W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Dzsentriköztársaság

2007.01.11. 13:00 Tóta W. Árpád

Na, ez meg közben megjelent, ni. Még tavaly írtam a Levegő Munkacsoport folyóiratának, a Lélegzetnek. Sok újdonságot a törzsolvasó nem talál benne, régi nóta bene. Lehetett volna kicsit élesebben ekézni őket magukat, mámint a magyar környezetvédőket, azt meg kell hagyni.
A piros bakelitkészülék évtizedekig szolgált a szocializmusban; telefonálásra használták. Nem tudom, világos-e: az alsó felébe belebeszéltek, a felsőn meg kijött a hang. Eredetileg a mobil is pont erre készült, aztán sikerült belőle ékszert kreálni. És amikor ez már nem volt elég, akkor került bele kamera.


Címkék: cikkajánló hülyemagyar

376 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3027666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaz.
javaslat a népnevelésre?
TWÁ

Az autóvásárlással kapcsolatban nem értek egyet veled. A legtöbb ember nem képes 2-3 milliót kicsengetni készpénzben egy új kocsira, de még 1 milliót sem egy használtra. Erre pedig hitel kell. És néha igenis érdemesebb hitelből autót venni, mint kp-ból. Csak tudomásul kell venni, hogy ez nem befektetés, hogy a pénzed nagy részét bukod. De cserébe lehet autód. Arról nem is beszélve, hogy aki gazdaságosabbra cseréli a régi kocsiját, az még valamennyit mérsékelhet is a kiadásokon. Nem mindenkinek van korábbról hozott autója és nem mindenkinek luxuskiadás az autó. Lehet munkaeszköz is. Ha pedig az emberfia (-lánya meg pláne) nem ért a kocsikhoz, akkor a használtautó nepperek jól megvezetik. Ez törvényszerűség.

Apropó, milyen macskád van?
Én azt hiszem, hogy az új cuccokkal való villogás a kilencvenes évek dilije volt. Ma azért vásárolnak az emberek (néha én is, bár sosem hitelre) nyakra-főre mindenfélét, mert mára ez lett a szórakozás legfőbb formája.
Arról nem is beszélve, hogy nemcsak Magyarország, hanem az egész világ ebbe az irányba menetel. Mindenesetre nem lepődnék meg, ha újra lenne adósok börtöne. A fekete listák (és főleg ahogy vezetik őket) erre mutatnak.
Én egyszer elkövettem azt a hibát, hogy megigényeltem egy hitelkártyát az X banktól, mert mondván, hogy Y cég dolgozóinak, mint én, ez milyen jó lesz, és kedvezményesen kapom.
Magyarul rámtukmálták.

Három hónap után alig győztem visszaadni, mert rájöttem, irgalmatlan lehúzás, meg amúgy is tudok megtakarítani.

Postom, és eme cikk szolgáljon mindenki tanulságára, mert szóról szóra igaz.
Kedves Árpád!
Szügyön szúrtál. Ellenvéleményem van, tisztelettel.Már ami a használt vs. új autót illeti.
Ugyanis.
Van egy autónk. Imádom. 8 éves. Van neki összesen 3 db. ajtaja.
Van két gyerekünk. Imádom. 2.5 éves meg 2.5 hónapos. Van nekik összesen egy babakocsijuk, két műanyag motorjuk, két gyerekülésük, tengernyi játékuk és ruhájuk.
A gyerekülések betöltik az utasteret, a babakocsi meg a csomagtartót.
Aztán slussz.
Továbbá.
Próbáltál már egy bébihordót egy háromajtósba belavírozni, benne a gyerekkel - hátra? Ne kérdezd, miért nem előre, nincs kedvem elmondani.
Csak azért írom ilyen hosszúra a bevezetőt, hogy érzékeltessem, mennyire irtóztató megveszekedetten vágyom egy cseh gyártó S betűs "a Nyolcadik" márkajelzésű kombijára. Arra.
És újra.
Mertugyanis.
1. Autót nem befektetésnek veszünk. Se újat, se régit.
2. Tegye fel a kezét, aki vett már úgy használtautót - és nem az apjától vagy a testvérétől - hogy biztos lehetett benne, hogy az annyit futott, annyit szervizelték, stb, amit mondanak vagy írnak róla. A kollégám 198.000 futott km-rel beadta az autóját egy kereskedőhöz, aki másnap felhívta, hogy ha jelentkezne az új vevő, mondja már, hogy 89.000...
3. A hitel nem jó. Tényleg. Egy dologra jó: hamarabb használhatsz valamit, minthogy kifizetted.Persze, abban igazad van, hogy tudni kell fizetni.
4. Én új autót fogok venni. Hitelből. A fentiekből levezetve. Mertugyanis nem akarom lecserélni három év múlva, hanem majd esetleg 10 év múlva. De ha elégedett leszek vele, és még megy, akkor se biztos. És én taposom ki a belét. Vagy nem. Én tudom, ha karban van tartva. Én töltöm az olajat. Én vigyázom. Én fingom tele a vezetőülést.

És abban lesz annyi hely, hogy megcsináljuk benne a harmadik gyereket is...:)

Uff.
Az autóvásárlással kapcsolatban vitatkoznék. Saját tapasztalat, merthogy 3 éve mi is vettünk egy mi autónkat. Ahogy Virág et. írja, télleg nem volt annyi kp.-nk, másrészt 1,75% volt rá a thm, ami szerintem elég jó és harmadrészt beszámította a kereskedő a régi kocsinkat, méghozzá jóval jobb áron, mint amennyiért el tudtuk volna adni. Még sosem volt új kocsink, persze tudtuk, hogy bukunk rajta, de számolgattunk, alaposan utánanéztünk és arra jutottunk, hogy még így is megéri. Szóval szerintem ha ésszel csinálja az ember, akkor lehet aránylag jó üzlet is.
Ha sokan megszívlelik a cikkedet, vagy esetleg maguktól megváltoznak a vásárlók, akkor nagy jövő áll azon gyártók előtt, akik használt autókat készítenek.
Az mi, hogy fönt ki van írva, hogy 7 komment itt meg csak hármat látok? 130%-os THM?
Ja hogy döglött a blogmotor. Akokr nem is túráztatom.
Lou and ádörz>

Nehogymán azon nyavalyogjunk, hogy az emberek eztazt vásárolgatnak, és a világunk tkp vmi romló fogyasztói társadalom, ahol az emberek nem állnak meg egy percre sem, csak az üzlet, az üzlet, a pénz, a csillogás...basszus, ez hülyeség. Divatos, hangzatos baromság. Bezzeg régen, mi? Milyen jó volt pl hatvan éve, mobiltelefonnak nevezett éxermütyűrke nélkül, akkor bezzeg az emberek odafigyeltek egymásra, a világ egy nagy szeretet volt, rózsaszín cukros mázzal...igaz, néha becsúszott egy gettósítás, numerus clausus, holocaust, ilyen-olyan diktatúra, gyilkolászás, etc, etc...

Demokrácia és kapitalizmus van! Hurrrá! Én imádom mindkettőt. A mütyűröket meg tesség elviselni!
nem rossz a kamera a telefonba. Én pl lefényképeztem a cicámat és az van az előlapon. Másra nem használtam. Neked is ajánlom ugyanezt kedves W! :)
Na most hány komment is van?
Virág et.
Sajnos azt hiszem, hogy az autós példa éppen a legjobb példa az analfabétizmusra. Soha nem azzal van a baj, aki vesz egy 800 eFt-os használt akármit, hanem azzal, aki ugyanennyi pénzzel beleugrik egy 4-5 MFt-os autóba, hitellel. És az istenadtának nem tűnik fel, hogy hitelköltségek olyan magasak, hogy abba a kereskedő zsíros jutaléka mellett még sok mindent megfizet. Arra se gondol, hogy a drága új autónak drága lesz ám a szervíze, meg sok a casco-ja. Pont olyan álérvekkel magyarázza meg magának az új autót, amit Te is felhoztál. Merthogy az majd kevesebbet fog fogyasztani, és akkor megtakarít havi 3225,5 Ft-ot. Közben pedig elfelejti, hogy az első évben 800 eFt-ot bukik az értékvesztésen, befizet további 140 eFt-ot cascora, és további százezreket kamatba.
Aszongya, 11 komment
Nalam megjelenik 3.
Mi vaaaaaaan????

A lenyeghez: mar megint bologattam olvasas kozben, es nem csak azert, mert tegnap este tul sok bort ittam, aminek kovetkezteben az idegpalyaimon korcsolyazo fejfajast erze, es meg a kave sem segit.

Nem, en mar megint egyetertek Arpival.

