W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Hé, paraszt!

2010.01.11. 12:00 Tóta W. Árpád

Kedves barátaim – illetve maradjunk inkább az ismerősnél –, ezúton üzenem, hogy megkaptam a rénszarvast. És a szamarat, a pizzát, a forró csokit, meg a felkérést, hogy csatlakozzak a moszkvai maffiához. Nagyon kedves, igazán, azelőtt sohasem kaptam rénszarvast, és maffiába sem invitáltak. Igaz, kísért az érzés, hogy a figyelmesség nem személyre szól, hanem szóróajándék, és az illető minden kontaktjának jutott belőle.

Nincs még mindenki fent a Facebookon, úgyhogy röviden vázolom a rénszarvas-invázió hátterét. A hálózat nemcsak kapcsolattartást, levelezést, képmegosztást és buliszervezést kínál, hanem egy csomó alkalmazást is, amelyek persze használják a hálózatot, szóval lehet virtuális dolgokat adni-venni, meg ajándékozni. A legnépszerűbb játék a Farmville, ahol a játékos egy családi gazdasággal pepecsel, állatot tenyészt, kukoricát termeszt, és ezeket eladja a piacon. Szóval parasztkodik szabadidejében, kedvtelésből.  Jelenleg 73 millióan játszanak vele rendszeresen, kábé naponta: jóval hatalmasabb erő tehát, mint a magyarok istene, és az állatkertje is nagyobb. Na ezekből a játékokból erednek a szamarak, kézifegyverek és szalámis pizzák, amelyeket nemcsak a többi játékosnak, hanem minden ismerősnek szét lehet osztani.

Szerencsére a játékokkal kapcsolatos üzenetek viszonylag könnyen blokkolhatók, és onnantól a rénszarvasok és kismacskák a csengőig se jutnak, gondolom, elcsapja majd őket a szippantóskocsi, ahogy elanyátlanodva kószálnak az utcában. De az nem az én felelősségem lesz, hanem azé, aki küldte őket!

Ettől függetlenül is aggasztó viszont, amikor intelligens, felelős és magasan képzett emberek adatlapja arról árulkodik, hogy bizony istentelenül sok időt töltenek rénszarvasok között. A Facebook pontosan vezeti az eredményeket, jól látható, hogy József, a minisztériumi tisztviselő igen sikeres farmot visz, emellett szépen teljesít a maffiaháborúban, és újonnan indult halgazdasága is ígéretesen gyarapodik.

Egyáltalán nem vagyok a játék ellen, sőt. Lelkesedem a jó stratégiákért, még akkor is, ha nincs benne tank. Egyenesen meggyőződésem, hogy a gyerekeknek efféle játékokkal kellene megtanítani egy csomó mindent, mert egyrészt érdekli őket, másrészt rendszerszemléletre késztet. Elég sok időt töltöttem különféle háborúkkal sakktáblán, földön, vízen, levegőben és űrben, és ismerem az érzést, amit egy gondosan megtervezett összfegyvernemi offenzíva sikere kivált, a kétségbeesést, amikor az ellenfél stratégiai tartalékai felborítják a számítást, és az újabb örömöt, amikor a saját, régesrégen félretett tartalékaim betömik a lyukat, és robog az úthenger tovább. A konfliktuskerülők egyre jobb város-, vállalat- vagy vasútépítő szimulációkban próbálhatják ki magukat, a stratégiai játék tartalmas, hasznos, aktív kikapcsolódást biztosít az erre hajlamosaknak, főleg, ha képesek kordában tartani az erre szánt időt.

Ki szívét osztja szét

Csakhogy ezek a facebookos dolgok nem jó stratégiák, hanem nagyon fáradt kisgyerekekre (illetve amerikai háziasszonyokra) méretezett, ócskaszar tamagocsik. A „casual game” műfajában eleve követelmény, hogy ne kelljen kepeszteni az eredményért, a napi szórakozott kattintgatáson túl ne követeljen sokat a játékostól, viszont bármikor, munka közben és helyett is elérhető legyen. Így aztán, ahogy a futószalagon gyártott tévésorozatnál, a gyenge minőség bele van kódolva a műfajba. Nincsenek végzetes következmények, mint bármelyik komoly játékban húsz évvel ezelőtt is, hiszen a frusztráció elkerülése közös célja a játékosnak és az üzemeltetőnek egyaránt. Kudarc nélkül pedig nincs siker sem. Semmivel sem értelmesebb elfoglaltság ezeket masszírozni, mint megnézni a tévében a betanított verekedőket a talkshow-ban.

De oké, nem muszáj mindig értelmesen és komolyan, nyakkendőben élni. Kell egy kis áramszünet, hogyne. Kinek Joshi Bharat, kinek meg a Farmville, ugyanaz a kellemes, félpasszív alapjárat, lusta röfögés, jó is az, főleg, ha közben azért tudunk róla, mit csinálunk. Viszont a legtöbb ember, amikor lyukacsos atlétában, két sör után valami szörnyű szemetet néz a tévében aprókat büfizve, akkor nem kapcsolja be a webkameráját, hogy ezzel világszerte eldicsekedjen. Joshi Bharat nem hívja fel az ismerőseimet, hogy elárulja nekik: Árpád ma nagyon izgult Ica és Pista bunyóján, és ennek örömére küldött neked egy virtuális statisztát, hogy neveld fel. Főleg nem gyűjti össze az ilyen felvételeket, hogy hónapokra visszamenőleg lássa mindenki, mennyi időt kúrt el léhaságokra. Az ilyesmi legfeljebb a családra és a haverokra tartozik, de semmiképp sem a kollégákra, aktuális és leendő munkaadóra, volt osztályfőnökre és vadidegenekre. Ne vigyük utcára, ami a négy fal közé való! Akinek Facebook van a kezében, az mindent megosztandónak néz, de ugyanúgy téved, mint a kalapácsos ember.

Mi marad annak, aki mindenét megosztja?

Parasztszimulátor komoly embereknek



Címkék: game

216 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr331663293

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mafia Wars 2010.01.11. 20:20:19

Tisztelt bíróság!Az egész azzal a sarki vegyesbolttal kezdődött. Kiraboltam, na. Nem volt rajta sok hasznom, de mégiscsak talált pénz volt az az 1200$. Akkor még nem hittem, hogy elindulok a lejtőn, és ide jutok.Azután, szóltak a haverok, hogy ott az a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én írtam rá egy programot ami arat, kapál és vet helyettem. Most az összes ismerősöm közül én vagyok a legelső, és nem töltök el vele napi 15 percnél többet. Sikeres ember-e vagyok?
@Álmos: igen! neked már játszanod se kell!
@Álmos: biztos megmaradt a jatek elmeny is :)

van FB lite, tessek hasznalni ha zavarnak az app-ok. amugy hide es block. olyan tul sokkal nem jastzanak szerencsere 2 nap alatt leporog az osszes.
Keringett az interneten egy kép , ezzel a címmel : Why I left facebook ( vagy valami ilyesmi ) . 76 farmville felkérése volt a srácnak . Nekem olyan programom van , ami egyből mutatja a Facebook értesítéseimet : már lassan hányok az elkóborolt tehenektől .
@Álmos: még mindig lúzer vagy.
majd ha százezreknek adod el jópénzért, onnan számítasz sikeresnek.
Én alapvetően kedvellek téged meg az irásaidat tótavé, de ez az irásod valami félelmetesen hiperfos lett. Te a huszadik század embere vagy akinek már a szar is szar, meg a fos is fos...nem tudsz örülni semminek és senkinek...még egy kibaszott ajándék rénszarvasnak sem.
Menjé', oszt jáccá' panzers-t az kell neked, nácik, tankok, meg vérpisálás a következő pálya sikeréért.
Az egész ki*aszott videojátékipar globálisan átalakul, végre nem csak a tizenéves bojpléjerek markolják a retkes joyokat a gyerekszobában.
Vedd már el a kedvét a fészbúkereknek, hogy valami hamis magasabbrendűségi tudattól vezérelve -ala "álintellektüelség" - nehogy kipróbáljanak valami újat józsi barát helyett. Megjegyzem: óriásit tévedsz, minden fészbúk játék nagyságrendekkel nagyobb kihivás, mint lukacsos ingben nyálat csorgatva maunikázni, vagy józsi barátozni. Ha nem látsz túl a saját korlátaidon az nem a fv vagy a fb hibája.
Több nyitottságot, pár kattintással letilthatod az irritáló postokat a fb accodon....minek befikázni, hogy ha a többiek jól érzik magukat ???
szerecsére minden facebookos alkalmazásban ki lehet választani, hogy meg akarod e osztani az épp aktuális szinted, eredményed vagy sem... ha valaki minden szart megoszt az pusztán figyelemért kiáltozik szerintem...
Open Transport Tycoon Deluxe-ot mindenkinek :-)))
(486-os játék de még mindig viszi nálam a prímet!)
Most mér' pont a rénszarvast kell bántani? :P

Megjegyzem, ezt a Facebookot sem értem: vannak, akik napjuk nagyrészét azzal töltik, hogy szerencsesütiket nyitogatnak, napi fotókat meg idézeteket nézgetnek, az élet meg elszáll mellettük. Tényleg ez a jövő?
ezmiez????
ja, hogy a "nénisjáték"...a kisfiam hívja így:)
kb 3 hónapja nyomja, az édesanyja elindítja neki, szánt-vet-arat-megnézi az ajándékokat....és marhára élvezi:)
mikor hazaérünk, mindig modja:
-anya! nézzük meg a nénisjátékot!
.
.
meg kell zabálni, tegnap volt 3éves 2 hónapos!
Már meg is osztottam ezt a cikket a Facebookon... :D
hát ahogy a posztban is szó volt róla, az ilyesmit egy másodperc alatt ki lehet lőni és még egy felháborodást sem ér meg az egész, annyira infantilis. Legutóbb az 'Ez elment...' alkalmazást némítottam el, annál erőltetettebb (?????) izzadságszagú vicceskedés kevés van a FB-on.
Engem az ilyen hülyeségeknél sokkal jobban érdekel az a jelenség, hogy míg a 24 óra egyik felében őrjöngünk az adatvédelemért, tettlegességgel fenyegetjük a streetfotósokat, kitakartatjuk a rendszámunkat, 1984-et vizionálunk és mindenféle adatvédelmi jogot kívülről fújunk, addig hazaérkezve olyan vígan pakoljuk ki a legszemélyesebb adatainkat a világhálóra, mintha legalábbis orális kényeztetést kapnánk érte cserébe. De nem csak ám olyan adatokat, hogy mikor, hol voltunk és kivel mit csináltunk, hanem a legféltettebb személyes titkainkat is (10 dolog, amitől a legjobban félsz és társai jellegű 'kvízek'). És miért? Mert menő. És azt szeretnénk, hogy az ismerőseink érdekes, izgalmas embernek tartsanak minket. Erre remekül ráéreztek ezek az adathalász hálózatok, alkalmazások.
Árpád csalódtam, még nem találtad meg azt a gombot, amivel letilthatod az alkalmazást ami idegesít?
Szerintem w-t nem az appok zavarják, hanem az, hogy vannak emberek, akiknek ez a szórakozás. Ahogy egy ismerősöm írta: "Bejövök ide, azt mindenki paraszt vagy akvarista. Vagy bűnöző."
@gelsystem: latom mindenki farmVille -ezik :)
lehet 2-3 evesnek kell lenni,h elvezze az ember. kb lvl2-on kerdeztem meg,h igazabol miert is csianlom?
16*16 negyzetre kattintok 3*. mostanra lvl32 es 22*22. meg mindig nemtudom miert csinalom :P
raadasul azert kezdtem el,h havernak legyen +1 szomszedja,h tudjon nagyobb teruletett fejleszteni es hamarabb erje el a szintet ahol tud a kislanyanak lovat kuldeni
@Ted Striker: fentvan a fészbúkon is? :-)

(Igen: a Transport Tycoon valóban a legkirályabb...)
Árpád, ezekben az online közösségi játékokban azért sincsenek "végzetes következmények", mert nem lehetséges a klasszikus értelemben vett SAVE művelet.
@Álmos: elküldhetnéd nekem azt a progit :D
@Tóta W. Árpád: Mindez kiegészítendő azzal, hogy "és még büszke is rá".
(Ami a legviccesebb, mikor azok teszik ugyanezt, akik azért hagyták ott anno dazu az iwiwet, mert azt figyeli az NBH...)
Szerencsére a játékokkal kapcsolatos üzenetek viszonylag könnyen blokkolhatók, "

akkor meg mit sírsz itt?
ja?
ezért te pénzt kapsz...már értem.
nincs téma, hát csináljunk egyet.
szánalom atyja ne hagyj el.
Sokszor látom másképpen a dolgokat mint Árpád, de ezzel az írással teljesen egyetértek.
Az iwiwen is mindig látható ki éppen mit csinált az elmúlt időben, s 95%-ban rohadtul nem érdekel, mert nagy része érdektelen. Vannak értelmes alkalmazások, de jelentős része marhaság, s emiatt elsikkadnak a jó dolgok. Mert annak van értelme, ha tudom, hogy valaki új képeket tett fel, de hogy milyen alkalmazásba nézett bele, nem tudom miért kell, hogy érdekeljen, s valóban, neki vajon miért fontos ezt tudatni?
Főleg mindenkivel. Nem néztem még, de biztosan letiltható, hogy mit lássanak rólam, de azt nem lehetne letiltani, hogy én mit ne lássak másokról? Istenuccse, használnám!
@vernyul: save csirkéknek kell.

elaborálom. nyilván amikor elmegyek aludni, elmentem az állást. de az nem ér, hogy csata előtt save, aztán ha elbasztam, reload. vagy legalábbis ciki. cheat. sakkban sincs ilyen!

