W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Két elmaradt premier

2007.10.18. 09:30 Tóta W. Árpád

Hollywood „liberális”, vagyis általában naiv zöldeskedésben és pacifizmusban kifejeződő pártállása nagyjából világhírű, ahogy az a szokásuk is, hogy időnként felújítanak,  újrarajzolnak klasszikus slágereket. Ezek tudatában hiányzik nekem fájdalmasan két film, amelyek tartalma nemhogy időszerűvé vált időközben, de egyenesen korszerűsödött.

Let the Sunshine in


Az egyik a Hair, ami végül is több mint film – színpadra vitték sokfelé –, de filmként jutott el a legnagyobb tömegekhez; nálunk otthon az egyik első alkotás volt, amit VHS formátumban megőriztünk ismételt megtekintés végett. Emlékszem, általános iskolában megkérdezte az osztályfőnökünk, ki nem látta a Hairt, és azt az egy kislányt jól meg is szégyenítette. Hja, az még ilyen poroszos suli volt.



Szerintem a Hair meglehetőset ütne manapság. Jó, hippik már nincsenek, és a korabeli színészi játék felett is eljárt az idő. Talán legjobb lenne újraforgatni vagy –rajzolni az egészet, teljes konkrétsággal rátolva Irakra. Nem a hippivilág volt abban a lényeg, hanem hogy az imperialista háború rossz dolog, abba belehalni meg pláne.

Demagóg, naná. Mint minden szerelmes vers. Meg egyszerűsít, és nem veszi figyelembe a geopolitikai realitásokat. Mint ahogy senki, akinek valakijét agyonlőtték Vietnamban. Vagy 56-ban, vagy Irakban.

Michael Moore elmehet a picsába a szájbarágós gagyijával. A Hair elmondott mindent Vietnamról, amit el kellett mondani. Anélkül, hogy belehazudott volna a kamerába. El tudná mondani ugyanezt Irakról. Élni jobb, mint meghalni olajbárók és sokcsillagos tábornokok kedvéért: ennyi. Ha mindez énekelhető, annál jobb. Ha újra felhangzik a Let the Sunshine in, akkor bukik mindenki, akinek köze volt a háborúhoz.

The Sleeper has Awaken


A másik beérett film, sőt univerzum a Dune. Ott sem a film, hanem Frank Herbert nagyszerű regényciklusa hordozza a kincset, de mégis David Lynch vitte vászonra, és úgy jutott el milliókhoz. Herbert egyértelműen, leplezetlenül mintázta meg a távoli jövő spirituálisan emelkedett, fanatikusan harcoló sivatagi népét, a fremeneket – a Közel-Kelet muszlim civilizációjáról. Első blikkre akár úgy tűnhet, Paul Muad-Dib szerepében Kyle MacLachlan valójában Oszama bin Ladent játssza el. A valóságban nincs az iszlámnak Kyle MacLachlanhez mérhető vezére, amióta meghalt Gamal Abdul Nasszer. De megvan minden egyebe. A hite, a kitartása, az aszimmetrikus hadviseléshez szükséges doktrínák és eszközök. Amikor Paul Atreides és a fremenek homokférgeken a császári palotának rontanak, az nem a Transformers gagyi filmtrükkje, hanem az iszlám gerillaháború nagyszerű allegóriája.



David Lynch persze a maga látomásos módján rendezte át Herbert univerzumát, a hardcore Dune-szúfisták nem is tekintik kanonikusnak a filmjét. De mégis, a zsenikhez méltóan az egésszel, a feelinggel ragadta meg a sivatagbolygó, a sivatagi szabadcsapatok romantikáját.


És azt, hogy az irányított romantika történelemalakító erő.


A Dune elévülhetetlen érdeme, hogy a tudományos-fantasztikus irodalomba, amelyben addig a tudomány elsősorban fizikát, űrutazást, lézert, csillagászatot jelentett, behozta a társadalomtudományt, a vallást, és a feudalizmust. Hiszen ezeknek is van jövőjük, nemcsak a rakétatechnikának.

Jut eszembe: a végén az arabok győznek.

A regényből egyébként készült tévés minisorozat, de az a Viasat közönségén belül maradt. A Lynch-féle mozifilm pedig jórészt azért lett bukás, mert speciáleffektben spórolásra kényszerültek. Ma már rendelkezésre áll a technika, hogy az akkori bénaságoktól megszabaduljon a film, amely amúgy ma is parádésnak minősülő szereposztásától akár világformáló csúcsteljesítmény is lehetett volna, mint a Star Wars. Elég annyi, hogy H. R. Giger, az organikus képzőművészet zsenije készítette volna a díszleteket, de nem volt elég pénz őt megfizetni.

Volna még egy csomó nagyszerű alkotás – például a Starship Troopers -, aminek üzenete, lényege, értelme van, ma még inkább, mint anno. A Hair és a Dune azonban olyan filmek, amelyek az egész nyugati világnak elmondhatnák újra: ami most folyik, az nem új a nap alatt. Hiányuk silány, fröccsöntött gagyiknak ad teret. Már egyszer végiggondoltuk ezt az egészet. Emberélettel fizetünk minden egyes napért, amíg nem fedezzük fel újra.


Címkék: kulturális ajánlat külpol

482 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr99199900

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: KatPol Blog 2007.10.28. 19:03:01

Die, Hippie, Die! De most aztĂĄn tĂŠnyleg!"There was the same threat of war, there was Woodstock, there was a lot of hypocrisy with the hippie culture and their seed o' love bullshit. Hippie, short for hypocrite, of course." - Marilyn Manson Am…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én még nem voltam soha első

!!!
Hajrá Etyekwood!
Jó producerekkel ide kell hozni a forgatást és nagyot kaszálunk belőle!
ah, a starship troopers! angyalbőrben revised! :)))
oszt kik bogarak?

tudom, nem is az a lényeg benne igazán, hanem a társadalom és a média... :p
Dűne - az arab világról is szól, részben. Bizony ők nem elvakult kalasnyikovrázó allahozó őrültek. Amennyiben az USA így vélekedik róluk, nincs is esélyük nyerni.
Ez az igazi comment.
A másik csak a hülye versenyszellem.

Érdekes módon, se a hippiket se azokat a másik filmből nem szeretem (nem írtam ki kiket, mert nem akarok Rushdie sorsára jutni ...), de mind a két film jó.
bazeg, szóval az Angyalbőrbent öszsefüggésbe hozni a Dunével... ez felveti a egész művészet hiábavalóságát.
Magyar párhuzam. Forgassuk újra az Egri csillagokat! Most úgyis itt van megint a "törökveszély".

"Demagóg, naná. Mint minden szerelmes vers."
Amúgy nem minden hollywoodi film demagóg! A gyűrűk urában is ott vannak az arabok, a 300-beli perzsákról nem is beszélve.
én szeretem azokat a fremeneket, és Rushdie talán büszke is rájuk, csak az van, h 1984 óta kevésbé értjük őket, mint akkor.
legjobban annak örülnék, ha NEM lenne magyar párhuzam, ebben nincs magyar párhuzam. ez a mai világpolitikára releváns, magyar vonatkozása nicns. olyannyira, hogy szerintem a Dune-t Toroczkai Lászlóval az ölemben is gyönyörködve nézném végig.
árpád, hülye vagy? dűne??? starship trooperst írtam, bameg! :)
na, így félreolvasni... nem kávéztál, vagy mi? :)))
Nem teljesen értek egyet a cikkel: (azon kívül, hogy a Dűne remake-je készülget) a kortárs mainstream mozi is bőven reflektál (a maga módján) Irakra meg 911-re, előbbire szép példa a Jarheads (echte vadromantikával és a Catch-22/Apokaliszis, most abszurditásával) utóbbira pedig pl. Spike Lee 2 filmje, az Inside Man & az Utolsó éjjel. De az Eastwood-ikerfilmből is kihámozhatsz nyugodt lélekkel aktuálpolitikai áthallásokat.
Ezesetben miért van szükség a Hair előcitálására?
btw a gyűrűkurában szerintem nem arabok vannak, hanem mindenféle gonoszság. Mordor nem Irán. Arrakis inkább.

a 300ba esetleg bele lehet gyömöszölni.
sep: azért, mert egyik se mérhető a Hairhez. az egy Himnusz.
Lem helyét keresem a történetben.
Kimaradt a cikkből, hogy orbán kapja be.
Árpád, neked szól a Tankcsapda:
"Nem ismerek rád,
más voltál régen"
Megkérhetnénk Frei Tamást, hogy gyűjtsön pénzt és háttéranyagot a remake-hez.
Tegnap este is hozta a szintet (pl. orosz gyarmat leszünk hamarosan!), bár legalább a téma érdekes volt. A háztartások 90%-nak gázfüggősége tényleg elég rosszul hangzik..
nem láttma a freitamást unfortunatálisan, de látatlanban aláírom: itten el lett baszva egy dolog, nevezetesen az a közképzet, hogy a gáz, az ócsó.

a fenti két ügybe orbánnak és gyurcsánynak minimális beleugatási lehetősége vagyon. én interjútam a gyurcsánnyal, és abból kiderült,hogy nem érdeklik a globális folyaamatok, aztat olgya meg a NATO.
És a déli népek az Olifántokkal?
És úgy gondolod, hogy a Hair remakeben a zene maradna a régi?
na jóvan akkor jegyzem meg ehelyt, hogy a Dune pl 10 000 után játszódik. az egy nagony tréfás felvetés, h mi lesz akkorra a kereszténységből (Orániai Katolikus Biblia), de ne csináljunk belőle mai magyar pártpolitikai ügyet, mert az szerbusz szergej, röhej.
Egy (amúgy közkeletű) tévedés van az írásodban, mégpedig az, hogy a Dűne SF.
Nem SF az, hanem fantasy, épp azon okok miatt, amiket leírsz: a miszticizmusa miatt. A társadalomtudományt meg nem a Dűne hozta be az SF-be.
a zenének maradnia KELL!. most hallgattam meg, és hát kiadom magam, de sírtam rajta. a zenei rész sztem supercool, felülmúlhatatlan.
hah a LÓFASZT fantasy a DUNE. ezt most nicns idegem lejátszani, de hagyjuk inkább. hogy is lenne már fantasy! a Dune LOGIKUS, a fantasy lényege meg az, hogy nem logikus.
Ha a Hair Himnusz, akkor meg azért nincs szükség az újráírására (már magában szentségtörés lenne, különben): eredeti formájában is ugyanolyan érvényes ma, mint akkor. Újraírásra akkor van valóban szükség, ha érvénytelenné vált. (Azt a problémát, hogy kevesebben ismerik mint anno szvsz nem oldaná meg 1 remake).
Akkor jó, mert én is így gondolom.
Mindig gáz, amikor valamit jót akarnak megismételni, vagy felülmúlni, aztán valami sz.r sül ki belőle.
(muszáj magyar példát írnom) pl,: az István, a király és ami utána van.
a film szar. a musical cool. újra kell akár rajzolni!!
istvánakirály! remek! remek példa! menni mondanivalója lenne manapság.
Cole

"Ha már legalább 10 éve vagy magánnyugdíjpénztári befizető, akkor onnantól BÁRMIKOR dönthetsz úgy, hogy valamekkora részét kiveszed... ez jelenti természetesen azt is, hogy egyben az egészet."

Remek!
Lehet ki is veszem majd, ha megszorulok. :)


kisa

Értem én miért jó a magánnyugdíj, csak a tegnapi példád ott sántított, hogy adtál magadnak havi 16.000 Ft plusszt , de nem vontál le semmit az állami nyugdíj csökkenése miatt. (Ami valószínüleg persze kevesebb, mint 16.000, de sajna nem tudom mennyi, ill. a teljes összeg kifizetése is a magánszámla javára tereli a dolgot!)

Az idősebbektől eltekintve mi az a motiváció, ami miatt valaki nem lép be magánba?
Az a jó benne, hogy pl. bármelyik "oldal" megláthatja benne a maga igazát.
Végre filmes post!

"ah, a starship troopers! angyalbőrben revised!"

Na ez tízpontos hülyeség! A Starship Troopers az egyik legintelligensebb sci-fi, ami a kilencvenes években készült.
Bár a film sok helyen csak fölvillantja a Heinlein által felvázolt társadalomképet, de még így is sikerült áthozni egy idealizált, militarista, de ugyanakkor felvilágosult társadalom vízióját. Plusz a vaskos médiakritika: www.youtube.com/watch?v=x7-PQIuWwLo
A vizuális nyelv is teljesen az ötvenes éveket idézi.
Úgyhogy le lehet szállni erről a filmről! :)

Ejnye, Árpi, akibe ennyi irónia és kritikai szellem szorult, abban hogyan maradt hely az érzelmességnek? Amikor a vidékről meg az egyházakról írsz, nem találom az együttérzést, csak a racionalitást. Vagy csak a front miatt gyengültél el?
Én olvastam már totál logikus fantasyt is. Akkor most rosszul sorolták volna be őket?
A Hairt újragyártani szerintem szentségtörés. Az egy megismételhetetlen film. Ha átültetnék a mai időbe a mai viszonyokra, már más lenne, és akkor a zene se nagyon stimmelne. Arról nem is beszélve, hogy kik játszhatnák el a szerepeket?
A magyarokra bízni meg egetverő bűn lenne, és nem csak az István, a király példáján, hanem az összes újragyártott régi film miatt is.
Remélem, épp elég vallásos szót vittem bele, hogy Árpinak elmúljon az érzelmes hangulata :)
Ejnye, Árpi, elpuhultál...

Az iraki támadás napján még több kedved volt viccelődni a témával:

index.hu/politika/kulfold/iraksim/
A Dűne Gyemekeiből is készült film, az már sokkal nézhetőbb volt.
Készülhetne a többiből is, végül is 8 darabos a regényfolyam.
Ja, és Dűne MMORG-t és RPG-t akarok a sok unalmas fantasy helyett!!!
Én remélem nem lesz Hair remake. Az eredetinél csak szarabb lehetne, és tutira visszaütne. Szóval sztem ez rossz ötlet, Árpi.
A Dune-t meg nem is láttam...

Én azt gondolom, hogy egy remake eleve csak szar lehet. Lehet, hogy valamikor készült 1-2 jó is, de most nekem egy se jut eszembe. :)
Inkább valami jó ÚJ filmet kellene csinálni ezekről a dolgokról, ha már...
A science fictionba tényleg nem a Dűne hozta be a a társadalomtudományt, hanem az Asimov-féle Alapítvány-sorozat a pszichohistóriával, ami valamiféle szociálpszichológiába oltott jövőkutatás. Az mondjuk igaz, gogy abból nehezen lehetne tömegfilmet csinálni, tehát nem tud olyan látványosat ütni, mint a Dűne.
Nemsokára iráni verzióban is elő lehet adni a Hair-t. Ha kicsit kapkod holivúd, akkor akkor még vihet bele egy "milyen rémisztő a közeljövő" üzenetet.
(Hozzátenném, ez az éned a szimpatikusabb.)
Jó remake pl. szerintem a rettegés foka.
Háét szerintem az Alapítvány egész halovány a DUNE-hez képest, de ez szubjektív. Ott ez vímány,a Dune-ben default.

nagyapó: várok az alkamas szimulátorra, a cM shOCK FORCE béna.
egyetértek azzal hogy a Hair egy alapmű, viszont nehezen tudnám elképzelni felújított változatban. szerintem a filmnek abban az időben és abban a környezetben volt igazán ütős a mondanivalója (akkor még nagyobb szó volt lázadni). egyébként a megtartandó zenén melyiket érted: az eredeti Broadway változatot vagy a Milos Forman rendezte filmét? egyébként meg pont tegnap volt 40 éve hogy a Hair-t bemutatták először ...
Ezt eddig nem mondtad, hogy "csakazene". (Szar/nemszar - de gustibus non est disputandum, úgyhogy inkább kussolok ezügyben) Kétséges, hogy multiplex-közönség előtt egyáltalán működne-e az eredeti muzsika. Club/dance-verzióban, esetleg. (aki meg ismeri, annak meg nincs szüksége újra)
A szociológiát talán inkább az Alapítvány - regényciklus hozta be, az is tanulságos - például a hatalom fejlődése, változásai - könnyen szembetalálhatjuk magunkat néhol a magyar "rögvalósággal".
a Starship Troopers az önmaga paródiája, nem?
Sztiv, ha erről akarsz beszélgetni, akkor gyere vissza az előző post-ba! :-)
Egyébként nem tudom, miért NEM lép be valaki a magánba.

Hair újragyártása? Brrrrrrrrr! Tom "Scientológus" Cruise, mint Bukowsky, az az izé, aki valami gladiátort játszott, mint Berger... Ja, nem, ők már öregek. A fiatalok közül se tudok elképzelni senkit. Sztem inkább hagyjuk a Hairt békén. Aki akar, ért belőle ma is, aki meg nem, az akkor se értené, ha Berger marihua helyett speedezne, és Bukowsky jet-skin követné a csajt...
a starsip troopers mint film önparódia, a regény nem.
a hairsztem simán moddable.
Nekem 1984 a kedvencem. Az egyszerre oltás a radikáljobbnak, a demokratáknak és a kommunistáknak.

A legfőbb demokráció kritkus gondolat:
Attól, hogy valamiben sokan hisznek még nem válik igazzá. És milyen igaz...
sep 2007.10.18. 10:04:21
Ha a Hair Himnusz, akkor meg azért nincs szükség az újráírására (már magában szentségtörés lenne, különben): eredeti formájában is ugyanolyan érvényes ma, mint akkor. Újraírásra akkor van valóban szükség, ha érvénytelenné vált. (Azt a problémát, hogy kevesebben ismerik mint anno szvsz nem oldaná meg 1 remake).


Dehogynem. Arrol beszel Arpad sztem hogy aktualizalni kell kicsit ezzel megvillantani a mai generaciok elott. Mert mi tudjuk hogy volt hair+szeressuk is - sot felteszem sokan meg ertjuk is- de az ifjabbaknak szvsz fingjuk se nincs mi is az igazabol plane hogy mirol beszel.

Starhip Troopers- azzal csak az a gond hogy a film(sztem nagyon jo volt) de nem adott vissza semmit abbol amit a konyv boncolgatott. Meghokkento gondolatok voltak benne a tarsadalom akkori felepuleserol. Neha almodozok is valami hasonlorol.

Igazabol az lenne a jo ha nem remake-ek keszulnenek hanem hasonloan nagy filmek. De ma a muveszek valahogy nem peteznek le a kozelkeleten omlo vertol hogy alkossanak valami igazan utoset, mert a mai vilag fasultan elforditja tekintetet a gyilkolaszasrol es rabolint hogy olcsobb a benzin.
Annakidejen a hippik azert voltak jo helyen-jo idoben mert felhivtak a figyelmet a haboru celtalan szomorusagaira, tragedijaira. Ma senkit nem erdekel ez a dolog. Nem tiltakoznak a haboruk ellen. Elitelik a haborut, de csak szoban -hiszen az en autom is benzinnel megy- mondogatjak magukban, meghat senki nem tud semmit a fustos kepu arabokrol csak hogy megkovezik a noket es balkezzel nem nyulnak a talba -nem kar a barbarokert-mondogatjak ezt is...
gengish: ezért kell a DUNE-t is felújítani
"egy remake eleve csak szar lehet. "

"A Hairt újragyártani szerintem szentségtörés."

Ha valaki nem látta a Hairt, azt nem
fogja érdekelni, hogy remake, vagy nem remake, csak az, hogy egy új film, amit elég sokan meg szoktak nézni (moziban->dvd-n->tv-ben). Egy régi filmet már nem tudsz sok emberhez eljuttatni.

más:
www.nol.hu/metazin/cikk/468177/
gengish, na de hát mit akarsz? Ma már hippik helyett yuppik vannak!
Lehet, hogy kell még pár év az Usa-nak, hogy úgy érezzenek, mint a 60-az évek végén. Talán még elhiszik, ha jön egy demokrata elnök az kihozza őket Irakból, pedig nem.
Szvsz a Starship Troopers úgy jó ahogy van. A Hair megfontolandó, de az alapítvány már sokkal érdekesebb lenne egy 2007es kiadásban. Csak ne sikerüljön "énarobotosra" mert az egy rakás szar.

A mátrixot viszont sokkal inkább el tudom képzelni több politikai/társadalmi tartalommal/mondanivalóval, csakugye ott nem az volt a cél. :)
A Hair remake-ről:

Szerintem nem lenne értelme elkészíteni. Abban egyáltalán nem értek egyet, hogy ezt a filmet ki lehetne ragadni a kontextusából, mert nem lehet.
A hetvenes évek eszmei környezete és zenei ízlésvilága elválaszthatatlan ettől a filmtől.
Ma nem működne egy zenélő-táncos háborúellenes musical, legyen az témájában mégoly aktuális is. Ma a musicalnek kifújt. Ami ma nagyon fut, az a dokumentumfilm, amiben biztos van része Michael Moore-nak is. Mert igaz, hogy lépten nyomon csúsztat a csávó, de hogy zseniális filmes, az biztos. És egy dokumentumfilm nem csak a valóság bemutatásáról szól. Szóval szerintem doku-irányba kellene vinni ezt a háborúellenességet, az éneklős himnuszok ma már nem tudnak katartikus élményt nyújtani. A Hair zseniális film, és ma épp olyan jó, mint annak idején, de hiba lenne ebből is egy feltupírozott valamit csinálni, a filmművészet egyszerűen túllépett ezen a stíluson.


Dűne alap!
Azért a dolgok túlzott leegyszerűsítése egybemosni Vietnamot és Irakot.
Az igaz, hogy az olaj van a háttérben, de az is igaz, hogy az irakiak kaptak tálcán egy nagy lehetőséget. Amit aztán szépen el is qrtak.
Akárcsak mi '90-ben, mert néhány egyéni érdek előtérbe került, a birka többség meg szájtátva nézte.

A gyűrűk urát meg köztudottan a WWII ihlette.
"a Starship Troopers az önmaga paródiája, nem?"
Valahol igen. De az adaptáció pont arról szól, hogy nem szó szerint viszed filmre a könyvet, hanem hozzáteszel-elveszel, kevered-kavarod, az eredeti mű megsértése nélkül.
arpi, ne legyel mar fasz, a vietnami haboru idejen _kenyszersorozas_ volt, most profi katonak teszik, ami a dolguk, odamennek, harcolnak, es bizonyos valoszinuseggel meghalnak. attol persze meg kurvanagy marhasag volt az iraki invazio, de a parhuzam itt veget is er.

ja, a duneben meg az az idegesito (barmennyire is jo konyv egyebkent), h a ket oldal ugyanolyan fekete-feher felosztasu, mint a leggagyibb uroperakban. a fremenek nemesek, hosiesek, es raadasul minden profeciajuk beteljesedik, a csaszar, a navigatorok meg a tobbiek, akik meg biztositani akarjak, h tovabbra is lehessen urutazni, mind rohadt, tetves, szamito szemetladak. btw, ugye a duneben a fuszer = olaj a valosagban, es itt bukik is a parhuzam, mert nemcsak koolajbol lehet uzemanyagot gyartani.
De ha bele is törődünk, hogy "moddable", meg rugalmas matéria, azt elfelejteni, hogy remake-ek nem azért készülnek, hogy régi idők igazságait aktualizálják, igen nagy naivitásra vall. Azt persze lehet álmodni, hogy deszépislenne, de ez nem így műkszik. vö.: Mandzsúriai jelölt/Hajlakk/Stepfordi feleséget: nagyon szépen modolták őket, "fröccsöntött gagyira" áthangszerelve. Pedig mondanivalójuk (élük) az volt nekik - eredetileg. Útközben azt is modolták, és nem az aktualizáció irányába.
sztem jó lenne, de nem lehet újra megcsinálni a hairt. mozitöltögető pinákat még csak találni a női szerepekre, de mondj már karakterszínészeket, akik hozni tudnák a fiúkat!
ja, rajzolni. hm. sztem elb.sznák.
a dűne... magnifico! nekem a lágyan ondolált hajú kyle "twin peaks" maclachlan sose bírt összeállni paul atreidessé, de úgyis olvasva az igazi.

ha kérhetném, akkor az E.T. a zöld bolygó könyvét szeretném filmen. aktuálpolitikai vetülete pont nincs, de nagyon kedves a szívemnek.
sep: az egyetlen ertekelheto remake a mozitortenelemben "a legy", david cronenbergtol.
Árpád, csak szólok: a Dune-ben a sivatagi harcosok győznek. (Amúgy én a hajléktalanokat hívom fremeneknek, nem genyaságból, szerintem brutál sivatagi harcos kinézetük van)
Szerintem a Hair-t rendezhetné John Woo, a Dűnét pedig Kitano Takeshi.
"TWÁ"- látod erről beszélek. Az az értékítélet ami benned van ,- az egyenlő a nullával.
1,- a vietnami háborúra a legjellemzőbb az elvakult katona mondata:"Imádom hajnalban a napalm szagát.". Valahogy ez elkerülte a figyelmed. Mint ahogy oly sok fontos hazai dolog is. Persze erre utalsz is, és tiszta, hogy Te nen itt élsz.(,nálunk otthon, és nem nálunk itthon)
2,- a Dűne, mint olyan nem más mint ugyanaz a kérdés amit Gibson is feszegetett. Filmre vinni a lehetetlent. Az, hogy valami át is jöjjön egy lelki tusából, kevés a trükk, a szadizmus, a realitás. Ahhoz más is kell. Óriások találkozása. Ez egyik filmben sem jött össze.
Messze ellene vagyok minden "Jézus-filmnek", de a legjobb ábrázolás a Ben Hur- ban látható. Ott ugyanis nem látszik Jézus arca, csak a cselekedete és a mindent kifejező zene és képkivágás. Utána vica versa.

