W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A speki földje

2008.10.15. 06:15 Tóta W. Árpád

Nehéz volna kiválasztani az elmúlt évek leghülyébb mondatát abból a rémisztő, deformált korpuszból, amit a magyar politika összehordott ebben a ciklusban. Az aranyéremért valószínűleg még ezután küzdenek meg a tisztelt felek ezen a paralimpián. Viszont egy biztosan dobogós mém már megszületett. Ez a sláger úgy kezdődik, hogy Ne Az Emberekkel Fizettessék Meg.

Többrészes alkotás, mint a Folytassa… sorozat. Piedone az egészségügyben, az oktatásban, és most Piedone rendet basz a hitelválságban is a palacsintasütőjével. Tudniillik azt se az emberekkel fizettessék meg.

Alapvetően az Emberekkel semmit se fizettessenek meg, mégpedig annak ellenére, hogy amit épp nehogy megfizettessenek velük, azt mégsem az üregi nyulak eszik meg, vérezik össze, vagy égetik el. Hanem pont az emberek.

De még amikor egészségügyről és egyetemről szól a balalajka, akkor valahogy, legalább a látszat kedvéért védhető a nóta. Ezek a rohadt komonisták kúrták el, akkor ne az emberek fizessenek érte, hanem a komonisták. Ez is ordító hülyeség persze, de legalább komcsizáshoz megfelel.

Csakhogy most éppen odakint, a rohadt komonisták hatótávolságán kívül történtek kellemetlenségek, amik költségekkel járnak. Hol a gáz lesz drágább, hol meg a hitel. És ezekért aztán vagy fizetnek az emberek többet, vagy nem lesz gáz és  hitel. Nem kérdezi senki, akarunk-e játszani, csak azt találhatjuk ki, mi a stratégiánk.

A Neazemberek-érvelés a kataton elhülyültség nyilvánvaló jele, ha mondjuk egy tornádóra vagy egy árvízre próbálja alkalmazni a gazdája. Odaáll óbégatni a gátra, hogy ne az embereknek kelljen rakni a zsákot, hanem… ööö… rakódjanak a zsákok maguktól? Jöjjenek be az oroszok, és rakják ők? Mégis ki az isten fizesse meg a hitelválság magyarországi hatásait, ha nem a magyarok?

Deathmatch

Alig várom, hogy előkerüljenek a spekulánsok. The sötétben bujkáló. Elvégre az Egyesült Államokban már részben ők a bűnbakok – nálunk még csak a hülyébbje próbálja adoptálni a módszert, de folyton elzsiddantja magát közben. Inkontinens, szegény.

Na, akkor aztán nézhet szegény Csányi Sándor, hogy őt az ág is húzza. Nem csak mint spekulánst – mert nemcsak részvényt venni, de kibocsátani is spekuláció ám, és gyárat vásárolni, bankot privatizálni szintén. Hanem hogy őt itt lehallgatják, leoligarcházzák, meg még a hitelválságot is ő csinálta… ha nem vigyáz, még a végén az ő vagyonából lesz adócsökkentés.

Igazságtalan volna, de az fix, hogy sokan igazságosnak hinnék. Ez ilyen hely.

Igazságtalan volna, mert ez tízmillió spekuláns országa, csak nem mindenki nyer. Spekulálunk, fusizunk, lefizetjük, leköltségeljük. Frankhitelt veszünk fel, mert úgy gondoljuk, nem lesz gáz a forintárfolyammal, vagy azt se tudjuk, mi az; esetleg Svájc bedőlésére számítunk. Adót nem fizetünk, és ha ezért nincs pénz útjavításra, akkor majd még többet nem fizetünk, és veszünk belőle, bazmeg, terepjárót! Szlovák rendszámmal! Stratégiai gyereket gyártunk, aktív megélhetésre nem törekszünk, mert arra spekulálunk, hogy segély, az mindig lesz, olyan nincs, hogy ne legyen. Nyugdíjat emelünk virtuális pénzből, hogy szavazatra váltsuk. Fújjuk a magyar buborékot. És hazudunk, öblösen, értelmetlenül, nyomjuk tőgázzal: ne az emberek! Ne az emberek fizessenek azért, amit megesznek. Hanem jöjjenek végre a robotok, szervezzék meg, rakják rendbe, nekünk meg rajzoljanak valami izgalmas szappanoperát, alanyi jogon. Majd a jogászok megvédenek. Majd az emberek lesznek szívesek elfelejteni, mire neveltük őket. És akkor majd meg lehet fizettetni velük.

Egymás ellen játszunk, és nem is hosszú távra.



Címkék: kampány orbán program válság hülyemagyar

347 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr48714694

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vita 2008.10.15. 10:24:50

Pénzügyi válságMennyire érezhetjük majd a világválság hatásait mi hétköznapi emberek itt Magyarországon? Azt már bejelentették, hogy nem lesz adócsökkentés, nem nőnek a bérek. A Fidesz az ellenkezőjét mondja szerintük adót kellene csökkenteni most hogy jö…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem értem a zsidózást! Pont a zsidók azok akik évezredek óta hosszú távon gondolkodtak, és mindig is tudták, hogy etetni is kell a birkát, ha nyírni akarjuk a gyapját.

Inkább a fiatal feltörekvő és türelmetlen, a gazdaságban helykövetelésre trenírozott társaság kavart be- halászva a zavarosban. A túlbecsült gazdaság nem bírt el akkora nyomást mint amit e fiatal titánok ráterheltek. Túl nagy volt a tolongás a pástétom körül, és elfelejtették után tölteni. Most korrekció jön, majd az emberi mohóság miatt kezdődik elölről. Bár ez a korrekció nem lesz kellemes, de talán a teljes összeomlás elkerülhető. Az jól látszik, hogy azért itt- ott lesz bedőlés, de ez már politika.
"Fújjuk a magyar buborékot. És hazudunk, öblösen, értelmetlenül, nyomjuk tőgázzal: ne az emberek!"

A tömegdemokráciában ez természetes.

Az átlagember szeret álomvilágban élni, mert jobb abban hinni, hogy csak egy született vezetőt kell választani fejünk fölé, és akkor ő megvéd majd mindentől, mint abban, hogy vannak olyan negatív hatások, amiket nem kerülhetünk el.

A mai világban a politikusok álmokat árulnak, és ezekre nagy kereslet van, mert a valóság mindig csúnyább, szürkébb és hidegebb.

Sok embernek valószínűleg így könnyebb elviselni az életet. Olyan ez, mint a vallás. Könnyebb hinni abban, hogy van Mennyország, mint abban, hogy az itteni kínlódás után vége mindennek.
talan ideje inkabb azt atgondolni, hova vezet, amikor egy mertekegyseg jeleniti meg a munkad ellenerteket, amiert kajat szeretnel venni, es a korlatlanul letrehozhato, fedezet nelkuli spekulativ izet.

If you're looking to track down your missing money - figure out who has it now, maybe ask to have it back - you might be disappointed to learn that is was never really money in the first place.

GUBCSI LAJOS - TARAFÁS IMRE
A LÁTHATATLAN PÉNZ I.
mek.oszk.hu/02400/02442/

aztan ezt a kozgaz jegyzetet elkezded a legelejen olvasni. miszerint felnott ivarerett emberek milyen elkepesztoen nevetseges dolgokat felteteleznek a penzrol. amikor az valojaban tartozast jelenit meg, es a kolcsonvetel pillanataban keletkezik a semmibol.

[i]Ezekhez a nézeteinkhez képest a mai tőkés pénzrendszer két
meglepő tulajdonsággal rendelkezik. Az első az, hogy a pénz, az
áruk vásárlására és tartozások kiegyenlítésére alkalmas eszköz,
maga is tartozás, mégpedig egy bank tartozása. Az állampolgár-
nak munkája fejében kifizetett bankjegytömeg nem más, mint
egy bank tartozása; és ha az állampolgár este hazafelé menet be-
tér egy vendéglőbe, és felhajt egy pohár bort, akkor fizetség fe-
jében banktartozást ad át a vendéglősnek.[/i]
dear vomit, ne rójuk már fel a PÉNZNEK, hogy tartozást jelenít meg. hát az a szó ismerős, hogy BANKJEGY?

ez így működik. gond akkor van, ha a tartozás behajthatatlanná válik. itt válnak izgalmassá a dolgok. discovery channel.
itt kecskeméten azért néhányan fosnak cseppet, hogy a merci elhalasztja a beruházást. okos húzás volt az indiai gumisokat is elhajtani gyöngyösről.

bush benyomott 700 milliárd usd közpénzt a bankrendszerbe és obama sem protestált ellene.

merkeltől srakon át a brownig a nagy uniós országok erre rápakoltak egy lapáttal és az amiknál is több lóvét tettek bele a rendszerbe. az emberek pénzét, igaz ott ez nem is lehet vita tárgya.

friss hír, hogy a japók is beálltak a sorba, ott is kinyitották a pénzcsapot:

www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20081015-bank-of-japan-korlatlan-a-keszpenzforras-dollar.html

sajnos fletó megint jól sakkozik a helyzettel, amiről persze a zsidó bankárok tehetnek. :DDD

mikor, ha nem most kell egy ír, vagy spanyol típusú nagy megegyezés? utána villámgyors törvénykezés a parlamentben.

ja, hogy ez neki jutott eszébe előbb? ki akadályozta orbánt, hogy korábban jöjjön ezzel a kerekasztallal elő? pont ez bassza a beszart turista csőrét, hogy miért nem a házban, hol a felelőség?

mintha az alkotmányba bele lenne írva, hogy meg lehet állapodni, munkaadókkal, szakszervezetekkel, ellenzékkel és nemzeti bankkal, ha jön a recesszió. mert a bankrendszerbe beöntött közpénzek hiányozni fognak már a közeljövőben. erre azt mondani, hogy radikális adócsökkentés kell, meg előrehozott választás, mert a válság a miniszterelnök személye maga. hát....

sőt hááááááááááát.....

de úgy is mondhatjuk, ez ez kapitális baromság. maga a ká ejrópai populizmus. szánalmas, no!

A pénz az tényleg tartozást jelent, de azért ne csináljunk úgy, mintha a 100% alatti tartalékráta magától értetődő lenne.

Ha 100% alatt van, ahogyan manapság általános, az magában hordozza a bizonytalanságot, mert egy piramisjátékra hasonlít, ahol a pénzt csak akkor tudják visszafizetni neked, ha minél több más embert rá tudnak venni, hogy hagyja náluk a pénzét.

Ebbe a rendszerbe kódolva van a bizonytalanság, és az összeomlás.
szvsz a piramisjáték logika félrevisz. azért ne felejtsük, hogy az elmúlt 10 évben a világgazdaság összességében nagyon komoly mértékben növekedett. azért kína vagy india ma már nem úgy néz ki, mint egy évtizede. ha megy előre a világgazdaság a piramisjáték müxik mert tolják bele a népek a lóvét, hiszen gyarapodnak, jobban élnek.

a baromira elhízott windóz kiakadt, néhány futó alkalmazás adatai elvesztek. az adatvesztés mértéke kiderül, ha megnyugszanak a piacok. azaz a restart sikerül. mert még nem jött el az operációs rendszer cseréje. ahhoz format cé kell, s a jóisten mentsen meg mindenkit attól.

valójában az op rendszer piacán egyeduralkodó a vindóz (vinfos). még tgm sem bírta összedobni a linuxot. más sem nagyon, viszont format cét nyomni minden hülye tud. még az is, aki azt sem vágja, mi az, hogy pécé.
Fél off

Viktor a tegnap és ma kommunikált hülyeségeivel elkezdte megásni a sírját a 2010-es győzelmének. Nem tud kilépni a durcás gyerek szerepéből. Úgy beteszi neki Feri a lompost, hogy észre sem veszi.

Fél on

Egyébbként már említettemn egy korábbi posztnál, hogy egy ösznépi piramisjáték összeomlása okozza az krízist. Ebben majdnem mindenki (ki jobban, ki kevésbé) részt vett.......így mindenki bukóban is lesz.
molaris:

Pont nálad. Tudsz Te ha akarsz.:-))))))
Árpád, baszki, minek egy jó cikket elkúrni ilyen mondatokkal: "Az aranyéremért valószínűleg még ezután küzdenek meg a tisztelt felek ezen a paralimpián."?

Jobb vagy te annál, sem hogy szükségszerűen pont a mozgáskorlátozottak rovására kelljen retorikáznod.
Zsenialis ez a cikk :)))
Az a különbség az árvíz és a világpiaci válság között, hogy a víz valóban nem tud zsákot pakolni saját maga köré, viszont a bankszektorban emberek dolgoznak, akik a problémát okozták. Nem a túl magas kozmikus háttérsugárzás az oka a válságnak, hanem az emberi felelőtlenség és ostobaság, a "neazemberekkelfizessékmeg" szlogen jelentése pedig annyi, csak az túl hosszó, hogy ne az átlag dolgozó állampolgártól hajtsák be, amit a felelőtlen ostobák elbasztak, hanem a felelőtlen ostobák tegyék rendbe. Bankároknak hawaii luxusutazás az adófizetők pénzéből amiért birkák voltak? Hát a pofám leszakad.

A poszt második fele meg nem tudom, hogy jön ide:

"Adót nem fizetünk, és ha ezért nincs pénz útjavításra, akkor majd még többet nem fizetünk, és veszünk belőle, bazmeg, terepjárót! Szlovák rendszámmal!"

Ez még talán elmegy, bár az átlagmagyar nem szlovák rendszámú terepjáróval hanem magyar rendszámú, hitelre vett Suzukival jár. A szlovák terepjárós az egy másik kategória, és közelebb van a felelőtlen ostobák kasztjához mint az átlag adófizetőhöz.

Ráadásul nem csak azt kéne nézni hogy nem fizet a magyar adót, mert amit mégiscsak fizet, azt úgy basszák ki időnként az ablakon zsákostul, ahogy van.

"Stratégiai gyereket gyártunk, aktív megélhetésre nem törekszünk, mert arra spekulálunk, hogy segély, az mindig lesz, olyan nincs, hogy ne legyen."

Öööö... Lehet már cigányozni Index-címlapon szereplő posztban? Ezt jó tudni :)

"Nyugdíjat emelünk virtuális pénzből, hogy szavazatra váltsuk."

Persze, szintén az átlagmagyar emel nyugdíjat, bizonyára az őszödi beszédet is egy teljesen hétköznapi "tisztességes adófizető állampolgár" ( (c)Gyurcsány, saját magáról 2006-ban) mondta el.
molaris:

Hol a zsidózás a cikkben?
Közgazdasági alapnorma, hogy a marshall-kereszt kellős közepe azért van ott, mert Márton Bácsi és Julcsi Néni feltornássza az árat a piacon (igen, szombat délelőtt, a krumpli árát), XY pedig megnézi az összes krumplit, tehát TELJESEN INFORMÁLVA van a piaci viszonyokról, és az alapján megveszi azt a krumplit, amelyik a legoptimálisabb a minőség és az ár szempontjából neki. Ja, és amúgy a közgazdaságtan nem ismeri a MINŐSÉG dimenzióját, attat már nem tudták volna ábrázolni függvénnyel.
Namármost, ez még szombat délelőtt, kinn a piacon lehetséges. Csak a nagyvilágba nem.
Ja, és nem csak azért, mert a nagyvilágba' nem informálódhacc mindenről, hanem azért is, mert XY nem feltétlenül tudja érvényesíteni az akaratát.
Mi az a piaci visszásság? Az, amikor a krumplitermesztők péntek este összeülnek ultizni, és közbe megállapodnak, hogy mennyiér' adják az árut, úgy aggregáltan. Ezt hívják Kartell-ezésnek. Ki tud ebbe beleszólni (mert XY nem tud)? Az állam. Versenyhivatallal mondjuk. Csakhogy akárhonnan is nézem, még ők se láthatnak mindent...
Lehet nevelni/nevelgetni XY-t arra, hogy ő hogyan érvényesítse az érdekeit Tóta, de attól még ezek a dolgok mindig is létezni fognak, hiszen a közgazdasági modellek ALAPFELTEVÉSEI-ben is hiba van. Pontosabban ezek nem hibásak, hanem azért lettek ilyenek, hogy LE LEHESSEN MODELLEZNI. Ami azt is jelenti, hogy ezeket a modelleket nem szabad vakon követni (mint pl. szabadpiacooooot!!, Fiiiizetőőőős egészségügyeeeeet!!!), mert k*rvára nem egyértelműek. Ilyen szempontból tehát én inkább a technokráciának vagyok a híve, mert mindent és bármit lehet csinálni..., csak nem mindegy, hogy hogyan.
És én már itt látom a problémát, te pedig már úgy látod, mintha a rendszerbeli visszásságok már mind-mind ki lennének küszöbölve, és (mert valahol tényleg eljön az a pont, hogy akkor most erre, vagy arra) már eljött volna az a helyzet, hogy dönteni kellene ezekben a kérdésekben.
Neazemberek -nek pedig sajnos létjogosultsága van addig, amig ezeket legalább nagyrészt ki nem küszöböltük.
Hát a balatoni viaduktokat, dombságbéli alagutakat és elkúrt négyesmetrókat szerintem tényleg ne fizettessék meg "az emberekkel".
"az átlagmagyar nem szlovák rendszámú terepjáróval hanem magyar rendszámú, hitelre vett Suzukival jár"

spekuláns
Orbán megint baromságokat beszél. Ugyanakkor nem árt arra is gondolni, hogy amikor állambácsi belapátol egy vagon pénzt a rendszerbe, hogy ne dőljön be az egész, azt nem a topmenedzserek fogják megszívni, ők max elmennek egy wellnesshétvégére. Hanem aki elég hülye volt jelzáloghitelre lakást vásárolni.
Az a szar, hogy amíg mindkét fél vastagon benne volt, addig a kisebb nyilván nagyobbat fog szívni. Nem összegszerűen, hanem arányaiban.
lapi
fuxosbömis (ex kacagányos)

a piramisjáték szerintem is találó, mert a folyamatok egymást generálják. Pl. a hitelezési piac bővülése a fogyasztáson keresztül általában hatványozott növekedést gerjeszt (ugyanis minél több ember kap hitelt pl. jelzálogra, annál magasabbak az ingatlanárak, és ezen kaszálnak a bankok ééés az ingatlanosok is), míg ha beomlik a hitelezési piac, akkor (és erre csak egy kifejezést tudok) az: "innen szép pofára esni" kifejezés lép életbe.
És ilyen értelemben valóban piramisjáték.
Sajnos a nagy pénügyi válságok legbiztosabb levezetése valamilyen fegyveres konfliktus kiprovokálása vélt vagy valós ellenséggel (a válság "okozójával") szemben. Élénkíti a gazdaságot, eltereli a figyelmet, csökkenti a népességet. Én ettől félek a legjobban, hogy ennek a nagy válságnak háború lesz a vége.
W, ez a képmesék teljesen megváltoztatott. kezdesz összefüggéseket látni a jelenségek helyett. nyilvános dícséret.

azért az amcsik is eljátszották ezt két hétig: MainStreet vs. Wall Street. a demokraták nyomták, de aztán a képviselőházban a republikánusok intettek be emiatt. abba is maradt gyorsan. és persze Obama 'outrage' szóhasználata sem pont a racionális helyzetelemzés mintapéldája.

és amikor EU-ról beszélünk, akkor is az van, hogy nehogy már én fizessem a brüsszeli bürokratákat.

még egy dolog van, a bankelnökök fizetése, ami ilyenkor előjön. az USA-ban egy bankelnök kb. annyit keres(ett), mint egy Britney Spears, Brad Pitt vagy Paris Hilton. ötven+ évesen, 50-100 000 ember főnökeként keresse töredékét, mint egy tinédzser énekes, egy befutott színész vagy egy celeb-homevideos sztárocska?
Meg mondjuk a másik retorikai momentum, hogy a bankokat anyázzák. Mert fűnek-fának hitelt adtak. De ha egy bank hitelt kínál mindenkinek, az nem jelent semmit. A hitelt valakinek fel is kell vennie.

(Egyébként csak nekem hasonlít ez a "hitel-lufi" a dotcom-lufira? Hasonló történt: anno mindenki profitot várt a dotcomoktól, aztán amikor nem termelték meg, nekiálltak eladni a részvényeiket. Most mindenki profitot várt a hitelektől, a hitelek elkezdtek bedőlni, nem hozott annyit, amennyit vártak => a brókerek nekiálltak eladni a részvényeiket...)
szeva fuxos! :DDD ovi már 2002-ben megásta a sírját, mert abból indult ki, hogy több a nettó hülye ember, mint a relatíve hülye, ahová magamat is sorolnám pl. ezt pedig történelmi tévedés feltételezni kádár népéről. (melegít a kispadon deák, a haza bölcse, aki ugye kiegyezett...:DDD)
Amíg működik az, hogy két ember eltartatja magát egy ember béréből, addig ez lesz, sőt! Még az az egy is elgondolkozik majd, hogy miért jó ez neki és miért pont ő... akkor meg nézhetünk kifele!

Lehet filozofálgatni, de mindenki a saját érdekeit nézi. A politikusok demagóg faszságait meg nem kell komolyan venni, ahogy az ő terepjárójukat, úgy a hitelválságot is mi fizetjük majd. Ez van.
Kedves Árpád, csak a hülyék nem látják hogy itt tényleg valakik qrva jól jártak ezzel az egésszel... Azért vicces, hogy neked sem ez jut eszedbe, hanem inkább az hogy ezzel kapcsolatban vannak akik zsidóznak.
Hát igen, néhány értelmi fogyatékos zsidózása tényleg sokkal rosszabb, mint dollármilliárdok rejtélyes eltűnése... :)))
Akik meg kommunistáznak, azok UGYANOLYAN SZÁNALMASAK, mint akik náciznak, fasisztáznak. Fogyatékosok mindkét oldalon vannak...
Ez az alanyai jogon járó szappanopera nem is rossz ötlet!
Árpád: nézeted szerint kinek kéne megfizetnie a válság árát? A bérből, fizetésből élő adófizető alkalmazottaknak, vagy inkább azoknak a spekulánsoknak, akik okozták az egészet? Ezenkívül pedig mekkora marhaság, hogy az állam szavatolja a betéteket korlátlanul? Nem valószínű, hogy Csányi vmelyik hazai bankban tartaná a pénzét, de ha mégis és az bedől, miért az adófizetőknek kellene állni Csányi vagyonát?
Figyelj kisember! Nem reménytelen a nagytőkével szembeni (osztály)harc.

De nagyon keménynek, okosnak, ravasznak kell lenned, egyetlen igazi fegyvered van: A szavazatod.

Amíg nincs vagyoni, vagy iskolázottsági cenzus, addig élj e lehetőséggel, mert utána könyörtelenül szolgasorba jutsz.
A két válságot így összemosni - a hitelválságot ferire verni - valóban sötétség viktortól, de azért másrészről feri igenis válság maga. És ha mindenáron összefüggést akarok látni: a feri által hazudott jólét és a (valószínűleg szavazóbázis megtartása érdekében kommunikált) "nem nyúlunk hozzá" retorika vitt rá sok embert arra, hogy hitellel nyújtsa a takaróját, ami lehet a térdéig sem ér.
Az pedig külön csípi a szemem, hogy ferinek még jól is jön a másik válság a sajátja elodázásában.
Az "emberek fizetik meg" pedig sajnos nem pontos. Tartok tőle, hogy Kiss Rozi plazmatévére felvett hitelét is majd én fizetem meg előbb utóbb. Neki meg még lehet, hogy a plazmatévé is megmarad, ő meg majd mégtöbb segélyt kap, hiszen szar helyzetben van!
És az is csípi a szemem: tudjuk, hogy a válság a bankok agyatlan fedezet nélküli hitelezéséből indult, tudjuk, hogy ezen néhány pénzéhes bankárpofa jól meggazdagodott. Éppen az a pénz lapul a zsebükben, amit most "azemberek" pénzéből beleteszünk. Pedig ezeket a fószerokat kellene jól seggberúgni.

A két válság ebben a felelősség-nemvállalásban is összefüg.
na, egy platinaérem azért kijön a kommentekből is, már látom előre.
sh4dow: ezek a spekulánsok nem követtek el törvénysértést. Ha vesztenek a tőzsdén, te se fizeted ki nekik, amit buktak, így őket sem kötelezheted rá. A rendszerrel van a baj.
az bizos, hogy izgalmas lesz figyelni az usa külpolitikáját egy obamával az elnöki székben, demokrata kongresszusi többséggel a háta mögött. mert azért primér módon ott is lesz nagy visszaesés a középosztály életnívójában, meg munkanélküliség, meg ilyesmi... recesszió. amilyen nem volt még a második vh óta. és a harmadik nem valós opció.

Sajnos, a jelen szituációban még a normálisabbja is könnyen beveszi a megszokott maszlagot a neazemberekfizessenek-ről, hiszen, amit most elkúrtak, ahhoz nekünk nem sok közünk van.
Na, nem mondom, MÉG pár évecske, és meglett volna a hatása annak, amiről rpi már többször írt: hogy úgy vágták utánunk is lassan már a hiteleket utazásra, meg felesleges fogyasztásra, hogy meg sem nézték kinek, miért adják...
Szóval, bejött volna ide is, de egyelőre szerintem most valóban azt fizetjük, hogy az amcsik sok-sok évig a saját kis mesevilágukban éltek.
Amitől nem lehet függetlenedni, asztal alá röhögtem (és aggódtam) magam, amikor még pár hete is arról nyalatkoztak MNB-s szagemberek, hogy ide aztán a válság be nem teszi a lábát...
Háááát, teccettek volna jobb és nagyobb helyen honfoglalni anno, mert ugye annak már a cucializmus alatt ki kellett volna kristályosodnia, hogy a Kárpát medence különöst egy olyan hely, ahová MINDEN begyűrűzik: a szar, az árvíz, az olajár, a hitelválság...
Amúgy, abba is bele kellene egyszer gondolni, hogy, ha nagy igazságosan mindig mindent "a gazdagokkal" (lsd. még Csányi) fizettetünk meg, akkor mondjuk öt év múlva miből fog élni az ország? Mert Csányiék fogják a pénzes zsákot, osztán odébbrakják pár országgal, és élnek tovább, mint Marci hevesen, de aztán nekünk, a köznek mondjuk nem lesz hol dolgoznunk, mert nem lesz csúnya tőkés, akinek a sok kisvállalkozó beszállít, gyárt, szolgáltat...
OVI retorikája meg ugyanarra épül, talán ezért hiszik majd jól el most is. Hiszen eddig valóban lehetett mondani , hogy attól szedik be a pénzt, akitől könnyű: Tőled, tőlem, bárkitől, aki nem a fekete-szürke gazdaságban kavar, minimálbéren, aztán terepjárózik. Persze, demagóg volt ez akkor is, hiszen általános adócsökkentéssel nem mentünk volna sokra, itt évtizedes ügyeskedési reflexeket kellett volna megfékezni az adó és járulékfizetésre.
De most sajnos MINDENKINEK fizetnie kell, különben elsüllyed a hajó. Sőt, ha nem fizetünk, akkor megint csak mi fogunk legelőbb elsüllyedni, oligarcháék meg iderendelik a helikoptert...
Ismeritek azt a Petőfi-verset, hogy ORBÁN?

Komor, mogorva férfiú
Volt Orbán,
Bár oly vidám hajnal pirult
Az orrán.
De hisz mogorva ép azért
Volt Orbán,
Mert oly vidám hajnal pirult
Az orrán.
tetszettek volna kevesebb devizahitelt felvenni államadósságnak. mert ugye a kinnlevőségek 2/3-a nem forint. és ha a forint beáll az ő helyére, akkor bizony minden több lesz, a kamat is. különosen izgalmas ez most, amikor már sáv sincs és lehet vele játszani.

egyébként ebben a postban miért nincsenek frappáns idézetek az őszödiből? már úgy megszoktam. tisztára biblia lett már belőle.
Persz a zembereknek kell megfizetni és eg is fogják, kamatostul. Ki első, ki második, ki harmadik körben, mert előbb utóbb a bebetonozott közszféra fizetés is meg fogja érezni, mert a bérének szinten tartása is pénz, méghozzá közpénz. De a rengeteg devizahiteles hamarabb megtanulja. A devizahitelesek fogyasztásából élő vállalkozó meg még hamarabb.
Jó lenne ez a válság, mint ahogy a húsz fokos téli fagy is tud jó lenni. Vagy az erdőtűz. Felgyorsítja a szelekciót. De mi (nem magyarok, hanem úgy általában a zemberek) nem szeretjük már annyira a szelekciót, ezért a kisembert megvédjük tőle. Ámen, védjük meg, tényleg senkinek sem hiányzik egy csomó lézengő, éhező, kirúgott melós, akikből kiválóan lehetett tömeghadsereget csinálni a harmincas években.
Ám a beállt, egyelőre még csak talajmenti fagy nem fog lehatolni a magyar bajok gyökeréig. Gyurcsány azzal a biztos tudattal hívhatta össze a többieket, hogy Orbán akadékoskodni fog. No nem azért mert Gy. ellen dolgozik. Ellenkezőleg. Mi van, ha elmegy és a nagy riadalomban mondjuk lecsavarják 200 főre a parlamentet bezárnak a 3200 önkormányzatból legalább ezret, a párszáz kht legalább felét és önmérsékletet gyakorolva a pártkasszákba állami dotáció útján raknak be évi néhány tíz milliárdot a mostani feketén berakott néhány száz helyett? Ha megnyomják a superhero gombot és az előrepül Bokros segítségével bevezetik az ésszerű adózást?
Na ez nem fog megtörténni. Először is, mert ha ez megtörténne, akkor biz' kiderülne, hogy a fiúk jó részére nincsen szükség. Se szocira, se fideszesre.
Másrészt bármilyen komoly reform tízezres nagyságrendben okozna munkanélküliséget. A legrosszabb fajtát, amikor a máshoz nem értő emberek lézengenek és lázonganak az utcán. És szavaznak mindegy csak valaki másra. És még segélyt sem lehet adni, mert az országot Veres (egyébként zseniálisan) belepasszírozta a konvergencia keretei közé, nincs hol engedni a szorításon.
A mi válságunk nem elsőkörös válság, gondolta a politikai elitünk, és talán igaza is volt, mert a mi válságunk a struktúra elavultságában rejlik. Amíg a struktúrát fenn tudjuk tartani, addig kb rendben is vagyunk, így volt már Kádár óta.
Egyelőre nem látszik olyan válság, amely ezt a régi struktúrát Magyarországon felboríthatná. Az hogy Gyurcsány most ezt mondja, nos ez sajnos a kóbor apácák megtévesztését szolgáló trükk.
Drágalátos vezéreink ott tévedhetnek, hogy mára a magyar emberek fogyasztásuk és életszínvonaluk okán jóval erősebben ki vannak téve a nemzetközi trendeknek. Ha elkezdenek bedőlni a devizahiteleseink, na akkor elsőkörös válság lesz itt is. És ha a devizahoteleseket a kormány (vagy az utóda) meg fogja próbálni kiváltani a zaciból, akkor Magyarországon vagy mianmarizálódás, vagy rendszerváltás lesz. Mert akkor el kell kezdeni a kemény spórolást, mert a megmentendők nem fogják kifizetni a megmentés költségeit.
De ez a kis kerekasztalozás még nem az.
"Frankhitelt veszünk fel, mert úgy gondoljuk, nem lesz gáz a forintárfolyammal"

Nem, bazmeg, azért veszünk fel frankhitelt, mert nagyságrendekkel olcsóbb, mint a forinthitel, és ezt még éppenhogy ki tudjuk fizetni.

Szerintem spekuláns az, aki munka nélkül, pusztán pénzügyi manőverekkel kíván meggazdagodni.

De csak neked itt egy pár valódi definíció:

www.mimi.hu/tozsde/spekulans.html
"munka nélkül, pusztán pénzügyi manőverekkel"

HÜLYE.
- Gery Greyhound -
Épp elkezdtem megfogalmazni egy " Egyébként Árpi! Ez a postod is jó, de Te is súlyosan összemosol dolgokat" szöveget, mikor befigyelt a kommented és már csak annyit írhatok, hogy nálad a pont.
Lapi: "mikor, ha nem most kell egy ír, vagy spanyol típusú nagy megegyezés? utána villámgyors törvénykezés a parlamentben."