és egy rendes játékban különben is úgy van, hogy amikor rájössz, h elkúrtad, akkor az az elkúrás évekkel korábban kezdődött. kellett volna páncélosokat fejleszteni és építeni. vagy anyahajót. ilyenkor újat kezd, világos feladta.
Csak tágabb értelemben kapcsolódik ide.
Vannak nickek, akik naponta hozzászólnak rengeteg bloghoz (általában nem filozófiai mélységűekhez), több sorban, többször. Vagy az van, hogy kb. 50-szer gyorsabban írnak/olvasnak/gondolkodnak, mint én, vagy, idézett fentebbről:
"napjuk nagyrészét azzal töltik, hogy szerencsesütiket nyitogatnak, napi fotókat meg idézeteket nézgetnek, (én teszem hozzá: kommentelgetnek végtelen ciklusban) az élet meg elszáll mellettük."
Szóval eltöprengek néha, hogy van ez.
Hehe, mennyire igaz!
Már megint írtál valamit, hogy írjál valamit. Ha nem akarsz ne vegyél részt benne, de ne rinyálj minden szar miatt...
@Agyalap: de rinyálok, és ha jobban megnézed, nem minden szar miatt, mert a farmville csak apropó. a megosztáskultúra szerintem aggasztó, és nemcsak adatvédelmileg. eleve az, hogy a fb és a wiw is defaultból homogén csoportként kezel mindenkit, aki "friend", széthasítja az intimitást, a személyes burkot, aminek pedig az a lényege, hogy erősen korlátos. hogy nem beszélsz meg mindent mindenkivel, és itt nemcsak arról van szó, hogy a prosztatarákját nem mutogatja az ember, hanem arról, hogy ezt az intim szférát eleve azzal is alakítod ki, hogy bizonyos kis személyes semmiségeket csak a szférán belül osztasz meg. nem feltétlen sötét titkokat.
Teljesen egyetértek. Az IWIW-re azért nem jelnetkezek be többet mert napi 10 levelet kaptam hogy "Szia hogy vagy" olyan emberektől akiket 20 éve nem láttam meg maásik 20 spamet. FB remek mert nem adja ki az emailcímet(bár ez változni fog) ellenben az ismerőseim fele le van hide-olva mert nem tudják visszafogni magukat és értelmetlen kommentekkel tömik a falat.
hú, csak egy pár dolog, ami eszembe jut.

1. nem kell felvenni kontaktnak mindenkit. én pl töredékét igazolom csak vissza, hogy ismerem, mint pl iwiw-en. miért? pont ezért, mert az FB-n személyesebb dolgok is pörögnek. a kollega, akit egyszer látok egy héten ne olvasgassa. meg a kis hétéves rokonom se.

2. lehet blokkolni mindent. egy-két klikk és hurrá. és beleszarok, ha 456645 farmville giftem van a jobb felső sarokban.

2/b. ettől függetlenül, a feladó is lehet hibás. aki minden szart közzétesz, az retardált. az alkalmazások kicsit túl vannak pörgetve, én spec 1-2%-át Share-elem a felajánlott hülyeségeknek, mert tudom, hogy engem is zavarna.

3. hogy ki mivel bassza el az idejét, magánügy. van, aki farmozik, van, aki maffiázik és van, aki Dosztojevszkijt olvas. az ő ideje.

4. vannak már "gondolkodósabb" játékok... bocs, alkalmazások is FB-n.

5. egy közösségi oldal eleve ilyen. ott lesznek az ember falán mindenféle infók, érdekesek, és igen, érdektelenek is. sőt, talán jobbára érdektelenek. de aki ezt nem tudta, az mi a fasznak reggelt? és főleg mi a fasznak gyűjtött kontaktokat? menj el egy diszkóba, és szólj, hogy halkítsák le a zenét!

6. megint úgy tűnik, hogy az lesz a menő, aki valamit NEM csinál. én nem tévézek! - effektus! nem farmozok, nem facebook-ozok... le ne huggyozzam már a bokámat.
szerintem ettől senki nem lesz se több, se kevesebb. ez csak egy ártatlan játék.
@SzaboZsee:
próbáljátok ki a locomotiont az ataritól
locomotion zsír, csak sajnos a kezelése már annyira ósdi, hogy idegesítő.
@SzaboZsee: Na, igen!
Ha valaki ennyire kényes az intimszférájára, meg az adataira, az miért vesz fel ilyen hülye alkalmazásokat, ráadásul még csak nem is kötelező rajta lenni egy ilyen oldalon.
Én nem érzem magam olyan fontos védendő személynek, hogy nagyon titkolózzak, jó, hogy évtizedek óta nem látott emberekkel is fel tudom venni viszonylag hamar a kapcsolatot, ezért rajta vagyok ilyen oldalakon, illetve most csak az iwiwen. Hadd lesse az NBH, olyan dolgokat művelek ott, amit el is mondhatok nekik, ha érdekli őket. De nem hiszem, hogy érdekes. Az meg jó, hogy láthatom mi történik az ismerőseimmel, de nem akarok minden böffentésükről, s idióta virtuális marhaságokról tudni. Az anyagi érdekeltség, mint a kapitalizmus mozgatórugója, nagyon sok jó dolgot produkált, ami nem jött volna egyébként létre, de sajna sokszor vissza is üt a dolog a túlzásaival.
az nbh a wiwet lesi, a facebookot a cia. de nekem a cia előtt nincs titkom, szerintem jó arcok.
Ezért kell a suicide machine, és el is fog terjedni, akárcsak a plázák a közösségi szájtok is lennebb kerülnek a fontossági listán előbb utóbb. Csak most burjánzik még a hülyeség.
szerintem ez lesz Árpád legnépszerűbb posztja. pajzsunkra emeljük, mint egy 21. századi UhrinBenedeket.

retweet, post facebook, wiwre is kitesszük ;)
@Tóta W. Árpád:
Az emberek csirkék is...
Én, mint hardcore Civilization 1 gamer, emperor szinten, 7 nemzettel, +200% feletti befejezési ponttal, pontosan így játszottam mindig: save csak az egy-két órás átlag játékmenet végével.
Autosavet elvből sosem töltünk be.

Hasonlóképpen toltam a C&C-t meg a Master of Orion 2-őt is, imádtam. A stratégiai vért izzadásnál nincs jobb szórakozás!
én már posztoltam a facebookra, nyilván. de hát ugye ez publikus.
értelek Árpi, bár nicsen fészbukom, de azért ubiszezonos posztnak tűnik ez. (Vagy csak unod a békávét, persze ez is érthető valahol.)
Nem ma kezdődött ez a webkettő ügy, szerintem egy ekkora geek mint te megszokhatta már hogy a nagy info-túlkínálatban a befogadó oldalon is sokkal keményebben kell szelektálni. Amíg csak a kossuthot foghattad meg az arcodon levő nyílást, nem jöttek tömegesen a kéretlen rénszarvasok, most meg jönnek. Szsvsz ez legyen a legnagyobb baj, majd szépen kinövi ez a cucc is a gyerekbetegségeit, egyiket gyorsabban, másikat lassabban. Ahogyan már az 1247x eltűnt rác vivien is kezd kikopni az üzenőfalról, így járnak majd a rénszarvasok is. A szolgáltatóknak/médiának meg illene ezt az igényt időben felismerni, és hatékonyan támogatni.
Mondjuk Index/blog.hu szinten is megvan ez, én se szeretnék szopósszájú máriákat a reggeli kávé és hírek mellé, tök jó lenne ha a velvet fejlécében is lenne elrejtés gomb. Meg egyszerű_troll nicknéven kommentelő honfitársam összes megszólalását is szivesen kikapcsolnám, ha lenne rá mód, lehetőleg egy, max. két klikkel.
Nem nyafizni kellene hanem haladni a korral. Amúgy boldog új évtizedet kívánok!
Én meg nem vagyok fent se iwiw-en, se FB-n, se Myspace-en, se myvip-n, stbstb. Engem meg majd máshogy fog megfigyelni az NBH, ha akar. Ettől függetlenül értem Árpád kritikáját, de a közösségi oldalak is csak a való élet több-kevesebb kivetülései: van aki Mónika-show-t meg Bharat-ot néz délután és Story magazint olvas, és van aki ilyen játékokkal játszik munka-és szabadidejében a közösségi portálokon, és küldözget minden ismerősének mindenféle baromságot. Egyik se kötelező, az illető szabadon választotta. És amíg van rá igény, nyilván lesz is ilyen.
Árpád szerintem rossz helyre címezte az eredetileg FB supportnak írt levelét.

-- Az egységsugarú suttyót megváltoztatni (nullásból egyes szintűt csinálni belőle) reménytelen. Ha csodálatra, vagy egyszerűen figyelemre van szüksége, és ezt egy gombnyomással (azt hiszi) megkaphatja, meg fogja nyomni a gombot.

-- Az egységsugarú suttyó akkor nem fogja megnyomni a gombot, ha az számára "elérhetetlen magasságokban" leledzik. Pl. ha előbb be kellene állítania valamit, hogy az üzenetei/kérései megjelenjenek, mert defaultban tiltottak. Ennyire egyszerű volna blokkolni az egységsugarú suttyót (...aki pedig nem az, az egyébként is tud kettőig számolni, azaz nem csak engedélyezni képes az üzeneteket, hanem azt is képes átgondolni, hogy amit küldeni akar, az legfeljebb csak azt érdekli, aki ugyanazzal az app-pal játszik -- tehát fűnek-fának úgysem küldi el).

-- Az FB-n defaultban (tilthatóan, de _alapértelmezésben_ engedélyezetten) az összes app üzenetei és kérései megjelenhetnek. Találd ki, miért van ez így. Találd ki, ki tehetné meg, hogy ez ne így legyen. ...Találd ki, miért nem teszi meg mégsem.

Ugyanezért azt gondolom, hogy a post "meddő". Nem a valós kérdést feszegeti, hanem valami olyan (önmagában persze helytálló) dologra fókuszál, ami az ügy szempontjából nem vezet el a megoldáshoz, pusztán meddő "figyelemfelkeltésre" alkalmas.
Tények, mint tudjuk, általában nincsenek, csak narratívák vannak.

Árpád, a te narratívád ez volt, amit írtál. Az enyém -- az 'audiatur et altera pars' elvén -- itt olvasható, ha valakit érdekel: birtalan.blogspot.com/2009/10/old-macdonald.html

Két megjegyzésem lenne még.

1.) Legjobb tudomásom szerint a tamagocsi per definitionem olyan kütyü, amely, ha nem basztatják adott rendszerességgel, megmurdel. A FarmVille, minden látszat elleénére, nem ilyen. Valóban: lehet vele tamagocsi üzemmódban is játszani, naponta sok órát, de nem kötelező; lehet hetente csak néhány percet foglalkozni vele, vagy éppen félretenni sok hétre vagy hónapra, aztán veszteség nélkül folytatni. Tehát az, hogy ez a játék defaultban tamagocsi lenne, az tárgyi tévedés.

2.) A FarmVille lényege egy mondatban: a játékos a rendelkezésére bocsátott változatos, kisebb-nagyobb elemekkel tetszése szerint berendez egy teret, és ha kedve tartja, később újrarendezi. Létezett ilyen játék IRL verzióban is: az egik legnépszerűbbet úgy hívták: legó. Nálunk az osztályban voltak hardcore legófüggők, mások egyszer rácuppantak, létrehoztak valami szépet, aztán az elég is volt nekik, ismét mások csak gyűjtötték a minél drágább verziókat, anélkül hogy élvezték volna a játékot stb.

A FarmVille pontosan ilyen. Ahány júzer, annyiféle játékstílus. Van, aki mennyiségre gyúr, és mindenféle nagyon ügyes scriptekkel bassza el a játék valódi élményét. Van, aki létrehoz egy csinos, apró kertet, örül neki és úgy hagyja. És van, aki rendszeresen átalakítja, aprólékos gonddal újrarendezi a farmját -- gyakorlatilag ugyanazt műveli vele, mint a zen-buddhisták a homokkal meg a kövekkel.

Amit persze szintén lehet kontaproduktív, szégyellnivaló faszságnak tartani, csak éppen az ilyennel dicsekedni nem kevésbé kínos, mint közzétenni egy virtuális rénszarvast.
most ez a cikk arról szólt, hogy tótawé leírja a blogján amire minden frissen facebookra regisztrált eljut 3 hét után? hogy vannak aktivitások amik érdeklik, meg vannak amik nem? És hogy ő a giga lamer ha nem képes hide-olni a számára irreleváns tartalmat? Vagy hogy ezen roppant kegyetlen dilemmáról még ír is a blogjában, mint minden magát filozofikus gondolkodónak érző arc, aki friss jelenléte végett a facebookon úgy érzi, hogy ő még tudja kívülről szemlélni a rendszert és a többiek csak betagozódásuk miatt nem tartják érdekesnek ezeket a megfigyeléseket? :)

Árpi, a poént már rég lelőtték: utálni a trendet a második legnagyobb trend. Szóval van aki farmozik, van aki nem, hál'stennek egyik sem kötelező érvényű, és a való élettel szemben a facebookon megadatott az az opció hogy automata szoftverek segítségével ne vegyél tudomást azokról akikről nem akarsz, az életben ehhez minimum akaraterő kell, de leginkább jó szerencse.

szóval most akkor vegyük át újra: te most meg akarod mondani az embereknek, hogy szerinted mivel lenne hasznos ha töltenék az idejüket?
Kár a gőzért.
Inkább legyél a szomszédom és küldjél 1/5-öd FUEL-t, vagy Red Presentet!
Részemről:
-Civilization
Oszt jónapot!
OFF
@guszti: speciel bloghus kommentelőtársakat van lehetőség kikapcsolni, ezzel a scripttel:
userscripts.org/scripts/show/55919
ha már fent van a greasemonkey, ezt telepíted, majd megnyitod a user managed scripts-ben, és a szöveges szerkesztőben a két mintaként megadott bloghu azonosító mögé bepötyögöd a tiltani kívánt nick(ek)hez tartozó azonosító(ka)t. Ezt követően a tiltott személy kommentje helyett a rövid, de velős 'Lényegtelen.' szó jelenik meg :)
ON
@w00dy: azt de utalom mikor twitterel tolják facebookon!
Egy időben én is rákattantam a Farmville-re meg a Maffia Wars-ra... Mígnem egy szép napon rájöttem hogy a függés kezd egészségtelenné válni. (Született is róla blogposzt, Függés címen.)

