W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Füstadó

2009.05.15. 10:55 Tóta W. Árpád

 

A szocik képesek a vagyonadóból is jövedelemadót csinálni. A Fidesz meg hülye, szokás szerint.

 

Ld még: A dublőrök éjszakája



Címkék: mszp orbán program bajnai

485 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr661122607

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Luczifer-bazár 2009.05.16. 06:16:10

Szelektál-e a válság?Hogyne!    Az nyer, akinek jobbak az alkalmazkodási képességei, akinek az adott viszonyok között nagyobb a teljesítménye. A győzelem tehát legalább annyira függ a környezettől, amihez alkalmazkodni kell, mint az ad…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.05.15. 16:18:08

JövőképA FIDESZ-ben az a jó, hogy szinte minden mondatuk mellé oda lehet tenni egy másikat, amit szintén ők mondtak, mégis valahogy pont az ellenkezője az elsőnek (oké, ez mondjuk a többi pártra is igaz, de rájuk hatványozottan). És itt nem kell nagy időt…

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.15. 11:52:35

Megvan az SZDSZ új plakátarca!A Szabad Demokraták gőzerővel keresték az új plakátarcot, miután a múlt héten felmerült a vád, miszerint egy ismert utcai harcos látható hirdetéseiken, Jobbikos szimpatizánsá maszkírozva. Ezt a Szabad Demokraták határozottan…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"az emberekkel fizettetik meg az emberek ellátását"
Ez jó szöveg, tetszik.

"Mindkettőt arra találták ki, hogy ne a jövedelmet, vagyis a munkát büntessék magas adóval, mert azt már nincs hova. Illetve a munka terheit éppenhogy csökkenteni kellene, és az így kieső összeget szeretnék más jogcímen (és másoktól) beszedni."
Ez legfeljebb hosszútávú terv volt, egyelőre azzal is beérték, hogy az emberek lássák, hogy nincs ingyen.

Én egyébként egyetértenék az ingatlanadóval (én egyébként rosszul járok vele, nem önérdek), mert jól beszedhető, de nagyon macerás. Annyi technikai nehézség van vele, hogy felsorolni is fárasztó.

Igen, a szokásos szoci kór. Elkezdünk alkudozni és a mire befejezzük, épp csak az értelme úszott el.

Igazad van, Árpi, de provokatív megfogalmazásod bezárja az egységsugarú Fidesz-hívő fülét. Megesik, hogy kopogással előbb bejutsz, mint faltörő kossal.
Játszunk olyat, hogy legyen ingatlanadó, de a befizetett szja-val csökkenthető. Aki így is fizet, ne fizesse, aki nem fizet (elég) jövedelemadót, az meg fizessen a vagyon után.
@Lord_Valdez: "provokatív megfogalmazásod bezárja az egységsugarú Fidesz-hívő fülét"

nekik írjon valaki más.
btw a saját programjuk csak meghatja őket is! matolcsy! ov személyesen mutatta be a könyvet!
A vízfej megcsapolásáról miért ilyen nagy a csend? Mikor lesz már kisebb parlament meg feleennyi fölösleges közszolga?
Végre egy jó Tóta W. cikk, már rég olvastam ilyet. Eléggé nehéz belekötni, de sokan simán meg fogják tenni természetesen. @Lord_Valdez:-nek meg igaza van abban, hogy nem könnyű, és sok a nehézség vele...
Hát én is kiakadtam, hogy egy nap alatt mit játszottak belőle. Pedig B. és O. az első olyan emberek, akiknek bátran lehet mondani, hogy b.meg, ez így nem jó, mert pont nem a deklarált célokat valósítod meg vele, de lehetne másképpen, pl. úgy, hogy....(itt számok, aránypárok, értékelési módszerek, időhorizontok jönnek) és akkor már van miről beszélni.

A hogyan, minek, stb. aprómunkáját megspórolni kívánók megint bedobták a "fizessenek a gazdagok" baromságot, persze, a 29,9 millát érő az nulla, a 30,00001-et érő meg sokszázezer? Huhh. Amúgy amiben laksz, akármekkora, a mostani piaci viszonyok közt aligha termel bármilyen jövedelmet, az meg hogy "el lehet adni" az pont a 30 milla körüli cuccos egy jó részére nem igaz - némelyikük alapjait a pleisztocén korban rakták le, tehát nem luxusvillák, viszont a legnépesebb vevői kör, így hitelek nélkül, meg nem bírja őket megvenni.
Ez jo volt, riszpekt.

Lord Valdez: Szerintem leszarja o, sugarban, az egysegsugaru akarmilyenhivo lelki bekejet...

Ja, es az elso hirek alapjan az atlag erteku lakasnal evi nehany tizezer forintrol volt szo, amit bosegesen ellentetelezne az SZJA csokkentes.

Anyam lakasa 14 millert er, es valoszinuleg az onkormanyzati ertekmegallapitas szinte minden lakast a valos ertek ala lone (ez megerzes), de mondjuk hogy 15. A tervezett 0.2, 0.3% mertekkel ez 30-45 ezer forint. fel szazalekkal 75.

Anyam nyugdijas, ha nem birja, kifizetem abbol a 4-500 ezerbol, ami a zsebemben marad az SZJA valtozas utan.

Egy ideig nagy volt a csend, legalábbis az én ingerküszöbömet nem érte el ha mondtak valamit, a Fidesz részéről. Arra gondoltam, megjött az eszük. De tévedtem. A cikkben leírtakkal egyetértek. Valami nagyobb disznóság rejtőzhet a háttérben. Szerintem.
Árpi, azért észre kéne venni azt a fő problémát, ami miatt ez a szoci típusú ingatlanadó csak egy újabb sarc lesz elsősorban az aktív rétegnek. Ez nem más, minthogy az ingatlanadó mégsem lesz levonható az SZJA-ból. Holott ez az egyetlen lépés biztosította volna, hogy a korrektül adózó népek megéljenezzék az ötletet.

Így ugyanabba a hibába estek, mint a vizitdíjjal: nagyon sokan érzik majd ezt is egy kettőt fizet, egyet kap akciónak.

Persze hogy a Fidesz miért a seggét veszi elő ilyenkor az esze helyett (pl. egy ilyen módosító javaslatot téve), az számomra is rejtély. De egy ekkora elkúrástervezetre mondjuk lehet, hogy nem érdemes finomkodva válaszolni.

A kicsit részletesebb véleményem itt: lehetmas.blog.hu/2009/05/14/az_elkurt_ingatlanado
én sem értem a dolgot, de szerintem a háttérben örül a Fidesz Bajnainak, a függönyös szobában még tán imádkoznak is hozzá, de a plebsz felé továbbra is fenntartják az eddigi imázst. hiszen a választásokig meg kell őrizni az eddigi gyűlöletet, az jobban megmozgatja a népet.

én már biztos vagyok abban, hogy a politikusok, amint hatalomra jutnak, valóban szerződést kötnek az ördöggel, aki megfenyegeti őket, hogy ha valami értelmeset szólnak-tesznek, akkor elviszi a családot, autót, laptopot, kutyát, macskát. persze az ördögöt senki se látta, mindig csak az előző bagázstól hallották a rémhírt.
Egy nagyon halk megjegyzes: aki azzal ekezi az ingatlanadot, hogy igazsagtalan es bonyolult beszedni, az mutasson egy igazsagos, egyszeruen beszedheto adonemet... Az igazsag fogalma is elegge relativ, ugye
Ráadásul akár érdemben is lehetne támadni a kormány eddigi terveit, én pl. nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha elképzeljük az ingatlanadó magyaros megvalósítását (értékbecslés mindenhol, kellemes beszélgetések az értékbecslővel, másik vélemény kérése stb.), akkor a vámon, vagy a réven vesztünk többet. GYES, GYED dettó - nemzetgazdasági szempontból valószínűleg egy fokozatos kivezetés kevésbé terhelné meg rövid távon az egyensúlyt. Sajnos azonban nem ezeket az érveket hallom, csak a nettó hülyeséget, azemberezést. Persze a háttérben lehet, hogy örülnek, hogy más csinálja helyettük a piszkos munkát (amit a szocik meg is érdemelnek).

Amúgy én pl. már fizetek ingatlanadót, balatoni nagy, de lepukkant nyaralóra évi kb. 70e Ft-ot, soha nem éreztem méltánytalannak, tök jó, hogy ott tudok nyaralni a gyerekekkel, ez is egyike az éves költségeknek.
Az elgondolas jo is lehetne, semmi bajom a kozteherviselesel, de ameddig nem latszik tisztan hogy a befizetett [penz hova megy addig nehez lesz ezt megvalositani. ha az ingatlanadobol befolyt penzel az onkormanyzatok gazdalkodnanak es ok is csak es kizarolag a telepules fenntartasara koltenek , kozvilagitas utak, stb akkor szivessen fizetem, de ameddig eltunik a kulonbozo utvesztokben ertelme nem sok lesz, foleg ugy hogy a kiskapukat megint csak azok fogjak megtalani es hasznalni akiket igazan meg akartak ezzel fogni.

Szlovak rendszamu autoval vagy Lichtensteini rendszamu porschekal nem a kozember jarkal.
Arpad, a linkelt cikkel gondolom nem ertesz egyet (?)

En nem ertek egyet vele.
Aranyos a Bajnai/szoci hozzáállás, meg annak a változásai...
Egyszer Bajnai kijelenti, hogy azokat szeretné megadóztatni, akik "méltatlanul sokat vettek ki a közösből". Ezek szerint ő maga is, a Szarvas Gábor út nem éppen a Havanna lakótelep :-).
A másik, hogy a végén csak sikerül 30 millás értékhatárt kitalálni! Örüljön a proli, hogy a gazdagokat adóztatja a kormány! A végén még szavazatokat is hozhat!
Üdv
G
az a baj hogy írhat a tóta jókat meg mi igazat is adhatunk neki, meg még igaza is lehet de mégis el lesz k....va.
mert mi magyarok vagyunk éljen a szentkorona a csillaggal. arccal a vasút felé. nincs egy olyan képetek ahol Viktorunk a kalászt morzsolja
Wárpád: Minden szavad igaz, teljesen egyetértek. Csak arról nem beszél senki, mi lesz a hatalmas hitelekkel megvásárolt házak-lakások adójával, hiszen azoknak az értéke vagy annyi, mint a banknak letett előtörlesztés, vagy még annyi sem, mert jelzálogjog van rá bejegyezve. Mindenki gondolja végig, sajnos nincs időm hosszasan fejtegetni a problémát. Köszi
@RoFä: Azért arra a 4-500 ezerre még ne vegyél föl hitelt... :) Lesz ez még így se!
Jó cikk.
Minden állítás igaz a mszp, szdsz, fidesz tandemre.
mért gyárilag tehetségtelen minden szoci, mért bunkó gyárilag minden fidesznyik, mért elvarázsolt öntelt gyagya bölcsész minden szadeszes
Egy adó-, és járulékcsökkentés mellett benne vagyok egy ingatlanadóban.
De úgy, hogy csak az egyiket, az nem megy.
@szikra: hát azokkal az lesz, hogy a hitel megbosszulja magát. "ez tudom, hogy keményen hangzik". de mi is a helyzet? a mostani tervek szerint 30 milla felett lenne adó. tfh valaki épített/vett magának egy 35 milliós házat hitelből. ez már nem kőbányai panel, komoly vagyon. úgy vette ezt a házat, hogy tickre kiszámolta a maximális törlesztőt, és azt vállalta? nos, az nem volt okos dolog.

előnye a vagyonadónak az is, hogy a hitelből fújt lufikat, a státusszimbólumok habzsolását visszafogja. simán rá lehetne verni minden tíz-, vagy akár ötmilliónál drágább autóra, mert ne mondja senki, hogy alapszükséglet a négyzónás klíma meg a két tonna önsúly. puritánabb, messzelátóbb társadalmat formál, ha a vagyonszerzés nem egyszeri ugrásokból áll, hanem az életszínvonal folyamatos fenntartást kíván.

a folyamatos munka, a lankadatlan törekvés jutalma.
Egyet elfelejtettem: miért nem szüntetik meg a több ezer önkormányzatot, amelyek csak a viszik a pénzt, de sok helyen látszata a minusz 0-val egyenlő. Vezessék be a járásokhoz hasonló, vagy azonos önkormányzati rendszert
én alapvetően ingatlanadó prti vagyok. Ellenben nincsen ingatlankataszter, tehát nincs mihezképest. Többszöri nekifutás után sincs.

nem látom tisztán, hogy az értékbecslés hogyan fog működni, illetve a differenciálás.

@travis: de hát pont erről van szó. most, h az ingatlanadót gyakorlatilag megfúrták, az a mondás, h akkor a máv támogatásából és egyebekből lehetne fedezni az adócsökkentést.

@Kotto: szdsz? nincs is olyan, már ők ilyen komoly dolgokban nem játszanak.
Szegény Fidesz,annyira zsigerből tiltakozik már,hogy a saját érdekeit sem ismeri fel..:) A sok lózung mellé pedig beférne alkalmasint a gondolkodás is.Fiúk,Ti keresztény bölcsek,itt most olyan ügy mellett kussolhatnátok ami Nektek tesz szívességet!Jó lesz az államháztartási deficit,nem Nektek kell lenyeletni a keserű pirulát!Vegyétek már észre,eljött az idő arra,hogy az eszeteket is használjátok,ne csak a propaganda dumát,mert az baromira uncsi!
@nyomasek:
Ja, ja. Nehogy az a resze lemaradjon.
Árpád: Gondoljon bele: a 35 milkós házra felvett mondjuk 21 M hitelt valaki, az a ház a banké, nem azé, aki a hitelt fizeti. Szélljon be a bank is a vagyonadóba? Egyetértek.
@szikra: a bank lakik abban a házban? a bank kávézik a teraszon? a bank üldögél a masszázskádban?
Az igazi gond, hogy elitünk képtelen rendszert váltani, görcsösen ragaszkodik ott legbelül egy sztálinista egyenlősdihez. Mert abban a nagy minden ember egyenlőben hisznek mélyen. Mondjuk azzal nem is volna baj, csak mikor a melóra is alkalmazzák, pontosabban az általa megtermelt javakra, akkor kicsit szarul hangzik az egyenlőtlen melóért egyenlő bért. Ilyenkor jön a majd ezé fogok többet adózni? Ezeknek?
Éredekes lenne mondjuk ez a fűnyíróelv az oktatásban is: a csupa 5-ösökkel rendelkező tanulóktól levonunk néhányat, aztán odarakjuk a bukásra állóknak.
Árpi, ez most nagyon ott volt. Gratulálok, igazat szóltál és még jól is.
T. Árpád!

Kifejtené a kedvünkért a tervezett ingatlanadóból mennyi pénz folyna be ... meg mondjuk, ha a 90 milliárdért elkészíthető metró nem 500 milliárdért készülne mennyi maradna az államkasszában.

Előre is köszönjük.

Szívélyes üdvözlettel:
Az olvasók
Azért az megvan, hogy az ingatlanadó bevezetése mellett még csak el sem hangzott, hogy eltörölnék a lakásszerzési illetéket, ami most 4-6%

Tehát ha lakást veszel (elsőt), akkor lehúznak 4-6%-ra, majd ezután jönne az évi 0,3-0,5% ingatlanadó!

Másrészt az SZJA-t se csökkentik, a szuperbruttósítás miatt!

"Pedig megtehetné, hogy megvédi Bajnait a szocik puhításától, felismeri az érdekazonosságot, és gyakorlatilag megkezdi a kormányzást."

Árpád! Ha a Fidesz megvédené Bajnait, és támogatná az ingatlanadót, jövőre bukna a választásokon! Ezt te is jól tudod!
@Tóta W. Árpád:
Persze, egy 35 millás ház komoly vagyon... Meg kell adóztatni. Mennyivel rendesebb az, aki 29 milliósban lakik :-)
Üdv
G

U.i. Köszi a posztot, egy ilyet kértem 2 napja :-)
Ingatlanadó? Megadóztatják azt amiért az ember már egyszer megdolgozott és megvett? Akinek nincs pénze kifizetni adja el az ingatlanát?
Mindenki költözzön egy 2x2 négyzetméteres lyukba? Ahol a átvészeli a munkanap és a munkanap közti időt, mert a munka az ami jó az államnak, a többi nekik gáz...
Igazából az ingatlanadó azt jelenti, hogy még azt is meg akarják szabni hol éljen az ember. Undorító...
@Bit Rot: dehogyis bukna, ne hülyéskedj már. aki a most tolt orbitális faszságaikat lenyeli, az ezt is.
@MTFUN:
"Szegény Fidesz,annyira zsigerből tiltakozik már,hogy a saját érdekeit sem ismeri fel..:)"

Nagyon is felismeri!
Nem emlékszel, hogy az MSZP pár hete azzal kampányolt, hogy "de a Fidesz is megszavazta a 13. havi nyugdíjat, ők osztogattak igazából!"

Ha a Fidesz nem azt mondja, hogy eltörli az ingatlanadót, akkor bukta a következő választásokat.

Az pedig még 4 év MSZP rémuralom lenne, és teljes országcsőd!
A mai politikai helyzetben nagyon nehéz, de egetértek a cikkel. Megint egy nesze semmi fogd meg jól. És politikailag nézve is egy nagy lufi, ugyanolyan, mint amikor bejelentették tavaly a 13. havi bér elvételét, politikailag buktak 3%-ot, majd utána csendben visszajutatták, de már nem hozott népszerűséget. Most belengettek egy korrekt rendszert, majd puhítják, de már ez sem hoz politikailag. Az a baj a Bajnai kormánnyal, hogy hiába dolgozik a szűk szakértői csapat Oszkóval közösen, és hoz elő jó ötleteket, a frakciókban a saját széküket féltő lúzerek ülnek 90%ban. Mit lehet tőlük várni, ők csak attól sz@rnak be, hogy mi lesz jövőre, az nem érdekli őket, hogy 5-10 év múlva kecskepásztorok leszünk a nagy szemétdomb közepén, vagy egy normális jól működö gazdaságot építünk fel. Én amúgy baloldaliként mondom azt, hogy nem lehet tovább ezt a politikai ajándákkosarat a sok osztogatással és a szimpatizánsokra szabott szabályokkal fenntartani. Ja és még egy fontos dolog, a FIDESZ meg szégyelheti magát, hogy elvileg konzervativ párt. Inkább posztkommunista gyülevész hadnak gondolnám őket a politikai megnyilatkozásaik alapján.
@szikra:
Jó ötlet!
A bankra kivetjük az ingatlanadót, a bank meg a költségei emelkedésére hívatkozva átterheli az ügyfélre.
Persze némi kezelési költséggel :-)
G
@sanyix: "Igazából az ingatlanadó azt jelenti, hogy még azt is meg akarják szabni hol éljen az ember."

LOL!!!
erre van még egy brutálisabb módszerük (tudjuk kiknek): az ingatlan ÁRA. képzeld el. egyszerűen nem adják puszira.

ezenfelül mgé azt is emgszabják ilyen módon, hoyg mivel jársz és hova, meg mit eszel. most mondd meg.
@Tóta W. Árpád: Figyu Árpád! Ha megkereste az a kurva négyzónás klíma árát, kifizette az szja-t, a tb-t, az áfát, meg a tököm tudja mit még, miért kell neki még fizetni az irigységadót is?
Mellesleg melyik az a vagyon amit nem lehet fél óra alatt 50 km-errel arrább vinni olyan országba ahol nem ez az idióta egyenlősdi megy?
Jó a cikk, mert talált.
Az egyik (párt) ezt is ellehetetleníti, elrontja, a másik meg ezt is elutasítja. Zsigerből. Már azt kell, hogy mondjam; gondolkodás nélkül.
Az ellenérzést pedig az váltja ki minden irányból, hogy az egyszeri megélhetési politikus csak addig szavaz meg mindent, amíg az másoknak szól, nem neki. Ha már az ő tökét is szorongatják, akkor már nem olyan szép a menyasszony.
a baj az, hogy ezzel a 30 millás köszöbbel gyakorlatilag kiherélték a dolgot. És már a Figyusz is beásta magát ellen. Ámen. Marad az 50%-os jövedelemadó.
"Igen, lehet, hogy egy pesti panellakást elsőre furcsa kényelmesnek nevezni, de mások még rosszabb helyen laknak, például vidéken vagy albérletben, esetleg sehol. Van lejjebb, nyugi. Ott már internet sincs."

Mindig van lejjebb és feljebb!
Ha panelról beszélünk, akkor viszont ott van a kötelező sarc a távhő!
Megkerülhetetlenül.
A cég az önkormányzat és az állam tulajdonában van, a reális ár 3-4szereséért szolgáltat, és nincs törvényes alternatíva. (mondjuk ha a jelenleg futó perek jól alakulnak akkor lehet, de ahhoz nagy önerő kell)
A gáz támogatás nélkül is ötödannyiba kerül, ha minden hőt az szolgáltat.

A panel adóztatása azonos rezsiköltségek mellett valóban nem lehetne gond, de a jelenlegi 40-60ezres távhőszámlák mellé még benyújtani 30ezret, az felháborító!
Egy ugyanekkora gázfűtésű lakás gázszámlája egész tél alatt nem ér el ennyit! (mindkettőben laktam! tudom!)
Egyébként meg nem ilyenekkel kellene buzulni, hanem élhető szintre hozni az adóterhelést na meg a vagyonosodási vizsgálatokat kiszélesíteni azon rétegre, amelynek ugymond vagyonosodása miatt elsősorban létrehozták.

Ingatlanadót meg most is fizetek önkormányzatnak, ugyhogy kb. leszarom ... vihar a biliben. -
Ez egy kellemesen osszeszedett iras volt. Az utolso pontig egyetertek. Leginkabb pedig ez a fontos: ha nem folytatnak un. vitat rola, akkor jarnak a fidesz valasztoi, s ugy en block a valasztok legrosszabbul.
@Zötyögi:
Sajnos félő, hogy a 30 milla fölötti adóztatás még szavazókat is hoz nekik.
Sokan fognak tapsolni, amikor döglik a szomszéd tehene...
G
@Tóta W. Árpád: persze, ez kapitális baromság.

Szerintem a legaggasztóbb az egész dologban a Fidesz hozzáállása, ez sajnos megint egy szürke négy évet vetít előre.
Hmm, ez teljesen fura, mostanában kezdek egyetérteni TótaW-vel :)

Ez az adózás azóta problémaforrás, mióta világ a világ. A gond az, hogy amint máshol már sok helyen le volt írva MO-on irgalmatlan nagy adók vannak. És ez az ingatlanadó is gyorsan eltért az eredeti céljától. "Nem adóztatjuk meg a munkanélkülieket meg a minimálbéreseket"
Hát helló, és aki papíron munkanélküli, de 35 milliós házba lakik? Vagy olyan cége van, ami papíron még veszteséges is?
Az tény, hogy NY-on is van mindenféle adó, meg járulék, de ott van is miből elvenni, és nem szaladtak el az arányok sem.

Azzal is egyetértek, hogy a Fidesznek is változtatni kellene, mert azért az mégsem teljesen valószínű, hogy amit a kormány csinál, az 100%-osan helytelen. Nade jön a nyári szünet ha jól tudom, nem? :)
Csak sebtiben:

1. Az eredeti forma/tervezet logikai katasztrófa volt, így pedig csak olyan, ami sokmindenre nincs tekintettel. (Pl. a lakás hány%-át birtokolja valóban a tulaj, mert hogy az ő nevén van, attól még valójában nem az övé, hanem pl. a banké vagy a szüleié /egyetemista gyereknek albérlet helyett lakást vettek/, stb...)

2. Ne induljon ki semmilyen rendszer abból, h az emberek csalják az adót, deviszontbezzeg aki kevés adót fizet, ám ahhoz képest drága lakásban él, annál indokoltnak tartom az ingatlanadót. (Értsd: Boldvai és hasonszőrök!)

3. Súlyos presztizsveszteség ez a visszavonulósdi Bajnainak. Kezd kitűnni, h valóban nem politikusi alkat. Sorozatos politikai hibákat vét. (Túl sok mszp-s rendezvényre megy el (pártelnökválasztás, május 1., szilikati miatt Pécsre, stb...), kiérleletlen terveket hagy kiszivárogni. Hiba. Neki csak azt szabadna engedni kijönni, ami mögé már odaállt a frakció, különben alázza őt a maszopnyik gépezet.
@Tóta W. Árpád:
Én vettem lakást, hitelre, kifizettettek illetékként velem kb. 900 ezer Forintot.

Most akkor én ingyenélő vagyok, aki nem adózik a lakása után?
Az egész adózással az a legnagyobb baj, hogy kizárólag a közalkalmazottak fizetik. Lényegesen egyszerűbb, igazságosabb és fontosabb lenne, ha kérlelhetetlen szigorral minden keresőt, munkavállalót, fusizót, szakit stb. bevonnának a rendszerbe. Hallott már valaki olyan burkolóról, kőművesről, ácsról, szülész-núgyógyászról, fodrászról, pincérről, vízsszerelőről, villanyszerelőről, fogorvosról stb., aki számlát adott? Ezeket kellene megfogni, nem az autósokon, közalkalmazottakon, vagyis a jól adminisztrált csoportokon minél nagyobbat fogni. Aki nem ad számlát, az a harmadik bukta után bezárhatja a boltot. Törvénybe kellene iktatni, hogy érdeklődéskor minden megadott, kiajánlott ár szigorúan áfás. Innentől bepróbálkozhat a szaki, de nm lenne esélye, amennyit mondott, annyit kap, s adja a számlát.
Valahogy egyébként mostanság tényleg nem esik szó a parlament karcsúsításáról. Száz képviselő is sok lenne, s kizárólag egyéni listás bejutás kellene. Ne a pártnak, hanem a választóinak tartozzon a képviselő elszámolással.
OFF: de miért fiúzzák it sokan a Fidesz első embereit? Megszokásból? Negyvenes, ötvenes hapsik, mikor engedjük már őket felnőni az örökös "fiatalember" mivoltukból?
Hát, szípecsém, qrvára igazad van és örülök, hogy le is írtad.
A fidesz okosan csinálja, ha nem is túl elegánsan. Tudják ők, hogy szükség van valami megszorításra, de szóban nem támogatják.

Minden fórumon szidják Bajnaiékat, de közben azt hangsúlyozza Viktor, meg Kósa is, hogy el kell menni választani, szavazni kell. Vagyis nem az utcára hívják az embereket, hanem a fejükbe verik a demokratikus utat, ami most praktikus, mert így nem fogják az utcán tömegek követelni a kormány bukását, mert Viki inkább a fülkékbe küldik őket. A kormány szépen kitölti az idejét, közben meglép egy-két dolgot, amit kell, Viktorék kormányra kerülve learatják a hasznot, addig pedig színleg eltávolítják magukat a megszorításoktól.

Politikailag jó húzás, kormányra kerülve pedig lehet majd sápítozni, hogy rosszabb a helyzet, mint gondoltuk, ezért sajnos egy ideig maradnak még az adók.

A nép nem szereti az egyenes beszédet, ezért kell a színjáték, de mindegy is, csak csinálják meg, amit kell.
@Viktus: mennyi folyna be? Egyre kevesebb, ahogy egyre jobban szarnak befelé a szocik. 100 milliárd alatti összegről van szó tudtommal, ami mondjuk tényleg sehol nincs az állami elvonások között (összesen majdnem 10 000 milliárd).

Emellett arról nincs szó, hogy az SZJA és járulékterhek érdemben csökkennének, pedig ott van a versenyképesség nevű kutya elásva.
Ez most telitalálat volt, Tóta. Gratula!
Egyébként elég fincsi ez az ország.

1. Fizetem az emberek után a nem kis pénzecskéket.
2. Fizetem az áfát.
3. Fizetem a megmaradó kis nyereség után az adót megint, mintha felesbe tolnánk az állammal igaz ő nem nagyon ruház be meg a szolgáltatásaival sem nagyon vagyok megelégedve.

Na, aztán még jön a tanács is iparűzési adóval amit az árbevételből számítanak ki v.mi misztikus módon nem a nyereségből. Na meg a jó kis gépjárműadó, kommunális adó stb.

Közteherviselés fasza. Közben Boldvai László elvtárs vígan építi a 1000 nm-es palotáját veszi a luxus autókat a családban a 250 ezres bevallott jövedelméből.

Ilyenkor mondom azt ny*sgem Árpád.
A végével kezdem: Tóta W. hülye, mint rendesen.

Ilyenkor bezzeg egy számtalan szerzőtöl származó kifejezetten TANULMÁNYKÖTET, VITAIRAT az a "Fidesz programja"::P
(eddig meg azt hallottuk hogy a Fidesznek nincs programja.)

@pgeri:

Na pöpi meg mondjuk nem 500 milliárdból kellene , akkor metrót építeni 90 helyett ... meg nem 3-4 milliárdért autópályát, amikor a feléből is tudják tőlünk nyugatabbra ... és így tovább.
Kedves Tóta úr. Szüleim háza 68 milliót ért a legutóbbi értékeléskor, amikor a kerület kivetette az ingatlanadót. Az a telek több mint 70 éve a tulajdonunkban van, és nincs más vagyontárgyuk. Most akkor mi legyen, adják el áron alul mert sok gazdag köcsög odaköltözött, vagy próbálják meg a nyugdíjukból kigazdálkodni az évi 340 ezer forintos adót?
A probléma megint ott van, hogy az alapelv még nevezhető helyesnek is, csak a kivitelezés abszurd. Lásd GYES/GYED max 2 évig, de pl bölcsödei férőhely gyakorlatilag nincs. Vagy vagyonadó a MEGLÉVŐ jövedelemadók MELLÉ, nem azok helyett/mérséklésére. (az 5 millára feltolt alsó kulcs kapcsán szinte mindig elfelejtik megemlíteni a szuperbruttósítást, aminek fényében már mindjárt nem is olyan gáláns a dolog)
Így az szív megint a legjobban, aki nem titkolja el a keresetét és az adózott pénzéből vett, épített ezt-azt.
1. Az állam túl sokat költ, pazarol. Túl nagy (drága) és alacsony hatékonyságú (még drágább) apparátust tart fenn.
2. Az átlag aktív ember keveset keres, mégis sok adót fizet.
3. Túl sokan nem fizetnek adót, vagy nem a teljes jövedelmük után fizetnek.
4. A korrupció eredményeképp az amúgy is jó jövedelemmel rendelkezők jutnak további, nem adózott zsozsóhoz.
5. A pártok is főleg a korrupció révén jutnak bevételük jelentős hányadához, ezért nem tesznek érdemben a 4. ellen.
6. Az állami apparátus langyos vizében jó lehet, ezért ők soha nem fognak érdemben tenni az 1. ellen.
7. Törvényszerű, hogy az állami bevételek meghatározó részét a 2. szerint rétegtől lehet csak beszedni.
8. Nincs olyan politikai játékos 89 óta, aki önzetlenül, a köz valódi érdekéért tenne ÉS passzát szelet tudna fújni. Egy őszödi beszéd kevés.
9. Vagyis a 2. szerinti csoport helyzete mostanában nem fog javulni.
Szívesen kifizetem az ingatlanadót akár 30 milla alatt is, de akkor ugye nem kell 800 ezer ft-os vagyonszerzési illetéket csengetnem?
Azon néhány, de csökkenő számú lúzer közé tartozom, aki még fizet személyi jövedelemadót. Most éppen a bruttó bérem 48%-át kapom kézhez, hogy eltartsak még vagy tíz erre államilag érdemest. Személy szerint nem bánnám, ha mondjuk a bérem 85%-át kapnám meg és fizetnék egy kis ingatlanadót.
Viszont az genyóság, hogy tét nélküli az adó alapja. Valami félhülye hivatal kitalálja, hogy ennyit ér az ól oszt szopj tisztelt polgár, vagy lakó, világnézettől függően.
A javaslatom: az adó alapjának megállapítása egyben egy visszavonhatatlan, azonnali készpénzes megvásárlásra szóló ajánlat.
Kijön a határozat, beikszeled a megfelelő rubrikát:
1.) OK, ennyit megér, fizetem az adót.
2.) OK, vihetitek a kecót holnap, ide kérem az átutalást: IBAN.... Ha nem jött a lóvé, a késedelem hiteldíj mutatója mondjuk 600%, copyright Uzsorent Financial.
No, rend lenne?
@Nagybuksi:
"Az egész adózással az a legnagyobb baj, hogy kizárólag a közalkalmazottak fizetik."

Ez visszatérő érv, de teljesen baromság.

Megmondom miért:

Emeljük fel a közalkalmazottak adóját (SZJA) 98%-ra, de hogy ne legyen gond, a nettó maradjon ugyanannyi.

Így a közalkalmazott nem jár rosszabbul, mert ugyanannyit kap kézbe, az állam pedig meggazdagszik, hiszen a 30-40% helyett 98% adót tud beszedni, ami több mint duplája!

Na, hol a hiba a fenti gondolatmenetben?
Miért nem fog meggazdagodni az állam?
@MACISAJT: jóindulatú, kedves ember vagyok, ezért feltételezem, h van nekik valami programjuk, és momentán ez lehet az egyetlen, amire gondolhatok. maga a párt fényeshomlokú elnöke laudálta és mutatta be, egy szóval nem mondta, hogy merő hülyeség volna, népnyúzás vagy ilyesmi.
Kell az ingatlanadó, de mindenkire, cserében alacsonyabb szja. Sokan élnek úgy, hogy hatalmas ház, a gyerek ingyen zabál a suliban mert rászoruló, minimálbér vagy segély, ja és mercedes áll a garázsban. Persze ez nem csak irigység, de amig én fizetem a segélyét, meg a gyerek kajáját kvázi azzal, hogy én fizetek adót, és csak renault-val járok, akkor kicsit az is lehet. A példa valós!
@Nagybuksi:
A közalkalmazottól beszedett adó nullszaldós makroszinten.
Igazából a versenyszféra legális munkavállalói fizetnek valójában SZJA-t.
Üdv,
zs
Aki a magyar átlagbér alatt kap fizetést, nem jár jól az új SZJA rendszerrel. A legtöbb közalkalmazott beleesik ebbe a körbe. Bár az ingatlanadónál jó kis érv volt, hogy a SZJA változásai miatt több marad majd az emberek zsebében, ebből könnyedén kifizetik majd, de a legkevesebbet keresők éppen vesztenek a dolgon, több ezer forinttal több adót kell fizetniük. És erre jönne rá az ingatlanadó.
Én bizony örültem, amikor kiderült, 30 millió feletti értékű ingatlanra vetnék már csak ki... Közalkalmazotti fizetésből, aminek a nettója még csökkenni is fog, egyszerűen nem futja ingatlanadóra!
Az lehet, hogy az SZJA csökkenés kompenzálja az ingatlanadót, de ha az ember elveszti a munkáját, akkor SZJA megtakarítás sincs, az ingatlanadó pedig marad. Márpedig a munkavállalók többsége nem az SZJA miatt parázik, hanem a munkahelye megőrzése miatt. A munkaadók így simán lenyesik a bérekből az SZJA csökkenés nyújtotta megtakarítást, a munkavállaló meg így is örülhet, hogy legalább van hol dolgoznia.
Azonkívül az SZJA csökkenés az ÁFA emelést, gázár emelést, elszabadult inflációt, bedőlt forint által okozott hitelrészlet növekedést, stb. stb. is kompenzálja? Ugye hogy nem. És erre a tehernövekedésre akarnak még egy - keresettől független - adóterhet rárakni.
Persze kisebb lakásoknál az ingatlanadó pár tízezer forint lesz "csak" de aki minimálbér környékén él, annak az a pár tízezer forint majdnem egy teljes havi fizetés (a havi törlesztőrészleten felül), amit azért kell fizetnie, mert még van hol laknia.
@hepcia: az MSZP evolúciósan, a FIDESZ diktatórikusan, az SZDSZ anarchikusan alakult ilyenné.

@pgeri: "Emellett arról nincs szó, hogy az SZJA és járulékterhek érdemben csökkennének,"

ezt komolyan mondod? az 5 milliós 17%-os SZJA sávval? az 5%-os járulékcsökkentéssel? akkor inkább mégis Bokrost ajánlom azoknak, akik a két nagyra már biztosan nem szavaznak.

@W: egy hibát azért vétettél. ha valaki szalámit vesz a jövedelméből, akkor is tartja az állam a markát, ezt hívják ÁFA-nak. tehát három helyen tart: SZJA (jövedelemadó), ÁFA (fogyasztási adó, még száz ásik formában - jövedéki adó pl.), és vagyonadó. ha a jövedelmet feleszed, akkor forgalmi adót fizetsz, ha vagyont építesz belőle, akkor vagyonadót. így kerek a kép. ha a vagyon ingyen van, akkor nem fogsz fogyasztani, és nincs ami pörgesse folyamatosan a gazdaságot. most majd nem lakást építenek egyfolytában az emberek, hanem végre fogyasztanak (leginkább szolgáltatást, fodrász, mozi, étterem), és az be is indítja a gazdaságot.
Ami a vagyonadót illeti, keményen sújtja a magamfajtát, hogy családomnak adózott jövedelmemből építek (áfásan), megtakarítok, és ezért majd büntiben leszek az örök eltartottakhoz képest (hangya-tücsök).
Nem ismerem más országok gyakorlatát, de így összes adatom összegyűlik Nagy Testvérnél, milyen lakásom van, hajóm, garázsom, autóm. Nem akarom ezt. Nem vagyok rabszolga, van tudatom és öntudatom.
Tulajdonképpen a szociknak (költekező atyánknak, államnak, fidesznek is), az irányítható, a jól lehúzható adófizető vagy fillérekből megvásárolható zombitömeg a jó, ezt gyúrjuk, alakítjuk már 60 éve, nagy sikerrel.
Pl.: itt nem azért sztrájkolnak, mert a munkához, feladathoz képest kicsi a jövedelem, vagy sok az adó, vagy elbocsátások vannak, hanem mert "nem jövök ki a fizetésemből/nyugdíjból/gyesből".
Nagy Iván szervét, ez a gondolkodás beteg.
Bár jó vicc az is, hogy a vonalbeszüntetések ellen nem a kistelepüléseken élők hanem a vasutasok sztrájkoltak. Kabaré.

Makkasz
Ja azt elfelejtettem, hogy megint úgy vezetnek be egy adót, hogy a legmagasabb legyen Európában. Gondolom, hogy legalább valamiben elsők legyenek.
Háát, szarban lehetne a Bajnai, ha egy pillanatig is komolyan gondolta volna, hogy ha nem támogatják a programját, nem megy át a reformja, lemond...

Amúgy meg tele van a faxom a sok kivétellel. A közteherviselésnek az a lényege, hogy mindenki fizet. (Nem pedig csak a KÖZember, hihi)
Fizessen a nyugdíjas, a diák, a GYeses,az öreg, és a fiatal is,mindenki.Ha a jövedelemből nem, akkor a vagyonból.Ha nem egyformán, az sem baj, de MINDENKINEK tudnia kellene, és éreznie, hogy bizony adózni kell, mert az országot el kell tartani. Érdekes, egy társasházban a közös költség fizetése természetes, meg az is, hogy aki nem fizet, betáblázzák a kérót, ha úgy sem megy, akkor elárverezik, és lehet kifele ballagni. És MINDENKINEK fizetni kell, függetlenül attól, hogy albérlő, vállalkozó, vagy nyugdíjas. És a közös képviselő nem fogja előterjeszteni, és a harmadik emeleti lakó nem fogja megszavazni azt az ötletet, hogy az első emeleti anyuka ne fizessen...
El kellene hinni, hogy az ország is egy társasház, csak kicsit nagyobb, meg hülyébb a közös képviselő.

