W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Malacka az űrben

2007.03.08. 06:00 Tóta W. Árpád

Hétvégén MDF-kongresszus és tisztújítás, vagyis Dávid Ibolyát újraválasztják. Az elnökasszony erről azt mondta a tévében, hogy ha több jelölt van, az tiszta idegesség, megviseli a pártot, fölösleges stressz, úgyhogy ő üdvözli, ha nincs más jelentkező.

Divergencia


Új párt, újpárt, Új Párt – duruzsolt a politizáló közösség még pár hete is izgatottan. Schmidt Mária pártot alapít! Stumpf István is! Vagy valaki más! Hajnal hasad. A Századvég pedig megmérte tudományosan, hogy 61 százalék szerint kéne egy Nem Létező Párt, és arra szavazna legszívesebben.

Az új párt jobboldali volna, Jones gazda nélkül, nem lenne antiszemita kicsit se, árpádsávot megpöködné rituálisan, a helyes atlanti irányban tájékozódna külpolitikailag. Hátrébb lépne az oltártól, liberális értékeket tenne magáévá akár homoszexuálisan, és semmi szín alatt nem vonná kétségbe a köztársaságot, piacgazdaságot, EU-t és NATO-t. Plusz elvszerűen és konstruktívan politizálna.

A brainstorming közepette szinte senki oda se bagózott a Micimackó csengője alatt idegesen ugrándozó csöppségre: a Magyar Demokrata Fórumra. Pedig ha valakinek a fenti karakterű párt hiányzik, akkor elvileg nem is kéne tovább keresnie: neki találták ki az MDF-et.

Egy párt ugyanis úgy jön létre és marad fenn, hogy irányítói észlelnek bizonyos közönségigényt - mint a Romantica tévé gazdái a szappanopera-fogyasztókat -, és elkészítik hozzá a terméket. Elvekből, programból, szlogenekből, emberekből. Földhözragadtan hangzik, de attól még így megy ez. Nem ám a jóisten odasugalmazza a spirituális vezetőnek, hogy fiam, holnaptól legyél inkább jobbos.

Miért nem cuccol át ez az elégedetlen bázis az MDF-hez? Mi a bajuk vele?

Mindenekelőtt a 2006-os árulás. Nemcsak az, hogy nem álltak a Fidesz mellé az első forduló után sem, hanem a bejutásuk obskurus körülményei is: a Leisztinger-pénzek és a Tisztelet Társasága. Az új pártra szomjazók ugyanis a Fideszről akarnak leszakadni, de ettől még nem bocsátják meg, hogy Dávid Ibolya elgáncsolta a polgári esélyt, és összeszűrte a levet a szocikkal. Eddig úgy voltak vele, hogy a kínálatból még a Fideszt tudták leginkább elfogadni. Undorodtak az árpádsávos polgári köröktől, Orbán egyes megszólalásait mélyen szégyellték, a kampánytól csendben hánytak is, de végül kénytelen-kelletlen oda szavaztak.

Ha az árulás elfelejtődne valahogy – és mások ennél nagyobb stikliket is megúsztak –, akkor elsődleges nemi jellegei alapján az MDF vidáman felfoghatná a kiábrándult, a prolivonatról lekívánkozó fideszeseket. Azokat, akik mostanra azon kapták magukat, hogy egyre többet vétkeznek gondolatban és szóban: egyre többször ötlik eszükbe, hogy Orbán Viktor egy fasz.

Konvergencia


Biztos vannak néhányan, akik más irányból közelednének: liberálisból lett neokonok, az oszladozó SZDSZ-ről lehámlottak. A két nagyot egyként utálók, meg az utódpártot el nem fogadók, akik kiröhögik a Fidesz ordító ürességét, programtalanságát.

Az ám, program. Egyelőre az elvi alapvetés sincs készen. Valójában a normális jobboldalnak sincs programja, nemcsak a nemnormálisnak. Jobbkézszabály, az.

A megszorításokkal legfeljebb variálni tudnak, azt már a fideszes se veszi be, hogy lehet többet költeni, mint amennyit beszedünk. A reformokról viszont lehetne értelmesen vitázni, sőt nagyon is kéne. Nem úgy, hogy minden maradjon, ahogy van.

Csakhogy ahhoz kell még valami. Szellemi kapacitás. Szakértők, ideológusok, közírók, dizájnerek. Sajtó és háttér, ahol ezek elhelyezhetők: a Tisztelet Társaságába csak nem lehet beültetni egy Stumpfot. Ehhez egyszerűen az MDF kevés. Az egészségügy átalakítása nem pogácsasütés, azt nem oldja meg egy utcáról beszédült akárki.

Végül felvillan a szegény pici párt előtt álló újabb akadály: ha odacsődül is az összes briliáns elme, és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - akkor annak a csodának az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt.

Ami mindkettejüknek kínos lenne.


Címkék: mdf újpárt

311 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr8144163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elso. eljenek a keson fekvok;)
Első a hat órás kommentekben.
Miért a kudarc?
- Antall József stílusát (Keresztény Magyarországot akartam!) és a szétprivatizált országot nem felejtettük el. Van persze, aki meg sem ismerte, de a jobbos cigányzenére vérbúnkóst játszó hülyéket csak az elmúlt években sikerült elzavarni a pártból.
- A fenn említett szakértők is leléptek. Néhány olajszőkítő vagy kiskőrösi mezőgazda talán még akad, de az kevés.
- Herényi és Katona K. legjobb fejek a magyar politikában, talán ezért nem is látni mást Ibolyán és rajtuk kívül a párt megszólalásaiban.
- Kispártnak nincs esélye és kész.
- Katona Kálmánt indítani Tarlós ellenében tényleg árulás volt.
>jóisten odasugalmazza a spirituális vezetőnek, hogy fiam, holnaptól legyél inkább jobbos

nem a joisten volt, hanem Antal József. politikai végrendelet. emlexik még valaki itt az (h)osiidokre?:)

>akkor annak a csodának az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt.

ROTFLMAO ;):)
a szocialista partnak SOHA nem volt programja.
GyF-nek van programja (bokrosnak szinten volt)
De a ketto nem ugyanaz, sot csak annyi kozuk van egymashoz, hogy GyF a szocik elnoke akart lenni (lehetett volna szdsz elnok is, vagy akar alapithatott volna uj partot is, de ez igy olcsobb es hatekonyabb volt)

az meg kifejezetten oriasi baromsagnak, hogy egy bonyolult problemara kizarolag egyetlen megoldas letezik. a vilag nem ilyen. ha az emberek colat akarnak, akkor kulonbozo tarsasagok (cegek) kepesek odaszallitani 2-3-10 kulonbozot.
ahova te vagyakozol arpad, az a jo kis egypartrendszer. ahol mindig az tortenik, ami jo. mert megmondjak mi a jo. szeretned te megmonmdani.;):)
elhiszem, hogy tetszene neked. nekem is tetszene, ha hozzam igazodna a vilag.

nade ez mar sohasem lesz igy.
nincs is ezzel nagy baj.
No ez az utóbbi azért nem lenne olyan nagy gond. A szociknak gyakorlatilag csak az egészségügyre van végrehajtás alatt álló reformja, de még az se tűnik perfektnek (ld. vizitdíj szarozás) és kidolgozottnak (ld. minden más). Szóval lenne ott mit jócskán keresni. A konfrontáció meg leginkább kommunikáció kérdése. Ha nincs nagy eltérés, akkor is lehet bolhából elefántot gyártani.

Hogy mitől menne oda az értelmesebbje, hát az persze jó kérdés. Talán ha a nagypárt-uálat (vagy vmi más) összegyűjtene egy 10-20%-ot az MDF oldalán, akkor látnának benne fantáziát. Télleg csak talán.
ma a nagyvilagban egy part ketfele emberbol all:
1. kovetheto vizionista vezeto
2. hatter szervezo (backoffice manager;-))

az elso nalunk pl: GyF, vagy OV, ilyen nincs az MDF-ben.
a masodik tipust nalunk GyF kezdi meghonositani, elotte mindig a sza politikusok ultek a szervezoi helyeken, amihez nemcsak hogy nem ertettek, de nem is szerettek csinalni.
a jobboldalon se a fideszben se az mdfben nincsen meg normalisan a manager reteg. hiba. nem kicsi, hanem nagy.;)
ennek a manager retegnek kell verprofin leszerveznie mindent.
Azert remelem,tavasszal nyilni fog az Ibolya.
Foleg a marcius 15.ei Valencia-meccs utan...
Antal Jozsef politikai vegrendelete. :)
Ez egy urban legend, ami Ovi talalt ki. Annyira igaz, mint hogy Istvan kiraly Alcsutdobozon ajanlotta fel az orszagot Szuz Marianak.
Wake up Neo!
"Reformok...Csakhogy ahhoz kell még valami. Szellemi kapacitás."

Szellemi kapacitásra a kormánynak is szüksége lenne.Sarcoláshoz nem kell sok ész.Liberális orvos barátom szerint most teszik tönkre még a maradék,viszonylag jól működő értékeinket is.
Nem lenne szabad hagyni,mert visszafordíthatatlan folyamatról van szó.
Kiegészítés:Sarcoláshoz és romboláshoz nem kell sok ész.
biztos en is hc fideszes vagyok. de valahogy vegtelen ciklusban keresem az orok igazsagot naluk.
Ibolykaekra csak azert nem szavaztam, mert ok kevesen is kepesek frakciozni parton belul is, ha kell, es kiutaljak onnan egymast.
hogy OV miket mond, annak nem en vagyok a celkozonsege az biztos. de valahogy minden beszolasa, amitol sugarban hanyt a maszop vagy Feri, helyre kerult. utolag szep visszanezni.
de mindemelle odatennem, hogy meg is kellene az a kibaszott masodfoku egyenlet a kovetkezo szavazaskor.
es ne legyenek partemblemak. csak a szoveg.

kedveseim, szart se er a politika idehaza, mert a szavazast balfaszok dontik el. lehet itt feltorekvo, uj erteket kepviselo part, a birka ugyis az akolra szavaz.

apropo program. ha a jobbkezszabaly (egyenrangu utak keresztezodesere vonatkozo szabaly) demokracia kulcsa, legyen. de azert nem olvadok el tole.
ott a szadesz programja a weboldalukon. mi lett belole? semmi.

az is erdekes, hogy az ertelmesebb gazdasagi szakemberek (Bokros Lajos, Csaba Laszlo) nincsenek azert foldig leborulva az eddigi tortenesektol. semmi hosszutavu nem latszik amit a jelenlegi reformok igerhetnenek. de ne nekem legyen igazam 4 ev mulva.

es tenyleg kurvara kell Viki nepszavazasa, de csak a 7. pont. a miniszterek felelossege az altaluk vezetett miniszterium performanciaja alapjan.

de ha megint szavazatnyero osztogatasba fordul at a dolog 2009-ben, en biztos lepisalom Fleto kilincset.
Az MDF nem hiszem hogy bárkit is érdekel amíg ugyan ezek az arcok csinálják. Ha néhány jelentős személy átnyergelne hozzájuk az más, de a háttérben lévő érdekcsoportok erővonalai ki tudja mit engednek meg.
De ezt azért nem értem:
"és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - akkor annak a csodának az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt"
Árpád, ezt árnyald egy kicsit mert ebbe túl sok mindent bele lehet érteni.
Perszepersze. Saját legnagyobb megdöbbenésemre azon kapom magam, hogy az MDF az egyetlen párt, amire jelenleg képes lennék szavazni. Nem is zavar, hogy nincs programja: egyrészt a többinek sincs, másrészt a választásokig még lehet, addig meg nem is hiányzik... De legalább elviselhető a mentalitása.
Egyébként a "balról közelítő" kisebbséghez tartozom - eddig fanyalogva az SZDSZ-re szavaztam, de ha Kóka lesz az elnök, képtelen leszek rávenni magam. Akkor inkább fanyalogva Ibolyára :)
Tudja a franc, kakukktojás ez a párt.
Ha azért tekinti az mdf ellenfelének a fideszt, mert tőle akar szavazókat elcsenni, akkor nem jó neki ez a nagy összeborulás a zemeszpéjjel, mert aki fideszes volt (vagy nem volt meszp és szdsz hívő), hála az újságíró uraknak (heti hetes, blabla) halálosan megálázták (és alázzák) évek óta. Tehát az epét hány az emeszpésektől, és minimum gyanús neki a boross úr bölcselkedése a pártkeltében.

Szerintem a mai mdf egy blöff. Mintha a pénteki népszabiból néznék ki a következő heti pártarculatot.

De TWA, miből gondolod, hogy a 61% százalék, aki új pártot akar, az az általad leírt pártot szeretné? Mert szerintem nem csak új pártot akar, hanem ezt a lehetetlen hülye helyzetet akarja fellazítani. Aki a fideszből kiábrándult, az nem egy még szervilisebb, puhább, nyalakodóbb pártot akar, hanem egy "több valós érdekvédelem - kevesebb párt" szervezetet.
Szerintem nem így kell feltenni a kérdést, hogy EU, NATO hívő legyen-e a párt, vagy atlantista- vagy keleti irányultságú, mert ezen már túl vagyunk. Érdekvédő és érdekérvényesítő párt kell, aki nem híve az EU-nak, hanem kihozza belőle a legjobbat - a nekünk legjobbat. ájMMMoké?
Szóval nem jó irány az etalon újabb felvázolása, legyenek olyan pártok, akik minden csoport érdekeit képviselik, oszt jódávidibolyanapot.
Én 2006-ban erre a jó asszonyra szavaztam, mert nem nagyon volt más választási lehetőség. Az még az okés volt, hogy nem paktált le Vikivel ( Bár Orbán logikája is ebből a szempontból érthetetlen, ahogyan gyakorlatilag az egész Viki féle szövetségi rendszer. Mi értelme volt a fél MDF felvásárlásának? az a Nemzeti Fórumnak nevezett formáció nem hozott túl sokat a konyhára. Az egész Orbán féle szövetségi rendszer logikátlan az a szervezet, amely szavazatokat is hozott az a Fidelitas , amely eleve a Fidesz ifjúsági tagozata volt, és a Lungo Drom na meg a MAGOSZ a traktoros háttérrel az összes többi csak ballaszt NF, KDNP, VP ...) bár logikát nem nagyon láttam benne, miért ne egyezhetnének meg a második fordulóra végülis ez politika, de amit a Gyurcsány beszéd kiszivárgása után művelt az minden csak nem értelmes ... egy csendes társként működik az MDF az MSZP mellett.
Dr. Stein · szokvany.blog.hu/ 2007.03.08. 06:11:57

Na igen ez egy nagy bűn az MDF -től Demszky megtartása a főpolgármesteri székben ... -
"a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt."

fenét!
a normális progrman keretében:

1. nem folytatnák a padlógázas lopást
2. nem tennék tönkre az egészségügyet
3. élénkítenék a gazdaságot
4. támogatnák a kutatást és az oktatást
5. nem tennék tönkre az oktatási rendszert

Annyiban igaz csak a fenti megállapításod, Árpád, hogy télleg kissé össze kéne húzni a gatyamadzagot minenkinek a normális program keretében is.
De azzal, hogy azt mondod, hogy a normális program IGEN HASONLÍTANA a szocik programjához... izé, kínos, nem?
Nowo 2007.03.08. 08:00:59

Naja szegény Tóta úr sem nagyon tud elszakadni balliberális mivoltától, és racionálisan gondolkozni ... ennél sajnos sokkal többre lenne szükség , mint amit ez a kormány művel reform címszó alatt ...

Semmi másról nem szól az egész csak sarcolásról , és mellette a sarcolt pénzért gyakorlatilag nem kapunk semmit, mer még a működő rendszereket is teljesen tönkreteszik. A lényegi dolgokról meg csak a pofázás megy , de nem mernek hozzányúlni a dzsentri réteghez lásd. megyei önkormányzatok,parlamenti képviselői helyek a sok bürokrata a hivatalokban, akik ráadásul sokszorta nem jók már semmire mivel számitógépekhez hülyék, de már ott ülnek 10-20-30 éve ...
Növekszik az MDF nepszerüsege.

Nem gondoljatok, hogy többek között azert, mert kevesbe vannak "szem elott", es ritkabban nyilatkoznak?

Es ebbol következoen, a mai felfokozott hangulatban kevesebb embert haragitanak magukra ...

Most komolyna, tudja valaki kapasbol hogy az MDF milyen allaspontot kepvisel (ha egyaltalan) az eü reform ügyeben?
Refuse/Resist! 2007.03.08. 08:48:48
Na ezért nem értettem Árpád utoló bekezdését. Hogy lehet az hogy ha sok értelmes embert beleraknak egy pártba az azt fogja csinálni mint most fletó? Itt álljunk már meg egy szóra!
figyeltétek, hogy az emdéefnek több sittes képviselő-jelöltje van, mint a többinek együttvéve? Ne üljünk fel a kísértésnek, hogy "ezek" ilyenek.
Egyszerűen az a helyzet, hogy emdéef színekben tuti vesztőre a már bentlévőkön kívül csak hülye lúzerek meg olyan alakok hajlandók indulni, akiket a nagy pártok fejlettebb védelmi mechanizmusai egyből kiszűrnek. Dávid Ebola meg úgy van vele, hogy mindegy, csak legyen aki hozza a töredék-szavazatot.
A sajtó meg majd kedves lesz vele. Ha egy fideszest varrnának így be, az minimum vezércikk lenne egy hétig + Fletó Brüsszelig szaladna a hírrel.
Az egészségügy tönkretételén siránkozókat szelíden megkérdezném, hogy mi volt olyan értékes és megőrzendő benne eddig szerinetetek? Vagy egyáltalán mi működött? Ezzel nem állítom, hogy értem, amit Dr. Molnár művel, csak nem hiszem, hogy van mit tönkretenni rajta. Olyan állapotban van, amin minden változás csak javíthat...
Rég vártam erre a cikkre. Én vagyok t.i. az egyik jobbos szavazó, aki tavaly tavasszal a Vizslától a rosszabbulélünktől az osztogatásígérgetéstől meg a Mikolától megriadva odaadtam egy forduló erejéig a szavazatot az MDFnek. Szarul kampányolt a Fidesz, nincs mit tenni. Itt vagyok a fenti cikkben leírva. És az is igaz, nem találtam meg a Normális Jobboldali Pártot azóta a Dávid Ibolya Formációban.

Viszont az árulás részt én nem gondolom. Szerintem, akik az MDFet leárulózzák, azok pont a Fidesz törzsszavazói. Akik amúgy se az MDFre szavaztak. Nekik áruló az MDF. Ja és nekem nem fasz Viktor sem, de igaz érthetetlen, ennyi tapasztalattal miért téved még mindig a radikalizmus mezejére. Pedig egy jobbközép tömegpárt első emberének nem ott a helye.

Sajnálom, hogy a két jobboldali párt nem tud együttműködni, emlékeim szerint ezért a Fidesz pont annyit, vagy többet tett. Engem is meglepett Ibolya merev elzárkózása a két forduló között. Mégse úgy volt, ugye, hogy a Fidesz folyamatosan tette a baráti gesztusokat, és kizárólag az MDF elzárkózásán múlt volna.

Pedig kölcsönös visszalépésekkel meg lehetett volna szerezni nem egy egyéni mandátumot, és cserébe Katona Kálmán, az MDF jelöltje lehetne Budapest főpolgármestere. Gergényimarasztaló Demszky helyett.

Végül nem igaz, hogy nincs jobb reformprogram. Korábban írtam, a Fidesz mostani javaslatai között is találhatóak igen jó részek. A rengetegféle újonan bevezetett adófajta és járulékfajta mind elkerülhető lenne, ha az ÁFAkulcsot nem csökkentették volna. Vissza kéne emelni, egységesen 25%ra, amíg a kassza meg nem telik. A strukturális reformokból eddig a vizitdíj és a benzinkútnál árult fájdalomcsillapító teljesült. Egy év alatt ennyi. Gazdaságélénkítő intézkedés is hiányzik (illetve a bevezetett új adófajták pont fojtják). Az pedig nagyon nem jó, ha közvetlenül a csatlakozás után visszaesik a növekedés 1-2%ra.
Tulajdonképpen mi az a sokat emlegetett "antalli örökség"? Én abból csak annyit látok, hogy elmulasztotta a diktatúra kiszolgálóinak és működtetőinek felelősségre vonását, valamint az ifjúság felvilágosítását a kommunista bűnökről. Míg Lakitelki-team meg ilyen-olyan ellenzéki kerekasztalok és egyéb jószándékú nyugdíjas tanárbácsik arról vitáztak hogy Kossuth-címer legyen vagy sem, addig a kádárista gazdasági elit átmentette magának az állami vagyont. Teccettek volna forradalmat csinálni. Emlékeztek arra, hogy a taxisblokád idején az SZDSZ állt ki a taxisokért támogatva a blokádot? Most valahogy másként viselkednek. Dávid Ibolya népszerűsége csalóka, hiába tartozik a legkedveltebb politikusok közé, még a saját körzetében sem tudott nyerni. Nem a női politikusok népszerűsége magas, hanem a férfiaké alacsony. Vélemyényem szerint egy erős gazda-vidékpártra van szükség leginkább.
OFF.

Ez az előzetes moderáció naon gáz. Különben is, kár kiszűrni az eszementeket, szürkébb lett így a blog :(
Hehe, ez nagyon jó volt, röhögtem rajta egy sort. :)

Egyébként nagyon igazad van abban hogy ha tényleg egy használható programot kéne összerakni, akkor a maszep-nél lyukadnánk ki. Nekem sincs ugyanis semmi bajom a jelenlegi programmal, csak a megvalósítással. Elmélet és gyakorlat különbözik, ugyebár.

Mert ha jobban belegondolok, Orbán is reformozott volna ha nyer. (Jobb esetben) Azért mert kell. Csak neki még kínosabb lett volna. SZerintem az MDF nyugodtan vállalhatná ezt a "terhet" mert ma már minden értelmes ember tisztában van a reformszükséggel. Ha D. Ibolya nagykorú kicsit következetesebben megállna a bal-side mellett, üdvözölném. (Ettől persze maradhat jobboldali, az engem nem zavar. :P)
Pascal: itt van kicsit feljebb leírva (Carnivora 06:11:57) az Árulás. Nem az, hogy az országgyűlésin külön indultak, mert normális, hogy a saját érdekük szerint mozognak nem valami elképzelt és hivatalos "jobboldali érdek" szerint. Még az is OK, hogy az önkorin is külön listák. De azt mindenki pontosan tudta, hogy Katonának annyi esélye van nyerni, mint a mókusnak az erdőtűzben, és tök nyilvánvaló, hogy csak azért indult, hogy Demszkynek esélye legyen Tarlóssal szemben. Így maradthatott ez a korrupt alak a helyén, akit legalább ötven év alatt fog Budapest kiheverni...(És/vagy azért, mert Ebola a maradék józanságát is elveszíti, ha azt látja valahol, hogy Fidesz - de a hülyeség nagyobb bűn, mint a rosszindulat.)
Javaslatom: Ebola karoljon bele Vikoba és Fletoba, és hárman együtt húzzanak el a fenébe a politikából. (Ja, meg Demszky is...) Akkor lesz normális Magyarország.
Lehet hogy nem látom a gyökértől az erdőt, mert nem túl sok MDF-est ismerek, de ő jobbikosokat megszégyenítően primitív. Pl. múltkor hallom az orvosi rendelőben a beszélgetését, hogy azért lesz ingatlanadó, hogy a zsidók kiszoríthassák a magyarokat Budapestről, meg hogy a WTC-merényletet is a zsidók szervezték.
Na ő konkrétan tag és nagy aktivista, és azt hiszem az aktív tagság jelentős része ilyen.
Valami csoda folytán van 3 politikusuk, aki normális és mégis a párt hatalmi centrumában van.
Pascallal kell 99%-ban egyetértenem. Még annyit, h Ibolya azzal, h koalíció esetén _ő_ akar a ME lenni, elég sok embert feldühített.
Herényi:VIP lista. Egyébként meg egy elvtelen fasz. Rá kell nézni.
Ja még: "Nő az esély" Ezt kitől vették? Gesztitől?
Cinic, nincs igaza annak, aki úgy gondolja a kisebb pártnak kell engedményt tenni a nagyobb felé. Pont fordítva. A pártok közötti együttműködés erről szól, mindenhol. A nagyobbnak kell nagyobbat engednie, úgy is több marad neki. Addig nem lesz együttműködés, amíg a Fidesz elvárja, hogy mindig az MDF engedje a nagyobbat. Pláne amíg leárulózza ha nem.