Van mar lassan 8 eve, de egy egesz jo kapcsolatot is megszakitottam emiatt egy fickoval: egyszeruen nem fert a fejembe, hogy egy egyebkent ertelmes, jozan gondolkodasra kepes ember miert jar akkora baszom nagy Audival, amit nem kepes fenntartani? Es mert jo hovegen a nojetol kolcsonkerni benzinre?

Na ugye.

Errol a havonta lecserelem a telcsomat pedig csak havi netto hatvanat keresek lazrol meg mar ne is beszeljunk. Kesz.
Nekem ket eve nincs mobilom, es elek.

Hat evig hasznaltam egy diskmant, es azert csereltem le MP3-ra, mert szegeny vegelgyengulesben kiszenvedett. Jo kis cucc volt amugy, sport kivitelben, es hozta, amit ettol elvarok: szamtalanszor landolt a futogepen a talpam alatt, s bizony neha kezisulyok is hulltak a fejere. De o dolgozott toretlenul, hat evig.

Szoval, van elet tulfogyasztasi mamor nelkul. A cigirol nehezebb leszokni, en mondom.
xuf!
nem arról van szó,hogy régen jobb volt..arról,hogy miért adunk feleslegesen pénzt olyan dolgokra,amire nincs szükségünk..
(és van valami fenntartható fejlődés nevű izé is)
A kereskedőnek az autón nincs zsíros jutaléka. A hitelen van neki. Ezért is nincs elterjedve a hitellevél (vagy hogyishíják, ez a bank részéről egy ígérvény, hogy ő hitelezi a vásárlásod egy részét, tessék neked odaadni az árut).

Említsük meg a használtautó-beszámítós trükköt: az is hülye, aki elhiszi, hogy a lepukkant zsigulijáért 300 eFt kedvezményt kap, és hát: nem kap.
Ezzel sok mindent nem lehet csinálni, majd ha saját kárukon tanulnak az emberek, akkor fognak változni a fogyasztási szokások.
Addig is a mottó lehet az h. más kárán tanul az okos, a hülye a sajátján sem :)

Ez a foygasztói társadalom, ki-ki úgy él előnyeivel (hátrányaival) ahogy akar vagy tud, de a kibeszélő és valóságsókon leépült agyú népektől mit lehet várni? :DD
akinek nem inge, nem veszi magára: itt meg egy páran mégis
az ezzel a legnagyobb kutyaság, hogy akiknek kellene, na, pont azok nem olvasnak ilyesmit: pl. egy-két rokonom (évek óta küzdenek egy böhöm nagy autó böhöm nagy hiteleivel, és közben még el is válnak, de azért van nyócvankét nyelven beszélő mobil, ami empéháromra csörög...)
"Csináljuk a szar melót, amit utálunk, hogy megvehessük a sok szart, amire nincs szükségünk" vagy valami ilyesmi. Fight Club.
Azért még annyit, hogy akinek gyereke van, az mégis jobban tenné, ha a kutyaszánt választaná. Hogy a gyereknek is legyen majd mit beszívni, és ne csak megszívni. (Akinek nincs gyereke, az úgyis azt gondolja, hogy utánam az özönvíz... nem? Meg hogy mert én megérdemlem... Azt, hogy kocsival járj budira is? Hát persze. Hogyne. Ahaaa.)
zsg?

Ezért kell ésszel autót venni, hitelre is. Beleszámolni a casco-t, a kötelezőt, a teljesítményadót meg a fogyasztást is. Sőt, a szervizeket is. Ha valaki egy ezeréves benzintemetőt cserél egy 1.2-es suzukira vagy skodára, az igenis fog valamennyit a fogyasztáson. Persze ez nem annyira lényeges a többi kiadáshoz képest, de azért ezt is figyelembe kell venni.

Abban viszont egyetértünk, hogy mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója elér. Aki 5 milliós használt/új autót akar, az tudja fizetni is. Hál' Istennek (?) én hatalmas autóbuzi vagyok és valamennyire értek is hozzá, ezért eddig még nagyon nem vezettek meg használtautó vásárlásnál sem.
Ez nem újkeletű, annó amikor bejött a videó, egy ismerősöm a 28ezrest részletre vette meg valami brutál kamatra, pedig akkor 6e Ft volt a havi fizu. Nem győzte kivárni, amíg annyi pénzt összespórol, hogy kp-ért megvegye. Most is ez van. Pedig mondjuk tuti kibírta volna videó nélkül még egy darabig, pláne hogy utána jóval olcsóbb is lett.
dzsentrifalván dzsentirember
dzsentricukrot szopogat
dzsentrifőnök bársonyszékben
sok kis dzsentrit fosztogat
árpád, ezt a kamerásmobil dolgot már másodszor látom tőled leírva

nekem pl azért kéne ilyen, mert nincs digitális fényképezőgépem (sima sincs), és néha azért bizony jólenne szép képeket csinálni (egy-két újabb típusú mobil már 2-3 megapixeles is lehet, vagy mégnagyobb)

és nem, nincs plazmatévém hitelre, a mobilom is ezeréves szar, nem is szoktam nagyon magammal vinni :) és nem is fogok egy ideig még venni szerintem...
szeretlek: ha fényképezni akarsz, vegyél fényképezőgépet. mobillal soha a büdös életben nem fogsz te szép képeket csinálni, többek közt azért, mert nem lehet rendesen beállítgatni, meg a lencsére tapadt zsíros zsebpiszok miatt se.

vasaló meg turmixgép nem kéne a mobilba? mer bele bírjuk gányolni, legfeljbb gagyi lesz meg tűzveszélyes.
Árpi!

Azért örömmel látom, hogy ha már a városi kerékpározást mint közlekedési lehetőséget totálisan alkalmatlannak tartod, /megjegyzem szerintem nincs igazad/azért a vonatozást még nem veted meg.

Ui:ha szeretnél még úgy 50000 haragost gyűjteni, akkor küld el a cikkedet a Critical Mass honklapjára is.
Garantált k...a anyukázásban lesz részed.

Egyszer írtam a HuMuSz-nak (Hulladék Munkaszövetség). Nem reagáltak. Akkor éppen egy olyan dolgot prefereáltak környezetbarát megoldásként, amit pont akkoriban tiltottak be. Építsen Ön is környezetbarát szikkasztót.
Ezeket felénk sötétzöldeknek hívják.
B+ Arpi, latszik, hogy sose vasaltal:-)
Vagy visszahoznad azokat a feltegla nagysagu mobilokat?
az viszont egy kellemetlen oldala az egész konzum főleg mobilőrületnek, hogy már általános suliban versenyeztetik a mobiljaikat a gyerekek, szinte mindegyiknek kell vagy van - de minek???

(nem mintha a "mi időnkben" nem lett volna "kinek van jobb radirja, tolltartója, kvarcjátéka?" szóval lehet lehetnék megértőbb ;-) na de akkor is.

az is durva, hogy itthon egy komolyabb mobil még minding státuszszimbólum sokak szemében, miközben ahogy figyeltem nyugatabbra nincs nagyobb jelentősége milyen a mobilod.

ott inkább az ha megjelenik vmi ujdonság és akkor sokan megőrülnek, pl most több angol fórumon most mindenki i-phone-t akar venni. de minek? állitom hogy 10ből 9 embernek felesleges. bár ott ha nincs rá pénz nem fogják részletre megvenni az is biztos.
tézé: Bp-en nem lehet biciklizni. illetve ellenjavallt. Koppenhágában lehet, védett bringasáv van _minden_ úton.
Árpi, ellenkeznem kell.
Amit autótémában írtál badarság. Hogy hüjeség az újautó. Nyilván addig nyújtózkoggy, amig a karodon a tér.

De: az autó nem mindenkinek presztizs-tárgy, van akinek csak használati eszköz és nem befektetés.

Innen lehet továbblépni. Ki lehet számolni, mibe fáj a kocsi (kocsi ára+fenntartása). Minden kilóméterhez tartozik üzembentartási költség (szerviz+benya+kopó-fogyó alkatrészek). Pl. aki messze lakik, sok az éves kilóméter, kocsi pl 6 évre tervezve, lehet, hogy olcsóbb és megbízhatóbb mint a használt, jóhazai szokás szerint fotosopolt dög. Ugye a nagyon jó kocsit ritkábban adják el mint a véres torkút - nemrég volt ijen cikk a totálkáron, kérd el Karotta haverodtól. Ráadásul a garancia ugye. Ezzel szembe lehet állítani a nem olcsó tömegközlekedést, ami egyre messzebb a városközpontból egyre macerásabb. Ennyi, nem világvallás, csak matematika.

