W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Balfenéken

2009.04.22. 00:45 Tóta W. Árpád

Hét évük elszelelt. Ha valaki olyat talál mondani, hogy ez a hét év nem része a rendszerváltásnak, a történelemnek, akkor felháborodnak. Közben a hét év vívmányait saját kezükkel bontják vissza tövig, a száznapos programig. A családi pótlék, a nyugdíj, az összes elképzelhető járadék emelését, az egész passzivitás-fetisiszta rendszert most ők maguk kénytelenek végképp eltörölni.

Illetve dehogy ők maguk! Ehhez már a szerelőt kellett hívni, egész brigádot, mert a szocialisták között egy sem akadt, aki élére mert volna állni a visszavonulásnak. Próbálkozás, az volt, csak folyton felpuhult. Nagy felismerések voltak, hogy ezt meg azt kéne csinálni. Még csak nem is voltak ezek téves elképzelések. Ami most, az utolsó pillanatban elkövetett válságkezelésben megtörténni készül – és még mindig nem lehet tudni, megtörténik-e –, az közhely volt a Gyurcsány-kormány idején. Maga a miniszterelnök – és utódja – mondta el különféle beszédekben, hogy ami van, az fenntarthatatlan. Sőt a jobboldal komolyan vehető – vagyis nem 24 órás pártszolgálatban álló – arcai is megmondták, lényegében ugyanazt. Aztán a Reformszövetség, meg Bokros Lajos, és végül az ima meghallgatásra talált, és megszületett a Bajnai-kormány, jászolba, trágya közé. Hát, így sikerült.

Nem történik most semmi váratlan intézkedés tehát, csak az teszi őket különösen fájdalmassá, hogy közben beköszöntött egyrészt a világválság, másrészt vele együtt a magyar válság. Az, amelyikkel Gyurcsány riogatta a frakcióját 2006-ban ilyentájt.

Alanyi költészet

Hogy mi is ennek a szocialista álomkórnak a lényege, azt egy szélsőbaloldali követeléssel illusztráljuk. Itt megjegyzendő, hogy a szélsőség nem feltétlen jelent erőszakot, csak annyit, hogy az illetők olyan iszonyú állatságokat képzelnek, amin csaknem mindenki beröhög. A terrorizmus csak az ebből eredő frusztráció következménye később.

Semmi Sztálin, se Rákosi, kortárs a minta: az úgynevezett alapjövedelem a mai, modern és európai értelemben vett szélbal ötlete. Erre bizonyíték, hogy Tamás Gáspár Miklós is ezt követeli EP-listája élén, és ő aztán képben van baloldalból, még a kísérleti teóriákat is keni-vágja; szerencsére csak a laborban.

Ezek azt találták ki, hogy mindenki, tekintet nélkül az érdemeire, munkájára, tanulmányaira és bűneire, kapjon egy összeget, amiből "tisztességesen meg lehet élni". Alanyi jogon, mert az emberi lénynek ennyi jár. Ez volna az alapjövedelem. Az állampolgár pedig választhat. Egyik lehetősége, hogy eléldegél ebből a pénzből a hobbijának, művelődik, sétálgat, jókat eszik és pihen.

A másik, hogy elmegy mondjuk egy erőműbe szenet lapátolni, mert jó érzéssel tölti el, hogy az így megtermelt jövedelmének kétharmadát az állam elveszi. És arra fordítja, hogy a hobbijának élő szomszédja igenis megvehesse a harmadik modellmozdonyát a terepasztalához, amit eddig sajnos nem tehetett meg, mert a modellmozdony importáru, és abból a nevetséges alapjövedelemből arra nem fussa. Áll a fűtő a kazánnál hajnal hatkor, és összefacsarodik a szíve, ha arra gondol, pár óra múlva felébred a szomszéd, és a kapuccsínó meg az angolszalonna után megint ugyanazzal a két vacak, tavalyi mozdonnyal kell játszania. Az ő boldogságáért is meg kell dolgozni valakinek. Én épp ráérek, mondja magának a fűtő, és aznap kettőzött erővel lapátol.

Mekkora eszeveszett hülyeség ez, úristen! Alig veszi be a Word. Tök nyilvánvaló, hogy másnap már senki sem fűtené az erőművet, és az önmegvalósításnak élő alanyok azt vennék észre, hogy nem megy a vonat tovább, meg a tévé se. Ugyanis az emberek nem hangyák, nem születtek dolgozónak és katonának, hanem gyereknek születtek, van tehát fogalmuk a felhőtlen szabadidő szépségeiről. Ha semmi sem múlik azon, elmennek-e szenet lapátolni vagy buszt vezetni, akkor találnak maguknak jobb szórakozást. A papoknak legalább volt annyi eszük, hogy ne a földre ígérjék a mennyországot.

Bársonyos cigányút

Na, ez a szocialista elmebetegség vegytiszta formában. Ilyen böszmeségre az MSZP és a liberálisok közös kormányzása nem vetemedett, viszont igyekeztek a lehető legközelebb kerülni hozzá. Ha választaniuk kellett, hogy hova szórják a szabad felhasználású pénzeket, akkor mindig az alanyi jogra szavaztak. A nyugdíjra, a családi pótlékra, a segélyre, az áfacsökkentésre. Véletlenül sem arra, hogy az adóterheket mérsékeljék, hogy konkrétan annak az embernek legyen jobb, aki többet lapátol. Pedig a világgazdaság pénzbőségét ki lehetett volna használni erre is.

Most már nem lehet. A spekulatív tőke elvonulásával színről színre látjuk, hogy egy magyar dolgozó négy másikat tart el, megszámlálhatatlan vadidegennek fizeti a fűtését, közlekedését, őstermelősködését, nyugdíját, rokkantnyugdíját, és ehhez egyre kevésbé van kedve, úgyhogy ha igyekszik és törekszik, akkor is próbál úgy maszekolni, hogy az állam, vagyis az ő pénzére ácsingózó idegenek ne tudják meg. És nem, nem kér és nem ad számlát, akárhogy rimánkodnak neki. Még szomorúbb, hogy nemcsak a kedve fogy, hanem a lehetőségei is.

Gyurcsány is úgy számolt, hogy fájni fog, de aztán visszatalált a bársonyos cigányútra. Tiltakozókra, tüntetésekre számított, érdeksérültek felvonulására, akik majd megunják és hazamennek. Ilyen nem történt: el se jöttek. A szociális sérelmek, az alanyi jogok megkurtítása miatt nem volt szinte semmilyen komoly tiltakozás, mert a kormány rendre meghátrált, mielőtt bekövetkezett volna. A tüntetések és a népszavazások szimbolikus ügyekre épültek, a demonstrálók és a zavargók nem a vizitdíj sújtotta kisnyugdíjasok voltak, hanem szintén hobbisták, önmegvalósítók, szappanopera-érzelmek rabjai. Ahhoz mégis elegen voltak, hogy ráhozzák a frászt Gyurcsányra és a szocikra, és azok megkeressék a módját a halogatásnak. Mint az alkoholista, aki egy pohár sörre még épp ráér, aztán a takarítók mossák fel reggel. Megérdemlik, ami vár rájuk. Csak az volna tragikus, ha nem pusztulna velük a szocializmus akarása.

Szolidaritásról még:
Isten is megsegít
Nemzeti kaszinóPrick your finger it is done
The moon has now eclipsed the sun
The angel has spread his wings
The time has come for better things
REPENT, that's what I'm talking about
I shed the skin to feed the fake
REPENT, that's what he's talking about
Whose mistake am I anyway?Címkék: mszp történelem gyurcsány szocializmus bajnai

324 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr711077267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő 2009.04.22. 14:33:47

Orbán és a szocialista restaurátorok Orbán Viktor március 15-én történelmi ívű beszédet tartott: kiiktatta az elmúlt hét évet a rendszerváltás történetéből. Mondván, ez a "szocialista restauráció" időszaka volt. Vajon mi volt a szocializmus r…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Videók Hitgyüliről:

www.yv.hu/p=0474d750eb6b97443eaa784a38e5b261

www.yv.hu/p=4c39b8c30922cb804ade500eb9339a5c

A szóban forgó Tamás Gáspár Miklós a Hitgyüliben legalsó képen jobbra:

www.kuruc.info/r/26/25019/

Úgy látszik egyik hülyeségből vándorol a másikba. Én sose tartottam őt normálisnak. Na már tényleg alszom. Jó éjt.
Szánalmas, szánalmas, szánalmas, csak ez jut eszembe erről, meg minden másról is: a Győzike Show, a Barátok Közt, a sok félhülye barom, akik azt se tudják, milyen a világ, egyátalán nem fognak hiányozni, amikor végre felszállok egy gépre, ami elvisz innen. Nem fog hiányozni az 52%-os elvonásom, mert szemét módon elvégeztem egyetemet, jó a fizetésem és nem az állam tőgyén csüngve töltöttem az elmúlt 6 évet. Egy valag adót fizetek be, sose látom az eredményét. Nem "termeltem" 43 gyereket a családi pótlék miatt, nem jelentkeztem át anyámék kérőjába, csak hogy spóroljak 3130 forintot a gázárból, nem kértem szociális támogatást a főiskolán, csak mert az anyám, aki egyedül nevelt, nem volt vállalkozó vagy BT-beltag. Torkig vagyok ezzel a sok pitiáner emberrel, akivel nap, mint nap találkozom az utakon, meg a mindennapi életben.
Gyűlölöm, hogy annyira nagyra vagyunk magunkkal, miközben nincs olyan pontja hazánknak, ahol ne lenne szemét letéve bármilyen betérőben, kiállóban, erdő mellett.
Mindenki leszar mindent, mindenki leszarja a másikat. 2 évet éltem az USA-ban, azt hittem, az a mélypont. Ehhez képest, kánaán volt. Ott legalább nem irigyek az emberek a másik sikerére!
talán ez a rothadás az egyetlen út, amelyen a magyar politika el tud indulni a tisztulás felé. ennek legkorábban öt év múlva lehet vmi hatása, amikor a szocik levágják, hogy a trottyokkal semmi esélyük, és a fidesz következő generációjának is sikerül legyalulni pártjuk öreg pszichopatáit.
Én azt mondom, hogy negyedik is szép helyezés. :)

A poszttal amúgy egyetértek.
Annyi helyen, olyan sok kommentelőtől olvasom, hogy nagy búbánatukban, meg elégedetlenségükben, meg csalódottságukban, meg mifene - lelépnének ebből az országból.
Alig találok szót arról, hogy valaki esetleg belehúz a munkába, vagy - neadj isten! - valami vállalkozásba fog.
Szerintem a szocik legnagyobb bűne - sok egyéb mellett - hogy miközben az öngondoskodásról, meg az egyéni felelősségről mantráztak, a saját tehetetlenségüket mintegy rákenték a vállalkozói rétegre, mint adócsalókra, számla-nem-adókra, meg ilyenek. A kapitalizmus kellős közepén a többségnek még mindig gyanús, ha valaki vállalkozó, még mindig afféle zöldséges meg butikos kép él az emberek fejében erről a világról. Vagy a bunkó-béemvés kép.
Pedig, ha úgy 250 000 közalkalmazott át tudna kerülni a termelőszférába, mindjárt jelentősen javulna a bevétel/kiadás egyenleg.
Megjegyzem gyorsan, nem a közalkalmazotti státusszal van bajom, hanem azzal az elképesztően pazarló infrastruktúrával, amit a tevékenységükhöz fenntartanak. Nyilván ebben van egyfajta hivatalnoki gőg (a hatalmat képviselem, megtehetem, jár, stb.), de inkább ez a bonyolultság ad kulisszát ahhoz, hogy a közszféra középvezetői szintjétől felfelé mindenki dalolva korrupciózhasson. Mutassatok 1 db olyan (béna) közhivatalt, ahol nincsenek csókos BT-k, külső tanácsadók, haveri beszállító hada, stb. osztályvezetői szinttől felfelé. Meg persze a szociknak erre jár az agyuk. Ezért töltögetik a kádereikkel ezeket a státuszokat, mert innen lehet megkérdőjelezhetetlenül és észrevétlenül szivárogtatni a pénzt. A tényleges irodisták meg be vannak idomítva, úgyhogy kussolnak, csak emésztik magukat, aztán öntudatukra ébredve lenyomnak egy punnyadt sztrájkot vagy tüntetést.

Szóval elmenni nem kell. Menjenek inkább a dölyfös, alkalmatlan, korrupt választott(!) vezetők.
Nem akarok valami szektás vagy emvéjügynökös lelkesítő dumát nyomni, de aki úgy érzi, hogy tudná a munkáját jobban is végezni - alkalmasabb közegben - az fontolja meg, hogy magánvállalkozásban (is) csinálja.
Nem ördögtől való.
Rendkívűl jókat nevettem a cikked olvasása közben, hozzá kell tennem, távol Magyarországtól. Jó gondolat a kommunizmus, humanista és igazságos, de *robotok nélkül nem fog menni*. Addig pedig mindannyiunknak sokat és keményen kell még lapátolni - nem csak otthon, máshol is, sőt máshol kell csak igazán. A nagy kérdés az, hogy hányan lesznek még a legjobb lapátolóink közül, akik mosolyogva odaadják a kevés fizetésük nagyrészét másik három-négy honfitársuk villanyvasútjáért, amikor más országokban esetleg maguk oszthatják be a lapátolásért kapott fizetésük legjavát, tetszés szerint vehetnek belőle maguknak, vagy akár a szeretteiknek szépen megmunkált villanymozdonyokat, vagy netán otthon, amikor a távoli országokból hazatérnek, egész terepasztalokra ruházhatnak be idővel.
Jó írás.
Azért a hergelés végett bele lehetne szőni a naponta elhangzó

nyugdíjasszöveget arról, hogy ők már egyszer befizették, akkor mostmár jár nekik a jólét, ha vért pisálunk, akkor is.

Egyébként ez nem szoci kérdés.
Az, hogy
vállalkozó,
civil,
egyház,
művészet,
sport,
közélet

csak az állam pénzén hajlandó létezni, az nem csak a szocik sara.
Demennyirehogy nem.
már máshova is leírtam: meg kell adóztatni a luxust. a lexust a mercedest, a medencét, az "indokolatlan négyzetmétert", a satöbbit. mert én nem hiszem el, hogy kérdés lehessen, hogy valaki tud-e enni, addig, amíg valaki lamborghinivel megy pókerezni soktízezer forintban(sok=~25). na: ezeknek uyganis van tulajdonosa, lehet, hogy egy káeftéé a limuzin, de ha 25millát ér, akkor lehet utána ötven rongyot luxusadózni havonta, ha meg nem, akkor el lehet adni. egy kétgyerekes családnak még "épp nem luxus" autót lehet kapni 5millióért fullextrával. no luxus, no adó, kis luxus, kis adó, nagy luxus nagy adó...
A magyar gazdasagot a burokracia folytja meg es ez nem valami szelsojobber hozonges hanem konkret tapasztalat Magyarorszag Kanada viszonylatban. Hja, meg a torvenyhozas szintjen mukodo korrupcio. Az un. Eu konform savalloacel kofozdei mosogato es tarsai. Irto banalisan hangzik, de ha vallalkozokat akarunk latni akkor hagyni kell oket elni. Otthon vallalkozoi szamla vezetese egyeni vallakozonak Biharbasznad T. Szov-ben alaphangon 15e HUF, Kanadaban mehet a csaladi bankszamlan. Otthon cegalapitas az egytagos minimaltokes aligletezo Bt-nel is alaphangon 150e, ugyveddel kozjegyzovel esatobbivel, Kanadaban x jovedelem alatt be sem kell jelenteni csak az adobevallasnal. Es meg sorolhatnam. Kurva gazdag ember a magyar csak nem tud rola.
Mar bocs a "cross-site trolling"-ert, de azert a belinkelt 'indy' cikkbol az egyik hozzaszolas viszonylag ertelemes volt.

Ez egy kicsit bovebben es jobban kifejti, hogy hogyan is gondoljak paran az alapjovedelmet. Ha minden igaz, akkor ez az "osztrak iskola" termeke.
(en nem ertek hozza, csak gondoltam nem art, ha ez is itt van):

***

A kapitalizmus a jelenlegi formajaban sajnos nem stabil, rendszeresen konjunktura majd recesszio koveti egymast.

Az egyik elkepzeles a rendszer stabilizalasara a penzrendszer gyokeres atalakítasa. Roviden es a reszletes elemzes igenye nelkul:

A jelenlegi adossagra epulo rendszer nem tarthato fenn, ami talan sokkal nagyobb problema, mint az alacsony eletszínvonal. Ma a toke altal felszívott penzt bankhitellel potoljak, mely tulajdonkeppen a jovoben beígert bevetelek erteke a jelenben szamszerusítve, amit a bankoknak joga van penz formajaban kiadni, majd kamatostul visszaszedni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kamatos kamatok miatt a hiteligeny is exponencionalisan no, a kamatokkal megnovelt hiteltartozasok csak megnovekedett gazdasagbol fizethetok ki.

Az alapjovedelem-rendszer egyik variacioja szerint a kormanyzat visszavenne a bankoktol a penzkibocsatas jogat - ld. banki fedezetrata rendszere - es kamatmentesen maga bocsatana ki a gazdasag szamara szukseges uj fizetoeszkozt. A kibocsatott mennyiseg annyi es csak annyi, amekkora kulonbseg az orszag ossztermeke es a vasarloknak kibocsatott osszjovedelem kozott van, azaz ami a teljes megtermelt - es elfogyasztando! - produktum szetosztasahoz elegendo vasarloerot potolja. Az alapjovedelmet tehat nem adoztatasbol teremtenek elo, hanem a hitelintezetek profitszerzesi jogait vonnak meg. (A kemenyebb elkepzelesek szerint a kamatot mint olyat teljesen betiltanak.) A kibocsatott uj penzbol alanyi jogon jarna mindenkinek (a fizetese melle, ha dolgozik) mivel az osszjovedelmekbol meg nem vasarolhato „felesleges” termekebol (pl. elelembol) valo reszesedes egyetemes emberi jog, akar a letfentartashoz szukseges vizhez vagy levegohoz valo jog.

Joval szerenyebb merteku volna a penz elszivargasa a gazdasagbol, es nem kellene a termelo rendszernek folyamatosan novekednie pusztan a stabilitas erdekeben. A toke tovabbra is novekedhetne azonban a termelesbol es kereskedelembol eredo haszonbol, es a termelesben dolgozok is kereshetnek differencialtan. Az ujraeloszto, nivellalo rendszert kiprobalta mar az emberiseg keleten, es tragikus kudarcot vallott. Egy emberi fajra szabott gazdasagi modellben muszaly tag teret adni a vagyonosodasnak es a vagyonosodasi versenynek, kulonben elvesz a motivacio, es a meglevo rendszer is osszeomlik. Az is fontos, hogy az arakat tovabbra is a piac szabalyozza - a kozponti arszabalyozas nyugaton bukott meg a gyakorlatban a 60-as evekben…

Ez elkepzeleshez sok ellenerv is tartozik, a legsulyosabb talan az inflacio veszelye. A rendszer nagyon tag teret ad a demagog osztogato politikai mozgalmaknak, melyek gyorsan extrem magas inflaciot tudnak gerjeszteni fedezet nelkul kiosztott penzekkel. Ha tul nagy a penzkibocsatas merteke, akkor az inflacio megeszi a dolgozok tobbletjovedelmet, így sulyosan karosítja a munkamoralt. (Ahogy egyebkent ma is tortenik, csak most a bankok tomik szamolatlanul az uj penzt a befektetesi alapokba…). De nem egyeztetheto ossze a szabad kulkereskedelemmel sem, igy csak zart - esetleg vilagmeretu egyseges - gazdasagban kepzelheto el.

Erdeklodoknek indulopontok:
mises.org/money.asp
- C. H. Douglas: Social Credit
- fractional reserve banking / banki fedezetrata
- iszlam bankrendszer
- tokeattetes tozsdei kereskedelem

Egy kifejtes:
www.richardccook.com/articles.php

Akinek pedig bulvarszosszal jobban csuszik:
www.youtube.com/watch?v=1JE-IPKzUtY (5 reszt kell osszekeresni)
"Véletlenül sem arra, hogy az adóterheket mérsékeljék, hogy konkrétan annak az embernek legyen jobb, aki többet lapátol. Pedig a világgazdaság pénzbőségét ki lehetett volna használni erre is."

Ez a két mondat már tényleg nagyon fájt...Árpi, te most már bármit le fogsz írni, ami úgy illik az imidzsedbe? Mármint nem a gondolkodó ember részére gondolok.
@Dzsoszakics: Ha eltel volna meg ket evet az USA-ban, akkor tobbet lattal volna belole, es rajottel volna, hogy de igenis irigyek az emberek a masik sikereire.
Itt az a legnagyobb baj, hogy nincs milyen termelő munkát végezni. Hol lehet elhelyezni ilyen sok "léhűtőt"?
Innen már minden értelmes befekteteő menekül. Iszonyat bürokrácia, Még szörnyűbb az adórendszer.
A Bajnai programja megolgásnak kevés, eredménye pedig csak annyi lesz, hogy a vállalkozások tömegével kerülnek majd külföldi tőkeerős cégek vonzáskörébe.
Dzsoszakicsnak: Én speciel egy évig se bírtam "otthon" 10 év USA után. Nagyjából ugyanazok az okok miatt, amiket írsz. Most azt fogja valaki mondani: De mi lesz, ha mindenki elmegy? Tudod mit? Szerintem mar mindenki elment, aki tehette. Az nem ment el, aki nem tud, mert nincs külföldön 'piaca". Bölcsészek, történészek... Vagy kimondottan kedvez neki a magyar katyvasz: nögyógyászok, jogászok...
Amerikai magyar 2009, dzsoszakics,fec2000 : egyezem!

W: Regen nem irtal ilyen jo cikket, csak igy tovabb.

Erdekes, hogy most, amikor hajnal van ott, es az amerikai szekcio postol kommenteket, egesz vallalhato hozzaszolasok vannak itt...
@Hefe: Ha meg te eltel volna ott ugyanannyit, tudnad, hogy az irigyseget ok 'inspiracionak' elik meg, es pozitiv iranyba forditjak at. Tudod, ha o meg tudta csinalni, en is meg tudom. (nem pedig ha nekem nincs, neki se legyen)

Mondjuk sokat arnyal a kepen, hogy az USAban moralisan felvallalhato modon is meg lehet gazdagodni, sot!!!
@nikon: "Alig találok szót arról, hogy valaki esetleg belehúz a munkába, vagy - neadj isten! - valami vállalkozásba fog."

De hát épp erről van szó, ha belehúzol a munkába, annak itt az az eredménye, hogy még 2 inaktívval többet tart el az állam a pénzedből. Nem a segélyen élő írja, hogy el akar húzni innen, hanem az, aki "belehúzott", és rájött, hogy attól nem neki lett jobb.
Rómában is akkor lett tarthatatlan a helyzet, amikor már minden polgárnak alanyi jogon jártak a juttatások:
emberitisztesseg.blog.hu/2009/04/19/kenyer_es_cirkusz_pannonia
Megszokta a nép, hogy teljesítmény nélkül is kap, a dolgozókat pedig egyre nagyobbal adókkal sújtották.
Hozzátenném még, hogy a zseniális "szerelőnek" kikiáltott Bajnai-messiás kormány se mer hozzányúlni a szociális hálóhoz rendesen, meg kb semelyik szent tehénhez se, inkább emel kicsit az adókon. Áfaemelés, ingatlanadó, szociális adó, meg adózzon még többet aki gazdag, szenvedjen a rohadt burzsoázia (gyk: aki bérből és fizetésből él). Csökkentsük szépen a kenyér áfáját, igen, megcsináltuk, mennyit is jelent egy 20Ft-os zsömle meg egy 200Ft-os kenyér esetében ez a csökkentés? Kb semennyit, ugyanis a benzin ára emelkedni fog és mivel benzinnel szállítják a kenyeret is, ezért még az is lehet, hogy drágább lesz. Csökkenő vásárlóerő -> csökkenő fogyasztás -> üzletek zárnak be -> még többen kerülnek az utcára. Zseniális program tényleg, mondta Bajnai, hogy fájni fog, de nem gondoltam hogy a hülyeség...
Azért az őstermelőt egy kategóriába sorolni a nyugdíjassal nem gyenge csúsztatás. Végül a kaja amit előállít az a lusta tunya őstermelő, aki képes nyáron hajnali 4kor kellni, hogy passzióból kapálgasson meg hasonló hobbijainak szánja az idejét, hogy tök fölöslegesen kaját állítson elő az tényleg a vérszívás netovábbja. Most abba bele se menjünk hogy ráadásul a pénz amit oda nyomnak nagyjából egészéből nem a magyar költségvetésből származik, hanem az uniósból. A FVM költségvetésében lévő támogatási pénzeket meg az őstermelőre épülő élelmiszeripar nyalja fel, vagyis lényegiben az élelmiszer gyárak élősködnek a magyar jópolgárokon. :) Ha van fűtő az élelmiszergyárban, akkor ő az ottani fűtő az élősködő, nem az őstermelő. Szóval ez öngól volt a javából. :)
@gunfight: Ez az, gyorsan csapjunk le a rohadt burzsoáziára, mert a burzsoázia hülye és amint bevezetjük ezt az adót, akkor eszébe se fog jutni Szlovákiában bejegyeztetni az autót. Egyébként miért kell azt büntetni, aki ki tud termelni egy jobb autót?
@nikon:

"Alig találok szót arról, hogy valaki esetleg belehúz a munkába, vagy - neadj isten! - valami vállalkozásba fog."

Sokan csinaltuk, eloszor a civil melo mellett, aztan foallasban (ejjel, nappal, hetvegen). En speciell mar lehet, hogy a veget jarom (nem Mo-n ulok a gep elott, de Mo-n adozom, igaz, a koltsegeim mar a nemet afa-t gyarapitjak).

"Mutassatok 1 db olyan (béna) közhivatalt, ahol nincsenek csókos BT-k, külső tanácsadók, haveri beszállító hada, stb. osztályvezetői szinttől felfelé."

Igy van. Es ez nem a dolgozo, adozo nep bune, hanem a rendszere. Azoke, akik ezt megengedik, fenntartjak. Akik az adofizetok penzet jatsszak at haveroknak, maguknak.

"Szóval elmenni nem kell. Menjenek inkább a dölyfös, alkalmatlan, korrupt választott(!) vezetők."

Majd hulyek lennenek :) Nem mennek, ezert megyunk mi.

"de aki úgy érzi, hogy tudná a munkáját jobban is végezni - alkalmasabb közegben - az fontolja meg, hogy magánvállalkozásban (is) csinálja.
Nem ördögtől való."

Ahogy az elejen irtam, ezt csinalom, csinaljuk sokan. De ha tovabbra is csak azt latjuk, hogy minden teher no, amiert semmi nem jar, akkor bolt becsuk, ennyi adot sem kapnak. Tartsa el oket a szavazobazisuk. Nehez lesz...
Valaki itt felvetette a többet dolgozást. Nna én azt csinálom, tavaly novemberben kezdtem el.

Másodállású vállalkozásomban 92392 e ft maradt nyereségként. Két hónapra nem is rossz.

az alábbi közterhek jöttek le belőle:
- vállakozói személyi jöv adó: 16%
- váll különadó: 4%
- osztalékadó: 35 %
- eho: 14%

Persze ez nem ilyen egyszerű mert a járulékalapok miatt nem ugyanaz a bázis, de ezt most hagyjuk.
A vége az lett, hogy marad a vállakozás pénztárjában 17632 ft amit ha el szeretnék költeni a gyereknek nyalókára, meg plüs macira, akkor még további adó terheli a szeméyli jövedelm adó törvény miatt. Vagyis nagyjából marad 9500 ft elkölthető pénzem.

Tapsvihar!!!!!!! Persze tudom könnyű, mert le mertem vonni a költségeimet...én a szemét. Javaslom, hogy minden pénzt vegyenek el! Azt a 10000 rongyot ami megmaradt,azt is, Én odaadom szívesen, mert hát a napi 8-10 óra főállás mellett az a heti plusz 20-30 óra nem is megterhelő...

Amerikai magyar 2009 2009.04.22. 05:12:41
Kik maradnak?
A naiv barmok három gyerekkel, akik paráznak az újrakezdéstől....
Csak ámulok. Árpi újra "AZ ÚTON" van, soha nem látott, összeszedett sziporka.
változás szelit érzékelem a fülemmel, a reggeli cinkét először feketerigó, mára pedig varjú váltotta föl, persze nem tartom kizártnak, hogy mindez a globális fölmelegedés következménye, viszont rénszarvasomat ugyanúgy vittem le pisilni-kakilni, mint eddig áldozván ezzel a kelet-európai töketlenség oltárán, valószínűnek tartom, hogy ruanda felé fogom fordítani szekeremnek rúdját, tekintettel arra a szomorú tényre, hogy a hegyi gorillák a büdös életben nem fognak hetven százalékot szerezni, de ha mégis, akkor sem fogják rénszarvasomat lepirézezni meg lenyuggerezni, jóllehet tiltakozni fog őkelme a meleg miatt, de majd jól fejbeverem, oszt annyi.
"A spekulatív tőke elvonulásával színről színre látjuk, hogy egy magyar dolgozó négy másikat tart el, megszámlálhatatlan vadidegennek fizeti a fűtését, közlekedését, őstermelősködését, nyugdíját, rokkantnyugdíját, és ehhez egyre kevésbé van kedve, úgyhogy ha igyekszik és törekszik, akkor is próbál úgy maszekolni, hogy az állam, vagyis az ő pénzére ácsingózó idegenek ne tudják meg." a négy másik, kéretik hangsúlyozni, hogy nem dolgozó illetve azok aki arra törekednek, hogy ne tudják meg, mert ilyen is van szépszámmal. és hogy kicsit fasiszta dög legyek, elegem van a szocializmus kényszeréből, sőt menjenek vissza autófényezőnek, hogy a politikusok is kapjanak a pofájukra.
előrehozottan választottam magamnak csillagot. vöröset.
@nikon + W: azért válasszunk szét dolgokat

nem mindegy, hogy az a közszolga dolgozik, vagy puncsos odarakott jóbarát:

nővér, tűzoltó, tanár, szoc munkás, stb: kell: hiány van belőlük, igen, mert aki tud, lelép vagy eleve el sem megy nővérnek...
viszont van 19 megye, n+1 állami cég (erdészetek, közút kezelők, stb), amiknél a vezetők szintén állami alkalmazottak, pedig egy ügyes átszervezéssel össze lehetne vonni a javát: a jómunkásember maradjon meg, az elvtársak/polgártársak 3/4étől viszont el kellene köszönni...
@suckmyfish: miutan mar tobbet eltem itt a mondott idonel, igy ugy gondolom hogy csak viccelsz. :-)
Árpi, nagyon jó cikk!

Már többször javasoltam (tudom: náci vagyok...), hogy a passzív, nem adózó állampolgároktól meg kellene vonni a szavazati jogot. Ennek eredményeképpen a politika nem osztogatna nekik felelőtlenül. Annyit kapnának, amennyi jut, mindenféle garanciákkal. (Ahogy pl. a 18 év alattiaknak sincs szavazati joguk, mégis kapnak enni, stb.)
Demagógia, mélyen a szokásos színvonal alatt. A "nincs kedvem dolgozni, lapátoljon más" kategória kicsi része a mostani elvonások érintettjeinek.