Hülyeség, miért ne lett volna esélye Katonának. Szemüvegleverős Tarlós alapból nem népszerű (máig nem tudom, ő kapcsolta-e le a villanyt a szigeten Kispálék "Tesis a világ"a alatt). Ha Katona mögé odaáll a Fidesz, közös nagy kampánnyal, akkor gondolod híveik tömegével Demszkire szavaznak?
Inkább Greenpeace, mint MDF. Radikális, akciózó zöld párt, neokon (gazdaság), liberális (kultúra, társadalom, drog)és szocdem (az alsó 10% támogatása, de nem segélyekkel inkább + diszkriminációval) elemekkel. Ebből mi sülne ki? (És a pókok is jöhetnének.)
nem figyelem mostanaban annyir a politikat, de ugy vettem eszre, hogy a z mdf kinosan ugyel arra, hogy nehogy megszolaljon valami fontosabb ugyben. csak orokosodesi ado, meg jobbkezszabaly. ha velemenyt mondananak a reformokrol vagy a zavargasokrol, valoszinuleg mindjart felezodne a nepszerusegi mutato.
Ahogy Tabajdi megmondta, hogy ők az MSZP Brüsszelbe kinyújtott karja, úgy az MDF semmi más mint az MSZP egyi Magyarországon kinyújtott karja. Gyurcsányék megvették kilóra Ibolyát.
Pettkó Andrást miniszterelnöknek!
Most nézem, hogy lekerült az idf.huról a Nagy-Magyarország térkép, ami évekig a meghatározó arculati eleme volt. :)
Hát akkor Carnivora, ideje belátni, h beszopattak 2006.ban......
Az MDFben 2002 után még volt fantázia, de az el lett... Orbán be akarta őket is szipkázni mint a kisgazdákat, ami hülyeség volt. Sajna ez nagy hibája, mert láthatóan érdemes fenntartani egy kisebb pártot is. Ibike meg szépen kiszalámizta a fideszabrát ős jobboldali elemeket az MDFből, maradtak a megélhetésiek. Ibikére joggal modnják , hogy áruló ha egyszer 4 évig az volt a stratégiája, hogy Orbánt ütni
kell.
Egyébként addig népszerű az MDF amíg jó lesz a baloldali sajtója. Ha véletlenül belegázolnak valaki érdekébe egyből kiderül majd egy s más. Annélkül meg hogy vki érdekét megsértenék érdemi politizálást nem lehet csinálni csak úszni az árral és néha nyilatkozgatni a nagy megegyezésről.
Ahogy Tabajdi megmondta, hogy ők az MSZP Brüsszelbe kinyújtott karja, úgy az MDF meg az MSZP Magyarországon kinyújtott egyik karja. Gyurcsány megvette kilóra az egész MDF-et csak azért, hogy ezzel megossza az ellenfele táborát.
Pascal,

nézd meg a számokat. "szemüveg-leverős" Tarlós sokkal kevesebbel vesztett, mint amennyit Katona elvitt. Ez ilyen egyszerű.
Az meg jó vicc, hogy a Fidesz álljon be Katona mögé... ez ugye az a Katona, aki előbb emdéef volt, majd Fidesz (kapott egy jó kis zsíros cubákot, MVM...) majd amikor valami még nagyobbat nem kapott meg, vissza az Ebolához.
Normális Magyarország? Ugyan már...
Attól hogy valaki halk szavú, még lehet patkány.
Hát Katona az azért egyszerűen nem is ismert.
Ahogy Tabajdi megmondta, hogy ők az MSZP Brüsszelbe kinyújtott karja, úgy az MDF meg az MSZP Magyarországon kinyújtott egyik karja. Gyurcsány megvette kilóra az egész MDF-et csak azért, hogy ezzel megossza az ellenfele táborát.
Nekem az tetszik legjobban, h Boross P megkapta a a "nagy jobboldali öreg, aki fejét csóválja a fiatalok hevességére" szerepet , amit hálásan el is játszik. Szegény.
És h Tarlós szemüveg leverős. Ennyi erővel.....Demszky, az mi?? És mégis nyer.
Hát jól van, cinic, da, akkor ne legyen Katona. Nehogy tegyünk má gesztust a kisebbnek. De akkor miért is lépne vissza az MDF? Mondjatok már egyetlenegy okot.
Tessék, ott van nektek, maradt Demszky.
Pascal 2007.03.08. 09:06:30

őszinte beszéd, a fidesz gyökérül kampányolt, ez 500szor jobban megy a szociknak.
A fidesz belemnet abba, hogy jó dübörögjön a gazdaság és akkor mi is igérgessünk, ahhelyet, hogy kikényszerítette volna az öszödi beszédet választások előtt.
Persze fő hibás a "lakáj média" és azok szagértői, akik szintén falaztak végig Gyurcsánynak.
Eh be kellene tiltani a választási kampányt. Aki nem tudja 3 hónappal előtte annak úgyis mindegy.

Pascal: azért azt ne felejtsük el hogy a fidesz rendesen nekiállt az mdf-nek annak idején és jöttek is át a "megélhetési politikusok".
Sziasztok! Emlékezzetek, Furfangos Ferenc megjelenésekor felsikkantottak az MSZP-sek: - Most már nekünk is van Orbán Viktorunk. - És itt tartunk. A The Times interjúban bejelentett "sztárok vagyunk, akik üstökösként feltünnek, majd alázuhannak". Jelenleg nem programok, nem tudatos jövőkép áll követendő példaként előttünk, hanem néhány "sztár". A verbalitás mindenek felett! Közhelyparádékkal próbálják meg beparfümözni magukat, miközben átszaglik a kissé már fanyar sokéves izzadtság. Hasonló a helyzet a 90-es évekhez. Akkor kapkodták a hirtelen megjelenő pucércsajos, és ufós lapokat. Mára már megszoktuk, és egyébként is divatjamúlt a budi falára ragasztott "hónap nyuszijás" poszter. Valahogy így fog elmúlni a látszatvezérek népszerűsége is, és rájönnek az emberek, hogy a duma nem ehető. A sokadik köztársaság pusztába üvöltése, és a hangzatos új többség már nem fog szavazatokat hozni. A sztár-politikusokra úgy fognak nézni, mint ma a bulvár címlapokon virító szilikoncicikre. Ami borzasztó, vagy két generáció elvesztegette ez alatt az idő alatt a legtermékenyebb éveit. Jóravaló állampolgárok nézik vörös posztónak a demokráciát, a többpártrendszert. Az állítólag kevésbé rosszra mennek voksolni. Mellesleg eltűnt (átalakult) az állami vagyon, kialakult egy új arisztokrácia, amelyből hiányzik az az arisztokráciára általában jellemző felelősség. Megvásárolják (szó szerint) maguknak a kinézett párt funkcijait, szerepelnek, tündökölnek, majd....... Mi meg szívunk, és tehetetlenségünkben hülyeségeket írogatunk. Üdv.
Azért az MDF hallatta hangját a gyógyszerészkamara érdekében is. Sajnos. Ezek is kiszolgálják az érdekeket, mint a többi.
Herényi elvtárs és a kamarai elnökség összebújik sokadszor? Ehm.
Az, hogy a választáskor kiállt a saját gondolatai mellett DI & co. az szerintem dícséretes.
A Fidesz meg tanuljon meg kompromisszumot kötni, ráférne... Csak ugye bulldózerrel nem lehet házat építeni...
kissé off:

"Az igazán érdekes fordulatra akkor bukkantunk, mikor észrevettük, hogy a gazdasági miniszter melletti szavazatok 82 százaléka ugyanarról az ip-címről érkezett."

kóka vs fodor szavazás
Outsider, pont ezt írtam én is. Kár volt a Fidesz részéről nekimenni az MDFnek, még a választások elött. És kár volt Ibolyának mereven elzárkózni a két forduló között, nekem sima törlesztésnek látszik. De nem volt előzmény nélkül, volt miből törleszteni. Még egy ok, ami miatt a nagyobbnak kellene baráti gesztust tennie.
Az MDF a maga módján talán a legdemagógabb párt mind közül a Parlamentben. Ami az Ibolyka & Herényi "Kétnagypárt" Károly tandemtől kitellik, az egyelőre a nagy büdös semmi, cukormázzal leöntve és nagy igyekezettel előadva.

Egy széles polgári középosztályt képviselni nyilván hálás feladat lenne, már ha létezne egyáltalán ilyesmi Magyarországon. Enélkül a politikájuk egyenlő a vegytiszta opportunizmussal, ekkora szoci hátszéllel viszont aligha fog 2010-ben Viktor! helyett Ibolyát üvöltözni a nép.
da 2
kisséoff:

lehetne egy post a kókafodor meccsről is, bár sejtem Árpádbátyánk kinek szurkol.
Sztem amint Ibike ismét szorosabbra fűzné kapcsolatait a fidesszel, olyan fejmosást kapna a sajtóban, hogy nincs az a fodrász aki ismét 5% os hajat tud varázsolni rá.
kedves Pascal,

úgy érvelsz, mint a volt barátnőm )női logika: fosztóképző. Bocs, ha szexista, lehet kimoderálni)
Éppen azt mondom, hogy Katona / Ebola kizárólag azért indult, hogy NE a Fidesz jelöltje nyerjen. Gesztus: ebben igazad van, úgy általában, de nem a konkrét esetben. A Fidesz ha jól emléxem kínált sok mindent a budapesti együttműködésért, de az MDF már eladta magát.
Ebola úgy viselkedik, mint egy sértett nő - mint a volt barátnőm... Valaki meghúzhatná a Haza érdkében.
Hö! Az idő megszépít, igaz Árpád? Vagy túl fiatal voltál még a '90-es évek elején, amikor a most még mindig az MDF-ben lévők dúlták az országot? Lehet, hogy az országosok között nem látszik, de helyi szinten igazi kis maffiózók alkotják a pártot, és amikor az megerősödik, akkor ők újra benne akarnak lenni a jóban.

Abban igazad van, hogy nem nagyon van most kire szavazni, ezért is hergelem a környezetemet állandóan, hogy alakítsunk pártot, jól látszik, hogy van rá fizetőképes kereslet.
Új párt,

Ha Stumpf és Schmidt nem volt elég a fideszben, miért lenne elég egy másik pártban? Sztem a háttérértelmiségnek nevezett gárda megosztott irtóra. És az ő hatása a sajtóra ami elég nagy befolyásoló tényező. Csak amíg ez a "háttér" gárda nem tud megegyezni addíg marad a kétpártrendszer.
Amíg Konrád Gy és csapata azt ecseteli, mennyire jó beszéd volt öszödön stilisztikailag a Ferikéé, addíg nehéz kilábalni a megosztottságból.


még egy adalékot ehhez a télleg okos cikkhez. szakértők dolgában a nullához konvergál az mdf. most még. mindaddig, amíg a fiatal jobboldali értelmiségiek oda nem tévednek. merhogy a fidesznek nem kellenek. ők skalpokra vadásznak. a komcsik által leépített, a bukott polgármesterek mellől lefalcolt káderekre. az mdf meg csendben építkezik.
Árpád.

Köszönöm az töltött időt. Pontosan úgy jártam veled, mint egy ex-barátommal, aki egy közismert zsidó személyiség magyarországi látogatásakor közölte velem, hogy árja kinézetem miatt nem mehet velem "rendes körökbe".

Szép volt, néha jó is volt, de elég volt.

Nálad is, nála is kibújt a zsög a zsákból. Ennyi. Nyalj fölfelé és taposs lefelé.

Építsd tovább a liberális világot, ahol a gazdag mindent ki tud fizetni a szegény meg dögöljön éhen, vayg dögöljön meg, mert olyan ügyetlen hogy gazdag sem tud lenni.

Árpád.

Köszönöm az töltött időt. Pontosan úgy jártam veled, mint egy ex-barátommal, aki egy közismert zsidó személyiség magyarországi látogatásakor közölte velem, hogy árja kinézetem miatt nem mehet velem "rendes körökbe".

Szép volt, néha jó is volt, de elég volt.

Nálad is, nála is kibújt a zsög a zsákból. Ennyi. Nyalj fölfelé és taposs lefelé.

Építsd tovább a liberális világot, ahol a gazdag mindent ki tud fizetni a szegény meg dögöljön éhen, vayg dögöljön meg, mert olyan ügyetlen hogy gazdag sem tud lenni.

Csókolom a blog engine-t.
azért újpárt dolgában TGM tegnapi népszavás cikkét is ajánlanám figyelmetekbe. merthogy újpártra a baloldalon is szükség lenne. meg igény.
igazitrebitsch 2007.03.08. 09:08:30
De legalább kevesebb a hülyevagyéskész hozzáállású emberek száma is :)

denver: ott a pont. szdsz-re szavaztam én kis naív, erre nem csinálnak semmit. Pl:www.nol.hu/cikk/436133/ - Pont ők hivatkoznak arra hogy vissza lehet élni a szabadsággal?! Na ne mondják, tényleg?! Ez a magyar liberális párt?

Szerintem abban a 61%ban benne van vagy 40% nemérdekelapolitikahaggyál akiknek mondjuk a csönd kifejezetten előny nemhogy hátrány. A Fidesz programja kimerül az egyébként tényleg zavaró kordon lebontásában ami mondjuk szép dolog de édeskevés, az meg hogy kivonulgatnak ahelyett hogy végeznék a dolgukat már egyenesen idegesítő. Nekem így speciel az MDFről sem jön le semmiféle program, ennek mondjuk nagy előnye hogy nem tudom utálni őket, hátránya hogy szeretni se. Fletó meg elvégzi a piszkos munkát és lehúzzák a klotyón. Legalábbis nem látok rá túl sok esélyt hogy a "reformjai" révbe érjenek. Ezt mondjuk nem fogom sajnálni (mármint hogy nem ő lesz a köv. miniszterelnök-jelölt), mert nekem egy kicsit túlságosan a centralizáció felé hajlik az mszp (relatíve ismeretlen emberek parlamenti székbe ültetése, pártelnöki poszt, stb). Nem akart rosszat csak hogy szépen emlékezzenek rá, de hát így járt. Ez egy ilyen játék. Arról nem beszélve hogy reformjai felszínesek és nem elég átgondoltak, pl sok problémát megoldana ha tandíjat csak olyan szakokon kéne fizetni ahol 5x annyi embert képeznek ki mint amennyire szükség van. Nyílván kevesebb bevétel is lenne persze... Nagyon hiányzik a szocialista hozzáállás a programjukból, ezt meg lehetne lovagolni. Bár gondolom ebben az is benne van hogy ellenkező esetben sokkal több - de főképp gazdagabbakat sújtó - szigorítást kellene bevezetni amit talán még ennél is nehezebb lenne lenyomni az emberek torkán....
Mondjuk ebben a fiatal szakértőkben van valami. 2 éve voltam Kőszegen a "határok nélkül" izén, egy kerekasztalon vettem részt. Ezek után gondoltam, felírják az email címemet vagy a mobilomat, ha van valami és mozgosítani kell, akkor, mint szimpatizánst felhívnak, h kéne ezmegaz. De nem. De az MDF-hez nem tévedek oda....
beszarok ha elveszett az 5 oldalas hozzászólásom....
Pontosan arról van szó, hogy Ibolyka csak azért fekszik olyan jól a liberálbolsevista médiának, mert sikeresen osztja meg a jobboldalt. Ha összebújna a Fidesszel, akkor őket is kikiáltanák nacionalista, fasiszta, irredente, antiszemita, kirekesztő, hortysta, kádárista stb. stb. stb-nek
besz.rok ha elveszett az 5 oldalas hozzászólásom
Ja bocs nem olvastam el ami itt alul van. Korán van még.
Inkább olvassatok el egy könyvet, vagy menjetek a barátaitokkal kirándulni.

Fórumot a homárra!

Bocsi az OFFért.
" És h Tarlós szemüveg leverős. Ennyi erővel.....Demszky, az mi?? És mégis nyer." Szerintem nagy hiba volt a fidesz részéről Tarlós "független" képviselőt indítani, mert a pártatlanságot senki nem ette meg és abban a közhangulatban meg lehetett volna verni Demszkyt egy alkalmasabb jelölttel. Ez csak a szubjektív véleményem.
Az MDF álláspontja minden kérdésben: "szplancs". (A klasszikus Monty Python jelenet, amikor a világ vezető forgatókönyvíróit rugdossa ki a nagyhatalmú producer. Az utolsónak maradt író nem akar egyetérteni az előzőekkel, nem is akar ceruza-leejtéssel figyelmet terelni, vagy bólogató Jánosként funkcionálni, ezért csak annyit mond: szplancs.) Talán azért kellene új párt, mert valahogy motiválni kéne a mai magyar politikába beleszarókat - egy Taxisblokádos, Lezsák Sándoros múlttal nehéz lenne ezt megtenni.
Cinic te viszont úgy, mint aki a logikából, érvekből már kifogyott :-).

Továbblépve a jobboldalon látható együttműködés szerencsétlen hiányától. A gazdasági reform és a megszorítások is téma, szintén érdekes.

Az ország mostani gazdasági problámája kettős. Egyrészt az államháztartás eladósodása, másrészt a strukturális reformok elmaradása.

Az eladósodás úgy keletkezett, hogy minden évben többet költünk mint kellene. Az oka elsősorban a Meggyesi-féle osztogatás, amiből Feri sem tudott kilépni, és a Feri által végrehajtott adócsökkentés. A z adócsökkentés legmarkánsabb része pedig a 2006 elején történt ÁFA csökkentés. Szóval kedves barátaim, a GYF bizony ott kúrta el, hogy fenntartotta a gáz ártámogatását, többek között. És több autópálya készült mint megengedhettük volna. És ott, hogy eközben lecsökkentette az ÁFAkulcsot.

A Fidesz ilyen nem csinált. A kormányzásuk alatt adócsökkentés nem nagyon volt, autópálya csak mértékkel készült, metró befagyott. A koronaúsztatás tüzijáték nem volt ennyibe. Ellenzékből a "mér nem többet adunk" álláspontot képviselte - a felelőssége nem akkora mint a kormányzó pártoké de nem is elhanyagolható.

Most, kedves barátaim, a legjobb, amit a hiánnyal kapcsolatban tehetünk, hogy összedobjuk a pénzt. Amilyen gyorsan csak lehet. És megvágunk minden költséget, példamutatóan élenjárva a képviselői juttatásokkal.

Nem ördögtől való az sem, hogy amíg mi, úri becsületből összedobjuk a stekszet, addig te, Feri, leszerepeltél és húzzál. Ebben azonban a parlament dönt. Lehetett volna jobban együttműködni, több mandátum lenne (még minimális MSZP-SZDSZ többség esetén is lenne esély).

Vitatom, hogy a bevételek összedobásának legjobb módja a mindenféle incifinci de fájdalmas új adófajta lenne. A legegyszerűbb az ÁFAkulcsot visszatenni. Tudni kell, hogy az ÁFA adja a bevételek legnagyobb részét (utána az SZJA, utána az egészségügyi járulékok). Aki bajban ven minden további nélkül visszafogja a fogyasztást 5%al. Örökölt ingatlanból már nem szívesen költözik el az ingatlanadó miatt. Ez utóbbi hihetetlenül utált adófajta, mégse hozza töredékét se mint az ÁFA.

Mellesleg a fogyasztás visszafogása kívánatos is lenne, az import csökkentése miatt - a külkereskedelmi mérlegünk se túl szép.

Aki viszont úgy gondolja, hogy nem kell a pénzt összedobni, és célszerű az adók és járulékok további csökkentése, gondoljon arra, hogy a korona és a pengő után kár lenne a forint és az euró között még egy újabb pénzt bevezetni. Mert a csőd ezzel járna. Elfejeltettük de megtanulnánk, van rosszabb a Bokros csomagnál - a millforintos bankjegyek.

Szóval összedobni a pénzt az egyik fele, a másik félről, a strukturális átalakításról tervezek köülön írni, de dolgozom is közben.
Egyébként meg kit érdekel az MDF, amikor az utcákon tombol az antiszemitizmus?
ufi.blog.hu/2007/03/08/mindennapi_antiszemitizmusunk
Pascal for president
Azért jó lenne tudni hogy az mdf-nek miből volt pénze a kampányra, mert látszott hogy volt. Sajnos erre kicsi az esély. Meg nem emlékszem hogy ki problémázott a 70-30%-on és most arról is csönd van...
Nem kicsi, NŐ az esély....
hadd ne mondjam már mégegyszer!!! :))
outsider:
Leisztinger tett egy kis pénzt a rendszerbe, tudták is a XI. kerületi MDF-esek, hogyan kell európai értelemben vett konzervatívként szavazni a Kopaszi-gát ügyében. :)
Megelőztél Turul 2k2, pont ezt akartam írni.
Hozzáfűznék még annyit hogy a örökösödési adó eltörlése sem a nincstelenek érdekét szolgálja.
hülye kérdés, honnan volt kampánypénz: 30+70+30 = 100
kiabálnak hogy büdös van, pedig ők is buborékoltatják a fürdőt rendesen
turul, én félek kimenni az uccára, csakúgy mint a horn gábor nagynénje. mindenhonnan múk felírások ordítanak rám a békés járókelőre. rettegek. ma reggel a metróban is fültanúja voltam, amint értelmiségi külsejű emberek a pirézeket szidták. tombol a fasizmus. ez vmi rettenetes. nemes konzervativizmusomat ezentúl már védőfelszereleésbe sem burkolhatom a gumilövedékekkel szemben. de azért kívánok minden hölgyolvasónak egy csokor békét. :)
gurmai zita a modernizált komcsi. számára ez a békeharc...
Ez a legostobább írás, amit valaha is politikával kapcsolatban olvastam.
Cleric 2007.03.08. 10:56:23

Az örökösödési adó maga egy felháborító, és nevetséges formula, és bizony a nincstelenek érdekeit is szolgálja sőt. Gondolkozz már el, ha egy csóri megörököli a szülei házát mi a fenéből fizeti ki az örökösödési adót?

Ráaádsul nem tudom milyen jogon szedi az állam, mikor elvileg egy ház építésekor már így is mindenen áfától kezdve minden bizbasz hülyeségük rajta van ... -
objektív nem olvas semmit, vagy szubjektív
Tóta nem is liberális, hanem egy buta, elkényeztetett városi paraszt.
Objektív 2007.03.08. 11:07:10

Az tény nem Tóta úr legsikeresebb írásainak egyike. Az tény az MDF nem v.mi csúcsszuper, de nem egy homokos jobboldali pártra van itt igény , hanem végre egy olyan épkézláb jobbos pártra, amely feltudna mutatni v.mi racionális alternatívát v.miféle program formájában. A választók leszarják ki, hogy buzul stb. az lenne a lényeg , hogy mikor látnak v.mi élhető racionális jövőképet. A Fidesz is gyakorlatilag , ezért képtelen megtartani az elégedetlenkedő szavazókat, mert képtelenek előállni v.mi racionális programmal, hogy itt, és ott leépítünk cserébe itt, és ott lehet adót csökkenteni ezen, azon okokból stb. ez már a közgazdászok feladata lenne összedobni v.mit. -
Ezzel tényleg csak annyi a baj, hogy ha a Fidesz elkezdene következetes, értelmes és megvalósítható programot gyártani, hát az - ha szakkérdésekben (pl. több biztosító? pénzelvétel mellett kidolgozott módja az átszervezésnek?), sokszor el is fog térni tőle - egy dologban valóban és mindenképp hasonlítani fog a szocikéra: kurva sokat kell elvenni minddenkitől. Esetleg jobban becsomagolhatják (a reformalap pl. talán egy ilyesmi ötlet volt, amolyan hangsúlyozása bizonyos adók átmeneti jellegének, "míg az élkénkítő lépések beérnek", ha jól értettem...).

És igen, a jobboldal ezen köreinek a problémája a ballal sokkal inkább erkölcsi-ideológiai természetű, illetve azokra a mechanizmusokra táémaszkodik, amiknek köszönhetően időnként "elkúrják".

De igenis komoly tábora van a "több pénzt az embereknek!" megközelítésnek is. Ezt egy ilyen programmal fújhatnák, ezt mindenki tudja. Ezért nem MDF a Fidesz sem - a piaci résekhez amúgy azért ők is értenek valamicskét, csak ez nem elég nagy... Az utódpárt felszalámizására nem elég az új párt egymagában, szükség van a régire is. Persze lehet, a Kádárista szavazók lenyúlásához talán az lenne a jobb, ha a régi lenne az értelmesebb, az új meg minimum olyan semmitmondó, mint az MDF... Fene tudja, lehet, kell egy harmadik is a jobbszélnek. Csak aztán ezek hogy állnak szóba egymással? Pláne, ha a baloldali sajtó is hangsúlyozni fog minden különbséget a "normálisak" és a "demagógok" közt. Messzire vezet ez...

