W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Szerény javaslat

2007.02.27. 08:00 Tóta W. Árpád

weep, o mine eyesMint tudjuk, a világ legnyomorultabb helye Közép-Afrika. Nincs mit enni, sőt inni se, viszont nagyon süt a nap, rengeteg igen fájdalmas betegség terjed, és nemhogy kórház, de fájdalomcsillapító sincs. Vannak viszont lovas és terepjárós milíciák, amelyek – államrend híján – szabadon rabolhatnak és ölhetnek, és meg is teszik, nap mint nap. És van ugyanez még kegyetlenebb kábítószeres gyerekkatonákkal. Aki Fekete-Afrikába születik, vagy ma ott él, annak szinte biztosan a leírhatatlan szenvedés, a rettenetes fizikai és lelki kínok, valamint az állandó nélkülözés és a vele járó elállatiasodás lesz osztályrésze.

Nem tudunk rajtuk segíteni.


Lehetetlen. Két fő oka van ennek.

Az egyik a mi saját irigységünk. Emlékszem valami számításra – nem biztos, hogy pontos, de nem is elképzelhetetlen -, amely szerint egyetlen amerikai repülőgép-hordozó hajó árából legalábbis meg lehetne kezdeni a teljes Szahara rekultivációját. Búzamezők a sivatagban, vagy kuszkusz, vagy amit ezek esznek.

De mi nem adunk egy hordozónyi pénzt, hanem megtartjuk magunknak, mert a haditengerészetnek kell a tizenharmadik anyahajó, a Szahara viszont kívül esik az akciórádiuszán, hiszen ott nincs is víz.

Viszont ha adnánk is, mi lenne akkor? Ha összedobnák a világ gazdag államai a pénzt, nesztek szegény négerek, öntözzétek a Szaharát, nos, akkor sem lehet célba juttatni az adományt. Ehhez ugyanis kéne valamilyen infrastruktúra, egy szervezet, ami elosztja a pénzt. Közép-Afrikában a humanitárius segítség rendre kövér, nagyvirágos ingbe öltözött, gengszterrapper jellegű tuskó gorilláknál köt ki, akik orosz és kínai fegyvert vásárolnak belőle. Dobálhatunk mi akármit Afrikának: Idi Amin Dadákat és Mobutu Sese Sekókat gazdagítunk vele.

Magyarán ha adakozással akarnánk segíteni Afrikán, akkor mindenekelőtt meg kéne szállni. Vagy el se kellett volna jönni. Ez meg egy csomó áldozattal járna, amit talán még Kína se vállalna.

Még nagyobb katasztrófát okoznánk egyébként azzal, ha valamiképpen – noha ez, mint már leszögeztem, lehetetlen – Afrika népének megadnánk a mi európai életszínvonalunkat. A környezeti katasztrófához bőven elég lesz az is, ha a kínaiak autóra váltanak a bicikliről.

Tehát a közép-afrikai emberekre gyakorlatilag egészen biztos, hogy még minimum száz éven át az elképzelhetetlen szenvedés vár. Már amelyiknek nem sikerül átszökni Spanyolországba, hogy vad szokásaival aztán ott okozzon problémákat.

Hogyan lehetne ennek mégis véget vetni?


Kontinentális euthanáziával, kedves barátaim. Vegyük ezt a százéves határidőt, tételezzük fel, hogy száz év múlva lesz Afrika legalább annyira élhető, mint a hizlalda a disznóknak. Eszerint a most ott élő hétszázmillión kívül még legalább két-hárommilliárd pusztul el szörnyű kínok közt. Zsiráfszarba mártott machete által, szadista, beszpídezett gyerekkatonák kezétől, vagy ebolában, vagy szomjan. Számoljuk ki egyszerű véralgebrával, mi a jobb: kevesebb szenvedés vagy több.

A neutronbomba után minimális sugárzás marad vissza, az így sterilizált környezet élettelen tárgyai nem károsodnak. Afrika a mosogatás után szinte azonnal beköltözhető. Benépesítését pályázaton oldanánk meg: a jelentkező államok vállalják, hogy működő társadalmat, nyereséges gazdaságot, változatos élővilágot hoznak létre az elnyert területeken. A sugárkezelésben elhunyt jelenlegi lakosságnak látványos emlékművet állítunk: meghaltak, hogy mi élhessünk.

Mivel neutronbombák ma hivatalosan nem állnak rendszerben, és bevetésük nemkívánatos félreértésekre adhat okot, az Afrikának békét és boldogságot hozó hadműveletre az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Kínának közösen kell felkészülniük. Együttműködésük hozzájárulhat a globális feszültségek enyhítéséhez, ahogy az újrakezdő kontinensen megnyíló terjeszkedési lehetőségek is.

Igazán sajnálom, de senki jobb ötlettel még nem állt elő. Ez az optimális megoldás. Ügyelni kell arra, hogy az északi sáv nagyjából működő államai ne sérüljenek, illetve megfelelő kártérítésben részesüljenek, akár úgy, hogy élőmunkával hozzájárulhatnak az újjáépítéshez. A beavatkozásnak meglepetésszerűnek kell lennie, hiszen ha szegény párák megneszelnék, nyilván menekülni próbálnának, ami további fölösleges szenvedéssel járna.

A kiürítés után létrehozandó amerikai, európai, kínai és orosz zónák közt minden bizonnyal lesznek összezördülések, sőt talán háborúk is. Ezeket azonban már nem bozótvágó késsel, népirtás keretében fogják megvívni, hanem precíziós fegyverekkel, ahogy a huszonegyedik század civilizációjához illik. Afrika megmenthető, de előbb el kell pusztítani.


Címkék: kulturális ajánlat külpol

585 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3440712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: baileyandassociates.net 2018.06.08. 10:12:56

Surprise for Frankfurt - tangerinedream.hu

Trackback: phyto power caps funciona? 2018.01.29. 11:50:20

Martin Gore új szólóalbuma - B-oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi az épp most voltál moziban, netán Freit is néztél tegnap???
Különben vannak pozitív példák is, normálisan működő afrikai országokra, pl. Botswana, Namíbia.
Most olvastam végig... Árpi, ez remélem, nem komoly... Csak provokálni akarsz, ugye? A szomorú az egészben az, hogy ha mégis komolyan gondoljuk ezt az egészet, valóban arra a következtetésre juthatunk, hogy minden megoldás rossz, de ez az összes rossz közül a legjobb... Basszameg! Ez nem lehet igaz!
Ne haragudj, de ez egy sokkolóan eszement javaslat, még gondolatkísérletnek is rémisztő.

Megjegyzem, mégha megis történne a "kiűrítés", utána nem lenne infrastrúktúra, mint ahogy most sincs.
Ha betelepítesz a pusztába embereket, szerinted mihez kezdenek ott?

Belegondoltál abba is, hogy mi lenne velünk az egyenlítőmenti esőerdők nélkül?
Szerintem eddig azért nem állt elõ senki sem egy épkézláb ötlettel, mert
1. Az eddigi tapasztalatok rosszak (katasztrófálisak)
2. Nem éri meg a pénzt és a fáradtságot (de fõleg a pénzt)
3. Talán majd elintézik "ezek" egymást (lásd Ruanda, Libéria, stb.)
4. Ezeknek még annyi eszük sincs, hogy a saját problémáikat megfogalmazzák..
5. Kínlódjanak velük az ilyen-olyan szeretet-szolgálatok...
Ja, és ott nincs olaj... Akkó meg mé segíccsünk?
Kedves hozzászólók, mielőtt tömegesen szarrá égetitek magatokat a rémüldözéssel, nézzetek utána, hogyan is kell értelmezni egy efféle "Szerény javaslat"-ot.
Kedves hozzászólók, mielőtt tömegesen szarrá égetitek magatokat a rémüldözéssel, nézzetek utána, hogyan is kell értelmezni egy efféle "Szerény javaslat"-ot.
Azér az esőerdőt meg annak élővilágát előtte takarjuk le valami neutronbombaálló paplannal.
Ha tényleg fel akarod emelni, ne segélyt küldj, ha nem menj oda és telepíts ipart. Nem kész árura van szükségük, hanem termelési kapacitásra. Korszerű mezőgazdaságra, népesedés politikára, villamosításra.
Szerintem nem reménytelen, csak marha nehéz, és valljuk be, az összes humanitárius akciónk arra irányul, hogy megnyugtassuk a lelkiismeretünket.
mivan Tota megnezted a Blood Diamond-ot?
;);)

ajanlom neked, hogy kommunikalj a BUD-bamako rally resztvevoivel. a helyzet nem ennyire szornyu, de abban igazad van, hogy igen lassan fog javulni. ahhoz az kene, hogy gyarak telepuljenek afrikaba, ugyanis a gyarak mukodesehez nyugalom, es szakmunkas kell. egy gyemany banya eluzemel rabszolgakkal egy haboru kellos kozepen is.

masreszt kicsit jobban kifejthetned ezt a jobb 2 halott, mint 3 tipusu erveidet.

egyebkent a klimavaltozas miatt afrika igazan szopo agra kerult. a teljes sub-szahara teruleten gyakorlatilag megfelezodik a csapadek. szazmillios nagysagrendben fog csokkenni a nepesseg nehany 10 even belul.
vegul is ez is a modern tarsadalmak (gyk: pl mi magyarok) altal elkovetett tomeggyilkossag, csak a nemzetkozi birosag elott kevesbe tamadhato, mint mondjuk egy atomtamadas.

ugyhogy varjunk, kipusztulnak nemsokara. es uj lebensraum jon letre az arja nyugati kulturanak.
Ha már az ilyen megoldásoknál tertunk, nem értem, miért hagyod ki Észak-Afrikát. Tkp. a világpolitika rákos válsággócát is ki lehetne így "kezelni" Líbiával kezdve aztán szépen kelet felé haladva Egyiptom, Izrael/Palesztína, Libanon, Jordánia, Szíria, Irak, Irán, Jemen, Szaud-Arábia, Kuvait, meg a kis alibaba emírségek, oszt' béke lenne, lehetne menni fényképezgetni műemlékeket, szentföldeket.
Bár az is sokat segítene a békeharcban, ha az Málta, és esetleg Ausztrália és Új-Zéland kivételével az összes olyan országot sugárterápiának vetnétek alá, ahol az angol a hivatalos nyelv. Az anyagi javak termelése vagy tíz, a felhasználásuk meg 70-80%-kal csökkenne. Megállna a kedvezőtlen klímaváltozás is. Meg ha már a fekete bőrűekkel van bajod, utóbbi módszerrel is elpusztulna a fele. Oszt' jutna mindenkinek étel, ivóvíz...
Szerzőnk nemrég szívhezszóló véleményt közölt ugyanitt, sőt megnyomatékosította egy fenyegető videóval, miszerint mér nem figyelünk má a külpol témára. Elfog a düh stb...

És most Szerzőtől itt a cikk. Alulról építkezik úgy láccik.

A visszagyarmatosítás szokott lenni a szalonképes marhaság, ez nagyobb és provokatívabb.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy délen is van egy relatíve normális rész. Meg középen is talán egykettő. Illetve nyírjuk ki Elza összes kölykét is.
Árpád, liberálisokat akarsz pukkasztani? Bucó nyomdokaiba akarsz lépni? Nem fog menni szerintem.

Az a baj az ötlettel, hogy kipusztulna a sok vadállat is, meg az esőerdő, kampó lenne nekünk is. Valami olyan bomba kell, ami csak emberre jó.
Árpád, ez most mire volt jó? Ízléstelen, nem kicsit, nagyon.
Tudjátok mi a legkeresettebb cikk Európában? A villamosenergia.
Belegondoltatok már, hogy micsoda energia termelési lehetőségek vannak Afrikában?
A dús vegetáció, lehetővé teszi a bioerőmű telepítést. Vagy a nap- és szélenergiára is lehetne építeni.
A Szaharában ki sírna egy atomerőmű miatt?

Szerintem lehetőség van, csupán akarat nincs. Ezért elöszőr a normálisabb országokban kellene megjelenni, aztán lehet beljebb menni.
onedin kenedi

tudsz jobbat?
mond. erdekelne.
Helyesbítek, van olaj. Nigériának évente több bevétele az olajból, mint a Latin-Amerikában lassan vezető szerepre pályázó Venezuelának. Csak olyan ügyesen lopják szét a pénzt, hogy az egy főre jutó GDP kisebb, mint Szenegálban, ahol a hal és a földimogyoró a fő bevételi forrás.
Ez rettenetes...
Még egy-két ilyen írás és mehecc vissza a balettbe ugrálni, azaz, hogy írhatsz megint a MH-ba, sőt, akár a Nemzetbe is. Csak ne felejtsd el zsidóra cseréli az afrika szót.
Ügyesen tesztelsz minket, de remélem meg fogsz lepődni a kommenteken és kiderül, hogy van sok, normálisan gondolkodó ember – még itt Magyarországon is –, aki az ilyen hülyeséget egy szempillantás alatt visszautasítja nemcsak elvakult soviniszta sámánok.
Ha nem ez lett volna a célod és komolyan gondolod ezt az egészet, akkor kérlek elment az eszed.
Amúgy meg az eddigi cikkeidből már kiderült, hogy ennél az "egyszerű" megoldásnál te kicsit komplexebben látod a világot.
Remélem igazam van, ha igen, akkor jó munkát!
>Szerintem lehetőség van, csupán akarat nincs.

ahhoz, hogy az uzlet mukodjon alsosorban biztonsagra van szukseg. fizikai, jogi, kozlekedesi,... biztonsagra.
afrikaban ez nagyon nincs meg. haboru haboru hatan. azt kellene megerteni, hogy mi miatt eri meg az ottani eros embereknek a kozepkori haduras vilagszemlelet.
tuti azert cisnaljak, mer tigy jobban jarnak penzugyileg. amig ezt nem latjuk, addig eselytelen valodi megoldason gondolkodni.
arpad, meg csinalja amihez ert. mindenkibe ott rug bele, ahol a legjobban faj neki;)
Az biztos hogy egy ilyen közegben felnőtt népet nem lehet menekültként integrálni, mert elszabadul a pokol. Azért a szó szerint emberszivet reggeliző, köszönésképp kezet csonkoló szétdrogozott fiatalokból vajon miféle nemzet nő ki?

Azért a libériai példa is érdekes: megérkeztek a lázadozóbb rabszolgák akik a nagy szabadságban rögvest még kegyetlenebbül rabaszolgaságba taszították az őslakosokat.

Fura, jóhiszemű logika nem ezt követelné, hanem hogy majd a nagy szabadságban élnek együtt boldogan. Valójában inkább a megtanult mintát adják tovább amint ők kerülnek domináns helyzetbe, sőt még brutálisabban ahogy tanulták.
Vajon a megcsonkolt, halálrafélemlített, őrültre kínzott népek mit adnak tovább? - mert itt már tényleg pár generáció óta nem igazán beszélhetünk emberi működésről, csupán a remek túlélési vadállati ösztönök bekapcsolásáról és állandósult működéséről. - mielőtt valaki megpendítené a rasszizmus vádját, ez bennünk is megvan, megfelelően cudar körülmények között bármelyikünkből előjön a farkastörvények szerint élő kéjjesen vérengző-baszó vadállat.
Egy neutronbombázást csak a leg ellenállóbb szervezetek élnének túl, a csótányok, bizonyos más, földbe tojó rovarok, barlangokba húzódó szúnyogok, patkányok, és a növényzet egy része mutációkkal terhelten. No meg persze a vírusok, a spóraképző húsevő baktériumok, a kékalgák, és talán még néhány vedleni húzódó mérgeskígyó. A megmaradó, többségében lebontó szervezetek hihetetlen szaporodásnak indulnának, amíg a sok dögöt visszaadják az anyag-körforgásnak, aztán, mivel egyszerre fogyna el a tápanyag, vagy az oxigén, vagy valami más a vízből, tömeges algapusztulás alakulna ki.
Tehát csak az maradna Afrikából, ami rossz.
Specifikusabb, csak, vagy szinte csak emberek elleni módszereket is kidolgoztak már. Ilyen az USA-ban felturbózott és emberek fertőzésére átalakított HIV-vírus, ki is irtotta volna pár év alatt egész Afrikát, ha pár hülye kísérleti buznyák be nem juttatja a meleg prosti körökbe, és így már muszáj ellene tenni valamit...
natu wazze, lelőtted amit énakartam....
De Árpi sztem leülsz vhol, és elédjárulnak, és egyenként fejbecsapod őket egy baseball ütővel. 20 néger (afroafrikai) után ütőcsere.
Jaja, Elza is megszopná, ezér vannak a beszpídezett gyerekek, azok csak egymást ölik. Hát igen, a négerek... Jól futnak meg ugranak ( az megvolt amikor Vince Carter átugrotta a 2.10m-es franciát az olimpián zsákolás előtt?) az államszervezés tudománya, az nem a sajátjuk. DE! Erről is nyilván a Katolikus Egyház tehet.....
1 vicc jut erről eszembe, kedves TWA. Mi az? 120 ügyvéd (cigány, zsidó, buzi, fideszes, komcsi, kinek-kinek ízlése szerint) felpuffadt teteme sodródik lefelé a Dunán: nem tudom, de kezdetnek nem rossz.
Követve a logikádat, lényegesen lakhatóbb világunk lenne, ha nem csak Afrikában, de a többi földrészen is kiirtanánk a fölösleges populációt. Ki a fasznak hiányozna mondjuk 1 milliárd kínai? Maradnának elegen így is. Latin-Amerika megritkításával megállíthatnánk az esőerdők pusztulását. Indiában egyenesen örülnének, ha hamarabb jutnának a nirvánába. Az arabok koszos terroristák, tutira megérdemlik az atomot. Észak-Amerikában sajnos már beelőztek az őslakosoknál, de fene bánja, lőjük agyon a négereket+latinokat+kelet-európai bevándorlókat.
1 hibát találtam még az ötletedben - ki a faszom marad kizsákmányolható rabszolgának? Nehogy már nekem kelljen csinálni a reggeli tejeskávét, wazze...
Kiváncsi vagyok ebbe az abszolút semleges témába ki és mikor tudja belekeverni a következőket: FIDESZ,kommunista,MASZOP,libsi, diktatúra, rendőrterror,Fletó,Viki stb.
Arpad ennek a "cikknek" is van szinvonala, mintha a Fradi-MTK-n a bekurjongatgast politikai elemzesnek hivnank. Jaj. Koszonjuk Afrikarol szolo melyrehato gondolatmeneted. Ennek a mufajnak van valami neve? Ertelme?
>Nehogy már nekem kelljen csinálni a reggeli tejeskávét, wazze...

ez ugy korrekt, hogy miutan kiirtottal mindenkit te is ongyilkos leszel. az orok vadaszmezokon ugyis a szolgaid lesznek minden;)
Semmi kétség, Árpád,
eszmefuttatásod elmegy a Kocsmai Geopolitikai Stratágák Tanácsa (KGST) heti műsorszámai között...
Egyébként pedig, szerintem, ezzel a szöveggel beálltál azon vulgárpolitikusok sorába, akik éjt nappallá téve azon agyalnak, hogy melyikük tud nagyobb ostobaságot fölböfögni önmutogatás céljából. Keresedd fel, barátom, gyógyszerészedet és orvosodat -- sürgősen!
"bszolút semleges témába ki és mikor tudja" : a válasz Dr Borivoje, 08:40:58kor.
fajdalmasan gondokodasmentesek vagytok.

megprobalom leforditani a cikket, hatha segit rajtatok;)

a feladat:
mondjunk egy 2-nel nagyobb nem tul nagy szamot.
arpad ravagta, hogy 1000000 ti meg itt sirtok, hogy vazze, az krva nagy szam.
aranyapaim mondani kell kisebbet!

vagyis: van problema (igen van, afrika nem a kanaan)
az eddigi megoldasok nem mukodnek. nagyon nem.

arpad mondott valamit ami megoldja. jo nagyot szol, de megoldja.
nem sirni kell, mondani kell normalis megoldast.
hajra lehet hasznalni az agyatokat nem csak arra, hogy tartsa a hajatokat;)
Az a bibi, hogy a fehér ember kivonult a gyarmataival viszont a régi gyarmattartó államok szerepét átvették a multivállalatok, amelyeket semmiféle erkölcsi gát nem köt semmihez.

Gyakorlatilag a legtöbb afrikai országban, ahol balhé tört ki v.miféle gazdasági érdekeltsége van egy nagyobb multinak, vagy éppen ásványkincsei, amelyre fáj a foguk. Ilyenkor fogja magát a multi bevásárol fegyverekkel felszerel lázadóbandákat, és nekiengedi a helyi kormánynak őket, aztán , ha nyernek ő kapja a kitermelési jogokat.


Remélem ez ilyen polgárpukkasztó iromány akart lenni. Másnak túl durva, még ha van is benne némi igazság ;)

Egyébként szerintem az újbóli megszállás sokkal jobb lenne. Gondolj bele mennyi európainak (zsoldosok) jelentene bevételt ;) A munkálatokat meg bízzuk az őslakókra - ha nem fegyverekre költik a pénzüket hanem fejlődésre, "afrika maga lenne a paradicsom" (asszem a Blood Diamonds-ból idéztem), csak kell a fehér ember, hogy röviden tartsa a pórázt.

Neutronbombák nem csak az embert ölik meg, hanem minden élőt. Városokban történő alkalmazása még rendben van, de egész nagy területeken... Hát... Ki tudja milyen eredményekkel járna. :) -> nem lenne szafarizás, akkor meg minek menne oda a fehér ember, meleg van, homok van, pára van, sivatag van, dzsungel van. Brrrr. Nem nekünk való az.
malacfül:
Ja ennek a műfajnak is van neve, ez az antigonzó stílus. Mikor úgy írsz valamiről, hogy közbe sejtelmed sincs róla.
RE: ostapbender 2007.02.27. 08:40:06 -

Kihagytad, az európa közepén az egyik legjobb természeti adottságokkal rendelkező medencében élő kis népet akik szétbasszák az országukat, míg mások ócska talajú sivatagos, vagy csupa tél országban nagyságrendekkel hatékonyabb mezőgazdaságot folytatnak....
Anr, na ne már, legyen az alaphang is komoly. Majd akkor lesz komoly hozzászólás is. Egyébként beírtam a visszagyarmatosítást. Az is marhaság, de nem ekkora.
szerintem ez a cikk túlzóan provokatív, egyáltalán nem ösztönöz beszélgetésre, továbbgondolkodásra, se megoldás keresésre.

bár e cikk olvasata után felmerül ötletként, h talán nem Afrikát, hanem a volt gyarmattartó birodalmakat meg szarkavaró felsőbbrendű "civilizált" országokat kellene neutronbombával eltörölni a Föld színéről.

ez esetleg megoldaná a harmadik világ problémáját, nem szívná senki a vérüket. mert többek közt mi az ő szenvedésük és kiszákmányolásuk révén húzhatjuk le a klotyót ivóvízzel.
Ennél nem nehéz jobbat mondani, bármi, amiben nincs tömegpusztítás, már ennyivel jobb.
hát ha már így, akkor akár nyugodtan csinálhatnánk egy egyész glóbuszt átívelő ilyen neutronbonbás tisztogatást. gusztustalanul hemzsegünk ezen a bolygón (mondjuk szerintem tényleg). szopás meg van máshol is, nem csak afrikában: kínában, indiában, pakisztánban, columbiában stb... ahol meg nem a szenvedés miatt kéne kiírtani az embereket, ott a sötét suttyóság meg a föld tönkrecseszése miatt jöhetne a kaszás.

szóval támogatom az ötletet. kezdjük magunkkal, kedves Tóta W?
A másik ilyen tényező a multik mellett az un. béke vallása , amely ma is bőszen folytatja a dzsihádot Afrikában, és dollármilliókat nyomnak a különböző iszlámista lázadóknak fegyver formájában a hit terjesztésére. -
> Ilyenkor fogja magát a multi bevásárol fegyverekkel felszerel lázadóbandákat, és nekiengedi a helyi kormánynak őket, aztán , ha nyernek ő kapja a kitermelési jogokat.

Az klasszikus imperializmus light változata.


>ahhoz, hogy az uzlet mukodjon alsosorban biztonsagra van szukseg. fizikai, jogi, kozlekedesi,... biztonsagra.

Ha tényleg akarnánk (igazából, annyira azért nem), akkor mennénk oda utat, vasutat, távvezetéket, csatornát építeni, és sok- sok békefenntartó...
Hosszú a lista.
De nincs igazi szándék, senki sincs, aki állná a számlát. Ez ugyanis egy befektetés, hosszú távú, és kockázatos.
Neutronbomba....ki kell fejleszteni egy megfelelő vallást, és elterjeszteni...:P
na veszem a faradsagot es mondok mukodo jobb megoldast.

hagyni kell Kinat, hogy gazdasagilag gyarmatositsa afrikat.

kinanak nagyon sok eroforrasa hianyzik. foleg az olaj. afrikaban, szudan kornyeken sok kiaknazatlan olajmezo van, csak a folyamatos harcok miatt az olajtermeles gyakorlatilag szunetel. a gyemantot lehet haboruban kapirgalni a folyoban, de egy olajvezetek rosszul viseli a bombazast.

a kinaiak az elmult 1000 ebben gyakorlatilag nem csinaltak hodito haborut. sokkal bekesebb nep, mint mondjuk az USA. raadasul az olajert cserebe el ellatja afrikat rendkivul olcso cucokkal. ahhoz, hogy javuljon a helyzet, az emberek eletminosegenek kell sokat javulnia. akinek sok cucca van az nem ugral.
ami elkerulhetetlen az a bekefentartas, es a lefegyverzes. sajnod ez sok penzbe, es sok emberbe kerul. ezt kene megfinansziroztatni a kinaiakkal;)
olcsóbb a _még_ lakott területekből sivatagot csinálni. jó-jó. meghalnak sokan. de nem itt. és különben is kevesebb lesz a banán.
nem lesz banánfánk.

úgy éreztem ehhez _tényleg_ hozzá kellett szólnom.
Szép új jövő. Csak sajna kivitelezhetetlen. Legalább annyira mint a jelenlegi gerilla kölköket átszokatni a civilizált létre.

Mi a véleményetek a "ne adományozz, kereskedj!" programról?
Worluk: Ez ugyanaz a durva leegyszerusites, populizmus, ami a mai magyar jobboldalt annyira jellemzi. :DD Na csaksikerult ideis magyar politikat csempesznem :DD
Worluk: Ez ugyanaz a durva leegyszerusites, populizmus, ami a mai magyar jobboldalt annyira jellemzi. :DD Na csaksikerult ideis magyar politikat csempesznem :DD
Hm, a neutornbombanal megjobb megoldas lenne, ha Gyurcsanyek magyarorszagra telepitenek az afrikaiakat.
Nem mondhatjátok, hogy nem szóltam időben "Szerény javaslat" ügyben... Na mindegy, én se szoktam igazából a hsz-okat olvasni.

Szóval szerintem az afrikai országoknak továbbra is pénzt kell adni, csak nem kajára, hanem _hadseregre_. A hadsereg legfelső vezetői ENSZ vagy NATO által delegált tábornokok lennének, megelőzendő a puccsokat, és a demokratikusan választott, alkotmányosan működő kormánynak engedelmeskednek. A hadsereg felszámolja a hadurakat és biztosítja a rendet. Kész.
Kicsit túl sok volt a Civilization?

Egy ilyen javaslatra még Sztálin is elégedetten csettintene, de egy közepesen elborult náci már lehet, hogy kényelmetlenül érezné magát.

Vagy lemaradt a smiley az afrikai Endlösung végéről?
Egyébként semmi szükség neutron bombákra ketyeg afrikában az AIDS bomba ...
Carnivora: "fogja magát a multi bevásárol fegyverekkel felszerel lázadóbandákat, és nekiengedi a helyi kormánynak őket, aztán , ha nyernek ő kapja a kitermelési jogokat.
"

Elképzelem milyen lehet a tesco gazdaságos hadsereg:) mindenki fehér alapon kék-piros ruhában próbál elrejtőzni és a gazdaságos fegyverek szétesnek, a lőszer besül, a golyóálló mellény pedig régen lejárt csak át lett címkézve:P
Lord_Valdez 2007.02.27. 08:57:46

Mi az üzlet abban, ha infrastruktúrát építenének ki? jönne egy másik cég belázítana, felfegyverezne egy törzset, és szépen kezdődne a polgárháború ... hagyományos afrikai recept az elmúlt évtizedekből.
Afrikával az a baj hogy kiaknázatlan a terep amiben ők a legjobbak. Gyakorlatilag pikk-pakk felvirágoztatható komplett Afrika, teljes férfi foglalkoztatottsággal.
Ehhez indítanék egy pár boeing járatot európából, gazdag/jómódú kielégítetlen fehér feleségeknek, kiknek férje amúgy is örömmel fizetné be asszonykáját hogy végre helyretegye a gyatra szexuális életük miatt válságba sodródott házasságukat. Apu úgyis állandóan dolgozik, a cerkája jóesetben is fele az african átlagnak, a testfelépítése izomzata pedig löttyedt egy african warriorhoz képest.
Sztem lenne kereslet/kínálat, és mindenki elégedetten távozna.
Ráadásul lenne nagy felvevőpiaca a gumiknak/aids teszteknek is.
Swifté konstruktívabb, de nem rossz :)
Abigél · www.ingyen-ingyen.hu/ 2007.02.27. 09:00:29

Nem verik , de az ottani nigrók okosabbak voltak nem kergették ki a búrokat , mint sok más afrikai országban tették a fehér telepesekkel. Így nem omlott össze a gazdaságuk nem hatoltak be nemzetközi multik kihasználni az ásványkincseket ...
Anr · andrej.initon.hu/ 2007.02.27. 08:58:28

"a kinaiak az elmult 1000 ebben gyakorlatilag nem csinaltak hodito haborut. "

fogadunk? :) lásd. pl. Tibet ...
Szerintem töltsük őket kolbászba, és döntsük meg a Guiness-rekordot!

Vagy: gyártsunk a hajukból matracot!

Aztán telepítsük be a fölös kínaiakat-ázsiaiakat oda, (az 1 millán felülieket). ÉS alapítsunk ott egy államot.

Barack Obamát meg válasszuk meg az elnöküknek tiszteletből!
:)
Brutális ez a neutron bomba téma.Vannak sokkal egyszerűbb megoldások pl sterilizálás.Ez is 10-20 év alatt olyan hatással bír és a környezetet sem pusztítja. Ráadásul humánus. Egyébként a természet gondoskodik magáról: Bármilyen populáció elszaporodása esetén belépnek a fékező mechanizmusok: a természetes ellenség elszaporodása, kolera,tífusz,TBC,pestis stb.Ha ez sem segít akkor jönnek az eddig ismeretlen kórokozók:ebola,AIDS,madárinfluenza,spanyolnátha stb.Az az érdekes hogy külön beavatkozás nélkül megszűnik a veszély,amint a populáció száma normalizálódik.

Úgy látom sokan itt a nagyhatalmakra és a EU-ra gondolnak hogy kinek kell megoldani a problémát.Mivan Afrika elitjével az olajban gazdag arab világgal? Nem inkább az ő gondjuk?
lonely_photon 2007.02.27. 09:09:40

Téged felkéne kötni egy jó magas fára ...
Árpád, ennél van humánusabb megoldás is. Egyszerűen békén kellene hagyni őket:

"For God's Sake, Please Stop the Aid!"
www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,363663,00.html

Még csak annyit, hogy pl.: a Kongói Dem. Közt. egyáltalán nem reménytelen. Jól jönne nekik egy olajfinomító, és némi gépgyártás, meg a szokásos infrastruktúra...
Szerintem a magyarokat kene agyonkurni. Tökre szenvednek. Nem hinnem hogy egy afrikai menekülttäborban több nyuffogäst hallani, mintha egy magyart kerdeznel hogy hogy megy a sora. Ahogy nez räd a magyar a nagy barna szemevel es meseli, hogy milyen szenvedeseken kellett keresztülmennie mär miota, es milyen gonoszak ezek vagy azok, - vagy mindegyik, - lopnak, emelik, lehuzzäk, elcsatoltäk. Filingre ugyanaz mint a csontvekony afrikai kis sräc a puffadt hasäval, de az legaläbb nem szol.
Vagy egyszerűen fogjuk rá Orbán Viktorra.
1. Szerintem építsünk egy nagy kolbásztöltőgépet és töltsük őket kolbászba! Remek megoldás lenne az ázsiai éhezőknek.
Vagy : A hajukból gyártsunk matracot.

