W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Kérem kapcsolja ki

2009.10.29. 05:30 Tóta W. Árpád

Mivel a gyerek lelkileg vashiányos, viszonylag gyakran kell őt gépek közelébe vinni; az mindegy neki, hogy mozdony, autó vagy hajó, csak nehéz gép legyen. Erre szerencsére sok lehetőség van a kisvasúttól a múzeumon át a veteránautó-kiállításig, csak azt sajnáljuk, hogy katonai díszszemle már nincsen. Viszont ezeken a helyeken rendre szembesülnöm kell egy baljós kórsággal, ami egyébként világszerte fertőz. A pohár az Oldtimer Show-n telt be, ahol a betegek száma meghaladta az elviselhetőt, de láttam őket az állatkertben, a gyermekvasúton, és ott vannak a tévében is, amikor Obama beiktatási beszédét vagy a cunamit közvetítik. Üres tekintetű zombik, csontkezükben fényképezőgép.

Míg a kisgyerek a kiállításon effektíve megnézi a százéves autókat, addig a fertőzöttek nem nézik meg, hanem lefotózzák. A kisgyerekre rá kell szólni, hogy ne tekerje le a Rollsról az angyalt, a beteg felnőttnek viszont már eszébe sem jut hozzáérni, térben érzékelni, átélni az egyidejűséget és a tárgy jelenlétét. Ő azon van inkább, hogy lefényképezze elölről és hátulról, aztán rohan a következőhöz, és azt is. Egyik autótól átlépnek a másik elé, a gépet le sem eresztik, kattintanak, és mennek tovább. És nem ez a munkájuk, mert azokat messziről fel lehet ismerni: aki professzionális fotós, az nem automata turistagéppel, pláne nem mobillal dolgozik.

Mi az istenért csináljátok ezt, ti hülyék?!

Púpos Wartburgról, Csajkáról, Ferrariról és Rollsról fényképek százezrei vannak az interneten. Sőt robbantott rajzok, videók, szerelési útmutatók. Ráadásul azokat olyan emberek csinálták, akiknek van valami közük a fotózáshoz, nem a mobiltelefonjukkal kattintották le a műtárgyat, és még arról is volt fogalmuk, mit akarnak a képen megmutatni. Teljesen fölösleges ezek mellé, hogy te, kedves látogató, megcsináld a milliomodik szar, ellenfényes, elmosódott fotódat full automata üzemmódban, mert ahhoz is primitív vagy, hogy a húszezer forintos géped képességeit kihasználd. Amit gyártasz, az bazmeg szemét, hulladék, selejt, amire senki sem kíváncsi, még te magad sem fogod elővenni. Feltölteni persze fel fogod, hogy rohadjál meg. Pontosan olyan, mintha a szotyihéjat szórnád el az utcán, vagy otthon.

Különben az állatkert még jobb példa, mert zsiráfot fényképezni, az aztán tényleg a debilitás csúcsa. Kinyitod a Spektrumot, balfaszkám, és egy órán belül ott van neked a zsiráf, a világ egyik jobb operatőrétől, millió dolláros felszereléssel megvalósítva. Vagy vegyél egy istenverte albumot, vagy keress rá. Az még oké, hogy a gyerek kezébe nyomnak egy perecet, és lekapják, ahogy eteti a sünit. Ödönkéről még nincs kép, amint sünizik, majd most lesz. De magáról a sünről, arról van! Kurvasok! És mégis, megy a majom az állatkertben, és nem nézi az állatot, hanem fotózza. Csak mert már nem kell külön filmet venni.

Van a fényképezésnek értelme, nyilván. Ha például egyedül vagyok az erdőben, amikor leszáll az ufó, akkor lefényképezem, akár telefonnal, vagy ha az sincs, akkor lerajzolom szénnel. De ha már ott van az összes tévéstáb és sajtófotós, akkor talán foglalkozhatok azzal, hogy megnézzem őket magamnak, meg magamat ebben a helyzetben. Az unokáknak meg majd elmesélem, milyen volt ott lenni, és elég ciki lenne azt mondani nekik, hogy nem emlékszem, mert a gépet kellett buzerálni.

I see dead people

A turistagépet kattogtató prolival az az egyik gond, hogy sokkal több helyet foglal fotózás közben, mint hogyha alázattal és fegyelmezetten nézne a buta fejéből kifelé. Mert ő előre-hátra lépked, pozíciót keres, és baromira meg van sértődve, ha valaki átmegy az előtte tátongó három méteres sávon. Egy autót mondjuk öten tudnak megilletődötten nézni egyszerre, de legfeljebb ketten tudják fényképezni, és akkor is kerülgetniük kell egymást.

De ez a kisebb baj vele. A súlyosabb az, hogy az ilyen embertől bármi kitelik, és szemmel láthatóan tele van velük a világ. Élőhalottakról beszélünk, undead karakterekről, kiborgokról, akik nem látnak és éreznek és emlékeznek, hanem CCD-chippel rögzítenek, processzorral feldolgoznak, adatbázisba archiválnak. Nem tudják értelmezni a szépet, az aranyost vagy a pillanatot, csak marokra fogják a fotógéppuskát, és nyomulnak előre. Nem az jut eszükbe a naplementéről vagy a tigrisről vagy a Tigris tankról, hogy milyen szép, hanem hogy "lefotózom!" Embertársaikat csak zavaró tényezőként észlelik, akik akadályozzák őket a képrögzítésben. Önismeretük nincs, hiszen különben nem hinnék azt, hogy őnekik itt fotóművészi feladatuk van. Ezek veszélyes elmebetegek.

Jól csak a szemével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a gépnek láthatatlan.

Régi nóta, hogy a tévé meg a mozi kinyírja a könyveket; ez eddig nem történt meg, a nyomtatás csak visszaszorult, de végül is az csak egy ötszáz éves sztori, túlélt nélküle az emberiség évezredeket. A látás viszont ennél alapvetőbb funkció, és nem biztos, hogy helyettesíthető fényképezéssel. Hogy hatott volna a Hegyi Beszéd, ha az apostolok a kurva mobiljukat babrálják? Boldogok a szelídek, mert... basszameg, mindjárt lemerülök... boldogok a békességben élők... ne ájjál már elém te geci, hát nem látod, hogy veszem?

Húsz éve egy koncertfelvételen öngyújtókat lehetett látni, ami egyébként cikinek számított, de mégis azt illusztrálta, hogy az ott megjelentek a lassúszámot átélve, annak ritmusára imbolyognak, tömegesen. Ma mobilokat és zsebkamerákat emelnek az üres fejük fölé, és vagy elképzelésük sincs, mit vesznek fel hatnegyvenszer négynyolcvan pixelre, vagy a beállításokkal baszakodnak ahelyett, hogy hallgatnák a zenét.

Megörökítették, hála istennek. Kár, hogy nem voltak ott.



Címkék: hülyemagyar

510 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr441483003

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Menj arrébb! 2009.10.29. 08:55:02

Tótaw legújabb írása felébresztett bennem egy ideje már szunnyadó érzelmet. A nyaralási fotók iránt érzett elég erős fenntartásaimat.Félreértés ne essék, nem azzal van problémám, hogy az emberek elmennek nyaralni, azzal meg végképp nem, hogy nyaralás k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismét igazoltad, mekkora barom vagy! Gratula hozzá! :D
Miért gondolod, hogy aki fényképezni megy egy kiállításra, az nem nézi meg? Jahogy magadból indulsz ki. Bocs. :DDD
Nézd meg a Google Earth Panoramio mellékletét. Az oda feltöltött, amatőr képek alapján kapsz képet a hely hangulatáról. Mondjuk, milyen a kilátás a Csóványos melleti Szabó-kövekről.

Amit írsz az az amatőr művészet tagadása. Ne zenélj a barátnőddel kettesben, mert a profik sokkal jobban adják elő azt a Handel-szonátát. Ne örökítsd meg filmen, milyen volt a Szalajka-völgyben éppen pont akkor a vízesés meg a vörösbegy, mert majd egyszer eljön Sári Sándor, és rátölti a jutyubra. Persze nem a te kísérőzenéddel. Ne dugj a barátnőddel, mert Casanova sokkal profibban csinálja, mint te.

Ezzel az írással az élet értelmét kérdőjelezed meg, azt, hogy több lehess, mint egy csavar a gyárban.

Ars Poetica Gárdonyitól.

"Az eksztázis. De nem az az eksztázis, amelyet a mű fejez ki, hanem az az eksztázis, amely a művet létesíti. Az eksztázis az a szent tűz, amelyben a gyémánt terem. Kis lobbanás: kis
gyémánt. Nagy, erős tűz: nagy gyémánt. De hát beszéljünk magyarul: eksztázis helyett elég rezgést mondanunk, lélekrezgést. Azt a rezgést örökíti meg a művész. Mert
annyira gyönyörködik a rezgésében, hogy MARASZTANI AKARJA: holnapra is, holnaputánra is meglegyen, teljes életére
meglegyen.

Mint ahogy a veleje-szegény gazdag elteszi az aranytálat, az elefántcsont feszületet, az igazgyöngy füzért, amelyben a
szeme gyönyörködött, hogy teljes életére gyönyörködhessen benne, meg hogy a társaságát is gyönyörködtethesse vele;
mentül több embert; mind a világot; és ha meghal, megmaradjon az a gyönyörűség a fiainak, a leányainak, azok társaságának, mind a világnak, továbbra is. Hát a művész is, hogy meglegyen, megmaradjon. Ez az isteni legyen!...

De hát a művész olcsóbban jut a maga kincséhez, gyönyörűségéhez. Ingyen. Dehogyis ingyen! Irtóztató árat
fizet érte. Az ifjúsága örömeit fizeti oda érte: aj, sok szenvedés, nélkülözés, sok felhő, sok tövis, sok keserves év
az ár...

De hát mégis azt érzi, hogy ingyen. Ingyen jut a gyönyörűségéhez. És: ő is elteszi magának. Vászonra vagy márványra. Vagy kótára. Vagy ha költő, rímekbe köti. No
mármost: a szent szellő mindenkit megérinthet: szép rezgések
mindenki lelkében keletkeznek, de nem mindenki tudja vászonra, kőre, papirosra marandósítani. csak a művész! A
művész, az igazi művész! Mentül igazibb művész, antul sikerültebben. Legsikerültebben az a művész, aki azt a
szép-rezgést úgy tudja formába önteni, hogy AKI AZ ALKOTÁSÁT NÉZI, VAGY HALLJA, VAGY OLVASSA, CSAK AZT A SZÉP-REZGÉST
ÉRZI, AMELYET A MŰVÉSZ ÉRZETT, MIKOR A MŰVE FOGANT, mikor a művet alkotta, és befejezte."
jhaaaaajdekurvajol jott most ez igy koran reggel. szinte utolso mentsvarkent erkezett a cikk, mar nagyon nehezen viseltem volna el 7oraig a muszak veget :D koszi szepen!
Ábszolút helyt adok Árpádnak. Zombik ezek.
Szorosan idekapcsolódik az utcán-buszon-kerékpáron-mindenhol mobiltelefonon szar zenét szar minőségben hallgató egysejtűek. Pont.
Eddig azt hittem Péter Annától nincs lejjebb primitívségben. Tévedtem.
Egyet értek. Jó pár éve engem is elkapott, külföldön fotózgattam, mint a glosszában említett hülye, otthon néztem a képeket és elgondolkoztam: mekkora marha vagyok, hogy a gép keresőjén keresztül szűrtem át a memóriámba/lelkembe(?)a látványt. Azóta csak a belül, a fejemben exponálok, remek kis album van már az agyamban, csuda képek jönnek elő, amikor akarom.

Fotózni persze azóta is fotózom, de egész másra használva a dolgot, aki azt írta a kommentben, hogy tótavé az amatőr művészetet tagadja, az vélhetőleg egy kukkot sem értett az írásból.
így van. az sem volt zavaró, hogy Richard Bona koncerten (néha tök halk részeken) folyton ki be kapcsolta a kis kompakt gépét titttuuu, tittuuu.. és csinált (előttem ült) kb 16 tök ugyanolyan Bona képet. ami fent van a neten kb 1000féleképpen. grat. (mikor maga a zenész kérte már a koncert felénél, h ha kifényképezték magukat, akkor szépen kéri kapcsolják ki a gépeiket..)
Mi a faxért zavar tédeg az, hogy mások fényképeznek? Ez egy szabad ország. (állítólag) És ha szemetet gyárt? A saját pénzén vett DVD-ken foglalja az is a helyet...

Elfogyott a politikai téma, vagy mi?
Pl. a japánok gépében van egyáltalán memóriakártya?
ezeknel a fotosoknal csak egy prolibb banda van. a minden szarert blogbejegyzest iroke.
csak tudnam miert, amikor ott van Moricz, Mikszath, Gardonyi akik ezerszer jobban csinaljak mint az osszes blog.hu-s proli, akik a kis szar csipcsup eletukbol ragadnak ki huje peldakat. mint peldaul hogy a kiallitasokon fotozgatnak a prolik. :DDDDD
Ár árpádom ez most nem jött össze.
Ajánlom mindeki figyelmébe ezt az oldalt.

fotozz.hu/

Itt amatőrök rakják fel a képeiket és nem milliós cuccokkal nyomulnak oszt mégiscsak nem gagyi képek.

Árpádom most hülyeségeket írkáltál.
Pot kivánok.
A koncerteken nem mindig kamerázunk lassú szám közben. A teló fénye csak hellyettesíti az öngyűjtó fényét. Szerintem. Vagy inkább az én esetemben.
Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérem kapcsolja ki.
Szerinted, kedves posztoló, hogyan került fel az sok ezer kép a netre? Egyszer csak ott termettek? Vagy emberek töltötték fel, hogy mindenki láthassa őket? Örülj neki, míg "csak" ez a hobbija valakinek, és nem az, hogy légpuskával lövöldözzön rád sétálgatás és "mekizés" közben. Feltételezem a pornóképekkel nincs problémád....
Hát persze! Amit versbe lehetett önteni, azt már megírták: ott vannak a kötetekben, amit fel lehetett fedezni azt felfedezték: ott vannak a térképeken, amit ki lehetett találni azt kitalálták: ott vannak a szakkönyvekben és amit le lehetett fényképezni azt lefényképezték: ott van az interneten.

Legyen mindenki egyforma! Vonnegut bácsi írt is erről: Isten hozott a majomházban.
....és akkor még nem is beszéltünk a sok
hülye ember hülye véleményéről ami megtölti az internet oldalait.
Öngólt rúgott Árpád úr !
Ohó és akkor még nem beszéltünk a videózás feketeöves Ted bundy-járól, az apósomról!
Egy kétajtós szekrény van tele nála DVD-re archivált, kalandos életéről. És vendégség esetén be is mutatja, hogyan nyaralt a görögországi Fekália Beach-en.
Saját keverésű zene, és hangalámondás a saját hangjával!
Videoézés közben elvárja az áhitatot. Beszélgetni, csipszet ropogtatni, orrot fújni, köhögni nem lehet közben. Pláne klotyóra menni.
Videónáci!:D
Boldogok a lelki szegények. Nem érinti őket szenvedély, és nem érzik a nyomasztó tömeget magukon, amikor súlytalanul próbálnak ráütni valamire.
Ez nem post volt... egy beszélgetés az SZTK-ban...ja hogy teljen az idő.

Tényleg kérem. Kapcsolja ki.
en mondjuk meg a mobiltelefont is utalom. hat meg ha "fenykepeznek" vele. az tenyleg egy kulon allatfaj. aztan meg feltoltik az iwiw-re mint akinek nincs egy csepp onkritikaja sem.
a szerzőnek ajánlom elolvasásra Susan Sontag kis könyvecskéjét a fényképezésről. Lehet megvilágosul benne valami (Tótában, nem szegény Sontagban), bár sok hosszú szó és kevés kép van a könyvben.
Ez a post kb. olyan, mint SuexID 'Légyszi inkább ne fotózz' című írása a Spottr-en. Még vesszőhiba is van mindkét címben.
Kedves Árpi!

Így kell izomból faszságot írni.

Gratula!
"ahhoz is primitív vagy, hogy a húszezer forintos géped képességeit kihasználd. Amit gyártasz, az bazmeg szemét, hulladék, selejt, amire senki sem kíváncsi, még te magad sem fogod elővenni. Feltölteni persze fel fogod, hogy rohadjál meg. Pontosan olyan, mintha a szotyihéjat szórnád el az utcán, vagy otthon."

Tótavé, te szerencsétlen, nyomorult lelkű, hát még annyit sem bírsz feldolgozni, ha valaki rálép a lábadra?:-))
...más okot nem látok, ami miatt egy ilyen hulladék írás megszülethet. Gratula az indexnek, hogy címlapozza a szemetet!
Várjuk a megmondóember Tótavé következő
kinyilatkoztatását, amelyben ő személyesen határozza meg, ki és mit tölthet fel a világhálóra.

p.s. én speciel 160 ezerért vettem a fényképezőgépem, autókiállításon nem jártam, és ezentúl csakazértis mindent feltöltök a netre :-)))
Én simán emlékszem a Horchra, az Audi pályaautóra, (a hosztessz csajokra) anélkül hogy lett volna nálam fényképezőgép. Nem csak ötgigás az emlékezetem és jobb a felbontása. Jókat beszélgettünk előtte-utánna a haverokkal.
Már egyáltalán nem vagyok toleráns a fényképezővel kiállításra járó zombikkal. Se a babakocsival kijárókkal. Nem kerülgetem, nem vigyázok a kompozíciójára. Nagyobb a kajálda rész mint az egész kiállítás, ami szintén zavaró.
A headbangelős koncerten feltűnő mobiltelefon kijelzők meg medveanyám... minek?
Nekem inkább azok a zombik, akik még mindig azt hiszik, hogy ha a mondandójuk végére odaírják, hogy "pont", akkor az kevésbé fog hasonlítani egy kalap szarra.

Egyébként Árpádnak szeretnél helyt adni, vagy a véleményének?
az igazság az, hogy ezt a típust nem érdekli maga a látvány, vagy a szemlélődés tárgya. birtokolni akar. majd aztán megnézi otthon, amikor már az övé. e mellé társul a dicsekvési kényszer. mivel elmondani, mondandóját megfogalmazni nem tudja, ezért mutogatja. ő az, akihez amikor elmégy, előveszi a diavetítőt, szupernyolcast, videót, házimozit, számítógépet, oszt nézd, órákig.
Aki mobillal fényképez, azt már zombinak se nevezném, inkább csak alga vagy ilyesmi :-)
Én is szoktam fotózni múzeumban: a gyereket, amint rácsodálkozik a ferrarira. Nyilván a ferrarit nem, mert a múzeumban nincs fény viszont van korlát, esetleg üvegfal. Ferrarit egy kis hegyi úton fotóznék, háttérben valami svájci falucskával...
ez a kis bejegyzés is teljesen felesleges, mert valaki, valahol már sokkal jobban megírta?
Nem tudom mi történt a kiállításon, ki gázolt a lelkedbe, melyik Volgát nem tudtad befogadni a sok kis fotózó gecitől. De erre ilyen cikket felépíteni, mellélövés.
az igazság az, hogy ezt a típust nem érdekli maga a látvány, vagy a szemlélődés tárgya. birtokolni akar. majd aztán megnézi otthon, amikor már az övé. e mellé társul a dicsekvési kényszer. mivel elmondani, mondandóját megfogalmazni nem tudja, ezért mutogatja. ő az, akihez amikor elmégy, előveszi a diavetítőt, szupernyolcast, videót, házimozit, számítógépet, oszt nézd, órákig.a produktum, a felvétel tehát nem a rögzített témáról szól, hanem a rögzítőről.
@kilobike: igen, az ilyen állandóan zenét hallgató fazonokról írta Konrad Lorenz: "fél, hogy meghallja a gondolatait".
@kilobike: mármint kihangosítva, avagy headsettel?

Kihangosítva egyetértek, idióták.

Headsettel viszont az ég világon senkit nem zavarnak, a minőség pedig egy célmobilnál egészen jó is lehet.
Azanyádazegysejtű....
Csak azért írok mert személyes érintettségem van a témában, idén tizedik éve fotózok koncerteken. Nem pénzért csinálom, hanem a magam és mások szórakoztatására. Amatőr vagyok a szó létező legpozitívabb értelmében.

Az elmúlt tíz évben olyan kezdő zenekarok koncertjein is fotóztam, akikből később ismert, elismert produkciók lettek.

A legmegdöbbentőbb azonban azt találtam, hogy az úgynevezett "profik" sokszor azt sem tudják kit, kiket fotóznak. Nekik ez egy letudandó munka aminek a végén cseng a kassza. Nem egyszer fordult elő, hogy egy koncerten egy napi, vagy hetilap "profi" fotósa tőlem kérdezte meg a zenekar vagy előadó nevét, történetét vagy leghíresebb számait.

Továbbra is minden tiszteletem a felkészült és lelkes amatőröké.

És akkor egy kérdés a végére: Blogot is csak profi írjon? Hiszen az amatőr bloggolók nem értenek az írás művészetéhez.
Én egyetértek az írással. Ez nem amatőr művészet, hanem hulladékgyártás futószalagon. A zenélés nem jó ellenpélda, mert ha zenélsz (ahogy én is és a menyasszonyom is :)), az az önkifejezés eszköze, plusz jó érzés. És a magad kedvéért csinálod, nem azért, hogy te legyél az ezredik, aki feltolja netre, ahogy bénán eljátszik valami nehéz anyagot ("szarul ugyan, de csak sikerült, király vagyok" alapon). A százmilliomodik fotó egy sünről a neten az mi? Csavar a gyárban. Aminek ráadásul megszakadt a menete, nincs mögötte ész.
Az autóknál maradva: nekem volt szerencsém ülni egy 1981-es évjáratú Bentley autóban, és nem lefényképeztem, hanem beleültem (mert megengedték :)), megnéztem, és emlékszem rá. Emlékszem az érzésre, amit senki sem ért meg, ha megmutatom képen.
Ezért nem is szeretek kirándulásokról képeket nézegetni. A huszadik képen a huszadik szép hegycsúcsot pont leszarom, mert ezerszer láttam a tévében. És nem fogom sosem tudni, hogy mit látott, érzett a kép készítője.
Félprofi felszerelést használó, lelkes hobbifotós vagyok. (fotozz.hu/harmincas) Egyrészt valóban a nagyon kezdő amatőrökre jellemző, hogy MINDENT lefotóznak. Tapasztalat és gondolkodás kell ahhoz, hogy az ember már tudja, hogy mit érdemes fotózni. Másrészt azért, Árpád, ha a te logikádat követnénk, senki nem fotózna semmit, mert "az interneten úgyis vannak jobb fotók." A saját alkotás örömét azért ne tagadd el az emberektől.
@KomplexSokaság:
Hello!
Azért a kiállításon kattogtató zombik nem művészek, a mobillal felvett koncert nem "mű".

Csak annyit tennék hozzá, hogy nagyrészt egyetértek a poszttal. Saját tapasztalatból, mivel baráti társasággal régebben látogattunk különféle eseményeket. Én voltam a fotós/videós. Ma már tudom, feláldoztam magam. Az, hogy mi történt ott, azt sosem láttam. Igaz, van róla felvétel, amit csak akkor nézek meg, ha keresek valamit és véletlenül belekukkantok.
Cseréld ki a "fényképez", "fotóz" szót "bloggol"-ra és máris jó.
Mi van Árpi?
Dühös vagy mert nem engedtek téged vagy a gyerekedet tapizási távolságra?
Vagy csak nem volt ötleted hogy miről írjál, így rittyentettél egy jó anyázós, káromkodós, (úgy általában) másokat pocskondiázó cikket, csak azért, mert egyesek szeretnek „csak úgy” fotózni ilyen helyeken? És neked ez miért fáj, idióta?

Ha vetted volna a fáradtságot, és utána olvastál volna (mivel ebből a bejegyzésnek titulált szörnyűségből az jön le, hogy nem tetted), megtudhattad volna, hogy ezernyi más funkciója van még ezeknek az amatőr fotóknak, fotórengetegeknek, amiket és amelyek elkészítőit minősíthetetlen hangnemben szapulod vagy zombinak titulálód. Te kis primkó félművelt eszelény: fotót nem csak pusztán a megörökítés miatt készítenek az emberek, hanem az „ott jártam” hiteléért. Ahogy a turista és az utazó számára is saját reprezentációjának eszköze a másoknak mutogatott, szar minőségű fotó. Ez egy erősen pszichológiai vonatkozású kérdés (is), te meg elintézed annyival, hogy az egy primitív agyhalott, aki ilyet csinál. Kicsit nézz már utána, mondjuk a vizuális kutatások és elméltek irodalmában, a fotózással foglalkozó munkákban, vagy akár turizmuskutatásokban, és efféle helyeken, hogy az ilyen fotók miért készülnek tonnaszámra amellett, hogy az automata géppel könnyen lehet kattintgatni.

Az meg egy másik kérdés, hogy embertársaidról, akik történetesen ugyanazon a helyen nézelődnek mint te a kölköddel, olyan hangnemben mersz írni, ahogy (akik között történetesen előfordulhat az általad ellenpéldaként állított profi fotós, akinek éppen lehet hogy csak a mobiljával volt kedve kattingatni). Kritikán aluli színvonal. Te ezért tényleg pénzt kapsz? Arról mikor olvashatunk beszámolót, hogy az itt kifejtett nézeteidet face-to-face megmondtad a téged oly annyira zavaró embereknek, ezekkel a szavakkal, és hogyan gyepáltak bele a földbe? Vagy ez csak így, az interneten dívik? Hát ennyit erről, kedves Tóta.
Árpád! Leírtad a japán turistát!
Ez teljesen rendben van, még ha némi felindultság is érződik Árpádon.

Nem tagadja az amatőr művészetet, de az idiotizmust mint irányzatot vakvágánynak érzi.

KomplexSokaság a hasonlataid nem túl jók. Biztos ideges lennél, ha googleban egyetlen ponthoz 1500-2000 fosabbnál fosabb kép lenne csatolva. Akkor is, ha egy parkban 3 méterenként gitározgatna meghitten egy egy pár.

Az amatőr fotózásnak is van kultúrája, Árpád ennek hiányát kifogásolja joggal.
@há zé, @KomplexSokaság: szövegértésből elégtelen. Leülhettek! :-(
Úgy örülök, hogy újra kiderül: Semmiben sem értünk egyet.
Így lesz a világ sokszínű.
TW a tuti megmondó és mi véglények.Mennyivel jobban szeretem azokat a képeket amit a haverokkal csináltam Prágában sörözve. Jó csajok szép templomok, a Svejk söröző, ahol a pincér mindenképpen el akart nekem adni egy sapkát stb.
Persze mindről van a neten kép.
Azt lenne jobb nézegetni? Hm.... nekem inkább így áll össze a túra.
Hülyén nézne ki ahogy itthon az élménybeszámoló közben a Guglin keresem ki a dolgokat, hogy : Ilyet is láttam, meg várj letöltök egy oroszlánt is, meg egy diadal ívet is, mindjárt csak lassú ez a szr.
Maradok egysejtű, amatőr, túrázós fotós.
Megigérem türelmes leszek az elém kacsázókkal.
Így jó?
Igaza van Árpádnak. Értsétek meg, nem általában a fotózással van baja, hanem egy bizonyos embertípussal. Nekem is nagy kedvenceim azok, akik folyton videoznak, hogy aztán soha elő se vegyék a felvételt, rosszabb esetben szerencsétlen ismerőseiknek és rokonaiknak mutogassák, ahogy Ödönke botladozik egy órán keresztül, holott két jó fotó sokkal kifejezőbb lenne. Ráadásul az ilyen ember tényleg mindenből kimarad, mert mindig a kibaszott kameráját babrálja.
Hát ez egy ritka szar poszt volt.
Ha lenne időm és kedvem, és éreznék rá egy kis esélyt, hogy W. eléri azt a szellemi szintet, ahol érvek és ellenérvek ütköztetésével lehet vitatkozni, akkor megtenném, hogy elmagyarázzam neki, hogy miért írt baromságokat, de így miután haradszor is végigolvastam a posztot, erre semmi esélyt nem látok.
Arpi, elgurultuk reggel megint a gyogyszerek ?
@KomplexSokaság: Egy apró kis különbség van a Te mondandód és Árpádé közt: ha a barátnőddel nem kefélsz, akkor valóban szegény vagy. De ha valaki más kefél a színpadon, akkor nem felvenni akarom - azt rábízom a profikra - hanem bámulni és közben az ágyékomban zajló folyamatokra figyelni. Ha felvételt akarnék birtokolni, akkor az internet 80%-át használhatnám.
Aki fotóz az nem vesz részt az élményben, hanem kívülről figyeli - ezt írja Árpád és ezt mondja egyébként a lélek szakembere is (meg a feleségem... :))
Az mondjuk egy érdekes kérdés, hogy minek törődjek én a hülye zombival, minek kellene nekem idekeskedni rajta. Árpád! Örülj a saját életednek és ne idegeskedj másokén.

Ja és a japán turistáról még az jut eszembe, hogy láttam már japán pacákot, aki a híres Csontváry kép elé állította a feleségét és lefotózta őt. A képet tényleg nem nézték meg.
Szerintem az ufót is inkább megkérnék hogy gyorsan kapja le őket. "Itt kell megnyomni. Cenkjú, cenkjú!"
***Ha ezzel vitát szerettél volna indítani, akkor ahhoz gyengusz a téma, úgyhogy szerintem csak simán egy demagóg tapló paraszt vagy. ;-D

Próbálj meg keresni jó minőségű bármire használható nagyfelbontású képeket bármiről, és rá fogsz jönni, hogy miután kihúztad a fejed az index szerkesztöség seggéből - mielőtt még bele találsz a langyos szarba fulladni - hogy a millió kép a neten csak parasztvakítás. Nekem nap mint nap kellenének fényképek mondjuk egy csomag mekis krumpliról, vagy egy katicabogárról, és ha csak nem akarok sok pénzért stock fotókat vásárolni, akkor bizony ezekhez nem lehet hozzájutni, internet ide vagy oda. És még sorolhatnám az ellenérveket, kedves Miszter Médiahuszár Megaszomdom Miska, akinek véletlenül egy kocafotós felrugta a gyerekét, és most irgumburgum van. ;-D

***Így néz ki, egy hangulatilag és stilisztikailag a posztodhoz illő hozzászólás te "hülye".
Hát, ezért kár volt billentyűzetet ragadni, mennyi-mennyi elpocsékolt leütés, bit/bájt/sávszélesség/széndioxid...

"És nem ez a munkájuk, mert azokat messziről fel lehet ismerni: aki professzionális fotós, az nem automata turistagéppel, pláne nem mobillal dolgozik."

Őőő, szerintem sok ezren vannak az országban, akiknek bár "nem ez a munkájuk", mégis félprofi, vagy profi gépekkel dolgoznak és értenek is hozzá, hobbi szinten.
Árpád, általában egyetértek az írásaid mondanivalójával, de most kolosszális hülyeséget sikerült felfosnod a netre.

Annyiban igazad van, hogy a mobillal fényképezés, a koncerteken "filmezés" baromság. Tele van a jútyúb 17 másodperces koncertfelvételekkel: kisfelbontású, sistergő, torz hang, a színpadvilágítástól homályos, a pogózókkal együtt ugrál, szétesik kép. Ezeknek semmi értelme nincs.

Ellenben ha sikerül eljutnom valahová, ahová valószínűleg még évekig nem jutok el mégegyszer, talán sohasem, akkor felmerül bennem az igény, hogy az élményt szeretném megörökíteni. Persze ha a viszonyok, a helyzet ezt lehetővé teszi. Én, a lakótelepi proli, 2005-ben eljutottam Tosacanaba. És képzeld bazmeg, fényképeztem! Nem sokat, 7 nap alatt készült kb. 250 kép - volt időm mellette nézelődni is, ez szerintem még nem zombulás.

Nyilván nem képviselnek semmilyen művészi értéket a képek, de mégis jó megnéznem őket. Életem jelenlegi szakaszában a Füredi úti ltp., az Örs vezér tér, az Élessarok, a Mázsa tér, a Bihari út, és a Keresztúri út szépségében gyönyörködöm. Egy ilyen ködös, reménytelen napon jó érzés megnézni az évekkel ezelőtti képeket, felidézni az emlékeket. És nekem jobb érzés megnézni a saját, szar, 3 megapixeles képeimet, mert az én emlékeimet azok hozzák vissza.

Ugyanolyan sznob fasz vagy Árpád, mint azok, akik minden helyen ahol lehet kommentelni beírják hogy "én már öt éve nem nézek tévét".
szívemből írtál :)

nem közvetlenül a fényképezéshez kapcsolódik, de közvetetten a témához:

szerintem a blogok 90%-a és a blog kommentek 97,2% érvényes amit írtál.

szemét, szemét, szemét - szegény szerverek meg tárolhatják a sok butaságot.
Ki ez a büdösbünkő Tóta Árpád?
Ez tényleg egy elég súlyos ostobaságkitörés volt. Fröcsögés. Szerinted az amatőr fotósoktól telik ki minden; mások szerint meg melegektől, cigányoktól stb, egy tőről fakadtok. Mikor az ostoba intoleráns fasisztákról értekezel, ez után odaértheted magad is. Mert aki akar fotózik, aki akar nem, és ahhez neked semmi közöd, tod.
Hab a tortán:
Te tőgyarcú barom, és még képes vagy belinkelni a Flickrt egy az amatőr fotózás elleni kirohanásba, hogy fotózás helyett onnan keressen képeket a proli.