A többi igaz, röhejes a luxuscikket, gyerekjátékot vagy autógumit részletre venni.
Arról nem is beszélve, hogy kevés komikusabb látvány van, mint egy kerékpárt tekerő ember. :)
(Legalábbis nekem ez a véleményem. Lehet miatta utálni.)
Mobillal fényképezni azért nem érdemes, mert az optika gagyi. A mai digit fényképezőgépeknél az optikát érdemes nézni nem a felbontást. Már 2 mpixel elég egy normális nyomtatott 8x10es vagy 10x15ös képhez. A legtöbb gép meg alapból többet tud. Plakáthoz meg sajtóhoz kell 8-10 megapixel. Amit még viszont még ekkora méretnél is rögtön fogsz látni, hogy nem mindegy az optika. A mobil meg az optika és nem a felbontás miatt felejtős.

Amúgy szimpatikus ez a fogyasztáellenesség, az eredeti cikk témája, hozzá is szólnék, de nem találom hol lehet elolvasni az eredeti cikket. Én vagyok béna biztos.
Ja. Telefonban nekem még színes kijelző se kell, mi több utálom. Nokiám van, kb 4 éves, és amikor vettem, az volt az egyetlen monokróm kijelzős darab. Viszont napi 24 órában be van kapcsolva, időnként leesik, egyszer uborkalé is ment bele, és semmi baja. Igaz, most már csak fele annyi ideig bírja az aksi, de remélem azt még kapok bele. A csengése amolyan éles telefonhang, nem polifonikus, pláne nem mp3 - viszont meghallom bárhonnan, és még a kedvenc dallamomat is bele tudtam püntyögni.
Remélem, hogy még 3-4 évet simán kihúz. Ha valaki meg ezért néz le, akkor az ő baja.
egy vasalót el tudnék viselni a mobilomba. állandóan gyűröttek a cuccaim...ű
de ha úgyis állandóan elhagyom, akkor minek? inkább lábakat kérnék a következőbe, hogy hazasétáljn, és itt várjon az ajtó előtt mire megérkezem én is. az se lenne gáz, ha tudna harapni (lopás esetére) szóval van még hova fejlődni...
Szerintem a cikk nem azokról szól, akik megfelelő jövedelem mellett bevállalnak egy autót részletre... hanem pl. arról a baromról, akinek nem jó egy 3 éves Suzuki, hanem Megane-t, Bravo-t, stb. kell vennie hitelre, mert ugye nem mindegy, mi áll a békási panel parkolójában és mit fizet a havi nettó 100-ból.
A magyar tahó nem tudja felmérni a lehetőségeit és nem képes értelmesen dönteni. Leírtam már valahol: Ha jó idő van és nem öltönyös nap, bringával járok melózni, mert kényelmesen, izzadtság nélkül bekarikázom (és nem kell látnom a sok büdösszájú, csipás, fürdetlen majmot) , egyébként elviselhető a villamos. A három poronttyal vagy bevásárolni meg természetesen autóval megyünk. Az MP3 lejátszóm egy kétéves 128-as kis gyagyi, de működik és nem gond naponta áttölteni a két albumnyi zenét. A telefonom két éves és marad, amíg műküdik. Nemhogy plazma, de semmilyen TV-k nincs. Megvagyunk. Jól, rendben. De pl. digitális kamerám van, csak nem hiszem, hogy atttól fogok jobb fotókat készíteni, hogy veszek egy olyan MP-s gépet, amit sohasem használok ki, mert nem nyomtatok nagy méretben... És hallgathatom az unokaöcsi panaszait, hogy mennyit kell törleszteni havonta a digitális kamerájára, amin mutogatja az érdektelen, rosszul exponált, szar felvételeit. Nem tud ugyan fotózni, de kamera kell.
Mondjuk nem csak Magyarország ilyen, ámbár az ángliusoknál nem egyszer láttam, hogy számológéppel vásároltak, meghatározott keretig. Nézzetek meg nálunk pénteken du. egy hipermarketet! A sok zsíros nyakú, jobbágyarcú suttyó állat toronyban halmozza fel a sok szart a kocsijába, hogy hétvégén bebaszh***sson és halálra zabálhassa magát. Majd óbégat, ha a "kurva orvosok" nem gyógyítsák meg a 'zembert...
Áááá... dögöjjön meg mind!
Pascal, hasznos a mobilfénykép. Pl.: nyitvatartás táblák, boltban leképezni otthoni vitatásra.

Budapesten lehet bringázni, csak sztem extrém sport.
Árpi!

Ne beszélj hülyeségeket. Mond azt hogy lusta vagy, meg izzadós, meg kényelmes, de ne mond azt, hogy nem lehet kerékpárral közlekedni, mert nem igaz. Én egy évben átlag 9 hóünapot kerékpárral közlekedem, ha én és rajtam kívül még jó pár ezren tudnak, akkor ne állítsd az ellenkezőjét. Tele van a város kerékpr utakkal, és szerencsére egyre jobbak és hosszabbak.
Úgy hogy ez a kifogásod smafu.
Árpád, lehet Bp.-en bringázni, bár kell hozzá némi bevállalós stílus... :))) Meg összedobni egy kellően ótvar küllemű, strapabíró, olcsó kecskét, amit nem akarnak ellopni...
Én évek óta hajtom, de komoly veszélyben sohasem voltam.
A drága sportcipőket is a legcsóróbbak veszik. Kompenzálnak.
És amíg az emberek vanak olyan ostobák (már a többség), hogy a saját érdekeiket és értékeiket nem tudják felmérni, marad a minták másolása, amiből van elég, bárhová nézel, gondoskodnak róla a reklámok meg Győzike.
Egyébként autót én is újat vettem, kp, és remélem, hogy legalább 10 évig fogom használni. Én is félek a használttól, leginkább pedig a havi állandó költségek megszaladásától. A lakást is fizetni kell vmiből.
Hogy kicsit tudományos is legyek (mert megérdemlem), azért az emberek butasága mellett legalább akkora probléma az értékesítési rendszer hibás szabályozása is, ami erősíti az emberek kiszolgáltatottságát. Hogy az autós példát puffogtassam, vannak ugye az autógyártók/gyári importőrök, akik a minél nagyobb értékesítésben érdekeltek. Ennek érdekében ki is találnak minden létező, korrekt és nem annyira korrekt marketing eszközt, hogy eladjanak. Persze, nekik nem fáj, hiszen mindeközben a kereskedő értékesítés után járó jutalékát annyira lenyomják, hogy az értékesítésből már közismerten nem lehet szalont építeni és fenntartani. Azaz, a kereskedő rá van kényszerítve, hogy a kapcsolt szolgáltatásokon szedje be a tényleges működési költségeit. Azaz, erkölcsi gátlás nélkül fogja az egyszeri vevőnek ajánlani a drága hitelt, a drága biztosítást, a drága alkatrészt, mert azon lesz magas a jutaléka. Ugyanezen okok miatt megy bele a kárrendezések körül bűzlő biztosítós-rezsióradíjas-háttérmegállapodós maffiákba is. És mégegyszer mondom, nem teheti meg, hogy erkölcsi gátlásai és emberbaráti szeretete okán az olcsó hitelt ajánlja, mert akkor tönkremegy.

Ezért lenne jó az EU koncepciója az autó értékesítésről, ami az autót ugyanolyan fogysztási cikknek tekinti, mint bármi mást. Azaz áruljon autót - a jelenlegi márkafüggő hálózatok helyett - egy normál kereskedő, akár a tesco, meg a cora, és éljen meg belőle. Legyen meg az az árrése, ami fedezi az értékesítési költséget. Legyen szabad piac a szervíz is, és szintén éljen meg az alaptevékenységéből. Így az egyes szinteken megteremthető az adott tevékenység gazdaságossága, más szóval, az egyes szintek nincsenek rákényszerülve, hogy kapcsolt szolgáltatások "puha" kényszerrel történő eladásával finanszírozzák magukat.

Gyakorlatilag ugyanez a sztori megy a mobil piacon is (lásd hálózafüggő készülékek és ügyfélbarát mobil szervízek).

Persze, nagy az autógyárak lobbi ereje, ez sem lesz holnap bevezetve. És szintén persze, senki sem kényszeríthetné ki jobban és gyorsabban a korrekt rendszert, mint az épp elmével gondolkozó fogyasztó. De az nem sok van. Úgyhogy marad a jelenlegi rendszer, ahol - mivel még az okos vásárló sem érthet mindenhez - még az okos vásárlót is valaki mindig lehúzza. Ha nem a kereskedő, akkor a bank. Ha ő sem, akkor a biztosító.