Amint a mívesség elvész bárhonnan, úgy lesz egyre silányabb a végtermék. Na, ezért tudsz Te is megélni ebből a szemétből amit idedobálsz.

Minden tisztelet nélkül:mollaris
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.18. 10:31:41
"a hairsztem simán moddable."

Hülyeség. :)
Azért érdekelne, hogy milyen szereplőgárdával gondolnád az új változatot...
És a WH40K? Az smafu? Értem én, hogy arabok meg minden, csak a Warhammer valahogy pontosabb képet ad a társadalomról azáltal, hogy eltúlozza.

Meg a Starship Troopers filmben, amikor sorozzák a srácot, és a gyalogsághoz kerül, azt a félkarú, lábnélküli sorozótiszt gratulál neki, hogy "belőlem is a gyalogság faragott embert", majd odébbgurul az elektromos kerekein, amik hozzá vannak műtve? Kell-e nagyobb ellenreklám?

Egybként szerintem a Hair-t emlegetni legalább annyira hatásvadász, mint amennyire a film volt.
A hippikérdésben meg Eric Cartmannel értek egyet.

Ha meg már mindenképpen zenés film kell, akkor az Apokalipszis most, vagy azok a dokumentumfilmek, amik a szőnyegbombázás alá szoprán áriát vágnak.

Vagy a Full metal jacket. Vagy a Szakasz. Vagy a Tigrisek földjén. Ha Vietnám, akkor miért mindig a Hair?

Vagy lehetne 1984 helyett 2014. Vagy Brazil 2.
"az egyetlen ertekelheto remake a mozitortenelemben "a legy", david cronenbergtol."

Ez igaz. Ez is azt bizonyítja, hogy egy remake nem az eredeti újrarögzítését jelenti. A Légy híven tükrözi a Cronenbergre jellemző organikus személyiséganalízist, aminek nyoma sincs az eredetiben.
A Hair viszont annyira egyértelmű üzenetet hordoz, hogy képtelenség lenne másként értelmezni, mert az már köszönőviszonyban sem lenne a Hairrel.
Ps: minden ember vére egyaránt drága és ugyanolyan vörös.
wice: túlzás
Invasion of the Body Snatchers 1977
A hét mesterlövész
Pár dollárral többért
Álmatlanság
stb.
Az Irak téma már kapott igen életszagú feldolgozást Over There c.sorozat. Itthon HBO adta Irak címmel 12-részben.
attól miért érzik magukat emberek jobban, h minden posztra idejönnek bejelenteni, h "tévéá, szar vagy"?
"A valóságban nincs az iszlámnak Kyle MacLachlanhez mérhető vezére, amióta meghalt Gamal Abdul Nasszer. De megvan minden egyebe. A hite, a kitartása, az aszimmetrikus hadviseléshez szükséges doktrínák és eszközök."
a fremenek se 2 napot vártak a megváltóra.harcoltak és vártak.
ezt teszik az arabok is.
segits magadon,a megváltó is eljő!
Ha kell a pénz a tengermély tisztelettel övezett amcsi média guruknak, úgyis megkapjuk a remake termést. Csak egy olyan filmet kell választani, amit látott már boldog boldogtalan.
Ha meg nem, akkor csinálnak még vagy 5 részt a Rockyból meg a Rambo-bol. :)
Gezundháj, zsanett mint mesterséges égitest könnyeivel bajlódik, mármint Don-kanyarnál védni e hazát, de mifelénk eféle őrület járja, mert menni kell, és nem érdekelnek semmilyen olajkartellek sem bank-kasztok, sem ezernyi trükkök, hogy úgy hazudnak a pofánkba, hogy lelkük se rebben az írástudóknak, s hogy kies puszta tájba mindenki magában van mindenki mással, hogy uraink ócskák, gyöngék, mert bennük a kultúránk mocska mint főnixek újra eltörnek, hát inkább hálok még ezerszer újra-újra és újra, ahogy fogammal kapaszkodom, hogy megöljem mindennap újra, és újra, mert változó a világ akár.................., ahogy angyalaink emberré válnak és Istent kísértenek.
OFF, bocs:
nem hagy nyugodni a magyar vonatkozás:
Az általam eddig látott legzseniálisabb magyar filmet, a Tanút is meg kéne csinálni újra, vagy valami hasonlót. Az is aktuálisabb, mint valaha. Állami támogatás nélkül, ugye, mert ott még nem tartunk, mint Bushék, akik fenomenálisan tökönszúrták magukat Stephen Colbert ünnepi beszédével. :D
Sajns a Tanú 2 hihetetlen pocsékra sikerült.
Akarom mondani Egy maréknyi dollárért, nem a Párral többért(de ha itt tartunk, a Last Man Standing is nézhető).
Azért a HBO Overthere sorozat szerintem rulez. Bár ez talán különvélemény.
és valószínűleg a Tanú 3 is pocsék lenne ...
Dűne film ma nem készülhetne el, a sivatagi gerillákkal és "dzsihááád"-dal.
A Tanúnak lett folytatása, olyan is lett. Sz.r.
a TAnú 2 azért nem volt hatásos, amiért a Hair remake sem működne. ugyanis ma már nem nagy kunszt kimondani amit gondolunk ...
bakfitty 2007.10.18. 11:06:18
Legfeljebb Törökországban vagy Iránban.
Még nem készült belőle film, de a Trónok Harca (George R. R. Martin) sorozatot érdemes figyelemmel követni. Fantasy köntösbe bújtatva, de szerintem örökérvényű társadalmi-politikai következtetéseket tár elénk.
bush éppen mostanában csinál Paul Attreidest Ahmedinedzsád iráni elnökből...
Amúgy egy jó kis "irakos" film készülhetne, Prodigy zenével.
"a Dune LOGIKUS, a fantasy lényege meg az, hogy nem logikus."

Sztem a fantasy és a scifi közti egyik fő különbség, hogy míg a sci-fi a jelenleg is ismert működésű univerzumra, és fizikai törvényekre épít addig a fantasyben a gravitáción, mágnesességen, stbn kívül belépnek olyan erők is mint pl. a mágia, a világ pedig nem egy bolygón van hanem az xedik asztrálsíkon terül el. Amit ha elfogadunk hogy az adott világban létezik (és itt már tényleg kell a fantázia) az ok okozati összefüggések ugyanúgy logikusak.
Én mondjuk az alapítványról néznék meg egy gyűrűk ura szintű filmet.

"Azt persze lehet álmodni, hogy deszépislenne, de ez nem így műkszik. vö.: Mandzsúriai jelölt/Hajlakk/Stepfordi feleséget: nagyon szépen modolták őket, "fröccsöntött gagyira" áthangszerelve. Pedig mondanivalójuk (élük) az volt nekik - eredetileg. Útközben azt is modolták, és nem az aktualizáció irányába."

Na igen ittvan például a Vuk2... "Enyhe" koncepcióváltást szenvedett. A simabőrű mint a róka barátja? wtf? 3d renderelt műanyag gagyi.
"Én azt gondolom, hogy egy remake eleve csak szar lehet."

A legtöbb filmre igaz, de van kivétel is, pl. A rettegés foka. A remake sokkal jobb az eredetinél (bár egyik miatt sem fogják újraválasztani a brüsszeli 12-t :-) ), pedig a korábbit is nagy nevek fémjelzik (Gregory Peck, Robert Mitchum, Telly Savalas).
"Sajns a Tanú 2 hihetetlen pocsékra sikerült."

Nem volt az olyan rossz, csak az első rész túl jó. :)
W:

szinte már csodálkozom ezen a naivitáson, amit most írtál, már ne haragudj.

Nem is értem, hogyan merülhet fel benned az, hogy remake kellene a Dune-ből pl. Mármint én értem, és nekem is két kedvencem, bár a hippik ellen érzett masszív utálatom sokáig megakadályozott azügyben, hogy megnézzem a Hairt, aztán mégis. De én mindig Herbert-párti leszek ebben a megvilágításban, szerintem a Dűne-sagánál jobb sci-fi (NEM FANTASY!!!!) nem perdült még ki író tollából, és Herberthez mérten is alig vannak fickók, akik felérnek Frankbácsi magasságába. Pontosan amiatt, hogy Asimovnál felmutatott érték pár klisé (amit ő fejtett ki először bővebben, hurrá...), míg Herbertnél nem felmutatott érték, hanem alap (éppen ezért nehezebb olvasmány is a Dűne, főleg a vége felé, az Istencsászártól kezdve kifejezetten "aztakurva").

Ja igen, visszatérve:

ismered ugye Philip K. Dicket, aki pont azért zseniális szerző, mert skizoid alkat, és minden regénye kvázi arról szól, hogy az ember mennyire nem azonos azzal a képpel, amit gondol, hogy az ő maga. Mindegyno, nekem nagyon tetszik, különben is nagyítóval kell keresni az amerikai tehetséges írókat, Dick meg ilyen. Ismered ugye a filmeket, amiket a filmjeiből csináltak? Abban azért megállapodhatunk, hogy a Blade Runner óta nem történt érdemleges Dick adaptáció, sőt, az utóbbi Dick filmek kifejezetten szennyesenszarok (kivétel ezalól a Kamera által homályosan, de témájánál fogva az meg mindigis rétegfilm marad...).

Akkor most vedd elő orákulumi szemeidet, és pillants a jövőbe pls:

látod, amint Paul WS Anderson megrendezi a Dűnét, MuadDib szerepét ráosztja Colin Farrelre, Jessicát meg játssza mondjuk Jessica Alba, anyut meg Dobó Kata. Namost érted... Biztos kurvaszép lesz, amikor a Harkonnen palotát befoglalják a férgek, meg tuti a Dolce&Gabbana fogja tervezni a cirkoruhát, és az is tuti, hogy Jesper Kyd írja a zenét hozzá, de nekem valahogy mindettől mégis elszáll a maradék naivitásom.

Csodálom, hogy neked még van ilyened. Én inkább nézek egy digitális trükköktől mentes (vagy vicces) filmet, ami legalább egy picit képes visszaadni a könyv hangulatából, mintsem egy 300 kaliberű filmet, amit inkább készítettek budai pléjsztésönön felnőtt yuppiesrácoknak, mintsem olyan embereknek, akik életükben már kezükbe vettek legalább 5 könyvet...

Szóval ne csináljanak inkább remake-t a Dűnéből, köszönöm szépen. A Hairt leszarom, ezt a hippidumát mindig le lehet adni, ha háború van, engem különösebben nem érdekel... :)
Cartman 2007.10.18. 11:14:22
Én is ezt hoztam példának.
sztiv 2007.10.18. 11:14:44
"Nem volt az olyan rossz, csak az első rész túl jó. :)"
Bocs, de ezt nem tudom kihagyni. A fentebbi mondat lesz majd az mszp választási szlogenje 2010-ben. A mostani négy év nem volt rossz, az előző ciklus 2002-2006 volt túl jó.
Sztem is hagyjuk ezt, h a Dűne fantasy v science fiction; már csak azért is scifi, mert jó (Asimov egyébként, tökéletesen egyetértek, a közelébe sem jön, sem koncepció szerint, sem az írás minősége szerint). És tényleg érdemes lenne vmi Lynch-nél normálisabb rendezőt is ráengedni.
tetra: PK Dick egy túlhájpolt drogos.
Nekem mondjuk nagy hiányom a cyberpunk felkoncolása. Érdekes módon a 80-as évek végén / 90-es évek elején (tinikoromban) tömve voltak a videótékák a cyberpunk mozikkal, most meg kb. évi 1 ha kijön, könyvekből újak meg értékelhetetlenül fostalicskák, a Gibson-féle vonalon egyik sem tud túllőni.

Pedig vannak érdemi próbálkozások, pl. egy filmet megnéznék, amit a Snowcrashből csináltak... :D
én a hair színpadi változatát egyszer a 90-es évek elején láttam, talán a bs-ben. mamámmal. elég fiatal voltam még akkor, de nagy élmény volt, még akkor is, ha a dolog lényegét nem értettem. egy amerikai társulat adta elő, persze angolul. amikor a fináléban a let the sunshine végén az egész bagázs előjött tökmeztelenül, az akkor engem totálisan ledöbbentett.

különben michael moore filmjeit én imádom. nálunk is jól jönne egy ilyen mentalitású fazon, mindegy, melyik oldalról jönne. amerikában ő a legbalosabb balosok közé tartozik, és mindig jót röhögök, amikor a bill o'reilly meghívja a műsorába, a factor-be, ami a köztudottan über-konzervatív foxnews-on megy.

hair remake yes, yes, yes!!!
W:

lényegében igen, és még skizo is, de ettől még a regényei kurvajók. :)
Szerintem egyébként előbb-utóbb mindenből filmet fognak "gyártani", mert eljutunk a "középkorba" és csak nagyon kevesen fognak olvasni és megint eljön a csak-képi-világ-kánaán. És akkor kell mindenbő remake is, mert a fogyasztóknak mindig mindenből az új kell.
azért vannak jó remake-ekre példák. pl ott volt a veszedelmes viszonyoknak az update-elt változata, a cruel intentions. reese witherspoonnal és ryan phillippe-vel.
wice:
Azért a Dune nagyon nem fekete-fehér, gonosz-jó. Ok, a harkonnenek azok elvakultan gonoszak voltak (aminek szintén meg volt az oka). De pl. ott van az, hogy Muad-Dib megítélése sem egyértemű. A későbbi regényekben egyértelműen negatív dolgok kapcsolódnak ahhoz, amit csinált.
Illetve a Bene Gesserit alapvetően jó, de pl. a Tleilax is a saját szemszögéből nézve. És akkor ott van az IX, a Tisztelet Matrónái és folytathatnám. Bonyolult és különböző társadalmi rendszerek teljesen logikusan kidolgozva. Konfliktusok és megoldások. Sokat lehet belőle tanulni. Teljes mértékig okos sci-fi, logikus, reális, az kifejezésmód pedig majdhogynem szépirodalmi.

W:
Azért az Alapítvány is jó, igazából nem összehasonlítható a Dűnével. Persze egyszerűbb, idealizáltabb, kicsit hatásvadász, de azért logikus és érdekes. Mondjuk pl. a gyerekem kezébe előbb azt adnám. A Dűne az már felnőttebb dolog. Mindenkinek ajánlom az egész regényciklust. Akár kötelező olvasmány is lehetne, mert ebből meg lehet érteni a társadalmi/politikai fogalmakat.

Bocs az elfogultságért. Épp most olvasom a Dűne vadászait. :)
"különben michael moore filmjeit én imádom."

"nálunk is jól jönne egy ilyen mentalitású fazon, mindegy, melyik oldalról jönne."

Van, kismájkülmúrnak hívják, de frejtamás álnéven nyomat, de van egy régi májkülmúr is, azt meg pöstilászlónak hívták.

mindkettő vicces srác, nem is tudom melyik szánalmasabb a másiknál, de azt hiszem utóbbi csak szimplán buta és érzéketlen, addig az előbbi hiteltelen és kispolgári. tehát inkább frej a gázabb.

'és látják, itt mekkora a nyomor, itt sétálok a fő utcán, és látják ezt a halom éhező gyereket, mind megrohamozza a stábunkat némi élelmet várva, és látják, hogy mind beteg, és látják ezt a koszt, ezt a mocskot, kedves nézőim? - FrejTamás jelenti Indonéziából' (mindezt egy Armani öltönyben sétálva az előre berendezett nyomortanyán, fizetett statisztákkal...

Szájbarágós, megmondommivanavilágban, vagynetán propagandaműsor, mindegy. Kell ilyen a faszomnak ide is, a szélsőballib szteppeléseit meg nyomja csak a moore a bohóctévéjéiben, és adja el úgy utána, mint valami kurvatájékozott valaki, az egyébként olyan amerikaiaknak, akik a saját országukat határoló országok nevét sem tudják... nekik minden új, és mindenki nagyon okos.
de sorolhatnám a sikeres remake-eket: lolita, rettegés foka, romeo és júlia...
Egyébként az Alapítvány trilógia megfilmesítése sem lenne rossz. Szerintem az Öszvért a Fletó játszhatná el.....
OFF :
Eloszor is hello mindenkinek. Passziv olvasokent mar regota (a blog fennallasa ota) kovetem az itt irtakat, de az aktualpolitikahoz nincs mit hozzaszolnom, jopar even kulfoldon elek..ahogy elnezem egyre inkabb szerencsemre. Ebbol (nem magyar billentyuzet) kifolyolag bocs az ekezetek hianyaert..

ON:
En nem ertem ezt az egesz remake mizeriat. Vannako olyan jo regenyek, amibol meg nem keszult elvont es a regeny ismerete nelkul erthetetlen vagy tomegfilm (Dune vs. Gyuruk Ura) - csak peldakepp : Ray Bradbury - Marsbeli kronikak, Orson Scott Card - Vegjatek..

Az mar csak szemelyes velemeny, hogy engem mindig is jobban erdekelt ket egymasnak idegen (sci-fi ertelemben vett) faj / tarsadalom egymassal valo konfliktalasa mint a "leragott csont" idealizalt jo es rossz harca..
beszarok, hogy egyesek minden témától képesek elkanyarodni a hazai aktuálpolitika felé.
na ez_a szomorú!
Készülhetne a többiből is, végül is 8 darabos a "regényfolyam."

A Dűne az szigorúan 6 részes. A nem Frank Herbert által írt szánalmas vergődésekről nem veszek tudomást.
Az meg megint csak tájékozatlanságra vall, ha azt állítjuk a moore-ról hogy libi, mert pont hogy olyan baloldali politikát képvisel amerikában, amit sem repinek sem demonak nem lehet nyomni, inkább valami szoclib, sőt sok esetben inkább szoci. a legújabb egészségügyis - egyébként nézhetetlenül szar - filmje gyakorlatilag egy felszopása a szocialista jóléti államnak, ami meg köztudottan hagyományok nélküli az usában...

ja, amúgy bocs az offért, de engem két dologgal lehet kikergetni a világból (többel is, de ezzel a kettővel kiváltképp), az egyik májkülmúr (és klónjai) a másik a hofi.
A Dűne minisorozat (imdb.com/title/tt0142032) lement a HBO-n is. (Nekem onnan van meg, sajnos nem digitálisan...)
Amúgy sokkal jobban bejött mint az eredtei Lynch...
ha a fremen-arab összehasonlítást nézzük Muad'Dib nagyon kivülről jött, és először saját céljaira (a Harkonnen-ek elleni bosszú) használta a fremeneket...
vagy elvesztem a részletekben? :)
Asszem a Marsbéli krónikákból készült valami sorozat-féle, de nagyon régen.
Starship Troopers: A film tényleg ottvan, annakidején négyszer néztem meg moziban, tényleg fontos szerep jutott a társadalomkritikának is (ugye: Halott bogár a jó bogár!).
Asimov Alapítványa nem igazán szociológia, csak arról szól. Igazából egy Biblia-átirat.
Ha már régebbi társadalomkritikát akartok olvasni, ajánlom Aldous Huxley Szép új világát és Karin Boye Kallocain c. könyvét, aki kb. 20 évvel az 1984 előtt leírta ugyanazt.
A Dűnében nekem is épp ez a politikai szarkeverés tetszett a legjobban, ahogy a regényben is mondják: a csapda mögött egy újabb csapda, ami csak egy másik csapdát leplez. Egyébként a Dűne igenis sci-fi és nem fantasy, Árpi jól írta, a logika és az egymásból következő dolgok, események láncolata ami lenyűgöző benne. Ha vlakai hasonlót akar olvasni, ajánlom a Battletech univerzumban játszódó, Michael A. Stackpole által írt Harcos trilógiát. Tudom, hogy címre meg külalakra gagyinak tűnik, de nagyon nem az!
A Lynch fele Dune kozelebb all a konyvhoz, az uj Dune (aka Dune 2000) latvanyosabb (a maga sporolos modjan).

Itt jegyeznem meg a Dunet ujracsinaltak, sot tovabb is leptek az alapkonyvon, es bedaraltak a kovetkezo ket konyvet is. Gyermekei, meg messias, ha jol emlekszem.

Nezheto, de elveszik a konyvbeli lenyeg. Amit csak valami 10 oras monstre filmben lehetne igazan visszaadni. Felejtsuk el a filmeket a Dunevel kapcsolatban. Olvassatok a konyveket el, most!

A Hair ujracsinalasa ellenben kurvajo lenne.
Kitanáltam eggy filmet, és annak társadalom szerinti nézőpomból is revelanciája lenne, arról szólna, és eszt a Jocó jáccaná meg akik még szoktak lenni a krimóba, és a Jocó az elmenne a Ferenchez, mer fáj a feje, és kap tölle eggy piros vagy kék tabletát, és akor ráébred, hogy a krimó az nem a valósák, éshogy van eggy ellenség ez lehetne a Károj ütynök, és egy szerelmese is lehetne a Jocónak, aki a Miselle, mer az már a Jocónak úgyis mekvolt eccer és az ucca lekjob nője, és a jósnő, pedik aki az auránkat szokta mekvizsgálni eggy felesér az athatna eggy sütit a Jocónak, mer jófiu volt, és akkor lövöldöznének az uccába, és a Jocó tejjesen szétverné a Károj ütynököt, hogy szétszálna, és csak számok maradnának belölle, és igy mekmenekülne a krimó, és az lenne a mondanivalója, hogy nem engeggyük, hogy mektévesszenek, mer mi tuggyuk, hogy csakis a körteízü szeszital az egésséges.
"A gyűrűk urát meg köztudottan a WWII ihlette."

Persze, már Göncz Árpi bácsi (aki amúgy gyönyörűen lefordította) is ezt írta a fülszövegbe. Lehet, hogy akkor (~1985) ez kellett a megjelenéshez. De a szerző meg azt állította az előszóban, hogy nem, akárhány kritikus írja ezt. Az ELSŐ VH, amitől ilyeneket kezdett írni.

Persze ez offtopik...
Lehetne mondjuk Muad-dib a Michel Moore is. Elmegy Iránba, csinál egy szájbarágós 'iránban is emberek élnek bazzzz, nem olyan szörnyű az a hely, mint ahogy a bush (fúj fúj fúj, go clinton go clinton go!) lefesti' áldokumentumfilmet, majd összefut ahmeddel, aki megtéríti, és michael moore ezentúl iránpropagandafilmeket nyom amerikában, majd győzelemre vezeti az irániakat a közel-keleten. Hm?
Tetra · tetrahid.blog.hu 2007.10.18. 11:32:08
"Az meg megint csak tájékozatlanságra vall, ha azt állítjuk a moore-ról hogy libi"

ugye nem rám célzol?

frei vs michael moore? mi van?
Szathmáry Kazohinia mozi? :D Vajon támogatná a NKÖ? :D
Ettől a menetelős jelenettől mindig megborzongok. Már varrom is a kabátomra a peace jelet...
Kazohinia, the movie! igen, erre nyugodtan lökhetne pénzt az MMKA, mert megtérülne!!!
Ja Muab Dib, mint Moore :D A Baronak is tul kover lenne. Hogy fogja meg a kriss kest?

Kifelejtunk valamit (nekem is most jutott eszembe) a nagy Dune romantikazasbol! Vegeredmenyben a megvaltobol is egy vergeci lesz!
ha már a remakékről van szó, szerintem a battlestar galacticáé is nagyon jó lett - igaz, az sorozat, nem film. viszont olyan témákat is beemeltek, mint az öngyilkos merényletek. és az a hátborzongató, hogy teljesen együttérzel a merénylőkkel, és nekik szurkolsz.
"kriss kest?" rugaszkodj el kérlek, neki nem kése lesz, hanem microfonja. :D

W: írd meg a forgatókönyvét, és beterjesztelek nóbelre.
razzor:
1. A Dűne
2. A Dűne messiása
3. A Dűne gyermekei
4. A Dűne Istencsászára
5. A Dűne eretnekei
6. A Dűne: Káptalanház

Ez így korrekt, de a Káptalanház után még Frank Herbert tervezett egy 7. lezáró részt, aminek a cselekménye, fő részei meg vannak vázlatokban.
Igen a fia Brian Herbert próbálkozott, sztem az előjáték sorozat egész jó is lett, a másik trilógia nem annyira. Viszont végül megírta a befejező 7. részt 2 kötetben, amiből most az elsőt olvasom és igaz ez csak részben Frank Herbert, de azért nem rossz.

Szóval:
7a. A Dűne vadászai
7b. A Dűne homokférgei

Ezek még a fő regényciklushoz sorolhatók. Szintén kötelezőek. :)
Igenis van magyar vonatkozása a cikknek!
Elmaradt premierek? Ugyan...

A világbéke-kampányba mi is beszálltunk Speak révén... :D

www.youtube.com/watch?v=--Vaz9jW054
Tetra · tetrahid.blog.hu 2007.10.18. 11:35:31
Na ezt már asszem megcsinálta frei. ha nem is iránpropaganda volt. De asszem bemutatta, hogy itt is emberek élnek.
Egyébként szerintem ott is emberek élnek.
Alan Caselli 2007.10.18. 11:26:50
"Azért a Dune nagyon nem fekete-fehér, gonosz-jó."

en most az elso kotetrol beszelek, amibol a film is keszult. abban azert nem nagyon figyelheto meg, h barmi problemaja lenne herbertnek a fremenekkel. ja, es az se igazan derul ki, h miert elnek ott a bolygon es mi a faszert is harcolnak pontosan, egyszeruen el van fogadva, h ok jok, es harcolnak a gonosz csaszar ellen. az, h a bene gesserit emellet most jo v rossz, az mindegy.
jobb lenne, ha önéletrajzi ihletésű (4 csapás) filmet rimékelnél inkább
mek.oszk.hu/01000/01071/html/

Kötelező olvasmány a Szép új világon szocializálódott arcoknak...