Kis híján össze is jött. A Fidesz végre méltóztatott bemenni a munkahelyére és meghallgatni Gyurcsányt, Orbán is hajlandó elmenni a nemzeti csúcsra,végre körvonalazódik valami emberi, normális dolog ebben a szerencsétlen országban, erre ki köpi le az egészet, ki szarik bele az ország tányérjába? Az az ember, akinek csak azután jutott eszébe az "erkölcsi válságban van az ország", miután délamerikai banánköztársaságokat megszégyenítő módon választották meg köztársasági elnöknek.

Az a bibi, hogy nem az emberek fogják ezt megfizetni, hanem az emberek egy része magyarán a termelő réteg melósok, vállalkozók, akiknek lóf*sz sem jutott a dőzsölésből , mert eddig is hülyére sápolták őket. Most mehetnek sorban csődbe meg ki az utcára ... az állami szféra leépítésére nem látom a javaslatokat, vagy a szociális kiadások korlátozására, vagy az állami beruházások felülvizsgálata a legszebb példa a 4-es metró, amely kb. olyan, mint egy pénznyelő fekete lyuk.
Árpi, lehet, hogy te átlátod ezt a helyzetet és én értem, a szlovák rendszámos párhuzamot is, de!

Teljesen friss frank alapú hitelt vettem fel lakásvásárlásra pár hónapja. Tisztán, bindzsi nélkül, részben jövedelem alapú ill. nyilván a lakás a plusz biztosíték. Namármost a kisköcsög amerikai, szórta ki a fedezet nélküli hiteleket. Az európai tolta bele észnélkül szintén, hiszen, hejjdejóbiznic az amerikai ingatlanpiac. Ráadásul Nyugat-Európában ill. az amcsiknál sokkal alacsonyabbak a a kamatok. Ezt a rengeteg fedezet nélküli hitelt akik kiadták, azt most miért én szívom meg, aki becsülettel beadta minden papírját, türelmesen megvárta, amíg a prosztatájáig felturkált a bank, hogy vajon tényleg fizeti-e majd? Ráadásul az ingatlan értékének ippeg, hogy csak 2/3-a a felvett hitelösszeg. Kérdem én? Miért nem hasonló szigorral bírálták el ott is a hiteleket? Viszont ami megtörtént megtörtént, de nem Demján, vagy SorosGyuribácsi fogja megfizetni, hanem megint a köznép. Ez akármennyire is nem tetszik, ha én amerikai hitelnélküli dógós polgár lennék, erőből basznám pofán Bokorgyurit, meg a többi köcsögöt, hogy az én adómból pofozgatják a szart.
Worluk,

A pénzt nem lehet megenni.
Hogy én mekkora egy balfék vagyok! Minden általam megkeresett Forintot becsületesen leadózok és fizet utánam a munkáltatóm is. Szerény megtakarításomat a bankban tartom nettó 5 %-os kamatért. Ha vázolom a fizetésem és az adóm arányát az ordítozó "komcsik fizessetek" tip. ismerőseimnek, csak állnak, mert ekkora számokat a befizetések oldalon értelmezni sem tudnak. Teller Ede azt mondta egyszer " A pesszimista az, akinek mindig igaza van, de soha nem leli örömét benne.". Ismét nekünk szól a "Ne az emberekkel fizettessék meg!", de már látom, hogy annak a másfél millió embernek a zsebére megy a játék, aki normálisan adózik és nem jut ideje spekulálni.
És ezt az "az fizesse meg aki okozta meg aki jól keresett rajta" mégis hogy képzelitek?
Van valami konkrét ötlet vagy csak a demagóg és kommunista duma? Nagypolgári, kulák szemét, pfuj?
Számhúzó kutya 2008.10.15. 08:37:26

Ja, és a frank hitel még így is jobb, mint a forint ... egyébként meg nem kéne ezen vergődni, ha nincsen Megyo meg Gyurcsány vezethettük volna bé az eurót, mint a tótok, és nem ezzel a gyenge forinttal kellene szarakodni még 20 év múlva is.
wagabound 2008.10.15. 08:39:45

Te is beszupálsz mindent. A köztársasági elnöknek lejárt elnököknek, alkotmánybítáknak semm keresnivalójuk ilyen népi hazamentő gyűlésen. Ez a pártok dolga a törvényhozó lásd. országgyűlés, és a végrehajtó lásd. kormány hatalomnak kell szépen leülnie, és átrágni a helyzetet a magyar alkotmányos berendezkedés alapján ezeknek van beböfögése a mostani témába.
Szánhúzó kutya hallottál már arról, hogy egy kifejezés az élet több területén is értelmezhető?

Az, hogy te nem érted a cikket, az egy dolog, de nem azok a hülyék, akik felfogták...
Azért nem ennyire egyszerű, hogy "ne az emberekkel..."
A mondat úgy lenne értelmes, hogy ne azokkal az emberekkel....

Ugyanis az sem kóser, hoy egy bankelnök sincs felnégyelve, karóba húzva, a vár fokára kifüggesztve, de azért adót mindenkinek emelünk, hisz valamiből fel kell javítani a bankokat...

Persze, fizetni mindenki fizet, de a bűnösöknek max levonnak 20% -ot a prémiumából?
Ez az írás bizony nem más, mint egy igen primitív kollektív bűnösségi elmélet. Mindenki bűnös, azemberek mind spekulálnak, azemberek mind ügyeskednek, azemberek meg nem akarnak fizetni érte, azemberek inkább azsidókra kennének mindent és velük fizettetnének meg mindent, ha eljő a nagy pincér a számlával. Az elefántcsonttoronyból szoktak ilyet írni olyanok, akik túl lusták a szálak bogozgatásához, viszont rendkívül fontos véleményükkel mindenkinek nekimennek, akik az üregi nyulak, a robotok, a koimmunisták meg azemberek nagy masszája között további kategóriák azonosítására is hajlandók.
"dear vomit, ne rójuk már fel a PÉNZNEK, hogy tartozást jelenít meg. hát az a szó ismerős, hogy BANKJEGY?"
Ez mondjuk nem törvényszerű. Pl a papírpénz előbb létezett, mint a bankjegy, aztán a kettő összeolvadt.

"Ja, és amúgy a közgazdaságtan nem ismeri a MINŐSÉG dimenzióját, attat már nem tudták volna ábrázolni függvénnyel."
A nem megfelelő minőség másik terméknek számít.

"Neazemberek -nek pedig sajnos létjogosultsága van addig, amig ezeket legalább nagyrészt ki nem küszöböltük. "
A válságot az emberek okozták, oké zömében amerikai emberek, mert nekik több pénzük volt, de mi is okoztuk volna, ha annyi pénzünk lenne. Ugyanis az adott helyzetben ez a logikus lépés. A kedvező hitelt fel kell venni. Kedvező hitelt kell nyújtani. Ez mind benne van a helyzet logikájában, aki nem így cselekszik az lemarad.
Valóban piramis játék, de nem hiszem, hogy bárki számára meglepő, hogy a piacon meg tudnak jelenni öngerjesztő folyamatok. Az más kérdés, hogy megoszlanak a vélemények, hogy ilyenkor mit helyes cselekedni, ugyanis nagyon nehéz eldönteni, hogy egy felfutóban lévő gazdasági ágat látunk épp, vagy egy üres lufit.

Gerusz
Igazad van.

"hanem inkább az hogy ezzel kapcsolatban vannak akik zsidóznak. "
Tudod, hogy miért? Mert tényleg zsidóznak.

"nézeted szerint kinek kéne megfizetnie a válság árát? A bérből, fizetésből élő adófizető alkalmazottaknak, vagy inkább azoknak a spekulánsoknak, akik okozták az egészet?"
Nem mindegy? Mindenki megfogja, ez nem kívánságműsor. Egy válság nem szelektív, de még valami csoda folytán találnál is felelősöket, az ő vagyonuk akkor se fedezné.

"tetszettek volna kevesebb devizahitelt felvenni államadósságnak. mert ugye a kinnlevőségek 2/3-a nem forint"
Bezony ám. Ami jó ötletnek tűnik mikro szinten, az csapás makro szinten...
Az a baj Árpád, hogy megint csak félig van igazad. Általában jókat írsz, csak sokszor közben megszaladnak az ujjaid, és olyan dolgokat is belekeversz a nagy lendületbe amelyeket jobban át kéne gondolni, mert nem annyira egyszerűek. Hogy jön ide pl. az orosz gáz? Ki vernyákolt valaha is arról, hogy az orosz gázért ne a magyarok fizessenek ha ők használják fel? Kevered a szezont a fazonnal és ez általában hiteltelenné tesz ha újságíró vagy, ha hordón álló megmondóember akkor maximum kabarénak gondolnák. Alap dolog, ki tehet a válságról? Nem mi. De ide is begyűrűzik, és ezt ki fogja megfizetni miközben nem tehet róla? Mi. Most az a témád, hogy valaki a jogos igazságérzete miatt picit háborog ezen, amikor tényleg semmi köze nem volt a dolog kialakulásához? Hiszen csak azért gyűrűzik be ide is mert a pénzpiacok olyan keresztbe-kasul függésben és egymásra utaltságban lebegnek a semmi közepén, hogy józanul azt elképzelni sem lehet. Logikus kis háborgás, hogy bocs de nem én akarom megfizetni más hülyeségét azzal, hogy felemelik a lakáshitelemet. Hiszen nem tehetek erről a helyzetről, és úgy vettem fel a hitelt, hogy tudom is fizetni. Előre látó voltam, átgondoltam. Csak egy kis lakást akartam, 38 nm, bocs. Politika szintjén az ilyen embert próbálja védeni aki azt modja, hogy ne az ilyen fizesse meg. De aztán majd úgyis ez fizeti meg, a 38 nm-es lakásából munkába járva. Ez teljesen más tészta mint az egészségügy problémája meg az adózási fegyelem. Mi köze a szlovák rendszámos adókummintásnak a nyugatról kiindult hitelválsághoz? Nagy kavarógép vagy te Árpi bácsi. Kár, hogy hiteltelenné válsz tőle.
Egy gondolat: Bank vagy gondolkocc amerikába a nagy jólétbe hogy csinálhatnál pénzt. Csinálsz egy befektetési alapot ami papiron nagyon fasza igazából nem csinál semmit. Elkezded hypolni milyen király mennyi hasznot hoz, de csak hosszútávon, rövidtzávon csag csepegtet valamit. Ráveszed az átlag amerikait (akinek mindene megvan de nem kell takarékoskodnia mert létbiztonság van ezért nincs megspórolt pénze) vegyen fel hitelt fektesse a befektetési alapba és meggazdagszig mint állat. És ebből a modelből látható hogy igazipénzmozgás csak a törlésztésnél van. Mert mikorra jönne a nagy haszon akkorra becsődöl a befektetési alap. Persze ezt lehet variálni több hitelt adni mint amennyi jelzálogvan mert miért idegeskedne bármit is ha nem is adsz pénzt csak beszeded a törlesztést. Kicsit olyan mint a piramisjáték, meg a IL-Ferro meg satöbbi. Szerintem erről van szó, de lehet hogy buta vagyok és az emberek hibáztak.
Árpád!

Piedone serpenyővel érvelt.., Vitéz László az aki palacsintasütővel. Tudom hogy szeretsz szóképekkel operálni, ezért még magadban se legyints erre a kis képzavarra!
Főleg úgy, hogy egy devizából épp kifogyott bank(unk?) reklámjában hadonászik vitéz urunk lemezbunkójával, mintegy átaludván az utóbbi viharokat.

A hétvégi pártkongresszus elmaradhatatlan dőzsöléséről is ejthettél volna pár szót, ugyanis a mai idők fényében különösen pikáns fogás volt. Vagy erről legközelebb(se)?
ha minden keszpenzt es szamlapenzt gyorsan az osszes hitel visszafizetesere forditank, nem csak a "penz" tunne el a forgalombol (es ehen halnank), de csomo hitel igy is visszafizethetetlen maradna.
kepzeld el a kartyapartit, ahol egy kivulallo ad mindenkinek 10 lapot, es a jatek vegen fejenkent plusz egyet ker vissza. ha valakinek sikerul is a mutatvany, mashonnan ketto fog hianyozni. ezert irjak a kollegak fentebb, hogy a kamat egyetlen forrasa csak az ujabb es ujabb kolcsonzes. a dzsidipipinek nem a jolet miatt kell novekednie, hanem hogy keservesen utana bicegjunk a kamattal terhelt penzmennyiseg bovulesenek. ugyse fog sikerulni, a kulonbseg = inflacio.

kozel sem normalis, hogy minden penz tartozast jelenit meg, mert kamattal egyutt tobb a tartozasok osszege, mint a forgalomban levo osszes penz. a vegeredmeny a mellekelt abran lathato adossagspiral, meg amit folyton hallasz "nincsen ra penz/keret/forras". de bazz, az csak egy cserealap, aminek a kibocsatasat a gengsztervaltas soran sikerult privatizalni, es a "penze" puszta letezeset evente tobb havi munkaval valtja meg az orszag.

ahogy bizonyos thomas jefferson mondta:
Ha az amerikaiak valaha megengedik, hogy magánbankok ellenőrizzék a pénzük kibocsátását, először az infláció majd a defláció eszközével, akkor a bankok és a köréjük növekedõ vállalatok megfosztják az embereket minden vagyonuktól, mígnem gyermekeik hontalanul ébrednek fel azon a földön, amit apáik hódítottak meg egykor.

itten egy ujabb keletu cikk az semmibol keletkezo es megis kamatostul visszafizetendo hitelrul:
Smoke, mirrors ... and how a handful of missed mortgage payments started the global financial crisis
www.sundayherald.com/news/heraldnews/display.var.2457240.0.smoke_mirrors_and_how_a_handful_of_missed_mortgage_payments_started_the_global_financial_crisis.php
Tegyünk helyre pár dolgot.
Azok a liberálisok akik eddig a piac mindenhatóságát hirdették és legjobban ellenezték az állami beavatkozást,ők könyörögtek az első sorban hogy azonnal avatkozzanak be a (spekulánsok által elkúrt) pénz azonnali állambácsi (az emberek) pénzének befizetésével
Akkor most hogy is van ez?????
Ja és innen üzenem Írországból hogy itt a megegyezés úgy kezdődött hogy az IRA és a RIRA (real IRA) plusz az Oranjés (protestáns) vezetőket a királynő egyszerűen megvette kilóra, tehát kaptak egy szekér pénzt. Másnap megegyeztek. Azóta béke van...
Abban igazad van, hogy nyilván "azemberek" fizetik meg a válság árát, de abban is talán egyetérthetünk, hogy nem azt bízom meg a szar elpuccolásával, aki előző nap odaöntötte. S ez nem csak kis országunkra igaz, hanem globálisan is.
A sok banki ember úgy teszi fel a kezét, mintha semmi köze nem lenne a válság kialakulásához.
Mint szabadpiaci hívő, mit mondassz ezután a csődbe ment tüntető traktor-kerékcsapágy gyártónak, aki a parlament elött fog tüntetni, mondván "Ha az OTP-t megmentitek, engem is mentsetek meg!"?
Egészen furcsa és üdítő a sok normális komment.

Véleményem szerint politikai és egyéb rendszereinkben nem fog itt változni soha semmi és pont. Ha meg fog, akkor az még sokkal rosszabb lesz mint ami most van.
Mi ez a Nemzeti csúcs dolog is? Milyen ötlet ez? A válság természete olyan, hogy napról napra, sőt óráról órára változik a helyzet, jön, beleterpeszkedik az életbe és letarolja a megtakarításokat. Egy nap alatt akár. Nézzük csak meg mennyit változott múlt hét csütörtökön és pénteken a forint árfolyama reggelről estére. Hogyan ragálnak a nyugati kormányok? Intézkednek, napok alatt, órák alatt. Lépnek, pénzeket csoportosítanak át, adók mennyiségét változtatják meg. Szinte egy pillanat alatt.

A mi jóemberünk mit tesz? Több mint egy héttel későbbre összehív egy Nemzeti csúcs nevű izét, amely majd pár hétig tárgyal, és majd határozatot hoz. Amit egyébként neki és a kormányának kellene meghozni a szakértőik segítségével 1-2 nap alatt. Nem mert dönteni? Nem tudja mit kellene csinálni? Nem meri vállalni a felelősséget mert ezen elúszhat a választás? Csak kérdések. De mi a fontos a magyar politikusoknak? Az, hogy mindenáron választást nyerjenek? Hogy mindenáron hatalmon lehessenek? Nem az ország? Nem a nép? Nem a jövő? A félelem vezérel, hogy felelősséget kell vállalni, hogy dönteni kell és ki tudja mi lesz belőle? 2025-ig tartó nemzeti felemelkedési terv a válság kezelésére ami már szétverte az ajtót és az előszobában fingott egy büdöset? Mi ez? He? Kabarét ír ez az ember? Furán adja elő a miniszterelnök szerepet.
ezt a "ne az emberekkel fizettessék meg" dumát most épp nyugatról hallani. Azoktól, akik joggal fel vannak háborodva azon, hogy egy állami pénzből megmentett cég menedzserei a hétvégén luxusnyaralásra mentek.
> Figyelj kisember! Nem reménytelen a
> nagytőkével szembeni (osztály)harc.

ezt bufe bacsi kicsit mashogy latja:
www.nytimes.com/2006/11/26/business/yourmoney/26every.html?_r=1&oref=slogin
"There’s class warfare, all right," Mr. [Warren E.] Buffett said, "but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning."
Ja, a spekulánsok. Ők tehetnek mindenről. Meg a zsidók, ahogy Bayer is megírta. Annyira tipikus kispolgári magatartás, hogy ha beüt a krach, akkor azonnal kívül keressük az okát, a felelősöket. Mert az nem lehet, hogy az emberek azok. Pedig ők azok.

Nem a spekulánsok okozták ezt a válságot, nem a zsidó bankárok, nem az oligarchák, mégcsak nem is Gyurcsány a hibás. Hanem fél Amerika. Az egész középosztály, akik a hatodik jelzáloghitelt vették fel a házukra, hogy még egy terepjárót, vagy vitorlást vásárolhassank, esetleg egy plazmatévét. Most szépen mi itt mindannyian megfizetjük az amerikaiak túlzott fogyasztását. Tehát ha valakit utálni akarunk (az nagyon megy Magyarországon), akkor utáljuk az egyszerű, heteroszexuális, kétgyermekes, keresztény, fehér amerikai átalgcsaládot. Miattuk zárják majd be a gyárakat Európában és miattuk lesznek leépítések nálunk is.

De azért azt se felejtsük el, hogy a túlzott fogyasztásnak, azért mi is élveztük ám a hasznait. Mert meg kellett termelni valakiknek azokat a fogyasztási cikkeket.
A számlát pedig most kell rendezni.
TWÁ 2008.10.15. 06:15:
"Ez a sláger úgy kezdődik, hogy Ne Az Emberekkel Fizettessék Meg."

Naná. Egy országban, ahol két nagy szocialista párt közül lehet választani, mi mással kezdődhetne egy slágervárományos szám?
ezt a "ne az emberekkel fizettessék meg" szöveget manapság inkább nyugatról hallani. Az olyanoktól, akik joggal fel vannak háborodva azon, hogy a közpénzből megmentett bank munkatársai most épp luxusnyaraláson vesznek részt.
A második leghülyébb/demagógabb mondat pedig így hangzik:

"Adót nem fizetünk, és ha ezért nincs pénz útjavításra, akkor majd még többet nem fizetünk, és veszünk belőle, bazmeg, terepjárót! Szlovák rendszámmal!"

Amikor kiírták az EU csatlakozási óriásplakátra, hogy "Lehet Bécsben kávézónk", akkor az azt is jelentette, hogy bekapcsolódunk a regionális adóversenybe. Ja, hogy a tökagyúak nem gondolták volna, hogy a vállalkozások egy igen jelentős hányada él ezzel a jogával? Hogy a szemét-mocsok kisvállalkozó éppúgy adóoptimalizál, mint barátunk, a multi?

Készíthettél volna egy mesét Fletóéknak is, amelyik arról szólt volna, hogy a hülye horgász csak a damilt áztatja, az okos meg beetet és fog is, mert a csalija köré gyűlnek a halak. Gyors párhozam: Dzurindáék azért hasítanak, mert ott marad is az adózás után, és nem nyúlja le az állam a megkeresett pénz 2/3-át.

Azzal a hülyeséggel is ideje lenne leszámolni, hogy ha többen fizetnének adót, jutna utakra meg orvosi fizetésekre. Ha többen fizetnének adót, akkor több kakaóbiztos számítógépre és digitális táblára lenne szükség hirtelen, esetleg újraélesztenék a Sulinetet, mert ideje lenne lecserélni 8 megapixelesre a digitális fényképezőgépeket és a "faszából élő" olaszliszkai úriember is többet költhetne alkoholra.

Tudod, én baromira megértem azokat, akiknek nem fűlik a foga az adófizetéshez.
Kedves W!

Az igazságtalan az, hogy amikor megy a szekér, a bankok zsebrevágják a hasznot, amikor meg nem kis részben az ő politikájuk miatt éppen katasztrófa van, akkor meg olyanok fizetik ki a veszteséget, akiknek az egészhez potenciálisan semmi közük.

Pont.
A "ne az emberek" kitételt szerintem nem úgy kell értelmezni, hogy hát akkor az üregi nyulak...

Valószínűleg arra gondolnak, hogy ne a magánszemélyek, hanem a vállalkozások (sőt, azon belül is valószínűleg a nagyvállalatok) akik hozzájárultak a válság elmélyítéséhez fizessék meg a veszteségek nagy részét. Nyilván ha egymás között elosztva a veszteségeket is még negatív a mérleg, akkor ezt valahogy rá kell hárítaniuk a magánszemélyekre is, de ha lehet, akkor ne rögtön ezzel kezdjék, mosván kezeiket.
"neazemberekkel" tudjuk, hogy sok disznó sokkalta többet szakajt a szikkasztóból, mint azok akikkel nem akarjuk megfizettetni azon költségeket melyeket a sok disznó kilopikázik a közösből nyertből, és itt morálissal köll egyetértenem, amig egy oktondi harácsolásba kezd, hogy a legújabb nővel, a legdrággább kécóban a legvagányabb járgánnyal csak a nyálát verje, addig ott a fejekben nem lesz rend, de hogy ez tiszta fekete, vagy tiszta barna, vagy tiszta sárga, az olyan mindegy, minthogy állandóan az antisemita váddal vádaskodnak, de most úgy érzem a középszerűségből nem tudok kilépni, nem mintha nem fájna, de legalább zsibong.
Tóta, most, hogy ferinek etgyre nagyobb szüksége van bárki támogatására, látom egyre sűrűbben megy a gerilla marketing.
Látom úgy gondolod, hogy mindenki kaphat állami megrendelést, így rendben van az is, hogy egy kicsit visszavesznek belőle.
Tévedsz. Ez a kibaszott kormány csak egyre szorosabbra húzatja velem a nadrágszíjat, tehát az eddigi balfaszkodásait is én fizettem meg.
Tudod mit? Oldják meg valahogy ezt anélkül, hogy újabb lapát szart hajítanának a ventillátorba.
Ha nem tudják -és nem tudják- anélkül, hogy megint én lennék szaros, menjenek a p.csába!
Jöjjön az ördög maga, a manifesztálódott náciveszély. Ő is szart fog lapátolni, felteszem, szaros is leszek, de inkább az, mint ez a csúszómászó, aki 2 naponta értékeli át a gondolatait.

Nos, talán Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője nem tartozik a hülyék közé. Mit is mond?

"És ahogy a piramisjátékban ez lenni szokott, most is a felső szint járt jól: annak a pénznek a nagy része, amit most az amerikai adófizetők pénzéből bele kell pumpálni a rendszerbe a 700 milliárd dolláros kisegítő csomaggal - ami csak töredéke a később fizetendő végösszegnek - most vagyonként felhalmozódott egy szűkebb rétegnél."

"Ne higgyük, hogy a mostani veszteségek döntően virtuális pénzeket jelentenek, óriási összegek kerültek nyereségként a befektetési bankok, a hitelminősítők tulajdonosaihoz, vezetőihez."

"Az igazságos nyilván a teljes vagyonelkobzás lenne."

index.hu/gazdasag/magyar/sar081008/
Én személy szerint sosem vettem fel hitelt.

Ha rajtam múlt volna, az állam sem vett volna fel.

Ha így lett volna, akkor az Árpi féle hiperművelt megmondóemberek sem írnának sorozatban demagógnál demagógabb cikkeket ilyen érthetetlenül nagy médiatámogatással.

Ellenben a károkat fizesse meg a gátlástalan spekuláncs. Bizonyos műveleteket, amiket ők tettek, bűncselekménnyé kellene nyilvanítani. Az USA-ban próbálkoznak is vele.

És persze természetesen ne az állampolgárokkal fizetessék meg a károkat, hanem az okozókkal. (Ugyanezt gondolom egyébként a MÁV Biztosítóval kapcsolatban is.)

Összességében tehát rendet kellene tenni a fejekben és a jogszabályok területén is.
agyvihar · agyvihar.blogter.hu/ 2008.10.15. 07:15:07

Persze, hogy nem magától értetődő a 100% alatti tartalékráta: nem az. Az intenet, az aszpirin és a láncfúrész sem az. A kőbalta igen, viszont azzal csak arra lehet jutni, hogy az ember egy szál ágyékkötőben rohangáljon a dzsungelben addig, míg el nem viszi vmi napjainkban egyszerűen gyógyítható betegség - ennél meg azért én többet akarnék.

Abban is igazad van, hogy a mai pénzrendszerben van egy jó nagy adag rizikó is - az egyéb, régebben széles körben alkalmazott rendszerek használata esetén viszont nem lenne semmi bizonytalanság: teljesen biztosan becsődölne velük a gazdaság.

TANSTAAFL.

(Egyébként meg ideje lenne, hogy a népbe beleverjenek valami alap közgazdasági műveltséget, legalább annyit, hogy ami ahhoz elég, hogy a Drábikot meg a többi barmot ki tudja röhögni.)
TWA szerint van olyan organizmus, hogy 'Magyar Ember'. Ebben nem hiszek! Homo Sapiens van, meg a körülmények. Így lehet itt megélni, nem jó, de aki nem csinálja azt agyonnyomják. Darwin megmondta, pedig Ő nem is magyar!
Persze haltak már ki törzsek, mert hülyék voltak, nem is egy! Olyan már van hogy "Magyar törzs", ha nem vigyázunk kihalunk!
Talán úgy is lehetne mondani, hogy "Ne az emberek 10%-ával fizettessék meg". Így azért mindjárt másképp hangzik. :(
Mondjuk, a bankbetétes, aki oda beteszi a pénzét szolid kamatra, az jó lenne, ha nem bukná el a pénzét, mert ha elbukja, akkor onnantól a párnacihába teszi, ha lesz még, de akkor a banknak nem lesz miből működni, fundamentalice sem.

Azonban de: amikor egy részvényes részvényt vesz, bármilyet, két dogot vesz egyszerre: az átlagosnál nagyobb haszon lehetőségét és az átlagosnál nagyob bukás lehetőségét, vagyis egy adag kockázatot. Plusz beleszólási lehetőséget az üzletbe.

Ha akkor nem szólt, hogy bukta lehet, fijuk ne így üzleteljetek, hanem várta a zsét, aztán egy raklap fityiszt vihet haza: hát ez a játék erről szól...
Én nem vagyok spekuláns, mégis fizetni fogok, és ez elkeserít. Fizessen az, aki valóban nyereség érdekében kockázatot vállalt, ne pedig az, akire könnyen rá lehet terhelni a költségeket - mert az Emberekre hivatkozás azt is jelenti, hogy nem azokkal kellene megfizettetni a költségeket, akik a legkisebb ellenállást képesek kifejteni, hanem azokkal, akik a költségeket okozták. Más kérdés, hogy ez nem lehetséges, de szóvé tenni azért nem halálos bűn.

Amúgy mikor únja meg a szerző ezt a valaha eredeti, de ma már irtó unalmas és közhelyes gondolatot, miszerint kis hazánkban mindenki Kádár örököse, nem szeret fizetni, de mindenkit lefizet? Még ha így is van, akkor is szellemi visszamaradottságra utal, hogy minden bejegyzés erre megy ki...
No, kivételesen kicsit sem értek egyet. Ha vki mással meg lehet fizettetni ennek az elkúrásnak az árát, akkor engem hagyjanak csak ki belőle. Fizetek adót, hitelem nincs. Akkor mi is az én felelősségem? Semmi, csupán így jártam. De hadd ne keljen ezt az adag g***t is boldogan, szó nélkül nyeldekelnem. Így Csányi, úgy Csányi... ha egy kanyit is keresett ezen az egészen, akkor csak vállalja be ő (is) a cechet.
Aki felveszi a hitelt, azért mert ostoba, és nem látja át, hogy ez neki sok, az IJ. AZ FIZESSE MEG. Bukjon bele. Ez a rendszer ilyen... lenne, ha jól működne.

Az első 50 ember példáján amikor lakást 3 perc alatt visz a bank, majd lehet elgondolkoznak az emberek. Ha mégsem, akkor majd az első 100 emberén. Etc...

Kár, hogy nem működik. Díjazzuk a hülyéket, hiszen aki nem fizet gázszámlát, azt is beszedik valahonnan (logika: attól, aki fizet), ha 1 bank bedőlne megmentjük stb...

Aki magától nem képes a fennmaradásra (mind1, hogy magánszemély vagy cég) azt sajnáljuk és elköszönni tőle...
Nyilván kell húzni egy OKOS határt azon emberek számára, akik ténylegesen olyan helyzetben vannak, hogy erre nem képesek. Pl: nem gond a segély az én pénzemből olyannak akinek nincs 2 keze, anélkül nehéz dolgozni.
Aki meg erre ténylegesen jogosult, az nem hiszem, hogy olyan arányban fordul elő, mint manapság...
Az a baj hogy Fletóék a szart is el tudják adni lekvárnak...

Nekik ez a válság jobban nem is jöhetett volna, rá lehet fogni mindent, elhalasztnai az amúgy is komolytalan adóreformot, hogy aztán a végén elsüllyedjünk a saját gazdasági szarunkba.Nem csökkentünk adót?Sebaj.kevesebb pénzük marad az ebereknek az áremelés miatt?Sebaj.Megoldás?Még kevesebb adót fizetünk, hogy több maradjon, legalább annyi mint eddig...
index.hu/gazdasag/vilag/jutbro081015/
Még jó, hogy egymás alatt volt a címlapon a két írás (Tótáé, meg ez)...

Árpád, ezek után talán mégsem irreális elvárás az átlag ungarische dolgozó részéről, hogy:
- először is b...sszanak oda bankáréknak egy embereset;
- a régióban egyedülálló, jelenleg 50-55%-os, bérjövedelmeket terhelő állami elvonás talán mégse maradjon meg;
- az adórendszert igenis egyszerűsítsék, és tán némi csökkentés beleférne;
- kezdjék azzal a spórolást, a "válság árának megfizetését", hogy megfelezik a parlamentet, aztán utánanéznek, hol lehet még húzni elhízott állambácsi nadrágszíján (pl. 4-es metró és társai);
- és ugye nemrég még úgy szólt a jelige "reform vagy bukás"...
Szóval ha mindennapi orbánfikánkat meg is adtad ma, úgy tűnik a megoldást az ellenlábas sem ismeri jobban, sőt!
Nyilván nincs köze a politikának ahhoz, hogy most gázzal fűtjük a támogatott devizahitelre vett lakásunkat. Mintha nem az általunk fizetett közgazdászok dolga lenne képben lenni a nagyvilágban, és kitalálni, hogy az oroszoktól való függés nem lesz jó, ha a medve kijózanodik. A gazdasági válság meg ilyen körülmények között előre programozott, a lakások majd elúsznak, ne támogassuk a hülyeséget.
Szerintem ez az egész hitelválság egy nagyon jól összehangolt, globális manőver, nincsen benne semmi hiba, minden a terv szerint halad. Nyilván rajzolhatnának világbankárék másik pénzt ha akarnának, virtuális az egész.

A lényege - ahogy én látom rendkívül csekély közgizdasági-cocpolitikai ismeretekkel, viszont némi rosszindulattal - hogy a hitelválságra mutogatva a fejlett országokban átfogóan le akarják ellenőrizni a szociális juttatásokat, mert komoly társadalmi feszültségek vannak már mindenhol abból hogy a zemberek egy része saját akaratából ingyenél, előre megfontoltan, folytatólagosan és csoportosan elkövetve.

