W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Anyagi jog

2007.05.09. 06:30 Tóta W. Árpád

Olvastam nemrég egy kis színest: újféle műkezet fejlesztettek ki amerikai tudósok. Robotikus, idegvezérelt, gondolattal működtethető. Hiperszuper!

Csillió dollárba kerül. Mert az egészség nem üzlet persze, viszont a robotika például az. Vagyis a robotkart fejlesztő tudósokat meg kell fizetni, különben elmennek a Toyotához ipari droidot építeni. A tudomány és az ipar csodája az ilyen robotkar. Viszont nem jut belőle mindenkinek. Annak jut, aki meg tudja fizetni.

Űrutazás is annak jut, pedig szerintem jót tenne mindenkinek.



A hánybiztosítós rendszerről nem fogok értekezni most, csak egyetlen gondolatot szeretnék meghámozni: azt a felvetést, hogy akkor mostantól akinek több pénze van, annak jobb ellátás fog járni, mint a szegényebbnek. És hogy ez abszurdum.

Hogy a gazdag ember nagyobb biztonságban legyen, mint a nem gazdag.

Ebben az esetben viszont kérem a tisztelt tiltakozókat, hogy holnapra legyen az asztalomon az új Volvóm kulcsa.

Ugyanis autót például lehet venni százezer forintból. Egy kiváló állapotú kispolszkit, mondjuk. A gazdag meg vesz magának Volvót, amiről az a hír járja, hogy nemcsak nagy és metálfényes, hanem nagyon biztonságos is. Nos, ha ez a kettő összecsattan, akkor valószínű, hogy jómódú honfitársunkat egyben fogják kifeszegetni a száz darab légzsák közül, míg a kispolszkis úrvezetőt esetleg nem.

Nu, akkor most mi legyen? Megfogalmazható-e pénzben az emberi élet, a biztonság, a testi épség? Nem, de ha ezt az erkölcsi netovábbot gyakorlatban szeretnénk kifejezni, akkor, ugye, nekem jár az a Volvo. De nem az a szar kis kupé, hanem a nagy dög. Ja és izé… mennyit eszik már egy ekkora kocsi? Most akkor nekem ki kell fizetni azt a sok benzint, hogy biztonságban legyen a családom? Az egészség nem üzlet! Benzinpénzt is kérek.

Jár alanyi jogon Volvo? Nem. Anyagi jogon jár. Meg a robotkéz is.

Nincs igazság, csak odafent a mennyben.


Címkék: reform magyarland

491 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr9873048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocs de az elöző kérdés nagyon Orosz Józsefes lett :-))
"fuhur"-azt nem mondom,hogy az volt a non plus ultra,de igenis állítom,hogy sok fejlett ország a mi eü.-i szervezésünk vette át.Itt csak a törvényket és a rendet kellene betartani.Amit a sok mocsadék(oldalfüggetlenül)nem ismer el,az,hogy ÍGY ezt nem lehet.Ill. ezt elismerik,csak nem ott vakarják már megint, ahol viszket.
Kristl:

"Tehát akkor mondjuk a mentőhelikopter jár szolidáris alapon vagy csak a rohammentő?"
Ez megegyezés kérdése. Én arra szavazok, hogy járjon a mentőhelikopter is. Tényleg életmentő lehet. De sósmogyorót ne szolgáljanak fel rajta...

"Egyáltalán mit értesz kommunizmus vagy kapitalizmus alatt? Mint az eü kapcsán?"
Én ezt értem alatta (leegyszerűsítve):
- kommunizmus: mindenki ugyanazt kapja
- kapitalizmus: hogy mit kapsz, az attól függ, hogy mennyi fizetsz
Azaz én a kommunizmus szót most csak gazdasági értelemben használom, elvonatkoztatva a diktatórikus hajlamaitól.

"Miért kommunista az egybiztosítós modell ha kapitalista államokban is van és működik?"
Pusztán attól, hogy valami kapitalista államban létezik, még nem lesz kapitalista. Pl. közpark: bemehet mindenki, ingyen, és ugyanúgy élvezheti a zöld füvet és a napsütést. Ez egy kis darab kommunizmus, holott közpark kapitalista országokban is van.

"Ha eltérő ellátás jár valamekkora összegtől a többi miért nem?"
Ez megint csak megállapodás kérdése. Szerintem csak az járjon, ami tényleg szükséges, pl. hatékony gyógyítás, emberi bánásmód, kulturált környezet. Az egyágyas szoba, a különleges kaja, az nem. És azért nem, mert az túl sokba kerülne az adófizetőknek. Mert luxus. De ha valaki mégis ezt akarja (és lesz ilyen!), akkor az fizesse meg. Én nem állok az útjába. Vita tárgy lehet, hogy hol húzzuk meg a határt a szükséges és a luxus között. Valószínűleg nincs olyan határmeghúzás, amivel mindenki elégedett lenne.

A gyorshajtást, az oktatást és a szavazati jogot most ne keverjük ide, mert ez elég más.
Hadd válaszoljak én (is).
A magyar eü. jó szar. De. Ez a tegyünk valamit, mindegy mit aktivizmus faszság.
Miért nem lehet "jót" tenni?
Valami értelmeset?
És most én kérdezek 2őt: (választ várva)
Szerinted az elképzelhetetlen h ettől még szarabb lesz?
Szeringted elképzelhetetlen, h az eü. reform hasonlóan a többi privatizációhoz egyszerűen az állami pénz lenyúlása lesz?
Abban mindenki egyetért hogy a magyar EÜ most úgy ahogy van egy nagy rakás csődtömeg. Nem most rohadt le szépen évek évtizdek óta döglődik az egész.
Ráadásul ez hogy "kevés a pénz" az csak az egyik fele a dolognak, a másik pedig az hogy akiknek az lenne a feladta hogy ezt a keveset jól osszák be azok elherdálják. Itt a Győri kórházból is tudok pár dolgot hogy az igazgató hogyan cseszett ell tízmillákat ugyanakkor meg nincs kötszer.
Sajnos az egész EÜ a TB vel együtt egy óriása nagy ganékupac és emiatt nem hinném hogy olyan egyszerűen el lehetne takarítani ezt a sok szemetet ami évtizedek óta gyűlik.
A gond pont ott van ahogy már páran rávilágítottak hogy az új 2.0 piacalú .nEt -es EÜ-t is azok vezérelnék akik ezidáig szétlopták lerohasztották tönkretették.
„Vagy esetleg volt egy szar, hazug és képmutató rendszer amihez senki nem mert hozzányúlni, mert a sápszedő főorvosi lobby minden párt vezérkarában puszi pajtás? És most valaki bleköpött a levesbe mivel megpróbál csinálni valamit. (hogy jót vagy rosszat az még majd kiderül, de legalább valamit)”

Aye
Na ezzel van speciel a legtöbb bajom. Ettől szoktam agyvérzést kapni pillanatok alatt.
Tehát nem csinálunk egy felmérést az ország általános egészségügyi állapotára. Nem nézzük meg régiók szerint milyen betegségek dominálnak és miért.
Nem mérjük fel egységesen a kórházak állapotát valamint a környékbeli infrastruktúrát.
Nem végzünk semmilyen hatástanulmányt, nem kérjük ki a szakma nemzetközileg elismert tekintélyét, sem külföldi szakmát a kérdésben ha már a magyar olyan fúj.
Nem végzünk felmérést társadalmi támogatottságra, nem kérdezzük meg a helyieket mert ők csak afféle pondró prolik, „kiafasztérdekel” már megválasztottak én vagyok a főnök itt van nektek király reform ha nem hiszitek akkor reformkommunikáció.

A "szubszidiaritás elve:" Ez azt jelenti, hogy az EU döntéseit mindig a polgárokhoz lehető legközelebb kell meghozni. Vagyis, az Unió egy adott kérdésben csak akkor cselekszik, (kivéve természetesen azokat az ügyeket, amelyekért egyedül felelős), ha az EU-intézkedés hatékonyabb, mint a nemzeti, regionális vagy helyi szinten hozott intézkedés.

Még az általános Eus törekvéssel is szembe megyünk. De fennen hangoztatjuk a vele összhangban lévő „mindenki vállaljon magáért felelősséget” bizgerentyet. Ez pedig jó, értem.

Tehát egy társadalomra rákényszerített diktatúra után elvárjuk minden felvezetés, vagy fokozatos bevezetés nélkül hogy hirtelen tegyen magáért, de úgy. Hogy a fontos dolgokat továbbra is a fejük felett hoznak meg rájuk kényszerítve.
Minden megfelelő tájékoztatás nélkül. Érsd: nem kell utána járnom és bogarásznom hanem bemegyek mondjuk az e-magyarország járási pontba és két klikk után elolvasom mert sem időm se kedvem keresni a tájékozatás meg amúgy a kötelességük lenne.
Méghozzá úgy tudom elolvasni, hogy komoly előképzettség és jogi hülyeségek nélkül is megértsem.
Ha tudományos munkákban lehet törekvés arra hogy más tudományterület emberei megértség, sőt erről bulvár jellegű híreket is lehet írni, akkor megfelelő nem demagóg tényfeltáró tájékozatást is, mivel a téma messze nem olyan elborult mint egy vízmodell vagy egy kvantumállapot.