Árpád, kissé furcsa az érvelésed. Azért fizessek ingatlanadót, mert van, akinek rosszabb? Az ingatlant megvettem adózott pénzből, fizettem érte illetéket (tényleg, miért is??), és most adózzak ismét? És mi ez a 30 millás határ? Miért nem 29,8? És milyen alapon leckézteted meg azt, aki kicentizte a lakáshitel részletét? Ez egy nagyon komcsi cikk volt Árpád, mert azt feltételezi, hogy csak a 200 négyzetméteres villában pöffeszkedő nyugdíjas és a mohó konzumer ellenzi az ingatlanadót. Nem hinném.
@Tóta W. Árpád:
Kíváncsi lennék a programra.
Valyon mi lehet az alapvetése, egy már fizetésképtelen állam, vagy csak az adósságspirált már elkerülni képtelen állam.
A mai balfaszkodás nyílegyenesen (spirálban :)) vezet ide. A növekvő adóterhelés makroszinten a GDP változás irányát lefelé húzza. => nem lesz miből fizetni az adósságszolgálatot.
Egy kiút szerintem csak drasztikus módosítás lehet az újraelosztásban, ami favorizálja a GDP termelést. Emellett pedig meg kell oldani avalami tökös gyereknek, hogy kedves hitelezők, most vagy bukunk együtt, vagy egy kis türelmet kérünk.
Kíváncsi vagyok ki lesz az a szerencsés, aki ezt közli ki- és befelé.
Üdv,
Az állam legyen kicsi, az emberek legyenek szabadok. Vmi ilyesmi jó lenne péntekre, de legalább egy újfajta demokrácia. Addig álljak féllábon, ugye?

Makkasz
Mondok egy ellenpédát.

Munkás család budapest környéki faluban/kisvárosban lerobbant kertes házat vesz 1990 előtt. Húsz év alatt jelentős összegeket de még jelentősebb elő munkát (saját, barátok és rokonok) beleölve gyönyörű ház lesz belőle szép nagy kerttel diófákkal amit az unokáinak ültetett 1989ben, kutyákkal.

Közben főleg a környékre kiköltöző pestiek miatt egyébként is az egekbe szöknek az ingatlan árral, a ház alsó hangon 50 millió forintot ér. Mivel a ház rendesen és okosan megvan csinálva a rezsi költségek a méret ellenére alatta vannak egy átlagos pesti panelnak (távhő etc.)

A jómunkás család akik 16-18 éves koruktól dolgoztak 65 éves korukig nyugdíjba megy, megnyugodva némi megtakarítással, hogy biztosítva van a szép öregkor amiért becsületesen megdolgoztak.

Erre jön egy fiatalember és közli velük, hogy mivel a házuk 50 millát ér, hiába tudnák normálisan feltartani, fizetniük kell egy halom adót rá.
Mivel ez nem megy költözzenek be egy 20 milliós panelba és a maradék 30 milla (bőven elég lesz életük végéig).

Hagyják ott a házat amihez 1000 emlék köti őket, ahol mindenkit ismernek, és nem azért mert túlvállalták volna magukat. Hanem mert mások túlvállalták magukat!

Én nem ellenzem 100%osan az ingatlan adót, de nyugdíjasokra semmiképpen nem vonatkoztatnám. 30 éves vagyok. De vannak nagyszüleim – Talán nektek nincsenek?
Ebben az a káprázatos, hogy amit, Árpád, leírsz, az a Napnál világosabb, olyan összefüggés, és olyan elemi érdek, a fideszé, naná, hogy kiveri az egybitesnél erősebb agyak előtt ülő szemeket. Mégis, valahogy ilyesmiről szó nem esik ebben a kurvaországban, senki egy nyomorult kérdést nem szegez mondjuk a vízfejű szijjártónak, hogy mégis ezt így hogy. Csak hülye emberek, hülye pártok hülye álláspontjai sorjáznak, és a tundramagyar soha a büdös életben fel nem fogja fogni, hogy a vagyonadóztatás -ingatlan is- ebben a kurvaországban a tolvajmentalitás egyetlen ellenszere volna. Inkább babakocsiznak a tereken idióta faszkarika nők csipogása közepette, meg kosárlabdázók gagyogása hallatszik, közben szép csendben elrohadunk, orbán viktor meg deríti a magyar elmét a hazug baromságaival. Közben meg a szocik újabb diliflepnin dolgoznak maguk számára.
ne ebben most én is tök egyetértek veled

itt van egy marha, aki hajlandó elvégezni a hentesmunkát, ők meg ahelyett, hogy örülnének, hogy nem nekik kell megcsinálni, amit eddig harsogtak (és nyilván nem fog tetszeni), pampognak

ha most kussolnának, jövő tavaszra mindenki belenyugodna a vagyonadóba, aztán lenne bevétel

így meg lehet majd visszavonni, aztán újra koldulni

vagy nem visszavonni és öszödi-beszéd-2-t tartani, hogy most pont nem lehet visszavonni mert blablabla
@Bit Rot:

Közalkalmazott egy kanyi adót nem fizet abból kap pénzt amit én befizetek pl. aztán max. az álam ide-oda rakosgatja a saját zsebében. -
@Tóta W. Árpád:
A hitel önmagában nem bűn. Lakást nem tudtak és nem tudnak az ámberek venni másképp.Ezért büntetni őket butaság!!!!
Ha hitelből autót, vagy TV-t vesz az gáz.
Ebben nincs igazad!!!

Az életszínvonal folyamatos fenntartásához kiszámítható gazdaság kell. Most nem a világválságra gondolok, mert 100 évente van egyszer. De a magyarországi gazdasági folyamatok tervezhetetlenségét nem varrhatod az állampolgár nyakába. Soha nem tudod a vállalkozásod meddig él. A családfő meddig dolgozik egy multinál. Pont ez a kockácat az amit egyesek bevállalnak és néha bejön.
De neked azért tényleg kihallatszik 1-2 hozzászólásodból a demagógia. Nem tudod eltitkolni a rosszindulatodat a jobban keresők iránt.
Igaz kilóg a belük, ők tartják el az országot, de ne vegyenek csak suzukit és kia-t.
Aki hitelt vesz fel a lakásra és adót fizet, valószínüleg nem az a réteg furikázik a merdzsókkal. De 5 milliós autót lehet, hogy vesz, mert van 3 gyereke.

nem értem miért 30 milka felett adóztatnák az egyéb vagyont.
szerintem aki pl. 8 milliós autót vesz az is járuljon hozzá a közhöz jobban. nem hinném hogy tisztességes bérből lehet 8 milliós autót venni, ha meg olyan a bére akkor meg azért.

a másik baj a korrupció, még mindig nem elég a fellépés. újraalakítanám a gazdasági rendőrséget az APEHel együttműködve dolgoznának.
csöndben megjegyzem még, hogy amikor OV azt nyilatkozza a sajtónak, hogy a rendszerváltáskor 1 millió munkahellyel több volt az országban, akkor jótékonyan elfelejtkezik arról, hogy mivel 40 évig kötelező foglalkoztatás volt, volt az országban 2 millió kamu munkahely, ebből volt még meg 1 millió a rendszerváltáskor

megvan még belőle ma is 500.000 az államigazgatásban, a mávnál, a bkv-nál, a molnál, az otp-nél

ezt az egymillió munkahelyet visszacsinálni nem biztos hogy kéne

ha egyszer Obama a választási beszédéban 2,5 millió munkahelyet ígért az USA-ban, ahol 300 millió lakos van, akkor az 1 millió munkahely MO-n nem más, mint ökörség vagy blöff
@Nagybuksi: Az a baj, hogy a közalkalmazottak adója az újraelosztásból származik, így gyakorlatilag az általuk fizetett adót is a vállalkozók fizetik. Így az adózók számánál sajnos a közalkalmazottakat figyelmen kívül lehet hagyni.
Mivel. A közalkalmazottak bérét az állami rendszerbe befolyt bevételekből állják. Ez nem más, mint az állami vagyon értékesítéséből,vállalkozói adókból,stb. befolyó bevétel. Az állam fogja ezt a bevételt, szétosztja, többek között az állami alkalmazottak bérére is. Ebből vonja le a közalkalmazottak adóját is, tehát az állam a saját pénzéből von le magának.
Nem új létrehozott értékből keletkezik az általuk befizetett adó, hanem az újraelosztás újraelosztásából.
Tudom, szar érzés, de a közalkalmazottak, mint igazi adófizetői réteg, sajnos nem léteznek.

eddig árpit totál idiótának tartottam, ő meg folyamatosan kicenzúrázott engem, jó liberális módjára...

ezzel a poszttal azonban szinte teljesen egyetértek!
@Mad Mind:

Nem kell eladniuk, mert örökölhetnéd is az adósságot :P
"Pont ahogy az egészségügyi önrész, amit viszont nálunk svarcban fizetünk."
Kiegészítés: ma Magyarországon létezik legális egészségügyi önrész, az egészségügyi kiadások kb. 30%-a magánzsebből megy (ezen a vizitdíj csupán néhány százalékot emelt volna).
A gyógyszerek árának egy jelentős részét ugyanis a beteg állja. A gyógyszer ugyanúgy része az egészségügyi szolgáltatásnak, mint csomagnak, mint az, hogy doktorbácsi megvizsgál. A kezelés egyik nélkül sem megy.
Ha Magyarországon nem kellene fizetni a gyógyszerekért egy fityinget se és most valamely gonosz népnyúzó gyurcsányoid ezt kitalálná, akkor persze lennének, akik felüvöltenének, hogy dehát ott a TB, azt én fizettem 40 évig, tessék abból finanszírozni, mert mi lesz a szegényekkel. Érv ez? Nem az.
Szerintem az önkormányzati rendszer megpiszkálása sokkal többet hozna a konyhára.

Közepes méretű faluban lakok, az iskolát átpasszolták másik fenntartónak, az idősek ellátását a kistérségnek, egyedül az ovit tartja fent az önkormányzat. Ennél az önkormányzatnál dolgozik főállású polgármester, főállású jegyző, meg vagy 10 alkalmazott. Elintézni semmit nem lehet, egy személyiért is be kell menni a 10km-re lévő város okmányirodájába.

Azt az ovit simán oda lehetne csapni a városhoz, és akkor ezt az önkormányzatot be lehetne zárni.

Mennyit lehetne így spórolni havonta?

Főállású polgármester bére: ~300.000Ft
Főállású jegyző bére: ~250.000Ft
Alkalmazottak bére: 10x ~200.000Ft

Durván csak ez egyetlen falu esetében 30 milla éves szinten (és akkor még mást nem is néztünk).

Hány ilyen falu lehet?

Le a kis önkormányzatokkal!
"...Pont ahogy az egészségügyi önrész, amit viszont nálunk svarcban fizetünk..."
Nagyon érdekes állítás, én gyorsan ránéztem a fizetési papíromra és arra jutottam, hogy engem baszottul átvertek, mert alattomban ők is levették azt a bizonyos önrészt. Még jó, hogy szoltál...

"...És ezzel túlment minden határon. Ilyet nem szabad mondani. Azt már-már lehet, hogy jobban éltünk a kelleténél, így elvonva, makroszinten lassan elfogadott lesz ez. De hogy konkrétan kisebb lakás? Kisebb autó? Na az már botrány..."
Aha, tehát az a 60 éves, aki 30 éven keresztül fizette az OTP-nek (mert ugye csak az volt) a hitelt, most adózzon a 50 nm-es (mert amikor vette csak ilyen volt) ingatlanja után. Olyan ez, mintha jövő héten be akarnám vezetni a blogadót, hogy mindenki fizessen mostantól a bejegyzéseiért, amit készített, majd ha tiltakoznál, hogy erről nem volt szó, az lenne a válasz, minek hánytad tele a netet baromságokkal az előző 10 évben, most fizess. Korrekt dolog, tényleg...
@Nagybuksi:
Ha@Gaijin70:

A baj az, hogy aki a közalkalmazottak adóját és nettó bérét kitermeli a gazdaságban az 65% adót fizet mivel saját maga munkáltatója.
Na ez az az 1/3 , aki ezt az országot a megsokasodott közalkalmazottjaival eltartja. Jó lenne ha a közalkalmazottak ezt tudatosítanák 20 év után és akkor más lenne a hozzáállásuk amikor intézem az ügyeimet.
Nos, ez egy jó poszt de még mindig érezhető egy fajta kettős mérce és/vagy politikai naivitás.

A demokrácia a többség (négyévente aktuális) véleményét megtestesítő rendszer, ahol a többséget az átlagos értelmi képességűek alkotják és az említett választás kimenetelét is ők döntik el.

Mivel erőszakosan már nem lehet, ezért az átlagos értelmi képességű embereket a demagógia eszközeivel a legcélszerűbb irányítani, ahhoz hogy az adott pártra adják le a voksukat.

Így tehát mindenki számára világosan látható, hogy se az MSZP se a Fidesz nem teheti meg, hogy nem a demagógia eszközeivel él, nem a populista jelszavakat harsogja. Mindenkinek aki ezen átlát meg kell tanulnia együttélni ezzel a dologgal, ez olyan mint amikor beengeded a kutyát a lakásba: lesz kutyaszőr a bútorokon.

Nem jó, de még mindig jobb mint amikor egyféle pártra nyomhatsz at gunpoint.

Ezért hibás a poszt vége, mert mindkét pártot úgy illene kezelni, hogy kampányban ezek úgyis hazudnak ergo említésre sem érdemes amit mondanak. Mivel kampány van ezért hazudik és hazudni fog a Fidesz is és az mszp is, tették ezt előtte is, most is, utána is. Ez a demokrácia.

Verdikt: 7/10
Tóta W most igazad van. Ezt jegyezd fel, mert nem sokat fogod hallani! :)

Viszont: "hasonlít az azóta tragikus körülmények közt, csecsemőkorban elhunyt részhozzájárulásokra." Ez szimpla hazugság. Egyik sem részhozzájárulás volt, bárhogyan is nevezzék. A részhozzájárulás arányos a szolgáltatás értékével szerencsésebb helyeken. Itt nem ez volt a helyzet. Pont.

Akkor ingatlanadó: én most is fizetek építményadót, az ingatlanadó sem lesz magasabb (ha lesz egyáltalán). Mindenki kibírja.

Ahogyan bevezetik az viszont röhej. Pont, mint a miniszterelnök cseréje. Össze-vissza beszélnek, és a végén hoznak majd egy röhejes, minden logikát és szakmaiságot nélkülöző rossz döntést. Erre képesek csak.
@88wx335dsf: nem értek ezzel egyet. nyilvánvaló hogy hazudnak, és ráadásul eszméletlen primitíven és átlátszóan, de ez nem ok arra, hogy úgy tegyünk, mintha nem látnánk. igenis szólni kell, hogy figyelj, Lajos, Petya, Robika, Vikike, tudom, hogy hazudsz, szégyelld magad.
@Arilian:

Vannak. És? Az állam a nyugdíjasoktól amúgy sem mer beszedni semmit bár nem értem miért ...

Egyébként meg mondjuk nem hinném az ötvenmilkás házikót az éves szinten fizetendő 50.000 ft miatt kellene eladniuk.
A vagyoni típusú adók a jövedelem eltitkolására, bújtatott elköltésére predestinálnak.

Lássuk tisztán, ezt az adót nem a budai villákban élő felső tízezer fogja fizetni, hiszen nekik megvan a tervük már rég az ilyen fajta adók elkerülésére, hanem azok a szerencsétlenek, akik építettek egy házat a város szélén 20m forintból, most meg leaszfaltozzák előttük az utcát, és ettől mindjárt harmincat fog érni a ház papíron.

btw: Az önkormányzati értékbecslés akkor lenne igazságos, ha az egyben egy vételi ajánlat is volna. A a polgár sokallaná a becsértéket, hát azon az "emelt" áron gyorsan meg is vásárolná tőle az önkormányzat a házát...

dzsek szperó 2009.05.15. 12:22:50

Hááát, nem is tudom. Van három gyerekem, de nemhogy 5 millióból, hanem a töredékéből sem tervezek autót venni. A pénzecskénkből szépecskén eléldegélünk, de ilyesmire már nem telik. Hitelt pedig majd hülye leszek felvenni. Akkor inkább nem kell plazmatévé, autó, miegymás. Viszont nyugodtan alszom. :-)
Lehet rosszul tudom, de ez a menj kisebb ingatlanba sem működik.

Ugyanis ha eladod és kisebb értékűt veszel, a maradékra (amit nyersz/megtakarítassz) SZJA-t kell fizetni. Ami nagyobb mint az ingatlanadó.

Szóval ezen még gondolkodjanak kicsit. Az értékhatárosdi se jó, mert egy 29 millás tényleg miért ne fizessen ha egy 30 millás meg igen. Jobb ha mindenki fizet valamit és jóváírhatja. Szerintem.
Sziasztok! INGATLANBECSLES - veteli ar =100%
Banki fedezet becslese=50-60%
illetekhivatal becsuse=110-130%
onkorm becslese csokosnak=70%
onkorm becslese=105-110%

Melyik alapjan, es ki fizet? - mert mar keszul a kivetelek listaja.
Az meg szent igaz, hogz ezentul egy fillert sem koltok a hazamra. Bolond leszek szepiteni, ha tobbre ertekelik.
Eljenek a putrisok!
ha jól értelmeztem, akkor két különböző dolgot is javasolsz a fidesznek egyidejűleg:
1. nyilvánítsa ki, h egyetért bajnaival
2. inkább kussoljon most egy ideig, amíg sorra nem kerül

jól értettem? (szerintem a 2-at kellene tennie amúgy)
Úgy látom, túl nagy itt az egyetértés, kellene a vita.:)
Asszonygya Árpi:"Ha nem szerzel vagyont, hanem jótékonykodásra, vállalkozásra, vagy akár utazásra fordítod, akkor az ott van jó helyen, állambácsi nem szól bele."
Szerintem téved. Állambácsi beszedi a jövedelem után az adót, teljesen függetlenül attól, hogy mire költöd - már ha egy vállalkozás indokolt, adóból leírható költségeitől eltekintünk. A mondat helyesen úgy hangozna, hogy állambácsi NEM TUDJA megadóztatni a fentiekre és egyéb dolgokra költött jövedelmedet, viszont feltételezi, hogy azért van ilyen szép nagy házad, mert ehhez megvolt a jövedelmed (amiből vetted), amit viszont eltitkoltál. Ezt ő sem tudta felderíteni, ami viszont látványosan ott van, az az ingatlanod. Na, akkor azt megadóztatjuk.
A gond az, hogy mégiscsak voltak olyanok, akik rendesen megfizették a jövedelmük után az adójukat, megvették belőle a házat és most ezután újra adózhatnak, továbbá a polgárt arra szoktatja, hogy az adótörvények az állam trükközései az ő trükközései ellen, ergo állam és polgár csatáznak egymással, amivel a trükközők jól járnak (nekik mindig sikerül megtalálni a kiskapukat), a bárgyúbbak, vagy csak jogkövető polgárok, viszont megszívják.
Mellesleg szólva, ha valakinél jelentős aránytalanság fedezhető fel a bevallott jövedelme és a látható vagyona között, akkor az APEH-nek ma is meg van a lehetősége a vagyonvizsgálatra. Csak hát erre nincs pénz, idő, emberanyag ....szándék (?)...

További gond, hogy sokan vannak, akiknek ehhez az egészhez tulajdonképpen semmi közük - mármint semmi köze a jövedelmüknek az ingatlan értékéhez. Tudniillik az a bizonyos nyugdíjas könnyen lakhat egy budai kerületben, egy ma már sokat érő, régi, társasházi lakásba, mert már az öreganyja is ott élt, mert megvette annak idején potomért az önkormányzattól, stb. És ugyanígy nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki nem a jövedelmi helyzetéhez illő ingatlanban él. A lényeg az, hogy karban tudja tartani, fenn tudja tartani, fizetni tudja a részleteit.

Vagyis, mégiscsak a JÖVEDELMEKET kellene adóztatni. Minden más csak trükközés. Azt, hogy milyen mértékben, az más kérdés, de a jövedelmemből van a nagy autóm, meg a lakásom, meg a jakuzzim is.
És erre nem az a válasz, hogy ha ezt nem tudom behajtani, akkor inkább vetek egy barba-trükköt és rávetem magam a látható vagyontárgyakra, hanem
- behajtható mértékűre csökkentem a jövedelemadót
- és kíméletlenül (adórendőrség, büntetési tételek növelése, APEH megerősítése, stb.) behajtom. Az APEH honlapján tudtommal most is ott van a legnagyobb adótartozással rendelkező vállalkozások és magánszemélyek listája. Miért nem lép senki? Ha most erre az a válasz, hogy az úgyis bagatel tétel volna, arra azt válaszolom, hogy olvassa el ezt: http://adozona.hu/blog/20090109_vamosi_nagy_bevallas_megdobbento_adatok.aspx
Magyarországon alig fizet valaki adót és végtelenül igazságtalan a közteherviselés (amit az ingatlanadó akár még súlyosbíthat is).

Erre már csak hab a tortán, hogy
- állítólag több az adóbehajtás adminisztrációs költsége, mint a bevétel
- hogy állítólag jelen helyzetben (ingatlankataszter hiánya) bevezethetetlen
- hogy nem tudni, mi alapján határozható meg az ingatlan ára, tehát tömeges perekre lehet felkészülni.

Ami pedig a Fideszt illeti. Az ingatlanadó olyan mértékű, össznépi felháborodást vált már most ki, hogy még a mindig (!) maszopos szavazókat is a Fideszhez tereli. Azzal, hogy kijelentették, hogy hatalomra kerülve eltörlik az ingatlanadót, bebiztosították a kétharmadot. Hogy majd az ingatlanadó nélkül nagy szarban lesznek? Hát ehhez előbb ki kellene számolni, hogy mennyi bevételt is jelent ez az igen népszerűtlen adónem, aztán meg kell nézni, hogy ez más módon (pl. a kétharmados önkormányzati törvény megváltoztatásával), kiadáscsökkentéssel nem teremthető-e elő. Én nem vagyok közgazdász, nem tudom, viszont sokan mondják, hogy első lépésben nem annyira a bevételnövelésben, hanem a kiadáscsökkentésben kellene gondolkozni.
És még egy dolog. Ez már szubjektív, de azért van benne valami. Tételezzük fel, hogy szükség van az ingatlanadóra, meg a többi megszorításra is, de vajon rendben van-e az, hogy ezt most azok kérik tőlem, akik az egész helyzetért komoly részben (nem kizárólag, de komoly részben) felelősek? Megértem, ha erre valakinek az a válasza, hogy "miért is ne", de azt is megértem, aki meg azt mondja, hogy "na húzzatok most már a picsába." Olyan ez, mintha Chamberlain ígért volna vért és könnyeket a briteknek és nem Churchill...(remélem, ezt nem kell elmagyaráznom)

Röviden, ennyi.:) Én meggyőzhető vagyok mindennek az ellenkezőjéről is.
@is:

1. "ezt komolyan mondod? az 5 milliós 17%-os SZJA sávval? az 5%-os járulékcsökkentéssel? akkor inkább mégis Bokrost ajánlom azoknak, akik a két nagyra már biztosan nem szavaznak"

Fel fogják bruttósítani az egészet, nemcsak a sávot tolják ki. Ez azt jelenti, hogy nagyobb lesz az adóalapod. Kb. 1,3-1,5 szeres. Így is kevesebbet szednek be? Majd meglátjuk.

2. " most majd nem lakást építenek egyfolytában az emberek, hanem végre fogyasztanak"

Az ÁFA-emelés fogyasztást ösztönöz? Nem hiszem. Másrészt viszont eddig is fogyasztottak. Az a baj, hogy túlfogyasztás volt. Mellesleg az épület építése is fogyasztás. Ugyan speciális formája, de fogyasztás.
@Tóta W. Árpád: Azért az érdekes hozzáállás, hogy még nem is történt semmi, de hazudtok fijjug. :))
Árpi, mekkora írás!!!!!
Ha most jönnek a barmok és az egyik oldalról lefidesz-bérenceznek, a másikról leszoci-bérenceznek, nyugodtan szard le. Hadd röhögjünk a hülyeség bármelyik oldalán.
Felesleges ennyi hülyeséget véleménykényt összehordani, ősszel előrehozott választást csinálnak a szocik (már készek a listák, lásd Ájulós Betty), ez csak bohóckodás az Árpi-féléknek, aki kbe is veszik. Bajnai, Gyurcsány röhög a markába, megvan a vízuma a szabad Kubába és a böröndjeit pakolgatja. Árpi meg itt izzad, hogy védje őket, pedig nem kéne (mert inkább bőröndöket kéne nézegetni ;)) .
Jó ez a cikk, de vitatkoznék vele.
@szikra: elmegyek egy panzióba. 3000/éjszaka. Luxusszálló? 50 000/éjszaka. Egyik sem az enyém. Mindkettőért fizetek. Aki puccot akar, fizesse meg.
Hogy, mi itt a legnagyobb baj?
Kérdezhetnénk, és a válasz a minden.
A Fidesz ha rajta múlna a sátánnal is szövetségre lépne a hatalomért. Az MSZP már évek óta nem képes normálisan baloldali lenni, mert az SZDSZ kiskutyája.
Az MDF nem képes megújulni. Olyan párt meg hogy KDNP nincs is...:)

Itt már régen nem arról szól a politika amiről kellene, hogy idealisták megpróbálják megjobbítani (itt nincs szó a jobbikról) az országot.
Itt gazdasági bűnözök acsarkodnak a hatalomért ami először, kenyér majd cipó, később zsemle, de most már csak morzsa és egyre vehemensebbek minél kevesebb marad az asztalon. Éhesek a csikaszok...
És hogy egy ország döglik meg alattuk az őket már régóta nem érdekli...

Árpi, hülye-e vagy? :-)


Egy (vagy annyi se) évvel a választások előtt aki ilyenbe belenyúl, az nem normális, és semmit nem tud a magyar valóságról. Írtam már az előző posthoz, nem ismétlem meg.

Ebben az országban egy ilyen békát nem lehet csak úgy benyeletni, politikai öngyilkossággal érne fel. Ráadásul nem is érdemes, az ingatlanadóból befolyó pénz fele elmenne a beszedésére, a kompenzációk után meg kb. annyi maradna belőle, mint a tandíjból vagy a vizitdíjból.

Ha egy átfogó adóreform részévé válna az ingatlanadó, ha megelőzné egy országos átfogó ingatlanértékbecslés, ha nem függenének az önkormányzati tisztviselők és képviselők a saját választóiktól, ha annyit keresnének a népek itthon is mint a világ boldogabbik részén, ha nem a lakóingatlana lenne a magyar ember legfőbb vagyontárgya (nem a XIX. szd-ben, most b+ (ez Szalai "El a kezekkel" Ákosnak ment)) ha előbb le lenne nyesegetve a kiadási oldal, és nem hülyeségre/lenyúlásra menne el a bevétel, meg ha úgy egyébként is változna a közgondolkodás, akkor talán lenne esélye az ingatlanadónak.

Addig nincs realitása.

PS.: Ha valami közgazdaságilag jó és működőképes, attól még nem biztos, hogy életképes is. Közgazdaságilag pl. az lenne a legjobb, ha minden nyugdíjas ásna egy gödröt, belemászna, és betemetné magát.

@Tóta W. Árpád: "jóindulatú, kedves ember vagyok, ezért feltételezem, h van nekik valami programjuk, és momentán ez lehet az egyetlen, amire gondolhatok. maga a párt fényeshomlokú elnöke laudálta és mutatta be, egy szóval nem mondta, hogy merő hülyeség volna, népnyúzás vagy ilyesmi."


Ja hogy "feltételezed"..:P
Nem talált. Ez EGY TANULMÁNYKÖTET.
Melyet több tucat un. "jobboldali" értelmiség állitott össze, kifejezetten VITAIRATNAK.
Ha pedig Fidesz programokat keresel netán, olyan is van( a makacs eddigi híresztelésekkel ellentétben), mégpedig az egyik " Erős Magyarország" névvel
és persze az amit pár napja mutatott be Orbán, az EP választásokra.

@Viktus:
@Mad Mind:
Valóban örökölheted az adósságot, amit az illetékkel együtt ki kell fizetned.
20-25 éves adósságokat a szülők és a nagyszülők után a mostani kereső nemzedéknek kell majd kiperkálni.
60 milliós háznál húsz év után 6 millió forint csak az adósság.
Ez életszerű!! Ezt legális jövedelemből simán ki lehet fizetni !!! Ezt nevezi az Árpád kiszámítható folyamatoknak!!! A gyerek már nem tud a családi házban lakni, mert annyi a kifizetni való! De ne is lakjon büdös köcsög burzsoá!
Háde' a fidesznek a programjában biztos nem a zemberek fizetnék meg a ingatlanadót, hanem a ufók.
Abszolút jó poszt és teljesen igaz! Én sem értem ezt a hajcihőt, komolyan, anyám egy 100 négyzetméteres házban lakik ami alsó hangon 60 éves és így fizet rá évi 40 ezret, hozzáteszem egyedül neveli a hugomat és tartja fenn 1 köztiszt. fizetésből. Bassza meg akkor most miről beszélünk?? Nekünk a lakásra kb évi 20-25 ezer menne el erre az havi 1500 ft ezt még kibírom, de legalább legyen meg a nyugalmam, hogy akinek 3 30, 40, 50 milcsis lakásvan anyura, hugira, kiskutyafülére iratva az is fizzesen.
@nyomasek: szóval pont ezen gondolkodtam én is, és ez az érvelés pont abból származik, ahonnan a bejelentve minimálbér + zseb (egyébként egyéni szinten nézve ez tök ok és amíg lehet, addig a politkusokat kell ütni, mégiscsak ők teszik ezt lehetővé, persze csak azoknak van joga hozzá, akik adóznak (gondolom azért mert nincs más lehetőségük). Visszatérve a többség valszeg nem adózva építi, sőt! Nemrégiben derült ki, hogy már 2007-ben minden 3. ember minimálbéren volt...
Ezzel az egész ingatlan adóval az a gond, hogy nem csökkentik azonnal a magasabban keresők szja-ját (mert szerintem br. 8-9 től már annyit befizet valaki, amiből az átlag nyugdíjas szüleit is tudná finanszírozni, pláne ha van testrvére,aki hasonlóan keres). Szóval így megint azokat vágják agyon, akik keresnek. Finyeszre térve, ha abból a szempontból nézzük, hogy választást akarnak nyerni, teljesen oké a kommunikáció és ezzel nem is különböznek a szociktól. Mégiscsak egy közepesen képzett politkai elit, marhaszakosztály
@Gaijin70: szuper ötlet, támogatom! :-))
Egészen jó kis poszt, tök jó lenne, ha az író távol maradt volna a közgazdasági vetület elemzésétől/magyarázásától. Fel kéne vállalni, h nem lehet mindenhez érteni. Ennek ellenére egy csomó sokak által látható, olvasható ember (nem csak TótaW, de pl az összes pártelnök) szinte kényszeresen magyarázza mi hogy műkszik a gazdaságban. Mér köll ennyire erőltetni a kudarcot? Ez ugyanolyan népbutítás, mint a demagógia - szerintem.

A cikkre visszatérve, azért attól is kikerekedett a szemem amikor azt olvastam: "...de mások még rosszabb helyen laknak, például vidéken..." Ajaj...

Bajnai és A Párt afférja kapcsán abszolút egyetértek az íróval. Azon kapom magam, hogy jobboldali beállítottságú létemre szinte drukkolok Bajnainak meg a kormányának, s elkeserít, h máris a kifújás jeleit vélem látni. Some things never change. Jönnek megint az öreg komcsik, s szétbasznak mindent, közben meg a finnyás külföldi hitelminősítők, befektetők, meg újságírók majd szépen elintézik, h mindennek a valutaárfolyamra meg a tőke áramlására is meglegyen a hatása. Bevallom, azt se feltétlenül érezném jobbnak, h Orbán venné át a hatalmat az 1 millió újabb munkahely köré kerített baromsággal.

Aztán a végén megint csak az marad, h továbbra is fizethetem az összes kurva adót, (ha már olyan barom vok h legálisan vállalok munkát, s keresek pénzt), s közben meg jogom van befogni a pofám, s eltűrni, h félművelt, idióta balfasz politikusok oktassanak ki nap mint nap.
@dzsek szperó: A hitel nem emberi szükséglet, ahogy az autó sem egy ekkora országban, sőt -kövezz meg- a saját tulajdonú lakás végképp nem az. Nálunk fejlettebb országokban nincs ilyen "saját lakás" fétis, mint nálunk. Igen, a jövedelmük nagy része lakásbérletre megy, de nem döglenek bele a hitelekbe, nincsenek kiszolgáltatva, etc. Úgyhogy nem büntetni kezdték el az embereket a hiteleikért, hanem leszoktatni. Két különböző dolog. Hitelt csak IQ tesztre adnék ebben az országban különben is.
Szamoljunk:

Van Magyarorszagon kb 3 millio ingatlan (hasrautes). Ezek kb 70%-a 30 millio alatti (hasrautes), 20%-a 30-50 kozotti, 10% 50 feletti.

Azaz van 600ezer 30-50m kozotti ingatlan
es 300ezer 50m feletti.

Adozzanak 0.3%-al a 30m feletti reszre a 600ezer ingatlan utan (+10 millios kozeperteket feltetelezve), ez osszesen evi 18milliard Ft !! Adozzanak 0.5%-al az 50m feletti reszre a 300ezer ingatlan utan (+25millios kozepertekkel szamolva), ez osszesen 37.5milliard Ft.

Ezek erosen tulbecsult ertekek, es ha _senki_ nem kap felmentest akkor igy osszesen evi 18+37.5=55.5 milliard Ft rol beszelunk.

A beszedesre nyugodtan becsuljunk 10eFt/ingatlant (annal sokkal tobb lenne a koltseg) ami osszesen 9 milliard Ft.

A hiteles ingatlan regiszter, az ertekbecsles, az ado kirovasa, beszedese stb stb boduletes osszeg lenne, szerintem inkabb 25milliard, mint 9.

A netto bevetel tehat erosen optimistan felulbecsulve 40 milliard korul alakulna, de mo-ot ismerve az emberek fele kapasbol kibujna a fizetes alol (nyugdijas, stb). A lakasokat albetesetitenek stb. szoval azonnal leesik az en optimista szamom 20 milliardra.

ami ugyebar lofasz!

Vannak egyatalan hivatalos becslesek? Mindenki beszel a levegobe, de eloszor is szamokat kellene latni:
- ez az ingatlanvagyon
- ez az ertekbeli eloszlas
- ezek az adozok
- ennyi a tervezett ado osszege
- ennyi a tervezett beszedesi koltseg

stb stb.

Megjegyzes:

Van 3millio auto magyarorszagon, ha eves 10ezer km a futasteljesitmenyuk, es 100km-enkent atlag 10 liter uzemanyagot fogyasztanak, akkor 5Ft-al megemelve az uzemanyag adojat eves 15milliard Ft szedheto be!!! _nulla_ adminisztracios koltseggel, nagyjabol igazsagosan. (a szamok kerekitettek, keretik nem kotozkodni a 10literes fogyasztason)

@Tóta W. Árpád: "jóindulatú, kedves ember vagyok, ezért feltételezem, h van nekik valami programjuk, és momentán ez lehet az egyetlen, amire gondolhatok. maga a párt fényeshomlokú elnöke laudálta és mutatta be, egy szóval nem mondta, hogy merő hülyeség volna, népnyúzás vagy ilyesmi."


Ja hogy "feltételezed" hogy ez volna a Fidesz programja..:P
Nem talált. Ez EGY TANULMÁNYKÖTET.
Melyet több tucat un. "jobboldali" értelmiség állitott össze, kifejezetten VITAIRATNAK.
Ha pedig Fidesz programokat keresel netán, olyan is van( a makacs eddigi híresztelésekkel ellentétben), mégpedig az egyik " Erős Magyarország" névvel
és persze az amit pár napja mutatott be Orbán, az EP választásokra.
Na, azok tényleg programok.


Bár hozzáteszem, hogy kormányváltás után mi következik : az akkor derül ki mikor
a "trükkök százai" is és az ország VALÓS ÁLLAPOTA.
De így van ez egy házépitésnél is, ha egy "épitész" azt elkúrta. A következő már ha tisztességes, csak alapos KÁRFELMÉRÉS után tud előállni egy "programmal" a folytatáshoz.
Asszem, Kósának nem az volt a baja (most csak ezért nem olvasom újra, mit mondott szó szerint, bocs), hogy az ingatlanadó ab ovo baromság, hanem a tervezet és a végrehajtás módja. És ha erre értette az eltörlést, akkor ennyiben igaza volt.
Más kérdés viszont, hogy ha Bajnaiék a fene nagy eszükkel a Bokros-féle tandíjhoz hasonlóan, tehetségtelenségből vagy szándékosan, ugyanolyan vállalhatatlan adót fognak csinálni ebből is, akkor az csak újabb bizonyíték az alkalmatlanságukra. Már ha valakinek kell még bizonyíték.