2. A helyükre ezután telepítsük be az ázsiai fölösleget, (az 1 millán felülit), és alapítsunk ott egységes államot. Vigyünk velük egy kicsit az ázsiai flórából és faunából.)

3. Válasszuk meg Kofi Annan-t az elnöküknek.

4. Alapítsunk a területen egy baromi nagy gulyásleves-főzödét echte magyar fűszerekkel. Mondjuk leopárdragu -levessel lehet módosítani az unalmas menün.

5. Ezzel virágoztassuk fel a magyar gazdaságot...:)
Egy radikális haverom kommentje a cikk olvasása után: "Ezért az Afrika-probléma megoldásért minimum Nobel békedíjat kellene adni!"
Figyi, nem ismerős a "Szerény javaslat" címirodalom óráról? Csak mert ha az volna, rögtön helyre tudnátok tenni a stílust...
huh, arpi, ez eleg huzos azert. sztem ma reggel egy rakas pap vagta fel az ereit ugras kozben. :)
mindenesetre azert a problema nem olyan ecceru, hogy a dagi amcsik meg a rancos eusok osszedobjak egy kalapba a cuccost, aztan majd mindenki orul. tortenek ilyen dolgok, viszonylag sok penz jut el afrika szamos pontjara, de ara van ennek is. nyilvanvaloan az elletmanyokat nem allig felfegyverzett katonak kiserik, igy tehat a kozvetito szervezetek mogyoroit kokemenyen a markukban tartjak a portyazo spuris kiskolkok hordai. en ezzel magyaraznam, hogy a penzek reszleges vegallomasa a dagadtfekarepperek izzado tenyere, valoszinuleg ok tudnak megfeleloen kommunikalni az ottani kisebb nagyobb bandakkal anelkul hogy osszeszarnak magukat. szerintem.
Árpád, ennél van humánusabb megoldás is. Egyszerűen békén kellene hagyni őket:

"For God's Sake, Please Stop the Aid!"
www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,363663,00.html
bazmeg ez mekkora szar. irok fel oldalt, azt elkuldom, azt semmi. na most ment el a kedvem a kommentelestol. :(((
Egy ilyen posttal - a saját tartalmán túlmutatóan - az a fő gond, hogy diszkreditálja a többit. Persze a Tomcathez írt előszó óta tudjuk, hogy erre nem igazán érzékeny a szerző. Pedig kár érte... és főleg a postok értelmes 95%-áért.
Lord_Valdez 2007.02.27. 09:16:20

Ugye nem az ex. Zaire-ra gondolsz?
Na, ezt most tényleg csak Dr Borivoje Surdilovics kedvéért...

Hasonló logika mentén megoldhatnánk kis hazánk politikai megosztottságát is. A két tábor felsorakozik az ország két oldalán, a kezdőkörben feldobnak egy érmét, a vesztes fél térfelére pedig menne a neutronbomba. Lenne itt egyből összefogás, meg fejlődés a mindennek keresztbe fekvő ellenzék nélkül... :-DDD
(Jonathan Swift) "A Szerény javaslat 1729 című művében, sötét és keserű iróniával, ír gyermekek húsának árusítását javasolja, mint egyetlen megoldást az ír nyomor enyhítésére."

Ez csak veletlen pärhuzam. Atomrol szo sincs benne. Különben is Swiftröl mäig se tudni mennyire gondolta komolyan, W-vel ellenteben, mert ö nem viccel.
Rigor 2007.02.27. 09:08:30

A végtelen butaságod jópofa poénokkal palástolod.

Mondjuk megértem kis csepeli proli világodban a multiból annyit tudsz felfogni, hogy tesco ...

Valójában sokkal összetettebb a kép lásd. olajmultik, gyémántmultik, mangán, réz, ón ...
Nem értem. Nagyon gyorsan akrarsz címlapra kerülni, és aztán magyarázni, vagy effektíve megkattantál?

Az elmúlt pár cikket nézve nem bírom eldönteni..

Egyre nagyobb marhaságokat írsz az biztos.
kcin 2007.02.27. 09:15:10

Jah aids így is pusztítja őket rendesen, és az utóbbi években még súlyosabb a hiv terjedése ... -
Egy valami tény, és ez a cikk lényege: Afrika menthetetlen. Pl ott a jó példa: Dél-Afrika most, meg 1989-ben. Hogy fognak pl. VB-t rendezni? Kell majd bár ezer rendőr...
Építsünk nekik egy NAGY TEMPLOMOT, és válasszuk meg nekik Anettkát istennőnek!

Megoldódna minden probléma, hátha az űrbe is eljutnának! :)
visszavonom. hehehehe
Finn Gott: Sajnálattal tájékoztatlak nem tudtad megelőzni Zsanettet.Ő győzött az Orbán Viktorozással.
1. Alakítsuk meg a NAGY AFRIKAI ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁGOT és töltsük fel azt a világ Big Brother győzteseivel.
2. Ezek után adjunk e BIZOTTSÁGNAK totális ellenőrzési jogköröket.

3. Vezessük be a Dzsiggolo-go-go girl klubot, és csináljunk egy nagy kávéházat ennek.

4. Kamerázzuk be mindkettőt, és kössük össze egy nagy folyosóval őket (ott megy majd a lobbying.)

5. A royaltiest pedig adjuk a szegény népnek, tévétámogatás céljából, akik ebből tévét vehetnek.

6. Csináljunk egy tévégyárat.

7. A hasznokat pedig zsebeljük be.




Élő egyenes adásba vezessük be, majd
...a csúnya eszeszes Grass bátyó legalább Európába vitte a neutront, és patkányokkal népesítette be..
Mostmeg szegény Afrika. Szibériába, vagy az Antartiszra is mehetnénk. Nem?
Fellendítjük a termokabát- és a túrafőzőkészlet gyártók forgalmát. Jaj. Ott van még a Dél-Ámériká! A spanisokkal meg mi legyen?
Hmm mi lenne, ha az EU egész egyszerűen megnyitná a mezőgazdasági piacát a 3. világ előtt? Termelnének, jól eladnák, és megélnének. Szerintem. Nyilván kéne egy kis segítség az induláshoz, de ennyi.
Látszik, hogy keveset aludtál, Bélám.
Az egyik rokonom a 80-as években mezőgazdasági tanácsadó volt Angolában...háát mesélt dolgokat. Ő is azt mondja reménytelen. Jobb hagyni őket békén. És főleg nem kell szegényeket térítgetni...
Anr · 2007.02.27. 08:47:54
Te beteg vagy...
***
ha van itt jogász, akkor lenne egy kérdésem:
be lehet perelni TWÁ-t "népirtásra való felbújtás" vagy valami ilyesmi miatt ezen post kapcsán?
most komolyan.
play off,
éppen,hogy kipihent az agya.
"Lord_Valdez 2007.02.27. 08:33:10
...
A Szaharában ki sírna egy atomerőmű miatt?"

Az atomerőműhöz víz kell, sok víz!!!
hhh,
ez már nekem is eszembe jutott,de persze csak elméletileg.
"Búzamezők a sivatagban, vagy kuszkusz, vagy amit ezek esznek."

A kuszkusz búzából van, árpád. :)
"Búzamezők a sivatagban, vagy kuszkusz, vagy amit ezek esznek."

A kuszkusz búzából van, Árpád. :)
TWÁ: "Magyarán ha adakozással akarnánk segíteni [Közép] Afrikán, akkor mindenekelőtt meg kéne szállni."

Ez egy lehetséges megoldás: megszállni Közép-Afrikát. Legionáriusok és misszionáriusok hadát küldeni oda. Le kell győzni a "nagyvirágos ingbe öltözött, gengszterrappereket". A neutronbombás elgondolás nyilván túlzás.
Szerintem készítsünk egy imádkozógépet, TótaWé és az általa leölendő afrikaiak lelki üdvéért.
>Az atomerőműhöz víz kell, sok víz!!!
Látod, erre nem gondoltam, de talán megoldható, ugyanis nem csak átfolyó vizes hűtés lehetséges, persze költségesebb.

Egyébként, igen, én a néhai Zairére gondoltam, mint nem reménytelen.
Usa atom is atom, néger atom is atom
A hatalomért küzdenek
SS - 20

Árpád, jól sikerült a liberálispukkasztás, csak nem értem miért éppen te. Ha Bayer csinálja ok, megértem de te..beteg vagy?
Küldjük oda Fekete Pákót diktátornak, és az állam himnusza legyen az Add ide a didit c. opus. Pákót ezen kívül válasszuk meg kultúrtündérnek, és adjunk a hátára szárnyakat, hogy elvigye a civilizációt otthonába.
A problémával már számos tanulmny foglalkozott.
A részleges megoldás: nem komputert,high-tech-t kell nekik adni,(pénzt semmiképp)hanem vödröt,csákányt,lapátot,kézi darálót,egyszerű inget/pólót,gatyát,magyarázó/oktató képeskönyvet, mobil-kiépítést (!) és tartós élelmiszert,ahol szükséges stb.stb.
A terítés macerás,de vannak lelkes önkéntesek,akik megcsinálják és olcsó.Csupán az egy-egy országba kell a cuccot odareppenteni egy helyre,ami persze már költség,de nem vészes.
Elkelne egy-egy Albert Schweitzer is,de vannak ilyenek,ápolónőkkel - ja gyógyszerek és ismételten! - semmi kézpénz.
Szerintem ez járható út.
Hogy miért nem az egyszerű és ésszerű megoldást keresik? Nos így nem lehet lopni,lenyúlni a segélyt.
Lord Valdez, nem rossz ötlet, vegyünk egy esőistent, és állítsuk az atomerőmű mellé. Mondjuk a Csád-tó közelében.

És várjuk a fellendülő gazdaság áldásos hatásait.
Anr: ellátják őket olcsó kínai áruval. Hát igen, a tuszim és a hutuk is olcsó kínai késekkel gyilkolták egymást.
De mondom, nekem az ilyen személytelen megoldások nem teszenek, aki gyilkolni akar, vállalja fel. Szemtől szembe.
Egyébként számomra az a legérdekesebb, h mér gondolja Árpád, Bono meg az a másik lepukkant exrokker, h pl. én bármennyire is meg akarom oldani ezt a szituációt. Persze elméletileg igen, h ne legyen má nekik olyan rossz meg stb. De igazából leszarom.
1. Csináljunk szektát az önkénteseket kifosztandó.
2. Adjunk el kidobott használt nyugati termékeket ezen a hálózaton keresztül.
3. Álcázzuk humánszervezetnek cégünket!
4. Folyjunk bele a fegyverkereskedelembe.
5. Játsszuk ki egymás ellen a hadakozó törzsfőket.
6. Tartsuk fenn így a szervezetünket!

A hasznokat fölözzük le.
Az utóbbi megjhegyzésemet visszavonom, ez már létezik..:)
Hogyan növeljük a magyar GDP-t?
Neutront Szabolcsra!!!!
"Aki Fekete-Afrikába születik, vagy ma ott él, annak szinte biztosan a leírhatatlan szenvedés, a rettenetes fizikai és lelki kínok, valamint az állandó nélkülözés és a vele járó elállatiasodás lesz osztályrésze." Vagy hamis papírokkal bevándorolnak Hollandiába, megválasztják holland parlamenti képviselőnőnek, és aztán, miután megtagadja az iszlámot, és kiderül a csalás, elmennek Amerikába. Igét osztani.
Esőistent nem könnyű, de ma már acélkohók is tudnak mükdösni zárt hűtéssel.

Egyébként azért gondoltam Kongóra, mert elég jó adottságai vannak, és per pillanat béke. Úgy tünik, hogy megindult az ország stabilizációja.
da2, nem, inkább az apokalipszis 4 lovasát!.
Vagy ott az Ajax. Meg a francia válogatott. Van alternatíva. Meg a rap biznisz.
Valdez, tök jó, Mobutu alatt is nagy volt ott a stabilitás.
Folyt.:
kihagytam persze sok mindent: szög,kalapács,kézi fűrész, régi fajta gyalupad,kézi gyalu.
Szóval semmi extra.
Ismétlem ez a járható út.
Mint ahogy az általam beküldött cikkben olvasható egyszerüen be kell fejezni a segélyek (élelmiszer, gyógyszer, stb) folyósítását. A természet pedig megoldja a többit.

Amúgy is ez a segély dolog nem más, mint állami dotáció a mezőgazdaságban dolgozóknak. Az afrikában kialakult helyzetért a fehér ember a felelős mivel beavatkozott a természetes folyamatokba "humanitárius" okoból. Ez pedig még súlyosabbá tette a helyzetet.
gergely, ja és tanítsd meg őket ezeket használni. Mondjuk előtte azért kell egy kis rituálé, hogy jobban befogadják, ezért alakíts ki egy népdal- néptánckört hozzá pl.NAGY GYALUPAD KÖRTÁNCOT, A SZÖGBEVERŐK TAMTAMDALÁT, A KÉZIFŰRÉSZ RAPPET...:)
Jó, bazmeg mindenért a fehér ember a felelős. DélAfrikában is. Kimentek a fehérek, kezdődik a balhé. A segély és békefenntartóbiznisz nagyon gáz, aki segíteni akar menjen el orvosnak Zairébe, a többiek meg kapcsoljanak át amikor ilyesmi van aTVben.
Meg talán maga a gyarmatosítás volta hiba magában. Vagy nem kellett volna kivonulni. Vagy fizessenek a gazdag volt gyarmatosító országok, bár ugye abból a pínzből is csak Ak-47 lesz.
kcin, igen, tehát nevezzük természetes szelekciónak pár milla kipusztulását. Hagyjuk őket. Remek ötlet. A "fehér ember" ezzel vállalja a felelősséget. Ó igen.
Bizony szempontból most jobb a helyzet, mint Mobotu alatt, bár a feszültségek még mindig nagyok.

Illetve még senki nem említette az oktatást, ezen a téren viszonylag kis befektetéssel is lehet eredményeket elérni.
Őrnagy, szerintem nyugodtan lehetne nekik ingyen szállítani a fegyvereket, és a segélyt. Akkor majd biztosítjuk a lőszeripar felvirágzását...:)
Carnivora: értem én, téged beoltottak a humor több válfaja ellen is, az hogy asszociáltam egy kis magyaoros poénra nyilvánvalóan eredendő ostobaságra vall. Különben is tökre imádom amikor a neten keresztül gyorsan és precízen kitalálják hogy én milyen ember vagyok, azt hogy mire gondoltam, és hogy milyen hangulatban vagyok.
Szerintem csináljunk egy időgépet, és hódíttassuk meg a rómaiakkal a Szahel-övezetet! Akkor más lenne a szitu.
2 órája megy ez a topic. szerintetek ezalatt mennyi afrikai gyerek halt meg éhen?
szerintem valaki gyorsan küldje el ezt a Kongói nagykövetnek, és akkor lesz egy kis diplomáciai műbalhé.....
Próbálkoztak a rómaiak arrafelé Núbiában, csak nem nagyon jött be a légióknak a sivatagban vagy a dzsungelben való gyaloglás.
natu sok, ezért: az erre szánt kommentek mellett mindenki gyorsan fizesse be adója 1%-át az éhező afrikai gyerekeknek.
Szerintem sem segít a pénz, gergellyel értek egyet!
a társadalmi katarzis érdekében talán mégiscsak elő kéne venni a CIV-et, leporolni és nyomni pár kört...

a gamer-téma óta egyre több az 'én a morális felsőbbrendűségemből kiindulva megmondom a frankót hogyan nyírjunk ki mindenkit' post.

az elfojtott szenvedélyek károsak az ön és környezete egészségére.
Gyerekkoromban mindig azt mondták a szüleim, h egyem meg a maradékot, mert Afrikában éheznek. Akkor azt gondoltam csinálni kéne egy nagy csuszdát amin el lehetne küldeni a felesleges kaját nekik. Akkor most dolgozzak ezen vagy ne? ;)
Én az adóm 1%-át a kócsagoknak, sasoknak, gémeknak adom. Sokkal fontosabbak , ilyen világba nélünk. Meg adok a reformátusoknak is, nehogymá a Hitgyüli kapja meg.
gargely, bazzeg, nem az a baj, hogy az afrikaiak hülyek termelni, mert ök nagyon is jol tudtak, 100-200 evvel ezelöttig, kimondottan fejlett 1000 eves mezögazdasäguk volt többszäz fele kulturnövennyel, a környezettel harmoniäban termesztve (amire mi fejlett feherek meg mindig rohadtul nem vagyunk kepesek). Aztän - mi feherek - elraboltuk a fele brigädot rabszolgänak, gyarmatositokent ültetvenyesitetünk ami ott rohadtul nem müködött, vittük amit lehet es szepen mindent elkurtunk, majd otthagytuk öket a francba. Most meg jönnek a hülyegyerekek es a.) szeretnek nekik megmutani hogyan kell kapälni, b.) atomot nyomnak a fejükre.
w.blog.hu/2006/11/29/bencsik_blues

"És nem értem, és rettegve látom, milyen kifürkészhetetlenek az ember útjai."

Élő egyenes adásban követhetjük végig Tóta elhülyülését, elgonoszodását?

Neutronbomba több millió emberre? Aztán a csúnya arab világra is? Vagy mi lesz a következő? Aztán irtsunk ki mindenkit, aki zavar minket, vagy épp a puszta létét illetlenségnek gondoljuk? És szép lassan eljutunk odáig, hogy irtsuk ki a köztünk élő romákat, zsidókat is, miért is ne? Tóta, tényleg nem látod, hogy milyen veszélyes útra léptél? Hajrá, előre, hemberedjünk bele a szellemi fekáliába?

Talán még nem késő, hogy észhez térj, bár aligha gondolom, hogy ez a pár sor bármit is számít ezügyben.
Így van Robzon, igazad van. Köcsög spanyolok, portugálok, hollandok, angolok, franciák, belgák, németek, digók. Rájuk köll atomot dobni.
Robzon!
Akkor mondjál valami értelmeset! Na?
Lord_Valdez 2007.02.27. 09:57:58

Viccelsz?

Ott ma is vagy 3-4 féle fegyveres csoport tartja ellenőrzése alatt az országot jól behatárolhatóan a különböző ásványkincsek lelőhelyei szerint :)))
Ez nagyon tanulságos bejegyzés. És analógia útján alkalmazható bármilyen, másként megoldhatatlannak tűnő problémára pl. közel kelet, hajléktalanok, elmaradott mo-i régiók.
Robzon, hüle vagy?
Lehet halálos beteg és ez az utolsó postok eggyike!
Úgyhogy inkább dicsérd meg, jólvan Árpi csak így tovább, nagyon ügyes és okos vagy. :)
Robzon 2007.02.27. 10:33:46

Mire gondolsz mégis? :))) régen olvastam ekkora ökörséget, amely ilyen szintű tudatlanságból fakadt. A fekete-afrikában semmiféle fejlett mezőgazdaság nem létezett a fehér ember megjelenéséig. Az oka pedig roppant egyszerű nem volt rá semmi szükség. A gyűjtögetésből , vadászatból megvolt a kaja a népességfelesleg pedig meghalt betegségekben, megették az oroszlánok, vagy éppen egymást ölték le lándzsákkal :)))
"rikz 2007.02.27. 08:56:12

mert többek közt mi az ő szenvedésük és kiszákmányolásuk révén húzhatjuk le a klotyót ivóvízzel."

Na ezt a baromságot már vártam. Mi köze az itteni ivóvíznek az ottanihoz?

Ez az ívóvíz a Dunából jön. Azert jön itt ennyi víz mert itt sokat esik az eső. És azért lehet némi homokszűrés után meginni mert még nem csesztük tele annyira mocsokkal.

De nem azért van itt sok eső mert a gonosz fehér ember eltereli a felhőket a szahara fölül!! Ha te csak napi 1 liter vizet használsz napi 100 helyett, akkor sem lesz több ívóvíz afrikában egy cseppel sem.

Azért a hozzászólók jelentős része szép nagy elégtelenre vizsgázott irodalomból. Se Swiftet, se a szatíra fogalmát nem ismerik.

De most, hogy jobban végiggondolom a dolgot, ez nem is biztos, hogy vizsga volt... Mert ha valaki elmélyült egy kicsit is a ruandai mészárlás témakörében (különös tekintettel az okokra), az akár komolyan is veheti a felvetést... :-)
Voltak ott fejlettebb feudális társadalmak azért. Még kővárat is építettek. Bár az lehet, hogy a mezőgazdaság maradt kőkori szinten. Egy biztos: jobb volt nekik a gyarmatosítás előtt, mint most.
Calwer, clyde, hhh, meg többiek, akik perről meg gyilkosságra uszításról beszélnek, valaki már utalt arra, hogy Swift is elővezetett egy "modest proposal" című szatirikus irományt amelyben reformként javasolta, hogy a gazdagok egyenek egyéves gyermekeket. Mert finom is, és így humánus is szegény gyermekeknek. Mégse kiáltott senki hóhér után.

Különbség persze, hogy Swift úgy folytatta: "ezért ne beszéljen senki olyan eszement kísérletekről mint jövedelem szerinti adózásról, stb". tehát beírta a szatírába, hogy szerinte mi a megoldás. Ja meg Swift előtte írt mást is. De hát Árpádunk alulról építkezik.

És hogy le ne térjek a rosszmáj útjáról, le merném fogadni persze, hogy Árpádnak lilafingja sem volt Swift modest proposal-járól.
Ez a post büntet:).Főleg,hogy már olvasás közben elképzeltem a sok felháborodást.Na meg az a taktikai stratégiai térkép:). Szembeköptem a monitorral a kávémat.
Cartman:
minden ilyen jellegű megnyilvánulás addig szatíra, maíg valaki el nem kezdi megcsinálni.
a mein kampf is maradhatott volna szórakoztató könyvecske délutáni tea mellé.
Pascal, szerintem meg Swift ide, Swift oda, ez nem olyasmi, amivel játszani lehetne, vagy kellene. Majd a végén kiderül, hogy a neonácik is csak egy érdekes szatírikus írásműnek tartják a Mein Kampfot. Méghogy gyűlöletbeszéd, tanulatlan tuskó bíróság. Swift, Swiiift!
Tuti ismeri mindenki a "modest proposal" című szatirikus irományt a 30-asok között, elvégre a 90-es években benne volt a másodikos gimis irodalmi szöveggyűjteményben, tisztán emlékszem
Pascal:
szatírát írni elég nehéz. lehet, hogy árpád annak szánta, de akkor nagyon nem sikerült.
persze egy pillanatig sem gondoltam, hogy ezt komolyan gondolta.
viszont egy per talán jót tenne neki, és akkor átgondoltabban írna legközelebb.
továbbra is várom a jogászi javaslatokat!
már bánom, hogy nem azt tannultam...
úgy tünik, én még fiatal vagyok az efféle szerény javaslatokhoz...
Őrnagy, na jó, lehet hogy ismerte, ahogy írtam is, a rosszmáj szólt belőlem. De ha Swiftesre próbálta volna a fenti cikket hangolni, akkor hiányzik belőle a második, az érdemi rész: "addig ne beszéljen senki..." és keményen odatenni a húszfillérest amit szerinte csinálni kellene.

Mert addig tényleg, Calwer, hhh, lehet akár komolyan is venni.
Érzékeny kis liberálsiok, nincs még gyűlöletbeszéd törvény .Szólásszabadság van. Per? Észnél vagytok? Komolyan mondon, én ezt az országot egyre jobban nem értem.
hhh!

Megcsináljuk? Te hozod a fegyvert, én meg a repülőt és az ENSZ jóváhagyást! OK!? :-)

A ruandai téma kapcsán azért számomra az a legfurább, hogy máig az ENSZ a bűnbak, mert megtagadta a beavatkozást. Ha pl. nekem lett volna akkor katonakorú fiam, és szavazhatok, hogy odaküldjék-e meghalni olyan "emberek" közé, akik pl. kivágták a magzatot a várandós nő hasából (vagy levágták a szoptatós nő mellét, hogy ne tudja táplálni a gyermekét), hát egyértelmű lett volna a voks (itthon maradsz, édes fiam, keresel egy szép, széles medencével megáldott asszonyt, és unokákat csinálsz nekem :-) ). Ja, és mindezt miért is? A hutuk és a tuszik között kb. akkora a különbség, mint a magyarok és a székelyek között...
Pascal,
a húszfillérest mi tesszük oda...
Wonderland

Csak azzal nem számolsz, hogy ez a pár milla meg sem született volna ha a fehér ember nem avakozik bele az afrikai népek életébe.

Sajnos nincs más megoldás, mint hagyni, hogy visszaálljon a természetes rend. Olvasd el a cikket amit beírtam ahol egy afrikai közgazdász mondja ugyanezt.
Szóval ha nagyon rosszmájú vagyok, akkor Árpád nem ismerte Swiftet.. ha kevésbé nagyon, akkor ismerte de csak a címét meg a radikális felvezető részt sikerült neki leutánozni :-)
Swift azert jobb ebben a mufajban, szvsz.
Ez az irás lehet, h egy kisérlet része, mely megmutatja az internetes média súlyát a nyomtatott sajtóval szemben. Ez a cikk nyomtatva kb szakmai öngyilkosság lenne, de itt...

Utalnék itt az előző postra. Lehet, h a megoldás majd a már rögzített tv-s vita alatt derül ki.
cartman
amikor hitler írta az ominózus művet, akkor épp börtönben csücsült. lakat alatt. erről ennyit.
ha meg már van repülönk meg bombánk, akkor minek az ensz jóváhagyás?
Carnivora, szerintem az a tudatlansägbol fakado ökörseg, hogy fejlett mezögazdasäg alatt csak a nagyüzemi garäzdälkodäst lehet erteni. Az arrogancia barom jomagunk legföbb jellemzöje. Nem lehet, hogy az a fejlett amikor a termeszettel harmoniäban megtermeled a szüksegleteidet? Es a "farmergazdälkodäs" bizony több mint ezer eves multra tekint vissza a afrikäban, mint emlitettem volt szäznäl több kulturnövennyel. Toväbbi informäcioert fordulj barätodhoz Google-hoz
www.google.de/search?q=agriculture+history+of+Africa+&hl=de&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:de:official&start=20&sa=N

közerthetö rövid összefoglalo, pl.:
grain.org/briefings_files/africa-ipr-2002-en.pdf
A matula már rég megírta, hogy Afrikát fel kell hagyni, oszt kész.
-Swift szerény javaslata az ötletadó. A Mitnyan vs. Tóta perben is előkerült a mű, azaz nem véletlen a cím, mint azt néhányan feltették.

-Dél-Afrikát nem kékítette be a szerző, de Szenegált igen. Pedig kellemes hely, nincsenek kalasnyikovos gyerekek.

-Nyilván abszurd az eredmény, tehát hogy azzal teszünk jót, ha népirtunk.

-Szerintem kezdjük kicsiben a forradalmi gondolat terjesztését. Menjünk oda a galambetető nénikhez, és súgjuk a fülükbe: "Tetszik tudni, hogy ezzel csak azt tetszik elérni, hogy jövőre kétszer annyi galamb fog éhezni? Sólymot kell tartani, csókolom." (Esetleg turult :-)

-A legnagyobb civilizációs vívmány a fogamzásgátló. Komolyan. Előtte meg kellett valahogy szabadulni a túlzott szaporulattól. Talán a legharmonikusabban ez a préri indiánoknál folyt, ahol a törzsi harcokban folyt a patakvér. A nagyobb társadalmak létrejötte nagyobb népességingadozásokat okozott. Háborúk, mészárlásokkal (igen, Afrikában a fehér ember előtt is...), éhínségek, járványok.

-Az iraki inváziónál sokakban, bennem is felvetődött, hogy OK, terjesszük a demokráciát, de miért nem ott, ahol a legnagyobb hiány van belőle, Afrikában?
Cartman 2007.02.27. 10:54:38
Fajilag lehet, hogy nincs sok külömbség, de mi volt a Belga gyarmat idején? ki kinek a kije volt? Nézz utána!
Őrnagy Őrnagy 2007.02.27. 10:43:21

Miféle kővárak? :) fekete-afrikában a feketék semmiféle kővárakat nem építettek max. sárból gyúrtak pár kunyhót az jelentette az építészet csúcsát. A kőépületeket arabok, európaiak vitték be ...

A gyarmatosítás nem volt nekik olyan rosz, mint ahogy mostanság előadják. Pl. volt kaja, volt egészségügy, volt oktatás ... az más kérdés, hogy jogilag másodrendűnek számítottak, de most sokra mennek a nagy szabadságukkal. -
Hát izé... én időben szóltam.
Árpád kockáztat, mi van a ha kereszteshadjárat indul ellne a sajtóban? Kicsinálják hamar. Beszáll a Nemzet, a Népszava, stb...vicces lenne az biztos. De nem lesz
A South Park egy részében Jimbo kifejtette hogy a rénszarvasok megmentéséhez elsősorban le kell őket lőni. Biztosan van "ősibb" eredete is a gondolatnak, de nekem ez jutott eszembe hirtelen. Egyébként nem is kell közös hadművelet: egyszerűen egy hármat fizet négyet vihet akció keretében el kell adni a neutronbombákat a helyi diktátoroknak, így jelentős megrendelésekre számíthat a világ nyomorgó hadiipara is. Komolyra fordítva a szót: valóban nincs megoldás. Ritkán születik olyan ember, aki ésszel felfogná mindazon dolgok összefüggéseit, melyeket meg kellene, ráadásul jól kellene megváltoztatni. Így aztán a hatalommal rendelkezők nem is fordítanak erre sok időt: egyszerűbb korrupnak lenni, fegyvereladásokat megszavazni, koncertek szervezésével lelkiismereteket nyugtatgatni stb.
Carnivora tévedsz, több feudális államkezdet is volt délen. Nézz utánna. Nem kell azért szegény négereket teljesen lenézni.
Carnivora!
nagy-zimbabwe..azt bizony fekete-afrikaiak építették
natu!