Szerinted ezeket a képeket mégis ki csinálta? :DDDD

www.flickr.com/search/?w=all&q=wartburg+311&m=text
W! Ezt picit túllihegted most, nem?
MONNYON LE!
JA! Télleg! Milyen igaz! Én se' értem, h mi a faszé' írkál blogokat és sztároltatja magát valaki, amikor mások már rég megmonták a frankót BÁRMIRŐL/MINDENRŐL!!
A "fényképezem, mert itt vagyok"-attitűd azóta általános jelenség, hogy olcsó amatőr gépeket lehet kapni, bár a film akkor is relatíve drága volt, emiatt kevesebb szar készült (számolni kellett, mennyi van még a 36-ból vagy a 24-ből). Most, hogy ezzel sem kell törődni, hát tényleg fényképez boldog és boldogtalan, és bár engem is zavarnak eme szerencsések, mégis az a talán naivan idealista elképzelésem, hogy ennek mentén (hosszú távon) fejlődhet a vizuális érzékenység --- félreértés helyett: nem arra gondolok, hogy később majd mindenki művész lehet, hanem arra, hogy talán finomodik a látáskultúra.
(És szerencsére viszonylag kevesen nyomtatják ki e képeket, vagyis a szemét csak a bitmennyiségben jelentkezik, például egy fotóblog vagy más képmegosztó szerverén.)
Tényleg gáz. Jómagam munkámból adódóan is elég sokat fotózom de az utóbbi időben egyre kevesebb helyre viszem a gépet hogy ne az kössön le hanem tényleg élvezni tudjam azt amit látok. A leggázabb szerintem az amikor ezek az önjelölt amatőrművészek a párjukkal / családtagjukkal mennek és azoknak végig kell szenvedni amíg apuci beállítást keres minden második lépésnél :)
Árpi, ezért bocsátunk meg neked újra, meg újra.
nagyon igaza van neki.
csak a proli volt kövéres.
@KomplexSokaság: ah . . .! - nem érted az egészet
Na, ennél már csak a szalagavatók a jobbak. Mikor felkér az osztály, mint profi fotóst, hogy örökítsem meg a rendezvényt. Esemény közben jön a sok idióta szülő a telefonokkal meg a digitális szappantartókkal és leugatja a fejemet, hogy nem tudja az ő szép csemetéjét 1024x760 ban lefotózni. Utána meg bejön a laborba és megkérdezi, hogy mekkor a legnagyobb méret, amit nagyítani lehet. Mondom neki, hogy bélyegképre jó lesz. Sértődötten távozik. :))
Én egyetértek a cikk írójával, és ezzel nem az amatőr művészetet kérdőjelezem meg, mert magam is amatőr fotósnak tartom magam, de ahhoz digitális tükörreflexes gépet használok, több objektívvel, rendszervakuval, stb. De sokszor nekem is örömet okoz a gépet otthonhagyva, csak úgy a saját szememmel átélni a látványt, hangulatot. Tapasztalatból tudom, hogy ha fotózok közben, akkor ez elvész, mert akkor tényleg a beállítások, képkivágás, expozíció, stb. jár a fejemben, a hangulat, az élmény pedig odavész - de ezt adott esetben tudatosan feláldozom az amatőr művészetem kedvéért.
De a mobiltelefonnal lekapott képek tényleg mire jók? Már azon kívül, hogy mutatni lehessen a haveroknak, hogy én is ott voltam, nédda!
Az állatkerttel nincs igazad, sok fejlődnivágyó fotós ott próbálkozik, mert könnyen elérhető a hálás téma, és lehet gyakorolni az előtte elméletben felhalmozott tudást, illetve ötleteket.

Értem én, hogy hol téved
KomplexSokaság, mi az, amit fel vélsz ismerni, de azt pusztán géptípusról, és képkészítési sebességről nem feltétlenül lehet eldönteni, főleg nem az állatkertben.

A kiállítás más tészta, főleg ha beltéri, ott kézből rendes fotós csak akkor lő, ha nagyon nincs más választása, de ha komolyan veszi a dolgot, akkor állványa van. Persze kivétel mindig van.
Párizs, Eiffel torony. Mindenki fényképezi vagy filmezi, csak egy ember áll zsebre dugott kézzel, Mellette lévő: Ön nem csinál semmit? Én itt nézem meg helyben.

ez egy nagyon régi vicc.
@kilobike: "mobiltelefonon szar zenét szar minőségben hallgató egysejtűek"

Na, megint gyökerek mindenhol. Buszozó-vonatozó embereket fikázol, jó neked. Sokat nem utazol, világlik. Nem utazol 2+ órákat minden nap éveken át. Alvás-olvasás mellett hallgatni az utasok idiótaságait. Zene jobb, ha szar akkor is. És minek ötven mütyürt magaddal cipelni, amikor zene jön a mobilról is. Ehh, mindig van aki mindent jobban tud, többiek meg idióták.

Fotózós irómányra fenneb dettó igaz. Nem mindenkinek van lehetősége állandóan utazni mindenfelé, ha néha van, akkor nézelődés mellett igenis gyűjt minél több emléket, a sok fotó is ide tartozik. Amúgy meg: közöd? Kerüld ki b+, mi a franc olyan nehéz ebben? Ezt a szart kora reggel.
...nem tudom mi bánt Árpád, mire ez a kirohanás? "Önismeretük nincs, hiszen különben nem hinnék azt, hogy őnekik itt fotóművészi feladatuk van"- mondod, de ez szerintem nem igaz, gondolod nálad nincs jobb, hogy te vagy az egyetlen és ezért csinálod amit csinálsz? Igenis csinálják/csináljuk, mert minden egyes alkalommal tanulunk, jól érezzük magunkat...
KomplexSokaság: Szerintem félreértetted, amit Tóta W. írt.

A jelenség, amiről írt. létezik, és pont ebben a formában.

Bár ennyi indulatot nem ér meg.
Észrevettem a csládon, és a kisfiamon, hogy pl. szülinap alkalmából fotózom, rögtön máshogy viselkedik, már másfelé figyel nem arra amire kellene.

pont ezért én nagyon keveset fényképezem, igy majd idős koromra maradnak az emlékeim

Ezsembe jutott most egy Lynch film, talán a Lost Highwayben volt, hogy a főhőstől megkérdezik miért nincs videókamerája:

I'd like to remember the thinks the way I lived them
Egy amatőr fotónak az a lényege, hogy segít emlékezni. Kuvasz kutyáról is van 10000 kép a neten, mégis azt az régi képet kell megnéznem amiről tudom, hogy a gyerekkori barátom (a kutya) van rajta. Más képek nem adják azt az érzést.
Pont ugyanez a gondolatsor jutott eszembe a U2 koncert kapcsán, ahol tízezrek fotózták messziről azt, amit a YouTube-on akárhányszor visszanézhetnek majdnem HD minőségben. Persze sok írás született már erről a YouTube és a Twitter kapcsán is, hogy a mai ember egyre inkább önjelölt krónikás akar lenni, nem néző. Akár a saját műélvezetét is feláldozza ezen az oltáron. Bono is számolt velük, öngyújtók helyett a kamerák LCD-jét hullámoztatta a tömeggel.
Arpad, ez most nagyon mellement. Fellokott az Allatkertben egy fotos, vagy mi tortent?
Tavaly kb. 2200 kepet keszitettem egy utazason. Es egyaltalan nem jelentenek semmit azok a - nehol jobb minosegu - fotok, amelyeket masok csinaltak. Mert azok nem azt a pillanatot orokitik meg, amelyet EN ateltem. Viszont ranezek ezekre, es tudom, hogy az a fuszal, az az esocsepp, az a kismadar akkor es ott csak nekem volt ott ugy.

Ja igen: ne fotozd Odonket, majd az iskolaban a profi fotos csinal rola profi csoportkepet. Es ne keszuljon homemade porno sem, mert sokkal szebb lanyokrol is van sokkal jobban megvilagotott jelenet tizezrevel a neten.

De leginkabb: ne irogass blogot, Platontol Kanton at Fukuyamaig nalad sokkal okosabb emberek is gondolkodtak mar, akik le is irtak, amit te, csak szebben, erthetobben, nagyobb peldanyszamban, tbb nyelven kiadva.
"hülyemagyar" megint? A japánt minek neveznéd akkor?
Miért pont a nagyszerű Rollei B 35 került ide? Azokban az időkben még nem volt a "zombizás" divat.
nem az szép a szabadságban, hogy mindenki szabadon élheti az életét? kéken, zölden, sárgán?!
téged mit zavar, hogy más, mit csinál a szabadidejében? jól-rosszul. tudtad, hogy a legnagyobb értékünk a demokrácia?!
a 21. században, zenészeket, költőket ölnek meg azért mert nem tetszik amit csinálnak! ezt akarod?
Lényeg az, hogy mindig legyen valaki, akinél többnek érezhetjük magunkat. Amúgy frusztrált egy poszt, de szórakoztató.
Azt hiszem, ennek a mindent lefotózásnak inkább az a "veszélye", hogy a szinte teljes képi dokumentáltság mellett megszűnik pl. a család kollektív emlékezete. Eltűnnek idővel az "emlékszel, amikor a papa akkorát esett részegen a vödörben" meg hasonló sztorik, mert minden meg lesz (van) örökítve videón és képen, hanggal, színesben. És látszik, hogy papa nem is olyan részeg, és hogy az arcáról inkább valódi fájdalom olvasható le, és talán némi megalázottság-érzés, hogy az unokája így látja. Ezt kép nélkül elfelejtenénk, de az a szar most itt van, és papát mégsem törölhetjük le, mert az mégis milyen lenne. És a megszépítő emlékezet helyett itt a dokumentáció, aminek viszont nincs szerepe a családi egység és kölcsönös szeretet erősítésében, legfeljebb egy válóperben jöhet jól.
Sajtófotózom, de nem művészet ez számomra, csak munka. Az igazi amatőrök a gyakorlatban tényleg idegesítők, és tudom, hogy amikor belekattint a sötétbe a kis szar gépével, ahol még én is csak full kézi beállítás mellett tudok elfogadható képet készíteni a sokkal jobb gépemmel (+ utómunka), akkor tényleg nem értem, hogy ezt miért kell csinálniuk, mit remélnek. Bár a sötét foltok kevés megabájtból kijönnek, legalább a háttértár nem fogy olyan gyorsan. :)

Ed
Kurvára igazad van.
Eléggé szánalmasak. Aztán ahogy mutogatják, mit csináltak a szaros gépükkel ott helyben!
Láttam bazz, én is itt vagyok!

De hol a patásorbán?
Árpád! A legtöbb írásod jó, ez azonban nem sikerült. Te még nem élted át azt az érzést, amikor a gyerekekkel nézegeted pl. a nyaraláson készült fotókat, és felidézed az ott történteket? Olyan képek alapján, amit TE készítettél! Amiken esetleg még a gyermeked is látható mondjuk pl. a hédervári kastély előtt. A kastélyról rengeteg profi kép van az interneten, de egyiknek sem olyan a hangulata, mint a saját képé, mert nem kapcsolódik hozzá élmény.
sok igazság van ebben a cikkben. Én is pontosan ezt szoktam érezni: ha lefotózol valamit, nem biztos, hogy ott is vagy valójában. Jó, aki itt kommentben kikéri magának, az lehet, hogy ott van. De sok embert láttam már, aki azt hiszi, hogy a fényképezés ekvivalens az átélésssel.
Hmmm, a fentiek alapján én "professzionális fotósnak" számítok. Viszont a játszótéren kompakt géppel lövök a gyerekre, mert egy 3,5 kilós géppel elég nehéz lenne ott mozogni. Szar érzés, hogy a leírtakat gondolhatják rólam...
Valaki itt emlegette a google earth-et. Hát amennyi hulladék kép azon van! Nem is értem, mér nem szűrik meg. Már meg se nyitom őket.
Annál több szar kép csak az iwiwen van. Hogy oda egyesek miket feltöltenek, akár magukról, akár "itt is jártam ti kis buzik" címen...
Nem tudom, engem nem zavar, ha az emberek bármitől is jól érzik magukat, amíg másokat nem bántanak.

Amúgy a fényképezésnek az az értelme, hogy az ember saját maga örökítse meg a dolgokat, később elővegye, és eszébe jusson, hogy ezt nem egy albumban látta, hanem a saját szemével.

Ami pedig az ödönkés-sünös felvételeket illeti, eltelik néhány év, és fontos emlék lesz mindenkinek.

Különben mi is jókat szoktunk ezen röhögni, amikor valahonnan hazajövünk, és megnézzük a képeket: mi a fenének fényképeztünk ennyit, a helyszínen vásárolt színes turistakiadványban ezerszer jobb minőségben megvan ugyanez. Ha viszont odaállsz a téma elé, és úgy fényképeznek, az már emlék.
Ez most ütött! :)
Akit sikerült tökön találni, és magára ismer az nagyon nem fog szeretni..
Árpádom a prolizásod sem értem, mivel láttam nem egyszer kiskösztümös üzletasszonyzt mobillal fényképezni.

A másik dolog, hogy az ember biza nem úgy szokta kezdeni a fotózást hogy bemegy a boltba és vesz egy NIKON D3 -at 1 misiért
meg még hozzá való optikát további 2 misiért.

Tudod az általatok mélységesen lenézett prolik először csak valami gagyi géppel kezdik.
Van aki meg is marad ezen a szinten, de van olyan aki felfedezi hogy az automata üzemmódon túl is van élet majd lassan túlhaladja a gépe képességeit.
Ekkor beruház egy ultrazoom vagy egy belépő szintü tükrös gépre és közben tanulgatja a dolgokat örül egy szépen elkapott pillanatnak egy jól beállított képnek.

Ráadásul akármilyen gagyinak is tűnik a képminőség bizony ott van annak az öröme hogy ezt mégiscsak én csináltam.

Árpádom szerintem nézzél körül mondjuk itt.

picasaweb.google.com
fotozz.hu/
www.flickr.com/
Teljesen igazad lenne kivéve hogy a milliós gépekkel nyomuló faszoknak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy szeretnek pénzt kérni a fótókért meg mindenhova kiplakátolni a nevüket. Az index fotósai sajnos ilyenek nem látni náluk olyat, hogy "csak úgy" raktak volna ki fotókat szabad licenc alatt. Így aztán az egyszeri user, ha a blogjához vagy akármihez keres anyagok és nem akar a bunkó fasz copyright fetisiszta tetvekkel vitatkozni naphosszat, akik képesek egy fotóba belekötni hogy az "szellemi tulajdon" jobb ha maga fenykepezi le.

Majd ha az index és a többi ezrével tölti fel a professzionális képeket szabad licnenc alatt akkor igazad lesz.
Teljesen korrekt a cikk. Onnan tudom, hogy van róla sajátélményem. Nem arról, hogy más milyen hülye, hanem arról, hogy én milyen.

Három éve, az első külföldi nyaralásunk alkalmából beruháztunk egy videókamerába, hogy akkor most kurvára megörökítünk mindent. A párom fényképezett (ő legalább tud), én videóztam (nekem amúgy a villanykapcsolónál bonyolultabb szerkezetekkel mindig meggyűlik a bajom, mármint júzerszinten). Most ott figyel a polcon 6×60 percnyi kazetta Zakynthosról, amiből az első kettőt még átküzdöttük számítógépre, a többire nem jutott idő az elmúlt három évben.

Azt' közben alig láttunk valamint Zakynthosból.

Viszont egy kritikai észrevételem van. Van egy mondatod: "Mi az istenért csináljátok ezt, ti hülyék?!" -- a végén két írásjellel. Persze semmilyen íráson nem lehet számon kérni, hogy miről NEM szól, de szeretném visszajelezni, hogy a két írásjelből csak a felkiáltójelet fejgtetted ki a cikkben (szvsz teljesen jól, mint mondtam).

Érdekes lenne egy puffogásmentes, józan, szociológiai és/vagy pszichológiai szempontokat felvonultató cikk a kérdőjelről. Pontosabban a lehetséges válaszokról.
Igen, nagy igazság van benne. Én pl. utálom a gyereket videózni, mikor szerepel, mert ahelyett, hogy látnám élőben, egy vacak, kicsi LCD-n tévén nézhetem. Nem véletlenül teszem le egy állványra a kamerát, és hagyom egyedül dolgozni.

Két további példa, amely Árpád igazát szerintem remekül alátámasztja: Iskolai műsor, édes gyerekek a színpadon, szépen berendezett nézőtéren ülnek a szülők és egyéb érdeklődők. Akik a műsorból semmit sem látnak attól a 10-12 zombi apukától, aki fényképezőgéppel, kamerával a kezében a sorok előtt állva szarakodik.

A másik, szintúgy nagyon idegesítő mulatság. Adott egy gyönyörű templom, értelemszerűen gyatra megvilágítással. Állvány nuku, egy székre lerakott géppel 10 másodperces expozíciós idővel lehetett normális képeket készíteni. Csináltam párat, aztán megcsodáltam a templombelsőt úgy teljes egészében. Kicsivel később kezdődött ott egy koncert. Kellemes gregorián ének. Közben sorra érkeznek a látogatók, akiknek feltétlenül fényképezni kell egy kézben tartott mobillal vagy automata vacakkal ott, ahol az SLR gépnek is állvány kellett volna. Ez önmagában még nem baj. De mi a fészkes fenének kell az összes ilyen sz.rnak csipognia, bippegnie, vinnyognia az exponáláskor? Két ütem gregorián, 1 csipogás. Két ütem gregorián, 3 bííííp. Egy ütem gregorián, 1 csipogás. Két szám után felálltam és elmentem, pedig gyönyörűen énekeltek, csak a sok idióta élvezhetetlenné tette.
...És amikor bedöglenek a vinyók és a CD-pestis pár év múlva elvizi a diszkeket, akkor majd generációk fognak kép nélkül maradni. Engem csodabogárnak néz a család, amiért képes vagyok vegyszereket kotyvasztani a fürdőszobában és fekete-fehér filmre fotózom a gyerkőcöket. Még nem tudják, hogy 20 év múlva csak az én képeim maradnak majd az unokáknak.
Egyébként akiknek a kezében nagy "profi" gépet látsz, azokonak a többsége nem profi. Ők csak a gazdag hülyefotósok.
Azt azért megjegyezném, hogy a pillanatot megélni és megörökíteni nem feltétlenül zárják ki egymást.
Állatkertben, kiállításon, ilyesmi helyeken én is szoktam fotózni. Igaz, nem telefonnal, hanem tükörreflexes géppel. Tudom hogy sosem fogok olyan képet készíteni, amit leközöl a NatGeo, de mégis elkészítem, sőt, otthon bekeretezve ki is teszem a falra egyiket-másikat.
Van olyan ismerősöm, aki elismert fotós, rendszeresen vannak kiállításai, újságok, magazinok publikálják a képeit. Ő fotóz mobillal is (a honlapján van egy rakás veteránautós mobilfotó), nála ez egy külön dili, gyakran van olyan kiállítása, ahol kimondottan mobilos képeket állít ki. Szerintem nem azok a jó képei, de akkor is.

Szóval vannak kivételek, nem minden fotós üresfejű zombi. Ennek ellenére alapvetően igaza van Árpádnak, csak általánosít. Talán nem elég liberális.
A zombik védelmében.
Kell belőlük sok mert statisztáktól csak jobbak lesznek a tömegjelentek.

De komolyan, a fotózás jó játék. Különösen most, hogy ingyen van, nem kell napokat várni, míg előhívódik 24 nyomorult kép, minek a fele szar de azt is ki kell fizetni. Jó próbálkozni vele, mert bár lehet, hogy nem kerül a National Geographic címoldalára, ez a legkönnyebben végezhető alkotónak nevezhető tevékenység. Semmiféle tehetséget nem követel, kifejlesztett készségek hiányában is bele lehet vágni és néha hatvan kép közül akad egy ami kedves lesz nekünk. Az meg már egy apró siker. Elélni nem lehet rajta évekig, de csak így egy hétköznapi örömnek oké.
Az én gyerekeim programfüggők. Megölnek bennünket, ha nem tartják elég érdekesnek az életüket. A legjobb múzeumokat sprinteltük végig, mert hiába tekergetnék elmélyülten egy mikroszkópot, ha ő már a következő teremben maszatolja a terráriumot. Ezért aztán fényképezek. Rém sok szar képem van.
Látok is azért mellette. Főleg, hogy a gyerek már megint...
Részben igazat adok.
Azért illene tudni eldönteni, hogy egy kép érdemes-e a nagyközönség elé tárásra, vagy sem. Sajnos a sok kis suttyó mobilfotóművész nem jutott még odáig a fejlődésben, hogy megkülönböztesse a szemetet az értéktől. Kell egy újabb zsiráf kép, igenis kell. Ettől használható az internet, csak sajnos ahogy nő a suttyóarány, úgy romlik a minőség.
Erről például az indafotó és más hasonló ingyenképtár is jócskán tehet, őket dobnám kanos gorillák közé, amiért ingyen engedi a szemetelést.
Ja hogy az index is egyre jobban tele van heJesírási hibákkal? Azt is meghírhatná Árpád egy cikkben, hogy miféle oktatás(hiánya) is elég egy újságírónak hazudott embernek.
Most mellélőttél, Árpi.

Igen, megnézhetem azokat az autómatuzsálemeket az interneten (ami egyébként semmivel se valósághűbb, mint a kiállítás, úgy mellesleg...). Csakhogy az ÉN fotómra az kerül, ahogyan ÉN láttam azt az autót. Annak mondjuk egy érdekes részlete. Egy műszerfal plö, vagy a keréktárcsa. A motor, vagy abból csak egy fantasztikus porlasztó, ezer szögből.

És én bizony kivárom, amíg annyi helyem van, hogy fotózhassak. Akár egy fél órát is, ha kell, vagy tovább megyek és visszatérek, amikor nincs a "céltárgy" körül senki. Úgyhogy ne általánosíts légyszi csak azért, mert egy-két vadbarom Robert Capanak képzelte magát, és ezért nem tudtad alaposan megnézni a Moszkvics 407-est.

Egyébiránt naplementét is millióan fotóznak, sőt, festenek is. Kövezz meg érte, de nekem mégis az tetszik a legjobban, amit én magam csinálok. És tudod miért? Mert az a naplemente olyan, amilyennek én látom, és úgy senki más nem látja, csak én. Megígérem, hogy nem állok eléd, ha éppen arra jársz...
Tökéletes leírás, egy mondattal nem értek egyet: "...senki nem fogja megnézni". Dehogynem, slideshow készül belőle, nagymama, vendégek Szilveszterkor, a szomszéd mind végig fogja nézni, meg persze a kollégák is a munkahelyen. Ez mindig így volt, csak korábban kisebb mennyiségben, mert a papírkép drága volt. Diázni már többet lehetett, majd a szupernyolcas filmvetítés volt a csúcs. A világból ki lehet űzni a családi képekkel és baromi nagy a sértődés, ha azt mondod, hogy nem érdekel.
@KomplexSokaság: Azt kell mondjam, hogy egyet is értek meg nem is, mind a kommenttel, mind a cikkel. Mert valóban, mi rossz lenne abban, ha valaki megörökíti az adott pillanatot magának. Ebből lesz aztán a fotóalbum, amit mutogathat az unokáknak, elmondhatja milyen volt ott lenni, és legalább lesz valami fogalma az unokának, hogy hogyan is nézett az ki. Mert lehet, hogy a neten van fenn ezer kép arról a tankról, de más azért azt a képet nézni, amit te készítettél saját magad róla. Gondolatébresztő, átélheted újra a pillanatot.
Az megint más lapra tartozik, hogy sokan tényleg csak azért mennek el mondjuk egy kiállításra, hogy elmondhassák ott voltak. Nem igazán érdekli őket a téma (lehet nem is tudnak sokat arról, amit látnak), csak legyen dokumentálva, hogy ott voltak. Az tényleg agyatlanság, értelmetlen pixelgyártás. Akkor már inkább őrizze meg a belépőjegyet.
És itt kapcsolódnék a kommenthez is. Mert az első esetben érzed azt a bizonyos "rezgést", mivel érzelmileg kötődsz az alkotás témájához. A második esetben viszont semmi ilyenről szó sincs.
Kurvára igazad van... Bazmeg, Páriszban nem férsz hozzá (megnézni!) a Mona Lisa-t az ilyen betegektől... Mona Lisa-t fényképezik, bazz! Pedig üvegfal mögött van! És viszonylag kicsi, tehát közel kell menni, hogy élvezhesd!
Eszembe jut egy régi vicc: A turisták kattintgatnak ezerrel a az Eifel-nél, kivéve egyet, megkérdezi a az idegenvezető:
- Hát maga miért nem?
- Mert én ITT NÉZEM MEG, INSTANT!
(Végre nem egy politikai, hanem szociológiai vélemény, az a téma is kimeríthetetlen!)
Egyet is értek, meg nem is. De inkább nem. Vannak, akik tényleg túlzásba viszik a fotózást, de a többség csak finoman, a maga örömére műveli, és mellette lát, hall, érez is. Abban nagyot tévedsz, hogy a spektrumos süni ugyanolyan, mint az sk. Előbbi csak egy üres kép, a másik EMLÉK. Ez a lényeg.

"Nagyon figyelj, mert a világot
teszed is azzá, aminek látod."
Jah, a világ legegyszerűbb dolga lehúzó fikázást írni olyasvalamiről, amit nem értek.

Nekem is ugattak már be konkrétan, első látásra, némmár a köccsögöt, muszály neki lefényképezni, szinte szó szerint a fenti iromány. Néztünk egymásra, mindketten szentül meggyőződve hogy a másik komplett idióta.

Az a kép azóta is kint van a falon (több ucat társával együtt), és valahányszor ránézek... ehh hagyjuk
@KomplexSokaság: "Amit írsz az az amatőr művészet tagadása."
Az érintettek számára a fotózás nem művészet. Nemcsak az alkotásaik színvonala miatt, henem mert nincs is művészi igényük. A fotózás technikai sport lett. Minél jobb technikai színvonalon megörökíteni a bármit, minden további mondanivaló nélkül. És a (digitális) technika kezdi meg is ölni a fotóművészetet. Már évek óta tart a digitália, de még nem termelt egy jó és elismert fotóst sem. A tényleg jók mind filmmel kezdték még, vagy később tértek át filmes technikára (is).
hat a post 90%-aval nem ertek egyet. Es miert ez az elvakult gyulolet ilyen artalmatlan temaban?
@KomplexSokaság:

Legutóbb azt kísérhettem figyelemmel, ahogy a szentpétervári Mariinszkij színházban vakuzták és kamerázták szét a távol-keleti "amatőr művészek" a Kirov-balett Hattyúk tava előadását. Na és persze az elmaradhatatlan azonnali ütemes japán taps, ha valamelyik táncos ugrott két Grand Jeté-t egymás után. Érzékeny lelkű amatőr művészek? Röhögnöm kell. :-))) Amatőr művész \neq turista.
@KomplexSokaság: "melleti" Na ezt így most látom először. Csak tudnám, mit jelent. Te tudod?

Amúgy nem értem mit írtál, túl magasröptű csekély számú agysejteimnek.
koncerteken, hát persze! mint a japán turisták, komolyan. volt egy poszter a vonatkozó metálmagazinban amelyen a boldog zenekar a színpadon a közönségnek háttal ölelkezik bele a kamerába, és a közönség közt minden harmadik ember valami mobil-szart szorongatott a kezében, nyilván, hogy felvegye a nekik háttal álló zenészek seggét, meg az őket fotózó arcot.
Kinek mi a hobbija, Árpád. Valakinek meg az, hogy a jobboldali fenyegetésről meg a náci szédültekről ír kizárólag. Kivéve, ha éppen zavarja őt, hogy valaki meg fotózza a vasakat. Ez is egyfajta másság, tudod, Árpád. Más meg a buzikat fikázza. Érted...
Egy része igaz, egy része nagyon nem.
A feleségem a vadas parkban rengeteg állatot fényképezett és időnként kedvtelve nézegeti, (sokszor én is). Másnak nem mutogatjuk, mert másnak nem fűződnek emlékei az idétlen pózban fekvő jegesmedvéhez, vagy a nyaktörő helyzetben legelő zsiráfhoz. Amikor a virágkiállításról hazajött és meg akarta mutatni, hogy milyen szépeket látott, akkor is a fotók alapján mesélte el.Nekünk a kirándulásokon lefényképezett tájrészletek (most éppen a lillafüredi fehérkői panoráma ) vannak a gépen háttérnek beállítva. Aláírom egy profi szebbet csinál, de ez meg azt a pluszt hordozza, hogy ott voltunk, élőben is láttuk, megküzdöttünk érte.
Vannak mindent vevő zombik, igen, akik begyűjtik az éppen aktuális adathordozóra a képet és leltároznak. Vannak képeik az Aggteleki cseppkőbarlangokból, de a fényképeken kívül semmi plusz élményt nem hoztak magukkal onnan. Így van.
De vannak olyan idióták akik egy oldtimer autó fényképét is el tudják nézegetni órákon át, esetleg azért is mert a neten ilyen szögben nincs levéve, mert esetleg a neten, vagy bárhol ilyen nincs, mert ez egyedi( a krómcsík az oldalán öt milliméterrel rövidebb stb). Van aki végig fényképez egy tárlatot, de fingja nincs róla, hogy hol is volt. Van aki végig fényképez egy tárlatot, mert a család által közösen megszabott nézelődési időt iszonyatosan kevésnek érzi, és spájzol otthonra (sokszor alig várva, hogy visszajuthasson).
Árpi te honnan tudod, hogy ki kicsoda? Mert fényképezőgép van a kezében? Ha fegyver akkor meg rendőr, gyilkos, katona, vagy testőr, esetleg fegyverbuzi a besorolás?
Nem szeretem ha engem fényképeznek, és nem szeretem ha egy szeretett tájam a fényképen egyáltalán nem az amit az agyam őriz róla, de rácsodálkozom. Igen sokszor elfelejtek fényképezni, mert bambulok, mert nem akarok lemaradni semmiről, de néha már bánom, hogy itt-ott nem örökítettem meg a látványt.

Summa summarum: kissé élesebben is kifaraghattad volna az idióta fényképező portréját.

Jah a könyv,ugyanaz lehet nagyszerű és felesleges dögunalom, kinek mi? De egy biztos,a könyvolvasáshoz nem egy ilyen idióta rohangálós, gyorsított tempójú világ szükséges. ( Csakhogy rávilágítsunk, hogy két a könyveket nem olvasó egyén között is óriási különbség lehet, ami a könyvek kerüléséhez vezet.)
szóval akkor akinek nincs milliós felszerelése, az nen fényképezzen, mert zavar téged a kiállításon?
uraim! holnaptól, tóta diktátor úr intézkedése értelmében nem lehet fényképezőgépet kapni 500 ezer forint alatt. nem fotózhat az, akinek nimcs róla papírja. ha elmész a családoddal az állatkertbe, akkor semmit sem fotózhatsz le, mert előtted már millióan megtették, köztük sok profi, amit megnézhetsz a neten. az nem érdekes, hogy az egy másik zsiráf, hogy te nem azzal találkozták, hogy nem az előtt állt a kis gyereked. kapsz egy profi zsiráfképet és kuss!

nem is értem, hogy gondolkodhat valaki ennyire agyamenten...
Én csak annyit mondanék, hogy azok a "fotósok" kb. annyira fotósok, mint ahogy az Indexes "újságírók" újságírók....

Úgyhogy Árpika köztetek meg a hobbikattintgatósok között az a különbség, hogy Ők sem értenek hozzá, de legalább a hobbijuknak tekintik a fotózást, ti meg az újságíráshoz nem értetek, de szerintetek ez a munkátok...

Ez a szégyen.
Nemkicsit durva megfogalmazás, de rendben van :)
Egyébként szeretek ilyen autókról képeket nézegetni. A fotózás meg olyan, hogy hazavihetsz abból, amihez hozzá sem érhetsz. A mai digitális cuccokkal igaz már nem több, mint a "stipi-stopi, enyém!" játék.
Persze komolyan vehető a régi reklám is, hogy: Ne fotózz!Utazók vagyunk, nem turisták! :-)
Ja, :www.nettfilm.hu/images/album/IMGP0675_2.jpg
@KomplexSokaság: de W nem az "amatőr művészetről" beszélt. hanem arról a tényleg tömeges elhülyülési jelenségről, hogy mivel van rá eszközünk, ezért minden szart muszáj megörökítenünk, mert élmény helyett képekre van szükségünk, bizonyítékra arról, hogy "ottjártamvazzeg".
...ez hülyeség!!!...:)
Maximálisan egyetértek. Nagyon látványos, hogy van egy réteg, aki nem fogadja be, amit lát, ahol van, csak annak megörökítése (micsoda túlzó kifejezés!) fontos számára. Ezzel a tevékenységgel próbálják igazolni ismerőseik előtt létezésük fontosságát.

ÉN ott voltam!
ÉN lefényképeztem!
ÉN láttam!
Az ÉN fényképem!

Személyiség, identitás nélküli, saját gondolatoknak híján lévő tömegek ontják a zajszerű képi tartalmat.
ez mellé. ugyan már. van bunkó kattintgató, meg nem bunkó kattintgató. kukába a kamerákkal és a fényképezőgépekkel? itt más lesz a baj.
Nagy igazságok vannak ide leírva
Komplexsokaság! szerintem köze nincs a mobilos fényképezésnek az extázishoz, meg az amatőr művészethez, pláne a művészi alkotómunkához.
Na persze nem kizárva, hogy valaki a mobillal készül fényképekből művészetet hoz létre, de az már egy másik kategória.
Csak azért nem kell írni, mert előtted van a gép és le kell adni a heti penzumot.
Továbbá a szubjektív véleménynyilvánításnak (miszerint mindenki hülye, aki mobillal kattogtat) is van egy mértéke, ahol az újságíró ex -chatedra véleményformálása inkább már lefelé viszi a minőséget.
Árpád, évente két jó írás nem jogosít fel, hogy hülyeségekkel és felesleges karakterekkel töltsd meg az múgy is 99%-ban sza**al megtömött netet.
@KomplexSokaság: igazad van abban amit irsz, csak kerlek vedd eszre, hogy az amator muveszetnek semmi koze a kenyszeresen fotozkodo panelprolihoz. Utobbirol szol a cikk.:)
Te Árpád, egyre több ilyen "minden szavával egyetértek" típusú poszt születik tőled mostanában, pedig ordas nagy baromságokat voltál képes képernyőre vetni pár hónappal-évvel korábban. Örömmel látom, hogy fejlődsz :)

Valóban, engem a szigeten a Tankcsapda 20 éves jubileumi koncerten sokkolt a látvány, hogy ott áll egy helyben a szerencsétlen, és tartja a szar telefont a színpad felé, hogy videóra vegye bazmeg... Ahelyett, hogy hozna még egy sört és élvezné a kibaszott tankokat, nem, ő ott áll mint lófasz a hideg vízben, és veszi videóra a koncertet, azt a koncertet amelynek a legelején közölték, hogy 30-akárhány kamera forog a helyszínen és meg fog jelenni DVD-n.

