W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Szabadság!

2007.04.04. 06:00 Tóta W. Árpád

Ha nem lett volna rendszerváltás, ha nem lett volna Gorbacsov, akkor ma nagy ünnep lenne: a felszabadulásé. Április négyről szóljon az ének, csilingelnék az úttörők vidáman. A Parlament előtt díszszemlén vonulna el mind a tizenöt tankunk. Hazánkba látogatna az SZKP első titkára, Vlagyimir Putyin, és meleg barátsággal köszöntené az MSZMP főtitkárát, Gyurcsány Ferencet. Cheguevarás kisköcsögök gyűrűjében.

Hm, érdekes scifi lenne ebből. Tán meg is írom egyszer.

Nekem még volt szerencsém hülyeségeket szavalni április negyedikéken, kisdobosnyakkendőben. A felszabadulásról. Mire érdekelni kezdett, hogy mégis mit értünk ezalatt pontosan, épp kiderült, hogy nem is úgy volt.

Akkortól bejött egy tök másik értelmezés: hogy benyomult ide a Vörös Hadsereg, megerőszakolták az összes nőt, de még a fák odvát is, megszállták szép hazánkat, és egy rettenetes diktatúrát kényszerítettek rá. Mindezt azért, mert gonoszak voltak. Eeevil! Mi csak itt homokoztunk mit sem sejtve, ezek meg ránk rontottak. Szemetek!

Ennél bonyolultabb magyarázatok a széles tömegeknek nem jutottak. Ja, megint ott vagyunk, ahol 1848-cal és 1956-tal, hogy kiragadunk egy-egy napot, és abból kreálunk mítoszokat. Totál hamisakat.

Április 4. ráadásul feltűnően megosztó élmény zsidó-nemzsidó viszonylatban. Nincs ezen mit tagadni. A magyar parasztnak vagy munkásnak csak annyi látszott, hogy szegény kis Kurvaországot az egyik stricitől elrabolta a másik. A keresztény úri osztálynak rosszabb lett. A zsidóknak viszont az életet jelentette: az őket kérdés nélkül elgázosítani akaró zsarnokságot felváltotta egy másik, ami csak ezért nem akarta bántani őket. Amihez lehetett alkalmazkodni, még ha nem is volt könnyű. És amely alkalmazkodás aztán megszülte persze az új problémákat. De nekik a túlélést jelentette.

Rágós, rosszízű dátum április 4. Örömteli, hogy akkor verték ki innen az utolsó büdös nácit, de szomorú, hogy ehhez be kellett jönniük a büdös kommunistáknak. Április 4. eredménye pedig az lett, hogy Magyarországon felhangzott a Sztálin-kantáta. Kérem, emlékezzünk azzal, hogy ezt figyelmesen elolvassuk, vagy akár meghallgatjuk.
A föld és a tenger, a völgy és a hegység,
Az erdő s a rét dala mind egybeforr.
Mert szívünk kitárul nagy Sztálin szavára,
És boldog az ember, ki róla dalol.

A szélnél is gyorsabb e dal röpke szárnya,
És bármerre jár, ifjul már a világ.
Így száll győzedelme, így hódít a földön,
Így mindenki mondja majd Sztálin dalát.

A harcos ezt zengi, s ki elnyomva szenved,
Ez éneknek esd, s boldog holnapba lát.
Mert Sztálin a harcunk, és Sztálin a béke,
És Sztálin nevével lesz jobb a világ!
Ez csak ahhoz hasonlítható, mintha bejönne ide egymillió szcientológus, tankkal, és kötelezővé tennék L. Ron Hubbard imádását. Ez nem túlkapás és nem torzulás, hanem maga az őrület. Ez kezdődött el április 4-én.

A felszabadulást ettől függetlenül meg lehet ünnepelni. Csak nem most. Június 30-án. Azon a napon takarodott ki innen végre az utolsó szovjet megszálló, 1991-ben. Na az volt a felszabadulás. Az meg egy teljesen más kérdés, hogy mit kezdtünk azóta a szabadsággal.


Címkék: történelem szovjet

540 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr8754411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: polmavo 2007.04.06. 16:29:20

Megkésve, de MáraiCsak egyről nem beszélnek a parasztok, nagyságosok és méltóságosok: arról, hogy mit szenvedtek az orosz városok és falvak lakosai; s arról, hogy esztendő előtt magyar állampolgárok százezreit rúgták ki lakásukból, elvették minden h...

Trackback: polmavo 2007.04.06. 16:28:24

Napi MáraiAhhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével [kiemelések tőlem, mavo] ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő mint &b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amikor a Vörös Hadsereg elérte Mo.-t kisebb gondja is nagyobb volt annál,semhogy a zsidókkal törődjön.
Számukra hadászati feladatok megoldása állt.
És az azóta nyilvánosságra került levéltári anyagokból megállapítható,hogy 'okkupácija'-ként kezelték Mo.elfoglalását és nem 'oszvobozsgyénije' /=felszabadítás/-ként.Cseho. ill.Prága esetében viszont az utóbbi kifejezést használták.
Vö.:az amerikaiak,britek Franciao.-t felszabadították,Németo.-t elfoglalták.
gergely> tán azért volt okkupacija, mert Mo. hadat üzent a SZU-nak (és megtámadta, mint ahogy az USÁ-nak is hadat üzent, csak végül nem ők szabadí... akarom mondani foglalták el), ésmég az utolsó pillanatban sem sikerült kiugrania.
Amikor kislány voltam (Veszprémben), iskolába menet a buszra az orosz laktanya közelében kellett felszállni. Volt ott egy kis erdő magas fenyőfákkal, és én úgy tudtam, hogy ott kezdődik a Szovjetúnió... mindig olyan habos fehér masnit szerettem volna, mint amilyen az orosz kislányoké volt, akik néha-néha arra tévedtek. A katonáktól meg féltem, mert ha a buszmegállóban megállt egy (vagyis kettő, mert mindig párban jártak), akkor mindenki hirtelen elhallgatott és csak a nagy kuss, meg a szél zúgása hallatszott. Ilyenkor eszembe jutott Kóbor János is, (Léna dala vagy mi), akit a szomszédban bőgettek a lemezjátszóról minden délután.
"az őket kérdés nélkül elgázosítani akaró zsarnokságot felváltotta egy másik, ami csak ezért nem akarta bántani őket."

A bosszúra szomjazó zsidók meg kiváló partnert találtak a kommunista rendszerben. És nem kis részük volt a Sztálinista rendszer hazai kiépítésében. Mindez történt aközben, hogy "honfitársaikat" a nagy szovjetunióban millió számra ölték le, mert tegyük hozzá, hogy Hitlerhez hasonlóan Sztálin sem szerette a zsidókat.
Talán innen a gyökerek a mai kapcsolatokig.
Bakterhouse:
igen ez így van.Viszont Lengyelo.esetében - amit a szovjetek előbb támadtak meg és részben - az ismert Molotov-Ribbentropp paktum alapján - foglaltak el - később szintén -'felszabadításról' beszéltek.A lengyelek utálják is őket nálunk sokkal jobban.
Gergely! Amerika felszabadította Vietnámot meg Irakot is... írom még egyszer: "felszabadította" :)
Itt legalább nem folyt patakokban a vér.
Ketté kell választani kicsinyt a dolgot.

1.A teheráni konferencián eldőlt, hogy milyen ütemben és ki honnan kezdi szorongatni a nácik tökét

2.A jaltai konferencián meg eldőlt, hogy ha vége az egész balhénak, akkor hol lesznek Európa új határai és ki lesz azokon belül a góré.

Magyarországnak nem osztottak lapot a kérdésben, mivel a rossz oldalon állt. Már megint.

Mindkét konferencián Churchill képviselte a Magyarország számára utólag kedvezőbbnek ítélhető álláspontot, mindkétszer vereséget szenvedett Sztálinnal szemben.

Hogy felszabadulás volt e vagy megszállás ápr.4? Meg kell kérdezni azokat, akik akkor itt éltek. (Egyre fogynak.) Nagyobb részük örült, hogy végre kitakarodtak a németek. A kisebb részük bánkódott, mert mint minden hadműveletnél, itt is voltak valóban és sajnos, akik megitták a tejet a csecsemő elől, az anyukát molesztálták, a tehenet megették az udvaron, és részegen lövöldöztek az ajtófélfába.

Viszont. Tegye fel a kezét, aki szerint 1944.márc. 18, a német bevonulás egy szép új kor hajnala lehetett volna.

Naugye.
talán lassan el kéne szakadni ettől a kommunizmus=nácizmus toposztól. Amúgy Savoyai Jenő szobrát mérnem akarja elvitetni senki a vár elől? Ő közismerten utálta a magyarokat, és különben is behozott jó 200 évnyi Habsburg elnyomást. Közvetlenül a berendezkedésük után ki is tört a Rákóczi-féle felkelés. (Micsoda párhuzam 56-tal! Katonai győzelmet követően az érdemi követelések teljesítésével.)
dts:
1944-ben a magyar társadalom a német megszállást nem tragédiaként élte meg,mert a német katonák békén hagyták a civil lakosságot.Persze nem örültek neki,de konfliktus nem volt.
A korabeli politikai indokrináció okán pedig az emberek féltek a 'bolsevista,ázsiai hordától'.Mint bebizonyosodott nem alap nélkül.
És Sztálin miért díszpolgára Budapestnek még ma is?
jus murmurandi> Ugyan voltak bosszúszomjas zsidók is, de meglehetősen kevesen (az a kevés is érthető, bár el nem fogadható). Sok zsidó útja a kommunista (pontosabban a baloldali politikai) mozgalmak irányába meg ennél azért bonyolultabb (ráadásul sokszor a 2. VH. előttre is datálható). Nyilván az emancipációs remény vitte a legtöbb embert ilyen irányba, mivel a baloldali eszmék ígértek egyenlőséget, a származás alapján való megkülönböztetés eltörlését sít. A legtöbb zsidó származású kommunista ráadásul igyekezett elfeledni gyökereit, hiszen a pártban oldódhatott fel egyenrangú, azaz nem más emberként. Mindemellett a baloldalnak is van jellegzetes antiszemitizmusa (magyar viszonylatban meg ugye sok kisnyilas lett komancs a hatalomváltás után, de ez nem is azonos a balos ideológiai antiszemitizmussal, csupán újabb árnyalattal színezi annak magyar változatát).
Sztálin meg kb. minden kisebbséget, másságot gyűlölt és félt, a fehérköpenyes gyilkosok pere (vagyis a zsidó orvosok elleni hajsza) meg éppen kezdődött, amikor felfordult a diktátor, ezért aztán ez végül nem vezetett el a zsidók Keletre való deportálásához és a "spontán" SZU-beli pogromokhoz. Persze Sztálin után is volt bőven hivatalos zsidógyűlölet a Népek Nagy Hazájában, akit érdekelnek a részletek, az keressen rá a refusenik kifejezésre és Natan Sharansky nevére.
Kedves góré!Valóban másként értékeli április 4-ét a zsidó és az arisztokrácia.A júniusi kivonulást, ha nem emlékeznél rá, látványosabban ünnepeljük, mint április 4-ét.Volt itt már utcabál, miegymás.Na már most:A Szovjetúnió a náciellenes koalíció tagjaként, megállapodás keretében jött ide, egyébként egy megszállt országot nem lehet megszállni.Minket, mint támadó felet levertek.Még a szovjet tört.könyvekben sem szerepel a felszabadítás, csak a leverés.Azt nem tudom miért feleded, hogy itt három évig demokrácia volt, polgári kormánnyal, ezt Tildy Zoltán is tanusíthatná.Meg Szakasits Árpád szocdem vezér, akiket végül l948 után a bolsik leszalámiztak.Tehát a szovjet úgymond megszállók,háom évig engedték működni a második Magyar Köztársaságot.Mindezek tükrében, mármint a Szu. a náciellenes koalíció tagjaként jött ide,nem véletlen, hogy a szovjet hősi emlékművet a nyugati diplomáciai testületek képviselői minden ápr.4-én, csakúgy mint az oroszok, az amerikai temető amerikai halottaiét, akik bombázásaikkal elég nagy kárt tettek fővárosunkban.A halott hősök ugyebár nem lehettek megszállók.Azt is tudjuk, hogy a nácik Budapestnél építették ki bécs védelmében védelmi vonalaikat,s a megszállók nyilas csatlósaikkal a szovjet hadsereg többszöri felszólítására sem adták meg magukat.Hídjainkat felrobbantották, gyárainkat leszerelték,a gépeket Németországba szállították.A vezérkar még az utolsó pillanatban is csóró katonákat küldött a front vérpadjára.Aztán persze 1948-ban jött a szégyenletes "kékcédulás" választás,hazánk csak akkor vált a Szu. csatlósává.Jött Rákosi a Katonapolitikai Osztály-Pálfy György irányításával, az Államvédelmi Osztály, a későbbi ÁVH, a gyalázatos koncepciós perek, a vörösterror.Tehát, ha az 56 os 10-12 qpot ünnepeljük, miért nem ünnepeljük az 1945-48 közötti három polgári évet, amit csalással vertek le?Rákosiék kegyetlenségben -heves megfelelni vágás közepette-sokszor túllicitálták tanítómesterüket.Az 1945 után történteket a kommunista történetírás éppúgy hamis képben mutatta be, mint a mai egy része.Ezért van nagy zavar a mai srácok körében,oroszellenesség.Ma már teljesen felesleges bolsizás, zsidózás, annak ellenére, hogy a vörös uralom vezérkarában sok zsidó származású volt, akiket éltetett a háború előtti,alatti kegyetlenkedés miatt a revansvágy.A történelmi eseményeket, társadalmi szakaszokat nem lehet összemosni.Három élesen szétválasztható szakasz volt,1945-56 rémuralma,1957-62 megtorlás,majd a konszolidáció szakasza.De talán a nyugat felé történő, 1968 utáni szakasz is leválasztható.Tehát a kifejezett rémuralom nem 40 évig tartott, annak ellenére, hogy hatalmi diktatúra volt.El kellene olvasni a nem éppen baloldali történész Für Lajos egyik tanulmányát, amelyben 1945-öt a fasiszta rémuralom alóli felszabadításaként írja le.Ez nem szégyen, sokkal inkább az, hogy bizonyos Dzsugasvili a mai napig Budapest díszpolgára.Egyébként az egykori megszállt országok lakósságát egyáltalán nem zavarja a szovjet emlékmű,sőt, bécsben is megkoszorúzzák, pedig 1955-ig ott is volta.Berlinben városligetnyi terület emlkékezik egyebek mellett a szovjet katonákról.Párizsban Sztálingrád metró megálló van, mert a kilátástalan helyzetben lévő kiéheztetett város szerintük megérdemel ennyit.a doni magyar temető példásan gondozot, holott az ottani öregek igazán tudnának mesélni a magyar partizánvadászok rémtetteiről.Egyébként államközi szerződést népszavazással nem, csak a parlament módosíthat.Kétség sem férhet hozzá, hogy egy esetleges népszavazás eredménytelen lesz, újabb 5 milliárdért.Kérdés,Patrubány miért nem Romániában-ezt nem az ellenségeskedés modatja velem-kezdeményez hasonló népszavazást?A csőcselék tojásdobálását nem minősítem, megteszik azt a külképviseletek képviselői, szintén nem tisztem minősíteni Sólyom elnök távolmaradását, mert már sorozatban sohsincs ott, ahol lennie kellene.Már csak a társadaalmi béke érdekében is.
BakterHause!

Nem cáfolom, korrekt amit írtál, de a mai összekapaszkodás gyökerét én akkor is arra a korszakra datálom.
gergely> A magyar társadalom akkor leginkább szövetségest látott a németekben, hiszen addig csak arról hallotta, míg a keleti bolsevik hordákról kizárólag csak rosszat (ami a háborús propaganda szerves része volt, ugye). Persze akkor is akadtak gondolkodók, akik felismerték a mindkét irányból leselkedő veszélyt. Németh László – aki erősen jobboldali és nacionalista beállítottságú volt (ráadásul antiszemita is) – írta azt, hogy rettentő sors vár a magyarságra, ha elfoglalja az országot a Szovejtunió, de ha a náci Németország nyeri meg a háborút, akkor a teljes pusztulás.
gergely! Egyébként a lengyelek nemcsak a II.VH. miatt utálják az oroszokat, hanem azért is, mer a cári oroszok is folyton megszállták.
dts!

Ha jól tudom, Jaltában és Teheránban Churchill csak azért nem tudta álláspontját maradéktalanul érvényesíteni, mert az akkor már öreg és beteg Roosevelt Sztálinnal szimpatizált. Szóval sokat köszönhetünk az USA-nak is....
Vicces. Az egyetlen személyes élményem, ami konkrétan a szocializmus rendszeréhez köthető, pont egy április 4-i ünnepség volt az óvodában. Vörös zászlócskák mindenfelé, és valamit mondtak a hős szovjet barátainkról.
"1944-ben a magyar társadalom a német megszállást nem tragédiaként élte meg,mert a német katonák békén hagyták a civil lakosságot"

Ühm.
A zsidók, cigányok lehet, nem ezt mondanák...

Ja, és a nagyapám se, akit sváb származása révén viszont hopp! - besoroztak egy olyan zászlóaljba, amilyet a németek a megszállt területeken a németajkúakból létrehoztak. Nagyapámnak szerencséje volt, "csak" az állkapcsát törte el egy aknaszilánk '45 februárjában Budapestnél, de csak azért, mert a robbanás 90%-át a mellette álló barátja "nyelte el"...

Ő sem örült, hogy az oroszok bejöttek, de annak igen, hogy a németek elhúztak...
jus murmurandi> Dehát milyen összekapaszkodásról beszélsz? Az mind a kommunista párt, mind a kelet-európai túlélő zsidóság szemszögéből csupán kisebbséget, egy szűk réteget ír le. Az egy érdekes magyar sajátosság, amit a hazai kommunista vezetők közötti zsidó túlreprezentáltsággal szoktak lefesteni. A legtöbb k-európai országban még csak így sem volt – Mo-on is csak ideig-óráig, később ez az arány csökkent, pl. már Rákosi előszeretettel használta fel párton belüli politikai ellenfelei nyírásában azok esetleges zsidó származását. Ő mondta: az, hogy ki zsidó, azt én döntöm el (ha esetleg valakinek a zsidók összetartása jutna eszébe a kommunista-zsidó tengely felfestésekor – ez ui. a széljobbon a mai napig népszerű toposz). A kommunista belső harcokban máskor is előszeretettel játszották ki a zsidó kártyát, hiszen egy zsidó mindig is megbízhatatlannak számított, már csak zsigeri megszokás miatt is (egy k-európai kommunista mindig is k-európai marad, ugye), amikor meg a cionizmust a béketáboron belül elítélendő és bűnös nacionalizmusnak, mi több, imperializmusnak bélyegezték és üldözték, akkor kiváltképp jó érv volt a riválisok elvágásához a zsidó származás.
Summa summarum, ez a zsidók-kommunisták összefonódás toposz eléggé torz módon él a magyar közgondolkodásban, a téma maga jóval több elemzést és ismeretanyagot kíván, a legtöbb megszólaló pedig (legalábbis az én tapasztalatom alapján) mindkettőben jellemzően hiányt mutat fel.
Worluk, ezt gondold at ujra. Az, hogy mi tortent aprilis 4.-en, nem befolyasolja az, hogy mi tortent kesobb.
Ausztria, Nemetorszag felszabadult? Vagy csak a nem szovjetek altal megszallt fele? Spanyolorszagban megmaradhatott a fasisztoid diktatura.
Ha a Balkanon tortenik a partraszallas, es angolszasz csapatok foglaljak el kis hazankat, akkor az nem megszallas? Ha utanna szovjet taborba kerulunk, akkor se? Vagy Nyugat-magyaro. felszabadult, Kelet-magyaro.-t megszalltak?
Ha az USA szabadit fel, de diktaturaba csap at a McCarthyism-us es faji szegregacio? Ha aprilis 3.-an meghal Sztalin, es a SZU atalakul egy anarcho-szindikalista szabadallamma, akkor nem megszallas?
Ha japanban eroszakolnak meg amerikai katonak diaklanyokat napjainkban, akkor az mar megszallas?
Egyébként nem értem, hogy a felszabadítás és megszállás miért is zárná ki egymást. Ugyanis a bejövő szovjeteknek (nem orosz, hanem főleg ukránok) nagyon is örültek. Hogy miért? Nem a fasizmus vége, vagy a kommunizmus eljövetele miatt, hanem mert a harcok végét jelentik. Sőt a megszállás végét, azt még nem tudták, hogy mi jön, de az áldatlan állapotoknak véget vetettek.
Sőt utána 3 évig köztársaság volt! Szabad választásokkal! Vegülis elhozták a szabadságot, nem? (Legalábbis átmenetileg)
Jóllehet Jaltában már odaígérték Magyarországot a SZU-nak, és 48-ban gyakorlatilag meg is kapta...
BakteHouse!Igaz amit írtál, annyival egészíteném ki, hogy Rákosi akkor monndta ezt, amikor Leningrádban megkezdődött a zsidó pszichiáterek koncepciós pere, aminek végkifejletét asztálin halála akadályozta meg,R.ebben is túl akarta licitálni tanítómesterét.
Óóóó, ápr. 4. Ez bizony nagy dillema. Szerintem sokkal súlyosabb, mint, h. Nagy Imre jókor volt-e jó helyen, meg hogy Petőfi valóban csak egy skiofrén beteg kis köcsög volt-e.
Azért bonyolultabb, mert míg én úgy gondolok, erre a dátumra, h. ezen a napon verték le az utolsó fasiszta fegyverest kicsiny hazánkban, addíg az áll-árpádsávos (hiszen az Árpádház lobogója piros-ezüst, a Szálasi féle piros-fehér. De ez a téma már szarrá van rágva) nagymagyarországos pólós, turulos kulcstartós szavazópolgártársainknak a nagy remény szertefoszlásának időpontja.
Az biztos, h. a komik uralma alatt nem volt olyan igazi "pisz-end-láv" élmény élni. Én sajnos nem tudhatom. Azokban az időkben a Caucescu rendszer szeretetét élveztem. Ami szintén nem az az idili gondolatsor volt amitől az embernek álmában feláll a fallosza. DE MÉG MINDIG SOKKAL JOBB VOLT MINT A NÉPI SZOCIALISÁK ALATT LEHETETT.
És ha nem jöttek volna be a ruszkik? Akkor mi lett volna? Semmi.
Nem azért vagyunk szopóágon, mert ver minket az Isten (meg a szcientológus egyház), hanem azért mert olyan igazi, mélyről fakadóan és őszintén gyökerek vagyunk. Az utóbbi igőkben minden egyes derék lépést minimum 3, de imnkább 4 bal (akarom mondani rossz) lépés követ.
Az a szerencse, hogy ha az embernek van ankkora tolerancia szintje, hogy az idiotizmis ezen magas fokon való művelését szatíra ként fogja fel, lehet rajta elég sokat röhögni. Én ezért szeretek itt élni :)
gabo54 & gergely> az Orosz Birodalom (és később a SZU) konkrétan Oroszország részének tekintette Lengyelországot, rendszerint amolyan rebelliskedő muzsikoknak nevezve a lengyel népet. A Molotov-Ribbentrop paktumban pedig a SZU és a náci Németország különösebb huzavona nélkül megegyezett Lengyelo. felosztásában. Csoda, hogy a lengyelek sem az oroszokat, sem a németeket nem ölelték keblükre?
Jut eszembe, (Denevérnek kiemelve) egy ismerősöm mesélte, hogy (ha jól emlékszem) orosz (illetve szovjet) levéltárban ő maga látott olyan cirillbetűs térképet, amin Vengerszkij SZSZK szerepelt. Volt itt bizony terv a Balti államok mintájára történő birodalomnövelésre (Népek Hazája, as you may know). Hogy ez nem történt meg, az pl. az USÁ-nak (és a nyugati világnak) is köszönhető.
Bosszúszomjas zsidók, vazze! És ezt még le lehet írni! Várjunk, csinbáljunk egy gondolatkísérletet. 45 tavasza van, én 26 éves budapesti zsidóként éppen kijövök a gettóból, ahol a kislányom éhenhalt pár hete, megtudom, hogy a lakásomban mások laknak, minden érték- és személyes tárgyam elveszett, az apám hónapok óta halott, muszosként aknaszedés közben elvitt egy felrobbanó akna, az anyámat agyonlőtték a bécsi úti halálmenetben. És én, a szemét zsidó csaj, ezek után azt gondolom, hogy mindenki dögöljön meg, aki ezt hagyta. Mekkora geci vagyok! Mi is Köves Gyuri szava az újságírónak? Gyűlölet. Ezt érezte hazatérésekor. Egyébként a nagyapám nem érezte ezt, pedig mindekijét megölték, mert vidéki volt, és nem érzett bosszúvágyat. Egy idő után ugye minek. És örült az oroszoknak egy darabig, mert a jövendőbeli nagymamát ők szabadították fel. (Őt az amcsik Mauthausenben.) Aztán kiderült róla, hogy cionista ellenálló volt, nem antifasiszta ellenálló, és akkor hopp, lehet, hogy a zsidóknak se mind volt arany élet akkoriban? Meg hát az se volt jópont, hogy az amcsik szabadították föl. Szóval kicsit egybemosósak itt az álláspontok, de a bosszúszomjas, meglheteősen pejoratív jelzőt felejtsük. Esetleg a bosszús, az jó lesz, vagy felbosszantott.
Bosszúszomjas zsidók, vazze! És ezt még le lehet írni! Várjunk, csinbáljunk egy gondolatkísérletet. 45 tavasza van, én 26 éves budapesti zsidóként éppen kijövök a gettóból, ahol a kislányom éhenhalt pár hete, megtudom, hogy a lakásomban mások laknak, minden érték- és személyes tárgyam elveszett, az apám hónapok óta halott, muszosként aknaszedés közben elvitt egy felrobbanó akna, az anyámat agyonlőtték a bécsi úti halálmenetben. És én, a szemét zsidó csaj, ezek után azt gondolom, hogy mindenki dögöljön meg, aki ezt hagyta. Mekkora geci vagyok! Mi is Köves Gyuri szava az újságírónak? Gyűlölet. Ezt érezte hazatérésekor. Egyébként a nagyapám nem érezte ezt, pedig mindekijét megölték, mert vidéki volt, és nem érzett bosszúvágyat. Egy idő után ugye minek. És örült az oroszoknak egy darabig, mert a jövendőbeli nagymamát ők szabadították fel. (Őt az amcsik Mauthausenben.) Aztán kiderült róla, hogy cionista ellenálló volt, nem antifasiszta ellenálló, és akkor hopp, lehet, hogy a zsidóknak se mind volt arany élet akkoriban? Meg hát az se volt jópont, hogy az amcsik szabadították föl. Szóval kicsit egybemosósak itt az álláspontok, de a bosszúszomjas, meglheteősen pejoratív jelzőt felejtsük. Esetleg a bosszús, az jó lesz, vagy felbosszantott.
Hogy oldjam kicsit a feszültségeket, itt egy régi vicc:
"- Miért volt jobb a török uralom, mint a szovjet?
- Nem kellett felvenni a vallásukat
- Nem kellett az iskolában tanulni a nyelvüket
- Nem kellett megünnepelni a mohácsi vész évfordulóját."
Az igazán mókás nem is ez a vicc, hanem az, hogy apám ezt a 90-es évek elején Egerben elmesélte a nálunk vendégeskedő (nyugat)német gimnazistasrácnak, aki persze nem értette az egészet, lehetett magyarázni :-)
FYI: Budapest ostromát második Sztálingrádnak is nevezték, az ostrom során valamivel több, mint 80.000 szovjet katona pusztult el, és több, mint 240.000 sebesült meg. A védők részéről meghalt közel 40.000 egyenruhás (a szovjetek így osztályoztak, de ebbe minden egyenruhát viselőt beleszámítottak, a nem harcolókat, mint pl. a tűzoltókat is), és közel 38.000 civil, amiből 15.000 a gettóban, illetve a kivégzések során (vagyis nem a Vörös Hadsereg ölte meg őket).
Tessék Ungváry Krisztiánt olvasni!
És még egyszer: a SZU-t Mo. támadta meg, és jócskán követtek el attrocitásokat a németekkel együtt megszálló magyar csapatok is.
Nem relativizálni akarok, csupán ne feledkezzünk meg ezekről sem, ha a dolgot tárgyaljuk.
mi lett volna a magyarsag sorsa,ha hitler gyoz?koltoi kerdes,de kezdetnek hitler asztali beszelgeteseibol ideirok egy reszletet,jellemzot,mit is gondolt rolunk:a beszelgetes(altalaban monologizalas)1941 szeptember 17-18 estejen,ejjelen tortent.temaja a rabszolganemzetek megteremtese.`a magyarok ugyanolyan lustak,mint az oroszok.termeszete mint a sztyeppe nomadjai....a legjobb,ha meg sem tanijuk oket olvasni sem....egy vonat vezetesenek a lehetosege is hiba lenne`.azt hiszem ebbol talan kikovetkeztheto mi lett volna a sorsunk.(az idezett mu:hitler`s table talk 1941-1944,phoenix press,isbn 1 84212 028 x.33-34 oldal.)
gabo54> én meg csak annyival egészítenélek ki, h jellemzően nem pszichiáterek voltak azok az orvosok, hanem inkább belgyógyászok :)
Tömör összefoglaló, akit érdekel: en.wikipedia.org/wiki/Doctors%27_plot

Aki meg Budapest ostromáról érdeklődik: www.rev.hu/html/hu/tanulmanyok/1945elott/bpostroma.htm
jus murmurandi

Osztán' milyen összefonódásról beszélsz? A KISZ-vezér Kövér Lászlóról, a III/III-as Csurka Istvánról, esetleg a szintén KISZ-es Orbán Viktorról? Esetleg még szóba jöhet Thürmer Gyula és kompániája. Vagy tévedek?

BTW, lehet én értettem félre, de itt fenn TWÁ nem (csak) a saját véleményét fejtette ki, hanem mintegy előképként a két fennálló, szükségképpen sarkosító véleményt is leírta, miszerint dönteni kell, hogy akkor most megszállás volt vagy felszabadítás.
S után leírta az övét is, miszerint nem _vagy_ hanem _és_ a kapcsolat. Ami szerintem igaz is.

Gabo54:
Hjam. Három évig demokrácia volt. Háttérben a tankokkal. Szuper. Te elhitted volna az orosz vezetés helyében, hogy nem szovjetbarát kormány alakul ennyi tank mellett? Mer' én se. S bejött nekik. Megszállási övezet. Ellenséges ország voltunk, mégis mire számítanátok? Hogy majd a győztes visszavonul, ejnye-bejnye, oszt' kész? Mindenki békében éli az életét? ROTFL Elég naiv hozzáállás. A történelem nem erről szól. Soha nem is szólt erről.
Ami történt, szükségszerű volt. Egy post alatt már leírtam: tetszettek volna máshol honfoglalni annak idején, kevesebb probléma lett volna. A központi elhelyezkedésnek, a csomópontbeli elterülésnek, az európai útvonalak felügyeletének ára van. S ez az ára.

BakterHouse:
Hát azért az orosz-lengyel "barátság" se annyira egyszerű kérdés. Tekintettel arra, hogy a lengyelek már az egységesnek mondható Orosz birodalom előtt se bántak kesztyűs kézzel az orosz urakkal.
Azután persze többször is felosztják Lengyelországot maguk között (porosz-orosz, aztán porosz-orosz-osztrák paktum), például a XVIII. században. Szóval volt itt kölcsönös hirig a világháború előtt is.
1942 febr. 26 este. `(ha)a dunat nemet folyonak vatozatjuk...a nemet kissebbseget a balkantol a partjain telepitjuk le...`
Kedves Hanna!

Szerinted szörnyűbb dolog egy koncentrációs táborban gázkamrában végezni, mint a Don-kanyarban golyóval a fejben? Nem csak a zsidókat hurcolták... ugyanúgy a többiek is elhurcolva lettek a háborúba! Ép eszű ember nem hagyja otthon a családját és nem megy el háborúzni... ugyanúgy kényszerítették őket a csatára, mint a zsidókat a gázkamrára...
A II. világháború nem a zsidók holokausztja, hanem az emberiség holokausztja, magyaré, románé, oroszé, zsidóé és németé is!
Kündü: aham.

Kövér László: KISZ-titkár, a Társadalompolitikai Intézet munkatársa.
Ami ugyebár az MSZMP KB alá tartozott. Hja. Biztos lógós volt.

Orbán Viktor: 87-ben diplomázott az ELTE-n. Aztán - mivel ő is lógós volt - a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetének szociológus gyakornoka. Hja. Utána Közép-Európa Kutatócsoport, meg oxford. Végülis télleg a felesége tartotta el. ROTFL. Meg a kedves édesapja se Líbiában szedte meg magát... az antikommunista klán. Az.
Van egy idős ismerősöm, Szolnokon kenyérért ment civilként (17 évesen), a ruszkik bevágták egy hadifogoly transzportba, és 1953-ban jött haza.
Egyetértek az előttem szólóval, hogy a II. vh a népek holokausztja. Sztálin birodalma egyedül kb. 5x annyi áldozatot követelt, mint a zsidó holokauszt együttvéve. Persze ez az orosz katonai mentalitással is összefügg (egynek puska, egynek lőszer, ha meghal a puskás a lőszeres felveszi a puskát, újratölt, és lő tovább, aki visszafordul áruló, lehet lelőni). Persze most nem csak erről van szó.
Azért azt a "szabad" 3 évet annyira nem lehet ünnepelni. A kommunista pártot mindenképpen be kellett venni a kormányba, pedig a kisgazdák egyedül is képesek lettek volna kormányt alakítani. Ha ellenálltak volna legalább gyorsan kiderült volna a nyugatnak is, hogy Sztálin nem fenékig tejfel. Egyet kell értenem azzal is, hogy a széles körű lakosságot a náci bevonulás alatt nem érte annyi atrocitás, mint az orosz hadműveletek alatt (ez egyáltalán nem igaz a zsidóságra, de ezt mindenki tudja). Pl. a nagyanyámat 18 évesen bujtatták, mert az orosz tényleg nem kímélt semmilyen lyukat. Ha két lábon járt már jó volt. Amellett, hogy a kultúra morzsái sem voltak bennük (könyvlappal törölni segget, parkettával tüzet gyújtani stb.), kegyetlenségben sem kellett a szomszédba menniük ( a volt iskolámban ápolt kb. 100 sebesült embert mind lemészárolták). Nem gondolom, hogy a németek jobbak, sőt, de nem szabadna felszabadításnak sem nevezni a dolgot, pedig mai napig úgy tanítják.
A zsidó komcsik elmélet meg teljesen parttalan. Persze sokan voltak zsidók, ahogy Rákosi is, de nem cionista nagyravágyásból tették amit tettek, hanem Moszkva parancsára.
A cikkel meg teljes mértékben egyetértek.
Több ember volt, akiket elvittek a nácik is koncentrációs táborba, üldözték, stb, meg utánna mivel hazjöttek, Szibériába Recskre is elkerültek. Számomra ők az igazi humanisták, demokraták, államfériak. Ilyenek kellenének most is. De nem nagyon látok.
KÜNDÜ · arsmedica.blog.hu 2007.04.04. 08:27:04
Két lehetősége volt a nagyfaterodnak.
1. Harcol és lelövi az ellenség
2. Nem harcol és lelövi a tábori csendőrség.
Ez volt a szabály bármely nemzet hadseregében, legyen az jó?, vagy rossz? oldalon.
hanna!Akkor legyen bosszús.Egy közeli rokonom megjárta feleségével együtt Dachaut, korábban kommunista meggyőződéséért Kádárral együtt ült,1941-ben,Később a Kat.Pol.Osztályon, majd az ÁVH-nál dolgozott.A konszolidációs racizásban az akkor elkövetett túlkapásokért Kádárék kirúgták, mint még többszáz embert.Tőle sokat hallottam arról, hogy igenis sokakban meg volt a boszúvágy, a törlesztés érzülete.Egyébként az én családom felét is 1944-ben kiirtották.CsSzV!Én parlamenti, vagy államforma értelmében értettem a demokráciát, többpártrendszer volt, persze szovjet tankokkal de ugyanez volt Ausztriában.Csak hogy Mo.szovjet befolyási övezet volt a nyugattal kötött egyezmények, Jalta alapján.Azt még sehol sem olvastam, hogy a szovjetek rásegítettek volna Rákosiéknak a kékcédulás választási csalásban.Megtették ezt önként és dalolva.Azért jellemző a magyar nép érzületére, a két V.H. közötti világ elleni protesztre, hoyg a kommunisták az előző választáson is sok szavazatot kaptak.Persza az oroszok lehetséges, hogy léptek volna, ha másthoznaka a választások, mert már akkor felmerült a Közép-Duna menti Konföderáció ötlete, nem csoda,hogy pl.Klement Gotvald, meg Rajkék, aki hívei voltak, hogy végezték.Aztán Tito meg láncos kutya lett,, felszabadította saját országát,nem engedte be a szovjet csapatokat.A görög kommunistákat az angolok verték le.Bulgária pedig később csatlakozni akart a Szovjetúnióhoz, tagországként.Egyébként Lengyelországban sem volt egyszerű a kommunisták hatalomra jutása, holott ott később sem voltak szovjet csapatok.Hogy mit tettek volna nálunk a szovjetek, nem tudni, de hogy mit tettek, azt láttuk 1968-ban, vagy korábban a berlini fal felhúzásakor.Austriából pedig egyebek mellett azért vonultak ki 1955-ben, mert ütközőnek megkérdőjelezhetetlenül itt voltunk mi.
Felszabadulás? :)

Ez kb olyasmi volt, mintha most mondjuk egy erõs férfi megtámad egy védtelen nõt nemi erõszak céljából, és elkezd vele erõszakosan közösülni. Majd jön egy még erõsebb férfi, elzavarja az elsõt, és folytatja õ az erõszakos közösülést. Szerinted a szerencsétlen nõ az elsõ férfi eltávolítását felszabadulásnak éri meg?
Jogos a cikk, talán csak azt hiányoltam belőle hogy azért az oroszok bejövetele előtt mi voltunk azok a "békeszerető" senkitsem bántó nép aki kerékpáron és papírtalpú csizmában elbotorkált a Donig.
Nem kéne ezt olyan nagyvonalúan kezelni mert hozzá tartozik az igazsághoz.
Június 30.-án elég sok helyen van jelentős megemlékezés, csak valahogy a legismertebb média személysigek nem mutatják egységesen hogy ezen a napon történt valami fontos.
Márpedig ha Magyarlandon valamit nem mondanak be a tévébe jó sokszor akkor az nincs is.:)
Carnivora: s az a szegény szerencsétlen nő előzőleg a második férfi ágyékába is rúg néhányat... Azért Mo sem volt az a szűzleány, pláne nem a nagy Szovjetunió barátja...
Érdemes licitaálni, hogy melyik rendszer volt a rosszabb, hány áldozat volt az egyik, hány a másik oldalon? Vajon az, hogy elmentek a németek és a hétköznapok több ember számára egy fokkal elviselhetőbbek voltak elegendő legitimáció egy rendszernek? Vajon az, hogy rövidebb ideig tartott stb. elegendő legitimáció a másiknak? Mit hasonlítgatunk?
Nem az a kérdés, hogy melyik volt a rosszabb-jobb. Elég baj, hogy egyáltalán voltak. Itteni létezésüket és fennállásukat pedig CSAK ÉS KIZÁRÓLAG MAGUNKNAK KÖSZÖNHETJÜK. a 19. sz. végétől kezdve nem volt egyetlen értelmesen, felelősen politizáló magyar politikus Bibón kívül. Na ennek köszönhető. Mindenki vagy korrupt volt, vagy elhomályosította elméjét trianon, vagy megvezették, vagy csak arisztokrata volt és gőze nem volt a modern demokráciáról. A 20. század első pár évében meg egyenesen analfabéták és pökhendi kis senkik gyülekezete volt a parlament. Ezeken múlott. Mint ahogy ma is ezen múlik. Rendszerváltás volt, a lehetőség adott volt. Éltünk vele? Hát... 18 éve csak elböszmögünk itt valahogy, miközben értelmesebb és nálunk egy kicsit ügyesebben gondolkodó nemzetek elhúznak mellettünk. Ez van, ennyire fussa politikai kultúránkból és a vezetőink képességeiből. Csak a példa kedvéért, tud valaki egy olyan külügyminisztert említeni nekem a 20. századból, aki csinált is valamit?
CsSzV! Tökéletesen írtad, annyival egészíteném ki, hogy Kövér már Veszprémben városi agit.prop titkár volt, Orbán meg már a 11 hónapos előfelvételis katonaság alatt komolyan kiszezett.Mindez engem nem zavarna.Az egész téma csak azért kerül elő folyvást,mert a jobbosok állandóan komcsiznak.Azok legalább ugyanazt mondják és nem fordítanak köpönyeget.Orbán már a rendszerváltozás utá lett liberálisból középjobb, majd mostanra bolsevista eszmékkel operál, a szélsőjobb asszisztálásaával.Más:a II.V.H. 50 milliónyi áldozatához -mint mostanra kiderült-nem számolják hozzá azt a többtízmillió kínait, akiket a japánok irtottak ki, elsősorban Mandzsúriában.Itt is pár alkalommal a szovjetek akadályozták meg a nagyobb vérengzét, ami Hahin Gol-nál kezdődött.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.04. 08:52:16

Emlékezz a katonára ki a hazáját védte;
Emlékezz a nőre ki a gyermekét félte;
Emlékezz az apára ki a fiait adta;
Emlékezz emlékezz arra a napra!

Emlékezz a vörösre, ki a nagyapád megölte;
Emlékezz rá ő volt, ki a várost rommá lőtte;
Emlékezz hogy ő volt az is ki a hazát kifosztotta;
Emlékezz, emlékezz, emlékezz azokra!


.)
"
Április 4. ráadásul feltűnően megosztó élmény zsidó-nemzsidó viszonylatban. Nincs ezen mit tagadni. A magyar parasztnak vagy munkásnak csak annyi látszott, hogy szegény kis Kurvaországot az egyik stricitől elrabolta a másik. A keresztény úri osztálynak rosszabb lett. A zsidóknak viszont az életet jelentette: az őket kérdés nélkül elgázosítani akaró zsarnokságot felváltotta egy másik, ami csak ezért nem akarta bántani őket. Amihez lehetett alkalmazkodni, még ha nem is volt könnyű. És amely alkalmazkodás aztán megszülte persze az új problémákat. De nekik a túlélést jelentette."