Kösz, tisztában vagyok vele, de ezzel együtt is hihetetlen az egész. Agyamentebb dolog bárminél, amiért ilyesmit elkövettek az emberiség történelmében. Bár - ha jobban meggondolom - Európában sem kell túl mélyre ásni a múltba, ha hasonlót akarunk találni. Szóval nyugodtan dobhatunk ide is párat azokból a bombákból... :-)
de sokat gépeltem feleslegesen... elnyelte a blogmotor...
Robzon 2007.02.27. 11:00:40

Aham mezőgazdasági gazda vagyok, ha van egy konyhakertem ? :))))
Carnivora!
az a konyhakerted méretétől függ :)
Sárból gyúrt kunyhónál azért kicsit több is volt ott: en.wikipedia.org/wiki/Great_Zimbabwe
Carnivora, nem tudom mit ertesz "mezőgazdasági gazda" alatt, (ez valami bevett fogalom lenne?), de ha cimkezgetni akarsz, mondjuk hogy paraszt vagy, es ezt megszavazom neked lätatlanban konyhakert nelkül is. :)
Carnivora!
Ha meg is eszed, amit termelsz: önellátó!
Afrikának semmivel sem rosszabbak a természeti adottságai mint mondjuk Délkelet-Ázsiának, az ordító különbség mondjuk Tajwannal a társadalmi normák, szokásrendszer tekintetében van. Nagyfarkú bozótharcos mentalitással, ami az együttműködést, hosszútávú tervezést lehetetlenné teszi, fejlett technikai civilizáció felépítése, működtetése lehetetlen. Nem véletlen, hogy gazdaságilag érdemleges teljesítményt olyan országok nyújtottak, ahol nem afrikai hagyományokon építkeztek (Dél-Afrika, korábban Zimbabwe). És nem kell sikoltozni rasszizmusról, mert a kelet-európai színfehér lakosság normarendszere se teljesen kompatibilis a globális kapitalizmussal (lásd kádári nosztalgiák), aminek már középtávon is kihat a gazdasági teljesítményre (potyautasok eltartása pl.)
Vannak miliciák, de akkor már nagyobb gondot okoz a hadsereg gyenge morálja.
"Aham mezőgazdasági gazda vagyok, ha van egy konyhakertem ? :)))) "

Te inkább paraszt. :))))
Őrnagy Őrnagy 2007.02.27. 11:05:58

Persze volt ahova eljutott az arab , vagy pl. egyiptomi hatás ... amúgy ténylegesen elzárt fekete-afrikai területeken nem alakulhatott ki semmiféle feudális államszervezet max. törzsi kiskirályságok mivel nem volt szükség ilyen mérvő szerveződésre hiszen a természet megadott mindent. -
1 megoldás:

Benedek atyánk kinyilatkoztatná ex cathedra, a Mária-dogmák mellé:

Kérem szépen, a Bibliából levezethető, hogy a halálos bűn az, ha az ember hagyja éhen halni felebarátját, noha segíthetne neki (sokkal súlyosabb a gumihúzásnál).
Nem mentség, hogy az S-mercire való gyüjtés közben nincs idő, nem mentség a segélyszervezetek korruptsága (van, amelyik nem az, ha meg az, még egy 20%-os hatásfok is jobb az S-mercinél). Továbbá kijelenthető, hogy az is igen bűngyanús, ha valaki S-mercit vásárol, nagyon nagy valószínűséggel valaki más sokkal jobb hatásfokkal hasznosíthatta volna.
Tehát, kedves 1.1 milliárd katolikus, mostantól nem koncentrálunk annyira a szexuális jellegű bűnökre, hanem megpróbáljuk más területeken is teljesíteni Jézus tanítását. Sőt, be kell vallanunk, hogy eddig a szexuális jellegű bűnöket azért nyomattuk annyira, mert a társadalom egészsége nagy mértékben ezen múlott. Azonban manapás már a fennmaradáshoz ugyanolyan fontos a szociális igazságosság és a környezet védelme.
Ezen tanítást a többi felekezet figyelmébe is ajánljuk.


Mellesleg ilyeneket már üzengettek a pápa bácsik, csak kissé erőtlenre sikeredtek. Ha beépítenék az etikai tanításba, akkor nagyobbat üthetne. És a tisztelt sajtó is foglalkozna vele.
Carnivora!
szerintem vedd elő a törikönyveidet és nézz utána..:)
(ps.nem kellett hozzá se arab,se egyiptomi hatás.)
ne feletsd el,hogy az afrikaiak már akkor gyártottak lőfegyvereket,amikor az európaiak megjöttek :)
A játékos elme kőkemény, minden érzelgősségtől mentes, jéghideg logikájának brilliáns terméke. Csak így tovább.

De azért az embermentes dzsungelt eredményező tömegpusztító fegyver mégis jobb lenne. Ha már álmodozunk.

Ja, és minek megállni Afrikában? Csináljunk egy jó kis globális tisztítást. Ha úgy nézzük, egyikünkért se nagy kár...
Na komám, ha majd este benne leszel a tévében, ott majd olvasd fel ezt...
Viccnek ijesztően rossz, komolynak simán csak ijesztő.
Árpád.
Te mögnyomnád a gombot?
natu, elkeserítelek, de nem hallottál róla, hogy elsőnek lenni már nem divat, ma már minden magára valamit adó kommentelő a 100. helyre hajt? :D

Carnivora: a természet megadott mindent...........hát ezt a kifejezést konkrétan Afrikára sosem jutna eszembe használni. Szerintem ennek a kontinensnek a nagy része egyszerűen lakhatatlan lett.
Őrnagy:

Olvasd el a régebbi postjaimat, ha azt hiszed, hogy libsi virtusból kritizálom az Egyházat.

Szóval szerinted ez, amit leírtam, nem lenne valamennzire megoldás?
Ramonika
Nem hallottam róla... Én ijjen tályékozatlann vaggyokk....

Egy kép többet mond 1000 szónál:www.ansphoto.hu/rwanda.htm

Na, ilyen ma Afrika 2007-ben.
Vajon ki örült jobban? Én, mikor megvettem az empé3lejátszómat, vagy a kissrác, amikor megkapta azt a tál ételt?
tistedur 2007.02.27. 11:21:19

Persze , azért gyarmatosították őket az európaiak ...
mondjuk az elég nyilvánvaló, hogy Árpád elsődleges célja a provokáció volt.

ennek ellenére szerintem ez az a szint, amit civilizált ember már nem enged meg magának.
mondjuk az elég nyilvánvaló, hogy Árpád elsődleges célja a provokáció volt.

ennek ellenére azt mondom, ez az a szint, amit civilizált ember már nem enged meg magának.
Carnivora!
hát persze..nézze már meg a gyarmatosítás történetét.
miért tanult maga történelemet,ha ilyen boldog egysíkúságban látja a világot?!
bocs, ennyire nem fontos, csak egyszer akartam :)
Azért előbb még csak óvatosan halálbüntetés, most már neutronbombával vallási(öld meg mindet, majd isten szétválogatja) tömeggyilkosság?
Mi ez a begyűrűző fatalitás?

Azért azt nem akarom elhinni hogy komolyan gondolod ezt a népirtósdit, inkább csak provokálásnak, vagy figyelemfelkeltően meghökkentő radikális megnyilvánulásnak tűnik...
Érdekes olvasni itt...
ha valaki megmondja a (vélt) megoldást, akkor az mingyá' náci, meg fell kell kötni, közben mindenki (ők) a homokba dugják a fejüket, mondják a valót, álszenteskednek, rosszallóan mondogalódnak. A megoldást azt nem tudják, csak azt, hogy mit nem, vagy hogyan nem. ha neutron-bomba az a baj, ha sorsára hagyás az a baj, ha segély az a baj, ha segély-megvonás az a baj. Mi a nem baj? Áropád barátunk egy valamiben most igazat szólt, vannak dolgok, amire nincsen megoldás. Vagyis jó megoldás nincs.
Az neutronbombás szerintem se jó, én pl. hagynám, hogy menjenek a dolgok a maguk útján. ha négerek elpústztítják magukat, akkor ez volt a sorsuk, a karmájuk, az izéjuk. Slussz.
Csak annyit még, jópofa provokésön ez, Swift provokésön, de annyira azért nem dobbantja meg szívem mélyén a színuszcsomót.

Walami izmosabb politischét már úgyis oly régen láttuk a commentek egymásbacsapását!
Kevesen tudjak, hogy kozel sem a penz a problema. Ugyanis az mar alap (szerencsere), hogy nem kenyeret akarnak kuldeni evezredeken at, hanem kaszat. Arra meg kuldenek eleg penzt, hanem mire felno a kolok es megtanitjak, hogy kell mindezt hasznalni mar meg is hal AIDS-ben, haboruban akarmiben. A legnagyobb hiany olyan emberekben van raadasul, akik tanitani tudnak. Ehhez kellene ugye a tapasztalat meg minden, ami evekbe kerul... eselytelen. Ismerek egy angol foszert, aki volt Malawiban onkentes, es volt hogy a kanadai kollega megkereste, hogy megint kaptak egy rakas penzt, tudja-e hova rakni. De mi europai, amerikai emberek csak ezzel tudjuk a lelkiismeretunket nyugtatgatni, mert raadasul azt hiszuk, hogy a penz minden, es az a szegenyseg ellentetje, pedig az nem eheto.
Bamulatos, mennyire nincsenek sokan tisztaban mufaji fogalmakkal, illetve bizonyos irodalmi mufajok letjogosultsagaval.

Tota ir neha baromsagokat, nem kell lelkesen tapsolni neki, de egyet azert ismerjunk mar el (mar persze, ha rendszeres olvasoi vagyunk).

Arpi rendkivul olvasott ember.
Kovetkezeskeppen, nem hiszem, hogy veletlen a cimvalasztas. De ne kelljen mar neki alul aprobetusben megmagyarazni ezt a gyengebbeknek...
kétségtelenül srég duma. aki tud monnyon vadabbat!
start ...
Árpád, lécci nyújtsd be szerény javaslatodat a magyar baloldal állócsillagainak Kókának vagy egyenesen a Mesternek. Hidd el, ezzel teszed a legjobbat a nemzetneknek. Ekkora kapitális balfaszságba még ők is belebuknának. Merthogy ez színtiszta náci alapvetés. Csurka babaszobaálma. Még úgy is, hogy értem a tréfát. Legalábbis remélem. Amúgy milyen szert használsz? Ajánlhatnád!:)
Megoldas?

Jaj, rem egyszeru. Ugyanaz, mint a multikulti, radikalis iszlam stb. temaban: OKTATAS, oktatas, oktatas, szemlelet valtoztatas.

Meg kell gyozni a szep testu fekete fiut, hogy akkor is alfa him marad, ha nem szorja a magjat kontroll nelkul a noi populacio minnel szelesebb spektrumaba.

Esetleg nagyobb meretu ovszert kell gyartani? Nem tudom, nincs gyakorlati tapasztalatom, csak a szobeszed miatt gondolom...:-)
ez színtiszta náci alapvetés. még úgy is, hogy értem a tréfát:)
cozumel 2007.02.27. 12:21:57

nekem megmagyaràzhatnàd polgàr cozumel! én kiharapom a fogam ezen az izén. szabad a gazda!
Huhú, tombol ám az állibsi érzés-tömkeleg!
cozumel,
igen,de hol itt az irónia?
Ez az iromány se nem ironikus,se nem abszurd.
Vicces kedvedben vagy Árpikám. A kommentekből meg kimoderálod a n.ci alpvetés fogalmát. Nana:)
ja hogy beteg a blogmotor? visszavonom a sötét cenzúra gyanúját:)
Ha provokäl provokäljunk vissza: a magyar közelettöl nem idegen a müfaj, tudjätok (OV) "Mozduljunk ha mozdulni kell", ha meg mozdulnak szettärja a kezet, hogy csak vicc volt. Szatira nagyhatalom vagyunk, ennyi az egesz.
megyek megnézem a tirpàkbokrétàst. azok talàn tudjàk 'was geht hier ab'.
Refuse. tudtam, h megint a csuhások a lesznek hibásak.
1. a KE mindig is mondott ilyesmit
2. az egy közkeletű baromság, h a SMercisek sorban csak a legújabb körlevélre várnak, h akkor most mit is tegyenek. Ugyanúgy, mint a négerek sem a pápa miatt dugnak óvszer nélkül. Hanem mert nem szeretnek óvszerben dugni.
3. és azt már 100an leírták, h a pénzsegély csak ahhoz a néger hadúrhoz megy, akit Jean Baptistnak hívnak, egy 9éves egy 11 és egy 12 éves felesége van, és naponta megöl 100at az ellenséges törzsből.
A nácik már a spájzban vannak. Példa erre a mi Árpádunk. Már ki-ki kiabálják ocsmányságaikat a résnyire nyitva hagyott ajtón.
Árpád megint belenyúlt a tipikus nincs megoldás sztoriba..
Tényleg csak 100 éves távlatú megoldások lehetnek:
Az eddigieken túl van még egy fő probléma is: sokan vannak, és mégtöbben lesznek. Esetleg, ha elkezdenének valamilyen népesedési politikát, első lépésként (kenyér helyett óvszert osztanánka a segélyszervezetek :o) Ehhez az is kéne, hogy lehetőleg ne arra tanítsák a szeretetnővérek az ottaniakat, hogy a védekezés ördögtől való dolog.
Csak szemléletváltással megy, és ez leghamarabb két nemzedék, ha most nekiállnak akkor is. Maximum azt lehet elérni, hogy 70 év múlva kevesebben lesznek és akarnak autóba ülni.
A normálisabb szervezetek már a 90-es évek elején kongatták a harangot Afrika miatt, de persze szart bele mindenki akkor is.
Egy ismerősöm dolgozott Nigériában. Vadállatot, (Pl.: oroszlánt) csak az állatkertben látott, szerinte az is azért volt rács mögött, nehogy megegyék.
"SZATÍRA: az enyhébb humorral szemben a komikum élesebb fajtája, az alantasság kategóriájába tartozó, negatív jelenségek bírálata a gúny eszközeivel, ami gyakran torzítással, fantasztikummal párosul - ha az alantasságba a fenség elemei vegyülnek, a szatíra groteszkbe csap át"

"(latin) = Szûkebb értelemben gúnyos jellegû lírai költemény. Tágabb értelemben valamennyi mûvészeti ágban lehetséges ábrázolási módszer."

Ez utobbi igen fontos, hiszen deklaralja, hogy a blog "muveszeti agban" is hasznalhato a szatira.
Robzon, lássuk csak:
A Közel-Keleten aggasztó vízhiány várható a következő évtizedekben. A globális felmelegedés folyamata feltartóztathatatlan. NEM TUDUNK ÉRTÜK MIT TENNI! Neutronbomba az egyetlen fegyver mivel győzhetek, kiirtok én minden ... felnőttet és gyereket. A Közel-Keletet meg lehet menteni, de először el kell pusztítani.
Ugye milyen kurva vicces vagyok?:)
Milyen óvszert? Bizonyos népeknél a gyerekek száma egyenlő a férfiassággal!
Látjátok ez a baj, hogy semmit nem tudtok, kivéve a megoldást...
Igaza van a Gyurcsányinak .Itt vannak a szélsőséges nácik.
De ez csak egy provokáció, könyörgöm vegyétek már észre!
Mégegyszer leírom, az a lényege, hogy Afrika menthetetlen, oszt kész.
Gyerekek ertsetek meg, kotont osztogatni onmagaban pont olyan felesleges, mint kajat!

Nem fogja hasznalni!
A legtobb afrikai torzs ferfilakossagaban el a mentalitas, hogy annal ferfibb, minnel tobb gyereket nemz. A sajat farkuknal nagyobb istent nem ismernek.
En tanult, tobb nyelven beszelo, vilagot latott afrikai kollegakkal beszelgettem, es a koton gondolatat felhaboritonak tartjak!
cosumel,12:37:22
ebben a postban nincs semmi szatirikus.
Ez egy-Tótától szokatlan-sótlan stílusú iromány.
Teljesen úgy hat,mintha hótkomolyan gondolná,amit ír.
cozumel:

ezt én mondtam, ne plagizáljál!
Nyugi, Árpi éppen teszetel, estére kell neki valami gyorsstatisztika arról, hogy hogyan lehet a népeket eredményesen felpiszkálni.

Két téma fut együtt, az online vs. offline média összevetése 8 óra alatt elért 46 kommentet, mellette egy orbitális baromság 4 óra alatt 200-at... Ilyenek vagyunk mi, fasza kis tükör.

da2: mert abba a helyzetbe a jelenlegi szelíd vallás kevés. Arra elég hogy a tudatlan ne húzzon óvszert, de arra kevés hogy viselkedjen. Ebbe a helyzetbe valami kőkemény agymosó szektát kell kifejleszteni népnevelésre.
Mert erőszakkal nehéz, (vagy irgalmatlan kapacitás kellene 1984 szintű diktatúrával amit szépen lassan el lehetne szelidíteni) viszont a vallásos agymosás már többször bebizonyította milyen hatékony tud lenni népnevelési szempontból ugyanakkor nem is kell túl nagy kapacitás hozzá. Csak aztán tudják kordában tartani és ne csapjon át hülyeségbe. Tehát jól megfontolt és racionalista módon tudományos módszerekkel előkészített és összeállított terjeszkedő vallást kell kiötölni, amit akár érdemes megtámogatni néhány csodával.
megoldás, bazmeg, megoldás... miért is kell nekünk megoldani afrikát? ázsiát? délamerikát? közelkeletet? mert mi vagyunk a nagy fehér ember, aki megold?
lac1:
A cikk arról szól, hogy a pofánkba ordították az igazságot a valós helyzetről. Nem arról, hogy nosza dobjunk bombát, és nem is arról, hogy jaj szegények rossz nekik, segíteni kéne, de hogyan..
Ez is egy globális "elkúrtuk" botrány, és ezt sem lehet visszacsinálni.
quicksilver
1. Ezek békében éldegéltek a kőkorban, mielőtt a nagy fehérember odament volna.
2. Azért, mert, ha nem lesz ott megoldás, akkor előbb utóbb testületileg idejönnek és elveszik amink van.
Ja, egyébként ha megnézitek, a címkék közül az egyik az az, hogy: "kulturális ajánlat"... Ugyanaz, mint az esti műsorajánlóé. :-)
Beszoptátok, mint én a Matulán Biszku elvtársat.


cziffra plachta zasztava 2007.02.27. 12:38:00

Mer? A mozduljunk vicces volt? Lenyeg hogy ha eleg abszurd amit mondasz es szarul sül el, igy meg visszatäncolatsz.
Őrnagy Úr, ha ezt a cikket jobboldali sajtómunkás jegyzi, abból országos botrány támad. Fasiszta, kirekesztő, lám Orbán követői meddig mennek. Így meg elnéző mosoly, tanult ember na, értelmiségi feje van neki, tudja mi az a szatíra. Ez Magyarország. Mondjuk már nem sokáig. Vásárhelyiék mérték, hogy a fiatal újságírók zömmel konzervatívok. Persze a felmérés kapcsán fasisztaveszélytől tart marikané. Én meg azt mondom, ezt eddig is tudtuk, mint ahogy ugyanez igaz a fiatal értelmiség egészére is. Ez a garanciája a rendszerváltozás kiteljesítésének. Szimplán mindenki helyet kér a Nap alatt. Nem a politikusok fogják megteremteni a médiaegyensúlyt.
Beren!
nem a kőkorban,hanem a vaskorban éldegéltek a nagy fehér ember eljövetele elött :)
Az Robzon, de legjobb volna nem játszani a tűzzel. Vki Übermenschnek hiszi magát? Fausti tévedés)
Quick: jaja, engem pl. hihetetlenül nem érdekel, akit zavar kapcsoljon át a cartoon networkre.
Beren: nebasssssz.....békében főleg. A kökorszak egy naaaaagybééééékéééés nemzetipark volt. Jah.
2. ezt sem hinném, inkább átszálingóznak és bevándorolnak. És akkor nem lesz hely a kínaiaknak :)
neeeeeeeeeeee dark: beszoptad a Biszkut??? :DDDDDDDDDD
Lac1
Mit mondtal Te?

Iszonyu szar a rencer, neha oldalt latok hozzaszolasokat, alul meg nem talalom oket...

Elnezest, ha valakinek az echoja vagyok, nem szandekos.
Itt van előttünk Afrika problémája.
Ha nem teszünk semmit (ha ugyanazt csináljuk, mint ma), az (bármilyen brutálisan is hangzik) még annál is rosszabb, mintha ledobnánk egy rakás nitrogénbombát.
A következtetés természetesen nem az, hogy akkor csináljuk ezt.
Hanem...

A cikknek "természetesen" ez a mondanivalója. A természetesent azért tettem idézőjelbe, mert mint jól látható első hozzászólásomból, bizony magam is elhittem, hogy Tóta ezt az őrületet úgymond komolyan gondolja. Elismerem, tanulatlan bunkó vagyok, hogy nem asszociáltam azonmód Smithre, hát istenem, ez van.
De azért talán nem véletlen, hogy néhány előző bejegyzés (pl.: w.blog.hu/2006/11/23/ciganymentes_ovezet, w.blog.hu/2007/02/07/rasszizmus_es_antifasizmus, w.blog.hu/2007/02/23/capital) után bizony el tudtam hinni, hogy ez itt kérem komoly.
Ez az írás azt hiszem pontosan azért, mert oly sokan félreértették, nem elég jó. Ahhoz túl durva, ízléstelen. Nem bujkál benne finom irónia, se más egyéb. Bár hát persze mondom, lehet, hogy csak a befogadó közeg túl setét.
Abban igaza van Kedves Kragujeváci Zastava Úr/ Úrnő, hogyha eze a cikk a Nemzetben jelent volna meg, nagy balhé lett volna. Még lehet Árpádunk is írt volna róla fikázást :DDDD

De ha a Népszavában akkor is. Iterneten viszont nem olyan feltűnő.

Pl volt a cigányos Bayer cikk, Olaszliszka után . Rendre az utolsó, igen lényeges mondat lehagyásával idézte a tisztelt haladó sajtó mindenol.
Ez lenne az evolúció?

Eszembe jutott egy mondat a South Park-ból, ami Afrikára méginkább igaz lehet.
Cartmen: Románia....tök szopás

Illetve elő kell bányásznom azt a részt, amikor egy afrikai kisfiút fogadnak örökbe (?), a képe előttem van, egy kis fehér pelus van egy etióp kisfiún. Biztosan van egy-két mondat benne, ami illik ehhez a témához.
RE: da2 2007.02.27. 12:54:05
"neeeeeeeeeeee dark: beszoptad a Biszkut??? :DDDDDDDDDD"

Be én. Az újszülöttnek minden vicc új, előtte nem ismertem a Matulát. Árpi szólt finoman, hogy izé. Amikor visszamentem az oldalra és rájöttem, hogy HVG-paródia, vertem a fejem a falba, hogy mekkora hülye vagyok. Nem szégyen ez, az ember mindenre azonnal reagál, indulatból.

Az online-nak ez nagy hátránya: kevesebbet gondolkodunk, gyorsabban csapunk le mindenre, rácuppanunk a legnagyobb baromságokra is. Az offline sajtó nagy időállandója (megjelenik valami baromság, Del Medico levelet ír, megjelenik, reagálnak az illetékesek) a múltté. Most akarunk mindent, azonnal. A hibaszázalék meg persze, hogy nő (lásd móri nyomozás: az esemény után egy órával bemondták a neveket (ez majd' öt éve volt...)).

Beren:

Erről beszélek. Bár Te azt mondtad, hogy a pofánkba mondták a valót. Nem. Mi nagyon jól tudjuk a valót, csak minket ezzel próbálnak revolverezni. Mindig a fehérek tehetnek mindenről, fizessenek a gazdagok, mi hurcoltuk őket rabszoolgának, mi vittük haza a gyémántjukat, mi adtunk nekik fegyvereket, etc.

tiszedur

Megkövetlek lehet vaskor is.

d2:
Ahhoz az állapothoz képest, ahogy most élnek nyugodtan nevezhető békésnek. Nekünk mindkettő kibírhatatlan lenne, de az eredeti állapotban, annyi ember élt amennyit el is tartott a földrész.
Átszálingóznak.. hm láttam egy filmet a bbc-n Afrika gibraltári csücskéről. Duplasoros 6 méteres drótkerítés, lámpák, őrök, és több ezer ott dekkoló kivándorló. Most még csak szállingózak, de már most kurva rosszul élnek és romlik. Ha majd végleg elegük lesz, biztos, hogy jönni fognak, aztán vicces lesz párszáz milló embert megállítani. Na akkor majd játszani fog a neutronbomba, az európai kultúra védelmében.
dark future:

azért szoptad be a biszukt, mert annyira jó.. nagyon eltalálták a matulások, én két napig fetrengtem a röhögéstől... ha ne ismerem a matulát évek óta, én is benyaltam volna simán... mág így is elgondolkodtam :))
Te Őrnagy, a kragujeváci hogy jutott eszedbe? Azért némi válaszreakciót megjósolok. Dévényi István szörnyülködik majd egy korrektet a HV-ben. Pozsonyi Ádám Tóta-szakértő a print Demokratában szóokádik egy ütőset flekknyileg. Na és persze a DVTV-ben is pellengérre állítja macskás bloggerünket. nem is beszélve Bayer Zsoltról, szintén Tóta-szakértő, aki a Reichstag égése utáni pernyeszagot a ballibek formálódó fasizmusával fogja feldúsítani. Seszták ezúttal is Tóta értelmiségi fejét fogja szidni:)
beren: értem én, de hidd el, akkor is gyilkolták egymást. Mostsem a pápa, a Vogue magazin és a McDonalds miatt hiszik azt, h megerőszakolsz egy szűzlányt akkor kinövöd az AIDS-t. Hanem mert ennyi eszk van. Zsákolni azt igen, államot működtetni azt nem. Korrupt elit elteszi a korrumpáló nyugati cégek zsozsóját, pedig nem kötelező. Szabad akarat van, stb. Abban igazad van, h _valamit_ tenni kell. De azt gondolom, h előbb itthon kell rendet tenni, mert ha korruptak a saját vezetőink, akkor :nyilván_ korruptak lesznek az ENSZ vezetők is, akik az afrikai segélyeket korruptan intézik majd.
lac1:
Én ezt másként látom. Ha hagyjuk őket megrohadni, a helyzet rosszabb lesz. Mondhatjuk, hogy leszarjuk, de több forgatókönyv szerint is reális az a verzió, hogy mikor már rosszabb nem lehet megindul az egész földrész oda, ahol úgy tudják, hogy jó az élet.
Sajnos ha "gazdag világ" nem találja ki nekik a tutit, akkor valszeg senki nem fogja :o(.
Bono is at a U2 concert in Glasgow when he asks
the audience for some quiet. Then in the silence,
he starts to slowly clap his hands.
He says into the microphone...
"Every time I clap my hands, a child in Africa dies."

A voice from near the front pierces the silence...
"Well, stop fucking clapping then."
Kragujevácon is volt anno Zastava gyár, míg a Nato szét nem küldte.
DVTV-t még nem láttam ,pedig a Bucó műsorát megnézném, állítólag van már olyan is.
A többi kb stimmel:)
Kapát-kaszát kell nekik adni, járják be ők is fejlődésük egész szakaszát. A kőkorszakből az űrkorszakba? Az az eredményezi, amit látunk. Ha késik a segély, kész a balhé.
A cikkhez: úgy látom még mindig nem érti senki :)

Szóval a cikk műfaja: figyelemfelkeltés. Rá kell irányítani a figyelemet egy megoldatlan és jelenelg megoldhatatlan borzasztó problémára, csak az abaj hogy már közhely hogy Aftrikában éheznek és de rossz ott , ezzel nem lehetne cikket írni... arról meg nem szól a LifeAid meg a segélyképeslap meg az unicef bélyeg hogy MIÉRT nem is LEHET megoldani a problámát. A cikk elolvasása után viszont mindenkinek egyből az jut eszébe, TÉNYLEG csak EZ lehet a megoldás??? Nehogymáá... aztán elgondolkodva tényleg nem kínálkoznak a jobbnál jobb megoldási lehetőségek, így tízszer jobban ráébredünk a saját felelősségünkre és a nyugati világ elképsztő magatáartására...

Hát ezért van a cikk, nem mert tul sok volt a civilivzation, és W nem őrült meg. Egyszerűen ez a leghatásosabb módja annak, hogy tíz perc alatt 250-en Afrika gondjain gondolkozzanak. Ennyi a megfejtés :)
Igaz is, de ez felvidéki zasztava. Van bizony Bucó-műsor: Pellengér. elég jó performanszokat csinál:)
macrowave

Ott a pont, na végre :o))
Beren, a közel-keleti vízhiányt is neutronbombával kezeljük? Csak felhívjuk a figyelmet a globális felmelegedésre:(
szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Afrikán nemcsak nem _lehet_, de nem is _kívánatos_ segíteni olyan módon, hogy úgy élhessenek, mint mi. akkor ugyanis game over Planet Earth.
dark wave: a matula az egy alapmű. Aztán nehogy beszopd a híreket is :)
naja, de elvileg a cél az asszem, h mi se éljünk, úgy mint mi.
Cziffra:
semmi esetre sem úgy, hogy akkor a közel-keletiek idejönnek, és elveszik a miénket
miért van az hogy kisebb közösségben példát is lehetne róluk venni annyira harmóniában élnek a környezetükkel? ahol meg ezren vannak, egyből ugrálva husángolnak...
twá!
kína és india veszélyesebb földanyánkra mint afrika.
és szerintem egyszerűbb lenne leneutronozni észak-amerikát,európát és ázsiát..mert ezek a legveszélyesebbek földanyánkra.
nem gondolod?!
"Afrikán nemcsak nem lehet, de nem is kívánatos segíteni olyan módon, hogy úgy élhessenek, mint mi. akkor ugyanis game over Planet Earth."

Nem hát. De lebombázni sem kell, meg nem is lehet, sőt nem is kívánatos. Akkor ugyanis game over planet earth, mert vagy én vagy más ellopunk/gyártunk néhány kurvára nem tiszta, száraz és biztonságos atombombát, és ledobják/juk európára/usára, 'mert megérdemlik'.

Ha te így, akkor ne csodálkozz, ha más is úgy.

Kérdésem továbbra is: miért kell megoldani afrikát/közelkeletet/délamerikát?
Drága világérzősziveim!

Az a helyzet, hogy egyetlen épkézláb ötlettel nem sikerült előállnotok, amely az elkövetkező száz éven belül bármilyen megoldást jelentene az "Afrika" probléma megoldására...
Egy példa: komplett gyárakat vittek ki afrikai államokba a 70-es 80-as években, (a projektben mi magyarok is részt vettünk meg úgy a világon mindenki). A dologból kb. olyan anomáliák születtek, hogy kipakoltak dobozostól egy gyárat az x. kikötőben és ott állt 20 évig annélkül, hogy hozzányúltak volna. Jó ez egy hülye péda mert még csak működésbe se állt, de ahhoz, hogy a gyárak életképesen működjenek komoly felügyelet kell, mert az ott élő népek mindennapi életformájába nem tartozik bele a dolog...

Azt szintén láthatjuk, hogy annak semmi értelme nincs, hogy a sivatag közepén sátrakban éldegélő semmittevő embertársainknak (mivel a sivatagban se vadászni se mezőgazdálkodni nem lehet, ezért ott unatkoznak és jobb híjján dugnak az ott élők - ami abszolút vesztes stratégia, hiszen így mégtöbbjüükre jut ugyanaz a kevés élelem) vizet és hidegélelmet hordjunk US feliratú zsákokban. Ezzel kb. azt érjük el, hogy olyan populációkat tartunk fenn, amelyeknek már rég ki kellett volna halniuk, mert az adott helyen megszüntek az életfeltételek.

Jöhet akkor a Kissinger-i külpolitika: osszunk szét minél több fegyvert a fejlődő országokban, előbb-otóbb majdcsak elkezdik velük egymást lövöldözni. (Az már önmentegetés kérdése, hogy előbb pénzt adok-e nekik, amiből fegyvert vesznek, vagy egyből leselejtezem a kalasnyikovaimat valamilyen hasznos célra). Amint látjuk ezzel a léptékkel sem sikerült drasztikusan csökkenteni a populációt, va egy kis Ruanda meg Szudán, de pár tízezer emberes léték az elenyésző.

Konkúzió?! Hát, talán az, hogy már most is többen vannak, mint szabad lenne lenniük, és az egygyermekes családmodell nem tőnik valami népszerűnek az adott népek körében.
A nitrogénbombát én kicsit drasztikusnak találom, főleg mert sajnálnám az afrikai elefántokat meg zsiráfokat és úgy az élővilágot. Az embereket viszont lelkifurdalás nélkül gázkamrákba záratnám, majd hőerőművekben elégetném őket, mostanában úgyis energiaszűkében vagyunk.
Olyan hosszú kommentet akartam írni, hogy ez az izé kitörölte és erre behozta a kódszavas jelszóbeírós részt...

Na jó, az afrikai éhezők most az egyszer megmenekültek!
De azért dögöljenek csak meg...
Macrowave, értjük mi. Csakhogy ahogy többen beírták pont a lényeg maradt el itt. Mert Swift a provokatív felvezető után beírta azt is, szintén a szatíra eszközeivel, hogy szerinte merre. Az a dolgozat is nagy visszatetszést váltott volna ki akkor, ha a mester megáll az egyéves gyermekek megevésének ötleténél. De hát alulról is lehet építkezni.
Azért, mert nem kívánok ÚGY segíteni valakiknek, ahogy AZOKNAK tetszene, vagy a etnikum-bizniszbőúl élőknek tetszene, még nem vagyok náci.
Sőt, ebben az esetben még meg is makacsolom magam.
jut eszembe, swiftet be is perelték, kannibalizmusra felbujtásért.
"Nitrogénbomba" helyett gázkamra és elégetés... mert az előbbi drasztikus...