Ráadásul a cél nem a jó hanem a „valami”.

„(hogy jót vagy rosszat az még majd kiderül, de legalább valamit)”

Jó cél, igen az ilyen minden felelős választópolgár álma. A miniszterei az egyszeri fafaragó bácsi szintjét hozzák a vicc szerint… „fogvájó, ha el nem bacom…” 







LiBerti
”- kommunizmus: mindenki ugyanazt kapja
- kapitalizmus: hogy mit kapsz, az attól függ, hogy mennyi fizetsz
Azaz én a kommunizmus szót most csak gazdasági értelemben használom, elvonatkoztatva a diktatórikus hajlamaitól. „

Oké, akkor ez így nem igaz, bocsi. Ám kétségtelen, arra alkalmas, hogy a hozzá ragadt előzetes ítéleteket meglovagolja.

„A különleges kaja, az nem.
És azért nem, mert az túl sokba kerülne az adófizetőknek. Mert luxus. „

Mi a különleges kaja?
A dietás koszt vagy a betegséghez megfelelően kiírt esetleg költségesebb étel ezek szerint luxus? Különleges és költséges.

„ A gyorshajtást, az oktatást és a szavazati jogot most ne keverjük ide, mert ez elég más.”

Miért? Ugyanúgy a társadalmi szerződés részei, s érintik a társadalom rétegződését és a benne rejlő feszültségeket és mobilitást is.
Hát persze. És ugye nem kell ahhoz kurucinfosnak lenni, h esetleg felmerüljön bennünk, h talántalán, szándékosan készítették elő a terepet.
Most már látom! Shokaku nicknek igaza volt! Ezen a blogon tombol a cenzúra! Három mailt is kaptam ijesztő részletekkel! Lesz témám egy időre netes szólásszabadság témában!
Kristl:

"Oké, akkor ez így nem igaz, bocsi. Ám kétségtelen, arra alkalmas, hogy a hozzá ragadt előzetes ítéleteket meglovagolja."
Mondtam, hogy ez leegyszerűsítés. Nyilván mindkettő sokkal bonyolultabb annál a két félmondatnál, mint amit leírtam, de "ellátási" szempontból így lehet összefoglalni a kettőt.

"Mi a különleges kaja?
A dietás koszt vagy a betegséghez megfelelően kiírt esetleg költségesebb étel ezek szerint luxus? Különleges és költséges."
Mondtam, hogy a hatékony gyógyítás az OK. A különleges kaja nálam a kaviáros argentin steak áfonyamártással.

"Miért? Ugyanúgy a társadalmi szerződés részei, s érintik a társadalom rétegződését és a benne rejlő feszültségeket és mobilitást is."
Persze, hogy a részei, de ezek a részek függetlenek egymástól. Pénzfüggővé lehet tenni az egyiket, miközben a másik nem az. Pl. a szavazati jogot nem tenném pénzfüggővé, a felsőoktatást viszont igen (megfelelő módon, persze).


Ugye volt Kókának a mocsaras-békás megjegyzése.
Kristl:

"Ha tudományos munkákban lehet törekvés arra hogy más tudományterület emberei megértség, sőt erről bulvár jellegű híreket is lehet írni, akkor megfelelő nem demagóg tényfeltáró tájékozatást is, mivel a téma messze nem olyan elborult mint egy vízmodell vagy egy kvantumállapot."

Na ez érdekes kérdés. Épp most különítettek el sokszázmilliót a reformok kommunikálására. Vsz lesz benne bőven ilyen egyszerűsített, tanmesés megoldás is. Ez akkor jó vagy nem jó? Tájékoztatni az embereket arról, hogy honnan hova megy a pénz, meg hogy működik az államháztartás: jó vagy nem jó? országimázs vagy felvilágosítás?
"da2
Szerinted az elképzelhetetlen h ettől még szarabb lesz?"

Nem elképzelhetetlenebb sőt, szerintem is történt egy csomó faszság. Főleg nagyon nincs kitalálva, hogy mit is akarnak és ez baj. De ami itt elhangzik különösen moralistól az nettó baromság.
Főleg az érvek, merthogy azok nincsenek.

Szeringted elképzelhetetlen, h az eü. reform hasonlóan a többi privatizációhoz egyszerűen az állami pénz lenyúlása lesz?

Ez nem elképzelhető hanem biztos. Csak ha adok 5000 HUF-ot zsebbe a nővérkének, hogy menjen már be este betakarni az anyámat aki beteg, és é szarik rá (mert szarik) akkor nem verhetem az asztalt, hogy de kérem én kifizettem azt a betakarás. Inkább adok 5500 at a Nővér kft-nek (500 a tulajdonos haszna) És ha nem takarja be akkor ráborítom az asztal a fönökre, és kirugatom a trehaány nővért.

Ez it persze csak példa, de rális. És azért az 500 forintért az a g@ci kapitalista el fogja érni, hogy az anyám be legyen takarva.

Sőt akkor is ha pénzt nem tőlem hanem az OEP-től vagy bárkitől kapja.

"XSun 2007.05.10. 16:40:00
Abban mindenki egyetért hogy a magyar EÜ most úgy ahogy van egy nagy rakás csődtömeg. Nem most rohadt le szépen évek évtizdek óta döglődik az egész.
Ráadásul ez hogy "kevés a pénz" az csak az egyik fele a dolognak, a másik pedig az hogy akiknek az lenne a feladta hogy ezt a keveset jól osszák be azok elherdálják."

Így van. és csak azért mert nincs gazdája. Első lépésbne a korházakat kellene privatizálni azzal a feltételle, hogy ugyanenyi pénzt kap egy beteg után és legalább ugyanilyen eredményeket kell produkálni. A hatékonyságnüvelésből eredő haszon egy részét meg el lehet tenni.

Ja persze, hogy az orvosok úgy tekintenek a munkájuk teljesítményének a mérésére mint a sátánra. Na az sem véletlen.
Egyébként az már régi mániám, ez a munka hatékonyságának mérése. Nem egyszerű mérni, de kell. Belinkeltem Erdés Attila cikkét a nol.hu-ról, (egyébként a mai HV-ben is van www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=15714
zseniális).
Az ok? Hááááát....ugye a kontraszelekció miatt sok fasz vezető van, most derülne ki, h faszok?
Okay.

Nos, szerintem mind a ketten tudjuk, hogy ezt többféle szempont szerint lehet és kell is megközelíteni. Sőt, úgy sejtem, hogy te még tanultad is.

A reformok már elindultak, azok ismertetése már maximum népszerűsítő, vagy csillapító hatással bírhat. (imázs) Megkésett.
Pláne, hogy az egész egyirányú. Következmény nélküli.

Nem jó.

A kommunikáció nem folyamatos, és jelenleg sokak arról sem tudnak milyen formában lesz ez tálalva, milyen médiumokon keresztül. Lesz erre valami szájbarágós újság? Tv-ben beszélnek róla? Szórólap és plakát?

Ez sem jó, mivel a tartalmilag érdeklődők eleve korlátozva vannak. Ez persze még feloldható.

„Tájékoztatni az embereket arról, hogy honnan hova megy a pénz, meg hogy működik az államháztartás.”
Szintén jó dolognak tartom, de nem árt ha már az oktatás részét képezi valamilyen formában az állampolgári ismeret.

„Vsz lesz benne bőven ilyen egyszerűsített, tanmesés megoldás is.”

Meglátjuk mennyire szorítkozik a tényközlésre és mennyire kizárólagosan mutat be alternatívákat.

A tartalmát még nem ismerem. Maximum utólag tudom minősíteni. Viszont azt előre megjegyezhetem, hogy az egyébként jó próbálkozás az internetes információközés lenne. Sallangtól mentesen.

Szerintem, mint újságíró te is meg tudsz írni egy cikket adott témáról többféleképpen is.
Egy dolgozat hasonlóan megírható, hogy csak x ember értse, vagy több is, ha pedig „feltevés” akkor vonzóbbnak tűnjön, vagy eleve elutasítást váltson ki.

Az első lépésben el tudom képzelni, hogy kezembe kapok egy szórólapot rajta pár nagy szóval és mondjuk egy webcímmel. Akkor elsétálok és két katt után már mélységében olvashatóan utánajárhatók a részletei iránt.
A másik ami eszembe jut, hogy adott televízióban erről rendes vitaműsor keretében sok olyan kérdés is felmerül/választ kap, amire a tájékoztatót szervező emberek nem gondoltak.