(bocs, hogy kultúraterjesztésre használom a commentboxodat, de ezesetben asszem elnézed... :D)
A Lynch-féle Dűne nem tudom, mihez áll közel, a könyvhöz egészen biztosan nem.

PK Dick regényei szarok. A novellái jók. Nem csoda, h azokból lehet normális filmeket csinálni. A regényei csak azt mutatják, h kizárólag hülye történeteket tud kitalálni, írni vmi szánalmasan nem tud.
táltos 2007.10.18. 11:18:10 :-)))
"Egyébként szerintem ott is emberek élnek."

Szerintem is, de ehhez nekem nem kell megnéznem egy áldokumentumfilmet... :D
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.18. 11:19:12
tetra: PK Dick egy túlhájpolt drogos.

Ezzel ovatosan mert meg leszel merenyelve!
Dick mar akkor a kedvencem volt amikor itthon meg csak a halaos utvesztot vagy mijaturot lehetett tolle kapni meg par novellat. Olvass tolle tobbet sztem, folleg novellakat es majd raerzel. Zsenialis sci fi szerzo mig Herbert egy egy elszallt kulturantropologus aki megalmodott EGY brutal jo sztorit.
A Battlestar galatica tényleg a legjoban sikerült remake-ek egyike.
Áldozz rá 3 órát az életetből a pilot epizódra Árpád, ha még nem tetted volna meg.
És igen együttérez benne az öngyilkos merénylőkkel szemben, ahol egy technikailag felsőbbrendű hatalmom tart elnyomva egy másik csoportot.
akarom mondani együttérez az öngyilkos merénylőkkel.
táltos : igazad van, 3 novellat kiemeletek a kotetbol es csinaltak belole egy miniseriest - meg annyira sincs koze az eredetihez mint mondjuk az en, a robot filmnek a regenyhez...
wice:
Ok, a filmből nem sok minden derül ki, annak inkább a hangulata jó. Kell hozzá a könyv.

Amúgy az első könyvben azért Muad-Dib sem olyan szimpatikus figura a vége fele. A császár meg nem olyan gonosz, csak hozott egy rossz döntést. :)
A fremeneknek sem a jóságuk a lényeg, hanem, hogy milyen rejtett erőt képviselhetnek. Persze filmen nem lehet ilyesmit érzékeltetni, szóval sztem majdnem halott ügy. Ha az emberek nem olvasnak, akkor nem fogják megérteni a társadalmat.
A tanú2 pont azért lett szar amiért a Hair2 is. Nem lehet ugyanazt a mondanivalót elsütni, modolni, amikor a szituáció már alapvetően megváltozott.

Vietnámban a hidegháborús helyzet és a kommunizmus visszaszorításának általános elve miatt az USA belesodródott egy olyan konfliktusba, amelyik sokkal nagyobbnak bizonyult mint amilyennek elképzelték, az ott élők többsége sem kívánta a az USA segítségét, és sorozott közkatonák relatíve gyenge fegyverekkel vívták felkészült és már tapasztalt (Dien Bien Phu) tömeghadesreg ellen. Naná, hogy akit - rokonát, stb. - elvitték Vietnámba, ott a film célba talált. Olaj stb. nem játszott szerepet, ez meg is mutatkozott abban, hogy bár az USA vonult ki, nem veszített semmit egy kis presztízsen kívül.

Irak ehhez enyhén hasonlít csak. Bár megint elhúzódó harcokról van szó, a helyzet mégis alapvetően más. Vietnam óta rengeteg dolog történt. A Szu összeomlásakor minden amerikai megértette, hogy mit jelent a nemzetközi pozíció, a stratégia. A kilencvenes évek végére az ő pozícióikat egyedül a közel-keleti térség instabilitása ingathatta meg, erre ráerősített szeptember 11. is. Ma egyetlen amerikai sem harcol akarata ellenére. Ott az igazi gond az, hogy a békét nem tudják elrendezni - és az USA, aki korábban következetesen Izrael mellett állt ki, nincs is abban a pozícióban, hogy demokráciát importáljon. A "de szar irakba kell katonának menni és ott meghalok" szerű üzenet nem találna célba, bármilyen jó zene legyen is mögötte. Mert ez nem "élő" dolog most, akkor az volt.

A Dűne viszont telitalálat. Guantanamon őrzött "terroristák" feletti ítélkezéskor - akik között nem egy muszlim hitre tért amerikai van - elő lehet szedni a Rambo 3at is. A török birodalom szétesésekor alig száz éve önnállóságot kapott nomád törzsek, akinek földje alatt olaj (fűszer) rejtőzik, bizony hasonlóan élnek és gondolkoznak, mint a fremenek. Hamarabb lehetne megoldást találni Irakra, Iránra, Izrael kérdésére, ha ezt felismernénk.
Amúgy meg szerintem tudományos alapú kormányzásra lenne szükség a világban. Csak ehhez az oktatást kéne elsőként megváltoztatni.
Alan Caselli 2007.10.18. 11:53:43
koszi, olvastam a konyvet, tobbszor is, mert jo. de alapvetoen arra megy ki, h szimpatizaljunk a fremenekkel, mikozben nem indokolja meg, h miert, egyszeruen ok szimpatikus, kemenykoteso, jofej sracoknak vannak beallitva, akik mindig hott becsuletesek, mig a csaszari udvar az intrika es korrupcio csimborasszoja. es ez, a nyilvanvalo amerika-kozel kelet parhuzammal szerintem eleg meredek dolog...
Tsabi 2007.10.18. 11:30:52

A Végjátékot úgy tűnik megcsinálják:
imdb.com/title/tt0400403/

Lem-nek vannak még eszméletlen jó novellái, csak sajnos megfilmesíthetetlenek...
Lehetne egy (remélem) fiktív filmet forgatni a III. világháborúról, lásd itt:
index.hu/politika/kulfold/wwiii1548/
Javaslom, hogy Putyint Usztics Mátyás alakítsa (lásd kép a fenti oldalon).
A hasonlóság KÍSÉRTETIES vazze! :D
Ha már felmerült Asimov neve, akkor megjegyezném, hogy az ő grandiózus művétől (Alapítvány-Birodalom-Robot) minden más sci-fi olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Lényegében külön kategória. A Dune kiváló regény, de azért Asimov elé ne helyezzük...sőt, nálam még a Ian Watson által írt Warhammer 40000 regények (Inkvizítor, Űrgárdista, stb.) is megelőzik.


A Trónok Harcát már nekem is ajánlották, de egyelőre sehol sem láttam megvételre.

A Kazohinia az tényleg mehetne.
De hamár Szathmáry: nem bírom ki, hogy ne említsem meg, hogy írt ő mást is.
Még 1932-ben megírta a Hiába című remekművet, ami szerintem legalább olyan erős mint az 1984, csak nem olyan jó a PR-ja.
"Nem lehet ugyanazt a mondanivalót elsütni, modolni, amikor a szituáció már alapvetően megváltozott."

Igaz, és a filművészet és a közönség is olyan ízlésvilággal rendelkezik ma, hogy a népek nem hatódnának meg a zenés-táncos hippiskedéstől a moziban. Márpedig a hair nem hair ezek nélkül.
A film újrabemutatása már egészen más lenne.
kadarnepe : jajjistenem. Wolfgang Petersen mint rendezo.. Pedig milyen jo konyv, es milyen szar film lesz belole.. Hejj, Lem Kiberiadajara is kivancsi lennek, hogy lehetne megvalositani.. bar animacio/narrator jelleggel a legtobb megoldhato lenne...
imperial: amit asimovrol mondasz, mintha a szambol vetted volna ki a szot.

az a kar, h keptelenseg lenne megfilmesiteni (monnyuk nem is ertem, miert gondoljak annyian, h minden jo regenyt v regenysorozatot filmre kene vinni), mert javareszt parbeszedekbol all az egesz, akcio alig van bennuk.
wice:
Ez igaz. Viszont inkább a párhuzam nem jó.
Ugyanis USA nem egy császári udvar, tehát mégha a vezetésben van is rendesen korrupció, stb, azért ott vannak az amerikai emberek is, akiket persze befolyásolnak a vezetőik, de ez a Közel-Keleten is megvan.
A Dűnében a fremenek vallását azért ültette el a Bene Gesserit, hogy fel tudja használni a fremeneket.

Egyértelmű párhuzamot nem lehet vonni, inkább pont abban segíthet, hogy megértsük, hogy nem fekete-fehér a helyzet. Sosem.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.18. 10:35:58
gengish: ezért kell a DUNE-t is felújítani

Megcsinálták. Elég sz@r is lett. Szerintem.

Hogy a Dűnében a fremenek szimbolizálnák az arabokat?
Mondod te, innen Európából. De vajon mit gondolnak erről az arabok?

A társadalomtudományt pedig már korábban behozták a sci-fibe. Asimov már megpendítette az Alapítványban, csak Asimov ponyvákat írt. (Ezt ő mondta saját magáról) Viszont a közgazdász F. Pohl jónéhány regényében visszaköszön a fogyasztói társadalom kritikája. A Dr. Gladiátorban zseniálisan végiggondolja individuális életutak nélküli modernitás hogyan kényszerít(het)i rabszolgaságszerű állapotba az egyént, persze a fogyasztásból kiindulva. Persze nem olyan átfogó mű, mint a Dűne. A Dűne mestermunka, ez kétségtelen.
"Az egyik a Hair, ami végül is több mint film – színpadra vitték sokfelé"

Fordítva. Előbb volt a musical.
imperial:
Szerintem nehéz összehasonlítani a Asimov és Herbert világát. Olvastam többször is az összes Alapítvány-Birodalom-Robot könyveket, és zseniálisnak tartom. A Dűne könyvekből a 6 Frank Herbert kötetet olvastam. Valahogy komolyabbnak és logikusabbnak érzem ezeket. Lehet, azért, mert szintem minden oldalon van 1-1 olyan mondat, amin el lehet gondolkodni. Asimov művei jobban cselekmény/fordulat orientáltak, ő ebben nagyon jó. Herbert az érzésekre, gondolatokra helyezi a hangsúlyt és kevésbé idealizálja világát.
Amíg csak az alap Dűne regényt olvastam, addig nekem is Asimov jött be jobban :).
Na jó, végülis mindegy, olvassunk sok jó, okos dolgot szerintem, oszt jónapot.

Inkább hagyjuk a filmesítést. Pl. az Én a Robotból készült film pont az asimovi szemlélet ellentétét hozta ki a végén, szégyen. A forgatókönyvírónak fogalma sem volt Asimovról. :(
Basszus már beleszólok, de a David Linch Dűne filmje szerintem elég vacak, s nem azért mert nem volt elég jó a stáblista.Pedig én szeretem a linch gyereket.
Másrészt. Én is imádtam a Hairt, de azt gondolom hogy mégiscsak jobb lett volna a vietnámiaknak, ha nem a komcsik nyernek akkor.Volt ott utána egykét haláleset.
Akkor a rezsim azt gondolta hogy majd ez a film bemutatja hogy mily rosszak az amik. És hogy a társadalom is elitéli meg ilyenek. De közben azt muztatta meg hogy ott szabadság van az emberek elmondják a véleményüket, széttépik a behívó cédulákat. Polg. eng. mozg.
Udi: "A Lynch fele Dune kozelebb all a konyvhoz, az uj Dune (aka Dune 2000) latvanyosabb (a maga sporolos modjan)."

Azert az ordas baromsagokat szerintem hagyjuk. Vagy a konyvet nem olvastad, vagy a filmeket nem lattad.
Vazze TWÁ!
Hát, hogy lesz ebből zsidózás meg antiszemitázás?:)
Kultúrharcos lettél? Nekem ez uncsi...
De egy mondat ezért megragadt bennem:
"Michael Moore elmehet a picsába a szájbarágós gagyijával."
Hát, lehet,h gagyi, de ha ő nem lenne, akkor sokkal több amerikai hiné még ma is azt,h Irakban a hazát védik a katonák, meg hogy Busch egy IQ-val rendelkező államférfi. Ráadásul ő kapott díjat filmjéért, de te kapsz majd az mtv-s dologért?
Hair? Ha már a kinyilatkoztatásoknál tartunk és olyan mondatokban lehet beszélni, melyeknek pont van a végén: A világból ki lehet kergetni minden normális, önálló gondolkodásra alkalmas és hajlandó embert a Hair-rel. A tarisznyás, szandálos, hímzett farmeres, zsíros hajú, álidilli muszájszeretettel, amit szocialista elemi iskolák énekóráján sztk keretes szemüvegű magyar-ének tanítók párás szemmel tukmáltak tizenévesekre, akiknek az egész film aurája cca. annyi progresszivitást és izgalmat hordozott, mint a Fórum című politikai műsor Horváth Jánossal, csak több volt benne a V8. Annyit ér az a film, mint amennyit jelent maga az a tény, hogy nem volt embargós. Kommunista országok politikai fogvatatottjait ezzel vallatták, minősített aknamunkáért, szamizdat terjesztésért berger asztalos táncos jelenetét akár 3-4 alkalommal is egymás után kellett végignézni, már meg is volt, hova kell mennie az elhárításnak a stencilgépért. A Hairből már csak Dean Read hiányzott ahhoz, hogy munkásőr továbbképzések és marxista nyögvenyelések segédanyagai közé emelkedjen, de hála istennek nélküle is kellően élvezhetetlen, élvezetet ennyi idő után legfeljebb azoknak okozhat, akiknek a börtön ablakába a kedvenc daluk és két vörösboros kóla után a felkelő nap házát gitározzák az elektromos kandalló fényénél. Árpad, ez megbocsáthatatlan, lépj vissza 20 mezőt és egy dobásból kimaradsz.
A Lynch Dune messze van a konyvtol, viszont a hangulata, a rendezés és a színészi játék miatt nagyon jó.

zsálab: elég jó volt a stáblista
Coupe 2007.10.18. 12:34:14

Ha ilyen messzire gurultak a pirulák, inkább mehj el a gyógyszertárba újakért...
A Dűne-Irak párhuzam alapja egy széles körben hangoztatott vélekedés, mégpedig az, hogy az iraki háború az olaj, mint értékes és nélkülözhetetlen nyersanyag miatt folyik.

Mint ok, nekem ez gyanús. Túl egyszerű. Minden bonyolult kérdésre, problémára adott egyszerű válasz gyanús. Nektek nem?

Elfogadom, hogy az iraki káosz egyik oka az olaj. De ugyanakkor lehetségesnek gondolok más okokat is.

1) Stabilizáció a Közel-Keleten. Ha sikerülne -vagy- sikerült volna Irakból egy békés és gazdag államot csinálni (pl. mint Katar, Dubai, stb.), az példa lehetett volna több más közel-keleti ország számára: így is lehet. Gyengíthette volna pl. az iráni politikai elit hatalmát.

2) Terrorszervezetek figyelmének elterelése a civil lakosságról. Ugye, ha valaki amerikait akar ölni, akkor most már nem kell neki vízum, elég ha ellátogat Irakba. (Bár az ottaniakon golyóálló mellény van, és azért vissza-visszalőnek)

3a) Korlátozott demokrácia megteremtése Irakban. Egy ilyen rendszerben az olajbevételek felosztása eltolódhat a gazdag oligarchák/arisztokraták felől a polgárok/szegények irányába (mivel ők ugye többen vannak), és ami ez ezzel együtt jár: a bevételeket, illetve egy részüket fejlesztésekre fordítanák, amelyből a fejlett államok cégei (és közvetve: lakosságuk) húznának hasznot.

3b) A fejlesztés és osztogatás fedezete az olaj lenne, amelyből sokat kellene értékesíteni, ez megnövelné a piacon a kínálatot és hozzájárulna az világpiaci olajár stabilitásához.

3c) Az osztogatás mérsékelhetné a radikális iszlám térnyerését is.

4) Az USA befolyásának növelése a térségben, mielőtt a versenytársak (Kína, Oroszo.) túlerősek lennének.
"Lem Kiberiadajara is kivancsi lennek, hogy lehetne megvalositani"

A realitásokból kiindulva sehogy. Nézd meg mit csinált Steven Soderbergh a Solarisból, George Clooney-val. Egy fost.
Ahol megvannak az eszközök a megvalósításhoz (Hollywood), ott sosem fog méltó módon elkészülni, gazdasági okokból.
A sci-fi átka, hogy sok pénz kell hozzá, és a mai húgyagyú producerek csak úgy hajlandók sci-fire áldozni, ha kellő mértékben populáris, mivel a pénzt vissza kell hoznia.
Kész csoda a korai Ridley Scott.
A Mátrix-ot is az akció és a látvány adta el.
"A gyűrűk urát meg köztudottan a WWII ihlette."

Persze, már Göncz Árpi bácsi (aki amúgy gyönyörűen lefordította) is ezt írta a fülszövegbe

A Gyűrűk Urát Réz Ádám kezdte el fordítani, de az első rész közben meghalt és Göncz fordította tovább. Dícsértére válik hogy ez nem vehető észre a regényen. Göncz nagyon jó műfordító. Dícséret egyéb tevékenységeiről nem mondható el.:-((((
Coupe, nem szédülsz a magas lóról?
Coupe, ezt elintézhetted vona annyival, hogy "én nem szeretem a Hair-t", 'oszt jónapot! Ha neked annyi ment át belőle, amit írsz, háááát, az biz'a téged minősít, nem azokat, akik viszont kedvelik a Hair-t.
OFF

Tolkien mindenféle párhuzamot szigorúan és explicite visszautasított, akár I., akár II. világháborúról vagy bármiféle konkrét eseményről is volt szó. Minden kiadás előszavában benne van és magam is osztom ezt a fajta szemléletet:

„As for any inner meaning or 'message', it has in the intention of the author none. It is neither allegorical nor topical.
...
But I cordially dislike allegory in all its manifestations, and always have done so since I grew old and wary enough to detect its presence. I much prefer history, true or feigned, with its varied applicability to the thought and experience of readers.

I think that many confuse 'applicability' with 'allegory'; but the one resides in the freedom of the reader, and the other in the purposed domination of the author.”

ON
Most nehogy már rám szálljatok, csak én is elmondtam, hogy mi ez a film. Nekem meg ez a meggyőződésem. Ha elkészítik a remake-et, Rage Against the Machine kell, hogy a zenét írja, és remélem Hugo Chaveznek is adnak majd egy kis szerepet, de a forgatókönyvön feltétlenül dolgozhatna. Milos Forman után pedig Szabó Istvánra bíznám a rendezést, csakhogy jó kezekbe kerülhessen az antikapitalista kiállás. Morvai Krisztina is futhatna egy kört a castingon. Hogy jön ide magas ló meg pirulák? És aki ezt a kurzusnosztalgiát kedveli, azt meg egyenesen elektrosokkra kellene küldeni? Akinek az ízlése megengedő ezzel az operettel szemben, azt jeges vízzel kellene hűteni?
coupe: valld be, hogy amikor visszaolvastad a commenteted, volt egy kis merevedéset! LOL
Off.
Jáj, Gyűrűk ura-Réz Ádám...

Erős öklendezés közepette kellett letennem a Gyűrűk urát a Bombadil Tomás epizódnál, azóta sem voltam hajlandó nekiállni mégegyszer. Egyszerűen az a homoszexuális pedofil karakter annyira elvette a kedvem az egésztől, hogy még én is fel vagyok rajta háborodva... Pedig nem szoktam könyveket csak úgy "félúton" abbahagyni...
Coupe 2007.10.18. 12:57:19

„A világból ki lehet kergetni minden normális, önálló gondolkodásra alkalmas és hajlandó embert a Hair-rel.”

A baj ezzel volt. Bár én készséggel elismerem, hogy nem vagyok normális, sem alkalmas, sem hajlandó az önálló gondolkodásra, de más esetleg sértésnek veheti...

Istencsászárság, én meg azt gondolom róla (nem önállóan, persze). Csak az fura, hogy W hogy szeretheti, ha közbe Die, hippie, die!-t kiáltoz.
Árpád!
A szoc-lib Frei meg sem közelíti M. Mooret! Igazán szólhatnál már pár szót a magyar tényfeltáró riportműsorok színvonaláról. Mondjuk analitikus összevetés Frei vs Célpont, vagy az ATV valamelyik tényfeltáró riportműsora. Jaaaa, ilyen nincs is, bocs:)
Kedves Kisa, annál üdvözítőbbet el sem tudok képzelni, minthogy tényszerűen minősíteni tud önmagában az, hogy egy kalap szarnak tartom a Hairt is meg a mörcsendájzingját is úgy ahogy van. Nagyon remélem, hogy ez valóságosan minősít, mert semmi esetre sem gondolnám, hogy ebből rosszul jövök ki. Inkább azokra nézve nem hízelgő egy effajta minősítés, akik 2007-ben még erre a tömény gennyre gerjednek és meggyőződésük, hogy valami örökérvényű eszményért vannak oda, ami kiemeli őket a tömegfogyasztók sűrű masszájából, és azt gondolják, hogy bármiféle igényesség bélyegét üti rájuk a puszta tény, hogy egyáltalán meg tudják még mindig nézni és hallgatni ezt a születése pillanatában is avitt lózungot.
Coupe 2007.10.18. 13:03:43

Ugyan ki a vérveretes lófasz állította magáról, hogy „valami örökérvényű eszményért van oda, ami kiemeli őt a tömegfogyasztók sűrű masszájából, és azt gondolja, hogy bármiféle igényesség bélyegét üti rá a puszta tény, hogy egyáltalán meg tudja még mindig nézni.”

Szereti, aki szereti, oszt kész. Nem állította senki, hogy ettől ő különb.

Persze ha be akarod állítani a napi köcsögségi rekordot, akkor hajrá. Most a téma olyan, hogy nincs is sok versenytársad, mert nem jön föl a szokásos böfögés.
Ha meg nem szoltak volna: Nasszer qrvara nem iszlamista ideologiat hirdetett, hanem a szekularis pan-arabizmust, es a ketto marhara nem ugyanaz. Lehet, nem artana neha lecsekkolni dolgokat...
Ööö, izé, ennek a postnak van köze ehhez?

www.mania.com/56316.html

Csak mert ezek szerint úgy néz ki, hogy lesz mostanában remake belőle...
Semmi gond, Coupe, hogy nem szereted a Hairt, szerencsére nem kötelező szeretni. Sőt, a véleményedet is leírhatod, de mivel ezzel a véleménnyel nemcsak a filmet minősíted le, hanem a kedvelőit is, hát ne csodálkozz, ha neked esnek.
Dean Reed "Vértestvérek" című filmje meg volt legalább olyan jó, mint a "Farkasokkal táncoló", csak kevésbé volt unalmas !
valaki kezgyemmá el zorbánozni meg gyurcsányozni má végre!

má!

:)
Orcsány! Gyurbán! Na! :-)))
Egyetértek, Kisa, legalább annyira jó volt, ha nem pont ugyanannyira. Nem akarok én senkit bántani, de attól még megvan a véleményem azokról, akik odavannak a Hairért. Nem tehetek róla, sztem elég sokat elárul maga a tény is, mint ahogy mindenből le lehet vonni következtetéseket. Akár abból is, hogy engem kiver a víz a marcipánpacifista ömlengéstől.
1985-ben az emlékeim szerint még elég jó erőben volt az átkos. A szombathelyi laktanyában voltunk előfelvételis egyetemisták, és a március 15-i műsor a nagyteremben a Hair vetítése volt. Akkor láttam először. Az ezred hivatásos tiszt KISZ-titkára szervezte, aki egyébként nem volt olyan nagyon jó fej. Azóta sem tudom, minek tulajdonítsam. De nagyon ütött :)
Coupe az elso kommentjeben megmagyarazza miert is utalja a hairt, nem er bantani ezert:
"amit szocialista elemi iskolák énekóráján sztk keretes szemüvegű magyar-ének tanítók párás szemmel tukmáltak tizenévesekre"
Inkabb sz@rni ra, izlesek es pofonok. Hja hogy valaki mar megint ostoba zombinak stbnek tart engem azert mert nem egyezik a velemenyunk/izlesunk? Hat kerem a vilag mar csak ilyen, televan eloiteletes ostoba emberekkel, miert pont erre az egyre haragudjak?:)
Weasel

Ha már ilyen sok indokot felsoroltál Irak rendbetételére, ne hagyd ki a legnyilvánvalóbb indokot:
Izrael biztonságát, ami Amerikának mindennél fontosabb...
85-ben már volt Motörhead, már nem volt a Black Sabbath és a Sex Pistols, Wim Wenders már leforgatta a Párizs, Texast, már volt Killing Joke és még sorolhatnám. Úgyhogy valóban sokat mond, hogy az átkosban a KISZ titkárok Hair propagandát folytattak, viszont tiltó listán voltak a 007-es filmek és fasiszta zenekar volt a Plasmatics, úgyhogy én a Hairt többek között ebben a kontextusban is próbálom helyezgetni.
Michael Moore egy kibaszott zseni.. nincsen olyan akinek a buta ideologiajat nem szedi darabokra, es ne osztana ezt a nezetet (ami onmagaban vegignezve azon, hogy az emberek mennyire hulyek amugy nem ertek - es spec tevedhetne is ennyi ember - de mindenkeppen marha erdekes).
Amit szerintem erdemes lenne nem ujra forgatni, hanem csak egyszer megneznie mindenkinek az egyik (sot ki merem mondani A) kedvencem.. Amerikai Historia (American History X).. amikor norton a neger fejebe tapossa a curb smile-t es utana jonnek a fuck-about-ok, ahogyan jatszik az arcaval.. nem kis zseni a figura, kar hogy nem jatszik gyakrabban. mondjuk nyilvan valogat a forgatokonyvek kozott..
Bergamol:

Igaz, ezt is be lehet illeszteni a sorba.
És biztos van még pár ... a fontossági sorrendet viszont nem tudnám felállítani az okok között.
travis, pont ezert felek a Petersen fele Vegjatektol is. Adni fogok neki egy eselyt, de nem keszulok semmi jora :)

Coupe, szerintem meg nem szar a Hair. Sakkomost? Ettol en meg onnalo gondolkodasra kepes vagyok, sot tobbe-kevesbe normalisnak is tartom magam. Ja, attol hogy a Hair-ben nehany hosszuhaju fiatal talalt maganak egy masik idealt a vietnamiak irtasa helyett nem biztos hogy ez es kizarolag ez a ket alternativa van. Ez a film/musical errol a ket alternativarol szolt. Es tudod mit, nekem az eletigenles _ebbol_ a ket alternativabol jobban bejon.

