W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Lopott, lop, lopni fog

2009.02.03. 12:40 Tóta W. Árpád

A közjogi javaslat baljósan csengő kifejezés; Medgyessy Péter tette azzá.

Medgyessy Péter 2004 februárjában, a közelgő, és a szociknak nem sok jót ígérő EP-választások árnyékában dobott fel néhány frissnek szánt ötletet. Ettől azt remélte, hogy visszaveheti a kezdeményezést, és majd úgy fog tűnni, hogy mégse nagy rá a kabát, hanem ő egy államférfi.

Köztük volt a kisebb parlament, a csoportos létszámleépítés után 250 képviselő maradt volna. Gyurcsány még nagyobb államférfi, ő kétszázig nyesné vissza a gárdát, s az elaléló hölgyeket karjába kapja, ha kell. Ez eddig szerethető, népszerűségre számot tartó álláspont, öt éve is az volt, és akkor se lett belőle semmi.

Medgyessy Péter azonban alig egy perce tűnt messzire látó, távlatos államférfinak, amikor nagy nehezen kimondta a második pontját is. Ez abból állt, hogy tegyük félre a gyűlölködést meg a pártoskodást, és az európai parlamenti választásra induljon az összes parlamenti párt közös listán.

Na, erre felröhögött az ország. Jó lenne, mi? Persze, hogy nem akarnak versenyezni ciklus közepén, hiszen olyankor mindig a Fidesz vezet. Államférfi, ez? Gyáva kukac, nem államférfi.

Az EP-választáson aztán jól ki is kaptak, így megint lehetett röhögni, hogy haha, buflák, jobb lett volna közös listán, ugye?

Egyezzünk ki döntetlenben!


Gyurcsány ennél eggyel szofisztikáltabban nyúlna a választási rendszerhez, legalábbis kicsit tovább lehet traccsolni róla, hogy az milyen lenne. Megszűnne a körzeti megbízott, és csak listára szavazhatnánk. Egyéni képviselők nélkül tulajdonképpen megvolna az ország, tekintve, hogy azok az emberek a legritkább esetben igyekeznek a körzetüket képviselni, hanem a pártvonal mentén nyomkodják a gombot. Ferencvárosban azért lett kis híján érvénytelen az időközi választás, mert kormányváltást úgysem okozhatott volna, a kerületnek meg a polgármestere számít valamit, a képviselőjétől nem vár semmit. Nem volt tétje.

De ha már nyesünk, nyeshetnénk inkább a listás mandátumokat, csak az nem volna túl kényelmes a szocialistáknak. Sőt magának Gyurcsánynak sem, mert nem biztos, hogy talál 2010-ben olyan körzetet, ahol tuti befutó lehetne. De ha talál is, egy kormányra való kulcsembert még nehezebb bevinni lista nélkül. Hol mehetne biztosra Lendvai Ildikó, s mi lenne a szocikkal nélküle? Vagy a Gyurcsány-klikk és egyben az ország érdemtelenül mellőzött háttérmunkásai: Hiller István, Bajnai Gordon, Veres János?

A lista eltörlése azonban érzékenyen érintené a túloldalt is. Mivel a Fidesz nagyon széles tábort igyekszik egyben tartani, az Orbán-klikk nélkülözhetetlen arcai sem egyformán népszerűek. Kövér László például önmagában aligha számíthatna a körzet fideszeseinek szimpátiájára, mivel ők nem mind olyan becsavarodott paranoidok, mint ő. És hol, ugyan hol tudna a Parlamentbe kecmeregni szegény Semjén Zsolt?*

Viszont összességében mégiscsak az MSZP gyengülne, a Fidesz erősödne, ha csak egyéni választás lenne, pont ezért javasolja Gyurcsány az ellenkezőjét. Ami a jelen helyzetben valahogy úgy hangzik, mintha vesztett partiból ajánlana remit. Legalábbis olyan szabálymódosítást, ami az ő hátrányát mérsékli. Ez a javaslat tehát, ahogy Medgyessyé, nem azért született, hogy legyen belőle valami. Hanem hogy látsszon a tenniakarás.

Medgyessy harmadik ötlete a közvetlen elnökválasztásról szólt, de hogy ez miért lenne jó, az már akkor is homályban maradt. Épphogy megúsztuk Pozsgayt, és ahogy most elnézem, hála istennek. Gyurcsány ezt a témát nem érinti, nyilván már így is eléggé útban van neki az elnök.

Nem loptunk mi, csak egy szöget


Helyette a párt- és kampányfinanszírozást, és a képviselői költségtérítés témáját vetette fel, Medgyessynél sokkal jobb érzékkel. Utóbbi ügyben éppen összegyűlt százhúszezer aláírás, most először úgy, hogy nem narancsdzsekis pincsik hordták össze, hanem civilek. (Bár lehet, hogy ebből is csak tizenhárom igazi.)

Gyurcsány nem először veszi elő a pártkasszák körüli közismert problémákat, amelyek egyre nyíltabb lopásokban nyilvánulnak meg. Azt mondja, barterügyletek, szívességek rendszere tölti fel a pártpénztárakat. Azt már nem mondja, hogy ez nem ennyire ártatlan ügy. Nem csak az történik, hogy a baráti vállalkozó kifizeti a terembérletet a lakossági fórumhoz, és cserébe kormányon meg önkormányzatilag majd kedvesebbek leszünk vele egy kicsit.

Hanem egész hadtápos részlegek működnek a pártokban, amelyek szorgosan összelopják a kasszába azokat a milliárdokat. Hogy erről hallgassanak, mindnek külön be kell tömni a száját. Ennek a rendszernek volt része a Zuschlag-csapat. Az autópályaépítések. Puch László. Nyugodtan meg lehet őt nevezni, Gyurcsány szövege töredelmes beismeréssel ér fel: a pártpénztár a bűnözés szíve. A pártpénztárnok, avagy államtitkár úr tehát micsoda?

Ennek a rendszernek köszönhető, hogy aki az önkormányzattal üzletet akar kötni – mert mondjuk szemeteskocsikat üzemeltet vagy üzletet bérelne - az jó eséllyel kénytelen beszállni a polgármestert delegáló párt finanszírozásába, és a szíves közvetítésért még a polgi is leveszi a magáét. Cserébe nem küldi az ÁNTSZ-t, és nem ragaszkodik a közterület-használati szabályokhoz sem annyira, mint amennyire a választói megbízatás szerint kellene neki. Ez a rendszer okozza, hogy a politikus definíció szerint, alapból tolvaj gazembernek tekinthető, és valószínűleg az is. Minél magasabban ül, annál inkább – mert annál több nejlonzacskóval settenkedő Zuschlag fölött kellett szemet hunynia.

A pártokba kilopott pénz összességében nem olyan nagyságrend, ami megoldaná a költségvetési hiányt, vagy szükségtelenné tenné a Strukturális Reformokat, amiket mind annyira óhajtunk. De ahhoz elég, hogy az istenadta népnek minden fehérítési, civilizációs, normalizációs kísérlet ellen aduászt adjon a kezébe. Ti akartok tőlünk adózási fegyelmet, jogkövetést, alkalmazkodást? Ti akartok nulltoleranciát az utakon, és közben ledudáltok minket kék villogóval, rendszám nélkül, zöldkártya nélkül?

Így nem fog menni, se Gyurcsánynak, se másnak. De hogy neki már semmiképp sem sikerüljön semmi, a politikai logika azt diktálja, most már maradjon minden így 2010-ig. Maradjon a korrupciómeghajtású demokrácia. Hátha még egy választásra elég lesz annyi presztízs, amennyit egy tolvaj elvárhat.

Pártfinanszírozásról korábban: Ezek lopnak.
* Semjén Zsolt Kalocsán kecmergett be, egyéniben. Gratulálok, és elnézést.Címkék: gyurcsány korrupció pártfinanszírozás

236 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr89919563

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi a bajotok a korrupcióval ? Az valami rossz dolog , vagy csak a kimaradottak ácsingózása ? Életemben ezerszer korrumpáltam, mindig jól jártam, máskor mások korrumpáltak, akkor lehet, hogy éppen rosszabb volt, de ez a proletár öntudat sokkal rosszabb mint a korrupció meg a lop kifejezés. Nem ismerek olyan embert, aki így vagy úgy nem érintett.
Például a csempészés nevű bűncselekményt úgy lehet megszüntetni, hogy nincsenek határok ! Ez ilyen egyszerű
Nekem csak most esett le, hogy anno, az SZDSZ-es "Lop Stop" kampány mit jelentett a stoptáblával. A stoptábla ugye nem azt jelenti, hogy nem szabad arra, menni, hanem meg kell állni szépen, körül kell nézni, jön-e valaki.
Lop Stop = Meg kell állni szépen, körülnézni, ha nem lát senki, akkor lophatunk. :)

Sajna úgy tűnik a legtöbb politikus ilyen. Persze van akik nem néznek körül eléggé, és belemennek egy kisebb balesetbe, pl. Zuschlag. De a többség valószínűleg ügyesebben csinálja.
Ez a közös EP lista engem a Hazafias Népfront listájára emlékeztetett:D
Volt valami beszélgetős műsor a TV-ben valamikor, ahol politikusok is voltak, és indignálódva kérték ki maguknak, hogy ne címkézzék őket en bloc tolvajnak, meg hogy nem mindenki csaló ott.

Ehhez kell az igazán vastag arcbőr, hogy valaki olyan körökben forgolódjon, ahol mindennapos a lopás és a kenőpénz, és még ő háborodik fel, ha tolvajnak nevezik.

És az baj, hogy a lopás pártfüggetlne, és mindenhol természetesnek tekintik, mintha magától értetődő lenne.
Nekem ugy tunik,hogy husz eve ugyanazok az emberek cserelgetik a vezetest Mo.-on es valami oknal fogva meg mindig nem loptak tele magukat.Pancserek...vagy telhetetlenek.
Mennyi az eleg?
az vicc, hogy a median meg a szonda szerint semjén meg, kövér népszerűbb, mint az egész szoci vezérkar. gyurcsánynál meg pláne.
www.szondaipsos.hu/hu/polvelkut/politikusok
de hát mondom, h nem (csak) maguknak lopnak, hanem az eklézsia folyó kiadásaira.
Vitatkoznék veled, mert Semjént Kalocsán akkor is megválasztanák, ha bejelentené, hogy ugyan marad a közös FIDESZ-KDNP-s jelöltje, de a szcientológiai egyházhoz csatlakozik. lásd itt: index.hu/politika/belfold/mdf8862/
Bács-Kiskunban a FIDESZ akár féllábú, vak kutyákat is indíthatna egyéniben, mert több eséllyel indulnának mint bármely más jelölt.
Ez a pártfinanszírozás kérdés sztem lerágott csont.

Sokkal izgalmasabb most a listás kontra vegyes választási rendszer kérdése.

Abban nincs vita, hogy nagyjából 200 fős parlamentet szeretne mindenki. A kis pártok közül kettőnek alapjáraton is csillog a szeme a listás rendszertől, míg a kereszténydemokraták azon hezitálnak, ha beállnak a Fidesz szoknyája alá nem járnak.e úgy mint a kisgazdák.

Egyedül a Fidesz érdekelt a vegyes rendszer fenntartásában, ám ők sem vitatják a kisebb létszám szükségességét.

Mit eredményez ez megegyezés esetén?

Új körzethatárokat. Mint azt az index cikkéből tudjuk ez bárkinek jó lehet.
index.hu/politika/belfold/eovk4876/

Innen tehát alku kérdése csak, hol húzódjanak a körzethatárok.

Akár mi legyen is az ötpárti egyeztetés eredménye, az MSZP csak jól járhat ebben az ügyben.

Úgy is mondhatnánk: ez egy csapda volt, amibe boldogan dalolva sétál bele mindenki....
Könnyen mondja, hogy a pártkasszás barterügyletek bűnök. Mire az napvilágra kerül, hogy Ő hogyan jutott hatalomra, elévül az egész...
Árpád:"Ti akartok tőlünk adózási fegyelmet, jogkövetést, alkalmazkodást? Ti akartok nulltoleranciát az utakon, és közben ledudáltok minket kék villogóval, rendszám nélkül, zöldkártya nélkül?" Szívemből szóltál, UFF
"Kövér László például önmagában aligha számíthatna a körzet fideszeseinek szimpátiájára" erre be végy mérget!
"A pártokba kilopott pénz összességében nem olyan nagyságrend, ami megoldaná a költségvetési hiányt,"
... de az ezen okok miatti korrupció, a pénz/hatalom centralizáció stb már tetemes
Most az egyszer szivemből beszéltél!!
arról nem írtál a kis pártoknak milyen eselyei vannak ezzel a Gyurcsany fele uj parlamenttel. mert ha a fidesznek rossz is, talan ossze tudjak hozni nelkule
Worluk:
„Hol mehetne biztosra Lendvai Ildikó, s mi lenne a szocikkal nélküle?”

Lendvai '94-ben, '02-ben és '06-ban is a fővárosi 32. egyéni választókerületből jutott be, csak '98-ban kapott listás mandátumot.
"...mert annál több nejlonzacskóval settenkedő Zuschlag fölött kellett szemet hunynia."

nem inkább a kulcsár attila nyomult a nejlonzacsival...?
Pont tegnap beszélgettünk erről a haverokkal.

Hogy meg kéne venni azt a kopasz idős fazont, hogy úgy egy hónapon keresztül fütyüljön meg osztogassa a fairplay kártyát a parlament parkolójában, és kérjen menetlevelet.

Természetesen ez nem ér semmit a dolog, de legalább kommunikáció a kormány felé...
"Medgyessy harmadik ötlete a közvetlen elnökválasztásról szólt, de hogy ez miért lenne jó, az már akkor is homályban maradt."
Ez régebbi téma, bár akkor se láttam sokkal több értelmét.

A kisebb parlament ötletgazdaságáért harcol a Fidesz is, csak azt nem tudom minek, ugyanis marhaság. Mindenki tudja, hogy nem a képviselő fogyaszt igazán sokat. Jó, persze, tudom, őket utáljuk.
De, ha már barkácsolunk miért nem kérdezzük meg Kleiszthenészt? Egyből akár a cserépszavazásos száműzést is bevezethetnénk, biztos vagyok benne, hogy az is nagyon népszerű lenne...
Ausztria 1955-ben lett független. kb. 1980-ig kellett várni, amíg egy Bruno Kreisky nevű kancellár nekilátott a korrupciót felszámolni, de majdnem az ezredforulóig tartott (alkancellár is volt elkapva), míg kitisztogatták. Addig úgy volt, hogy minden párt csak szedte meg magát.

Namost nálunk az MSZP többé-kevésbé már megszedte magát, ő már lelépne erről, de a FIDESZ még bőven nem eleget (2002 óta növekvő tábora jó része egyáltalán nem) szedett be. Ők még itt "nem urizálnak", amit úgy kell érteni, hogy ők még érdekeltek a további 8-12 év korrupcióban. Tudott, hogy minden FIDESZes által betöltött pozícióban a párt 15%-ot leszed. Be kell fizetned a havi jövedelmed 15% százalékát a kasszába, különben ki vagy rúgva (az MSZP-ben is nyilván, de nem így, összegszerűen és kimondva).

Az osztrák időskálával összevetve még a FIDESZ 2010 és 2014 között biztosan fog lopni, és még aztán is csak a választókon múlik, hogy elkergetik-e mindkét jelenlegi nagypártot, vagy még tovább is ez marad. Persze ha okos lenne a magyar (0,00001% esély), akkor már 2010-ben szétkergethetné, azáltal hogy se az MSZP-re, se a FIDESZ-re nem szavaz.

Még a listás szavazáshoz érv mr gubahwr hozzászólása: egyéni körzet akkor érdekes, ha az emberek nem ártra szavaznak, hanem emberre. de nálunk még nem ilyen érett a választó, ő a vizitdíjat is leszavazta, mikor az lett volna neki is a jó (a buta falusiakkal meg leszavaztatták az egyetemi tandíjat, pedig ők azt városi huncutságnak tartották. hogyan? azt mondták, hogy mindhárom kérdésre egyformán kell szavazni.). szóval az egyéni közet csak a pártlista duplázása, és torzítása. az emberek 95%-a ugyanoda szavaz listán, mint egyéniben, meg se nézi a neveket, csak a pártlogót. minek akkor az egyéni körzet?
Ez bizony így igaz , hoszen Lezsáknak is életfogytos helye van egyéniben a parlamentben.Pedig ő is jócskán vitt közpénzt a Népfőiskolájába.
"... ha megszólal, hazudik, ha megmozdul, lop..."

És mi a hír? Történt valami új, valami más?

Proletár gyerekek fürdenek a Fittelina medencéjében? Ezentúl mindig? Az ország 13 legszegényebb kistérségének gyermekei ingyen mehetnek be osztálykirándulás alatt? A mosonmagyaróvári tüdőfibrózisos rokkantak kampány/saját pénzen gyógyulhatnak Madeirán? Vagy esetleg úgy bánt valamelyik, mint a törpe finánc a palesztín határon: "vagyonom felét a szegényeknek adom, s ha valakit megcsaltam valamivel, négyannyit adok helyette”?

Majd akkor szóljatok, ha ... !

Ha "a vakok látnak, a bénák járnak" és az internácik emberré válnak.

Majd ha a postás marja össze a kutyát.
@rocksztar: Vicc? Miért? Akármekkora seggfej / balfasz / idióta egy-egy ellenzéki ikon, ők csak a partvonalról kiabálnak! A síp a maszop kezében van. És rosszul fújja...

@mr_gubahwr: Igen, ez a magyar politikai élet (egyik) rákfenéje. Az esetek többségében még helyben, a választókerületben is képtelenek vagyunk elvonatkoztatni a PÁRTtól. Emiatt még ez a minőségbiztosítási lehetőség is elmarad. Hiába végezne (szigorúan feltételes módban! :) ) értelmes munkát egy-egy tényleg tehetséges képviselő, másrészt viszont az is tökmindegy, ha szétlopja az egész kerületet, így is - úgy is a politikai fősodor határozza meg, hogy jutalom lesz vagy bünti.
mr_gubahwr

én Pesten is előbb szavaznék egy féllábú vak kutyára, mint bármely jelöltre.
Gyurcsány ezt 199 fős parlamentet jól kifundálta... Van ugye a 23 fős kompenzációs lista, ha mindenütt csak másodikak lennének, már ebből összejönne 11%. Nagyon nagy valószínűséggel együtt indulnának az szdsz-szel (vagy átvennének tőlük néhány képviselőt, párt nélkül), ha a szokásos kommancs körzeteket nagy részét hozni tudják + a pesti oldal javát, akkor könnyedén összekalapolhatnak 35%-ot. Gyurcsány megfelelő időben történő eltávolításával és a (lehetőség szerint népszerű, párton kívüli, nem milliárdos) utód egyértelmű elhatárolódásával (pl. a TV-vitában együtt szidná az elmúlt négy évet Orbánnal) akár 40-45%-ot is (ennél többet akkor sem, ha fejre állnak).

Persze a stratégia része lenne a szélsőjobb felhozása 5% közelébe (vagy akár fölé), és az MDF viszonylagos gatyába rázása is (vigyenek már el 1-2%-ot meddőbe).

A listás dolog tulajdonképp Orbánéknak is feküdne, kevesebb vele a meló, és az 5%-os limit megtartásával garantálható az országgyűlés zártkörű klub jellege, hosszabb távon is.

A csak listás választás reálisnak tűnik, szvsz az emberek több, mint 90%-a amúgy is pártra és nem személyre szavaz.

A csak listás szavazással másfelől viszont az a baj, hogy nem dönti eléggé a nyertes felé a végső eredményt, kiegyensúlyozottabbá teszi a parlamentet, ehhez több kompromisszumra lenne szükség, mint ahol az ország jelenleg tart.

Amiről nem szóltál, pedig jó ötlet: hogy csak egy forduló legyen. Ez már csak azért is megérné, mert megúsznánk a két forduló közötti őrületet, ami emberi kapcsolatokat tesz tönkre (másfelől az olyan kapcsolat, amit a politika tönkre tud tenni, amúgy sem ér túl sokat).