A dolog érdekessége, hogy akkor kezdtem el komolyan játszani (értsd: napi 5-6 órákat ráfordítva), amikor az életem nagyon nem volt rendben. Nem élveztem a munkámat, nem éreztem jól magam a bőrömben, nem volt kiegyensúlyozott párkapcsolatom... egyszóval nem akartam ezen a világon gondolkodni. Tévét nem nézek, nincs is :) Ilyenkor a legkényelmesebb elmenekülni egy másik világba, ahol semmi dolgom nincs, csak művelni a kertemet, amolyan voltaire-i módon... És erre a Farmville tökéletes: droid módra lehet kattintgatni, rengetegféle dolgot csinálni, ami könnyű, de időigényes, tehát pont jól kitölti a meló és az alvás közötti űrt, így nem kell a plafont bámulva azon gondolkodni, miért is tartok ott, ahol, hol rontottam el, miért vagyok magányos, stb. Szóval a legalkalmasabb gondolkodásmentes foglalkozás. És még mindig egészésgesebb, mint két Xanax egy pohár borral.

Aztán ahogy lett saját valódi életem, itt, ebben a valóságban, úgy szoktam le a facebookos alkalmazásokról.

Szerintem egyébként merőben felesleges szidni azokat, akik ezekkel játszanak. Nem azért osztják meg a dolgaikat, vagy pakolnak ki dolgokat az üzenőfalra, hogy téged bosszantsanak. Aki nem akar játszani, mindenestül le tudja tiltani az adott alkalmazást, nem kap se ajándékot, se üzenetet, se semmit. Aki viszont akar, annak kifejezetten fontos, hogy az üzenőfalon nyomon tudja követni az eseményeket. Ennyi erővel haragudhatnál a szórólaposokra is, akik szintén kéretlenül pakolják tele a postaládát, és ott még csak nem is tudod letiltani a kéretlen üzenetek fogadását... :)

Általában toleránsnak tartalak, de ez most olyan, mintha valaki valamivel felhúzott volna, vagy bal lábbal keltél volna, és az első apró idegesítő hülyeségen (ami pont ma a facebook) vernéd el a port. :)
Ráadásul mindezt akkor amikor épp lehalt a facebook és nem tudok harvestálni...
Kegyeletsértő!!!
Azert kell megosztani az eredmenyeket, mert igy akiknek van farmjuk szinten le tudnak rola szedni sapot, maffiaban pedig resztvehetnek az akciokban, viszont aki nem jatszik az is megkapja, ezt nem lehet beallitani. De annak aki jatsza annak jol jon egy ket ilyen uzi. Ebkent nem tobb idotoltes napi fel oranal szerintem jatektol es farmtol fuggoen...tehat belefer, a megosztas meg akit zavar tiltsa le...na csokesz.
A "hardcore"-abbnak tartott játékok között is már hasonló a szinvonal. Legjobban azon szoktam röhögni, hogy már minden fantasy (fantázia!!!) játékban ugyanolyan a sárkány, a lovag, a barbár, és kb. ugyanazokból az elemekből, szereplőkből is építkeznek.
@pozitív szemidefinit mátrix: de épp az az egyik gondom, amit szőr mentén bele is írtam, h nemcsak egységsugarúaktól látom ezt a fajta "aktivitást", hanem olyanoktól, akikről egy szebb képet őriztem eddig. szóval valakiről azt gondoltam, h intelligens, okos, kreatív stb, és akkor disszonanciát okoz, ha azt látom, hogy irdatlan mennyiségű életerőt elbasz ilyenekre. és nem pampognék, ha sakkozna, vagy legalább civezne, és ezzel nem a személyes preferenciámat erőltetem, hanem ezekben van munka, ami nemesít, a farmville-ben nincs.

@endike: a fantasy eo ipso szar, ha kell, majd egyszer arról is, bár Lem már megírta.
Sok ember haszontalan dolgokkal tölti az idejét: van aki a FB-on játszik, van aki az IWIW-en nézegeti naphosszat, meg van, aki Tóta blogját olvassa. És senki sem veszi észre, hogy közben hogy rohan el a drága idő...
Nem arról szól az egész kurva világ hogy mutogatom mindenkinek hogy ki vagyok mi vagyok és mi mindenem van? armani póló, bömci, ájfón, cigánygyúrás és mellette kurvára ráérek facsén farmolni meg maffiázni. Ráérni mondjuk én is ráérek, mw az pörög amíg nem találok értelmesebb értelmetlenséget. Bélyegville perhaps.

Szerintem amugy a facebook lényege, hogy minnél gyorsabban jussanak el hozzám a valóban vicces vagy érdekes youtube videók :D
te figyu árpi, én értem a cikked lényegét asszem, de szerintem egy csomó mindenkinek az a problémája vele/ velük, hogy a fikázás jön csak le. ebből vagy az következik hogy nem értik a mondanivalód lényegét (sokszor tényleg nem) vagy az, hogy nem jól bontod ki a témád. ezt mondjuk már többször megfigyeltem, hogy viszonylag hosszabb felvezetés után, túl röviden érinted a problémakört, és bár nekem nagyon tetszenek a jó lezárások, és értem is mire utalsz egy fél szóval, de lehet tényleg jogos azoknak az igénye akik nem értik a kibontatlanság miatt?!
Valahol azon kellene elgondolkodnod kedves W, hogy ki vagy Te, hogy másokat megítélj azért, amit csinálnak. Történetesen én is unom a teheneket meg a maónikát, meg az összes többit, de eszem ágában nincs azon polemizálni, hogy vajon az az ismerősöm, aki felteszi az új tehene képét a facebook-ra, az vajon mennyire és mi. Valószínűleg ő is tudna kapásból fikázni két-három olyasmit, ami meg nekem kedves és kellemes.
Inkább örülj annak, hogy nem vagyunk egyformák.
@GaZe: Red presentet már hiába. :)
Jajj én tudom ám milyen ez, hadakozik bennem a két én: az egyik kábé aszondja mint ez a cikk, a másik a "nelegyémá karótnyelt fasz". De szerintem mégiscsak az előbbi áll közelebb az igazsághoz. Munkatársaim tucatja nyomja itt folymatosan hogy milyen szarral milyen eredményt értek el, ha jól számolom napi szinten órát, órákat elbaszva rá, azt a rubikkockát egyik se rakja ki. Na de hát legyen ez a legnagyobb bajunk, az is igaz!
@trevys: ez igaz, de legtöbbször tudatos. ha szájbarágóan kibontanám a megosztáskultúra meg az intimitás problémakörét, az olyan farmville-s lenne.
@joszip: "azt a rubikkockát egyik se rakja ki"

ez egy szép szólásmondás
Azért van a HIDE gomb, Árpád, nem csak júzert rejthetsz, hanem szarvast is.

Persze, ha nincs miről posztolni jó lesz a megosztós poszton osztani az észt.
Nem vagyok Facebookon, akkor én nem is vagyok paraszt? :P
Ezek a fb-szarok jellemzően tiniknek szólnak, nekik jól is áll az ügyeletes őrület, mint anno nekünk a VHS-ezés.
Tényleg gáz, hogy vén faszok is klikkelgetnek napi rendszerességgel :))
Én nem vagyok se a facebook-on, se az iwiwen, se az ehhez hasonló közösségi portálokon. Akivel beszélni akarok azt meglátogatom vagy felhívom. Nem unatkozok egész nap, hogy ilyen szarságokkal mulassam az időt.
Szerintem sikeres vagyok.
Mi a tököm az a facebook?
@joszip: az er,h en a rubik kockat is meg orakat is?:)
naj, FV-ben raalltam a legritkabb szuretelendore
@Tóta W. Árpád: soso. :) nem szájbarágásra gondoltam amúgy, de tiszteletben tartom az alkotói szabadságot. :)

szép délutánt.
Nekem még senki nem küldött rénszarvast a facebookon. Fenébe, akkor engem senki nem szeret?! :(
@Tóta W. Árpád: ja jut eszembe, nyilván nemcsak a FB-ról van itt szó. lehet ilyen egészségtelen módon használni a twittert, blog.hu-t, fotóümegosztást, bármit. de akinek inge, vegye magára, nem akarok mindent levezetni, hol marad akkor a user activity?

a dolog szerintem (ennyire nem gondoltam végig még) a pornófogyasztás káros hatásaira hasonló lehet, ti. hogy aki folyton pornót néz, az egy idő után elidegenedik a nem-retusált real nőktől. de ez nem biztos.

@mry314: lehet, h te vagy a legnagyobb paraszt itt! amivel semmi gond. az is különös amúgy, hogy bazmeg termszti a tojásgyümölcsöt meg a disznót a hülyéje, még talán bele is éli magát, hogy agrárkodik, és nem tudom, eszébe jut-e elültetni egy szem babot egy virágcserépbe, vagy valami fűszernövényt az ablakba legalább, netalán egy akvárium.

persze azt hogy osztaná meg naponta, ugye.
Hát ez nagyon így van.

Aki meg a "hide" gombra hívja fel a figyelmet, annak üzenném, hogy érdemes lenne még egyszer elolvasni a cikket. Mint máskor, most sem csak 1 bit van benne. :D
Ennél ezerszer értelmesebb az eRepublik. Ott nem csak búzát termeszthetsz meg vasat bányászhatsz, hanem harcolhatsz, diplomata lehetsz, újságot írhatsz, sőt, horribile dictu, politizálhatsz. Csak épp nincs az IRL értelemben vett bal- és jobboldal, minden párt csak az eRepublikon belül értelmezhető.
Mi a tököm az a facebook?
két gondolatom van:
1. a megosztás, ha tolják, spam. pontosan ugyanaz, mint amikor reggel elmész az IRL levelesládádhoz, és tele van Tesco meg Auchan prospektussal. nincs különbség, még akkor sem, ha 'baráttól' jött. aki szerint rendben van, hogy az ismerősei arcába tolja a dolgait, az remélem örömmel nyitogatja rakosgatja napról-napra a prospektusokat is, hiszen csak pár pillanat naponta kivágni őket a kukába.
2. W, rohamosan öregszel, a világ elfordul alattad. szüleink szerint a Civ is baromsági időtöltés volt, hasznos dolgok helyett. bele kell nyugodnod, hogy a mai, Facebook (de)generációnak már csak ez lesz az élete. ne írogassál már olyanokat, hogy 'bezzeg az én időmben', mert barátilag, de jól kiröhögünk. már a rómaiak (Plinius? nem vagyok bölcsész) is a fiatalság léhaságán bánkódtak, nem te találtad fel a melegvizet.
@BushDoctor: "nem tudsz örülni semminek és senkinek...még egy kibaszott ajándék rénszarvasnak sem."

1) én már az iwiw-en is csak azért vagyok fenn, hogy péntekenként meg tudjam nézni a legújabb subba-iwiw-es arcokat.
2) az iwiw-en: alkalmazás nincs telepítve, hírfolyam letiltva, csak olyan adatom van kint, amelyet max. fél óra utánjárással bárki kideríthet.
3) cseszed dokikám, tényleg ez a XXI. század, hogy azzal töltjük az időnket, hogy virtuálisan küldözgetünk egymásnak boroskólákat meg rénszarvasokat? Neumann János foroghat a sírjában.
4) Rékuccal különösen egyetértek: tényleg jó azt közzétenni, hogy a nap melyik percében mit csinálsz? Mindezt valóban a huszadik iwiw-es NBH-s körlevél, meg az azt követő profiltörlés után egy másik, ugyanolyan alkalmazáson???

Az emberi fajnak pusztulnia kell...
Komolyan ez a legnagyobb problémád ?

Csodálatos egy életed lehet.
még egy gondolat:
3. asszem a Szép új világban van, 1931-ből ( de lehet, hogy máshol), hogy az emberek csipeket raknak a fejükbe, aztán onnan tolják az élményt maguknak, az IRL-től teljesen függetlenül. bizony, virtuálisan Supermanek, meg parasztok vagyunk, IRL-ben meg senkik, és nem is csinálunk semmit, se nem superman-kodunk, se nem vetünk babot.
@TCM: "ki vagy Te, hogy másokat megítélj azért, amit csinálnak."

nem nyert! rugaszkodj neki újból, oszt' tedd ki a faszbukra, ha ettől szögesen eltérő következtetésre jutottál... :-D
@mry314: Te vagy akkor a legnagyobb :)))
Anyám jut eszembe, ő szokta mondani, mikor megy a tüntetés a Kossuth téren, hogy "fiam, ezek a Pesti emberek ennyire ráérnek?"

És tényleg. Ki ér rá ilyen dolgokra?? Inkább horgoljon akkor sapkát. Facebook, Iwiw, Twitter... gyász. Intézményesített munkaidőelk*rás.
@is: persze hogy öregszem, már miért is ne? lehet, hogy ciki, de talán nem annyira, mintha eljátszanám, hogy 18 vagyok.

btw az efféle clickfest szarokat 20 évesen is szar játéknak tartottam, van némi rálátásom a (big screen) játékok fokozatos elhülyülésére, ahogy képbe került célközönségként a retard meg a háziasszony (aki nem retard, de a média így számol vele).

nem akarok amúgy úgy tenni, mintha bezzegazénidőmben minden jobb lett volna, pl gyerekkoromban a kurvajó játékok se léteztek, nemcsak a szarok nem.

de én innen, ennyi idősen, ilyen élethelyzetben így látom, gondolom, talán bazmeg nem nagyobb baj, ha ezt közzéteszem, mint hogyha a fókatenyészetem status reportját posztolnám.
'like'

Én ezért emigráltam wiw-ről, mert telefloodolták folyamatosan sz.rságokkal az 'üzifalat'...Fb-n egy ideig oké volt (jellemzően addig, amíg külföldi ismerőseim voltak).
Mióta megjelentek azok is, akik a wiw-et hagyták ott, folyamatosan a block & hide gombokat nyomkodom...