Izlesekrol max velemenyt nyilvanitani szokas nem axiomakent lehurrogni vagy lesajnali a masik felet.

Amugy ha mar az izleseknel tartunk : ha szerinted a RATM-nak kellett volna irni a zenejet, olvasd mar el a honlapjukon hogy mi is az o idealjuk. Ja, hogy ugyanaz mint a hippieke? Nahat. Hogy erre buzditjak a fanokat is ( www.ratm.com/new2/freedom/main.html ). Nocak-nocak, mekkora merchandising is all a RATM mogott, es mekkora a Hair mogott? Szal akkor most te megannyira sem vagy normalis, es onnallo gondolkodasra keptelen is vagy? ;)
TWA ennél azért többet néztem ki belőled.

Érdekelne, hogy a fremenek a saját ellenzéküket börtönbe zárták-e, ott kötöttek-e áramot bizonyos testrészükre, illetve szokásukban állt-e vegyi fegyverrel kiirtani falvakat. Vagy példul, ha egy újságíró kritizálni merte a fremeneket egy távoli országba, akkor elvágták-e a torkukat?
Én úgy kezdtem Árpád írására való tekintettel, hogy ha már kinyilatkoztatunk, akkor hagy tegyem én is. Nekem azzal van bajom, ha valaki ezzel a sztem kalap szarral példálózik, úgy beszélve róla, mintha kétségek nélkül ez vmiféle nagyszerű film volna, másnak meg azzal, hogy sztem ez akkor is egy avitt, hatásvadász, közhelyes szar, borzalmas, nívótlan zenével. A RATM-t pedig nem véletlenül hoztam fel a Hair kapcsán, csak Tsabinak magas volt, no de a Hair-t szereti, ért ő mindent.
hát májkel mór télleg jó megmondós filmeket készít, csak az a baj, hogy ő is ugyanúgy hazudik bennük, mint akikről lerántja a leplet. dokumentumfilmnek állítja be a filmjeit, pedig nem azok, a tényeket egyoldalúan mutatja be bennük. és ezzel sajnos hiteltelenné teszi az általa képviselt (képviselni vélt) eszméket. pedig azok az eszmék tényleg jók.

lassan készülhetne már róla is egy nagy leleplező film.
Coupe, az neked hogy jon ossze, hogy ha a hippiknek elleneztek a vietnami haborut (piisz, stb.) _ES_ a szocilaista ill. kommunista rezsim is ellenezte a ugyanezt (tok mas okokbol), _akkor_ a hippik a kommunistak berencei, vagy mi a fene? Az akkori Partnak jol jott egy haboruellenes amerika film, bemutatni, hogy mer meg a Zimperilistak semnem szeretik a haborut. Ebbol melyremutato kovetkezteteseket levonni az egy dolog, de ezekre alapozva nyilvanosan lehulyezni par embert - gratula, hamar bizonyitottad mire jo a te onnallo gondolkodasmodod..
Coupe 2007.10.18. 13:43:58

most miert is kell megsertodni? Sajat felhozott peldad alapjan levezettem par mondatban, hogy kabe ugyanazokat az idealokat koveted, mint az altalad lesajnalt nepreteg. Csak te kulonb vagy, mer nem dolsz be a merchandisingnek. Jo neked, egeszsegedre.
Hair? Még most is libabőrös leszek és a hátamon futkos a hideg az utóhatásától, a viszolygástól. Mintha szottyadt pattogatott kukoricát zabáltam volna egy besárgult, népszabiból tekert papírzacskóból egy félreeső hetedik kerületi fapados moziban, megittasodva a meglesett amerikai szabadság szagától és elszédülve a nézőtéren terjedő bűzös hippilehelettől.
starship troopers a filmrol vagy a konyvrol beszelsz. mert szamomra a film egy konnyed kis legyintes volt a konyvhoz kepest amelyikbol olyanokat lehetne idezni hogy a mai politikai iranyito erok azonnal rendorert kialtananak nem veven eszre a helyzet abszurditasat...
Árpád joggal ír filmekről, most ő is beállt készítőnek, neki is lesznek önmagához mérhető jóindulatú kritikusai...
Tsabi, nem hülyéztem le senkit, nem vezettél te le semmit, és nem pusztán az a gondom ezzel a filmmel, hogy a kommunisták söpörték előtte tisztára az utat. Bárhonnan is nézzük, ez egy kurzusfilm, az agitprop legszebb hagyományaival. Én utálom, valaki szereti, de nekem nem kell azért véka alá rejtenem a véleményemet, mert azt állítom, hogy ha egy film szar, az független attól, miféle rezsim cuppan rá, az szar. Ez a film szar és közhelyes. Akinek ez tetszik, azt én meggyőzni sem akarom, de hagy fogalmazódjanak már meg bennem fenntartások és ennek hagy adjak hangot, ha erre pont ráérek. Nem mondtam, hogy ne szeresse senki, de te se akarj rádumálni, hogy én ezt szó nélkül hagyjam, amikor így is tort ül az igénytelen nosztalgia ebben az országban.
Fasztuggya, ki hogy van vele, mindig megnézem a Hairt akárhányszor csak megyen a műsoron, mígviszont a mai nyikhajoknak is előbb-utóbb kevesebb lesz a foga és a későbbi nyikhajok majd mondanak róluk egy-két kevésbé hízelgő dolgot. Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Arra azért még emlékszem, hogy nem basztattuk ennyire egymást.
"Arra azért még emlékszem, hogy nem basztattuk ennyire egymást."

Hja, azok a régi szép idők, amikor a szomszédok feljelentgetései után estefelé jött a fekete autó...

Talán égbekiáltó f*szságokat azért nem kéne írni.

Inkább küldjenek el százszor a kurva anyámba, mint egyszer Recskre...
Emberek, könyörgöm:

"HADD mondjam meg!"
"HADD nézzem meg!"
"HADD ne kelljen..."
ésígytovább ésígytovább-
De nem "Hagy..."
(Uppsz, én is egy d-vel írtam az imént)

Hacsaturján, tényleg nem b@sztattuk ennyit egymást...
Bobby: a 70-es években már nem járt a fekete autó, és nem nagyon voltak feljelentgetések. Valszeg nagyon fiatal vagy, nem a te hibád...
Én azért mindig inkább választom az igénytelen nosztalgiát, mint a saját fölsőbbrendűségének tudatától átfűtött geci hülyehéja polgári sznobériát.

És nem az lett szóvá téve, hogy szóvá lett téve. Hanem az a pökhendi tapló mód, ahogy. De semmi baj, azóta sikerült beerősíteni.
"Inkább küldjenek el százszor a kurva anyámba"

Parancsolj kedves, ha nálad ez a módi:
menj a tapló kurva anyádba!
Kisa: Nem derült ki, hogy pontosan melyik időszakra gondolt a kollega...

Mindemellett fenntartom a véleményem, hogy inkább basztassuk egymást verbálisan, mint bármilyen más formában.
TWÁ - nem csodálom, ha alapfilmeket akarsz újraforgatni.
Azon sem, hogy mindezt azért, hogy szájbarágd valakiknek az egymondatos tudományodat - mit is, baszki - a háborúban meghalni szar?
A társadalomról bármit is mondó filmek ideje lejárt. Ezek felnőtt filmek voltak és ezért nem lehetett volna egy mondatban elmondani őket.
A mostani filmek a tizenéveseknek szólnak. Az ő szintjükön. Mivel ők járnak moziba.
A kivitelükről annyit: kábé 8-10 kirakatbábú különböző parókában egy pincében egy csupasz égővel megvilágítva hasonló művészi élmény lenne.
A hanghatások zenének nem, inkább autóriasztónak lennének jók.
A rémálom kutya fasza hozzájuk.
Mostanában egyedül a Johnny English tetszett. A többiből fel kéne még gyógyulnom.
A jelenkor és a társadalmi mondanivaló?
Mondjátok ti anélkül is .
Mindenki multi, aki nem, ah komcsi, és ti vagytok a tuti.
Ehhez nem kell film.
Hát igen az azért sántít, hogy a fremenek uye vonnának a ziszlamista szabadság(?)harcosok. A gonoszok az meg a Bush. Erről az jut eszembe, hogy egy menekült szálláson voltam egy tűzesetnél, és ott aki a tüzet okozta az egy derék, ám öreg afgán volt aki fözni akart. No de nem ez a lényeg. A vizsgálat után elmondta hogy a talibánok a lányát halálra kövezésre itéltek úgy lokálisan, mert a sogora azt állította a lányáról hogy hűtlen. Ilyenkór egy kicsit belém áll a kétely.
Allan Caselli Lehet hogy lától benne hangulatot meg miegymást, de ettől függetlenűl egy dramaturgiai förmedvény.
"Amit szerintem erdemes lenne nem ujra forgatni, hanem csak egyszer megneznie mindenkinek az egyik (sot ki merem mondani A) kedvencem.. Amerikai Historia (American History X)"

Azt a tökéletes filmet kötelezővé tenném iskolákban, mint Ausztriában a rendőröknek a Schindler listáját! Minden kockája úgy ahogy van, hibátlan. Vagy talán át lehetne helyezni magyar környezetbe, mert itt is működne, és aktuálisabb, mint valaha. A gyűlölet mókuskerekéről valaha készült legszebb film, és legjobb benne, hogy a fasizmust nem a megtestesült gonoszként mutatja be, hanem rávilágít a gyökereire, a szociális okaira is, és hogy mi miatt öröklődik apáról fiúra.
Van itt olyan hibbant, aki nem látta?
Mivel alapvetően a Hair-ről van szó, és tudtommal azt a 70-es években kezdték nálunk játszani, hát gondolom, hogy legkorábban is a 70-es évekre gondolhatott.
Coupe : "A világból ki lehet kergetni minden normális, önálló gondolkodásra alkalmas és hajlandó embert a Hair-rel." Lehulyeztel. Legkozelebb gondolkodj mar el legyszives a kinyilatkozasaid tartalman. A Hair egy musical filmre ultetve, mufaji hagyomanybol eredendoen kozhelyes. Agitprop? Az. Mondtam en hogy ezert szeretem? Nem. Dumaltam en barkire is, hogy a Hair az jo, es meg kell neznie minden blogkommentelonek? Nem. Neked meg foleg nem, mert mar lattad. Ha a filmrol alkotott velemenyedet akartad megosztani, elarulom nem sikerult. Viszont akarva-akaratlanul megosztottad a filmet nezokrol adott velemenyedet - en erre reagaltam..
Ezerkilencszáznyolvan január hetedikén kezdték nálunk játszani nálunk ('79-es film), s minden bizonnyal meg voltak az okai, amiért ilyen gyorsan importáltuk, de egy film értékelésénél ne az legyen már a mérvadó, hogy egy amcsi musical (mégha emigráns is rendezte) milyen elcseszett kontextusba került Kelet-Európában.
Nem vagyok neohippi-párti, de akkor már inkább Hairre nosztalgiázzanak (egy általuk nem is ismert korra/helyzetre), minthogy ne ismerjenek semmi mást az aktuális premierfilmeken kívül (amit úgyis elfelejtenek 2 hét alatt).
travis 2007.10.18. 14:29:16

én láttam, de azok tesók voltak, nem? az edvárd norton és az edvárdförlong. bár attól még láthatták az apjuktól mind2en, arra már nem emléxem.
Kisa: Felőlem akár lehet most 90 éves is, akkor 50 évesen látta először a Hairt, és emlékezhet az '50-es évekre. Nem derül ki abból a hozzászólásból. De ez most teljesen mindegy, szándékosan volt sarkos a megjegyzésem.
Travis.
Nem is tudom. Lehet, hogy láttam, lehet , hogy nem. A ti remek, gyűlöletről szóló , nácimagyarázó dolgaitok mind olyan egyformák.
De , majd megnézem, ha már ilyen kedvesen ajánlod.
simonmondja... 2007.10.18. 14:43:22
De jo is eloiteletek nelkul nyilatkozni egy filmrol, amit valszeg nem is lattal.. :) Amugy meg raero idodben nezd meg, ha neked a filmbol a vegen az jon le, hogy a rasszizmus jo, akkor meaculpa, elvesztegettel masfel orat az eletedbol..
Bobby, szerintem mindenki számára világos volt, hogy melyik korról beszél. De mindegy.
sep 2007.10.18. 14:39:47

Neohippi? Kurva rossz remake. Mondhatnám zabos vagyok a "die, hippy, die"-ért. Mellesleg Milos Forman miatt nézdegéli az ember a filmet, mert a musical zenéje már a hetvenes évek elején is kapható volt Hungaroton kiadásban.
Tsabi
Aki nem látta, az hibbant.
Mit vársz erre?
Előitéletmentességet tanult a fickó?
"Nem derül ki abból a hozzászólásból."

Na kisfiam, ezért vagy egy szarcsimbók.
Őszinte részvétem Árpi!

Sajnálom, hogy elhagyott a múzsád. kár, hogy hetek óta ilyen bénákat írsz.
Ez az újraforgatás ötlet meglehetősen kisiskolás szintű. Nagyjából olyan Árpika és Jencike beszélgetnek:
- Ja és azt láttad, amikor...
- Aha, tök jó volt. Meg az is, amikor...
Ráadásul a Hair üzenete nem is az, hogy a háború rossz dolog - ezt ugye elég sokan elmondták már a világtörténelemben - hanem valami olyasmi, hogy a polgári társadalom rossz dolog. Azok a táncoló, hosszúhajú fiúk és lányok számomra meglehetősen nihilistának tűnnek. Amolyan igazi hetvenes évek-beli világtagadás ez. Ami már akkor sem volt jó semmire. Ki is fulladt hamar ez a mozgalom.
Az iszlámmal kapcsolatban sem egészen világos, hogy mit képviselsz. Nem olyan régen még azt írtad, le kell bombázni Iránt, nehogymá atomhatalom legyen. Most meg itt a misztikus, romantikus, szabadságharcos mohamedánokról fantáziáló éned. Amivel persze erkölcsileg könnyű azonosulni, de azért némi őszinte cinizmussal tegyük hozzá: mi, európaiak azért élhetünk úgy, ahogy élünk, mert jól kizsákmányoljuk a harmadik világ országait. Ez ellen persze ők néha lázadoznak, mi meg - igen, mi magyarok is - jól odaküldjük a hadseregeinket és akkurátusan lelövöldözzük őket.
Szóval lehet drukkolni az araboknak, és akkor logikus is tagadni a modern polgári társadalmat (meg amerika háborúit), csakhogy akkor le kell mondani elég sokmindenről.
Tegye föl a kezét, aki elmúlt harminc és tényleg szívesen élne egy kommunában!
na hamár a rasszizmus szóba került, amerikai film létére jól járja körül a témát a crash (ütközések) c. film (2004-es). pedig híres színészek is szerepelnek benne. nem olyan, mint az am. hist. x, mert ez arról szól, hogyan van jelen a rasszizmus a hétköznapjainkban. mármint az amerikaiakéban na. nagyon ajánlom mindenkinek.
gravy-t
michael moore elfogult, ez teljesen egyertelmu, es ezt o sem tagadja. Nezzel pl kicsit mondjuk Bullshit!-et.. ott is mindig mondjak "We're biased as fuck, but we try to be fair".
Senki nem hiszi azt, hogy Moore nem a sajat onos erdekeit szemelott tartja vonultatja fel a dolgokat, ugy ahogy o latja. De ez igy van jol. Ettol jok a filmjei. Amik abban elhangzanak vagy tenyek, vagy velemenyek (de akkor annak is vannak beallitva). Semmi de semmi kivetni valo nincsen ezzel a keplettel
Simonmondja.. ,ebbol a szempontbol igazad van, eloiteletmentesseget ebbol a hozzaszolasbol nehez leszurni, hacsak nem akart Travis nemi ironiat csampeszni a hozzaszolasaba.. :) De ha a hozzaszolast a filmrol (es csak a filmrol) szolo velemenykent kezeljuk, valoban erdemes raaldozni azt a masfel orat..
Ez jó kis poszt.
Ritkaság, hogy ennyi szar film címét egyszerre lássam!
Nade ízlések meg zsenik, ugye... nem mindenki értheti ezt.
A Hairnek 10-ből adok 6 pontot (Coupe-nál azért többre tartom, az csak egy dolog, hogy komcsi propagandafilmként is kiválóan funkcionál), a Dünének jár 3 pont Lynch miatt - egyébként Lynchnek se éppen a kedvence, talán jobban jártunk volna ha ehelyett inkább valamelyik Star Wars epizódot rendezi, de állítólag visszautasította, mert túl nagy falatnak érezte, nem tudom igaz-e a pletyka.
Bobby írta:
"Inkább küldjenek el százszor a kurva anyámba, mint egyszer Recskre... "
Most komolyan mondom, Bibó óta senki nem fogalmazta meg ilyen szépen és mélyfilozófikusan a demokrácia lényegét!:)
Gartulálok, ezért az egy mondatért érdemes volt belépnem...
KopaszMercis 2007.10.18. 14:59:41

nekem tetszenek a filmjei, csak azzal van a bajom, hogy úgy adja elő, mintha az igazat mondaná el. igazából a probléma itt nem ütközik ki (európában), csak amerikában, mert ott simán tényként fogadják el, amit mond.

Tsabi.
Oké.
Ideje lenne, hogy csökkenjenek az én előitéleteim is - amiket az utóbbi 7-8 év amerikai filmjeivel szemben táplálok.
ON: Aki esetleg nem tudott róla (most csak ezt az egy forrást találtam meg, de máshol is olvastam): index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2007/08/31/reggeli_hirek_hosok_a_star_trekben_ang_l Szóval VALAMI Dűne mozi lesz, a kérdés csak az, hogy újra értelmezik (és animálják CGI) az eredeti sztorit, vagy valami "folytatás" lesz. OFF: Igen, van jobb remake, mint az eredeti, és erre valóban a Battlestar Galactica a legkiválóbb példa. Szerintem az Univerzum legjobb sorozata - és nem csak a "maga nemében" -, mint ahogy ezt már jó pár szakmai elismerés is bizonyítja (2006 Legjobb DRÁMAI sorozata jelölés!). Minden fanatikus tudja (akik nem véletlenül lettek azok), hogy a leg emberibb , legéletszerűbb, legkoplexebb, legizgalmasabb, leg-leg-leg sorozat, amit valaha csináltak. Egész pontosan ÚJRAÉRTEMEZTEK egy full gagyi 70-es évek végi bénaságot és megtöltötték VALÓDI tartalommal. Abszolút kompakt a vizualitás, a tökéletes és egy cseppet sem egysíkú karakterek, no és a zene (beszarás!). Sok kritikus szerint majd csak évek múltán fogunk igazán rájönni, mennyi aktuálpolitikai, szociológiai vonatkozása is van a jelen tekintetében. Nem folytatom, mert oldalakon keresztül tudnék lelkendezni róla - pedig 38 éves vén f@sz vagyok, de leborulok a készítők zsenialitása előtt. Tóta W.! ALAPMŰ. És addikttá tesz pillanatok alatt. Kezdj bele és nem fogsz tudni "lejönni" róla! Aki nem ismerné: battlestar.freeblog.hu/ De ugyanez a brigád egy hasonlóan ütős sorozatot tudna csinálni SIMÁN a Dűné-ből, vagy az Alapítvány-ból is. Mindjárt írok Nekik is, és bedobom az ötletet! :)
"Na kisfiam, ezért vagy egy szarcsimbók."

Látom elnyertem a szimpátiádat. De nyugodtan éldd ki magad rajtam, lepereg. Pont erről beszéltem.

De a jelek szerint a már ritkás fogazatú egykori nyikhajoknak pont annyi szerepük van egymás baszogatásában, mint a jelenlegi nyikhajoknak.
gravy-t
most a pap a hibas, hogy hulyeknek predikal?
A Dűne szerintem megfilmesíthetetlen. Csak az első könyv több mint tíz évet fog át, és nemigen van olyan jelenet, amit ki lehetne hagyni, mert akkor valami elveszti az értelmét. A minisorozatba (3*2 óra?) talán a könyv harmada fért bele. A szereplők belső monológjait pedig macerás filmre vinni. A Dűnében pedig abból jó sok van.

Kimondottan a nyugati civilizáció problémáiról könnyen megfilmesíthető sci-fit szerintem Frederik Pohl:Reklámhadjárat-a alapján lehetne készíteni. (Csoki korty, csoki korty,..csoki csoki korty)

Vagy háborúellenes filmre ott van: Az örök háború.
És mi van akkor, ha jól megnézitek az alapműveket az egyenfazonokkal?
Akkor nem a Recsk lesz az egyetlen problémátok az életben?
Valamit majd árnyaltabban láttok?
Nem csak komcsik a világ minden sarkában?
simonmondja... : a hollywoodi filmek 99%-a tenyleg eleg gyenge. De a nagy szamok torvenye alapjan van egy-ketto amit tenyleg erdemes megnezni, ez a film szerintem kozejuk tartozik..
Bobby Newmark 2007.10.18. 13:00:28

"Erős öklendezés közepette kellett letennem a Gyűrűk urát a Bombadil Tomás epizódnál, azóta sem voltam hajlandó nekiállni mégegyszer. Egyszerűen az a homoszexuális pedofil karakter annyira elvette a kedvem az egésztől, hogy még én is fel vagyok rajta háborodva"

Rossz az, aki rosszra gondol...
merdzsós:

nem ő a hibás (na jó, kicsit igen), csak úgy montam. mert úgy szokunk májkülről ömlengeni hogy hudejó oknyomozó, pedig nem is. ennyi. én tudom, h nem az, te is tudod, mostmár el is mondtuk a népnek, szal nem lesz gond :)
Coffins 2007.10.18. 14:55:03

Szerintem meg épp az ilyen posztokért érdemes még benézni ide néha. Üdítő a menetrendszerű orbánozások, keresztényezések és neolib gazd-pol. agymenések között. :) Ezekből látszik, hogy azért nem olyan egysíkú arc a mester, mint amilyennek időnként tűnik.
Erről a filmről kéne inkább itt és most beszélgetni! Csak 5 perc! Nézd meg! Nincs igazam?
www.hirado.hu/videotar/?id=11365
fonak 2007.10.18. 15:23:23
Coffins 2007.10.18. 14:55:03

A kérdés az, hogy elhisszük-e Neki, hogy képvisel egyáltalán valamit is, vagy csak Szerető Apuka gyanánt - jóviális mosollyal az arcán - néha bedobál egy új játékot az acsarkodó gyerekek közé a Homokozóba, hogy legyen min veszekedni... Mi meg jól beszopjuk a cumit (mert mindannyian jól meg akarunk itt "nyilatkozni"... én is..), Ő meg csak röhög az egészen. Én meg jól elbaszom itt a munkaidőmet, de hát jól bekaptam ezt a Dűne remake csalit...
Azt hiszem "Jancsó: Szegénylegények" is megért az újraforgatásra. Hatalom-egyén, hűség-árulás, bűnösség-ártatlanság, stb... mind-mind aktuális témák. Minek ide Hollywood?
Tovább kéne lépni a konkrét két filmről! Szerintetek mit és miért kéne újrázni ma Magyarországon? Hétvégén láttam a "Rokonok" újrafilmesítését (HBO), csomó áthallással a mára... Nem minősítem, hogy jövök én ahhoz, de ebben a vonalban van ráció.
Novi bácsi 2007.10.18. 15:09:46

"Battlestar Galactica [...] leg emberibb , legéletszerűbb, legkoplexebb, legizgalmasabb, leg-leg-leg sorozat"

khmm, neztem en is sokaig, nekem akkor dobta le az agyam a biciglilancot, amikor lett volna lehetoseguk siman elpusztitani a kenyerpiritokat (akik egyreszt kiirtottak az emberiseg 99.999%-at, masreszt azota se csinalnak mast, mint, h megprobaljak a maradek 0.001%-ot is kiirtani), de nem teszik, merthogy az olyan embertelen lenne. na, az ilyen neohippi fassagoktol meg az en amugy verzoszivu liberalis lelkem is meghasonlik. pedig a hair szerintem is egy kurvajo film.
Novi bácsi.
Miért képviselne valamit? A bloggereknek a látogatók száma után lesz hasznuk. Vagy tévedek?
Nem világmegváltás folyik, csak palifogás.
Malacka.
Megnéztem.
A csinos médiaszakosok majd jól meggazdagszanak a csóró családanyákról szóló filmjeikből.
Nagyon megható.
És milyen újdonság.
gravy-t: en szerintem jo oknyomozo nagyon, csak nyilvan azokat a dolgokat tolja elore, amik neki a fontosak, es a sajat gondolatvilagat osztja meg nagyon hatekonyan az egesz vilaggal...
Nem tudom, h a kommenteket nézve miért jutott eszembe ez az idézet:
NEM VAGYOK SZNOB, KÉRDEZZ MEG BÁRKIT! ÚGY ÉRTEM, BÁRKIT, AKI SZÁMÍT...
Malacka - még mindig.
Az újraforgatás a saját gondolat hiányának jele.
Nagyon ciki.
Ha a máról kéne film, forgassanak a mai ötletekből.
Az nincs.
Már régóta nincs új gondolat.
Csak a rémálom és a műanyag.
Ez a mai alkotók teremtménye.
jójó, oknyomoz meg minden, de csak azokat a tényeket mutatja be és úgy, ami neki éppen jól jön. ettől még jó az, amit csinál, csak tudatosítani kell magadban, miközben nézed, hogy ne vedd készpénznek azt se, amit ő mond. sztem má többet ne vitázzunk azon, h min2őnknek teccenek a filmjei...
tudom, malacka, szandekosan irtam g-vel.
wice 2007.10.18. 15:39:03

"Battlestar Galactica [...] legemberibb , legéletszerűbb, legkomplexebb, legizgalmasabb, leg-leg-leg sorozat"

Kapkodós hibák javítva.