Ami a lopást illeti: az ellopott pénz kis része megy villára meg kolbászkerítésre, nagyobb része ott vigyorog előttünk óriásplakátok stb. formájában. A legutóbbi választásokkor a szerény becslések szerint is 3-5 milliárd között volt ez az összeg a két pártnak egyenként. Ez lehet, hogy sok lélegeztetőgép, vagy kevés km autópálya, de az biztos, hogy nem annyi, amennyit a pártfinanszírozási törvény megenged.
A kampány az kampány. Ez már az! Nem kell nagyon komolyan venni. Játék a szavakkal.
Vagy mit szólnál hozzá, ha a fidesz 2010-ben azt plakátolná körbe:
"Fidesz: mert kevesebbet lopott!"
"Higyj nekünk! Még egyszer sem ismertük be, hogy hazudtunk!"

Ehelyett olyeneket fogsz látni, amire nem is gondolnál. Szerencsére (Fidesz szerencséjére) Deutschot már száműzték, Kövér lapít, tehát nagy hülyeségeket nem tudnak csinálni.
:-)
(tudom, hogy tudnak, ígéretes az utánpótlásuk)

Jelenleg Feri bátyánk érzi úgy, hogy valamit tenni kell. Mivel érdemben sokat nem tud - hisz már elegendő ideje sincs igazából - így hát kommunikál. Szerintem ilyenformán egy jó évig el fog kommunikálgatni.
A fidesz meg ahelyett, hogy befogja a pofáját, hibát hibára fog halmozni, és talán lesznek annyira balfaszok, hogy még el is vesztik a választásokat. Nekik ebben hagyományosan jó gyakorlatuk van.
csak egyéni jelöltek választása azért volna jó, mert megszűnne egyesek nyugdíjas állása a parlamentben.

meg aztán nekem, falusi suttyónak, az a véleményem, hogy ugyan, ne egy pártelnököcske döntse már el, az én szavazatom alapján melyik csókosát ültesse be a padsorba. lehetne igazán pedálozni, meg nem elkúrni, hogy megint megválasszák legközelebb
tényleg, pozsgay. de hülye vagyok.
a csak listással nekem az a bajom, hogy tovább erősíti a pártos gondolkodást, és nem ad lehetőséget a személyválogatásra.

ismerek olyat, aki mondjuk teljesen emeszpés, de mivel a körzetében egy különösen rossz hírű komcsi indult, inkább azt mondta, nem szavaz. ez esetleg arra késztetheti a pártot, hogy szabaduljon meg a rossz arcoktól.
"narancsdzsekis pincsik"

Nem kampányolhat mindenki "Kovács" Pistivel, lop-stop táblával, qurválkodó nővérrel, vagy gyermektelenként karonülővel ...
@mr_gubahwr: azt irtam fel magamnak otthon a papirra, hogy erre a poenra azt kell valaszolni, hogy vak santa kutyakat ne inditsanak, mert a politikust hamarabb utol lehet erni, mint a santa kutyat.
meggyesi ebbe az áramvonalasítási javaslatba bukott bele, úgy tűnik feri is bepróbálkozik, de ez nem fog menni, az állami pénzek ellopásából élők ezt nehezményezni fogják mindkét oldalon.
megyó nem ebbe bukott bele, de GyF már egyszer elővette, és némi belső egyeztetés után nagyon gyorsan visszatette a pakliba ezt a kártyát. ld még: képviselői/polgármesteri összeférhetetlenség.
nem tudom meddig tűri még a birka magyar nép azt, ami itt folyik vagy 20 éve.
@mr_gubahwr:

Szerinted, nálunk Debrecenben mi a helyzet?
Eddig is pikkeltünk a ballibákra, 2010-ben a küszöb alatt lesznek...
"A pártokba kilopott pénz összességében nem olyan nagyságrend, ami megoldaná a költségvetési hiányt, vagy szükségtelenné tenné a Strukturális Reformokat"

A kilopott pénz, az nem. Az okozott kár már közelebb van hozzá.

A kettő közt óriási a különbség: lehet, hogy csak pár(tíz)millióba kerül meggyőzni az illetékest, hogy szükség van egy síkvidéki viaduktra, de maga a viadukt több tízmilliárd kárt okoz az országnak.

+ amit írsz, a közgondolkodás.
@Boka1: "Mi a bajotok a korrupcióval ? Az valami rossz dolog , vagy csak a kimaradottak ácsingózása ?"

Pontosan. A kimaradottak ácsingózása. Illetve nem az a gond, hogy te miért kapsz, hanem hogy ha te kapsz, akkor ő miért nem? De ha mindannyian kapunk, az már nem korrupció. Továbbá ha te kapsz, akkor valaki amiatt nem kap, pedig jobban rászolgált, mint egy korrupt szarzsák.
Azontúl meg borzalmas önelégültségtől szaglik a kommented.
Akkor meg mi a baj azokkal, akik ezeket bíróság elé akarja állítani? Volt már ilyen, pl a Fülöp-szigeteken. Ott is elloptak egy egész országot.
"A pártokba kilopott pénz összességében nem olyan nagyságrend, ami megoldaná a költségvetési hiányt, vagy szükségtelenné tenné a Strukturális Reformokat, amiket mind annyira óhajtunk. De ahhoz elég, hogy az istenadta népnek minden fehérítési, civilizációs, normalizációs kísérlet ellen aduászt adjon a kezébe. Ti akartok tőlünk adózási fegyelmet, jogkövetést, alkalmazkodást? Ti akartok nulltoleranciát az utakon, és közben ledudáltok minket kék villogóval, rendszám nélkül, zöldkártya nélkül?"

ezt jól megfogtad
A listásnak lenne értelme mert nem élezné ki a különbséget ennyire és kompromisszumra kényszerítené ôket.

Nemlehetne azt mondani hogy csak azért sem.

Én már szeretnék látni kényszerû kompromisszumokat mégha talán nem mindig is jó.

Egyébként igaz nem lessz semmi, Fideszenk érdeke a dolog megtartása, nehogy GyF-nek valami fontos sikerüljön, kettô ônekik még sokat kell lopniuk 8 évig nemigen tudtak (csak önkormányzati szinten) pótolni szeretnék, ôk is meg a mögöttük álló gazdasági érdekek is.

Pótolni is fogják. És az Mszp legalább olyan demagóg ellenzék lessz mint a Fidesz most, és a Fidesz népszerûsége ott lessz mint az Mszp-é most és így tovább...

Ezt jáccuk mink itten :-))
@ufó: az a taxis Gyuszi , te!
@agyvihar: Azért szerintem nem lehet egyenlőségjelet tenni párt és párt közé. Az egyik alapvető célja születésétől fogva a rablás és a hatvan éve töretlen uralom megtartása, a másik ebben a tekintetben az európai sztenderdek körül marad.
@andzsin: ne reménykedj, még legalább húsz évig...
@andzsin: öö...szerintem túl magasak az elvárásaid :P
@is: Azt a pártfüggetlen mindenedet...
Te komolyan elhiszed, hogy Fletó és társai már nem akarnak lopni? Ja persze, igaz, a képviselői fizetését is jótékony célra fordítja.
@Fue: "A csak listás választás reálisnak tűnik, szvsz az emberek több, mint 90%-a amúgy is pártra és nem személyre szavaz."
Gondolj bele, most jön az EP választás, nagy kampány megint, belpolitikai következményekkel, miközben nem is Te/mi választunk, hanem pár ember, pártközpontok, mi legfeljebb a (párt) arányokra lehetünk hatással. Más: természetesen nem (csak) Gyurcsány a hibás, de le lehet vonni a konzekvenciákat azokról is akik iderakták. És nem csak Toller, megyei elnökök, Apró klán, nem csak a szoci öreggárda, meg puccs, hanem bizony parlamenti választásokon is győzött (ok, szadival..)!! ezt sose feledjétek! és azóta is 100x győzött a pártjában.
@is: "Namost nálunk az MSZP többé-kevésbé már megszedte magát, ő már lelépne erről, de a FIDESZ még bőven nem eleget (2002 óta növekvő tábora jó része egyáltalán nem) szedett be. Ők még itt "nem urizálnak", amit úgy kell érteni, hogy ők még érdekeltek a további 8-12 év korrupcióban."

Keresd inkább a bölcsesség forrásait:

"Nu, ki a gazdagabb? - kérdé a r@bbi a bóchert. Koohn a gazdagabb, akinek 5 millió dollárja van, vagy Grüünn, akinek 5 lánya?
Érzi a bócher, hogy valami nem tiszta, ezért úgy válaszol, hogy:
- Alighanem a Grüünn.
- Nu igen, de és aztán miért? - kérdi a r@bbi.
- Hát mert ugyebár valamelyik szinte biztos, hogy gazdag férjet fog... - mondja a bócher, de a r@bbi közbevág:
- Á, dehogy! Azért, mert ő már nem kíván többet!"
@TuRuL_2k2: Szocialista Ildikó kampányfőnöke szabadult már?
@is: Austria: egyszerűen legalizálták ami addig folyt, "proportion system". nem törvényellenes, de ne hidd tiszta az osztrák politika..
sziasztok mindenki!

teljesen egyértelmű, hogy az új rendszer csak az mszpnek lenne jó: ők terjesztik be, ők szavazzák meg

ha meg nem, akkor ráfogják a fideszre, mert úgy is ők tehetnek mindenről

hááááála a jóistennek, hogy ezt már a fidesz is felfogta, s váltottak a retorikán (egy fokkal kevésbé béna, mint elötte): ezt akartuk mi is, 67szer terjesztettük be, de miattatok nem (innentől az ismert baljobb vita, ki a hülyébb effektekkel)

annyi kiegészítéssel, hogy a fidesz meghagyná ugye a feles rendszert, vagyis a Fidesznek csak annyit kellene mondania mindenhol:

mi megszavazzuk, csak egy-két részletkérdésben kell még egyeztetnünk

és nagyon-nagyon-nagyon vigyázniuk, hogy ne ők legyenek megint a hunyók

dehát ugye kutyából nem lesz szalonna, a fidesz nem fog engedni az mszpnek, 2010ig a heti hetes biztos erről fog zengeni...
Magyarázza meg nekem valaki a szabad mandátum fogalmát, hogyan büntethet egy párt azért, ha valaki kiszavaz? A GYF rendszere méginkább a túlhatalmú pártokat támogatná. Megoldás? Csak egyéni körzet, visszahívható képviselő, nincs konstruktív bizalmatlanság, adózáshoz és elemi iskolai végzettséghez kötött szavazati jog.
@is: csak a kormányt véded a "bezzegafidesz" szövegeddel.
Az Mszp nem úgy néz ki, mintha abba akarná hagyni a lopást (M0 híd, autópályák, soroljam?), és náluk a 15% legalább négy lépcsőben értendő.

A se nem erre - se nem arra szavazást hogy értetted? Szavazna az istenadta nép, ha lenne alternatíva, de a parlamenti pártok abban az egyben egyetértenek, hogy nem kell a konkurencia, meg is tesznek mindent egy feljövő új párt ellen.
Tolvaj hazug csirkefogó az összes politikus.
Abba már belegondoltatok, hogy Magyarország egyik meghatározó pártja 2010-től nem lesz a Parlamentben? Ezek tudják ezt? Már a Kóka és a Fodor usw?
Vagy diffundálnak az MSZP-be, ami egyenlő lesz a végleges eltűnésükkel?
Ez az 5%-os küszöb (amin ugye nem akarnak csökkenteni), elég fájó pont lesz nekik.

De még fontosabb kérdés, hogy lesz-e egy új politikai erő, ami lemossa a 20 év bűnöseit?
Tudom, hogy nem, de azért jól esik álmodozni.
Gyerekek, Itt az idő!
Ha nem tetszik a két nagy párt, hát próbáljunk meg másra szavazni.Ezt az évet tessék kihasználni és mindenki alapítson pártot.Tessék tessék....
Tudom, hogy ez milyen nehéz dolog és még
nehezebb végig vinni, de mint egyszerű állampolgár nem látok más kiutat, hogy ezt a két bűnbandát végre lefokozzuk.Engem nem érdekel, hogy valaki szélsőjobboldali vagy fordítva, zöldek,kékek....
A lényeg az lenne, hogy minnél több szavazatot elszívjon a két párttól.Persze nehéz teljesíteni az 5%-os határt, és könnyebb nyavajogni, hogy ezek meddig fognak még lopni.Én úgy érzem, hogy ha elmegyek szavzni, akkor biztosan megnézem magamnak az összes kis pártot.Ráadásul a parlamentnek is sokkal jobbat tenne egy vegyes társaság.
Végre európában érezném magam.
Egy kis utópia....
Szavazzatok Jörg Haiderra, Ausztria jövőjéért, az se használna már itt.
Istenem, csak lenne már egy radikális csoport, amelyik a kabátjánál fogva ráákaszt egy hintalovat (politikusra gondolok most erősen koncentrálva)a kerítésre és ott lefotózza, ezt megmutatja az édes- és keresztanyjának, hogy kit neveltek!
Az arc nélküli ország!! Minden normális embert /nem sok van a honban/ érdekel, hogy ki és miként képviseli őt a parlamentben. A csak listásnál, ki a túrót érdekel a személy. Szóval nem jó és nem szabad támogatni. A létszámról meg annyit, hogy én azt sem bánnám, ha nekünk lenne a világon a legnagyobb és legdrágább "patkónk", csak működne és haladnánk előre, az ország lakosságának megelégedésére. Persze ez naivitás és csak délutáni álmodozás. Most nézem 300 az Euró.....hopp fel is ébredtem!!
"Lopott, lop, lopni fog"-twá

"Mert aki hazudik, az csal,
Aki hazudik, az lop,
Hazudni, csalni: csúnya dolog!"

Lássuk tovább!
@is: nekem is elegem van az állandó fenyegtésből, "ha nem rám szavazol jön a zorbán".
tuti új /nem parlementi/ pártra fogok szavazni. jelenleg:lmp vagy humanisták.
"Kövér László például önmagában aligha számíthatna a körzet fideszeseinek szimpátiájára, mivel ők nem mind olyan becsavarodott paranoidok, mint ő."

Sztem Kövért érdemes lenne átértékelni! Elég közhelyes butaságnak tartom a róla kialakult képet, főleg azok után, h pitsába küldte a Magyar Gárdát, és egyéb megnyilatkozásaiban is meglepően demokratikus dolgokat bír mondani.

Egy liberális ne skatulyázzon, plíííz!

Üdv.
Egyébként jó a poszt, ez meg tökéletes:

"Ami a jelen helyzetben valahogy úgy hangzik, mintha vesztett partiból ajánlana remit. Legalábbis olyan szabálymódosítást, ami az ő hátrányát mérsékli."

"nem narancsdzsekis pincsik hordták össze"

Te Árpi, te ne kóbor kutyázzál itten;-))

A pártfinanszírozás piszkálása is "vesztes helyzetből remi ajánlat", ugyanis az ő kasszájuk most teli, hisz most ők építik az autópályákat, völgyhidakat, löszbe fúrt alagútakat és a metrót (figyeled? ezeken nem akar spórolni!), deviszont távozva a hatalomból, előre meg akarják kötni a fidesz kezét, h ő már ne tudja feltölteni a kiürülőben lévő kasszáját. Azaz, kérem szépen, itt a 2014-es választási győzelem előkészítése folyik!
vannak az úgynevezett 'preferential' listák, ahol a listára szavazhatsz csak úgy, hogy MSZP, vagy úgy hogy a listán szereplő valamelyik nevet jelölöd be, ez utóbbi preferenciák módosítják a listán szereplő jelöltek bekerülési sorrendjét. Ahol nincs területi rendszerű választás ott sok helyen ilyeneket alkalmaznak, gondolom elsősorban a potenciális patkórémek lehetőség szerinti kiszűrésére.
@Boka1: ez most csak egy hülye vicc volt igaz? Éljen a szabad verseny, mi? Egyeseknek többet szabad... na szép.

Kb olyan a hsz.-ed mint bajerzsolti arcoskodása meg magyarkodása a szlovák adózás és szlovák rendszám mellett.
(na az ilyen bájereket kéne kicsapni és sokal jobban érezném magam az "oldalamon")
Na végre Árpád ideje volt visszatérned a Föld bolygóra :P Munk kisasszonyt meg vissza a cukiságai közé
Szerintem arra kene ragyurni a "nepnek", hogy mindenki kozvetlenul a politikan eljen. Faljuk fel mi a parazitat! :)
Igazából elég lenne 2-3 fő minden pártnál frakciófegyelmesdi van vagy mi azt nyomogathatja mind így is amit az a 2-3 fővezír kitalál. -
"De hogy neki már semmiképp sem sikerüljön semmi, a politikai logika azt diktálja, most már maradjon minden így 2010-ig."

Én is ezt tippeltem... semmi nem lesz az egészből, mert részben sikerült úgy megfogalmazni a 2/3-os részét, h ne tessen a fidesznek, részint pedig a saját pártfunkcik fognak ellenállni.

Állítólag Horn G. szerint gyurcsány helyzete nem túl stabil a pártjában??
Ez igaz?

-------

Trackback ( a poszt 5. kommentje)
szenzor.freeblog.hu/archives/2009/01/30/Adocsokkentesi_dili_2/#comment-8866818
"Persze ha okos lenne a magyar (0,00001% esély), akkor már 2010-ben szétkergethetné, azáltal hogy se az MSZP-re, se a FIDESZ-re nem szavaz."

Hanem pl. a jobbikra?:)
is:"szóval az egyéni közet csak a pártlista duplázása, és torzítása. az emberek 95%-a ugyanoda szavaz listán, mint egyéniben, meg se nézi a neveket, csak a pártlogót. minek akkor az egyéni körzet? "
Úgyis van! Nehogy má' egyénileg mérettessen meg a tetüje, még esetleg személyszerint felelősségre vonnák a szavazói. Az meg már egyenesen a demokrácia összeomlását jelentené, ha esetleg még visszahívható is lenne. Mi lenne akkor a sok névtelen felelősséget nem vállaló("politikait" kivéve :-) )senkivel, akik csak a pártjuknak tartoznak felelősséggel. Hurrá! Nem kell félnünk sok _is_ él még az országban, nincs veszélyben a demokrácia.
Szerintem a csak listas valasztas azert nem jo, mert meg az illuzioja is elveszik annak, hogy a kivalasztottak a valasztookert vannak. A visszahivas elvi lehetosege is fizikailag megszunik. Szerintem az volna jo, ha nagyobbreszt arccal, nevvel valasztanank es egy kicsi helyet hagynanak a sleppnek, akiknek mindenkepp be kell kerulniuk (khm).

A kisebbsegek kepviseleterol viszont meg mindig nincs meg csak emlites se. 20 eve.
Az a baj ezzel, hogyha elmutyiztál 20 dokumentumot, ami nemzetgazdasági szinten kisebb, mint az excel kerekítési hibája, akkor már nem hozhatod napvilágra a nagy mutyikat sem, mert a te fejeden is vaj van. Ha lekenyereztek aprópénzzel, utána lehet rosszul utat építeni, mert van rólad egy dosszié. A rossz utat át kell venni, ki kell fizetni, majd mással rendbe kell hozatni, az meg már lehet millárdos pénz...

Vagy lehet dugábadőlni Európa Kulturális Fővárosa projekttel, mert egy ember sincs, akiről ne tudnának valamit, így meg nem lehet se dönteni, se számonkérni. igazságosan dönteni meg pláne...
Kivételesen egyetértek a poszt tartalmával. Én egyébként is a listást szűntetném meg, ha már valamelyiket meg kellene. Bár amióta láttam felvételeken mszps lakossági fórumokat, ahol a választott képviselő beleröhögött a képviselendő körzete képébe és aztán annak érdekei ellen szavazott, rájöttem, hogy ez csak nekünk naívaknak jelentett valamit, ők tökéletesen szarnak rá, hogy a választókörzetüket KÉPVISELjék.
Azt vajon miért nem feszegeti senki, hogy a leggyorsabban, a legtöbb pénz megtakarítással és a legnagyobb társadalmi támogatással az a javaslat bírna, hogy azonnali hatállyal szüntessük meg a budapesti 23 darab önkormányzatot?

Persze, ennek az eredménye azonnal az lenne, hogy a Vörös Főváros narancsszínbe öltözne és teljességgel, azaz nulla százalékra csökkenne Kutyaszaros Demszky és a Strabag Demokraták Szövetségének hitbizománya...

Ebből kifolyólag tehát nagyobb kuss van ezen a fronton mint a hullaházban minusz húsz fok alatt!

