W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

220 felett

2008.08.18. 06:00 Tóta W. Árpád

A verseny jó, a verseny hasznos; remélem, kívülről fújja mindenki. Attól lesz egyre jobb és olcsóbb a minden, nemcsak a zenélős kulcstartó, hanem a biztosítás is. Miért? Mert a rosszabb elbukik.

És hát izé, akkor abból vesztesek keletkeznek. Egy biztosító esetében egész sokat lehet veszíteni. Nálunk az egészségbiztosítók versenye el sem kezdődött, a nyugdíjbiztosítóké pedig még nem érett be, és mégis, Isten kegyelméből van szerencsénk közelről megfigyelni, hogy is folyik ez a nagyszerű, darwinista kiválasztódás. A jobbak megmaradtak, a legrosszabb elbukott. Úgy hívták, MÁV Biztosító.

Pontosabban biztosítóegyesület, ami nem lényegtelen különbség mondjuk egy rt-hez képest, de nem is a legfontosabb. Tanulságosabbak a bukás okai.

Eleve elkúrták az árazást: aláígértek mindenkinek, aztán kiderült, hogy annyiból nem jön ki a szolgáltatás önköltsége. Súlyozni, kockázati kategóriákat és költségüket bemérni restek voltak. A verseny nyers szabályainak a kampány szakaszában megfeleltek: ígértek füvet és fát mindenkinek. Árban ők voltak a legjobbak, de abból a minimálisan elfogadható minőséget sem tudták biztosítani. Ha KGFB helyett hamburgert vagy újságot árultak volna, akkor jóval hamarabb kiderül a hiba, mert senki se vett volna tőlük másodszor.

Csakhogy a kötelező biztosítás speciális áru. Eleve egy évre valót meg kell venni egyszerre, aztán ha aláírt a kuncsaft, akkor év közben nem ugrálhat, hogy neki nem tetszik valami. Viszont minek is ugrálna? Érdekli őt, hogy szar a biztosítója? Hogy szanaszét szopat mindenkit, aki pénzért menne hozzájuk, hogy még így is elfogy a tartalék? Éredekli, hogy a vezérigazgató a büdös nájlonzoknijába gyűrve lopja ki a pénzt? Miért érdekelné: a KGFB elsősorban azért különleges termék, mert én veszem meg, és valami ismeretlen lúzer eszi, amit főztem, ha esetleg nekimegyek. Énnekem annyi a dolgom, hogy nálam legyen a csekk, ha kéri a rendőr. (Az online fizetés gondot okozhat közúti ellenőrzésnél, de ez másik téma.)

Autót, meg hozzá cascót ennél sokkal gondosabban választunk, mert ott magunknak főzünk; akkor már nem mindegy, mit adnak a pénzünkért. A nyugdíjbiztosítóknak érdekes módon kevésbé akar a körmre nézni a magyar polgár. Azt a kérdést felteszi magának, hogy „mire számíthatok ettől a társaságtól, ha ellopják a kocsimat, vagy betörnek a lakásba". De hogy mennyi nyugdíjat várhat a biztosítójától, azt egyelőre nem. Eljön az ideje majd annak is, ha megjelennek az első károsultak a Kossuth téren. Izgalmas lesz, megígérem.  

Tribuszerné visszanéz


Ennyi a tanulság annak, akit pusztán a versenypiac fonákságai érdekelnek. A MÁV biztosító viszont nem csupán ezek miatt ment csődbe. Az egy olyan vállalat volt, ami már a saját nevét is törvénytelenül, illegálisan viselte. A vállalat vezetője, Kiss Bálint, ez az igazán elgondolkodtató izé – a határozó-zsebkönyvet nem is merem elővenni, mert még mehetnék Juszt mellé kaszálni, és kaszálni utálok – simán hazavitt legalább egy, de inkább több milliárdot a cég pénzéből, mint valami tornagatyás pilótajátékos. Egy Il Ferro jelent meg a biztosítók piacán, és bizony annak a pár ezer ügyfélnek, akik a pilótajáték végére maradtak, jussa a szopás, és a fogaknak csikorgatása.

Figyelemre és megjegyzésre méltó: a tolvajlásnak és a hűtlen kezelésnek az állami versenyfelügyelet, a PSZÁF vetett véget. Nem időben, és nem tökéletesen. De ha ők nincsenek, akkor a végső összeomlásnál, hónapokkal később derül csak ki, hogy itt tocsikolás és tribuszernézás történt. Akkor, amikor már jóvátehetetlenül a Szent Kisemberre hárult a felelősség.

Igen, a verseny jó, a verseny hasznos. Laboratóriumi körülmények között. A suhogó bőgatyák közt, a fütyülős barack gőzében, tanácstalanul totyogó kisgyerek-nemzetként mi ehhez még kicsik vagyunk. Itt az éjjeliőr-államnak nagy teljesítményű, verekedésre is alkalmas elemlámpa kell, hogy megvédje a gyanútlan lakosságot. Különben helyből átvágjuk saját magunkat. Ahogy Irakban és Afganisztánban nem lehet parancsszóra bevezetni a demokráciát meg a többi turpisságot, úgy itt sem. Ez a varázslat lassan törhető csak meg. A félperiféria gyorsan tanul, de magától mindig csak a rosszat.



Címkék: közlekedés korrupció magyarland

235 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr1620711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"mesterségesen szított háborúkat"

mért, van természetes is?
Következmények nélküli ország.
Mibe kerülne az nekünk, ha a jogorvoslat nem éveket, még csak nem is hónapokat venne igénybe? Megtörték az autómat? Ennyi a kárérték? Kérem kifizetni! Vitatja valaki? Találkozzunk a bíróságon. Rendeltessünk ki szakértőt ha kell. De 3 hét alatt rendeződjön le a dolog. Ha erre sok-sok ügyvédet felfogadna a MÁV, az sok-sok rezsiköltség, mindjárt nem is olyan olcsó a negyedéves díj. De hát ő megteheti, hogy húzza az időt, aztán lealkudva a javítási díjat nagy nehezen fizet. Vagy ha a kárt okozót perelhetnénk és 3 hét alatt abból is ítélet lenne, a károkozó meg mehetne a biztosítójához továbbpereleni. Nem sokan választanák a MÁV-ot.
De hát ez egy következmények nélküli ország.
Valahogy nekem furi ez az egész!

Éveken keresztül ment a buli, kiloptak belőle pár milliárdot ÉS eközben a bili nem is akkor borult, amikor MÁR nem tudtak fizetni, hanem "csak" akkor, amikor PSZÁF megnézte, hogy mi is folyik ottan...

Mindezt kb harmad-féláron, mint a többiek.

Szal olcsó húsnak híg a leve, főleg, ha ellopják a lét, meg leszopogatják a csontot.

A többi biztosirtó pedig ippeg csak a nyereségesség határán egyensúlyoz, és soha egyetlen fillér el nem lopódik, és minden megspórolt forint a következő évben arra költődik el, hogy a szent verseny nevében legyen miből csökkenteni az árakat!

Jah!

És még véletlen se semmi kártell. Csak Ganxta Zolee.

Nem akarok itt paranoiázni, de ez volt az a biztosító, amelyik magyar tulajdonban volt, nagy piaci szegmenset birtokolt.
Ma meg nincs.
Piaci szegmens -olyan piacon, amin muszáj vásárolni- van. Szépen fel is szabadult.
Igen, talán hibás a PSZÁF, hogy nem lépett előbb. De elméletileg a hatóságoknak az a dolga, hogy ne csesztesse azt, aki nem csinált semmi pénzügyi szabálytalanságot. Amíg a biztosítók ki tudják jogi úton magyarázni, hogy miért késnek a biztosítások kifizetésével, addig a hatóság nem igazán tehet semmit.
Amint kiderült a sikkasztás, léptek.
De egyikünk sem szeretné a másik oldalon, hogy a hatóságok azért másszanak percenként a nyakunkra, mert láthatóan aláígérünk a konkurenciának, és esetleg majd egy év múlva sikkasztani fogunk...

Az emberek pedig még megragadtak valami nevetséges kényelmi szinten, és nem hajlandóak szembenézni azzal a ténnyel, hogy ami aránytalanul olcsónak tűnik, az nem biztos, hogy ugyanazt nyújta, mint a drágább. És nem minden MÁVbiztosítós választotta azért a biztosítót, mert ne lett volna pénzük drágábbra.
A kötelező felelősségbiztosítások piacán is van verseny, illetve lenne, ha az átlag szerződő autóst nem kizárólag az ár, hanem a mögöttes tartalom is érdekelné. De amíg csak az ár alapján döntenek, addig felesleges igazi piaci versenyről beszélni...
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.18. 15:22:24

Te nem nézted az animal planeten a rókamanguszták udvarházát sose? :)
"Másrészt: mi van akkor, ha nem a MÁV megy csődbe, hanem egy Rt? Mondjuk az Allianz, vagy Generali, vagy ki tudja melyik?"
A biztosítók mögött állnak viszontbiztosítók, vagy keresztbiztosítók. Magyarán egymást is biztosítják.

"Ott volt a Globex, a PSZÁF többször figyelmeztett, hogy csak óvatosan, ilyen magas hozam nem létezik (persze nem így, de majdnem)."
Akkor még nem létezett és a tőkefelügyelet arra kötelezte őket, hogy tüntessék fel, hogy magas kockázatú befektetés. Megjegyzem a sikkasztás nem számít a szokásos befektetési kockázatok közé.

"Mindenki azt mondja, hogy túlságosan alulárazott volt a MÁV-ÁBE. Hát a többiekhez képest biztosan... De ha elnézünk egy kicsit külföldre, mondjuk pl. Romániába, ott a legtöbb biztosítónak még MÁV-nál is alacsonyabb árai vannak."
De az autó megjavítattása se ugyanannyiba kerül.

"A magyar állam a működőképesség (-képtelenség) határáig le van gyengítve."
Nem gyengyítve, gyengűlve. Sokszor kevesebb hivatalnok hatékonyabb.

"kötelező dolognál verseny?"
Lehet, feltéve, hogy ugyanaz viseli a következményeket, aki a döntést hozza. Itt nem ez áll.

"1 nagy hibát követett el a pszáf:
megengedte a mávnak (és asszem a többi egyesületnek is), hogy eltörölje a pótdíjat.

ugyanis egy egyesületnél ez jelent egyedül biztosítékot a csőd ellen."
100 % igaz.

" Karesz, Charlie 2008.08.18. 14:53:17
Lord_Valdez 2008.08.18. 08:01:26
"A verseny még mindig jó,"
hol? Kinek?