OFF:
"khmm, neztem en is sokaig, nekem akkor dobta le az agyam a biciglilancot, amikor lett volna lehetoseguk siman elpusztitani a kenyerpiritokat"

Bocs, de te melyik BSG-t nézed??? Ez SZERINTED melyik részben lett volna megoldható?
BTW, a "Toaster"-ek is kinyírhatták volna az embereket New Capricán "(akik egyreszt kiirtottak az emberiseg 99.999%-at, masreszt azota se csinalnak mast, mint, h megprobaljak a maradek 0.001%-ot is kiirtani)", de mégsem tették. Pontosan az ilyen NEM FEKETE-FEHÉR, JÓ-ROSSZ dramaturgia miatt írtam róla, hogy legkomplexebb. Ha nem érted, ne nézzed. Jó neked a Haj is... (Tényleg, mi a szarért HAIR-ezünk mi itt állandóan?! Ez PONT egy olyan cím, ami pont annyit jelent, amennyit - miközben egy BSG-t lefordítanak "Csillagközi Romboló-nak"... Eszemfaszommegáll!)Ö
Bobby Newmark 2007.10.18. 15:11:20

"Pont erről beszéltem"

Nem beszéltél te másról, mint a saját hülyeségedről, azt meg leszarom. Teljesen közömbösen.
"kiirtottak az emberiseg 99.999%-at, masreszt azota se csinalnak mast, mint, h megprobaljak a maradek 0.001%-ot is kiirtani)", de mégsem tették."

Most akkor próbálják vagy nem?
Novi bácsi, nagy igaz.
A Haj cím helyre tenné a kultuszfilm jelleget.
simonmondja... 2007.10.18. 15:49:22

"Az újraforgatás a saját gondolat hiányának jele."

Hát, ez azért ebben a formában kurvára nem igaz. Lásd BSG. Lásd Solaris. És még jó pár egyéb pzitív példa.

A sztori CSAK a keret -, hogy közben egy rendező-forgatókönyv páros a történetnek melyik síkjára helyezi a hangsúlyt, az a nagyon nem mindegy. Mert az összeset 2 órában elmondani nem lehet! Gondolj csak bele, egy könyvet átlagban (50/óra) 8-12 óra alatt végzel ki!

Szóval a remake addig egyáltalán nem ciki, amíg újraértelmez. A gáz az, ha csak a CGI-ról szól az egész...
"Szerintetek mit és miért kéne újrázni ma Magyarországon?"

Ábel Amerikában. A remake, mint azt a poszt elején már írtam, csak azért kellene, hogy friss anyagként nagyobb figyelmet kapjon.
sztiv 2007.10.18. 16:03:22

Kattanj rá - megérted. Senki és semmi nem egészen az a sorozatban, aminek elsőre látszik.

És felejtsétek el a magyar szinkronos verziót!
Tényleg: érdekes, hogy a Grease-t lefordították ("Pomádé"), míg a Hair-t nem...
Szerintem az HBO-n leadott kétrészes "minisorozat" is igen korrekt Dűne volt, nem is beszélve a Paul fremen ágyasának melleiről.
Novi bácsi : En pont az ilyen fordulatok miatt untam ra. Ugyanis a sorozatnezes kozben par epizod utan elkezdesz azon agyalni, hogy akkor most tulajdonkeppen o most kavarja-e vagy nem kavarja. A magyar szinkronhoz nem volt szerencsem - gondolom ugyanolyan fahangu szovegfelmormolas, mint az osszes tobbi..
Na jó, legyen Hair újra Árpi kedvéért, de a szereposztás legyen a lényeg:
John Savage helyett Kóka,
Treat Williams helyett Orbán,
Beverly D' Angelo helyett Horváth Ágnes,
de ki a f*szt játszon Gyurcsány? Pedig ő a legtehetségesebb színész mind között! Vagy csak szimpla ripacs? Neki nagyon kell egy szerep! De mi?
Na látjátok, csak ide kavartam a kedvetekért egy kis Orbánozást meg Gyurcsányozást:)
"én láttam, de azok tesók voltak, nem? az edvárd norton és az edvárdförlong. bár attól még láthatták az apjuktól mind2en, arra már nem emléxem. "
Igen tesók voltak, és az apjuktól örökölték.

simonmondja,
"Nem is tudom. Lehet, hogy láttam, lehet , hogy nem. A ti remek, gyűlöletről szóló , nácimagyarázó dolgaitok mind olyan egyformák."

Szerinted a fasizmust lehet többféleképpen magyarázni?
Árnyalni persze lehet, és kell is, és ez a film pont azt teszi.
Az egymondatos magyarázatok semmire nem jók.
Rádfér ez a film, úgy látom.
Tsabi 2007.10.18. 16:17:15

"En pont az ilyen fordulatok miatt untam ra. Ugyanis a sorozatnezes kozben par epizod utan elkezdesz azon agyalni, hogy akkor most tulajdonkeppen o most kavarja-e vagy nem kavarja."

PONT, ahogy az életben.

Remélem, azért öngyilkos nem akarsz lenni! :)
"Senki és semmi nem egészen az a sorozatban,"

Ez nem hangzik túl jól...
Hosszú távon elég unalmas tud lenni a sok csűrés-csavarás.
Novi bácsi 2007.10.18. 15:59:42
"Bocs, de te melyik BSG-t nézed??? Ez SZERINTED melyik részben lett volna megoldható?"
abban a reszben, ahol rajonnek, h van egy virus, amitol kipurcannak a kenyerpiritok, es csak annyit kene tenniuk, h amikor kozel van a resurrection ship, a fertozott kenyerpiritokat megolik, azok visszakerulnek a hajora, es mindegyik megmurdel. miert, te melyiket nezed?

az meg, h a maradek 0.001%-ot nem irtottak ki, nem a kenyerpiritokon mulott, ok mindent elkovettek. jo, kesobb persze volt ilyen kavaras, h nehanyan raveszik a tobbit, h ne irtsak ki az embereket, csak hajtsak oket rabszolgasorba, de az is eleg pengeelen tancolo szitu volt.

monnyuk borzasztoan geek dolog egy sci-fi sorozaton vitatkozni, ugyhogy szerintem itt hagyjuk is abba :)
wice 2007.10.18. 16:46:05

Azértaznemegészenúgyanvolt..., de

DEAL!

De hát egy CULT REMAKE már csak ilyen.

OFF TOPIC bezár.
Travis.

Lehet a nácikat magyarázni.
Chaplin: Diktátor
A Fal
Halló,halló- francia komedisorozat
Woody Allen - az az orros film, ami a jövőben játszódik egy hibernálás után.
Indiana Jones

Csak most, hirtelen.
Bocs, hogy ilyen snassz - főleg vígjáték ügyekkel hozakodok elő, de ez nekem jobban fekszik.

Egyébként is, a humort alkalmasabbnak tartom a társadalmi problémák megbeszélésére.
Jobb nyelv. És népszerűsége sem rossz, ha azt vesszük, a társadalom csak nagy tömegben képes átalakulni.

A doku, a nyálas szenvelgés, a pszichohorror, a scifi és a szentbeszéd lepereg, vagy inkább kedvet csinál az "ordas eszmékhez".
Malacka.
Te vagy ennek a helynek az ügyeletes aktivistája?
Rosszabbul élünk, mint 4 éve?
Novi bácsi 2007.10.18. 16:36:41
OFF : na azert a napi eletben eleg keves emberrel talalkozom, aki titkon kenyerpirito :) Olyannal tobbet, aki kavarja, az teny, de ritkan nezek politikai musorokat :) Ismeroseim, plane barataim meg nem kavarjak. Szal egyelore nincs okom itthagyni ezt a vilagot :)

ON : mint remake amugy a BSG messze tulszarnyalja az erdetit
simonmondja
Ilyen unalmas rég volt már itt, ezért terelek jobbra-balra, hogy beszéljünk másról. A kérdésedre: IGEN, IGEN-IGEN! Rosszabbul, sokkal rosszabbul. Te meg minek tudsz még örülni, hogy két füled van és mégsem vagy szatyor, vagy minek?
A Hair egy elég gyengus mesefilm, a benne elhangzó zene meg siralmas.

Ha már Vietnám, akkor Apokalipszis vagy Full Metal Jacket.
"Gartulálok, ezért az egy mondatért érdemes volt belépnem..."

Hehe, köszi szépen. Igyekszik az ember... :)
"Nem beszéltél te másról, mint a saját hülyeségedről,"

Nos, ez nézőpont kérdése. Látod, volt akinek tetszett. De úgy látom, valamibe nagyon beletrafáltam veled kapcsolatban, ha így felkaptad a vizet.
Egyébként, ha már itt tartunk, te meg csak fröcsögsz.

"azt meg leszarom. Teljesen közömbösen."

Na, ez meg hazugság. Ha annyira közömbös lennél, nem fikáznál erőből már sokadik hozzászóláson keresztül. Pedig régebben nem basztattál másokat ennyire. Vagy az sem volt igaz, esetleg? Talán csak azóta asszimilálódtál a nyikhajokhoz?
Viszont a jelek szerint tevékeny részese vagy annak, hogy itt egymást basztatjuk, (nyikhaj, szarcsimbók, egyéb megtisztelő jelzők) úgyhogy abszolút nem értem, mire a nagy felháborodás.
Tipikusan szálka-gerenda esete.
De nyugodtan csinálj hülyét magadból, engem nem zavar.

Egyébként meg nyasgem.

(Többiektől bocsi, megígérem, hogy utoljára szóltam ehhez a bunkóhoz itt.)
"Rossz az, aki rosszra gondol..."

Hát, sajnos nem tudtam másra asszociálni. Biztos a média az oka. De azért azt áruljátok már el, hogy végül sikerült megrontania valamelyik hobbitot? :P
Bobby, nem tudom, miből "asszociáltál" arra, hogy Bombadil (aki sokszázezerszer öregebb mint te,így a helyedben tisztelném, és az egyetlen Középföldén, akire Szauronon kívül nem hat a Gyűrű, és lazán halálba énekel egy buckamanót, úgyhogy elég nagy hatalmú is, szóval a helyedben vigyáznék vele) pedofil vagy homokos lenne. A szexuális orientációjáról annyi derül ki, hogy van egy világszép felesége, Aranymag, akit imád, és rendszeresen elragadtatással énekel róla.
A te beszéded pedig ork-beszéd- az ilyenek meg előbb harapnak fűbe, mint az Everholt vaddisznó.
fuxosbömis: egyértelműen az Apokalipszis a császár. Plussz Szarvasvadász. Azé a Hair zenéje igenis jó :-).
Árpi Dűnés felkelők- iszlamofasiszta patkányok párhuzama viszont baromság.
Na most szerintem se a Sörgyári capriccio-t se a Gyaloggaloppot nem kellene újraforgatni. A többivel azt csináltok, amit akartok...

Hogy az eredeti témához is hozzászóljak: Bush-ról képtelen vagyok feltételezni, hogy ha százszor nézetik is meg vele pisztolycsővel a halántékon a fantasztikus szereposztással, organikus képzőművészettel és megfizethetetlen rendezővel újraforgatott Hair-Dune/Dune-Hair remake-t, egyszer is eszébe jutnának az arabok. A filmben egyébként az győz, akit a rendező erre kijelöl, a valóságban meg akit a Bush.
a hairt felhozni ekkortajt erthetetlen, de ha jobban belegondolunk.... Hazugsagvizgalos fauvé reklam: elsirta magat? es ma? Most is tudsz hazudni? Vagy megse?
Most szol epp a Faithless: we come 1-ja. jol osszejott.
nyugi gyerekek nagyobb gaz lesz ott, mint hogy ezen lelkizzunk...
a dűnét olvasni kell, nem nézni. bár én elfogult rajongója vagyok az univerzumnak...
nem az iszlám vallásról szól egyébként, bár ez derült ki a cikkből. buddiszlám vallás ugyan van, meg siíta-szunnita ellentét is, de ezek átalakultak, keveredések, és egészében tökmások mint a mai ismert vallások.
megaztán kevés elolvasni az egyet ahhoz hogy értsük mit szőtt herbert. ez nem egy könyv, hanem sorozat, a történet sokkal bonyolultabb mint egy sivatagi parasztfelkelés.
nagyonmegkésve, de...

- A Dűne bezony sci-fi, nem fantasy, elég sok díjat begyűjtött a kategóriában. Hogy a fremenek (arabok egy kis zen beütéssel) mennyire nyertek, azon a 6-7(-8.) könyv után újból érdemes eltűnődni.
ja, meg aki nagyon ráér, annak href.hu/x/3qt0

- A Gyűrűk Urának volt/van földrajzi párhuzama a mi világunkkal. Ám Mordor valóban nem Irán. :D

- A Starship Troopers valóban nagyon nagy film szerintem is, de azért az megjelenítése, üzenete kicsit más Heinlein regényéhez képest. azt is tudom ajánlani.

- Most morgolódás jön.
A Transformers "gagyi" filmtrükkjeitől én sok más moziba járó társammal együtt konkrétan lehugyoztam a bokámat. Akinek nem jön be a stílus, annak tökmindegy mit varázsolnak az emberek megfeszített munkával a vászonra úgyis hümmögni fognak (az összes képregény, videojáték stb. feldolgozást fikázóknak ugyanaz a kérdés: mijafasznak nézik meg, ha fingjuk nincs róla, hogy mit látnak, vagy úgysem tetszik nekik??? a Transformers '84 óta, más képregényhős a harmincas évek óta megjelenik, nem kell szeretni, de legalább a korát tiszteljük, nem kevés meló van bennük, és jobban fogy mint a Népszabi vagy a Demokrata együttvéve. én se megyek be a HjúGrent 22. nyálömleny filmjére, de nem is fikázom) Szal ők inkább mondják ki hogy nem tetsz, de ne gagyizzanak. Szerintem meg Shakespeare szonettjei meg a Biblia gagyi, oszt mégis milyen jól fogyott mindkettő.

- A Hairt azóta nem szeretem, amióta szalagavatónkra egy betétdalt próbáltak belénkverni, hogy énekeljük el. :)

- a Solaris újraforgatása szerintem blama volt. a remake-ek általában gyengébbek az eredetinél sajna (van pár kivétel). legkirívóbb példa John Carpenter Ködje meg a 2005-ös "Ködösítés".
a starship troopers életképes alternatívát ad a jövőre nézve, a tekintélyelvű katonai diktatúrák eddig egész jól működtek, talán csak a feudalizmus tartott tovább a történelem során
persze a film elég erős kitekintés egy esetleges alternatív náci jelenre, csak épp a kifogásolható részeket kihagyták belőle
na mindegy, valójában nincs értelme ezen zsolozsmázni, a film baromi jó, és kész :)
"Lehet a nácikat magyarázni.
Chaplin: Diktátor
A Fal
Halló,halló- francia komedisorozat
Woody Allen - az az orros film, ami a jövőben játszódik egy hibernálás után.
Indiana Jones"

Egyik sem a fasizmus forrását kutatja, csak a jelenséget mutatja meg, ilyen-olyan formában.
Az Amerikai História X a fasizmus analízise. Egy film sem tárta még fel ilyen pontosan ennek az ideológiának a hátterét.
A felsorolt filmek egyike sem a fasizmusról szól.
"A Hair egy elég gyengus mesefilm, a benne elhangzó zene meg siralmas."

LOL!! Azokat a bőgőtémákat azért megnézném, hogyan játszanád le!
omgwtf:

- jó, nem úgy nyertek a fremenek, h boldogan él mindenki örökké, de a megszállókat lenyomják mint a gombot.

- Tolkien cáfolta, hogy Mordort Németországról mintázta volna

- A Starship Troopers mint film is jó, de tényleg teljesen más mond. a könyvben a militarista meritokrácia életképes rendszerként jelenik meg.

- a solaris konkrétan megerőszakolja a regényt, de mondjuk az eredeti is.
"A Hairt azóta nem szeretem, amióta szalagavatónkra egy betétdalt próbáltak belénkverni, hogy énekeljük el."

Én a Doors filmmel voltam, így, hogy kocsmázáskor amint megszólalt a Break on through, minden tarisznyás bölcsész azonnal elkezdett indiántáncolni, meg Morrison-egysorosokat üvölteni hóttrészegen.
Aztán rájöttem, hogy a művet nem szabad összekeverni a rajongótáborának viselkedésével.
Háborúzni szar, szarabb mint élni, általánosságban. Ugyanakkor szvsz ha nem vívunk meg bizonyos háborúkat, élni szarabb lesz, mint háborúzni.

És - persze van ebben egy jó adag cinizmus is, de ha lehet, akkor ne saját térfélen vívjuk ezeket a háborúkat. Ezért jó, hogy Amerika elmegy időnként a bozótba / sivatagba, és lődöz.

Meg - még egy jó adag cinizmus, de amíg itten Nyugaton jobban állunk erőforrásban, technikában, stb., addig ezeket megnyerni sem kell ott a helyszínen. Addig pont elég, hogy a másik fél ugyanúgy erőforrást pazarol rá, csak épp nem marad neki arra, hogy gyártson máshol is bevethető bombamellényeseket.

Na, ezeket például nem mondta el a Hair.
"a könyvben a militarista meritokrácia életképes rendszerként jelenik meg"

Bár már nem nagyon emlékszem a könyvre, mert régen olvastam, de a film is valami ilyesmit mutat be. Egy vezetésre alkalmas militáns elit gyakorolja a hatalmat, nincsenek választások, és közmegegyezés van abban, hogy a demokrácia egy túlhaladott rendszer. Ugyanakkor ezt a civilizációt a demokráciánál is jobban jellemzi a szabad emberi akarat tisztelete, tehát egy felvilágosult rendszerről van szó. (Rasczak órái)
Asszem ezek közösek a könyvben és a filmben. A különbség talán abban van, hogy a film erős iróniával közelít ehhez a társadalomképhez. Életképesnek tartja, de nem feltétlenül kívánatosnak.
Így is eléggé lefasiztázták már ezért a filmért Paul Verhoevent. Talán túl sokan vették komolyan.
"Na, ezeket például nem mondta el a Hair."

Nem várható el egy filmtől, hogy a témájának minden aspektusát megközelítse. A játékidő véges, két órába nem fér bele ugyanez a másik oldalról is. Még Clint Eastwoodnak is két film kellett ehhez (Levelek Iwo Dzsimáról, A dicsőség zászlaja)
miklos: naná, hogy nem mondta el, mivel a Hair egy háborúellenes film, a vietnami háború ellentáborának volt nagy kaliberű fegyvere, ahogy most lehetne az iraki háború ellenzői kezében.

az tök más kérdés, hogy én egyetértek-e velük.

Persze... De ha europa, kina, vagy az oroszok megtehetnek, ok is azt csinalnak, amit az amerikaiak. Es akkor nalunk lenne 1 euro egy gallon nem naluk. A haborurol ennyit.

www.globalsecurity.org/military/world/spending.htm

A masik, h az amerikaiak buszke Atreidesek, csak nincsenek Harkonnenek, meg Csaszar.
Ahum. Hát abból a szempontból tényleg mindent elmond. De nem hiszem, hogy ma akkorát ütne, akármennyire is újrarajzolnák.

Ahhoz az kellene, hogy ugyanolyan általánosan minden befogadóhoz tudjon szólni. Az RSS feedek világában meg ilyen egyre kevésbé van.

A Dűne egyébként szerintem nagyságrendekkel jobb. És valósabb is, ebben a politikai olvasatban.
travis 2007.10.18. 22:10:47

A való világban is, ha racionálisan nézzük elég jól működött pl. a Harmadik Birodalom míg nem rombolták lé.
tallian.miklos · republican.blog.hirszerzo.hu 2007.10.18. 23:32:22

Akko Bin Ladenék győznek? :)
Csinálnak jó háborús filmeket pl. a Sólyom végveszélyben eléggé ott volt ...
Carnivora - amennyire most a Nyugat komolyan veszi, lehet. Erre például a Dűne kiválóan felhívja a figyelmet.
tallian.miklos · republican.blog.hirszerzo.hu 2007.10.19. 00:03:07

Azé pár apró különbséget vélek felfedezni a story-ban ami miatt kizárt ez a lehetőség ...
Az a bibi , hogy ha hasonló lenne a szitu Muad-dib esélytelenül indulna el akcióba, mert a fremen nagykutyák nem engednék a melanzsot veszélyeztetni ...
W - "- Tolkien cáfolta, hogy Mordort Németországról mintázta volna"

jóhogy cáfolta. bölcsebb ember volt annál az öreg. de tény, hogy ott dekkolt nyomorult pára a flandriai lövészárkokban az első világháborúban, és az elfek meg a hobbitok jártak a fejében, hogy megőrizze a józanságát. valszeg, nem Burkina Fasora gondolt, amikor Mordort kitalálta. :)


a Starship Troopersben a szavazójogi sajátosságoknál állítólag Heinlein nem a náci Németországot vagy Spártát vette példának, hanem Svájcot. ami meg a fasizmust illeti, oké hogy megjelenik a faji háború mint olyan, meg hogy az emberiség terjedjen az univerzumban, ne bogarak, mert mi felsőbbrendűek vagyunk. de legalább nem mindenki szőke, kékszemű. a főhős, Rico pl. filippínó (halivudban nem, ott Casper van Dien ügynökei erősebbek voltak), de van japán, örmény, német sőt zsidő katona v. állampolgár is.

a film amúgy harcászati szempontból is érdekes, mert a könyvben volt pár izgi technológiai elképzelés. a legnagyobb ugyebár az ilyen exoskeletonos robotikus páncél, ahol a gyalogság mozgékony volt, nagy tűzerővel rendelkezett, plusz a kommunikáció is elsőrangú volt a páncélba épített kommunikációs kütyük miatt, nem kellet egymás mellett menni, meg integetni. egy fő is nagy pusztítást tudott végezni, mérföldes hatótávval, ilyen mininukleáris cuccokkal. erre alapult a taktika, ilyen hit-and-run módszer, ergo minden ember értékes volt, nem hagytak hátra senkit.
a filmben ehhez képest kb rövidujjúban vannak (drága lett volna a sok powered armor effekt), tömött sorokban zergelik az ellent, 5 centiről lőnek, hogy elérjék őket is a bogarak, ráadásul nagyonnem hatékony gépfegyverekkel. közben hentelik-belezik őket. ez látványos, de tökre nem logikus. ez a hadviselés kb. Napóleon korában ment. (menetelünk szembe és lövünk) azóta volt pár háború. a könyvben intelligensebb a Mobile Infantry.

de ha már sci-fi könyvek, amikből lehet hadviselést meg kiképzést tanulni plusz film is készül belőlük. egy másik "kult", amiből nagyon kiváncsi leszek, hogy mit csinálnak a szélesvásznon: www.imdb.com/title/tt0400403/
Itt van még egy idôszerû film, amirôl lehetne beszelgetni - habár újra forgatni nem kellene. A Brazil címû film, Terry Gilliam rendezésében. Ahogy a terroristákkal riogatják a lakosságot abban a filmben, az kísértetiesen emlékeztet a 2001 utáni Amerikára. Éppen csak a sárga/naracs/piros színskálájú security szintre nem gondolt a rendezô: ennyibôl is látszik, hogy a Bush/Cheney/Rove társaságnak mennyivel több a fantáziája. Amikor megyek a reptéren át a securityn, mindig a Brazilban kinyúló csápok és rugós képernyôk és egyebek jutnak eszembe (aki látta a filmet, tudja mirôl beszélek).
omgwtf: hát a Mobile Infantry tisztességes megjelenítése azért maradt ki, mert inkább az alienekre költötték a pénzt. btw az az exoskeletális power armor ugyanúgy nem tűnik életképes megoldásnak, mint a mechek és hasonló lépegetők. sajnos a tanknál jobbat nem találtak még ki.

az ender's game érdekes lesz!

egyébként meg örömmel tölt el, hogy a Dune-t ilyen sokan ismerik.

igen, a Brazil is nagyon ülne ma. csakhogy a felújításon kívül nem nagyon tudok semmit, amivel régi filmek újbóli megnézésére tömegeket lehetne rávenni. ami kapható DVD-n, azért nem mennek moziba, de egyébként nem veszik meg DVD-n se.
Elnézést a cigányozásért, de nekem a Starship Troopers-ből nagyon ott volt, hogy csak akkor lehet gyereke, ha bevonul, lehúz ott pár évet...
*sóhaj*
Milyen nagy létszámú is lenne a gyalogságunk :P
Ááááááhhh (ásítás hangja...)
Most ez a poszt fut még három napig?
"egyébként meg örömmel tölt el, hogy a Dune-t ilyen sokan ismerik."