Talán érdemes volna népi kezdeményezésként a Seres Mária mellé tenni egy ilyen aláírásívet. Szerintem még javában hiányozna név az eredeti SM elképzelés mellől, amikor már duplán túlteljesítődne a Budapesti Vízfej Lecsapolása ötleté.
Mindezt tősgyőkeres pesti bunkóként írom, a félreértések elkerülése érdekében.
Gyurcsány össze-vissza csapong a "reformtervekkel",eszébe jutott a régi taktika:azt kell ígérni a népnek,amit az hallani akar.Kisebb parlamentet akartok?Tessék,van ötletem,csak sajnos 2/3-os,és ugye a Fidesz... Sok a munkáltatói járulék?Csökkentsük,mert igazságtalan (most jössz rá?).De emeljük az áfát-jövedéki adót,vezessük be az ingatlanadót,emeljük az EHO-t stb.Fizessenek a rohadék "gazdagok".És kompenzáljuk a "rászorulókat"(leginkább ti vagytol rászorulva az ő szavazataikra).Ezeket mégis ki fizetné?Elvileg mindenki.Gyakorlatilag azokat sújtja majd,akiknek valamicskéjük van,és sajna papíron VAN,tehát fizetniük kell utána.Aki vagyonos,leirat mindent a gyerek,nagymami nevére,annak jövedelme nincs,nincs is miből adót fizessen.Mókusvakítás az egész,egy a lényeg:húzzuk ki 2010-ig,jöhetnek a választási ígéretek,üveggyöngyök osztogatása,nemleszgázáremelés szajkózása,és gurul a szekér tovább.Egy valami okozhat tengelytörést:ha nem hitelezik tovább az országot újabb évi 20 milliárd dollárral.Na akkor megbukik a mutatvány,bárki is a csepürágó.
Egyetértek TWA-val abban, hogy a lopás és korrupció, bármennyire is irritáló, összegében nagyságrendekkel kisebb az ország gazdasági problémáinál.

Arra azonban jó, hogy erre hivatkozva minden szükséges és értelmes változást élből elutasítsunk, és várjuk, mint annak idején a Mátyás királyt álruhájában, hogy földre száll a Szentlélek, és attól kezdve minden magyar politikus feddhetetlen és talpig becsületes lesz, nekünk pedig onnéttól kolbászból lesz a kerítés.

Mi mástól várhatnánk ezt? Egy olyan országban, ahol a benzinkutas, a boltos, az orvos, az autószerelő mind lop és csal, miért pont a politikusok lennének mások? Lopós népnek lopós politikust! Ha svéd kormányt vinnénk a nigériaknak, ugyanúgy nem működne, mint fordítva. Mennyit harcoltak, hogy a gyarmati uralomból felszabadulva végre saját korrupt vezetőik lehessenek.

Így hát ítéljük el a lopást és korrupciót, de hagyjunk fel a csodavárással, és kezdjük el végre azokat a dolgokat, amitől ha nem is nekünk, de legalább az unokáinknak jobb lesz.
A listás szavazást igazságosabbnak érzem.
Ha a nép 15 %-a támogat egy pártot, akkor legyen 15 % képviselőjük. Egyéni képviselős rendszerben egy stabil 30 %-os támogatottság mellett lehet 0 % képviselő is.
Istenigazából, szerintem ketté kellene a dolgot választani:
1. Miniszterelnök-választás
Olyasmi, mint mondjuk az USA-ban. A pártok indítanak jelöltet a min. elnöki székért, a győztes jelölt alakíthat kormány.
2. Képviselőválasztás:
Sorsolt jelöltekkel. Előre meghatározott kritériumok alapján(pl: büntetlen előélet, 30-62 éves kor, érettségi esetleg), aki akar képviselő lenni, az leadja a "kopogtatócéduláját", és kisorsolnak mondjuk 10 jelöltet választókerületenként. Egy hét alatt leellenőrzik a feltételeket, egy hét kampány, és választás. Mondjuk az 1-2. legtöbbet kapó meg bekerülne a parlamentbe (176 kerületből 352 képviselő). Na, ez lenne a független népképviselet.
A részleteken lehetne egy kicsit vitatkozni, de a lényeg lehetne az új választójogi törvény alapja.
Kedves Árpád!

A tisztán listás választási rendszert nem kellene ilyen vehemenciával elvetned.

1.) Sokkal nehezebb lenne benne egyetlen pártnak 2/3-os többséget elérni, ami bármelyik oldalt megnyugtathatja.

2.) Ugyanakkor megkönnyítené új pártok belépését a porondra.

3.) A rendszer természetéből fakadóan több párt jutna be a parlamentbe, nem csak a két legerősebb, viszont ez jobban tükrözné a lakosság világnézeti/értékrendi tagoltságát.

4.) A kormányozhatóságot meg lehetne őrízni a belépési küszöb megőrzésével, valahol 3% és 7% között.

5.) Igaz, hogy elveszne az egyéni körzetek képviseletének mítosza, viszont
a.) 200 alatti összképviselőszám esetén a körzetek amúgy is túl nagyok lennének egy képviselőnek
b.) ezzel ki lehetne pipálni a körzetméterek meghatározásának kötelességét (illetve az ebből fakadó mulasztásos alkotmánysértést)

6.) Végre az összes Magyar állampolgárnak meg lenne a módja arra, hogy megértse a választási rendszert (ez sokat javítana az államrend legitimitásán/elfogadottságán/támogatottságán )
ez igy van mindenhol a vilagon (azt hittem tota w ezt azert tudja)
a kulonbseg az hogy mashol van mibol lopni, itt meg nincs
itt semmi nincs
ennyi
@civistroll: 2010-re ellopják a küszöböt is, tehát nem valós, amit írtál.
Nem, Árpád, ezt nem esszük meg. Tudom, ez az első komolyabb hozzászólás, amelyben nem azt deríted ki Viktorról, hogy Krisztus gyilkosa volt. De akkor is. Nekem elmegy a kedvem attól, ha ennyi szart pakolnak a sok finomság közé. Ferkó javaslata ugyanúgy hülyének nézi a
Zembereket, mint eddig. Hiába is csomagolod.
"A pártokba kilopott pénz összességében nem olyan nagyságrend, ami megoldaná a költségvetési hiányt, vagy szükségtelenné tenné a Strukturális Reformokat, amiket mind annyira óhajtunk. De ahhoz elég, hogy az istenadta népnek minden fehérítési, civilizációs, normalizációs kísérlet ellen aduászt adjon a kezébe. Ti akartok tőlünk adózási fegyelmet, jogkövetést, alkalmazkodást? Ti akartok nulltoleranciát az utakon, és közben ledudáltok minket kék villogóval, rendszám nélkül, zöldkártya nélkül?"

Kis hiba van ám itt az ok-okozat sorrendben. Az, hogy minden kisember tud lopni-csalni az egy tudatosan itt hagyott kádári örökség, az emberek nem azért csalnak mert a politikusok is, hanem mert rászoktatták a kis stiklik elnézésével. Ugye akinek vaj van a füle mögött az sokkal könnyebben irányítható, ugye Árpád?(és nem a FIDESZ-nek ehhez nincs köze, az utódpárt elődpártjánál kellene szétnézni inkább.)
Pedig ha valamikor, most beleegyezhetne a Fidesz a 199 főbe meg a csak listás választás lenne.
Ilyen rendszerben is nyernek 2010-ben, ha nem csinálnak valami hatalmas hülyeséget.
Amúgy jó lenne a cikk, csak ne lenne az az érzésem utána, hogy itt mintha megint a kormány és az ellenzék felelősségi viszonyainak az összemosása történne meg. (Az egyik kutya másik eb)
Pedig a jelen produktumot tekintve (nagy rakás szar) a jelenleg is regnáló szociknak 3/4 es súlyuk van. Hiszen az első még átmenetinek tekinthető "rendszerváltó kormányt" kivéve a legutóbbi 16 évből 12 az ö teljesítményük.
Nos ezt a tényt nagyon hiányoltam.
Nem mindegy ez az egész választás? Meg FIDESZ, meg MSZP, meg a tököm? Minden menni fog az eddigi módon tovább.

A birkák elmennek majd megint választani a rossz és még rosszabb között, de kizárólag a két nagy párt jöhet szóba náluk. Mást el sem tudnak képzelni. Azt sem tudják eldönteni, hogy két-, vagy három rétegű wc papírt vegyenek, és azt a Tescoban, vagy a Corában, de hogy ki kormányozza az országot azt aztán mindegyik nagyon tudja. Fél év múlva meg már azokat szidja, akiket szavazás idején még annyira szeretett, hogy az anyjával is hajlandó volt összeveszni miattuk.
Én azt nem értem, hogy miért különbözne az MSZP az MSZMP-től? Miért különbözne a mostai Gyurcsány az akkori Gyurcsánytól? Ha csak beszélek róluk, szarszaga lesz a számnak.
@Tóta W. Árpád: Van erre is megoldás, az a rendszer, ahol csak (területi) pártlista van, de azon belül a szavazók sorbarendezhetik a rajta szereplő neveket.
Hmm. Jó kis téma. Két észrevételem lenne, így elsőre.

1. "A pártokba kilopott pénz összességében nem olyan nagyságrend, ami megoldaná a költségvetési hiányt"

De majdnem, szerény becsléseim szerint egy évben korrupcióra kb. 200-300 mrd Ft közpénz megy el évente. Ha emlékeztek csak az autópálya-kartell miatt a GVH 7 mrd Ft bírságot szabott ki (a vizitdíj felét, hogy demagóg is legyek kicsit). A mondat második felével azért egyetértek.

2. GyF javaslatából is látszik, hogy mindenki tudja egyébként, hogy mit kéne tenni: kisebb OGY és ÖK rendszer, arányos választás stb. , de csak kommunikációs fogásként él vele. Kiváncsi leszek, él-e a FIDESZ a történelmi lehetőséggel, és elfogadja (sok tétje neki sincs, a választásokat megnyerik, a 2/3-ad meg egyébként se biztos). Persze sok reményem nincs ebben, valszeg majd az lesz a reakció, hogy rálicitálnak, és bemondanak valami más - nészerűbbnek gondolt dolgot (asszem Szijjártó tegnap már be is mondta a tutit: 199 képviselő, de marad az egyéni kerület).

Az egyéni kerületi rendszer fenntartása szerintem nem éri meg, egy kézen meg lehet számolni, kik azok, akik most emberre és nem pártra szavaznak. Ezzel szemben az arányos rendszer fele annyiba kerül választásonként, és igazságosabb is, mert megszünteti a felülreprezentáltságát a nyertes pártnak. Már csak az 5 %-os küszöböt kellene eltörölni, de ezt egyik nagy párt se fogja soha javasolni.
"ismerek olyat, aki mondjuk teljesen emeszpés, de mivel a körzetében egy különösen rossz hírű komcsi indult, inkább azt mondta, nem szavaz. ez esetleg arra késztetheti a pártot, hogy szabaduljon meg a rossz arcoktól."

Ez egy ritka kivétel. Az átlag magyar választó csak a kedvenc pártját keresi a nevek mellett...

Lista nélkül a kis pártok automatikusan lehúzhatnák magukat a WC-n. A lista legalább szavazatarányosan képezi le az erőviszonyokat, nem torzítva, mint a választókerület (van kompenzációs lista, de a győztes kb. mindent visz a választókerületben, még ha csak kb. 40%-nyi szavazatot is kapott). Továbbá én nem értem, hogy az országgyűlésben miért helyi érdekeknek kellene csatázniuk (Ormánság vs. Hanság), arra ott van az önkormányzati rendszer - az országgyűlés a közös ügyeinkről szól. Ja, és hogy valaki indulhasson egyéniben az X párt színeiben, ahhoz ugyanolyan pártkatonának kell lenni, mint a listás képviselőnek (a pártok alaposan megfontolják, kit indítanak egy választókerületben). Illetve az sem mellékes, hogy a határon túli magyar állampolgárok ugyan mire szavaznának lista nélkül. Naugye. Gyurcsány javaslata nem igazságtalan (az mszp-re leadott szavazatok nem érnek kettőt), csak a jelenlegi győztes felé torzító rendszerhez képest jobbak az mszp (leendő vesztes) esélyei...

Amúgy borítékolható, hogy nem lesz kisebb parlament, mert eltérő a pártok érdeke... Talán ha úgy dobnák fel a témát, hogy 2014-től vezetik be a most megvitatandó rendszert, akkor talán lenne halvány esély a megegyezésre.
@Walter Melone: "az MSZP csak jól járhat ebben az ügyben.

Úgy is mondhatnánk: ez egy csapda volt, amibe boldogan dalolva sétál bele mindenki"
nem egészen: mivel csapda, nem lesz semmi a parlament csökkentésből, amire lehet ugyan haloványan kommunikálni, hogy "megfúrták a csökkentést!", de mivel nyilvánvalóan csapda, ez nem lesz túl meggyőző. marad a patthelyzet, ami jelenleg a maszopnak veztes állás. tehát nem jár jól vele, hanem viszont rosszul jár.
"andzsin": talán elolvashatnád a kommenteket. erre a kérdésre "is" már válaszolt nem sokkal mielőtt eszedbe jutott megkérdezni.
@Boka1: nem értek egyet. ha elgondolkodsz azon, hogy miben különbözik a gazdasági korrupció a politikai korrupciótól, és miben különbözik az állam egy vállalattól, szerintem hamar ki fog derülni számodra, hogy valójában mi a bajunk a korrupcióval.
"És hol, ugyan hol tudna a Parlamentbe kecmeregni szegény Semjén Zsolt?"

Dr. Semjén Zsolt a 2006. évi országgyűlési választáson a Bács-Kiskun megye 7. választókerületében (Kalocsa) nagy fölénnyel szerzett egyéni mandátumot, gondolom, ugyanitt indítják 2010-ben is.
@kovácske:


Ezt nehéz elmagyarázni a "széles tömegeknek" aki 300 Forintról népszavaztak... :-))))
Kár ilyen hangnemben beszélni Pozsgayról, egyrészt, mert tett annyit ezért úgynevezett rendszerváltásért, mint az egész akkori ellenzék együttvéve, arról már nem is beszélve, hogy tisztességben, hazájáért érzett felelősségben messze felülmúlja ezt az egész mostani politikusi bagázst. Persze tudom, neked pont ez utóbbi a bajod vele...
Arról azért megfeledkezik mindenki, hogy a listás választás esetén a Parlamentbe olyan 15-20 párt is bekerülhetne és az egész arról szólna, hogy az aktuális kormányzó párt hogyan vesztegesse meg a Rézfaszúbagoly, a Radairosseb, a Halványliladunszt, a Fészkesfene és a többi "választói akaratot" képviselő pártokat.
Vannak országok ahol ennél jóval kevesebb ilyen törpeszar van, és jól láthatóan működésképtelen a Parlament.

Egyébként csak a magunk ismerete miatt írtam 15-20-at, de szerintem nem tévednék nagyot.
Tulajdonképpen már tízzel se működne a Parlament sehogy!
A választókerületek korrektebb felosztása sokkal de sokkal jobb eredményt hozna. Szerintem megoldható lenne kevesebb egyéni kerület mellé jelentősen kevesebb listás hely. Szerintem ezzel is lehetne a felére csökkentené a Parlament létszámát.

A választási rendszerünk azért nem annyira szar, a gengszterváltáskor ezt azért többé-kevésbé tető alá hozták. Bőven elég lenne modernizálni ahelyett, hogy valami olyan újat hozzunk, amelyik elsőre tuti hogy besülne!
A fidesz helyében azt mondanám, h okés, legyen 200, de mind egyéniből!:-)


Érdemi:
Tartsuk meg a kompromisszumos 100-100 képviselőt!

10.000.000 osztva 100 = 100.000

Tehát 100.000 ember küldene egy képviselőt.

Hozzák létre úgy a körzeteket, h minden körzetbe kb. 100ezer lakos (azaz kb. 80ezer választókorú nép) jusson.

Ez azt is jelentene, h a kisebb létszámú megyéknek kevesebb képviselőjük lenne. Sebaj!

A jelenlegi rendszernek éppen az az egyik hibája, h nem arányosak a körzetek.
Ezt reklamálta asszem a Political Capital.

Szóval, két legyet egycsapásra!
Új és arányosabb körzetek, kevesebb képviselő!
igen, malacka, ez volna logikus _nekünk_, de a pártlogika meg olyan, hogy ha a gyurcsány azt mondaná, legyen világosság, akkor muszáj volna bebizonyítani, hogy sötétben sokkal jobban nő a krumpli. lófasz se lesz itt.
@NagyonPC:

1. IGAZ, pipa!

"2.) Ugyanakkor megkönnyítené új pártok belépését a porondra."

Miért?
Az, aki képtelen minden körzetben jelöltet állítani, annak úgysincs esélye az 5%-ra. Pl. volt, h a Munkáspártnak mindenhol volt jelöltje, mégsem érte el az 5%-ot.
Szóval, ennek a logikája nem világos.

"3.) A rendszer természetéből fakadóan több párt jutna be a parlamentbe,"

Miért? Nem világos.

"4.) A kormányozhatóságot meg lehetne őrízni a belépési küszöb megőrzésével, valahol 3% és 7% között."

Fölfelé vinni nem szabad! Valahol 3-3,5%-nál lenne az optimum. Emlékezzünk a Centrumra, ami kb. ekörül kapott. Ő már méltó lehetett volna... vagy nem;-)

"200 alatti összképviselőszám esetén a körzetek amúgy is túl nagyok lennének egy képviselőnek"

Nem, 100 egyénivel számolva éppen 100.000 lakost kapna a képviselő.
Gondolj a polgármesterségre, ott is előfordul, h 100ezres egy város.

"ezzel ki lehetne pipálni a körzetméterek meghatározásának kötelességét (illetve az ebből fakadó mulasztásos alkotmánysértést)"

A problémát söpörjük a szőnyeg alá?
Nem. Új körzetek kellenek, igazságosabb létszámokkal.

"6.) Végre az összes Magyar állampolgárnak meg lenne a módja arra, hogy megértse a választási rendszert"

A lényeg így is érthető.
- Szavazz, b+, a kedvencedre, mert az a rohattgeci másik szétközösüléi az országot, tönkreteszi az életed!

Üdv.
egészen elpirulok, mert jó sok kommentet kaptam én is :-). most mondok egy olyat, amit még sehol sem olvastam: Gyurcsánynak igen nagy pechje, hogy az MSZP-t puccsolta meg (nem mintha a Kóka jobban járt volna az SZDSZ-szel). korpa közé keveredett, s lám, felzabálták a disznók. amennyire töketlennek látszik, az legalább annyira az MSZP, mint a FIDESZ érdeme. tehát valaki azt kérdezi, hogy az MSZP jobb-e, mint a FIDESZ, akkor egyértelmű: nem, ezért nem szabad egyikre sem szavazni. ha valaki azt kérdezi, hogy az a kormány jobb-e, amit Gyurcsány vezet, vagy az, amelyikat Orbán, akkor is egyértelmű, mert a Gyurcsány kormányában Bajnai van, az Orbánéban meg Matolcsy lenne, és fel kellene állni, mikor Orbán belép, magázódni kellene, és nem lenne jegyzőkönyv (sajnos ez már örökre tény marad). én valahol sajnálom Gyurcsányt, mert ezt a kormányt az MSZP és az SZDSZ pártok tették tönkre, a kormány maga jó lett volna. tudom, kb. 100-an vannak az országban, akik kettéveszik, és nem úgy gondolkodnak, hogy Gyurcsány a fő gonosz, és az ő elkergetése szolgálja az ország érdekét. szerintem az MSZP-t kellene elkergetni, és Gyurcsányt valahogy megtartani, mert azt még Orbán is elismerte 1989-ben, hogy az egy értelmes ember, és gondolkodik, és jó ötletei vannak, és párbeszédre kész. szemben Orbánnal, aki 2002 óta csak a totális megsemmisítésre játszik, mindenáron.

ha a FIDESZ nem Gyurcsányra kondentrálna, Gyurcsány már rég ráncba szedte volna az MSZP-t is, és leszámolt volna az ottani lopókkal. de ehhez persze az kellene, hogy együttes erővel csinálják, mert amíg a lopós MSZP az egyetlen hátországa Gyurcsánynak, mert a FIDESZ őt támadja, addig nincs mit csinálni.

egyébként a Tocsik és a Zuschlag ügy már két MSZP-s korrupciós bukás, mindkettő MSZP-s kormány alatt. mondj már egy ilyet a FIDESZ-kormány alatt. biztos nem volt, ugye, azért nem tudsz ilyet mondani? nem is hazudnak ők sosem, ugye?
Nem fog változni 2010-ig a választási rendszer, mert a 2 nagy pártnak eltérőek az érdekei.
Az MSZP listát akar, mert így csökkentheti a borítékolható vereségének a mértékét.
A Fidesz meg egyéni körzeteket, mert így jobban "agyonverheti" az MSZP-t.

