnek egy szép kerek felhőn fehér klepetusban (néha felszáll hozzájuk a sólyom turul helyett), és megmondják, hogy hogyan nem szabad ezt csinálni, mert különben a kecske se, meg a káposzta se. És jön persze az ÁSZ, amely szintén meg tudja mondani, hogy ez így rossz. Csuklóból és lazán. Csaba Lászlóval együtt, akinek kinéz egy rektori megbízatás, ahogy látom. És persze a Surányi is. Utóbbi esetben kár, hogy Surányinak régóta nem jutott krumpliföld, és ő jelenleg már tudja, hogy 2008.-ban világválság volt, amit 2006.-ban aránylag kevesen tudtak. Ezek a hitelességet nagyon tudják ám rongálni.
@xsasha: dehogyis világítottál, egyébként a katalánok spec rástartoltak, és nem is magától dőlt be a dolog, sok ellenérdekelt rúgdosta egy darabig. aztán bedőlt, Franco, II.VH satöbbi. namindegy, azért mondjátok csak az anarchistákra, hogy mesebeli mintamókusok, hát szarok rá vastagon, csak akkor hogy nem ti vagytok a hülegyelekek?
@xsasha: ne olvass utána semminek, jelentős elméleti ténykedésed így is mély nyomot fog hagyni a magyar blogvilágban
@Egregor:
"Ahogy a postot és a kommenteket olvasom, látom, nagy a zűrzavar fogalmak terén."

"Ma, Mo.-on félfasiszta diktatúra van, még ha vörös színűre is mázolták. "

Ez a zűrzavar a te esetedben simán érzékelhető, valószínűleg gyógyítható is.
@Egregor: Jaj.
Maradjunk annyiban, hogy semmiről sem próbállak meggyőzni.Azért még kínlódok egyet búcsuzóul.
Valamiért téged nagyon fiatalnak gondollak.
Én viszont már az átkosban is szavazhattam.Lehetett az MSZMP-re, meg külön a Hazafias Népfrontra./az előbbi az egyetlen párt volt,az utóbbit nem tudom, mi/A mi körzetünkben két egyéni képviselő volt:Dr.T.Rezső és Dr.P.István.A vezetéknevükre is emlékszem.A barátnőm az egyikre szavazott,én a másikra.
Tudod, milyen kényelmes volt?
A rendszer alapvető hibáját emlited, nagyon helyesen.De az nem abban rejlik,hogy a főiskolások,a munkanélküliek,a nyugdijasok is szavazhatnak.Gondolod, hogy őket nem érdekli az ország sorsának,saját sorsuknak alakulása?A rendszer alapvető hibája többek között az 1980-ban felosztó-kirovóvá alakitott nyugdijrendszer bevezetése.Az, hogy lehetővé teszi az adócsalást/szja,áfa stb./Az, hogy a jó példával élen járva tág teret ad a korrupciónak./Kupa Mihály 1000 milliárd forintra becsülte az éves korrupciós rátát Mo-on/Az, hogy olyan idióta törvényeket hoznak és tartanak életben, amik által semmi haszon nem keletkezik, csak káosz-teremtésre,életek megkeseritésére valók.Csak egy példa:betegek halálba mentőztetése pusztán bürokratikus okokból.Ilyesmi.
Ja, akik az általad javasolt "egyik sem" rubrikába tennék az X-et,na, azok nem mennek el szavazni.
Úgy véled, ha - a szintén általad javasolt séma alapján - a szavazó-bázist leszűkitenék ötmillióra, ebből 3-4 millióan elmennének voksolni,akkor...Akkor mi lenne?
Akkor sem sikerülne ebből a harmatgyenge,leharcolt pakliból jó lapot húzni.
Jó éjszakát.
@egyittlakó: leírtam az érveimet, talán koncentrálj a tartalomra te is, ne a személyre. Tudom én, hogy a valóságot nehezen lehet cáfolni, de azért próbálkozz vele.
@egy maréknyi dollár: pár szóban összefoglalva: azért ne legyen érdemi szűkítés, mert attól nem változik semmi.

Dehogynem! Ha nem a cigányok és a nyugdíjasok a két legkönnyebben megve(zet)hető szavazói csoport, akkor a pártok nem is rájuk összpontosítanak elsősorban, és míg a nyugdíjasok esetében nem szúrják ki a szemüket a mindenki mást megnyomorító egyszeri 19000 Ft-okkal, addig a cigányságot is megregulázzák, és élhetővé válik az ország keleti része. Pl. nem naponta-kétnaponta esik egy nemcigány rasszista támadás áldozatául a cigányok részéről, továbbá tényleg ráveszik őket, hogy elkezdjenek javítani a saját helyzetükön.

Pl. nem játékgépre, italra költeni a segílykét, bevetni és megművelni a saját földet, rendben tartani a portát, iskolába járatni a gyerekeket, stb.

Igen, abban igazad van, hogy ennyi nem elegendő. Világos. Csakhogy ha elolvastad amit írtam, tudhatod, hogy a szavazói rendszer változtatásával együtt más reformokat is felvetettem, ahogy azoknál sem állhatna meg a rendcsinálás: a politikusok elszámoltathatósága és visszamenő hatályú felelősségrevonása, a régi rendszer korifeusainak bíróság elé állításával és a szétlopott közvagyon legalább részleges visszaszerzésével egy olyan morális megújhodás idézhető elő, ami elvezet a "mindenki sokkal kevesebbet lop és több törvényt tart be" állapota, azaz a nyugati demokráciák irányába.
@manókomment: az anarchia az alapvető emberi természet (vannak, akik uralkodni vágynak, vannak, akik szolgálni) figyelmen kívül hagyásával lényegében ugyanúgy megvalósíthatatlan és természetellenes rendszer, mint a kommunizmus.
@Egregor:
Az önrendelkezés jogának elvétele nem lehet megoldás. A probléma valós, de nem lehet rá olyan megoldást adni, ami egyes rétegek kiszorításával jár.
A problémára már régóta van egy egyszerű megoldás, az alsó-felső házas parlament. A választók csak egyéni jelöltekre szavazhatnak, így nem a pártmarketingre kerül a hangsuly, hanem a teljesítményekre.
A hatalomkiválasztási rendszerre több szisztéma is kialakítható, a legfontosabb a felmenő elv. Az emberek ne valami távoli, számonkérhetetlen dologra voksoljanak, hanem megfogható emberekre.

Megjegyzem, ha megnézed az AGB Nielsen kutatásait, akkor a Maunika sót egyáltalán nem kizárólag a nyugdíjasok nézik. A társadalmi felelősség sokkal szélesebb, ami a jelenlegi helyzetet kialakította.
@balage_81:
Gondolom most humoros meg cinikus akartál lenni. Dehogyis, őszinte. Ha már az érvelés nem megy...
mint ahogy már sok helyen leírtam :
felejts ki a pénzt az egyenlétből

nem TE + pénz = jobb élet
TE=élet
milyen ? lehetsz diktátor, mond meg te, hogy legyen, adj bele valmit amitől több, jobb az egész. olyat ami mendenkinek kell, nem olyan ami szemét. ilyen a fizikai és a szelemmi munkád.
mindenkié kell.
de senkinek sem kell többet tennie, mint eddig. csak semmittevő ne legyen.
fogadjunk hogy van lehetetlen !
@Egregor: "A művészet szabadsága nem írhatja felül a többi szabadságjogot, pl. a szülők gyermekneveléshez való jogát!"

Gyűlölöm ezt a megfogalmazást. "A szülők "gyermekneveléshez" való jogát" - persze, mint általános társadalmi méretekben: a cél: megregulázni, megrendszabályozni, saját felfogás szerint irányítani és ellenőrzés alatt tartani.

Inkább így fogalmazok: a gyermek egészséges fejlődéshez való jogát (csorbítja a pornó, zombi-kannibál, stb. horror).
@Egregor: igen, pl az analfabetizmus is "az alapvetö emberi természet", ugyanígy a háború, a nemek közti egyenlötlenség, a gyerekverés, az állatkínzás stbstb - ugye ezek figyelembevételénél is ilyen progresszív és felvilágosult-e Ön?
ON, hogy ehhez a cikkhez is hozzászóljak: kb. 200 éve tudjuk, hogy liberális, kapitalista polgári demokrácia nem működtethető úgy, hogy az állam nem lát el alapvető funkciókat pl a közrend és az infrastruktúra fenntartását, már John Stuart Mill megírta. Elég szomorú, hogy ezeket újra és újra el kell mondani, és mindig lesznek, akikre a reveláció erejével hat.. ha hat egyáltalán.

Nade az OFF:

Árpád, kerestem A holokauszttagadás joga című cikkedet, amely a Magyar Hírlapban jelent meg (kellett volna egy vitámhoz), de úgy tűnik ezt is (www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=101488) és minden más cikkedet is törölték a Hírlap archívumából (www.google.com/search?q=t%C3%B3ta+w+site%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.magyarhirlap.hu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a).

Lehetne arról értekezni, hogy ez mégis milyen eljárás, de sokáig tartana, ezért csak azt kérdezem, hogy nem akarod-e ezeket a cikkeket feltenni a blogra/valahova máshova, hogy megmaradjanak. Kár lenne értük.
@manókomment:
Ok, mindent elhiszek. Mi igazolja, hogy az anarchia egy működőképes rendszer? Csak el tudod mondani saját gondolataiddal.
@Franky Conrans: haha, milyen nagystílű megoldás, mennyi jellemóriás :D nekem megvannak wordben, feldobálom majd valahová őket.
@xsasha: Akkor szavazhassanak a börtöntöltelékek és a hat évesek is! Milyen jogon tiltunk el egy 17 éves, és 364 napos állampolgárt a szavazástól és engedünk egy 17 éves, 365 napost (azaz 18 évest) szavazni?

Szóval egy olyan rendszerben, ami eleve megvonja az önrendelkezés jogát a társadalom egy jelentős hányadától, képmutató, demagóg és ostobaság azt mondani, hogy nem tilthatunk el embereket az "önrendelkezés jogától".

Amitől egyébként sincsenek megfosztva: magukkal úgy rendelkeznek, ahogy akarnak.

De az ország irányításába csak az szóljon bele, aki tesz is valamit érte!

Ráadásul ha valakinek 17 évesen jogosítványa lehet, sőt, fegyvert is foghat a kezébe (korengedményes katonai szolgálat), és 14 éves korától kezdve saját jövedelemmel bírhat, akkor ahhoz kevés, hogy szavazhasson is?!

Lószart, mama!

A Maunika-só miatt kell az értelmi cenzus is.

Eltartottak és ostobák ne szavazhassanak.
@xsasha: kedves tőled :) nem szükséges, sokan írtak erről jobban, mint én tudnék,
mondjuk Orwelltől a Hódolat Katalóniának még viszonylag olvasmányos kiindulás, a spanyol polgárháború stb.
ha sűrűbb szövegeket bújnál, találsz ilyesmit pl itt :::
www.holnaputanujsag.eoldal.hu/
_@o" 2010.01.29. 15:05:39
ajánlanám kis irodalmi kitérőként déry tibor g.a. úr x-ben c. regényét:
"szabadság, te szülj nekem rendet"

Nem Déry, JA:
Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!
(Levegőt, 1935. nov. 21.)

Anarchia: "Csináltunk egy jó kis anarchista csapatot, de aztán feloszlottunk, mert senki nem tartotta be a szabályokat."

Diktatúra: "A diktatúra és a demokrácia között az a különbség, hogy a diktatúrában az egyik ember legyőzi, megalázza és kizsákmányolja a másikat. A demokráciában a másik ember teszi ugyanezt az egyikkel."(Karinthy)
:-)
@Egregor: "Ez persze most a hazai nem magániskolák egybemosása"

És egységes (elitellenes) hangulattal az egész politikai elit és adminisztrációs garnitúra egységesen ellehetetleníti a magánintézményeket, hogy még a szerencsés gyerekeknek (okos gyerek + fizetőképes szülő, aki erre szánja a pénzét) se legyen esélye... és vannak akik azt képzelik ebből lesz a "jövő magyarországa".
@xsasha:

A működőképes anarchiához, ahogy a működőképes kommunizmushoz is, olyan magas gazdasági fejlettség szükséges (a jelenleginek kb. 40 - 50-szerese), amit még nem értünk el. És nem is fogunk addig elérni, amíg hatmilliárdan vagyunk tízmillió helyett.