Amúgy meg: van olyan játék, amiben nem lehet a szó hagyományos értelmében vett mentést csinálni...ilyen például az FS9.
Tótawé ugye egy ojságíróból lett blogger. A blog az, amire minden különösen alapos belegondolás nélkül le lehet írni bármit. (persze sajnos az írott sajtó nagy része is blogok szintre süllyedt)

Tehát Tótawé fogta magát és minden különösebb alaposság nélkül idehányta mindannyiunk mérgét, miszerint "minek ez a sok felesleges falbejegyzés?!?"

A méreggel egyetértek, onnan lesz ordas butaság, (ahogy sokan leírták), hogy tiltható az alkalmazások általi publikáció az ismerősök falára, sőt az ismerőseink is egy gombnyomással tilthatják az adott alkalmazás üzeneteit.

Tehát kérdem én, mi maradt így a cikkből? Tótawének nem tetszik a Farmville, mert épp nem érdekli a virtuális kacsa és macska felügyelet, t.i. a macskák nem trendi Orkok, a kacsák nem izgi Elfek.

Na és? Ennek így mekkora a valós információ tartalma...?
@kitvalasztanal.hu: jók az esélyeid mindenesetre :))

Na de most komolyan. Becsüld magad jobban, minthogy ilyenkre áldozd az időd. Nem akarsz megtanulni mexikói ételeket főzni, felsorolni az összes amerikai államot fővárossal, vagy php-ben programozni? Napi pár óra még sok is ezekre :)
@joszip: A Rubik kocka kirakása (véleményem szerint sajnos) is csak egy technika, amelyet egyszer megtanul az ember, utána pedig ismétli százszor-ezerszer. Gugli-művészet.
En mar reg toroltem magam arrol a f0srol.

Kioli az igazi emberi kapcsolatokat, szupergaz, sot mi tobb szanalmas, amikor egymas eletet a facebookon postolt f@szsagokkal kezdik azonositan a kedves "baratok".

Hugyagyu birka amerikainak valo big borther.
remek gomb - "ignore all" es mar nincs is ott a sok szarvas es tejes kocsog.
aki nem baratod, hanem csak ismerosod, annak adj limited profile-t, akibol meg eleged van, azt takargsd el a szuper kis hide gombbal.
hajra.
ja hát a ráérés, az egy másik érdekes téma. én azt gyanítom, hogy a a social networking mögött az újabb dotkomlufi növekszik.

ti. ezeket a cégeket, amelyek a fb-os és egyéb social casual game-eket gyártják, csuda árakon adják-veszik manapság, igazi feltörekvő szegmens, super hot. azonban üzleti modell, az nincs mögöttük. tehát hogy a 73 millió farmville júzerből hogy lesz pénz. az ész nélküli expanzió (pl a FB-spammelés) ebből is ered, hogy jobb híján növekedni akarnak, mert arra rágondolni is rossz, h ebből hogy lesz bevétel. tessék rákeresni a Zynga nevére. adware-től a rekurzív regisztrációig volt ott mindenféle aljas lehúzás a júzerek ellen, épp csak a Lyonessbe nem léptették be őket

és hát maga az expanzió min alapul?? azon, kérem, hogy a nyugati ember (meg a többiek computer-literate része) munkaidőben ráér erre. mert lássuk be, ezek azért browser-játékok, mert egy desktop játékot nem indíthatsz el munka helyett, mert nem tudsz elég gyorsan kilépni, amikor arra jár a boss. és biztos van olyan munkakör, ahol egy kis játszás nem árt, de mondjuk azon bárki felbaszná az agyát, ha a postáskisaswszony vagy a pénztáros azért váratná meg, mert a disznója hasát vakarássza a farmville-ben. (emlékezzünk a tetrisező zöldséges figurájára 1992-ből.)
@Benedic: szerintem joggal várom el, hogy olvasd végig.
Számomra annyira érdekes, hogy sokan nem is fogják fel, hogy legalábbis az én értelmezésem szerint nem is az a legnagyobb baj, hogy valaki ilyen farmos idiótaságokat csinál, hanem az, hogy kiáll a VILÁG elé és ezt kvázi promotálja.

Az egész internet kultúra egyre inkább arról kezd szólni, hogy sekély, minimális értékű és információtartalmú közlés tonnaszám ömlik az emberekhez - csak mert LEHETSÉGES. Eljön remélhetőleg az az idő, amikor felnövünk ehhez és értelmesen fogjuk tudni használni. Ez a cikk talán ebbe az irányba próbálna terelni picit... ...de ahogy látom hiába :)
@Irkutszk: ez egyrészt igaz, de attól te még fejlesztheted a képességedet, hogy mégjobb legyél. Nem mintha a világ jobb lenne tőle, hogy te 20 másodperc alatt kirakod, de talán az önbizalmad megjön tőle, újabb ismereteket szerezhetsz, melyek még akár a világ hasznára is lehetnek.
A Farmville hatalmas potenciált von el (ez most értelmes? - a szerk) ily módon a világtól. Nemhogy magukra találnának rejtett értékkel rendelkező emberkék, hanem még az is zombi lesz, akinek előtte volt valami sütnivalója :PPP
Van újabb a nap alatt!!!
legoo.gportal.hu/gindex.php?pg=22580055
"Freight tycoon" nagyon komoly
1.) A Farmville-kben nem a farm a lényeg, hanem egymás bökdösése, vakargatása, lásd még kurkászás, és NEM maga a körítés, ami valahol farm, valahol maffia, valahol állatkert, whatever. Az, hogy ez a 'Én is megvakarom a hátad, de akkor te is az enyémet' mennyire megfelelően helyettesíti a szocializációt, ahhoz én kevés vagyok megítélni, de EZ a cél (jéé, közösségi site, mi más lenne...), és nem maga a játék. (Ezért is játszanak vele 70+ millióan, nem azért mert most mekkora feeling a virtuális paradicsomot kapálni.) Mondjuk mittomén a 'Na, milyen napod volt?' 'Kösz, a tied?' beszélgetés átalakult a 'Küldök neked egy rénszarvast!' 'Ok, én meg neked egy platánfát!'-tá. Érdekes kérdés, hogy ez jó-e vagy sem, vagy whatever, én hajlanék az utóbbira.

2.) A legtöbb ilyen béna játék kurva agresszív módon (értsd: 3 clickenként kb) akar _folyamatosan_ írkálni a profilodba, üzenőfaladra, más üzenőfalára, stb. Ezek nagyrészét az ember le tudja tiltani aktuálisan, de néhány átcsúszik, ami úgy tűnhet, hogy a játékosok a nem játékosokra rázúdítják a spam-et, pedig legtöbbször az app maga a túlaggresszív. Elsősorban szerintem inkább a FB-ot (illetve nyilván a game developert) szidjuk ezért, ne azt, aki napi 10 perc kurkászását ebben éli ki.. Vagy?
@Tóta W. Árpád: én pld. nem melékszem de most már muszáj lesz _megosztanod_ mert nagyon ígéretesnek hangzik

Google Információ Nincs találat a következőre: "tetrisező zöldséges".
Google Információ Nincs találat a következőre: "tetriszező zöldséges".
a kutya ott van elasva, hogy ezek a cuccok ugy vannak megirva, h bizonyos dolgok csak akkor szolgaljak a te v a haverjaid fejlodeset, ha kozzeteszed, es ra lehet kattintani. en meglehetosen szelektiv vagyok a publikalassal kapcsolatban (ignore renszarvas pl. :)), es meg igy is neha kicsit szegyellem magam, de hat ott a hide gomb, en is elrejtem azt, ami irrital. az mondjuk jo lenne, ha a MW vagy a FV csak olyan ismeroseim oldalara baszna ki ezeket az uziket, akik szinten jatszanak. meg jobb lenne, ha lenne egy apps tab, mert igazabol jo lenne kulon latni az "igazi" (haha, most en is elitistaban nyomom) FB postokat "zaj" nelkul.

az viszont hadd ne erdekeljen mar itt egyikuket sem, hogy XY (v epp TWA) szerint a jatek, amivel jatszunk az gagyi.
Tudjátok van aki panaszkodik, hog milyen szar műsorok vannak, és van aki kibassza a tv-ét az ablakon.

Én kibasztam.

És faszombukkon sem vagyom fent, és iwiwre sem lépek be.

És a ti problémáitok nekem csak ilyen cikkekben létező érdekességek :)

Vágjátok?
Hát szerintem itt egy nagy gond van, méghozzá az, hogy TWÁ úgy látszik az élete összes pillanatában a világ jobbításán, egy új növényfaj kitermesztésén, illetve valami "rubik-kocka fejtésen" gondolkodik, és idegesíti, hogy van a pór nép, akik semmit nem csinálnak, naphosszat vakarják a feneküket, és amikor hazamennek a 8 óra vakarásból, akkor elindítják a FB egy alkalmazását (lehet az FarmVille vagy mittomén) és továbbra is csak növesztik a seggüket...
Hát TWÁ megnyugtatólag írom, hogy sok-sok ismerősöm van, akik a nap legnagyobb részében akár a tudomány oltárán áldoz, nem is kis eredménnyel és amikor szabadidőhöz jutnak, akkor lehet, hogy szeretik magukat agrármérnöknek képzelni, vagy épp divatgurunak... sőt, van szellemi kihívás is némelyik alkalmazásban (valami Braines, amit én is játszom, ohh én balga...)... Sosem értettem az ilyen globális, sztereotíp leszólást, mert nem látom a kontrasztot, nem látom a "na ezt így kell"-t... tehát TWÁ, te a napjaid legnagyobb részét melyik tudományág doktori kutatásával töltöd, illetve, mi az az alap, amire építve te bármelyik ismerősödet lenézed, csak mert az a tévképzet van a fejedben, hogy egy ember sosem lehet gyerek, sosem lehet "lökött" akár "buta" is... Mindenki tudja, h az FB nem az MTA belső levelezése...de attól még semmilyen következtetés nem vonható le abból, h milyen alkalmazásban éli ki magát vki... ui: Én sem vagyok tudományok doktora, de ismerek nem egy nagyon okos embert és mégis játszik FBn...miért ne tehetné? Miért lenne ettől kevesebb? Miért lennél te attól több, h nem teszed?
azért érdekes ez, már ha érdekesek a hozzászólások egyáltalán. mert a kommentelők egy részének leesik, hogy twá-t nem az zavarja, hogy rénszarvast kap, hanem hogy ilyesmit felnőttek küldözgetnek, és, hogy twá is ki tudja ezeket szűrni, a baj, hogy a küldők nem szűrik magukat.
szóvalk annak ellenére, hogy mindez kiolvasható a postból, még néhány felvilágosultabb kommentelő le is irja, de azért félelmetesen nagy számú júzer százhatvanötödször is megmondja neki, hogy "tevagyahülyekapcsoldkihazavar".

pólót fogok gyártani az "I'm black and I'm proud" mintájára "sötét vagyok, de büszke vagyok rája" felirattal.

egy kis rája lesz még ráfestve, hogy megzavarja az nbh-t.
@joszip: ha nincs a gugliban akkor nem is létezik :)
Nem is olyan rossz öltet a Kínai szabályozott internet.
ami úgy ítélik meg káros, azt letiltják.
Van még mit tanulni kínától a "nyugatnak".
Én annak örülök a legjobban, hogy egyesek minden reggelt a How Lucky Today? alkalmazás beposztolásával nyitnak. Aztán ha kijön a 90+ érték, akkor azt nekem is tudnom kell.
Hogy bírnak egyesek egy random számgenerátornak örülni?!
@Tóta W. Árpád: Isten látja lelkem végigolvastam. Nem reagáltam mindenre belőle. De ha gondolod... Még egy gondot vetettél fel: valaki a plexi mögött az állami szférában szerinted farmot takarít ahelyett, hogy veled foglalkozna. Mondja ezt egy újságíró, aki egy olyan emberi fajhoz tartozik, amely genetikusan elutasítja, hogy más ossza be az idejét...

Én azonos genetikai kasztva tartozom, bár nem vagyok újságíró, én is rosszul viselem, ha egy a munkámhoz nem értő idióta meg akarja határozni, hogy mikor dolgozom és mikor pihentetem az agyam valami virtuális rágógumival. Ha elvégzem a munkám, akkor biztos jól osztom be az időm, ha nem akkor bizony akkor se, ha nem facebookon vagyok.

A wiw és hasonlók démonizálása nekem nagyon furcsa. Szerintem ugyanolyan háztartási eszköz, mint a botmixer. Ha szükséges bekapcsolod, ha nem akkor nem.

A wiw-vel találtam meg anno egy unokatestvérem, akit sehogy másképp nem sikerült 20 évig. Jó igaz, találtam még 2000 haszontalan kapcsolatot is, de ki nem szarja le, ha ezeket egy gombnyomással törölhetem?
Szerintem amúgy amikor 73 millióan csinálnak valamit, akkor impotens nyekegés helyett azon kellene elgondolkodni, hogy:

1. Miért, mi helyett, milyen szükségletet elégít ki? Hogyan és mire lehetne ezt az irdatlan emberi erőforrást (időt, kitartást, monotóniatűrést) felhasználni?