És még van annyira debil hogy fel is tölti a Youtube-ra, hogy mindenki lássa hogy mekkora lúzer volt volt:

www.youtube.com/watch?v=2EbqiwcYvV4

Meg lehet nézni a related videók között, nem csak ezt az egy számot rögzítette és tette fel a nyomorék birka...

Persze, ő fel tudja tölteni a Fészbúkra hogy ő mekkora májer, hogy ott volt... Nekem nincs semmi kézzel fogható emlékem arról hogy ott pogóztunk az első sorban (azért remélem, a DVD-n rajta lesz :))) mégis százszor több élménnyel jöttünk haza a koncertről.
Tényleg van benne valami.
Árpi!
Minek írkálgatsz , amikor Thomas Mann ezt valahogy jobban csinálta. Te is amatőr vagy hozzá képest.
Bárki bármit mondjon, a fényképek nagyobbik fele még a filmes-előhívós korszakban is teljesen feleslegesen készült el.

Az apám fotozott fél életében és most van annyi diája, képe meg filmje, hogy egy 3 méteres könyvesszekrény van vele tele.
Természetesen kurvára nem nézegeti őket, kb. soha. (Az elmúlt 20 évben 3-nál többször biztos nem nézegette őket csak úgy spontán.)

Ahogy valójában senki nem nézegeti ezeket a képeket. Ha 32 képet csináltál a nyaraláson, nagyrészt a helyekről ahol jártatok meg egymásról és persze megfontoltan, hiszen 32 lehetőséged van csak meg pár úgyis szar lesz, akkor az valahol normális keretek között tartja a dolgot.
Ha valaki csinál egy hét alatt 1500 képet, és ezt minden nyaraláson megismétli, pár év alatt olyan felesleges adathalmazt hoz létre, ami karácsonytól szilveszterig megy másodperces slideshow-ban, de az idő múláűsával egész húsvétig.

Sose nézi meg senki, öreg korodban sem fogsz 40ezer képet végignézni (ellentétben a család fényképes dobozával, amiben van összesen 150 kép és az már 4 generáció), nem mintha bárki öregkoráig tárolna ezeket. Eltűnnek az első vinyóhalállal, formázással vagy CD/DVD-re kiírva pusztulnak el a következő lomtalanításnál.

Valójában fényképezni és emlékeket gyártani jó dolog. Mértékkel.
Igazság szerint a legtöbb embernek van valami kisstílű mániája, amitől bizonyos szemszögből droidnak tűnik. Lazán rá lehetne olvasni az emberi népesség 4/5-ödére. Persze a kommentelő mindig kivétel; egy nagy lu'faszt. Én pl néha egészségtelenül sokat ülök a gép előtt, ami ugyanúgy nerd dolog.
Ilyen jelenségeknek ezernyi okuk lehet,melyek mind másból táplálkoznak, azonban szerencsére a nagy részük abszolút a zavaró szint alatt marad. Kivéve azok a majmok, akik rendre benyögik, hogy "első!" :D
Én meg a kövéreket nem bírom.Minden fajt,színt vallást tolerálok, de ha valaki dagadt,azt nem bírom megemészteni.Mert milyen alapon?Legjobban a fiatal kövér nők irritálnak,pláne ha sovány férjük/élettársuk van bamme...Bottal piszkálják, vagy mi?Miérteszik annyi sült csirkét? Én ha neki vónék,föl se vennék kövér munkavállalót.Aki hízik, kivágnám a sunyiba.Dupla adót, jövedéket stb. fizettetnék velük,sanyargatnám őket kegyetlen...Mer nekem senki ne jöjjön azzal, hogy nem lehet kukoricadarát enni, meg naponta lefutni háromezer métert,vagy bringázni két-három órát,vagy lenyomni legalább kétszer 100 fekvőtámaszt...:)
Szokás szerint sarkos vélemény, de nem alap nélkül való.

A fényképezők döntő többségénél szó sincs amatőr művészetről vagy ehhez hasonlóról, csak idióta kattogtatásról.

Az egészet a japánok kezdték. Mindenhol szép sorban lefotózzák egymást váltva, aztán megkérnek valakit, hogy egyszerre örökítse meg őket:)

És valóban, ha az ember fényképez, akkor sokszor lemarad az élményről. A megoldás egyszerű: nem kell sietni, először átéli az ember, azután fényképez. Amikor már tudja, mit érdemes. Na ez az, amit az egysejtűek nem értenek. Persze ehhez több időre van szükség.

Viszont találtam egy ellentmondásos gondolatot:

"A látás viszont ennél alapvetőbb funkció, és nem biztos, hogy helyettesíthető fényképezéssel. Hogy hatott volna a Hegyi Beszéd, ha az apostolok a kurva mobiljukat babrálják? Boldogok a szelídek, mert... basszameg, mindjárt lemerülök... boldogok a békességben élők... ne ájjál már elém te geci, hát nem látod, hogy veszem?"

A Hegyi Beszédet nem nézni, hanem hallgatni kellett.
:)
Pedig velem is előfordul olykor...
Kedves Árpád!
Ebből kiindulva csak akkor szabad csinálni valamit, ha abban te vagy a legjobb? Elfogadom.
Kérdezzük meg mit gondolnak rólad a Nálad sokkal ismertebb, tehetségesebb újságírók...
Mivel te politikai szövegeket szoktál írni, ez az írásod pont olyan, mintha az elvonón kényszerzubbonyban írtad volna. Mert ha ez egy fikázós blog lenne, akkor rendjén volna, de a te előéleteddel jól látszik, hogy az elméd kezd megbomlani, vagy ha nem, akkor ezek szerint ilyen primitív voltál igazából mindig is.
Tényleg árpád, de jó is lenne, ha az "újságírást" is csak a "profik" művelnék és nem a "prolik", mert akkor ilyen idegesítően szar, szubjektív megmondóemberek mint te árpika nem fröcsöghetnének kedvükre, butaságokat a médiákban. Amúgy elmehetsz remetének is, ott nem zavarnának az emberi létezés hülyeségei és annak társadalmi hozadéka, de szerintem, túl komformista vagy egy ilyen cselekedethez.
Abszolút baromság, ami a fejedben van az nem osztható meg másokkal.
EZ MEKKORA!

És igen, igaza van a cikkírónak.

A legjobban az irritál, amikor állok a koncerten, és mobiltelefonnal fényképez az állatja. Az mindegy, hogy a sötét miatt alulexponált és elmosódott a kép. Az is teljesen lényegtelen, hogy a gitáros kb 3 pixel a képen. Fényképez a barom, de nem ám egyet... Végig ott a kezében a telefon és nyomja. De hogy minek, azt ő sem tudja, mert a net szarásig van tele koncertfotókkal.

És a legjobb, hogy utána ezt meg is ossza pl az IWIW-en vagy Myspace-en. Hogy mindenki tudjon róla: Ő ott volt + még tehetséges fotós is. Na ja. A másik 10 ezer emberrel együtt, aki jegyet váltott rá.

Amőbák.
Na, Árpád, most a szívemből szóltál! Én is ezt szoktam mondani mindenkinek, hogy felesleges fényképezgetni, amikor profi fotósok munkáit le lehet szedni mindenről - meg lemaradnak egy élményről, mert a fényképezéssel vannak elfoglalva. Igaz, az Internet kora előtt maximum csak albumokból lehetett tájékozódni ilyen téren, de azóta nincs határ. Most nem az van (ill. nem annak kellene lennie), hogy odamegyünk és lefényképezzük, hanem megnézzük és odamegyünk.
Ha jól emlékszem még sohasem kommenteltem nálad Árpád, de ezt most nem hagyom szó nélkül.
1. Én is szoktam zsiráfot fényképezni az állatkertben. Azért, mert elhiszem, hogy lehet egy zsiráfról olyan fotót készíteni amilyet még senki nem készített. Ki lehet számolni, hogy 28 betűből kb. végtelen műalkotást lehet összerakni, ha megfelelően keverjük őket. Azt gondolom, hogy egy zsiráfból meg némi fényből szintén jóval többet lehet kihozni, mint ami eddig bárkinek sikerült. Lehet, hogy nekem nem fog sikerülni (nem vagyok tehetséges fotós) de szeretek próbálkozni. Mondhatod, hogy a "zombiknak" nincs ilyen szándékuk, de valójában ők csak a kis saját világuk legjobb zsiráffotóját akarják megcsinálni. A faluba' a legjobbat. Kedves tőlük.

2. Egyszer megkérdeztem apámat, hogy mi a francért termel paradicsomot meg cukkínit a telkünkön amikor ha, összeadjuk a belefektetett munkát, költségket akkor cirka négyszer annyiba kerül mint a piacon.
Ezt mondta: Más az ize. (rövid i-vel)

Egy elmosódott fotó az Eiffel toronyról amit én csináltam, teljesen más jelentőséggel bír mint a többi egymilliárd ami aznap készült.

A.
@há zé: éppen rólad szólt ez a cikk zombikám.
Egyetértek!
Elég csak szétnézni a youtube-on. Ha koncert felvételt akarsz keresni a kedvenc bandádtól, akor 10/9 esetben valami szar mobiltelefonos felvételt találsz. Ami kibaszottul idegesítő, felesleges, fos, élvezhetetlen.
Eleve kivenném az átlagos telókból a kamera funkciót, amíg kispórolják a komolyabb csippeket.
Az amatőr művészettől messze van a 20rongyos géppel, automata üzemben összehányt kép, bitpocsékolás.
Ez a tóta egyre szánalmasabb cikkeket ír.
Persze mindenhol ott vannak a kutyái pl.: kilobike, akik hangosan csaholnak hozzá.
valahogy így nézték le 40 éve antirasszista zsidó barátaim a büdös négereket/cigányokat, ahogy most te prolizod le a mai tömegembert...
Pontos megfigyelés! Örülök, hogy valakinek még feltűnik, hogy ez bizony betegség keményen.

Aki pedig elkezd itt ömlengeni az (amatőr)művészetről az nem csak Árpit értette félre, de magát az amatőrművészetet is teljesen.
Hú, de gáz vagy te "Nemkomplettsokaság", édesjóistenembazmeg!
...jah, és utcán-buszon-kerékpáron-mindenhol mobiltelefonon szar zenét szar minőségben hallgatok. Hogy ne halljam az egysejtűeket.
Ez a cikk most komoly? :) Ráadásul címlapon? Van egy olyan hülye tulajdonásga az embernek, hogy szeret flidézni egy régmúlt, számára fontos pillanatot. Legyen az egy kiállításon látott kép vagy tárgy, a gyereke első lépése, a nagyi szülinapja vagy a családi karácsony... mi emberek, már csak ilyen szentimentális zombi barmok vagyunk.

Kilobike: nem egyformák az emberek (szerencsére senki nem ilyen csökött baromarc mint te), mindnekinek más a zenei ízlése. A te kedvedért leírom érthetőbben: a zene ami neked szar, lehet, hogy másnak tetszik és ez így fordítva. Inkább hallgatok BKV-zás közben zenét, mint a körülöttem lévők prüszkölését, anyázását, szipogását, kiabálását.
Az index pedig alkalmazzon már végre igazi újságírókat, nem pedig kommunikáció szakos gyakornokoknak is igencsak gyengén teljesítő embereket. Már az általános iskolában tanítják a helyesírást, de az index fantasztikusan képzett, csak mindenben a negatívumot látó és csak lehúzni tudó újságírói viszont helyesen írni sem tudnak. Minden cikk hemzseg a helyesírási és nyelvhelyességi hibáktól...
én is egyet értek a cikk írójával. Hihetetlen, hogy nem lehet úgy megnézni valamit, vagy elmenni valami mellett, hogy ott ne fotózzanak idióták. Ráadásul az még hagyján, hogy lefotóztatja magát és az Országházat. Tegye. Majd töltse iwiw-re, hogy ő már ott is járt. oké. De magában Országházat??? Miért?
Nincs róla elég kép a tankönyvekben, lexikonokban, neten, albumokban, akárhol???
A legszebb, mikor tíz év spórolás árán eljut a paraszt álmai vidékére, és ott a világ egyik legszebb helyén bal szemét folyamatosan becsukva, jobbját pedig a gondosan az aparát mögé bújtatva, gyakorlatilag vakon éli meg azt a pillanatot, amire egész életében várt..:))

Gratulálok Árpád az íráshoz!
esküvői zombik a legdurvábbak. mobiltelefonnal a párt. szertartás közben. wháá.
Esetleg azért fotóznak, mert az ő szemükkel szeretnék később felidézni a kiállítást nem pedig máséval. A nagy művészek is elkezdték valahol, keresték a képkivágást, a kompozíciót.
Sajnálom, hogy most csak erre a cikkre futotta, ezért tényleg kár volt.
Egyetértek Árpáddal. Nekem a kedvencem az esti fényképezés, mondjuk Gellért oldalából, esetleg aug 20-i tüzijáték, szigorúan vakuval, esetleg vaku hiányában mobillal.:)))

A másik kedvenc, amikor valaki azzal dicsekszik, hogy hány Mpixeles fényképező van a mobiljában. Ja b+, csak annak a neve mobiltelefon, nem mobilfényképezőgép. És a gagyi műanyag lencse(ami még fókuszálni sem tud)mögé beraknak egy egy körömhegyni érzékelőt, ami interpoláltan adja ki a hatalmas felbontást, gagyi színekkel. Gratula.
Persze mindenki azt csinál, amit akar, de az sajnos igaz, hogy az emberek nagy százaléka nem éli meg a pillanatokat, mert mindent lencse mögül bámul. Én sem értem ezt a rögzítési kényszert. Miért nem kérdezi meg magától az ilyen, hogy "erre valóban szükségem van?" Úgy működik ez a dolog, mint amikor többféle állat esetében (ló, tehén, bárány stb.)érintési/simogatási kényszer lép fel a legtöbbektél.
Igen, az idegenek már köztünk vannak! :rofl:
A fentiek minositett esete a tuzijatekot vagy sportversenyt a tribunrol VAKUVAL fotozok hada :)
Árpád, éppen a lényeg maradt ki neked. Nem azért fényképezik le a kocsit, madarat, templomot, kilátást, falfirkát, satöbbit az emberek, mert úgy gondolják, hogy olyat még nem csinált senki, hanem mert EMLÉK.
Mikor megnézed a képeid, tojsz rá, mennyire éles, vagy művészi, vagy egyedi. Az jut róla eszedbe, hogy milyen jól érezted magad, mikor készítetted. Ennyi az értelme, és semmi több, de ez pont elég is.

Egyébként én is fotózgatok eleget, ha alkalom nyílik rá, de attól még meg tudom nézni szabad szemmel is, a kettő nem zárja ám ki egymást.
Unokatestvérem esküvőjén kértek meg, hogy kezeljem a videokamerát. Amikor visszanéztük TV-n a felvételeket, akkor döbbentem rá, hogy én ezt már láttam, és emlékeim is vannak róla, de csak olyanok, hogy figyeljek a vízszintesre, meg a képkivágásra, meg hasonlók. Akkor jöttem rá, hogy én nem voltam ott, én akkor is csak a tévében láttam az egészet. Hozzáteszem, szívesen csináltam, most sem bánom, hiszen nekik ez érték. De tényleg, mintha ott se lettem volna.
Nem vagyok profi fotós, legfeljebb lelkes amatőr. Szerintem egy ilyen helyre nem a fotóművészek járnak. Azt gondolom, hogy bár a fényképezés (pláne a digitális) nagyon gyors módja a képkészítésnek, de egy igazán jó fotó elkészítéséhez sok időre van szükség. Időt kell szánni az alkotásra, munkát belefektetni. Az hogy rohangál az autók között, mint egy zombi, nem feltétlenül a megfelelő módszer. :) Mondjuk, azt el tudom képzelni, hogy valaki ugyanazt érzi egy ilyen helyen készült fotónál, mint aki készítette. Például, hogy már megint egy olyan kép, amibe valaki belemászott. :D Ha meg a „belemászás” a téma, akkor meg nem sértődik meg érte. :)
Árpádnak igaza van abban, hogy léteznek olyanok akik csak mennek és lőnek, fogalom nélkül - de ezzel a poszttal egy csomó más fotóst is megsértett amit nagyon sajnálok.

Kár, hogy nem sikerült a lényegre koncentrálni, mert a köpködés fontosabb volt.
Árpi, megint sikerült egy jó kis általánosítós posztot írnod.

Ennél többre is képes vagy.
@KomplexSokaság: >Amit írsz az az amatőr művészet tagadása.

Hogyne. Szar fényviszonyok mellett egy retkes és karcos lencséjü ötéves VGA-mobillal autókat fényképezni. Nyilván amatör müvészet.
ez most baromság szerintem is. Mi van ha valaki fényképezni megy ki az oldtimer showra? Tavaly azért mentem, hogy gyakorolgassam a fényképezést a tükörreflexesemmel, és itt még a téma is szép volt.
Árpád, ne hidd hogy ilyen showra mindenki a kocsik miatt megy, mert nem így van. Van aki a csajokat nézi meg, van aki csak unatkozik és van aki fényképezni akar. Szerintem olyan nagy gond nincs ezzel. Persze a mobillal fényképezők idióták, de az egy másik eset:D

@kilobike:
"utcán-buszon-kerékpáron-mindenhol" majdnem tök mindegy hogy min hallgatsz zenét, annyira nagy a zaj körülötted... Mellesleg az ipodnak semmivel sincs jobb hangja mint egy jobb SE vagy Nokia telónak egy rendes fülessel.
A fényképezés hobbi. Ugyanúgy mint a borászkodás, a festegetés, az irogatás, és a sakkozgatás. Miért sakkozik valaki aki nem legalább Spasski fel nem foghatom. Lelőni mindet.
Idén a legjobb írásod!

De benne van a Top 5-ben.

Buták!
Ez nem az amatőr fotózás tagadása, hanem annak lefestése, hogy millió zombinak nem az a fontos, hogy átélje, megélje az élményt, hanem az, hogy ELMONDHASSA MAGÁRÓL, hogy ő ott volt, ée ezt bizonyítsa, feltehesse a wiwre stb....

Régebben én is kattintgattam, pl focimeccsen, meg híres tereken stb, a szar gépenmmel, de azátán rájöttem, hogy tök felesleges, és inkább jól érzem magam.

Hamár van jó gép, meg tehetség, és gyakorolsz épp, az persze más.

De ez, amiről W. ír, az a nagyüzemi turistáskodás, amikor a buta turista "elfogyasztja" a látványt.
Árpád, te még nem láttál japán turistát!

Ettől függetlenül, részben igazad van, bár kicsit túl fekete-fehéren nézed a témát.
@há zé: hagyd szegényt, elgurult a bogyó :-)
Vagy lehet, hogy a lábára lépett valaki az Oldtimer Show megcsodálása közben és mivel kétszer nagyobb volt nála, ott helyben nem mert beszólni, csak itt.

Annyiban mondjuk igaza van, hogy mobillal 'üzemszerűen' fényképezni (értsd: nem vészhelyzetben vagy a poén kedvéért) vérciki.
Persze mindenki azt csinál, amit akar, de az sajnos igaz, hogy az emberek nagy százaléka nem éli meg a pillanatokat, mert mindent lencse mögül bámul. Én sem értem ezt a rögzítési kényszert. Miért nem kérdezi meg magától az ilyen, hogy "erre valóban szükségem van?" Úgy működik ez a dolog, mint amikor többféle állat esetében (ló, tehén, bárány stb.)érintési/simogatási kényszer lép fel a legtöbbektél.
Én is törvénybe iktatnám, hogy azonnal vasra kell verni mindenki, aki nem a számítógép mögül kinyilatkoztató kozmopoliták gondolatai szerint éli az életét!

Ohhh demokrácia! Ohhh szabadság!

Szerintem nincs messze a könyvégetés sem!
szerintem nagyon vekony a hatar az amator muveszet es a fent emlitett zombik kozott. talan az a kulonbseg, hogy a zombik erzik ugy, hgy ok most muveszek, es az (amator) muveszek azok akik elszegyellik magukat, hogy valahol ok is hasonloan neznek ki, mint a zombik, es inkabb eltakarja a kamerat.
Szerintem ez a fajta fenykepezes a birtoklasrol, tulajdonlasrol szol - persze hogy van ezer kep a neten mindenrol, de legyen meg NEKEM. Gyujtoszenvedely. Hm?
Szerintem meg igenis van igazság az írásban. Nekem pl. az állatkert ilyen. Amikor először voltunk az első digitális gépünkkel, mindent végigcsettingettünk az égvilágon, aztán szépen lassan sikerült leszokni róla, mert engem special idegesített, hogy van 1500 képem a dögökről, de megnézni egyszer sm akartam, mert egyszerűen az unalmas. Ráadásul az állatkert ott marad!!! Ha tetszett, emlékezni akarok, visszamegyek, csinálok 2 fényképet, rávasalom a dátumot - amit sokan nem szeretnek, de engem nem zavar, mert úgyis tudom, hogy az én eszközömmel és tehetségemmel annak a művészi értéke kb 0 - aztán meg boldogan nézek vissza arra a ké képre, hogy milyen jó volt, ott voltam.

Az amatőr művészet más. Azok a képek tényleg a képért készülnek, van művészi értékük. Ha valaki pl 12 órát ül a nádasban, hogy bagzó kacsákat kapjon le, akkor nyilván nem arra akar emlékezni, hogy hogy szúrta a törek a seggét, hanem a képet akarja mutogatni... a 20-ból 1-et, amit saját önkritikása révén ő is értékelni tud.
A lényeg, hogy azért jó, ha az ember különbséget tesz az amatőr művész és a kontár közt.

Persze az igaz, hogy ott van a másik oldal is: Azt mondják, művészet az, aminek hatására az emberben érzések merülnek fel.
Hát engem k*rvára idegesít, amikor a mobilos kézerdőtől nem látom a koncerten a Rücsücsü zenekar katartikus zárószámát.

Erő!
Nefényképezzé'!
Netelefonájjá'!

Ájjá' be a sorba, pofa súlyban. Árpád szeretne mostan kicsit több teret magának, és ha te a fényképeződdel itt bénázol, még a tyúkszemire hágsz.
Inkább húzzál haza, oszt a neten nézegesd a veterános oldalakat, és ne szívd el a levegőt a kiállításon.
Ez vélemény egy nagy baromság. Nemcsak az a profi aki valamiből él, hanem az is aki szórakozása révén, az adott területen profi lesz. Sok olyan fotós van aki amatőr de simán megállná a helyét a profik között. Ez a vélemény az ilyen emberek hobbiját, minősíti le.
Nem kellene....
kilobike: boldogtalanok a sajtkeszitok?
Volt régebben egy olyan akció (bár valami ál-túrabakancsos cég vagy ilyesmi szervezte) hogyaszongya: Ne készíts fényképet. Utazók vagyunk, nem turisták.
Marketing bullshit, de találó.
Külön műfaj a tömegközlekedési eszközöket "fotózó".

Ismertetőjegyei: veszélyes úton/pályaszakaszon dolgozik, feltűnik a szinte tökéletes fényképem jobb alsó sarkában, ha rászólnak, büdös kis törpeként rinyál vissza.

Rettenetesen profinak érzi magát, tudja, hogy talán most jön össze neki a BKV-fotópályázatát elnyerő példánya. Úgy gondolja, munkásságával lepipálja Hamstert és összes barátját, ő akkor ott igazán fontos.

Zoom-spektruma akár a 600-szorosig is elmegy, imádja, amikor a villamos vonókészüléke a kép 70%-át lefedi, mert az kúl, meg történelmi.

Ez a fajta fotós továbbá a megtestesült gépészmérnök. Ismeri az összes típust töviről-hegyire, nem is érti miért nem hívták meg az UV-könyv írásához. Szerinte igenis kell az a 2 centis rés, amin dől be a hideg levegő az utastérbe, az A.S. szabvány számára a mérvadó (AS=ahogy sikerül).

Végezetül, természetesen az index fórumokat teleböfögi a képeivel. Szerencsés esetben egy topikot, a többiről linkel, de rosszabb esetben duplikál ezerrel mint a sztahanovista klónkatona-gyár.

És legjobb barátja természetesen a helyi főmérnök/üzemvezető/góré.
Na ez tényleg igaz!

Fotózni, csak végzetséggel, Énekelni szintén.. Sőt fütyülni is.. Elárulom neked, hogy nekem is van fényképezőm, és pl meglátnál egy repülési múzeumban, ahol éppen az aktuális kedvencemet fotózom szarrá, mindenféle szögből akkor igen, hülye zombinak tartanál! Persze az nincs rám írva, hogy pl makettezem, és sokszor az utolsó csavar is számít azon a tárgyon amit éppen fotózom! Mert igaz vannak típuskönyvek, sokszor több 10 ezer forintokért, de néha azokban sincs benne minden fontos részlet! Másrészt, nekem is egy autómatám van, ennek ellenére van közöm a fotózáshoz, Még egy jónevű tudományos újságban is volt 3-4 fényképem a beküldött legalább 200 képből. Igaz azok még hagyományos géppel készültek 10 éve. A vicc akkor is az volt, hogy olyan gépekkel készültek amik jóval öregebbek voltak mint én! Ennek ellenére azt mondom, hogy aki szeretne fényképezni az tegye! Nekem még sokszor azzal sincs bajom, hogy az vesz drága tükörreflexes gépet aki kevésbé van otthon a fotózásban! Tegye! Te meg szégyelhetnéd magad Árpi! Az álliberális világfelfogásoddal együtt! Te is csak olyan vagy, hogy bort iszol, és vizet prédikálsz! Honnan tudod hogy az 1000 szarul fényképező emberből melyik lesz fotóművész? Amúgy meg ha valaki szarul nyomja, majd megunja. Ha meg örömet okoz neki akkor meg csinálja! Uff!
@kilobike: Fú, azokat a mobilon tücctücc fost ciccegtető zombikat de utálom. Máig nem értem, mi a lényeg abban. Nem telik fejhallgatóra? Gondolja, hogy nem röhögik ki a gyalázatosan fos minőségben szóló gyalázatosan fos zenéjét? Értetlenül állok a jelenség előtt.
Lehet, hogy van millió a neten, de azt nem "én csináltam". Szerintem ez dolgozik bennük. Illetve tudják, hogy elmondanák valakinek ha lenne, de nincs kinek, és a szavak is cserbenhagyják őket. Egy jó kép, bezzeg, de fasza lenne...
Árpád! A fennsőbbséges dühöngés helyett nem az empátia, a valódi sajnálat, a példaadás és a rábeszélés regiszterében kellett volna ezt a témát blogra vinni? Már ha a cél az, hogy embertársaid lássák meg a szépet és nem az, hogy legyen egy újabb okuk megvetni a többit.
W!
Butaságokat írtál.
Gondolj arra, hogy a Leica megkonstruálásával mi változott a képi kommunikációban.
Pedig érteni vélem, hogy mit akartál volna írni.
Üdv NÉGY ( egy profi fotós)
Saz milyen már, aki órákat filmez hétvégenként, egy-egy ilyen eseményen, minden történést csak az LCD-n lát, élőben nem, és soha senki nem nézi meg, csak gyűlik otthon tucatszám a mini DV kazetta...
Vagy azok a nyomik, akik az utcán egy klassz motor, vagy autó mellé állva fényképezkednek. Ki a tökömnek szól? Fel lehet tenni a wiwre, mi?
:)
vannak itt akik nem értik a cikk lényegét. pedig igazán nem komplikált. amit én látok az egészből az nem az "amatőr művészet tagadása", és nem is arról van szó, hogy ne fényképezzél egyáltalán.

erre a dologra ezer éve rájöttek, vagy legalábbis amióta elérhető a saját fényképezőgép. olyan régi probléma, hogy már vicc is van vele:

A túristák fotózzák az Eifel tornyot, csak az egyik szemléli nyugodtan. Kérdezi az társa: "Te nem fényképezed? Válasz: "Nem, én itt nézem meg"

van több változata is :) aki a viccet nem érti, annak nincs értelme olvasni ezt az írást. aki viszont érti, annak megintcsak nincs. szóval ebből a szempontból lehet jobb lett volna meg sem írni:) de érződik az indulat, ahogy még a friss düh és megvetés táplálja az egészet.
Hogy is mondjuk finoman: erősen sarkított, már-már (sőt: miazhogynagyonis!) szélsőséges megnyilvánulás.

Az addig mondhatni igaz, hogy egy fotósnak (pláne, ha nem a vázolt dilettáns amatőr, és még csak nem is "félproli") vannak az egyszerű Rolls-Royce-emblémaletörő, liberális szemléletben nevelt militáns kiskölyökhöz képest egyéb szempontjai is, ami valóban idő- és helyigényes lehet.
Az itt elhangzottakkal kapcsolatban voltaképpen semmi bajom nincs, kivéve talán azt, hogy miért is olyan kibaszott nagy gáz ez. Jobb lenne, ha kukákat borogatnának, vagy valami gecinagy doronggal járkálnának? Nem lenne jobb. Töltsék inkább azzal az időt, hogy fényképezgetnek, meg jobb esetben azzal, hogy egyszer meg is nézik ezeket a képeket.
Ez a post egyébként kicsit arra a kifakadásodra hasonlít, amikor arról elmélkedtél, hogyan kéne megszórni atommal afrikát.
Nekem öncélúnak tűnő, keserű és alapvetően értelmetlen kifakadásnak.
Najó, az atomos postban azért legalább valami ötlet.
Te miért írsz, Árpád?
Örülök, hogy ezt nem csak én gondolom így. Amikor megvettem az első digitális fényképezőmet, engem is megfertőzött a kór, de egy idő után elkezdtem gondolkodni, hogy pl. mér nem emlékszem, hogy milyen Athén? Aztán rájöttem, hogy ja, mert csak a kis kijelzőn keresztül láttam. Azóta próbálok balanszírozni hogy legyenek képek fontos dolgokról, de ha felcsap a lohhneszi szörny nem kezdek el a gép után kutatni, mert mire előveszem, bekapcsolom, beállítom, már le is maradtam.
A témát gyönyörűen illusztrálta Grafitember a napirajzon annak idején:

napirajz.hu/archives/2005/10/14/fotozas/
Köszi TWÁ!

Ugyanez a véleményem, de kicsit lusta voltam ennyire részletesen kibontakoztatni.

Ezek utazáskor sem emlékeznek semmire, csak ha előveszik a képeket.

Az elmósódott szart.

Amit pl. Google Earth-re büszkén fel is töltenek tízmilliárd az x plusz 10 az n+1-ediken- edszerre...
Miért épít a hülye gyerek LEGO-ból autót, mikor megveheti egybe' műanyagba fröccsöntve, és az sokkal élethűbb?
Egyáltalán: Árpád, mi a f@szért írsz? Lehet, hogy mások sokkal jobban írnak, nem? Akkor meg minek?
Szerintem te vagy a zombi, aki bekapcsolja a NG-t ahelyett, hogy megpróbálná maga megcsinálni a képet, önmagát fejlesztve, közben szórakozva.

A többit KomplexSokaság leírta.
igen, ezt már én is észrevettem, volt, hogy magamon is, úgyhogy idén elő sem vettem a gépet, és nem csináltunk 1 képet sem. viszont bámulni nagyon jó volt.

ilyenkor mindig a lost highway jut eszembe, amikor megkérdezik a főszereplőt, h van-e kamerája.
Szívemből szóltál, bár néha én is fényképezek. Egyre kevesebbet.
Gondolom, tajkepet se szabad fotozni, mert biztos azt is megcsinalta mar valaki szebben, jobb felszerelessel. Csak epp ebben van egy szemelyes momentum: nevezetesen, hogy en lottem, es ott voltam, kapcsolodik hozza egy szemelyes elmeny. Az meg nincs benne a NG-ban.
Baszki Árpád, a lényeget sikerült nem beemelned.
Az embert sikerült kifelejtened a történetből, az alkotó embert. Mert amikor kattint, azt ő kattintotta, ő fényképezte, ő komponálta, stemplit nyomott a fílingre magában, ott voltam, láttam, kattintottam, én kattintottam.
Logikád alapján az ember ne énekeljen, hiszen mások sokkal jobban tudnak, ráadásul sok ízben meg is tették már, eldalolták az ismert rigmusokat, berakták a szekrénybe a többi trófea mellé. De amit te énekelsz az a tiéd, te csináltad. Amit meg te kattintasz, az is a tiéd, ha szart csináltál az is.
Mint ez poszt is pl.
Ők majd otthon nézik meg.

Az a baj, az emberek elhitték, hogy a jó (?) fényképezőtől jó fotót fognak csinálni. Ahogy a jó szövegszerkesztővel lehet jó novellákat írni. Persze. Erre rájátszanak persze a gyártók, mosoly-fókusz, kisgyerek-születésnap-mód, üzekedő-kutya-vaku-beállítás, és mittomén mi van egy amatőr gépben.