A jelenlegi rendszerben nem sok értelme van az egyéni kerületi rendszernek, mert a képviselő nem visszahívható, ráadásul megbüntetik ha nem a frakcióval szavaz. Tehát abban a pillanatban, amikor bekerül a Parlamentbe, elfelejti 4 évre a körzetét. Akik itt Semjénnel példálóznak, gondolják végig hány szavazatot kapott volna, ha a Fidesz állít valakit és ő független/KDNP színekben indul.
Nadjból egyetértenék veled abban, hogy igy nem lehet semmit elvárni az emberektől amig fejétől büzlik a hal azonban nemrég még én is úgy gondoltam amit ellopnak az csepp a tengerben. Viszont ha abból indulunk ki, hogy a VERLOK féle csapat önmagában 2 milliárd hiányt okozott és az én kisvárosomban tök ugyanez a helyzet és ezt beszorzod az önkormányzatok számával plussz hozzáveszed 4 metro pl 20 millioért pargfűirtás, löszfalba 3 alagut 100 méterenként de lehetne napestig sorolni. Igenis a költségvetést borító tételek mert nem csak a pártnak hanem ha már ott vannak saját maguknak sőt egy idő után meggyőződésem saját maguknak lopnak leginkább. Ezt nehéz abbahagyni munka nélkül pénzt kerewsni adómentesen nincs aki lebuktasson mert akkor a pártot is viszed magaddal, plusz a lekötelezettek köre akik tudnak róla ő ellenük se tehetsz semmit mert beköphetnek. ördögi kör és egyre nagyobb.
Mindöszze az a fő probléma, hogy bárki aki közel kerül a tűzhöz, az meg lesz kísértve az ördög által.
Bal oldalon is jobb oldalon is.

Ha majd a Zorbán kerül hatalomra ők fognak lopni. (silvership cwáj)
@is: Azért egy a rendszerváltozáskor munkanélküli vagyontalan, jelenleg 3 milliárdos vagyonnal rendelkező embert mint a becsületesség mintapéldaképét beállítani azért elég merész. ILYEN VAGYON TISZTESSÉGESEN NINCS EZT TUDOMÁSUL KELL VENNI HA VALAKI ZSENI AKOR SE.EZ NEVEZZÜK ÜGYESKEDÉSNEK, VAGY MÁSOKKAL SZEMBENI ELŐNY ÉLVEZÉSÉVEL LEHETSÉGES. lásd Apró Piroska anyós hitel ügyintézése. Én mert nem kaptam ilyen kondiciókat?
Felejtsuk mar el a partokat.

Ket szavazast eszkozolnek: egy jeloltre szavazas, szemelyre erosen. Meg egy partra szavazas, ki alakitson kormanyt. De a partra szavazasbol egyetlen szavazatot se lehessen latni kepviselok kozott, csak a minelnokot.Es EP valasztason se partlista legyen, hanem keruletenkent szemelyre szavazas.
A két pártot alapvetően az különbözeteti meg, ami Kinában történt. A 12-es Metró épitésvezetőjét azért végezték ki mert a szokásos 10% helyett többet lopott el. Amerikában és máshol is lopnak. a különbség ha rajta kapják lemond vagy felakasztja magát. Az üres padlásról nem lop mert az nagyon feltünő. Itt ezt nem látom. a fidesz talkán önmérsékletet tanusított szerintem. Azért az is árulkodó volt amikor a szocik azzal érveltek 98 előtt hogy jönnek az éhes farkasok akik még nem szedsték meg magukat nem úgy mint ők. Azért ilyennel kampányolni elég merész és botrányos valljuk meg őszintén.
@Tóta W. Árpád: Én úgy tudom, hogy a kormány tagjainak nem kell mandátumot szerezni.Simán lehetnének szakemberek is.
valóban nem, de nem szoktak szakemberek lenni. illetve politikai szakemberek szoktak lenni. ld a jelenlegi kabinetet. vagy az egykori kisgazdákat.
Árpád,

Úgy is mondhatnánk, hogy politikai kalandorok ill politikai vállalkozók.
off

Árpi, jó téma ez, fontos is talán, de ma történt egy nagyon fontos!

300ft felett az Euro!!!!!!!!!!!! B+, nagy gáz, nagyon nagy gáz!!!!!

Majd 7 év kormányzás után devizaválság, miközben kiröhögnek a szlovákok az Eurojukkal!

Közeli ismerősöm ma majd szétrobbant a dühtől, devizában vette fel a lakáshitelét.

Gondolom az ország általános devizaadóssága is katasztrofális mérteket öltött...

Kurvaélet!
Mi kell még ahhoz, h elzavarják már ezt a hiteltelen, és ennélfogva alkalmatlan bandát.

A jelen helyzet csak hiteles kormánnyal kezelhető.

Pénzben mérhető kárral jár, h nincs hiteles vezetője, többségi kormánya az országnak.

Vki talán már Magyaro. államcsődjére is spekulál.
Ki tudja.

Na bocs! Vágd ki, ha akarod....

on
"A jelen helyzet csak hiteles kormánnyal kezelhető."

tanácstalanul nézek körbe. honnan a picsából szerzünk mi olyat?
@Tóta W. Árpád:

Hát valszeg kéne egy nagykoalíció (nem szakértői lófasz!) 2010-ig, amiből kizárnák gyurcsányt és orbánt.

A kormánytagok legyenek nagyjából pártfüggetlenek!

Addig faszkolódnak, míg belegebed az ország. Az EP-választás pedig - természeténél fogva - csak mélyíti az árkot.

Ez a történet egyre kevésbé vicces, és odafönt csak öldöklés folyik, meg mindenféle pótcselekvés.

Én ma már komolyan elhiszem, h még az IMF-el sem múlt el az államcsőd-veszély.

Mi a faszt csinált az MNB, h idekerültünk 2-3 hét alatt a kb. 270 ft-ról?
Hát persze, majd eljön közénk hófehér paripán a rettenthetetlen felcsúti lovag, oszt szórja az aranypénzt meg a hitelességét az istenadta nép közé, -jaj, de izgi.
@mrs. white: én tisztelem a tudatlanságot, de a Postabank 30 milliárddal való túltőkésítése az pont 30 milliárd forint volt, egyetlen év alatt. az inflációt minden évben 1-2 százalékkal alul tervezték, majd nyaranta kihelyzett kormányülésen osztogatták a többletbevételt. a hosszú bájtok éjszakáján egy tollvonással eltüntettek többmilliárd forint adósságot (nem az újságból mondom, egészen közelről tudom, hogy megtörtént). azért nem lett belőle katasztrófa, mert nem építettek autópályát. a szocik ugyanennyit loptak (nem többet), de még autópályát is építettek. na a kettő nem jött össze, ezért van csőd, de van autópálya is. melyik a jobb? ki tudja.

ha találsz Ctrl+F-fel egyetlen becsülets szót a kommentemben, vendégem vagy egy sörre. természetesen Gyurcsány elég nagy csaló, csakúgy mint Orbán a villaráépítésével és a szólókkel meg bányákkal. az első milliárdját Gyurcsány mocskosul szerezte, azóta már megél a tőkéjövedelmből. talán már Orbán is, de a pártja még biztosan nem, ők még csak most fognak nekiállni.

Rockefeller, Joseph Kennedy is csak a második milliótól rendes ember, meg kb. mindenki a történelemben. ha ez ellen kívánsz harcolni, azért is tisztellek. de 5000 év ellenszelében pisilni, hát nem is tudom...
@malacka69: kicsit szemellenzősen látod te ezt. mindenesetre ha én lennék Gyurcsány, nagyon büszke lennék rá, hogy sok magyar azt képzeli, én miattam van az egész világválság, nem pedig azt, hogy a világválság söpri el kis hazánkat, kb. akármit is csinálunk. ugyanígy söpri a lengyel zlotyt, és a cseh koronát is, de ez legalább segíti az exportot. a szlovákok jól beragadtak a 30,15-be, nekik már ilyen segítség nincs. a csehek, meg a magyarok haza is küldik a szlovák munkásokat, úgyhogy lesz ott is még 10% feletti munkanélküliség, meg probléma.

ja, és a londoni cityvel való megbeszéléseket egy közgazdászra inkább bízom, mint egy jogászra, vagy Matolcsy nevű spanjára, vagy az azonnali 6%-os alapkamatkövetelésre (az ugyen azonnali 330Ft-ot jelentett volna).
is

B+, ne idegejjé!

Majd 7 éve a fanoltjaid vezetik az országot, és mi is lehetnénk éppúgy védettek Euroval, mint a szlovákok.

A legfrisseb jóslatok, h a szlovákoknál +3%, nálunk -3% lesz a gdp változás.

"lesz ott is még 10% feletti munkanélküliség"

Lesz? Mi az, h lesz? te mit bírsz még kitalálni, h elhitesd magaddal, h feri ért hozzá, jól csinálja.
Most mi van, b+, most mi? Ez a lényeg!
Az, h te mit jósolsz, a kutyát nem érdekli.
Én személy szerint kurvára cserélnék a szlovákokkal éppúgy, mint a csehekkel.

"sok magyar azt képzeli, én miattam van az egész világválság"

Nem, sok magyar azt képzeli, h ha nem ez a tehetségtelen banda vezetné az országot majd 7 éve, akkor a világválság nem egy ló általi valagba toszással érne fel, hanem egy nyúlpofonnal.
A tisztan egyeni korzetes valasztas nem demokratikus. Szelsoseges esetben a leadott szavazatok 51%-eleg az osszes parlamenti hely megszerzesehez. Ez nem demokracia. Eddig is azert voltak kompenzacios listak, hogy ezt a torzitast csokkentsek valamelyes. Ma nem az a veszely, hogy kormanyozhatatlan lesz az orszag a sok kis part miatt, hanem hogy boven meg lesz a ketharmad, es ugy varialjak at a valasztasi rendszert, hogy tobbet eselye sem lesz senki masnak nyerni. (ez persze tulzas, de igencsak nehez lesz) Ettol csak a gyoztes part onmerseklete tarthat vissza minket, ti biztok ebben?
Inkabb az orszag helyzeterol kellene gondolkodnunk nem a parlament letszaman. Ez a javaslat arra volt jo, hogy ne a gazdasagi valsag legyen a fo tema. Ezt elerte, de teljesen lenyegtelen a jelen helyzetben.
@Tóta W. Árpád:

Na jó, és akkor most mi van?
De tényleg?
Lassan 25 éve figyeljük ezt a színjátékot. Előtte egy másikat.

Nem hiszem, hogy bárki ne tudná, hogy ez egy kamu javaslat.

Rokonok. (& Barátok & Tettestársak)
Móricz rég megírta mi a dörgés mifelénk.

(leíró) Elemzés helyett lassan valami megoldásfélét kellene prezentálni...
Hiteltelenek a politikusok-a lakosság meg "hiteles"

Ítít kéne hívni vezetőnek. (bár pár óra után már mindaná:haazzaa,ítí haza)
@is: Hali valami azért még nem teljesen világos, ha mind a ketten egyformán loptak akkor a 7 év alatt gyakorlatilag hogy sikerült megduplázni az államadóságot mondjuk szemben kádárral akinek ez 30 év alatt sikerült. A másik ha ugyanannyit loptak akkor mért ment le kb annyival az államadóság lefelé mondjuk 1998-at alapul véve mint az azt megelőző időszakban. Csak kérlek azt ne mond hogy a zemberek kapták reálbérben mert azt ez egy év növekedést a hat év szopása vígan vissza kompenzálta. A relativ novekedés jólét pusztán a hitelfelvételnek mármint a zemberek hitel felvételének köszönhető. Csak egy példa 99.-ben 500 forinthoz 4 db kezest kellett volna prezentálnom, később minimálbérre vígan vehetsz milliókat: Tiszta Amerika. Nem hiszem hogy tollvonással államadóságot lehet eltüntetni, azt valaki csak vissza fogja kérni. Ja és a baloldali Surjány a a palacsintából a szart a Fidesz kormányak adja 10 %-ban töbii Fletó és Megyó szerinte. Egy baloldali volt jegybank elnökről van szó. Ez a gáz kérem szépen ezért nem egyforma a kettő
@malacka69 az édentől keletre...:
figyelj, az elmúlt pár évben mindig magasabb volt a munkanélküliség Szlovákiában, mint nálunk, és akkor ez most nem jóslás, az utolsó havi adat nálunk 8,5%, náluk 8,9% (fejből mondom, ha nem pontos, bocs). ez persze semmit se jelent, mert málunk nagy a látens munkanélküliség, azaz sokan nincsenek jelen a munkaerőpiacon. de ez meg azt jelenti, hogy a sok feketemunka miatt nem is olyan szar Mo-n a munkapiaci helyzet, mint amilyennek tűnik (a munkanélküliek is dolgoznak még feketén; meg a munkaerőpiacon nem lévők is dolgoznak azért, feketén).

sajnos figyelmen kívül hagyod, hogy ebben az országban a kétharmados törvények uralkodnak a kormány felett is. ez az ország kormányozhatatlan. még a sztrájktörvény is kétharmados, azért csinálhatja a Gaskó, amit, mert 20 éve elbaszták, azóta nem lehet kijavítani. értem én, hogy te ezt nem látod át, de ez nem az én hibám. figyelmedbe ajánlom viszont az 1990-es SZDSZ-MDF megállapodást, amely pont az ilyen kétharmados törvényekről szólt. és néhány témát:
- közigazgatás: kész kodifikáció van a regionális átállásra, FIDESZ nem hajlandó róla tárgyalni, mindenhol akasztja, ahol csak tudja.
- pártfinanszírozs: majdnem megvolt az ötpárti egyetértés, amikor a FIDESZ újabb javaslatokkal állt elő.
- alkotmány: kész kodifikált szöveg van, de a FIDESZ inkább a saját kétharmadát várja, hogy 20 éve bebtonozza magát (by Mikola)

abban nincs különbség köztünk, bár nem akarod észrevenni, hogy 2001-2006-ig egyformán elkúrták mind (az MSZP még autpályával is). a különbség az, hogy
1) a 2006 utáni dolgokat hogyan értékeljük a márciusi hülyenépszavazás, és felvezető 18 hónapja, illetve a kétharmados törvények fényében. ezt te mind a kormányra kened, én meg ennél árnyaltabban látom, miközben a kormánypártokat magam is lehúztam.
2) a 2010-es FIDESZ-es alternatívát vajon örömmel várjuk-e, Matolcsyval, Mikolával, Stumpffal, Kövérrel, Szíjjártóval, Répásival, kiéhezett FIDESZ-szel, a 1998-2002-es tapasztalatok fényében. mert az MSZP már a 4. vezetőjét fogyasztja 20 év alatt, de jó Orbán Viktor 2 vereség után is ott ül, és nem hiszem, hogy bárki tartaná a fogadásomat, hogy még Kádár apánknál (32 év) is hosszabban fog ott ülni a vezetői székben, akár veszít, akár nyer.
Még Valami amiről rohadtul nem beszélnek, de ha van valakinek ilyen ismerőse kérdezzem meg. Feleségemet 6 órára jelentették át a sogórnőmet 4 órásra és nem a válság miatt, hanem mert 3 főnél 500 ft-al kapott volna töbett egy fő de a vállalkozó 40.000 ft val többjárulékot fizet be. Amikor a a feleségem fönöke meglátta a könyvelőnél majd szivinfarktust kapott, és a válság csak most jön be. ennyit a munkahely megtartó nagy reform elképzelésekről. Ha kiszámolod joval kevesebb ado folyik be, a feleségem sogornőm is kevesebbet kap és mise költünk annyi poénzt nyilván. Na ez kb még egy fél évig megy aztán jön a teljes k.o.
Kilopják a szemünket.
Birka nép vagyunk, sehol a világon nem tűrnék ezt...
Megérdemeljük.
@is: Téves az a felfogás hogy minden diktátor rossz. Akkor Mátyás király is rossz volt, kevesebb kemménykezű uralkodó volt, mégis M.o. aranykora fűzödik hozzá. Nem biztos hogy az az érdem ha sok kis Szapolyai váltja egymást.
Egy normális gazdasági csomagot olvastam a kilábalást. Még meg se jelent már p.m-nél már cáfolták hogy milyen szar, mert a semmittevő szavazóbázist mélyen érintette volna. Addig amig a nemdolgozók lesznek minden program kedvezményezettei semmi nem változik. Csak már nincs egy vagy két évünk, de úgy lehet hogy 6 hónap se. Ajánlom a portfolió cikkét az ecostat elemzéséről minden olyan személynek aki egyenlőség jelet tesz a két kormány közé. 2002 től gyakorlatilag egyetlen jó döntése nem volt a kormánynak szerintük.
@Tóta W. Árpád: A pontos kérdés, nem honnan a picsából, hanem kinek a picsájából.
@mrs. white: azért a diktatúra gondolatával ne játsszunk!!! Inkább leváltható Szapolyai, mint leválthatatlan Mátyás. Ugyanis nincs garancia hogy a Mátyás Igazságos lesz és nem Rákosi.

is 2009.02.03. 20:04:50
"de ez legalább segíti az exportot."

Mármint a multik befeketetéseire, és az olcsóbb magyar munkaerőre gondolsz. Az exportra játszó vállakozások, most mennek éppen tönkre, mert nincs megrendelés. Nézd meg az exportmutatókat...

A hazai végváraknak számító nagyvállalalatok nem 10%-ot estek vissza hanem 40-50%-ot. És sajnos a gödör alja még lejjebb van.
@is:

Most nem érek rá, így csak annyit:

kurvára igazad van mindenben, a vágó is megmondta, itt 10 éve a fidesz irányít, s valójában nem is kormányzati felelősség van, hanem ellenzéki..., a fidesz pedig sosem javasolt kisebb parlamentet (ha-ha), és természetesen mikola és szijjártó lesz a lévendő kormány oszlopa, és nyilván ovi egy diktátor, aki ha megtehetné, akasztana is, nemcsak alkotmánnyal betonozná be a fideszt 20 évre....

Jobbulást!
Amellett pedig olvasgass statisztikákat 98-02' és 02'-09' közöttieket!

Jójcakát!
A Fideszre most inkább az szavaz, aki dolgozik. Az MSZP-re inkább az inaktívak. Akkor kinek az érdekeit képviseli inkább a majdani nyertes? (A magáén. azaz a lopáson túlmenően?)

A Fidesz már megcsinálta, hogy iskolalátogatáshoz kötötte a családi pótlékot. Az MSZP még vár ezzel. 1998 és 2000 között volt költségvetési fegyelem. Stb.