Azok, akik nem vettek fel lehetőségeiken túlmutatva, felelőtlenül hiteleket, azok akik nem segélyből élnek, azok akik valamennyire hasznos szakmát tanultak, vagy ha mégsem akkor nem restek alkalmazkodni, azok akiknek vannak emberi-munkahelyi kapcsolataik szintén meg fogják érezni hogy átmenetileg drágább lesz minden, kicsit összébb kell húzni a nadrágszíjat.

Az ingyenélők, akik parazitoid életmódjukat némi vagyon elleni és erőszakos bűncselekményekkel színesítik viszont beszopják. Azok akik "munka nélkül, pusztán pénzügyi manőverekkel" hülyék, dettó. És ez így nagyon jó, és nagyon kerek. Elválik a szar a víztől, ideje van.

A magam részéről üdvözlöm a hitelválságot mert továbbvisz egy olyan világ felé ahol érdemeik szerint és nem kívánságaik (meg nagypofájuk) szerint javadalmazzák a pógárokat.
AKI MÉG FÉL

Éhesen és rossz bortól fejbecsapottan,
bamba tekintettel, szúrós-büdösen, nagy
szatyrok a lábamnál, bennük kukazsákmány:
néha szeretném vén hajléktalanok közt
ülve a Horvát-kertben várni az estét,
végre nyugodtan, nem rettegve, hogy egyszer
én is ezek közt
végzem majd ...
Gary Greyhound:
"Nem a túl magas kozmikus háttérsugárzás az oka a válságnak, hanem az emberi felelőtlenség és ostobaság, a "neazemberekkelfizessékmeg" szlogen jelentése pedig annyi, csak az túl hosszó, hogy ne az átlag dolgozó állampolgártól hajtsák be, amit a felelőtlen ostobák elbasztak, hanem a felelőtlen ostobák tegyék rendbe."

Igaz és mégsem. Ugyanis "az emberek" (vagyis mi is) engedtük meg, hogy a pénzügyi szektor, stb. (a felelőtlen ostobák) azt csinálják, amit. Persze most sittre lehetne őket vágni meg felnégyelni - bár az erre vonatkozó törvényeket elmulasztottuk meghozni, ld. fent - de kifizetni nem fogják tudni, ha az egész vagyonukat elvesszük, akkor sem. Ők sem, meg a vaddisznók sem meg az üregi nyulak sem. Tehát mi fogjuk (az "átlag dolgozó állampolgár"). Aztán jó esetben elgondolkodunk legközelebb. Reális esetben még azt se.
Árpád nem hiszem, hogy nem tudod hogyan értette OV ezt, csak már nagyon belejöttél a fikázásába. Az a baj ezzel a hozzáállással, ami a kormánnyal is: ha ilyen vagy olyan módon lyuk keletkezik a költségvetésben, akkor csak az jut eszükbe, hogy annak betöméséhez valahonnan el kell venni, "az emberekkel kell megfizettetni". A hat év alatt nem sok olyan intézkedésük volt, amitől fellendülhetett volna a gazdaság és az így elért többletbevételből lehetne lyukat tömni és akkor nem "az emberekkel kéne megfizettetni" ilyen esetekben.
Nem mondom, hogy a Viktor által hangoztatott adócsökkentés mindenható gyógyír, az elején biztosan meg kell valamiből finanszírozni a kezdeti kiesést, de hosszú távon erre van szükség. Nem én mondom, hanem sok független szakértő.
A tízmillió spekuláns országához meg annyit, hogy szerinted miért jutottunk ide? Nem hiszem, hogy a magyar génekben benne van és így születünk. Rákényszerít minket a környezet és ebben a most hatalmon levők vastagon benne vannak.
Szeretem ezt a blogot,reggeli kv+cigi mellé jobb mint egy újság.

Gondolatokat ébreszt.
1. A válság nem nálunk keletkezett, mi "csak" belefutottunk.
2. Gyurcsány egy fasz, aki tényleg elbaszta, világválság nélkül is gonban voltunk.
3. Ki a lófasz segítette elő, hogy majd mindenki sokmilliós lakáshiteleket vegyen fel? Nem gyurcsány tartotta mesterségesen magasan a fogyasztást, hanem a fidesz. Akkor logikusnak tűnt, helleluja, meg minden ilyesmi, de most mintha szopóágra kerültek volna a lakáshitelesek.
Kedves Árpád!

"De még amikor egészségügyről és egyetemről szól a balalajka, akkor valahogy, legalább a látszat kedvéért védhető a nóta. Ezek a rohadt komonisták kúrták el, akkor ne az emberek fizessenek érte..."

Mindig az emberek fizettek érte. Legalábbis az adófizető emberek. Én személy szerint még egyet is értettem volna a vizitdíjjal, de arra is nemet mondtam, Horn Gábor pedig le is fordította, hogy miért. A tandíjjal pedig nem értek egyet, szerintem alapvető érdek, hogy ne a polgár anyagi háttere határozza meg a felsőoktatásban való részvételét. Jelenleg a szegény családból származók (mint én) egyetlen legális kitörési pontja a középosztály irányába a felsőoktatáson át vezet. Ha ezt elvesszük tőle, csak tovább fogja gyarapítani a szürkében tevékenykedó vállalkozók táborát (hisz az esze megvan hozzá), viszont a helyén egy kevésbé tehetséges, ámde jobb anyagi hátszelű polgár koptatja majd az előadók padjait. Arról nem is beszélve, hogy adók formájában le fogja róni taníttatásának költségeit, hisz nagy valószínűséggel az átlagnál jóval nagyobb legális jövedelemmel fog rendelkezni. A "magántőke majd magától megold mindent" elvvel se értek egyet minden esetben (ez a világválság pedig be is mutatja ezt gyönyörűen). Vannak olyan területek, ahol nem engedhető meg a profitorientáltság. Magyarországon - ahol bármit képesek a reális ár többszöröséért kivitelezni - pedig különösen nem. Emlékszünk még az M5-ös autópálya történetére?

Ha esetleg reagálnál kommentemre, légy oly kedves az előzőekben általad elkövetett "HÜLYE."-nél kicsit értelmesebben, nem gondolom, hogy csak ennyire futja...
szerintem ebben a témában több mondanivaló van, mintsem kiélezzük egy olyan lózungra, ami félre van értve. ez az ominózus "ne az emberekkel fizettessék meg" sor, szerintem nem úgy értendő, hogy fizettessük ki inkább a nyulakkal! vagy a zöld szemes ostorossal. nyilván le lehet írni két gépelt A4-es oldalon, hogy miről is van szó, de a végén úgyis megmarad egy catchphrase. igen, rossz hír, az emberekkel lesz megfizettetve.

a makroökonómia az újságíráshoz vagy a dísznövény-kertészethez hasonlóan nem egy ötperces diszciplína. ez a "hogyhogy ne a zemberekkel? akkó kivel?" szint kb a Beginner Level. tabloid. (má bocs. tudom, hogy ez nem a Financial Times.)

circular kb összefoglalta az alaptéziseket, én annyit tennék hozzá, hogy azon kívül, hogy SENKI nem tökéletesen informált a piacon, és olyan, hogy tökéletes verseny ma már csak kb a tankönyvekben van, a paraméter kapocsolóinak tekergetése sem determinisztikus és megjósolható az output oldalon. a sok változó miatt max csak saccolni lehet. meg szép görbéket rajzolgatni. a természettudományokkal ellentétben itt még a trial-error módszer sem célravezető, még a korábbi tapasztalatok sem segítenek, hogy múltkor A-t tettünk és B-lett, akkor valszeg most is, mert a szereplők emberek, mindenki gondolkodik, mindenki emlékszik, hogy akkor vele mi történt, és most pont amiatt lehet, hogy másként viselkedik, hogy elkerülje. tanul a rohadt rendszer. adaptív.
azt már nem is mondom, az is előfordulhat, hogy B effekt még az A gombnyomás előtti másik kavarc miatt történt. csak volt benne egy kis késleltetés, és A intézkedésnek tulajdonították.

és emígyen nyomá le az ökonómus, kinek neve Lucas vala Keynest. kapott is érte egy Nobel-díjat. és még neki sincs maradéktalanul igaza.

ilyen ez a popélet. többmilliárd szereplővel, mint változók, ez is benne volt végig a pakliban.

és tényleg szinte mindig valamilyen háború lett a kézenfekvő megoldás. :( Izland már nagyon nézegeti a térképet. :)
de baszki,
nem vettem fel frankhitelt
nem tőzsdézek
befizetem az adót
nem veszek terepjárót
még szlovák rendszámmal se
a tudásomból és a munkámból akarok megélni tisztességesen

mégis én fogom kifizetni a beképzelt pénzügyesek által elkokainozott-elkurvázott pénzt.
-wagabound-

1. Sólyom megválasztásának körülményei engem - és másokat sem feltétlenül - emlékeztettek dél-amerikai banánköztársaságok szokásos eljárására. Továbbá: minthogy S. maga sem akarta, hogy csak harmadjára kapja meg a többséget (ó, mily borzalom), nem kötném hozzá az Országgyűlés pitiáner és méltatlan huzakodását.

2. Nem köpte le az egészet, itt mindössze arról van szó, hogy hangsúlyozta: nincs szükség nemzeti csúcsra, a kormány tegye a dolgát, terjessze elő javaslatait, az ellenzék meg lehetőség szerint támogassa ebben. A felelősség a kormányé. Az erkölcsi felelősségben persze Orbán is osztozik, aki még ebben a nyilvánvalóan nem a magyar belpolitika által teremtett, kétségbeejtő helyzetben is kézzel próbál gólt lőni, mint az isteni Diego.

Arról pedig, hogy ki kit ösztönzött fogyasztásra a hazudozással, elég annyit mondani: teli az ország foghíjas, büdös konzumidiótával.
"mikor, ha nem most kell egy ír, vagy spanyol típusú nagy megegyezés?"

Nagy megegyezés? LOL. Azért annyira talán még a fidesz sem lúzer, hogy eljátssza a szoclib kormányzás megmentőjének szerepét (pl. azzal, hogy szimbolikusan magára vállalja a felelősség egy részét a népszerűtlen fejleményekért, intézkedésekért - rögtön rá is nyomják majd a 90%-át a kormányközeli kommunikációban, hisz "ő is elfogadta a szükségességét" stb). Amikor talán-talán végre rájuk dől előbb-utóbb ez a tákolmány egyszer.
Tetszettek volna nem trükkök százaival visszahozni a szarból a kormányzást anno, akkor most nézhetnék mit kezd ezzel OV. A demagógia meg tényleg demagógia, na de nem is lapinak vagy tótának szól...
Az "országérdeke, mostösszekellfogni" stb. kenetteljes dumák mögött általában csak egy dolog van: hadd maradjunk még tovább, 2010 után is, hisz úgy megszoktatok már minket.
sziasztok!

Totawét: van pár tény, amit jótékonyan elfelejtesz:
-körülöttünk 5-6%os növekedés, nálunk 2se (válság elött)
-6 éve irányít Ferike, de csak szét keni a sz@rt, nem dolgozik
-a nyugdíjasok és cigányok szavazata nagyságrenddel fontosabb az adófizetőénél, tehát EZÉRT csalok adót, nem azért mert jól esik, szimplán mert nekem ez fontos (a szolidaritást meg leszarom)
-már féléve kérték Simorék, hogy egy bő 2-3 ezer Milliárd Ft-ot vágjanak a büdzsén, dehát a nyugdíjasokhoz nem nyúlunk!
-sorra derül ki, mennyit lopnak/loptak, Strabag pl: ezt is én fizessem? CaCo3 (mész) a jófenébe...
-Veres Janika hirtelen kijelenti, hogy nincsenek tabuk, itt az ideje hozzányulni a nyugdíjrendszerhez: most???
mondjanak le, adják át a kormányt Orbánnak, és hagyják hogy 4 év mulva a nyugdíjasaik visszavigyék őket a nyerő pozicióba. vagy vállalják be, hogy hülyék voltak és ne állítsák azt, hogy aki nincs azonnal, parancsszóra velük, akkor országvesztő gazember

történelmi párhuzam:
1825-ben a megroggyant Habsburg-ház kénytelen volt összehívni a magyar országgyülést. két évig szinte nem volt semmi eredménye, kivéve hogy a korábban mellőzött rendek éjjel-nappal óbégattak a sérelmeik miatt

mondd totavé: látsz itt más esélyt, mint az ellenzék sirámait? mert én nem


ferike meg monggyon le...
Együgyű ember vagy, annyi bizonyos - kedves W.
Ez a "neazemberek" szlogen bizonyos értelemben azért érthető. Ha valaki lufiba fekteti a pénzét, akkor egy igazságos pénzügyi rendszer a lufi hozmában is részesíti. Ha a lufi az én kezemben pukkad ki, és a veszteségemet mások állják, akkor egyrészt jobban jártam, mint kellett volna, másrészt újból vmi hasonlóba teszem majd a pénzt, mert hát az jó buli. Más tészta, hogy az egy adottság, hogy mindenkinek fizetnie kell a válság következményeit. Csak azt mondom, hogy siránkozni azért jogos, miután a kasszához járultunk.
Szép kreténség, amit leírtál Tóta, de már megszokhattuk. Egy hangyányi fogalmad lehetne a pénzpiacokról, mielőtt megtennéd a szokásos kinyilatkoztatásodat.

De nézzük morális oldalról a "ne az emberekkel fizettessék meg" kijelentést!

Ha egy pénzügyi intézmény elkúr valamit, akkor ki viseli a konszolidáció terheit úgy általában? Na ki? Az állam. Mert meg kell őrizni a pénzügyi rendszer stabilitását. Miből fedezi az állam? Saját bevételekből (esetleg hitelekből), jórészt adókból. Azaz a teher szétterül az egész társadalmon. Olyan is viseli a költségeket, aki lehet, hogy sosem vett fel hitelt. Aki lehet, hogy még bankban sem járt. Miért kell neki is szívnia, a közjóért? A legkockázatkerülőbb ember is szopjon össztársadalmi alapon? Jó ez így?

Olvasgass Tóta a Barings bank 1995-ös bukásáról és a kockázatkezelésről, azután írogass!
"azt nem a topmenedzserek fogják megszívni, ők max elmennek egy wellnesshétvégére. Hanem aki elég hülye volt jelzáloghitelre lakást vásárolni."

Elárulom, hogy de. Ugyanis általában, topmanagereknek, cégeknek is hitelre éri meg venni, lízingelni stb lakást, irodát, autót, nem egyben kifizetni egy valag pénzt, ami -vagy nem áll rendelkezésre- vagy miafaszért csökkentené a cég a forgó vagy törzstőkéjét, amivel amúgy gazdálkodik, továbbfejleszt, adót fizet, új csarnokot épít, kihúzza vele amig vannak kintlévőségei stb. spekuláció ez is, és általában remekül működik.
Zseniális!:)

Pár megjegyzés:a frankhitel talán azért fogy jobban mert a forint megfizethetetlen.A magyar jegybanki alapkamat+kamatmarzs=uzsora.A svájci még tűréshatáron belül van.Lakni kell,tehát eladósodunk.Vagy fizetjük a lakbért inkább,de mellette lehetetlen spórolni ez van.Amíg 500 euro(számoljunk nyugodtan ebben) az átlagfizu addig tengődünk.
Mitől is lenne jobb?Semmitől.A képzett munkaerő kiáramlik, az marad akinek nincsen jobb lehetősége vagy ide kötik a családi szálak.A népesség arányában egyre kevesebb lesz a keresők,adót fizetők száma,és vesszük fel a nemzetközi hiteleket nyugdíjra,segélyre,autópályára.Csak éppen ezt ki fogja vissza fizetni?
Szlovák rendszámos terepjáró,én is szeretnék egyet!Vállalkozó vagyok,elképesztő adókkal próbálnak elsorvasztani.Annyi pénzt kell befizetni a 20 különböző jogcímen,hogy Magyar kisvállalkozás csak úgy maradhat életben mint egy partizánszervezet,illegalitásban.A számlás meló fedezi a működési költséget,a számla nélküli pedig a haszon.Nem vagyok alkalmazott,minden rizikó az enyém,ha megáll az üzlet akkor annyi,nincsen tovább.Tehát indulás szlovákiába,nem autót venni,hanem ott céget alapítani!
Szerintem ez mellé, Árpi. Egyáltalán nem hangzik hülye ötletnek az adócsökkentés, befektetésösztönzés, gazdaságélénkítés. Az a logika, hogy ha szar van, többet kell termelni, teljesen stimmel. Tényleg ez az egyetlen módja, több értéket létrehozni, nem a keveset tologatni ide-oda.
"Nem értem a zsidózást! Pont a zsidók azok akik évezredek óta hosszú távon gondolkodtak, és mindig is tudták, hogy etetni is kell a birkát, ha nyírni akarjuk a gyapját.

Inkább a fiatal feltörekvő és türelmetlen, a gazdaságban helykövetelésre trenírozott társaság kavart be- halászva a zavarosban."
Jó tudni, hogy csak öreg zsidók vannak! :))) Szebb jövőt! :D
Kérdeztem a bankban dolgozó ismerősömet, hogy most mi lesz, elmarad az évvégi bónusz? Erre a válasz: hülye vagy???
nemtom, én felnőttségemet ahhoz a felismeréshez kötöttem, amikor rájöttem, senki más nem fog értem/nekem tenni semmit.
senkit nem érdekel, hogy van-e állásom, jól keresek-e, rendben van-e az egészségem, lesz-e nyugdíjam, stb.

ha nem csinálom meg magamnak, másra nem számíthatok. úgyhogy azóta ezt követem.

adót tisztességesen fizetek - tudom, hülye is vagyok, meg a kevesek egyike -, számlákat állom, ha nem telik rá, nem veszem igénybe.
Addig nyújtózkodok, amíg a takaróm ér.

Másrészt viszont szarok én az OTP-re meg a válságmentésre.
Ha lent van az a kurva részvény, akkor veszek belőle, ha fent van, akkor meg eladom.
és nem sírom vizesre a párnámat se a csányi, se gyurcsány, se az orbán miatt.
azok se velem törődnek...
Felőlem megfizettethetik a zemberekkel, csak ne velem:

malac fórumtárs, Sertéshegyaljáról
Circular,

a Marshall-kereszt kb. az első röpdolgozat a közgáz szakközépben, 15 évesen. Ennél azért sokkal többről van szó.

Valószínűleg jó irányba mész - tehát, hogy próbálod nem-dogmatikusan nézni, hanem a konkrétumokat - de ennél azért sokkal magasabb szinten kellene.

Ha valamikor a Kálvin tér környékén járnál, a Filagórában, vedd meg ezt:
www.edge2000.hu/view/product/4-49.html

"nemcsak részvényt venni, de kibocsátani is spekuláció ám, és gyárat vásárolni, bankot privatizálni szintén. "

Ez hülyeség. Ilyen alapon minden spekuláció (még a kenyérvásárlás a közértben is).

"Speculation, in a financial context, is making an investment that increases the overall risk in a portfolio. The opposite of speculation is hedging, which is making investments that decrease the overall risk in a portfolio." wikipedia

szerintem meg dőljön be minden, aztán adjunk végre teret az igazi komenizmusnak, jobbelhajlás mentesen természetesen!
Ez az Árpi vicces csóka én is előszeretettel olvasgatom és röhögök írásain, de azért néha elfeled egy-két dolgot és elszáll picit. Ez a cikk talán azokról a félművelt emberekről (netán embereknek, bár ugysem olvassák) szól, akik elkapott infokból levezetik dühüket egy jól megszerkeztett zsidózással és köp egyet és kész, megy tovább. Mindig volt, van, kell bűnbak, most talán ez az. Tök baromság zsidózni és sörözések alkalmával számtalanszor kerülök én is emiatt kellemetlen helyzetbe, mert nem tartom szórakoztatónak a dolgot és szólok, hogy állj. Viszont ezen lovagolni is fársztó. Hagyjuk már a zsidózást, de az antizsidózást is! Unom.

A "kifizeti meg"-re meg csak annyit, hogy te és én, meg mi könnyen növesztjük a seggünket és mondjuk azt, hogy hát mindennek ára van baszki, nem komcsikorszakban élünk ám. Viszont vannak olyanok és ők a többség, akik nem látszódnak ki a napi hajtásból és pár tízezer forintot keresnek és reménytelen, hogy ebből mókuskerékből a gyerekei és unokái valaha is kitörhetnek. Persze lehet mondani rájuk, hogy de hülye miért vesz fel providencia segélyt!!! Mert valszeg ezt tanulja a barátokköztből és ő is álmodozik nagy képernyős tévéről. Akkor megérdemli a sorsát?! Mi szerencsések vagyunk, ők nem és ezt tiszteletben kéne tartani, de legalább rájuk is gondolni, hiszen ők fogják ugyis leginkább megfizetni. Na de mi a megoldás?
Latod Arpad nem tanulsz. Pedig biztos ezt is ki lehetne fizetni lottobol.
Szerintem Kósának van igaz: vízgereblyézés lesz, de kurvára.

Most mondjátok meg mit oldott meg eddig ez a díszes társaság az elmúlt 20 évben? Alkotmányunk pocsék, elosztó rendszerek ősiek, a társadalom vagy munka, vagy adókerülő, 10% mindkettő.

Nem lesz itt szar sem. Talán tényleg egy válság kéne, ami felnyitja mindenki szemét. De azért gyurcsány húzon a picsába, legalább nem kapok gyomorgörcsöt ha látom a TV-ben.
Ez a penz ontes a bankszektorban eleg erdekes:
Egyreszt nehanyan azt mondjak, hogy hagyni kellett vonlna kihullani a tul nagy kockazatot vallalo bankokat, igy stabilizalni a jovot. Ez egy fajdalmas amputacio, de eletmento. Ez a piac onszabalyozasa lenne.
Masok azt mondjak, hogy hulyeseg, bele kell tolni a penzt, mert egyszeruen osszeomlik, es az sokkal rosszabb. Inkabb draga antibiotikummal probalkoznak.
Utobbi esetben azert azt nem art fejben tartani, hogy az allami penz az nem ajandekkent megy. Nem azzal tuzelnek. Inkabb egy nagyon kockazatos befektetes. Ha bejon, akkor az allam ezen a bizniszen nyer. Nem is keveset. Ha nem jon be, akkor van a buko, mert meg mindig jon a fajdalmas amputacio.
Kissé sántít ez az írás, ugyanis a "ne az emberekkel fizettessék meg"-ben az emberek alatt a kisembert értik. Tehát úgy értik, ne a kisember, hanem a bankos, a spekuláns, a gazdag ember fizesse meg.
Persze aki így gondolja, az még naívabb... :D
Te, Árpi, nem olyan rossz ám ez a szlogen : „Ne Az Emberekkel Fizettessék Meg.” Egyszerűsít. Megoldást ad. Jól hangzik. Azt is be kell látnunk, van némi igaza.
Tulajdonképpen lehetne azt is mondani, basszák meg az amerikaiak a válságukat. Ők csinálták, maguknak. Oldják meg. Az emberek azonban nem értenék ezt, meg hogy: mérgező, áttétes betétek fedezet nélkül. Mi a fasz az?
Nekik egyszerű igazság kell. Gyors megoldás. Feri, vagy Viki. Valaki.
Nem akarnak fizetni.

Namost. A képmesékben volt egy példád a mindenható szabadpiac szabályzó és rendező szerepéről: - egyéként is kedvenc témát, de ezt máskor -
( Télapó és a piac:
kepmesek.blog.hu/2008/04/25/71_telapo_es_a_piac )
" Ha csak haverságból, jófejségből támogatunk egy süteménygyárat, nem lesznek rászorulva, hogy csuda finom tortát süssenek."

Valami ilyen példát várnék ide is. Ha csak haverságból, jófejségből támogat Amerika néhány balfasz bankot, akkor nem lesznek rászorulva, hogy csudajó kockázatelemzésekkel végzett, átgondolt pénzpiaci lépéseket tegyenek.
Mert a szabadpiac tudja ám ezt is kezelni... megoldja.
Elhullanak a gyengék, jön a tisztítótűz, aztán az újak megtanulnak jó tortát sütni. Miért is nem ezt írod?

A piac egyébként tette a dolgát. Rendet rakott. Az USA-ban 2000 milliárd dollárt kezdtek el keresni hirtelen. Aki látta, szóljon nekik. Írhat rögtön a FED-nek is, mert ők is csak pilláznak. Mondjuk meg lehetne kérdezni, hogy mi a faszért nem reagáltak, amikor többen kockázatosnak ítélték az átláthatatlan, ingatlan fedezetű jelzáloghitelek egymásba láncolódását. Talán nem is tűnt el az a 2000 milliárd. Talán nem is volt ott soha.

A FED hatalmas balfaszkodása (szándékosságot ide nem feltételeznék, azt az összeesküvős kommentek hozzák majd) segítette a spekulációt. A végén már boldog-boldogtalan a hatalmas pénzesőt hozó (vagy később már csak ígérő) ingatlanhitel pezsgőfürdőben lubickolt. Az ingatlanok először talán tényleg rendelkeztek fedezettel, aztán emberkéink rájöttek, hogy a félkész beruházások késznek hazudott ingatlanjai további fedezeti lehetőséget ígérnek. Ez viszont hazugság és önáltatás volt -> spekuláció. A vonat egyre lassult, mert az utasok lassan tolták. Egyre többen akartak felszállni, egyre fogyott hátul a toló kedv. Aztán megállt a vonat, borult a menetrend.
index.hu/politika/kulfold/soros081014/

Szabadpiac, láss csudát: jött az Bush-kormány, és 800 milliárd dollárral segített, megvette a mérgező papírokat birtokló bankokat. (Alternatív szavak még, vérmérséklettől függően : államosított, vagy képmesésen :jófejségből támogatott.)

"Ne az emberek fizessék meg".
Ezt akarnák sokan a világban. A "Lehmann tesók" 150 éve sütnek, de most nagyon szar tortát sütöttek, viszont ezt is megetették a néppel. Az állam szeme előtt.
Most nincs pénz lisztre és cukorra, Bush hát ad nekik. Abból a pénzből, amit a jó tortára vágyóktól beszedtek.

Izlandon viszont már nem ízlik ez a torta. Sajátot sütnének. Az oroszoknak van éppen felesleges liszt meg némi cukor. Az izlandi ember egyébként is megcsömörlött a tortától.

Remélem, valaki majd nekünk is ad némi lisztet, ha kell. Pedig mi nem is amerikai sütit eszünk.

Mindenki lesajnálja a szegény frankhiteleseket. Nézzétek már meg az árfolyamot: finance.yahoo.com/currency/convert?from=CHF&to=HUF&amt=1&t=5y
Nem mondom azt, hogy nem kell odafigyelni, és hogy _ma_ frankhitelt kellene választani, de aki pl. 4 éve belement, nem járt rosszul.
Még most is mindig jobb a forintot fialtatni, és avval a részleteket törleszetni, mint egy összegben előtörleszteni.
weed: "ezek a spekulánsok nem követtek el törvénysértést. Ha vesztenek a tőzsdén, te se fizeted ki nekik, amit buktak, így őket sem kötelezheted rá. A rendszerrel van a baj."
Mi? Amikor pénzt teszel a bankba, persze feltételezve Te nem a cihában tartod, amit utána elbasznak az említett spekulánsok, majd utána a bankod emeli a szolgáltatásainak az árát és leviszi a kamatokat, akkor szerinted nem fizeted ki azt, hogy elbaszta?
Azt latom, hogy alapvetoen sokan nem ertik ezt az egeszet, es ugy gondoljak, hogy a megoldas annyi, hogy a brokereket meg kell szepen kerni, hogy adjak vissza.
Most ki kell abranditanom oket: NINCS PENZ! Pont az a problema, hogy sose volt, csak ugy tettek, mintha lenne, mi meg ugy tettunk, mintha latnank, hogy van. Kiraly ujruhaja.
Olyan a helyzet, mint amikor kiderul, hogy a ferj mar fel eve munkanelkuli, es uzsorahitelbol fizeti a rezsit, mert nem merte megmondani a felesegenek, hogy kirugtak. Most a feleseg uvolt, hogy "Te basztad el, fizesd ki te!" NINCS, NEM TUDJA KIFIZETNI! Idejohetsz hozzam, hogy adjak 30 milliot, de ha megkinzod a csaladomat, akkor se tudok adni. Erted? Azert kell az embereknek megfizetni ezt, mert a masik lehetoseg a mokusok. De hiaba kinozzuk a csaladjukat, nem adnak penzt.
már megint a régi nóta.... az a gond, hogy amíg a droidokat a buborékba álmodott szappanoperával lehet az urnákhoz csalni, meg a sok-sok százezer segélyből élőt, addig itt a politikának nem is lesz törekvése, hogy jobb legyen. Minek? Ezeknek? Nem is értenék, hogy miről van szó.
Amit meg a kormányok csinálnak itt a többszázmilliárdos gyorssegélyekkel (egyébként az is mind hitel, nem árt, ha észben tartjuk) - hát talán azokat sem ártana megmogyorózni, akik ebből a perpatvarból szép kis hasznot húztak...biztosan ki LEHETNE deríteni, kik azok, de kinek érdeke?
Lehet, a Sorosnak volt igaza, h. t.i hagyjuk bedőlni őket? De attól még viszik a kocsit, házat a hülye konzumidiótától, ugye.
Ha viszont segít az állam a hülye banknak, akkor talán jogos volna a 100% (re)privatizáció...
Apropó: tudja v.ki véletlenül, hogyan lett Oligarcha Úr az egyetlen gazdája Mo. egykori szinte egyeduralkodó pénzintézetének? Én kíváncsi lennék rá, ki adta neki oda barátságból....mert hogy nem dolgozott meg érte, az tuti.
"vagy nem lesz se gáz és hitel."
ez milyen mondatszerkezet már?
Mindig elolvasom az írásaid, de ez a mai elég demagógra sikeredett!
Ime egy idézet egy másik Indexes cikkből:
""A prémiumok többségét egyben adják, jobbára készpénzben, így végső soron az alkusz fütyül arra, hogy lépéseinek mi lesz a hosszú távú következménye... "
Szerintem, ha én eltolok valamit a munkahelyemen, azt nem veled szokták kifizettetni, nem??

Spike
Számhúzó kutya:

mondjuk az simán kimeríti a spekuláció fogalmát, amikor X országban dolgozol, oda fizetsz adót, ott veszel INGATLANT, és mindezt Y ország alacsonyabb kamatszintjéből akarod olcsóbban finanszírozni. a két dolog között ugyanis nincs valós alapokon nyugvó kontextus
Két nap alatt a második nagyon jó TWÁ írás. Elröhigcsélünk a dolgokon, de ez van, sajnos.
Számhúzó Kutya:
"Nem, bazmeg, azért veszünk fel frankhitelt, mert nagyságrendekkel olcsóbb, mint a forinthitel, és ezt még éppenhogy ki tudjuk fizetni." Kiszámoltad/tátok legalább azt, hogy mekkora árfolyam mellett nem fogod/játok tudni fizetni a hitelt? És mire veszel/vesztek fel hitelt? Kenyérre? Vagy terepjáróra? Esetleg thaiföldi utazásra?
" "munka nélkül, pusztán pénzügyi manőverekkel"

HÜLYE."

Értem én, de akkorazért ennél épkézlábban is meg lehetne mondani a frankót. Mert ez olyan ovis: Hülye vagy! Nem te vagy a hülye! Nem te vagy a hülye! De te méghülyébb..!
na igen, wagabound. a sakkjátékos ügyel arra, hogy szűkítse ellenfele játékterét. bizos nagyon nehéz megérteni, hogy a bizalom helyreállítása mindenekfelett érdeke az országnak. ám aki ezt képes felfogni (nem ez az adócsökkentés szezonja, ha már így kicseszett velünk a globális pénzpiac zavara. azon meg lehet vitatkozni, hogy mi miatt adósodott el a lakosság egy része? a zseniális orbán féle lakástámogatás okán, vagy mert kóka pannonpumázott. ám akármire jutunk is ezen építőjellegű vitában, na attól még a lehman brothers simán lecsődölt, s a dominó még nem állt meg. amint tudjuk azóta.

mégis csak igaz a tétel, így vagy úgy, de elválik a szar a májtól. igaz, hogy ovi okt 23-án a várban szónokol. na ez jó helyszín. aligha ott kezdődik az új világforradalom. akkor már inkább a vekerle telep, de azért nézzük majd meg egy év múlva szlovákiát is.

sólyom? na vazze, majd ő erkölcsi alapon megállítja a bizalomhiányt. (azzal a széles közjogi hatalmával élve...) na persze. ki, ha ő nem? :DDD

Én úgy tudom, hogy egy Soros nevű zsidó éppen a válság veszélyére figyelmeztetett JANUÁRBAN! Elmondta az okokat és a veszélyeket, s hogy Európát is el fogja érni. A cikk a MNO-n volt olvasható és levélben kering a neten.
nemreg elmondtam kollegaimnak, hogy ha megnyernem a lottot, nem biztos, hogy itt epitenem fel a hazam. csak neztek. es hiaba magyaraztam, nem ertettek. egyszeruen nem erzik, nem latjak, hogy hova tartunk. en se, de felek, es nem birom az ostobasagot. biztos van olyan hely, ahol jobbak, nem? (esztorszag?)
Úgy kéne esetleg hitelt felvenni, h ne csak éppenhogy tudja a háztartás kifizetni. Hanem ráhagyással, tartalékkal. Ja, h akkor nem lesz pöpec konyhabútor az új lakásba, meg új autó, meg plammatv, meg külföldi nyaralás és síelés évente, ...