2. Hova vezet ez, milyen lesz az ember párszáz év múlva? Ezügyben esetleg olvass el néhány klasszikus scifit. A mai értelemben vett intimitás, ahogy mondod, bomlóban van, de hogy ez baj-e... Lesz majd más.
Én például kicsit sajnálom, hogy pont ebben az átmeneti korban élek, amikor az emberiség közös tudatához való hozzáférés csak ilyen béna dobozokon keresztül lehetséges, ami tömegeket íróasztalhoz láncol.
Kollégám most jött vissza télivakációból usából; azt mondja hogy az amerikaiak leszoktak a telefonálásról, nem hajlandók felvenni a kurva telefonjukat, helyette fészbúkolnak és twittereznek mind és állandóan. Vezetés közben is! és ettől a tízezer dolláros bünti se tartja vissza őket. Már a repülőtértől kezdve az látható, hogy fülnél senki sem tart mobiltelefont, helyette blekberrivel meg hasonlókkal pöntyög egész Amerika!

Én azért ezt vagy nem hiszem, vagy majd leszoknak róla, le kell szokniuk mert egyszerűen nem hatékony a szóbeli közléssel szemben. Megint egy zsákutca, amiben a nagy Egyesült Államok a világ előtt jár. Ha van eszünk, nem megyünk utána.
@Tóta W. Árpád: mondom, hogy BARÁTILAG röhögünk ki. sőt azt is elárulom, hogy magam is pont itt tartok, és magamat is kiröhögöm, hogy az utánam jövő generációt, meg a dolgait ösztönösen magam is csak fikázni tudom, mert hát tényleg, hogy csak egyet mondjak: pl. a mai egyetem egy szabadidőközpont a régi jó 35 óra hetente, 3ZH/tantárgy, 7-8 vizsga, 12-16 jegy félévente ritmushoz képest. so what? és én is még Civ IV-et nyomok, mert azóta semmi sincs. so what?

de azért én elsősorban próbálom megérteni, hogy mi ez, semmiképpen nem félkézzel megállítani a világot.
"defaultból homogén csoportként kezel mindenkit, aki "friend", széthasítja az intimitást, a személyes burkot.."
EZ nyavajgás, hiszen mindent te szabályozol. A megosztást, nem megosztást, az ismerőseidet, a titkaidat stb.
A fészbukkon egyébként sem beszélget az ember, csak marháskodik. Aki ott "él", azzal tényleg komoly baj van..
@guszti: Tedd azt.

Majd jövőre.

Istenem, megint kezdődik a "mikor kezdődik a 3. évezred"-vitakör? Már azon is kibuktam, amikor "a zindex" évtizedvisszatekintőt csinált.

Hahó, ébresztő, ennek az évtizednek még december 31-ig "van tartása"!
"Szerintem w-t nem az appok zavarják, hanem az, hogy vannak emberek, akiknek ez a szórakozás."

Hát szerintem vannak károsabb szórakozások. Közveszélyesebbek is. Először azokat számoljuk fel, és csak utána csapjunk le a FarmVille-re.

Ja, és hogy lesz pénz ezekből a játékokból? Az überpontok eladásából jön be sok szép dollár... tessék utánanézni, hitelesen.
@Tóta W. Árpád: egy kicsit azért demagóg ez a postáskisasszony facebookolna.

Mintha az index olvasást megbocsátaná neki valaki?
@is: nem akarom én megállítani, szelíden szólok, hogy gyermekeim, szerintem butaságot csináltok, és igyekszem megindokolni, miért. azért, mert az ember szülőként pl jelentős időt tölt annak megállapításával, hogy a favonat vagy a legó vagy a játékpisztoly MINT JÁTÉK pozitív hatással van-e a kisgyerekére, szóval egyáltalán nem mindegy, mivel játszunk.

amúgy fél éve kint van a Hearts of Iron 3, de nem volt még időm rá sajnos.
Jól mondod TW, mostazegyszer:). Ezeket a dolgokat a 'szürke emberek' találják ki és teszik elénk a vályúba, hogy elrabolják az IDŐ(nke)-t. (lásd: Michael Ende: MoMo)
mindig is jártak az emberek jóshoz, mindig is játszottak pasziánszt. Mennyiben idiótább, ha ezt a neten csinálják? Tény, hogy többen tudják meg. Tehát az a baj, hogy nem tudom eléggé becsukni a szemem és nem tudom eléggé kizárni a többi embert az életemből?

Van mondjuk 400 ismerősöm, akikből 10-20 telerakja a falam tiltható üzikkel. A másik 380 meg értelmesen használja, vagy nem használja semmire. (az arányokon lehet vitázni, de minek?)

A másik kidobja a tévéjét, törli magát mindenhonnan és csak saját magával beszélget ahelyett, hogy csak akkor kapcsolná be a tévét, ha őt érdeklő műsor van benne, vagy annak írna, akinek akar fészbúkon. Trendi és kényelmes álzen elzárkózás a világ elől...

Azt látom, hogy még a Tótawé típusú nagyon okosan megmondó emberek se látnak két rétegnél mélyebbre és ez az ami kétségbeejtő... :-(
@wega: ó, a MoMo. milyen aranyos is volt. pl ilyen régi meséket elolvasni se megterhelő, és mégiscsak jobb, mint farmvillezni.

vagy a kisherceget! tele van fontos igazságokkal!
Hjahj, a digitális drogok... Én végignéztem egy haverom Travian-os függőségét, hát nem volt egy szép történet... Amikor az ember beállítja az óráját hajnal 3-ra, mert támadni kell... és még ugyanaznap hajnal 5-re is.

Az elején még szórakozás és nem sok idő. Aztán szépen fokozatosan rátelepszik az ember agyára, életére, és felfalja. Komolyan, mint a keménydrogok.

Sztem túl rövid az élet az ilyen szarságokhoz.
@travis: Van, aki fizetni is képes ilyesmiért, emelt díjas SMS-ből akarja megtudni hogy mi volt az előző életében, és hogy összeillik-e a Jucival.

BTW a Facebookon vannak egész jó játékok is, mint például a Geo Challange, ahol lehet versenyezni az ismerősökkel hogy ki tud pontosabban odabökni a földgömbön egy megadott országra, városra vagy nevezetességre:

apps.facebook.com/geochallenge/?pf_ref=fp

De ha már stratégia, akkor a Warzone Tower Defense egy egész jól sikerült darab, aki szereti a KMK-n "lövegtorony" néven futó játékstílust annak erősen ajánlott.

apps.facebook.com/mindjolt/game.jsp?gameKey=WRZS4KC5C6OF5FEB
Árpád az, hogy az ember játszik a barátaival feltételezné, hogy vannak barátai. Lehet, hogy Te ezért nem érted ezeket a dolgokat...
@Benedic: "én is rosszul viselem, ha egy a munkámhoz nem értő idióta meg akarja határozni, hogy mikor dolgozom és mikor pihentetem az agyam valami virtuális rágógumival."

én is. csakhogy a munkaidő alatt játszó (kommentelő :-) többség - főleg az állami szférában - kezéből fél ötkor kiesik a ceruza, és megy haza "dolga végezetten".
szóval az ő esetükben korántsincs szó arról, hogy "baszki, ma négy órát kommenteltem, ezért bentmaradok este kilencig".

persze ez legyen a munkáltató problémája, normális cégeknél ezek az oldalak amúgy is le vannak tiltva. az meg, hogy otthon mit csinálsz, valóban nem tartozik senkire. (ezért is kár kirakni ország-világ szeme láttára... :-D
"kellemes, félpasszív alapjárat, lusta röfögés"

nekem ez speciel a blogolás. amikor ide irogatok, akkor éppen lustán, félpasszívan röfögök :-).
@Tóta W. Árpád: "...nemcsak arról van szó, hogy a prosztatarákját nem mutogatja az ember..."

:D Szóval Igor közös ismerősünk? :)
Miért blogozunk? Ha már elolvassuk, és eszünkbe jut valami, miért tesszük közzé?

A szellemi rágógumi, meg a frusztráció kiélése most nem játszik. Ami ezen túl van, az bizony a világ jobbításának szándéka egy közösségen keresztül. Antiliberálisan hangzik? So what! Jó, hogy sokaknak ez bizony fontos. Jó, ha Árpád néha ilyeneket leír. Kár fikázni azzal, hogy mindenki azt csinál az idejével, amit akar.
A virtuális rénszarvasokat kiközösítő :) szerző sorait olvasva 2 dolog jutott eszembe:

1. Már megint hiányzik a tolerance ... ez annyira jellemző a mai társadalomra ....

Btw ha az ember beregisztrál egy közösségi oldalra, akkor tudomásul kell vegye, hogy a rajta kívül még beregisztrált user-ek lehet hogy az oldal más funkcióit (is) használják, mint ő ... azaz tolerance kellene - a másik érdeklődése, irányultsága felé .... nem kell megérteni ... csak tolerálni (megjegyzendő: fészbúkos ismerőseim bizonyos hányada játszik valamelyik gondozós/harcolós játékkal és az ezekkel kapcsolatosan felugró üzeneteket mindennemű dühöngés nélkül tekerem át ha nem érdekel ... ez ennyire 1szerű!!!)

2. Ami még gond: manapság "divatosabb" a probléma megoldása (már ha az probléma egyáltalán mert jelen esetben szerintem erről szó sincs) azaz tényleges, érdemi cselekvés helyett fennhangon vartyogni hogy "jaj de szar", meg "jaj ez meg minek vaaan ..." ... Pedig mint azt már olvashattuk, a szerző vélt vagy valós "sérelmeire" egyszerű megoldások vannak (pl. a post-ot elhelyező személy üzeneteinek üzenőfali blokkolása, ismerős törlése, önmagunk törlése az oldalról)

Az író mentségére legyen szólva, maga a user is beállíthatja, hogy kik láthassák bejegyzéseit ... az hogy valaki nem szűri a külvilág felé mondandóját: nos ennek okaiért nem a közösségi oldal a felelős ... viszont az író talán nem árt ha önvizsgálatot tart: milyen "ismerősökre" tett szert ... (tippeket nem adnék ... már csak a tolerancia okán sem)

A közösségi oldalak valójában a kommunikáció egy formáját testesítik meg ... így nem kell ezekbe többet belegondolni ... és az hogy ki milyen funkcióit használja -- nos az nem más, mint ízlés dolga, mely nem kell eredményezze mások ilyen jellegű megítélését ...

Tanulságok:

- ami nem probléma azt ne tedd azzá
- ami nem lényeges, abból te se csinálj lényegesnek tűnőt
- az élet rövid ahhoz hogy ilyen apróságok miatt az ember vergődjön
- és ami a legfontosabb: tolerancia :) így könnyebb elviselni a mindennapokat ugyanis nem vagyunk 1formák :).
én egyszer a twitteren nyertem (Budapestről) egy New York-i koncertre jegyeket, természetesen sajnos nem tudtam elmenni, viszont a facebook-on találtam rá embert (ismerős ismerősét), aki elment és nagyon jól érezte magát. Tudom, hogy ez nem rénszarvas, de ez az én történetem :) És oké, hogy van sok hülyeség a közösségi oldalakon, de az nem számít, mivel hasznos dolgokra is használhatjuk. És az meg számít.
A sok agyhalott önkorlátozás nélkül termeli a netszemetet, amivel pusztítja a földet.
Aztán az a sok netszemét, vagy eszemét rengeteg szerveren lakik, fogysztja az áramot, termeli a hőt, pusztítja a környezetet. Ha beírod, hogy a kiskutyám ma rózsaszínt szart, akkor X mennyiségú energiát elbaszol, amit ha beszorzol az ÖSSZES fölösleges baromsággal, akkor legalább annyi energia elbaszódik, amennyit Franciaország használ el. És a redundáns idiótaságok exponenciálisan szaporodnak, youtube, twitter és a rokonaik. Kis önkorlátozást mindenkitől.
@idelle: úgy gondolod a "8 óra a munka és azt dógozzad le, vagy legalábbis ne bukj le" a megfelelő megoldás? Akármikor lehet 8 órát hereverézni, anélkül hogy lebuknál, nem fog valaki azért többet dolgozni, mert más nem engednek neki, sőt.

Idióta az a munkáltató, aki bármit letilt, mert nem képes megfelelő munkát adni és eredményt megkövetelni a beosztottjaitól. Ebben az esetben a főnök az alkalmatlan, nem a beosztott.
Csináltam egy csoportot fb-n "Tiltsd le a Farmville (és egyéb) alkalmazás(ok) üzeneteit, ha unod/utálod" névvel, és képekkel, hogy Árpádnak ne kelljen olvasnia csak képeket nézegetnie és kattintani a letiltáshoz ;)
@Tóta W. Árpád: ezt az üzleti modell gondolatmenetet azért érdemes lenne alaposabban körüljárnod. Bár a Zynga csak jövőre várható tőzsdén, ha egyáltalán valaha, és eképp nincsenek auditált és kellően hivatalos számaik, a 2009-es bevételeiket 100-200 millió USD-re becsülik (közelebb a 200-hoz), ráadásul profitábilis módon. A bevétel 90%-a pedig "direct purchase", azaz a játékokban vásárolható kis néhány dolláros extrák - ekkora tömegű felhasználónál más kiesik a vásárlói réteg erre is.
Na, már meg is osztottam facebookon. Már anyáznak is.:D
@nehogymárne: Ha a rája farkára rája tűzöl egy Steve Irvin-t, akkó egy ojan póló nekem köll! :P :D
már komolyan ott tartunk, hogy azért hulljon el a Farmville, mert azért nem olvasnak kisherceget? :-D :-D :-D ez édes :-)

Sok sok fiatalt ismerek, aki nem fészbúkozik, de akkor se olvas az istenadta... De van egy jóbarátom, aki sokat olvas, eléggé elismert biológiai kísérletek részese, de közben őrült macskafarmot épített Farmville-ben. Sőt élőben is sok macskával van jóban, ismeri az összeset a városában :-D Ideje, hogy kitagadjam, ha jól értem a cikket...
Egyébként meg mennyé te a picsbe Árpi! Nem azért, mert nincs igazad abban, hogy az irodista populáció a munkaidejének nagy részét ezzel tölti hasznos munkavégzés helyett, hanem azért, mert itt sírsz, meg csapkodsz a megosztásmánia miatt, miközben minden postod végén ott van a kis ikon, hogyaszongya: "Share".
Érted-e?
alapvetően omgwtf-fel és birtalan balázzsal értek egyet :)
a módszerek, a trendek változnak, a éyneg marad: kikapcsolni. egyéni perverzió kinek mivel sikerül ez.

ez egy nyafogós poszt lett (talán öregszel?:), egyénbként honnan tudod, hogy nem 20 rénszarvasból egyet sharelte az illető? :D
hogy csalódtál emberekeben, valószínűleg veled is vannak így mások, ezt pszichológiailag ennyi évesen már fel kellene tudni dolgozni :)

egyébként meg gondolkozz el azon is, mit csinálna a sok milliárd ember, ha nem kapna ennyi időrabló dolgot az életében?
mert szerintem egymásnak esne. van egy ilyen vetülete is az "online activity"-nek.
Tanulj meg ignorálni! ;) bár erre még láttam játékszimulátort :P :D
Tudjátok mit csinálok 2 percen belül?
Felteszem a frissen kapott amy winehouse bakelit lemezemet és közben kicserélem a bringa belsőmet, mert reggel cafatokba szedte egy kurva nagy szög (csoda, hogy a felnin nem ment át).