Pont erre céloztam, örülök hogy észrevetted a demokrácái és diktatura minősége is magán az emberen múlik. A történelemből tanulva azért jobb lett volna ha még pár Mátyás diktátor követi egymást. Talán a demokrácia se nagyon hiányozna. Ja és szemkilövés és emberverésre is csak a nagy demokratáknál emlékszek nem a fasisztáknál.
Tulajdonképpen kétféle hozzászólás jellemző: az egyik szerint minden politikus korrupt, a másik szerint pedig a felosztjuk a világot bal és jobb oldalra, és a velünk ellenkező oldalon állók a hülyék. A választásokon aztán mégis mindig az nyer, aki az ingyen sört ígéri: emberitisztesseg.blog.hu/2009/01/19/bal_jobb_gosser
A politikai elit váltás igazából nem is olyan nehéz dolog, elég hozzá 176 tisztességes ember. Nem hiszem el, hogy az országban ne lennének ennyien.
Akik be vannak tojva az új választási rendszerektől azoknak üzenem. Most már Fleto is verheti a fejét a falba hogy nem változtatott rajta. ami adott pontban jo lehet 4 év mulva a visszájára sül el. Amúgy meg a következő fidesz kormány is vígan belebukhat ugyanugy mint az MDF a rendszerváltozás után. kicsit nehéz volt elmagyarázni az embereknek hogy nem ők tették gajra az országot hanem az előző negyven év. A választók nem politolgusok és nem is agysebészek
Nekem most megváltozott a véleményem úgy összességében miután kezd összeállni a kép(jobb későn mint soha)-bennem,ki és kik is mozgatják a szálakat ebben a kicsinyke ám de stratégiai fontosságú országban.Röviden a lényeg.Nyugateurópa és usa nem tud mit kezdeni a pangó gazdaságával,hiába pumpálja bele a sok millió dollárt avagy eurót.Mindenütt munkanélküliség és pénztelenség.Tőke kéne és munka mindenhova hogy megoldódjon a gazdasági helyzet.A tőkeszerzés egyik leggusztustalanabb ám de legeyszerűbb formája ha rossz hírét keltik egy országnak és folymatosan leértékelik egy bizonyos kockázatelemző paraskálán,ezzel kellőképp elriasztva minden befektetni vágyót középeurópába.Szép is lenne ha stabil maradna a forint és ide tennék be a pénzüket magas kamatra a külföldiek,miközben a bankok nyugateuban és a világon mindenütt szomjazzák a pénzt.Ehhez nem kell mást tenni,mint a forintot nagyban kilengetni a tőzsdén és rosszindulatú sorok közt megbúvó félelmeket kelteni Magyarországról.IMF és rossz kormány,sok munkanélküli lásd Litvániában is hű milesz és az Oroszoknál is hű mi van és nagyfokú elégedetlenség meg egy rakás tévhit hogy mennyi munkahely megszűnik.Megszűnik,ám de helyette születnek is munkahelyek,de erről a média legfeljebb egy rövidke hírt ad.Az nem szenzáció.Bezzeg mercinek megéri ide jönni és itt építeni gyárat.És ezen kívül még számos igen nagy értékű és horderejű beruházás készül egyik középmagyarországi iparvárosunkban pl.A lázadásra a forradalomra fel vannak készülve kishazánkban,sokkal jobban mint azt bárki is hinné.Hisz az IMF is megmondta mire lehet számítani.Sőt az IMF mond mindent,ő diktál jelenleg.És ehhez mindegy milyen kormánya lesz az országnak.13 havi akkor sem lesz és adócsökkentés sem.Mert az antant és usa így akarja.
@mrs. white:

"nem is agysebészek2

- Uram, ön régóta politikus?
- Igen.
- És kezelte már agysebész?
- Nem. De miért kérdi?
- Mert ideje lenne már...
@mrs. white:
funny, a Mátyás az igy 600 év távlatából nagyon menő, kár h kb senki nem elemzi azt hogy akkor milyen volt mondjuk röghözkötött jobbágynak lenni 30-32 éves várható élettartalommal meg kb semmivel egy élet munkájáért...

az meg hogy itt mi lesz vagy mi nem az totál nem a fideszen vagy az mszp-n mulik hanem most kb a nemzetközi pénzvilágon mert annyira kint van a seggünk a gatyából h egy soros szintű befektető darabokra szedhetné az egész országot.(ahogy anno ő meg is tette a mostani forintnál jóval erősebb angol fonttal a 90es évek elején)

ezenkivül pedig nem ártana nem ekkora szoc hálóval nyomulni, meg a minbért adómentessé tenni h utána minden cégvezető minbér mellett legyen X6-os tulaj stb stb.be kéne hivni vm jó kis bukott holland kormányt vagy ilyesmi.:)
@is: most nem azért, de az MSZP (és a ballib média a háta mögött) 1998 óta folyamatosan Orbánt támadja.
Én is mondhatnám, hogy ha nem támadnak folyamatosan, akkor a Fidesz rég megújulhatott volna, kéz a kézben szavazná a kétharmadosokat az MSZP-vel, hiszen ki tudja?
Az én problémám az, hogy nem bízok abban hogy egy választási vereség pértbéli öntisztulást eredményez kishazánkban.
mint ahogy nem is eredményezett.
pont ezért nem bizok benne.
a fidesznek két vereség is kevés volt ahhoz hogy rendesen felrázza.

az szdsz/mdf "töpörödés" se ébreszt fel ott senkit.

de, a Kuncze új munka után nézett például.

nagy ezeknek a pártoknak a tehetetlensége, és mára megcsontosodott a fidesz is szörnyen.
@Kristl: Mindenki kapaszkodik a bársonyszékbe. Már csak ezért sem lesz választási/önkorményzati reform.
A Fideszben már csak azért sem lehet nagy földindulás, mert ott pl. Viktor személyesen hagyja jóvá a választás előtt az összes egyéni jelöltet és területi listát. Szerinted meddig marad meg bármelyik listán egy csúcsra törő jelölt?
A potenciális "trónkövetelők" száját eddig mindig betömték egy zsíros önkormányzati pozícióval, de onnan már nehéz a visszaút az országos listákra :)
Árpád. Más is jelezte már:
"És hol, ugyan hol tudna a Parlamentbe kecmeregni szegény Semjén Zsolt?" - ez a mondat azért hangzik nagyon hülyén, mert Semjén mintegy öt százalékot vert a szoci indulóra (1350 szavazatot) 2006-ban Kalocsán.
Tudod, ez volt az a körzet, ahol az MDF-es Romsics összevágott egy felvételt, hogy bizonygassa, megfenyegette a fideszes. Bagót visszaléptették, Semjén indult helyette. Azóta mondjuk a bíróság jogerősen kimondta, h a vágatlan felvétel alapján Bagó Zoltán nem fenyegetett senkit - a szokott MDF-es trükk volt...
igenigen. bocs. mindjárt updatelem.
Jó, hogy ír az Árpád, mert őhozzá hozzászóltok.Más animátorok megmagyarázhatatlanul mennek a "kapcsolódó anyagokba", mint pl. a féltudású elitről szóló indexes elemzés, vagy a két élősködő párt teóriáját megfogalmazó Bokros Lajos interjú a Népszabadságból.(délelőtt még rajta volt a főoldalon)Nem a komment-metafizika előhangját olvassátok most, csak szíves figyelmetek tényekre való odafordulását kívánnám.Amire én emlékszem a cikkekből....Egyetlen visegrádi ország se fordult az IMF-hez. Államcsődnek hívják ezt az odafordulást.Egyedül nálunk legitim 30 éve ugyanaz a politikai elit.(tessék választani közülünk!)Nettó adóságunk elképzelhetetlenül nagyra nőtt az elmúlt 30 évben:nyolcmilliószor egymillió forint...És, amit szintén tudunk fejből, magunktól:példátlan a külföldi tulajdon aránya az országban, 3.5 millió embernek van bevallott jövedelme, és ennek több mint fele állami-önkormánytati alkalmazott.Ezt csak azért mondom, mert valóban megnyugtatóbb 199 biztonsági őr tekintetű képviselőt vizionálni, mint Árpád kérdését felfogni.(honnan a picsából?)Legyen ma a megválaszolandó kérdés a "Mi a picsa?", mielőtt megint picsasötét lesz.
Ha már lopás:

Százmilliós adócsalásért felfüggesztett szabadságvesztés járt
index.hu/gazdasag/magyar/szazm090203/

Kicsiben nem érdemes csinálni...

Legelőször a bíróságokon és az ügyészségeken kéne valami nagy-nagy cunami, meg persze a BTK-ra is ráférne egy kis update.

és mátyó szegéssel-


ezt a lopási kényszert nehéz legyűrközni, mert úgy van vele amorális ember, ha másé, nehogy már más lopja el, de mivel elkötelezett vagyok a demokrácia mentén, egyéni szavazó körzetből való bejutás híve vagyok a történelmi magyarország területéről, és felőlem románnal, tóttal és egyéb nációval is tele lehet rakni a parlamentet.
@is: azért remélem, a fák nem nőnek az égig.
Érdekes a lenézett tótok már megint léptek nem csak pofázás megy ...

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=13&k=3&i=109582
Ez pedig mindent elmond az MSZP-SZDSZ eddigi kormányzásáról, és az azt lezáró MSZP időszakról:

www.origo.hu/itthon/20090203-elelmiszersegelyt-kap-magyarorszag-az-eu-elelmiszersegely-program-kereteben.html
Arpi!
ha ezt tudod es tenyleg igy van, akkor minek irtal posztot???
:
"Ez a javaslat tehát, ... , nem azért született, hogy legyen belőle valami. Hanem hogy látsszon a tenniakarás."

@malacka69 az édentől keletre...:
szenzor.freeblog.hu 2009.02.03. 14:57:30

"Állítólag Horn G. szerint gyurcsány helyzete nem túl stabil a pártjában??
Ez igaz?"
nem!
ez wishful thinking. O mar egyszer elkuldte GYF-et a P.-be de meg nincs ott, ellenben ok kileptek a koaliciobol.
A szocik mar megvarjak az EU valasztasokat, es ha nem 2/3-os a bukas, akkor kivarjak meg az orszaggyulesit is... nem valtanak, vigye csak el a balhet, valsag van a kutya nem akar elso lenni...
Arpi!
akarmennyire jo kis iras ez azert a lenyeg kimaradt!

1) a fidesz sose kerul hatalomra ha nincsenek egyeni korzetek, Horn Gyulaek valami 200 (mas forrasok szerint 250) ezerrel nyertek volna, ha csak a lista szamit.
ez azert van mert egy panelproli szavazata nem er annyit mint egy falusi "JOmagyar gazdae".

2) ezentul csak az javasoljon egyeni korzeteket aki tudja a kepviselojenek a nevet, meg azt, mit kepvisel.

3) valasztasi rendszert nem lehet modositani a valasztasok elott, pont utana kell, es akkor meg van negy ev hogy mindenki alklmazkodjon hozza.

4) a parlement most eppen (ezugyben is) mulasztasos alkotmanysertesben van, ugyanas az elkoltozesek miatt van korzet ahol mar dupla annyi a szavazok szama, mint mashol...
MIERT NEM LEHET AZ HOGY ADDIG NEM KEP FIZETEST A PARLEMENT A MIG MULASZTASUK VAN??? (miert nem ezt nyoamtja a sajto? seccperca alatt megeyeznenek a 2/3-soskban is)

5) nem az a baj a partkasszaval, hogy lopnak, minden orszagban lopnak a politikusok, az a baj, hogy ahhoz, hogy a partkasszaba keruljon X osszeg ennek 3szorosat siman kidobjak az ablakon, leamortizaltak a mukodo vallalkozasokat gyarakat, ahelyett, hogy epitenenek, pl csinalnak egy egy magyar supermarket halozatot es annak a nyeresegebol parrtkasszaznanak...legalisan...
Gratulálok a kalocsaiaknak.
@dark future:

Farkasházy pl. elég drágán nyal segget ...

vastagbor.blog.hu/2009/02/04/millios_kozpenzek_a_hociponek

Mit vársz a bíróságoktól amíg ez megy?

"Fideszre most inkább az szavaz, aki dolgozik. Az MSZP-re inkább az inaktívak."

A fideszre most inkább a "nép vagyonát féltő, Gyurcsányra, mint gonosz tőkésre tekintő" régi balos népréteg szavaz. Az Mszp-re pedig aki nem akarja Orbánt meg Torgyánt vissza a hatalomba, meg nem akar templomavatással
hiradót kezdeni.

Az aktívak és nemaktívak fele is ilyen-meg olyan. Most minden népréteg kettéoszlik.
@Kis Hableány: Kis Hableány 2009.02.03. 21:53:11
fiatal korod ellenere meglepoen jol latod a dolgokat, bar politikusaink, kozgazdaszaink is latnak...

nehany kiegeszites azert:
"ki és kik is mozgatják a szálakat ebben a kicsinyke ám de stratégiai fontosságú országban."
1) magyarorszag nem kicsi: ketszer akkora mint Hollandia vagy Svajc, 2) viszont nincs strategiai fontossaga, szemben az emlitett kettovel.

"Nyugateurópa és usa nem tud mit kezdeni a pangó gazdaságával,hiába pumpálja bele a sok millió dollárt avagy eurót."
ez igaz.
"Mindenütt munkanélküliség és pénztelenség."
ez is
"Tőke kéne és munka mindenhova hogy megoldódjon a gazdasági helyzet."
Kb. munka inkabb csak a szegenyeknek kell, a gazdagok elvannak a tokevel is.

"A tőkeszerzés egyik leggusztustalanabb ám de legyeszerűbb formája ha rossz hírét keltik egy országnak és folyamatosan leértékelik egy bizonyos kockázatelemző paraskálán,ezzel kellőképp elriasztva minden befektetni vágyót középeurópába."
ez igaz. sulyosbitja a helyzetet, hogy a magyar bankok eszkozaranyos nyeresege 30% ugyanez nemetorszagban 4%, es innen viszik ki a penzt, hogy otthon jol befektessek, de ha nem vennek ki, nem is lenne olyan bizonytalan/kockazatos ez a piac...

"Szép is lenne ha stabil maradna a forint és ide tennék be a pénzüket magas kamatra a külföldiek, miközben a bankok nyugateuban és a világon mindenütt szomjazzák a pénzt."
a penzt, likviditast persze szomjazza mindenki. de az a jobb a gazdageknak, ha a szegenyektol meg el lehet szipkazni a penzt,
ha leertekelik a forintot az a nemzeti jovedelem kiszippantasa, ha felertekelik (ilyen is volt) az a nemz. jov. növelese, ide csoportositasa.
nem mindekinek jo a stabil forint az exportoroknek jobb ha leertekelik.

"Ehhez nem kell mást tenni,mint a forintot nagyban kilengetni a tőzsdén és rosszindulatú sorok közt megbúvó félelmeket kelteni Magyarországról."
ez olyan osszeeskuves elmelet fele, nem egy szereplo jatsszik a forinttal, de a vegeredmeny csakugyan az, hogy leertekelodik (jelenleg), amit sose fogok megerteni, ha nekem megeri eurot venni 280 Ft-ert sose fogok erte adni 300ft-ot...

"sok munkanélküli ... és nagyfokú elégedetlenség meg egy rakás tévhit hogy mennyi munkahely megszűnik. Megszűnik, ám de helyette születnek is munkahelyek,"
valoban sok a tevhit, es az index is nagyitja az elbocsatasszamlaloval, de nalunk elbocsatas nelkul is kevesen dolgoznak... nagyon kevesen...es uj munkahely meg alig.

"Bezzeg mercinek megéri ide jönni és itt építeni gyárat.És ezen kívül még számos igen nagy értékű és horderejű beruházás"
igen ez igaz, de ez nem zavarja a liberalis mitoszok terjesztoit abban, hogy riogassanak elmennek a befeketetok...a multik...

" IMF és rossz kormány, A lázadásra a forradalomra fel vannak készülve kishazánkban,sokkal jobban mint azt bárki is hinné.Hisz az IMF is megmondta mire lehet számítani."
valoban megmondta, de feltunt hogy kikkel emlegetnek egyutt?
Ukrajna, Belorusz, litvania, en szegyellem magam.

"Sőt az IMF mond mindent, ő diktál jelenleg. És ehhez mindegy milyen kormánya lesz az országnak.13 havi akkor sem lesz és adócsökkentés sem."
szinte semmi kovetelmenyt nem fogalmaztak meg. ezt csak a magyar politikusok kenik rajuk, hogy nem ok csinaljak/kivanjak a megszoritasokat, hanem az EU meg az IMF.

"Mert az antant és usa így akarja."
nem egeszen, a német piachoz kotodunk egyertelmuen.
olvasd el ezt:
nol.hu/velemeny/lap-20090128-20090128-1
es sose add fol a gondolkodast...
:)
@BéLóg:
"Azt vajon miért nem feszegeti senki, hogy a leggyorsabban, a legtöbb pénz megtakarítással és a legnagyobb társadalmi támogatással az a javaslat bírna, hogy azonnali hatállyal szüntessük meg a budapesti 23 darab önkormányzatot?"

Demszky első hozászolása a témához az volt, hogy szűnjenek meg a kerületi önkormányzatok, vagy csökkentsék a számukat. Illetve már régebb óta ezt mondja.
@mrs. white: mrs. white 2009.02.03. 21:41:11
"kicsit nehéz volt elmagyarázni az embereknek hogy nem ők tették gajra az országot hanem az előző negyven év. "

mi az hogy nehez volt??? nem is lehet!
kedves Feher(lelku) asszonysag, megha 30 evet irt volna!

tetszik ahogy siman atlep a tarsadalmi rendszerek kulonbsegen.

mi azzal a tuidattal rendszervaltottunk hogy a szocializmus fejlodesre keptelen zsakutcas formacio, nem hatekony, bezzeg a kapitalizmus. igazsagtalanabb ugyan, de fejlodes kell hat gyerunk...

erre letelik 20 ev es ott tartunk realberben mint 30 eve.

jo jo tudom a reorganizacionak koltsegei vannak, van kontinuitas is... de ha 20 ev alatt nem lesz a kapitalizamus hatekonyabb akkor talan megse kene eroltetni.

biztos jo a centrumorszagoknak, de nekunk itt a felperiferian nem.

ja es ki az az ők?

@malacka69 az édentől keletre...: szenzor.freeblog.hu 2009.02.03. 20:19:40

"Én személy szerint kurvára cserélnék a szlovákokkal éppúgy, mint a csehekkel."
az hogy a csehekkel cserelnel rendeben van, jo a sörük, tenyleg vilagszinvonalu, ok gyartjak a legtobb autot a vilagon per kopf.
de a szlovakokat gondold at!
es menj at hozzajuk, az egy lerobbant orszag, meglehet jo makromutatokkal de infrastruktura nelkul, monokulturas autogyartassal, ami eppen ul lefele, csak az a mazlijuk meg hogy az ujabb gyartosorokat eri meg legkesobb leallitani.

"Nem, sok magyar azt képzeli, h ha nem ez a tehetségtelen banda vezetné az országot majd 7 éve, akkor a világválság nem egy ló általi valagba toszással érne fel, hanem egy nyúlpofonnal. "
de ha sokan vannak is tevednek, nemcsak ez a 7 ev a problemas, hanem az a nyaklo nelkuli privatizacio is amit Horn-ek csinaltak.
felek, hogy amig nem lesz vilagpiacon eladhato termekunk, nem nyulpofon vagy lof@sz altali valagba toszas az alternativa, hanem a bedaralas...
@malacka69 az édentől keletre...: A szlovaktol a gyenge szocialis halojukat is irigyled? A Dzurinda kormany intezkedeseit varnad Fletotol? Akkor miert fujtal nehany korabbi kiserletere?
Amugy meg menj el Pragaba, nezz korul, es meglepodsz majd, mennyivel kopottabbnak, csorobbnak tunnek az emberek, mint Pesten. Valoszinuleg azert, mert nem koltottek el az elkovetkezo eveik jovedelmet. Es most a lakossagrol beszelunk, a "szegeny devizahitelesekrol". Kozismert volt, hogy a forint mestersegesen tul van ertekelve - az ismerosodnek azt javaslom, szurja tokon magat.
"De ahhoz elég, hogy az istenadta népnek minden fehérítési, civilizációs, normalizációs kísérlet ellen aduászt adjon a kezébe."

Ez csak egyik része a bajnak. A másik része, hogy a pártfinanszírozás ilyen módja miatt valóban a gazdaság elkerülhetetlen részévé vált a korrupció.
Ha egy párt érdekében lehet, akkkor minden közbeszerzésnél kialakul hasonló helyzet.
Gyakorlatilag mindegy, hogy a csúszópénz pártkasszába megy, politikus vagy hivatalnok teszi zsebre.
Még az is előfordulhat néha, hogy közösségi célokra költi az önkormányzat (lásd sportklubok vagy kulturális események támogatása), de egyik módja sem hasznos.
Mindegyik azt hírdeti, hogy szabad csalni.
Sajnos tök mind1 milyen többség van egy-egy önkormányzatban, mindegyik alkalmazza ezeket a módszereket.

@Szűcslaci: Szűcslaci 2009.02.03. 15:57:53
"Én azt nem értem, hogy miért különbözne az MSZP az MSZMP-től?"
mert nem statikus a vilag. a vilag is valtozik, az emberek is.
lattam en meggyozodeses kommunistabol fideszesse MIEPesse valni...siman...

"Miért különbözne a mostani Gyurcsány az akkori Gyurcsánytól?"
mert o is fejlodik, valtozik, kenyszerek kozott el...

"Ha csak beszélek róluk, szarszaga lesz a számnak."
talan ha elkepzelned hogy a fel orszagnak meg o a zsinormertek es a baloldal megujitoja, aki gyozelemre vitte a vesztett ugyet.
es akiknek meg a masik az ordog es rasszista, fasiszta de legalabbsi azokkal baratkozo...

mrs white: Te kit tartanál jó diktátornak? Mátyás király nem ér biológiai okokból, az meg, hogy "nem ismerem de biztosan van" szintén nem ér.
www.kibulizottorszag.net/
Árpád, ezt nem kívánod felkarolni?
lássad,

a kérdésedre ("mi a picsa?") eszembe jutott a kötelező kör:

Kérdés: Mi a nő?
Válasz: A nő a picsának azon része, amellyel két b@szás között beszélgetni kell.