A magyaroknak továbbra is nagyon kis része van megélhetési okból hitelcsapdában, és azok se lennének ott, ha óvatosabban fogyasztottak volna. Erről már a bankok is tehetnek, a laza hitelbírálat okán.

Könyörgöm, h a büdös francba lehet minimálbérre sokmilliós hitelt adni??? Abból meg sem lehet élni, nemhogy törleszteni. Ja, h a fekete/szürke pénzt azt úgy odagondolják? Többek között ez is hozzájárul(t) a nagyfokú adókerüléshez...
wagabound,

Sólyomnak hibájául rovod fel a megválasztásának módját, de Ferenc 2004-es puccsa viszont elfogadható, ugye?
Gyerünk, vallj színt! Azt is hasonlóan undorítónak tartod?

Egyébként meg persze, hogy az emberek fizetik meg a válság árát. Ki más? Szívesen fizettetném én E.T.-vel, de hát egyedül vagyunk, Tibor.
Viszont! Ha már a súlyos adómilliárdjainkat bankmentésre fordítják, akkor kérjük szépen a felelősök nyilvános megnevezését és példamutató megbüntetését. Ha ez megtörténik, és ezt egy szigorúbb felügyeletű bankrendszer követi, még azt is megkockáztatom, hogy lehet, hogy megéri.
"Ne Az Emberekkel Fizettessék Meg."
- Megjegyzem éppen lenne arra lehetőség, hogy a táradalom tehetősebb rétegei, akik az eddigi gazdasági - pénzpiaci folyamatok nyertesei voltak, - nagyobb részt vállaljanak a recesszió okozta károkból.
Egyébként kivételesen -úgy tűnik-, hogy a FIDESZ-nek igaza van: tetszik, vagy nem, - most tényleg adót kellene csökkenteni. A fiskális szigor olyan biztonsági lépés, ami mederben tartja a mostani hektikus folyamatokat, -de megöli a gazdaságot.
(Egyébként mély érdeklődéssel várom, hogy azok a támogatásban részesül pályázatok, amelyek pl. egy GOP program keretében 5 éven keresztül 3-5%-os növekedés teljesítést vállalták a hatósági szerződésekben, - azok most mit fognek tenni? És mit fog tenni az IH? Visszakövetelik a támogatási összegeket?!)
Na, a tisztelt urak megint összemossák a dolgokat. (Nem Árpi, mert ő szegény most is lényeglátóan írt, de OV megpendítésével - szokás szerint - kinyitotta Pandora szelencéjét.)

A másodlagos tőkepiaci válságról szellemes (angol nyelvű), kötelező képregényt találtok itt:

docs.google.com/TeamPresent?docid=ddp4zq7n_0cdjsr4fn&skipauth=true&pli=1

Ami a lényeg: a spekulánsok és a felelőtlen hitelfelvevők két különböző - ha nem is teljesen diszjunkt - csoport. Utóbbiak felvettek nagy hiteleket baráti feltételekkel, utána pedig nem tudták (vagy nem akarták) visszafizetni. Ennek szinte semmi köze a spekulációhoz - még ha Árpi meg is próbálja picit összemosni. A spekulánsok ugyanis
1) Megpróbáltak a rossz hitelek visszafizetésére (vagy éppen a vissza nem fizetésére) játszani, és a kockázatot kidobták egyéb bénzintézeteknek, befektetési és nyugdíjalapoknak.
2) Amikor elkezdett bedőlni a tőkepiac, megpróbáltak nyereségesen kijönni olyan részvények csökkenéséből, amelyet nem is birtokoltak - a londoni tőzsdén be is tiltották a shortolást

Amiatt viszont ne aggódjon senki, hogy Joli néni hitelből vett plazmatévéjét vagy Csányi milliárdjait nekünk kell visszafizetni. Majd jön a bank és jól behajtja rajtuk a tartozást, ahogy azt kell olyan esetben, amikor valaki nem tud fizetni.
Nem Gyurcsány védelmében, de Magyarországon tényleg nem fognak bedőlni a bankok, mert nem nyújtottak visszafizethetetlen hiteleket. A betétbiztosítás felső határát most emelték 13 M Ft-ra, így tényleg kár izgulni (bár az OBA nyilván nem tudná kifizetni az összes betétest ha minden bank csődöt jelentene, de ez irreális forgatókönyv). Lehet, hogy néhány bank kivonul (főleg, ahol az anyavállalat megroppant), mások meg karcsúsítani kezdenek, de ennél nagyobb hullámokra ne spekuláljunk.
Konkrétan mondta valaki, hogy "ne a zemberekkel fizettessék meg???" vagy csak már annyira zúg mindenkiek a füle, hogy bele vélte hallani a sok egyéb baromság közé. T.i. értelme sem lenne ezt mondani, hiszen nincs, amit nekünk konkrétan be- vagy megfizetni kellene. A realitások a következőek.

Olyan üzletágak, amelyek masszivan hitelekre alapultak eddig (építőipar elsősorban) leállnak, munkanélküliség; a GDP növekedése az eddigi harmatos +1-2 százalékról kemény mínuszba esik. Akik korábban devizaalapú kölcsönt vettek fel, többet kell törlesszenek. A banki hitelezés újra visszatér a rendes kerékvágásba, vagyis csak az kap hitelt, aki több oldalról és sziklaszilárdan bizonyítani tudja, hogy nincs szüksége hitelre. Akik részvényve, részvényalapba stb. fektettek be, pénzt veszítenek.

Egyrészt általános gazdasági lelassulás várható, sőt ezen felül valamekkora strukturális - társadalmi probléma. Képzeljük el azokat a családokat, ahol a családfő az építőiparban dolgozik, devizahitelből vett házat+kocsit, és a megtakarított pénzét részvényekben (alapokban) tartotta. Bizonyosan nem lesz akkora gond mint a 30ban, de olyasféle..

Ehhez képest a költségvetés állapota... ugye gond volt eddig is, válság nélkül is. Ugyanaz lenne a teendő ami eddig lett volna: kiigazítani az adózást úgy, hogy ne fogja vissza a növekedést (ez most még fontosabb, hiszen hitelből - Széchenyi - már nem lehet növekedni). Nem feltétlen jelent adócsökkentést mindenhol de lenne hely korrigálni (jelenleg még a korábban csökkentett áfa mellet - szolidaritási adó néven megnövelt társaságiadó továbbra is létezik).

"Ne fizettessék meg?" most mit kellene pontosan megfizetni, befizetni? Miért mondta volna ezt bárki? És ha mondta is, ez lenne ami számít a rengeteg kormányzati - és részben ellenzéki - töketlenkedés között ???
Elsősorban az amerikai lakosság tehet mindenről, mert ezek a "rohadékok" többet akartak fogyasztani, mint amennyit megtermeltek (nálunk nem erről van szó állandóan??), ezt egy darabig finanszírozta a világ, és ennek a fedezete volt az ingatlan, amelynek a piaca hopp összeomlott...
A pénz tehát azoknak a rohadék spekulánsok zsebében van, akik lakáshitelt vettek fel Amerikában és nem tudják visszafizetni , pontosabban mivel elfogyasztották így ez a pénz ott van mindenhol...
Szóval a spekuláns retorikával élve ki fizesse ki a válság költségeit, aki eddig sem tudta kifizetni a hitelét vagy az a hülye, aki hitelt adott neki? Mert ebben a történetben ők a spekulánsok, a banki emberek mindig csak közvetítők, lehet, hogy ők hülyék voltak, de évekig működött a rendszer annak köszönhetően, hogy az amerikai ingatlan árak évről évre nőttek... Aminek az egész világgazdaságra pozitív hatásai voltak. Magyarországra is. Szóval ennek az egész rendszernek a haszonélvezői az emberek voltak az egész világon. Fújtunk közösen egy nagy lufit, Amerika fogyasztott, a távol-kelet fizetett, a világ meg termelt. Hol is a pénz???

lkiuztr (törölt) 2008.10.15. 11:56:53

Számhúzó kutya:

... pont ezt nevezik spekulációnak! Én is CHF alapú hitelt vettem fel, mert arra SPEKULÁLOK, hogy hosszú távon óccóbb lesz, mint a FT, 10 évre, fél éve fizetem. Holnaptól a CHF 200+ Ft lesz 9,5 éven keresztül? Meg...ptam a lompost! DE én arra SPEKULÁLOK, hogy marad így 1 évig, max 1,5 és azután még 8 évig sokkal jobban fogok járni, mint a Ft hitelesek. Bele sem merem keverni a képletbe, hogy addigra lesz-e, vagy nem-e lesz-e ojrónk!
Van valami arra vonatkozó adat (ahhoz hasonló, mint a sajtóban megjelent, számszerűsített amerikai, angol, német, osztrák, francia adatok), hogy mennyibe kerül közvetlenül a magyar államnak a válság? Kell-e bankot államosítani, konszolidálni?

A közvetett hatásoknak (forintgyengülés, részvényárfolyam-zuhanás stb.) vannak vesztesei, de vannak nyertesei is. Az exportra termelő cégek pl. valószínűleg örülnek annak, hogy romlik a forint. Főként akkor, ha a beépített importhányad nem jelentős.

Az én olvasatomban azonban OV nem is annyira a válság közvetlen vagy közvetett PÉNZÜGYI hatásai miatt aggódik, hanem a hosszabb távú GAZDASÁGI hatásai miatt. Abban igaza van, hogy amennyiben a pénzügyi válság hatására bedől a gazdaság, és munkahelyek tízezreit kell felszámolni, azt nagyon meg fogják szívni az "emberek". Ha a megjegyzése arra vonatkozik, hogy legalább az elkerülhető következményeket próbáljuk kivédeni, és ne az "emberekkel" fizettessük meg a válság áttételes hatásait, abban igaza van. Persze kérdéses a know how.

Adócsökkentéssel nem biztos, hogy beljebb leszünk, mert annak a hatásai egyrészt pontosan nem megjósolhatóak, másrészt az időbeli kifutása túl hosszú.

Szerencsésebb lenne inkább a kedélyek lecsillapításával, a spekulációs támadások figyelésével és kivédésével, az azonnali költségcsökkentéssel, a feneketlen kutak eltömítésével kezdeni a projectet (mint GyF is próbálja a 12 pontjában), aztán racionalizálással, az adórendszer egyszerűsítésével, a folyamatok átláthatóbbá, transzparensebbé, ellenőrizhetőbbé tételével folytatni. Ha a közbizalom valamelyest javulna (és ennek bizonyára része lenne egy kormányváltás is), akkor lehetne folytatni a reformfolyamatokat, lehetne adót csökkenteni, gazdaságot élénkíteni stb.

Éles helyzetben az intézkedések prioritásával, időállandójával, dinamikájával nem foglalkozni nagyon nagy hiba lenne.

Már mindenkit szidtak a válság miatt. Nekem viszont az eddigiektől eltérő ötletem van. Ki tudja, így volt-e? De sokszor egy-egy ilyen befektetési ötletet, mint a derivatív, jelzálogfedezetű befektetési jegyeket valaki kitalálja, majd elkezdi az ötletet mindenkinek bevezetésre ajánlani, mint a legkorszerűbb pénzpiaci eszközt. Mivel tekintélyes ember, tekintélyes szervezet ajánlja, aki minden versenytársnál is bizonyossággal tudhatóan megjelenik, az egyes pénzintézetek, nem akarván lemaradni, sorban vezetik be a tanácsolt papírtípust. A válság végén senki nem kérdezi meg, hogy honnan is eredt az ötlet, mennyire volt megalapozott a bevezetést alátámasztó termékbemutatás - vagy volt szemfényvesztés az egész. A bevezetés során az ötletgazda nem gondolt arra, hogy hogyan lehet a negatív hatások ellen védekezni, felkészülni, azokat kizárni, mert az már konkrét és babra munka. Az egyes pénzintézeteknek pedig sem tapasztalatuk, sem ismeretük nem lévén az adott eszközzel, kiszolgáltatottak az ötletgazdának. Ráadásul kiderülhet, hogy túl veszélyes a pénzpiaci eszköz. Majd a SOX megvéd... Aztán mégsem. De addigra az ötletgazda már milliárdos, és messze jár. Ki volt az, aki mindenkit gátlástalanul meggyőzött egy olyan dologról, amiről maga sem tudta, miként lehet védekezni a negatívumai ellen, és bezsebelte érte a pénzügyi Parnasszuson lakóknak járó tiszteletdíjakat?
A másik megoldás, hogy mindenkinek egyszerre jutott eszébe egy hülye ötlet, amiről mindenki egyszerre volt meggyőződve, hogy milyen nagyszerű ötlet. Akkor viszont rosszabb a helyzet, mint amit Soros György gondol, mert akkor gyámot kell kinevezni az emberiség fölé :-) Ja, és akkor az egész nyugati tudományos gondolkodás semmit nem ér, mert úgysem érvényesül a gyakorlatban. :-(
Szerintetek melyik verzió él? Vagy egy harmadik (de az unalmas verzióktól kíméljetek)?
ha most bedol a piac csinalhatom ujra a makrot meg a mikrot?
Annak idején, amikor Dél-Koreában bedőlt a hitellufi (szent képzavar), az emberek mindannyian a nemzeti bankhoz járultak, és beszolgáltatták az összes aranyukat (fukszokat, fülcsiket, karcsikat :)). Egy nagy lófaszt kaptak érte cserébe akkor hirtelen, de ez volt az ára, hogy ne menjen tönkre az ország.
Valami hasonlót úgy szeretnék látni itthon is. Borsod és a nyócker megmentené Magyarországot! XDDD
Számhúzó!
Azt ugye tudod, hogy a spekulánsok java része saját pénzével játszik -- és túlnyomó többségük legfeljebb 2-3 év alatt el is bukja az utolsó vasig?
Szerintem itt egyértelmű félremagyarázásról van szó.
Hogy "Ne az emberekkel fizettessük meg", az nem azt jelenti, hogy a nyulakkal, vagy macskákkal, hanem azt, hogy az igazi felelőst kéne előkeríteni.
Mivel itt egyértelmű manipulációval eltüntetett nagy lóvékról van szó, etikátlan az kis emberek adóforintjával pótolni.
Szó nincs itt nyulakról.
Gery Greyhound: te pontosan olyan Ember vagy, akiről ez a cikk szól.
Külön-külön minden egyes bekezdésedból süt az ellentmondás és értetlenség. A Suzuki törtlesztőrészlete igenis emelkedni fog, az átlagember pedig szívni fog, mert a társadalmi hasznossága, végzett munkája alapján nem érdemli meg még a Suzukit sem. Kb. ennyi a világválság lényege.
"munka nélkül, pusztán pénzügyi manőverekkel"

HÜLYE.

mért is hülye? Én azért ismerek egykét ilyen hülyét, egész jól megélnek...
"...Számhúzó kutya 2008.10.15. 08:37:26
Nem, bazmeg, azért veszünk fel frankhitelt, mert nagyságrendekkel olcsóbb, mint a forinthitel, és ezt még éppenhogy ki tudjuk fizetni..."


Munka = megizzadni ? Jó lenne már kinőni végre...
A 'még épp hogy ki tudjuk fizetni' hitelt meg nem kell felvenni - egyel kissebb házat/autót ( felnit, metált :-) kell venni, amit ki is tud fizetni a család.

Nem csak ma, de holnapután is.
A kormány tudatában volt a kockázatnak, az elmúlt évben rengetegszer cikkeztek róla a gazdasági lapok, hogy mekkora probléma a devizahitelek nagy aránya hazánkban. Lengyelországban nem engedte a kormány az ottani lakosság eladósodását, Gyurcsányékat nem érdekelte, hiszen a plusz fogyasztás növelte a GDP-t.
Most nem kellene azt mondani, hogy ez a ti saratok - fizessetek, hanem illene mindenek előtt lemondani.
"Orbán Viktor úgy látja, hogy az adócsökkentés forrása a gazdasági növekedés lehet, ha ugyanis a pénz a vállalkozásoknál marad, több lesz a beruházás, ezáltal a munkahely és a bevétel is."
index.hu/politika/belfold/ko8845/

Kérdés az, hogy mekkora adócsökkentésnek van egyátalán érezhető beruházásösztönző hatása? 20%-os? 30%-os? Pár százalékokkal nincs értelme ilyet játszani.

Egy ilyen volumenű adócsökkentés viszont elkerülhetetlenül együtt járna a kiadási oldal jelentős megnyirbálásával is (rövid távon biztosan). OV írhatna tippeket arra vonatkozóan is, hogy honnét, miből, mennyit vágjunk.

Árpád, egy kis demagógiáért neked sem kell a szomszédba menni. A mostani írásaidban aki hitelt vesz fel, az már mind büdös balkáni tajparaszt, spekuláns itt mindenki, a Mari néni meg a Géza bácsi is, csak éppen a szabadpiaci pankrátorok nem, mert a kis kapitalista kedvenceidre egy rossz szavad nincsen. Mintha a hitelfelvétel nem a gazdasági élet egyik legalapvetőbb és legtermészetesebb művelete volna Botswanától Dél-Koreáig, de mindegy, nyomd csak a mantrát, hogy büdösmagyar meg rohadtorbán. Ha meg a spekuláció és a felelőtlen hitelezési gyakorlat világméretű válságot generál, akkor is kit szidsz ugye a cikked minden sorában? - hát a kisembert, akinek esetleg nem ér most a füléig a szája, amikor mindezért ő állhatja a cehhet, miközben a válságot előidéző bankárok továbbra is a malibui/nizzai/sas-hegyi villáikban hédereznek, mintha mi sem történt volna. De semmi baj, vezesd csak le a büdösmagyarokon azt a feszültséget, amit a kedvenc szabadpiaci dogmáid bedőlése miatt szemmel láthatólag máshogy nem tudsz feldolgozni.

Lehetne amúgy nagyszerű hangulatjavító intézkedéseket hozni, pl. olyan bankár, aki bedőlt vagy állami segítségnyújtásra szorult banknál vezetői állásban volt, soha a büdös életben ne dolgozhasson többé a pénzügyi szektorban stb. A banki, tőzsdei extraprofitoknak meg különadókkal, a spekulációs célú rövid távú ügyletek után fizetendő illetékekkel stb. véget vetni, így fizessék vissza szépen az évek során a bróker-bankár srácok a rendrakás árát.
A hét vicce:

"Az ellenzéki politikus úgy vélte: a magyar gazdaság baja az, hogy az azt működtető vállalkozások nem vagy csak nagyon drágán jutnak hitelhez.
Éppen ezért ilyenkor pénzt kell pumpálni a gazdaságba, nem kivonni azt. Magyarországon, miután az államnak nincs elegendő forrása, a megoldás a gyors adócsökkentés lehet - hangoztatta. Orbán Viktor úgy látja, hogy az adócsökkentés forrása a gazdasági növekedés lehet, ha ugyanis a pénz a vállalkozásoknál marad, több lesz a beruházás, ezáltal a munkahely és a bevétel is."
Aztán meg vannak sértve, ha levuduzzák az ötleteiket.
Viktor figyelj (,ha már nem hallgattál közgázt): Nincs hitel, nincs kereslet, nincs gazdasági növekedés, ergo nem tudja fedezni.
Az adócsökkentés élénkítő hatása éveket vesz igénybe, viszont a megugró hiány kombinálva azzal, hogy az állam sem kap hitelt államcsődhöz vezet.
Hát ez remek!

A főbűnös a buzi devizahiteles, aki közalkalmazottként három évig spórolt a kibaszott önrészre, húsz évre eladósodott egy 5x m2-es lakásért, csak hogy ne a híd alatt nevelje a gyerekét. Devizahitelt is ármányul vette fel persze, mert így kb. 20 ezerrel kevesebb a törlesztő, rohadjon csak meg a segílyezett meg a nyugger, de legalább jut zabálni a gyereknek. Megyek is haza fölbaszom magam az első fára!
Hagyjátok már ezt a délamerikaibanánköztársaságozást, jó?

Chilében hétfőn, 13-án tartotta Bachelet elnök a nagy nemzeti összeborulást. Utána, a fényképezkedésnél/tévéhíradózkodásnál a háta mögött karéjban álltak a kommunistáktól a kriptofasisztákig, valamennyi parlamenti és parlamenten kívüli párt vezetői, amíg elmondta bele a nagyvilág pofájába, hogy a chilei politikai erők egységesen támogatják a kormánynak a válság elkerülésére tett erőfeszítéseit.

És ne hidd, hogy itt nem utálják egymást a politikusok. De, vazze, utálják ám! Ráadásul a hét végén helyi választások lesznek.

És Chilének sokkal, de sokkal kevesebb szüksége volt erre a megnyilatkozásra, mint Magyarországnak. Mert kishazánknak mije van? A politikai stabilitásán kívül az égvilágon semmije, amit fel tud mutatni.

Chilében, megjegyzem, évek óta szufficites a gazdaság, és annyi a költségvetési tartalék, hogy ha a dolgok így maradnak, mint most, akkor is még öt évig változatlanul finanszírozni tudják a szociális támogatásokat, és a futó állami beruházásokat. Mégis, mégis, demonstrálták a nemzeti egységet!

Pont ettől féltem anno az öszödi beszéd és a megszorítások után, hogy a fletó majd egy világgazdasági válságot, hogy tud egy részben általa is szétzilált országban kezelni.
A kormány és elnökének felelőtlen politikája, most csapódik le igazán!
Az, hogy a fityesz képes felelősen viselkedni, az most fog kiderülni, bár úgy tűnik nem!
Bár ez csak duma, hogy ne az emberekkel; tenni ők is mást fognak! Azt mondjuk nem értem a rossz dumát és demagógiát miért csak rajtuk kérik számon!
A Gyurcsány részéről is manőverezés ez a kerekasztal duma, mindenkire rá akarja tolni a felelősséget! A döntés végső soron az ő kezükben van, max ajánlhatnak nekik dolgokat!
Persze minden szart a kisember fizet meg, különösen aki becsületesen dolgozik, nincs nagy adósága.
Olvastam a cikket az Indexen a tőzsdei alkuszokról, meg a jutalmazási rendszerükről, mint a válság egyik okáról! Nem ártana, az így felhalmozódott vagyonokat is megcsapolni válságkezelés címén!
Mi itten a kárpát-medencei lavórban többszáz éve "spekizünk",hogy ehessünk-szaporodjunk...
Több-kevesebb sikerrel...
Játékosak is vagyunk, mert a rubik-kockával bizonyítottunk a Világnak, hogy ...
Ellenben mindíg rácsodálkozunk arra, hogy nincsenek játékszabályok és a bírók is csalnak...
Shálóóóm...!
A cikk gondolatmenetéhez illeszkedve javaslom, hogy ha ezentúl cigányok bűnöznek, akkor büntessük meg a cigányokat.

Ez a mese is hogy megváltozott...
Árpád, Árpád; mulatságos hogy ahogy szapulod a spekulánsokat emlegető honfitársainkat, közben meg az indexen ott virít, hogy "A jutalmazási rendszer a válság egyik oka".
Persze hogy felelős az ostoba átlagpolgár, aki ész nélkül felveszi a negyedik jelzáloghitelt is a lakására, de azért a felelőssége nem összemérhető a hitelt engedélyező banktisztviselőével, a szaros hitelekből gyúrt "értékpapírok" forgalmazójával, a zsíros jutalékért az egyik ügyfélnek eladást, a másiknak meg vételt ajánló brókerével, vagy az állami segítséget félmillió dolláros vacsorával ünneplő bankvezetésével.
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.15. 08:39:00

Már csak azért is, mert akkor lehet ám jelentkezni spekulánsi munkakör betöltésére. Elég sokat kell ám hozzá tanulni.
Okosan szóltál csúnyanevű "agyvihar". Ez a lényeg: mindíg valaki más a hibás, mindíg mástól - kormány, ellenzék- várjuk a megoldást. Mintha ebben az országban mindenki csak néző lenne, drága jeggyel, akinek jogában áll a műsort, a szék kárpitozását, a tüsszögő mellette ülőt bírálni - ő meg csak ki-be sétál a nézőtérről. A pereceket, amit befalt, meg nem akarja kifizetni.
kicsiben ugyanaz van nálunk régóta, mint most a világban nagyban:

az üregi nyulakból valóban nem lehet kiszedni válságkezelésre sok 100 milliárd $-t, ahogy az APEH sem tudja kiverni a tartozásokat a sok hajléktalan cégtulajdonosból:

amikor egy "ügyes" magyar vállalkozó bevállal egy munkát, alvállalkozóval elvégezteti, a megrendelőtől felveszi a pénz, majd egyből ki is menekíti a pénzt a vállalkozásából, és az alvállalkozónak nem fizet, akkor az alvállalkozó felszámolást indít, de tök hiába, mert a felszámolásra került cégek több mint 95 %-a teljesen üres, vagyontalan. mellesleg az "ügyes" nemcsak az alvállalkozónak tartozik, hanem az apeh-nak is stb. az apeh kénytelen lenyelni a tartozást, hisz a cég üres. ha most az apeh az "ügyes" vállalkozó miatt kiesett adóbevételt pótolni akarja, akkor szétteríti a többiekre, a rendesen adózókra, vagyis azokkal fizetteti meg, akik eddig is fizettek. pedig a veszteséget az "ügyes" kivette, az megvan valahol, ha azóta adriai ingatlan is lett belőle. nem lenne muszály beletörődni, h nincs, leírjuk.

ugyanez a probléma a hitelválság mentőcsomagjaival. a lufi felfújódása idején a pénzügyi szektorban hatalmas profitok keletkeztek, de azokat nem mindenki élvezte. csak a bankok menedzserei és részvényesei. ki is vették azonnal prémium illetve osztlék formájában. most a veszteségeket viszont mindenki nyögje az adókon keresztül? azok is, akik semmit nem élveztek a profitokból?

a mostani veszteségek az elmúlt évek során igenis ki lettek véve a rendszerből. lehet hogy nehéz a nyomukat követni, meg a jogszabályok "visszamenőleg" nem teszik lehetővé, hogy erre most az állam rátegye a kezét. de az adófizetőket azzal ámítani, hogy itt csak virtuális pénzek tűntek el, ez hazugság. és hogy mindannyiunk érdekében nyügjünk közösen. és nem is akarjuk nemhogy megelőzni a hasonlókat, de még csak megérteni sem, hogy itt mi történt, mert "árvíz van", most ne pofázz, hanem hordd a zsákot... aztán majd elfelejtjük szépen az egészet. mert jön valami új téma, és azon rágódunk majd. és ugyanúgy elhalványul ez az ügy is, hogy hová tűnt a sok pénz, ahogy az olajügyekben, a postabankban stb...
Emberek, ez a „bankárok okozták a válságot, jól megszedték magukat aztán most vigyorognak” érvelés nemcsak színtiszta demagógia (a Hírlapban mondjuk elmegy, pláne mivel a bankár ott a zsidó egyik szinonimája), de nettó hülyeség is.

A válság ugye úgy keletkezett, hogy a hitelezési versenyben egyre alacsonyabb fedezettel is adtak kedvező hiteleket (a szemét disznók). A zemberek ennek örültek és jól fel is vették őket, csak aztán egy részük nem fizette vissza, ráadásul az ingatlanpiaci drágulás végeztével a fedezetek értéke csökkent is. Ezért kényszerülnek a bankok veszteségleírásokra, mert a nem fizető hitelezők fedezete nem teljes kárpótlás. Persze eszünkbe se jusson bármivel is okolni ezeket a drága jó embereket, kizárt, hogy az lehet a probléma, hogy olyan hitelt vettek fel, amiről nem tudták biztosan, hogy vissza tudják fizetni. Nem, nem, a hitelező a szemét, miért adott hitelt, gonosz globálkapitalista vérszívó! Ha a zember nem fizetni vissza a hitelét, azért is valaki más a felelős. Alaptétel populista demokráciákban: a zember semmiért sem felelős.

Lehet, hogy a drága jó nemfizető emberek feletti határtalan aggodalmatokban nem vettétek észre, de a bankok buktak a legnagyobbat a válságban. Ha most odatolnak nekik egy rakás közpénzt, akkor más emberek nem-fizetését kárpótolják mindenki pénzével. Ez van, a remek populista demokráciákban mindenki fizet más hülyeségéért.
Ennyi okos embert! Nem is értem hogy kerülhettünk mostani helyzetünkbe. Nem különbözünk a pálya mellett álló, bekiabáló, enyhén spicces, szotyit köpködő alföldi papucsos szurkolótól. Árpinál meg beindult az összemosógép ultrabrutál fokozaton és nem akar leállni. De hát ha így gondolja legyen az ő baja, bár némely sora akár elfogadható.
Béke
Kedves Tóta W. Árpád!
Elszomorítanak az írásai. Bár a dolgokhoz való hozzáállásával nem értek egyet, nem ez az elkeserítő. Cikkei leginkább egy komoly frusztrácóval küszködő ember segélykiálltásai. (a komment reakcióiról nem is beszélve) Nagyon hálás vagyok Önnek, hogy nem gyakorolja eredeti szakmáját. A Pulitzer-emlékdíjat tombolán nyerte? Vagy már az ordenáré szövegezésért is hivatalosan kapható?
Szerintem ennél Ön többre képes.
Hajrá.
Árpád, Ön általánosít érvelésében, mintegy kollektív „bűnösséget” mond ki mindenkire, aki élni merészel még ebben az országban, világban, fogyasztóként, a gazdasági folyamatok realizálójaként.
A 10 000 000 ember fogyasztási szokásait a végeredményben a „piac” irányítja. Kivéve persze a vásárlóerővel még a hitelképesség szintjén sem rendelkezőket, akik a maguk részéről csak a túlélésre játszanak
A különböző hitelek reklámozva vannak/voltak a bankok által, szép színekben feltüntetve, mint LEHETŐSÉGET. Lehetőséget, ami különben oly sok embernek alapvetően nem lenne meg. Nem lenne két-három szobás kis lakása, magánélete, lehetősége viszonylag szabadon eljutni A-ból B-be, ahol igénybe vehet akár egy ingyenesnek mondott közszolgáltatást. Kénytelen lenne saját – jobbára elég kicsike - erejéből „tengődni”.
Erre megkínálja a bankrendszer a hitel lehetőségével. Hát persze hogy mindenki spekulál. Kihasználja a lehetőségeket. „Jövőbeni jövedelmét a jelenbe importálja”. Aki nem spekulál az evolúciós szempontból nem adaptálódik a helyzethez. Marad a tengődésben. Sőt sokszor még spekulálva is tengődik. Tengődők közt élek, úgyhogy tudom és látom, hogy a tengődés szó nem feltétlenül túlzás.
A helyzetet amihez adaptálódni kell nem az "emberek" kavarják ki, az egyszerűség kedvéért tízmillió állampolgár egy jelentős része nem egyszerűen eldőzsöli, amit „összespekulált”, hanem megpróbál a társadalmi normáknak többé-kevésbé megfelelő életet élni. Persze az ún. „társadalmi normák” kialakulása egy meglehetősen szerteágazó, már-már kibogozhatatlan történet, csak félve jegyzem meg, hogy kialakulásukban a marketing technikáknak, illetve a reklámozott javaknak igen nagy szerepe van.
Közhely: a fogyasztásból a vállalatoknak, meg az államnak haszna volt/van! Eddig kívánatos volt a fokozódó fogyasztás, most meg a zemberek bűne? Mér’ fogyasztottak annyit, amennyit nem lett volna szabad? Eddig nem a jövedelmükből illetve később az eladósodásukból működött a nemzet- meg a világgazdaság (vagy mi)? Mert gazdasági növekedés jelen berendezkedés mellett, ugye egyetértünk, főképpen fogyasztás-növekedésből lesz.
Az adócsalás, az ügyeskedés meg tulajdonképpen államrendünk része, ha őszinték akarunk lenni, megint csak nem az emberek zöme műveli mesterfokon, bár kétségtelen, hogy pl. ha másképp nem jut pénzhez, vagy munkához, hát feketén vállal munkát, vagy egyéb törvénytelen utakra lép („megélhetési” bűnözés).