Virág et. : nekem is van egy káros szenvedélyem, az autóm. Józan ész zéró. 15 l-es fogyasztás és társai..
Ahol van bicikliút (mázli kell hozzá), ott lehet menni. De ténlyeg szar, hogy előtte meg kell tervezni, hogy hova akarok menni, mert nem mindenhova vezet bicikliút.
Mondjuk otthonról simán be tudok jönni és amint világos lesz este 5 órakor, át is állok bicajra.
Ezt a "megszorítások miatt nem fognak annyit költeni a birkák" elméletet akkoriban egy másik cikkedben is írtad.
Azóta itt volt a karácsony, és megállapíthattuk hogy azok a szörnyű megszorítások annyira mégse lehettek szörnyűek, legalábbis a hitelintézeteknek megint nem volt okuk panaszra: ismét elkelt az elektronika 400%-os THM-re...
hát ha új autót "megéri" venni, mert "számolgatott" a fórumozó, akkor matekból kurvárajó lehetett. kiszámoltad, mennyit fogyaszt, miből mennyiért (benya vs dizel), mennyit mész vele, mennyi kb az értékvesztése, mennyi a hitel, mennyi a szervizelés (ugye újnál márkaszerviz, különben a gari ugrik amivel pont azt bukod el, amiért vetted a telefingott ülésen kívül), mennyi a kötelező, casco (ugye hitelre, új autóra!!), mennyit tudsz félre rakni, mennyi van a bankban (ha van), stb. Én ezt csináltam, volt egy baromi nagy táblázatom, és nem azt dobja ki a végén hogy 42. Szépen megmondta, hogy mennyit fogok bukni ezen vagy azon, vagy ha marad a mostani (ami nem maradhatott 2 gyerek 3 ajtó 270 literes csomagter miatt), mennyire lesz jobb / rosszabb nekem. Nem ezredtizedre pontos, de meglepődsz, a hiteleseken bődületesen nagyot bukik az ember.

Ha ezt kiszmámolod rájössz, hogy vagy van pénzed új autót venni, vagy nincs, de azt AKARSZ, mert bemagyaráztad magadnak. Persze a használtnál meg úgy kúrnak át/el. mint feri öszödön.

jajmeghogy a régi autót jó áron számolják be. vajon miért? ezen elgondolkoztál egyszer is? lehet hogy nem is kellett volna betolnod nekik a régi autódat, akkor is ugyanannyival olcsóbban megkapod?
zsg?

Hasonló cipőben járunk. Az én autóm is fogyaszt 12-18 l között. És nem azért mert olyan régi vagy rosszul van összerakva.
Cserébe ad teljesítményt is. Meg megjelenést, meg vezetési élményt. Sőt, néha a fejek is forognak. (Márkát nem írok, mert meglincselnek. Szerencsére megengedhetem magamnak.)
Jó a cikk nagyon. A rokonságban éppen most vesznek 4 millióért hitelre autót, mégpedig olyat, amiből eddig egy darabot sem tudtak eladni. Sok a hülye az biztos, még akkor is, ha rokon.
Az hagyján , hogy az emberek hitelre kocsit vesznek, (bár, ha jól tudom a bankok és lízingcégek évente tízezrével veszik vissza az autókat a bebukott bérletvételek stb. miatt). Na de aki plazmatévére, nyaralásra, karácsonyi pudingra? Normális az?

Ha nincs pénz, nincs csoki.

TWÁ: nekem egyszer jött jól a fényképezős mobil. Velencei karneválon voltunk a párommal, amikor tönkrement a fotógép. Végigkattintgattuk mobillal, egész jól sikerültek a körülményekhez képest. :D
Amúgy meg persze, vettem másik fényképezőgépet. :D
A semminél azonban ez is több volt.

Mellesleg én is utálom benne.
Az mp3 lejátszót viszont szeretem, nem kell külön kütyüt hordanom magamnál. Elég a mobil. Van benne 1Gb-os kártya, ráfér pár szám, jól szól. Mi kell még? :)
tézé: na ezt küldd el a critical massos kollegáknak, hogy nincs is miért tüntetni. smafu :)

vászka: a gépjármű értékének változása vmi parabolaszerű görbe. értem én, h nem mindenki akar 10 éves kocsit, de lényegesen jobban megéri az egyéves, mint az új. akinek csak az új jó, az egy divatmajom fasz.
Ésszel és egy kis rutinnal lehet találni kerékpározható útvonalat Bpen is. Régen jártam én is a 4-6 vágyányán, de mint családos ember ehhez már túl beszari vagyok.
Egyébként most is kerékpárral járok munkába. Törökvész-Oktogon, majdnem végig kerékpárút...
Én Hollandiában romlottam el városi kerékpározásból. Rotterdamban tábla a kerékpárúton, h Amszterdam 164 km....
és bentleyből-ahol az autók kezdődnek ? :)
Mondjuk a lakáshitel-mánia is megér egy-két szót, drága honfitársaink képesek eladósodni 30 évre, csak hogy a gagyi angyalföldi 40nmes újépítésű tullapján olvashassák a nevüket.
A fényképezős mobilokat szerintem (csak ezt tudom elképzelni) a partyretard hülegyerekek veszik meg (vetetik meg szüleikkel), a plazma, házimozi sokszor a 68 nm-es panelba kell, és persze minden lecsúszott gatyájú kis hülye 80 gigás iPod-ról álmodozik. (Hogy ennyi zenét sohasem fog rátölteni - nem baj, de menő)
A haveromnak több plazaban van divatáru üzlete, jól el szoktunk röhögni rajta, hogy a droidok mi pénzt kiadnak a Törökországból és Hong-Kong-ból konténerszám behozott szarokért...
Egyébként kütyük esetében csak várni kell és figyelni és remek árakon lehet vásárolni. Persze a tahó még ehhez is hülye...
Hé Árpád a CM-esek nem tüntetnek, hanem demonstrálnak - többek közt a kedves autósoknak, hogy itt vagyunk, de ne csak most tessen észrevenni bennünket... :))
Nekem pl. nincs autóm és nem is lesz, míg rá nem kényszerülök (pl. egy gyermek születése). Sőt! Már 30 vagyok, de még jogsim sincs, mert arra is sajnálom a százhányezer forintot (jó nagy lehúzás az is). Nálam elvi kérdés, hogy HASZNÁLATI eszközért (ami ugye értem van és nem fordítva) még 1000 Ft-tal sem adok többet, ha tud olyat, amire semmi szükségem.
kanpulyka: próbálj meg szerezni értelmes mobilt fényképező nélkül. Sok szerencsét! :D
Sajna nem nagyon van más.
ePtOn, kapaszkodj meg: kiszámoltam.
Bizony. Éves és tervezett össz futásteljesítményre, fogyasztásra, benzin-dízel fogyasztáskülönbségre, annak megtérülésére, arra, hogy most már egy évben annyit kell költsek a 8 évesre szervizre, amennyi a jelenlegi értékének a fele, ésatöbbi.


Én elmegyek és egy Bentleyt veszek kezdő befizetés nélkül, hadd irigyeljen a sok dzseniszmagyari, me' hogy ahol a legnagyobb a szegénység ott tudnak ám pocsékolni, meg rongyot rázni, me' szakadjon meg a szegény szomszéd én akkor is az utcárúl nézem a 169 colos kolosszális plazmámat, de lehet hogy csak ciszta volt. Nézd má' az Isten se látja a lelkem, me' akkorát utaztam Kubáig meg issza.
Árpi!

Látod azt sem tudod, hogy a Critical
Mass -nak mi a szerepe. kanpulyka legalább tudja.
Lobbizni szoktunk, hogy a politikusokat valahogy munkára foghassuk, és hogy egy idő után valóban mindenkinek jó alternatív közlekedési eszközévé váljon a kerékpár.
ePtOn 2007.01.11. 14:36:05
Azt senki nem mondta, hogy új autót venni a világ legjobb üzlete. De igen, ki lehet számolni és ki lehet fogni a hitelt is. És az hogy mennyit fogyaszt, meg mennyit megyek vele, az nem attól függ, hogy új, vagy régi, hanem hogy milyen típusú a verda. Casco-t, kötelezőt átvette az előző kocsiról, bónusz gigában vagyunk, úgyhogy aránylag tűrhető. Az meg hogy miért vették be jó áron, tökre nem izgat, ha jó áron vették be és nem nekem kellett szarozni az eladással. És igen, megnéztük mennyi marad a kasszában és úgy ítéltük, vállalható. Azóta sem bántuk meg, piti összeg lesz rá a kamat a végén (hacsak nem cseréltetem be előbb mégis egy újra, hehe).
egy kicsit off, de akit érdekel, arról szól, h nem is olyan nehéz autó nélkül:

epiteszforum.hu/?q=node/4355
Árpád!
Miféle fegyverismertetőket írsz a zindexnek?