"de van fair play is"
hol? kik szamara? "
Próbálj ki egy profitérdekelt monopóliumot és rájössz.
Arra gondoltam mikor nincs tényleges ok, csak valami ürügy a háború kirobbanására.
Mint az iraki vegyi fegyverek, vagy a Talibánok elnyomó rendszere....
"mért, van természetes is?"

mért, van mesterséges is?
Kniight 2008.08.18. 09:08:33
"egész kötelező rendszer rossz. A vétlen, sértett fél nincs szerződéses viszonyban a károkozó biztosítójával, és semmit nem tud csinálni."
ez igaz de nincs ra jo megoldas.

"A megoldás az lenne, hogy a saját biztosítód kártalanítana, és utána leverné az összeget a másik fél kötelező biztosítóján."
te okozol kart, a te 'draga' biztositod fizet es aztan behajtja az arat az olcso biztositotol? azonkivul, hogy nekunk kenyelmes lenne, mas elonye nincs.
ha nincs biztositva a kocsid, a szerelo atlagosan 3-ad annyibol megcsinalja mint amikor biztositottat javit.

a bonusz rendszer sem jo mert kesobb leverik rajtad kamatostul.

"az ellen biztosítóval szemben egy biztosító jobban fel tud lépni mint egy utcáról beszaladt senki."
a biztositok kartellben vannak, eszuk agaban nincs egymas ellen fellepni. Ilyenkor az a tipikus hogy megosztjak a kart es szivsz megint.

"Higyjétek el, ha a biztosítók minden hónapban elszámoltak volna egymás között, akkor a Mávbiztosító fizetésképtelensége jóval hamarabb kiderül,"
ez lehet, de a havi elszamolasnak is vannak koltsegei. a jelen magyar helyzetet nezve ez teljes keptelenseg.

"másrészt pont az olcsó Mávbiztosítós ügyfelek szívtak volna, így rögtön minden a helyére kerül."
miert szivtak volna? meg se tudjak hogy egy masik biztosito a kart leverte a MAV biztositojan.

"De a jó törvényi háttér senkinek sem érdeke ugye? Odafönn meg luxus gondolkodni."
na ez fontos es aranyos. Mi ugye jol csinaljuk, ott fonn meg elb@sszak.
szerintem ott fonn is gondolkodnak de nem nagyon tudnak mit csinalni. hozhatnak egy uj torvenyt amit aztan nem tartanak be...

"Mondjuk az is megérne egy misét, hogy a használt autókra miért egy avultatott töredékértéket számolnak, amiből néha az autót megcsináltatni sem lehet?"
ezert mert sokan csaltak... igy legalabb mindeki abban erdekelt, hogy ne legyen kara, ha van is, tagadja le, csinaltassa meg a biztositok nelkul.

"miért jó hogy évvégén minden barom egyszerre vált biztosítót, és az átigazolásokat 2 hónapon keresztül csinálják a biztosítók?"
mar ez a helyzetelemzes mutatja hogy keptelenek lennenek 1 honapon belul elszamolni.
ezen en is sokat gondolkodtam. csak az a logikus, hogy az emberek trehanyak, 10-20 % kiesik a rendszerbol, es aztan azekre meg lehet tagadni a fizetest...
de megha jogilag ervenyes is a fizetes akkor is alattvalova kenyszerit mert bizonytalansagban tartanak.

a masik ok az lehet hogy igy generalnak egy csomo iroasztalos munkat mert ha nem valtasz akkor nem kell uj szamot adni iktatni stb, ha evente valtasz evente papirok, kitoltes, penzelszamolas...

Deepwater 2008.08.18. 09:09:25
"Örömmel vennék egy listát vezető politikusokról, akik felvállalták, hogy ők személyesen hibáztak, kárt okoztak a munkájukban és ezért nyilvánosan lemondtak, továbbá megtérítették az általuk nekünk, választópolgároknak okozott kárt. Ja, nem jut eszembe senki...
Vagy mindenki hibátlan volt és most is az, vagy ezeket érdemeljük, amíg hagyjuk nekik folytatni... "

almodj kiralylany!!!

ilyen meg az abszolut szuper nyugaton sincs!
:)
Mielőtt bárki lekomcsizna, leszögezem: Rendíthetetlen híve vagyok az angolszász típusú kapitalizmusnak, azaz a minnél kevesebb államot elvnek.

Ennek ellenére a következő kijelentéssel ragadtatom el magamat:
Mindaddig amig csak a bankokkal volt dolgom, úgy láttam, hogy annál aljasabb intézmény a világon nincs. Aztán találkoztam a biztosítokkal, és az értékrendem megváltozott. Most már ők vannak az aljasság csúcsán.

Persze ez a legkisebb okot sem adja meg arra, hogy államosítjuk őket......viszont a felügyeletükkel megbízott állami szerveknek, keményebben kellene fellépni ellenük. Ezen a téren a bankokkal kapcsolatban már megindult valami......remélhetőleg ez az eset után ez a biztosítókra is mindjobban kiterjed.

hm, látom, felmerült itt, hogy akkor az állami biztosító a jobb. hát, az állami biztosító, az kb olyan, mintha mindenki mávos lenne. és még el se tudsz szaladni előle.

ja, a MÁV ÁBE-nek eredetileg volt köze a MÁV-hoz, csak aztán a vasút kiszállt belőle, viszont a biztosító mindenféle felszólítás ellenére se váltott nevet.

arra nagyon kíváncsi leszek, hogy kiss bálint mit kap.
Kruger Papa · kruger.blog.hu 2008.08.18. 09:17:18

"Ha a károkozó volna a közvetlen felelős és a biztosító neki térítené meg az okozott kára miatti költségét, akkor már óvatosabban választanánk biztosítót."
ez kene az egeszsegugyben is, mindeki kifizeti amit kezletek rajta aztan a biztosito terit ha terit.

"Továbbá a biztosítás nem a hengerürtertalom, hanem a kocsi mérete, teljesítménye stb. alapján felállított kategóriák szerint kellene, hogy fizetődjön."
nagyon helyes! miert nem igy van!??

"idővel rá kell ébrednünk, hogy vége a tervutasításos központi vezérléses rendszereknek, magunkat lopjuk, magunkat szivatjuk."
ez igaz, de ez korababn is igy volt a tervutasitasos es reform rendszerekben is.

csutkababa 2008.08.18. 09:19:09
"Milyen jó lenne, ha a magyar diák megfelelő színvonalon tanulna közgazdaságtant, piacismeretet, tőzsdeismeretet, mindazt, ami felvértezhetné az ilyen bedőlések többsége ellen..."
tenyleg.
jelenleg azonban irni sem tanulnak meg es az egyetmi diploma nem er egy erettsegit! vegzett orvosok nem tudnak szazalekot szamolni stb.

Dr. Morcz · drmorcz.blog.hu 2008.08.18. 09:19:21
"Hát ezért kéne elgondolkodni azon, hogy hol és miért kezdjük / engedjük / akarjuk lebontani a "gondoskodó" államot."
hat elgondolkodni azt lehet. vissaallitani azonban nem.
amugy is mult ido, lebontottak amit lehetett...

ekkerjoz · szalka.blog.hu 2008.08.18. 09:21:47
"Szerintem jobb az üzemanyag árba épített kötelező biztosítás."
valoban jobb, a kockazatot is figyelembe veszi... miert nem ez van?
Miért rendszámra kötik a felelősségbiztosítást ?
Az autóm nem tehet semmiről...
...fejlettebb "demokráciákban" az egyénnek van felelősségbiztosítása... lehet 3 autóm és mégis egy biztosítást fizetek, hiszen egyidőben, egy autót vezethetek csak.
Innentől kezdve teljesen mindegy, hogy a MÁV vezére nyúlja le a pénzt vagy egy másik biztosító épít újabb üvegpalotát.
Vajon, ha ezt jobban átgondoljuk, akkor nem egy újabb lehúzásról van szó?
-
Ez a Kötelező biztosítás olyan, mintha egy könyvelő cégnek a számítógépeire kellene biztosítást kötni, s nem a könyvelői munkájára; abszurd!!!

(Off: lehetne sorszámozni a kommenteket?)
Lord_Valdez 2008.08.18. 15:27:39

""de van fair play is"
hol? kik szamara? "
Próbálj ki egy profitérdekelt monopóliumot és rájössz"
hat en amiota monopoliumokra valthattunk probalgatom de meg nem jott ossze...
se bank, se matav, se coca cola...
Szerintem, ha a PSZÁF nem kezdi el a kavarást, a MÁV ÁBE az elkövetkező 8-10 év egyik meghatározó szereplője maradhatott volna.

Kíváncsi lennék, hogy kinek az autóját törték össze, és mentek utána annak, hogy ki lett-e cserélve a sárvédő, meg az ajtó, ha már le lett biztosítózva, ki rágott be rajtuk, hogy esetleg néztek is, nem csak fizettek.

Valahogy én ne tudok hinni abban, hogy itt Magyarországon előre dolgozik valaki.
Csak akkor ha megfizetik.
Lehet, hogy tényleg érdemes lenne megnézni egy-két pénzmozgást a többi biztosító részéről, meg egy-két szemet vetni a PSZÁF embereire.

Ez az egész nagyon büdös nekem.
Mondom úgy, hogy nem voltam MÁV-os.
Hm!- tisztességes verseny? Itt? Most?

Kérek EGYETLEN példát kis hazánkból erre.
Előre is köszönöm.
Létezik kötelező biztosításnál (legalábbis néhány cégnél, magasabb díjért kissé), hogy ha vétlen vagy, akkor is a Te biztosítód fizeti a szervízt, a cserekocsit, és hamarabb visszakapod a kocsid, a biztosítók meg lejátszák egymás között.
Pont erre utaltam azzal, hogy mindenki csak az árat nézi, és nem a szolgáltatást.
Semmi újat nem találtak ki a kommentelők ezzel...
asok 2008.08.18. 12:50:08
" miért nem így működik a kötelező biztosítás. Talán csak nem azért, mert a biztosítóknak kicsit kényelmesebb így? Mert mindenki másnak sokkal szarabb. Valaki meg tudja magyarázni?"

persze ! a kapitalizamus nem a kisemebrekert van, hanem a tokesekert. a biztosito, hozzad kepest tokeerosebb,
erosebb kutya b@szik.
csalodtal? nem tudtad?

Árpád írta:
"... a tolvajlásnak és a hűtlen kezelésnek az állami versenyfelügyelet, a PSZÁF vetett véget."

Bizony-bizony, az állam nem tűri a konkurenciát:-)

Kedves Árpád!

Ez itt Tőled való:
"...A suhogó bőgatyák közt, a fütyülős barack gőzében,...!

Árpád, Te is Kanadába készülsz?:-)
Árpád írta::
"...De hogy mennyi nyugdíjat várhat a biztosítójától, azt egyelőre nem. Eljön az ideje majd annak is, ha megjelennek az első károsultak a Kossuth téren. Izgalmas lesz, megígérem."