A múltkor volt valami SzDSz-es szórólap, ami valami „akkor is ha fáj” szerű szlogennel nyomult. Az szerintem tipikus népszerűsítés volt egy adott témán belül, mivel mélységében vagy alternatívában semmit sem mutatott be, csak demagóg módon szájba rágta az embereknek a szájbarágni valót.
Ennél még a Fidesz csekke hogy „ennyivel tartozol” is jobb volt, mert megmozgatta az embereket, és esetleg utána néztek, hogy mi ez a baromság.
//Nem vagyok FIDESZ szimpatizáns :) //
Ezt a giulio.freeblog.hu ról

Aláírásgyűjtés a több-biztosítós rendszer ellen

HA Ön fiatal, és az is marad…
HA Ön egészséges, és az is marad…

HA Ön kiemelkedő jövedelemmel rendelkezik, és ez a jövőben sem fog változni…

HA Ön gyermektelen, és soha nem is akar gyermeket…

HA Ön az eddiginél lényegesen többet akar fizetni, és ezt hosszú távon is meg tudja tenni…

HA Ön nem dolgozik stresszes, egészségre ártalmas környezetben, és ez a jövőben is így lesz…

HA Ön az elmúlt 1-2 évben betegség miatt nem járt orvosnál, és ez az elkövetkezendő időkben is így lesz…

HA Ön nem nyugdíjas, és családjában nem nyugdíjas senki…

akkor Önnek találták ki a több-biztosítós rendszert. Akkor versengeni fognak Önért a biztosítók.

Ha nem, akkor nem Ön lesz az igazán csábító jó üzlet, hiszen ellátása többletköltségekkel jár. Egy profitérdekelt biztosító Ön szerint ezt nem tudja?

Ha mégsem, akkor kérjük, küldje tovább a csatolt anyagot barátainak, ismerőseinek. Akadályozzuk meg együtt az egészségügy tönkretételét!
"TWÁ"-már annyi "píz" van a kommunikációra eltéve,mint eddig soha."Kedves barátod",Ferenc pedig még mindig kommunikációs problémáról beszél.No,ennyi "pízér'"én már eladtam vón' üket mint a "luvat",pedig rosszabbak bármelyik kehes csikóná'.
"da2"-16:32:38.-2xda(yes).Csak az a szomorú,hogy mind a két oldalnak ugyan az a TŐKE diktál,így kevés a kilátás egy jó rendszerre.Mint bárhol a világon.Szerintem a gyógyszer lobby és csatolmánya nagyobb gengszterizmus mint a qrvák és a koko együtt.Ráadásul olyan szép ruhát húznak rá,hogy az ember szinte elsírja magát.
Minek utána ez is úgy működik mint a fegyverüzlet,nincs baj míg meg tudják teremteni a fizetőképes keresletet.
Ma kb. 5x annyian élnek a rákkutatásból mint ahányan belehalnak.Ma kb.100x annyian betegszenek meg mint ami indokolt lenne,ha természetes módon élnénk.Akkor hol is a labda?Miért is jó az így "megteremtett" világ?
Mint eddig,most is családi példát hozok.l.-vil.háb.-Nagyapám be az aradi kat.-i kh.-ba.,TBC,
mint szövődmény.Erős dohányosként és nem reformkonyhán élte meg a 81 évet.Akkor tessék elmondani miről beszélünk?Arról,hogy végigmenve a Margit-krt.-on az felér 3 dob. cigarettával az erősebből?Gondolkodjatok,informálódjatok és rádöbbentek,itt bizony átverősdit játszanak.Fogyjon a benzin,dögöljön a nép,a lé meg dől az államkasszába.
Nem hiszem el,hogy az információ világába élnek ilyen sötét elmék,vagy csak lusták.
"da2"15:48:48.-bocs,az előbb kimaradt.Csak a rend kell mert megint alkurottyoljuk a a békalencsét,és még a békák nem is értek ide.
Én abban a pillanatban a több-biztosítós rendszer híve leszek, amint látom, hogy:
ad1: a GVH-t nem pereli vissza az OTP, hogy ugyan már
ad2: a GVH és a PSZÁF olyan infrastruktúrával és szakembergárdával, olyan jogokkal és jogosítványokkal lesz ellátva, hogy a biztosítóknak esélyük se legyen visszaélni a hatalmukkal (lásd kartellezés karácsony előtt autó kötelező biztosítás)
ad3: lesz olyan civil szervezet, amelynek kellő társadalmi támogatottsága, nyilvánossága és befolyása lesz, hogy a civil lakosság érdekeit képviselje, ugyanis a biztosítók tudják a saját érdekeiket képviselni
ad4: látok olyan jogszabálytervezetet, amely garantálja, vagy legalábbis a lehető legtöbbet teszi azért, hogy a biztosítók ne éljenek vissza hatalmukkal.
Egyszóval, ha nem a nyúl viszi a vadászpuskát, azonnal ráállok arra, hogy bevezessék a több-biztosítós rendszert. Addig azonban, amíg az emberek fele hitelbe vásárolja a plazmatévét, és hitelt vesz fel, hogy törlessze a hitelét, valamint az ország nemtom mekkora hányada köpni-nyelni nem tudna, ha látna egy szerződést (nemhogy értelmezni, elolvasni se tudná), addig nehézkesen tudom elképzelni ezt a dolgot.
Viszont rendkívül pozitív, hogy beszélünk róla, csak kéne nagyobb felhang annak is, hogy NEKÜNK (pórnépnek) mit kellene csinálni. Lassan írhatnál egy "Óda a fogyasztóvédőkhöz" című cikket is Árpád! Ugyanis a mai civil társadalom és a bürokrácia még eléggé hajaz Kafka: A Per c. regényének körülményeire. Szóval "előre hát, mind aki költő..."!!!
A kommentek többségét többé-kevésbé végig olvasva, a következőre jutottam:
1. Kötelező alapellátás mindenkinek. A járulékot építsék be az ÁFÁ-ba, pálinka, cigaretta kiemelt %, potyautasok ílymódon kiküszöbölve.
2. VIP szoba stb. kiegészítő magán biztosítás, vagy készpénz fizetés ellenében (utóbbi most is működik).
3. Robotkar 20 év múlva. Ür-MÁV 50 év múlva. Addig nyugi.

Addig
Ja igen.
Molaris!
Benzin is kiemelt % !
Tudom,hogy szerencsém,hogy "ÖREGANYÁMNAK" szólítlak.Nos az energia mint olyan,megesleg nem arról szól amiről kellene,mert ez is bőven politika.Csak annyi az ellentmondásom,hogy a hsz.-ed 3. pontjában tévedésből egy 0-át elütöttél(mármint ennyi hiányzik a MÁV-tól).
"öreganyám"-bizton mondom,hogy ez politika.Münchenen kb.15' volt átautózni csúcsforgalom idején,Salzburg-Lindau útvonalon.Viszonyítva,Győr-Szeged.Itt ez még a kögyűrűn sem jön össze.
Nem olvastam végig a komenteket, lehet, hogy már más is leírta, de igaza van TWÁ-nak, nem csak egy dologban kell egyenlősdit jáccani, abban amiről mi úgy gondoljuk, hanem akkor mindenben. De akkor komolyan. Ez lenne az igazi szocializmus. A fejekben létező szocializmus... vagy a mennyeknek országa. Muuuuhahaha
Egyébként már átvettük, de azért ideírom.
Jó ellátás kell? Tessék sok pénzt keresni, komoly teljesítményt leadni, áldozatokat hozni, vagy a társadalom számára áldozatos munkát végezni, nem pedig alibizgetni egy életen át, középszarnak lenni mindenben, aztán meg egyenlősdit követelni és hőbörögni ("Gyurcsány! Tee!...Hát mi van veled?...Tee!...").
Az állam részéről meg persze fontos lenne, hogy ezeket a társadalom számára értékes, nélkülözhetetlen szakmákat megfizesse, versenyképessé tegye, hogy a legjobb tanárok ne a banki alkalmazottak legyenek.
Bírom, hogy, amikor a többbiztosítós verzió szóba kerül mindenki az amerikai helyzettel dobálózik. Pedig annál szinte csak jobban működő modellek vannak. Amúgy a vegyes verzió híve vagyok, az alapellátások maradjanak csak állami kézben egyelőre, épp azért, amit itt korábban circular írt. Ez a nép egyelőre plazmát is csak hitelre tud vásárolni, és amilyen hülye, meg is teszi..
"LarryU."-mintha az utolsó két sor lenne központi dolog.No egy ilyen államot kell felépítenünk.
Ezt szeretem, ezt a vegyes modellt. Az összes szerencsétlen (pl.a korábban szapult alkeszek) maradjanak az OEP nyakán, a többieknek ott a csilivili több-biztosítós modell.
De az OEP költségeit továbbra is ti fizetitek majd, mint közteher, vagy hogy lesz?
Az állami hozzájárulást továbbra is ellógná mindenki, a magánt meg befizetné? És különben is, minek a lemaradóknak állami, ha a magánnak mindenkivel szerződést kell kötnie? Annyi esze még az épp májtranszplantációra várónak is van, hogy a csilivili multihoz beslattyogjon szerződést kötni.... Kilóg a lólááááb. A lényeg az, h az Allianc nagyon kaszálhasson, kiválasztja kivel, a megjelöli a havi díjat, az állammal beszedeti, leveszi a.... nem a profitot um Gotteswillen....hanem a 30% működési költséget....és a jómagyarnép pedig fizeti az eddigi TB-t + magándíjat ugyanazért az ellátásért.
-- da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 21:40:44
Ezt szeretem, ezt a vegyes modellt. Az összes szerencsétlen (pl.a korábban szapult alkeszek) maradjanak az OEP nyakán, a többieknek ott a csilivili több-biztosítós modell.
De az OEP költségeit továbbra is ti fizetitek majd, mint közteher, vagy hogy lesz?
Az állami hozzájárulást továbbra is ellógná mindenki, a magánt meg befizetné? --