Bizony, bizony...
A The History Boys című filmből:
Q:How would you define history?
.....
A:Just one fucking thing after the other.
A szomszéd 87 éves bácsinak lefagyott a nagylábujja a Don-kanyarnál, kubikolt a Hanság lecsapolásánál, éhenhaláshoz sem elég ma a nyugdíja. Mindíg a múltról mesél, amikor beszélgetek vele, na meg arról, hogy mi LESZ velünk...
A múltat nem szabad elfelejteni, és a valós történelmet kell tanítani az iskolában. És azt meg kell tanulni.
Sokkal fontosabb ennél szerintem, hogy a múlt tükrében mit cselekszünk ma a jövőnkért.
Kedves Gabó!
Amikor '87-ben friss kék útlevéllel átutaztam Nyugat-Berlinbe. A fater spórolt dojcsmarkján vettem egy fúrógépet. Visszajövet Kelet-Berlinbe a Stazi-sok meg bevittek hátra a mennyezetig csempézett kishelységbe.. A többit a képzeletedre bízom. KISZ tag voltam addig (tudod,bizonyára hatalmas öntudattal, ami neked is volt 14 évesen,mi?), de utána "tüntetőleg" nem fizettem tagdíjat. Nem tudom hogy vagy vele, de én ma sem tudom a komcsikat szeretni.
Hitler és Sztálin, náci és kommunista diktatúra, felszabadítás és megszállás elválaszthatatlanul összetartozik. Rendszerben kell tekinteni őket. Mindez a fejlettség egy jellegzetes stádiuma. Fölösleges külön-külön értékelni, összehasonlítani, szeretni-gyűlölni őket.

Abban van igazán választásunk, hogy a történelmet a fejletlenségben fixáló harcot, konfliktust választjuk-e, vagy az unalmas kompromisszumok konszenzuskereső stratégiáját követjük.
Mindennek persze a mai politikai helyzetben van igazán jelentősége, különben a történelmet akár el is felejthetnénk.

Vagyis, ismétlem, nem diktátorok, nacionalizmusok, pártállások, hanem konfliktus és kooperáció között kell választani - és ezek között lehet is!!! (Bár nem könnyű, a harc örvénye könnyen magába szippant.)

Azért, ha belegondolunk, milyen jó, hogy a mai konfliktusainkban nem vér folyik, csak nyál fröcsög... :)
mocskoskiscsaj: igen, más. nem részletezem, miért, mert hosszú lenne. csak gondolj a családra, és az odavezető útra.
a megerőszakolós képről meg annyit, h azért Mo néhányszor kivillantotta a harisnyakötőjét az első faszinak némi smukk reményében, nemde? Ugye nyilvánvaló, h az ajesz után jön törlesztés is?
hát srácok mondhattok, amit akartok, de akkor is jobb lett volna, ha a németek nyernek - azon egyszerű oknál fogva, hogy mi velük voltunk!!

éppen ezért nem is lehetett felszabadítás a szovjetek eljövetele. az ugyanis megszállást és vereséget jelentett.

azoknak, akik azzal jönnek, hogy de a magyarok se voltak szentek, mert megtámadták a szovjetuniót: ez jó játék, de nem vezet sehova, mert én meg pl. rávághatom, hogy de 1849-ben meg az oroszok jöttek be, szóval ők kezdték az egészet, a 2. vh-ban mi csak törlesztettünk. :P
Először is április közepe nem negyedike bár ez a legkisebb dolog. Helyre lehet ezt tenni, ezt az "ünnepet", nézzük sorban:

Elsősorban háborúnak, a harcoknak vége lett. Igaz sokan kerültek fogságba - többen úgy, hogy nem is voltak katonák. De nyolc-kilencmilló ember lélegezhetett fel. A második világháborúért, az abban történtekért nem Magyarország a felelős elsősorban. Még azok miatt is csak részben, amik nálunk történtek. De van kivétel.

A szovjetuniót stréberségből, teljesen hibásan támadtuk meg (a kassai bombázás valószínűleg ők voltak de tévedésből). Kormányzó úr szorgalmazására.

Ukrajna és fehéroroszország megszállásában Magyarország jelentős erőkkel vett részt, a terület kb. egyharmada a mi feladatunk volt. Nehéz elképzelni, hogy az ott történtek - többek között zsidók legyilkolása - végbemehettek volna a magyar megszállók tudta és aktív részvétele nélkül.

Munkaszolgálat a keleti fronton - bár a feltételek és körülmények kegyetlenek (Rejtő Jenő szegény) de a lövésszázadok veszteségei eleve nagyobban voltak, és a munkaszolgálatosok a januári katasztrófát is nagyobb eséllyel élték túl. Ezért a munkaszolgálat akár "életmentő" intézménynek is lenne tekinthető - ahogy a deportálások megkezdése után itthon valóban az lett - ha a katonai vezetés nem adta volna át a keletre vezényelt századokat a németeknek, akik rövid úton lágerbe vitték aki az addigiakat túlélte.

Bár a német megszállás alatt történt, de a deportálásokban, később a gyalogmenetekben (Radnóti Miklós) mi magyarok is szégyellnivalóan aktív szerepet vállaltunk. Az elszedett vagyon szétosztásában még inkább. Nem a mi ötletünk és felelősségünk, de szolidaritás is lenne - lásd Dánia. A nyilas tobzódásra mentség sincsen.

Ezzel kell összevetni azt, hogy az orosz sereg mit követett el. Őket sem lehet emiatt kimosdatni. 1945ben a magyar nyelv gazdagodott a "zabrálni" kifejezéssel. Tessék ám összevetni néha a keleti megszálló csoportnál (brjanszki erdők) történt partizán/partizánsegítő vadászattal.

Háború volt, mindenkit érintett. Keleti front, hadifogság, deportálások. Nem szabad összemosni, van amiért nem vagyunk felelősek, de van amiért nagyon is. Amikor összevetjük az előttét az utánával, úgy látszik, hogy a megszállás és felszabadulás kifejezések közül, bár mindkettő igaz, az utóbbi jobban áll.

Felszabadulás, tehát, ünnepelni azért nem kell, nincs mit. Rohadt egy rendszer volt Rákosié. Szégyellni magunkat, ha nem is az egész második világháborúért, de nem egy akkori "dicső" cselekedetünkért, azt lehet.
Itt most nem a kommunizmus, pláne nem a diktatúra (nem ugyanaz) szerete vagy nem szerete a kérdés.
Hanem, hogy felszabadították-e Magyarországot a fasiszták alól? Igen.
Megszállták-e utána? Igen. Mondjuk az átmeneti megszállás szükségszerű a hadműveletek befejezéséig.
Diktatúrába fordult a háború után? Igen.

Fontos megjegyezni, hogy nem az oroszok jöttek, hanem a szovjetek. Ugyanis Sztálin a nemzetiségi alakulatokat nyomta előre golyófogónak. A lényegesen jobban felszerelt és kiképzett orosz csapatok el sem érték hazánkat.
En egy tortenetet szeretnek elmeselni, amit a toritanaromtol hallottam meglehetosen regen. Lehet, h csak tanulsagos mese, lehet, h igaz is, de vegulis mindegy.

A sztori szerint a toritanarom nagymamajanal megjelentek a nemetek, kozoltek, h nalad fogunk elszallasolni ennyi es ennyi katonat, DE cserebe itt egy tehen, ami eleg tejet adott ahhoz, h a nagyi csaladjanak is jusson. Akkoriban a friss tej tobbet ert, mint a penz... A bokkeno csak annyi volt, h a helyseg kicsi volt, a nagyi ismerte a tehen eredeti tulajat... es a sztori szerint vissza is adta neki a tehenet a nacik kivonulasa utan. Az erdekesseg azonban az, h ki hogyan elte meg uazt a ket hetet... Akitol elvettek a tehenet, azt ugye a nacik megkarositottak, nem kicsit, de nagyon, viszont visszakapta a tehenet "hala az oroszoknak", ezzelszemben a nagyi kapott egy tehenet a naciktol, amit bukott (most flenul attol, h sajat akaratabol) az oroszok megerkezesekor. Ugyanaz az esemeny, uaz a helyseg, uaz a rovid idoszak, megis ket teljesen mas ertelmezes.

Nem lehet elfelejteni, h minden pillanatnak ket arca volt/van/lesz, es nem lehet anelkul megnyilatkozni, h ezt elotte fel nem ideznenk!

Felszabadítás volt olyan szempontból, hogy a nyilasok uralmát a társadalom nagy része nem fogadta el. Míg a Horthy által kinevezett kormányokat igen. A nyilasok ellen a hadsereg tisztjei is lázongtak, és csak azért nem léptek le azonnal, mert neveltetésükből következően egy katona nem árulhatta al hazáját. Az orosz felszabadítókról pedig jó kép Apor Vilmos püspök, akit az apácákat megerőszakolni akaró felszabadítók lőttek agyon...
Azért arról sem kellene megfeledkezni hogy április 4-ével új társadalmi rend lett Magyarországon,akkor lett vége a posztfeudalizmusnak.Vége lett a cseléd világnak,a gentliknek,a földesúraknak,intézőknek stb.Pár évvel később megszüntették a nemesi, a tekintetes és méltóságos,nagyságos címeket és kiváltságokat.(Bár a mi kis városunkban a polgármester erről nem akar tudomást szerezni ma sem!)Végre mindenki egyenlő lehetett és képességei szerint boldogulhatott.Felszámolták az analfabétizmust és a zsellércsaládban született gyerekek is megláthatták a Balatont.(Csendben jegyzem meg a Tanácsköztársaság átértékelődéséről keveset hallani,de addig ugye a Margitszigetre sem léphettek egyszerű földi halandók)Mi ez ha nem felszabadulás???

Egyébként gyalázat hogy a bíróság hogy ítélkezett a "nácimosdató" ügyben. Miért kell elfogadnunk hogy azt egy mindenek felett álló grénium döntése volt és nem inkább egy eltorzult elméjű végtelenül hülye jogász hozta,akit történetesen felvettek (szerintem végzetes hibát elkövetve ezzel)bírónak? Ennek a nevét a kurucinfó nem teszi fel ugye a netre?
Pascal maximálisan egyetértek.


“hát srácok mondhattok, amit akartok, de akkor is jobb lett volna, ha a németek nyernek - azon egyszerű oknál fogva, hogy mi velük voltunk!!”

Jobb németkéztől meghalni??? Szerintem egykutya.
Ez valami olyan felszabadulás féle lehetett, mintha egy dogmatikus szűklátókörű szemellenzős ember csavarlazító zacskón keresztüli belélegzésével próbálja felszabadítani a tudatát.
gravy_t> azt hiszem neked sokat kell még olvasnod...
Emlékezz a katonára ki a hazáját védte;
Emlékezz a nőre ki a gyermekét félte;
Emlékezz az apára ki a fiait adta;
Emlékezz emlékezz arra a napra!

Emlékezz a X, ki a nagyapád megölte;
Emlékezz rá ő volt, ki a várost rommá lőtte;
Emlékezz hogy ő volt az is ki a hazát kifosztotta;
Emlékezz, emlékezz, emlékezz azokra!

X helyére behelyettíthető bármely(!) éppen offenzívában lévő hadsereg.
Jártál Berlinben, ahhoz képest Budapest kvázi-sértetlenül úszta meg, pedig ott az amcsik jártak.

Ami egy megszálló hadsereg viselkedését illeti, az mindig felháborító.
Egy történelem tanárom mondta régen (igaz ókori eset):"Saját hadsereg is öl, rabol, hát még az ellenséges"
És tényleg az ókori görög hadseregben volt egy különös szokás, a legyözött férfiak megerőszakolása, pusztán megalázás céljából.
A szovjet csapatok ugyanazt a "győztes" ("győztünk, tehát szabad") mentalitást mutatta, amit bármelyik régebbi hadsereg tett. Az, hogy a németek úgymond úri emberek voltak, jórészt annak köszönhető, hogy nem harcok árán kerültek hatalomra. (Meg kicsit szigorúbb ellenőrzés alatt voltak)
jééé, az első cikk, amiben nem találtam kivetni valót, nem lesz ez így jó. :-)
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.04. 08:09:12

Hogy ki milyen értékeket képviselt már a rendszerváltozás előtt, azt remélem nem kell most leírnom.
De az tisztán látszik, hogy azokat a bizonyos szabad madarakat kik alkotják és kivel léptek koalicióra, és mit tettek hozzá a köztársasághoz.
Összefonodásuk a leg kártékonyabb a nemzetre és a gazdaságra nézve egyaránt.
És ki is az az MSZP? Mintha emlékeim szerint az MSZMP utódpártja lenne. És a szabad madarakat kik is alkotják?
És mielőtt valaki fröcsögni kezdene, hogy antiszemita vagyok, hát nem.
Határozottan nem.
hahó! a németek nem ölték (volna) meg a magyarokat.
Dr. Surdilovics:
Ez is egyfajta felszabadulás, bár szerintem ez az "ünnep" inkább katonai jellegű.
Hát nemtudom, hogy a nácik alatt lehetett volna-e találni itt az ország vezetésére alkalmas tiszta fajút, vagy a szocialista M.o.n nem MSZMP-tag minisztert(vagy akár művezetőt). A hatalomra jutásról is értekezhetnénk (csalás, hazugság), és a klientúrákról. Bizony Egyszem,igazad van,de a múlt fényében a jelen és a jövő nem túl biztató.
Olvastam nem is egy harctéri naplót a Keleti frontról, beszélgettem túlélőkkel. Azért a magyar megszálló csapatok jóval emberségesebbek voltak, mint itt a ruszkik, vagy ott a németek. De it ta ruszkik nem nézték ki a német, s ki a magyar. Bosszút álltak, ellenség voltunk, oszt kész. A partizánok meg..ha nem ölöd meg őket, ők ölnek meg téged, mint most Irakban. Lehet választani.
A munkaszolgálatról meg érdemes elolvasni Nagybacomi Nagy Vilmos könyvét, nagyon jó.
Az tiszta, hogy nem felszabadítás volt, de nem is foglaltak el bennünket. Megszálltak, kész, mint az ellenséget. Ha elfoglaltak volna bennünket betelepítettek volna ide egy csomó oroszt, és orosz KB titkárok felügyelték volna az összes fontosabb területet. De a megszállás minőségben is változott, mert a hetvenes-nyolcvanas években semmi jelentősége nem volt a magyar belpolitikára, hogy állomásoznak-e itt oroszok, vagy sem. Haditámaszpontjaik voltak itt , semmi több, meg egy kis élősködés. Ami akár a hadisarc része is lehetett. Én úttörőként az oroszokat sosem utáltam, csak az idióta ceremóniákat, később meg a KISZ titkárokat.
gravy_t> azt hiszem neked sokat kell még gondolkodnod is...
Természetesen Felszabadítás volt, mint ahogy Kolumbusz is felfedezte Amerikát, és nem kiirtotta az indiánokat.
Nem szép dolog az első lépést összekeverni a nyomában masírozó dögvésszel.
A törököket is kiverték, aztán ránkfeledkeztek a labancok, mégis Buda visszafoglalásáról beszélünk és nem elfoglalásáról.

Április 4-e felszab volt - még ha a sok neonácinak ez nem is tetszik -, azt megszállás lett belőle, de az már április 5-e.
"a németek nem ölték (volna) meg a magyarokat. "

Hanem? Bedarálták volna szervestrágyának?
Vagy csak húzzunk vissza Ázsiába? (volt ilyen elgondolás is)
Szerinted mik voltunk mi Hitler, vagy Goebbels szemében? Emberek, vagy élőlények, akik foglalják a helyet?
Nagyanyám mesélte, hogy náluk beszállásoltak németeket ( gazdag parasztok voltak, jó nagy portával) Tábortüzet gyújtottak, énekeltek, fizettek a tejért. Mikor az oroszok bejöttek, a padláson bújkáltak. Minden jószágot elvittek, a botor módon a faluban maradt leventéket kivégezték. Viszont azt is mesélte, hogy milyen rendes, jó ember volt a szomszéd zsidó boltos, akinek a családjából senki nem élte túl a háborút.
"narancsbrigádos", az olyan mint vörösbrigád 60 fokon mosva? :)

Már ne haragudjatok, kedves polgártársak, de az, hogy Kövér mi volt a rendszerváltás előtt. Az most le van szarva. Teljesen más lapra tartozik.

Próbáljunk meg uralkodni magunkon.
Megmondom őszintén, kicsit féltem, hogy miket fog itt összehordani Árpád a "felszabadulásról", olvasván a post címét, de aztán látom, ezúttal hanyagolta értékrelativista imidzsét.
Nem úgy az egyik Pilóta Rádió adásban, amikor arról értekeztek hosszan, hogy vöröscsillag!=horogkereszt.
Pedig de!
És nem ártana erre Gyurcsány urat is emlékeztetni, közvetlenül azelőtt, mikor fejet hajtva köszöni meg Putyinnak többtízezer nő megerőszakolását és családok kifosztását.



Őrnagy, valaki már behivatkozta Ungvári Krisztiánt, ő írt egy elég komoly monográfiát a magyar megszállókról.

Itt most még annyit (a belorusz és ukrán zsidóság kiirtásához való asszisztencia mellé): A keleti megszálló csoportról tudni kell azt, hogy rendszeresen vezetett kisebb hadjáratokat a partizánokkal szemben. A partizánok kevesen és jól felszereltek voltak. Amikor velük kerültek szembe a magyar megszállók (a doni seregnél is sokkal gyengébb fegyverekkel) - partizán rajtaütés majd eltűnés - az szívás volt nekik. Úgyhogy maradt a "partizánsegítők" elleni harc. Azoknak a falvaknak a kiirtása, amelyek - nem önként - élelmezték a partizánokat, vagy ahonnan erővel sorozták a partizánokat.

Fényes lapok dicső magyar hadsereg krónikájából.
Az biztos, ha a németek nyertek volna, max szolganép lehettünk volna, jó esetben.
Én utálom a németeket, még most is sok afelsőbbrendű köcsög közöttük.
De így, hogy a ruszkik nyertek, és megfertőzték a 40 évükkel a magyar társadalmat teljesen, majd szép lassan tönkremegyünk, elpusztulunk. Nem a gazdasági károkozás a volt a legnagyobb, hanem a társadalmi. Elég ha megnézzük, milyen politikusokat sikerült kitermelni 18 év alatt ...
a kezdes talalo, fleto putyin cse-gevara köcsögök. es viktor hol lenne?
sitten? rola pusmognank, demszkivel együtt- kenyeren is vizen.
mind a harom oltari nagy fasz, a különbseg csak ennyi köztük, nekem a 2 masik fasz ezert hitelesebb meg mindig, akarmekkora köcsögök is.
na igen az oroszok mi a faszert kernek bocsanatot? nem kene ennyira nyalni nekik, mert a ai napig addig terjed a problemamegoldo kepessegük, hogy elzarjak a gazcsapot, csecsnyiarol ne is beszeljünk.
jus murmurandi:

ne legyenek illúzióid. Nem csak az MSZP és az SZDSZ kártékony a gazdaságra. Bárki, aki ma magyarországon hatalomra kerül (és került az elmúlt kb. 35 évben) kártékony a gazdaságra. Ezért nem lehet pártot vagy személyt okolni. Egyszerűen csak a magyar civilizáció politikailag az ókorban tart, mind eszközeit, módszereit, mind pedig a dolgokhoz való hozzáállását tekintve. bal-jobb-liberális felosztást tenni is értelmetlen. Vagy van aki szerint az MSZP szoálisan érzékeny párt, aki programjában a szociáldemokrácia vonalát képviseli? Van aki tényleg tiszta szívvel kijelenti, hogy a FIDESZ egy konzervatív, mérsékelt és modern jobboldali párt? De ami a legvicessebb volna persze (és ami egyébként a legjobban fáj), hogy vannak akik magukat úgy merészelik liberálisnek nevezni, hogy az SZDSZ tagjai. Ez szerintem nagyobb ellentmondás mintha egy fasiszta pártnak a tagja azt mondaná, hogy ő igenis kommunista.
És még néhány adalék a kérdéshez. A háború után Magyarországon végbemenő társadalmi változások jelentősége. Az arisztokrácia, az úri osztály megszűnése. Földreform. (Akkor is, ha később kolhozosítottak.) Társadalmi mobilitás, új értelmiség. Persze tudom, Burke bátyó minden aggálya beigazolódott a gyors újításokkal kapcsolatban: a régiből a jó is megsemmisült. De így is érdemes elgondolkodni egy pillanatra: az oroszok nélkül mi élte volna túl a háborút a régi Magyarországból?
Azok az igazmagyarok,akik Árpádsávos zászló alatt megdobálták tojással azokat akik azért gyűltek össze,hogy megemlékezzenek azokról a kiskatonákról akik életüket áldozták azért hogy a fasizmust felszámolják hogy viselkedtek (volna)56-ban,vagy 45-ben fegyverrel a kezükben? Gondolom mint akik az angolkisasszonyoknál tanultak. Azt feltételezni sem lehet hogy ilyenek húzták embertársaikat indulatból a lámpavasra,vagy lőtték a Dunába őket.Mert ezek ugye a jó fiúk?

Pascal
aA majd megnézem Ungvári írásait.
De fenntartom ,a németekhez lépest mi azért "jobbak" voltunk. A zsidóság kiírtásához hogy asszisztáltunk, mikor az 41-ben történt, nekünk akkor még csak a Gyorshadtestünk volt kinn? Azt tudtommal az Einstanzgruppék művelték, SS katonák. Belorussziában meg szerintem magyar katona nem nagyon volt, max 44-ben, de akkor az már javarészt felszabadult.
0 Tolerancia 2007.04.04. 10:20:00

Egyetértek.
Őrnagy Őrnagy 2007.04.04. 10:23:28:
"A zsidóság kiírtásához hogy asszisztáltunk, mikor az 41-ben történt, nekünk akkor még csak a Gyorshadtestünk volt kinn?"

Éppen Ungváry ír erről.
A könyv: Ungváry Krisztián: A magyar honvédség a második világháborúban.
www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/u/bibFSZ1072127.html

Ungváry világosan leírja, hogy bár a magyar megszálló alakulatok esetenként elkövettek háborús bűnöket, alapvetően nem ez volt jellemző.

Ilyen alapon a magyar honvédséget általánosságban elmarasztalni történelemhamisítás.
Surda!
Da sajna a hős kiskatonák voltak azok is, akik állítólag 100 000 nemi erőszakot követtek el. Meg minden ok nélkül lelőtték Faragó Mátyás rokonomat, aki polgári személy volt. Nekem nem lenne semmi bajom az Emlékművel, csak tegyék ki egy temetőbe. A temetőkben lévő szovjet emlékműveket, sírokat nem bántja senki valahogy. És ha ott koszorúznának az öreg komcsik nem dobálná őket senki.
A Kárpát csoport a gyorshadtest két dandárából, egy lovasdandárból és két gyalogdandárból állt, utóbbi kettő az első hónap után megszálló feladatot látott el. 41 novembertől négy további, aztán 42 megint további megszálló alakulatok. Az a dolog részben 42ben volt. A lövéseket valóban az Einsatzgruppék adták le. De a közigazgatás magyar kézben volt, a számbavételt, sőt összeszedést is sokszor magyar katonák végezték. És az egész ott történt, szemük láttára, pontosan tudták miről van szó.
A brjanszki erdőről Bornai Tibor (KFT, Baba Yaga) egy interjúban:
"Azután van még egy furcsa történet. Anja egyszer arról beszélt, hogy apja a második világháborúban a brjanszki erdőben harcolt. Azonnal felcsillant a szemem, mert eszembe jutottak gyerekkori emlékeim, s örömmel újságoltam, hogy "de hiszen az én apukám is a brjanszki erdőben harcolt!" A következő pillanatban jöttem rá, hogy egymásra lőttek... S milyen szerencse, hogy nem találtak, mert akkor nem születtünk volna meg."
Forrás: www.marothy.hu/?cikk=Baba+Yaga+-+T%E1vol+a+brjanszki+erd%F5t%F5l
Doomhammer, én olvastam, és nyugodt lélekkel mondhatom, hogy Ungváry messze nem szándékozott ennyire kimosdatni a magyar megszállókat. Ha kell estére utánanézek és idézek belőle.
Pascal 2007.04.04. 10:34:21:
"És az egész ott történt, szemük láttára, pontosan tudták miről van szó."

Ha behivatkoztad az Ungváry könyvet, akkor nyilván tudod is konkrét idézetekkel igazolni, hogy a magyar megszálló hadsereg általánosan részt vett az ilyen tisztogatásokban.

Nem lesz egyszerű.
Kedves mocskoskiscsaj! Jó, hogy ezt írtad. Szerintem se önként, és dalolva vonultak milliók a háborúba. Nagyhatalmi érdekek, és az első VH öröksége (Trianon)okozta a magyar részvételt. A korabeli gondolkodásmód, és információk (irányított) valós veszélyként hozták a bolsevik-szovjet agresszív terjeszkedést. Talán Hitler, és a nácizmus nélkül is elfoglaltak volna a szovjetek, mint Lengyelország felét.
Az, hogy kinek mit jelent ápr. 4. már otthon, csendesen eldöntheti. Nem hivatalos állami ünnep szerencsére. Azt pedig, hogy ki mit gondol róla, hagyjuk meg az egyénnek. Sokaknak jelentette az életet, sokaknak pedig halált, gyalázatot (szifilesszel együtt), életre szóló nyomorúságot.
Ebben a szerencsétlen kis "átjáróházban" minden barbár horda átvonult, és itt hagyta szomorú emlékét.
A valamikori katonák emlékműveit szerintem nem kell bántani. Az szintén besorozott, és harcban elhunyt embernek állít emléket, mint a Don kanyar magyar emlékművei.
Ne felejtsük el: a hatalom mindig azt teszi a kisemberrel, amit akar. Erőszakkal, propagandával bármire rá tud venni, bárkit.
Megbomlott elmék hatalmi őrületére ma is van rengeteg példánk.
Üdv mindenkinek
Kamenyec-Podolszkij térségében a 16. kerékpáros zászlóalj állomásozott. Több visszaemlékezésből tudható, hogy szó szerint a szemük láttára lőtték agyon a zsidókat. A Kárpát-csoport "Anyagi helyzetjelentései" alapján világos, hogy a zsidók kitelepítésében a katonaság alapvető szerepet játszott. Az Einsatzgruppe -C jelentései alapján tudható, hogy 1941. augusztus 27-28-án a 320. rendőrzászlóalj emberei 23600 zsidót öltek meg a térségben. (Karsai: Holokauszt 232.o.)
Leegyszerusitett ertelmezesnek nyilvan nem sok ertelme. Katonailag felszabaditas volt, hogy elokeszitse a terepet egy politikai megszallasnak. Aztan kovetkezett 2-3 igeretes -de korantsem tokeletes - ev, de addigra eldolt minden. En nem erzem a zsidok szerepet ebben a sztoriban es az utana kovetkezo evekben annyira fontosnak (bar kulonosnek igen), hogy kulon kiemelnem mas csoportok sorsahoz kepest, bar ketsegtelen, hogy valoban erdekes helyzetben voltak. Ugyanakkor meg a zsidokrol sem lehet altalanossagbn beszelni, hiszen tobbfele csoportjuk letezett a vallasgyakorlas, a tarsadalmi statusz, politikai reszvetel, etnikai hovatartozas es asszimilacio szemszogebol. Ertheto, hogy politikailag hova huzott legtobbjuk, de bizonyara sokan mondtak 2-3 ev utan, hogy ok nem ilyen lovat akartak. Ugyanakkor erdemes leszogezni, hogy leegyszerusitett magyarazatoknak, olvasatoknak nincs sok ertelme, mivel egyreszt a korabbi tortenelemoktatas miatt hianyosak mind az informacioink, mind az ertelmezesi tartomanyok. Sokszereplos jatszma volt, a nagyhatalmak, a szovjet vezetes, a hadsereg (beleertve az ukran csapatokat), a nemet megszallok es magyar kollaboransaik, a magyar tarsadalom bizonyos csoportjai maskent lattak es ertelmeztek a dolgokat. Egyszeru olvasat egyszeruen nincs. Pl. sok magyar honfitarsunk viselkedett gyalazatosan, szamitasbol, kegyetlenul es becstelenul, a tortenet nem csak arrol szol, mit csinaltak a ruszkik (akik kulonben foleg ukranok voltak) meg a nemetek. Ezert is fontos ujabb konyveket a kezunkbe venni errol korszakrol. Most mar van egy par jobb konyv, pl a Budapest ostroma (Ungváry). Amugy meg aprilis 4 is mitosz, mivel ekkorra nem sikerult a teljes katonai felszabaditas, de azert jelentettek a tabornokok Moszkvanak, hogy megcsinaltak, vege. kozben meg folytak a harcok egy ideig. Igy lett pont aprilis 4.
Egyebkent ideje lenne elfogadni, hogy a tortenelem nem fekete-feher sztori, amit orszagok, nepek, hadseregek szintjen altalanositani lehetne
Nagymamám mesélte, hogy az orosz katona kérdezés nélkül berontott a házba, ha nem kapott 2 percen belül enni, lelőtte a házigazdát, majd miután jóllakott befeküdt az ágyba, aztán másnap összeszedte a mozdítható javakat, és továbbállt.
A német katonák pedig bekopogtak kérni egy pohár vizet.

Persze ez kiragadott eset, nem magyaráz meg semmit, nyilván ellenpélda is akad bőven, sőt.
Pusztán az "orosz mentalitásról" szerettem volna egy kis illusztrációt nyújtani.
Örnagy-örnagy!

Ezek a semmirekellők a temetőbe is szívesen járnak dobálózni,kereppelni: lásd az utóbbi években (mióta OV ellenzékbe szorult) a Nagy Imre parcelájánál lévő megemlékezéseket.Azt is meg akarják ugyanis mondani hogy ki jogosult megemlékezni és ki nem.(pl. Mécs Károlynak,Gönc Árpádnak, vagy GY F-nek aki még meg sem született abban az időben,de sajnálatos hogy második feleségének a nagyapja (Óh de nagy bűn ez neki) a bánat tudja milyen szerepet játszott abban az időben. (A wikipédia szerint semmi komolyat.) Joggal koszorúzhat ott ugyanakkor Strumf,akinek az apósa a Horváth István volt belügyminiszter,vagy Pokorny a besúgó faterjával,nem beszélve azokról akikről meg bizonyított volt a múltjuk:Boros,Torgyán,Kondor stb. De koszorúzhat nyugodtan Thürmer is (kit érdekel?) aki annak a pártnak a vezére amely az MSZMP (korábban MKP) jogutódjaként jelölte meg magát.
Surdilovics!

Bocsánat, de az MSZMP jogutódja az MSZP, ezt nem maszatolhatja el senki.
Ők örököltek meg mindent.
Tessék vállalni!!

"a bánat tudja milyen szerepet"
Nagyon is világos, milyen szerepet játszott. Nem akarom én most itt "elAprózni" (hehe) a vitát, de a tény az tény.
Gyurcsány egyértelműen karriercélokból nősült abba a családba. nem mintha ez baj lenne, csak akkor ezt is vállalni kell.





Travis! Nagyon szép mese volt. Sem az ókorban,sem a középkorban de a I és II vH alatt sem úgy mászkálhattak a katonaák ahogy csak akartak.MIndenkinek volt parancsnoka és csapatban támadtak és védekeztek. Olyat hogy a katona úgy döntött hogy ő egyedül ott egy kicsit pihizik, míg a többiek lövöldöznek nem hallottam. Ha esetleg többes számban írtad volna,hogy néhány katona bejött,majd ezt meg azt csinálta az sokkal hihetőbb.Nekem állítólag az anyósom esett áldozatul az orosz brutalitásnak,de kétely sincs bennem arról hogy a németek és Ukrajnában a magyarok nem ezt csinálták. Ilyen a háború, az aljasságot hozza ki sok emberből az a hatalom amit a gépfegyver nyújt nemzeti hovatartozástól független.
>BakterHouse 2007.04.04. 09:59:49

bakterház

hát bocsánat hogy bekeveredtem ide a nagytudású, magasműveltségű, a saját nemzetének a legjobbat akaró elit közé! gondolom ti a rájen közlegényben is az amerikaiaknak szurkoltatok.

majd legközelebb én is zsidózok meg nácizok, és akkor én is jó fej leszek.

ha már ebbe a mi lett volna ha-ba belemegyünk, valószínűleg a világ ugyanilyen lett volna német győzelem esetén is, csak most németül kéne tanulnunk, nem angolul. meg nem azon kéne gondolkodnom közel 30évesen, hogy miből lesz lakásom, hanem a kertes házamban ülve folytatnám le ugyanezt a vitát.

az a mai vita szempontjából teljesen lényegtelen, hogy a magyarok mit csináltak ukrajnában, mert civilizált emberek nem csinálják azt, amit a szovjetek csináltak itt. olvassál utána esetlg még hogy a magyarok mennyit vérengztek pölö vajdaságban, és cserébe mennyit a szerbek később.
A mi kisdobos avatásunk előtt az osztályfőnök tanárnéni nagyon előzékenyen megkérdezte, hogy ki nem akar kisdobos lenni, mert nem kötelező. Én feltettem a kezem, és mondtam, hogy ha lehet én kihagynám- a mai napig nem tudom, hogy miért nem akartam, akkoriban fingom nem volt róla, hogy miről szól ez, szüleim meg naná, hogy nem mondták meg, hogy VALÓJÁBAN ez mi. Ahogy kimondtam, a kedves tanárnéni ordítozott, ledisznózott. Aztán ki tudja hogyan és miért, de mégis felavattak kisdobosnak... Szépen masíroztunk körbe a futópályán, és tanultuk a nyakkendő sarkainak a jelentését.:)
W! Ez egy meglepően normális írás! Biztos te írtad? Történelmi témákban általában az egyik oldal mellé állsz és rázod, mint Floki a lábtörlőt, ehhez képest ebben a bejegyzésben meg benne van a nagy közép-európai remi. Kicsit nem figyelsz oda, aztán miket írsz. Semmi pukkasztás, bosszantás... Mégis kávét kell innom, pedig reméltem, felviszed a vérnyomásom :)
Bizony Dr. Surda, ez az a MÓDSZER, amivel eljutottunk a háború(k)ig. A megosztás. A politikai ellenfeledet, országot, a világot.
Egyébként ki a francot érdekli, hogy kinek a kije mit csinált?
Ki akarja Nekem megmondani, hogy mikor mire és kivel emlékezhetek?
Szerintem, ha ez így van, akkor ez Ostobaország, és szégyen, hogy ezt a polgárai hagyják!!!
Nyilván akkor a százezres nagyságrendű megerőszakolást is eltagadod. Mert hát arra hogy a bánatban volt idő, hogy 20 katona végigmenjen az anyán, majd a lányán?
Ez is hozzáállás, de nem vezet sehová.
Az infó elsőkézből származik, ennyit a hitelességről. De elmondom, hogy ettől még sokkal cifrább dolgok is voltak, de ez a topic most nem arról szól.

Tény, hogy van ún. orosz mentalitás, ami persze nem jelenti azt, hogy minden orosz ilyen, de a magyar népnek sajnos volt alkalma megtapasztalni a saját bőrén, mi fán terem is az.
"A felszabadulást ettől függetlenül meg lehet ünnepelni. Csak nem most. Június 30-án." - írod.

És ebben teljesen igazad is van. Nem is nagyon értem, hogy ezt a napot miért nem ünnepeljük a magyar szabadság napjaként???

Az pedig teljesen egyértelmű, hogy 1945. április 4. nem lehetett a felszabadítás-felszabadulás napja az egész nemzet számára. Már csak azért sem, mert Magyarország hadban állt a SZU-val egészen addig. Egy háborús ellenségek között pedig nem az volt a szokás, hogy felszabadítsák egymást. A magyar haderő sem felszabadítani ment a Don-kanyarba a Szovjetúniót.

Ergó az egész felszabadítás-mese egy nagy marhaság, aki beveszi és még ma is hajlandó kitartani mellette, az nincs tisztában alapvető dolgokkal.

Azt nem vitatja senki, hogy a magyar zsidóság egy részének a megmenekülést hozták a szovjet csapatok. De nem azért menekültek meg, mert zsidók voltak, hiszen a SZU-ban Sztálin is hajtott végre zsidóirtást, elég jelentős számban. Európába belépve azonban legalább ezzel az eggyel igyekeztek a szalonképesség látszatát kelteni a szovjetek, hogy a zsidóságot megmentették a nácik karmaitól. Mindez persze tökmindegy annak, aki megmenekült (hál'Istennek!). Az ő számukra valóban hoztak a szovjetek felszabadulást a náci terror alól.

Csakhogy!

Azzal, hogy elismerjük, hogy a magyar zsidóság számára a náci terror alóli felszabadítást hozták a szovjetek, nem kell, hogy azt is elismerjük, hogy magát az országot is felszabadították. Az országot megszállták. Úgy, és annak rendje és módja szerint, ahogy az ellenséges hadak között mindig is szokás volt.

Perverz dolog ilyesmit megünnepelni.
Kedves gravy_t, segíteni szeretnék Neked, hogy hogyan lehet lakásod:
Ucsitsza, ucsitsza, ucsitsza.
Meg áldozat, az is kell. Én mondjuk mint arab diák nem értettem egyet a külügyminiszterből lett min.elnökkel és elhagytam hazámat, hogy legyen szép kertes házam, megmiegymás. Aztán amikor lett zsé, akkor visszatértem (nem mahadni amehikai madzsar), és megvalósítottam. Most meg itt osztom az észt :-)
Dr Borivoje!

Mécs Károly még csak-csak, ha elmenne, de Mécs Imre megy el.

Egyébként volt különbség az egyes hadseregek fegyelmezettsége között, nem is kicsi, de nyilván, minden oldaltól szívott a civil lakosság rendesen. Szív most is, pl. Irakban, pedig ott az überAlkotmánySince1777 amerikai hadsereg turnézik... (felszabadít? megszáll? hogy is van ez?)

Egyébként hülyeségeket beszélsz, egy hadsereg nem frontvonalból áll. Nyilván nem azoknak volt idejük összeszedni az órákat, akik éppen a frontvonalban voltak. De ez a hadsereg kisebbik része. A nagyobbik része mögötte jön. Ellátmány, törzskar, frontvonalból visszavontak stb. Volt idejük, alkalmuk és motivációjuk is. Egyébként, a szovjetek minket nem felszabadítani, hanem legyőzni jöttek. Mi akkoriban a másik szövetség tagjai voltunk.


Válasz: a nagy levin 2007.04.04. 11:05:45

Nagyon nagy tévedés!

Katonailag sem volt felszabadítás! Sőt!

Éppenhogy katonailag volt teljesen egyértelműen megszállás. Hiszen hadbanálló felek voltunk! Mióta szokás a hadbanálló feleknek egymás országát "felszabadítani"???

Magyarország szovjet szemszögből akkor egy legyőzött ország volt. És a legyőzött országot megszállták.

Minden más csak mese vagy ködösítés.
válasz: gergely 2007.04.04. 06:16:47

pontosan így van.

Magyarországot, mint hadban álló ellenséget, a szovjet csapatok teljesen egyértelműen megszállták. Nem is tehettek mást, hiszen nem számíthattak a velük ellenséges ország népének a szimpátiájára.
off: Kedves Nikk Pál, és az melyik az a nap , amikor a magyar tőke megerősödése, megerősítése helyett odadobták az országot a nyugati tőke karmaiba?
on:
Az emberi oldal borzasztó az egészben. Az hogy az emberiség ilyen mélyre jutott a II. V.H. folyamatában, és az utána következő időben.
Az hogy a holokauszt megvalósult, megint politikai érdek (megvalósult). A zsidók csak eszköz voltak Hitler világában.
Az, hogy ápr. 4. él a köztudatban, az is jelent valamit. És ezt rendezni kell, hogy hogyan éljen.

Anoním! Mécs Imre ,bocs.De nem változtat a helyzeten.Te sem azt vitattad hogy ezek miért és mások miért nem.

Nekem meg iszapszemű öreg hadtáposnak meg ne meséld be légyszi ezt az egyes harcos második vonalas módszert, mert midjárt elfelejtem amit tanultam.
Surda!
A temetőben az 56-os hősök utódai, testvérei, rokonai fütyölték ki Mécs Imrét. Aki meg ne csodálkozzon ezen, ha összeáll a volt hóhérok jogutódaival, oszt kész. A be nem végzett rendszerváltás hozadéka ez is. Rossz lehet egy kivégzett utódának, látni, hogy "ezek" koszorúznak. Én megértem.

De nézz szét az országban , rengeteg ruszki hősi emlékmű van az országban temetőkben, és soha senki nem bántja egyiket sem (legalábbis remélem). Biatorbágyon pl. van német katonai sír is, meg ruszki is. Megférnek egymás mellett békében.
Nikk

Semmi kötekedés csak annyi, hogy egy nagyhatalom pont leszarja egy kis porbafingó ország népének szimpátiáját akár megszállóként, akár felszabadítóként tekint magára.
Nem Anonim!

"Egyébként, a szovjetek minket nem felszabadítani, hanem legyőzni jöttek. Mi akkoriban a másik szövetség tagjai voltunk."

Pontosan így van. Ezen semmiféle vitatnivaló nincs.

A magyar zsidóság, ugyanakkor, teljes joggal ünnepelheti a közösségének a náci uralom alóli felszabadulásaként az ország szovjet megszállást.

Különbséget kell tehát tenni aszerint, hogy egyidejűleg egy halálra ítélt közösség felszabadulásáról, és egy ország megszállásáról van szó.

De ne gondolja senki, hogy a szovjetek a zsidóság felszabadítása érdekében szállták meg Magyarországot. Egy fenét. Az csupán járulékos következménye volt az ország katonai megszállásának, hiszen a szovjeteket akkor már kötelezték azok a nagyhatalmi megállapodások, amelyek a zsidóságra vonatkoztak. Ezért Sztálin nem folytathatta a zsidóirtást Magyarországon, annak ellenére, hogy otthon ezt tette maga is.
Örnagy! A volt hóhérok politikai jogutódjai a Thürmer és társai.Ezt ők fel is vállalják.A szocik a pártvagyon lenyúlták,de politikai jogutódlást nem vállalták fel.Ha megnézed a pártvezetést tán egy sem élt akkor. Szerintem nem Horn Gyula vagy Nyers Rezső ment ki,de az akkori cselekedeteik sem hiszem hogy kiváltanának ellenérzéseket.De most ne kezdjünk bele hogy Horn mint karhatalmista kiskatona milyen hatalmas bűnöket kell hogy magára vegyen.
Meg a szélsőjobbosok nagy része militarista fegyverbuzi. És az ilyen tiszteli az elesett katonák sírját, alapból, bármilyen nemzet fia legyen is.

OFF
Mi még a halottaikat sem becsüljük, elszörnyedve nézem mindig, mikor buldózerrel felszámolnak egy régi temetőt, néhe kivillan egy két csont...
"1848-cal" ez direkt van?
O Tolerancia

Ezzel azért nem értek egyet.

A nagyhatalmak rendívüli hiúság jellemzi. Ebből pedig az adódik, hogy vágynak a szimpátiára, az elismerésre. A szovjetek sem cselekedtek másképp. Addig keverték a kártyákat a megszállt Magyarországon, míg be nem teljesült a hőn áhított vágyuk: a legyőzött ünneppé tette a megszállásának napját.

Erre szokták azt mondani, hogy ezt még a török hódítók sem tették meg, nem várták el a leigázott népektől a megünneplésüket.