Nektek pedig további jó kertészkedést kívánok :)
Hát igen a generációs szakadékok…

El tudom képzelni, hogy nagyszüleink miket gondolhatnak rólunk.

„…Te apjuk emlékszel az Árpi milyen aranyosan játszott ugróiskolát a barátaival.
Most meg állandóan a Kompjuter előtt ücsörög.
Ki érti ezt?
Miért nem csinál valami értelmeset az a gyerek…”

Küldjetek 1/5 FUEL-t testvéreim
@Spiro: majd ha a szomszédom leszel :) még kell 15 a blue ribbonhoz :)
Nem célom és feladatom Árpit védeni. DE: a konzummédia (tv, net, web2, stb, stb) azt állítja magáról , hogy a közigényt szolgálja ki (!) holott ő maga kreálja úgymond a közigényt...
Vagy Te még hiszed azt, hogy divatdiktátorok valóban olyan szellemiségűek, hogy kitalálják, Te mit szeretnél holnap viselni ruhaként??? Hát egy nagy l... (tetszés szerint behelyettesíthető karakterek, mint a FB-n)
Ugyanmár! Kitalálják mi az, ami téged jövőre új vásárlásra ösztönöz...:)
A lényeg a változás.
Murphy szerint: "a Földön az intelligencia összmennyisége állandó. A népesség növekszik..."
Egyébként akinek ez kell, tegye, csak engem hagyjon meg a saját individuális valómban, ne akarja rám erőltetni. Az angol diákok használt (!) szókincse már alig 800 szó -- szerintetek nálunk mennyi, amikor PISA-tesztben egy univerzumnyit buktak diákjaink szövegértésben????
Azért szomorú az a világ, ahol a story vagy blikk vagy hasonló médiánál bonyolultabb nyelvezetet az istenadta nép 80 %-a meg sem ért.
Nem vagyok fent sem iwiwen, sem fb-n, sem más csacskaságon. Ha ezzel lemaradok a "modern" világtól, mert meg akarom őrizni az egomat, a gondolataimat (ami szerintem a belépőjegy ahhoz, hogy ember legyek és ne oktalan állat), akkor vállalom a kihalófélben levő státuszát! Ha persze a mifajtánk többen lenne, még lenne remény. De hátha az én életemben még nyílik lehetőség kitelepülni erről a dekadens, pusztulásra ítélt bolygóról.
(v.ö.: Róma bukása, Asimov: alapítvány és a kisebb tételek között a velencei karnevál, mint a (le)romlás szimbóluma)
A versenyszférában sok helyen egyszerűen le van tiltva a facebook-hoz (és a többi hasonlóhoz) a munkahelyi gépről való hozzáférés.

Ha már József barátunk dolgozni akar, vajon mér nem teszi ezt a munkahelyén? Avagy ha az nem elégíti ki, szívesen beprotezsálom valamelyik gazdálkodó ismerősömhöz, aztán kiélheti magát a marhatenyésztésben vagy a kukoricakapálásban. De vigyázz!!! Ezeknél a munkáknál jól mérhető a teljesítmény, sőt, ha nincs meg a kívánt eredmény akkor abból rövid úton baj lesz, abból meg kirúgás...

...szóval nem, lehet, h mindez mégse Józsefnek való.
Küldjetek már nekem egy szamarat meg egy tehenet, pls. Meg aranyzsetont a maffiásból!
"A „casual game” műfajában eleve követelmény, hogy ne kelljen kepeszteni az eredményért, a napi szórakozott kattintgatáson túl ne követeljen sokat a játékostól, viszont bármikor, munka közben és helyett is elérhető legyen. Így aztán, ahogy a futószalagon gyártott tévésorozatnál, a gyenge minőség bele van kódolva a műfajba. Nincsenek végzetes következmények, mint bármelyik komoly játékban húsz évvel ezelőtt is, hiszen a frusztráció elkerülése közös célja a játékosnak és az üzemeltetőnek egyaránt. Kudarc nélkül pedig nincs siker sem."

Nehany kiegeszites: a casual jatekokat sokan hajlamosak a szellemi fogyatekosok szorakozasakent definialni. Ez nem igaz - a casual jatek olyan videojatek, amit kortol es nemtol fuggetlenul mindenki elvezhet. Bar ugy tunhet, de ennek nem szuksegszeru velejaroja a gyenge minoseg; eleg a Tetrisre gondolni, ami talan a vilag legnepszerubb darabja. Tudna valaki meg egy videojatekot mondani, amit Magyarorszagon is milliok jatszottak?

A szelesebb kozonseg megcelzasa csak abban az esetben jar a minoseg romlasaval, ha a jatektervezok abbol indulnak ki, hogy a Kedves Felhasznalo segghulye. Ez tobbnyire halalpontos eszrevetel, de van, aki ettol fuggetlenul nem rajuk meretezi a jatekot. A Farmville-t sosem probaltam, de a Nintendo altal fejlesztett Animal Crossing (Gamecube / Wii / Nintendo DS) hasonlo koncepciot kovet. Az ehhez hasonlo jatekoknal azonban nem az a lenyeg, hogy teljesits egy objektivat, hanem a programmal eltoltott ido puszta elvezete szamit. Kiugro sikerelmeny nem sok van, de a reszfeladatok teljesitese es a szoszmotoles biztositja a szorakozast. (Mas kerdes, hogy szamomra nem, de ettol fuggetlenul mukodik a recept - a Civilizationnel es a Tycoon-jatekokkal torteno osszevetes meg innentol fogva egy Ted Hughes vs. Danielle Steel-bokszmeccsre emlekeztet, ami azert nem johet letre, mert a ketto nem egy sulycsoport.)

Hogy nem nemesit? Miert kene a szorakozasnak nemesitenie is? Pure fun, van, akinek ez is eleg - a Ki nevet a vegen? meg nem lesz szar attol, hogy van Capitaly is. Vannak, akik csak relaxalni akarnak egyet a napi nyug utan (ami ugyanaz, mint a teve + toportyu kombo); a kulso szemlelo szemszogebol nezve meg a videojatek amugy is a produktiv munkara fordithato ido latvanyos elbaszasa, es tokmindegy, hogy babiloniakkal torteno partraszallas vagy headshot van a kepernyon. De ha kozelitunk, akkor is inkabb az onfelmentest lathatjuk benne; igaz, hogy jatek, de okosodni is lehet tole! A fantasy szar? (Egyebkent az.) Es mi van, ha valaki abbol tanul angolul? A Grim Fandango vagy a Metal Gear Solid nekem tobbet tett hozza a nyelvtudasomhoz, mint a komplett Headway-sorozat. Akkor az most elbaszott ido volt, vagy nem? Nekem nem - es nem mondom azt, hogy a tudasszomj miatt jatszottam veluk, hanem a szorakozas volt az elsodleges, minden mas csak jarulekos bonusz.
Egyébként sem az a baj, hogy a hivatalnokok munkaidőben játszanak.
Azt kellene feszegetni, hogy miért van ennyi hivatal, és mi a frászért kell nekünk ennyit odajárkálni.

Indítsunk mozgalmat, hogy a lakcím kártyánkon lévő személyi szám lehessen a TAJ, ADÓ számunk egyben (kvázi 2 igazolvánnyal kevesebb kell)
nem valami valasztas lesz itten nehany honapon belul?

Minden le van vajazva?
en meg azt se tudom, hany part jut be, ki lesz a masodik...
Ez is erdekesebb!:
"A vezetői prémiumok csökkentésével és az alapfizetés növelésével reagált a bankok többsége a pénzügyi válság nyomán a nagy összegű prémiumok miatt indult felháborodási hullámra ..."
@Tóta W. Árpád: a Kis herceg és a Momo között sok a hasonlóság. Mindkettő aranyos, mindkettő tanmese, mindkettő kevéssé megterhelő, és mindkettő kurva nagy giccs.

Félreértés ne essék, én is szerettem őket...
Valaki mesélje már el a tetriszező zöldségest.
Mi élőben kezdünk, kiskertezni a tavasszal, azért az sokkal jobb buli, mint a virtuális répa.
1. Taktika: Mit, mikor, hogyan, miből.
2. Kapcsolattartás: 2 sör között kapálsz egyet a haverokkal.
3. Meg tudod enni, ami terem.
4. Stb...
Amiről itt majdnem mindenki elfelejtkezik, az pont a megosztás lényege. Ha nincs időm/kedvem/lehetőségem felhívni Bélát, akit épp három várossal odébb sodort az élet, de azért jó arcnak tartok, és szeretném a tudtára hozni, hogy én gondolok rá, és nem csak akkor veszem fel miatta a telefont, ha épp valami segítség kell, na akkor küldök Bélának egy szarvast, ami kb. annyit jelent. "Figyelj, Béla. Tudom ám, hogy élsz még. Épp nincs sok olyan világmegváltó gondolatom, amit megosztanék veled egy sör mellett, de számon tartalak, és nem csak a szükségben, szóval szép napot, Béla!" - Na, kb. erről is szól egy rénszarvas...
@Tóta W. Árpád:

Jézusom nehaggyel!
Kisherceget olvasni?

"mert televan alapvető igazsággal"

Azt hittem ilyesmit csak 16 éves éves kiscsajok irnak le.
@jewel79bp: Pont itt a lényeg. Az egész FB game cucc úgy van kitalálva, hogy ha nem community-zel benne, akkor eleve nem is tudsz érdemben haladni előre, tehát aki csak a játékért magáért játszaná, az marha hamar megunná, mert nem tud érvényesülni rendesen. És ezt hiba figyelmen kívűl hagyni, mert ez a cucc leglényege, ettől más, mint egy hagyományos flash causal cucc. (Nem jobb, más.) Az más kérdés, hogy oltári parasztság, imo, hogy a Zynga (meg nagyjából az összes többi fejlesztő) ilyen agresszívra hangolta a játékok spam részét. (Meg sok user is láma és nem észleli, hogy másokat idegesíthet, ha ő megengedi mindig, hogy tele legyen a profile-ja szeméttel. Ez egy ilyen tudatlanságból fakadó bunkóság.)
Ma már, ha nem osztasz meg dolgokat ilyen-olyan szájton akkor néznek "őskövületnek" vagy már majdnem halottnak is (Lásd: Aki nincs iwiw-en nem is létezik)!! @jewel79bp: igen én is valami ilyesmének érzem a kóbor teheneket és egyéb lényeketet!!

Az már egy másik kérdés, hagy ha főnök, család stb. meglátja ki is vagy te valójában (level25-ös paraszt) akkor megváltozhat a véleményük rólad (vannak az fv meredekebb cuccuk is a féjszbukon ugye), de ez is visszafelé is igaz lehet: ha a főnököd egy level54-es halgazda - ezzel az "infóval" pedig el lehet sütni egy-két poént is akár másnap!!

Ezek csak vicces kis divatdolgok, mindenki csinálja mert mindenki más is csinálja, kikapcsol 4-5 percre (pl egészségesebb mint a cigi) aztán majd eltűnnek szép lassan a temérdek adat között ami egy ilyen szájton keletkezeik day by day!! Ennyi még a cia-nak is sok, nemhogy a főnöknek! :)

Amúgy éljen a privacy settings!!
Bocs, h beleugatok, de rénszarvas sztem csak ürügy volt, hogy valami sokkal aggasztóbb dologra mutasson rá:

A FB és wiw és társaik privacy fronton erősen kérdésesek. És aki azt hiszi, csak annak van oka félni, aki "elkövetett valamit" (most bármilyen értelemben), az nagyon téved.

Tudjátok, mi történik, mikor megkísérelsz kijelentkezni a FB-ról? 20 lehetséges válasz, h miért, közülük legalább az egyik úgy hangzik, h

"Mert tönkretette a családi/szociális életemet."

ÉÉÉÉÉS, ezek után közli, h jó, mehetsz, de feel free bejelentkezni bármikor, ha később meggondolod magad. Tudniillik minden itt lesz ugyanúgy.

Az adatvédelem nem csak a hülyéknél kérdéses. A FB már akkora, hogy automatikusan magához vonzotta (réges rég) az összes szolgálatot, adathalászt, etc.