Ed
@dzsek szperó:

Jó Árpinak könnyű osztani az észt néha ír egy bejegyzést és megvan a havi fix. netán vállalkoznia kellene másképpen írogatna mindjárt.
@MACISAJT: az erős magyarország egy lírai munka nulla konkrétummal, olyat bárki tud írni, hogy legyen minden jobb.

ez (jövőkép) a fidesz rendelkezésére álló kozgazdászok összbölcsességét tartalmazza, elnök úr rányomta a nihil obstatot, szóval teljes joggal veszem úgy, hogy ők kb ezt csinálnák.

na most ebben az ingatlanadó (és vagyonadó) nem pont úgy van leírva, ahogy a tökfejű szíjjárt petike elgügyögi, hanem szintén mint egy normális lehetőség.

akinek az fáj, h én itt egymás mellé teszem a párt szövegeit, az mehet máshova nyugodtan, mert vsz egy hülye.
úgy látszik, most divat lett dicsérni az ingatlanadót, amióta kb világos, hogy nem lesz. Pedig nem kéne, mondom ezt úgy, hogy elméletileg egyetértek a gondolattal, hogy kevesebb teher a munkán több a (létező) vagyonon.
Nem véletlen nem tudják bevezetni már vagy 15 éve.
Az értékalapú ingatlanadó technikailag számos gyakorlatilag leküzdhetetlen akadályt vet föl. Az ingatlanok értékbecslése, ha komolyan akarjuk venni, és nem egy olyan értéket mondunk rá, amennyit akár telekhányadban is megér, akkor hatalmas mennyiségű adminisztációt jelent. Az ingatlanok aktuális állapotát fel kell mérni, elhelyezkedés alapján sávokat kell kialakítani, és minden ingatlanra egyedi értéket kell meghatározni, számos tényező figyelembe vételével (hanyadik emelet, van-e lift, szemétégető a szomszédban stb). Tegyük fel, hogy megtörtént, ha nem teszünk szociális alapon kivételt, a 84 éves Marika néni fogja árulni a házát, meg költözni? Dehogy, még ha képes lenne rá, akkor is szembesülni fog vele, hogy nincs vevő, pláne a válság közepén. Évekig hírdetheted a lakásod, ha nem ár alatt 20%-kal próbálod elpasszolni. Jogos-e hogy 0,3 -0,5%-os terhekre elvárjuk, hogy adja el az ingatlant és bukjon másik 20-at, plusz vagyonosodási illeték (?? még mindig kell ezt vagyoncsökkenésre is fizetni?) + jövedelem adó, tény hogy a költségvetésnek baromi jó lenne de igazságos közteherviselés ez? Egyetlen megoldás van, rárakni teherként az ingatlanra, lásd tervezet. Majd kifizetik az örökösök ha meghalt...
Aztán ott vannak a kiskorú jövedelemnélküli tulajdonosok, családi adórendszer nélkül mégis mit kezdjünk velük egy jogállamban... értékesítés szóba se jöhet, a kiskorúak tulajdonát külön jogszabályok védik tudtommal, itt megint bukik a tervezet, max betáblázni lehet.
A tartós munkanélküliek, rendszeres szociális támogatáson élők kilakoltatása és a putri sor elárverezése sem kecsegtet komoly költségvetési bevétellel, vagy szociális előnyökkel.
Plusz valóban megint rugtunk a válság veszteseibe egyet, a munkanélkülivé vált devizahitelesekbe... bár nekik már úgyis mindegy....
A vagyon adóztatása a jövedelemmel szemben ott bukik, hogy behajtani csak a jövedelemből lehet.
Tehát az ötlet jó, de amikor jogszabállyá fogalmazzuk, vagy végrehajtható intézkedési tervet próbálunk faragni belőle a való élet pofán ver, és csak olyan kiherélt verziók születhetnek, amik alkalmasint több pénzt visznek el, mint amennyit hoznak...
@is:
Egy kérdésem azért felmerült a hozzászólásoddal kapcsolatban:
"ha a jövedelmet feleszed, akkor forgalmi adót fizetsz, ha vagyont építesz belőle, akkor vagyonadót."
Ez bizony alapos tévedés, tekintettel arra, hogy a vagyon felépítése közben is fizetsz forgalmi adót. Vagy te ÁFA nélkül veszed az építőanyagot, esetleg a kész lakást az építőtől? A legtöbben a banki finanszírozás miatt ezt nem tehetik meg, így nyugodtan hozzáteheted az ÁFA-t is.
@zeremble1:

Jah ezt mondom Árpád is ilyen piti f*szságokon képes nagyszólamú hülyeségeket írni miközben egy éves ingatlanadó bevételt lazán elkúrnak egy szerződéssel lásd. Későn szóltak - Elúszott a 4-es metró hatvanmilliárdja?
Brüsszelben nem divat a meghívásos közbeszerzés.
"Vagy te ÁFA nélkül veszed az építőanyagot"

muhaha. el se tudom képzelni!
Villalakó nyugdíjasok.A panelban élők menjenek albérletbe,meg vidékre,ahol még "internet sincs".Zajlik a kádári felpuhítás a kivételekkel,megölték Kennyt,ti szemetek!Te hallod,hogy miket beszélsz?A nyugdíjasok jelentős része a gyógyszerét sem tudja kiváltani,persze vérszívó banda ez amúgy is,hulljon a férgese.Csak úgy közlöm,hogy például a panelosok,meg a vidéken lakók nem tudnak hova menni,mert ezek a lakások már most is gyakorlatilag eladhatatlanok és az ingatlanadó után még inkább azok lesznek.Mihez kezd a szociális ellátórendszer azokkal,akik emiatt elvesztik a lakásukat?Mert azok nem tudnak munkát vállalni,plusz munkanélküli segély stb.,vagyis adtunk egy nagy pofont a szarnak.A helyi közszolgáltatások minősége sem fog nőni,ugyanis hiába megy az adó az önkormányzatoknak,ha annyival csökken a finanszírozás az állam részéről.Tehát tényleges hatását tekintve ez egy központi adó,ami nem a feketemunka ellen,vagy az önkormányzatok finanszírozása érdekében lesz bevezetve,hanem költségcsökkentő célzatú,ám mivel az önkorm.-ról szóló törvényhez nem tudnak hozzányúlni,ezért az önkormányzatok számának csökkentése helyett bevezetik az ingatlanadót, a többi púder.Ha meg az eltartottakról beszélünk,akkor ne mindenkinek a minimálbérre bejelentett,merdzsós halmozottan hátrányos helyzetű jusson az eszébe,hanem a jövő adófizetőjét nevelő anya,meg a az önhibáján kívül megöregedett vagy lebetegedett ember is.
@tekiteki: Pont ezért írtam, hogy a jól adminisztrálhaó csoportoktól tudnak elvenni, viszont aki termel, gyárt, létrehoz, alkot, az sunnyog, kikerüli az adózást.
A legnagyobb baj az a szocializmusból fakadó barom-ideológia, hogy minden ember egyenlő. A mi társadalmunk irígy a gyarapodókra, a nagy tudással rendelkezőkre, azokra, akik mertek kockáztatni és bejött, az ügyes vállalkozókra és mindenkire, akinek jól megy. Aki a babérjain ül, se nem tanul, se nem vállalkozik, se nem dolgozik, az ne akarjon a társadalmon élősködni. Be kelene látni, hogy kapitalizmus és szocializmus egyszerre egyhelyen nem megy! Rá kellene sokakat ébreszteni, hogy munka nélkül halálra vannak itélve! Nem lehet/szabad/kell a társadalom szorgalmasabb felén parazitaként perzisztálni. Aki nem tesz a kalapba, néhány kivételtől eltekintve, ne is vegyen ki!
Kivételesen egyetértek a malaccal. Kár volt éretlenül leszedni az adórendeletterv-fáról ezt a tiltott gyümölcsöt.
Kár, hogy már az MSZP is fúrja Bajnait.

Igen, "fizessenek a gazdagok". Aki nem tudja fenntartani, adja el (csak azt nem tudom, kinek kell a barátom távfűtéses panelje).
Szambol vette ki a szot a cikk.
A Fidesz egyszer mar bebukta, hogy csak kussolni kellett volna nekik a gyozelem erdekeben, de ok kenyszeresen megnyilatkoztak.
Tenyleg, hogy ha mar konstruktiv ellenzekkent szoba se jonnek, legalabb sajat erdekukben "merjenek kussolni".
"Egy esélyt, hogy ne kelljen aláállnia annak az ezer tonna csulának, amit eddig felköpött a magyar égre." :DDDD

Árpinak igaza van, nem értem meg hogy lehet ilyen hülye a Fidesz, hogy a kussolás helyett a saját kurva anyja elszidását készítse elő a jövő évre.

ÖRÖKRE bebetonozhatnák magukat a kormányba, ha hagynák a szocikat (netán kicsit támogatnák is) népet nyúzni. Amit utána már csak egy kicsit kéne folytatniuk és utána rend-fegyelem-nagymagyarság-hawaii-napfény-örökké kormányzás lenne.

De nem, hazudnak, utána majd jobb híján szopatnak és megint leváltatják magukat. Az ostobaság nem ismer határokat.
@Nagybuksi: "A mi társadalmunk irígy a gyarapodókra, a nagy tudással rendelkezőkre, azokra, akik mertek kockáztatni és bejött, az ügyes vállalkozókra és mindenkire, akinek jól megy."

nem véletlenül szokott az egyik fő panasz lenni az ún "társadalmi egyenlőtlenségek növekedése". ez annyit jelent, h nem is az a baj, h egyesek szegények, hanem hogy mások gazdagok.
@grizliewok:

Nem tudom te miről beszélni. Az tény van egy kisnyugdíjas réteg, akik 90 előtt mentek nyugdíjba ők tényleg kb. csoda módon léteznek olyan fika nyugdíjakat kapnak. Viszont, akik az elmúlt tíz, de főleg az elmúlt öt évben mentek nyugdíjba 100 feletti nyugdíjakat kapnak meg mellette még keresnek is ...ne sajnáljam már őket annyira. Egy fiatal meg keres 80 körül, és alapítson családot, kezdjen új életet ...

A panelok. Ne mond el senkinek , de vidéken a panel lakások olyan övezetekben, ahol nincsenek nagy tömegével cigók igen szép áron futnak 12-15 millió közt, ahol cigusok vannak ott is még tartják azt a 7-11 millió közti összeget.
A több generációs családi házak meg eladhatatlanok hiába hírdetik őket évek óta ...

Zeremble1 teljesen igazad van. Nem lesz költséghatékony a dolog, olyan adminisztrációs költsége lészen, hogy attúl koldulunk megint hitelért:) De ez Árpit nem érdekli, rossz helyen kopogtatsz, őt az elvek érdeklik nem a haszon. Pláne ha lehet Vikiéket ojtania vele. Politikai puffogtatás az egész ingatlanadó ügy. Befojó értéke egy ostoba vigyor Bajnai, és Árpink arcán maximum. Szerintem kellene egy svéd típusú adórendőrség is a mostani adók mellé, azok behajtanák a mutyiország összes kötelezőjét:) Így dőlne a pénz és kiderülne simán lehet adótcsökkenteni. De ez nem lesz inkább megy a szájkarate meg az kutyaházra is kivetett filléradó, amit elvisz a kivetésre, és a felmérésekre kivetett költség. Grat!
én nem értem az egészet.eddig az volt a worluk-mantra, hogy ninsc fidesz program. most meg idézget belőle? gondolom ilyenkor ránéz a Gyurcsányos feszületre és bűnbocsánatért könyörög:)
Még soha nem tudtam veled nem egyetérteni Árpád, pedig eléggé egy kekec fasz vagyok.
Az ingatlanadó még a polgárosultabb országokban is van, pláne szükséges egy ilyen adócsaló, félproli kközegben mint Magyarország. Igen, legyen kisebb az szja, meg a munkára rakódó közterhek, de minenki fizessen részhozzájárulást az orvosnál ha igénybeveszi a szolgáltatást (nagyon ellenőrzött kivételekkel, amik igénylésénél azonnal kellene egy vagyonvizgsálat), bizonyos szint felett fizessen mindenki tandíjat, a szegény de jó tanuló meg kapjon tripla ösztöndíjat (igénylésnél: ld fent) és, igen: legyen ingatlanadó!!! Azt már nehéz eltitkolni ugyanis, és ha minimálbérre van bejelentve valaki, de római majorságban lakik akkor eddig kevés szja-t fizetett és semmi mást. Most majd fizet egy jó kis ingatlanadót. Ezt is sávosan , lakóövezet, ingatlanérték szerint.
És igen: el kell költözni kisebb ingatlanba ha nem bírod. Az EU-ban a lakástulajdon aránya a bérlakásokhoz képest átlag 60% nálunk 902% !!!! MIért: Mert a hülye filoszok a rendszerváltáskor, az egyetemi katedráról rögtön az élet sűrűjébe csöppenve azt hitték, hogy az önkörmányzati lakások privatizációja a piaci ár 10%-ért majd sikeres lesz. Hát lóf...t! Ahogyan az egész ÖNk.-i rendszer, úgy ez is összeomlik, mert a tulajdonnal felelősség és - igen - költségek is járnak. Na erre nem gondolt a homo kádáricus és azt hiszi, hogy az normális ha az Andrássy úton 140 nm-en lakik a Kropacsek néni, csak azért mert a pártállamban ő mutyizta ki magának a tanácsnál a bérlakást. (És - mellékszál - megfúrja a kávézóépítést, mert őt a zaj zavarja. Ha bezzeg egy db tulajdonosa lenne az egész háznak...)
ezt mondtam én is hetekkel ezelőtt: Fidesz megcsináltathatná piszkos munkát Bajnaival, a legrosszabbon túl lehetne.. logikátlan és érthetetlen a hozzáállásuk
"Az ingatlanadó úgy lenne szerintük igazságos, hogy mentesülne alóla a nyugdíjas, a munkanélküli, a PANELLAKÓ, a tanuló, a minimálbéres, szóval körülbelül csak az aktívak fizetnék"

Kedves Árpád, ezt úgy érted, hogy panellakó = inaktív semmirekellő? Tájékoztatnálak, hogy ismerek pár panellakót, aki reggel elmegy dolgozni...
@manitu x:

Semmi logikátlan nincs benne szavazatokat szereznek ... aztán jövőre úgysem törlik el, de arra már ki fog emlékezni, hogy most Kósa gyüli Lajos mit beszélt ...
@igaz_ember: Ez van amikor botcsinálta közgazdászok kezdenek el okoskodni (Oszkótól kezdve Bokrossal bezárólag), és az újságírók meg a bizonyítványt magyarázzák.
@Pammy:

Ezek is nagyon jó meglátások.

De az alapvető probléma az, hogy az egész ingatlanadó kérdése itt és most (választások előtt, ebben a közhangulatban) csupán egy elméleti probléma, a róla folyó vita fingreszelés, mert jelenleg NULLA a politikai realitása.

Ha kiherélik a tervezetet, akkor azzal a szarnak adnak csak egy újabb pofont. Ha viszonylag magas kulccsal, általánosan, kibúvók nélkül bevezetik, azzal politikailag kinyírják saját magukat.

Ez így nem vezet sehová, Bajnait megeszi az mszp frakció vacsorára, ugyanaz a teszetoszaság lesz csak belőle, mint Gyurcsány alatt volt. Már réges rég ki kellett volna írni az új választásokat, aztán megnézni, hogy mire megy a fidesz a kétharmadával és a kézivezérléssel.

@Tóta W. Árpád: Árpi Te Demagóg! Aztat mongya itten a sorstárs, hogy ha már a vagyont akarjuk megadóztatni, akkor azt úgy kellene kiszámítani, hogy levonjuk belőle a hiteltartozást! Lásd még bruttó és nettó államadósság számítás! Viszont, ha állam bácsi az egészet szeretné adóprés alá venni, akkor a különbözetet tessék a bank nyereségéből elvenni!
He megengeditek egy Örkény 1 percest csatolnék nem kereskedelmi célzattal, de általánosan és nem mellesleg gyönyörű a mű. Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden ugyan úgy működik ebben az országban. Bár itt megrémülök, mert ha semmi sem változik csak a szereplők a mentalitás meg ugyan az? Hát én kidobom a történelem könyveimet...:)

LEGMERÉSZEBB ÁLMAINK IS MEGVALÓSÍTHATÓK!

- Kedves Feri, az a harmadik kutya nem húz.
- Sajnos, egy kissé rövid az ostorom.
- Sőt, úgy veszem észre, mintha bicegne is egy kicsit.
- Hogyne bicegne, mikor csak három lába van!
- Jé, tényleg... Nem kár egy nyomorék állatot kocsi elé fogni?
- Nézze meg jobban, Ilonka. Mind a tizenkét kutyám háromlábú.
- Jaj, szegények!
- Inkább engem sajnáljon, Ilonkám! Az összes sintéreket végigjártam, amíg sikerült össze­szed­nem tizenkét háromlábú kutyát.
- Lehet, hogy nem értek hozzá, de az ember azt hinné, hogy egy normális kutya jobban és kitartóbban húz.
- Ezt nem vitatom. Én azonban vérbeli városlakó vagyok. Mit kezdjek tizenkét négylábú kutyával?
- Csak nem fél tőlük, Feri?
- Én a szúnyogcsípéstől is félek. A természet erőivel csínján kell bánni. Mondjuk, hogy ezek a kutyák négylábúak. Mondjuk, hogy megbolondulnak valamitől. Mondjuk, hogy kitépik a gyeplőt a kezemből... Jobb erre nem is gondolni, Ilonkám!
- Akkor se értem. Ha fél a kutyáktól, akkor miért velük húzatja az autóját?
- Mert rosszul vezetek.
- Azt meg lehet tanulni.
- Félig-meddig, Ilonkám... Az ember és az autó nem egyenrangú fél.
- Nézzen körül! Egyetlen kutyavontatású autót se lehet látni!
- Elég baj az! Pedig az ember, sajnos, már nem bírja utolérni a technikát. Használni használja, valójában azonban retteg tőle.
- Én nem félek az autótól.
- Csakhogy ez a Simca óránként százötven kilométert tud megtenni...
- Ne fájdítsa a szívem, Feri... Imádom a rohanást!
- Maga egy kissé telhetetlen. Tíz napja indultunk el Pestről, és nézze, már Siófokon vagyunk.
- Tizenkét kutyával ez nem is olyan nagy teljesítmény.
- Hát persze hogy nem. Csakhogy én már Pesten behúztam a kéziféket.
- Nem túl óvatos maga egy kicsit?
- Pontosan ez az a tempó, amelyre teremtve vagyunk.
- Látja, mennyi ember? És mindenki minket bámul.
- Irigykednek.
- Egészen ki van dülledve a szemük.
- Mert látják, hogy legszebb álmaink is megvalósíthatók.
@is:
Pedig a gazdaságnak az lenne jó, ha megtakarítanál, nem ha felélnéd. A nyugati társadalmak nagyon fontos versenyhátránya a keletiekhez képest az alacsony megtakarítási rátájuk.
G
Kíváncsi leszek amugy, ha ez mind megvalósul leszünk e a papíron "minimálingatlanosok" országa is. :)))

Na meg az értékbecslők mennyire lesznek korrumpálhatók majd, mert ugye most is van akit lehet... :P
Az adott helyzetben bármilyen vagyonadó csak arra jó, hogy az állam elismeri ,nem tud mit kezdeni a feketegazdasággal és felszólítja a bérből és fizetésből élőket, ha nem akarnak éhen dögleni lopni,csalni kell.Én pedig ezennel meghirdetem a Ludas Matyi adót 3x veszem vissza ...bárcsak tehetném
@igaz_ember: Amennyire en latom vannak ugyebar a bevetel alapu adok, itt bevonnek mindenkit a kozteherviselesbe, adozzon a minimalber is, es mindenki legyen buszke, hogy fizet es beleszolhat a kozugyekbe. A fogyasztasi alapu adonak meg ott van az AFA stb. Bizonyos arucikkekre konnyu kivetni az adot (uzemanyag). Ez a resze is rendben van a tortenetnek. Nekem nagy bajom csak a vagyonalapu adokkal van, mert azokat igencsak igazsagtalannak tartom abban az esetben ha mindenki termeszetesen adozott jovedelembol epitkezik, vesz ingatlant, fektet be a tozsden stb. Az allamnak az a dolga, hogy rendet tegyen, megtalalja a nem jogkovetoket, a kibujokat, a minimalberes vallalkozokat, folytassa a vagyonosodasi vizsgalatokat. Mindezt transzparens, kulturalt modon.

Az ingatlanado ismet vihart kavar a semmirol. Ha lenne akkorsem jonne be belole sok penz. Ki latott mar szamokat?? En meg nem, pedig olvaso, internetezo, hozzaerto ember lennek.
"Igen, lehet, hogy egy pesti panellakást elsőre furcsa kényelmesnek nevezni, de mások még rosszabb helyen laknak, például vidéken vagy albérletben, esetleg sehol."

Jól értem? Pesten jobb élni, mint vidéken? Na ne röhögtessetek.
@Bit Rot:
"Én vettem lakást, hitelre, kifizettettek illetékként velem kb. 900 ezer Forintot.

Most akkor én ingyenélő vagyok, aki nem adózik a lakása után?"

Igen. ejztetet én is felvetettem gordonkának is kis csapatának. Ráadásul a chf részletek is nem picit ugrottak meg. és a kacsaláb lakás is csak a panel nyócadik emeletére futotta...
több ismerősöm van így.
és láss csodát, 1 nap alatt 30 millára módosítottak.
persze ők vagy ennyire figyelnek a nép érdekeire, vagy döntéseik ennyire megfontoltoltak...
@Tóta W. Árpád: Jó a cikk!!!
DE!!!
Az emberek csőrét tényleg az ba..a, hogy végre nem ártana megnézni tisztességesen, ahogy írod, kinek van városi tankja, helikopátere, körpanorámája a fürdőszobában.

Miért? Mert az egész rendszer igazságtalan.
És itt nem a kapitalizmusról beszélek.
Speciálisan a magyar, 20 évvel ezelőtti harácsolásról konkrétan.

Miért van az, hogy egy normális keresetből élőt, évekre taccsra vág egy közlekedési kihágás, míg másokat meg se büntetnek, illetve röhögve kipengetik.
Ez milyen morálhoz vezet már?
És itt most nem a morál szón van a hangsúly, hanem azon, hogy mit hoz ki az emberből.

És ha kell, nézze meg az apeh, akinek nincsenek skrupulusai, ha arról lenne szó pld., hogy Demszkynek tul.képpen hány budapesti ingatlanja is van valójában és nem csak papíron.Mert ha pld. a haveromat a 6 éves járgányáról kikérdezték...hát akkor bármit meg tudnának csinálni, ha akarnák.

Amíg a politikusok viccet csinálnak a vagyonnyilatkozatból, milyen belátást várunk az emberektől.
Különösen úgy bosszantó ez, hogy egy Gyenesei teszi ezt például, akinél egy nyolcadikos elemista is helyesebben ír.


A Fidesz elsősorban erre apellál.
És teszi ezt jogosan és az már mindegy, hogy álszentek-e vagy nem.A tényen ez nem változtat.

És itt megint csak visszakanyarodunk az örök klasszikushoz.
"Tessék rendszert váltani végre."

És ne csak azért, hogy az emberek bűnbakot lássanak, hanem azért, hogy végre tovább lehessen lépni.
Hogy miért is kellene ingatlanadó?
Kis hazánkban egyre több jómódú emberke albérleteztetésből él, és jól abban a városban ahol én élek tudok olyan családot ahol már szép lassan a kutya nevén is lesz egy lakás. Adómentesen gazdagodnak, vagyonosodnak a potom 40 házukkal és lakásukkal. Ja és ez csak vidék.
nem olvastam végig az összes kommentet, de az utolsó harmincban nem merültek fel az alábbi szempontok:

1) az ingatlanadó eddigi hiv. kommunikációja szerint alapvetően a le nem adózott jövedelmek elkapására szól. Erre viszont egyészt már most is létezik két "fegyver", vagyonosodási vizsgálat+luxusadó.

2) ingatlanadó részben most is van, úgy hívják: vagyonszerzési illeték. Aki mondjuk egy 50-60 millás ingatlant szerzett eddig, az uszkve 2-3 milliót eddig is csengetett. Azért az jó pár évre elég a be nem vallott dupla minimálbér adójára.

3) a bejelentés óta különböző fórumokon jogosnak/megfontolhatóank itélhető, de a PM által még csak nem is érintett szempontok száma zárt, koherens adórendszerbe illeszthető adónem helyett eleve "adozzá me kell a pénz" jellegű eszközzé silányítaná az ingatlanadót .

@Tóta W. Árpád:"... ez annyit jelent, h nem is az a baj, h egyesek szegények, hanem hogy mások gazdagok."

te kezdted a négyzónás klímával vazze!
Jó írás, Árpád!
És még Isten nevét is nagybetűvel írtad...
Látod, tudsz te, ha akarsz!
:)
@manitu x: szerintem a tuti 2/3-ra utazik, hogy alkotmányt tudjon módosítani.
a Fidesz tényleg összetehetné a kezét, hogy B.G. megcsinálja helyette a piszkos- munkát! Az adóval kapcsolstbna az lenne a legegyszerűbb - és a legjobb is -, ha azt mondanák pl. az Szja-re: kérem 20% mindenre, ha esik, ha fúj, de nincs semmiféle kedvezmény. A tv. fél oldal lenne és nem lehetne össze-visza magyarázni! /Igaz ettől sokan munkanélküliek lennének!/
@Nagybuksi: A közalkalmazottak adófizetésén megakadt a szemem. :-) Mert nemcsak. Fizetnek még a köztisztviselők és az állami vállalatok alkalmazottai is. Illetve a "nagy" cégek. Az adóelkerülés a kis- és középvállalatoknál népszerű.

Megjegyzem egyébként, hogy amit a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetnek, azt valójában nem fizetik, hiszen azt is az államtól kapják...
A kisnyugdíjas nem azért lakik villában, mert egész életében lopott, és most élvezi a gyümölcsét. Hanem azért, mert nincs neki más.
A Bajnai-logikával viszont az a 4-5 gyerekes család, aki egy 4-5 gyerekes családnak alkalmas házban lakik, az ismét duplán van terhelve.
Így tehát ez egy szarság.
Én elmentem egy másik országba 7 évre és összeraktam egy kertes házra valót. 11 milláért vettem, ráköltöttem 8-at és most ér legalább 40-et. Az utolsó fillérig mindent mindig leadóztam. Most is fizetek havi fél milla adót egyszerű alkalmazottként.
A nagypofájú népszónokok szerint ez nem létezik, én nem lehetek tisztességes. Én büntetést érdemlek, mert mindenki más adótcsal és szépen adózzak a saját tulajdonom után. Mert nem elittam, mert szorgalmasabb és tehetségesebb voltam a többinél. Ez az igazságos.
Érti itt valaki mit jelent az, hogy tulajdon?
Érti itt valaki, hogy talán nem kollektíven kéne büntetni, hanem elkapni a csalókat?
Érti itt valaki, hogy csak azért adóztatni valakit mert gazdagabb, maga a szocializmus?
Érti itt valaki, hogy ha mindig csak azokat szívatjuk, büntetjük, utáljuk, akik tehetségesebbek és szorgalmasabbak akkor ezek az emberek mind el fognak innen menni és maradnak a lumpenprolik és majd vitatkozhatnak hogyan osztják el a semmit.
Mindenki, aki azt gondolja, hogy el kellene szép lassan venni a házamat, menjen a büdös picsába!
Tóta kezdesz fáradni, ezért butaságokat írogatsz?
Pár hete még nem voltál ilyen kategórikus abban, hogy ki köpte fel az égre a csulát.
Csúsztatsz öcsém mindig, csúsztatsz, de ebben a cikkben kicsit azért sokat.

Belőled valahogy mindig az jön ki, hogy köcsögök ezek a szocik, de azért amit csinálnak azt bizony meg KELL tenni, csak a korlátolt nép nem hajlandó feldolgozni ezt. Tulajdonképpen élő Őszöd-szobor vagy.
@Accordion: "Tulajdonképpen élő Őszöd-szobor vagy. "

ez a legszebb bók, ever.
Jó! De tényleg. Egy dolog jutott eszembe! Befizetnék egy Bajnai - Orbán tv vitára, Tota W moderátorral....
:))))
Jó nagy vitát indított el! :-D
Igaz, szinte mindegyik hozzászólás az előző ismétlése. Az ellenkezők hozzászólásai mögött szerintem egy dolog húzódik: valahogy nem sikerült megértetni az állampolgárok többségével, hogy az adófizetés nem opció (ha akarom, mert nem tetszik, nem fizetem be), hanem kötelesség. A másik dolog, hogy most már biztos vagyok benne, hogy az általános iskolai tananyagban sajnos nincs benne az, hogy miért is kell adót fizetni (mi
az amit csak ennek fejében kaphatunk (kérhetünk) az államtól).
A szürke négy évet viszont nem vágom. Vajon Árpád arra gondol, hogy "reformok" nem lesznek?
Ebben az esetben nem tudom, hogy azt belekalkuláltad-e, hogy a rendszer teljesen a végére van járatva, az összeomlás szélén tántorog közintézményi, közszolgáltatási területeken. A válság csak gyorsítja a vég közeledtét.
Hja a XX. század megoldása erre az volt, hogy ráfogni valakire, aztán nagy balhét csinálni. World War-ra itt az EUban már nem vagyunk vevők, de egy kafa kis polgárháború, olyan jó portugál-latin amaerikai módon még belefér. Kérdés, hogy ki lehet-e ezt nézni a Fideszből?
Árpád, ne becsüld alá Gordont. Ő akar lenni az új Bokros, akit most köpködnek, később pedig nem annyira. És egyre kevésbé. Mondjuk ez szimpatikusabb motivációja a politilkusi létnek, mint a nettó lopás vagy a buszsáv használata.

Tóta W. Árpád: most komolyan te is ezt fujod?? a fidesz az antikrisztus? rohej komolyan. nem veluk kell foglalkozni, rajuk fogni dolgokat. a reganlo kormannyal kell foglalkozni, nem az ellenzekkel. rohej komolyan,rohej!
@Cliff: lol. dicsérni azért szabad?

@jzs: elég nekem magamat moderálni.
@Pammy:
Számos országban működik a vagyonadó, de persze, ott nem holnapután kezdték a kataszterezést.
Egyszer itt is el kellene kezdeni.
Más.
Nem tudom, most mi a helyzet az örökösödési adóval, mert se örökséget nem remélek, se meghalni nem szándékozom, de több filmben is láttam olyat, hogy az angol lord (gyáros, kokott, celebivadék) eladja öröklött kastélyát, mert csak így tudja kifizetni az illetéket. Mondjuk, 50 milliós ajándék, örökség, stb. fölött érdemes volna megemelni az örökösödésit. Tulajváltáskor menne csak ki a hiteles becsüs, de mindjárt kataszterbe is vennék a kastélyt, Degas vázlatot, Czóbel macskát.
Én azért félek nagyon a Fidesz kormányzástól, mert amikor ellenzékben vannak, még ahhoz is hülyék, hogy okos, taktikus ellenzéki pártként prosperáljanak. Istenem, kérlek óvj meg minket I. Orbántól és az ő magyarembereitől!
Emberek! Tóta W. Árpád megint megmondta!
Hihetetlen ennek az embernek mennyi esze van...es milyen tehetseges! Le a kalappal. Talan egyszer meg kormanyszovivo is lesz belole...! Nem csodalkoznek rajta a hatszel megvan...
@egÉSZ vs. FÉLész:
hátrébb az agarakkal!
Mondod legyen kisebb az szja. Legyen. De akkor legyen mindenkinek kevesebb, ne menjen megint a fizessenek a gazdagok! (jelen felállás szerint 40% fölé megy a felső adókulcs.)
Miféle részhozzájárulás a dokinál? Aki adót fizet, az miért fizessen még többet? Ja hogy azé mer csak, gazdag vagy fizess!
Miért fizessen tandíjat a tehetséges diák csak azért mert a szülei tanultak, jól keresnek? Ez szintén sztálinista gondolkodás.
Írod: "Na erre nem gondolt a homo kádáricus és azt hiszi, hogy az normális ha az Andrássy úton 140 nm-en lakik a Kropacsek néni, csak azért mert a pártállamban ő mutyizta ki magának a tanácsnál a bérlakást."
Arra nem gondoltál, hogy van olyan aki felépítette leadózott pénzből? Ja, hogy adócsaló az egész ország, így aztán az egész brancs szívjon. Ez barátom a kollektív bűnösség elve, ami nem szép dolog.
TWÁ, jó volt, helyes beszéd. Hasonlókat pofázok én is mindenkinek, pusztán azért, mert nem tudom magamban tartani, látva a globális hülyeséget. Eszméletlenül elegem van már a szocikból, nem Gordonkából, mert ő önmagában akár értelmes ember is lehetne, hanem a nyakába lihegő őskövület elvtársakból. Mégis azt mondom, hogy most mindenkinek szívni kell, mert előbb-utóbb el kell kezdeni. Hogy mi juttatott el odáig bennünket, hogy már a kamat növekedésére is hitelt használunk el, az már mindegy. Sok marha szavazó, elsősorban. Ha életben maradunk, nem árt elverni majd jól a port azokon, akik az ország szétcseszését konkrétan véghez vitték, de előbb életben kellene maradnunk. Pénz meg nincs. Lehet, hogy a Fidesznek igaza van, de már ők is csak gyűjtik a rosszpontokat. Ha leráznák a bénultságot - de az istenit, hát miért nem teszik? -, akkor most tényleg kézbe vehetnék még a dolgokat. Fogalmam sincs, mire várnak még.
@Cliff: Persze nem könnyű úgy kormányozni, hogy közben a Fidesz emberei minden szinten alád tesznek, lásd vizitdíj...na ezért kell velük is foglalkozni. Másként: minden országban a sajtó megírja mind a kormánypárt, mind az ellenzék dolgait.

Tóta W. Árpád: ez bizonyos jol korulhatarolhato korokben meno/elfogadott dolog elhatarolodoni a fidesztol, a "fasiszta" orbantol, es rettegni toluk. csak amikor az ember megkerdezi ezt mire alapozzak, igaazbol erv nem hangzik el, csak a szokasos rasszistazashoz foghato/merheto vadaskodas.

xboxer: ez rad detto igaz. nezd meg mit csinaltak az embereid az orszagbol! kerj elnezest!
@egÉSZ vs. FÉLész:

Hello, nagyjabol egyetertek azzal amit irtal, csakhogy eleg sok dolog van a hozzaszolasodban osszemosva. Az Andrassy uti 140nm-ben egyedul lako kisnyugdijas Kropacsek neninek mar hosszu evekkel ezelott el kellett volna adnia a lakasat, az ingatlanadotol fuggetlenul. Ugyanis egy ilyen lakas/haz szintentartasahoz evi tobbszazezer Ft szuksegeltetne. Az eladasi arbol nyilvan boldogan elhetne egy zoldovezeti 50nm-esben es a maradek osszeg befektetesebol/kamataibol telne extra parizsira is. De ez szerintem nem tipikus pelda. Arrol nem is szolva, hogy Kropacsek neni orokosei is leperkalhatnak havi partizezer Ft-ot a jovobeli oroksegert, vagy ha nincs orokose Kropacsek neninek akkor eletjaradekert el is adhatja a haszonelvezete mellett a keglit.

Szoval engem meg meg is lehetne gyozni, hogy legyen ingatlanado, en fizetnek is, de minek ha az egeszbol minimalis osszeg jon csak ossze??? Legyen 5 Ft extra ado az uzemanyagon, meg a cigarettan es ugyanott vagyunk. Nagyobb igazsagossag nem lesz egy ilyen ado kivetesebol, csak tomenytelen adminisztracio. (amiben ugyebar nem vagyunk tul jok.) A jogkoveto svajciakra ki lehet egy ilyen adot vetni, de mo-on teljesen remenytelen ugy.

azt hiszem megszületett a helyes megközelítés ingatlanadó kérdésében:

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2009/05/15/el_a_kezekkel_az_ingatlanadotol/
@xboxer: ja a DREAM TEAM (Medgy. Gyur. Bajnai) a legjobb. 2002 ota mit tudtak felmutatni?? 7 ev tiszta garazdalkodas!
Gondolom most az irod majd , hogy hat minden az Orban kormany hibaja...

Azert nem hiszem, hogy az eleted rosszabb volt az Orban kormany ideje alatt.. bar lehet, hogy akkor meg nem voltal nagykoru ?


Csomagoljunk.Irany Afrika!
@The_Goat: Jajj.
Lehet bérből 8 milliós autót venni. Csak iszonyat mennyiségű adót kell közben bedobálnod a rendszerbe, ami nem értem van. Ezt a fajta dumát akkor sem fogadnám el ha lineáris lenne az adórendszer, na de egy szuperprogresszivben, teli kivételekkel, a "rászorultaknak"?
Ugyanmár.
A rászorultságot mint jövedelmet megalapozó dolgot felejtse el mindenki, hányok mikor meghallom.

Szép lesz, jövedelemigazolással megyünk majd a tescoba, akinek kevesebb, annak kisebb lesz az áfa, ugye jó lenne.

Ne kivételezzünk a csórókkal, ne büntessük a gazdagokat. Nálunk ez hihetetlen durvának tűnik, pedig ez lenne a normális.

A szocialisták támogatóit legerősebben összetartó enyv (ez igazságtalan, de néha így érzem, egyébként fideszeseket is) az irigység, a birka tömeg diadala a tehetség, az egyén felett.

Makkasz
@jzs:
Zseniális! Akkor én is bekapcsolnám a tévémet!
Semmi "magukhoz" nyúlás??
Emberek! már megint elveszünk a részletekben....
Kezdjenek fizetés csökkentést,stb...
Lássuk, hogy a "fejétől" kezdik és szerintem
"dalolva" mi is elfogadjuk.
De nem furcsa,hogy a közös érdekekben azonnal megegyeznek a pártok?
Jövőre mégis " KIRÁLYSÁG" lesz kicsiny hazánkból??
@Tóta W. Árpád:
"nem véletlenül szokott az egyik fő panasz lenni az ún "társadalmi egyenlőtlenségek növekedése". ez annyit jelent, h nem is az a baj, h egyesek szegények, hanem hogy mások gazdagok."

Na végre, ezentúl a hosszabb, ironizáló mondataidra is szánok időt megérteni, ez most biztos sokat jelent neked.

Makkasz
Én csak annyit kérnék, hogy fogalmazz pontosabban, Árpi, mikor azt írod, hogy "lehet, hogy egy pesti panellakást elsőre furcsa kényelmesnek nevezni, de mások még rosszabb helyen laknak, például vidéken vagy albérletben, esetleg sehol."
Ez így pont úgy hangzik, mintha vidéken szarabb lenne élni, mint Pesten, főleg panellakásban. Ha akarnék, meg is sértődnék rajta.
@Tóta W. Árpád: amugy penzert irsz ilyeneket vagy belso kesztetest erzel?
@butaállat:
"Hogy miért is kellene ingatlanadó?
Kis hazánkban egyre több jómódú emberke albérleteztetésből él, és jól abban a városban ahol én élek tudok olyan családot ahol már szép lassan a kutya nevén is lesz egy lakás. Adómentesen gazdagodnak, vagyonosodnak a potom 40 házukkal és lakásukkal. Ja és ez csak vidék."

Sőt, vagyonadó kellene. Mert akinek a nevére íratták az ingatlant, az autót, a hajót, a motort és más értékeket, azok nem lesznek hajlandók fizetni semmilyen adót, de még adózott jövedelemmel sem tudják majd bizonyítani, hogy volt miből felhalmozni ekkora értéket. Így szépen be fogják vallani, hogy kitől kapták, és a sok minimálbéres adócsaló egyből megbukik, mint Al Capone anno.
Jó napot, itt az APEH. Meg tudná-e mondani, hogy az Ön 300 milliós vagyona hogyan jött össze húsz év alatt, amikor csak minimálbéren élt? Kezitcsókolom.
2010-től önként lemondanak a költségtérítésről..akkor nem lesz népszavazás...mi az, hogy 2010től?????
Anglia ,több évre visszamenőleg visszafizetni....
???
Ja ott működik???,
Módosítom elképzelésemet.
Ne a diplomák száma, hanem a befizetett adó összege szabja meg, hogy kinek hány szavazatra van joga.
Igen!
Az állam adja pénzért a szavazati jogot. Annyi voksod lehet, amennyit kifizetsz. Ebbe beszámít egy átlagháztartás ÁFÁ-jának rád eső része is.
Az önkormányzat is.
(Tudtommal a részvénytársaságok is a kockázatvállalás arányától teszik függővé a vélamények súlyát).
@Sealed tender:
"adózzá mer kell a pénz"
Ezt szeretem. Vannak olyan kultúrák, ahol valamiféle közmegegyezés van a közteherviselésről, hogy pl. mindenki, amit keres, annak 19%-át bedobja a közösbe. Szerintem a "flat rate" egyébként az egyetlen tényleg igazságos forma.
Aztán vannak ilyenek, ahol keresik, hogy honnan lehet még pénzt beszedni:
- Van autód? Akkor fizess! El is lehet adni.
- Van ingatlanod. Fizess! El is lehet adni.
- Van padlásod? Akkor lesöpörjük.
@petyo:
Itt van aki érti.
Csak Magyarországon elég kevés. Ismételgetem, hogy a 30 millás határ elég sok lumpenproli szavazót fog hozni... Döglik a szomszédnak az a szép nagy tehene :-)
G
Miért érzem azt, hogy a százmilliós villák 10-re lesznek felértékelve, és megint a milliárdosok nem fognak csengetni?
Röviden és tömören.
Az ingatlanadónak nincs értelme. A vagyonadónak van.
A "költözzö kisebbe" szöveg meg azért is rendkívül fals, mert az érték különbözetet SZJA terheli.

Másrészt:
Az ingatlantulajdonosok 90%-nak nincs vagyona.
A vagyonosok 90%-nak meg kb 2 ingatlana van.

Én valami olyasmit bírnék elképzelni, hogy:

Drasztikus adócsökentés, plussz fekete kifizetések büntetési tételének megemelése, plussz érdekeltté tétel a befizetésre.

Vagyonadó, önkéntes bevallási alapon, minimális, az elhallgatott vagyon utáni büntetési tétel drasztikus megemelése.

Nagyvononalakban néhány konkrétum:
Járulékok, adócsökkentés:
x% (x = 10(munkáltató)+20(munkavállaló) vagy ilyesmi.. kevés legyen) az összes járulék a béren, mind a munkáltatóé.
A munkavállaló a feketén kifizetett juttatások után 1000-szeres büntetést fizet, melynek 20%-át az a munkavállaló kapná aki feljelenti.

Nem lenne érdeke senkinek a csalás.

Vagyonadó. 1-3 ezrelék a bevaollott vagyon után az évi befizetendő összeg.
Az eltitkolt vagyon után, 10-30%.

Nem lenne értelme letagadni, mert 100 év alatt térülne meg a csalás, lebukás esetén.

De töm mindegy.. A lényeg, hogy legyen motiváció a befizetésre, azaz a kockázat legyen nagyobb, mint a csalásból szármozó várt nyereség kategóriákkal.