Ebből következően még sokáig nem fogunk tudni nyilatkozhatni arról, hogy az anarchia életképes rendszer-e, avagy sem. Bár problémák az elért fejlettségi szint és létszám esetén is lesznek vele, mert tízmillió ember nem lakhat Monte Carlo-ban.
@vakapad: Hát igen, ez köztünk a különbség, hogy én komolyan azt gondolom, hogy valamennyi JOBBulás várható (persze mint tudjuk, senki sem tökéletes, de ha már csak kicsit jobb lenne a helyzet, én azt a 0-hoz (sőt, -X-hez képest) jobbnak találom.
Egyébként kedvenc mondásom újra: nekem nem pártok vannak, hanem emberek, de több rendesnek tűnő embert látok a jobboldalon, mint a maszop-szadesz-nél, ennyi.
Mint ahogy már kitaglaltuk régebben (malacka69 nagyon jó volt ebben), hogy azért a jobboldalon ha loptak is, sokkal kevesebbet loptak... na ezt vitasd :-)
@xsasha: semmi konkrétat nem láttam az eddigi szövegeidben, amire érdemben lehetne reagálni. összeollóztál ezt-azt a társadalomelméleti szöveggyűjteményből benyögted ide nagy szavakkal megspékelve. hagyjuk, majd megunod ha rájössz hogy nincs közönséged
@Tóta W. Árpád:
Azért én nagyon nem csodálkoznék rajta, miután lefélfasisztáztad őket.
Shore

"Számomra a legnagyobb talány a posztban is leírt jelenség, amikor valakik diktatúrát akarnak, miközben a liberális demokrácia minden eszközét felhasználják."

Amit mondasz, abban is van egy nagy talány. A felhívásodat komolyan véve a diktatúrakedvelők nem használhatnának demokratikus eszközöket, vagyis implicit fel lennének szólítva például forradalom szervezésére, valamilyen erőszakos hatalomátvételre. Akkor már inkább használják csak a demokráciát...
Általánosabban: amikor egy eszközt használsz, az nem zárja ki azt, hogy ne akard az adott eszközt fejleszteni, kicserélni. Ha kizárná, akkor minden rendszer "eredendő" védelmet élvezne, mivel nem nyúlhatnál hozzá, mondván azt a belenyúlást a rendszer engedi meg, tehát olyat nem szabad.
Ez nonszensz, gondolom belátod.

Sokan úgy vélik, számukra egy "rendpárti" rendszer a legjobb.
Te úgy véled a mostani a legjobb, csak valahogy meg kellene akadályozni, hogy hozzányúlhassanak.
Ha biztos vagy abban, hogy tévednek, akkor viszont érdemes lenne a piacon megengedni más termékek tiltását is, amiről egy hozzád hasonló "tisztán látó" egyértelműen látja, hogy rossz, miközben mások meg jónak látják, ám esetleg csalódni fognak benne.
A demokrácia esetleges demokratikusan megszavazott halála (nagyon távol vagyunk ettől, még a Jobbik is demokratikus) épp azt jelezné, hogy a rendszer túl sok elégedetlen (vagy lusta, buta, képzetlen, stb. mindenkinek ízlése szerint) embert termelt ki.
Ebben a teoretikus esetben pedig miért kellene mégis ragaszkodnunk hozzá? Az adott országban az adott rendszer nem vált be, megbukott a piacon, nem ez kell a fogyasztóknak.
Könnyen lehet, hogy ezek az emberek jobban érzik majd magukat a következő rendszerben, még akkor is ha nem ők kerülnek a zsírosbödön mellé.
Milyen megfontolásból tiltsuk ezt meg nekik? Csak úgy?
NoNickToday

"Egyetértek azzal, h aki erős államért kiált, nem tudja mit beszél."

A gyenge államért kiáltók sem tudják.

"A rend az állam egyik legfontosabb feladata a jogbiztonság mellett - EZÉRT FIZETJÜK. Nem azért, hogy újraossza nekünk a szomszéd vagyonát, hanem ezért. Ez hamarabb volt, mint az újraelosztás és igazából onnan tovább se kellett volna lépni."

Képzeljük el a játék kedvéért egy rövid időre azt, hogy a gyenge állam valóban versenyelőnyt jelent, ahogyan azt állítod!
Ekkor a nemzetek versenyében (annak piacán) már régen lemaradtak volna a fejlődésben azok az országok, ahol az államok erősek, az újraelosztás szintje magas.
A gyengén újraelosztó államok pedig, amik csak a rend fenntartására kérnek egy kevéske pénzt - épp csak annyit, hogy még működjön egy minimálisra csupaszított állami rendfenntartó infrastruktúra -, hallatlan sebességgel húznának el mellettük, hiszen a versenyelőnyük az idő előrehaladtával nyilván egyre nagyobb lenne és behozhatatlanná válna. Mivel a gyakorlat ezt nem igazolja, ezért akár azt is feltételezhetjük, hogy a gyenge állammal szemben valamilyen furfangos okok miatt mégis versenyelőnnyel bír az erős állam.

Nyilván az sem szerencsés, ha átesel a ló másik oldalára és mindenre rátenyerel az állam, de ez a veszély az országok nagy részénél még nem áll fenn, sok helyen szabad még az út az adóemelés és/vagy a reguláció előtt!
Magyarország adóemelésben már sajnos biztosan nem ez a kategória, USA még egy jó kompromisszum lehet a maga 35% körüli értékével.

Az utóbbi 100 évben bőven lett volna lehetőség a kis újraelosztású államok brillírozására, mert nagyon alacsony értékről indult a ráta mindenhol, és ahol alacsony is maradt, az bizony nem egy irigylésre méltó hely...
@amergin: akkor mondjuk így, ez csupán megfogalmazás kérdése. Rendben, a gyermek egészséges fejlődéshez való joga megköveteli, hogy bizonyos érettséghez kötődő alkotások az éretlenek számára ne legyenek hozzáférhetőek.

Ettől még lehessen alkotni, amit akarsz.
@manókomment: Nagyon rossz példákat hozol fel. Az analfabetizmus, avagy írástudatlanság társadalmi, kulturális jelenség, nem természeti.
A háború csupán a törzsek közötti viszály nagyobb léptékű megvalósulása. Ez pedig természetes - az állatok is háborúznak.
A nemek közötti egyenlőtlenség a legtermészetesebb dolog a világon. Férfiúi és női nem sosem lehet egyenlő.

A férfiak nem tudnak gyereket szülni, a nők pedig gyereket nemzeni.

A nemek közötti _jogi_ egyenlőség pedig társadalmi kérdése, nem természeti.

A gyerekverés, mint nevelési, fegyelmezési módszer kétséges és kérdéses ilyen általánosságban véve. Van, akinek egy pofon is verés, másnak meg csak ha ököllel vagy bottal esik a kölykének.

A természet jól kitalálta az évek százmilliói alatt: megértéssel, türelemmel, de jól meghatározott keretek között, érzelmi biztonságban kell nevelni a gyereket, és nagyon ritkán elfér egy pofon is.

Verni az állatok se verik a kölyküket. Tehát a gyerekverés, ha túlmegy a makarenkói pofonon, természetellenes.

A mai társadalom egyik legnagyobb problémája, hogy a kölykök fele sosem kapott pofont, a másik meg szinte csak azt kapott.

Ennyit az érveidről.

Azok a filozófiai és társadalmi rendszerek, amelyek nem veszik figyelembe az alapvető és megváltoztathatatlan emberi természetet, eleve bukásra vannak ítélve.

Maga a természet eleve archikus rendszerű, azaz mindig, minden szerveződésben, ahol egynél több szereplő van jelen, mindig lesz, aki irányít és akit irányítanak. Egy csoport működésképtelen tényleges irányítói hatalom nélkül.

Krízishelyzetben pedig az optimális eredményt kizárólag diktátori rendszerrel lehet elérni. Még a demokráciákban is van ilyen biztonsági kapcsoló.
@Egregor:
Amiről te beszélsz, az kivitelezhetetlen.
A 17 éves, 365 napos azért szavazhat, mert ott lett meghúzva a határ. Tudod ez amolyan természeti törvény. A határok nem mindig igazságosak, de léteznek.

Tudod, ennek az értelmi kérdésnek sok rétege van. Ha azt mondom, hogy tőled is meg kell vonni a szavazati jogot, és csak a Mensa tagjai szavazhatnak, akkor szerintem zavarba jönnél.
@balage_81:
Ez egy fórum, ahol hozzászólni, érvelni lehet. Ha közönségre vágysz, lépj fel a cirkuszban.
Az mindenesetre megtisztelő, hogy gondolataimat társadalomelméleti szöveggyűjteménybe illőnek tartod.
@xsasha: inkább tovább szemlélném a te cirkuszi előadásodat, mert egy bizonyos ponton túl tulajdonképpen már szórakoztató. szóval mindent bele tudóskám!
@Eurovíziós Dalfesztivál (ex Klaus): tegyük hozzá, hogy a diktatúrát követelőknek nem volt érdemi beleszólása abba, milyen rendszerben akarnak élni.

Amikor kikiáltották a köztársaságot, vajon tartottak népszavazást a leendő államformáról?

nem.

Egyik nap szocializmus, a másikban meg már köztársaság. Ami azóta is ideiglenes tákolTmánnyal "működik".

Ez megint olyan, mint a szabad piaci gazdasági rendszer: akartad, nem akartad, nem kaptál mást. Ha meg nem tetszik, akkor meg lehurrognak.

Diktatórikusan ránk kényszerített demokráciában a demokrácia ellen tiltakozni a legdemokratikusabb lépés.

Bármilyen paradox is ez.
@eMeL: az elitizmust pártolom, csak az legyen egyéni érdemen alapuló, és ne apuci-anyuci összeharácsolt pénzétől függjön.

Azaz legyenek alapítványok és az állam által fenntartott elit magániskolák, ahová a legjobb képességű diákok kerülhetnek be, függetlenül attól, milyen a származása, vagy mennyi pénze van a szüleinek.
@xsasha: Éppen erről beszélek, ha nem volna világos: a határok önkényesen lettek meghúzva, de jó okkal tették. Viszont ez az ok az életkor esetében sántít, hiszen minden más területen (még a házasság és gyerekvállalás is ide tartozik!) lényegében felnőttként kezelik a 17 éveseket.

Vajon igazságos egy olyan határ, ahol, egybevéve a lehetőségeket, egy 17 éves apa/anya, aki iskola mellett dolgozik, autót vezet, sőt, fegyvert is viselhet, nem szavazhat, csak mert nem érte el a határt?

nevetséges.

Azért lett a nagykorúságnál meghúzva az életkori határ, mert _feltételezik_, hogy aki nagykorú, az képes felelősségteljes döntést is hozni.

Ostobaság.

Aki adót fizet, az felelősséget is vállal az ország helyzetéért, legalább pénzügyileg.

A másik az értelmi cenzus. Menza tagság? Legyen. Nem esnék kétségbe, bár nem örülnék annak, ha a választók körét néhány száz főre szűkítenék le. Könnyű lenne kisakkozni, a többiek kire szavaztak :)

Egyébként az ilyen tagság megint csak korrupcióra adna lehetőséget. Ráadásul az IQ önmagában kevés.
@balage_81:
Akkor már egy közönségem van. :-) Zsír!