Az emberek nagy része agyatlan hülye. Nem csak fotózás miatt, bármi miatt.
@kilobike: mert te csak otthon hallgatsz zenét az egymillios cuccodon, bakelitről, mert ami attól lejjebb van az csak szar lehet, mi?
Mit zavar az téged hogy valaki az utcán zenét hallgat nem túl jó minőségben? huu

Az írást kicsit túlzónak találom... nem értem miért baj ha ebben élik ki egyesek magukat...ilyen emberek mindig voltak, csak kevesebben, most a digitális technikának köszönhetően többen vannak, és? A te képeid attól még ugyanolyan jók vagy szarok lesznek ha fotoznak a többiek ha nem fotóznak...
KomplexSokságnak teljes mértékben igazat adok. Ő finoman fejezte ki magát. Én csak ilyen egyszerű primitív választ tudok adni erre.
Mi az istenért csinálod ezt, te hülye?! Minek írsz, van aki jobban csinálja mint te. Zavarnak az emberek, vegyél egy szigetet balfaszkám és költözz oda. Ott nem lesz ilyen. @kilobike: Te meg menj Árpi mellé a szigetre a hangtechnikáddal együtt, amit az utcán-buszon-kerékpáron-mindenhol mobiltelefonon szar zenét szar minőségben hallgató egysejtűek raknak össze. Aztán megbeszélhetitek majd egymással milyen jól megmondtátok az egysejtűeknek. Pont.
Valahol igaza van W-nek, még ha a szokásos tapló módján mondja is. Egy ilyen fotó könyvjelző kellene hogy legyen az emlékek közt, de sok birka birka a birtoklási vágyát éli ki vele.
Szerintem ne irjon cikket amator, csak profi.
Jó, jó. Ez mind igaz. De ok-e arra, hogy emberek így kiforduljanak magukból miatta? Új és ráadásul mindenkinek elérhető a digitális képrögzítés, hát rögzítenek. Majd ezt is megunják, majd ez is a helyére kerül. Engem nem zavarnak. Persze engem nem is nyomaszt az "Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon taní- tani" felelőssége.
kicsit nagy a kavar.... először csak a proli fotósok a buták, mostmár a zenét üvöltetők is? mert tény mind2ben van igazság, de a kettő külön téma. ami másik igazság az a két komment miszerint a posztoló egy barom...
amit nem tudsz külsőre megítélni Árpád, az az, hogy kinek a fényképéből lesz jó kép (ami a gépnek sem láthatatlan) és kiéből mocsok, amit akár el sem készített volna...
a baj, h MO-on 5.000.000 önjelölt fotóművész van és mindenki a másikat szidja, hogy deszar, bezzeg én azért tudok fotózni. így viszont már csak árnyalatokról beszélünk és fölösleges az általánosítás.
te pl minek írsz blogot? más úgyis ír helyetted. ki dönti el h te írhatsz-e, vagy olvasd inkább másét?
Szerintem is baromi érdekes téma, hogy a valósághoz és a tapasztalathoz, és az ehhez szükséges jelenléthez mennyire megváltozott a viszony. Például hordószónokokból bloggerek lettek:).
Kár, hogy nem sikerült gondolni róla, csak egész picit. Most ha rosszfej vagyok, azt mondom, hogy Árpád, hagyd már abba a filozofálgatást, a társadalmi jelenségek szemlélését, megcsinálták nálad már sokkal jobban, sokkal régebben, sokan, ha nem is a spektrumon, de pl. Walter Benjamin életművében könnyedén fellapozhatod. Az auraelméletnél, direkt a fotózásról is szó van.
"Boldogok a szelídek, mert... basszameg, mindjárt lemerülök... boldogok a békességben élők... ne ájjál már elém te geci, hát nem látod, hogy veszem?"

ezzel nem bírok 1-etérteni. hiszen köztudomású, hogy boldogok a sajtkészítők, no meg a heringek.

www.youtube.com/watch?v=ToQ3tn5cObY
@KomplexSokaság: Szerintem pont, hogy nem az amatőr művészetet tagadja. A zsiráfot ne azért fényképezd le, mert zsiráf, és ott van, hanem mert van vele valami mondanivalód. Amikor az ember beesik valahova, és mindent végigfényképez az ájfónjával, klikk-klikk-klikk, abban mi az amatőr művészet?
Ja, még valami (ritkán kommentelek de akkor általában kettőt, mert lassú az agyam)
A Komplexsokaság által említett "amatőr művészet"-tel kapcsolatban (és bocs, de nem olvastam végig, egy kommentből max az első pár mondatot olvasom el, ez az én hibám, no offence): az amatőr művészet az szeritnem az, ha valakinek megtetszik valami és AZT lefényképezi, de amiről itt szó van az az osztálykiránduló csoport a múzeumban, akik sorba állnak telefonnal a kézben és mind a 30-an lefényképezik Kossuth Lajos kalapját, amit utána soha senki nem fog megnézni (és akkor még jól is jártunk, rosszabb esetben feltöltik valahova és valaki véletlenül rábukkan, legnagyobb sajnálatára).
Hát nem tudom van-e még lejjebb, kedves TWÁ... kérem maradj abban a felsőbbrendű univerzumban ahová tartozol, és ne süllyedj le az eccerű nép szintjére, inkább foglalkozz továbbra is a magyar gárda alázásával, az jobban megy, és szórakoztatóbb. Ja és már csak fél év van gyakorolni.
Én nem értek egyet. Nincs mindenkinek lehetősége komoly felszerelést venni, és ha fotózni akar, azzal fozóz, amivel tud. Ha látok az utcán (!) egy szép autót, megörökítem elsősorban magamnak, de az nem jelenti azt, hogy nem nézem meg. Megnézem előtte, közben és utána - de kattintok is. Ha teló van nálam épp, azzal. És ki is teszema blogomra a 'carspotting' rovatba, ami egy gyerekes hülyeség, egyfajta bibibííí, ilyet is láttam, irigykedjetek, de én élvezem! ;) Nem tudok jól fotózni, de szeretek. Jogomban áll. Ettől még nem vagyok proli, kedves Árpád.
Amúgy a legjobbakat!
Sok helyen magamra ismertem a cikkben.
A világ viszont nem ennyire fekete-fehér: nem vagyok zombi, mert téged pl. rendszeresen olvaslak :-)
@KomplexSokaság:
Az általad idézet sorok egyáltalán nem ezt az emberttípust írják le. Az Árpi által vázoltak esetében nincs vajúdás, nincs mű, ami megszületne, csak a tömegtermelés.
"Amit írsz az az amatőr művészet tagadása. Ne zenélj a barátnőddel kettesben, mert a profik sokkal jobban adják elő azt a Handel-szonátát."

Rossz diagnózis. Ez nem művészet. Pont ez a lényeg. A cikk egyrészt arról szól, hogy az ilyen arcok lényegében teljesen lefoglalják a kiállított tárgy közvetlen környezetét, megfosztva annak látványától a pusztán néző közönséget. Amennyiben jól értem. Ugyanis, ha zenélsz a barátnődnek kettesben, az senkit sem zavar, mert kettesben vagytok, de egy kiállítást tönkre tud ám tenni az ilyen csürhe, csak azért, hogy kirakhassa a fos képét az iwiw-re, "Zsír!" felirattal.

Egyébként pedig ha nem lenne zavaró a jelenség, akkor is elfogadható dolog ellenérzésekkel viseltetni ezen embertársaink iránt, pusztán már csak azért is, mert fölösleget és szemetet gyártanak.
Ez egy ún. kifakadás.
A gennyes gócok is szokták művelni.

De ezt ne vedd magadra :) A helyzet az, hogy amióta nem kell a film a gépbe, egyre több szemét terem. Tökfelesleges egy templom belsejében fényképezni amatőr zsebtrutyival. Tudom, hogy miről beszélek, a másik oldalról is tudom (na nem a templom oldaláról, hanem a komoly felszerelés oldaláról). És mostanában a komoly felszerelésem is otthon hagyom, csakhogy inkább gyönyörködhessek a gyerekeimben és az autókban.

Ja és veszek minnyá' egy automata zsebkamerát, hogy a k.cs.g autósokat fotózhassam az autózzblogra.
Miért épít a hülye gyerek Legoból autót, mikor egybe kifröccsöntve is megvehetné, és az sokkal élethűbb? Mert szeret alkotni.

Szeritnem te vagy a zombi, aki bekapcsolja az Spektrumot ahelyett, hogy megpróbálná maga elkészíteni a képet, önmagát fejlesztve, közben szórakozva.

A többit KomplexSokaság leírta.
@há zé: pedig én igazat adok. aki FÉNYKÉPEZNI megy egy kiállításra, az nem NÉZNI (látni) megy.
Most biztos polgárpukkasztó szeretnél lenni ezzel az írásoddal, de ez túlságosan átsüt rajta, ezért gyenge. Mi is mondhatnánk, hogy te minek írsz, hiszen ott vannak sokkal nagyobb nevű írók, már mindent megírtak. Azt gondolod, hogy erről még nem írtak. Nos, mi is ezt gondoljuk, amikor fényképezünk: ezt a zsiráfot láttam, ha később előkerül a kép, akkor számomra felidézi az akkori hangulatot. Ezt nem teszi meg a Spektrumos zsiráf. Nézd meg a gyerekeimet: gyakran átlapozzák a fotóalbumainkat, és ezáltal pontosan emlékeznek az 5 évvel ezelőtti élményekre (8 és 12 évesek). Ők ösztönösen teszik ezt, és örömmel. Ezzel igazolva látom a feltevéseimet.
Árpád van egy olyan érzésem, hogy kezdel kiégni.
Egy valamit felejtettél el: Ezek az emberek boldogok amíg fényképeznek!
Te meg NEM! Féltékeny vagy az ő boldogságukra. NEM KELL neked megnézned az ő elfuserált fényképeiket!
Élni és élni hagyni!
Tudom, téged betűszámra fizetnek és valamivel meg kell tölteni ezt a blogot.
De ha már nem tölt el boldogsággal az írás, inkább menj el utcaseprőnek!:-)))
Szerintem nem az amatőr/profi megközelítésről szól ez az egész, hanem arról a dokumentálási kényszerről, ami teljesen eluralkodott a világon. Muszáj megörökítenie, hogy ott volt, részese volt valaminek - másképp talán nem tudja a létezését igazolni. Erre pedig azért van szüksége, mert kezd öntudatra ébredni. Már nem csordatag, hanem egyén. Vagy legalábbis ez a vágya.
Hát, lehetne egy külön cikket írni azokról a zombikról (első két hozzászóló), aki ezt a cikket sem fogta fel.
Csak ugye minek...
Kétlem, hogy mégegyszer elolvassák majd, hátha sikerül megérteni.
Temegbamme ne irjal selejtblogot mer a izomtibot jobban csinyajja!
Árpi, részben igazad vagyon, másrészt elég durván fogalmazódtál...

Szó se róla, mióta ingyé van, vagy 10-20x annyi képet készítek 1 nyaraláson, mint a papírképes hőskorban...

éspersze van köztük sok gyenge, nem túl érdekes kép is, de van köztük jónéhány jól elkapott pillanat is...
...ami nem lett volna elkapva, ha nem kattogtat a zember intenzíven)

ezenkívül sok érdekes részletet, csak utólag, a képet nézegetve veszek észre, mert ott a helyszínen nincs idő elmerengeni a részleteken, hisz minél több mindent szeretne megnézni és lefotózni...

a kiállításokon fotózás nem azért jó, hogy a gyenge minőségű képekben gyönyörködjön a zember, hanem azért meg legyen örökítve az, amit látott, és hogy a kép alapján további infót tudjon a neten előkurkászni...

(apropó minőség: nekem 20.0nél kicsit drágább gépem van, de félhomályos fényviszonyok mellett SZEBB, KONTRASZTOSABB képet készített a gép egy festményről, mint ahogy szabad szemmel láttam...)
Na, tudsz te írni bazdmeg!
(Csak ne közgazdászkodj, mer az nem megy)
Ez jogos. Nem az amatőr művészetről volt szó, meg az élet saját magunknak nagyobb értéket jelentő részeiről.
Hanem a felesleges archiválási lázról, hogy nekem is legyen egy képem ugyanarról.

Érdemes sok képet nézegetni a neten, és egy idő után nem lesz kedved olyat fényképezni, amiből már láttál 10 egyformát. Minek, hogy a tiéd legyen az N+1-edik?

De sokan nem néznek, nemhogy a látványt, de amúgy a fényképet sem. Csak nyomják a gombot, mert valamiféle birtoklási vágyat elégít ki...
A kiállításon kattintgatás "amatőr művészet"?! Ha ezt tudom, már rég a könyvesboltok polcain lenne a todo.txt-m.
de miért érdekel akárkit is, h a másik mit csinál? az ő dolga..
Majdnem teljesen egyetértek a cikkel. Egészen más, ha a haverjaiddal fotózkodsz, mintha tényleg valami olyat fotózol le, amit egyébként bárhol megnézhetsz, pl. egy autót egy kiállításon. Viszont: pl. kiránduláson én is fényképeztem már le erdei szamócát, szalamandrát, vagy akár egy sáskát is, amit negyedóráig figyeltünk. A leszedett gombákat rendszeresen lefotózzuk. És amiben nem értek egyet, az az, hogy ennek ne lenne értelme. Adott esetben végignézed a fotókat, és akkor ugrik be, hogy "ja, erre a gyíkra emléxel? Ott napozott a kövön, aztán rámászott a kezedre..." Tehát ha utólag előhoz valami, emléket, érzést, bármit, akkor van értelme az "archiválásnak". Na ez pl. egy állatkertben vagy egy kiállítási tárgyról készült fotónál nem mondható el, és itt van igaza a cikknek.
(aki pedig telefonnal fotóz, egyébként sem normális... :) )
Talán el kéne terjeszteni azt a rémhírt, hogy a legtöbb fotó-objektívben tapasztalható képalkotási hiba, amely viszont az emberi szemben - legalábbis gyárilag - nincs benne; ti. a schwartzschild effektus, amely a Rotschildek nyomására kerül minden objektívbe, megváltoztatja a fénykép készítőjének a személyiségét; ezáltal destruktív hatást gyakorol az egész társadalomra.
Baszki, már ezért a cikkért megérte az internet! Lelkes amatőrfotósként, minden szavát, sőt, betűjét átérzem! A fotózás legszemetebb megcsúfolása, hogy fityfasz mobilokban van kamera, az meg bűn, hogy emberek (?) kezébe adják. Sok majom azt hiszi, hogy "Ő" fényképet készít.

Nagyon-nagyon jó cikk.
"A fényképezés lényege a döntõ pillanat megragadása, melyben az "agy", a "szem" és a "szív" együtt láttatja a valóságot."
Henri Cartier-Bresson
Nem azzal van a gond szerintem, ha valaki megörökít egy-két képet, videot magának, hogy dokumentálja, ő is ott volt és élőben látta, ezt lehet a kollégáknak/unokáknak mutagatni.
A probléma az ebből sportot űzőkkel van szerintem, ami engem is ki tud akasztani.
Pl párizsban akadtam ki legutóbb ezen nemrég, a múzeumba járó dokumentáló turistákon/zombikon, akiknek abból ált a múzeumlátogatás, hogy egytől egyig (!) az összes képet lefotózzák, le van szarva h vakuzni pl nem lehet, vagy egyáltalán fotozni sem. Miközben nem töltöttek el egy képt előtt 3 másodpercnél többet. És én erztem magam szarul, ha nem tudok úgy helyezkedni, hogy neki sikerüljön a fényképe...
Nocsak-nocsak. Ide vezet a kedvenc haladásod, meg az imádott modernizációd. Mert az, kedves TWÁ a sutyerák tamajkókra is igaz.

De nem baj, liberalismo o muerte. Vagy mi.
Tetszett a bejegyzés a szarkasztikus, némiképp mizantróp hangneme miatt, de nem tudok vele 100%-ban egyetérteni. Valóban léteznek olyanok, akik csak azért fényképeznek, mert ott van a nyakukban a ketyere, és muszáj valamit kattogtatni (pl. turisták, koncerten nyálas sláger számot rögzítők). Sajnos manapság az tapasztalható (ebben is), hogy a minőségi szemlélet helyébe a mennyiségi látásmód lépett: van tárhely, rögzítsünk, töltsünk zenét, filmet, stb ingyen, mert van hely, mert LEHET - más kérdés, hogy a töltés, exponálás, stb folyamata fontosabb mint a "végtermék" élvezete. De ettől függetlenül nem kellene minden fotózással foglalkozót temetni. Ne fotózzak, mert Capa jobban csinálta? Capa is elkezdte valamikor, és lehet, hogy csapnivaló képekkel indított, ezt már sose tudjuk meg. Ne próbálkozzak zene tanulással, mert Mozart, Miles Davis, a Pink Floyd jobb zenéket írt? Ilyen gondolkodás mentén ki kéne irtani az összes grázszenekart és bedroom dj-t, producert, akik között lehetnek jók is. A legtöbb dolog sok gyakorlással és némi affinitással egészen magas szintre fejleszthető, ami növeli az ember "hozzáadott értékét". Ami még fontosabb: örömét leli benne önmaga és lehet, hogy a környezete is. Nem értek egyet azzal, hogy "mivel fotózok, nem vagyok jelen", már csak saját tapasztalatból sem. "Ami igazán lényeges, a gépnek láthatatlan" - aki jól és értően próbál fotózni, az pont a láthatatlant akarja elkapni a gép segítségével. Minden az adott emberen múlik: ha valaki csak kattogtat ész nélkül, az meg is érdemli. Ha valaki lát is, miközben néz, azt folytatni, művelni kell.
jó amit írsz, igaz is, de hol marad a katolikus egyház átkozása? A rohadt buzi fotós papoktól nem fértél a kocsikhoz?
Szerintem meg épp a "Tourist Guy" a fsság, Wiw-es albumokban láthatsz ilyet: Lali és Manyi a Balaton partján csőröznek, Lali és Manyi a Himalája előtt csőröznek, Lali és Manyi az Eiffel-torony alatt csőröznek (persze a kompozíció el van rontva: se a műtárgy nem látszik, mert kitakarják, se portrénak nem jó, mert ahhoz túl messze vannak).

Egyébiránt nem minden haszon nélküli az efféle képek készítgetése, mert a profil szöveges részéből nem mindig derül ki ennyire egyértelműen, hogy az illető egy öntelt majom.

Az előrelátóbbja pedig csak magát fényképezteti a helyszíneken, hogy ne kelljen szakításkor kidobni a portfóliót.

Köszönöm, hogy elmondhattam.
Nah, nem hiszem hogy a poszt a műkedvelő fényképészek, fotóművészek ellen szólna.

Akikről itt szó van, azok az emberek, akik pusztán azért fotóznak, hogy dokumentáljanak, hogy külső adattárba gyűjtsék az emlékeket. Méghozzá kényszeres és hülye módon.

A kettő közt a különbség ég és föld. A fényképész, az amatőrt is beleértve, alkotó. Az van a fejében, hogy létrehoz valamit - ami jelen esetben egy fénykép. Mivel alkot ezért koncepcionál, tervez, szándéka van.

A zombi ezzel szemben a zsiráfot akarja, vagy a régi Rollst. A fotózás afféle stipi-stopi, primitív, ősemberi birtoklási ösztön kiélése. Lélekrablás.
@KomplexSokaság: baromira nem tudtad értelmezni az írást szerintem.
nem az "amatőr" művészetről beszélünk (már ha képzőben egyáltalán van "hivatásos" művész).
Aki művész, az már tényleg nem mobillal meg turistagéppel szórakozik. Esetleg tíz éves korában azzal kezdi, de nagyon hamar kinövi. És talán nem is az "ott jártam, valami szépet láttam, tessék" képekről. hanem tényleg arról, hogy nem kell filmet venni, nem kell beadni előhívatni (mondjuk én anno nagyon szerettem magamnak hívni a dolgaimat) és nem kell aztán láda meg szekrény a tárolásához... ezért aztán iszonyat mennyiségben lehet valóban saját magunk számára is értéktelen adatszemetet gyártani, amit aztán az ember még törlés céljából sem néz át soha többé. jó esetben ez csak a saját informatikádat szennyezi, önkritikátlanoknál valóban elárasztja a netet is; nézd csak meg a közösségi oldalak fotóalbumait.
és tényleg, nagyon nehéz bármiben elmerülni és nyugodtan szemlélni úgy, hogy a körülötted levők NEM ezt teszik (pedig ez akár néhány perces áhítatos közösségi érzést is teremthetne köztetek, amitől mindjárt kicsit jobban érzi magát az ember a világban), hanem taszigálnak, villogtatnak, csoszognak, helyezkednek, morognak, kattognak...
mert nekik fotógép van a kezükbe v. a fejükbe építve tényleg, és ha már ott van, akkor használni kell irgalmatlanul, mert jó-lehet-még-az-a-kép-valamire; mondjuk bizonyítani, hogy én is ott voltam ám!
Sári Sándor, nagyon jó
Van benne némi igazság, de az általánosítás sosem jó dolog.

Pl mi van ha azt mondom hogy minden indexes cikkíró balfék?

Lesz aki istenít, mert egyetért, lesz akinek emiatt rögtön ellensége leszek.
Ettől még nem lesz igaz még akkor sem, ha van egy kettő közöttük.

Egy biztos hogy feltűnni lehet az ilyen extrém vélemény nyilvánítással, de megmondani a tutit azt nehezebb.

Van ilyen nyilván. És van aki most jutott hozzá a 20.000Ft-os kompakt gépéhez és még fogalma nincs hogy mit hogy kell csinálni, de fejlődni fog. A fotóművész is kezdte valahol.

És van aki sose fog fejlődni. De az nem az összes.
Hát lehet, hogy nem rólam szól a cikk, de ha valami tetszik egy múzeumban, lefényképezem. Ha mókásnak találok egy állatot az állatkertben, lefényképezem/levideózom. Nem azért mert ilyet még senki nem örökített meg. Hanem azért mert ha otthon nézegetem majd a képeket eszembe jut majd, hogy mennyire tetszett NEKEM, amikor ott voltam. És baromira nem érdekel, hogy W megnézi-e majd a képeimet, ha megosztom (megosztani nem szoktam), és tetszik-e majd neki. És lehet, hogy én magam sem fogom soha újra megnézni azt a képet, vagy nem emlékszem majd, mi van rajta... Megeshet. De az esély így legalább megvan.

És nem azért nem fogdosom össze a kiállítási tárgyakat, mert nem érdekelnek, hanem mert már megtanultam, hogy nem szabad, hiszen ha mindenki letaperolná, nem sokáig maradna meg a kiállítani való.
Na CSAK ezért beregisztráltam:
érezd magad kitüntetve,
Te Sutyerák Parszt Lófaszjózska.
virtuális hátbaveregetésba részesítelek a fos bloggodért...
Remélem pl: a fotózás jobban megy mert írni [fogalmazni] baszottul nem tudsz...
Tood ez olyan mintha az OT showt néznéd és közben az eget fotóznád.
DigitálisAnalfaPancser, de ebből gondolom csak az ALFÁT értetted mee háá va oan szekér hőő. [ vagy csak az ANAL-t :D ]

Na sock sikert sutyerák...

Ps: ahogy te mondanád, van millió blog a neten, ne szennyezd piszkos körmöd hangos kattogásával, és szar irományokkal még jobban... SZIGORÚAN CSAK A SAJÁT FELHASZNÁLÁSRA, nyomtasd ki és gyújtsál be vele
és mi van ha tévedsz? :)
értem, sejtem mit akarsz mondani és mondjuk sok esetben van is igazsága a dolognak, de - csak a játék kedvéért:

gonosz leszek: szereted azt a nyamvadt szabad versenyt. ezt miért nem tudod úgy felfogni? sok-sok kicsi amatőr versenyző a piacon. akik közül lesz pár profi - süllyesztőbe juttatva a mai profikat.

tudod hány dolog szétcsesződött így?
Én ásványokat gyűjtöttem (szakmai ártalom) és szerettem az ásványbörzéket. Aztán jöttek a népek a maguk hülyeségeivel csiszolt szarokat akartak az inkontinenciájukra meg kohósalakot mert szépen csillog. ez lett az 'igény'. szartak a profikra.
nem járok már ásványbörzére.

kirándulni szoktam. először nem vittem (eszembe se jutott) fényképezőgépet vinni. élveztem az erdőt. ma már viszek magammal. kilátókba, magas helyeken körbe fényképezem a tájat és összeillesztem azokat - stb, stb. (jelenleg ez a szakmai ártalom) időnként pedig fetrengek a földön gombákat fényképezve.
Van-e jobb nálam - van. De semmi nem fog felérni azzal a 'panorámaképpel' amit egy kilátóból fényképezek - majd nyomvonalon bejelölöm merre jártam és átküldöm az ismerősöknek. és mondok még valami, tetszik nekik. És a természetfotóim tetszenek másoknak.
Fura egy cikk lett ez. Sok pontjával egyetértek, mégis egy nagy általánosító katyvasz lett belőle...

A leírt típus jellegzetes állatfajtája a "búvárfotós". Bár még lebegni sem tud, meg persze fotózni sem, de máris kattogtatni akar (mert ócsóér rásóztak kamerát is az ólomöv mellé :), közben kapaszkodik, rúgja szét a többieket és a korallt.

De ha megnézed a geocaching oldalakon az amatőr képeket (jók-rosszak vegyesen), a világ egy újszerű bemutatását kapod. Ugyanaz ezerszer, mégis mindig más. És néha-néha valami olyan, ami felér az erdei ufórajzoddal...

Méginkább igaz ez az asztrofotózásra. Ott is az a szabály, hogy nézegess pár évig, mielőtt megcsinálod első párszáz minősíthetetlen képedet. De már a bűn rossz képek is hatalmas élményt nyújtanak. Sosem leszel egy Éder Iván, mégis érdemes fotózni. Főleg, mert az előkészületeknél és utófeldolgozásnál rengeteget tanulsz.
De rosszindulatúan erre is mondhatnád azt, hogy csak fotózod a zsiráfot az állatkertben (pl a Jupitert).
Tökéletesen igazad van.
Hát, szomorú, hogy valaki ilyet leír. Egyrészt, minek írja le, úgyis tuti van valaki, aki ezt profin megtenné, hogy KomplexSokaságot továbbgondoljuk.

1. Minden ezredik mobillal fotózó hülyegyerekből lesz egy profi amatőr, aki rendesen tud fényképezni. Minden századik ilyenből lesz egy profi fotós. Valahol el kell indulni.

2. Kompakt gépek: akárhány fényképészt megkérdezel, mi az ideális fényképező, azt mondja, hogy az, ami nálad van, amikor fényképezni szeretnél. Én spec a kompakt gépeket legalább tartom annyira, mint a DSLR-eket. Tartok is magamnál mindig egyet.

3. Fényképezni egyszerűbb, mint rajzolni, legalábbis első közelítésben, de ezen az úton is elég messzire el lehet jutni (azaz lehet jó fotókat csinálni). Aki játékgéppel fényképez, az gyakorlatilag a saját vizuális kultúráját fejleszti, alapszinten. Minden tizedik meggimpeli/megfotósoppolja a képeit, ezzel tanul. Persze, a többség alapszinten csak. De akkor is, aktívan részt vesz, alkot. Egyébként "csak megnézni" is lehet alapszinten, bambulni.

4. Az állatkert meg a világ legjobb témája, nekem a nyáron volt alkalmam oda többed magammal elmenni csak a fényképezés kedvéért, és akkora élmény volt, hogy akkor is beteszem ide, ha ez orbitális suttyóság:
indafoto.hu/KGyST/allatkerti_indafoto_seta

5. A húszezer forintos gépek beállíthatóságáról annyit, hogy a DSLR-emmel én manuálban fényképezek (nem vagyok egy nagy profi), a kompaktommal meg full automatában, mert az annyit tud, elvben elérhetőek manuális beállítások, valahol, a negyvenedik menü alján, ezt nem erre találták ki, na.

Összességében nekem erről az a véleményem, hogy, még az egyetemen (építész vagyok) egy előadó arról kesergett, hogy a japánoknak bezzeg van vizuális kultúrája, ők tanulnak kisiskolás korukban épületet rajzolni. Amikor megláttam (ezen cikk olvasása előtt) valakit, hogy egy szépen megsárgult őszi fát fényképez, csak úgy, akkor az jutott az eszembe, hogy ezek a húszezer forintos gépek ebből egy kicsit visszahoztak, lett egy kis vizuális kultúra, emberek megtanulnak látni, nem csak nézni.
Ennél még érthetetlenebb azon embertársainknak a nem kicsi kasztja, akik elmennek megnézni egy kiállítást, majd ott idejük nagy részét azzal töltik, hogy a képek leírásait tanulmányozzák komoly arccal. Eltöltenek ezzel képenként egy percet, majd egy másodpercre felpillantanak a festményre és már lépnek is tovább. Értem én, hogy fontosak lehetnek azok a háttér információk, de hát bazmeg olvasni jársz kiállításra?!
Árpád, ez most jó hülyeség lett! Azért persze irigyellek, mert van létjogosultsága az írásodnak, még ha ez most kissé szélsőséges kirohanás lett is. De hát tudod, most van egy ilyen öndokumentációs lelki igény, hogy a gyenge átélési képességet valamivel kompenzáljuk. Így maradnak az emberek egészségesek, hagyd meg ezt nekik, nekünk. :)
Öregszel Árpád :)

Ez ilyen "már a csend se a régi" típusú kesergés.

:)
Már az első bekezdésben éreztem, hogy leírtad amit gondolok. Volt szerencsém Párizsban eltölteni 4 napot, ami alatt megtapasztaltam, hogyan kell egy templomban elszeparálni a vakus vadakat, a lelki békét vágyó hívektől... És engem is zavart. Nem érzem magamat többnek attól, hogy láttam a Louvre-ban a Monna Lisát, mert 4 méterről, kordonok után nézhettem csak meg - szigorúan oldalról, mert elölről konkrét verekedés volt a legjobb fotós helyekért. Kérdezem: MINEK azt a lesötétített üveg mögött tárolt 1m*05m-es festmény lefotózni?! (kövezzetek meg, nekem Szinyei Lila ruhása vagy majálisa többet ad, mint ez a félmosoly)..
Na summa, EGYETÉRTEK, és legalább mi akik így gondolkodunk, neveljük úgy a gyerekünket, hogy kisfiam a szívedben és a fejedben raktározd a világ értékeit, ne a gigabyteokban...
@há zé: Szerettel invitállak egy hétvégi állatkerti sétára és rájössz, hogy az ottlevők 80% tényleg nem lát semmit. Ha megkérdezed tőle mi volt az utolsó állat, amit megnézett, akkor visszateker a kamerán /megtörtént/

@KomplexSokaság: nem erről van szó itt. Elbeszéltek egymás mellett. Más az az ember, aki fogja magát és akár előképzettség nélkül időt és figyelmet szentel egy kép elkészítésének vagy egy dal írásának, akármilyenre is sikerül. De itt arról van szó, hogy ezek a kiborgok mennek monotonan előre és mindenre 0,5 mp-et szánnak amíg nyomnak egy gombot. Nem tudja mit látott, de ott volt.

Az állatkertről amúgy is az a véleményem, hogy szabadon kéne engedni a vadakat is, ha már az állatok ki-be járkálhatnak.
valaki beszólt, amikor az angyalt csavargattad? :D
kicsit frusztráltnak érzem ezt a posztot. ha valaki haza akarja vinni a pillanatot hát vigye. engem ugyan nem érdekel. ha látogatómentes képet akar akkor majd megvárja v kimegy egy megfelelő időpontban, ettől én még odamegyek a hajóhoz, az autóhoz :)

Az a része már jobban zavar, hogy egyre inkább tele leszünk kütyükkel és tamagocsikkal meg szépen dekorált üres élettel.
Végre egy rendpárti liberális! Otthon füvezni, hapsikáim, azzal legalább nem zavartok senkit a műélvezetben!
Mégis mit vársz egy tömegrendezvényen, szép hosszú, fegyelmezett sorokat, mint a Lenin mauzóleumnál? A tömegkultúrának és a tömegtechnikának sajnos vannak hátrányai,de ne Te mond meg ki mit csináljon. Nevelni pedig az iskolában kellene kezdeni, vizuálisan és viselkedésmódban, például.
@kilobike: Ehhez a mindenhol zenét hallgatáshoz hozzáfűznék valamit. Én egy baromi jó dolognak tartom, hogy lehetséges a mobiltelefonról kihangosítva zenét hallgatni. Számtalanszor előfordul, hogy éppen így a legegyszerűbb megmutatni valakinek egy zenét, dalt. De inkább szégyenkezve azt mondom, hogy "á majd átküldöm emailen vagy valami", csak mert a mobilról zenét csattogtatás cigányszokás, és itt most a nem roma gyerekeket is értem ez alatt. Jó lenne a kihangosítható mobil, ha nem a cigánykodás mintája volna így belehallgatni egy zenébe.
hétvégén voltunk londonban, unokabátyám a 18. képet készítette a fákin buckhingem palotáról, amikor szóltam neki, hogy 5 méterrel odébb van egy szuveníres stand, ott kaphatók fasza naptárak, amiben 30 kép van az épületről sokkal szebb kvitelben, mint amit ő bármikor tud készíteni.

majd a kezébe nyomtam az én gépemet, hogy fotózzon le _engem_ azzal a kurva palotával, mert olyan kép tuti nincs még egy a világegyetemben, amin én pózolok előtte.

itthon a családnak ez a kép tetszett legjobban.
:)
Hát Árpi, ezen már én is sokszor gondolkodtam. Ilyenkor általában sarkon forulok és elhagyom a terepet, mert engem kurvára idegesít. Szerintem ez a maszturbáció egy, a kultúránkban exhibicionista módon megjelenő fajtája.
(nema fityma csattog, hanem a mobil vakuja)
Globális jelenség. A másik, a mobilról hangosan hallgatott, a Szokol rádiók hangminőségével vetekedő zene.
Ez most olyan, mintha az életében végre-valahára először a Tecsóban akciós sonkát vásárló droidot próbálnád erről a szándékáról lebeszélni mindenféle homályos környezetvédelmi okokra hivatkozva. Nem tudtad, hogy itt demokrácia van, és mindenkinek alapvető alkotmányos joga hülyének lenni?
Szerintem csak valami önjelölt paparazzo rád mordult, vagy arrébb lökött, és rossz napod lévén ezt nehezebben viselted.
Szerintem meg ez a poszt nem az amatőr művészet tagadása. Csak egy amiatti kibukás, hogy a sok hülye ember ahelyett, hogy átélne dolgokat, inkább megörökíti. Teszik ezt ész nélkül, nulla koncepcióval - mert ha a technikájuk nem is tökéletes, a tudásuk is hagy némi kívánni valót maga után, azért legalább tényleg tudják már, mifaszt akarnak a képpel üzenni -, tök idegbeteg módra, aztán otthon majd a gép X terrabájtos winchestere egy év alatt megtelik a hulladék-emlékekkel. Amiket talán sosem néznek meg újra, de ha meg mégis, akkor majd lehet törölni, válogatni, és két év múlva rájönni, hogy fingjuk sincs, mi történt, mert a fotóval együtt az utolsó emlékfoszlány is odaveszett.
Ez mehet be a Válogatott Lényegbe szerintem. :D :D :D Mert ebben benne van még sok minden, például ne röhögj bele egy éjfekete thrillerbe a moziban, ne pofázz hangosan a buszon, mert senkit nem érdekel a magánéleted, és kinn is ráérsz megbeszélni, meg ilyesmik jutnak még eszembe. :D

Ja, amúgy fideszesek vagy mszp-sek szoktak inkább fotózni?
(Jó, ez csak vicc volt.)
@kilobike: a zenehallgatás ilyetén általánosított leizélésével viszont nem értek egyet.
ha nem akar az ember (nincs pénze) qva nagy pénzért nagytudású és sokgigás lejátszókat venni, akkor marad az mp3, ami nyilván nem a legjobb minőség. de közlekedésben amúgy sem tudsz elmerülni, nüanszokat figyelgetni.
az meg, hogy kinek mi a sz.r zene... ízlések és pofonok. az idősebbeknek mindig ócska, amit a fiatalok hallgatnak, a lágy zenét kedvelőnek a kemény, a klasszikusosnak a populáris... hagyjuk ezt.
ami engem ebben ebben inkább zavar, az a hangerő, azaz hogy nekem is hallgatnom kell kívülről, és az aztán tényleg nem élvezet.
Kihagyad az egyik fajtát: a kocsmában vagy szórakozóhelyen egymást vakuval fotózgató csimpánzokat. Amikor a szomszéd asztaltól tizedszer süti ki a szemedet a vaku, aztán felállsz, odamész, megkérdezed, hogy ugye ezt éppen most fejezitek be, és nem értik, és megsértődnek, és ha van bennük egy kis életösztön, akkor azért nem szólnak vissza.
Ennek a jelenségnek engem inkább az a következménye zavar, hogy ezek a fotósok aztán szeretik is mutogatni, feltölteni, vagy cédén kölcsönadni a műveiket. Természetesen válogatás nélkül: benne hagyva a rosszul sikerülteket, az ugyanarról a témáról készült századik próbálkozást és úgy általában nélkülözve mindenféle törekvést, hogy a végeredmény valami befogadható élmény legyen. Így keletkeznek aztán a sok ezernyi képből álló végeláthatatlanul unalmas albumok.
@kilobike: azokat én előbb gyilkolnám le, mint a rosszkor rossz helyen könyökölve fényképeszkedő őrülteket!
Hóhahó, mégsem én vagyok az egyedüli akinek kicsapja a biztosítékot az a sok idióta!
Gyereket vittem orchidea kiállításra, mutattam neki, hajoljon közelebb, érezni az illatot. Ahogy fogtam a kölköm, oldalra néztem, és SENKI nem volt amíg a szem ellát, akinek ne lett volna a szeme, és a virág között egy LCD kijelző. Ilyen-olyan, mobil, didggép, kamera. Én akkor merevre döbbentem. Bazzeg, ezek idejöttek a gépük kijelzőjét nézni? Minek? Mert realtime a mozi, nem letöltött? Mennyémá... Volt ez már vagy két éve, de azóta emberrel nem találkoztam aki egyáltalán értette volna miről beszélek, nem hogy egyet is értett volna. "Mos' mé'? Há' nézzed a kislányt ügyesen rajzol nem? Így tartsad, így nem csillog be." Baszki, az a kislány itt rajzol előttem, nem látom a kurva gépedtől, és még oda se tudok menni hozzá, mert előttem állsz... Hihetetlen...
Kedves Árpád, szívemből szóltál, minden szava ennek a bejegyzésnek annyira igaz és jogos, hogy az hihetetlen, köszönöm.
Kedves Tóta W. Árpi! Fotózni jó dolog ám és nem csak oly paraszt módon, ahogy azt leírtad vala. Az emberek többsége inkább maga készít képet pl. a zsiráfról és nem azért készít képet, mert zsírparaszt, hanem azért, mert az az Ő emléke, az Ő képe. Ha úgy állnánk a témához, mint azt te állítod, akkor az emberek nem festenének, nem zenélnének, nem futnának, nem csinálnának semmit, mindent a profikra hagynának. De kérdem én, akkor meg mi a búbánatos fasznak élünk egyáltalán. Záró önkifejezés az jobb szerinted? Üdv!
igaza van Arpadnak :D
Templom, esküvő. Az ifjú pár kifizet egy vagyont egy profi fotósnak, másik vagyont a videósnak, de ez nem elég, a vendégek fele még ott rohangál körülöttük, mert nekik le kell fényképezni a pár hátát, a többiek meg le vannak tojva, hogy nem látnak semmit. Áhítat oda. Én ettől akadok ki.
Csatlakoznek azon tarsaimhoz, akiknek a szemet szinten szujra ez :) Fotoskent total egyetertek.