1. A magánnyugdíjpénztárra való áttérés az aktívaknak dupla terhet jelent, egyetlen generáció esetében. Mert akkor egyszerre kell fizetni a saját és az előző generáció nyugdíját is. Ez sz@r ügy, de nem következik belőle, hogy ez "jogtalan" elvonás, sem az, hogy a nyugger vagy lapátoljon szenet, vagy dögöljön meg.

2. Hemzsegnek a munkaadók, akik a 62 és 65 közötti korosztálynak munkát kínálnak. Ők fizikailag is különosen alkalmasak a szénlapátolásra. De most majd hirtelen ez megoldódik, és kihúz minket a válságból.

3. Mondjuk matektanárnak alkalmas a nép 5%-a. De nem, annyi eszünk nincs, hogy azt a kevés tanárt, amennyi tényleg kell, normálisan megfizessük, hanem a qrva közalkalmazott menjen az annyába, csökkentsük e fizetését még tovább, hogy most már ne az menjen tanárnak, aki hármas volt gimiben, hanem az, aki kettes. Szép, előrelátó politka. Jövőépítő. Orvos dettó, akinek van kis gógyija közülük, dolgozzon Írországban. Nekünk csak a béna meg az afgán orvosok kellenek itthon.

4. Gyed. A gyereknevelés és a vasútmodellezés között vannak még fokozatok. Társadalmi hasznosság tekintetében is meg kényelem tekintetében is. Főleg a mai óvodahelyzetben szuper ötlet elvenni. De gondolom az itt kommentelők inkább megfizetik a babyszittert, mint hogy maguk magyarázzák el a gyereküknek, hogy mitől és merre megy le a nap. Szép, érzelmileg gazdag családot eredményez.

Szóval összefoglalva: lehet, hogy nincs elég pénz a társadalmilag fontos dolgokra, de akkor ezen sajnálkozzunk, ezt próbáljuk megoldani, és ne agymossunk, hogy nekem jár a lapostévé meg a BMW azon az áron is, hogy a szomszéd gyereke hülyévé nevelődik, a nagyanyja, aki az egész életében dolgozott, meg éhen döglik.

Kivételesen egyetértek Veled.
a nyugdíjas mantrát én is hallom ezerszer Drágabolgárúr műsora külön csemege erre, de azt elfelejtik, hogy a lófaszt fizettek ők be, a szocializmus a maga veszteséges állami vállalataival hitelből osztogatta a fizetéseket, így aztán ami ők "befizettek"az seholsincs (többnyire) mama...
@Amerikai magyar 2009: Vagy a debil lokálpatrióták, mint én (nem mentek még el). Nekem tanársegédséget ajánlottak a Dublini Egyetemen, mondtam nekik, hogy még gondolkodom - (megpróbálok itthon boldogulni).

Egyébként teljesen egyetértek a cikkel. Minden szavával.
Emberek, hol van a bejárat Kanadába? De komolyan, menjek elsőként a követségre?
"a világgazdaság pénzbőségét" tényleg ki lehetett volna használni azokban az években. de, ahogy ez közvetve ki is derül a cikkből: ehhez jobboldali gazdaságpolitikára lett volna szükség.

azaz, hogy "annak legyen jobb, aki többet lapátol".

nagyon rosszkor volt itt baloldali, osztogató kormányzat. (más kérdés, mikor is jó az, mert a konjunktúrát, amit az aktivitás növelésére lehet fordítani, hullámvölgy szokta követni, amikor meg takarékosságra van szükség.. :))
1. Anno voltam egy HR konferencián, ahol az akkori OMMF (Munkaügyi ellenőrök) vezérgigazgatója, elnöke tartott előadást. Elmondta, hogy 10 ellenőrzésből, 9-nél hibát találnak. A végén lehetett kérdezni és naivan megkérdeztem, hogy nem gondolkodtak-e azon, hogyha 10-ből 9-en nem tartják be a szabályokat, akkor a szabályokkal van a probléma? Válasz: Nem. A szabályok jók, a vállalkozók csalók. Több kérdést nem tettem föl.
Legalább kis elégtétel, hogy azóta előzetesben ül...mert a hivatalnokok meg korruptak.
2. Nem normális dolog az, hogy egy vállalkozónak többet kell foglalkozni a hatályos jogszabályok követésével, mint a saját szakmájával. Így nem csoda, hogy nehezen fejlődik. Ma még jobban megéri ügyeskedni, adót megspórolni, mint a szakmával foglalkozni. Ez a rendszer hibája. A vállalkozó alkalmazkodó típus.
3. Ma a munkahelyek minimum 60%, de egyes becslések szerint 80%-át adja a kkv szektor. Ennek ellenére a multik kapják az adókedvezményeket, munkahelyteremtő támogatásokat.
Egyetértek. A különböző többé-kevésbé utópisztikus „nagy” „humanista” ötletek és kapitalizmus-siratók közös ismérve, hogy a kapitalizmus által megtermelt mennyiségű és minőségű javak elosztására vannak nagy ötleteik. Egy aprócska gond van: a kitalált rendszerek nem képesek ezeknek a javaknak az előállítására…
Közös jellemzőjük, hogy elválasztanák a javak szétosztását az azok termelésében játszott szereptől, és/vagy befektetési döntéseket a befektetés sikerétől. Általában ezeket az ideológiákat szocializmusnak vagy kommunizmusnak nevezzük, de manapság ezek „light” verziója figyelhető meg a kapitalizmus-ellenzők ideológiájában is.
A laikusok (és kevésbé sikeres emberek) számára ezek mindig is vonzóak lesznek, hiszen milyen jó is lenne erőfeszítés nélkül elérni ugyanazt, nem? Nem. Egyrészt nem megy, mert az egyenlítősdi magát a javakat termelő rendszert cseszi szét és az egész kiindulópontja az volt, hogy azokhoz szerettek volna hozzájutni. Másrészt addig, amíg a javak előállítása erőfeszítést igényel, ezeket azonosan elosztani (függetlenül az erőfeszítéstől) igazságossági problémákat is felvet amellett, hogy mindenki magasról tenne az erőfeszítésre.

Az ilyen ideológiák mindig félrenéznek vagy találnak valami magyarázatot arra, hogy a gyakorlatban miért nem működött ez a „felsőbbrendű” rendszer. SOHA. EGYETLEN ALKALOMMAL SEM.
Lánglelkű élharcosaikról el is hiszem, hogy jót akarnak és őszintén hiszik, hogy az ilyen rendszerek jót tennének. De egészen egyszerűen nem értik, nem látják át a gazdasági folyamatokat. Lásd TGM egész munkássága az utóbbi tíz évben. Az ember nem tudja, sírjon-e vagy nevessen. Én az utóbbi időben csak nevetek, mert ekkora baromságokat ritkán olvas az ember.

Kicsit off: ennek a „light” verziója a mai kapitalizmus-ellenes, anti-globalista és bezárkózás párti elméletek. Lásd az indexen napokban megjelent sorozatot (eddig két rész jelent meg). Olyan közgazdász írta, aki nem képes látni a reálgazdasági folyamatokat a pénzügyiek mögött. Egyes részeivel egyetértek (energiaproblémák, externáliák), de amikor olyanokat ír, hogy a jelenlegi rendszer problémája a „termelés nélküli fogyasztás”, elkerekedik az ember szeme. Akkor ma megpróbálok elfogyasztani valamit, amit nem termeltek meg… Bizony, bizony, e gonosz, pénzügyi műveletekkel machináló rendszer ténylegesen megtermelte a „túlfogyasztást”.
mostmar kb. ket eve, hogy eljottem Magyarorszagrol a csaladommal. Idekint szepen lassan fejlodgetunk, lepegetunk elore anyagilag es egzisztencialisan is. Eddig egyszer voltunk Magyarorszagon es leesett az allam, mennyire megdragult minden. Hazajottunk es kiszamoltam, hogy az ottani fizetesembol mar az autonkat sem tudtuk volna fenntartani, pedig mikor vettuk, kenyelmesen belefert, raszamoltunk, ha nehezebb lesz, akkor is kijovunk jol, de nem igy lett volna. Es ez csak az anyagiak, az emberek hozzaallasa teljesen mas. Itt az alapelv az, hogy megszervezzuk a dolgokat, hogy mukodjenek, es ez a szemlelet tokeletesen idegen egy atlag magyartol. Nem kerdes az adofizetes, vagy a szamlaadas, de meg az eladotol kapott mosoly sem, amikor kilepsz a boltbol akar vasarlas nelkul, vagy a kedvesseg egy allami hivatalnoktol. Oke, napestig sorolhatnam, mi mas, de minden fanyalgonak uzenem, tenyleg vannak orszagok, ahol a dolgok mukodnek.
Fájni fog!
De mi fog fájni?
A p..cs Bajnai megint nem nyúl a közalkalmazotti siserehadhoz, akik a pereputtyukkal (nagymama, vej, meny feleség satöbbi!!!!) kurva nagy szavazóbázis.
SZARBAN VAGYUNK SZÁJIG.
De kurva közalkalmazottakhoz nem lehet nyúlni, hogy egy év múlva meglegyen a szaros 33.33 %.
Na ezért egy f@szság ez a cikk, a szerecsenmosdatás, meg az egész úgy ahogy van.
+1 évig húzza még le ez a ballaszt az országot.
Vágni kell bammegg, MÉLYEN AZ ÉPBE!!!
A rothadó részekkel kifelé!
De hogy mutyizni lehessen tovább, kell a pelenkás közalkalmazotti pereputty a következő szavazáshoz.
TOLVAJBANDA!!!!
A postról -- valamiért -- Bayer örökbecsű sorai jutnak eszembe Ferihez címzett emlékezetes nyílt leveléből. Elsősorban a következő gondolat. Íme.

...Ti valójában együtt álltok Ferivel és sleppjével 2006-2009 politikai tablóján. ...Ne, most ne próbáld magad kiretusálni onnan, az a kép nem teljes nélküled, te tevékeny részese voltál ennek a sleppnek.

Ti magad toltad ezt a szekeret, a lehető legközvetlenebb értelemben. És nem emlékszem, hogy az ebben viselt saját felelősségedről, ill. az ehhez a felelősséghez való hozzáállásodról valaha cikkezél volna, Árpád.

...Ha a post valamiféle felismerésből, és nem gyáva patkányságból, bértollnokságból született, azt persze tisztelem.
Suckmyfish:
"Mondjuk sokat arnyal a kepen, hogy az USAban moralisan felvallalhato modon is meg lehet gazdagodni, sot!!!"

Jót nevettem ezen a beíráson! Nem tagadva, hogy ami az elmúlt időben Magyarországon történt az az idiótizmus csúcsa, de rátok amerikás magyarokra is vonatkozik, hogy "Nem látja a fától az erdőt." Ez a gazdasági válság, ami bedöntötte az egész világgazdaságot, nem Magyarországról, hanem az USA-ból jött, és az ottani "csúcs gazdasági, és politikai elit" termelte ki! Ha ez szerinted "moralisan felvallalhato", akkor semmiben nem vagy különb azoknál az embereknél, akik 2006-ban visszzaszavazták Gyurcsányt, azzal a felkiáltással, hogy "Megy ez így tovább!"
Csak azt nem értem, Árpád, hogy ha azoknak legyen jó, akik többet melóznak, akkor az EVÁt pl. miért kell eltörölni - a szerencsétlen, másoknak munkát adó, meggebedő kis- és kényszervállalkozókat nagyjából egyetlen kezdeményezésként segítő adónemként... De biztosan én nem értek valamit, jöhet újra a költségnyilvántartások és útbevallások szokott simlije. Nem azért, emrt született bűnözők, hanem mert különben konkrétan SEMMI nem marad náluk.

De azért csak okosan az íróasztal mögül.
@Bölcs Lázadó: Jelen pillanatban 880 000 netto befizeto (tobbet tesz be mint amennyit kivesz, kozszolga nem szamit bele)az APEH stat szerint...es szerintem fogyoban ez a szam
Grüss Gott elvtársak, felébredt hát Európa is.
Már régóta mondom, hogy itt (vagyis ott, már én is leléptem vagy 8 éve) csak akkor fognak változni a dolgok, ha koppan a fejünk a padlón. Bár a történelmi tapasztalatok szerint még akkor sem biztos. Valami azt súgta, hogy már közel járunk ehhez, de kicsit megint elbizonytalanodtam. A világ sajnos jön kifele a válságból, amibôl majdnem egyenesen következik, hogy otthon sem lesznek tartósak a racionális viselkedési formák. Azért remélem, hogy óriásit tévedek éppen.
@suckmyfish: Hát igen. Sajna pont ez itt a baj. Most már mindenki nagyokos, és jól látja a dolgot.
2-4 évvel ezelőtt azért jobb lett volna ez a cikk, meg a kormányzati reklámsorozat is csökkenti némileg az értékét a bagoly mondja verébnek kategóriába ...
Érdekes lesz ez az ingatlanadó...
Pl. tizenöt éve még bvállalkozók voltunk, s kezdetekben jól mentek a dolgok. Becsületesen adóztunk, mert maradt is valami. Házat építettünk, olyat, hogy mindnyájan kényelmesen elférjünk. nem hivalkodó, nem fullextrás, csak egy élhető ház. Aztán kezdődtek a bajok: körbetartozások, becstelen piaci magatartás, amitől a fejőstehán állam már nem védett meg. Elkeseredtünk, fel is hagytunka vállalkozással. Elszegényedtünk. Házunk lassan romossá kezd válni, nincs pénzünk fenntartani, tatarozni. Eladnánk, de öt éve a kutya meg sem nézte, senkit sem érdekel. Feltehetően előbb-utóbb ránk fog dőlni. de legalább majd fizethetünk utána ingatlanadót. A mérete után...
Ne már! Rajtam kívül senki nem érzi ennek a szépségét?! Éhesek nem vagyunk, amúgy meg próbálok minél kevesebbet dolgozni, minél többet focizni, minél több sört és csülköt elpusztítani, szarok erre az egész gyerekes világra. Sem célom, sem elképzelésem. Annyit von el az állam tőlem amennyit akar, legfeljebb kevesebb sört iszom és kevesebb csülköt eszem! Nah jó, ha már az 1500 Ft-os könyvtári tagságimra sem fog telni, akkor majd hőbörgök én is...addig röhögök azokon is, akiknek ez fontosabb, minthogy mi lesz Mitya Karamazovval.
Hallotta valaki a tegnapi termékismertetőben (Bajnai&Liba Bt.), hogy többek között az ingatlanadót is bevezetik?
Na most, én egy hihetetlenül értékes lakótelepi ingatlanban lopom a napot és internetezem, Gordon&Konsortes XII. kerületi és egyéb felhabosított ingatlanokban.
Szerintetek ki fogja befizetni ezt az adót, én, vagy Gordonkáék? Mert, hogy a luxusingatlanok tulajdonosai megtalálják a kikerülési módot, az biztos, a többiek meg fizetnek, mint a katonatiszt, és egy idő után mennek a híd alá.
Nem csak a az újabban sokat pocskondiázott nyugdíjasok, hanem például fiatal házasok deviza- és egyéb hitelből vásárolt lakásaikkal.
Mindenki saját lakásra hajtott annak idején, meg most is, mert nálunk értelmezhető bérlakás-állomány nem létezik, úgy értem, hogy megfelelő árért nem sufni, vagy ledurrant, omló-bűzlő-befalazott luk valahol a belső kerületekben, hanem emberi tartótkodásra alkalmas helyiségek.
Árpádunknak TótaW.-nknek állati sok nyugdíast és efféle felelőtlen lakásvásárlót kell majd meggyőznie, hogy alapvetően ők az okai a kialakult mizerábilis helyzetüknek.
@Amerikai magyar 2009: Nem tudom sírjak-e vagy nevessek, hogy volt történelem tanárként össze vagyok bizonyos értelemben mosva a nőgyógyászokkal és a jogászokkal.
Értsem úgy, hogy mi vagyunk a feleslegesség szinonímái? Vagy a csak a sajátosan magyar viszonyok megtestesítői?

A nőgyógyászokról nem nyitok vitát, mert szükséges rosszak, mint az "erjedt szarmust" lapátoló szakemberek /persze ha pasi vagy nem feltétlenül... :-)) De a jogászokkal egy kalap alá venni, ez tényleg fájt.
Sejtem én, hogy itt arra akarsz utalni, hogy ami csalás és stiklizés folyik sok nőgyógyásznál(magánrendelőben az olcsó vizsgálatok, a drágákra meg beutalom és TB fizeti, csengetni meg nekem fog stb.) van egy gyerekem, és mivel nem kívántam még a bürokráciával is viaskodni, fegyelmezetten kórházban szültem stb.
DE a történelem és magyar tanárok feleslegességének mítosza mindig szíven üt. Hányszor elmondtam már úramisten, hogy
1. ki az isten haragja fogja a sok okos és a világban is konvertibilis dplomával rendelekező közgazdászokat, orvosokat, informatiokusokat megtanítani ÍRNI és OLVASNI és BESZÉLNI???
2. Hogy lesz a magyar matematikus olyan fantasztikus, ha nem tanulja meg a magyar nyelvet, amelynek az összetett, és az indoeurópai átlagtól éltérő szabályrendszere huzaloz bele egy teljesen más gondolkodás módot.
3. Csendben jegyzem meg, az iskola az életre tanít. Ha azt látja/hallja a gyerek a legfogékonyabb korszakában, hogy a tanár csóri, kontraszelektált, és épeszű ember nem megy tanárnak, és a szabályokat nem kell betartani - ezekét a lúzerekét? Akkor ilyen felnőtt is lesz.
4. Nem kell a magyar nyelv, haljon ki - és ki az isten nyila fog minket egy másikra tanítani? Ki lesz az a hülye és miért? Vagy majd mint a bantu törzsek felszedjük az épp aktuális világnyelv lebutított változatát. Na, brávó! De akkor ne csodálkozzunk, ha a bantu négerek munkáját is fogják érte kínálni.
Szóval azért mert mi tudásunk csak itt konvertálható, azért nem kellene még az ablakon kilökni. Sokat dolgoztam én is érte, és sokat a szüleim!
KÉREM SZÉPEN NE MIVELÜNK PÉLDÁLÓZZANAK!
Szó nélkül, sokszor tényleg szerelemből dolgozunk/dolgoztunk ha nem is becsülik sokra, de legakább lépten-nyomon ne rúgjanak már belénk érte! KÉREM!
"Amely nép nem ismeri a történelmét, az arra van kárhoztatva, hogy újra átélje azt."
@Amerikai magyar 2009: Nnno, azert van emg egy-ket gepesz, informatikus, mezogazdasz stbstb itthon. Kozottuk, mint magam is, sok ev utan jott haza es itthon maradt (gyerek, no, kutya, motor, haz).
Megkerestem a TGM cikket
Ez komolyan gondolja, rettenetes.
@syllogz: jo a hozzaszolasod, koszonom
A vállalkozó útálata: az hogy a panelproli, segélyből élő zsigeri ellenszenvvel viszonyul a vállalkozókhoz, még magyarázható. Ám az, hogy viszonylag jó fizetésű, iskolázott, de alkalmazottként dolgozó kollégáim is "válalkozó gyűlölők"... Nem tudom, mindenkinek kellene talán vmilyen vállalkozói gyakorlat, hogy megtanulja:
- ha nem dolgozol, nem eszel ám, öcsém!
- viszont magadnak dolgozol, és -ideális esetben- boldogabb életet élhetsz, mint a hülye főnököd, meg az áskálódő kollégák között.

Az USA kérdés valahogy előjött. Sok rosszat el tudunk mondani, főleg irigységből. De nézzük meg az iskolarendszerüket. Már kisiskolás kortól arra vannak trenirozva, hogy próbálj ki mindenféle dolgokat, lássuk, mihez értesz, milyen tevékenységed az, amit megfizetnek az emberek. Igy aztán valami munkát csak találnak, nem kell, hogy az állam csecsén éljenek, legfeljebb csak ágyútöltelékek lesznek.
A mi kisiskolásaink persze nyelvtani szabályokat magolnak, megtanulják, hogy Orissa tartományban miből élnek az emberek, hogy később aztán az általános műveltség gőgjével TV-s vetélkedőket
nézzenek, segélyből élve, persze.
Götz Werner német multi / üzletember, a dm (drogerie markt) alapítója is szélbalos? mert ő már évek óta javasolja a feltétel nélküli alapjövedelmet. És itt az ALAPjövedelmen van a hangsúly. Érdemes elolvasni e témáról a 'gondolatrendszerét'. Figyelemre méltó, még akkor is ha nem feltétlen életképes minden országban / társadalomban.
Nőgyógyászról jut eszembe...

Testvérem cége orvosokkal, köztük nőgyógyászokkal is kapcsolatban áll. Múltkor végiglátogatták a dokikat, hogy egyeztessék, melyik doki mennyit számlázhat le a cégnek.

Erre az egyik nőgyógyász: jaj, ne vacakoljuk már a számlázással, mire van ez a sok papír, felesleges adminisztráció? Nem lehetne hogy a pénzt egyszerűen csak ideadják nekem egy BORÍTÉK-ban?

biztos ehhez volt hozzászokva..
én vagyok a király
mindenki más hülye és rosszul tud mindent
Hefe ha még két évet éltél volna ott akkor tudnád hogy bőr az egér és nincs kalap a fején
csak hogy legyen egy értelmes komment is

@Amerikai magyar 2009: vagy mert ide köti a családja, esetleg más. nehogy az legyen, hogy a végén még szégyellnem kelljen magam, mert nem húztam el.

a poszttal kapcsolatban az utolsó mondatra reagálnék, ugye a szocializmus akarása...na az, ami nem tűnik el még jó hosszú ideig. gyanítom (nyilván) még most is többen élnek az országban olyanok, akik az előző rendszerben nevelkedtek. 20 éve alatt egyszerűen senki nem volt, aki elmondta volna nekik, hogy nem feltétlenül baj, ha nem kapnak mindent az államtól alanyi jogon.

hihetetlen látni, tapasztalni, hogy akár 20-25 éves fiatalok is a "népnyúzás" szöveget szajkózzák, mikor - khm - reformokról lenne szó. pedig nekik aztán elemi érdekük lenne az erősebb öngondoskodás, minden lehetőségük adott kiépíteni egy normális jövőt maguknak. egyszerűen beléjük ivódott, amit otthon hallottak, távlatokban pedig képtelenek gondolkodni.

szóval nehéz ügy lesz kiirtani az előző rendszer nyomait a társadalomból. végül is annyi maradt meg az egészből majd mindenkiben, hogy "nekem ez és ez jár". ha elveszik, ami "jár" az rossz. pont.

valaki írta, hogy milyen gazdag nép a magyar, csak nem tud róla. ez többször felmerült már bennem is, a saját példám alapján fix 19%-os SZJA és felezett járulékok mellett akkor is jobban élnék ha majd minden eü. költséget fizetnem kéne.

ja még valami, lehet, hogy a zemberek "buták" mert elvárják, hogy az állam kinyalja a seggüket, de egy politikust sem láttam még, aki ne játszott volna rá az elvárásaikra. ha így marad, az baj. nem kell megszorítás, ugyan, mi költségátrendezéssel és ésszerűsítéssel elhozzuk a Kánaánt. hogy minden maradhasson a régiben. aham.
syllogz hozzászólásához egy alapfokú megértést segítő tanfolyam.
www.youtube.com/watch?v=1JE-IPKzUtY
És innen elérhető a másik 4 rész.

Erre azért van szükség, mert szerintem syllogz alaptézisét nem értik sokan:
"Ma a toke altal felszívott penzt bankhitellel potoljak, mely tulajdonkeppen a jovoben beígert bevetelek erteke a jelenben szamszerusítve, amit a bankoknak joga van penz formajaban kiadni, majd kamatostul visszaszedni."

Azaz a jelenlegi rendszer fentarthatatlan. A gazdasági válság nem visszafordítható folyamat, a jelenlegi pénzügyi konstrukcióban.
Bizonyára mindenki hallott már arról hogy egy exponenciálisan növekedő rendszer erőforrás igényei is exponenciálisan növekednek.

Magyarul kurva gyorsan elfogynak az erőforrások (jelen esetben a valódi megtermelt és megtermelhető értékek piaca), melyet a bankrendszer okán több évtizedre, századra elzálogosítunk.

Nyugodtan lehet ezt a gazdasági összeomlást tényként kezelni, a bekövetkeztének ideje lehet kérdés csupán. (évtizedekkel ki lehet tolni évszázadok erőforrásainak pénzbeli kirablása által)

Az alanyijogos résszel már nem értek egyet. Nem is kell, hisz ez csak egy kommunizmusnak megfeleltethető vázlat, egy esetleg működőképes pénzügyi rendszerben.

Ugyanis az alanyi jogon kapott juttatások, pont az Árpád által megírt cikkbeli okok miatt, végzetes társadalmi széthúzáshoz, majd összeomláshoz vezet, legyen a pénzügyi struktúra bármennyire tökéletes. Jelenleg pedig nemhogy tökéletes nincs, de mégcsak kicsit használhatóbb se.
Tényleg jó cikk, és jók a hozzászólások.
Látod Árpi, megy ez ha nem az egyházról van szó!
Egy komplett irányzatot lehülyézni azért merész, még ha az ma nálunk teljesen rossz iránynak tűnik, akkor is.

Az egész elv alapja tudtommal az, hogy a mai technológiai szint mellett az emberiség 20%-a képes (lenne) megtermelni minden szükséges terméket és szolgáltatást, és ez az arány csak "romlani" fog. Ezt valahogy (pl. non-produktív szféra felduzzasztása) kezelni kell. Az alapjövedelem is lehet egy ilyen kezelés.

Ha a dolgozni akarókat valamivel motiválod, akkor működhet a rendszer úgy is, hogy pont elegen fognak akarni dolgozni, de az sem döglik meg, aki nem. Mondjuk az alapjövedelem tényleg csak az alapvető dolgokra elég (lakótelep, zsíroskenyér, BKV). Ha többet akarsz - pl. szép lakás/ház, külföldi nyaralás - akkor azért meg kell dolgozni. Így nem veszik el teljesen a motiváció, viszont egyszerűsödik sok minden (nem kell külön állami nyugdíj, segély, stb.)

Nem azt mondom, hogy ma Magyarországon ilyen irányba kell menni, csak azt: nem alapból lehülyézendő, aki ilyenen gondolkozik.
Na, ez egész szimpi írás. A "beröhög" szó kivételével. A "be" miatt.
@gunfight: A luxus adoztatasa: a magas (bevallott) jovedelueknek mar igy is kurva magas az adoja. A magas jovedelem alatt itt most ne a MOL-ra vagy az OTP-re gondolj, hanem a Kolbasz Kft-re es a Seggempartja Bt-re, amelyik mondjuk csinal egy evben mondjuk otvenmilla forgalombol tizmilla adozas elottit. Aztan mire Kolbasz Geza ugyvezeto ki tudna venni a cegbol, marad ket-harom m illa a tizbol. A tobbibol fizeti a szocpolcsalast, a "lizinges szuzukit", a viaduktot, a fideszkampanyt, az mszp kampanyt satobbit.
A luxusado csak akkor tud mukodni, ha vagyonado. Ehhez viszont torvenyben ujra kell szabalyozni a vagyon fogalmat vagy pedig zero toleranciaval telibe adoztatni a tulajdont. Vagyis ha a nagymutterre van iratva a Lambo akkor a nagymuttert megadoztatni. Sokat tisztitana a viszonyokon...
De a lenyeg, hogy akarhogy megadoztatod a vegyont, parhuzamosan csokkenteni kell a jovedelem tipusuakat, mert a "gazdagok" (ertsd normalisan, bevallottan keresok) mar igy is tul sokat vallalnak a kozosbol.

Az adorendszerben amugy nullszaldos atrendezessel is sokat lehetne elerni de ez sok embernek nem erdeke.
A "nep" jol jarna ha becsukhatna a sok ketszemelyes bt-t visszaadhatna a vallalkozoit, fizethetne normal adot-jarulekot. Ezert jo irany a munkavallalassal kapcsolatos adok normalizalasa. Ugyanakkor egy csomo burokracia szunne meg, es azt csak kamikaze intezkedesekkel lehetne megcsinalni.

A masik a minimalber. En nagyon tamogatnam hogy nyuljanak hozza. Viszont nem tudom oruljek e a szakmankentinek. Bonyolultta teszi a rendszert ami mar igy sem egyszeru. En a legalacsonyabb kulcs ertekhataranak jelentos emelesevel egyidoben adoztatnam a minimalbert is. Csakugy mint a TB-kerulesre kitalalt sok kenyszervallalkozas, a minimalber is tul sok embert kenyszerit hazudozasra. A fidesz persze sipol, mert nekik ezt kell tenni, de szerintem a gazd. politikusaik orulnek hogy arcvesztes nelkul valaki helyrehozza a minimalberrel kapcs ballepeseiket...
breaking news!!! ha már manson. helyszíni tudósítás a cuslág perről - ráadásul élőben. be akartam jelenteni "napirend előtt", hogy nekem a bizalmam már a móri ügy kezelése okán megszűnt az igazságszolgáltatás egészében, ezért elfogultsági kifogást jelentenék be az egész megyei bírósággal szemben. gondoltam csak nincs rendben, ha egy kemény fiú írja meg azt, ami miatt nincs olyan nagy tiltakozás. pedig fletó bejelentése hogy kiverte a biztosítékot.

amikor lemondott. igaz már megint csak a hittévé kamerája jött el. a bíró úr azt mondta később és ő határozza meg az eljárási cselekmények rendjét. na lehet cenzúrázni, árpi!!! :DDD

pro patria - pro liberta, mert így vagy úgy elmondom, hogy mi nincs itt rendben ebben az ügyben. valójában persze...:DDDDDD

és persze nem vonom vissza amit mondani akarok, szal még a telómat is kikapcs és nem bekapcs a tárgy végéig.

szal én is meghúztam a ravaszt....

és jól célzok a rossz szemeimmel, erre bárki mérget vehet.
ez az igazi manson song, vazze!!!

www.youtube.com/watch?v=4HALsM4v7tk

ryan közlegények, szabadítsuk ki vilit!!!!

:DDDD

tisztelettel

az ötödrendű vádlott védője
@Amerikai magyar 2009:

De hát mi a gond azzal, ha elmentek?
Akár le is hülyézhettek mindenkit odaátról, azzal sincs gond.
Aki hazát vált, egészségére.
Csak ha lehet,

ne kérjetek állampénzen szavazóurnákat és

mikor szarba kerültök, akkor is az ottani játékszabályok szerint - maradjatok az ottani híd alatt.

És ha lehet, akkor ne kelljen tíz évig ápolni titeket állampénzen a Kútvölgyiben
és nemzeti temetést rendezni, amikor legatyásodva és betegen hazajöttök a sikeres karrieretek után.

