W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Régen volt, hogy is volt

2007.03.07. 05:00 Tóta W. Árpád

Nem úszom meg ezeket: hogy mit gondolok a webkettőről, meg a személyességet, legalább jelzésértékűen, mert egyébként nem fűlik hozzá a fogam. A direkt önvallomástól lesz blogger a blogger. Legalábbis mondtak nekem ilyet is, de ezt a nevetséges vitát inkább nem folytatjuk.

Szóval a webkettő, az a sorskérdés, korunk homoiusion-vitája; azzal lehet embereket megállítani az utcán és hitvallásra kényszeríteni: mit hisz a webkettőről, arról, hogy most már bárki felteheti a magáét, és megmutathatja másoknak.

Én a magam részéről azt, hogy nekem a webkettőről ne magyarázzon senki, mert én már a webegyen webkettes voltam, öcsisajt. Mutatom az utat, sárguló térképen.

Első honlapomat 1997-ben (Horn-kormány! Tocsik! Befejezett múlt!) nyitottam a Geocities-en. Angol nyelvű versek voltak rajta, többek közt. Valami kurva hosszú URL-je volt, négyjegyű számmal a végén. Akkor még Magyarországon az volt a téma, hogy ottlap-e vagy honlap, netán hálószem.

A másodikat és a harmadikat már az extra.hu-n publikáltam, az volt az első magyar ingyenes webhelyszolgáltató. Erősen ifjúkori, de szellemes kis írásokat közöltem, és az ottlapot elsősorban az akkor még a Terminal.hu-n működő Betonkeverőn népszerűsítettem: az volt az első magyar moderálatlan fórum. Onnan terjedt szerteszét a neten, webkettő módjára.

Ennek alapján hívtak meg az Indexbe írni; de ez nem volt egyedülálló, hiszen Nyírőék már az Internettóhoz a fórumból válogattak szerzőket azok közül, akik igényesen fórumoztak. Angelday, az első magyar blogger már indexes fejlesztőként indította el a Plastik.hu-t, 2001-ben. Mi pedig Kiricsi kollégával az első talkshow-webrádiót 2003-ban. Úgy, hogy mp3-fájlokat linkeltünk ki egy HTML-oldalra. Olajos ingben, munkáskesztyűben. Ma már lehetne kényelmesebben, gyorsabban, flashben, ajaksszal. De lehetne-e alapvetően mást? Nem. Itt belemondjuk a mikrofonba, a júzernél meg kijön a hang. Ennyi.

Aztán, ha jól emlékszem, Matula is előbb volt, mint webkettő.

Azt én készséggel aláírom egy kétméteres lúdtollal, hogy az ilyen, civil publikációra való  technológiák nagyot fejlődtek azóta. Ma már nem a HTML-t, csak a szolgáltató blogszerkesztőjét kell hozzá megtanulni. Nagyvirágos sablont rákattintod, és mehetsz írni. Ha még emlékszel, mit is akartál.

Aki annyira akart közírni, annak igazán semmiség volt ehhez elsajátítani néhány taget meg az FTP-kliens használatát. Már a webkettő előtt. Nem kell hozzá több józan ész, mint az autóvezetéshez.

Akkor is rengeteg szemét volt már a weben, de volt ez a minimális szűrő, ami a teljesen hülyét kizárta.

Nem mintha zavarnának a teljesen hülyék blogjai, videói, kommentjei, azt leszámítva, hogy a keresést és főleg a találást nehezebbé teszi a zaj. A nemhülyék cuccainak pedig örülök szívből. De azt ne mondja nekem senki, hogy itten forradalom történt. Webkettő, az volt már a webegyen, kisfiam, csak apunak még meg kelletett érte küzdeni, nem beleülni a készbe.


Címkék: index inside

183 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6043823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: blogmavo 2007.03.07. 10:32:56

Halgass a megmondóemberre II.avagy anyám, ha szeretsz egy kicsit vegyél egy harckocsit webkettőt!Az egész vita úgy kezdődött, hogy valakik kitalálták, sok pénzért arányos belépőért jöjjenek emberek és fűrészeljék a szart: majd a tárgyat ami így keletkezet…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Webkettő, az volt már a webegyen, kisfiam, csak apunak még meg kelletett érte küzdeni, nem beleülni a készbe."

Talán pont ez a különbség. Az már más kérdés, hogy az ún. szakemberek szeretnek mindent túlmisztifikálni. A webkettőben talán az a megtévesztő, hogy egy szoftver kibocsátásához hasonlóan hirtelen változást sugall. Asszem ez a marhaság. Az új technológiák fokozatosan jelentek meg, és bár az eszköztár irdatlanul bővült, az alapfunkció, hogy bárki publikálhatott, maradt.

Olyan ez, mint az autógyártás. Mikor léptünk át autó1.0-ból autó2.0-ba? Pedig forradalmi változások bizony voltak. De melyik volt ezek közül, ami következő szintre emelte az autózást? Meddig az addig? Na, dolgom van.
Az igazi webkettő az lesz, mikor nem csak a környezetet adják alád, de a tartalmat is megírják helyetted.
Ja, egyébként csak hype meg buzz az egész. Egy folyamatosan fejlődő dologba idiótaság nagy lépcsőfokokat képzelni, ahogy Avran is megjegyezte.
Mindig 3 az igazsag...
Ti is harman vagytok,sok egeszseget a munkadhoz,meg a csaladodnak,Arpi.

Remelem,meg sokaig ragodhatunk rajtad!
Na,ez mindent elmond.
Ilyen lassan irok,eljenek a fjatalok!
aztat birom ezekben a népekben, hogy a megkülönböztetésé bármit megtesznek. Ha nem én lehetek az első aki kitalálta a péjdzsránkingot, akkor majd leszek én aki elsőnek webkettes! Én mondjuk ezzel foglalkozom, de most merész lenne ebben a témában újat mondani (főleg, hogy má a web3.0 meg a web4.0 is előre meg van mondva, hogy milesz, sőt, sztem már páran önkényesen beültek az "én vagyok a webX.0 pionírje" székbe), viszont bármelyik fejlődő ágra ráhúzhatnánk ezt a témát, ahogy Avran is mondta. A lényeges különbség pont azon van amit Árpibácsi is sejtet: nem kell ám nagy iq-spílernek lenni ahhoz, hogy ebben elkezdj kontárkodni! Sőt, laikusabbaknak elárulom, hogy a blog.hu mögött is futó PHP4-et a "nagyobb" nyelvek hódolói azé fitymálják le, mert hogy olyan egyszerű és szabálytalan. Persze pont ezért lett népszerű: mert rohadt egyszerű, engedi az egysíku, nagyobb rendszerek fejlesztéséhez 40 éve alkalmatlan programozási modell követését, így bármilyen félnótásból lehet megmondóember. (félreért.elk.vég. a blog.hu pont nem egy rosszul megírt cuccos).

Nos, ha mondjuk ott volnék én, Béla, webprogger-kisiparos, aki amúgy tényleg semmi szineset nem tudnék beletolni ebbe a webvilágba csak a copyk gyenge másolatát, akkor tuti rácuppannék egy új trendre és az orrodaládörgölném, hogy bibibi. Hameg aszondanád, hogy dehát teis, akkor gyorsan megmagyaráznám, hogy óóó, dehát az neméééér.
Nem csak a webkettő ilyen, ez a típus az összes szabványra rácuppan mint vietnámi prosti a... naszóval aztán osztják az észt, aztán ha a szabvány esetleg nem terjed el, hallgatna mint a sír.

Amúgy mellékesen, az a szakasz amit megjelöltek a változásban a web2.0 sávnak sok érdekes dolgot hordoz, de azt amúgy kevesebben reklámozzák, hogy ezek elvi alapja már a web1.0-re meg lett írva, csak akkor még senki sem értette :)
Teljesen egyetértek. Csak annyit fűzök hozzá, hogy szerintem már az ingyenes tárhelyszolgáltatásokkal bezajosodott a net. Már ott elkezdődött a tömeges silány információ megjelenése. A kezdő felhasználóknak már akkor eljött az első csalódás mikor a kereső egy rakás használhatatlan linket adott ki számukra. Hány embertől hallottam, hogy ez az internet milyen hülyeség, mert alig van rajta értelmes dolog. Na, én pont ezért csináltam, amit csináltam. Tematikus webkatalógust a kezdőknek, akik még nem tanulták ki a keresés művészetét. És oda bizony (már) nem kerülhet be bárki. Én így szűröm a zajt.
ismét egy poszt az évtized legfontosabb témájáról. inkább megyek married to the sea-t olvasni, az olyan webkettes.
Ennek a témának semmi értelme. Minden megy a maga utján, semmi kül... :)
Hát igen,ez a nép legfontosabb problémája.Nem is gondoltam milyen gyorsan és frappánsan lehet megoldani legégetőbb kérdéseinket.
Gratula!:))
"Hozzászólás tartalma érvénytelen?"
Nesze neked Web 2.0
Vicces, nekem is volt már honlapom 97-ben. Kicsit nosztalgikusan emlékszem rá, hogy HTML kódban írtam szöveges terminálom elképzelve, hogy fog kinézni, aztán az egyetemi gépeken megnéztem mi is sűlt ki belőle. ANSI C-ben írtam rá a CGI-t.
Noha azóta ezek kimentek a divatból, bár nem forradalmian, hanem csakúgy, ahogy bármi más szokott, szerintem a web 2, csupán egy blöff.
Vagyis inkább szlogen, amivel el lehet adni ugyanazt a hasizomerősítő övet, amit már három másik néven nem sikerült eddig sem.
Kénytelen vagyok drabokra szedni, hogy rájöjjek, mi az amit a rendszer érvénytelennek tart a hozzászólásomban.