Na látod, ezért lenne jó az, ha az APEH szedné be a járulékokat és utána kerülne szétosztásra. Ekkor a bevétel szempontjából már mindegy lenne a biztosítónak, hogy kivel szerződik. És ha a szerződési kötelezettséget is előírjuk, akkor mitől csilivili az egyik és nem az a másik??
Az Allianz már szóba került a Felügyelet (PSZÁF) bírsága kapcsán is. Az 1 MHUF télleg nem nagy pénz egy biztosítóhoz mérve. De ez egy tőzsdén jegyzett vállalat, ezért abban is biztos lehetsz, hogy ezért a bírságért néhány ember megütötte azért a bokáját.
Ez a mentalitás persze számos helyen teljesen ismeretlen, de többek között ezért vitatkozunk itt most.


De én most egy pillanatra megállnék. Nekem jó lenne az egy bitosítós modell, sőt még egy biztosító sem kellene, ha előállna az a helyzet, hogy

egy szolid (értsd normális mértékű) járulékot fizetnék
és cserébe a kórházak szolid, tiszta karbantartott jellegű állpotban leledzenének
a személyzet pedig hallani sem akarna a korrupcióról, mégha virágnyelven neveznék el akkor sem.

Ja még egy dolog: tényleg, miért mindig az amerikai példa ugrik be mindenkinek, ott vannak a csehek, ők kicsit jobban hasonlítanak ránk mint a jenkik...

Na látod, ezért lenne jó az, ha az APEH szedné be a járulékokat és utána kerülne szétosztásra. Ekkor a bevétel szempontjából már mindegy lenne a biztosítónak, hogy kivel szerződik. És
------------------------------
1. APEH az adót sem tudja beszedni
2. De ha be is tudná, miért nem szedi már most is a potyautasoktól.
3. A bevételt igen...de a _kiadást_ azanemmindegy!!! Lsd.korábbi linkem
a wall street journal health blogról.

ha a szerződési kötelezettséget is előírjuk, akkor mitől csilivili az egyik és nem az a másik??
--------------

Pont ettől, hogy válogat. Meg attól, h _állítólag_ (azért lesz nekünk olyan jó), hogy befektetnek. Tudod, Volvo vs Suzuki. Ha egyforma, akkor minek verseny? Egyáltalán.Hol akkor a verseny?


Az Allianz már szóba került a Felügyelet (PSZÁF) bírsága kapcsán is. Az 1 MHUF télleg nem nagy pénz egy biztosítóhoz mérve. De ez egy tőzsdén jegyzett vállalat, ezért abban is biztos lehetsz, hogy ezért a bírságért néhány ember megütötte azért a bokáját.
---------------------
Nnnnaneeee hülyéskedj. Ha pl. szelektálnak, nyernek 1 milliárdot, kapnak 0.5 milliárdos büntit (álmomban), akkor azt az 500millát szépen szétosztják a részvényeek között, és senki sem üti meg a bokáját. Te viccelsz velem.

Ez a mentalitás persze számos helyen teljesen ismeretlen, de többek között ezért vitatkozunk itt most.
-------------------
Ezmeg mit akar jelenteni?

egy szolid (értsd normális mértékű) járulékot fizetnék
--------------
ja. Már 500x leírtam ezen a blogon, h a konvergenciaprogramm szerint az eüre költött eddigi GDP 6% összeget le kell
vinni GDP 5.1% ra. Ennyi.
Namost, az eddigi 6 sem volt sok. Jobb helyeken 7-8%. (USA 17%-extrém) A GDP-nk sem sok.


és cserébe a kórházak szolid, tiszta karbantartott jellegű állpotban leledzenének
-----------------
a kórházakban semmi sincs. Semmi. Se fonal, se nővér, se lófasz.


a személyzet pedig hallani sem akarna a korrupcióról, mégha virágnyelven neveznék el akkor sem.
------------------
Mindig elmondom, h minden orvos a TB kassza kulcsával a kezében üldögél. Lehet, hogy meg kellene fizetni őket. Például.
Corry 2007.05.10. 22:19:23

No meg a sógorok. Azok is sokkal közelebb vannak minden szempontból, mint az USA.

Majd még lesz itten példa Hollandia is (ők mindent másképp csinálnak mint a többi EU-s ország, egyedül náluk liberális az egészségügyi piac)

Üdv
GGG77 2007.05.10. 21:26:29

Oké! Dobálózz másik példával!

Nehéz lesz.:-)))

Üdv
Ugye a sógoroknál csak az extraszolgáltatást fizettetik külön.
A magán-biztosítottak jobb kaját kapnak, 2ágyas szobában vannak, nem 4, a prof vizitel, és a kis betegséged is csak szakorvos operálhatja. De szegény vagy és nagy betegséged van, akkor is nagy orvos operál.
Na és hogy miből van jó eü a sógoroknál? Mennyi is a GDPjük? Amiből 8-10%-ot költenek erre?
www.eski.hu/hol/cikkh.cgi?id=1039
--Az Allianz már szóba került a Felügyelet (PSZÁF) bírsága kapcsán is. Az 1 MHUF télleg nem nagy pénz egy biztosítóhoz mérve. De ez egy tőzsdén jegyzett vállalat, ezért abban is biztos lehetsz, hogy ezért a bírságért néhány ember megütötte azért a bokáját.
---------------------
Nnnnaneeee hülyéskedj. Ha pl. szelektálnak, nyernek 1 milliárdot, kapnak 0.5 milliárdos büntit (álmomban), akkor azt az 500millát szépen szétosztják a részvényeek között, és senki sem üti meg a bokáját. Te viccelsz velem.
--


Félmilliárdos büntit tényleg nem szokott adni a PSZÁF. Viszont bevonja a licenszet, avagy Felügyeleti biztost nevez ki biztosító élére.
Ilyen volt tavaly is, a linket már ismered...
Tehát: osztrák GDP:35,500$
Magyar GDP: 17,300 $
2x.
10.3% vs 5.1%>>>megint 2x

ergo Ausztria 4x annyit költ az eüre, mint mi. Na ebből.
Jó.
1. a magyar tapasztalatok minimum késégesek: pl. a biztosítók, bankok szolgáltatásai, árai nem versenyeznek.
2. külföldön sehol sem jött be a több biztosítós rendszer.
3. a who nem ajánlja
LarryUnderwood 2007.05.10. 21:19:45

Tessen má felvenni a kisebbik arcot!
Ha meg hirtelen mindenki akkora csávóvá válna, mint egyesek, elsülyednél a középszerűség mocsarában.

Ez a mindenki a maga szerencséjének a kovácsa -duma avétos. Örülj neki hogy sikeres vagy és gazdag, de ne vond kétségbe az egyszerűbbek jogát a normális élethez.

Üdv
Hollandia tudtommal épp "drágának" találja a többiztosítós modelljét és épp feladná... szlovákia meg mintha már felszámolta volna elég rövid idő után.

De hogy válaszoljak másnak is.

"Jó ellátás kell? Tessék sok pénzt keresni, komoly teljesítményt leadni, áldozatokat hozni, vagy a társadalom számára áldozatos munkát végezni, nem pedig alibizgetni egy életen át, középszarnak lenni mindenben, aztán meg egyenlősdit követelni és hőbörögni."

Nem hőbörgök hanem számon kérmém azt a csúcsfizetést amiért cserébe elégtelen munkát raknak le az asztalra.
De persze lehet együtt bégetni a kormánnyal.
Mint bátorkodtam megjegyetni, az alapellátás járulékát az ÁFÁba kellene beépíteni, kockázati tényezőt képező kacatokba nagyobb arányban. A dohányosok, alkoholisták, bulémiások, luxusevők, benzinfogyasztók fizessenek többet. Egyálialán, a sokat fogyasztók. Akik egyébként több hulladékot is generálnak.
Ugye ez a MÁVos ügy.
A MÁV biztosító baszott szolgáltatást nyújtani, ezért felfüggesztették, majd most visszaengedték. Büntetés, kártérítés?
Hollandia nemcsak túl drágának találja, hanem egyszer már fektetett bele egy nagyobb összeget.
De jó leszek hozzátok, ittvan még egy link:
billrothharom.blogspot.com/2007/05/dr-gilly-gyula-anyaga-az-egszsggyi.html
"Így Hollandiában 2005-ben 15 milliárd EURO-val kellett szanálni a bedőlt kockázatkiegyenlítő alapot. Ez a kb. 3750 milliárd Ft-nyi összeg a magyar egészségbiztosítási alap (E-alap) kb. 750 milliárd Ft-al több, mint 2 éves költségvetésének felel meg."
Még egy kínzó kérdés:
Mi van a csődbe ment biztosítók betegeivel?
Árpi,

nem vágom egészen pontosan, miről is szól ez a blogpost: 10 év múlva ezt is ömlesztve fogják árulni a hipermarketekben, és aki akkor veszi meg, az röhögni fog azon, aki most egy vagyont ad érte, mert az övé még ezzel együtt is jobb lesz. Tesco gazdaságos cyberlimb. Mert miért is pont ezt ne koppintanák le a kínaiak.
Láncdohámyos vagyok és autón járok, mégsem fizetek többet, mint normálisabb barátaim. A cigarettám és a benzinem adója, mint tudjuk, az ablakban.
Vircsaft.
"da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 22:33:20
Mindig elmondom, h minden orvos a TB kassza kulcsával a kezében üldögél. Lehet, hogy meg kellene fizetni őket. Például."