XD vagy :(((

De igazad van, a politikai elit felelős az eladósodásunkért, persze, más-más mértékben ("Kurvára megy a pénz, mondja apu és anyu, csak más és más hangsúllyal...").

OV alatt: csökkent, D-209+GyF alatt meg nőtt... nemkicsit, stb...

Szal ne keverjük össze a szart a májával, ahogy I. b. nagymamám mondta volt...

Üdv,

P.
@Karesz (Charlie): "minden orszagban lopnak a politikusok, az a baj, hogy ahhoz, hogy a partkasszaba keruljon X osszeg ennek 3szorosat siman kidobjak az ablakon,"

sajnos nem igy van, legalabb a 20x -at dobjak ki !
@malacka69 az édentől keletre...: "300ft felett az Euro!!!!!!!!!!!! B+, nagy gáz, nagyon nagy gáz!!!!!"

ez miert is gaz?

en laszarom a devizahiteleseket: rohadt spekulansok!
@Zime:

Nem kívánja. Többször törülte, amikor ide beírtam. Sejthetően nehezményezi, hogy a szerző egész más ügyben kiosztotta.
@Lynn Mainchín: "Pedig ha valamikor, most beleegyezhetne a Fidesz a 199 főbe meg a csak listás választás lenne."

De hát ovi 2/3-al akar győzni, mert az alkotmány csak akadályozza a hatalom monopolizálásában.
@A Nép - Te vagy!: azt nehezményezem, hogy a bloghu legnagyobb büdös spammere vagy. remélem, elmegy tőle a kedved, igyekszem hozzájárulni.
ilyenkor elgondolkodom
"nyugaton" van olyan ország, ahol a termőföld tulajdonlását szakirányú végzettséghez kötik
azaz ha nincs végzettséged, nem lehet földed, ez elég jó módszer a földspekulánsok ellen (nem ultimate, de azért működik valamennyire)

itt nem lehetne olyan, hogy politikus csak az lehet, akinek van hozzá végzettsége? egy államigazgatási papír, vagy valami hasonló? vagy ez naív álom részemről?

szerintem ha valaki megszerez egy ilyen diplomát öt (na jó, három) év alatt, akkor annak vagy van agya, vagy képes együttműködni másokkal
ha egyik sem, akkor csak szerencsés/protkós, de ez maximum 50 %-ot tesz ki
tehát akkor legalább a vezetők fele értene is ahhoz, amit csinál

naív álom?
@Wave:
@Karesz (Charlie):

Szlovákiában és a Cseheknél van _perspektíva_,_van_jövőkép, nálunk meg van egy darab gyurcsány, meg egy darab veres, akik meghatározzák a gazdaságpolitikát, no meg egy kibaszott nagy válság, ami tulajdonképpen államcsőd, csak el lett fedve az IMF által, ergo jövőkép nálunk nulla.

Tehát, fenntartom: bármikor cserélnék velük.

Ráadásul én dolgozó vagyok, nem nyugdíjas, azoknak meg tuti, h jobban megy ott, hisz nem véletlenül drágábbak a lakások azonos típusú környéken, azonos típusú lakásra projektálva. (Nézzetek utána!)

Továbbá: láttam egy összehasonlító riportot, amiben azonos munkát végzők anyagi helyzetét hasonlították össze egy tanár és egy orvos esetén, s hát mit ad Isten, ebből is a szlovákok jöttek ki jobban.

Hogy a ruhájuk milyen? Nem tudom. Ám meglehet, csak az ízlésük rosszabb.

Ezt az országot szarrá rombolta a 7 éve regnáló mszp (szdsz segítséggel), s csak a legelvetemültebb mszp hívő/gazfickók hiszik még mindig azt, h nincs is olyan nagy baj.

Üdv.

-----------------

@huba:

"en laszarom a devizahiteleseket: rohadt spekulansok!"

A nagy túrót spekulánsok. Ismerek többet, egyik sem spekuláció okán vett lakást devizahitelből, hanem mert nem akarta csecsemő gyerekét az anyósa lakásában, vagy albérletben nevelni.
Huba, nem szoktál te ekkora baromságokat mondani...

Másfelől meg az IMF-el most konvertáljuk át az ország adósságát devizába, ergo az államadósság is jelentősen megugrik a fos forint árfolyam miatt.

Csak egy réteg jár jól (relatíve): az exportőrök.

Azért az vicces, h amikor 235 ft/euro volt az árfolyam, akkor azért volt fasza gyerek gyurcsány, mert erős forintot csinált nekünk, most meg azért király a pápai gyerök, mert faszra járatja a devizahitel spekulánsokat, de jót tesz az exportőröknek. Lényeg a lényed: minden árfolyam azt mutatja, a feri zseni, kár tagadni.

Üdv.
@Wave:
"A szlovaktol a gyenge szocialis halojukat is irigyled?"

Ez egy mszp-s városi legenda.
Valójában a romák segélyezése kapcsán nagyon odaléptek (nálunk sem ártana), de az átlagnyugdíjas vásárlóerő paritáson mért életszínvonala egyáltalán nem rosszabb, mint nálunk. Aki pedig dolgozik, kb. azonos munkában, az meg kifejezetten kezd jobban élni az utóbbi években.
a devizahitelesekből azokat sajnálom (és támogatandónak tartom), akik tényleg első lakást vettek, mert nem akartak albérletben/anyósnál lakni.

De nem egy olyat is ismerek, aki 2. 3. lakást vett (miközben gázártámogatást kap, mivel minimálbérre jelenti be magát:-), vagy szép nagy autóra vett fel hitelt. No most őket nem kéne támogatni.

De vagy mindenkit fogunk kisegíteni(mert köll a szavazat...és hát valljuk be nehéz is egyedileg elbírálni x ezer szerződést) vagy megszívatunk mindenkit.

Ez itt a bibi.
@malacka69 az édentől keletre...:

Én már úgy belefáradtam ebbe a "bezzeg a Szlovákoknál" dologba.

Nem lesz nekünk jobb attól, ha mindig egymás orra alá dörgöljük sérelmeinket.

Lassan a radikalizálódni fogok, attól tartok, mert nincs előremutató értelmes beszéd sehol. Csak érzelmek vannak, sérelmek és harcok. akár hol olvasok kommenteket.

Nem lehetne végre valami mást is csinálni, mint futni ugyanazokat a köröket nap nap után?

:-(((
Bezzeg a szlovákoknál biztos csak értelmes kommentek vannak! (Bocs) :)
@Walter Melone:

2-szer írtam az adócsökkentésről. Vitatható állításokat fogalmaztam meg arról, honnan lehetne megspórolni rá a pénzt. Lehetett volna értelmes disputát folytatni arról, hogy hogyan kéne megcsinálni, mivel lehetne felpörgetni a gazdaságot.

Ötöde az olvasottsága, mint más posztoknak, le sem nyitják a népek, a kutyát nem érdekli,

deviszont engem meg az bosszant egyre inkább, h még mindig vannak, akik megvédik az elmúlt 7 évet, miközben az orrunk lukáig ér a szar, Suchman pedig államcsődről beszélget a Napkeltében...

A telefaxom ki van attól, h a kormánypártiak miért nem tudják már végre kimondani:

elég volt ebből a tehetségtelen, beszédmániás pápai szájhősből!

Minek kell még mindig védeni? Miért kell még mindig azt magyarázni, h "de a másik se csinálta volna jobban"?
Hány forintos Euro kell? Hány? 500?

Én még emlékszem, mikor "Ne félj!" fórumtársat kiröhögte itt egy faszkalap, mert 300-as Eurot jósolt 2008. végére.
Na b+, tévedett egy hónapot...

Üdv.

Ps.: Szlovákiáról pediglen azért nem lehet leállni, mert mi is tarthatnánk ott, és ez az összehasonlítás tökéletesen bemutatja az elmúlt 7 év kudarcát, amit képtelen belátni a sok gyógyíthatatlan fletófan (nem rólad beszélek).
Olyan perverz vagyok, hogy a munkák közötti rövid pihenőidőmet néha ilyenek olvasásával bírom tölteni: index.hu/politika/belfold/vgynnyltkzt0/!2

Nagyon nem csodálkozom már semmin, de Kapolyinak azért sikerült kicsapnia a biztosítékot. A tavaly 2.2 milliárdot kereső kivénhedt eocénos-ukránáramos-álszocdemes kommancsnak volt pofája beírni, hogy havi bruttó 523 ezret kap az MTA SZTAKI-tól, meg még bruttó 455 ezret az MTA-tól, mert ő ugyebár akadémikus is.

Ez utóbbival sok mindent nem lehet tenni, kihalásos alapon megy, de hogy havi öt kilóra lefejjen egy MTA intézetet is, ahhoz bizony nagyon nagy pofaszerkezet kell. Ajánlom dr. Pálinkás Elnök úr figyelmébe: ha akarnának, bizony lehetne hol spórolni (miközben a fiatal, ténylegesen kutató kutatók foglalkoztatására meg nincs pénz...).

@Paszternak: a fenébe, mindig ilyen későn jutok ide...de kösz a vicct, bár én "konkrétan" nem erre gondoltam.A "MI a picsa?", egy hiányos mondat, a "VAN" nincs benne... és ezt nehéz elfogadni kedves@Walter Melone: hogy ezvan!, hogy egy öt fős családnak önkormányzati hitelfelvételekkel együtt öt millió Ft külföldi tartozása van + a nyereségvágyból, előre megfontolatlan szándékból felvett lakás-devizája.A "Még kér a bank!" című verset nem ismerem, és nekem ezért is mindegy talán, hogy listás vagy bárakármi. A pártfinanszírozás műszó elsődleges jelentése, hogy "szeressük a pénzt".
@malacka69 az édentől keletre...: Tegyuk hozza, kurvara nem tudjuk mi lett volna ha. En altalaban hulyenek gondolom a konzervativokat, ugyhogy azt gondolom, hogy rosszabb helyzetben lennenk, ha ovek az utolso 7-3 ev.
@Walter Melone:

Jó Walterom, én megértem csömörödet.
Nekem nem csak a bezzeg szlovákoktól van ilyenem, akik
- bocs, de csak kénytelen vagyok beszúrni magam is az ehhez tartozó tényeket - még a fasorban sem voltak, nemhogy az európai unióban, mikor mi már azon filóztunk, vajon mikor kéne bevezetni az eut. Nohát ehhövalóképest, jelen helyzetben, nincs mit számonkérni a bezzegelőkön.

Egyébként meg ki nem szarja le, mi van ott, amikor itt már vítustáncunkat járjuk?
Hideg verítékkel kiverve egyensúlyozunk az államcsőd szélén, le-lepillantva a beláthatatlan mélységbe.
Fletó eddig is más farkával verte a csalánt, hát most se kínál egyéb alternatívát, mint hogy mindenki azzal balanszírozzon, saját életét, egyénileg mentve.
Közös, átfogó koncepció?
Van. Valami ködös hablaty.
Aztán másnap, másféle.
Harmadnap, ööö, izééé, az előző nem kivitelezhető.
Negyednap meg egyáltalán nincs.

Ez kormányteljesítmény?!
Egy világválság kellős közepén?!
Amit még egy jó kis privátim csődhalmazzal is sikerült megfejelni? Persze utóbbi, megelőzte előbbit. Hát itt a gáz!
Bár a kormány próbálja az összes szart a globális válság nyakába varrni, hát jelentem, nem fog menni, az emberek egyre kevésbé hülyék. Úgy tűnik, a világosabb gondolkozást aktivizálja a nyomor.

És akkor nem átallanak olyan adóbevallással előállni, amilyenekkel...
Hát szégyen, és vérlázító!

Szóval megértelek Walter, ha csömöröd van, és speciel irigyellek, hogy csak a "bezzeg szlovákoktól", nekem ugyanis forog a gyomrom az egész itteni léttől, azoktól pedig, akik ezt a refluxot kialakították bennem, egyenesen hányni tudok!

Menekülőre fogtam hát....
Képzeletemet amolyan münchausenesen ragadtam ki ebből a moslékból!
Gyere és próbálj röhögni egyet Te is!

holgyvalasz.freeblog.hu/
Kifordítom, befordítom, lefordítom:)))

Ennek legalább annyi haszna van, hogy míg olvasod, 3-4 percig nem kell senki és semmi "bezzegre" gondolni!
Annak idején többed magunkkal Tv-n néztük Nagy Imre újratemetését. Természetesen feltűnő volt egy kissé zilált külsejű hadaró fiatalember szereplése. Annak ellenére, hogy a társaságban a párttagok száma elenyésző volt még a legradikálisabban sem tudták mosolygás nélkül megállni.
Ugyanis, sem annyira fiatalok, sem annyira naivak nem voltunk, hogy ne tudtuk volna, hogy az nem egy "spontán" , előző éjszaka megírt szöveg volt.

Ami mosolyogtató volt a szereplésében az az képi benyomás, hogy egy kis "Runcajsz" ugrál a képzeletbeli döglött oroszlán nyakán a dugós puskájával és el akaja hitetni, hogy azt ő lőtte le, vagy valami köze van a pusztulásához.

Semmi köze nem volt hozzá, mint ahogy a jövő évi bal, libsi vereséghez sem lesz.
Ugyanúgy mint a szovjet rendszer a 80-as évek végén évtizedes szenvedések után múlt ki, ugyaigy a liberális gazdaságpolitika legalább 20 éve haldoklik, és épen most múlik ki. Ezen se Orbán, se Gyurcsány nem tud változtatni.
Aztán, ha minden " fölösleget" föléltünk lepusztítottunk, újból lesz kifutása a liberalizmusnak.

Nem tudom megérteni azokat, akik még ebben a helyzetben sem képesek felismerni a saját érdekeiket és minden áron valamelyik párt hűbéreseként kíván harcolni a pártjuk által megjelölt fantom ellen.

A közigazgatás reformja, kb 15- 20 éve téma mindkét oldalról, ugyanennyi ideje a pártok épen aktuális napi szintű taktikázása miatt soha nem történt semmi. Ugyanez a helyzet az egészségügyben, oktatásban, stb./ mi a bánatnak nekünk több mint 70 főiskola, közel 400 képviselő, stb /

Szóval mar nagyon nem a pártok primitív taktikázásával kellene foglalkozni, hanem rákényszeríteni őket arra, hogy csináljanak valamit.
Az elkövetkező egy évben más értelmeset úgysem tudnak csinálni, a válságot nem fogja egyik sem megoldani. Szedjék elő az állítólag kész , kidolgozott terveiket, az nem igaz , hogy kevés az idő, pont elég.
Látom, már megint nagyban folyik a GYF/OV vita. Ezt meg minek?
Nem értem, hogy tarthatja bárki GYF-et alkalmas vezetőnek?
Nem értem, mitől válik GYF alkalmasabbnak, attól, hogy bizonygatjuk, hogy OV is alkalmatlan?
Ez utóbbi két mondatban a GYF és OV tagok felcserélhetők.

Sokan szidják a hülye választókat (én is), hogy ilyen vezetőket termelnek ki. De ezen a blogon, ahol azért értelmesebbnek hitt arcok is megfordulnak, az ember kicsit többet vár a "de aZorbán gecibbvót" meg a "hétéve őkkúrjákel" érvelésnél.
GYF-ben most az röhelyes, hogy úgy állítja be a Magyarországot, mintha a világválság miatt lenne gond és "intézkedni kell". LOL
OV és tsai pedig nem csinálnak mást, mint MINDEN kormánymozdulatra azt mondják, hogy NEM! Utána próbálják megmagyarázni, hogy miért nem. Egy ellenzéktől én nem ezt várnám.

Az a helyzet, hogy GYF/OV kézenfogva kellene, hogy elhúzzanak a véres faszba, de ezt mi, választók fogjuk megakadályozni 2010-ben.

A devizaspekulációról meg annyit, hogy ezek az emberek nem spekulánsok, hanem hülyék. Ha most áldozatnak tartják magukat, akkor nagyon hülyék. Nem olvasták el a szerződést? A devizahitellel kockázatot vállaltak. Én is majdnem átléptem nyáron jen alapúba a HUF-os hitelemmel, de nem tettem. Pedig igen jól hangzott. Ha átléptem volna, csak magamat okolhatnám, nem a rendszert, nem a bankokat, vagy GYF/OV-t.
Árpi!

Most az egyszer elmegy ez a reklám, nem?

Vegyetek Heti Választ!;-))

/Tessék utána nézni, miért!/

Üdv.

A kisebb parlament a JELENLEGI választási rendszerben is elérhető, a nélkül, hogy bármelyik pártot hátrányosan befolyásolná mandátumarány szempontjából.

Ha már az új rendszerben nem tudnak megegyezni (kár, mert GyF-é jó lenne, és bevezethető lenne mondjuk 2014től legalább), akkor MOST ELŐRE MEGEGYEZNEK, és JOGSZABÁLYBA foglalják a technikát, hogy:

- Megtartják a választást a jelenlegi rendszerben
- Utána a mandátumokat minden pártlistás vagy párt által támogatottan bejutott "egyéni" képviselőre megfelezik, vagy harmadolják.

Az arányok maradnak, az össz létszám csökken.
Ha erre se hajlandóak, akkor annak egyetlen oka lehet: a pártfunkcionárisokat pénzelni kell valahogy....
A devizahitelesekről:

Azért azon el lehet gondolkodni, hogy aki az erős forintban bízva (mit hitt a MINDEN évben deficitesd központi költségvbetés láttán?) FELVETTE a devizahitelt, az most annak a pénzéből legyen kisegítve aki értelmes megfontolás és kockázatelemzés után NEM VETTE FEL? ??(vagy mert olyan szegény, hogy nem tudta felvenni)

Ez milyen igazság???

Megint arra tanít minket MAGYAROKAT:
ha jó sokan egyszerre vagyunk felelőtlenül költekezők, akkor majd a felelősen gazdálkodók vagy a szegénység miatt felelőtlenkedni sem tudók fizetik meg a mi számlánkat (vagy részben fizetik)

Na ezért a "nemzeti gondolkodásmód"-ért nem fogunk jutni soha semmire

ui: és a népszerűséghajhászás miatt mindkét nagy párt verseng a devizahitelesek megsegítéséért (meg az eltartottak szavazataiért)

Panem et circenses: ha a szavazók többsége eltartott lesz, onnantól vége a gazdaságnak, mivel a többség mindig elvenni fog akarni, ezért aki tudna eltartani az vagy elmegy, vagy inkább maga is eltartott akar lenni (amit meg keres az majd inkább feketén)

Egyetlen kiút van: ha megérti a TÖBBSÉG (és a szerint szavaz), hogy mindenkinek meg kell fizetnie amit a közösségtől felhasznál (akár gazdag, akár szegény), a szociális segítség nem jog, hanem adomány (kiskorúak esetei kivétel, hiszen őket a társadalom köteles eltartani), hogy az öregkori eltartást ne más gyerekeitől várjuk, hanem sajáttól, stb.
@malacka69 az édentől keletre...: ""elég volt ebből a tehetségtelen, beszédmániás pápai szájhősből!""
Igazad van, ámbár Kövér Lacikát kedvelem. olyan jókat tud mondani!
@Vinitor:
A termőföldről szóló törvény (1994. évi LV.) szerint:
3. § E törvény alkalmazásában
h) családi gazdaság: legfeljebb 300 hektár nagyságú termőföld (ideértve a mező-, erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet is) tulajdonával, illetőleg haszonbérletével, használatával rendelkező gazdálkodó család valamennyi termőföldje, az ahhoz tartozó leltárban megjelölt ingatlan és ingó vagyontárgyak (épület, építmény, mezőgazdasági berendezés, felszerelés, gép, állatállomány, készlet stb.) hasznosításával, legalább egy családtag teljes foglalkoztatásán és a többi családtag közreműködésén alapuló gazdálkodási forma;14
i) a családi gazdálkodó: a családi gazdaságot a mezőgazdasági igazgatási szerv nyilvántartásába bejegyeztető személy, aki15
1. a családi gazdaság vezetőjeként annak tevékenységi körében jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat,
2. élethivatásszerűen mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytat,
3. mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel rendelkezik vagy ennek hiányában igazolja, hogy legalább 3 éve folytatja a mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységét és ebből árbevétele származott,
4. legalább 3 év óta a bejelentett állandó lakhelye a családi gazdaság központjaként megjelölt településen van;

@malacka69 az édentől keletre...: " 'A szlovaktol a gyenge szocialis halojukat is irigyled?'