Silány-e a tartalom, vagy csupán változatos az gusztus dolga, de az biztos, hogy zavaros.
Én úgy képzeltem el anno a web jövőjét, hogy lenne egy
elozo postban valaki irogatta, hogy ezeket a webkettes tanokat milyen jol alkalmazta a munkajaban... 30-40 eve valsz azt irta volna, hogy r.hubbard tanai segitettek elerni a sikereit.
figyeljetek meg. ebbol is vallas lesz, aztan mindenki le lesz ugatva nagy erokkel, hogy itt vallasszabadsag van, es a webketto a legfrankobb vallas. mar csak valami deitasos sztorit kell kanyarintani es kesz is van.
LOL.
mondom, jogsit mindenkinek meg autot, aztan Kozlekedes 2.0...
-"Free net": szabadon hozzáférhető, abszolút moderálatlan, beleértve szélsőségeseket, porngráfiát, kutyagumi, aki használja tegye, de saját felelősségre.
és egy
-"Profinet": Itt szigorúan adminisztrált, kategorizált tartalmak lennének. Semmi www.géza.com, meg ilyesmi. Mint a briteknél: .co.uk, tudom, hogy egy céges lap és brit.

Hát nem így alakult.
Soha ne próbáljátok leírni egyben, hogy Freenet, úgysem engedi meg.
Aztat en nem tudom esetleg rosszul, hogy a web 2.0 anno mint a szemantikus web rovidebb elnevezese kerult koztudatba? Es ez, ahol tartunk mennyire szemantikus (en.wikipedia.org/wiki/Semantic)? Azert, mert taggelnek a bloggerek? Ne ma'...
Ez az egész webketto olyan, mint a fapados légitársaságok: pont azokat hozza elo, akiket jobb lenne mélyre elrejteni.
ja, meg ez is kell hozza: en.wikipedia.org/wiki/Semantic_web
meg nemi szovegertelmezesre kepes AI, meg sok hasonloan tavoli okossag, amitol meg azert messze vagyunk...
Az egesz verziozas egy marha nagy hulyeseg. Regen is meg lehetett oldani ugyanilyen szintu interaktivitast, mindossze a fejlesztok szamara bovult az eszkoztar. Ezzel meg azt sem mondanam, hogy sokkal konnyebb lett a fejleszto dolga, mert most mar sokkal tobb "egyszeru" szkriptnyelvet kell ismernie.
Az egesz egy hype, a bullshitting bullshittingje. Regebben dolgoztam egy-ket informatikai kutatointezetben/egyetemen, ahol elvileg a jovot formaljak. Ok azok, akik feltalaljak a buzzword-oket, es akik a szyumpozzijuomkat is szervezik. Tele vannak szakmailag hozza nem erto, felszines ralatassal rendelkezo, pofazassal meg diagramrajzolassal phd-t szerzo bigface madarkakkal. Akik tenyleg jok szakmailag az ilyen helyeken, azok csendben vannak, dolgoznak, nem pofaznak, es kellemesen elrohogcselnek az ilyen webketto baromsagokon.
Annyit sem er az egesz, mint egy blogbejegyzes.
Vagyis azt mondjátok, hogy a weben semmi sem változott 1993 óta, amikor a Mosaic megjelent?
Akkor lassan ideje, hogy elfelejtsük ezt a fejlődésképtelen, ócska szarságot.
Bocsánatot kérek a sok hozzászólásért, ami egy is lehetett volna. (és megengedte, ki érti ezt? "Freenet")
>Vagyis azt mondjátok, hogy a weben semmi sem változott 1993 óta, amikor a Mosaic megjelent?
Akkor lassan ideje, hogy elfelejtsük ezt a fejlődésképtelen, ócska szarságot.

Semmiképpen, csupán azt állítom, hogy sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. Egy meglévő terméknek adtak egy hangzatosabb nevet, és most nagyon büszkék rá.
"Webkettő, az volt már a webegyen, kisfiam, csak apunak még meg kelletett érte küzdeni, nem beleülni a készbe."

- sőt még ez is volt a webegyen, emlékezzünk az extra személyes weblapgenerátorára, ahol sablon, kitöltés stb.
Most annyi történt mindössze hogy a speciális naplóműfaj nagyobb hangsúlyt kapott, és a sablonozás is ehhez a formához igazodik.
Hehe en pedig 96-ban paradicsomot ultettem az USA-ban egy M.o.-i koliszobabol, nalam egy browser, az USA-ban egy robotkar segtisegevel. Huha mar tobb mint tiz eve! Neha raneztem, locsolgattam, nevelgettem. Sokezer kilometerrol.
Tényleg, meg a játék 2.0-át kellett volna bejelenteni az első 3d-s gyorsítókártyák megjelenésével. Még annak is sokkal több jogosultsága lett volna, mert azért a gyorsítókártyázás mégiscsak mérföldkő. Itt meg semmi újról nincs szó, csak a folyamatos fejlődésbe beleböffentett mesterséges és teljesen önkényesen, feleslegesen meghúzott határvonal.
Ami ráadásul nem is túl egyértelmű.
Hol latsz te akarmilyen "egy meglevo termek"-et? Van ezernyi uj technologia, amik kozul azt sem tudni, melyik eli tul a holnapot. Semmi ertelme errol beszelni, mert nincs mirol.
A myspace-ben es az iwiw-ben sem az atuto interaktivitas meg a hudefasza technologia adja a nepszeruseget, hanem az emberek kivancsisaga. Nincs itt semmi latnivalo, kerjuk menjenek tovabb.
Aha, akkor a szemantikus halo valojaban szoros osszefugesben van a "halo"zattal, meg az internettel. Ekkora baromsagot! A neuronhalo lesz akkor a web 5.0, mert akkor iggazi neuronok fognak szaguldozni az UTP socket-en keresztul, mi? Ne legyunk mar ennyire pixelagyuak!
na persze a tobbsegnek eloszor le kellene jonni a farol.de az csak nem akar az istennek sem.engem nem igen zavar egyesek rohanasa.meg akkor sem,ha egy kicsit lelassultam,s tudom,az uj tempo nekem mar nem megy.nagy ugy.sok sikert a rohanoknak.
"...volt ez a minimális szűrő, ami a teljesen hülyét kizárta."

..?..

www.istanbul.tc/mahir/mahir/

a teljesen hülyét nem lehet kizárni. soha sehonnan.
Rigor: volt is játék 2.0-ázás, csak nem így hívták...

A webkettő meg jó dolog. Szerintem. Ha valakit zavar a név, hívja ezentúl sfdgvsfsd-nek, ha az jobban tetszik. A szemléletnek érdemes volt nevet adni, pláne, hogy legyen némi marketing-értéke is.

Vallásnak meg egy túróst vallás. Ne vicceljünk már azért... Bár, amennyiben az egész internet vallás, akkor akár.
A IPV6 elterjedesevel majd beszelhetunk valamifele webkettorol, bar abbol a juzer semmit nem fog erzekelni. Addig is, higgyetek benne. Sot, tudok jobbat, miert nem leszunk mindjart matrix-hivok?
Arrrrrghhh
ZÁrpi ne fikázz!
Te is ebből élsz :)
Van web2, lámer web commodity: pár kg urán, oszt láncreakció. Utána jön a web3 ahol a szarból vakarjuk az értelmet.
Az az ütős , hogy emberek megélnek ebből a webkettőzésből :))) miközben egy nagy semmi ez a webkettősdi ...
Carnivora: és emberek megélnek a kézrátétellel gyógyításból is!

Most már ennek is van informatikai megfelelője:) Web 2.0 padre sámán.
Alternatív, vagy természetinformatika.
A mobiltelefon előtt is lehetett telefonálni. Az utcán is, ha valaki befáradt a fülkébe, egyáltalán nem tűnt nagy ügynek.
A mobiltelefon előtt is lehetett telefonálni. Az utcán is, ha valaki befáradt a fülkébe, egyáltalán nem tűnt nagy ügynek.
Megnéztem az internetto-t és ez volt a lap alján:

"Az Internetto mindenhogy szép, de a legszebb Netscape 1.1-gyel vagy többel, és 65,536 színnel vagy többel."

Olyan jókedvem lett... :-)))
elolwastam a wikipédiát a web2 ről:

Its exact meaning remains open to debate, and some technology experts, notably Tim Berners-Lee[2], have questioned whether the term has meaning.

tényleg fingreszelésnek tűnik.
"Egy meglévő terméknek adtak egy hangzatosabb nevet, és most nagyon büszkék rá."

Mi az a meglevő termék? A Web 1.0?
"notably Tim Berners-Lee[2], have questioned whether the term has meaning."

Tim Berners-Lee ott volt, amikor a wikit kitalálták. (Talán ő csinálta az elsőt)?
Mindenesetre már 2000-ben azon témázott, hogy a web rossz irányba fejlődik, túlságosan "elolvasom a CNN-t, letöltöm a cuccot" lett ahelyett, hogy "írnám a gondolataimat, feltöltöm az agyrémeimet" lenne, amire ő valamikor kitalálta.