Egyébként hajrá.
Azért én sajnálom, hogy minden esetben mikor azon gondolkozom, hazaköltözzek-e Svájcból, arra jutok, hogy mégis miért? És szép innen a nosztalgia, de mikor hazamegyek egy hétre, az pont elég. Meg egy napi egy-két cikk az index-ről, és máris észheztérek....
Na ne fárasszatok a nagyszerű Amerikával könyörgöm.. Magyarországot osztod a tengerentúlról? Biztos nagyon képben vagy.. Hát mégis ki borította ki a bilit? Mi? Nyisd már ki a szemed ember, mennyi szar ömlik a világra az államokból! A leggerinctelenebb, a pénzért mindent és mindenkit porbagyűrő, kultúrálatlan, műveletlen, minden majmot sztároló plázanemzet, egy elkúrt rendőrállamban. inkább postoljatok amerikai oldalra, felforr tőletek az agyvizem.
@simonmondja.: Ja amit a mostani nyugdijasok anno befizettek, azon az eletszinvonalon az most jo ha felet eri annak amit most kapnak. Plusz altalban ott van az akkor erősen dotált áron felépített ingatlanjuk amitől semmi esetre sem akarnak megválni.
@Dzsoszakics: Teljesen egyetértek. Én már külföldön vagyok (nem rég jöttem ki), egyenlőre még Magyarországra adózok, de ez változni fog reményem szerint.
Nincs kedvem továbbfinanszirozni ezt a szargyárat.
A paraziták meg nyugodtan fulladjanak meg a saját fosukban.
Program a cigányság, közvetve a magyarság megsegítésére.

Vigyázat! Szélsőliberál!

1. Pozitív diszkriminációt a cigánypolitikában!

2. Marihuanalegalizációt!

Csak cigányigazolvánnyal rendelkezők termeszthessenek és értékesíthessenek cannabisszármazékokat!

Csak szorgos cigánykezek öntözzhessék!
Csak szorgos cigánykezek szüretelhessék!
Csak szorgos cigánykezek trimmelhessék!

A shopokban csak cigányok szolgálhassanak fel!

A Cannabis-szállodaláncot csak cigányok üzemeltethessék, és bennük csak szorgos cigánykezek dolgozhassanak!

Tanuljanak üvegházépítést, öntözéstechnikát, növénynemesítést!

Cserébe adózzanak, és semmiféle segélyt ne fogadjanak el az államtól, ill. maguk segélyezzék szegényeiket!

Kérdezem:
Rosszabb, mint a kaszinóépítés a Velencei-tó partján 1500 pénznyerő automatával?
Nem!

Elég a böszme kommunista cigánypolitikából, elég a böszme kommunista környezetrombolásból, elég a böszme kommunista korrupcióból !
@Amerikai magyar 2009:

Neked és Dzsoszakicsnak:

Egy amerikai üzletember tragikomédiát ír magyarországról:

index.hu/belfold/2009/03/04/tragikomediat_irt_az_amerikai_befekteto_a_magyar_burokraciabol/?rnd=635

Nekem is hányingerem van az itteniektől. Igazából még az itteni felsőoktatás se ér egy hajítófát se, én az Angol szakot csináltam (BTK:-), de most be fogom fejezni és átnyargalok valami használható szakra külföldön, ez csalódás volt mert még arra se jó, hogy az ember normálisan megtanuljon angolul. Ja, itthon az egyetemeken annyiszor lehet megbukni, amennyiszer akarsz, külföldön már egy bukás után kirúgnak. Nagyon felhígult a dolog. Ma már "itthon" csak annak nincs diplomája, aki nem akar.

Még megemlítetted a mérnököket és a többieket:
Magyarországon mindennapos dolog, hogy jó képzettségű, jó diplomával rendelkező embereket kitúrnak és mehetnek WC-t sikálni. Ezt az országot itt kell hagyni, mert nem tisztelik a tudást és teljesítményt sőt irigyek rá.
@Amerikai magyar 2009: Csak azt szeretném tudni, hogy a magyar katyvasz , mitől kedvez a jogászoknak. Apám, anyám jogászként ment nyugdíjba, a húgom ma is jogászként dolgozik. Tisztességes emberek mindhárman. Akkor mi a baj velük?
A párom egy jogászprofesszor személyi titkára, csupa szeretetre méltó jogot végzett emberrel dolgozik együtt. Vannak nagyon tisztességes ügyvéd és egyetemi oktató barátaink, akik szintén makulátlanok. Akkor mi a baj, amerikás?

Egyébként tetszik az írás.
Egy icipici apróságot mind el tetszettek felejteni (és nem azt , hogy tetszettek volna forradalmat csinálni...:-) ).
Tudniillik a FIDESZ még NEM nyerte meg a 2010-es választásokat.....
Vesztettek ők már jobb helyzetből is. A nagy felbuzdulás, lelkesedés kifullad, és 2010-ben jön újra az MSZP.
Én előre szóltam.....
@blaiser: te ugye nem itthon élsz, azért írsz légbőlkapott adatokat? Kisvállalkozás bankszámlája kijön havi 1000 Ft alatt, alapítás pedig 70 ezer körül.
Nagyon tetszett az írásod!Vállakozóként csak annyit tennék hozzá, most már eljutottunk oda,hogy számla nélkül sem éri meg dolgozni!Az 5%-os járulék enyhítés pedig csak csepp a tengerben a sok elvonás között.A NÉP ben az a téves elképzelés él,hogy a vállakozó az mind nagy terepjáróval mászik le a budai villákból,és megérdemli ha szétadóztatják őket.Csak épen azt nem látják mennyi embernek adok,adunk kenyeret,és már mi is máról holnapra élünk.A piac beszűkült,az árak a padlón, és közben az Állam úgy viselkedik velünk minden szintjén mint ha ellenségek lennénk.:(
"Olyan már mint egy menekülttábor,
mindenki itt van aki nem elég bátor."

Európa Kiadó
Egyébként nagyon jó a cikk. :-)
@nikon: "Pedig, ha úgy 250 000 közalkalmazott át tudna kerülni a termelőszférába, mindjárt jelentősen javulna a bevétel/kiadás egyenleg."

Aztán amikor 5 év múlva nem lesz gimnáziumi fizikatanár nyugdíjkorhatár alatt, és az egészségügy nem a közvetlen pénz/eszköz- hanem az orvosok, dolgozók hiánya miatt fog befulladni; Aztán amikor 20 év múlva nem lesz, aki megtervezzen egy hidat, akkor lehet majd fejet vakarni...

"Megjegyzem gyorsan, nem a közalkalmazotti státusszal van bajom, hanem azzal az elképesztően pazarló infrastruktúrával,"
A fenti nyilván nem is elsősorban neked szól.
Van egy ilyen elképzelés, hogy közszféra = egész nap a seggét vakaró hivatalnok. Valóban ez az, ami látványos, de ez szerintem a kisebb rész. Nem vitás, hogy létszámleépítésre, a fizetések átgondolására szükség van, de a fúnyíró-elv (amit most is alkalmaznak) valószínűleg károsabb annál is, mintha nem csinálnának semmit.
Az MSZP totál elszúrta. Valljuk be nem kár érte. Gyurcsányért kár. De ő is hibázott. Hamarabb le kellett volna lépnie. Kb. akkor amikor a 8 reform közül,amit csinálni kellett volna, azt az 1.et, az egészségügyit is visszavonta a pártja.
De igazán nem ettől dől az ember kardba ,hanem attól, hogy mára nincs párt,akire szavazzak. Már azt hittem most az MDF- rá még nem szavaztam 20 év alatt- erre egy címben olvasom, Bokrost és a HIT Gyülekezetet.
A következő választáson mint felelős állampolgár csak azt tudom kifejezni, hogy elmegyek szavazni és mindet áthúzom. Mára már az is elmarad, hogy az ujjamba harapva húzom be az X-et.
20 év alatt valami elszabadult ebben az országban, amitől az ember külföldre vágyik. Az biztos, hogy a gyerekeimnek azt tanácsolom ne itthon tanuljanak morált,munkatempót, hitet, hogy ha keményen teszik a dolgukat jutnak valamire. Eljut odáig az ember, hogy a Skandináv országok sem olyan hidegek már.
Kialkudták helyettünk a szocializmusról való átváltást. Most itt vagyunk egy olyan néppel és vezetőkkel ,akik nem merik felvállalni a kapitalizmust.

Ugyan miért nem lehet 20 éve rendet vágni a feketézésben? Én nem irigylem senkitől a Lamborghinit és a pókert ha adózott utána. Ma itthon az egyik legmagasabb az adó. Nem azokkal van a baj , akik ezt befizetik.
Egyszerű és szigorú - amit külföldön már rég kitaláltak - vagyonvizsgálatokkal rendbe lehet ezt tenni. Csak tenni kéne valakinek. Egyébként az elmúlt években sok 100 milliós csalás leleplezését hallottuk.(élelmiszer hamisítás, ÁFA ,stb) Eddig még ennyit se, de ez is kevés.
Az emberek haragaszank a "gazdagokra", a dzsippesekre. Van olyan ismerősöm, aki közli a cipőboltban:" hogy ennek gürizzek? Van ennek elég!" A tulok a saját állását teszi kockára. Nem ismerjük fel a hosszútávú érdekeinket. És senki nem segít ebben, aki elmagyarázná. Irigység és előítélet van bennünk. Gyűlölködünk./ cigány , zsidó, dzsippes/ Ezt a legnehezebb elmagyarázni a gyerekeimnek és felkészíteni őket erre. De felakarom készíteni erre őket?
ez a lényeglátó írás után engem érdekelne egy hasonló elemzés is arról, szerinted mi várható a fidsez kormányre kerülésétől - odavetett mondataid, bekezdéseid foglalkoztak ezzel, de mindnek a fidesz jelenlegi, tarthatatlan kijelentései volt a kiindulópontja - én nem gondolom, hogy kormányon is ilyen szimpla lenne a hozzáállásuk . . . bár csak találgatni lehet, érdekelne, a realitásokból kiindulva, szerinted mit tesznek majd konkrétan és milyen reakciókat kapnak.
"Mondjuk sokat arnyal a kepen, hogy az USAban moralisan felvallalhato modon is meg lehet gazdagodni, sot!!!"

Szilíciumvölgyön kívül ez sem teljesen igaz.
Viszont nem értem, hogy lett hirtelen ez a véleménye. Na jó, látom a folyamatot, nem gondolom, de azért kicsit szokatlan hang ez twától.
@syllogz: "a kormanyzat visszavenne a bankoktol a penzkibocsatas jogat (...) es kamatmentesen maga bocsatana ki a gazdasag szamara szukseges uj fizetoeszkozt. A kibocsatott mennyiseg annyi es csak annyi, amekkora kulonbseg az orszag ossztermeke es a vasarloknak kibocsatott osszjovedelem kozott van, azaz ami a teljes megtermelt - es elfogyasztando! - produktum szetosztasahoz elegendo vasarloerot potolja."
Hát igen, az ország kitűnő vezetői előre, központilag meg tudják határozni, mennyit és mennyiért kell termelni, ki mit fogyasszon, és ehhez mennyi pénz kibocsátására van szükség. Igazából a bankokra sincs szükség. Sőt, tulajdonképpen pénzre sem. Legyen helyette jegyrendszer.
émmeg aszittem hogy tőzsgyökeres baloldali vagyol.
Vállakozókról még annyit:nem járok a támogatott tömegközlekedéssel,nem járok "állami" orvoshoz,nem kapok semmiféle kamat,távhő,szociális támogatást.Nem a rendőr véd meg ha betörnek hozzám.Még az utcánk is azért aszfaltos mert össze dobták rá a lakók a pénzt!Eltartok az adómból 10 közalkalmazottat,akik alig várják,hogy szívassanak ha éppen ügyet kell intéznem.A kérdés már csak az,hogy tulajdonképpen ez miért is jó nekem?Mi a fenét kapok a pénzemért?
A cikk remek!
Mindenki fikázza a szerencsétlen nyugdíjasokat (nyuggerek stb.). Szeretném néhány dologra felhívni a figyelmet, főleg az 1989 után született olvasóknak.

Azoknak a generációknak, aki most nyugdíjasok nem volt meg a lehetősége az önálló döntésre, önálló takarékosságra. Kovács néni nem választhatott X vagy Y nyugdíjpénztár között mérlegelve azok portfólióját, hogy mi mikor milyen jövedelmet eredményez neki időskorban.

Neki csak egy lehetősége volt: az államnak fizetni. Az Államot képviselők pedig ígértek neki egészségügyi ellátást, ingyen orvost, közlekedést, működő infrastruktúrát idős korára.

Az átlagember Kovács néni nem kérdőjelezhette meg, hogy Ő márpedig számlára dolgozik és majd ő fialtatja a pénzt. Sőt még egy jó ideig a háztáji / kisipari / maszek termelést sem nézték jó szemmel.

Ez volt 40 évig. Generációk születtek ebbe a rendszerbe bele. A tervutasításos gazdaságba, a rosszul működtetett gazdasági rendszerbe.

A világ megváltozott. És most itt van Kovács néni öregen. 35~40 év munkaviszony után, és azt mondják neki, hogy csökkentik a nyugdíjakat. Pont azok mondják neki mots, akik köztudottan kommunista káder kezdemények voltak, akik akkor kívülről fújták azt amit felülről mondtak nekik. Ha megkérdezted volna Lendvai-Kiss-Gyurcsány-Szekeres-Bajnai urakat 20~25 éve felháborodottan utasították volna vissza, hogy van ennél jobb és más megoldás.

1. Kovács néni arra szavaz, aki több nyugdíjat ígér neki, hiszen megdolgozott érte.
2. Ha csökkentik a nyugdíjat, vagy kibasznak a nyugdíjasokkal, akkor az egy dolog az Ő generációjának.
És az én generációm mit tanul ebből? Azt, hogy soha a k*b*sz*tt életben nem hiszek az állam mindenkori vezetőinek, képviselőinek. Én nem fogom azt engedni, hogy 40 év után átverjenek. Nem fizetek adót, mindent elcsalok és ezt a pénzt saját belátásom szerint kezelem és döntök róla. Vagy eliszom, vagy aranyat veszek belőle, vagy részvényt.

Összefoglalva: a nyugdíjasokkal kibaszás totális generációs bizalmi válságot fog előidézni. És ne mondjátok azt, hogy miért nem volt akkor annyi eszük, hogy megváltoztatták volna a rendszert a mostani öregek.
Azért nem, mert igenis voltak példásan tisztességesen dolgozó emberek, akik csak felépítettek egy országot és ők komolyan hittek az állami kommunista vezetőkben, magában az Állam eszméjében.

Ennek vége lesz.
Az irás elgondolkodtató, és jónéhány helyen még igaz is. Amit azonban felháborodással visszautasítok, az a modellmozdonnyal való példálózgatás. A modellvasutasok különleges anyagból vannak faragva. Magam pl egész évben spórolók hogy Bécsben a Modellbaun vehessek egy mozdonyt. Munkám véres verejtékével vásárolom meg azt a gyönyörűséget, ami annak a Leonardonak a Lisájánál is szebb. Aki pedig mások verejtékéből vesz magának, az monnyon le.
Tudatlanoknak!
Az elmúlt fél évben a közszférát még jobban köpködik mint előtte, olyanok akiknek erről fogalmuk sincs.
A tévhitek eloszlatása végett és tájékoztatásul.
1. A közszféra közalkalmazotakból (tüzoltő, orvos, növér, tanár stb. áll) és köztisztviselőkből (APEH,ÁNTSZ,PSZÁF na meg pl. a semmire nem jó ORRT).
2.Az általatok sokat szidott (mégegyszer a gyngébbek kedvéért:köztisztviselők) max. kb. 80.000 azaz nyolcvanezren vannak. Lakoság arányosan nem többen mint a szomszédos Ausztriában.
3. A köztisztviselők több mint fele az Önkormányzatoknál dolgozik és nem a központi közigazgatásban.
4. Természetesen a fentiek nem cáfolják azokat a kijelentéseket, miszerint a hivatalok munkáján nem lehetne és nem kellene javítani.
5. A fejénél büzlik a hal de a farkánál kezdjük el pucolni, mint jelenleg is (ki lesz lassan az a hülye aki közhivatalban fog dolgozni úgy, hogy a versenyszfére jobban fizet, mert a köztisztviselőkön spórolnak, hát azok akik rosszabbak lesznek a jelenlegieknél is, így pedig ne várjuk, hogy a hivatalok jobban dolgozzanak.)
6. konkulzió: Alkalmatlan politikus vezetők sicc, megfizetett közszféra (alkalmatlanok sicc) és akkor lesz normális ügyintézés. DE MÉGEGYSZER, a hivatalok a politikusok miatt szarok, akik össze-vissza telefonálgatnak a haverok miatt és a legfelesőbb vezetőknek alkalmatlan slepet neveznek ki.
PEACE
Ha egyszer mindenki tudja mi itt a gond.
Magas adók, amiket ráadásul még be sem tudnak (akarnak?) mindenkitől hajtani. Amit behajtanak (befizetnek?) annak is a legalább a felét ellopják. Bonyolult adórendszer, közigazgatás, bürokrácia, korrupció.

Azt is tudja mindenki mit kellene tenni.
Adókat drasztikusan csökkenteni. Adórendszert egyszerűsíteni, kivételeket megszüntetni, adókat mindenkitől behajtani. Gazdaságban a személyi felelősséget bevezetni. Közigazgatást drasztikusan egyszerűsíteni.

Akkor mégis mi lehet itt a gond?
Szerintem az a gond, hogy a kecskére bíztuk a káposztát. Azok akiknek a mi érdekeinket kellene képviselniük, akiket mi fizetünk az adónkból valahol megrekedtek a saját zsebük tömésének a környékén. Most hozhatnám akár a képviselői költségtérítés (=lopás?) példáját. Ráadásul ezek az emberek (politikusok?) szakmai és erkölcsi téren is komoly kihívásokkal küzdenek.

Mikor lesz itt változás?
Ha az éhséglázadásig nem jutunk el, csak akkor ha azok akik fizetik a cehhet össze tudnak fogni. Remélem azt is látja mindenki, hogy a politikusok mennyire sikeresen megosztották a jónépet itt az utóbbi időben. Na ezen kellen felülkerekedni és végre a saját hosszútávú érdekeinket nézni.
Magyarországnak jelenleg csak baloldala van. A kérdés, hogy liberális vagy nacionalista legyen.
Arpad kezd elegem lenni

en azok koze a szerencsesek koze tartozom akit a munkadoja a napi 10-11o robot utan igen,igen,igen jol megfizet...a nyakamban kaptam a 4% szolidaritasi adot fizetem ami mar eleg lenne 2-3 ember eves segelyere..

az uj elemekkel tarkitott 2010 tovabbi elvonast jelentene (mar most sem kapom meg a felet)...

persze a jovo evi netto-mal is sokan cserelnenek , akar 1 evre is DE

mikor lesz eros APEH aki behajtha az AFA es adokat, nem engedi magat milliardokkal atverni? megint engem es a kozel 140.000 tarsamat talaljak meg, akik eddig is a TELJES SZJA TOMEG harmadat fizettek be ( ertelem szeruen az AFA tomegebol is ez a reteg fizeti a legtobbet)...

valsag ide vagy oda, ez a kepzett reteg konnyen talal maganak munkat kulfoldon, ahol az adokulcsok fele akkorak es igy a jovedelmuk rogton duplazodik.

kapja be mindenki aki ugy frocsog a hozzaszolasomra, hogy nem fizet rendesen adot.
Hmm. Te kis liberális... Az a baj, hogy térben és időben nem összeillő dolgokat mosol össze...
miért is - szerintem:
a) az ember mint olyan (általában) egyre fölöslegesebb a termelésben/szolgáltatásban ezt lássuk be - gép rakodja a szenet ide-oda-amoda, szolgáltatásban is automaták stb.
b) enni akar az istenadta meg élni néha még szaporodni is, de ha nincs munka, nincs miből
c) az első két megállapítás MÉG nem érvényes Magyarországra, de a 4 napos munkahetet is kínjukban találják ki nem örömből. (szolgáltatás-szerinted ennyi marketing lófaszra szükség van? egy torrent hálózat hatékonyabb/olcsóbb mint a x marketinges - most hirtelen ez jutott eszembe)
==
na szóval azon gondolkodni, hogy mennyit adjunk enni isten barmának mikor már csak fizikai/szellemi prostituáltnak jó - szerintem nem hülyeség - ismétlem NEM itt és mostra értendő.
Magyarországon még bőven lehetne mit csinálni csak senki nem akarja 1) elvégezni 2) megfizetni
A többiben igazságod vagyon.
Magyarországon már régóta a bürokrácia vált a legfőbb hatalmi ággá.
Itt pl (NZ) egy autó átírása 1100Ft-ba kerül átszámítva és kb 5 perces procedúra.
A háttérben sokkal professzionálisabb nyilvántartásuk van, mint Magyarországnak.
Azért a picsányi adóért, amit itt elkérnek, többet és jobbat kapok, mint otthon. így megy ez.
egy pici kiegeszites: az aktiv kisebbseghez tartozoknak nem csak a szamlaval baromkodas lehetosege adatott meg, hanem a vilagutlevel is, s kepzetssege fuggevenyeben viszonylag jo alternativak.

mondjuk nem lesz ekezet a billentyuzeten, a gyereke meg torni fogja a magyart.

az utolso epeszu majd oltsa le a villanyt maga utan -- ami marad otthon, az a toksotet.
@syllogz:

Van ezzel az elképzeléssel egy nagyon súlyos, mondhatni halálos probléma, ami tönkretenné az országot.

Termelés = fogyasztás + tőkefelhalmozás

A tőkefelhalmozás az, amitől jobban élünk mint 200 v. 20 000 éve, a fizikai tőke-jószágok felhalmozása: az ásóbot lecserélése ökrös ekére, annak lecserélése traktorral, kombájnra, stb. Üzemek, vasutak, utak, gépek, irodák satöbbik.

Ez az elképzelés azt csinálná, hogy termelés = fogyasztás, azaz tőkefelhalmozás = 0.

0 tőkefelhalmozás gyakorlatilag tőkefogyasztást jelent: mivel a gépek stb. elkopnak, elrozsdásodnak, elavulnak. Aztán vége, roló le, vissza a kőkorszakba.

Enyhén macista terminológiával megfogalmazva, hogy nagyon fontos, hogy az ember vagy "kizsákmányolja magát" (értsd: spórolós kispolgári erények) v. "ki legyen zsákmányolva", abban az értelemben, hogy a munkája teljes ellenértékét NE FOGYASSZA EL. (Megkapni éppen megkaphatja, a lényeg az, hogy ne fogyassza el, fektesse be. De a kapitalista megoldás is jó megoldás, hogy a munka ellenértékének egy része (macizmus "értéktöbblet") ott marad a vállalkozónál profitba', mert azért ő jóval hajlamosabb spórolni és befektetni, mint a melós.)

Magyarán, az egész gazdasági fejlődés, a kőkortól mostanáig, kulcsa az, hogy mondjuk hárommillió ember bedob 120 millió munkaórát minden héten, de csak 100 millió munkaórával előállított fogyasztási javat fogyasszon, kevesebbet fogyasszon, mint amennyit dolgozik, mert akkor lehet a maradék 20 millióból tőkejószág: vasút, esztergagép meg irodaház és csak így lehet fejlődni, a jólétet javítani.

Szóval: nem szabad a fogyasztást a termeléssel egyenlővé tenni, erre nagyon vigyázzunk, abból kőkorszak lesz.
Sajnos volt az alanyi jogok megkurtítása miatt tiltakozás, az úgynevezett szociális vagy milyen nép szavazás. Ugye volt ilyen? Mintha a többség, akit érdekelt a kérdés, azt választotta volna, hogy maradjunk a posványban
Nem értem én ezt az egészet. Tényleg én lennék az egyetlen, aki szerint ha bármelyik kormány meglépte volna az igazán fájdalmas, ám valódi, előremutató reformokat, akkor az megbukott volna négy év múlva? Mert szerintem eddig minden kormány inkább azon bukott el, hogy csak a langyos vízben tapicskolt (miközben ő maga azért lopott rendesen). Egyszerűen perspektívátlan volt.

Elméletemet igazolja Bokros Lajos mai szeretete, akit azért eléggé utáltunk annak idején. Hiszen mit is csinált? Leegyszerűsítve, elinflálta az állam belső adósságát. Megszívatott egy csomó kisembert. Igaz, közben az ország növekedési pályára állt, amiből aztán hamarosan mindenki (főleg a Fidesz kormány) profitált.

Szóval a szocialisták teljesen megérdemlik, amit kapnak. Ha meglépték volna, amit a vélt "népszerűségvesztés" miatt nem mertek, akkor akár mennybe is mehettek volna. Az őszödi beszéd után persze inkább csak Gyurcsány nélkül, mert ő nagyon könnyen támadhatóvá vált általa.
@Dzsoszakics:

2 év annyi,mintha nem is lettél volna ott
Kiemelnék egy részletet:
"...Véletlenül sem arra, hogy az adóterheket mérsékeljék, hogy konkrétan annak az embernek legyen jobb, aki többet lapátol. Pedig a világgazdaság pénzbőségét ki lehetett volna használni erre is..."

Na, anno Orbánék pont ezt valósították meg a gyereknevelési kedvezménnyel ami arról szólt, hogy akinek gyerekei voltak az az SZJA-ából adókedvezményt kaphatott, ha igényelte azt.
Egy gyerek 2000 Ft két gyerek 2x4000Ft 3 gyerek 3x10000 Ft.

Erre akkor mi volt a reakció?
Hogy a gazdagokat támogatják.

Aha.
3 gyerek esetén a 30000 Ft SZJA jóváíráshoz 2 szülő esetén fejenként mennyi bruttó fizetés kellett minimum? Na? Hát nem sok. Nyilván több a minimálbérnél, de kb bruttó ~70-70 ezres fizetések esetén ez az összeg (30K HuF) teljes mértékben kivehető volt - 2 szülő esetén.

Ezzel mi is volt elérve? Az hogy az ingyenélő cigány - aki a napot meg más tulajdonát lopta és összecsinált 6 gyereket - az csak akkor kapott családi pótlékot, ha elment dolgozni is.

Most meg elég ha világra tojnak 5-6 gyereket és különböző alanyi jogon osztogatott pénzekből eléldegélnek semmit nem téve ezért.

De emlékszem, Worluk, akkoriban is teljes mellszéleséggel szidtátok Orbánékat, és mostanában is.

Most meg mi van? Szemenköpitek magatokat ezzel az írással?
Időnként jól felbasztad írásaiddal bennem az agyat, ezért le is szoktam az olvasásáról. A poszt címe okán most elolvastalak és ez most nem sikerült. - a felbaszás - :)Köszönöm. :)
Talán észreveszik az illetékesek igen lassan, hogy az országot nem celebek, csinovnyikok és politikusok tartják el.
Nem ertek egyet a peldaval! A kommunistak pont az ingyenelest akarnak megszuntetni egy olyan rendszerrel, ahol mindenki a kepessegeihez merten tesz hozza es a szuksegleteinek megfeleloen vesz el. Egy kicsi es nmotivalt kozossegben meg mukodokepes is a dolog, csak azt felejtik el, hogy ezt lehetetlen egy orszagra rakenyszeriteni mert a legtobb ember onzo termeszetu.
@Amerikai magyar 2009:

"Szerintem mar mindenki elment, aki tehette."

De sokan vissza is jövünk, mert az ember rájön, hogy nem igazi élet az, a régi barátok, rokonok, PUF-koncert, gyulai kolbász és pálesz nélkül... Birminghamben jöttem rá, mennyi szál köt ide.
Nevesítsük azt a másik 3 embert, mutassák meg kik azok, majd én odaadom nekik a pénzt, cserébe söpörgessék össze az avart meg a lenyírt füvet a nyaralómban, ősszel messék meg a gyümölcsfáimat. Így volna korrekt, nem csak úgy nesze odaadom.
W! Idönként felbasztad bennem az agyat a posztjaiddal, ezért leszoktam róla. (Nem vesztettél vele semmit.) Most kivételesen a cím okán elolvastam és köszönöm,hogy ez ez esetben nem sikerült. :) Tehát köszönöm. :)
Az illetékesek viszonylag gyorsan reagálhatnának arra, hogy az országot nem csinovnyikok, celebek, politikusok, bürokraták tartják életben.
@gunfight: neked ugye elmentek hazulrol? ha rogton elvesszuk mindenkitol azt a pluszt, amit sikerult elernie, ha nincs ertelme meggazdagodni egy orszagban, akkor erre senki nem is fog torekedni. nem ertem, hogy ez miert jo. magyarazd el legyszives, hogy mi a problema azzal, hogy vannak akik lexussal jarnak, es vannak akiknek nem tellik kiflire se. a kapitalizmus nem arrol szol, hogy mindenki jol fog elni. hanem arrol, hogy mindenkinek megvan a _lehetosege_, hogy jol eljen, es majdnem kizarolag csak rajta mulik, hogy el-e a lehetoseggel, es osszerakja maganak a joletet. akinek sikerul, azt viszont nem buntetni kene, hanem jutalmazni erte, hiszen attolfog mindenki jol elni, hogy egyenkent nekiduraljuk magunkat es megcsinaljuk magunknak. nem tul inspiralo, ha ahogy osszejon egy lamborghini, rogton elis veszik.
Ez nem volt rossz, Árpád, csak nem elég radikális. Ha például szerveznél szimpátiatüntetést Bokros Lajos mellett... az, igen! Oda elmennék magam is. Komolyan. De már ne is haragudj, ilyen puhány szövegtől nem jön senki harci lázba. De egyetértek.
Rég volt ilyen jó kaliberü posztod Árpi.

Keer - ha már szóba került a Hit Gyüli, akkor egy további érdekes link:

paradoxh.blogspot.com/2007/04/bartus-lszl-fesz-van-hit-gylekezet-msik.html
nem bírom megállni, hogy ne szóljak hozzá.

ne haragudj, de a szokásos lemezt fogom nyomni, addig, amíg meg nem érted:

milyen alapon írsz pont te ilyen cikkeket, amikor 2002-ben te is ezeknek a pártját fogtad?

nemrég még ott pöffeszkedtél annak a kifestett szemöldökű buzinak a székében a napkeltében, és élvezted, ahogy kipolírozták a segged lukát, mondván, jaj annak, aki a te tollhegyed végére kerül.

szánalmas vagy.

ugyanannyira képtelen vagy önkritikára, mint ahogy az mszp-sek és az szdsz-esek.

"Ha választaniuk kellett, hogy hova szórják a szabad felhasználású pénzeket, akkor mindig az alanyi jogra szavaztak. A nyugdíjra, a családi pótlékra, a segélyre, az áfacsökkentésre. Véletlenül sem arra, hogy az adóterheket mérsékeljék, hogy konkrétan annak az embernek legyen jobb, aki többet lapátol. Pedig a világgazdaság pénzbőségét ki lehetett volna használni erre is"

mintha olyan qrva jók lennének a nyugdíjak meg a családi pótlék. haha. áfacsökkentés? miről beszélsz? milyen áfacsökkentésről? és jössz avval, hogy miért nem mérsékelték az adóterheket??? nagyon hiteles vagy, "barátom". hahaha. mióta ugatja ezt a fidesz? és te mikor is álltál ki emellett? téged csak az érdekelt, hogy ha a fidesz mondja, akkor egy faszság, vagy inkább meg se említsük. most meg kiállsz ide, és vakkantgatsz? kis pöcs.

ez a morális válság, "barátom". persze, te könnyű helyzetben vagy. megvan a munkád, írhatod a szar cikkeidet, hogy minek mezőgazdaság, meg hasonlók. új péter bácsi megtart, ki tudja, miért. közben meg elfeledkezel magadról. elfeledkezel arról, hogy NEKED IS SZEREPED VAN ABBAN, HOGY EZEK A BUZIK KERÜLTEK HATALOMRA.

sajnos, amíg az ilyen gazemberek, mint te, nem néznek magukba, és nem ismerik el, hogy mekkorát tévedtek, addig semmi nem fog változni. márpedig ez nem annak a kérdése, hogy éppen ki kormányoz.

ez a te/ti döntésetek.
"Itt megjegyzendő, hogy a szélsőség nem feltétlen jelent erőszakot, csak annyit, hogy az illetők olyan iszonyú állatságokat képzelnek, amin csaknem mindenki beröhög."

mint pl. hogy a Föld gömbölyded,
vagy h az ember majomtól származik?
Jó a poszt kedves TótaW.
Reméljük olvassák a nagyszájú de féltudású politikai elit tagjai is. Nem csak a komcsikra,de mindre ráférne.
Nekem meg tele a tarisznyam a kulfoldrol fikazokkal es okosokkal, akik csak azt tudjak szajkozni, hogy otthon milyen szar kint meg milyen jo. Persze mindenfele konstruktivitas nelkul.