Nem izgalmas lesz Árpád, hanem rettenetes...:-) és ne ígérd, nem Rajtad áll, vagy bukik- szerencsére, vagy nem(?)

...és igen sokan fognak akkor reszketni, ...és akkor lesz majd igazán sok beszari alak:-)

...és lesz majd hálás sajtó meg téma: -a dúvad csőcselék ellenszegült és elsöpörte a ...bla... bla...bla...
Jaegtoer
Szép, amit írsz, sokan egyetértenek veled, sokan nem, ám nem lesz rettenes, épp erről írta Tóta, tanuljuk még a demokráciába oltott kapitalizmust!
Majd vesznek fel bankhitelt, az unokáik is nyögni fogják.....
avera 2008.08.18. 17:39:32
"tanuljuk még a demokráciába oltott kapitalizmust!
Majd vesznek fel bankhitelt, az unokáik is nyögni fogják....."
azt mar felvettek a politikusaink...
Karesz, Charlie

Azt a hitelt, amit a politikusok vettek fel az uruszág nevében, az nem a Te hiteled.
Ha elköltözöl az uruszágból, közöd nincs hozzá.

Ellenben azzal a hitelhez, amit Te vettél fel.
Az elől elköltözni sem tudsz.
Kolbásznak
nem vettem fel, bár majdnem kellett, hogy kifizessem az örökségem.

Tényleg nem tudok előle elköltözni, de szeretnék, nagyon szeretnék, ám sok minden köt ide, pl. az, hogy ide születtem
A cikkhez is kicsit:
A politika jóváhagyása nélkül, miként lehet milliárdos üzeleteket csinálni? A válaszomtól félve: sehogy.
Igaza volt annak a hozzászólónak, vkinek a lábára léptek, nem fizettek, amelyik kutya erősebb az baszik elv alapján, persze, hogy bukott az egész.
Még moralizálhatnék, de minek? Ezzel mindenki tisztában van, megint lenyúltak egy csomó pénzt, megint mi fizetünk...
Kedves Navera!

navera 2008.08.18. 17:39:32

Igazzá válhat amit mondasz, Mo-on tényleg minden(t) lehetséges:-)
navera

Az irracionális döntések népe a magyar.
"Az irracionális döntések népe a magyar."

Szeretnék egy olyan biztosítást kötni, h ha még egyszer fletó nyerne, akkor hatalmas kártérítést fizessenek nekem:-)))
"Ezért volt sok helyen érdekes olvasni a MÁV biztosítós ügyfelek olyan hozzáállását, hogy "szarom le, nem nekem fizet"..."

az ilyen tahoknak szivbol kivanom, hogy egy masik MAV biztositossal karambolozzanak :)

zsak a foltjat.

"navera 2008.08.18. 17:39:32"

Ráday Mihály, haladhatna kicsit a korral, városvédő műsorának címét is igazán megreformálhatná, Pallas Athenet meg lecserélhetné egy öregjányra:

"Unokáink is nyögni fogják" címmel.

Elképzelem mély baritonját, a műsorelőzetesben.... :)))))
Tulajdonképpen én rajongok a közhelyekért, egyébként miért jönnék ide. Itt van például sok más között ez a mondat, hogy:

"Az irracionális döntések népe a magyar."

Ez pont annyira közhely (egyben puffogó baromság, természetesen), mint Tóta W. jelen írása, tudniillik, hogy itten azért történhetett bűncselekmény, mert az állam, eléggé el nem ítélhető módon, nem csinált semmit. Vagy nem csinált meg valamit. Mindegy. Magyarán arról van szó, hogy valaki lopott, és ezt megtehette, mert a PSZÁF, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Gyurcsány, szóval az Illetékes Elvtárs nem figyelt oda, pedig oda kellett volna. Na mostan a helyzet az, hogy erre pl. Luxemburgban se figyel oda az állam különösképpen, hanem ha valaki lop, akkor azt a rendőrségnek jelentik, az pedig vagy elkapja az illetőt, vagy nem, vagy visszaszerzi a pénzt, vagy nem, ahogy az normális államban történni szokott. Általában normális államban normális verseny van teszem fel pl. a biztosítók között (ahogyan nálunk is), és kezdetben azt feltételezik, hogy a biztosítós ember nem lopni akar, hanem a biztosításból megélni. Természetesen, ha jelek mutatkoznak arra, hogy lopás esete forog fenn (netán nem fizet a biztosító a javításért, és ez nem az első eset), az más, de előre nem figyelik meg az embert titkosszolgálati eszközökkel, sőt még le se sittelik, mondván, hogy úgyis lopni akart. Azt pedig, hogy ki melyik biztosítóhoz megy, rábízzák mindenkire, felnőtt emberek vagyunk, kérem, vagy mi. Az államnak csak akkor kell figyelni különös gondossággal az állampolgárokra, ha őket egy kizárólag tőle függő, egyébként magától csak pajkosságra képes, infantilis csordának tekinti, akinek a döntéseiben nem szabad megbízni. Ilyen esetben az államapparátus létszáma kb. ugyanakkora, mint az állampolgároké, és az állam kiadásai nagyrészt az államapparátus fenntartására mennek el.

Ha ezt nem akarjuk, akkor az állampolgárokat döntéseikért felelős, felnőtt embereknek kell tekinteni, és ha valaki azt jelentENÉ ki, hogy ez nem így van, hanem versenynélküliség és állami gyámkodás kell mindenhová, mert a nép, és benne az állampolgár (én) hülye, akkor azt súlyos sértésnek tekintENÉM.

Úgy látom, hogy itt és most a feltételes mód helyett a kijelentőmóddal találkoztam.
A sok hozzászólás elolvasva, aligha vetette fel bárki is a fő kérdést:

1. Hogyan lehetett 5.8Milliárdot szétutalni a nélkül(pl. 58x100millió formájában)ami senkinek nem tűnt fel?

A 2003.évi XV. törvény a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról 1.szakasza azokat sorolja fel, akikre hatályos a törvény, melybe bele tartozik bank és biztosító is. Az 1. § (1) bekezdésének f)-h) és j) pontjában felsorolt szolgáltató a kijelölt személy nevéről, beosztásáról az első, általa tett pénzmosásra utaló adat, tény vagy körülmény felmerüléséről szóló bejelentés továbbításával egyidejűleg köteles e tájékoztatást az ORFK részére megadni.

9. § (1) Az 1. § (1) bekezdésének a)-e) pontjában felsorolt szolgáltató felfüggeszti a gyanús ügyletek lebonyolítását, ha pénzmosásra utaló adat, tény vagy körülmény ellenőrzéséhez azonnali rendőri intézkedést lát szükségesnek.

Megjegyzem, 5.8 milliárdot elutalgatni különféle OFFSHORE cégekbe, sem lehet csak úgy simán 2 milliónként! Ezt már csak azért is jegyzem meg mert a PSZAF ellenőrizte a céget cirka 5x az elmúlt 2 évben!

Hozzáértés hiányában ezt nem sikerült feltárni?

A polgárhoz meg megérkezik az 1 Ft-os adó csekk az adóhátralékról!

malac

Ezt hívhatod akár fogadásnak is. És tuti biztos fogsz találni olyat 2010-ben akinél fogadhatsz erre is.

molaris

Tisztességes verseny - sörök piaca
"Hm!- tisztességes verseny? Itt? Most?
Kérek EGYETLEN példát kis hazánkból erre.
Előre is köszönöm."

Mondjuk például a Kürt?
Szerintem azért akad, csak általában nem róluk szólnak a hírek.
Nem olvastam végig, bocs, de arról volt már szó, hogy miért is kell nekem pl. a másodikként tulajdonolt autómra A0-t fizetnem? Ha átülök abba, rosszabbul vezetek? Vagy ha pl. két évig céges autóm van, vagy más nevén lévő autóval járok, miért is kerülök vissza A0-ba??? B+, 23 év balesetmentes vezetés után ez enyhén furcsa, nem?

"Szeretnék egy olyan biztosítást kötni, h ha még egyszer fletó nyerne, akkor hatalmas kártérítést fizessenek nekem:-)))"

Az Internetre lóg a számítógéped!
Ha ilyen szándékaid vannak, keress egy fogadóirodát, és fogadj Gyurcsány győzelmére.

:P
Ahhh... Most vettem csak észre, hogy vége a szabinak. TWÁ újra ontja a bölcsességet, megújult keretek között! :)

...de túl sok nekem itt a féligazság.

1. Persze, értelmetlen(nek tűnő) dolog, hogy milyen messze repül a dárda, ha nem kerül a végére emészthető húsdarab (netán emészthetetlen ellenséges féltestvér, vagy épp mindkettő az egyben), de van az olimpiának más funkciója is: a szórakoztatás. Az atlétika engem se hoz lázba, de szeretem (nézni) a labdajátékokat. Vízilabdát, kézilabdát, röplabdát. Férfias küzdelem, drukkolás a hazaiaknak és a gravitáció kontra izommunka izgalmas eredménye: a hullámzó női idomok bámulása, sörrel a kézben, kanapéval a seggünkön. Ez számomra az olimpiai eszme igazi veleje! :) És sokaknak motiváló erő, meg mittudoménmi. Ízlés dolga is... Mindenesetre kár ezért a felütésért, mert az írás amúgy nagggyon jó. Sokszor kimondott, súlyos igazságok vannak benne, izgalmasan aktualizálva. De gyenge a kezdés. Viszont a

2. egészen más tészta. A Magyar Gárda létrejöttét holmi infantilis katonásdivá egyszerűsíteni... Kinéz Neked valami jó kis politikai poszt, ha az ittenieknek befellegzett? Mert ott tényleg működnek ezek a primitív reflexek. A Magyar Gárda a súlyos társadalmi feszültségekre adott érzéketlen politikai válasz következménye. Tarthatatlan szociális rendszer, elviselhetetlen adóprés, botrányosan szar oktatás, gazdasági és morális csőd. Már a politikusok sem beszélnek jogállamiságról, jogbiztonságról. Ciki lenne. Már nekik se fér rá a pofájukra... Ilyen ma ez az ország. Egy korrupt posvány, tele mesterségesen gerjesztett illúziókkal és rengeteg frusztrációval. Emiatt (is) lépnek be néhányan (sokan?) a Magyar Gárdába, nem (feltétlenül) valami régi úttörő tábori számháborús vereség kompenzálása végett.