Láttál Te már KKR konténert? Én már fogtam is.
Szerintem két lehetőség van, bár lehet, hogy tévedek.
1. A most ide írók pont abból a szerintem viszonylag szűk rétegből kerültek ki, akiknek még csak eszébe sem jutott soha hitelre venni bármit;

2. Elképesztő mértékű álszentségről tesznek tanúbizonyságot.

Nem tudom miért kell felháborodoni azon, ha valaki szeretne magának egy Plazma TV-t de nincs egyben elég lóvéja. Korábban nem volt arra lehetősége, hogy hitelre/részletre vegye, most van. Ha akar éljen vele, ha belebukik, lelke rajta. Kinek mi köze hozzá, hogy ki mit hogyan vesz. Lenézni valakit azért, mert megvesz valamit amit szeretne de nem engedheti meg magának semmivel sem jobb mint, lenézni valakit azért, mert pl. régi telefonja van. Egész egyszerűen arról van szó, hogy lehetőséget adnak a kereskedők és a bankok úgy, hogy természetesen ők sem járnak rosszul. Aki él a lehetőséggel, az gondlkodjon, és ha így is faszságot csinál, lelke rajta. De az övén, és nem a tisztelt publikumén. Még mielőtt kombináció kezdődik, nem, nem rendelkezem hitelre vett luxus cikkel, de nem a hitel ténye, hanem az adott termékek fajtája miatt.
User:
én ELVBŐL soha nem veszek részletre semmit.
Én persze különösenóbben nem vetem meg azt aki arra vesz valamit (Árpáddal ellentétben ha jól gondolom) de a végiggondolatlan cselekvés utáni rinyálást sem szeretem.
lac1

nem, rinyálni valóban gáz utána. De azzal nem értek egyet, hogy maga a hitel ténye = a romboló állat, a sátán.
user,
Ugyanezt akartam én is írni, hogy úgy egyébként miért baj az, ha valaki amúgy tudja fizetni a részleteket, csak egyben nincs annyija és hitelt vesz fel? Semmi baj a hitellel. Pl van 0%-os thm is, már ha az. És egyébként sokan akkor is hitelt vesznek fel, ha amúgy van kp-jük, mert előfordul, hogy a hitel kamata alacsonyabb, mint amit a bank a betett lóvé után ad, tehát jobban megéri hitelt felvenni.
Árpi!

"akinek csak az új jó, az egy divatmajom fasz."
Én azt hittem az a problémád, hogy az is költ, akinek nincs miböl.
De most már akkor az is fasz, akinek van miböl? Miért ne vegyek új autót, ha meg tudom fizetni?
Honnan kezdve pazarlás valami? Ki mondja meg, hogy a párizsi még oké, de a gépsonka már pazarlás?
User:
azért adós és adós között kurva nagy különbség van ám...
user: nem az a baj, hogy vki megvesz vmit. Az a baj, ha erőn felül csinálja.
Én is vettem 1x szgépet (az elsőt életemben, saját erőből), aztán rájöttem, mire kifizettem, a gép már meg se volt, mert el is avult, meg minden. Soha többet.
Az autó (a páromé) hitelből van, sajna. Ez van. De neki muszáj. Nekem meg még jogsim sincs. :D Legalább ha elmegyünk autóval szórakozni, én iszok, ő vezet. :p

Szal' nem lenézés, csak veszélyes sport a hitelre vásárlás. S sokan sajnos nem mérik fel a lehetséges következményeit.

Lehet ezt úgy megakadályozni, hogy megtiltjuk (lásd pl. abortusz kérdés, ott gyak. tiltás van), lehet úgyis, hogy elmondjá(u)k az embereknek, hogy vigyázzanak (felvilágosítás).
Szerintem ez utóbbit kell tenni mindkét esetben. Szóval kell róla beszélni. Lenézni persze nem muszáj azt, aki nem képes felmérni a saját anyagi helyzetét, meg bedől a bankok reklámozási szokásának, de szerintem vastagon le lehet hülyézni őket, mert azok. (A hülyeségük közlésének okával együtt, hogy tudják miért is kapják azt....)
/tmp:

akkor pazarlás a gépsonka, amikor közben a gyerek meg egy szarrá taposott kínai szarban futkározik.
user:

elvben igazad, csak ha nem tudják fizetni, akkor jön a rinya, másrészt ha nagyon sokan vesznek föl hitelt, és nagyon sokan bukják be, abból társadalmi probléma lesz.

Mit csinálunk, ha megroggyannak a tőkepiacok és családok tízezrei buknak, mert nem tudják fizetni a lakás-, autó-, cukorkahitelt?
Szerintem maximálisan igaz a cikk, egyúttal képtelen vagyok megérteni ezt az új autó utáni vágyakozást egyeseknél.
Ok, ok, hogy egy 6-8+ éves autóval már lehetnek gondok, de miért nem jó az egy éves? (megjegyzem, szerintem még a 10 éves is bőven jó, ha az ember ésszel vásárol) Érdemes kiszámolni, hogy mennyit veszít egy autó az árából, az alatt az 5 méter alatt, amíg elhagyja a szalont... És akkor még nem számoltuk a regadót, az üzembehelyezéssel járó egyéb költségeket, no és persze ott a kötelező szervíz, ami ugye szintén csak "félig" ingyenes. Alap esetben is több százezer Ft a spórólás, jobb esetben akár egy millió is lehet (dágább autónál persze több is). Ok, persze lehet, hogy valakinek ez a pénz nem számít, csak nem értem akkor az miért Skodát vesz meg Suzuki-t...
/tmp!
gépsonka a cicának:az pazarlás...és nem amiatt mert nincs rá pénze..
Nincsen autóm.
Most a fizetésem asszem egész jó.
De mire összepakolok annyi pénzt, hogy legyen autónyi, vonatra helyett alá.
Fenntartani fenntudnám. Lúúzer vagyok, vagymi? :(
Ja, a telefonomon szerencsére még videotelefonálni is tud. ;) a büdös életben nem használtam még. :)
A kamerás mobil igen hasznos tud ám lenni! Pl. egy balesetnél (pláne, ha a másik a hunyó) szajhára sok szívást előzhetsz meg, ha a csatt után AZONNAL körbefotózod a helyszínt meg a járgányokat.
User:
Az önmagában még nem olyan nagy baj, ha valaki ész nélkül vásárol (azt tesz az életével amit akar). Onnantól lesz finoman szólva visszatetsző(számomra), ha ész nélkül vásárol, utána meg pampog, tüntet és rinyál, hogy kevés a pénze, és valaki (elsősorban az állam) adjon több pénzt.
pl sosem értettem a plazma tv mániát sem. jó tudom sport meg dvd nézéshez plusz konzolhoz alap, de sokan a megatánchoz veszik meg, arra meg nem kell sztem.
itt nem csak a vásárlásról és a hitelről van szó. tényleg kell minden kütyü amit megveszünk?!tényleg fogyasztanunk kell?
Epton-Árpi!

A matekot nem csak számolásilag értettem. A képlet elemei: kocsi ára (régi beszámítási ára), fenntartási költség, szervizellátottság, aklatrészellátottság, fogyasztás, sarcok komfort, aktív ill. passzív biztonsági elemek, megbízhatóság - a másik oldal pedig hogy messziről jött ember vagyok, sok km., korlátozottan rátermett tömegközlekedés. Tehát napi használatban lévő sokat futó autóm van. Használt autó, főleg sokéves nagyobb valószínűséggel és többet hagy cserben, sokkal többet kell szervizbe hordani (magam nem értek az autószereléshez), ami rohangálás, utánjárás és/vagy lehúzás, nem tudok napokat várni a kocsimra. ha már környezettudat, euro4-es autó, kizárólag kénmentes benzint használok. Öreg autó az én km-emmel sokkal többet pöfög. Lehet körberöhögni, nekem ez is szempont volt.

Megvettem azt az autót, ami ezeknek a kivánalmaknak megfelel, és használom. A fél- egyéves autók nekem gyanusak. Vagy tesztautó volt ütve/vágva, vagy lizingből visszavett, nyilván erőforrások fogyása okán nem rendesen szervizelve, vagy visszatekert km-óra, ismerős régebbi munkahelyén több nagy márkaszerviznek gyártottak szervizkönyveket, fiatal svájci és német 1 év körüli eredetoleg bérautókhoz, kevesebb bejegyzéssel.

Nyilván, ha Pesten laknék szarnék az autózásra, angol haver folyton körberöhög, hogy kocsival járok. Na ja, kilép a munkahelyéről, tol egy stouth-ot, felül a vonatra, az időből tudja hol tart, és nem streszeli magát a többi tahó közlekedő okán.