Most nézze csak meg, mit csinált. Rátettek az ötletére egy címkét.
riszpekt Worluk
A nagy öreg fa, állja a vihart és a gyökerei mélyre nyúlnak. :D
a web2 szerintem is szerencsétlen kifejezés, mivel a technológia tényleg nem változott annyira, mint az összetétel sejteti.

a web2 inkább szemléleti különbség, aminek éppen a kontent létrehozásának megkönnyítése és a gyors feedback lehetősége a fő lényege, mivel minden a böngészőben a történik. egy statikus html oldalon nem lehetett még kommentezni a cikkeket, ugye? és a tartalmak létrehozásának gyorsuló üteme szülte pl. a címkézést is, mert hatalmas infótömegben megkönnyíti az eligazodást. éppenhogy azért történt az egész, mert közelebb került a web az emberekhez (szvsz ha a pénz nem kurvította volna el a webet kezdettől fogva [dotkom], akkor Berners-Lee koncepciója szerint éppen a mai állapotot kellene web1-nek hívni...). ha ez nem történt volna meg, akkor nem hiszem, hogy Grespik László kenyérdobálós videóját most lehetne nézegetni a neten.

vagy Arany és Petőfi levelezése is már web2 volt? :>
3k · szellemszar.blog.hu/ 2007.03.07. 09:59:03

Az ilyen előadóknak, dizájnereknek stb. munkakerülőnek is mgekell élnie v.miből így időnként kitalálnak ilyesmit, vagy elmennek egy autógyárhoz, ahol modellfrissítés címszó alatt mondjuk lecserélik a 4-es golf hűtőrácsát meg első lámpáját, és azt mondják ez az új ötös :)))
3k · szellemszar.blog.hu/ 2007.03.07. 09:59:03

Én lehet v.i párhuzamos galaxisban létezem, de a Grespik dobálós videóját már anno is néztem, amikor történt az esemény :) csak, akkor még lekellett tölteni. A technika fejlődött, hogy már lehet nézni live-ba is , de ez inkább a sávszélesség növekedésének volt a függvénye. Egy 56k-s modemmel nem lehet nagy élmény ma sem mondjuk kenyérdobálós videót nézni max. letölteni, és utólag megnézni ...
Carnivora> nem vagy párhuzamos galaxisban, legfeljebb értetlen. a sztereotípiáiddal nem vitatkoznék. írhattam volna "a két éves zolika első lépései videónt", nem az a lényeg, hogy lehet videót letölteni, hanem hogy bárki feltölthet bármit előzetes technikai tudás nélkül is. ahhoz meg külön gratulálok, hogy egy 2000-es videót "live-ba" nézel. :]
Tudjátok, mire emléztet ez a web2.0 dolog. A BBS-re. Mindenki, aki menő csákó volt, volt otthon egy saját BBS-e, amin terjeszthette az igét. Videó fájlokat még nem nagyon, fényképeket is csak a legmenőbbek. De volt valami hasonlóság, leszámítva, hogy nem volt mindenkinek.
Lord_Valdez 2007.03.07. 10:19:15

Ja mindig előjön v.mi divat alig várom, hogy a koreaiak kifejlesszék a fing küldést :))) az lesz a web3 majd bizonyára
megneztem ezt az altalad ajanlott linket:
adaptivepath.com/images/publications/essays/What_puts_the_2_in_Web_20.pdf

Na pontosan errol beszeltem, hogy egyes emberek milyen jol megelnek grafikonok es abrak rajzolgatasaval anelkul, hogy halvany fingjuk lenne arrol, mi az a webservice. Persze annak sincs fingja, aki ertelmezi az abrat es szarpaszirozo konferenciat szervez belole. Jol hangzik, raadasul ha a W-t es az S-t nagybetusitjuk es 45 fokban bedontjuk, meg jol is mutat.
Srácok, webkettősök. Mondjon már vki ingyér ;) egykét tanácsot, h mirelehetne használni a web2-t orvosi célokra? egy honlapot készítek, mit lehetne feltenni a. parasztvakításnak b. tényleges céllal
"De azt ne mondja nekem senki, hogy itten forradalom történt. Webkettő, az volt már a webegyen, kisfiam, csak apunak még meg kelletett érte küzdeni, nem beleülni a készbe."

de ki beszél forradalomról?

a webkettő egyfajta kibontakozása vagy továbbfejlődése a web 1.0-nak. az hogy ki taposta ki az utat vagy hogy jutottunk el idáig kicsit sem érdekli ma vagy majd azt a fiatalt aki 'beleül' és készen megkap mindent, csak élvezi és egyszerűen használja minden előnyét annak ami kiépült, wikipediatol a youtube-ig.

a másik, hogy 10-15 éve is lehetett fotót, zenét késziteni de ma már szinte bárki tud háloszobából 'fotós' vagy 'zenész' lenni, független attól milyen lesz a product és mennyire időtálló amit csinál. persze az oldskool arcok lenézik és kinevetik a maiakat, de ez megtörtént minden generációval.

na most pedig egy kis rss és podcast figyelés ;]
What put the ‘2’ in Web 2.0?

The user do it, you shithead ...
CrL,

jó, jó, de ez mindössze a sávszélesség növekedése miatt van így.

Modemes kapcsolathoz is lehetett volna barkácsolni dögös felületet (volt, aki csinált is), csak hát ki várta volna ki a fel- és letöltéseket?
da2 2007.03.07. 10:29:43

parasztvakításnak még mindig a web 1-es pina fotók a legtutibbak :)))
he en is reszt vettem a Betonkeveron! de vicces, mar nem is emlekeztem :)

temahoz,

itt is megkerdezem (az elozo cikkben nem valaszolt senki) hol lehet meghuzni a hatart, hogy na, ez innentol mar web2? ertem en, hogy mitol web2 a web2 es nem web1, de pont ez le volt irva ebben a cikkben is, hogy kilencven hetben is lehetett honlapot szervalni. es mar akkor is volt flash.
húúú ez az internetto oldal bennem is felhozza az emlékeket, amikor az internet hungarynal voltam éjszakai telefonos ügyelet. egy asztalon aludtunk, és fogadtuk a legjobb telefonos reklamációkat. ("Igen, asszonyom ott lent be kell kapcsolni") 4en jelentkeztünk, én voltam aki tudta mi az h gopher meg mosaic, én voltam aki aznap kezdett, a többiek másnaptól :)
naja carnivora, de nem nőgyógyász vagyok ...
- Micsoda kényelem! Mi három hónapig egy összetekert újságpapírban laktunk.
Hatkor keltünk. Kitisztítottuk az újságpapírt, ettünk egy darab száraz kenyérhéjat. Napi tizennégy órát dolgoztunk a malomban heti hat pennyért.
Utána hazamentünk, és apu addig vert minket a szíjával, amíg el nem aludtunk.

- Micsoda luxus! Mi hajnali háromkor kijöttünk a tóból. Ettünk egy marék meleg salakot. Húsz órát dolgoztunk a malomban havi két pennyért. Aztán hazamentünk, és apu a fejünket, meg a nyakunkat verte törött üveggel.
Ha szerencsés napunk volt!

- Én minden éjfélkor kimásztam a cipôsdobozból. Tisztára nyaltam az úttestet. Ettem egy kevés hideg salakot. Huszonhárom órát dolgoztam a malomban. Négy évenként egy pennyért.
És amikor hazamentem, apu felszeletelt a kenyérvágó késsel.

- Na jó! Én este tízkor keltem. Azaz fél órával azelôtt, hogy lefeküdtem. Ittam egy csésze hideg mérget.
Napi huszonkilenc órát dolgoztam a malomban. Én fizettem érte a fônöknek. Aztán hazamentem, és apu minden este hidegvérrel legyilkolt. Utána meg énekelve táncolt a síromon.

- Ezek a mai fiatalok meg nem hisznek el nekünk semmit.


Na utanaastam egy kicsit a dolognak. Nem arrol van itt szo (vagy inkabb nem arrol kellene, hogy szo legyen), hogy az uj technologiak teszik a webet 2.0-va. A savszelesseg-novekedes, a juzer kontent-epito szerepe, az uj publikacios formak kozosseg-formalo szerepe teszik a webet 2.0-va. Ami valojaban nem mas, mint egy marketingduma. Ezt az ertelmesebb bullshittingelok el is ismerik.
Arrol van itt inkabb szo, hogy az internet szelesebb tomegek szamara lett elerheto (nem csak szuk retegek forumoznak), te vagy a producer es a consumer is egyben.
Azon pontjain a vilagnak, ahol fiber channel van bekotve a konyhaba is, mar most is mashogy hasznaljak a webet, mint mi. Ok akkor mondhatni 3.0-nal tartanak.
Egyszeru felhasznaloi kultura valtozasrol van szo, szoval ez az egesz inkabb User2.0, nem web2.0.
mavo: a sávszélesség csak technikailag dobta meg az egészet, ha csak a sávszélesség lett volna az akadály akkor miért nem csináltak pl youtube-ot vagy myspace-t a 90es években? mert még nem voltak készek rá, nem volt meg a háttér és persze az igények is mások voltak. szimpla fejlődés az egész.

szupergyik: nem lehet rámutatni a határvonalra, na itt válik el a webegy webkettő mert egymásra épülnek, egyik nőtt ki a másikból.
de oreilly listáját is érdemes megnézni: www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html
Attól, hogy mindenki bevebkettőzi a mondókáját, akár ide, akár máshová még nem változik meg semmi, sőt. Ha belegondolok, az ember mindig is lusta volt igazán elmélyedni a dolgokban. Baromira megelégszünk azzal amit fülünkbe nyomnak, ha az megfelel az ízlésünknek, világnézetünknek, stb. A legtöbben hótt felületesen megesszük, amit tartalomként megkapunk, legyen az hivatalos hírportál, tv hiradó, vagy a szomszéd igéje a vebkettőn. Azt gondolnánk, a digitális írás-olvasás készsége segít az emberiségnek abban, hogy gyorsan és hatékonyan megszerezze a szükséges információkat, de nem. Odaolvas, ahol megerősítést kap, és megijed attól, amit nem ért. Az pedig, hogy most 2.0 van, vagy csak beleböföghet a világ(háló)ba, csak csökkenti a vágyát, hogy megnézze, "hogy is van ez". Megkapja a félinfót, aztán mondhatja. És végre tartalmat formált...

Persze, hogy ez jó, de előrébb vagyunk?
CrL 2007.03.07. 11:35:05

A youtube kurva nagy siker lett volna a 36.6,56.5-os modemek korában :))))
""...volt ez a minimális szűrő, ami a teljesen hülyét kizárta."

..?..

www.istanbul.tc/mahir/mahir/

a teljesen hülyét nem lehet kizárni. soha sehonnan."

Ezt nem hagyhattam veszni!

mahir.udi.hu

Ungarische bitte, es bocs az offert
„ha csak a sávszélesség lett volna az akadály akkor miért nem csináltak pl youtube-ot vagy myspace-t a 90es években”

Muhaha ... az 512 kb/s sávszélességen már erősen szaggató youtube, amint 56kb/s-en (valójában vagy 48 kb/s volt az, jó estben) vagy 128 kb/s-en (na, az is volt vagy 100 kb/s) töltené a delivens ... muhaha ... ha lenne modemes kapcsolatom kipróbálnám, hogy süvít a stream 48 kán ... :-)
Szerintem nem látjátok a lényeget, a web 2-nek igenis van értelme.