3. A MÁV biztosító kálváriája is csak a magyar posvány újabb hozadéka. Benne van sok minden, ami miatt itt tartunk: rossz szabályozás (Miért nem magamnak választok biztosítót?), amorális, felelőtlen gondolkodás (Mit érdekel engem, mennyit szív, akit lezúztam? Miért jött ki elém a marha? Megérdemli...), és persze a következmények nélküli ország (Nyilván most is megússzák a sikkasztást / hűtlen kezelést az elkövetők). A PSZÁF már nekem, egyszerű kis magánembernek is többször segített, amikor vitás ügyem volt a bankommal, le a kalappal előttük! De mindannyiszor ott motoszkált bennem, hogy ilyesmire is csak itt szorulok rá, Abszurdisztánban. Normális piacgazdaságban (elsősorban) a piac szabályoz, és az állam (másodsorban) is inkább csak közvetve. Éjjeliőr helyett jobb egy magas, szögesdrótos kerítés. Az nem alszik be pálinkagőzös fejjel szolgálatban, egyformán véd mindig, mindenfelől. És nem lehet lekenyerezni se...
Féltestvér=felebarát. Késő van már... :)

TWÁ!
Korrektúrát is vállalsz a moderáció keretében? :)
"Shore"- na ez sem igaz, mert olyan villámként adták oda a külföldnek, hogy csak a nevében magyar.
"Karaj"- bocs, de ibolyám sincs a "Kürt"- ről.
Tisztességes vagy sem, azért a verseny nagyrészt mégiscsak a fogyasztónak jó. Legtöbbször. Lásd mondjuk mobiltelefon. Az eladónak persze ritkábban jó. Ettől művészet a piacgazdaság - be kell tudni árazni az eladandót úgy, hogy a hasznommal terhelt árat még éppen megvegye a piac. A haszon-mennyiség görbének vannak szélsőértékei, ezeket meg kell tudni találni.

Morális verseny? Ne nevettesd ki magad. Hol morális mondjuk a microfost? Vagy az Intel, az IBM, vagy akármelyik másik? Csak egy példát mondj, ahol a morál is játszik az üzletben! Ez nem sajátosan magyar jelenség. Legfeljebb a szabályozóink rosszabbak (kevesebb idő volt a finomhangolásra). Meg persze ép ésszel nehezen várható el a rossz szabályozás egyik haszonélvezői csoportjától (képviselők) az, hogy javítsanak a szabályokon.

Az "egyesületes" biztosítókkal nem lenne semmi baj, ha a szabályozók rákényszerítenék azokat a tisztességes viselkedésre. Adott esetben például simán lehetne, hogy a más által okozott kárt is a saját biztosítóm becsüli fel, ki is fizeti, és a biztosítók elszámolnak egymás között. Hiszen a legtöbb biztosító már úgyis részben kiszervezte a kárbecslői tevékenységet külső cégekbe, sokszor ugyanaz a cég eleve több biztosítóval szerződött. Egy ilyen apró változtatással rögtön javulna a szolgáltatás színvonala. Mellesleg a "nagy" biztosítók valószínűleg még támogatnának is egy ilyen megoldást, hiszen ezzel jelentősen lassulna a piacvesztésük.
Vakapad:
"Mindegy. Magyarán arról van szó, hogy valaki lopott, és ezt megtehette, mert a PSZÁF, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Gyurcsány, szóval az Illetékes Elvtárs nem figyelt oda, pedig oda kellett volna."
Itt a probléma az, hogy a PSZÁF azért kapja a pénzét, nem is keveset, nézd meg az éves költségvetését, meg az ott dolgozók fizetését, hogy folyamatosan megfigyelje a történéseket. Nem a lopás miatt, hanem a túlzott/nem megfelelő piaci kockázatvállalás miatt (de azért a lopásnak is fel kell tűniie, ráadásul elég hamar). Mert hogy itten volna a betétes, biztosított, stb., aki joggal bízik abban, hogy nem tűnik el a pénze. ((Elsősorban nem lopás, hanem rossz kockázatkezelés miatt szívódhat fel a pénz...) És akkor azt látják, hogy nincs meg a pénz, kiküldik a biztost, és aztán lehúzzák a rólót. Nem látod tisztán, hogy mi történt, qrvára nem átlátható kívülről, hogy akkor a biztos mit csinált, hibázott, nem hibázott, stb. Itt nem titkosszolgálati eszözökről van szó, hanem nézd már meg, hogy hány száz oldalon keresztül taglalják, hogy milyen adatokat kell folyamatosan küldeni a PSZÁF-nak. Ez alapján azért egy ekkora "utalásnak" fel kellett volna tűnni.
Exlexman:
Az tényleg érdekelne, hogy ezek az utalások a Pmt. alapján bejelentésre kerültek vagy sem. (Azért egy cégnél 5 Mrd nem feltétlenül annyira brutális összeg, főleg, ha van normális gazdasági indoka, pl. bemondja, hogy tőkeemelés vagy új cég alapítás, stb. Egy bank szerinted ilyen indok után meg meri állítani az utalást? Vagy csak bejelenti? Vagy mert alapvetően egy megbízható ügyfél, ráadásul PSZÁF is folyamatosan figyeli, azt mondja, hogy ez így rendben is volna?)
TWÁ:
Szerintem pótdíj nélkül is rá kéne verni a tagokra a maradék adósságot. Nem hiszem, hogy ennek lenne jogi akadálya, de te gondolom utána néztél, és nem csak levegőbe beszéltél. Akkor pedig azért mégiscsak futnak - teljes joggal - némi kockázatot.
A piac nálunk olyan, mint a demokrácia demokraták nélkül, azaz piac tudatos fogyasztók nélkül, és ilyenkor mindig jön a felvilágosult abszolutizmus, hogy akkor föntről irányítjuk a piacot. A PSZÁF, rendőrség, GVH figyeljen arra, hogy a játékszabályok betartásra kerüljenek, a fogyasztó meg döntsön, hogy ezek között melyik szolgáltatót érdemes választani. A gond az, hogy már a játékszabályok sincsenek betartva, a fogyasztó pedig sok minden csak nem tudatos. Az egész nyugdíj - mindegy, hogy magán vagy állami - de erről az atyáskodásról, mert különben mi végre is kell kötelezni a nyomorult állampolgárt, hogy tessen takarékoskodni a késői évekre? De ha már ez a rendszer: akkor vajon mi alapján hozol te itten tudatos fogyasztói döntést magán- vagy önkéntes nyugdíjpénztár között? Te, kedves Árpi, mi alapján tudod megítélni? Mit nézel meg? Hol? Hogyan? Valószínűleg semmit, és Te még az írástudók közé tartozol.
nekem meg az tetszik a legjobban, hogy ez egy „következmények nélküli ország”, esküszöm, ha alaposan leiszom magam, akkor sem lennék képes ilyet kinyögni, pedig az ivás következtében ugyancsak be lennék rúgva, ennek ellenére se cseszegetném a kocsmárost, hogy miért adott inni, meg a lépcsőház ajtó zárját is csak vigyorogva anyáznám, hogy elbújik a kulcsom elől. pédának okául a szabad választás éthoszát sem ott keresném, hogy nekem aztán egyátalán nem szabad pofára esnem korlátozva mások jogát abban, hogy adott esetben alaposan elgáncsoljanak, hason fekve is igazán magvas gondolatok bírnak beférkőzni az ember fejibe, sőt, jobb nem is ugrálni, mert leverünk valamit, mindenesetre a nagy szabadság meg a kötelező biztosítás demokratikus értelmezése még akkor sem mentesít a következmények alól, ha gyurcsány szarvára piros szalagot kötünk és kizavarjuk a pusztába, persze az is lehetne, hogy mindenki mellé álljon egy rendőr, egy jogász meg egy pénzügyes, hogy ne kelljen a következményekkel számolni, ennek meg lenne az az előnye is, hogy akkor minimum harminc millióan lenne a magyarság és egy kurva kötelező biztosításnak sem lenne kockázata a következményeket illetően, sőt az is előfordulhat, hogy elönti ezt a kis elnyomott országot az erkölcs, feltéve, hogy a szereplők minden nap cserélnének, így valamennyi magyar állampolgár egyszerre lehetne mindentudó és az állampolgári jogon járó hülyeségkvóciens egyszerűen nem is létezne, mindenki a la fayette-be járna erkölcsöt vásárolni, miközben a kínai piacon az árusoknak szépen felkopna az álla, ami ugyan szintén következmény lenne, de hogy ki lenne ezért a felelős, az már akkor a kutyát sem érdekelné.
kolbászoszsömle 2008.08.18. 18:21:54

"Azt a hitelt, amit a politikusok vettek fel az uruszág nevében, az nem a Te hiteled."
nem a fenet! nekem kell visszafizetni, es megcsak nem is az 1 tizmilliomod reszet...

"Ha elköltözöl az uruszágból, közöd nincs hozzá."
en semmilyen nyelven nem tudok olyan jol kommunikalni mint magyarul az elkoltozes nekem nem alternativa tizszeres fizetes eseten se...

"Ellenben azzal a hitelhez, amit Te vettél fel.
Az elől elköltözni sem tudsz. "
ez persze igaz!
OFF

Fütyülős gatya és bő barack...

Baszki, egyik hülye, másik még hülyébb:


"A baloldali fiatalokat tömörítő szervezet azért döntött az akció mellett, mert szerinte éppen Orbán Viktor az, aki nem méltó az ország vezetésére - számol be a Hírszerző az MTI alapján. Ezért arra buzdítanak, hogy ahol a miniszterelnököt lejárató matricát, plakátot látnak, ott helyezzék el a "Stop Viktor" emblémát - olvasható a lapban."


"A hozzáértő, dolgozó nép gyülekezetében hányni-vetni meg száz bajunk..."

Bazmeg, "hozzáértő"? "dolgozó"? Áh, inkább csak hányni...

:o(

P.
EXLEXMAN 2008.08.18. 21:08:09
"Hogyan lehetett 5.8Milliárdot szétutalni a nélkül(pl. 58x100millió formájában)ami senkinek nem tűnt fel? "
hogy lehetett 80 milliot (mas forasok szerint 100 milliot) sikkasztani eljatszani a tarsashazak penzebol?
Árpi szabadna megtudni, miért kúrtad el ennyire a blogodat ezzel a napos csúszásos postolással?
Shore 2008.08.18. 21:26:17

"Tisztességes verseny - sörök piaca "

megorulok! ezt komolyan irod???

1) a legjobb izu kutak nagykanizsan vannak, melyik sorgyarat kellett bezarni mert elobb penzugyi befektetok lerontottak aztan...
- a nagykanizsait...
2) melyik volt a legjobb magyar sor?
a kinizsi! hol van? vegyel! ehelyett milliokat koltenek olyan sorok sztarolasara melyeknek meg a nevet se hallottuk sose.
(finnorszagbol jott prof magyar sort akart inni vegigjartuk a vendegloket volt heineken carlsberg Pilseni, de magyar sehol...
ha szerinted megeri vizet szallitani ide daniabol az ottani bereket beszamitva osszevetve a magyar berekkel es szallitassal es le mered irni hogy tisztesseges verseny
ember ebredj fel!!
3) viszonylag azert lehet olcso nemet dobozos sort kapni mert a nemetek bevezettek (allami eloiras) a dobozra a visszavaltasi kotelezettseget. mi nem, versenyelony!
a legtobb aruhazlanc nem veszodik vele, olyan tulkinalat alakult ki, hogy lenyomta az arakat, nalunk meg szetdobaljak a dobozokat...