A szovjetek elvárták, és el is intézték, hogy megkapják.
Érdekes, hogy a dolgot eddig szinte mindenki érzelmi oldalról közelítette meg. Úgyhogy, akkor én most a jogi oldalról.
Magyarország hadat üzent és megtámadta a Szovjetuniót. Vesztett, Szovjetunió elfoglalta Magyarországot, amely megszállt ország lett, hadiállapotban. Vagyis április 4 (amely egyébként tudtommal április 13) Magyarország elfoglalásának a napja.
A 2 vh.-t a párizsi békeszerződés zárja le. Megszünteti a hadiállapotot és jogilag visszaállítja az ország szuverenitását. Magyarország számára ez 1947. szept. 15. Eddig megszállt ország vagyunk, a megszállók irányításával.
Ennyit a jogról.
Szóval aki 45-48 közötti demokráciáról beszél, ugyan gondolja már meg a fentieket is.
Mire értékelte Hitler a magyarokat? Hát, nem sokra. De nem mi álltunk a sor végén. Elég a Mein Kampf-ot elolvasni, hogy egyértelmű legyen: minket a szlávok elé helyezett.
Egyébként megjegyzem, hogy nagyon is indokoltnak tartanám, ha április 4-ét, mondjuk, az "Emlékezés napja"-ként tartanánk számon.

Az emlékezés ugyanis fontos, hiszen a jövő nemzedékei számára jelentős tanulságokat hordoz. Az is túlzás, hogy április 4. alkalmából hallgatásba burkolózik az ország. Nagyon is fontos ez a nap, éppen a tanulságai miatt.
boldogvagyok

"Mire értékelte Hitler a magyarokat? Hát, nem sokra. De nem mi álltunk a sor végén. Elég a Mein Kampf-ot elolvasni, hogy egyértelmű legyen: minket a szlávok elé helyezett."

de nekünk ennyi is elég volt ahhoz, hogy Hitler szövetségeseként a szlávok ellen hadba vonuljunk...

hogy egy német győzelem esetén mi lett volna velünk később? ki tudja. valószínű, hogy előbb-utóbb mi is sorra kerültünk volna...
Surda!

Jogi utód az MSZP. A Munkáspárt csak az ideológiát teszi magáévá.

Egyébként az a fő baj, hogy az MSZP-ben többségben vannak azok, akik egy idegen megszálló hatalmat szolgáltak ki, és nem kényszerből, önként, számításból. Ez a fő baj velük, oszt kész.

Horn Gyula meg elszólta m,gát nemrég, hogy asszonya: mink a rendet védtük a csőcselékkel szemben karhatalmisták. Ennyi elég.

Különben egy igen közeli rokonom is pufajkás volt, elvhű kommenistaként, háát nem sokat mesélt, de amit igen, az elég kemény.
Úgy derült ki, hogy egyszer arról beszélt, hogy 57-ben egy haverja úgy halt meg mellette, hogy elaludt a kocsiban, és elsütötte véletlenül a dobtárast. Így bukott le az öreg :DD Utánna már mesélt korlátozottan, nem tagadta. Már meghalt szegény ,meg 2002-ben leszavazottaz MSZPre, utánna elment pár órával. Hithű kommenitsa volt, életében nem lopott semmit, minden vagyona egy falusi vályogház volt...
Boldogvagyok:

Nem értek veled egyet. Jogilag nem létezik olyan kategória, hogy megszállt ország (max csak protektorátus, de az meg egészen más). Tehát magyarország pont hogy nem jogilag, hanem de facto volt megszállt ország, és ebből a tényből fakadt szuverenitásának csorbulása természetszerűen.
Ma is így van ez, azaz Irak az amcsik bevonulásakor sem volt jogilag kevésbé szuverén, az ENSZ-ben sem az amcsik képviselték őket, amíg nem volt kormányuk. Hanem de facto meg voltak/vannak szállva. Ettől Irak jogilag még teljes jogú jogalanya a nemzetközi közjognak.

Nikk:

Igazad van, de csak részben tudok egyetérteni veled, illetve félreértettük egymást. Én nem arról beszéltem, hogy egy nagyhatalom leszarja az érdekszférájába tartozó ország szimpátiáját mondjuk negyven éven keresztül. Nem. Akkor szarja le, amikor épp bevonul. Tehát április 4-én leszarja, hogy őt hogyan fogadják. 5-én már gondolkodni kell, bár az, hogy rákényszerít valakire egy ünnepet még nem azt jelenti, hogy az ünneplő szimpatizál vele és ezt ők is pontosan tudták (főleg 56 okán). Az amcsik is pont leszarják az iraki lakosság szimpátiáját. Őket az érdekli, hogy a kurd-siíta-szunnita hatalmi harcokból ki kerül ki győztesen, vagy hogyan biztosítható a status quo. Hogy szeretik e a jenkiket a bagdad utcáin kóborló bácsik és nénik? Le van szarva.
Én a történelem szerepének azt tartom, hogy a jövő javításához lehessen felhasználni annak tanításait: mi volt jó és mik a hibák, amiket a későbbiekben el kell kerülni, hogy ne ismétlődjenek meg.

Ebből a szempontból vizsgálva számomra érdektelen, hogy a gyilkolászást meg a szabad rablást a mi vagy az ellenség csapatai követték-e el. A lényeg, hogy tanuljunk belőle, a jövőben ne fordulhasson elő olyan állapot, körülmény, amikor bárkinek lehetősége lesz hasonló bűnöket elkövetni.

Hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, nem tudom. De egy példát mindenképpen ki szeretnék emelni (Erdélyből):
Böjte Csaba apját egy verse miatt Caucescu-ék bebörtönözték, majd ennek következtében nemsokára meg is halt. Emiatt a család -fogalmaink szerint- joggal gyűlölhette volna mind a diktátort, mind a rendszert, stb. Azonban a fiú megértette, hogy nem (csak) ezekkel van a baj, a probléma alapvető forrása az emberi ostobaság, ez ellen kell tenni valamit.
Böjte Csaba belépett ferencesnek, pap lett és árvaházakat alapított Erdélyszerte, mára több mint 10-et. (Csak megjegyzem, nem az OTP vezetőjéről írok.)
Ld. még: www.nonprofit.hu/hirek/egyhir/486348.html
www.devaigyerekek.hu/news/theme_9_gyermekvedelmi+kozpontok.html

Persze tudom, hogy ez sem megoldás a világ valamennyi bajára, de a problémák megközelítésére egy példa. Így nézve nem lenne német/orosz/magyar/zsidó/cigány/stb kérdés sem, csak az emberi ostobaság kérdése, ami ellen mindenki küzdhetne (német/orosz/magyar/zsidó/cigány/stb).

Dr Borivoje: oké, akkor nyilván neked van igazad és mindenki hazudik. Aki esetleg mást élt meg. És mirét is? Mert te öreg hadtápos vagy, jobban tudod. Nyilván a sárospataki könyvtárt is a könyvtárosok vitték keletre, csak rákenték a szovjetekre. A Nemzeti Bank aranykészletét sem a németek pakolták fel, mert egy öreg hadtápos szerint erre lövöldözés közben nem volt idejük, hanem a mozdonyvezető meg a fűtő.

Egyébként, Ocskay is úgy indult, hogy Rákóczival volt, aztán meg elárulta. Miért ne érezhetné úgy valaki, hogy Mécs elárulta őket? Még akkor is, ha korábban az ügyért harcolt? Nem mondom, hogy igazuk van, de azért ne tegyünk úgy, mintha Mécs nem az MSZMP utódpártjával kötötte volna meg a különalkuját. Ami személyes különalku, tehát másnak személyes véleménye lehet róla.
Dr. Borivoje:
"A szocik a pártvagyon lenyúlták,de politikai jogutódlást nem vállalták fel." szerintem pedig a vagyon felvállalásával, felvállalják azt a politikát, ami a vagyont összeharácsolta. Baszni is és szűznek is maradni...
Annak, hogy az oroszok megszállták az országot, és úgy is maradtak, a KGST-n kívül azért még volt legalább két oka. Egy: Magyarország hadat üzent a SZU-nak, és meg is támadta, önként. Úgy tanultam, hogy a hadüzenetet követően a SZU csak semlegességet kért, és cserébe kilátásba helyezte az akkor még remélt győzelem után, hogy segít a revizíós törekvésekben. Kettő: a háború befelyezését megelőzően többek között Sir Winston is indítványozta, hogy a szövetségeseknek nem kéne megállni az elbánál, hanem le kéne számolni a szovjet rendszerrel is, és nem is olyan soká lett is háború a SZU ellen, még ha hideg is. Ezek fényében miért gondolta volna a SZU, hogy ha nem tartja az országot megszállva, akkor Mo. semleges marad, és nem a NATO részeként a hozzá földrajzilag legközelebbi potenciális ellenség? Szumma: a 40 évet köszenhetjük még az oroszokon kívül magunknak + a NATO-nak is.
Bulgária nem üzent hadat a SZU-nak, csak a jugóknak meg a görögöknek, mégis elfoglalták a ruszkik. Viszont, ha semlegesek maradunk, akkor valószínűleg a németek meg a románok megszállnak 43 körül, és akkor lehet miénk Észak-Erdély 45 után, viszont cigány és zsidó honfitársunk nem sok lenne...
Szóval, hülyeség ez a mi lett volna ha dolog.
www.rev.hu/html/hu/tanulmanyok/1945elott/sztalin.htm

Aligha számít közismertnek, hogyan is kezdődött az egész történet: 1940 novemberében Molotov berlini látogatásán Hitler beleegyezését kérte a Balkán és Magyarország szovjet megszállására. Értelemszerűen pofára esett, egy hónapra rá, 1940 decemberében Hitler aláírta a Barbarossa tervet.

Azt mondják, minden kérdést körültekintően, több oldalról érdemes megközelíteni. Ezt itt jóformán felesleges: két megveszekedett, gyilkos banda több, mint hatvan évvel ezelőtt összekapott a koncon. Ha a jövő a józan embereké lesz, ez fog megrögzülni a köztudatban; minden egyéb a történészekre marad. A zsidóság empatikus része nem április 4-én, hanem Wallenberg elhurcolásának napján emlékezik; az országban pedig ugyanúgy nem találni majd 'felszabadulási emlékműveket', ahogy Horthy- vagy Teleki-szobrokat sem.
bradfield

"Úgy tanultam, hogy a hadüzenetet követően a SZU csak semlegességet kért, és cserébe kilátásba helyezte az akkor még remélt győzelem után, hogy segít a revizíós törekvésekben."

Ezt az ígéretet Molotov intézte Kristóffy moszkvai követnek, 1941. június 23-án. Előbbiről fentebb már írtam.
Érdemes elolvasni Tomcat blogjának mai írását erről a "felszabadulás" - ünneplésről!
Nem az a bosszantó,hogy 89 elött felszabadulásról beszéltek az emberek hiszen akkoriban kötelező volt,de legalábbis AJÁNLOTT volt a megszállás szót kerülni. De most 2007-ben, 17 évvel a ruszkik kivonulása után még mindig van pár vén baromállat akik vörös zászlóval,piros szegfűvel(vajon miért pont azzal?) és vöröscsillagos sapkarózsával vonulnak ki a nagy emlékműhöz,hogy csontig benyaljanak azoknak akik miatt 40 évvel le vagyunk maradva Európától. Én nem tudom,tényleg ilyen elbaszott rabszolganép lenne a magyar,hogy visszasírja Kádárt,mikor "nem volt semmi,de legalább a szomszédnak se volt több". Én csak a koszorúzást nem értem,biztos a ruszkik is jó sokszor koszorúzzák a magyar sírokat a Don-kanyarban... Érdemes volt tegnap látni a HírTv-t a habzó szájú vén komcsikról...
Akkor most Magyarország ´44-ben szuverén ország volt? Nem volt itt valami Német megszállás , nyilas bábkormány? Szerintem nyugodtan lehet megszállás és felszabadítás is nem csak attól fuggöen kinek a szempontjából. Katonailag pl. nyilván megszállás de lehet azt mondani , hogy a magyar nép (nem pedig Magyarország ,vagy a Magyar Királyság, mint jogi alany)felszabadult a náci-nyilas uralom alól, még akkor is ha ez nem egy egzakt jogi kifejezés. Azonkívul úgy tudom Magyarország szuverenitása "visszaált" úgy három évre legalább is részben.
Amikor a Szent Liga csapatai kiszorították a törököt az országból az bizony minden addiginál nagyobb pusztulással járt. Főleg a reguláris hadak közötti sávban szambázó hajdúk kegyetlenkedtek válogatás nélkül. A Habsburgok a visszafoglalt területeket hódításnak tekintették. (Lásd: neoaquistica comissio = újszerzeményi bizottság munkája.) Ennek a szemléletmódnak volt egyenes következménye a Rákóczi-szabadságharc. A szabadságharc lényegében pozitív kompromisszummal zárult. (szatmári béke) Az oroszok felszabadították az országot a náci Németország megszállása alól. Akárminek érezték az emberek, ami 1944. március 19-én történt, az bizony megszállás volt. Az ország elveszítette a szuverenitását, esélye sem maradt arra, hogy a háborúból valamilyen módon ne ismét a totális legyőzöttség állapotában kerüljön ki. Frontra küldték az 1., majd a 3. magyar hadsereget. Több százezer zsidó, vagy annak minősített magyar állampolgárt deportáltak az országból, azzal a céllal, hogy megsemmisítsék őket. Az oroszok továbbá megszabadították az országot attól a vezető rétegtől is, amely bebizonyította, hogy nem méltó az ország vezetésére. Azután oroszok az országban végrehajtották (végrehajtatták) a sztalinizálás programját, az országot betagolták a birodalmukba. Megszállókká váltak. Ez a felszabadítás tényét nem teszi semmissé, csak meggátolja annak pozitív értékelését.
Örnagy:
"Viszont, ha semlegesek maradunk, akkor valószínűleg a németek meg a románok megszállnak 43 körül, és akkor lehet miénk Észak-Erdély 45 után, viszont cigány és zsidó honfitársunk nem sok lenne..."

Ez messze nem olyan valószinu ahogy egyesek állítják. Legutóbb Karsai lászló cikkében olvastam ,hogy a Németek nem számoltak Magyarországgal a Szovjetúnió elleni hadjárat során. Mint ahogy fentebb már valaki megjegyezte Bulgária pl. semleges maradt a Szu.-val szemben ( és megtarthatta a 2. világháború elején szerzett teruleteket). Amúgy miért lenne a "mi lett volna ha..." kérdés értelmetlen ? A lehetöség a magyar veztés számára megvolt , hogy mérlegeljen belép-e a háborúba vagy sem. Rosszul döntött...

scheerti

Habzó szájú vén komcsik? És a tojásdobáló ultrasuttyók megvoltak március 15.-én? És a kereplős agyhalottak bármikor? És a sírva kurvaanyázók a Fidesz választási vereségeinél? Volt olyan szórakoztató, mint a tegnapi.
dx:
A Barbarossa terv valóban nem számol a magyar részvétellel. Az 1942-es német támadás terve viszont már annál inkább, és attól kezdve Hitler folyamatosan követeli az egyre nagyobb magyar részvételt.
AbdulHakem!Csak most tudtam újra belépni.Nem értem miről írtál, s főleg hogy nekem tulajdonítod.Én egy szóval sem mondtam, hogy szeretni kell a kommunistákat.Pusztán egyfajta történelmi megközelítést adtam.És hogy jön ide a Stasi kedves barátom?
Árpád

Mi lesz Európa lelkével?
dx

Igen, Mo 44-ben szuverén ország volt de iure és bábkormánya volt német katonai jelenléttel de facto. A békeszerződés nem az elveszett szuverenitást állította helyre, hanem Mo jogilag teljes szuverenitását módosította. A módosított szuverenitás is teljes volt. Csak mivel a szuverenitás alapfeltétele a terület, és mivel a békeszerződés a területet is érintette, jogilag módosult a szuverenitás terjedelme. Ezeknek a fogalmaknak azonban semmi köze ahhoz, hogy egyébként a szerződés rendezte az itt állomásozó csapatok jogállását stb. Szuverenitásunkat akkor vesztettük volna el, és akkor kellett volna helyreállítani, ha megszűnűnk létezni mint ország. Ha nincs (akár báb akár legitim) kormány vagy egyéb irányító testület, ha idegen hatalom hozza formálisan is a döntéseket (i.e. ha kineveztek volna egy német heyltartót, aki köjogilag a legfőbb döntéshozó - azaz a szuverén). De: még szomália szuverenitását sem kérdőjelezték meg, pedig hát az elmúlt 20 évben nem nagyon volt ott olyan legitim kormány, amely képes volt gyakorolni a szuverenitását az egész ország felett.
Nyilván könnyebb lett volna a nyomásnak ellenállni ha elötte nem uzenunk hadat.
Ma van a szuletesnapom. Valamikor munkaszuneti nap volt, es disszemlet is kaptam ajandekba. En szeretem aprilis 4-et.
Egyébként meg tényleg... mi lesz Európa lelkével? Vagy a hallgatással azt üzened, hogy nincs is neki olyan? :)
Csak a pontosítás kedvéért!

Hivatalosan június 30.-án volt a kivonulás, de az utsó szovjet júni 19.-én lépte át a határt. A szülinapomon. Ezért tudom biztosan.
Akkor nem is szakadt meg a szuverenotás egy pillanatra sem? Amikor a Szu. csapatok bejöttek és amíg elfogadták aza ideiglenes kormányt vagy mit, mondjuk?
Egyébként ezek a példák pont arra mutatnak rá , hogy a jogileírás nem jellemzi közelítöleg sem egy ország helyzetét. Ha nem tudja megkulönböztetni a mostani szomáliai helyzetet egy de facto normálisan létezö , muködö országtól valamint a ´44-es Magyarországot a ´46 -ost ,´57-est mostanit akkor egyszeruen ez a szuk jogi terminológia nem releváns a téma tekintetében.
Hattory Hanzo 2007.04.04. 14:03:27

Teljesen ugyanaz a kategória,nem vagyok elfogult egyik oldal iránt sem, egyiket épp úgy utálom mint a másikat. Nyugdíjas R2D2 droid akad mindkét oldalon,meg faszparaszt is,de ez a tegnapi kifejezetten szórakoztató volt,ahogy baloldali összefogásról meg nácivreszélyről kiáltoztak. Nálam azért egy picit kiverte a biztosítékot,hogy a fiatal baloldalos verebek Che Guevara ünnepségén olyan simán vett részt mint a huzat. Azt hittem archív felvételeket látok 1980-ból! Che Guevara köztudottan kommunista volt. A sok baloldali KISZ klón hülyegyerek biztos nem olvasott történelemkönyvet,vagy ha igen akkor még apuciét amiben egész másképp szerepelt a "Commandante" akiről kiderült,hogy börtönparancsnokként több száz ember kivégzését irányította. Egy "európai" (valójában balkán) ország miniszterelnökeként talán mégsem kéne ilyen helyeken ott lennie Ferencünknek. HGogy is volt ilyenkor az új baloldal duma?
Jah,kimaradt,hogy kicsoda de úgyis kitalálja aki nem hülye,hogy Fletóról volt szó...
Nem anonim! "Nyilván a sárospataki könyvtárt is a könyvtárosok vitték keletre, csak rákenték a szovjetekre. A Nemzeti Bank aranykészletét sem a németek pakolták fel, mert egy öreg hadtápos szerint erre lövöldözés közben nem volt idejük, hanem a mozdonyvezető meg a fűtő."
Fogalmam sincs hogy miről beszélsz. Azt montam, hogy egy háborúban nincs olyan hogy egy szem katona azt csinál amit akar,csucsuzik,amig a többiek a dolgukat végzik,aztán amikor úgy érzi hogy el kell menni akkor elmegy.Sem a harcoló csapatoknál, sem a kiszolgálóknál. A seregben minden csapatmunka: minimum két vagy több ember lát el minden feladatot.Így ha azt mondtad volna, hogy több orosz katona azt csinálta volna amit írtál akkor el is hittem volna. Másrészt ne kavard a háborút és a jóvátételt. A jóvátétel intézménye az ókortól a napjainkig elfogadott dolog, nem rablás.Ha Ukrajnában mi győzünk,nyílvánvaló hogy mi fosztjuk ki őket.És minden egyébként elitélendő dolog amit az oroszok tettek itt, megtörtént áltanunk is nálunk.Ez a háború.Az élet nem fehér vagy fekete.De az már igen aljas dolog ha azért akarom a másikat megsemmisíteni mert nem olyan mint én,vagy nem úgy gondolkodik.

Azt látod jól írtad,nem az oroszok vitték el az aranyvonatot.A német és a szövetséges katonák is vittek mindent ami mozdítható volt,sőt azt is ami nem.
Nem anonim! "Nyilván a sárospataki könyvtárt is a könyvtárosok vitték keletre, csak rákenték a szovjetekre. A Nemzeti Bank aranykészletét sem a németek pakolták fel, mert egy öreg hadtápos szerint erre lövöldözés közben nem volt idejük, hanem a mozdonyvezető meg a fűtő."
Fogalmam sincs hogy miről beszélsz. Azt montam, hogy egy háborúban nincs olyan hogy egy szem katona azt csinál amit akar,csucsuzik,amig a többiek a dolgukat végzik,aztán amikor úgy érzi hogy el kell menni akkor elmegy.Sem a harcoló csapatoknál, sem a kiszolgálóknál. A seregben minden csapatmunka: minimum két vagy több ember lát el minden feladatot.Így ha azt mondtad volna, hogy több orosz katona azt csinálta volna amit írtál akkor el is hittem volna. Másrészt ne kavard a háborút és a jóvátételt. A jóvátétel intézménye az ókortól a napjainkig elfogadott dolog, nem rablás.Ha Ukrajnában mi győzünk,nyílvánvaló hogy mi fosztjuk ki őket.És minden egyébként elitélendő dolog amit az oroszok tettek itt, megtörtént áltanunk is nálunk.Ez a háború.Az élet nem fehér vagy fekete.De az már igen aljas dolog ha azért akarom a másikat megsemmisíteni mert nem olyan mint én,vagy nem úgy gondolkodik.

Azt látod jól írtad,nem az oroszok vitték el az aranyvonatot.A német és a szövetséges katonák is vittek mindent ami mozdítható volt,sőt azt is ami nem.
dx

Pont ezt mondom én is: hogy a szuverenitás kérdésköre itt most egyáltalán nem releváns. Annyit azért hozzátennék, hogy a jog rendezi és igenis megkülönbözteti egy ország különböző állapotait. Csak épp nem a szuverenitás fogalmával, mert az másra vonatkozik. Ez olyan lenne, mintha hatályosság fogalmával magyarázná az ember az érvényességet. Ergo: nem a hatályosság fogalma szűk, hanem egyszerűen nem azt kell használni.
o tolerancia
A szuverenitás nem pusztán felségjog, állami főhatalom értelemben használatos, hanme önállóság, függetlenség értelemben is. És így lehet korlátozott, vagy akár IN iure meglévő, de facto nulla. 1944. március 19-e után az ország szuverenitása erősen korlátozott volt, hiszen Veesenmayer birodalmi meghatalmazott jováhagyása nélkül gyak. semmi nem történhetett. Az augusztusi roomán kiugrás teremtette helyzetben az ország valamit visszanyert szuverenitásából, majd a nyilasok alatt lényegében elveszítette. Az orosz uralom alatt is nyilvánvalóan korlátozott szuverenitásról beszélhetünk csupán.
megtörtént általunk is náluk- (bocs)
SHEERTI!
Te melyik történelemkönyvet olvastad Che Guevaráról?

Á.
Ez korrekt. Most örülök.
天.
Érdekes, hogy ilyen non-provokatívnak minősíthető írás is szül indulatokat, hehe.

Anekdoták:

Háború
Anyám történetei
Falujában (Kisalföld) németek is russzkik is átvonulgattak. Azt mondja, hogy a németek csendesebbek, fegyelmezettebbek és félelmetesebbek voltak. Így a harcok során megsebesült polgári lakost (molnárlegényt) ki comblövést kapott, elvitték, hogy kórházba viszik. Pedig csak a falu határáig, ott tarkólövés, aztán kész, kevesebb gond.
Mikor oroszok jöttek be, persze minden érettebb lányt bújtatni, arcukat bekormozni stb. kellett, mert nemvolt pardon.
Egy osztag nyomult be a házukba.
Gépfegyvert fogtak nagymamámra: - Mama, palacsinta! - szóltak líraian, és nagymamám nekiállt sütni 200 db palacsintát, és közben a tetőn megbújó nagyobb lányaira gondolt, hogy mikor fedezik fel őket. Megúszták, ellentétben a szomszéd lánnyal, akin 17-en mentek végig.
Amikor pedig a felszabadító hadsereg elfoglalta a falut, a bíró rendkívül politikus bölcsességgel kirendelte a lakosságot, felöltöztek mind szép ruhába, virágok, miegyéb, hogy ünnepien fogadják a szovjet hadsereget.
Szegény bíró nem tudta, hogy utolsó percei vannak hátra csak. Nagy izgalmában, feszültségében, mert ugye a felelősség, a köszöntőt rosszul kezdte: németül szólalt meg. Szitává lőtték.

Mai anekdota, arról, hogy hova temessük háborús katonákat. Tanulságosak:

(itt vannak veszprémiek még, azt hiszem tudják, miről van szó.)
Itt a városban két orosz katonai temető volt. Az egyik a központban, amelynek kerítéséről el-eltünedeztek a vörös csillagok rendszerváltáskor. Barátaim fűrészelték le, mert jó áron el lehetett adni szuvenírként nyugaton.
Vicces vagy szomorú?

A másik szovjet temető a zsidó temető területén feküdt.
Na most, hogy lehet összekötni a kellemest a hasznossal?
Volt már egy új, rendszerváltás után létesített katonai temető (német pénzből), ahol magyar és német katonák sírjai vannak.
Na most, ha oda exhumáljuk át az orosz katonák holttesteit, akkor lesz egy közös úgymond háborús mementó. Ez hasznos.
A felszabaduló parcellák helyén pedig egy klassz kis ingatlan, amit el lehet adni egy lakópark-építő cégnek. Jó pénzért. ez meg kellemes. És tényleg így történt. Nemsoká kész a lakópark, eljövendő horror filmek alaphangulata: temetőre épülve, jönnek majd a gyanútlan vásárlók. Vagy nem.
Na mindez szomorú vagy vicces?
scheerti

Kínos pillanatokkal mind a két oldal bőven el van látva, ahogy exkomcsival is. Csak az egyik ugyanazt a hülyeséget mormolja évtizedek óta, míg a másik bőszen hazaárulózza azt a szomszédját, aki rákérdez: Hülye vagy, Béla, hát munkásőr meg pártitkár voltál, baszki?! De kérdésedre visszatérve számomra is rejtély, mitől ilyen nagy fan-klubja az argentín orvosnak?! Ott van például Diego Maradona, szinten Che-szurkoló. Biztos a koksz okozza :))




dx 2007.04.04. 14:48:06

Azt amelyikben már nem a nagy szocialista hősként emlegetik,hanem leírják,hogy mit miért,kivel és hogyan. Egyébként érdemes elolvasni a Miamiba menekült kubaiak beszámolóit arról,hogy mennyire is szerették a kubaiak a nagy Che-t. Vagy Kongóban Tatu-t,vagy Bolíviában Ramónt. Mert ez mind ő volt. Vannak tanulmányok miszerint szociopata elmebeteg volt de ez már a ló túloldala..


OFF, sorry

Remélem nem kacsa, de ámokfutó Molnár eü-i miniszter lemondott.
Na de konkrétan melyiket.
Attól még , hogy egy könyv nem a szocializmusban jelent meg lehet egyoldalú, téves ,igénytelen, hazúg stb. .
Engem csak ez a hihetetlen bizonyosság zavar , hogy ami éppen most elfogadott az ám a tuti igazság és amit 20 éve írtak nevetséges baromság. A történelem enm (jó) döntöbíró.
"Remélem nem kacsa, de ámokfutó Molnár eü-i miniszter lemondott."

Kóka live action.
Konkrétan keressem meg neked a szerzőjét? :)

20 éve nem juthattál hozzá egybehangzó tanuvallomásokhoz, nem tudhattál a kivégzésekről, a bebörtönzésekről, a prágai és az NDK beli kiképzőkirándulásairól,arról,hogy Castro miért utálta meg,hogy Kongóban magára hagyta a felkelőket akiket mind egy szálig lemészároltak. Bolíviában is elindította ugyanezt csak ott ő is bekerült a körbe és őt is lelőtték mint a kutyát. Teljesen igazad van,nem baromság minden ami 20 éve jelent meg de ebben az esetben azért lássuk be,hogy egy kommunista forradalmárról van szó, és a kommunisták előszeretettel hallgattak el tényeket az emberek elől. A mai világban is minden szubjektív és ez így helyes de a tényeket ma már kevesebb helyen hallgatják el mint 20 éve. Csak ennyi. Amúgy Ernesto Guevaraból a gyilkosai csináltak mártírt mert ha hagyták volna a börtönben megrohadni akkor a kutya sem viselné a mai napig a polóján az arcképét.
Lehet, hogy járványos méreteket ölt majd a szabadmadár influenza?
Nem igaz, hogy békén hagyták a komcsik a parasztokat. Beterelték őket a tsz-be, a legutolsó hitvány senkiházit megtették elnöknek, oszt' jónapot.
A nácik nagy bűne volt, hogy származási alapon irtották a zsidókat.
A kommunisták meg mindenkit irtottak, aki egy kicsit is többre vitte egy, az előbb említett legutolsó hitvány senkiházinál.
duplagondol!Tökéletesen igaz anit írtál.Hitler Sztálin példaképe volt, valóban összevesztek a koncon, és a Molotov-Ribentropp-paktum idején is hamu alatt izzott a parázs.Sztálin lányának naplójából is kiderül,ugyan Hitler volt a példakép, de Sztálin biztos volt benne-"...vajon ki merné bántani Sztlin elvtársat" ezt Vorosilivnak mondta, amikor az figyelmezette a várható német támadásra-hogy Hitler nem meri ezt megtenni.Más: az oroszok zsidógyűlölete már a cári időkre datálódik, forrpontját az1880-as évek jelentik, nem véletlen, hogy onnan indult a politikai cionizmus.Akkor már bőségesen irtották a zsidókat. Ezt nem Hitler találta ki.Ogyesszában megalakult a Cion Szerelmesi Mozgalom, az üldöztetések elől megkezdődött a zsidó telepesek letelepítése Palesztínában, orosz zsidókból.A szükséges anyagi alapokat Edmond de Rotschild báró biztosította.Mi történt európában?A politiki cionizmus amely a zsidók és más nemzetiségűek összeeférhetetlenségéből kiindulva hirdetett tömeges kivándorlást, csakis az európai nagyhatalmi törekvések közepette számíthatott sikerre.Fő szószólója Herzl Tivadar,Heltai Jenő unokaöccse volt, aki 1895-ben a tömegből nézte végig a koholt vádakkal elítélt Dryfus kapitány lafofkozását Párizsban.Akkor a szidóságot már 1900 éve üldözték-ld.Izabella királyné spanyolhonjában tízezreket végeztek ki csak azért, mert zsidók voltak-és Orosz/szovjetben sem Sztálin kezdte.A Szu-ban magam is megtapasztaltam a hihetetlen antiszeminizmust, mert ugyebár a kommunizmusban mindenki egyenlő.Ez ma is élő dolog, Gyurcsánynak ott aztán lenne miről nyilatkoznia.Izrelben ma közel kétmillióorosz ajkú él,a hadesreg tisztjeinek tekintélyes része is orosz.Ehhez képest az I.V.H. előtt hazánk a zsidóság valóságos paradicsoma volt.Aztán jött a numerus clausus, a többit már tudjuk.Az említettek tükrében sem mosható össze a Donnál és máshol elpusztult magyar-és német-katonák mártíromsága, annak ellenére, hogy ők sem önként mentek oda, hanem parancsra.Szerintem ugyanakkor az egész civilizált világ volt a világháború áldozata.A kegyetlenkedésekről:Kedves barátaim! Láttatok-e olyan háborút a történelemben, ahol az ember nem vált állattá?Kétségem sincs afelől, hogy a megszállt területeken a német-magyar-olasz-román katonák némelyike ugyanazt tette, mint itt a szovjetek egy része.Ez sajna a háború velejárója.Sok kiskatona önként jelentkezett a frontra, mert a megszállók sokszor a szemük láttára gyilkolták le szertteiket.Vajon mit lehetett várni tőlük.Magam sem tudom, hasonló helyztben hogyan cselekdtem volna.Az újvidéki vérengzés sem egyszerű probléma,egy katonáért öt-tíz civilt ez volt a vezérlő elv.Ugyan mit lehetett elvárni a szerbektől, akik a volt Jugoszlávia területén másfél évtizede, a XXI.században is gyilkolnak?Csak sajnos az ártatlan magyar lakósság itta meg a levét egy fasiszta magyar csoport ámokfutásának.A szovjet és más nemzetiségű kiskatonákat ugyanúgy hülyítették akkor, mint ma, pl.Amerikában.Nem véletlen, hogy ittlétük alatt a sorállományt csak csoportosan, tiszt kíséretében engedték ki a laktanyákból.1956-ban is úgy tudták, hogy Szuezben vannak. Módomban állt beszélgetni szovjet főtisztekkel, akik fogták a fejüket, mert a tajgából összeszedett olyan katonákat kaptak, akiről azt sem lehetett tudni hány évesek.Arra azért gondosan ügyeltek, hoyg a tolmácsokon kívül,ne magyar ajkúak legyenek.Tréfásan azt is mondhatnám,a németek azért nem nyerték meg a háborút, mert mi voltunk a szövetségesei.Rossz ómen ez most a NATO-nak.Amúgy meg ne nézzük le a románokat, mert ők legalább egy zászlóalljnyi egységgel átálltak, erre nekünk is lett volna lehetőségünk.Amúgy meg igaz, hogy a németek nem kérték részvételünket a Szu.elleni hadjáratban.Mentünk önként és dalolva.
Dr Borivoje Surdilovics 2007.04.04. 09:40:32
Ideje lenne felébredned az orosz medve téli álmából.
Vesd össze Ausztria és Magyarország állapotát.
Hogy mi volt, azt nem tudom, csak azt, amit a nagymamám mesélt:
1) Rohadtul örültek, mikor előjöhettek a pincéből
2) A lakásukba oroszokat telepítettek be, akik marhára zavarban voltak a helyzettől. A kórházból hoztak nekik mindig cukrot, és a gyerekkel is játszottak. Azóta is emlegeti, hogy Jurinki málinki, kák gyéla?
3) Karácsonykor az áthívott oroszokkal a kommunikáció kimerült abban, hogy a katonák a süticsillag egyik sarkát leharapva mutatták, hogy náluk ilyen van.
4) Akik vidékre menekültek, mire visszaértek, csak a kifosztott lakást találták, ha állt a ház. Hogy mi hova lett, azt lehetett tudni benézve egy-egy ház ablakán.
5) A fertődi kastélyban az oroszok felvágták a kárpitokat, mert pénzt kerestek, aztán az összehordott bútort felgyújtották, a kastélyt meg istállónak használták.
Scheerti
Attól még ahogy a 20,30 évvel ezelötti könyvek propagandaanyagok nem lesz egy késöbbi könyv megbízható. Ennyi.
Hogy "minket" megszálltak vagy felszabadítottak, az attól függ,hol
húzzuk meg a "minket" határait. Igazából a kisember (plebejus, proletár, dolgozó) sosem szabad, de a különböző rendszerek megmondják neki, hogy miért jó neki mégis.

A kapitalizmusban a konyakot a kizsákmányoló tőkés kapitalisták fogyasztják. A szocializmusban a konyakot a dolgozó nép választott tisztségviselőin keeresztül fogyasztja :-)

Időnként háború van, amikor arra kényszerítik a kisembert, hogy tök ismeretlen más kisembereket gyilkoljon le. Számára "felszabadulás" akkor van, amikor hazamehet és a kimerült feleségétől visszaveheti az ekeszarvat, szóval ha végre békén van hagyva.

Az "ország" úgynevezett felszabadítása meg attól függ, kit értünk alatta. Egyes etnikai és társadalmi csoportoknak jobb lett, másoknak rosszabb. Mindenféle cenzus nélküli választójog például 45 óta van, úgyhogy a zsidó analfabéták duplán örülhettek :-)))

Apai nagypapám három haderőben is szolgált a II. világháborúban, de megúszta emberölés nélkül.

A fronttól megmenekült mindenféle nemlétező betegségére hivatkozva. (Mire kivizsgálták, elindult a százada) Betették egy munkaszolgálatos századhoz, mint "keret". Leginkább szakácskodott, ami azért volt szopás, mert a tisztek elkurvázták a kajapénzt, - nagypapám mindig megemlítette, mikor kiöntöttük a mosogatóvizet, hogy "na ebben is sokkal több a zsír, mint amit mi ott leves címén össze tudtunk hozni". Mindez a Délvidéken volt, ott építettek valami híd-alapot. (vasúti töltést?)
Aztán jött a hír, hogy németek vinnék el a zsidókat. Párat el is vittek hamarabb, az egyik sírva búcsúzott nagypapámtól, és rá hagyományozta a késeit, hogy erre már neki nem lesz szüksége (civilben mészáros-sakter volt). Másnap, mikor nagypapám volt őrségben, megszöktek nagypapám, egy másik sváb meg kb. tucatnyi zsidó.

Találkoztak partizánokkal, akikkel először nem tudtak beszélni közös nyelv hiányában. Mikor látták, hogy egy másik katonaszökevény (román?) csoportot kivégeznek, mikor lett magyar tolmács, akkor ők inkább lelkesen bólogattak a "nem menekülni, hanem harcolni kell" felhívásra, csak mondták, hogy ők gyengénlátók, miegymás, eleve munkaszolgálatosok voltak, szóval ott is csak segédfeladatokat láttak el. Gyerekként nem értettem, hogy nagypapám miért szégyenli, hogy partizán volt, hiszen az "indián" után a kettes számú pozitív hős a "partizán" volt számunkra. (Főszerepben Gojko Mitic...) Erre csak igen kurtán szokott válaszolni, "kicsik vagytok még ehhez", meg ilyesmi. Túl könnyen húzták meg a ravaszt, és nem csak a nácik ellen (ami amúgy nagypapám is lett volna, ha véletlenül megszólalt volna németül). Valószínűleg olyasmi lehetett, mint Szamuely "forradalmi terror"-ja.

Aztán jött a Vörös Hadsereg, kérdezték, ki akar a katonájuk lenni - ezt udvarisasan visszautasította, erre kitalálták, hogy neki, mint magyar katonának már a fasiszták ellen kell harcolnia. Ez már vidám dolog volt, pl. Debrecenben állt is vigyázban, mikörben nagy emberek jöttek-mentek (gondolom az ideiglenes kormány, de ő ezt nem tudta). Volt egy kemény jelenet azért, valahol a mai Szlovákia területén valami fenyvesben. Maléter Pál volt a parancsnokuk, és üldözték volna a nácikat, de azok nem menekültek, hanem még támadtak is a bitangok. Nekik csak puskájuk volt, azoknak meg tüzérségük is, úgyhogy elég egyoldalú volt a küzdelem, szóval a magyarok rohantak az ellenkező irányba. Végül egy hegyre szorultak vissza, és az volt a nagy szerencséjük, hogy bazinagy hó esett hirtelen, és nem tudtak a németek utánuk kapaszkodni, csak gyalog, azt meg nem vállalták. Megpróbálták kiéheztetni őket a nácik, de aztán jött a Vörös Hadsereg és felszabadította őket. Szóval bizonyos szempontból felszabadulás volt...

Ja, meg nyúl! Mikor bejöttek a szovjetek, mentek házról házra, akad-e valami felszabadítani való. Az egyik szovjet katona meglátta a ketrecben sínylődő nyulakat, és felszabadította az összeset! Elvtársiasan meg is csapkodta a feneküket, hogy "Nu, páslí, páslí!", de azok már megkötötték a maguk különbékéjét kizsákmányolóikkal, akár a szocdem funkcionáriusok, és eszük ágában sem volt felszabadulni.
gabo54

"Ehhez képest az I.V.H. előtt hazánk a zsidóság valóságos paradicsoma volt"

Tökéletesen igazad van, az 1848-49 es forradalom után a magyar nemesség számottevő tagjainak jórésze börtönben ült, vagy halott volt. A zsidó kereskedők és spekulánsok elárasztották a határszélekről az országot(itt kiemelném, hogy nem vagyok zsidógyűlölő, egyetemi tankönyvben is így vagyon ez írva).

Viszont a románok kiugrását, és a magyar kiugrási kísérletet azért ne hasonlítsuk össze.
Gabo:"sajnos az ártatlan magyar lakósság itta meg a levét egy fasiszta magyar csoport ámokfutásának." Ma nem valami hasonló történik?
Egyébként félreértettél, vagyis csak a példádra hoztam ellenpéldának, az érdekből odaállók ellenpéldájául.
Magyarország felszabadításának más alternatívája nem volt annak idején, csak az oroszok. Ugye senki nem gondolja, hogy minket felszabadítottak volna az amerikaiak, vagy az angolok.
Arra meg várhattunk volna, hogy a német birodalom összeomoljon, ami meg is történt volna, na de hát mikor és milyen áron.
Na ekkor jöttek az oroszok, egy náci csatlós országba, elfoglalni őket, akik meg ellen is álltak, mit tehettek volna?
Mit tehettek volna, mikor kis pöcsöm Magyarország hadat üzent nemzetüknek, meg is támadták őket és ugye az sem kérdés, hogy mi kegyetlenkeedtünk náluk, még akkor is, ha otthagytuk a fogunkat.
Na akkor mi a faszt várhattunk az szovjet kiskatonától?

Szerintem mi egy nagyon balfék nemzet vagyunk.
hiszen tudjuk, a pirézek bevándorlásától is félünk, annyira vendégszeretőek vagyunk.
Hagyjuk a picsába már azt az emlékművet, akkor minket felszabadítottak, még, ha el is foglaltak.
csináljunk melléegy másik emlékművet, ami azt mutatja, hogy aztán tőlük szabadultunk meg...

Az az emlékmű mikor készül el, amikor saját magunk hülyeségétől szabadulunk fel?
Amikor nem leszünk saját magunk ellensége?
De jó volt újra hallani ezt a dalt!
fikaboy,
Ne maszatolj!!

Elnyomás --> Szabadság = Felszabadulás
Elnyomás --> Elnyomás = További rabság

A barna bilincset vörös váltotta. A post URL-je (netcíme) tartalmazza az ide vonatkozó fogalmat.
nekem az nem tetszik , hogy ma a nácizmust és a kommunizmust egymással szemben ítélik meg sokan. Ha szidod hitlert (jogosan), akkor lesz a társaságban valaki, aki sztálin rémtetteivel vág vissza. Én pedig szeretném, h ezt a két bajszos seggfejet anélkül szidhassam, h más lekomcsizna/lenácizna. A két rendszer pedig a másik létezésétől függetlenül is rémálom volt. Magyarország szempontjából pedig csak szomorú történelmünk folytatása '45 április 4. Egyszerűbb lenne kijelenteni, h mi bizony 500 évig szoptunk (mínusz 19.sz. vége).
sztem sem az emlékmű eltávoltítása a helyes, inkább legyen vele szemben egy hasonló monumentális izé, ami annak örül, h ezektől is felszabadultunk. Én meg akarom ünnepelni azt is, h kitakarodtak innen a nácik, meg azt is, h a kamenisták.