Pár hete voltam egy külföldi fejtágításon, ahol az előadó egy mondatban összefoglalta a dolog lényegét:
"A web 2 arról szól, hogy másokat dolgoztatsz, ingyen munkaerővel bevonásával adod el a termékedet / szolgáltatásodat"

Ugyanis, és itt a lényeg, a web 2-t nem csak gyakorlati érzéket nélkülöző bölcsészek, hanem öltönyös-BMWs managerek is próbálják lenyomni a tartalmat szolgáltatni kívánó, vagy csak weben kereskedő cégek torkán.
A lényeg az, hogy a web 1, vagyis "legyen honlapod, érj el minden potenciális vevőt" mára triviális, a honlap ugyanúgy kötelező eszköze egy cégnek mint a telefon vagy az e-mail - és mint ilyen, nem alkalmas arra, hogy a cég "megkülönböztesse magát a konkurensétől". Példaként említenék egy webáruházat, ahol a termék mellett találsz egy csomó vásárlói kommentet: "Szuper, bevált, megváltoztatta az életem…. " (a negatívokat esetleg kimoderálják :)). Ez az áruház nagyobb eséllyel ad el, mint a konkurense, aki csak kirakja a termék fotóját, és odaírja, hogy "a gyártó szerint ez a jövő". Egyrészt mindenki szereti hallatni a hangját (most pont én is), és visszajár a hülye weboldalra megnézni, hogy kommentezték e a kommentjét, és így alkalomadtán újra vásárol. Másrészt a többiek jobban hisznek a külsősnek, mint a hazúg kereskedőnek / gyártónak.

Konklúzió? A web 2 a pénzről szól, nem a technológiáról, vagy az elvekről ("melyikünk a webkettesebb?"). Ha nem csinálsz belőle pénzt, akkor senkit sem érdekel, hogy minek nevezted magad. Másrészt, amint mindenki rákap, elavultá fog válni, és jöhet a web 3. Ez egyébként nincs messze.
mngr: Ha egyszer bevallottan nem több mint egy üres marketing címke, akkor miért próbálnak egyesek úgy tenni mintha több lenne?
Rigor: Szerintem szimplán hülyék. Az okosak a kommunizmusról is tudták, hogy egy lehetőség arra, hogy parasztgyerekből párttitkárok legyenek, a hülyék meg pofáztak a munkásosztály felemeléséről.

Bocs a politikai példáért.
"Ha egyszer bevallottan nem több mint egy üres marketing címke, akkor miért próbálnak egyesek úgy tenni mintha több lenne?"

Több, jelentős változás zajlik a weben és rátettek egy címkét.
Így szokott ez már lenni.
A web2 a melegvíz feltalálása üvegpohárba töltve. Létező kommunikációs technológiákra épülő felhasználói felületek kialakítása erre fejlesztett eszközökkel. Természetes, hogy fejlődik a technológia az igényekhez kialakítják a felületeket, hogy széles körben is elterjedhessen.
Ezt aztán a marketing és az önjelölt próféták meglovagolják éppen úgy, mint minden más esetben. Ez az informatikában különösen jellemző. A Microsoft is "feltalálta" nemrég a teljes értékű parancssort (szándékosan nem írtam shellt) és büszkék rá, hogy sikerült.
mavo es carnivora: a videomegosztok és társai (meg maga a webkettő) elterjedéséhez és sikeréhez persze hogy kell(ett) a sávszélesség boom is, de nem a maga a sávszélesség adta az ötleteket vagy az igényt a youtube-ra, blogokra, wikire és a többire. az csak technikailag hozta az egyik hátteret ahhoz az alakuló vagy direkt alakitott igényekhez minthogy bárkinek lehessen napi szinten blogja, videonaplója, wikipedia bejegyzése, fotóalbuma, mixe, rádióadása, linktára, személyes irolvasója stb.

mngr: persze hogy üzleti hype is, de ettől még fejlődés is. az hogy minek nevezik web 2.0-nek vagy Next level-nek az mindegy.
"Tóta W. Árpád kollégának, a népszerű internetes publicistának a múlt héten ugyan csak annyi ideje volt, hogy beessen a Web 2.2. Symposium egyik kerekasztal beszélgetésre, mégis erősen megihlette a téma. Friss írásában azt bizonygatja, hogy a Web2.0. ugyan nem létezik, de mégis ő volt az – néhány indexes kolléga társaságában - , aki kitalálta az egészet."
Tóta 2.0: mediablog.hvg.hu/2007372.aspx
Beren: Így igaz.

A lényeg, hogy a nagy internetes újságok és webáruházak rájöttek, hogy nő a profitjuk, ha engedik a usert odafirkálni. Ekkor még a rendszernek nem volt neve.

Aztán jöttek a tanácsadó cégek, és elmagyarázták a csökkenő forgalmú net alapú cégeknek, hogy csinálják azt, amit a nagyok és jó lesz. Az ötletet valószínűleg ők nevezték el "webkettő, avagy megváltjuk a világot" projectnek.

A hatmadik fázisban jöttek a hígagyúak, és kántálták, hogy "webkettő rulez", meg kioktatták a Tótát, hogy nem elég webkettes. Ők már nem a profitot nézték, csak tudták, hogy ez most a menő.
Én azért egy 10-20 éves távlatban vízionálok még egy valódi ugrást is, ami már részben el is kezdődött, az NC korszakot. Bár régebben úgy gondolták ez így lesz, aztán mégse. Most viszont kezd bevadulni a sávszélesség hogy használható realitássá váljon, hogy pusztán okos perifériákat vásároljunk, melyek a neten keresztül kapcsolódnak valamilyen komolyabb általunk megrendelt kapacitáshoz. Persze nyilván privacy meg egyéb hörgemények, no és a warez szféra stb- a pc nem fog kihalni, de talán megjelenik az új szereplő az NC hiszen 1gb/sec-es kapcsolattal minek winyó a gépbe? minek proci, videokártya, ram? Egyszerűbb és olcsóbb ha ezekre csak előfizetünk, vagy vásároljuk a gépidőt, főleg mobil eszköz esetén (fogyasztás, ellopják a drága gépet stb.). A másik oldalról pedig nagyobb kihasználtság, és szerzői jogilag nagyobb az ellenőrizhetőség.
És a felhasználó, is minek vegyen meg egy drága dvd-t amikor megnézheti a filmet online olcsóbban mintha moziba ülne, sőt anyagilag nem is éri meg szenvednie/dolgoznia/utánajárnia a warezzel.
"Az ötletet valószínűleg ők nevezték el "webkettő, avagy megváltjuk a világot" projectnek."

Nem, ez nem így volt.
Volt a web, ami erősen stagnálni kezdett úgy 2002-2005 között. Sok oka volt ennek, például az, hogy a Microsoft látványosan leszarta a webes technológiáinak fejlesztését és a web service-ekre koncentrált.
Volt néhány vizionárius és nagy cég, mint pl. a Google, akiknek ez nem tetszett. Elkezdtek agyalni a web jövőjén és úgy gondolták, összecsődítenek egy csomó embert, hogy ők is agyaljanak.
Bedobták a webkettő szlogent, csináltak egy konferenciát és megindult az agyalás.

Az eredmény az, hogy a weben valóban jelentős a fejlődés az elmúlt időben, hogy a webkettő miatt vagy sem, az mindegy. Maga a hívószó, a webkettő pedig megtette a kötelességét és akár el is tűnhet.

Nem a mamutcégek, hanem a kihívók biznisze ez. Minusz Google, de az a mamutcég rendszeresen viselkedik kihívóként.
Udi · udi.hu 2007.03.07. 12:08:26

:)) udi, ez nagyon jó!
és egyetértek: a múlt kincseit meg kell őrizni a jövő számára! :)...
" pollner · www.mediablog.hu 2007.03.07. 12:51:27 "

Höhöhö, aztán TótaW majd téged is jól kimoderál, mint engem, amikor arra hívtam fel a figyelmet, hogy ő is ugyanúgy koncepciózusan félrefordít, mint Pilhál György.
CrL,

na ne csináld már, amint kicsit elterjedtebb lett a szélessáv, azonnal beindult pl. a fájlcsere, egyre többen raktak ki streamet az oldalukra, estébé.

Ha ez nincs, nincs youtube se.
Crl: a név valóban nem számít. Az evolúció jellegű fejlődés egyértelmű, ez nem valakinek a találmánya (pl. Tótáé), hanem a sok próbálkozás közül (pl. direkt mailek, banner kihelyezések) ez bizonyult az egyik legerősebb profitnövelő marketingeszköznek. A nevet az adta neki, aki felismerte, hogy miért megy jól azoknak, akik csinálják, és persze ugyanez a "valaki" el is adta a sikertelenknek.

Rigor: az NC egész más, mint a webkettő. Az NC valóban egy technológiai hátteret jelent, míg a webkettő egy szolgáltatói magatartás. A felhasználó szemszögéből nem nagyobb a különbség NC és PC között mint a benzines és dízeles autó között. A KRESZt mindkettővel betarthatod vagy megszegheted...
PS: a youtube ugyanis triviális ötlet.
mngr: csak úgy eszembe jutott, mint valódi lehetséges fejlődési irány.
Doomhammer: A dolog történeti részében nem akarok vitatkozni.

Abban viszont nem értek egyet, hogy még mindig a kihívók eszköze lenne. Egyrészt a nagy gonosz MS is kapcsolt, és már ők is webkettőznek izomból (az általam említett fejtágítást pont ők tartották). Fejlesztők számára pl. évek óta csinálnak TechNet chat/blog jellegű dolgokat ahol kifejezetten egymás kérdéseire válaszoltatják az ügyfeleket, az meg talán nem meglepő, ha nem engedik a "Megjelent a Vista" hirdetésük alá odaírni, hogy "ja, és nagyon szar". Amúgy legjobban tolt technológiájuk most az Office SharePoint Server - webkettő cégen belül. Külső ügyfeleknek meg elvileg ott van a Commerce Server, csak szegény olyan drága, hogy szerintem még egy db sem kelt el belőle Magyarországon. De a technológia a webkettő kvintesszenciája.
Már nem azért, de nem az a blogger, aki bármilyen dolgát blog formátumban intézi? A webkettő meg pont a webkettő egyik sajátosságának köszönheti azt, hogy valaki elnevezte webkettőnek: mindent fel kell címkézni.
ugy latom ket dolgot kever itt mindenki:
1. van-e web2.0
2. van-e Mo-n web2.0

az elsore egyertelmuen igen, a masodikra egyertelmuen nem a valasz.

hogy mi is a web2.0:
Web 2.0 in just under 5 minutes.
youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE

jobb minosegben:
www.mediafire.com/?6duzg3zioyd
Anr: húzz sorszámot, te vagy a sokadik okoska aki ezzel jön, meg ezt a nevettséges vackot linkeli. Ez a video kifejezetten a melegvíz újrafeltalálását hirdeti.