4) a sorgyartok szerte a vilagon lerontotak a sorok minoseget es nagy tetelben gyartanak es kulonbozokeppen cimkezik... katasztrofa...
vakapad 2008.08.18. 21:05:50
Igazad van, de mégse.
Itt nem egyszerű sikkasztásról van szó, az előfordul bárhol.
Ez bizarr üzleti modellről van szó.
I. Én veszek szolgáltatást másnak. (ha nincs visszahatás, akkor nem müködik a verseny, mert más faszával az egész csalánost is szétverem, ha nekem úgy jobb) Nyilván, ha a te élelmezésedet kell fizetnem, lehető legolcsóbban akarom megúszni.
II. Ez egy egyesület. (Valaha a biztosítók valóban egyesületek voltak.) Ez egy igazi együttsírunk, együtt nevetünk berendezkedés. Ha a cégnek fizetnie kell, a tagoknak is kell. Ez biztosítja, hogy nem megy tönkre. Egy közgyűlésen úgy határoztak, hogy a tagok nem kötelezhetőek pótbefizetésre. Na, ez volt az a pont, ahol a PSZÁF hibázott. Ekkor ugyanis felborult az egyesületi elv és innentől borítékolható volt, hogy idővel bedől.
Innentől kezdve úgy viselkedik, mint bármelyik üzleti biztosító, amelyik önköltségi ár alatt nyújtja a szolgáltatásait.

Mellesleg: (úgy látom többen nem értik, aki igen ne vegye magára)
Az "éjjeli őr állam" egy libertariánus/liberális koncepció, miszerint az állam csak akkor avatkozik be, ha az állampolgár jogai sérülnek, szemben a "dadus" állammal, amelyik folyamatosan beavatkozik és kézivezérel.
(Természetesen a valóságban minden állam a kettő között van.)

molaris 2008.08.19. 02:10:20
A tisztességes verseny akkor is tisztességes, ha külföldi a szolgáltató.
A demokrácia és a piacgazdaság külön külön is évtizedes szocializációval beidegezhető társadalmi magatartást meghatározó fogalmak. Nekünk sikerült az elmúlt csaknem húsz évben mindkettőt végletesen elrontani. Szabálykövetés helyett kiskapukereső nemzet lettünk, vagyunk. Mindent és mindenkit hibáztatunk persze ezért, kivéve saját magunkat. Amennyiben igaz volt az az állítás, hogy az 1947-1989 közötti időszakban felhalmozott társadalmi szemléleti deficit csak hosszú évtizedek alatt dolgozható le, mára évszázados hátrányba kerültünk. Nincs más út, mint vissza a diktatúrába, ha tetszik, ha nem.
Carnivora, ha fórumot vagy chatet szeretnék üzemeltetni, akkor azt tenném.
lostrider: "Szerintem pótdíj nélkül is rá kéne verni a tagokra a maradék adósságot. Nem hiszem, hogy ennek lenne jogi akadálya, de te gondolom utána néztél, és nem csak levegőbe beszéltél. Akkor pedig azért mégiscsak futnak - teljes joggal - némi kockázatot."

Nem vagyok biztos benne, hogy ez "igazságos" lenne. A mávbiztosítós ügyfél elvileg abban a hiszemben döntött mellettük, hogy nyilván ez egy működő biztosító, ami átvállalja a kockázatát, és neki nem kell ezen felül fizetni, hiszen különben "csak nem hagynák", vagyis feltételezte, hogy a PSZÁF, illetve állambácsi azért figyel.
az is következmény ha nincs következmény, lassan hozzászokik mindenki, ha nagyon hüjét mond valaki, valakimás még hüjébbet.
egyébként aki csal, azt
1. kárpótlás saját (vagy családi, akiknek átadta a sikkasztott pénzt) pénzből
2. kőtörés minimálbérből büntetésnek
3. ha a várható élettartama alatt minimálbérrel számolva nem éri el a keresete a kár összegét, akkor nyilvános akasztás.
Mellékesen nem vagyok biztos benne, hogy ez tényleg csalás volt, nincs autóm, nem értek a dologhoz. Még ez is lehet,amit fent írt valaki, hogy a külföldi multik kiszorították hazai, olcsó versenytársukat.
A kommentek száma (190db) még nem éri el a címben jósoltat! :DDD
jól láltod (firlefranc), a lemaradás évszázadosnak tűnik. Azt hiszem ennek csak szigorú szabályozás vet(ne) gátat - kőkemény szaknciükkal. Nem rég hallottam egy hamvába holt ötletet a minimálbér adóztatásáról - hogy jut ez eszükbe....
Természetesen a vállalkozók nem fizetnék ki a különbözetet, hanem azt mondanák alkalmazottaiknak, hogy - az állam geci volt. (vidéken a kis cégek sacc 60% nem fizet csak minimálbért, - alkalmazottainak, bármi áron kényszerítve a munkavállalókat. (a többit meg borítékba)Másnak ennyi sincs. Ezt ennyivel indokolják a vállalkozók: nincs pénz sok a teher... a cégnek talpon kell maradni. (na de mer ő a főnök azért beül az 5 millás Toyotába, épp most cserélte le. Majd elmondja: nehéz időket élünk...

Ez még semmi, egy igen híres magyar élelmiszeri cég: potom pénzért alkalmazott rendszergazdákat, akik 3 azaz 3 négyzetméteren lépcsőlejáró alatt szembe arcra fújó légkondival két szerverrel 3 embernek adott munkát. - a kérdésre, hogy mikor lesz normális hely, ahol dolgozni lehet: ennyit mondtak: folyamatban van.Akkor már 1 éve mondták ezt(főnöknek kényelmes irodája volt, állást meg nehezen lehet szerezni.)

Ezen kellene a kormánynak csontkeményen fellépni iszonyat sebességgel változtatni. A kormány és ellenzék egyaránt sokan csinálták, mielőtt a reflektor fénybe kerülés végett tisztítani kellett a családi TSZ-t.
En azzal ertek egyet inkabb, hogy a konkluzio felig igaz.

Mint fentebb "badogos" is irta, nem csak a periferia sotetsege teheto felelosse.

Amikor hazankba erkezik egy ceg, a legtobbszor a strukturat hozza csak magaval, es a donteshozasi felelossegek megoszlasi-rendszeret. De, amint arra a verseny is kenyszeriti, gyorsan magaeva kell tennie az adott orszag szokasait, elvarasait, kenytelen-kelletlen az orszaghoz igazitja a ruhazatot magan. "Egy iszapbirkozasban igen nehez tisztanak maradni."

Viszont.

AMIT OK HOZNAK, AZT MEG MI BASSZUK SZET.
Es itt van meg az is, hogy az integralodas erdekeben az orszagos beszerzesi-, PR-os es ugyfelmenedzsment poziciokba magyarokat ultetnek -a fent emlitett integralodas erdekeben- naes....(tisztelet a kivetelnek) itt basszak el.

Ha akkora markak mint a MERCEDES, HONDA, SONY es sok ismert tarsuk, -ahol a ceg logoja, es felepitett imidzse penzben nem kifejezheto-, magyarorszagi kepviselete keptelen egy szimpla fogyasztoi panaszt kezelni, bunkok, pokhendiek vagy szimplan elzarkoznak (minek ragozni, a bicska kinyilik a zsebben, olyanok), nos, az a ceg szamara nem csak egy ugyfelet jelent a piac szabalyai szerint. Az ellenorzes viszont nem hatol kulfoldrol olyan melysegig, hogy a ceg megiteleset csekkoljak fuggetlen forrasbol. A piaci eladasok gyenge szamai mogott mas indokot szokott a magyar kepviselet talani.:) Szeretnem en az ellenkezojet irni, de nem megy.

Jo pelda lett erre a magyarTESCO es a angol TESCO kozotti szakadeknyi elteres. A ketto megbecsultsegerol beszelve itt, nem csak a minosegi kulonbsegekrol.

A magyar tudja ugyanis a legjobban, a magyar emberrel hogyan kell banni. Mennyit visel, kihez fordul, (kihez nem fordul) es mennyit hajlando fizetni. Szabalykoveto-e, eros-e a szakszervezeti hatter, a munkabirasa, ugral-e, nagy-e a szaja. Ezeket mind TOLUNK tudjak meg, es haaat mi csak oszintek vagyunk ugye.:I

A fejere lehet szarni az atlagnak! Ezt MI mondjuk el az ertekezleten, -es itt van igazuk, akacsak mint Tota-nak.
Árpád,

Az is az új elvek miatt van, hogy a hsz-ből nem lehet kikopizni? Vagy csak én vagyok béna. Mindenesetre nem tetszik.

Tehát beírva:
Karesz 2008.08.19. 10:01

Komolyan mondom, de ne örülj meg!

A tisztességes verseny->tökéletes verseny amúgy wikisen elnagyolt definíciója:

- a javak homogenitása
- tökéletes információ
- racionális piaci szereplők
- nincsenek időbeli és helyi különbségek
- a szereplők azonnali reakciója követ minden piaci változást
- Az eladók között verseny van, nincs együttműködés

Bár tökéletes verseny nem igazán létezik (ahogy az abszolút nulla hőmérsékletet sem értük még el), de én még mindig azt állítom, hogy a Magyarországon a sörök piacán bizony csaknem tökéletes (tisztességes) verseny folyik.

Az ebből a szempontból teljesen közömbös, hogy szerinted a Kinizsi!!?? volt a legjobb sör, vagy hogy voltál olyan ügyetlen és nem találtál magyar sört csapoló vendéglőt. Sőt még az is, hogy a Bankár csoport mit csinált a sörgyárral.
Annak meg aztán baromira nincs köze a verseny tisztességességéhez, hogy külföldi sört is lehet kapni. Sőt! (Egyébként ha nem vagy rest, és megnézed, hol főzik a felsorolt söröket, akkor meglepődve tapasztalhattad volna, hogy ezek egy része bizony magyarországi. Heineken - Sopron;
Pilsner - Budapest és a Carlsberg sem Dániából jön.

"4) a sorgyartok szerte a vilagon lerontotak a sorok minoseget es nagy tetelben gyartanak es kulonbozokeppen cimkezik... katasztrofa..."

Még ha igaz is lenne, ennek meg mi köze a tökéletes versenyhez?
Azt meg elárulom, remélem nagy törést nem okoz, hogy a kedvenc Kinizsid pedig sok esetben úgy készült, hogy a jobban sikerült Balatonira is Kinizsi címkét tettek. (Bár ez kissé ellentmond a tisztességes versenynek:))
A Kinizsi, mint legjobb magyar sör?