Szal bárki, aki abba ringatja magát, h "csak a barátaim láthatják", az nyugodtan elfelejtheti. És nem tudod, a következő rezsim vagy munkáltatód mit nem fog tolerálni és mit nem abból, mit oda feltettél.
Egyetértek!
De...
Zynga Poker!!! Na ez egy jó app... A farm meg a hal, meg a többi ócska végeláthatatlan mézmáz gügyü 3 éves szint.
@Spiro:
Az öszevont számok összevont adatbázisokat is jelentenek, vagyis minden érintett hivatal többet tudhat meg rólad, mint ami rá tartozik és még csak kérnie sem kell (mondjuk bírótól), hogy kiadják neki az adataidat.

Tudom, nincs mitől félni. Hivatal még nem élt vissza semmivel. Hivatalnokok pláne.

A pénz akkor is el lesz költve, hivatalok meg úgy is alakulnak, h nem kell oda bejárnod - és az olyanok vannak többen. Ez a belső logikájukból fakad.

Sőt, egy hivatalon belül is 12 átkozott papírra oda kell írni az adataidat- Annak pl nincs köze ahhoz, hány számod van. Hivatalokon belül is van még mit racionalizálni.
Ott a FB-os játékok mellett levő három reklám elég szép bevételt hoz a fejlesztőknek, plusz a világ gazdagabb felén van egy csomó élőlény aki képes IRL pénzből e-pénzeket venni, részint azért hogy a barátai lássák mennyire lazán megteheti hogy csuklóból konvertál a semmibe 5-10-50 dollárokat, másfelől meg azért mert konkrétan boldogabb lesz attól hogy fekete pajtája vagy übermegkirály facsemetéje lesz pl. FV-ben.

FV-nél maradva volt egy érdekes húzásuk: virtuális édesburgonya-magokat vehettél (limitált kiadás, naggggyon menő) valódi pénzen, megvásárlásával igazándiból támogatva valami hawaii parasztokat. Szerintem játékdesign-szempontból - érdekes ötlet volt összekötni adakozással.

Értelmetlen időelbacás, de ameddig van akinek igénye van értelmetlen időelbacásra addig lesznek ilyenek, sőt, még ilyenebbek. Ajánlom mindenkinek a Second Skin című filmet filmet megtekintésre, játékfüggőkről szól (jellemzően WOW) és a rájuk épült iparról. Az a hátborzongató.
"Viszont a legtöbb ember, amikor lyukacsos atlétában, két sör után valami szörnyű szemetet néz a tévében aprókat büfizve, akkor nem kapcsolja be a webkameráját"

Honnan tudod, hogy így viselkedik a "legtöbb ember", Bélám?
A Szeszélyes évszakokból?
Végszóra érkezett.
Mai Telegraph:
"Almost half of employers have rejected a potential worker after finding incriminating material on their Facebook pages, research has found.

Bosses are now using the popular social networking site as a tool to double check how likely it would be that their new worker would take a sick day for being hungover or on drugs the night before.

One in 10 were knocked back for boasting about drinking and drugs online, 13 per cent were vetoed for making racist comments and nine per cent were overlooked for placing racy photos on their Facebook page."

www.telegraph.co.uk/technology/facebook/6968320/Half-of-employers-reject-potential-worker-after-look-at-Facebook-page.html
@NoNickToday:
A személyes adatok kezelését a 1996. évi XX. törvény szabályozza, és az csak programozás kérdése, hogy melyik felhasználó milyen adathoz fér hozzá, ha egységes adatbázis van, bár ez sem szükségszerű (szerintem a közérdek szempontjából sokkal olcsóbb, hatékonyabb, és célszerűbb az egységes adatbázis, és legalább 4 igazolvánnyal lehetne kevesebb, ha a személyin lennének a lakcímkártya helyett ezek az infók – Én az APEH-ba integrálnám a Földhivatali nyilvántartás t, és a népesség nyilvántartást is.
Az ADÓ-, TAJ kártya amúgy is csak személyi igazolvánnyal érvényes, és még fénykép sincs rajta, így teljességgel értelmetlen a kibocsájtásuk.
Arpad, laposodik a szinvonal.

Probalom rendszeresen olvasgatni amit irsz, de sajna csak elegge ritkan sikerul ahhoz, hogy eszreveheto legyen a sulyedes. Pedig jo volt ez az elejen. Alig olvastam el, mar vartam a kovetkezo posztot.

De ugylatom elfogyott a puskapor. Multkor a kornyezetvedelem, most ez a bulvar szar. Nincs mar semmi amit egy "better Magyarland" erdekeben irhatnal?

Vagy megjavultunk?! Nem hiszem.
Menj szabira, toltodj fel - es majd varom a regi jo posztokat. Ezt a vilagmegvalto komolytalankodast meg hagyjad a tobbieknek.
@Benedic: "Idióta az a munkáltató, aki bármit letilt, mert nem képes megfelelő munkát adni és eredményt megkövetelni a beosztottjaitól. Ebben az esetben a főnök az alkalmatlan, nem a beosztott."

na ja, a főnök a hülye, mindig...

szerintem nem kell hozzá Samuelsont tanulni, elég Marxot, hogy az ember tudja, a munkavállaló eladja a munkaerejét és az idejét a munkáltatónak. így ha a kikötött munkaidőben nem a munkájával foglalkozik a munkavállaló, az szerződésszegés.
függetlenül attól, hogy a számítógépes munkakörök szinte mindegyikében van/lehet LÁTSZÓLAGOS üresjárat.
csakhogy én még nem láttam olyat, hogy ne lehessen kitölteni munkával a nyolc órát, akkor is, ha nincs ügyfél/bejövő számla/stb. és a munkaerő látszólag az utolsó Excel-táblával is végzett. ilyenkor jöhet a háttérmunka, végső esetben az (ön)képzés.
persze egyszerűbb a neten lógni, és valami hülye játékkal játszani.
és mivel nem lehet minden egyes munkavállaló minden egyes percét ellenőrizni, a munkáltató a legokosabban teszi, ha letiltja ezeket a webhelyeket.
ettől persze még ugyanúgy lehet lógni, de a legjobb, ha zárva tartod a "fegyverszekrényt".
@eo: "1. Miért, mi helyett, milyen szükségletet elégít ki? Hogyan és mire lehetne ezt az irdatlan emberi erőforrást (időt, kitartást, monotóniatűrést) felhasználni?"

A tévé helyett, gondolom. Shirkynek van egy jó cikke erről (bár ő a helyettesítődést illetően némileg optimistább): www.shirky.com/herecomeseverybody/2008/04/looking-for-the-mouse.html
Kedves Tota W. Arpad!

Az a baj, hogy Magyarorszagon az emberek mar semminek sm tudnak orolni, es mindent csak fikazni tudnak! Ha nem kell renszarvas, ne regisztralj a kib...ott facebookon es kesz.
Tudod, semmi sem kotelezo... Nem ertem, hogy miert kell mindent megszolni, lehurrogni, ocsarolni ebben az orszagban.
Igen, lehet, hogy mashol elkuld a paraszt egy renszarvast, aztan beul a Jeep-be, megiszik a starbuks-ban egy KV-t, majd bemegy egy pub-ba es egy tanyer csipos csirkeszarny(wings) mellett megnez egy kosarlabdameccset.
Es akkor mi van?
Ez a paraszt boldog, es eli az eletet. Sajnos Magyarorszagon a draga komcsi kormany sikeresen kiirtotta az emberekbol az osszes eletkedvet, es nem maradt mas, mint a fikazas...!
Mindent, es mindenkit szidni, utalni, irigykedni, megszolni, lekopni stb.

Jo a cikk, irjal meg sok ilyet!!!
@southcarolina:

Légyszi ne bátorítsd ezt a férget, még komolyan veszi...
Árpád, ha idegesítenek ezek a szarok, akkor tiltsd le. Ha meg az idegesít, hogy vannak emberek akik ilyen szarokkal játszanak, az meg már régen rossz. Én is többre tartom akár a PG1-et vagy a Combat Missiont ezeknél a szaroknál, de nem várható el mindenkitől hogy komolyabb stratégiákkal játsszon. Tolerálni kell mint a buzikat.

Csak egy írása volt Árpádnak, ami ettől is jobb volt:
amikor kirohant a nagyon amatőr, mindent lefényképező emberek ellen, hogy mi a faszért fotóznak állandóan, mikor tele a net képekkel. Oszt képes volt belinkelni a flickr-t. :)))) (ahová többek között az általa kritizált mindent lekattintó emberkék is felnyomják a képeiket...)
Hello!

Nem reklám, de a facebook szét tudja választani az ocsút a pelyvától.

Erre reflektálnék:

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2010.01.11. 13:12:55
@Agyalap: de rinyálok, és ha jobban megnézed, nem minden szar miatt, mert a farmville csak apropó. a megosztáskultúra szerintem aggasztó, és nemcsak adatvédelmileg. eleve az, hogy a fb és a wiw is defaultból homogén csoportként kezel mindenkit, aki "friend", széthasítja az intimitást, a személyes burkot, aminek pedig az a lényege, hogy erősen korlátos. hogy nem beszélsz meg mindent mindenkivel, és itt nemcsak arról van szó, hogy a prosztatarákját nem mutogatja az ember, hanem arról, hogy ezt az intim szférát eleve azzal is alakítod ki, hogy bizonyos kis személyes semmiségeket csak a szférán belül osztasz meg. nem feltétlen sötét titkokat."

Az elején volt vagy 300 facebook ismerősöm...aztán rájöttem ugyanerre, amit Árpi az idézetben ír, és levettem kb 270 ismerőst. :) sokan megsértődtek, bár a facebook nem jelez vissza, ha valakit kiveszel az ismerőseid közül.... DE egy idő után rájöttem, hogy kár volt.

A facebook ismerősök között lehet csoportokat csinálni. Az adatvédelmi beállításokban pedig be lehet állítani, hogy ALAPBÓL minden megosztott dolgodat ki lássa (nálam: melyik csoport... ez nálam az a 30 közeli ismerős aki eredetileg maradt a 300-bol). Aztán ha valamiért tágabb közösségnek szeretnék megosztani valakit, minden postnál állítgatható, hogy azt ki is lássa (de defaultból csak a szűk kör).

Igy ujbol elkezdhettem ismerősöket gyűjteni, de ők nem sokat látnak. :)

Én viszont látom őket, mert nem ismerik a fenti dolgot, höhö. :D

bakker, most elszóltam magam.

G.
@Tóta W. Árpád: ja, az én gyerekkoromban volt üveggolyó, mecsó, aztán megkaptam életem első LEGOját, meg volt diavetítő, meg könyv, mondom, könyv! mesekönyv! volt is gyerekkorom! talán még van is...
btw, minden vackot őrzök azóta is, ha egyszer lesz klambóm, odaadom neki, legyen neki is gyerekkora! ne legyen belőle miniatűr fogyasztó!
és volt meselemez is! a legjobb színészek meséltek! azokat is őrzöm a klambónak!
szegény mai gyerekek... csak az ájfón meg a nájki meg a péesakárhány...
no ezért most szívesen elkenném az arcod civ4ben vagy alpha centauriban! ami annyit jelent hogy teccett. :D

lol! szevasztok.blog.hu/2010/01/08/a_blog_hu_fejlesztot_keres

a felvételi követelményekhez be lehetne tenni a whitelist írási tapasztalat-ot
En meg hiaba mondom a gyereknek, vigye mar le a kutyat setalni, mert inkabb a halait eteti facebookon.
Érdekes, mintha a Blikk írna arról, hogy a Fókuszban kevés az objektív híradás és a korrekt tájékoztatás. :)
1. Éljen az autoplayer! Honnan tudod valóban játszik-e valaki. Persze egy virtuális játék autoplayer módban. Ez még virtuálisabb virtuális csalás.

2. Egyébkéntis, így védem a privacy-t: Van 1000 tök ismeretlen bejelölt barátom. Most próbáljatok megtalálni a valósakat.

3. Megjelentek a támadások is: Zynga barát-kereső fórumokban feltűnően csinos lányok kamu profillal " add me" felirattal

Ez egy új jelenség, 73 millió player majdnem olyan, mint a 2 milliárd légy. Tudjátok, egyél szart, 2 csilliárd légy nem tévedhet.
Itt kommentezik a sok barom, a tyúkok meg döglenek a farmon...
Ámen. Egyetértek. Nos az van, hogy az átlag birka ember (alkalmazott) nem csinál lófaszt sem. (mondhatni nem dolgozik) Bemegy a munkahelyre, aztán várja hogy mikor mehet haza. Minisztériumban dolgozót ismerek, aki bemegy, megnéz 1-2 filmet online, farmvill, chat stb. Ha véletlenül rábíznak egy kis melót (felhívni 1 embert, vagy megírni 3 mondatot) akkor azt hetekig halogatja és sír, hogy ő milyen elfoglalt. De persze a facebook halak mindig megvannak etetve, és valami filmet mindig van idő megnézni. Na mindegy. Röhej.
tótawé, nem lehetne a blogodhoz csatlakozni a facebookon?

akkor könnyen házhoz jönne a nettó butaság, nem kéne kattongatni... nem kéne főoldal sem, aminek a farvizén idepottyantam, jönne a szahar folyamatost
@southcarolina:
"Igen, lehet, hogy mashol elkuld a paraszt egy renszarvast, aztan beul a Jeep-be, megiszik a starbuks-ban egy KV-t, majd bemegy egy pub-ba es egy tanyer csipos csirkeszarny(wings) mellett megnez egy kosarlabdameccset."
Es mas sincs. Na hat pont ettol olyan hiresen unalmas hely Eszak Karolina. :)
Azért érdemes lenne arról is írni valami elmés kritikát, hogy akik FB helyett blogon vagy blogok kommentelésével töltik az életüket, ugyan mivégre teszik ezt?