KomplexSokaság:
Ezek nem amator muveszek. Aki egy autokiallitason vegig kattogtatja az ultrakompakt gepet, vagy mobiljat az nem amator muvesz, az hulye:D Csupan pimpelni akar a haverjai elott, hogy bizony O mar lefotozott egy ilyen es ilyen autot. A Panoramionak az a celja, hogy az adott tajat be tudja mutatni. Oda nem kerulhet fel egy autoskiallitasrol kep, mert az marhara nem mutatja meg a tajat :)
Amugy Arpad vedelmeben annyit mondanek, hogy olvasd el megegyszer az irast es ertelmezd, hatha most mas jon ki.
Kis segitseg:
- Nem azokrol volt szo, akik emleket akarnak, hanem azokrol akik eszeveszettul kattogtatnak es nem latnak semmit.
- Az irasban szo sincs a muveszrol, pont ellenkezoleg. "messziről fel lehet ismerni: aki professzionális fotós, az nem automata turistagéppel, pláne nem mobillal dolgozik"

Tudom javasolni az erotika kiallitast, ha az ember zombikat szeretne latni. 3-4 evvel ezelott jartam kint, mert egy ismerosom vendeg volt egy standon, es a pasijaval ezeket a zombikat fenykepeztuk. Fura hogy mire kepesek egyesek es meddig tudnak lesullyedni :)

A jelenseggel a Krka Nemzeti Parkban is talalkoztam. A nagy vizesest fenykepeztem, ugy ahogy a nagy konyvben meg van irva (allvany, ND szuro, hosszu zarido), es 3 kepet keszitettem, amit odahaza ohajtottam osszerakni. Mogottem egy idosebb noi hang "a joember mar igazan abbahagyhatna"... azert, hogy O a szaros 10 megapixeles (csak papiron, mert ugye az o 1,5 cm atmeroju lencseje az eletben nem tudna lekepezni 10 megat) szappantartojaval meg tudja orokiteni a kepet... szarul :) Ez biztos nem volt muvesz, hiszen akkor vart volna turelmesen :)

Csakennyitakartamondanikeremkaccsoljaki!

Csoka

PS: az ekezet fanok hanyagoljanak :)
@KomplexSokaság: te minek szolsz hozza ha nem erted mirol szol a cikk? mert teljesen masrol mint amirol te irsz. irtozom az ilyen felmuvelt okoskodo barmoktol mint te vagy. brrr.
A kedvenceim:
- ne állj elém, hogy megnézd, mert én le akarom fényképezni
- ne állj elém a fényképezögépeddel, mert kamerázok
Teljesen egyetértek.
Nem az amatőr művészek ellen szól, és nem is azok ellen akik a családi albumba lőnek pár emlékképet.
Semmi köze a művészethez, vagy akármilyen értékhez (legyen az személyes akár), amikor valaki a TótaW által leírt módon agyatlanul lövöldözik. Ha megkérdeznéd egy ilyentől, miért csinálja, az lenne a válasza, hogy: a.) nemtudja b.) Háhogy lefotózza. -Nem tudom melyik a rosszabb.

A kedvenc ilyen sztorim egy szabadtéri koncert volt a gödörnél, ahol megállt 4-5 "fotós", szemben a színpaddal és fél órán keresztül lövöldöztek ugyanabból a szögből, pózból, (meg gondolom beállításokkal), ahelyett hogy leültek volna a fűbe és élvezték volna a zenét. Komolyan szánalmas volt nézni.
irigylem a problémáidat
Igaza van W-nek, de ez kit érdekel?
Apránként reformáljuk meg az emberiséget? Jön a cikk arról hogy a "Mi újság?" hülye kérdés, illetve az iWiw-ről, Facebook-ról küldött "Boldog Születésnapot" üzenet semmitmondó mert nem én emlékeztem az alkalomra hanem nagy villogó betűk figyelmeztettek?

Érdekesebb téma nincs?
Pl vonható-e párhuzam a Noob-t és Zsidót kiabáló emberek között, vagy bármi más??
hétfő este, pécs, belváros.egy szerencsétlen komlói gyerek megunta az életét és felment egy paneltizes tetejére ugrani. jöttek a mentők, rendőrök, tűzoltók, próbálták lebeszélni az embert, hogy ne tegye,mert az élet szép,meg az ugrás egészségtelen. megtettek mindent de hiába.....
lent az utcán storyra éhes tömeg,élükön egy bugris házaspárral. mindketten mobiltelefont szorongatva várják az ugrást, hátha egyiküknek sikerűl felvenni a pillanatot. amikor rákérdezek, hogy mit csinálnak a felvétellel, a válasz hamar jön: " ne ugassál köcsög, a munkádat végezzed". mert, hogy én hivatalból voltam a helyszínen. nem tudom,hogy sikerűlt-e megörökíteni a pillanatot, de azt tudom, hogy a szerencsétlen nem élte túl. no comment!
Ha véletlenül hobbi gyanánt a fotózást választanád magadnak és nincs pénzed többszázezer forintos szuperobjektíves, tükörreflexes gépre, csak egy 20ezres kis gagyi félautomata szarra, akkor el se kezd te kis lúúúzer. Főleg ne egy autó kiállításon kezdj bele a polgárpukkasztó kattintgatásba, mert az milyen ciki már. Rendes ember ilyet nem tesz.
És ha nyaralsz le ne fotózd a pisai ferdét, ahogy a csajod támasztja, hogy a nagyinak megmutathasd otthon! Giccs! Van már ilyen ezer, ráadásul profiktól. A nagyi meg nézze meg a neten, vagy kapja be!
Sőt ne csinálj semmit, mert mindig lesznek olyanok akik azt jobban csinálják.
@kilobike: a hetesen elég nehéz lenne ötmilliós high-end cuccokkal megfordulni. És az olyan proliknak mint én még otthon sincs Wadia lejátszója.
Ha indokolatlanul sok helyet foglal, elnézést kell kérni, és mellé kell nyomakodni. Ha leugat, hogy mér' állsz elé, akkor el kell magyarázni, hogy nem az övé az a műtárgy körüli 10 m2. Ha csúnyán szól vissza, el kell vezettetni a biztonságiakkal.
De egyébként mi a franc közöd van hozzá, hogy ki mennyit fényképez?! Prolizni meg lehet nyugodtan, de van, akinek meg te vagy proli.
Egyszer azt írtam Árpád, hogy a politikai jellegű írásaidat nem tudod alulmúlni. Úgy érzem, most tévedtem.
Nekem is volt már, hogy hasonló elgondolásból nem fényképeztem. Gondoltam úgyis találok neten millió fotót. Aztán később megbántam. Mert az én képeim az én emlékeimet tükrözik, pl. eszembejut az útvonal, amin bejártuk a helyet, meg az én szemszögemből vannak a képek. Persze azért nézelődni se felejtek el közben, és nem is töltöm fel a képeket sehová.:P
Amúgy te egy Oldtimer Show-n miért az embereket nézed, és nem az autókat?:D
Mi a fenéért kell azt sugallni, hogy ez magyar unikum. A japó turistának nincs a kezébe nőve a polaroid, vagy a kodak eldobhatósfényképező? Az amerikai nyugdíjascsoportok szerintem nem is látják szemükkel a várost csak a kamkordeeren keresztül. Nem baj, egy jó hülyemagyarozást kár volna kihagyni. Zsidózni is szabad?
Nem tudom. Én szeretek fényképezni. Lehet nem veszem elő naponta a nyaralások fotóit, de egy 10 éve készült fotót ami felidézi az akkori hangulatomat nagyon szivesen megnézegetem. Nem másnak fotózok. Lehet másnak a képem az 1212342143424. naplementés kép, nekem viszont egy emlék, ami érzéseket szagokat ízeket hoz vissza. Úgyhogy én fotózni fogok. Magamnak.
Itt kell megemlékeznünk a South Park: Pandemic című epizódjáról, azon belül is Randy Marshról.

:-)

www.youtube.com/watch?v=zltfz08yDYs
ez eleg szarra sikeredett. egy magatehetetlen frusztralt kisfiu irasa..
Jaaaaaaaaaj de hülye is vagyok,hogy reggeli után bértollnok marhaságot olvasok!
Drága eszetlen,demagóg barátom!
Azt a szót hallotta már uszító agyad hangszedője,hogy HOBBI!?
Arra hivatott eme tevékenység,hogy a mindennapi stresszt levezesd.Ha ez a HOBBI a fotózás,akkor legyen az.Áruld már el,hogy miért zavar téged,ha más jól érzi magát!?
Sajnos a magad fajta "embertípus" csak akkor éri el ezt az állapotot,ha valakin köszörülheti kikopott pennáját...
Lefogadom,hogy te voltál az osztály legtöbbet "szívatott" tagja...sajnálom,hogy ide vetődtem,mert újra rá kellett jönnöm,hogy nem érdemes téged olvasnom...
"turistagépet kattogtató proli"?
Drága barátom..nálad nagyobb prolit kitalálni sem lehetne..
Ha esetleg nem jutna át a cenzúrádon a komment,az se gond,hiszen ezt neked címeztem...
Pont
@kilobike: ezeket én is utálom. Létezik headset, hallgassa azon!

@KomplexSokaság: ezen az alapon igazad van.

Persze az igazság a 2 között van.
Van aki béna ugyan, de meg akarja örökíteni, van aki nem béna és amatőr, de meg akarja örökíteni.

És tény, amióta bejött a digitális fényképezés, sokkal több kép készül. Egy filmes fénykép nagyon ritkán volt szemcsés, és a gép azonnal exponált. Ebből a szempontból a mai napig visszasírom, pedig soká lett digitális gépem.
Igaza van sajnos, és van aki megveszi akár a drága dSLR-t is, de egy könyvre már sajnálja a pénzt. Jó a 2 gigás kártya is, mert lehet agyatlanul nyomni a gombot... :)

A panoramio-t ne keverd ide... az egy kaka. @KomplexSokaság: anyámék háza felett/helyett egy másik kép van, ráadásul a kedves fotós nem is az épület rendes nevét adta meg. Jeleztem már egy éve, de más is hozzáfűzte, h elqrta, de semmi nem történik... akkor az jó? Nézegessed...
Engem azért is megszólnak, ha az óvodai évzárón nem fényképezek. Nem érdekel a saját gyerekem? Inkább nézem-hallgatom a műsort. Aztán meg elkérem a hülye szomszédtól azt a két fényképet, amit kinyomtatok és beteszek egy albumba. Aztán majd egyszer meg tudjuk nézni, hogy milyen vót a gyerök ötévesen. Nem egy mappa almappájában almappájában egy DSC0765430l.jpg, amely formátumot lehet, hogy tíz év múlva már meg se fogom tudni nyitni.

Igazad van Árpi, csak kissé drasztikusan fogalmaztad meg.

Egyébként a digitalizáció nemcsak emiatt rossz. Amíg volt 36 kockád, amit meg is kellett venni és elő kellett hívatni, akkor odafigyeltél, hogy tényleg azt fényképezd le, ami érdekes lehet. És odafigyeltél, hogy jól csináld. Ha másért nem, spórolásból.

Ismerek embert, aki egy héten 3600 fotót készít a nagylábujjáról, a falevelekről, stb. Nem kizárt, hogy a nagy számok törvénye alapján van köztük értékes is. De ki néz végig ennyi képet azért, hogy arra az egyre ráakadjon? Még ő maga sem.
Árpád ebben az írásában is szép példáját adja a honi haladó értelmiség toleráncs hozzáállásának a plebshez.
Az a baja Árpádnak, hogy nem a szemeikkel néznek, hanem fotóznak. Másképen szeretnének egy eseményről emléket szerezni, mint Árpád, másképp gondolkodnak, mások. Ezért tehát buzik, zombik, elmebetegek és még a 10 jelző az írásban. Árpád, tök mindegy, hogy igazad van-e, vagy sem. Joga van fotózni, ha pedig ezért leanyázod közelebb kerülsz Vonához, mint szeretnéd.
mivel eleg aktivan fotozok, mindig van nalam gep. de legtobbszor mar elo sem veszem, mert nincs ahhoz kedvem, hogy egy szamomra erdekes esemenyt magam szamara rogzitsek.

mindenhol tul sokan akarnak fotozni, mindegy mit, csak kattintgassanak: keszul a digitalis szemet

ha erteket teremtenenek, azzal semmi baj nem lenne. de csak azert ne keszuljon el egy kep, mert rafer a 2 gigas kartyara :)

(pl. eskuvok alkalmaval le kell allitani az embereket, mert egyszeruen utban vannak)
nincs is jobb, mint amikor az "amatőr művészek" miatt nem tudod végezni a munkádat, mert mondjuk egy rendezvényen az összes mobiltelefonnal fotózó parasztnak a színpad előtt kell tobzódni hogy belógjanak a kamera képébe - nem számít, hogy hivatalos és ingyenes profi fotók készüln(én)ek amúgy.

"az élet értelmét kérdőjelezed meg, azt, hogy több lehess, mint egy csavar a gyárban." - ahhoz kis barátom kell annyi alázat, hogy megdolgozol egy profi gépért, vagy legalább nem hátráltatod a profikat a te kurva fontos soha meg nem nézett mobilkamerás képeid miatt.
Értem, hogy mit akar mondani, és kurvára igaza van. Volt, hogy egy 3 hetes nyaralásról 8 ezer képpel jöttünk haza 5en.
azóta ezerszer elmeséltem az ottani emlékeket, de a képeket kb 2x se néztem végig... sőt azokról az utazásokról, amikről sok kép van, még egy nyomorult picasa albumot sem rakok össze, mert nincs kedvem végignyálazni annyi képet, hogy kiválasszam azt az 50-et, ami fasza lett.

éljenek az impressziók. hulljanak a zombik.
Nem tudom. Én azért fényképezgetek, mert szeretem csinálni, lekapni úgy, ahogy én akarom.
Esetleg úgy, hogy egyszer majd szép emlék legyen belőle. Persze én sem azért megyek valamit megnézni, hogy csak a fényképezőgép mögül tegyem azt, de azért nem csinálni semmi olyasmiről fényképet, amit más már megörökített kicsit túlzás.
Lehet fokozni: vannak akik kamerával pásztázzák a látnivalókat, hogy tényleg *mindent* megörökítsenek. Mondjuk egy épület homlokzatát, emeletenként.

Ugyanakkor a fényképezgetők védelmében: a képek segítenek felidézni az emlékeket, sorbarakni az élményeket, mi történt a kattintás előtt-után. Igaz, én járműkiállításon nem szoktam fényképezni, inkább városnézés közben.
Sziasztok!

Egy évet éltem Japánban és az agyamra mentek a japcsik a fotózásukkal. Persze akkor még azt gondoltam, hogy ők a hülyék bezzeg mi magyarok mi ilyet nem csinálunk - de csak azért mert akkor még nem voltak jó kis mobiltelóink.
Szóval ott az volt, hogy mentünk kirándulni és 5 perces fotósszünet volt pl megálltunk a Fuji-t megnézni - bár csak én néztem és mindenki más fotózott. Nem lehetett élvezni a látványt mert mindenki rángatott hogy vele is és vele is fotózkodjam le, belerángattak a képekbe én meg csak álltam volna legszívesebben és tátottam volna a számat. 5 perc után - meg sem tudtam nézni rendesen a dolgokat - rohanás vissza a buszba. Persze mert fotózásra elég 5 perc de nézésre, szemlélődésre nem.
Ennél már csak a csoportképek voltak rosszabbak - anyám!!!!!!
Egy beállt fotózni egy 30 fős csoportot, és mindenki elkezdett nyávogni hogy de az ő gépével is és az ő gépével is le legyünk fotózva. A fotós maga végül úgy nézett ki, hogy a karjáról vagy 15 gép csüngött amiket váltogatott és mindegyikkel lefotózta a csoportot - így kb negyed órát kellett ülni persze ahelyett hogy megintcsak a tájban gyönyörködhettem volna. Azt hittem elmebetegek és csak a japánok lehetnek ilyenek de a nagy túróst - mi is pont ezt csináljuk már idehaza...
Nagyon tetszett a cikk, találó!!!!
Ez egy sima hate-post.
Lehetne ilyet írni a piroson mindig átmenő biciklisekről, a nem indexelő autósokról, a gyerekek mellett harci kutyát tartókról, a politikusokról.... úgy látszik, ma ezt dobta a gép.

Mert gyűlölködni kell, igaz, Árpi? :D
A cikk végéről lemaradt:

A szerző nemrégen szabadult a zalaszentlövői elmegyógyintézetből.
Hali TWÁ!

Tökéletesen a szívemből beszélsz, csak tán lusta voltam eddig ennyire alaposan kifejteni eme irányban a véleményemet.

Nézzük csak meg a Goggle Earth-öt, vegyünk egy Látványosságot, amelyhez fel van töltve tízmilliárd szor X+10 az n+1-ediken számú amatőr szar kép.

Számomra a hibás kép, nem a helyszín hangulatát idézi, hanem egy balfaszt aki ezzel akar villogni, hogy ott járt.

Gábor
Dear TWÁ,

Írnék ide kommentet, de hátha benéz ide Parti-Nagy Lajos, aki sokkal jobbat tudna.
Nem is írok.:)

Egy jobbára ártalmatlan népi szokás ez a túlzásba vitt ego-fotózás. De legalább nem csúfítja a környezetet hosszútávon, mint a taggelés.

Kicsit talán az állatvilág területmegjelölő viselkedésére hajaz, a "kamera által homályosan" életforma, de azért büntetni nem kéne.

ui: Japánokat láttál már?
azért ezt ki lehet vetíteni a blogbejegyzések és kommentek többségére is... :)
Én csak annyit mondok erre:
Minek írsz blogot, ha mások nálad sokkal jobban tudnak blogot írni?

(Remélem érted az iróniát...)
@KomplexSokaság: nem akarok W. nevében beszélni, de szerintem nem a művészi fotózásról beszélt, hanem azokról a kreténekről, akik BÁRMILYEN alkalomnál elkezdenek ész nélkül fényképezni, jellemzően valóban mobillal, vagy valami létező legolcsóbb kisgéppel. Ezen képek esetében nem a személyes élmény megjelenítése, vagy a művészi/esztétikai gyönyörkeltésen van a hangsúly: a lényeg hogy ellőjünk soktucat képet, nem baj hogy életlen, elmosódott, meg amúgy is bélyegméretű, faszán meg lett örökítve a szomszéd madáretetőjén a veréb. Mert olyat úgysem lát mindenki, hát nyomom is flickr-re vagy facebook-ra... :)
- A mobilon hangosan zenét hallgatás lélektana más..
Az olyan, mint a hátadon hordott 80 centis nike-jel.
"Mindenki tudhassa, hogy ez-e vagyok én, ilyen sukár zeném is van, bunyós pityu meg az a dzsunior vagy ki"

Ami a fényképezést illeti, biztos van valami abban amit mondasz, de ugye sohasem a gép készíti a fényképet hanem az ember.
- Így egy mobilos kép is lehet jobb, mint egy tehetségtelen fotóriporteré.. Úgyhogy nem értek egyet
Koszonom a cikket. Mostantol nem fogom hulyenek nezni magam, hogy miert en vagyok az egyetlen aki nem fotoz 'folyamatosan' a mobiltelefonjaval.
Ezek a gondolatok engem is régen foglalkoztatnak. Itt meglehetős indulattal fűszerezve, jó masszív tótawés pukkasztó stílusba előadva is igaznak érzem, bár lesznek jó páran, akik nem veszik majd, kiknek és kikről is szól ez tulajdonképpen, azok jó hangosan horkannak majd fel.
jesszus milyen frusztrált vagy Árpi! :DDD
nem aludtál jól???

mellesleg neked a Hegyi beszéddel, meg annak hatásaival jönni, hát enyhén szólva is hiteltelen...

irigyellek, hogy ezen így ki tudsz akadni. ezek szerint túl sok gondod nem lehet az életben. :D
@KomplexSokaság: @kilobike:
Szerintem az igazság kettőtök (na jó hármatok,de TWA platformján kilobike) között fexik.
Most valahol ott tart a digitális tömegfotózőás, mint a mobilozás kb 15 éve. Amikor "bunkofonoztunk" aztán meg többé-kevésbé megtanultuk civilizáltan használni.
Lelkemből beszéltél,ez engem már 7-8 éves gyerekként is nagyon irritált...
Kár, hogy digitálissal gyakorlatilag ingyen lehet fényképezni. Ha akár egy párszáz ft-os filmed menne csak rá tekercsenként, egyből azt fotóznád csak, ami fontos. Amit majd legalább egyszer előveszel akár egy hét, akár 25 év múlva. A gyereked, a párod, a barátaid, a szüleid, jómagad, a házad, az autód.

A posztban említett fotók soha nem kerülnek elő. Soha. Átalában.
Felig van csak igazad. Teny, hogy rengetegen agyatlanul allnak hozza a fotozashoz, es most, hogy mindenkinek lehetosege van ra, hogy kepet rogzitsen, persze, nem hagyjak ki, ha mar ott vannak az allatkertben, hogy Odonket lekapjak a kroko szajaban.
Masreszrol kurvara semmi kozod nincs hozza. Nem tuhatod, hogy a masiknak epp miert fontos, hogy meglegyen az a kep. Mondjuk, hogy ne felejtse el, hol is volt akkor a fiaval, ha 10 ev mulva vissza szeretne idezni.
Vmi hasonlo okbol irsz te is minden heten a kornyezetedben levo dolgokrol, mint sokan masok is, pedig rohadtul nem valtozna meg a vilag (na jo egy kicsit hianyoznal egy ideig par embernek), ha csak a seggeden maradnal es soha nem irnal le egy szot se tobbet, vagyis nem hasznalnal egy eszkozt, ami a rendelkezesedre all, hogy leird es elenk tarjad a gondolataidat a vilagrol. Lehet olvasni mast is.
Mas ugyanezt teszi a kamerajaval, es nekik egyaltalan nem szamit, hogy vmi profi fasz mar elottuk megcsinalta es az megnezheto az interneten jo minosegben. Mert azon nincs rajta a gyereke, vagy akarkije mondjuk, akit ne adj elvesztett korabban, es ez az egyik emleke rola. Csak egy pelda volt.
Nagy reszet alairom azert, es kifelejtetted a legidegesitobb tipust, az etteremben kattintgato, automata funkciot hasznalo, vakuzo, fenyviszonyokat figyelembe se vevo barom tipusat, akinek a kepein mindenki egy db szar es akire ha raszolsz, hogy ne vakuzz mar a szemembe vazeg, persze egybol megsertodik.
Hm nem tudok mit hozzászólni igazából örülök, ha v.kit ez a nagy problémakör foglalkoztat manapság.
jé??? újabban ekkora szólásszabadság van? csak Árpinak szabad le agyhalottzombizni a jónépet? a hozzászólás meg modizva van?? :DD
hú de nagy a liberalizmus...
Sokmindenben igaza van Árpinak. Én egy elég jól felszerelt félamatőr (vagy félprofi :-) fotós vagyok és tényleg jó képeket tudok csinálni, (nemcsak tehnikai szempontból) ha kell komoly stúdióvilágítással stb... néha én is beleesek ezekbe a hibákba amikor a családomat fotózgatom (igen én is szoktam nyaraláskor fotózni).
Póbálok persze máshogy máshonnan megfogni egy dolgot de igen néha a sünt is le kell fotózni Bélácskával :-). Az tényleg őrület hogy emberek úgy fotóznak hogy azt sem tudják mi az hogy idő meg blende meg mélységélesség stb...
Jó körülmények közt automata üzemmódban is lehet elég jó képeket csinálni, csak a fotózás tehnikai kreatív lehetőségeit nem használják ki így. Viszont ha a körülmények már nem annyira jók...beltér kevés fény...na akkor jön a agond. CCD érzékenység, zaj, a gépre objektív mellé rakott vakufény borzalma stb...
koncerteken is sokan csinálják ezt, veszik fel a béna mobiljukkal, ahelyett, hogy átélnék, és ha nagyon muszáj akkor később megvennék otthonra dvd-n
@KomplexSokaság:

"Ne zenélj a barátnőddel kettesben, mert a profik sokkal jobban adják elő azt a Handel-szonátát. Ne örökítsd meg filmen, milyen volt a Szalajka-völgyben éppen pont akkor a vízesés meg a vörösbegy, mert majd egyszer eljön Sári Sándor, és rátölti a jutyubra. Persze nem a te kísérőzenéddel. Ne dugj a barátnőddel, mert Casanova sokkal profibban csinálja, mint te."

Bennem is ilyesmi mozgott a posztot olvasva.

Mégegyszer elolvasva már úgy látom inkább arról akart szólni a poszt, hogy talán jobb lenne jelen lenni egy pillanatban.

Első olvasásra azonban inkább egy Árpád tőled szokatlan: "majd én húzok egy vonalat és megmondom ki melyik oldalára tartozik" dolog jött át.
Elsőre KomplexSokaság hozzászólásának adtam igazat, másodjára a blogbejegyzésnek is igazat adok. Csak az a baj, hogy túlzottan határt húz a profi fotós és a prolik között... és csak egy kicsit utal arra a rétegre, aki a hobbijához kapcsolódóan akarja megörökíteni a teherautót, a tankot, az oldtimer autót, a buszt, a vonatot, a régi épületet vagy éppen a tatut vagy orchideát - és mindegy, hogy ezt kint teszi "terepen", vagy egy szakmaibb kiállításon. Az ilyen ember meg akarja látni a dolgok lényegét - sőt, meg akar örökíteni minden apró részletet is, amely az összhangot adja, vagy a pillanatot.

Magam is valahol ezek közé tartozok, és én is rühellem, ha belemásznak a képembe, csak azért, hogy a gyerekeiknek megmagyarázzanak valamit, amihez maguk se értenek szart se... vagy még rosszabb, asszisztálnak ahhoz, hogy a gyerek garázdálkodjon, és nem szólnak rá, mert az már nem fér bele a nevelési elveikbe. Ha pedig ezt nem teszik meg, ugyanúgy nem figyelnek oda a fotósra, aki nem hülyepistikét akarja megörökíteni, hanem magát a témát. (Általában a többi ilyen fotóssal sikerül elférni egymás mellett, de mindig van egy-két egoista állat, aki magának akarja a legjobb képet, és a többi ember nem érdekli, meg egy-két birka, aki utolsó pillanatban rohan ki fotózni, amikor már mindenki beállt a képbe.) A profi fotós lehet, hogy az embert is behelyezi a képbe, mert ez kell az újságnak (és bizonyos helyzetben is szükség is lehet rá, de nem véletlen, hogy Capa vagy Kevin Carter is sajtófotósként és nem fotóművészként lett világhírű... azt hiszem, a kettő között mindeki érzi a különbséget). A szakmai fotós, aki viszont látni és láttatni akar, az nem akar "zavaró elemeket" és van is benne annyi fanatizmus, hogy ezért elhajtson mindekit a képből...

De csak azért ne fotózzon valaki le valamit, mert már más megtette előtte?! Ez tényleg baromság. Lehet, hogy a NG pöpecebbül fotóz zsiráfot, de nekem pl. nagyon tetszett két éve az a bebámuló pofája az egyik zlíni zsiráfnak, amely amúgy nagyrészt csak félfotósopp poénképeken akad...

Ettől függetlenül azzal teljesen egyetértek, hogy aki csinál valamit, az vagy jól csinálja, vagy sehogy... és a bunkofonnal fotózókat én se tartom sokra.
Aha. Sokáig kerestem mi lehet benned és Tomcatben a közös, most rájöttem!
A paternalista viselkedés. És a felsőbbrendűség tudat, -amit tisztelnie kell minden prolinak, aki otthon meg szeretné mutatni a mobilján mekkora pontyot fogott- mert ez a szellemi vezetőknek jár ugye..
Nem az amatőr művészekről van szó - legalábbis az írás szerint - hanem azokról az idiótákról, akik csak néznek, de nem látnak.
Elmenni sem érdemes semmilyen ilyen tömegrendezvényre, nemhogy fotózni. Egyébként kitalálhatnák már a mini sisakkamerát, hogy a parasztnak még csak exponálni se kelljen felveszi a sisakkamerát, az meg rögzít mindent. Otthon meg mutogathatja a rokonoknak, hogy "Látjátok tik tirpákok, mink itten vótunk a nyáron!"
Ezekkel a sértődött, anyázós posztokkal a gyerekkori traumáidat írod ki magadból?
Ez az írás kb. annyira szar mint az általad felvázolt álomvilágban az amatőr fotók a profikhoz képest...
Egyes megkeseredett, hitevesztett, antiszoc műliberáncsoktól eltérően sok embernek vannak ismerősei, barátai, többen még társaságba is járnak, esetleg kocsmázni.

Ezeken az alkalmakon akár szóbakerülhet ki milyen programokon vett részt a legutóbbi találkozás óta - ilyenkor te pl. elmondhatod hogy jó volt a kiállítás csak a sok agyhalott zombi miatt idegeskedtél és nem tudtad élvezni, sőt, annyira felhúztad magad hogy még ki is írtad magadból. "Agyhalott zombi" meg azt mondja a barátainak hogy ja, klafa volt, mire ők: télleg? "Zombi" pedig büszkén meg tudja mutatni hogy 1. ott volt, 2. mit látott. Így osztja meg az élményét mert nem tud olyan szépen beszélni mint mondjuk Te. Jó ez, mert egyszerű nyelvezetűnek és/vagy gondolkodásúnak is kell lenni, nem lehet mindenki elméleti magfizikus .

Ne haragudj kedves Árpád de szerintem kevés gusztustalanabb van mint amikor egy toleranciabajnok szépmásság-hívő már a mobillal klattyintgatókban is ellenséget vizionál.