Jujj!

Jóhogynem a Balatoni világos!
Hogy lehet ilyet leírni??!
Eszemfaszom megáll.
A sör témához: Soproni 1895!!! (És a Démon is nagyon jó!) Tudom, tulajdonképpen a Heineken sörgyár termékei és az is kérdés, mennyire magyar fejlesztések, de nagyon jó sörök és itthon készülnek.

És érdemben, az Új Rendhez: Mint az egyik legrégebbi kommentelőtől, fogadj ezúton szeretettel egy konstruktív megjegyzést, Kedves Árpád. Ez így szar! Nemcsak a chatszerű idétlenkedést ölted meg (én szerettem azt is), de az érdemi vitát is. Plusz bejött, amit előrevetítettél: kilométer hosszú kommentek. Összességében ugyanolyan emészthetetlen az egész, csak sokkal kevésbé szórakoztató...
Cartman: én ennek most adok egy kis időt, aztán meglátom. nincs semmi kőbe vésve. azért azt ne felejtsük el, hogy az érdemi vita nem feltétlenül attól érdemi, hogy egy órán belül válaszolunk. nézzük csak a skolasztikusok vagy a marxisták érdemi vitáit. vagy az ÉS Agora rovatát :D
"azért azt ne felejtsük el, hogy az érdemi vita nem feltétlenül attól érdemi, hogy egy órán belül válaszolunk. nézzük csak a skolasztikusok vagy a marxisták érdemi vitáit. vagy az ÉS Agora rovatát :D"

Örülök, hogy - ezek szerint - öniróniából nem szorulsz repetára! :) De szerinted aki idejön vitatkozni, biztos, hogy a citált mércékkel megelégszik? A skolasztikusok vagy épp a marxisták elég jól használták koruk médiumát. Ha most élnének, itt lennének a blogon és nem az ÉSbe írogatnának, amit max. a főszerkesztő olvas és ő is csak azért, mert nem tudja lemondani az előfizetést. És itt igenis online és real-time vitalehetőséget követelnének, mert a technika adott hozzá! Ahogy olvasgatom némely hozzászólásokat, tulajdonképpen itt is vannak, de ne hidd, hogy így (vagy máshogy) megszabadulhatsz tőlük... Tőlük nem.

Viccen kívül: Neked ez munka. Megírsz egy témát, napjában 4-5ször nekiülsz, moderálsz, válaszolgatsz. De sokaknak ez inkább szórakozás, és ha kétszer-háromszor benéznek és még nem jelent meg amit írtak, pláne nincs rá valami izmos izmus, amire tromfolhatnak, akkor elszoknak innen. Mert amúgy dolgos emberek, esetenként családdal súlyosbítva, akiknek ez így már túl macerás. És előbb-utóbb maradnak csak az igazhitűek...
Cartman: a marxisták most is az ÉSbe írnak. nem vicc.

"nincs rá valami izmos izmus, amire tromfolhatnak, akkor elszoknak innen"

De hát pont ezt szeretném. Amúgy értem, vettem, van, akinek nem tetszik, van, aki meg örül. Alapvetően attól függ, hogy hardcore kommentelő az illető, vagy read only olvasó. És az utóbbi többen van mindig. Igaz, nem frissít félóránként, de ott még nem tartunk, hogy ez érdekeljen.
No, kicsit fikáztuk polgártársainkat megint. Én nem vetek rájuk követ. Noha más biztosítónál vagyok, de csak azért mivel más biztosító adta a kocsimra a legkisebb díjat...

Még jó, hogy azt feltételezték az ügyfelek, hogy az "állambácsi", ne adj Isten, a PSZÁF (akinek pont EZ a dolga, a mi pénzünkön) csak figyel... Én is ezt feltételeztem volna.

Nonszensz elvárni a 200,000 tagtól, hogy ott legyenek a gyűléseken és majd jól fogják a Kiss féle érdekes alakok grabancát. A KGFB rendszere is olyan mint minden más ebben az országban. Az ötlet nem rossz, hisz mindenhol máshol is van, a rendszer szükséges, a kivitelezés egzotikus, a játékosok hungarikumok. Az egyesületi forma amúgy is kissé zűrös, ekkora létszámnál, ilyen országban mint a miénk.

Azért a "kinek az érdeke" kérdést is érdemes feltenni, hiszen 200,000 ember visz most át több milliárd forintnyi állománydíjat a piac más szereplőihez. Persze "hivatalosan", PSZÁF -al szerződve egyiknek sem kellett (kötelezettségeket vállalva a kártartalék képzésére és a károk kifizetésére).

1szómint100. A felelősök 1. helyén, szvsz, a PSZÁF van, 2. helyén a MÁV ABE vezetői, és csak aztán venném elő a "kisembert", hogy "hé lásd mán milyen országban élsz... számíts rá, hogy gazemberek is sűrűn vannak".

Jó, akkor idétlenkedés nélkül írom le, mert abba csomagolva nem megy át.

1. A hardcore kommentelő itt lesz mindig. Mert ő elhivatott, "értéket közvetít". Ha kell, ha nem.

2. Internetes naplót vezetsz. Aki idejön vitatkozni, az azért nem pl. az ÉSbe írogat, mert egy blog TECHNIKAI KERETEI között szeretne kommunikálni. Onlne, Real-time.

3. "read only olvasó" Van ilyen? Az Új Rend keretei között is simán összejön minimum 2-300 (elég vegyes színvonalú) komment, aminek nagy része ráadásul irgalmatlanul terjengős, dagályos épp a megváltozott feltételek miatt. Szerinted nagy ennek a klaviatúrás onanizálásnak a read-only olvasóközönsége? És ha igen, normális? Megérdemli a sok pluszmunkát? Az Internet tele van információ-szeméttel. Ez a blog is. Ez egy ilyen műfaj...
Ja, és:
"Cartman: a marxisták most is az ÉSbe írnak. nem vicc."

Persze, de ők nem korunk marxistái. A marxizmusnak (ahogy a skolasztikának) a maga korában megvolt az értelme, az esetlegesen csak hosszú távon értelmezhető, látens, közvetett haszna. De az ÉSbe írogatók letűnt korok elhasznált, megkövesedett figurái. Na, nem valami kemény kőzetbe, max. mészbe kövesedtek... :)
T. Lord Valdez!

Én nem tudom, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki elviszi a vállalata pénzét, vagy elviszi a tagok által közösen betett pénzt, nekem mindkettő sikkasztás, akár bizarr az üzleti modell, akár nem.

Ami ellen megpróbáltam tiltakozni, az az a szocialista modell, amit volt szerencsém hosszan megérni. Példa (az akkori vezető napilapban megjelent olvasói levelekből általánosítva):

"...tegnap utaztam a villamoson, és egy rossz kinézetű huligán nem adta át nekem, a tisztes családanyának a helyét. Miért nem csinál az állam (illetékes elvtárs) valamit?!?"

Na ezzel az utolsó mondattal nem vagyok kibékülve.
vakapad 2008.08.20. 09:17:18
Félreértés ne essék, a sikkasztás, az sikkasztás. Nem vitatom.
Azt, hogy az éjjeli őrnek időnként használnia kell az elemlámpát és néha a gumibotot is még nem szocialista modell, hanem a választóvonal a káosz és piacgazdaság között.
A szocialista beidegződés az lenne, ha az államtól várnák a kártalanítást, mint pl.: a Baumag ügyben. Nevetséges volt. Szövetkezeti tagok kárpótlást akarnak, mert belementek egy magaskockázatú befektetésbe és mikor a vezetés látta, hogy össze fog dőlni, lelépett a pénzzel. (általában akkor szokott ez történni)
Eszembe jutott Gyurcsány (ne dobáljatok meg!) mondta egy interjúban, még sportminiszterként, hogy Magyarországon az a baj, hogy mindig mindenki mindent állami pénzből akar megoldani. De kérem az államnak egy fillére sincs (ami nem egészen igaz), az az adófizetők pénze.
"Eszembe jutott Gyurcsány (ne dobáljatok meg!) mondta egy interjúban, még sportminiszterként, hogy Magyarországon az a baj, hogy mindig mindenki mindent állami pénzből akar megoldani."

Ez a nyilatkozat az ő részéről mondjuk tényleg a pofátlanság csúcsa! Egy gusztustalan taknyot szíveskedtek miniszterelnöknek ide a nyakunkra ültetni a kedves, felelősen gondolkodó választópolgárok. Gondolom, az MSZPSZDSZ-re adott szavazat előbb-utóbb döntő tényező lehet a gondnokság alá helyezési eljárásoknál... :)
Tisztelt hölgyek-urak! Nem volt ennek a cégnek könyvelője-könyvvizsgálója akinek hivatalból jelentenie kellett volna, hogy valami nincs rendben? Hány alkalmazottja legyen a PSZAF-nak? Minden cég mellé kell egy embert állítaniuk? Amíg kicsiny hazánkban az tö...s legény, aki kilopja a szemed, addig nem is várhatunk mást, csak időnként combos lenyúlási botrányokat. Eredeti (ötletű) tőkefelhalmozás...
Lord_Valdez 2008.08.20. 14:49:23

Valdez írta:(de Ferenc mondta)
"De kérem az államnak egy fillére sincs, az az adófizetők pénze."

Azt hiszem ez az egyetlen, amivel egyetértek, már ami Ferenc munkásságát illeti.

Köszönöm Valdez:-) Nem tudtam, hogy ilyet mondott. Merthogy Ferencünk egész másként viselkedik:-)
pálinkás jó estét!

Cartman: "3. "read only olvasó" Van ilyen?"

Van hát, egy csomóan üdvözölték az új rendet. Sőt a beírók egy része is, de még a write only malackák is, mert az se mindegy, hogy 100. a te véleményed, vagy 1800-ik. De mondom, majd még meglátjuk, egyelőre énszerintem nem maradt ki semmi olyan, amit leírni érdemes, de emiatt nem lett leírva.

Magyarországon valamiért erős egyfajta "aláíráskultúra"; nem a 40 értelmiségire gondolok, hanem amikor kinyotom az ÉSt, és ott háborognak egyesek, hogy tegyék vissza a Mezzót a 4-es gombra, mert ők nem tudják. Aláírások között meg ilyenek, hogy mittudomén Értelmi Jolán rajztanár, Tatabánya. Na ennek egy nonplusultrája az, amikor bekommentel Hunfia vagy Kurszán Kündü, hogy szerinte nem is, vagy szerinte igenis, meg ki a fasz őszerinte. Komolyan, kit érdekel, hogy egy nick szerint mi van?

Nem azt mondom, h menjen mindenki a picsába, hanem hogy _önmagában_ az, h "szerintem hülyevagy", legfeljebb akkor hordoz információt, ha alá van írva, hogy Juan Carlos, spanyol király. Akkor tudom, hogy a spanyol király szerint vagyok hülye. Az, hogy Angyalbögyörő szerint hülye vagyok, vagy pláne őszerinte hülye Malacka58, az nulla információ.