MOst erről szó sincs.
@anyátok:
Na az adóval súlyozott cenzusban speciell egyetértünk. Próbáltam már felvetni ebben a blog-ban, de nem sok sikerrel :-)
G
@Cliff:

"Ellnzék nélkül is lehet kormányozni".
Torgyán.
Elég, ha a parlament 3 hetenként ül össze.
stb.
Hű, de sok érvem van!
@butaállat:
"Hogy miért is kellene ingatlanadó?
Kis hazánkban egyre több jómódú emberke albérleteztetésből él ... Adómentesen gazdagodnak, vagyonosodnak"

Erre ott az APEH: számlaadás elmulasztása, feketén kiadás, vagyonvizsgálat.

Ezt nem egy újabb adó bevezetésével kell megoldani!

Persze megkérdezném azt is, hogy miért feketén adják ki a lakást, miért nem legálisan? Lehet arra is túl nagy az adó?
Több kifogásom is van a vagyonadó miatt:

1. Egyfajta büntetésnek érzem: ha elittam volna a családi házam árát illetve a 150 kW fölötti 16 éves autóm árát, most nem fenyegetne adófizetési kötelezettség, sőt tarthatnám - jogosan - a markomat az önkormányzatnál segílyért, a kórházban ingyenes orvosi ellátásért (sok piát adtak volna azért a kb. 20 mFt-ért, amibe eddig a lakás került - beleértve a hitelt+szocpolt+előző lakás árát).

2. Párommal bérből-fizetésből éltünk, a lakás 80 %-ban a banké. Mindamellett úgy terveztettük, hogy felmenők is oda fognak költözni, tehát négy generáció fogja lakni. Ez ugyebár smafu, marad az hogy egyszerűen sokat ér.

3. A biztosító 35 mFt-ra értékelte, mondván hogy ők nagyjából egységes négyzetméterárral dolgoznak (meg magas jutaléki rendszerrel) és elhajtottak azzal a kérésemmel, hogy csökkentsék a biztosítási összeget. Jóllehet - hacsak magam fel nem gyújtom - sohasem fognak abba a helyzetbe kerülni, hogy a plafont ki kelljen fizetniük.

4. Akárki értékeli is fel az ingatlant, két dolgot bizonyosan nem vesz figyelembe: az ingatlan építésekor mennyibe került és mekkora volt a bekerüléshez viszonyított értéke, illetve hogy a tulajdonoson kívül eső tényezők mennyiben növelik vagy csökkentik az értéket (népszerű elővárosi rész lesz vagy cigánytelep egy sor putrival)

5. Akárki is értékeli fel a házat, nem adnak lehetőséget arra, hogy amennyiben sokallom a megállapított értéket, értékesítésre ezen az áron felajánljam az illetékhivatalnak, a különbözetből pedig tényleg kivándorolnék mondjuk Szlovákiába, de leginkább Új-Zélandra, lényeg hogy minél messzebb ettől a pénzéhes kapzsi és irigy országvezetéstől.
Buta csúsztatás.
Pl. ha 50 millió Ft-t Karibi utazásra, versus házépítés épít Mo-n. Tóta szerint az utazás esetében a költés "jó helyen van", pedig a leghülyébb is látja, hogy a házépítés jelent nagyobb társadalmi hasznot (helyi munkaerő mégha feketén van is foglalkoztatva, némi áfabevétel, családok részére konfortosabb élet, helyes cselekvések sorát indítja el mint barkácsolás, barátkozás, stb.).
Ezt kéne megérteni.
A vagyonadó terjedjen ki mindenre (ehhez persze nagyon mélyen kellene átgondolni a vagyonok globális rejtekhelyeinek megpiszkálását) és a társadalom döntse el, hogy milyn mértékig tolerálja az egyéni vagyonok felhalmozását (pl. 1 Md HUF) és a fölött vastagra kell állítania gyalut (10%).
Lássuk vezetőin magabiztosan mondják-e: hát 1 Md. fölött aki nem bírja fizetni a 10%-t az akár eladhatja a cégeit, megszüntetheti off-shore számláit, átadhatja vagyonát az államnak, hiszen hatékonyan már nem is tudja (hozam nagyobb mint 10%) működteni. Tóta nyelven: ne akarjon milliárdos lenni mert nem jár neki.
@Cliff: a tipikus corporate newspaper-eket nem a bolsevikok működtetik nagy számban. majd 2010 után emlékezz erre, amikor esetleg te sem leszél elég hazafi szélesikarusantikommunista gábornak
Nem akarom minősíteni a Magyar Adó Hivatalt...Isten ments, még a végén lenyomoznak az IP címem után, de az adómorálról és az APEH-ről az alábbi személyes tapasztalatom van. Igaz nem ingatlan adóhoz tartozik de rámutat arra, miként lehet fegyver az állam kezében az adóhatóság. Volt egy cég amelyben társtulajdonos voltam. A rendőrség nagy nehezen rájött a feljelentésem alapján hogy fiktív számlákkal az ügyvezető 6.3 millió forintot emelt el a cég kasszájából, vásárolt számlákkal. Ezt átadta az ügyészségnek csalás, okirat meg egyebekkel. A rendőr tájékoztatott, hogy menjek be az APEH-ba is bejelentést tenni, mert nehogy valami módon mint résztulajdonost meghurcoljanak....
Én be Apeh bevisz minden papírt, átad APEH-os hölgynek rengeteg fénymásolat, Apeh-os hölgy átvesz.... majd tájékoztattak egy évre rá telefonon hogy megszüntették az eljárást.........mert nem látták bizonyítottnak az ügyet.
Ja az ügyvezetőnek vannak politikai kapcsolatai...
Valószínű ez vár majd az ingatlan adóra is, lesz a Rózsadombon olyan 1000 Nm villa amelyet csak 3.000.000 Ft-ra fognak értékelni és minden villába nyugdíjast néven országos adócsaló kampány veszi kezdetét.
@tekiteki:
"A közteherviselésnek az a lényege, hogy mindenki fizet."

Na ezt magyarázd meg a kormányzó szocialista pártnak, és a másik szocialista pártnak ( a nemzetinek)is, talán egyszer megértik majd. Vagy megszüntetjük a kivételezettek kasztját, vagy újabb 20 évig csak odébb lapátoljuk a szart. Ezt a politikusoknak kellene megoldani, mert a lakosság kétharmada nem érti a gazdasági és társadalmi folyamatokat, ezért birka módjára megy el szavazni.
„Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani.”

Na itten van az eb elhantolva. Az értékesebb ingatlanok ára majd szépen le fog esni, mert hirtelen sokan el akarják adni.
Az eftásak meg olcsón be tudnak majd vásárolni. Úgy sem tudják mibe befektetni a sok összelopott pénzt. Válság van vagy mi, az OTP meg rizikós. Hol föl megy, hol le. Ki tudja mi lesz 10 év múlva. Az ingatlan pedig akkor is ingatlan lesz.
Aztán jöhetnek a fideszes fijjuk, eltörlik az egészet és még fizetni sem kell utána többet.
Jól ki van ez találva kérem. Megélhetési politikusra országot bízni? Kecskére káposztát.
@Greg23:
Motiváció ügyben:

Öreg kanadai barátom mondja, hogy az volt élete legboldogabb napja, amikor először fizetett 1 azaz egy millió kanadai dollár adót.

Régen volt egy olyan rang, hogy virilista. (Nem biztos, de azt hiszem, az a polgár, aki sok adót fizetett, beülhetett a városi tanácsba, vagy valami ilyesmi).
@Donxaver: Az a milliárdos, akiből minden után pluszban még legyalulnak tíz százalékot, csak mert milliárdos, az elmegy innen - és viszi minden mozdítható vagyonát.

Ahogy Bill Gates is húzna el Amerikából, (vagy ahol éppen adózik), ha puszira le akarnának tőle gyalulni 600 millió USD-t. Vagy tévedek?
@Donxaver:
Aha, még talán a bankbetéteket kellene megadóztatni, ha már a kamatadó miatt úgyis negatív a reálhozam...
Még pár ilyen ötlet és tényleg csak elinni lesz érdemes. Ott úgy is jó helyen van :-)
G
Igen, most már tényleg el kell dönteni, hogy a zsebtolvaj melyik kezével, és egész pontosan milyen koreográfiával lophatja ki a pénztárcánkat ezentúl.

A másik lehetőség, hogy kimondjuk, hogy az állam úgy ahogy van zsebtolvaj és útonálló, és nincs joga elvenni mondjuk a Tesco pénztárosnő pénzét azért, hogy még egy szcociológust képezhessen. Persze azt is csak módjával, a pénztárosnő pénzéből természetesen még valamelyik bürokrata rózsadombi kerítését is fel kell ám építeni.

40 év komcsi diktatúra után miért olyan nhéz megérteni, hogy minnél kevesebb van az államból, annál jobb. Mellesleg, minden ellenkező hiresztelés ellenére a mostani amerikai válság is az állami beavatkozás következménye, kamatok mesterséges csökkentése, sztahanovista műszak a pénzverdékben, tönkrement bankok mesterséges életben tartása, stb stb.
@Donxaver:

Maxi igaz. Ebből is látszik, hogy nem az igazságosság és hasonló nemes célok vezérlik az ingatlanadót bevezetni akarókat, hanem a szimpla sáp. Vannak olyan off-shore cégeken keresztül lebonyolított tranzakciók, amelyekből egy fedezné a teljes ingatlanadó 10-20%-os várható bevételét.
@Silent Bob: "Miért érzem azt, hogy a százmilliós villák 10-re lesznek felértékelve, és megint a milliárdosok nem fognak csengetni?"

Mert esetleg most sem tudják behajtani az adókat?

Ma reggel a rádióban volt egy riport, miszerint kaptak az önkormányzatok egy papírt, hogy a főzőcskézős összejövetelekhez (falunap, kolbászfesztivál, stb.) mindenféle hatósági papírokat kell beszerezni ezentúl. Plusz kell egy vendéglátós, aki majd tartja a hátát ha mondjuk a fél falu fosni fog a paprikás krumplitól.

Egyetlen polgármester volt aki azt merte ondani, őt bizony nem érdekli. Idáig se volt gond belőle, ezután sem lesz. A többiek meg csak sírtak, hogy nincs pénzük és idejük beszerezni a szükséges papírokat.

Ez egy nagyon jó példája annak, mi van akkor ha hagyjuk hogy a fejünkre sz...nőjenek azok akiket mi fizetünk az adónkból.
@Unter Bahn:
A tervezet célja, hogy az adóterheket eddig is fizetők kb annyival kevesebb jövedelemadót fizessenek, amennyit a vagyonadó húz ki a zsebükből, ezáltal elérve, hogy ezt a részt mindenki egységesen fizesse, az is aki a bejelentett fizetésénél jóval többet keres. A bukása pedig abban van, hogy képtelenség meghatározni azokat a paramétereket, amivel ez az intézkedés a tervnek megfelelően működne. Mivel beszedni csak azt a pénzt lehet adóként, ami van, az eredmény csak az lenne, hogy annyi kiskaput kéne beleépíteni a tényleg fizetésképtelenek védelmére, hogy megint csak ugyanazok fizetnének akik eddig, a vállalkozó szomszéd meg beleröhögne a képünkbe az állítólagos minimálbérével.
@karakter:
"Jövőre mégis " KIRÁLYSÁG" lesz kicsiny hazánkból??"

El tudom képzelni. Vajon mire kell Orbán vezérnek a kétharmados többség? Azzal már Alkotmányt lehet módosítani. És akkor végre felteheti a hőn áhított koronát a fejére, de szerintem nem erre megy ki a játék. :-)
Kétharmados többséggel simán régiókká alakíthatja az országot, megszüntetheti a nagyberuházásokat (lásd metró, így másodszor is meg fogja szívatni a pestieket ugyanazzal a dologgal). :-)
Már csak ezzel a két lépéssel is jelentős forrásokra tehet szert, de hogy a további években miből lesz fenntartható a rendszer, csak ő tudja. Mert egymillió munkahely nem lesz, az csak álom. Jöhet majd a szlogen, hogy AKI MAGYAR, AZ ADÓZIK!
Ha most felértékeltetem a házam, és 30.000.100-re értékelik akkor....én nyertem? mert a meglévő adókat nem kell fizetnem?
@Donxaver: Maradj már, Magyarországon nincsenek milliárdosok. Gyurcsány Ferenc Ex Miniszter Úr Mamája is alig tudja befizetni a fűtésszámlákat.
@Unter Bahn: ez eleg egyszeru kerdes, gondolom ha a lakas becsult erteke 50mFt es 25mFt bankhitel van rajta akkor a lakas _aktualis_ erteke 25mFt, vagyis nem adozik.

Miert is adoznal? Nics 50millios lakasod, csak 25millio a lakas erteke!!

Ha fizeted a kolcsont egy ido utan marcsak 10mFt lesz rajta a hitel es lassan atcsuszik az ingatlan a 30mFt feletti kategoriaba.

vagy nem?
@jzs:
"Jó! De tényleg. Egy dolog jutott eszembe! Befizetnék egy Bajnai - Orbán tv vitára, Tota W moderátorral...."

Nagyon jó lenne! Az első kérdés lehetne pl:

Önök közül ki lenne hajlandó megszüntetni a minimálbéres adócsalást, és konkrétan mikor?
(csak mert 20 éves a téma)

@is: számolj a szuperbruttóval, máris nem fogsz annyira örülni annak az SZJA-TB "csökkenésnek". Lásd: index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/22/mindenkivel_kiszur_a_szuperbruttosnak_hivott_szja/
Szerintem jelenleg nem az a kérdés, hogy milyen formában lenne igazságos/hatékony az ingatlanadót bevezetni (persze ez is fontos dolog), hanem az, hogy egy jó esetben egy évig működő és minimális társadalmi támogatottságú kormány a tűzoltás helyett miért ezzel foglalkozik.

Ez számomra ugyanolyan szereptévesztésnek tűnik, mint amikor Feri azzal a programmal akarta megoldani a válságot, hogy majd kétezertizenvalahánytól pár évvel megemelik a nyugdíjkorhatárt.
Az írás hibátlan.

Részlet a Fidesz programjából, dögöljek meg, ha nem ugyanez áll benne:

"Nyilvánvaló, hogy jelenleg Magyarországon – miután a szocialista újraelosztási politika eladósította az országot – az adócsökkentés lehetőségei nagyon korlátozottak. De első lépésben már ma megtehetők az adórendszeren belül olyan szerkezeti változtatások, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést. Ilyen kívánatos szerkezeti változás a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterhek, valamint a jövedelemtípusú adók csökkentése, ezzel párhuzamosan viszont a vagyoni és forgalmi típusú adók emelése"
@Erdőtársulás: "az adófizetés nem opció... hanem kötelesség"

Nagy igazság, de persze az is az, hogy az adófizetőt megilletik jogok. Főszabályként, hogy a befizetett adóját hasznosan (számára ill. társadalmilag célszerűen) és hatékonyan használják fel.

Így hát a mérleg két serpenyőjét együtt kell nézni. Ha sikerül egyensúlyt kialakítani, akkor lesz erkölcsi alapja az adómorálra vonatkozó számonkérésnek.

Szóval marad a drasztikus kiadáscsökkentés, mint opció. A csökkentett kiadási keretet pedig kénytelenek lennénk hatékonyabban felhasználni, vagy ellehetetlenülnek a dolgok.

Egy ingatlanadó bevezetése (normális világban) 5 év társadalmi vita majd 5 év szervezeti, szakmai felkészülés után, az egész adórendszerbe betagozódva történhet. Amit látunk, az gordonka nagy buktája: nem képes kézben tartani a folyamatokat. Ha nem tud jó törvényt [és végrehajtást hozzá] kreálni (márpedig egy év alatt akkor sem tudna, ha kétharmada lenne, nemhogy így...), akkor ne is hergeljen. Mivel meg sok más égető kérdés van, még a munka megkezdése sem indokolható most.
cső mindenkinek! Azokra a kommentekre szeretnék reagálni, amik az újraelosztás problémáját egyenlővé teszik a társadalmi irígységgel az ügyes és kockázatvállaló vállalkozókkal vagy akárkikkel szemben.
Úgy gondolom, hogy az ország elég nagy erkölcsi, mentális és gazdasági szarban van. Az ügyes és kockázatvállaló vállalkozók talán át fogják vészelni azt valahogy, ahogy eddig is tették. Majd megint ügyesek lesznek. Viszont szeretném, ha azok a (szintén ügyes, és kockázatvállaló) vállalkozók, politikusok, rokkantnyugdíjasok vagy akárkik, akik helyett én, anyám, apám, a nővérem és barátaim dolgozunk, és fizetjük az adókat, már nem élnék túl azt semmilyen alakban vagy szellemiségben.

Tudom, hogy ez így nem fog bekövetkezni, viszont az ügyes vállalkozók bevállalhatnának esetleg egy kis többletfelelősséget, és áldozatvállalást azokért, akik akkor nem voltak ott, hogy bevállalják, vagy csak nem vállalták be, hanem mondjuk közalkalmozatti, tanári, orvosi vagy bútorasztalosi pályára mentek. Vagy csak szimplán alkalmazottak.

Szeintem 150 év múlva, amikorra a magyar társadalom újból gerincet növeszt, és kihúzza magát, felemelkedik és nem egymás zsebéből húzogatja ki az utolsó aprópénzeket, akkor mindenki hálás lesz azoknak, akik egykor bevállalták az áldozatot.
Dehát Árpi! OV pont azt csinálja, amit kérsz tőle: csöndben van. Politikai értelemben. Mert politikai értelemben akkor akkor kiabálna az ingatlanadó ellen, ha többszázezres tüntetést vagy népszavazást szervezne. Ha valamiről a Kósa nyilatkozik egyszer, az olyan mintha el sem hangzott volna.
Az utóbbi nyolc-tíz évben sikerült pártállás alapon szétszakítani az országot. Most megpróbálják vagyoni és foglalkoztatási alapon is (keresőket és nyuggereket, közalkalmazottakat és vállalkozókat, gazdagokat és szegényeket).

A végén utálni fog mindenki mindenkit, és akkor tök jó lesz. :-)

"Csak néhány hónap kussolást. Minimális önmérsékletet, szobatisztaságot. A konkrét visszacsinálási ígéretek mellőzését. Húzzatok el nyaralni, fiúk, rátok fér, lesz még dolgotok."

Ez lenne a kötelező vörös farok?
Egyébként sem tehetnék meg, mert különben érvénybe lépnek a triviáliák, mint pl. a hallgatás bele1ezés, valamint: Vétkesek közt fémállat, aki ...
Ha már Füstadó a cikk címe, akkor ennek apropóján ismertetném eretnek elképzeléseimet az adórendszer átalakításáról:

A jövedelem és a vagyon megadóztatása helyett a hangsúlyt a véges erőforrások igénybevételének megadóztatására helyezném:

1. A benzin fogyasztási adója mellé bevezetném a dugódíjat valamennyi nagyobb városban.

2. A gázár/távhőtámogatás helyett egyenesen különadót vetnék ki ezekre. (A rászorulóknak az energiatakarékossági beruházásait támogatnám.)

3. A villamos energiát is megadóztatnám (az ÁFÁ-n túlmenőleg). Fizessen csak, aki egész nyáron zúgatja a légkondit.

4. A gyorshajtások visszafogására megsokszoroznám az automata traffipaxok számát, illetve az autópályákon bevezetném az átlagsebesség alapú ellenőrzést. Aki siet, az fizessen.

Ezek viszonylag jól mérhető, nehezen kijátszható, igazságos adófajták lennének. Ráadásul az adózók tudatosan tudnának takarékoskodni az adóval is, nem is beszélve a pozitív környezeti hatásokról.

Kíváncsi lennék, hogy erről mi a véleménye Árpádnak.
@Kerti Öröm: a dugódíjat támogatom, volt is szó róla itt. általában az autózás körül volna keresgélnivaló, úgy 2000 köbcenti fölött.

gázt ki kell fizetni, oszt annyi. az bőven elég incentíva az alternatívák keresésére.

traffipax oké, de sztem nyugodtan fel lehetne tolni 160-ra a pályasebességet, ahol nincs vmi speciális körülmény. 130 az nevetséges, annyival egyes állatok is tudnak menni.
Kedves Tóta W., szerintem ott tévedsz, hogy a Fidesz bármiféle tekintetben is követné azt, amit szerinted muszáj neki megtennie. Ehhez ugyanis az kéne, hogy egy kicsit is érdekelje, hogy mi van az országgal. Az az egy ciklus, amíg hatalmon voltak, pont azt mutatta, hogy tökéletesen működik az, hogy az arcunkra szarnak, mi pedig tapsolunk hozzá. Semmi nem fogja kötelezni arra őket, hogy ne állítsák le a 4-es metró építkezését. Megy 400 milliárd a kukába? Hát aztán. Nem nekik fáj. De mivel nem nekik tejel, azért első tollvonással le fogják fújni.

Egyszer elkövettek egy hibát, az újraválasztásnál elszámították magukat. Szerintem most nem azon dolgoznak, hogy hogyan kellene az ország érdekeit jobban képviselni, hanem azon, hogy még egyszer azt a hibát ne kövessék el. MINDENKIT le fognak váltani, még azokat is, akikhez nincs a kormánynak jogköre, aztán pereld be őket. Nem fogja őket érdekelni. Mint ahogy az se, hogy a kűfőd sápítozni fog az ő közgazdászaik által javasolt megoldásokkal minden tekintetben keresztbe menő fideszes intézkedések láttán. Most szerintem inkább azon dolgoznak, hogy hogyan lehet minél hatékonyabban megakadályozni, hogy az ilyen hangok bejussanak az országba.

Ha meglesz a kétharmad, szerintem elég csúnya törvényeket fognak hozni. Nem úgy akarják majd megreformálni a választási rendszert, hogy netán majd ellenzékben is elviselhető legyen nekik, hanem úgy, hogy mindig ők legyenek hatalmon eztán. Nagy kérdés, hogy van-e olyan masszív a választási rendszerünk, hogy elviselje azt, amikor a Fidesz akkora támogatottsággal elkezdi bontogatni.

Szóval, szerintem egy percig se fogják ők kormányon azt csinálni, ami szerinted és szerintem az ország érdeke. Elkezdenek majd népszerű intézkedéseket hozni, hadd tapsoljon a nép, és mivel nálunk eddig egy kormány se számolt el tisztességgel a pénzekkel, hát ahhoz aztán nem kell sok, hogy addig csűrjék-csavarják a költségvetést, hogy eltűnjön az égbekiáltó hiány. Persze ezt rendes közgazdászok nem fogják megenni, de őket meg ez nem fogja zavarni. Most is belterjes beszéddel tartják fenn a népszerűségüket a híveik körében, eddig is az volt, hogy aki nem fúj egy követ velük, az hülye.

Szerintem az ország egyetlen esélye, ha ismét elszúrnak valamit. Úgy legyen.
@TBal: lehet. rég volt már erről szó.
@Kerti Öröm:

persze, és vezessük be az internetadót, meg az email-díjat is. Valamint a bloggerek fizessenek adót minden bejegyzés után.

HOVA MÁR???

Lassan egyszerűbb volna a jövedelmemet egyből az APEH-nek utalni. Minek szöszölni azzal a pár garassal?
@Androidus:

Ha nem vennéd észre, kampányidőszak van. Gyurcsányék 2006-ban legalizálták azt, hogy választások előtt bármit meg lehet ígérni, bármit be lehet hazudni. Okoskodhat a balos sajtó bárhogy, hülye lenne a fidesz, ha most ők ezt másként csinálnák. Jelenleg szavazatot maximalizálnak, aztán hogy mi lesz, azt majd megtudod 2010-ben. (Akkortól úgy is az lesz amit ők akarnak, a többi párt szívós és kitartó munkával elérte, hogy csak vágóképek legyenek a parlamenti üléseken a következő ciklusban.)

Hogy ez jó vagy rossz (a lakosság, az ország, a gazdaság szempontjából) azon ugyan lehet vitázni, de nem érdemes.

Itt a lényeg:

"Húzzatok el nyaralni, fiúk, rátok fér, lesz még dolgotok."

Erről meg az jut eszembe, mint mindannyiszor, amikor bármelyik politikus kinyitja a száját, hogy nem lehetne népszavaznunk arról, hogy aki valaha politikus volt, az soha többet ne lehessen?

Jöjjenek az újak, de csak úgy, hogy senki sem marad a maiak és a régiek közül!

Szerintem mindenkinek jobb lenne...
@dark future: "Gyurcsányék 2006-ban legalizálták azt, hogy választások előtt bármit meg lehet ígérni, bármit be lehet hazudni."

és milyen jól jöttek ki belőle!!!
@MACISAJT:

Én sajna nem vagyok jóindulatú, ezért csúnyán kiröhöglek, mert egy hablaty-gyűjteményt programnak szeretnél. Ja, meg azért is, hogy nem szeretnéd azokat az intézkedéseket elvárni a Fiditől, amiket maga a Csillagszemű ajánlott a nagyközönség figyelmébe.

Már persze ha ő maga elolvasta, ellentétben a nagyérdeművel, amelynek egy része még mindig jóléti biszbaszokat képzel bele.
@eje138: "Az ingatlanadó az ingatlanadó. Nevezzük nevén a gyereket." - kezdte Szijjártó Péter az elnöki stáb főnöke, majd folytatta. Ez már nem csak az egy szem Kósa Lajos.
Egyébként még a Fidesz szájából is meglehetősen groteszken hangzana a 30 milla feletti ingatlanok tulajdonosainak és ezek szimpatizánsainak tüntetése, arról nem is beszélve, hogy az APEH is beélesített kamerákkal állna készenlétben.
@Arilian:

ez egy elég szar példa. Ha nekem lenne egy 50 millás házikóm valahol, most azonnal pillanatban vennék egy szép kéglit Újlipótvárosban simán 30 misi alatt, a maradék bő 20 millából meg egy másikat és jól kiadnám bérbe valami jó kis offshore cégnek.
Rettegj magyar,
jönnek az ezermilliárdok

Teljesíthetetlen pénzügyi feltételekkel és indokolatlan szigorúsággal az állam lehetetleníti el, hogy a magyar vállalkozások nagyot szakítsanak az uniós támogatásokból. A minisztériumok szerint minden ok, és még ennél is jobb lesz.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/05/15/rettegj_magyar_jonnek_az_ezermilliardok/

@Androidus:

Így is van.
Miért kellene a Fidesztől valami építő hozzáállást várni....

A Fidesz a hatalmat akarja. Ha megvan, akkor minden kissebb hatalmat is.

Mert ezt az egyet tudja.
Harcolni a hatalomért.

Amikor kormányon volt, még az ebtenyésztők egyesülete helyett is csinált egy fideszes egyesületet, hogy nehogymár egy száz éves civil egyesület csak úgy tenyésztgessen szabadon.

Egyébként Varga Mihály volt az Azuráknál reggel.
Azurák vigyázba vágta magát, a Varga pedig szigorúan azt mondta, hogy a medve bőrére majd akkor alkudozik a szűccsel, ha elejtette.

Brumm, brumm.

@dark future: Leginkább a neveddel értek egyet. Nem abból következtettem, amit a Fidesz _most_ mond, hanem abból, amit anno csináltak, és hogy ahhoz képest mennyit változott a hozzáállásuk. (Ezt a szót be kéne tiltani. szerintem ember nincs, aki be tudja gépelni elsőre.) Ebből azt szűrtem le, hogy ahogy akkor, most is arra hajtanak, hogy mitől tapsikol a nép. Már akkor is megvolt a módszerük arra, hogy kimagyarázzák a szennyesüket, nem hiszem, hogy azóta elfelejtették. Próbáltam erősen indokot találni, hogy mitől ne ott folytatnák, ahol 7 éve abbahagyták, és nem sikerült.
Felőllem legyen 3 városi tankja, 4 helikopátere, körpanorámája a fürdőszobában nem érdekel de akkor fizesse keményen adót ha van értelme, az ablakba feleslegesen ne tegyük ki a zsetont addig
@Tóta W. Árpád:

Orbánék eleve magasabb bázisról fognak indítani, így nagyobb üzemi veszteség is belefér :-)

A cinizmust félretéve egyrészt (legalábbis az első időkben) nem lesz legitimizációs problémájuk, másrészt majd kidumálják (mint az egyházak az evolúciót), harmadrészt különösebben nem fogja őket érdekelni (főként akkor nem, ha meglesz a 2/3-uk).

Hogy mi sül ki belőle a végén azt majd meglátjuk, meggátolni úgysem tudja már senki.

Most mondd meg őszintén, nincs igazam? Hiába agyal itt bárki arról, hogy elméleti síkon jobb-e a vagyonadó mint az ingatlanadó, gyökeres, átfogó adóreform ebben a ciklusban már nem lesz.

Ha Bajnai bepróbálkozna esetleg még valamivel, a sajátjai fogják elkaszálni és nem a fidesz. Politikai szempontból a legjobban tenné (ha már se gyökeres változtatásokat véghezvinni, sem osztogatni nem tud), olyan intézkedéseket foganatosítana hátralévő idejében, amit széles konszenzus övezne, amit nagyjából mindenki elfogad, pl. közrend megerősítése, a közbiztonság növelése, szlovákrendszámosok és egyéb félig-teljesen törvényen kívüliek megszivatása stb., meg persze következetes költségvetési fegyelem.

Adóreformot majd csináljanak azok, akiknek megvan hozzá politikailag az erejük és az akaratuk. Előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen lesz.

Megmondom ÉN a frankót!

Ez az egész egy frajdi elszólás miatt van: nem a vagyont akarták az urak megadóztatni, hanem a vagyon GYARAPODÁST!!!

Úgy emlékszem, hogy a rendszerváltás óta már kétszer is majdnem felvetették az Országgyűlésben, de aztán - valamiért - elvetették az ötletet.

Pedig egyszerű: van Unter Bahn kolléga, keres évi br. 4 milliót, levonják tőle az adóelőleget, a többivel meg azt csinál amit akar. Aztán egyszercsak megjelenik a sok munkanélküliből kiképezett kis APEH-robot, felméri a pillanatnyi vagyoni helyzetemt, összeveti az előz évivel és megkérdezi, hogy ugyan kedves Unter Bahn, ha évi nettó 2 mFt-ot keresett, hogyan lett Önnek egy 20 mFt-os háza???

Mire elmondom hogy vettem fel hitelt, szocpolitikát, értékesítettem előző düledező viskómat és íme, máris összejön a pénz. Mire megköszönik és elmennek.

Ha ellenben nem tudom megmondani hogy miből lett + 20 milla a vagyonom, akkor megérdemlem, hogy az APEH kiszabjon 20 mFt extraadót, valamint 10 % retorziós bírságot, mert valami tényleg nem stimmel.

Ez szvsz egy demokáréban így működik. Nem pedig úgy, hogy ha az adózott legális jövedelmemből - nem haszonszerzési célzattal - vagyont szerzek, azért BÜNTETÉST fizetek.

Szerintem az én verzióm is életképes, ráadásul úgy lehet még igazságosabb is.
@Viktus: Az átlag nyugdíj tavaly 75-80 ezer Ft között mozgott,a százezres nagyságrend erősen a kisebbség,az pedig,hogy valaki dolgozzon (dolgozni tudjon)nyugdíj mellett,szintén a fehér holló kategória,hacsak nincs saját műhelye,szalonja stb,nem igazán kapós a 60 feletti munkaerő manapság.A panelek pedig kapósak VOLTAK,egészen addig,amíg el nem szállt a távhő ára.Az pedig,hogy mennyiért kínálják a lakást és ténylegesen mennyiért adják el fél-egy évnyi tökölődés után,az megint más tészta.
@Kötöttségek nélkül: ne haragudj de ezen a metidokan az mszp edzodott, ok elnek az orwelli modszertannal...
amugy meg tudtok jobb alternativat?? ennel a technokrata, felsobbrendu gogos pofatlan csurhenel meg a fidesz is jobb. az sdszben meg csupa inkubatorban felnott nyalas szaju miki mauz ul, akik ugatjak a rasszizmust es ok alegnagyobb rasszistak!
a fidesz, legyen akarmilyen is nem tette tonkre az orszagot gazdasagilag, megosztani megosztotta o is ez igaz. de amit az mszp szdsz sopredek csinal/csinalt az történelmi büntett!
Amíg nem látom, hogy ezek a pénzek hova folynak, illetve nem oda, mint most, addig a basszák szájba magukat az adójukkal.
Nem zörög a haraszt…..vagy csak akinek a háza ég?
Véletlenül építész vagyok, tervezek is pár habzó szájjal kurvakommunistázó, feltűnően sportos kuncsaftnak 350 m2-es házikót. Álmodunk is bele 52 m2-es konditermet, jakuzzit, fözni nem tudó feleségnek 5 millás konyhát, aranyozottkandallót. Könnybelábadt szemmel javítom a terven az 52 m2-t „tároló helyiségre” mert csak így kapnak szocpolt szegények, aztán az APEH igazgatóságon dolgozó asszonykánál könyörgöm a végén ÉN, had adjak számlát.
INGATLANADÓT!

@Tóta W. Árpád: "és milyen jól jöttek ki belőle"

:)
Ezzel az adónemmel egy rohadt nagy probléma van a magyar jogrendszer sajátosságait figyelembe véve : ez pedig a haszonélvezet.

Nézzünk egy egyszerű példát : van 100 milliónyi ingatlanvagyonom,melyből 20 millió a saját lakásom,amiben élek,másik 80 millió az apám után örökölt vagyon ,az apám második feleségének,aki velem egyidős özvegyi haszonélvezetével terhelve.A hölgy hivatalosan minimálbéres.Él az ÉN nyaralómban a haszonélvezet jogán,használja az ÉN garázsom,stb.Ezek után mi van,ha nem fizeti be az ingatlanadót?Én utána nem öröklök,neki nincs vagyona a haszonélvezeti jogon túl,és az ő adótartozását nem terhelhetik az én ingatlanomra.KLASSZ.

Másik tökjó eset : Apám után örökölt ingatlan melynek fele az enyém,fele az anyámé plusz haszonélvezet.Anyám nyugdíjas,nem kell fizetnie,ellenben az én részem után az APEH nem jelzálogként fogja bejegyezni,hanem a fizumból fogja inkasszózni,mert ugye hülye lenne 30 évet várni a pénzére,ha engem lehet nyúzni.Ilyenkor mi van?Menjek én a híd alá?Súlyosbító körülmény,ha az ember egyke,mert akkor 4-5 felmenők által lakott,fél ingatlana lehet úgy,hogy a másik fél tulajdonos még özvegyi haszonélvezettel is bír.És akkor majd sorsot húzunk,hogy az apai vagy az anyai nagyanyám küldjem a híd alá/mérgezzem meg,stb,ha nem akarok én menni a híd alá?És mikor minden jövedelmem elfogyott,és az APEH már nem tud új inkasszót tenni a számlámra,akkor mely ingatlant fogja árverésre bocsájtani?Bingó!Azt az egyet,amiben én lakom,mert az a legkönyebben értékesíthető,mivel csak egy tulaj van,és nincs haszonélvezet...szép új világ.
Bár nem szeretem azokat akik állítják magukról hogy 100%-ban ismerik az igazságot, náluk a "bölcsek köve", de most azért azt gondolom hogy valamelyest látom a lényeget.

Fogadjuk el hogy az érdekek vezérlik a világot. Kinek az alapvető érdeke az ingatlanadó mostani gyors bevezetése?

Azoknak az ingatlan-bizniszben ügyködőknek akik az így leértékelődő, az adót fizetni nem képes egyénektől féláron megvehetik a lakásokat, házakat.

Bajnai tegnap "elnézést kért", nem a szegényeket akarja súlytani -mondta - hanem a csaló gazdagokat. Egy adó ami mindenkire vonatkozik nem lehet a gazdasági rendőrség új nyomozati módszere.

Egyébként is természetesen úgy fogják kitalálni hogy ne legyen 100.000 hirtelen piacra kerülő panel lakás - hiszen azzal mit tudnának kezdeni. A "paloták" tulajdonosai úgyis egykönnyen kifizetik az adót. Azokat - a majdan központilag 40-50 millióra becsülhető ingatlanokat - akarják lenyúlni ami féláron komoly üzlet lesz. Vagy a HILD féle konstrukciók ahol az idős nyugdíjasok lakásaihoz jól kiszámított életjáradék formában jutnak hozzá.

Természetesen sikerült ezzel is jól megosztani a társadalmat. Már többen is "igazságosnak" tartják hogy azok a csaló szemét gazdagok csak fizessenek.
Bajnai elnézést kérő helyreigazításában szó szerint mondta: "..hétfői rosszul sikerült félmondatommal azokra próbáltam utalni, akik méltatlanul többet vesznek ki a közösből, mint amennyit beletesznek..."

És bár nem elegáns, de valami személyeset. Apám halálával örököltem egy házat amit (számlával) 10 millióért felújítottam és amit kiadok. Fizetek 25+14%=39% adót a bérleti díj után.

Kikérem magamnak hogy bármit is kivettem a közösből.

Mindenki egyénileg jutott ingatlanhoz. De azt gondolom hogy a lakosság 99%-a nem piszkos csalással szerzett magának és a családjának lakást.

...és ne közgazdasági vagy társadalompolitikai nézeteket ütköztessünk itt és most.

MOST EZ AZ INGATLANMAFFIA TÖRVÉNYHOZÁSIG ELÉRT KEZE.

Köszönöm azoknak akik ezt is elolvasták ...és netán egyet is értenek velem.
Tóta, nemár. Hogy maradhatna csendben a Fidesz? Persze, magukban nyilván örülnek, hogy elvégzi helyettük a piszkos munkát valaki, de ha nem tiltakoznának ellene kézzel-lábbal, akkor a választók azt mondanák, ezek se különbek - márpedig akkor minek szavazzanak rájuk?
Igazából nem olvastam végig az összes hozzászólást, így ha már vki írta volna, elnézést kérnék.

Sz'al: igazából a vagyonadó, vagy jövedelemadó, vagy bárminek is nevezzem, amíg legális keretek között megy, addig teljesen haszontalan rendelkezés mind.

Kis hazánk polgárai már nagyon jól megtanulták több mint ötven éve, hogy hogyan kell megoldani, hogy az állam minél sz*rabbul járjon. Igen, több mint ötven, gyakorlatilag a magyar nép azóta is 1956-ot bosszulja meg a mindenkori államvezetésen - mintegy passzív ellenállásként -, az államot ott megrövidítve, ahol csak lehet.

Ezért addig, amíg lehet legálisan, jogi eszközökkel "eltüntetni", fehérre mosni, eltitkolni, elsunnyogni jövedelmeket - kihúzva magunkat az adó alól -, és természetesen ugyanilyen legális úton az esetleges támadások ellen védekezni is, addig SEMMI esély nincs arra, hogy az állam valaha is meg fogja adóztatni a szegény vállalkozót, aki papíron atomveszteséges, de azért kétévente cseréli az A8ast, meg ötévente vesz újabb ingatlant is.

Ha a magyar nép piszkos eszközökkel él a saját boldogulása érdekében (gyakorlatilag - ezt is sokan mondták - mert máshogy nem is lehet megélni, csak éhenhalni vagy vegetálni), akkor az állam is simán bevethetne ilyesmiket. Akárhogy is fúj mindenki és köpköd majd itt rám, a kedves nullforintos jövedelműek SOHA nem fognak bevallani egy kanyi vasat sem, és soha nem fognak adózni, mert nem is félnek semmitől. HACSAK nem alkalmaz az állam olyasféle eszközöket, amitől foshatnak. Ezeket az eszközöket már ismerjük régebbről, a jó öreg besúgók, spiclik, koncepciós perek intézménye :P

Ronda dolgok a fent emlegetett cuccok, de HATÁSOSAK :)
Most délután V. Mihály (alelnök, fidesz) azt találta mondani, hogy ami ott le van írva, nem teljesen igaz, meg nincs megvitatva, elfogadva, stb. Miután O. Viktor (elnök, fidesz) ezt a tervezetet maga mutatta be, mint programot, így vagy ő vagy helyettese hazudott. A demokrácia azt kivánná, hogy aki hazudik, monnyon le. Döntsék el, kettejük közül ki menjen.
Ha nem szerzel vagyont, hanem jótékonykodásra, vállalkozásra, vagy akár utazásra fordítod, akkor az ott van jó helyen, állambácsi nem szól bele. Ha a személyes kényelmedre, körpanorámára, városi tankra költöd, akkor benyújtja a közterhek számláit.