És amíg a fideszhez húzó értelmiség hisz benne, hogy kormányon azért még szóhoz jut, nem fog átállni holmi MDF mellé. Leginkább, mert tudja, hogy az MDF valóban csak egy piaci résre mozdult rá - amit jól mutatnak a többnyire rokonszenves, de üres panelek -, de csak a saját túlélésében érdekelt, a jobboldal győzelmében - kispártként - nem feltétlenül, annak pedig némely akciója nyomán igen nehéz felmérni, árt-e vagy használ inkább a "nagy ügynek".

Szóval egyrészt nem tudja, mikor szúrják hátba ők is, másrészt pedig mit érnek az elvek, ha nem tudják őket érvényre juttatni?
Lehiggadtam, és módosítanám véleményemet: egy művelt-félművelt, sok igazsága mellett is bután gondolkozó szerző-pártmunkás hatalmas vörös farkakkal ékesített sunyin manipuláló, összességéban ostoba cikkében részesülhettünk.
Ja, és "A nap droidja" címre már ne is pályázzon senki, mer az má a Tóta úré.
Carnivora!
Egy átlagos családi ház utáni örökösödési adó egy átlagos fizetés mellet nem jelent kifizethetetlen terhet. Nem tudom a pontos adatokat de 2-300000 Ft nem akkora tétel. Viszont a milliárdos vagyonok esetén, mint ami például a Tisztelet Társasága egyes tagjainál előfordul már komoly, több tíz esetleg százmilliós adó, amit esetleg csak a portfólió egy részének eladásából tud befizetni.
Objektív:
ha TWÁ pártmunkás, akkor te még nem láttál 168 órát, Demokratát, MN-t...

Amúgy a cikk utolsó bekezdése nem kellett volna. Eléggé félreérthető. Úgy hangzik, mintha ez a reform olyan kurva jól indulna. Vagy lemaradtam az indulásról?
Lehet átaludtam... :p

S most itt, az elvek nem rosszak, amik felé mutatnak a reformok, de el is kéne indítani, és kommunikálni is kéne. De hát...
Cleric: ráadásul általában szó nélkül adnak az örökösödési _illeték_-re részletfizetést. Szerintem ezzel nincs nagy gáz. Ráadául ez sem egy friss bevezetésű illeték...
TuRuL_2k2 · ufi.blog.hu 2007.03.08. 10:50:46
Hát lehet erre gondoltam:), de bizonyítani az már más kérdés.
Vadász, azt nem mondtam, hogy Tóta a legnagyobb pártmunkás a médiában.
Lenne egy kérdésem amit igazából sosem értettem: egy teljesen középpárt miért nincs? Amelyik válogatna innen is onnan is, nem azért mert liberális vagy konzervatív, hanem mert úgy gondolja a bal vagy a jobb oldalnak is vannak olyan ötletei, amelyek Magyarország javát szolgálnák. Én biztos rájuk szavaznék.
mar elnezest, de a jelenlegi reformhangulat kicsit betegesnek tunik. szerintem egyaltalan nem biztos, hogy erre az attitudre hajazna egy konzervativ reform.

a. ujraelosztunk, nagy tetelben. ez nagyon nem konzervativ megkozelites.
b. toldozzuk foldozzuk a nem jol mukodo adorendszert, ahelyett hogy melyebb atalakitast csinalnanak.
c. a limitalt mennyisegu adozon probaljak meg a feketegazdasag elmaradt kozterheit bevasalni
d. az aggressziv behajtas + emelkedo kozterhek sokkal inkabb a feketezes fele mozditja el a gazdasagot
e. magan vagy allami egeszsegugy? a jelenlegi menet pont azok ellen dolgozik, akik eddig is ketelkedtek az allami egeszsegugy hatekonysagaban. a minosegeben meg nem kell ketelkedni, sajnos.
f. nagy nehezkes allam - amit leepitunk visszahozzuk tanacsban/bizottsagban/stb. jo lenne ha egy dolgot egy szervezet csinalna.

ha jobban megnezzuk, a szoci reformprogram ad-hoc jellegu. 0 elorelatas, sodrodunk az arral. ezt bizonyitja az ellentetes nyilatkozat a tovabbi kiigazitasokkal kapcsolatban. tulajdonkeppen ennyi ido utan, ev elejen nem lehet annyira mely optimizmussal nyilatkozni arrol, hogy itt mar minden jol megy.
szvsz a jelenlegi PM es kormany gazdasagi hitelessege igencsak vitathato. ezzel nem akarom azt mondani, hogy barmely mas mo-i politikai ero ettol szamottevoen jobb lenne.
halan jegyzem meg, az uj partnak baloldalinak kellene lennie es nem jobbosnak
abbol van igazan hiany
Jóva', „oblyektív” ma is megmondta és kiosztotta.

Tapsvihar.
Joaquin: Azért, mert erre senkire sem szavazna (rajtad és rajtam kívül). Nem tudsz egyszerre jó lenni az árpádsávosoknál meg a buziknál, nem képviselheted egyszerre komolyan a prolik megy a vállalkozók értékeit.

Különben is, a nagy tömegek nem vevők a középútra; nekik jelszavak kellenek, minél üresebbek annál jobbak.
Miről beszéltek, gyerekek?

Méghogy a jobboldalnak nincs programja? Ne szívassatok már, mert elvisz a röhögőgörcs. Az mszp választási programja a mai napig letölthető a honlapról. Megnéztétek már? Az szerintetek program? (csak mert a kampányban ugye a sok napkeleti bölcs is azzal jött, hogy a jobboldalnak nincs programja, miközben senkinek fogalma sem volt, mit is akar az mszp)

Vagy arra gondoltok, amit most csinálnak? Amikor 1-2 lépést tudnak előre, de fogalmuk sincs mik lesznek a hosszútávú hatásai? Ráadásul igazából senki sem tudja, hogy a kormány mit akar bevezetni a jövőben, csak azt hogy megszorít. Ez nektek program?

Pl. aszondja nem baj, hogy nem kell kifizetni az elvárt adót, majd valahonnan máshonnan pótolják a pénzt. Honnan? Ti tudtok valamit arról, mi következik és miért?

Az egész világon egyetlen egy ország sincs, ahol a többiztosítós modell bevezetésével csökkent volna az adott ország egészségügyi kiadása. EGYETLEN-EGY ilyen nincs.

Szóval: ti milyen baloldali programról tudtok?

"Lefaragjuk a kiadásokat és növeljük a bevételeket" Ez nektek program?
Na! Az anyukám kínja se gondolta volna, hogy Tóta W. Árpádtól kell megtudnom mit gondol egy magára kicsit is adó politikai szavazópolgár, aki jobb híján a fideszre nyomkodta a voksát, a humána mindenit!, mert az agyrémtől terhelt nem buzgálkodó, és jobbról szemléli a balok ámok-homokfutóversenyét, egy dereglye akadjon a torkomon, hogyha ezt magamba tartom, de már rohanok is, mert cimbim, a sötétlelkű nem tudja neki rossz, mert színvonaltalan és tök hüjemagyar, mert a mocskos fideszre szavaz, meg hát az Orbán, na, most én is nagyonokoska lettem, de szarul áll, ebből aztán nem lesz semmiféle dícsőség. Csak nehogy benyomjon egyet, mert én csak azt tolmácsoltam, amit gondolnia kéne.
szerintem meg azt kell csak kivárni, amíg elegendő számű magyar ember rá nem jön arra, hogy nem az a lényeg, hogy valaki jobboldali vagy baloldali, hanem hogy ne legyen BALFASZ...

jelenleg bármelyik hülye vezetheti az országot, ha meg tudja nyerni a választásokat az adott évben megfelelő szlogenekkel...

aztán amikor odakerül a kormányhoz, akkor összevissza nyomkodja a gombokat, és ha kiderül, hogy baromságot talált ki, akkor legfeljebb visszavonja (de néha még azt se).

a nép meg szív, és közben olyanok jutnak az eszébe, hogy "jó lenne egy kassa kis jobboldali párt"... holott csak annyi kellene, hogy ne egy majomra bízzuk az ország vezetését, mint eddig minden egyes alkalommal...
Joaquin 2007.03.08. 11:45:09

Párszor már kitárgyaltuk itt, TWÁ szösszenetei alatt, hogy tényleg kéne egy középpárt, amolyan neoliberális középpárt.
De hát, jelenleg nem sok babér teremne egy ilyennek, sajnos. Szerintem.
A Kupa-féle centrum-párt nem lett volna olyan nagyon rossz, de sajna már az indításakor elbukott...
Ha jól emlékszem, Ibolyka, meg Katona fideszes miniszterek voltak, és akkor annyira nem is utálták Viktort. (Ez utóbbit volt szerencsém közelebbről szemlélni: miniszteri stallumát bizonyos szdsz-es háttéralkuknak is köszönhetően - posta, hírközlési főfelügyelet, Lotz, ha még tetszenek emlékezni - kapta meg. Az Antalli örökség meg nem más, mint folyamatosan porló párt, csökkenő szavazók, eljelentéktelenedő befolyás, idióta képviselők. Arról a meggyökeresedett marhaságról, ami szerint a Fidesz beszipkázta a kisgazdákat, csak ennyit: 1. a hiperaktív ügyvéd képtelen volt egybe tartani a pártot, szanaszét szaladtak maguktól, senki nem akart nemecsek lenni; 2. a kisgazda mentalitás és program elképesztően anakronisztikus, emiatt nem volt utánpótlás; 3. egész egyszerűen a szavazótáborának többsége ezek alatt az évek alatt meghalt, elaggott, vagy tökéletesen elhülyült. Ui.: MDF meg tulajdonképpen nincs is, ezen a néven kegyelemkenyéren élő megélhetésiek vannak, akik annyiba sem kerülnek az MSZP-nek, mint a karrierista-gevarista fiataljaik. Csak sokkal több hasznot hajtanak...
"malacka a sűrűben" tudtam a fenébe, me má megint félreolvastam.
Objektív! Pedig mondhatnád, nem tévednél nagyot.
Off,
Mi ez a "Hoppá" őrület az index címlapon?
Cleric 2007.03.08. 11:38:54

Mondjuk egy falusi három gyerekes családnak az nagyobb érvágás, mint a milliárdosnak, aki ügyvédeivel kiügyeskedve többnyire nem fizet semmit. -
zsanett, egy csokor békét nőnapra:) ha a gurmait hülyének tartod azér, ha meg nem, azér. sztem cukipfa. békecsokor?:)
Asszem valamikor a 90-es évek végén volt egy "A Főnök Saga"-című Kácsor Zsolt írás(pamflet?).7-8-9 héten keresztül a hétvégi népszabó-ban.Nagyon tanulságos, az mdf-közeli országrablók szürke hétköznapjai.Kötelező olvasmány!(sztm valódi történet)
A falusi három gyerekes család vegyen föl akkor hitelt. Megteheti, hiszen most kapott egy lakást/házat.
XVII. Benedek 2007.03.08. 11:27:39

Persze kell gazdasági reform, de az legyen valójában reform ne csak sarcolás, mert manapság szó sincs reformokról csak minnél több pénz beszedéséről. Megfelelő keretek közt kellene ezt kivitelezni, hogy mondjuk a tehén megmaradjon , és adjon tejet ne vágja le a tehenet jó komcsi szokás szerint a szocialista kormány.
Cserébe pedig fel kellene mutatni v.mit a teheneknek, hogy ugyanmár mit is kapnak a tejért cserébe, amiért fenntartják ezt a Magyarországnak nevezett tehenészetet, mert a teheneket nem nagyon érdekli, hogy a komisszár elvtárs jól él nekik pl. zöldebb legelő kellene. Jelenleg biza milyen jövőkép van egy vállalkozás előtt? ideig-óráig való evickélés , majd csőd ... a befizetett pénzekért cserében pedig nincsen normális egészségügy , nincsen közbiztonság, nincsen honvédelem, nincsen oktatási rendszer ... gykaorlatilag a magyar állam tevékenysége ma egy nagy 0.

Svédországban adózni kell keményen viszont ott cserébe jár is v.mi a pénzekért nem pedig egy vékony hatalmi elit a hozzá csapodó szerviensekkel éli fel a nagyrészét a pénzeknek. -
Cleric 2007.03.08. 12:30:29

Te kb. olyan messzire vagy a magyar valóságtól , mint gyurcsány Ferkó.
Nincs programja a fidesznek- még ekkora hülyeséget.
A szociknak volt választások előtt szépen lobogtatták piros kötésben aztán?
Sztem egy valamirevaló törvényjavaslatot aminek gazdasági vonatkozása van 2-3 hónap kidolgozni. Ha a fityesz saját szakállára kidolgozna ilyet milenne? Ha jó lenne egy héttel hamarabb bejelntené és lekommunikálná ugyanazt a kormány. Miért dolgozzanak helyettük. Az ellenzék önmagában nem alkothat törvényeket.
Én is úgy látom, hogy a kis pártok, ahol hiányzik a kritikus tömeg, nem életképesek. Talán még vegetálni tudnak egy darabig, de ez kevés.

Viszont szükség lenne életképes "nagy pártokra", hogy minél többen megtalálják a számításaikat, minél több nézetet képviselhessenek.

Nagy pártok pedig nem valószínű, hogy keletkeznek a semmiből spontán szűznemzéssel(sem a kis pártokból), tehát hogy ilyenek mégis létrejöjjenek, mesterséges beavatkozásra lenne szükség.

Javaslatom, hogy a monopólium ellenes törvény mintájára, de adaptálva a pártokra, hozzunk létre a nagy párt felező törvényt! Ha egy párt eléri a pl. 25 százalékot, legyen kötelező osztódni. Ez egyébként a pártnak is jó lenne, meg a választóknak is. És kibillentené a holtpontból a politikát, lehetőséget adva a választóknak, hogy jelezzék egyik vagy másik klón felé a nemtetszésüket.
Persze ugyanúgy együttműködhetnének továbbra is az utódpártok, mint most a Fidesz KDNP. Azonban mégis szerephez jutnának másod sorbeli egyéniségek, akik akár konkurenciái lehetnének előző főnöküknek.

uff
Nagyon OFF, de muszaj megkerdeznem ;-):

Arpi atszerzodtettetek a VG.hu hir(cim)-szerkesztojet, vagy csak elirigyeltetek a szignicsor szohasznalatat? ;-))
Carnivora: hjam. Kapnak. De nem is egy elaggott, úgy-ahogy működő, elvtárs-maradvány egészségügyet kell valahogy (a benne doglozók érdekével szöges ellentétben) ráncba szedni...

Most befizeted, és elfolyik. S közben a lényegi részre nincs egy vas sem.
Arról nem is beszélve, hogy a szegény, szerencsétlen vállalkozások (mingyá' elsírom magam, csak várd meg) meg ugye egy percig sem hangoztatják, hogy jó magyar módjára tüdőbetegen, meg influenzásan menjen be a dolgozó dolgozni, és ne merjen elmenni betegszabadságra, mer' kirúgja...
S utána csodálkoznak, hogy olyan a magyar dolgozók egészsége, amilyen? Csodálkoznak, hogy a dolgozók közül néhányan idő előtt kiesnek az aktív korból, mert szarrá dolgoztatták őket akkor is, amikor nem szabadna?

Szegény, szerencsétlen magyar vállalkozó réteg, hát télleg' minnyá' elsírom magam, hogy neki nem jut kalács a reggeli kakaóba, miközben a melósai örülhetnek, ha éppen tejre futja, nemhogy kakaóra. Mer' olyan baszottul jól megfizetik őket...
Carnivora

Reform is, pénzbehajtás is kéne, Megyóéknak hála, párhuzamosan. Ebből, meg a rövid időből adódik számos sutaság vszeg.

Egyrészt, mert lehet, a jobb megoldáshoz pénz is kéne (pl. háziorvosi ellátás fejlesztése?), másrészt, mert a hosszabb távú megvalósításból könnyen lesz soha - hosszabb idő alatt több a választási kampány.

Szóval a lehetőségek igen korlátozottak, bár lehet, lenne, amit elfogadnának (pl. az említett reformalap - ez jövőképet adna a vállalkozásoknak, garantálná, hogy az áthidalási céllal beszedett adók egyszeri költségek, választások előtt nem lesz belőlük visszavonhatatlan 14. havi nyugdíj).

Érdekes kérdés, volt-e a Fidesznek titkos, előkészített programja átgondoltabb lépésekre (bizottság volt rá, egy évig), vagy csak beszéltek róla, és nekik is most kéne pillanatok alatt összecsapni...
Ahogy nézem még nincs kimerítve, most a reformok/strukturális átalakításokhoz.

A költségvetési hiány egyszerű. Nem elkúrtuk, hanem Feri és Péterkém kúrtad, és nem 16év alatt hanem négy. Fidesz meg asszisztált ehhez a részhez. Nincs nekünk más mint úri gesztussal összedobni. Lenne jobb módja is mint a kamatadó (erről volt de lesz is még). Te meg Ferikém, ha van rinoceroszbőr a képeden akár maradhacc is, ha már a parlament megszavazza. Batthyányi úgyse leszel, elkúrással fog említeni még az alsós törikönyv is.

Nem ilyen egyszerű a strukturális reformok kérdése. Értve ezalatt a politikai forma, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer örökölt problémáinak megoldását.

A gazdaság strukturális átalakítása, ha hibákkal is, alapvetően megtörtént 90-94 között. Az utánakövetkező kormányoknak csak az élénkítés, a növekedés segítése a feladata. Ezmár csak egyszerű. Lenne. Ehhez képest itt van az ÁFA lecsökkentése egyben szolidaritási- és kamatadók bevezetésével.

Az ilyenolyan kispicsa adók nehezen pótolják az masszív bevételt hozó ÁFA kiesését. Az ÁFAcsökketnésnek fogyasztásélénkítő hatása van. A vállalkozást meg a szolidaritási adó jobban sújtja mint az ÁFA. Mert a ÁFÁt visszakapja, a szolidaritási adó elvisz a növekedésre, beruházásra fordítható nyereségből.

A képlet: a csökkenő ÁFA miatt azemberek vesznek, a növekvő társaságiadó meg visszafogja a hazai termelést. Lesz ebből import. És lehet csodálkozni, Kóka úr, ha az átlagember kiveszi a pénzét a bankból, ahol kamatadó ugye, és elkölti akciós kisáfás plazmatévére. Pedig a maga szempontjából logikusan jár el: rosszul tudja a bankban tartani de jól el tudja költeni. A magas államháztartási hiány (ami még van) és a túlmagas import (amit csinálnak) együtt a makroközgazdászok elvont mumusa, az úgynevezett "ikerhiány". Amellett, hogy a csatlakozássan nem egykét hanem nyolctíz százalékot illene növekedni, ez készül most. Nincs csődben a gazdaság, de rossz irányba megy. Elfogadható növekedés volt eddig. Innen, a "reformoktól" számítva nem fog.

A strukturális átalakítás gazdasági részét, az élénkítést, ha sarkítani akarok, kúrják ma is. Az nem a megelőző négy év, sem a tizenhat, most történik pont. Ha Ferikém, elégedettvagy a refomoddal de esetleg tovább romlik a helyzet, valami előrenemlátható ok miatt, nem kell messzire nézni: tessék az ÁFAcsökkentés, a kamatadó, és a társasági szolidaritásadó hatásait egyben megnézni. Hátha mégse a narancsszín demagógia lesz az oka. Ennek nem.

Maradok így adós még a politikai forma, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer átalakításával. De dolgozni is kell, pedig jó kis téma ez.
Uraim!
Itt a sok szó-szó az MDF-ről,kisebb részt az MSZP-ről stb.folyik,pedig Tóta Úr az új pártról írt lényegében - nna jó - vs.MDF;de csak a feltételezés szintjén,konkrétum nulla (nem hibáztatom)
Szóval GORKA SEBESTYÉN.
Nem világos számomra - de úgy látom sem Tóta sem más számára sem ma még,hogy tkp.mit akar ez a fickó?
Annyit tudok,hogy összeszedett 10 embert,ismeretleneket és annyi.Se cím,se honlap,sajtó,elérhetőség se egy telefonszám - nem mintha fel akarnák hozzájuk iratkozni.
Ki(k) finanszírozzák és mi a céljuk?
Rejtélyes az egész.
Ha valaki itt többet tud és tájékoztatna bennünket,megköszönném.
Gergely
Kedves "TWÁ" ma jön az első pofon.Nagy sajnálattal értesítelek,hogy ne bízz a slágerben miszerint "az első pofon a legnagyobb,aztán a többit lassan megszokod".Nem kedves "TWÁ",minden pofon egyre súlyosabb lesz.
Ma az elsőt azért kapod,mert Magad "magyar értelmiségi liberálisnak" vallod.Nos,én a 19.-senki mindhárom nimbuszodtól megfosztalak.Sajnos el kell ismernem,hogy nem véletlen volt olyan nagy mellényed mikor perrel fenyegettelek meg.Ráadásul a papjaim is azt tanácsolták,hogy per helyett tegyelek nevetségessé(leleplezve mindazt amit itt úgy hintesz mint igazság).Nos,szoktam emberekre is hallgatni,így ma megfosztalak nehány általad fölállított nimbusztól.
Először is bebizonyítom,hogy nem vagy "magyar értelmiségi",majd,hogy nem vagy liberális,és végül,hogy ekkora antiszemitát keresve sem lehet találni kis honunkban.
Mi az ami erre kényszerít?Sajnálatosan azok a törvények aminek alapján rég börtönben lenne a helyed,de ezt senki nem vállalta be.Most én sem,-de a jótanács,hogy leplezzelek le és csináljak hülyét belőled megfelelő kihívás számomra.
Szóval és tettel egyaránt,a ma esti pofon lesz a legkisebb.
No,hogy legyen egy slussz poén is a végén kapsz egy olyat is ami után senki nem fog tért adni neked.Így azután névtelenül indítottt blogod lesz a mérce,ki is tart veled.Azért ez még nem a vég,mert utána a kenyéradó gazdád kerül sorra.Nem nyugszom addig amíg a szenny itt úszhat.Tudom,hogy hosszú lesz,de rövidebb a bírósági eljárásnál,ráadásul nyilvánosabb is.
Hümm, jó kérdés...

Mdf... Ez egy érdekes politicsnoje szervezet. Úgy tűnik, hogy a Political Capital az, amelyik erősen csinálja a marketinget nekik.

Sok - sok politikai márketingeléssel. Már persze amúgy kérdés, hogy hogyan lesz ebből valamilyen nem média, nem marketing, nem nyilatkozat-párt, hanem egy valódi, működő párt.

Merhogy most nem az. Most nagyon abból él, hogy "ezekaszemétfideszesek, és ezekaszemétemeszpések" mondjuk érdekes, hogy mennyire gyakran szavaznak az utóbbival. Valamit azért Kupamihók is mondott egy másik közeli "kisbuta" párttal kapcsolatban..

De nekik amúgy nem KELL csinálni programot, mert most éppen nem azt a fázisukat élik. Most arculatdesign van, hogy felszíjjanak pár % csalódott mszp-st meg libit. Fodor Gabe, ha veszít, akkor majd megy egy két százalék emdéef felé. És még Feriék is vesztenek néhány százalékot.

Vikiéktől meg asszem még nincs itt az ideje az elmenetelnek, ha nagyon útálják is Jones gazdát a szavazók bizonyos köreiben, Ibinek nem fognak könnyen megbocsátani. Ő most "áruló". Azért asszem ehhez még köll egy kis idő. De gyanúm, hogy majd arculatterveznek ők még egy picit, pár év és remek lesz...
Az ott a végén a Magyar Szocialista párttal, az nem egy vörös farok?

Régen láttam ilyet, még a rendszerváltás előtt, de ha meglátom, felismerem.
A Madöf egy nagy NULLA! Egy kipukkadt, összetöpörödött zöld lufi, amiről azért halványan még felismerhető, hogy mi is volt, de már senkit sem érdekel. Kukába vele! Ha valóban lennének valakik, akkor lennének komoly támogatóik mind az üzleti szférából, mind az média soraiból: értelmiségiek, akik melléállhatnának egy-egy programpontnak, vagy ideológiának. Ehelyett inkább vicsorognak, fujtatnak egy kicsit a fityesz, a maszop, a szadesz ellen, de mégsem hagyják el a tábort a madöfért. Nyilván nem véletlenül.