Kimentetek a tutiba, ok. Az, hogy kint olyanok a korulmenyek, az nem a ti (magyarok) erdemetek. Az, hogy otthon szar van, az annal inkabb a mi (magyarok) sarunk. Az, hogy itt karogtok es karorvendtek az otthoni problemakon es az otthon maradt luzereken es hangoztatjatok, hogy milyen ugyes gyerekek vagytok, ahelyett, hogy konstruktivan otletelnetek a kint ellesett, jo dolgokat,csak egyet bizonyit.Hiaba eltek kulfoldon, megmaradtatok "magyarnak" a szo legnegativabb ertelmeben.

Mindenzt irom ugy, hogy en is kulfoldon (Norvegia) elek.
@gunfight: Már máshová is kár volt leírnod. Ne fájjon neked más Lamborghini-je, az fájjon, hogyan lehet neked egy.
"A papoknak legalább volt annyi eszük, hogy ne a földre ígérjék a mennyországot."
Akár ezért az egy mondatért is érdemes volt elolvasni. A kisvállalkozó / korábban maszek..fújj../ 50 éve "csalja" az adót, különben bezárhatna, az egykor törvény feletti elvtársak vagy a maguknak számla mentességet megszavazók dörgedelmei szürke gazdaság ügyben teljesen hiteltelenek. Több elemzés is utal a helyi ipar várható felértékelődésére, a franciáknál a válság nyomán már bevezették az önfoglalkoztató kategóriát minimális adminisztrációval és adókkal. Nálunk. Itt a tavasz már elindult a "cimke kommandó". Verik végig a terepet bírsággal. Nekik nem érdekes mi lesz 2-5-10 év múlva. Bravo ! Innen tényleg csak menekülni lehet.
Index hír:
"Elkészült a részletes Bajnai-csomag
Kemény két év jön, esik a fogyasztás, a foglalkoztatás, de öt év múlva már 4%-ot nőhetünk. ..."
Mihez képest növünk majd 4%-ot? Mert nem mindegy ám! De nem ám!
"és végül az ima meghallgatásra talált, és megszületett a Bajnai-kormány, jászolba, trágya közé."
Értem, tehát ők is Megváltók. Fára fogják vajon őket is szegezni a zs..k követelésére a rómaiak? Ki fog sírni akkor utánuk? Ez az írás most akkor az a drága olaj, amivel a T. szerző illatosítja a testüket a kínhalál előtt?
Törölgeti-e a hajával a lábukat?
Feltámadnak-e utána, vagy már tényleg "Ez a harc lesz a végső" (ahogy az internáci - Szózat-helyettesítő - himnuszban meg is énekelte az éhes proletár, Bajnai)?
"Szánalmas, szánalmas, szánalmas, csak ez jut eszembe erről, meg minden másról is: a Győzike Show, a Barátok Közt, a sok félhülye barom, akik azt se tudják, milyen a világ, egyátalán nem fognak hiányozni, amikor végre felszállok egy gépre, ami elvisz innen."

jó utat, sok sikert!

btw ez a szemét import licenc, onnét, ahová készülsz, csak hazai alapanyagból állítják elő

nemrég olvastam 1novellát a hazai változásról, vhogy úgy érzem illik ide - 2 fiatal agyalt, h mi a túró történt, aszongya az egyik:

"A kommunizmus olyan volt, mint egy hosszúra nyúlt cigiszünet egy olyan gyárban, ahol tulajdonképpen nem is gyártottak semmit. A mi világunk pedig olyan, mint egy idétlen tévévetélkedő, aminek senki sem ismeri a fődíját."

@gunfight: Jóhogy azt nem várod, hogy proletár gyerekek fürödjenek a Fittelináben!
Adórendszer,képzés.Állami vállalatoknak egy petákot se.Köztévét felszámolni,amint levonul a válság,MÁV-ot privatizálni.
@Amerikai magyar 2009: "Tudod mit? Szerintem mar mindenki elment, aki tehette. Az nem ment el, aki nem tud, mert nincs külföldön 'piaca". Bölcsészek, történészek... Vagy kimondottan kedvez neki a magyar katyvasz: nögyógyászok, jogászok..."

Ez valami gyenge önigazolás? :p Tehát szerinted aki itthon maradt, az vagy hülye, vagy zavarosban halászik. Hát öregem, a faék összetettségével vetekedő világképed alighanem mindenkit meggyőzött :p
Nagyon jo a cikk,teljesen egyetertek vele.En mar regota csodalkoztam azon,hogy ez az orszag meg mukodik.A vallalkozok feketeznek mert latjak ,hogy a burokracia es a politikusok elherdaljak a befizetett adokat.A politikusok a nyugdijas -rokkantnyugdijas-minibalberes reteg szavazataira vadasznak igerve fut-fat.Ehhez viszont adot kell emelni amit mindenki probal elkerulni ott ahol tud.
22-es csapdaja.
@dszg: pedig sohase is írtam mást. mindjárt ott van pl a két régi cikk alul.

nemsoká válaszolok még.
klacus: a naiv barmok három gyerekkel is tipliznek egy idő után. már ha van valamilyen hasznosítható tudásuk.

az élősködők viszont senkinek nem fognak kelleni, ezt előre borítékolom. hacsak nem a családtaggal együtt, aki öt másikat lazán elvisz a hátán az adóiból külföldön is (értsd, high end értelmiségi munka).

én egy hónapja tipliztem. azóta érezhetően nyugodtabban alszom, javult a vérnyomásom, kitisztult a tüdőm, szóval testileg lelkileg jobban vagyok. máshol sincs kolbászból a kerítés, és máshol is keményen meg kell dolgozni mindenért, de máshol a kemény munka eredményét az aratja le, aki megtermeli.
@Amerikai magyar 2009:
az nem ment el, akinek van "hazája": vannak barátai, van olyan hely, amit otthonnak hív és szeret. az ment el aki nem tudott tenni a saját boldogulásáért a saját hazájában, nem voltak barátai, nem volt olyan hely, amit otthonnak hívhatott és szerethetett. szomorú, hogy elmentél, de elmenni mindig könnyebb, mint maradni és tenni valamit.
Nagyon jó volt a cikk, telibe talált. Az alanyi jogon járó segélyekre, támogatásokra tőlünk sokkal fejlettebb államoknak sincs pénzük.

Mi a szarért nem lehet pl. rászorultsági alapon adni a családi pótlékot? Ha apa keres nettó félmillát, akkor észre sem veszik azt a pár tízezer forintot. Ehelyett ha jól tudom kapni fog mindenki továbbra is, csak kevesebbet...

Én még el is viselném a megszorításokat, ha biztos lehetnék benne, hogy jó helyre megy a pénz. De hogy, hogy nem, időről időre belefutok ilyen és ehhez hasonló hírekbe:
vastagbor.blog.hu/2009/04/20/vajon_a_kepviselo_ur_is_velunk_fog_sirni

Ezért szorítsam össze a fogam? Ezért feküdjek neki még jobban az igának? Ezért mondjak le bármiről is? Hogy az ilyen Boldvai-féléknek jusson pénz luxusvillára?
@Pantagruel: "mint pl. hogy a Föld gömbölyded,
vagy h az ember majomtól származik?"


Természetsen az nem. Csak az ellentétje.
@Shenpen:

"De sokan vissza is jövünk, mert az ember rájön, hogy nem igazi élet az, a régi barátok, rokonok, PUF-koncert, gyulai kolbász és pálesz nélkül... Birminghamben jöttem rá, mennyi szál köt ide."


És aztán sokan meg is bánják. :-)
Mánmeg ugye Árpi is rájött, hogy mi a baj a cocikkal. Az, hogy szép csöndben ugyanazt gondolják gazdaságilag, mint 60 éve.

Csak hát ott van a másik baj közben, hogy azért jól szétprivatizáltak mindent. Ezzel még adott esetben nem is volna gond, csak mivel a szűk agyuk nem fogta fel, hogyan kellene privatizálni, meg vállalatokat, cégeket rendbe tenni, ezért bagóért adtak el iparágakat. A (potenciálisan sokkal nagyobb) haszon egy részét zsebre tették, másik részét meg fölélték a szociális eltartottak. Most meg megy a lesés, hogy mi van.

Itt olvasom, hogy el kéne adni a MÁV-ot... A francokat! Egy államnak nyilván nincs szüksége konzervüzemre, fröccsöntőüzemre, de van szüksége tulajdonrészre stratégiai iparágakban. Most megy pl. a nagy nyögés, hogy ú, az orosz állami szurgutnyeftegazék megvették az OMV-től a MOL részvénypakettjét.

Mondjuk hasznos lett volna nem eladni kormányilag azt a részt by Medgyessy, és akkor nem kellene nyünyörögni. Most már azért ideje lenne észhez térni, és tudni, hogy mit kell, és mit nem kell állami kézben tartani.

Az, hogy pl. a MÁV-ot el akarják adni, meg 5000 kis céggé szabdalják, holdingokba rakják csak annak beismerése, hogy 1. nem tudnak vele mit kezdeni, 2. éppen ezért minél többet akarnak belőle lopni.

Mindenesetre ez is tipikus szoci gondolkodás, miénk (volt) a gyár, hazavittük. Ostoba banda.

Szociális eltartottakhoz: Voltak Mo-n szénbányák. Nem volt valami hű de nyereséges, de azért megjárta. Aztán a szocilizmusban felhalmozódtak az adminisztrátorok, a 80-asok végén már 7 en adminisztrálták a földalatti melóst. Mi volt a megoldás: be kell zárni a bányát, mert nem gazdaságos. Nem a sok léhűtőt kivágni a francba, nem. Az egészet úgy, ahogy van, be kell zárni. Aztán a sok szorgos munkáskéz egy gyors snittel ment rokkantnyugdíjba.

Most is ez van: nem az életképeseket hagyjuk, és nem a működőképest segítjük elő, hanem ráakasztunk sok eltartottat... folytassuk a sort?
Jó cikk. Jól megfogalmazva, ami ennek az országnak az igazi problémája ez, hogy kevesen tartanak el sokat. Elgondolkodtató, hogy pont ezeknek, akik befizetik, szóval bérből élnek és nem tudnak/akarnak ügyeskedni, na nekik van a legkevesebb, leggyengébb érdekképviselete. Ezek (mi) nem megyünk ki tüntetni, nem hőbörgünk, nem tudunk összefogni. Nem vagyok pártkatona, nem vagyok csókos, kifizettem az egyetemet is és normális, de átlagon felüli bérből élek. Erre mit látok, hogy az ősi mondás, miszerint azt a húzó lovat terhelik, itt többszörösen igaz. A nap végére elkeseredsz és amikor az asztalos felajánlja, hogy számla nélkül akkor áfa nélkül, akkor bizony örülsz, hogy na végre, legalább egy kicsit most te is visszakapsz abból amit éveken keresztül odaadtál a nagy semmire. Nincs lelkifurdalásom, egy csöpp sincs...
Az áfa emeléssel valahol egyetértenék, hiszen az legalább 'igazságos' adónem, mindenki egyformán befizeti oszt viszontlátásra. plazma tévé köcsög minimálbérből, 25% állambácsinak, fizesd csak be. Ugyanakkor a magasabb áfakulcs csak további lehetőséget ad a még mindig irgalmatlanul magas áfa csalásnak. Keresik a milliárdokat, de még mindig nem hozták meg a fordított áfára vonatkozó törvényt, holott sok milliárd áfát lehetne hirtelen visszaigénylés mentessé tenni.
Személyesen azt gondolom, sosem lesz itt igazán jó az átlag fűtőknek. Mindig csak 4 év múlva. Igazából külföldre menni meg nincs kedvem, nehogymár hagyjuk magunkat! :)
@KomplexSokaság: részben egyetértek veled, a baromság csúcsa a jövőt megadóztatni (családi pótlék miegymás) elvenni a kedvet attól, hogy a jövő dolgozó generációk megszülessenek.

Másrészt kő kemény demagógiának tartom a czirka 2,8 millió dolgozó (bérből fizetésből élő) ember közül 800E közalkalmazott (valamivel több mint 25%) általános letanározását, mivel ezen 800E közügyi között jobbára megtalálható úgy 200E naplopó, pártkatona(jobbról és balról is érintettek) akik leépítése valahogy megin' kimaratt a szórásból...

Jó pár száz-ezer zsíros vezetői, tanácsadói és felügyelő bizottsági állás van szerte-szana-széjjel az országban, ahol a megfelelő káderek állami (azaz költségvetési) milliókat hordanak haza és a pártnak.... Na ez az a pazarlás, ami felháborít, nem a minimálnyugdíjas nyugger évi +80E forintja (13.hónap), hanem XY elvtárs(ak) évi 10 millája.....

Kurvaországban nem lesz rend addig, amíg ezek a pártállások meg nem szűnnek, mert ezekben a pártállásokban találhatók a legkorruptabb, legbefolyásosabb káderek, akik az állami milliárdokról döntenek, persze nem jó gazdaként, hanem úgy, hogy az amúgy sem üres, félig pártos, de feneketlen zsebükbe is csorogjon némi apanázs....
"A csupacsipsz-ből a sok nem elég"

@Borbíró Piroska: LOL. neked is válaszoltam fentebb.

az a nagy titok, amit te meg még néhány korlátolt honfitárs nem bír felfogni, hogy teljesen mindegy, melyik szereplő kezd el végre értelmesen beszélni. ha kóka jános ismeri fel a fentieket, akkor az van, hogy egyetértek kóka jánossal. (és egyébként felismerte.) ha végre orbán viktor mondaná ki, akkor meg vele értenék egyet. egyik se barátom, se személyes ellenségem, tehát megengedhetem magamnak, h a konkrét mondanivalójukkal foglalkozzam. nektek meg marad az isaura.
Az fel sem merül senkiben, hogy attól, hogy közalkalmazott, vagy köztisztviselő valaki, még nem biztos, hogy az MSZP-re vagy az SZDSZ-re szavaz?
A közszféra "dőzsöléséhez" meg még annyit, hogy a közalkalmazottak nagy része ráadásul keveset keres, pedig ők tanítják a gyerekeinket, cserélik a lepedőt a kórházban a rokonaink alatt, hogy csak két elgondolkodtató példát mondjak.
A sok hőzöngő vállalkozónak: szerintetek egy nővér hogy csal adót miközben az államtól kapja a fizetését? és ki fog tanítani, ha majd az utolsó tanár is lelép egy boldogabb országba?
Szerényem megjegyzem nekem is elegem van valamiből. Mindenki jogosan méltatlankodik, hogy a politikusok és slepje lop. De a saját adóelkerülését megmagyarázza!!! Jogosnak véli a fentiek fényében! PEDIG NEM AZ! Ebbe az egész SZOÁRÉBA azért kerülünk, mert alig vagyunk olyanok ,akik ki tud állni és jogosan követelni az adójáért valamit.
Nem vagyok kiváncsi arra, ki miért nem fizet! Ismerek embereket, akik 10 évig nem fizettek adót havi másfél milla után. Vagy olyat ,aki 3 évente csődőlte a cégét és egy hajlétalanra íratta. A jó példa ragadós.

@ParadoxH:

Hitgyüli = Szcientológia
Az utolsó kiköstöző kapcsolja le a villanyt!
@Tóta W. Árpád:

Nem tudod jól árnyalni,
mint a jobberek,
akik simán megbuktatják,
akivel egyetértenek és
kormányra segítik,
akivel nem,
mert az biztos mást csinálna,
mint amit mond,
ezért - hitelesebb...

Vagyis, aki Ludas, az nem Ludas, aki nem Ludas, az Ludas.

Nem szeretem az írásaidat Árpád, ráadásul úgy festesz, mint egy elbaszott szájerhasonmás.

De ezen a cikken jókat kacagtam, tetszett, kösz.
@papamaci1: Soha nem felejtem el 2002-t, a szétrobbantást, az azóta ránkszáradt értetlen révületet , hogy 20on 30 éves barátaink egyszercsak lehazaárulóznak, lumpenproliznak.. stb. DE. Se a Kövér se senki más nem tud akkora baromságot mondani, hogy 2010ben az SZDSZ örökre az MSZP meg min. 10 évre el ne haljon. Nem mondanám, hogy béke poraikra.
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.04.22. 14:42:35

A nagy túrót jött rá. Azaz tudta ezt már régebben is, ha jól emlékszem kb 3 éve beszélgettem vele, akkor megkérdeztem tőle, mit szándékszik tenni a torz adórendszerrel, meg a számlás foglalkoztatással, azt mondta, egykulcsos adó a megoldás és a szadesz programjában benne is van. ezért fog harcolni. Na ehhez képest lehet keresni a fickóban a gerincet.
@manner: Na ez olyan volt minthogy az adóból épül az iskola meg az óvoda, a nagy részét meg persze jól ellopják. Ha esetleg nem lenne világos, nem a tanárokra , nővérekre gondolunk, hanem a közigazgatásra, a mindenféle felügyeletre, a minisztériumi vízfejekre. Arra a politikára amelyik zéró toleranciát hirdet a 150 Ft-os nyugtát nem adóra és 1 millióra bünteti, miközben pl. a parkolókból befolyó milliárdok ömlenek az offshorokba. Pl. a mostani cégautó adós kiküldetési rendelvényes ötletgazda biztos nem bontatott Viren villát, de erdőnyi fákba kerül a minden útról 2 példányban előállításra kerülő belég. Tehetségtelen, buta emberek tömeg ül az asztalok mögött, nem a fizetésük a baj, hanemhogy "dolgozni" hagyják.
hello pupakok!

az ingatlanado az arra valo, hogy az is fizessen valamit a közösbe, aki nagylabon el, de nincs bevallott jövedelme. aki most is adozik, annak ez irrelevans, leven az az Szja-bol leirhato.

penz egyenlo adossag: ez egy jol meno ezoterikus gondolat mostansag csakhat nem valos kritikaja a jelenlegi kapitalista rendszernek, ahol a penz egyenlo hitel (ami apro különbség).

uff
@Tóta W. Árpád: "teljesen mindegy, melyik szereplő kezd el végre értelmesen beszélni... ha végre orbán viktor mondaná ki, akkor meg vele értenék egyet."

szép.

azért - lásd be - ezzel a hozzáállással legalább két komoly probléma még így is van

1) amint valaki azt mondja, amit hallani akarsz, már csinálod is neki a reklámot
- persze, a mondandójának

2) elhangzik egy "értelmes beszéd",

és mindenki mást hall meg belőle, mint az őszödiből: te azt hallottad a rendszer fenntarthatatlan
milyen igaz, értessük meg a zemberekkel - támogassuk!

más meg azt: teljességgel alkalmatlanok vagyunk a kormányzásra, de még így is mi vagyunk a legrátermettebbek

tessék lemondani / monnyonle! - most!

és most, amikor, mint ahogy írod: "a hét év vívmányait saját kezükkel bontják vissza tövig", amikor a szög _végképp_ kibújt a zsákból,
te még mindig ott ülsz vhol, a monitor előtt, és vitatkozol
@Tóta W. Árpád: Mit ismert fel Kóka? Ha megosztanád velünk. Köszönöm.
Az a baj, hogy fletóra nem vár olyan nagyon sanyarú sors, ha minden kötél szakad, évi 100 misikét ki tud cibálni az rt-jéből.

Mi nem érdemeljük meg, ami ránk vár.
@Pantagruel: engem konkrét problémák konkrét megoldási javaslatai érdekelnek. mellesleg abból lesz a kenyér is meg a szalámi, nem az imádkozásból. persze ha az ad hominem érvelési _hibát_ nem hibának, hanem a lényegnek fogod fel, akkor igazad van, szerintem meg az a szappanopera.
árpád, mint láttuk, az értelmes beszéd és a felismerés, szükséges de nem elégséges feltétel, én a felismerések duhaj nagy kinyilatkoztatássorozatát értékelni nem tudom már, mert cselekvés, javítás nem követi, így a jobbító szándék számomra egy fityiszt sem ér tőbbet a blablánál!
@VIKUNYA: ebben látod igazad van, ezen hőbörgök itt évek óta. a puhuláson, a gyávaságon, a visszaücsörgésen.

viszont a problema felismerése nélkül hogy lesz cselekvés?
pedagógiailag roppant hasznos, hogy most aztán többé-kevésbé mindenkire rá van pirítva (azt sem tudom, hova dugjam el a lamborghinimet), a makarenkoi maflást azért kissé hiányolom, nem tehetek róla, én még másképp szocializálódtam, ha oldalba rúgom a rénszarvasomat, akkor az olyan boci szemekkel néz rám, pedig csak azért kapta, hogy ne a fűre piszkítson, hiába no, aklimatizálódott a hazai viszonyokhoz és már réges-rég elfeledkezett a szánhúzásról, bár meg kell vallanom, hogy oldalba rúgás közben nem figyelem, hogy melyik oldalát rúgom.
"Ezek azt találták ki, hogy mindenki, tekintet nélkül az érdemeire, munkájára, tanulmányaira és bűneire, kapjon egy összeget, amiből "tisztességesen meg lehet élni". Alanyi jogon, mert az emberi lénynek ennyi jár. Ez volna az alapjövedelem. Az állampolgár pedig választhat. Egyik lehetősége, hogy eléldegél ebből a pénzből a hobbijának, művelődik, sétálgat, jókat eszik és pihen."
Durvan hangzik-itt nekunk. Daniaban vagy Norvegiaban viszont regota igy van.
Mas kerdes, hogy ehhez kell a sok ehberert gurizo bevandorlo, aki dolgozik a norveg allampolgar helyett :-)
@Amerikai magyar 2009: Én 3 évet éltem USA-ban, 2 évet dolgoztam UK-ben, 1.5-t Franciaországban, Írországban, Németországban és még néhány helyen, úgy hogy szerettem ott élni - most mégis itthon élek és itthon is szeretek élni. Nem mindig egyformán szerettem/szeretem a dolgokat. Ha fikázzuk a Fideszt, MSZP-t, SZDSZ-t, MDF-t, bölcsészeket, közalkalmazottakat, itthon maradókat attól jobb nem lesz. Csak egy olyan side tracket indítunk ami sehová nem vezet (és most ebben én is bűnös vagyok).
Egy gondolat (ami nem az enyém): I personally believe that we don’t face THE END of regulated liberal democratic capitalism. It still remains the least bad way of organizing human affairs.
Jó lenne ha minden politikus, gazdasági szakember, polgár, celeb elmondaná ezt a mondatot (vagy a tagadását). Aztán meg ha a mondat után annak ellenkezője szerint érvel, akkor mindenki tudja, hogy az illető értelmileg kihívásokkal küszködik vagy hazudik. Ez nagyban tisztítaná a homályos szem(üveg) lencséket.
"It still remains the least bad way of organizing human affairs. "

ez persze igaz és szép. de az a baj az ilyen állításokkal, hogy túl árnyaltak (least bad way). nem elég végletesek. magyarországon az nem elég erős, sőt "nem elég őszinte", ha valamiről azt mondod, hogy "itt-ott bajok vannak vele, de nem olyan rossz", vagy valakiről, hogy "vannak igazságai, bár itt és itt téved". erre még az ún. értelmiségi diskurzusban is kevés a fogadókészség, sőt kifejezetten ellenségesnek tekinthető ("maszatolás"). ugyanis Nagy Igazságokra van szükség állítólag, azok pedig így hangzanak:

- a kapitalizmusnak VÉGE, kész, kaparjuk el
- minden baj okozói a KOMCSIK és senki más (másik kiadás: Orbán)
- XY egy sátánfajzat, egy fasz, akivel akkor sem szabad egyetérteni, amikor igaza van, mert akkor csak el akarja terelni a figyelmet
- lenne itt pénz, ha nem lopnának (a komcsik/orbán)

ez megy. a nagy igazságok jól láthatóan hazugságok. szerintem ugyan ez primitív seggeknek való táp, de kétségkívül népszerű. nem csoda, hogy sokan állnak rá a gyártására.
@gono:

Figyelj főupák!
Aztán azt ki mondta neked, hogy leírható lesz az szja-ból?
Jahogy az adócsökkentők kormánya?
Hehe.
@Tóta W. Árpád: akkor redukáljuk a deklarálók körét az Index fórumozókra. Egyébként meg sajnos igazad van.
@Tóta W. Árpád:

"viszont a problema felismerése nélkül hogy lesz cselekvés?"

na b+!!! én a last standing fletó fan felismertem és le is mondtam a cusi perben az ötödrendű védelméről. beszéltem egy kicsit arról, hogy nincs rendben, ha a móri bírót jutalmul a legfelsőbb bíróságra, a másodfokút meg a katedrára küldik mellékbüntetésül. hogy a legfőbb ügyésznek fogalma sincs az alkotmányos felelősságről, ha azt hiszi a köztársaság parlamentje egy kiszabott "laikus zsüri" ahol annál eminensebb a közt. ügyésze, ha minnél többször leszavazzák, ha a közt elnöke, de hagyjuk.

nem értették ezért röviden mondtam, hogy elegem van, amennyiben a tisztességes eljárás kritériuma, hogy direkt nem akajuk látni a valóságot, mert szarok a jogszabályok. ja a hittévé kedvéért bemondtam a vw rendszámát is, hogy nem probléma, fel lehet molotovozni, ha azt állítom, hogy abból a sok szánalmas felelősségtologatásból is pont elegem lett, ami miatt náci hordák randalíroznak a hazámban, a köztársaságomban, aminek születésében én is bűnrészes vagyok és mégsem vagyok hajlandó szégyellni.

hát ez van és jó, hogy így van. ha valaki majd a sajtótól megkérdezi, időkerettől függően nagyon szívesen elmagyarázom, ha nem volt világos. ja igen kicsit indulatos voltam. a felháborodástól, hogy szánalmas jogi csúrés-csavarás mögé rejtik a valóság nevű nagybácsit. na ebből lett elegem és pont ma reggel. kicsit még megvédtem - rámutatva a mellettem helyett foglaló magyar ügyvédi kamara elnökére. és jelképesen fletóra, hogy rajtuk keresztül pont a legrosszabbkor a köztársaság ethoszát verik szét. a bizalmat szívják, de százezerrel. és ilyesmit mondogattam.

hvg.hu/itthon/20090422_zuschlag_per.aspx

ps: szal nagyon fel voltam háborodva. ráadásul azért, mert nekem volt igazam. na ezt kapják ki a kollegák, worluk. my idol (lásd blogom mottója)és my other idol...

mr marylin manson...

ja a sok önsakjnálkozásból is elegem. és kurva jól esne, ha valaki szólna fletónak, hogy nyugodtan felhívhat ls akár gépileg is megköszönheti. ennyi bőven elég. különben mindjárt sírva fakadok itt a gép előtt a lakásomban. nem azért mert annyira sajnálom magam. hanem azért, hogy a f***-ba nem értették az indulatomat???

ps: mert a szünetekben persze senki nem kérdezett... csak megint a kossuth, amit a kurva adófilléreimből tartanak fenn, csak tudnám, hogy miért, ha csak őket érdekli a cucc lényege? :DDDDDD

www.youtube.com/watch?v=vlpyxXQUDo8

pl ez sem egy túl bonyolult dal sem zeneileg, sem szövegileg. a hate meg a figyelmeztetés, ha nem menne át, b+!

@Tóta W. Árpád: akkor vezessük be a deklarációt a blogon. Komolyra fordítva: igazad van. Azért én a magánszférámban továbbra is maszatolok.
Kedves Árpi!

Van egy rossz hírem: a probléma gyökre nem a Gyurcsány-kormánynál, sem nem a rendszerváltásnál, de még Trianonnál sem keresendő. Minden problémánk onnan ered, hogy "öntudatra ébredtünk" (by Terminator), és megalkottuk "az értelmes ember társadalmát" (ezen kifejezésen belül az értelmes további erőteljes idézőjelben...). Vagyis mindenféle terészetfeletti dolgokat kreálunk (amelyek ráadásul teljesen idegenek a természet törvényeivel, ld. például az orvostudomány eredményeit...), próbáljuk kikerülni a természet törvényeit, és hisztizünk, amikor valaki ugyanebbe a gondolatkörbe tartozó elmélettel lép elő (alapjövedelem, amelyet álljon a társadalom). Az a helyzet, hogy arról, ha valaki megszületik, és muszáj élnie (természet kényszerítette ösztön...), ő maga semmit sem tehet, nem ő kérte. Akkor viszont két út van. A egyik az állatvilágé: az marad élve, aki ezt ki tudja küzdeni magának, megszerzi az életben maradáshoz szükséges erőforrásokat, akár a másik kárára is. Ez az ösztönlényeknél (ld. állatvilág) működik, és fejlődik is (ld. Darwin), de ott nincs ám testőr, meg Hummer, meg bankbetét, csak az Isten adta testi erő... A másik az emberé: elfogadjuk, hogy "kiemelkedtünk" az állatvilágból, és mindenkinek megadjuk a lehetőséget az "emberi"' (értsd: nem állati) létre.

Ez van. mindenki eldöntheti, hogy számára melyik szimpatikus, de jó, ha mindenki szem előtt tartja: ha azzal döngetjük a mellkasunkat, hogy nem vagyunk állatok, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy semleyikünk se éljen állati sorban (nem ő kérte az életét!). Vagy, ha ezt megtagadjuk tőle, akkor ha lehet, hagyjuk az "értelmes ember" mítoszt, és térjünk vissza az öntudatra ébredés előtti korhoz...

mjz
nem tudom mi a végzettséged Árpi, de a közgazdasági összefüggések abszolút jól vannak bemutatva itt is és korábbi cikkeidben is
@Tehéntőgy:
csak mellesleg
"7.) Ipar:

- Bányászat: Norvégia kőolajat és földgázt termel ki az Északi-tenger aljzatából pl. Ekofisk, Frigg, Statfjord. A csővezetékek részben német és brit kikötőkbe vezetnek. Exportjának 1/2-ét a szénhidrogének adják. Nem tagja az OPEC-nak. A szénhidrogének tették az egykori „szegény rokont” (a 20.sz.ban elején még Európa egyik legszegényebb országa volt) a leggazdagabb skandináv állammá! A tengeri fúrótornyok megépítése rengeteg pénzt és tudást igényel. Monopolhelyzetet élvez ebben az ágazatban a Norvegian Contractors cég.

Kevés piritet és magnetitet (Kirkenes) bányásznak még az országban.