Egyébként meg nem vagyok tudós, és az intelligencia nem garancia semmire. Gondolatokat cserélünk egymással, mások gondolataival, reakcióival bővítgetem saját világlátásomat. Ennyi.
@Egregor:
Vannak emberek, akik 17 évesen apák/anyák, de a többségre ez nem igaz. Szerintem objektív a felnőtt korúsághoz kötni. Hiszen vannak fiatalok, akik már 16 évesen önállóak. Én 14 éves koromban utaztam külföldre tanulni, egyedül voltam, távol a családtól. Vannak akik 10-12 évesen felelősségteljes gyerekek, mert körülményeik és készségeik ezt hozzák ki belőlük.
Úgy gondolom, hogy nehéz ebben a kérdésben igazságosnak lenni, az egyszerűség viszont követelmény. A középiskola befejezéséhez, az érettségi megszerzésének idejéhez kötni a választókorúságot nem rossz közelítés.
De azt még nem mondtad el, mi a te alternatívád, és annak mi az indoka.

Megjegyzem, a feltételezés az, hogy aki nagykorú, az elég időt kapott, hogy felelősségteljes felnőtté váljon.

Pontosan. Az értelmi megkötés semmire sem garancia. Pontosan tudjuk, hogyha egy férfinak kellene felnevelnie 10 gyereket, képtelen volna. Átlagos intelligenciájú nőknek pedig ez rutin feladat. Az értelem túlértékelt manapság.
Miért van az, hogy azt érzem, a rendszerváltás előtti időszak volt a szabadság és ez itt, most a legnagyobb diktatúrha ?!
Mert a rendszerváltozás óta társadalom 2/3-a szegénységben él.Most !
Mert a rendszerváltozás óta nincs elég munkahely.
Mert a rendszerváltozás óta folyamatosan csak elvesznek ettől a kétharmadtól is.
Mert érdemtelenek jutottak többmilliós beosztásokhoz.
Mert a rendszerváltozás előtt 20 milliárd adósságunk volt és mindent dotáltak, most 20.000 milliárd az adósság és a megélhetési költségek az egekben.
Mert csak egy újszülöttnek nincs összehasonlítási alapja a két rendszer között, de remélem neki is lesz eccer majd.
És azért volt jobb a "diktatúra", AMI NEM VOLT AZ !, MERT ABBAN MÉG EMBERKÉNT KEZELTÉK AZ EMBERT !!!!! NEM ÁLLATKÉNT !
Minimálbér, kirúgások, családok az utcán, kilakoltatások, piramisjátékokkal anyagi kifosztások, ...nem sorolom.....
A rendszerváltozás engem nem 10 évesen ért.Több tapasznyalattal.
Akit 20 évesen, annak még nálam is rosszabbak a tapasztalatai erről a nagy "demokráciáról".
És még egy, miért hiszi egy pár magát "értelmiséginek" definiált, hogy Ö SZARTA A SPANYOL VIASZKOT ???!
MIÉRT HISZI, HOGY BEDUMÁLHATJA BÁRKINEK IS AZT, HOGY A FEKETE AZ FEHÉR ???!

és miért hiszi azt, hogy ha ő mulat, akkor nem hallatszik milliók sóhaja ???
"Diktatórikusan ránk kényszerített demokráciában a demokrácia ellen tiltakozni a legdemokratikusabb lépés."

a posztok irodalmi értékét meghaladóan vonzóak ezek a gyönyörök, csettintek is jó nagyokat a nyelvemmel, bár az ájkjút ugyanakkora hó lepi be máma, mint a vén, budai hársfákat (suttognának, csak be vannak rekedve). hogyaszongya: paradoxa!
franc a hülye fejembe, rénszarvasaimmal már félszavakból megértjük egymást, de tücsökül még mindig nem vagyok képes.
@Egregor: "Férfiúi és női nem sosem lehet egyenlő."

Azért nem érdemes a szövegeid tartalmával foglalkozni, mert kirekesztő, náci nézeteid vannak. Nem is tudom, hogy Árpád miért nem radírozott le eddig, valószínűleg amolyan szélsőséges díszpintynek tartogat itt, hogy okuljon mindenki az esetedből. Kár, hogy miattad nem lehet nyugodtan végigolvasni a kommenteket, de hozzá kell szoknom, hogy a "polgári körök" egyik kiemelkedő feladata a blogok rombolása és a szellemi erőszakos térítés.
@Eurovíziós Dalfesztivál (ex Klaus):

"A felhívásodat komolyan véve a diktatúrakedvelők nem használhatnának demokratikus eszközöket, vagyis implicit fel lennének szólítva például forradalom szervezésére, valamilyen erőszakos hatalomátvételre"

1. Nem volt felhívás.
2. A "diktatúra" a kisebbség uralma a többség felett, amit cenzúrával, a "másként gondolkodók elhallgattatásával/kiírtásával stb. stb. ér el. Bizony elvárnám, hogy ha valaki kártékonynak tart egy "eszközt", akkor ne használja. Gerinc kérdése az egész.

"Sokan úgy vélik, számukra egy "rendpárti" rendszer a legjobb.
Te úgy véled a mostani a legjobb, csak valahogy meg kellene akadályozni, hogy hozzányúlhassanak."

Én ezt nem "véltem". (Ha "rendpártin" nem a diktatúrát érted)
Azt meg komolyan gondolom, hogy a diktatúránál (még a "Shore-félénél" is) ezerszer jobb a demokrácia.

"tisztán látó" ??? Ez most más, mint a "liberális"?

"Ebben a teoretikus esetben pedig miért kellene mégis ragaszkodnunk hozzá? Az adott országban az adott rendszer nem vált be, megbukott a piacon, nem ez kell a fogyasztóknak."

Mert előbb-utóbb a sok ostoba rájön, hogy ő nem ilyen lovat akart, és a visszatérés a demokráciába marhára nehéz és hosszadalmas.

"ezért akár azt is feltételezhetjük, hogy a gyenge állammal szemben valamilyen furfangos okok miatt mégis versenyelőnnyel bír az erős állam."

Pont az ezt megelőző levezetésedből következik, hogy ez sem lehet igaz. (Mert akkor csak "erős" állam lenne. (Egyébként meg újra elkezdtél hinni a piacban? A levezetés arra alapult:))

Azt meg csak zárójelben merem megjegyezni, hogy azonos kulturkörbe tartozó országok közül lehet a "gyenge" a sikeresebb (USA vs. EU). Az más kérdés, hogy más kultúrkörben esetleg az "erős" a jobb.

@Egregor:
"Diktatórikusan ránk kényszerített demokráciában a demokrácia ellen tiltakozni a legdemokratikusabb lépés."

Ez meg a legnagyobb baromság.
Diktatúrát akarsz? Nesze megkaptad, a demokrácia diktatúráját. Neked kéne a legboldogabbnak lenni.

És milyen népszavazást akartál volna még? Négyévente a választás nem elég? Ha a többség egypártrendszert akart volna, akkor már rég megszavazták volna. (Most van is rá esély)

"ne apuci-anyuci összeharácsolt pénzétől függjön"

Tipikus lúzer reakció. A pénz csak "összeharácsolt" lehet. LOL.
Bazzeg ahelyett, hogy itt osztod az észt, tanuljál, dolgozzál. Akkor kis szerencsével te is tudnál "harácsolni".
@hauptrichter:

Hogy a köztünk lévő különbséget még jobban megvilágítsam:

1./ Szerintem a becsületesség meg a hazaszeretet ugyan fontos, de az ország vezetése szempontjából jelenleg messze nem a leglényegbevágóbb.
A becsületességet illetően a jelenlegi kormánypártok nyilván többet loptak nyolc év alatt, mint a FIDESZ a neki jutott négy évben, a zsíros meg a kenőpénzes állások halmaza mindig az uralmon lévő pártok vadászterülete, de azért, szerintem, egyik oldal se panaszkodhat nagyon. Megjegyzendő, hogy a Joszip-Kaya-Tokaj vonalon mozgó összeg abszolút bakfitty ahhoz képest, ami a Dunaferr-Vegyépszer-dolomit-mészkő konglomerátummal lehetett besöpörni. Maradjunk abban, hogy itt is vannak becstelenek, meg ott is, ez elkerülhetetlen, kiemelésük a politikából a rendőrség dolga, és mára eljutottunk oda, hogy se Zuschlagot, se Hagyót nem védte/védi meg senki.
A hazaszeretet Petőfin nevelkedett és Trianont megélő népünknek szerintem túlzóan fontossá vált, mely lángolási kötelezettség 1848.-ban (gyarmat lévén) érthető, de ma már hazaellenesnek minősíteni azt, hogy egy tendert nem magyarok nyernek, meg hogy a multik hazaviszik innen a nyereségüket (ami az ő pénzük), nem a közepes túlzások kategóriájába tartozik. Én nagyon magyar szoktam lenni külföldön, de itthon még véletlenül se, ugyanis azt is magyar hazafinak tartom a honfitársaim közül, akinek más elképzelései vannak, mint nekem, mert ezen az alapon senki hazafisága sem kérdőjelezhető meg.

2./ A FIDESZ regnálása alatt követett gazdaságpolitikát igen károsnak tartom (már sokszor megírtam, hogy miért). A 2002. évi kormányváltás után a FIDESZ taktikája az volt, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb nekik, ezt, rettenetes ellenérzésekkel ugyan, de el kell fogadjam, hiszen kormányra akarnak kerülni, ami a parlamentáris demokráciában abszolút érthető. Különösen az MNB elnöki székébe ültetett (bebetonozott?) pártkatona Járai okozott 2007.-ig istentelenül sok kárt az országnak (ennek egy kis részéről Surányi is írt mostanában), lelkük rajta, ezt tették, de ez a fő oka annak, hogy jelenleg itt tartunk. Mindegy, ezen már változtatni úgysem lehet.

3./ Hanem a jövő. Az érzelmi húrokon való játék engem nem érdekel, tőlem zsolozsmázhatnak egész nap, meg oda úsztathatják a szentkoronát, ahová akarják, de a jelenlegi törékeny helyzetünket veszélyeztetni abszolút tilos (lenne). Ugyanakkor, legnagyobb sajnálatomra, Orbán Viktornak vannak elképzelései. Ha Navracsicsnak vagy Vargának lennének, az nem zavarna, Orbán (ha neki más van) úgy söpri le az asztalról, mint a sicc. Csak sajnos neki van, és neki az van, ami minden megnyilvánulásából kihallható: „fel kell pörgetni a gazdaságot”. Magyarán sok pénzt akar belenyomni. Államit. Ebben hisz. Kegyetlen erővel. Egy Egyesült Államok-szerű gazdaságban, ahol a belső termelés felhasználója 96 – 97 százalékban a belső fogyasztás, ez egy jó taktika (lásd New Deal), de egy export/import vezérelt kis gazdaságban ugrás a szakadékba. Ráadásul nem világos, honnan venné azt a pénzt. Mivel már mindenkinek minden meg lett ígérve, belső forrás nincs, az államadósságot növelni maga az öngyilkosság, ott van ugyan még Kína, India, Oroszország meg az olajtermelő arabok, lehet kuncsorogni, de szerintem reménytelen. Az országnak az lenne a legjobb, ha mindent ráfognának az előző kormányokra, és folytatnák, amit Bajnai elkezdett, de Orbán makacsságát ismerve, nem várom ezt a lépést. Ahogy semmi egyéb jót se.

Azzal az attitűddel, hogy mindegy, mi jön (???), csak legyen valami más, már nem lehet megküzdeni. Be van égetve az agyakba, és mi, akik ezt a véleményt nem osztjuk, egyre kevesebben vagyunk. Tehát jöjjön, aminek jönnie kell. Megúszni úgysem lehet.
@kvadrillio:

A rendszerváltás előtt a társadalom 97 - 98 százaléka élt szegénységben. Csak az akkor nem látszott.

Csak úgy mondom, nem mintha ezzel bárkit meg tudnék győzni, hogy én annó 14 évet vártam egy vonalas telefonra, ma már meg több a mobil előfizetés, mint az ország lakossága (csecsemőket is beleértve).
@Shore: "Ez meg a legnagyobb baromság.
Diktatúrát akarsz? Nesze megkaptad, a demokrácia diktatúráját. Neked kéne a legboldogabbnak lenni."