A másik nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán szükség kis pártokra? Én speciel szeretném, ha lennének, mert akkor talán "tárgyalásosabb" formában folyna a mai magyar politika, de sajna ez nemigen működött ebben az országban.
Ennek az oka? Talán a rossz gazdasági állapot. A "nyugati" életszinvonal elérhetetlen jövőbe veszése. Ilyen hangulatban sokaknak igenis ellenségképre van szüksége mind a bal, mind a jobboldalon. A felelősség másokra hárítása a fő politikai trendi ma az országban és ez vezetett a kétpólusú, árokásásos politikához. Egyszerűen ez jött be kis hazánkban. Ma már nem politikai programok, hanem ellenségképek versengenek egymással. Nyilas-náci-fasiszta-radikális-konzervatív ellenségkép verseng a komcsi-népelnyomó-állampénzenmeggazdagodó-multinyaló-globalofil ellenségképpel. Ezen a téren a Madöf elég gyengén áll: csak egy ellenséges pártot - a fityeszt - tudják kínálni a "fanoknak" és ebben valahogy nem lehet kiélni a felhalmozódott frusztrációt. Totál bukás. A másik kicsinek, a szadesznek szép egyértelmű és nyilvánvaló ellenségképe van, ami mindig hozza a megfelő számú szavazatot.

A fityeszen belüli pártkezdeményezések, az értelmiségi, szakértői összekacsintgatások is ezért vannak bukásra kódolva: egyszrűen nem lennének képesek levezetni az indulatokat; vagyis csak a mérsékeltebb körök csekélyke szavazataira számíthatnának.

Az igaz ugyan, hogy az emberek többsége szeretne új párotkat, új arcokat látni a politika színpadán, de szerintem ez is csak az elégedetlenség, az egész politikai elit ellen megnyilvánuló óhaj. Mihelyst megjelennének ezek az alternatívák, azonnal darabokra szednék őket a nagypártok és a derék jónép pedig buzgón bedőlne minden rágalomnak, fujjozásnak. A kezdeményezések szépen elsorvadnának és maradna minden a régiben.

Szóval, ahhoz, hogy az ország politikai gondolkodásmódja gyökeresen megváltozzon és a választók komolyan odafigyeljenek a pártok programjaira, hogy "árnyaltabb" legyen a politikai paletta, ahhoz nyugisabb gazdasági közeg kellene. Erre bizony még várni kell. Legalább 30 évet.
Szerintem.


Az eü. reformját nem lehet a dolgozók érdekei ellen véghezvinni.
Érdekeltté kell tenni őket, nem?
Ami itt megy most, az nem más, mint költségcsökkentés a konvergencia programm részeként. Az még nem reform önmagában.
Tegnap volt Lendvai I a napkeltében, azon az apropón, h ő az MSZP eü. felelőse. Klasszikus illetékes elvtárs. Mindent ígért, mindent lehazudott, pl. vizitdíjat. Betlen szinte elnézést kért, hogy meri figyelmeztetni az Orbán-Gyurcsány vitában elhangzottakra.
Na ez mar engem is erdekelni fog molaris! Jobban mint ez az mdfes sunnyogas...
Ibolya látványos és lendületes törekvése az üvegzsebekre és az üvegdossziékra a választások után valahogy elpárolgott, azóta nem nagyon erőlteti a dolgot. A céljukat végül is elérték, benn maradtak a parlamentben, és Tarlóst is segítettek megfúrni. Cserébe Gyurcsány úgy beszélt róluk a legutóbbi MSZP kongresszuson, hogy az MDF a koalíció harmadik, konzervatív tagja. Lehet, hogy a valóságban is klubtagok lesznek, ha az SZDSZ esetleg szét találna hullani. Jó poén lenne, azt jelentené, hogy az egykor gyűlölt szoci utódpárt mindkét nagy rendszerváltó ellenfelét megette vacsorára...

Kb. ennyi a történet, az MDF legfontosabb elvi pillére a túlélés, minden áron...


"halan jegyzem meg, az uj partnak baloldalinak kellene lennie es nem jobbosnak
abbol van igazan hiany"

Ahhoz néhány hiteles baloldali nem ártana.
Kedvencem ez a kis link, a második bekezdést kell olvasni. Tamás Gáspár Miklóst így fogadják az ÉS szoáréján.
www.litera.hu/object.338073ae-2711-4e6a-9545-0ad49c6f46ea.ivy
"Este az ÉS szoaréján voltunk a Ludwig Múzeumban, kaptam néhány utálatos megjegyzést és gyűlölködő tekintetet a balosságom miatt, ...
Mindenestre valaki – vezető értelmiségi – szikrázó szemmel állapította meg, hogy nekem nem itt van a helyem, hanem a prolik között. Touché."
juz 2007.03.08. 08:43:20

"Szerintem nem így kell feltenni a kérdést, hogy EU, NATO hívő legyen-e a párt, vagy atlantista- vagy keleti irányultságú, mert ezen már túl vagyunk. Érdekvédő és érdekérvényesítő párt kell, aki nem híve az EU-nak, hanem kihozza belőle a legjobbat - a nekünk legjobbat. ájMMMoké?"
Kicsit OFF, de azért
Ez elég érdekes annak a tükrében, ami a mai MH-ban jelent meg "Kiáltvány a Polgári Magyarországért" címmel. Idézem, az utolsó 2 pontot:
- Az Európai Uniós tagság jelenleg nem szolgálja a nemzet érdekeit. Erószakos egyesítés helyett valódi integrációt.
- A schengeni határok helyett fenn kell tartani a határok védelmét. !A nyitott határok nagy veszélyt jelentenek az országnak.!

Ez (főleg az utóbbi) egy kicsit erős, nem gondoljátok? Nem mondom, Göncz Kingával se tértünk le a balfaszkodó szoci külpolitikai irányról, és valóban markánsabb külpolitika kéne, jobb érdekvédelemmel az EUban, de ez azért hatalmas túlzás...
MOLARIS: Mi van menstruálsz vagy mi?

Különben ne fáradj. Vagyunk annyira intelligensek, hogy a helyén tudjuk kezelni Totyát.
A te radikalizmusod semmivel sem jobb, mint az övé.
Pascalnak adok egy pontot.
Feltehetjük úgy is a kérdést hogy a most és a közeljövőben megmozduló szavazatoknak hol van nagyobb esélye a landolásra. Az mdf-ben vagy egy új (jobbközép?liberális?) pártban?
A Madöf fő politikai programja máris megegyezik a Maszopéval: nem megendni Ovinak a hatalomrajutást.
Köszönöm szépen a kedves nőnapi kívánságait kedves Cz.Pl.Za..
Programok:

www.mfor.hu/cikk.php?article=34226&pat=3
"Tavaly az államilag felfújt beruházási léggömb kipukkanásának voltunk tanúi: az előzetes adatok szerint a beruházások - alaposan rácáfolva a várakozásokra - két százalékkal csökkentek. A visszaesésre több mint tíz éve nem volt példa, a külső konjunktúra élénküléséből és a hazai választási ciklusok logikájából pedig épp az ellenkezőjének kellett volna bekövetkeznie."

Nnnna, ennyit azokról, akiknek minden magát szakértőnek tartó (kinevező) médiaszakmunkás szerint van programja.

A másik oldal: valójában ennél jobb programja van, nyilván, azt nem az astorianál fogja ismertetni. De egyszerűbb lesöpörni azzal, hogy nincs. Meg az ostoba embereket termelő ostoba média logikájába jobban beleillik az egyszerű van-nincs (fehérkalapos Gyurcsánycowboy, feketekalapos Orbáncowboy) tematizálás, mint megkérdezni, hogy bassza meg, amennyire nem sikeres az önök programja, hogyan lehetnek annyira biztosak abban, hogy a beruházásélénkítésre, adócsökkentésre, munkahelyteremtésre alapozó MÁSIK program annyira szar, hogy nincs is (mert bár nincs program, azért ezt a NEM létező programot nem mulasztja el harsányan kiröhögni balos politikus, újságíró, mindenki, logikus, ugye).
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.03.08. 12:50:59

Egészségügyi reform címszó alatt sincsen smemi nem hallanám, hogy pl. a TB-től ezrével rugdosnák ki a semmirekellő dzsentriket csak azt , hogy itt-ott bezárnak kitünően működő egészszégügyi intézményeket, mert jó helyen van az adott intézett ingatlanpiaci szempontból lásd. a tüdőszanatórium ...

Az a probléma ennek a reformnak nevezett v.mi következményeként így is elfolyik, de még pluszban 5x fizetem meg azt az egy adott szolgáltatást. Egyszer a Tb járulék, egyszer az eü. hozzájárulás , egyszer a vizitdij, egyszer a plusz pénz, hogy ne fél év múlva kerüljön az ember orvoshoz + hálapénz. Folyt. köv. -
Számomra lady di nem hiteles figura, amíg miniszter volt nem volt gondja az orbánnal, sőt, még a futballhoz sem kellett értenie, mostanra azonban rájött, hogy az orbán politikája mennyire káros. Szóval szvsz opportunista, csak most a mérsékelt jobbon találta meg a piaci rést, ahogy anno az orbán is. VISZONT, ami számomra rendkívül tanulságos a hozzászolásokban, hogy sokan megosztották kire és miért szavaztak a választásokon, szerintem ez önálló bejegyzést is megérne.
Háttööö... Nos, azért is érdekes a sztori, mert végülis az, amit a madöf most csinál az eléggé "külső támogatás" a mostani koalíciónak. Mármost különösen izgató ez pár olyan embertől, akik Zorbánérában Miniszter/államtitkár/miniszteri tanácsadó sötbö voltak.
És az is izgi, hogy a kápévécsoportjuk nagy része annó átruccant a fideszhez. Péel az emdöf alapítójával a papos sátorverővel. Szóval azért ez nem is csak egyszerűen szürke, de láthatatlan zöld ló...:)

Gyanúm, hogy a fityisz első komolyabb megerősödése -vagy inkább nagyobb és reálisabb győzelemesélye után- decensen elkezdenének feléjük húzni, a régibarátság -meg a mikonzervatívoktartsunkössze szlogenek egyre erőteljesebb ismételgetésével.

Szóval nem tartom egy megbízható, vállalható társaságnak őket. Akik ilyen ideológiai vargabetűk után vannak, azok azért képesek más furcsaságokra is. Akár.
Carnivora 2007.03.08. 12:40:35
Még az a szerencse, hogy itt vagy nekünk és segítesz rajtunk, szegény élhetetleneken. Elméd fény ragyogja be utam mindörökké!
Igaz akkor sötétben fogok botladozni.
Gorkához hozzászólva: most olyan időket élünk amikor nem kell sok pénz a pártalapításhoz. Nem kellenek nagy székházak és nem kell reklámfelület sem. Pusztán az, hogy új pártként megjelent akkora satónyílvánosságot kap, mint amit meg sem tudna fizetni.Aztán itt vannak az ünnepek. Nem sok pénzbe kerül egy koszorú, meg egy mikrofon jóidőben jó helyen.Ha meg balhé lesz már tudja is pozicionálni magát,ami szintén ingyenes sajtót biztosít.Aztán egy kis népszavazás balhé:szintén nem kerül pénzbe a párt nak, egy két képviselő elcsábítása és már a közélet és közgondolkodás része lesz.
Fölötte szórakoztató, hogy ennyi vérszagra gyűlő (jobbos) éji vad mozdult Árpád legfrissebb ujjgyakorlatára. Sejlik most már, miért vegetál annyira a bányamélyben a magyarországi közélet és annak vitakultúrája. Azért, húgocskáim és öcsikéim, mert négyévente ti jártok szavazni. vagy nem jártok. Hogy a fészkes fenébe kerülnének a hatalomba nálatok minőségibb politikusok? Netán a Marsról?:)))
Egy pár perc a politikai forma strukturális átalakításáról. Nem kell erről több.

Elfog a düh, amikor csökkentlátású jobboldali a "negyvenkilences", "kommunista" alkotmány megrefromálásáról és diktatúráról szónokol ("elfog a düh" ezt loptam). Meg gengszterváltást említenek, hihetetlen cinikusan, rendszerváltás helyett.

Történetesen a jelenleg érvényes Alkotmány 89ben íródott. Az akkori kormányzó erők és az ellenzék konszcenzusával. Tárgyalásos forradalom. Ez az az év, amire joggal büszkék lehetünk mindnyájan. Anélkül sikerült a régi és rossz politikai formát megreformálni, hogy tankok amortizálták volna rommá Budapestet. Sőt még a szemét se lőtték ki senkinek. Politikai kompromisszumkészség, nagyvonalúság. Ami szép és jó megjelenhet a politikában, az akkor vezetőink és az akkori ellenzék mind megmutatta. Elfogyott azóta úgy látszik.

Akkor a nemzetközi megítélésünk hihetetlenül magas volt. Azóta gondolkozás és szólás szabadsága van, és politikai értelmben stabilitás. Hogy Gyuszi Elvtárs vagy Feri Kiszvezér újból tűzközelbe kerülhet? Nem lesz általános számonkérés? Az akkori vezetők a kapcsolataikat felhasználva boldogulhatnak vállalkozóként? Benne volt, nyilvánvalóan.

Választást kell nyerni. Ebben állapodtunk meg akkor, közösen, mindnyájan. Kár a politikai rendszer megreformálásának szükségességét felvetni. Sportszerűtlen, lábszagú, plebejus egy izé, egy irány az.

Az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer megreformálása is megér még egy postot, ha lesz időm.
Tóta pajtás, szedhetnétek itt is némi VIZITdíjat. Néhány vérben forgó szemű észkombájnnal kevesebb tódulna ide:)))))
Pascalom,
szerintem meg éppen a "konszezuszos forradalom" levét isszátok máig! Nem nagyon csíptem Antallt, de tökéletesen igaza volt abban, hogy tetszettetek volna forradalmat csinálni... De ti nem, hiszen úgy el voltatok kényeztetve a most általatok agyonszidalmazott gulyáskommunizmusban, hogy "összkomfortosra" alkudtátok ki a rendszerváltást is. Most meg úgy kommenistáz a tulok plebsz (a Kossuth téri bolsimutánsokkal az élén), de még az önmagát értelmiségi státusba sorolók is, mintha nyolcvan százalékuk nem lett volna anno Kádár seggében derékig. Olvassatok több Örkényt...
BORIVOJE: sztem nincs igazad. Ahhoz, hogy egy párt "bevésse" a nevét a köztudatba, hogy egy minden helyzetben értelmezhető politikai képet kaphassunk róla folyamatos médiajelenlétre van szükség. Ehhez pedig komoly támogatásra van szükség a gazdasági szférától és rajtuk keresztül a médiumoktól. A legtöbb picurka csak néha-néha nyikkanhat meg, akkor is csak a periférián. Így csak csekélyke rajongótáboruk lehet. Ami azért nem mindig baj.
A gazdasági szféra komoly támogatásához pedig az ő érdekeiket érvényesítő politikai program kellene. Az meg nincs nekik. A maszop, szadesz, fityesz már begyűjtötte magának a különböző érdekek mentén mozgó pénzeszsákokat, akik nem fognak ilyen piti baromságokra rámozdulni, hogy örökösödési adó, meg jobbkézszabály. A Tiszta Kezek Hivataláról már nem is beszélve.:))))

Széles Gábor a MagyHírpal és az ekotévével erőteljesen rámozdult a jobbközép, nemzeti liberális rétegre. Majd meglátjuk mennyire lesznek vevők erre az irányvonalra a jónépek.
Megismétlem kérdésem:
mondjon már valaki valami érdemlegeset erről a Gorka Sebestyén féle pártcsíráról,hátteréről.
Aszittem Guga, te coltotlod le a vizitdíjat...
1) Nem értem hogy Tóta milyen reformokról beszél? Itt megszorításokról van szó. Az egyikhez pénz kell hogy majd visszahozzá, a másiknál meg pénzt vonnak el... (És én ezt már OV előtt is megmondtam)
2) Eddig volt kb 1% olyan ember aki tényleg nyilas jelképként használta az Árpád-sávos lobogót, és 0.2% akik féltek tőle... jó hogy a demokrácia alapelveit
gergely,

Tessek:
www.ujdem.hu
ha minden igaz, a napokban alakul...uj demokratikus koalicio neven.
Tóta: igenis lehet többet költeni, mint amennyit beszedünk. Hitelnek hívják, és ha nem szocik lopják éppen el, akkor busásan megtérül a vele támogatott valós, és a kisvállalkozóbarát támogatási struktúra, mint amilyen a szétvert Széchenyi Terv volt.
Árpád, egészen eddig nem találtam cikkeidben balfaszságot, de az utolsó bekezdésed kínosan hülyeség.

Egy normális "orbánfingató" jobber párt konvergencia ide vagy oda, roppantmód nem a mszp nyomdokain haladna.
Egy norma jobber párt valóban elkezdene egy szociális szférában indított reformot (talán keményebbet is), de látnánk az alagút végén a fényt, mert egyelőre a szarból akarjuk visszahozni az országot; a reformcsomag nem a gazdasági fellendülésre irányul. Korrektebbé varázsolná az oktatást, amit spec pont a baloldal kúrt el: nem adhatunk mindenki kezébe érettségit és diplomát, mert akkor szart sem fog érni, egyben nem áll szándékunkban egy 10éves analfabéták világában élni, ahol a diploma inkább pénz kérdése, mint szellemi kapacitásé.
A tananyagba tehetnének több nemzeti színezetet, és a szellemi mozgáskorlátozottak jobboldaliságát leépíthetnék, ezzel párhuzmasan.

Minderre azonban semmi esély.
Lehet leugatni a vadjobbereket egy hét múlva -ahogyan majd én is- de ennek a fejünkre nőtt politikai elitnek erőszakos halállal kell kimúlnia.
hál istennek, az ilyen orfeusz-féle kommentek mindig emlékeztetnek arra, mi a baloldali kommunikáció lényege. A stílus minősít: ha már nem tudjuk letagadni, hogy szar van, legalább kenjük szét, arrogánsan, csapjunk ki néhány biztosítékot, és bizonygassuk magunknak, hogy nem vagyunk mi hülyék, csak a szemét nácik vérben forgó szemekkel ránktámadtak, és ha ők nem lennének (el lehet menni, tudom), akkor minden frankó lenne.
és most énekeljük el az internacionálét.
Pascal,

szerintem nagyképű vagy és tévedsz amikor azt gondolod, a lábszagú plebs otthon, gumicsizmába rohadt lábbal fenyi a kaszát, izzíccsa a traktort amit állami támogatással vett, oszt' fel, fel Pestre március idusán!

Megmondom én, mit gondol mifelénk a plebs: Azt gondolja, hogy ő még mindig tízéves Opel Astrával jár, pedig túrja a földet, festi a falat látástól vakulásig.
Ugyanakkor látja ám, hogy de sok a milliárdos, meg a luxuskocsi meg a klimatizált, stílbútoros iroda! Meg hogy milliárdokat költöttek óriásplakátra, de miből? (Ezek lopnak. Megírta w is.)

Aztán mit tud tenni a plebs? Nem fenyi a kaszát. Megvacsorázik, és megfogadja hogy holnap se ad számlát ha nem muszáj. Tanult emberek azt mondanák: Passzív rezisztencia.

Mi azt mondjuk: Basszák meg.
biohouse: "Inkább Greenpeace, mint MDF. Radikális, akciózó zöld párt, neokon (gazdaság), liberális (kultúra, társadalom, drog)és szocdem (az alsó 10% támogatása, de nem segélyekkel inkább + diszkriminációval) elemekkel. Ebből mi sülne ki? (És a pókok is jöhetnének.)"

Asszem akkor fegyvert fognék.
Orfeusz, tizenöt-tizenhat évesen tényleg el lehettem kényeztetve... ha erre gondoltál. Annyit azért beírnék, hogy az Antalli legendás "tetszett volna forradalmat csinálni" a radikális jobboldalnak, szerinte csőcseléknek címzett szívbőljövő lesajnálás volt.
Wonderland "Akik ilyen ideológiai vargabetűk után vannak, azok azért képesek más furcsaságokra is. Akár."

khm, ez az összes parlamenti pártot kizárja.
hű, molaris, te szerencsétlen balfasz, epedve várom, mit sütsz ki a borsónyi agyaddal. ja és a papjaid tanácsával. egyre jobb vagy, haver. kár, hogy a pert nem vállaltad be.
Gorka tudtommal semmit sem csinált a klubrádiós szereplése óta. Nem érdemes számolni vele.
Nem Anonim,
NemTom, honnét veszed, hogy letagadtam volna valaminő szart is... Csippentsd csak össze a hüvelyk meg a muattóujjadat, dőljél hátra, hátha elmúlik az üldözési mániád. A szar meg egyébként veled együtt termelődött ki, amint annak szétkenéséhez itt is assszitálsz, látni valóan. A helyedben továbbá, egy stílusmérő alkatlamtosságot szúrnék föl a seggembe, hátha épp azt deríti ki, hogy stílusilag, velem szemben, te vagyol a hunyó. Persze ez csak javaslat, korántsem szándékozom a néptribunjaid helyébe lépni. Elmész ám te az internacionáléval a bánatba, eccsó:(((
nahat ha a toto is megmondta, mdf van es kesz! aztan kuss a pofatokba, nincs mas! es nem is lesz!
Nem én tehetek róla, Pascal,
hogy most már az olyan visszafogott, összkomfortos(?) jobbosokra is vonatkozik az antalli ige, mint te vagy:)))
Nem én tehetek róla, Pascal,
hogy most már az olyan visszafogott, összkomfortos(?) jobbosokra is vonatkozik az antalli ige, mint te vagy:)))
Pascal 2007.03.08. 13:53:58
Igen is meg nem is. Azért a cseh példa nekem jobban teccik. A nép nem vesz komolyan egy olyan rencer váltást ahol az előzőrendszer haszonélvezőit nem teszik legalább részben tehetetlenné az új rencerben. Jelen állás szerint a rendszerváltás haszonélvezői és nem vesztesei között kell keresni az állampárt konformistáit. És ez a népnek bassza a szemét és ki-ki vérmérséklete szerint fogadja el/alkalmazkodik/ellenkezik a jelen helyzettel. Olyan pártra lenne szükség amelyik hitelesen meg tudja mondani hogy kié az ország. De vajon milyen eszközökkel lehet választást nyerni a jelenlegi szereplőkkel szemben?
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.08. 14:55:08 Majd megint jól benéz ide Capt.Flint, oszt kapsz a troll etetésért...:)
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.03.08. 12:50:59

A vállalkozók. A kormány ragyogóan kihasználja ezt a lappangó komcsi hagyományt amit éppen te is előadtál a gonosz burzsujokról csakhogy a valóság nagyon más. Mi is szeretnénk 150.000-200.000 forintot fizetni az embereiknek bejelentve csak nem teheti meg a cég... Az emberek pedig az a vicc betegen eljönnek önként dolgozni , mert kell nekik a pénz egyik hónapról a másikra élnek , és az állambácsi hónapos csúszással küldi a táppénzt. Sokszor , úgy kell hazazavarnom a beteg melóst, mert alapban mi is csak a bejelentett bére után tudjuk fizetni a betegszabiját az állam meg , mint írtam csúszva fizet ... -
outsider: "A nép nem vesz komolyan egy olyan rencer váltást ahol az előzőrendszer haszonélvezőit nem teszik legalább részben tehetetlenné az új rencerben."

Ezt a Kornai-cikket mindenkinek ajánlom fogalomtisztázás végett. Kinyomtatva, mert hosszú.
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0709&article=2007-0304-2008-25IFSY
molaris 2007.03.08. 13:07:05

:)))) Ez fekvés. :))) Te túl sok kannásbort iszol? vagy csak spontán vagy hülye? :))
Árpád!
Annak a "Végül felvillan a szegény pici párt " kezdetű bekezdésnek nagyon várjuk ám az értelmezését. (ld. 8:45-9 kötüli kommentek)
Ezt így te se gondolhattad komolyan, vagy nem értjük.
Vagy csak a kommunikációját nézed fletóéknak, és nem azt, h ténylegesen mit művelnek.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.08. 14:55:08

Most ugye napokig nem fogsz tudni aludni? :)))
TWÁ: jaja, jogos a megjegyzésed.
Mégis úgy gondolom, Madöfék azért csináltak egy két olyan húzást, ami a "kiábrándulófityiszeseknek" most antipatikussá tette őket. De amúgy ezt írtad.
Mindenesetre most legalább látjuk a kis pártok ideológiai (és pénzügyi) útkeresését. (Megjegyzem PoliCapi Inst ilyen tekintetben profi- mármint arculattervezésben. Jó sok szociálpszichológus van ott amúgy is..:) ) Only ennyi.
Refuse:

Reform vagy bukás, megmondta a Feri. Meg kell ezeket csinálni. Lehet persze fellengzős faszságokat beszélni arról, hogy "az egészség nem üzlet", satöbbi, de az kívül van a vitaképességen. Orbán Viktor egy fasz, ahogy ügyesen beleszőttem fent.