Aha! Szóval legyen több a fizetése, értem... Akkor viszont holnap a BKV sofőrök is pénzt szednek az utasoktól, cserébe, hogy megálltak a megállóban. Meg a kukás is kér egy kicsit zsebre, hogy elvigye a szemetet.
Kiváncsi lennék te hogyan reagálsz egy olyan helyzetre, amikor egy étteremben a pincér azt mondja neked, hogy "Hé, ez a borravaló kevés, öreg!"
Az hálapénzt elfogadó, vagy pláne kikövetelő orvosok kihasználják, hogy olyan helyzetben vannak, mint egyetlen más szakmában dolgozók sem. A szolgáltatásukat igénybe vevők olyan mértékben vannak kiszolgáltatva nekik, mint sehol. Ők az istenek (tisztelet a kivételnek)... Eddig azt hitték érinthetetlenek.
"da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 22:58:02
Még egy kínzó kérdés:
Mi van a csődbe ment biztosítók betegeivel?"

El kell helyezniük bizonyos összeget, amiből tudják fedezni az ügyfelek ellátását, amíg azok biztosítót nem váltanak. Tudod, mint a kaszinóknál. Az összes zsetonnak kell hogy legyen készpénzes fedezete.
Kristl 2007.05.10. 17:37:35

Az átlagnak elég annyi: marha jó lesz.
Ezt ügyesen megfogalmazzák pl: Bécsben is fekhetünk kórházban. Vagy: jók a csajok a kórházban.

Nem kell terhelni az átlagembert mindenféle, számára érthetetlen dologgal.

Hiteles politika, hiteles politikusok kellenek. Olyanok, akik nem csak a kampányban "dolgoznak" értünk, hanem kampány után is.

Valamikor régen egy olyan céghez kerültem górénak, ahol rengeteget loptak a dolgozók. Azzal kezdtem: gyerekek, ha valakinek szüksége van valamire, szóljon! Megoldjuk! Többé nem loptak el semmit, sőt, a közösség vágta nyakon azt, aki mégis megpróbálta. Ezt is csak véletlenül tudtam meg.

üdv
"öreganyátok 2007.05.10. 23:05:52
Láncdohámyos vagyok és autón járok, mégsem fizetek többet, mint normálisabb barátaim. A cigarettám és a benzinem adója, mint tudjuk, az ablakban.
Vircsaft."

Pedig az a bizonyos jövedéki adó, ami a benzint és a cigit terheli fedeznie kéne az egészség- és környezetrombolást.
Beteg a rendszer, és Ti a tüneteken morogtok.
Ettől az orvosi fizetések (mint a tanári, stb. fizetések) a béka feneke alatt maradnak, korrupció marad, nővérhiány, vattahiány, wc-papirhiány és 25-ös energiapazarló égő marad.
-- da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 22:52:42
Ugye ez a MÁVos ügy.
A MÁV biztosító baszott szolgáltatást nyújtani, ezért felfüggesztették, majd most visszaengedték. Büntetés, kártérítés?
--

Nem tudom mit szolgáltatott és mit nem, én nem vagyok az ügyfelük.
De büntetésnek az se utolsó, hogy pont akkor, amikor az ország népe új biztosítót keres a kötelezőhöz, akkor ők nem köthetnek új biztosítást. Viszont a felügyeleti határozat és a saját tapsztalatok alapján elmenni azért el lehet tőlük, egy másik biztosítóhoz.



De térjünk vissza az egy biztosítós modellhez. Feljebb leírtam néhány evidens dolgot arról, hogy miként kéne az egészségügynek kinéznie, bárhány biztosító is van.
Ettől persze nagyon távol állunk.


Nekem még lenne egy kérésem az egyvagynulla biztosítós rendszerhez:

Válasszuk le a politikától.
Tehát pl. a választási kampány finisében ne az legyen a sok hülye politikus kezében az aduász, hogy majd juttatunk neked alanyi jogon eztmegazt csak szavazz ránk.

Ha a monetáris politikát és még sok mást legalább részben le lehetett választani, akkor az egészségügyet, nyugdíjrendszert és tárasait miért nem lehet???
Shenpen: ez eszembe jutott, de sajnos nem valószínű. Részben maga a beültetés roppant munkaigényes, részben ez cutting edge hightech, oszt a kínaiak még a lopakodót se bírták lekoppintani, pedig az vagy harminc éves.
GGG77 2007.05.10. 23:06:42

Egyet elfelejtesz: az orvostól várjuk a legtöbbet, és neki adjuk a legkevesebbet.
Egy átlag diploma megvan 5 év alatt. Az orvosi 7 év, plusz 5 év szakmai gyakorlat után szakvizsga. Egy doki ekkorra válik értékessé.Ekkor már 30 éves.
Talán kap is annyit bruttóban, mint egy sima főiskolai végzettségű ember 21 éves korában.
Egyszer hibázik, és nyakába is kap egy műhiba pert.

Nem kéne ennyire rájuk szállni. A legtöbb orvos megérdemli, hogy becsüljük.

Üdv
Ja, én nem izgulok ezen. Ha ennek a társadalomnak jó, ez, h az orvosok ennyire kevesebbet keresnek mint a BKV sofőrök, akkor nekem is jó.
Háthát. Hollandiában bebukott az ún. kockázatkezelő alap. Aztán az állam fogta, és kifizette.
"Corry 2007.05.10. 23:18:54
Tehát pl. a választási kampány finisében ne az legyen a sok hülye politikus kezében az aduász, hogy majd juttatunk neked alanyi jogon eztmegazt csak szavazz ránk."

És akkor most nézz rá a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt támogatottságára. Legalább ennyi ember van az országban, aki az ilyen ócska szemetet simán lenyeli...
da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 22:56:20

Kérdés:
Nem fordulhat elő, hogy valakinek pont egy ilyen konszolidációs őrület mellett lenyúlható lóvé gondolata szülte ezt a több biztosítós hacacárét?
Csak kérdezem.

Üdv
"Ajtony 2007.05.10. 23:19:59
A legtöbb orvos megérdemli, hogy becsüljük."

Na, ja. Csak ne vágja a leendő szülők képébe, hogy "százezer lesz"...
Akkor kérdeznék én is:
Van-e olyan ágazat, amelynek eddig rosszat tett, nekünk, fogyasztók szempontjából, a versenyhelyzet kialakulása?
Magyarországon 30.000 orvos van. Mégis a nőgyógyászok egy felső kasztjával ítélnek meg minket. Ez azért jó, mert megmagyarázza azt a kognitív disszonanciát, h ennyire sokat várnak de ennyire keveset adnak. Ha az orvosok gecik, akkor nem is érdemelnek mást.

Hátja. Inkább én asszem, a lenyúlósok kinézték maguknak a magyarországi korrupt idióták pártját (a gyengébbek kedvéért SZDSZ) és ezek mögött nyomulnak.
A versenynek én is nagy híve vagyok. De az ellátók közti versenynek.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.05.10. 23:18:57

Egyszer használatos zokniban, gatyában, és büdös tornacipőben viszont ott vannak a szeren (mármint a kínaiak).
Jössz itt olyan korszerűtlen cuccokkal, mint a lopakodó (már harminc is elmúlt tán).
A jugók lelőtték mint a sz.rt, mert az amik elfelejtették a csudafestékjüket tesztelni a II.V.H.-ús szovjet radarok frekijén.

Üdv
"da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 23:29:39
Hátja. Inkább én asszem, a lenyúlósok kinézték maguknak a magyarországi korrupt idióták pártját (a gyengébbek kedvéért SZDSZ) és ezek mögött nyomulnak."

(sóhaj)
...bezzeg a talpig becsületes, toleráns és empatikus Mikola Istvánnal minden másképp lenne...