éljen a funkcionális analfabetizmus.
A ránk kényszerített politikai rendszerben a legdemokratikusabb lépés tiltakozni a diktatorikusan bevezetett rendszer ellen. Jelenleg ez a rendszer demokrácia (papíron).

Tehát a demokrácia ellen tiltakozni a legdemokratikusabb tett.

"Tipikus lúzer reakció. A pénz csak "összeharácsolt" lehet. LOL.
Bazzeg ahelyett, hogy itt osztod az észt, tanuljál, dolgozzál. Akkor kis szerencsével te is tudnál "harácsolni". "

Annak nevezed, aminek akarod, én bármit is értem el (lakás, diploma, munkahely), legnagyobb részt saját érdem. Csak veled ellentétben van rálátásom a hazai és külföldi helyzetre, és pontosan tudom, hogy ma egy pályakezdő (házas)párnak nagyon erős szülői háttértámogatás nélkül esélye sincs pl. lakáshoz jutni.

Tőlünk nyugatabbra, de még északabbra is néhány év után van autó, lakás, ugyanazzal a munkával, amiből idehaza bkv-bérletre és albérletre, ha futja a nagy többségnek.

Lehet, hogy a lakosság 15% viszonylag jól él, de jelenleg több, mint 3 millió ember (a lakosság 30%) mélyszegénységben, azaz nyomorban él.

A többségüknek annyi a hibája, hogy vidéken él. Hiába van x szakképesítésük, és x évtized munkatapasztalatuk, ha nincs munkahely 30-50 km-es körzetben sem.

Az elitképzésnél pedig a szemeszterenként 500.000 körüli tandíjat a lakosság talán 1%-a tudja megengedni magának.

Többnyire azok, akik összeharácsolták a pénzüket.
@egyittlakó: Felőlem annyira lehetsz fasiszta, amennyire akarsz, és elismerem, könnyebb fikázni, mint gondolkodni - esetedben különösen nehéz lehet érdemi intelligencia híján.
Ettől még igaz marad, amit írtam: a nemek nem lehetnek egyenlőek természetüknél fogva, de jogilag egyenlőek kellenek legyenek.
@Egregor: mennyi badarság. a példáim nem rosszak, az analfabetizmus természetes, a háború nem a törzsek viszálya továbbpörgetve (jesszuskám...), a nemek egyenlőek, most nem tudom, még hány kreténségedet kell itt direktbe cáfolnom, viszont hogy mennyit az érveimről, hát tőled nyilván ennyit.
@egyittlakó: Az meg, hogy Árpád miért engedi, nos, kérdezd meg tőle. Egy biztos: én a szólásszabadság pártján állok, tehát lehet, hogy szinte sosem értek egyet az itt olvasható TWÁ postokkal és a hozzád hasonló fasiszták szövegeivel, viszont, plagizálva a klasszikustól, a barikádokra mennék, hogy megvédjem a szabad szóláshoz való jogotokat.
@xsasha: Az én alternatívám annyi, amit már leírtam, és ezzel visszanyúlok az eredeti demokráciához, bár annál megengedőbb vagyok:

Az dönthessen az ország sorsáról, aki adót fizet (mindegy, mekkora összeget), és megfelelő értelmi képességről tett tanúbizonyságot, mondjuk legalább 3-as érettségivel.

Mindenki más minden más joggal ugyanúgy rendelkezzen, de csak az szólhasson bele a dolgok menetébe, aki tesz is érte valamit.
@vakapad:
"Azzal az attitűddel, hogy mindegy, mi jön (???), csak legyen valami más, már nem lehet megküzdeni. Be van égetve az agyakba, és mi, akik ezt a véleményt nem osztjuk, egyre kevesebben vagyunk."

Elég magas labda lenne lecsapdosni, hogy a Hagyó, Zuschlag féle társaságnál, a 2006-os Pannon Puma hazudozásnál nehezen tud rosszabb jönni. Legyünk kicsit pragmatikusabbak ennél. Eltelt 8 év az életünkből, 80%-ra emelkedett az államadósság, a környező országok állva hagytak bennünket. Konkrétan mire is költötte azt a pénzt az állam, amiből ekkora államadósságunk lett? Reformra, beruházásra, gazdaságélénkítésre? A fiataloknak lett jobb, a családoknak, netán a vállalkozásoknak? Medgyessy 2002-ben a tv-vitában azt mondta, hogy jobb lett az emberek élete a ciklus alatt, de nem elég jó, lehetett volna többet adni az embereknek. Ezek után azt mondani, hogy itt az az attitűd uralkodik, hogy mind1 mi jön, csak legyen valami más?
Én úgy látom, hogy az emberek azt mondják, hogy elég a nyilvánvaló hazudozásból, elég a nyilvánvaló lopásból, elég a tehetetlenségből, elég a szereplésből és táncikálásól. Az embereknek olyan szinten elege van ebből, hogy hírtelen az MSZP-ből született egy több mint 10%-os szélsőséges párt a jobboldalon.
@vakapad:
De hogy ne csak az utolsó 3 sorra reagáljak:

1.) Véleményed szerint mi legyen az országunkban a közösségalkotó erő? Mi legyen az, amiért hétköznapjainkban hajlandóak legyünk egymásért feláldozni egy részt kényelmünkből, előnyeinkből? Mitől vagyunk nemzet, amitől felelősséget éreznénk egymás iránt? A 2004-es népszavazás rámutatott, hol is állunk. Ez volna a cél?

2.) A Fidesz egy szocialista javaslatot sem tudott megakadályozni 2002 után, hiszen kisebbségben volt a Parlamentben. Elég necces rájuk fogni. Ami meg Járay-t illeti, csak egy adat róla:
"A 2006. év európai jegybankára, The Banker magazin"

3.) Amit Bajnai elkezdett, az sima tűzoltás. Se erejük se felhatalmazásuk nem volt semmire, amivel elkezdhetne az ország kilépkedni a társadalmi és gazdaságpolitikai problémákból. Volt egy elemzés korábban az indexen. Sorra vette azokat az országokat, amelyek gazdasági problémák miatt hitelt vettek fel az IMF-től, akik egyensúlyteremtést kértek cserébe ezért. Utólag annyit lehetett leszűrni, hogy bár az egyensúly felállítása sikerült, az országok nem tudtak kilábalni a szegénységből, az egyensúly után csak konzerválódott a korábbi helyzet.
Nagyon hosszú volt elolvasni...
Miért nem 'létezünk' csak egyszerűen azon alapon, hogy 'Mi jó nekem'?
És ha mindenki ez alapján döntene, szerintem kijönne egy normális kormányzás..
(jó, idealista vagyok, de az én jólétembe az is beletartozik, hogy ne feküdjenek éhen halt emberek a járda mellett, és hajlandó vagyok erre áldozni (adó, egyéni adomány, stb.)).
De világnézeti dolgok maradjanak már távol attól, hogy egy országot hogyan irányítunk/irányítanak...

Lehet, hogy anarchista vagyok, bár nem hiszem, mert kormányról és parlamentről beszélek...
@kvadrillio:
A rendszerváltás előtt ugyanaz volt, mint amit mostanában a szocialisták produkáltak, csak épp nem volt internet, a médiában meg csak az ment, amit Lendvai Ildikó engedélyezett. A TV-ben azt mondták, hogy jól érzed magad, ezért mosolyogtál.
Talán a legfontosabb, lényegi különbség, hogy az emberek egymással szemben nem voltak ilyen érdektelenek. Az emberek nem látták, hogy a szocialisták hogy loptak, ezért csak az a szűk kör rabolta le az országot. Ma meg mindenki megpróbálja. Ennyiben nagyjából össze is foglalható a változás.
@Egregor: "Azaz legyenek alapítványok és az állam által fenntartott elit magániskolák, ahová a legjobb képességű diákok kerülhetnek be, függetlenül attól, milyen a származása, vagy mennyi pénze van a szüleinek."

Ez valahogy másként van.
Van sok-sok iskola, egyesek jobban csinálják mint a többiek, ezért az igényesebb szülők oda kezdik vinni a gyerekeiket.

Az állam vagy alapítványok nem tudnak 'létrehozni' elit intézményeket (illetve tudnak, de csak a versenysemlegességet negligálva), hanem azok 'kialakulnak'.

Amit az állam tudna tenni, az a *teljesítmény* szerinti finanszírozás, és innen átkötném a szegény-gazdag konfliktusra.

Nem érdekel, hogy szegény vagy gazdag a gyerek, csak a gyerek és az iskola teljesítsen. Ne egyszerűen intézmény finanszírozás legyen, függetlenül attól, hogy selejtet vagy zsenit bocsát ki. Ha a finanszírozás korrekt, akkor az okos gyerekekre *vadásznak* az intézmények (a szegénység tehát nem akadály).

[Persze az igazságos rendben nem az abszolút sikert kell honorálni, hanem a beérkező/kibocsátott gyerekanyag különbségét, vagyis a hozzáadott értéket: ezzel még az átlagos vagy gyenge hátrányos helyzetűeknek is megvan az esélye.]

De a pénz szerepét sem illik nem helyén kezelni. (Egy idealizált világban) a nagy jövedelmű embernek azért van nagy jövedelme, mert a társadalomnak többet ad. Talán nem kellene megakadályozni, hogy hozzájáruljon a gyermeke iskoláztatásához, és emiatt *jobb* körülményeket, lehetőséget adjon a gyermekének.
Ha nem másoktól veszi el, amit a gyerekének ad, akkor ezt kritizálni nagyon állszent dolog.

Tudom ezek idealizált képek, de a realitásoktól függetlenül ki kell tűzni az ideákat, mert különben csak a mocsárban fulladozhatunk a végtelenségig.
@manókomment: Óh, hát itt a probléma. Nem fogod fel sem azt, amit te mondasz, sem azt, amit én.

Az analfabetizmusnak kizárólag az írásbeliséggel összehasonlítva van értelme, és mivel nem természeti, hanem civilizációs vívmány, ezért nem is lehet természetes, vagy természetellenes. Nem is fakad az emberi természetből, hiszen ahol nem volt rá igény, ott ki sem alakult, prímán elvoltak a szóbeli átörökítéssel.

A háború két, vagy több entitás között vívott harc jellemzően gazdasági előnyökért. Amíg csak törzsek léteztek, azok is háborúztak, még ha ez csak néhány tucat embert is érintett.
Háborúzni két ember is tud.

Teljes mértékben természetes, mivel az egymás öldöklése a bioszféra minden szintjén állandóan folyik. Még az egysejtűek között is.

A nemek közötti egyenlőség, így, ebben a formában azt jelenti, hogy a hím és a nőstény egyenlő.
Elhiszem, hogy alapvető matematikai tanulmányokat sem folytattál, és vélhetően életedben nem láttál még nőt (vagy férfit), de hála a Természetanyának, az emberiség két, egyáltalán nem egyenlő nemre oszlik.

Egyenlő akkor lehetne, ha egymást minden téren be tudnák helyettesíteni.

A férfiak azonban nem hogy nem tudnak gyereket szülni, de szoptatni sem tudnak csecsemőket, ugyanolyan biológiai okokból kifolyólag.

A nők pedig nem tudnak gyereket nemzeni, ráadásul a szülés utáni időszakban jószerivel teljesen kiszolgáltatottak a külvilágnak, tehát legalábbis akkor mindenképpen védelemre szorulnak.

A jogi egyenlőségnek azonban, normális esetben, nincs és nem is lehet akadálya.

A nemek között természetes egyenlőség nem, lehet, jogi viszont kell, hogy legyen.

Javaslom, végezz el legalább egy általános iskolai képzést, nem ártana.
@eMeL: Az a gond, hogy az általad vázolt ideális világban annak van több pénze, aki többet használ a köznek, és/vagy saját erőből emelkedik ki, de mindezt becsületesen teszi (jól sáfárkodik a rábízott pénzzel, feltalál valamit, kiváló könyveket ír, vagy remek filmeket forgat, stb.).

