W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Szerény javaslat

2007.02.27. 08:00 Tóta W. Árpád

weep, o mine eyesMint tudjuk, a világ legnyomorultabb helye Közép-Afrika. Nincs mit enni, sőt inni se, viszont nagyon süt a nap, rengeteg igen fájdalmas betegség terjed, és nemhogy kórház, de fájdalomcsillapító sincs. Vannak viszont lovas és terepjárós milíciák, amelyek – államrend híján – szabadon rabolhatnak és ölhetnek, és meg is teszik, nap mint nap. És van ugyanez még kegyetlenebb kábítószeres gyerekkatonákkal. Aki Fekete-Afrikába születik, vagy ma ott él, annak szinte biztosan a leírhatatlan szenvedés, a rettenetes fizikai és lelki kínok, valamint az állandó nélkülözés és a vele járó elállatiasodás lesz osztályrésze.

Nem tudunk rajtuk segíteni.


Lehetetlen. Két fő oka van ennek.

Az egyik a mi saját irigységünk. Emlékszem valami számításra – nem biztos, hogy pontos, de nem is elképzelhetetlen -, amely szerint egyetlen amerikai repülőgép-hordozó hajó árából legalábbis meg lehetne kezdeni a teljes Szahara rekultivációját. Búzamezők a sivatagban, vagy kuszkusz, vagy amit ezek esznek.

De mi nem adunk egy hordozónyi pénzt, hanem megtartjuk magunknak, mert a haditengerészetnek kell a tizenharmadik anyahajó, a Szahara viszont kívül esik az akciórádiuszán, hiszen ott nincs is víz.

Viszont ha adnánk is, mi lenne akkor? Ha összedobnák a világ gazdag államai a pénzt, nesztek szegény négerek, öntözzétek a Szaharát, nos, akkor sem lehet célba juttatni az adományt. Ehhez ugyanis kéne valamilyen infrastruktúra, egy szervezet, ami elosztja a pénzt. Közép-Afrikában a humanitárius segítség rendre kövér, nagyvirágos ingbe öltözött, gengszterrapper jellegű tuskó gorilláknál köt ki, akik orosz és kínai fegyvert vásárolnak belőle. Dobálhatunk mi akármit Afrikának: Idi Amin Dadákat és Mobutu Sese Sekókat gazdagítunk vele.

Magyarán ha adakozással akarnánk segíteni Afrikán, akkor mindenekelőtt meg kéne szállni. Vagy el se kellett volna jönni. Ez meg egy csomó áldozattal járna, amit talán még Kína se vállalna.

Még nagyobb katasztrófát okoznánk egyébként azzal, ha valamiképpen – noha ez, mint már leszögeztem, lehetetlen – Afrika népének megadnánk a mi európai életszínvonalunkat. A környezeti katasztrófához bőven elég lesz az is, ha a kínaiak autóra váltanak a bicikliről.

Tehát a közép-afrikai emberekre gyakorlatilag egészen biztos, hogy még minimum száz éven át az elképzelhetetlen szenvedés vár. Már amelyiknek nem sikerül átszökni Spanyolországba, hogy vad szokásaival aztán ott okozzon problémákat.

Hogyan lehetne ennek mégis véget vetni?


Kontinentális euthanáziával, kedves barátaim. Vegyük ezt a százéves határidőt, tételezzük fel, hogy száz év múlva lesz Afrika legalább annyira élhető, mint a hizlalda a disznóknak. Eszerint a most ott élő hétszázmillión kívül még legalább két-hárommilliárd pusztul el szörnyű kínok közt. Zsiráfszarba mártott machete által, szadista, beszpídezett gyerekkatonák kezétől, vagy ebolában, vagy szomjan. Számoljuk ki egyszerű véralgebrával, mi a jobb: kevesebb szenvedés vagy több.

A neutronbomba után minimális sugárzás marad vissza, az így sterilizált környezet élettelen tárgyai nem károsodnak. Afrika a mosogatás után szinte azonnal beköltözhető. Benépesítését pályázaton oldanánk meg: a jelentkező államok vállalják, hogy működő társadalmat, nyereséges gazdaságot, változatos élővilágot hoznak létre az elnyert területeken. A sugárkezelésben elhunyt jelenlegi lakosságnak látványos emlékművet állítunk: meghaltak, hogy mi élhessünk.

Mivel neutronbombák ma hivatalosan nem állnak rendszerben, és bevetésük nemkívánatos félreértésekre adhat okot, az Afrikának békét és boldogságot hozó hadműveletre az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Kínának közösen kell felkészülniük. Együttműködésük hozzájárulhat a globális feszültségek enyhítéséhez, ahogy az újrakezdő kontinensen megnyíló terjeszkedési lehetőségek is.

Igazán sajnálom, de senki jobb ötlettel még nem állt elő. Ez az optimális megoldás. Ügyelni kell arra, hogy az északi sáv nagyjából működő államai ne sérüljenek, illetve megfelelő kártérítésben részesüljenek, akár úgy, hogy élőmunkával hozzájárulhatnak az újjáépítéshez. A beavatkozásnak meglepetésszerűnek kell lennie, hiszen ha szegény párák megneszelnék, nyilván menekülni próbálnának, ami további fölösleges szenvedéssel járna.

A kiürítés után létrehozandó amerikai, európai, kínai és orosz zónák közt minden bizonnyal lesznek összezördülések, sőt talán háborúk is. Ezeket azonban már nem bozótvágó késsel, népirtás keretében fogják megvívni, hanem precíziós fegyverekkel, ahogy a huszonegyedik század civilizációjához illik. Afrika megmenthető, de előbb el kell pusztítani.


Címkék: kulturális ajánlat külpol

585 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr4840712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: baileyandassociates.net 2018.06.08. 10:12:56

Surprise for Frankfurt - tangerinedream.hu

Trackback: phyto power caps funciona? 2018.01.29. 11:50:20

Martin Gore új szólóalbuma - B-oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RE: outsider 2007.02.27. 14:50:21

éjjel 1-ig ez volt a legkreatívabb megnyilvánulás:

tömpusz(t) [fegyver]

lásd még: krampusz, lakmusz, vizibusz

látom mindeki csak az emberek felöl közelít, mást nem is lát
csúnyán meg fogunk még fizetni ezért az önhittségért
Brrr... utálom a beiratkozósdit, de csak így lehet belepofázni.
Látom, nincs sok konstruktív 5let.
Íme 1: küldjék oda a német szemetet, amit eddig Mo-ra telepítettek, sőt mit nem mondok: az összes európai-fejlettnyugatirothadókapitalistaország szemettyét, oszt majd elbóklásznak a Nyugat sza(ha)rában, meg is csócsálhatják, hátha találnak még benne használhatót (ehetőt), minthogy a lakótelepi kukák tartalmában is találnak bizonyos egyedek... Afrikusok is jól járnának, s minkek is. Ott van hely elég, fú szél, homok ellepi, nem köll ásni se...
Száz év alatt se telik meg, jó nagy szabad hely. Sőt: ráadásnak küldjék oda OV-t is. Neki ugyanis mindig van egy JOBB ötlete... csak könyörgöm, a híradókba ne hívják mán meg többet!!! Éjfél után se. Azér nem tok alunni... Ki ismerné Felfújtszájú Annácskát meg Kiszeramérabávatag Tündét, ha nem feszt a képernyőről vigyorognának...? Ugyebár senki. Az újságírók tehetnek mindenről.

De örvendek, hogy sokan féltik TWÁ lelki üdvösségét a cikkei mián. Árpi, ládd, szeretnek...!!!
Én is legalább olyan komoly vagyok ám, mint te a bombáiddal.
Uff.
Ok, szatíra meg irónia, műfajelemzés, a szerző úgy értette, hogy... lassan ott tartunk, hogy nem lesz elég 8 általános a w.blog-hoz. Baromira felháborodik az itt mozgó összes Afrika-szakértő, oszt hozzászól. A hatezredik komment után úgy tűnik, az esély arra, hogy itt valami értelmeset olvassunk Afrikáról: 0%
ez most nem komoly, ugye?