Ez van itt persze, alulról építjük a magyar külpol kultúrát.
a nitrogénbomba, az azért túlzás lenne! maradjunk a neutronnál.
Valahol láttam én is egy ilyet. Egy amerikai, vagy brit cég vitt gyárat valamelyik afrikai országba, ott beüzemelték, felvettek vagy száz embert kétműszakos munkára. Na ez bűzlött nekik, így amikor besteledett lehúzták a főkapcsolót és aludtak. Hogy lehet az ilyeneken segíteni?
Árpád, ez nem hálás téma, írjál inkább arról, hogy a zsidók miért is akarnak az eu-hoz tartozni. Pedig nem is az au-ban van a földjük.

:-)
Állítsuk vissza a rabszolgaságot, illetve teremtsük meg az újkori rabszolgaságot. Ahogy a kuvaiti (vagy melyik országbéli) állampolgárok nem dolgoznak, úgy nekünk sem kéne.
Hátha valami jót ki lehetne hozni egy ilyen modellből. Kínában is működni látszik a kommunizmus, miért ne működhetne egy modern rabszolgatartás.
Esetleg betelepíthetnénk őket azokba az országokba, ahol egyre kevesebben tartják el a saját közösségüket. Persze akik aggódnak gyerekeink esetleges bőrszín elváltozásán, azok kezdhetnék a gyilkolászást a saját nyugdíjasainkon (szüleinken), betegeinken, a munkanélkülieken stb.
Mér ne lenne merre. Ha jó alternatíva nincs, meg kell keresni a legkevésbé rosszat. Visszagyarmatosítás, az is marhaság de kisebb. És lehet, hogy van a visszagyarmatosításnál még kisebb marhaság is. Békén hagyni, nem küldeni segélyt, pl. talán. Aztán a legkevésbé rossz, az a merre.

És a holttestekkel mit csinálnál?
twá!
dehogy nincs merre:jöjjenek a patkányok
Bedobálnám a tengerbe.
Gyonyuro tema. Franciaorszag arabjainak lazongasa utan eszembe is jutott, hogy igy jarnak az ex-gyarmatosito allamok.

Vki mar feldobta a temat, miszerint nagy a felelossege azoknak akik hajdanan arrafele gyilkolasztak hobbibol, majd rabszolgakat is szereztek tomegevel a gyapotfoldjeikre, vegezetul pedig gyarmatositottak.

Nyilvan az a teny, hogy mindez megtortenhetett, annak a folyomanya hogy a jelenlegi kulonbseg akkor is megvolt (vagy kozel hasonloan), de ez nem ellentetelezi azt, hogy a kulonbseg erdembeni kijatszasa csak visszadobta Afrikat.

Ha az ENSZ kepes lenne hatasosan mukodni, mondjuk anelkul hogy az USA vagy barmelyik nagyhatalom jatekszere lenne, akkor igenis lehetne hathatosan segiteni rajtuk. Ha rendelkezne olyan (valodi) jogositvanyokkal, mint peldaul infrastruktura epitese, hatasos hadsereg, esetleg egy likvidalasra kikepzett egyseg, amely jegeli azokat a hadurakat akik a fejlodest hatraltatjak, ill. ellopjak a sajat orszagukat, mas kepunk lenne.

Valoban. Igy nehez. De a problema vegtelensegig valo leegyszerusitese egy neutronbombaval nem old meg semmit.

Gondolom ti sem gyilkoljatok meg a felesegeteket egy vita vagy olyan nezetelteres utan ami megoldhatatlannak tunik..
Hmm.. Hollandia eltűnne... :)
illaberek 2007.02.27. 13:46:26

Rabszolgasagot akarsz?

RoFL

Szted te mi vagy? Szabad ember a Ford Mondeodban oltonyben es nyakkendoben?
A franciázók meg is érdemlik.
Hol a probléma? Az én rabszolgaságomat váltanám ki az övékével.
Tiko!

A fehérek nem szerezték a rabszolgának való emberanyagot Afrikában, hanem vásárolták a helyi főnököktől. Rabszolgára a feketék vadásztak és ők kereskedtek saját magukkal. Ráadásul kinin felfedezése előtt azon a vidéken a fehérek nem is nagyon maradtak életben, a behatolásuk a belső területekre meg teljesen reménytelen volt, mivel egyszerűen meghaltak az első szúnyoggal, vagy négerrel való találkozás után valamilyen járványos betegségben. Ezért volt, hogy a portugálok is csak néhány partmenti erődöt létesítettek, de még azok sem voltak folyamatosan lakottak.

Szal a lényeg az, hogy a rabszolgakereskedelem a feketék nagy biznisze volt Afrikában és csak Amerikában a fehéreké. A feketéken mikor fogják számonkérni a rabszolgakereskedelmet!
Nagyon fasza, csak gondoljunk arra is, hogy nem csak ez a bőrbe zárt szar van a világunkon, amit embernek nevezünk, hanem Afrikában még nagy diverzitású, magas egyedszámú egyéb populációk is vannak, amelyeket ká lenne leölni azért, hogy megépüljön a Nairobi - Ouagadougou autópálya. Állatok!
Afrikát el kell felejteni, ha a majmoknak, embereknek jó ott élni, éljenek amennyinek jólesik, de én inkább a Föld vadrezervátumaként kezelném, melyet nem kell basztatni.

meg az araboké...
A majom is, az ember is fulladjon meg a kettőjük közti evolúciós különbséggel megáldott saját szarában.
"Állítsuk vissza a rabszolgaságot, illetve teremtsük meg az újkori rabszolgaságot. "

Mondjuk ez simán jó ötletnek tűnik. Aztán ha elfogytak a "niggerek", jöhetnek a "sárgák", "cigók" (indiaiak) majd a "kilincsorrúak", aztán a szlávok majd a magyarok, ésígytovább. Remek ötlet. Van más javaslat arra, hogy hogyan döntsük el, kik legyenek a rabszolgák? Legyenek a szegények, nincstelenek mert nekik már úgyis mindegy. Jó ötlet. Nem akarsz leugrani halálra rugdosni néhány hajléktalant, értük nem kár alapon... :-P
Quicksilver: "Kérdésem továbbra is: miért kell megoldani afrikát/közelkeletet/délamerikát?"

az okokat lehetne sorolni. nyilván nem lenne jó, ha afrikai terroristákkal is szembe kellene néznünk. nyilván nem jönne jól ha járványok átterjednének errefelé, nyilván az se lenne jó, ha egyszer csak megindulnának vándorolni, meg él errefelé néhány leszármazottjuk, és ugye nem volna az se jó, ha egy idő után ebbe az irányba terelnék fajtársaikat. mert ugye már sehol se kommunikálnak füstjelekkel.
mintha csak az 1984-et olvasnám....
bakesz, én egy kis adag nokedlit kevertem, erre te beleborítasz öt kiló lisztet meg nyolc tojást... majd mehet a szemétbe a maradék.
"Ha az ENSZ kepes lenne hatasosan mukodni"

Mondjuk ha már ottvannak valahol akkor a parancsnoknak ne kelljen ahhoz is a köcsög politikusok engedélyét, hogy elfingják magukat. Volt szerencsém látni azt a riportot amit a Ruandai ensz-erők kanadai parancsnokával készítettek nemrégiben. Hát. Csak megerősítette azt a véleményemet, hogy az ensz vezetőit és az orszégok ensz-küldötteit kéne elsőnek odaállítani a vádlottak padjára a tömegmészárlások miatt. Apropó, lehetséges, hogy mindannyian ugyanazt a véleményt osztják afrikáról, mint Árpád ? :) Szóval ruanda. Sok százezer ember életét meg tudta volna menteni az a maroknyi ensz katona, ha a politikusok nem fogják őket vissza abban, hogy időben elkapják azokat a vezetőket akik felelősek voltak a vérengzésért. Tisztában voltak vele az ottani parancsnokok, hogy mi van készülőben és lett volna lehetőségük megakadályozni. Valamint szándékuk is volt...
illaberek sry eleg személyesre sikerült pedig alapjaba véve nem (csak) neked szántam. Nem akartalak semmivel megvádolni, tényleg bocs.
Az adakozásnak van olyan formája, hogy építünk két iskolát, három kórházat, utakat, csatornahálózatot ... Ha a kormányoknak nem is lenne érdekük, vannak a világon gazdag magánszemélyek és vállalkozások. A Coca-Cola is örülne, ha Afrikában is meg tudnák venni az emberek a terméket?

A fegyverkereskedelem ellen is meglehetne próbálni harcolni.

II Lajos - úgy lehet segíteni, hogy nem 50Ftnyi pénz/órában dolgoznak ott.

TWÁ - nem "ezek", te sem "ez" vagy ... ...
Árpádunk nem kicsit darwinista. :) Aki nem tud előállni egy valamire való tömpuszt fegyverrel az nem érdemes a szaporodásra. Vagy legalább egy ilyen szövetségest kell találnia (az ügyesebbek meg többet is találhatnak és játszhatják a tisztógató halat:).
Merre?
1. Találjunk valamit Afrikában ami elég értékes ahhoz hogy odamenjenek a világcsendőrök. Olaj?Arany?Gyémánt? Amennyi kell azt így is olcsón meg tudjuk szerezni.
2. Vizsgáljuk meg hogy a homo sapiens fejlődését mi segítette a mostanáig és ennek szellemében keressük az emberi megoldást a tudomány segítségével. Jelen világunk hatalmainak hatalmasait nem épp a humánus tulajdonságiak segítették a hatalmukhoz. (Persze itt a humánus szó jelentésén lehet vitatkozni:)
3. Vegyük észre hogy még mi vagyunk az erősebb kutyák és b@sszuk oda az "atomot" amíg át nem térnek a mohamedán vallásra ezek a szívós nagyfarkú népek és le nem nyilaznak minket valami csőbombának látszó iráni-észak-koreai... sufni atombombával. Aztán mehetünk oda és akkor mi lesz? Nem vagyunk alkalmasak hogy abban a környezetben éljünk és ki tudja hogy a megmaradó élőszervezetekre milyen hatással lesz ez a fajta törzsfejlődési kihívás. Miért ne történhetne meg hogy sikerül valami olyat világra segítenünk ami nagy sikerrel leigázza majd az egész bolygó elővilágát.

Konklúzió? Volt itt egy poszt az általunk ismert és ismeretlen viszonyáról. Helyezzük a magunkat 200-300 évvel későbbre és gondoljunk bele hogy mi látszik visszatekintve sarlatánságnak. Talán az ilyen kérdésekre modta Gandhi hogy:
"Az élet nem csak abból áll, hogy növeljük sebességét."
-Lehet, hogy már írták nem olvastam végig.-
Miért nem robbantjuk azt a neutront ámerikában, európában, stb és költözzenek ide a szegény szerencsétlenek, vagy egyszerűen cseréljünk velük helyet!
"Árpádunk nem kicsit darwinista."
Nem ezt úgy hívják péniszirigység. :D
Ha Afrikát körbekerítjük, és senki se-ki-se-be, az humánusabb mint a bombázás, nem? Amúgy miért akarjuk megoldani ott a dolgokat? Ők sem tettek értünk semmit. Európában minden megterem föld alatt és felett ami kell, gyémántok kávé és banán nélkül meg igazán lehet élni.
Miért ázsiaiakat akarunk betelepíteni,miért nem afrikait? :)
Keveset fogyasztanak,itt van sok viz amit ihatnak (speciel én a rizsrészemről is le tudok mondani)bírják a melót,szeretik a magyar lakodalmas nótákat,ráadásul ha jön a globális felmelegedés már felkészültek leszünk humánerőforrás ügyileg.
Nem tudom írták-e már, de TWA ezt az megszállt Afrikái területeikért (amelyek valóságban értéktelenek) egymással harcoló nagyhatalmak ötletét az 1984-ből vette, ott ez biztosította a szelepet a gazdasási túltermelési válságok ellen, és haditechnika fejlesztése -ami igy értelmet nyert- biztosította a technikai fejlődést, plusz a túlnépesedést is megoldotta. Ezért is volt a jelszó a háború béke, mert a 3 nagyhatalom (Oceánia=USA+Anglia, Kontinens=EU+oroszok, Ázsia=Kina+többi sárga)egy politikailag, kultúrálisan jelentéktelen (vagyis egy elbaszott) terepen Afrikában harcoltak egymással, a jólétük fenntartása érdekében, ami nem is zavarta az anyaterületen élőket. Ha jól értettem a cikkben valami ilyesmire akart jutni TWA is , gondolom (és remélem) provokatív céllal.
Két ellentétes dolog jutott eszembe a topicról (nem olvastam minden hsz-t, lehet, h már volt):

Az egyik egy dokumentumfilm, ami arról szólt, hogy vmi segélyszervezet keretein belül egy csoport elhatározta, h megfékezi a malária terjedését bizonyos közép-afrikai falvakban. Az ötletük az volt, h körbeveszik a falvakat speckó szúnyoghálóval és adnak hozzá egy csomó szúnyogriasztó sprayt. Utóbbival félévente egyszer be kell fújni a hálót, különben elveszíti a hatását. A hatás nem mellesleg az volt, h a háló installálása után drasztikusan visszestek a megbetegedések: lehet, h rosszul emlékszem de a maláriában elhunytak aránya 60% körülről 10% környékére ment le. Bár szájába rágták csomószor a helyieknek, h fél évente fújják be a kva hálót, természetesen basztak rá. A halálozások hamar visszaálltak a korábbi mértékre, miközben a sprays flakonok ott pihentek vmelyik kunyhó mélyén.

Ennek ellenére ez a bombázósdi gyökérség. Az ő "életük", majd kinyírják magukat, ha épp úgy érzik jónak. Van hozzá fegyverük is, h ne kelljen mondjuk méregkeveréssel babrálni. Persze marad a szenvedés ki tudja meddig. Erősen árnyalja viszont ezt a képet, hogy ami innen a számítógép előtti székből undorítónak, kegyetlennek, elkeserítőnek stb. stb. tűnik, az egy közép-afrikai kunyhóból nézve nem feltétlenül az. Afrikában nem Tóta W. Árpádok élnek! Ebből következőleg az igényeik is mások. Nem kell nekik kámpjútör meg menő kaja, lehet, h elvannak amúgy maláriásan a falu 3 darab sovány kecskéjével is sokan. Honnan tudjuk mi, hogy egy olyan idióta, aki baszik félévente kinyitni egy spraysflakont vagy elkergetni a legyet az arcáról, az mitől érzi jól magát? Magunkból kiindulva?

Ehhez az AIDS világnapján leadott BBC-s filmet tudnám felidézni. AIDS-eseket interjúvoltak meg benne. Volt egy vigyorgó srác pl., aki nemrég tudta meg hogy ő is... Kérdezték h zavarja-e.
-Nem.
Épp szexelni készült egy csajjal. Óvszert használ-e majd?
-Nem.
A csaj is beteg már?
-Úgy tudja nem.
Érdekli?
-Nem.
Akkor sem, ha egyébként egy szervezet tőlük kb 20 méterre osztogat ingyégumit?
-Nem. Azzal nem olyan jó.

Megkérdeztek még elég sok embert különböző stádiumokban. Összességében boldogoknak tűntek!

A bekokózott gyerekkatona neked és nekem iszonyat. Neki kábulat és perspektíva.

Persze van rengeteg olyan eset, ahol ők is mérhetetlen szenvedésként élik meg az eseményeket. Nem oly rég láttam 2 filmet rhuandai mészárlásról. De bármily furcsa, ez sztem csak egy oldala a dolognak.

Tehát mint ahogy Pesten sem magnummal rohangálunk, hogy lelövöldözzük a hajléktalanokat, úgy nektek is inkább be kéne csukni azt a bombaszekrényt. Nem kötelező a hajléktalan problémáját megoldanod, el lehet húzódni a busz túlvégébe, ha nem bírod a bűzt. Az ő élete, az ő bűze. Ha te nem tudod, majd megoldja az idő, vagy vki más. Bomba nélkül.
Yooha!
soha senki nem tesz semmit másért...az ember önző lény.
(ha már demagógia legyen demagógia)
az első gondolatom: Te komplett elmebeteg vagy.

a második is az.
lonely_photon 2007.02.27. 14:54:20
Csak nem zuhanyoztatok már együtt... :D
Mert ha nem, akkor ez csak feltételezés. :D
TWA javaslata mitől népirtás? Hagyni hogy a következő n generáció megszülessen és lemészárolja magát, az nem népirtás?
Persze azt vágom, h a bomba inkább ilyen provokatív izé...
"vagy amit ezek esznek" :-D
"vagy amit ezek esznek" :-D
Yooha!
nem lehetsz biztos abban,hogy a következő generáció mit fog csinálni..
miattam játszhattok istent,de rohadtul nevetséges
Ebben semmi istenség nincs. A következő generáció, mivel a mostanitól tanul, ezért semmiben sem fog kölönbözni. Amúgy én drukkolok Afrikának, az emberölés meg bűn.
uraal,
"A fehérek nem szerezték a rabszolgának való emberanyagot Afrikában, hanem vásárolták a helyi főnököktől."

Kereslet-kinalat? Hmm? Az smafu?
bakesz 2007.02.27. 14:42:46
"Ha az ENSZ kepes lenne hatasosan mukodni"

Irtam arrafele a "valodi jogositvanyokrol" is.
Yooha!
szennyezük a környezetünket? igen.
a gyerekeink is fogják?-tőlünk tanulnak...
neutronbombát nekünk
ne haragudj,nem személyeskedni akarok :)
illaberek 2007.02.27. 14:03:11

tetszetos visszavagas:)

lehet hogy megoldana mind az o mind a mi problemankat, viszont a legkevesbe sem humanus "intezmenyrendszer", igy a javaslatom a rabszolgasagra meg mindig NO.
outsider
Most mit tagadjam, részegen párszor megvoltam neki hátulról. :D Csak azér sejtem amit írtam mer másnap rendesen zsilipelt a púzó, nem esett ki belőlem a kummantás a reggeli kv után... :D
Ja, és ha lehet Észak-Jemen maradjon meg, mert a magyar under ground kultúra egyik jeles darabja nem jöhetett volna létre nélküle. :D
Egyébként is egy spangli pártinak magyarázom hogy Észak-Jemen jó hely...?:D
Tiko!

Az. Ha nem lett volna kínálat, akkor Amerikában kénytelenek lettek volna megoldani máshogy a munkaerőszükségletet, például bérmunkások felfogadásával.
QuestionOfTime: tárgyi tévedésben vagy, a ruandai polgárháborúban NEM pár tízezer ember halt meg, hanem több mint 1 millió és nem egészen fél év alatt. És ez csak egy ország, Elefántcsontparton most hasonó folyamatok játszódnak le.

ha van reinkarnáció, remélem Szomáliában vagy valami hasonló országban pottyansz ki az anyaméhből. És akkor veled is az történik, amit másoknak kívántál.
katlevél!!!mert ott van :)
Tiko!

Az. Ha nem lett volna rabszolgakínálat Afrikában, akkor Amerikában kénytelenek lettek volna megoldani máshogy a munkaerőszükségletet, például bérmunkások felfogadásával.
uraal!
csak azt tudom mondani:tanulni,tanulni tanulni..
uraal 2007.02.27. 15:16:51

Peldaul kinai vasutepitomunkasokkal?

Ha smafu, es szerinted a kinalat miatt volt, akkor felve kerdezem, Amerika felfedezese utani "szabadrablas" is a kinalat tezisen nyugszik nalad?

Nem inkabb a keresleti oldal a lenyeg? Nem a spanyolok akartak rendbetenni a docogo gazdasagukat?! Meg egy hajora is alig akartak osszedobni annak a szerencsetlennek vazze.
Igen. Például kínai félrabszolgákkal. És igen, a szabadrablás is a kínálat tézisén alapszik, mivel a szabadrablás olyan szituáció amikor ellenszolgáltatás nélkül javakhoz lehet jutni, mivel azok birtokosa nincs olyan helyzetben, hogy megtartsa, vagy tisztes ár megfizetésére szorítsa rá az érdeklődőket.

Bizony a javak cseréje nem a becsületességen alapul.

A spanyoloknak meg ugyanazokkal a hajókkal, amelyekkel a rabszolgákat szállították szállíthattak volna szegény spanyolokat és németalföldieket is, vagy éppen olaszokat attól függően, hogy éppen kik voltak az alattvalók. De nem tették, mivel a rabszolga volt a legolcsóbb beruházás, mint ahogy a fő rabszolgafogyasztók a karibi térség nem spanyol gyarmatai esetében se az európai bevándorlók törték fel a szűzföldeket.
uraal,
es persze elfelejtettem megemliteni, hogy a hozzaszolasod olyba tunik nekem, mintha a feher ember artatlansagat bizonygatnad azzal, "hogy o csak megvette, mert vot a pijacon rabszolga."
TWA: "szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Afrikán nemcsak nem _lehet_, de nem is _kívánatos_ segíteni olyan módon, hogy úgy élhessenek, mint mi. akkor ugyanis game over Planet Earth."

gazdasági, társadalmi, meg kulturális értelemben nem lehet, viszont politikai értelemben kívánatos volna a hasonlóság. ebbe a demokrácia projektbe európa kénytelen lesz bevonni afrikát. különben nem lesz munkára, hadra fogható emberanyag.

a demokratizálás persze nem túl olcsó, de hát tanulni kell az eddigi hibákból. pl a misszióban katonákat és civileknek (orvos, mérnök, tanár) együttesen kell részt venniük (a katona jól kupánvágja a bennszülöttet, ha nem fújja be azt a kurva hálót), a projektbe be kell vonni az itt élő feketéket (nyilván nem mindenki olyan hulye, mint amilyen a tévében fekete pákó), ők vegyék fel a kapcsolatot az ott élő rokonaikkal (ugye ott nagy a család), kampányokat kell indítani (fekete fiú, fehér lány), rá kellene ébrednünk, hogy ők a szomszédaink.
uraal,

"És igen, a szabadrablás is a kínálat tézisén alapszik"

ne haragudj hogy szemelyeskedek, de te nem ultel egyutt a Viszkissel? O is hasonlokeppen gondolkodott bazz. Ott a bank? Tutira kinalja magat.

A szabadkereskedelem nem bűn, tehát szükségtelen ártatlanságot bizonygatni. Ha az ember legálisan megjelenik a piacon, mint áru akkor a vele folytatott kereskedelem miatt nem lehet senkit elítélni. Utólag morális bunkót lóbálni meg értelmetlen.
Kutacs! Igazad van. De én a fehér fiú feka lány összeállítást jobban komálnám.
Tistedur

En is az oktatast javasoltam ezermillio posttal feljebb, de valamiert nem tetszik az uraknak.

Vajon....?
És mi lenne a sok szép állattal?
uraal 2007.02.27. 15:33:46

Afrika a tema ugye? Azon vitatkozunk, hogy kinek, mekkora a felelossege van abban hogy olyan amilyen.

Ha jol ertelmezem amit mondassz, pusztan "piaci" alapokra helyezve, szted az europai nagyhatalmaknak semmi koze hozza.

Megismertem a velemenyedet, amde tovabbra sem ertek egyet egyik elemevel sem.

A tovabbiakban felesleges a kerdest feszegetnunk, hisz nem fogunk dulore jutni vele.

Azert megis, meg egy kerdest engedj meg. Ha nem moralizalunk, ahogy azt az elmult evszazadokban senki sem tette (gyarmatositok etc.), akkor milyen utat fogunk bejarni mi? Rontunk vagy javitunk majd az ottelok helyzeten? Szerinted?
"kávé és banán nélkül meg igazán lehet élni."
Itt azért álljunk meg egy szóra. csak a saját nevedben beszélj, én ragaszkodok a KVmhoz, meg a banánturmixot is szeretem :) Még szerencse, hogy mindkettő megterem másutt is, úgyhogy mehet a "nitrogénbomba", bármi legyen is az ;) Van olyan ? :D TNT? :)
"akkor ugyanis game over Planet Earth."

helyesen:

"akkor ugyanis game over human civilization on Planet Earth."

Attól mert az emberiség elcseszi magának ez még nem hátráltatja a bolygót vagy sok más életformát a bolygón.

Egyébként meg Swift kevésbé nyilvánvalóan fogalmazta meg szatíráját.

da2 2007.02.27. 12:34:25 :

A magyaroknál télleg kevés a templom előtt parkoló Smerci, az EU-ban (nem az EU-gyepün) viszont már van egy pár. Az amcsiknál is. A nagy segélyezést nem is a magyaroknak kéne lépniük, mert mi kb. azon a színvonalon élünk (talán picit magasabban) mint a világátlag.

A furcsaságot ezzel kapcsolatban egy táblázattal szeretném szemléltetni:
V. VII. . VI.

gazember erkölcs: ölj! vedd el a másikét! bárkivel,bármikor
tisztességes erkölcs: VÉDD MEG ÉLETED! GYARAPODJ TÖRVÉNYESEN! bárkivel,bármikor, megállapodással

Jézusi tanítás: add oda életed! oszd szét mindened! EGGYEL, HALÁLIG
bocs, a space-eket leszedi ez a primitív blogmotor, de talán látszik a lényeg
Szerintem nem jó ötlet. Hamarosan elöregedne a francia futballválogatott, utánpótlás nélkül.
mármint az aktuális egyházi tanítás anomáliája
Ez az irás lehet, h egy kisérlet része, mely megmutatja az internetes média súlyát a nyomtatott sajtóval szemben. Ez a cikk nyomtatva kb szakmai öngyilkosság lenne, de itt...

Utalnék itt az előző postra. Lehet, h a megoldás majd, a már rögzített tv-s vita alatt derül ki. ;)
Az a para, hogy hiába adunk nekik két hadihajónyi pénzt, amiből lesz malária ellenszer, AIDS prevenció, bébi táp, meg higiénia, utána lesz igazán pokol:
Ha megugrik a várható élettartam 60 évre, ilyen demográfiával, ilyen szerény infrastruktúrával, a tőke számára nem vonzó munkaerővel, ilyen intézményekkel, diktátorokkal...
még nagyobb katasztrófa lesz: 5 ször ennyi ember lehetőségek nélkül. Tömeges migráció és világkatasztófa.
schultze,
ez mind igaz,sajnos.
Árpád (agyrámálma) pont a területre vetette ki hálóját,hisz máshol meg túlnépesedés várható.
Itt adva volna egy szép üres terület,ahová lehetne terjeszkedni.
Árpád!

Ezt én már olvastam valahol, gondolom vmi összeesküvés-elmélet féle lehetett.

Abban a neutronbomba helyett a fentebb felsorolt dolgok voltak. És 50-100 év türelmi idő. Annyi idő alatt mind kipusztul AIDS-ben, ebolában, stb-ben. Ha megvan, előkapják az ellenszert, beoltják a fehéreket, és "vho-óóó-o, Afrika!"

Érdemes rákeresni. Amit írsz nem csak a te fejedben fordult már meg. Lehet h a cionista világösszeesküvés is ezt tervezi, csak kevésbé drasztikus módon. :) Amúgy nem mosolyognivaló, de mit lehet tenni.
Az elborult verziókban pl a ruandai mészárlást is ezért hagyta az ENSZ, meg a többi megtörténni.
uraal 2007.02.27. 15:28:10
Nem vettem észre hogy mikor tértünk át a magyarországi privatizációra. :D
Én mindig is Cecil Rhodes véleményeivel értettem egyet.
én meg a vogonokéval..
nem olvastam végig a kommenteket,de fentebb megütötte a szemem, hogy bizony az esőerdők. Mert OK h huszonvalahány százaléka az oxigénünknek amazóniából jön, mégtöbb az oceánokból, de szerintem torkunkhoz kapnánk akkor is, ha csak az a pár (nem kevés) afrikai oxigénszázalék hiányozna.

Az északi működő államok az iszlamisták, ugye TWÁ?

Voltak ruandai ismerőseim, kultúrára meg nem mondanád, hogy nem európaiak.

S voltak szenegáli, szudáni ismerőseim is, náluk látszott a kultúrális különbség, de az ő javukra...

Szal, a megoldás az, hogy nem európából oldjuk meg, meg nem az USA-ból. Itt nem egy országról van szó, mint Iraknál (akire ugye, azért a szomszédai is berágtak..) henem egy nagyon sokoldalú kontinensről, aminek nem minden lakója szenved (sem AIDs-ben, sem gyerekkatonaként, se máshogy). S ahol azért a nagy rész ura az életének, s keresi a boldogságot...
"Aki Fekete-Afrikába születik, vagy ma ott él, annak szinte biztosan a leírhatatlan szenvedés, a rettenetes fizikai és lelki kínok, valamint az állandó nélkülözés és a vele járó elállatiasodás lesz osztályrésze." - ezt a hülyeséget honnan vetted, TWÁ?

Provokálni, szatírikusan felhívni a figyelmet olyan problémák kapcsán lehet, amiket legalább magadnak világosan definiáltál. De itt mi a probléma, amit ostorozol? Hacsak az nem, hogy milyen alapon akarjuk innen, a kárpátok gyűrjéből eldönteni, hogy az afrikaiaknak milye fáj!

(NEM ül csónakba az összes afrikai! Sőt, szerintem kevesebben INDULNAK el errefelé, mint ahányan latin-amerikából az USA-ba, Európába ÉRKEZNEK. A szegénység elől meg mindig menekülnek, mindenhonnan - indiából, pakisztánból, moldáviából most, magyarországról a kitántorgás éveiben...)
nem olvastam végig a kommenteket,de fentebb megütötte a szemem, hogy bizony az esőerdők. Mert OK h huszonvalahány százaléka az oxigénünknek amazóniából jön, mégtöbb az oceánokból, de szerintem torkunkhoz kapnánk akkor is, ha csak az a pár (nem kevés) afrikai oxigénszázalék hiányozna.

Az északi működő államok az iszlamisták, ugye TWÁ?

Voltak ruandai ismerőseim, kultúrára meg nem mondanád, hogy nem európaiak.

S voltak szenegáli, szudáni ismerőseim is, náluk látszott a kultúrális különbség, de az ő javukra...

Szal, a megoldás az, hogy nem európából oldjuk meg, meg nem az USA-ból. Itt nem egy országról van szó, mint Iraknál (akire ugye, azért a szomszédai is berágtak..) henem egy nagyon sokoldalú kontinensről, aminek nem minden lakója szenved (sem AIDs-ben, sem gyerekkatonaként, se máshogy). S ahol azért a nagy rész ura az életének, s keresi a boldogságot...
"Aki Fekete-Afrikába születik, vagy ma ott él, annak szinte biztosan a leírhatatlan szenvedés, a rettenetes fizikai és lelki kínok, valamint az állandó nélkülözés és a vele járó elállatiasodás lesz osztályrésze." - ezt a hülyeséget honnan vetted, TWÁ?

Provokálni, szatírikusan felhívni a figyelmet olyan problémák kapcsán lehet, amiket legalább magadnak világosan definiáltál. De itt mi a probléma, amit ostorozol? Hacsak az nem, hogy milyen alapon akarjuk innen, a kárpátok gyűrjéből eldönteni, hogy az afrikaiaknak milye fáj!

(NEM ül csónakba az összes afrikai! Sőt, szerintem kevesebben INDULNAK el errefelé, mint ahányan latin-amerikából az USA-ba, Európába ÉRKEZNEK. A szegénység elől meg mindig menekülnek, mindenhonnan - indiából, pakisztánból, moldáviából most, magyarországról a kitántorgás éveiben...)
kutacs_ 2007.02.27. 15:29:23 és többiek
Lenne egy kérdésem. Ki élt közületek vagy közeli hozzátartozóitok közül Afrikában huzamosabb ideig?
Csak azért kérdezem mert a felvázolt lehetőségek elég nagy naivitásnak tűnnek az általam ismert viszonyok között. (Persze a fekete/fehér lány/fiú régi álomom, így kéne megoldani a faji problémákat, addig kefélni amíg mindenki egyforma színű nem lesz:)
Kicsit hasonlít ez a romás posztra, asszem ott a gyermekek tudáshoz segítése/támogatása/eröltetése volt az egyik (nekem teccő) megoldás. Valamennyire látszik is hogy az afrikai kultúrák (cáfoljon egy történész) nem a jövő túlaggódásáról szólnak. Nagyjából minden a szájukba hullott évszázadokon át és a fűtés sem okozott nagy fejtörést. Csupán ki kellett bírni az iszonyatos klímát.
nem olvastam végig a kommenteket,de fentebb megütötte a szemem, hogy bizony az esőerdők. Mert OK h huszonvalahány százaléka az oxigénünknek amazóniából jön, mégtöbb az oceánokból, de szerintem torkunkhoz kapnánk akkor is, ha csak az a pár (nem kevés) afrikai oxigénszázalék hiányozna.