"vagy akár utazásra fordítod," - eliszod elbulizod - " akkor az ott van jó helyen"

Ha értéket teremtesz akkor : szopjál g*ci.

Kezdem azt gondolni, hogy ezek (meg a Tóta W.) mindenkit gyűlölnek aki nem panelban lakik, van egy rendes autója, brutto 150 felett keres.
Hát igen. Az alapvetően egy ellentmondás, hogy a szocik az eltolt évek után a saját szavazótáborukkal mennek szembe. Bajnai hülye beszólása mögött van igazság, de látszik nem politikus. Egy szétterített, kifizethető ingatlanadó lenne igazságos, persze a százalékokon mindenki vitázik, de a 30 milliós sávhatár arra jó, hogyminden drágább ingatlan papíron 30 millió legyen. Pedig mindenkinek hozzá kéne valahogy járulnia a közterhekhez, hiszen kell a lé az önkormányzatokank. csak párhuzamosan a féktelen önkormányzati korrupciót sem ártana visszafogni (+MÁV-ot, BKV-t stb). Mert ilyen feltételekkel 5FT adót nem akarok fizetni, hogy utána magánzsbekbe vándotoljon.
Az meg külön szépség, hogy a 30 milliónál drágább autóknál kell csak adózni. Remélem elírás vagy tévhír. AKi 10mFt felett vesz autót az igenis fizessen valamit. A kivetési érték lehetne a mindenkori Eurotax érték. Ez egyszerűbb adminisztrációval járna. A mostani bevallásos rndszer plusz a régi együttélése sokba kerül és nem ér semmit. Adtunk magunknak egy pofont és ugyanott vagyunk ahol a 300Ft-os vizitdíjnál: nehogy má fizessek valamit!
"az emberekkel fizettetik meg az emberek ellátását"

Még rendben is lenne, de itt az emberek egy kisseb részével fizettetik meg az összes ember ellátását.
..és még egy. HA ma veszek 15mFt alatt új lakást, mondjuk egyszerre 10-et, akkor 0Ft illetéket fizetek, mert új laksokat veszek. Ez kinek jó? Ezt miért hagyja az állambácsi veszni? Miért támogatja a nagy lobbierejű építőipart, ami 100%-os haszonnal dolgozik és melegágya a körbetartozásnak és a feketemukának?
tótaw: az uccsó mondatodban nyaralni küldöd őket. Ne nyaralni menjenek, hanem dolgozni. A pofázáson kívül eddigi életükben úgysem csináltak semmi hasznosat. Inkább szemetet szedjenek, hidat mossanak vagy fát ültessenek.
@Tóta W. Árpád: ma du a klubrádióban. Azt mondta, ez egy tervezet, semmi köze a valósághoz, stb.
ó de szomorú.
mert már nekem itten mutogatták, hogy ni, há' van a fidesznek programja, neugassá. jövőkép, ehun.

mondom oké, elolvasom, felhasználom, erre kiderül, hogy nincs.
Haho! Mit nem lehet erteni azon, hogy "eddig jobban eltunk, mint amit megengedhetunk magunknak"?

Ez nem ugy van, hogy mindenki masra vonatkozik, csak ram nem (tipikus magyar reflex, SZVSZ).

Szoval egyutterzesem ha kemeny munkaval osszahordtad a hazad, nem ittad el, es most megis roszabb lesz neked, netan kisebb hazba kell koltoznod, de pont errol van szo.

Hogy miert nem a milliardos sikkasztotol szedik be a szukseges penzt? Azert, mert nem tudjak. Ez nem megy egyik naprol a masikra. Hosszu evek, evtizedek kellenek ahhoz, hogy egy normakoveto tarsadalom kiepuljon, megszilarduljon.

Eddig ebben a magyarok tobbsege nem volt partner. Az atlag magyar egyetlen problemaja a korrupcioval az volt, hogy o kimarad belole.

Talan ez, es meg par ilyen trauma eleg lesz azon, hogy raepredjen a nep, nem lehet szemet hunyni a stiklik folot, mert verre megy a dolog. Az allam en (is) vagyok, aki az allamot veri at, engem ver at, es majd ennekem kell kisebb lakasba koltoznom.

Talan egyszer a kialakul a megfelelo idozites, es mar akkor az utcara megy a nep, amikor lopnak, nem csak akkor, amikor az igy keletkezett hianyt be akarjak szedni rajta. Kialakul, mert tudni fogjak az emberek, hogy az elsobol kivetel nelkul kovetkezik a masodik.
@soska71: te miért írsz szamárságokat?
Hallottál már földhivatalról? Tulajdoni lapról? Ha veszel 10 db 15 mill értékű lakást akkor fizetsz ahogy kell. Az APEH meg csak egyszerűen adatszolgáltatást kér a földhivataltól. Az meg kiveti az adót.
Árpád!

"Közben a másik szájával babakocsizó hadosztályokat vezényel az utcára a szocpol meg a családi pótlék, tehát a kiadási oldal nevében."

Nagyon sok közgazdász, többek között Róna Péter is, vitatja, h pl. ezek az intézkedések jók lennének. Biztos az, h amennyit hoz a ki nem fizetett szocpol, nem visz el ugyanannyit a másik oldalon?
Gondold meg, ha 3 millka hiányzik a családnak a büdzséből, nem fog építtetni új lakást. Az új lakások építése visszaesik, több munkanélküli ( kiadás az államnak), kevesebb áfabevétel (építőipari termékek), kevesebb gdp, stb...

Készült bármilyen hatástanulmány arról, h melyik az a megszorítás, amelyik biztosan többet hoz, mint amit visz? Miért biztos, h azok a megszorítások, amik lezúzzák az építőipart, többet hoznak, mint visznek.

Nagyon egyszerű gondolkodás ám az, h ha valamit megvonok, akkor megtakarítottam. Na igen, nagyon-nagyon rövidtávon. És hosszabb távon?

A 13. havi nyugdíj és bér, talán bizonyosan többet hoz, mint visz. De egyáltalán nem vagyok benne biztos, h a lakásépítéshez rendelt támogatások megvonása is ilyen.

Üdv.
@Void Bunkoid: nézz csak utána! '56 előtt is sikerrel űztük ezt. Szerintem a vérünkben van. Lehet, hogy az Ural mellett még mindíg van adótartozásunk honfoglalás előttről.:)
@TuszFeri: bocs a typo-kert, maskor nem fogok telefonon kommentezni :)
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

ezek lennének egy érdemi vita kezdetei. nem pedig az, hogy pelczné kiáll óbégatni, h mindent vissza.

újra gyorsan: adócsökkentéshez kell valamilyen fedezet. ez vagy kiadáscsökkentés, vagy az adórendszer átrendezése, szja helyett vagyoni alapra. (ezt tartalmazza az idézett fideszes szöveg is.)

az rendben van, ha azt mondjuk, h ne legyen kiadáscsökkentés, mert minden szociális kiadás életbevágóan fontos, de akkor letettünk az adócsökkentésről? vagy akkor legyen vagyonadó? ja, az nem, azt eltöröljük. nincs ennek értelme, ez hülyeség. nettó hülyeség. for hülyék by hülyék.

ami a szocpolt illeti meg még pár hasonló rendszert, ott épp ideje megállni egy kicsit, és megnézni, működik-e. épp tavaly kezdte pedzegetni a sajtó (hvg pl), hogy mi is folyik "szocpoloztatás" címén. az folyik, hogy szegényember felveszi a szocpolt, átadja a vállalkozónak, az visszaad neki valami zsebpénzt, és építenek patyomkin-házakat. ez így nem lesz jó.
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

Ezek szerint, ha felemelnénk a szocpolt mondjuk az ötszörösére, akkor kilábalnánk a válságból?

Nem rossz módszer. Fizetésemeléssel a csőd ellen!

Malacka, azért ennél te értelmesebbeket szoktál írni.... :-)

Azt sem érettem az első tervezetben, h ha egy embernek van egy 9 milliós panelja, de azon van 5 millió hitel, akkor hogyan is, miért is akarják megadóztatni 9 milliós ingatlanra?

Az ország lakásstruktúrája olyan, h az albérleti díj annyi, mintha egy 4-5 milliós hitelt felvesz a dógozó 20 évre, és fizeti a részleteket SAJÁTBA. Hát hülye lenne nem hitelre lakást venni, és ahelyett albérletezni. Bizony mondom, nagyon sok létminimum környékén élőnek van panelja, vele együtt havi 30-40 ezres részlete.

Mellesleg, a mostani változat szerintem sokkal jobb, mert Boldvai-félékből rengeteg van. Minden kisvárosban élnek olyanok, akik nagyon szép és nagyon nagy házban laknak, de adót alig fizetnek. Ismerjük őket, és nem sajnálom, h végre kapnak a nyakukba egy kis vagyonadót.

Annak is örülök, ha az általam látott, kb. 5 köbcentis fekete terepjáró hölgytulaja is fizet majd a brutál benzinzabálója után, amit ott járatott a Spaar előtt a légkondi miatt, míg 10 percig kénylmesen pakolászott. Fizessen az ilyen, hadd ne sajnáljam már.

Üdv.
Degresszív adórendszer kell ide, nem új adónemek!
@landov:

az azért érdekelne, ilyen hülyének hogy lehet lenni. Valami speciális képzés kell hozzá?
>Az állam nem akkor tartja a markát, amikor
>a fizetésedet megkapod (vagy olyankor csak
>a kisebbik markát tartja),
>hanem megvárja, mire költöd.

A gond hogy mindkét esetben a nagyobbik markát tartja. Azaz toplistán vagyunk a munkát terhelő adókban, de még préselünk kicsit a népen a vagyonadóval is. Kapják be a szocik.
Ezt az SZJA-ból levonásos baromságot ne tudom, ki találta ki. Ezzel csak azt érnék el, hogy a kacsalábon forgó palotában lakó minimálbéres vállalkozó bevallana annyi jövedelmet, hogy a vagyonadóval megint nullára hozhassa ki az adófizetést, oszt jónapot.

Épp az lenne a lényeg, hogy az szja csökkenjen (kivételek, kedvezmények és levonások nélkül), viszont fizessenek az emberek _pluszban_ vagyonadót. Így az állam is megkapja ugyanazt, meg az is jól jár, akinek papíron magas a fizetése, de kis házban vagy panelban lakik. A többiek meg rosszul járnak.

Egyébként a nyugdíj adómentessége is egy baromság, csak a gond van vele. Bruttósítani kellene a nyugdíjat, és ugyanúgy adóztatni, mint bármilyen más jövedelmet. Akkor nem kellene különleges szabályokat hozni arra a nyugdíjasra, aki dolgozik a nyugdíj mellett, vagy más bevétele van. A nyugdíjas is látná, hogy a drága állam (tandíjmentesség, stb.) mibe kerül neki, személyesen, évente. Mindjárt másképp gondolkodna arról, hogy kit miért és mennyivel támogassanak.
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

"fekete terepjáró hölgytulaja is fizet majd a brutál benzinzabálója után, amit ott járatott a Spaar előtt a légkondi miatt, míg 10 percig kénylmesen pakolászott. Fizessen az ilyen, hadd ne sajnáljam már."


Fizet az most is. Magasabb súlyadót, nagyobb fogyasztás miatt több jövedéki adót stb.
ne sajnáld, de ne is irigykedj már. :-P
Nem kéne elcseszni az állampolgárok pénzét ilyenekre: index.hu/belfold/budapest/2009/05/15/150_millio_kulso_szakertokre_zugloban/
aztán akkor ingatlanadó sem kéne.
Amíg nem hallom azt bármelyik politikus szájából, hogy barátom te 300e forint éves ingatlanadót fogsz fizetni, de 100%-ban levonhatod az SZJAdból, míg a fukszosbömbis NEM mert NEM FIZET SZJA-t, addig fenntartom azt az álláspontom, hogy emiatt utcára kell és utcára fogok menni, és az első sorban fogom dobálni a macskakövet.

Mindennek van határa.
"Ezt az SZJA-ból levonásos baromságot ne tudom, ki találta ki. Ezzel csak azt érnék el, hogy a kacsalábon forgó palotában lakó minimálbéres vállalkozó bevallana annyi jövedelmet, hogy a vagyonadóval megint nullára hozhassa ki az adófizetést, oszt jónapot."

Vagyis végre bevalla jövedelmet, nem? Nem ez lenne a MI célunk? Persze az állam célja a sarcolás amíg nem zörög a csontod.
@Alternatív: a többiek, nos azok nem rosszul járnak, hanem befizetik amit eddíg elsunnyogtak.
@Cliff:
Na ne. Hát Torgyánt ki szabadította a magyar mezőgazdaságra?
@mavo:
Sokat kell gyakorolni..
Melyik része nem tetszett?
Igenis kell ingatlanadó! Bár a 30 milliós határt hibásnak tartom, mert olyan stikli hegyek fogják már megint elárasztani az országot, hogy abba még egy normális állam is belerokkanna. Hát még mi.
Szerencsétlennek tartom a kormány és az állam részéről azt a húzást hogy a szociális és rokkant nyugdíj rendszerhez nem mernek hozzányúlni és az oda valóban nem illő potyautasokat kiszórni. Láttam én már Mercédesszel érkező szoc segélyest az elbírálásra megérkezni. Itt eszem ágában sincs senki ellen uszítani, de az vicces, hogy az adózókat megfingatják. Azokat akik meg jogtalanul élősködnek továbbra is úgy hagyják ahogy vannak, és csodálkozik mindenki, hogy Magyarországon roma ellenesség van. És itt tévedés ne essék aki rá van szorulva az valóban kapjon pénzt, de aki csak azért szívbeteg. Mert az uzsorás befizette egy kis orvosi elnézésre, és le kell jattolnia a bűnöző felé az összeg tetemes részét. Annak mi értelme van?
Akkor kérdem én kinek és miért is fizetjük az adónkat?
Magyarországon ma 800.000 rokkant nyugdíjas él....elgondolkodtató szám.
Akinek meg valóban jár a támogatás az kapjon többet. És mindenki jól járna kivéve a bűnözőket.
Nagyon jo iras!
"Van lejjebb, nyugi. Ott már internet sincs." LOL, ez a kedvencem.
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

"Nagyon sok közgazdász, többek között Róna Péter is, vitatja, h pl. ezek az intézkedések jók lennének. Biztos az, h amennyit hoz a ki nem fizetett szocpol, nem visz el ugyanannyit a másik oldalon?"

Mert, ugye, a családoknak az a 3 milka hiányzik az uj lakásépítéshez, amit szocpolból szoktak kapni?

Hány család szocpolja tesz ki három milkát?

Hány lakást építesz kulcsrakészen ebből az óriási összegből?

Emlékszel, amikor a csillagszeműék adókedvezménnyel kedveztek a gyerekes családoknak? Aki meg nem keresett annyit, hogy szja-t fizessen, az kutyagumit kapott az orrára aszerint a 4 gyerekes takarítónő szerint, aki néha ablakot pucolt nálam...

@Alternatív:

Mert az a sok dolgozó nyugdíjas lassítja ilyen katasztrofálisan az adminisztrációt, és, ugye, a nyuggerek helyeslik leginkább a közmunkát elutasítók kocsmapénzét?
Ne ne.
@Walter Melone:

"Ezek szerint, ha felemelnénk a szocpolt mondjuk az ötszörösére, akkor kilábalnánk a válságból?"

No, ez nyilván hülyeség, mert az ötszöröse a teljes lakás árát fedezné, ami marhaság.

Nyilván van egy optimum.
A mai helyzet:
egy gyermek után 800 ezer forint, két gyermek után 2 millió forint, három gyermek után pedig 3,2 millió.
Namostan, tegyük fel, h dolgozik apuci, anyuci. Három gyerekre (5 fős család) kap 3,2 milliót, amiből épít egy 15 milliós házacskát.
Mennyi ennek az áfahozadéka?
Mennyi szja-t fizetnek az építők?
Mennyi adót a vállalkozó?
Mennyi lenne az itt nem dolgozó szaki munkanélküli segélye?
Mennyi a hozadéka, ha vki ezért vállalja a 3-dik gyereket?

/Árpi, ne indulj ki a romáknál szokásos "fölveszem a szocpolt, és átpasszolom" történetből, mert az ellen más eszközökkel is lehet küzdeni./

Egyáltalán: van erről az egészről hatástanulmány? Nincs. Na ugye!

Walter, ha ötszörös lenne a szocpol, egészen bizonyosan nem térülne meg?
Lehetne úgy is változtatni, h csak épített lakásra legyen, lakásvásárlásra ne. Vagy lehetne úgy is, h 3 gyerek esetén a vásárolt lakás árának 1/5-e, de legföljebb 3,2 millió.

Millió lehetőség van, de a csont eltörlés nem biztos, h a legjobb.
Az építőipari szakmai szervezetek sem támogatják, legalábbis a hírek szerint. Ők nyilván tudják, h ez milyen visszaesést okoz náluk.

Megnyugtató lenne ha legalábbis látnánk vmilyen számításokat, de az, h annyi a megtakarítás, amennyit nem fizetnek ki szocpolra, az bizonyosan marhaság, mert a folyományokkal/következményekkel nem számol. Pedig ezt kommunikálják. És ezen a ponton már a szakértelmük is megkérdőjeleződik.

Üdv.
Mi lesz?

A nagyértékű ingatlanok lakóházból vállalkozásba mennek át, onnan pedig offshore cégekbe.

A nagyértékű hajók más országba lesznek bejelentve...

és így tovább...

Bár nekem tetszik, h "fizessenek a gazdagok", de azt is tudom, h ők azok, akik meg tudják oldani, h így vagy úgy, de megtalálják a kiskapukat. Így aztán ez a vagyonadó alighanem csekélységeket fog hozni majd bevételt, és a rendszer működtetése biztosan visz.

Más:
Sztem a cikk, mint írás, egészen ötletes elemeket tartalmazott. Jó formában írtad, Árpád, még ha van is benne jó pár dolog, amivel nem értek egyet.
@Tóta W. Árpád:
Csak azt nem értem, hogy a szocpol csalásokat miért nem lehet felgöngyölíteni...
Kimenni, megnézni áll-e a ház, ha nem megkeresni azt, aki papíron felvette, lehet ledolgozni a kőbányában, stb...
Esetleg valaki megint rasszizmust sírna?
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:
"Mellesleg, a mostani változat szerintem sokkal jobb"
Malac!
Te is bedőltél ennek a "fizessenek a gazdagok, veszünk csóró szavazatokat" trükknek?
Eddig értelmesebbeket írtál...
Üdv
G
Most van Anjou Gordon, ám ne izguljatok, jön majd Mátyás, az igazságos!!:DDD

Hiába na, nincs új a nap alatt!:DDDD
@Tóta W. Árpád:

A Fidesz -Jövőkép- programjában leírt ingatlanadót itt mondja Varga Mihály.

Kábé a 2. percnél.

http://tv2.hu/Nyitooldal/Musoraink/Mokka/Videok/2009-05-15-van_programja_a_fidesznek!
Ja, meg hogy az nem program.
Orbán Viktor kezében a kék, na az a program.
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

Tényleg megéri.

Fizetünk hárommilliót - lesz három gyerek.
Épül a ház.
Munkát adunk ezzel fél évre tíz embernek.
De ott marad a ház, meg a gyerekek.
Akkor elkezdünk fűtést és iskoláztatást támogatni.
Anyuka munkához jutását.
Aztán a fűtést, szigetelést.
Bölcsit, ovit, sulit, egyetemet...
És ismét a lakáshozjutást.

Munkája nekik sem lesz, de már hárman vannak.
Talán menjenek kőművesnek,
vagy háromgyerekes anyának,
mert ha lesz újabb három gyerek, akkor lesz munka is az újabb szocpolból épült házzal.

De szép is a munkahelyteremtés.
"Igen, lehet, hogy egy pesti panellakást elsőre furcsa kényelmesnek nevezni, de mások még rosszabb helyen laknak, például vidéken" - Te tudatlan bunkó..szokás szerint.

A pszichiátriai intézetben kérhetsz segítséget a lejövéshez, de ha nem sikerül, mindenesetre fájdalommentessé tudják tenni a létezésed. Mindenki számára.
A pártkassza-pénzeken felül különböző csatornákon évente kb két ezer milliárd (nem elírás) forint állami pénz csorog ki különböző magánzsebekbe. Ezen helyzet felszámolása a jelenlegi politikusainknak érthető okokból nem érdeke.
Ha viszont egy új kormány elkezdi elzárni ezeket a lyukakat, úgy még legalább húsz évig nem lesz rászorulva az alacsony jövedelmű réteg ingatlanjaira.
Ha megszüntetnék az állami pazarlást (síkságra viadukt és alagút, négyesmetró, kormányzati negyed és még hosszan sorolhatnám) és lopást, egyensúlyban lehetne a költségvetés.
Az adók és járulékok arcátlanul magasak, átlag vállalkozó, ha befizetne mindent, nem lenne működőképes a vállalkozása. Ezért megtanul simlizni, mert muszáj. Aztán ha már belejött...
Mit tesz az állam? Eleve feltételezi, hogy mindenki lop, és így is bánik a néppel. Nem hiszi el, hogy csak cégügyben használod a telefonod. Nem engedi a személyautó után visszaigényelni az áfát, nem hiszi el, hogy veszteséges a vállakozásod, stb.
Már régen meg kellett volna lépni adrasztikus adócsökkentést, csak kevesen simliznének, jutna is, maradna is. A baj, hogy alighanem ezt már lekéstük. A sok csődközeli vállalkozásnak már mindegy mennyi az adó :(
De megérdemli ez az ország, ahol benyalják az emberek a pannon puma szöveget, és tűrik, hogy a komcsik kilopják a szemüket.
Tóta, te idióta! Összekevered a kecsesen ingó fecskét a recsegve fingó kecskével.

Elvonni, adóztatni, stb. attól v. azt lehet, akit előbb megfizetnek.

Majd ha egy Tesco-pénztáros, óránként 10 eurót keres, mint Burgenlandban, akkor.

Érted fiacskám? És ha Spitz Andris (MNB) nem Cipruson tartja a pénzét, hanem az OTP-ben, mint Teri néni Rakamazon.

És ha az állam nem ad kölcsön Demjánnak 30 milliárdot a moszkvai lottójára.

Erről beszélj, kis, hülye, libsi bértolnok, provokátor, parasztvakító.
Álljatok már le ezzel a hülyeséggel, hogy "a lakás 80 %-ban a banké". NEM. A lakás a tied, és a bankkal van egy kölcsönszerződésed, aminek értelmében, ha nem fizetsz, akkor a banknak mindenféle jogai vannak. De a lakás NEM a banké. A lakás azé, akinek a neve a tul.lapon rajta van. PONT.
@Tóta W. Árpád: 160 -nál sokkal többet fogyasztva, környezetszennyezőbben megy a kocsi. Mintha 2000cm3 feletti motor lenne benne.
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

tőled is értelmesebbet vártam.
"A nagyértékű ingatlanok lakóházból vállalkozásba mennek át, onnan pedig offshore cégekbe." teljesen mindegy, hogy vállakozásba/offshore cégbe "megy" az ingatlan. Lesz egy tulajdonosa, akinek fizetnie kell. Az offshore cég is tulajdonos, tehát fizetnie kell, ha nem fizet, ráterhelik az ingatlanra. Azt nem tudja innen kivinni.
Az offshore cég társasági adót nem (ide) fizet, de az ingatlanadót ugyanúgy fizeti, mint özv.Kiss Györgyé, magánszemély.
"A jobboldal... közben a másik szájával babakocsizó hadosztályokat vezényel az utcára a szocpol meg a családi pótlék, tehát a kiadási oldal nevében."

Próbáljuk felidézni a 2001-es SZJA törvényeket - nem könnyű mert azt az MSZP azóta évente három - négyszer is átszabta.
A GYES helyett a jobboldal javaslata az adókedvezmény volt, családi pótlék a gyerek iskolalátogatásához volt kötve. De a szocialisták mindenképpen szerették volna megjutalmazni a potenciális szavazótáborukat - a megélhetési gyerekgyártókat, alanyi jogon járó juttatássá tették hát a gyerek után járó ellátásokat.
Talán nem annyira közismert, de a Bokros csomag beveztése után 9 hónappal látványosan visszaesett a születések és növekedett az abortuszok száma. Erről nincs adat, mert tilos ilyet gyűjteni, de feltételezem, hogy nem a szociális segélyen élők, hanem a megszoritásokkal sújtott középréteg körében.
Rendben van, hogy most azonnal meg kell menteni az országot a csődtől, de arra is illene gondolni, hogy azt szeretnénk-e, hogy 18 évvel később még kevesebb olyan ember éljen Magyarországon aki adót fizet vagy azt kívánatos, hogy még jobban növekedjen a segélyen élők aránya a társadalomban? A szocialisták intézkedéseiből úgy tűnik ők abban látják a jövő zálogát, ha segélyre szorultakat szaporitják.
"Hogy ne neki kelljen megtennie azt, amit úgyis muszáj, viszont amit váltig tagad évek óta. Van itt valaki, aki feláldozza magát a bűneiért. Ezért a megváltásért igazán keveset kér a sors. Csak néhány hónap kussolást."
na ez az. ez a teljesen beteg, téves diagnózis. mintha tudatosan nem látnál az orrodnál tovább...
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

"A nagyértékű ingatlanok lakóházból vállalkozásba mennek át, onnan pedig offshore cégekbe.
"

Úgy tudom, a céges ingatlanok után is meg kell fizetni.
Ezért jobb az ingatlanadó a vagyonadónál. Az ingatlan az mindenképpen földrajzi helyhez kötődik. A jóisten is lehet a tulajdonosa, akkor is jár az adó az államnak. Ezzel nem lehet trükközni. Tök mindegy, hol van bejelentve a cég, ha az ingatlan Mo.-on van. (Ha mégsem így gondolták, akkor fel is dughatják maguknak az egészet, mert akkor jön a cég biznisz, ahogy most is több száz ezer honfitársunk él cégben.)
@Walter Melone:
"Fizet az most is. Magasabb súlyadót, nagyobb fogyasztás miatt több jövedéki adót stb.
ne sajnáld, de ne is irigykedj már. :-P"

Csak kár, hogy nem nettóból, mint a pórnép....
cégótó, cégkőtcség...
"az emberekkel fizettetik meg az emberek ellátását"

a mondat helyesen:

az emberekkel fizettetik meg az emberek ellátásának egy kis részét mert a többit ellopják, elfolyatják

és erre a megoldás: szedjunk tobb adot és akkor az jobb lesz! éjen gratulalok

azt nemtudom hogy az emberek koze tartoznak azok a vallalkozok is akik a telephelykent nyilvantartott 3 szintes villajukban laknak solymaron?

eszmeletlen gondolkodasmmod az a szerencsenk hogy w nem lett politikus hanem csak egy divatos blogolo...
@Gaijin70: pont ezt akartam írni "konyhanyelven"...:-)
Vagyis: a közalkalmazotti adó az egyik fiókból a másikba történő pénzátrakás tulajdonképp...
@anyátok:

"Emlékszel, amikor a csillagszeműék adókedvezménnyel kedveztek a gyerekes családoknak? Aki meg nem keresett annyit, hogy szja-t fizessen, az kutyagumit kapott az orrára aszerint a 4 gyerekes takarítónő szerint, aki néha ablakot pucolt nálam..."

Teccetél vóna nem feketén alkalmazni, hanem adót és járulékot fizetni utána. Persze, csillagszeműékre fogni, hogy hülyeség az egész, sokkal olcsóbb neked :-)
Jönnek mindjárt csillagszeműk ismét. Remélem lesz családi adózás végre. Fizessenek a szinglik, meg a 0 gyerekesek. Hol van az rendjén, hogy a 3-4 gyereket nevelők ugyanannyi adót fizessenek, mint az aranyifjak?! Az nem sérti a társadalmi igazságosságot, hogy egyesek nevelik a jövő nyugdíj összedobó nemzedékét saját költségükön, míg más meg csak a Kanári-szigeteken veri el a pénzt!? Ha meg eljön a "szépkor", tartja a markát, mert az neki jár.
Mint vénülő konzervativ, csak azt tudom mondani Kedves ÁRPÁD, hogy mostan bizony igazad van. ( Majdnem beledöglöttem, mire ezt leírtam)

De azért, ez az Oszkó mekkora paraszt! 400 milkós villát csak szibériai milliomosok, arab tevehajcsár sejkek, meg sorozat sztárok építenek...
Ember nem épít villát ennyi pénzért, mert már ez nem menő, csak prosztósság... mint a Ferrari autó...
@Qqriq:

És akkor az úgy még drágább is, mert ugye cégautóadó stb...
Én mérget veszek rá, hogy ingatlan adót az nem fog fizetni akinek 200 millás háza van. Nem tudom, hogyan, de meg fogják oldani. :(
@bunkó:
"Ha viszont egy új kormány elkezdi elzárni ezeket a lyukakat"

@gombperec hídlakó:
"Már régen meg kellett volna lépni adrasztikus adócsökkentést, csak kevesen simliznének, jutna is, maradna is."

Kicsi gyerek koromban én is hittem a mesékben.

@Yasashi Tanuki:
"visszaesett a születések és növekedett az abortuszok száma. Erről nincs adat, mert tilos ilyet gyűjteni"

Természetesen van ilyen jellegű adatgyűjtés, csak hátborzongatóbb hazudni. By the way, te honnan tudod?

@Qqriq:
"Csak kár, hogy nem nettóból, mint a pórnép....
cégótó, cégkőtcség... "

A teher kb. ugyanannyi, mintha nettóból fizetné.

Ingatlanadó:
Tiszta vidámság volt nézni ahogy az öntudatos polgárság, a mi kis magyar "konzi" fiúcskáink mit össze nem őrjöngtek tegnap a blogjaikon:). Valaki említette itt a virilizmust. Na ezektől várhatná a haza.
Alapvetően egyetértek Tótával, hogy a fogyasztás felé kellene terelni az adózást, de a vagyonadókat nem komálom. Miért?

1. A vagyont nehéz felmérni. Mert nem fog bekukkantani a megfelelő állami szerv minden házikóba (ez ugyanis lehetetlen), hogy úszómedence, plazmatévé felszereltségű villáról van-e szó vagy csak egy jó helyen levő, nagy alapterületű lepukkant viskóról.
2. A vagyonadónak ab ovo nem értem a létjogosultságát. Egy házikó után 10-szer adózzak, ha 10 évig lakom benne? Ez nem autó, ami koptatja az aszfaltot és ott tulajdonképpen valamilyen használati díjat adózok le...
3. Magyarországon a vagyonadóból (főleg ha az mszp a bevezetése környékén sündörög) a "minden gazdag csaló, tehát fizessenek!" népszerű elv megvalósulása sülhet csak ki.
A fidesz ezt valóban elkúrta (az mszp-ről nem érdemes beszélni, ők folyamatosan elkúrnak). A fidesz érdeke az lenne, hogy minden megszorítást a szocik vezessenek be. Ha jövő májusig nem sikerül rendbetenni a költségvetést, akkor rájuk vár a megszorítás.
hát végigolvastam.
nem egyszerű, minden nagyobb blog erre veri a nyálát. teljes joggal.
ahogy a többibe, ide is beírom a véleményemet (ill. már csak CTRL ins - SHIFT ins)
akkor megközelíteném egy más oldaláról az ingatlanadót:
én most építettem a házamat. számlával tudom bizonyítani az utolsó fillérig, amit ráköltöttem.
ha jól tudom (a pontos megnevezését nem tudom), akkor egy adott termék után csak egyszer lehet adózni, kétszer nem. más néven sem.
ergo, ha én bebizonyítom, hogy egyszer már adóztam a ház után (elemenként), akkor nem kell adóznom az egész után sem.
amennyiben az állam kitalálja, hogy de mégis, mert ez egy, az elemenként összeállított termékekből képzett új termék (lásd pl. pékek a lisztből kenyeret csinálnak), akkor egyrészt vissza kellene fizetni az elemek ÁFA-ját - nekem, másrészt csak egyszer kötelezhet az ingatlan után adózásra, nem pedig évente.
tehát? APEH mit szól hozzá?

ez csak simán az adózás jogrendjébe ütköző dolog szerintem. egy gyöngébb képességű könyvelő ki bírna mosni. kíváncsi lennék az APEH állásfoglalására az ügyben -attól eltekintve, hogy az APEH azt csinálja, amit az állam mond neki.
meg esetleg a kormánynak utána kellene néznie, hogy hányan fizetnek egyáltalán SZJA-t, és vajon a többiek miért nem?
@bunkó:
Gondolod, hogy az új kormány bezárja a lyukakat?
Ugyan, miért tenné?
@Qqriq:
Nagy igazságod van. Szabálytalan időközönként 4-5 óra ablakmosás - azon az adópénzen semmi sem múlik, de ha nekem erre az adminisztrációra időm lenne, magam is megmoshatnám az ablakot.
Ez a feneség az alkalmi munkával.
a szocialista pártban az a legidegesítőbb, hogy azt hiszik, ha ellenszegülnek a "népnyúzó" reformoknak (amiket Gyurcsány, vagy Bajnai "kényszerít" rájuk), kiszólásokat tesznek, záradékokat csatolnak a Bajnaival kötött megállapodáshoz, akkor azzal kicsit menthetik a "népszerűségüket".

előrehozott választás ugyanis nem azért lesz, mert a Fidesz kikényszeríti.. hanem azért, mert a szocialista frakció tagjainál elszakad a cérna, és azt mondják: "Elég!!" (mármint abból, hogy a lokális szavazókörzetükben már nem mernek kimenni az utcára - ezért persze a kormány politikáját okolják).

a szocialista párttal 7 év alatt semmilyen reformot nem lehetett átvinni, mert mindig attól paráztak, hogy jaj, mit fognak szólni a közalkalmazottak / nyugdíjasok / családosok stb. Ezek mindig is leszarták az országot, leszarták a hosszú távú érdekeket, a költségvetési egyensúlyt, mindent leszarnak, csak az aktuális "népszerűségük" miatt fáj a fejük. Közben azon mérgelődnek, hogy a Gyurcsány (most már Bajnai) miért hozza őket ilyen helyzetbe a választóik előtt.

7 év alatt olyan reformokat lehetett volna csinálni, amiknek már réges-régen elfelejtettük volna a nehéz részét, már rég a gyümölcseit élveznénk, már rég euróval fizetnénk. (persze akkor is lenne most világ-válság, de ennyire nem érintene minket, a devizahitelekkel nem lenne gond, meg a túl magas kamattal sem, nem lennénk ennyire eladósodva, nem mi lennénk a fekete bárány, a rossz példa, akire ujjal mutogatnak).

de nem. semmit nem csináltak, csak konzerválták a Fidesz által létrehozott kádárista-populista osztogatós modellt, az alanyi jogon járó családtámogatáshoz, a minimálbérhez, a szocpolhoz még hozzátették a közalkalmazottak béremelését, meg a 13. havi nyugdíjat is, pedig már 7 évvel ezelőtt is világosan látszott, hogy az ország többet költ annál, mint amennyit termel. aztán egyre kevesebbet termelt, és egyre többet költött. 2006-ban hirtelen egy kicsit be kellett húzni a fékeket a költekezésben, de Gyurcsány semmilyen reform-szerűséget nem bírt át-erőltetni a szocialistákon, egy idő után meg már nem is akart. A fenntarthatatlan költekezés ment tovább. 2008-ban, a "szociális népszavazáson" a Fidesz az emberek hülyeségére és kádári nosztalgiájára építve elérte, hogy az értelmes reform-kezdeményeket visszavonják, végleg. A szocialisták megrettentek, úristen, mi lesz a népszerűségünkkel, bocsánat, elnézést, megígérjük kedves választók, hogy véletlenül sem csinálunk semmilyen reformot.. most meg itt a válság, ma már az számít jó hírnek, ha 280 Ft alá megy az euró, az államkassza teljesen üres, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi költekező rendszer fél évig sem fenntartható, valami reformot biztosan el kell kezdeni, de a szocialisták most is csak a népszerűségükre bírnak gondolni.. nem azon ötletelnek, hogy hogyan kéne változtatni, hanem úgy érzik magukat, hogy ők azzal hoznak áldozatot, hogy igába hajtják a fejüket, és aláírják Gordonnak, hogy meg fogják szavazni az egyébként elkerülhetetlen intézkedéseket. és közben azon jár az eszük, ha esetleg menet közben mégis meggondolnák magukat, és belemennének az előrehozott választásokba, akkor több idejük lesz az önkormányzati választásokig népszerűséget gyűjteni.. ha most szeptemberben megválasztanák a Fideszt, akkor bő 1 év lenne arra, hogy az emberek rájöjjenek, hogy a Fidesz sem tud járulékokat csökkenteni, a Fidesz sem tudja visszaadni a szocpolt, mert nincs miből.. és egy munkanélkülinek hiába mondod, hogy "a kommunisták ennyire kilopták a kasszát, hogy még az ígéreteinket sem tudjuk betartani", a munkanélküli az nem túl türelmes az új kormánnyal sem. és akkor talán valamit lehetne alakítani az önkormányzati választásokon..

a Fideszben pedig az a legidegesítőbb, hogy azt sulykolják az emberekbe, hogy "nektek alanyi jogon jár minden, ne hagyjátok, hogy ezt elvegyék tőletek!"

egyébként az ingatlanadó ebben a formában tényleg nem működőképes..
iszonyatosan jó, de ezt már sokan leírták. nem baj, itt van még egyszer :)
nem akarok kotozkodni, de ebben a zirasban se magadhoz, se a hivatkozott irasokhoz kepest nem mondtal semmi ujat. Csak magadat ismetled. Legalabb tanultunk volna valamit. Kis szabadsag, tenger, pihenes? : )
Emberek! Közérdekű!
Május közepén (tehát a napokban) indul a BODZA-szezon!

Aki szeretne többszintes villát, esetleg BMW-t, irány az utca és szedjen BODZÁT!

(+ aki nem érzékeli a nyilvánvaló és közvetlen összefüggést a BODZA és a BMW között, kérdezze meg Sztojka (illetve mostmár csak Sz.) Ivánt és társait!

Bodzára fel!
@Walter Melone:
Francokat!
Hol a TB, adó?
A cégem által rám költött pénz 2/3-át lenyúlja az állam, és nekem a maradékból kell fenntartanom az autót. Hol lehet ezt egy lapon említeni a cégautóadóval?
:) Állatkirály :) Nagyon tetszett.
Ááápika, számlát adtál a cikk után? Evás vagy? Kabbe!
Árpád te szörnyen el vagy tévedve, ha azt gondolod, hogy a FIDESZ sem tehet mást, mint amit te helyesnek gondolsz.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.kanaan_nem_lesz_nagytakaritas_igen_-_erre_keszul_a_fidesz.108313.html

"Szijjártó Péter szerint ezeken mindenképpen változtatnak, azaz újra 70 százalékos lesz a táppénz, a családi pótlékot az infláció mértékével emelnék, és ezt a korrekciót visszamenőlegesen is megadnák. A gyes és a gyed szűkítését pedig visszacsinálnák."
"a kamattámogatást és a szocpol támogatást is visszaállítanák. "
"A legnagyobb ellenzéki párt keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt. (már mint az ingatlanadót"

És hiába mondod azt, hogy ez csak kampányszöveg, ezek nem hazudnak (hiszen genetikailag nem is tudnak:), tényleg meg fogják cselekedni amit ígérnek. Itt lesz a Kánaán:)
"Ha nem szerzel vagyont, hanem jótékonykodásra, vállalkozásra, vagy akár utazásra fordítod, akkor az ott van jó helyen, állambácsi nem szól bele."