úgy értem, a cigányokkal sem tudunk mit kezdeni, akkor őket is ... ?

szerintem ilyeneket inkább ne írj, van elég probléma itthon is, ne te akard megoldani afrikát is :)
rolika, neked van igazad, az egesz el lett cseszve
az en javaslatom: kezdjuk elolrol az egeszet
kivalasztunk olyan parezer csecsemot, gyereket kontinensenkent, azoknak valami vedettseg, mindenki masnak meddoseg es nemzokeptelenseg, mi szepen kihalunk , Ok meg majd kezdjek ujra
es akkor nem kell olni sem
Mindneki: ennyi sotet, eloitelettel teli, altalanosito, ostoba velemenyt Afrikarol regen olvastam. Szomoru latni, olvasni a velemenyeteket egy olyan kontinensrol, ami a kulturalis bolcsonk.
Arpi te marhaokos, nalam ezzel betetted a kaput. Mostanra nemcsak az derult ki, hogy egysiku a gondolkodasod, es egy ido utan unalmas vagy,hanem hogy nincs nagyon a helyed az ertelmiseg kozot. Mondd te szerencsetlen, hogy juthatott ilyen az eszedbe? Es hogy mered te leirni, kozzetenni? Es hogy lehet, hogy ezt engedik itt? Undorito vagy es ostoba. Plane, hogy most szuletett a gyereked, es apa vagy, el nem kepzelhetem, hogy irhatsz ilyet. Ha nem poen akkor szornyu, ha poennak szantad es pukkasztasnak, akkor rettenetesen ostoba. Remelem eltunsz a sullyesztobe a hulye blogoddal.
realdream,
horrorírónak még elmehet.

Nem derült még ki,hogy kopintotta-e ezt a marha "eredeti" ötletet,vagy saját agyrém.(Ha koppintotta,az némi mentség.)
Dolphin!

Ez nagyon jó volt! Legalább olyan jól szórakoztam, mint TWÁ cikkén! :-)

Mindenkinek, aki a demokrácia kérdését feszegeti: a demokrácia fontos előfeltétele - szerintem - egy bizonyos társadalmi-politikai fejlettségi szint elérése. Pl. elég csak a demokrácia ízét (többé-kevésbé) frissen kóstolgató kelet-európai államokat megnézni, hogy állnak (állunk) ezzel. Ha egy szóval kellene jellemeznem, hát szánalmas, pedig ez itt Európa! Az Irakban (is) tapasztalt nehézségek hatványozottan jelentkeznének Afrikában, ha külső nyomással szeretnénk ott demokráciát építeni.
Úgy rémlik, h Stanisław Lem, az Úr hangja c. regényében említés esik egy TWÁéhoz hasonló megoldásról.

amúgymeg szerintem:
"mi a jobb: kevesebb szenvedés vagy több?"
kérdésre (ebben a kontextusban) a több a helyes válasz. Jobb hogyha a kollektív tapasztalatunk rengeteg szenvedéssel küszködéssel bővül, mintha rákapnánk a kezdjünk tiszta lappal ízére.
Elvileg igy akkor a föld osszes regioja megerdemelne ilyen, vagy olyan okbol egy jo nagy kupac neutronbombat. Ezert nem dobunk inkabb senkire.

Mig TWA itt a fenntarthatatlan fejlodesrol elmelkedik. Addig masok ennek a problemakörnek a technikai megoldasaival fogjak a jövöben legnagyobb profitokat termelni. Pl: Siemens

A mondern gaz es szenerömuvek akar 50%-al effektivebbek, es korszerü szüröberendezesekkel a karosanyagkibocsajtast drasztikusan lehet csökkenteni.

Az alternativ energiaforrasok kihasznalasa, a fogyasztasi szokasok valtozasa, az anyaggazdalkodasi rendszerek, energiatakarekos termekek terjedese mind lehetoseget ad arra, hogy masok is elhessenek viszonylagos joletben anelkul, hogy a bolygot tovabb terhelnenek. De ehhez nemzetközileg összehangolt politikara es ertelmes zsidozastol, arabozastol, negererezestol haboruzastol mentes parbeszedekre lenne szügseg. Ez az igazan problemas pont, nem az elvi kerdesek. Az, hogy kepesek e a vilag velemenyformaloi olyan magatartasi normat kozvetiteni az emberek fele, ami konszenzust eredmenyezhet hosszutarvu terveinkkel kapcsolatban.

Nekem ez a velemenyem, persze mondhatjatok hogy bilibe log a kezem :(
Kezdek érted aggódni, Árpi... ha ezt komolyan gondolod, szerintem ideje, hogy felkeresd orvosod vagy gyógyszerészed.

Egyik ember sem dönthet arról, hogy a másik éljen vagy meghaljon. Talán meg kellene kérdezni az afrikaiakat - szerintem a rengeteg szenvedés ellenére is ragaszkodnának az életükhöz...
És belegondoltál már, hogy néhány begőzölt agyú (iszlám) terrorista pedig az európai ember kiirtását tervezi - persze szintén világjobbítási szándékból?
>Egyik ember sem dönthet arról, hogy a másik éljen vagy meghaljon.

oriasi tevedesben vagy.
mondok peldakat:
-ahol van halalbuntetes, ott birok dontenek embereletekrol
-egy rendor/hataror/... fel van jogositva, hogy bizonyos korulmenyek kozott fegyvert hasznaljon ember ellen, akar meg is olheti azt
-amikor egy orszag haborut indit (akar jogosan is), akkor a politikai vezetok embereletekrol dontenek (varhato halottak szama elore megbecsulheto)
es a lista folytathato.
a mai vilagban meglehetosen gyakori az embereletrol valo dontes joga.

ha tenyleg komolyan gondolod amit irtal, akkor:
adj be alkotmanymodositast, hogy Mo nem vehet reszt soha tobbet haboruban, meg akkor sem ha megtamadnak minket. vagy peldaul arrol, hogy meg kell tiltani a rendoroknek a fegyverhasznalatot (pl: angilaban nincs fegyveruk)
anr:
-halálbüntetés: azt is ellenzem, ugyanezen okból...
-jogos önvédelem: na ez az, ami megengedett
-szintén gyilkosság, ezért ezt is ellenzem...

És most, hogy mondod: a NATO-ból is kilépnék - erről népszavazást kell kiírni...?
szerintem nem kell aggodni, az evolucio elobb utobb minden problemat megold, vagy igy, vagy ugy
eddig nem akartam irni, mert fingom nincsen hogy mi lehetne az igazi megoldas. de most latok 1-2 kollegat akik pereskedni akarnak meg lofasz, es el nem kezdenenek elobb gondolkodni.

ense a W ur vedelmeben probalok eljarni itt, mert maga alatt vagja a fat az atteteles utalgatasokkal, ugyhogy meg is erdemli... hanem hogy vegyuk man eszre, hogy ha 15 ember mar belinkelte a swiftes wiki oldalt, meg elmagyarazta, h mi volt a lenyege es celja ennek a cikknek, akkor szerintem azok, akik itt a tovabbiakban fenyegetoznek meg frocsognek, sotetebbek es bunkobbak, mint amilyen sotetnek az Arpadot allitjak be.

en is viszonyitva sotet vagyok meg ostoba bunko, viszont pont ezert nem ugattam bele ebbe a topikba eddig.
Kedves TWÁ, én eddig még sosem kommenteltem ide, de nem bírtam tovább nézni ezt a hatalmas sötétséget. Igazából annyi, hogy én teljesen értem, miért, hogyan és mit írtál, tehát legalább egy ember akad, aki köszöni szépen... :)
A többieknek meg: kedves agyatlan barátaim, 2007-ben az ember nem úgy alkot szatírát, hogy ÚJRAÍRJA az idestova 300 éves Johnatan Swiftet! Ha valaki nem vette volna észre, időközben átment rajtunk a felvilágosodás, a pozitivizmus, két világ- és egy hidegháború, mely utóbbi során nagyon is komoly emberek nagyon is komolyan gondolkodtak rajta, hogy ideális megoldás volna a világ gondjaira, ha a büdös komcsikat/rohadt imperialistákat leatomoznák a picsába. Mellesleg ugyanilyen komoly emberek most éppen Irán (vagy éppen Izrael) leatomozásán gondolkodnak, és higyjétek el, az ő elemzéseikben sem mutatható ki a legkisebb szatirikus él sem. Rettentően szépen kidolgozott és körültekintő tervek ezek, a TWÁ által vázolt megoldástól egyetlen dologban különböznek, és ez a betervezett áldozatok mennyisége. És pontosan ez az, ami miatt attól nem dobja le az agyatok a gépszíjat (noha technikailag ugyanarról van szó), ettől meg igen. Kapisga?