Az északi működő államok az iszlamisták, ugye TWÁ?

Voltak ruandai ismerőseim, kultúrára meg nem mondanád, hogy nem európaiak.

S voltak szenegáli, szudáni ismerőseim is, náluk látszott a kultúrális különbség, de az ő javukra...

Szal, a megoldás az, hogy nem európából oldjuk meg, meg nem az USA-ból. Itt nem egy országról van szó, mint Iraknál (akire ugye, azért a szomszédai is berágtak..) henem egy nagyon sokoldalú kontinensről, aminek nem minden lakója szenved (sem AIDs-ben, sem gyerekkatonaként, se máshogy). S ahol azért a nagy rész ura az életének, s keresi a boldogságot...
"Aki Fekete-Afrikába születik, vagy ma ott él, annak szinte biztosan a leírhatatlan szenvedés, a rettenetes fizikai és lelki kínok, valamint az állandó nélkülözés és a vele járó elállatiasodás lesz osztályrésze." - ezt a hülyeséget honnan vetted, TWÁ?

Provokálni, szatírikusan felhívni a figyelmet olyan problémák kapcsán lehet, amiket legalább magadnak világosan definiáltál. De itt mi a probléma, amit ostorozol? Hacsak az nem, hogy milyen alapon akarjuk innen, a kárpátok gyűrjéből eldönteni, hogy az afrikaiaknak mije fáj!

(NEM ül csónakba az összes afrikai! Sőt, szerintem kevesebben INDULNAK el errefelé, mint ahányan latin-amerikából az USA-ba, Európába ÉRKEZNEK. A szegénység elől meg mindig menekülnek, mindenhonnan - indiából, pakisztánból, moldáviából most, magyarországról a kitántorgás éveiben...)
Tisztelt modoráció!

Mi rosszat írtam?
Walter Melone · 2007.02.27. 15:56:23
Hát igen, az interneten mégiscsak lehet használni a del gombot. Az írott sajtó ehhez képest visszavonhatatlan.:)De ezért lehet az elketr.média a bátrak(?) sportja.:)
Általában egyet szoktam érteni Árpád meglátásaival, de most csak döbbenten állok...

Erre szokták mondani: remélem komolyan gondoltad, mert viccnek kicsit durva lenne.

Stílusosabb lett volna, ha felolvastatod a beszédszintivel és vágsz rá egy "fenyegető videót", úgyis az most a menő.
Amúgy az embereket annyira nem sajnálnám, de az állatokért kár lenne.
jolvan nem zúgolódom.. elfogadom ezt a'kiekerülhetetlen' lépést, ha muszáj. egy aprócska feltétellel: rámutatok egy-kétezer emberrre itthon akit betonbaöntünk és felettük durrantjuk majd ela petárdákat. hisz 'iattuk megy tönkre az ország, és egy ilyen kibaszott áldemokratikus rendszerben olyan lassan lehet csak eltüntetni őket'.
jó utat árpi
szavannák, fekete nőők ó óó ó
tistedur!

Neutronbombát nekünk is, bizony!
AvgDvl 2007.02.27. 17:00:17

te egy igazi humanista, eh, akarom mondani animalista vagy kedves afaugédéfauel
Hat vegigolvasva a napi termest latom a legjobb megoldast.

nem kell csinalni semmit.
vegignezni a 2-3 milliard ember halalat, aminek nagyreszenek a fejlett nyugat az okozoja (klimavaltozas, fegyverkereskedelem, gyemantbanyaszat,...)
valosagshowban nezni, ahogy egymast gyilkolasszak az niggerek. pontosan ugy mint a Blood Diamond-ban. az is egy valosagshow volt.

ugy latszik ez az, amit a fejlett nyugat szeretne. tudomast sem venni az altala okozott nehez problemakrol.
illetve: jelenleg afrikabol az emberek toredeke szeretne elmenekulni (mexikobol sokkal tobben akarnak menni az USA-ba, mint afrikabol az EU-ba)
ez 10-20 even belul nagyon meg fog valtozni. lesznek EU-ban is oriasi illegalis bevandorlok lakta gettok. tizszerezodik a bunozes, a gyilkossagok/leszamolasok szama (minimum). ugyanis altalaban a rossz fiuk azok, akik kepesek atszokni egy jol orzott hataron. nekik meg mar afrikaban sem voltak erkolcsi korlataik, akkor itt miert lennenek?
meg annal is rosszabb szerintem a "nem csinalunk semmi ertelmeset" scenario, mint amit arpad leirt.

de ha erre van igeny, akkor ez lesz. a politikusok a hosszabb projektekben kizarolag kozvelemenykutatas vezereltek. azon tul nem akarnak latni.
neutronbombàt a népnek!
Anr · 2007.02.27. 17:21:48

teszek rà. utànnam a vizözön. az ember mint a virus. elpusztitja az organizmust amiben/böl él.
hmmm... Árpád, nem akarnál valami IQ-tesztet is felvetetni az indapassba filternek ?

Az összes baj oka, a sok kacat, amit Afrikában lehet kiásni. Az egykori gyarmatosítók a divide et impera elvet követve, anarchiában tartják az egészet. Kelet-Kongó, meg a teljes Copper-belt egy jó példa, bár az elég nagy ahhoz, hogy mindenkinek, akinek kell a koltán, a palládium meg a hasonlók, jusson egy sarok, és az utóbbi idoben csak ritkán akadjanak egymásba.

A bajokat csak tetézi, illetve a fent hivatkozott elv gyakorlatba való átültetését megkönnyíti,hogy ezeket a népeket bekényszerítik a gyarmati struktúrából örökölt határok közé. Igy lesz pl a tusziból banyumelenge...

a helyzet megoldhatatlan, amíg ott egy gramm, a homoknál értékesebb anyag is van.



ui: aki Kofi Annanban hisz, az egyszeruen barom. Ha tud olvasni, olvassa az életrajzának az 1992-1994 idoszakra vonatkozó részét...
Nem tudom, Tótavének ki tanította az elemi biológiát, de jó lenne, ha megadná az illető nevét-címét, hogy fel tudjam tenni a likvidációs listámra.

1. A fák oxigént termelnek.
2. Afrikában van a világ egyik legnagyobb őserdeje.
3. Ha ezt kipusztítod, azt nem lehet maholnap pótolni; jó esetben évtizedek kellenek hozzá, de reálisabb, ha évszázadokat mondok.
4. Ez az veszteség oriási oxigéntermelés-kiesést fog okozni a globális ökológiában.
5. Továbbá egy csapásra megszünik az egybefüggő növénytakaró hőelnyelő-képessége, amitől azonnal megkezdődik a klímahőmérséklet-emelkedés.
6. Az oxigéntermelés jelentős kimaradása miatt nagy mértékben megnövekszik a légkör szén-dioxid tartalma.
7. Ha fogy a levegő, újabb pusztuláshullám fog végigsöpörni az egész földi bioszférán, másrészt még meredekebben fog emelkedni a földi átlaghőmérséklet.
8. Ezzel párhuzamosan a sarki jégtakarókat megolvadnak, a tengerszint-emelkedés lehűlést eredményez, amitől újabb növény- és állatfajok fognak kipusztulni.
9. Ma elképzelhetetlenül szélsőséges meteorológiai jelenségek fognak állandósulni a Földön.
10. Beköszönt az új jégkorszak.

Árpád, nem tudnál inkább olyan Endlösungot kitalálni, amitől "életterünk" nem lesz kicsi, büdös, szeles és hideg?
outsider,
én csak azt mondom, egy ilyen afrika-típusú probláma megoldása nyilván összetett. árpád azt mondta nincs más megoldás csak a neutronbomba.

szerintem meg mondjuk neki lehet látni a demokratizálásnak. ehhez katonai erőre van szükség. nyilván nem lehet megszállni egész afrikát, de mondjuk meg lehet szállni közepét. nyilván nem csak katonákat kell vinni a misszióba, hanem civileket is. és nyilván nekik kell segélyezni. a csomagot célba juttatni az logisztika. a megoldásban helye lehet a marketingnek. el lehet mondani, hogy ti (a nagy afrika) vagytok az emberiség bölcsője, mi (az egységesülő európa) meg a szomszédotok vagyunk. szóval ez egy baszott nagy projekt, amiben egyik elem a marketing.
>Nem tudom, Tótavének ki tanította az elemi biológiát

te is nagyon tavol alsz attol, hogy ertsed mi tortenik. csekely ertelemmel vagdalkozol, meg ha jo szandekkal teszed is.
kezdesnek:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_environment_topics
en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_cycle
en.wikipedia.org/wiki/Carbon_cycle

nezegesd oket. a problemakör _nagyon_ bonyolult.
bar igaz, ha lecsokenne az emberiseg letszama 6.5milliardrol 1-re, akkor sokat egyszerusodne ennek a problemanak a megoldasa.
lesz itt meg sotetzold fasizmus.
Ismétlem: valami gusztusosabb megoldást kérek.
Olvastam egy regényt, amely leírta az 50 évvel ezelőtti kínai állapotokat
Most nézzétek meg Kínát.
Szóval, van megoldás.
Anr:

12 monkeys...

kiindulásnak nem rossz.
Minél tovább gondolkozom, annál világosabban látok még egy megoldást.
Sajnos, van két teljesítketetlen feltétele.
1. Középafrikai Egyesült Államok, diktátor elnökkel.
2. Tunéziai mintájú születésszabályozás
(Egy vagy két gyerekre jó családi pótlék, három gyerek esetén kevesebb családi pótlék, négy, vagy több gyerek esetén semmi.)
"TWÁ"www.worluk.hu./-ha most visszafogva magam és felöltve minden szocializációval kapott jómodort az írom,hogy ilyen utolsó senkiházit nem hordott a hátán a magyar föld,bizony visszafogott vagyok.Az a szemétláda,teljes lelki és erkölcsi nihilben feredőző senki aki magát ultraliberálisnak nevezi .....moderálva.
13:24:16.-nos innentől csak jellemtelen,senkiházi ,cinikus mocskos disznó a neved.Aztán tilts le,moderálj,de abban a tudatban,hogy ha megteszed beperellek.A viták elől kitértél,de a véleménynyilvánítás korlátozása miatt elítélhetnek-ídy aztán mentem a hsz.-em.Az ezt követő megszólalásaid kimerítik az emberiség elleni bűntett fogalmát,így ez ügyben is fogok jogász barátaimmal konzultálni,hogy egyszer és mindenkorra megtanuld tisztelni az EMBERT és a törvényeket.Kispajtás,ne lepődj majd meg ha megérkezik a bírósági idézés,mert ami ámokfutást rendeztél az fölháborító.Te szemétláda,H-bomb Afrika éhező tömegeinek?Te Sátán kölyke,Te tudod mit ugatsz?Tényleg nem vagy ateista,mint a Sátán Te is féled Istent,csak mint a gonosz megáltalkodott híve szolgálod mocskos Urad.Csakhogy itt túllőttél a célon és ha rajtam múlik bizony sokáig leszel elzárva szigorúan őrzött helyen.Ne félj van néhány olyan ügyvéd aki ezt a pert ingyen bevállalja,és miután ez ÍRÁSBAN jelent meg így aztán még csak a bizonyítás sem lehet kétséges.
Na ezek után kívánok szép álmokat.
molaris, te egy rendkivul vicces ember vagy.
molaris, kurvajó vagy, vedd be a gyógyszeredet, és folytasd.
persze ki foglak moderálni, de csak azért, mert nagyon kíváncsi vagyok, ahogy beperelsz a véleményszabadság korlátozásáért, amiért kiváglak a saját blogomról. gyerünk, papa, gyerünk!
wice, szerintem jo lett volna, de tulspiläzta.
bär a "Te Sätän kölyke" tenyleg jo. Zamata van.
Kutacs,
a demokráciához uralkodásra érett démoszra volna szükség.
törzsi társadalmakra nehéz ráhúzni a demokráciát ..
Hehe-he,már lementettem az egészet,és eztis.Márpedig,per az lesz,mert Sickrat man Hozzád képest angyal.
"nezegesd oket. a problemakör _nagyon_ bonyolult..." (anr)

andrej, persze, a "részleteket" csak úgy odamakogtam hasrapacsi alapján. Lehet, hogy a végeredmény valami más lesz, mint amit írtam, mittomén. Inkább csak úgy általánosságban, a józan ész mondatja velem, hogy egyszerűen nem_lehet_ egy egész kontinenst kikapcsolni a globális ökológiából néhány évtizedre. Aki ennek ellenkezőjét állítja, akármennyit tud, akármekkora tudós, akármit linkel, azt úgyse hiszem el. Józan ész alapján. Egyébként, ugye, tudósok is szoktak egymásnak homlokegyenest eltérő véleményeket megfogalmazni ilyen összetett_ kérdésekben. Klímaváltozás-tagadók, például.
molaris, leccilecci, pereld be a worlukot.
Molaris nem nő?(Eddig ebban a tudatban voltam.)
de előtte azért rágd át a kommenteket, ne pont a swift-pert ismételjük meg.
molarisra nem reagalnek;)

erdemes lenne osszeszedni azokat a tarsadalmi/emberi problemakat, amire nincs megoldas. vagyis az evek soran mindig visszaesnek nagyjabol hasonlo helyzetbe.
ilyen problemak:
afrika (TIA)
kozel kelet
eszak ir terrorizmus
fenntarthatatlan novekedes
...

meggyozodesem, hogy ezeknek valami kozos, nagyon emberi dolog az egyik lenyeges oka. amit nem veszunk eszre annyira kozel van "hozzank". mem latjuk a faktol az erdot.
öreganyátok 2007.02.27. 18:49:46

Igen, ez megoldás a jelenlegi helyzetre. De mi lesz a Földdel?, Ha újabb milliárd ember vált autóra, mikrohullámú sütőre, légkondira, hűtőgépre? Na akkor (a tudomány jelen állása szerint) becsukhatjuk a boltot.

A zárójeles megjegyzés fontos! Párizsban az 1800-as években komoly emberek kiszámolták, hogy még pár évtized és mindenki derékig fog járni a lószarban, továbbá a világ zabkészlete sem lesz elég, úgy nő a forgalom, meg a konflisok száma. Lehet, hogy 100 év múlva a mi problémánkra is így fognak gondolni.
És mi van akkor, ha mondjuk az Afrikaiak ugyanezt gondolják rólunk? Egymást tapossuk, pénzt hajkurászunk, és ahogy TWÁ is megmondta, annyi energiát fogyasztunk, hogy nemsokára ki is pusztulunk. Először dobjuk csak le ide magunkra azt a neutronbombát, aztán utána szabaditsunk meg másokat a szenvedésüktől...
>Lehet, hogy 100 év múlva a mi problémánkra is így fognak gondolni.

ez bizonyos, ha lesznek emberek 100 ev mulva.
a gond az, hogy 50-300 eves alatt megooldodo problemakat okozunk mostanaban tomegevel. megoldasi javaslatunk nincs, es remenykedunk, hogy mire raebredunk, hogy baj van, addigra nem lesz keso.
megacsoltuk a bitofat, rakotottuk a kotelet, beletettuk a nyakunkat, kirugtuk a szeket, es eletunk utolso 1 percben remenykedunk, hogy majd valaki szetlovi a kotelet. :)

aki nem nezte meg Gore filmjet a Kellemetlen igazsagot az _MINDENKEPP_ nezze meg.
nagyonertelmesen all hozza.
ha pedig fenntarthatova sikerul valtoztatni a gazdasagi fejlodest, akkor nincs gond meg 20 milliard emberrel sem. lehetne errol irni scifit. tudomanyos igenyessegevel egy olyan pozotiv utopiat, amikor oriasi tomegek elhetneka foldon a bioszfrema maradando karosodasa nelkul.
ha mi akarjuk megoldani afrika problemajat (mert gyereknek tekintjuk oket, es feltesszuk, ok ugyse kepesek ra), akkor eloszor a sajat hazunk tajan kell egy kicsit szart lapatolni, mert lassan ellep minket.
Nem igazán értem, miért kellene a Tóta által vázolt félmegoldással megelégedni. Nem csak Afrikában szenvednek az emberek, aztán ki veszi a bátorságot, hogy két ember szenvedését összehasonlítsuk? (Jelentkezel? Nem, te nem vagy kompetens.) Itt, Európában is nagyon sokan szenvednek. Mindenhol élnek menthetetlen, szenvedő emberek, például rákosok; vannak öregek, akiknek már csak teher az élet; vannak, akik szeretett családtagjukat veszítették el, és szörnyű depresszió gyötri őket. Tőlük miért tagadjuk meg a neutronbombát?
Azután ott vannak az állatok. A kedves kis növényevőket lemészárolják a ragadozók. Más állatokat az ember mészárol le. Meg fogságban tartja őket, csúf körülmények között. Nekik miért kell szenvedni?
Igenis ragaszkodom hozzá, hogy a Föld teljes élővilágát tessék szépen lebombázni! És ha van még valahol élet a Kozmoszban, akkor azt is! Legyen ár nyugalom végre, azannyát neki!
Ez a bejegyzés véletlenül nem arról szól, hogy 34-es IQ fölött nem az a jó fej, aki a zacskóját vakarva sajnálja Afrikát és átutalja minden évben az adója 1%-át az éhezőkön keresztül közvetve a Kalasnyikov műveknek, hanem aki belátja, hogy a problémát csak iszonyat drasztikusan lehet megoldani, amihez ő maga a civilizációs gátlásai miatt soha az életben nem fogja a nevét adni? Ilyen problémából amúgy van még 400 darab, mindegyikhez csatolva egy-egy ENSZ-bizottság.

molaris,
nem kell beszarni, senki nem fog megnyomni semmilyen gombot. Ezt persze nem úgy értem, hogy egységnyi vagy. Csak mindent elkövetsz, hogy TWÁ, akinek némelyik írását telitalálatnak, némelyiket meg aljasnak érzem, sokkal szimpatikusabb legyen.
Beren, azt hiszem, a túlnépesedés visszafordítása a kulcskérdés. De én a tecnika (sőt, az emberi gondolkodás) előbbrelépésében is bízom.
Talán mégsem járnak majd utódink térdig az eldobált műanyagzacskókban.
Ez a bejegyzés véletlenül nem arról szól, hogy 34-es IQ fölött nem az a jófej, aki a zacskóját vakarva sajnálja Afrikát és átutalja minden évben az adója 1%-át az éhezőkön keresztül közvetve a Kalasnyikov műveknek, hanem aki belátja, hogy a problémát csak iszonyat drasztikusan lehet megoldani, amihez ő maga a civilizációs gátlásai miatt soha az életben nem fogja a nevét adni? Ilyen problémából amúgy van még 400 darab, mindegyikhez csatolva egy-egy ENSZ-bizottság.

Ja molaris,
nem kell beszarni, senki nem fog megnyomni semmilyen gombot. Ezt persze nem úgy értem, hogy egységnyi vagy.
Szervusztok!
Eddig jobbára mosollyal vegyes érdeklődéssel olvastam Tóta W. cikkeit, amelyek mondanivalójával nem mindig értettem egyet, de 'Luciferi' megközelítése kétségkivűl érdekes, és sokszor felszabadító volt.
Ezúttal nem csak egyszerűen arról van szó, hogy ez egy vélemény, amivel nem értek egyet, hanem a magam részéről ezt a fajta viccelődést az általam érvényesnek tartott koordinátarendszerben nem is tudom értékelni. Vele vitatkozni úgy vélem felesleges, mert láthatóan gyökeresen mást gondolunk bizonyos számomra fontosnak tartott alapvetésekről.
Ezért a magam részéről a jövőben - és ez minden bizonnyal Tóta W. részéről is kölcsönös érzés irányomban - irásait nem olvasom, köszönését nem fogadom, kezet nem nyújtok neki, és kézhozfágást én sem fogadom, és ha látom az utcán szembejönni, akkor átmegyek a túloldalra.
Egyúttal felkérem a velem egyetértőket, hogy ők is cslekedjenek hasonlóképpen.
ui.: Az általam nagyra tisztelt Index főszerkesztőjének pedig ezúton üzenem, hogy közös barátunk, a közelmúltban elhunyt Csontos István is egyetértene velem abban, hogy Tóta W. megérett a (ki)moderálásra.
Anr · andrej.initon.hu/ 2007.02.27. 19:32:37

A könyve is erről szól: Mérlegen a Föld és nem ma írta azt se.

A dolog valahogy biztosan meg fog oldódni, de egyáltalán nem biztos, hogy a mi szánk íze szerint. Nagyon durva ellentét az, hogy az egyik fél a légkondis autóját, meg a rolexét félti, a másiknak meg konkrétan nincs mit ennie és innia. Igazából veszteni valója sincs, és innetől csak egy "szellemi" vezető kell, aki azt mondja neki, hogy nézd csak, neked nincs, azok meg dúskálnak a te véredből, vedd el tőlük. Csodás jövő elé nézünk.
Árpád,



pöttyös az inged...
Sokan az izraeli kérdést is hasonlóan oldanák meg.

Csak azokat lecsukják.
Afrikai
Szted kit érdekel kit közösítesz ki egymagadban? Sokkal célravezetőbb lenne ha pl mikor szembejön az utcán akkor lefejeled, hisz ő is épp emellett a módszer mellett tesz hitvallást, akkor nyilván azzal sem lesz semmi baja ha te ezt alkalmazod. ;) Ez is csak vicc ám. Szatíra vagy mi a faszom. :D
Kedves Molaris és Afrikai

Távol álljon tőlem, hogy TWA-t védjem, de szerintem ezúttal félreértitek a cikkét. Ő nagyon durván felhívta a figyelmet egy világproblémára, ami a belátható jövőn belül, akár a létező civilizációnk végét is jelentheti. És jelen tudásunk szerint nincs megoldása. Mindíg mutatnak éhező kisfiúkat Afrikából és a kutya se törődik vele. TWA most egy minden emberi moráltól elrugaszkodott megoldást írt le, ami úgy tűnik jobban eljut az emberek füléhez. Tehát elérte amit akart. Sajnos akár be is következhet, ha egyszer elindul a nekem nincs és ezért elveszem a tiéd játék.
én mindent megtettem, hogy érthető legyen. kábé minden huszadik kommentelő szájbarágósan megpróbálja elmagyarázni a többieknek. ha nem megy, nem megy, sebaj.
Gyerekek, azért olvassátok csak el a Wiki "A Modest Proposal" szócikkét, a szatíráról és az értetlen kortársakról, és csak azután essetek neki TWÁ-nak.
TWÁ, Te is hibás vagy.
Olvasd csak el a sdzócikkben Swift befejező mondatait! (Valami ilyesmi: Nehogy már valaki azzal jöjjön, hogy van más megoldás is - sok-sok példa arra, amit szerző igazából kívánatosnak tartana - mert egyik sem jó).
Vagyis: cikked végéról elmaradt a római szatírák kötelező zárófejezete.
igen, lemaradt. meg a kommentekből is kimaradt valahogy.
netán nincs?
Persze, nem olvassák végig a kommenteket így ez a Swift-szatíra folyvást elsikkad.

Perről kár beszélni, esetleg etikáról, talán.

Úgy is készülhetett volna cikk, ha már Swift szóba került, hogy mondjuk szerző utánanéz annak, hogyan is közelítik meg ezt a kérdésr, és kigondol valamit arról, hogy merre is Afrika. Majd beírja felvezetőnek ezt a neutronbombás provokációt. Majd azt is, hogy "amíg ez meg nem történik, ne álmodozzon senki olyan idealista megoldásról, hogy..." és ide beírja mit is lehetne tenni. Szerinte. Jahh ehhez utána kellene nézni, meg gondolkozni. Szóval csórjuk a címet, feltalálunk valami provokációt, azt kész. A neutronbomba, az öt perc alatt megy.

Egyszer már írtam, még tavaly, az iszlám témánál, mi lenne ha egy külpol szakértő felkészültségéval és a kiváló cinikus stílusban készülne cikk. Mert így látszik a párhuzam is Swifttel, de jobban látszik a különbség. Az előbbi kiváló szatíra, építő céllal. Ez meg - hmm - plebejusra sikeredett.
BlueBunny

kiraly otlet. a kollektiv ongyilkossag tenyleg megoldas minden problemara.
de peldaul addig is forradalmasithatnank az orvostudomany. pl: levagom a kezemet, akkor biztosan nem faj.

Beren

ja eszak-del haborurol mar en is vizionaltam 10 eve. de valahogy nem akar elindulni. az emberek nem lazadoznak tulsagosan azon, amibe beleszuletnek. gyors valtozasok meg nincsenek.
s
okat eltem indoneziaban olyan emberek kozott, akik 10-15eFt-bol tartottak el a teljes csaladot(3-4 gyerek!) egy honapig.
jol ereztek magukat.
most mar nem gondolom, hogy a szegeny del haboruzni akarna/tudna a gazdag eszak ellen.
sokkal inkabb szamitok egy uj vasfuggony kialakulasara. az USA deli hataran meg Izraelben mar elkezdtek epiteni. az okok nemileg kulonbozoek, de nem nagyon.
Nem lebombázni kell őket, csak megszórni őket olyan anyaggal, ami sterilizálja őket. Hogy ne tudjanak szaporodni.
Vagy ilyen anyaggal ellátott kaját dobálni nekik repcsiről lefelé.
Vagy odaállni egy (vagyis jó sok) busszal, hogy ondóvezeték-elkötésért zsebrádió ajándékba, vagy Tibi csoki.

Bár ez aprólékosabb meló, mint a bomba, de eggyel könnyebb lenne keresztülverni a megvalósítását. Eggyel.
Jó a műsor, hajrá!!!
Atomot az egész világnak!!!
Jó a műsor, hajrá!!!
Atomot az egész világnak!!!
Molaris: szeretnék ott lenni amikor közlöd az ügyvédekkel ezt a szenzációs fölfedezésed. Ilyen kikristályosodott példáját annak amikor a hülyeség álhatatosággal párosul ritkán látni. Amiket szajkózol azok nagyszerű értékek lehetnek és csodálhatod is őket, de egy ilyen helyen kevés a kinyilatkoztatás. Ha valaki nem ért egyet a szent nézeteiddel azt egyből inkvizícióval fenyegeted.
A világ még sok érdekeset tartogat a számodra ha szánsz rá elég időt.
Pascal tanár úr, ne tartsd magadban a Megoldást, úgy látom, triviális, csak én voltam lusta megkeresni.
öreganyánk: "a demokráciához uralkodásra érett démoszra volna szükség"
tistedur: "törzsi társadalmakra nehéz ráhúzni a demokráciát .."

én optimista (de lehet, hogy naiv) vagyok, és el tudom képzelni, hogy afrikában mindenféléről népszavaznak, milyen legyen az iskola, a kórház, építsenek-e utat, hidat, kiről nevezzék a főteret, meg a szállodát. helyi népszavazások. a demokráciát közvetlenül gyakorolják. aztán mellette megmaradhatnak a törzsi hagyományok. ehhez persze szükségeltetik az európai jelenlét gazdasági, társadalmi, kulturális értelemben egyaránt.

el tudom képzelni, hogy egy jóval ritkább szövésű társadalmi háló kiterjedjen afrikára. és itt nem kizárólag a segélyezésre gondolok. az afrikai gyerek fürödhet a balatonba, eszik egy jégkrémet, este meg ehet egy kalácsot, megihat egy pohár kakaót. az európai gyerek meg mehet a szafariparkba. el tudom képzelni, hogy
európai vállalatok telepednek meg afrikában, és azt is, hogy törzsi felvonulások legyenek a budapest parádén.

el tudok képzelni egy neutronbombázást is, de szerintem árpád mostanában nem alszik rendesen, aztán azért ír ilyeneket.
Kedves Mindenki!, Kedves Tóta W.
Természetesen értem én is a viccet :), tudom mi az a szatíra, komédia, olvastam én is Kafkát, Mrozeket, stb.
És elnézést kérem én is mindenkitől, ha most esetleg szájbarágós lennék valamelyest.
Vannak határok.
Korok, rendszerek, ízlések és pofonok határozzák meg, hogy mikor és hol.
Tóta W. ezúttal - szerintem - átlépett a határon.

Pl. koncentrációs táborban nem mondunk zsídó viccet (szerintem máskor sem igazán szerencsés..., de ez legyen az én véleményem).

Az én állításom a következő: vannak határok, és a Tóta W. ezúttal ezt a határt átlépte.

Nem hiába Afrikai a választott nickem.

Kedves Tóta W., ez egyszerűen túlmegy a szatíra határán. Sajnálom, hogy te ezt nem érzékeled, remélem, hogy a főszerkesztőd majd észreveszi.

Ez nem szólásszabadság kérdése, és nem irodalmi, műfajelméleti kérdés, hanem elvi kérdés.

Vannak határok, és számodra pedig ezek vagy nincsenek, vagy kivül esnek az én értelmezési tartományomon.

ui.: és lehet azt mondani, hogy maradi konzervatív vagyok, aki nem érti a viccet és az irómiát, ha valakit ez megnyugtat, lelke rajta.

TWÁ 20:02:
"Netán nincs?"
Bátorkodtam hülyéskedni Kináról (ahol sosem voltam) és Tunéziáról (ahol 20 éve voltam és istenbizony jó hely volt, jól működött). Talán valaki tud aktuálisabbat is, mások jobban értenek hozzá...
>úgy látom, triviális, csak én voltam lusta megkeresni.

sajnos ez igaz.
ugyanis ami mostanaban tortenik afrikaban az nem veletlen. biztos vagyok benne, hogy az amerikai kulugy/pentagon es az ensz szandekos akcioi is benne vannak. vagyis ugy probaljak megakadalyozni a katasztrofat, hogy segitik az afrikaiakat egymas legyilkolasaban.
ez meg az ujsagiroknak is nagyon kedves. lehet dijakat nyerni haborus tudositasokkal.


ennel egy fokkal jobb megoldas lenne a beke biztositasa, viszon az 5-10 even belul _jelentos_ tulnepesedest eredmenyezne. minel szegenyebb valaki annal inkabb tobb gyerekkel kepzeli el az eletet. tudat alatt "tudja" hogy nem mindegyik eri meg a felnottkort, es be akarja biztositani magat. (lasd: Onzo gen)
Anr

És Afrika észak-nyugati részén is megvan már.
Úgy gondolod, hogy egyszerűen bezárjuk Afrikát és a hasonló problémás helyeket? Két réteg szögesdrót és a probléma meg van oldva? Meddig? Ez olyan mint a gettósítás, csak többen lesznek a gettóban, mint kívül. Szerinted az az ember akinek születik nyolc gyereke, abból meghal három, a maradék éhezik, az utcán él, egy tetőtlen vályogfal mögött, állandóan helyi polgárháborúk miatt rugdossák az aktuális harcosok, az boldog? Csak mert ott tényleg így élnek, többen, mint egész Európában.
Ez még nem elmenne, mert az emberek tényleg nem lázadoznak az ellen amibe beleszülettek, de ez a minimális is el fog fogyni a közeljövőben. Na akkor mi lesz?
kutacs!
maradj is ilyen :)
molaris 2007.02.27. 19:07:29

molaris te nagyon hülye vagy! :))...

igaz a Tóta W is egy barom, de ez a hiszti a részedről rendkívül szórakoztató volt.
kutacs: az a gond, h ezekben az országokba a kisebbség (~választási vesztes) általában nem fogadja el az eredményeket - gyakori a területi megosztottság is -, hanem fegyvert ragad. így nem lehet demokráciát.
Én teljesen jóban vagyok a szatírával, de ezt a cikket TWA komolyan gondolta.