Esetleg a szerző icipicit későn ébredt, és most hirtelen felfedezte magának az I hate Jar Jar Binks klubot. Kicsit lassan reagál a változásokra, de ugyebár nem lehet mindenki Schumacher.
Drágám, ez jobbára egy sznob nyafogás.
Ahogy írsz- remek.
Amit írsz- néha még cseppet demagóg is.
Persze magam meg olvasom,hozzászólok, ez is ostobaság, mert minek foglalkozom vele, ha nem tetszik amit írtál.
Tény, hogy egyszerűen letiltható az összes alkalmazás. Ahogy ugye a távirányító is működik, mert ritkán a "kés a hibás"
Tény, hogy huszonéve a testvéreim ágya mellett minden este verseket, meséket olvastam fel. Jelenleg felőttek és zaksón játszanak ostoba játékokat, de attól még a szocializációjuk rendben van.
Ezt most is megteheti bárki, NEM tiltották be sem a Momót, sem a Kis Herceget.
Tény, hogy van olyan hölgy a családban aki közel 60 évesen kezdett játszani, de ettől még remekül főzi az erdélyi kajákat, amiket otthon tanult.
Én meg hanyat- homlok büszke vagyok, hogy milyen jól kezeli a számítógépet, játékokat, és már egész jól ért angolul.
Nos ha bármilyen népséget, egyént cselekedeteinek egyetlen aspektusából ítélünk meg, sőt prekoncepciókat állítunk fel (értsd: játszik a FB- on, akkor már Szomszszédok közt-öt néz, meg ilyen olyan),akkor elvesztettük a jogot, hogy megítéljünk másokat. Fura ez.
Le kell tiltani ezeket, én is azt tettem. Azóta jóval kevesebb a szemét.
@Birtalan Balazs: A legó egy nagyon jó példa. De még jobb, amit a blogodon írtál, hogy milyen érdekes Tótát konzervatív pózokba helyezkedve látni.
Úgy tűnik, W-nek sikerült tudatosítania, hogy vannak heterók és melegek, vallásosak és ateisták, de hogy az emberek olyan specifikus dolgok tekintetében is különböznek, mint a facebook-alkalmazásokhoz fűződő viszony, a fényképezgetés vagy a discman-hallgatás a metrón... nos, ez az ötlet kihozza belőle a durcás nyárspolgár attitűdjét.

@omgwtf: "megint úgy tűnik, hogy az lesz a menő, aki valamit NEM csinál."
Ennél pedig kevés gázabb dolog van, főleg, ha az illető ebben határozza meg magát. Még a legkonzumidiótább, a közösségi oldalakat tükörbefényképezős egózásokkal berekesztő emós tinédzser is sokkal kevésbé gáz, mint a harczos antiemós, akinek egész online jelenléte akörül forog, mennyire megveti a konzumidióta emós tinédzsereket.

@GaZe: "Inkább legyél a szomszédom és küldjél 1/5-öd FUEL-t, vagy Red Presentet!"
Hova küldjem a meghívót?XD
f@szbuk egy idegesito vacak. kb 2 éve adtam föl a bökdösésküldés, ölelgetés, virágoskertbe ültetett virágok és a fityfranc kvizek özönének idején. btw ki a rossebet érdekel, hogy az áttételes ismerősnek az üzenőfalára ki írt milyen marhaságot? kb nonstop szappanopera volt a főoldalon mert mindenki mindenkit meg akart dugni, ezért szanalmas "flörtölő" kommenteket hagyott más uzenofalán, képe alatt stb. és ezt belenyomta a pofámba bejelentkezéskor...
Azért a civnek is megvan a káros oldala. Pl nem lehet keveset játszani. :) Vagy nekiülsz, és órákig, esetleg napokig tolod (mint én most egy ideje), vagy sehogy. Csak az 15-20 perc, amíg belerázódsz, és kigondolod, hogy mi merre mennyi a következő x körben (50-100 év, akármi). Cserébe viszont vannak tanulságai, bár lehet, hogy egy az egyben nem feleltethető meg a valóságnak. (Biztos.)

Mondjuk szerintem ez évente 1-2 alkalommal belefér. Többször nem.
Life is life.
Nem vagyok se tini se vén, se fasz, de szeretek farmozni. Nem a megosztáson van a hangsúly, szerintem ezt rosszul érzékeled. Az elején nem is volt szomszédom, ismerősöm is csak öt, mégis jó volt.Farmozni járok a mai napig a facebookra, nem megosztani. Aztán olvasok, megnézem azt az egy sorozatot, amit szoktam (House), meglocsolom a növényeimet, ha kell (mert igen, vannak igaziak is), és dőlök az ágyba. Nekem ez a kikapcsolódás, és ettől még nem érzem magam szánalmasnak. Terepasztalon vasutazni miben más?
Én is lementem tegnap a cipőboltba és CIPŐT árultak! Érted bazmeg CIPŐT a cipőboltban. Nem hiszem el az embereket. Hova tart ez a világ!!?!!!!!!444négynégy
@southcarolina: "Sajnos Magyarorszagon a draga komcsi kormany sikeresen kiirtotta az emberekbol az osszes eletkedvet, es nem maradt mas, mint a fikazas...!"

Látszik, hogy messziről osztod az észt. Magyarországon nincs komcsi kormány olyan jó húsz éve. Az emberek életkedvét nem a kormány írtja, hanem a politikusok (erős túlzással).

"Mindent, es mindenkit szidni, utalni, irigykedni, megszolni, lekopni stb."

Lehet, hogy abbahagyják, ha megnyerik a következő választást, bár kétlem, hogy 15 évi acsarkodás után képesek még emberi arcot ölteni.
Húúbazzeg, én milyen régimódi vagyok...
Ha akarok valakitól valamit, felhívom vagy küldök emilt.
Sőt, van, hogy találkozom az illetővel! Tudom, hihetetlen.
Igazi, élő csirkéim vannak.
Macskáim vannak, nem lehet őket napokra félretenni.
Liba is van. Igazi hangon gágog. Etetni, itatni kell.
Az akváriumokat időnként pucolni kell.
A kék ráknak olykor gilisztát ások a kertben.
Ha nem kell egy hírlevél, lemondom.
Spamszűrőt használok.
Teát, kávét valaki...?
Miért pont 2010-ben tűnik fel valakinek, hogy a "net elitkor" elmúlt, vége.
Nagyobb a felhozatal és egyre több a selejt, de hát ez várható volt. Viszont mi meg jól elszórakozunk rajtuk és megélünk belőlük.
ööööööö, olyat nem lehetne, hogy rendes, ingyenes és főképpen komoly stratégiai/kardozós/varázslós/tankos stratégiákat lehessen játszani az fb-n? Előbb-utóbb remélem ez is eljön, mert nagyon nem szerettem a flash játékokat, de most már vannak komolyak. Ha már fejleszteni akarnak, én szívesen foglalnám el összes ismerősöm kib. farmját és dobnék rá napalmot, vagy küldenék rá sáskajárást 97+ szintű varázslómmal, az akváriumokat meg tengeralattjáróval támadnám, de azt hiszem várnom kell, mire rétegizlésűeknek is lesznek játékok a közösségi siteokon. Ha pedig a főnök betiltaná a játékot, akkor azonnal küldenék otthonról egy gombnyomással két ukránt védelmi pénzért, mert a főnök biztosan munkaidőben játszik és látnám a fejét, amikor kinyitja a büdös kávézóját reggel, hogy csinosítgassa két klikkel.
Hű, Árpád.
Minden tiszteletem. Ilyet még nem olvastam tőled.

Örülök, nagyon. Jó lett az írás, remélem, ott is üt ahol kell neki...
Intelligenciafüggő (is), hogy ki mivel tölti az idejét, és hogy mennyire értelmes vagy értelmetlen dolgok kötik le. Értelmes ember például nem kommentel az indexen napi 4-nél többször, és nekem pl: már három megvolt.
Csók.
@DG: sokkal jobb ez a tema, mint a dogunalmas belpol posztokat olvasni.
Szia Árpi!

Vehetsz légitársaságot is, és irányíthatod kedvedre!
Egész jó vállalatirányítási szimulátor, és nem utolsósorban érteni kell a gépekhez is, meg a légi fuvarozói piacokhoz... ;-)
Amellett a fontos részlet mellett megyünk el, hogy ezek a megjelenő szutykok nem csak azt a célt szolgálják, hogy valamelyik magát munkahelyen malálra munó ismerősöm engem megpróbáljon megajándékozni, hanem ezekben az üzenetekben van az előrejutás kulcsa. Én is nevetségesnek tartom, amikor családi banzáj közepén az 55 éves nagybátyám félrehúz, hogy a csajomnak szóljak má, hogy vegye fel őt szomszédnak, különben NEM TUD VENNI TRAKTORT és fú! A másikban pedig csak úgy tudsz energiát kapni, ha ÜZENŐFALON KÉRSZ. Na amióta ez van, azóta nem játszom. Undorító. De háliste' megkímélték az oldalt a tömeges elvándorlástól a Hide gombbal. Embere válogatja, úgy vélem.
@tucano: "én szívesen foglalnám el összes ismerősöm kib. farmját és dobnék rá napalmot, vagy küldenék rá sáskajárást 97+ szintű varázslómmal, az akváriumokat meg tengeralattjáróval támadnám"

Király! A nap kommentje! :D
"igazi feltörekvő szegmens, super hot. azonban üzleti modell, az nincs mögöttük."

Bezzeg a blog pont hu mögött van.
Hosszú távon is életképes.
:)
Ó! Árpád! Csaknem jársz te is az instructables.com-ra? Ugyanis azok a hangszórók szinte biztos, hogy onnan valók :P Én speciel meg is csinálnám őket, ha nem lenne olyan irtózatosan drága. Van asszem a kicsi, amelyikbe nem fér bele a hangszóró 10 dolcsiért, és a nagy, amelynek viszont 200 dolcsi darabja.
Na de ON:
Fura, hogy nem én vagyok az első, akinek elege lett a Facebook-on a mindenféle marhaságból, és aki már egyszerűen szarik rájuk. Viszont jó, hogy eszembe juttattad a Tropico-t, megyek, megkeresem valamelyik torrentoldalon :)
Benedic

"Idióta az a munkáltató, aki bármit letilt"

Vagy szeret olcsón megoldást találni a problémára.

idelle

"és mivel nem lehet minden egyes munkavállaló minden egyes percét ellenőrizni, a munkáltató a legokosabban teszi, ha letiltja ezeket a webhelyeket.

De lehet, akár minden egérkattintást. (Ez a drágább megoldás)
Érzem nem leszek sikeres, nincs faszbukom:)
Hogy ON legyek: nem jelentkeztem be a feszbukba, és pont ezért, mert felnőtt, kereső embernek sem ideje, sem ereje nincs gyilkolni pl. a macsekokat szippantós kocsival (hogy a ezt a baromságot hozzam példaként), valamint nem is értem, hogy nem veszik észre, hogy ezzel a Péter Pán effektust növelik. Csodálkozunk, mennyi megnemértett pszichopatával vagyunk körül véve??? Undoríííító!
@Wave: mekkora pofára esése lesz, ha egyszer szembesül a valósággal!!! A te felelősséged, hogy vitruális helyett a igazi hallal szembesüljön!! Majd agyoncsap virtuálisan, és ha sokat idegesíted a valósággal, a valóságban is...
@Letícia: Ennyire azert nem dramai a helyzet. :) Van jopar valodi haziallata, gondozza is oket, es sokat jarunk kirandulni. Inkabb egyfajta gyerekes sikerelmeny-hajhaszas ez...
@Tóta W. Árpád:

"a fantasy eo ipso szar, ha kell, majd egyszer arról is, bár Lem már megírta"

na, azért ez így erős. az _átlag_ valóban az, ahogyan az _átlag_ sci fi is fos. de azért egy gyűrűk ura meg van írva, végtelen történet dettó.
facebook, iwiw...etc a jelenlegi működési módjaikon + játékos és kevéssé játékos dolgaik nagy része:
jaja, én is ezeket gondolom.
@Wave: baromság! Dilihopp ez a gyerekes sikerélmény hajszolás. Én valahogy a felnőtt sikerekre áhítozom és teszek meg érte mindent az életben, és nem csapom be magam virtuális műmájerkedéssel!
@Tóta W. Árpád: "mert egy desktop játékot nem indíthatsz el munka helyett, mert nem tudsz elég gyorsan kilépni, amikor arra jár a boss. és biztos van olyan munkakör, ahol egy kis játszás nem árt, de mondjuk azon bárki felbaszná az agyát, ha a postáskisaswszony vagy a pénztáros azért váratná meg, mert a disznója hasát vakarássza a farmville-ben."

A múltkor voltam üzemorvosnál, a nővér beengedett, de a vizsgálat mindaddig nem kezdődött el amig a doki akkurátusan el nem mentette a játékát (valami fantasy izé lehettet ránézésre, én nem értek ezekhez), majd szépen kilépett, és nagyon csúnyán nézett rám, hogy mit zavargászom itt holmi vizsgálatokkal amikor ő játszik.
(Ennyit az egészségügyről is, ez nem pénzkérdés...)
na ez a kemény, amikor valaki 22 és félezer fórumhozzászólással a háta megett ekézi a virtualitást.
Ez egy szar cikk, mert Tóta W. úgy ír benne, mintha ő lenne az atyaúristen, de gondolom a játékot ki se próbálta. Biztos bántja a dolog, hogy sok ember ilyen kevéstől is boldogabban érzi magát egy kicsivel.
Sosenem értettem azokat, aki flashjátékokon pörögnek egéz nap.

Ahogy azt sem, egy nemtommilyen bölcsész szakos TDK-ra hogy engedték be a flashjátékok fejlődéséről szóló előadást.
@Tóta W. Árpád: "a fantasy eo ipso szar, ha kell, majd egyszer arról is, bár Lem már megírta."

Lem a Star Trektől kezdve a kortárs fényképészeten át a szexig mindenről megírta már, hogy eo ipso szar.
Amíg azt az Egymás szemében-hülyeséget tolod azon az egypontnullás iviven, addig ne szidd a farmville-t, oké?
süti beállítások módosítása