Sőt, eszedbe ne jusson olyan kis házi kedvenceket nevelne - gyerek, vagy mi a 'szom -, inkább költs piára, narkóra, luxuskurvára. Szoci családpolitika, ja...
@Qqriq:

Hát igen, a szinglihordák...
Akik nem alapítanak családot addig, amíg nem tudják ellátni a gyerekeket... Amíg nincs lakásuk - és nincs kedvük albérletben nevelni 3-4 kicsit. Stb. Hát csak fizessenek, minek nekik a pénz? Lakásra? Családalapításra? Mire való az?

Talán ebben a kérdésben is differenciálni kellene, ha lehetne. Már régen kitalálták az agglegényadót. Mindig gyanakodtam, hogy a családosok irígylik a szabad embereket (férfiakról beszélek). A nők, persze, folyton férjhez akarnak menni, őket nem kellene megadóztatni :))
Viszont a vagyonadót mégis meg kellene szervezni valahogyan. Mert én elhiszem, hogy mindenki tisztességes úton szerezte a kacsalábonforgót a 70 milliós autóval. Adózott pénzből. De ne a kis családi házakat és a panellakókat nyomják víz alá. Még válság idején sem.
De én sajnos nem értek hozzá.
Jönnek majd itt még cifrább ötletelések is nem csak ingatlanadó/vagyonadó. Az elvtársaknak/uraknak a kormányrúdnál rohadtul nincsen fogalmuk, hogy a f@szba navigálják ki ezt a banánköztársaságot a latrinából (ahova saját maguk lökték).

Ráadásul egy kib@szottul szegény ország vagyunk, lehetetlen társadalommal. Először is van egy kb 4 milliós tömeg (3 millió nyugger + 1 millió cigány) ami nem termel csak fogyaszt. Kizárólag. Aztán vannak a kiskorúak meg a fiatalok akik még nem dolgoznak. Ők is csak fogyasztanak. A maradék dolgozik (már ha van munkája...) Kb. 2.5 millió ember munkája tart el 7.5 milliót. Ebből az arányszámból szerintem egyszerűen nem lehet jól kijönni. Pláne egy olyan "elittel" amilyen ebben az országban van.

Nagyon jól látja a Róna Péter, hogy amíg nincsnek világosan körülírt célok, irányok, iparágak, hogy mit fejlesszen, merre haladjon az ország, addig csak ötletelések lesznek folyamatosan és egyhelyben toporgás.

Addig majd marad az egymás b@sztatása, a feljelentgetés, a vállalkozók kriminalizálása, az irigykedés, "az EU-ból lépjünk ki"- féle proli beszólások, meg a padlás lesöprés Apeh módra.

Tököm tele van.

Ja és szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy már nem a szocializmust építjük, hanem kapitalizmus van vazze... Ott meg nem jut mindenkinek egyforma szelet kenyér (ezt csak a töketlen irigykedők figyelmébe ajánlanám)
Mi kell ahhoz, hogy bevezessék az ingatlanadót? Először is értékbecslés. Ahhoz pedig sok munkaerő. Persze lehet kevesebbel is, csak akkor nagyon durván lesznek belőve az árak. Emmellett ugye tudjuk, hogyha marad az értékhatár 30 milla, senkinek sem lesz 30 és 40 millió közötti ingatana, ellenben megszaporodnak a 27-29 közötti értékűek? Az pedig nem igazán jó. Meg mihez képest lesznek ezek mérve? A mai piachoz, a tavalyelőttihez amikor még nem halt le az ingatlanpiac? Mennyi időnként bacslik őket újra? Az ötlet alapvetően jó lenne, de félek a megvalósítás valami olyan gáz fércmű lesz, amihez képest a régiós állami-magán monopol-versenyző egészségügyi pénztárak tervei is jó ötletnek tűnnek majd.
Vajon mi van a fületek mögött, hogy ennyire foschtok a Fidesz kormányzástól szoclib "értelmiségi" barátaim? Talán az, hogy vége számotokra a kánaánnak és végre majd a nemzet jár jól. Csinálta volna jobban a szoclib diktátor haverotok, akkor nem kéne félnetek ettől a rettenetes jövőképtől. :) De már késő fiúk... Hannibál a kapuk előtt. :)
"Ötletei, útitervei lehetnek, de a szocialistáknál van a kulacs, és ők a homo kádáricust megvédik mindentől. A néppel tűzön-vízen át, ha beledöglenek is."

Nem beledöglenek, hanem beledöglik.
A nép.

A homo kádáricus fennmarad.
"Ha nem szerzel vagyont, hanem jótékonykodásra, vállalkozásra, vagy akár utazásra fordítod, akkor az ott van jó helyen, állambácsi nem szól bele. Ha a személyes kényelmedre, körpanorámára, városi tankra költöd, akkor benyújtja a közterhek számláit."
A cikkben leírtak többségével ugyan tökéletesen egyetérve, három csendes kérdés az Őrzőkhöz:
Nem fordulhat-e elő, hogy az előbbi (sogenannte jótékonykodás, illetve vállalkozás és utazás) jellemzően a vállalkozői réteg sajátja, míg a nyilván kevésbé kisarkított) ingatlan-megtakarítás mégiscsak döntően az alkalmazotti-dolgozói réteget jellemzi inkább?
Nem fordulhat-e elő, hogy a magyar tulajdonú (jellemzően kis, max közép,a foglalkoztatottak számának lényegi emeléséhez amúgy sem jelentős) vállakozásokra részben a "leköltségelésekből", részben pedig az eleve is alacsonyabb (= nem SZJA) adóknak köszönhetően már most is eleve kisebb teher nehezedik?
Nem fordulhat-e elő, hogy egy magát szocialista, szociáldemokrata pártnak deklaráló pártnak mégis inkább más irányban kellene keresnie a megoldást? Már ha, egyáltalán...
"De ne a kis családi házakat és a panellakókat nyomják víz alá."

mérne.
@yokoono: "Elvonni, adóztatni, stb. attól v. azt lehet, akit előbb megfizetnek.
Érted fiacskám? És ha Spitz Andris (MNB) nem Cipruson tartja a pénzét, hanem az OTP-ben, mint Teri néni Rakamazon.
És ha az állam nem ad kölcsön Demjánnak 30 milliárdot a moszkvai lottójára."

És Orbánnak a szőlőjére, az ő általa megrendelt Gripenekre, a Tompi beléptető rendszerére és Josip Tot meg Kaja Ibrahim ügyleteire... és még sorolhatnám, hülyegyerek.
jó reggelt kívánok, fitch arnold vagyok, csak a reggeli, jóeső rénszarvas legeltetés után pislantottam be ide, ebbe az izébe, örömmel látom, hogy a helyzet semmit nem változott, pedig annak a gaz jozefinista táncolósnak majdnem sikerült benyúlnia a zsebembe, de sebaj, mostan majd olcsóbban veszek csillagszemet vagy kákát, oszt keresek rajta egy csomót. addig pedig kiadom magamat szociálisan rászorulónak, fradi, dózsa? nekem egyre megy "for a better magyarland" ugyi. addig jó kapitalistának lenni, amíg meccs van, vagy hogy is mondják.
jóapám mindig is monta, hogy tájm iz mani, no de ennyire?
Shore 2009.05.15. 21:45:29

"Természetesen van ilyen jellegű adatgyűjtés, csak hátborzongatóbb hazudni. By the way, te honnan tudod?"

Arról van adat, hogy mennyivel esett vissza a születések száma, arról viszont nincs, hogy melyik társadalmi csoportot fogyott jobban az akkori megszorítások miatt. Mivel az alsó rétegekben nem jellemző a születésszabályozás és egyáltalán semmiféle alkalmazkodás a gazdasági társadalmi trendekhez ebből lehet következtetni.
Egyébként látszanak az eredmények különösen a vidéki iskolákban. Nem véletlenül nőtt meg a tanárverések száma - most jár iskolába a Bokros érában született generáció.

MACISAJT 2009.05.15. 12:55:06

"Bár hozzáteszem, hogy kormányváltás után mi következik : az akkor derül ki mikor
a "trükkök százai" is és az ország VALÓS ÁLLAPOTA."

Természetesen minden országgyűlési képviselőnek - inkluzíve Fidesz/KDNP - pontosan tudnia kell, hogy mi az ország valós állapota. A "trükkök százai" nem őket tévesztették meg, meg a közgazdászokat, hanem a laikus többséget. Én még emlékszem a Fidesz 2006-os kampányában elhangzott dolgokra, amiket arra építettek, hogy "rosszabbul élünk, mint 4 éve". A hibát ott követték el, hogy nem tudták jól kommunikálni a játszat jólét és a valóság közötti okságot. Noha megpróbálták elmagyarázni, hogy Magyarország minden polgára - még a csecsemők is - mennyire lett eladósítva. Ezen kívül is nincs olyan döntés, nincs olyan pályázat, nincs olyan minimális csap, ami elrejthető lenne egy országgyűlési képviselő elől. A mindenkori kormányra kerülő pártok kizárólag a magadfajta hívőknek találták ki ezt az "akkor derül ki" dolgot, hogy maguknak kényelmesebb pozíciót teremtsenek.
mi az már,h. a tanulók ne fizessenek?! ha létezik felhalmozás célú ingatlanvásárlás, akkor az, amikor a kölkök nevére írják. és akkor vagy főiskolás gólyaként lakóparkba költözik a kis gézengúz (aranyháromszögbeli borpancsoló, olajszőkítő szaki feltörekvő fiacskája pl., tandíjellenes tüntetők, figyelem: érdemes körülnézni egy-egy sztáriskola parkolójában. fullon van, és nem az oktatók verdáival...) vagy mégis otthonmarad, és a család bérbeadással termeli ki a kedvezményes hitelkamat törlesztőrészletét. télleg: nehogy egy vasat is adózniuk kelljen szegényeknek.
más részről nem teljesen értem,h.amit vki a már számos címen megadóztatott jövedelméből szerzett, azt miért kell még 1x megsarcolni. twa-nak akkor lenne igaza, ha az állam télleg a kisebbik markát nyújtaná eközben a "dolgozó tömegek" felé. de nem nyújtam és nem is tervezi. mert nincsen neki kisebb marka.
@guliVER: Nem érted amit írtam. Próbáld ki. ILLETÉKRŐL beszéltem, nem ingatlanadóról! A mai rendszer szerint, ha új építésű lakást veszel beruházótól, akkor 15mFt-ig nem kell illetéket fizetned (vagyonátruházásit), csak e felett. Tehát ha egyszerre 10db lakást veszel, akkor minden egyes lakásnál csak a 15mFt-os rész felett fizetsz 6%-ot. És akkor még nem bszéltem a szocpolról, ami csak új lakásra vehető fel. Azaz az állam a beruházókat támogatja, nem a lakáshozjutást. A szocpolos visszaélésekről lásd lentebb TótaW-t.
Emberek, biz' Isten, nem értem:
ha nem ingatlanadó, hanem vagyonadó, akkor miért is fizet a külföldre bejegyzett offshore cég a Magyarországon bejegyzett vagyona után? A vagyon az személyhez kötődik, az ingatlan országhoz, ahol fekszik.
Hogy lesz megadóztatva egy offshore cég 20 millkás terepjárója?

Más:
Árpád, azt gondoltad, h Bokros bejön az mdf-nek, sikeresen találtak meg egy piaci rést. Én akkor is azt mondtam, 19-re húztak lapot, kurvára belebuknak, és a párt felbomlásához vezet. Nagyon úgy tűnik, nem neked lesz igazad:

http://index.hu/kulfold/eu/2009/valasztas/az_mdf-nek_es_az_szdsz-nek_nincs_eselye/

Üdv.
@Tóta W. Árpád: Igen bizony. Pl. anyósoméknál tuzséron lásd a cigánysort. CIgány vállalkozók jönnek (a "sajátjaik" és mondják: "szüljetek 3-4 gyereket, abból felhúzom a házat!". És lőn, épül a putrisor, születik ezer cigánygyerek, pusztul a falu, nő a nyomor és a kilátástalanság. A polgármester meg önti rájuk a segélyeket, mert komoly szavazóbázist képviselnek és ő is csak nyugdíjas iskolaigazgató lenne a faluban ha nem választanák meg és nem tudná azt kicsiben leszedni magának az állami jövedelmekből és a falukasszából, amit nagyban a Parlamentben csinálnak.

Szóval több gyerek nem születik a szocpol miatt, egyébként is, csak új lakásnál jár, ez külön hülyeség, merta beruházókat támogatjuk közpénzből ezzel, akik drágán építenek szart. Tudom, ezzel foglalkozom.
Csak azt nem értem,miért nem beszél senki arról,hogy kiknél van a költség vetésből eltűnt mani- talán nem is kéne fűst adó, ha valakik végre megpróbálnák vissza szedni
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni: A szocpolt felfüggesztik, nem eltörlik. Tudom ez kommunikáció, de hátha van tartalom is mögötte.
Nem születik több gyerek, ergo nem sokat ér.
Csak új lakásra lehet felvenni, tehát az építőipart támogatjuk közpénzből, ami: 100%-os haszonnal épít, körbetartoz és feketemunkáz és szart épít drágán. ezzel foglalkozom, tudom. 150eFt/m2-es lakásokat árulnak a 13. kerületben 3-400eFt-ért. Támogassuk csak őket. Hajrá. A LAKÁSHOZJUTÁST kéne támogatni és szociális alapon, ne járjon mindenkinek. Ez utóbbit nehéz kivitelezni, de már az nagy előrelépés lenne, ha bármilyen lakásra fel lehetne venni. DE: a mai helyzet szerint: ha eladom az 50 milliós házamat, akkor épp nem lesz a nevemen ingatlan, ergo jogosult leszek szocpolra. Jó mi? Szerinted ez normális?
@simonmondja.:

Jól látom: te amellett érvelsz, h szülessen minél kevesebb gyerek?
Szted rendben van a demográfia alakulása?
Szted jól áll a korfa?

Ezt nem mondod komolyan! Ne csináld már!

Ha pedig a romák szocpol. visszaéléseivel van bajod, azt másképpen is meg lehet akadályozni.
Pl. úgy, h a felépített lakásban kell lakniuk minimum 10 évig (szerződéssel garantáltan), addig nem adhatják el. És a szocpol ne lehessen több a FELÉPÍTETT lakás értékének 1/5 részénél. Vagy egyéb... mittomén, de szigorság kell, ez nem kétséges.

De egy tisztességes, két keresős, háromgyerekes családnál ez hosszútávon többet hoz, mint visz, és a demográfiát sem munkanélküliek siserehadával javítja, feltételezve, h 20 év múlva nem lesz 10%-nál nagyobb a munkanélküliség. (A romáknál persze lehet, h 20 év múlva is 50% körül lesz,...sajnos...)

Üdv.
Ez mind szép és jó, amit a cikkben össze vagyon írva, de marhaság.

Alapvetően minden ember egyenlő, és az államnak, valamint az államot képviselő kormánynak nem az a célja, hogy az embereket elszegényítse, hanem, hogy jobb életminőséget biztosítson neki, és minő botrány ezt ráadásul az emberek minél kevesebb munkája által. Aki ezeket az alapelveket vitatja, az sürgősen szerezzen egy időgépet és irány a legsötétebb középkor, oszt viszonlátás.

Na most ilyen szemszögből nézve (nem a középkoriból) a vagyonadó anblock marhaság. Az odáig rendjén van, hogy aki többet markol az többet adjon be a közösbe, de ennek vannak módozatai. Itt van például a sávos adózás, a szolidaritási adó, a kamatadó, a sokat kereső nem veheti igénybe az ilyen-olyan adókedvezményeket, adott esetben a gyerek után nem jár szocpol/családipótlék. Felhívnám a figyelmet, hogy ezek közül több a közelmúlt vívmánya, és nem volt se népszavazás ellen, se médiabotrány. Ezekben amúgy én mind elszenvedő fél vagyok, de gondolom a t. közösség nem akar értem aláírást gyűjteni, mert egyrészt a legfelső adókulcsom 40%, a sokadik diplomám tandíja után nem tudtam igénybe venni az adókedvezményt, mert a nejem és én is az igénybe vehetőségi küszöb többszörösét kerestük, és ugyanígy jártunk a lakásvásárlásunk utáni adókedvezménnyel, az önkéntes nyugdíj és egészségpénztári befizetésünk után járó adókedvezménnyel. Szóval súlyosan meg vagyok lopva. Mondjuk azt ép ésszel fel bírtam fogni, és mindenki más is fel bírja fogni, hogy sírhatok én jobbra meg balra, de ha a hónap végi borítékben többszöröse van annak, amit az átlag hazavisz, akkor illik kussolkodva lenni, és örülni a szerencsémnek, nem siránkozni. Szóval igenis fizessenek a gazdagok, de nem mindegy hogy hogy. A jövedelem típusú adókban az a szép, hogy jut is marad is. Vagyis én megtermelek x pénzt és elosztjuk az állammal. Motivált vagyok benne, hogy többet-jobbat, mert ha csak egy része is, de a zsebemben landol. Ezért én ide sorolom a kamatadót is, bár az klasszikusan inkább vagyon adó kategóriában fut, de ott is van pénz amin osztozunk. És logikus az is, hogy minél nagyobb a kassza annál többet adjak be a közösbe, nekem se kerül többe se a benzin, se a kenyér, mi a francnak maradjon nálam olyan sok. Jójó, vehetnék magamnak 4. autót, 5. lakást egy idő után, de azért ez nem lenne korrekt amíg van akinek egy sincs. Szóval progresszív adózás kell ide. Ezzel szemben mit látok? Alsó adókulcs -1%, felső adókulcs -4%??? Há hülyék ezek? Hol itt a társadalmi igazságosság?

A füstadó meg egyenesen nemzetgyilkosság, egy második államosítási kísérlet. Ott ugyanis nincs közvetlen a lakáshoz kapcsolódó bevétel amit el lehetne osztani. Egy ingatlanadó egyenlő a sima mezei utonállással, amikor jön a rabló aszondja pénzt vagy életet és viszi, neked nem marad semmi, csak szegényebb lettél. Most komolyan gondolja vki, hogy az ország azáltal lesz jobb hely, hogy embereket még nagyobb szegénységbe taszítunk? Hát nem nyugszunk, amíg a gazdagok nem élnek a mexikóihoz hasonló gettókban fegyveres őrökkel? Egy 0,5%-os ingatlanadó azt jelenti, hogy 200 év alatt államosítják a lakásod. Amit az adózott jövedelmedből vettél. Botrány. Ha ez lesz, akkor én magam a saját kezemmel fogok aláírást gyűjteni, és én magam a saját kezemmel fogom a felelősségre vonását kezdeményezni az ebben résztvevő politikusoknak.

Itten arról volt szó, hogy reformok lesznek, nem arról, hogy széles rétegeket nyomorba döntünk. Nem,nem,soha.

És igen, tisztában vagyok, hogy jelenleg is működik az ingatlanadó, én is fizetem. Csak ugye, most az önkormányzatok szedik. A helyi önkormányzatok, akik tudják, hogy ott mit bírnak el az emberek. Na nem úgy, hogy ott az a 2500 falu átlagban mit bír el, hanem a Mari néni, meg a Pista bácsi. És ha Mari néninek valamikor jól ment, amikor még a férje is élt, otthon laktak a gyerekek, és nagy háza van, de a gyerekek elmentek külföldre, mert itthon szar, a férje szegény meg meghalt (Isten nyugosztalja), és az ő nyugdíjából már nem futja a nagy ház fenntartására, akkor mivel a kis közösség toleráns, mert ismerik 80 éve Mari nénit, nem hogy ingatlanadót nem szed tőle, de még támogatja is, hogy ott halhasson meg az emlékei között. Mert hát végülis ez a közösség értelme, célja, hogy támogassuk egymást, nem hogy sárba tapossuk, aztán körégyűljünk és kiröhögjük jól.

Szóval Árpád szégyeld magad, ez a humanizmus megcsúfolása volt, amit a cikkben előadtál.
Nem elrabolva Árpád kedvenc jobboldali jelzőjét, a demagógot, szegeződjenek a lámpák pár apró csúsztatásra:

-Az állam így azokat "bünteti", akik a kerítés kolbászánál messzebb látva próbálnak tartalékot képezni a melldöngetve publikált öngondoskodás jegyében azokkal szemben, akik teljes jövedemüket (vagy uzsora hitelekkel még többet is) fogyasztási cikkek és utazásra költik. És aztán csodálkozunk, hogy mennyi hitel dől be, amikor a kamat- és egyéb vagyonadókkal az ostoba "dolgozz és költsd el" tücsöki életvitel felé terelik a lakosságot ahelyett, hogy hangya szorgos megtakarításaira ösztönöznék. (Amivel például pufferelni tudna egy időlegesen megemelkedő törlesztőrészletű devizahitelt.)

-A másik apróság, amiről senki nem beszél az, hogy ez a szociálisan érzékeny kiigazító csomag tulajdonképpen egyfajta "sáp" a tehetősebbek felé. Hiszen a jövedelmeket érintő csökkentések főleg az alacsonyabb bérűeknek kedveznek és épp így a vagyonadó is egy reciprok cenzusként a jómódúakat sújtja. Persze nyílván rá lehet vágni, hogy mocskos kulák fizessen, de egyrészt a vagyon szerinti negatív megkülönböztetés a vöröscsillaggal együtt a múlté, már csak az internacionálé maradt.
Illetve a magasabb jövedelem sokszor magasabb iskolázottságot is takar, ami ugye egy elég komoly befektetési forma. Mert amíg valaki az iskolapadban tölti az idejét és költi a pénzét tanszerre és tandíjra, addig nem dolgozik és otthon lakik anyuval. Míg a szobafestő haver már javában maszekol május elsején is és (optimális esetben) rakosgatja össze a garasokat a panelra. Később ezt a "lemaradást" hozná be a magasabb jövedelmekkel és fordítaná (mint jó befektetés) a mérleget pozitívba. Harmadrészt a vagyon lehet az előrelátó ősök generációjának hagyatéka is, akik szintén nem a hedonista költekezést választották, hanem az utódaik támogatását. (Amit mellesleg a megadóztatott jövedelmükből vettek és a legkülönbözőbb illetékekkel sújtottak már a vásárláskor illetve az átörökítéskor.)

Összegezve tehát a mostani adócsomaggal a kormányzat kommunikációja egyértelmű: ne tanulj és ne akarj hosszútávra tervezni, mert nagyon lehúzunk, költs el mindent, minimálbér, segély és hiteltámogatás mindig lesz!

Na ehhez a filozófiai irányzathoz zúgjon a tapsod Árpád!
@Vakmacska: 30 millió felett nem sok százerer lesz, hanem a 30 millió feletti részre kell majd szomolni x%-ot, állítólag 1% alatti összeget. Ha jól értem. Tehát a 30.000.001 Ft-os ingatlan az 1Ft-ja után fog adózni. Ha nem így lenne na az már tényleg padlóra küldené az ingatlanpiacot és a benne élőket. AMúgy így is igazságtalan az egész, szoci demagógia.
ingatlanadó... lehetne ezt jól is csinálni:

1. egy kulcs, alsó értékhatár nélkül, kivételek nélkül.
1a. lehet több kulcs esetleg, akkor az önkormányzati lakbérek lehetnének az alap. (a nem szociális bérlakások c. fejezet, igen)
2. az értékbecslés vételi ajánlat is, ha átveszik tőled, akkor visszabérlés.
3. ingatlanadó a személyi jövedelem-adóból 1/1-ben leírható.
4. hiteleseknél: az ingatlan értékéből levonandó a hitel ki nem fizetett tőkerésze.
5. ingatlankataszter: önkormányzatoktól és bankoktól bekérni az értékbecslési adatokat (hitelösszeghez, illetékhez tartozó értékbecslések, becslési ráta); megtagadás esetén a becsültetés költségeit ráverni a megtagadóra. max 5 éves ingatlanoknál ez működik, régebbiekre újrabecslés, vagy az ismert becsérték inflációval való felszorzása mai értékre.

szar meló, nem két perces, viszont a végeredmény stabil, és még működik is.
és meglehet, nem sírnának túlzottan egyik oldalról sem.
@bunkó: Hát ez az, ezt kéne csinálni vagy legalább megpróbálni. Lásd parkolási cégek működése, MÁV, BKV, távfűtés, mind-mind pártfinanszírozás és magánzseb rendszer szerint működik. Vagy itt a szociális bérlakás keret. 13. kerületben ingatlanozom, onnan tudom, van 2 konkrét eset, amihez papírom is van :-) Önkormányzat 6-8mFt-os felújítandó lakásokat vásárol fel (a felújításra másik keret van elkülönítve) ingatlanos hiéna (nem én:) segítségével. Tulajnak beajánlják legtöbbször a teljes kínálati árat, legyen mondjuk 6.5mFt (32m2, másfél szoba, összkomfort, konvektor, Forgách u. 32. ott van 8db társasház, 100 évesek, főleg onnan merít az önkormányzat ill vásárol fel cserelakást). "Csak" annyit kérnek, hogy 8mFt-ról írjon alá a tulaj/eladó az adásvételin. A különbözetet szétdobja egymás közt polgármester, jegyző, hiéna és aki benne van. tulajs is örül, hogy alku nélkül kp-ért kel el a lakása. Szóval így csapolják meg a szociális bérlakás keretet. Ilyenkor felmerül a kérdés: EZEKNEK fizessek 5Ft adót is?
...van itt moderálás? nem látom minden beírásomat, pedig annyira jók
Kedves TWÁ!

Kérdésem indiszkrét:

Melyik pártra szavaznál, ha most lennének parlamenti választások?

@Walter Melone:

A degresszív sem jó, mert a kezdő vállalkozók, munkavállalók indokolatlan versenyhátrányban lennének a nagyokkal/tapasztaltabbakkal szemben. (Ld. a nagyok beruházási adókedvezményeit.)

A progresszív meg azért nem, mert a termelékenyebbeket adóelkerülésre/adóoptimalizálásra csábítja.

A produktivitás és adófehérítés érdekében alacsony (legalább az eu-ban de még inkább a közvetlen környezetben versenyképes), lineáris adó lenne a célszerű. Ösztönöz (de legalább nem kontraproduktív) a magasabb teljesítményre, és fehéríti a gazdaságot. Mindkettő abban az irányban hat, hogy csökkenhessenek a kulcsok. No nem azonnal, de folyamatosan.

Pl., ha lenne egy 3-5 éves adókulcs-csökkentési terv, amelynek fennmaradásában hosszan távon bízhatnánk, az vonzaná az új befektetéseket, mivel úgyis csak néhány év múlva válik az új befektetés termővé, és csak akkor kelllene alacsony kulccsal adózni. Addig is munkahelyeket és nem munkanélkülieket teremtene a kedvező befektetési környezet és lenne előremutató távlati cél, amit érdemes volna elérni.

Ehhez azonban nem ad-hoc adópolitikára, hanem hosszabb távon könnyen tervezhető, egyszerű adórendszerre van szükség.
@Qqriq: "cégótó, cégkőtcség... "

Okoska!
A cég tulajdonosának a cégköltség azt jelenti, hogy az már nem lesz nettó jövedelem! A cégautó fenntartása meg nem olcsó a járulékos adóztatással.
Jó lenne az alapvető közgáz ismereteket és adószabályokat ismerni, ha megszólalsz.
@Alternatív:

"Ezt az SZJA-ból levonásos baromságot ne tudom, ki találta ki. Ezzel csak azt érnék el, hogy a kacsalábon forgó palotában lakó minimálbéres vállalkozó bevallana annyi jövedelmet, hogy a vagyonadóval megint nullára hozhassa ki az adófizetést, oszt jónapot."

Nem értek egyet veled, szerintem jó lenne az szja-ból történő levonás lehetősége. Ugyanis aki ma, adóelkerülés címén semmit nem fizet, de vagyont halmozott fel a fekete jövedelméből, azt mindenképpen adófizetésre kötelezné. Ha már a korábbi jövedelmeit nem lehet visszamenőleg megadóztatni, akkor a felhalmozott vagyonát kellene. Tök mindegy, hogy ezt a "friss" adót a vagyonadóból vagy a megnövelt adóköteles (el nem titkolt) jövedelme utáni szja-ból fizeti, a lényeg, hogy ezentól fizetniu fog, vagy így, vagy úgy.

Aki pedig eddig is adózott a jövedelméből, és ezután sem kerüli ezt el, azt pedig nem adóztatjuk meg "kétszer-háromszor", szja-val, áfa-val majd még a háza értékével is...

"Épp az lenne a lényeg, hogy az szja csökkenjen (kivételek, kedvezmények és levonások nélkül), viszont fizessenek az emberek _pluszban_ vagyonadót. Így az állam is megkapja ugyanazt, meg az is jól jár, akinek papíron magas a fizetése, de kis házban vagy panelban lakik. A többiek meg rosszul járnak."

Ez így valóban jó lenne, de csak abban az esetben, ha a múltban mindenki egyenlően adózott jövedelmből halmozott volna föl vagyont, és most azt mondjuk, hogy csökkentjük a jövedelemadót de egyúttal konvertáljuk át vagyonadóvá. De ennek is van hátulütője, mert az az épp nyugdíjas, aki egész életében adózott a jövedelméből, de most, hogy ez megszűnt, csupán a megtakarításaiból élne a vagyonkájában (ingatlan), attól megintcsak igazságtalan vagyonodadót kérni - a nettójából felhalmozott vagyonra - azzal szemben, aki most lép a munkaerőpiacra és a vagyonadó fizetése mellett már most kevesebb jövedelemadót fizethet.

"Egyébként a nyugdíj adómentessége is egy baromság, csak a gond van vele. Bruttósítani kellene a nyugdíjat, és ugyanúgy adóztatni, mint bármilyen más jövedelmet. Akkor nem kellene különleges szabályokat hozni arra a nyugdíjasra, aki dolgozik a nyugdíj mellett, vagy más bevétele van. A nyugdíjas is látná, hogy a drága állam (tandíjmentesség, stb.) mibe kerül neki, személyesen, évente. Mindjárt másképp gondolkodna arról, hogy kit miért és mennyivel támogassanak."

Ezzel sem értek egyet, mert ha az állami nyugdíjra gondolunk, akkor felesleges adminisztráció az állam egyik zsebéből a másikba rakosgatás (nyugdíjak bruttósítása, mint kiadás az egyik oldalon, majd a nyugdíj adóztatása, mint bevétel a másik oldalon.

Ha pedig a magánnyugdíjra gondolsz, akkor meg pláne nem értek egyet annak adóztatásával, mert a magánnyugdíj adómentessége (adókedvezménye) az egyik jelentős tényezője annak, hogy az emberek magukról is elkezdjenek gondoskodni, a jövedelmüket ne feléljék (túlzott fogyasztás mellett), hanem hosszú távon megtakarítsanak. Ezzel egyrészt csökkentik az állam gondoskodó szerepét, amely járulékcsökkentléshez és versenyképesség növeléshez járul hozzá, másrészt megteremt egy olyan lakossági megtakarítási tőkét, amely minden gazdaság egészséges fejlődéséhez elengedhetlenül szükséges, harmadrészt csökkenti a hitelfelvételek szükségességét. Ez utóbbit ugye nem kell sokat magyarázni...
@WUT: "7 év alatt olyan reformokat lehetett volna csinálni"

Ebben teljesen igazad van, mint ahogy a bokrosi ténykedést követő 4 gazdasági békeévben is olyan prímán lehetett volna reformokat csinálni, hogy ma hozzánk jönne kölcsönkérni a világbank.
Orbán kemény kezű irányító [kevesebb kompromisszum kényszerrel terhelt], volt pénz is rá: mégsem tettek semmit. Miért?
@Qqriq:

"Úgy tudom, a céges ingatlanok után is meg kell fizetni.
Ezért jobb az ingatlanadó a vagyonadónál. Az ingatlan az mindenképpen földrajzi helyhez kötődik. A jóisten is lehet a tulajdonosa, akkor is jár az adó az államnak. Ezzel nem lehet trükközni."

De lehet, ugyanis amíg a magánszemély a nettó, adózott jövedelméből fizetné az ingatlanadót, addig a cég elszámolja adóalapcsökkentésként. Többek közt ezért is tartanám jónak, ha az ingatlanadóval csökkenteni lehetne legalább a bruttó jövedelmet (adóalapot), de az még jobb lenne, ha magát az szja-t. Ugyanis akkor az adózó magánszemélynek kedvezőbb lenne az ingatlanadó levonási kedvezménye, mint a cégnek, így nem ösztönözné a nagyértékű lakóingatlanok cégbe való kimentését, vagy eleve cégként való megvásárlását, építését.

Akkor talán a kókafélék sem cégre építenék a magáncélú lakóingatlanjait...
@ylion:

Egyetértek, azzal az egy kiegészítéssel, hogy amennyiben az ingatlanadó levonható lenne az szja-ból, akkor felesleges még a hitelösszeggel is csökkenteni az ingatlanadó alapját. Ez utóbbi ugyanis hitelfelvételre ösztönözne, ami - mint ahogy látjuk, éppen az ingatlanpiacon - elég veszélyes játék...

A magánszemélyek hitelfelvételeét nem ösztönözni, sokkal inkább szigorítani kellene.
@Greetings from Piresia: "az ingatlanvásárlás rovására történő fogyasztásösztönzéssel a jövedelmek még kisebb része marad majd belföldön"

Sőt az ingatlantulajdon _folyamatos_ költést jelent (karbantartást, felújítást) és ez az átlagnál nagyobb részben meg hazai termékekre és túlnyomórészt hazai munkaerőt foglalkoztat.
A Bajnai-vagyon tételesen:

1. 271 négyzetméteres, Budapest XII. kerületi lakóház
2. XXII. kerületi, 380 négyzetméteres ház
3. 1710 négyzetméteres tihanyi üdülőtelek fele
4. 1400 négyzetméteres etyeki zártkert
5. 137 négyzetméteres nemesnádudvari pince 52 négyzetméteres présházzal
6. 140 milliónyi forintalapú befektetési jegy
7. 71 millió forint folyószámlán
8. 3 éves BMW

Ezekről a tényekről kéne írnod Árpád, és nem maszatolnod mindenféle szaros vagyonadóról.
Szerinted ennek a pökhendi és szarházi Bajnainak tisztességes úton mennyi vagyona lenne?
Erről írjál!
@quino:

Mélyen egyetértek, úgy látom, igen hasonló elvek mentén látjuk a világot... :)
@CR7:

Szerinted mi a tisztességes úton szerzett jövedelem?

Azt nem tudod megvizsgálni, hogy tisztességes úton mennyi vagyont szerzett VOLNA, csak azt, hogy amije van, azt tisztességesen leadózott jövedelmből szerezte-e.

Tehát feltételezve, hogy ez mind ér vagy 400 millát, és az elmúlt 20 évben költött is egyéb kiadásra másik pár százat, vajon mennyi adó szerepel összesen az elmúlt 20 év adóbevallásaiban? Logikusan nézve ott is jópár száz millának kellene szerepelnie - ha jól emlékszem valami 50 millióról beszélt, ami a legutóbbi adóbevallásában szerepelt. És ez csak egy év.

Egyébként, ha majd a Te egyévi adód megközelíti ezt az összeget, akkor bátran mondhatod, hogy letettél valamit az az asztalra és betettél valamit a közösbe...

Mondom ezt annak ellenére, hogy egyáltalán nem szívelem a miniszterelnököt, és nem hinném, hogy védelememre szorul... Nem is célom, csupán a tisztánlátás kedvéért írtam le mindezt...

@quino:
Király vagy! totál egyetértek!
1./ Tóta W. kezdi a játékot. Szerva ott. Nem rossz adogatás, kanyarodik a sarok felé, úgy tűnik, bent is van. De csak úgy tűnik. Ezer torokból harsan fel az out, hászen ki szeret fizetni. Senki (én se). A magas széken nem ül senki, a pálya füves, sólyomszem nincs. Kezdődhet a vita.

2./ Az alapállás ugyebár az, hogy csináljon már az állam (illetékes elvtárs) valamit, az ország jobbítása, gyarapítása ugyanis másutt nagyrészt a vállalkozók és a zemberek feladata (ennek eredményéből a kormány csak csemegézik), nálunk viszont a mindenkori kormányé. Magyarországon iszonyúan kevés a dolgozó, és iszonyúan sok az eltartott, nem egyszerű tehát az ügy, hogy kitől és mennyit vegyenek el, és azt kinek és milyen arányban osszák le. Vannak ugyan olyan vélemények, hogy legalább annyian (ha nem többen) dolgoznak nálunk, mint egyéb országokban, csak ez nem látszik, és ha látszana, nem lenne itt semmi baj, de ez most már Gyurcsány minden elképzelhető irányból gyorstüzeléssel való kilövése után nem kérdés, ő ugyanis a „Megegyezés” című dolgozatában ezt kínálta fel a népnek, ám a nép összefogott a világválsággal, és nem kért belőle. No még csak az kéne! Marad tehát a lehetőség, hogy az ugyanannyi (sőt a világválság miatt kevesebb) pénzt kell JOBBAN kell elosztani. A JOBBAN elosztás egyrészt azt jelenti, hogy ez a gazdaság növekedésének irányába hasson, másrészt pedig azt (és ez a fontosabb), hogy a./ kevesebb tagot számláló és b./ kisebb érdekérvényesítő képességű csoport kerüljön ezáltal hátrányos helyzetbe.

3./ Azzal tehát mindenki egyetért, hogy csináljon az állam valamit, mostan már csak az a kérdés, hogy mit. A csinálás normál országokban (sőt, nálunk is) úgy működik, hogy a kormány kitalálja, a Parlament többsége meg megszavazza. Az előbbi két feltétel közül bármelyiknek a hiánya azt eredményezi, hogy az állam nem csinál semmit, és ott vagyunk, ahol a part szakad, mert nálunk a nép sem csinál semmit, azaz 0 + 0 = 0 (szorzással se érdemes próbálkozni). Az első feltétel nem probléma, minden közgazdász a kisujjából rázza ki (kivéve Róna Pétert és Matolcsy Györgyöt – Varga Mihályról nem tudom, hogy miért mondja, amit mond), a kormánynak se nehéz összehozni. A második feltétel a problémásabb, amint ezt Gyurcsány esetében is sokszor láttuk.

4./ Az ingatlanadó konkrét elgondolásának lényege az, hogy ha az állam a jövedelemadót csökkenti, a vagyon jellegű adót meg növeli. Akinek tehát nagy jövedelme és jelentős ingatlana van, az se nem veszít, se nem nyer, akinek kis jövedelme és jelentős ingatlana van, az veszít, akinek pedig nagy jövedelme van, de nincs jelentős ingatlana, az nyer. Nem egészen értem, hogy az első csoportba tartozók miért kiabálnak.