Na, jó éjt.
da: konkrétan most ez volna a terv, úgyhogy akár be is léphetsz az mszpszdszbe.
A nagybüdöslófaszt. A kórházritkítások közt hogy lesz verseny? A tatabányai KH versenyzik a tatabányaival.
naja. A Mikola is egy fasz.
Szóval, az a baj, h az üzleti modellben a biztosító abben lesz érdekelt, hogy a költésgeket növelje, elrakja a 30%-os működési díjat, és lefölözze a biztosítottakat, nem véletlenül akarja az szadesz az OEPet megtartani.

---------------------------------------
De ezt mondja nekem már el valaki, hogy az állami OEP minek?
----------------------------------------
Különben a kínaiak beépítik a robotkart. Kurvajó sebészek.
Ajtony 2007.05.10. 23:24:35

"Nem fordulhat elő, hogy valakinek pont egy ilyen konszolidációs őrület mellett lenyúlható lóvé gondolata szülte ezt a több biztosítós hacacárét?
Csak kérdezem."

Ahhoz miz szólnál, ha csak egyetlen maszek üzletlánc árulna tejet literenként ezerért és az is összemenne, amikor forralják?
(Ez az alapellátás fölötti luxusizékre vonatkozik. Persze, hogy az alapellátásnak állami kézben kellene maradnia, kivétel nélkül mindenki részére. Szerintem ÁFÁból).
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.05.10. 23:35:11

"konkrétan most ez volna a terv, úgyhogy akár be is léphetsz az mszpszdszbe."

Tervek azok vannak dögivel, csak konkrét terv nincs. Illetve mégis, úgy 150-200 milliárdot kivonnak az amúgy is romos eü-ből a konvergencia-program szerint (GDP 6%-ról 5,1%-ra). Az egész többbiztosítós duma csak gumicsont, amin lehet itt is rágódni. Még a kormánypártok se egyeztek meg mit is akarnak, pontosan hogyan is képzelik...
Főleg nem. De pl. Schwarz Tibor nagyságrendekkel szimpatikusabban beszél erről, mint Mikola.
(Ha nem lenne komcsi, belépnék miatta ;) )
--
da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 23:27:53
Magyarországon 30.000 orvos van. Mégis a nőgyógyászok egy felső kasztjával ítélnek meg minket. Ez azért jó, mert megmagyarázza azt a kognitív disszonanciát, h ennyire sokat várnak de ennyire keveset adnak. Ha az orvosok gecik, akkor nem is érdemelnek mást.
--

Az orvosok esetében kéretik megérteni azt is, hogy ezek az emberek nagy része magasan kvalifikált szakember és általában rendes emberek. Csak ez is úgy van, hogy mindig ott ütöd be a kezedet ahol fáj, vagyis másutt is beütöd, csak azt nem veszed észre.

--
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.05.10. 23:35:11

"konkrétan most ez volna a terv, úgyhogy akár be is léphetsz az mszpszdszbe."
--

Árpád, te szerencsés ember vagy, mert ezek szerint ha tervnek nevezed, látod a gondolati fonalat.

Én a mostani reformosdinál azt tartom egy pozitíívumnak, hogy legalább elkezdték.

De sajnos nagy következetességet és végiggondoltságot, megtervezettséget nem sikerült eddig felfedeznem.
Az egyetlen következetes szereplője az egésznek a legnagyobb ellenzéki párt, aki mindenre azt mondja, hogy NEM. Persze most ezzel én nem dícsérem őket, nem is tehetném, mert ezt ész nélkül, a viccbeli gonosz kismalac módjára teszik.
Mondjuk én lennék a legjobban meglepődve, ha egyszer sikerülne tőlük a NEM -en kívül valami értelmeset és kivitelezhetőt hallani arról, hogy akkor meg hogyan?...


A változás, változtatás téma egy nem egyszerű dolog, van is irodalma.
Hadd tegyek be egy linket igy éjszakára, mert tanulságos, hogy mennyire nem így csinálják az egészet...

www.leadertoleader.org/knowledgecenter/L2L/fall98/kotter.html

Szóval van azért egy pszichózis keltés az orvosok ellen, ezért a rendes orvost észre sem vesszük.
GGG77 2007.05.10. 23:27:48

Visszakérdezek:
Tudsz rá példát, hogy jót tett? Mert szinte minden ágazat versenyhelyzetben volt a nyolcvanas évek végétől, de kilencventől biztos.
Most egy olyan verseny(?)től várnál eredményt, ami arról szól,ki,hány százalékot tesz el az OEP-től gyógyításra kifizetett pénzből.

Mellesleg olvasd el a tegnapi NOL erről a témáról szóló írásának mellékletében szereplő prezentációkat (link van hozzá). Ott is az MSZP-s tanácsadóét ajánlom figyelmedbe.

Aztán a baromi nagy versenyzés közben azt se felejtsd el, nálad is vannak jobbak, akármit is csinálsz. Sokan, és sokkal jobbak. Egyre többen lesznek jobbak, és jobbak. Akkor mi lesz veled? Jön egy tiszteletlen új hús, és kicsinál, ledolgoz, leiskoláz.

Vannak néhányan, akik már túl vannak a csúcson (én még nem).
Velük mi legyen ebben a rohadt nagy versenyben?
Előbb-utóbb mindenki a vesztesek táborát növeli.

Szerintem még a honvédelemre, a rendvédelemre, a kormányainkra, is ki kell terjeszteni a versenyt. Hátha mondjuk Kreisky (volt osztrák kancellár)indulna a kormányzásra kiírt közbeszerzésen, és aláigérne Ferinknek. Az USA haderő elvállalná a védelmünket feléért, mint amit a lúdtalpas, katonát csak mesekönyvben látott minisztereink költenek fagyigépre, meg szobabringára, és titkárnőre.

Nézd meg a honvédelmi minisztérium alkalmazottainak számát, és gondolkozz el azon, hogy nincs ötezer hadrafogható katonánk. Mellette iszonyú lóvé tűnik el a fekete lyukban.
És az egészségügyben a legnagyobb a pénzszórás?
De mondom, ez a pszichózis egyszerűen költséghatékony.
öreganyátok 2007.05.10. 23:48:31

Finoman szólva is sánta a hasonlat. Az én gondolataimat frissíti a cigi.:-)))
Jelenleg (vagy régebben)volt szabad orvos válsztás. Most ebben a baromira modern reformállapotban nincs.:-((
Nem ez hajaz arra a büdösödő tejes hipermarketnélküli pokolra?

Üdv.:-))))
öreganyátok 2007.05.10. 23:48:31

Mellesleg annak idején, a háromhatvanas kenyér nem egyetlen "üzletlánc"-ban volt annyi?
Vagy akkor is volt már több?

Egész Európában állami egészségpénztárak vannak, kivéve Hollandiát (még mielőtt- Németeknél kettő állami van).
Érdekes módon működik. Csak nálunk rossz? Nem azokkal van gáz, akik irányítanak?
De komolyan. Hagyjuk a tejet.

Üdv
Corry 2007.05.11. 00:13:14

A csinosat viszont igen.:-)))

Üdv
Jó éjszakát mindenkinek!
Ajtony.

nem hiszek az "átlagemberben". Az egy tenyésztett fogalom. Mint ahogy az "okosokban sem" akik elvileg a vezetők. Ha demokrácia van tessék dönteni, előtte meg tájékozódni. A vezetők meg megfelelően tájékoztatni. Szerintem az átlagos iq-val rendelkező embereket lehet tájékoztatni egy ilyen tervezetről úgy, hogy meg is értsék.
Feltéve ha nem etetik be őket jelszavakkal.

Ajtony
"Ez a mindenki a maga szerencséjének a kovácsa -duma avétos. Örülj neki hogy sikeres vagy és gazdag, de ne vond kétségbe az egyszerűbbek jogát a normális élethez."
Nem vonom kétségbe a normális élethez való jogát senkinek. De az egyenlősdi sem jó. Az egyenlősdi ugyanis nem igazságos.
Akik többet tesznek le, azok többet is vehessenek fel, legyen előnye a befektetett energiának. Nem csak anyagi értelemben, hanem társadalmi megbecsülés terén stb. Ajtony, mondj erre egy példát kérlek!
"az orvostól várjuk a legtöbbet, és neki adjuk a legkevesebbet.
Egy átlag diploma megvan 5 év alatt. Az orvosi 7 év, plusz 5 év szakmai gyakorlat után szakvizsga. Egy doki ekkorra válik értékessé.Ekkor már 30 éves.
Talán kap is annyit bruttóban, mint egy sima főiskolai végzettségű ember 21 éves korában.
Egyszer hibázik, és nyakába is kap egy műhiba pert.
Nem kéne ennyire rájuk szállni. A legtöbb orvos megérdemli, hogy becsüljük."
Így van. Az én értékrendem szerint az orvos például megdolgozik érte, hogy ne ugyanazt a szolgáltatást kapja, mint ami az egyenlősdi esetén járna neki (most nyilván kihagyva a képletből, hogy az eü szolgáltatás az orvosnak pont házon belül van).
Akkor most jó a hálapénz? Megérdemli az orvos?
Természetesen nem jó a hálapénz, de az orvos megérdemli a pénzt.
Szerintem egy jó reform (az orvosok szempontjából) az lehet, ami ezt rendbe teszi. Az orvosnak maradjon meg, vagy teremtődjön meg az anyagi megbecsülése, de ez ne egy borítékba téve, zsebbe csúsztatva érkezzék, hanem legálisan, törvényesen. Ugyanis megérdemli.