- Villamosenergia termelés: Norvégiában az áramot szinte teljesen vízerőművek állítják elő. Az egy főre jutó elektromosáram-termelésben V1! Exportál is áramot. 850 erőműve főleg kis- és közepes kapacitású. A vízerőművek olcsó elektromos áramára elektrokémia és elektrokohászat települt, amelyek import nyersanyagokat dolgoznak fel és exportra termelnek félkésztermékeket.

- Kohászat: Alumínium-kohászat vízerőművek mellé szokott települni, mert rengeteg áramot igényel, amelyet a vízerőművek állítanak elő a legolcsóbban. Az egy főre jutó alumíniumtermelésben is V1.! Mosjoen-be alumíniumipart, Mo i Rana-ba vasművet telepített a kormányzat, ezzel is próbálják a lakosságot északon megtartani, odavonzani.

- Gépipar: Hajóépítés, kőolajipari gépek és fúrótornyok építése.

- Vegyipar: A vízerőművek olcsó elektromos áramára települt az elektrokémia is. Óriásvállalata a Rjukan-ban lévő Norsk Hydro, amely a nitrogénműtrágyák és robbanóanyagok gyártásához szükséges ammóniát állít elő (víz elektrolitikus bontásával H, levegőből N). Az energiát a 20.sz. elején kiépített, akkor Európa legnagyobb vízerőműrendszere szolgáltatja. A II. vh. idején a németek atombomba kísérleteikhez nehézvizet állítottak itt elő. 1943 februárjában egy norvég kommandó szabotázst hajtott végre az üzem ellen. Ez volt a norvég ellenállás legnagyobb hőstette a II. vh.ban. Enélkül a németek kifejlesztették volna az atombombát. Itt van a világ leghosszabb falépcsője a Mári-tó vizét az erőműhöz levezető cső mentén (1270 m, 3875 lépcsőfok). Norvég Munkásmúzeum. "

Kurvára nem mindegy, hogy a mi aljzatunkban kifelejtődött az olaj és a földgáz. És az sem, hogy a folyóink csak szivárognak dübörgés helyett.

Jobb lenne valami talajlakó éhenkórász országot másolni, mert egyébként eltájoljuk magunkat.

@Tóta W. Árpád: egy politikus, egy kormányfő, pláne egy egész kormány rátermettségének, kormányzásra való alkalmasságának megítélésében lényegbevágó érvnek tekintem azt, ha kiderül az alkalmatlanság

(az oldalvonalon kívülről - természetesen - lehet még okosakat mondani, legfeljebb kevésbé tűnik majd hitelesnek)

vsz szappanoperáról épp azért beszélhetünk, mert akiről már azt hitted, kiírták a sorozatból, holnap újra a képernyőn; a vak is láthatja
–" A hazai közállapotok tragikus képet mutatnak, elsősorban lelki értelemben. Hazánk egy politikai garnitúra által lerabolt és tönkretett ország, de mindez csak tünet. Az igazi probléma abban áll, hogy lemondtunk a létezés szellemi alapjáról, a problémákat csak pénzügyileg, számszakilag tudjuk értelmezni.

Pedig a krízis elsősorban lelki természetű: az ember az utóbbi néhány évszázadban megpróbálta elképzelni a létezését Isten nélkül, elszakadt a saját szellemi gyökereitől. Homokra építettünk, a semmire alapoztuk egész életünket. A válság során nem történik más, mint hogy a pénz eltűnik a ráépült rendszer alól, és jön az összeomlás.

Ez talán hozzásegít minket ahhoz, hogy visszataláljunk a tradícióhoz, a szellemi gyökereinkhez, visszataláljunk ahhoz a tudáshoz, hogy mi emberek alapvetően szellemi lények vagyunk. Van a létezésnek gazdasági dimenziója is, de ez nem az első, és főleg nem az egyetlen vetülete az életnek. Az emberek ma minden munkának úgy fognak neki, hogy az vajon megéri-e, mennyit kapnak érte. Már elfelejtettük, hogy az igazi munkát azért végezzük, mert jó csinálni".
/K.Ákos/

Teljes interjú:www.zoom.hu/belfold/akos-mindenki-felelembol-kussol-45444.html
@mecarn: na, azért nem feltétlenül kell közgazdász végzettség ilyen folyamatok, illetve törvényszerűségek megállapításához. mondanám, hogy a józan ész elég lenne, de akkor tényleg nagyon szűkülne a kör.

illetve eddigi anti( és radikális anti) tótawé barátaim! most akkor szeressük az árpádot, vagy nem szeressük az árpádot? most már nagyon fasza gyerek?
Kedves Árpád!
VÉgre számomra is eljött az idő, hogy (szinte) maradéktalanul élvezhessem a szóvirágokat és a szellemi erőfeszítéseid eredményét. Ezt pedig a tartalommal való erős azonosulási lehetőségem tszi lehetővé.
Én még egy kicsit jobban kibontottam volna a közteherviselés visszásságait, és hozzádobtam volna a meglehetősen erős kétségeimet, mennyiben változik majd a helyzet július 1-től vagy 2010-től (elmélkedésre alkalmas számolgatások: index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/22/mindenkivel_kiszur_a_szuperbruttosnak_hivott_szja/

Szemmel láthatóan a fő igavonók még skandináv viszonylatban is erős sarcolása tovább fog durvulni. A kérdés az, meddig tűri az a pár százezer ember, hogy hülyének nézik a többiek és a kúrmányuk? Azt gondolná az ember, hogy a szóban forgó réteg különösen nem hülye, hiszen általában nem véletlenül keres valaki 6-800e bruttót, vagy még többet (mármint bejelentve, fehéren). A magam részéről egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy betelik a pohár, és irány Szlovákia. El is küldött már Gyurcsány szűk 3 éve, de szeretem a hazámat, tűrtem, amíg bírtam.

Még egyszer gratulálok az íráshoz, mert csak annyira érinti a pártpolitikát, amennyire szükségszerű a témában, miközben egészen jól kiemeli a mai magyar társadalom egyik legnagyobb problémáját (igazságtalanságát).
na végre, bakker!!!!!!!!!!

egészen jól közelit, hogy ki és mit nem ért itt. éljen a közszolgálat, előfizetési díjat akarok fizetni!!! :DDDDDDDDDD

ráadásul hanggal... beszarok....

www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=80193&dt=2009-04-22_22:19:58

és mindenkinek megathx, aki miatt az indulat még a folyosón is kitartott. külön worluknak, aki inspirált, hogy ne értsen senki semmit. :DDDDDDDDDD
@Mar C: A szocialisták a kamat- és járadékjövedelmeket akarták megszűntetni, hogy ne differenciálódjon a társadalom. Nem jött össze.
Szeretem, hogy szép lassan azért mindenki elkezd használni a fejét. Épp most mondja a szakma hogy számításaik szerint az államnk több bevétele van adókól egy 25 millás ház építésekor mint amennyi támogatást ad. Számításaik szerint 40-60%-a visszafolyik adó formájában. Ennek tükrében igen érdekes hogy két hete amikor ezt írtam (sem közgaszdéász sem építész sem szakma nem vagyok)kaptam hideget meleget. Most immár elhangzik az ami egy kis fejszámolás után elég nyílvánvaló volt eddig is. Igy azután nem csoda hogy Tóta W és egy elég reális kis cikkett kanyarított ide. Csak kár hogy a mocskos gazdasági analfabéta orbánéktól 8 évig tartott eljutni oda hogy nem a támogatással van baj, hanem az annak mindig aktuális gazdasági helyzethez pénzügyekhez kamatszintekhez való igazításával. A végére egy találós kérdés ha Oszkó tudja a módszert hogy, hogyan lehet az offshore cgekbe való pénz kimentését megakadályzni, akkor, miért csak Ő tudja, ha Ő tudja miért csak most kérdezik meg vagy kérik fel miniszternek. Miért Veres Jankónak kellett minket boldogítani éveken keresztül? Szóval miért akkor kezd mindenki megvilágosodni amikor már lehet hogy késő?
@lapi: "pl ez sem egy túl bonyolult dal sem zeneileg, sem szövegileg. a hate meg a figyelmeztetés, ha nem menne át, b+!"
www.youtube.com/watch?v=p0FniBpzw5c&feature=related
Talan ebbol a valtozatbol meg jobban atjon. :)
Szerintem egyébként ez egy igen jó ország lenne, ha mindenkit békén hagynának végre.
A fogyasztóvédőktől kezdve a szdsz hivatalbólrioatóin keresztül a sok értelmetlen szabályok betartatóiig.
Véleményem szerint nálunk mindenki toleráns lenne, ha őt is tolerálnák.
Ám itt nagyban megy a körbeszivatás. Ennek pedig jelenleg legnyagyobb erejű mozgatói a szoclibek. Azaz éppen azok a liberálisok, akiknek a körbeszivatást kellene meggátolniuk. Ezért kívánja őket mindenki a ...ba.
@Tóta W. Árpád: A kapitalizmusnak tényleg vége. Ezt a mostan helyzet tökéletesen mutatja. Egész egyszerűen ennyi embert nem bír eltartani a földbolygó legfeljebb valami utópisztikus előre megtervezett környezeten, de ez az ember termlészetéből fakadóan nem jöhet létre. Ez egyébként a szénlapátolós példád is igazolja. A kapitalizmust meg a profit maximalizálása hajtja. Azt meg nem lehet büntetlenül csinálni hogy Kínából hozunk fokhagymát mert olcsóbb. Teljesen egyértelműen nem olcsóbb ha a föld pusztítását közben figyelembe vesszük üzemanyag a szállítás energiája stb. Viszont helyben drágább előállítani mert a kinai melós a töredékééért megcsinálja. Na ezért van vége a kapitalizmusnak mert többet fogyaszt, sokkal mint amit kellene és sokkal drágábban mint amennyiért szükséges lenne előállítani, és amennyit a föld elbír. Ezt az agóniát még el lehet húzni egy darabig, de a végeredmény ugyanaz.A szomorú hogy nincs helyette más. Ebből racionálisan egy világháború hozhatna "kiutat". Megint lehetne teremelni, fogyasztani. A kapitalizmusnak az lenne a jövője ha minden ember azon munkálkodna hogy hogyan tudná minél inkább észrevétlenül eltölteni az idejét a földön. Nulla emisszióió és energelhasználás. na a kapitalizmus pont az ellentéte most is a virtuális pénz gyártás a megszünt virtuális pénz helyére arról szól hogy foggyasszon már valaki végre.
Egyébként x, y tényleg egy fasz és mint ilyen ha egyszer kétszer jót mond akkor még ha egyet is értek vele nem mentesiti bűneitől az addigi és vélhetően az az utáni tevékenysége miatt. A komcsik tényleg barmok pont azért amiért a kapitalizmusnak van vég csak ellenkező előjellel. Na meg a szénlapátolás képtelensége miatt. Meg azért mert a farmon mindenki egyenlő de azért vannak egyenlőbbek. Az pedig egyébként vitathatatlan hogy egy jó kis megszorítás árát lazán ellopták már hanem kettőét. De én ezt gy mondanám attól még nem lenne pénz ha nem lopnának visszaszedni meg azért elég macerás lenne és gazdasági válság se nagyon várná ki amig polgári peres úton visszakerül a magyar biróságok ilyen esetekben tapasztalt sebességét figyelembe véve. Engem csak az vígasztal hogy, Boldvaiból még lehet valaki. Hát nem az isteni megbocsájtás remek példája ez?
csak a rádióban jött át. a jobber zászlóshajó meg nem vette észre. szal elég volt, lemondok és továbbra is fenntartom a kossuth mr-1-et. tisztelettel, s. laci jogállami 19 éves nagykamasz. aki ugyan érti, de mégsem akar hinni a szemének. biztos belelóg a haja...

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=267603
en is a jobban kereso kategoriaba tartozom, es kemenyen megdolgoztam azert, hogy ezt elerjem. suli, tanulas, kuzdelem a multinal, stb...

@gunfight: van lexusom (bar 16 eves) es medencem (3 millaert). Ezzel egyutt sem erzem magam 'gazdagnak'. De majd ha en is lelepek us/au/nz/uk stb-be, akkor kivancsi vagyok, hogy ki fogja fizetni a reggeli hosszulepesed.

Ja, es nem azert kuzdottem ennyit, hogy aztan jojjon valami mszp-s szdsz-es bajnais banda, es a fizetesem 70%-at szetosszak a W altal emlitett csoportok kozott, akikbol 10 ember nem dolgozott eleteben annyit mint en 5 ev alatt.

Fel kellene fognia a csurhenek, hogy itt bizony kapitalizmus van, erre szavaztak 89ben. Ahogy mar paran mondtak, a lehetoseg mindenkinek adott hogy lambo-ja vagy ferrarija legyen. Mozogjon ra, es kuzdjon erte, ahelyett hogy a parlament ele jar sirni, meg a segelyosztohelyekre.

komolyan elegem van

infinite
@geszvat: Hát az tényleg ki*szás lesz, ha ilyen formában valósul meg. Hogy miért nem lehet értelmes közteherviselést alkotni, arra nézve csak egyetlen tippem van: a zavarosban halászást semmiképp nem szabad akadályozni, hiszen már csak 1 év van a spájzolásra.

Ez első ránézésre egyébként egy szavakban jó irányba mozduló, de túl kicsit lépő és elég rövidlátó "adóreform". Részletesen lásd: lehetmas.blog.hu/2009/04/22/egy_felkesz_adoreformrol
"Fel kellene fognia a csurhenek, hogy itt bizony kapitalizmus van, erre szavaztak 89ben."

Mondjuk konkrétan erre a szavazásra én nem emlékszem.
@Dzsoszakics:
az a 2 év annyi, mintha kint sem lettél volna

az irigység neked magyar találmány???
@Tóta W. Árpád: "Mondjuk konkrétan erre a szavazásra én nem emlékszem."

nem 89-ben volt hanem 90-ben es 3.68% MSZMP szavazot leszamitva mindenki erre szavazott.
attól tartok, h ez a "kapitalizmus" része a döntésnek akkor se lett végiggondolva, csak a takaroggy.
ez jóóóó, ez teccik! kicsiny kapitalizmusunknak úgy lett vége, hogy soha nem is vót! ez ám az igazi hungaricum, avagy ki tud többet harmadszor? a takaroggy opció.
igaz. azota is a takaroggy a jelszo.
letre kene hozni egy valasztasi rendszert ahol csak programokra vagy program pontokra lehetne szavazni es az titok lenne hogy melyik politikus all mogotte.

gyogyszerek klinikai kiprobalasanal hasznalnak blind vagy double-blind study-kat. ezt kene atultetni a politikaba.
majdnem pont így van, csak fordítva. a program a titok.
ja, hulye vagyok! ezt a rendszert ugy hivjak hogy svajc.
az egyik kiut talan az lehetne hogy a nep mondjuk szavazhatna arrol hogy legyen e 13. havi ber, de akkor az atlagos adoteher 1.5%-kal emelkedik. tessek valasztani. tehat a kerdesben az egyenlet mindket oldalarol szavazni kene.
"a program a titok."

egy program ismert: a bajnai-e.

ps: kivancsian varom hogy o veszi e a kalapjat ha megrobaljak felpuhitani. (masik madam es hasonlok)
@huba: "3.68% MSZMP szavazot leszamitva mindenki erre szavazott."

jó vicc, de az mszp kapott 10-et (vagy 12-őt?) és akkor hogyan értékeljük a 94-es abszolút többségét?
de a bajnaira nem lehet szavazni!! ő nem indul jövőre, megígérte.

és az lesz, hogy ha bármilyen sikert, hitelességet, szimpatizánsréteget megnyer a következő egy évben (és 8%-ot nem nehéz felülmúlni), akkor utána előmásznak a nyálkás, szörcsögő disznók az MSZP-ből, hogy hát igazából ezt ők csinálták, nekik kell megköszönni. broáf.
@Tóta W. Árpád: "de a bajnaira nem lehet szavazni!! ő nem indul jövőre, megígérte. "

hatha megis. ha karacsony korul kilep es meg egy par normalisabb koveti egy uj part szineiben tuti bejutna. biztos megkapna a volt szdszes szavazok jo reszet. ha gyurcsany is megy meg az mszp szavazok harmada is az ovek.
Nem értem, miért olyan nagy probléma átverni hárommillió lúzert a palánkon.
Mindenki múltszázadi trükkökkel jön.
Az egész cirkusz olyan retro lett.
Ha már koppintanak, nem lehetne valami korszerűbb politikustól?
A náci-komcsi hagyatéktól már behányok.
előmásznak.....
mindig előmászik valaki, ilyen a világ sora (kucc, kucc!), osztán lehet gondolkodni. én például eleve magasfokú ambivalenciával kezelek mindent, ami mászik (vagy csúszik).
@simonmondja.:

múltszázadi trükkök.....
amikor a régmúltban a magyar nemzetet csak angriffként tituláltam, akkor jól le lettem marházva, pedig goebbels józsef biztos büszke lenne rá. pravdát nem írhattam, mert ugyi az komcsi.
@Tóta W. Árpád: "a program a titok."

ja, hat es persze ott van a "jovokep" is! az egy egesz fasza kis program. (relative!)
@huba:
Nem is kellene feltétlen megmondani, hogy hányszázalékosra akarja valaki az ÁFÁ-t, vagy hánykulcsosra az adórendszert,
ha lenne olyan párt, amelyikről mindenki tudja, hogy mit képvisel.
Valami kőkemény költemény.

A bizalom akkor rendült meg, amikor az utolsó párt is eljárta a hétfátyoltáncot.

Most itt állunk egy kis kupac leharcolt kaméleonnal.
@huba:

jövőkép....
valami nagyokos szerint a szükségszerűség fölismerése..., aztán püff! a morális válság (szüzmárjaidesanyám!), mér nem viszik el őket katonának?? jobb esetben önképi gyakorlatok, aztán merjünk...! ki halt meg már megint?
@simonmondja.: en nem azt akarom hogy a nep mondja meg hogy mennbyi legyen az afa, hanem azt hogy ha a nep akar 13. fizetest vagy tobb penzt a tanaroknak akkor azt is mondja meg hogy honnan.

ez ugyan a politikusok feladata lenne de ok nem mteszik meg. ha lenne egy nepszavazaskezdemenyezes hogy toroljek el a 13. fizetest es ebbol csokkentsek az afat 2%-kal akkor a nep az egesz egyenlettel tisztaban lenne.

igy csak az marad hogy csokkentse a kormany az adokat mert az jo az ortszagnak ...
@hacsaturján:
Bocs a késésért, de az én 'tárhelyem 'nem olyan nagy, mint a tiéd, úgyhogy az Angriff újságnak utána kellett néznem.
Nem káprázat egyébként.
Háborús újságírás.
Na jóvan. Hátradőlök, ez a cikk végre aztat mutassa, hogy a Tótaúr meggyógyult.

Ez egy jó írás. A Merilin Menzon a végén, az csak a kötelező vörös farok, amin már nemhogy meg se lepődünk, komolyan se vesszük. Az úgyis Lapinak szólt. :o)

Kis papfikázás, kis fideszcidázás elmegy, hiszen alapkérdésekről kell véleményt mondani: a szocializmus ökörségéről.

És azzal, amit Drágatótaúr leírt, én nagyjából 95%-ban azonosulok.

Ezt mos mi a jó bánatos pávaszarnak írtam le? Hát, ha már olyan sok Tóta-fan ömleng itten agytalan néha, hát hadd mongya meg egy nemfanhanemolvasóvagyishátfancsaknemúgy, hogy tök jó a Tóta, amikor nem ideológus.

Min' mos'példájul.
"Talan ebbol a valtozatbol meg jobban atjon. :)"

át, de ez már a mester érett korszaka (groteszk & golden age. itt már nem annyira a pavarotti szintű éneklésre tette a hangsúlyt. volt az igazi kőkemény korszak, ebből tolta twá a videjót. ott a másik oszlop a twiggy ramirez még benne volt, ahogy bill wyman a régi stonesban. az igazi inyenceknek persze a nine inch nail-es reznorral (aki mestere és felfedőzje m.m--nek). na erre gondoltam, de ezeken a klippeken majd mindig úgy csinál a manson, mintha seggbekukizná a treznort, vagy twiggyt. szal ezt én értem, de nem biztos, hogy mindenki ad arra a kis finomságra, hogy "botránkoztasd meg a kispolgárt!"

szal a lényeget nietzsche mondta:

"Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belőle is szörny váljék.
S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény visszanéz rád."

ezen tökölnék egy hangyányit, ha manson túl meredek a magasabb i(e)ntellektuel háeszelőknek. :DDD
hát ja, kis kommunista nyilasok hazája vagyunk mi - egyelőre - még. aztán kihalnak ezek. maradnak az anarchokommünfasisztoid egyedek.
@Tóta W. Árpád:
Konkrétan egy szavazás valóban elmaradt '89-ben. Nevezetesen az, hogy ki képviseljen engem (mint népet) az MSZMP-vel történő egyezkedéseken. Ha már megengedtem a békés átmenetet, és ha már demokráciát építünk ugyebár. Ehelyett odalopakodtak önjelölt okoskák, gyakran megkérdőjelezhető múlttal, lepaktáltak a komcsikkal, és folyamatosan hangoztatták, hogy engem képviselnek. Demokratikus felhatalmazás nélkül? Ugyan már kérem. Aztán '90-ben szinte már nem is lehetett másra szavazni, csak ezekre... Merthogy koppogtatni kell a mínusz első fordulóban.
Így lesz a békés átmenetből békésen átmentett. :o(
erről van szó Árpi, ez a legjobb cikked!
és a legigazabb is....
@Tóta W. Árpád: Ez ugye csak valami vicc volt?Itt ebben az országban soha nemvolt és még jódarabig nem is lesz kapitalizmus.
Kedves TW.A kapitalizmusban a munkaadók zsákmányolják ki az embereket,ebben az országban pedig az élősködők zsákmányolják ki a munkásokat.
@huba: Ez a legnagyobb baj,hogy ebben az országban nincs jövőkép.
Mert hát ugye minek dolgozzunk ha úgy sem lesz sem nyugdíjunk sem eügy jogosultságunk?Az orkoat eltartani senkinek nincs kedve és nem is lesz.A kormányt eltartani úgyszintén nincs kedve senkinek,mint ahogy a 6 ezer apehost sem és a gigászi méretű önkormányzati/hivatali bürokráciát sem.
Hogy mi lesz ezekkel?
Engem egyáltalán nem érdekel bevallom.

@infinite:
My friend, a szívemből szóltál. Medencém nincs, de amúgy stimm. :)
A kollégákkal beszéltük, hogy a legnagyobb probléma velünk, azokkal, akik az lét összedobják és 'gazdagok', hogy nincs fórum, szerveződés, akármi, ami ennek a néhány százezer embernek védené az érdekeit. Kisarkítva eltartunk milliókat, akik azért hőbörögnek, hogy még többet vonjanak el tőlünk, mer ezek kőgazdagok és különben is, csesszék meg, nehogymá lexus-t vegyen, vegyen 5milliós kocsit mert én azt mondtam. És amikor bemegy a dokihoz, nyugodtan küldhetne egy 'köszi' képeslapot, majd megadom a címem. De az ő hőbörgésük felhallatszik a házba, és hát sajnos mind ér egy szavazatot.
Én bevezetném, hogy az adó befizetés mértéke határozza meg a lehetséges szavazatok számát/állampolgár. Minimálbér és alatta = 1 szavazat. Minbér duplája 2 szavazat stb stb. :)

@gunfight:

na, többek közt rólad szól odafent az írás
Nem ma olvastam a cikket, most csak átfutottam, de a kommentekbe is belenéztem...Lehet nem vagyok annyira fitt már csak ezért sem...de..dühösebb annál inkább....

Tóta W. mindig "elfelejtkezik" arról, hogy nem a liberális mennyországban él és jó ("rendszerbarát": szoci-liberál dörgölődző) újságíróként sok olyan tényről, ami baromira nem illik az elméleteibe:

Hadd' mondjak néhányat: A jelenlegi válsághelyzet okai között előkelő helyen áll az eladósódottság - Nem a jelenlegi kormányzópártok vettek fel nyakló nélkül kölcsönöket (minden hétre jutott egy bejelentett kölcsön-hitelfelvétel)?

Nem ők a felelősek abban, hogy teljesen szabadjára engedték a svájci frank alapú magánhitelezést és egyetlen szót sem szóltak ellene, hogy 'Emberek baromi sz*r lessz ebből' (- csak csendben, halkan nyammogtak valamit, amire senki nem figyelt).

Nemdebár Magyar Bálint és csapata nyomta állandóan a diplomások számát egyre feljebb, hogy lézengő kommunikációs és politológus nullákkal van tele az ország, szakmunkás, mérnők meg alig?

És vajh' nem nevezett vezette be a kétszintű érettségit, ami gyakorlatilag analfabétákat termel "középszintű érettségi" címén?

Aztán az alföldi alagútak, a lankákon épült völgyhíd, az SZDSZ Viadom nevű csodás autópályacégének botránya, a pesti metró, a hatodik és hetedik kerület MSZP polgármestereinek "csínyei", a Velencei tó melletti ingatlanpanamák, a MOL részvények "sikeres" eladása (csak most nem győzzük vakarni ott is ahol nem viszket, amikor az oroszok szépen felvásárolnak minket kilóra)stb. stb....végeérhetetlen sorolhatnám, csak a médiákban megjelenteket....

Mindez nem számit???? Hány száz és ezer milliárd úszott el, nem tagadva a bürökráciát, a felesleges hivatalok bornirtságát etc......nem ezzel kezdene valamit kezdeni "a le/elszámolást?

Vagy pl. a multi nagykereskedőkkel, akik 80 féle (!!!) jogcímen szívják a vérét a magyar termelőnek, hogy egyáltalán kitegyék az árúját a polcukra (és svéd zöldséget vehetek pl. a SPAR-ban, mert olcsóbb - a svéd állam által "legálisan" agyontámogatva).

Vagy nem kellene a STRABAG-ról beszélni, a MÁV kocsibeszerzéseiről és privatizációjáról, a reptér, a MALÉV eladásáról, a magyar munkavállaló végtelen kiszolgáltatottságáról (12 órás műszakok, első-második műszakok, szürke és feketébbnél is fekete gazdaságban) ha nem valami "menő" szakmája van, hanem "csak" tisztességes lakatos, villanyszerelő, ács, vagy hentes, bolti eladó....?

Nemdebár nem "EZEK" vitték el a pénz nagyobbik felét és nem a családi pótlék, meg az állítólagos "egyenlősdi", amit Tóta W. libárlis-félhülye, de szerintem egyszerűen csak demagóg SZDSZ-MSZP akolmelegben szocializált lázálmaiban vizionál....

Majd ha ezekről legalább akkora súllyal irogat, akkor lehet a "szocializmus maradékairól" elmélkedni kicsiny hazánkban....
A Kanada iránt lelkesedőknek:
Most - tegnap - láttam egy egyórás dokfilmet Alberta tartomány északi részéről. Lényeg: tavaly nyár óta csak ezen a részen 27 ezer állás szűnt meg. Minden interjúalany ki van akadva, teljes a lehangoltság, a depresszió. Itt - mint a filmen jól lehetett látni - még a klíma is kicsit eltérő ám. Magyarul: rohadt, elviselhetetlen hideg, bezártság, tök uncsi, ingerszegény környezet. Nem kaptam kedvet rá, hogy odamenjek.
Amerikáséknak:

Szerencsére nyitott a határ, van világútlevél is. El lehet menni. Csak utána tessék befogni a lepénylesőt, és nem beledumálni más dolgába. Én sem osztom az eszet amerikai szájtokon a helyi problmákkal kapcsolatban.

Ott tuira rendben van minden, amúgy is. Délen mindenki bemehet minden klubba, Az Abu Graib-ban is virággal kedveskedtek minden bentlakónak, az isiben sem az a menő, aki tizenháromévesen pucér képeket küldözget magáról a haverjainak, és elképzelhetetlen, hogy este kiraboljanak az utcán. A kerítés is kolbászból van, na.

;-)

- So long, and thanks for all the fish?
- Na pá!

Az itthon ragadtaknak:

Amerikáséknak abban ez egy dologban azért igaza van, hogy a nyafogás helyett tehetnénk is valamit. Ki-ki a maga szintjén, a maga környezetében.

Sok a szemét? Sok. Mi például évente egyszer nagytakarítást tartunk a környéken a szomszédsággal. Tudom, lúzer vagyok. De nem retkes a környék.

Parlagfű? Magam is. Lekaszáltatjuk az igénytelen, nemtörődöm köcsögök telkéről is. Tudom, lúzer vagyok. De kevesebbet tüsszögök.

Lehetne sorolni tovább is. Aki nyafog, az előbb gondolja végig, hogy ő személy szerint mindent megtett-e, amit megtehetett.

@pblue: Te milyen kapitalizmusra gondolsz? Mert azt, amiről írsz, nem látom sehol.
Ami a vita lényegi részét illeti, közgazdászként nem mondhatok mást: a nagy ellátórendszereink alapos átalakítása nélkül nem húzzuk kis sokáig.

Az egyik legfontosabb feladat az arányos közteherviselés kialakítása lenne. Más posztolókhoz hasonlóan én is unom, hogy a családomon túl még tíz ember tartok el, és cserébe koszos, lassú és bürokratikus szolgáltatás kapok az államtól, ráadásul ugyanazt, mint az ingyenélők.

Mikor lenne arányos a közteherviselés? Aki tanult matekot a dedóban, az megmondhatja: az egykulcsos adónál nincs igazságosabb. Mindenki pont arányosan fizet. Sem többet, sem kevesebbet.
@.com: brutális ez a szám, de sajnos azt kell mondjam, hogy a rendszer nem csak fent, de mikroszinten, a zemberek szintjén is, mondhatni alapjaiban van elszabva. arra gondolok, hogy sokan a legegyszerűbb üzleti vállalkozásban való részvételt is a passzív hátradőlés, hobbinak élés és eltartottság illúziójával élik meg, a tipikus egy lapátol, öten meg nézik módon, aztán amikor az az egy elmegy, akkor a maradék négy nekiáll magának új gazdatestet keresni. nincs vállalkozási kultúránk, nincs fogyasztói kultúránk, és ebben nem csak a vízfejű állam a hibás, aki egyébként elég sokat tesz azért, hogy ezek a dolgok nehezen fejlődhessenek, hanem sajnos az új, fiatal generáció is, akik igen rossz példák sorozatával bele sem gondolnak abba, hogy kemény, becsületes munkával igenis előre lehet mozdulni, hogy a munkájuk értékteremtő erejével végső soron az össztársadalmi jólétet erősítik. akinek ilyen idealista szempontok is fontosak, annak keményen kell tartania magát a szembeszélben otthon, felülről az állam büntet, oldalról pedig a többi vállalkozó és az üzlettársak kulturálatlan mentalitása. én naívan azt hittem, az elmúlt húsz év több mint elég lesz egy generációváltáshoz, de tévedtem, a rendszer megdöbbentő módon nem csak hogy fenntartja, de generációról generációra újratermeli önmagát.
Ebbol az egeszbol csak az derul ki,hogy minden magyar lop.Valahol,valamit.
Vagy idot a munkaadotol,vagy adot az allamtol,vagy wc papirt a munkahelyrol...nincs vege,ez a mentalitas.
Árpi, te Worddel írsz?
"mindenki, tekintet nélkül az érdemeire, munkájára, tanulmányaira és bűneire, kapjon egy összeget, amiből "tisztességesen meg lehet élni"."

lehet, hülyeség erre vinni a témát, de szerintem ezt modellezik pár éve.
népszerű nevén ez "cigánykérdés"

azon lehet vitatkozni, hogy mennyire tisztességesen lehet megélni az ilyen- olyan címen kapott ingyen pénzből, de hogy puszira adja állam bácsi szvsz nem kérdés
Milyen érzés most szocialista szavazónak lenni?
(Elárulom, hogy fideszesnek nem jó lenni. Nem vigasztal valahogy, hogy 'Megmondtuk előre'.)
@XXX Magnum:
Sajnálom, de le kell lombozzalak, én nem lopok.
Sőt, most még azon is őrlődök, hogy igénybe vegyem-e a rövidesen "felfüggesztésre kerülő" szocpolt a 3 gyerekem után (3,8 milla), vagy hagyjam a fenébe, nem kell a közösből még ez sem.
@Amerikai magyar 2009:
Vagy az nem ment el,aki úgy gondolja nem neki kéne mennie hanem a felelősöknek,akik
ilyen helyzetbe hozták az országot/társadalmat.
Kikre gondolok?
Természetesen a b@lfasz,populista,korupt,
cinikus,kapzsi,megosztó,hatalom mániás,hozzánemértő,mutyizós,köpönyegforgató,gerinctelen,kommunistát játszó,nacionalistát játszó,hiteltelen,stb...sz@r politikusainkra
mind a két ligából.
Na nekik kéne menni.
Nem csak én gondolom így.
Ő dalban mondja el.Hallgasd meg,érdemes.

www.youtube.com/watch?v=2rAezGqeEpM
Abból még nem lesz szocializmus, ha szolidárisak vagyunk, és abból még nem lesz üdvös kapitalizmus, ha hullatjuk a férgesét... arany középkút...