Egyébként igen jól mulatok, mert egyszer ezen már én is átmentem néhány barátommal, amikor megalapítottuk a Nagy Piros Gomb Egyházát. Idézek az alapító okiratból:

"Az NPGE egy modern spirituális közösség, amely újszerű megoldásokat keres az atomkor problémáira. Meggyőződésünk szerint egyedül ezek a módszerek vethetnek véget a környezetszennyezésnek és a túlnépesedésnek, valamint biztosíthatják a társadalmi egyenlőséget és a világbékét. (...) Egyházunk politikai kérdésekben nem foglal állást, leszámítva, hogy támogatja az atomenergia széles körű elterjesztését és ellenzi a nukleáris leszerelést. Egyházunk messzemenően kompatibilis más vallásokkal, főleg azokkal, amelyek hisznek az apokalipszis mielőbbi beköszöntében."

Nah, hát ez egy fokkal azért szatirikusabb, de ezt se vette le senki. Komolyan gondoljuk? Nem, természetesen nem hatolunk be holnap a NORAD-hoz, hogy elindítsuk a rakétákat. Akkor valami vicc? Nem, teljesen komolyan gondoljuk, hogy amilyen irányba halad az emberiség, ez egy megfontolandó irányvonal. Na de még ha ti nem is gondoljátok komolyan, majd jön egy terrorista, aki azt hiszi, hogy igen, és... áááá.

Részvétem, TWÁ.
Tetszik ez a szabadon gondolkodás, Árpád.

Értelmes emberek között a politically correct szerintem is csak a vita akadálya.

De hadd vigyem egy kicsit tovább a fonalat, amit te itt kibogoztál. Miért csak Afrikára alkalmazzuk az általad javasolt megoldást? Azaz, hogyan határoznád meg azt a pontot, ahonnét kezdve egy állam a reménytelenül "failed state" kategóriájába tartozik?

Csak azért kérdem, mert az utóbbi idöben innét külföldröl nézve nekem néha Mogyoróország is befigyel ebbe a kategóriába vagy legalábbis erösen arrafelé tendál.

Értsd: Mo. mint Észak-Balkán, ahol nem törzsi, hanem politikai alapon vagyunk majdnem polgárháborúban. Egyelöre.

Ui: Kedves fórumozók! Ha lehet, kéretik elkerülni az olyan jellegü megjegyzéseket, hogy külföldröl könnyü írni. Az ilyen jellegü megnyilatkozásokat off topic-nak veszem, és úgyse reagálok rájuk.
Sziasztok.

Tóta W és konkrétan ez a cikk is kifejezetten jó példa arra a jelenségre, mikor a komolyság összekeveredik a szatírával (kifejezésmód túlzásaival).

És az az igazság, hogy a swifti szatírának ehhez nem sok köze van. Swift a saját világunk romlottságáról írt, nem az ártatlan szenvedőkről. Swift hőse nem az afrikai éhezőktől undorodik, hanem saját civilizációjától. Ennyit a swifti magasságokról.

A cikk "normális", szatíra-értelmezése szerint TWÁ perszehogy nem bombázna le senkit, csak azt akarja érzékeltetni, nagy betűkkel, hogy nincs megoldás. És akkor jön a fekete humor, hogyhát a bomba. Viszont a poént, hahó, nagyon is komoly kérdés motiválja: még mindig ez a legjobb, nem?

A komoly válasz: sajnos nem, ez a legrosszabb.

Ha valaki nem képes megérteni, hogy annak az életnek is lehet értelme, sőt van is, legyen bármilyen nehéz, az ostoba. És Swiftre gyúrjon még egy kicsit.

A legaranyosabb az egészben az, hogy itt, a Tóta-kultusz fészkében milyen értelmes vitákat tud generálni ez a nagyon szatíra a neutronbombák környezeti hatásairól ésatb.

De a mondókám lényege a komolyság és a szatíra összekeveredése. A szatírák mögött nem kérdések állnak, hanem állítások. Vagy ha kérdések, akkor azok feltételezéseken nyugszanak. Swift szatírájának állítása komoly és elgondolkodtató. TWÁ szatírája mögött meg ostoba állítás és gyengécske pf... világnézet van. A keveredés meg ottan van, hogy a szatíra állítására felháborodottan reagálókra az a válasz, hogy "nincs humorérzéked", egyébként meg magára a szatírára nem lehet reagálni, csak röfögni rajta.
varj: a különbség talán az, hogy az Iránt lebombázni akarók nem arra hivatkoznak, hogy ettől Iránnak lesz kurva jó : )
Update, nem olvastam a wikis cikket, komment tárgytalan. :)
Micsoda mázlijuk van Swiftnek meg Machiavellinek, hogy az ő korukban nem volt internet. Igy is kijutott ugyan nekik, de nem ennyire brutálisan.
Nem is, arra hivatkoznak, hogy néhány ember (iráni atomtudósok) rövid ideig tartó szenvedése árán elkerülhetjük sok ember (izreali lakosság) hosszú ideig tartó szenvedését. TWÁ is csak ennyit mondott: hétszázmillió gyors halállal megoldást hozunk két-hárommilliárd szenvedéssel teli élet számára. A hülyének is megéri, nem?
Nos nem cirkuszt akarok,hanem visszaszerezni az embernek a jogait,hogy ilyen patkány ne mérgezze a magyar közéletet.Ettől a mocsoktól még Göbbels is távoltartoota volna magát.
"varj: a különbség talán az, hogy az Iránt lebombázni akarók nem arra hivatkoznak, hogy ettől Iránnak lesz kurva jó : )"


Irak esetében azért láthattunk példát erre való hivatkozásra is...
Elképesztő. Egyszerűen elképesztő.

Hogy a bánatban fordulhat elő, hogy ilyen sokaknak nem tűnik fel: ez egy vicc?! Lehet, hogy ízetlen tréfa, de attól még vicc.

Ezt onnan lehet tudni, hogy ez a "Szerény javaslat" egy nyilvánvaló, elrugaszkodott, orbitális baromság. Lebombázni egy kontinenst. B, de leginkább F kategóriás sci-fi filmek jellegzetessége.