A gond ezzel az, hogy nem valósulhat meg megfelelő politikai rendszer nélkül.

Az a tapasztalatom, hogy ma kicsiny hazánkban 10 gazdag emberből legfeljebb 2 az, aki becsületesen szedte össze a vagyonát, a többi 8 viszont a törvények kijátszásával, megkerülésével, vagy áthágásával tette ezt.

Lehet, hogy én vagyok lúzer, de inkább legyek becsületes, kevesebb pénzzel, mint bűnöző, sok pénzzel.

Valóban lúzerség ez a hazai viszonyok között, csak hát nekem a családom (vagy párom révén családjaim) révén van némi történelmi perspektívám, ami azért túlmutat a nagyszülői távon, és okt 23-án én úgy emlékezhetek, hogy a történelem igazolta: azok mutatnak utat és adnak tartást az eljövendő nemzedékeknek, akik sokkal zordabb körülmények között is inkább a becsületet választották.

Ha nem lehet becsületesen megélni, akkor inkább kivándorlok, mint hogy gerinctelen szaremberré váljak.

Kérdés, hogy ezek a bűnözők ("vállalkozók"), akik
- nők prostituálásával
- a közvagyon megdézsmálásával
- szegények nyomorgatásával
- a lakosság elszegényítésével
- maffiaügyletekkel
- és bármely egyéb bűncselekménnyel
szerezték meg a vagyonukat, azok milyen jogot vindikálhatnak arra, hogy jobb tanulási feltételei legyenek a gyerekének?

Miért nincs joga ehhez azoknak, akik nem akartak, vagy tudtak bűnözővé válni, hogy meggazdagodjanak?

Miért a pénz a fokmérő, és nem az egyéni teljesítmény, ha képzésről van szó?

Persze, legyenek magániskolák, amelyek lefölözik a hasznot a gazdagoktól, de nem véletlen, hogy akinek tényleg van pénze, az külföldre küldi taníttatni a kölykét.
@vakapad: Csak gratulálok a
[
- Szóval te rendet akarsz.
- Noná. Éspedig azért kell rend, mert ...
]
kezdetű dialógusodhoz. Ez igen, ez egy példaértékű, Gyurcsány-Lendvai díjas kommunikációs teljesítmény: a rendet kívánókat azonosítani egy nagyon hülyének és nagyon elvakultnak képzelt ellenféllel, és ezt az elképzelt vitapartnert egy elképzelt vitában úgy döngölni a sárba, hogy abból az jöjjön ki: akik rendet (is) szeretnének, azok mind agyhalottak, soviniszták, vérgőzös fasiszták, homofóbok, antiszemiták, rasszisták, rendőrállamot meg diktatúrát akarnak.

Az eszedbe sem jut, hogy az "úgy olvastam az újságban, hogy Magyarország 5,1 ponttal, egy helyezést javítva a 46. helyre került a Transparency International 2009-es korrupció érzékelési index rangsorában" érvre a vitapartner esetleg azt válaszolja:
- Sajnos ezt még nem volt alkalmam olvasni, mert még arra sem jutott időm, hogy átrágjam magam az korrupciógyanús ügyekről szóló ÁSZ jelentésken, a Zuschlag aktákon, a BKV botrányokról szóló cikkeken, a MÁV Cargo privatizációja körül újabban kavargó botrányon, ...
Rettegsz a saját fantáziád által kreált vesszélytől, hogy a következő kormány "a bűncselekmény alsó határát egy forintra akarja levinni", miközben kurvára nem zavar, hogy csak a MÁV Cargo privatizációja kapcsán 2-3 milliárd forint körüli lobbi-sikerdíj landolt Gyurcsány-közeli zsebekben. (Persze valószínűleg csak határokon átnyúló fasiszta összefogás jele, hogy a botrányt kirobbantó osztrák újságírók és parlamenti képvislők is beszálltak a Szechenyi-formátumú reformereket bemocskolni szándékozó koncepciós ügyek gyártásába.)
Kedves Tóta W.!
Nem írnál egyszer egy szép hosszú cikket az LMP újhumanista-siloista hátteréről? - Kár lenne ugyanis, ha olyan töketlenek kezébe kerülne majd a demokráciamaradék sorsa, akik Silo nyomán úgy gondolják, az ember egy megvédendő gyermek, aki képtelen önállóan gondolkodni és létezni...
Kedves Árpád!

Elóvastam. Rendben.

Ezt is:
"__Ehhez kívánok józan észt, világi bölcsességet és keresztényi önmérsékletet.__"

Én mint egy a sötét fenevadak közül vettem az adást. O.K. Részemről rendben.

Hanem érdekelne, hogy a szociknak, liberálisoknak, az SZDF-nek és a "jóknak" mit kívánsz az utóbbi 20, tágabb értelmezésben a 90 év tükrében.
Vagy Ők már genetikailag úgy vannak kódolva, hogy nem kell?
@vakapad:

"Kína, India, Oroszország meg az olajtermelő arabok, lehet kuncsorogni, de szerintem reménytelen."

A pletykák szerint Kína nem reménytelen.
Shore

"1. Nem volt felhívás."

Tiltakozás viszont volt, ami azt is jelenti, hogy az álláspontodat figyelembevéve az általad nem tiltott dolog felé kell haladniuk. (a tiltással irányt is adsz, ez elkerülhetetlen)
Vagy pedig azt kéred, hogy tegyenek le a céljukról, mert vagy törvénybe, vagy a rosszallásodba ütköznek.
Ezeket hiába nem mondod ki, a "demokrácia reformerek" nem tudják máshogy értelmezni. (Te sem tudnád)

"Bizony elvárnám, hogy ha valaki kártékonynak tart egy "eszközt", akkor ne használja. Gerinc kérdése az egész."

De ha ennek átmeneti használatával megszabadulhat a kártékony eszköztől, egyéb módon meg nem, akkor viszont mit csináljon? Az eszköztelenséggel rontja az esélyeit.

""tisztán látó" ??? Ez most más, mint a "liberális"?"

Ez más, hiszen azt mondod, hogy a demokráciával kapcsolatosan 100% biztosan meg tudod mondani a piac jövőjét. Tudod, hogy biztosan csalódni fognak.

"Mert előbb-utóbb a sok ostoba rájön, hogy ő nem ilyen lovat akart, és a visszatérés a demokráciába marhára nehéz és hosszadalmas."

Na de miért van ez a sok ostoba?
Nem a kevésbé ostobák felelőssége az, hogy ne alakuljon ki belőlük sok?
Vagy ezt is rendezzék el maguknak valahogy, ne az okosabbakat nyaggassák?

"Pont az ezt megelőző levezetésedből következik, hogy ez sem lehet igaz. (Mert akkor csak "erős" állam lenne."

Én egyre erősebb államokat látok. Erősödő törekvésekkel a demokrácia ilyen-olyan csorbítására. (pl.: liberális oldalról is népszerű mostanában a cenzus...)

"Egyébként meg újra elkezdtél hinni a piacban? A levezetés arra alapult:))"

Nem válogatok. Ha egy csavarokkal lezárt ládában olyan eszköz van, ami helyettesíti a csavarkötést és nekem az kell, a csavarhúzótól pedig szeretnék megszabadulni, akkor kinyitom a ládát csavarhúzóval. Hiába jössz a gerinccel, az üzlet az üzlet.
:)
@egyittlakó:

Azért, mert te még nem hallottál az "egymást kiegészítő" kifejezésről, talán kicsit korai mást minősíteni. A tanulás soha nem szégyen. Én is szoktam a rénszarvasos palitól (is)Árpádtól is, és azoktól is, akik itt tiltólistán vannak.

Tehát az általad kipécézet szólás teljes egészében így hangzik:

__"Férfiúi és női nem sosem lehet egyenlő."__hiszen egymást kiegészítő természeti csoda, Férfi és Nő alkot egy egészet.

A nemek jogi egyenlőtlenségét nem szorgalmazta Egregor.

Egyébként szeretném, ha lenne továbbra is jogi megkülönböztetés, apasági keresetnél ez jól jöhet és szerintem olyan kedves megszólítások az apa és anya, hogy kár lenne kitörölni ezeket a jogegyenlőségre hivatkozva.

Kedves Egregor!

Pelikán cyberbarátom említette egyszer, nem is olyan rég, hogy a kevesebb néha több.
Ez egy igen jó mondás.
@Egregor: Féligazságok tömege amit írtál.

Ideák kellenek, mert ha nincsenek, akkor nincs jövőkép, vagyis csak parttalan vergődés van.
És demokráciákban amíg nem bizonyosodik be a bűnösség, addig ártatlan mindenki.
Nem nyerő a "minden vállalkozó/gazdag/sikeres" korrupt vagy bűnös vagy egyéb stereotípia sem. Nem tudom, lehet hogy igazad van és 15,20,25,X csupán a tisztességes vállalkozók aránya, de ekkor a politikai kurzustól a bűnösök bíróság elé állításának kikényszerítése a megoldás, nem pedig az, hogy akinek pénze van az vonuljon illegalitásba, mert akkor a tisztességesek is elviszik tudásukat,vállalkozó szellemüket, a teremtett munkahelyeket és tőkéjüket jól külföldre.
@eMeL:

"__És demokráciákban amíg nem bizonyosodik be a bűnösség, addig ártatlan mindenki.__"

Aki joghallgató, ne hallgasson eMeLre, mert megbukik a vizsgán.

Nem feltétlenül ártatlan, hanem csak azt kell vélelmezni, ez az ártatlanság vélelme.

De, hogy Lillától eljutottunk az ártatlanság vélelméig ez azért mégiscsak több, mint szép.

Hanem!

A jogban az a gyönyörű, hogy a jogsértőket, a tisztességtelen eszközöket prioritással alkalmazókat is megilleti a tisztességes eljáráshoz való jog, sőt ezt a jogukat gyakran szigorúan számon is kérik az igazságszolgáltatáson.
Míg az ártatlanok sokszor csak hebegnek-habognak, dadognak, és szégyenkeznek. Szerencsére nincsenek egyedül.

Csak az igazság magányos.
Árpádnál is egyre ritkábban fordul meg, ha mégis csak az egyik fele.

Árpád! (Tóta W)

...ha már másnál szóba hoztad...
Jelentem, ittam! Már kora reggel be vagyok baszva, de ez az influenza végleges elűzése miatt van! De azt sem állítom, hogy más esetben nem fog előfordulni, ellenben nem fogom mindig bejelenteni.

Üdvözlettel

j.
Kedves Árpi!

Isten megbocsát, hiszen ez a mestersége. Szakadt fuszekliket stoppol, az is a mestersége. Letörli a könnyet a szemünkről, az is a mestersége.

Igazad van, amikor erre emlékezteted a magát kereszténynek nevező közeget.

Kétségtelen: kissé túlhaladott álláspont Petrus Heisterbacensis velős bonmot-ja: "Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius."

Vagy másképpen:

"Kill them all, and let God sort them out"

Amúgy sem mondta ezt Arnaud Amaury, akinek a szájába tuszkolták ezeket a szavakat 20 évvel később, tehát hagyjuk.

De azért túl egyszerű, túlontúl egyszerű ám, megbotránkoztatni majd indulgenciát kérni. Mintha ez járna.

Mintha a libbereknek semmifajta szankciót nem lenne szabad kiporciózni azért, mert másként ugyan, de ugyanolyan intoleránsak voltak, mint azok, akiket te most vissza akarsz fogatni szép szavakkal.

Mintha nem tudnád, hogy abban a világban, melynek szabadsága oly szépen ragyog webkettőnk egén, mindennek ára van.

Mielőtt elárasztana a frankóság hücpéje, nyomatékosan hangsúlyoznám megest: a Miatyánkban a kerkók azt imázzák, hogy "bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek", és nem azt mondják, hogy "miképpen mi is megbocsátunk a felebarátaink ellen vétkezőknek".