Azon már lehet vitázni, hogy mennyi legyen a vizitdíj, vagy legyen-e, és ha nem, akkor honnan szedjük be azt a pénzt. Meg hogy ne azt a kórházat zárjuk be, hanem azt a másikat. Erről lehet. Lehet alternatív konvergenciaprogramot is gyártani, innen kicsit többet, onnan kevesebbet. De ha az MDF ilyennel képes lenne előállni, akkor természetesen azzal sokkal közelebb kerülne a koalícióhoz, mint az ellenzékhez (amely szerint nemnemsoha).

most pedig irány a cukrászda.
Jogos a cseh megjegyzés, ők talán jobban csinálták. Egyrészt az elsőnek nehéz, másrészt azért ott sem a radikáljobbos megoldást vezették be... én komolyan gondolom, hogy ha a 89es ellenzéki követelések között megjelent volna a számonkérés mint hangsúlyos elem, akkor a grószi munkásőrgéppisztolyok is előkerültek volna... kinek lenne jó, ki lenne ma arra büszke, hogy 89ben meglincseltek nálunk egypár komcsit. Jobb ez így, sokkal, még mindig, szerintem. Ettől függetlenül tartom, ma a politikai rendszer megreformálásának szükségességéről beszélni sport- és időszerűtlen.
Alapvetően egyet is értenék a cikkel, de sajnos az utolsó mondat nagyon nagyon elkúr mindent... Az még rendben lenne piaci alapokra helyezzunk dolgokat, ezzel maximálisan egyetértek, de ez csak akkor jó nekünk polgároknak ha közben a nagy állami szippantó (járulékok, közterhek, jövedéki adók stb) radikálisan csökkene! Erről pedig szó sincs se konkrétan a mostani szoci programmba (sőt növelik a közterheket) de ami még nagyobb baj elvileg sem beszélnek ilyesmiről lásd fletó szerint 2012 ig nem lesz Mo-n adócsökkentés. Szóval az egy nagy nagy csusztatás, hogy egy normális kormány valami hasonló félre programmot csinálna mint most a szocik, ellenkezöleg egy normlis kormány
Nekem ez az emeszpéséltetés nem tetszik itt. Az meg, hogy Feri mit mondott? Sokat mondott már ő is, más is. Aztán meg mi lett? Nagy kaka.
Árpád? Te ugyanaz vagy, akit annyian szerettünk, mert objektív voltál? Vagy Te már egy másik Árpád vagy?
ezt figyeltetek?:

"...Az egészségügyi tárca szerint ugyanakkor minden munkáját elvesztő orvos és ápoló tud majd állást találni, ám ehhez lehet, hogy lakóhelyet, vagy szakirányt kell váltaniuk."

Ilyen egy eu reform. Szakiranyt bazeg! Csak 5-10 ev tanulas es gyakorlat.

Ful-orr-gegeszbol nogyogyaszt!
vegulis nincs nagy kulonbseg...luk-luk
Pascal,
a szimbólumokról van szó... A csehszlovákok tényleg nem akasztottak, ami nem is baj. Viszont 89-ben egyáltalán nem kérdezték meg a tárgyalóasztalnál az állampárt vezetőit, hogy ugyanmáelvtárs, maga minő funkcival elégedne meg a hatalomban, hogy ne küldje ránk a hadseregét meg a munkásőreit, hanem beszóltak nekik, hogy hózzanak el, amíg nem késő... Magyarországon, ugye, másként volt. Amint izentem volt fennebb, ennek a levét isszátok most. Közép-Európa országai meg következmlényként elhúznak mellettetek, mint a gyorsvonat. Azért is, például, mert az amit most a Fletóéknak kényszerűségből meg kell cselekedniük a gazdaságban a vizitdíjig bezárólag, azt hozzátok képes jó régen megtették már. És tudod mit, senki nem akart éhen dögleni tőle, mint ti...
"Orbán Viktor egy fasz" Valóban? És te mi vagy? Mesélj TWA nekünk. Meséld el, hogy ki a GYF?
neeeeeeeeeee Árpád....senki sem mondja, h nem kell konvergencia, de nem így, nem ezt, és nem azoktól _akik miatt_ a konvergencia programmot kellet csinálni.
Ki hiszi el, h most megint nem kúrják el. Ki hiszi el, h ez reform?

Majd Lendvai rendberakja az eü.t.....
folyt..tehát egy normális (liberális gazdaságpolitikát folytató)kormány a elsösorban a magánszféra terheit csökkentené, a közpénz mértékét radikálisan lecsökkentené, ez lenne a reform alapelve és ebből fakadóan nyilván a totálisan gondoskodó állam (ingyenes felsőoktatás, egéségügy stb) koncepcióját fel kell adni, de a lényeg az tehát adócsökkentés vagy bukás. Persze ez nem szoci programm, ők ragaszkodnak a közpénzhez, hgiszen annak direkt, indirekt lenyulásából élnek.
na akit érdekel az eü téma hadd hívjam még fel a figyelmet ezekra a zavaros kormányzati elképzelésekre is:

www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=30663
Persze most azért olyan népszerű ez a "rendszerváltást akarunk" szlogen, mert látszólag befuccsolt a jelenlegi rendszer: bebizonyosodott, hogy kijátszható. De miért is? Ha a sok hülye birka jobban odafigyelt volna, hogy mi is folyik az országban és nem csak arra koncerntrált volna, hogy milyen újabb trendi szarra szórhatná a pénzét, idejét, akkor nem lehetett volna így kijátszani őket. Most persze dühösek és a fityesz erre utazik. Meg ugye az is benne van a pakliban, hogy a fityesz miért csak a kampányban rukkolt elő a "valós helyzettel", amikor mindenki csak kampányfogásnak érezte. Agyontaktikázták az egészet. Arról nem is szólva, hogy 4 évig hatalmon voltak és szép kényelmesen ellazsálgatták az időt és nem nyúltak semmi lényegeshez. Most bezzeg szívnak. És persze be vannak tojva. Mert ha végigcsinálják a szoclibek a reformokat, a következő választásokra akár már nyerő pozícióba is kerülhetnek.
De ennek semmi köze az alkotmányhoz, a jogrendszerhez. Egyszerűen olyan politikusokra lenne szükség, akik komolyan veszik, hogy demokráciában a politikusok KAPJÁK a hatalmat, nem pedig MEGSZERZIK, a nép meg le van...
TWA: "Csakhogy ahhoz kell még valami. Szellemi kapacitás. Szakértők, ideológusok, közírók, dizájnerek"

Keresik ám ők ezt keményen. Csak szegényeknek baromi nehéz dolguk van, a mindenki által ismert problémák miatt:

a, kevés a tényleg szakértőnek számító emberke ebben az országban (kirakati hülyegyerekből van bőven, de mikolából már megtalálta a magáét mindenki)
b, az a kevés is gondosan ügyel, hogy ne veszítse el a józan eszét, és a politikával kezdjen.

Másrészt, szerintem hibásan is kezelik a szakértői holdudvar kérdését. Ugyanis kampányjelleggel dolgoznak rá egy-egy témára, de csak akkor, ha a témát valaki már feltette az asztalra. Például, hogy ne túl közelit mondjak, 2005 végén volt az ÁFA visszatartásos cirkusz, amikor a vállalkozói ÁFA visszaigénylések 2006-ra tolásával korrigált kb. 0,3%-nyi hiányt a kormány. Nem akkor indították a szakértők izgatását, amikor megszületett - az egyébként parlamenti körökben jól ismert drazsé féle döntést - hanem amikor már a nagyfiúk jól bedolgozták a témát a sajtóba. Persze, akkor már hiába keresték meg a szakértőket azzal, hogy "most gyorsan kell egy tanulmány arról, hogy....", mert ez nem szakértés, hanem visszakézből publicisztika. De a fórumban a mai napig is összekeverik a kettőt.

Odáig persze meg nem érnek el, hogy maguk jelöljenek ki - tudományosan szólva - stratégiai kutakodási irányokat, és arra rászabadítsanak egy-egy kisebb csoportot. Pl. nagyon izgi dolgokat lehetne kihozni a másik elmebeteg demagógiával kezelt területből, az önkormányzati rendszer átalakításából (..már szent istván királyunk is így csinálta...). De ez pl. már túl nyűgös, tervezni kell, hónapokig kell a szakik agyát masszírozni, szóval csak a probléma. Egyáltalán az irányok kijelölésével is bajok vannak.

De azért lehet még ebből valami, a fityisz még itt se tart.
Tényleg számomra hihetetlen, h Árpád, és sokan mások beveszik ezt a szakértő dumát 13 évvel a "szakéretelem a szocialistáknál van" után.
Miért tudná GyF rendbe rakni a gazdaságot?
a. mert ő kúrta el
b. mert van egy gyára?
Amnézia?
Emlékszik még valaki az egy évvel ezelőtti v. kampányra?
Gy.F. kb. egy éve mondott valami ilyet:
"Ha van az ellenzéknek jó ötlete akkor azt megcsináljuk mi!"
És egyszercsak ők lettek az "adócsökkentés kormánya",
(ami ellen hónapokig tiltakoztak elötte).
Talán ezért váltott a fidesz taktikát.

Ez mérföld kő volt a politikai taktikázás terén, ezek
után én is elgondolkodnék, hogy mikor, és
milyen körülmények közt hirdetek meg egy átfogó
gazdasági koncepciót.
Csodálkoznék egyébként ha a Varga Mihálynak
nem volna ilyen a fejében.
Miért kéne az MDF-nek programmal rendelkeznie most? Az MSZP-nek négy évig
nem volt, pedig ők voltak kormányon!
Pascal 2007.03.08. 15:33:30

Meglehet, hogy 89ben jöttek volna a munkásőrgéppisztolyok (szvsz biztos hogy nem, a komcsik már fel voltak készülve a rendszerváltásra, pl. ha nem az akkori Szadeszen és a fityiszen múlik [4igenes népszavazás], a mai törikönyvekbe Pozsgai Imre úgy szerepelne, mint az első közt elnök), de 90ben már az összes párt azzal foglalatoskodott, hogy ki tud nagyobbat ütni a maszopra. Ha Antall nagyon akarta volna, simán elszámolhatott volna a múlttal (mégse tette, biztos lefoglalta a Horthy rendszer rehabilitálása, vagy tán neki is volt valami vesztenivalója). Ennek a levét isszuk ma, hogy ma se tudjuk mi lett az ügynökakták 60%-ával, de ami megvan, még azt se nézhetjük meg, mert még azt se tudtuk definiálni, mi az a közszereplő...
Amúgy nem hiszem, hogy a 60% ügynökaktát csak úgy megsemmisítették, a mai szarkenéses játékba nagyon is beleilleszkedik...
abuhasz 2007.03.08. 15:50:24

Nna! Ez jó volt! 8O)
igazad van, dionysos04
csehszlovákiában még 90-ben megjelent az ügynöknévsor. Igaz, nem hivatalosan, de szinte tökéletesen. Négy éve pedig, mind Csehországban, mind pedig Szlovákiában hivatalos állami intézmény tette közzé a spiclinévsort a világhálón. A gazdasági ún. konszenzusos semmitevés mellett a vonatkozó sunyi sumákolás is lehúzta, befedte Magyarországot, mint a gaz...
dionysos04 2007.03.08. 16:06:01

Naná, hogy megvannak azok az akták. Sőt nemcsak a maszopnak, de a fityesznek is. És a kellő időben előszedik szépen. Megyóról is csak akkor derült ki az ügynökmúlt, amikor már mindkét félnek elege lett belőle. Szerintem lappang még ott egy-két időzített bomba.
"Meg hogy ne azt a kórházat zárjuk be, hanem azt a másikat" - akkor talán időszerű az egészségügy, a nyugdíj és az oktatás reformjáról beszélni. Nem oly egyszerű a kérdés, nem lehet elintézni, pl. a fizetős egészségügy rossz, az ingyenes meg jó. Vagy fordítva.

Látni kell azt, hogy a nyugdíj, az egészségügy, és az oktatás hármasában alapvető strukturális átalakítás az elmúlt tizenhat évben nem történt. Amíg a kassza kiürítésénél nem szabad az elmúlt négy évet az elmúlt tizenhattal összemosni. A strukturális átalakítások elmaradása, a fenti három területen, minden eddigi kormányerő egyforma felelőssége.

Miután a kassza kiürült, Ferinek nem maradt más választása, mint a megszorítások mellett a strukturális reformokba is belefogni. Nem lehetett már neki azt mondani öszödön, hogy elkúrtuk, akkor szedjük be előbb a zsét a hiány betömésére és aztán fogjunk neki. Egyszerre kellett neki belecsapni a lecsóba, duplatenyérrel. Így született neki meg a küldetéstudata, Batthyiányihoz Bethlenhez Messiáshoz magáthozzámérése.

Pedig igaz a kritika kétfelől is: Ferikém az eddigiek alapján miből gondolod, hogy te vagy erre leghitelesebb, másrészt bizony a strukturális átalakításhoz pénz kell. Kellene ha lenne. Most egyszerre kell beszedni a pénzt, spórolni a kiadásokon és strukturális reformot csinálni. Gigászokhoz méltó feladat. Szomorú, de nemzetünk XXI. századi Batthyányija úgy jutott ehhez, hogy előtte elkúrta.

Az ellenzéki kritika megmutatja azonban az ellenzék felelősségét is. "Akkor kellett volna hozzáfogni amikor pénz van rá". Ez pont a 1998-2002 szakaszra igaz leginkább. Bokros után három évvel, ugye. Lehetett annak örülni, hogy a jobboldal erős, egységes és kormányoz. Koronátúsztatni tüzijátékozni. De nem négy évig egyfolytában.

Most az a baj, kezd is látszani, hogy hitelesség és pénz hiányában a strukturális reform rész igencsak sekély.

Az oktatás átstrukturálása pedig viszonylag egyszerű, a felsőoktatási tandíj az egyetlen komoly nyitott kérdés. Lehet érvelni ellene mellette. Én úgy gondolom, hogy az, hogy valaki tanul jó mindenkinek, de mégjobb az egyénnek. Valami - mértéktartó - anyagi hozzájárulás elvárható a hallgatótól. De ha a többség úgy gondolja legyen ingyen - és ezért elfogadja, hogy az ÁFA SZJA magasabb marad mint az EU átlag - az sem hibás elv. Nincs alapvető gond.

A nyugdíj viszont, az oktatással szemben nehéz dolog, pénzhiány, elöregedés, és eközbe sok nyugdíjas szavazó. Nem csoda a kormány ezzel nem tud mit kezdeni, akár az ellenzék, ötletem sincs. Nekik sincs, szemmel láthatóan.

Végül az egészségügy. Itt elindult valami. Valamicske. Gyógyszert már a benzinkútnál is lehet kapni. 300 forintért lehet orvost vizitálni. És bezárunk, eladunk egykét korházat (ezt én inkább a pénzbehajtási mint a strukturális átalakításhoz írnám). Nem rossz ötletek ezek, de reformnak nevezni túlzás. Inkább jobb a "legolcsóbb gyógyszer" támogatásának elve. A finanszírozás, a pénz, az lenne az igazi gond, de hogy fognak az urak pont ehhez hozzányúlni tudni. Pénz hiányában. Mer ha behívják a privát tőkét, akkor csak annak lenne szolgáltatás akinek pénze is van. Azt meg nem lehet felvállalni.

Véleményem szerint, ha a kevésbélényeges vizitdíj és gyógyszerésszivatás helyett a finanszírozásra koncentrálnak, és csak annyit tesznek most, hogy az egészségbiztosítót professzionálisabb alapokra teszik (lehessen követni és kontrollálni a be- és kifizetéseket) ahogy egy igazi biztosítóhoz illik, előbbre vagyunk. Nem drága a magyar egészségügy, és nem rossz, hanem pazarló. Erre tessék fókuszálni elsősorban. Viszont ennek meg kellett volna már lenni elsősorban. Előbb mint a vizitdíjnak, pláne előbb mint a benzinkútnak.

Ha ez megvan, lehet arról vitázni, hogy az egészségügy ingyenes legyen-e ( elviselik-e az emberek a magasabb adókat, járulékokat) vagy legyen fizetős. Én úgy gondolom egy mérsékelten fizetős jobb, akár több biztosítóval. De ha a többség úgy gondolja legyen ingyen - és ezért elfogadja, hogy az SZJA és a járulékok magasabbak maradnak - azse nagy baj.
depi 2007.03.08. 16:05:34

Márpedig a madöfnek kell program! A maszopnak nem kell, mert ők a BALOLDAL, a fityesznek nem kell, mert ők a JOBBOLDAL és az ELLENZÉK, a szadesznek nem kell, mert ők a LIBERÁLIS ERŐ. Mindenki másnak kell progi, hogy komolyan vegyék.
Orfeusz:
oké. kérek engedélyt meghunyászkodni. megértettem: neked igazad van, aki meg nem ezt gondolja, az bekaphatja. gondolom, liberális vagy.
Háááát, több biztosítóval nincs mérsékelten fizetős. Főleg ha az össz-költséget nézzük. A szar esetek az államnál maradnak: csak kiadás, 0 bevétel, ezt is majd akkor az adózok finanszírozzák. A biztosítók kb. költségeik 25%-át adminisztrációra és marketingre költik el.
Az első lépések a TB behajtása
1. az állami szervektől, akik nem fizetnek
2. a csalóktól

közben elgondolkozni, össztársadalmi megegyezésre jutni, h mit kap az, aki nem fizet.
Mondjuk kap-e májat, vagy csak egy fénymásolt AA brosúrát.

A pénz amit erre költünk az édeskevés. Ugye nem elég, h most a GDP 5,1 % -t, ami kevesebb, mint az Eu átlag, a GDP-nk is kevesebb, miközben az eszközök stb. uannyi.
Hisztek még a népképviseleti demokráciában?
Már nem trendi ám.
Az új szelek, ha fújnak, nem onnan fognak fújni. Ősközösség, diktatúra: ezek mind évezredekig működtek.
Demokrácia? Á, csak pillanatokra.

Pártprogram? Ki tartja azt be? Meg ki hiszi el?

Egyetlen korrekt program van:

A Guga Párt programja, hosszú verzió:

Kedves Magyarok:

Nagyon kis hatékonysággal, és ölég rossz hozzáállással dolgoztok, ráadásul rettentően hisztis és egymásra mutogató nép vagytok. Kis zsebnapóleon akarnok majd mindegyikőtök.
Le kéne adni az igényeket, hisztit befejezni, és -figyelj, lényeg:- SZÓ NÉLKÜL dolgozni, mint a barom. Na, majd ekkor mondhatjuk el, hogy mindent megtettünk kis hazánk jövőjének felvirágoztatásáért. Én ilyen programot kínálok.

Rövid verzió:
Padlógáz a melóban, Satufék a fogyasztásban.

Ezt meg ki a picsa szavazná meg, mi??
(rajtam kívül)
És ugye a kórházbezárás azért is pénzbehajtás, mert arról szó sincs, h a felszabaduló pénzt a többire költik. Egyszerűen költségcsökkentés és ennek vmilyen szinten a betegekre való áthárítása (utazás költségei).
TWÁ, megúszhatom kimoderálás nélkül? HÉ!?
Megszavaznám, Guga. És a hülyéskedést leszámítva nagyon is figyelemre méltó gondolataid vannak. De tudod, ismerek a környezetemben olyan embereket, akit baromi sokat dolgoznak, adóznak keményen és nem jutnak sehova. Megélnek, de nem élnek.
Mi történt ezzel a poszttal? Nem lehet elérni a Wéblog nyitóoldaláról, a kommentek sem jelennek meg a nyitóoldali kommentgyűjteményben. Blogmotormeghibásodás?
Wé pedig elment cukrászdázni, légy türelmes:)
Turul nálam is gond volt, az új posztok nem jelentek meg, de már jó.
Pascal 2007.03.08. 15:33:30

Az 56-os komcsilincselésekre is baromi büszkék vagytok, elfért volna az a 89...

Amúgy meg, akinek nem tetszik, hogy baloldalon és jobboldalon is ott ülnek a volt KISZ-esek, pártkáderek, etc, az nyugodtan csináljon forradalmat... ha tud.

Carnivora: dícséretes kivétel vagy ezek szerint.

da2: rotfl. Ennyire eddig nem voltál egyoldalú...
Ja guga, de szeretném először a felelősöket tökönrúgni.
CSVSz: most melyik? a kórházas?
w.blog.hu/index.php

itt megvan minden, a főoldalt szerelik a varázslók, paranormális anomália. homályzóna.
Guga: a tegnapi/tegnapelőtti teljesítményed moderálandó, az értelmes nyilván marad.
Oké, meg minden, TWÁ. Egyébként is a te blogod (találós kérdés, mi a blog definíciója?) Eleve mondtam, hogy nó gáz, ha kimodizol. Van ez a demokráciafingató gondolat itt a fejemben, ami nem hagy nyugodni, de úgy tűnik, másokat sem.

DE a kérdésemre igennel válaszolók is vannak (swen, da2) aminek viszont örülök.

Majd megpróbálok a szerinted elviselhető határon belül maradni, pedig na, így azér' elvész a hatás.

Mert senki nem figyel oda a szabványra.
Gugától függetlenül ez egy régi gondolat, h hogyan akarjuk utólérni a "Nyugatot" és persze a keletet, ha kevesebbet és rosszabb hatékonyságal dolgozunk.
Kedves swen:
tudom, mi a sok meló és a kevés mani. Tudom, hogy van olyan, hogy kilátástalanság. Megoldás: dolgozz MÉG többet, és Ki Fogsz Kecmeregni. Ne higgy annak, aki mást mond, sőt, várd el a munkát mindenkitől a környezetedben. Pöcsölés, körömlakkozás óver, akit ilyenen kapsz, nyomd bele a fejét a kapucsínójába.

Egy fejlődni akaró embernél/országnál ne a 3x8-as beosztás legyen a cél, hanem a 20 óra meló, 1 óra bármi, 3 óra szunya. Lásd Távol-Kelet.
És még ők sem kezdtek el lazítani.

Akkor meg mi hova sírunk? Hiszen velük kell(ene) versenyre kelnünk, HÉ!
da2,

Héhó! már azt a régi gondolatot és én ültettem a fejekbe! Guga iz evriver, Jee!!! Hunvannak a plagizátorok, he?
1. Jól látom én, hogy egyre esztétikusabb a Tóta-blog? Lesz még feljebb is? Reneszánsz festmények, például?

2. Az MDF sikertelenségéhez semmi köze nincs a tavalyi "árulásnak". Akik a Fideszből kiábrándultak, nem érdekli őket, ki baszott ki a Fidesszel, pont azért, mert már kiábrándultak belőle.

3. Leisztinger? Tisztelet Társaság? A Blikkben én nem találkoztam ezekkel a tulajdonnevekkel.

4. Az MDF most hajszálra ugyanabban a helyzetben van, mint a Fidesz 1994-ben: megvan, hogy mi a cél, és az is, hogy ki(ke)t kell ehhez legyőzni. Vagyis, a mostani mumus 1993-'96-'98-as manőverét kellene újracsinálnia.

5. Mi volt Orbán kilencvenes évek közepi sikerének a titka? Semmi más, mint egy hárombetűs szó: a hit. Persze, nem a Jóistenről van most szó, hanem arról, hogy Orbánék az MDF széthullásának pillanatától, amikor még sem a választási eredmények, sem a közvéleménykutatások nem utaltak erre, már nagy jobbközép pártként viselkedtek, aszerint politizáltak! Az MDF gyáva ezt meglépni, mert fél, hogy a mostani, "debilek, szavazzatok ránk!" kommunikáción csüngő debil szavazótábora elveszne, még mielőtt sikerülne felépíteni az új, nem-debil, jobbközép szavazóbázist.

6. Az MDF jelenleg Magyarország egyetlen igazi médiapártja, létezését kizárólag kommunikációs lózungok és kitűzők képezik; egy mitugrász minipárt. Ezt sugallja minden megnyilvánulásuk; és ez azért van, mert elsőként gondolkodnak a PR-on, és csak utána azon, hogy milyen politikai-szakmai tartalmat körítsenek hozzá. Ezt éppenhogy fordítva kellene csinálni.

8. Ennek a hozzáállásnak, politikának képviselője: Dávid Ibolya. Addig, amíg ez a paranoiás, öregecskedő Barbie-baba lesz a pártelnök, az MDF-nek esélye nincs 8% fölé menni. Azért, mert Dávid Ibolya nem Angela Merkel vagy Julija Timosenko.