Nem hiszem, hogy az orvosok szeretik a hálapénzt. Nem szeretik a betegek sem, de többek között azért, mert nem tiszta dolog. Mennyit kell adni? Az elején vagy a végén? A nővérkének is? Vagy szétosztják? Négyszemközt? Te mennyit adsz?
Úgy adjuk a pénzt, mintha kurvának adnánk. Nem csak az összeg a baj, hanem a fizetés módja.

A jelenlegi rendszer olyan, mint a több biztosítós. Most is az alapszolgáltatást meg kapja mindenki, de a pénzesebb többet kap. Illetve szerez. A következő rendszerben az lenne szerintem a lényeg, hogy akinek több pénze van annak törvény által biztosított joga lenne, hogy arra költheti a pénzét amire akarja. Ha akar akkor Volvót vesz, ha akar akkor jobb egészségügyi szolgáltatást.
Az állam célja pedig az alapszolgáltatásoknál az, hogy jó magasra bassza a lécet.
Mindig meglep a naivitás. Még a legutolsó utáni pillanatban is képesek vagyunk elhitetni magunkkal valamiféle alapvető jó szándékot a hatalom gyakorlói részéről. Mielőtt bárki beszólna, nem a szocikról beszélek, hanem a hatalomról általában, promt a szocikról.
Két dolog van: hatalom és kommunikáció. A politikus hatalmat akar. A hatalom egyszerűen forintosítható. A kommunikáció is forintosítható, csak nehezebben. Mert míg a hatalom a bevételek maximalizálásáról szól, addig a kommunikáció a veszteségek minimalizálásáról. Van még egy harmadik pont, ez pedig az enviroment, azaz az úgymond szolgáltatás, az életünk. Kell legalább egy kórház, meg néhány mentőautó, mert ezek adják a szolgáltatás díszletét az enviromentet. Erre csak annyit szabad költeni amennyi épp elegendő ahhoz, hogy a kommunikáció működni kezdjen. Könnyen belátható, hogy egy színdarabban nehezebb megteremteni a játék hitelességét díszletek nélkül. De a darab azért nem a díszletről szól. És akkor ne feledkezzünk el arról sem, hogy a darab nem azonos a valósággal, hanem annak elleplezésére szolgál. Kommunikációval sikerült elég sok mindent elhitetni velünk. Például, hogy van választásunk. Hogy a vezetőink értünk vannak, leválthatjuk őket, stb. Az ő nézőpontjukból látszik a díszletek hátulja is. Az ő nézőpontjukból mi mindössze azért vagyunk, hogy fenntartsuk az ő világukat. Pont. Ha ezt nem értjük meg, bármit beszopunk. Ahogy be is szopunk bármit.
"da2 · billrothharom.blogspot.com/ 2007.05.10. 22:33:20
Na látod, ezért lenne jó az, ha az APEH szedné be a járulékokat és utána kerülne szétosztásra."

Pontosan ez szerepel a tervekben. Arról soha szó sem volt, hogy a biztosító határozza meg a TB diját azt ugyanúgy kellene fizetni mint most.
fuhur, te vagy naiv vagy (hülye), vagy érdekelt vagy ebben anyagilag:

Márhogyafaszba ne mondaná meg....

idézem:
"Az OEP működési költsége jelenleg 1,5% alatti (az E-alaphoz
viszonyítva). A privát biztosítóké 25-30%. Ez kb 15-20 szoros
(1500-2000%-os) adminisztratív költségnövekedést, továbbá azonnali,
majd évi rendszeres kb. 380-500 mrdFt kivonást jelent az eü ellátásra
szánt évi kb 1500 mrd Ft-ból.

A konvergencia program kb 200 mrdFT kivonását irányozza elő (ezt be is
kell tartsák, be is tartják, l. jelenlegi fejlemények, ú.n. reformok).
Az 1500 mrdFt-ból kb 500 mrdFt a pénzbeni kifizetés (táppénz,
rokkantság stb.), ahol a kifizetési kötelezettségek definiáltak és
adottak, tehát ahhoz hozzányúlni nem lehet. A maradék 1000mrdFt-ból
kb. 400 mrdFT a gyógyszerkassza. Ahhoz meg más miatt nem fognak
hozzányúlni. Marad tehát 600mrdFT, ami nem más mint az alap, a járó-
és a fekvő beteg ellátás. Ebből lejön a konvergencia program miatti kb
200 mrdFT, majd ugyanaezen logika miatt lejönne az 1500 mrdFt 25-30%-a
(380-500 mrdFT)."
magyarul, nem marad semmi, csak ha emelnek.
És hol van még a minősg javulás?
És hol az orvosok fizetésének rendezése?
Sehol.
Egyébként már többször leírtam, h egyébként az átlag orvosok között is várják a több-bizt. rendszert. Azt várják, hogy attól jobb lesz a fizetés. A szerencsétlenek. Hát nem tudják, hogyha eddig is ellátta ennyiért, miért ne várnák el, hogy lássa el ezután is?
LarryUnderwood
„Az egyenlősdi ugyanis nem igazságos.
Akik többet tesznek le, azok többet is vehessenek fel, legyen előnye a befektetett energiának. Nem csak anyagi értelemben, hanem társadalmi megbecsülés terén stb.”

Ez nagyon jól hangzik. Csak épp aki többet keres nem feltétlen fektet be több energiát, és a megbecsülés pedig a jövedelem után jár.

Remek kirívó példa egy parlamenti képviselő ebben a tekintetben. Olyan magas jövedelmet kap hogy az már kirívó az átlagos „termelő” ember jövedelméhez képest és a teljesítményétől egyáltalán nem függ a bérezése. Felelősségre pedig nem vonják a felelős fizujáért. A minisztereink hasonló szinte mozognak.
Meg merem kockáztatni, hogy egy kórházi takarítónő is letesz az asztalra annyit, veszélyesebb munkakörben és fontos „felelősségteljes” munkát végez, és még felelősségre is vonják… igaz nem tanul előtte annyit…
Jövedelme viszont elenyésző töredéke egy képviselőnek.

Igen ez egy sarkított példa volt.
Egy dolgot még mindig nem magyarázott meg senki:

abban mi a jó, hogy a kórházak üresen konganak?
Ajtony 2007.05.11. 00:17:22

Elnézést, most érkeztem vissza.
Igen, tudok olyat, ami a versenytől rövid idő alatt jobb lett: 2 %-kal csökkentek a gyógyszerárak. (Ezen belül egyesek 16%-pt, mások semmit.)
Majdcsak kitisztul a koász az egész EÜ fronton, aztán jönnek a szép ujak.
Na, joccakát.
Látszik, hogy nem is voltál itt mert észrevetted volna hogy nem a verseny miatt ment le a gyógyszerek ára, hanem amiatt mert (államilag szabályozottan) a legolcsóbbat kell felírni ugyanabból a hatóanyagból.

Másik, olcsóbb gyógyszer kap a beteg. Nem amire az orvoslátogató rádumálja a dokit. Értelmes ötlet az amúgy zűrzavaros molnári hagyatékból.
Pascal: tegyük hozzá a korabeli jobbos szöveget: az a legócsóbb nemjó, segédanyagok juj, meg hasonlók.
Álljj álljjjj. A jobbos szöveg se hülyeség.

Van jobb is, a szakma szerint: az egyforma hatóanyagot egyformán támogatom. Vagyis ha van egy gyógyszer, 15,000ért, és van egy másik 20,000ért, akkor - mindkettőt pl. 12,000 forinttal megtámogatva - az egyik 3000, a másik 8000 forintba kerül a betegnek. A molári elv szerint vagy 3000, vagy 20,000 (mert a másikat egyáltalán nem támogatja).

Mert az is igaz, hogy ezek bár hatóanyagukban egyformák, mégis lehet az egyik jobb mint a másik.

Itt viszont - öreganyánk kedvéért - arra akartam rámutatni, hogy a javulás épp nem a verseny erősítésétől, hanem épp ellenkezőleg, az állami korlátozástól származott.
Pascal 2007.05.11. 23:32:51

Akkor szerinted a verseny fökösleges?
Tlán kéne egy jó kartell-törvény is.
Na, joccakát, nem értek hozzá.
A verseny nem öncél, hanem ettől várta Lajosunk a hatékonyság növekedését, a költségek csökkentését. De itt kétséges, hogy a verseny hatékonyságnövekedést okoz:
- Ha autót szeretnék, választhatok milyen gyorsat mennyiért. Ha rákos vagyok nem szeretném egyáltalán és nem is választhatok milyen terápiát akarok.
- Akinek nincs pénze nem vesz autót. Aki nem fizet biztosítást is muszáj ellátni, alkotmányos jog.
- Kórházat orvost se választhatsz szabadon
- Azon túl, hogy a kereslet sem "szabad piaci", árak, szolgáltatások szigorú állami kontroll alatt lesznek.