Kb. annak az átlag usernek nyújt nagy megdöbbentést aki nem nagyon ért az egészhez, esetleg le van ragadva az animgifeknél.
Anr, azért az akármilyeninternet korszakában olyat ne jelentsünk ki, hogy Magyarországon nincs x webes dolog.
A video egyébként jó, találó :)
Rigor, nyilván, de attól még szemléletes.
"Kb. annak az átlag usernek nyújt nagy megdöbbentést aki nem nagyon ért az egészhez, esetleg le van ragadva az animgifeknél."

Helyes, akkor nyilván el tudod magyarázni, hogy jön az XML a webkettőhöz.
Netán nem?
Akkor nézd meg a videót.
>akármilyeninternet korszakában olyat ne jelentsünk ki, hogy Magyarországon nincs x webes dolog.

mondj egyetlen web2-es site-ot.
ha már melegviz hasonlat. a melegvizet egykoron csak szűkeb körök élvezték és használták, mostmár tömeges lett, mert fejlődtek az elosztók, a csapok és lehet állitani rajta mindent, anélkül hogy vizvezetékszerelő lennél. ez előrelépés, ennyi.

ja és amugy meg tóta w blogja is 'webkettes', wikipédiáról szed infókat, youtuberól rak be linket, van rss feed. nemtudom miről beszélünk akkor itt.

az hogy volt ezeknek elődje? megeshet, de most ezeket egy helyre berakja pár kattintással, akárki.

>ja és amugy meg tóta w blogja is 'webkettes', wikipédiáról szed infókat, youtuberól rak be linket, van rss feed.

a blog.hu motorja nagyon gany, egy rakat dolog hianyzik innen, ami kene ahhoz, hogy web2-es legyen. pl:
userek commentjeinek legyujtesi lehetosege
comment rating
blogpost rating
lehetoseg, hogy az user a postokat/kommenteket a sajat beallitasainak megfeleloen lassa (pl: csak a 10-nel jobb rating-eseket)
friend bejelolesi lehetoseg
friend-ek postjai/komenntjei az egesz blog.hu-n az utobbi x napban
suggested friend lista (akik hasonlo postokra/commentekre nyomtak pozitiv/negativ velemenyt)
es igy tovabb.
amik az user nem tud normalisan bekapcsolodni, addig hivjak web1.0-nak es tenyleg volt mar 94-ben is.
Mo most is 94 van.
nagyreszt.

anr, blog.hu val kapcsolatban teljesen igazad van. akkor pontositok, tóta w is használ webkettes dolgokat a blogjában.
94? hát, a videobomb mint magyar youtube azért nem annyira rossz. meg a magyar wikipedia is működik stb. de van még mit fejlődni kétségtelen.
Anr: tudtommal a webkettő nem egy szabvány, és pláne nem kizárólag blogokra alkalmazható. De ha be tudsz linekni egy ISO ajánlást, meggyőzhető vagyok...

Biztosan lehetne jobban is csinálni a blog.hu-t, de nem biztos, hogy a fenntartónak megérné a befektetést, ha megcsinálná az általad javasolt módosításokat.
nem mondom, hogy TWA nem igyekszik, de technikai sportot uzni nem lehet eszkozok nelkul. ;)

mintha a forma 1-ben akarna indulni kocka ladával.
akkor inkabb tenyleg probalja bebizonyitani, hogy nincs is web 2.0.;)
"mondj egyetlen web2-es site-ot"

hmm, na igen, egykoron meg voltam illetodve, milyen kafa az elvira menetrend, hogy fenn van a weben. Csak megnezem, valasztok, es telefonalok a jegyfoglalasert. Ez 2006-ra annyival valt "interaktivabba", hogy legalabb 24 oraval elore valasztanom es telefonalnom kellett. Nem tudom hol tart most, 2007-ben, de nagyon nem is erdekel. Nem volt egyetlen k...szott infos-zseni, vagy spinoff ceg, aki hosszu eveken keresztul moge rakott volna egy adatbazist es egy jegyfoglalas form-ot???
Masik rohely, hogy pl. az index.hu nem nyujt RSS feedet a cikkeihez. Kulon szolgaltatot kellett keresnem, aki passziobol indexeli az index cikkeit :). El vagyunk maradva rendesen.
Többen olvasnák Tótát, ha meglennének a hiányzó eszközök?

Ha nem, akkor minek törje magát?
Számára a web 2.0 talán létezik, de nincs értelme :)
„friend-ek postjai/komenntjei az egesz blog.hu-n az utobbi x napban
suggested friend lista (akik hasonlo postokra/commentekre nyomtak pozitiv/negativ velemenyt)”

Tehát ahol ilyen nincs, az nem Web 2.0, ha jól értem.
>Számára a web 2.0 talán létezik, de nincs értelme :)

ja. Mo-n rengeteg dolgora igaz ez.
kicsit koszos, kicsit budos, de a miénk.

akit erdekel, itt egy lista, hogy mit is tud a vilag mostanaban:
www.econsultant.com/web2/

>Tehát ahol ilyen nincs, az nem Web 2.0, ha jól értem.

a lenyeg szerintem, hogy az userek (tehat nem a blog/oldal tulaja) kepesek legyenek megtalalni a hozzajuk hasonlo usereket.
ezt sokfelekeppen el lehet erni,
pl: hogy az userek multja (mit nez, mit szeret, mit nem szeret) lathato/keresheto

Anr,

konkrétan ez az econsultantos listapista egy dögös bullshit ... kedvencem a laszlomail, amiben nagyon érdekelne, mi a webkettő ... sima outlook like interface oszt Vilma ...
itt van ket masik. sokkal rovidebbek, es nem tartalmazzak a szemetet

web2.wsj2.com/the_best_web_20_software_of_2006.htm
www.seomoz.org/web2.0/
Anr,

egy példát tudnál? Esteleg tízet? Vagy százat? Csak mert dübörög a webkettő ... és mert visszakuksiztam a bloggeres adminomra (migrálni kellett a régit, ó ...), és semmi olyan funkció, amiről írtál, pedig az econsultanton ott virít, mint webkettő ...
Az modjuk igaz, hogy elég elsietett dolog web 2.0-ról beszélni abban az országban, ahol nem lehet meggyőzni a cégeket arról, hogy cseréljék le a win95 szintű gépeiket valami maibbra, vagy hogy a 2000-es évjáratú vírusirtó nem véd atomtámadás esetén...
Az újonnan ajánlott ajánlón volt ez:

web2cafe.wordpress.com/

nos, ez konkrétan mitől webkettő? Erre miért nem érvényes, ami kritériumot támasztottál, estébé?
igaz minden, kedves Arpad!
>nos, ez konkrétan mitől webkettő?

hat nem sok van rajta, de van.
menj be a hozzaszolasok koze, es ha az user neve fole huzod az egeret, megjelenik a sajat weboldala piciben.

hat problakozasnak erdekes. nem baj, ne csuggedjetek, lesz meg jobb is;):)
ezt hasznaljak:
gmpg.org/xfn/

erdekes.
„ha az user neve fole huzod az egeret, megjelenik a sajat weboldala piciben.”

Muhaha.

Kocogj a blogomra, húzd az egértet őtet bármelyik linkre. Nem mondom, hogy a snap villámgyors, de műxik.

Nos?

Amúgy te hangsúlyoztad, ez már az elit, holott nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amiket támasztottál.
>Kocogj a blogomra, húzd az egértet őtet bármelyik linkre. Nem mondom, hogy a snap villámgyors, de műxik.

na megis csak van Mo-n web2-vel probalkozo oldal? ;)
A témát elég jól végigjártuk már itt is: w.blog.hu/2007/03/01/blogger_e_vagy#comments

A konklúzió nagyjából az volt, hogy web2=marketinges parasztvakítás (+ a tiszteletben tartott különvélemények, mint az alkotmánybíráknál).

Kezicsókolom, felrakni egy oldalt a geocitiesre vagy az extrára 1998-ban sem a geekek privilégiuma volt. Se én nem vagyok informatikus, se a matulások, se az apám, aki meg horgászszájtot épített (a már üzemelő levelezőlistához). Eleve volt már sablon akkor is, de azt a pár tucat HTML-taget megtanulni se kunszt. Tkp autót vezetni sokkal bonyolultabb.

Na. Most képzeljük el azt a réteget, amelyiket a [b] meg az [a href] bonyolultsága tartott vissza a publikálástól.
mavo: Rossz oldalrol kozelitesz a kerdeshez. Nem funkciokrol, nem technologiakrol van szo, hanem felhasznaloi magatartasrol.
Ha egy altalanos iskolanak van vendegkonyve, picike beviteli mezovel es egy szereny submit gombbal, akkor az azonnal webkettove valik, ha egy sokezres interaktiv kozosseget sikerul vele osszekovacsolni.
Nem a funkcio, nem a technologiak, meg csak nem is az uj alkalmazasok a lenyeg, hanem azon, hogyan es mire hasznaljak. Ennyi az egesz, nem tobb, de eleg keves is. Szoval attol meg csak egy buzzword, buzzog bele az agyadba.
jacks_colon,

haggyá lógva Vászka, oké? Válaszolgattam egy kommentezőnek, aki funkciók felől közelített.

Korábban írtam egy jó kis postot, trackbackeltem is ide, a francnak koptassam az ujjaimat?
"Korábban írtam egy jó kis postot, trackbackeltem is ide, a francnak koptassam az ujjaimat?"