A hasonló emlékművekről (pl katonai temetők) meg annyit, h ennyi erővel az oroszok is tiltakozhatnának az ellen, h nekünk a Don-kanyarban emlékhelyünk van. Mégiscsak mi támadtuk meg őket fasiszta vezetéssel.
Mi persze tudjuk, h az elesettek nem nácik voltak, hanem szerencsétlen magyar katonák, apák, fiúk, és jogunk van rájuk emlékezni, ahogy nekik is arra, h a háború alatt épp itt haltak meg honfitársaik, sokezren. Nem szovjet hősök, hanem szerencsétlen orosz parasztok. Amelyik meg anyákat erőszakolt meg, az égjen a pokolban (benedek óta tudjuk, h ilyen van).
easytiger: miért szopTUNK? Most nem?
szomoruszamuraj barátom!Nincs köztünk nagy ellentmondás, legfeljebb annyi, hogy azért volt szándékos zsidó-betelepítés- szintén egyetemi tanulmányok-meg aztán volt egy Weiss Manfréd-mások is.Nos, Manó úr Európa egyi legmodernebb üzemét hozta létre Csepelen,ahol a munkásoknak még saját zuhanyozójuk is volt, ami akkoriban nem volt jellemző.Ez a gyár-nem dicsőség, de sajnos tény-az I.világháború alatt több lőszert gyártott, mint fél Európa.A kiegyezés utáni Magyarország a századfordulóra oda jutott, hogy az ipari termelés rátája nagyobb volt, mint Angliáé.Természetesen megítéltem, hogy egyáltalán nem vagy zsidógyűlölő, ilyen hülyeséget nem feltéleztem rólad.Nem azért írom a következőt.Ez a gazdasági növekedés a betelpült, betelepített zsidóságnak is köszönhető, akik fellendítették az ipart,kereskedelmet, bankrendszert, sőt még a sportot is.A három legnagyobb budapesti sportklubot-MTK 1885,UTE 1887,FTC 1899-is zsidók alapították.Iegn nagy szerepük volt a tudomány, a kultúra és az irodalom területén,neveket bizonyára te is tudsz modnai, elég, ha Neumann János, vahy Heltai Jenő őseit említem.Aztán sok idős vidéki ismerősöm mesélte, hogy a zsidó rőfös kereskedők még a legszegényebeknek is adott hitelt.Ilyen kis dolgoknak is köszönhető, hogy a vidéki, főleg falusi lakósság körében sem akkor, nem volt, és ma sincsncs zsidógyűlölet.Biztosan hallotál már olyan mondatot idősektől, hogy"...szidó ember volt, de nagyon rendes".Ezt egy buta ember ma bizonyára antiszemitizmusra változtatnák, csak az a bökkenő, hogy ezt csak a zsidóelenes propaganda hatására,szinte félve hangsúlyozták.Noplease!Tökéletes kép amit leírtál,egy barátom szüleinek összes állatát felszabadították, ugyanakkor a szovjet kapitány az udvarban a szemük láttára lőtte le azt a katonát, aki a nővérével erőszakoskodott.Volt tehát ilyen is, olyan is számtalan példa van.
hát a pórnép mindig is fog...:)
egyébként azért ha eltekintünk a magyaros átkozódástól, ma demokrácia és jólét van. Attól függetlenül h ki szerint melyik kötschög politikus nagyobb balfasz, de ne kezdjünk itt is megint orbánozni/gyurcsányozni.
Arra akartam célozni, h hálistennek a nácizmus és a kommuniznus ma már történelem, akkor is, ha demagógok mindkét oldalról bármelyik visszatérésével riogatnak.
easytiger,

Támogatom az ellen-emlékművet, de akkor a sok vén marha hogy mondana ilyeneket emlékezés gyanánt, hogy "'Az ország a szocializmus ideje alatt épült újjá, ekkor hoztunk be sokat történelmi lemaradásunkból. A szocializmus a legeredményesebb időszak az ország történelmében' – vélte Vajda János."

Lásd:
index.hu/politika/belfold/tojas070404/
"itt is voltak valóban és sajnos, akik megitták a tejet a csecsemő elől, az anyukát molesztálták, a tehenet megették az udvaron, és részegen lövöldöztek az ajtófélfába"

egyébként annó, amikor a magyarok - csatlakozva náci hordákhoz - elmentek harcolni az orosz frontra, akkor ott ugye hideg volt, kevés kaja - naná, hogy a magyar kiskatona is az orosz anyukán élte ki asszonyhiányát, naná, hogy elvette a kaját és lelőtte aki nem adta oda. mert kva hideg volt, kvára éheztek a katonák, meghát férfiból voltak ők is. a náci kiskatona dettó.

vagyis bizonyos szempontból egy jogos volt a bolsevik katona magatartása, amikor bosszút állt a magyar lakosságon.
"itt is voltak valóban és sajnos, akik megitták a tejet a csecsemő elől, az anyukát molesztálták, a tehenet megették az udvaron, és részegen lövöldöztek az ajtófélfába"

amikor a magyar kiskatona (a náci bajtársakkal karöltve) elment az orosz fronta, akkor ott ugye hideg volt és kevés kaja, meg az asszony is hiányzott.

ott volt az orosz lakosság. a magyar kiskatona ugyanúgy megerőszakolta az ottani anyákat, ugyanúgy elvette tőlük a kaját, mint később az orosz kiskatona, akinek magatartása a magyar lakossággal szemben így teljesen jogos volt. bosszút állt a magyarokon, amiért annó a magyar kiskatona baszogatta a népét. a bosszú tipikus emberi vonás, ezért senki sem ítélheti el a másikat, mert fordított esetben mi is így viselkednénk.

ez most csak az én véleményem, de az tény, hogy a magyar katonák is baszogatták az orosz népet annó, és így máris nem olyan sátáni lény az orosz kiskatona.
easytiger: itt van demokrácia? Hol is?
jah! bocs :) azt hittem, hogy eltűnt az első hsz-em.
vajda jános szélsőséges nézeteket (azaz f×szságokat) valló politikus, már ha politikusnak lehet nevezni... az ilyen kisebbségtől el kell határolódni, senki ne foglalkozzon velük, oszt kész.
emlékműről leszedni a csillagot, a többi meg maradjon helyén, szerintem.
trent,

"vagyis bizonyos szempontból egy jogos volt a bolsevik katona magatartása, amikor bosszút állt a magyar lakosságon."

Jogos?
Tehát számodra elfogadható a kollektív bűnösség intézménye?
Mert az eléggé náciközeli élmény.

Ja, és nem kívánok emlékművet a terrorizáló magyar kiskatonáknak a ruszkiknál.
De akkor itt se legyen nekik!


abdul, tudtam, hogy gyurcsányozni akarsz, azér mondtam...
travis!Nem vitatom, hogy ez a Vajda-még sosem láttam-egy nagy fasz, de láttál te a redszerváltáskor háborús romokat?Szüleid, vagy nagyszüleid biztos örülnek a véleményednek.Azok az emberek nem azért építették fel az országot-éhbérért, egy zsák krumpliért, kiló babért-mert szocializmus volt, hanem mert az övék,meg a miénk volt.Nem úszva keltél át a Dunán és nem sátorban laktál.Akkor hát ki építette fel?
Árpi, ez nagyon korrekt volt. Még pár ilyen írás, és nyithatsz egy közszolgálati blogot is :-)

----

Aki nagyon ugat a szovjet "felszabadítók" ellen, annak azt szoktam mondani, hogy ugyebár a Don-kanyarba nem turistaként mentünk meghívólevéllel, úgyhogy nagyon sok ellenvetésünk nem lehet azzal kapcsolatban sem, hogy miután fordult a kocka, ők látogattak meg bennünket... Sőt szerintem ezzel a felszabadítás szöveggel elég jól jártunk ahhoz képest, mintha náci agresszorként kezeltek volna bennünket. A jogalapjuk meg lett volna arra is...

gabo, ez így van, akkor is u.azok a magyarok éltek és dolgoztak itt, mint most, örüljünk neki, h most mindezt úgy tehetik, h nincs a nyakunkon egy idegen nép az idegen rendszerével, meg annak a honi csicskásaival. (most mondjuk mingyá jön egy abdul-féle, aki elmondja nekem, h dehonnem, itt azújarisztokrácia a zsidó meg mindenféle tőkésekkel, előre üzenem neki, h a hülyeség nem érdekel)
gabo54,
Tisztelet és megbecsülés nekik, amiért felépítették az országot, de mindez nem ütközik azzal, amit én mondtam.
Egyszerűen csak ne mondjunk köszönetet senkinek egy véres diktatúráért, mert leváltotta a hasonlóan véreset.

Ja, és nem a szocializmus miatt épült az ország, hanem annak ELLENÉRE!
easytiger: ne add a számba azokat a mondatokat amiket nem mondtam.
Nem tudom olvastál-e tőlem "gyurcsányozást", mi is az?
Athén apukám, az demokrácia volt, v.ö. még: erkölcs
RE: travis 2007.04.04. 17:10:43

"Jogos?
Tehát számodra elfogadható a kollektív bűnösség intézménye?
Mert az eléggé náciközeli élmény."

Ezt megkérdezheted pl. a jelenlegi amerikai katonai vezetéstől is... Irakban sem csak terroristákat gyilkoltak le, bármennyire is úgy próbálják beállítani.

Ha megszórják hamarosan Iránt, ott sem csak az atombombagyárosok fognak meghalni, hanem derék perzsa emberek is, akik személy szerint kurvára nem akarnak atomhatalom lenni.

Amikor idejöttek a szovjetek, közülük is sokan az agresszort látták bennünk, (akinek pl. legyilkolászták a családját, az teljes joggal, én is ideges lettem volna a helyükben). Meg akkoriban még több volt a kényszerű kontaktus a lakossággal, nem távirányított, műholdpozícionálású rakétákkal dolgoztak. Ha a kurva nagy nemzeti öntudatunk építgetése és a jogosnak vélt életterünk növelése helyett itthon ültünk volna a seggünkön, valószínűleg a szovjetek is másként viszonyultak volna hozzánk.

a "nincs ma demokrácia" illetve a "nincs erkölcs" a mai napi politikai vitákban gyakran elhangzó szófordulatok, lehet is ezekről vitatkozni, de a "gyurcsányozás/orbánozás" elkerülése alatt meg azt értem, h ne keverjük ebbe a témába a mai politikát, mer nem ide tartozik.
easytiger!Az a röhej az egészben, hogy az mond új arisztokráciát, meg hasonló baromságokat, aki maga is az, és nem zavar, hogy az.Alapállás:utálni kell az oroszokat, mert volt komcsik, utálni kell az amerikaiakat, mert globalisták, utálni kell a kínakat stb. mert ide akarnak jönni, és utálni kell mindenkit, aki nem azt mondja, amit ők.És még folytathatnám.Április 4-e alkalmából agyba-főbe kell sértegetni az orosz népet, mert ha valaki nem ismeri őket, nem tudja, igen érzékeny lelkűek/ld.orosz irodalom remekei/.Persze, ha már a kapitalizmust választottuk utálni kell a kapitalistákat, a tőkét.Egy igazi politikusnak tudnia kell, hogy még az ördöggel is üzletelni kell, ha érdekünk azt kívánja.1972-ben Kína és az USA nem voltak puszipajtások.Csak azok a bunkó amerikaiak felismerték a piacban rejlő lehetőségeket és először asztaliteniszezőket küldött Kínába.Ez volt az ú.n.pingpong-diplomácia.Tegnap mondta a Mol elnöke, hogy négy-öt év múlva, negydével több gázra lesz szükség,mint ma.Itt a sokak számára dilemma, orosz, vagy EU? A németeket, franciákat, lengyeleket ez nem zavarja.Technikai dolog, hogy a gázcsapot nem lehet elzárni, főleg, ha itt lesz az orosz központ.Ott a nemz.jöv.50%-a ebből származik.Óriási hazugság, hogy az utódállamokat zsarolják.Egy frászt,csak az eddig jóval áron alul gázt azok a bitang orosz kapitalisták piaci áron akarják adni, ahogy nekünk is így adták, még a szocializmusban is.Az orosz gázvezeték egy része már készen van, az EU még tervezőasztalon sincs.Másrészt az utóbbi az igen megbízható Iránból jönne,ami igazán megbízható, ezért akarják lebombázni az amik.Hiába rossz emlékű a szovjet/orosz kapcsolat, aki ma belpolitikai, általában nem reálpolitikai szempontok alapján bele akar nyúlni a gazdaságba, és nem a piacot helyezi előtérbe, az az igazi bolsi.A pol.és gazd összefonódásának árát 40 évig és még ma is fizetjük.Éljen április 4-e, néhány buta hozzászólás nagy ünnepe!
gabo, nem mindenben értek veled egyet, de nagyrészt igen: egész eddig azt próbáltam magyarázni, h amíg a történelmi vitákat bárki át próbálja ültetni a napi politikába, addig az ilyen dolgokról, mint pl. az orosz gázvezeték, nem tudunk értelmesen vitatkozni.
dark fut,
Tipikus, érvek helyett hajánál fogva iderángatsz egy tökre nem ide tartozó dolgot. Ki mondta, hogy helyeslem az amerikai agressziót? Sántít a hasonlat.
Ahol diktatúra van, ott mindig a civil lakosság szívja a legnagyobbat, hívják azt Iránnak, SZU-nak vagy M.o.-nak.

Megérteni megértem a kollektív bűnösséget, de elfogadni nem tudom.

RE: travis 2007.04.04. 17:50:59

Miért, mennyiben más az 1945-ös magyar civilek áldozata, mint a 2005-ös iraki civileké? (Egyébként meg mikor állítottam, hogy helyesled az amerikai agressziót?) Az amerikaiak Irakban ma kb. úgy felszabadítók, mint a szovjetek voltak itt '45-ben. Szerintem majdnem tökéletes a párhuzam, egy kis apróság kivételével: Irak nem támadta meg előtte az USA-t...


folyt.

Természetesen mondhatod, hogy számszerűleg nem annyi a civil áldozat Irakban mint 45-ben nálunk. Egyrészt azóta némileg civilizálódott a világ, ott a sok kamera, meg -- az eltérő harcmodor miatt -- kevesebb is a kontaktus a lakossággal. Ennek ellenére teljesen egyértelmű a párhuzam.

df,

Talán annyi, hogy Irak a káoszba ment a diktatúrából.
Ott legalább kiírtak választásokat.
easytiger,én éppen így gondolom, csak lehet, hogy felületesen magyaráztam.dark future,amerikát közvetlenül legfeljebb csak a mexikóiak támadták meg, 1899-ben,ők viszont az egész világon osztják a halált.A párhuzam valóban nem tökéletes,mert sem Korea,sem Vietnam, sem Grenada, sem pedig Irak nem támadta meg őket.Az amerikaiak sehol sem voltak felszabadítók,az oroszok szerepét meg már túltárgyaltuk.Persze nem lehet kihagyni, hogy őket sem támadta meg Afganisztán,Kubát sem Angola.
RE: travis 2007.04.04. 18:07:29

Ha visszaemlékszel, 45' után itt is kiírtak választásokat... Ha visszaemlékszel, az iraki választások után amerikabarát kormány alakult... Több kérdés?


mi lenne ha mindenki a saját halottairól emlékezne meg, a saját forradalmát ünnepelné, a saját hadseregét dicsőítené? ha büszke rá, ha fontosnak tartja, ha akarja.

miért kellene nekünk emlékművet állítani a vörös hadseregnek? miért kellene nekünk megünnepelni a nagy októberi orosz forradalmat?

ha nekünk kell egy emlékhely a don kanyarban, akkor az oroszok is hadd állítsanak maguknak egy emlékművet. csak ezt nem a főtéren kellene felállítani, hanem a temető sarkában.
Ez igaz.Irak egészn jó elvolt Szaddammal,aztán az amik jól felszabadították, és lefogadom, hogy már most több ott a halott-a kurd mészárlást leszámítva-mint amennyi szerencsétlent Szaddam eltett láb alól.Ez szerintem egy végeláthatatlan polgárháború.Nem látni az alagút végét, mi lesz ha kivonulnak az amerikaiak?
Tehát a háború(k) az adott kisebb csoportok gazdasági (geopolitikai) érdekei miatt indultak. Voltak akik csatlakoztak egyik vagy másik oldalon. Vannak akik szerint már folyik a III. V.H. és ennek felszíni megnyilvánulása az iraki háború. Ezek után csak van még mit bevonnunk a Sztálin-Hitler-Bush-Husszein-Putyin-EU vonalba. Szerintem nem tudod elvonatkoztatni a "történelmi ellentéteket" a napi politikától, sőt ennek tükrében kell megítélnünk a mai (érsd elmúlt 17év) magyar bel- és kül-politikánkat.
kutacs, nem a vörös hadseregnek kell emlékmű meg a forradalomnak (sic!), hanem elesett szerencsétlenekre kell emlékezni.

ennek az emlékműnek (nem nagyon van másunk, ami a nácik elűzését ünnepli), meg igenis ott a helye a főtéren, csak nem ebben a formában: csillagot le róla, melleje egy szovjetek alól felszabadulós kő, hogy hurrá, mindegyiktől megszabadultunk, azér a tér neve méltán szabadság tér (de ezt már írtam).
Ki tud valamit arról, hogy a német megszállás alatt volt-e a francia maqui-hoz hasonló partizánság nálunk is?
Ha a németek győztek volna, lett volna 56?
Akkor most ki lenne a miniszterelnök?
Ha már szcifi, legyen Kövér...
Létezne akkor ez a forum, és mit írnál, TWÁ? És mi, többiek?
(Van erről egy csuda verse Faludynak, csak sajnos, nekem nincs meg. A címe sem jut eszembe.).
Vajon van összefüggés a Molnár "lemondása" és a szcientologia között? Ez a mai kérdés... ;)
Ismétlem a főkérdést: ha a nácik győztek volna, lett volna 56?
"Vajon van összefüggés a Molnár "lemondása" és a szcientologia között?"

Nincs. Molnár gyomorrákos. AFAIK.
én a napi politikát úgy próbálom megítélni hogy jobban él-e majd a családom attól, amit ezek a haszontalanok tenni próbálnak. Így választom meg a képviselőmet. És szerintem aki meg úgy választja meg, hogy közben bushra, putyinra, nácikra, komcsikra vagy bármilyen összeesküvés és világháborús elméletekre gondol, az rosszul teszi.
Ez szerintem nem szűklátókörűség, hanem racionalitás. Az, hogy jól élek-e, természetesen függ a megválasztott topa külpol-i érzékétől is, de mi kis ország vagyunk. Amíg a kül.miniszterünk vagy me.-nk külföld felé nem tökéletesen balfasz, addig ezzel nekünk nincs gondunk.
racionalitás v racionalizmus v vmi más, na, érted... hmmm... nem tok idegen szavakat használni, bocsesz :S
józan gondolkodás, bazz. nnnna.
Tragédia.Magam is sokat gondolkodtam azon, amikor tegnap megláttam a televízióban, hogy nem beteg-e,Napról-napra fogyott, ment össze.Sajnálom.
tényleg gyomorrákos? ha így van, sajnálom. csinált hülyeségeket, de legalább dolgozott.
Szájbarágok: mi lehet az oka, hogy történelmi gyökerű összmagyar orosz-viszolygásunk innen (2007.-ből) erősebbnek látszik, mint ugyancsak történelmi gyökerú német-viszolygásunk?
Hát nem tudom, inkább egy amerikaiak által felügyelt látszat-demokrácia, mint egy Szaddám-rezsim vegyifegyverekkel, lefejezésekkel.
Persze, leginkább egyik sem.
öreganyánk,
Mert a kommunizmus egy közép-ázsiai, európától teljesen idegen eszme.
A fasiznus, bármennyire is fáj, Európa szívében ütötte fel a fejét. Bennünk van.
Ajánlott irodalom: Kertész Imre - Gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt.
travis
"a kommunizmus egy közép-ázsiai, európától teljesen idegen eszme"

Saint-Simon,Babeuf, Fourier, Owen, Marx, Engels. Csupa közép-ázsiai hangzású név.
A sztálinizmusra gondoltál talán.
Travis, A kommunizmust eszmeileg, úgy emlékszem, európai "szentek", (Marx, Engels. és néhány előd) alapozták meg.
Persze, de a gyakorlatban keletről érkezett.
Még nindig Travis:
Egylbként most már nincs orosz kommunizmus, sőt Akkor miért olyan büdös a Kék Gáz?
Voszont Sztálin és Hitler ekvivalensek.
Mit is csinált a tragikus sorsú 2. Magyar hadsereg a Donnál? Basszameg mit szólnának hozzá a MVSZ, a jobbik meg a többi retardált majom, ha holnap a Slotáék meg Fico úgy döntenének, hogy nem tetszik nekik a Magyarország a jelenlegi formában, ezért be kéne oda vonulni Tankkal ugye. Miután bedig kivernénk őket , mint a macskát szarni sírnának, hogy jajj a gonosz agresszor Magyarok, hát nem megszálltak minket. Pedig mi civilizált Európai ország vagyunk és többet érdemlünk annál, hogy a magyarok, akik csak valami ázsiából idevetődött nomád csürhe megszálljanak minket.

Annyira jellemző amit a jobbikos szóvivő csinált. Meg akarta dobálni a komcsi nyugdíjasokat tojással, aztán amikor az egyik kiverte a kis szalonnáci kezéből a tojást, akkor az ment sírni a rendőrökhöz, hogy őt inzultáják, nem hagyják, hogy megdobálja őket. :D Ez igeeeen
A helyesírási hibák, és a központozás hiányosságai miatt bocs.
"Egyébként most már nincs orosz kommunizmus, sőt Akkor miért olyan büdös a Kék Gáz?"
Rossz történelmi reflex. De nem kell csodálkozni, hogy egy magyar viszolyog mindentől, ami orosz. Oka van.
Nem racionális, de érthető.

Nekem nem büdös a muszka gáz. Jöjjön, de ne kötelezzen minket semmire, pláne nem az Unió ellenében.
De ha jól járunk vele, miért ne.

st_pippin,
Igen, a sztálinizmusra, helytállóbb így.
Öreganyátok:
Az említett Faludy-vers (zseniális!) Óda a magyar nyelvhez.Érdemes olvasgatni. Többször. Mindenkinek. És közben leszarni, aki hülyeségeket beszél. Hű, de sokan vannak!
Öreganyátok:
"Veszteg kurwa no fia zaros német, eddig szivtatok tü mi verünket, most szivjuk mi tü veretek!"
Travis,
ne csináld! Miféle ázsiai eszme a kommunizmus gondolata? Te nem jártál marxista egyetemre? Bizony ráérő és megfelelő anyagi javakkal rendelkező német meg angol polgárok játszadoztak el először a kommunizmus gondolatával. A barbároknak csak nagyon megtetszett, oszt át akarták ültetni a gyakorlatba a filozófiai meg szociológiai esszéket. Hál istennek, nem sikerült... Akiknek meg sikerülni látszik (kínaiak), azok frissen-gyorsan mellőzték az ideológiai és gazdasági alapvetéseket. Pusztán a hatalomtechnikai módszereket tartották meg.
Amagyarnak mindig szüksége volt arra, hogy 1, egy nagyobb segget nyaljon, kettő egy másik nagyobb segget okoljon, hogy azért nem tud semmi értelmeset csinálni, mert az ráült az arcára.
Condottiere:

Az önmagában nem baj, ha egy kicsi ország segget nyal (ezt teszi mind). A baj ott van, ha nem a jó segget nyalja. És mi ezer év alatt nagyon kevésszer választottunk jó segget. Nincs hozzá ugyanis érzékünk. Szomszédaink közül soknak van, és ezt tényleg nem cinikusan írom: jól is csinálják, élvezik a gyümölcsét és példát vehetnénk a külpolitikai stratégiájukról.
Annyi azért igaz TWÁ, hogy válogatás nélkül erőszakolták a nőket, mikor ideette a ruszkikat a franc. Nagyanyám 7 hónapos terhes volt egyik nagybátyámmal, amikor ketten lefogták, hogy a harmadik... Szerencsére nagyapám tökös hapsi volt, nem átallt nekik menni a lapáttal... és mázlijára éppen jött egy tiszt is.
Köszönöm, Condottiere, gyönyörű!
De ln egy mésikra gondoltam. Közben utámanéztem. Nem Faludy írta (mármint a György) - ő fordította. Erich Kßstner írta és az a címe, hogy "Ha mi győztünk volna, németek". Refrénje: .... ha a csatát a marne-i réten mi nyertük volna, németek".
Gyerekek,

így Húsvét előtt szerintem emlékezzünk arra, hogy ezek a szerencsétlen emberek, hetvenpár évvel ezelőtt hogy át lettek vágva. Hogy fel lettek használva. Hogy el lettek égetve. Akármelyik oldalon is... És nyomorúság, baszki, hogy megalkuvók voltak köztük sokan, akik parancsra tettek. És még szörnyebb, hogy voltak, akik önként, kéjjel... hogy Szt. Radnóti Miklósra utaljak, kihez kevesen értek fel. Szörnyű, hogy a bennük lévő kis Eichmannok kiszabadulhattak. Bármelyik oldalon.

Tudom, kenetes, de most és itt sztem nem nagyon lehet mást: ideológia und politika: fika, emberek: áldozatok, erkölcsi és valós hullákként egyaránt. Ezért nem helyes a holtak emlékét megsérteni, akár wehrmachtos volt, akár krasznajaarmijás, akár karpaszományos. És ezzel nem azt mondom, hogy toljuk háttérbe a ravensbrücki passiót, sőt. Aszondom: lépjünk túl a politikává gyúrt megemlékezéseken, és faszozzuk le együtt a holokauszt-tagadókat éppúgy, mint a fasisztáknaknemjárkegyelet-ezőket. És hagyjuk a francba a Szabadság téren az obeliszket, mementó az, baszki. A mi múltunk része is.

Ámmen, bazz.
sh4d0w 2007.04.04. 20:03:04
Voltak, akiket nem is nagyon kellett erőszakolni. Az én 15 éves, copfos unokatestvérem viszont kapott az egyiktől egy egész kenyeret. Igaz, az anyja karóráját elvette egy bajtársa.
Hát, igen, mindenki saját tapasztalatait is beledolgozza elvi véleményebe. A lét határozza meg a tudatot...

szeretem az oroszokat,
sokszor jártam a Szovjetúnióban, Rigától-Jerevánig, Kiejvtől-Szamarkandig,
sok barátom van, ukránra még fordítottak tőlem,

a háborút ők sem úgy élték meg, hogy dicsőség, győzelem stb., ukrajnában még az övenes évek közepén-végén a sok faluban földbe vájt vermekben éltek, ötvenes években épültek főleg falvakban az egy-szoba konyhás kis házak, a népnyelv "ruscsovkáknak" hívta ezt a tipust, ez már nagy dolog volt,
nyugat-ukrajnában, belurusziában 1953-55 ig szabályos partizán háború folyt, Lettországban még a 60-as években is folyt a szervezkedés, Rigában a KGB utolsó nagy tisztogatása a nacionalosta értemiséget célozta Andropov alatt,

Mit kellett volna tennie Hortynak? Ha nem üzen hadat a Szú-nak, akkor mikor szálnak meg bennünket a Németek, valószinüleg 1944 március 18-án, jóval előbb? Akkor mikor viszik el a magyar zsidóságot, ide menekült, lengyeleket, franciákat, lengyel zsidókat? Ha nem pusztúl ott százötvenezer sorozott magyar és munkaszolgálatos, maradt volna-e esély a visszacsatolt területek megőrzésére? Éltek-e volna 1944 április 16-ig a Munkácsi zsidók és a többiek?
Földajzilag lehetséges volt-e úgy le győzni a Szovjetúniót, harcolni a balkánon, hogy Mo-t kikerülik? A Vörös Hadsereg kitudta-e kerülni az országunkat a győzelemhez vezető harcok során? Nem. Budapesten kb ugyan úgy jártak volna a zsidók, mint Varsónban, Krakóban, Prágában.

Az ukránok nagy része a németekkel nem volt ellenséges, gyűlölték a sztálinizmust, mesterséges éhségjárványok még 1937-38-ban is tartottak, a harmincas években több mint 10 millió ukrán halt éhen. Vlaszov nemzeti hadseregében közel egymillió ukrán önkéntes volt.(Vlaszov szabadította fel Prágát, sértetlenűl)Ukrajnából önkéntesek tizezre dolgoztak a német birodalom gyáraiban.
Németek nem erőszakolthatak meg senkit, a faji törvények miatt az fajgyalázásnak számitott, keményen büntették. A magyar bakáknak nem kellett erőszakoskodni, az éhező szerencsétlen nők, asszonyok egy darab kenyérért is adták magukat. A partizánokat Sztálin a bekeritett, szétvert vörös hadsereg katonáiból szervezte, kis részük voltak csak helyi lakos. A helyi lakosság többet szenvedet a partizánoktól és miatt, mint a megszállóktól, két tűz között volt.

Magyarországgal a szovjet hadsereg kíméletlenül elbánt és értelmetlenűl pusztitott. Mellesleg a nem a gettóban lévő, ha nem bújkáló zsidó nőket sem kímélték, a férfiakat ugyan úgy elhúrcolták mint a magyarok és svábok százezreit többéves kényszermunkára. A zsidóság gyárainak, ingatlanjainak nagy többsége SS tulajdonba került, majd mivel ezek német tulajdonok voltak a Párizsi béke szerint orosz tulajdonba kerültek. Ezeknek a gyáraknak a termelését így nem számították be a jóvátételbe, igy Magyarország a becslések szerint a jóvátételt 4-5-szörösét szzállította ki a Szu-ba.

Magyarország egyetlen zsidópolgára sem az oroszoknak köszönheteti az életét, hanem egy SS tábornoknak, aki fegyverrel akadályozta meg, hogy a nyilasok december végén leszámoljanak velük, rájuk gyújtság a nagygettót. (Nálunk még emléktáblája sincs, Franciaországba laktanyát neveztek el ról, nem jut eszembe a neve)Majd addig őriztette amig, Budára szorult át a védelem.

Talán Bikov a neve annak a zseniális orosz filmrendezőnek aki a "Jöttem,láttam" című filmet rendezte. Na ezt a filmet minden május 9-én levetiteném a világ összes tévéjében és utánna csak fekete képernyő.





Nem jártam marxista egyetemre. Én már általános iskolábanban olyan törikönyvből tanultam, aminek borítóján a lebontott berlini fal volt, úgyhogy ideológiailag nem vagyok elég képzett, Virág elvtárs! ;)

Lehet hogy gondolatilag itt született meg, de az európai szellemtől teljesen idegen.
Nem tudom tudományosan megindokolni, egyszerűen ez az érzésem. Ez oda való, a szibériai pusztába, a rákba.
:)


travis:

a bolsevik kiskatonák bosszúja inkább személyes bosszú volt, amit én megértek. nem akarom fényezni őket, mert tényleg nem érdemlik meg, de ha mondjuk a feleségemet megerőszakolná valaki és megenné a kajámat a gyerekeim elől, akkor én azt megbosszúlnám - 'szemet szemért' elv alapján (ami egyébként megvetendő, de az ember már csak ilyen: ez tény).
trent,

Valószínűleg én is azt tenném.
De igyekeznék az elkövető katonán vagy annak bajtársain megbosszulni, nem pedig az elkövető nemzetiségéhez tartozó ártatlan civileken.
trent

sok hős magyar asszony volt, aki tűrt, a férje, szeretei életét féltve

Polcz Allen könyvét figyelmetekbe ajánlom,

Travis.: Pedig barátom a Jakobinusok idején kezdődött, és a párizsi kommün is, míly meglepő Párizsban volt. Nemrég olavstam Bakunyin (ő anarchista volt, de jelen szempontból lényegtelen) egy fejtegetését arról, hogy a szövetkezeti rendszer szerinte oroszországban miért NEM működik. És miért idegen az ilyesmi az orosz szellemtől, ami nem elég civilizált hozzá szerinte.
Ne Félj!:

"Németek nem erőszakolthatak meg senkit, a faji törvények miatt az fajgyalázásnak számitott, keményen büntették." Aha, na akkro pár apróság: a Wehrmachtot azért annyira nem járta át a náci eszme, hogy egy nemi erőszakra készülő katonában felmerült, hogy na most ő fajgyalázást követ el. A nemi erőszak mióta filozófusok és jogászok foglalkoznak (például talán Aquinói Szent Tamás ) a háborús joggal, illetve inkább azzal, hogy mit illik és mit nem, mindig is megvetett dolog volt. Valaki említette itt előttem, hogy a nagymamáját meg akarták erőszakolni az oroszok, de a nagyapja elleállt, és jött egy tiszt, aki helyretette a katonáit. Ez mindig attól függ, hogy milyen az éppen vezénylő tiszt erkölcse.
A wehrmach után ugye viszont jöttek az SS különítmények, amik lehet, hogy már "ideológiailag képzettek voltak" és nem erőszakoltak. Viszont válogatás nélkül lemészároltak mindenkit.
"Én csak a koszorúzást nem értem,biztos a ruszkik is jó sokszor koszorúzzák a magyar sírokat a Don-kanyarban... " - talán nem kellett volna olyan messzire elmennünk gombát szedni...
Condittiere

Nem emlékszem, hogy a szovjet háborus irodalomban a Wehrmachtot nemi kilengésekkel vádolták volna... nem vonom kétségbe, hogy volt ilyen, de nem lehetett elterjedt gyakorlat.
Travis:
Az baj, ha az ember nem veszi észre a szolid iróniát, és virágelvtársozik.Ha ilyen fiatal vagy, akkor persze nem tehetsz róla, hogy a minden felsőoktatási intézményben kötelező tudományos szocializmusból nem vizsgáztál. (Ma nyelvvizsga nélkül, akkor tud.szoc. nélkül nem lehetett diplomát kapni.) És akkor nem csak azt nem tudod - vagy rosszul tudod -, hogy milyen a kommunizmus, hanem azt is, milyen a kapitalizmus. Lehet is észlelni manapság, hogy sokan csodálkoznak, és morognak. Mert sokat hazudtak az alapító atyák, és az oktató elvtársak is, de hogy mivel jár a kapitalizmus, azt többé-kevésbé helytállóan elmesélték. És nem csak könyvekből, néhányuk az egyik legrosszabb (legostobább, legfeudálisabb) közép-kelet-európai formáját a saját bőrükön is érezték, uszkve néhány évtizedig. (Az újabb, nem kevésbé gyalázatos formáját pedig te is fogod, jó sokáig.) Egyébként meg a kom. alapgonolatai egy cseppet sem idegenek a görög, római, zsidó, keresztény kultúrkörtől, civilizációtól. Ez pedig Ejrópa, akárhogy is nézzük. Az ázsiai fatalizmustól, no meg az afrikai törzsi társadalmaktól akkor már idegenebb. De ezen kár izmozni. Az egyenlőség, a javak mindenkinek szükségletei szerinti elosztása, az általános köztulajdon stb. meg mindenki agyában ott mocorog egy kicsit. Főleg a kisemmizettekében, a nyomorultakéban, a keveset gondolkodóékban. Könnyű is volt őket a lenini, sztálini táncba vinni. Többet kell olvasni...
Háborúban a nemi erőszak eltarjadt gyakorlat. A szifiliszt van ahol franc kórnak, van ahol olasz kórnak hívták hajdanán, attól függően , hogy melyik ország katonái hurcolták be. A 30 éves háború idején volt sok nő aki abba halt bele, hogy elrejtették, sokszor be is falazták őket, hogy ne találják meg őket. De miután meghaltak a hozzátartozóik, senki nem szabadította ki őket. A Háború mindig mocskos, és a nemi erőszak mindig része. Az oroszok sportot űztek belőle, főleg berlin ostromakor, ez is igaz, de a németek ugyanúgy sportot űztek a szovjet lakosság módszeres kiírtásából. A történelem során, ha egy várost, vagy várat bevettek, általában módszeres vérengzést csaptak a bent lévők körében. Minél nehezebb volt bevenni, annál nagyobbat. Ez mindig így volt. Hidd el a Condottiere-nek. Része a hadvisleés phszihológiájának. Unleash the dogs of War.
Condottiere,
Ez így van, de a maga valójában mégis keletről döntötte ránk az ajtót.
A magyar paraszt pont leszarta, hogy egy őrült mit hord össze a kontinens másik felén a könyveiben, illetve akkor érdekelte, amikor az az eszme megjelent a kertek alatt a maga valóságában. És az eszme orosz zubbonyban kopogtatott nála, éhesen, álló farokkal.
Ede Bácsi hozzászólását csak annyival egészíteném ki, hogy kedves Travis nézd meg miről beszéltek az őskeresztények. És mi volt minden monasztikus szerzetesrend regulájának az alapja, eredetileg.
Én csak annak örülök, hogy a franciáknak ezúttal nem volt beleutatása Európa felosztásába.
Travis,
Ede bácsi jól megírta.
Hozzátenném, hogy az ókori Rómában az őskeresztény közösségek, a középkorban pedig a szerzetesrendek kolostorai hibátlanul valósították meg a gyakorlati kommunizmust. Csak az elméleti alap volt kicsit más.
Hát azért itt is volt már tanácsköztársaság, meg Kun Béla, pedig akkro még nem a Pufajka volt divatban, hanme a Budionovka. És akkro még kint is csak meglehetősen képlékeny volt a dolog.
amivel a németek oldalán álltunk, háborús bűnösöknek tekintettek minket. a háborús bűnösök sosem ússzák meg egy ejnye-bejnyével. mivel a szovjettek tették rá először a mancsukat erre a kis országra (és berlintől keletre voltunk), így az oroszok kezébe kerültünk. legyőztek minket, mert rossz oldalon álltunk. akit meg legyőznek az kussol, mert vesztes. le kell hajolnia a szappanért, ha akarja, ha nem.

gyakorlatilag elfoglalták magyarországot, egy elfoglalt országnak pedig meg kell hunyászkodnia ha egyszer háborús bűnös. a bűnös bűnhődjön. erősebbik kutya baszik - az oroszoknak "joga" * volt kényükre-kedvükre bánni a magyarokkal, mégha az átlag magyar munkásembernek fingja sem volt arról, hogy miaza májnkamf. nem szidta a zsidó kereskedő a piacon, s nem zavarta a cigány família az utca végén.

* tudom, hogy amúgy nem volt joga hozzá, mert senkinek sincs joga bántania másikat meg minden, de ez már a középkorban is így működött - erősebbik kutya baszik

ezért érzem néha úgy egy ici-picit, hogy 56 az egy pimasz seggmutogatás volt az erősebb hatalom előtt, akinek tulajdonképpen csakis azért "játszhattunk a pázsitján", mert ő megengedte azt nekünk. amúgy talán én is ott lövöldöztem volna mellettetek a szovjet tankokra, mert tényleg tarthatatlan volt az akkori helyzet. nagy imrét már nem biztos hogy veletek ünnepeltem volna...
Nagy Imréről hajlamosak elfelejteni, hogy söpört ő ám padlást is ezerrel.
Egyéblént is "vae vistis".
56 idejéb 10 percig nem néztünk a térképre. Amint 1848.ban sem.
"De igyekeznék az elkövető katonán vagy annak bajtársain megbosszulni, nem pedig az elkövető nemzetiségéhez tartozó ártatlan civileken."

a buta, bepöccent orosz kiskatona nem tesz különbséget magyar és magyar között. úgy gondolja, hogy azzal, hogy megerőszakol egy magyar nőt, azzal elégtételt vehet.

de kár ezen ennyit agyalni, mert az ember az nem ilyen józan mindig. a düh, a harag és a bosszú megrészegíti. nem gondolkodik, hanem azt teszi ami szerinte igazságos. ez megint egy tény.
1848-ban nem volt olyan rossz az a térkép. A Digók lázongtak, az osztrákok detto, egész Európa lázongott. És a kutya nem gondolta volna, hogy Ferenc Jóska elkezd pettingelni a cárral. Azért az már akkro is ízléstelen dolognak számított, hogy két egy császár a másik kezét nyaldossa.
A fajgyalázás súlyos büncselekmény volt, Hitler Németországában, sok év börtönbüntetést kapott aki elkövette a nünbergi törvények szerint. Mellesleg a német hadseregben katonai bordélyok működtek, szigorú orvosi ellenőrzés mellett, nem állhatott le egy jól szervezett hadsereg mondjuk tripper miatt.

Az SS alakulatok a hátországban elsősorban zsidótlanítottak tömegesen. Ezt a tevékenységet néhol hallgatólagosan támogatta a helyi lakosság is.

A szovjet polgári lakosságot a saját hadvezetése sem kímélte lásd Lenningrád kb: 2 millió ember halt meg, mivel Sztálin nem engedte evakuálni a civileket, még a csecsemőnek és a 90 éves nagymamának is ott kellett maradnia. A kijevi zsákban 200 ezer katona 300 ezer civil, lehetne még sorolni.
Ez mind igaz.
De az a formája, amiről jelen post szól, az mégiscsak a szovjet alapú kommunizmus, maradjunk ennél. Ez az ami megnyomorította Magyarországot.
És ez bizony onnan jött ni, Záhony felől.
Nem tudom Japánban van-e emlékműve a "felszabadító" amerikai hadseregnek?

A japánok militaristák voltak, kvázi saját hülyeségük alól kellett őket felszabadítani. Mégsem isten Hirohito császár, és figyeljetek szamuráj vitézek, e széles föld felett van ám szebb dolog az végeknél!

A felszabadítás (civilizálás, stb.) mint cél nem a hadsereg, még kevésbé a katonák célja volt, legfeljebb a békében élő hátország stratégái gondolták így. Ha egyáltalán, mert Tellert idézve: "Azt hiszem, hogy nem volt szükség a hirosimai bomba ledobására. Abban azonban biztos vagyok, hogy nem volt szükség a nagaszaki bomba bevetésére." Akkor már egy figyelmeztető robbantás - van ám nekünk ebből több is - elég lett volna. De Faludy szerint, aki akkor a japánok ellen harcolt az USA hadseregében, "akkorra már túlságosan gyűlöltük a japánokat".

Mi a helyzet velünk? A vörös hadsereg átvonulásának két népszerű értékelése van.
Az egyik szerint minket Hitler zsarolt, ki kellett küldenünk a II. magyar hadsereget a Donhoz. A német megszállás miatt nem tudtunk kiugrani a háborúból, de nem is nagyon akartunk, mert a bevonuló ázsiai hordák barbár pusztításánál minden jobb. Aztán jött a szovjet megszállás, (a rémhírek igaznak bizonyultak), a választások manipulálásával és a fekete autóval való ijesztegetéssel nyakunkra ültették a komcsi bábkormányt, akik főleg zsidók voltak.
A másik elmesélése ennek a történetnek, hogy jött a fasisztákat nagy véráldozattal kiűző szovjet hadsereg. Voltak túlkapások a lakossággal szemben, de a front az ilyen, és a tisztek ahol lehetett, felléptek ellene. Itt némi szakadás a Mátrixban, majd a mesélő már a "Kádár alatt jobb volt" témát bontoghatja.