Ma a fényképezőket gyűlölöd, holnap meg a hosszúhajűakat fogod a halálfa szájára kívánni. Mindig így kezdődik, legalábbis ilyeneket szoktatok mondani, ugye.
Hát ez elég tré írás volt.
Írhattál volna a geti korrupciós slágerről, vagy a rádiófrekvencia mutyiról.
Ha jobb és értelmesebb nem jön ki belőled, akkor inkább magányodban büfizzél helyette.
ez teljesen így van. qrva idegesítő emberek. de azért tegyetek különbséget a családját, gyerekeit pár képpel megörökítő emberek és a "betegek" között. bár néha ez nagyon nehéz, mert látszólag ugyanazt csinálják. én nem értek a fényképezéshez, de a párom igen. ő hívta fel a figyelmemet, hogy a tömegben tolakodó, kattingató parasztok olyan szögből és olyan gépekkel lőnek, hogy a fénykép szart sem fog mutatni. hangulatot, élményt, biztos nem. és ehhez a sok fontoskodó gesztus, meg karácsonyfa külsejű ember.... tényleg röhej. láttatok már japókat, koreaiakat fotózni? :) az sem kevésbé gusztustalan...
mi történt Árpád, csak nem neked ment valaki fotózás közben?
De ha egyszer nekik jólesik? Értem én, hogy a remek kép komponálása közben nagyjából úgy viselkedik a paréj, mint a videokamerás, szakállas apukák a szalagavatókon, de ettől eltekintve miért fáj, hogy mindenki minden szart lefotóz? A sok szar között akad gyöngyszem is nyilván, amiből biztos kevesebb lenne, ha a szar is kevesebb lenne.

@ kilobike: azt meg végképp nem értem, téged miért bánt, hogy valaki szar minőségben szar zenét hallgat a mobilján. Biztos csak a másik zsebében hagyta a nappali felét elfoglaló high end berendezését, így kénytelen a telefonján hallgatni a tuti ízléstelen szar zenéjét. Ostoba.
@kilobike: nagyon okos vagy. Ugyanis sikerült nyilatkoznod a világ legszubjektívebb dolgáról (szar zene), ráadásul még amit mellé kapcsoltál, az is baromság, mert egy mai telefon ott van minőségben, mint a jobb mp3 lejátszók.

Ha meg valaki abban leli örömét, hogy lefotózza a dolgokat, aztán otthon nézegetik a családdal az miért baj? Az egyetlen kivetnivalót, már ha ez az (szerintem inkább a tolerancia hiánya), az jelenti, hogy kerülgetni kell a fényképezkedőket. De ez nem hinném, hogy olyan oltári nehéz feladat lenne.
Éppenhogy nem az amatőr fotósokkal van a baj, bocs, de mindenki azt fotóz le a bármilyen gépével, amit akar. Engem az öntelt "profi" fotósok zavarnak inkább, akik mindennél fontosabbnak tartják saját tevékenységüket. Pl. a füredi sétányon próbáltam egy érdekes szitut lekapni az egyszerű fuji kompaktommal; egy nagy kövön 40-50 madár alkotott egy nagy élő gombócot, haláli volt. Legugoltam eléjük, pár másodperc beállítás után már elkattintottam volna, mikor keresztülgázolt rajtuk egyszerűen egy "profi", természetesen tönkretéve az "alkotást". Annyira fennhordta az orrát, hogy meg se hallotta a kurvaanyázást. Nála több nagyságrenddel drágább gépek voltak, + a hátán a hirdetés, hogy profi fotós... De szólhatnék az óvodai, iskolai rendezvényeken "mások elé állási különjoggal" rendelkező buzikról, szóval nem az egyszerű amatőrökkel van baj, persze a nagy számok törvénye alapján köztük is van mindenféle, de a profikra is vonatkozhatna valami "fotós etika" nemde?
hát ezt minek írtad?
ideges vagy?
megzavartak a műélvezetben?
nem aludtál tegnap este?
akikről írsz, nem érdemlik meg ezt a fröcsögő gyűlöletet.
Őrült beszéd de vam benne rendszer... :)

"Az még oké, hogy a gyerek kezébe nyomnak egy perecet, és lekapják, ahogy eteti a sünit. Ödönkéről még nincs kép, amint sünizik, majd most lesz."

Ezen kurva nagyot rögögtem. :D

Kedves Árpád, igazad van, és nagyon jól sarkosítottad a problémát, valamin nagyon felhúztad magad. (Belépett valaki a lépbe, és most derült ki otthon, hogy a púpos wartburg előtt egy zoknikötős idős bácsi kissé foltos szövetnadrágos lábszára is beugrott a képbe.). :)

Az állatkertes példa, "lefotózzuk, ezt az emut, vagy strucc, vagymiez" példa nagyon jó, és tényleg vannak ilyen barmok, de szerintem több aki az Ödönkés kollekciót gazdagítja, az "és itt most éppen, sikerült elkapni, ahogy leharapja Ödönke kezét a krokodil" képekkel.

A céltalan kattingatásnak semmi haszna, de sokan akik vesznek egy gépet, már fotóművésznek épzelik magukat, és megpróbálbak a púpos wartburgról naplementés képet csinálni, mert ez milyenjó, és deügyes vagyok.

A mobillal fényképezés meg max arra jó, hogy buli után megnézzük mit is csináltunk, meg a részeg haverok hogyan hányták tele a vilanyoszlop tetjére mászva a muskátlisdejorációt, ahogy görbe este után az ember megézi, hogy kit is hívott fel, és bazmeg jéézusom, mit mondhattam neki, nememlékszemrá.
Azért fotózza le a szerencsétlen, mert meg akarja mutatni a szomszédnak/nagymamának, hogy mit látott. Meg akarja osztani az élményt. És erre nem jó a netről leszedett kép, mert az nem a te élményed/emléked, hanem valaki másé, még ha ugyanazt is ábrázolja.

Egyébként is illik tolerálni mások hülyeségét, különösen ha liberálisnak tartja magát az ember. Igen, olvastam, hogy beállnak eléd, de azért azt te is érzed, hogy ez az érv elég gyenge lábakon áll.
Nem érint a kritikád, mert én nem fényképezek soha. De az irásodat olvasván meggyőződésem, hogy PSZICHOPATA vagy.
kicsit csalódtam, de hát ez megesik olykor.

SZNOB a hozzáállásod.
KomplexSokaság nézőpontjával értek egyet. akkor a gyereknek se' vegyél színesceruzát, hogy lerajzolhassa a zebrát, mert az is idegesít valakit. meg amúgy is sokan sokkal jobban megrajzolták már azt a nyomorult zebrát, mint ahogy a gyakorlatlan kölyköd ábrázolja. ki kíváncsi a gyereked rajzára? ráadásul papírt használ - tök feleslegesen - ami miatt fákat kell kivágni! skandallum!
de most komolyan.
ellenfényes a kép, el van mosódva? ki nem szarja le, 1000-ből egy biztosan oké lesz. ha csak 1 embernek örömet okoz vele, már megérte a 20ezres automata, akármennyire is nem-profi a használója. rettentően demagóg az, hogy keress rá a jutyúbon a sünre. akkor már oda se ballagjon?

hadd alkosson bárki, aki akar. ez nem probléma, hanem éppen, hogy jó dolog.

azzal a résszel egyetértek - talán - hogy zavaró lehet a látógatónak (a többi résztvevőnek), ha egy oldtimer kiállításon állandóan kerülni akarja a szöget, nehogy benne legyen a képben. az is igaz, hogy vannak, akik rosszallóan néznek, ha valaki besétál a fotóba. nem sokan vannak, ugyanis épp azért mert nem kell bele film, maximum még egyszer kattint. mi van akkor?

azzal is egyetértek, hogy a jelenlét, az élmény: fontos (a legfontosabb). azt nem értem, miért feltételezed, hogy nincs jelen az, aki fotóz is. biztos van ilyen is, de azzal ez ellen érvelni, hogy keress rá a google images-ben, hát az a gáz, mert aki így tesz, jobban kiborg, mint aki fotóz.

én azt hittem rólad, azt szeretnéd, ha az emberek többet alkotnának, mert az nemesít, örömet okoz és hozzátesz a világunkhoz. hát kiderült, hogy mégsem.

(azt már csak lábjegyzetben kérdezem, hogy ez szerinted magyarspecifikus-e. tapasztalatom szerint mindenhol jelen van. a japánok kezdték ezt el és ők fejlesztették ezt a legmagasabb fokra. nekem azzal sincs bajom. vagy a hülyemagyar címke csak azért került ki, hogy provokáljon? akkor az meg extragyász.)
hiánypótló írás, felfedeztem én is magamnak ezt a fajta zombit. megfigyeltem, hogy az ilyen tahó mozgási sebessége a kijárathoz közeledve nő, viszont a fotók száma / megtett út arány nem csökken.

ez úgy néz ki, hogy kifelé menet egyenletes haladás közben jobbra kitartva a gépét még lefotózza lajhárt, épp csak az expozíció pillanatában a gépére pillantva.

mintegy lejelentkezik a lajhárnál.

a target-helyet egyébként nem érdeklődési kör szerint választja (mert olyan nincs a családban), hanem oda megy, "ahol sokan vannak".
divat fényképezni, divat megmutogatni másoknak, csak az nem divat, hogy élőszóban előadjuk az élményeket, szavaink segítségével elővarázsoljuk. Persze, egy-két kép segítheti a leírást, hiszen erre van. De egy sünben mi különleges van? Ha elkapod a pillanatot, amint az a sün épp játszik/homokvárat épít/zenét szerez, az már valami. Ha a sünök épp romantikáznak, az valami. Az amatőr művészet, és egyedi fotó. De önmagában még egy képet készíteni egy teljesen átlagos sünről, mondanivaló nélkül csak információszemét.
Magam amatőr fotós vagyok, aki szintén azt képzeli magáról, hogy fotóművészi küldetése van. Na jó, ez túlzás, mindenesetre rengeteg szabadidőmet áldozom arra, hogy vonatok után rohangáljak és fényképezzem őket.

Itt látható az eredmény: www.benbe.hu/legjobb-vonatfotok.php

Kétes eredmény, jól tudom. A cikkhez kapcsolódóan releváns viszont az, hogy ha nem vonatokról van szó, tehát nem arról a témáról, aminek a fényképezésébe a legtöbb energiát fektettem, és amit a legjobban ismerek, akkor többnyire nem fényképezek, pont a cikkben leírt okokból.

Néha persze előfordul, hogy egy közismert témában is fölfedezek valamit, ami nagyon megragad, egy apró részletet, amit még nem fotóztak talán, ami megindít, és akkor előveszem a gépem (nem mobillal, hanem dSLR-rel dolgozom), de ez ritka. Ha turistálkodom, akkor nézelődök, taperolok, kipróbálok, eszem-iszom. Szerintem így normális.

Mindig csodálkoznak is a velem lévők, hogy "a nagy fotós" miért nem fényképez.
@kilobike: Rátapintottál a lényegre. Hát hülyék az emberek, hogy nem KIZÁRÓLAG a világ legjobb zenéjét hallgatják, tudod: a led Zeppelint !!!!!
fejcsóva... ok, értem a problémát, milliószor találkoztam vele, de annyira nem érdekel hogy ekkora agyfaszt kapjak tőle (pedig ha fotós munkám van és *képeket* kell hoznom az eseményről, amit elvárnak és amiért fizetnének, hidd el, zavar a dolog). Félve töprengek hogy az utcán büdöset fingók lesz-e a következő téma, vagy a Teszkós bevásárlók...
ez az eszmefuttatás inkább egy önmagadnak bevitt csúnya mélyütésre emlékeztet.
...Amit te most itt kapni fogsz... és részben megérdemled.

Csak kutyafuttában:
- a mobillal fotózó zombi és az igazi fotós között nagyon sok árnyalat van, viszont ezt itt mindenki magára fogja venni
- maga a fényképezés egy tanulási folyamat, amiben LEHET helye a mobillal bohóckodásnak, sőt vannak, akik mobillal jobb képeket csinálnak, mint te az EOS1D-vel fogsz. Nem technikai értelemben, persze.
- A fényképezés emellett nagyon sok emberben kielégíti a szunnyadó geeket. Te tankgeek vagy, mások meg ccd geekek. Kicsi a világ, de azé elférünk
- A kattingatók, hidd el, egy idő után megunják. Fellángolás ez, amit a fillérekért elérhető digitális technológia tett lehetővé. A kritikus tömeg persze jelenleg még nő

Ja, és aki azt mondja, hogy "nemáazért temommeg mibenlelem örömöm, hejj" annak van némi igaza. Mégha neked is.

Ps: gyakorló amatőr fotós vagyok, és én is jókat röhögök pld. a focistadionban automata vakuval villantó arcokon. De hidd el, mindenki kezdte valahogy. Én például egy Pajtással, hatévesen. A szart is lefotóztam, nekem elhiheted. És nyilván nem lettem egy Robert Capa, mert akkor ebből élnék... De simán lehet hogy valamelyik balfasznak, akit most körbehugyoztál, pár év múlva mész a kiállítására.
Nem az amatőr fényképezéssel van gond, hanem a módjával és mértékével.
Arra ugyanis nem jöttek még rá nagyon sokan, hgoy aA több kép nem biztos, hogy jobb. Egyszerűen csak több.

Személyes élmény: megkértem egy barátnőmet egy erdei túra során, csináljon rólam pár képet, mert nem volt rólam friss kép.
Mire feleszméltem, a csaj katintott vagy tizet, ahogy a tv-ben látni a profi divatfotósoktól és vissza is adta a gépet. Mondom, wtf? A válasz: ebben biztos vna jó is, majd nézd meg, ami nem tetszik, kidobod.

Ja, hogy beállítás vagy "megkomponálom" a képet, a végén esetleg megnézem, hogy sikerült? Á, minek az.
10-ből 10 kép kuka.
Árpi, ez kurvajó volt! Magamra ismertem, bár én igyekszem nem teljesen céltalanul kattintgatni, de nem mindig sikerül :)
Hogy tömörebb legyek, mert talán valaki úgy elolvassa:

te most kb azt közölted, hogy a dagadt, ronda nők ne fussanak a Szigeten, mert csúnya látvány és különben is feltartják a Kropkót meg a Kovácságit.

Hát ja. Van akit én se szeretek nézni. De...hátha lefogy a futástól, baszod!
@kilobike:

Van helye az mp3nak, és van helye az emelt jelsűrűségű bakelitnek, meg a 24/192 PCMnek, amit a kis Korgoddal vettél fel a múltkori Barabás Lőrinc koncerten, persze titokban mert elvileg nem szabad :)

Megállóban amúgy mi a faszt hallgasson? Azt, hogy a többi utas egymást anyázza?
Szerintem így, általánosítva fikázni mindenkit aki 2 milla alatti gépet merészel a kezébe venni, sekélyes, öncélú és buta dolog. Ráadásul az empátia teljes hiányát jelzi.
Abban egyetértek, hogy ellepnek a technikailag és értékileg ócska képek. Hogy életlen, megvilágítattlan, beállítatlan, képnek látszó fájlok terhelik le a szerverek zömét.
De azt mondom, hogy mindennek megvan a létjogosultsága.
Ha valaki csak emlékképeket szeretne, aminek a segítségével később felidézheti a látottakat, akkor az jobb mibillal vagy "szappantartóval fényképezzen. Ha valaki többet akar, valamit kifejezni, de nem ebből akar megélni, az belépőszintű vagy haladó dslr-rel fényképezzen. Természetesen az alapvető ismereteket a megfelelő szintig mindenkinek meg kéne szerezni, mielőtt hozzáfog a kattintgatáshoz. Ez az, ami a leginkább hiányzik!
A sok zombi sok megmondoblogot is ir, pedig tele veluk a zinternet. :P
Mas zombi meg jolmegmondo-kommentet. Na es? ;)
en ertem, mirol beszel TWA. A hiresebb muzeumokban ugyanezek a balfekek lefenykepezik az osszes festmenyt, es mar lepnek is tovabb...
meg ha ok maguk is rajta lennenek, akkor megertem, akkor lehet mutogatni, hogy bizony, ott voltam, lattam eloben a mona lisat, vagy az ejjeli orjaratot, vagy barmit. de eloben nem is latjak, tovabblepnek a katt utan.
Valahol (sajnos nem tudok már pontos forrást adni) láttam egy statisztikát: a XIX. század vége felé egy fényképet általában több százan néztek meg. Később az amatőr fotózás elterjedésével (1920-as évek) ez a szám lecsökkent néhány tucatra, majd a hatvanas-hetvenes évekre 10 alá. Ma (pontosabban pár éve, amikor a statisztika készült) egy képet átlagosan 0.6 ember néz meg. Azaz az elkészült fényképek jó részét senki sem látja...

A.
@KomplexSokaság: szerintem árpád nem az amatőr próbálkozásokat fikázta, hanem azt a fajta emberi magatartást, aki nem akar átélni, élvezni, megrágni dolgokat, csak mindent begyűjteni, birtokolni.
erről nekem mindig az az anthony de mello történet jut az eszembe, amikor a mester az mondja a kérdezőknek, akik nem értik mi nem klappol az életükben, hogy az a baj, hogy amikor ültök akkor már azon gondolkodtok, hogy felkéne állni, s amikor felláltok akkor meg már azon agyaltok, hogy el kéne indulni. :)

amúgy én szarrá röhögtem magam ezen az íráson :)
Azért lehet bízni benne, hogy ez divatjelenség. Marhára büszke magára, mert arra pénze sose volt, hogy három tekercsnél többet vigyen egy útra, és azokat még le is nagyíttassa, nade majd most! Olyan ez, mint az autó, csak más léptékben. Amíg nem vesz minden idióta magának egy böhöm nagy járgányt, akinek az átkosban nem volt rá pénze, addig nem fog divatba jönni a tömegközlekedés.

Nem lehet egyszerre nézni és fotózni. Hányszor, de hányszor sétáltattam meg a gépet, hogy csak a végén jöjjek rá, hogy á, akkor inkább meg se kezdem azt a tekercset. Vagy fotóztam végig, hogy utána rájöjjek, steril maradtam. Szerintem erre gyógyír a technika, mert sokkal kisebb most egy olyan gép, ami megfelel az igényeimnek, és a keveset fotózó embernek nem kell azzal gyötrődnie, hogy kijöjjön a tekercs.

A zombik meg majd csak kinövik.
@kilobike: Abban egyetértek, hogy a mobilt kihangosítva, kb a Sokol rádó éteri magasságokban szárnyaló hangminőségét elérve lehet zenét hallgatni. De hogy kinek mi a jó, és mi a szar zene, azt ne akarjuk már másokra ráerőltetni. Fiatalon mi is hallgattunk olyan zenét, amit már nem lennék képes.
És hiába mondtam a lányaimnak, hogy " azért O-zone-t azért már ne!" Hagynom kellett, hogy maguktól jöjjenek rá, hogy mennyire értéktelen az, és az általam hallgatott "ősöreg" zenék tényleg össze vannak rakva úgy, hogy még most is jó őket hallgatni.
A zsigerből gyűlölködést, és elutasítást sosem tudtam megérteni.
Nagy az igazság W írásában. Sokfelé ezt japán szindrómának hívják, mert tipikusan a jappó turisták látják 640x480-ban a világot.

ÉS ez nem az amatőr fotósokra (akik utána még dolgoznak a képen, hogy művészi értéke legyen legalábbis saját maguk részére)vonatkozik szvsz, hanem arra a tömegre, aki felvesz és fotóz mindent, ami szembejön, de nem tölt el 2 mp-et a hatás, az érték befogadásával.

Amikor x éve hozzájutottam egy digitális kamerához, engem is elkapott a láz, hogy 1000 képet készítsek egy-egy új városban, de utólag rájöttem, hogy 1-2 képnél többet felesleges bármiről is csinálni. Dokumentáljuk, hogy ott voltunk, lehet mutogatni a nagymuternak, de az emlékek, jobb pillanatok úgyis csak az emlékekben maradnak meg. Ma már egy egyhetes külföldi utat le tudok hozni 12 kattintással.
Ebből a szempontból hazánkfiai kismiskák a japán tursitákhoz képest.
Hát ezzel most nem értek egyet. Ezek szerint zombi vagyok, mert imádok
fotózni?
Nem érdekel mennyi és milyen kép van a neten... azok nem azt adják vissza, amit az adott pillanatban az adott helyen én láttam. Egyébként mindent lehet ésszel vagy ész nélkül csinálni... Kit zavarok azzal, ha lekapok egy érdekes pillanatot? Nem is értem miért zavar ez...
Ennyi erővel lehetne mondani, hogy zombi aki énekel a fürdőszobában, mert Celine Dion jobb és az is aki szendvicset csinál, mert ehetne a Gundelben is....
Maximálisan egyetértek. Azt hozzá tenném, hogy egy fotóbuzi haverom mondta, hogy neki pl az az élmény, ha egy klassz helyen jó fotókat tud készíteni (mondjuk ő tényleg ért is hozzá). Hát ilyen szenvedélybetegség is van, de cserébe, ha vele megyek, nekem legalább tuti nem kell ezzel szarakodnom.
Néhány kommentelő meg olvashatna is. TWÁ nem az ellen szól, hogy fotózol és fel is töltöd valahova, hanem, ha arra sem hagysz időt, hogy a dolog hasson rád a saját szemeiden át.
Nagyon igaz írás. Nyilván nem az amatőr művészekről szól, hanem a zombi gépkezelőkről, akik valóban ott sincsenek.
KomplexSokaság: ott a pont. Én is fotóztam zsiráfot. Nem azért mert még nem láttam. Hanem azért, mert amikor visszanézzük a gyerekkel, mindketten emlékszünk, hogy pont ott álltunk alatta...Árpi, neked nincsenek ilyen emlékeid? Szomorú
W, nem érted. nem csak azért fotóz a nép, mert fényképező van nála, hanem mert a PILLANATOT akarja megörökíteni (ne, ez az a szó : MEG-Ö-RÖ-KÍ-TE-NI, agának) hogy been there, done that. esetleg a kis petike a nagy bazi bugatti előtt. ha megnézi a fotót nem csupán azt látja hogy az ott egy ferrari segge, hanem eszébe jut hogy élőben látta, esetleg eszébe jut az olaj szaga, stb.

inkább írnál cikket semjén zsoltról, stb.
velem Tony Curtis könyvének bemutatóján esett meg a következő. szerettem volna látni, hallani Őt egy kicsit, ha már Pesten tartózkodik. az emberek hosszú, tömött sorokban járultak oda hozzá, többségük egyetlen nyekk nélkül, persze igen, az aláírásért is, nade a lényeg! a fotó! az a rettenetes közöny! sosem felejtem el. rá se néztek Curtisre. egymást fotózták mellette, mintha csak egy panoptikum bábuja ülne mellettük abban a tolószékben. Curtis türelmes volt. én is szerettem volna beszélni vele, odamentem hozzá. értetlenkedett. hol a kamera? kérdezte, fotó? mondom nincs kamera, Magához jöttem, nem kell fotó. hát azt a döbbent arcot ha láttátok volna! furcsa fény csillant a szemében. megváltozott a tekintete. másféle mosolyt kanyarított az arcára. olyan aranyos volt :-)
@bodlac:
"Mert aki akar fotózik, aki akar nem, és ahhez neked semmi közöd, tod."

mindenkinek lehet mindenhez köze, vélemény szintjén...

azért létezik egy furcsa jelenség koncerteken és egyéb hasonló eseményeken. az emberek sokszor valóban elfelejtenek élni, megélni dolgokat abban a pillanatban. annyira benne élünka virtuális világban, hogy észre sem vesszük a valóságot. vagy valóságnak titulálunk felvett dolgokat.

ahányszor ilyesmit csinálok, mindig eszembe jut, hogy vigyázzak, le ne maradjak azért a pillanatról, csak mert épp meg akarom örökíteni. viszont mindenkinek mást jelent egy-egy elfuserált fotó, felvétel... van, aki számára eszmei értéke van, azt jelenti, ezt és ezt éltem át ekkor és ekkor. az más kérdés, hogy nem ezt és ezt élte át, hanem a fotózást élte át éppen, de az végülis az ő dolga. ő baja, vagy nem baja - de véleménye erről lehet bárkinek. bármi.
Szerintem hülyeség ez az írás. Én voltam az oldtimer show-nál nagyobb kiállításon is, és soha nem zavart, hogy valaki fényképezett. Nem is tűnt fel, hogy fényképeznek, mert az autókkal voltam elfoglalva. Én kb. 10 képet fényképeztem és gondoltam, hogy ezért kár ezt a nagy fényképezőt cipelni. Legközelebb nem is fényképezek, de azt nem mondom, hogy más se tegye. Árpád, legközelebb te is az autókat figyeld, vagy amiről szól a rendezvény. :)
@SOROS GYÖRGY: mert aztán az átlagparaszt a mobiltelefonjával a stockfotó vásárlása helyett fotózza ám a zsíráfot!

a sok művészpalánta megtanulhatna szöveget értelmezni, meg lehet egy kis relitásérzéke és elgondolkodhatna azon, hogy a tolongók mind amatőrfotósok-e vagy tán csak a gépüket feleslegese kattogtató idióták?

na vajon melyik a nagyobb populáció?

vagy mo.-n mindenki hirtelen művész lett?
Tetszik az írás, de az ismert sémát mutatja, nevezetesen h egyoldalú, és így tud erős és provokatív lenni. Remek vitaindító egyébként, amolyan kifakadás.

De ezzel a gőzzel, h egy csepp befektetést sem mutat a másik oldal bemutatására, ugyanolyan adekvát ez a komment rá, mint maga az írás:

"Kedves Árpi!

Így kell izomból faszságot írni.

Gratula!"

Ez a fajta erőteljes blogolás stilisztikailag, érzelmileg termékeny, racionáilsan nem.

A legtöbb fotózó magát akarja megörökíteni a képen a kocsi/vízesés előtt állva, és ennek kemény lélektani/filozófiai magyarázatai lehetnek.

Például: egyéni narratívákat élünk, amelyekhez a képek újabb és újabb adalékok. Igazából régen is fotózkodtunk, csak akkor gép híján ecsettel és verssel. Meg útinaplóval.

A "megörökítés" fogalma emlékeztet Dawkins mémelméletére, azaz mémeket építünk, és bele akarjunk magunkat is építeni.

Pszichológiailag: szeretünk médium lenni, azaz szubjektíven rögzíteni az élményt. Itt igazából a szubjektivitásnak nagyobb a szerepe, mint az elkészült kép művészi értékének.

Hasonló pszichés motiváció az énblog, a szubjektív blog vagy a fejre kötött webkamera. Én is, én is, én is, te is, te is, te is.
@Aston Kanál: és arra nem gondoltál, hogy másnak a fotózás ugyanolyan önkifejezés, mint a te és 'a menyasszonyod :))' kornyikálása?
Ritkaság, hogy a kommentelők ekkora hányada ne értse, hogy miről szól az írás. Pedig elég lenne az utolsó két mondatot átgondolni, ha már a többi túl nagy feladat.
A "probléma" azóta megvan, h elterjedtek a VHS kamerák: megjelentek a ballagásokon, esküvőkön, stb családi eseményeke a lelkes apukák, akik mindent felvettek és utána soha vissza nem néztek. Ugyanez szerintem a mindent lefényképező mobilos.

Az azért vicces, hogy sok amatőr fotós magára ismert és besértődött :)
mindenkinek lehet szar napja
TWA, lehetnél kicsit toleránsabb a hülyékkel:)
Ha valaki fényképez az állatkertben, elmegyek a háta mögött. Hadd csinálja. Az idén a Hegyalja fesztiválon egy kurvajó kép készült rólam és a Téglás Zoliról(Ignite énekes). Mobillal. Ez most tényleg egy szar post. Pont. :)
Látom, addig még el sem jutott a hajcihő, hogy egyáltalán mi _értelme_ az autókiállításnak mondjuk, amikor az ott megjelenő zombik fele a riszálóspicsákért, a másik felének a fele meg csak kattingatni megy ki, fogalom nélkül akármitől?

Hátmer ez a konzumkapitalizmus emmá csak ilyen;)
10milliobol egynek lehet, ő meglehet unja is már. A többi nyálat csorgat, talán 10ezer tudja is kb mire, mikor, miért, a többinek meg csak tátottszáj azt kattingat.

Dehát épp abből van annak az eggynek, hogy levette a többi hülyét a jegyre, elemre, sd-kártyára, miegymásra.

:DDDD
Egyszerre szórakoztató és szomorú olvasni ezt a blogot. Egész pontosan a hozzászólásokat. Egyszerűen nem értem, hogyan képesek emberek ilyen paranoiával együtt élni. Persze, aki rémeket akar látni, az rémeket fog látni, és még csak el sem gondolkodik azon, hogy esetleg megszabaduljon tőlük. És hány ilyen idióta van! Na, mindegy.

De most komolyan, tényleg csak néhány embernek esik le a tantusz?

EMBEREK, KI A FENE BESZÉLT ITT AMATŐR FOTÓSOKRÓL?!?!
Az írás témája jó, a megfigyelések helytállóak, a kritika jogos - kár, hogy nem sikerült vállalhatóbb stílusban megírni.
Nagyon igaz. Sajna neha velem is elofordul. De igyekszem nem elvakulni, nem azonnal kapni a fenykepezoert ha szepet latok.

Erdekes paran mennyire sertodotten magukra vettek. : )
Buszke Fotosok. : )) Nagy F-fel. : ))
A "kérem" után vessző. (Kérem, kapcsolja ki!)
ez a cikk most egy kicsit bunkó lett...
egyébként én azt furcsállom, hogy manapság hányan próbálnak meg fotózásból megélni...
@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Azt hiszed ez mostani jelenség?

Régen volt az utcán fütyülés, majd a táskarádió. Aztán a kismagnó, majd elkezdett nőni, és lett egyre nagyobb rádiómagnó. Most ez van. Te soha nem voltál fiatal? Én igenis hurcibáltam a magnómat, és az utcán is hallgattunk zenét. Ez volt vagy 25 éve. Most is ez megy más eszközről. Ha neki tetszik, akkor az miért baj?
Mégegy, kcisit magvasabb észrevétel, bár lehet, amiatt ki lesz moderázva a másik is.

Árpi ez tudod mi?
A tomket szinvonal különkiadása tenálad.

Tudod, hogy mikor, kit, hogyan ütöttem le és tettem demekkora igasságot.
Merhogyén "olvasott vagyok", tehát most beolvasok jól.

Nemkellez.

Hiteltelenné teszi az egészet, totálisan.
Ezután a polityik málcsik, akinek eddig azér viszketni kezdett ittott, mikor elolvasta, hogyhát tudja azért a jónép, élén a zárpival, hogy mekkroa egy számító s@ggfej g@ciláda is ő,..

Noshát ugyanaz a polityikus elégedetten röhöghet most fel, óhát ennek mindekivel baja van, fejgörcsei vannak meg tömegundora, random beszól ennekannak, kit érdekel akkor rólunk mit hány össze?

Éstényleg, ilyenek után kit érdekel tribuszerné meg a szcientologus?
Lehet,csak a lábadra lépett az aluljáróban, mint a fényképezősök legutóbb, kitudhassa.

Van a véleménnyilvánításnak egy közmegegyezéses minimuma, ez az interneten alacsonyabb, de azért van.
Aki mindíg és mindnre beszól, azt nemhogy megmondóembernek, de ügyeletes bohócnak fogják átminősíteni egy idő után.

Értemén, hogy "nevelő" a poszt, megizé, szájjon magába az összes sültparaszt izibe, de nemfog.
Ez igy nemműködik, vannak bizonyos társadalomtudományi alapok, aki ennek nekimegy, ahelyett, hogy tudomásulvenné, előbbutóbb becsavarja magát horogkeresztbe, és mindenütt "droidokat" fog látni.

Vagy akkor ne foglalkozzon politikával, legyen egy szatira és gunyblog, aféle nyilvános verbális pankrációs arána, aztán mindenki döntse el magának kit üt épp aznap.
Árpád! Érthetetlen-élhetetlen vagy.
Én most alázom Misztótfalusit worddel, mert azzal félelmetesen nagyokat lehet alkotni. Haladj a korral! ;)
Amúgy a C...n FTb-m 40 évesen még mindig működőképes, 50 Mp-t lazán tud, és nem tiltott önvédelmi fegyvernek is tökéletesen alkalmas a FÉNYKÉPalkotáson túl.
árpi, a sulinet express mond neked valamit? csak mert akkor kezdődött ez az egész szóval ha ennyire tele van vele a faszod, akkor talán írj egy gőzkieresztő levelet kóka jani bácsinak aki szerinted egy szuper kapitalista arca lehetett volna az szdsznek.

hiszen a lényeg hogy pörögjön a piac és pörögjön a gazdaság, mennyen a hitel és mindezt a szerencsétlen GYEREKEK "ÉRDEKÉBEN". mert ugye végre a szegénygyereknek is lesz pc otthon meg net. kár hogy az összes paraszt digitális fényképezőgépre költötte a sulinet hitelt. na mindegy.

amúgy csak részben értek egyet a poszttal, sztem ez egyáltalán nem rossz dolog, de valóban idegesítő. a sok béna lassacskán talán gáznak fogja érezni hogy ott szerencsétlenkedik a fényképezőgépével, és abbahagyja, akik meg jól csinálják, legalább felfedezik magukban a tehetséget és egy jó hobbit találnak maguknak, és ki tudja, talán profivá is válhatnak.

például sokkal jobb mint kukákat burogatni, autókat gyújtogatni, moltov koktélt gyártani, emléktáblákat leveregetni, etc...
Egyszer már megírtam a véleményem Tóta W.Árpád egy két írására: Ha csak ez jön ki belőle, akkor inkább ne írjon.
nyilván nem lehet megmondani az embereknek, hogy ki mit csinálhat, de mint ahogy pár hozzászólásból látható, van, aki úgy gondolja, mint Árpád. (finomítva plusz a személyeskedés nélkül.)

én sem bírom felfogni, hogy miért buli, hogy elmész valahova, és az ottani események zöméből önként kizárd magad, hogy egy olyan statikus másolatot készíts, amiről azt gondolod, hogy majd általa akárhányszor átélheted újra. azt amit ugyebár pont emiatt egyszer sem sikerült.

talán a birtoklási vágy lehet, hogy az az enyém.
- én itt meg ott meg amott jártam! (iwiw galéria-effekt)
- és mit csináltál ott?
- hát... fényképeztem.
- oh, buli lehetett.

többször voltam már nyaralni, hogy egy szál képet nem csináltam, mert feleslegesnek éreztem. tudom magamról, hogy a büdöséletben nem venném elő úgysem. mint ahogy anyámék sem veszik elő soha, de ők azért elteszik.
az emlékeket viszont akárhányszor elővehetem akárhol. és az személyes lesz, abban tényleg részt vettem, nem outsiderként álltam ott egy objektív mögött.

persze mindenki fotózzon bátran, váljék egészségükre. amíg nincsenek láb alatt, vagy nem kell hozzájuk igazodni, engem nem zavarnak.

csak azt mondom, hogy pl. én sem tudok azonosulni ezzel. más meg az én hobbimmal nem tud. így kerek a világ. :D
Először is, a kurvaistenbasszameg ezt a rohadt blogot, hogy elszállt az első hsz-em!