és különben is mindenki hülye, de én egy senki vagyok...

Hi
Lassan évek óta olvasom és kommentezem T. Árpi írásit, nem volt belőle sem evolució, sem revolució az életemben. Töredelmesen bevallom, végig néztem a Modern Képmeséket (mondjuk a Hungaricumot is, és a South Parkot is), sokat gondoltunk a kivándorláson is (NZ), arra jutottam az elmúlt hétvégén, s ezt a posztot olvasva, egyszerűbb csattogós-falepkének lenni; fizetni az adót, ahogyan eddig, lenni, létezni, a szeretteimmel foglalkozni. Minnél kevesebb MAINSTREAM-et olvasni, többet játszani, beszélgetni, értékelni és átélni a mát.

Pár PS: hagyjuk már Norvégiát, Svédországot, nekünk nem adatott meg, -földrajzilag, természeti kincseileg- hogy a 2. világégés alatt acélt termeljünk a németeknek, amiből később felépült Svédo.

Körkérdés: olvasott itt vki eu törit a 2. VH alatti időszakról a skandináv országok vonatkozásában ?

Összefoglalva: Árpit jó olvasni, néha kommenteket is, ám olyan jó lenne sima tologatós-falépknek lenni....
ajjaj, mindenki takaroggyon, oszt kurva jó lesz. :))) uram, mosdass föl! most aztán végleg meghalunk, de legkésőbb holnap.
Nah, eddig bírtam, a család a eu-konform jáccótéren, ezt olvastam:

"Mit mondana vagyonvizsgálatkor?
- Elmentem horgászni, és fogtam egy aranyhalat. Kívánhattam tőle, így lett a ház.
-Van erre valami bizonyítéka?
- Ott a ház! Nem!? "
Amíg ez a hozzáállás, addig.......
@Illés Béla: "...nem neki kéne mennie hanem a felelősöknek,akik ilyen helyzetbe hozták az országot/társadalmat."

ha ez igy lenne akkor kiurulne az orszag! mind a 85% ingyenebedre-szavazo tavozhatna surgosen.
@nikon:
"Meg persze a szociknak erre jár az agyuk. Ezért töltögetik a kádereikkel ezeket a státuszokat, mert innen lehet megkérdőjelezhetetlenül és észrevétlenül szivárogtatni a pénzt."
Nekem úgy rémlik, mintha az önkormányzati választásokat a FIDESZ nyerte volna meg, hatalmas fölénnyel. Következésképp az önkormányzatok zöme fityesz kézban van. Vagy nem?
APA KEZDŐDIK! --->>

Petíciót küld a Miniszterelnöki Hivatalnak a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat tiltakozásul Bajnai Gordon miniszterelnök megszorító intézkedései ellen - közölte Farkas Félix, a kisebbségi önkormányzat elnöke csütörtökön.

Az önkormányzat levelében a Bajnai Gordon által tervezett intézkedések, egyebek mellett az adók- és gyógyszerárak emelése, a szociálpolitikai támogatás eltörlése, a családi pótlék több évre való befagyasztása ellen tiltakozik a több mint hárommillió, mélyszegénységben élő ember érdekében - mondta Farkas Félix.

A petícióban leírták, hogy ezen javaslatok, döntések etnikai hovatartozástól függetlenül több millió embert érintenek, lehetetlenítenek el, főként az éppen a létminimum alatt, illetve határán élőket. A kilátástalan helyzetet jelzik azok a történések, amelyek a családokat érik, hiszen az emberek fizetésképtelenné válnak, nem tudják fizetni a lakáshiteleiket, minimum százezer ember kerülhet utcára.

Megjegyezte: arra kérik a miniszterelnököt, hogy gondolja át a megszorításokat, csoportosítsa át a terheket, amennyiben szükséges, ellenkező esetben az egész országra kiterjesztik kezdeményezésüket, s akár a tüntetésig is elmennek a lakosság érdekében.
- Van önöknél szocializmus?
- Nincsen. De igény, az lenne rá.
- Tényleg? Nem jobb a democracy meg a capitalism?
- Nem. Sőt, tudja mit? Most, hogy jobban belegondolok, mégis azt mondanám, hogy nálunk szocializmus van.
- Már ne haragudjon, de itten Melbourne-ben azt rebesgetik, hogy önöknél az már megszűnt. Felszámolták, ende, finító, slussz. Úgy hallottam, húsz éve többpárt rendszer van.
- Már nem sokáig.
- Miért, betiltják a többi pártot?
- Igen.
- Mikor?
- He lehetne, már most, de legkésőbb 2010. tavaszán.
- És ki tiltja be?
- A nép.
- Hülyék maguk?
- Dehogy. Rájöttünk, hogy a democracy, na az a hülyeség.
- És a gazdaság? A szocializmusban az úgy volt, ha jól hallottam, hogy az állam a jól menő vállalatoktól elvette a pénzt, és abból támogatta a népet. És persze senkit sem engedett sokat keresni, mert azoktól is elvette a pénz nagy részét, és abból támogatta a népet. És a nép örült ennek, de a gazdasági fejlődésnek nem tett jót.
- Most is úgy van.
- Hülyék maguk?
- Rájöttünk, hogy a capitalism, na az a hülyeség.
- És ki jött rá?
- A nép.
- Ezt honnan veszi?
- Onnan, hogy a nép mindenkit kiakolbólított a hatalomból, aki capitalismt akart csinálni.
- És a democracy?
- Mára egy párt maradt, amelyik nem akar capitalismt csinálni. Na az lesz az új egypárt. Illetve a Párt.
- És miért hagyta ezt a nép?
- Nem hagyta. Ő akarta. Nálunk democracy van, ha nem tudná.
- És nem maradt maguknál senki, aki capitalismt akar meg democracyt?
- De. Vagyunk vagy kétezren. Azért jöttem, hogy megnézzem, van-e itt nekünk hely.
- Nincs! És nem is lesz!
- Állj! Mit akar azzal a pisztollyal?
- Szemét komcsi szálláscsináló! Majdnem átvert! De itt nem lesz szocializmus meg egypártrendszer, majd én megmutatom! Hé, policeman, ide hozzám! Lőjön még bele kettőt, az én tölténytáram már üres, ez meg még mindig mozog!
Néhányan már pedzegették (changebug, mjz), hogy mi is itt a lényeg. Az a helyzet, hogy ma már az emberiség 10%-a elő tudja állítani azokat a javakat, amelyek ellátják a 100%-ot, sőt még annál is többet. Az, hogy abba a 10%-ba tartozol privilégium, amiért fizetned kell, méghozzá azoknak, akiknek nem adatott meg. Elárulom neked, hogy nem 4 embert fogsz örökbe fogadni, hanem sokkal többet, és megteheted, mert iszonyú termelékeny vagy, elvégzed 9 másik ember munkáját. Ha nem tartod el őket, mit javasolsz mi legyen velük? Esetleg halomra kellene lőni őket, vagy börtönbe zárni? (Ugye lopni fog a szemetje.) És ki lehet majd számolni melyik változat fog többe kerülni a zadófizetőnek. Ha meg azt mondod menjen dolgozni az isten barma, akkor te átadnád neki a helyed?
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:

Látod szegény malac!
Nem látod!
Boldogan röfögsz a vackodon, hogy na most akkor a cigányság jól elzavarja a te ellenséged. Nyisd már ki végre az apró szemed. Fél éve toboroz a lib platform a gettóban, a megfelelő időben kiteljesítik a kampányukat. Nem mondanám, hogy a jelenlegi lövöldőzös faszságot is szervezik, de ki fogják használni. Az egy milla szavazat zsebben van, és nem a tietekben.
Sajnálom malacka, de azért röfögj bele továbbra is boldogan a nagy magyar sötétségbe!
Jól mondod! És külön köszönet a Mansonért.
Ezt is megnézni: www.youtube.com/watch?v=aFn26ntmSsg (ki gondolná, hogy egy modell ügynök csávóval járt)
Kedves Árpád!

Jó az írásod, minden benne van, aminek benne kell lenni, azt hiszem az benne a lényeg, hogy Te vagy a liberálisok Szanyi Tiborja... merjünk kapitalisták lenni.
@Cortona:

"Nemdebár Magyar Bálint és csapata nyomta állandóan a diplomások számát egyre feljebb, hogy lézengő kommunikációs és politológus nullákkal van tele az ország, szakmunkás, mérnők meg alig?"

Nem tudom, tudsz-e összefüggést találni a tandíj 1998-as eltörlése, majd a híres diákhitel 2000 környéki bevezetése és a felsőoktatás "véletlenül" megugró salaktermelése közt.

Ugye, hogy semmit?
@redriot77: "Mi a szarért nem lehet pl. rászorultsági alapon adni a családi pótlékot? Ha apa keres nettó félmillát, akkor észre sem veszik azt a pár tízezer forintot."

Nézd meg kicsit más szemszögből is:
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=68447
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:

fú, hogy ez milyen fú! Ha ugyanezt a Fidi valamelyik díszfasza kürtöli világgá, akkor malac tapsol, ha a sok buta maszopsavazó (egyértelmű, nem?) cigányok, akkor kaján mosoly.
@nyomasek: "azt ki mondta neked, hogy leírható lesz az szja-ból"

Pedig csak akkor lenne igazságos és előrevivő... persze a "politikai" érdekek mások ;(
[és ehhez kellene a másik mániám a nyugdíjak felbruttósítása és szja-zása+tb járadékozása is]
A másik maszatolás, amit az ingatlanadóval kapcsolatban hallottam, hogy figyelembe fogja venni a "szociális" helyzetet... frászt itt hal meg az egész.
Nem kell kedvezményes/adómentes sáv, nem kellenek adósávok... egységes adó kell és kész.
Persze a társadalmi szolidaritás legyen meg, ha valaki nem tudja kifizetni, akkor se rakják ki a lakásából, de az állam automatikusan terhelje rá (kamataival) az ingatlanra, mint jelzálogot.
Persze az átlátható, egyszerű és egységes megoldások nem nagyon számítanak opciónak nálunk... de ez valószínűleg úgyis orbán sara lesz, majd kiderül tehát, hogy mennyire nagy rá a mellény.
Off:
Arpi,a hitesek megcsinaltak,amit itt tobb kommetezo surgetett:egy Bokros-szimpatia "csendes-ulos"demonstraciot!
A Hetek rendezveye a Szent Pal Akademian mindenkeppen sikeres rendezveny volt.Az ATV-s videon jol latszik,hogy legalabb ezer ember kivancsi volt a professzor urra.
On
@huba: "ott van a "jovokep" is! az egy egesz fasza kis program"

Tökéletes lenne ha a három-négy év múlva tervezett lépésekről szólő MÁSODIK kötet lenne... így csak ámítás...
Mi lesz addig abban a három-négy évben?
Ráadásul az az alapvetetése, hogy három-négy év múlva már el vannak végezve azok a fárasztó és nehéz lépések, amelyek szükségességét is jól tagadják a fideszesek [még most].
Na majd 'meglássuk'.
@mavo & sün!malac:
Mindketten nézzétek meg a számokat 1990-től napjainkig. Nem ördöngősség, és kifejezetten hasznos, mielőtt pártpolitikai alapon egymásnak ugrotok.
@eMeL:
Teljesen egyetértek. Van 3 gyerekem, és az átlagnál lényegesen magasabb adót fizetek 10+ éve. Miközben öten élünk abból az egy fizetés + GYES-ből, amit mindig elegánsan figyelmen kívül hagynak a paraziták és hivatalos támogatóik.
Kedves Árpád! Remélem nem fog egy világ összedőlni benned, de a minimális jövedelemet olyan szélsőséges kommunista is ajánlotta mint Milton Freedman a balos "Capitalism and Freedom" című kiáltványában. 1962-ben. Ne haragudj, de egyre több írásod összefoglalható lenne egy rövid "Aki nem dolgozik, ne is egyék!" felkiáltással. Na jó, néha még hozzáteszed, virágnyelven, hogy a munkanélküli az hülye és/vagy lusta. Lassan elkezdhetnél már elmélyedni a kapitalista szakirodalomban is: nem elég TGM-et olvasni :)

"Nincs láb, nics csoki!"

miután magamra döntöttem a reggeli kávémat és úgy döntöttem a nép eccerű gyermekeként, hogy ez illegitim, felszólítom a vakapám nicket, hogy takaroggyon rögvest, különben leválasztom!
Van abban valami végtelenül megmosolyogtató, amikor az egyik ember a másikba beleképzel valamit, ördögöt fest a frissen meszelt falra, aztán kivont karddal száll szembe a gonosz képzettel.

@mavo:
@Malachi:
@ZOLDMANO:

Amit becopyztam, az egészen konkrétan egy Hírszerzőről leemelt cikk volt. Semmilyen saját mondatom, szavam nem volt benne. Az meg gondolom, szimpla tényközlés, h "Apa kezdődik", ugyanis télleg kezdődik...

Azt azért hozzátenném: a szoclib által olyannyira védelmezett rom(a)halmaz éppen velük szemben fog fellépni, mint egy hálátlan gyermek az ő apjával szemben, midőn az némi áldozhozatalt, pozitív hozzáállást ("hagyd abba fiam a a pöcsvakarással egybekötött sülgalamb várást!") követel tőle, és ez minimum groteszk képzeteket kelt.

Miképp foglal állást most a Magyar Charta?

Felmerül a kérdés: rasszizmus-e ellehetetleníteni a cigányság egy jelentős részét, vagy önhibásak, ezért megérdemlik?

Ha meg vki azt hiszi, engem örömmel tölt el, h a cigány elvtársok lázonganak, hát közlöm: NEM. Ugyanis tartok tőle, h az ő hangosságuk és lázongásuk megint a csendes többség rovására okoz felpuhulást az ő meg nem érdemelt előnyükre.
@geszvat: "Konkrétan egy szavazás valóban elmaradt '89-ben. Nevezetesen az, hogy ki képviseljen engem (mint népet) az MSZMP-vel történő egyezkedéseken."

Ez technikailag nem igazán megoldható... (paradoxon, hiszen egyeztetésben kellett volna kierőszakolni, amikor már folytak az egyeztetések, így a felek saját feleslegességüket megkérdőjelezve akarnak eredményt elérni.... brrr).

De az első szabad választásokon NEM volt kötelező 'abból' az egyezkedős garnitúrából választani... sőt azóta sem kötelező!
Ha jól emlékszem százával (!) voltak új pártok.

Szerintem az igazán fontos népszavazás a küszöb eltörlése lenne, hogy be tudjanak lépni a porondra a "máskéntgondolkodó" pártok (pl. egy már sokak által hiányolt 'eltartók'-at képviselő párt).

Ez valószínűleg így is két ciklust igényelne, hiszen az elsőben a belépők csak egy-két képviselőt kapnának, de a másodikra kifuthatnák magukat... ha tudják ;)
@Ómájgád: "Elárulom neked, hogy nem 4 embert fogsz örökbe fogadni, hanem sokkal többet, és megteheted"

Az a baj, hogy néhány multi és állami hónaljban ücsörgő cég kivételével leginkább döglődő vagy legalábbis tántorgó cégeknél dolgoznak az emberek, így NÁLUNK ez nem igaz, nem képesek "mellesleg" eltartani ennyi potyautast.

Olyat már én is leírtam --ami alapjövedelem light-- hogy egy európai országban senki nem halhat éhen és senki nem fagyhat meg. De ez még messze van a megálmodott alapjövedelemtől... csak a vegetációt lehet megfinanszírozni.
Két okból.
1./ Nem bírunk el többet.
2./ Kell hogy maradjon ösztönző.

Szóval a jelenleg is *létező* magyar alapjövedelmet le kell szállítani, hogy ismét előkerüljön az ösztönzés.
Tudod az "eltartottak" legalább annyit visszaadhatnának a társadalomnak, hogy rend és tisztaság legyen, nyugalom az "eltartóknak", hogy jobban végezzék a munkájukat... de nálunk még "ezek" is b*szogatják a dolgozókat ;(

Megjegyzem nagy baj van a munkamorállal. Amikor angliában voltam egy barátomnál kicsit hosszabb ideig, akkor szétnéztem, hogyan is él. Annyi kertész, ezermester és kisegítő ajánlkozott az újságban hogy az csoda és a haverom szerint ezek sem a munkanélküliek. Olyanok, mint az ő fodrásza. Mivel nem szeret fodrászhoz járni, egy csaj két hetente hazafelé menet a munkából (a fodrászszalonból) beugrik és levágja a haját (meg még vagy 2-3 embernek).
Mint nálunk a 80-as években. A főállás mellett mindenki hajtotta a mellékest is.
Na ez a mentalitás hol van most?
Aki melózik az 10-12 óra "főállás" után nem akar tovább gürizni, aki meg nem dolgozik, azt rákényszeríteni sem lehet, hogy napszámba menjen.

Szóval nem csak a 'képtelen', hanem a 'nem akar' is gond itt a munkavállalásban.
Persze megértem én a magas adók és a munkával járó sok adminisztráció, egyéb teher visszatartó erejét is, ami jó kis öngerjesztő folyamat a leépüléshez, de zsebbe is nehéz jó szakikat találni.
@eMeL: jaja, mintha a FIDESZ is emelt volna egy picit a a minimálbéren....
Erre emléxem, húsbavágó volt.
Itt picit engedni kéne, s mellé elfelejteni, hogy ennek a kétszereséért fiztenek a munkaadók...
Nagyon nem reménykedem benne, de talán.
Talán sok honfitársunk megtanul globálisan gondolkodni.
Ami ebben az orszgában csupán azt jelenti, hogy tovább lát egy picit a saját orránál.
@eMeL: az a baj, hogy túlságosan a város szemszögéből látjuk mi itt a dolgokat. Szerinted Tiszalökön kinek a haját vágja le Gazsi? Ki fogja meghívni őt a kertjébe kertészkedni, mikor a kertes embernek sincs pénze? Nem mondom, biztos van olyan is, hogy akadna egy kis fusi, de senki nem vállalja a környéken "annyiért", de amíg nem is tudjuk elképzelni milyen viszonyok vannak a szegény részeken, addig szálljunk magunkba egy kicsit.

Azt írod döglődnek a cégek, tántorognak (mert nem kell a munkájuk). Erre az lenne a megoldás, hogy még több munkahelyet kell létesíteni? Abba az irányba haladunk, hogy nemsokára csak az mehet dolgozni aki fizet érte. Tudom ez utópisztikusnak hangzik, de nemrég még az is utópiának tűnt, hogy mindenkinek nyugati autója legyen, 3 mobiltelefonja, számítógépe stb.
Nem akarnék senkinek tükröt mutatni, ám....
kiforditott.blog.hu/2009/04/22/szakertoi_kisebbsegi_valsag_kormany_elso_ulese
Kérem azokat, akik ezen megsértődnének, azok vegyenek elő egy mirrort!!!
:D
Ha valaki meg akarja tudni, hogy miért van válság, és miért lesz még a jelenlegitől is nagyobb válságok sora a közeljövőben annak ajánlom ismét nézze meg a mindenki számára érthető videót a bankrendszerről.
www.youtube.com/watch?v=1JE-IPKzUtY

Ha ezen túl vagytok, akkor jöhet a rizsa:
en.wikipedia.org/wiki/Money_supply

M0: az államok által kibocsájtott pénz, gazdasági (nagyjából GDP) alapon.
M1, M2, ..: Banki, és egyéb pénzügyi műveleetek által termelt pénz.

Látható, hogy a bankok által termelt pénzmennyiség (M1,M2,..) exponenciálisan növekszik.

A válság kezelést jelenleg az USA úgy oldotta meg, hogy a bankrendszerben (M1, M2,..) -ben eltünt pénezekhez nyomtatott annyi papírt (mi pénznek nevezzük), ami kipótolta. Azaz az gazdasági alapokon nyugvó (M0) értékét nagyjából felhúzta a banki (M1, M2, ..) aktuálsi értékéhez.

Csaxólok, hogy ha ez a bepumpélt pénzmennyiség megjelenik az banki (M1, M2,) görbékben, azaz a kinyomtatott pénzek realizálódnak, akkor sokkalta nagyobb válság várható.

Az exponenciálisan növekedő folymatnak adott az USA egy pénzügyi injekciót, ami még nem szívódott fel.
A rendszer hamarosan összeömlik...

A jóhír hogy nem igazán érinti ez az egyéneket. Azaz ha túlélésre rendezkedsz be, akkor túléled.
www.taxpayersalliance.com/

Nagy Britaniában az adófizetőknek érdekképviselete, lobbicsoportja van érdemes szerveződni.
@Ómájgád: Mint vidéki,teljesen egyetértek
veled.
Nem csak Budapestből áll Magyarország.
K.rva keményen kiszolgáltatott az ember,mint munkavállaló.
Mivel én sem a fáról szedem a pénzt,ezért dolgozom egy helyi vállalkozónál.
Régóta haverok vagyunk.
Valahol kapzsi,de szerintem a Magyar vállalkozóktól elvárható szinten,tehát ok.
Nem milliomos
Nincs medencéje,szóval egy nyugati melós
életszínvonalát döngeti.Tehát semmi extra.
De nem jelent be.És nem azért mert ő kib@szott gonosz...
Én meg 3-hónap munkanélküli vegetálás után,hálás vagyok neki.
Van pénzem=sör,kenyér,benzin,=mobilitás,:)
internet,szalonna....hmmmmmm,szép az élet.
@Ómájgád:

"Abba az irányba haladunk, hogy nemsokára csak az mehet dolgozni aki fizet érte. Tudom ez utópisztikusnak hangzik, de nemrég még az is utópiának tűnt, hogy mindenkinek nyugati autója legyen, 3 mobiltelefonja, számítógépe stb."

nna esztet a stációt kérném tovább gombolyítani,hentergetny !!
kremlszeppen !!

enji

@Ómájgád:
"Az a helyzet, hogy ma már az emberiség 10%-a elő tudja állítani azokat a javakat, amelyek ellátják a 100%-ot, sőt még annál is többet. Az, hogy abba a 10%-ba tartozol privilégium, amiért fizetned kell, méghozzá azoknak, akiknek nem adatott meg."

Oh my god, milyen veszélyes ostobaság!

A homo sapiens többek között azzal emelkedett ki az állatvilágból és nyomta le az amúgy értelmesebb neandervölgyit, mert feltalálta a munkamegosztást. Ergo nem azt a munkát végezzük, amihez mi értünk a legjobban, hanem ahol a közös haszon a maximális.

Példa: Józsi 10 millió forintot tud termelni egy év alatt A tevékenységgel, 4 milliót B-vel, míg Béla 5 milliót A-val és 2 milliót B-vel. Habár látszik, hogy B-ben is Józsi a jobb, mégis a közös haszon akkor a maximális, ha Józsi A tevékenységgel foglalkozik, Béla meg a B-re áll rá. Összesen 12 millió. Amit te javasolsz az egyrészt azzal járna, hogy Józsi csinálja az összes munkát, és vagy napi 16 órát dolgozik, hogy minden elkészüljön, vagy 8 órában csak fele lesz kész, összesen 7 millió forintot előállítva.

De gondold csak végig józan paraszti ésszel. Nem gondolhatod, hogy az a 10% fogja a 90% összes igényét kielégíteni: reggelire süt neki kenyeret, beviszi busszal a plazába, elad neki árucikkeket, és megmasszírozza. Mindezt a "privilegizált", jól fizető munkája mellett.

Egyébként pont ez a szociáldemagóg/terrorista hang, ami a legfélelmetesebb az országban. Mintha az a 10% aki az ország jószágainak a 90%-át állítja elő mind a pusztán a sors különös játékaként került volna ebbe a helyzetbe, és a minimum amit megtehet, hogy szétosztja mindenét a többség között. Meg különben is szégyellje magát!

Nem, ez baromi kemény dolog, folyamatosan tanulni kell, résen lenni, észnél lenni, kockáztatni és menni előre ezerrel. Nekem sem "megadatott", hanem megküzdöttem (és küzdök) érte. Ha nem keresnék 5-10-szer annyit, mint az átlag, nem csinálnám. És ezzel így van a többi hozzám hasonló "privilegizált helyzetű". És ha nem csinálnánk, akkor látod, az ország bevételének 90%-a esne ki. Gondolj a szoci időkre, vagy pl. Bangladesh életszínvonalára.
www.youtube.com/watch?v=94lW6Y4tBXs

Daniel Hannan tory képviselű lecseszi a baromkomcsi Gordon Brown-t a tetemes államadósságokért, amit felhalmozott. Külön "öröm", hogy Magyarországot Pakiszánnal említik egy mondatban...

Király videó, gyönyörű darab!
@eMeL:
Igen, akkoriban és azóta is technikai és adminisztratív problémákkal indokolják... Én magam osztom azt a véleményt, hogy ha egy demokráciában valamit demokratikusan szeretnének csinálni, akkor megoldják. Így viszont csak a sumákolás jut az ember eszébe, különösen ha a kopogtatás idióta, ráadásul a legtöbb nyugati demokráciában (nem véletlenül) nem ismert rendszerét mellé tesszük.

Persze, elméletileg bárki indulhat, ha összekoldult párszáz nevet és címet. Veszett demokratikus, én pl. még soha nem adtam a nevem és címem egyik jelöltnek sem. Szimplán azért, mert ha egyszer név nélkül szavazunk, akkor senkinek semmi köze az adataimhoz a (párt)preferenciám mellett.
Kopogtatást azonnal eltörölni!

A küszöb leszállításával egyetértek (2 %?), még ha ezzel folyamatos parlamenti megjelenést biztosítok olyan kártékony formációknak, mint a Jobbik, az SZDSZ vagy éppen a Munkáspárt.
No és akkor ezt most és itt hogy?

Szerintem itt komoly túlnépesedési válság van, amit a technológiai fejlődés okozott. A lakosság 10 %-a képes mindent előállítani, amire szükségünk van. Jónéhányan (mondjuk még 10 %) dolgozhatnak a szükséges szolgáltatásokban (ide értve az oktatást, az egészségügyet, az államigazgatást, a fodrászt, a pincért).

Mit csináljanak a többiek, akiknek a részére egyszerűen nem lehet értékteremtő munkát biztosítani (legfeljebb a kínai 17 eFt átlagbérnek aláígérve)?

Erre várnám az ötleteket.
@egyenlítő:

Számtani feladvány:

Ha az emberiség 10 %-a meg tudja termelni az összes embernek szükséges javakat (tegyük fel, a mondott 10 % szolgáltatási munkát mindenki igénybe veszi, és mindenki maga fizeti), akkor mekkorának kell lennie az adónak, amit a nem dolgozó 90 % között szét kell osztani, hogy egyensúlyi helyzetet kapjunk?

A helyes válasz 90 %, ugyanis, ha nem ennyi, akkor a nem dolgozók a megtermelt javakat vagy hitelből veszik meg (= előbb-utóbb világválság), vagy nem tudják megvenni (= túltermelési válság).

Következtetés: az adókat fel kell emelni 90 %-ra.
- Józsikám, egy év múlva elhagylak.
- De akkor meg mi a francért maradjunk együtt addig?
- Még ki kell festeni a szobákat, a tetőt is fel kéne újítani. Soroljam tovább?Rendet akarok itt hagyni magam után.
- Ne! Isten őrizz! Értem én, hogy ramaty a fal, a tető is beázik, de miért veled csináljam meg? Húzzál el, majd összeállok Julival, aztán megbeszéljük, milyen legyen a szoba, milyen legyen a tető és a többi.
- Nem úgy van az Jószikám, már megrendeltem az anyagokat Bélánál?
- A Bélánál? Nem ővele láttalak egyszer kétes helyzetben?
- Dehogynem. És fogsz is még vele látni, de az már nem lesz kétes helyzet... Különben beadhatod a válást, de én nem egyezek bele, per lesz... elhúzódó agónia... De mivel addig is beázunk, a vakolat meg hullik, valamit csinálni kell, Bélánál is ketyeg az előleg, most már ő szabja a feltételeket... Neked is, Józsikám, neked is!
A 10%-osoknak:

Valószínűleg itt arra gondolnak, hogy a népesség 10% megtermeli a maradék 90% számára a _hétköznapi értelemben_ vett termékeket. Pl. kifli, fotel, autó stb. (Mondjuk szerintem ez nem igaz, pl. Kína, ahol néhány százmillió munkáskéz termel, csak azokat itt nem látjuk).

De ez se lenne baj, mert a modern világ már jobbára a szolgáltatásról szól. Lehet, hogy én pl. előállítok egy fél ország számára mobiltelefont, viszont más meg eladja a telefont, tanítja a gyerekeimet, megszervezi az esküvőmet, sétáltatja a kutyámat, lehalássza a levelet a medencém vízéről stb. (csak példa!) Vagyis a maradék 90% is találhat hozzáadott értéket létrehozó munkát, az ugyanis nem egyenlő a termék gyártással.
Egyébként is, nézzünk körül, Magyarország annyira marhára rendben van, hogy itt már egyetlen munkáskézzel sem kell több? Már minden fűszál katonás rendben áll, egy eldobott csikket sem lehet találni az utcán vagy mi!? Munka az van dögivel, legfeljebb büdös elvégezni.

@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún.
8-át:

Mi van, vakapad babérjaira törsz?
@egyenlítő:
Nem tudom, ki találta ki ezt a 10 %-ot (különösen "az összes embernek szükséges javak" viszonylatában), de újra járatnám vele a 8 általánost. Ha már gazdasági alapismeretekkel nem rendelkezik, legalább a százalékszámítással jusson dűlőre...
@lm5:
"Nem gondolhatod, hogy az a 10% fogja a 90% összes igényét kielégíteni: reggelire süt neki kenyeret, beviszi busszal a plazába, elad neki árucikkeket, és megmasszírozza."

Akkor most ki beszél veszélyes ostobaságokat?