Úgyhogy ne várd el, hogy - miután a libsizmus megbotránkoztatott (szánalmasan próbált polgárt pukkasztani egy polgárosodó világban), most mindenki meg fog bocsátani, mert ez a mestersége.

Nem, ez egyedül Istenre tartozik, ő meg számodra indifi, mert szted nem létez. Szoptad, mert a kerkók a maguk nevében jogosultak eljárni, és azt nem várhatod el tőlük, hogy birkákként elfogadják, hogy Para-Kovács Imre a pornográfiával egy szintű veszélyként emlegesse a vallásukat. Nincsenek rá felhatalmazva.

Üdv,

P.
@jaegtoer:
...kiegészítés még mindig ittlakónak:

...és hogy lásd nem a levegőbe beszélek, a "kipécézet" helyesen: kipécézett.
Oksi?
@xsasha: 404-nél van most ippeg. Remélem nem vagy időjós :)
"csinálj, amit akarsz, amíg nem ártasz másnak." -ez a lényeg. De ettől még messze vagyunk. Én még azzal is kiegészíteném, hogy ha mégis ártasz valakinek akkor Rendesen megkapd a magadét. Mind1, hogy király vagy, vagy kilences.
"Végigülte az MDF hatórás választmányi ülését, de a vége felé ki kellett mennie Mészáros Tamás Csongrád megyei pártelnök-helyettesnek. Az országos választmány elnöke közben megbízhatatlanság vádjával kiszavaztatta az országgyűlési jelöltek közül."

Elkúrta.
Nem bírt a seggén ülni még egy picit?

index.hu/belfold/2010/02/01/kiment_wc-re_kozben_levettek_a_jeloltsegrol/
@vizesnyolcas:

Néhány mondat (nem mintha bárki elolvasná, csak ha már ideültem):

1./ Tóta W. írt valamit (gondolom, ő is Gyurcsány-Lendvai díjasat), erre én is írtam valamit véleményképpen. Ha valaki az írásomat általánosítja, és beleképzeli azt, amit akar, az már az ő dolga. Gondolta a fene, mondta Arany János, de ő Arany János volt, én nem mondok semmit.

2./ A rendet magam is szeretem. Nekem a rend a törvények betartását jelenti, nem többet. Hogy milyen rendtörvények lesznek majd megalkotva nemsoká, az már egy más kérdés. Az egyforintos ötletet itt a fórumon olvastam, azaz nem ujjszopásból alakult ki. Van ilyen vélemény, sőt vannak ilyen vélemények. Tőlem lehetne, akármilyen szigor (mert engem nem érint, hahha), csak technikailag megvalósíthatatlan, amint kifejtettem.

3./ Úgy tudom, a Kaya Ibrahim, Joszip Tot ügyek nem „korrupciógyanús” ügyek voltak, hanem ténylegesek, csak már elévültek, mire nyomozati szakaszba érhetett volna a dolog. Mondta a legfőbb ügyész, mikor a Parlamentben erről interpellálták. Tokaj sem korrupciógyanús ügy volt (ne nyerjük mi a legtöbbet, mondotta Orbán Viktor, és nem is tagadta sohase, csak azt, hogy ezt egy közgyűlésen mondta – ami teljesen más, ugyebár), ahogy a Vegyépszer-Dunaferr mészköve és dolomitja sem, mivel Orbán saját szavúlag rágta a szánkba egy TV interjúban, hogy ugyan nem ért vele egyet, de majd megkéri édesapját, ne nyerjen annyi tenderen. Arról pedig, hogy a sztrádákat mind a Vegyépszer nyerte, aki mindig id. Orbántól vásárolt, és hogy leváltották a Dunaferr vezérét, az új pedig felbontván id. Orbán versenytársával az üzletet (aki nemsokára csődöt is jelentett), id. Orbánnal kötötte az újat, hát istenem, helyzetbe akartak hozni egy-egy magyar céget. Itt tehát gyanúról egyik esetben sincs szó. Konkrétumokról és tényekről annál inkább.

4./ A „Gyurcsány közeli” (hajh, de gyönyörű kifejezés is ez) zsebekkel bíró cégről úgy tudom, hogy Gulya András a Perfekt Tanácsadó Zrt. felügyelőbizottságának a tagja is volt 2004- 2007 között - azt követően, hogy 2002-ben Gyurcsány Ferenc eladta a társaságot az Erdős Ákos nagyvállalkozó tulajdonában lévő Láng Holdingnak. Hát ez akkora összefonódás, hogy csak na. Innentől már a pártlapok és a hívek számára a helyzet tuti. Szerény (de meghatározó) véleményem szerint viszont, mivel az osztrákok jóval többet fizettek a MÁV Cargoért, mint bárki várhatta volna, és mivel rendkívül szabályos, felügyelt versenytárgyaláson a legjobb ajánlattal nyertek (azaz sokkal inkább káruk származott az üzletből, mint hasznuk), és mivel Gulya osztrák és német kapcsolatai legendásan jók (őt hordták nagyobbnál nagyobb potentátok tolmácsként magukkal), kb. 682-szer nagyobb a valószínűsége az osztrák suskusnak, mint a magyarnak (és akkor még hol vagyunk Gyurcsánytól). Nopersze a FIDESZ-nél, amely még mindig kissé berosált állapotban leledzik abból a félelméből kifolyólag, hogy nem vezet eléggé, nyilván ki van adva, hogy az összes Kaertner Strasse-i bolti lopást Gyurcsányra kell visszavezetni. Az osztrákok pedig nyilván meg vannak győződve arról (ahogy évszázadok óta), hogy csak a magyarok lophatnak, ők nem, nyugodt lélekkel feszegetik az ügyet, sandán feltételezgetve, hogy a pénz tuti a magyar pártoknál landolt. Én, mint magyar, ezért nem büszkén hivatkoznék rájuk, hanem bocsánatkérést követelnék. Na de mi vagyok én a feltámadott tengerhez képest, mely totális elsöprésre van berendezkedve?
@xsasha:

1./ Több befizetni való pénzem nincs. Elég nekem az itt élőket eltartani (néha még sok is).

2./ A javaslatok megakadályozásáról nem beszéltem (noha beszélhettem volna valami népszavazásról is). Annál inkább a kommunikálásukról. Kifelé és befelé. És Járai valóban megérdemelte. Nála többet senki nem tett az infláció ellen (azért kapta a "díjat") egekbe emelt kamatokkal és bivalyerős forinttal. Miatta beszélünk Medgyessy jóléti programjáról olyan hangsúllyal, ahogy (Járai miatt nem tudta egyensúlyba hozás után elinflálni a fizetéseket), Járai miatt menekült ki, és nem jött be a tőke, és miatta lett olcsó az import és drága az export. És hogy hogyan igyekezet rongálni az ország presztízsét főleg kifelé minden megnyilatkozásával, az egészen elképesztő. Reálisan nézve inkább a törökök meg a labancok együtt, mint ő.

3./ Ez a "nem kapott felhatalmazást" Svájcban jó szöveg lenne, ahol naponta tartanak népszavazást. Itt úgy marhaság, ahogy van. És ha nincs erő, akkor logikailag fölösleges a felhatalmazás hiányáról vagy meglétéről értekezni. Persze azért az is volt. Javaslom a fellelhetőségét illetően homályban hagyott Index cikk helyett a következő anyagban található diagram tanulmányozását (a szöveget nem kell, Vértes nyilván komcsi):

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=127770
@vakapad: kicsit elkéstem, xsasha már korrekten megválaszolta.
Ahogy látom, már ott különbözünk, hogy az Orbán kormány 4 évét hogyan ítéljük meg. Ha valóban elszúrták, neked van igazad a levezetésben. Ha pedig nem is (szerintem nem is, de sokáig én sem láttam át, mi is történt ott, most már igen), akkor a teljes levezetésed hibás.
De azt elismerem, hogy ha hibás is a levezetésed(ld. ehhez xsasha hozzászólásaiban az objektív igazságokat), a jószándékod érezni, azaz hogy őszintén gondolod (a - szerintem hibás - levezetésedet).
@vakapad:

1.) Gratulálok, jól elmondtad, mi legyen az összetartó erő... Eltartani? Ez a szemlélet ismerős valahonnan. Csak bízom benne, hogy nincs gyereked, elég neked magadat eltartani.

2.) Nyilván a Banker magazin csupa idiótákból áll, és csak az infláció értékét veszik figyelembe, és aki a legkisebbet produkálja, az kapja a díjat.
"egyensúlyba hozás után elinflálni a fizetéseket" Ehhez meg külön gratulálok. Mit is hozott egyensúlyba? Mert az elinflálás trükköt már ismerjük. Az élő szocializmus.

3.) A diagrammot ismerem. Segítek értelmezni. Az ideiglenes kormány fiskális egyensúlyt teremtett, miközben az államadósságunk a jóléti államok szintjén van. Csak hogy értsd, ha Szlovákia semmit se csinál az egyensúlyával még 5 évig, akkor se éri el Magyarország államadósság szintjét. Ami azt jelenti, hogyha növekedésösztönző programokat indítanak az egyensúly terhére, nagyobb hiány mellett, akkor is messze lesznek attól a kakitól, amit a szocialisták generáltak 8 év alatt.

És hogy az általad citált honlapról idézzek: "A pénzügyi válság csak a jéghegy csúcsa (Csaba László) "
@Gorillakiraly:
:-)) Az ilyen hozzászólásokat nem kalkuláltam be.
Új szelek:

"Az amerikaiak általában toleránsak az egyenlőtlenségekkel szemben, mindaddig, amíg úgy érzik, hogy a rendszer nem „cinkelt”, ill. amíg a fiatal diplomások többre vihetik, mint szüleik. A rendszer azonban fordulópontjához érkezett, a kezdő diplomások munkanélküliségi aránya 15 százalék az országos 10 százalékkal szemben, az elérhető pozíció-mobilitás (társadalmi mobilitás) elmarad a nyugat-európaitól."

"Az „új normális” („the New Normal”) valószínűleg az elmúlt 25 évet jellemző hiperkapitalista piaci kultúrának az ellenkezője lesz. Úgy tűnik az igazodás az új normálishoz már megkezdődött: a személyes megtakarítások 2008 óta megnégyszereződtek és az amerikaiak ennél jóval messzebbre is mennének, amikor jövedelmük 15 százalékát szeretnék tartalékolni. A megkérdezettek fele teljesen abbahagyta a piaci befektetéseket és a többség nem is kívánja folytatni az elkövetkezendő három évben. "

www.itbusiness.hu//rsscsatorna/Fordulopontnal.html
@xsasha:

1./ Az én adómból (amit az általam megtermelt értékből a cégem meg én befizetünk) kb. öt komplett családot tart el az állam. A saját családomon kívül (gyerekekkel), akiket szintén én tartok el, illetve hozzájárulok. Jelenleg nincs több befizetni való pénzem, hogy más államok állampolgárait is eltartsam, azaz hozzájáruljak az egészségügyi, oktatási és egyéb költségeikhez.

2./ Ami én írtam Járai monetáris taktikájáról, azok tények, amelyek cáfolatát eddigilé még nem olvastam. Hogy a nyilván tiszteletreméltó bankerek mit láttak benne (nyilván a NAGY BANKERT), arról fogalmam sincs, de hogy a brüsszeli besúgásaival és az ország pénzügyi állapotáról hetente közölt és a nagy nyilvánossághoz (azaz a potenciális befektetőkhöz) gondosan eljuttatott szupernegatív nyilatkozataival a rettentő monetáris kártevésén kívül is iszonyú kárt okozott az országnak, az szintén tény. Hogy az inflációt „kérlelhetetlenül kordában tartotta” (ez volt az indoklás) az is tény, viszont megjegyzendő, hogy 12 %-os alapkamattal nem olyan nehéz (bár az ország fizetnivalói a kamatokkal arányosan nőnek, és a belső hitellehetőségek nagymértékben beszűkülnek, de kit érdekel az – ahogy az export-import olló se, meg az ikerdeficit se, ugyebár). Persze ha a The Economist választotta volna meg, akkor talán megrendülök meggyőződésemben. Így … khm … hogyismondjam … vannak halvány kételyeim.