Emberek, itt már nem a humorérzékről van szó! Hanem a realitásézékről, bassza meg! A tietekről! És egyesek fejében még felmerül a gyanú, hogy TWÁ ezt talán komolyan gondolta. Na >>EZ
Megzabálta a felét a blogmotor. Mindegy.
Csúnyákat mondtam, mert a hozzászólásokból sokaknál a realitásérzék olyan hiányát figyeltem meg, ami tragédiával határos, és minden szempontból elborzaszt. Úgy tűnik, ezek az illetők bármilyen hülyeséget képesek komolyan venni. És erre én is egyre kevésbé látok gyógyírt.
Árpád, olvasva a kommenteket, remélem átjött, hogy sokak szemében, finoman fogalmazva, elvesztetted a hiteledet. Viccelni ilyen ormótlanul komoly újságírónak egyszerűen nem illik. Pont ott baszod el, ahol a matula az index renoméját. ezentúl vagy vicces provokátornak fognak tartani, akin jót lehet röhögni, de nem érdemes komolyan venni, vagy ha komolyan veszik, kiátkoznak minden magára vmit is adó társaságból. szal penitenciát mormol és letérdepel, fiatalember. Mégis mi vagy te, Istenember, hogy megítélsz eleveneket és holtakat? Vagy csak egy kis fröcsögő pöcs, aki elszédült magától? Nemtom melyik a súlyosabb...
Szép volt a szatíra Árpád, és nekem különösen az tetszik benne, hogy Swift-et újra a közfigyelem elé hozta. Ha esetleg ajánlhatnék valami kapcsolódót-- another modest proposal -- : mi lenne ha a mi gulliveriádánkat / Szathmári / is behoznád valahogy, különös tekintettel a várható fejleményekre 15-én. Szép lesz majd a sok-sok irodalmi párhuzamot látni. Aztán ne legyen igazam.
cz p z

amint látod "pár" dologban nem mindenki ért veled egyet. És akkor nagyon finom voltam.
erdé 2007.02.28. 09:37:10

A gyökerezés másnak szólt. Őt se gondolom gyökérnek, csak azt, amire utalt. Változatlanul rossznak gondolom a meteoritos hasonlatot.
cz p z: az engem nem zavar, ha a hülyék lekopnak. sőt.
tényleg, Szathmári. remek ötlet. lesz.
Árpád, peregjen csak le rólad a kritika. ez hozzátartozik az egészséges önbizalomhoz. de feszegeted a határokat, amokor az ego már túlcsordul. ilyenkor az embernek vagy csak a feje fáj, ez már velem is előfordult, vagy ha tollforgató cikket ír. én ilyenkor veszek egy mély levegőt. az egód a blognak jót tesz. viszont az újságírói megítéleésednek aligha. persze, amíg az indexnél a koncepció nem változik, ezért inkább hátbaverést kapsz. csontos istván meg foroghat a sírjában.
Most már szerintem mindenki maradni fog (talán Molaris kivételével),nehogy hülyének tűnjön.
cz p z: ez nem ego kérdése. ez csak azon múlik, képes-e értelmezni az olvasó bármit a szó szerinti olvasaton túl. ha nem képes, akkor neki vannak egyéb olvasmányok, viszont rettenetesen ki fog akadni swifttől is, a monty pythontól is, a south parktól is. netalán bírósághoz fohászkodik, mint ez az idióta molaris :)

ő baja.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/

És mi a helyzet azokkal, akik a monty pythont meg a south parkot vágják, sőt szeretik, viszont a cikkeddel némileg hadilábon állnak?
Egészen egyszerűen az történt,hogy TW kitágította a blog műfaját.
Ha tegyük fel ez az írás nem itt jelenik meg,hanem egy irodalmi rovatban,akkor mindenki elfogadja.
Itt meg valamennyien komolyan vettük,szó szerint értelmeztük,mert eddig itt ezt szoktuk meg.
Eszünkbe sem jutott,hogy ez egy olyan üzenet,amit nem szó szerint kell értelmezni,hisz annyira abszurd,hanem átvitt értelemben.Ez egy figyelemfelkeltő írás volt,hogy mekkora baj van Afrikával.
Nowo 2007.02.28. 14:11:31

Hát h valamennyien szó szerint értelmeztük, az erős túlzás. Sztem kevesen vették szó szerint és sokan értelmezték inkább az író szándékától többé-kevésbé eltérően. Bár sztem ez a következő ilyen művészkedésnél már nem lesz ekkora gond. Másra számít mindenki, mikor pl. Adyt olvas és másra, mikor egy blogot.
A Monty Python bármelyik jelenete vagy a South Park bármelyik része annyiban különbözik ettől a cikktől, hogy azok viccesek. Ha a fentieken nem lehetne jókat röhögni, akkor senki sem nézné őket csak azért, mert polgárpukkasztóak.

(Teszem azt, ha ezt a cikket John Cleese végigüvöltve mondja el egy kempingszékben, míg végül teára hívja a felesége - mint a kommunistázós monológot -, akkor más lenne a hatása.)

Többet tudtam meg Swiftről, mint Afrikáról, érdemes lenne átnevezni a topicot.
Te Arpi, te nagyonokos!
Ezzel a beirassal nem a Montyhoz vagy a Southoz hasonlitasz, te szerencsetlen agyament, hanem Hitlerhez.

Az ervelestechnikad nagyon kozel all a szelsojobb rasszista tanokhoz. Olvastad a neten? Tetszett?

Egy erkolcsi nulla vagy egy szaralak. Erre nincsenek szavak. Millionyi ember kinhalalat meg viccbol sem kivanhatja senki. Hulye vagy no, dilihazba valo.
Es nem a fergese 'pattan' le rolad, hanem a normalis. Remelem valaki le fog allitani. Ez a beirasod eszbonto. Es ugy veded magad, ahogy minden szaralak otthon: a fertodben fetrengve azt allitod, hogy mindenki mas hulye, csak te latod jol. Es mekkora jo fej vagy. Egy szegyen vagy. Egy szegyenletes mediatermek es nehezedre esik azt irni ide, hogy basszus elkurtam, elnezest kerek legfokeppen az Afrikai millioktol. Hogy a faszba kaphattad meg a Pulitzert? Te szornyeteg.
realdream, szerinted ezt olvassák az afrikai milliók? léci kűd el nekik ímélbe, legyél má oan jó
A blogbejegyzés korántsem annyira elképesztő, mint az értetlen (kellő magyarázat után pedig dacba váltó) reakciók sora. Árpi: mi lesz így veled, ha majd a bíróság is a többségből kerül ki?
igen, talán a legnevetségesebbek azok, akik csakazértis fenntartják, hogy igen, ez a rohadék ki akar irtani egymilliárd négert, mer fasiszta.

majd fellebbezek az utókorhoz.
Ok. Vedjed. Imadd. Azt szereti ha imadjak.

Jaj, Guga, ezt nem gondoltad komolyan, hogy ha nem olvassak, akkor leirhato frankon?

En hulyere rohogom magam Montyn, imadom a South-t, es Swiftet is birom, bar nem a kedvencem. De ez a fos, amit iderottyantott tota, ez rettenet.

Huzok is el innen, en vagyok a fergese.
Ok. Vedjed. Imadd. Azt szereti ha imadjak.

Jaj, Guga, ezt nem gondoltad komolyan, hogy ha nem olvassak, akkor leirhato frankon?

En hulyere rohogom magam Montyn, imadom a South-t, es Swiftet is birom, bar nem a kedvencem. De ez a fos, amit iderottyantott tota, ez rettenet.

Huzok is el innen, en vagyok a fergese.
Elemzés következik, illetve gondolatolvasási kísérlet, mert ezek már csak együtt szoktak járni.

Általában egy probléma megoldása abban áll, hogy az eredeti probléma helyett valami kevésbé fájdalmas, jó esetben teljesen fájdalmatlan dolgot vállalunk fel, az "inkább húsz perc fogászat, mintsem többhónapos fogfájás" szellemében. Afrika esetében viszont a probléma felfoghatatlanul súlyos. Jön tehát fentnevezett TWÁ és azzal a mûvészi eszközzel él, hogy javasol egy rendkívül szélsõséges megoldást, nyilván nem azért, mert unja már a DefCon-t és szeretné a híradóban látni ugyanazt, hanem mert arra számít, hogy ez segít majd illusztrálni a javasolt megoldásnál még sokkal rosszabb probléma igazi súlyát. Mindehhez persze nem feltétlenül lehet megoldást mellékelni, úgyhogy nem kell itt Jonatán mester nyomán számonkérni a pozitív javaslattal terhes befejezést, különösen, hogy az üzenet egy része éppen arról szól, hogy mennyire nem látszik semmilyen lehetséges megoldás a párás afrikai láthatáron.