Most pedig egy igen jó bort bontok, és írok, do not disturb.
ha Cartmannak és jaegtoernek lehet, akkor megpróbáljuk még1x, hátha...

"vannak úgynevezett általános emberi értékek...

az európai demokráciákban meg bizonyos minimálisan betartandó íratlan szabályok...

a miniszterelnök, amikor látta, hogy kezd az álláig érni, bedobta az őszödit, gondolván, ha ő és neje meg van győződve annak korszakos voltáról, akkor erről azt a plebszet is meg tudja majd győzni, amelyiket a választáskor behülyített...

iszonyú károkat okozott az országnak, és most már talán fél is lemondani, vár valami csodára...

nincs az a szempont, ami szerint ezt az embert tisztelni lehetne, se jobbról, se balról, se középről...

olyan ez, mint a vallásos katolikusoknál az eredendő bűn, nincs rá bűnbocsánat, csak a megváltás segíthet...

régi ellenzéki szóval: Gyurcsánynak mennie kell..."
lyla, ha ennyire szeretnéd... de most se értem, ez hogy jön ide. azért se engedtem be. mit keres itt egy post arról, h gyurcsány 1 köcsög?
áldja megaz isten jó uram, nagy jót tett velem...

arról volt szó, hogy kit mé' lehet tisztelni, és ha igen, akkor mé' nem...

erre te avval jöttél, hogy kinek a Sólyom, kinek meg a mosmáleseíromki...

én meg ennek örvén, belátom, takaroggyoztam kicsinyég, de a lényeg az vót, hogy a két fanság a büdös úristennek se lehet soha már egyenértékű, ést ezt az urak igyekeznek egyre inkább elmaszatolni, a köcsögséget elmismásolni, és az emberek felejtenek, és az ősbűnre igenis emlékeztetni kell minél gyakrabban...

ismételten köszönöm a lehetőséget, és elnézésedet kérem a disztörbölésért...
Cartman,igenis vannak "read only olvasó"-k. en pl ket okbol voltam eddig read only: 1) graphophob vagyok, 2) ki a fasznak van kedve beirni ezrediknek, meg akkor is ha tele van a feje sok okossaggal? mostmar a kommentek jo reszet is el birom olvasni 1-2 nap alatt. sot, meg az is lehet hogy a vegen feladom a "read only" statuszt.
Az állam és felügyeletére bízott dolgokról csak annyit, hogyha a komunikácíós szinten azt súlykolják, hogy az állam rossz gazda, akkor Ki hiszi el, hogy nem az. Szerintem súlykolni sem kell...

A poén az, hogy, ezzel a saját hozzáértésüket nullázák minden fronton. Ergo a sogi hülye ahhoz, amit csinál, de állami céget irányít, vezet.

Ehhez nem kell se jobbra, se balra menni, mindkettő ugyanaz a mocsok. A biztosítóknál egyébbként is addíg vagy ügyfél, amíg nem akarsz pénzt tőlük. Engem eddíg 2-szer zúztak le, úgy hogy nem vétettem, csak a baj volt belőle. Nem javították meg a kocsit, körülményeskedtek 2 hónapíg nem volt autó, 3 felmérés 3 eredmény egyre csökkenő kárérték...stb.

Igazi megvalósúlt magyar álom. A lényege az hogy zűrzavaros, erősen adminisztratív és elég korrupt legyen. Pl kárbecslő lefizetése esetén élvezett előnyők, félszámlás javítattás amit a biztosító kezdeményez, számla nélküli javíttatás mint opció a biztosítós ügyintézős pultos néni férjénél, stb...stb

Na ez a kurva nagy verseny eredménye. A Pszaf csinovjikjai is elmehetnek, szerintem simán benne vannak páran. Akkor vinnyognak ha már elviselhetetlenűl kilóg a lóláb. Nyilván már nyilatkozni kellett, ezért feltünt hogy valami nincs rendben. Az sem lepne meg, ha a sajtóból értesűlt volna róla a kedves döntéshozó, hogy gáz van. Valszeg a cikk ott lehetett a lottószámok, vagy az apróhirdetések mellett.
Valdez írta:(de Ferenc mondta)
"De kérem az államnak egy fillére sincs, az az adófizetők pénze."

ergo nagy mondás, hogy:

"Az állam a javunkat akarja, sőt a javainkat." /valami humorista/

huba 2008.08.21. 07:03:08

Csak tudod, az egy tévhit, hogy ez a moderációnak köszönhető. Egyszerűen a sokszor 5-6 órás retardáció miatt van. Amit viszont nem tudok pozitívumnak tekinteni egy Internetes naplóban...
Haha Tóta bakker, ha aláírásokat vársz miért nem az ÉS-ben indítasz fórumot? A mezzót rakják vissza a négyesre témában még én is aláírnám a nevemet, de mi legyen a buzikérdéssel és a füvesekkel?

Finoman szólva alábecsülöd a személyes adatok értékét. Minden kommentelő számára sokkal többet ér, mint ez az egész blog együttvéve.
Pepetomi

Nem, nem kell minden cég mellé, de azért azt nem bánnám ha a Magyarországon működő bankoknak és biztosítóknak (pénzügyi szervezeteknek), ahol /db is több ezer magyar állampolgár esik be az utcáról úgy gondolván, hogy ha egy bank megkapja a működéshez "azengedélyt" akkor az mégiscsak normális keretek közt működik. Naszóval ha ezen "mittomén" 30000 vagy 300000, vagyis kb 30 banknak és 15 biztosítónak mindnek jutna egy /kopf a PSZÁF-nál aki csak rá figyel...

Ezeknél nem lenne gond. Julcsi néni kifőzdéjénel nem kell, hidd el...
lyla:

"nincs az a szempont, ami szerint ezt az embert tisztelni lehetne, se jobbról, se balról, se középről..."

akkor én szemtől szemben tisztelem fletót. vagy így nem ér? :DDD
Azért az fel sem tűnik senkinek, hogy ezzel a nagy ár alá ígéréssel, elsősorban a konkurens cégeknek ártott a Máv biztosító egyesület. És innentől kezdve le is kezdtek működni a "jól ismert" mó(d)szerek...
Mert ugye, ahol ez a primitív és mindenáron erőltetett verseny van, ott farkas törvények is uralkodnak, a kapzsisággal karöltve.
Bocsánat, hogy szóba mertem hozni. Idevágó mondás volt, nem tehetek gazdája népszerűtelenségéről. Gyurcsány említéséért elnézést kérek :)
Viszont pepetomi (2008.08.20. 20:42:05) rátapintott a lényegre.
A könyvvizsgálónak hivatalból jelentenie kellett volna.
Illetve a sajátos morális viszonyokra.
"Amíg kicsiny hazánkban az tö...s legény, aki kilopja a szemed" valamint felidézném kedvenc háziszerzőnk szállóigegyanús "korrupció meghajtású demokrácia" kifejezését. :)
Ugyanmár... a könyvvizsgálók pl. ha jól emlékszem a Posta Bank ügyben is vadul kimosakodtak. Törvény szerint jelenteni kell persze, de ki jelenti fel az ügyfelét akitől évi több 10 esetleg 100 milliót markol a "vizsgálásért" (vagyis a rányomott pecsétért...)
simaan · www.siman.nolblog.hu 2008.08.21. 11:39:33

Az ar ala igeressel nem a konkurens cegeknek artott a MAV biztosito, hanem a konkurens cegek kotelezo biztositasait igenybevevoknek artott, nem is kicsit.
A konkurens cegek valszen nem estek nagyon hanyatt ettol a kis kiesestol, melyet az atszerzodok okoztak. Ha kiszamoljuk, hogy ma Mo-on mennyi jarmu van, es ebbol csak ~200e szerzodo ment at a MAV-hoz, akkor ez szerintem picsafing.

Az elejen kellett volna az allamnak vagy egy illetekes szervnek beleavatkoznia, hogy az ar-ertek arany valahogy nem korrelal. Ennek kovetkezmenye lett az, hogy a MAV-os ugyfelekkel karambolozok le lettek szarva nagy ivbe, oszt lehetett pereskedni a karigenyert.
A konkurencia pedig kapva az alkalmon faszan kihasznalta azon opciot, hogy fizess tobbet, es majd mi lerendezzuk neked. Szerintem eleg sokan elhettek a lehetoseggel.
"szállóigegyanús "korrupció meghajtású demokrácia" kifejezését."

na abba már tényleg rossz belegondolni mi lenne itt korrupció nélkül. akkor tényleg az a sok idióta döntene, akiket így a versenyzők megkennek és valamiféle verseny azért mégis kialakul. de ha azok akiket most megkennek, nem a lóvé hanem a saját agyuk után mennének akkó' milenne itt? korrupt hivatalnok, áldjon meg az isten! :D a korrupció legalább ad némi mozgásteret a piacnak.
"a korrupció legalább ad némi mozgásteret a piacnak."

Ha ez a meglátásod, akkor Te benne vagy a tutiban :-) Bár azt mondják, hogy a korrupció az az amiből téged kihagynak.. :-)

A jelek szerint ebben az Országban hatalmas mozgástere van a piacnak...
Van azért verseny itt-ott, de nem jellemző. Gondolj csak bele az Állami megrendelésekért milyen vad verseny folyik, X elvtárs rokonai között. A közbeszerzési eljárás, ha véletlenűl kiiródik, akkor se rád szabják. Ha meg mégis, akkor azért nem fogsz nyerni, mert nem szakmai döntés születik. Ezt pedíg simán lekomunikálják a Népszabadságban is ha kell. Ez a nagy madzsar valóság. Akkor vagy fasza gyerek ha vállakozol, bevallasz mondjuk havi 150 kivétet és tágítod a piaci mozgásteret mondjuk az építőiparban pár néger bevonásával :-)

A Máv-os csávó is ezt csinálta csak Ő már nagyban játszott. Kimutyizta a céges ingatlant valami roppant fontos szolgáltatás ellnében. Mit kell ezen csodálkozni, volt már olyan szakpolitikai anyag is, 4 milláért, ami a Micimackó másolatát is tartalmazta. Mi lett belőle? Lett felelős? Börtönbe ment valaki? Egy turót. Nincs következmény odafent, csak idelent. Gyanítom ez így is marad. Szöget ütnék mindegyik körme alá az ilyennek.

Cartman (ex Cartman) 2008.08.20. 07:52:34

Örömmel látom nagyon tapasztalt vagy az újkori neomarxisták jelenét illetően: egyszerűen meglepő, hogy mennyire :)

lya,

nem mondom én sem mentem miniszterelnöknek, meg sem fordult a fejembe, de ha odadobnának téged a "mély vízbe" úgy zuhannál ki alant, ahogy a föld mellett pereg el egy aszteroida.

viszont portásként sikeresen virtualizálsz :)

mi van amikor több mint négyszáz súlyos kapcsolódási pont van egy problémához , megoldásához?