Ez a legszomorúbb az egészben - illetve az, hogy még írhatunk kommenteket ehhez a förmedvényhez.
Beren

nem gondolom, hogy ez kenelegyen a megoldas, mindossze azt josolom, hogy ez LESZ ami tortenni fog.
amig nem latvanyos, addig a gettot szeretik a civilizalt emberek.
menj el szabolcsba ott is talalsz jonehanyat.
en nem emlexem pesti tuntetesekre, ahol a jololtozott emberek tiltakoztak volna szabolcsi ellen. aki oda szuletik, abbol maximum jolmeno bunozo lehet.

amit nem szabad osszekeverni az a szep elvek, es a realitas. a kormanyok a szep elveket hangoztatjak, es a realitasok menten cselekednek.
megismetlen. nem veletlen, ami mostanaban afrikaban tortenik.
koszovoban tized ekkora nepirtasra NATO bmobazas volt a valasz. az afrikaiakat meg minden kormany hagyja nyugodtan haboruzni. meg el is latjak oket jo sok fegyverrel. persze nem tomegpusztitoval, az azert tulkapas lenne.
de hidd el a kalasnykov nagyon hatekony eszkoz, csak kell belolle eleg. van belole eleg.
Arra már minimum jó volt a cikk hogy most már tudom, afrikában valami gáz van. :D
Anr!
azért nem okozott problémát hogy hagyják a jugoszláviai népírtást.ahogy a ruandait is hagyták.vagy most a szomáliait,a libériait.
Az az egy még nem derült ki,hogy Afrika neutronbomba általi elnéptelenítése,majd területi felosztása a nagyhatalmak között teljes egészében TWÁ agyszüleménye,vagy nem?
Erre szeretnék választ kapni.
akinek sok a neutron, annak ird azt, hogy putyin. ő megoldja, csak minden enszes hátra arc haza. persze irhatnál gottovinát is. ahol ő csinálta a rendet, ott most az is van. mert ők ezt tanulták a suliban. rendet. persze utána el kell őket küldeni megint vmi nagy bordelba söpreni. éppen ahol igénylik. ugyanaz, csak a neutron gyorsabb. meg nem környezetszennyező.
Nándo 20:29:41
nem tudom, ki írt valamit Arany János valamijéről, amiben azt nyilatkozta, hogy Arany ott azt gondolta, hogy - stb.
Arany pedig megszéljegyzetelte az irományt imígyen:
"Gondolta a fene".
Hát Te honnét tudod, hogy TWÁ mit gondolt és komolyan-e?
szerintem gondolt. gondolos ö nagyon.
Szerintem azt gondolta, hogy ha most nem kap nobel bekedijjat, azt mondja csak vicc volt. ugyis lett.
öreganyátok 2007.02.27. 20:41:30

esetleg szövegértési skillem aránylag erős?

de, ha már TWA-t idézzem:

"igen, lemaradt. meg a kommentekből is kimaradt valahogy.
netán nincs?"

komolyan nem értek itt sokakat, ti hol találtatok szarkazmusra utaló jeleket?

csak két idézet, pedig aztán tényleg ki van emelve:

"Nem tudunk rajtuk segíteni."

"Hogyan lehetne ennek mégis véget vetni?"
Úgy intézd Molaris, h a tvben is benne legyen! Szeretem az ilyesmit, a bulvárfelhozatal meg úgyis olyan szar mostanában. A Balázs show ufólátóiról sem találtam felvételt.

Valami olyasmi kéne, hogy a riporter komor hangon először bemondja, hogy az index újságírója népirtásra buzdít, és akkor utána jössz Te a Grespikkel. A bocskai fölött egy "Save Africa" feliratú póló, síró etióp kisgyerekkel. Ezután egy bejátszás Árpádról kísérteties hangulattal, alatta a Cápa című film zenéjével. A felvételt követően kifejted, hogy ezt most nem ússza meg szárazon és hogy a kormány mondjon le. Grespik megnyugtat, hogy annak is eljön még az ideje, majd elárulja, hogy az ügy szálai egészen Puch Lászlóig vezetnek. Ekkor a riporter közbevág, hogy "most reklám, utána pedig lerántjuk a leplet VV Csocseszről, akinek a Blikk értesülései szerint két anyja van".

A kocka el van vetve Molaris! Csúnya lenne innen visszatáncolni!
Irónia, gyerekek, irónia. Ezt a szót keresitek már álló napja. Hát tessék, itt van.
És még egy kis plusz infó. Az irónia természeténél fogva az írott szövegben jelöletlen, tehát néha nem felismerhető, de a megfogalmazásból, a stílusból általában kitűnik megléte (akkor is ha nincs ;) minden ;) második ;) szó ;) után ;) kacsintás ;) tudom, lassan már az iskolai dolgozatokban is lehet használni, de azért néha még megpróbálhatnánk boldogulni nélküle).
Tehát worluk ironizált, hogy jó szándékkal polgárpukkasszon egy kicsit, molárisz pedig komolyan kipukkadt.
Tény és való viszont, hogy hónapok óta ez a legviccesebb komment-folyam. ;)
Afrikai 2007.02.27. 20:22:55

"Az én állításom a következő: vannak határok, és a Tóta W. ezúttal ezt a határt átlépte."

TWÁ egy halom határt és korlátot átlépett már, és teszi ezt azért, mert hál'istennek vélemény szabadság van. nyilván van X% szatíra ebben az írásban, Z% indulat, Y% éleslátás és Q% színtiszta hülyeség - hogy hova milyen értéket helyettesítesz be, az a te dolgod, és még ki is nyilváníthatod ezt a véleményedet, mert a te véleményed is szabad - jelen keretek között az ő jóvoltából.

szerintem nincsenek "elvi" határok. van jó írás meg rossz írás, értelmes érvelés meg ostoba érvelés, és ezek mindenféle elegye. TWÁ itt mindent összevetve szerintem rosszul kavarta az elemeket, de szíve joga.

Nekem a HB-es post sokkal durvább volt. Mert ott kb. 0-val volt egyenlő a szatíra %...
engeggyémábe: LOL, LOL, és megint csak LOL.
"komolyan nem értek itt sokakat, ti hol találtatok szarkazmusra utaló jeleket?"

Alig van ilyen. Sztem is szarul van megírva. Ha egy ilyen komoly témát South Parkos durvulással tálal, akkor South Parkos poén (cinizmus) se ártott volna.
Nándo 20:46:33
a középafrikai helyzet tényleg ijesztő, a vitaindítóból én elkeseredést olvastam ki. Élő ember nem hiheti, hogy a bomba-tipp komoly lehet olyasvalakitől, aki ilyen meggyőzően festi le a rémes állapotokat. Viszont kétségbe lehet esni azon, hogy nem tudunk rajtuk segíteni, és ennek tényleg véget kellene vezni.
Te mit javasolnál?
Tanár úr :-) ez jó. Pedig még a nickem sem Henrik. Nyilvánvaló a célzás, nem könnyű a megoldás Afrika esetében. Én nem ezt írtam, szó sincs róla, ugye a félreértés szándékos.

Ha írnék ilyen neutronbomásat, ide vagy máshova, vagy írnék utána merrefelét a szatíra eszközeivel, ahogy a műfaj megkívánja, vagy nem értetlenkednék a kritikán. Vagy-vagy. Mert így akármilyen taplóság is lehetne szatíra.

Nézd te írtad ezt a neutronbombásat - ez úgy kívánja, te írd a merrefelére is az elsőt. Lesz odafigyelés, lesz komoly reflex, a magam részéről ígérem.
Elsőre off-nak tűnhet, de erről szerintem szólt a cikk:

Repülőgépen, kapitány az utasoknak:
-Kedves utasaink, nézzenek jobbra! Ég a jobboldali motor. Most nézzenek balra! Ég a baloldali motor is. Most nézzenek le az óceánra! Látják azt a sárga mentőcsónakot? Onnan beszélek én..

Tudom, hogy régi, de abszolút ide illik.
Stil 2007.02.27. 20:59:58

ja, hát igen... hogy is hívták azt az íróakadémiás csajt, aki hasonlóan megütközést keltő formában írt egy novellát Mancs-ról, a mentőkutyáról?... Tóta barátja akkor Molarist meghazudtoló hévvel esett neki szegénynek, aztán amikor kiderült, hogy ő nem érti az írásban az iróniát, közölte, hogy így nem lehet írni, mert neki nem jön át az irónia :)...
beren
tenyleg nem off

nem ertem az emberek moralizalasat;) miert nem lehetne barmilyen durva megoldasrol beszelgetni? nem az a gond, hogy valami problema durva megoldasat megbeszelik az emberek, hanem az, ha valaki(k) gondolkodas nelkul csinalnak (vagy nem csinalnak) valamit, es emiatt tomegek halnak meg. (pl: iraq, darfur,...)

szerintem nyugodtan meg lehet beszelni (cselekves helyett), hogy mennyi mindent megoldana 600mill. afrikai kiirtasa.
meg ennel is pozitivabb hatasa lenne 500mill europai, es 300mill eszak-amerikai kiirtasanak.
az 1.2 milliard muszlim eltunesevel megoldodna a terrorizmus problemaja,
2.5 milliard ember kiirtasaval le lehetne szamolni a szegenyseggel.
es igy tovabb. minden problemara letezik durva megoldas. neha nem kell hozza tenni semmit. meg el is lehet jatszani az artatlant, hogy nem vettuk eszre, bocs.

ami szamomra ezen dolgok tanulsaga, hogy nem vagyunk kepesek egymas mellett elni. a multikulti nem mukodik, ha az emberekben nincs meg a "vegul is egyutt vagyunk" elmenye.
amerikaban serintem azert mukodik a multikulti, mert ok valojaban mindannyian amerikaiaknak erzik magukat. de ez mar europaban sincs igy, a vilag tobbi reszen meg megkevesbe.
Iróniáról esett szó.
észrevettétek a blog cimkéit az ablak alján?
"Cimkék: külpol kulturális ajánlat"

(Ennyit arról, ahogyan Molaris a bombát komolyan vette).
srácok, ezek szerint ti se tudjátok elképzelni, hogy ezt TWÁ ezt komolyan gondolta - én meg tartok tőle, hogy igen, komolyan gondolta. nem, nem volt írónia.

reganyátok 2007.02.27. 20:01:55
Gyerekek, azért olvassátok csak el a Wiki "A Modest Proposal" szócikkét, a szatíráról és az értetlen kortársakról, és csak azután essetek neki TWÁ-nak.
TWÁ, Te is hibás vagy.
Olvasd csak el a sdzócikkben Swift befejező mondatait! (Valami ilyesmi: Nehogy már valaki azzal jöjjön, hogy van más megoldás is - sok-sok példa arra, amit szerző igazából kívánatosnak tartana - mert egyik sem jó).
Vagyis: cikked végéról elmaradt a római szatírák kötelező zárófejezete.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.27. 20:02:35
igen, lemaradt. meg a kommentekből is kimaradt valahogy.
netán nincs?


elég gyöp ez az Eötvös Pál, amugy meg azért lesz irott sajtó 10 év mulva is, mert ahonnét irok szvsz. 5 év mulva lesz bármilyen kábeles internet, a csávók fele meg örül, hogy eltudja olvasni a napilapot -abból is csak a sport rovatot- oszt azt hiszi a kollégája, hogy ő a jani...
egyébként azt hiszem, Anr-nak igaza van, én megyek vacsorázni. Nektek is jó étvágyat és joccakát.
Najóvan.
A műsor után aztmondom neked mindent lehet még éhező afrikaiakkal viccelni is. :D
Csak tudnám a másik kettőt minek beszéltetik ennyit. Jameghogy mér mennek moziba az emberek. Mer dvd-n csak két hónappal a vetítés után jön ki az anyag. :)
Mondjuk én attól még elmennék moziba de abból nem húznának fel egy multiplexet sem az tuti. Az öreg rendesen eltusolta te meg láttam nehezen hagyod annyiban.
Na meg az MTV költségei. :D
6 milliárd ember kiirtásával pedig végre megnyílna az út a svábbogarak előtt. :o)

Úgy tűnik azért kúrunk el annyi mindent, mert mindent feláldozunk a pillanatnyi előnyökért. Ez valami átfogó emberi gondolkodási hiba lehet.
Lásd, aktuálpolitika, multivállalatok mentalitása, és én is fórumozom, aztán éjjel dolgozhatok és holnap szívni fogok egész nap, olyan fáradt leszek..
nándo: reménytelen vagy.
"Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.27. 13:24:16
szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Afrikán nemcsak nem _lehet_, de nem is _kívánatos_ segíteni olyan módon, hogy úgy élhessenek, mint mi. akkor ugyanis game over Planet Earth. "
Sikerult alulmulnod Kadarrol szolo megjegyzeseid. Ezt a hulyeseget hol olvastad? En nagyra tartok minden irot, ujsagirot, bolcsesz, de amikor ilyen legbolkapott tudomanytalan baromsagokat irnak, akkor.... ja de ez a te blogod azt irsz amit akarsz mar emlekszem
Beren 2007.02.27. 21:07:53

Csak annyiban illik ide, hogy a kapitány is a távolból pofázik. De TWÁ-val ellentétben ő tudja, hogy mi történik a gépen. Jobb és balszárnyon. (Afrikai nemegyenlő afrikai.)

Swift nem a brit gyerekekről írt, hanem az írekről. Körvonalazta a problémát. TWÁ meg egy kalapba szórt mindent, összerázta, és közölte, hogy az afrika, tessék vigyázni, szatíra jön. De hogy mire fel, azt elfelejtett precizálni. Nem csak szudánban, szomáliában van polgárháború, de Algériában is. Líbia meg biztos hogy nem az európai kultúra afrikai átörökítője. Marokko és a Polisario csatájáról sincs egy szó se.

Ő csak a közép afrikaiakat említi példának a "problémájához": pedig Sierra Leone szerintem nyugat. Szomália, szudán kelet. Honnan veszi, hogy ezeknek mind ugyan az a problémájuk???

Tuti, hogy Középafrika se a béke szigete, de nem azért nem tudott megoldást feltűntetni a végén, mert nincs, hanem mert nem határozta el, mire kell megoldás. Valószínűleg azért, mert ő se látja, mi a különbség a dartfuri felkelők, és a sierra leonei anarchia között. Nem csodálnám, valószínűleg nem hemzsegnek azok a nem afrikaiak, akik jártak ott (mindkét helyen), és értették is, mi történik. (Hát még mi, a többség, akik nem is jártunk arra...)

Na de TWÁ: osztod itt az észt, és úgy néz ki, a felénél elfogyott. Az egésznek se füle, se farka, úgy beszélsz, mintha Afrika problémáit egy szinten lehetne kezelni Olaszliszkáéval. Pedig Afrikából lényegesen több van, mint Olaszliszkából Tiszacsegétől Körömig...

"Igazán sajnálom, de senki még jobb ötlettel nem állt elő" - itt a kérdés: jobb ötlettel mire? - Az írek gazdasági nehézségeinek megoldására, a gyerekkatonaságra, az AIDSre, a muszlim és keresztény afrikaiak háborújára, közös halmazukra a törzsi háborukkal, a törzsi háborúkra tisztán, a gyémánt, olaj, fegyvermaffiákra (természetesen minden mindennel összefügg, de az összekeveredett fonalakat se középen szokták elkezdeni szétbogozni)

Hacsak nem Afrika léte maga a pronbléma, amit viszont szerintem Rajtad kívűl senki se állított.

Beren 2007.02.27. 21:07:53

Csak annyiban illik ide, hogy a kapitány is a távolból pofázik. De TWÁ-val ellentétben ő tudja, hogy mi történik a gépen. Jobb és balszárnyon. (Afrikai nemegyenlő afrikai.)

Swift nem a brit gyerekekről írt, hanem az írekről. Körvonalazta a problémát. TWÁ meg egy kalapba szórt mindent, összerázta, és közölte, hogy az afrika, tessék vigyázni, szatíra jön. De hogy mire fel, azt elfelejtett precizálni. Nem csak szudánban, szomáliában van polgárháború, de Algériában is. Líbia meg biztos hogy nem az európai kultúra afrikai átörökítője. Marokko és a Polisario csatájáról sincs egy szó se.

Ő csak a közép afrikaiakat említi példának a "problémájához": pedig Sierra Leone szerintem nyugat. Szomália, szudán kelet. Honnan veszi, hogy ezeknek mind ugyan az a problémájuk???

Tuti, hogy Középafrika se a béke szigete, de nem azért nem tudott megoldást feltűntetni a végén, mert nincs, hanem mert nem határozta el, mire kell megoldás. Valószínűleg azért, mert ő se látja, mi a különbség a dartfuri felkelők, és a sierra leonei anarchia között. Nem csodálnám, valószínűleg nem hemzsegnek azok a nem afrikaiak, akik jártak ott (mindkét helyen), és értették is, mi történik. (Hát még mi, a többség, akik nem is jártunk arra...)

Na de TWÁ: osztod itt az észt, és úgy néz ki, a felénél elfogyott. Az egésznek se füle, se farka, úgy beszélsz, mintha Afrika problémáit egy szinten lehetne kezelni Olaszliszkáéval. Pedig Afrikából lényegesen több van, mint Olaszliszkából Tiszacsegétől Körömig...

"Igazán sajnálom, de senki még jobb ötlettel nem állt elő" - itt a kérdés: jobb ötlettel mire? - Az írek gazdasági nehézségeinek megoldására, a gyerekkatonaságra, az AIDSre, a muszlim és keresztény afrikaiak háborújára, közös halmazukra a törzsi háborukkal, a törzsi háborúkra tisztán, a gyémánt, olaj, fegyvermaffiákra (természetesen minden mindennel összefügg, de az összekeveredett fonalakat se középen szokták elkezdeni szétbogozni)

Hacsak nem Afrika léte maga a pronbléma, amit viszont szerintem Rajtad kívűl senki se állított.

OFF
Most kell a kaparós sorsjegy itt az alján, vagy nélküle is mindig elmegy?
Bocsi Hölgyeim és Uraim kicsit félre viszem, olvasás után folytassátok tovább az eszmecserét,
de szerintem az alábbi jobb mint TWA humora ez az igazi neutron bomba: Magyar Rendőrőket AFRIKÁBA!

"Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet főtitkára szerint törvénytelenségek sorozatát követték el a rendőri vezetők a négy egyszerű közrendőr ellen. Az érdekképviselet vezetője határozottan cáfolta azt, hogy ezek a rendőrök hűtőgépet feszítettek fel, amint azt Szentendrei Angéla, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivőjének helyettese állította. Úgy vélte: négy kollégáját a BRFK vezetőjének, Gergényi Péternek az utasítására hurcolják meg, mert „üdítőt mertek inni az urak poharából”.

Kifejtette: kollégáit hivatalosan „továbbképzésre” küldték a Mosonyi úti rendőrlaktanyába, de oktatás helyett - szokásos módon - már hajnali öt órától szolgálatot teljesítettek, majd az MSZP-kongresszus biztosítására vezényelték őket. Este fél 10 körül - több mint 15 órás szolgálat után - pihenni küldték őket a büfében kialakított pihenőhelyre, parancsnokuk azt is mondta nekik, hogy fogyasszanak. A négy rendőr a büfében nem ásványvizet, hanem üdítőt fogyasztott. Nem sokkal később jelent meg a helyszínen a XIV. kerületi rendőrkapitány, aki miután megkérdezte, hogy ki az, aki üdítőt ivott, és ők jelentkeztek, elvette tőlük a szolgálati igazolványukat és a fegyverüket. A szakszervezeti vezető szerint ehhez nem volt joga, mert a négy rendőr más kapitányságokon szolgált eredetileg, és a fegyvert csak állományilletékes parancsnoka veheti el a rendőrtől. A XIV. kerületi kapitány a fegyverekről átvételi elismervényt nem adott, és azokról a mai napig nem tudni, hogy hol vannak – mondta Szima Judit.

A négy egyenruhást ezután a Mosonyi úti rendőrlaktanyába szállították zárt autóban, ahol reggel hatig várakoztatták őket, közben sem ételt, sem italt nem kaptak, az épületet nem hagyhatták el, embertelen, megalázó bánásmódban részesültek. Az esettel kapcsolatban meg sem hallgatták őket, így fogva tartásuk sem volt indokolt. Behívták parancsnokaikat is, és megjelent a helyszínen egy alezredes nő is a BRFK-tól.

A rendőrök hajnalban megkapták a két hónapos felfüggesztést és a fegyelmi eljárást elrendelő határozatot, amelyben indoklásként tulajdonképpen az szerepel: azzal követték el a függelemsértést, hogy az MSZP-kongresszuson a büfében üdítőt és nem ásványvizet ittak. Ekkor még szó sem volt lopásról és hűtőszekrény felfeszítésről. Szima Judit nevetségesnek nevezte, hogy a rendőrök felfeszítették volna a hűtőszekrényt. Mint mondta: tudomásuk szerint a büfés nem is tett semmilyen feljelentést. Azzal kapcsolatban, hogy a BRFK szerint a rendőröket a budapesti főkapitányság feljelentette volna bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt, megjegyezte: erről az érintettek semmilyen értesítést nem kaptak, tehát ha így van, akkor újabb jogsértést követtek el ellenük. Az érdekképviseleti vezető szerint a BRFK nyilatkozatainak magyarázata, hogy beindult „a parancsnokok mosdatása”.

Szima Judit bejelentette azt is: az ügyben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet hivatali visszaélés és jogtalan fogva tartás miatt tesz feljelentést. Kifogásolta a rendőrök fogva tartásának körülményeit. Arra a felvetésünkre, hogy a szeptember-októberi események kapcsán letartóztatottak sokkal rosszabbul jártak, azt mondta: ne az egyszerű rendőrök felé törlesszünk, ugyanis az a rendőri vezető, aki akkor kiadta a parancsot, még mindig a helyén van."

Itt van Afrika, halihó TWA, ilyet nem tudsz kitalálni mint ez, ha megszakadsz se.
Felülírja a hülyeségedet a nagy magyar éjszaka

Stil 2007.02.27. 21:42:44

az, de sajna még midnig csak személyeskedsz, s próbálod bizonyítani, hogy ez írónia.

ha ez írónia, akkor kérkeg magyarázd el nekem, hogy pontosan mi a cikknek a valós értelmezése? mert akármilyen jóhiszemű vagyok, egyszerűen nem találom a kulcsot az íróniához.
>természetesen minden mindennel összefügg, de az összekeveredett fonalakat se középen szokták elkezdeni szétbogozni

dehogynem, ha tul bonyolult
en.wikipedia.org/wiki/Gordian_knot
:)
Szerintem w nem akarta ezzel az írással megváltani a világot, de még Afrikát sem, csupán annyit szeretett volna elérni, h emeljük ki a fejünket a vályúból meg a söröskorsóból, és nézzünk már szét egy kicsit, és gondolkozzunk egy csöppet. Afrika problémájára (se kontinens se regionális szinten) senki sem tudja a megoldást, valószínűleg w sem, és valószínűleg ezt tudja is magáról.
Ez persze csak az én értelmezesém; szerencsére a szerző jelen van, így ha úgy gondolja, hogy elmondja, miért írta amit írt, majd megteszi. (Bár természetesen izgalmasabb így, hogy mi próbáljuk kitalálni.)
"Szerintem w nem akarta ezzel az írással megváltani a világot, de még Afrikát sem, csupán annyit szeretett volna elérni, h emeljük ki a fejünket a vályúból meg a söröskorsóból, és nézzünk már szét egy kicsit, és gondolkozzunk egy csöppet. Afrika problémájára (se kontinens se regionális szinten) senki sem tudja a megoldást, valószínűleg w sem, és valószínűleg ezt tudja is magáról."

ezzel szerintem nincs olyan ember, aki ne értene egyet - de ehhez nem kell egy "szerény javaslatot" tenni, főleg ha ekkora faszság.
megjegyzem, hogy kellően lenyugodtam, így találtam egy értelmes magyarázatot az íróniára: ezt nem gondolhatja senki sem komolyan.
Ami pedig az iróniát illeti.

Ott van a cím. Egy kontinens lakosságának kiirtására tett javaslat nyilván nem lehet szerény, itt rögtön tetten érhető az irónia.

A címkék is valóban elég beszédesek.

"Benépesítését pályázaton oldanánk meg: a jelentkező államok vállalják, hogy működő társadalmat, nyereséges gazdaságot, változatos élővilágot hoznak létre az elnyert területeken." - Változatos élővilágot hoznak létre - LOL.

"az északi sáv nagyjából működő államai ne sérüljenek, illetve megfelelő kártérítésben részesüljenek, akár úgy, hogy élőmunkával hozzájárulhatnak az újjáépítéshez" - milyen rendes tőlünk, h majd megengedjük nekik, h élőmunkával hozzájáruljanak, nem? - LOL

"Ezeket azonban már nem bozótvágó késsel, népirtás keretében fogják megvívni, hanem precíziós fegyverekkel, ahogy a huszonegyedik század civilizációjához illik." - Igen, igen, ideje már, hogy Afrika is felzárkózzon a XXI. századba, az ottani állapotok már-már tarthatatlanok. - LOL

Na, ennyit hirtelenjében az iróniáról. És ezzel ki is éltem mára pedagógusi hajlamaimat... Köszönöm, hogy meghallgattatok. Holnap esetleg folytatom. Ha nagyon muszáj.
Igen, az iróniának ez a lényege: épp az ellenkezőjét mondjuk annak, amit gondolunk. Pl. szakadó havasesőben: "Milyen szép napunk van ma!"
Qrva jó! Ez az írás óriási!
stilárisan 5-ös.
morálisan ki vagy rúgva, de láthatóan ezzel számoltál írás közben, arra megy ki a dolog.
intellektuálisan 2/3-ad, plusz szöveges indoklás:
a kérdés nincs megfelelő körűltekintéssel definiálva, márpedig a rossz kérdés felvetése a legelemibb hiba, amit a logikai alapműveletek abszolválásán már túljutott, középhaladó szintű gondolkodó elkövethet. mérhetetlen szenvedés - igen, testi és lelki nyomorúság - igen, elállatiasodás - igen, sem emberhez, sem állathoz nem méltó lét - igen. afrika - nem, hanem az egész világ, konkrétan magyarország, konkrétan az EU, konkrétan az USA, konkrétan oroszország és kína, és nem csak ma, hanem az elmúlt (20.) században, az azt megelőző 2000 évben és alighanem elűtte is. nem hiszed? tanúságnak ott a szépirodalom (raszkolnyikovtól a parfümig), vagy akár csak a biblia (hogy az elmúlt 2000 évre vonatkozó forrásról is beszéljünk), de ha ez nem elég, ott a háborúk története, vagy a mai társadalomra vonatkozó statisztikai adatok.
a megoldás éppoly indokolt, mint az általad elővezetett esetben, csak épp jóval szélesebb körű alkalmazása következik mindebból. az emberiséggel van a baj.
kant munkássága is nyomtalanul múlt el fölötted. (gyengébbek,de jó szándékúak "kant" szó helyére behelyettesítve olvashatnak "krisztust" is).
de nem akarok a kelleténél mélyebbre sétálni abba a kelepcébe, amit állítottál. megteszik elegen helyettem is. a mai post helyes olvasata az, hogy mélyen szégyenkezzen és kapjon már magához mindenki, aki a mai napig nem állt elő ENNÉL jobb javaslattal közép-afrika megsegítésére. vagy álljon ki és magyarázza meg, ha tudja, hogy miért van még mindig és lesz is a jelenlegi kilátások szerint még vagy 100 évig az közép-afrikában, ami most van.
pl azon 5 ország államfői és hivatalnokaik, akik az ENSZ BT állandó tanácsát adják.
ezért a stiláris 5-ös worluknak, mert botrányt akar, botrányt, hogy ne lehessen elsumákolni a választ.
ps: esetleg angolul is meg-,jrhatnád és postázhatnád a timesnak, vagy v.melyik hasonló, olvasottabb lapnak. üdv
Stil,
van benne valami,amit írtál.
Elsőre én sem találtam benne semmi,de semmi iróniát.Úgy tűnt,hóttkomolyan gondolta.
Aztán másodszor elolvasva rájöttem,hogy annyira abszurd ötlet,hogy lehetelen komolyan venni egyetlen megoldási javaslatát is.
" Stil 2007.02.27. 22:20:14
Igen, az iróniának ez a lényege: épp az ellenkezőjét mondjuk annak, amit gondolunk. Pl. szakadó havasesőben: "Milyen szép napunk van ma!" "

látod Still rátapintottál arra, hogy miért nehéz elhinnem, hogy írónia: mert nem látom az érem másik oldalát. egyszerűen nem tudom elhinni, hogy TWÁ most az ellenkezéőjét írta, mint amit gondol, és ezért sántít a te példád.
Mindenkinek ajánlom figyelmébe a National Geographic februári számát, amiben kiadós cikk van a nigériai kőolajról és arról, hog ytette tönkre az országot az ásványkincs (még ahoz képest is, amilyen szarban addig voltak).

Másrészt tisztelettel kérdezem, hogy a bombázás után beköltöző népeknek muszáj lesz-e szintén mezitláb, gyalog közlekedni? Mert ha autós, repülős, iparos népek költöznének oda, akkor hamarabb lesz Game Over Planet Earth, mintha a most ottlakók kezdenek felfejlődni. Vagy rosszul látom?
Régi jó közhely, de a cél ismét szentesíti az eszközt: mostanában valószínűleg egyikőnk sem szánt ennyi időt és agysejt elrugaszkodást Afrikára, mint amennyit a mai napon. (...és ez még mindig kevéssé áll arányban a probléma súlyával)
Jah, stil, ezzel egyetértek. Csakhogy ez biza a dolog könnyebbik vége. Az olvasók egyrésze komolyan veszi és kiakad, mások meg beírják hogy akkor atomot a kínaiaknak/USAnak/araboknak is, van aki azt írja a gázkamra praktikusabb. És van aki magyarázza: tehülye nemérted a ziróniát. Kb. max. ennyi, 98%ban, talán egyvalaki ha beírta, hogy az élelmiszersegélyeknek káros gazdasági hatása is van. Amennyi belefektetődött annyi jött is ki belőle. Ha meg azt akarta elérni, hogy nyissunk, nézzünk utána, gondolkozzunk, gondolkozzunk, a jópéldával mér nem jár elöl. Mert Swift ettől sem zárkózott el mereven.
Régi, de ismét találó közhely: a cél szentesíti az eszközt. Valószínűleg egyikőnk sem szánt annyi időt és agysejt tornáztatást mostanság Afrikára, mint itt, Árpád nyomában egy szűk nap alatt. (... és ez még mindig messze van az elvárhatótól, már ami a probláma súlyosságát illeti)
re: ámbátor:
nemrég (tavaly év utolsó negyedében) az és-ben egy közgazdász csaj emlegette a nigériai olajkincs átkát és még pár hasonló példát. a lényeg az volt, hogy az az ingyenpénz, vagy lottóőtős többnyire hazavágja az érintetteket. elherdálják véletlen sem megtérülő beruházásokra, a politikai elitet lefoglalja a sápszedés és az érte folyó marakodás, még több korupciót, esetenként polgárháborút gerjeszt, végül talán a legfontosabb, hogy mivel nem a néptűl szedik el adóval a pénzt, hanem eleve az állam költi el, nem túl erős a nép késztetése, hogy megkérdezze, ugyan mire költik. a vége az, hogy Mo. az érkező EU-pénzekkel kicsiben ugyanezt a hibát játszhatja el, ha nem történik addig valami.
TWA: "az a gond, h ezekben az országokba a kisebbség (~választási vesztes) általában nem fogadja el az eredményeket - gyakori a területi megosztottság is -, hanem fegyvert ragad. így nem lehet demokráciát"

nem annyira képviseleti demokráciára gondoltam, hanem közvetlen demokrácia gyakorlásra: helyi népszavazásokra. ezek nyomán kialakulhatnak a közigazgatási határok.
Te Árpád! Rettenetes egy dolog ám olyan közösségben beszélni, ahol nem értik mit mondasz! Reggel óta figyelem, mi lesz ebből, és mit mondjak - nem csalatkoztam! Remek szórakozást nyújt az értetlenek (éretlenek?) dühe! Sok sikert a kilúgozott agyak felrázásához!
beperelésügyileg azért a zsömlészacskó ügyében sem állt meg az irónia dolog. valahogy a bíróságon nem vágják az urak/hölgyek a ziróniát
Nekem se jött le első olvasatra tisztán, h mit akar. Vmi olyasmit szedtem ki belőle, h nem tudjuk mi a megoldás, viszont csak egyre szarabb lesz, tehát tőlem dögöljenek meg ott ahol vannak (persze nem szó szerint). Utóbbi hozzáálást talán még kifogásoltam is. Ennek ellenére (most, h páran felvilágosítottak a tutiról) visszaolvasva sem érzem jól megírtnak a postot. Valószínűleg a műveletlenségem az oka.
>visszaolvasva sem érzem jól megírtnak a postot.
senki sem tokeletes, meg TWA sem:)

foleg az afrikai vezetok nem azok. de legalabb ok nem tudnak globalis hibakat veteni. ellentetben az USA-ban hatalom kozelebe jutott nagyon durva bandaval:
en.wikipedia.org/wiki/PNAC
A line frequently quoted by critics from Rebuilding America's Defenses (September 2000) famously refers to the possibility of a "catastrophic and catalyzing event — like a new Pearl Harbor (PDF)".[10] This quote appears in Chapter V, entitled "Creating Tomorrow's Dominant Force", which discusses the perceived need for the Department of Defense to "move more aggressively to experiment with new technologies and operational concepts”.[11] The full quote is as follows: "Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event — like a new Pearl Harbor." Some have used this quote as evidence for their belief the US government was complicit in the 9/11 terrorist attacks. (See the article 9/11 conspiracy theories for further information on this topic.)