Most őszintén, te melyik bolygón nőttél fel? Dune 1, Dune 2, akinek számítógépe volt, esélye nem volt hogy elkerülje.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.19. 05:58:25

Mivel alapmű a Dűne, de az egész sorozat jó sőt az újak is amiket a halála után nyomtak ki v.mi álítólag megtalált floppy segítségével.
test subject #28 2007.10.19. 08:41:21

Te nem akarlak kiábrándítani, de a magyar lakosság 98%-nak kb. kurvára nem mondana semmit a Dune 1, Dune 2 sőt a regény sem ...

kicsit OFF:

www.youtube.com/watch?v=T8YluAMCRT8

lehetne az irak ellenes cucc egyik "betétdala"

amúgy józene...
Izéé...

Ez a frmenek = iszlám, egy komoly baklövés részedről...

Ha esetleg olvastad a teljes sorozatot (a poszthumusz akármiket már nem kell), akkor tudhatod, hogy abban a világban az iszlám inkább az uralkodóházak vallása. A fremenek egy üldözött, a zen és a szunnita vallások ötvözetéből létrehozott, békés vallás leszármazottai. Az, hogy a saját világukba nem engednek be senki kívülállót, már vallásfüggetlen és a korábbi üldöztetésből ered.

Az, hogy Muad Dib után a kitört háborút Dzsihádnak csúfolják, nem az iszlámot, hanem a fanatizmust hozza képbe...

Attól, hogy sivatag, meg fanatikus nép, még közük nincs az Alkaidához, sem a Hezbollah-hoz. Muad Dib színrelépésig a fremneknek eszükbe sem jut, hogy le kéne tán igázni, saját képre alakítani az univerzumot. Az sizlám fanatikusok meg ezt szeretnék, pár évszázada. Ahogy anno a keresztény európaiak akarták ugyanezt, csak mára mál kinőttük. Pontosabban rájöttünk: háborúval, erőszakkal nem megy, gazdaságialg lehet. Bush még nem jutott el eddig...
Időszerű és scifi: Gattaca.
carnivora
Ismerem a Szegénylegényket, a Lőj a zongoristára, a Bolond Pierrot, Berlin felett az ég, a Nagyítást hadd ne soroljam tovább... de ez a Dune, bocs de inkább kihagytam. Akkor én most nagyon műveletlen bunkó vagyok?
malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.19. 08:50:57

Csak nem volt gyerekszobád :D
SaGa 2007.10.19. 08:48:08

Az író Dzsihádnak hívja az ilyen nagyobb volumenű hadjáratot lásd. Butleri Dzsihád ...

messziről jött 2007.10.19. 08:47:04

Ignite - Bleeding

www.youtube.com/watch?v=f6CZpcK88WU

ez még jobb ;)
"Időszerű és scifi: Gattaca."

Akkó' má' equilibrium. Mindjárt gramaton módba kapcsolok azt lesz nemulass, a gattaca egy ramaty. Hogy miért? Ha 3 redbullt bevágsz előtte esetleg nem alszol el.
carnivora
Kápzeld, volt gyerek szobám, meg abban egy fekete fehér tv két csatornával és hétfői adásszünettel, és alig vártam a Petőfin a 2-től 5-ig kívánságműsort, hogy abból felvegyem a BRG magnómmal a legújabb számokat... Más világ volt az tezsvérem!:) De nem baj,h nem érzem a Dune hiányát mégsem
Az Ender's Game-t nagyon könnyű elrontani, ha valami szuperprodukciót akarnak belőle csinálni...

Valószinűleg mindig emlékezni fogok arra a megdöbbenésre, amikor elértem a végkifejletig (amikor kiderül, ki is Ender). Félreraktam a könyvet és egy fél óráig csak néztem a levegőbe. Aztán visszavettem és elolvastam a végét is...

Szerintem az ilyen "elgondolkodtató slusszpoén a végére" stílusú könyvek közül messze a legnagyobb. Talán Bradbury novellái és regényei azok, amik nagyon közel vannak hozzá...

Hozzá kell tennem: itt is az egész sorozat végigolvasása az, ami kiteljesíti a világot, ahogy a Dune esetében is, de az első könyv mindkét sorozatban az, ami a legnagyobbat üt.
malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.19. 09:14:59

Volt külön tv-d? jó elvtársak voltak a szülők? :D:P
Carnivora: A Buttleri Dzsihád sem Dzsihád a maga alapértelmében (szent háború a vallás terjesztésére). A Buttleri Dzsihád egy felszabadító háború, ami mellesleg megalkotott egy vallást is. Az igazi dzsihád pont fordítva működik.
Ha már, akkor a fremenek végisöprése az univerzumon, Muad Dib látomásaiban, inkább Dzsihád. Mindenestre a mai iszlám fundamentalistákkal párhuzamba állítani bármelyiket, melléfogás. Szerintem.
"Volt külön tv-d? jó elvtársak voltak a szülők? :D:P"

Annyira hogy '90-ben még az mszp-be is beállt a marhája.
"For he is the Kwisatz Haderach!"

Pont a kedvenc jelenetem tetted be :) A filmrol Lynch egyebkent azt mondta, hogy a producerek kurtak el, mivel az o verzio 4-5 oras lett volna (sic!) de aztat nem engedtek neki. Pedig a konyv tenyleg egy vaskos darab (minden evben elolvasom 1x btw). A specialis effektekkel nincs baj szerintem, inkabb a adaptalas lett kicsit esetlen: ami a konyv 2/3-at teszi ki, azt itt elinteztek kb. 20-30 percben...
SaGa 2007.10.19. 09:24:00

Teljesen más jelent a Dzsihád fogalma a Herbert világban, mint a való világban ezt probáltam elmagyarázni örülök, hogy végre leesett ...

A Dűne Istencsászára c. könyvben is van pár jó dolog leírva, mikor II. Leto filozofálgat ...
Pontosan tudom, hogy mit jelent a Dzsihád herbertnél és mit IRL. Azért mondom, hogy az iszlamisták harcát és a fremenek dzsihadját összekeverni egymással nagy baklövés a cikkírótól...
Az egész cikkenek a lényegi része, mármint hogy jobb élni, mint meghalni, valóban igaz, de erre a két gagyi filmre hivatkozni és ezek kapcsán elmélkedni bizony elég szánalmas.
Én szeretem a Hair zenéjét, de mint filmet ne emlegessük már a jelentősek között. Miféle ostoba érzelgősség ez?
Miért nem mindjárt a Futrinka utcával jössz elő?
"ha racionálisan nézzük elég jól működött pl. a Harmadik Birodalom míg nem rombolták lé"

Tehát nem működött.
Semmit nem szabad elszakítani a környezetétől.
Vietnám témában a Jákob lajtorjája is elég jó.

malacka69-"retardált"(TWÁ) ·

"A biztos pártválasztóknál ez a különbség ennél is nagyobb, az MSZP 27 százalékával szemben a Fidesz támogatottsága 60 százalékos."

"Volt már itt erről diszkurzus?"

A Haj-Düne posztban? Szentségtörés lenne!
Kiderült, amit már úgyis tudtunk, most jobban áll a jobboldal. Örülsz? :)

index.hu/politika/belfold/zschlg1019/
Orbán tehát nem hazudott. :)
Bajnai így bebukja a becsületsértési pert. Aprócska 20 millió miatt. Orbán okosan nem mondott számokat, különben biztos Bajnai nyert volna.
:)
test
Beálltam, mert hitt a marhája 20-onévesen, de két hónap alatt megtanulta, hogy mindenkinek lehet hinni, csak a szocinak nem
carnivora
Anyám betanított munkás volt, apám géplakatos, mindkettő textilipar, pártot egyik se látott, de ha egy büdös rossz szót ejtesz rájuk, a valagad szétrugdosom:)
mekkora szánalomgóc már malacka. itt szenved látványosan, hogy milyen uncsi poszt! mikor lesz már OrbánGyurcsány? stikában azért bepróbálkozik a dögunalomig ismételt cikkel. neki zsigerileg muszáj valahol ballibsizni meg "monnyon le!"-zni.

én kifejezetten örültem, hogy végre megszakadt az aktuálpolitikai bejegyzés-sorozat, de egyeseknél jelentkeznek az elvonási tünetek.

szerintem kedves szavazórobot malacka, inkább készülj 23-ára, varrjál zászlót, igyál sok mézesteát, hogy jobban tudjál hőbörögni, szoktasd magad a könnygázhoz, tetováltass magadra nagymagyarország térképet, gyakorold az ikszelést, bármit, de hagyd az e téma iránt érdeklődőket OrbánGyurcsánymentesen kommentezgetni.
köszi.

na vissza ON: IRL a dzsihád is kettős jelentéssel bír. egyszer a belső küzdelem az egyénben a gonoszság ellen, a spirituális tökéletesedés felé, másrészt a közismertebb szent háború a hitetlenek ellen.
mindkettőt lehet értelmezni a Butleri Dzsihádra szerintem.
malacka69-"retardált"(TWÁ)

"Anyám betanított munkás volt, apám géplakatos, mindkettő textilipar,"

De hogy lett ebből külön TV?
Nekünk 1 volt, és mikor az elromlott, hosszú ideig rádiót hallgattunk.
(olyan szegény voltam, hogy cipősdobozban laktunk!)
travis 2007.10.19. 09:54:28

Működni működött a kettő nem függ össze. A latin amerikai indián kultúrák is jól működtek még nem jelentek meg az európaiak ...
A 3. Birodalom hosszú távon nem volt működőképes gazdaságilag, jórészt az állami túlköltekezésnek köszönhetően. A költségvetés végig deficites volt, 1938-tól csak a zsákmány tartotta fent. Persze ez annak is köszönhető, hogy Hitler rettegett egy belső felkeléstől (1918 példája lebegett a szeme előtt), és minden áron fentartotta a magas életszínvonalat (lásd még "gulyáskommunizmus").
"Működni működött a kettő nem függ össze. A latin amerikai indián kultúrák is jól működtek még nem jelentek meg az európaiak ..."

A náci Németország létfeltétele volt minden más nép elpusztítása, tehát csak úgy maradhatott volna fenn, ha ez bekövetkezik, de a többi ország együtt erősebb volt.
Az indián civilizáció létének nem volt ilyen feltétele, tehát nem akart egy erősebb ellenséget elpusztítani, hogy önmaga fennmaradhasson.
Vesztük másnak köszönhető.
De ez már szőrszálhasogatás.
frundsberg 2007.10.19. 11:06:36

Na ez az ami nem igaz ... zsákmány tartotta fenn :D a német ipar csúcsokat döntögetett, mikor éppen szarrábombázták, ésa totális háború gyakorlatilag propagandaként maradt meg még '44-ben is az un. luxus fogyasztási cikkeket vígan gyártották tovább.
travis 2007.10.19. 11:12:51

Nem volt létfeltétele. A nácik ugyanazt csinálták amit az amcsik a new deal keretében hatalmas infrastruktúrális beruházások autópálya építések, helyi vasúthálózat ... A történtet nem egészen arról szólt amiről ma handabandáznak igazából még a háborúra sem voltak felkészülve az kb. '44 környékén következett volna be. A nyugat ellen abszolute nem akartak háborút viselni a nácik semmi újat nem találtak ki csak az évszázados német külpolitikát követték "Drang nacht Osten" ...
TWA dűnés párhuzama szerintem megáll. Most tekintsünk el a triviális sivatag, megszállás, dzsihád dolgoktól. A Dűne a melanzsról szól. A fremenek birtokolnak egy olyan nyersanyagot, amely az egész galaxis közlekedését működteti, és a végén nem haboznak a teljes megsemmisítéssel fenyegetőzni (terrorizmus a javából), ami sikeres: a Liga nem engedi leszállni a császári haderőt az Arrakisra, így a fremeneknek "csak" korlátozott erőkkel kell a felszínen megküzdeni, amivel esélyt kapnak a győzelemre. Ennyire koncentrált nyersanyag ma nincs a Földön, de a muzulmán világ elég komoly készletek felett rendelkezik, és ez éppen elegendő lenne ahoz, hogy megborítsák a rendszert, csak éppen a két nagy érezné meg a legkevésbé, nekik meg ez az egyetlen ütőkártyájuk van. A fremeneket Muad-Dib egységbe fogja, míg ez a uzulmánokról nem mondható el - egyelőre (bár Bush mindent megtesz) Ráadásul mi ki tudjuk váltani az olajat mesterséges anyagokkal (erre gyúrnak a Dűnében is sokan, és végül sikerrel járnak). Szóval a mai fremeneknek nem áll még a zászló - persze a Corrino-ház is így érezhette az uccsó pillanatban.
omgw
Ellenben veled, aki értelmesen, kíváló kommenteket fűz egy a magyar társadalmat végtelenségig foglalkoztató kérdéshez.
Finoman megjegyezném: Anyád szavazógép, te Degec községből való!:)
"Beálltam, mert hitt a marhája 20-onévesen, de két hónap alatt megtanulta, hogy mindenkinek lehet hinni, csak a szocinak nem"

Nah akkor már csak azt kell megtanulnod úgytűnik, hogy mindenkinek lehet hinni csak POLITIKUSNAK nem.

A postban és a kommentekben taglalt kultúrális remekek, sokat segítenek ennek megértésében. :)

Márcsak azt nem értem TWA, hogy miért szeretnéd elvitatni a hippik érdemeit a hippiktől. Az egy dolog hogy ami mainstream
naszoval ami mainstreammé válik az el is korcsosul hamar, de miért kell ezt értelmes embereknek magyarázni?
omgw
Amúgy meg van külön filmes blog a neten, itt az indexen is, járj oda! Asszem okt. 23-a előestéjén kurva aktuális posztot dobott ide TWÁ, de hagyjuk, m őt legalább tisztelem (mostanában korrekt velem...)
"A történtet nem egészen arról szólt amiről ma handabandáznak igazából még a háborúra sem voltak felkészülve az kb. '44 környékén következett volna be."

Ahhoz képest elég szépre nőtt a Birodalom fennhatósága '44 végére. Nyilván nem lehet 4-5 év alatt igába hajtani a fél világot, a java tényleg csak azután jött volna.
Pont ez a baj az expanzív külpolitikával. Bukásra van ítélve, hosszú távon fenntarthatatlan.
Carnivora

Egy dolog az ipari teljesítmény, és más az államháztartás. A német ipar a háború végén a pusztulás ellenére nagyobb teljesítménnyel bírt, mint 1939-ben, amikorra a rendszer csődje elég nyilvánvalóvá vált (egyébként ez az egyik oka a német gazdasági csodának).

A nagy állami beruházásokat szerinted miből fizették? Egyébként a New Deal sem volt önmagában siker. Csináltak pár nagy presztízsberuházást, de az amerikai gazdaságot az fegyverkezés (értsd: az európai háború) húzza ki a szarból, olyannyira, hogy az USA-ban végig a háború alatt nőtt az életszínvonal, és 1-2 szektortól (pl. könyvkiadás) eltekinve az összes ágazat növekedést produkált.

Egy nagyon jó könyv a témában: Alan S. Milward: Háború, gazdaság, társadalom 1939-1945.
"Asszem okt. 23-a előestéjén kurva aktuális posztot dobott ide TWÁ"

Nehogy már megmondd, miről beszélgessünk itt, akár október 23. előestéjén is.
És akkor mi van?
Amúgy meg ez egy filmes poszt, ha nem zavar.
malacka

"okt. 23-a előestéjén"

Reméljük nem lesz balhé okt. 23-án, ha netán mégis lesz, majd szóba hozzuk.
Kb. 10 éve leadtak az mtv-n hétvégén, délután egy magyar filmet, aminek csak az elejét láttam. Valami betyár külsejű ember bekopogtat egy tanyára, ott sandán végigméri, hogy egyedül van-e otthon a gazda, közben beszélgetnek erről-arról, mintha nem lenne egyértelmű, hogy itt nagy baj lesz. Sajnos csak eddig láttam...

1. Mi lehet a címe ennek a filmnek?
(tudom, ezügyben akkor kellett volna intézkednem)
2. Ha tudnám a címét, hol nézhetném meg?
sztiv 2007.10.19. 11:53:02

:DDDD

sztem érdeklődj a filmmúzeum.hun a fórumba
A Hair idejében SOROZTÁK a katonákat és a civil ellenállásról szólt az egész film. A film fő kérdése az volt : miért KELL az USA kormányának parancsára ölni és meghalni. Bush kormánya alatt TOBOROZZÁK a katonákat akik ÖNKÉNT ÉS FIZETÉSÉRT mennek háborúzni. Ilyen formán rohadtul nem ül a HAIR-es post. Ráadásul most, hogy az arab világ és Irak is jut multi publicitáshoz árnyaltabban láthatjuk a képet, a HAIR-es musicelben egy büdös sor nincs a Vietnámi emberekkel történt tragédiákról, kizárólag arról, hogy a hippik sokkal inkább kefélnének mind meghalnának.

Dűnét meg egyáltalán nem forgatnám újra kurva jó lett a Lynch fajta verzió akárki akárhogy fanyalog. Nem az arab aktualitása határozza meg amúgy sem a sztorit sok-sok minden benne van a könyvben is filmben is ami jóval túlmutat ezen. Ugyanennyire élhet a fűszer is mint kép, ami nem csak az olajnak lehet a szimbóluma hanem a mindent beborító kábítószereké sokkal inkább. (Főleg azért is mert ugye a Navigátorok olyan sok mentális pluszhoz jutnak a fűszer tömény koncentrációjának a fogyasztásával, hogy a testi deformitást is könnyedén vállalják.)
Szóval senki nem látta?
:)

test subject #28

Pár perce írtam a filmmúzem fórumba is.
Lássuk, lássuk, mire jutunk!

travis
Ki akarta megmondani,h miről beszéljetek? Én nem! Viszont nekem meg akarták mondani, hogy miről ne beszéljek!
Másfelől ez egy politikai blog, "Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart",. Ebbe, hogyan illeszkedik ez a poszt? De az ő dolga, teheti... Mondtam én neki egy tiltakozó szót is? Én viszont megtehetem azt, hogy elmondom a véleményem, hogy ez unalmas poszt, nem idevaló, és okt.23-a előtt még a csodálkozásomnak is hangot adhatok engedelmeddel, hogy neki miért pont ez jutott csak eszébe?! Szabad a szó, vagy csak nektek?
Sztiv
A két tv egy csóringer családban ügy megfejtése az, hogy nem volt kettő!!! Nem is mondtam! Viszont az az egy, az én szobámban volt, és amíg én késő este a Studio86-ot néztem, addig a szüleimnek jobb dolguk is volt:) Ők még tudtak élni tv nélkül is, én már sajna nem:(
malacka69-"a fidesz bérenc" -
"Másfelől ez egy politikai blog"
He???? Jókor szólsz. Árpád már tudja?

"nem idevaló"
ezen jót röhögtem. mondd már légyszi W-nek, hogy mi való a saját blogjába! :)
omgw
Mondtam te lüke, hogy beteheti ide, de nekem meg az a VÉLEMÉNYem, hogy
(1) minek okt. 23 előtt?
(2) és nem passzol ebbe a blogba?
De lehet, hogy hozzászokunk ahhoz, hogy ez nem egy politikus blog, hanem egy parttalan, csapongó valami. Ha ez lesz, akkor legalább megszabadulsz tőlem, mert biz' engem jobban érdekel a közélet, mint a Dune újraforgatása, bármit is magyarázzatok bele
sztiv

A leírtak alapján én a "Talpuk alatt fütyül a szél"-re, vagy a "Rosszemberek"-re tippelnék.
ja. akkor erre is hamáreccer...

malacka69-"a fidesz bérenc" ·
omgw
"Amúgy meg van külön filmes blog a neten, "
Nem mondod! Van egy csomó. Mint ahogy politikai is. Jé!

"itt az indexen is, járj oda! "
Sir, yes, sir!!! Elnézést kérek. És engedélyt is meghunyászkodni.

Figyuzz, pár dolgot azért szögezzünk le, csak hogy kiláss a zászló mögül:
a.) ez afféle multitematikus blog. NEM politikai. ez van. ha újfiú vagy, nézzél előzményeket, van mindenféle téma. más kérdés, hogy olyanok mint pl Te, a hatoscsavartól is tudnak minden nehézség nélkül kötni Gyurcsány Ferenchez, de attól a blog még nem lesz politikai.

b.)még ha teszemazt politikai blog is volna, ez a poszt akkor is kurvára filmekről szól. filmekről amelyekben ilyen-olyan aktualitást vél felfedezni a szerző. és erről megy az eszmecsere. és NEM arról, hogy hány órakor hány százalékkal vezet melyik hülye párt.


"Asszem okt. 23-a előestéjén kurva aktuális posztot dobott ide TWÁ"
Előestéje, mi? mit szedsz? nálam 18-át jelenít meg a monitor a poszt dátumra. na akkor mennyi idő van még egy igazi kiadós forradalmas-októberhuszonhármas posztra? ugyehogy. nem mintha nem lett volna mindjárt egy double-pack pár napja. de legyen.

"de hagyjuk, m őt legalább tisztelem "
miért? engem nem? jaj, nemár! olyan undi vagy!! ez most fájt, remélem tudod.

ha keresek neked egy október 23-as fórumot, átmész? majd nyomom a linket, addig dolgozz vágólapra.
omgwtf
Még valami: TWÁ az indexnél fizetést kap, én bármit pofázok, legfeljebb anyámbaküldés a jutalmam. Na most, itt minden indexes blog tematikus, TWÁ blogja is az (legalábbis én úgy tudtam). Tehát, ha mindig ilyen "épp eszembe jutott" témát dob majd közénk, és egyre kevésbé kapcsolódik a blogja lényegéhez, akkor én bizony behívnám az irodámba az indexes vezetők helyébe. Félre ne érts, nem kívánom ezt neki, de ő pénzért blogol, hát nyilván minden munkahelyen van valami szabály, valami elvárás. Ez egy VÉLEMÉNY volt!
malacka69-"a fidesz bérenc" · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.19. 12:55:50

A lényeg szerintem az index számára a látogatottság, és mivel gyakorlatilag a leglátogatottab blog lehet kb. így nekik tökre mindegy mit ír a szarát is lefényképezheti reggel , és kiteheti blogba ahoz is lesz pár száz hozzászólás pár ezren megnézik a reklámot meg ellehet adni :D
droid

A Hair-rel kapcsolatban mélyen egyetértek.

A fűszerrel való utazás végig kétértelmű a regényben, időben és (hiper)térben egyaránt jól használható.

Mondjuk jelen világunkban én az olajat - energiahordozókat jóval nagyobb problémának tartom, mint azt, hogy mivel üti ki magát a jónép, hogy Herbert így volt-e vele azt ne tudom eldönteni.
omgwtf
Igaz, csak 5 hónapja nézegetem a cikkeket, de ez igenis politizálós blog. Nézd vissza! Az elmúlt 10 bejegyzésből 9 közéleti, politikai! Miről beszélsz? Ha TWÁ nem politikai tematizáltságú blogot ír, akkor ki?
Írd a linket, de maradok, mert imádlak utálni! Szeleteled, nem?
carnivora
De ha sok ilyet ír, napokon belül visszaesik a látogatottság, és akkor reklám se lesz, viszont raport igen! Vagy nem?
malackahatvankilenc,
"Igaz, csak 5 hónapja nézegetem a cikkeket, de ez igenis politizálós blog. Nézd vissza!"

tudom, az első három szám meg csak önmagával és eggyel osztható, tehát valszeg a többi is, és csak ilyen számok vannak.

figyi, én nem akarok Veled erről vitatkozni, mert azonkívül, hogy értelmetlen, bődületes offtopik.
csak pár bejegyzés, mert korán feladtad az adatbányászatot.
Igaz történet (07.27.)
Coming out (07.16.)
Roswell 60 (07.09.)
Beszéljünk a hüvelygombáról (06.25.)
Holnapután (06.18.)
stb.

felőlem próbálkozhatsz a pártok helyzetéről diskurálni továbbra is itt, de ne várd, hogy népszerű leszel vele. én vagyok a hülye, hogy felvettem a kesztyűt...
"De ha sok ilyet ír, napokon belül visszaesik a látogatottság"

És ez miért kell, hogy érdekeljen téged, vagy bárkit is a szerzőn és az Indexen kívül? Én speciel pont leszarom, mekkora a látogatottság, én nem kapok érte pénzt, úgyhogy azért jövök ide, mert viszonylag értelmes vitákat lehet itt folytatni, nagyjából bármiről. Ha majd lesz jobb, odamegyek.
De térjünk már vissza a lényegez! Tolkienről akartam még mondani valamit, de kiverted a fejemből, bazzeg!
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.19. 05:58:25
"csakhogy a felújításon kívül nem nagyon tudok semmit, amivel régi filmek újbóli megnézésére tömegeket lehetne rávenni"

jó ötlet volna kis, fennmaradásért küzdő mozikban ilyen régi filmeket játszani. de úgy, hogy ezek állandóan a műsoron legyenek. amerikában működik ilyen, talán nálunk is működne.

nem tudom, hogy a jogdíjak megszerzése hogyan működik, mennyi időre lehet/kell megvásárolni, de biztos van járható út.

mondjuk más téma, de ki vagyok rajta akadva, hogy egyes alapfilmeknek egyszerűen lejár a forgalmazási jogdíja, és nem hosszabbítják meg, többé nem hozzáférhető kis országunkban. ez volt a lost highway-jel, big lebowski-val...
malacka:

"A két tv egy csóringer családban ügy megfejtése az, hogy nem volt kettő!!!"