9. Brékin Nyúz: többek között Tóta W.-t is elhelyeztem a Politográfban: naccso.blog.hu/2007/03/07/ajn_cvaj_draj Szépen látszik, hogy mind Orbán, mind Gyurcsány igen fura társaságba keveredtek momentán...
da2:

ha szeretnéd őket tökönrúgni: figyelj: menj oda, és rúgd tökön,amelyiket akarod. Találomra lehet közülük választani. Nem rossz ötlet.

ÁMBÁTOR: van ez a tortás cucc (tudod, belebaxni a képükbe egy nagy habosat)

Mer a tökönrúgásra aszongyák, hogy bunökő agresszív viselkedés, míg a torta oan éédes. Egy öröm lenne látni , ahogy egy ország röhögne a bármelyiken, ahelyett, hogy sírdogálna.
Ha ide mész, szólj!
Nagy Cső:

értettük, óvastuk, oké.

Oszt?
LP,
kösz, te vagy a 3., gyűlik a normálisa összefelé.
Feliratkozom Gugához: diktatúra! Jóval egyszerűbb, áttekinthetőbb társadalmakat is így kellett igazgatni. A mostaniak meg túl bonyolultak ahhoz, hogy tudatlanok szavazgassanak fontos kérdésekről. A munkamorál meg tényleg katasztrofális. Én marha, azt hittem, hogy amikor minden felesleges embert kirúgnak (90-92 között másfél millió álláshely mínusz, ha emlékeztek, a munkaverseny- és kutúrfelelősökön kívül az SZTK-kban például még főállású liftkezelők is voltak), és a magántulajdon lesz a domináns, majd hirtelen változik a hozzáállás. Egy szart, nézzétek meg, a Gipsz és társa üzletében ugyanolyanok az alkalmazottak, mint a Bámexbumfértnél voltak. És a sok kis Napóleon mellett sok kis leendő Nobel-díjas, meg titkos angol főrend is van, ezek és a többiek is mind, folyamatosan halálra vannak sértve. Áh, úgysem lesz semmi az egészből, itt csak álmodozunk...
Pascal:
egeszsegugy/vizitdij/gyogyszertam

most, ami mar latszik hogy jo lepes volt - igazabol az egyetlen liberalis dolog - a nyilt gyogyszerarverseny. az eddigi mutyizas reszleteit jobb nem is ismerni a temaban.

ami nagyon hianyzik nekem, az az, hogy megmutassa az erteket az egeszsegbiztositasban. vegyunk egy "jomodu" polgart. elmegy az "sztk"-ba. latja, hogy sor van, meg nem tul baratsagos a legkor. fizeti o havonta a jo sok zsetont az eu kasszaba.
megis ugy dont, hogy maganfogorvoshoz megy. ott csenget, a doki mosolyog. kesz.
lett egy fekete szamla nelkuli manover, es a csavo nem csak az eu-kasszaba nyomja a let, hanem a dokinak is.

az EU nem csak a raszorulokrol szol. adott esetben az emlitett polgar kezeleset is megteritene az eu-kassza, ha az sztkban vesik szet a fejet.

Mindennek megvan a tarifaja. a szivmutetnek, az mri vizsgalatnak, a fogtomesnek is. tehat, a pelda polgar ugyanugy jogosult az eu-bol jaro tamogatas igenybevetelere - elvileg - akkor is, ha maganorvoshoz megy. ehhez a maganorvosnak szamlat kell adnia - ami utan adozna - es maris legalis lenne a dolog. a polgar pedig kevesebbet tejelne a dokinak. a maradek meg *egyebkent* is jar neki.

most az van, hogy a minosegi eu szolgaltatast vasarlok nyugnek erzik az eu-kasszat, mert nem kapnak SEMMIT a penzukert. eppen ezert erdekeltek az "adooptimalizalo" megoldasok hasznalataban.

a politikai allaspont szerint - fizessenek a "gazdagok". ott az egeszsegugy, hasznalni kell. nem odamesz, nem kapsz semmit.

detto ugyanez illene a gyogyszertamogatashoz is. nem a legolcsobb gyogyit kell tamogatni, hanem fix tamogatas kell gyogyszercsaladonkent. az olcso gyogyszerert kevesebbet kell fizetni, a dragaert tobbet, de igenis legyen tamogatva, ha mar az ember fizeti a jarulekokat. e.g. ha van 5000 forintos szivgyogyi, meg 10000ft-os, es a tamogatas 3000 HUF, akkor az egyik 2000 lesz a masik meg 7000.
a gyogyszerek nem mindig csereszavatosak.
azontul az egyoldalu tamogatas szerintem jogosulatlan piaci elonyhoz juttat egyes gyartokat. aztan persze lehet ugyeskedni, meg egyensulyozni, de ennek maszat meg taska a vege.

erezni kellene az allampolgarnak, hogy igenis van ertelme fizetni a jarulekokat, mert kap cserebe valamit.

az eu-biztositasban akkora kockazati kozosseg van, hogy egy atlagos biztosito a segget verne a foldhoz oromeben tole. rohadtul hatekonyan kellene mukodnie, megse ez van.

a versenyszferaba oltott gyogyitas jo kiut lenne - allami felugyelettel - de a jelenlegi privatizacios moral miatt szimpla rablassa avanzsalodna a dolog. a husosfazek mellol igy is sokan jutnak majd jo budai ingatlanokhoz. mer ugye minek a lokotteknek a II kerulet legjobb resze.

amig az emberek nincsenek motivalva es meggozve, hogy nem hiaba adoznak, addig szar se lesz itt.

a fritzeknel most akarnak bevezetni a minimalbert. ugy, hogy kb 200 rugo lenne a havi minimalber, ami ado es jarulekmentes. igy probalnak novelni a foglalkoztatast. ugyanis amit elkoltenek mn tamogatasra, abbol finansziroznak a hianyzo ado es jarulekbevetelt. viszont a legalisan fogalkozatott ember munkaja utan lesznek szamlak, kell adozni, stb.

feheredjunk mi is, basszameg.
Edebá,
Gipsz és tsa versus Bámexbumfért..ááá most mostak föl:-))
Ne add fel, mert nem mindegy? Egy a fizu.
Guga:
Persze, hogy nem adom fel, csak egy kicsit acsargok. Mindazonáltal néha eszembe jut ez a filozófikus mondás: "Szarból nem lehet ostort fonni. De ha fonsz is, pattogtatni már semmiképpen nem lehet vele..."
da2 2007.03.08. 17:34:02

Igen. Pontosan. Mer' nem elsősorban az ingatlanokról van szó. Ha így lenne, nem tették volna a döntéseket azokba a bizonyos jól megfizetett szakmai bizottságokba, amelyek csesztek melózni amellett, hogy gondolom felvették a tiszteletdíjakat... Nem volt vér a pucájukba, hogy az egyértelműen ritkítandó kórházdarab- és ágyszámot meghatározzák az adott kereteken belül. S mivel ez nem lett, így maradt a központi rendezkedés.
Nem tagadom, valszeg' van néhány ingatlan, amit kiszemeltek erre-arra. De kijelenteni, hogy kompletten erre ment ki a játék szerintem egyoldalú rosszindulat, semmi több.

Nagy Cső Zuhan 2007.03.08. 18:07:26
Szép munka, bár pár egyént pár centivel arréb helyeztem volna, de alavetően egyetértünk. :D

Amúgy meg mondj egy olyan pártot, amelyik nem a PR-ral kezdi... :D

denever 2007.03.08. 18:24:48
Éppen ezért lenne jó a több-biztosítós, egészségügyi versenyhelyzet. A beteg válogathasson, kinek fizet. Természetesen annak fog, ahol emberszámba veszik, nem a vágóhídra lépegető marha szerepben érzi magát...
S mindenki gazdaságos működésre törekedne.
Azonban nem szabad megfeledkezni a megfelelő szakmai ellenőrzésekről sem. Arra szükség lenne (már most is, de... hagyjuk...), akkor meg méginkább, hogy a visszásságokat kiszűrje.
Bocs TWÁ! Elhagyom ezt a bloggot.
Cikkeidet megolvasom, de erre a borzalomra nem vagyok kiváncsi. Ennyi hülyét, tárgyi tévedést, elfogult hsz-t... A faszom tele van!
na: denevér: szted az OEP mit fizet ma a fogorvosnál? foghúzást. Ez egy.

Amit mondasz az jó lenne az orvosoknak is, mert jelenleg nem igazán köt az OEP szerződést a magánrendelőkkel. Persze amilyen finanszírozás jár, az nem elég sztem.

CsVsz:

te én nem mondtam, h ingatlan panama....Rossz az, aki....;) csak annyi, h idáig volt 400milliárd a kórházakra, most meg 300. Ennyi. bezárnak egypárat és leépítenek hangzatos dumával, de CSAK ennyi a ráció emögött. Megspórolt 100milliárd Ft. A többbiztosítós rendszer pedig szar, főleg a mai szituációban.
Egyébként a beteg most is válogathatott (eziáig). Oda ment (kvázi az OEP útján oda fizetett) ahol jobban érezte magát. Na ennek a tarthatatlan fegyelmezetlenségnek lesz most vége. Végre (beutalási) REND lesz. Majd ML megmongya.
Gyógyszerek egységes támogatása vs. legolcsóbbat támogatom. Lehet hogy amit írsz az a jobb. Nem vagyok abban szakértő, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek mennyire azonosak. Németországban állítólag megy és jó a "legolcsóbbat támogatom". Én arra írtam be példának, hogy a hatékony működés támogatására eddig az egyetlen soványka kísérlet ez. Rengeteg idő energia fordítódik a vizitdíjra és gyógyszerészekkel hadakozásra. Ezek is fontos dolgok, de sokadik probléma a beszedett pénzek hatékonyabb elköltése mellett. A jelenlegi orvoslátogatói rendszer mindennél rosszabb, illetve jó példa arra, hogyan lehet pénzt rosszul elkölteni.

Paraszolvencia: bár a vizitdíj egyik indoka elvileg az, hogy akkor majd zsebbe ne, ezt komolyan senki sem gondolhatja, hogy működni is fog. Véleményem szerint a paraszolvencia megoldása pénzbe fog kerülni. A magyar orvosok, eü dolgozók fizetése relatíve alacsony. Amíg nincs pénz reformra, reformalalp ha úgy tetszik, felesleges a paraszolvenciának nekimenni.

"A beteg válogathasson, kinek fizet." Nosh, az a baj, hogy sok embernek nincs jövedelme ezért egyáltalán nem fizet. Ők maradnának állami rendszerben? És azt ki fizeti? Vagy akkor nekik nincs veseátültetés? Több közgazdász is rámutatott, hogy az egészségügy nem hasonlítható a klasszikus fogyasztói elvekhez (az oktatás, a lakáshozjutás jobban). Ezért nem helyes az üzleti elveket gondolkozás nélkül áttenni az egészségügyre is. Mégha csábító is, hogy az üzleti világ hatékonyabban működik.

Ha az olyan egyszerű lenne, hogy a többiztosítós jó, az állami rossz... könnyű lenne... de van jó/rossz példa erreis, arrais.

Amígy nincs egyértelmű megoldás (állami vs. többiztosítós), sőt nincs pénz sem, én úgy gondolom, a helyes irány arra van, hogy a jelenlegi - egyébként nemkicsi - pénzek elköltésébe hogyan lehetne a gondosság, a hatékonyság fogalmait beültetni. Kontrollokat a folyamatba bele. Rendes nyilvántartást az egészségpénztárba. Túl sok energia ment el a benzinkútra vizitdíjra. Jó dolog az is. De nem a hatékonyságjavító intézkedések előtt.
Légy erős Ede bácsi, a mai napig vannak
főállásu lift kezelők az SZTK-ban,
PL: Veszprém
Hátigen az eü.ben meg kell határozni, h mi jár mindenkinek. Nyilván rövid határidők krónikus régóta fennálló betegségnél nem, különszoba nem, professzor minden szar műtéthez nem. Ez könnyű. De mi igen?
Azt a hirszerzo-s linket meg olvassátok.....télleg jó. Kíváncsi vagyok a véleményekre.
osi,

szerintem Tóta már zokog, ne tedd vele!
depi:
Ne má, egy világ omlott össze bennem. Pakolok, és kivándorlok a Tristan da Cunha szigetekre...
Guga, azért ne javulj meg teljesen:) Az utóbbi napokban te voltál itt, akire figyelni kellett és nyilván ez is volt a szándékod. A figyelem adott, jöhetnek a magvas gondolatok. Én fogadom:) Bármilyen stílusban.
>szted az OEP mit fizet ma a fogorvosnál? foghúzást. Ez egy.
-Móta van ügyfélkapu, meg lehet nézni, hogy milyen támogatásokat kértek le utánad. Annyira SZAR a körzeti fogászat, hogy maszekhoz járok. (Nem olcsó...) Történ egyszer, hogy ügyeleten vasárnak ki kellett huzatni az egyik fogamat. Hétfőn mennék a patikába cataflam-ért, de a patikus ragaszkodik hozzá, hogy azt csak receptre. (A recept nélkülieket meg mintha be se vettem volna, ugyanúgy fáj) Úgyhogy elmentem a helyi "SZTK" fogorvoshoz, alig egy órás várakozás után mondom mi van, recept kéne, már jövök si, megyek a patikába.
Az egészségbiztosítási pénztár aznap 2400Ft körüli összeggel járult hozzá, hogy "esztétikus fogtömés"-t készítsenek nekem, hatvan valahány Ft-al pedig a "szájhigénés tanácsadás"-omat támogatta. Előtte nap az ügyeleti foghúzást (ami viszont valós esemény volt) meg valami nevetséges, 100Ft körüli összeggel.
Már árulja három kórház épületét a Kincstári Vagyoni Igazgatóság: az egyik napilapban megjelent hirdetésben megvételre kínálja az Országos Pszichiátriai Intézet és a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet volt kórházát, valamint a Semmelweis Egyetem Mátyás király úti épületét. Az egészségügyi miniszter még tegnap is cáfolta, hogy a tárca eladná az ingatlanokat. Molnár Lajos az új kórházi struktúrát két nap múlva hirdeti ki.

nethirlap.hu
swen 2007.03.08. 20:26:08

Miért te figyeltél rá ? :)))
Off: Hömm egügy.. Hát ha nekem azt akarják beadni, hogy a 300 forintos vizitdíj a paraszolvi megszüntetője, akkor nemtom minek néznek, de mindenesetre szépen fogalmazva engem is, meg az orvost is nagyon közel egy tokaszalonna IQ szintjéhez..

Mert biiiiztos 300 forint volt a doki pluszdíja (már ha ilyet kért, mert megdöbbentő módon annyira azért nem is áll ám gonosz, számító korrupt orvosokból az ungárisch orvostársadalom). Ez a húszmilliárd menti meg majd az egügyet mi? 10 km autópálya? Megjegyzem az oktatásból is kábé ennyi hiányzik. Az még 10 km.
Legyen mondjuk 30. Ennyit feláldozok szívesen.

Meg asszem ez a kollégiumépítési progi sem hiszem, hogy köllene... Mer minek? KINEK? KIKNEK? kevesebb a gyerek fiatalok ott az egyetemi vezetésekben! (ÉS, pro javaslat: szvsz az, hogy tandíjmentesen tanuljon állami egyetemben egy ifjonc, az állami feladat német-germán rendszerben... DE hogy hol lakik? Na AZ nem. Arra legyen ösztöndíj, ne az oktatásra! És a nagyon szocrászorulók meg kapjanak kolit. Hát ezen nem akar pölö senki változtatni? Ja, hogy ehhez kurázsi kellene?

On:
Mdf-hez vissza: ja médiapárt. De a médiázást megjegyzem szagemberek csinálják legalább nekik. (Hogy lehet ennyi süket gyerek, hogy bedől ennek a szexi fűzöld arculatnak...)
Program viszont ohne, ahhoz nem értenek.


da2 2007.03.08. 20:44:07

Olvastam v.mi olyasmit, hogy a helyi önkormányzatok akadályozzák ezt ...
Persze. Valamit ki kell találni, hogy figyeljenek a hozzászólóra és ő is ezt tette:) Jól csinálta, most jöhet a komolyabb mondanivaló. Már mindenki tudja, hogy guga köztünk van:)
Pascal, da, denever

én azokhoz csatlakozom, akik a járóbetegellátásban betegségcsoportonként gondolják meghatározni mekkora összeget fizessen a tb: cukorbetegsége van x huf, érszűkület van a lábában y huf, magas vérnyomása van z huf és így tovább. ezt az összeget persze lehet súlyozni (a betegség súlyosságát figyelembe venni). ennek ismeretében mindenki kiválasztja a neki megfelelő gyártót és szolgáltatót a piacon. innentől kezdve nincs orvoslátogatósdi, és visszaszorulhatna a hálapézesdi, a betegségek súlyosságát laborvizsgálatokkal lehet ellenőrzi. mindenki kap valamilyen ellátást. viszont verseny van. (ez utóbbi vágja ki a biztosítékot.)

a fekvőbetegellátásban szvsz költségalapú finanszírozást kellene bevezetni a jelenlegi átalánydíj helyett. a biztosító nem egy fix összeget fizet, hanem a költségek egy bizonyos százalékát. és az állam mellé beléphetne egy társfinanszírozó. valaki, aki állja a költségek másik részét. társfinanszírozó lehet piaci szereplő, civil szervezet, történelmi egyház, (nem állami) közalapítvány, a helyhatóság, a nemzetközösség, ezek hiányában a beteg. erre az ellenőrzés miatt lenne szükség, hogy ne egy kalapból finanszírozódjon az ellátás. ilyenkor kevésbé lehet kamuzni, viszont erre az intézmény sincs rákényszerülve, hiszen a költségekhez, ugyan több forrásból, de teljes egészében hozzájut.
hát uge az a baj, h akkor a világ pénze nem lesz elég, ha _mindent_ finanszíroznak. Ezért van ez a átalánydíj.
Nem teszek úgy, mintha egészségügyi szakértő lennék. Amint mondtok, lehet mind jó, jobb mint amit én.

De a fizetős egészségügynél, az üzleti alpon működő biztosítós modellnél még mindig az első kérdés az, ki fizeti a biztosítást akkor, ha nincs munkáltató. Nyugdíjas házaspár, egyetemista, munkanélküli. A piaci biztosítónak minden fizetős biztosított mellé be kell vállalni egy potyautast? Esetleg három egyetemistát be tud váltani egy nyugdíjasra? Vagy a munkahellyel rendelkezők mehetnek piaci biztosítóhoz, a nemfizetők maradnak állami csecsen? És azt ki és hogyan állja?

AZ egészség nem üzlet, ez marhaság. De hogy az egészség színtiszta üzlet lehetne, mint a lakás, az is hülyeség. Pénz is kell átállni.

Ehhez képest a mostani egészségügy egyszerre szegény és gazdag. Mert mindig a drgágább gyógyszert támogatjuk, mert az orvoslátogató arról győzi meg az orvost, akkor gazdagok vagyunk. Kis módosítással, alapvető kontrollpontok beiktatásával lehetne nagy pazarlást megszüntetni. A biztosítómodellről, egy vagy több, állami vagy üzleti, akkor beszéljünk, ha betömtük a nyilvánvaló lyukat, és máshol, másoknál egylértelműen bebizonyosodik, hogy melyik a jobb végül lesz pénz az átalakításra.
Árpi,

sajnos, az a Kornai-cikk egy eléggé egyoldalú és korlátolt nézőpontra világít rá. A lényeg szerintem ott van, hogy melyk rendszer minden embertípust termel ki, illetve igényel. A kapitalizmus alapja a protestáns munkaerkölcs, míg a létezett szocializmus lényegében a teljes erkölcsi nihilről szólt. Ez így talán erős, tudom, ez nagyon bencsikszagú volt így, de alapvetően arra gondolok, hogy amikor a hazudozás intézményesített és ellentétben áll a mindennapok világával, márpedig az a rendszer ilyen volt, olyankor az emberek életéből eltűnik az iránytű, és egy morál-mentes állapot áll be, ahol csak az számít, amit rövid távon meg lehet szerezni.

Igaza van Kornainak abban, hogy nem mindig a fő pártfunkciókbál lett az új elit. Ennek szerintem az az oka, hogy a főpártfunkcik valamennyire mindig hittek valamiben, ha az eszmében nem is, legalább a hatalomban. Ezért nem elsősorban a hangzatos pártcímeket viselők tudtak időben és jól váltani, hanem az a tűzközeli típus, amit az a rendszer kitermelt - a mindenen röhögő és bármit lenyúló, "új pimaszok".

Ez maradt meg, mint a szocalizmus öröksége. A jobboldal téved, amikor arról beszél, hogy az elitek átmentették magukat - nem igazán, mert tényleg az akkor második-harmadik-negyedik vonalból lett az új elit. Ott téved, hogy nem SZEMÉLYÜKben mentették át magukat, hanem annak a rendszernek a sivár gondolkodásmódja, morális vákuuma mentődött át. Nem jött létre a valódi kapitalizmus erkölcsi alapja, ezért valójában nem lehet rendszerváltásról beszélni.

"Előtte nap az ügyeleti foghúzást (ami viszont valós esemény volt) meg valami nevetséges, 100Ft körüli összeggel. "

No itt van a kutya egyik fele elásva. Talán nem alibiszámok kellenének az eü szolgáltatások mellé. Találjuk ki közösen, vajon miért van ez?
Feltételezem érzéstelenítettek a húzás előtt. csak a tű meg a fecsi többe van mint 100.
vajon így próbálják meg kordában tartani az eü intézmények felé menő pénzeket?
vagy ez valami népzsibbasztó dolog, hogy ilyen olcsó minden?
Egy - nekem - hosszú munkanap végén, úgy jutottunk ide, hogy magamra ismertem a fenti jobbos szavazóban. Aki undorodva a sok vizslától Mikolától, a kampányban, odaadtam egy forduló erejéig a szavazatom az MDFnek.

A Fidesz kampány riasztóan szar voltárval egyetértek. Az árulással, én legalábbis, kevésbé. Inkább az együttműködést sajnálom, az erre való képességet hiányolom mindkét félben.

Ugyanakkor azzal is egyet kell értsek, Ibolya Formáció nem az, amit keresek. Hiányoznak, kínosan, az igazi nagyformátumú, elsőosztályú politikusok onnan. Viktor-Fletó kaliberűek, minimum - néha úgy látszik, őket nem nehéz túlszárnyani. Kitalálni, mutatni valamit azokra, amik ma az embereket foglalkoztatják, az kellene. Ehelyett jobbkézszabály eltörlése, mindjárt dobok egy hátast. Az MDF kevés, ezzel is egyetértek.

És az is igaz, a Fidesz sem reformalternatíva kicsiszolásával tölti az időt. Bár amit fenn beírtam, több elem megtalálható a programjukban.

De hova tegyem ezt a részt: "ha odacsődül is az összes briliáns elme, és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - annak az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az MSZP".

Nehogymá hasonlítson. Vettem a fáradtságot. Ez utóbbi idézet itt vagy roppantmód elfogult Ferifletó reformjai mellett. Vagy a képzelőerő és az utánaolvasás tökéletes hiánya. Vagy, keresem de nem találom nyomait, ez is Swifti szatíra lehet.
jaja, ez a mondta nálam is kiütötte.

Denevér: azér' mer' ennyi van rá. És slussz. GDP 5,1%-a.
Shenpen: Kornai _rendszerről_ ír, és annka váltásáról. Nem kitermelt erkölcsről meg ilyenekről. A rendszer pedig az, hogy alapíthatsz céget, vagy kiemehetsz a világba dolgozni, és szavazhatsz a kedvenc pártodra. A rendszer nem totális életmegoldás.