Miattam ne... ;)
Elvegre nem beszelgetunk, csak mondjuk a magunket.
Csoportosít mindenki szíve szerint.
Avagy a Ford T-modell az auto 3.0 akkor a 2007-es (piros!) suzuki swift auto mennyi.0?
jacks_colon,

arra próbáltam célozni, hogy meglehetősen félreértelmezed, amit írok. Mert én éppen, hogy a funkció szerinti megközelítés ellen érveltem.

Így jobb?
„Na. Most képzeljük el azt a réteget, amelyiket a [b] meg az [a href] bonyolultsága tartott vissza a publikálástól.”

Konkrétan a felhasználók túlnyomó többsége.

És?
Én vagyok a hülye felhasználó
Ha nemakarják, hogy spekuláljak, akkor megkeresem azt az utat amit ésszel fölérek.
Olvaslak benneteket egész nap, és még mindig nem tudom, hogy tkp miről beszéltek.
Ez egy olyan minőségi váltás, amely révén mennyiségi bevételnövekedést érnek el az elsők?
Ha mondhatok egy hülye hasonlatot olyan, mint a HACCP
Ugyanolyan ízű a zsömle, csak papírunk van róla, hogy olyannak is akartuk.
Én spec. a zsömlét fogyasztom, nem az eljárási dokumentációt.
Bocs...
mavo: és akkor az van, hogy aki ennyit nem képes beruházni a publikáció-projektbe - mint ahogy képes volt rá az akkor publikáló humánértelmiségiek mindegyike -, az valószínűleg nem lesz képes arra sem, hogy a publikáció tartalmába beruházzon, magyarán hogy szeméten kívül mást elő tudjon állítani.
Árpád,

nem feltétlenül. Mostanra egyre ritkább, de annak idején én nem egy oldalla találkoztam, amely valami hasznosat vagy jót tartalmazott iszonyat külsőben.

Meg persze volt az az eset, amikor a HTML X.Y ügyében nem teljesen up to date versenyző felkérte a sógor nagyanyjának az unokahúgát. :-)
mavo: nem is a dizájnról van szó, hanem a lehetőségről. az megvolt.
na még 2 point.

1. buzzwordfronton nagyon hasonló a bifidus essensis. az ugye az igen fajgazdag laktobacillusok egyike, amit a danone levédetett. nincs arra bizonyíték, hogy a joghurt egyébként jótékony hatásait nem váltja ki bámilyen más joghurt (a B. essensis különben nem tudományos név, az essen Sie es-ből jön), de attól még a danone úgy tesz. ebből aztán jól élnek, az essensis-szakértőkkel együtt.

2. az a roppant jóság, hogy most már aztán mindenki megmutathatja magát, közírhat, műsort csinálhat, az majd akkor jön el, ha legalább a magyarok fele egyáltalán internethez jut. jóval nagyobb szám lenne, ha a szar extrás-animgifes webhez hozzájuthatna bárki, mint ami most van.
Mivel a mai latogatok 90%a 2-3honapja fedezte fel ezt a blogot,megemlitenem halkan,hogy ma pontosan 4honapos Tota kollega ezen teremtmenye!!!!
Ezen alkalombol udv minden olvasonak,meg minden kedves bameszkodonak,Arpi hozott titeket!:)))

Ez nem fizetett hirdetes volt.
Lehet tíz év múlva fájószívvel emlékezünk vissza napjainkra, mint a net hőskorára
Anr, te így definiálod a webkettőt, más meg máshogy. Épp ebben rejlik a dolog egyik lényege ;)
Nem tudok olyan webkettes szájtot mondani, ami a te definíciódnak eleget tesz, de azt állítani, hogy nincsen, az épp olyan, mint azt mondani, hogy márpedig az interneten nincs fent olyan recepr, amiben kutyahús az egyik összetevő. Honnan tudjam? Láttam mindet?
TWA: "képzeljük el azt a réteget, amelyiket a [b] meg az [a href] bonyolultsága tartott vissza a publikálástól."

Nem ez tartotta vissza, hanem
a./ nem értett a géphez. nem volt gépe. nem volt Internet kapcsolata. Nem feltétlenül azért, mert hülye.

b./ nem volt szokás blogolni. Toples effektus; 1980-ban nem azért nem mutogatta senki sem a cicijét a strandon, mert hülye volt ahhoz, hogy megtalálja csatot a melltartón. 1990-ben ugyanilyen exhibicionizmusnak tűnt, ha valaki ország-világ elött leírja, hogy tegnap délután hasmenése volt, me meg elvitte a Buksi kutyát az állatoroshoz.
na épp a hasmenés meg az állatorvos az, ami simán a szemétbe tartozik.
még egyszer: MOST SINCS mindenkinél internet. sőt. tévé, az van.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.07. 19:14:08
"az a roppant jóság, hogy most már aztán mindenki megmutathatja magát, közírhat, műsort csinálhat, az majd akkor jön el, ha legalább a magyarok fele egyáltalán internethez jut."

Tíz éve, amikor először elkezdtem webelni, a tipikus internetező 20 és 40 közötti, műszaki értelmiségi pasi volt, a hozzáférhetőség sajátosságai (meg visszacsatoltan a fellelhető témák) miatt. A tartalom akkoriban minőségileg más volt. Sokkal szegényesebb kínálat, sokkal keskenyebb spektrum, de ugyanakkor töredéke ennyi szemét, sokkal jobban átlátható szerkezet.

A demokratizálódás és a kommercializálódás megtette a hatását. Bizonyos témakörökben pl. egyszerűen nem lehet releváns oldalakat találni, annyira agresszív módon nyomják a por-nót. Ez a nagy blogmánia is le fog csengeni, a sok exhibicionista unatkozó emberke rá fog jönni, hogy a kutya nem olvassa az írásait. A szakirányú blogokon kívül megmaradnak a jól megírt, országos/globális jelentőségűek (meg amiket nagyon nyomatnak háttérmarketinggel), a többi szép lassan elsorvad vagy visszaalakul funkciójában azzá, ami valójában: naplóvá, családi fotóalbummá.

Nem tudom, a WEB 2.0 kapcsán szokás-e emlegetni az alábbi közhelyet: "Amikor a mennyiségi változás minőségi változást eredményez".

Az, hogy TWA meg Angelday már '97-ben blogolt és fórumozott még nem WEB2, viszont az, hogy lakosság 10-20% (gyakolatilag ugyanúgy, mit TWA meg Angelday anno) blogol meg fórumozik, az már valami.

Ezt a valamit hívják WEB2-nek.
OFF: baromállat tartalomszűrő azt megengedi hogxy lebaromállatozzam (meg még cifrábbaka is), azt nem, hogy leírjam p o r n o. :-)
dark
akkor ez a blog melyik szerinted?
jól megírt, országos/globális jelentőségű
asvgy fotóalbum?
Vallj színt mert lekettesezlek
"Az igazi webkettő az lesz, mikor nem csak a környezetet adják alád, de a tartalmat is megírják helyetted."

Dean,

ezmilyenjóbazmeg :-) Asszem Moldovának (vagy Rejtőnek?) volt egyszer egy olyan ötlete, hogy előrenyomtatott levelezőlap, amin rajta van, hogy kedves apu/anyu/hugi, boldog szülinapot/névnapot/részvétem/jól vagyok/nem vagyok jól stb. és csak ki kell húzni a fölösleget.

Ezt kell megcsinálni! InstaContent. A közismert bullshit-generátorok mintájára kiválaszt a user 10 szót mindet egy 25 szavas listáról, és egy program legenerál egy csomó jól hangzó faszságot. Ez milyen lenne :-)
Ahelyett, hogy elemezgetjük a jelent egy ilyen marketingfaszság mentén, inkább eszeljünk egy kicsit a jövőn.

Tippem: három-öt év múlva, a további nagy demokratizálódás és kommercializálódás közepette meg fognak jelenni a "hálózatok a hálózatban". A közös a protocol lesz (addigra talán IPv6), az informatikai infrastruktúra, meg az így-úgy szabványos böngésző- (vagy inkább: megjelenítő-) felület.

Zárt vállalati hálózatok most is léteznek, ezek mintájára egyre szélesebb körben fognak elterjedni a zárt/félig zárt (pl. meghívásos) rendszerek. A tömegmédia szép lassan le fog költözni a netre, a web-TV-vel még jobban rátelepül majd a nagy szemétkupacra, közben a népesség egyre kevésbé kvalifikált rétegei is kapcsolódni fognak (ha nem is PC-vel, de interaktív TV-vel), a net megállíthatatlanul és globálisan tovább fog blikkesedni.

Ezzel párhuzamosan -- mintegy védekezésül -- megjelennek majd privát fórumok, elitklubok, zárt levelezőrendszerek. Ennek az előnyeire a cégek már rájöttek, dollármilliókban mérhető megtakarítással jár, ha nem kell különösebben foglalkozni a bezúduló szar eltakarításával.

A másik tendencia szerintem a netes minőségbiztosítás kialakulása. Ha lenne félmillió dollárom, azonnal csinálnék egy netes minőségellenőrző intézetet (meg egy jól felépített szabályrendszert (pl. a tartalom címkézéséről, az oldalak kategorizálásáról, a felhasználói minősítés lehetőségéről)). Iszonyat mennyiségű munkával és idővel jár jelenleg a kincskeresés a szemétdombon, a keresőmotorok ebben a formában egyre alkalmatlanabbak a feladatra.

RE: Shenpen 2007.03.07. 20:14:34
"A közismert bullshit-generátorok mintájára kiválaszt a user 10 szót mindet egy 25 szavas listáról, és egy program legenerál egy csomó jól hangzó faszságot. Ez milyen lenne :-)"

Nem értelek. Ide is irogat néhány ilyen generátor, különböző nicknevek alatt :-)
nincs meg a regi oldalak cime vhol? lehet, h archive.org-on meg ott van :)
nincs meg a regi oldalak cime vhol? lehet, h archive.org-on meg fenn van :)
Szerintem értelmetlen arra hivatkozni, hogy NEM MINDENKI fér hozzá az internethez. 100% sose lesz, de a 0,01% és a 90% között vannak fokozatok.