Az más! Egy TV mindenkinek járt. Félreértettem.


frundsberg 2007.10.19. 12:53:55

"A leírtak alapján én a "Talpuk alatt fütyül a szél"-re, vagy a "Rosszemberek"-re tippelnék. "

Mindkettő jó tipp. :)
Köszi!
90%-hogy a "talpuk alatt"-ra emlékszem, de látni kellene az első pár percet. :)

frundsberg 2007.10.19. 13:02:14

Hát F. Herbert valódi szándékaiban nem lehetünk biztosak 100%-ban, de ettől ilyen sokrétegű a Dűne. :) Minden esetre a világ történelemből jól látszik, hogy mindig van olyan cucc és valószínűleg 10.000 év múlva is lesz (olaj, drog, gyémánt / irak, afganisztán, dél-afrika) amiben egy ország vagy terület gazdag de nem az őslakosok profitálnak belőle hanem a megszállók.
omgwtfrhgzkuidflhokp
Az utolsó, ugymond nem politikus cikk, amit találtál júl. 27., tehát kis híjján 3, azaz három hónapos! És annak is tudod, mik a cimkéi: hülyemagyar, népszavazás, kampány.
Figyelj, én a cipőmben hordom a zoknim, de úgy látom, te a fejedben, már megbocsáss:) Témát lezártam, ez egy alapvetően politizáló, közéleti blog és kuss!:)
travis
Felőlem okés, benne vagyok! Egyáltalán nem bántana az sem, ha TWÁ soha, de soha többet nem politizálna... Ugye téged sem? Ugye az index vezetőit sem? Ugye a kormányt se meg senkit se, mert TWÁ nem politikai tényező az újságírásban... Igaz?
Tudtátok, hogy a Hair munkacíme Pubic Hair volt, ami fanszőrt jelent?
malacklrnegenfdgd - "Témát lezártam, ez egy alapvetően politizáló, közéleti blog és kuss!:)"

ha úgy érzed. felőlem hívd, aminek akarod. ha az iwiwen a haverok törlése meg a hüvelygomba neked politika (pár címke miatt) ám legyen. légy boldog.
azért az vicces, hogy a válaszaidban először "politikai" volt, aztán lett "politikai és közéleti", most meg már "alapvetően politikai és közéleti". hehe. te nem politikus vagy véletlenül?
egyél sok narancsot, az jót tesz. meg relaxálj. kezdesz görcsös lenni. :)
omgwtfkdgrtfhgz
Figyelj "gyúrjámáagyra" tezsvérem!
(1) Csak nem akartam szóismétlésbe esni, ezért variáltam!
(2) Bezabálok narancsból, de relax előtt büffentek is egyet belőle majd zacsiba, föladom emailbe, oszt jó napot!
(3) Kedden találkozunk az Astóriánál, kézenfogva meghallgatjuk a vezírt, de meg majd felolvasást tarthatsz a kommentjeidből. Okszi?
"nem akartam szóismétlésbe esni, ezért variáltam!"
LOL!!!
süllyed a hajó, merd a vizet...
"fanszőr"

A Török Ádám hívja így a férfi rajongóit!
:DDDDDDDDDD
Travis
De lehet ám, hogy ez csak egy városi legenda amit én terjesztek. ; )
Viszont ki az Török Ádám?
(csak a Gion Nándor-félét ismerem)
üdv
Jó hétvégét mindenkinek! Kedden ne felejtsetek el tollat is hozni az Astóriához!:)
omgwtfrghzk
Te meg nyomtasd a kommentjeid a felolvasás miatt! Pááá
"Viszont ki az Török Ádám?"
Legendás magyar zenész, most a Mini a zenekara. Nagyon nagy forma.

"Jó hétvégét mindenkinek! Kedden ne felejtsetek el tollat is hozni az Astóriához!:)"
Én inkább egy pár spanglit vinnék, és ingyen osztogatnám. Hátha attól méltóságteljes ünneppé válna okt. 23.
Kapnának a rendőrök is, rájuk is ráférne.
Starship Troopers? Szívemből szóltál! Egészen eddig azt hittem, abban csak én láttam meg az értéket, mint kitekert(?)!
A Starship Troopers munkacíme viszont Starship Trappers volt, mivel eredetileg a világűrbe szakadt telepesekről szólt volna. Így megy ez.
És miért szakadt meg a kommentáradat egy órája?
Ahmet

"És miért szakadt meg a kommentáradat egy órája?"

Mert vége a munkaidőnek.
Düne az örök kedvenc. Nekem a film is elég monumentális, igaz az effektek néhol mosolyfakasztóak de amikor Paul megissza az élet vizét az fenomenális rész.
Meg úgy az egész. Sokkal jobb mint bármelyik sci-fi.
Nem tudjátok, mi lehetett a Dűne munkacíme?
mobo 2007.10.19. 17:35:04

Dino. :)

(David Lynch egyetlen hollywoodi produkciója volt. Annyira összeveszett a producerrel Dino de Laurentis-sel, hogy azóta sem hajlandó egyetlen nagy stúdióval dolgozni kizárólag independent producerekkel. Laurentis gyakorlatilag mindenbe beleszólt, olyan segédrendezőnek tartja a rendezőit mindent ő dirigál.)
azt nemtom, mi volt a Dune munkacíme, de a rendezőknél nagy nevek pörögtek. eredetileg Ridley Scott rendezte volna, de végül a Szárnyas fejvadásznál kötött ki. (meghalt a bátyja, és dolgozni akart, amint lehetett, hogy ne eméssze magát, a SzF-t korábban el lehetett kezdeni forgatni, ezért amellett döntött).

a másik oldalon viszont Lynch a Jedi visszatér rendezéséről mondott le a Dűne kedvéért.
azóta valóban élete legnagyobb kudarcának tartja, nem szeret nyilatkozni a filmről, és elutasított minden speciális rendezői változat DVD összeállítást is. nem is akar tudni a filmről.
mobo

Eredetileg Bucka volt homokhernyókkal, de a kiadó valami grandiózusabbat akart.
asszem en orulok, h ridley scott inkabb a szarnyas fejvadaszt rendezte meg, es annak is, h nem lynch rendezte a birodalom visszavagot. bar nemtom, mi lett volna, ha maskepp alakul, de nem hiszem, h barmelyik is jobb lehetett volna, mint amilyen vegulis lett.

az viszont igen sajnalatos, h lynchnek mar nincs kedve osszebogaraszni a 4-5 oras rendezoi verziot, nagyon megneznem. annal mar csak azt a dunet neznem meg jobban, amit alejandro jodorowsky rendezett volna, giger latvanytervevel, a csaszar szerepeben salvador dalival...

www.duneinfo.com/unseen/jodorowsky.asp
A bucka után váltottak "a Kupac"-ra ami a tervek szerint gyéméntot érő kutyaszart tartalmazott volna és ezért harcol egy egész falu.
Starship troopers mint jó film... pedig általában egyet értek veled.
malacka et al: ez nem explicit polblog, hanem az én blogom, csak az utóbbi időben valahogy sok lett a politika. de ezen lazítani akarok, mert a tököm tele van már a belpolitikával.
ha ezek a filmek ma is mind aktuálisak és ülnének, akkor az egy nagyon elkeserítő jelenségre hívja fel a figyelmet.

feltételezhetjük, hogy még ha el is tudnánk intézni, hogy tömegeket ültessünk le eléjük a mozikba, ugyan úgy nem érnének hosszútávon semmit, mondanivalójük nem égne az agyakba megfelelően, nem öröklődne generációkon át mint korábban és húsz-harminc év múlva újra azon kaphatnánk magunkat, hogy ismét aktuálisak.

megjegyzem évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt írt alkotások közül is akad, ami manapság is időszerű, szóval a helyzet minden bizonnyal még elkeserítőbb, mint gondolnánk. sosem változunk.

(ha mindezt már valaki korábban előttem leírta, akkor bocs. nem olvastam el az összes kommentet.)
A Düne azért szenzációs, mert minden résszel és minden újraolvasással más részét találod érdekesnek.
Fremenek-császárság harca, gazdasági manipulációk, vallás- és társadalom manipuláció...
Meg az egyik legjobb versike, csak lehet, pontatlanul idézem :/

"Hé, Te Isten, ott vagy, remélem!
Azt akarom, hogy imám elérjen.
Az a faragott kép polcom tetején
Te vagy magad, vagy csupáncsak én?
Bárhogyis van, tessék, legyen:
Tarts meg engem lábujjhegyen
A tökéletesség mintapéldájaként,
Proktoraimnak tudom, az lesz a szép.
Akár az imádság miatt, akár a kenyérért, ami megmaradt
Bármi is legyen a miért, kérlek lépj értem és magadért"
Szerintem...
... a Dűne hullámzó színvonalú produkció volt, esetenként feledhetetlen pillanatokkal (pl. amikor az elején betolják azt a valamit, benne egy izével, meg a férgek, úgy általában, és persze Francesca Annis mint BG-banya, meg a szívdugó, amitől, ha eszembe jut, még most is szarul érzem magam), meg egy csomó gagyi dologgal, melyeket felsorolni szinte lehetetlen. (De azért mégis egynéhány: a rettenetes szövegkönyv, a kritikán aluli szinten megvalósított űr-, meg repkedős jelenetek, az akciók lelombozó koreográfiája, valamint a sok-sok neves színész, akik kurva velős mondatokat mondanak ((nem egyszer halandzsanyelven)) into the camera, á la Szomszédok.)
Ahogy a játékidő halad, a film egyre fáradtabb, kezdeti hangulatát egyre veszíti, mintha a vége felé már a stáb is unná, pedig még bele kellene zsúfolni még ezt is, meg azt is, az a Herbert a fasznak írkált már annyit, stb.
Ha nem Lynch lett volna a direktor, az egész úgy tűnt volna el a süllyesztőben, akár a Flash Gordon.
Láttam azt a HBO-produkciószerű újabb feldolgozást is, kb. három órában, dugig CGI-vel, még szarabb repkedős jelenetekkel, egyen tévészínész-fejekkel, pedig hát operatőr: Vittorio Storaro(!) + William Hurt fő- és apaszerepben, de az még ványadtabb és mesterkéltebb, igazi tévéfilm.
Szóval nem kell ezt forszírozni.
A könyv olyan, amilyen, én csak a háromrészes alapsztorit olvastam, (ezért nem is ugatok róla), de a regény az regény, teljes terjedelmében visszaadhatatlan, örök problémája ez az adaptálóknak, ha tetszik, olvasd el újra és újra, aztán fetrengj, és képzeld el az egészet, de ne várd másoktól -- főként a fantáziatlan hollywoodi iparosoktól -- hogy színre viszik helyetted és majd jól lenyűgöznek.

... A Hair egyetlen hibája, hogy a fasszopó producerek jó tíz évvel az alap-musical bemutatója után, jószerivel kockázat nélkül vágtak bele a megfilmesítésbe, mikor már nem volt sem vietnami-háború, sem hippi-kultusz, és már igazi rock (és hippik) sem nagyon. Kerestek egy tehetséges, éppen befutott filmest (Forman; Száll a kakukk fészkére, Elszakadás), aki ráadásul külföldi, tehát nem is ugrál annyira, aztán hajrá, (akkorra) megállapodott harmincasok, lehet a kasszához fáradni, némi nosztalgiára.

...Bocs, be vagyok rúgva némileg, de szerintem ezek a mozik minden hibájuk ellenére korrekt izék voltak, kurvára nem kellene aktualizálni/elbaszni egyiket sem, annál is kevésbé mert még egyetlen remake-t sem láttam, amely legalább az eredetit megközelítette volna, a jelenlegi színészek pedig a régiek bokájáig sem érnek, computerszörnyek ide, robbanások oda, na meg a csöcsök, de azok is mi a fasznak, ha minek.

Zelefánt.
A végével főleg nagyon.

A Hair szerintem nem a háborúról - hogy rossz - szól.

Az egész lényege, hogy a fiatalok élik a kis nyomi életüket
A suttyó a farmon.
A munkásgyerek inkább lóg.
A gazdag partikon mariguánát szív.

Az, hogy mi folyik körülöttük, az mindnek magas.
Fel se érik.

A szüleikhez képest határozzák meg megukat.

Aztán jönnek a behívók, és kezdenek elgondolkodni.

Rájönnek a nagy igazságra, hogy az öregek mind görények és a vérüket szívják.
Ekkor a fiatalok összefognak.

A végére, mint hótiszta áldozati bárányok állnak a fényben.

Hogy mi dolguk a világban azon kívül, hogy ellenzik, az nem derül ki.

A fiatalok most is ilyenek.
Van aktualitása.
simonmondja... 2007.10.20. 06:22:49

Csatlakozom. Ehhez jön még a nosztalgia. Hogy Recsk, fekete autó meg demokrácia hogy jött ehhez, azt nem értettem. A mai fiatalok frusztráltabbak talán, ezért basztatják annyira egymást. Meg persze a szövegértési nehézségek.
A Dűnét egyszer megpróbáltam megnézni, de már az elején elaludtam, pedig a mélyfilozófiai kezdetetekig még el sem jutottam. Ez van, ha az ember reggel korán kel.
TWÁ
Én azért jobban szeretem, ha politizálsz, rám nem igaz,h "Jajj, de unom a ...", legalábbis addig nem még böszmeországban élek. Ráadásul mostanában még egyet is értegettem veled néhány dologban. Amúgy nem is jó olyannal vitázni, akivel mindenben, illetve semmiben sem ért egyet az ember. Azért vigyázz, nehogy az index megorroljon rád, ha kifarolsz, és elkezdesz szubjektív blog lenni. Én azt látom, hogy az index fő blogjai, mind valamilyen formán tematikusak. De ma kussolok, hagylak titeket esztétizálni....
malacka: lesz még politika, de nem akarok _kizárólag_ ezzel a két kakassal foglalkozni, mert abba belegárgyul az ember. erre intenélek téged is.

régebben is volt itt ufó, gomba, könyv, játék, cipősdoboz, történelem, Isten, haditechnika. utóbbi talán külön mellékblogot is érne, mert közben a világban háborúznak ám, meg atomválság van folyamatosan (és lesz is).

pont az volt eredetileg a célom (többek közt), hogy a népszerű és egyszerű skatulyák ("libsi", "jobbos", "balos") mellett kiderülhessen, mennyi más területe van az életnek, ahol akár egyet is érthetünk. "civil" területek. pl a scifi.

amelyek adott esetben relevánsabbak és fontosabbak, mint hogy most hány kérdés lesz a népszavazáson. persze fontos az is.

Lemről pl asszem lesz még szó,és a Kazohiniáról is, ami még mindig alig ismert.

Ínyenceknek klasszik ajánlat: Brian Aldiss: Amíg világ a világ.
malacka69-"a fidesz bérenc"

A retardált utónév sokkal jobban állt. Vagy a kettő kompatibilis?
ja, valaki itt szidta a Gattacát, hogy uncsi, pedig az nagyon szép film imho. nem egy Transformers, ammán igaz, de jó az úgy.
Ha most itt a sci-fi a lényeg ezt nézzétek meg :

Sunshine (2007)

www.imdb.com/title/tt0448134/

Danny Boyle istenkirály én még ilyen szép és korrekt tudományos fantasztikus filmet nem láttam. Leesik rólatok a gatya.
Tóta W. Árpád

Pusztán a hangzás hasonlóság miatt nekem a Világok Arca Baraka jutott eszembe, ami szintén baromi unalmas, viszont gyönyörű.
Trevis.

Reagáltál a nácikat szerintem feldolgozó pár filmre.
Diktátor,
A fal,
Halló,halló,
Woody Allen orros filmje
Indiana Jons...
stb.

Persze nem szociológiai művek. Főleg ezért nagy hatásúak, mert komédiák.

A náci nézetek kialakulásának módjára régen én is kerestem a választ, de manapság nem kell ehhez film.

Mindenki láthatja, hogy történt, aki foglalkozik napi politikával és beszélget politizáló fiatalokkal.

Most már nem titok.
HacsaturjÁin.

A Dune-t nem láttam. Pedig már régen sokat áradoztak róla.
Egyszer lehet, megnézem. A Gyűrűk urába sem haltam bele, csak nem tudom ki fogja az életemből elpazarolt órákat visszaadni.

A filmeket "a Jóisten nem szenvedésnek szánta".
A filmeket "a Jóisten nem szenvedésnek szánta".

Einverstanden.
Akkor lehet, hogy csalódni fogsz. Szerintem a Dune háttér ismeretek nélkűl érthetetlen.
hacsaturján
Igen, kompatibilis: minden fideszes köcsög, és főleg retardált. De, ha én hordok egy cimkét, amit tőletek kapok, az nektek jobban fog fájni előbb-utóbb, mint nekem. Pont úgy, mint mikor az ember megpofozza a gyerekét, és utána még órákig látja az arcán a piros foltot. Az bizony a szülőnek jobban fáj... Tehát csak bátran, jöhet a következő cimke, most ezt hordom egy darabig...
Azért van egy különbség: a szülő szereti a gyerekét :)
Lord Valdez.

Milyen háttér kell hozzá?

Hátha én sem a tehén farától jövök.
Malacka
legyen mondjuk 'görcsön érzet' (így külön)
A háttér csak annyi, hogy saját gyerek.
Ez egyébként csak egy gonosz vicc volt, nem kell túl komolyan venni.
Ugyanakkor meg kell, hogy jegyezzem Te csak egy név vagy, ami mögött valahol az országban (,de ez se biztos) van egy ember. Nem ismerem, nem tudok róla semmit, ergó nem is érdekel különesebben, ha esetleg megsértődik. Ami miatt mégse sértegetem, az az, hogy nem szép dolog. Illetve nem is célszerű, ha értelmes vitát szeretnél folytatni.
Én az állításokat szoktam hülyeségnek nevezni, nem az állító személyét hülyének. Ettől persze még meg van a véleményem az illetőről, csak igyekszem civilizált és racionális maradni.
Ez ezt a címkét se én ragasztottam, (elhatárolodok az elkövetőtől) és nem is kell semmilyen háttér. Nem érdekel, honnan jössz, ki vagy csak az amit mondasz. Ha igazad van igazad van, ha nincs nincs.
invisibl ! Inkább " görcsön kenyér " :)
Lord Valdez 2007.10.20. 10:17:20

Félreértetted. Simon a Dune-re kérdezett.
Egyébként meg minden viccnek van valami igaszség alapja.
droid

"David Lynch egyetlen hollywoodi produkciója volt. Annyira összeveszett a producerrel Dino de Laurentis-sel, hogy azóta sem hajlandó egyetlen nagy stúdióval dolgozni"

Dino de Laurentis -> Dick Laurent

Mindent tudunk..


simonmondja...

"A Gyűrűk urába sem haltam bele, csak nem tudom ki fogja az életemből elpazarolt órákat visszaadni."

Senki.
Én az első rész első harmadát , és a harmadik rész harmadik harmadát láttam, plussz elolvastam róla pár kritikát, meg itt-ott beletekertem mindhárom részbe. Pont úgy érzem, mintha az egészet láttam volna. :)
(Egyedül azt sajnálom, hogy az első rész harmadát mi a fasznak néztem meg. A "sorozat" vége egyébként elég jó)

Hölgyválasz
annyi a displayemnek.Hogy lehet egy lcd monitort megtisztítani?épp mézesteát ittam.
Malacka ! Biggyeszthetnek billogokat, tényleg nem számít... Látom, humoros méltósággal viseled, ez nagy erény ám ebben az idegbajos világban !:)
"Lord Valdez 2007.10.20. 10:17:20

Félreértetted. Simon a Dune-re kérdezett.
Egyébként meg minden viccnek van valami igaszség alapja."

Látjátok, milyen ütödött vagyok, valamiért reflexből malackának válaszoltam, pedig nem is kérdezett.

A háttérről pedig, hogy ki micsoda. Ugyanis a Dune univerzumban (is) komoly az események mögött történelem húzodik és szerintem a filmből nem derül ki, hogy mégis mi ez a vallásos szektaszerűség az Atreidesek mögött és miért is olyan fontosak. Mi ez a marhaság a Hanggal, meg ilyesmi.
sztiv 2007.10.20. 10:29:13

Dino de Laurentis -> Dick Laurent

baszki tényleg!!! :) elég jól összeraktad a képet és a karakter is az öntörvényű nagypofájú maffiózó. komoly megfigyelés szerintem biztos, hogy ül !

Úgy tünik, hogy lenyelődött a kommentem. (A blogmotor monnyon le!)
"Lord Valdez 2007.10.20. 10:17:20

Félreértetted. Simon a Dune-re kérdezett.
Egyébként meg minden viccnek van valami igaszség alapja."

Igazából annyira számítottam malackára, hogy meg se néztem ki írta, csak válaszoltam. Mea culpa.
Ami a Dune-t illeti szerintem a filmből nem derül ki a Bene Gesserit nevű szektaszerűség kapcsolata a hatalommal és anélkül szerintem szinte érthetetlen, hogy mi a bűne Lady Jessicának és mi a franc az a Hang, és miért baj, hogy Paul Atreides is rendelkezik vele.
Lord Valdez.

Shore már mondta.
Szóval, nem tudom, te miről beszélsz, én azt hittem arról, hogy előképzettség nélkül ne kezdjek Dune-t nézni.

Erre kérdeztem, hogy mit értesz megfelelő előképzettségen?

Hátha van nekem.És akkor már szabad értenem.
Lord Valdez.
Ja, már értem, szóval inkább olvassam, mint nézzem.
Na de invisibl ! Hát nem ismered a Clean kiváló ablaktisztítóját ?! Igaz, hályog ellen nem működik ! :)
holgyvalasz
A hályog az magától leesik(olykor),de ennek sztm. betenne a clean.
droid

"a karakter is az öntörvényű nagypofájú maffiózó."

Bizony!
Mi mindenre jó twa Haj-Düne blogja!

Más téma, pl. malackának:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=7&k=2&i=89303

Minden vita akkor jó, ha tisztázott miről és milyen feltételekkel zajlik. Itt az a nagybüdös igazság, hogy v.kit már azért bélyeg sújt, mert ismert a hovatartozása. Az AMIT ÍR MEG LÉNYEGTELEN. Sajnálatosan ez igaz minden oldal többségére. Azért jó lenne, ha ezen gondolkodnátok egy kicsit, mert az előítéletek így születnek. Mondjuk jómagam azért kipróbáltam igencsak művelt körökben is, és sikerült megvédenem a kreacionista álláspontot. OTT viszont csak az érvek számítottak, és az, hogy a vitapartnereim az alapfogalmakkal tisztában voltak. Amíg valakinek halovány ibolyája sincs arról mi is az 1M, nem fogok vele vitatkozni a jövő repülőiről./TWÁ, ez kivételesen nem Neked szól, csak azért hoztam, hogy mindenki lássa be- lehet néha békén hagyni ezt a nyomorult klaviatúrát./ Az, hogy valakit kispéciztek és b@szogatjátok, hát rátok vall kedves balérzelmű barátaim. A "csordaszellem", mint olyan a véretekben van. Amikor ez megjelenik a mi oldalunkon, akkor bennem elindul az ellenperisztaltika. Sajnos megjelenik, és nekem ettől az oldaltól is mind sűrűbben hányhatnékom van. Hiába tudom, hogy ez azért kell mert a libsi kultúrpolitika ilyen mélyre süllyesztette az ország szellemi ellenállóképességét. Az a kultúrbunkó aki nem vágja magát feszes "vigyázz"- ba a Himnusz, a Szózat hangjaira, papolhat nekem. És ISTENRŐL, JÉZUSRÓL még szó sincs. Persze, ha ez a nímand a kezét a szívére teszi is ilyenkor, az nem azt jelenti, hogy hisz abban, nem az csak a kirakat a hülyéknek.

"Nemsokára akár 100 évre vehetünk fel jelzálog hitelt, de az is elképzelhető, hogy azt mondjuk a bankunknak: egyáltalán nem szeretnénk tőkét törleszteni."

Kemény, de simán elképzelhető.
A pénzt béreljük, nem a lakást.
Ha meghalunk, az örökös eldönti, hogy bérli-e tovább a pénzt, vagy eladja a lakást és visszaadja a pénzt a tulajdonosának.

Baloldal: Jó lehetőség a piacbővítésre!
Kisebb törlesztőrészletek, többet költhetünk pl. mozira, javuló életminőség, bőrkötéses düne könyvek vásárlása (hogy ne szaladjunk el a poszt témájától.)

Jobboldal: Nemzethalál, kiárusítjuk az országot, már semmi nem lesz a miénk. Magyar embernek nem lesz saját otthona, az xy befektetők gyarmata vagyunk!
Moralis.

Jókat vitázhattál a kracionista álláspontodról.
És ahhoz mit szóltak a vitapartnereid, hogy a "csordaszellemet" ki rakta a vérébe a balosoknak és jobbosoknak?
Az intelligens tervező?
Akkor talán nem kéne annyit sírni miatta.
Még a végén kiderül, hogy jól tette, mint mindent.
Vagy nem?
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.20. 07:51:40
"lesz még politika, de nem akarok _kizárólag_ ezzel a két kakassal foglalkozni, mert abba belegárgyul az ember..."

mikor lettünk ennyire politika-centrikusak? kb. 8-10 évvel ezelőtt még nem tolakodott így be a hétköznapokba. lehet, hogy akkor még én voltam túl fiatal?

ha teszek két lépést hátra, és ránézek a közéletben folyó eseményekre, egyszerűen nem értem az emberek ostobaságát. kialakult bennünk egy politikai szűrő, és mindent/mindenkit ezen keresztül látunk. ez lett minden alfája és omegája. szinte már nem tudjuk úgy kimondani egy közismert művész, előadó, színész nevét, hogy első blikkre ne a politikai irányultsága ugorjon be mindenkinek.

mikor alakult ez ki? ezt mi maguk indukáltuk vagy a politikai vezetők és a média tett ilyenné?
- A lakás értéke 2017-ben 40.000 000 Forint **

na itt dőltek be az usabeli ingatlanpiacosok is, mert aztán nem emelkedtek olyan mértékben az ingatlan árak ahogy saccolták. helyettesítsd be, hogy az adott lakás mondjuk 2017-ben nem ér negyvenet csak 20 millát vagy éppen 15M-t akkor bizony borul az egész képlet. Ráadásul ha a törlesztőrészletet nem tudod fizetni 3 hónapig akkor jogosult a hitelező eladni a lakásodat de nincs minimum ár. tehát ha te 9 M-val tartozol még a banknak akkor kurvára leszarja, hogy a lakásod 25M ér, el fogja adni 9M-ért. (Ilyen jelenleg az OTP szerződési feltétele is itthon, nem kell ezért az USÁba menni) Neked meg nem marad lakásod sem pénzed csak az, hogy pld. 5 évnyi törlesztőrészlettel + alap befizetéssel ötször annyiért laktál mintha sima albérletbe mentél volna.

te topicromboló ! :)
Sztív.