Egy alternativ javaslattal pofatlankodnek elo, ami Arpi alapfelvetesebol indul ki, es az altala hasznalt eszkozokkel kinal megoldast, de lenyegesen hosszabb tavra, mint a postban felvazolt szituacio.

Tehat Afrikaban szar, de meg talan ennel is szarabb annak a felismerese, hogy arra fizikailag nincs esely, hogy az ottani tomegek a mai europai szinten elhessenek, az itteni fogyasztasi szokasokkal, stb. Hogy miert? Nos, szerintem egyszeruen azert, mert elkurtuk. Faj meg ekkora boszmeseget nem csinalt e bolygo felszinen. Olyan mertekben tulnyujtozkodtunk a sajat lehetosegeinken, hogy mostanra mar egyertelmuen teljes eletkozossegek osszeomlasat nezzuk tehetetlenul (mar ha tudomasunk van rola, mert azert az aktualis Baratok kozt epizod gyakran nagyobb erdeklodesre tarthat szamot). Olvadnak a gleccserek, emelkednek az oceanok, gerjednek a monszunok, kipusztulnak a jegesmedvek. S mindez a mi, alias H. sapiens tevekenysege miatt.

Mara egyertelmuve valt, hogy az emberiseg fejlodese a jelen palyajan a biztos pusztulasba tart. A nyersanyagokert es katasztrofa mentes eletterekert foltatott haboruk nehany evtized mulva ugyis pontot tesznek tortenetunk vegere. Be kell latnunk, hogy egy evolucios vakvagany vagyunk, es ha jot akarunk, akkor segitjuk a Foldet, hogy tullepjen tortenete egy kovetkezo szakaszaba. (Eppen ugy, ahogy a dinoszauruszok kihalasa is lehetoseget biztositott egy mas fajta dominans faj megjelenesre, nincs ketsegem, hogy esetunkben sem lesz ez maskent.) Erre a rendkivul alkalmas a kommentekben is felvazolt fegyverarzenal.

De azert ne legyunk teljesen igazsagtalanok, vagy tul szigoruak sem. A Homo sapiens igeretes kiserletnek indult, es elkepzelheto, hogy nemi finomitas soran egy olyan faj johet letre belole, amely alkalmasabb a bolygo belakasara, mint mi vagyunk. Ezert erdemes bizonyos teruleteken meghagyni kisebb-nagyobb emberi populaciokat, amelyek a jovobeni evolucio alanyai lehetnek. A kerdes, termeszetesen hogy hol? Europa es Amerika, mint az ipari tarsadalom ket motorja, termeszetesen szoba sem johet. Az itt elo emberek gondolkozasmodja tulsagosan elvalaszthatatlan attol az eletformatol, ami zsakutcat jelentett fajunk szamara. Azsia tul surun lakott, milyen szempontok alapjan kiveteleznenk ott egyes teruletek lakossagaval?

A megoldas egyertelmu: Afrika. Az itt elo nepek egyreszt kozelebb vannak a pre-indusztrialis elethez, amit meg igeretes oseink is folytattak, igy nem esik nehezukre egy olyan vilagban elni majd, ahol a technika mai formajaban megszunik letezni. Raadasul Afrika mar bizonyitott: az emberi evolucio soran minimum ket nagy hullamban indultak el innen emberosok es emberek vilaghodito korutjukra (a H. sapiens elott a H. erectus).

Javaslom tehat, hogy adjunk egy ujabb eselyt Afrika lakosainak, hadd nepesitsek be meg egyszer a Foldet. Bontsuk le eloluk a terjeszkedes es fejlodes korlatait, amelyek mi magunk vagyunk!
"a multikulti nem mukodik, ha az emberekben nincs meg a "vegul is egyutt vagyunk" elmenye. amerikaban serintem azert mukodik a multikulti, mert ok valojaban mindannyian amerikaiaknak erzik magukat. de ez mar europaban sincs igy, a vilag tobbi reszen meg megkevesbe."

vagy csak mi vagyunk végtelen provinciálisak. nem tudjuk elképzelni, hogy feketék építik az új metróvonalat. valaki mondja már el, hogy a fenébe lesz itt déli autópálya, meg a gyorsvasút. mert ugye ha idejön metrót építeni, akkor nincs aki otthon polgárháborúzzon. pontosabban az értelmesebbje életben marad. mert van alternatívája az öldöklésnek. el lehet jönni nyelvet tanulni, kulturális kapcsolatokat építeni. gazdag az európai eszköztár.
Az évtizedeken belüli állítólagos kataklizma miatt sírni legalább akkora gyökérség, mint hagyni Afrikát szétrohadni.
>Az évtizedeken belüli állítólagos kataklizma miatt sírni legalább akkora gyökérség, mint hagyni Afrikát szétrohadni.

ROTFLMAO ;)

ez attol fugg, hogy mennyi ido kell azon katasztrofa megelozesehez. pl: egy 10 ev mulva esetleg bekovetkezo autobaleset erdektelen, de egy fold fele tarto asteroida igencsak erdekes. ugyanis ahhoz odamenni es evekbe telik, megepiteni az urszondat, ami leteritheto a palyajarol az megint sok ev. ha csak 10 evvel vesszuk eszre elobb, akkor krvara el vagyunk kesve.

mas:
nagyon erdekes oldal:
www.globalissues.org/Geopolitics/Africa.asp
a tobbi resze is erdekes ezen a blogon, de ez most nagyon temaba vag
Anr · andrej.initon.hu/ 2007.02.28.

Az általában emlegetett globális problémák nem aszteroida-jellegűek.
lapaljarol:
“Bad ideas flourish because they are in the interest of powerful groups” — Paul Krugman
ha lebombazod es ujratelepited afrikat, nem ugyanott vagy, mintha europai eletszinvonalat varazsolsz a jelenlegi lakoknak? vagy kina autoba szall a biciklirol? ugy tunik, ez a javaslat sem mukodik....
>Az általában emlegetett globális problémák nem aszteroida-jellegűek.

hanem?
mast sem latok, mind valodi globalis veszelyekrol valo riogatast. foglalkozni kell veluk, hogy kideruljon mennyi a valosagalapjuk. pl: az asteroida siman kpusztitana 1-5 milliard embert 0-10 ev alatt. (mert evekig tarto nuklearis tel jonne utana)
Úgy értem, h nem olyanok, h sokáig nincs semmi, azt' egy pillanat alatt bumm. Inkább ilyen sima függvény szerint alakulnak. Igen, foglalkozni kell vele, különben a negatív szcenáriók fognak bejönni. De a foglalkozást nem kell összekeverni a nihilista hisztériával.
RE: outsider 2007.02.27. 14:50:21

éjjel 1-ig ez volt a legkreatívabb megnyilvánulás:

tömpusz(t) [fegyver]

lásd még: krampusz, lakmusz, vizibusz

látom mindeki csak az emberek felöl közelít, mást nem is lát
csúnyán meg fogunk még fizetni ezért az önhittségért
Brrr... utálom a beiratkozósdit, de csak így lehet belepofázni.
Látom, nincs sok konstruktív 5let.
Íme 1: küldjék oda a német szemetet, amit eddig Mo-ra telepítettek, sőt mit nem mondok: az összes európai-fejlettnyugatirothadókapitalistaország szemettyét, oszt majd elbóklásznak a Nyugat sza(ha)rában, meg is csócsálhatják, hátha találnak még benne használhatót (ehetőt), minthogy a lakótelepi kukák tartalmában is találnak bizonyos egyedek... Afrikusok is jól járnának, s minkek is. Ott van hely elég, fú szél, homok ellepi, nem köll ásni se...
Száz év alatt se telik meg, jó nagy szabad hely. Sőt: ráadásnak küldjék oda OV-t is. Neki ugyanis mindig van egy JOBB ötlete... csak könyörgöm, a híradókba ne hívják mán meg többet!!! Éjfél után se. Azér nem tok alunni... Ki ismerné Felfújtszájú Annácskát meg Kiszeramérabávatag Tündét, ha nem feszt a képernyőről vigyorognának...? Ugyebár senki. Az újságírók tehetnek mindenről.

De örvendek, hogy sokan féltik TWÁ lelki üdvösségét a cikkei mián. Árpi, ládd, szeretnek...!!!
Én is legalább olyan komoly vagyok ám, mint te a bombáiddal.
Uff.
Ok, szatíra meg irónia, műfajelemzés, a szerző úgy értette, hogy... lassan ott tartunk, hogy nem lesz elég 8 általános a w.blog-hoz. Baromira felháborodik az itt mozgó összes Afrika-szakértő, oszt hozzászól. A hatezredik komment után úgy tűnik, az esély arra, hogy itt valami értelmeset olvassunk Afrikáról: 0%
ez most nem komoly, ugye?

úgy értem, a cigányokkal sem tudunk mit kezdeni, akkor őket is ... ?

szerintem ilyeneket inkább ne írj, van elég probléma itthon is, ne te akard megoldani afrikát is :)
rolika, neked van igazad, az egesz el lett cseszve
az en javaslatom: kezdjuk elolrol az egeszet
kivalasztunk olyan parezer csecsemot, gyereket kontinensenkent, azoknak valami vedettseg, mindenki masnak meddoseg es nemzokeptelenseg, mi szepen kihalunk , Ok meg majd kezdjek ujra
es akkor nem kell olni sem
Mindneki: ennyi sotet, eloitelettel teli, altalanosito, ostoba velemenyt Afrikarol regen olvastam. Szomoru latni, olvasni a velemenyeteket egy olyan kontinensrol, ami a kulturalis bolcsonk.
Arpi te marhaokos, nalam ezzel betetted a kaput. Mostanra nemcsak az derult ki, hogy egysiku a gondolkodasod, es egy ido utan unalmas vagy,hanem hogy nincs nagyon a helyed az ertelmiseg kozot. Mondd te szerencsetlen, hogy juthatott ilyen az eszedbe? Es hogy mered te leirni, kozzetenni? Es hogy lehet, hogy ezt engedik itt? Undorito vagy es ostoba. Plane, hogy most szuletett a gyereked, es apa vagy, el nem kepzelhetem, hogy irhatsz ilyet. Ha nem poen akkor szornyu, ha poennak szantad es pukkasztasnak, akkor rettenetesen ostoba. Remelem eltunsz a sullyesztobe a hulye blogoddal.
realdream,
horrorírónak még elmehet.

Nem derült még ki,hogy kopintotta-e ezt a marha "eredeti" ötletet,vagy saját agyrém.(Ha koppintotta,az némi mentség.)
Dolphin!

Ez nagyon jó volt! Legalább olyan jól szórakoztam, mint TWÁ cikkén! :-)

Mindenkinek, aki a demokrácia kérdését feszegeti: a demokrácia fontos előfeltétele - szerintem - egy bizonyos társadalmi-politikai fejlettségi szint elérése. Pl. elég csak a demokrácia ízét (többé-kevésbé) frissen kóstolgató kelet-európai államokat megnézni, hogy állnak (állunk) ezzel. Ha egy szóval kellene jellemeznem, hát szánalmas, pedig ez itt Európa! Az Irakban (is) tapasztalt nehézségek hatványozottan jelentkeznének Afrikában, ha külső nyomással szeretnénk ott demokráciát építeni.
Úgy rémlik, h Stanisław Lem, az Úr hangja c. regényében említés esik egy TWÁéhoz hasonló megoldásról.

amúgymeg szerintem:
"mi a jobb: kevesebb szenvedés vagy több?"
kérdésre (ebben a kontextusban) a több a helyes válasz. Jobb hogyha a kollektív tapasztalatunk rengeteg szenvedéssel küszködéssel bővül, mintha rákapnánk a kezdjünk tiszta lappal ízére.
Elvileg igy akkor a föld osszes regioja megerdemelne ilyen, vagy olyan okbol egy jo nagy kupac neutronbombat. Ezert nem dobunk inkabb senkire.

Mig TWA itt a fenntarthatatlan fejlodesrol elmelkedik. Addig masok ennek a problemakörnek a technikai megoldasaival fogjak a jövöben legnagyobb profitokat termelni. Pl: Siemens

A mondern gaz es szenerömuvek akar 50%-al effektivebbek, es korszerü szüröberendezesekkel a karosanyagkibocsajtast drasztikusan lehet csökkenteni.

Az alternativ energiaforrasok kihasznalasa, a fogyasztasi szokasok valtozasa, az anyaggazdalkodasi rendszerek, energiatakarekos termekek terjedese mind lehetoseget ad arra, hogy masok is elhessenek viszonylagos joletben anelkul, hogy a bolygot tovabb terhelnenek. De ehhez nemzetközileg összehangolt politikara es ertelmes zsidozastol, arabozastol, negererezestol haboruzastol mentes parbeszedekre lenne szügseg. Ez az igazan problemas pont, nem az elvi kerdesek. Az, hogy kepesek e a vilag velemenyformaloi olyan magatartasi normat kozvetiteni az emberek fele, ami konszenzust eredmenyezhet hosszutarvu terveinkkel kapcsolatban.

Nekem ez a velemenyem, persze mondhatjatok hogy bilibe log a kezem :(
Kezdek érted aggódni, Árpi... ha ezt komolyan gondolod, szerintem ideje, hogy felkeresd orvosod vagy gyógyszerészed.

Egyik ember sem dönthet arról, hogy a másik éljen vagy meghaljon. Talán meg kellene kérdezni az afrikaiakat - szerintem a rengeteg szenvedés ellenére is ragaszkodnának az életükhöz...
És belegondoltál már, hogy néhány begőzölt agyú (iszlám) terrorista pedig az európai ember kiirtását tervezi - persze szintén világjobbítási szándékból?
>Egyik ember sem dönthet arról, hogy a másik éljen vagy meghaljon.

oriasi tevedesben vagy.
mondok peldakat:
-ahol van halalbuntetes, ott birok dontenek embereletekrol
-egy rendor/hataror/... fel van jogositva, hogy bizonyos korulmenyek kozott fegyvert hasznaljon ember ellen, akar meg is olheti azt
-amikor egy orszag haborut indit (akar jogosan is), akkor a politikai vezetok embereletekrol dontenek (varhato halottak szama elore megbecsulheto)
es a lista folytathato.
a mai vilagban meglehetosen gyakori az embereletrol valo dontes joga.

ha tenyleg komolyan gondolod amit irtal, akkor:
adj be alkotmanymodositast, hogy Mo nem vehet reszt soha tobbet haboruban, meg akkor sem ha megtamadnak minket. vagy peldaul arrol, hogy meg kell tiltani a rendoroknek a fegyverhasznalatot (pl: angilaban nincs fegyveruk)
anr:
-halálbüntetés: azt is ellenzem, ugyanezen okból...
-jogos önvédelem: na ez az, ami megengedett
-szintén gyilkosság, ezért ezt is ellenzem...

És most, hogy mondod: a NATO-ból is kilépnék - erről népszavazást kell kiírni...?
szerintem nem kell aggodni, az evolucio elobb utobb minden problemat megold, vagy igy, vagy ugy
eddig nem akartam irni, mert fingom nincsen hogy mi lehetne az igazi megoldas. de most latok 1-2 kollegat akik pereskedni akarnak meg lofasz, es el nem kezdenenek elobb gondolkodni.

ense a W ur vedelmeben probalok eljarni itt, mert maga alatt vagja a fat az atteteles utalgatasokkal, ugyhogy meg is erdemli... hanem hogy vegyuk man eszre, hogy ha 15 ember mar belinkelte a swiftes wiki oldalt, meg elmagyarazta, h mi volt a lenyege es celja ennek a cikknek, akkor szerintem azok, akik itt a tovabbiakban fenyegetoznek meg frocsognek, sotetebbek es bunkobbak, mint amilyen sotetnek az Arpadot allitjak be.

en is viszonyitva sotet vagyok meg ostoba bunko, viszont pont ezert nem ugattam bele ebbe a topikba eddig.
Kedves TWÁ, én eddig még sosem kommenteltem ide, de nem bírtam tovább nézni ezt a hatalmas sötétséget. Igazából annyi, hogy én teljesen értem, miért, hogyan és mit írtál, tehát legalább egy ember akad, aki köszöni szépen... :)
A többieknek meg: kedves agyatlan barátaim, 2007-ben az ember nem úgy alkot szatírát, hogy ÚJRAÍRJA az idestova 300 éves Johnatan Swiftet! Ha valaki nem vette volna észre, időközben átment rajtunk a felvilágosodás, a pozitivizmus, két világ- és egy hidegháború, mely utóbbi során nagyon is komoly emberek nagyon is komolyan gondolkodtak rajta, hogy ideális megoldás volna a világ gondjaira, ha a büdös komcsikat/rohadt imperialistákat leatomoznák a picsába. Mellesleg ugyanilyen komoly emberek most éppen Irán (vagy éppen Izrael) leatomozásán gondolkodnak, és higyjétek el, az ő elemzéseikben sem mutatható ki a legkisebb szatirikus él sem. Rettentően szépen kidolgozott és körültekintő tervek ezek, a TWÁ által vázolt megoldástól egyetlen dologban különböznek, és ez a betervezett áldozatok mennyisége. És pontosan ez az, ami miatt attól nem dobja le az agyatok a gépszíjat (noha technikailag ugyanarról van szó), ettől meg igen. Kapisga?

Egyébként igen jól mulatok, mert egyszer ezen már én is átmentem néhány barátommal, amikor megalapítottuk a Nagy Piros Gomb Egyházát. Idézek az alapító okiratból:

"Az NPGE egy modern spirituális közösség, amely újszerű megoldásokat keres az atomkor problémáira. Meggyőződésünk szerint egyedül ezek a módszerek vethetnek véget a környezetszennyezésnek és a túlnépesedésnek, valamint biztosíthatják a társadalmi egyenlőséget és a világbékét. (...) Egyházunk politikai kérdésekben nem foglal állást, leszámítva, hogy támogatja az atomenergia széles körű elterjesztését és ellenzi a nukleáris leszerelést. Egyházunk messzemenően kompatibilis más vallásokkal, főleg azokkal, amelyek hisznek az apokalipszis mielőbbi beköszöntében."

Nah, hát ez egy fokkal azért szatirikusabb, de ezt se vette le senki. Komolyan gondoljuk? Nem, természetesen nem hatolunk be holnap a NORAD-hoz, hogy elindítsuk a rakétákat. Akkor valami vicc? Nem, teljesen komolyan gondoljuk, hogy amilyen irányba halad az emberiség, ez egy megfontolandó irányvonal. Na de még ha ti nem is gondoljátok komolyan, majd jön egy terrorista, aki azt hiszi, hogy igen, és... áááá.

Részvétem, TWÁ.
Tetszik ez a szabadon gondolkodás, Árpád.

Értelmes emberek között a politically correct szerintem is csak a vita akadálya.

De hadd vigyem egy kicsit tovább a fonalat, amit te itt kibogoztál. Miért csak Afrikára alkalmazzuk az általad javasolt megoldást? Azaz, hogyan határoznád meg azt a pontot, ahonnét kezdve egy állam a reménytelenül "failed state" kategóriájába tartozik?

Csak azért kérdem, mert az utóbbi idöben innét külföldröl nézve nekem néha Mogyoróország is befigyel ebbe a kategóriába vagy legalábbis erösen arrafelé tendál.

Értsd: Mo. mint Észak-Balkán, ahol nem törzsi, hanem politikai alapon vagyunk majdnem polgárháborúban. Egyelöre.

Ui: Kedves fórumozók! Ha lehet, kéretik elkerülni az olyan jellegü megjegyzéseket, hogy külföldröl könnyü írni. Az ilyen jellegü megnyilatkozásokat off topic-nak veszem, és úgyse reagálok rájuk.
Sziasztok.

Tóta W és konkrétan ez a cikk is kifejezetten jó példa arra a jelenségre, mikor a komolyság összekeveredik a szatírával (kifejezésmód túlzásaival).

És az az igazság, hogy a swifti szatírának ehhez nem sok köze van. Swift a saját világunk romlottságáról írt, nem az ártatlan szenvedőkről. Swift hőse nem az afrikai éhezőktől undorodik, hanem saját civilizációjától. Ennyit a swifti magasságokról.

A cikk "normális", szatíra-értelmezése szerint TWÁ perszehogy nem bombázna le senkit, csak azt akarja érzékeltetni, nagy betűkkel, hogy nincs megoldás. És akkor jön a fekete humor, hogyhát a bomba. Viszont a poént, hahó, nagyon is komoly kérdés motiválja: még mindig ez a legjobb, nem?

A komoly válasz: sajnos nem, ez a legrosszabb.

Ha valaki nem képes megérteni, hogy annak az életnek is lehet értelme, sőt van is, legyen bármilyen nehéz, az ostoba. És Swiftre gyúrjon még egy kicsit.

A legaranyosabb az egészben az, hogy itt, a Tóta-kultusz fészkében milyen értelmes vitákat tud generálni ez a nagyon szatíra a neutronbombák környezeti hatásairól ésatb.

De a mondókám lényege a komolyság és a szatíra összekeveredése. A szatírák mögött nem kérdések állnak, hanem állítások. Vagy ha kérdések, akkor azok feltételezéseken nyugszanak. Swift szatírájának állítása komoly és elgondolkodtató. TWÁ szatírája mögött meg ostoba állítás és gyengécske pf... világnézet van. A keveredés meg ottan van, hogy a szatíra állítására felháborodottan reagálókra az a válasz, hogy "nincs humorérzéked", egyébként meg magára a szatírára nem lehet reagálni, csak röfögni rajta.
varj: a különbség talán az, hogy az Iránt lebombázni akarók nem arra hivatkoznak, hogy ettől Iránnak lesz kurva jó : )
Update, nem olvastam a wikis cikket, komment tárgytalan. :)
Micsoda mázlijuk van Swiftnek meg Machiavellinek, hogy az ő korukban nem volt internet. Igy is kijutott ugyan nekik, de nem ennyire brutálisan.
Nem is, arra hivatkoznak, hogy néhány ember (iráni atomtudósok) rövid ideig tartó szenvedése árán elkerülhetjük sok ember (izreali lakosság) hosszú ideig tartó szenvedését. TWÁ is csak ennyit mondott: hétszázmillió gyors halállal megoldást hozunk két-hárommilliárd szenvedéssel teli élet számára. A hülyének is megéri, nem?
Nos nem cirkuszt akarok,hanem visszaszerezni az embernek a jogait,hogy ilyen patkány ne mérgezze a magyar közéletet.Ettől a mocsoktól még Göbbels is távoltartoota volna magát.
"varj: a különbség talán az, hogy az Iránt lebombázni akarók nem arra hivatkoznak, hogy ettől Iránnak lesz kurva jó : )"


Irak esetében azért láthattunk példát erre való hivatkozásra is...
Elképesztő. Egyszerűen elképesztő.

Hogy a bánatban fordulhat elő, hogy ilyen sokaknak nem tűnik fel: ez egy vicc?! Lehet, hogy ízetlen tréfa, de attól még vicc.

Ezt onnan lehet tudni, hogy ez a "Szerény javaslat" egy nyilvánvaló, elrugaszkodott, orbitális baromság. Lebombázni egy kontinenst. B, de leginkább F kategóriás sci-fi filmek jellegzetessége.

Emberek, itt már nem a humorérzékről van szó! Hanem a realitásézékről, bassza meg! A tietekről! És egyesek fejében még felmerül a gyanú, hogy TWÁ ezt talán komolyan gondolta. Na >>EZ
Megzabálta a felét a blogmotor. Mindegy.
Csúnyákat mondtam, mert a hozzászólásokból sokaknál a realitásérzék olyan hiányát figyeltem meg, ami tragédiával határos, és minden szempontból elborzaszt. Úgy tűnik, ezek az illetők bármilyen hülyeséget képesek komolyan venni. És erre én is egyre kevésbé látok gyógyírt.
Árpád, olvasva a kommenteket, remélem átjött, hogy sokak szemében, finoman fogalmazva, elvesztetted a hiteledet. Viccelni ilyen ormótlanul komoly újságírónak egyszerűen nem illik. Pont ott baszod el, ahol a matula az index renoméját. ezentúl vagy vicces provokátornak fognak tartani, akin jót lehet röhögni, de nem érdemes komolyan venni, vagy ha komolyan veszik, kiátkoznak minden magára vmit is adó társaságból. szal penitenciát mormol és letérdepel, fiatalember. Mégis mi vagy te, Istenember, hogy megítélsz eleveneket és holtakat? Vagy csak egy kis fröcsögő pöcs, aki elszédült magától? Nemtom melyik a súlyosabb...
Szép volt a szatíra Árpád, és nekem különösen az tetszik benne, hogy Swift-et újra a közfigyelem elé hozta. Ha esetleg ajánlhatnék valami kapcsolódót-- another modest proposal -- : mi lenne ha a mi gulliveriádánkat / Szathmári / is behoznád valahogy, különös tekintettel a várható fejleményekre 15-én. Szép lesz majd a sok-sok irodalmi párhuzamot látni. Aztán ne legyen igazam.
cz p z

amint látod "pár" dologban nem mindenki ért veled egyet. És akkor nagyon finom voltam.
erdé 2007.02.28. 09:37:10

A gyökerezés másnak szólt. Őt se gondolom gyökérnek, csak azt, amire utalt. Változatlanul rossznak gondolom a meteoritos hasonlatot.
cz p z: az engem nem zavar, ha a hülyék lekopnak. sőt.
tényleg, Szathmári. remek ötlet. lesz.
Árpád, peregjen csak le rólad a kritika. ez hozzátartozik az egészséges önbizalomhoz. de feszegeted a határokat, amokor az ego már túlcsordul. ilyenkor az embernek vagy csak a feje fáj, ez már velem is előfordult, vagy ha tollforgató cikket ír. én ilyenkor veszek egy mély levegőt. az egód a blognak jót tesz. viszont az újságírói megítéleésednek aligha. persze, amíg az indexnél a koncepció nem változik, ezért inkább hátbaverést kapsz. csontos istván meg foroghat a sírjában.
Most már szerintem mindenki maradni fog (talán Molaris kivételével),nehogy hülyének tűnjön.
cz p z: ez nem ego kérdése. ez csak azon múlik, képes-e értelmezni az olvasó bármit a szó szerinti olvasaton túl. ha nem képes, akkor neki vannak egyéb olvasmányok, viszont rettenetesen ki fog akadni swifttől is, a monty pythontól is, a south parktól is. netalán bírósághoz fohászkodik, mint ez az idióta molaris :)

ő baja.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/

És mi a helyzet azokkal, akik a monty pythont meg a south parkot vágják, sőt szeretik, viszont a cikkeddel némileg hadilábon állnak?
Egészen egyszerűen az történt,hogy TW kitágította a blog műfaját.
Ha tegyük fel ez az írás nem itt jelenik meg,hanem egy irodalmi rovatban,akkor mindenki elfogadja.
Itt meg valamennyien komolyan vettük,szó szerint értelmeztük,mert eddig itt ezt szoktuk meg.
Eszünkbe sem jutott,hogy ez egy olyan üzenet,amit nem szó szerint kell értelmezni,hisz annyira abszurd,hanem átvitt értelemben.Ez egy figyelemfelkeltő írás volt,hogy mekkora baj van Afrikával.
Nowo 2007.02.28. 14:11:31

Hát h valamennyien szó szerint értelmeztük, az erős túlzás. Sztem kevesen vették szó szerint és sokan értelmezték inkább az író szándékától többé-kevésbé eltérően. Bár sztem ez a következő ilyen művészkedésnél már nem lesz ekkora gond. Másra számít mindenki, mikor pl. Adyt olvas és másra, mikor egy blogot.
A Monty Python bármelyik jelenete vagy a South Park bármelyik része annyiban különbözik ettől a cikktől, hogy azok viccesek. Ha a fentieken nem lehetne jókat röhögni, akkor senki sem nézné őket csak azért, mert polgárpukkasztóak.

(Teszem azt, ha ezt a cikket John Cleese végigüvöltve mondja el egy kempingszékben, míg végül teára hívja a felesége - mint a kommunistázós monológot -, akkor más lenne a hatása.)

Többet tudtam meg Swiftről, mint Afrikáról, érdemes lenne átnevezni a topicot.
Te Arpi, te nagyonokos!
Ezzel a beirassal nem a Montyhoz vagy a Southoz hasonlitasz, te szerencsetlen agyament, hanem Hitlerhez.

Az ervelestechnikad nagyon kozel all a szelsojobb rasszista tanokhoz. Olvastad a neten? Tetszett?

Egy erkolcsi nulla vagy egy szaralak. Erre nincsenek szavak. Millionyi ember kinhalalat meg viccbol sem kivanhatja senki. Hulye vagy no, dilihazba valo.
Es nem a fergese 'pattan' le rolad, hanem a normalis. Remelem valaki le fog allitani. Ez a beirasod eszbonto. Es ugy veded magad, ahogy minden szaralak otthon: a fertodben fetrengve azt allitod, hogy mindenki mas hulye, csak te latod jol. Es mekkora jo fej vagy. Egy szegyen vagy. Egy szegyenletes mediatermek es nehezedre esik azt irni ide, hogy basszus elkurtam, elnezest kerek legfokeppen az Afrikai millioktol. Hogy a faszba kaphattad meg a Pulitzert? Te szornyeteg.
realdream, szerinted ezt olvassák az afrikai milliók? léci kűd el nekik ímélbe, legyél má oan jó
A blogbejegyzés korántsem annyira elképesztő, mint az értetlen (kellő magyarázat után pedig dacba váltó) reakciók sora. Árpi: mi lesz így veled, ha majd a bíróság is a többségből kerül ki?
igen, talán a legnevetségesebbek azok, akik csakazértis fenntartják, hogy igen, ez a rohadék ki akar irtani egymilliárd négert, mer fasiszta.

majd fellebbezek az utókorhoz.
Ok. Vedjed. Imadd. Azt szereti ha imadjak.

Jaj, Guga, ezt nem gondoltad komolyan, hogy ha nem olvassak, akkor leirhato frankon?

En hulyere rohogom magam Montyn, imadom a South-t, es Swiftet is birom, bar nem a kedvencem. De ez a fos, amit iderottyantott tota, ez rettenet.

Huzok is el innen, en vagyok a fergese.
Ok. Vedjed. Imadd. Azt szereti ha imadjak.

Jaj, Guga, ezt nem gondoltad komolyan, hogy ha nem olvassak, akkor leirhato frankon?

En hulyere rohogom magam Montyn, imadom a South-t, es Swiftet is birom, bar nem a kedvencem. De ez a fos, amit iderottyantott tota, ez rettenet.