Higgyétek el, a pazarlás mifelénk is bűn.
És sztem az is fontos szempont, hogy nem az 1959-es NSZK-ban élünk, és egyszerűen az átlagember nem bízhat a hosszútávú egyenletes konjunktúrában, ami lehetővé tenné, h évtizedekre eladósodhasson.
zs? erről van szó. gondolom a cikkben sem véletlenül szerepelt a megszorítás szó, csak hogy kicsit aktuálisabb (nem lerágott csont?) dolgok felé vegyük az irányt a legújabb gps-es mercinkkel
Én értem Árpádot.
A hitelre való vásárlás az csak a jelenség, a hiba a fejekben van, és asszem erőteljesen összeköthető a tanulatlansággal.
Nem nagyon értitek mire akartam kilyukadni, de valószínűleg én fogalmaztam rosszul.
Én azt mondom, hogy mindenkinek szíve joga úgy elbaszni az életét, ahogy akarja. Lehet hülyézni őket, persze, azok is, remélheted, hogy te soha nem kerülsz abba a helyzetbe, hogy valamit nagyon szeretnél (mindegy hogy sznobizmusból, vagy bármi más okból), és csak hitelre tudod megvenni. Nehogy arcon köpd magad véletlenül. Bár mindenkinek van saját véleménye és ki ki vérmérséklete szerint mondja el. Szerintem nincs jó meg rossz válasz.
A plazmatévé a jelen apró kis kőoroszlánja a kerítés tetejére. Valammi extragagyista giccs-sznobizmus. Na, annak a törtlesztésébe belebukni, az a móka (termmészetesen senki kárán nem nevetünk), de az autó legyen más kategória. sztem.
a különbség a gyakorlat és az elmélet között... hogy van két kurvánk.
Más egy használt, német-holland céges, és más egy használt, behozott, totálkárból ujraélesztett visszapörgetett, stb...
A nagyobb bajt nem itt látom. Olvasgassatok autós site-okat, ahol is a céges ML-el bejáró nagytudású megmondja, hogy a praktikus városi kiskocsit, csak a buzik szerethetik. Ettől a pillanattól magára valamit adó MAGUKFAJTA ember nem veszi meg.
A Smartok, vagy kis, kéthengeres Subaruk, Nissanok csak olyan liberális országokban mennek mint Hollandia,Olaszország,Franciaország.
Nálunk, vagy buzi vagy, vagy hülye. Választhatsz!
Árpád!

A cikk lényegét nem vitatva, -pazarlás,idiotizmus hegyek- a mobilok ekézése így marhaság.

Egy rekesz sörbe fogadom, néhány év múlva te is a lenézett mobilkameráddal fogsz kattintgatni a nyaralások idején.

Le vagy maradva a technikai fejlődésről néhány évvel Árpád!! De a határozottságod töretlen. :)
User:

én értem. De mondok egy másikat, hogy Te is értsd. Megveszi a barom a plazmatévét, valami történik, és nincs lóvéja kifizetni az emeletes házban a közös költséget, vagyis a maradék lakók kénytelenségből összedobják.
Na? Belemász
hatok az illető képibe egy vascsővel?
lac1: világos, én is így gondolom.

tistedur:
Tegyük fel, pénzem mint a szar, jótékony célra is adakoztam százmilliót tavaly, namost akkor kilónként hány forinttól nem pazarlás egy felvágott a cicámnak?
Smart, ez a magatartáskultúra is honi találmány. Külföldön ill. ismerősöknél nem találkoztam vele. De, hogy már pár buzi ossza a mércét (a nagyarcúak)!
lac1

ebben az esetben belemászhatsz ;-)
Mondok én nektek megint jót.
Menjetek el akármelyik bevásárlóközpontba. Álljatok oda a pénztárhoz, és nézzétek meg, hogy miket vásárolnak az emberek, majdhogynem kivétel nélkül. Amiket én figyelek, amikor arravet a sorsom, mindig azt látom (holott nem ismerem az embereket) hogy biztosan van a kosárban, amire nincs szükségük. És ezt az életkorom diktálja, meg az, amit az Árpád is állít a plazmatévéjével.
user:

én pl. semmit nem szeretnék annyira, hogy utána hónapokig-évekig fizessem, és végül másfélszeres-többszörös áron legyen az enyém.

Fogyasztani nem kötelező.
Én meg azt beszéltem otthon Nejjel, hogy ha idén valamit venni kell (tévé, autó, hűtő, satöbbi), első körben apróhirdetésben keresünk az "alig használt", "még garanciás", "áron alul", "sürgősen eladó" meg hasonló szövegekre, magyarán ha lehet, hasznot húzunk a konzumidiotizmusból... :-)
SzaboZsee:

én ezt előbb mondtam. Az uzsora is cool...

Persze ez vicc volt. ;-)
/tmp!
a sonka akkor is pazarlás-a párizsi belefér :)
de gondolom érted,hogy mire akartam utalni :)
Gyerekek, nekünk cca 17 éve van lehetőségünk élni a Nagy Nyugati Vívmányokkal. Sztem természetes, hogy úgy szabadultunk rá a videólejátszóra meg a VW-re, meg mindenre, mint a kiéheztetett kutyakölkök. Habzsolunk, minden kell, eccerűen nem létezik, hogy lemaradjunk. És idenekem 1-2 plazamtévé, meg idenekem új Passat.És gondolkodni nem fogunk, majd csak a kopejkákon, melyik menjen kajára, melyik meg lízingdíj... Nagyapáméknak is azonnal meg kellett venni a Tavriát, csak mert előző nap a szomszéd haazaállított a zsír új Samarával... Így megy ez... :)
Amúgy a Pr...dent-szerű cégek működése is érdekes kérdéseket vet fel.
THM 242-437%. Én aztat mondom, hogy HE?

S még mindig van ügyfelük...
Merje még vki azt mondani, hogy nincsenek hülye adósok. ;)
user, nem hiszem, hogy álszent lennék. valahol már leírtam.: Munkámból kifolyólag sokdzor találkozom olyan esetekkel, amikor - az adott adós jövedelmi viszonyaihoz mérten luxusvásárlások miatt eladósodnak. (A plazma nem önmagában luxus, hanem akkor, ha nem tudja fizetni valaki a részleteit egy 3 hónapos betegállomány után...) Állítom: az adósok az esetek 90 %-ban egyszercsak elkezdenek nem fizetni (lapítanak) majd ha elviszik az autójukat, jön a végrehajtó, stb. elkezdődig a rinyálás: "Mibő' fizessek, kéggyerekem van, betegaférjem, mindigaszegínyebertbáncsák..." Na ez az álszent szarházi viselkedés. Még egszer: szinte soha nem kérnek halasztást, átütemezést maguktól, csak nyüszíteni tudnak.
Szeretnék egy komolyabb fényképezőgépet (ez is a hobbim) de inkább várok, hiszen az ár lefelé megy, s addig a régi kicsivel próbálok meg jó felvételeket készíteni. Ebben nem tudom, mi az álszentség...
Brigával odapörkölni a dugóban agybajozó autósoknak meg poén... És óccsó, gyors, stb...
JuliaNervosa:

ott a pont
Árpád!
Már csak ezért is regisztráltam.:-)
Most cserélem le másfél éves, használtan vett autómat újra. Hogy miért? Nincs több pénzem, mint egy éve, csak normálisan keresek. DE: a használt autók THM-je sokkal több (nekem most pl 14%), mint az újaké (3%). Egyszerűen ugyanannyiért inkább újban ülök, mint használtban, ha már nem kerül semmibe (mert nem kerül, beszámítás, stb). Magamtól évekbe tellene, amíg egy ilyen autót megvehetnék, hiába spórolok (nem drága kocsi, kb 3M).
Most akkor konzumidióta vagyok?
A mobilkérdésben egyetértek, én is megelégszem a sima, egyszerű telefonnal (képzeld, olyan régi, hogy még kamera sincs benne).
Júlia:

pontosan most derül ki, hogy ki használja az eszét, és ki nem. Azért meg megjelentek az eddig "tiltott" dolgok, az nem azt jelenti, hogy...
Érdekes módon, a nyugati munkamorál, rend és tisztaság az ennyire nem kapós életvitel...
Közhelyesen azt szokták mondani, hogy a kommunizmus azért bukott meg, mert a jónépek (és vezetőik) fogyasztani akartak.