A jobboldali narratíva nem firtatja, hogy vajon mennyivel voltunk mi kevésbé agresszorok, mint mondjuk a Japánok? Választókörzetemben (Mohácsi II. sz. vk.) 1939-ben két jelölt jutott be a második fordulóba, a Volksbund-MÉP színeiben Konrad Mischung, de a Nyilaskeresztes Párt jelöltje Keck Antal nyerte el a választók bizalmát. Mischung legfontosabb politikai céljának a "revíziót, a katonai szellemet és az ország magyar érzelmű vezetését" nevezte. Keck szintén, szóval ez volt akkor a politikai paletta a választók akaratából.
A revíziót abszolút nem demokratikusan képzelték, hogy majd az ott élők eldöntik, hogy melyik országban akarnak élni. Á, bizonyos Szent Korona - Szűzanya - Názáreti Jézus - Atyaúristen aszociációs láncon haladva azt hirdették, hogy maga a föld magyar, így a belőle táplálkozó lakosság szükségképpen szintén azzá kell legyen, vagy húzzon a francba. Ja, meg hogy ez annyira fontos, hogy akár háború árán is, mert "érted élünk és halunk".

Ezt a dumát nagy százalékban beszoptuk, mint a japánok az isten-császár legendáját. Kisebb százalékban, de annak is voltak hívei, hogy menjünk "vörös tébolyultakat" gyilkolni.
www.nemzetekeuropaja.hu/text/zszovetsegeshadakinduloja.html

Az sem igaz, hogy a kommunisták = oroszok vagy zsidók. Mert egy zsidó attól zsidó, ha számára fontos hogy ő az, illetve hogy más az-e. Ők magukat magyaroknak tartották, és mitől lettek volna kevésbé azok, mint az előbb említett Keck vagy Mischung? A zsidó tőkések gyárait, bankjait ugyanúgy államosították. Valamint voltak szép számmal "faj"magyar kommunisták is, rájuk szavazott 47-ben az ország 20%-a. (ebből kb. 30 ezer duplán, de ezt leszámítva is ők voltak a legtöbb szavazatot kapott párt.)
Szóval jelentős szovjet segítség volt az egypártrendszer kialakulásához (pl. Kovács Bélát, a Kisgazdák főtitkárát a szovjetek elhurcolják, Berija-i módszerekkel szép összeesküvést vallatnak be vele, ami a magyar kommunisták számára jó érv a hatalmi harcban), de magyarországon MAGYAR kommunisták uralkodtak, mint ahogy romániában román, NDK-ban német kommunisták. A magyar nép egy szűkebb rétege uralkodott a széles rétegeken, mint ahogy oly sokszor régebben is a történelemben. A "nép demokrácia" nevű képződmény azonban sok tekintetben visszalépés volt, főleg az eleje. Önkény, erőszak, zéró szólásszabadság. Sok tekintetben meg előrelépés, mert rengeteg embernek a nyomorból, szolgasorból való megszabadulást jelentette.
Ja, és hogy a másik szálat is lezárjam, igen, a Vörös Hadsereg sok katonája gyűlölte és ellenségnek tekintette a magyarokat. Nem kikergették a fasisztákat, hanem legyőzték, merthogy mi is azok voltunk szerintük.
Tanulság számomra mindenbből, hogy szép dolog lehetne a kommunizmus, de sajnos, ellenkezik az emberi természettel.
Viszont, ha nem ilyen volna az emberi természet, akkor ma már a hangyák uralkodnának a Földön.
Ezt hosszan fejtegethetné bárki nálamnál hozzáértőbb - és jobban gépelő - kommentező. Érdeklődőnek tudok angol nyelvű irodalmat ajánlani.
Hová jutottunk április 4.-ből indulva - naháát!
Ne Félj!:
A hitleri németországra vonatkozó törvények és az orosz fronton nem feltétlenül ugyanúgy érvényesültek. A szovjet hadvezetés és politika ocsmányságát én nem akarom fedezni, szerintem a Varsói Gettó cserben hagyása a második világháború egyik legocsmányabb fejezete volt. Pusztán a német hadsereg mosdatását nem veszi be a gyomrom, azt, ami megpróbálja őket Úriembernek bemutatni, akik kultúrált boréylokban kefélgetnek cvilizáltan baldahinos franciaágy alatt. És a bordélyokban kik dolgoztak???

Az SS alakulatok Szlávtalanítottak, mert kellett az élettér. A helyi lakosság Ukrajnában támogatta őket.

Egy valami az hogy mit mond ki a katonai szabályzat, és mi a valóság. Többynire azt kell szabályozni, amit nem tartanak be ösztönösen.

A Bordélyokról meg annyit, hogy ilyeneket a japók is üzemeltettek, háááát barátom....
Hogy a dolgok mennyire bonyolultak:

"A németek erős nyomás alá helyezték Szálasit, hogy adja át nekik az összes budapesti zsidót. Vajna Gábor nyilas belügyminiszter 1944. október 18-án kénytelen volt Eichmann-nak megmondani: Szálasi "elvi állásfoglalása" az, hogy több magyar zsidót nem enged Németországba vinni. Vajna sietett megnyugtatni Eichmannt: a maga részéről megkísérli legalább ötvenezer munkaszolgálatos átadását elérni. November 6-án el is indulnak a fővárosból az első munkaszolgálatosok, deportáltak, de november utolsó hetében Szálasi leállította a Hegyeshalom felé tartó "halálmeneteket", és megszerveztette a Szent István park környékén a "nemzetközi", más néven "védett" gettót, a Dohány utca környékén a "nagy" gettót. A németeknek elsősorban munkaképes zsidókra volt szükségük, ezért nem gyakoroltak rá különösebb nyomást, hogy "zsidótlanítsa" Budapestet. Ha Szálasi valamennyi fővárosi zsidó legyilkolását vagy Budapest "zsidótlanítását" tervezte volna, ebben senki nem tudta volna megakadályozni. A diplomaták zsidóvédő akciója azért volt lehetséges, mert a "nemzetvezető" nagyon vágyott arra, hogy rendszerét a semleges államok is elismerjék, ezért még nagyvonalú gesztusokra, a gettók megszervezésére, a halálmenetek leállítására is hajlandó volt."

No, ez azért nem menti a nyilas gazembereket.
"Pusztán a német hadsereg mosdatását nem veszi be a gyomrom,"

Szégyelném magam, ha ilyen szándékom lenne.

De kedves barátom, csak megerősíteni tudom, a német hadseregben büncslekményként megtorolták, ha alacsonyabb rasszal így szlávokkal létesítettek nemi viszonyt, zsidókkal meg főleg nem.
És Travis (Spätreflex):
Ki beszélte be Neked, hogy amit a Szovjet csinált, az volt A Kommunizmus?
Hogy mi a kommunizmus, a mai napig nem tudom.
Csak azt, hogy ezzel a fejléccel miket műveltek, és kik.
Travis!

Gyurcsány 1995 májusában vette el feleségül Dobrev Klárát.Apró Antal 1994 december 9-én halt meg.Ennyit a karrier-házasságról.
RE:travis 2007.04.04. 21:20:39

"De az a formája, amiről jelen post szól, az mégiscsak a szovjet alapú kommunizmus, maradjunk ennél. Ez az ami megnyomorította Magyarországot.
És ez bizony onnan jött ni, Záhony felől."

Abban a megnyomorításban azért mi is benne voltunk rendesen... Ne feledjük, 1945-ben kisgazda kormány alakult (60%-os (!) FKGP mandátumaránnyal). Aztán nem sokkal utána elindultak a belharcok, kilépések, pűrtszakadás, 47-ben az erózióba már csak "besegítettek" a szovjetek (amennyire én tudom).

Ha egy ország lakossága valamit nagyon akart, akkor a Szovjetunióval szembe menve is megcsinálta, lásd pl. a lengyelországi hívők arányát a szocialista időkben.

Manapság divat arra hivatkozni, hogy jöttek a szovjet elnyomók, megerőszakolták a nőket, lerabolták az országot, lesöpörték a padlást, aztán erőnek erejével ránk kényszerítették a szocializmust. Szerintem nem kellett azt annyira kényszeríteni...

Ahogy általában a besúgást sem. Ahogy később a munkásőrságet sem. Csak mára valahogy megkoptak azok az emlékek...

Most jól eljutottunk április 4-től Japánig, meg a gáláns németek kuplerájáig.De kérdezem én:mi a jobb, valakit ledönteni és az illető életben marad,vagy mindenkit kegyetlenül lemészárolni, ahogy azt az SS-lovagok tették, két kupi meglátogatása között?
RE: travis 2007.04.04. 22:03:18

"Hogy mi a kommunizmus, a mai napig nem tudom."

Meg még sok mást sem tudsz. Javaslat: előbb olvasni, utána írni. Bocs, nem személyeskedés, de tényleg káoszt érzek a fejedben, meg sztereotípiákat.



RE: gabo54 2007.04.04. 22:08:45

"mi a jobb, valakit ledönteni és az illető életben marad,vagy mindenkit kegyetlenül lemészárolni, ahogy azt az SS-lovagok tették, két kupi meglátogatása között?"

Speciel egyik sem túl fényes alternatíva. Az egyiktől az illető teste, a másiktól meg a lelke egy darabja hal meg.

Ez utóbbi sem sokkal jobb. Két generáció múlva is ezt szívja az utókor...

gabó54

a szovjetek kb 500-530 ezer magyar állapolgált (civilt) hurcoltak el 1944-45-ben Szovjetunióba ebből 1955-ig kb 90 ezren tértek haza,

azért ez nem "hanyatdöntés" csupán, némi empátia hiányban szenvedsz a saját népeddel szembe,
Úgy látom, össztűz.
Surdi, ez szerintem csak részletkérdés, attól még ugyanúgy könnyen összeáll a kép. A család, a múlt, tudod.

dark_future
Mi a faszt vársz, definiáljam neked itt lexikonnyelven? Azt hiszem Eszterházy fogalmazta meg a legjobban: "A fasiszták azt ígérték, hogy kiírtják az emberiség egy részét, és kiírtották az emberiség egy részét. A kommunisták azt igérték, hogy mindenki egyenlő lesz, és kiírtották az emberiség egy részét."

Tessék, itt a definíció!
Travis!Mondok neked még néhány ázsiai komcsit:Saint Simon, Fourier,Owen.Ők voltak az utópista szocialisták, akik telepet hoztak létre-saját pénzen-hogy a kommunizmus eszméit megvalósítsák.Bele is buktak rendesen.Marx-Engels kiváló tudósok voltak, Londonban aranyozott tábla jelzi egy padon, hogy Marx előszeretettel tanult azon ülve.Nekik csak annyi közük volt az állítólagos kommunizmushoz-ami sohesem létezett-hogy olyan őrült anarchista, mint Lenin, aztán Sztálin,Rákosi a kiragadott mondataikat citálja.Aztán még ott volt a kiváló Max Weber, akinek kapitalizmus -ismertetése-pontokba szedve-alig különbözött Marxétól.Hű de nehéz volt a vizsgán-nem marxistán-megtalálni a nüansznyi különbségeket.Talán Lenin azért nem őt választotta,mert munkásságának kiteljesedése akkorra esett, amikor az anarchista pajtás már nagy léptekkel rombolta országát.
Ne félj! 2007.04.04. 22:18:56
Ma és? A magyar "kormány" pedig saját fiait (300 ezret) engedett a Don-kanyarba hurcolni, nem szólva 600 ezer zsidó származású polgáráról.
De erről már esett szó.
dark future!Magam is így gondolom.Ne félj!Az empátiás készségemről csak annyit, hogy régebben sok olyan gazember került elém,akik többen is megerőszakoltak kislányokat, még négy esztendőset is.A lányok a szemem előtt váltak emberi ronccsá.
Dr Borivoja

És mellétemeték Apró Piroskát is? No ezt nem tudtam! Azt sem, hogy Apró elvtárs összes elvtársát lenyilazták, (felszámolt kapcsolatiháló)és mellé temették...
gabo54,
Ez filozófiai vita. Én a gyakorlati, nálunk ámokfutott, szovjet típusú kommunizmusról beszélek.
Világos, hogy Marxék teljesen mást szerettek volna. Ezzel nem is vitatkozom.
„a szovjetek kb 500-530 ezer magyar állapolgált (civilt) hurcoltak el 1944-45-ben Szovjetunióba ebből 1955-ig kb 90 ezren tértek haza”

Rosszul tudod, kokrétan harmincötmilliót hurcoltak el és negyvenketen tértek vissza.

öreganyám

Na ezt magyarázd el nekem jó?

Tehát a kényszermukában elpusztakért nem kár?

gabó54

úgy látom te csak azt tanultad meg, hogy mi milyen bűnöket követtünk el,

anyám budai sváb, báttyát 17 évesen vitték el az oroszok, azóta se jött meg,
és milyen furcsa, feleségem nagyanyja a gettót élte túl,
és ez most véletlenűl egy család
furcsa nem?
„olyan őrült anarchista, mint Lenin”

Lenin? Anarchista?

Teccett tőle olvasni? Kínában éppen most valósítják meg, amit írogatott.

Na jó, kínai módon ... :-D
mavó

ez elég ordenáré duma részedről
Ne félj! 2007.04.04. 22:31:31
Gy.F. 95-ben már gazdag üzletember volt, lehet, hogy Aprő Piroskát (aki bankember volt) előbb ismerte, mint a lányát. Egyébként ahhoz képest elég szépen élnek...
Ne félj! 2007.04.04. 21:31:56

Na, ilyen nyilasmosdató szemetet rég olvastam, kösz, már nagyon kellett.
Lenin nem volt anarhista

de Kinába sem valósítanak meg semmi Lenint, hacsak nem a tökéletes államkapitalizmust,
éhbérért dolgoztatott munkásokkal

nem kell a parasztvakítás
Nefelly,

„ez elég ordenáré duma részedről”

Kokrétan?
Jaj, nefelyj, jaj ... óvasó hávégét?
(ha már nem olvastál soha Lenint, de azért persze nagy szakértője vagy)
Kínában minden van, csak kommunizmus nem.
A Tarantino is megmondta, amikor ott forgatott: "Kína olyan, mint egy revü!"
Na, léptem.
mavó
Ez az idézet a tegnapi Népszabadságból származik, Karsai László Magyarországon vezető holokauszt-kutató

többet olvassál és kevesebbet írjál
Ne félj! 2007.04.04. 22:42:16
Mindenkiért kár, akit megöltek.
De akit a sajátjai öltek meg...
Ne félj!Nem tudom ezt honnan vetted?Egyik nagybátyámat 16 évesen vitték el az utcáról-ott focizott-málenykij robotra, 1951-ben súlyos tüdőbajjal tért haza.Egy öreg cimborámat, aki 1945-ben 15 éves volt, azért vitték a Gulagra, mert állítólag hol SS, hol pedig amerikai egyenruhában látták a Tripolisban/angyalföldi rész/.1955-ben jött haz.Élményeiről három könyvet írt.Soroljam még?Másokat is ismertem,aki szovjet fogságból csak hosszú évek múltán tért haza,bízom benne nem túloztak.Ha akarod, beszélhetünk az ukránok kiéheztetéséről a 30-as években, a katyni vérengzésről,Berijáról,Jezsovról,Jagodáról,akik egymást nyírták ki,csak konkrétan nem ez volt a téma.Persze Dzserzsinszkijt, a Romanovok kiirtását se feledjük.Csak most nem éppen ez volt aa téma.Ismerősöm rokonát három német tiszt-Wermacht-erőszakolta meg.Nem lehetett elvenni a gyermeket, megszülte.Nem értesült róla, hogy a tiszti becsületbíróság eljárt volna ellenük vérfertőzés miatt.Vajon hány ilyen asszony lehet a megszállt Európában?A szovjet katonáknak sem lehetett erőszakoskodni, lopni, mégis megtetté.Sőt, ma sem szabad lopni, de lopnak.Egy szóval sem mondtam, hogy nem ítélem el az erőszakos cseleményeket.Mi mentünk oda.Ugye úgy kezdődött a balhé, hogy a másik visszaütőtt.
Most csatlakozom Travishez, Kínában tényleg kurvára nincs kommunizmus. Az ami ott van a leggyönyörűbb kapitalizmus. Ki van belőle minden olyan fék iktatva, amit anno Marx-ék és követőik harcoltak ki. Azért mert vörös lepedő van rajta? Amúgy aki ismeri a történelmüket az tudja, hogy kínát, nem szabad Európai ésszel vizsgálni. Arra hogy Szabadság még szavuk sem volt pár száz évvel ezelőttig. Nagyon más világ az.
Úgy látom, ez a téma is kimerült, lelapult. OFF

Folytathatnánk esetleg Molnárral?

Nem a lemondásával, arról nincs nagyon mit vitázni, hanem a tevékenységével, lehetőség szerint indulatok és személyeskedés nélkül. Az egészségügy Molnár-féle reformjának ("reformjának", ámokfutásának (ki-ki használja a szájíze szerintit)) többféle olvasata lehet egészen attól, hogy végre fellépett valaki az orvos/gyógyszerész lobbi valamint a potyautasok ellen és elkezdte a rendrakást -- azon át, hogy az irányok jók, de a megvalósítás hmm... -- egészen addig, hogy ez a vég, a pusztulás, az eü-rendszer porig rombolása.

Én nem igazán értek a témához, de pl. érdekelne, hogy hogyan látjátok. (A téma jellegénél fogva lehetőleg indulatok nélkül.)

gabo54,

apám 1945 és 1953 közt töltött fájin éveket egy gulágon
Annyira mégse volt gazdag, hogy 97-ben a Fejlesztési Bank privatizációs hitelét 300 milliót a MOFÉM megvásárlásához, ott és épp akkor Apró Piroska volt a bank alelnöke
„Arra hogy Szabadság még szavuk sem volt pár száz évvel ezelőttig.”

Ez urban legend, de a többiben van igazságod, és ez számít. :-)
neféj! (vagy nekély? olvashatatlan az írásod, segícs má!)

Őszöd, a milliárdos vagyonság megalapozódása mikó is vót?
Joccakát, gyerekek. Holnap tovább téphetitek egymást, nemek sajnos el kell utaznom. Pedig közben TWÁ megírja az Európa lelkét...
Jó Husvétot!
„Ez az idézet a tegnapi Népszabadságból származik, Karsai László Magyarországon vezető holokauszt-kutató”

Miva?
""Az ember nem a miniszteri bársonyszékben születik, és ha jól megy, nem is ott hal meg" - kommentálta a távozás hírét Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter..."
Ez am az igazi morbid humor!

Ugye mivel _állítólag_ gyomorrákos.
nade mindegy.
Ez a nagy meglepetés kissé álságos, már régóta hallottam, ha Kóka lesz, ML-nek mennie kell.
Lehetséges utódok:
1.Mihályi Péter: értelmes, szélsőségesen kókista piacpárti liberális
2. Repa Imre Kaposvári kh.ig.: nem rossz
3. A sötét ló: Göncz Kinga

Egyébként érdkes, az orvosok ebben a kormányban a külügyminiszteri és a gazdasági tárcát is....:)))
Ki ütött először?

Ez a kérdés értelmezhetetlen. Gondolod, hogy ha Hitler nem támadja meg a Szovjetúniót nem lett volna háború?

Ez két totális hatalom előbb-utóbb háborúba keveredik egymással ez a lényegükből következik.

"Háború" már a 20 években elkezdődött, Sztálin a német kommonistákat támogatta, gondolj Hamburgra, A nácik és a kommonisták az utcán verték egymást, mind két pártnak rendezőgárdája, rohamcsapatai voltak.

A háboru csak elodáható volt, elkerülhető nem.

Mavó

Mi volt részemről a nyilas mosdató??????

arra válaszoltam
problémád van az olvasással?
Mavo:

Asszem itt olvastam valami hasonlót, igaz már elég régen. Az ősi Kína / Patrick FitzGerald. - 1989. (Múlt Születése)
Árpád, pontatlan az utolsó megjegyzésed.
Júni 30-án sincs semmit ünnepelni, a szovjetek után jött a NATO. Mint lőtér melletti kisvárosban fölnövő honfitársad, első kézből tapasztalom, hogy katona és katona között nincs különbség.

Itt vannak. Igen. Terror? Nem. Ideiglenesen itt állomásozó baráti hadsereg. Ismerős? Igen.

Rohadt messze vagyok a jobboldalizmustól de tény, hogy M(m)o. idegen katona nélkül csak Horthy ideje alatt volt.

Ne Félj!

Az orosz vezérkar a Wehrmachttól tanulta a katonáskodást, mielőtt Sztálin kinyírta őket. De hasonlítsd össze az Oldalkocsis Uralt és az oldalkocsis BMW-t, meg fogsz lepődni. Anynit elárulok nem a hadizsákmányt koppintották le. A két totalitáriu rendszer nem utálta annyira egymást, az oroszok simán el tudták volna képzelni maguk mellett a III. Birodlamat. Meg is áltak a Visztulánál 39.-ben.
Doomhammer: sokkal korábban ígértem idézeteket Ungváritól, persze a vita azóta elment más irányba, de hát ígéret szép szó.

Általában a háborús bűnökről: 39.old. - a magyar megszálló csapatok a fenti bűncselekmények mindegyikével érintkezésbe kerültek.

A zabrálásról: 53.old. a lakossággal szemben a megszállók számtalan attrocitást követtek el. A helyzetet mindenképp radikalizálta, hogy a katonák ellátása sokszor csapnivaló volt. Természetszerű jelenség, hogy ilyen helyzetekben mindig a lakosságnak kell viselnie az összes ezzel járó szenvedést, hiszen a katona fegyver és hatalom birtokában mindent megszerezhet magának.

A zsidókról: 110 old. A wermacht és a magyar királyi honvédség nemcsak tudott a tömegkivégzésekről, hanem koordinálniuk is kellett azok lebonyolítását. A katonai közigazgatás kezdettől fogva részt vett a zsidóüldözés megszervezésében, elsősorban azzal, hogy bevezette a zsidók számára a megkülönböztető jelzést és megszervezte a gettókat valamint a kényszermunkát. Ebben a magyar megszálló hatóságok is részt vettek.

Illetve: 113 old. A legszélséségesebb példa a 49/II zászlóalj esete: két honap leforgása alatt .. hat alkalommal összesen 2400-2900 zsidó meggyilkolásában segített.(a könyv hoz példát a másik végletre is, pl. Szombathelyi Ferenc megakadályozza a kivégzéseket, illetve megtagadja a részvételt)

Foglyokról: 66.old. Több hadifogolytábor őrségét magyar katonák láttak el. Nem maradt fenn jelentés arról, hogy a magyar őrség parancsnokai mit jelentettek. A hadifoglyok gyakori tömeges éhenhalását mindenesetre regisztrálniuk kellett.

Illetve: 83. old. "Kb. 300 foglyot ejtettem. Bekísérésre erőm nincs - agyonlövettem" Hárs László százados számára egyértelműnek tűnt, hogy az intézkedése jogos.

Partizánharc: 140.old. A magyar egységek 4 partizánt fogtak el és 350 partizánt lőttek agyon. A zsákmány mennyiségáből (néhány darab kézifegyver) arra következtethetünk, hogy a támadás során a falu lakóinak zömét válogatás nélkül agyonlőtték.
(utóbbi példából rengeteg van, számokkal).

Ha úgy gondolnád ezek a kiragadott legsötétebb példak, nyugodtan olvasd végig (38-144 old.), forog majd a gyomrod, vagy legalábbis: 40. old.: A magyar megszállás története még 60 évvel az események után is a háború sötét foltja.
Ha Molnár dolgai nem, akkor legyen április 4., de teljesen más, személyes aspektusból.

---------

25-30 évvel ezelőtt (húú, még leírni is szörnyű: 30 évvel ezelőtt...) mindig izgatottan vártam április negyedikét (és november hetedikét): akkor ugyanis a szovjet katonák vidéki kisvárosunkban végigmasíroztak a főutcán. A katonazenekar rezesei mindenféle lelkesítő nótákat fújtak, messziről lehetett hallani, ha jöttek. Én persze már előre tudtam, hogy elérkezett a nagy nap és jönni fognak, így felöltözve, nagy izgalomban vártam, hogy meghalljam végre őket, aztán már rohantam is ki az utcára, és persze én is ott vonultam velük, egyszerre lépve. Kiértünk a Hősi emlékműhöz, jöttek a hímnuszok, aztán persze no a dög unalom, versek, ünnepi beszédek, blablabla. Node a vége: azt vártam a legjobban.

Újra megszólalt a zenekar, fújták a munkásgyászindulót és a Chopin op.35. lassú tételét, közben a katonák (munkásőrök, ifjú gárdisták) kimért, lassú, méltóságteljes léptekkel vitték ki a hatalmas nagy koszorúkat (brutális méretű fenyőágak, középen fehér vagy vörös szekfűk, nagy fehér selyemszalagok), a focipályán közben már felállt a lövészszázad, hogy a legemelkedettebb pillanatban díszsortűzzel és jelzőrakétákkal tisztelegjenek a hősöknek.

Beszarás szép volt, naív ifjú gyermekként mindig az év egyik csúcspontjaként éltem át.

Nekem ez jelenti április negyedikét.


Nekem a dédapám mesélt egy történetet.
Vonattal vitték ki őket.
Egyszercsak meg kellett állniuk.
Elzárta az utat egy felrobbantott magyar vonat,
sok halott volt.
Úgy mesélte, egyfajta fejetlenség tört ki,
szabolcsi bicskásokról beszélt, akik elkezdtek rohanni
az erdőben, és minden élőlényt kiírtottak,
amíg eljutottak, embereket valami tanyákon találtak,
ahol még az állatokat is megölték.

nefélj:

Gerhard Schmidhuber az SS tiszt.
Nem mintha nem ereznem magam magyarnak, de van egyfajta nemzeti onkritikam.
Aprilis 4 valoban egy masik megszallas kezdete volt, amit egyesek persze joggal felszabaditaskent eltek meg.
Csakhogy ennek mi voltunk az okai.
Emlekezzunk vissza: ki is ment onkent es dalolva a SZU ellen?

A nagy vilagtortenelemben mindig szivott az aki haborut inditott es elbukott. Ez a normalis, meg orulhetunk, hogy nem lettunk Vengerszkaja CCP.
Elvesztettuk a haborut, pedig a haborunak egyetlen nagy szabalya van: vagy nyerd meg, vagy csinalj patthelyzetet, egyeb esetben baromira megszivod.

Ha ez bekovetkezik, akkor marhara mindegy, hogy az akkori szovjet vezetes okkupacija-nak hivja-e vagy szvabodanak, azaz megszallasnak vagy felszabaditasnak. Te felszabaditasnak fogod, kulonben kapsz ket irdatlan pofont.

Magyar: Mi utottunk eloszor, es megvertek. Tanuljunk az esetbol.
"buta orosz kiskatona"
Bezzeg a szuperzseni német kiskatonák mi? Az illemtudók. Aha.

"A nácik azt ígérték, hogy kiírtják az emberiség egy részét, az oroszok meg nem, és mégis." - téma. Hehe. Akkor ugye nem titkolták a németek egy percig sem a táborok létét? Ugye nem tettek meg mindent, hogy ez ne tudódjon ki? Szimpla baromság.

rotfl. Gratulálok a színvonalhoz srácok.

Röhej.
Nos páran itt nosztalgiáztak hogy bezzeg ha a mi győzünk a dicsőséges németek oldalán most milyen jó lenne.
Kedves barátaim, ha csak nem vagy echte árja német akkor sajnos szopás lenne.
A kedves egykori német szövetségeseink ránk a 9szer csavarodott dns-ü magyarokra alsóbbrendő fajra tekintettek.
Így a háború után vagy kiraktak volna minket valahová az orosz szteppékre vagy kaptunk volna csak oda szóló vonatjegyet auswitcz -ba.
Hihetetlen mit kaptam most mailben. A mélynáci sötétség legalja. Először azt gondoltam hogy a szokásos, aztán ahogy olvastam az jutott eszembe hogy ez biztosan paródia lesz, de nem, kiderült hogy ezt vannak akik komolyan gondolják:

www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&kod=3184&rovat=


Az oké, hogy nem rajongunk GY.F.-ért, de ez az írás paródia szintű csalárd érvelés. Épp csak nem nyulaskereszt formába tördelték. - mondjuk ez tényleg annyira durva hogy erről már majdnem el lehet hinni hogy a jobb oldalt lejárató összeesküvés elszánt szélsőbalos tollból.
Ne félj!edves barátom!Most írhatnám azt, hogy a történelemben nincs ha.Nem tudni, miként léptek volna az amik, meg az angolok, a franciák feladták volna-e az országot.Roosevelt pl.Churchill iránti ellenszenve okán sokáig halogatta európai hadba lépését.Sztálin a sokat hivatkozott Tuhacsevszkij per során negyvenezer jól képzett tisztet végztetett ki,Zsukov is csak Halhin Gol-nál pallérozódott, Vorosilov maradt csak mellette.A Szu-nak Nyugat felé nem volt meg a megfelelő hadereje. Sztálin azért picikét hallgatott a tanácsadóira.Szerintem sokkal nagyobb esélye volt a világháború kirobbanásának a fultoni beszédet követő években,a Szuezi válságnál,Koreában, a kubai rakétatelepítésnél.De nem játszadozom a feltevésekkel.Condottiere! a háború egyik legszégyenletesebb momentuma volt valóban, amikor at un.lengyel jobboldal irányította warsói lázadást Vorosilov hadserege ölbe tett kézzel nézte végig ahelyett, hogy átkeltek volna a visztulán.dark future!Nekem 1970. április negyedike volt igazán emlékezetes, élőkép a Népstadionban,masírozás a Felvonulási téren,utána már csajozás a Városligetben, no és a metro megnyitás.Alig lehetett felférni a szerelvényekre, olyan nagy volt a kíváncsiság, tolongás.Ungvári szívszorító könyvét én is mindenkinek ajánlom,igenis meg kell ismerni a hős magyar tábori csendőrök,partizánvadászok népirtó akcióit, a munkaszolgálatosokkal való bánásmódot stb.
Ne félj!Majd elfelejtettem a nagy háborúsdiban:te sokkal értelmesebb vagy annál, mint hogy előítéletesen, sandasággal gyanúsíts valakit.Az eszedbe sem jutott, hogy Gyurcsány esetleg szerelmes volt a feleségébe?Ha te elkezdtél járni egy lánnnyal lekáderezted?Ha rád nézve komprommitáló lett volna a csládfája elzavartad volna?Ez már egyszer megtörtén a Matyinál,amikor a koncepciós perben elítélt felségét, férjét arra kényszerítették, váljon el, mert csak így maradhat jó elvtárs.Mindezt sokan-pl. egy közeli ismerősöm, aki már akkor híres ember volt-meg is tették.Nem úriemberhez méltó ismertanyag hiányában más magánéletében turkálni,és ehhez nem kell szeretni-másért sem-Gyurcsányt.Horváth István volt belügyér lánya, Stumpf felesége, közel húsz éve.Ezt most ítéljem el?
Csoda-Szarvas,

Ez egy idézet volt, a szerzőnél kéretik reklamálni.
Egyébként szerintem a két ideológia összehasonlítása terén abszolút helytálló mondat.
Bocs, Worluk, nem tudtam végighallgatni a Sztálin-kantátát. Ez nekem sokk.
Csoda-Szarvas-Vadász:
"Bezzeg a szuperzseni német kiskatonák mi? Az illemtudók. Aha."

kikérem magamnak. félreértettél. ironikusan mondtam, hogy buta orosz katona, hogy leessen végre másoknak, hogy az ember, amikor bosszúról van szó, akkor nem kezd agyalni azon, hogy mi a helyes és mi a nemhelyes. egyébként meg épp, hogy azt próbálom bebizonyítani, hogy az orosz katonának minden oka megvolt arra, hogy bántsa az itteni lakosságot. csúnya dolog ilyet mondani, de ez van.

molnár-t nagyon sajnálom. szimpatikusak voltak a törekvései. tudom, hogy hogyan mennek a dolgok az egészségügyben és a gyógyszerbizniszben, és nagyon örültem, hogy végre volt valaki aki megálljt parancsolt ennek a lopásnak, ennek a pazarlásnak. molnár tényleg csak jót akart - ezt meg kéne becsülni szerintem.

off: a fidesz meg kapja be. balatonöszödig mellettük voltam, de amit azóta művelnek az nem jó. leginkább azt utálom bennük, hogy nem csinálnak mást, csak akadályozzák a reformokat, a haladást. legalább lenne valami életképes ötletük, elképzelésük arról, hogy hogyan másszunk ki a szarból.
Trent_renzor, te akkor voltál Balatonöszödig a fidesszel, mikor én szovjet katona 44-ben
W. fejben összeomlott
:)
Szerintem egy normális ember akkor sem gyilkol, erőszakol, ha jogosnak érzi a bosszút. Olavastam egy könyvet egy túlélő zsidó visszaemlékezéseit, akik 45-ben, miután szabadult a lágerból, egyszerűen nem tudta ütlegelni a fogoly kölyökképű SS katonákat, sajnálta őket..
na! rossz helyre, rossz időben küldtem (hüllő)... :(
travis: A főoldalon lévő Orbán cikkre utalsz? kb fél 10-ig még az volt kint, hogy "Orbán megőrült".

Demcsák Zsuzsa röhög a markában :P
Orbán Viktor azt mondta: le kell győzni az új arisztokráciát, fel kell számolni a kiváltságosok kiváltságait. "Ez lesz a nagy győzelem, amelyhez erőt adhatnak régi nagy diadalaink" index.hu/politika/belfold/orb7768/

Múltkor meg plebejusállamot akart. Ez a fószer tényleg összeomlott fejben, ráférne egy wellnesshétvége...



"Még kér a nép, most adjatok neki!
Vagy nem tudjátok, mily szörnyű a nép,
Ha fölkel és nem kér, de vesz, ragad?"

Orbán Viktor figyelmébe ajánlom (ugyaninnét, pár sorral lejjebb) átgondolás végett:

"S miért vagytok ti kiváltságosok?
Miért a jog csupán tinálatok?
Apáitok megszerzék a hazát,
De rája a nép-izzadás csorog.
Mit ér, csak ekkép szólni: itt a bánya!
(...)"

Tisztelettel: egy plebejus

Bakterhouse,

"Az egy érdekes magyar sajátosság, amit a hazai kommunista vezetők közötti zsidó túlreprezentáltsággal szoktak lefesteni."

Biztos veletlenul. Gondolom a Tanacskoztarsasag vezeralakjai -egy kivetellel- muzulmanok voltak.

"később ez az arány csökkent, pl. már Rákosi előszeretettel használta fel párton belüli politikai ellenfelei nyírásában azok esetleges zsidó származását."

Uhum. Tehat Rakosi se volt zsido.

"jó érv volt a riválisok elvágásához a zsidó származás."

Koncepcios perek? Hmm. Peter Gabor (eredetileg: Eisenberger Benjámin), AVH?

"a legtöbb megszólaló pedig (legalábbis az én tapasztalatom alapján) mindkettőben jellemzően hiányt mutat fel."

Hiany? LoL.

Orbán nem hülye, hanem egy igazi nagy balfasz! Akkora labdát elhibázni, amit az öszödi beszéd nyomán az MSZP feldobott, balfaszság. Egy olyan reakciója nem volt a FIDESZ-nek, ami helyes politikai stratégiaként értékelhető lett volna. Ma a FIDESZnek (ha egy kicsit is használják az eszüket) kb. 60%-os támogatottságú pártnak kellene lennie. Ehelyett kb. most is az MSZP nyerné meg a választásokat (és itt direkt ellentmondok a közvéleménykutatások adatainak, akik eddig mindig elhibázták).

Na mindegy, :) nekem azért nincsenek álmatlam éjszakáim a FIDESZ miatt, csak egyre jobban idegesít a Viktor...mert ergy igazi nulla lett belőle. Le kéne má cserélni...így 2007-ben.... Ha a baloldal belebukott a "modern, új-baloldal megteremtésébe", megpróbálhatná a FIDESZ kijátszani ezt a lapot...új jobboldal, hülyék, infantilisak, demagógok nélkül. Mellesleg vannak normálisak ott is, csak a többi annyira hülye, hogy nem ismeri fel...


Viktornak mennie kell, ez nem vitás, de még nem most, majd fél évvel a választások előtt taktikai okokból.
öreganyátok 2007.04.04. 20:19:28
sh4d0w 2007.04.04. 20:03:04
"Voltak, akiket nem is nagyon kellett erőszakolni."

Izléstelen!
Daikini,

"Magyar: Mi utottunk eloszor, es megvertek. Tanuljunk az esetbol."

Toled eloszor, amugy masodjara olvasom ugyanezt az allaspontot.

Ha megengeded javitanek.

1. Kassa (maig vitatott) bombazasat azert ne nagyon akarjuk elfelejteni.

2. Es nem "mi" hanem Bardossy, holott a haduzenet joga a parlamente volt.

3. Ezutan valaszlegicsapas kovetkezett, majd utana szarazfoldi.

4. Kassaval kapcsolatban nekem is fenntartasaim vannak, de csak szimplan leegyszerusitve, hogy "mi" tehetunk mindenrol, eros tulzas szvsz.
Pascal 2007.04.05. 00:38:25

Ungvari konyve alapoz a mas hadseregekben elkovetett ugyanilyen bunok szamara is, vagy csak a magyarrol beszel/ir?

Csak hogy legyen egy teljes kepunk.
Ez után az arisztokráciás Orbán beszéd után nem irigylem a Fidesz, még nem teljesen agyhalott tagjait,főleg azokat nem akiknek majd meg kell magyarázni,hogy mit is jelent a teljesen leépült főnök legújabb mondókája!
Szerintem rengetegen érzik,már a jobb oldalon is,hogy ez az ember nagyon gáz,csak egyszerűen nem tudnak mit kezdeni vele!
Ha abból indulunk ki, hogy április 4-e a II. világháború magyarországi szakaszának végét szimbolizálta, akkor én nem látok semmi szégyellnivalót abban, hogy anno az "átkosban" április 4-i ünnepségeken vettem részt, és azt gondoltam, hogy ez a nap valóban ünneplésre érdemes. Mert ezt gondoltam. És részben - többé-kevésbé, de inkább többé mint kevésbé - ezt gondolom ma is.

Április 4-e nyilván egy önkényesen kiválasztott időpont, mert pl. míg az ország déli részén 1944 őszén értek véget a harcok, addig a nyugati határszélen csak 1945. április közepén. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez az időpont a II. világháború Magyarországon folyó harcainak végét jelképezi.

Nem Rákosit, mert 1945. április 4-én Rákosi még sehol nem volt. Nem is a szovjet blokkba integrált Magyarországot, mert ennek a képe 1945. április 4-én legfeljebb még csak mint a jövő jelenre vetődő sötét árnyéka jelenhetett meg. (Mert egyébként, ezzel az erővel a franciák meg ne ünnepeljék a II. világháború végét, csak azért, mert a németeket olyan amcsik (is) szorították ki Párizsból és egész Franciaországból, akiknek az unokái majd bő fél évszázaddal később Guantanamóban terroristává nyilvánított emberkéket kínoznak.) Agyrém!

Meg hogy a zsidók és a nem-zsidók másként fogták fel április 4-ét! (Gyakorlatilag a magyarországi harcok végét.) Na, ja! Annyira másként, mint amilyen különbség tehető azok között, akiknek nagyon veszélyben az életük, és akiknek "csak simán" veszélyben az életük. Azok megkönnyebbülése között. Mert - gondolom - rengetegen lehettek ebben az országban, akik 1945. tavaszán azt gondolták, hogy de kár, hogy véget ért a háború! Marha sokan lehettek!

Halották napján, amikor temetőbe megyünk a családommal, mindig gyújtunk egy-egy szál gyertyát a világháború(k) német, magyar és szovjet áldozatainak emlékére is, mert nekik van emlékhelyük a város sírkertjeiben. Nem teszünk különbséget. Nem tördelünk le címert, sast, csillagot. Ilyen bután neveltek minket.

De semmi probléma! Ha nagyon sokat iszok: el tudom hinni, hogy a világháborúról, a háború végéről értekezni többnyire olyan emberkék hivatottak, akiknek a háborúval, a hadsereggel kapcsolatos összes erőfeszítése annyi volt, hogy éccsapa-éccsanya kapcsolatai révén elkerüljék még azt a nyomorult kis - 6-9-12 hónapos - sorkatonai szolgálatot is. Ja, hogy néztek már hollywoodi háborús filmeket a meleg lakásban popcornt eszegetve? Ja, úgy már egészen más!

Amikor az ember pl. zsidókról, zsidózásról olvas - többek között ebben a topikban is -, akkor okvetlenül elkezd gondolkozni azon, hogy vajon valóban az "átkos" végzett-e ekkora pusztítást az agysejtek között. És aztán egy idő után rá kell döbbennie, hogy ez az idő előrehaladtával már egyre kevésbé fogható az "átkosra".

Hány olyan tizen- és huszonéves, vagy éppen már a harmincas éveiken is túl járó van ebben az országban zavaros eszmékkel a fejükben, akiknek a butaságát csak annyira foghatjuk a kommunistákra, mint az ufókra...