Más szóval lehet megnyugodni: nem az van, hogy TWÁ épp most ment le Hitlerbe.
Kitalátor feljegyzet · kitalator.blog.hu 2007.02.27. 08:26:29

nem a "feketékkel van baja", hanem a szenvedő afrikaiakkal. Nem ugyanaz.

Mellesleg minek kéne végigmenni a Közel - Keleten is?? Ott hol van malária, éhezés, stb? Ez, TWÁ irománya egy cinikus javaslat egy agyontárgyalt kérdésre amit nem lehet megoldani. Te meg komolyanveszed és a Szent Világbékédet SZERINTED veszélyeztető térségekre is kiterjesztenéd. Világbéke meg amúgyis csak akkor lenne, ha mindenki beállna egy ufóhívő szektába és szakrális öngyilkosságot követne el.
Forráselemzés, könyörgöm...
Nem is az van, hogy most ment át Swiftbe. Mert Sw. nem terhelte át teljesen úri nagyvonalúsággal az utánanézés és gondolkodás részt az olvasóra.

Amúgy ezekben a hónapokban pont látszik, hogy talán van megoldás Afrikában. Zaire például mintha egész pozitív irányba változna az utóbbi években. Illetve egyre többen ismerik fel az élelmiszeradományok káros voltát (bocs Bono a zenéd azér kurvajó). A pénzadományoknál már rég leesett, hogy korrupció. Az élelmiszernél mostanában kezdik észrevenni, hogy megöli az országok közötti kereskedelem megindulását és a helyi termelőket. Pedig volt jóvátétel - áru formájában is - az első világháború után, és akkor már kiderült, hogy nemcsak azt teszi tönkre aki törleszt de azt is aki kapja (mert az ingyencipővel a helyi cipész nem tud versenyezni).

Szóval első hallásra a bombához hasonló kegyetlen ötletnek tűnik az élelmiszersegélyek leállítása. Ha közelebről megnézed, van komoly érv, ami emellett szól. Az egészségügyi segély, illetve az oktatás más tészta, ott nem ilyen fekete-fehér, ebben nem biztos jó magára hagyni.

És ha radikálisabb szeretnék lenni, azt is érdemes elmondani, hogy Dél-Afrikában kevesebb volt az éhezés/betegség az apartheid alatt. Bono mégegyszer bocsánat.

Tegnap Frei műsora volt, abból is lehet tájékozódni majd idepostolni. Csak minek. Szóval nem Hitler, ez OK. De nem is Swift. Még ha a címet ügyesen leutánozta is.
Pascal:
"És ha radikálisabb szeretnék lenni, azt is érdemes elmondani, hogy Dél-Afrikában kevesebb volt az éhezés/betegség az apartheid alatt."

És ez igaz úgy általában a gyarmati időkre is. Persze akkor jóval kevesebben éltek ott.

Más.

A Scientific Americanban volt pár éve egy cikk, hogy Kelet-Afrikában bevezettek egy olyan vasból készült kályha-tűzhely-féleséget, amiben sokkal kevesebb fát kellett elégetni a főzéshez. Ezzel sikerült egy csomó erdőt és áttételesen emberi életet is megmenteni.

Vagy ott van a medinaféreg (egy gusztustalan és sokszor halálos bőr alatti élősködő) esete: elég a vizet egy nejlonharisnya-szerű textilen átszűrni, és szinte teljesen kizárható a fertőzés.

Aki ezeket kitalálta, többet tett az afrikaiakért mind pár ezer tonna élelmiszersegély...
Vicces amikor Európában látok egy globalizálódásellenes tüntetőt, amint nagybátran beveri a McDonalds ablakát, nem ez a mi nagy gondunk.

Más a helyzet Afrika egyes országaiban. Ott tényleg lehet látni a kontroll nélkül benyomuló nagytőke árnyoldalát. Éhbérért dolgoztatni, minimális munkavédelemmel, semmi környezetvédelem, kivinni a profitot. És korrupció minden téren, meg az a politikai formációt támogatni, skrupulus nélkül, amelyik ezt hagyja.

Ha gyarmatosítva lennének, az anyaország nem tűrné. Lenne kontroll, legalább valamilyen. De az ilyenolyan rezsimek pénzért fegyverért bármit.

Van kivétel is, például Namíbia - volt Német-Délnyugat Afrika. Német barátaim szerint - egyre inkább felkapott turistahely, Kenyát veri szerintük - az ottani fehérek eredetibb Oktoberfestet tartanak mint az elturistásodott müncheni. És vannak feketék, az idősek között, akit Fritznek stb. hívnak.

Itt Európában kár panaszkodni, de Afrika egyes oszágaiban megmutatja a legsötétebb oldalát a globalizákódó tőke. Tulajdonképp a jobboldal által nemrég leterroristázott Che is ezt látta, az ötvenes évek Délamerikájában. Aki itt betör egy McDöci ablakot kiröhögöm, de ott akkor lehetett némi alapja.
A lepkegyűjtőnek

Afrika nem egy elvont, és távoli vmi. Emberek élnek ott is, érzéseik vannak, miegymás.

Persze Tóta viccelődik a helyzetükön, viccelődik a problémáikon. Nincs nehéz dolga. És azért teheti meg büntetlenül, mert ugye az afrikaiak feketék, és ők úgysem olvassák ezt a kitűnő és okos, egyben irónikus blogot, ami néhol már-már szatírába hajlik.

Tessék elmenni Srebnenicába, és "népírtós viccet" mesélni a bosnyákoknak, elmenni Mórra, és bankrablós viccet mesélni a helyieknek, stb.

Utána lehet viccelődni "szegény párákon".

Véleményem szerint Tóta W. egy gátlástalan és erkölcstelen okostojás. Kár vele vitatkozni.

P.J.:

"Ezentúl üldözöttek lesznek
és magányosak, mint egy lepkegyűjtő.
Üveg alá kerűlnek valahányan.

Üveg alatt, tűhegyre szúrva
ragyog, ragyog a lepketábor.
Önök ragyognak, uraim."
van egyébként az első képen egy alt-szöveg: weep, o mine eyes.

ez egy John Bennet-vers, megzenésítve itt hallható az legkedvesebb énekesnőm, Dru Allen szájából:

worluk.index.hu/Mirabilis/
Ezzel a posttal leplezte le magát Árpádunk, végleg.

Szereti magát a fenegyerek megmondóember szerepében ajnároztatni.
Mintha ő szarna a többség véleményére, és van bátorsága megaszondani az őszintét. Tűzön-vízen át, ha törik, ha szakad. Pukkadjon csak a polgár. Ők a többség, de nem félünk tőlük.

Az igazság ennél lényegesen prózaibb. Szánalmasan az.

Árpád saját kőkemény véleményeként írja le a többség elfojtott indulatait. Amit saját magunknak sem merünk bevallani. Aminek megfogalmazásától saját neveltetésünk, jóízlésünk, velünk született, vagy belénk vert erkölcsi normáink visszatartanak. Kinek amije van.

Az indulat, az persze postról posztra más. Bosszúvágy, félelem a Mindenhatótól, gyűlölet a politikusok iránt, rasszizmus, intolerancia.
Sajnos a paletta szinte végtelen. Ecce homo.

Éljen a bennünk élő, politically non-correct ösztönember, és felkent prófétája, Tóta W. Árpád!

Ügyes.
Kedves TWA!

Szép zene.
Soha nem állítottam, hogy rossz ember vagy. Csak elszaladt veled a ló.

Bármilyen is jó, és figyelemfelkeltő is esetleg egy poén, annyit nem ér, amennyit te beáldozol érte.

Ezek a "szegény párák" is megérdemlik, hogy úgy gondolkozzunk felőlük, mintha nap mint nap találkoznánk velük a liftben.

További jó polgárpukkasztást és blogolást kívánok, ha esetleg személyeskedő lettem volna, azért elnézést kérek.