Hát most fogyaszthatnak. Hitelre. Haha
Pókember:
én meg kivettem az autóm árát (anno) a zsbemből, fullban kicsöngettem, és a sok hülyén meg röhögök.
A sógor is: felvette felújításra a hitelt, lecserélte a tetőt, meg kifestetett, a 4,2 misiből 20 év alatt 35000/hóból mennyi is lesz? A duplája? Mondtam is neki, elég nagy hülye vagy.
Most meg elválna, csak hát a hiteles kecótól nehéz megszabadulni...
Egyébként mielőtt Angliával példálóztok, érdemes megnézni az eladósodottsági mutatókat és az egy főre jutó hitelkártyák számát...érdekes az adat. Ott már réges-rég eladósodott a többség.
A hozzászólások nagyrészéből úgy tűnik, hogy aki hitelt vesz fel, az idióta, meg előbb utóbb úgyse tudja majd fizetni. Miért? Biztos az adósoknak nem csak a 10%-a fizet normálisan, különben már egy kanyi hitelt sem adna senki. Aki ki tudja perkálni, mér ne vegyen már fel hitelt? És nem feltétlenül kell 400%-ra, lehet normális thm-mel is, sőt, 0 thm-re is.
A hozzászólások nagyrészéből úgy tűnik, hogy aki hitelt vesz fel, az idióta, meg előbb utóbb úgyse tudja majd fizetni. Miért? Biztos az adósoknak nem csak a 10%-a fizet normálisan, különben már egy kanyi hitelt sem adna senki. Aki ki tudja perkálni, mér ne vegyen már fel hitelt? És nem feltétlenül kell 400%-ra, lehet normális thm-mel is, sőt, 0 thm-re is.
Asmo: csak ott van mögötte tőke, megtakarítás és melóbiztonság.

lac1: nyugati munkamorál? He? Miről beszélünk? Nem véletlen, hogy kapósak a keleti melósok nyugaton... Már persze nem Le Pen és tsai, hanem a cégek körében.
Asmo:

ez igaz, de azt is érdemes megnézni, h a törlesztés a jövedelem mekkora hányadát viszi el.

Pont ez a bajom a nyakló nélküli lakáshitel-felvétellel.
Angliával én példálództam, mindenesetre itthon én is azt látom, amit valaki említett: felesleges dolgokkal csurig töltött bevásárlókocsik, feleslegesen megvásárolt műszaki cikkek, stb. Persze valószínű, ezek az emberek sohasem fogják olvasni Tim Kassel könyvét. (Ami persze nem szentírás, de gondolkozni lehet rajt', sok értékes gondolat van benne.)
Upor, hát igen. A sok kis mocsok perverz lakni akar valahol, nem jó nekik az anyai ház, oszt hitelt vesznek fel nyakló nélkül. Ahejett, hogy anyu szoknyáján spórolna, inkább lakik külön addig is. Én sem értem.
upor

Valahol annak is laknia kell, aki nem tud zsebből kifizetni 8-12 milliót.
Lac1,

teljesen igazad van.
Nekem is van hitelem, dolgozom le erőből, van amikor nagyon kell; de nem plazmatévét vettem ám belőle... ;)
Vadász: abérük miatt kapósak. Persze ott sem mindenki Sztahanov unokája és is tudom.
Nekünk egymás után kétszer is volt kb 500ezerért vett üzletkötők által széthajtott(!) 3-4éves 1.3as Ford Escortunk 200ezer kmrel, ami belülről kulturált állapotban volt, soha egyikkel sem volt semmi különösebb baj, csak vagy 2x valami lényegtelen apróság, a mérete elfogadható volt, a fogyasztása szintén. De még ha el is romlott volna és rá kellett volna költeni pár 100 rugót évek alatt, azt sem úgy kell ám nézni, hogy az értékének ennyi, meg annyi része, hanem úgy, hogy évi kb 1-200ezerben volt az autó, ha az eladáskor kapott árat kivonjuk a vételár+szervízköltségből. És akárhogy is nézem, nem nyújtott annyival kevesebbett a 2 Escort az utánuk vett 4,5milliós Focusnál, mint amennyivel kevesebbe került.

Szeressük mi is az új autót, a mostani Mazda6ot is, de be kell látni, hogy kurvára nem ér ennyit az egész. Csak hát tetszik, meg kényelmes, meg új, büszke rá a hülye ember, mert ilyen a természete. De könyörgöm, a plazmatvvel jön itt mindenki, oszt azt 10 évre veszi az ember, évi szaros 30-40ezerről van szó, nem évi 1millióról, mint egy közepes új autónál.

Szóval én azt mondom, hogy jó az új autó, meg is veszem, de be kell látni, normál átlagembernek, ennél nagyobb pénzszórás egyszerűen nem létezik :)
És igen! A lakáshitel.
Foglaljuk össze a lényeget: aki új autót vesz pazarló, urizáló konzumbunkó, a plazmatévé és a kamerás mobil pedig egyenesen az ördög mûve.

És általában, aki hitelt vesz fel nem sikeres ember.

Na ja.
Lakni kell. Akkor pedig, ha nincs lottó ötös, gazdag szülő, örökség, vagy valami olyat nem csinálsz amitől piszok gazdag vagy, hitel kell.
Mi 10 évre vállaltuk és félidőben vagyunk. Még nem rakott ki minket a bank az utcára, perkáljuk rendesen :(
Kedves Jólia, én tévén elvétva az ismeretterjesztőket nézem, meg néha a hírtzv-t. A jó kis 53cm-es Samsungon.
Hangfalamat magam csináltam, ám ha jobban belegondolok, amennyit kisérleteztem vele, egy gyári lehet, hogy olcsóbb lenne.
Tényleg van ember, aki elhiszi, hogy létezik a 0% THM?
lac1: örülök, hogy neked ilyen jól megy, nekem sosem volt a zsebemben egyszerre ennyi pénz.:-)
A 3% THM egyébként annyira alacsony, hogy talán még ha lekötök ennyi pénzt, akkor is többet keresek a dolgon, mintha kicsöngetném az árat.
Magyarán: nyilván, aki NEM teheti meg, az ne vegyen fel hitelt, kivagyiságból, ez mindenre vonatkozik egyébként. Csak azt szerettem volna megmutatni a példámon át, hogy bizony, van, aki megteheti, hogy hitelt fizet, és mégsem hülye.
Vászka,
kihagytad az albérletben élőket. ;)
Eheheh... én már kicsöngettem a lakáshitelt. Csak én akkor abban az időben kb 10-12 ezer körül kihoztam a négyzetméterér.
Kezd a dolog átmenni ojan családi körös erre nekünk nincs igényünk kérembe.

Na. Akik hisznek a rekláámoknak, meg a kedvező hitelről szóló reklámoknak, azok gondolom a gázártámogatást sem tudták kitölteni rendesen.
és Hányan álltak sorba az utolsó napon? Pedig mennyi-mennyi idejük lett volna rá.
Hát ezek a hülyék.
Virág et.

Igazad van, de mégis az a benyomásom, hogy nagyon sokan túl nagy és felesleges terhet vállalnak a lakáshitellel. Bérelt lakásban is lehet lakni, csak ugye hát az nem saját.

Másrészt félő, hogy a magyar foglalkoztatás labilitása miatt sokan nehéz helyzetbe fognak kerülni.
Hiába, no, el kell vinnem a pulyát edzésre. A fullosan kifizetett Toyotámmal.
Faxomba...
Lac1,

nahát, sztem ugyan olyan tévénk van. ;)
Ha már valaki leírta előttem akkor ezer bocsánat!Azért vettem új autót,már nem is egyszer mert a használt autót bizony szerelni javítani finomítgatni kell!Ez még nem is lenne akkora baj de Magyarországon normális,becsületes autószerelőt aki nem a következő átkúrandó birkát látja benned,nem lehet találni!Pont!Mióta 9-éve új autózásra adtam a fejem gyakorlatilag 9-évet vissza is fiatalodtam!Nincs a küzdelem a tahókkal,hogy de kicseréltem,de nem cserélted ki és hasonlók!Nem beszélve arról a nyugalomról ami elönt,amikor tudod,ha valahová elindultál akkor oda is érsz nagy valószínűséggel.Tisztelem és becsülöm az olyan embereket akik meg tudják javítani saját kocsijukat!Óriási előny a mai világba!Néhány munkatársam gyakorlatilag a pezsgős dugó drótjából főtengelyt hegeszt,én sajnos nem vagyok ilyen!Egyébként az utolsó mi autónkat sikerült olyan konstrukcióban megvásárolnom,hogy 6-év alatt 110-ezer FT-ot kell pluszban kifizetnem!A nyugalmam bőven megér ennyit!
Egyébként a cikk zseniális!
upor

Szerintem meg a lakásbérlés a luxus. Persze nem a főbérlős békásmegyeri panel, hanem a belvárosi soknégyzetméteres, esetleg a budai csendes, panorámás.

Sokszor több a bérleti díj (Bpen), mint amennyi a havi törlesztő lenne. És akkor a sajátod fizeted, nem mást gazdagítasz.
Az is vicces, amikor az ember mindenféle hitel nélkül akar új autót venni. Valósággal fel van háborodva a kereskedő. "De hát mindenki hitelre veszi. Így 600 ezerrel drágábban(!) tudom csak adni."
Miféle kretén rendszer az, ahol a készpénzért vett termék drágább, mint ha hitelre adnák...
Johnny Web:
Olyan, amelyikben a bank dotálja a kereskedőt, ha az a hitelét eladja... Nem kicsi pénzt kap a kereskedő a banktól.
Azon tűnődöm magamban csendesen, ha beköszöntene a pazarlástól mentes új világ, honnan a fenéből lesz használt autó.
Jobban megéri egyévesen... Majd a kereskedőnél eláll egy-másfél évet, vagy hogy?
Bosszant engem, ez az álpuritán hozzáállás...
vale72: ott a pont.
Én is mi autónkat hajtok, az legalább egyben van. És a szereléshez én sem értek, bár értenék.
Nekem 6 év alatt 220ezerbe van a hitel, ennyit megér a nyugalom.
Szerencsére nekem más tv-m van, mint lac1éknek...;-)
Pókember, csak nem egy kápéért vett plazma? :)
Virág et.