Másodszor, Árpádnak most teljes mértékben igaza van. Azzal egészíteném ki, hogy a mobilproli nem elégszik meg azzal, hogy az Oldtimeren kattogtat és zavar másokat, ugyanezt teszi a zeneiskolai vizsgahangversenyen, az iskolai színielőadáson, stb. Nem a gyermekére figyel, nem a műsorra – ő filmez, kattogtat, pittyegtet, a menüben kotorászik, AF segédfénnyel árasztja el a színpadot, stb. Az sem zavarja, hogy felkészült, igényes amatőr szülőtársak profi felvételt készítenek a műsorról (a DVD 300 Ft-ért megvásárolható Marci apukájánál…), neki a Nokiával kell videóznia, mások elé állni, tolakodni, stb. Az igazi suttyó ennél is messzebbre merészkedik: sohasem felejtem el, amikor évekkel ezelőtt a Vigadóban léptek fel gyermekeink a Csillagszeműekkel (népitánc) egy sutyerák elkezdte a kameráját a hátam mögött, a nyakamba installálni, majd felkért, hogy a székemen húzódjak félre/dőljek előrébb, hogy ő jobban kamerázhasson. (Csodálkozott, hogy ezt nem tettem meg, meg is sértődött. Mellesleg itt is készült profi felvétel, ami bárki számára elérhető volt.) Tököm tele van már azzal a sok barommal, akik miatt nem tudom a kölkeim műsorát élvezni, mert akkora paraszt, hogy még az a minimális tisztelet sincs meg benne, hogy egy 20 perces műsor végigüljön. És basszus, tényleg magát fosztja meg attól, hogy élvezze a saját porontya műsorát.

Komplex, a kamerával termelt felvételeknek nehogy a művészethez, de még a fényképekhez is kevés köze van, kb. annyira művésziek, mint egy kiégett égbolt alatti, ferde horizontú felvételen látható homályos szfinx előtti fekete pontot (na itt vagyok én a finksz előtt, e!) ábrázoló kép…

Nem az igényes hobbifotóssal, vagy amatőrrel van baj, aki másokra (sőt, a fotózás tárgyára is) tekintettel, értelmes módon, elsősorban saját örömére készít emlékképeket. Még azzal sem, aki az Oldtimeren a kedvenc modellje előtt állva készíttet egy képet magáról. Szerintem ez a posztból is egyértelmű.
Azokról a leki szegényekről, akik nem akarják-tudják élvezni a kiállítást, koncertet, egy műalkotást, csak kattogtatnak és kipipáják, ez is megvolt és még zavarnak is másokat. Rosszabb esetben azután boldog-boldogtalanra ráerőltetik a felvételeiket, jobb esetben csak halmozzák fel a gépükön ezerszámra.
Lehet az állatkertben is fotózni, türelmesen várva, hogy egy-egy példánynak egy jó, jellegzetes, vicces mozdulatát elkapjuk, netán megvárva, míg a fények a legszebbek, stb., de ez nem ugyanaz, mint a százszámra lődözött, ócska minőségű, buta felvételek.
Amúgy hobbifotós vagyok.
Na ezt már szeretem, most mindenki elmondta pro és kontra, amit el lehet, én már nem is kellek.
Valószínüleg ugyanazok a csökkedtek nem értik miről írtál, akik itt háborognak.
Aki szeret és tud fotózni, az egyetért veled. Csakhogy falrahányt borsó amint mondsz, az a kommentekből látszik.
@Tóta W. Árpád:

"Na ezt már szeretem, most mindenki elmondta pro és kontra, amit el lehet, én már nem is kellek."

Eladó egy Zenit 12 XP super, elektromos zárszerkezettel, 20-szoros nagyítású teleobjektívvel.

:o)
megpróbálok azért kötegelten reagálni.

azzal semmi baj nincs, ha valakinek hobbija a fotózás. tisztelek minden olyan hobbit, ami oda vezet, hogy valamilyen területet az ember magától kutat, gyakorol, és igyekszik benne jobbá válni. teljesen mindegy, hogy az a fényképezés, az elöltöltős lövészet, a horgászat vagy a guppitenyésztés.

azzal viszont van baj, aki erre nem hajlandó, mármint a tanulásra. azzal, aki a turistagépének a kézikönyvét sem olvasta el, aki a vakut sem tudja kikapcsolni! aki nem tudja, hogy a turistagépén is van makró üzemmód, és nem is érdekli. ez nem amatőr művészet, ez igénytelenség, és a szemétgyártáshoz vezető út.

azzal sincs semmi baj, aki leutazik sopronba, hogy a sopron volán autóbuszait dokumentálja, vagy a gysev új mozdonyát. neki ez a hobbija, és fontos lehet, hogy meglegyen a magyar gördülőállomány képen.

kifejezetten tisztelem azokat, akik pl makettet építenek, és ezért fekszenek be a repülőgép alá, mert kell nekik a pontos szegecselrendezés. ez mind oké.

na de nem ezekről írtam, ugye egyértelmű? hanem azokról, akik egy ilyen kiállításon vagy az állatkertben az arcuk elé emelt géppel sztréfelnek.

azon is meg vagyok döbbenve, h itt a default példa a feltöltésre az iwiw.

ja igen, hogy blogot írni? bizony a google-nél már évekkel ezelőtt megjelent a probléma, hogy bármire keresve egymilliárd blogot dobott fel a kereső, márpedig a júzerek nem feltétlen gipsz jakab véleményét keresték Afganisztánról, hanem mondjuk adatokat. ma már van külön blogkereső, és a blogok rankja lejjebb került.

ja és nem én akartam letekerni az angyalt a rollsról, hanem a hároméves kisgyerek, de mondtam neki, hogy mi nem tartunk otthon angyalt, hagyja ott. egyébként legalább kiderült: nem húzza be, ha megfogod.
Én imádok fényképezni :) de nem eseményeket, hanem embereket. Ezért van kézben a mobilom (hálistennak az Omnia egészen értelmes képet csinál, amit aztán GIMP-el javítani is lehet), és megpróbálok elkapni egy-egy érdekesebb tekintetet, pillanatot, helyzetet. Persze ez miatt sokan utálnak (főleg a hölgyek) :)
@imopb: ezzel annyira egyetértek, hogy én is leírom:

Egy valamit felejtettél el: Ezek az emberek boldogok amíg fényképeznek!
Te meg NEM! Féltékeny vagy az ő boldogságukra. NEM KELL neked megnézned az ő elfuserált fényképeiket!
Élni és élni hagyni!
Csak egyet nem értek. Mi köze ennek a fényképezéshez. Az emberek (többsége) zombi. Pont. Miért ne lenne zombi fényképezés közben. Tóta, gondolod, hogy fényképezőgép néllül többet érzékel a valóságból? Inkább ott van a jelenben, ha nem kattintgat?

Ha így gondolod, csak ki kell menni az utcára. Még jobb, ha egy bevásárlóközpontba veszed be magad, mondjuk karácsonykor.

Szoktam az emberek szemét figyelni. Ezek nem élnek!

Egyébként meg, a mi írásaink is éppoly feleslegesek itt ezen a blogon, mint a fényképezógépkattintgatók művei. Virtuális szemét. Ahogy állítottad.
Ez olyan, mintha azt mondanad Arpad, a toloszekesek szalljanak ki a toloszekbol, mert igy nem jarnak. Ezeknek az embereknek nincs latasuk, a fenykepezogep eselyt adott, hogy valami osszehasonlithatatlanul primitivebbel szemhelyettesitosdit jatszanak. Meg az is lehet, hogy nemelyiknek ez fejleszti a latasat egy kicsit, amikor visszanezi a kepeket.
Egy kis szazalakuk pedig egyszeruen csak felaldozza magat, mert jo lenne nehany kepet kesziteni emlekbe, vagy megeled a pillanatot, vagy szemleled, sajnos ez van. (Megelni a szemlelest? :-)
@Tóta W. Árpád: Jó tehát téged zavar, ha valakinek nem az a fontossági sorrendje, mint neked. Neki megfelel az elmosódott kép, neked meg nem felel meg, hogy neki megfelel. Következtetéseket le lehet vonni.
@Tóta W. Árpád:
azért nem egyértelmű, hogy kikről van szó, mert a csoportot nem definiáltad. külső szemlélőként hogyan tudod megmondani x-ről, hogy mit és miért csinál, y-ról, hogy ugyan kezdő, de fejlődni szeretne?

most tényleg a félmillás gépről? (ezt a profi fotósok indentifikálásaképp írtad.)
btw az, aki pénzért fotóz, miért jobb a hobbifotósnál?
"Üres tekintetű zombik, csontkezükben fényképezőgép."

Árpi beszólt a japóknak! Xenofóbiaaaaaaaaaaaa!
@L.A.: Ida regénye.

@flugi_: Én viszont egyetértek veled :-). Hol a határ a művészi és nem művészi kép között? És hány ellenfényes bemozdult zsiráfot kell csinálni ahhoz, hogy megtanuljunk jól fényképezni? Esetleg az a proli vesz majd egy jobb gépet, meg olvas valamit a fotózásról. Jobb, mint ha csak tévét bámul sörözés közben.

@bonifac: Nemcsak a melletit irtam el, hanem Sára Sándor nevét is, sorry.

Az írásnak azzal a részével nem értek egyet, amely azt fejtegeti, hogy ha valaki más profin megcsinálja, akkor én már ne is próbálkozzak vele. A zombikkal és a nemottlevéssel igen.
még vmi: a kérem kapcsolja ki-ből tényleg hiányzik a vessző, viszont ez egy Szalacsi Sándor-idézet, és ő nem használ vesszőket.
... meg egy kicsit bongsztem a gyongyszemek kozott.
Homlokrancolos fejcsovalas azoknak akik kiallnak a mindentlefenykepezekmertjogomvanhozzavilagos?! hozzaallas mellett. Igazabol ha engem zavarnanak valoszinu a cikk hangneme jonne nem homlokrancolas, de most csak ennyi.
Szerintem teljesen ertheto volt a cikk, nem ertem miert nem ertik egyesek. Ah, mindegy.
@Ádán:

"és soha nem zavart, hogy valaki fényképezett. Nem is tűnt fel, hogy fényképeznek, mert az autókkal voltam elfoglalva"

dehát éppen ez az! te az autókkal voltál elfoglalva. nem pedig azok fényképezésével... remélhetőleg a fényképezgetők is abbahagyták egy idő után a kattintgatást és megnézték az autókat a valóságban is...

más: idén nyaraláskor arra lettem figyelmes, hogy míg én napozom, egy apuka folyamatosan fényképezi a körülötte lévőket. a családot de idegeneket is. ez teljesen lényegtelen lenne, ha nem ezzel szembesültem volna órákon át, ahányszor csak odanéztem. miközben én fél napon keresztül járkáltam erre-arra, ahányszor lekuporodtam a helyemre, ugyanaz a látvány fogadott. már esteledett. mindenki anyázott a hapsi körül. hagyja mááár abba. minden fotó után mosolygott egyet, ami egy ideig vicces, de ha valaki reggel 8-tól naplementéig ezt műveli, az már beteges... még a cuccok összepakolását is megörökítette. még sosem láttam ennyire idétlen felnőttet. már a sajáét gyerekei is megrökönyödve figyelték, mikor hagyja végre abba. amikor az utolsó dolog is elcsomagolásra került, - ezt az egészet végignéztem, mert arra voltam kíváncsi, a fotoapparát elpakolásra kerül-e - a férfi szomorúan bámulta a gép tokját, és a gépet felváltva. mjd lassan, nagyon nehezen elhelyezte a kistáskában az egészet. rettenetes szomorúság öntötte el az arcát. a mai "strandolás" bizony véget ért...

mesélem ezt úgy, hogy imádok kattintgatni én is. de ez az illető rajtam százszorosan túltett. aki másmilyen, mint mi, azon csodálkozunk, vagy hülyének nézzük őt. miközben lehet, egyszerűen csak más az értékrendje.

pedig lehet, hogy csak egyszerűen ebben merül ki nála a nyaralás. más fogalmai vannak az életről... ennyi az egész
A legjobb amikor egy drága/ritka autó mellé állva fényképezkednek az utcán.

Vajon, utána meg mutatják a haveroknak, h "nézzed má' nem hiszed, hogy láttam má' ilyen atót!"

:-)
Most tényleg rossz fát hugyoztál le. A veterán jármű az , amiből nincs két teljesen egyforma. Ez nem a Kia Ceed, ami egymás után, egybevágó alakban gurult le 15 perce a gyártósorról.Persze, nem azt mondom, hogy a kiállításon csupa profi, keményvonalas restaurátor villogtatott, dokumentálva, hogy a Brough Superiornak milyen az autentikus öltéstávolság a bőrülésen.De én is csináltam kb. 15 fotót, általában a motorok egy-egy részletére fókuszálva, mert az nekem érdekes. Plusz azóta megmutattam két barátomnak akik a Nyírségből nem jutottak el oda, de a képeken lelkesen rejszoltak egy negyedórát.
Többen felhozták itt a fotozz.hu-t, bár kár volt. Oda túlnyomó többségében kifejezetten nagyon igényes amatőr (vagy profi) képek kerülnek, azokról eszmecserét folytatnak a tagok, stb. Tanulni akarnak egymástól, fejlődni, dolgozni.
Nem a kamerás mobillal van a baj - épp a fotozz.hu-n is volt már mobilos felvétel, ami nagyon jó kritikákat kapott.
Számomra inkább az a megdöbbentő, hogy milyen sokan nem fogták fel: a szerzőnek itt sem az eszközzel és magával a tevékenységgel van baja, hanem az igénytelen, buta használattal. És igen, nagyon sokszor nagyon zavaró módon tudják ezt gyakorolni. Az Oldtimeren még talán kevésbé, de mondom, előbb-utóbb minden szülő tapasztalja majd (ha csak nem ő is "elkövető"), mennyire idegesítőek a nótórius fényképezők. (Egyszer egy ovis farsangról kaptam egy CD-t, az egyik ilyen patologiás szülőtárstól, akik végigfotózta az egészet. A kb. 500 felvételből 1, azaz egy darab volt, ami komoly vágás és félórás PS masszírozás után elment egy egyszerű emlékképnek. Cserébe viszont kurvára zavaró volt ez a balfasz, ahogy folyton útban volt, téblábolt - ahelyett, hogy játszott volna a gyerekekkel. Én - természetesen - kurva jó fej voltam, vikingnek öltözve riogattam a kislányokat, aprítottam a konkurens lovagokat, cowboyokat, indiánokat, stb. Nekem klassz emlékeim maradtak a farsangról, annak a hülyének meg +500 fevétel az időközben nyilván kibővített - kell a tárhely a sok klassz képnek - 1 TB-os vinyón)
"Amit gyártasz, az bazmeg szemét, hulladék, selejt, amire senki sem kíváncsi, még te magad sem fogod elővenni."

Ez nem igaz. Összeköti a fgépet a laposokostv-vel, és már nyomatja is a pps vetítést a családnak, mit készített a kiállításon. És nagyon büszke, h ő ezt mind látja, és a család meg büszke, h a suhancnak volt egy jó napja, és megdicsérik, h fasza gyerek meg ügyes, és mindenki boldog, és kék az ég meg zöld a fű, és minden nagyon szép, és minden nagyon jó...

csak vannak újságíró bácsik, akik ezt a meghitt idilt egy kicsit leköpik, mert aszongyák, ott a net, ott is meg lehet nézni azokat a kitoszott képeket.... és persze ajándékot is lehet venni, ami sokkal jobb, mint amit magad készítesz, és csak az idióta globálellenesek gondolják azt, h érdemes készíteni ajcsiba egy kispárnát, vagy cigarettaszipkát faragni fából.
De komolyan, ez olyan, mikor

a biotermesztő azon nyavalyog, hogy "az emberek minden szemetet megesznek",

az autóbuzi azon, hogy "az emberek hülyék, mert szutyok kocsikat használnak",

a komolyzene-rajongó, hogy "az emberek mindenféle mocskot hallgatnak"

és mind szépen ki tudja fejteni azon álláspontját, hogy miért van neki igaza, és miért hülye ezzel szemben mindenki más, aki nem olyan, mint ő, nem úgy gondolkodik, mint ő, nem az érdekli, ami őt, stb.

Szánalom.
@Tóta W. Árpád:

Azt ugye nem mondod komolyan, h elolvastál közel 400 kommentet? Elovastad mind?
@pyf: szerinted ki az, aki nem a néznivalóért megy oda, hanem a "fényképezésért"? Na?
"A turistagépet kattogtató prolival az az egyik gond, hogy sokkal több helyet foglal fotózás közben, mint hogyha alázattal és fegyelmezetten nézne a buta fejéből kifelé."

Jöhetsz a Fideszbe, panelprolizni már tudsz!:o))
@Aston Kanál: Aha. Zenélni önifejezés, mert te meg a menyasszonyod azt csinálják. Fotózni szemét, és még véletlenül sem önkifejezés, mert azt nem csinálod. Brilliáns logika, gratulálok. A seggedből ki szoktad azért néha húzni a fejed?
Amúgy érteni vélem a posztot, meg igazság is sok van benne, de vajon miért kellett ennyire indulatosra venni a figurát? A jobb poénok, mint a vége felé a hegyibeszédes rész enélkül is működik.

Tényleg: ezen te effektíve begurultál, vagy csak stilárisan okokból írtad meg ilyen átszellemült mérgespulykasággal?

Üdv.
"...ez egy Szalacsi Sándor-idézet, és ő nem használ vesszőket."

Oké, de akkor már "kapcsojja ki". :D
Hú de sok embernek a lelkébe gázolt most Árpád... :)

Pedig teljesen igaza van. Nyilván senkinek sincs baja azzal, ha valaki például azért fényképez le egy járművet a közlekedési múzeumban 100 szögből, mert makettet készít. (Mint egy fenti kommentelő.) Őszintén, hányan fényképeznek ezért? Vagy azzal sincs senkinek baja, aki épp a gyerekét fényképezi, amint elfogyaszt egy cserebogarat...

De az valóban k. idegesítő, hogy semmit, de tényleg semmit sem lehet anélkül megnézni, hogy ne fényképeznék ezren. Miért? Mert ingyen van. Mert mindent lefényképeznek, ami eléjük kerül. Természetesen soha a büdös k. életbe nem fogja senki sem megnézni. Mert ki a francot érdekel egy kis bizbasz az egyiptomi kiállításról, amit 5 m-ről, üvegvitrinen keresztül, vakuval fényképezett le a nagytudású? Még magát a nagytudásút sem.

Olyan dolgot érdemes lefényképezni, ami emlék, valamit jelenteni fog a jövőben, kellemes lesz merengeni rajta. De nekem egyetlen itt kommentelő se mondja, hogy akármelyik múzeumban az akkurátusan végigfényképezett tárgyakat valaha is nézegetni fogja. Na jó, ezerből egy. De akkor a többi 999 mi a lófasznak kattogtat?
Jó írás, kár, hogy sokan nem értették.

Nekem egy vicc jut eszembe. Turisták állnak a Niagaránál, mindegyik kezében kattog a fényképező, egy férfi áll percek óta némán. Odaszól neki egy másik turista: Ön nem fotózza le? Nem, köszönöm, én megnézem inkább itt.
Szerintem aki itt veri a nyálát, az magára ismert. Amúgy ha nyaralási képekről amit emlegettek. Ki nem unja el magát a 10. után? Én összeválogatok 20 darabot, a legjobbakat, és azokat mutatom meg az ismerősöknek. Nem fogják elunni.

Bloglással, otthoni zenéléssel nem lehet összehasonlítani a dolgot. Árpi otthonról blogol. míg veri a billentyűzetét senkit nem zavar. Ha valaki otthon gitározik, pl mint én, mindenféle tehetség nélkül, senkit nem zavar. Viszont ha mondjuk, és most visszatérnék az éjszakai fotózáshoz, képzeld el hogy állsz a Gellért kilátójában, géped az állványon 60-120 sec expo, és odajön egy idióta és vakuzik egyet...a képed mehet a kukába.
Ez már idegesítő.
többen is írják, hogy akkor a blogolás

hülyeség. az ilyen amatőr mindent fotózó marha nem alkot semmit, ahogy esik kattint a masinával, oszt csá. ha blogolni akarsz, nem kész termékből dolgozol, neked kell megtalálni és sorrendbe rakni a szavakat
@kilobike: Kösz! Pont ugyanezt akartam beírni. :) Az még hagyján ha a parkban, vagy valami nyílt helyen csipogtatják a tuc-tuc-ot, de attól a falra mászok mikor a tömegközlekedésen élvezkednek. Nem hiszem el, hogy nincs pénzük fülhalgatóra ha ilyen trendi kihagosítós "szokol-rádióra" tellik. Egyszerűen csak excibicionista barmok akik megint kaptak új hülyegyerek játékot amivel magukra irányíthatják a figyelmet. Nem csoda hogy csak a trendi, disco-patkány, flitteres pólós, agyon szolizott (vagy genetikailag) :), méz-parfüm-től bűzlő, 15 év körüli kis köcsögök nyomatják ezt.
Árpi, én ezen nem voltam, de pl Csepelre kimentünk faterral... az volt az élmény. És hiába mondod, én is fotóztam, igaz DSLR-el, és talán valamennyit értek is hozzá. Tavaly pedig Polgáron voltunk apámmal, aki utazott is régi Ikaruszokon, és a katonaságnál nem egy Csepel típust vezetett is. Neki is van gépe, ő se ért hozzá, de lelkesen csattintgat vele, és élvezi. Mi ebben a para? Nyilván 1x nézős képek, a legtöbb meg egyszer se. De lelki nyugalmat ad ez, másrészt hála a digitális technikának az egész 0 perc alatt tehető semmissé, nem úgy, mint az említett szotyi mag. Az ember képeket csinál, mert attól hiszi el, hogy ott volt, és néha még a legtehettségtelenebb balfasz is képes akár mobillal olyan képre, ami egy profi fotósnak eszébe nem jutna. Maga a kattintgatás meg önmagában is jó dolog, még ha nem is lesz olyan a kép, mint a TV-ben vagy a Zinterneten.
@KomplexSokaság:

"És hány ellenfényes bemozdult zsiráfot kell csinálni ahhoz, hogy megtanuljunk jól fényképezni?"

Maximum 4-et. Ne többet. ha 20-at csinálsz se lesz jobb hidd el csak attól, mert ennyi szart gyártottál. A 4. után tedd el a fényképezőt és vonulj be egy antikváriumba.

Ajánlott (kötelező) olvasmány:

- Baricz Katalin-Győri Lajos: Első felvételeim
- Tokaji András: Fényképezés a szabadban
- Sziklai Dezső: Exponáljunk helyesen

De ha igazán teljességre vágyunk nyugodtan meg lehet vásárolni a Fotosorozat összest.
TWA, te fogod megmondani, hogy ki mit fotózzon, mi?
Ki vagy te?
Talán a legelső cikked, amivel teljesen egyet tudok érteni, Bélám.
És még a Zorbánozás sem hiányzik belőle... : -)
@SOROS GYÖRGY:

"Próbálj meg keresni jó minőségű bármire használható nagyfelbontású képeket bármiről, és rá fogsz jönni, hogy miután kihúztad a fejed az index szerkesztöség seggéből - mielőtt még bele találsz a langyos szarba fulladni - hogy a millió kép a neten csak parasztvakítás."

bazmeg, te idióta, tóta pont azok miatt háborog, kevés×kevés méretű, semmire se használható "képeket" gyártanak hat kép per másodperc tempóban, és sajnos mostanra nem kis hányaduk fel is tölti a kész "mesterműveket"
@thinker_:

nyamm-nyamm.

kivetíted a svarcvájsz világképedet másra, majd közlöd, milyen hülye a másik. gratulálok
hú tényleg, ki is hagytam a legszörnyűbb megjelenését ennek az állatfajnak: azt, aki szülinapon, esküvőn, temetésen "dokumentál", szüntelenül. és ehhez persze rendez! ide állj, így ülj, mosoly, meg a többi. blee!

@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: de hát a hegyibeszédes a legindulatosabb része. amúgy akkor tényleg begurultam, de ez múlt héten volt, csak megőriztem az indulat emlékét. lefényképezhettem volna, de nem sikerült.
@Walter Melone: "Itt kell megemlékeznünk a South Park: Pandemic című epizódjáról"

gondolkodtam, hogy beajánljam, de aztán úgy döntöttem, h nem, mert nem annyira jó rész.
Jól van, Árpi már mentegetőzik. Ilyen se vót még... :-)

Még egy apróság, bár lehet, hogy valaki már leírta. A digitális fotózás többek között azért lett ilyen népszerű, mert ma már mindenki számára elérhető, és azonnali eredményt ad; ha rossz lett a kép, törölhető, ismételhető. Az analóg fotózás anno effektíve drága és kockázatos dolog volt, mert csak később derült ki, sikerült-e a kép, feltéve, hogy a laborban nem cseszték el.

Ez egy világméretű össznépi játékszer, amiről szépen lassan le fognak szokni az emberek, ahogy eltűnik az újdonság varázsa. Már a kommentelők között is vannak, akik egyre kevesebbet fotóznak, akárcsak én, pedig én sem vagyok egészen amatőr. Legyél türelmesebb, Árpi!
@Tóta W. Árpád:

Ez is csak azt mutatja, h az indulat egy kitűnő posztihlető érzés. Nekem szinte nem is megy anélkül (néha meg azzal együtt se...)
@Tóta W. Árpád:

És akik az Erotica kiállításon fotóznak???? Az kimaradt, főleg annak a gyerekvonulata:o)
de ott nem voltam, erről meg van első kézből élményem. btw ez már akkor eszembe jutott, amikor obama valamelyik szpícsét néztem a jutúbon, ti. állítólag egy ufó repült el mögötte, és ott áll a sok tukkó jenki, nézik az elnököt, hú, történelmi pillanat, és mind kezében a mobil meg a fényképezőgép. bravó, mindenki megcsinálta a százezredik felvételt.
Helló!
Remek duma.
Néhány éve lett vége a kapcsolatomnak, és ott maradt a fényképezőgép. Bakker, nem hiányzik.
Ugyanakkor, ennek igazából akkor lesz értelme, amikor valamit 10-20 év távlatából visszanézel.
A tegnapi fotókat ma visszanézni a WIWen meg Facebook-on meg tököm tudja még hol, na hát az maximum akkor értelmes, amikor esz a fene az exed után, egyébként inkább szánalmas. Ha 25 év alatti az exed, akkor viszont biztos lehetsz benne, hogy életének minden apró részlete, mint a tegnapi teázás mancikával a liszt ferencen is fel lesz töltve. hihi
A PAX tv-n szoktak mutatni régi, 20-30-40 éves, 8mm-es kamerával készült házimozikat, egyébként tök semmilyen, jellegtelen eseményekről készültek, mégis jól esik ezeket nézni, még idegenként is. Jobban, mintha profi dokumentumfilmeket, híradókat látnék abból az időből. Tisztára nosztalgia.

Ki tudja, miből lesz a cserebogár, és lehet, h minden ezredik mobilos fotó ( mellesleg 2mpx felett egészen elfogadható a minőség, csak a látószöggel van baj), szóval, minden ezredik fotó egyszer még érdekes kórdokumentum lehet vmikor.

Azt a tényt sem hanyagolnám el, h a romló memóriának a legjobb emlékeztetője, ha az ember saját fotóit nézegeti. Pl. amikor majd a gyerekednek elmeséled, h voltál vele harcászati kiállításon, és ő erre a tankra mászott fel. Mittomén, nem egyértelmű.

Amúgy két fotóst ismerek: az egyik lő, mint egy őrült, milliószámra, hátha akad majd egy-két jó kép a rengeteg között, a másik meg rámegy ara, h csak olyankor használja a gépét, amikor máshol még nem látott dolgot, érdekességet tud lekapni. Sokszor gyszerűbb lefotózni, mint utána nézni a neten, h van-e arról vmi jó kép.
Azt tudja valaki, hogy miért hallgatnak az emberek übergagyi fülbedugós hallgatón keresztül mp3-ba digitálisan lekódolt zenéket (zenéket?) az amúgyis háttérzajos buszon/metrón?!? Hiszen köztudomású, hogy csak és kizárólag bakelit lemezről, 3.14 cm hosszú szantálfa tüske alátámasztású kézzel tekercselt elektromodul-dva egységeken lehet élvezetesen zenét hallgatni.

Cin off...
Kedves Árpi!
Most, hogy mondod, tényleg mintha valami furcsa kényszer alatt nyomtam és nyomtam az exponáló gombot. Még valakit félre is löktem az egyik Buick elől, aki kísértetiesen hasonlított Rád, és folyton belelógott nekem a képbe. Mindezt egy három megapixeles, hatéves géppel, nehogy már akár egy is jól sikerüljön. Aztán amikor a lányom elkérte tőlem a fényleképező masinériát, a mobilommal nyomtam tovább.
Otthon aztán mind a 450 képet feltöltöttem a tavalyi old-timeren készült 300 kép mellé.
Most van mintegy 750 alulexponált, rosszul megkomponált képem mindenféle régi autóról.
De mondd csak: miért fáj ez Neked annyira?
A Tótaw egy dologhoz biztos nagyon ért: kiugrasztani a nyulat a bokorból. Az ilyen írások utáni kommentekből világosan látszik, ki a seggfej. Kár, hogy ennyien vannak.
@wagabound:
"Még egy apróság, bár lehet, hogy valaki már leírta. A digitális fotózás többek között azért lett ilyen népszerű, mert ma már mindenki számára elérhető, és azonnali eredményt ad; ha rossz lett a kép, törölhető, ismételhető. Az analóg fotózás anno effektíve drága és kockázatos dolog volt, mert csak később derült ki, sikerült-e a kép, feltéve, hogy a laborban nem cseszték el."
Meg kell/ene/ tanulni fényképezni, és a fényképezőgépet használni! Csak az átlagember mindent erőfeszítés nélkül, és leginkább készként akar. Ez a legnagyobb baj.
A fekete-fehér filmet otthon is ki lehet dolgozni, kellemes időtöltés. Az eredmény is más.
@Tóta W. Árpád:

Néhanapján fotózok/videózok haverok, rokonok esküvőjén (normális cuccokkal, és általában normális végeredménnyel), de csak akkor vállalom, ha megígérik, hogy nem fog ott ugrálni egy csomó majom (ezt úgy lehet elérni, hogy ráírják a meghívóra: kérjük ne fotózzanak, letölthetők lesznek majd a képek). Az külön öröm, amikor videózol templomban, szemből meg folyton pofánvakuznak, persze vörösszemcsökkentő sorozatlövőkkel.

A legdühítőbb pedig az, amikor technikailag értékelhetetlen, bemozdult, beégett, alulexponált, szar képeket dícsérnek a laikusok, hogy milyen jó, meg milyen művészi (!), holott messziről látszik, hogy csak el van cseszve, meg hogy gagyi cuccal készült. Főleg a nők képesek ilyenre.
@dark future:

"Főleg a nők képesek ilyenre."

Egyszer egy hölgy ismerősöm azt mondta egy fullautomata, 2 gombos (filmes)gépre, h "látod, miért nem gyártanak több ilyen __női__ fényképezőgépet"

:-)
@salak:
Igen anno én is fekete fehérrel kezdtem ZENIT TTL
Otthon hívtam elő a filmet meg nagyítottam a képeket.
Kisérletezgettem dupla exponálással meg mindenféle okossággal.

Most hogy bejött a digitális korszak egyszerűbb a dolog egyből látod az eredményt.
Ha megyek valahová a digi gép ott van velem, soha nem lehet tudni.
Ha látok valami érdekeset akkor lefényképezem, persze nem úgy mint a japán turitsák :-)
Inkább nyitott szemmel járok és keresem a számomra érdekes dolgokat, ha ilyet látokat akkor megpróbálom megfogni.
Bizony ilyenkor (főleg ha magam vagyok és nincs süregtő tömeg) el bírok játszadozni, más blende , más záridő, kicsit alá vagy fölé exponálok.
Tóta mester biztos azt mondaná hogy nézd már a hülye panel zombit mit töketlenkedik, pedig csak kísérletezem.

Amúgy a digitális korszakban a mostani a 3. gépem.
Az első "szappantartó" volt.
Utána jött egy ultra zoom gép

Most gondolkodom egy tükörreflexes gépen, a Nikon D5000 -es szemezgetek erősen.
@HanSolo: Szerintem például az a seggfej, aki a lenéző, sértegető fikázását megpróbálja úgy láttatni, mintha ő csak a nagy jóságot szeretné átadni a sok szánalmas marhának.

Ez a post egy szép nagy trollkodás, csak nem komment, hanem blog szinten. Egy frusztrált hülyegyerek poszt, a "mééér érzik jól magukat, mikor rosszul csinálják, rosszul, rosszul! Ne érezzék jól magukat! Éééén tudom, hogy mit kell csinálni a szép pillanatokban, ééén, ééén, nem őőők, mert őőőők hülyéééék, mert nem azt csinálják, amit ééééén csinálnééék, ééén, éééééén!"

Gyakran megfigyelhető ez árpinál, csak néha lehet igaza is (ha valaki pl. bűnöz, az másoknak is árt azok akarata ellenére, tehát az efféle viselkedésforma elítélendő).

De a szar fotózás, szar képek nézegetése, bazdmeg, kit zavar?

Ti nem voltatok úgy, hogy a vízszerelő szánakozva-lenézően látta, hogy nálatok hetek óta csöpög a csap, mifféle elvetemült szar dolog ez?

Hogy lenéz a vallásos nagynéni, ha nem jársz hetente templomba, hiszen ő nyilván jobban tudja, mi a helyes és a jó, mint Te?

A gyúrós gyerek rád szól, hogy sportolnod kéne, mert gebe vagy, és a táplálkozásodon is ideje változtatnod?