És hát persze, hogy az emberek fizessék meg. Mindig ők fizetnek meg úgyis mindent végeredményben: a fogyasztók. És mindenki fogyasztó. Csak éppen a fogyasztói kosarak méretében van nagyobbacska különbség.

Vannak nagyon nagyra hízott kosarak.
És vannak szerény kicsi kosarak tömegével, na rájuk kivetíteni amit TWÁ kivetített szerintem morálisan megkérdőjelezhető.

Nem magyar buborék ez Árpád: ez egy világbuborék. Az emberek (fogyasztók) a tüdő hozzá, a vegetatív idegrendszer a gazdaságirányítás, a tudatosság pedig, nos az meg biztosan nincs is ebben a játékban.
Ja, a válságról általában. Kiindulópontja az elmúlt időszakban a jövővel kapcsolatos felfokozott várakozások és ezen keresztül a túlzott hitelezési tevékenység. Ez az elmúlt években olcsó hiteleket és felpörgetett gazdasági teljesítményt jelentett (érdekes, nem emlékszem posztokra és szimpátia-tünetésekre ebből az időszakban „köszönjük bankárok” jelszavakkal), ha most egy vagy két évig visszaesik a növekedés és drágulnak a hitelek, csak ezt a túlzott pörgést fizetjük meg. Hja, itt nem volt túl nagy pörgés (más téma), de kaptunk olcsó hiteleket a zemberek életszínvonalának fedezetlen emeléséhez.

Nem apokalipszis, elmúlik. Itthon még hasznos is lehet, ha végre rákényszerülnek a kormányok a „ne az emberekkel, hanem a gyerekeikkel fizettessük meg” stratégia (vagyis a hitelből fogyasztás finanszírozása) elvetésére.
Nem ez nem igazi probléma, hanem az energiaválság, ami most háttérbe szorult és a növekedés visszaesésével nem lesz olyan drámai rövid távon. De ez az, ami tartós gond.
tisztelt tóta w. árpád!

sajnos ugyanúgy egybemosod a 10 millió magyart, ahogy az általad kritizált gyurcsány és orbán is.

gyurcsány hiába mondta h a vizitdíj csak egy fél doboz cigi ára, mikor én nem dohányzom (és vagyunk még pár millióan így).

én például szlovák rendszámú terepjáróval nem furikázom (nincs is autóm), deviza hitelt sosem vettem fel,
segélyt nem kapok, és gyerekem egy sincs, ami után kapnám a sok lóvét. nyugdíjat sem szoktam emelni virtuális pénzből. ellenben fizetek adót, mivel a munkahelyemen nem kérdezik meg hogy levonják-e. tudom, te kikről beszélsz, ezek valós problémák. teljesen igazad van amikor ostorozod a leírt viselkedéseket, az adóelkerülést, adócsalást. csak szerintem nem veszed észre, hogy a terheket megint azok fogják viselni, akik eddig se bújtak ki a közteherviselés alól. az a kb. 2,5 millió valódi munkavállaló, akitől eddig is levontak mindent az utolsó fillérig. (a 3,9 millióból ha levonjuk a kb 1,1 millió minimálbéres adóelkerülő vállalkozót, meg a kb. 300 ezer fölösleges állami alkalmazottat)

amúgy az újságíróknak kitalált a kormány egy legális adócsökkentő konstrukciót, az EKHO-t. esetleg te is ezzel adózol? mert ha igen, akor neked EZ a szlovák rendszámod, vagy tizenharmadikhavinyugdíjad.

üdv,
vass miki
Gratulálok mindenkinek, aki leszólja chf-ben eladósodott tömegeket.
Kicsit talán el kellene gondolkozni, hogy miért vesznek fel az emberek hitelt.
Természetesen sok olyan ember van, aki felelőtlenül veszi fel az 5-6 hitelét, tv-re nyaralásra stb, úgy hogy nem gondolja át fogja-e tudni fizeteni.
DE………. a legtöbb ember nem hawaii nyaralásra veszi fel a hitelt, hanem lakásra kényszerből.
Ugyanis tisztességes munkával, (okoskodás, lopás, csalás nélkül) egyszerűen nem lehet összetenni egy lakás árát.
Mondjátok, (Ti akik akkora koponyák vagyok, hogy már 10 éve is láttátok mi fog történni), miért nem akkor okoskodtatok, és mit javasolnátok annak aki másképpen nem tud lakáshoz jutni.
Lakjunk sátorba, tanyára, vagy az erdőbe. Esetleg költözzek ki az ország szélére, ahol kapok 500.000-ért 20nm-es lakást, de munka lehetőség 0, és jelentkezzek segélyért?

Na most lehet okosnak lenni.

Arra gondoltál-e íÁrpi, h régen mire mondták ezt a "ne az emberekkel..."?
Pl., h a megszorító csomag bevezetésekor is volt olyan bank, aminek az éves nettó nyeresége 300 milliárd körül volt.

Értem én a cikket, van is benne igazságod, de azért mégiscsak bosszantó, h a bankok balfaszságát Marcsi néni nyugdíjának reálértéke bánja...
Pénzügyi válság
"Azt már bejelentették, hogy nem lesz adócsökkentés, nem nőnek a bérek. A Fidesz az ellenkezőjét mondja szerintük adót kellene csökkenteni most hogy jön a válság. ... "

Kérdés? Előtte, mit is erőltettek gazdasági guruink?
- Kiadás csökkentés: Legyen fizetős minden(mégegyszer, sokadszorra ugyanazért), kurtitsuk a szoc.támogatást, éheztessük a
nyuggereket stb...
- OV - Adócsökkentést, nem számít, hogy miből fizetjük majd az állami kiadásokat(lesz + adóbevétel a csökkentésből).
És most?
Ja, hogy ugyanazt. Akkor nincs is válság! A válság csak egy lufi!:-)
csongorbéla: "Tartok tőle, hogy Kiss Rozi plazmatévére felvett hitelét is majd én fizetem meg előbb utóbb. " Pontosan. A Csányik meg a KissRozik baromságán híztak ilyen szép nagyra.

Ez az a pont, ahol leszarom a társadalmi felelősségvállalást. Fizessen a Kiss Rozi, szvsz.

(A brókerek pénze pedig nem fáj, sőt még a Csányié sem. Főleg azóta nem, amióta felszámoltam a folyószámlámat is az OTP-nél.)

Az emberek okozták a hitelválságot, azzal, hogy olyan hiteleket vettek fel, amiket nem tudtak visszafizetni, ezért tönkrementek, és ez vonul tovább az egész gazdaságon. Az embereknek is kell ezt megfizetni. Az államnak csak az emberekből lehet pénze. A virtuális pénznek is kell valahol termelődnie, mert aki fizeti vissza a hitelt, az valami munkából kell, hogy ezt tegye, szerintem.
Nincs válság. Ez az új kor kezdete. Ez után már folyamatosan így fog menni. Érdemes erre felkészülni.

Szerintem.
számhúzó kutya:
én is spekuláns vagyok, munka nélkül, pusztán gondolatátviteles manőverekkel húzom ki a pénzt az emberek zsebéből. csak ülök egész nap a monitor előtt, néha odébbtolok egy pixelt, és dől a lé.
de tudok durvábbat is: olyanok is vannak, akik írnak, meg ilyesmi. mondjuk a számolásnál gázabb nincs, az igaz.
Jujj, a cikket olvasgatva rájöttem a megoldásra: Egy újfajta kommunizmust kéne teremteni! :) Nem az lenne a lényege hogy mindenki legyen egyenlő, mert az nem működik. Oan lenne, hogy alulról lenne ugye a minimálbér mint most, de felülről is lenne korlát: egy maximálisan felhalmozható vagyon/személy. Mondjuk 100-200 milla. Aki azt túllépi azt kivégeznék, vagy valami :)
Na megyek megírni a lila könyvecskét. (mi leszünk a lilák)
Nem arról a struktúra-immanens problémáról van szó, hogy a világgazdaságot a növekedés hajtja, a növekedést pedig a fogyasztás, fogyasztást pedig katalizálja a hitel? És mivel a szemét spekulánsok szeretnének jól járni szegény normális emberek kárára, hát olcsón adják a hitelt, hogy a szegény normális emberek megvehessék a hatodik plazmatévét és Ming-korabeli porcelán kertitörpét. Az már nem jut eszükbe, hogy a hitel árát, vagyis a szemét spekulánsok jövedelmét ők termelik meg a munkájukkal és a hitel visszafizetésével. Szóval ha nem tévedek, a pénzügyi válság oka az, hogy a szemét spekulánsok becsapva a jónépet, hitelt adtak, a szegény normális emberek pedig elköltik a még meg nem keresett pénzüket, amikor egyszercsak (most) hirtelen rádöbben mindenki, hogy a hitelnek (és a hitelből hitelezett hitelből hitelezett hitelnek) nincs fedezete.
De ezt már tényleg ne az emberekkel fizettessék meg! :)
Ahogy Türmer modta annakidején :"Fizessenek a gazdagok!" :-)
TWA
"dear vomit, ne rójuk már fel a PÉNZNEK, hogy tartozást jelenít meg. hát az a szó ismerős, hogy BANKJEGY?
ez így működik. gond akkor van, ha a tartozás behajthatatlanná válik."

Véletlenül se olvasd el a linket, amire dear vomit ajánlott.
Igazad van, ez így működik. A fedezet kilenszereséből lesz "tartózást megjelenítő funkció", ami mögött jó esetben van 1 egységnyi fedezet. A lufi a rendszerben van, csak idő kérdése, mikor pukkad ki._Esély nincs rá, hogy az adósság forintok, valaha is kiegyenlítsék a lufit.
"USA-ban egy bankelnök kb. annyit keres(ett), mint egy Britney Spears, Brad Pitt vagy Paris Hilton. ötven+ évesen, 50-100 000 ember főnökeként keresse töredékét, mint egy tinédzser énekes, egy befutott színész"

Nem, keresse az átlagfizetés 10-szeresét (amiből kényelmesen megélhet), a többit kapja saját bankja részvényeiben, amelyek zár alatt maradnak, a cégtől távozását követő 5 évig.

Ha jól irányította a bankját, gazdag nyugdíjas lesz, ha rosszul, akkor szegény.
Persze elmehet énekesnek is, annak kevesebb a felelőssége!
Izlandhoz hasonlítják Magyarországot
Jó is, de visszaüt, hogy az IMF-től kértünk segítséget: ez a hír üzenet a befektetőknek, hogy a forintot ütni kell. Éppen ütik is.

-

Ez a gyurcsány tényleg egy jó nagy nehezék.
Üdv mindenkinek!

Szerintem Orbán csak a dolgát végzi, amikor mindenre beszól a kormányfőnek. Ha nem tenné, nem mondanák be őt a rádióba, aztán csak nézne.
Persze, amit mond, az ilyen formán többnyire pontosan olyan marketing-búlsit, mint amikor a miniszterelnök a könnyeivel küszködve engedi el a közlekedési minisztert.
DE!
Anyám (aki vér-szoci) első reakciója az volt, hogy mondja is meg az Orbán, hogy ne az "emberekkel fizettessék meg". Mert az "emberek" az igazából az a 3 millió aktív dolgozó, akire nagyjából minden terhet rá lehet rakni Magyarországon.
Igen, sokan vettek fel hitelt, de azzal szívni fognak 12-pont nélkül is, meg azzal együtt is.
A "neazemberekfizessékmeg" c. duma nyilván úgy értendő, hogy pl. ne osztogassanak segélyt az élősködőknek (mert aki nem akar dolgozni, az nem érdemli meg, hogy egyen), meg hogy akinek két kastélya van, az tessék beérni eggyel is.
Magyarul, hogy a dolgozó magyar nép szívjon a legkevesebbet. Mert ővele méltatlan ez, hogy mindig a középosztály szopik.
érdekes Árpádunk rejakciója. Kb mintha azt mondaná h a szocializmus alapvetően jó, minden rendben van, de szükségünk van a külföldi hitelekre, mert különben csődbe megy az amúgy kóser rendszer.
Hát nem bazmeg, vagy kapitalizmus, vagy szocializmus. Piaci szereplők szépen dőljenek be, csődeljárás, aki betette a pénzét, nyugdíját, anyámkínját az szépen nyelje be.
DE neeeem. igazítsuk ki a rendszert, nyugtassuk meg a spekulánsokat h semmi gond, nem ők baszták el, minden a legnagyobb rendben, és mehet minden tovább. Teljesen hihető h a valódi piaci viszonyokat tükrözi ha egy nap alatt egy valuta értéke 10-20%ot változik, nyílván az országok reális gazdasága indokolta, reggel még 80 gyárunk volt, délben 100, estére meg 80. nyílván.
Akkor már legyen kapitalizmus, de tényleg.
Az a gáz a szememben ezzel a cikkel, hogy a magyar gazdaságra és politikára levetíteni a dolgokat, párhuzamokat keresni azért gáz, mert nálunk abszolút nem azok az állapotok vannak, mint ami a világválságot okozzák. Másrészt ráadásul hatásaiban lehet, hogy pl. délelött még úgy néz ki, hogy jó nekünk a dolog, erre délután meg már a vesztesek között vagyunk.

Adott szituban, mindenki összevissza beszél, kiabál és az a gáz, hogy ebben a cikkben sem érzek többet ennél. Kiragad valamit a politikából, kiragad valamit a pénzügyi/gazdassági krízisből és gombóccá gyúrja össze, miközben pillanatról pillanatra változik a szitu, és így a kiragadott kijelentések értelme is.

Megy a szerző a maga jól kitaposott, a "fúj-fújzsidó-zók" táborát lelkileg megacélozó, kesernyésen bunkú humorú frazeológiája szerint. Csípőből löki a szokott fordulatokat, néhol kicsinosítja, aktualizálja.
De mindíg valahogy ugyan azok a gondolatok jönnek ki az egészből, mégha a témának adott esetben például vajmi kevés köze is van ehhez az egész nagy népnemzet ború vs. zsidó identitás fájdalomhoz.
Ugyan úgy mint Móricka esetében, akinek mindenről ugyan az jut eszébe.
De ha egy móricka viccet halottál, mindet hallottad!;)

Uf, én szóltam.
Azé csak jobb vot aza cocializmus. Szerintem sem kéne közpénzből a pénzügyi "mágusok" bedőlt piramisjátékát fedezni. Inkább kiosztanék pár év fegyházat. Lehet, hogy mégiscsak a valódi "kétkezi" munka termel értéket, és nem a tőzsdék lufipénze?? Tönkrement a htelező bank? OKÉ, hurrá nem tartozom senkinek!
Szia, Árpi! Régóta olvaslak és egy nagyon okos, éleseszű és szimpatikus kommancsbérenc gyereknek tartalak, de most nincs igazad.
A neazemberekkelfizettessékmeg az egyértelműen az adófizetőkre, azaz Mo-n 1.8 millió emberre vonatkozik, akik természetesen megfizetik majd, mert más lehetőség nincs, de engedtessék már meg nekik, hogy legalább egy sör mellett könnyítsenek a terhükön egy kellemmes anyázással. Mert ugye azt elhiszed, hogy az elcseszett - és teljes joggal piramisjátéknak nevezett - hitelpolitikának sem okozói, sem haszonélvezői nem ők voltak.
(Mondjuk egy kivételt ismerek, az alapkezelő barátomat, aki tisztességesen fizet adót, és megelégszik néhány 10 millás prémiummal.)
Sajnos a teljes vagyonelkobzásra sehol nem hozzák létre a jogi környezetet, mert "nem civilizált" dolog (ha-ha). De akkor legalább lehetne mondani, hogy "hát tisztába voltatok a rizikóval".
Mindegy, az adófizetők arra kérnek, légy empatikusabb, köszi.
Lám lám a kapitalizmus is megbukott, Marx visszatér és államosíthatunk újra, vagy keresünk valami mást. Mi is jön a kommunizmus után... ?
Alternatív és egy kicsit utópisztikus javaslat:
Az egyes kormányok fizessék meg valahogy így:
"Na jó, akkor most 1 évig kevesebbet fogunk lopni."
a dolgokat nézhetem semlegesen (folyamatokként) és értékelően (dualistán: azokat jóra és rosszra bontva.)

ha a világot értékelve nézem (dualistán, akkor van a jó és a rossz (ami eleve mindig szubjektív valahogyan): szal, ha a rosszat megfogalmazom, a jót is mindig meg kell. és ford.

ha a világot annak történéseiben semlegesen nézem, akkor nincs dualizmus: jó és rossz nincs külön: folyamatok és események vannak, amiket nem értékelek, így nézzük a távoli csillagokat is, ez felrobbant, az született. a világegyetem meg tágul...stb. semleges.

a vágyaink egy része „jogos”, tök jogos. csak ebben is jó egy fogalmi tisztaság. az autó pl „közlekedési eszköz, ami egyik pontból a másikba visz el”, és van akinek erre az életéhez szüksége van, mert egyik pontból el kell gyakran jutnia valahogyan egy másikba. ha ennél, a használati szükségességénél többet kezd el jelenteni, akkor végig kell gondolni, hogy mégis mire vágyunk? elfogadásra, elismerésre? boldogságra? és hogy tényleg ez-e a valóban jó út ahhoz, amire tényleg vágyunk. a nagybankárnak is, és a kisalkalmazottnak is egyaránt fontos látnia, hogy mégis mit keres az életében, miért él???? a primér vágyak vak és tudattalan mókuskerék-szerű kergetése általában csak mindent rosszabbá tesz, hosszútávon biztosan.

ha értékelünk nem szabad csak a jót vagy csak a rosszat megfogalmazni. mindig tudatosítani kell a jókat is, szinte minden nap, mert a figyelmünk az csapong különben, mindenfelé, és elfeledkezünk a sok-sok jóról, ami már nem újdonság, kiesik a tudatunkból, és azt hisszük nincsen, csak élvezzük a gyümölcsét öntudatlanul. közben meg belesüppedünk a ”vágyainkba” és partalanul álmodozunk: olyan helyzeteket látunk, ahol mintha nem lenne nehézség: ez a csábítás illúziója, aminek nem szabad bedőlni, amin segít az, ha nagyon tudatosítjuk azt, amivel buddha kezdi a beszédeit (mosolyogva...): „az élet nehéz”. mindig. aki nem akarja látni a dolgok árát és bedől folyamatosan a primér vágyaknak, az nagy árat fizet ezért, sokkal nagyobbat, mint eredetileg kellett volna, csak később fizet ezekért.

(a populizmus és a hitelből élés is erre alapoz. az illúzióknak bedőlésre: az „írástudóknak”, akiknek lehetőségük van az életet jobban látni, és ennek ellenére ezekre az illúziókra ráerősítenek: azért rohadtnagy nagy a felelőssége... )
sztem :-)
A díszberuházásokat, a szavazatra váltható intézkedéseket és az állam bürökratikus vízfejet, a PR programokat és a programgyártási lázálmokat ne az emberekkel fizettessék meg. Főleg ne hitelből....
"De nagyon keménynek, okosnak, ravasznak kell lenned, egyetlen igazi fegyvered van: A szavazatod."

Jó poén! Méghogy a szavazat... nem az a gond, hogy kire... hanem hogy a szavazáskor biankó csekket töltesz ki. Akármelyik banda azt csinál a szavazatod nevében, amit akar és ezen a következő majomcirkuszig, akarom mondani választásig nem is csinálhatsz semmit.
Lehet, hogy a fent említett két válság (a kis sajátunk és a globális)azért mégis összefügg?index.hu/gazdasag/magyar/ft081015/
(államadósság-félelmek miatt zuhan a forint.)
Csak meg kell nézni az államadóság növekedését az elmúlt 6 évben ...
Ja, Árpád,

A post végén a felsorolásból ne hagyd ki, hogy EKHO címén legálisan adót kerülünk, majd publicisztikában értekezünk a rossz adómorálról.
Szó se róla, én is EKHO-párti voltam, amíg lapszerkesztőségben dolgoztam.
De az akkor is egy vicc.
Először egy De Gaul-ra van szükség.
De nem olyanra akit választanak, ahnem aki ki tudja harcolni magának, széttudja csapni ezt a parlamentbe báérelt hellyel bekövült bandát.
Aztán ha rendet vágott akkor majd utána jöhet az ír, vagy spanyol típusu kiegyezés, ellenkező esetben csak ez a két banda fogja időnként cserélni egymást, gondosan ügyelve arra, hogy idők végezetéig mindenki közüllük a húsos fazék (értsd: adófizetők pénze) közelében legyenek.
A "Neazemberekkel" lózung ott hibádzik, hogy a világgazdaság nem zérő összegű játszma. Ami többletet kerestek a bankárok a felelőtlen pénzpolitikával, abból a válság hatásainak töredékét sem tudnák kifizetni. Azonkívül a "zemberek" nemcsak szívnak, hanem az elmúlt 30 évben pl. élvezhették, hogy többet költenek, mint amiért megdolgoztak. A magyar jólét hitelből lett. Pont az a nagy gáz, hogy a hitelt nem fejlődésre fordítottuk, hanem jólétre. "Merazjár". "Szociáliskiadásokhoznemnyúlunk". A későkádári (és az azóta is tartó) osztogatás olyannyira tönkretette a gazdasági szemléletet az emberek fejében, hogy egy kiadós összeomlás sem biztos, hogy változtat ezen. Magyarország szinte menthetetlennek látszik.
A: "Ne az emberekkel fizettessék meg!

B: "Fizessenek, akik eddig mulattak!"

A és B együtteséből következik, h akik eddig mulattak, nem emberek!

:-))
index.hu/gazdasag/magyar/beva081015/
"Beavatkozik az MNB

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke néhány perce megjelent nyilatkozata szerint nagyon rövid időn belül életbe léptetnek egy intézkedési csomagot, melynek a célja a befagyott magyar állampapírpiac újraindítása. A csomagban szerepet kap a kormány, az ÁKK, az IMF is."

(NB: úgy látszik a kormány tud intézkedéseket hozni a válság ellen Orbán Viktor nélkül is ...)

Követelem, hogy Orbán Viktor valljon színt a fenti csomagról! Csatlakozzon hozzá, vagy javasoljon jobbat!

Nagyon fontos mondat:
- Morálisan nem tartható, hogy a veszteséget minduntalan államosítják, a nyereséget pedig privatizálják - jelentette ki Krausz Tamás.
www.nol.hu/cikk/510650/?gclid=CI2SsqzAqZYCFRnBugodKyYJyQ
Archenemy 2008.10.15. 12:53:30
abszolút jogos... Ha a "zemberek" a hibásak a válságért en bloc, akkor máshol is alkalmazzuk szépen a kollektív büntetést!
Van itten három dolog.
1,- Mindent varrjunk a zsidók nyakába. Régi, jól bejáratott dolog. Vagy ha ez nem megy csereszabatosan keresünk helyettest. Komcsit, Orbánt, bárkit/bármit. Lényeg a felelősséget lemosni az éppen regnáló hatalomról.
2,- Mindent a körülményekre kenni. Ez egy általánosabb, és kisebb ellenállásba ütköző módszer. Ebbe a játékba széles rétegeket lehet bevonni.
3,- Elmaszatolás. Na ez már igazi stratégiai játék. A mindenkori hatalom toppon lévőségét, kreativitását igényli. Ennek tevőlegesen legprofibb megjelenítője a most regnáló hatalom. Viszont ez okozza a legtöbb kárt. Ugyanis a maszatolás tulajdonsága, hogy később ott csap vissza, ahol senki sem várja.
Mondjuk, nem igaz, hogy vannak Jolly- Joker politikusok. Pedig mint látjuk ... ! Nem igaz, hogy vannak örök érvényű gazdasági receptek. Itt mégis sokan hiszik, ráadásul, előtte nem is firtatták az "orvos" végzettségét.
Ez után akarjatok egységet, mert mind a két oldal magánál hordozza a bölcsek kövét. Mint az itt kommentelők, köztük én is.
"Szia, Árpi! Régóta olvaslak és egy nagyon okos, éleseszű és szimpatikus kommancsbérenc gyereknek tartalak"

Nabazmeg, így köll face to face megdicsérni vkit! Gratula!

:-))
Mondjuk az aranyos mennyit számít Feri Európában, mikor Orbánnak könyörög harcolja ki, hogy foglalkozzanak a mi drága Ferikénkel ...
Aveu 2008.10.15. 16:45:29

Nagyon jó lesz az állampapírpiacot, úgy tudják megint beindítani, ha növelik a kamatokat amit meg aztán megint mi fizethetünk meg ... jupíjj.
"Sólyomnak hibájául rovod fel a megválasztásának módját, de Ferenc 2004-es puccsa viszont elfogadható, ugye?"

miről beszélsz, travis? senki sem kérdőjelezi meg sólyom legitimitását. 2006-ban puccs volt? na ne mondd! btw 2002-ben is puccsal nyertek a komcsik??? :DDD
Az a baj a kapitalizmussal, h a multik, a bankok, a biztosítók, stb... kíméletlenül kiszedik a hasznot, amikor csak lehet, főleg konjunktúra idején, aztán mikor beüt a ménkű, húzzák el a belüket, fizet a nép a hatalmasságok elkúrásáért.

Jó lenne, ha igaz lehetne, h „Ne az emberekkel…!”, de sajna ez csak valamiféle – igazságérzetből táplálkozó – naiv ábránd.

Azért azt bírnám, ha felállítanának egy bíróságot, ami az ÁSZ jelentései alapján vagyonelkobzásokat, börtönt, pénzbírságot szabhatna ki azokra, akik az állam vagyonával bizonyíthatóan felelőtlenül bántak, avagy „hűtlen kezelés”, illetve államszerződésekkel, elhibázott törvényekkel hatalmas károkat okoztak.
Mondjuk ez is naiv ábránd. Ez egy ilyen ábrándozós nap...
T. Tóta W.!

Eccer tetszett írni valami olyasmit, hogy bármi is a téma, abból mindenki úgyis azt hozza ki, ami a szívének kedves (a blogbeírástól és a mások hozzászólásától teljesen függetlenül). Oda nem szóltam hozzá semmitse. Mert egyetértek.

Egyébként meg az a véleményem, hogy fizessenek a zemberek. Az a másfél millió, akik eddig is. Más nincs.

lapi • lapi.blog.hu/ 2008.10.15. 11:17:42
’’’’sólyom? na vazze, majd ő erkölcsi alapon megállítja a bizalomhiányt. (azzal a széles közjogi hatalmával élve...) na persze. ki, ha ő nem? :DDD’’’’
Lapi!
Sólyom kétes megválasztása nem a bizalomhiányt, hanem a bazsarózsák növekedését állította meg. A bazsarózsának is van önérzete, önbecsülése!
Ámde: mit is mondott ez a véletlenül és alkotmányellenesen megválasztott ember???: "nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik" - fogalmazott az államfő annak kapcsán, hogy a hétvégén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemzeti csúcs összehívását szorgalmazta, melyre a közjogi méltóságokat is meghívta.
Ámde bőr-fölösleggel a képén, így folytatta: "Általában ezekben a válságos időkben azt tartom fontosnak, ha a felelősségeket nagyon tisztán tartjuk" - jelentette ki az államfő. Hozzátette: egy ilyen formátlan tanácskozás inkább elmossa, mintsem kirajzolja a felelősségi viszonyokat.

És végül: "Éppen ezért a felelősségi viszonyok tisztázatlansága miatt, illetőleg a felelősségi viszonyok elmosása miatt, technikai alkalmatlanság miatt, én nem támogatom ezt a testületet, ebben én nem kívánok részt venni" - jelentette ki.

Felelősségi viszonyok tisztázatlansága???
Mondjon le a kedves Sólyomnak álcázott Turul, és máris valami nem legitim közel kerül ahhoz, hogy legitim legyen.
Félreértés ne legyen: Kádár idején is volt Turul, de annak volt építési (fennmaradási) engedélye. A Sólyom engedélye az elnökösödésre hamis.
Nem a Gyurcsány hozta hamis helyzetbe, mégis rajta köszörül. Semmit sem ért, azt meg nem akarja érteni, hogy hogyan is került oda.
vakapad 2008.10.15. 19:25:09

Ja csak az a bibi az elmúlt évek Gyurcsány féle produkciói után ez a mindent fizető másfél millió igencsak az összeropi határán van, ha nem lépk meg végre a kiadási tételek csökkentését ez a másfél millió is rohamosan csökkenésnek indul. -
Árpád

mióta az árvizihajós fanjai reménykedni kezdtek egyre aktívabbak ezen a blogon, jól érzik magukat... vagy csak a Nyakó fiúknak a "megindultuk" bukott sikerkampány pánzeit átcsoportosították...?

oh ez a csodálatos válság új tereket nyit Gy. F. fanjainak... új remények élednek....


A zsidó-magyar-cigány géniusz hisztériáját szeretném erősíteni azzal a ténnyel, hogy az USA-ban a hitelezési gyakorlat nagyon megszigorodott: Toyota autókat árulnak 19 ezer dollárért, aminek a magyarországi ára kb: 5,5 millió, a szigor itt jön: nulla dolláros befizetéssel, kamatmentes kölcsönre...

a hülye bankárok, nem hagyják éhen halni a japán munkást...
"Ki vernyákolt valaha is arról, hogy az orosz gázért ne a magyarok fizessenek ha ők használják fel?"
Hát tudnék neveket mondani, akik szóvá tették, hogy csökkentsék a gáz ÁFÁját, hogy ne az emberek fizessék meg az áremelkedést.

"Gyors párhozam: Dzurindáék azért hasítanak, mert ott marad is az adózás után, és nem nyúlja le az állam a megkeresett pénz 2/3-át."
Persze és azért nem veszi el, mert előbb szétverték a saját szociális hálójukat, hogy ne kelljen elvenni. Mi ezt nem hagytuk...

"Valószínűleg arra gondolnak, hogy ne a magánszemélyek, hanem a vállalkozások (sőt, azon belül is valószínűleg a nagyvállalatok) akik hozzájárultak a válság elmélyítéséhez fizessék meg a veszteségek nagy részét."
Ez nagyon édes, de a vállalkozásokat ki fizeti, ha nem az emberek?

"Ellenben a károkat fizesse meg a gátlástalan spekuláncs. Bizonyos műveleteket, amiket ők tettek, bűncselekménnyé kellene nyilvanítani. Az USA-ban próbálkoznak is vele."
Bizonyos müveleteket lehet, de minden spekuláció, ami az események valamilyen trendjére bazíroz. Mellesleg az a spekulán, akire gondolsz, nem csekély kockázatot vállal és gyakran bele is bukik.

"Mondjuk, a bankbetétes, aki oda beteszi a pénzét szolid kamatra, az jó lenne, ha nem bukná el a pénzét, mert ha elbukja, akkor onnantól a párnacihába teszi, ha lesz még, de akkor a banknak nem lesz miből működni, fundamentalice sem."
Bizony ám és ha bank nem megy, akkor a vállalkozások se fognak és az embernek nem lesz pénze, ami megöli a vállalkozásokat...

"Azonban de: amikor egy részvényes részvényt vesz, bármilyet, két dogot vesz egyszerre: az átlagosnál nagyobb haszon lehetőségét és az átlagosnál nagyob bukás lehetőségét, vagyis egy adag kockázatot. Plusz beleszólási lehetőséget az üzletbe."

"No, kivételesen kicsit sem értek egyet. Ha vki mással meg lehet fizettetni ennek az elkúrásnak az árát, akkor engem hagyjanak csak ki belőle. Fizetek adót, hitelem nincs. Akkor mi is az én felelősségem? Semmi, csupán így jártam. De hadd ne keljen ezt az adag g***t is boldogan, szó nélkül nyeldekelnem. Így Csányi, úgy Csányi... ha egy kanyit is keresett ezen az egészen, akkor csak vállalja be ő (is) a cechet."
Része vagy a rendszernek, nem vonhatod ki magad alóla. Ne keress benne igazságot, az csak a vallásokban van, a világban nincs.
Megnyugtatlak, számszerűleg többet fog rajta bukni, mint te.