20 000 000- forintért újépítésű zöldövezeti budapesti 70 négyzetméteres lakás?

Ne hidd el.

Csak mese.

Valami nem igaz:
Vagy omladozó,
vagy mucsán van,
vagy 45 négyzetméter,
vagy 40 000 000- már most.

De az is lehet, hogy van ilyen, csak nem a középosztálynak hitelre, hanem a haveroknak csak most.
Nocsak, nocsak.

Árpi szélsőjobbos lett.

Fricskázzuk meg a jelenlegi hatalmat. Üzeni blogjában. Ezek a filmek alapvetően a fennálló rendszer elleni lázadásról szólnak.

Már varrom is a fekete-piros lobogót. For a better magyarland. Hol és mikor???:)))))))
invisibl ! Mázli, ha leesik,1-el kevesebben a várólistán ! :) A clean pedig sokmindennek betesz, pl. ha megisszuk! Vetekszik a metanol hatásával !:)
Szép 7végét, s Ünnepet, mindenkinek olyat, amilyet megérdemel !:) Pááá !
Tovább is fejlesztem az előbbieket.

Gyártsunk duplavé alakú tojáskatapultokat, amolyan kétlövetes kivitelben. Állítólag a kordon messzebb lesz, de duplavé megoldja:)))))

Így indulhatna a kormánypropaganda, ezertojásból rántotta Tóta-módra:))))
Lord valdez
Ha más gyerekét pofoznád meg, s látnád órákig, hogy piros, akkor is neked fájna jobban. Lehet, hogy bizonyos német katonáknak is fájt a vadidegen zsidókon a sárga csillag látványa. Nekem fájt volna a helyükben...
Invisibleman
A te cimkéd meg lehetne:
"született Degecen" Megfelel?:)
Többiek:
HA VALAKI SZERETI A LOVAKAT ÉS A GUMIBÓL KÉSZÜLT TÁRGYAKAT, AKKOR KEDD DÉLUTÁN JÖJJÖN KI AZ ASTÓRIÁHOZ!:))&:(

Nekem a "csapajev"-re szaporodik a légzésem.
:-)
Siralom
Nem magával az előitélettel van a baj(abból sztm neked is van egy kevéske).Az sem volna tragédia,hogy valakit kipécéznek és mondanak ezt vagy azt(velem is előfordult már mégis élek),ha van esélye,hogy visszaszólhat anélkül,hogy súlyosabb inzultusnak tenné ki magát.A baj azzal van,hogyha valaki jogot vindikál magának arra,hogy definiciószerű kijelentéseket tegyen,mondjuk a "csordaszellem" a véretekben ba... rátocskáim és kuss van,ha valami nem tetszik.
droid

"tehát ha te 9 M-val tartozol még a banknak akkor kurvára leszarja, hogy a lakásod 25M ér, el fogja adni 9M-ért. "

Te is eladhatod a lakást, még mielőtt nem fizetsz, nem kell a bankot megvárni.
Az eladásnál nem probléma, hogy van széljegy a tulajdoni lapon. (A vételár ezen része először a banknak megy a hitel törlésére) Ha lefelé megy az ingatlanok ára, de tudod fizetni a részleteket, téged az áresés nem érint, a bank aggódhat emiatt, ha akar.


simonmondja...

"20 000 000- forintért újépítésű zöldövezeti budapesti 70 négyzetméteres lakás?

Ne hidd el. "

Nem is hiszem, de a felvetésben nem ez a lényeg!

Veszel 10M-ért egy lakást, 40 év hitelre. Legyen a hitel CHF alapú. Az önrészt most hagyjuk, bár valamennyi kell hozzá.
Ez azt jelenti, hogy kb. 50.000 Ft/hó a részlet.(egyik bank díjkalkulátorával számoltam) Kb. ennyiért tudsz albérletben is lakni.
Ha örök hitelre veszed, akkor ennél kisebb a törlesztőrészlet, mert csak kamatot törlesztesz, tőkét nem.
Aki albérletben gondolkodik, az jobban járhat az örökhitellel. Ha lefelé megy az ára és nem tud fizetni, akkor beszopja -ez valóban kockázat,de mindkét kedvezőtlen estenek teljesülnie kell egyszerre-), de ha felfelé megy - mondjuk sok-sok idő múlva tényleg eléri a dupláját, miért ne - akkor eladja, visszaadja a banknak a tőkét (példánkban 10 milliót), a maradék profit, ráadásul kisebb havidíjért lakott, mintha bérel.

Nem veszek mérget a gondolatmenet helyességére, de hol a hiba?


droid:

"helyettesítsd be, hogy az adott lakás mondjuk 2017-ben nem ér negyvenet csak 20 millát vagy éppen 15M-t akkor bizony borul az egész képlet."

Nem borul, csak várnod kell még (tovább bérelsz, mintha misem történt volna)
Pont az elnyújtás lehetőségében van a lényeg!
Malac
Há'mos téllegzavarba vagyok.Eddig úgy tuttam,hogy én nem Degecen születtem.
Ennyire azé' nem fájhatott!
Látod itt a baj veled,az alapműködésed sztm,hogy görcsön kenyér visszajár.
Bocs,bocs 1000x.Inkább tűnök is el innen.Nekem még Van Dógom.
malacka69-"a fidesz bérenc" · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.20. 12:15:47

"HA VALAKI SZERETI A LOVAKAT ÉS A GUMIBÓL KÉSZÜLT TÁRGYAKAT, AKKOR KEDD DÉLUTÁN JÖJJÖN KI AZ ASTÓRIÁHOZ!:))&:("

Te szereted? És mit szoktál csinálni a lovakkal, meg a khm... "gumiból készült tárgyakkal"?
Persze nem ítélkezem, a te dolgod ;)
Sztív.

Én nem értek hozzá.
Viszont van lakásom. Budán. Ha a rezsire is költ, az egész kb.100 000- havonta ,jóindulatú becsléssel. Ezt negyven évre bevállalni legalábbis kockázatos.
Negyven évig hopp és sohasem kopp?

Molaris
Ne nevezd az itteni főszónokokat balosnak, vagy libsinek, mert nem azok. Ez a jelenlegi kormány sem az, csak a szavaiban, mert ugyan már, nézd végig a tetteiket egy szegény békési cigányember fejével, az se nem balos, se nem antirasszista. Gondold csak át! Itt van Kopaszmercis, aki kb. 330ezret keres, BP II. ker elit helyén lakik, és fiatal kora ellenére úgy osztja az észt, minhta legalábbis milliomos lenne belőle. Ő sem balos, fingja nincs a romákról meg a szegénységről.
Amúgy meg szerinted Horn Gábor vagy Demszky liberális? A nagy francot, tök autokraták!
Szóval hívd csak őket kormánypártinak, mert az legalább igaz...
Szóval mondd inkább azt, hog
simonmondja...

"Én nem értek hozzá."

Szintén nem, de ez itt csak előny!
:)

"Ha a rezsire is költ, az egész kb.100 000- havonta ,jóindulatú becsléssel. Ezt negyven évre bevállalni legalábbis kockázatos."

Ha nincs lakása, akkor bármilyen megoldással kockázatot vállal. Ugyanis ha nem kér hitelt, akkor albérletben lakik, és ha nem tud fizetni, akkor lakni sem tud, és pénze sem lesz. Ugyanott van..

Szóval albérlet kontra hitelben nem sok
érvet látok az albérlet mellett.
Valaki lát esetleg?
Sztív.

Nem tudom. Talán a mozgékonyság. Az előny lehet olykor.
Azoknak, akik a Hair megnézése miatt látták az átkost büntinek,
üzenem, hogy a gimiben tornapadon nézték a fiatalok ma a Szabadság,szerelem c. filmet Dobó Katával.

.
"ja, valaki itt szidta a Gattacát, hogy uncsi, pedig az nagyon szép film imho. nem egy Transformers, ammán igaz, de jó az úgy."

Én voltam az a galád. A transformers amúgy egy FOS. Gattaca átesve a ló túloldalára. Akkora töménységű hatásvadász, effekthajhász kakit ritkán lát az ember. Minden olyan szinten túlozva volt, hogy a végén már semmi sem tűnt nagy számnak. A transformers végén az ember már nem lepődik meg semmin csak unottan várja mennyi ideig tart még porig rombolni a világot. Az ingerküszöböd felpumpálja az egekbe pikk-pakk -és ott is tartja, nincs pihenő-, aztán ami igazán nagy jelenet lehetne, mikor Megatron felébred, addigra már az egész akkora jelentőségűnek tűnik mintha az égvilágon nem történt volna semmi extra. Mindez olyan rendezésben és vágással, ami pont azt a hangulatot árasztja hogy faszom kivan már ébredjen fel ez a kúrva Megatron vagy kia faszom aztán húzzunk már innen haza. A sztori meg iszonyatmód elhanyagolva. Megjegyezném az indexes filmkritikák meg totál manipulatívak, cask azért lehúznak egy jó filmet (konkrétan az Apocalyptót) mert Mel Gibson két héttel azelőtt zsidózott. Tőlem aztán embert is ehet csak rendezzen még filmeket.
simonmondja...

"Talán a mozgékonyság. Az előny lehet olykor."

Igen, egy albérlettől könnyű megszabadulni, de a hitelre vett lakást sem kell eladni, hiszen kiadhatja, és ebből a pénzből bérelhet máshol egy lakást.
(mondjuk ez már több munka, mint egyik albérletből a másikba költözni.)


malacka

"Itt van Kopaszmercis, aki kb. 330ezret keres,"

Ugyanaz a szitu, mint az 56-os vitában. Aki jól élt akkor, annak nem hiányzott semmilyen lázongás.
Nyilván kopaszmercisnek sem hiányzik. Ahogy írod is, nem balos, csak elégedett haszonélvező.
Ha majd egyszer rosszul megy a szekér, talán tábort vált, addig mit vársz tőle?
Nyújtsanak tiszta kezet! Csókolják meg egymást!
Az Index felhívása a magyar néphez
index.hu/velemeny/jegyzet/nyil071020/
test subject #28

"az indexes filmkritikák meg totál manipulatívak"

És még gagyik is rendszerint.
"Ha majd egyszer rosszul megy a szekér, talán tábort vált, addig mit vársz tőle?"

Na éppen ezaz amit nem értek. Az egyértelmű hogy a tömegek akik általában az utcára vonulnak és lenghangosabban kiabálnak, nagyrész maguk is álszent emberek akik három hónapja még azt sem tudták hogyan kell rendesen hátrafelé nyilazni. Ezek most még ráadásul elégedetlenek is mert nem jött össze nekik, tehát csóringerek mint a picsa. És ezért annak reményében hogy több maradjon a zsebükben elmennek tüntetni, meg ugrásra készen várják mikor lehet végre menni felvonulni (megtisztulni), hogy a végén nyerjenek és... És mi? És majd az éljenző tömeg a hátán viszi egyenesen a nemzeti bank széfjébe? Kizárt, ugyaolyan csóri marad az ő helyzete fikarcnyival nem lesz jobb, amire majd csak akkor fog rájönni ha mindez megtörtént, de még akkor sem magától csak egy "őszödi beszéd" után, mert amíg lehet az említett haszonélvezők etetik a duhét és gyűlöletét, őt magát láncraverve ezzel. Na pont ezaz ami miatt nem értem őket. Megértem orbánt, megértem tomketet, megértem bayert mert mind haszonélvezői a jobboldali nézetek és politika térnyerésének. De ez a sok szerencsétlen megdelejezett paraszt mi a faszt képzel? Csak nem hiszi őszintén hogy ő azért van ott a kossuthtéren hogy a szűz mária reá vesse áldott tekintetét és ő az alázattól letaglózva térdre roggyon miközben pofánbasszák gumibottal?
Hú bazzeg csak most vettem észre hogy ez egy kicsit off-ra sikeredett, bocsi. :)
test
Szerintem jó nagy általánosítással egy jó nagy butaságot írtál. Én ezért lökném ki lári-fáriékat a hatalomból:
szenzor.freeblog.hu/archives/2007/10/19/Nem_en_mondom/#comments
Olvass el, hogy lásd, más szempontból is lehet ellenzékinek lenni!
nah előbb lefulladt a blogmotor. szal én nem megyek szavazni amíg értelmes párt nem lesz (eddig sem mentem soha senkire, 18 évesen mikor először lehetett a szüleim kényszerítettek hogy szavazzak a fideszre de nem tettem csak úgy csináltam mintha) és bárki aki bármilyen pártrendezvényen részt vesz az kárt okoz az országnak és morális nulla.
"Lord valdez
Ha más gyerekét pofoznád meg, s látnád órákig, hogy piros, akkor is neked fájna jobban. Lehet, hogy bizonyos német katonáknak is fájt a vadidegen zsidókon a sárga csillag látványa. Nekem fájt volna a helyükben..."
Legjobban természetesen a gyereknek fájna, nyilván nekem is, mert teljesen emberi dolog az empátia. Viszont egy karaktersorozat (malacka nekem egy karaktersorozat, amihez vélhetően ember tartozik) kevésbé váltja ki, mint a személyes találkozás vagy akár egy fénykép.

molaris:
"Minden vita akkor jó, ha tisztázott miről [...] mindenki lássa be- lehet néha békén hagyni ezt a nyomorult klaviatúrát./"
Kár, hogy nem itt hagytad abba az írást...
test subject #28

"Na éppen ezaz amit nem értek."

A "nem haszonélvezők" rossz helyzetükből csak kevés kiutat látnak, az egyik ilyen a politika. Megmagyarázhatod nekik, hogy ezen a politika nem fog segíteni, meg a vallás sem, meg más emberek sem, meg a piacgazdaság sem, és tulajdonképpen csak magukat rángathatják ki a szarból, ha tudják. Erre szegények a tükörbe néznek, és elkeserednek. Na ezért.
"Az a kultúrbunkó aki nem vágja magát feszes "vigyázz"- ba a Himnusz, a Szózat hangjaira, papolhat nekem."

Nemhogy feszes vigyázzba, de engem mindig elfog a röhögés a himnusz közben és alig bírom visszafojtani. Egészen kicsi gyerekkorom óta. Ez valami velemszületett "rendellenesség", tényleg nem értem nagyon kínos, orvosnál még nem voltam vele, bocsáss meg érte.
test

"de engem mindig elfog a röhögés a himnusz közben és alig bírom visszafojtani."

Hát bizony, az élet hamar ledarálta a pszihédet. Gyakori eset. :)
Szinbád,

"Dumbledore meg buzi bazmeg!
index.hu/kultur/klassz/petter1020/"

Nyugi, Gandalf is:
www.gay.hu/node/721

Ezek a vén süvegesek.....:DDD

OFF

"csak elégedett haszonélvező."

Azt azért sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a "haszonélvező" lehet, hogy a következők hasznát élvezi:
1. szerencsés összetételű génállomány
2. szülők, akik akkor, amikor a gyereknek még erre nem volt elég esze, a megfelelő irányba igazgatta, netán rákényszerítette
3. sok tanulás,
4. kemény munka
5. pici! szerencse

És ez teljesen független attól, hogy valaki balra, vagy jobbra szavaz. Egyébként meg a leginkább "elégedett haszonélvezők" stabilan jobbra szavaznak. (Bp. II.+XII. kerület)

Szvsz aki nem "elégedett haszonélvező" lehet, hogy a fenti tényezők valamelyikében szenved(ett) hiányt.
Na itt vagyok megint.Én a szegény Molarist csak azért sajnálom mert állandóan bolygatva van a perisztaltikája.Igy tényleg szar dolog élni.Az ember nem élhet normálisan állandó rossz közérzettel.Az orvos mit mond erre?
Cole 2007.10.19. 06:10:26
> nekem a Starship Troopers-ből nagyon ott volt,
> hogy csak akkor lehet gyereke, ha bevonul,
> lehúz ott pár évet...

Érdekes egy államforma lehetett! Ami engem elgondolkoztatott az a Battletech univerzum. Ebből csak egy-két könyvet olvastam, de elég meghökkentő ötletek voltak benne.

A klánok mindegyike egy harcos társadalom volt, amiben nagyon fontos szerepet töltött be az eugenika. Az új nemzedékeket a régi nagy harcosokból állították össze, a hagyományos módon születő gyermekek az életük során valamiféle másodrendű emberek voltak csak (őket hívták szabadszülötteknek). A harcosoktól a mintát még életükben levették, és nyilvánvalóan csak haláluk után használták fel. A szaporítási programba (mi másnak is nevezhető ez?) bekerülni roppant nagy tisztesség volt, csak a legnagyobb hősöknek sikerült. Ez egy roppant embertelen világot eredményezett, de nagyon hatékony harcosok voltak. Ebben a társadalomban egy ember élete nem sokat ért.
Shore 17:55

1.Te vagy "A" kiválasztódott?
2.Tisztelet,ha így volt (nem a te érdemed)
3.Mihez képest? (tudás?)
4.Pornoipar?győzikevörk?
5.Megabaszott SZE-REN-CSE

ÖNKONTROL,EMPÁTIA->értelmező szótár,
arc hátra!!

OFF

"Motoros fűrésszel vagy baltával támadtak a természetvédelmi őrök szerint a tettenért fatolvajok, akik a figyelmeztető lövésekre sem álltak meg. A testre leadott lövésbe az egyik tolvaj belehalt." index.hu/politika/bulvar/fat071020/

Nagyon helyes. Kitüntetni!
viljicspipo-e 2007.10.20. 19:33:01

Megmutatnád hol használtam az "én" személyes névmást a kommentemben?
Shore

Az "én" személyes névmást valóban nem használtad.
Idéztél az álláspontodnak megfelelően.
"csak elégedett haszonélvező."
éN is nézőpontoztam.
ennyi
hi
molaris imád okosnak látszani és ezért idegen szavakat használni.

Ő ugyan jobboldali és előítélettől mentes, "de hát ezek a balosok és libsik...". Mi lenne ha előítéletes lenne :-) ?
Shore.

Elég elbaszott helyzet, hogy

szépnek,
műveltnek,
képzettnek,
szigorúan sokat dolgozónak,
és mázlistának

kell lenni ahhoz, hogy az ember ne menjen kínjában a rendőrsorfalnak.

Egy rendes helyen az egész társadalom megél .

A csúnyák,
a nehéz gyerekkorúak,
a szakmunkások, segédmunkások,
az időnként gyerekeket szülők, vagy linkeskedők,(ugye, nálunk egy kategória - nem dolgozik keményen),
és a párszor padlót fogók.

Nálunk az inaktív dolgozó korúak aránya 50% és nincs minden cégen a FELVESZÜNK tábla.
Ha néhány adat nem szupi az önéletrajzban, senki nem ad munkát, csak a család - ingyé.

viljicspipo-e 2007.10.20. 20:47:11

"éN is nézőpontoztam."

Nem. Te bunkó módon személyeskedtél.

simonmondja... 2007.10.20. 21:04:31

Részben egyetértek veled. Az eltérések tisztázása viszont valószínűleg nem ennek a posztnak a témájába vág.
OFF

Ekkora egy faszokat:
index.hu/politika/belfold/fony4269/
Aztán csodálkoznak, hogy utálják a népek a cigányokat.

(Ez se semmi eufemizmus: "fegyverével agyonlőtt egy férfit, aki a közeli erdőben fát gyűjtött". Ja, van aki meg hifit gyűjt, parkoló autókból. Megint más ereszcsatornák és bronzszobrok gyűjtésére specializálta magát.)

Mivel már elég régóta off a téma, lenne egy kérdésem:

Látta már valaki közelről az MSZP&antifasiszták-féle nyilas óriásplakátokat? (állítólag az Andrássyn vannak...) A tévében látottak alapján ismét sikerült hülyeségcsúcsot felállítani.

OFF

Átadták Németország leghosszabb hídját. A 4.1 km-es útszakasz "hat egymásba illeszkedő hídból és egy gátból áll, ami mellett párhuzamosan még egy vasúti híd is fut". Mindezt 125 millió euroból (31 milliárd Ft) hozták ki a germánok.
index.hu/politika/bulvar/hid1021/

Emlékeztetőül: a mi nemzeti büszkeségünk :-) (w.blog.hu/2007/05/24/hidember_betonbol) 42 milliárdba fájt...

Ezek, akik itt off-olnak, szerintem nem látták a Hair-t. Ha meg látták, akkor nagyon nem értették meg.
Én csak a felét láttam,ezért félig értem,de nem emlékszem,az elejét nem értem,vagy a végét,mivel arra sem emlékszem,az elejét láttam,vagy a végét.
A zene jó,de azt a rádióban hallottam.
A moziban meg aludtam,de kidobtak,mert nem volt jegyem,de az elején,vagy a végén?
Kár.Mi?
Most,hogy visszaolvastam a saját hozzászólásomat,rádöbbentem,azért értem csak a felét,hiszen a másik felét nem is láttam!
Az elejét,vagy a végét?
Tök mindegy.
Játszd ujra Sam!Vagy ez egy másik?
RE: El Condor 2007.10.21. 22:09:11

"Ezek, akik itt off-olnak, szerintem nem látták a Hair-t. Ha meg látták, akkor nagyon nem értették meg."

??
Én spec. láttam a Hairt; azért offolok, mert az eredeti témához kb. egy napja nem jött már érdemi hozzászólás, ezért gondoltam, hogy "beszélgessünk" inkább másról. Ez itt bevett szokás egyébként (2-3 nap után, főként az éjszakai sávban).

Asszem igaza van TWÁ-nak. Mostanság nincsenek olyan filmek, mint a Hair, pedig az is egyre időszerűbb. De lehetne még sorolni a figyelmen kívül hagyott filmeket regényeket és üzeneteket: ilyen a Terminátor is, meg a Gattaca, sőt a Különvélemény is (bár ez utóbbi feldolgozása tényleg borzalmas). Valaki emlegette fenntebb, hogy a Gattaca mennyire szar, meg demagóg. Igaz, de enélkül sokszor nem lehet a hülye amerikai fejekbe eljuttatni másfajta nézőpontokat. Tulajdonképp ezért nagyszerű a Hair is: szerencsétlen lúzer Bukowksi jön a nagy semmi közepéről, istenhazacsaládés fogajd szót apádnak vidékéről, aztán a nagyvárosba érve új eszmékkel találkozik, és változik a világlátása. Ezt még mindig nem tanulták meg Amerika nagy részén, hogy sokféle igazság van, nemcsak az, amit egyszer a fejembe vertek, meg hogy gondolkodni is kéne néha, meg tájékozódni. Annak idején pl Bob Woodward, aki a Watergate botrány egyik kirobbantója volt a Washington Postnál, ugyancsak hasonló volt mint a filmbéli Bukowski fiú. Jött középnyugatról, gyakorlatilag kriptofasista eszmékkel, amikkel az apja tömte a fejét. Aztán elment egy jobb egyetemre, ahol csak azzal, hogy más váleményeket, más hátterű embereket is megismert, gyökeresen megváltozott a világlátása, és az egyik legliberálisabb , elismertebb újságíró lett.
Halivúd elment hazafiasba, és gyáva lett. kiretusálni a WTC tornyokat az elkészült filmekből meg hasonlók, azt igen. Igaz, háborúellenes tüntetések is alig vannak. Még a legmeggyőzőbb az a nő volt, aki letáborozott Bush texasi farmja előtt és hónapokig próbálta számon kérni az Irakban elesett fia halálát. Aztán feladta ő is. A hírességek meg szép lassan aktuálisabb témákra térnek át: egy időben rengeteg háborúellenes dal és megmozdulkás volt, csak hát a land of the free is változik, a rádiók és tévék tulajai is szubjektíven értelmezik a szólásszabadságot: volt egy szám, a Bombs over Irak, annak idején több adó is megtagadta a sugárzását. Még Pink a legkövetkezetesebb, azzal, hogy minden koncertjén elénekli a Dear Mr. Presidentet.
Amúgy meg a Jóisten mentsen meg a Hair remakejétől: megint valami nyálas fiatal sztárocskára osztanák pl Berger szerepét, ahogy az a remakeknél általában szokás... BRRR...
a vicc az ,hogy a Hair kozel sem utott akkorat amerikaban mint akar nalunk otthon
mar maga a film
most sem tartjak tul sokra
azert meg megemlitenem a szelid mototorokat is, ha mar nosztalgiazunk
igazad van Tota, a faszba a politikaval vegre
nem a blogodban
mnindenhol az orszagban
elni kell, nem tuntetni, meg politizalni
ahogy itt amerikaban
Azért az picit túlzás, hogy Herbert "hozta be" a társadalomtudományt, vallást, ilyesmit a sci-fi-be.
Ne értsetek félre, szeretem a Dune-t, nagyon is, csak ez az állítás nem igaz.

Most hirtelen Asimov és az Alapítvány jutott eszembe, ami szerintem kb 15 évvel korábban íródott.

Amúgy jókis írás, csak ezt pontosítani akartam (ha megkésve is).
ez a hippis film kalap szar most nézem ...
süti beállítások módosítása