"Nem, ez baromi kemény dolog, folyamatosan tanulni kell, résen lenni, észnél lenni, kockáztatni és menni előre ezerrel. Nekem sem "megadatott", hanem megküzdöttem (és küzdök) érte."

Nagyon ügyes vagy. De, mi lesz ha már nem leszel az elsők között, és kiesel a versenyben? És mi legyen azokkal, akik veszítettek veled szemben, akik nem voltak résen, nem voltak észnél, nem kockáztattak, butábbak, mint te? A homo sapiens többek között abban különbözik az állatoktól, hogy nem öli meg a fölösleges egyedeket.
@egyenlítő:
Most a globalizált világ és zárt gazdaságok közötti átmenetben vagyunk, ami hatalmas egyensúlytalanságokkal jár. Egyik ilyen, hogy a megtermelt javak szabadon áramolhatnak az országok között, de a munkaerő (még) nem. Ez azt eredményezi, hogy az egyik ország által garantált minimális életszínvonal magasabb, mint a másikban a kemény munkával elért. Ha szabad munkaerőáramlás lenne, akkor ez gyorsan kiegyenlítődne. (Mi is egykettőre megszabadulhatnánk a ballaszt jó részétől.)

Hosszabb távon szerintem ki fog egyenlítődni a nyitott gazdaságú országok életszínvonala, és ha már Kínában sem lesz olcsó a munkaerő, és a nyugati világ is abszolválta a jól kiérdemelt életszínvonalesést egymást érő válságok képében, akkor lesz olyan cég, aki Kínából Magyarországra telepíti a gyártósorait.

Persze ki is lehet szállni a globalizációból, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az országok közötti együttműködés gyorsítja a fejlődést. Aki kiszáll lemarad.

Egyszerűen nem tehetjük meg, hogy a társadalom széles rétegeit semmittevésért fizessük, csak mert nem versenyképes munkaerők. Nem csak fogyasztási cikkek vannak, amit tényleg olcsóbban lehet importálni, de szolgáltatások, építőipar is. Nem hinném, hogy jobban járnánk, ha kifizetünk nekik X pénzt puszira, mintha azért X pénzt megérő munkát is elvárnánk. Építsenek parkot, utakat, közösségi tereket, menjenek bölcsődékbe, ápolóknak - millió egy hely van, ahol több munkára lenne szükség. A semmittevés demoralizál.

Egyébként az hogy a 10% állítja elő a javak 90%-át, egy kicsit félrevisz. Ugyanis, lehet, hogy a profit (vagy még félrevezetőbben a jövedelem) tényleg így oszlik el, de az effektív munkamennyiség sokkal egyenletesebben. Csak a befektetések torzítják a különböző iparágakba befolyó tőkemennyiséget. Ugyanis egy befeketető nem a pillanatnyi hasznot nézi, hanem a jövőbeni megtérülést. A fodrászkodás nem valószínű, hogy a jövőben nagyon fel fog futni, de az informatika pl. egész biztosan. Amivel a sikerágazatokban nagyob a profit és nagyobbak a jövedelmek, az a jövőbeni nagy hozam reménye a befektetőnek és nem a nagyobb élvezeti érték a vevőknek. Ha elengednénk azt a bizonyos 90%-ot örök szabadságra, nagyon meglepődnénk, hogy miminden hiányzik.
Szia Árpi! Tetszik az irány, jó cikk, bár másokkal együtt megerősíteném, hogy azért is ismerős a téma, mert a Zorbánnál hasonló jó gondolatokat láttunk 1998-2002 között, sőt, megvalósítva is...

Jöhet a következő cikk, hogy - amellett, hogy a B Kordon programból valóban sok mindent meg kell csinálni - ugye "sztornózni kell a hibás könyvelési tételeket"; hát jó sok volt nekik - de:

1. miért az elkúrókra bíznánk újra ezt? Lenne itt felhatalmazás előrehozott esetén is... ugye azért érdekes ez, mert összefüggésben van azzal, hogy:

2. miért is ragaszkodnak ezek a tetvek ennyire a hatalomhoz?

Nem, nem, nem hiszem, hogy a népszerűséghajhászásért, inkább hiszek az "egy év alatt még sok mindent le lehet nyúlni, sok nyomot el lehet tüntetni, sok mszp-s apukás fiúcskát / lánykát / elvált feleséget (hogy ne járjon a szája) ki lehet tartani állami hivatalnokként / vezetőként" verzióban...

Ld. majd amikor demszky-ék megszavazzák az új bp--i költségvetést most, hogy hunvald lemondott a mandátumáról ... ld. ebben a helyzetben még hitelfelvétel, kis gázművek-részvényeladás, kis buszbeszerzés, ahol a számlát 2010 után kell álni...

Mi a véleményed?
@Pantagruel: Az alkalmatlansággal az a baj, hoyg rendkívül nehezen állapítható meg. Ezért nehéz elhinni, hogy mondjuk a Bajnai kormánynak nincs felhatalmazása, hiszen törvényesen alakított kormányt és a felhatalmazást is megkapták, igaz, hogy ez már elég rég volt. Az alkalmatlanságnál meg végképp nincs semmiféle mérőszám, amivel ez megállapítható lenne. Mindennél van lejjebb és úgy néz ki, hogy lesz is. Ez nem alkalmatlanság kérdése.
Ez most OFF Topic.

Árpád te úgy is "csíped" az ilyen Gyurcsok féle távgyógyítókat és hasnoló dolgokat.
Ma reggel láttam egy promociós filmet a VITAL Tv-n és nem akartam elhinni hogy vaze, ez tényleg van és az emberek megveszik meg minden?

www.orgon.hu/

Hát eléggé áltudmányok hókupókusznak tűnik.

@lm5:
Elárulom hogy a kínaiak már mennek kínából további lepattant országokba gyártatni különféle termékeket.
Lassan a kínai munkaerő is drága lesz a tőkének, na nem azért mert a kínai munkások már ferrárival járnak dolgozni a műszakvezetők meg magánhelikpoterrel, hanem mert van mégolcsóbb.
Ha jól tudom pl. indíába visznek gyárakat mert ott már fél tár rizsért is dolgoznak az emberek.
Tehát ha arra gyúrni hogy akkor lesz itt jóvilág amikor leküzdjük magunkat az indiai életszínvonal alá (mert ugye ide fog özönleni a tőke) hát nem tűnik jó ötletnek.

@Shore: "Lehet, hogy én pl. előállítok egy fél ország számára mobiltelefont, viszont más meg eladja a telefont, tanítja a gyerekeimet, megszervezi az esküvőmet, sétáltatja a kutyámat, lehalássza a levelet a medencém vízéről stb... Már minden fűszál katonás rendben áll, egy eldobott csikket sem lehet találni az utcán vagy mi!? Munka az van dögivel, legfeljebb büdös elvégezni."

Ha van munka, akkor vegyenek fel embereket és fizessenek nekik piaci bért, és ne mondják azt, hogy az alamizsna fejében ma itt és itt fogsz valamit szöszmötölni, holnap már nem tudom mit, de ha más nincs akkor levetkőzöl és vigyázol a ruháidra.
A nagyobb városokban nyilván könyebb találni valami munkafélét a szolgáltásokban (most még), de nem is ott van a probléma.
@geszvat: "A küszöb leszállításával egyetértek (2 %?), még ha ezzel folyamatos parlamenti megjelenést biztosítok olyan kártékony formációknak, mint a Jobbik, az SZDSZ vagy éppen a Munkáspárt."

Pont az a lényeg, hogy nem kell %-os határokat meghatározni, az a tény, hogy egy képviselő X db szavazattal juthat be, már megad egy limitet.
És (másokhoz hasonlóan) én is úgy gondolom, hogy az is a demokrácia megcsúfolása, ha a választók 4%-ának (adott esetben akár több százezer ember) szavazata "elvész" egy limit szabály miatt.

Másrészt valóban minden elmeháborodott szervezet bejuthat (ha van elegendő! szavazatuk), de én hiszek abban, hogy mindenki a parlamentben mondja el szabályozott keretek között a véleményét, mert joga van rá az általa képviselt emberek okán, ne pedig pl. az utcán randalírozzon, felmentést vindikálva magának azzal, hogy nem engedik be a parlamentbe.
Másrészt valóban minél szélesebb társadalmi háttér kell a törvények mögé, valóban _minden_ (ne csak az 51%-os "többség") véleménye kell hogy megjelenjen. A szavazatok egy százalékát képviselő (40-60 ezer embert!) szervezetnek is lehessen joga képviselni véleményét... legfeljebb leszavazzák. Bár normális esetben a koalíciós kényszerek miatt egyszer pusztába kiáltott a szava, máskor túlreprezentált az ereje... ilyenek a játékszabályok, ha elfogadja menyjen a parlamentbe, ha nem, alapítson internetes honlapot és annyi.
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át: "Ne! Isten őrizz! Értem én, hogy ramaty a fal, a tető is beázik, de miért veled csináljam meg?"

Csak egy félgondolatot hagytál ki... a józsika azzal érvel anyucinak:

"Tudod muszáj rendet tennem. Te olyan furi vagy, hogy mindenki azt hiszi, hogy hagyod szétrohadni a házat és ráomlani a gyerekekre. Valami szektás kimosta az agyad és csak hajtogatod az elvont nagy igazságokat, miközben folyik a plafonból az esőlé. Végre összeszedtem magam és a _gyerekek_ kedvéért megteszem amit nagyon kell, mert úgy tetszik rád nem számíthatok."

Ja így valamivel árnyaltabb... sajnos ilyen a valós világ: semmi nem olyan fehér vagy fekete, inkább csak valamilyen vegyes... nálunk leginkább koszosszürke.
@hauptrichter: "miért is ragaszkodnak ezek a tetvek ennyire a hatalomhoz?"

Melyik tetü is nem ragaszkodik itt a hatalomhoz? Vagy csak a "mi tetveinknek" van joguk ragaszkodni hozzá?
@pirosmate: szerintem amit mondasz, tökéletes végszava lehet minden beszélgetésnek, ami a közállapotokkal kapcsolatos elégedetlenségről folyik. azt gondolom, hogy így kell élni és irigyellek is érte. csak az nem fér a fejembe, hogy mi bajod van. ha én úgy élnék, ahogy te írod, elégedetten hátradőlnék a széken és legfeljebb annyit írnék a kommentemben, hogy gyerekek, ez az megoldás, tessék megpróbálni és nem csodára, meg politikusokra várni. ehelyett azt látom, hogy te félve kérdezgeted: -mi van, lúzer vagyok? lúzer vagyok?
nem vagy lúzer, nyugodj meg. vinner vagy, a szó legszebb értelmében. egyébként a kalákában szemétszedés és parlagfűkaszálás mellé még beleférne az is, hogy az önkormányzati fogadóórát, ügyfélszolgálatot, postafiókot, e-mail fiókot, stb-t lehet és kell is naponta telenyomni azzal, hogy ÉN az állampolgár kérdezem, milyen intézkedést és mikor fog tenni az önki, hogy ne legyen szemét, hogy a szemétszedésre szerződött cég szerződése ne az útpadkától 1,2 méterre szóljon (ami eredményeképp az útpadkától 1,3 m távolságba söpri át a cég a szemetet és otthagyja), és ha ez nem elég lehet tüntetni, aláírást gyűjteni és feljelentést is tenni, egész addig, amíg az összes önkormányzati képviselő aki csak a fizetését nyalja fel és az önkormányzati vagyon haveri cégeknek 5-ödáron való átjátszására van ideje, a választói által jelzett közösségi tennivalókkal pedig nem foglalkozik, eltűnik és a helyükre te, meg a hozzád hasonlók lépnek (meg az a néhány a jelenlegi seggmeresztő tolvajbandából, aki idő közben kapcsol, tőletek civilektől eltanulja a módját és beáll a sorba veletek, értetek, a közösség érdekeit megvalósítani). az hogy ti összeszeditek a szemetet, az az első, legnagyobb lépése ennek a folyamatnak, de korántsem az utolsó. amíg ez a játszma nem kerül lejátszásra, az lesz, ami eddig is volt. teljesítménykényszer nélkül nem lesz teljesítmény sem, a kikényszerítéshez pedig civil aktivitás kell. szóval hajrá, jó úton haladtok.

"Az itthon ragadtaknak:

Amerikáséknak abban ez egy dologban azért igaza van, hogy a nyafogás helyett tehetnénk is valamit. Ki-ki a maga szintjén, a maga környezetében.

Sok a szemét? Sok. Mi például évente egyszer nagytakarítást tartunk a környéken a szomszédsággal. Tudom, lúzer vagyok. De nem retkes a környék.

Parlagfű? Magam is. Lekaszáltatjuk az igénytelen, nemtörődöm köcsögök telkéről is. Tudom, lúzer vagyok. De kevesebbet tüsszögök.

Lehetne sorolni tovább is. Aki nyafog, az előbb gondolja végig, hogy ő személy szerint mindent megtett-e, amit megtehetett."
eMel: nem, egyik tetűnek sem lenne joga, de ugye megbocsátasz, ha már felhoztad, most éppen a Ti tetveitek ragaszkodnak hozzá... KÖSZI
eMeL: plusz tudod ez előzmények, ki mit hagyott hátra maga után a jelen állás szerint, az is eléggé számít(ana) ám a dolog megítélésében... elég sok anyagot találsz ehhez ezen a fórumon is, csak kicsit nyisd meg az agyacskádat, meg persze először vedd le kicsit a szemellenződet .. :-)
@Ómájgád: nem csak akrumplikapálás, kombájnvezetés munka, amiből kaja lesz (mert az általad emlegetett "10 százalék mindent előállít" kb ezt fedi le). az is munka, hogy a mari kiáll a bolt elé és beinvitálja a járókelőket, az is, hogy a bözsi eljár takarítani és az is, hogy a pisti bérbe kutyasétáltatást vállal, pont olyan munka, mint az, hogy a fodrász meg hajat vág, a webdizájner honlapot készít, a worluk meg cikket ír. és képzeld, piaci bért kap mindenki. és ha nem kap annyit tibi a piacon a ládapakolásért, mint worluk a cikkírásért, akkor nem sírni kell, hogy "ez nem paici bér", hanem átállni cikkírásra. és fordítva, ha árpinak kevés a cikkért a lé, elmehet ládát tologatni.
a közmunka amit belekevertél a témába, tök más dolog, azzal kapcsolatban jogos a megfogalmazott elvárás, hogy ne csak oda-vissza kelljen hordani a faleveleket az utca két végébe a "munka" kedvéért.

"Ha van munka, akkor vegyenek fel embereket és fizessenek nekik piaci bért, és ne mondják azt, hogy az alamizsna fejében ma itt és itt fogsz valamit szöszmötölni, holnap már nem tudom mit, de ha más nincs akkor levetkőzöl és vigyázol a ruháidra.
A nagyobb városokban nyilván könyebb találni valami munkafélét a szolgáltásokban (most még), de nem is ott van a probléma."
vegre helyukre teszed Arpad a szocikat.
Bar korabban kezdted volna : )
@Lodogi Pascal:
"Tehát ha arra gyúrni hogy akkor lesz itt jóvilág amikor leküzdjük magunkat az indiai életszínvonal alá (mert ugye ide fog özönleni a tőke) hát nem tűnik jó ötletnek."
Sajnos ez nem ötlet kérdése. Ha a befektetők jobb megtérülést látnak az indiai gyárban, akkor oda viszik, még ha mi nem is találjuk ezt jó ötletnek.

Egyébként ha a másfémilliárdos Kína életszínvonalát sikerült 20 év alatt 4-5-szörösére emelni, akkor egyáltalán nem tűnik reménytelennek a kiegyenlítődés.

India egy kicsit más tészta. Ott a népesség nagy része nem csak hogy képzetlen, de effektíve írástudatlan. Kína viszont szocialista ország, ahol kötelező az oktatás, és a munka is.

Ezért is lenne gáz itthon a munkaképes népesség "elengedése". Tovább kell képezni ezeket az embereket, és mindenkit ösztönözni, hogy munkából és ne szociális segélyből éljen.
@Ómájgád:
"A homo sapiens többek között abban különbözik az állatoktól, hogy nem öli meg a fölösleges egyedeket."

Nem is volt rá szüksége korábban, hiszen a fejletlen orvostudomány, és korábban a természetes ellenségeink gondoskodtak róla, hogy csak a legrátermettebbek maradjanak életben. Olyan pillanat asszem még nem volt a történelem folyamán (és jelen pillanatban a világon is talán csak Magyarországon), hogy minden dolgozó 5 másik megélhetését biztosítsa.

Továbbá a "megölni a fölösleges egyedeket" is öles csúsztatás arra, hogy csupán azt javasoltam, hogy a munkaképesektől elvárhatnánk, hogy dolgozzanak.
@lm5:

"a munkaképesektől elvárhatnánk, hogy dolgozzanak."

...feltéve, h tudsz nekik munkát adni... ... Szabolcsban is... Tarnabodon is.
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át:
Persze, de alapvetően nem várni kell arra, hogy majd valaki ad munkát, hanem akarni is kell. "S nem elég akarni, de tenni, tenni kell." :)

Sógorom kis faluban postás félmunkaidőben. Folyton panaszkodnak, hogy kevés a pénz, és el is hiszem. Javasoltam, hogy akkor szereljen parabolát - ennek most konjunktúrája van. Ért is hozzá, ideje is van, és amúgy is a falut járja. De nem. Bonyolult, vállalkozni kell, satöbbi. Azt gondolom, hogy Magyarországon nagyon el van cseszve a szemlélet. Mi a túróért kezdjen valaki dolgozni, amikor segélyekből, támogatásokból sokkal jobban lehet élni. A vállalkozás meg lenézett és az agyonbonyolizált adórendszer miatt kockázatos dolog.

Nem tudom jártál-e már Ázsiában. Ott mindenki dolgozik: a lakás alatt ott a kisbolt, a kifőzde, a kézművesműhely, az internet café. Ott ül az asszony, a nagymama, a gyerekek. Asszem nekik nem adatott meg soha, hogy az állam támogatására bazírozzanak. És egy globalizált világban szélsebesen fognak elhúzni mellettünk ezek a lenézett országok.
@kovácske: én sem mondok mást, néhány % végzi a termelőmunkát, nemtom mennyi a szolgáltatásokban dolgozik, és maradnak azok akiknek ez sem jut. Én ezekről kérdezem, mi legyen velük? A közmunkát nem én hoztam fel, csak válaszoltam rá.

@lm5: és ide tartozik az "öles csúsztatás" is, ha megfeszülünk se lesz mindenkinek munkája, akár munkaképes akár nem. Ezekről kérdezném tisztelettel: öljük meg, vagy zárjuk őket börtönbe?

Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a szerencsés munkavállalók vannak annyira termelékenyek (nem kis részben az egész emberiség tudományos és kultúrkincseire támaszkodva, ami ugye mindenkit illet), hogy eltartsák valamennyire a kevésbé szerencsés embertársaikat. És itt nem arra kell gondolni, hogy magához kell vennie 4 vadidegen embert, ahogy Árpádunk állítja. Hanem azt, hogy pengetni kell adók formájában. Nem az a baj, hogy túl nagyok az adók, hanem az, hogy nagyon sokan minimálbér után fizetik.
@Ómájgád: de ne húzzunk határvonalat a termelőmunka és a szolgáltatás közé. (kaja: oké, megtermelik. amíg az asztalomra kerül hány szolgáltatásban dolgozó kell hozzá? ahhoz, hogy én rántottát süssek vacsorára, nélkülözhetetlen láncszem egy csomó "csak" szolgáltató. mert nem a tévészobában tojik a tyúk.) minden munka épp olyan igazi munka, mint a krumpliszedés.
annak, hogy (ahogy te fogalmazod) "a kevésbé szerencséseket a munkát végzők eltartják" korántsem az az oka, hogy már minden elvégezhető munka el lett végezve és minden előállítható érték elő van állítva, így a rendszerben igazságosan (most mindegy, hogy a meglévő, vagy egy elvben jobb arány szerint) szét lehet osztani. azért kap alamizsnát a rászoruló, mert félünk, hogy kül9nben az éhhalál elől nem marad neki más, mint hogy téged, meg engem levadásszon és a híd alatt kartondobozokból rakott tűzön megsüssőn vacsorára. és hogy erre ne kényszerüljön rá (mert ha már minden mindegy, akkor a törvény szankciói és a büntetés kockázata semmit sem jelent, a biztos halálnál minden jobb) alamizsnát adunk neki. és aztán AZÉRT, hogy ne kelljen annyi alamizsnát szétosztani, megpróbálunk olyan támogatást bevezetni, amivel saját lábára lehet esetleg állítani a rászorulót (na itt sok hiányossága van a meglévő segélyezési és általában az oktatási rendszernek, de azért elvben ez volna a cél). szóval szó nincs arról, hogy "nesze kenyér, neked is jut, mi már nem bírunk többet enni". és ez a különbség szerintem nagyon jelentős.
konzervatorium.hu/cikkeink/gazdasag/159-ez-a-sarc-lesz-a-vegs

Hasonló témájú és egyébként szintén jó cikk.

Elkelne ide már egy kormányváltás...

Majd figyelemmel kísérem az itteni eseményeket. :)
"A homo sapiens többek között abban különbözik az állatoktól, hogy nem öli meg a fölösleges egyedeket."

Mondjuk az állatok se ölik meg a felesleges egyedeket.
@Ómájgád:
"Nem az a baj, hogy túl nagyok az adók, hanem az, hogy nagyon sokan minimálbér után fizetik."

A kettő között egyértelmű összefüggés van. Azért nagyon magasak az adók keveseknek, mert sokak nem, vagy alig fizetnek. Ez a kijelentés nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Nem szokásom Orbán Viktort idézni, de amikor egy bécsi konferencián azt mondta, hogy Magyarországon egymillió állás hiányzik, jelentősen megfogta a lényeget. Lassan ki is kellene fejtenie, miképpen gondolja leküzdeni a problémát.
Sajnos egyre valószínűbb, hogy én már nem várom meg ezt a fejleményt, a január 1-től beköszöntő havi újabb 30-40e Ft-os elvonást már nem szeretném bevállalni. :o(
Oh my God Ómájgád!

"Nem az a baj, hogy túl nagyok az adók, hanem az, hogy nagyon sokan minimálbér után fizetik."

Ez valamikor 2004 körül volt "hivatalos" álláspont Magyarországon, akkor még csak azok mentek falnak tőle,akik fizették az adókat. Azóta minden fórum (még az mszp is) egyetért azzal, hogy: "Jéé, tényleg! Nálunk a kiugróan magas adók és járulékok lehetetlenné teszik a normális foglalkoztatást és ez gyakorlatilag bünteti a munkavégzést, mind a munkavállalók, mind a munkaadók oldaláról."
De ezt már annyian és annyi helyen leírták és elmondták, hogy muszáj megkérdeznem: Te hol élsz és miből?

A cikk különben nagyon teccik, különösen az első bekezdés lett ütős.
@hauptrichter: "most éppen a Ti tetveitek ragaszkodnak hozzá..."

Örömmel tájékoztatlak, hogy nincsenek tetveim. Sem fizikai sem elvont értelemben ;)

Való igaz, hogy a fidesz jelen és múlt tevékenysége alapján gyurcsányt támogattam.
De az is igaz, hogy látom a szocik impotenciáját, meg az is, hogy most bizakodom, hogy gordonka jó irányba tereli a dolgokat (felvállalja, amit SENKI más nem vállalt fel [incl. ovi]) és az is igaz, hogy nem bizakodom, hogy ez a szocik valódi alapvető változása lenne, hanem csupán kényszerpálya.

De NEM hiszem, hogy ovi hatalomhoz ragaszkodása egy kicsit is kissebb lenne, mint a többieké (pl. gyurcsány), sőt... betegesebb.

És még valami, amiben nem hiszek... az hogy a fidesz görcsös ragaszkodása kissebb kárt okozott volna, mint a szocik görcse. A kettő EGYÜTT képes csak ezt a lefelé vezető spirált előidézni, tevőleges bűnei vannak ovinak is, ez sem tagadható.

Az azonban nem tagadható, hogy míg a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak [legalábbis az általunk látható felszínen], a fidesz előszeretettel feszegeti azt.
@eMeL:
Eme vélemény fölött mind gazdaságilag, mint társadalmilag, de – ahogy a közvéleménykutatások mutatják – még pártpolitikailag is eljárt az idő.

Szerencsésen írtad (elnézést, ha a netes tegezés zavar), hogy miben hiszel vagy nem hiszel. Erre rímelve azt tudom mondani, hogy a nagy többség már nem hiszi. Mi gazdaállatok még mindig reménykedünk, hogy talán ezúttal a paraziták jó része is elhiszi, nincs tovább, eljöttek az életmód korlátai. Részemről a remény már nagyon csekély, elfogytával pedig egy parazita mentesítő államhatár általi megtisztulás felé veszem az utam.
@geszvat: "A kettő között egyértelmű összefüggés van."

Van másféle összefüggés is (általában több összefüggés együtt adja ki az igazságot!).
Sokan vannak minimálbéren bejelentve, mert alacsony a termelékenységük a magas adók, közterhek, a nehézkes --valójában inkább akadályozó, mint ösztönző-- államigazgatás miatt, stb.

Nem mindenki adócsaló, akinek kicsi a jövedelme: nem elég magas a termelékenysége. És ez nem zárja ki, hogy személy szerint akár sokkal többet dolgozzon, mint a "szerencsés" termelékenyebb kollégája, még akár ugyanazon képzettség és munkakör esetén is.

Rosszul működő országban a vállalkozások is rosszul működnek, mert a modern piacgazdaságban az állam szerepe elsöprően nagy.
@eMeL:

Ezért a kommentért kapni fox hideget-meleget.

-Az első:
"Való igaz, hogy a fidesz jelen és múlt tevékenysége alapján gyurcsányt támogattam."

Ezzel sokan vagyunk így!

-A második:
"Az azonban nem tagadható, hogy míg a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak [legalábbis az általunk látható felszínen], a fidesz előszeretettel feszegeti azt."

Ez az elsőhöz tartozik, s ez fogja sokaknál kiverni a biztosítékot, mert bennük, mint droidokban azvan, hogy illegitim ez a mostani kormány is.

Tényleg nincs kire szavazni itt és most, vmi ellen fog szólni a jövő évi voksolás is.

I'm so sorry!

@kovácske: "megpróbálunk olyan támogatást bevezetni, amivel saját lábára lehet esetleg állítani a rászorulót"

Ezzel teljesen egyetértek, csak az a probléma, hogy akármennyire próbálkozunk, mindig lesznek olyanok, akik valamiért kiesnek a rendszerből. Azt kellene eldönteni velük mi legyen, mert ahogyan te is megjegyezted, félünk tőlük.

@Beren: "Ez valamikor 2004 körül volt "hivatalos" álláspont Magyarországon"

Ha jól tudom most is az a baj, hogy 1 millió adófizető tartja el az országot, és azoknak is a 80%-a minimálbér után fizet adót. Szerintem az 1 millió adófizető pont el tudná tartani az országot, ha mindenki rendesen adózna (és nem élne sokkal rosszabbul ettől). Kíváncsian várom, hogyan fognak újabb 1 millió munkahelyet teremteni.
@Ómájgád:

"Szerintem az 1 millió adófizető pont el tudná tartani az országot, ha mindenki rendesen adózna (és nem élne sokkal rosszabbul ettől)."

Ettől gyakorlatilag a teljes kkv becsukná a boltot. Lenne kb. 4-500 000 munkanélküli.

"Kíváncsian várom, hogyan fognak újabb 1 millió munkahelyet teremteni."
Több olyan céget ismerek, akiknek komoly gond, hogy a munka mennyisége szerint kéne még néhány ember, de ez olyan kiadással jár, amit nem bírnak finanszírozni. Gondolj már bele:
Nettó 200 eFt fizetés egy cégnek 500 e Ft feletti kiadást jelent a már adózott bevételéből, plusz az iparűzési-, nyereség-, különadó, meg még pár dolog.
Ezt a pénzt be is kell ám hozni valahogy.
@lm5:

"Egyébként az hogy a 10% állítja elő a javak 90%-át, egy kicsit félrevisz. Ugyanis, lehet, hogy a profit (vagy még félrevezetőbben a jövedelem) tényleg így oszlik el, de az effektív munkamennyiség sokkal egyenletesebben."

Nem a profit, és nem a jövedelem. A tényleges mennyiségről van szó.

Ha elég gazdagok lennénk, akkor erre a 10 %-ra még rárakódhatna háromszor-négyszer annyi szolgáltató, és a dolgozók nagyjából lefednék a társadalmat. Ez van a Lajtától nyugatra, csakhogy mi keletre vagyunk.
Tudjátok mit? Tegyünk valamit!
Legalább a mezőgazdaságért. Meg ki amihez ért.

Ha már itt tartunk, hogy senki nem tesz semmit, akkor azt mondom; nem igaz. Szeretnék bemutatni egy igazi, alulról jövő kezdeményezést. Ez egy weboldal (címét ott találjátok a nevem mellett), aminek az a lényege hogy összehozza a mezőgazdasági termelőt a vásárlóval. Azaz, pl. a termelő ne csak kiálljon a dinnyével az út szélére árulni, hanem az interneten is adjon fel egy hirdetést, hogy mikor, hol, mikor, mit és mennyiért fog árulni. Úgy gondolom, erre nagy igény lenne. Nézzétek meg.
@eMeL:

"a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak"

Háppersze! Ezért aztán a hülye svédeknél, ahol nem túl jó a demokrácia, simán lemond egy miniszter, mert zsebből fizetett a bejárónőjének. Nálunk meg...

Nyilván nem feszegeti a demokrácia határát az, h választás előtt azt mondom, nem lesz vizitdíj, nem lesz tandíj, aztán mégis....

Nyilván nem feszegeti a demokrácia határait, h kitüntetik gumilövedéskes-viperás, "leesett az azonosító!" gergényit...

Nyilván nem fenyegeti a demokrácia határait Hunvald, vagy Zushlag...

Nyilván nem fenyegeti a demokrácia határait, h a maszop ajkai polgármestere, aki nem mellesleg országgyűlési képviselő, olyan költségvetést csinál Ajkán, h ne kapjon semmit az a körzet, amiben fideszes az önkormányzati képviselő...

Nyilván nem fenyegeti a demokrácia határait, ha a cigányokat ajándékokkal veszik rá a megfelelő szavazatra...

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát, ha ügynököt tesznek be Budapest képviselő testületébe...

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát Szilvásy és az összes szennyese...

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát, ha Szanyi azt mondja Orbán feleségének szülésére, h az "ellés", Sólyomra meg azt, h "Ezt a parasztot!"

Nyilván nem fenyegeti a demokráciát, ha Havas Szófia úgy véli, 56' arról szólt, h a nyilas csőcselék lincselt egy jót...

Nyilván...

Nyilván...

stb...