"Nem mondom, hogy a Viktor által hangoztatott adócsökkentés mindenható gyógyír, az elején biztosan meg kell valamiből finanszírozni a kezdeti kiesést, de hosszú távon erre van szükség."
Hosszútávon igen, addig viszont újabb hitelekből kell finanszírozni a kocerájt és mostanság nagyon drágán mérik a hitelt.

"3. Ki a lófasz segítette elő, hogy majd mindenki sokmilliós lakáshiteleket vegyen fel? Nem gyurcsány tartotta mesterségesen magasan a fogyasztást, hanem a fidesz. Akkor logikusnak tűnt, helleluja, meg minden ilyesmi, de most mintha szopóágra kerültek volna a lakáshitelesek."
Rövid távon jó is volt.

"Izland már nagyon nézegeti a térképet. :)"
Szerintem most egy ügyes húzással lerohanhatnánk őket és nagyon jót tenne a közhangulatnak, ha lenne gyarmatunk :)

"Tetszettek volna nem trükkök százaival visszahozni a szarból a kormányzást anno, akkor most nézhetnék mit kezd ezzel OV."
Szerinted ő mivel tartotta egyben az országot?

"-a nyugdíjasok és cigányok szavazata nagyságrenddel fontosabb az adófizetőénél, tehát EZÉRT csalok adót, nem azért mert jól esik, szimplán mert nekem ez fontos (a szolidaritást meg leszarom)"
A tolvajnak is jó oka van...

"-már féléve kérték Simorék, hogy egy bő 2-3 ezer Milliárd Ft-ot vágjanak a büdzsén, dehát a nyugdíjasokhoz nem nyúlunk!"
2-3 ezer milliárd? Tudod, te hogy az mennyi? Ha az összes iskolát bezárnák az országban se jönne össze, ha nyugdíjasok felét azonnali hatállyal ledarálnád akkor se...

Első szuszra... Fárasztó ez az "új rendnek" nevezett késleltetés.
A magyar gazdaság állapota semmiben sem hasonlít Izlandéhoz, a szerdai magyarországi piaci fejleményeket azonban olyan általános befektetői pánik vezérelte, amely minden hírből - például az IMF-tárgyalásokról szóló beszámolókból is – rossz hírt tud kreálni, mondták szerdán londoni feltörekvő piaci elemzők.

index.hu/gazdasag/magyar/moizl081015/

-

Ez a gyurcsány egy retardált v.mi gumiszobába kellene bezárni ... mire kezdenének rendeződni egy dolgok ez elmegy pánikot kelteni, hogy fenntartsa a bizonytalanságot. Ritka nagy aljadék.
Hát Lord, igazán sajnálo, hogy nem tudok ilyen jól fogalmazni, mint te.

Carnivora

A mai nap eredménye:
S&P500 -9,03%
FTSE -7,16%
DAX -6,49%

Gyurcsány lehet, hogy retardált, de ezek szerint Amerikát, Londont és a németeket is térdre kényszeríti.
(Lehet Gyurcsányt utálni, de ha ez a gyűlölet elhomályosítja a tisztánlátást, az csak szar következtetésekre vezet.)
No, akkor lássuk ki az igazi tökös gyerek, aki vállalja, hogy az ő hibájából jutott ide az ország. Kezet föl, aki úgy gondolja, hogy ő személy szerint több jövedelmet tett zsebre az életében, mint amennyiért megdolgozott! Jelentkezzen, aki úgy gondolja, hogy a munkájáért több pénzt kap, mint amennyit megérdemel. Ugye erről van szó, hogy többet fogyasztottunk, mint amennyit a lehetőségeink megadtak. Nézzük, ki érzi magát felelősnek.
Shore

aha, kicsit csúsztatsz és miniszter elnököd már nem csak Magyarországot,de Londont, Amerikát térdre kenyszeríti... aha..

Tehát a tegnapi gazdasági lapok amikor Izlandhoz mértek bennünket azt a mai indexek miatt tették...

értem miért kedveled Ferencet...
a tisztánlátásod miatt leginkább...
Shore

Térdre kényszerítő Ferenc talán tudhatná hogy a lotya szájának miféle következményei vannak:
" NOL • Népszabadság Online • 2008. október 15.
Leminősítéssel fenyegette Magyraországot, vagyis "negatív figyelőlistára helyezte" a szuverén besorolásokat szerdán a Standard & Poor's. Az ok a pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomás - vagyis az, hogy most már a nemzetközi sajtó Izlanddal egy szinten emlegeti az országot. "
Hofi jut eszembe:

"Nekik most rossz.
Nekünk meg azért nem jó!"
A KÉRDÉS:

HÁNY FT KELL HOGY LEGYEN AZ EUR EGY BOKROS LAJOS AKTIVÁLÁSÁHOZ ?
Az állam kötvényeit nem veszik magasabb piaci áron sem, tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy az eladó, nevezetesen a magyar állam, csődben van – jelentette ki Boros Imre. A 13. havi nyugdíjhoz is hozzányúlhat a kormány – ismerte be Gyurcsány Ferenc az egyik kereskedelmi csatornának adott interjújában. A készülő újabb Gyurcsány-csomagról egyelőre nem árul el részleteket a kormány.

-

Az a baj Ferinek gyorsan elkellene takarodnia, és jönni v.kinek , aki bejelent v.mi jó kis programot. Ferencnek nem hisz már a piac sem annyi össze-vissza baromságot művelt.
Addig jó, amíg a lakosság nem pánikol be. Ha esetleg megindul a bankok elleni roham és a nép próbálja kiszedni a megtakarításait, akkor az IMF összes pénze sem lesz ide elég... Nagyon nyugodtan, nagyon körültekintően és nagyon higgadtan szabad nyilatkoznia most akár a kormánynak, akár az ellenzéknek.

Érzésem szerint kezd robbanásveszélyes lenni a helyzet. Európa erős országai magukkal vannak elfoglalva, nyugodtan vadászhatnak ránk a spekulánsok, a lakosság meg ideges. Ha a forint ilyen ütemben romlik még egy darabig, elég lesz egy kósza rémhír a lavina beindulásához. Most látszik az, hogy miért kellett volna elsődleges prioritást kapnia az eurónak. Sajnos elkúrtuk, és most ihatjuk a levét.

Ne félj!

A kis aljasságaid, és értetlenkedéseid ahogy látom maradtak.

Carnivoranak erre a mondatára írtam, hogy nem biztos, hogy mindenről Gyurcsány tehet:
"mire kezdenének rendeződni egy dolgok ez elmegy pánikot kelteni, hogy fenntartsa a bizonytalanságot. "

Az meg, hogy Gyurcsány az én miniszterelnököm tény. Épp annyira az enyém, mint amennyire a tied is:P
dark future · www.andocsek.hu 2008.10.16. 00:41:35

Pontosítanék annyit Lord Valdez szeretett miniszter elvtársai Megyo, és Gyurcsi kúrta el mi csak a levét isszuk.

Sőt vannak itt még az euro elkúrásán túli gondok is. A vállalkozások jórésze így is az összeroppanás szintjén áll kedves Ferkó áldásos tevékenysége nyomán, és nincsenek tartalékok most hitelt sem kapnak már a terhek maradnak jönnek majd a bedőlések ezrével. Sok-sok munkanélküli.
Igen elkúrták levágták a tehenet , mikor az még vígan adta volna a tejet. -
a mai termes:

"bármiféle társadalmi megállapodás feltétele, hogy legyen hitelessége annak, aki a megállapodásra irányuló fórumot szervezi. Emiatt kevesen hiszik, hogy Gyurcsány Ferenc képes lesz megállapodásokat létrehozni a találkozón. Stumpf István hangsúlyozta: a jelenlegi kormány legitimációs deficittel küzd, nem tud megbirkózni a helyzettel, s agóniáját le lehetne rövidíteni előre hozott választással, az európai parlamenti választással egy időben."

"egyre több a melegek átszoktatását célzó vallási szervezet."
ne az emberekkel fizetteseek meg demagogiaja nem rosszabb de nem si jobb mint barmi a mit a politikusaink mondanak...
na most egy adat

378 gazdag embernek tobb penze van mint 2,5 milliard szegenynek (a foldon).

en tudom hogy ez demagogia. de szerintem inkabb az a 378 szivjon mint a 2,5 milliard szegeny.
(en persze egyik csoportban sem vagyok erintve, de ha a gazdagok a jovedelmuknek x %at atcsoportositanák a szegenyek javara ugyanazt a %-ot vallalom en is)

"Csakhogy most éppen odakint, a rohadt komonisták hatótávolságán kívül történtek kellemetlenségek, amik költségekkel járnak"

hat akkor fizessek meg a kapitalistak!
:)
"Mégis ki az isten fizesse meg a hitelválság magyarországi hatásait, ha nem a magyarok?"
senki nem mondta hogy ne a magyarok fizessek meg (bar kene, mert nem mi okoztuk, annyit fizessunk belole amennyi a mi penzunk a tozsden)

de nem is jovedelem, hanem vagyonaranyosan fizessuk es kesz!
{Csanyirol TAW: "hogy őt itt lehallgatják, leoligarcházzák, meg még a hitelválságot is ő csinálta… ha nem vigyáz, még a végén az ő vagyonából lesz adócsökkentés."
remeljuk.
(amugy ezt nem hittem volna! azt meg megertenem, hogy nem tamadsz neki mert felsz, de hogy vedjed!???????
es akkor ne nevezzenek bertollnoknak!
"Igazságtalan volna, de az fix, hogy sokan igazságosnak hinnék. Ez ilyen hely."
en nem "hinnem" igazsagosnak haenm tenyleg igazsagosabb volna.
az orszag lakossaganak nagyobbik fele egy masik tarsadalomban szocializalodott. Mit vartal?
hogy hirtelen tetszeni fog a szabad rablas es masikok lenyomasa, lesz@rasa?

abban persze sok igazsag van ahogy indoklod, miert 'volna' az igazsagtalan igasagos.
mert ketsegtelen mutyi orszag ez, de attol nem lesz jobb ha a kis mutyikat nagy mutyikkal valtjuk fel.
ervelesed a torgyanera emlekeztet en loptam? nezzek meg X mennyit lopott.
athariatni a kisember penzehsegere az egeszet! na ne! kis felelossege persze van. 1/10 000 000-od reszben, de a nagy felelos az aki ezt a mutyivilagot nemcsak lehetove teszi, hanem meg erositi is.

"Egymás ellen játszunk, és nem is hosszú távra."
es ez is nagyon igaz! jobb lenne az ukranok ellen jatszani?, ha mar Usa ellen nem vagyunk elegge tehetosek.

Látom, még mindig van néhány gyengeelméjű aki GyF távozásában látja a megváltást. Az a pali elmegy, és akkor most már tényleg nagyon jó lesz ugye?

Hülye!
Egyébként pedig minden készpénzt ingatlanba kell fektetni. Nem most, kb egy-három éven belül. Akkor fognak nagyon zuhanni az árak ebben a szegmensben sztem...

Addig talán segít valami stabil valutában megőrizni a megtakarításokat.
"egy bankelnök kb. annyit keres(ett), mint egy Britney Spears, Brad Pitt vagy Paris Hilton. ötven+ évesen, 50-100 000 ember főnökeként keresse töredékét, mint egy tinédzser énekes, egy befutott színész vagy egy celeb-homevideos sztárocska?"
ki mondta haogy amit egy ilyen "sztarocska" keres az jogos???
az ezredresze is sok volna,
a bankelnoknel is.
csongorbela 2008.10.15. 08:28:00
"csípi a szemem, hogy ferinek még jól is jön a másik válság a sajátja elodázásában."

NEKEM IS!!!

"A Neazemberek-érvelés a kataton elhülyültség nyilvánvaló jele, ha mondjuk egy tornádóra vagy egy árvízre próbálja alkalmazni a gazdája. Odaáll óbégatni a gátra, hogy ne az embereknek kelljen rakni a zsákot, hanem… ööö… rakódjanak a zsákok maguktól?"

nadeazértpediglenhogy, mint spermanens szavcső, bizony elnémítottad a gátőrt,aki nyomatékosan jelezte,hogy a főszervfő csak vizelet terelésre alkalmas, nem pedig komplett árvízmegelőzési stratégiák kidolgozására.
itt van a cuna.., ..nami? cu..mi mindenkinek osztalékot ?-(
már a jenki zsákolókban sem lehet megbízni ?-)
hát ez a profizmus?

gy.f.mottó:
ha a nap vörösbe áldozik,
az idő marad, vagy változik !
(megfigyelésen alapuló,régi tengerész mondás)
Milyen remek lehetőség lenne ez az időszak valódi reformokra...
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.15. 08:28:07
"na, egy platinaérem azért kijön a kommentekből is, már látom előre."

profeta vagy szivem!
:)

weed 2008.10.15. 08:29:50
"sh4dow: ezek a spekulánsok nem követtek el törvénysértést."
dehogynem, csak nincsen politikai akarat, hogy leultessek oket!
valamilyen paragrafust, nem is egyet, lehetne talalni...

a pilotajatek is tilos, a magyar brokert persze le lehet csukni, biztos azert mert cigany.

"abba is bele kellene egyszer gondolni, hogy, ha nagy igazságosan mindig mindent "a gazdagokkal" (lsd. még Csányi) fizettetünk meg, akkor mondjuk öt év múlva miből fog élni az ország?"
ne aggodj gazdagok mindig lesznek!
attol se felek, hogy folpakoljak vagyonukat es meglognak... tobbet lehet kereseni ha ittmaradnak es hitelekt nyujtanak.

egyebkent vannak adatsoraim arra, hogy a nagy cegek a 90-es evek elejen meg kozel 50% adot fizettek az allamnak, ma pedig 20% korul... (ez nem magyarorszagi adat )
2002-ben is ennyi volt nyáron.
"szádba szarok 2008.10.15. 11:03:47"

Árpi, ilyen nicknevű trógert mi a rákért engedsz be?
Ráadásul nem is mondott semmi érdemlegest.

Üdv.
Professor Pizka 2008.10.15. 08:36:14
remek elemzes profeszor ur!

"A mi válságunk nem elsőkörös válság,"
hogy milyen a mi valsagunk azt jol leirja andor laszlo
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0841&article=2008-1012-2121-33FXNU
igaz az eleje unalmas, de erdemes elolvasni plane a veget.

"gondolta a politikai elitünk, és talán igaza is volt, mert a mi válságunk a struktúra elavultságában rejlik. Amíg a struktúrát fenn tudjuk tartani, addig kb rendben is vagyunk, így volt már Kádár óta."
ez igaz, de ez nem elsosorban a strukturanak, nomenklaturanak az erdeke, hanem azoknak akik hiteleznek nekunk.

"Egyelőre nem látszik olyan válság, amely ezt a régi struktúrát Magyarországon felboríthatná."
Hala Isten!

"Drágalátos vezéreink ott tévedhetnek, hogy mára a magyar emberek fogyasztásuk és életszínvonaluk okán jóval erősebben ki vannak téve a nemzetközi trendeknek."
godolod, hogy nem tudjak? szandekosan rontanek el mindent, egy kis baksisert.

"Ha elkezdenek bedőlni a devizahiteleseink, na akkor elsőkörös válság lesz itt is."
ez nem ertelmezheto, most bedol mondjuk 3%-a a hiteleknek, mi van? semmi! be fog dolni tobb? a fene tudja lehet, de tan csak nem dol be annnyi, hogy forraDALOM LEGYEN. jelzalog hitel is van, na majd kevesebb lesz, az sa baj! es nem adnak majd nyaklo nelkul hitelt ezentul es ez JO!!!

"És ha a devizahoteleseket a kormány (vagy az utóda) meg fogja próbálni kiváltani a zaciból, akkor Magyarországon vagy mianmarizálódás, vagy rendszerváltás lesz."
nem hiszem. kulonben is mondani fogjak de nem csinalnak semmit vagy csak minimalisat.

"Mert akkor el kell kezdeni a kemény spórolást, mert a megmentendők nem fogják kifizetni a megmentés költségeit."
dehogynem, meg orulnek is neki. mert stabil fizetok vagyunk, a lengyelek legalabb egyszer meg mertek csinalni hogy nem fizettek mi meg soha...
osszevasaroljak bagoert a reszvenyeket hiteleinket, leertekelik a forintot stb most is csak azon megy a spekulacio, hogy ki kaszaljon nagyobbat rajtunk.

VonPerez · tokfa.blog.hu/ 2008.10.15. 08:41:35
" ha én amerikai hitelnélküli dógós polgár lennék,..."
na ez az allatfajta nem letezik.

mindeki a tarsadalmi csoportja folott fogyaszt, ez a biztositek az USAban, hogy holnap is fog, jovore is, 30 ev mulva is.
Lova 2008.10.15. 08:44:29
"ezt az "az fizesse meg aki okozta meg aki jól keresett rajta" mégis hogy képzelitek?
Van valami konkrét ötlet vagy csak a demagóg és kommunista duma?"

jajj! rengeteg otlet van, csak nem fogjak megcsinalni, mert azoknak kene bevezetni megcsinalni, akik ezt a banki 'innovaciot' kitalaltak.
1) kellenek felelosok.
akik kitaltak ezt a subprime micsodat, segitettek a hitelbol olyan kockazatos penzt csinalni, hogy a kockazat mar nem volt atlathato nos azokat le kell ultetni, vagyonukat elkobozni akkor is ha bankigazgatok, szenatorok vagy barkik, mint a bovlikotvenyek eseten.

2) akik a PSZAF nel dolgoznak (usaban is kell lenni ilyennek) elcsapni es uj szablyozast, torvenyt behozni, nagyobb tartalekokat eloirni, szigorubb korlatozasokat stb.

3) konverzios mutatot megemelni, minden
penz mas valutara konverziora adot kivetni, ugy hogy ne erje meg mar spekulaciobol forintot venni (eurokamat 4,5%; banki alapkamat 8.5%Ftra)

4) egyszeri vagyonadoval visszafizetni az osszes tartozast (jelenleg a koltsegvetesben 8% a kamataival)

5) akik most a budapesti tozsden spekulalnak be kell perelni, semmi nem inkolja se az otp se a forint bedoleset es ugralasat. (azokat is akik izlanddal egyutt emlegetnek minket)

es van meg sok, kozgazdaszoknak meg tobb.
mit gondolsz melyiket fogjak megcsinalni, a vilagon? es magyarorszagon?

Lord_Valdez 2008.10.15. 08:54:40
"Egy válság nem szelektív,"
ez igaz, ezert gondoljuk hogy valakik csinaljak, es meg ezen is meggazdagodnak.

"de még valami csoda folytán találnál is felelősöket, az ő vagyonuk akkor se fedezné"
annyi felelost kell talalni hogy fedezze.
ezt csinaltak mar a romaiak, (proscribalas) habsburgok, mindenki.

ja, hogy ehhez csoda kellene az igaz!

mint az aldozat, akinek torkara teszik a kest, ne remenyedjunk a csodaban?

RE: Carnivora 2008.10.16. 00:51:47

Ha nem nyitja meg az MNB a devizatartalékait (vagy más módon nem szerez azonnal nagymennyiségű, mobilizálható CHF-et), akkor lesz az még rosszabb is... A lakosság forintban csengeti a havi törlesztéseket, míg a bankoknak ezt konvertálni kell CHF-re. HUF meg éppen a kutyának sem kell.

De nekem valaki magyarázza meg a Sólyom lelkivilágát!!!
malacka,
abban egyetértek, hogy az ÁSZ munkájára sokkal jobban oda kellene figyuzni, sztem is.

az ÁSZ jelentéseinek nagy része (így a költségvetésről készült tanulmányaik is)nyilvánosak.
Az ellenzék részéről nagyobb baromság is elhangzott már mint,hogy "csődben van a magyar állam" Gyurcsányék megpróbálják kezelni a válságot,de ez nálunk erősebb gazdaságoknak sem sikerült még igazán.A legnagyobb gond az lenne ha most lemondana a kormányfő,mert óriási pánik keletkezne,tehát ez kizárt még ha sokan ennek ellenére is örülnének neki. Egyeseknek semmi sem drága.A köztársasági elnöknek sem például. Ő is kiáll még a bazsarózsák védelmében is,de az ország érdekeit most sem igazán veszi figyelembe.Nem is vártam Tőle mást .Az Én szememben már régen leszerepelt.
Ott az igazság, h most lehet kiadáslefaragó és versenyképességnövelő reformokat megcsinálni. Mindent a válságra tudnának fogni, és mire elindul felfelé, relatíve jó pozícióban lennénk. Hiú ábránd...
"Milyen remek lehetőség lenne ez az időszak valódi reformokra... "

Ennél jobb alkalmat el sem lehetne képzelni rá. Legalább valami hasznunk lenne ebből a megroggyanásból.
Csak az a baj, hogy két kiskakasunk ezt csak akkor érti meg, ha teljes lesz az összeomlás. És akkor azt már nem reformnak fogják hívni, hanem szükséghelyzeti intézkedésnek.

Viktor helyében én most nem tennék keresztbe Gyurcsánynak. Végezze csak el a piszkos munkát (bár nem úgy tűnik, mintha akarná), 2010-ben úgyis a FIDESZ fog nyerni.
RE: szemki 2008.10.16. 11:24:46
"De nekem valaki magyarázza meg a Sólyom lelkivilágát!!!"

2007. március 15-én Erdélyben volt, most Jordániában Abdalláh királlyal paroláz, aztán október 23-án szintén Erdélybe megy. Ő már csak ilyen. Nem lehet mindenkinek érkezése az itthoni kis piszlicsáré történésekre.
:-(
Korábban többen is istenítették az orosz "államkapitalizmust". Valahogy még nincs az érdeklődés középpontjában, pedig ott a legnagyobb az összeomlás. Lassan már a tőzsdét sem nyítják ki.:-)))))))
Ave, ezt írta Speer is, meg UP és persze Lajos is.

Mondjuk TWÁ nem írja, meg ezt sem, pedig jó: www.hirszerzo.hu/cikk.hat_ez_csucs.83482.html

és Árpád is tudta fikázni a szakértői kormányt, meg Bauer Dávid Ibolyával karöltve. A szakértői csúcs az persze helyből alkotmányos gyönyörűség.


és akkor FiktívFeri is bőven odaférne a keresőszavakhoz, de még itt is fontosabb a kampány
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=104368

"Az ügylet során a jegybank - a repóügyletek mintájára - magas besorolású államkötvényeket fogad el fedezetként. Annak érdekében, hogy ne derüljön ki, hogy az egyes napokon mely pénzintézetek élnek a lehetőséggel, az OSF eredményeit csupán havi rendszerességgel publikálja a BOE."

Kuplerájban fontos a diszkréció!
Mikor valamelyik kormány elindul abba az irányba, hogy a jövőben esetleg állami bankok vennék át a napi teendőket (mintegy esélyt adva a teljes összeomlás elkerülésének), akkor azonnal sírnak hogy ez piactorzító. Dolgozni ugyanakkor nem akarnak, inkább vesszen a világ.
Sajnos a piacra bízott válságkezelés csak akkor érne véget ha lebontanák a hitelből épített házakat mert akkor a bankok végre megállapíthatnák hogy sikeresen átlátják a helyzetet.
kicsit off de most bukkantam ra:

"The numbers suggest divorce rises during recessions. Do people stop loving their partner because their net worth has just fallen?"

szoval a penz megis boldogit!

T. erőspista!

Hont András természetesen megint olyan hülye, mint a tök (Gavrával, Talliánnal, stb. együtt). Gyurcsány azért hívta össze a grémiumot, hogy ország-világnak bemutassa, az egész díszes társaságnak nincs egy árva szál használható ötlete se. Nem csoda, hogy megy a húzódozás, ódzkodás, kifogások gyártása, mert hogy bírálni tökösgyerekkeményen, az igen, de hogy róluk is kiderüljön, azt már nem!
"ez igaz, ezert gondoljuk hogy valakik csinaljak, es meg ezen is meggazdagodnak."
Nehéz helyzetben tipikus emberi magatartás. Szerintem a szabadkőműves boszorkányok :)

"annyi felelost kell talalni hogy fedezze."
Ez jó. Szólíthatlak mein Führernek? :)
Az az igazság, hogy megnyugtató érzés lehet, de nem működik.

AVE és Shore: Igen, most lehet hozzányúlni a szoc. kiadásokhoz. Most könnyebb indokolni.
Sőt várhatóan most _kell_ majd, az emelkedő munkanélküliség miatt.
Ugyanakkor most jobban is fáj... (csak ne álljon ki megint, hogy nem fog fájni!)

"Árpád is tudta fikázni a szakértői kormányt, meg Bauer Dávid Ibolyával karöltve. A szakértői csúcs az persze helyből alkotmányos gyönyörűség."
Vannak különbségek, ez a bizottság nem illeszkedne az alkotmányos rendszerbe. Abba illesztve valóban nonszensz lenne. Igy csak egy újabb felesleges bizottság... (már csak a létszáma miatt se lehet semmire se használni)
Még szerencse, hogy vannak zseni miniszterelnökök (ezúttal Gordon Brown), aki el tudja intézni, hogy ne a zemberek fizessenek:

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-232622

hanem az állam. Nálunk meg a szemét Gyurcsány miatt nem az állam fizet, hanem a zemberek. Hát ők szét tudták választani a kettőt, nálunk meg a hülye Gyurcsány nem tudja, pedig Nagy Britannia helyzete pontosan azonos Magyarországéval. Nemde?

Vagy az inforádió cikkíróinak IQ-jával lehet valami liitle problem?

T. Speer (ex Lipper Ferenc)!

Vészhelyzet esetén TILOS:

- a vészhelyzetben lévő bankok helyzetéről bármilyen negatív, negatívnak tűnő vagy negatívnak vélelmezhető információt kiadni

- az ország helyzetéről bármilyen negatív, negatívnak tűnő vagy negatívnak vélelmezhető véleményt megfogalmazni.

Ez a politikai és gazdasági kétszerkettő. Az abszolút minimum. Lásd például Járait:

www.inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-232633

Úgy látszik, nem okozott még elég kárt. Bár a "Minél rosszabb az országnak, nekünk annál jobb" taktika se megvetendő. A kuplerájos hasonlatba viszont egy "is" szócskát is bele kell illeszteni, ha az ember nem érzelmileg motivált vagdalkozásra, hanem racionális helyzetelemzésre készül. Ha nem, az persze más.
Nincs itt minálunk semmi pluszprobléma!
A barnább honpolgárok úgy is szaporodnak, a cakkosszájú "kultúra" eltérítők tovább rombolnak a részvétpiacon...
Így megy ez már évtizedek óta...(ugye tóta???)
Lesz némi-nemű maradék nemzeti "koktél " buli, de a végén jön a monetáris megoldás:
háború...mint a politika ultima rátiója...
Épp ideje volt már...
T. Lord Valdez!

Úgy értesültem, hogy a konvergencia programot nem a zemberek fizették, hanem a cégek, meg én, másfélmillió sorstársammal együtt. Azaz az ország döntő részének nem fájt, csak nekünk (gondolom, neked is), meg a közgazdászoknak (1,6 %). Utóbbiak ríttak is kegyetlenül, máig nem hagyták abba.
AZ amúgyis szar helyzet még szarabb lett! A válság mint kefejezés itt vinnyog már pár éve a fejünk felett. A Figyesz mást sem tud mondani. Mosta Gyurcsa Feri is azt mondja. Vagyis mindenki szerint válság van. Haladunk emberek van azért konszenzus néha. A probléma csupán olyan mint az állami cégnél, mindenki szerint a másik munkája felesleges. Az pesze senkit sem zavar, hogy öten nem érnek egy felet sem, de oda se neki.

Feri ebből a pozicíóból akar nyugdijba menni, és ezért továbbra is mindent elkövet. Viktor meg nem is biztos, hogy annyira akarja a marsalbotot. Ha bedől a forint és elúszunk mint Izland, akkor valszeg lesz dolga a rendőrségnek, mert aki családdal kerűl utcára, az nem biztos, hogy megáll majd a tankkal a rendőrsorfal előtt... Ezen kéne elgondolkozni egy kicsit.

Derenk (törölt) 2008.10.16. 20:25:47

Maradva a rögvalóság, rögtalaján, a Magyar pusztán állok, két lábam között süvít a szél, megszííííom a pipámat és gondolkozok.

Tennyikő valamit.

Íme:

Fémkeresőt a népnek, közmunkában fémkeresőzés, nettó 69ezer forint. Pitty, pitty, pitty, túúúúúú, túúú.

Római romok, avar földvárak, bizánci kincsek, árpádkori ékszerek, arany, arany, arany, arany a föld alatt!!!! Elsüllyedt hajók, eltemetett kincsek, minden van a talpunk alá nézzünk csak be.

És ezüst, ezüst, ezüst, ezüst. XII. századi eldobott királyi karperec, elásott aranytalléros köcsögök, minden van!!!!!

Duna, Tisza medrének végigfémkeresőzése. Minden talpalattnyi hely fémkeresőzése.

Becsült mennyiség, arany 4-5 tonna, ezüst ugyanennyi van a föld alatt. 3. századi veretes ékszerek, kardok, páncélok, mindenféle egyéb drága dolgok.

Kifémkeresőzni, beolvasztani, eladni.

Kérem építsünk a MÚLTRA. Az öreg rómaiak idehortdák nekünk, mi csak lenyúlunk és NI!
"szádba szarok 2008.10.15. 11:03:47"

"vagy nem lesz se gáz és hitel."
ez milyen mondatszerkezet már?

_Kedves_ _"szádba szarok"_ !

Érdekes megszólítás, ha érted, mire gondolok...
Mindazonáltal ha mégsem, akkor előbb saját jelzős szerkezeteden gondolkozz el picit, s utána jöhet a gáz és hitel kérdéskör feldolgozása is !:)

mit izgultok? fletó látja a 6. lépést is. ráadásul a válság is neki dolgozik. aki nem hiszi, az olvasson:

www.zoom.hu/cikk.php?cikk=29010&fejezet=0

vagy nem bankok, meg pénzügyek, meg bizalom, meg annak hiánya a sub?
Francba, hát nem jelzős az a szerkezet, helyhatározós! Na nem mintha szépítene valamit a lényegen !:)
amanita

Ha már fémkereskedés, akkor ez megvan?

- Mit hallott a Terminátor utoljára?

- Dikk mán more, színesfém bászki!

:-))
Sokan úgy gondolkodnak, hogy az a pénz ami most a válsággal elveszett, megvan valahol: bankárok zsebében például.

Szerintem ez a pénz már régen elveszett, csak nem eszméltek időben az emberek (és ebben a bankok és a felügyeleti szervek a ludasak). Mert évről évre többet kellett fogyasztani, hogy a bankoknak is növekedjen a haszna, de ezt már csak hitelből tudta a nyugati világ fedezni. Az elveszett pénz ott van mindenhol - fogyasztási cikkek, ingatlanok, beruházások formájában, amire a hitelt akkor vettük fel, amikor még megvolt a bizalom, hogy vissza tudjuk fizetni, de akkor kell majd visszafizetni, amikor már nincs bizalom - leértékelődött pénzen. A két kockázat közötti különbség pénzben kifejezve a veszteség, amit majd le kell nyelnünk.

Aki adós, azt közvetlenül érinti a válság, mivel megroggyant gazdasági körülmények között kell leértékelődött forintban fizetni, az egész országot pedig az állam adósságán keresztül, illetve a gyenge forint miatti magasabb árak miatt.