Legjobbakat.
Árpi. Bazdmeg.

Hogy a Nagy Lebowski-t idézzem: just take it easy man!
Éltek emberek Afrikában egészségügyi ellátás nélkül elég hosszú ideig, meg időnként gyilkolászták is egymást, de ettől még élhető emberi életet éltek. Azért az mégsem fair, hogy mi itt eldöntjük, hogy egy közép-afrikai bozótlakó már nem is érezheti jól magát. Ezért ki kell írtani az egész bagázst. Jártál egyáltalán a Közép-afrikai Köztársaságban? Nem kell mindent a Frei-dosszié alapján megítélni.
Nem biztos, hogy ők olyan nagyon szarul élnek... Max. csak annak tűnik. Mások a játékszabályok.
Ha nagyon segíteni akarnánk, akkor az orosz, kínai vagy európai cégek afrikai fegyverexportját kéne jelentősen lekorlátozni.
Az bíz nem ártana, mert lehet, hogy egy pár év múlva nálunk akarják majd elsózni azt a sok szart...
Mert
Az is fárasztó, aki szimplán nem ismeri fel a szatírát. De aki végre felfogta, hogy szatíráról van szó, az miért hiszi, hogy a szatírának viccesnek kell lennie? Miért kéri számon a "poén"-t???
Tényleg elkeserítő ez az iszonyatos méretű értetlenség és intolerancia. És sajna teljesen jellemző erre az országra.
Ja, és Pascal "tanár úr"; honnan tetszik venni, hogy a szatírának feltétlen megoldást is kell tartalmazni a kritizált helyzetre?
Amúgy én is kicsit duplafenekűnek érzem ezt a cikket. Egyrészt szatíra, persze; figyelemfelhívás. De az, hogy ennyien komolyan vették, az - az emberek általános hülyeségén túlmenően (de attól persze egyáltalán nem függetlenül) - azt is megmutatja, hogy egyáltalán nem tartják elképzelhetetlennek. Sokan erkölcsileg háborognak, de mintha csak azért tennék, hogy elriasszanak a csábító gyakorlati megvalósítástól...
No, én már régebben kinéztem magamnak ezt az Árpádot, mint igen tehetséges fiatalembert, akit még az én jobboldali (igaz, tudat alatt vérliberális) anyám is szívesen olvas. Ez itten csúnya szavak nélkül is elhatol az "ízek és velők megosztásáig", én legalábbis, mióta olvastam, kóválygok tőle. Ajánlott olvasmány hozzá Swift.
Ja, és Árpádunk annyit el is ért ezzel a cikkel, hogy az emberiség nagy közös szégyenének nevében én és kiscsaládom valószínűleg kipusztulunk. Nem most, mert még meg tudjuk fizetni a légkondit, hehehe. De nincs pofám gyereket szülni ide, ebbe a világba.
Egy minimalista de mégis konszenzusos megoldás:
Ha van Isten, akkor ő, ha nincs, akkor Természet Anyánk meg fogja oldani ezt a problémát, ha elérkezik az ideje.
;o)
Bocsánat, nem minimalista, hanem inkább fatalista.
Cpt.Flint,
gratula!
"Az is fárasztó, aki szimplán nem ismeri fel a szatírát. De aki végre felfogta, hogy szatíráról van szó, az miért hiszi, hogy a szatírának viccesnek kell lennie? Miért kéri számon a "poén"-t???"

Pont ez fogalmazódott meg bennem tegnap,csak már nem akartam tovább szájbarágni az értetlenkedőknek,felháborodottaknak.

És még valami:

"A művész provokál,ellene megy a megszokott rendnek,hogy megteremtse a saját látomását.Nem is tehet mást.Ilyen személyiség."
Már vége. Kicsit késő ilyeneken gondolkodni, és ízléstelen is. Nem tudom hogy Afrika vagy az USA/Kína okoznak-e több kárt. Szerintem az utóbbiak, de mint említettem már mindegy. Ez egy kamikaze-civilizáció, amit közösen vezettünk a pusztulásba. Nah, hát ez van, éljetek a mának, mert egyszer arra ébredtek, hogy nem lesz holnap.
Nézd, Flint, több helyen is megtalálod a szatíra definícióját. A humor valóban nem kritérium, ezt én nem is mondtam. De kb. elvárás az, hogy a szélsőségesen cinikus, könyörtelen, szarkasztikus megfogalmazása legyen pont az ellenkezőjének mint amit a szerző gondol. A pont az ellenkezőjén van a hangsúly. És a dühön. A célja az, hogy a szatíra célpontja szégyellje el magát, esetleg változtasson.

Tehát valaki azt gondolja, hogy az éhezőkön segíteni kell, és leírja vércinikusan, hogy hagyni kell mindet éhendögölni mert humánus. Vagy még durvábbat. Ez szatíra, swift kb. megfelel ennek.

Egész más kategória, ha valaki azt gondolja, hogy X.Y nem mindig hoz tökéletes döntéseket (mondjuk a főnök a cégnél), és leírja, hogy X.Y egy hibbant idióta, akit üzleti okokból nyomban ki kell irtani. Megvan a düh, a cinizmus, túlzás, de nem pont az ellenkezőjét írja amit gondol. Ez nem szatíra, vagy legalábbis roppant alacsonyszintű. Nincs min szégyellnie magát a szatíra célpontjának. Nem szabad csodálkozni, ha sokan összetévesztik a sima taplósággal (jobb itt inkább elővenni pl. egy Sztálint dicsőítő verset, és annak utánérzését legyártani a főnökre).

A cinizmus, a könyörtelen túlzás, a düh kell de nem elég. Jó a szatíra akkor, ha elolvasva a célpontnak a végén több oka van szégyenkezni mint az írónak.
Tudom hogy már lecsengett meg minden, de a munkahelyen újabban nem tudok belépni. Este tízkor sem. Vagy a Big ITSecurityBrother, vagy ez a remek blogmotor.

Szóval, kicsit meglepett hogy hányan vették komolyan ezt az írást. Főként és elsősorban azok, akik olvastak akár egy sor Tótát eddig. De akik nem azok is.

Valamiért a Pisa-jelentés jut eszembe, bocs a fikázásért...
Egy offworld blogger épp ma írja meg, hogy sajnos a Föld nevű bolygó lakói olyan mérvű szenvedésnek vannak kitéve az elkövetkező 2000 évben, hogy az egyetlen megoldás a bolygó legkártékonyabb fajának haladéktalan kiirtása. Természetesen a bolygót utána kolonizálni kell, és a valaha itt élt hatmilliárd embernek egy monumentális emlékművet kell állítani. A sterilizáló sugárzást viszont még ma el kell indítani!
Előre egy szebb, jobb világért (univerzumért).
Pascal: tok jo, h mindennek tudod a teljesen pontos definiciojat, es ami nem fer bele az altalad szigoruan megszabott dobozba, az rossz. monnyuk van egy kis hianyerzetem, pl nem vezetted le az egeszet godel tetelebol, addig meg nem er hajitofat se.
Pascal 2007.03.01. 21:04:41
"A humor valóban nem kritérium, ezt én nem is mondtam."
Nem is rád gondoltam annál a résznél, hanem pl. "Afrikai"-ra. Téged csak később vettelek elő.
A szatíra általad közölt definícióját illetően viszont egyetértek wice-vel. Nagyon szűken és mereven értelmezed a szatírát (is).
Az persze más kérdés, hogy van jó és rossz szatíra; és hogy ez éppen melyik volt. Az én ízlésemnek egy kicsit elkapkodott, összecsapott volt és ennél fogva nem is elég ütős. Kicsi, szürke szatíra.
Wice, Flint, ebben igazatok van, nem klasszikus drámaíróversenyről van itt szó végeredményben. Ti (Flint) kérdeztetek a szatíra definíciójára. És a sok kritizáló beírás miatt, miért a sok félreértés. Sőt én is elsősorban az igényesség, a gondolkodás hiányát mutattam elsősorban. A definíció egyébként jó, nem?