A vegetáriánus győzköd, hogy mennyire rossz a húsevés?

A linuxbuzi legmélyebb megvetéséről biztosít, hogy még mindig az űberfos windóz rabigáját nyögöd?

Nem kurva idegesítőek azok az emberek, akik meg akarják mondani, hogy te hogy érzed valójában jól magad? És nem ám valóban segítő szándékkal, rávezetve, nem öncélúan sértegetve, hanem ilyen "hááá bazdmeg, de szánalmas hülye vagy te, há vedd má észre, hogy hülye vagy!" szinten.

Na szerintem ezek az igazi seggfejek. És tényleg jó sok van belőlük.
éljenek a sajtkészítők (vagy a heringek)!
ha ez a röffenet a kalapos wartburgossal szándékozik párhuzamot alkotni, akkor mellément. kinek a pap, kinek a papné -szóla az úr,és kiköpe az ablakon. ha minden kvázifényképész ferdeszemű lenne, akkor sem biztos, hogy jappán. konyicsiva elvtársak?
"azzal sincs semmi baj, aki leutazik sopronba, hogy a sopron volán autóbuszait dokumentálja,"

Az Kisalföld Volán, és nem a dokumentáció, hanem a buszok szépsége miatt kell! ;-) Amúgy azt szoktam mondani, hogy az nem is ember, akinek nincs valami idióta hobbija (pl. buszfényképezés).
@dark future:

A Photoshop huszárokat kifelejtetted. Amikor alapban fényképezéshez nulla tudással alkot valami értékelhetetlen valamit, azt feltolja gépre, PS-el meg annyi variációt, effektet pakol rá, hogy tulajdonképpen az eredeti fotóhoz már rég semmi köze. Amikor kész van vele megörül magának, hogy milyen fasza fotós lett. Az már csak hab a tortán amikor szóvá meri tenni valaki akkor vérig van sértve, és mindenféle faszságot válaszol. Csak azt felejti el, hogy avatott szem jó pár dolgot észrevesz. Azt is, hogy az ilyen önmagából csinált hülyét. S általában amikor a hülyeség szorgalommal párosul...
@Cpt. Flint: a két dolog nem függ össze. Én elmegyek olyan rendezvényre is, ami kurvára nem érdekel, pusztán a képek kedvéért. Ugyanakkor végigkattogtatom azokat is, amik érdekelnek. Pedig az utóbbiakat meg is szoktam nézni. Szóval épp fordítva, mint ahogy ez az észlény írta: még az is nyomot hagy bennem, amit egyébként érdeklődés híján nem néznék meg.
@rattacha: no ez az! Visszalapoz és tudja. Őt megkérdezed öt év múlva és akkor is meg tudja mondani. Téged megkérdeznek egy óra múlva, már nem biztos, hogy tudsz válaszolni.
Egyetértek. Én is vettem egy szupi fényképezőgépet és kamerát, digitálisat, aztán azt éreztem, hogy addig míg fotózok és másolok, meg küldök, hogy mi is volt tulképpen az utazás, az esemény stb.?? Nyűg lett az egész...és ráadásul a guta ütögetett néha, mert mások a neten még szebbet csináltak...szóval a mai világban annyi szépet láthatok a neten, hogy szinte feleslegesnek tartom a saját fotóimat, max. a családtagjaimról!:)
szerintem a (néhány!) fotó segít otthon átélni újra azt, amit ott láttál -- és "pont" ugyanúgy, ahogy ott láttad

tehát ennyire nem kéne kiakadni, wazz
Én is tudnék pattogni azok miatt, akik százezres dslr-t vesznek azért, hogy kizárólag Auto módban fotózzanak vele, na de Árpád...
Az alkotás öröméről még nem hallottál? Nem élted át? Nehogymár.

Mi a fasznak blogot írni, amikor van má' millió másik... Mi a fasznak megfesteni egy szép tájat, amikor megnézheted a nesönel dzsiografikon is... Mi a fasznak aktfotót készíteni, amikor ott az FHM?
szerintem teljesen jó ez az írás.
miért kellett ez???
ezért is fizet valaki?
kár
kár volt megírnod, nekem pedig hiba volt elolvasnom
@trollkotze:

Árpi egy típust írt le. A kényszeresen fényképező típusát, aki beáll kisterpeszbe, aztán nyomkodja a gombot ész nélkül. Aki megérkezik valahová, és már kattogtat is ezerrel, hazatérve felrakja az outputot az asztali gépére (rosszabb esetben a netre), végigpörgeti a kollekciót, és az esetek többségében soha többé nem is nézi meg. Ez ilyen gyűjtögető fajta. Szép izmos képgalériái vannak a terabájtos mybookján, általában tök érdektelen dolgokról, nulla minőségben.

Persze olykor-olykor engem is elragad a kattogtatásmánia (főleg régebben, amikor megvettem a D70-esem, és sokat kísérletezgettem vele), de egyre inkább azt látom, hogy szelektálni kell, eleve már a témákat is, otthon, átnézéskor meg méginkább, különben betemet a digitális szemétkupac.
Találó megállapítások egy jelenség mellékhajtásáról. Az egész társadalom ilyen buta és kiüresedett. Az agyatlan fogyasztáson túl nincs semmi. Tervteljesítés, meg teljesítménykényszer. Ennél a kádárizmus mélyszürkéje is ezerszer színesebb volt.
@dark future:
Jó, persze, értem, de többször is leírta Árpád ellenérvként a mániákus fényképezősdire, hogy "minek lefotózni, ha má' úgyis le van fotózva ezerszer". Ezzel a művészek is megküzdenek - tudniillik, hogy van-e értelme leírni, lefényképezni, megfesteni bármit is, hiszen úgyis leírták, lefényképezték és megfestették már -, és valóban nehéz újat mutatni. De az alkotó életútja nem ott kezdődik, hogy leír, lefényképez, megfest valami egyedülállót és káprázatosat, hanem végigjárja a kötelező (és természetes) lépcsőfokokat, s úgy jut el odáig (vagy nem), hogy valami maradandót alkot.
Másrészt az alkotónak maga a tevékenység is örömet szerez, még akkor is, ha tisztában van vele, hogy az adott mű se nem egyedülálló, se nem káprázatos...

De lehet, hogy félreértettem Árpit. Az alapvető szempont az, hogy megvan-e az alkotó szándék és a hajlandóság a tanulásra. Ezek a kattintgatókból nyilván hiányoznak.
Ilyen ez a vizualis meg digitalis szennyezes.
Hatmilliard "legy" nem tevedhet...
@trollkotze: Árpád egyáltalán nem az "alkotás öröme" miatt fotózókról írt, hanem azokról a szerencsétlenekről, akik végigállják a 2 és fél órás Tankcsapda-koncertet, hogy videóra vegyék mobiltelefonnal. Ők meg tudják mutatni a haveroknak, hogy ott voltak, de közben valahol egész máshol jártak...
@há zé: Ennek a kérdésnek nincs semmi értelme. Ráadásul köze sincs ahhoz, amit írtam. Sajnálom.

De amúgy semmi gondom azzal, ha valaki szereti a kecskeméti repülőnapot a mobilja 200x300-as kijelzőjén keresztül végigélvezni, csak rajta, engem nem zavar, sőt üdítő színfoltjai ők az amúgy is élvezetes programnak. Már ha valaki szeret a hülyéken röhögni.
Nagyon röhögtem ezen a kis szösszeneten,TWÁ-nak totál igaza van,tavasszal Párizsban voltam az asszonnyal,és a Louvre-ban a sok kattogtató idiótától levegőt sem lehetett venni,miközben ott álltak hegyekben a profi prospektusok,szuper képekkel..
Oké,én is fényképészkedtem ilyen-olyan képek,szobrok előtt,de hogy az összes cuccot mi a francnak lekapni...??
mélységesen egyetértek Veled Árpi. És ami a legszánalmasabb, hogy ezek az emberek nem maguknak készítik ezeket a csodálatos képeket, hanem tényleg azért, hogy feltöltsék mindenféle közösségi portálra és elmondhassák, hogy "gyerekek én itt is voltam, ezt is csináltuk, ezt is láttuk.....ezzel is pózoltam..." és természetesen nem elég, hogy nevet ad ezeknek a fotóművészeti csodáknak, de még saját maga kommenteli is a képeit! VICC!!!
Tudod Árpi nekem az tűnik fel, hogy amikor végr elhagyod a 4 falat, akkor döbbensz rá hogy milyen a világ.

Én azt nem értem, hogy a nagy Liberális gondolkodásmódoddal, hogy nem vagy képes elfogadni mások szokásait?

Tudod ez kb ugyanaz, hogy más kiborul egy kamionnyi buzitól, Te meg kiakadsz más nyaralási szokásain.

Ha valamit lefotózol, akkor azt azért megnézed, és ha pl állatkertben elkapod amikor a csimpánz saját magát leszopja, az valakinek még izgalmas is lehet. Spec. nekem nem, de a fent említett kamionnyi elnyomottból 10-15% nak biztosan.
@zanlease: Micsoda megvetendő dolog ez. Másoknak dicsekedni. Annyira szánalmasak vagytok. A csináld amit csak akarsz kampánytól eljutottatok a károgó bezzeg az Én időmben jelenetig.

Mi a faszt zavar az Téged, ha valaki feltölt magáról akármit is?

Tilos, nem szabad.

Az a vicc, hogy Árpi forgásait szánalmasan követi pár üresfejű idióta.

mondjátok utánam:
"Mind egyéniségek vagytok..."
"Tartsuk tiszteletben barátaink agybaját". Meg az idegenekét is.
Mellesleg egy csomó alkalommal amatőr mobiltelefonosoknak köszönhetően lettek megörökítve események. Pl. amikor LA-ben szétverték a rendőrök azt a szegény csókát. Lett utána gettólázadás. Az is valami hóttszar gagyi amatőr felvétel volt
Árpád,

Nem írnál végre egy pozitív hangvételű postot? A Fideszről,a katolikus egyházról, vagy az amatőr hobbi izékről?
Hogy egy ilyen témán ennyit rugózni??? Ennyi ideszabadult embert a kurucinfóról...unatkoznak, vagy mi van??

Meg kell nézni www.subba.blog.hu wiwes dolgait...kivenném a kezéből a telefont is sok ökörnek, nem hogy a fényképezés jogát!!Cenzushoz kötném, az hétszentség. Nagy az Isten fényképezős állatkertje, az már biztos oszt fényképes mobilból van a kerítés rajt...:(((
@Letícia-Charlotte in SBp:
Szerintem ez egy experimentum Árpád részéről: kell a statisztikájához, hogy mennyi átlagos hozzászólást tud generálni outsider témák felvetésével...

Ja, és kedves Árpád! Ön öregszik, hogy periférikus eseményeken így fel tudja önmagát szexuálni :) (Kiváncsi lennék, mi volt a kázus?!)
@lackotheking: volt már egy csomó ilyen, mindhárom.
@javit6atlan: sokkal több outsider téma volt régebben.
@javit6atlan: na de oda kell a másik fél is! Akkor Árpád ilyen jó ember ismerő, hogy tudja mire ugranak a népek?? Nem hinném, hogy manipulál...egyszerűen nem értem, jóval, a blogon megbeszélhető, előrevivőbb dolgokon alig volt 2 nap alatt ennyi komment, mint ezen. Nekem egyébként az egész témáról Hofi jutott eszembe.

www.youtube.com/watch?v=il9Vnx-luUE&feature=related
@Tóta W. Árpád:
Ezt pontosítsuk: régebben=20 éve (nálam), meg aztán hol, itt a blogon, vagy úgy általában?!

Egyébként az outsidert nem pejoratíve, csak mint a jelenlegi fő érdeklődési iránytól eltérőt értettem. Amin csodálkozom, az a feldúltság mértéke. Van egy haverunk, rettegünk, ha postára megy vagy vonatra száll, mert olyan kirohanásai vannak ezektől, hogy majd' infarktot kap. Persze a helyszínen is "előadja magát"...
@javit6atlan: régebben=2-3 éve.

a feldúltság azért csalóka, én nem vagyok ilyen agyérgörcsös típus, csak tudok így írni.
komment: "Nem írnál végre egy pozitív hangvételű postot? A Fideszről,a katolikus egyházról, vagy az amatőr hobbi izékről?"

válasz: "volt már egy csomó ilyen, _mindhárom_."

Poén! Ééééééérted? Poén!

"nem vagyok ilyen agyérgörcsös típus, csak tudok így írni."

Nah, ezt a hibát mennyien elkövetik! Stílus alapján benézik az embert, nem veszik észre, h az írás bizonyos tekintetben szerepjáték és eszköz valamihez, valamiért...
@Tóta W. Árpád:
Nono, feljebb Malacnak elismerted, hogy "tényleg begurultam"! (Ha ez éberségi próba volt. hát figyeleeeeek!)
ja akkor tényleg begurultam, de az majdnem egy héttel a cikk születése előtt volt. meg különben is már régen felfigyeltem erre a dologra.

egyébként valóban mindenki azt csinál, amit akar, én pl megírom, h szerintem ezek az emberek elsősorban magukkal szúrnak ki.
@Letícia-Charlotte in SBp:
Off: Besírtam a röhögéstől! Hálára köteleztél ezzel a linkkel, nem is tudtam, hogy fent van a tubuson Hofi. (jogdíj meg stb.) Mostantól rárepülök!

On: nem nevezném manipulációnak; hogy virágnyelven mondjam, a téma szélesebb merítést tesz lehetővé,kevésbé bonyolult lelkek is érdemben tudnak hozzászólni:)
@Tóta W. Árpád:
Na akkor ássunk le a vasgőzökig a problémába: nem lehet, hogy a kattintgatős szakasz olyanokból tevődik ki akik EGYEDÜL mentek ki a kiállításra?
@javit6atlan: nem! pont az az egik legsúlyosabb alfaj, aki úgy csinál családi programot, hogy ő maga közben folyton a kamerájával/fényképezőjével van elfoglalva.
@javit6atlan: a hála az politikai kategória, ezért én amiatt linkeltem, hogy örülj, a hálát hagyd másnak!:D
@Tóta W. Árpád:
Az már igazi baj, mert neki nem arra kell a kattogtatás, hogy feltegye a netre, hanem ürügy a félrevonulásra. Qrva kölök még b@sztatná valami hülye kérdésekkel. Na erről is lehetne írni: mindenféle tevékenységhez kell szakhatósági/végzettségi meg a franc tuggya miféle bizonyítvány, kivéve a gyerek "tartását" - szándékosan nem írtam nevelését...
@Gery Greyhound >: Ööö, nem írtam, hogy róluk írt, sőt :) Ellenpéldának hoztam fel; hogy "te, Árpád, vannak ám olyanok is, akik nem divatból, hanem az alkotás öröméért kattintgatnak".
@Letícia-Charlotte in SBp:
Na ez baró: a hála politikai kategória, hát ezt elkérném használatra, remélem a common izé licensz alatt adtad ki:)
(Ha a tisztelt jogtulajdonos nem járulna hozzá, sebaj, elplagizálom!)
azért az AKTfotózásnak van értelme!
Az emberek már csak olyanok, hogy szeretnek kötődni a dolgokhoz. Hiába van kismillió kép a zsiráfról, azok idegen képek. Amit te csinálsz, az a te képed, ahhoz van személyes viszonyod, az ilyen módon emlék. Mutogathatod, hogy közben elmondhasd azt a mondatot: "Láttam a zsiráfot!" és a képpel mintegy illusztráld mindezt, sőt bizonyítsd a hallgatóságnak: tényleg láttad. Hogy ennek nincs semmi értelme? Meglehet. Attól még ilyen az ember. Vagy legalábbis egy jelentős részük.
jah : ) a fentebbi link hu:en illusztraalja a jelenseeget :D
@malac69 demokrata felébredt!: Ez a kérdés bennem is felmerült.
Árpád, tán konfliktusod támadt a veteránok körül egy fényképezőgépes prolival?Olyan vérszomjasan vagdalkozol, hogy komolyan kezdek örülni annak,h. nincs fényképezőgépem.
De 15 éve volt!Pont kétezer forintért vettem egy házalótól.Csináltam egy csomó képet a kisfiamról.Cicákról is.A Tiszáról,a tanyasi alkonyatról,napraforgótábláról.
Nem ingyenbe' vót;úgy kellett előhivatni a filmeket.
Gép elromlott;jó pár évig csak néztem kifelé abból a zombi fejemből.
Aztán egy kamerás mobillal buzultam nem túl hosszú ideig, mert az is elpusztult nemrég.
Igy most van egy szusszanásnyi időm ÉLNI!
azé jó, ha van a dolgozónál hébehóba alkalmas eszköz:

www.youtube.com/watch?v=QAhBBp4StYA
- Ön szerint mikor fényképezhetünk?
- Ezt hogy érti?
- Szabad nyakló nélkül, akármikor, akárhol, és akármennyit?
- Szabad. Ez egy szabad ország. Mindenki azzal, akkor, ott és annyit fényképez, amivel, amikor, ahol és amennyit csak akar. Kivéve persze, ha ez hatóságilag tilos.
- És ha egy kigyúrt, aranyláncos kopasz a terepjárójával keresztben beáll két rokkantaknak lefoglalt helyre, közben meghúzza a maga kocsiját, aztán a terembe befurakodva ellökdösi a gyereket a látnivalótól, és tízszer direkt a maga szemébe villant?
- Az más.
- Miért?
- Csak.
- És a kizárólag fényképezők?
- Hagy’ éljenek. Maga nem örül, hogy egynéhányan akkor és ott azt csinálják, ami tetszik nekik, és ezzel az ország egy icipicit boldogabb plusz elégedettebb lesz?
- És akinek ez nem tetszik?
- Az alapítson pártot, nyerjen választást, és hozzon törvényt ellene, vagy írjon egy mérges cikket, blogbejegyzést, akármit. Ha teheti. Hátha abbahagyják. Ha nem, akkor dühönghet tovább. Esetleg tán még a beperelés …
- Nos, valaki megtette. Írt.
- Tényleg?
- Nagyon gondolatébresztő. 475 hozzászólás.
- Talán komment, nem?
- Az. Persze írt ő mást is. Például ötvenhatról. Remek írások.
- Mégse lehettek olyan remekek, mert nem sok gondolatot ébresztettek. 64 komment.
- Szóval maga is?
- Néha. Aztán vagy elmegy a kedvem tőle, vagy nem. Sokszor el is képedek. Egyébként az arányra magyarázat lehet, hogy a fényképezés úgy viszonyul ötvenhathoz, mint a biciklitároló az atomerőműhöz.
- Elnézést, egy pillanatra visszatérnék az elképedéséhez. Mikor szokott?
- Amikor látom, hogy egyeseknek minden milyen egyszerű. Primitív kérdések, még primitívebb válaszok és még annál is primitívebb javaslatok. Pedig több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.
- Aha. És akkor jön a szellem. Noha Shakespeare modern író volt.
- Gondolja, hogy hitt a szellemekben? Ha nem tévedek, a darabban még egyszer előfordul, hogy valaki valamit színészekkel játszat el bokorból a nyulat kiugratandó.
- Úgy véli, hogy a szellem is csak színjáték?
- Úgy vélem. Fortinbras megfizet egy színészt, kirobbantja a tömeghalállal végződő konfliktust, aztán átveszi a hatalmat Dániában. Az a szövege, hogy Hamletből jó király lett volna, csak kamu, ugyanis hozzáteszi, hogy ha megérte volna. De nem érte meg. Haha. És ezt ő tudja a legjobban.
- Lehet. Mennyivel finomabb stratégia ez, mint ma, amikor direktbe megy a pocskondiázás, ami belefér, sőt azt is hatványozva.
- Ja. Mit akar azzal a telefonnal?
- Mit, mit! Lefényképezem magát. Van otthon egy húszterás lemezem a gépben, ott gyűjtöm az emlékeket.
- És mikor nézi meg?
- Hülye maga? Nincsen arra nekem időm …
Árpi!!

Nem lesz poszt arról, hogy milyen gusztustalan az, hogy az emberek tárolókban tartják a meghalt hozzátartozóik hulláját a föld alatt? És, hogy ennek sem akkor nincs értelme ha van túlvilági élet, sem akkor ha nincs?
Meg ha nem tudják feldolgozni, akkor járjanak inkább pszichológushoz/pszichiáterhez?
@javit6atlan: ja, ja, használhatod nyugodtan, de fel kell tüntetned, hogy tőlem van és a használtért priviben küldöm az árát s a bankszámla-számomat!:DD
@Tóta W. Árpád: i see akkor csak nekem van ellenkező érzésem:)
Arpi

jo, hogy megirtad.
Nekem pl. tukrot tartottal, idonkent en is feleslegesen fenykepezek, bevallom.

Persze azt is megertem, hogy kurva sokaknak serto a tukor, azok puffognak es probalnak azzal visszavagni, hogy ha te tukorbe neznel, neked se tetszene sajat pofad.

En mindenesetre kurva jot rohogtem... emberek, ne vegyetek mar magatokat ennyire komolyan. Es ha a kritika talal, akkor nem kell lemenni duzzogos 5 eves szintjere...
A barmája nemhogy áhítattal hallgatná accsarta igéjéjét !-)

galeria.index.hu/belfold/2009/10/30/demokratikus_charta_a_varoshazan/?current_image_num=17&image_size=m

Monnnyuk látszik, hogy a kisujjában van a csendélet fotózás /-)
@Lord_Cica: na, jól szóltál, ez a rengeteg betonszarkofág hullákkal feleslegesen terheli a földet...
Ez a kattintgatás sokkal összetettebb dolog, mint amennyire Tóta beállítja. Mert vannak emberek, akik eleve nem annyira szeretnek kiállításra járni, állatkertben nézelődni. Ők nagyszerűen el tudják foglalni magukat azzal, hogy a párjuk helyett is kezelik a gépet. Amennyi őket érdekli a tárgyakból, annyit lát ő is, hiszen azért van szeme, de nem fog olyan mélyen végigmenni az egészen, mint mások. És nem is nagyon unatkozik közben. Tisztára megéri.

A látvány megörökítése valamiféle biztonságérzetet ad. Hamisat persze, de az mindig csak utólag derül ki.

A fényképezés ráadásul népszerű dolog. Az operatőrök is hasonlóan dolgoznak. Ha az embernek nincs jó gépe, a kompozícióval azért próbálkozhat, és hasonlóan műveletlen rokonai dicsérik is majd. Ez tehát egy egyszerű hobbi. Nem kell hozzá sokkal többet tudni, mint hogy hogyan kell feltölteni az aksit, és hogy ha szépet látsz, kattintasz. És úgy érezheti az ember magát, mint egy igazi fotós :) A családnak később előadva meg úgy érezheti magát, mint a tévébemondó.

A fényképezés igazából el fog laposodni szerintem. Amikor tényleg mindenről lesz sok kép, és már nem lesz újdonság, hogy van, mert a generációk ebben nőnek fel, akkor már nyűg lesz fényképezgetni. Akkor is, ha egyébként ingyen van. Az emberek észreveszik majd, hogy ez nem jó, hogy nem tudnak figyelni. Már régóta szokták mondani, hogy "vedd meg képeslapon, mert sokkal jobb a felvétel". Lehet, majd olyan lesz ez is, mint ma az albumok, hogy a kiállításokon pár forintért lehet venni egy digitális másolatot a képekből, hogy bemutathasd, hol jártál. Ahogy egyre olcsóbb lesz a dolgokat megörökíteni, egyre unalmasabb is lesz, és érdekes már csak a sztorizgatás marad. Azt meg úgysem lehet fél szívvel csinálni.
Hát mondom én is mindig az uramnak, hogy TE hát nézzed már inkább b+!!!! Hát minek az ilyennek a kultúra??? :D
Az eredeti poszthoz:
Velem teljesen fordítva történt. Elutaztam valami távoli helyre és nagyon sok szép dolgot, főleg épületet láttam, de bekrepált a fényképezőgépem. Igy bár kénytelen voltam csak átélni, de a mai napig bánom, hogy nincs fotóm arról, hogy ott jártam. Annyira, hogy sokszor kísértést érzek arra, hogy visszamenjek miatta :), bár annak tényleg nem lenne értelme.
Mondjuk én időnként megnézek régi fotókat, főleg a hangulat miatt és nem szoktam minden fűcsomót lefotózni.
Vess a mókusok elé :)
Tóta mester!
Lehet hogy rosszul látom a dolgokat, de szerintem sokan esztelen kattintgatóként kezdik.
Akiben van valami, az szépen továbbfejlődik, alakul a vizuális kultúrája jobban felfigyel dolgokra.
A végén pedig eljuthat a versenyző oda hogy ilyen képeket csináljon:
www.flickriver.com/

Tudod mindenkinek el kell kezdenie valahol, az Egerszegi sem úgy kezdte hogy világcsúcsot úszott.
Ezeknek a lelkes eszelősöknek a nagy részéből nem lesz semmi, de lehet sok sok gyakorlás és tanulás és kísérletezés után valamelyikből lesz valami.
Te meg el akarod zavarni őket a halál farkára. Ejnye bejnye Árpádom miféle liberális hozzáállás ez?
no hát lekéstél a halottak napi hullagyalázásról. Mi meg unatkozzunk mi?
@prostatikus vogon jeltz:
ebből az ezer lelkes eszelősből kb egy fog alkotni valami szokatlant.
őt nem fogja zavarni, ha elküldik a picsába, hanem abból is tanul.
a liberális hozzáállás ebben az esetben (is) végtelen türelmet jelent a hülyékkel szemben. ami természetesen értelmetlen lenne.
@Karesz (Charlie): "azért az AKTfotózásnak van értelme! "

lehet. en azert szivesebben nezek mesztelen szep noket eloben.
telitalálat! le a zombikkal!
@huba: huba 2009.11.01. 22:33:10
""azért az AKTfotózásnak van értelme! "

lehet. en azert szivesebben nezek mesztelen szep noket eloben. "

en is,
de mikor van erre NEKED lehetoseged? plane tobbes szamban?
ha nem is AKTfotozol?
@Karesz (Charlie): hat elmehetnek barmikor nogyogyasznak. vagy kuplerajba. a tobbesszam amugy sajnos mar tenyleg reg nem stimmel.
Nem tudom, szabad-e ilyet, de most már mindegy.

napirajz.hu/archives/2005/10/14/fotozas/
Szerencsére Rembrandt idejében nem akart mindenki festeni mert a sok szeméten keresztül lehet nem jutott volna el az utókorhoz. Nincs önmagában azzal baj, hogy mindenki kedvére fotózik, de az ég szerelmére ne játszák meg a profit mert egyszerűen nevetséges. Azaz inkább siralmas. Egyébként ez a dühödt fényképezősdi a konzumidiotizmus egy természetes velejárója. Hogy lehetne másképp azzal feszülni, hogy ki hol járt (az esetleg hitelből kinyögött "szuper" vakáción). Egyik ismerősöm Velencén készült képsorozatával próbált "elkápráztatni", de szegény azt már nem tudta elmondani, hogy a képeken mi is van. Megkérdeztem, hogy akkor miért fényképezett, ha úgysem tudja mi az amit fotózott. A válasz az, hogy mert szép és mert mindenki más is fényképezett. Egyet kell értsek Árpival, hogy többre jutott volna az illető, ha fényképezés helyett esetleg próbált volna arra figyelni amit lát, bár nem vagyok benne biztos, hogy úgy is maradt volna valamivel. A fényképezés a mai kor emberének egy katarzis kereső magatartása (érvényes ez a tömegturizmusra is. Ha valmit fényképeznek, az fontos. Én is fényképezek, tehát része vagyok a fontos eseménynek, vagyok valaki. A katarzis megélése legtöbbször elmarad, de sok embert ez nem akadályoz meg abban, hogy ismét próbálkozzon.
Majd lecseng ez is. Volt rádiótelefon-mánia, walkman mánia, tetris, moncsi- és tamagocsi, stb. És most van a mindenkinek beszólok mánia. Fel kell nőni a technika vívmányaihoz, addig meg játszunk velük mint a hülyegyerekek. Ajvé.
@kaisaku:
"Nem tudom, szabad-e ilyet, de most már mindegy."

szabad. extraklasszis!:)
W,

fejen lett baszva a szeg, az a helyzet. Elképesztő, hogy mit gondolnak az emberek, vagy egyáltalán gondolnak-e valamire, amikor a 657.345-ik fost készítik el adott esetben az autóról. Ez jó? Kinek?

Ugyanez megy a közösségi szájtokon. Már nincs olyan 8 év feletti, pihésedő nunival rendelkező kiscsaj, akinek ne lenne feltolva valami szörnyű kép amint éppen pucsít, vagy összeszorítja a tükör előtt a cickókezdeményeit. A merészebb 14-esek, 15-ösök pedig melltartó nélkül, bugyiban tolják a myvipen.

Ugyanebbe a típusba tartozik a fiatal, értelmiségi anyuka is. A gyereke egy hónapos, de - nem túlzok - a 150. igen rossz képet töltötte fel róla a Facebook-ra. A gyerek 14 éves korára jó eséllyel csak egy külön szerveren fér majd el.

Iszonyat meg vannak zavarodva az átlagemberek, ez teljes mértékben helyes megfigyelés.
@T74:
"Szerencsére Rembrandt idejében nem akart mindenki festeni"
Ezen jót nevettem. Ha lett volna avtomatícsnij festék, ami gombnyomásra felugrik a vászonra, akkor akartak volna.
No de ez az irány átvisz a tömegkultúra területére. Sajna minden "tömeg"-izé nívóeséssel jár, némely kontemporáriát elnézve, nem is annyira rosszak azok a maszek fényképek... És akkor tegyük hozzá, ezek az un. művészek meg is akarnak élni a förmedvényeikből.
Ami meg a velencés ösmerőst illeti, félek, ha nem fényképezett volna, akkor is kábé ugyanennyi lett volna az utazás "hozadéka".
@kM:
" A merészebb 14-esek, 15-ösök pedig melltartó nélkül, bugyiban tolják a myvipen."
Bocsika, de ennek a rétegnek a céljai azért merőben eltérőek...:)
Köszönöm ezt a cikket, kicsit magamra ismertem és ezeket "szemelőtt" fogom tartani mostantól.
Viszont:
Helyesen úgy hangzana, hogy: "Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." egyenesen aránylik "Jól csak a szemével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a gépnek láthatatlan."-hoz. Persze tudom, materialista emberek nem hisznek a szívcsakrában mint olyanban sem.
hát igen, én egy éve vettem digigépet, előtte csak filmre fotóztam és nem keveset. viszont tudatosan. tudatosan, mert sokba került az elszúrt kép - főleg fekete-fehérben.

a digitális technikával már nem nagyon fotóznak az emberek tudatosan, 1000 kattintásból lesz 3 jó, de nem tudják, hogy miért jó és meg sem tudnák ismételni.

viszont saját magamon is észrevettem, hogy a digigéppel 3x annyi képet készítek, mint filmre. szerencsére csak ritkán van nálam gép, akkor is inkább embereket szeretek a lencse előtt látni.

hogy miért vesznek az emberek zsiráfokat és autókat egy digitális kártyára? talán azért, mert ezeket a képeket akkor ők csinálták és ezáltal más értéket képvisel számukra, mint egy idegen profi munkája. és ezekkel a képekkel azt csinálnak, amit akarnak, mert náluk a szerzői jog (abban már nem vagyok biztos, hogy ezzel mennyi kattintgató van tisztában).

és ki kell javítsam a kedves szerzőt, mert a leírt emberek nem fotóznak. ezt a jelenséget inkább kattintgatásnak nevezem, hiszen hiányzik belőle a tudatosság és szükséges látás.
Meg amikor három sunát, animált ppt-ben rak fel, mert ingyen volt a tesco pc-hez.
ez az egész egy faszság
egyébként meg emlék baszod
előveszem a képeket, nézegetem, és közben eszembe jut az a nap amikor készült
nem kell zombiként keresőből túrístáskodni, de attól még le lehete fotózni ezt azt, ami megtetszik

na meg az otthon maradottakat is esetleg érdekelheti mi volt, mit láttunk
miért kell a rosszindulat?
ha valamit nem értesz, akkor már mindenki fasz?
a sznobokról:

ismeri ugye mindeki a fotozz.hu-t
feltettem pár képet kiváncsiságból, amik ugye nekem tetszettek, mégis mit szól hozzá a nagyérdemű: karó, így szar. úgy szar, SZAR

na jól van gondoltam, kifogok rajtatok:
új user, Corel PhotoCD-ről állatkép (kutya, nem hópárduc ugye), no meg az egyik autómárka promo cd-jéről profi reklámfotó (igyekeztem olyat választani, amit én is megcsinálhattam volna). na ezekre kaptam már egy hármast! :D
@Mike36:
minden fotó, minden festmény szubjektív. a kritikát nem szabad mellre szívni :)
@huba:
huba 2009.11.02. 17:55:36
" hat elmehetnek barmikor nogyogyasznak."
szerintem nem, ahhoz szakvizsga kéne...

"vagy kuplerajba."
oda se igazán, vagy tudsz egy jót?
:)

"a tobbesszam amugy sajnos mar tenyleg reg nem stimmel. "

lám lám, csak elismered te is...
Orbán Viktort elkísérte Kínába Demján Sándor és Bartha Ferenc. A mára Fidesz barát üzletemberekkel 2002-ben nem bánt kesztyüs kézzel a Fidesz.

"A pénzügyes-cégügyes-technokrata beállítottságú egykori MSZMP KB-tagok közül persze szinte mindenki megtalálta a számítását a piacgazdasági viszonyok között. A Magyar Nemzeti Bank 1988 és 1990 közötti elnöke, Bartha Ferenc például a Horn-kormány privatizációs kormánybiztosaként is megmutatta magát, majd Demján Sándor szárnyai alatt - mint a Gránit-Pólus Rt., illetve a TriGránit Rt. vezérigazgatója - megépítette Budapestnek a Pólus és a West End City Center nevű bevásárlómonstrumokat. (Az MSZMP politikai bizottságának volt tagja, Maróthy László szintén a "skálás Demján" munkatársaként igyekezett alkalmazkodni az új világrendhez.) A közelmúltban Bartha az Inter-Európa Bank elnöki irodáját is belakta - így töltve be - azt az űrt, amit a kormányfővé váló Medgyessy Péter hagyott maga után."
süti beállítások módosítása