Mondom én, rendesek ezek a szocik, egy percig sem fenyegetik a demokráciát, a legcsekélyebb mértékben sem.
Ejnye no, malacka megelőzött...
szóval kedves eMeL: te magad mondtad ki részben a választ is, mikor azt írod:
"...Az azonban nem tagadható, hogy míg a szocik a demokrácia játékszabályai szerint játszanak [legalábbis az általunk látható felszínen]..."
Szerintem malacka ezt elég korrekten megválaszolta, annyit még, hogy ha így írod: "... az ÁLTALAM látott felszínen...", akkor teljesen értelek... :-)
de ne keseredj el, 3 éve én is pont ott voltam, ahol Te, ha hiszed, ha nem...
A 10%-ban hívőknek:

Képzeljük el azt a társadalmat, ahol a népesség 10%-a állítja elő az összes terméket és szolgáltatást. Mivel ezeket a termékeket és szolgáltatásokat megveszi valaki, sőt mindannyian ezeket vesszük, ebből élünk - ez azt jelenti, hogy azok a pénzek, amiket szétosztunk a 90% között szintén beépülnek az árakba. Jelenleg 63% körül van az adóék, ami azt jelenti, hogy 37% jut a jószág előállítójának. Ha a jelenlegi 2 millió adóbefizető helyett (ami eleve már nagyon beteg felállás) csak 1 millió maradna, akkor feleannyi ember tartana el kétszer annyi eltartottat. Az adóék 80% fölé emelkedne, az árak pedig legalább kétszeresükre. Szóval hiába kapnának több pénzt az eltartottak, kevesebb javat tudnának vásárolni érte. Ezek után a külföldi exportnak is annyi lesz, ki is venne magyar árut dupla tripla áron a konkurrenciánkhoz képest. Nem tudna az ország valutához jutni, az euro árfolyama 1000 forint fölé menne fel, s ezután már mi sem tudnánk semmit venni külföldről. Magyarország Észak Koreához hasonlítana leginkább, ahol szintén messzire jutottak a szociális vívmányok terén.

Azt javaslom, hogy egy kicsit próbáljátok végiggondolni. Nem tudom ezek a gondolatok valami szektából, vagy személyesen Tamás Gáspár Miklóstól származnak, de nekem agyatlan butaságnak tűnnek. Addig amíg pénz és piacgazdaság van, ez csak egy idealista (kommunista) ábránd. Gondolom mindenki azt képzeli, hogy majd a 90%-ba fog tartozni.
@Árpád - A piac stimmel. Az MDF-hez nincs köze. Más párthoz se.
És 'lim-lom' kategória sincs. :)
Érdekes, az meg föl sem tűnik már az embereknek, hogy amiként így megszoktatva élünk, és voltaképp ismételgetjük az elődöktől készen kapott sémákat, ezek magunk is javarészt ideákon, kitalált ideológiákon alapulnak. Vagyis, igen messze vannak ezek a minták az intelligens valóságtól.
Azaz, olyan utópiaszerűen élünk, amit valóságnak hittünk el.
És csak kevesen jönnek rá (még), hogy alapjaiban másként is lehetne élni, meg működtetni a világgazdaságát.

De ezekről a kreatív dolgokról meg még csak nem is hallani semmit. Pedig hát mi más is hozhat valódi fejlődést, ha nem éppen az, hogy amik mint örökölt minták elavultak, akkor fel is hagyunk ezekkel.
Ami pl. ezt a krízist létrehozta, ezek mind ezek a totál elavult sémák.
Pl. a pénz, mint elsősorban eszköz, nyilvánvaló strukturális felújításra szorul az egész világon. Arról nem is beszélve, hogy szinte felkínálja magát, hogy egységesítve legyen. (Végre)
Na de addig, amíg a döntéshozók, vagy akár itt is az emberek, csak abból és kizárólag ebből indulnak ki, amit eddig megszoktak, hát hogyan is lehetne fölismerni a lehetségeseket, igaz?

Pláne az elődeink tévedéseit ismételgetve...

@lm5: Nagyon érdekes a science fiction amit előadtál, nem írom le, hogy nekem minek tűnik, nehogy megsértselek :).
eL · emel.freeblog.hu/ 2009.04.27. 12:19:34

"Nem mindenki adócsaló, akinek kicsi a jövedelme:"
pontosan
"nem elég magas a termelékenysége."
ezt ugy irod mintha rajta mulna, vannak dolgok aminek a termelekenysege nem nagyon novelheto, pl ujsagosbodeban ujsagarulas.


"Rosszul működő országban a vállalkozások is rosszul működnek, mert a modern piacgazdaságban az állam szerepe elsöprően nagy."
ez is igaz, azt mond meg honnan van egy liberalis droidhalmat aki ezt tagadja megszuntetni akarja!???
engem ez a balfeneken nagyon elszomoritott!

ket okbol is egyreszt mert arpi megint csak az igazsag egyik felet bontja ki (igaz betett egy normalis linket)masreszt meg olyan sokan egyetertettek a hozzaszolok kozul!!!

HAT MINDEKI ÖNZŐ EBBEN AZ ORSZAGBAN?
ezen a blogon?

a lenyeghez pedig: a 'bevetel-mindenkinek' nem kommunista elv.
megcsak nem is szoci.

javaslom mindenkinek:

Götz W. Werner: Einkommen für alle, Bastei Lübbe, 1. kiadas 2008

(jo nincsenek illuzioim, hogy sokan elolvasnak, de legalbb visszakeresheto)

a pofa a drogerie markt (DM) tulajdonosa, a 67. leggazdagabb nemet. sok minden, de nem komcsi.
NEM ugy kepzeli, hogy adoztassuk meg azt a keveset, akinek dolgoznia kell(lehet/ megadatik), csak fogyasztasi ado lenne, es azt kiosztanak alpjovedelemnek. megsporolhato egy irgalmatlan burokracia, ami a transzferekkel foglalkozik: nemetorszagban vagy 74 fele jogcimen lehet segelyt, juttatast kapni, ez mind feleslegesse valna es persze lehet tobbet fizetni annak aki nemszeretem munkat vegez, pl takaritast, es aztan a piacon realis(abb) arak alakulnanak ki.

hat a fiam hiveve szegodott es ki tudja egy ilyen munkara es rendre szocializalt tarsadalomban mint a nemet, tan mukodne is!

Beren 2009.04.27. 10:30:47
" Nálunk a kiugróan magas adók és járulékok lehetetlenné teszik a normális foglalkoztatást és ez gyakorlatilag bünteti a munkavégzést,"

ugyan mar! ilyen liberalis mantrakat hangoztat mindeki es meg el is hiszik a vegen.

ott van Svedroszag vagy Szlovenia, nagyobbak az adoterhek, nagyobb az allami ujra elosztas es semmi bajuk a munkavegzes buntetesevel.

az a gond hogy nalunk van egy reteg aki ugy gondolja jobb ha o szafarira megy meg 80 millios kocsival jarkalhat minthogy, olaszliszkan hust egyenek vagy futsenek.
@pirosmate: Pirosmate 2009.04.23. 13:57:26
"Ami a vita lényegi részét illeti, közgazdászként nem mondhatok mást: a nagy ellátórendszereink alapos átalakítása nélkül nem húzzuk kis sokáig."
de!
, eleg fiatal lehetsz, olyan 30-40 eve ezt mondogatjuk es huzzuk,
(hogy hogyan az mas kerdes, dehat massziv erdekek vannak arra, hogy ki ne jojjunk az adossagcsapdabol.

"Az egyik legfontosabb feladat az arányos közteherviselés kialakítása lenne."
ugy van, de az nem igazsagos, hogy akinek nagyon sok van %-osan ugyanannyival jaruljon hozza a kozoshoz mint akinek keves.

"Más posztolókhoz hasonlóan én is unom, hogy a családomon túl még tíz ember tartok el,"
mert egy szemet, onzo vagy!! a tobbiekkel egyutt!!! Inkabb buszke legyel ra, es arra torekedj, hogy ne tizet hanem 12-t netan huszat tartsal el, kivanom neked hogy menjen neked olyan jol, hogy ezt megtehesd!

"és cserébe koszos, lassú és bürokratikus szolgáltatás kapok az államtól, ráadásul ugyanazt, mint az ingyenélők."
ez valoban felhaborito, de ha nem kenyszeritjuk ki, nem fog valtozni, nem eleg szidni a politikusokat, menj el a fogadoorajukra, tegyel javaslatokat...
stb stb.

"az egykulcsos adónál nincs igazságosabb."
szerinted, szvsz meg ez a legigazsagtalanabb.

"Mindenki pont arányosan fizet. Sem többet, sem kevesebbet."
igen. emogott az az elofelteves van, hogy mindenki csak es kizarolag azert keres tobbet mert, okosabb, szorgalmasabb, tobbet dolgozik stb.
ezzel szemben nalunk az keres tobbet aki gatlastalanabb, aki adot csal, aki allampenzeket nyul le, nem ennyit, hanem mindet el kene venni!!!

es akkor meg kulon vitatema, mennyit kapjon az aki nem csinal ugyan semmit, nem dolgozik, de van tokeje, penze.
@sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át: sün!malac69 várja a jún. 7-e utáni jún. 8-át · szenzor.freeblog.hu 2009.04.27. 20:26:58

malac! a TV szekhazat kihagytad!
:
vastagbor.blog.hu/2009/01/20/tv_szekhaz_szinte_ingye

olvassátok! irigyeljetek! en Magyarorszag polgara vagyok!
Ómájgád 2009.04.27. 15:52:23
es kovácske
jokat irkaltok bravo!

PL: " akármennyire próbálkozunk, mindig lesznek olyanok, akik valamiért kiesnek a rendszerből. Azt kellene eldönteni velük mi legyen, mert ahogyan te is megjegyezted, félünk tőlük."


de ezt rosszul tudjatok:
"Ha jól tudom most is az a baj, hogy 1 millió adófizető tartja el az országot, és azoknak is a 80%-a minimálbér után fizet adót."
az 1 millio is stimmel a 80% is. a szoveg azonban ugy szol, hogy
hogy a 3.5 millio adozobol 1 millio fizeti az adotomeg 80%-at.
es kevsbé terhelne meg oket ha 100%-ot fizetnenek, mint a tobbi 2.5 milliot az a keves amit toluk be lehet szedni.
"Hét évük elszelelt. Ha valaki olyat talál mondani, hogy ez a hét év nem része a rendszerváltásnak, a történelemnek, akkor felháborodnak." mivel sikeresen elolvastam az első mondatot, így ezen kijelentés valóság tartalmát boncolgatva, az a sejtésem támadt, hogy még ütősebb az a találó mondása tiszteletre méltó Orbánnak, hogy válságban nem az emberek és az ország van, hanem maga a párt kollektíva, akiknek mindig mindenről ugyanaz jut az eszébe, már hosszú idők óta, és eme szórakázásuk roppant visszataszító, csődjük hogy lélegeznek és mint beszélik nem kapkodnak oxigénért a tevékenység üzésében.
@Karesz (Charlie):
Bizonyára nemmel szavaztál az EU-tagságra, és most átkozod azt a napot, amikor a (majdnem) szabad munkaerő-áramlás megvalósult. Ugyanis a realitás nem az, hogy boldogan veszem a nyakamba a 12. parazitát (nem a dolgozni vágyó szülők gyerekeire, vagy a 45 évet ledolgozott nyugdíjasokra gondolok) az eddigi 10 helyett, hanem az, hogy szépen átteszem a székhelyem oda, ahol nincs csak 5 parazita. Mivel "fehéren" magas keresetű nem úgy lettem, hogy csalok, lopok, sikkasztok, hanem inkább a szakmámmal, a nyelvtudásommal, és a tőlünk nyugatabbra is megbecsült tapasztalatommal, így BÁRMIKOR megtehetem, hogy közös kasszát váltok. Mert BÁRHOL örömmel fogadnak mint nettó befizetőt, és mert a gyerekeimet is hasonló szellemben nevelem, ami szintén nem jellemző errefelé.

A példáid az adóterhekkel kapcsolatban még rosszabbak, légyszíves ellenőrizd az adataidat. 2008-ban Magyarország a második volt az OECD országok listáján az adóelvonás mértékét tekintve. Mivel itt egy elég szűk réteg visel kimagaslóan nagy terhet (más országokhoz, nem a te elvárásaidhoz viszonyítva), és ez jövőre tovább sarkosodik, nincs kétségem afelől, hogy hányadik helyre kerülök majd. Mégsem az a problémám, hogy sokat fizetek a közösbe, hanem hogy a mind arányaiban, mind abszolút értékben magas befizetéseim után szinte alig kapok vissza a rendszerből valamit! Ha én kórházba megyek a gyerekemmel, nekem nincs megtakarításom a hálapénzre, mert én befizettem a közösbe. Aki elcsalta az adóját, annak van pénze lefizetni az ott dolgozókat, így könnyen az a kretén helyzet áll elő, hogy ő kap sokkal jobb ellátást! Szerinted az normális? Ugyanezt mondhatnám azokra, akik munkát évek óta nem is keresnek, csak otthon iszogatják a segélyt és a 6 gyerek utáni CSP-ot. Mi a jó büdös francért kellene nekem ilyenek helyett fizetni? Egyetlen helyett sem, nemhogy 12 helyett!
Az önzés teljesen természetes, sőt, talán a leginkább meghatározó tulajdonsága minden élőlénynek, és az ember sem kivétel. Ami látszólag önzetlenség, az is a hosszabb távon remélt előnyökért (vagy csere-önzetlenségért) valósul meg, nem a honfitárs két szép szeméért. Eszem ágában nincs 12 ártatlan pici magyart/orkot/akárkit alanyi jogon támogatni, ha nekem is vannak gyerekeim. Ez (szerintem) normális hozzáállás, amit akárhány dán vagy svéd is oszt, ha privát beszélgetsz velük. A munka, a teljesítmény becsülete nélkül nem lehet elfogadható szociális hálót kialakítani, és ez a fő különbség a magyar és a skandináv rendszer között. Mióta oda is sokféle ember települ be, akiknek a munkához való viszonyuk nem igazán azonos az őslakókéval, megváltozott a naiv hozzáállásuk, és próbálják a rendszert idomítani az átalakuló kondíciókhoz.

"a 3.5 millio adozobol 1 millio fizeti az adotomeg 80%-at"
Vonjuk le a közszférában tevékenykedőket az 1 millióból, és máris egy rettenetesen alacsony számot kapunk. (Ne azért vonjuk le, mert értéktelen a munkájuk, hanem hogy tisztán, egyik zsebből a másikba dugás nélkül lássuk az ilyen típusú bevételek forrását).
Bocsánat, csak most olvastam el a belinkelt cikket. Sajnos továbbra is az a véleményem, hogy rózsaszín utópia. Hirtelen csak a Marxizmushoz tudnám hasonlítani, bárkinek is az ötlete. :)

Hadd jegyezzem meg itt, hogy a kapitalzmussal nekem is gondjaim vannak, leginkább a pénzügyi rendszerrel. De ezt osztogatással nem lehet meggyógyítani.

Az igazi kihívás manapság a globalizáció. A gazdaságok egymásra nyitása előbb-utóbb fel fogja vetni azt a kérdést, hogy miért is ér egy amerikai munkás munkája 100-szor annyit, mint egy indiaié. Persze lehet azt mondani, hogy mi kiszállunk a globalizációból, de akkor számítanunk kell rá, hogy a világ másik fele nem lesz rest 50-szeres ütemben fejlődni, és 30 év múlva úgy nézünk majd a kínaiakra, mint valami ufókra. Ha a globalizációra az a válaszunk, hogy biztosítunk egy alapjövedelmet (mondjuk cirka 5-szörösét egy kínai munkás átlagbérének), akkor egy pillanatig nem szabad csodálkoznunk, hogy egy faéket sem tudunk majd exportálni, hiszen mindenhol feleannyiból legyártják. Ha nem tudunk exportálni, nem lesz miből importálni. (Arról ne is beszéljünk, hogy 2 millió ember van valutában eladósodva, akik elfelejthetik, hogy valaha megszerezzék a "tárgyat", ha nem bírunk eladható termékeket csinálni.)

Mi itt félúton vagyunk a gazdag országok és a szegények között - elég rossz helyen, hogy mi fingjuk a passzátszelet. :) Marx azt jövendölte, hogy majd a legfejlettebb országokban fog először létrejönni a szocializmus, oszt' mégsem így lett. Talán nem véletlenül. Ha egy hozzánk hasonló kishal fogna egy ilyen kísérletbe, első lépésként egy államcsődöt kellene abszolválnia, majd a teljes elszigeteltséget - hasonlóan a szocializmus éveihez.

Az a gondolat is nagyon szép, hogy ha nem lenne az embereknek anyagi gondja, akkor önként és jókedvből vállalnának munkát. Hmmm, hát egy németnek még megbocsátom ezt az idealizmust, de hát nézzetek már körül Magyarországon!

Ja, és ne feledjük, hogy az adóék tekintetében már megelőztük majd' az egész világot - csak Belgium van előttünk. Szóval nem kellene a svédekkel meg franciákkal példálózni.

Én nem önzésből nem akarom szétosztani a nép között a javakat, hanem azért mert már így is aránytalanul sokat osztunk szét a versenyképességünk terhére, ami az ország hanyatlásához vezet. Pont azt szeretném, ha többet tudnánk fizetni mindenkinek, csak ehhez életképes gazdaság kellene előbb. Ha mindenféle utópiában hiszünk az maximum lelkileg segít, de sajnos nagy levegőt kell vennünk és bevallani, hogy nincs más esélyünk csak az, hogy a piacgazdaság keretei között fejlődjünk, és ehhez - rossz hír - keményen kell dolgozni.
@Karesz (Charlie): köszi a kiigazítást az 1 millió és 80% ügyében.

@lm5: "és ehhez - rossz hír - keményen kell dolgozni"

Dolgoznánk mi keményen, de mit csináljunk ha már a kutyának sem kell a munkánk :). Leszünk majd 10 millió blogger országa.
@Ómájgád:
Ez a következőképpen működik. Munkaképes állampolgár kiáll a munkaerőpiacra és körülnéz. Van-e olyan állás amit az adott pénzért bevállalok? Ha van, bingo. Ha nincs, akkor van-e olyan, amihez képeznem kellene magam, de legalább az igényeimnek megfelelően megfizetik. Ha ilyen sincs, akkor van-e olyan ötletem, amire vállalkoznék.

Azért nem kell a munkánk, mert annyiért amit fizetnének érte, nem vállalja senki. Relatíve jobban jön ki a szoc.segély, munkanélküli segély, gázártámogatás, lakhatási-, továbbképzési támogatás, stb. kombóból. Ha elmegy dolgozni, akkor lőttek az összes támogatásnak. Ja, és a minimálbér is gondoskodott róla, hogy az alacsony képzettséget igénylő iparágak nyom nélkül eltűnjenek az oeszágból.

A felsőoktatás nálunk a gyerekkori álmok megvalósítását jelenti jobbára, pénzes főiskolákon. Nézzetek meg egy HVG-t pl., hogy milyen munkaerőt keresnek, és milyen főiskolákat hirdetnek. Nem sok az átfedés. Nálunk a felsőoktatás (legalábbis részben) szórakoztatási forma lett.

Vállalkozni pedig nem akar a magyar, csak adóelkerülési céllal. Nem csoda - a magyar intézményi és jogi környezet kifejezetten vállalkozás-ellenes. És ugye, baromi magasak az adók.

A világgazdaság: verseny. Az hogy mennyi munkát kínálnak egy adott országban az nem erkölcsi kérdés, hanem a kormány által kialakított környezet és az emberek munkához való hozzáállása határozza meg. Nálunk mindkettő katasztrófa.
Az alapjövedelem ebben a formában túlzás lenne, a kapitalizmusban épp az a szép, hogy rengeteg kiszolgáltatott embert teremt, így mindenre jut szorgos munkáskéz, sőt a csatornatisztítók még egymás szemét is kaparják a zsírosabb csatornákért.
Aki meg olyan hülye, hogy nem jut neki csatorna, az nyilván maga tehet róla. Miért nem lett bankár, vagy személyi edző inkább?


vakapad

"A helyes válasz 90 %, ugyanis, ha nem ennyi, akkor a nem dolgozók a megtermelt javakat vagy hitelből veszik meg (=

előbb-utóbb világválság), vagy nem tudják megvenni (= túltermelési válság).

Következtetés: az adókat fel kell emelni 90 %-ra."


Tulajdonképpen közelítünk hozzá!
Nem véletlenül indult a világ minden részén harc az offshore cégek ellen, ma már elég jól látszik hogy hosszú távon csak a magas adókulcs lesz működőképes. (épp a hatékonyabb munkavégzésnek köszönhetően a munkaerőpiacról egyre nagyobb számban kieső emberek miatt)
Magas adókulcs pedig csak úgy tud létezni, ha nem cseszik el a rendszert mindenféle kiskapukkal. (pl: adóparadicsomok, minimálbéres vállalkozók, ehó, eva, stb.)
Hasonló a helyzet a környezetvédelemben is. Vagy csinálja az egész világ, vagy aki környezettudatos, az versenyhátrányba kerül.
A környezetszennyezést terhelő adót a piacra kell erőltetni, de ez nyilvánvalóan nem fog menni erőtlen, miniköltségvetésű államokkal. (ami a sokak által messiásnak tekintett nullához közelítő adókból értelemszerűen adódna)


lm5

"Ja, és ne feledjük, hogy az adóék tekintetében már megelőztük majd' az egész világot - csak Belgium van előttünk."

És rögtön utánunk a németek jönnek, pedig őket dícsérik (vagy inkább csak dícsérték?) ami a versenyképességüket
illeti.
Nem a magas adókulccsal van elsősorban baj, hiszen a bruttó munkaerőköltségben a régión belül csak a törökök, szlovákok, lengyelek olcsóbbak nálunk.
Amíg a rengeteg adómorált romboló élősködővel (minimálbéres, eho-s, eva-s, álrokkant, munkanélküli segély mellett feketén dolgozó stb.) nem kezd valamit a politika, addig egyre többen fognak minden lehetséges úton menekülni.
Nehéz lenne őket arról győzködni, hogy ne tegyék.
@hoggrip (ex FAQ):

"Nehéz lenne őket arról győzködni, hogy ne tegyék."

www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=1298

Bár a bruttósítás hatásait számolgatva, kezdek én is elbizonytalanodni.
@hoggrip (ex FAQ):
"Amíg a rengeteg adómorált romboló élősködővel (minimálbéres, eho-s, eva-s, álrokkant, munkanélküli segély mellett feketén dolgozó stb.) nem kezd valamit a politika, addig egyre többen fognak minden lehetséges úton menekülni."

Azért azt kikérem magamnak, hogy engem, mint EVA-zót egy kalap alá vegyél az adócsalókkal és élősködőkkel. Az EVA kb. 30% költséghányadig picit jobb, mintha KFT-d van és a teljes összeget munkabérként veszed ki, de 10% költséghányada még egy újságírónak is van.

Számoljunk:
Az EVÁ-s 143 ezer forint után fizet járulékokat, összesen cirka 72 ezer forintot. Van 25% EVA meg 2% IPA. Tegyük fel, hogy 500 ezer forint a teljes bevétel. Tipikus esetben a kiadások minimum havi 50-100 ezer ft körül vannak: irodabérlet, internet, bank, rezsi, számítógép amortizáció, közlekedés, könyvelő. 500 x 0.73 - 72 - 75 = 216 (=43%). Ennyi marad jövedelemként 15% költséhányadnál. Hasonlítsd össze ezt egy bérjövedelemmel. (Egymillió ft bevételnél: 583 ezer, bár az evások többsége 500 ezer alatti bevétellel bír.) Szerinted ez adócsalás? Ráadásul egy vállakozónak nincs fix pénze, egyszer hopp máskor kopp. Nincs szabadság, nincs végkielégítés, nem éri meg táppénzre menni, és bármikor megszívathaja az APEH a legjobb szándék mellett is, hiszen annyira bonyolult az adórendszer, hogy a könyvelők sem tudják követni.

Valamiféle egyszerűsített, átalányadózás jellegű adónemre igenis szükség van, hiszen egy csomó kisvállalkozás van, ahol tök fölösleges kettős könyvelést, meg mérleget készíteni évi 20-30 számla esetén. Minden országban van ilyen adónem. Legfeljebb valahogy arányosítani kellene a járulékalapot is a bevétellel.

A baj ott van, hogy egy csomó cég lehúzhatná a rolót a magas adók miatt, ha nem szervezné ki a munkaerőt kényszervállalkozásba. Szerintem valahol 50% körül van az az adóék aminél még nem kezd el mindenki adót csalni. Ez alapvetően matematikai és nem morális kérdés, de a magyar gazdaság irányítói matematikából sem erősek.

Te, ugye közalkalmazott vagy?

Kicsit tele van a tököm ezzel az örökös uszítással a vállalkozók ellen. Nem véletlen, hogy innen menekül mindenki akinek versenyképes szakmája van.
@lm5:

"500 x 0.73 - 72 - 75 = 216 (=43%). Ennyi marad jövedelemként 15% költséhányadnál. Hasonlítsd össze ezt egy bérjövedelemmel. "

Kb. 500 ezernyi teljes munkerőköltség 170 nettót eredményez, ha munkabérként fizeted ki.
Ugyanez EVA-nál (mint írod) 216 ezer forintot ad a "kisvállalkozónak".
A csalás mértéke a példád esetében 46 ezer ft.

"Te, ugye közalkalmazott vagy?"

Sose voltam.
Valami jó kis miniszteri széket el tudnék képzelni (akár egy évre is), még munkabért sem kérnék érte.
Csak úgy, ingyen.
@geszvat: at 2009.04.28. 15:07:25
"Bizonyára nemmel szavaztál az EU-tagságra, és most átkozod azt a napot, amikor a (majdnem) szabad munkaerő-áramlás megvalósult."
dehogy! szivvel lelekkel mellette voltam es meg most is átkozom, hogy csak a tőkeáramlás valosult meg az embereké NEM!

" Ugyanis a realitás nem az, hogy boldogan veszem a nyakamba a 12. parazitát (nem a dolgozni vágyó szülők gyerekeire, vagy a 45 évet ledolgozott nyugdíjasokra gondolok)"
miert? gondolj ezekre! ezekbol van tobb, a felig teli a pohar, miert arra gondolsz hogy felig ures?? nem parazitakat kell eltartanod, hanem apadat, anyadat gyermekeidet.
sajnos nem veszed boldogan a nyakadba de jobban tenned!!!

" "fehéren" magas keresetű nem úgy lettem, hogy csalok, lopok, sikkasztok, "
ugyan mar! magas keresetu csak allampenzlenyulassal lehetsz, gatlastalansaggal, monopolhelyzet kihaszanalasaval, adoelkerulessel stb.

" a tőlünk nyugatabbra is megbecsült tapasztalatommal, így BÁRMIKOR megtehetem, hogy közös kasszát váltok. Mert BÁRHOL örömmel fogadnak mint nettó befizetőt, és mert a gyerekeimet is hasonló szellemben nevelem, ami szintén nem jellemző errefelé."
menjel! ha meg nem voltal kinn megtudod rogton mennyire inefficiens voltal eddig! csak 5 -10 ev mulva gyere haza es terjesszed a tapasztalatokat.

"A példáid az adóterhekkel kapcsolatban még rosszabbak,"
ugyan mar!

"légyszíves ellenőrizd az adataidat. 2008-ban Magyarország a második volt az OECD országok listáján az adóelvonás mértékét tekintve."
es csak belgium elozte meg! en is olvastam, itt az indexen. ha igaz is, nem 2008 hanem 2006, evente valtozik, nem tudni hogy vették figyelembe a feketgazdasgot, az osszehasonlito arakat.
mar masodik eve kiszamolom, hogy mennyi az osszjovdelem es mennyit kell befizetni adoba: 31.4 %ot, pedig a 4% kulonadot is fizetem! szoval mese ez a nagy magyar adoteher...

"Mivel itt egy elég szűk réteg visel kimagaslóan nagy terhet (más országokhoz, nem a te elvárásaidhoz viszonyítva)"
azt az abrat nem lattad itt az indexen, hogy magyarorszagon nagyobbak a kulonbsegek mint az USA-ban??? ( a felso 10% es az also 10% kozott)
amiket szajkozol liberalis mantrak, mert nem akartok adot fizetni es ugyan ki szeret??


"magas befizetéseim [???] után szinte alig kapok vissza a rendszerből valamit!"
mert nem szamolod bele az ingyenes oktatast, es ne akarj beteg lenni hogy kapjal a kozosbol!!!

"Ha én kórházba megyek a gyerekemmel, nekem nincs megtakarításom a hálapénzre, mert én befizettem a közösbe."
na ezt nem hiszem. ha magas a befizetesed marad annyi, hogy halapenzre jusson

"Aki elcsalta az adóját, annak van pénze lefizetni az ott dolgozókat, így könnyen az a kretén helyzet áll elő, hogy ő kap sokkal jobb ellátást! Szerinted az normális?"
szerintem nem. az egesz magyar egeszsegugy rakfeneje ez a halapenz rendszer. de ezzel egyutt ez a legkoltseghateknyabb rendszer a vilagon!

"Ugyanezt mondhatnám azokra, akik munkát évek óta nem is keresnek, csak otthon iszogatják a segélyt és a 6 gyerek utáni CSP-ot."
mondhatnad de minek. ha elvonod a segelyt lopni fognak. az jobb?
vagy cserélj veluk, ha olyan jo abbol elni!!!
netak kivegezned oket? nem hallottal meg fasizmusrol?

"Mi a jó büdös francért kellene nekem ilyenek helyett fizetni?"
a sajat jol felfogott erdekedben, hogy ne raboljanak ki a nyilt utcan, ne lopjak el a fádat az erdőből, a gyereked mobiljat stb...

"Az önzés teljesen természetes, sőt, talán a leginkább meghatározó tulajdonsága minden élőlénynek"
lehetseges, de én sertesbol irtam, hogy eszbe kapjal! emberek, nem allatok vagyunk, erkolcs is van, legalább torekedni kell a jora, ha nem is megy mindig!

"A munka, a teljesítmény becsülete nélkül nem lehet elfogadható szociális hálót kialakítani,"
PONTOSAN!!
"és ez a fő különbség a magyar és a skandináv rendszer között."
HA EZ A KULONBSEG AKKOR AZ ELEG BAJ! de akkor, nem az a magoldas, hogy mi kevesebb adot fizetunk, mint a svedek, hanem hogy megteremtjuka munka becsuletet!

Kedves Karesz,
Értem azért annyira a hazai és a nyugati rendszert is, hogy sem az adófizetés alóli teljes kibújás, sem a hozzátartozóim eltartásától való ódzkodás ne legyen korrekt vád ellenem. Nyilván nem én és nem az én családom lenne az, aki a leghangosabban sírna, ha a közösködés teljesen megszűnne egyik napról a másikra...

Miért gondolod, hogy ha valaki azt mondja, a munkáltatója által rá szánt bér jellegű juttatásból nem 30, hanem 40 %-ot tart korrektnek nála hagyni, akkor az már liberális mantrát nyom, és nem akar adót fizetni? Ha a német kollégád kvázi azonos paraméterek mellett (3 gyerek, 1 kereső) a bruttója 72 %-át hazaviszi, te pedig csak 47-et (és még az ÁFA is magasabb lesz)?

Örülök, hogy egyetértünk abban, segély helyett munkát kell adni a népnek, hogy érezze az örömét a közhöz való hozzájárulásnak. Ilyetén stratégia híján engedtessék meg nekem, hogy jelenleg mégis utópisztikusnak nevezzem az ideát.

Végül halkan mondom, hogy mi is állatok vagyunk, csak mindig megpróbálunk ideológiát gyártani mögé, amitől jobban érezzük magunkat. Ez is csak önzés, semmi más...
süti beállítások módosítása