Nem mentség, jogos a kritika, az utolsó szükségtelenül szigorú.

Ettől még a cikk sem igényesebb, ebben is egyetértettünk, Flint, és a gondolatok, amik a cikk nyomán elindultak, megmaradtak ezen a szinten: Felháborító. Nézzuttána Swiftnek. Deakkoris. Tehülye nemérted az iróniát. Szünet. Reset. Felháborító. Nézzutána Swiftnek... stb. vagy tíz cikluson keresztül.

Pedig volt a tartalomhoz is érdemi hozzászólás, párszázalékban.
Ez nagyon jó volt, gratulálok az íráshoz. Hatalmas. A célját elérte, rengeteg polgár megpukkant tőle. Rajtuk legalább ilyen jó röhögni :)
Ezta műbalhét, de szórakoztató :) Na de szerintem több "szerény javaslat" is napvilágopt látott már Árpi tollátból, szerény javaslatom, csinálhatál egy "szerény javaslat" címkát is :)
MIELÖTT ANYÁZNÁL: ENNEK A REMAKEJÉT OLVASTAD:
en.wikipedia.org/wiki/A_Modest_Proposal

Pár napja olvasom már a kommenteket, hogy megvilágosodjak, hogy minek a kopija ez. Néztem világsajtót, neme volt valami hasonló mostanság. Aztán a kommentek között megtaláltam a bizonyos eredetit 1729-ből, úgyhogy most bedobom, hogy minnél többször itt legyen mert én sem olvastam el minden kommentet mivel csak most találtam meg amit kerestem.
(fura, hogy visszajáró olvasók elhiszik, hogy ez komoly)
"Néztem világsajtót, neme volt valami hasonló mostanság."

Én eztet a világsajtó irányába' való érdeklődést nagy örömmel köszöntöm. Nagyon örvendetes, hogy a világsajtót is járassuk. Neme?
Tóta Te olyan okos, művelt és értelmes ember vagy. Mindenkinben észreveszed a hibát, és javítod is. Szeretném megköszönni a magam és a többi bloggoló társam nevében, hogy a szellemi tőkénk gyarapodásához hozzájárulsz. Köszönjük neked.
Áhh nagyon örülök ennek a posztnak, ugyanis arra érdemes - meg enegem kibíró - ismerőseimet már régóta bombáztam különböző neokolonizációs elméletekkel. Az enyéimhez képest ez jóval keményebb verzió, de a gondolkodás beindításához éppen megfelelő.

Hát az összes kommentet nem volt időm végigolvasni, de hátha nem csak ismétlek ...

Egyrészt ki van hagyva Európa a nagy résztvevők közül. Oroszország haditechnikilag ott van ugyan, de a gazdasági háttér sokkal gyengébb. Meg még Kínában is. Lehet, hogy a sokszínű Európa résztvételével zajló afriaki akármi humánusabb lehetne, mint a posztban szereplő 3-mal. Miért is ne legyen verseny?

Európát nyilván nagyon gátolja a korábbi kolonializációt stigmatizáló múlt. Amit kár is lenne sikálni, de vannak benne jó momentumok is. Ez egyfajta kissé héja jellegű ideológai alapozást is kívánna a galamb beállítású Ojrópában.
Na megírtam.
egy másik scenárió(cská)t, ami feltételezi, hogy az atombombázást és tömeggyilkolászást elkerülni akró Európa belfeccel a történetbe némi pénzt.
izé... itt máshogy működnek a html tag-ek?
na, hátha

blogtika.blogter.hu/?post_id=126381
W. Bush a 2006 október 1-én indult költségvetési évre például 532,8 milliárd dolláros védelmi költségvetést hagyott jóvá.

-

Már ennyiből fellehetne virágoztatni Afrikát nem is beszélve a többi katonai kiadásról a világban ez az emberállat egy rakás szar ...
oh, ezért szeretünkE Áprád! Me' figyelsz a részletekre :)
Mi a gond ezzel a cikkel? (Ha már valaki a hozzászólások elején a műfaji besorolása iránt érdeklődött: nevezzük inkább fikciós újságírásnak.) Árpádunk csak javíthatatlanul pragmatista. (Ez most tűnt fel? Nem olvastál még egyetlen cikket sem tőle?) Létezik egy probléma: 700 millió ember van lassú és gyötrelmes kínhalálra ítélve. Létezik valamilyen megoldás a megmentésükre. Jelenleg nem. A cikkben elég egyértelműen le van írva, hogy miért nem. A segélyeket szétlopják, továbbá egy éhenhalásra ítélt emberen nem segítesz azzal, ha ma adsz neki egy pogácsát - akkor majd holnap hal éhen. Most akkor segítettél rajta? Ezért tartom kibaszott álszentnek az ilyen Bonók, Bob Geldofok és a hozzájuk hasonló ál-filantrópok "segélyakcióit" (amelyek után szépen hazamennek aludni a kastélyaikba).

A dolognak aztán meg végképp semmi köze nincsen az USA védelmi költségvetéséhez. Egyrészt: van egy kurva nagy mocsaram. Legyél már szíves lecsapolni, összedobni rajta egy frankó golfpályát, amit én majd kiadok jól a gazdagoknak és akkó nekem az tökjó lesz majd. Ha kész vagy, akkor köszi, most húzzál haza a picsába, és örülj, ha nem megyek megint neki a házadnak a repülőddel, vazze! De ha még GWB lenne is ennyire gáláns (mint ahogy nem az), gondolod, hogy neki nincs otthon 200 millió ugyanolyan öntudatos állampolgára (mint te meg te meg te, bármelyik roppant szakértő hozzászóló bármelyik cikk kapcsán), akik ezt a pénzt összedobták?! Úgy rúgnák picsán, ha hobbikertészkedni kezdene a Szaharában, ahelyett hogy a duplájára emelné a szociális támogatásokat, hogy Mombaszáig repülne!

Worluk megoldása ugyan kissé szenvtelen, de mindenképpen megszünteti magát a problémát. Mint Nagy Sándor a gordiuszi csomót. Jó, mondjuk, mellesleg megszüntet még 700 millió lassú halálra ítélt embert is. (Nem véletlenül használta az eutanázia kifejezést.) Az viszont kibaszott álszent, aki a probléma ilyetén megoldásáról már fikció szintjén is ordibálni kezd. Ugyanis úgy a cselekvésnek, mint a nemcselekvésnek is megvannak a maga előre látható - még ha sajnálatos - következményei is. Remek párhuzam erre a náci haláltáborok ügye. Cionista szervezetek már 1942-től folyamatosan könyörögtek a RAF és az USAF parancsnokainak, illetve politikus gazdáiknak, hogy bombázzák szét az akkor még csak részben elkészült Auschwitz-Birkenaut, Majdaneket, Chelmnót és a többi nyilvánvalóan megsemmisítésre szolgáló haláltábort. Bomber Harrisnak és a légierők stratégáinak azonban ez nem volt elég jelentős célpont (olyan semmiféle hadiiparral nem rendelkező nagyvárosok munkásnegyedei, mint például Drezda, azok bezzeg azok voltak), így tehát azzal az álszent érvvel utasították el rendre a kéréseket, hogy 50-100ezer védtelen ember halálát okoznák. Eredmény: a következő hónapban a németek kiengedték a kéményen az éppen ott levő kontingenst, és ugyanígy tettek a háború végéig elhurcolt másik 4.9 millióval is. Na, most akkor a nem-bombázással megmentettek 50-100e embert, vagy megöltek 5 milliót, hm? Mert ha te azon a véleményen vagy, hogy a WorFOR erők ne dobáljanak sürgősen nukleáris tölteteket Afrikára, akkor már most halálra ítéled nemcsak a most ott haldokló szerencsétleneket, hanem a gyerekeiket és az unokáikat is.

Az egy más kérdés, hogy életekről dönteni korábban isteni hatáskörbe tartozott. Isten viszont meghalt, ez már Nietzschének is feltűnt.