Az emberi butaság újratermelődik, mert ennek az országnak a lakossága semmire sem fogékony annyira, mint a széthúzásra, a pártoskodásra, a bűnbakkeresésre, a cselekvésképtelenségre, és úgy általában a butaságra. Ez a Nagy Büdös Magyar Átok, emberek, és nem a zsidók, nem a kommunisták, nem a szcientológusok meg miegymások, akiket éppen kitalálunk magunknak álcaként a saját ökörségeinkre! A legtöbb magyar embernek az ellensége ott lapul a tükörben, csak szembe kellene nézni vele. És az a baj, hogy ha ez az elmúlt 18 évben sem sikerült, akkor jó esélyünk van rá, hogy talán még az elkövetkező 180 évben sem nagyon fog.
Orbán egy szellemileg leépült politikai nulla.Naponta kitalál valami kapitális baromságot, hogy a zéró IQ-sokat begyűjtse...bankár kormány...butikos kormány...új arisztokrácia.Utálni kell az oroszkat, mert volt kommunisták,a kínaiakat mert most azok,az amerikaiakat mert globalisták, az EU-t, mert tőle tudjuk, hogy van élet az unión kívül is.És úgy általában mindenkit utálni kell, aki nem fideszes és nem kajolja a bolsevista dumáját.Figyelmébe ajánlom Dzserzsinszkij bajtárs kűzdelmét az arisztokrácia ellen, vagy, hogy ne menjünk messzire,Rákosiét.És ő kicsoda, a bányákkal, meg Tokajjal, amikor a rendszerváltozáskor-többször is találkoztam az akkori Fidesz vezéreivel-lyukas tornacipőben és vászon tarisznyával szaladgáltak.Papája meg nem hogy bányatulajdonos nem volt,hanem hajnalonta ganajozott a disznók alól, ami persze nem szégyen.Egyre inkább populista,klasszikus bolsevista elveket szajkóz,és elvárja, hogy hívei ugyanúgy örjöngjenek rendezvényein-Viktor...Viktor!-mint régen...Rákosi...Rákosi.Szomorú, hogy nem csak a bunkó híveit, a szélsőjobbosokat tudja hülyíteni, hanem sportolókat, művészeket,tudósokat is.Folymatosan hazudik, a legújabb gyöngyszem"...amikor Kiss Jánosék megírták a társadalmi szerződést,azt mondták,hogy Kádárnak mennie kell.A Fidesz ekkor közleményt adott ki, amelyben azt mondta, hogy az egész rendszernek mennie kell".Na már most:a hivatkozott mű 1987 elején íródott, közel másfél évvel a fityisz megalakulása előtt.Sohse mond olyat, aminek pár hónap múlva ne éppen az ellenkezőjét állítaná.Tök hülyének néz mindenkit.Ennek utána lehet nézni.Liberális-jobbközép-jobb radikális, már csak a szélsőjobb hiányzzik, de ami késik, nem múlik.Az agyament Thürmerrel koketál, vagy T.vele, mindegy.Hiába, lassan összenő, ami összetartozik.Igy majd nem neki kell elmondania, amit Thürmernek kéne.Önérzetükben megbántani az orosz népet?Az igen.Gőze sincs, hogy az oroszok milyen érzékenyek erre, mert bizti, hogy sohsem olvasott orosz irodalmat.Méghogy az oroszok nem európai módon gondolkoznak?A cári orosz arisztokrácia java Párizsban pallérozódott, amikor nálunk magyar nábobok mulatoztak.Ő mint európai? Emlékezzetek!Min.elnöksége alatt a világ egyetlen valamire való politikusa sem állt vele szóba, csak a szélsőjobbos Berlusconi-ő nem új, hanem régi arisztokrata-akivel viszont a többiek nem álltak szóba.Ez igen jót tett az országnak.Korábban Horn,Megyesi-itt most lényegtelen mi a véleményünk róluk-most szinte hazajár Blair-hez Busc-hoz,Putyinhoz, és másokhoz Gyurcsány.G8 Szt.Pétervárott ez a politika.Ez a háborodott még csak nem is pártja, saját narcizmusa miatt simán feláldozza az országot.
Őrnagy Őrnagy:
pedig tényleg így volt. nem pont balatonöszödig, de 2006 vége óta egyáltalán nem tetszik a fidesz stílusa, a hozzáállása meg úgy az egész politikája. egyébként sosem voltam elkötelezett híve egyik pártnak sem. úgy voltam "fideszes", hogy néha rábólintottam orbán egy-két frappáns és meggyőző mondatára. egyébként nem vagyok se nem bal, se nem jobb. legfeljebb a fidesz iránti haragom miatt tűnhetek szocialistának. pedig anarchista vagyok! :)
Postot, kenyeret! Postot, kenyeret!
sak annyit tennék még hozzá kiegészítésként, hogy amikor először sütöttel mellettem egy darab szaros aknavetőt, majdnem összecsináltam magam.Ott nem voltak egy-egy milliós egymásnak feszülő frontok, legalább tízezer ágyúval,sokezer harckocsival, bombázással.Nem hallottam bajtársaim halálhörgését, nem láttam leszakadt végtagokat, kiloccsanó agyakat stb.Egyáltalán nem csoda, hogy a háborúban előbb-utóbb az ember állattá válik, nem képes úrrá lenni tettein.Aztán meg azon is érdemes elgondolkodni, hogy a Szu. 22 millió áldozatának több mint fele,civil lakósság volt.A 10 milliós német veszteség során arányaiban jóval kevesebb civil pusztult el.Ezután lehet itt vitatkozni azon, hogy kik viselkedtek Grál-lovag módjára a lakóssággal.Hozzátéve, hogy az amerikai katonák ugyanúgy erőszakoskodtak az általuk felszabdított országokban, mint itt a szovjetek, mert ott sem féltek a vérfertőzéstől,nem úgy, mint a németek.
gabo54,

"Min.elnöksége alatt a világ egyetlen valamire való politikusa sem állt vele szóba,"

Ekkorat ne tessen mar csusztatni. Mindenesetre ugyesen fogalmazott, Min. elnoksege idejen.

Sorolok egy par nagyformatumot, akik megis hajlandoak egy ekkora "szalonkeptelen,luzerrel" talalkozni: Peresz, Kacav, Kohl, Merkel, Clinton, Bush.

Csak a miheztartas vegett:

www.whitehouse.gov/president/intl-gallery2/06.html
egy mai fideszes fejében most valami ilyesmi lehet:

(nem kell komolyan venni, ez csak a környezetemben lévő példányok gondolkodásának imitálása)

orbán viktor a fény, a remény, a megtestesült szabadság, a magyarság messiása. van neki egy titkos fegyvere, egy zseniális gazdasági terve arra az esetre, ha a szocik megbuknak és ővéké a pálya. akkor aztán újra nyeregben leszünk.

gyurcsány meg a büdös disznó, aki hazaáruló, mert lopott. arisztokrata zsidó, aki meglopja az adófizetőket. miatta ment tönkre az ország és egyáltalán nem a munkanélüliek, az adócsalók, vagy a megadóztatlan külföldi multik miatt. ááá nem. ki kéne zavarni ezt innen ezt a parazita szoci-bandát. csak rosszat akarnak. az egészségügyi reform is egy lopás. csak rosszat akarnak.

de majd kimegyünk a pesti utcákra, mint az 56-osok! cirkuszolunk a rendőrökkel, lóbálgatjuk a magyarzászlót, hogy mindenki lássa, hogy milyen kvanagy magyarok vagyunk. aztán majd unokáink leborulnak a sírjaink előtt, hogy magasztaljanak minket. tök frankó lenne olyan faszagyereknek lenni, mint a 48-asok! ott is volt elnyomás, elvették mindenünket, de aztán visszacsaptunk nekik. 56 dettó! és most is ugyan ez lesz! nem hagyhatjuk, hogy elvegyék az életünket!

mind1, most inkább megyek a mekibe. láttad az új nike csukámat? baba, mi?

the end

kabaré! komolyan mondom, ez alapján kvajó szatírát tudnék írni!
Kedves trent_renzor4

Egy igazi anarchista az egész ötpárti bandát elhajtaná kőbányába, már rég.

De az ellenzéket fikázni valahogy gyanús egy anarchistától. Első célpont az aktuális kormány, mint ahogy a Heti Hetesben is mondták: " a humor mindig ellenzéki" :DDD.

Az más kérdés, hogy idővel kitermelnénk valószínűleg ugyanezt a szintet politkusból, oszt kész, de legalább nem volt Kiszesek lennének, ez is valami.


White riot - I wanna riot
White riot - a riot of my own
White riot - I wanna riot
White riot - a riot of my own
trent reznor

Azt láttad, amikor egyetemista kislány kipirult arccal mesélte, hogy Ő októberben akár az életét is áldozta volna a "szabadság oltárán" ?! Nagyon kemény volt!
trent_reznor, ez így van, és találó, de a másik oldalról is k. jó szatírát lehetne ám írni. Talán a fórumokra író ballib (vagy ha nem is kifejezetten az, de Orbán-fóbiás, antifideszes) kartácsak szeretik azt az ábrándot, hogy ők a szellemi fölényben lévő oldal, de IRL tapasztalataim alapján ez bizony megalapozatlan, sőt szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy 100-as IQ és érettségi alatt nagyobb a baloldal támogatottsága, mint mondjuk a diplomások körében, és a választásokat az előbbieknek köszönhetően nyerték meg kétszer egymás után, de szerintem ezt te is tudod... ha nem hiszed és nem ismersz elég ún. "panelprolit" (tudom ez nem PC) akkor hallgassad pl. a klubrádió betelefonálóit... és azok még az értelmesebb felébe tartoznak.)

Gabó

Az orosz irodalom azért megcsillant helyenként
némi kritikát a bizantiánus, európaiatlan
szellemiségű orosz birodalom embertelenségével, provinciális viszonyaival, lelketlen hatalmi
arroganciáájával szemben.
Már ha jól emlékszem..
Igen Invictus, igazad lehet, elég megnézni pl. a budapest választási térképet, a menőbb budai részeken sokkal több jobbos szavazó él, mint pl Csepelen, vagy Kőbányán. De országos szinten is megáll a dolog, pl. Heves megye, vagy Ózd, Komló.
Egyébként apám és anyám családja is budán vészelte át az ostromot. Egyik nagyszüleimék az óbudai Fő téren laktak, az oroszok akkor oda költöztették be a főparancsnokságukat. Őket átköltöztették egy másik lakásba a Déli pályaudvar közelébe, orosz katonai teherautó vitte oda a holmijukat. Fehér kesztyűs sofőrrel. :) Egyébként nagyanyámék is megdöbbentek azon, mennyire gyűlölték az orosz (vagy inkább ukránok lehettek) kiskatonák a zsidókat (pedig hát ők sem voltak kifejezetten filoszemiták, mint akkori keresztény, úri középosztálybeli család, gondolom). Meg azon, hogy sűrűn hányták a keresztet (nem le:)), "bolsevik" létükre. Persze hallottak sok rémtörténetet is. És mindkét nagyapámat elvitték malenkij robotra a szovjetek, de mindketten megszöktek, elég hanyagul őrizték őket. Akik velük voltak, és nem tudtak vagy nem mertek szökni, azok csak évek múlva jöttek vissza, vagy soha.

MINDEN (!) statisztika pontosan hozza, úgy tizenx éve:
A diplomások és tanult emberek aránya
az szdsz szavazók körében a legmagasabb.
Kis spéttel követi ezt a fideszes és mdf-es tábor.
A szoci szavazóknál ez az arány pont a fele!
"a történelemben nincs ha"
könyvajánlat következik:
www.libri.hu/hu/book/tortenelem/vilagtortenelem/altalanos/mi_lett_volna_ha

valamint van még aP K. Dicknek Az ember a fellegvárban c. regénye, amiben a tengelyhatalmak győznek, viszont az Hugo-díj ide vagy oda, elég szétesett egy munka, bár részleteiben érdekes.

oszt ma meg nincs post. és vsz a jövőben sem lesz ám mindennap.
holnap viszont lesz, csak azt nem tudom még, h ezt a majom orbánt, vagy molnár lajost vegyem-e előre. miközben van egy csomó kevésbé aktuális, de tartalmas téma, köztük európa lelke.
Gabo54

Az Ok, hogy nagyon utálod OV-t, de ne akard már most ilyen alapon újraírni a történelmet.
A FIDESZ 1988. márc. 30-án alakult meg (hivatalosan, és persze azért nem a nagy semmiből.)
Többet is megtudhatsz OV-ről a Kende könyveiből: www.kende.hu.
RE: gloire 2007.04.05. 15:58:49

Nagyjából, de nem egészen. Én úgy tudom, az MSZP-nél van egy elég jelentős értelmiségi réteg, főként felső és középvezetők. Más kérdés, hogy legutóbb valószínűleg éppen ők voltak azok, akik taktikai okokból az SZDSZ-re szavaztak, akár meggyőződésük ellenére is.

------

Többeknek: az,hogy Orbán Viktor egyre furább dolgokat művel és ezt mi jól ki is tárgyaljuk, nem jelenti azt, hogy a másik tábort ne lehetne (sőt: ne kellene) szapulni, mert ott is vannak furcsa dolgok és furcsa emberek.

Előbb-utóbb a jobboldal is rá fog jönni, hogy Orbán Viktorral egyetlen dolgot érhetnek el: azt, hogy az elkúrós-megszorítós kormányzás ellenére elveszítsék zsinórban a harmadik választást is.

A normális ellenzék az ország érdeke, függetlenül a politikai oldalaktól. Ez az ellenzék sajnos nem normális (mármint a vezetői és a stratégiája), mert arra csak nem lehet építeni, hogy csinálunk majd egy semmit el nem döntő népszavazást, ami még ha érvényes és eredményes is lesz, annyi reakciót fog kiváltani az MSZP-ből, mint amikor Horn Gyulát faggatták a múltjáról (aki esetleg elfelejtette: „Pufajkás voltam. Na és?”). Borítékolom, hogy egy esetleges sikeres (bár ezt kétlem) népszavazás esetén az lesz a válasz: nem lesz tandíj, megtarthatjátok a 300 Ft-ot, és holnaptól nem vehettek gyógyszert a benzinkúton. Na és???

Ha ez az ellenzék nagy vágya, akkor húzzák le magukat a klotyón. Viktor meg jobban tenné, ha a hülyeségek hajtogatása helyett inkább visszavonulna, és kurva jó könyveket írna a modern magyar jobboldalról :-).

Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.04.05. 16:08:10
holnap viszont lesz, csak azt nem tudom még, h ezt a majom orbánt, vagy molnár lajost vegyem-e előre. miközben van egy csomó kevésbé aktuális, de tartalmas téma, köztük európa lelke.

Talán elővehetnéd bunKóka "sikereihez vezető útjait", azaz hogy valójában hogyan gazdagodott meg állami megrendeléseken gyurcsánynak és gyurcsány közeli cégeknek köszönhetően.

És milyen érdekes lenne most eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna ha...
...ha az "időközi" elnökválasztás nem döntetlen lett volna, hanem a Fodor megnyerte volna akár csak egy szavazattal is az első fordulót.

Akkor most ő mit tenne?

Egy biztos. Ellene menni egy nyilvánvaló népakaratnak nem demokratikus, és szakemberek idehaza és szete a világban állítják /most már az USA ban is/ hogy a több biztosítós eü-i ellátó rendszer nem jó az átlagnak.

A szadesz csak egy újabb fejőtehenet keres, ahonnét ellenőrzés nélkül korlátlan pénzmennyiséghez akarnak jutni. És az ehhez vezető feltétel rendszereket már megteremtették.

Erre "varrj" cikket.
boldogvagyok,

Kende könyveiből? Én a 2002-es Viktort elolvastam, ha nem veszed komolyan, elég szórakoztató. Amolyan fikciós doku-regény. Négyszemközti beszélgetések Orbán és Kövér között, párbeszédesen, forrásmegjelölés nélkül.
Olyasmi, mint Norman Mailer nemrég megjelent Várkastély a vadonban című könyve. Az nagyon ott volt, Hitler gyerekkora, egy démon narrációjában.
De az elején ott van: regény

Na, A Viktor(2002) pont ilyen, csak dokumentumnak hazudva.

Arról is lehetne cikket írni, hogy azt a köztisztségviselőt, aki anno aláírta Gyurcsányival "az állam visszabérli a privatizált ingatlant" szerződést, miért nem lehet felelőségre vonni? Pl. hűtlen kezelés.
RE: jus murmurandi 2007.04.05. 16:59:28

"hogyan gazdagodott meg állami megrendeléseken gyurcsánynak és gyurcsány közeli cégeknek köszönhetően."

Rosszul tudod, Kóka jóval Gyurcsány előtt tollasodott meg. Gyurcsánynak és cégeinek semmi köze nem volt Kókához. Magyar Bálintnak annál inkább. Másodjára meg egyszerűen szerencséje volt, mert jött a dotcom bukta, ami elvitte a PSINet anyacégét, így olcsón vissza tudta vásárolni az Elendert.


RE: Őrnagy Őrnagy 2007.04.05. 17:04:32

"Arról is lehetne cikket írni, hogy azt a köztisztségviselőt, aki anno aláírta Gyurcsányival "az állam visszabérli a privatizált ingatlant" szerződést, miért nem lehet felelőségre vonni? Pl. hűtlen kezelés."

Mert elévült. Tetszettek volna kicsit korábban ébredni...

Tényleg Árpád, nincs meg neked az a Demokrata DVD-s Pellengér, amin Bucó téged fikázz? Nem tudom megszerezni sehonnan. Róla is ígértél cikket.
Őrnagy Őrnagy 2007.04.05. 17:04:32
Arról is lehetne cikket írni, hogy azt a köztisztségviselőt, aki anno aláírta Gyurcsányival "az állam visszabérli a privatizált ingatlant" szerződést, miért nem lehet felelőségre vonni? Pl. hűtlen kezelés.


Az apró pénz volt őrnagyúr ahhoz képest amit most készülnek lenyúlni.
Komolyan mondom, ezt már nem szabad tétlenül nézni, hogy ezek a magukat liberálisnak mondó szabad madarak szabadon rabolják ki a nemzet vagyonát. És kérek mindenkit, hogy mostmár ne orbánozzon, mert ez már nem jobb és nem baloldali kérdés, hanem az egészségünk és a jövőnk.
Elévült..érdekes ez a magyar jog. Nem baj ah lopunk jó sokat állam bácsitől, fő az, hogy csak x év után derüljön ki ,akkor semmi baj, még erkölcsi bizonyítványt is kapunk simán?
RE: Őrnagy Őrnagy 2007.04.05. 17:09:57

"Elévült..érdekes ez a magyar jog. Nem baj ah lopunk jó sokat állam bácsitől, fő az, hogy csak x év után derüljön ki ,akkor semmi baj, még erkölcsi bizonyítványt is kapunk simán?"

Ez van. Jogszerűnek jogszerű, ha nem is erkölcsös. Mondjam azt, hogy lett volna legalább négy éve MINDEGYIK társulatnak változtatni a törvényeken?

A népszavazás a kormányellenes indulatok egekbe korbácsolására nagyon megfelel; presztízskérdést csinálnak a végeredményből, ugyanúgy, mint 2004-ben, amikor az érvénytelenség presztízsveszteség volt Orbánéknak.

Amúgy meg, Napnál világosabb, hogy nem kell aludnunk háromszázat sem, és Magyarország legnépszerűbb politikusa, ha nem is toronymagasan, de Mr. Fasz lesz. Nem csoda, ha az elmúlt hetekben-hónapokban annyian el akarták küldeni a picsába, de legalább a KDNP-be...
Különben a KDNP-be valóban nem hülyeség küldeni, felhozná a pártot. De ez még ráér, had foglalkozzatok kis liberális szocik csak vele addig is, milyen unalmas lenen az életetek nélküle, nem?
RE: jus murmurandi 2007.04.05. 17:08:41

"Komolyan mondom, ezt már nem szabad tétlenül nézni, hogy ezek a magukat liberálisnak mondó szabad madarak szabadon rabolják ki a nemzet vagyonát. És kérek mindenkit, hogy mostmár ne orbánozzon, mert ez már nem jobb és nem baloldali kérdés, hanem az egészségünk és a jövőnk."

Tessék akkor mondani Orbánnak, hogy felelős ellenzékként a Fidesz minden egyes esetet dokumentáljon és kezdeményezzen eljárást, amikor fenn áll a nemzeti vagyon elrablásának gyanúja. Komolyan, mert ez közérdek. Orbánéknak pont ez lenne a feladatuk: ahelyett, hogy proletárforradalmat (elnézést: plebejusforradalmat) szerveznek, minden kétes ügyet szellőztessenek meg és indítsanak eljárást. Jogász a fél csapat, még szakértőket se kell fogadni.

(És persze ne azért feküdjenek keresztbe a privatizálás előtt, mert a későbbiekben ők ill. az ő érdekeltségeik szeretnének privatizálni...)

Szerintem mindent megszellőztet a Magyar Nemzet, ezzel pont nincs gond. De hát ugye nem érdekel senkit a ti oldalatokról, amit az a náci újság ír. Kivétel , ha hülyeséget.
jus murmurandi: mi ez a nagy lenyúlás? Te miből látod? Eddig kizárólag a kórházak MŰKÖDTETÉSÉNEK magánkézbe adásáról volt szó. És igazad van nem jobb v baloldali kérdés. Két fideszer önkormányzat csinálta meg, jobb lett az ellátás.
Nagyon sok mindent hülyén csináltak az átszervezéssel, de legalább valamit csináltak. Nehogy azt mondd, hogy nem kell semmit csinálni csak több pénzt adni. Ugyanis amit az orvosok (valszeg nem mind, de én csak ilyet láttam) csináltak évtizedekig, az netto lenyúlás. Közköltségen magánpraxis, naná hogy ágálnak minden ellen.

Őrnagy Őrnagy: 17.19.15 kommented elég cinikus. Annyira szeretnék egy normális ellenzéket (ha már a kormány bal...fék). De ilyet?


Togya87 ott van neked a normális ellenzék, megmondta Gyurcsány, hogy kik azok. Nem elég?

Meg mi is ez a normális ellenzék? Amelyik nyalja a kormány seggét? Vagy csak az, ha néha együtt szavaz a hatalommal? Én ezt nem is értem.
Viktor bátyánk tényleg kezd torgyulni.

Viszont nekem a Rogán egyre szimpatikusabb.
Na kezd idióta polidilivé változni a blog, és én is részese vagyok, inkább megyek főzök holnapra az Asszonynak valami böjtöset.

Semmi értelme vitatkozni a két oldalnek, én ezt látom. Árok van, de jó nagy, egyre mélyebb. És az álközépenállók, állanarchisták , normális ellenzékért bőgők csak rontanak a helyzeten.

Én leléptem.
Őrnagy: nekem nem Gyurcsány mondja meg melyik a normális ellenzék. Miért kell ilyen stílusban válaszolni? Mire az indulat?

Szerintem:
- programokról/teendőkről beszél, nem pedig arról, hogy mit ne
- akar változtatni azon ami rossz (és ugye ilyenből van nálunk bőven)
- nem kokettál szélsőségesekkel hanem egyértelműen elítéli

Bár a fentiek mindkét oldalra igazak, de nem is baj. Igen ezt várnám el a kormánytól is, bármelyiktől.

Őrnagy Őrnagy 2007.04.05. 17:25:34

"Szerintem mindent megszellőztet a Magyar Nemzet, ezzel pont nincs gond. De hát ugye nem érdekel senkit a ti oldalatokról, amit az a náci újság ír. Kivétel , ha hülyeséget."

Hogy mit ír a vicclap az egy dolog. Tessék eljárásokat indítani konkrét ügyekben, és az ügyeket állásáról folyamatosan beszámolni. Van értelme, lásd pl. az alkotmánybíróság kedvező döntéseit. Persze melósabb, mint általánosságban vagdalózni, de eredményesebb.

Előbb az alapvető célokon kellene változtatni (az elégedetlenség szítása, a mindenáron való kormányváltás és a tömegek saját karámba terelgetése helyett a kormány ellenőrzése és az intézkedések mederben tartása), megtalálni hozzá az alkalmas vezetőt, kitalálni a stratégiát, aztán hajrá.

Maradhat persze Viktor és a népszavazásos blöff is, de akkor csak abban lehet bízni, hogy az ingatlanadóval megturbózott elégedetlenség tényleg eléri a kritikus szintet. Veszélyes stratégia, mert felhergelni a népeket könnyebb, mint lecsillapítani...

Kedves Tico!Busch többedmagával fogadta öt percre, de ezen nem fogunk összeveszni.
Őrnagy: szuper!

1. Aki független, leírja nyíltan az elveit és normalitásra vágyik, az csak ront a helyzeten.

2. Kormányt utálni ellenzéket kedvelni muszáj, ellenkező esetben csak "ál" valami lehetek.

3. Ha kifogyok az érvekből lépek.

4. Nincs értelme vitatkozni? Miért bárkinél megvan a böolcsek köve, oszt bemondja a frankót. Szerintem van értelme.

Hmmm, sajátságos.

TT
dark future · www.andocsek.hu 2007.04.05. 17:05:08
RE: jus murmurandi 2007.04.05. 16:59:28

"hogyan gazdagodott meg állami megrendeléseken gyurcsánynak és gyurcsány közeli cégeknek köszönhetően."

Rosszul tudod, Kóka jóval Gyurcsány előtt tollasodott meg. Gyurcsánynak és cégeinek semmi köze nem volt Kókához. Magyar Bálintnak annál inkább. Másodjára meg egyszerűen szerencséje volt, mert jött a dotcom bukta, ami elvitte a PSINet anyacégét, így olcsón vissza tudta vásárolni az Elendert.

Igen valóban, majd magyar bálint újra állami megrendelést adott ennek a szerencsétlem cégnek, és ekkor már wallis is meg bajnai gordon is benne volt.
És akkor még nem említettem a Máv székházat veszek, majd visszabéreltetek gyurcsány módra, vagy a vizitdíj automata üzletet, illetve az ahhoz szállított szoftvereket amire a gazd-i minisztérium adta a támogatást, és ki is volt már ezekben az időkben a miniszter? Valami kóka féle nem?
És akkor ott van még a Dataflex ügye, vagy a Solvo bitechnikai biznisze, de kinek is volt ez is biznisz? Ja azoknak akiket állami pénzen vásároltak ki. Lepp Gyula, meg slepje.

Ezért kínában már rég kivégezték volna.

Az utóbbi 12 évben minimum 10 milliárdot loptak el ezek.
totya87 2007.04.05. 17:27:22

Higgadj le és gondolkozz!

Mire ez a nagy ámokfutás?
Miért nem veszik figyelembe a különböző szakmai fórmokat illetve az orvosi kamarát?
Miért van az, hogy az ellenzék egyetlen egy javaslatát sem voltak hajlandóak elfogadni az elmúlt 5 hónap alatt az eü-i reform kapcsán?
Miért sietnek szerinted a több biztosítós rendszer bevezetésével?


RE: jus murmurandi 2007.04.05. 17:49:11

Az igazán nagy lóvékat nem Kóka talicskázta el (maximum miniszterként közreműködött benne). Arra én is kíváncsi leszek, hogy az NKTH viselt dolgairól és a magyar biotechnikai ipar fellendítéséről miket oknyomoz még Bodoky mester.

Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy igazán nagy lóvék valószínűleg már nincsenek. Egy-két milliárdok, ráadásul mai árfolyamon. Nudli ahhoz képest, amiket a kilencvenes években (főként annak is az elején) elsíboltak. A paradicsomi állapotoknak (hál'istennek) már vége, persze lehetne (és kellene) még hová fejlődni.

boldogvagyok!akkor nem másfél, hanem egy, a lényeg, hogy a tanulmány megjelenésekor nem létezett.Kende könyvet olvastam, a szerző osztállytársam volt.Üdv.
RE: jus murmurandi 2007.04.05. 17:55:13

"Mire ez a nagy ámokfutás?
Miért nem veszik figyelembe a különböző szakmai fórmokat illetve az orvosi kamarát?
Miért van az, hogy az ellenzék egyetlen egy javaslatát sem voltak hajlandóak elfogadni az elmúlt 5 hónap alatt az eü-i reform kapcsán?
Miért sietnek szerinted a több biztosítós rendszer bevezetésével?"

Ezek teljesen jogos kérdések, én is elgondolkodtam rajtuk. No ilyenekkel kellene foglalkozni az ellenzéknek, plebejusállam építése helyett. Szerintem mindenki jobban járna.

jus: teljesen nyugodt vagyok.

Miért nem veszik figyelembe a kamara/szakmai testületek véleményét? Hát ezt leírtam: az orvosoknak a jelenlegi zavarosban halászás a legjobb. Ugyanis most SEM ingyenes az eü (a TB járulékon túl), hiszen hálapénzt fizetni kell. Ami velem történt: egyszerű sebészeti műtét 3 éve 60eFt. Aznap a doki (rendes egyébként) kb 4-t műtött. Ezt persze nem teszi meg minden nap, mondjuk hetente egy napot műt, az is netto 1millió. Hát akarná Ő, hogy ez megváltozzon?
Pl milyen javaslata volt az ellenzéknek azon kívül, hogy semmit ne csináljunk, csak dobjunk több pénzt a lyukas zsákba?

Miért ilyen gyorsan: mivel elég rövidek a ciklusok, ami az első 1.5 évben nem történik meg, annak annyi. Az utolsó évben már csak adót lehet csökkenteni, 14.havi nyugdíjat ígérni, minden napra szivárványt... Láttuk.

Félreértés ne legyen: nem állítom, hogy nem történhet zavaros ügylet, csak nem látom mi annak a bizonyítéka, hogy az egész teljesen biztosan az.
dark future · www.andocsek.hu 2007.04.05. 18:10:29
RE: jus murmurandi 2007.04.05. 17:49:11

Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy igazán nagy lóvék valószínűleg már nincsenek. Egy-két milliárdok, ráadásul mai árfolyamon. Nudli ahhoz képest, amiket a kilencvenes években (főként annak is az elején) elsíboltak. A paradicsomi állapotoknak (hál'istennek) már vége, persze lehetne (és kellene) még hová fejlődni.


TÉVEDSZ!

A többbiztosítós rendszer rejti számukra a legnagyobb lehetőséget. Minden kezdet káosz és ők erre a káoszra alapozzák a mannát. Sok sok év kell, mire mérséklődni fognak majd a biztosítási árak, csakúgy mint a gépjármű KFB nél. És itt nagyon nem mindegy, hogy mit kapsz érte.
Jus: érdekelne szerinted mit kellene tenni az egészségügyben? (őszintén érdekel, nem cinikus a kérdés)
RE: jus murmurandi 2007.04.05. 18:14:44

Nem a több-biztosítós rendszerről írtam, hanem amiket Kóka kontójára felsoroltál. Természetesen azok sem kevés pénzek (a pályázatokon 1-2 milliárdokat osztogattak, amiből persze azért valamit csinálni is kellett), de a kilencvenes évek nagy kavarásaihoz képest (privatizálás, szanálások, olaj, ÁFA) nemzetgazdasági szinten nudlik.

A több-biztosítós modell és az azzal járó felfordulás már jobban hasonlítana a nagy lenyúlós időkhöz, Gyurcsányék szívják is a fogukat rendesen (szinte biztos, hogy botrányok lennének belőle).

RE: totya87 2007.04.05. 18:19:14
"érdekelne szerinted mit kellene tenni az egészségügyben?"

Engem is érdekelne, tegnap már fel is dobtam a témát, csak nem volt rá kapás. De mivel Árpi nemrég ígért egy Molnáros postot, szerintem ne vegyük el a kenyerét és ne dumáljuk ki előre a témát.

szerintem az hogy az átmenetben zűrzavar (is) lesz, nem gátló akadály. Ugye egyikünk sem mondta, hogy a kádári diktatúra megszüntetése zürzavarral jár, inkább bele se kezdjünk.

Minden változtatás ezzel jár, de ha a letisztult állapot jobb mint a mostani, akkor megéri.
ragyogót írtam: gátló akadály. Bocsi: gátló körülmény
RE: totya87 2007.04.05. 18:27:07

"Minden változtatás ezzel jár, de ha a letisztult állapot jobb mint a mostani, akkor megéri."

Egyelőre még az sincs tisztázva, hogy az egyik letisztult állapot (= több-bizosítós modell) jobb-e, mint a másik letisztult állapot (= RENDBETETT (!) egybiztosítós modell). Erősen megoszlanak a vélemények...

Egy-két milliárd? zűrzavar? gátló akadály? Hm.... Látjátok pont ez az... Amíg zűrzavar van, addig a lenyúlók számára is kérdéses, hogy lebuknak-e, hogy hogyan csinálják, hogy hogyan védekezzenek. 2000-re azonban megtanulták, hogy honnan, mennyit érdemes lenyúlni.... és a legfontosabb: hogyan. Olyan dolgokból pénzt képesek csinálni, amire nem is gondolnál. Nem azért mert nagy művészet, hanem mert okosan csinálják...nem frekventált területeken és a sajtó számára is kevésbé hozzáférhető területeken. De nagyon nagy lóvékat. Balkán és kész. Ne legyenek illúzióink.
totya87 2007.04.05. 18:19:14
Jus: érdekelne szerinted mit kellene tenni az egészségügyben? (őszintén érdekel, nem cinikus a kérdés)

Ésszerű és megfontolt átalakításra feltétlen szükség van, amelynek ráadásul meg kell adni a társadalmi szakmai polémiáját és egyeztetését, beleértve a hatástanulmányok elkészültét is, mert most egy sem készült.

Mindenképpen megtartanám az egy és profit nélküli egészség biztosítási rendszert, mert így a profitot meg lehetne spórólni, ami minimum 20-30% a befizetett biztosítási díjnak.
Az állam saját maga is ki tudna dolgozni egy ellenőrző rendszert, amit a kórházak nyakára küldhetne, és a feltárt esetek arányában jutalékban dolgoztatnám őket.
Gondolj csak bele pl. abba, hogy a parkolás kinek biznisz? Mert nem az önkormányzatnak az biztos. És mit művelnek az emberekkel a parkoló őrök és a behajtó szervezeteik?
Ezt akarják a kórházakkal is, de ott már közvetlen a bőrödön fogod érezni a hatást, és nem csak az idegeiden.

Kórházak létszámán el lehet gondolkodni, de nem úgy, hogy a vidéki embernek 1-100 km között kelljen utaznia, csak azért mert vidéki. Ez rendkívül nagy és aránytalan terhet ró a vidéki emberekre, és nem is várható el. Ráadásul nincs meg az esélyegyenlőség az állampolgárok között, ami szerintem alkotmány ellenes is egyben. Az egészségnek ára van, de az életet és ahhoz való jogot nem lehet kizárólag pénzben mérni.
Szerintem egy "monopol"helyzetben lévő, a politika játékszerévé tett szervezetet nem lehet rendbetenni (nemcsak nálunk sehol).
Amíg az állam odaejtőernyőztetheti levitézlett vagy megjutalmazni kívánt embereit, addig ott nem lesz rend. Tudom, hogy a példa rossz, de amíg a telefonhálózat állami kézben volt, addig tizenéveket kellett várni vonalra. Néhány évvel a magánosítás után pedig azzal nyaggattak, hogy a budira mért nem kérek külön vonalat.
Persze azt lehet mondani, hogy a szegénynek ne legyen telefonja, azt viszont nem, hogy ne legyen egészségügyi ellátása. De ez megoldható kérdés.

Amit én alapelvnek tartok az a kockázatközösség: ne legyen szegénynek való egészségügy és gazdagnak (pedig valszeg inkább az utóbbi aljába tartoznék).

De miért nem lehet olyan több biztosító, amelyik nem profitot vehet ki, hanem mgmt díjat kap (10-12%). Amennyiben sok tagja van, sok a 10%. Ha kevés, így járt.

A kockázatközösségnek pedig szimpatikus módja a jelenleg vita alatt álló német rendszer: kiszámolják mennyi a nemzeti átlag bevétel, amelyik biztosító fellete van az befizet, aki alatta, az kap. A kórházak pedig szerződést kötnek a biztosítókkal. Így nincs rosszabb ellátásban a szegény és a gazdag.

Nem kell állami ágyszám leosztás, ami nem azon dől el mennyire szükség, hanem hogy a terület képviselője jó oldalon ül-e a Házban, illetve a jó oldali képviselők közül mennyire erős.

Egy ötlet.

Amit még nagyon fontosnak tartanék, az kockázattal arányos járulék: dohányzol? Extra % Részt veszel a biztosító által finanszírozott szűrésen Mínusz % Ez vagyoni helyzettől függetlenüél elvárható.
RE: totya87 2007.04.05. 18:39:39

Ezt tök rosszul látod, és nagyon rossz a hasonlat. Nem az a kérdés,hogy az eü.szolgáltatás maradjon-e állami kézben (ill. ez csak Viktoréknak kérdés), hanem az, hogy szükség van-e több biztosítóra.

Anno amikor leégett a BS, jött a sok okos, hogy miért nem volt biztosítva... Akkor szépen levezették nekünk, hogy azért, mert az államnak nincs rá szüksége, hogy valaki közbeékelődve lenyúlja a pénz egy részét, elég nagy ahhoz, hogy tudjon kockázatot vállalni.

Az eü-biztosítással is az a helyzet, hogy elég nagy az állam ahhoz, hogy meg tudja oldani a feladatot és biztosítóoldali verseny nélkül is rá tudja kényszeríteni a szolgáltatókat az önmérsékletre (lásd pl. gyógyszergyárak). Persze csak ha akarja. Ha közbeiktatunk egy láncszemet, az a pénz egy elég jelentős részét elviszi, ráadásul egy ekkorka piacon nincs arra garancia, hogy valódi verseny alakuljon ki. Lesz néhány ellenőrizhetetlen kvázi-monopólium az egy ellenőrizhető helyett.



dark future!

Tapsvihart Neked!
totya

a válsztáson csak az SZDSZ kérte a több biztosítós rendszerhez a válsztók támogatását kapott 5 %-ot
a szavazók 95 %-a olyan pártra szavazott, köztük az MSZP szavazók is akik egy biztosítós modelt támogatták,

1, becsapja-e az MSZP szavazóit, csak hogy hatalmon tudjon maradni?

2, Megkérdezik-e a választókat népszavazás útján erről a kérdésről, amely évtizedekre befolyásolja majd a mindennapi életüket, így próbálva feloldani az 1.pont ellentmondását,

3, Milyen náci, kommunista élcsapat tudatnak kell lenni az SZDSZ-ben, hogy 5% képviseletében rákényszerítse az országra az akaratát.

Ha az MSZP-nek és az SZDSZ-nek van még valami köze a demokrácia szelleméhez, akkor népszavazásra teszi fel a több biztosítós kérdést, vagy egy új választáson 2010-ben ezzel a programmal indul. És akkor meglátjuk mi lesz az eredmény.

Amit az SZDSZ csinál ebben az ügyben az szimpla parlamenti számtan és egy nagy ugrás az ország weimarizálódása felé.

De ha ti, úgy gondoljátok, hogy négy évente kicsi diktátorokat választotok meg, és ez így van jól, akkor inkább Kádár Jánost vissza, ott legalább a krumplileves krumplileves volt.
Ne félj! 2007.04.05. 18:55:48

Ez is korrekt volt, csak már kevesen emlékeznek vagy akarnak emlékezni ezekre a tényekre.
Kóka már zsarol!

Hallgassátok a híreket!
Nézzétek én azt nem látom, hogy az állam ilyen lépéseket meg akarna tenni. Tudhatná (talán), de nem teszi. Egyik sem. A gyógyszergyártókat nem kellene emlegetni tán. Azt az erkölcstelen állapotokat. Beteg érdeke? Khmmm


Kicsi a piac? Ez van.

Parlamenti számtan? Hát igen elvileg igazad van, de ez minden kormányban így működik. Kisgizdákat is bevette OV, mert kellettek. SzDSz-t is bevették a szocik mert kellettek, ők meg azt mondták ez sarokpont. Érdekes azért: ha lemondanak róla, akkor "mindent bedobnak a hatalomért", ha nem akkor "zsarolják az országot". Bár nagyon kiábrándultam belőlük az elmúlt néhány évben, de azért nem egyszerű a helyzetük.
Nos, kezdjük az elején, ha már a lenyúlásról van szó:1992-ben a Fidesz-MDF 2,3 milliárd forintért értékesítette a közös székházat, amit az államtól kaptak.Aztán, Gyurcsány milliárdosból lett miniszrerelnök, Orbán miniszterelnökként lett milliomos.Mondjam még?Simicska és tsai.cégeladásai, Kaya Ibrahim,Josip Tot,ha nem ők vannak kormányon és nem a kispajtásuk a legfőbb ügyész, már mind sitten lenne.Ezüsthajó-a kétezres aug.21-i ünnepség többe került, mint azóta az összes, a korona huircolászása.Minden falunak jutott egy csapatzászló, támogatás gyanánt stb.Valaki azt írta, nem szeretem Orbánt.Sohsem szerettem, de a cérna a 2002-es választási kampány során a Millenárison szakadt el, ahol tudósítani voltam.Számos bekábítózott, borosüveget kézben lóbáló, szavazati joggal nem rendelkező sihederek torkuk szakadtából, szinte önkívületi állapotban üvöltötték.Viktor!Viktor!Ilyet csak a Kabaré c.filmben láttam utoljára,szó szerint féltem.Mimikáján, szemforgatásán, hamis, kényszeredett mosolyán látszik, hogy maga sem gondolja komolyan amit mond, csak hülyíti a népet.Ha meg komolyan gondolja, komolyan aggódom-mint embertárs- a szellemi állapotáért.Más: azt hiszem Justus murmurandi írja, nem fogadják el a fityisz eü-re vonatkozó ajánlatait.1./A fityisz a nem-en kívül nem mondott semmit,azt meg nehéz figyelembe venni.2./Mikora és tsi úgy képviselik a választókat és az egészségügyet, hogy kivonul.Csakúgy, mint Farkas Flórián a cigányokét, azért is kapott most is zakót a választáson, ahogy tanítómester O.V.hiába, a roma is tanul.3./Nem veszik figyelembe az orvosok, stb.véleményét?Nem kéne észrevenni, hogy az egész mögött az orvosmaffia-a gyógyszereknék meg a gyógyszerész-kiváltságait félti?Lehet, hogy nem tökéletes a reform, de legalább történik valami.Sajnos 1990-óta, kicsit Horn, most pedig Gyurcsány az, aki láthatóan tenni is akar valamit.Igaz, aki nem csinák semmit,nem is hibázhat.Nekem is tele van a tököm a megszorításokkal, de én sem opponáltam, hogy állj, erre nincs fedezet, amikor Megyesi osztogatásának köszönhetően-majd Gyurcsány-30%-kal növekedtek a reálbérek, meg az enyém is.Örültem, hogy szüleim 13.havi nyugdíjat kapnak, pedig minden józanul gondolkozó ember tudta, hogy erre sem akkor és ma sincs fedezet./Orbán 14.havi nyugdíj/.Szintén elszakad a fonál, az öszödi hivatkozásáról,ahol Gy. csak a betyepesedett, saját nem létező baérjain ülő volt KISZ-párt apparátcsikokat akarta felrázni.Nekem is volt ilyen stílust képviselő főnököm.Tovább is van:Sokan kiröhögnek, hogy minden szart elteszek.Még Öszöd után egymás mellé tettem a Fidesz és az MSZP választási ígéreteit.Előbbi cca.1500 milliárddal többet ígért,mint a kormányon lévők, pedig tudták, milyen állapotban van a gzdaság.Ezért is riogattak a megszorításokkal.Ha nyernek, kíváncsi lennék, milyen bolsevista dumával lázítana most Orbán.Kis kitérővel:A nemzet orvosa egyebek mellett az OPNI megszüntetése ellen dumál, amit én is elítélek.Csak hülyíti az embereket,mert 2002-ben ő akrta eladni egy izraeli befektetőnek, ami ellen az azóta elhúnyt főigazdató Vér professzor utolsó lehelletéig kűzdött.Ellenőrizhrtő, anno az összes lap tele volt vele.Aztán meg látom, amint klozetpapírét rohangál Gyurcsány, mert ha eredményes lesz az előreláthatólag három"komoly"kérdéses népszavazás-ami vélhetően kizárt-borzasztó lesz a következmény.Nem kaphatok benzinkútnál hashatót, a magyar paraszt meg előbb vehet három lapát jó zsíros magyar földet-mert csak annyira van pénze-mint a gaz kapitalisták, új arisztokraták.Persze ezt úgy kell tárgyalni,hogy akkor mehet a kormány de gyorsan.Én megmondanám kinek kell menni és hová, de volt gyerekzobám.Ma du. egy KDMP-fityiszpapagáj azt monda a rádióban, hogy bárdolatlan volt-a népét megvédő-orosz nagykövet Orbánnal szemben,mert olyat nem lehet mondania egy diplomatának, hogy "megértettük egymást"?Ez olyan, mint a háborúról folytatott vitánk, úgy kezdődött,hogy a másik visszaütött.Persze O.V.csak annyit tett, hogy nem is nagyon burkoltan, bunkónak nevezte az orosz népet.Hát kedves barátaim, aki erre azt mondja, szeressem Orbánt, s megcáfolja e tényeket,ígérem megteszem.
Ne félj!Tök jó amit írtál.Az SZDSZ azt is elfelejti, hogy mindháromszor a szocik hátán jutottak be a parlamentbe, pedig 1994-ben az abszolút többség miatt erre nem is lett volna szükség.A yuppi Kókának meg már most kinyílt a csipája,már most zsarolja a szocikat.Az egér és az elefánt esete.
RE: totya87 2007.04.05. 18:52:32

"De miért nem lehet olyan több biztosító, amelyik nem profitot vehet ki, hanem mgmt díjat kap (10-12%). Amennyiben sok tagja van, sok a 10%. Ha kevés, így járt."