Pascal: válaszoltam neked 2007.03.08. 15:26:25. naccső kolléga le is tudja rajzolni grafikusan, hogy a "semmihez nem nyúlni" és a fletó-féle reformirány között hol helyezkedik el a "reformot, de kicsit másképp". nem középen.
Pascal,
lehet hogy nem teljesen üzlet az EÜ. de vannak azért fokozatok. az egészségbiztosító az biztosító. már a nevéből ered. Namármost, fizet oda egy csomó ember egy csomó pénzt. És nem betegek állandóan.
A biztosítónak (rendesen) vannak tuti képletei, amik megmondják, hogy mi a rizikója ennek,annak,amannak. aztán mindezt áttolják a varázsgépen, és kijön, hogy 4531 Ft-ba kerül havonta egy 35 éves ember, ha a rendszerben legalább 100k van. ebben benne van a tényleges szolgáltatás ára, a kockázati alap, a biztosító működési költsége, és a profit.
Évente jól újraszámolják, az ember meg fizet.

van ugye a szolgáltató: háziorvos, járóbetegellátás, fekvőbetegellátás, mentőszolgálat, megelőző vizsgálatok

az állampolgár igénybevesz x szolgáltatást (kényszerből vagy jókedvből), és az X forintot jelent. azt a manőver után a biztosító kifizeti a szolgáltatónak, és jónapot.

a bukta ott van nálunk, hogy a biztosító és a kórház gazdája egy és ugyanaz. plusz a kormány jó sok ideje terülj-terülj asztalkámnak is nézi az eü kasszát.

nyilván ott van az egyetemisták és a nyugdíjasok kérdése - amit a jelenlegi szociális hálózat megold. ez mind tervezhető. lehet számolni átlagéletkorral, lehet figyelembe venni az előéletet. mindenre lehet matematikai modellt állítani. lehet tényleges számítások alapján fizettetni a népet, nem pedig bevallot jövedelem arányában.

az EÜ szolgáltatás. az elkerülhetetlen életmentő szolgáltatások előfordulási részaránya azért nem mérhető a náthához meg a fogtöméshez. adott esetben ezt (életmentés) tudná finanszírozni az állam is - ezt és csakis ezt. nem saját zsebből, hanem az ide fizetendő járulékból.
mivel ez egy jól definiált szolgáltatási kört fed le, és mindenkire vonatkozik, mert a vasúti kerék kopogtatót is úgy varrják össze mint a bankvezért. éppen ezért ide illene az egységesített, nem jövedelemarányos befizetés.
Ez akkora állat mennyiségű embertől jövő pénz, hogy lazán belefér egy kockázati alap a temporárisan fizetésképtelen (munkanélküli, gyerek, nyugdíjas) emberek életmentésére.

de ettől az elszámolás még tényadatok alapján történik. ez itt lehet a tipikus közös kassza esete. és innen nem ér lopni kampányra meg hiánypótlásra. és nem is építünk belőle kórházat.

a szolgáltatóközpontoknak pedig le kell szakadni az állam szikkadt csöcseiről, és saját lábra kell állniuk. utána pedig számla számlovics mindenfelé. és már liberalizáltuk is a dolgot, mert nincs állami meg maszek.

jelenleg viszont sok ember érzi lenyúlva magát, különösen úgy, hogy az általa befizetett pénzzel nem tudnak a tisztelt urak elszámolni.

az extrém nagyjövedelmű elemek kiemelt adóztatása is tolerálható. arra van az szja. vagy a szoldiáris adó, de nem 6 misitől. a fritzeknél 50M/Kopf-tól felfelé van 4%. hozzá kell tennem, 200kEUR azért kinnt se gyakori fizu.

szerintem ha az állampolgárok nem látják az értéket a szolgáltatásban, nem lesznek érdekeltek a fizetésben sem. és ezt a rászorulók szívják ki, de istenesen.
mikor a lipótmező született, az elmebetegekkel nem tudtak mást csinálni, mint hogy nagy zöld terület látványával nyugtatták őket. épült ilyen bécsben is, az osztrák nemzeti szentről, leopoldról elnevezett zöld területen. ezért lett lipótmező a budai párdarabja. szakmailag nem sok szükség van rá a mai tabletták mellett. persze, biztos van itt buli is, de nemcsak erről van szó.
ez csak egy példa arra, hogy az egészségügy piszkálása nem egyszerűen szemétkedés. ami meg az ingyenséget illeti, eddig is az kapott gondos ellátást, aki megfizette, meg az, akinek szerencséje volt, mert szakmabuzi orvossal hozta össze a sors.
És vadul kapálózhatunk, hogy a magánszféra hatékonyabb, mint az állami.

lám, a sok sikeres üzletember politikusként csak úgy gyártja a deficitet.
utálom magam. megint totál offtopikot faragtunk a Worluk posztjából.

lehetne az alcíme, hogy: Ibolyától az egészségügyig, 18 óra alatt.
da: "hát uge az a baj, h akkor a világ pénze nem lesz elég, ha _mindent_ finanszíroznak. Ezért van ez a átalánydíj."

persze nem lehet mindent finanszírozni. de a fekvőbetegellátásban az általánydíj nem működik. mert az ellátás költségei még egy betegségcsoporton belül erősen szórnak. így bizonyos ellátások túlfinanszírozottak, mások meg alulfinanszírozottak. most egy vegyes rendszerben (ahol magántulajdon és állami tulajdon egyszerre van jelen) előbbiek mennek a magánkézbe, utóbbiak maradnak az államnak. (az egészségügyben is végbement a spontán privatizáció) elkezdődik a kamuzás, különben a nem lehetne fenntartani. az egész rendszer átláthatlanná, tervezhetetlenné, ellenőrizetlenné vált.
egyébként ha minden felnőtt fizetne napi 1 eurót és a nyugdíjasok lemondanának a 13. havi nyugdíjról, el lehetne felejteni a jelenlegi járulékhalmazt.
Kutacs,
tudod mekkora hörgés lenne belőle!
"na nehogymán a gazdag is annyit fizessen a milliárdjaibul mint mink a sokkal kevesebbül"

pedig basszameg, a tej is pont annyiba kerül.
"éppen ezért ide illene az egységesített, nem jövedelemarányos befizetés." egyet értek. be kellene vezetni a kötelező öngondoskodást. valamennyi járulékot minden munkaképes embernek fizetni kellene. mondjuk napi 1 eurót. aki nem tudja kifizetni az jelentkezik és akkor adjanak neki munkát. nem kell teljes foglalkoztatás, de aki dolgozni akar, az dolgozhasson. legyen közteherviselés, mindenki háztartás meg vállalkozás fizessen adót, meg járulékot.

"az extrém nagyjövedelmű elemek kiemelt adóztatása is tolerálható." erre lenne a vagyonadó. ha ez bekerülne a rendszerbe, akkor nem kellenenek sávok.

a fix összegű járulék + flat tax + vagyonadó szerintem a többségnek elfogadható lenne.
Azért a Dancs I. egész jó oldalt csinált az Ibolykának.
Kutacs,
tök korrekt kis álláspontra jutottunk.
alakul ez a reform. Már csak választást kell nyernünk :-)
Árpád, te zug-MDF-es vagy :)) mindent szidsz, de pozitív jövőképet csak az MDF-nek adsz :)

Komolyra fordítva, nem hinném, hogy egy Lada, akarom mondani Antall 1200-as átkalapálásával lehetne olyan jó eredményt elérni, mint egy a szalonból kihozott vadiúj csilivili autócsodával, ami mindenkinek az álma. Ezek az arcok ugyanúgy hiteltelenek, ahogy a nagyok és a kisebbek arcai. Hiteltelen emberekből nem lehet hiteles politikai erőt barkácsolni.
Árpi,

igen, ez igaz, de ez a dolog egyik része. Igen, az olyan embereknek, mint te vagy én, sok lehetőség adódott. Ki tudott élni vele, ki nem.

De van a dolognak másik része. Emléxem, amikor az orosházi húsüzemben jártam, egy éve talán. Döbbenetes volt, mint egy időutazás. Megállt az élet a hetvenes években, jóformán, ugyanaz a feudális feeling, hogy van "kisember" meg "nagyember" és előbbinek az utóbbitól igencsak tartania illi, utóbbinak meg előbbivel lekezelően és ez még az elmegy c. kategória. Ilyen van. De ami a helyben nagyon dühítő volt, az az, emögött szó sem volt semmiféle teljesítményről, simán látszott, hogy a régi és az új "nagyemberek" között sógorkoma alapon működött az átmenet. Nem self-made-menek, hanem sima arisztokrácia, abból is a legrosszabb fajta, mert modoruk sincs. És ez Orosháza, a világszínvonalú libamájjal, milyen lehet a többi... szóval az van, hogy Budapesten kívül az elméleti lehetőségek tágulása nem mindig hozott mélyebb változásokat.
Shenpen: pont ezért írta a cikkét Kornai, hogy szétválassza a "volt-e rendszerváltás" témakört attól, hogy amúgy a világ szar. rendszerváltás != Jézus Urunk Ezeréves Birodalma.
Shenpen,

azt szoktam mondani, hogy van a left és van right. a right-nak teljesen jó volt a rendszerváltás. önmegvalósíthat, meg mehet külföldre, meg ha kedve támad itt beirogathat mindenfélét. választhat magának pártot (partit).

de van a maradék, a left. akinek tetszik nem tetszik valamiféle szocializmust kellene csinálni. bemehet a gyárba oszt ott el lehet. munkaverseny, kitüntetés, felvonulás, sör, virsli. mindezt persze piaci környezetben. csak a gyárban van szocializmus. ezért muszáj dolgozni is. és ezeken a helyeken megjelenik az első generációs értelmiség, akik az állami vállalatban adott esetben csinálnak valami nagyon kreatívat, amit később kivihetnek a piacra. szóval a left nem csak hülyékből áll, mint ahogyan a szocializmusban sem volt minden szar.

most ennek a leftnek nincs képviselete.
csak kérdés, hogy a left egyáltalán akarja-e ezt a baloldali világot. mert egy szocialista párt programja kb. úgy kezdődne: hogy na akkor felállnak majd a (demokratikusan választott) munkástanácsok, ők őrködnek a maradék állami vagyon fölött, közmunkaprogramokat indulnak, meg lesznek önsegélyező egyletek. és ezt az egész átalakulást átmenetileg a rigth által fizetett adóból (a right vagyonából) kell finanszírozni, de a hangsúly az átmeneten van, mert utána be kell állni valamiféle önfenntartásra.

alapvetően állami konzervgyárak látják el az állami iskolákat, kórházakat, hivatalokat, állami gazdaságok biztosítják ehhez a nyersanyagot. és szintén állami catering service juttatja el az ételt a rászorulóknak. és a left ebben a rendszerben dolgozik. és az egész így önfenntartó. a left teljesítménye általában rosszabb, mint a rigth, de hát igyekszik felzárkózni. és persze a left nem zárkózik el a piactól, oda is értékesít, mert nyilván vásárolnia is kell onnan.

szóval egy ilyen helyzetben a magánkézben levő üzemek kiürülnének. én is tapasztalom a piacon ezt az állattartást.
Ezúton kérek elnézést a publicista úrtól, amiért forgalmas blogját eléggé el nem ítélhető módon önreklámra használom újfent; mentségem egyrészt, hogy e post témája nagyon vág az én politográfos postomhoz naccso.blog.hu/2007/03/07/politograf ,másrészt, hogy új pofákat (pl. Szekeres, Kósa, Index, Magyar Nemzet) tettem fel a második ábrámra, harmadrészt, hogy elkövettem azt a politikai hibát, hogy megváltoztattam bejegyzésem URL-jét, negyedrészt, hogy némileg javítottam a post dizájnján. Meg kell továbbá előlegeznem, hogy lesz még reklám, mert Orbánt majd kissé balrább, Szekereséket pedig "az én országom" felé kell tolnom.
ez egyszer nem bánom, de belekérdezek: minek alapján tudod kitölteni a tesztet pl Szekeres nevében? Nyilatkozott ő pl bevándorlókról valaha is?

OTOH, magamat nem tolnám ennyire jobbra. kókább a kókánál, az rendben, de nem vagyok a szolidaritás esküdt ellensége.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.08. 15:15:21
Eolvastam - volt más dolgom is meg minden, eddig tartott. Először is a cikk nem független. Ha valaki akar erről pampogni akkor először tegye a szívére a kezét és mondja azt hogy a hatalomért jelenleg versengőknek egyformán jó amit leírt. Ezt nem azért írtam mert nekem fáj hogy melyiknek jó hanem azért mert fáj hogy nem független.
Valahogy nem tudom elintézni egy szomorkás csettintéssel hogy hát bizony a kapitalizmus nem mindenkinek fenékig tejfel. Ha a történelmi tapasztalatokat nézzük akkor a most frissen épített kapitalmizmust is feltehetőleg egy brutális elitcsere fogja megdönteni. Azt értem hogy a kapitalizmus látszik hatékonyabbanak csak a bársonyos forradalom véráldozat mentes végbemenetele nem jelenti azt hogy ez később nem vezet véráldozathoz.
Márpedig szükségszerűen kialkulnak és kialakultak azok a feszültségek amik már a tetlegességig fajultak. A cikk szerint a leszakadó rétegek abbéli örömükben hogy nem folyt vér továbbra is szakadjanak le lelkesen és ezen ne akadjanak ki mert mindenki nagyon vigyázott rá hogy minél később hallják meg azt a szót hogy kapitalizmus. Szerencsétlenek azt látják hogy ugyan abba a kaszinóba járnak és a bennfentesek valahogy mindig egy valag pénzzel jönnek ki pedig elvileg a bank kéne hogy nyerjen. Arra azért rájönnek hogy ezeknek van egy szisztémájuk amivel át lehet baszni a bankot, de nem árulják el csak röhögnek az arcukba. A tudás hatalom és akinek nincs annak az süllyedjen el a verseny során. Ezt az erkölcsi kérdést nem vállalja fel a cikk írója, nagyon okosan már az elején elhatárolódik attól hogy ezzel foglalkoznia kelljen. Hozzá teszem hogy nem vitatom a tudományosságát, csak nekem úgy tűnik hogy részfeltárásból csak részigazságok születhetnek.
A kapitalizmussal az a fő bajom hogy az ember állati/negatív vonásai dominálnak a sikerességhez vezető úton (cáfoljatok meg és ha sikerül elismerem). Nem tudom mi lenne jobb, de érdemes vele foglalkozni, legalább születne egy-két jó scifi.

Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.08. 15:26:25 Nem lehetne inkább azon vitázni, hogy azért jár az egészségügyi ellátás mert valaki jobban monopolizik mint a másik vagy azért mert ember. Úgy tudom más demokráciákban inkább ebbe az irányba fejlődnek. Felőlem lehet spórolni, csak az alapelv nem mindegy.
Nagy Cső: kérdés, hogy mi alapján pakoltad be az ürgéket a koordináta rendszerbe. Mer ugye kampány az kampány kellenek a szavazók. Ilyenkor ugyebár a masszív bázistól kifelé nyitnak. A fityesz egyáltalán nem baloldali, csak a kommunikációjuk az: kellenek a szociálisan érzékenyebb rétegek szavazatai és mivel ez Mo-n a legnagyobb szavazóbázis, nyilván meg kell őket is "téríteni".
Árpi, adalék a készülő Kádár-postodhoz: :-)

index.hu/politika/belfold/hornkadr3523/

Ha már Kádár is szocdem volt, akkor lassan egyáltalán nem marad hely azon a féltekén a Gyurcsány-féle modern MSZP-nek...

"nem vagyok a szolidaritás esküdt ellensége..." (twá)

Nesze, a tavalyi, "Gyurcsány-csomag mellé" c. postért. De annál balrább már nem teszlek. Vagy felcseréljelek Kunczéval? Gondolkodom rajta. Vagy balrább tolom Kunczét.

"mi alapján pakoltad be az ürgéket..." (kukac)

Természetese kizárólag a kommunikációjuk, valamint, ha döntéshelyzetben vannak, politikájuk alapján. Múlttól eltekintettem.
outsider:

fontos felvetés, mert érinti a sajtó, azon belül például az index (vagy az én) függetlenségemről néha felvetődő vitát.

Nos, Kornainak egyáltalán nem kell figyelembe vennie, hogy megállapításai a hatalomért versengők közül melyiknek jók. Mondjuk csak ketten vannak a placcon, és az egyik azt mondja, varázslásalapú gazdaságra van szükség, a másik meg hogy nem. A tudósnak, a közírónak, az újságírónak ilyenkor nem az a dolga, hogy bemérje a kettejük mértani közepét, és azt írja meg, hogy egyes ágazatokban megfontolandó a varázslás bevezetése, de mindenhol azért nem. Azt kell írnia, hogy nem, baszki, varázslással nem megy. Akkor is, ha ez pont az egyik fél érvelését támasztja alá.

Azok az "ezek", akiknek van egy szisztémájuk, amivel bankot robbanatanak - nos, nagyon szívesen elárulják, mégpedig az oktatás nevű intézmény által. Igaz, hogy ez nem mindenki előtt nyitott, jelenleg csak a legtehetségesebbek és szorgalmasabbak előtt, ha nincs sok pénzük. Lehet azon vitatkozni, hogy a tehetségkutatásra mennyit fordítsunk.

A tehetségtelenek és lusták előtt a szisztéma rejtve marad: nem fognak webkettes szolgálatatást feltalálni, pályázaton pénzt nyerni, hírességgé lenni.

Ha ezt a veleszületett igazságtalanságot teljesen ki akarjuk zárni valamilyen egyenlősítéssel, azzal megbüntetjük a tehetségeseket és szorgalmasokat, vagyis demotiváljuk őket.

Ami az egészségügyi ellátást illeti: valakinek azt is ki kell fizetni. Ráadásul egyre drágább, ma már nem algopyrinnel kezelnek mindent. Két lehetőség van: öngondoskodás vagy járulékemelés. Az utóbbi problémáit nem részletezem, az előbbinek egyik formája az on-the-spot fizetés, a másik a biztosítás. Kegyetlennek hangzik, de ha nem tetszik akkor megadom a számlaszámomat, ahova tetszőleges összeget befizetve gondoskodhatsz róla, hogy számos légzsákkal, katapultüléssel és egyéb biztonsági berendezéssel felszerelt autót vehessek magamnak. Gondolom, szívesen áldozod erre a pénzed, hiszen az mégis embertelen, hogy nekem kelljen fizetni az életemért, hüpp.
Nem olvastam végig a kommenteket, de én itt lecövekelnék egy kicsit:

GyF: "Ennek a koalíciónak, a demokratikus koalíciónak, a polgári progresszió Magyarországát képviselő koalíciónak a tagja még a gazdasági és a társadalmi liberalizmust a zászlajára tűző Szabad Demokraták Szövetsége és a magyar konzervativizmus nemes hagyományait követő Magyar Demokrata Fórum."
www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/szervezetek/mutatAloldal&fnId=6905

Tudtok arról valamit, hogy ebben az ügyben nyilatkozott volna valamelyik MDF-es figura? Ők vajon hogyan definiálják a viszonyukat az MSZP-hez? Valójában ellenzékiek vagy külső támogatók? Ha esetleg széthullik az SZDSZ az elnökválasztás után, az MDF beléphet-e ténylegesen is a koalába?

ez olyan, mint az ószövetség, nem szószerint kell érteni. ez egy átvitt étteremben vett koalíció. Coalition of the Willing.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 02:30:21

"Azok az "ezek", akiknek van egy szisztémájuk, amivel bankot robbanatanak - nos, nagyon szívesen elárulják, mégpedig az oktatás nevű intézmény által. Igaz, hogy ez nem mindenki előtt nyitott, jelenleg csak a legtehetségesebbek és szorgalmasabbak előtt, ha nincs sok pénzük. Lehet azon vitatkozni, hogy a tehetségkutatásra mennyit fordítsunk."

Ja; nem kicsit, de nagyon fontos dolog az, hogy ki hová születik. Lehet valaki szorgalmas és tehetséges, ha a Bivalybasznádi bakter hatodik gyereként látja meg a szép alföldi tájat... De még csak nem is mindig pénz és kedvező körülmények függvénye az, hogy ki mennyire viszi. Néha fontosabb egy notesz, e-mail-címekkel és telefonszámokkal...

Persze vannak önerőből felemelkedő, alulról jött hősök (mindjárt itt van pl. Gyurcsány), de azért nem ez a jellemző, meg azért ott is bejátszik egy jól megválasztott feleség, anyós, ha már a saját pedigré nem olyan előnyös...

A szabad akaratról folytatott vita felé tartunk.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 02:38:56
"ez egy átvitt étteremben vett koalíció."

Értem én, értem. Csak eljátszottam a gondolattal, hogy adódhat még olyan szituáció, amikor nem is annyira átvitt értelemben kell erről gondolkodni...

simán adódhat. Situation of the Willing. Jövő héten az szdsz agóniájával mindenképp akarok foglalkozni. Tudok egy-két dolgot egy-két dologról.
"Jövő héten az szdsz agóniájával mindenképp akarok foglalkozni."

Érdekes párharc lesz. Ismét megtudhatjuk, hogy két jelölt és két irányzat közül melyik a kisebbik rossz.

a párharc nem lesz érdekes, az fix egyes.
Azért ha valaki azt mondja nekem 15 évvel ezelőtt, hogy az országot egy dinamikus, modernizáló, liberális, gazdaságpolitikailag jobboldali exkiszes fogja vezetni a szoci utódpárt élén, a két nagy rendszerváltó párt füstölgő maradványainak támogatásával, és a képzeletbeli égi mannát osztogató, mélyen hívő Orbán Viktor ellenében, akkor azt mondom, hogy az illető hülye.

Ezek után semmiféle jóslatot nem tartok túlzásnak.

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 03:06:31
"a párharc nem lesz érdekes, az fix egyes."

Pontosítok: nem a párharc lesz érdekes, hanem a következményei.

Kóka vezetésével méginkább az MSZP fiókszervezetévé válik az SZDSZ, a két párt teljesen konvergálni fog. Ezt valószínűleg néhányan nem fogják jó szemmel nézni, így szerintem elkerülhetetlen lesz a szakadás, a kilépések. Ráadásul sokan zsigerből utálják a feltörekvő, mindenkin átgázoló, faragatlan, újgazdag tapló Kókát.

OFF: Hol maradt el Molaris? Még mindig a papokkal konzultál? ;-)
én is az esti atomtámadást várom, betömtem nedves ronggyal a nyílászárókat, erre semmi. lehet, hogy a papok megmondták neki, hogy szeretet rulez.
arpi, regvolt-hogyvolt postodban emlitett korai zsengek kozul manapsag elerheto meg valami? kivancsi lennek ra :)

ja, es amugy, a mediakritikakat mar teljesen meghagyod ezen a fronton a kiricsieknek, vagy valamikor ujra lesznek olyanok toled is? mondjuk itt.
nem érhetők el, naná. még nem érett rájuk a mainstream.

médiakritika: az az igazság, hogy sok év után odáig jutottam, hogy nem nagyon nézek tévét. amerikai tévéműsorokat a youtube-on inkább, magyar szirszart alig. híreket persze. sváby irtózatos pokoljárását viszont muszáj lesz megénekelnem, abba untalan belekapcsolok véletlen, és juj. reklámkritika viszont lesz, elsősorban a kreatívnak írt anyagok, amik mostantól publikusak lesznek pay per view helyett.
OFF: Tudtok vmit a Matuláról? Ekkora lúzer is csak én lehetek, épp amikor rájuk szoknék, akkor szűnnek meg...
aha, koszi. kivancsian varom a reklamkritikakat, a korai zsengeket meg sajnalom :)
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 03:53:07
"én is az esti atomtámadást várom"

Lehet, hogy nem is a papokkal konzultál, hanem Andrassew Ivánnal,
aztán hoz majd tőle egy mintafejezetet az "aprólékos elemzésgyűjtemény"-ből. :-)

nagycso

jo az a kordinata rendszer. viszont az szdsz-sek rossz helyen vannak benne. ok ujabban a szabdsag-rend viszonylataban erossen szabadsagellenesek. vagyis nem a liberalis, hanem a konzervativ oldalon a helyuk. kiveve talan Koka-t, o felmondja a tanultakat.;)
Nem jó, sántít az autós példa. Amíg én döntöm el milyen autót szeretnék, én is kell gondoskodjak róla. Ha nincs rá pénzem, beérem használttal. Vagy nem veszek. Ki ne szeretne egy új, csupaextrás jó drága Audit? Vedd meg ha tudod és kell. Viszont ki szeretne egy jó kis (drága) kemoterápiás kezelést? Akik idáig egyszerűsítik és jó párhuzam az autó, azoknak szól, az egészség nem üzlet.

Itt a blogon persze lehet mondani, hogy aki nem tud magáról gondoskodni haljon is meg. Nagy bátorsággal. E-papír elbírja.

Egy könyvesboltlánc tulajdonosa mondjuk nem tudná követni, mi van a raktárban. Ezért az alkalmazottak hazavinnék a könyvek egy részét. A megrendeléseket annyire gondatlanul csomagolnák, hogy a könyvek fele nem érkezik meg, vagy nem az érkezik meg. A tulajdonos már a tizedik boltot csukná be. Mert a kapitalizmus kegyetlen. És nagyképűen szónokolna a just-in-time logisztika felsőbbségéről, amit jövőre bevezet. Roppant nevetségesen, a raktárkuplerájt nem bírná megoldani eközbe.