Ezt nekem is mondták már: ráadásul a pontok 60% láthatatlan innovatív formában lett átadva, mint létező. oldd meg. Pusztán én sejtettem hogy meg kell legyen egyszer csak.

Azért igazán annyit megtehetnétek, globálisan, hogy ami még nem látható harmóniának azt nem kezditek el rombolni, hanem hagyjátok hátha lesz lesz belőle jó.

punkt.

asszem elmék keresztényrockot hallgatni, nem bírom tovább: Jézus él.
Csókolom, ha a szemét lehúnyó könyvvizsgálónak vágná a kezét a bilincs, amikor a tárgyalásról elvezetik, lehet nem lenne amnéziás. Aki Hofit idézte, jól emlékszik, a korrupció kicsiny hazánkban tényleg az, amiből kihagynak. Ezért dőlt hátra a maci és ebből lehetett tocsikolni is. De miért csodálkoztok, hogy így van ez Magyarországon? Mindenki erre próbál rájátszani korra-nemre-vallási felekezetre tekintet nélkül, mert nincsenek következmények "bizonyos szint felett". Ha rálépnének a p..kre és hanyattlöknék őket, valószínűleg nem lenne virtus a fél országot átb..ni.
Gecc
Jajj gyerekek, már megint ez a MÁV túl olcsó volt duma..., nem ez a baj, hanem a sikkasztás. Az az ár ami volt bőségesen fedezte a kártartalék összegét... volna, ha nem lopják el. A Magyarországon dolgozó biztosítók haszonkulcsa, mondhatni bőven adna teret árcsökkentésnek, hacsak nem lenne tulajdonosi nyomás a magasabb nyereség végett.
Tóta bácsi nem volt mávos.. pedig vele is előfordulhatott volna.
Mintha mindenki sültparaszt lenne, aki ott szerződött. Mintha kötelességem volna számítani arra hogy valakik milliárdokat nyúlnak le, és még azon gondolkoznak, hogy majd velem fizettetik meg a kilopott pénzt, pótbefizetés formájában, majd 10 év balesetmentes közlekedés után. Az a vicc, hogy most átszerződtem és kevesebb lett a negyedéves díjam, a híres neves Aegonnál.
Shore 2008.08.19. 18:12:23

"A tisztességes verseny->tökéletes verseny amúgy wikisen elnagyolt definíciója:
- a javak homogenitása
...
- Az eladók között verseny van, nincs együttműködés"
ez valami elmeleti konstrukcio, modellkent! ehhez meg hasonlo sincs a vilagon.

"Bár tökéletes verseny nem igazán létezik (ahogy az abszolút nulla hőmérsékletet sem értük még el),"
modjuk ugy: egyaltalan nem letezik, az absz. nullat meg megkozelitettuk elegge tetemes pontossaggal.

"de én még mindig azt állítom, hogy a Magyarországon a sörök piacán bizony csaknem tökéletes (tisztességes) verseny folyik."
de miert? mire fel?

"Az ebből a szempontból teljesen közömbös, hogy szerinted a Kinizsi!!?? volt a legjobb sör, vagy hogy voltál olyan ügyetlen és nem találtál magyar sört csapoló vendéglőt. Sőt még az is, hogy a Bankár csoport mit csinált a sörgyárral."
szerintem pedig ezek adjak a lenyeget, nem elhanyagolhato dolgok.
Svajban peldaul (szinte) minden etteremben ez a 3 fele sor egyike kapahato:
Feldschloessen, Huerliman, es Calanda.
No de nem is Heineken a tulaj arrafele.
(europaban Heineken es SAB a tulaj semmifele verseny nincs.)

"Annak meg aztán baromira nincs köze a verseny tisztességességéhez, hogy külföldi sört is lehet kapni."
mer hogyne volna! a tisztesseges versenyhez hozzatartozik, hogy importalnak is, es ha ott olcsobb vagy jobb akkor annak nojon a piaci reszesedese.
de mi nem azert importalunk, mert ott jobb a sor, hanem mert egy allami dontes alapjan termekfelesleg alakult ki dobozos sorbol az erosebb kutyanal.

" (Egyébként ha nem vagy rest, és megnézed, hol főzik a felsorolt söröket, akkor meglepődve tapasztalhattad volna, hogy ezek egy része bizony magyarországi. Heineken - Sopron;
Pilsner - Budapest és a Carlsberg sem Dániából jön."
magyar sorok mar nincsenek, eltunt a budapest, a jubileum, a majusi sor van nehany jo sor licensz alapjan HB, es Lovenbrau regen a spaten es a tobbi nem a csend.
a Pilsner Urquell az cseh gyartas, bar hallottam pletykat hogy lengyeleknel csinaljak, de ez nem biztos. Es carslberget is, ugyan hol gyartjak?

Te el tudod kepzelni hogy pecsen ahol a vizet is a dunabol kell hozni mert nincs eleg a tiszteseges verseny alapjan megel a sorgyar, es a legjobb izu kutak varosaban nagykanizsan, meg kell szunnie? Pont forditva lett volna ha lett volna verseny.

""4) a sorgyartok szerte a vilagon lerontotak a sorok minoseget .... katasztrofa..."
Még ha igaz is lenne, ennek meg mi köze a tökéletes versenyhez?"
egyreszt igaz! masreszt nem lehet egy verseny tokeletes ha minosegromlassal jar, tisztesseges meg semmikeppen.

"a jobban sikerült Balatonira is Kinizsi címkét tettek. (Bár ez kissé ellentmond a tisztességes versenynek:))"
szocializmus volt, nem volt verseny. de ketsegtelen hogy a jobban sikerult sarzsokra tettek (bar ez is olyan varosi leganda szagu!) es a teny hogy nem volt egyenletes a minoseg.
a balatoni vilagos nagykanizsan keszult messze jobb volt mint a kobanyai, a szalon vagy mas olcso sorok.

kolbászoszsömle 2008.08.19. 18:52:09
A Kinizsi, mint legjobb magyar sör?
Jujj!
Jóhogynem a Balatoni világos!
Hogy lehet ilyet leírni??!
Ugy hogy igaz.
valoszinu nem eltel abban az idoszakban amikor nem is igen volt mas sor.
8 napig volt jo egy vilagos sor a kinizsi tan 30-ig, es aztan lehetett kapni lengyelt, jugoszlavot meg egyiptomit is...
egyes draga ettermekben volt rocky cellar az meg jobb volt de venni, azt nem lehetett.

"Cartman (ex Cartman) 2008.08.19. 20:13:30
A sör témához: Soproni 1895!!! (És a Démon is nagyon jó!) Tudom, tulajdonképpen a Heineken sörgyár termékei és az is kérdés, mennyire magyar fejlesztések, de nagyon jó sörök és itthon készülnek."
a soproni az nem a jo sor kategoriaja.
lehet hogy izlik neked de 'de gustibus non est disputandum...'
mond mi lett volna ha a soproni aszok reklamkampanyat a kinizsi megmentesere koltik forditjak, megjavitjak?
ugyanugy ovek a haszon es lenne egy jo magyar sor...
Lord_Valdez 2008.08.20. 14:49:23
"Gyurcsány (ne dobáljatok meg!) mondta egy interjúban, még sportminiszterként, hogy Magyarországon az a baj, hogy mindig mindenki mindent állami pénzből akar megoldani. De kérem az államnak egy fillére sincs (ami nem egészen igaz), az az adófizetők pénze."

azt nem ertem ezen miert csodalkozol? Ez az egesz magyar uj tokesosztaly nem a vilag versenyben lett sikeres hanem allami penzek lenyulasaban, esetleg ingatlan spekulacioban.
Persze hogy mindenki allambacsi penzere aspiral! ezt tanultak, erre alakultak ki a lenyulasi technikak.
Lord_Valdez 2008.08.21. 11:52:57
"kedvenc háziszerzőnk szállóigegyanús "korrupció meghajtású demokrácia" "
hat nem tudom ki mondhatta, de nem ez a fontos. hanem az hogy nem igaz. mas orszagokban a korrupcio az olajozast jelent a nehezen mukodo gepezetben,

nalunk sikerult ugy szetb@szni mindent, hogy a korrupcio segitsegevel nem javul az ugyintezes, nem jobb az orvosi ellatas stb..
a penzt kifizetjuk es megse mukodnek a dolgok!
ez hogy van, hogyan sikerulhetett?
Tudom nem porog a blog de ideillik, micsinaljak:

W: "A verseny jó, a verseny hasznos; remélem, kívülről fújja mindenki."

mit olvasok itt:
nol.hu/cikk/504739/
"...a Mol szilárdan kézben tartja a kőolajfinomítókat, sőt még exportál is. A kőolaj kb. 85 százalékát Oroszországból importálja, bizalmas szerződések alapján, ... létezik még mindig kb. 15 százaléknyi hazai kitermelés is, amit csupán a leamortizált berendezések üzemeltetése és a bányajáradék terhel. Az olajfinomítók az európainál kedvezőbb árú energiával üzemelnek, a munkabérek nem túl magasak, és a Mol irányítása alá tartozik a kiskereskedelmi forgalom közel 40 százalékát lebonyolító benzinkúthálózat is. Ennél kedvezőbb piaci helyzet aligha létezhet. Versenytárs nincs, mert üzemanyag Magyarországra hozatala a szállítási költségek miatt eleve reménytelen .... Vagyis Magyarország a kedvező kőolaj-beszerzési lehetőségeknek és feldolgozókapacitásoknak köszönhetően az üzemanyagokat tekintve úgyszólván teljes piaci függetlenséget élvez. Nem lenne elvárható, hogy ebből az előnyből a Mol valamennyit továbbítson az egész magyar társadalom számára? Hiszen az üzemanyagárak minden termék árát befolyásolják!"

van meg olyan aki arra gondol, hogy a uzemanyagoknal verseny van?
Nagy örömmel olvastam az utolsó bekezdést. Komolyan.

Ennek fényében újragondolható lenne az egészségügyről szóló vita, de még akár a tescó-s poszt és vita is.

"Tóta bácsi nem volt mávos.. pedig vele is előfordulhatott volna. Mintha mindenki sültparaszt lenne, aki ott szerződött. "

Nem, ő maga is azt írta korábban:
"kötelezőt mindenki a mávnál meg a köbénél köt - de Cascót nem" - Következmények nélküli ország.
(Sőt ebben némi pozitív felhangot is véltem felfedezni a mávval szemben - azóta várom, ezt a mostani reakcióját...)
Kedves Árpád, te bekötött szemű bértollnok! Ami itt folyik, annak semmi köze a versenyhez...
süti beállítások módosítása