Nem lehet folyamatosan adósságból élni - én legalábbis magánemberként a lakáshitelem alatt voltam a legstresszesebb - ugyanezért rossz egy olyan országban élni, ahol így el van adósodva az állam, mert ezt valamikor vissza kell fizetni. Persze ez nem izgatja annyira az ország többségét, akik segélyen vagy nyugdíjból élnek, mint minket, adófizetőket.
szemki 2008.10.16. 11:24:46
''''De nekem valaki magyarázza meg a Sólyom lelkivilágát!!! ''''

Ez nehéz lesz!
Ismerni kell(ene) AB tevékenységét, figyelembe véve különvéleményeit.
Ismerni kéne személyesen, de ettől megkímélt eddigi sorsom.
Ismerni kéne nevelése alaptételeit (szülők), domesztikálásának módszertanát (ez nem is sikerült, ezért mindegy is).
Ismerni kellene szerelmi csalódásainak materializálható indokait, valamint azt, miért volt Ö a hibás.
Választ kellene adni arra is, hogy miért elégedetlen (érzékelhetően) még mindig magával, mintha ma sem lett volna rendes széklete…

És még számos kérdésre nem tudjuk a választ.
Megmagyarázni én sem tudom a Sólyom lelkivilágát, mert számos kérdésre nem tudom a választ. Azonban, amit látok, az a következő:
- - moralizál, de nincs hozzá moráli alapja,
- - véleményt mond, de annak nincs érdemi tartalma,
- - csak azért is nincs igaza másnak, mert előbb mondta ki azt, amit Ő akart,
- - csak azért is nincs igaza másnak, mert utálja, még akkor is ellene dumál, ha jobb lenne hallgatnia, hiszen az Ő fején olvadt el a vaj, továbbá:
Nincs önkritikája, képtelen az önértékelésre, nem öntörvényű, hanem bigott és korlátolt gondolkodású, és ezért, mint az elmúlt rendszer kényeztetett kiválósága a jelen kor követelményeinek akar görcsösen megfelelni, miközben pitiáner pökhendiséggel ostobáskodik a nyilvánosság előtt.
Ne legyen félreértés! Nem jobboldali, ha úgy tetszik jobbos a pasas, de nem is baloldali. Csak infantilis, aki megpróbál felnőttként viselkedni egy kocsmában, abban a reményben, hogy hátha valaki elismeri végre ŐT, de nem a funkciója miatt. Nos, erre várhat….Csakúgy, mint arra, hogy legyen egy őszinte haverja, aki meghívja sörözni.
TWA-t idézve írhatnám, hogy nincs vége, de nem. Pedig tudnám folytatni.
Hümmm...


Lapi: "senki sem kérdőjelezi meg sólyom legitimitását."

Debazmeg, Jencike igen.

Neki ez itt a legnagyobb problemája, kremszpen. Válsáááááág?!?!?!

Lófaszt. Sólyom, az a baj. Itten fideszdiktatúra volt, amikó megválasztották! Monnyonle! Hőb, hőb...

"Majd ha a szellem napvilága..."
van remény!!!!

"Orbán a bibliát hívta segítségül a válság beazonosításához"

www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1108705

ha ismerjük a valódi okokat, könnyű a megoldást megtalálni.

:DDDD
Baszki.

Az azé csípi a szememet, hogy a banki fizuk olyan kurva magasak a vezetőknél, merhogy állítólag magas a kockázat, hisz nagy a felelősség. Lófaszt, nincs felelősség. Még a Kis Princzet sem meszelték el, vagyonával nem felelt lópöcsért sem. Namostan, mindenki tudja, hogy a médiában, a pártoknál, a bankvilágban és a tőzsdén irgalmatlan és irreálisan nagy jövedelmek keletkeznek.

Következésképp nincs addig társadalmi igazságosság, amíg A oldalon se progresszív adó, se "fizessenek a multik"-mentalitás, se pártfinanszírozási reform; B oldalon meg fizessenekazemberek.

Majd, basszátok meg, ha látom Princz Gábort vagyonát vesztve, álláshirdetésre battyogva, akkor mondom, hogy válámi ván. De addig?

A pilótajáték törvénytelen? Az. Hát a hitelből finanszírozott hiteltörlesztés kormányzati politikája miben különbözik ettől? A 11%-os köcsögvetési hiány generálása miben különbözik? A bróker kalandjai az én pénzemmel, az miben különbözik? A kisebbségi önkormányzatok és a pártok láthatatlan pénzfelhasználásai, a több miliárdos kampányok 350 milkából megvalósítva, az miben különbözik a csalánnak a tökömhez történő csapkodásától? Médiapiaci szereplők gázsija ugyan mitől ugyanúgy 40%-os adókulcsos, mint a közalkalmazotti fizu?

Ez mind ugyanaz. Az elit b@szik rája, hogy hogyan kockáztatja a mások pénzét. Az övé nem kockásodik.

Arról nem is szólva, hogy ilyen buzi kis hitelválságot generálni ennyi pénzzel megfizetve télleg röhejes. Én a feléért megcsináltam volna nektek ugyanezt. Komolyan mondom. OTP élén, kormányfőként, Lehmann braderként, Princzként...

Ócsóbb lettem volna mindenkinek. És legalább ilyen faszul csináltam volna meg, ha nem még ütősebben.

Ehh...

Üdv, mindenkinek:

P.
Az a szitu, hogy bárki is fizet, a végén a Zemberek fognak fizetni. Azért is kéne most hozzányúlni a szoc. pol.-hoz, hogy ne 1,5 millió felé osszuk ezt, hanem 10 millió felé. Illetve, mint említettem várhatóan nőni fog a munkanélküliek száma és csökkenni a foglalkoztatottaké, tehát még kevesebb pénzből gazdálkodhatunk majd.

"Sokan úgy gondolkodnak, hogy az a pénz ami most a válsággal elveszett, megvan valahol: bankárok zsebében például."
Pedig a nagy büdös szitu, hogy az a pénz soha nem is létezett, csak, mint követelés. Most annyi történt, hogy a virtuális pénzünk hirtelen megsemmisült és mindenhonnan hiányzik.

"Aki adós, azt közvetlenül érinti a válság, mivel megroggyant gazdasági körülmények között kell leértékelődött forintban fizetni, az egész országot pedig az állam adósságán keresztül, illetve a gyenge forint miatti magasabb árak miatt."
A gyenge forint nem is jön olyan rosszul az államnak. Egyfelől, mert inflációt gerjeszt, másfelől visszafogja az importot, harmadrészről több forintot kap(hatna) egy euróért. A baj, hogy nem kap, mert nincs euró...
erőspista · helyzetvan.blog.hu 2008.10.16. 16:07:30
csucs a cikk amit ajanlottal, azert en kiemelnem belole:

"Oda jutottunk, hogy az Alkotmánybíróság vezetője nyílt levélben oktatja alkotmányos alapismeretekre a Köztársaság kormányának fejét, kár, hogy hatása ennek is annyi lesz, mint a köztársasági elnök reménytelen kísérleteinek, hogy a polgári demokrácia működéséről felvilágosítsa az illetékeseket és a hivatásos elemzőket. Sólyom László egyébként most is azt tette, amit kellett, leszögezte, hogy - miközben válságos időkben valamiféle együttműködésre szükség van - ennek az összejövetelnek semmi értelme, csak a felelősségi viszonyok elkenésére szolgál, és a maga részéről ebben, köszöni, nem vesz részt."

na ez magyarazza solyom lelkivilagat is.

nekem amugy nem tetszik a magatartasa (mar azota miota elorolte a szemelyi szamot)
mert irto fontos ugyan az alkotmanyos berendezkedes, de meg fontosabb az allamcsod elkerulese.
Na most vagy nem tudja mi van a vilagban (valsag) vagy engem manipulalnak ugy a mediumok hogy valsag van, de kozben nincs is.

Lord_Valdez 2008.10.16. 19:24:08
""annyi felelost kell talalni hogy fedezze."
Ez jó. Szólíthatlak mein Führernek? :)"
nem! ezzel nem kene viccelni.

"Az az igazság, hogy megnyugtató érzés lehet, de nem működik."
ha megnezed pont ezt irtam en is. egy javaslatnak nem kell megvalosithationak lennie plane nem az otletroham idoszakaban.
ez a blog is tele van olyan javaslatokkal, hogy megszuntetni a korrupciot, meg kisebb parlamentet, meg levaltani az elitet aztan ugyan melyik valosithato meg!????

szoval van annyi penz a vilagon hogy fedezze, csak mashogy kell elosztani.

vakapad 2008.10.16. 19:38:14
"Vészhelyzet esetén TILOS: bankok helyzetéről bármilyen negatív,.... az ország helyzetéről bármilyen negatív, ... véleményt megfogalmazni.
Ez a politikai és gazdasági kétszerkettő. Az abszolút minimum. Lásd például Járait:
Úgy látszik, nem okozott még elég kárt.[Jarai]"

elolvastam az interjut, ket lehetoseg van:

vagy lesz allamcsod es akkor ki kene vegezni jarait [is]
vagy nem, akkor viszont ki kene tuntetni, ugyanis csak azt mondja amiert fizetik, hogy a szocialis kiadasokat csokkanteni kell, sot jobban kell csokkenteni!

es lordtol, shore-tol stb tudjuk a szicialis kiadasokat csokkenteni ilyenkor kell es lehet.
lm5 2008.10.16. 23:33:49
"Sokan úgy gondolkodnak, hogy az a pénz ami most a válsággal elveszett, megvan valahol: bankárok zsebében például."
igen

"Szerintem ez a pénz már régen elveszett, csak nem eszméltek időben az emberek (és ebben a bankok és a felügyeleti szervek a ludasak). ... Az elveszett pénz ott van mindenhol - fogyasztási cikkek, ingatlanok, beruházások formájában,"
igen ez is igaz. de az elosztas a penznek nem egyenletes, a kisembernel a keveset fogyasztanal keves van a bankarnal milliardosnal meg tobb...
ha a kisember megfizeti adoemellessel jovo eladasaval, fizesse mega gazdag is aranyosan...

nem lehet ilyen merteku fedezetlen penzt teremnteni, nem lehet felelos nelkul meguszni, nem lehet nem atszervezni a bankrendszert, a felugyeleteket stb.
pontosabban ne lehessen!!!!
off

így a nemzeti csúcs előtt van még remény. leányfalú látja a lényeget, és ami fő - cselekszik!

on
csak hogy kicsit komolyabban is dumáljunk. nem mindig írnak baromságokat a nyugati lapok magyarland-ről.

nol.hu/cikk/511007/

most kiben bízik meg a hírhedt globáltőke?

1. gyurcsány
2. orbán
x. bokros (szakértői kormány)

az x peremfeltétele orbán támogatása, bár a szocikon is rendesen kéne gyúrni hozzá.

nem könnyű utánozni a spanyolokat sem moncloában, sem fociban. :DDD
Remélem, Sólyom olvassa a blogot, kifejezetten építő, intelligens kritikát kapott:o)))
lapinak szeretettel:
mai hir:


"Az Új Magyarország fejlesztési tervben 15 ezer milliárd forintot lehet elkölteni (a hazai és az uniós forrásokkal együtt). A hétéves terv első két éve alatt ebből mintegy 35 milliárdot fizettek ki. Ez 0,7 százalék, ha csak a közösségi támogatási keretet nézzük."
Látom sokakat rendkívüli módon zavar az igazság, a Gyurcsány féle felelősséget szétkenő, sehova nem vezető nemzeti csöcs kapcsán.:

"nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik"

Nagyon igaz észrevétel.
Az állam kurvára nem így működik.
Ez csak egy gazdasági válság közepén csücsülő kisebbségi kormány, önmagát ezerszer lejárató, meghazudtoló főnökének agyszüleménye.
Off
Ilyenkor hol van a négy mancs alapítvány?

index.hu/politika/bulvar/dlfn102/

On

A nemzeti csúcsról néhány szót:

Gyurcsány játszik.
Megint.
Most azt játsza hogy mindenki mögé áll.
Mert válság van.

És elfelejtjük neki, hogy "hazudtak reggel délben meg este", és elfelejtjük a "trükkök százait" is.
Elfelejtük neki azt is, hogy mindennemű válság nélkül is a csatlakozó országok közötti versenyben az örökölt első helyről utolsóvá avenzsált bennünket.

Mert válság van. És mert az van, ezért aki nincs vele, az az ország ellen van.

A valóság az az, hogy a válságokból egyféleképpen lehet kikeveredni. Határozott és önbizalommal teli kormánnyal.
Mert az állam így működik.

A szarkeverés, felelősség maszatolás fele jó úton jár kétségtelen.
Csak az a baj, hogy a Feri sikerének ára még mélyebb válságba sodorja az országot.

Mert kifele csak az látszik, hogy egy
tesze-tosza kormány az ellenzékkel vitatkozik.
Idestova 6 éve mást se tesz.
Miközben válság van.
szia paszti! :DDD

"Majd, basszátok meg, ha látom Princz Gábort vagyonát vesztve, álláshirdetésre battyogva, akkor mondom, hogy válámi ván. De addig?"

addig bizony csányi van, akkor cs. sanyi most vagy áldozat, vagy mittudomén, itt vesztem el a fonalat, mert beugrik a lengyel kisgazdává képzett ex-fideszes.

ezt a hsz-t pedig gondold át, mert érdemes az alapokhoz leásni, itt van mindjárt bogár lászló professzor, a mai magyar jobboldal "békesije". mind a ketten egyetemen tanítanak, tanítottak, csak nem ugyanazon.

pici kedvcsináló, ha valaki nek nincs akkora halálvágya, hogy végigolvassa a tudós ember vízióit.

"A nyugati kapitalizmus parazitaként élősködik a világ rajta kívül eső részein, az erőforrások gátlástalan elszívásán alapuló rendszer önmagában is fenntarthatatlan – jelentette ki Bogár László az MNO-nak. A közgazdászprofesszor úgy látja: mivel a lokális-globális válság felelősei akarják „gyógyítani” a beteg szisztémát, nem várható átfogó korrekció. A rendszer működése azon alapszik – állítja Bogár –, hogy a globális birodalom a rabolt vagyont kamatra adja vissza a kifosztottaknak. A szétroncsolt magyar társadalom rendkívül kiszolgáltatott, s mivel Gyurcsányék hamis alapokon állnak, a „nemzeti csúcs” sem hozhat megoldást. Kell-e egy családnak 3 autó és 500 négyzetméteres lakás? Bogár szerint katasztrófába torkollhat, amikor az amerikai álom „rémálommá” válik. Interjúnk."

www.mno.hu/portal/591353

ezek után joggal vetődik fel a kérdések egész sora:

példálózva:

most akkor nem érvényesek a "négy kerék, négy szoba, négy lakás" és a "tíz év alatt egymillió új munkahely" víziók? (ezt nyilván ovi visszavonja a magyar moncloán, mert ha fiatal lennék, még bedőlnék neki így a recesszió előtt.)

hogy a vérbe bírjuk elvenni a tékozló amerikaiaktól a tőlünk (???) lenyúlt nem pénzt, hanem felesleges szoba- és köbcentiszámot.

persze holnapig még ovi is átgondolhatja. már csak egyet alszunk.

peace :DDD

Majd, ha rabláncon visznek el bankárokat, és a Zuschlag-per kapcsán vádlottakkal telik meg a tárgyalóterem, és tönkremegy az Auchen, a Tesco, a Cora, vagy a faszsetuggya, akkor majd én is aszondom, h fizettessék meg a népekkel, fagyasszák be Mari néni 42 ezres, és Weisz bácsi 200ezres nyugdíját;-))
jaj tromf, megint kezdődik, hogy hazudott, monnyon le? ezt már két és fél éve halljuk, olvassuk, sípolták és dobolták, ultimátumozták és bizalmi szavazták. pista taxis is mondta 134 napja és kiköpött a drosztban a verda mellett ácsorogva, hallottam, láttam...

akkor is lehet olvasni mértékadó lapokat, ha nem buziveréssel, kossuth téri hugyozókkal foglalkoznak mo kapcsán.

hvg.hu/gazdasag/20081017_suddeutsche_zeitung_magyarorszag_izland.aspx

esetleg rejetett összefüggéseket keresgélnén ebben a balkáni hínáros és polipos kocsmában... :DDD

én inkább optimistán raknám a homokzsákokat a falu határában, ha már jön a cunami.

lehetne felmenni a hegytetőre, de ott már foglaltak a helyek. a budai hegyvidék vidám lakóit az ár aligha éri el, de azért élünk néhányan az alföldön is.

ráadásul drámaian zuhan az olaj ára, bonyolult a világ, de annyira nem, hogy megint beugorjon fletó oly sokat emlegetett "megegyezés" című szösszenete (tartalmát átlépte az idő és az amerikai középosztály tékozlása) és kis jános szavai: "megegyezésre ítélve".

azaz van ilyesmire társadalmi igény. szerintem...
négy szoba, négy kerék, négy gyerek, persze, de amilyen felületes vagyok pont a legfontosabbat a gyereket cseréltem fel 3 lakás plusszra, amit viszont bérbe lehet adni, mint korda gyuri... :DDD

és máris zsidózhatunk megint egyet! :DDDD

hvg.hu/hvgfriss/2008.42/200842_Korda_Gyorgy.aspx
meg mindig mai indexes szosszenet:

"társadalom nagyon gyorsan a győztesek és a vesztesek társaságára szakadt szét. Hamar világossá vált az is: aki normakövető, az leszakad. Tapasztalati tény, hogy a jogkövető magatartás nem segíti elő a győztessé válást, valamint az is, hogy a normaszegést nem követi automatikusan a leleplezés és a büntetés. A legszebb az egészben pedig az, hogy a normaszegő győztesek legtöbbször azonosak azokkal, akik a hatalmat gyakorolják."
vagy nem kéne megállapodni, emberek???

nem egy régi hír, talán érdemes nagyon picit gondolkozni is. ha nem megy, lehet szedni az utcaköveket.

www.hirszerzo.hu/cikk.lezuhant_a_richter_az_otp_es_a_magyar_telekom_arfolyama.83664.html

most kéne bejelentenie ferinek nincsen 13. havi nyugdíj meg nyugdíj emelés a szociális jutattásokat megfelezik leépítések a közszférában ... másképpen itt nagy bukták lesznek
"Ilyenkor hol van a négy mancs alapítvány?"
A delfinnek nincs lába :), de legalábbis nem az uniós piacra teszi be :)

"És elfelejtjük neki, hogy "hazudtak reggel délben meg este", és elfelejtjük a "trükkök százait" is."
Ugyan már, annyi mindent felejtettél már el másoknak is, idővel ezt is el fogod.

"örökölt első helyről utolsóvá avenzsált bennünket."
Nem csak az volt abban az örökségben...

Lehet, hogy Bogárnak nem szóltak, hogy azóta rendszerváltás volt, és most már a kapcsik a jó fiúk és a komcsik a rosszak?
Sziasztok
egy nagyonokos rokon azt mondta, akkor vegyél fel hitelt, ha tudod hogy 5-10 év múlva is van miből fizetned.
Most komolyan....konkrétan az elmúlt 18 év arról szólt, hogy NEM tudni holnap lesz-e melód. Ma ez hatványozódik. ....és lehet, hogy ugy vetted fel a hitelt, hogy volt miből fizetned.
Én fél éve vesztettem el a házam, és bizony gyerekekkel együtt kerültünk utcára. kutyát nem érdekelte. Ugyanis ha bedöl a bankhiteled, esélyed nincs hogy valaha is lakásod legyen. Bar lista. Rémlik???
köszönöm a rendszerváltóknak. Ész nélkül szabad rablást csináltak, és most isszuk a levét, hát köszi anyáinknak, apáinknak, főleg annak a pár ezernek, akik elvették a jövőnket, és most visszasírják. Hát megérte?
A szólásszabadságért odadobtuk a biztos megélhetést? Most szólhatsz? igen, de minek? ugysem figyelnek rád.
Amerika kellett? hát itt van. Ja bedölt a hiteled? nagy kaland elveszted a házad autód, és majd így fogsz összeköltözni a szüleiddel, és generációk fognak ott élni, amit a nagyszülők a kommunizmus alatt szereztek, kaptak stb.
A hugom leelőlegezett egy házat, a multhéten kellett volna megkapnia a bankhitelt. Nem kapta meg, és nem tudom meg fogja-e kapni.
6 év megtakarítása bukik akkor el, ráadásul a költségek megelőlegezésére hitelt vettek fel. Így kell tönkre tenni egy egész generációt.
vissza a vh elötti állapotba. Így lesz jó a vezetésnek...
lapi
a 4 szoba 4 kerék 4 gyerek hanvábanholt ötlet volt már akkor is. Sokan bedöltünk.
16 éve dolgozok, esélyem nincs az ujrakezdésre.
10 év alatt 1M munkahely, nem mondta pluszba, vagy minuszba?

Tulajdonképpen nem kellene nagy lakás senkinek, meg 3 autó. de nem ártana gyerekenként egy szoba, meg legalább egy autó. nem? De 40 m2 16 millióért kicsit húzós.
Anyánknak még volt, lakása, nyaralója, kocsija, ha akarta.
Most sok fiatal van, akinek "csak" 20 éves kocsija van.
A kormány várhatóan már a jövő héten olyan javaslatot hoz nyilvánosságra, amely jelentősen mérsékelheti a devizahitellel rendelkező lakosság azon nehézségeit, amelyek a forint árfolyamának fokozott ingadozásából származnak - jelentette ki a köztelevízió ma reggeli adásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
ime meg egy:

"A pénzügyi szektor olyan pénzügyi eszközöket alakított ki és használt (a derivatívokat), melyek teljesen kivonták az ezen eszközök mögött álló kockázatokat az érintettek látóköréből. Ez olyan sikeres volt, hogy a kockázatok nem csupán a szabályozók, az ügyfelek és a nyilvánosság előtt maradtak rejtve, de saját maguk előtt is. Ezért szűnt meg a bizalom"

a teljes cikk itt olvashato:
www.nol.hu/cikk/510955/
lapi
"
"Orbán a bibliát hívta segítségül a válság beazonosításához"
...
ha ismerjük a valódi okokat, könnyű a megoldást megtalálni. "

Ez azért tényleg riasztó. És mivel én elismerem Viktor szellemi képességeit, ezért csak arra tudok gondolni, hogy éppen néphülyít.

Viszont klasszikust pontosan, mert úgy van csak értelme, tehát: 3 szoba, 3 gyerek, 4 kerék.

Mindazoknak (pl. Paszternak, Karesz ..) akik azon morgolódnak, hogy nincs igazság, miért nem azok szívnak, akik erről tehetnek, igazuk van.
Viszont: ilyen a világ, ez így volt, így van, így lesz.
És mivel egyszer már nagyon kikaptam valakitől, hogy ilyen cinikus dolgot, hogy lehet leírni, kijelentem, szerintem se jó így, de olyan dolgon, amin nem lehet változtatni, én már nem görcsölök.
Jaffar 2008.10.16. 13:41:23
En: "nem hallottatok meg tudatmanipulaciorol? reklamrol mestersegesen folduzzasztott fogyasztasrol?"

TE: "Nem hallottál még józan mérlegelö képességröl?"
de hallottam, de nem altalanos. A zom az zombikent, droidkent viselkedik.
meg az a szazezer se szokott mindig jozanul merlegelni aki internetezik blogol, osztja az eszt, ertelmisegi, stb.

"Ösztönös bizsergést érzel és rohansz hitelért, ha már 100adszor látod a Suzuki reklámját, de csak minimálbért keresel? Mert én NEM."
1) szentte kene avatni.
2) en nem rohangalok hitelert, sot biztositasomm sincs mert az is kidobott penz (na persze van egy csomo kotelezo meg amit ingyen adnak)
3) olvasd el a gumicukor tesztet
www.nol.hu/cikk/510183/
nyugodtan lenezheted azokat akik elbuknak rajta, de a tobbseg ilyen es erre lehet uzletet alapozni, meggazdagodni de attol nem lesz erkolcsosebb!
Sólyom és az Alkotmány Bíróság elnöke

Az amit a felelősség szétkenéséről mondtak meg arról, hogy az ország az alkotmány szerint nem így működik tök igaz. Néhány kommentelő Gyurcsány utálatból származó feltevései (szarkeverés, játszik, stb...) is lehetnek akár igazak is.

De szvsz erre a gyűlésre mindenkinek el kellett volna mennie, pusztán azért, hogy megmutassa az ott levőknek, az országnak és a világnak, hogy ebben a szar helyzetben együtt vagyunk.
Ha meg már elment, akkor mivel mindenki véleményét meghallgatják, akkor éppenséggel elmondhatta volna, hogy szerinte a jövőben mit kellene tenni, pl. nem kéne ilyeneket szervezni.

Tudom, ez így nem normális, de sajnos jelenleg nem normális időket élünk.

Jaksityot mindig érdemes elolvasni, meghallgatni:

index.hu/gazdasag/magyar/jak081017/
Shore 2008.10.17. 17:32:36
"miért nem azok szívnak, akik erről tehetnek, igazuk van."
ezt is megertuk, Istenem! hova jutunk!
:)

"Viszont: ilyen a világ, ez így volt, így van, így lesz."
ez igaz... de azert van fejlodes, valtozas, nem pont ilyen lesz a vilag, es voltak nagyobb igazsagtalansagok is, itt felenk legalabb eletedet nem veszik el, mint nehany szaz eve meg...

"szerintem se jó így, de olyan dolgon, amin nem lehet változtatni, én már nem görcsölök. "
ebben igazad van. en is szeretnek nem gorcsolni de csak folhaborodok meg az igazsagtalansagokon.
oregszem stb, de meg folhaborodom.

es pont most ugy tunik atszervezik az egeszet, ezt a trukkot mar nem lehet bevetni!
no jo! lesz mas!
:)
shore,
3? jajj akkor túlteljesítettem a kötelező normát....
De volt már gyerekenként 1 milliós szocpol is :D:D az sem valósult meg....

De az alap az, hogy ha nem vagy a felső 100 ezer tagja valamelyikről le kell mondani.
Az alkotmánybíróság elnöke helyesen teszi, ha nem megy el, de a sólyom ugy mint volt alkotmánybíró elmehetne. Menjen el mint volt alkotmánybíró. és ne mint KE. Igaz a titulusa akkor is megmarad, de akkor tudjuk, hogy nem KE minőségben van ott.
És arra leszek kiváncsi, hogy mit fog mondani orbán? mert ha elkezdi ott mondani, hogy mongyon le, meg előrehozott választás, azzal nagyoncsúnyán leégetne mindenkit. Igaz ott hallgathat, de majd utána borítékban lesz, hogy ugyis ezt mondja.
Viszont a jegybankelnökök pü miniszterek frakcióvezetők, stb-k jelenlétének örülök. Ha annyi közgazdász összedugja a fejét, ott csak jó sülhet ki...remélem (még hiszek a csodákban)
Szellemi fogyatékos miniszterelnök úr adót nem csökkent viszont a szociális baromságokhoz nem enged nyúlni jönni fog a gazdasági összeomlás ... -
na akkor én most mondok egy kegyetlent, kedves pincode. ez az a kurva kapitalizmus, ahol nemcsak nyerni lehet a befektetéseken, hanem bukni is. őszintén sajnállak és nekem is van olyan barátom, aki pont mostanában dől be, mint vállalkozó. bukja a lakást, autót, még jó, hogy nem fiatal, elmúlt 60. a fiával most ne foglalkozzunk, elvégre családi vállalkozás alkalmas arra is, hogy meglegyen a havi nettó 10 millered, mégpedig leadózva, üvegzsebbel. ha nem vagy kokainista, vagy szerencsejátékos mániákus, ebből a vállalkozási családalapításból még az unoka is vidáman megél, aki most csak kettő éves. vajon hány onnassisnak sikerült a "nagy álom" és hány ugrott ki az ablakon 1929-ben? utóbbiak soha nem lesznek ikonok, igaz yacht nélkül is lehet élni.

1980-ban ültem a kecskeméti fedett uszoda startkövén egy bíró foglalkozású barátommal. vártuk, hogy valami suli-úszó-órának vége legyen, s lenyomjunk 1200 m-t gyorsban és hátban.

mindig ez a kép ugrik be, amikor azt hallom kapitalizmus, meg rendszerváltás. kezdő büntetőbíró voltam és 27 éves. ilyesmit mondtam:

"bazd meg, szar ugyan a fizetésünk, de legyünk őszinték, ha már jogásznak tanultunk, ez a pálya csúcsa, bírónak lenni. ezen a munkahelyen belefér, hogy hosszított ebédidőben ússzunk egyet hetente 3-szor ebben a medencében, amiben több a pisi, mint a víz, de csak fasza, hogy van egy fedett uszoda. bánja a faszom, hogy szarabb autóval járunk, mint egy osztrák munkanélküli és olyan koszlott, szakadt és kisszerű ez az egész kurva ország. mondom, szarok rá, hogy amennyiben a faterom nem szarja össze magát 56-ban, hogyí mi lesz vele meg anyámmal meg velem egy tök bizonytalan világban, idegen országban. hát bazd meg!!! nem azért vagyok kurva mérges rá, hogy ennyire beszari volt, hogy most nem egy fiat van a seggem alatt, hanem egy 9 éves zsiguli, amit pont a fateromtól kaptam, mert vett magának újat. hát leszarom a fiatot, meg a sorházat, ahol németként vagy amerikaiként laknék 27 évesen. hanem azért utálom, mint a szart ezt a rendszert, mert itt minden hülye, primitív és kisszerű agyatlan barom fönök lehet, meg lángossütő a balatonon. hogy ezek a seggfejek megfosztottak attól, hogy stones koncertre mehessek 17 évesen, hogy görögországban vagy san franciscoban szívjam magamba a szabadságot, hogy ne érezném magamat egy majomnak, ha életemben egyszer kapok egy szar útlevelet és kimehetek bécsbe, vagy münchenbe. hát azt rühellem tiszta szívből a kommunizmusban, hogy reménytelen az egész. bazd meg én benne lennék, hogy legyen verseny, de a jobb győzzön, mert itt semmi lófasz nincs. beállhatsz a seggfejek közé, de nem az a kérdés, hanem az, hogy ott mit csinálsz, mire használod. hát én ebben nem kívánok részt venni. de kurvára hiányzik a külső szabadság. a belső az amúgy is az én dolgom, ahhoz a seggfej politikusoknak semmi közük."

90-ben éppen úgy emlékeztem erre a látszólag hétköznapi beszélgetésre. én tehát rendben vagyok. most is abban a lakásban élek, amiben 20 éve, amikor beköltöztünk. az autóm sokkal jobb, de nem esik le a gyűrű a kezemről, ha holnapután zsigulival megyek, mint ügyvéd tárgyalásra valahova.

semmi bajom tehát gyurcsánnyal, sőt elvárom tőle, hogy tegye a kezére a szívét, ha a himnuszt hallgatja.

most sem miattam, hanem miattad kell megállapodni.

ma sem zárt jó napot a bux, és azon honfitársaink, akik felkaptak lakáshitelt svájci frankban, vagy forintban, bízva magukban, nos azok lakását végső fokon elviszi a bank, ha nem fizeti vissza a hitelt. a recesszió nagyon fáj mindenkinek.

oldalfüggetlenül.

másik opció, hogy akik nagyon szívnak azok egy idő után bunkósbotokat kapnak elő és agyonverik azokat, akik jobban élnek, netán gyarapodnak a válságos évek alatt.

akkor viszont nincs más hátra, mint vagy tiplizés ausztráliába, vagy megvédjük magunkat.

ha viszont visszazuppanunk a valóság talajára, nos akkor egységet mutatunk, mint a kurva spanyolok, vagy írek. ez utóbbiak úgyis a "nyugat magyarjai". plusz fociban is pont elég szarok, bár egy u2-öt ma is fel bírnak mutatni. a hülye szocik meg nyomatták a bjútifúl déjt a kongresszusukon, amikor még vidám volt a nemzetközi pénzpiac.

Pincode

"Amerika kellett? hát itt van. Ja bedölt a hiteled? nagy kaland elveszted a házad autód"

Sajnálom az elvesztett házad, félő hogy nem lesz egyedi eset.
Néhány adalék:

-Az USA-ban a jelzálog konstrukciók nagy részében megéri elárvereztetni az ingatlant akkor is ha a mi rendszerünkben egyébként nem látjuk értelmét, mert ha a tartozásod mondjuk 100 millió és az ingatlan ára lemegy 99-re, akkor érdemes kiszállni a bizniszből, és a maradék 1 milliót a biztosító fizeti. (Tehát buta dolog lenne ragaszkodni a házhoz és fizetni a háznál nagyobb összegű hitelt, mert mi van ha soha nem megy fel az ára?) Minél nagyobb a különbözet annál többen hagyják abba a részletfizetést és várják az árverezést, mert így futják a legkisebb kockázatot. (Ad abszurdum olcsóbban visszaveszik, ha van miből, a különbözet a zsebben marad ugye, a hitelbiztosító bukja el azt)
Ahol több ingatlan van, ott nem is kérdés hogy a biztosítóra kell verni a balhét. Ahol csak egy volt ott meg jöhet a lakókocsi.
-Ezekből a biztosításokból (amik egyensúlyi helyzetben érvényes statisztikákból kiindulva elvileg jól működő termékek) az USA-ban összecsomagolt kötvényeket gyártottak (több áttételen keresztül ez már sajnos az óvatosabb megfigyelők számára is biztonságosnak látszik, hiszen egy évtizedek óta fennáló bank kötvénye jó szokott lenni - mondjuk ennek az időszaknak most vége), majd ezeket a kötvényeket szétszórtak a világban, így a túlhitelezésük büntetését (ami a jelenlegi válság) ügyesen megosztották velünk is, tehát remek üzletet csináltak, frankón szétkenték a szarukat.