Ugyanez a mi egészségügyi reformuk. Csukjuk be a kórházat mert nincs pénz. Öngondoskodás többiztosító, reformkell ezmárcsakmagátólértetődik, hülyeakinemlátja. Alapvető minimális nyomonkövetést/kontrollt az egészségpénzátban, azt már nincs eszük megoldani.



"semmihez nem nyúlni és a fletó-féle reformirány között hol helyezkedik el a reformot, de kicsit másképp".

Azt akarná modani, hogy a Fidesz a "semmit sem csinálni"? Ja akkor értem, aki bármi reformot akar már ott van Feri mellett. A Fidesz is közelebb volt Ferihez mint saját magához, a Nemzeti Reformalappal, ennyi erővel. "A program igen hasonlítani fog arra" - Akkor mégse nem swifti szatíra volt. Hanem szimplán az utánanézés hiánya.
"ez olyan, mint az ószövetség, nem szószerint kell érteni. ez egy átvitt étteremben vett koalíció. Coalition of the Willing."

amikor fidesz szövetséggé alakult, kíváncsi voltam, hogy miféle módon fogják ezt angolra fordítani. mert hát a szövetség az lehet federation, alliance, coalition, union. mind egy kicsit mást jelent. lazább, szorosabb kapcsolat valami mellett, vagy valamivel szemben.

a hivatalos híradásokban nem volt egyértemű az átírás így megnéztem orbán honlapját, ott el lehet olvasni a beszédeit angolul. ez szerepelt benne: covenant, azaz frigy. az istennel kötött szövetség.

aztán később union lettek. ez a covenant igen csak meglepte volna a nyugatot. az szdsz ha jól tudom alliance.

az mdf is egyszer komolyan vehetné a nevét, a párt fórum jellegét. a honlapja például lehetne webkettes.
da2 2007.03.08. 19:01:24

Őőőőő izé. Ezúton megkövetlek erősen benéztem a nickeket a hozzászólások felett. Mentségemre legyen mondva, hogy csak időnként néztem ide, és elég sokat kellett scrollozni. Elnézésedet kérem, igazad van, nem te állítottad az ingatlanpanamást dolgot.

denever 2007.03.08. 22:15:47
Ezzel teljesen egyetértek. Kétosztatú egészségbiztosítás szerintem biztonságos is (senki nem hal meg, ha nincs pénze, de mindenki azt fizeti, amit kap)



AZONNAL MINDENKI MENJEN HAZA ÉS FEKÜDJÖN AZ ÁGYÁRA!!

Molnár szerint minden egyes üres ágy évi 5millió Ft veszteség.
Bazmeg.....otthon nekem is van vagy 2 ágyam, ezér nem jutok 1ről a kettőre.
Egyébként a logika szerint külön utakat a gazdagoknak...meg külön villamost, meg külön Délipályaudvart. Többet adózik.
Az államnak érdeke, h a legtöbb ember dolgozzon, ezt scak egészségesen tehetik meg. Ha a magánszféra erre nem költ, miért is költene, akkor ezt úgyis az adóból kellmegoldani.
És Árpád, most akkor vagy van szolidaritás vagy nincs??
Ja, CsSzV, megkaptam, elfogadva....
de tudod, mint a pofon a cigánytól, nem ment végülis rossz helyre....mert már meg is hirdették az épületeket.
da2:
mindenki érdeke, hogy egészséges legyen, és meggyőződésem, hogy előbb-utóbb tenni is hajlandó érte.
Szerintem járható út a kétosztatúság. Minimális köz-tb (csak életmentő), és egyéni TB, annak, aki ennél kicsit többre vágyik. S az egyéni TB-t lehet cizellálni is. Mekkora csomagra fizet elő a páciens. Teljeskörű, vagy adot esetben baleseti plasztika és fogorvos nélkülire (ez esetben külön kell értük fizetni), stb...

Végre felnőttnek kéne nézni az állampolgárokat, tudni fogják, hogy kell-e nekik, s nem azon hisztizni, hogy senki se tejelne, mer' mérne' tenné?
"Orbán Viktor egy fasz."

Nem értettem, hogy ez a megállapítás eddig miért nem jelent meg a blogodon. Mindig lázadozol a politikailag korrekt kifejezések ellen, de ennek a megállapításnak a leírásához ilyen sok időre volt szükséged. Mert OV fasz volt már 5 éve is. Persze szerintem. Szerinted mától az.
CsVsz: hja, de aki munkanélküli? Vagy nyugdíjas? Vagy hallgató? NEm rossz a kiegészítő, de csak annyit jelent, h többet kell az eü.re fordítani, mint ma. Ok. Egyetértek.
Csodaszarvas: a kétszintű dolog nagyon kegyetlen ám. Mert amíg az autónál van ár-érték viszony, az egészségügyben nincs. A kétszintűnél nem luxus lesz a felső szint. Hanem nem kapod meg a drága kezelést, amire szükséged van. Veseátültetés helyett élhetsz művesével. Nagyobb különbség hidd el mint az ötéves fapados Suzuki és a vadiúj fullextrás BMW között van. Bizony azon fog múlni, volt-e épp állásod, volt-e privát biztosítód.

Nem mondom ezzel, hogy a többszintű elvetendő. De nem szabad úgy leegyszerűsíteni, hogy állami szar, többszintű/magán/biztosító jó. Szakértők, nemcsak nálunk, komoly vitákat folytatnak ezen. Példa, ha szétnézel, rengetegféle, jó is és rossz is. Úgy tűnik nincsen meg a nyilvánvalóan jó megoldás.

Azt viszont tartom, hogy amíg nem képes az egészségpénztárban a kuplerájt felszámolni, addig ne okoskodjon ugyanaz, hogy többiztosító kell magátólértetődik.
Ez így van. Azt sem tudják, hogy hány orvos van. Elmondom, 2002-ben voltam recept szerződést kötni az OEPpel. Egy idős nyugdíjas bácsi (Győzőbá) vette elő a szekrényből a különböző iratokat, amiket CSAK ő tud, h hol vannak. Majdnem sokkot kaptam, h ez így megy. Szééééééééép lassan kitölti a papírokat és kész.
És ugye azt sem tudják ki fizet, ki nem fizet stb
De Pascal: egy kérdés: ezt az OEPben miért nem tudják????
da2 2007.03.09. 11:07:11
"Egyébként a logika szerint külön utakat a gazdagoknak"

Olyan már van, úgy hívják: autópálya.

"...ha odacsődül is az összes briliáns elme, és együtt megálmodják a normális jobboldal programját - akkor annak a csodának az lesz a vége, hogy a program igen hasonlítani fog arra, amit most csinál az úgynevezett Szocialista Párt"
Ergo, aki ebben a szituációban nem azt csinálná, amit szocialista párt, az nem lehet értelmes ember.:)
dark future · 2007.03.09. 14:56:14
Hűha, akkor én gazdagnak számítok. Eeeek. Ugyanis néha szoktam használni, mert gyors és nem kerülő, meg kisebb eséllyel csapunk el az úton rohangászó falusi iskolásgyereket... :D

Mtz 2007.03.09. 15:10:48
Hehe. Szerintem inkább arra gondolt, hogy nem is olyan rossz ez a reform. Ami persze szintén marhaság, csak egy fokkal kisebb... :D
Pascal: nagyon is jó hasonlat az autó, csak nem a kezelésre, hanem a biztosításra. van sok pénzed? nos, akkor jobb eséllyel élsz túl egy balesetet a volvóban, mint szegény bácsi a zastavában. lehet, hogy nem testszik, de gondolom, az se tetszene, ha elkoboznák a kocsidat, mert ne legyen neked jobb.
Tudjátok milyen a több szintű biztosítás? Egy amerikai filmen láttam: megy a Denzel Washington a gyerekével a kórházba, nagy szar van, a gyerek veleszületett súlyos szívbetegséggel bír, azonnal meg kellene műteni. Megnézi a doki az apa biztosítását, és azt mondja: "sajnos, ez erre nem érvényes, mert a műtét huszonöt ezer dollár, a magasabbikat kellett volna." "Azt nem bírtam, mert én autógyári munkás vagyok, nem igazgató." "Pech", válaszolja a doki, és kitessékeli a csupas üveg-króm csodakórházból a kis családot. Megoldás? A filmen az, hogy az apa túszokat szed, hogy a gyereket megműtsék, de ez ugye nem életszerű? A valóságban meg ilyen esetben majd meghal a gyerek. Annyi mindent nem ért ez a mi alacsony iq-s társadalmunk. Majd emberek halála hamar felvilágosítja. Még egy apróság: elképzeltétek mi lesz, amikor majd a beteg purdé népes rokonságával közlik, hogy nem gyógyítják, mert nincs olyan biztosítása? Amikor a múltkor azért vertek meg egy vidéki családorvost, mert felsértette a kapálódzó kis Kolompár Winnetou száját a spatulával?
Nem a kezelésre, hanem biztosításra... a kettő nemösszefügg? Aki alacsonyabb szintre biztosítja magát, nem kap meg egyes drága kezelést. És innen hogy jutunk el az autómhoz, annak einstandjához, egészségügyi átvitt értelembe? Zűr és zavar.

Nem baj, velem lehet a hiba, ugorjunk szerintem. Ha neked jó hasonlat az autó, nekem jó szöveg az "egészség nem üzlet". Megmaradhatunk ezen a szinten.

Ha aközött kell választani, hogy legyen-e többszintű szolgáltatás vagy maradjon a viszonylag magas eü járulék de senki se maradjon le, én az utóbbira voksolnék. Pedig nekem elvileg mindegy, én a magasabb szinten lennék, szarhatnék bele.

Visszatérve a jobboldali reformalternatívára, elsősorban az egézségpénztárban uralkodó kuplerájt megoldani. Akkor az is kiderül, melyik kórház kell és melyik nem kihasznált. Hány ágy satöbbi. Mi mennyibe kerül. Ki fizet, mennyit és ki nem.

Ha ez se megy akkor inkább nenyúljál hozzá.
Árpád:
"Reform vagy bukás, megmondta a Feri."
-Igen, a választások után. No, OV-ről nem beszéltem, de már úgy látom, téged is megtámadott a kényszeres orbánviktorozás tünetegyüttese, ezért ejtsünk róla is egy-két szót.
1. Feri megnyerte a választásokat, és csak utána lett igazmondó Ferkó.
2. NEM TUDJUK, hogy OV mit mondott volna utána a helyében. Sőt, nem tudjuk, hogy mit csinált volna. Valószínűleg: „Jééé, nézzék meg, emberek, a Feri el… rontotta, de hát mi ezt nem tudtuk, kérem szépen, így most kis időre eltekintünk a 15 havi nyugdíjtól.” Az őszi választások után meg tényleg belekezdtek volna a megszorításokba.
3. Azt se tudjuk, hogy mennyire bújt volna elő Fletóból az igazmondó Ferkó, ha elvesztik a választást.
4. Hogyan ítéljünk meg egy politikust?
A kommunikáció számít, valamennyit… alacsony prioritással.
A Viktor igaz, hogy nem csinálta meg a reformokat, noha haloványan belekezdett, igaz, hogy folytatta/nem állította le a magyarbálinti ámokfutást az oktatás terén, igaz, hogy valamennyi pénzt elloptak, de nem ment csődbe az ország. Igaz, hogy az extrapolációt mi mérnökök nem szeretjük, de még mindig jobb a kommunikáció alapján történő becslésnél. Ezért gondolom, hogy a Feri helyett Viktort gondolók nem teljesen flúgosak.

Emellett persze szerintem is botrányosan szar az, amit mondogat. Sőt, nem is szar, hanem fing, mert a szar használható hasznos célra is [műveljük nyelvünket ;)]

Említettem fent a megszorításokat.
Tehát nagyon tömören: megszorítás ≠reform

„Lehet persze fellengzős faszságokat beszélni arról, hogy "az egészség nem üzlet", satöbbi, de az kívül van a vitaképességen.”
-Genau! És olyan fellengzős faszságokat se kéne mondani, pl. hogy „we were brave enough” meg olyat, hogy „nem jó a kommunikációnk” – amikor mást se csinálnak, csak kommunikálnak, meg hogy itten mennyire üldözik a zsidókat.
Én nem ilyenekről beszéltem, csak túl tömör voltam. Mindjárt írok 2 példát.

„Azon már lehet vitázni, hogy mennyi legyen a vizitdíj, vagy legyen-e, és ha nem, akkor honnan szedjük be azt a pénzt. Meg hogy ne azt a kórházat zárjuk be, hanem azt a másikat. Erről lehet.”
-Tegyük ezt! Íme két példa:
1. Pécsen bezárják a megyei kórházat, marad a klinika. Szűkítve a példát, nézzük a szülészetet: nagy kapacitással, elég színvonalasan működött. Menőbb volt a klinikánál. Mér kell az ilyet bezárni? Hmm, Jó az épület, tehát az eladásnál el lehetz lopni az értékének a felét.
Feri mondja az országértékelőben, hogy majd építenek valahol (nem emlékszem) újat. No, annak is el lehet lopni a harmadát. Így konvergál az ország!
2. Vizitdíj: háziorvos rokonnak alkalmaznia kell még egy nővért az adminisztrációjára. Hurrá, új munkahely, de jóuvagymégsem? …a józan paraszti ésszel gondoljuk át! Itt létrejött egy olyan munkahely, ami semmilyen hasznos jószágot se termel a társadalomnak (jó, egy kicsit igen, azt, hogy a gazdagabbaktól beszedi a pénzt). Ellenben a vizitdíjautomata-üzlettel már megint valaki jól járt. Meg azzal, hogy biztonsági őröket kell alkalmazni a pénz miatt néhány helyen. Habár, ők még jól jöhetnek, ha a népes rokonságok rakoncátlankodnak.

Amúgy meg az adócsökkentés bizonyos esetekben tényleg növelheti a bevételeket. Kicsit hosszabb távon, persze.

Még az egészségügy terén maradva:
Egyetértek Pascallal.
Tényleg előbb fel kell mérni a terepet, átgondolni és rendet rakni.
Van egy olvasmány, ami nagy hatást tett rám: a Miért hiszek? Sorozatból a Papp Lajossal készült beszélgetés. Iszonyat durva dolgokat ír le. Nagyon ajánlom neked Árpád, ha tényleg igaz, amit ott leír, akkor nem a filléres választási kampány körüli sumákolás a heti lényeg, hanem ez.
Nekem azért tűnik hihetőnek, mert ha csak túlzott volna, akkor a lightos verzió nem konzisztens, másrészt meg az alapján extrapolálva is hihető, amit láttam messziről a közbeszerzésből láttam.
A lényeg az, hogy leírja, hogy 30-40%-át ellopják a beszerzési pénzeknek. A beszállító cégek és a főorvosok, közösen. Még az Antall kormány alatt ez ellen fel akart lépni, a minisztériumban nem fogadták, nem tárgyaltak vele értelmesen, utána egy sötét utcában néhány szekrény megdolgozta, és egy ideig az állásából is kitették.

Amúgy a többi közbeszerzésnél is hasonló a helyzet.
Szerintem, ha ezt rendbe raknák, akkor nem lenne szükség a kisvállalkozások és a kisemberek nyomorgatására.
Persze, a kisembertől könnyebb elvenni a lóvét, mint a böszme maffiózótól, de akkor mondja már meg valaki, hogy mi ebben a bátorság?
Pascal eszméletlenül a mezőny fölé nőtt ebben a postban. Az autós hasonlat azért nem jó, mert a Suzuki is elvisz, csak _kényelmetlenebbül_. Egyszerűen nem igaz, h a Suzukiban gyakrabban halnának meg, mint a Volvoban. Az viszont tuti, h egy májtranszplantáció drága, és tuti kinyiffansz, ha nem kapsz májat, mert nincs rá pénzed, vagy a gazdag alkeszek (ritka) megkapják. Persze a mindent mindenkinek sem mehet tovább (idáig sem volt). A teendők.
1. a társadalom lássa be, h az egészség fontos, és érték. Ma a 10.-12. helyen van. Komolyan.
2. Mivel érték, pénzt kell rá költeni. Nem a GDP 5.1%-át, hanem 2x ennyit. Akkor bazmeg nem kell autópálya, kisplasztika kiállítás és olimpia. Négyesmetro meg megse tudom mondani, mennyire nem kell.
3. Kell rá gyűjteni, előtakarékoskodni stb. Nem plazmára, fullfullos 19éves 7-es BMWre, Nokia 9876520asra, hanem kiegészítő biztosításra.
4. Akinek van pénze, menjen csillivili egyágyas kórházba, ahol P.Anderson a nővér. Ezek a kórházak fizessenek kurva sokat a legjobb orvosoknak. De az állam tartsa fenn a kutató, egyetemi, oktató kórházakat, 4ágyas kórtermekkel, internet nélkül (ugye bazmeg.....shocking). Legyenek biztosítók, akik _kiegészítő biztosítást_ adnak, de legyen egy rendes állami, amelyik a gazdag libertáriánusoktól, neokonoktól (teedubya) durván behajtott pénzből szépen fenntartja ezt. És az a baj Árpád, h hiába jön a WHO meg mindenki, akik szerint a több biztosító faszság, a te oldalad ezt mint egy mantraként mondogatja, hátha igaz lesz. El kell olvasni a hirszerzo.hu-n egy "jövőbiztosítási szakértő" tollából megjelent nagyképű "politikai autisták, neokom...stb" baromságot. Az a baj, h a nagyképűség nem helyettesíti a szakmaiságot. A baloldal annyiran mainstream lett, annyira kikiáltotta, mint Árpád is, h kvázi "nincs alternatíva", h azt gondolják, nem kell gondolkodni.
De már sokadszor gondolom azt, h jó, nincs tovább. Szavazzuk meg, mentek az 3,4%al a levesbe, játszatok több-biztosítósat a Second Life-on.
Egyébként a paraszolvencia egy teljesen hamis útra tereli az érdekeltségeket, betegségeket, betegeket, szakképzést, oktatást, kutatást. Ha egycsapásra megszűnne, persze normál fizetésekkl az eü. gondjainak 50%-a megoldódna.
Utána el kell érni a szakmai prokollok kidolgozását, szigorú betartását, OEP+ÁNTSZ ellenőrzését, ennek a korrekt finanszírozását. A járulékok behajtását. EZUTÁn lehetne szó a több biztosítós rendszer felállításáról.
Pascal: a viszonylag magas eü járulék már most _sem_ fedezi a kiadásokat. nem elég. járulékemelés vagy on-the-spot fizetés, ez van.

da2: nem érted. addig minden szép, amíg visz a Suzuki vagy a Volvo. A biztosítás és a légzsák akkor kapcsol be, amikor baj van. Egyszerűen igaz, hogy ugyanazt a csattanást megúszhatod egy volvóban, egy suzukiban meg nem. Ezt hadd ne kelljen bizonyítani.

olyat egyébként nem mondtam, hogy alapszint ne is legyen, csak azt próbálom elfogadtatni, hogy az eü szolgálatatásnak ára van, tehát valakinek ki kel fizetni. fölösleges és sehova nem vezető azon rugózni, hogy akkor a gazdagabbaknak jobb jut. igen, jobb jut, ahogy autóból is, és emiatt aztán esetleg be se kell feküdniük.
Járulék vagy on-the-spot fizetés - most tettem le a voksot inkább az első mellett. Mert a második azzal jár, hogy lesz, aki nem kap meg egyes drágább kezelést. Meg lehetne gyógyítani, nagy valószínűséggel, de nem fogják. De:

"a viszonylag magas eü járulék már most sem fedezi a kiadásokat" - ezt most kiszoptad a kisujjadból. Vagy a Hillertől hallottad. Mert tudni akkor lehetne, ha lehetne a pénzfolyamot nyomonkövetni. Sőt azt se tudod, hogy a legalacsonyabb szintű biztosítás díja nem lenne-e akkora, mint a mai egészségbiztosítási alapba a munkáltatód által befizetett pénz.

Meg tudják mondani én mennyit fizettem be tavaly? Én meg tudom, vagyis megkérdezem a könyvelőtől. Tavaly kétszer jártam szemészeten, a fehérvári úton, egyszer a mária utcai szemklinikán, hétvégén, plusz egyszer a háziorvosnál a vitorlásjogsit meghosszabítani. Ennyi. Mennyibe kerültem az egészségpénztárnak? Mennyi volt a rendelés? a klinika? a szemcsepp, amit kétszer felírtak? (annyit segítek én 91 forintot fizettem darabonként). Végösszeg? Nem átalánybecslést kérek, tételes pontos listát.

Hihetetlen kupleráj.

Lehet, hogy elég a járulék. Lehet, hogy a mostani pénzek fele rosszul költődik el. Lehet, hogy pont azt a kórházat zárjuk be amelyik hatékonyabban működik. Nyilvántartás hiányában honnan lehetne tudni. Erre volt a könyvesboltos példám. A tulajnak nincs elég bevétele, de nagyképűen szónokol mindenféle modern üzleti modellről. Közbe nem a raktárban akkora kupleráj, hogy az alkalmazottak hazaviszik a könyveket, ezt is csak sejteni lehet, mert azt se tudja mennyi volt és mennyit adott el. Nem logikus, hogy ne nyúlj máshoz amíg ezt rendbe nem teszed?
A könyvbolt tulajdonosa azt sem tudja,hány alkalmazottja van,hány könyve, és azt se h kik a vásárlók.
Persze,fizetni kell Árpád,minthogy fizetünk is. Nyilván az alap és a nem alap aránya a kérdés. Nyilván a gazdagabbnak vmennyit _adnia_kell a szegényebb felé. Mennyit?
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.09. 02:30:21
Tisztába vagyok azzal hogy egyéni vélemény nem lehet független, mindenkinek van szimpátiája és ezzel semmi gond. A tudományosság vagy annak a látszata elég hatásos, de ha nem párosul a szükséges részletességgel és mindenre kiterjedéssel akkor olcsóvá válhat a részfeltárásával a részigazságával együtt. A tüntetők fontos vezérfonalát képezték az írásnak, de kellő hangsúlyt nem kapott az erkölcsi motiváció jelentősége hamár a duzzogás jogosságát firtatja. Egyébként hasznos volt elolvasni.

Ha jól értem a "csak a legtehetségesebbek legszorgalmasabbak" a - régi kifejezéssel élve - kontra szelekcióra utal. Kérdés az hogy a ma tehetségeseit mennyire hagyjuk hogy megfosszák a jövő tehetségeseit az érvényesüléstől. A kérdés az hogy hol a vonal, és hogy mi jobb nekem azaz az állam polgárának. Pl hogy a jövőt sok tehetségesre vagy sok kontraszelektáltra bízzuk és itt nem az egyén hanem a csoport versenyképessége a kérdés.

Az anyagi motiváció könnyű és alantas de nagyon hatásos eszköz, de szerintem az ember állati jellemzőihez kapcsolható. A humánumhoz és értelemhez kapcsolható motivációk jobban teccenek. (Web 2: ez olyan mintha Guttenberg után valaki kitalálta volna a könyv 2.0-át:)

Autó...mindenkinek kötelezően van bizt.öv az autójában. Én arról vagyok hajlandó vitatkozni, hogy mi legyen még kötelező mindenki autójában, ezzel persze a tiédben is(for better Magyarland:).
Foglaljuk össze a fentieket a felvezető magvasok nyomán:

1. Ibolya milyen szép.
2. Kár, hogy ezt nem látják elegen.
3. Kóka viszont még szebb.
4. Feri se csúnya, de viszont elrecskázta.
5. Orbán Viktor viszont egy fasz.

Hát, fiúkák, kábé ennyit bírtatok összehozni. Baszki TWA, inkább írnád a molinóra, hogy for a better Mórickaland, mer akár ufózol, akár gyurcsánycsomagolsz, előbb-utóbb kikötünk ott, hogy OV egy fasz. A hozzászólók többsége ezt akarja kibeszélni magából, te meg biztos örülsz neki... különben szólnál, hogy "ej, skacok, nehommá mindenről a dugás járjon az eszetekben!"

De nem szólsz. Te kis csernusdoki_pont_kettő.

(Ja! és, hogy igasságosmátyáskirály legyek, vannak persze bátor medvevadászok is, akik pont azért járnak ide, hogy megvédjék OV-t, miközben garatra kapják a... hát, amit írsz. Rájuk is emelem poharam, mer hátha élvezik!)
nos, épp kóka jánosról írok holnapra, próbálom ellentmondásos érzelmeimet csokorba kötni. lesz benne faszkorbács és rózsa egyaránt.
Akkójóvan, gudwörköt, holnap megskubizom a zeredményt, oszt vagy lepeselem, vagy nem! De a ceterum censeo ne hiányozzék, mert ha igen, akkor úgyis tunni fogom, hogy penig oda gondoltad...

Nánánáná-náná...
süti beállítások módosítása