---
2005 végén 907 ezer internet előfizetés, ebből már csak 23% modemes, a többi szélessáv.
( portal.ksh.hu, tavkint05.pdf )

Ha úgy számolunk, egy előfizetést átlagosan ketten használnak, akkor is majdnem a népesség 20%.

A wiw-en 1,9 millió felhasználó van.

Ez minőségileg más, mint amikor még Mo. internetforgalmának egyharmadát a Schönherz kolesz produkálta. (Ez '93-ban volt, amikor odakerültem.)

Azzal egyetértek, hogy a technológia minőségileg nem változott. A web technológiája inkább csak követi az igényeket, nem pedig generálja. (Ezt persze a technológiákat faragó web-guruk hajlamosak fordítva látni. De ez legyen az ő szoc. problémájuk.)
RE: heki 2007.03.07. 20:13:34
"akkor ez a blog melyik szerinted?
jól megírt, országos/globális jelentőségű
asvgy fotóalbum?"

Ez? Ez egy jól marketingelt, feltörekvő (még néhány Azurák-féle, pollner-féle balhé/műbalhé, és akkor országosan is ismert :-)), többnyire (ha szerencsénk van) jól megírt minipubli-gyűjtemény, az átlagosnál jóval nagyobb látogatottsággal, olvasói aktivitással, félúton a provokatívan elgondolkodtató és a (többé-kevésbé igényesen) szórakoztató között.

Árpád,

tény, aki nagyon akart, az publikált akkor is, ezt nem is vitattam.
és ha a fél országnak lenne vebje, akkor mi a bánatra használná...?

oktatás, oktatás, oktatás...

előbb 1-2 agysorvastott, beteg, alkoholista, tehetetlen de-generációnak ki kell halnia
oszt majd megláttyuk és jónapot

Guga nélkül ez itt azért elég fűrészporos

Artista úr, maga olyan okos ember.
Tényleg.
Komolyan erőzöK, hogy felnőjek magához.

Nem sikerül:(

"a statisztika azt mutatja, hogy mégis elkelt itt valahogy több millió autó, számítógép, mobiltelefon, meg minden. .....e fogyasztás jó részét puszta rongyrázásból, sznobizmusból, kivagyiságból, vagy sima konzumidiotizmusból követték el. Érthető ok nélkül, fogalom nélkül, mohóságból."

"z a roppant jóság, hogy most már aztán mindenki megmutathatja magát, közírhat, műsort csinálhat, az majd akkor jön el, ha legalább a magyarok fele egyáltalán internethez jut."

"Akkor is rengeteg szemét volt már a weben, de volt ez a minimális szűrő, ami a teljesen hülyét kizárta. "



Ugye nincs ellentmondás ezekben a szövegekben,, ugye nincs???
Nyugtasson meg, kérem.


imádom az ilyen kiscsajokat, akik fejből vágják az életművemet. megnyugtatlak: nincs.
-lyla- 2007.03.07. 20:41:56
"és ha a fél országnak lenne vebje, akkor mi a bánatra használná...?"

A nagy változás az lesz, amikor netre költözik a TV (+mozi, könyvtár, videotéka, cd-kölcsönző), és blogja lesz az Esti mese macijának is. Az interaktív, net-alapú TV-t egyébként a multik fogják leginkább nyomni, mert a reklámok hatékonysága (meg a mérés pontossága) jelenleg szar. Az igazi az lesz, ha majd kattintani is lehet a személyre szabott reklámokra...

A segghülye, alkoholista, ultraprimitív ill. másrészről az életkoránál fogva konzervatív lakosságon kívül három olyan réteg van, akiket valószínűleg érdekelne a net, de jelenleg nem tudnak kapcsolódni: a falusi értelmiségi/szellemi/feltörekvő kétkezi lakosság rétege (egyszerűen nincs kiépítve az infrastruktúra), másrészről az a réteg, aki nem tud havi 5 eFt-ot áldozni erre a célra, mert nincs miből, a harmadik pedig az a réteg, aki még mindig túl műszaki jellegűnek tartja az internetes kapcsolódást, és inkább más, számára egyszerűbben elérhető médiát fogyaszt (vagy talán nem is tudja, hogy miről szól ez az egész, annyi jön le neki, hogy porhó meg bombarecept).

Én is imádom magát, artista űr!:)

Nem tudja, hova lett a hozzászólásom?
És a válasza rá?

Ugye nem hagyja, hogy konkolyt hintsenek szerelmünk tiszta buzája közé?

Kurva iszlámos ufók, csak ők lehettek.:D
Nyugtasson meg mégjobban, drága Árpi.

Mohózás a számítógépvásárlás.
Ebben a fosországban a sok szerencsétlen birkamagyarnak még internetje sincs.
ööö... az a jó,legalább kevesebb segghülye ír a netre.

Jól hoztam össze?

Valami nem stimmel valahogy.

Nagyon hálás lennék, ha időt szakítana, és megmagyarázná.



RE: höndör 2007.03.07. 21:05:42

OFF: Ha nem vigyorog a képedbe azonnal a (tök felesleges) tartalomszűrő ("érvénytelen hozzászólás"), akkor többnyire elmegy a komment akkor is, ha nem jelenik meg következő frissítésnél (műszakiul: nem az adatbázismotor szenilis, csak egy kicsit bugos/átgondolatlanul összerakott a cucc). Türelem kell hozzá. Meg ctrl+c (biztos ami biztos).

RE: höndör 2007.03.07. 21:13:36

Az idők kezdetén azok voltak az evolúció vesztesei, akiknek nem volt elégséges fizikai erejük, nem voltak megfelelőek a testi adottságaik. A fejlődés következő fokán az agy diadalmaskodott az izomkötegek fölött, a brute force-ot mindinkább felváltotta a szellemi erő. Később árnyalta a képet, hogy (teljesen igazságtalanul, de alapadottságként) az sem volt mindegy: hová születtél. A modern korokban negyedik tényezőként csatlakozott az előbbiekhez a tájékozottság, az információhoz jutás kiváltsága (hiába vagy erős és okos, ráadásul tele dellával, ha nem tudsz a világról semmit).

Jó esetben a négy tényező pozitív (ráadásul egymást is erősítő) egyensúlyban van (kicsit tágabb értelmezésben: a jó családból származó, megfelelő körülmények között élő, testileg, lelkileg, szellemileg egészséges fiatal nyitott szemléletben nevelkedik és fokozatosan megismeri a világot). Sajnos a négy tényező közül a legtöbbször nem mind adatik meg, ami különféle anomáliákhoz vezet.

Ezen a mezsgyén haladva talán megfejtheted a fentebb általad idézett gondolatokat és a köréjük épülő rendszert...

a mennyiségi ugrás egyben kurvára minőségi.
az, hogy most egy postodhoz 400 kommented van, az más, mint amikor hat darab email volt a visszajelzés egy cikkedre.

mer, exponenciálisak a trendek. a userek nagyobb része generál tartalmat, mint régen és ez a mennyiségi ugrás minőségi változáshoz vezetett a tartalmakban.

másképpen néznek ki a tartalmak ettől.
ezt nevezhetjük 2.0 nak
RE: schultze · inglobwetrust.blog.hu 2007.03.07. 22:14:39

"mennyiségi ugrás minőségi változáshoz vezetett a tartalmakban.
másképpen néznek ki a tartalmak ettől.
ezt nevezhetjük 2.0 nak"

Így is felfoghatjuk. Web2.0 = a szemét diadala :-)

Ez vmi tavolba hallo kezi keszulek a kepen?
Háj evribudi! Szabad-e ide betörnöm új időknek új böszmeségeivel? Na mind1, megteszem. Átjöttem az amőbából, mert nehézkes és böszme és a legjobb részeket kimodizzák.
Azaz az igazság, hogy részemről a web2 a felismerhetetlenségig le van sz@rva, úgyhogy ha lessz 1 jobb téma, jövök.
Azt már értem, hogy mi a különbség a Web 1.0 és a 2.0 között, de mi a franc a 2.2? És mi volt a 2.1?

Valaki?
Fűrészportalanítást vállalok, hali, lyla és a többiek! Web 20-100 ulti, redurkmars. Kinél van a piros hetes, hé?

Az az előző két nagydobraverés volt amiről ön lemaradt és most joggal érzi rosszul magát tudatlansága miatt.
Leülhet, egyes!
Majd ha már nem vevők a szponzoraink egy kettő-pont-kettes előadás sorozatra, tartunk egy kettő-pont-hármast. Ha minden jól megy addigra valaki csak bedob a köztudatba valami új szabványt, vagy szolgáltatást ami elviszi az egészet a hátán. És akkor ön újra nézhet bután. Mi várjuk önt, jöjjön el előadásaink egyikére. :)
Kedves Árpád!