3./ Azt, hogy Medgyessy mit is hozott egyensúlyba (helyesen: mit is akart egyensúlyba hozni), nem kötelező ismerni. Amikor kormányra került, az ápolók, tanárok, sőt orvosok tömegesen hagyták ott a pályájukat, és elmentek a gazdaságba, mert valamely közgazdaságilag nemigen képzettek valahogy kormányra jutván az egekbe emelték a minimálbért. Annak persze az is eredménye lett, hogy az olcsó munkaerőt foglalkoztató cégek tömött sorokban vonultak ki az országból, és a magyar cipő, a magyar ruha és a magyar bútor, plusz az élelmiszeripar egy része, mint olyan, eltűnt az éjhomályban. A minimálbér emelés egyébként kényelmes megoldása az állami „gazdálkodásnak”, jó az államnak (plusz adó), jó a munkavállallónak (plusz bér), csak a cégek szívnak, de bőségesen. El is mentek, de az elmenés már jórészt a Medgyessy kormány idejére esett, így a FIDESZ-nek sokszorosan volt alkalma a Parlamentben szóvátenni, hogy a komcsik elüldözik innen a cégeket. Ezeket a tömegeket most rokkantnyugdíjasként, munkanélküliként, minimálbéresként, szürke és feketegazdaságban tengődőként mi tartjuk el, akik még rendesen adózunk, mert van miből (a kettős állampolgárság bevezetésével már nem lesz). Mire Medgyessy odakerült, már nem volt ápoló, tanár, orvos, kistisztviselő, stb. A derék Péter úgy gondolta, megemeli a közszolgák fizetését, hogy az nagyobb legyen, mint a gazdaságban fizetett bér, aztán elinflálja az összeset (ahogy Bokrostól látta), és akkor az ápolónők is visszamennek, meg az országnak se kell olyan sokat fizetnie. Igenám, de Járai kamatpolitikája miatt ezt nem tehette meg. Azóta szidják a közgazdászok Medgyessyt, hogy „nem kellett volna osztogatni” (haha).

3./ Örülök, hogy ismered a diagramot. Megmagyaráznod nem kell, sőt segíteni se, én is látom, amit mondasz. Csak annyit jegyeznék meg, hogy az államadósságunk Orbán és Járai miatt annyi, amennyi (lásd fentebb), ugyanakkor a diagramra azért próbáltam meg az általad nem specifikált Index cikk helyett (azok komoly témákban általában olyanok, mint mikor a kamaszgyerek csipakinyíláskor megkezdi a világ fikázását, hogy mindenki milyen hülye) felhívni a figyelmet, mert az is világosan látszik belőle, hogy Magyarország az általad rendületlenül hitt rossz irány helyett jó irányba megy. Nem vagyunk sokan. Hogy miért nem az éltanulók között van, arról talán a főbankert meg a főnökét kellene megkérdezni. Az országban járva-kelvén egyébként mindenki láthatja a kakit. Aztán menjen át Szlovákiába, akár Esztergomnál, és ott aztán tombolhat a bőségben doszt.

Csaba Lászlónak, mint „iskolateremtőnek” (ő mondta) májustól természetesen kijár a rektori cím. Aki ennyit bír tenni érte, és akit eddig ennyire „elnyomtak” (ezt is ő mondta) az megérdemli.
@vakapad:
1.) Világos, mint a nap. Van 5 család, és pont. Azért ha valamelyik családban az asszony teherbe esik, akkor rögtön az abortusz, mert még egy gyereket nem fogsz ellátni? Ha mindegyik családban jön még egy gyerek, akkor az nagyjából egy hatodik család, azokat internáljuk? Meg egyáltalán? Többet kellene ebben az esetben befizetned a kasszába?
Évente 20.000-el csökken Mo lakossága. Akkor az most jó, mert kevesebb embert kell eltartanod?
Őszinte leszek. Kifejezetten unintelligensnek tartom azokat, akik megzabálták Gyurcsány 23 millió romános szövegét, akik amellett, hogy számszerűsíteni akarnak olyan dolgokat, amiket nem lehet, nem szabad, annyira sem látnak el az orrukon túl, hogy a határon túli magyarság egyben gazdasági potenciál, export lehetőség és kilépési lehetőség a külföldi piacokra azoknak, akik majd helyetted eltartották volna az opciós jogukat a határon túliaknak az egészségügyre meg oktatásra.

2.)A Banker magazin a Financial Times csoport tagja, és a világ minden tájáról gyűjt be információt. Az első tippem az, hogy nem fideszbérencorbánkutyák. És a második tippem is.
Ez a megemelem, elinflálom Fekete János kedvenc néphülyítő módszere, már a 80-as években sem működött.
Ami a kamatszintet illeti, én még pontosan emlékszem a történtekre. Arra is, hogy 2002 után nagy volt a pénzbőség a világpiacon, és spekik vásárolták a forintot nagy erőkkel, amitől erős lett a forint, meg arra is, hogy 2003-ban a kormány nyomása miatt tolták el a sávot, László Csaba zsenialitásának köszönhetően, ami beomlasztotta a piacot, és kétszer is kamatot kellett emelni a forint védelmére. Ezek a tények.

3.) Mintha valami olyasmit hallottam volna, hogy az állam túl nagy, túl sok ember dolgozik a közszférában. Ezek szerint valami Orbán elérte, hogy az emberek inkább a gazdasági szférában keressenek munkát, amit Medgyessy szépen egyensúlyba hozott, hogy mégis inkább jöjjenek vissza az állambácsi csöcseire. Ehhez csak gratulálni tudok.
Éppenséggel nem mentek el a cégek Magyarországról a minimálbér hatására. A cégek akkor kezdtek el kivonulni, amikor Medgyessyék megborították a forintot 2003-ban. A minimálbéremelés konkrét felmérések után született, és a zsebbefizetéseket akarta megszüntetni, ami pl. a nyugdíjrendszer kiesését alapozta meg erősen.

3.) Ez a 3-as pont meglepett, de legyen két 3-as pont, az úgy is egyedi. :-) Hogy nem megyünk jó irányba, az garantált, hiszen a növekedésnek semmilyen alapja nincs meg, márpedig nem hiszem, hogy a mai szinten szeretnénk egyensúlyba maradni évekre. Az egyensúly egy szép dolog, a megszorítás is mókás, de mire megoldás? Ja hogy eddig nem volt motorja a gazdaságnak, a kiadások a rossz minőségű, korrupciós projektekre mentek el? Minden állami beruházás kétszer annyiba kerül, mint a korrupciós pénzek nélküli piaci üzletek esetén?

Szlovákiába érdemes átmenni. Mondjuk Esztergomnál. És aki volt Párkányban 4 éve meg 8 éve, az kicsit elmesélheti, milyen az, amikor az egyik gazdaság állva hagyja a másikat.
@vakapad:
Az egészben a vicces az, hogy Kydland és Prescott 2004-ben kapott közgazdasági Nobel-díjat azért, amiért rámutatott, hogyan ássa alá a gazdaságot a szocialista inflációs technika. De még ma is azt magyarázza valaki, hogy ez milyen nagyszerű lett volna. Pedig Járai azért kapta a Banker elismerését, mert a leglehetetlenebb helyzetben is képes volt egyensúlyban tartani a monetáris politikát. Az nem a véletlen volt, hogy az EKB és az EB leordította Gyurcsányék fejét, hogy korlátozzák a Jegybank függetlenségét. A két közgazdász dolgozata mutatott rá, hogy a jegybankok inflációs célkövetése irányadó kell legyen a fiskális politika számára, és nem fordítva.
@vakapad:
Szeretném megelőzni, hogy a Jegybank és Járai ügyében parttalan és vicces vitát folytassunk. Ezért itt egy link, ahol szakmai érvelést találsz, hátha nálam hitelesebbnek találod majd.

epa.oszk.hu/00000/00017/00143/pdf/04vtkovacs.pdf

De monjuk vitaalapnak is jó, ha esetleg ez se elégítene ki.
@xsasha:

1./ Hát igen. Az abortusz, meg az internálás érdekes érvek, különösen mások emlegetett unintelligenciájának fényében. Nyilván erre gondolhattam, mikor írtam, amit írtam. Nyilván. A 23 millió román konkrét idejövetelét senki sem vizionálta (na jó, talán párezren - az unintelligensek), viszont az tény, hogy Orbán szerződése a románokkal pontosan ennyi embernek tette lehetővé. Nem emlékszem, hogy vitattam volna, hogy a külföldi magyarok egyben „gazdasági potenciál”, de ha konkrétumokról beszélünk, és csak az egy százalékuk jön ide, az 230.000 ember, ami a magyar munkanélküliségi adatokkal már összemérhető szám. Pláne az akkoriakkal. Az export lehetőséget meg az opciós jog eltartását nem egészen értem, de majd elmagyarázod.

2./ Nem emlékszem, hogy a Banker magazin derék kitüntető tanácsát fideszbérenceknek tituláltam volna, azt viszont továbbra is állítom, hogy a díjat nem az ország érdekét szolgáló ember kapta, hanem a kérlelhetetlen bankár. Ami bankárok közt naccerű, de nekünk valahogy nem jött jól. Fekete János idejében (úgy hallottam), nem a jelenlegi rendszer működött, Bokros idejében (eddig a legjobban sikerült, elinflálásra épített országkonszolidálásunk) viszont igen. Kéretik a két korszakot nem összekeverni. A spekik akkor vásárolják a forintot nagy erővel, ha megéri nekik. Járai idejében megérte (Mi az hogy! Nagyon is!). László Csabáék azért próbálták a gyöngítési irányba tolni a forintot, hogy kiszabaduljanak a Járai által kötött gúzsból. Ezt nem tudták jól kommunikálni (nem utolsósorban némi ellenszél miatt), és az árfolyam elment egészen 270-ig (horribile dictu!), amit Járai sikeresen visszatornászott majdnem 240-re. Az kellett akkoriban minekünk, a zerős forint! Hajdemégmennyire! Mint egy púp a hátunkra. Meg is indult a devizahitelek felvétele (alacsony svájci kamat-erős magyar forint), amit máig nyögünk (nekem is van, a franc egye meg, mert én se számoltam a világválsággal, a franc egye meg).

3./ Úgy gondolom, ha valaki az „állambácsi csöcsein lógó” nővért meg tanárt a hivatalnokkal meg az önkormányzatok embereivel összekeveri, az nem egy szerencsés érvelés. Azt se tartom valami fájintos kijelentésnek, hogy a főleg exportra berendezkedett cipő-, ruha-, asztalos- meg élelmiszeripari cégek akkor mennek el innen, ha a forint „megborul” (ugyanis akkor jönnek ide), de mint az fentebb olvasható, Járai nem nagyon hagyta „megborulni”. Újra kijelenteném, hogy az erős forint meg a magas minimálbér űzte el innen az olcsó munkaerőt tömegesen foglalkoztató cégeket. Ezt az olcsó munkaerőt kell most eltartanunk, méghozzá tömegesen. Meg kell említenem még, hogy a „felmérések alapján” született minimálbér emelések a zsebbefizetést annyira meg tudták akadályozni, hogy csak na. Nincs is ilyen ma már kies hazánkban. Ugye?