Na itt van az eb elhantolva!!!!

10-12%. Erre utaznak az SZDSZ szakállas bácsijai. Tudod, hogy mennyi az? Nagyon egyszerűen megnézhető, pl. itt: www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/27B16A86D519960DE040A8C0CB321D09

2007-ben az Egészségbiztosítási Alap kiadásainak tervezett főösszege 1 665 milliárd Ft. Ennek a 10%-a 166 milliárd! Évente!

Mennyi jelenleg az OEP éves működési költsége? Ha jól látom 20 milliárd. A kettő közt mennyi is a különbség? Na erre már érdemes rátenyerelnie valakinek...

Persze lehet azt mondani, hogy a versenyhelyzettel meg az eü. kifizetéseket lehet jelentősen csökkenteni. Csakhogy ehhez nem kell több biztosító, elegendő az az egy, ha valaki végre rendet rak a kuplerájban.

Ez a nagyságrendileg sok tíz, de akár százmilliárd Ft évente azért elég kurva nagy pénz (főként az egyéb lenyúlási lehetőségekhez képest), és nem csak a biztosítók járnának vele jól, de számos egyéb ágazat is, pl. a reklámipar és a média (valószínűleg az eg.bizt.pénztárak lennének az egyik legnagyobb hirdetők).

Nem kellene erről hetek alatt gyors döntést hozni...

gabo54 2007.04.05. 19:11:59

Direkt kértem, hogy most ne orbánról szóljon a dolog.
Te mit gondolsz, te szerinted, neked, jó lesz az ha majd hónapokat kell várni egy műtétre?
És jó lesz majd jóval magasabb díjat fizetned?
Az egészség nem lehet üzlet.
De ha neked jobb a bevezetni akaró rendszer, akkor válaszd azt. Menj ki Bécsbe, és köss ott biztosítást.
De az ország többsége nem ezt akarja, és a vélasztáson az szdszt kivéve senki nem ezt tűzte a zászlajára.
Nis társadalmi felhatalmazása gyurcsányéknak, még akkor sem, ha egy törpe párt új fürerje koalició felbontásával zsarolja.
Az mszp még erkölcsileg egy tiszta lappal is kijöhetne ebből, ha borítana, és azt mondaná, hogy nem enged a zsarolásnak, mert kóka már nyiltan zsarolja az mszpt.
dark future · www.andocsek.hu 2007.04.05. 19:19:28

Még soha senkivel nem értettem egyett ennyire, mint most itt veled.
Nem csak tájékozott vagy, hanem logikus fejtegető is.
Gratula.
Örülök, hogy legalább egy ember nem vak.
gabó
lehet a pénztárhoz fáradnod
sokat dolgozol

"mint a háborúról folytatott vitánk, úgy kezdődött,hogy a másik visszaütött."

Vagy úgy, hogy olyan helyzetet teremtenek, hogy az reménykedhet a túlélésben aki elsőnek üt.
Ha mégis te leszel vesztes a végére, akkor a győztes írja a történelmet és téged tesz a háború okának.
Az orosz-német egyezmény alapján felosztották egymás közt európát, Magyarország német befolyás alá került, kerülhetett volna orosz befolyásalá is, mint például Beszarábia, Kelet-lengyelolrászág.

Igy kellett politizálni, 1941-ben ha kimaradnak Hortyék az orosz háboruból várható lett volna a Német megszállás, már a balkáni háborúk miatt is,képzeld el 1942-től Szálasi uralmát.

Mellesleg a történelem tudomány használja a "mi lett volna ha" kérdését, úgy teszi fel : milyen valós alternatívák álltak adöntéshozók előtt?





RE: jus murmurandi 2007.04.05. 19:27:12

Köszi. Ha nem a politikai oldalak és az érzelmek irányából közelítenénk gazdasági kérdésekhez, az a köz javát szolgálná, mindenkor.

Te,"TWÁ" ebben megint egyetértünk.Sajnos,bárhonnan is nézzük-eqrtuk.Nem kicsit,nagyon.Nem éltünk a lehetőségeinkkel,nem voltunk elég gerincesek és nem zavartuk el az előző rendszer lieblingjeit.
Egy nagy pofáncsapás kimaradt,kiegyeztek-most meg nem tetszik senkinek a szemétégető szaga.Igen itt ég és bűzlik a szemét.mert 18 éve senki nem mert egy rendes flatust elengedni a kerekasztalnál,csak megbékélni akart.Mondjátok el egy sebésznek,hogy a rothadó testrész gyógyítható,gyógyszeresen.Megmondja 1-2 nap eltéréssel a halál időpontját.
No itt tartunk,csak a temetést kell megrendelni.
dark future · www.andocsek.hu 2007.04.05. 19:29:44

Így igaz!
Ezt az elvet kellene tartani.
..jo h errol is ir valaki, szerettem a nagy es pozitv szoci unepek vizionalizalo jovo kepeit....puszko szabin leszek aprilis 23al bezarolag..juheeeeeeeeeeeeee zum zum irhatna levelet nekem kedves darazsam:)))
LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL
ha "szakállasbácsizunk és fürerezünk", az nem értelmes vita, én sem dobálózom cimkékkel.

Még egyszer mondom: az állam sztem nem teszi rendbe mert nem így működik, de ezt már kifejtettem.

Jus: többet kell-e fizetni? Ezt nem tudjuk. Most is rengeteget fizetünk. Ellenőrizetlenül, zsebbe!

Üzlet-e az egészségügy? Hát igen. Orvosoknak, gyógyszergyáraknak... Nem ezt kell meggátolni, hanem azt, hogy a társadalom ketté szakadjon.
totya87 2007.04.05. 19:39:35

hanem azt, hogy a társadalom ketté szakadjon.

Ezzel, és csakis ezzel tudok egyettérteni veled.
Valszeg még nagyon fiatal vagy és kevésbé érzed a világ baját. Nem baj majd el jön az az idő, amikor Te is érezni és érteni fogod a problémákat, és kellően tudsz majd szelektálni a hírek és hírcsatornák tudósításai között.
Remélem nem bántottalak meg, mert ez nem állt szándékomban.
jus murmurandi 2007.04.05. 17:49:11

Kínában már a komplett parlamentet (kormánypártistul, ellenzékestül: bányák, Vegyépszer, Millenáris, stb) és önkormányzati struktúránkat kivégezték volna.

Vagy...

Vagy ők lennének a parlament és az önkormányzati struktúra... hoppá. Ők azok.

Mind a kettő egykutya. Fogadok nem egyszer meg is egyeztek, hogy akkor te azt, én ezt, és erről pszt, legfeljebb, ha elévül majd sóhajtozunk egyet...

Invictus 2007.04.05. 15:47:12
A
Fasza. Szó nélkül levágja a post felét? Ez baba.
jus murmurandi!én nem értek az egészségügyhöz, és eddig nem volt a kormányból, aki normálisan elmagyarázza.De legalább megmozdul az állóvíz.Természetesen nem örülnék annak, amit írtál, de biztos vagy benne, hogy így lesz?Remélem nem.Az SZDSZ-ben is igazad van, én is leírtam, milyen ocsmány dolog a yuppitól azonnal zsarolni.Kíváncsi lennék mi erről a véleménye annak a közel 50%-nak, akik nem rá szavaznak.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.05. 19:48:09

Itt is ott is csak a piti tolvajokat büntetik.
Lásd kulcsár szabadon kóbicál, míg egy politikai foglyot évekre bevarnak. és nem is enyhítik ha nem éppen rendőr.
A money részéhez (saját fülemmel hallottam):

A megszüntetni kijelölt (nem tudom a döntés jó-e vagy nem ezen nem vitatkozom) Schöpf Merei kórházat át akarja venni üzemeltetésre a mgmt. Azt mondta a főigazgató, hogy az a pénz amit OEP-től kapnak plusz eddigi hálapénz elég lesz magán működésben is. És ezért olyan számlát adnak ami egészségpénztárra elszámolható. Érdekes.

Tehát nem biztos, hogy drágább lesz.

Egyébként akkor ezt se hagyjuk a dokiknak?
Akkor szóval:
(A hiba a kisebb jel beírása volt, az azt követő részt levágta ez az izé...)

Invictus 2007.04.05. 15:47:12

A kisebb, mint 100IQ ellentéte a diplomás? Hol élsz te? Ébredj fel, minden gyengeelméjű kaphat diplomát. Köszönhetően annak, hogy boldog-boldogtalan járhat(ott) felsőoktatási intézménybe. Szart se ér lassan egy diploma.

jus murmurandi 2007.04.05. 16:59:28
S te vagy a nyilvánvaló népakarat. Vagy esetleg még az Ovi sleppje? Az Új-szövetség vagy mi? Ez vicces.

Én elhiszem, hogy szerinted nem jó a több biztosítós rendszer. De te is hidd el, hogy nem normális 350 milliárd forintot költeni állami pénzből pl. gyógyszerekre.
Muszáj reformálni. Én speciel sajnálom, hogy éppen Molnár lépett le ebből a kormányból, ő legalább tett is valamit, nem csak helikopterek adok-veszek-jével foglalatoskodott... GyF itt baszta el, nem Őszödön.
jus: háát mit tekintesz nagyon fiatalnak. 42.

Hírcsatornák: na ezt hagyjuk, ha ide bemegyünk...
totya87

jus: háát mit tekintesz nagyon fiatalnak. 42

Sorry, de én a 87 ből indultam ki.
Azért nincs harag ugye?
Akár így, akár úgy tiszta egészségügy a következőképpen érhető el:

Senki nem fizet alapvetően semmit.

Ha megbetegszik, meggyógyítják (előtte közlik, hogy mennyibe fog kb. kerülni, választhat milyen kórtermet akar, stb.)

Gyógyítás után az orvos SZÁMLÁT állít ki!!!!!!!!

Majd a tag kifizeti. Ha nem tudja kifizetni, akkor kifizeti részletekben (ezt lehetne szabályozni akár 30 évben is) mint egy hitelt csak épp persze sokkal kedvezőbb kondíciókkal. Ha ne adj isten meghal, akkor mint köztartozást le kell vonni az örökségből.

Namármost, arra az esetre, ha valaki krónikus, súlyos beteg, munkanélküli stb. stb. rokkant stb., akkor az van, hogy fennmarad a kockázatközösség, de a mostani helyett csak egy egészen minimális százalékot (1?) vonnak le a fizuból. Ebből lehetne fedezni a rokkantakat stb., meg ha az örökség nem elég.

Persze...tudom hülyeség és ez így nem működik, de szerintem alapelgondolásként nem rossz.... Ki lehetne dolgozni hasonlót. Sehol nincs ilyen? Nem vagyok otthon ebben a témában, de mindig kinyílik a bicska a zsebemben, amikor a politikusok azzal jönnek, hogy sehol sincs ilyen, vagy hogy hol van olyan (lásd vizitdíj). Ki a francot érdekel? Mi nem lehetünk kreatívak? Nem találhatunk ki új rendszert? Talán azért is tartunk ott ahol, mert mindig msát másolunk, ami fasza sok esetben, csak nem mindegyikben.

Kulcsszó: SZÁMLA. Ja, és esetleg egy részét le lehetne vonni az adóból is.
jus: egyébként érdekes ez a "fiatal vagy majd benő a fejed lágya"

Ez azt jelenti, hogy aki (jószándékúan) nem ért veled egyet, az éretlen. Aki viszont egyetért, az felnőtt, tájékozódni képes, önálló egyéniség?

0 Tolerancia 2007.04.05. 19:58:02

Most is kockázat közösség van, csak elavult rendszerrel, mert szándékosan hagyták lerohadni, hogy utána lehessen rá mutogatni hogy ez így nem mükszik.
Régi ócska trükk.
harag nincs, csak kicsit érzékeny vagyok erre. Mindenkinek megvan a maga "achilles pontja"
totya87 2007.04.05. 19:59:38

Mindent visszavonok bocs, csak béke legyen. Ok?
RE: totya87 2007.04.05. 19:52:02

Erről egyszer valamelyik régebbi postban írtam már. Ezen a ponton rúgnám ki azonnali hatállyal a tisztelt managementet. Ha ugyanis az eddigi OEP támogatás összegéből emelt szintű magánkórházat (ahol kinyalják a beteg seggét és nem egy pohár tejfölt basznak neki oda vacsorára) bírnak úgy csinálni, hogy közben még az épületet is bérlik (vagy ha megveszik, akkor a hitelt törlesztik), plusz még nyereséget is termelnek (nagyobbat, mint az eddigi hálapénz, különben minek csinálnák az egész privatizációs cirkuszt?), akkor az egész strici bandának a sitten van a helye, mert amit eddig műveltek, az a./ hűtlen kezelés, vagy b./ lehetőségként ha eddig fejték az OEP-t ahogy tudták, akkor csalás a vád, lehet választani. Másként nem jönne ki az egyenlet.

jus: hja. S a Fidesznek, sőt az MDF-nek is volt négy éve rá, hogy változtasson, csaqk éppen a Nemzet Orvosa hagyta a beteget meghalni. Legalábbis még arrébb is rugdosta.
dark future · 2007.04.05. 20:02:58
Csak halkan jegyzem meg, hogy ez a legtöbb kórháznál így van.
szerintem ez rohadt volt még a kommunizmusban is. Olvastam egy érdekes tanulmányt mikor romlott el: Az 50-es évek elején az a struktúra működött, ami a háború előtt, azaz nem a teljes lakosság teljeskörű ellátására méretezve. Egyszer csak kedves komenista barátaink kitalálták, hogy no akkor mindenkinek minden ingyenes. Az emberek pedig -félve hogy meddig tart a gyereknap- rázúdultak az eü-re. Óriási sorbanállások voltak és megindult a csúszópénz. Hát akkor még nem éltem (szerencsére), de logikusnak tűnik. És azóta orvosgenerációkat neveltünk ebbe bele.
én nem ígértem semmiféle molnár lajost, kérem. még az is lehet, hogy se molnárral nem foglalkozom, se tökkelütött orbán viktorral. ti. ezekkel tele lesz a reguláris sajtó, nekem meg van jobb ötletem is.
dark: egyetértek, de szerintem állami rendszer nem oldja ezt meg.

Amíg állami cicin lóg addig az a fő szempont, hogy ebben a 4 évben ne legyen zaj. Utána? Kit érdekel? Itt leszek én 4 év múlva? Ki tudja. Ezzel persze nem az ott tisztességesen dolgozókat minősítem, hanem a felső vezetését. Nem láttam még, hogy ez máshogy működne.
0 Tolerancia 2007.04.05. 19:58:02

"Majd a tag kifizeti."

Először is: van olyan, hogy sürgősségi ellátás, pl. amikor elcsap egy autó az utcán. Ha van biztosításod, ha nincs, nem fognak ott hagyni az út szélén. A legmocsokabb kizsákmányoló kapitalista rendszerben sem.

Másrészt vannak a nyugdíjasok, akik eleget fizettek már életükben ahhoz, hogy valamilyen ellátásban részesüljenek. Nem mondhatod be nekik azt, hogy ok, mostantól akkor lehet a nyugdíjból csengetni a fullos összeget.

Aztán vannak a gyermekek, akiknek a kedves szülő vagy kifizeti az ellátását, vagy nem. Na most ha vagy nem (mert ugye vannak ilyenek is), akkor azzal mi van?

Visszaadnám még egy körre az irományod, gondold át mégegyszer.

totya

3 millió ember él a szegénység küszöb alatt, gondolod hogy mind fizet baksist?

az orvosokból az ország kulákjait csináltak politikai szándékból,

magyarországo kb:500 dollár/fő/év jut egészségügyi kiadásokra, auszriában ez 2000 dollár (csak az arányokat nézzétek)
legyünk realisták ebből ennyire futja,
a több bizosítótól több pénz nem jön, csak 10-12% nyereség és költség kivonás,

az agyon dicsért nyugdíjreform egy csőd, 10 év eddigi reál hozama 3-4 %, nézzétek meg erről az MNB jelentését,

csak zeng és száll az ének...




jus:

Ebben tökéletesen igazad van, de én nem a TB-re gondoltam. A magánbiztosítók alkalmazása is kockázatközösséget teremt.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.05. 20:03:32
jus: hja. S a Fidesznek, sőt az MDF-nek is volt négy éve rá, hogy változtasson, csaqk éppen a Nemzet Orvosa hagyta a beteget meghalni. Legalábbis még arrébb is rugdosta.

Nem vitatom, úgy volt. Bár az is igaz, hogy a ciklus második felében már nem is mertek komolyabban hozzányúlni, mert nem akarták elkúrni előre a választási esélyüket és mert amúgyis bíztak az újraválasztásukban.
Most meg érednek, és a betöltött poziciójuk és támogatásuk ellenére nagyon pöcsök és akkor még finoman fejeztem ki magam.
Kapáloznak mint egy úszni nem tudó kit bedobtak a mély medencébe.
SILÁNYAK!
A fideszben egy igazi szakembert, szakpolitikust ismerek el, az pedig az Ángyán Professzor Úr!


RE: Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.05. 20:05:56

"Csak halkan jegyzem meg, hogy ez a legtöbb kórháznál így van."

És amíg közt.elnök úr állítólagos népakaratra hivatkozva kegyelmet ad annak a kettő darab orvosnak is akit eddig jogerősen leültettek, így is marad.

Az alapvető baj az, hogy előbb-utóbb mindenki ügyfél lesz vmelyik kórházban (vagy ha ő nem, akkor a családtagja), ezért aztán fosik a nép, még a politikus is. Ha vennénk egy nagy levegőt és pár doki megtudná, hogy milyen egészségtelen ücsörögni éveket a hűvösön, akkor utána ők fosnának.

ne félj!

Én jobban örülök a nyugdíjpénztár 3-4% reálnyereségének, mint az állami nyugdíjrendszer állandó jellegű veszteséges üzemelésének anno.
RE: jus murmurandi 2007.04.05. 20:16:32

Ki az az Ángyán prof? Mit érdemes róla tudni?
Mellesleg ausztráliában az emberek kifizetik, amit ki kell. Ne az összegeket nézd, hanem a potyautasok számát, meg azt, hogy 44% minimálbéren van bejelentve, akinek az egészségügyi ellátását te fizeted (már ha te nem minimálbéren vagy), de ő már 1998-ban plazma házimozit vett a szürke pénzéből.
Ne félj!

Honnan veszed, hogy nem jön több pénz?
S nem is a jelenlegi elcseszett struktúrát kell táplálni a lóvéval, mert ez nem ér egy jól fejlett kutyapiszkot se a Blaháról.
Viszont ha piaci alapokra helyezed a biztosítást (mint most a felelősség-biztosítás a'la közlekedés) _és_ a gyógyítást, akkor a piaci folyamatok két irányban hatnak (megfelelő ellenőrzés mellett: lásd biztosítási felügyelet), mégpedig abba, hogy a hatékonyan és _jól_ dolgozó kórházakkal fognak szerződni a biztosítók. A jó (és megfelelő árat kínáló) biztosítókkal fognak szerződni a betegek. Ráadásként, aki akar, az köthet prémium biztosítást, ahol még a seggét is kitörli a szőke 90-60-90-es, mélyen dekoltált ápolónő.
Akkor vegyél államkötvényt és jobb hozamot érsz el, és biztosra mész öreg korodra,

tényleg: ki látott magyar politikus állami korterembe feküdni, milliomost ki látott ott?



Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.05. 20:23:44

Csak ilyen kórház kevés lesz, és nem vidéken, hanem a nagyvárosokban lesz.

És az akkor igazságos?
dark future:

ne nézd olyan sötéten. pont ezekre az esetekre lehetne fenntartani a biztosítást, csak jóval kisebb összeget igényelne. Amit én mondtam (bár lehet, hogy nem elég világosan) az az, hogy a keresőréteg az próbálja meg magát eltartani, ergo maga után ne fizessen (kivéve ha sürgősségi és senki más nem vonható felelősségre). A gyereknek meg kitermelik a csökkentett biztosításból. ÉS MINDENRŐL SZÁMLÁT ADNAK. Igazából ez utóbbi a lényege a mondandómnak, a többiről én magam is írtam, hogy lehet, hogy hülyeség. De a cél az átláthatóság: a doki mire mennyit költött, mennyi a díja stb. Másik cél: én ne fizessek magam után előre havonta kisebb vagyont, ha pl. nem vagyok beteges és 20 évben egyszer vagyok orvosnál. csak ennyi. no offence.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.04.05. 20:09:02

"én nem ígértem semmiféle molnár lajost, kérem. még az is lehet, hogy se molnárral nem foglalkozom, se tökkelütött orbán viktorral. ti. ezekkel tele lesz a reguláris sajtó, nekem meg van jobb ötletem is."

Hmm, célozgatni azért célozgattál rájuk :-) Bár Molnárt té'lleg lecsócsálta előtted a zindex, ráadásul top-pozícióban tolva (meg mi is itt egy kicsit).

Csak nehogy valami katkó/refkó cuccot hozzál nagypéntek tiszteletére :-)

Ne félj! 2007.04.05. 20:24:12

tényleg: ki látott magyar politikus állami korterembe feküdni, milliomost ki látott ott?

Én már láttam, de a személyiségi jogora hivatkozva megtagadom az azonosítást.
Pedig nagyon híres és ismert ember volt, és ő is a többiek fingját szívta /8 magával

Közgadasági ismeretek hiányára vall, ha bármibe is hasonlítod a kötelező gépjármű biztosításhoz... az egészségbiztosítást, teljesen más természetű dolgok.
Csak nehogy valami katkó/refkó cuccot hozzál nagypéntek tiszteletére :-)

Pedig szerintem is erre készül. Mostanában nagyon foglalkoztatja a mindenható illetve annak alkatrészei.

Szerintem kezd egy más síkra tévedni.

0 Tolerancia 2007.04.05. 20:28:19

"a keresőréteg az próbálja meg magát eltartani, ergo maga után ne fizessen (kivéve ha sürgősségi és senki más nem vonható felelősségre)."

Tessék utánaolvasni kicsit az adatoknak. Jelenleg az ország egyharmada tartja el a maradék kétharmadot. Ráadásul az a kétharmad eü. szempontból (meg egyéb szempontokból is...) problémásabb, mint az egyharmad.

Fene nagy biznisz lenne, ha kétharmad ennyit fizetnél mint most + magad után mindent.

Az ötletből kb. annyi jó, hogy mindenről számlát adnak.

csatlakozom dark future-hoz

Kedves Árpád!

Nem hagynád ki egypár napig? Csak az ünnep miatt? Mert a feltámadás kérdése nagy kihívás lehet számodra
jus murmurandi 2007.04.05. 20:26:11
Ki beszél itt igazságról? Hatékonyságról van szó, és arról, hogy el legyen látva a beteg. Ma is nagyvárosba fekszel be, ha komolyabb bajod van, nem hozna túl nagy változást.

Ne félj! 2007.04.05. 20:30:49
Hja. Természetű. Ahem. Mégpedig? Ezt fejtsd ki. A helyrehozásra kifizetett összeg finanszírozásáról van szó mindkét esetben. Persze, az egyikben egészség a tét, a másikban meg vagyoni természetű kárról van szó, de a "javítás" költségei ugyanúgy fennállnak. Hogyan is kapcsolódik ez a közgazdaságtanhoz?
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.05. 20:37:11
jus murmurandi 2007.04.05. 20:26:11
Ki beszél itt igazságról? Hatékonyságról van szó, és arról, hogy el legyen látva a beteg. Ma is nagyvárosba fekszel be, ha komolyabb bajod van, nem hozna túl nagy változást.

Miről beszélsz?

Az ország számos pontján 30-50 ezres kisvárosokban van kórház. Ott soha nem lesz olyan mint amit víziónáltál.
RE: Ne félj! 2007.04.05. 20:37:06

Persze nem biztos, csak egy tipp volt, hogy mi lehet fontosabb Molnár & Orbánnál :-). (Gondolom nem a reptéri sztrájk vagy a k-ejrópai leminősítés).
Kóka izmozása sem lehet olyan halaszthatatlan, Gyurcsány majd behívja és leápolja (kivéve ha előre kitalált színjáték az egész...), a (fél) SZDSZ-nek nem kellene annyira uhrálnia, mert pl. ott van az ország legnépszerűbb politikusasszonya és annak pártja is, mint potenciális koalíciós partner.

Hacsak offenzíva nem indul Irán ellen, mint ahogy az oroszok megjósolták. Az tényleg borítana mindent... Engem is. Ki.

Csod-szarvas

Autóknál balesetből származó károkról van szó, a megtérítés költsége más egy 20 éves skodánál aki lényegesen kevesebbe kerül, mitegy egy éves audi és a dolog egyszeri alkalom,tehát ott balestnek van ára, sokszor atút törőknek bemelik a díjat,
a rendszeres müszaki(gyári)motorhibákra nem köthető biztosítás, sőt a megelőző karbantartás is a tulaj költsége

betegségnél fordítva van az egészséges ugyan annyit fizet, mint a krónikus beteg, gondolj mondjuk a cukorbetegségekre, veleszületett rendeleneségre, akivel kötelező lesz biztosítást kötni, a biztosítás fix összeg lehet csak, nem a jövedelem százaléka, mint jelenleg,a biztosító érdeke, hogyaz idős kronikus betegeknek minél kevesebb sazolgáltatást nyújtson, mivel az állam felbruttósítja majd a nyugdíjakat (egészégügyijárulék) ez egy összeg lesz (pl:15 ezer forint) ezt küldi a magán biztosítónak, abból kell kijönnie, ez a kötelező rész,
ez fölött a ha van pénzed életbiztosítást érdemes kötnöd, amit ma is megtehetsz, ez azért nem jó az egészségbiztosítónak, mert a kötvény lejárta után te kéred a pénzed és hozadékait,
igazábol én sem értek hozzá mivel én is csak olvastam róla,
annyi biztos, Kaliforniában most kivánják a magánbiztosítást felváltani kockázatkozösségivel, elsőként az USA-ban
közben van ez: www.fidesz.hu/index.php?CikkID=75100

talán kénytelen leszek mégis eloszlatni a félreértést. de egyelőre főzök.

órát beállítom, ha megindul az iráni offenzíva, akkor az természetesen halaszthatatlan. tudni kell azonban, h nem "az oroszok" állítják, hanem a komszomolszkaja pravda. ami egyébként gazprom-tulajdon, OTOH.
Ne félj!Örülök, hogy ezt leírtad, mert nem sookal ezelőtt belenéztm az egyik hiradóba, ahol egy tökfej éppen azt magyarázta a több biztosítós modellről, hogy ez éppen olyan, mint a gépjármű, vagy lakás biztosítás..Ebből cska annnyi igaz, hogy szabdon választhatsz a biztosítók között, attól függően, hogy az mely kórházakkal áll jogviszonyban.Az életbiztosításnál létezik még visszavásárlás, vagy a befizetendő összeg menet közbeni leszállítása.
Őrnagy Őrnagy

én csak véleményezem a helyzetet és mérlegelek, hogy mikor ki/mi a kisebbik rossz. sztem az ilyen helyeken, mint amilyen tóta w blogja/fóruma is, mindenki egyetért abban, hogy az egész politikai elitet meneszteni kéne. ez most off, de felteszek egy idevágó kérdést: utána mi legyen? mert én kvára nem akarom, hogy azok az utcai megmondóemberek hatalomhoz jussanak (takács faszomtudjaki), mert akkor aztán tényleg el lesz baszva az egész.

egyébként kitaláltam egy frankó novellát/regényt: petőfi éppen menekül a segesvári csatatérről, eltéved és ahogy megy, az idő nagyokat ugrik. mint a magyar vándorban, találkozik magyarokkal az első, majd a második világháborúból, az 56-osokkal, a kádár-korszakosokkal, a rendszerváltás fiataljaival, aztán meg a maiakkal. annyira kiábrándul, hogy letépi a kokárdát és öngyilkos lesz. bizarr, mi? gondoljátok, hogy büszkénk lennének ránk a régiek, ha látnánk, hogy mivé lett a magyar?
ja és nem lesz jézuskázás. esetleg hétfőre, az alkalmasabb.
Mán megint mit hazudosztok össze a vezírrűl?

Tudhatnátok, hogy mostanában puha a lelke, nincs edzésben a fijú.

Ráadásul még el is tereli a jó kis témánkat.

Ejnye-bejnye.
jézusmária! (mégis jézuskázás)

mi vajon mit gondolnánk, ha találkoznánk a régiekkel? asszed, 48-ban vagy akármikor nemzeti egység volt?

az elitmenesztés meg népszerű demagógia. nincs jobb. ezt bírta az ország kitermelni, megszavazni.
Kedves Árpád!

Mit főzől? Kerüld a húst, főként holnap!

Egy biztos, a realitás érzékét szinte teljesen elveszítette. Olyan mint a nagymamám 86 évesen: néha kitisztult az agya és akkor olyan volt mint a rági Dédi. De amúgy...
Emiatt a kora szemilis vezér miatt tart most itt az ország.
Hogy mndjak én is okosat, szerintem arra való hivatkozással, hogy nincs valódi ellenzék oszlassuk fel a parlamentet és írjunk ki új választást.
Na, lassan vezír leszek.
Ez nem elit, csak politikai osztály


Amugy is egy újabb szapanopera kezdetén állunk:
" a Gyurcsány védi a szegény nép érdekeit egy 5-10%-os népszerüségi index erejéig, Kóka meg erőssen szórítja a liberálisok állítólagos piaci értékrendje szerint, keménytökű libárális szerepében, majd Fletó nagynehez meghátrál, a koalíció érdekében, mert a legrosszabb rossz is jobb mintazorbán!"
Ballibárilis oldal meg csodálja őket elveik miatt, tapsolnak majd fizetnek keményen
Árpi!

Egy kis seggnyalás következik.

Figyusz! A Demszky féle fúrópajzs névadást és szavazást nem tennétek fel az Indexre?
D.Gabika nagyon elrejtette, és segíteni kellene neki.:))))))
Na, lécci, lécci lécci!!!!!
Molnár Lajos megérne egy postot, bár az is igaz, hogy sokan és sokat fognak róla írni máshol.

A többszintű biztosításról érdemes tudni, hogy nem a nővérek dekoltázsa és dudái, hanem a kezelés lesz különböző. Az alacsonyabb bizotosítással rendelkező nem kap meg egyes drága dolgokat (és igen, akkor lenne olyan is, aki emiatt meghal).

A többiztosító hátránya, hogy semelyik se fog nyugdíjasokért versenyezni, ezért igazságtalanságot okoz: ezt pedig, egy szociális érzékenységet képviselő párt nem vállalja fel.
Hát nem nézítek az imördzsönszit?
Pascal

és mi lenne ha ma fejkvóta szerint befizetne az állam a nyugdíjasok után az egészségügyi járulékot, azaz "felbruttósítaná" a nyugdíjakat, amit majd megtesz magánbiztositás esetén?

Akkor lehet, hogy nem is lenne hiány...
Ne félj!

A biztosító ott finnyálkodna a kórházban, majd az orvosok kitolnák a beteg nyugdíjast a műtőből és a folyóson könnyes szemmel közölnék vele vagy a hozzátartozójával, hogy Game over.
szvsz a járulékfizetők körét kellene kibővíteni.

1) minden munkaképes embernek fizetni kellene járulékot. mindenkinek, ha tanul, ha nem, ha dolgozik, ha nem. egy minimális összeget, mondjuk napi 1 eurot. ez egy fél doboz cigi ára. aki nem tud megtakarítani közmunkaprogramokban vehetne részt.

2) a közmunkaprogramokhoz pénz kell. ennek fedezetét a vagyonadóval lehetne biztosítani.

3) ezen kívül el kellene vonni a 13. havi nyugdíjat és azt természetben(!) kellene kifizetni. kapnának valami kupont, amiből szolgáltatásokat lehetne vásárolni az államtól.

mondjuk társasutazás. nénik felülhetnének a buszra, a vonatra, és beülhetnek a gyógyvízbe. el lehet menni a pusztára megnézni a csikósokat. vagy meg lehet nézni az aggteleki cseppkőbarlangot vagy a debreceni virágkarnevált.

ha egy gyógyfürdő, egy szálloda, egy kulturális esemény állami támogatást kap, gondolom el lehetne várni cserébe, hogy akkor szolgáltassanak a nyugdíjasoknak, ha van szabad kapacitás.

ezek a projektek az államnak majdnem ingyen lennének. kis odafigyelés kellene. mondjuk a nyugdíjasoknak építenek egy külön tribünt a karneválra.
utána elviszik őket a csárdába és énekel nekik komár laci.

kihasználjuk a természeti erőforrásokat, a meglévő infrastruktúrát, a fölösleges kapacitást, a kihasználatlan munkaerőt.

a pusztának majdnem mindegy hányan vannak rajta. a gyógyvíznek is mindegy. a vonatnak, meg a busznak is. a csikósnak és a mazsorettes csajoknak mindegy hányan nézik, katonának mindegy hol gyakorlatozik, most éppen nyugdíjas tribünt épít. szóval ha már a borász kapja az állami támogatást, akkor legalább adjon cserébe a borból, ami nem kelt el a piacon, de teljesen jó, és azt szolgálják fel a nyugdíjasainknak.

de igénybe lehetne venni a közmunkásokat. házimunka, házkörüli munka. felássák a kertet, megmetszik a fát, megragasztják a bili fülét. idősgondozás, betegápolás, szociális munka. társalkodás pósalaki nénivel, felolvassák a story magazint. pósalaky bácsi meg elmeséli a háborús történeteket. takarítás, mosogatás és aztán odaadják a kupont. és ezzel a kuponnal ki lehet egyenlíteni a tandíjat vagy a kollégiumi díjat, vagy fel lehet szállni a vonatra és haza lehet utazni.

így két legyet ütnénk egy csapásra. egyrészt nem kellene az államnak kiperkálni azt 13. havi lóvét, másrészt nem lehetne rinyálni, hogy ha kifizetem a koleszt, akkor nem tudom megvenni az új ipodot.

Most akkor számoljunk.
8M aktív korú × évi 100k = évi 800Mrd
13. havi nyugdíj => évi 250Mrd

ezzel az egészségügy folyó kiadásait fedezni lehetne.

durva, de ha mindenki fizetne napi 1 euro járulékot, és a 13. havi nyugdíj nem kerülne készpénzben kifizetésre, akkor el drasztikusan lehetne csökkenteni a járulékokat. és ugye ha a járulékok mindenkinek fizetni kellene, akkor nehezebb lenne elcsalni.
Benned egy Veres veszet el. :))))

Csatlakozom az előttem félőkhöz, szerintem is
maradjunk a nyuszinál hétfő kapcsán.
Háború se lesz, a Molnár meg nem is beteg.
Európa dekadens lelkivilága...?
Ok.

Az "elit" dolgában viszont más a véleményünk.
Ha nem is számtalan, de számos, becsületes,
felkészült figura állhatna a startvonalhoz, akik ma
a másod osztályban nyomják az ipart,
de a mai maffiapolitikától szabályosan félnek.

Olaszország küzdött hasonló sárkánnyal a
70-es, 80-as években.
Ma se tuti a helyzet, de a működőképességüket,
visszanyerték valahogy egy sajátos kiegyezéssel.
Nagy melót, és sok áldozatot kívánó
küzdelem volt.


Ne félj,

az szdsz tervezete nem az usa modell bevezetése. kb. annyit akarnak, hogy most van 1 nagy oep, jövőre meg lenne 8 kicsi.

szvsz ettől nem sok minden fog változni. a magánbiztosítók arra jók, hogy a nyilvánvaló csalásokat kiszűrjék, de ezt az állam is ki tudná szűrni, ha akarná. a tervezett új rendszerben is mindenkit el kell látni, de lesznek intézmények ahol meg fog szűnni a fekvőbetegellátás. mert a biztosító egyszerűen nem látja majd hatékonynak a kórház működését. a jelenlegi 3-4 kórház helyett sokak szerint 30-40 kórházat kellene bezárni, illetve járóbetegellátó központtá, vagy rehabilitációs illetve szociális intézménnyé alakítani. erre megy ki a játék, és persze biztosan van néhány ingatlanspekuláns is a háttérben.
miért van hogy a pesti nyugdíjas, ha akar napi 3000 ft is el BKV-hat, bivalybasznádon meg elfelejtik oda adni neki ezt az összeget, hiszen ott nem tart fen az állam BKV-t,

csak nem ez a horn gyula szocializmusa a 3,60 kenyír helyett és ez az őrültség 10 éve tart már,

CsSzV
A kisebb, mint 100IQ ellentéte a diplomás? Hol élsz te? Ébredj fel, minden gyengeelméjű kaphat diplomát. Köszönhetően annak, hogy boldog-boldogtalan járhat(ott) felsőoktatási intézménybe. Szart se ér lassan egy diploma.

Hát félig meddig igen. Valamilyen diplomát, valamilyen noname főiskolán, szinte bárki szerezhet, ha nagyon akar. Bár az egységsugarú maszopszavazó (ilyenből van a legtöbb) jómunkásember általában "elvből" gyűlöli a diplomásokat, és mivel már elitta az eszét (ha volt egyáltalán), nem tudná letenni még az érettségit sem esti gimnáziumban :)
Folyt.: Nem egy szintről beszélünk, én arról az embertípusról aki a hetihetes előtt ülve dönti magába a sört, és a politikai tudatossága kimerül annyiban, hogy azarohadtcigányorbán. A diplomagyárban végzettek sem zsenik, de az már egy kicsit magasabb szint (és köztük is van maszopos, de kb. ugynannyi fideszes is akad, míg az előzőben nem igazán jellemző... ők vagy kő maszop, vagy apolitikus:))
kutacs
de az is lehet, hogy az egyik biztosító vásárol 3000 gyomorfekély műtétet nyomott áron, pakisztáni vállakozótól és 50 ideiglenes munkavállalási enngedéllyel itt dolgzó pakisztáni orvos napi 5 műtéttel bérelt műtőkben megoldják az éves várólistán lévőket, majd várhatsz még egy évet a követkö szezonra
Az ünnepek emlékezésnek vanak.
Szeretném megválasztani az ünnepeimet, hogy arra emlékezzek, ami előre vihet és példát mutat.
Szeretném elfelejteni azokat az " Ünnepeket ", ahol ezt sosem éreztem...

Régen voltam itt, de nem volt nagy kár érte(m):)

Mi a francnak kellett ezt az ápr.4-ét idehozni?
Akik emlékeznek, azoknak azért rossz, aki nem, azoknak meg hiába mondják.
Üresjárat.
Invictus 2007.04.05. 22:45:02

Nem akarok beleböfögni, de a média látogatottság is igen kiegyensúlyozatlan az átlag háztartásokban. Elmaradt fejletlen térségekben MTV1-2, + RTL + TV2 + MagyarRádió műsorai + pl.szlovák TV ami most nem is fontos.
Mit is nyomnak ott? Minden reggel a szagos ibolya ébresztene, ha...
És nem éppen az ellenzékkel rokonszenveznek ezekben a médiákban.
Szóval aki csak ezekhez a médiákhoz fér hozzá /internet? hol élsz te?/ az nem is lehet más csak maszopos, vagy csalódott apolitikus, mert sokadszori szavazás után is ugyan abban a nyomorban lakik, legfeljebb már lopott fával fűt és nem szénnel.
Iszonyatos szegénység és elmaradotság van a vidék nagyrészén, főleg a falvakban.
Ez van.
Tiko 2007.04.05. 12:42:05:

nem gyenge az eset, kicsit utana olvastam, de ket nezopont van a fejemben:

- Ha szovjet vezeto lennek, es ki akarnam iktatni a kommunikaciot, akkor nem egy semleges orszagot bombazok, vagy ha tovabbi tervek vannak, nem a semleges orszagon bombazom az ellatast, hanem a harcolo orszag teruleten.
Masreszt Sztalint allitolag meglepte a tamadas, szerintem az elso napokban max fatalis hiba lehetett Kassa bombazasa, amennyiben valoban szovjet gepek tettek.

- Ha nemet vezeto lennek, minden lehetseges orszagot berantanek a haboruba, es ha kell, szolgalok okkal is. Nem szoszoltek azzal, hogy szepen kerjek, ha rajtam mult volna, en is ezt tettem volna. Es Bardossy is vette a lapot, hogy esetleg a nemetek akartak igy "kevesse finoman" kerni a magyarokat, hogy ne legyenek semlegesek a konfliktusban.
jus murmurandi

Igen, ez van.
Árpikám kurvára egyetértünk majdnem mindenben, de aztán bebrekegsz egy ilyet:

"Április 4. ráadásul feltűnően megosztó élmény zsidó-nemzsidó viszonylatban. Nincs ezen mit tagadni. A magyar parasztnak vagy munkásnak csak annyi látszott, hogy szegény kis Kurvaországot az egyik stricitől elrabolta a másik. A keresztény úri osztálynak rosszabb lett. A zsidóknak viszont az életet jelentette: az őket kérdés nélkül elgázosítani akaró zsarnokságot felváltotta egy másik, ami csak ezért nem akarta bántani őket."

Most nem mennék bele a gázelméletbe, de derüljön már ki valamelyik részben, hogy te most akkor zsidó vagy, vagy sem.
Kálámbó, elég volt a kálándbó...

Csak hogy ilyen tudjuk, hogy értsük helyzetet teremtsünk mindenki számára.

Rólad olvasok origón, indexen, meg mindenhol. Mindenki rád hivatkozik: gyurcsány takarodjon, mert a tóta megmondta...
Zorbán takarodjon, mert tóta megmondta...
Zsidók kapják be, tóta megmondta.
Nyilas árpádsávosok kapják be, tóta megmondta.

Én elhiszem, hogy nagyon dzsigit vagy. Nem hiába, a mi fiúnk. Múltkor már a napechtés/pártkeltés (szimpatikusabb aláhúzandó) szereplésedet hozta valaki bizonyítékként.

Szóval nagy zavar van a fejekben Árpikám, rendet kéne tenni. Öntsd ki a szíved nekünk, hagy tegyen már (f)el végre mindenki téged a megfelelő polcra, vagy a megfelelő skatulyába.

Na, éted?

Sickratman cimborád stílusában, nem szarozva: zsidó-e vagy?

Szóljatok ha már nagyon amerikás lennék, ott nem néznek rám ferde szemmel egy ilyen kérdés miatt.
Anti Cionista 2007.04.05. 23:19:50

Sickratman cimborád stílusában, nem szarozva: retardált-e vagy?
_caliban
mit brekegsz? téged kérdeztelek?
nem.
akkor minek válaszolsz?

miért ne kérdezhetném meg ezt Árpi barátunktól?
tiltja valami?

azért, mert a magadfajta bohócok vmi féle tabunak tartják?

szóval csituljál el, de iziben, és várjuk együtt Árpi válaszát.