A verseny nem alakul ki bizonyosan. Szlovákiában például nem mérhető az összefüggés a többiztosító és a hatékonyság között, nincs egészséges versengés: az apeh beszedi a törvényben meghatározott pénzt és szétosztja az állami és magánbiztosítók között. A biztosítók meg fizetnek a kórházaknak úgy mint eddig. Azok meg maradnak olyanok amilyenek voltak. És kockázat is van.

A magánbiztosítók kiveszik a profitot és nem változik semmi. Vagy csurran-cseppen a zsebekbe és olyan lesz az állami szabályozás, hogy nem jó se a betegnek se az intézményeknek, csak a biztosító cégeknek. Vagy - korrupció nélkül is - elszúrják a szabályozást és zűrzavar. Bármennyit szidjuk az egészségügyet, joggal, azért van ám lejjebb is. Óvatosan.

Molnár alapvetően ott szúrta el, hogy a kizártólag a többiztosítótól és a versenytől várta a hatékonyság növelését. Ami gázos, a verseny nem biztos, az átalakítást ezer és egy helyen el lehet szúrni. És politikailag is gázos: a koalíciós partner sincs mellette, a nyugdíjas szavazói miatt.

Eközben elmulasztotta azokat az alapvető lépéseket megtenni, amelyek egyszerűbbek és közvetlenül is javítják a hatékonyságot. Ilyen lett volna az OEP kupleráj rendbetétele, tételes elszámolásúvá alapítása. Mint amikor valaki internetes kereskedelmet akar, de közben azt se tudja mi van raktáron, az alkalmazottak hazahordják az árut kilopják a pénz a kasszából.
még egy:
akinek nincs információja, az nem teljes résztvevője a piacnak. A beteg teljesen kiszolgáltatott, lsd. Gyurcsók stb
#include

#define BEFILE_NEV "KovacsPeter.be"
#define KIFILE_NEV "KovacsPeter.out"

FILE *fbe;
FILE *fki;

// szam tulajdonsagait megallapito fuggveny
void szam(int INPUT) {
int input = INPUT;

fprintf(fki, "A(z) %i egy ", input);

// pozitiv, negativ vagy nulla
if(input > 0) {
fprintf(fki, "pozitiv, ");
} else if(input == 0) {
fprintf(fki, "");
} else {
fprintf(fki, "negativ, ");
}

// paros vagy paratlan
if(input%2 == 0) {
fprintf(fki, "paros, ");
} else {
fprintf(fki, "paratlan, ");
}

// prim szam -e
bool igazPrim = true;
if(input 2) {
for(int i=2; i2) {
for(int i=2; i

Egy Amerikában tanuló magyar tapasztalatai:

Sziasztok!
Tegnapelőtt kisebb problémák miatt el kellett mennem orvoshoz itt az USA-ban. Itt már régóta több biztosítós rendszer van. Erről szólnék most néhány szót.

A biztosítónál van a pénz, ő az úr. Ő dönti el kifizeti-e az ellátását valakinek vagy sem. Nekem is ez volt. Elmentem egy kórházba, és átmentünk a kórház pénzügyi tanácsadójával a tárgyalóba, ahol ő felhívta a biztosítót, hogy fedezik-e a költségeket, vagy el kell-e küldjön. Azaz hívta volna, mert az első telszám 7 perc zene után üzenetrögzítő lett. A másik szám hasonlóan 7 percig mondogatta, hogy hívása nagyon fontos (very important) számunkra majd kiment üzenetrögzítőre.

A biztosítási dokumentumon volt még egy telefonszám, ami nem ilyen esetekre van, de azt hívtuk ezután. Megjegyzem, hogy biztosításom nem gagyi, az egyik legjobb amerikai, az egyetememen ezt kötelező megkötni.

Szóval a harmadik telefonszámon találtuk valakit, de választ nem kaptunk, csak át meg átkapcsoltak minket. Összesen 5-ször kapcsolták át hívásunkat és már 57 perce lógtunk a telefonon, amikor azt a választ kaptuk, hogy várnunk kell holnapig. (Ez a biztosítás nekem egy évre több mint 2OO ezer Ft. Amerikai állampolgár osztálytársaimnak csurog a nyála, mert ők ennek a többszörösét fizetik.)

Másnap persze dehogy hívták fel a kollégát, hanem megint neki kellett telefonálnia. A legnagyobb csodálkozásomra nem adta fel a kórház pénzügyi tanácsadója, hanem félvállról közölte, hogy mindig ez van, és hogy ez normális. És örül, ha nem Indiában, vagy Bangladesben veszik fel a telefont, mert akkor olyan rossz angolsággal beszélnek, hogy alig érti.

Miközben várakoztunk és hallgatta a zenét, volt időnk beszélni. Megkérdezte, hogy Magyarországon több biztosítós rendszer van-e. Mondtam, hogy meg állami az egészségügy, erre legnagyobb megdöbbenésemre azt mondta: "Ez azért van, mert Magyarország egy civilizált ország." Szó szerint ezt mondta, az, aki itt Amerikában 23 éve dolgozik ebben a pozícióban.

Beszéltetni kezdtem, hogy fejtse már ki mit is ért ezalatt. Példákat és konkrétumokat kezdett mesélni:
- Ha nekem most azt mondja a biztosító, hogy nem fizet, akkor csak úgy vizsgál meg doki, ha leperkálok 2 millió Ft-nak megfelelő dollárt.
Micsoda?
Igen, mondta, mert külföldi vagyok, senki se garantálja hogy ha kiküldik a számlát, akkor nem lépek meg azelőtt hogy kifizessem. Ja és az orvos főnöke a biztosító, tehát ha ennek ellenére megvizsgál, akkor kockáztatja az állását.

- Két helyről is hallottam már ilyesmit, és most ez a hölgy is mondott egy hasonlót: műtét, a pácienssel komplikációk merülnek fel, és jön a biztosító embere, hogy azonnal be kell fejezni a műtétet, mert lejárt a munkaidő. De beszéltem személyesen is egy ilyen nővel, aki rákos volt, és a műtét során találtak még nála dolgokat, amiket mégsem szedhettek ki, mert a biztosító nem engedte, mert bejött és mondta, hogy be kell fejezni a műtétet, nem fizet tovább. Így hát összevarrták. Ő maga mondta el.

- Mesél tovább a hölgy fülén a telefonnal, hogy volt egy másik embere, aki 35 évig folyamatosan biztosítva volt, aztán munkahelyet váltott, de nem tudott azonnal, ezért volt 3 hónap amíg nem volt biztosítva, és a biztosító ezért őt egy új ügyfélnek tekintette, és mivel általában a már fennálló problémákra nem fizetnek, ezért ennek az embernek sem fizettek. Döbbenet.

- Azt is hozzáteszi, hogy a 23 év alatt amíg itt dolgozott, még sose volt olyan hónap, hogy valami szabályozás ne változott volna. Azt mondja hogy sokszor ezek a biztosítók 2 havonta megváltoztatják a szabályzatukat. És ha nem látod a kisbetűs részeket, nem figyelsz, hirtelen fizetheted magad a számlát.

- Azt is mondja, hogy volt olyan, hogy azt mondta a biztosító előre, hogy fedezi egy beteg ellátását, aztán amíg lement a dolog, addig talált valami indokot, hogy miért nem fizet, és végül nem fizetett.

Belegondolok, hogy de jó volt eddig otthon, hogy CSAK a betegség miatt kellett szoronganom, most itt azért is szorongok, hogy a biztosító fedezi-e költségeimet, vagy nem tudom mi lesz... És hogy ha azt mondja fedezi, akkor utólag nem mondja-e mégse azt, hogy mégse. Gondoljatok ebbe bele.

A profitérdekelt biztosítók célja, hogy minél több profitot termeljenek. Ezt leginkább úgy lehet, ha mindenféle indokot találnak arra, hogy ne kelljen fizetniük. Ezt pedig úgy lehet, ha mint gép működnek, és mindenféle empatikus emberi hajlamot kiirtanak. Ez valami jó?

Úgy látom, hogy otthon azért pukkasztják le amennyire csak lehet az egészségügyet, hogy egyhangúlag mindenki azt mondja, hogy ez így tovább nem maradhat. És ekkor hozzák elő ezt az új rendszert amit senki sem ismer, ami az eddigi 5oo millió Ft közpénz propagandája szerint előrelépés.

Ja és még valami: Nem tudom hogy az USA szegény országnak mondható-e de itt ötvenmillió embernek nincs biztosítása, mert olyan drága, tehát orvosi szolgáltatást nem tudnak igénybe venni. Ez tényleg előrelépés lenne nekünk is?
A címet (és a segítségével eszkábált poént)biztos humornak szánta, de nagy ostobaság.

Az előző poszthoz: addig legyünk boldogok, amíg más országokhoz képest fillérekért ilyen egészségbiztosítási rendszerünk van.
süti beállítások módosítása