3a./ Na majd most lesz motorja a gazdaságnak, Orbán tegnapi országértékeléséből kiderült, hogy van pénz dögivel, amit belenyomnak majd a KKV-kbe. Lesz „élénkítés”, amit már többször nagy félelemmel említettem itt a hozzászólásaim között is, hogy jézusmária, csak azt ne. A megszorítás valóban mókás (már akinek, hahha), ugyanis ostoba és gyönge kormányok azzal szokták elkerülni a gazdasági világválságban bevettnek tekinthető államcsődöt. És ezen módszerrel el is kerülhető, különösen, hogy az előd a hiányt 9-ről 3 % környékére tornászta le. Egyébként nem lett volna az. A rossz minőségű, korrupciós projektekkel kapcsolatban nem emlékszem olyan hírre, hogy a Megyeri híd leszakadt. A korrupcióról is csak annyit tudok, hogy van egy csomó, a nagyprojektekhez képest még aprópénznek se minősíthető, saját zsebre történő lenyúlás (ami nagyon csúnya, szerintem is börtönbe velük), a többi némi gyanú, és sanda sejtelem. Egyetlen bizonyított, mindenki által ismert, a nyilvánosság előtt lejátszott összefonódás biztos csak az elmúlt időkből, ami némi mészkő és dolomitszállításokkal köthető össze. Fenti okból a „Minden állami beruházás kétszer annyiba kerül, mint a korrupciós pénzek nélküli piaci üzletek esetén?” mondatot inkább csapkodásnak minősíteném, mint érvelésnek, bár a kérdőjel a végére gondosan oda van téve, ahogy az pl. az MN-nél szokásos („Gyurcsány apagyilkos?”).

Majd megkérünk egy harmadikat, hogy menjen el Párkányba, és mondja el, mit látott.
@xsasha:

Elolvastam. Néhány általam kiragadott idézet belőle:

„7 . A Phillips-görbe hosszú távon függőleges. Edmund Phelps azért kapott Nobel-díjat, mert bebizonyította, hogy hosszú távon nincs pozitív kapcsolat az infláció és reálgazdasági aktivitás között. Az a gazdaságpolitika ugyanis, amely a kereslet élénkítésével akar magasabb növekedést elérni, előbb-utóbb csak magasabb inflációt ér el. Sőt, itt empirikus bizonyítékok alapján hozzátehetjük, hogy amennyiben az infláció egy kritikus szintre emelkedik, a kapcsolat negatívba fordul, hiszen az árstabilitás hiánya dezorganizálja a gazdaságot (Phelps [1967]).”

Na ezt tette az Orbán kormány. Keresletet generált.

Ez különösen tetszett:
„A jegybank egy ilyen országban, ha szigorít, és ezzel nominális felértékelődést okoz, ezt nem azért teszi, hogy az exportőröket tegye tönkre, hanem áldozatot hoz egy társadalmi szempontból nagyobb jólétet és gazdasági fejlődést hozó cél érdekében, amit a stabil inflációs környezet jelent.”

Hát igen. Az áldozat meg lett hozva. „Nem azért, hogy az exportőröket tönkretegye”, hajdemennyire nemazér’ (nem is tette mind tönkre, az Audi, amelyik nem minimálbéreseket foglalkoztat, pl. itt maradt), hanem csak a Medgyessy kormányt akarta feláldozni, egy fejlődést hozó cél (a leendő 2006.-os Orbán kormány) érdekében.

Ez is tetszett:

„Egy hiteles, sikeres dezinflációs politikának tehát a várakozások és így a béremelkedések inerciájának megtörését kell célul kitűznie. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha a jegybank szigorú monetáris politikával, keresletszűkítéssel rákényszeríti a vállalatokat arra, hogy a korábbiaknál alacsonyabb nominális béreket fizessenek. Először a szűkülő kereslet nyomán a vállalatok csak annyit látnak, hogy kevesebb terméket tudnak értékesíteni, vagy legalábbis eladásaik nem növekednek olyan ütemben, mint korábban. Ehhez először átmeneti, majd tartósabb árcsökkentésekkel alkalmazkodnak, végül az alacsonyabb árak miatti profitromlás rákényszeríti a vállalkozásokat arra, hogy kisebb mértékben emeljék a béreket. Ez különösen azért lehetséges, mert a szűkülő kereslet mellett a foglalkoztatás is csökken, a gazdaságban rendelkezésre álló munkaerő-tartalék megnő, ami a munkavállalói oldalról is fegyelmezi a bérköveteléseket.”

A rákényszerítés sikerült. És pontosan a „korábbiaknál alacsonyabb nominális bér fizetésére”. Csak nem nálunk. A minimálbér elintézte, hogy a vállalatok (és most kizárólag az olcsó munkaerőt foglalkoztatókról beszélek) ne fizethessenek alacsonyabb nominálbért, és a munkavállalók a szűkülő piachoz alkalmazkodván ne kérhessenek kisebb minimálbért.

Nem rossz ez az írás.
@vakapad:

"Ami bankárok közt naccerű, de nekünk valahogy nem jött jól. Fekete János idejében (úgy hallottam), nem a jelenlegi rendszer működött, Bokros idejében (eddig a legjobban sikerült, elinflálásra épített országkonszolidálásunk) viszont igen."

Az elinflálás nálunk elvileg sem működhet jól. (USA a világvalutájával és a kicsi export-import/GDP arányával elvben még tudna ezzel a módszerrel sikeresen konszolidálni.)
Épp a hasonló helyzetű szomszédaink gyakorlati példái mutatták meg, hogy az erősebb hazai valuta-kis infláció páros a jobb megoldás, tehát Járai lehet hogy gonosz kis ördög és csak rosszat akart, de az Isteni gondviselésnek köszönhetően jó sült volna ki belőle. (lásd cseh, lengyel, szlovák esetek) A szocialista-magyar út egyedinek számít a régióban, mára a nem ajánlott kategóriába csúszott.
Ideje lenne lapozni egyet a történelemkönyvben. Elsősorban a Pártért, a Népért!
@Whitelist (ex Eurovíziós Dalfesztivál):

Aha. Nálunk elvileg se működhet jól. Bokros ebben az esetben valószínűleg egy isten, aki túllép az elméleten.

Az a baj, hogy Járai nem csak hogy rosszat akart, hanem rossz is sült ki belőle. Amint írni tetszett, a magyar út mára a nem ajánlott kategóriába csúszott. És sajnos ebben az esetben engem valahogy kevéssé érdekel, hogy a szomszédainké meg a jó irányba csúszott.
Sőt ma már Bokros Lajos is azt mondja, hogy a jegybank ne a kormány osztogató trükkjeihez asszisztáljon... (Járaiban meg is találhatja az emberét!)

"Az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint erős jegybank kell, amely ellensúlya lehet egy rossz költségvetési politikának."

hvg.hu/itthon/20100207_bokros_lajos_evertekelo_mdf
@vakapad:

"Bokros ebben az esetben valószínűleg egy isten, aki túllép az elméleten."

Nem lépett túl, hiszen politikája kudarcba fulladt. Egy Fidesz-Járai vonal tudta volna lekövetni a lengyel, cseh utat.

Képzeld el azt, hogy az exportunk versenyképessége a forint 10%-os leértékelődésével javul.
Ez legyen egy kitűzött kormányzati törekvés, amire ezt az eszközt kormányunk megfelelőnek is találja!
Ha ezt a leértékelődést 10%-os infláció követi, akkor a tőlünk importáló már nem látja Magyarországot olcsóbbnak, mert pontosan a kiinduló helyzet állt vissza. (neki ugyanannyiba kerül Magyarországról vásárolni, mint a trükk bevezetése előtt)
Nem teljesült tehát a kormányzati törekvés, amivel a lépést megindokolták, nem növekedett export versenyképességünk, de volt közben infláció.
Hiába tartanád az infláció ellenére alacsonyan a jegybanki alapkamatot, a magyar adósságot a magas infláció miatt nem venné meg senki alacsony hozammal, mert nem érné meg. (Negatív reálkamat miatt, szerintem te sem vennéd.) Ezért is van a jegybankok törekvésében legmagasabb prioritása az inflációra adott jegybanki válasznak.
Ha ezt a választ a piac látja, akkor csökkenő inflációt feltételez, és a laposodó hozamgörbe miatt az adósságfinanszírozás is olcsóbb lesz, mint jegybanki válasz nélkül.
(Ekkor pedig lehet kamatot csökkenteni)

A magas infláció egyébként még megbocsájtható lenne abban az esetben, ha gyorsabb konvergenciával járna, mint a kicsi infláció-erősödő deviza páros, de sajnos nem jár azzal!

Na ez az a hiba, amit sokan tévesen az MSZP-SZDSZ gazdasági zsenialitásának tartanak és hajlamosak akár azt is mondani, hogy kit érdekelnek a szomszédok! Különben is mit bizonyít az?

"És sajnos ebben az esetben engem valahogy kevéssé érdekel, hogy a szomszédainké meg a jó irányba csúszott."

Pártunk és Népünk éltesse sokáig Megyót, Bokrost és az inflációt, a magyarok leghűségesebb barátait!
@vakapad:
1.) Szerintem nem releváns ez az 5 családot eltartok számolgatás. És az meg végképp vicces, hogy az akkori munkanélküliséget veszed figyelembe, az 1% áttelepülése meg nehezen is értelmezhető, mert ha jól sejtem, nem pillanat műve a történet, és a letelepedés mindentől függetlenül köthető lakás és munka meglétéhez, mint jelenleg is.
És akkor arról nem is beszéltem, hogy az áttelepültek is adóznának, fogyasztanának, stb...

2.) Fekete János idejében milyen rendszer működött? :-) Érdemes utánanézni.
Érdemes felfrissíteni, milyen események is zajlottak le a 2002-es kormányváltás és 2004 között. Ha már ábrákat hoztál fel, érdemes itt is konkrétumok ismeretében nyilatkozni.
Az elinflálós gazdaságpolitika nem működik. Többek között azért, mert az összefüggésrendszerben nem csupán infláció és fizetések vannak.
De miért értékelné a Banker magazin a kérlelhetetlen bankárt, ha az nem az ország érdekeit szolgálná, ha már egyszer jegybankról van szó?

3.) Ha jól sejtem, nem csak a tanárbácsik, meg a nővérek léptek ki majd vissza az államszervezettől az események hatására. Ez egy erős csúsztatás.
Az exportra dolgozó cégek is importból dolgoznak. Nem örültek az erős forintnak, de a statisztikák szerint a forint árfolyamingadozásai idején, 2003-ban kezdtek el tömegesen kivonulni, mert kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné vált a környezet.
Ami a zsebfizetéseket illeti, a minimálbér megemelése idején érthető okokból lecsökkent a zsebbe fizetés. Nem szűnt meg ez az intézmény, ráadásul a szocialisták követhetetlen adópolitikája ismét felerősítette ezt, ezt be kell ismerni.

3a.) Azt gondoltam, hogy ezt a pontot fogod a legkevésbé kétségbe vonni, annyi tenderbalhé volt az utóbbi időben. Bizonyára nem vettél sose sulinetes számítógépet. Nem tűnt fel neked, hogy a Margit-híd felújítási költségei megduplázódtak, csökkentett szolgáltatás mellett. A BKV tényleg magas labda, de hogy az osztrákok otthon olcsóbban dolgoznak, mint Magyarországon, az el kell mondjon valamit, ha már az olasz útépítőknek nem hiszünk, akik aztán tudják, hogy mi az az alagút.
@vakapad:
Ugye te is észrevetted az "előbb-utóbb" kitételt? Orbánék intézkedéseinek az oka az orosz és közelkeleti válság volt, amit át akartak hidalni a belső kereslet növelésével. Tudod, ha az ember egyik lába elzsibbad, akkor egy ideig áthelyezi a súlypontját a másikra.

Nyilván teljesen zöldek ezek a nobel-díjasok. Valószínűleg át sem gondolták, hogy az exportra negatív hatással lehet az inflációs célkövetés. Nem is értem, hogy kaphattak nobel-díjat. Tuti nem vezették le az egyes hatásokat.

A minimálbér a küszöb meghatározása volt. A dezinflációs politika a dinamikával foglalkozik, nem a nominális értékekkel.
Na ez a vakapad, a Legerősebb Bástya jól itthagyott minket...
süti beállítások módosítása