Ez egy mszp-s városi legenda."

Hát talán meg kellene nézni tételesen is, hogy mi hogy van odaát; szociális juttatások terén, egészségügyben, családtámogatásban, munkanélküli segélyekben - és utána összehasonlítani a magyar meg a szlovák szociális hálót.

Hasraütni könnyű, azt én is tudok.

De mintha Dzurindáék alatt éhséglázadások lettek volna...
Sziasztok!
Ha már alakítgatni akarjuk a választási rendszert, lenne egy gyönyörű megoldás (persze a mai világban kivitelezhetetlen, de azért egy gondolatkisérletet megér):
A cenzusos rendszer egy modernebb formája (az 1800-as években Európa nagy részében vagyoni helyzethez volt kötve a választójog).
Pl súlyozzuk be a szavazatokat az előző évben befizetett adóval. Némi finomítást lehet tenni pl. a nyugdíjak "bruttósításával", de semmiképpen nem az ösztöndíj, szoc támogatások, stb-vel.
Hirtelen azok döntenének a húsos fazék szétosztásáról, akik beletettek, nem lehetne a segélyen élők szavazatai miatt megbénítani mindenfajta racionális döntést, stb...

Vélemény?

G
@malacka69 az édentől keletre...: :)

Ablonczy Balázzsal beszélgetünk keresztény kurzusról, ilyesmiről. Bár "párbajnak" hirdeti a lap, valójában kedélyes traccs. Linkelni nem tudom, nincs fent.
Ne mond senkire, hogy hülye. A tudás mérhető, talán okosabb nálad.
@huba: uba 2009.02.04. 18:30:52
""300ft felett az Euro!!!!!!!!!!!! B+, nagy gáz, nagyon nagy gáz!!!!!"

ez miert is gaz?"
nagyon nagy baj ha nem tudod. inkabb addig ne is blogoljal mig utana nem neztel.
a forintleertekeles netto nemzetijovedelem kiszippantas.

"en laszarom a devizahiteleseket: rohadt spekulansok! "
1) egyikuk sem spekulnas, egyszeruen fiatalok, akarnak lakast, elejuk tettek lehet valasztani 30 ezer fT torlesztoreszlet vagy 65 ezer. te melyiket valasztottad volna?

2) amugy nincsen devizahitele senkinek, az csak elszamolasi manover hogy a bankok keressenek rajtunk. a bank a forintbeteteket adja ki forintban hitelre.
ez abbol is latszik hiaba van svajci frankod abban nem fizetheted vissza.

@Greg.hu: Greg.hu 2009.02.05. 11:44:46
Szia Greg!
azert nem kene ordas F@assagokat irni:

"Hirtelen azok döntenének a húsos fazék szétosztásáról, akik beletettek, nem lehetne a segélyen élők szavazatai miatt megbénítani mindenfajta racionális döntést, stb..."
Jajj! gondolkodni is szoktal?

"Vélemény?"
ma magyaroerszagon 1,5 millio ember fizeti az adotomeg 80%-at. Mit gondolsz ha rajuk(rám is) biznak az elosztast ki kapna meg? ok maguk! mi lenen a tobbivel halljon ehen???

alig nehany szazezer el segelyen. de van 2 millo gyerek, 3 millio nyugdijas...csomo minimalberes.
veluk mi legyen
?????
@Greg.hu:
MÉLTÓ és IGAZSÁGOS

csak sajnos most azoknak van több szavazata, akik kivesznek a közösből, nem beraknak, ezért az ilyen változást ki szavazza meg???
sajnos...
@malacka69 az édentől keletre...: malacka69 az édentől keletre... · szenzor.freeblog.hu 2009.02.04. 22:09:31

"elég volt ebből a tehetségtelen, beszédmániás pápai szájhősből!"
malacka en baloldalikent szivesen kimondom, sot azota tudom es hirdetem hogy alkalmatlan amiota az udulougye kiderult.
es akkor mi van? levaltjak?

" Szlovákiáról pediglen azért nem lehet leállni, mert mi is tarthatnánk ott,"
iagaz de az b@szna be!
kerlek menj at nezz korul. olvasd el Szalai erzsebetet aki megirja hogy ezek a mutatok nem fejezik ki azt ami van.
nol.hu/velemeny/lap-20090128-20090128-1
nota bene az eurot en is irigylem toluk de ezzel kisebbsegben vagyunk e hazaban.

" és ez az összehasonlítás tökéletesen bemutatja az elmúlt 7 év kudarcát,"
sajnos nem mutatja tokeletesen,
mert 1) kudarc volt az egesz 20,
es
2) szlovakia nem olyan jo mint amit a mainstream allit

szia!
Karesz
A hitelért megígért mindent Gyurcsány (vagyis egy trükk, kipipálva), aztán szép lassan elkezdett visszatáncolni belőle. Valószínűleg ezért is jött ide a "Valódi Főnök", személyesen. Majd elment. Gyurcsányék lehet, még fel is sóhajtottak: ezt megúsztuk, de csak éppen hogy.

Nos, akkor biztos nem fog örülni annak, hogy alig 3 hét (!) elteltével megérkezett Budapestre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációja a Magyarországnak nyújtott hitelkeret felhasználásának első, rendes felülvizsgálatára.

vastagbor.blog.hu/2009/02/05/merre_tovabb_magyarorszag_szlovak_ut
Vágónál mindenesetre jobban jöttél ki az interjúból. Sikerült elkerülni az olyan logikai bravúrt, miszerint bár 6 éve nincs kormányon, de a Zorbán irányít. +ettől függetlenül jól mennek a dolgok Magyarországon... :DDD

Amúgy kép alapján benyomásra én téged gondoltalak volna a konzervatív arcnak, abban a narancsos ingben nagyon csalóka a kép, szemben a libsikékkel... :DDD
@amergin:

Linkeld be a bizonyítékot, h ott egy nyugger rosszabbul él, mint itt.

Ez így lehetett még pár éve, de nekem mára vonatkozó bizonyíték kéne.

Megismétlem: ez egy mszp-s városi legenda...

A dolgozó meg ott már most jobban él, és ráadásul még jövője is van, úgyhogy csak azért is: "bezzeg a szlovákok"!

Ti meg csak aludjatok, és ringassátok magatokat abba a fasságba, h Orbán még ennyire sem lett volna képes.
Muhaha-muhaha-muhaha....

Télleg kiborító ez a szellemi vakság... eszem-telefaxom megáll, b+

Üdv.

@Tóta W. Árpád:

GRATULÁLOK!
@malacka69 az édentől keletre...: malacka69 az édentől keletre... · szenzor.freeblog.hu 2009.02.04. 20:00:26
"az átlagnyugdíjas vásárlóerő paritáson mért életszínvonala egyáltalán nem rosszabb, [Szlovakiaban]
hat ahogy vesszuk:
magyarorszagon van 800 ezer (mas forrasok szerint 840 ezer) rokkantnyugdijas, a szlovakoknal 27 ezer.

Ha osszevetjuk, hogy ok 5 millioan vannak akkor se lehetne nalunk (sokkal) tobb mint 50 ezer rokkantnyugdijas.
a kulonbozet nalunk dolgozik, nem is mindig feketen.
@Tóta W. Árpád:

khm...
Mi is volt tulképpen a baj Kunczéval?
Csinált valami rosszat?
Bűnbak volt.
Félre tették.
Választások előtt majd lemérik egy mintán, mennyit hozhat vagy vihet, ha többet hoz mint visz, kinevezik kolbászügyi miniszternek.
Aztán leküldik Békéscsabára liberális kolbászt tölteni.
@Karesz (Charlie):
Lehet, hogy te orbitális f*ságnak tartod, de valószínűleg nem nagyon gondoltál bele.
1. Vajon mi az oka a világban (az utóbbi 20-30 évben, nem az utóbbi 1-ben) a jóléti gazdaság és populista politika combók válságának?
2. Vajon a nagyobb szavazati erővel rendelkező népesség arra szavazna, hogy a többi haljon éhen - vagy lázadjon fel? Szerintem nem, de mindenesetre gátolná a feleslegesen osztogató politikát.
Esetleg nézz majd utána, hogy ki, mikor, miért vezette be az első társadalombiztosítást Európában...
3. A nyugdíjásnak és a minimálbéresnek nem elveszne a szavazata, hanem lecsökkenne a súlya - az adóoptimalizáló gazdagabb rétegnek szintén. Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg...

A gyerekek meg szavazatilag és anyagilag a szüleiken keresztül vannak képviselve. Most is.
@kriptoliberális:
Bocs, nem mondtam, hogy megvalósítható. Az "egyenlősdi" túl erős elve a mai nyugati demokráciáknak. Nem is fog változni, amíg bele nem buknak...
G
Bocsánat teljesen Off!!

Mivel ott volt dolgom, felmentem az IRM honlapjára:

irm.hu/?katid=174&id=199&lang=hu

Közérdekű információk menü alatt:

"Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat"

Szóval, akkor a kérdések adottak ......!!!

Most, ne nyíljon ki a bicska az ember zsebében!
Vagy mától inkább cigány legyek?

@Greg.hu:

És akkor a súlyozott választáson nyerne a FIDESZ. Ahogy az összes többi variációjú választáson is. Ők meg lecsökkentenék az adókat (a derék virilisták jobb anyagi körülményei érdekében), és megemelnének minden más rétegnek adandó juttatást (a többiek jobb anyagi körülményei érdekében). Utóbbi abból a vehemens tiltakozásból hallható ki, amit a FIDESZ prominens politikusai és a pártlapok minden Gyurcsány-féle népnyúzás alkalmából művelni szoktak hánytorgásilag.

Hát nem mindegy?
@vakapad:
A 2010-es választások szempontjából tök mindegy.
De asszem nem is erről írtam.

G
@Karesz (Charlie):

Érdekes, szlovákiai ügyekben két dolgot még senki sem kontrázott:

1. Az, aki dolgozik (figyelem, nem a nyuggerekről beszélek!), tehát fizetése van (orvos, tanár, stb...), az már most jobban él, mint nálunk.

2. Van megalapozott jövőképük, perspektívájuk. Van miben bízniuk a biztonságos Euroval a háttérben. Nálunk ki bízik és miben?
Kérem szépen, ez ám az igazi válság, amikor már bízni sem lehet semmi jóban!

A többi dolog meg véleményes...

Továbbá:
Nem kell átmenni Szlovákiába, h durva dolgokat láss! Elég, ha lemégy Szabolcsba, vagy egyéb vidéki helyekre.

Nehogy már Bp-t hasonlítsuk egy szlovákiai kisvárossal, mert az éppúgy torz képet ad, mintha Bp-t Cegléddel hasonlítanád.

Üdv.
Bocs Árpi!

off

@bagoly2:

Ez megvan? Mai hír (10. komment):

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/02/03/Uj_viccgyujtemeny_Vagyonbevallasok_2009/#comment-8881625

Mellesleg, tegnap Debreczeni vendége volt két politológus. szöszi-süni-raccsparti, meg a kolbászos nevű.... öööö... izé Gyulai Attila (?)

Hááááát, mintha mi sem történt volna az elmúlt hetekben semmi, ugyanúgy nyomták a szokásos PC-ért való aggódásos rizsát. Afféle cizellált Munk Veronika utánérzés volt a bla-blájuk.
Még a végén úgy vette ki magát, h Debreczeni üdítő színfoltként szürkélkedett a nagy (való vidéktől elszakadt) bp-i, értelmiségi sötétségben.

Üdv.

on
Jóvátehetetlenül tettük és tesszük tönkre közösen ezt az országot.
Csendben összenézve, abban a hitben, hogy ezért mindenki (de nem mi) felelős.
Babits: Jónás könyve-ben 1938-ban prófetikus módon jövendölte, írta "De böjt s jámborság néked mint a pélva,
mert vétkesek közt cinkos aki néma."
Hetven év elmúltával új rigmust fúj a bús magyar szél mostanság:
"Ide születni adottság, innen elmenni kötelesség....".
@firlefranc:

"jóvátehetetlenül tettük és tesszük tönkre közösen ezt az országot."

Ugye nagyon szeretnéd, h amikor Orbán van/lesz hatalmon, akkor ő legyen a hibás mindenért, sőt, még tán most, ellenzékben is. De amikor feri, a te ferid országlását kínlódjuk, akkor legyen sorsközösség meg saját felelősség vállalás, meg hűség a hazához, meg hűség a párthoz, meg hűség tuggyamisénmihez...

Lehet, h neked van bűntudatod amiatt, h személy szerint nem mindent tettél meg ezért a hazáért, de nekem egy csöpp sincs.
Amióta csak dolgozom az államnak, az állam polgáraiért, azt mindig lelkesen és odaadással tettem, és a visszajelzések se voltak rosszak. Soha eszembe nem jutott, h más is lehetnék, mint a köz szolgája.
De mégis, néha elgondolkozom: mi a lószerszámot kéne még tennem, amikor azt vágják a képembe, amit te is:
"közösen tesszük tönkre ezt az országot". ???

Hát lófaszt!

Jelen pillanatban nagyon úgy néz ki, h azok tették/teszik tönkre, akik hatalmon vannak 7 éve, és akik hatalomra segítették 2006-ban az össze-vissza beszélő apró szentet, a hatalmat megszerezni és megtartani zseniálisan tudó, ám azzal a nemzet javára tenni alig képes pojácát.

Mondd csak, béke kölcsönt ne jegyezzek feri kedvéért?

Nézzenek magukba azok, akik még ma is azt a bukott politikust támogatják, akiről a történelem könyvek 25-30 év múlva úgy fognak megemlékezni, mint a XXI. század legtöbb kárt okozó politikusáról...
@malacka69 az édentől keletre...:

"Nézzenek magukba azok, akik még ma is azt a bukott politikust támogatják, akiről a történelem könyvek 25-30 év múlva úgy fognak megemlékezni, mint a XXI. század legtöbb kárt okozó politikusáról..."

már bocsánat, malacka, de ezt te honnan vágod ennyire magabiztosan? szvsz senki sem lát a jövőben, én pl még most sem merném lefogadni a tutit 2010-re.

szvsz nálunk az a legnagyobb gáz, hogy valamiért imádjuk becsapni magunkat. legalábbis mióta én látom visszafelé a történelmet.

a kádár rendszerben 56 után nem sokkal elhittük, mi derék magyarok, hogy birunk csinálni kis hungarian kapitalizmust a diktatúrában.

aztán gorbi feladta, mi meg azóta (1990)azzal hitegetjük magunkat, hogy bírunk csinálni hungarian szocializmust (lásd népszavazáskori saját érveidet eü finanszírozásról, tandíjról etc ugyanezen a blogon)kapitalista - demokratikus (jobb szó a versenykörülmény talán) körülmények között.

itt egymillió kis hazugsággal kéne szembenézni, lehetőleg egyszerre. nem a pártfinanszírozás a legfontosabb, de mondjuk a korrupció melegágya. miért is? mert hazugság, hogy annyiba kerülnek a pártok, amennyit beírnak lassan 20 éve a törvénybe.

így aztán rendben van, ha szíjjártó valami autókölcsönző cég audijával járkál országszerte. persze a tocsikok meg tocsikolnak, a cuslágpok meg cuslágolnak.

www.es.hu/?view=doc;21953

ne nézzük egymást hülyének tehát. a fidesz felállt a tárgyalóasztaltól, amikor nagyjából a szakértők megállapodtak abban: legyen több pénzük a pártoknak, de átláthatóan költsék el etc. a fidesz ekkor felállt az asztaltól azzal, hogy nem járulnak hozzá, hogy az emberekre nagyobb terhet rakjanak.

www.es.hu/?view=doc;21953

igaza van stumpfnak a naptévében: nem kell most baszogatni a fideszt a programjáért. ki kell írni az előrehozottat, majd a kampányban megtudjuk mit főznek a fidesz stratégái a hátsó konyhában.

ehhez szerintem is nagy bátorság kell. igaz, nem a fidesztől, hanem a szavazóktól. valójában van még egy év, hogy elváljék a szar a májtól. és ne még jobban összekeveredjen. ez utóbbi pártoktól független érdeke minden normális embernek. szerintem...
@Kis Hableány:
Szia!
Nekem van egy jobb összeesküvés-elméletem!
Kár, hogy nem nézek ki ennyit a szereplőiből :-(

Ugyebár az IMF-EKB hitelkeret euróban van és még nem hívtuk le a nagy részét.
Igazából az már látszik, hogy a forint-eladósodás kipótlására használjuk fel, tehát mivel úgysem veszik a forint kincstárjegyeinket, inkább kérünk pénzt euróban.
Persze előtte egy összehangolt kormány-jegybank akcióval jól begyengítjük a forintot indokolatlan kamatcsökkentésekkel. Mivel a hiteleinket nem újítjuk meg forintban, a forint eladósodási pozíciónk javul, gyakorlatilag gyenge forintban törlesztünk, erős euróban eladósodunk.
Az infláció miatt az adóbevételek emelkednek (lásd Orbán-kormány "alultervezett infláció").
Ezután természetesen vissza kell erősíteni a forintot és úgy törleszteni az immár "gyengébb" eurót. Megtehető, hiszen a manőver következtében néhány makromutatónk javul, kamatot emelni meg tudunk.
Természetesen a Maastricht-i kritériumoktól egy fényév helyett két fényév távolságra leszünk, de hát nem mindegy?

A manőver költségeit meg első körben a devizahitelesek, második körben az infláción keresztül az egész lakosság állja.
Ha már adóemelés/juttatás csökkentés formájában nem tudják beszedni. Főleg nem merik.

Klasszikus módszer ez modern köntösben. A királyok is időnként vékonyabbra verették az aranypénzeket, hogy elinflálják az adósságukat.

G
@malacka69 az édentől keletre...: Kedves Malacka! Csupán egy dologra akartam felhívni a figyelmet, nagyon alázatosan - de mielőtt legközelebb Hozzád szólok, megpróbálok még alázatosabb hangnemet felvenni.

Ha a két országot össze akarjuk hasonlítani, akkor érdemes nem általában arról beszélni, hogy a nyuggerek, meg a dolgozók, meg rosszabbul, meg jobban él, meg az Orbán, hát meg a Gyurcsány - hanem tényeket, számokat hozni, és nem csak tényeket, meg számokat (vö. még: példákkal jól lehet operálni, de csak keveset lehet bizonyítani), hanem összehasonlító adatokat hozni, több évre, több szektorra kiterjedően (a kereseti szféra különböző szintjei, a reálkeresetek alakulása, a szociális kiadások mértéke, stb.)

Sajnálom a szellemi vakságomat, nem lehet mindenki a megvilágosodásnak azon a szintjén, ahol Te tartózkodsz; majd teperek, hogy felzárkózzak Melléd.
@malacka69 az édentől keletre...:
az a dogmád (a vezéred szavain kívül) min alapul, hogy csak a kormánya tehet tönkre egy országot????

Miért gondolod, hogy egy ellenzék (aki nem parlamenti, hanem utcai megmozdulásokat szervezget) az ne tehetné tönkre?

Miért gondolod, hogy azok az országgyúlési kéoviselők akik konstruktív saját javaslatok helyett csak személyeskedésre képesek azoknak ne lenne feleősségük az ország sorsa vagy elbaszása iránt??
"Nézzenek magukba azok, akik még ma is azt a bukott politikust támogatják, akiről a történelem könyvek 25-30 év múlva úgy fognak megemlékezni, mint a XXI. század legtöbb kárt okozó politikusáról..."

Szerényen, szelíden megkérdezném, hozzátéve persze, hogy tagadhatatlan hogy a Gyurcsány sok mindent, sőt még annál is többet elkúrt:
Hány olyan intézkedést szavazott meg a Fidesz parlamenti frakciója, amely az elkúrásban szerepet játszott? És hány olyan intézkedést támogatott, amely az elkúrás próbálta volna meg helyrehozni?
ha jól olvasom a belpolitikát, orbán biankó felhatalmazást kér, már nyár végére, ha előbb nem lehet. magyarul úgy akarja a hatalmat, hogy nem mondja meg pontosan melyik rétegtől kér majd áldozatot és mennyit.

ez vagy az emberek teljesen hülyének nézésén, vagy mérhetetlen önbizalmon alapulhat szvsz. akik hisznek a győzelmében, imádkozzanak, hogy az utóbbi vari jöjjön majd be. :DDD
Greg.hu 2009.02.05. 18:23:25
@Karesz (Charlie):
igy mar Oké-sabb....arnyaltad...