Részemről van egy Worluk light megoldásom, "kisebb rossz"-alapelven: ne nukleáris csapás legyen, hanem valami vírus. Esetleg sztrichnininjekció, biztos lenne kínai beszállító nagyobb tételre olcsón, és egy torpedónaszád árából meg lehetne úszni a költségeket. Így nem károsítjuk a természetet, és megmarad Pippa, valamint Elza kölykei is, akik tudnak mit kezdeni magukkal.

Nem én vagyok cinikus, és nem Worluk - a világ az.
Talán epilógusként azért hozátenném,hogy minden nagyobb nagyhatalomnak van un.stratégiai elemző és javaslattevő központja,vagy vmi. ilyesmi amelyik egész biztosan foglalkozik ezzel a problémával.Tekintve,hogy előrejelzések szerint hamarosan meglesz a földnek a 9milliárd lakosa/köztük a fejlett világban többségben lesznek az öregek/és nem valószinü,hogy feketeafrika lakossága dinamikus egyensulynál többre lenne képes a fenti hozzászólásokban is részletesen taglaltak miatt.Továbbá az sem biztos,hogy addigra képes lesz a fejlett világ megkezdeni a részleges kitelepítést a naprendszerbe vagy pláne azonkívülre.Marad tehát nekünk a jó öreg haldokló Afrika viszonylag nagy lakható és művelhető,vagy azzá tehető területekkel.
Lécci Árpi,ha szabad igy szólítsalak,ha egyszer eljutsz egy ilyen stratégiai akármibe amcsiknál vagy ruszkiknál,de sztm Kina is nyugodtan szóba jöhet és a többi akire csak gondolsz,szóval ha bejutsz,próbálj megbepillantani a te problémafelvetéseddel foglalkozó
tervezetkbe és rájöhetsz,hogy jó nagy marhaságot irtál de ami a szerecsneket illeti nem vagy azért te sem gonosz sem kegyetlen.
bazdmeg te nagyon kész vagy..

úgy worlukosan van benne ráció, na de kérem..
Gratulálok a remek liberális ötlethez (neutronbomba), csak ez sajnos nem túl eredeti: valami hasonló történik kísérleti jelleggel Magyarországon permanensen, immár ötödik éve...
Ezt Swift se csinálhatta volna jobban. Nagyon súlyos:)
félelmetes hogy ezt valaki komolyan vette... hahó minden "Szerény Javaslat", irodalom óra nem volt? :P
a kommentek olvasása közben rámtört a világfájdalom... vajon miért. a sok okos emberek
Az az igazság, hogy ennyi erővel simán jöheten valami nagyhatalom és ránk is azt mondhatná, hogy gyerekek basszus mit kínlódtok itt, ugyan jó fejek leszünk és jól lebombázunk titket, ne szenvedjetek....addig amíg az afrikai országok(?) nagy része még ott tart, hogy én ilyen törzsbe tartom, te meg amolyanba ezért utáljuk és irtjuk egymást, addig nem lehet velük mit kezdeni.Tény, hogy tök látványos kapmányokat lehet folytatni, hogy most vki éppen mennyire jótékony, de ez nem sokat segít.Talán egyszer a harcok kitermelnek majd valami vezért aki vagy így vagy úgy létre tud majd egy élhető rendszert hozni...de ha jobban belegondolok,akor mi csak annyival vagyunk jobbak, hogy nálunk éppen van folyóvíz...már amikor...
Tényleg igaz, hogy eredetileg _nitrogénbomba_ volt írva vagyon a cikkben _neutronbomba_ helyett?
Na tessék,ugye(már akkor!)megmontam!
Kína egyengeti Afrika rögös útjait
Ballai Vince2008. 05. 28., 14:09Utolsó módosítás: 2008. 05. 28., 17:56
Kína egyengeti Afrika rögös útjait
bocs,így akartam.
Szóval szóval várjunk csak!

Úgy gondolod, hogy Afrikának és az afrikaiaknak azzal tudunk segíteni...

HA LEDOBÁLUNK NEKI PÁR BOMBÁT XD

Figyelj azért amikor a szcientológiás írásodat olvastam azt hittem van benned egy kis józan látás. De azért szerintem ez nevetséges elmélet hogy bármit ilyen beavatkozással meg lehet oldani. Amúgy is meghalnának. Figyelj csak gondold magadat a helyükbe. Valaki odajön és aszodja hogy Szori, de mi most felrobbantjuk Afrikát köszönj el anyutól aputól. Ez nevetséges. Ennél még az is jobb ha hagyjuk a jelenlegi állapotban.
Senki nem olvasta még a "Szerény javaslat emberbarát multimilliomosoknak" című novellát Joe Haldemantól (Békés András fordításában)? Hihetetlen......

egalaktika.wikia.com/wiki/Galaktika_71

Pedig nem ártana, úgy tűnik.
Árpi, amit írtál, "kissé" durva.
Sajnos a realitás még durvább. Csak egy pillantás a képre és irány a könyvtár, tanulni oroszul, finnül:

www.newscientist.com/articleimages/mg20126971.700/1-how-to-survive-the-coming-century.html
@Skopje: Karinty Ferenc Epepe művében is valami hasonló megoldás merül fől az élő szenvedők kivonása a forgalomból révén.
@Balt: A neutron bomba mitől liberális???????????Ekkora faszságot rég hallottam.
@realdream: Pontosan. Neutronbombát egy egész kontinensnek? Hát, ha ez nem gyűlöletbeszéd és uszítás genocídiumra, akkor nem tudom, mit nevezzek annak...

Üdv:
b
@Bánegressy: Kellő tűzerő mellett teljesen mindegy, hogy aki az elsütőbillentyűt megnyomja, az egy 29 éves, kigyúrt izomkolosszus, vagy egy 90 éves, elnyűtt aggastyán. Afrikában nem ritkán 9 éves kiskölykök kezében figyel az AK 47-es...

Az, hogy az északi félteke elöregszik, a jelen technológiai fejlettség mellett nem jelenti azt, hogy védtelenné válunk.

Az viszont nagyon is megfontolandó, hogy meg kell védenünk magunkat Afrika és a Közel-Kelet kényszeresen túlszaporodó, majd minket elözönlő népessége ellen. Távol kell tartani őket, oldják meg a problémáikat otthon. Amikor minekünk voltak problémáink a történelmünk során, mi sem szaladtunk előlük Afrikába, hanem megoldottuk magunk. Pedig nem kaptunk segítséget sehonnan, Afrikába meg évtizedek óta dől a humanitárius segély, összességében már sok trillió dollár értékben. Európa történelme is bővelkedett járványokban, háborúkban és éhínségekben. Megoldottuk. Oldják meg ők is. Addig pedig maradjanak távol. Ha ehhez tengeri aknazár kell a Földközi tenger közepén K-NY irányban vezetett vonalban, tőlem lehet. Plusz ezentúl nem a semmibe kell dobálni az EU-s summákat, amelyeket eddig a mediterrán országok csődjének elkerülésére kisóztak, hanem honvédelemre. Védjék meg a parti vizeiket az érintett államok: Itália, Görögörszág, Spanyolország, Portugália és majd Horvátország is, csak hajrá! Ami pénz kell hozzá, adja oda (részben) az EU! Legalább kapunk is valamit a pénzünkért - egészen pontosan a német, holland és más nettó befizető országok polgárainak pénzéért -, nemcsak eltűnik a mediterrán országok költségvetéseinek bugyraiban a sok százmilliárd euró!

Na de az, hogy Tóta itt azt javasolja, hogy legyen genocídium, az egészen egyszerűen emberiség elleni bűncselekményre való felhívás. Ennek egy civilizált országban büntetendőnek kellene lennie, pláne, hogy nagy nyilvánosság előtt tette meg javaslatát.

Üdv:
b
Ritka világos gondolat tőle.
süti beállítások módosítása