Huzok is el innen, en vagyok a fergese.
Elemzés következik, illetve gondolatolvasási kísérlet, mert ezek már csak együtt szoktak járni.

Általában egy probléma megoldása abban áll, hogy az eredeti probléma helyett valami kevésbé fájdalmas, jó esetben teljesen fájdalmatlan dolgot vállalunk fel, az "inkább húsz perc fogászat, mintsem többhónapos fogfájás" szellemében. Afrika esetében viszont a probléma felfoghatatlanul súlyos. Jön tehát fentnevezett TWÁ és azzal a mûvészi eszközzel él, hogy javasol egy rendkívül szélsõséges megoldást, nyilván nem azért, mert unja már a DefCon-t és szeretné a híradóban látni ugyanazt, hanem mert arra számít, hogy ez segít majd illusztrálni a javasolt megoldásnál még sokkal rosszabb probléma igazi súlyát. Mindehhez persze nem feltétlenül lehet megoldást mellékelni, úgyhogy nem kell itt Jonatán mester nyomán számonkérni a pozitív javaslattal terhes befejezést, különösen, hogy az üzenet egy része éppen arról szól, hogy mennyire nem látszik semmilyen lehetséges megoldás a párás afrikai láthatáron.

Más szóval lehet megnyugodni: nem az van, hogy TWÁ épp most ment le Hitlerbe.
Kitalátor feljegyzet · kitalator.blog.hu 2007.02.27. 08:26:29

nem a "feketékkel van baja", hanem a szenvedő afrikaiakkal. Nem ugyanaz.

Mellesleg minek kéne végigmenni a Közel - Keleten is?? Ott hol van malária, éhezés, stb? Ez, TWÁ irománya egy cinikus javaslat egy agyontárgyalt kérdésre amit nem lehet megoldani. Te meg komolyanveszed és a Szent Világbékédet SZERINTED veszélyeztető térségekre is kiterjesztenéd. Világbéke meg amúgyis csak akkor lenne, ha mindenki beállna egy ufóhívő szektába és szakrális öngyilkosságot követne el.
Forráselemzés, könyörgöm...
Nem is az van, hogy most ment át Swiftbe. Mert Sw. nem terhelte át teljesen úri nagyvonalúsággal az utánanézés és gondolkodás részt az olvasóra.

Amúgy ezekben a hónapokban pont látszik, hogy talán van megoldás Afrikában. Zaire például mintha egész pozitív irányba változna az utóbbi években. Illetve egyre többen ismerik fel az élelmiszeradományok káros voltát (bocs Bono a zenéd azér kurvajó). A pénzadományoknál már rég leesett, hogy korrupció. Az élelmiszernél mostanában kezdik észrevenni, hogy megöli az országok közötti kereskedelem megindulását és a helyi termelőket. Pedig volt jóvátétel - áru formájában is - az első világháború után, és akkor már kiderült, hogy nemcsak azt teszi tönkre aki törleszt de azt is aki kapja (mert az ingyencipővel a helyi cipész nem tud versenyezni).

Szóval első hallásra a bombához hasonló kegyetlen ötletnek tűnik az élelmiszersegélyek leállítása. Ha közelebről megnézed, van komoly érv, ami emellett szól. Az egészségügyi segély, illetve az oktatás más tészta, ott nem ilyen fekete-fehér, ebben nem biztos jó magára hagyni.

És ha radikálisabb szeretnék lenni, azt is érdemes elmondani, hogy Dél-Afrikában kevesebb volt az éhezés/betegség az apartheid alatt. Bono mégegyszer bocsánat.

Tegnap Frei műsora volt, abból is lehet tájékozódni majd idepostolni. Csak minek. Szóval nem Hitler, ez OK. De nem is Swift. Még ha a címet ügyesen leutánozta is.
Pascal:
"És ha radikálisabb szeretnék lenni, azt is érdemes elmondani, hogy Dél-Afrikában kevesebb volt az éhezés/betegség az apartheid alatt."

És ez igaz úgy általában a gyarmati időkre is. Persze akkor jóval kevesebben éltek ott.

Más.

A Scientific Americanban volt pár éve egy cikk, hogy Kelet-Afrikában bevezettek egy olyan vasból készült kályha-tűzhely-féleséget, amiben sokkal kevesebb fát kellett elégetni a főzéshez. Ezzel sikerült egy csomó erdőt és áttételesen emberi életet is megmenteni.

Vagy ott van a medinaféreg (egy gusztustalan és sokszor halálos bőr alatti élősködő) esete: elég a vizet egy nejlonharisnya-szerű textilen átszűrni, és szinte teljesen kizárható a fertőzés.

Aki ezeket kitalálta, többet tett az afrikaiakért mind pár ezer tonna élelmiszersegély...
Vicces amikor Európában látok egy globalizálódásellenes tüntetőt, amint nagybátran beveri a McDonalds ablakát, nem ez a mi nagy gondunk.

Más a helyzet Afrika egyes országaiban. Ott tényleg lehet látni a kontroll nélkül benyomuló nagytőke árnyoldalát. Éhbérért dolgoztatni, minimális munkavédelemmel, semmi környezetvédelem, kivinni a profitot. És korrupció minden téren, meg az a politikai formációt támogatni, skrupulus nélkül, amelyik ezt hagyja.

Ha gyarmatosítva lennének, az anyaország nem tűrné. Lenne kontroll, legalább valamilyen. De az ilyenolyan rezsimek pénzért fegyverért bármit.

Van kivétel is, például Namíbia - volt Német-Délnyugat Afrika. Német barátaim szerint - egyre inkább felkapott turistahely, Kenyát veri szerintük - az ottani fehérek eredetibb Oktoberfestet tartanak mint az elturistásodott müncheni. És vannak feketék, az idősek között, akit Fritznek stb. hívnak.

Itt Európában kár panaszkodni, de Afrika egyes oszágaiban megmutatja a legsötétebb oldalát a globalizákódó tőke. Tulajdonképp a jobboldal által nemrég leterroristázott Che is ezt látta, az ötvenes évek Délamerikájában. Aki itt betör egy McDöci ablakot kiröhögöm, de ott akkor lehetett némi alapja.
A lepkegyűjtőnek

Afrika nem egy elvont, és távoli vmi. Emberek élnek ott is, érzéseik vannak, miegymás.

Persze Tóta viccelődik a helyzetükön, viccelődik a problémáikon. Nincs nehéz dolga. És azért teheti meg büntetlenül, mert ugye az afrikaiak feketék, és ők úgysem olvassák ezt a kitűnő és okos, egyben irónikus blogot, ami néhol már-már szatírába hajlik.

Tessék elmenni Srebnenicába, és "népírtós viccet" mesélni a bosnyákoknak, elmenni Mórra, és bankrablós viccet mesélni a helyieknek, stb.

Utána lehet viccelődni "szegény párákon".

Véleményem szerint Tóta W. egy gátlástalan és erkölcstelen okostojás. Kár vele vitatkozni.

P.J.:

"Ezentúl üldözöttek lesznek
és magányosak, mint egy lepkegyűjtő.
Üveg alá kerűlnek valahányan.

Üveg alatt, tűhegyre szúrva
ragyog, ragyog a lepketábor.
Önök ragyognak, uraim."
van egyébként az első képen egy alt-szöveg: weep, o mine eyes.

ez egy John Bennet-vers, megzenésítve itt hallható az legkedvesebb énekesnőm, Dru Allen szájából:

worluk.index.hu/Mirabilis/
Ezzel a posttal leplezte le magát Árpádunk, végleg.

Szereti magát a fenegyerek megmondóember szerepében ajnároztatni.
Mintha ő szarna a többség véleményére, és van bátorsága megaszondani az őszintét. Tűzön-vízen át, ha törik, ha szakad. Pukkadjon csak a polgár. Ők a többség, de nem félünk tőlük.

Az igazság ennél lényegesen prózaibb. Szánalmasan az.

Árpád saját kőkemény véleményeként írja le a többség elfojtott indulatait. Amit saját magunknak sem merünk bevallani. Aminek megfogalmazásától saját neveltetésünk, jóízlésünk, velünk született, vagy belénk vert erkölcsi normáink visszatartanak. Kinek amije van.

Az indulat, az persze postról posztra más. Bosszúvágy, félelem a Mindenhatótól, gyűlölet a politikusok iránt, rasszizmus, intolerancia.
Sajnos a paletta szinte végtelen. Ecce homo.

Éljen a bennünk élő, politically non-correct ösztönember, és felkent prófétája, Tóta W. Árpád!

Ügyes.
Kedves TWA!

Szép zene.
Soha nem állítottam, hogy rossz ember vagy. Csak elszaladt veled a ló.

Bármilyen is jó, és figyelemfelkeltő is esetleg egy poén, annyit nem ér, amennyit te beáldozol érte.

Ezek a "szegény párák" is megérdemlik, hogy úgy gondolkozzunk felőlük, mintha nap mint nap találkoznánk velük a liftben.

További jó polgárpukkasztást és blogolást kívánok, ha esetleg személyeskedő lettem volna, azért elnézést kérek.

Legjobbakat.
Árpi. Bazdmeg.

Hogy a Nagy Lebowski-t idézzem: just take it easy man!
Éltek emberek Afrikában egészségügyi ellátás nélkül elég hosszú ideig, meg időnként gyilkolászták is egymást, de ettől még élhető emberi életet éltek. Azért az mégsem fair, hogy mi itt eldöntjük, hogy egy közép-afrikai bozótlakó már nem is érezheti jól magát. Ezért ki kell írtani az egész bagázst. Jártál egyáltalán a Közép-afrikai Köztársaságban? Nem kell mindent a Frei-dosszié alapján megítélni.
Nem biztos, hogy ők olyan nagyon szarul élnek... Max. csak annak tűnik. Mások a játékszabályok.
Ha nagyon segíteni akarnánk, akkor az orosz, kínai vagy európai cégek afrikai fegyverexportját kéne jelentősen lekorlátozni.
Az bíz nem ártana, mert lehet, hogy egy pár év múlva nálunk akarják majd elsózni azt a sok szart...
Mert
Az is fárasztó, aki szimplán nem ismeri fel a szatírát. De aki végre felfogta, hogy szatíráról van szó, az miért hiszi, hogy a szatírának viccesnek kell lennie? Miért kéri számon a "poén"-t???
Tényleg elkeserítő ez az iszonyatos méretű értetlenség és intolerancia. És sajna teljesen jellemző erre az országra.
Ja, és Pascal "tanár úr"; honnan tetszik venni, hogy a szatírának feltétlen megoldást is kell tartalmazni a kritizált helyzetre?
Amúgy én is kicsit duplafenekűnek érzem ezt a cikket. Egyrészt szatíra, persze; figyelemfelhívás. De az, hogy ennyien komolyan vették, az - az emberek általános hülyeségén túlmenően (de attól persze egyáltalán nem függetlenül) - azt is megmutatja, hogy egyáltalán nem tartják elképzelhetetlennek. Sokan erkölcsileg háborognak, de mintha csak azért tennék, hogy elriasszanak a csábító gyakorlati megvalósítástól...
No, én már régebben kinéztem magamnak ezt az Árpádot, mint igen tehetséges fiatalembert, akit még az én jobboldali (igaz, tudat alatt vérliberális) anyám is szívesen olvas. Ez itten csúnya szavak nélkül is elhatol az "ízek és velők megosztásáig", én legalábbis, mióta olvastam, kóválygok tőle. Ajánlott olvasmány hozzá Swift.
Ja, és Árpádunk annyit el is ért ezzel a cikkel, hogy az emberiség nagy közös szégyenének nevében én és kiscsaládom valószínűleg kipusztulunk. Nem most, mert még meg tudjuk fizetni a légkondit, hehehe. De nincs pofám gyereket szülni ide, ebbe a világba.
Egy minimalista de mégis konszenzusos megoldás:
Ha van Isten, akkor ő, ha nincs, akkor Természet Anyánk meg fogja oldani ezt a problémát, ha elérkezik az ideje.
;o)
Bocsánat, nem minimalista, hanem inkább fatalista.
Cpt.Flint,
gratula!
"Az is fárasztó, aki szimplán nem ismeri fel a szatírát. De aki végre felfogta, hogy szatíráról van szó, az miért hiszi, hogy a szatírának viccesnek kell lennie? Miért kéri számon a "poén"-t???"

Pont ez fogalmazódott meg bennem tegnap,csak már nem akartam tovább szájbarágni az értetlenkedőknek,felháborodottaknak.

És még valami:

"A művész provokál,ellene megy a megszokott rendnek,hogy megteremtse a saját látomását.Nem is tehet mást.Ilyen személyiség."
Már vége. Kicsit késő ilyeneken gondolkodni, és ízléstelen is. Nem tudom hogy Afrika vagy az USA/Kína okoznak-e több kárt. Szerintem az utóbbiak, de mint említettem már mindegy. Ez egy kamikaze-civilizáció, amit közösen vezettünk a pusztulásba. Nah, hát ez van, éljetek a mának, mert egyszer arra ébredtek, hogy nem lesz holnap.
Nézd, Flint, több helyen is megtalálod a szatíra definícióját. A humor valóban nem kritérium, ezt én nem is mondtam. De kb. elvárás az, hogy a szélsőségesen cinikus, könyörtelen, szarkasztikus megfogalmazása legyen pont az ellenkezőjének mint amit a szerző gondol. A pont az ellenkezőjén van a hangsúly. És a dühön. A célja az, hogy a szatíra célpontja szégyellje el magát, esetleg változtasson.

Tehát valaki azt gondolja, hogy az éhezőkön segíteni kell, és leírja vércinikusan, hogy hagyni kell mindet éhendögölni mert humánus. Vagy még durvábbat. Ez szatíra, swift kb. megfelel ennek.

Egész más kategória, ha valaki azt gondolja, hogy X.Y nem mindig hoz tökéletes döntéseket (mondjuk a főnök a cégnél), és leírja, hogy X.Y egy hibbant idióta, akit üzleti okokból nyomban ki kell irtani. Megvan a düh, a cinizmus, túlzás, de nem pont az ellenkezőjét írja amit gondol. Ez nem szatíra, vagy legalábbis roppant alacsonyszintű. Nincs min szégyellnie magát a szatíra célpontjának. Nem szabad csodálkozni, ha sokan összetévesztik a sima taplósággal (jobb itt inkább elővenni pl. egy Sztálint dicsőítő verset, és annak utánérzését legyártani a főnökre).

A cinizmus, a könyörtelen túlzás, a düh kell de nem elég. Jó a szatíra akkor, ha elolvasva a célpontnak a végén több oka van szégyenkezni mint az írónak.
Tudom hogy már lecsengett meg minden, de a munkahelyen újabban nem tudok belépni. Este tízkor sem. Vagy a Big ITSecurityBrother, vagy ez a remek blogmotor.

Szóval, kicsit meglepett hogy hányan vették komolyan ezt az írást. Főként és elsősorban azok, akik olvastak akár egy sor Tótát eddig. De akik nem azok is.

Valamiért a Pisa-jelentés jut eszembe, bocs a fikázásért...
Egy offworld blogger épp ma írja meg, hogy sajnos a Föld nevű bolygó lakói olyan mérvű szenvedésnek vannak kitéve az elkövetkező 2000 évben, hogy az egyetlen megoldás a bolygó legkártékonyabb fajának haladéktalan kiirtása. Természetesen a bolygót utána kolonizálni kell, és a valaha itt élt hatmilliárd embernek egy monumentális emlékművet kell állítani. A sterilizáló sugárzást viszont még ma el kell indítani!
Előre egy szebb, jobb világért (univerzumért).
Pascal: tok jo, h mindennek tudod a teljesen pontos definiciojat, es ami nem fer bele az altalad szigoruan megszabott dobozba, az rossz. monnyuk van egy kis hianyerzetem, pl nem vezetted le az egeszet godel tetelebol, addig meg nem er hajitofat se.
Pascal 2007.03.01. 21:04:41
"A humor valóban nem kritérium, ezt én nem is mondtam."
Nem is rád gondoltam annál a résznél, hanem pl. "Afrikai"-ra. Téged csak később vettelek elő.
A szatíra általad közölt definícióját illetően viszont egyetértek wice-vel. Nagyon szűken és mereven értelmezed a szatírát (is).
Az persze más kérdés, hogy van jó és rossz szatíra; és hogy ez éppen melyik volt. Az én ízlésemnek egy kicsit elkapkodott, összecsapott volt és ennél fogva nem is elég ütős. Kicsi, szürke szatíra.
Wice, Flint, ebben igazatok van, nem klasszikus drámaíróversenyről van itt szó végeredményben. Ti (Flint) kérdeztetek a szatíra definíciójára. És a sok kritizáló beírás miatt, miért a sok félreértés. Sőt én is elsősorban az igényesség, a gondolkodás hiányát mutattam elsősorban. A definíció egyébként jó, nem?

Nem mentség, jogos a kritika, az utolsó szükségtelenül szigorú.

Ettől még a cikk sem igényesebb, ebben is egyetértettünk, Flint, és a gondolatok, amik a cikk nyomán elindultak, megmaradtak ezen a szinten: Felháborító. Nézzuttána Swiftnek. Deakkoris. Tehülye nemérted az iróniát. Szünet. Reset. Felháborító. Nézzutána Swiftnek... stb. vagy tíz cikluson keresztül.

Pedig volt a tartalomhoz is érdemi hozzászólás, párszázalékban.
Ez nagyon jó volt, gratulálok az íráshoz. Hatalmas. A célját elérte, rengeteg polgár megpukkant tőle. Rajtuk legalább ilyen jó röhögni :)
Ezta műbalhét, de szórakoztató :) Na de szerintem több "szerény javaslat" is napvilágopt látott már Árpi tollátból, szerény javaslatom, csinálhatál egy "szerény javaslat" címkát is :)
MIELÖTT ANYÁZNÁL: ENNEK A REMAKEJÉT OLVASTAD:
en.wikipedia.org/wiki/A_Modest_Proposal

Pár napja olvasom már a kommenteket, hogy megvilágosodjak, hogy minek a kopija ez. Néztem világsajtót, neme volt valami hasonló mostanság. Aztán a kommentek között megtaláltam a bizonyos eredetit 1729-ből, úgyhogy most bedobom, hogy minnél többször itt legyen mert én sem olvastam el minden kommentet mivel csak most találtam meg amit kerestem.
(fura, hogy visszajáró olvasók elhiszik, hogy ez komoly)
"Néztem világsajtót, neme volt valami hasonló mostanság."

Én eztet a világsajtó irányába' való érdeklődést nagy örömmel köszöntöm. Nagyon örvendetes, hogy a világsajtót is járassuk. Neme?
Tóta Te olyan okos, művelt és értelmes ember vagy. Mindenkinben észreveszed a hibát, és javítod is. Szeretném megköszönni a magam és a többi bloggoló társam nevében, hogy a szellemi tőkénk gyarapodásához hozzájárulsz. Köszönjük neked.
Áhh nagyon örülök ennek a posztnak, ugyanis arra érdemes - meg enegem kibíró - ismerőseimet már régóta bombáztam különböző neokolonizációs elméletekkel. Az enyéimhez képest ez jóval keményebb verzió, de a gondolkodás beindításához éppen megfelelő.

Hát az összes kommentet nem volt időm végigolvasni, de hátha nem csak ismétlek ...

Egyrészt ki van hagyva Európa a nagy résztvevők közül. Oroszország haditechnikilag ott van ugyan, de a gazdasági háttér sokkal gyengébb. Meg még Kínában is. Lehet, hogy a sokszínű Európa résztvételével zajló afriaki akármi humánusabb lehetne, mint a posztban szereplő 3-mal. Miért is ne legyen verseny?

Európát nyilván nagyon gátolja a korábbi kolonializációt stigmatizáló múlt. Amit kár is lenne sikálni, de vannak benne jó momentumok is. Ez egyfajta kissé héja jellegű ideológai alapozást is kívánna a galamb beállítású Ojrópában.
Na megírtam.
egy másik scenárió(cská)t, ami feltételezi, hogy az atombombázást és tömeggyilkolászást elkerülni akró Európa belfeccel a történetbe némi pénzt.
izé... itt máshogy működnek a html tag-ek?
na, hátha

blogtika.blogter.hu/?post_id=126381
W. Bush a 2006 október 1-én indult költségvetési évre például 532,8 milliárd dolláros védelmi költségvetést hagyott jóvá.

-

Már ennyiből fellehetne virágoztatni Afrikát nem is beszélve a többi katonai kiadásról a világban ez az emberállat egy rakás szar ...
oh, ezért szeretünkE Áprád! Me' figyelsz a részletekre :)
Mi a gond ezzel a cikkel? (Ha már valaki a hozzászólások elején a műfaji besorolása iránt érdeklődött: nevezzük inkább fikciós újságírásnak.) Árpádunk csak javíthatatlanul pragmatista. (Ez most tűnt fel? Nem olvastál még egyetlen cikket sem tőle?) Létezik egy probléma: 700 millió ember van lassú és gyötrelmes kínhalálra ítélve. Létezik valamilyen megoldás a megmentésükre. Jelenleg nem. A cikkben elég egyértelműen le van írva, hogy miért nem. A segélyeket szétlopják, továbbá egy éhenhalásra ítélt emberen nem segítesz azzal, ha ma adsz neki egy pogácsát - akkor majd holnap hal éhen. Most akkor segítettél rajta? Ezért tartom kibaszott álszentnek az ilyen Bonók, Bob Geldofok és a hozzájuk hasonló ál-filantrópok "segélyakcióit" (amelyek után szépen hazamennek aludni a kastélyaikba).

A dolognak aztán meg végképp semmi köze nincsen az USA védelmi költségvetéséhez. Egyrészt: van egy kurva nagy mocsaram. Legyél már szíves lecsapolni, összedobni rajta egy frankó golfpályát, amit én majd kiadok jól a gazdagoknak és akkó nekem az tökjó lesz majd. Ha kész vagy, akkor köszi, most húzzál haza a picsába, és örülj, ha nem megyek megint neki a házadnak a repülőddel, vazze! De ha még GWB lenne is ennyire gáláns (mint ahogy nem az), gondolod, hogy neki nincs otthon 200 millió ugyanolyan öntudatos állampolgára (mint te meg te meg te, bármelyik roppant szakértő hozzászóló bármelyik cikk kapcsán), akik ezt a pénzt összedobták?! Úgy rúgnák picsán, ha hobbikertészkedni kezdene a Szaharában, ahelyett hogy a duplájára emelné a szociális támogatásokat, hogy Mombaszáig repülne!

Worluk megoldása ugyan kissé szenvtelen, de mindenképpen megszünteti magát a problémát. Mint Nagy Sándor a gordiuszi csomót. Jó, mondjuk, mellesleg megszüntet még 700 millió lassú halálra ítélt embert is. (Nem véletlenül használta az eutanázia kifejezést.) Az viszont kibaszott álszent, aki a probléma ilyetén megoldásáról már fikció szintjén is ordibálni kezd. Ugyanis úgy a cselekvésnek, mint a nemcselekvésnek is megvannak a maga előre látható - még ha sajnálatos - következményei is. Remek párhuzam erre a náci haláltáborok ügye. Cionista szervezetek már 1942-től folyamatosan könyörögtek a RAF és az USAF parancsnokainak, illetve politikus gazdáiknak, hogy bombázzák szét az akkor még csak részben elkészült Auschwitz-Birkenaut, Majdaneket, Chelmnót és a többi nyilvánvalóan megsemmisítésre szolgáló haláltábort. Bomber Harrisnak és a légierők stratégáinak azonban ez nem volt elég jelentős célpont (olyan semmiféle hadiiparral nem rendelkező nagyvárosok munkásnegyedei, mint például Drezda, azok bezzeg azok voltak), így tehát azzal az álszent érvvel utasították el rendre a kéréseket, hogy 50-100ezer védtelen ember halálát okoznák. Eredmény: a következő hónapban a németek kiengedték a kéményen az éppen ott levő kontingenst, és ugyanígy tettek a háború végéig elhurcolt másik 4.9 millióval is. Na, most akkor a nem-bombázással megmentettek 50-100e embert, vagy megöltek 5 milliót, hm? Mert ha te azon a véleményen vagy, hogy a WorFOR erők ne dobáljanak sürgősen nukleáris tölteteket Afrikára, akkor már most halálra ítéled nemcsak a most ott haldokló szerencsétleneket, hanem a gyerekeiket és az unokáikat is.

Az egy más kérdés, hogy életekről dönteni korábban isteni hatáskörbe tartozott. Isten viszont meghalt, ez már Nietzschének is feltűnt.

Részemről van egy Worluk light megoldásom, "kisebb rossz"-alapelven: ne nukleáris csapás legyen, hanem valami vírus. Esetleg sztrichnininjekció, biztos lenne kínai beszállító nagyobb tételre olcsón, és egy torpedónaszád árából meg lehetne úszni a költségeket. Így nem károsítjuk a természetet, és megmarad Pippa, valamint Elza kölykei is, akik tudnak mit kezdeni magukkal.

Nem én vagyok cinikus, és nem Worluk - a világ az.
Talán epilógusként azért hozátenném,hogy minden nagyobb nagyhatalomnak van un.stratégiai elemző és javaslattevő központja,vagy vmi. ilyesmi amelyik egész biztosan foglalkozik ezzel a problémával.Tekintve,hogy előrejelzések szerint hamarosan meglesz a földnek a 9milliárd lakosa/köztük a fejlett világban többségben lesznek az öregek/és nem valószinü,hogy feketeafrika lakossága dinamikus egyensulynál többre lenne képes a fenti hozzászólásokban is részletesen taglaltak miatt.Továbbá az sem biztos,hogy addigra képes lesz a fejlett világ megkezdeni a részleges kitelepítést a naprendszerbe vagy pláne azonkívülre.Marad tehát nekünk a jó öreg haldokló Afrika viszonylag nagy lakható és művelhető,vagy azzá tehető területekkel.
Lécci Árpi,ha szabad igy szólítsalak,ha egyszer eljutsz egy ilyen stratégiai akármibe amcsiknál vagy ruszkiknál,de sztm Kina is nyugodtan szóba jöhet és a többi akire csak gondolsz,szóval ha bejutsz,próbálj megbepillantani a te problémafelvetéseddel foglalkozó
tervezetkbe és rájöhetsz,hogy jó nagy marhaságot irtál de ami a szerecsneket illeti nem vagy azért te sem gonosz sem kegyetlen.
bazdmeg te nagyon kész vagy..

úgy worlukosan van benne ráció, na de kérem..
Gratulálok a remek liberális ötlethez (neutronbomba), csak ez sajnos nem túl eredeti: valami hasonló történik kísérleti jelleggel Magyarországon permanensen, immár ötödik éve...
Ezt Swift se csinálhatta volna jobban. Nagyon súlyos:)
félelmetes hogy ezt valaki komolyan vette... hahó minden "Szerény Javaslat", irodalom óra nem volt? :P
a kommentek olvasása közben rámtört a világfájdalom... vajon miért. a sok okos emberek
Az az igazság, hogy ennyi erővel simán jöheten valami nagyhatalom és ránk is azt mondhatná, hogy gyerekek basszus mit kínlódtok itt, ugyan jó fejek leszünk és jól lebombázunk titket, ne szenvedjetek....addig amíg az afrikai országok(?) nagy része még ott tart, hogy én ilyen törzsbe tartom, te meg amolyanba ezért utáljuk és irtjuk egymást, addig nem lehet velük mit kezdeni.Tény, hogy tök látványos kapmányokat lehet folytatni, hogy most vki éppen mennyire jótékony, de ez nem sokat segít.Talán egyszer a harcok kitermelnek majd valami vezért aki vagy így vagy úgy létre tud majd egy élhető rendszert hozni...de ha jobban belegondolok,akor mi csak annyival vagyunk jobbak, hogy nálunk éppen van folyóvíz...már amikor...
Tényleg igaz, hogy eredetileg _nitrogénbomba_ volt írva vagyon a cikkben _neutronbomba_ helyett?
Na tessék,ugye(már akkor!)megmontam!
Kína egyengeti Afrika rögös útjait
Ballai Vince2008. 05. 28., 14:09Utolsó módosítás: 2008. 05. 28., 17:56
Kína egyengeti Afrika rögös útjait
bocs,így akartam.
Szóval szóval várjunk csak!

Úgy gondolod, hogy Afrikának és az afrikaiaknak azzal tudunk segíteni...

HA LEDOBÁLUNK NEKI PÁR BOMBÁT XD

Figyelj azért amikor a szcientológiás írásodat olvastam azt hittem van benned egy kis józan látás. De azért szerintem ez nevetséges elmélet hogy bármit ilyen beavatkozással meg lehet oldani. Amúgy is meghalnának. Figyelj csak gondold magadat a helyükbe. Valaki odajön és aszodja hogy Szori, de mi most felrobbantjuk Afrikát köszönj el anyutól aputól. Ez nevetséges. Ennél még az is jobb ha hagyjuk a jelenlegi állapotban.
Senki nem olvasta még a "Szerény javaslat emberbarát multimilliomosoknak" című novellát Joe Haldemantól (Békés András fordításában)? Hihetetlen......

egalaktika.wikia.com/wiki/Galaktika_71

Pedig nem ártana, úgy tűnik.
Árpi, amit írtál, "kissé" durva.
Sajnos a realitás még durvább. Csak egy pillantás a képre és irány a könyvtár, tanulni oroszul, finnül:

www.newscientist.com/articleimages/mg20126971.700/1-how-to-survive-the-coming-century.html
@Skopje: Karinty Ferenc Epepe művében is valami hasonló megoldás merül fől az élő szenvedők kivonása a forgalomból révén.
@Balt: A neutron bomba mitől liberális???????????Ekkora faszságot rég hallottam.
@realdream: Pontosan. Neutronbombát egy egész kontinensnek? Hát, ha ez nem gyűlöletbeszéd és uszítás genocídiumra, akkor nem tudom, mit nevezzek annak...

Üdv:
b
@Bánegressy: Kellő tűzerő mellett teljesen mindegy, hogy aki az elsütőbillentyűt megnyomja, az egy 29 éves, kigyúrt izomkolosszus, vagy egy 90 éves, elnyűtt aggastyán. Afrikában nem ritkán 9 éves kiskölykök kezében figyel az AK 47-es...

Az, hogy az északi félteke elöregszik, a jelen technológiai fejlettség mellett nem jelenti azt, hogy védtelenné válunk.

Az viszont nagyon is megfontolandó, hogy meg kell védenünk magunkat Afrika és a Közel-Kelet kényszeresen túlszaporodó, majd minket elözönlő népessége ellen. Távol kell tartani őket, oldják meg a problémáikat otthon. Amikor minekünk voltak problémáink a történelmünk során, mi sem szaladtunk előlük Afrikába, hanem megoldottuk magunk. Pedig nem kaptunk segítséget sehonnan, Afrikába meg évtizedek óta dől a humanitárius segély, összességében már sok trillió dollár értékben. Európa történelme is bővelkedett járványokban, háborúkban és éhínségekben. Megoldottuk. Oldják meg ők is. Addig pedig maradjanak távol. Ha ehhez tengeri aknazár kell a Földközi tenger közepén K-NY irányban vezetett vonalban, tőlem lehet. Plusz ezentúl nem a semmibe kell dobálni az EU-s summákat, amelyeket eddig a mediterrán országok csődjének elkerülésére kisóztak, hanem honvédelemre. Védjék meg a parti vizeiket az érintett államok: Itália, Görögörszág, Spanyolország, Portugália és majd Horvátország is, csak hajrá! Ami pénz kell hozzá, adja oda (részben) az EU! Legalább kapunk is valamit a pénzünkért - egészen pontosan a német, holland és más nettó befizető országok polgárainak pénzéért -, nemcsak eltűnik a mediterrán országok költségvetéseinek bugyraiban a sok százmilliárd euró!

Na de az, hogy Tóta itt azt javasolja, hogy legyen genocídium, az egészen egyszerűen emberiség elleni bűncselekményre való felhívás. Ennek egy civilizált országban büntetendőnek kellene lennie, pláne, hogy nagy nyilvánosság előtt tette meg javaslatát.

Üdv:
b
Ritka világos gondolat tőle.
süti beállítások módosítása