És gondolj csak bele, ha most hirtelen mindenki a világon rossz adóssá változott, akkor kinek tartozunk? Magunknak?


NÉPSZAVA vvs. VALÓSÁG

Beütöttem az idézett sort, és mi jött ki:

www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1108705

viszont ugyanebben a témában egy másik forrásból:

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_nem_is_politikai_hanem_lelki_fordulatra_van_szukseg.83524.html

Az utóbbi egyébként ténylegesen fedi a valóságot, mert Viktor saját honlapján is lényegében ez fut. Hogy mi volt a szándéka ténylegesen ezzel Viktornak nem tudom, lehet "csak" népszerűség-növelés. De maga az írás, persze az utóbbiról beszélve, a bibliai értelmezéstan és a tényleges eseményeket is figyelembe véve teljesen megállja a helyét:

www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=2&article_id=103134

A NÉPSZAVÁS verzióval pont az a baj, hogy szándékosan csúsztat, hogy a Bibliát démonizálhassa. De, ha elolvasod a 2.-at láthatod, hogy nem ugyanaz. És teljesen véletlenül a liberalizmusnak is korrekt kritikáját adja. Alapvetően a liberalizmus is jót akar: szabadság, tolerancia mindenhogy, csak ott bukik meg, hogy elhiteti ezt az ember, mint olyan teljesen magától, pikk-pakk. Aztán valahogy mégsem. Ezzel együtt a versenyalapú kapitalista piacgazdaságot megfelelő felügyelet mellett baromság lenne temetni, de nem is a korlátlan spekuláció a lényege. És a jól végzett, valós munkát, ami szellemi és pénzügyi is lehet a Biblia is értékesnek tartja.

hát ez az erőspista, pont most és pont egy templomban kell ilyeneket mondani:

"Orbán Viktor előadását azzal zárta: Magyarországon előbb vagy utóbb lesz politikai változás, azonban mindenekelőtt nem is politikai, hanem lelki fordulatra van szükség, meg kell fordítani a szétesést, a lecsúszást és a kishitűséget. Mint mondta, arra nem tud válaszolni, hogy politikai fordulat nélkül lehet-e lelki fordulat, de az biztos, hogy a politikai fordulat lelki fordulat nélkül semmit sem fog rajtunk segíteni."

most kedves erőspista, nagyon komolyan kérdezem: komolyan gondolja ovi, hogy lelkekkel kell foglalkozni pont neki és pont most, amikor a jóléti rendszer átalakítása, a közterherviselés, az adórendszer, a közelgő recesszió a subject. most mond ilyeneket, amikor tegnap még ő hajtotta ki az embereket az utcára, hogy aggódjanak a szegények kisnyugdíjasért, aki nem bírja kicsengetni a kicsit kevesebb mint kettő euro vizitdíjat???

miről beszél ez a faszi és ha ilyenekről, miért nem a lelkészével teszi és miért a magyar néppel? :DDD

hát bízd rá a válságkezelést, ha neked ő jön be. és most idéznem kell a híres ford fairlane-t (magyar hangja: nagy ferró): "ezem-faszom megáll!"
erőspista

A Hirszerzős cikkbe tegnap már belekezdtem, de a sok összehordott értelmetlenség miatt abbahagytam. Most végigolvastam. Háááát, gratula Viktornak.

Csak egy gyöngyszem:
"Szerinte a keresztény politikus a rossz döntések, rossz szándékok ellen harcol, de sosem az ember ellen. Soha nem célja emberek megbélyegzése vagy a bosszú, mert tudja, hogy ez nem rá tartozik, az embert rábízza a Mindenható ítéletére "

Ugye mindannyian tudnánk mondani néhány embert, aki ellen mintha nagyon harcolna. Meg mintha meg is bélyegezné.
Csak nem Mindenhatónak képzeli magát?
Lapi
az egyetemen, már nem a bírói pulpitus a vonzó, hanem az ügyvédi pálya. Engem zavar, hogy jogász akar közgazdászkodni. Hogy a jogot, használják fel arra, hogy ne jussunk sehova. Nekem már nem kell, hogy megállapodjanak, de a lányomnak jó lenne. Jóideje mondom, és közgazdászok mondják, nem egy, nem kettő. Le kell üni, el kell határozni. Már nincs helye a populizmusnak, már nincs helye a kommunista csöcsnek, amit mi dobtunk el, most meg nyávogás van utána. De azok ott voltak, akik megváltották ezt a világot... akkor tegyék felelősen rendbe. Ugyanúgy benne van a semlyéntől, orbánig, horntól borosig, dávidtól fodorig. Mind szaros. Akkor üljenek le, és igenis ahogy volt az a tetves nemzeti kerekasztal, ahol megállapodtak, ki milyen arányban, és formában lopja el a nemzeti vagyont állapodjanak meg abban, hogyan tovább. Ez a kötelességük.
Se baloldalon, se jobboldalon nincs joguk egymásra mutogatni,egymást okolni, mind ellopta a magáét. Mind tett valamit azért, hogy itt tartsunk.
Az én példám csak sicc volt, bevallom nem kicsi a keserűség. De bárki így járhat. Ja akkor majd akik elvesztették mindenüket(vagyunk páran) nekünk fogják azt mondani, kötelességed segíteni, az adódból, hogy más ne veszítse el??? vagy csak egyszerűen úgy döntenek? Hát lesz akkora cirkusz, hogy a fal adja a másikat.
tudod erre mit mondott egy bíró? tetszett volna fizetni...
Ha jól emlékszem Aristotelés mondta az államformákról, a demokráciát óhatatlanul követi a zsarnokság.
hát megvolt az elmúlt 18 év alatt az oligarchia-demokrácia-gondolom a harmadik adott.
erőspista
nevesebb közgazdászok erre figyelmeztetik a globalizált világot, már vagy 10 éve. Termelni kell, fogyasztani kell, minnél többet.ezért van, hogy a mosógépek tv-k max 3 évig működnek, majd dobd ki vegyél másikat.
Már minden így működik. Erre ösztönöznek a reklámok, erre ösztönöz a globális vállalatvilág. És nincs aki azt mondaná állj meg hé!
3 hete hallgattam erről az utolsó előadást, hogy most kell leülni, mert baj lesz. Nem hittük el. erre itt van.
orbán meg azt hiszem jobban jár, ha nem hozza elő az egyházakat. Különben is utólag mindenki okos....
Éljen ez a lelkes Nyakó-csapat! Hajrá Gyurcsány! Hajrá Nemzeti Csúcs!

Öröm olvasni benneteket, megbízhatóak vagytok és soha nem okoztok csalódást.
Carni, a Fidesznek sem kell a szomszédba menni a hülyékért:
www.hirszerzo.hu/cikk.bebizonyosodott_amitol_a_magyar_emberek_joggal_tartottak.83702.html

holott ezek is csak látszatintézkedések
akkor tisztázzuk:


Lapi: a szöveg teljesen megállja a helyét, más kérdés, hogy Ovi miért mondta (ezt jeleztem is). És, hogy kire bíznám a megoldást azt szerintem már unalomig ismerhetitek, de az egyre katyvazabb blogomon is leírtam viszonyleg tömören :)

helyzetvan.blog.hu/2008/10/16/kerdes_mennyi_legyen_mar_az_eur_bokros_szinrelepesehez

Tehát, ha az egyébként helytálló felvezetés után igazán jót akar, akkor arra bízná ő is a megoldást, aki értheti és hiteles is. De ez ugyanúgy igaz Ferire is. Márpedig ezt a hétvégi izét sehogy sem tudom szakszerűnek látni.
Shore

Tény, hogy Viktor sem a hitelesség csúcsa, és igen, számontartom a népszavazást, mint agyamentaknásítást.
Én enm a Viktort kívántam fényezni, csak levezetni, hogy a Népszava hogyan állítja be kuruzslásnak a Bibliára való hivatkozást. Egyszer már írtam TWÁ-nak is, hogy nincs keresztény fizika, anatómia stb. Ez a gazdaság törvényszerűségeire is igaz. Itt a tanításoknak abban lenne szerepe, hogy , ha pl. elemzőként tudom, hogy egy adott pü-i terméknek nincs valós fedezete, akkor azt nem adom tovább tökéletesként, mert pusztít kellően nagy méretekben.
"Magyarország a lap szerint azért van bajban, mert a múltban túlköltekezett: 2006-ban az éves államháztartási hiány elérte a GDP 9,3 százalékát, de mivel ez az idén a várakozások szerint 3,4 százalékra csökken, a közadósság a GDP mintegy 65 százaléka körül mozog majd - írja a New York Times.

Ugyanakkor az erősen exportorientált magyar gazdaságot várhatóan a világgazdasági lassulás is erősen sújtja, miközben a lassabb növekedés csökkenti a kormányzati bevételeket is. A lap utal arra, hogy ennek következtében a kormány már lefelé módosította az idei növekedési kilátásokat: 1,8 százalékra a korábbi 2,4 százalékról.

A Fitch és az S&P hitelminősítők pénteki leminősítései kapcsán a New York Times utal arra, hogy a magyar közadósság mintegy 30 százaléka, valamint a vállalkozások és magánszemélyek kölcsöneinek 60 százaléka devizaalapú, és ez az országot sebezhetővé teszi.

A cikk szerint a kör így zárul: Magyarország közadóssága magas, miközben a gazdasági növekedés vérszegény, ami egy ilyen bizonytalan helyzetben elriasztja a befektetőket, és arra készteti őket, hogy kivonják pénzüket Magyarországról. Ez pedig még nagyobb nyomás alá helyezi a forintot.

A lap ugyanakkor utal arra is, hogy a PSZÁF átfogó vizsgálata szerint a pénzügyi szektor kitettsége a nemzetközi jelzálogpiaci válságnak rendkívül alacsony, a bankok stabilak, jelenleg az egész bankrendszer igen jó állapotban van."

Ezért a legfontosabb, hogy a biblia olvasó Orbán monnyon le...

A zsidó-magyar-cigány géniusz virágozzék tovább a Kárpát-medence felett.
www.hirszerzo.hu/cikk.new_york_times_magyarorszag_azert_van_bajban_mert.83709.html

na innen már csak egy kis lépés marilyn manson, pincode. hogyan istenítjük a fogyasztást és hogyan "fogyasztjuk" egyúttal pl a vallást, hiszékenységet etc. de ebbe most nem mennék bele. direkt megnéztem a péntek este 8-at, mert onnan szokták buzdítani a híveket. kósa lajos poénkodott kábé 15 percet az mdf-en meg célzott a meztelen lengyel képviselő képeire (a kereszt alatt, hogy stílszerűek legyünk). mondta még, hogy visz magának párizsis kiflit és eszik az asztal alatt etc. majd megszakadtak a röhögéstől, bár inkább fintorgásnak tünt. aztán csak kinyögte az utolsó pillanatban, jöjjön akármilyen szürke szoci politikus, csak gyurcsány takarodjon.

most két lehetőség van.

1. nagy átverés show volt az élő péntek este 8 rákai filipsz-szel és majd holnap orbán értelmesen beszél.

2. jobban be vannak szarva fletótól, mint valaha is feltételeztem, pedig igen gazdag a fantáziám.

pincode

ez a válság NEM túltermelési, mint amire te utalsz. A spekuláció pörgött túl, sokszor teljesen vakon kombinálva.

Nem is régen volt egy LTCM tele Nobel-díjsokkal. Az arany ármozgást összekapcsolták az olajéval, meg x valutáéval, mindent lemodelleztek, csak egy orosz válságot nem lehet matematikailag megfogni. Ők elhitték magukról, aztán néhány hét alatt lettek semmivé:

en.wikipedia.org/wiki/Long-Term_Capital_Management

egyébként Jaksity is a kontrollálatlanságról beszél minden szereplő esetében (hitelező, hitelezett)

Viszont nincs igaza, hogy reménytelen, mert, ha már forgalmi hasonlattal élünk, 0 tolerancia komoly és mérhető csökkenést hozott a balesetekben.

Nyilván a pénzpiacokon sem egészséges az önerő és/ vagy megfelelő fedezet nélküli megoldások, amiket most lehet tiltani, szabályozni. Csernobil sem az atom hibájából robbant, hanem a leszarom magatartás miatt. És, ha már Biblia, bőven helyrerakja az önteltség vagy a hamis próféták hibáját is, márpedig benne van.

ezzel is elkésett gyurcsány! pont amikor az usa romokban hever és tüntetnek az ottani kossuth tériek az elkullogó bush ellen.

www.hirszerzo.hu/cikk.gyurcsany_nem_tagadom_sertette_bantotta_nemzeti_onerzetunket.83715.html

ma már persze jól látható, hogy orbán az eltelt 8 évben direkt elkerülte a találkozást mr. bush jr.-ral. egy igazi államférfi... kár is a hülye magyarokba ilyen előrelátó politikus. :DDD

hátha fletó/ovi stratégiai tanácsadói is tanulmányozzák az amerikai elnökválasztási kampányt legfrissebb híreit:

"Obama és McCain vicceket mesélt a jótékonysági esten - válogatás
2008-10-17 18:06:46
A New York-i katolikus főegyházmegye minden évben megrendezi Alfred E. Smith jótékonysági estéjét, ahol politikusok szórakoztatják az egybegyűlteket. Az elnökválasztási verseny alatt az ünnepségen hagyományosan az elnökjelöltek lépnek fel.

Íme egy rövid szemle abból, amit a FigyelőNet idéz a CNN-ről.

Obama viccei

„Ellentétben az önök által gyakran hallott pletykákkal, én nem jászolban születtem. Igazából a Kripton bolygón jöttem a világra és onnan küldött apám, Jor-el, hogy megmentsem a Föld bolygót.”

„Eredetileg úgy lettem informálva, hogy a Yankees stadionjában is megtudnánk tartani a konvenciót. Apropó, meg tudná valaki mondani mi történt a görög stílusú oszlopokkal, amiket rendeltem?”

McCain viccei

„Még ebben a büszke manhattani demokratákkal teli teremben sem tudok szabadulni az érzéstől, hogy néhányan bizony itt is értem szorítanak” – mondta McCain. Majd hatásszünetet kővetően hozzátette: „Örülök, hogy ma este is itt vagy Hillary”.

igazán vidám nemzeti csúcs elé nézünk, hiszen nálunk nincs is kampány! :DDD

az etruszk kultúra is megélt 500 évet, tehát bőven van még időnk, hogy tanuljunk a szerencsétlen amerikai konzumidiótáktól.

csak azért ugrott be, mert a pletykák szerint az etruszkok hittek a jóslásban, figyelték a villámok alakját meg madarak vonulásáét, szal általában a természetet. na ez a kis ütős hidegfront kitisztította reggelre a levegőt és süt majd a nap ezerrel. a magyar humor pedig magasan veri az amerikait. (woody allen nem számít és a south park sem, mert kivétel erősíti a szabályt. az irigy ókori görög pletykalapok szerint az etruszkok csak vedeltek, zabáltak és keféltek egész nap. ma meg azt mondják az olaszok, ami igazán szép rómában, az mind az etruszk kultúrából ered.) válságban van már az ókor is... a népszabadság dvd melléklete jól megmanipulált tegnap éjjel is, bár néztem egy kis bayer zsoltot utána, hogy nyugodtan bírjak elaludni. :DDD

ha most valaki azzal jön, hogy az ókori kultúra virágzása a rabszolgák elnyomásán alapult, akkor beborul az ég magyarország felett és aigner szilárd tökön szúrja magát, amit épeszű ember nem kívánhat a népszerű időjósnak. :DDD

www.fn.hu/kulfold/20081017/vicceket_meselt_obama_mccain/

most ébredtem, s még álmos vagyok. a link lemaradt, mint sólyom a nemzeti csúcsról.
lapi te tényleg bíró voltál a szockában? egyre inkább értem mitől is omlott össze az a rendszer, és miért mondják, hogy mindenfelé hülyéket nyomtak be vezető, felelősségteljes pozicókba. :D
Kedves kollégák.
Páran a devizahiteleseket okolják a válságért.
Nos had vessek közbe egy apróságot.
Ha valaki felvesz olyan 8 milliónyi hitelt (nem plazmatévére meg szlovák rendszámos mergára, hanem mondjuk házat, lakást akar venni) akkor a törlesztőrészlet a következők szerint alakul:
Ha forint alapú hitelt vesz fel akkor a havi részlet olyan 95 000 HUF, ha deviza alapút akkor 65 000 HUF.
Na most akkor tegye fel a kezét az aki az mondja hogy nem én akkor is HAVONTA 30 000 -el többet akarok fizetni.
Akárhogy is nézzük ez egy év alatt 330 000 HUF ez nagyon sok embernek 2 vagy 3 havi fizetése.
Tehát aki keres olyan 150 nettó körül (annak a bruttója olyan 300 környékét verdesi, ami nem számít kevés pénznek ) annak nagyon nem mindegy ez a havi 30 plusz / mínusz.

Kedves kollégák és kedves Árpád sajna itt is működik a piac.
Ha a bankok nem ilyen ordenáré drágán árulnák a forint hiteleket akkor a népek most forintban lennének eladósodva.

ez a nemzeti csúcs egy tragikomikum pl. egy Deutsch Tomi mit keres ott? miért csak az MDF meri javasolni a 13. havi nyugdíj befagyasztását?
Varga Mihály jól beszél végre egy agy.
na v.mi közszférás szakszerevezetesdi vezetőt is meghívtak ... közszféra munkavállalói ezeket kéne tizedelni több turnusban mindjárt :D ez szerepel a nemzeti csúcson vicc ... ezek nullák nem nemzeti csúcsra valók ezeket rúgdosni kellene kifele
Viktor mindig olyan aszerint beszél, hogy milyen közönség előtt van. Ha pénzemberek előtt mondana ilyeneket, azok szívgörcsöt kapnának és összecsomagolnának, de püspökök előtt mi mást lehetne mondani? Nem kell túl komolyan venni.Ha arról beszél, hogy magas a multiplikációs faktor, akkor azzal tudok mit kezdeni, de ez bullshit. ( Viszont a Sátánra való hivatkozást hiányolom :) )
Amit nem értek, hogy miért az egyháznak nyal? Úgy értem, ha Brüsszel, Moszkva vagy Peking felé nyújtja a nyelvét, abba tudok belelátni valami racionalitást, de az egyház segge csak szavazatokat hozhat, arra pedig most nincs rászorulva.

"A költségvetéssel a kormány elveszi a nyugdíjasoktól a korrekciós program alapján nekik járó pénzt, a családoktól pedig a családi pótlék emelését. Ez ellen a megszorítás ellen össze kell fogni, és minden létező alkotmányos eszközzel meg kell akadályozni! - írta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője pénteken. "
Hát ez kész.
Csodálom, hogy ebben az országban van még normális ember, aki nem azért maradt itt, mert lusta (én idesorolom magam).
Ez az költsünk, költsünk, költsünk! Aztán sértődjünk, hogy ezek a fránya technokraták kritizálnak.
Na, figyusz ide, Peti! Ha valamikor, az államháztartási hiány nagyon gáz, az _most_ van. Most lehet, a legrosszabb feltételekkel hitelekhez jutni, most lehet a legrosszabb feltételekkel államkötvényt kibocsájtani. Mi következik ebből? Hogy most aztán vaskézzel kell fogni a hiányt.

"Itt a tanításoknak abban lenne szerepe, hogy , ha pl. elemzőként tudom, hogy egy adott pü-i terméknek nincs valós fedezete, akkor azt nem adom tovább tökéletesként, mert pusztít kellően nagy méretekben."
Ez jól hangzik, de az egész tőkés világrend a pénz multiplikációjára épül. Ha úgy tetszik a valós fedezet hiányára.
Röviden: Béla ad nekem 1 buznyákot, én adok neki egy elismervényt, hogy lógok 1 buznyákkal.
Mivel most nálam a pénz, én ezt oda tudom adni Jocónak, cserébe ő is ad egy elismervényt. Jocó dolgozik vele és idővel visszaadja, plusz kamatot.
Csaba is ad egy buznyákot, de az megtartom, mert kell valamennyi fedezet és kap valamennyit a Jocó által fizetett kamatból.
Ha idő előtt jelentkezik Béla, hogy kellene a buznyákja, akkor odaadom helyette Csaba egy buznyákját.
A gond akkor van, amikor Béla és Csaba egyszerre akarja vissza a buznyákját, vagy Jocó nem tudja visszaadni. Ami még rosszabb, hogy a kettő egyszerre is megtörténhet, mert nem függetlenek egymástól.
Ameddig ez nem következik be, mindenki boldog, Béla azt hiszi, hogy van egy buznyákja nálam, Csabának tényleg van és Jocónak is jutott, meg nekem is.
De valóságban 2 buznyák van a rendszerben csak úgy látszik, mintha legalább 3 lenne.
Ennek köszönhetjük a jólétünket.

Természetesen a dolognak vannak árnyoldalai is, pl. sebezhetőbbé teszi a bankrendszert.
Az államok előír(hat)nak egy bizonyos százalékot, amit kötelező megtartani (az USA-ban 10%-ot.), pont azért, hogy az ilyen esetek ne vágjanak padlóra, de 100%-ot senki. Az a saját gazdaságának a sírásója lenne. (bár ezt az Osztrák iskola vitatja)

"ez a válság NEM túltermelési, mint amire te utalsz."
Bizonyos értelemben az, ugyanis a kereslet esése miatt alakult ki. Enélkül még mindig nem esett volna ki a csontváz a szekrényből. Ha a lakások iránti kereslet kisebb, mint kínálat, az kvázi túltermelés.

"Csernobil sem az atom hibájából robbant, hanem a leszarom magatartás miatt."
Ez igaz, meg ne feledkezzünk meg a grafitblokkos erőművek pozitív üregtényezőjéről sem...
ez a Kósa egy barom ez a nemzeti csúcs nem parlament itt kéne v.mi programot felvázolniuk, erre Kósa lajcsi egy hosszas kormány baszogatást ad elő ...
eh bokám lefosom Hiller meg történelem órát tart most éppen a 17. század elején járunk :D:D:D
na most meg Kökény v.mi orvosok meg lábtörés :D:D:D ezeket minek hívták meg

ebből összeomlás lesz kb. az ennek a nemzeti csúcsnak nevezett v.mi bolhacirkusz üzenete ... fellengzős hülye dumák fűszerezve a szokásos kormány baszogatással ...
Róna Péter közgazdász végre v.mi értelmeset mondott ... ezeket kéne odaültetni megoldani a gondokat. Nem Kósa, hiller, Kökény , MSZOESZ meg többi senki politikai marha.
kézművesek szövetsége vicc ezzel az erővel Árpádot is meghívhatták volna ...
Vártam volna egy friss bejegyzést, mert mégis csak a csúcsok csúcsa a mai nap. Ezt már kevés ide?- KÁR.
T. Többek!

1./ Csernobil nem robbant, hanem égett. Ki akarták próbálni, hogy áramkimaradás esetén a lendületben lévő hűtővíz meddig biztosítja még a hűtést. Ehhez minden biztonsági berendezést ki kellett kapcsolni. Ki is kapcsolták. Sajnos visszaindulni már nem tudtak, mert a reaktorHŐMÉRSÉKLET megfutott, és ez a csernobili grafitos típusúaknál önmagát erősítő folyamat (a paksi VVER - nyomottvizes - reaktoroknál fordítva van), az iszonyú hőterhelés hatására meg a grafit égett, a vas olvadt, a beton összedőlt, és VISZONYLAG rengeteg sugárzó anyag került ki a zárt térből a környezetbe.

2./ Mint már írtam, Gyurcsány nem azért hívta össze a csúcsot, mert vár tőle valamit, hanem hogy ország világ előtt bemutassa, jelenleg senkinek sincsen a saját érdekeit szolgáló lózungjain kívül egyetlen használható ötlete se. És ez fényesen be is jött neki.
vakapad

"senkinek sincsen a saját érdekeit szolgáló lózungjain kívül egyetlen használható ötlete se."

Utálom ezt mondani, de Ibolyka pl. kilógott a tömegből.
És az lehet, hogy a "lózungjai" a saját érdekét _is_ szolgálták, de ez az ici-pici szócska itt rendkívül fontos.

Csak kérdem:
Pakson a reaktor hőmérséklet megfutása nem ugyanúgy önmagát erősítő folyamat?
Leáll a hűtés->melegszik->elforr a maradék folyadék is->még jobban melegszik->reaktor olvadás, hm?
A szegénység elleni küzdelem világnapján a szegények figyelemfelkeltésként zsíroskenyeret osztanak a Vörösmarty téren. Kevesen állnak meg, "a gazdagok a finomabbat szeretik", a külföldiek meg csak találgatják, mi lehet a kenyéren. Nagyobb az étel iránti érdeklődés a Blaha Lujza téren... index.hu/video/2008/10/18/mind_megettek_a_babot/?p=0

-
te mit teszel a szegényekért? - nagyon sok adót fizetek a fizetésem 60%-át ez ült :D
"Pakson a reaktor hőmérséklet megfutása nem ugyanúgy önmagát erősítő folyamat?
Leáll a hűtés->melegszik->elforr a maradék folyadék is->még jobban melegszik->reaktor olvadás, hm?"
Teljesen offtopic, de a hűtőközeg elforrása megakadályozza a láncreakciót. Ugyanis a hűtőközeg lassítja a neutronokat, és lassú neutronok nélkül nem jön létre új hasadóanyag (metastabil U-236). Ettől kezdve már csak a természetes radioaktív bomlás hője melegít, ami nagyságrendekkel kisebb, mint a maghasadás által termelt.
A reaktor nem olvad meg, ellenben tönkremegy. Az üzemanyagkazetták szétrepednek, a grafit rudak meg is gyulladhatnak stb.
OK, a reaktor olvadást hülyeség volt belekeverni.
"Csakhogy most éppen odakint, a rohadt komonisták hatótávolságán kívül történtek kellemetlenségek, amik költségekkel járnak."

Ajánlanám Jaksity Györgyel készített Indexes interjút:

index.hu/gazdasag/magyar/jak081017/

A "Ne az emberekkel fizettessék meg" éppolyan hamis duma, mint a "Mi mindent rendben csináltunk csak hát ez a fránya válság..." duma lenne.

Nem tudom, elhangzott már? Ha nem majd el fog hangzani valamilyen összefüggésben hamarosan.

Buta országgá (Jaksityt idézve) tettek minket a politikusaink, így igenis ők is felelősek. Nem a válságért felelősek, hanem azért ahogyan állunk.

Míg más országok overálban, addig mi letolt gatyával állunk a csalánosban.
(a végét ismét idéztem)

Amúgy meg úgyis mindig mindent mi fizetünk meg akárki akármit mond, akárki akármit kúr el. Legyen szó privatizációról, bankkonszolidációról, autópálya, vagy metró építésről, netán államilag ösztönzött népeladósításról.
Mester! Azért ne hagyjuk már figyelmen kívül azt, hogy a deviza alapú hitelek ilyen mértékű felhalmozását a bankok generálják, akiknek a magyar állam boldogan engedte, hogy átbassza az embereket...
Én nem azt akarom mondani, hogy aki felvette, ne az fizesse meg, de nem szabad lett volna hagyni a bankokat, hogy a mértéktelen pénzsóvárságukat és profitéhségüket meglovagolva kihasználja az emberek tudatlanságát.
Szóval na, egy a lényeg: fizetessék meg az emberek a tudatlanságukat, a befolyásolhatóságukat, és hogy engednek a reklámoknak és látszólag könnyen megszerezhető jólétnek. Aminek a vége nyögés, a bankok részéről meg üzlet. Nyereséges üzlet...
Szerintem elég világosan el lett mondva, hogy (lassan mondom, hogy mindenki értse :) ) ár-fo-lyam-koc-ká-zat...
Ha a bank vállalja helyetted, akkor azért fizetsz sokat, ha te vállalod, akkor olcsó, de megszívhatod. Persze én könnyen pofázok, mert nincs hitelem.
index.hu/gazdasag/vilag/hitmi081024/
ugye az volt a hülye, aki hitelt vett fel?
a pénzintézetek nyereségét meg a szegény ember fizesse meg, ugye? (aki hitelt nem is vett fel)
mert tiszta képet mutattak, ugye?
TWA, ugye olvastad, és gondolkodsz?
>Jó is, de visszaüt, hogy az IMF-től
>kértünk segítséget: ez a hír üzenet a
>befektetőknek, hogy a forintot ütni kell.
>Éppen ütik is.

nah, mostanra jol leutottek, mi meg mehetunk terdepelni a vilag urai ele. az imf valodi arcarol idetolhatnek par tucat linket. peldaul marcos elnok idejeben ilyen jo otlet fejeben akartak segiteni:
www.vinesbranch.com/view/?pageID=60862
The Phillipines is one example of what happened to Third World countries in the next stage of the plan. The international bankers went to President Marcos and presented him with a way out of the enormous debt his country faced. They said, "We will forgive your loans - you'll have to pay none of the principal, none of the interest - if you will just sign this agreement: 1) do away with its national currency, 2) go to a debit-card system where each person is assigned a number and his purchases are debited from his account on a computerised system and 3) sign over perpetual rights to all natural resources in the country.
(...)
But Marcos realised that becasue of the word "perpetual", he was virtually giving away the sovereignty of his country. He refused to sign the agreement. Weeks later he wass deposed and his country was torn apart by riots which Jonathon May says were incited by the internal bankers.
Vicces dolog, hogy Árpi, aki eddig a szabadpiacról, versenyképességről prédikált, most hirtelen a bankok kisegítését sürgeti. Aki a kockázatot vállal nagy haszon reményében, az ne sírjon, ha pofára esik.

"Bár keservesen és kelletlenül, az Egyesült Államok törvényhozása jóváhagyta a Wall Street megmentésére irányuló akciót, hogy megelőzze az amerikai pénzügyi rendszer összeomlását. A megszavazott 700 milliárd dollár azonban olyan sorsra juthat, mint a lyukas vödörbe öntött víz, és ugyanez történhet világszerte a kormányok által folyósított milliárdokkal."

Árpi, ideje volna venni egy Világgazdaság előfizetést!

vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=246263
"Vicces dolog, hogy Árpi, aki eddig a szabadpiacról, versenyképességről prédikált, most hirtelen a bankok kisegítését sürgeti. Aki a kockázatot vállal nagy haszon reményében, az ne sírjon, ha pofára esik."
Tudod, ha csak a bankról lenne szó, akkor nem érdekelne senkit, viszont a kapitalizmus a bankrendszerre épül. Ha az meghal, akkor vele hal az egész gazdaság.

---

Ezt e-mailben kaptam, mint vicces tanmese, de ideillik. Mármint a spekuláció témakörhöz.

"Egyszer egy faluban megjelent egy férfi, és bejelentette a falusiaknak, hogy
majmokat venne, egyenként 10$-ért. A falusiak tudták, hogy vannak majmok a
környéken, elindultak az erdőbe és nekiláttak majmokat fogni.
A férfi több százat vásárolt, 10$-ért darabját, és mivel a majmok száma
csökkent, a falusiak is csökkentették erőfeszítéseiket. Eztán a férfi
bejelentette, hogy mostantól 15$-ért veszi meg a majmokat. A falusiak
újraindították a majomvadászatot. De nemsokára a készlet kimerült és a falu
lakói visszatértek a dolgukhoz.
Az ajánlat 20$-ra emelkedett, és a majmok száma olyan alacsonyra csökkent,
hogy egyre ritkábban lehetett majmot látni, nemhogy elfogni egyet. Ekkor a
férfi bejelentette, hogy mostantól már 50$-t fizet a majmok darabjáért.
Ezalatt viszont, mivel a városban akadt dolga, az asszisztense foglalkozott
a felvásárlással.
Mikor a férfi elutazott, az asszisztense összehívta a falusiakat, és azt
mondta nekik: "Nézzék ezeket a ketreceket, bennük az összes majommal, amiket
ez a férfi megvásárolt maguktól. Eladom ezeket maguknak 35$-ért, és mikor
visszajön, maguk eladják neki 50$-ért."
A falusiak összegyűjtötték az összes pénzt, ami csak volt nekik - némelyek
mindenüket eladták -, és megvették az összes majmot. Eljött az éjjel, és az
asszisztens eltűnt. Nem látták többé sem őt, sem a főnökét, csak a
mindenfelé rohangászó majmokat.

Isten hozott a tőzsde világában!"

Vegyük észre, hogy minden falusi egy-egy kispályás spekuláns volt, akit egy nagymenő csőbe húzott...
süti beállítások módosítása