Lehet, hogy 97-ben csináltad az első weblapod, de a webkettő lényegét azt hiszem, mégsem értetted meg. Egy kis segítség: mark.hu/2006/05/28/mi-az-a-web-20/
Azt írod, a blog webkettes. Eszerint Angelday 2001-ben webkettes volt. A többi alapján az Internetto fóruma is. Lassan az lesz a kérdés, mi volt a webegy.

persze te ugye magad is a buzzwordok lovagja vagy.
a webketto egyetlen igazan komoly erdeme szerintem, hogy felhivta a figyelmet annak a lehetosegere, hogy bizony barki megragadhatja a pennat es belemondhatja a magaet a vilagba.
merthogy divatossa valt blogot irni, megnyilvanulni uberdizajnos formaban, nagyon ujszerunek beallitott nyelvezettel az interneten, meg a proli hetkoznapi vilagtol elszakado halozati kozossegekben tenykedni.

ez letrehozott irdatlan mennyisegu szemetet is, ugyanakkor ennek eredmenye nem keves jo, orvendeges produktum is.

szoval szerintem pusztan annyi a lenyegi kulonbseg, annyi a "forradalom" azokhoz az idokhoz kepest, amikor meg "apu nem tudott beleulni a keszbe", hogy mastmar lenyegesen tobben kommunikalnak ebben a formaban, ezaltal egyre nagyobb az a ter, amiben - bar valoban nehezebb a kereses, mert nagy a zaj - figyelemre melto gondolatokra, produktumokra talalhatunk.

szoval szerintem osszessegeben nagy a zaj, de jo adast is tobbet lehet fogni.
szoval szerintem ez a webketto dolog leginkabb csak egy divatos jelenseg, ami rairanyitott az internetben rejlo alap lehetosegekre a szelesebb koru figyelmet.
kb annyi a tortenet, hogy sznob nethuszarok osszegyujtottek az interaktivitast lehetoveg tevo komponenseket, egy rakas mar korabban meglevo fogalmat egy kozos halmazba pakoltak es elneveztek webkettonek. de akarhogy nezzuk, a webketto osszes lenyegi komponense megvolt mar a webketto "kikialtasa" elott is.
ezert van, amit arpi is ir, hogy angelday mar akkor webkettes volt, amikor magukat mindenaron a leheto legmodernebbnek beallitani szandekozo sznob arcok meg ki sem jelentettek a webkettot.
>Így is felfoghatjuk. Web2.0 = a szemét diadala :-)

pomtosam. mint a demokracia.
elotte voltak a minosegi kiralyok es uralkodok, akik arra szulettek, hogy orszagokat iranyitsanak. most meg mindenfele jottment hozzanemerto (a te szohasznalatoddal szemet) szavaz arrol, hogy ki legyen donteshozo.

vissza kene terni a jokis regi idokre, amikor meg jo volt.
>Anr, te így definiálod a webkettőt, más meg máshogy. Épp ebben rejlik a dolog egyik lényege ;)

nagyon egyetertek.;)

probalkozom mas oldalrol:
a web2.0 celja önszorakoztato kozosseg letrehozasa, ami nem fullad bele a sajat szemetébe(szaraba). a forum belefullad (lasd. index pol.forum)
>persze te ugye magad is a buzzwordok lovagja vagy.

a szamitastechnikai sales a buzzwordokrol szól. a megrendeloket jol el lehet kabitani mindefele szavakkal, amiknek csak a fele mogott van ertelmes tartalom. lehet oket jol keverni. barhol megkapargatjak van benn nemi ertelem, de marad boven implementalasi szabadsag. :)
a konferencian is gondolom olyanok adtak elo, akik el akarnak adni valamit.

hogy mire is jo a web2.0 azt szerintem a legjobban Barack Obama kb. 2 hetes kampany oldalan lehet megnezni.
my.barackobama.com/
kialakult 2 het alatt egy onszorakoztato kozosseg, akik megcsinaljak a politikai kampany nagy reszet ingyen. csak mert azt szeretnek, ha hozzajuk hasonlo ember lenne a nyerne az elnokvalasztast.

nem hiszem, hogy a web 2.0 nagy penztermelo cucc lenne, de kozossegepitesre barhol alkalmas. mert ez a lenyege.;)
talaltam valamit ami nektek elegge szimpi lehet:

The Web 2.0 Bullshit Generator™
emptybottle.org/bullshit/
Instructions:
1. Click the button.
2. Watch the bullshit appear in the box.

;)
Bocs, hogy technikailag is hozzateszek a web2.0-hoz, de azert van kulonbseg. Egyreszt, regen nagyjabol szabvanyos volt browserben futo dolgok nagyresze, ma mar inkabb vakszerencse alapu. Hozzateszem, velemenyem szerint a flash-nel ostobabb szarsag nemigen van, talan a quicktime (weben). Es akar csak a dotcom, ez is egyfajta megjelenes a hetkoznapi ember elott, olyasmi mint az egbolt 2.0, vagy a vilagur 2.0. Osszegezve a web1.0-at a szabvanyok adtak, a web2.0-at meg a tartalom, nagy fejreallas is lesz ebbol. Mar most latszik, mert az index keresoje evek ota hasznalhatatlanul mukodik.
egy: a web 1.0. 1993 óta létezik (vagy 1991 óta, kinek melyik tetszik), tehát ha 2001-ben is létezett valami, az attól még lehet webkettő

kettő: amúgy szerintem is a web 2.0. egy lufi, ami nem szól konkrétan semmiről (bár valószínűleg 30 év múlva visszatekintve egyszerűbb lesz átlátnunk a dolgot, tekintve hogy benne vagyunk abban a valamiben, amit sokan így neveznek). Bár azért a könyvtárfa-rendszer és a taggelés közt van némi különbség...

három: ez az e-kutyabőr lengetés vicc akar lenni? én meg hix mókára írtam, akkor nyertem?
Az jó, hogy Tóta W. web-mindahányas múltjából itt a leírás, de legyen itt valamennyi azok kritikájából is!
Úgy egy évvel ezelőtt ezt követtem el róla, a Blogsuli 2-ben:
"... megtaláljuk például (hál' Isten) DIURNUS-t, a klasszikust, vagy TÓTA W.-t, aki egy más publicisztikai izlésvilág felől közelít a világhoz, belemarkolva bármibe, amiből a szó-balhé révén a valóság előrángathatató."

Ám be kell valljam, akkor még magam sem tartottam Tóta W.-t "igazi" bloggernek, hanem - szégyen ide, szégyen oda: "blogbárónak".
Ahhoz képest meg már olykor ide járok!
Bocsesz, csak a teljesség kedvéért volt :-)
"..Erősen ifjúkori, de szellemes kis írásokat közöltem... bla-bla-bla
SZÁNALMAS ÖNTÖMJÉNEZÉS!

Mit hiszel magadról, Tóta W? Hogy te sz.a.r.t.a.d. az internetet webegyestül meg webkettestül?
chimie: nincs itt kutyabőr, már akkor is volt egy csomó őrültnek lapja az extrán. csak illusztrálja azt, hogy a webkettő már a webegyen létezett.
Nincs Web2, Internet van, ami meg fejlődik. A régi Skodákban nem volt klíma a maiakban meg van. Skoda? Skoda. Csak fejlődött.

Az egész verziózás egy nagy marhaság, mostmár ugye 2.2 van... felesleges. Az új funkciókat vagy kihasználom, vagy nem, léteznek. Szerintem amúgy, ha osztályozni kell, akkor valahol a Web 0.57-nél tarthatunk.
Hörrr. Most komolyan ennyire nehéz belátni, hogy a "web2.0" mint marketing-cimke van jelen, de - mint az civilizált üzletnél szokás - van némi tartalom is mögötte? :D Hihetetlen.
A web2.0 megpróbál egyfajta motor lenni. Populáris műfajjá tenni a webezést. Interaktívvá, ha úgy jobban tetszik.
S megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ő is alakítja a tartalmat. Van beleszólása. Lehet hangja, nem szimpla befogadó.

S itt van éppen a népítélet pozitívuma: a felhasználók pontosabb, korrektebb, életszerűbb adatokat kapnak, de szerkesztett, előre meghatározott formában. A tartalmat mind a szerkesztők, mind pedig a felhasználók módosítják. S ennek eredője lesz az, amit aztán az olvasók megkapnak.

Szemben az Index eredeti profiljával, ami inkább az újságokkal közös: az olvasó passzív befogadó. Nem alakít a tartalmon szinte semmit.

A fórum meg valahol a kettő között van. S ráadásul ott rendezetlen, fésületlen formában _lehet_ jelen ugyanaz az információ.
most itten konstruktív leszek.

ez a politográf izé nekem megtetszett.

ha valakinek van kedve csinálhatna valami javas cuccot, amivel a fórumozó az adott témában berajzolhatná magát a koordináta rendszerbe. a bloggernek (jelen esetben Árpádnak) meg esetleg joga lenne odébb tolni egy pupákot, ha az illető önértékelése nagyon gáz.

oszt akkor látnánk a táborokat. fel lehetne tenni az jobb felső sarokba.
Jó dolog ez a vebkettős húzás De rabja leszel és olyan a hatás Mint heroinfüggőnek a tűvel a szúrás Vagy román kurvának a kétrongyos kúrás Léted eleme lesz és magával ragad És még kebled a büszkeségtől dagad Hogy műved mily jó tőről fakad Nem veszed észre, hogy leégeted magad Mert amit leírsz az nagyrészt csak salak És nem illenek a szádba a szavak Mert te se vagy más, csak egy unatkozó alak Akit bezárva tartanak a nyirkos panelfalak És így kiált a világ felé csöndben, mint álló kajak A csűrben, miközben egy új világ mellette elhalad
Kedves Árpád!

A web2-t úgy kell felfogni, mint egy új netes műfajt.
Ha az irodalmat veszem alapul, úgy pl. a stílusirányzatok mesterségesen létrehozott kategóriák. És ami fontos: utólag létrehozott kategóriák! Tehát irodalom tudosok végignéznek a kultúra történelmén, és azt mondják: a XVIII. század folyamán felismerhető egy új, markáns vonal, amire az érzelmesség, az elvágyódás (egyszerüsítek) jellemző, és számtalan irodalmi alkotáson egyszerre jelentkeznek ezek a jegyek, nevezzük el ezt a folyamatot romantikának. Innentől fogva hivatkozni lehett művekre, korszakra és stílusjegyekre a romantikus jelzővel. Ami fontos: idő kellett ahhoz, hogy ezeket a vonulatokat felismerják. Utólag nevezték el.
Ennek mintájára elmondható: a net világában egy ideje markánsan megjelent a "laikus" felhasználó részére lehetővé tett megjelenés. Nem datálható pontosan mikortól, de mára mindenképp jellemző. Elnevezzük webkettőnek. Az nem számít, hogy '91-ben ki hogy tette közzé anyagait, az lehet a preweb2, a lényeg, hogy úgy 2005-től nagyban egyszerűsödtek a publikálás lehetőségei, kifejlődtek az eszközei, megszaporodtak az ezt lehetővé tévő alkalmazások, felületek.
Ami még fontos: most web2-t kiáltanak, de még sokat fog finomodni a fogalom. Tán tíz év múlva tiszta lesz: mi web2 és mi nem az. Persze épp ehhez kellenek az ilyen diskurzusok.
süti beállítások módosítása