Akármi is legyen az, okosabbak leszünk.
Gombapaprikást főztem, és csak most jövök rá, hogy önkéntelenül betartottam a böjtöt. Na majd holnap lefojtom hurkával.

AntiCionista: nem tartozom neked se elszámolással, se vallomással, se semmivel. De ha akarod, bevallhatod, hogy buzi vagy.
b+ tedd meg azt a szivességet és mássz vissza a nyálkás odvadba ahonnan előcsusztál ... mondd nem undorodsz magadtól?
Látom maradt a fűszerből ide is, rendesen.:)))
kutacs

"az szdsz tervezete nem az usa modell bevezetése. kb. annyit akarnak, hogy most van 1 nagy oep, jövőre meg lenne 8 kicsi."

asszondják nem jó a 19 megye, kell 6 régió.

hát akkor mi a ráknak 8 biztosító, ha egy is bőven elég. még sok is.

Szerintem egy se kell, meg TB sem.
Szépen kalkulálják bele az SZJA-ba, ÁFÁ-ba, illetékekbe, társasági adókba, stb.

Menjen szépen a nagy közösbe, oszt szépen finanszírozzák abból az egész Eü-t.
Nem az orvosnál kell fizetni, meg kártyákat ellenőrizni. Ott gyógyítani kell. Mindenkit, arra esküdtek fel.
Pénzkezelési gyakorlat 0.

Ellenőrzést kell szigorítani, nem a lopási esélyeket növelni.

A profitvezérelt biztosító hogy jelentene plusszpénzt? ő pont ki akar venni belőle: magyarul a befizetéseinket akarja megsápolni...
Persze ő azt mondja, hogy azért futná rá, mert ő majd hatékonyabbá teszi...

persze...
Árpikám ki beszélt itt elszámolási vagy vallomási kötelezettségről?

Kérdeztem valamit, amire te kurvára nem akarsz válaszolni, pedig én a tárgykör és az írásaid jellegéből adódóan relevánsnak tartanám. Bár ez felér egy vallomással is, de hagyjuk.

"De ha akarod, bevallhatod, hogy buzi vagy."
Ez az ismerkedő szöveged? :)
Ezúttal nem jött össze :D
De soha ne add fel.


caliban: magamtól??? nem, de tőled és a magadfajtától nagyon.
de magamtól miért is kéne? mert meg mertem kérdezni TWA őnagyságát egy kiadós "zsidózás" után, hogy zsidó-e, vagy sem?

érdekes lenne, ha ezért bárkinek szégyelnie kéne magát...

képmutató kis köcsögök :D
a magát félistennek tartó, állandóan gyurcsányozó, zorbánozó, buzizó, zsidózó, nyilasozó, de amúgy mindenki által egy kis homoszexuális fletorbanista bibsinek tartott sztárújságíró, meg a szavain csüngő caliban féle véglények :D

micsoda társaság :)

Árpikám, ugye most moderálni fogsz? Azt mégsem engedheted, hogy reggel a klientúrád meglátván, hogy ilyen csúnyán letörték a szarvadat tőből, végeláthatatlan flémelésbe kezdjen :)

Szia :)
Árpi, mi ez a fideszes feljelentgetősdi? Mit írtatok ma olyat, ami sérthetné Orbánt? A tápióbicskei szpícsét az MTI-től vettétek át, kint van a fidesz.hu-n is. Kommentálni meg ugyebár szabad...


Na te öcsém Atomanti te meg honnan a geciből keveredtél ide?
Amit írsz az tuti bolsi duma.
Koszorúzni vótá?
Ne félj, Anticionista,

tkp. a járó- és a fekvőbetegellátás intézményes szétválasztása zajlik. erről régen többé kevésbé konszenzus volt, a fidesz 98-as egészségügyi programja többek között ezt a lépést tűzte a zászlajára.

ezt a folyamatot elvben az állam is végigvihetné, nem kellenek hozzá magánbiztosítók. igazatok van, a legjobb az lenne, ha az állam csinálná ezt végig.

mihályi elképzelése az, hogy amit az állam képtelen volt megcsinálni, azt a piaccal kell megcsináltatni. a piac a járulékokból profitálni fog, de az átalakítás után külön lesz közkórház, külön a magánklinika, külön a szakrendelő, külön a rehabilitáció és szociális otthon. a profiltisztítás után az intézmények átláthatóbban, tervezhetőbben, ellenőrizhetőbben, hatékonyabban működhetnek. ez reform lehetséges hozadéka. kérdés, hogy ez megvalósul-e?

a tervezet szerint mindenki biztosított maradna. a törvény tiltaná, hogy a biztosító a betegek között szelektáljon, de egyáltalán nem tiltaná, sőt megkövetelné az intézmények közötti szelekciót.

így nyilván lesznek olyan intézmények, akikkel egyetlen magánbiztosító sem fog szerződést kötni fekvőbetegellátásra. ahol az aktív ágyakat teljesen leépítették.

abban igazad van, hogy a biztosítónak érdeke a betegek közötti szelektálás is, bár a biztosítók életkor és nem alapján részesülnének a járulékalapból így egy idősebb beteggel sem járnak rosszul. az kérdés, hogy a törvényi tiltásnak mennyire lehet majd érvényt szerezni. ehhez a biztosítási felügyeletet és a betegjogi képviseletet kellene megerősíteni.

a mihályi szisztéma szerintem csak átmeneti jelleggel működhet, hiszen világos a probléma, hiszen piaci szereplőket von be oda úgy, hogy szinte mindenkinek meg van kötve a keze. ha a biztosító nyereséges, akkor csak viszi a pénzt, ha meg veszteséges és csődbe megy, akkor azon ugyan nyer az állam, de a betegellátás veszélybe kerül. összeségében valószínűleg a magánbiztosítók nyereségesek lesznek, amit vizitdíj és a kórházi napidíj formájában foguk kifizetni.

a mihályi modell szerintem nyilvánvalóan csak átmeneti jelleggel fog működni, átmeneti jelleggel viszont akár még jól is működhet.

egy vidéki nagyvárosban lakom. két nagy egészségügyi intézmény van: a megyei kórház és az egyetemi klinika. molnár eddig azt csinálta hogy megyei kórházból szinte teljesen leépítette az aktív ágyakat.

az optimista forgatókönyv a következő. az aktív ágyak leépítése után a megyei kórházzal egyetlen magánbiztosító sem fog szerződést kötni fekvőbeteg-ellátására. ez esetben az összes aktív ágyat meg kellene szüntetni, amit az egyetemi klinika venne át. a fajlagos költségek csökkennek, a klinika működése hatékonyabbá válik.

így viszont a klinikának nem marad elég kapacitása a járóbetegellátás megszervezéséhez. így a pavilonok alagsorában működő szakrendelők átkerülnek a megyei kórházba, ami járóbetegellátó központként működik tovább. itt is hatékonyság növekedés tapasztalható.

az intézmény vezetők a regionális egészségügyi tanácsban megegyeznek a cseréről, megállapodnak hogy ki mikor hol mennyit dolgozik, és ezért mennyi juttatást kap.

a pesszimista forgatókönyv szerint egy sztrájkhullám indul el és az ellátórendszer összeomlik.
feljelentősdi azért van, mert a címlapügyeletes úgy foglalta össze a szpícset, hogy Orbán megőrült.
kutacs:

kanadában sírnak a kanadaiak az Eü miatt, az USA-ban meg minden átlagember a kanadai rendszerről álmodik...
jaja Árpikám, néztem is, hogy mennyire szánalmasan ElQrtátok.

1 óra alatt 3 féle felkonf...

Elsőre még nagyon bátor volt a kolléga, de aztán még saját maga is megijedt az írásától...és még a második verzió sem tetszett neki eléggé--

Meg is érdemlitek :)
Anti Cionista,

a szadesz javaslata nem az usa-modell bevezetése. a magánbiztosítók csak az intézmények között válogathatnak, a betegek között nem. kötelező lesz mindenkinek biztosítót választani és a területileg illetékes biztosítónak kötelező lesz mindenkivel szerződést kötni. kábé mint a közművek.

amennyire én ezt tudom az elgondolás lényege az, hogy majd lesznek olyan intézmények(!) akikkel a magánbiztosítók nem szerződnek, mert ilyen kötelezettségük nem lesz. molnárék az aktív ágyak leépítésével jól láthatóan kilőttek 30-40 kórházat.

ezeket be kellene zárni, illetve tisztán járóbetegellátó, meg rehabilitációs intézménnyé kell átalakítani. a piszkos munkát nem az állam, hanem a piac fogja elvégezni. az szdsz viszi a balhét, közben meg lehet szerezni majd néhány ingatlant. ebből egy csomó tökfej meg jóllakik a szokásos kakofónia közepette. erről szól a sztori. ez nem az usa modell, hanem a szokásos magyar megoldás.

Cion bölcse te:

A cionisták azért harcolnak, hogy a világ
összes zsidója izraelt erősítse, ott éljen.
Neked ez nem tetszik mi?
Azt szeretnéd, hogy itt éljenek, ezért vagy
anticionista igaz?
:-)
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.04.06. 00:22:58

Hát igaz ami igaz, jogos az észrevétel, nem ma őrült meg :-)

De mi az, hogy a mai napon sorozatosan? Az legalább három tényállás de. 11:09-ig.

mi sem egyszerubb, azt kell mondani a cimlapugyeletes fejben szetesett , olvasott egy doppingos BBC riportot es szetesett
mint ahogy az EU is szetesik ha tobb lesz a biztosito
miert nem lehet 1 biztositoval "savosan" fizetni es igenyelni?
jó ez a feljentősdi. szíjjártó közleménye mellett ez áll:

Friss hírek
17:24 London szerint Soros megalomániás milliárdos

most akkor soros perel, hogy ő nem egy megalomániás őrült milliárdos.
btw twá,

mi a fenének nem lehet az indexet úgy csinálni:

1) elolvassátok mit mondott orbán tápióbicskén. 2) írtok mellé kommentárt. 3) a kommentárba ágyazva keretes írásban távirati stílusban ott a tényközlés. más betűtípus, betűméret, keret, idézőjelek, miegymás. a tények elválnak a véleménytől.

nem lehetne komolyan venni ezt az újságírást?
Gloire

Lehet egyszer ezért harcoltak...vagy már akkoris hazudtak...
No akkor engedelmetekkel egy kicsit szétcincálnám a beszédet, ill. azt, amit az MTI lehozott belőle és a fidesz.hu-n is megjelent (sajnos az eredeti változatot nem lelem sehol).


"A magyarok 1848–49-ben legyőzték az idegen arisztokráciát, és megfutamodásra kényszeríttették azt"

Hmm... Én történelmi tanulmányaimból ezt kissé másként tudom. Sajálatos módon a legyőzés és megfutamítás csak néhány esetben sikerült, pl. Tápióbicskén. (Bár ott is csak neccesen: eredetileg Klapka csak portyázni indult az üresnek vélt faluba, de jött a meglepi: Jellasics dandárja fogadta, lett is belőle fejvesztett menekülés. Még szerencse, hogy jöttek Damjanich vörössipkásai.)

"idegen arisztokrácia"
Hmm. Szóval nem elég, hogy új arisztokrácia, ráadásul még idegen is. Vajon kikre gondolhatott Orbán?

Az 1848/49-es szabadságharc nem polgári és nem proletárforradalom volt, nem úgy _általában_ akarta elűzni az arisztokráciát (annál is inkább, hiszen a hadsereg vezetésében egy csomó arisztokrata vett részt, lásd pl. aradi tizenhármakat), hanem kimondottan a külföldi arisztokráciát kívánta elűzni. Szóval a párhuztam szerint a magyarság legnagyobb baja az idegen arisztokrácia. Ez kétféleképp értelmezhető: vagy a mai magyar kormány külföldi érdekeket képvisel, vagy maga is hmm idegenszívű. Tessék választani...

nem is tudom, van-e értelme cincálni eztet. szép kerek faszság, arisztokráciával, mindennel. az, hogy orbán megőrült, egy elég pontos összefoglaló volt, nemtom, minek pattog Buta Fiú.
az idegen arisztokrácia áll szemben a plebejus államot akaró néptömegekkel, akik szemben állnak a butikos államot akaró kormánnyal. van ebben valami furcsa?
Szerintem nincs. Orbánt részben ez tartja fönn, hogy mond valami bődületes baromságot és akkor arra rögtön rávetik magukat harmincan és cincálják szétfele. Nincs már annyi benne, nincs mit cincálni. Nincs már hírértéke sem.

Igen, annak van hírértéke, hogy ki lesz a Nemzeti Bank elnöke, Orbán lassan kicsúszik ebből. A folyamatos kritika (=reklám) tartja még fenn.
folyt.

"tizenhét évvel a rendszerváltás után olyan új arisztokrácia jött létre, amely kiváltságokat követel magának a nemzet többségének kárára"

Arisztokrácia 1. a nemesség, főleg a főnemesség uralma 2. a főnemesség 3. átv. valamely ostály v. társadalmi csoport kiváltságokat élvező felső rétege (Idegen szavak kéziszótára)

Legyen akkor a 3., az első kettő a jelen politikai viszonyokra értelmezhetetlen.

Kiváltság 1. Különleges helyzetet biztosító jog(ok összessége) 2. Különleges elbírálás, elbánás 3. Megkülönböztetett helyzetet teremtő képesség (Magyar Értelmező Kéziszótár)

Rakjuk tehát össze:
Orbán szerint 2007-re a társadalomnak létezik egy kiváltságokat élvező felső rétege, vagy legalábbis létrejött egy olyan réteg, amelyik megkülönböztetett elbánást, különleges elbírálást követel magának, a nemzet többségének (ami Orbán definíciója szerint a kormánnyal szembenállók "új többsége") kárára.

Ok. Például? Mely törvényekből, korményrendeletekből vezethető ez le? Egészen pontosan milyen kiváltságokra gondolhat Orbán?

Itt ugyanis nem azzal vádolja az "új arisztokráciát", hogy elkúrt, hogy hazudott, hogy hűtlenül kezelt, hogy lenyúlt ezt-azt, hanem azzal, hogy kiváltságokat (különleges jogokat, különleges elbírálást) élvez a széles néprétegekkel szemben.

"fel kell számolni a kiváltságosok kiváltságait"

Ok. Konkrétan?

"a magyar emberek nap mint nap fontos győzelmeket aratnak, mert a kormányzati csapásokat visszaverik a magyar családok, munkavállalók, orvosok, pedagógusok, nyugdíjasok és diákok"

Miféle csapásokat tudtak eddig kivédeni az elvárt adó intézményén túl (ami alkotmánybírósági döntés) nap mint nap?

Teljesen világosan látszik, hogy Orbán érvek és konkrétumok nélkül csupán hangulatot kelt. Megőrült? Vagy jobb híján csak blöfföl legalább a fideszen belüli hatalmának megtartása érdekében?

Ezer sebből vérzik a kormányzati politikai, lehetne vádolni kapkodással, megfontolatlansággal, koncepciótlansággal, alkotmányellenességgel. Biztosan a kiváltságokra való hivatkozás a legjobb stratégia?

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.04.06. 02:21:50

"nem is tudom, van-e értelme cincálni eztet."

Kíváncsi lennék, hogy egy sajtóper esetén az elhangzott/leírt gondolatok kohézióját és a valósághoz való viszonyát fogják elemezni, vagy elfogadják, ha Orbán belobogtat egy negatív elmeorvosi szakvéleményt :-)

de azért azt is hozzá kell tenni, hogy az index nem választja következetesen szét a tényeket a véleménytől. ezért lehet perelni. a vélemény oldalba kereteket szokás ágyazni, amiben a véleményt alátámasztó tények (ebben az esetben a beszéd rövid összefoglalása) szerepelnek, így a két műfaj különválik egymástól. most nem tudom, hogy ez slendriánság, vagy a perejjetek basszmeg vagabund, de Árpád majd eligazít, ha akar.
volt egy ténycikk, egyébként MTI-forrással.
index.hu/politika/belfold/orb7768/

ennek az _ajánlójába_, ami az index címlapra került ki, írta bele a címlapügyeletes, hogy "ezt és ezt mondta, pont. Orbán megőrült."

ez a tényállás.
Még az a szerencse, hogy a fidesz.hu-n még soha nem vontak le el efféle következtetést.

"Gyurcsány Ferenc mostanában előszeretettel jelent fel újságírót. Szeretném jelezni, hogy amennyiben a hülyeségére vonatkozó állításaimért bíróság elé idéztetne, a végsőkig ragaszkodni fogok a véleményemhez és a jogaimhoz, és a valóságbizonyítás keretében kérni fogom a kormányfő igazságügyi elmeszakértői vizsgálatát. Történelmi per lesz, Klára!"

(Csermely Péter; Magyar Nemzet
mno.hu - fideszfrakcio.hu)

www.fidesz.hu/index.php?CikkID=37630


"Amikor néhány hónappal ezelőtt Csermely Péter kollégám leírta ezeken a hasábokon, hogy "Gyurcsány Ferenc egy hülye", nos, akkor a tény rögzítése mögött inkább csak a jóleső pimaszság lapult meg. Most többről van szó. A miniszterelnök beteg. A miniszterelnök egy idióta - írja bayer Zsolt a Magyar Nemzetben."

www.fidesz.hu/index.php?CikkID=47870

hoppá, tényleg. ezt köszönettel beágyazom a helyreigazításfélébe, amit épp írok.

Kiváncsi vagyok most már mi lesz a vége ennek,
mert egy dolog biztos:
Orbán egy olyan irányba indult el,
ahonnan nincs vissza út!
Egyáltalán nincs!
Innen nem lehet visszafordulni.
Virágnyelven beszél - kérdés ki, hogy éreti.

Én azt látom egyébként, hogy a nyulat akarja
kiugrasztani a bokorból, egyelőre úgynéz ki sikerrel.



RE: gloire 2007.04.06. 03:13:39

"Én azt látom egyébként, hogy a nyulat akarja kiugrasztani a bokorból, egyelőre úgynéz ki sikerrel."

Hiába, mert a nyulak nem a bokor mögött, hanem a Nyúliskolában vannak éppen :-)
www.fidesz.hu/index.php?CikkID=52929




Ezt most nem olvasom végig, nem érdekel.

Egy biztos, ha megnézed az erőforrásait
amire támaszkodhat, szemben a másik oldallal,
csak az ilyen húsbavágóan provokatív szövegekkel -
mint idegen szívű pl. - tudja fenntartani és
hízlalni a táborát.
Nem buta fiú!
Ez egy vérprofi taktika.
(hol tanulta vajon?)
hát ez kurvajó, tényleg. erőforrásprobléma, mi? talán ha még kicsit húsbavágóbb lenne, és egyenesen akasztani akarna, akkor még jobban hizlalhatná, nem?
volt egy ténycikk, egyébként MTI-forrással.
index.hu/politika/belfold/orb7768/

ennek az _ajánlójába_, ami az index címlapra került ki, írta bele a címlapügyeletes, hogy "ezt és ezt mondta, pont. Orbán megőrült."

na, de hát ez nem oké. mert a tények, hogy beszélt tápióbicskén, egybefolytak egy véleményformáló mondattal.

helyesebb lett volna, hogy a hírhez kanyarít valaki egy kommentárt, és egy véleményoldalon, egy apróbetűs keretben megjelennek az újságíró bírálatát alátámasztó tények. az inkriminált mondatok.

megoldás az is, hogy nincs kommentár, csak át van véve az mti-től összefoglaló, de akkor a címlapon csak valami olyasmi állhat, hogy orbán az új arisztokrácia megfutamítására buzdított tápióbicskén.

a harmadik lehetőség. írsz egy cikket csak úgy, hogy valaki egy idióta, nincsen tényekkel alátámasztva, szimpla vélemény, ilyenkor hasonló terjedelemben a válaszlehetőséget kell adni az illetőnek.

ezek lennének a lovagiasság szabályai szerintem. most az index néha jól szerkesztett ebből a szempontból, néha nem. most csak olvasóként mondom ezt.

az olvasónak ugye az a jó egy tabloidban, hogy megnézi a címlapot, aztán ha valamiből csak a tényekre kíváncsi, akkor elolvassa az apróbetűst, utána megnézi a pucér seggeket, kész. ha meg érdekli valakinek a véleménye azt is elolvashatja. ebben az esetben a tények már lehet hogy nem is érdeklik. de lehet, hogy én különleges olvasó vagyok.
gloire!Igazságodhoz még annyit:Leo Pinsher- aki Ogyesszában látta meg napvilágot, iskoláit is ott végezte, Moszkvában orvosidipolomát szerzett, krími háborúban orvosként vrtt rész-1882-ben Berlinben megjelen könyvében.A "Selbstemanzipation"/Önálló Zsidó Állam/ kifejti:" A zsidó népnek nincs önálló hazája, nincs önálló kormánya, hivatalos képviselete.Egy nép terület nélkül olyan természetellenes, mint egy ember árnyék nélkül."Ezek után Ogyesszában hozták létre Choveve cion/Cion Szerelmesei Mozgalom/ szervezetet, majd a Palesztínai és Szíriai Zsidó és Iparosokat Támogató Társaságot.Rzzel egyidőben megkezdődött a szisztematikus bevándorlás Palesztínába.Tehát a zsidók nem be-hogy itt megaláztatásokban legyen részük- hanem kitelepülni akartak.
Daikini 2007.04.05. 22:55:59

Még annyit Kassa bombázásához, meg a magyar hadbalépéshez, hogy ugyan Horthy nem akart belépni a háborúba, mégis írt egy levelet őexcelleniájának (Hitler), hogy nyugodjon meg, nemsokára határincidens történik. (Nürnbergi peranyag). Hogy mindezt Kassára értette-e azt kétlem, ugyanis meglepődött rajta, mint Sztálin a németeken, és minden kétséget kizáró bizonyítékot akart, ami 2 hét múlva elő is került, egy orosz repesz formájában.
Kutacs,

"az szdsz viszi a balhét, közben meg lehet szerezni majd néhány ingatlant."

Úgy van. Most fejezték be a nővérszállót, ha jól emlékszem a XIII. kerületben. Lakásokká lett alakítva, most pedig bezárják. Vajh miért?!:(

Gloire akkor máris kezdhetsz kitelepülni...

Mondjuk Madagaszkárra...
Tiko 2007.04.06. 09:10:46

Mondjuk az a gond ezzel a sztorival, hogy mindket verzio abszolult hiheto, a ruszkik is bombazhattak hulyesegbol, szervezetlensegbol, vagy rossz strategiai megfontolasbol. A nemetek is tehettek, strategiai es szovetsegbovitesi celbol.

Mindenesetre az biztos, hogy full artatlanok nem vagyunk. Elvileg lehetett volna diplomatakat kuldeni Moszkvaba is, hogy megis mi volt ez, de ez 41-ben mar tokmindegy volt, akkor mar szinte egesz Europa hadban allt.

1. Árpi:
Halálbünti már nincs, ezért van böri!
Súlyos duma.

2. Gabó:
Semmi újat nem mondtál, tehát egyet értünk?

3. Kassát szlovákok bombázták. Pilóták magánakciója
volt. Ilyen a háború: váratlan dolgok is a kezére
játszhatnak bárkinek, ha az indulatok elszabadultak.

4. Cion bölcse:
Ha véletlen megismernénk egymást,
nagyon meglepődnél és ezt a dumádat
nagyon gyorsan visszaszívnád.



Elnézést, nem ezt akartam ide. :-(

Ha lehet törölni, kérem, töröljétek!
A végén még kiderül, hogy Mo. egyedül támadta meg a Szovjetuniót... Vagy ha nem, akkor főszerepet játszott a Barbarossa-terv kidolgozásában és kivitelezésében. Nahát... akkor megérdemeltük amit kaptunk, ugye? Jogos bosszú volt (az 56-ban felkötött ávósok ("ávós kiskatonák" akár) persze nem volt jogos bosszú azok szerint, akik ápr. 4-én koszorúznak máig, mi ez itt kettős mérce?)
A német és brazi állampolgár, Leonora Geier-Cavoa jelenti és ezt esküvel bizonyítja:

1945 február 16-án egy orosz hadosztály elfoglalta a RAD tábort Vilmseenél Neustettinben. (RAD= Reicharbeitsdienst, birodalmi munkaszolgálat). Hirtelen hangos kiáltozást hallottam, és két orosz öt lányt hozott be. A komisszár megparancsolta, hogy vetkőzzenek le. Ahogy ezek szégyenlősségből nem akartak levetkőzni, engem, mint brazíliai állampolgárt kényszerítettek arra, hogy vetkőztessem le őket. Ezután átmentünk az udvaron a régi üzemi konyhába, melyet teljesen kiürítettek, csak az ablak mellett maradt egy pár asztal. Rettenetesen hideg volt, és a sajnálatra méltó lányok reszkettek. Most két lengyel jött be, akiken csak nadrág volt, és akiknek láttán a lányok fölsikoltottak. Gyorsan megfogták az elsőt, háttal az asztalra hajlították, míg csontja kattant. Majdnem elájultam amikor egyikük kihúzta kését, és jobb mellét a többiek előtt levágta. Akkor egy pillanatra megállt, majd a másik oldalt is levágta.

Még soha sem hallottam embert olyan kétségbeesetten sikoltozni, mint ezt a lányt. Akkor a szörnyeteg még többször az altestébe szúrt, amin az oroszok röhögtek. A következő kegyelemért sírt, de hiába. Mivel ő különösen csinos volt, az volt a benyomásom, hogy a szörnyű munkát akarattal lassan csinálták. A másik három teljesen összeroskadt, anyjukat hívták, és gyors halálért könyörögtek, de nekik is ugyanez lett a sorsuk. Az utolsó még félig gyerek volt. Neki a húst addig tépték le a bordáiról, amíg a fehér csont tűnt elő.

És újra behoztak öt lányt. Ez alkalommal kiválogatták őket előtte: Mind jólöltözött és csinos volt. Amikor meglátták elődeik megcsonkított tetemét, sírni és kiabálni kezdtek. Csekély erejükkel védekezni próbáltak. De ez nem segített rajtuk, a lengyelek mind kegyetlenebbek lettek.az egyik testét hosszában vágták föl és egy doboz gépolajat öntöttek bele, melyet meg akartak gyújtani. Egy másiknak egy orosz a nemiszervébe lőtt, mielőtt levágták a mellét. Nagy örömrivalgás tört ki, amikor egy szerszámosládából egy fűrészt hoztak be. Most ezzel tépték szét a lányok mellét, amitől rövid időn belül vérben úszott a padló. A vér mámora kapta el az oroszokat. Folyamatosan hozták be a lányokat. Szinte mint vörös ködben láttam az eseményeket, mindig újra meg újra hallottam az embertelen ordítást a mellek szétvágásánál, és a hangos sóhajt a nemiszervek szétverésekor.

Az egyik lány nem vetkőzött le teljesen. Melltartóját olajjal itatták tele és fölgyújtották. Míg fölsikoltott, egy vékony fémrudat vezettek a hüvelyébe, míg ez a köldökén jött ki.

Az udvaron husángokkal öltek meg lányok egész csoportjait, miután a legcsinosabbakat a kínzókamra számára kiválogatták. A levegő tele volt a sokszáz lány halálsikolyával. De ahhoz képest, ami itt történt, az agyonütés szinte megváltás volt. Ahogy később megtudtam, az orosz megszállás első három napján körülbelül kétezer lányt öltek meg.

Írta Frau Leonora Geier, született. Cavoa.

Forrás: "Die falsche Rolle mit Deutschland" (A hibás szerep Németországgal) (7. kiadás) J.A. Kofler. könyvkiadója, D-8901 Stadtbergen/Leitershofen, Hauptstr. 4.
Érdekes írás:

"A hungarizmus és a zsidóság sorsa
1944-ben és 1945 elején

Nem kerülhetjük meg, de nem is akarjuk megkerülni a kényes kérdések legkényesebbikét, a "zsidóüldözést a nyilasok részéről". A kérdés megválaszolása során sok mindent figyelembe kell venni. Így a hungarizmusnak azt az alaptételét, hogy a Kárpát-Duna medence zsidósága nem gyökeresedett meg e honterületen s így nem "honképes és talajgyökeres népcsoport", jóllehet népcsoportnak tekintendő (s ilyenként nem tévesztendő össze a mózeshitűek felekezetéhez tartozók összességével, hiszen pl. a szombatisták is ennek a hitfelekezetnek a hívei voltak). Ennek az alaptételnek a magyarázata Szálasi szerint a zsidóság pályaválasztásában, vándor-, sőt bevándorló természetében és kozmopolitizmusában, vagyis abban a tulajdonságában rejlik, hogy oda vándorol, ahol "jól" élhet s ha már nem él meg egy adott területen a tőle elvárt szinten, akkor egyszerűen odébbáll. Nem kötődik a befogadó nemzethez, hazához, valósággal "állam az államban" s mindez megakadályozza abban, hogy - más népek gyermekeivel ellentétben, akik egy-két nemzedék után következmények nélkül fel tudnak olvadni népi környezetükben - asszimilálódjék a környezetébe. Nincs kötődése a túlvilági üdvösséghez sem. Teljesen evilági lény, a nyugati civilizáció modern irányzatainak legfőbb képviselője, mert ezek az irányzatok a legnagyobb mértékben összhangban vannak tulajdonságaival. Az újabb időkben egyre inkább szerephez jut a földrajzi, a gazdasági mozgékonyság, a szellemi és társadalmi élet változékonysága, az emberek közötti - felszínes - érintkezés, a kereskedés, a közvetítés, a gazdasági tevékenységben a pénz hatalma, az információs és kapcsolati tőke. Ha ezeket az irányzatokat mint a "civilizáció" előrehaladását értelmezzük, akkor azt mondhatjuk, hogy e folyamat népi motorja, a zsidóság, nem más, mint egy "túlcivilizált" népcsoport. Mindezt a 30-as években ékesszólóan bizonyították a statisztikai adatok, amelyekből kiderül, hogy a hazai zsidóság részesedése a nemzeti jövedelemből, az ingatlanvagyonból, súlya bizonyos igen jól jövedelmező szakmákban (a hiteléletben, a nagykereskedelemben, az ügyvédi pályán, stb.), ill. kiemelten a véleményformáló tevékenységben (az újságírásban, a reklámiparban, a szórakoztató iparban, bizonyos irodalmi és művészeti körökben, a színház és a film területén, stb.) messze felülmúlta a lakosságon belüli arányszámát, ahhoz képest kb. ötszörös-tízszeres volt, miközben a röghöz kötődő foglalkozások körében csupán elvétve lehetett találkozni zsidó emberrel. Ráadásul - Szálasi szerint - gazdasági túlerejükön, véleményformáló hatalmukon és - összefogásukon is alapuló - kiváló "érdekérvényesítő" képességükön kívül gyakorlati materialista beállítottságuk s az ennek megfelelő eszmei-politikai nézeteik is a magyar nemzetet veszélyeztető irányba mutatnak: egyfelől a szabad kizsákmányolásos liberális demokráciák, a "plutokrata" pénzkapitalizmus irányába, másfelől az utópisztikus baloldali, marxista irányba, amely pl. a szovjet gyakorlatban egy egyszerre embertelen és rossz hatékonyságú rendszert hozott létre. Mindebből Szálasi eleinte a zsidóság korlátozásának, a későbbiekben az ún. aszemitizmusnak (a zsidómentes Magyarország eszméjének) a helyességére következtetett. A háború előtt pl. arra inti a jó magyarokat, hogy ne vásároljanak zsidótól, pénzüket ne vigyék zsidó bankárokhoz. A hungarista programról pl. ezt mondja: "a hazánkban élő zsidóságot gazdaságpolitikai eszközökkel rávesszük arra, hogy orcájuk verejtékével részt vegyenek a közvetlen termelési ágakban, hogy a jelenlegi pozíciójukat a külföldről hazatérő fajmagyarok vehessék át. Azon zsidókat, akiknek ez nem tetszik, cionista törekvéseikben támogatni fogjuk." (Az idézetben szereplő népcsere gondolat a XIX. sz-ra is utal, arra a korszakra, amikor a Galíciából, stb. bevándorolt zsidók gyors felemelkedést értek el hazánkban, miközben "kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk".) A háború kitörése, majd valódi világháborúvá, ill. világnézeti és totális háborúvá válása (főként az USA nyílt hadba lépése) nyomán azután Szálasi - minthogy a háború világnézetivé és totálissá eszkalálásának bűnében egyértelműen a nemzetközi zsidóságot marasztalta el - ugyancsak egyértelműen az ország zsidómentessé tétele mellett foglalt állást. E szerint a tengely győzelme után a zsidó népességnek távoznia kell Európából, ami a végeredményt illetően egyébként továbbra is jó összhangban volt a cionizmus törekvéseivel, azzal, hogy a cionisták Palesztinában létre kívánták hozni (s a háború után létre is hozták) a zsidóság népi-faji, vallási-egyházi és nemzeti államát, Izraelt. A három magyarországi zsidótörvény, amelyet a hungaristák ugyanúgy helyeseltek, megszavaztak, mint a jobboldali kormánytöbbség, a magyarság önvédelmében tulajdonképpen erre, a zsidóság eltávozásának ösztönzésére irányult.

Téves az a napjainkban oly gyakori érvelés, hogy e törvényeket az akkori politikai elit német nyomásra hozta meg. Szlovákiában pl. a sárga csillag kötelező viselésének elrendelése két évvel megelőzte a hasonló németországi rendelkezést. Valójában abban az időben a fasiszta Olaszországtól északra és keletre, valamint a Szovjetuniótól nyugatra a zsidóság gazdasági stb. megszorításának, majd e megszorítások folyamatos fokozódásának irányzata teljesen általános volt (magyarországi viszonylatban a megszorítások fokozódásának irányzatát szemléltetően mutatják az egymást követő "zsidótörvények", majd a front közeledtével a nemzetvédelmi intézkedések szigorodása). Tény, hogy a hungarizmus - noha a faji gondolatot a magáénak vallotta - aszemitizmusát, a zsidómentes Magyarország eszméjét elsősorban nem népi-faji, hanem - összhangban általános világnézetével - nemzeti szempontokra és erkölcsi-szellemi okokra támaszkodva, a zsidóság anyagelvűségére, gazdasági-hatalmi helyzetére hivatkozva hirdette s e tekintetben különbözött a hitleri népi mozgalomtól, amely - éppen a népi-faji tényezőnek az elméletben játszott döntő szerepe folytán - az ún. biológiai hivatkozásoktól sem idegenkedett (bár maga Hitler a zsidó fajiságot a zsidó lelkiségben látta elsősorban). Az is tény, hogy a hadsereg kötelékében alkalmazott munkaszolgálat korántsem csak a zsidóságra terjedt ki, hanem minden olyan népcsoport vagy társadalmi réteg tagjaira (így pl. adott esetben a hungaristákra) is, akiket a kormányzat nem tekintett politikailag teljesen megbízhatóknak. (Németországban a zsidósággal szembeni bizalmatlanság a háború alatt már oly mértékű volt, hogy e népcsoportot kizárták a haza fegyveres védelmére kötelezettek köréből, ami azt is jelentette, hogy a zsidóságot - az árjának tekintett németektől eltérően - nem fenyegette az a "veszély", hogy a hazáért az életüket kell áldozniuk, pl. a bolsevizmus elleni küzdelemben. Ennek esélye a magyarországi zsidóság számára viszont adva volt, ami azt is jelentette, hogy magyarországi zsidók is válhattak hősi halottá. Egyébként a háború előtt ezt Németországban sem gondolták elképzelhetetlennek, hiszen még 1939-ben is szolgáltak a Wehrmachtban zsidó származású tábornokok.) Az is tény, hogy a magyarországi németbarát fordulatot követően a hazai vidéki zsidóság külföldre deportálását a Gestapo irányításával ugyan, de a Magyar Királyi Csendőrség végezte s abban a hungaristáknak nem volt szerepük. Szálasi ebben a deportálásban a magyar honvédelem rendelkezésére álló munkaerőnek (naponta kb. négy millió munkaórának) az országból való kivonását is meglátta, nehezményezve egyúttal a deportálások feltételnélküliségét is. Ezért olyan tervet dolgozott ki, amelynek értelmében a deportálás csak a munkaképes korú zsidó népesség egy részére - mégpedig mint ún. kölcsönzsidókra - vonatkozhatott. A vidéki zsidóság deportálása során a magyar hungaristák Hubay Kálmán vezette csoportja - Lits Ernő eskü alatt tett vallomása értelmében - a budapesti zsidóságnak a Birodalomba való deportálása ellen szót emelt a németeknél. Téves tehát az a vélemény is, mintha kizárólag Horthy Miklós vagy Koszorús Ferenc páncélos parancsnok "érdeme" lett volna a budapesti zsidóság külföldi munkatáborokba deportálásának megakadályozása. Tény az is, hogy a hungarista hatalomátvétel egyet jelentett a szovjetellenes harc további következetes folytatásával, a nem harcoló erők fokozott munkaszolgálatával, kivált azután, hogy a szovjetek megindították offenzívájukat Budapest ellen. A németek igényt tartottak arra, hogy a budapesti zsidóság a maga munkaerejével a Német Birodalomban létrehozott munkatáborokban járuljon hozzá a további harcokhoz. Ennek következtében megkezdődött a budapesti zsidóságnak a Birodalomba irányuló deportálása. Ezt azonban Szálasi néhány héten belül leállíttatta, részint emberiességi, részint magyar nemzeti megfontolásokból.

Kétségtelen, hogy a hungarista hatalomátvétel után pl. Budapesten atrocitások is történtek a zsidó lakossággal szemben. Ezt azonban egyrészt nem meggyőződéses hungaristák követték el, hanem olyan csőcselékelemek, akik újonnan csatlakoztak a nyilasokhoz, mert úgy gondolták: a fegyveres hatalomhoz való csatlakozásuk örve alatt fosztogathatnak, erőszakoskodhatnak. (A csőcselék - mint Koós Kálmán kifejti - sohasem csatlakozik hátrányos helyzetű ellenzéki párthoz, márpedig a hungaristák a hatalomátvétel előtt ellenzékben voltak.) Másrészt olyan nyilas érzelmű fiatalok (akkori szóhasználattal: fegyveres suhancok) is részt vettek egyes atrocitásokban, akiket a közeledő harcok fanatizmussal töltöttek el s úgy gondolták: bosszút állhatnak az ellenséggel rokonszenvező, sőt, "cimboráló" zsidóságon. Az atrocitásokat a hungarista kormányzat természetesen nem tűrhette és nem is tűrte: adott esetben drákói ellenlépésekkel igyekezett az ilyesmiknek útját állni."
Invictus, olvasgasd Márait ... elvégre ő „jobboldali keresztény” ikon ...
Köszi, nem fogok valakit csak azért olvasni mert állítólag "jobboldali keresztény" ikon. Majd egyszer talán a kezembe kerül. :) (Wass Albert sem tetszett túlzottan, jó tudom ő a baloldalon csak egyszerű fasiszta szennyirodalomnak számít, nála azért Márait többre tartják...)
Gloire..
megütötte a szemem a következő: kassát a szlovákok bombázták.. hmm.. ez most derült ki?

Én úgy tudom, a kérdés bizonyítatlan és már teljesen bizonyíthatatlan. Több verzió terjedt el: az oroszok szándékosan, az oroszok véletlenül, szlovákok vagy románok elégtételül a revízióért, mi magunk (mert Werth Henrik be akarta ugratni a magyar hadsereget a háborúba), vagy a németek (ugyanazért).

Ezekből a verziókból egyik sem lehetetlen, de kettő valószínűtlen.

Az oroszoknak nem volt érdekük újabb ellenséget szerezni és ezzel az ellenségeiket növelni.

Se a románoknak, se a szlovákoknak nem volt érdekük, hogy a magyarok belépjenek a háborúba, hiszen akkor úgy látszott, ha jobban kiszolgálják Adolf érdekeit, esélyük van a korábban javunkra megvalósult részleges revízió visszavonására. Ha a magyarok is belépnek, elveszik az ő relatív előnyük.

Én személy szerint, bár nincs erre bizonyíték, nem hiszek abban, hogy német/magyar összeesküvésről lett volna szó. Nem lehetetlen persze.

Ráadásul van egy igen valószínű verzió. Lejött az ukáz a sztavkától, hogy bombázni kell a szlovák vasutat, a hadi szállítások akadályozása végett. Az osztályparancsok, valamelyik kis ruszki repülőtérten, kijelölte a célpontokat. Abban a kuplerájban észre se vette, hogy 1938 előtti térképet használt.

Tényleg volt a szlovák vasuti szállítás rombolására vonatkozó parancs, és ugyanaznap, amikor Kassát bombázták, egy szovjet (ez bizonyított) vadászgép megtámadta Rahónál/Körösmezőnél a pályán közlekedő gyorsvonatot.

Bárki is tette, Kassa bombázása kifejezetten jól jött a magyar és a német katonai vezetésnek.

A magyar politikai vezetés hibája, hogy mindenfajta ellenszolgáltatás és felkérés nélkül, önként, stréberségből, "nehogy a románoktól lemaradjunk", megtámadott egy olyan nagyhatalmat, amellyel vitái/követelései nem is voltak, sőt, amelyik az utolsó napig erőltette a diplomáciai viszony fenntartását.

A kilencvenes években olvastam. Két öreg kassai szlovák
pilóta elmesélte, hogy ők is ott voltak.
(honnan száltak fel, stb).
Persze megfelelő forráskritikával kell ezt is nézni,
lehet hogy csak hősködtek.

Mindenesetre 39 májusában a magyarok lelőttek 6 szlovák gépet a kárpátaljai bevonuláskor, és szakítottunk tőlük is
még párezer négyzetkilómétert.

Sértődött pilóták egyfajta magánakciójaként
írták le.

Ez talán azért valószínű, mert egyébként biztos kiderült volna mári valahogy.
Nekem hitelesnek tűnt, ha megtalálom
elküldöm neked a könyv címét.

G.
Jah, a szobránci incidens. Büszkék lehetünk rá, az Avia elvileg fölényben volt a magyar CR32-vel szemben. Ha valamit tudsz küldeni érdekel, bár az azóta írt munkákba nem került be, még pletykaként sem említették.

Én több alkalommal is voltam - többnyire hivatalos úton - a Szovjetunióban illetve a későbbi utód államokban, az egyszerű nép nagyon szegény, de hihetetlenül vendégszerető, barátságos. Sajnos az vitathatatlan tény, hogy mi mentünk oda először - talán egész Erdélyt visszakaptuk volna, ha nem megyünk - és a magyar katonák kezdtek először erőszakoskodni az ukrán asszonyokkal, ahogyan az Sára Sándor hallhatatlan filmjében, a Századunk-ban maguk a túlélők elmondták. Aztán persze jött az ázsiai horda - ahogy jóapám hívta őket, kamatostul adtak vissza mindent, és persze aztán az a kellemes 40 év. Okosabb lett volna nem rájuk támadni, dehát egy hisztérikus, elhülyült politikai légkörben nem mindig lehet okosan dönteni, legyen ez számunkra is tanulság!
süti beállítások módosítása