Javasolnám, hogy ebből induljunk ki, mikor el akarjuk dönteni, hogy kint volt a labda, vagy bent. Kéretik még azt is figyelembe venni, hogy az országos döntéseknél a személyre szabottság nem lehetséges.
@CR7:
na most mondd, vityának is lenne ennyije ha a legtöbbet akarta volna kapni.
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:
Köszöni a korfa jól van ahogy elnézem :)
A többgyerekes kétkeresős családok nem bírnak többet.Ahogy elnézem, a dolgozók nem bírnak többet :( elsőre kit dobtak ki? A többgyermekeseket, mert Ők úgyis kapnak az államtól. Bizonyítható? NEM.
Anyukák huzzanak vissza dolgozni? Hova kiskezitcsókolom, mikor apucinak sincs munkalehetőség! vagy úgy gondolják, menjenek bejárónőnek, takarítónak, gyermekfelügyelőnek, mert az női meló? Erről kéne beszélni! Hogy egy férfit mennyire frusztrálhat az, hogy ha megszakad sem tudja eltartani becsületesen a családot, ha a feleség nem dolgozik, hanem utódot mer vállalni.
más
Kedvencem a 4-es metró témakör
Eltervezem, megterveztetem, költségvetést csináltatok, ugy nagyjából,benyujtom az eu-nak, megteremtem az önrészt, kiírom a tendert. Ez nálam legalább 2-3 év, ha nem több. A tendernyertes megkeresi a vállalkozókat, tervezett kezdés....alvállalkozókat szükséges cuccokat. leköti, mert ugyebár elviekben nem segédmunkások építik:)ezek után jön valaki és azt mondja ezt neked. Le kell mondd a vállalkozókat, ha mázlid van nem fizetsz kötbért nekik, de mindenképpen buksz azon az üzleten ami el sem kezdődött. Pár év múlva elkezdik ujra, naná, hogy addigra ott van mindenkinél aki számít, erre vigyázz, lehet becsap, és benyujtok egy pofátlan árajánlatot, ha kell kell, ha nem nem alapon. És mivel kell.....
@Badbitie:
képzeld, bokros azt találta mondani, hogy mindenki fizessen az államnak az eü-kasszába egységesen tízezer forintot havonta nemtől, kortól meg egyáltalán mindentől függetlenül.
ez a bokros a gondolatmeneted szirt egyenesen egy tömeggyilkos.

el kéne már fogadni, hogy magyar állampolgárnak lenni pénzbe kerül. akinek meg nem tetszik mehet indiába, ott úgyis olcsóbb az élet. az ott igazán humánus.
@Shore: "Kicsi gyerek koromban én is hittem a mesékben."

Már én sem hiszek a mesékben. Ezért ha eljön az ideje, akkor arra a pártra fogok szavazni, amelyről (még) nem került napvilágra milliárdos korrupciós ügy. Így próbálom csökkenteni a vérszívók számát, ennél többet nemigen tehetek.
Tudom, hogy kutyaugatás nem hangzik az égig, de:
- én biza egyetértek a vagyonadóval, de csak a VAGYON adóval és nem az öregek/munkanélküliek (nyereségvágyból történő) hajléktalanná tételével.
Ezért
1: Legyen vagyonadó, de nem csak ingatlan, hanem yacht+nyaraló+helikopter is.
2: A vagyonadó legyen lineáris,hogy ne legyen szükség/lehetőség trükközésre.
3: Legyen egy alsó adómentes vagyonsáv (a leszakadókat kímélendő), amelynek összege minden évben legyen mondjuk a hivatalos havi létminimum ezerszerese.
@CR7: Mit vagytok ezen úgy oda? Az egyik legnagyobb cég vezetője volt! Oszkó úgy szintén! Tanulni kell hozzá és jó kapcsolat kérdése az egész..BÁRKInek van s volt rá lehetősége!!!Teperni kell érte és nem várni a sült galambot!

Már az ókori Rómában is a proconsul és consul rendszernél kiderült, csak az tud eleget tenni valaki a kormányzásnak, akinek vagyona van és rálátása, meg kapcsolatrendszere ennek ellátására, mert így veszi komolyan mindenki. Szerintetek a hótbecsületes tanítóbácsi, munkásember, közgazdász a IV. kerületi panelből kerüljön a kormányzásba????

És Orbán miért szedte meg magát meg a többi narancssárga??? Mert a vagyon hatalmi tényező...Kiakadok, mennyi okoskodó van, hogy mennyi ember nem tanult történelmet, s szegény Madách is minek írta meg a művét, Az ember tragédiáját...

Sajnos, a maguk kárán sokkal jobban tanulnak az emberek..:(((
@okostojgli:

"bokros azt találta mondani, hogy mindenki fizessen az államnak az eü-kasszába egységesen tízezer forintot havonta nemtől, kortól meg egyáltalán mindentől függetlenül."

És meg is bukik az mdf a mostani EP-választáson, mert azt még a hülye is tudja, h egy 45 ezres nyugdíjasnak, vagy Kalányos Tihamérnak nincs miből fizetnie 10ezret.
Lehet mondani, h fizessen, csakhogy ez éppen olyan, mintha etióp gyerektől kérsz kenyeret.

Csak attól lehet elvenni, akinek van. És ha attól elvesznek, az nem feltétlen igazságos, de nincs más út. Üres cseberből nem lehet vizet inni.
off
@sün!malac69-nek már csak 23-et kell aludni:

miért nem link a link?
Nézzük újra!

http://index.hu/kulfold/eu/2009/valasztas/az_mdf-nek_es_az_szdsz-nek_nincs_eselye/

on
@akira2: Az én jövedelmemről,és az adózási morálomról te nem sokat tudhatsz, így hát ne minősítsd.
Azt meg, hogy ki és mennyit tett le az asztalra......hát inkább ne Bajnai legyen a jó példa.@okostojgli: Csak Viktorozni tudtok, semmi mást.
@bunkó: Az jó, csak ha tanácsot adhatok, ez az új, tiszta, korrupciótól mentes párt lehetőleg ne a Jobbik nevű őrület legyen.
@Badbitie:
"Ez mind szép és jó, amit a cikkben össze vagyon írva, de marhaság.

Alapvetően minden ember egyenlő, és az államnak, valamint az államot képviselő kormánynak nem az a célja, hogy az embereket elszegényítse, hanem, hogy jobb életminőséget biztosítson neki, és minő botrány ezt ráadásul az emberek minél kevesebb munkája által. Aki ezeket az alapelveket vitatja, az sürgősen szerezzen egy időgépet és irány a legsötétebb középkor, oszt viszonlátás."

Badbitie, csak ennyit olvastam el a szövegedből, de máris megkérdezem: te kommunista vagy? Mert egyébként nem írnál ilyen orbitális baromságot 20 évvel Kádár után.
számomra az ingatlanadó vízválasztó.

adott életkor fölött prioritás, hogy az ember gyarapítsa és megvédje későbbre felhalmozott értékeit. ha kell, úgy hogy fogcsikorgatva megfizeti akár az ingatlanadót. ha kell úgy, hogy fogcsikorgatva rászavaz akár az ennek eltörlését talán komolyan beígérő fideszre.

vagy ha kell úgy, hogy néhány itt fórumozóval együtt kimegy utcaköveket dobálni. igen, kedves mszp, sem 50, sem sehány év alatt NEM vagyok hajlandó újra megvásárolni az otthonomat csak azért, mert redezett és szép helyen van, tágas és kényelmes és többet ér 30 millánál.

igen, erre hajtottam, és dolgoztam érte (adóval). legyen elég, hogy az öregségemre félretett pénzem után szedik a kamatadót, a lakásom tabu, és az is marad.

persze, hogy könnyebb új sápot kivetni, mint a meglévő szoc-pol juttatásoknál megvágni a kiadásokat (ehhez csak a 13 havi nyugdíj esetében volt merszük, a csal.támogatásoknál a terv a homályos jövőbe vész... pedig várunk arra is)

ballibként utasítom vissza az mszp kétségbeesett politikáján eluralkodott és egyre hangosabb "fizessenek a gazdagok" megosztó és populista demagógiát és követelem a törvény előtti egyenlőséget. ha szja, akkor a minimálbér után is, ha ingatlan, akkor a kutyaól után is.

én nem azért dolgozom naponta éjfélig, hogy új adókkal minden munkámat durván lefölözzék.

túlfeszült a húr: a jelen mértékű újraelosztás már régen nem a társadalmi szolidaritásról, hanem a szegények diktatúráját kiszolgáló nyílt szavazatvásárlásról szól. a tömérdek pozitív diszkrimináció ugyanis egy másik csoport számára negatív diszkriminációt jelent. és ebből itt és most, amondjuk az ingatlanadónál: elég. vagy holnap majd minden kismamának két kismamabérletet fognak adni? ugyank kérem...

a szavazók 40% nem talál magának szavazattal támogatható pártot. talán nem véletlenül...
kedves mszp: rossz (mert perspektíva nélküli) bázist tetszettek választani. folyik a harc a lumpenekért a fidesszel, miközben a középosztálynak egyáltalán nincs érdekérvényesítő erejű parlamenti képviselete szolíd és józanul értéktisztelő és értékvédő programmal, ésszerű szolidaritással, az eltérő személyes teljesítmények arányos elismerésével, az eltérő személyes értékek több tiszteletével és méltó élvezetük lehetőségével, adófrásztól mentes valamicske nyugalommal, de legfőképp: ARÁNYOS KÖZTEHERVISELÉSSEL.

egyszerűen erkölcstelen tovább fosztogatni ugyanazt a szorgos és igyekvő réteget.

Az ingatlanadó egy újabb pofon az adómorálnak.
Aki adózott jövedelemből ingatlant vett, amit most újra megadóztatnak, az most már teljesen jogosan érezheti baleknak magát, ha eddig nem érezte.
Így kell neki, miért nem lett EVA-s vállalkozó? (Mindenki számára adott a lehetőség a gyarapodásra!)
Az ingatlanadó egyik célja lehet hogy munkát adjanak egy csomó léhűtő ingatlanbecslőnek, aztán egy év elteltével sztornó az egész.
Közben még néhány nyugdíjas is beszáll az ingatlaneladók táborába, és még nyomottabbak lesznek az árak.
Szépen elveszik az emberek kedvét saját lakás birtoklásától (ami egyébként elég tisztes hozamú, konzervatív befektetés), és fellendülhet a bérlakások piaca, az egyre türelmetlenebb építő/üzemeltető cégek nagy megelégedésére.
A legjobb ha a polgároknak nincs semmijük, mert akkor a legkiszolgáltatottabbak!
Utazgassanak csak, vegyenek REIT papírokat saját lakás helyett, annak hozamából fizessék a lakbért, és ne ijedjenek meg ha majd egyre nagyobb összeggel kell kipótólni ezt a hozamot, inkább béreljenek kisebb lyukat!

Szerencsére már nem tart sokáig ez a Bajnai féle kommunista ámokfutás!
@Jimmy the Tulip:
"Ja és szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy már nem a szocializmust építjük, hanem kapitalizmus van vazze... Ott meg nem jut mindenkinek egyforma szelet kenyér"

Téged megkérdeztek annak idején, hogy akarod-e a kapitalizmust építeni?
Engem nem.
A szocializmus jobb volt. Egy baj van, kiderült, amit akkor is sejtettem, nem volt rá _saját_ erő, hitelből ment. Nem tudtuk finanszírozni.
@vakapad:

jelentős részben egyetrértek, de az alább feltett kérdésedre válaszolnék:

"Akinek tehát nagy jövedelme és jelentős ingatlana van, az se nem veszít, se nem nyer, akinek kis jövedelme és jelentős ingatlana van, az veszít, akinek pedig nagy jövedelme van, de nincs jelentős ingatlana, az nyer. Nem egészen értem, hogy az első csoportba tartozók miért kiabálnak."

Tehát:

Az elmúlt 20 évben, mióta dolgozom, jelentős adózott jövedelemre tettem szert, jól élek belőle, és még házat is építettem. Lassan meg is szakadok belé, ugyan tervezem még, hogy valameddig dolgozom, de nem szeretnék addig, míg bele nem halok. Szeretném élvezni is a munkám gyümölcsét, majd ha abbahagyom, és a megtakarításaimból (és a nyugdíjamból, ha még lesz) szereték megélni. Addigra ugye nem lesz jövedelmem, de remélem, vagyomon és házam igen.

Milyen jövedeladókedvezményben fogok én akkor részesülni, amikor már jövedelmem nem, csak vagyonom és házam - nomeg ingatlanadó kötelezettségem - lesz? Én ezt a vagyont és a házat szeretném továbbörökíteni, nem a nyugdíjas koromban felgyülemlett tartozásomat (ingatlanadómat).

Azt hiszem, egyszerű...
off
Árpád, erről írj egy cikket, hogy a ruszkik hogy feladták a leckét Európának az Eurovíziós Dalfesztivál rendezésükkel.
Válság ide, válság oda, itt demonstrálva lett, h Oroszország világhatalom (annyi pénzt nyomtak bele ebbe a showba, mint még senki soha), mint ahogy pár napja is a katonai díszszemlével.
on
és tudsz nekem mutatni mondjuk egy településre való bérlakást, amely(ek) közül valamelyiket kivehetném?
egyet értek azzal, hogy nem kell egy ilyen országban sok millió lakás-tulajdon, mert...

de ahhoz, hogy választási lehetőség lehessen, kellene választék is...

mondom, igazad van...

@egÉSZ vs. FÉLész: 1.: nehéz, igen nehéz bevallani, hogy adócsalás pediglen van, még kicsiny magyar parcellánkon/gödrünkben is.
ráadásul, ha valaki pártatlanul, szenvtelenül felbecsülné, lehet, hogy a most sejtettnél is izzasztóbb eredmény kerekedne ki... szóval van ez is, bármennyire is takargatják azok, akik most "böcsületes nép ez" szólamokkal udvarolgatnak nép bácsinak: éppúgy létezik, akár a "ci-bű" c. jelenség, holott azt is igyekeznek akt. szószólók "nem létező"-nek megmagyarázni...
@egÉSZ vs. FÉLész:
ja, és a másik:
a magán-tulajdont oly nagy hatással sikerült szentté avatni, hogy a lakosság hatalmas hányada igyekezett csábító áron "tulajdon"-t szerezni...

na, nem akarom a magán-tulajdon intézményét degradálni, de gondoljunk bele, hogy hogyan legyen valaki "mobilis" "munkaerő", ha pl. ide köti minden, még a "sajátja" is?...
A vagyonadó kommunikácíós blokkjával egy figyelemelterelés zajlik.

Hovatovább előrebocsájtom, hogy akinek 5 IQ-nál több szorult a kobakjába, az levágja, hogy a normál adóknál, ahol be kéne szedni a nagy pénzeket inkább nem csinálunk semmit, mert a minket pénzelő érdekkörtnek az nem lenne jó.

Ez nem szoci betegség, ez a magyar korrupt tolvaj megélhetési politika szüleménye. Itt van már 20 éve mégsem tudunk vele mit kezdeni.

Egy kérdés: Vajon miért van az, hogy csak az APEH adószámlái, kb 5 banknál vannak?
Boldog szülinapot Index !

Van mit ünnepelni.
Vértes András támadja azokat az intézkedéseket (kb. az általam is jelzett logika alapján), amik a lakástámogatási kedvezményeket érintik.

Nem ért hozzá, balliberális barátaink?
de mér' progresszív kulcsos?!

ja, már emléxem. fizessenek a gazdagok. boáá
Na vegre egy jo iras, kezdesz magadra talalni Arpi!!!

felelos, normalis... ez mintha kimaradt volna belole:
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2009/05/15/el_a_kezekkel_az_ingatlanadotol/
Szerintem Bajnai Gordonnak van igaza.

el lehet költözni kesebb lakasba, söt szerintem el is kell, akar egy elet munkaja akar kettőé.

ja, hogy ez embertelen?

AZ! racionalis ugyan, de embertelen.

dehat ki mondta, hogy a kapitalzmus emberseges???

midnight coder 2009.05.15. 18:48:42
"[Az állam]a nagyobbik markát tartja. Azaz toplistán vagyunk a munkát terhelő adókban, de még préselünk kicsit a népen a vagyonadóval is. Kapják be a szocik."

szerintem is! de nem azert mert adoztatnak, az lenne egy normalis orszagban is, hanem mert nem kepesek vilagpiacon eladhato termekpalettat kiepiteni,
mert eszekbe se jutott ujratargyalni pl a közműeladast, hanem nincs jobb otletuk mint elvenni a nyugdijasoktol...
Aternatív 2009.05.15. 18:48:50
"Ezt az SZJA-ból levonásos baromságot ne tudom, ki találta ki. Ezzel csak azt érnék el, hogy a kacsalábon forgó palotában lakó minimálbéres vállalkozó bevallana annyi jövedelmet, hogy a vagyonadóval megint nullára hozhassa ki az adófizetést, oszt jónapot."

ugy van! de ez a levonas nem baromsag. Csak nem igy ahogy gondoltak, hanem:

egyzseruen nem lehet tudni mennyi a lakasok erteke. Ezert az egyetlen modja a vagyaonado bevezetesenek, hogy nehany évig a lakas ertekenek X%-a, mondjuk 0.1%-a, levonhato az SZJA-bol.
ahogy en a magyarokat ismerem lenne tulönges es foleje becsles. Mikor mar minden ingatlan utan vissyigenyeltek akkor lehet bevezetni az ingatlanadot mondjuk 10X, azaz 1 % mertekben.
akkor senki nem mondhatja hogy nem er annyit a haza, hisz ő maga állapitotta meg önkent es dalolva...
@butaállat: taállat 2009.05.15. 19:21:25
"Magyarországon ma 800.000 rokkant nyugdíjas él....elgondolkodtató szám."

840 000 és valoban elgondolkodtató!
a fele ennyi lakosu Szlovakiaban
29 ezer!!! azaz több mint 10szeres a cslo nalunk...
@akira2:

én azzal a gondolattal is eljátszottam már, mi lenne ha adóparadicsomot csinálnánk az országunkból?

Jó duma:

„Igen, lehet, hogy egy pesti panellakást elsőre furcsa kényelmesnek nevezni, de mások még rosszabb helyen laknak, például vidéken vagy albérletben, esetleg sehol. Van lejjebb, nyugi. Ott már internet sincs.”

Ismét egy fricska...
Esetleg elég volna egy kis animáció, amin kéthetes érett slejmmel diszkréten szembe köpik a kedves olvasót.
@akira2:

Eléggé az. Ha jól hallottam, úgy tervezik, hogy a nyugdíjasoknak nem kell ingatlanadót fizetni.
@Karesz (Charlie):

"szerintem is! de nem azert mert adoztatnak, az lenne egy normalis orszagban is, hanem mert nem kepesek vilagpiacon eladhato termekpalettat kiepiteni,
mert eszekbe se jutott ujratargyalni pl a közműeladast, hanem nincs jobb otletuk mint elvenni a nyugdijasoktol..."

Igaz. Bajnainak ki kellene már végre egy világpiacon eladható termékpalettát építeni, ahelyett, hogy a nyugdíjasoktól venne el. Ha már Gyurcsány nem volt rá képes.
@Karesz (Charlie):

Hogy te milyen okos vagy, és mennyire tudod a frankót. Én meg csak személyeskedek.
Biztos nagyon hasznos tagja vagy a társadalomnak, biztos nap mint nap hatalmas dolgokat viszel végbe. Várost építesz, szoftvert fejlesztesz, új gyógyszert kisérletezel ki, vagy csak egyszerűen feléled azt a hitelt amiből ma is élünk mindannyian ebben a mocskos országban...
Egyet ne feledj nagyokos, ebben az országban ma is minden aktív dolgozó eltartott! Egy gazdaságilag totálisan impotens országban élsz, 2 percen belül bebizonyítom hogy élősködő vagy, amit te munkának gondolsz, azt kínában 3-ad annyiért megcsinálja más. Amikor majd rád kerül a sor, gondolhatnál erre, de agyilag nem foghatod fel. Fenyeget téged is hogy szopóágra kerülhetsz, akár hiszed akár nem.
Mindez igaz minden nagyszájú megmondó emberre és nem utolsó sorban rám is.
Azt nem Értem, mit akar ez a Gordon gyertek.

Nem igazán látom értelmét ennek az ötletelésnek. Egy kicsit elfogadhatóbb a feje min ferinek, de kb ennyi.

Fel kéne végre fogni, a fasz rossz oldlára evezett a bal oldal, hiába görcsölnek. Saját maguk alakítják ki a narancsos jobb oldal elsöprő győzelmét...

Maguk ássák azt a gödröt, amitől a legjobban írtóüznak. Azoknak lesz igazuk, akik a teljes megsimmülés vizióját látják a mostani végjátékban. Lehet, hogy Bajnai igaziból az Orbán embere?
Nem ingatlanadó kell, hanem vagyonosodási vizsgálat. Miért nehéz ezt felfogni? Megvan az eszköz, csak balfaszok, és ellenérdekeltek.

Ja hogy a korrupt vezetők kapnák a legtöbbet?

@vakapad:

"Eléggé az. Ha jól hallottam, úgy tervezik, hogy a nyugdíjasoknak nem kell ingatlanadót fizetni."

Igenám, de az örököseinek meg kellene fizetnie... a tervek szerint...

Korábban is éppen azt írtam, hogy nem (vagyon)adósságot, hanem vagyont szeretnék hátrahagyni örökül... Azt hiszem, ez elfogadható cél... :)

Ha meg a nyugdíjasoknak úgy nem kell fizetniük ingatlanadót, hogy még csak az örököseiknek sem, akkor vélhetőlen a törvény kihirdetésének napján kerül az összes ingatlan nyugdíjasok nevére avagy lesz rokkantnyugdíjas az összes adóköteles ingatlannal rendelkező.... :)

@Yasashi Tanuki: ..Az látszik, hogy bárki bármikor bármit bevezetett vagy bevezet, annak valahol a hiánya jelentkezni fog !...
Azt kell megérteni, hogy amíg volt a múlt rendszerben 28 jelentős és 80 körüli kisebb jelentőségű magyar árú amiért trabit, kombájokat zsigulit és még a nyugati országokból is jelentős valutát kaptunk addig most egyszerűen egyetlen jelentős magyar árú sincs és kevésbé jelentős is talán egy-két mezőgazdasági árúcikk és néhány kisipari kütyü forog a világpiacon !...
Azzal, hogy felszabadítottuk az egész keletet tönkre tettük az exportunkat is mert már nem kellett többé a magyar árú, mindenkinek a nyugati cucc kellett mindenből, nekünk is !...Nagyon szép és jó a nyugati árú és vüttük, vesszük is szakadásig csak arra nem gondol senki hogy ezzel a pénzecskénk egy jó része kimegy az országból ! Semmi baj nem lenne ha az ugyanannyi magyar árút értékesíteni tudnánk idegenben !...De sajnos nem így van !...Na ezt az óriási bevételi különbséget kell mindenféle szuper adók formájában összedobni a népnek !...Hogy erről miért nem beszél a kormány azt elképzelni nem tudom mert ez magyarázhatná, hogy teljesen mindegy kik vannak kormányon életben maradni csak ezekkel a megszorításokkal lehet !!!...Majd ha elő merészkednek a milliárdosaink és itthon fektetnek be eurokomform gyárakba akkor majd elindul valami de addig lehet bárki bármilyen népakarat tulajdonosa de akkor sem fogja tudni megoldani a nagy pénzügyi problémát ! És ez nem a világválság ! Az csak még hab a tortán !....
@klacus:

...látod, ezért kell olyan dolgot csinálni, amihez Kínában nem értenek, vagy túl messze van, hogy ők csinálják helyettünk... :)

Egyébként értem, hogy mit mondasz, de mindenre nem igaz...

Csak egy példa: A benzint, vagy gázolajat, amit az autódba tankolsz, sem Kínában finomítják, hanem itthon. A szállítás 2-300 km-nél messzebbre ugyanis drágább, mint fimomítót építeni pár száz km-enként, és hozzá kőolajat hajón, vezetéken szállítani, és a vezetéket is megépíteni...

Szóval ez a kínai dolog nagyon nem igaz a élet minden területére, de leginkább a magas hozzáadott értékű termékekre, és még inkább a szolgáltatásokra.

Szóval gagyit gyárthatsz Kínában, de professzionális termékeket vagy szolgáltatásokat nem onnan kell venned.

A megoldás egyszerű: profinak kell lenned, és akkor nem fenyeget a kínai vész... :)
@Walter Melone:

A verseny nem csupán a termékekben, az adóban is megnyilvánul. Ha valahol olcsóbb az adó, az adózó odamegy érte. Miért ne lehetne ezt elősegíteni?

@hercegnö:

Egyetértek, pár sorral lejjebb magam is ezt a kérdést feszegetem, kicsit másképp... :)
Reggel amikor álldogálok a buszmegállóban elnézem azt a sok elsuhanó céges autót aminek a leasingdíját, benzinjét, biztosítását, szervízköltségeit nap-mint nap meg kell fizetni a cégek áraiban. 1ébként nem olyan savanyú a szőlő + nem is csípem különösképpen. Az elmúlt 10 évben minden nyáron bedobták ezt az ingatlanadós gumicsontot... aztán mi lett belőle? Nagyjából ua., mint a mostani ötletelésből lesz/ GRAND ZERO-felfelé kerekítve.
@glucke:

Az áru rövid u, nem hosszúúú! Kiveri a szemem, el se tudom olvasni, mit írsz... :)
@CR7:

Valóban nem, ahogy Te sem sokat tudhatsz a Bajnaiéról... :)

Te soroltad a vagyonát, Te kérdezted, hogy mennyije lenne tisztességesen, holott fogalmad sincs, mit tett le az asztalra, fogalmad sincs, hogy azt mennyire tisztességesen (vagy nem) szerezte...

Ismét csak azt tudom mondani, hogy fontos a tisztánlátás, ha Te bírálsz ismeretlenül, tűrd, ha Téged bírálnak...

Ismét hangsúlyozom, hogy sem Bajnait nem akarom védeni, sem Téged nem akarlak bántani, csupán a figyelmedet szerettem volna fölhívni piszkálásommal arra, hogy a személyeskedés nem a legszimpatikusabb tevékenység.

A véleményed érdekel, nem az indulataid...
@hercegnö: "a jelen mértékű újraelosztás már régen nem a társadalmi szolidaritásról, hanem a szegények diktatúráját kiszolgáló nyílt szavazatvásárlásról szól."
Ott a pont.
@Karesz (Charlie): "nehany évig a lakas ertekenek X%-a, mondjuk 0.1%-a, levonhato az SZJA-bol.
ahogy en a magyarokat ismerem lenne tulönges es foleje becsles. Mikor mar minden ingatlan utan vissyigenyeltek akkor lehet bevezetni az ingatlanadot mondjuk 10X, azaz 1 % mertekben.
akkor senki nem mondhatja hogy nem er annyit a haza, hisz ő maga állapitotta meg önkent es dalolva..."
Ez ügyes ötlet, bár átverés. Átverni pedig ugye csak az államot szokás és nem fordítva.
@hercegnö:
"a szavazók 40% nem talál magának szavazattal támogatható pártot. talán nem véletlenül...
kedves mszp: rossz (mert perspektíva nélküli) bázist tetszettek választani. folyik a harc a lumpenekért a fidesszel, miközben a középosztálynak egyáltalán nincs érdekérvényesítő erejű parlamenti képviselete szolíd és józanul értéktisztelő és értékvédő programmal, ésszerű szolidaritással, az eltérő személyes teljesítmények arányos elismerésével, az eltérő személyes értékek több tiszteletével és méltó élvezetük lehetőségével, adófrásztól mentes valamicske nyugalommal, de legfőképp: ARÁNYOS KÖZTEHERVISELÉSSEL.

egyszerűen erkölcstelen tovább fosztogatni ugyanazt a szorgos és igyekvő réteget."

Egyetértek. Mondhatnám, hogy nagy ívben leszarom a társadalmi szolidaritásról szóló meséket, mert én csak eddig voltam szolidáris. Ebben a kádárista társadalomban nem lehet kapitalizmust csinálni. Húsz éve csak nézek, mint a moziban, hogy ebben az országban mi megy, közben nem tudok nagyobb lakásba költözni, mert nem akarok bankhitelt. És baromira fáj, hogy miközben teljes fizetésemből adózom, nem csalok, nem megyek át a piroson és mindig jegyet váltok a buszra, mert rendes országban akarok élni, a kormányok milliárdokat dobnak oda olyan rétegeknek, akik semmit nem tettek a társadalomért. Segélyek, szocpol, 13. havi nyugdíj, lakástámogatások, rokkant-nyugdíjak, ilyen-olyan kedvezmények, ingyen egészségügy, ingyen oktatás stb. Mind olyan kiadások, amelyeket csak olajsejkek országaiban vállalhat be ingyen az állam, de Magyarország egy pusztában fekvő, 840 ezer rokkant, 1 millió ingyenélő, kb. 2 millió minimálbéres adócsaló, 3 millió nyugdíjas, 1 millió kedvezményezett és 2 millió rendesen adózó hülye országa.
A szocik pedig olyan szavazóbázisnak segítettek eddig, akik most simán Orbán vezér kétharmados többségét fogják adni. Hálából a 100 lépés programért, amely most eltöröltetett. De az istenkirály mindent vissza fog rendezni. Ingyen minden, az állam nagyvonalú lesz, a vállalkozók támogatva lesznek (remélem, hogy a taxis hiénák és a színesfém kereskedők is). Kérdem én: miből? Lehet, hogy még mindig az én adómból? Húsz éve semmilyen kedvezményt nem vettem igénybe, beteg sem voltam több, mint két hétig, de mások megtehették helyettem alanyi jogon, igen sokszor. Éljenek a szocik, de Viktor is nemsoká!
Mert már látom a választást, amikor 3 millió MSZP birkából lesz ugyanannyi fideszbirka. De jó lesz nekem!
Csak azt felejtik el a tisztelt autisták, hogy hiába gyártanak kínában félmarék jakszarért bármit is, ha nincsenek a fejlett országok, ahol megveszik a pléjsztésönt, akkor nyista profit.

Ha itt is kiló rizsért dolgoznának, illetve mindenhol a világban, akkor a most jólmenő cégek kifogynának a raktárhelyből, mert lófaszt se venne senki.
Teljesen alaptalannak tartom a visszaterő "adózott jövedelemből vettem a házam, miért kellene érte ingatlanadót fizetnem?" szövegű örjöngéseket: kenyeret, ruhát és autót is adózott jövedelemből vesz az ember, és mégis fizet utána mindenféle adót: ÁFÁ-t, regisztrációs adót, súlyadót stb. Különben most is van ingatlanadó (pl. kommunális adó néven) nagyon sok helyen - ezt akarják egységesíteni, úgy, hogy kozben az SZJA meg csükkenjen. Tökéletesen racionális terv. (Ja, ez egy irracionális ország? Akkor itt a baj!)
Végtelenül gyomorforgató, amikor egy kalap alá veszik a rokkantnyugdíjasokat és nyugdíjasokat az egyéb élősködő léhűtőkkel.

Mi a faszomat csinálhatna egy 55éves ffi, akinek két szívinfarktusa volt már? Mi a kurva életnek kell léhűtő élősködökként tekinteni azokra az emberekre, akik tisztességgel dolgoztak 40 évet? Hö?
Eszem-telefaxom megáll...

Akik így gondolkoznak, azok megérdemelnének egy jókora pofáncsapást, és felhívom a figyelmüket, h próbáljanak már meg disztingváltan fogalmazni. Akurvaéletbe!
"Etetni kell a birkát, ha nyírni akarjuk"
Mária Terézia

Ja, hogy akkor jól ment az országnak?
Ja, hogy akkor ezért ment jól az országnak?

Most legfeljebb körmöt tudnak nyírni róla, gyapjút nem nagyon.

Tisztelt W!

Etetni kell a birkát, ha nyírni akarjuk! Teccik, nem teccik, akkor is.
"""Igen, lehet, hogy egy pesti panellakást elsőre furcsa kényelmesnek nevezni, de mások még rosszabb helyen laknak, például vidéken vagy albérletben, esetleg sehol."""

igenam, de nem errol van szo, hanem: margit 1950-ben vasarol egy vaci utcai lakast 1 egyseg penzert. ott el 60 eve, ma ugyanaz a lakas 120 egyseg penzt er a kornyek miatt. margit ugyanott el evek ota, nem valtoztatott az eletvitelen, nem novekedett az igenyszintje, megmaradt margitnak. es margit NENI most fizessen a 120 penz ERTEKU ingatlana utan kurvasok penzt, merthogy lakhatna akar panelban is, minek nagyzol a vaci utcaval.

ez itt a problema.
Alapvetően én ott látom a gondot, h itten a nagyon burzsuj 30 milliások meg lesznek adóztatva (vagyis nem, mert hirtelen minden társasház lesz), de mi lesz azokkal, akiknek van mondjuk 5 lakásik, 1 db 29 milliós, 4 db 15 milliós és ez utóbbiak albérletként működnek...
http://index.hu/velemeny/olvir/2009/05/18/igazsagos_progressziv_es_meltanyos_a_tervezett_ingatlanado/

ha ezt ki bírná tolni a Fidesz a száján, mennyivel jobban tudnám értékelni amit mondanak. persze, hogy hányik az ember a kommunistáktól, hát mindent ellopnak/elbarmolnak, de ez a nemnemsoha ne a zemberekkel, hát ez sem jobb, pedig az ingatlanadó így már rendben lenne, hogy miért is ne...vagyis megen a vita hiányzik, jön a Viktor vagy a komcsik, vagy jobbikosok:(
picsába de unalmas már...
a traffipax meg nincs rendben, ahogyan most csinálják úgy tuti...ezzel csak sarcolnak, semmi egyéb.
@moli: Én sem értem, mi a probléma: Margit néni és/vagy unokái nulla vagy kevés ráfordítással jelentősen gazdagodtak csak azért, mert volt egy ingatlanuk. Van? Van. Akkor adóztatható. Ha nem szent tehén a munkabérem adóztatás viszonylatában, miért lenne az az ingatlanom. Én simán adóznék, no nem boldogan, ha végre lenne egy adó, ami mindenkit elér.
(Az ÁFA más, ott csak a fogyasztás játszik.)

Viszont: ne ezzel akarják a SZJA és egyéb elkerülőket megfogni, arra vagyonvizsgálat legyen...
Nem lesz itt egységes ingatlanadó bevezetve. Erre fogadok is, ha kell.

Ellenben, ha mégis megpróbálná az állam felértékeltetni az ingatlanokat, arra javasolnék egy igazságos módszert.

Az értékbecslés legyen egy vételi ajánlat is egyben. Ha valaki sokallaná az adó alapjául szolgáló értéket, akkor azon az áron bizonyára jó üzlet eladni....
@wynarsky1:

off

mi a rákot csinált a blog.hu, hogy a linkek nem linkülnek???, hanem másolgatni kell, ha az emberiség lúzer gyermeke meg akarja tekinteni. Szóljon már vki nekik, h ez így nem kóser, nem faja, nem dikhás, nem gömbölű, stb...

on
off

Témajavaslat: http://index.hu/belfold/2009/05/18/kozterulet-felugyelok_is_kamerazhatnak/

Szerintem az mszp/szdsz a választásokig egy dologgal zárkózhatna fel eredményesen és hatékonyan: a közrend és a közbiztonság érezhető megerősítésével, a jelneleginél jóval szigorúbb törvényekkel, és az állampolgárok biztonságérzetét jelentősen javító (ugyanakkor az egyéb állami kiadásokhoz képest nem túl sokba kerülő) intézkedésekkel. A gazdaság rendbetételére vagy az adózás alapjaiban történő megváltoztatására már se idő, se egységes politikai akarat nincs, ezen a téren viszont akár látványos eredményeket is elérhetnének. Persze ha a TASZ (meg a hasonló jogvédő izék) folyton ugrálnak, akkor elég nehéz lesz érdemben valamit is csinálni, de őket talán egyszerűbb lenne lenyomni, mint pl. a nyuggereket.

@jazmine:

Akkor az ingatlant adóztassák, ha van.
Okés.
De akkor a földtulajdont is, mert az is van.
És az egyházi,
alapítványi ingatlant is, mert az is van.
És a nyugdíjasét is, mert van.

Baromira unalmas, ha olyan törvénnyel adóztatnak, aminek megint van húsz kiskapuja.

@Walter Melone:

Az ingatlan értékének meghatározása azért nem ilyen egyszerű, hogy ha túl magasnak gondolom az adóalapot, akkor huss, eladom, mert jó üzlet...

A lakóingatlan első sorban nem üzleti befektetés, amit ha jó a piac eladok, ha rossz, akkor tartok, vagy veszek hozzá még egyet, csak mert épp olcsó.

A lakóingatlan az emberek 99,9%-ban otthon, amelyet - főleg ha szereti az ember - nem tud csak úgy egyik napról a másikra elhagyni, és új otthont teremteni.

Én pl. a piac ár 150%-áért sem válnék meg a házamtól, mert egyrészt nekem többet ér, mint a piacnak, részben benne vagyok én is, benne voltam a tervezésében, az építésében, a csionosításában, a kertépítésében, annak gondozásában, stb. Ezeket a többletértékeket a piac 0-ra értékeli, nekem pedig benne van egy csomó személyes élményem, munkám is.

Az ingatlanadót kizárólag úgy tudnám elfogadni, ha azt valamilyen más jövedelemadóból (szja, osztalékadó, stb.) le lehetne vonni. Mert így aki adózott jövedelméből teremtette meg, az nem fizetne harmadszor-negyedszer is adót, viszont aki még ma sem fizet semmilyen jövedelemadót, az végra valamilyet fizetne - ha már az apeh nem tudja ezeket utolérni...
@dark future:

"egy dologgal zárkózhatna fel eredményesen és hatékonyan: a közrend és a közbiztonság érezhető megerősítésével"

Igazad van, de nem fogják azokat csépelni, akiket eddig kártyázással és mindenféle kommunikációval védtek orrvérzésig.

Másfelől sztem - azon kívűl, h a 2/3-dal folyamatosan riogatnak - mással is föl tudnának jönni némiképp (vhová már írtam, tehát copy):

Amíg az mszp nem ismeri fel, h mindaddig tart a gyurcsányi-korszak, míg meg nem történik a tőle és az ő ügyeitől való elhatárolódás, addig nem tud kilépni a zuhanórepülés kabinjából, h egy ejtőernyőbe megkapaszkodva puhán érjen földet.

Ugye most az van, h gyurcsányi az a "kapitány", aki "felgyújtotta magát" azért, h tovább haladjon a hajó... ehelyett azonban süllyed, mert az ő szelleme viszi tovább a megfáradt, hívő legénységgel terhelt, léket kapott tutajt.

Ki kéne mondani az mszp-nek, h gyurcsányi nem az mszp-be hőse, hanem a magyar baloldal fekélyes sebe, ami immár végletesen elrákosodott ballibant ország gyönge testyin.
@Tóta W. Árpád: az, hogy nincs mibol kifizetnie, csak ha elkoltozik. margit neni halalan van, itthon gondozzak, stb. maradni szeretne, megse tud. hupp-hupp
tuti, hogy nem vezetik be. elsikálják ezt is figyeljétek meg...
@simonmondja.:

"Baromira unalmas, ha olyan törvénnyel adóztatnak, aminek megint van húsz kiskapuja."

És tegyük hozzá:

az eredeti formában igazságtalan volt, a reformált formájában pedig szinte alig fog hozni nettóban vmit, ha egyáltalában hoz majd vmicskét.

Üdv.
--------------

Árpád!

Láttad a "Szólás szabadsága"-t?

Érdemi vita folyt arról, h a szocpol-t ésszerű-e megszüntetni.
Én azt tartottam jó ötletnek, h csak új lakásokra maradjon meg, mert abban van
- élőmunka, annak adóbevétele;
- van áfabevétel;
- növeli a gdp-t;


Igaz, amellett is vannak érvek, h a haszn. lakásra is járjon, mert különben nem mozdul a lakáspiac, nem akarnak használtból újba menni.

Mondjuk lehetne az a kompromisszum, h a használtra csak feleannyi járjon, mint újra.
Továbbá fenntartom, max. a lakás értékéne 1/5 részét adhassa ki a szocpol. Azaz a 3,2 milliós maximumhoz (3 gyerek) legalább 16 milliós házat kelljen építeni. Ez annak a rétegnek biztosan nem menne, amelyik visszaél ezzel az intézménnyel.

Más:
Én nem értem, h mindenféle megszorításokról vitatkozunk, közben meg naponta jönnek hírek arról, h miképp basszák el a hatalmas pénzeket az állami nagyberuházásokon. Ami itt a környékünkön folyik az m6-ossal, azt naponta látom.

http://www.teol.hu/tolna/gazdasag/m6-m60-87-hid-epul-a-palya-80-kilometeres-szakaszan-137362

De mondhattam volna a metrót is, vagy még sok mást. Ezeket miért nem feszegeti a kormány?
És az adósság átütemezést?
A Jobbik kampányol azzal, h ők biza fiyiszt mutatnának, s egyezkednének. A zsarolási potenciál lényege:
vagy hagyjátok, h kevesebbet fizessünk, de fizetünk, vagy csődbe megyünk, és akkor nyista lóvé, nem kaptok vissza semmit se abból, amit vártok.