"Lehet, hogy te orbitális f*ságnak tartod, de valószínűleg nem nagyon gondoltál bele."
abban igazad van, hogy attol hogy en annak tartom, meg nem lesz F@ssag.

"1. Vajon mi az oka a világban (az utóbbi 20-30 évben, nem az utóbbi 1-ben) a jóléti gazdaság és populista politika combók válságának?"
ez remek erv. en szeretnek olyannyira valsagban lenni mint nemetorszag vagy svajc
es akkor se szeretnek kinaban elni ha ott nincs valsag.
es akkor fel lehet sorolni kornyezetszennyezestol fennntarthato fejlodesig mindent.

"2. Vajon a nagyobb szavazati erővel rendelkező népesség arra szavazna, hogy a többi haljon éhen - vagy lázadjon fel? Szerintem nem, de mindenesetre gátolná a feleslegesen osztogató politikát."
senki nem szavazna arra hogy a masik halljon ehen, de ez lesz a kovetkezmeny.
ezt konnyu bizonyitani:
ki szavazott arra, hogy legyenek hajlektalanok?
Ki hajlando befizetni az adojat, hogy a masikok jobban eljenek?
no ugye!
az adorol sehol a vilagban nem lehet szavazni, mert nem szavaznak meg akkor se ha a lelkuk melyen tudnak, hogy kellenek utak meg felsooktatas...stb.

"Esetleg nézz majd utána, hogy ki, mikor, miért vezette be az első társadalombiztosítást Európában..."
tokmindegy. voltak tokesek akik a melosoknak egeszseges hazakat epitettek, es?
nem nagyobbak most a vagyoni kulonbsegek?

"3. A nyugdíjásnak és a minimálbéresnek nem elveszne a szavazata, hanem lecsökkenne a súlya - az adóoptimalizáló gazdagabb rétegnek szintén."
ezt nem ertem, kinek novekedne akkor?
ha nem veszne el az egy kicsivel jobb de azon vitakozni hogy mondjuk ket nyugdijas szavazat erjen egy rendesen adozoet...hat
minden párt belebukna rogton.

" Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg..."
az a baj, hogy igy is arrafele huz.
ha nem megy el valaki szafarira vagy nem csereli le a terepjarojat, az nem olyan nagy baj mintha szazezrek eheznek...

"A gyerekek meg szavazatilag és anyagilag a szüleiken keresztül vannak képviselve. Most is. "
de elegge rosszul. a szocik most eladtak a gyerekeink jovojet es nincs mod a korrigalasra.
nyugaton mar vannak kiserletek a gyerekek szavazatinak figyelembevetelere is.

na ki gondolta at jobban?
@malacka69 az édentől keletre...: szenzor.freeblog.hu 2009.02.05. 19:55:05

"Érdekes, szlovákiai ügyekben két dolgot még senki sem kontrázott:"
malac nem kivansz lehetetlent?

"1. Az, aki dolgozik (figyelem, nem a nyuggerekről beszélek!), tehát fizetése van (orvos, tanár, stb...), az már most jobban él, mint nálunk."
az az igazsag hogy en ezt nem tudom, se cafolni se megerositeni.
de ha kimesz latod a lerobbant epuleteket, hogy meg vannak muvelve a kertek, mert tescos kajara sincs penz, akkor nem hiheted te se komolyan.

Hogy van egy olyan reteg aki jobban el mint az atlag vagy a mi atlagunk az biztos.

irtam mar hogy jottunk haza tavaly franciaorszagbol, nejem azzal szorakozott hogy nezte milyen autokat latunk, magyart lattunk 30valahanyat szlovakot 2-öt, az is kamion volt. ne irigyeld oket ha jot akarsz magadnak.

"2. Van megalapozott jövőképük, perspektívájuk. Van miben bízniuk a biztonságos Euroval a háttérben. Nálunk ki bízik és miben?"
ez fontos es jo erv.
a jovokepet politikusainknak kene nyomatni.
de hogy ebben a valsagban valakinek jovokepe legyen...
greg epp most irta hogy a fejlettek is valsagban vannak... ha belegondolsz az a jovokep mindenhol hogy el fogjak vesziteni a nagy gazdagsagot, mert fenntarthatatlan ez a masok dolgoznak mi lefolozzuk mentalitas'

"Kérem szépen, ez ám az igazi válság, amikor már bízni sem lehet semmi jóban!"
kerlek ezt keszseggel elismerem.
sot hozzateszme magyar sajatossag az allando panaszkodas es pesszimizmus.

"Nem kell átmenni Szlovákiába, h durva dolgokat láss! Elég, ha lemégy Szabolcsba, vagy egyéb vidéki helyekre."
rendszeresen jarok szobosylora es nyiregyhazara is... anyós es derekfajas miatt...persze hadhazra mar nem merek atmenni. nem jobbak a szlovakok.

"Nehogy már Bp-t hasonlítsuk egy szlovákiai kisvárossal, mert az éppúgy torz képet ad, mintha Bp-t Cegléddel hasonlítanád."
igy van, szerintem se szabad. csak pozsonyban van valami...

@Nyomek: Nyomek 2009.02.05. 09:20:03
jokat irkaltal...
pl:"a GYF és OV tagok felcserélhetők."
vagy hogy nekunk valasztoknak kene elzavarni ezt a bagazst

"A devizaspekulációról meg annyit, hogy ezek az emberek nem spekulánsok, hanem hülyék. Ha most áldozatnak tartják magukat, akkor nagyon hülyék. Nem olvasták el a szerződést?"
nem. olyan apro betuvel van hogy el se lehet olvasni. minap mondta egy politikus, hogy ha elolvasod akkor se erted, ugy van fogalmazva, hogy ne ertsed.
na most kepzeld en elolvastam, van benne egy passzus, hogy a bank megvaltoztathatja torlesztoreszletet ha a korulmenyei valtoznak.
nincs ott hogy csak annyira valtoztathat amennyire neki valtozik...
mikor irkalok a Pszafnak mindig megallpitjak ugy van, ahogy mondom es nem lehet tenni semmit.
na most szerintem mar reg az osszes bankot halalra kellett volna perelni, hogy ne csinalhassak azt amit akarnak velunk.

"A devizahitellel kockázatot vállaltak."
nem vallaltak semmit, a bankok atharitottak a kockazatot rajuk. raadasul tudva hogy mi kovetkezik. a bankok mindig jobban tudjak mi lesz a piacon mint az egyen.
amikor megkapom a bankom uj befektetesi ajanlatat kisakkozom mire jatszik. mindig az kovetkezett be, most pl a forintleertekeles.

"Én is majdnem átléptem nyáron jen alapúba a HUF-os hitelemmel, de nem tettem. Pedig igen jól hangzott. Ha átléptem volna, csak magamat okolhatnám, nem a rendszert, nem a bankokat, vagy GYF/OV-t. "
okolni szerintom barmikor okolhatsz barkit. a yenben nem vagyok kepben, de szerintem a torlesztoreszlet yenben kisebb lenne, mint a mostani forintleertekeles miatti bukas.
es megy vissza a forint es fog is ha lassabban is...mint szeretnenk.
udv!
@Greg.hu: Greg.hu 2009.02.06. 10:12:19
ebben is magvas gondolatok vannak, azert arnyalnam picinyt...

"jól begyengítjük a forintot indokolatlan kamatcsökkentésekkel."
nem a kamatcsokkentesek indokolatlanok,
hanem a kamatemeles volt indokolatlan.
mikor mindenki csehek, eu kozpont kamatot csokkentett akkor nekunk is menni kellett volna veluk, hagy lassa a vilag, odatartozunk.
az a 3% kamatemeles se ert semmit.

"Mivel a hiteleinket nem újítjuk meg forintban, a forint eladósodási pozíciónk javul,"
eddig ertem
"gyakorlatilag gyenge forintban törlesztünk, erős euróban eladósodunk."
ez mar zuros, a forinthiteleinket konvertaljuk Eurora?
es visszafizetjuk 3 ev alatt. ha nem , eros euroban mégjobban szivjuk majd... most meg még orulunk neki.

"Az infláció miatt az adóbevételek emelkednek (lásd Orbán-kormány "alultervezett infláció")."
az inflacio alig valtozik, 4% alatti most mar, nincs kereslet, nem lehet arat emelni, a forintleertekeles miatt lesz nehanytizedszazalek+, de az olaj meg olcso.

"Ezután természetesen vissza kell erősíteni a forintot és úgy törleszteni az immár "gyengébb" eurót."
ez fog bekovetkezni.
de nem mi csinaljuk.

"a Maastricht-i kritériumoktól egy fényév helyett két fényév távolságra leszünk, de hát nem mindegy?"
nem. az adossagot gurcsanyek 2.6%ra terveztek az IMFtol engedelyt kaptak hogy folmehet 3%-ig az pont a maastrichti kriterium.
johet az euro 2011-12-ben hacsak nem lesznek zavargasok, mint argentinaban

"A manőver költségeit meg első körben a devizahitelesek, második körben az infláción keresztül az egész lakosság állja."
a devizhiteleseknek muszaj, es mivel adot fizetni nem akarnak hat ez a megoldas... lehet szidni a vilagot, meg a bankokat.
de inflacio alig lesz nagyobb.

"Ha már adóemelés/juttatás csökkentés formájában nem tudják beszedni. Főleg nem merik."
ez igaz: nem is merik, de nem is tudjak
inkabba a csaladi potlekot bruttositjak elveszik/csokkentik a gyest ugyis szingli mar mindeki....

" A királyok is időnként vékonyabbra verették az aranypénzeket, "
meg korulnyirtak es a nyesedekbol vertek ujat...
@Karesz (Charlie):

"a forintleertekeles netto nemzetijovedelem kiszippantas."

ez miert is van? ha olcso a forint esetleg megveszik azt amit gyartunk es csereben a spanyol paradicsom is dragabb lesz mint a magyar.

"1) egyikuk sem spekulnas, egyszeruen fiatalok, akarnak lakast, elejuk tettek lehet valasztani 30 ezer fT torlesztoreszlet vagy 65 ezer. te melyiket valasztottad volna?"

a 30 ezer kevesebb, de kockazatosabb. sokkal kockazatosabb. a 65 ezer tobb de nem fog megemelkedni egyik naprol a masikra. ezek az emberek arra spekulaltak hogy a forint nem fog gyenkulni soha. ez gyermeki naivitasra vall.

@Karesz (Charlie):
"en szeretnek olyannyira valsagban lenni mint nemetorszag vagy svajc
es akkor se szeretnek kinaban elni ha ott nincs valsag."
Németországban egyre erősödnek a gazdasági és szociális problémák a 70-es évek aranykora óta. Svájcban egy "direkt demokrácia" nevű rendszer van, ami egy lényegesen árnyaltabb módszer. Nem teljesen úgy működik, mint az eu-ban szokásos képviseleti demokráciák.
Nem az a kérdés, hogy most jobb-e itthon, mint Kínában, hanem az, hogy 20 év múlva is az lesz-e.
A nyugati világ folyamatosan veszít a versenyelőnyéből a Távol-Kelettel szemben. Ennek sok oka van, az egyik az európai szociális rendszer.

"ki szavazott arra, hogy legyenek hajlektalanok?"
Bocs, de ez demagógia.

"az adorol sehol a vilagban nem lehet szavazni"
Nem is mondtam, hogy kellene. Én a képviselők delegálási szabályainak egy utópisztikus módosításáról írtam...

" Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg..."
"az a baj, hogy igy is arrafele huz."
Magyarországon???
Az usában esetleg.

Gyerekek szavazatai...
Jó ötlet! Pl. az én fiam is tudta már 3 évesen, hogy "Gyurcsány takarodj". Szeret számolgatni, úgyhogy lassan gazdasági kérdésekben is kikérem a véleményét :-)

"na ki gondolta at jobban?"
Szerintem én, te meg jobban blog-olsz :-)

@Karesz (Charlie):
"nem a kamatcsokkentesek indokolatlanok,
hanem a kamatemeles volt indokolatlan."
Ebben nem sokan értenének veled egyet. Nem nagyon tudjuk mással rávenni a befektetőket, hogy egy eladósodott országnak hitelezzenek, mint a magas kamattal...

"ez mar zuros, a forinthiteleinket konvertaljuk Eurora?"
Áttételesen igen. Az államadósság egyik finanszírozási formája a rövid lejáratú kincstárjegy. Ha kevesebbet adunk el belőle, de közben felveszünk egy csomó eur hitelt, akkor gyakorlatilag ez a végeredmény.

"az inflacio alig valtozik"
Azért ha tartós marad a gyenge forint én az ellenkezőjére fogadnék...

"ha nem , eros euroban mégjobban szivjuk majd"
Pontosan. Nem ez az első eset, hogy hazárdjátékozik a kormányunk.

"nem. az adossagot gurcsanyek 2.6%ra terveztek az IMFtol engedelyt kaptak hogy folmehet 3%-ig az pont a maastrichti kriterium."
És az inflációra mi? Mert szerintem az fog elszállni, bocs, ha nem fejtettem ki.

Abban, hogy trükkösen húzzuk le a népet, ha már nem fizet adót, úgy érzem egyetértünk :-).

Egyébként a vitánkról eszünkbe juthat a "trükkök százai" történet. Valamivel most is próbálkoznak, aztán, hogy elqrják, vagy sem...

Egyébként az inflációs politika nem is egy rossz eszköz (főleg, amíg kézbentartható), a népnek középtávon nem fáj annyira, hiszen az ár-bér spirál előbb-utóbb korrigál. Ha lerontjuk a forintot, azzal a carry-trade-es hitelezőinket húzzuk le, de hát a kockázat...

Üdv
G

@Karesz (Charlie):

"johet az euro 2011-12-ben"

Merjünk nagyot álmodni? ^^
Szia Malacka!
csak vigasztalásul írok, ne keserítsen ám el a sok ellen-reagálás, velük szemben nekem (is) nagyon szimpatikusak a beírásaid és alapvetően egyetértek veled mindenben.
Az ellenkezők meg majd csak rájönnek egyszer, hogy milyen javaslatokat és miért is utasított vissza a Fidesz a parlamentben.
Mondjuk észrevehették volna, hogy Árpinak ez az írása is miről szól, de hát nem tudnak még párhuzamot vonni (a gyengébbek kedvéért: a tipikus Gyurcsány javaslat jól hangzik elsőre, csak sajnos trükkösek a javaslatai; aztán nem mindenki veszi a fáradságt, hogy mögéjük nézzen).
Árpi most is vette a fáradtságot, köszönöm neki.
@huba: huba 2009.02.06. 19:19:35

""a forintleertekeles netto nemzetijovedelem kiszippantas."
ez miert is van? ha olcso a forint esetleg megveszik azt amit gyartunk es csereben a spanyol paradicsom is dragabb lesz mint a magyar."
ez igaz, de hany szazaleka a nemzetijovedelemnek realizalodik a kulpiacon? plane ha importhqanyadot levonjuk????
es meg akkor is tobb forintba kerul nekunk mint korabban.

""lehet valasztani 30 ezer fT torlesztoreszlet vagy 65 ezer. te melyiket valasztottad volna?"
a 30 ezer kevesebb, de kockazatosabb. sokkal kockazatosabb. a 65 ezer tobb de nem fog megemelkedni egyik naprol a masikra."
nem erdekes ha megemlekedik egyik naprol a masikra akar a duplajara is emelkedhet meg mindig jobban jarsz.
es a forintleertekeles meg idoleges, ahogy kozeledik az euro ugy fog erosodni...

"ezek az emberek arra spekulaltak hogy a forint nem fog gyenkulni soha. ez gyermeki naivitasra vall."
nem, ok lakashitelt vettek fel, es hosszu tavra 'spekulaltak', azaz a nagy reszet mar euroban torlesztik majd.
(valojabana persze fogalmuk se volt a kockazatrol,...)

@Greg23: Greg23 2009.02.06. 20:41:21

"Németországban egyre erősödnek a gazdasági és szociális problémák a 70-es évek aranykora óta."
akkor is jobban elnek mint a 70-es evekben, megpedig jocskan, es jobban mint 30 eve, amit rolunk nem lehet elmondani...

"Nem az a kérdés, hogy most jobb-e itthon, mint Kínában, hanem az, hogy 20 év múlva is az lesz-e."
ez se kerdes. en mar valoszinuleg nem erem meg, de szivesen fogadok egy láda pezsgoben (fiaim megadjak, tuti) hogy akkor se lesz jobb ott elni nekunk.
(persze ők jobban elnek majd mint most...)

"A nyugati világ folyamatosan veszít a versenyelőnyéből a Távol-Kelettel szemben. Ennek sok oka van, az egyik az európai szociális rendszer."
1) az eleje nem baj, 2) a veget nem hiszem. A SZOCIalIS RENDSZER TESZI HOGY ITT JOBB ELNI. AZ MEG NEM GONDOLHATOd KOMOLYAN HOGY AZ EGESZ FOLD OLYAN JOL FOG ELNI MINT A FEJLETTEK, MERT NINCS ANNYI EROFORRAS...azaz nekik is fel kell adni valamit...

""ki szavazott arra, hogy legyenek hajlektalanok?"
Bocs, de ez demagógia."
na es? attol meg igaz.

" a képviselők delegálási szabályainak egy utópisztikus módosításáról írtam..."
ha utopisztikus akkor OK, akkor nem fog megvalosulni, de akkor meg minek irtad?

" Más nem történne, csak a középosztály felé húzna a mérleg..."
"az a baj, hogy igy is arrafele huz."
Magyarországon???
igen, itt nalunk rettenetesen.

"Gyerekek szavazatai..."
gimiskoruakrol gondolkodnak.

""na ki gondolta at jobban?"
Szerintem én, te meg jobban blog-olsz :-)"
es ez nem demagogia?

nem kell mindenaron nyerni..., es van olyan hogy valamit nem gondol at az ember...
@Greg23: Greg23 2009.02.06. 20:54:42

"nem a kamatcsokkentesek indokolatlanok,
hanem a kamatemeles volt indokolatlan."
Ebben nem sokan értenének veled egyet."
eleg baj az. nekem regota ugy tunik, hogy a mainstream kozgazdasagtan az orszag erdekei ellen cselekszik, es aszerint manipulaja a kozbeszedet.
tudom a komprador burzsoazianak ez a dolga... de akkor is lehangolo...

" Nem nagyon tudjuk mással rávenni a befektetőket, hogy egy eladósodott országnak hitelezzenek, mint a magas kamattal..."
talan nem kellett volna eladosodni, talan nem kellett volna visszafizetni, ahogy a lengyelek tettek...
kisebb kamattal is megelegednek a befektetok ha nem kinalnak nekik tobbet.
es foleg nem kellett volna privatizalni mindent ugy hogy semmit se nyerjunk rajta...

"" a forinthiteleinket konvertaljuk Eurora?"
Áttételesen igen."
igy mar ertem, de akkor meg leertekelik a forintott hogy tobbe keruljon...

""az inflacio alig valtozik"
Azért ha tartós marad a gyenge forint én az ellenkezőjére fogadnék..."
akkor en is, de nem maradhat tartos.

"És az inflációra mi?"
[ a maasstrichti kriterium] 3%

"Mert szerintem az fog elszállni, bocs, ha nem fejtettem ki."
mar most 4% alatt van, es nem lesz tartos a gyenge forint...1/2 ev max 1 ev..

"Abban, hogy trükkösen húzzuk le a népet, ha már nem fizet adót, úgy érzem egyetértünk :-)"
igen :) nelkul.

"a népnek középtávon nem fáj annyira, hiszen az ár-bér spirál előbb-utóbb korrigál. "
ez igaz, de pont nem azt kene csinalni ami a tobbsegnek tetszik, hanem azt ami a tobbsegnek elonyos...

"Ha lerontjuk a forintot, azzal a carry-trade-es hitelezőinket húzzuk le, de hát a kockázat..."
na ezt megint nem ertem. 1) nem mi rontjuk le a forintot sok forint van kinn azt csinalnak vele amit akarnak.
2) hogy mivel spekulanak eppen hat nem tudom epp az angolok is megszivtak...
süti beállítások módosítása