Jóóóó, tudom, hitelminősítők meg ilyesmi, de azért egy átütemezést talán elérhetnénk, amivel mondjuk egy-két évre beindíthatnánk a gazdaságot némi átcsoportosítással. (A törlesztőrészletek csökkenéséből adódó maradékot belepumpálni a gazdaságba.)

Üdv.
@sün!malac maszatoló:
"Ki kéne mondani az mszp-nek, h gyurcsányi nem az mszp-be hőse, hanem a magyar baloldal fekélyes sebe, ami immár végletesen elrákosodott ballibant ország gyönge testyin."

Ez ügyben keresd fel az MSZP vezetőségét. Amennyiben nem hajlandók teljesíteni eme követelésed, add vissza a pártkönyvedet. Ilyen egyszerű...
Nem is kell hozzá tele szájjal fröcsögnöd. Nem is értem, hogy miért zárták be a Lipótot, monnyon le a Gyurcsány (látod, így kell írni nevét).

Kitűnő képösszeállítás reakcióséknál, és passzol is a poszt tartalmához:

http://reakcio.blog.hu/2009/05/18/lattuk_nem_hittuk_nem_akartuk

Linkülj b+, linkülj!
http://www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20090518-mnb-megugrott-az-allamadossag.html

Rövidebben:
A GDP 82,7 százalékára emelkedett az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága ez év március végéig a tavaly év végi 73 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn.

Csak az időnket vesztegetjük feleslegesen.
@Vakmacska: egyébként, a dolog "megoldása" _természetesen_ megint a korrupció lesz: jó sok zsebpénzt fognak begyűjteni az értékbecslők 28-29 guriga körüli becslések kiadásáért, ennyi fog történni.
@sün!malac69-nek már csak 20-at kell aludni:
"Ami itt a környékünkön folyik az m6-ossal, azt naponta látom.

http://www.teol.hu/tolna/gazdasag/m6-m60-87-hid-epul-a-palya-80-kilometeres-szakaszan-137362"

Én az M3-ason (az új szakasz) látom, hogy legalább egy fél tucat olyan az autópálya feletti felüljáró épült, aminek *semmi* nincs a végén. Egyszer majd csak jön erre valami út, addig meg a fantom felüljáró csak elrohad, addig is a vetésben a vége.
Másik fél tucat meg olyan közel van egymáshoz, hogy egy-egy a sztrádával párhuzamos egy-két kilométeres segédút kiváltaná tized költségből.

De hát mint említettem, ez az az ország, ahol minden falunak szívsebészeti centrumot és nemzetközi repülőteret kell készíteni, mert az úgy "igazságos".
@akira2:

1./ Én azt írtam, hogy akinek jó jövedelme van, az se nem veszít, se nem nyer.
2./ Te azt írtad, igenám, de mi lesz, ha nyugdíjba megy az illető?
3./ Én azt írtam, a terv szerint a nyugdíjasok nem fogják fizetni.
4./ Erre te azt, de az örökösei igen.
5./ Most én azt válaszolom erre, hogy lásd 1. pont.
@sün!malac69-nek már csak 20-at kell aludni:
Az értékalapú ingatlanadót mindig elleneztem.
Ahogy fentebb írta valaki, nincs értéke az ingatlanoknak.
A legtöbbre nincs fizetőképes kereslet.
Csak eladáskor derül ki, hogy mennyi, de az eladást már eddig is adóztatták.

Ha a fölbecslés egyúttal vételi ajánlat is lenne az állam részéről, az konkrét lenne, de ez megint sok korrupciót generálna.
Úgyhogy csak területalapú adót tudok elképzelni, ami általános lenne.

Én nem keresek benne igazságot, mert az adó az nem az igazságosztás terepe.

Viszont a gyereknevelőknek mindig védeném a jogát a fedélhez, mert a gyereknek ahhoz joga van és ő nem adóalany ! - tehát mondjuk 20 négyzetmétert per koponya adómentessé tennék mondjuk a gyerekes családoknál.

- Hát, kedves uram, én annyira, de annyira fölhúztam magam!
- Meg ne üsse a guta! Egésségére! Ez a jó, tisztára tágítja az ereket.
- Igaz, ami igaz. De azért hogy nyolcvanhét híd! A rosseb, aki megeszi, hogy erre pazarolják az adóforintjaimat.
- Mennyit fizet?
- Sokat. ÁFÁ-t is, meg jövedékit is. Egésségére.
- Arra. Nyolcvanhetet mondott?
- Ahán. Hogy a ross …
- Mennyi kellene?
- Hát azt én honnét tudjam? Nem annyi.
- Mégis.
- Maradjon má’! Nem vagyok én inzselér …
- Szóval, az sok.
- Naná. Mindenki tisztában van vele.
- Mindenki? Ez érdekes. Mindenki nem lehet inzselér.
- Akkor is tudják. Megírta az újság is.
- Ezek szerint a mindenkik onnan tudják?
- Csak nem nyugszik, ahogy látom. Sok, és pász!
- És aki Erdősmecskéről Óbányára akar menni?
- Evezzen föl a Dunán Budapestre. Ott van híd dögivel. Egyébként akar a rosseb Erdősakármiről Óizére menni, nincs ott senkim énnekem.
- És ha lenne?
- Az más.
- Mennyiben?
- Más. Világos? Na isten-isten, tágítsuk az ereket. Meg aztán a metróba is beépítik azt a sok betont teljesen fölöslegesen … mikor a papundekli annyival, de annyival olcsóbb …
@simonmondja.:

"Úgyhogy csak területalapú adót tudok elképzelni"

Jujjjjjj, az nagyon rossz!
A nővéremék pici falucskában adtak el egy tip-top házat 3 millióért, pedig 120nm-es volt, Bp-en meg sztem 10 milliót is elkérhetnek egy 30nm-es garzonért.

Na neeee, Simon, ezt te sem gondoltad komolyan, ugye?

"a gyereknevelőknek mindig védeném a jogát a fedélhez"

Ha most lenne pirospontom, és örülnél neki, adnék vagy hármat is, h aztán ha van 5 darab, akkor beválthasd egy vörös csillagra:-)))

Üdv.
-----------------

@eMeL:

Héjjjjj, hát ezzel kivételesen nagyon egyet tudok érteni!

Üdv.
@sün!malac69-nek már csak 20-at kell aludni:
De komolyan.
Pont ezért.
Mert amikor gázártámogatásért, vagy nyílászárócseréért kell sorbaállni, esetleg támogatásra pályázni a szigeteléshez, vagy csak simán fűteni, esetleg szocpolt igényelni, vagy kölcsöntámogatást,
akkor nem itélik meg máshogy a félreeső helyen lévő hodályokat.
Akkor az adóban sem kell cicózni velük.
Egyébként is mind szocpolból épültek a sárrét szélére.
akira2
Jó lenne ha felébrednél.
Kínában már nem csak felhúzható egyszer használatos zenélő éjjeliedényt csinálnak.

Ha nem tudnád, amikor jöttek a befektetők, akkor 50 km -el odébb a kínaiak felhúztak egy ugyanolyan gyárat amiben elkezdtek belföldre termelni a nyugati befeketetől ellopott technológiával.
Ne feledd hogy kínában nagyon sokan laknak ha ha lakosságnak csak a 0.0001% -a tanul mérnöknek még az is több mint magyarország össz lakossága és az csak mérnök.
Bármilyen fájdalom a kínaiak egyre inkább kigyúrják magukat és komoly dolgokat is kezdenek gyártani.
Ha nem tűnt volna fel az összes "márkás" műszaki cucc alján ott virít a Made In China felirat, és ne gondold azt hogy ebből nem létezik egy ugyanennyit tudó holmi valamilyen Xiang Ciang márkanéven.

@moli: "az, hogy nincs mibol kifizetnie, csak ha elkoltozik. margit neni halalan van, itthon gondozzak, stb. maradni szeretne, megse tud. hupp-hupp"

akkor két lehetőség adódik:
1. Margit néni elköltözik kisebb lakásba, akár szeretne, akár nem. még nyer is egy csomó pénzt a cserén, lesz miből gyógyszert venni.
2. megalakul egy bizottság, amelynek az lesz a feladata, hogy egyedileg elbírálja az ilyen helyzeteket, és dönt, kell-e margit néninek ingatlanadót fizetnie.

neked melyik variáció tetszik jobban?
"Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békésitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak. Vessünk ki ingatlanadót mindenkire. Tudjátok, hogy mennyi jön be ingatlanadóból, ha minden ingatlant megadóztatunk, ami 5 millió forintnál drágább? Alacsony értékhatárt mondtam, nem 100 milliót, ötöt. És egyébként még odaadjuk még az önkormányzatoknak azt az 52 milliárdot, ami a kommunális adóból bejön, mert akkor azt oda kell nekik adni, már most az ő bevételük. Az egésznek az egyenlege kevesebb, mint 20 milliárd forint."
Ja, ahogy a külföldi példákat nézem, ott is négyzetméteralapon vetették ki.@sün!malac69-nek már csak 20-at kell aludni:
@simonmondja.:

Rossz az érvelésed, ugyanis az ingatlanadónak az az értelme, h az adózás egy részét ide átcsoportosítva a jövedelmek egy jó részét kifehérítse.

Namostan, nem mindegy, h a 150 nm-es ingatlan 3 milliót ér, vagy 30 milliót, netán 70 milliót.

Ha működne, akkor nyilván valahogy összhangba kell hozni az szja-val. Minél többet fizetsz ingatlanadót, annál többet leírhatsz az szja-ból, de persze csak akkor tudsz leírni, ha fizetsz rendesen szja-t, mert ha nem, akkor most itt ügyesen meg lett fogva a adózatlan jövedelmed, és kuss!
@vakapad:

"1./ Én azt írtam, hogy akinek jó jövedelme van, az se nem veszít, se nem nyer."

Ez nem egészen van így, mert nem csak alkalmazottnak lehet jó jövedelme, hanem önfoglalkoztató/vállakozónak is. Az az adókulcs pedig nemigen csökken párhuzamosan az ingatlanadóval, bár én örülnék a legjobban, ha mégis. Tudod, 18% tao, 25% osztalékadó és 11% eü hozzájárulás. Miközben ha nyereséged van, még az áfa-fizetésben is nettó befizető vagy az adózás előtti eredményed 20-25%-áig... Ez mind az államé, ez is kb. 55%-os adóterhelés.

"2./ Te azt írtad, igenám, de mi lesz, ha nyugdíjba megy az illető?"

Igen, ezt írtam.

"3./ Én azt írtam, a terv szerint a nyugdíjasok nem fogják fizetni."

Igen, ez a terv, de nem úgy, hogy a nyugdíjas mentesül..

"4./ Erre te azt, de az örökösei igen."

Igen, ez a terv.

"5./ Most én azt válaszolom erre, hogy lásd 1. pont."

Az örökösöm 8 éves. Remélem, nem azért kell majd Neki dolgoznia, hogy kifizesse azt a 20-30 évnyi ingatlanadót, azért a házért, amelyet részben az apja épített és jó hosszassan eléldegélt benne nyugdíjasként, miközben, mint tulajdonos maga is fizetheti a rá eső ingatlanadót....

A mai társadalom amúgy is a gyerekeire, unokáira hagyja a problémák jelentős részét, pl. a CO2 kibocsájtással kapcsolatban is, miért kellene még ez is...?

Talán nem túl bonyolult megtalálni az ingatlanadó ellentmondásait.... :)

@Lodogi Pascal:

Komoly dolgokat?

Épp a minap omlott össze az egyik városi felüljáró, amelyet amúgy kínai-módra szereltek össze....

... és még hány ilyen van, nap mint nap, amiről nem is hallasz...?

Meggyőződésem, hogy Kínában semmilyen értékes dolgot nem gyártottak a Nagy Fal óta, csak gagyit...

Még a lopott technológiákat is szarul alkalmazzák, különben már régen ők lennének pl. a Forma1 első 20 helyén... :)

Ehhez képest csak azt olvasom, hogy a kínai autógumikkal életveszélyes a 80 is, meg, hogy a törésteszten az autóik a lovaskocsikkal azonos eredményre képesek....

Na ne viccelj már, hogy a kínaiak bármire is képesek lennének a gagyi ruházat és cipőkön kívül...

Még a gyermekjátékok műanyagjai is súlyosan mérgezőek....

A magam részéről soha semmilyen holmit nem vásárolok meg, amit Kínában gyártottak volna... nehéz, de nem lehetetlen... :)
@sün!malac69-nek már csak 20-at kell aludni:

Már, ha azt akarod, hogy ez legyen az értelme.
Ha meg az az értelme, hogy az adózás

ne a fogyasztást és a termelést, a munkát sarcolja

-akkor elkezdhetik adóztatni a gazdaság parkolópályáját - az ingatlant.

Azért így több értelme van.
Ez a fehérítésdolog elég halvaszületett ötlet.

vakapad 2009.05.17. 19:18:32
"Igaz. Bajnainak ki kellene már végre egy világpiacon eladható termékpalettát építeni, ahelyett, hogy a nyugdíjasoktól venne el. Ha már Gyurcsány nem volt rá képes."

nem tudom ironikusan irtad-e, de en komolyan gondoltam.
Sajnos az ellenkezoje zajlik. ma hallottam Hogy becsukjak a Herz szalamigyarat de olaszt lehet kapni az Aldinal (biztos olcsobb olasz berekkel es szallitassal, arrol nem is beszelve hogy a fenntarthato fejlodeshez a helyi termelesre kellene visszallani, tavlatilag mindekeppen)

A gyulai kolbasz gyartas is doglodik, nincs forgoalapra penz, dehat mit varunk ha a vagohidat is megszuntetik...
egyunk hallisztten nevelt ir (dioxinos) sertest!

alasehir 2009.05.17. 23:07:41
"Ez ügyes ötlet, bár átverés. Átverni pedig ugye csak az államot szokás és nem fordítva"

miert? amugy koszi az elismerest.
az a gond hogy nalunk az allam atverese a megengedett tevekenysegforma.
erdekes modon a francia, osztrak stb allamnak megeri kozmuveket venni magyarorszagon, csak azt nem ertem nekunk miert eri meg eladni?
@ZOLDMANO: ZOLDMANO 2009.05.17. 19:34:20
Mi baj zoldmano ballabal keltel?
nem ertem mire irod ezeket.

"Hogy te milyen okos vagy, és mennyire tudod a frankót. Én meg csak személyeskedek."
esteleg ha nem szemelyeskednel meg belegondolnal hogy miket javasoltam, (es hogy ha nem is valositjak meg akkor is arrafele kene haladni...) de legalabb elgondolkodnal rajta gunyolodas helyett talan elobbre jutnank.

"Biztos nagyon hasznos tagja vagy a társadalomnak, biztos nap mint nap hatalmas dolgokat viszel végbe. Várost építesz, szoftvert fejlesztesz, új gyógyszert kisérletezel ki,"
na ez hogy jon ide? Az, hogy ki a hasznos, en nem nagyon tudom megitelni, akarki akarmit gyart is a nagyja felesleges, tulfogyasztas, szuksegtelen javak hiusagi vasara... de ha kell is kornyezetvedelem szampontjabol bizony mast kene!!!

"Egyet ne feledj nagyokos, ebben az országban ma is minden aktív dolgozó eltartott!"
igen es ki tartja el?

"Egy gazdaságilag totálisan impotens országban élsz,"
igen. pont ez a gond. ez ellen kene valamit tenni.
epp tegnap lattam, hogy az IMF hitel nagyobbik felet lehivtuk. nagyszeru! es mire koltottuk?
noveli az MNB valutatartalekat.
klassz! es most orulunk a 6%-os hitelnek amit majd 0.5-1%-os kamatozasu euroban fogunk visszafizetni... a rohej hogy ennek meg orulunk is!

"2 percen belül bebizonyítom hogy élősködő vagy, amit te munkának gondolsz, azt kínában 3-ad annyiért megcsinálja más."
kizart dolog, a kinaiak ma ott tartanak, ahol en tartottam 20-30 eve, de ketsegtelen jonnek fel, es ha igy haladnak mire nyugdijas lesznek behoznak szepen.
de legyel boldog legyek eloskodo! akkor mi van? nincs jogom az elethez?
ki kell nyirni?

" Amikor majd rád kerül a sor, gondolhatnál erre, de agyilag nem foghatod fel. Fenyeget téged is hogy szopóágra kerülhetsz, akár hiszed akár nem."
en tudom hogy szopoagra kerulhetek, 5-6 racionalizalast megertem mar. de en igy is szopoagon vagyok, hogy meg nem vagyok elbocsatva...

"Mindez igaz minden nagyszájú megmondó emberre és nem utolsó sorban rám is"
az hogy magadat is a megmondo emberek koze sorolod enyhit valamelyest.

Fonntartom, hogy javaslataim enyhitenek az orszag gondjait, nem veletlen hogy nem valositjak meg.
Az elmúlt öt évben nem volt egyetlen olyan projektje sem, ahol ne kellett volna megkenni valakit - adott rövid összegzést a munkájáról egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég munkatársa. Egy pénzügyi tanácsadó pedig arról beszélt, megdöbbent, amikor rájött, hogy az üzleti szférában "mindenki triviálisnak tartja: 10-20 százalék az átlagos komisszió", vagyis ekkora arányú kenőpénzt kell fizetni az állami megbízások esetén.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.figyelem_ma_is_elloptak_ontol_nehany_milliardot.108824.html

nu itt a pénz amit Bajnai elvtársék lenyúlnának még füstadó címén ... ezért mondja az éppeszű ember nyasgem Bajnai nyasgem Tóta ...
Egyetlenegy kérdésünkre sem válaszolt a kormány a lakáscélú támogatásokról szóló Állami Számvevőszéki jelentéssel kapcsolatban, amely nagyon súlyos megállapításokat tesz az ezen a címen elköltött majd' 1500 milliárd forintról. Az ÁSZ szerint minden előzetes terv és utólagos ellenőrzés nélkül költöttek minden évben - folyamatosan változó feltételek mellett - százmilliárdokat lakástámogatásra, miközben még az igény is hiányzott a kormány részéről, hogy utánanézzen: hova is folyik az adófizetők pénze.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.hova_tunt_1500_milliard_-_a_kormany_nem_mondja_meg.108567.html

Van itt pénz ...
http://www.hwsw.hu/hirek/32573/kina_masodik_legnagyobb_k+f_japan_egyesult_allamok_gdp_aranyos.html

"Kína lelépte Japánt a kutatás-fejlesztés területén
Dirk Pilat, az OECD tudományos-technikai részlegének vezetője szerint lenyűgöző az az ütem, ahogyan Kína növeli a kutatás-fejlesztésre fordított összeget, valamint az alkalmazott kutatók számát. Az OECD 2000 és 2005 közötti adatok elemzésével extrapolálta az idei számokat, és ez alapján Kína 136 milliárd dollár körüli, a kormányzati és vállalati szférát egyaránt magába foglaló K+F kiadása megelőzi Japán 130 milliárdját. Az Egyesült Államok 330 milliárdot fordít erre a területre, míg az EU 15-ök befektetését összesen 230 milliárdra becslik a harminc fejlett országot, köztük hazánkat is tömörítő szervezetnél."
http://www.euroinfo.hu/europaszerver/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=63&Itemid=88

"Európa a nemzetközi versenyképesség és növekedési potenciál vonatkozásában eddig nem tapasztalt kihívásokkal néz szembe. Nem csupán az Egyesült Államok, hanem az új vetélytársak (India, Kína) is. A K+F ráfordítások ez utóbbiakban növekednek hihetetlen mértékben, Kínában évente akár 20%-kal is. Várhatóan 2010-ben GDP-jének ugyanakkora százalékát fordítja K+F-re, mint az EU. Számos európai vállalkozás nemcsak az alacsonyabb költségek miatt fektet be Kínában, hanem a jól képzett munkaerő és a nagy, dinamikus technológiai piacok és termékek kedvező kombinációja miatt is. Európának megfelelő pénzügyi forrásokat kell rendelkezésre bocsátania és teljes intellektuális potenciálját ki kell használnia ahhoz, hogy fellendítse a tudományt, a technológiát és az innovációt. "
off

Min dolgozol, Árpi? Mert hogy dolgozol nagyon valamin, az látszik...

on
@sün!malac69-nek már csak 19-et kell aludni: több szálon is, de még nem sikerült végére érnem. új formátumon is többek közt.
@alasehir: "Téged megkérdeztek annak idején, hogy akarod-e a kapitalizmust építeni?
Engem nem."

Már hogy ne kérdeztek volna meg.
Szavazhatsz a kommunista pártra és ha megvan a kétharmada, akkor alkotmányt módosít és máris kész a szocializmus.

"A szocializmus jobb volt."

Személy szerint nekem is.
Hiángazdaságban vállalkoztam. [Vállalkozás: inkább csak önfoglalkoztatás; persze családi méretű cég, semmi terjeszkedés]
Soha nem látott alacsonyak voltak az adók.
Egy kánaán volt [leginkább a 80-as évek átmenete]: de nem tartható - mint írtad.
Kevés a pénz? Az autópályaárakon nem látom!A 4 es metró árán sem látom .A minisztériumi bútorcseréken sem látom!A miniszteri A8-asokon sem látom!A meghívásos pályázatokon sem látszik!! A minisztériumi beszerzésekért kifizetett pénzeken sem látszik. A kormánypropagandára kifizetett sokszáz millión sem látom! Akkor most mivan? Kisebb lett a parlament? No ugye?!
@Karesz (Charlie):

Igen. Megéri. A francia, osztrák, stb. államnak ugyanis van pénze. A magyarnak meg nincs. Akinek van, az befektet, értékpapírba, cégbe, stb., akinek meg nincs, az elad. Ez ebben a szemét kapitalizmusban mácsak így szokott lenni.
@Lodogi Pascal:

Ezekután rohadtul csodálkozom, hogy a Mercedeseket még mindig Sindelfingenben gyártják. Ahhülyék.
@akira2:

Azt hiszem, nem értjük egymást. Az unokának, dédunokának, stb., stb., azért kell ingatlanadót fizetnie, mert KEVESEBB jövedelemadót fizet. KEVESEBBET. Ahogy a jövedelemmel rendelkezőknél ma is lesz, ha bevezetik az ingatlanadót. A jövedelemadót pótolja az ingatlanadó.@Karesz (Charlie): Próbáljuk már meg ne érzelmileg felfogni, hanem racionálisan.

min dolgozik ?

mottó :
"A Fidesz meg hülye, szokás szerint."
"több szálon is, de még nem sikerült végére érnem."

"ez a gyehek meg nem nohmális"
(egri csillagok háborúja)
@Karesz (Charlie):

1./ Igen. Ironikus beírás volt.

2./ Komolyan:
2a./ Normális kapitalizmusban soha, sehol, semmikor, még véletlenül se foglalkozik a kormány termékpalettával. Az a szocializmus. Volt termékpalettánk akkor is, csak piacnyitáskor kiderült, hogy kizárólag a Szovjetunió leitatott átvevőinek lehetett az áruinkat eladni, másnak nem.

2b./ Ha egy magyar vállalat tönkremegy, az sajnos az ő baja. Egyrészt azért nem szabad támogatni, mert erre az adófizetők pénzét pazarolni tilos, az állam nem szalámigyár, másrészt meg azért, mert az EU-ban ez végképp tilos. Az olaszok tudják exportálni a termékeiket magyarba, mi nem tudjuk olaszba. Sőt sehova, és ezek szerint még itthon is eladhatatlan. Nekem se tetszik, sírok is érte (ez nem irónia!), de ha megmérettél, és könnyűnek találtattál, akkor nincs mit tenni.
Elnézést, a 20:22:28 időpontú beírásomba csak véletlenül került bele Karesz (Charlie) neve. A beírás akira2-nek szól. Még egyszer bocs.
K. vakapad

"Ha egy magyar vállalat tönkremegy, az sajnos az ő baja."

Meg a mienk...

"A francia, osztrák, stb. államnak ugyanis van pénze. A magyarnak meg nincs. Akinek van, az befektet, értékpapírba, cégbe, stb., akinek meg nincs, az elad."

Miért kellene bármit is eladnunk?
Az ingatlanok árainak konvergenciájából akkor profitálunk a legtöbbet, ha nem adunk el egy négyzetméternyi ingatlant, és közművet sem. (Magyarországon minden szempontból alulárazottak az ingatlanok)
Nyilván csábító dolog eladni mindent és francia, osztrák stb. államok termékeit megvásárolni belőle, de ez a stratégia már középtávon sem igazán kifizetődő (lásd jelen helyzet), így ha lehet ne agitáljunk mellette elvtársak!
A legjobb befektetés, ami egy magyar átlagember számára elérhető, az ingatlanjainak megtartása!
Sajnos az ingatlanadó pont egy másik irányba igyekszik terelni a jövőt, a nyomott árakon kiárusítás felé.
Világ proletárjai egyesüljetek, támogassátok a kommunista párt törekvését, az ingatlanadót!
Hiszen:
-Igazságos, mert nem lehet eltitkolni
-Fizessen az aki felhalmozott (tehát a burzsoá)
-A nyugdíjas mentesül!

Bajnai elhozta nekünk a kommunizmust végre. Köszönjük!
Erre már nagyon vártunk.
@akira2: "Na ne viccelj már, hogy a kínaiak bármire is képesek lennének a gagyi ruházat és cipőkön kívül..."

Azért csak tudnak űrhajót és műholdat is készíteni ;)
Emlékezz! A nagy szovjet birodalom is csupa ócska bóvlit gyártott, de volt pénz és tudás arra, hogy olyasmit is csináljanak, amitől néha az amcsik álla is leesett.
Persze megtartották a tudást és technológiát állami szinten, nem is akartak a népnek termelni.
A kínaiak pedig már felismerték, hogy piacra kell vinni az "elefántcsonttoronyból" a tudást és a technologiát (ahogy az amcsik is teszik).
Játékmackóba a célkövető rakéta képfeldolgozó processzorát. Jobban eladható lesz és megtérül a befektetett tőke.

"A magam részéről soha semmilyen holmit nem vásárolok meg, amit Kínában gyártottak"

Hát akkor Te meztelenül jársz és nincsenek iparcikkeid.
Mert ha nem is száz százalékban illetve nincs is a dobozára írva, de akkor is gyakorlatilag a vietnámi kézzel font kosarak kivételével _mindenben_ jelentős kínai részteljesítés van (ha nem az egész onnan jött).
Talán a "designed in EU" cimkék a mi hozzáadott értékeink és a multik minőség ellenőrzési rendszere, amivel szűrik a bóvlit, nehogy a saját márkanevüket rongálják.
@eMeL: "Azért csak tudnak űrhajót és műholdat is készíteni ;)"

LOL, a Gagarin űrhajóját csinálták meg röpke 50 év késéssel. Az rossz példa. De aktívan fegyverkeznek, és ott már látszik a felzárkózás hi-techben. Pár év kell még az autóiparuknak is, de nem több, főleg hogy most kavicsért be lehet vásárolni Nyugaton.

"Hát akkor Te meztelenül jársz és nincsenek iparcikkeid."

és postán küldi be a kommentet az internetbe.
@Viktus: "nu itt a pénz amit Bajnai elvtársék lenyúlnának még füstadó címén ... ezért mondja az éppeszű ember nyasgem Bajnai nyasgem Tóta ..."

Tudod ne hagyd ki ovit sem. Megérdemli ő is ;)
A fidesz önkormányzatok sem lopnak kevesebbet, mint a szocik.
Ezt kellene átlátni és az egész gárdát elzavarni.

Ovi annyival rosszabb, hogy bajnaitól a (szoci háttérrel, tudod "az mszp szörnyű tagsága") nem is várhatsz mást, de ovi *elméletileg* potens vezető és nemzeti elkötelezett... ahhoz képest: jujj.
@akira2:

"Meggyőződésem, hogy Kínában semmilyen értékes dolgot nem gyártottak a Nagy Fal óta, csak gagyit... Na ne viccelj már, hogy a kínaiak bármire is képesek lennének a gagyi ruházat és cipőkön kívül..."

Valószínűleg nem vagy az olimpiai játékok nagy rajongója - és elkerülte a figyelmedet a pekingi Madárfészek stadion - a világ legnagyobb, legösszetettebb acélszerkezete:

kínai szakmunkások építették Kínában kitermelt nyersanyagokból kínai üzemekben előállított kínai alkatrészekből kínai kivitelezők útmutatásai alapján.

Vagy ott van még a világ eddig egyetlen kereskedelmi forgalomba került Transrapid mágnesvasútja, ami a Pudong Nemzetközi Reptérről repít a sanghaji metróhoz. Pályáját ugyancsak kínaiak építették - most tessék figyelni! - a 30 kilométeres pályaszakaszon megengedett 2 milliméteres hibahatáron belüli - mérnöki és kivitelezői csúcsteljesítménynek számító - alig 1 milliméteres hibahatárral.

Egyébként összehasonlítva a mi 4-es metrónkkal:

Hossz: M4: 10,5 km -> Transrapid: 30,5 km
Maximális sebesség: M4: 90 km/h -> Transrapid: utazósebesség: 430 km/h, max. 550 km/h
Ár: előreláthatóan minimum: M4: 511 milliárd forint -> 1.33 milliárd $

- vagyis mai árfolyamon is alig több mint a 4-es metró várható minimum költségeinek a FELE: kb 270 milliárd forint.

A 4-eshez képest féláron kivitelezték a ma üzembe állítható legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát tömegszállító eszközt, 3X akkora szakaszon, mérnöki csúcsteljesítménynek számító pályavonalon, ami - egyetlen előre nem látható balesettől eltekintve - soha nem produkált még 2> másodpercnél komolyabb késést.

Ez azért már csak valami, nem?
Mai hir a klubradiobol,

javult az orszag megitelese!!!!!!
[eljen}

{miben nyilvanult meg?]
erosodott a forint!!!!!!!!!!
[mintha lenne hozza valamilyen kozunk, egy nagyobb bank nagyobb tetelben vett forintot]

ez viszont igaz:
"Magyar bankok besorolását
rontotta a Moody's"
vagy 8 banket.. hany van osszesen?
@vakapad:
vakapad 2009.05.19. 20:09:40

"Igen. Megéri. [marmint a kulfoldi allamoknak magyar kozmuvet venni] A francia, osztrák, stb. államnak ugyanis van pénze. A magyarnak meg nincs. Akinek van, az befektet, értékpapírba, cégbe, stb., akinek meg nincs, az elad. Ez ebben a szemét kapitalizmusban mácsak így szokott lenni."
nem egeszen, mert pl ebben a kapitalizmusban van un. hitel is.
azaz barmikor eldhatod a jovot jo penzert.

konkretan ezert irtam be, mert lehivtuk ugyan a hiteleket de nem vettunk semmi olyasmit ami megerne, kozmuvet, bankot barmit, ami hosszutavon kamatozik.

ha ez igy lenne, hogy a kapitalizmusban a mi sorsunk a szivas, akkor hogyan jottek elore a finnek szaz ev alatt a halszagu lenezett rokonsagbol az elsok koze???

@vakapad:
vakapad 2009.05.19. 20:33:49
"1./ Igen. Ironikus beírás volt."
na azt meg jelezni kene valahogy.

"2a./ Normális kapitalizmusban soha, sehol, semmikor, még véletlenül se foglalkozik a kormány termékpalettával."
legalabb ekkora ordas f@ssagokat ne irnal. vagy a normalis kapitalizmus az szomalia? (ott ugyanis megszunt az allam)
Usaban pl van egy csomo strategiai termek, az egesz hadiipar, kutatas allamilag dotalt, osszes termekukkel.
a gyapot stratiegiai termek, akkora tamogatasokat kap, hogy abbol magyarorszag ellenne, es megszuntetni se lehet, pedig mar van jobb muszal.

kuvait a mercerdeszbe vasarolt be, de az opelt is megveszik a nemet allam penzen
az ilyen liberalis hulyesegek miatt tart az orszag ott ahol.
en elhiszem, hogy ezt hiszed, de akkor sincs ugy ahogy hiszed.

" Az a szocializmus. Volt termékpalettánk akkor is, csak piacnyitáskor kiderült, hogy kizárólag a Szovjetunió leitatott átvevőinek lehetett az áruinkat eladni, másnak nem."
nem, baratom rosszul emlekszel, pl a SZU utan masodik kulker partnerunk az NSZk volt, de adtunk el araboknak csirketol motorvonatig mindent,

nota bene a Richter meg mindig a keleti piacnak koszonheti hogy talpon van, hogy sikeres.
tortenelmi bune a magyar elitnek, hogy nem fogta ossze az osszes gyogyszergyarat egy nagy monopoliumma, privatizalas helyett...

2a2
Ki mondta hogy Magyaroszag normalis kapitalista orszag???
pillanatnyilag az allampenzlenyulas a legjovedelmezobb...

"2b./ Ha egy magyar vállalat tönkremegy, az sajnos az ő baja."
nem ez a mi bajunk , mert elbocsatasok lesznek, szoc segelyt hityelbol, es nem hagyhatjuk tonkremenni,lasd MAV

"Egyrészt azért nem szabad támogatni, mert erre az adófizetők pénzét pazarolni tilos, az állam nem szalámigyár,"
valoban nem szalamigyar az allam, de fogadok a gyulai kolbaszra is lesz allami penz
+
TE megint abbol indulsz ki hogy az allam a veszteseget allamositja, de lehetne a profitot (is) allamositani, ahogy a nalunk okosabb fejletteb orszagok teszik.
ha az oTP leesesekor az allam vett volna OTP reszvenyt (egyreszt ennyire le se esik, masreszt most lenne mibol fizetni a nyugdijasok 13.havijat)

" másrészt meg azért, mert az EU-ban ez végképp tilos."
na azt meg nalunk lesz@rjak, es joggal, most derult ki, hogy nem lessz anyi penz a metrora... gondolod nem tudtak elore hogy versenyeztetni kell?

"Az olaszok tudják exportálni a termékeiket magyarba, mi nem tudjuk olaszba."
de csak azert mert a komprador burzsoaziank ehhez onkent es dalolva segedkezik.
ha pl a kamionokat vasutra pakolnak, rendes utado stb. lenne, nem erne meg nekik idehozni pl a kovet, csempet, es nem lenne se kornyezetszennyezes, se draga olajfogyas, es a magyar gyarak se mentek volna csodbe, hanem itt gyartanak, ami ide kell.

"Sőt sehova,"
ne viccelj mar! en pl lattam CBA boltot horvatorszagban, es ukrajnaba is tudunk eladni, es tudnank, barhova, ha mi lennenk a tesco nem ok.

"és ezek szerint még itthon is eladhatatlan."
nem. itthon es keleten jol eladhato konzerveket gyartottunk, eladtuk a globus-gyarat, lerontottak a monoseget, reszben be kellett zarni, es igy megveszuk a draga markas nyugati konzervet is.

"Nekem se tetszik, sírok is érte (ez nem irónia!)"
OK de szerintem rossz miatt sirsz.

"de ha megmérettél, és könnyűnek találtattál, akkor nincs mit tenni"
ez igy van. ezert buknak most a szocik... de egy orszag nem bukhat meg.
ideje visszaterni a vagyonvasarlashoz a privatizalas, eladas helyett.
Az ingatlanadónak egy baja van, az értékbecslés. Kinek ér egy eladhatatlan, 150 éves, pesti-nagypolgári magasplafon 30 millát? Nyújtsa fel az újját, aztán vegye meg. :)
Ha valami a beárazás szerinti áron eladhatatlan, akkor az nem ér annyit.
Tudom-tudom, nem akarunk piaci áron, de akkor végső soron milyen értéket becslünk? Eszmei?
Latod Vakapad?

tegnap reggel beirtam, hogy lesz allami penz a gyulai kolbaszra es mit tesz isten estere mar megjott a hir allami hitelgarancia formajaban.

aztan tudod-e miert megy tonkre a Herz es miert vannak nehezsegei a gyulai kolbaszgyartasnak???

megirta a nepszabadsag... a forint leertekelodese nagyon megdragitotta a nyersanyagokat...

na mi kell a szalamihoz? Hus? paprika?
es nem tudjuk eloallitani??? vilagpiacrol kell beszerezni???

nem, nem bananrol van szo! serteshusrol, szalamirol!
Az ingatlanado az egy igazi szocialista szemleletu balfogas. Tortent az, hogy a franciak bevezettek az Impot sur la Fortune = ISF nevezetu extra vagyonadot, hogyaszongya a kogazdagok fizessenek a vagyonuk utan adot. Persze az ingatlanarak ugy felmentek, hogy a kozeposztaly is kezd belecsuszni a kogazdagok taboraba (legalabbis, ami az ertekhatart illeti).
Mondjuk ez most mellekes, koncentraljunk mondjuk az igazan, nagyon gazdagokra. Akiknek kastelyuk meg gyaruk van. Mi lett az eredmeny?
Kepzeljuk el, hogy a peldabeli Jean a kastelyaban lakik es a gyaranak fo reszvenyese es az osztalekokbol el. Persze az osztalek utan fizet nyeresegadot, meg a gyar is adozik, meg fenntartja a kastelyt, csinositgatja, munkat ad a kertesznek, tetofedonek stb.
Es kozben fizeti a vagyona utan is az adot. A gazdasag rosszul megy, az ingatlanarak szarnyalnak es egyszer csak ott talalja magat, hogy a vagyona utan tobb adot kell fizetnie, mint ami bevetelt egyaltalan elert. Tehat ha a cege bajban van, akkor nemcsak nem tudja kisegiteni, hanem meg raadasul valahonnan penzt kell eloteremtenie, mert az adokotelezettsege meghaladja a beveteleit. Sajat hazajaban ellehetlenul a kulfoldi vallakozasokkal szemben, akiket nem sujt ilyen kulonteher.
EZ KOZGAZDASAGI NONSZENSZ.
Na es mi lett a vege? Sokaig lobbiztak, teljesen eredmenytelenul, majd szepen leleptek a gazdagok. Es vittek magukkal a tengernyi penzt, euro szazmilliardokat, Svajcba, Belgiumba, Luxemburgba. Es ezentul ott fektetnek be, a cegeik ott fizetnek adot.
Ezt sikerult elerni a vagyonadoval.
"A szocik képesek a vagyonadóból is jövedelemadót csinálni.A Fidesz meg hülye, szokás szerint."

"Megjegyzésed csak előzetes moderációt követően fog megjelenni."

Érdekes dolgok vannak itt azért....A tisztelt cikk író, ezeket komolyan gondolta?Ezzel a háttérrel?/infóval?Vagy csak eltévesztette április elsejét?

Nehéz manapság független, objektíven látó "oldalakat" és cikkeket találni...és itt is csak az uszítás.Kár.
@teisfiambluetooth: Úgy hogy csinálnak a 200 milliós villából egy többlakásos társasházat és mindjárt nem kell adót fizetniük.Közismert trükközés.
Üdv mindenkinek!
Én értem hogy szarban van a haza de miért mindíg az állampolgárok szívnak emiatt? Számomra egyszerűen felfoghatatlan hogy hova folyik el az a rengeteg hitel meg adó amit befizetünk!
És az IMF-Től felvett hitelből adunk pénzt azoknak a bankoknak akik minket sanyargatnak esetleg kiraknak embereket az utcára!!!! Valaki mondja már meg ez kinek jó mert hogy a lakosságnak nem az biztos! Csak egy utolsó megjegyzés!: Információim szerint a válság óta annyi hitelt kapott az ország hogy abból minden magyar állampolgár kaphatott volna legalább 20 millió forintot és mindenki tudná fizetni a hitelét és nem lenne válság! Akinek meg nincs hitele az még jobban jár! Üdv Z.
süti beállítások módosítása