OK, ezt így általánosságban tlg nem lehet eldönteni.

Másrészt a hitelmánia fellendítette az lakáspiacot, ráadásul csomóan saját lakáshoz jutottak. Ez mind szép.

Azért azt szögezzük le, hogy használt autót nem feltétlenül csak a csórók vesznek. Lehetnek más indokok is.
upor

A lakáspiac-lufi lassan kezd kidurrani. Ha nem durrant már ki. Szerintem fogunk mi még bolyongani sok üresen álló újépítésű háztömb között.
én egy régi bogárhátú trabantot szeretnék..emlékszik még rá valaki?
Julia: nem, de ha vennék, inkább kp-ért.:-)
A plazmát félteném a lac1től.:-) Nem menne rajta a hírtv ugyanis.
Virág et.!
már most lehet bolyongani..:(
könyörgöm,mondja meg valaki,hogy akkor micsinájak,vegyek részletre újat,vagy használtat??
mert nálunk ez pont most esedékes
ja,és lesz egy qrvajó állapotban lévő 21 éves 320-as mazdám eladó
Virág et.

Sebaj, ez legyen az ingatlanfejlesztők problémája :-)
A mobiltelefonok gagyisodása engem is eléggé idegesít; a funkciók felét se használom, pedig az enyém már vagy ötéves, és kamera sincs benne. Pl. azért is nem akarom lecserélni, mert ilyent nem kapnék, egy csomó szarral telezsúfolt izé meg nem kellene.
De mondok még mást is. Nagymamámnak akartunk venni egyszerű mobilt, hogy ha baj történik, tudjon segítséget hívni. Külhonban lett volna, egy ún. háromgombos kis ketyere, itthon nyúztam egy kicsit a T mobilszolgáltatókat, hogy nem akarják-e felvenni a készletbe, de szartak rá, az nekik nem üzlet, az olcsó mobil.
Aki szerint meg hasznos itt-ott a kamerás mobil, miért nem hord magával egy digitkamerát? Alig nagyobbak már, mint egy mobil. Az enyém elég nagy méret, de mivel imádok fotózni többnyire nálam van.
Pókember....
Lehet, ezért nincs nekem sem plazmám...?! :)
second: :))) hogy ez miért nem nekem jutott eszembe...
Quixilver:

az durva, hogy ezt az autógyárak nagyban csinálják. Mi más értelme van az egy-két évenkénti modellfrissítésnek az eladások növelésén túl? Semmi. Persze erről ők nem tehetnek, mert ők profitra játszanak. Itt jön a vásárló, hogy aszongya: OK, de nem fogom kétévente lecserélni a járgányt.
TWÁ> Miért pont a mobilt pécézed ki? Annyi minden fölösleges bigyónk van... Nem szoktál te ennyire antikapitalista lenni, mivan veled, na, józanodj visszanekem:):)
Uraim értem miről beszéltek.
Igazából az ember magát győzi meg a vásárláskor, azokkal pl azokkal az érvekkel amiket ide is leírtatok. Nem ellenzem az új autó vásárlást, és számomra van egy érték hatás is ami felett egyenlőre nem is tervezek autót, bár megengedhetném - ergo lenne rá keretem, de minek is??

Új autó nem romlik el, stb....hát ezzel nem vagyok egy véleményen, még ha garanciában javítják is. Persze a kopó alkatrészekre nem áll a gari és valljuk be ritkán lesz hengerfejes egy 1-3 éves autó (autórol beszélek:)). Én úgy gondolom az új autónál pontosan a garanciát fizeted meg (milyengaranciátis?), de mellette a szervizelés úgyanannyi, mintha egy jó állapotú használtra költenéd (vagy több). És akkor itt jön az érték vesztés a képbe, stb.

Az, hogy benzines / dízel, fogyasztás sz ugyanolyan fontos, vagy felesleges pénzkidobás. Van aki gondolom azért vesz dízelt drágábban mert kevesebbet eszik, de persze évente ha 10e kilómétert megy akkor már elzsibbad a karja.
Gyerekek, az ősembereknek bejó is volt! Na, gyerekek, nem szapuljuk a technikát, mert attól érzitek magatokat ilyen szuperül, elég ebből, hajrá kapitalizmus, hajrá fényképezőstelefon (amit fölöslegesnek tartok, hiszen kurvaszar képeket lehet vele csinálni, meg baszottdrága is, szal egy ideig tuti, h nem lesz, de istenem, előbb-utóbb a telón is bizti nagyontuti kamerák lesznek, ésakkor nem kell 2 készüléket hordanod magadnál, barátaim, bízzatok a tudósokban, olyan szupcsimupcsi móbájlokat találnak fel nekünk, hogy tyűűűha, csak várjátok ki a végét. Eleinte kissé homályos kép, de pár év múlva már küldhetitek is be a mesterműveket a World Press-re).
Már most is van tuti mobil, sőt a 3g-n már tv-t is lehet nézni. Mondjuk nem mondom egy akciófilm még kicsit darabos, de pl. a híradó tökéletesen nézhető. És biztos nem kell már sok ahhoz, hogy teljesen jó minőségben látható legyen. Más kérdés az ára.
xuf:

önmgában a mütyürökkel semmi gond, a probléma csak az, hogy azt hisszük, szükségünk van rájuk :-)
Árpád!Elszaladt melletted a világ,nem rég olvastam,hogy vannak olyan mobilok melyeknek extrém erős a rezgőüzemmódja.A nők körében rendkívül népszerű.
angliában de leginkább londonban az őrülten magas árak miatt a fiatal generácó mind bérli a lakását, semmi esélye hogy saját lakáshoz jusson, szóval ott sem rózsás a helyzet, lehet hogy vmi skandináv orszába kellett volna születni.

amugy az is hülyén tud mutatni hogy valaki csak azért ellenzi ezt az egész konzumtársadalmat mert nincs pénze dolgokra, vagy megforditva hogy akinek már megvan a szép kis vagyon sokszor magasról ejt a fogyasztásellenességre, költ és kész.
molaris:

valszeg az iPodra csatlakoztatható vibrátort nem tudják felülmúlni...:-)
Árpád ez a semmiképpen ne legyen kamera a mobilon ez már szintén sznobizmus..:) csak a másik véglet az intellektuel/bölcsész v antisznob sznobizmus v biszbuszbasz.

egyébként a legújabbakon már jobb a kamera mint amit 2 éve digi fényképezőgépben kaptál. amúgy tényleg nem létszükséglet, de sokszor adódhat olyan helyzet h ezt most lefényképezném, ha lenne nálam (kirándulás házibuli, kimitakar etc.)

egyébként egyetértek a cikk mondanivalójával..
egyébként egyébként egyébként
Na azért nem vagyok a kütyük szakértője,mi a franc az az iPod?
Upor,

khömm.... van olyan..,? ;)
CrL:
önmagában, hogy vki rendelkezik lakással, vagy bérli, semmit sem jelent.
Londonban az átlagbérekhez viszonyítva nincsenek elszállva a lakásbérleti árak.

Itt viszont simán kifizeted a béred felét-negyedét csak a lakásra. S akkor még nincs a rezsi sem rendezve.

Én nem ragaszkodom a saját lakáshoz, csak momentán az olcsóbb lenne, mint bérelni. S ez ciki. Csak sajna semmi önerőm nincs. Ez a másik ciki. :D
Én azt gondolom, hogy új autót venni, csak annak érdemes, aki olyan jól áll, hogy a pénz nem számít. Átlag kb 1 milliót bukik az illető egy év alatt. A hitel kérdésében vitatkoznék, mert azért nem mindenki felelőtlen hülye, aki hitelt vesz fel, és azért vagyunk egy páran, akik tudjuk mit takar a THM. Nem vagyok túl jól eleresztve, de tudunk a használt, de számunkra új autóért, /5 évesen vettük/ havi 30ezer ft- kifizetni, és azért még van mit ennünk is, sőt ruhánk is van. Viszont, havi 30_ért élvezzük az autónkat, mint viszonylag nagycsaládosok, de ezért az összegért, nem tudom hány évet kellett volna várni, mire összegyűjtjük a pénzt, és gyalogolunk cipekszünk, és villamosozunk a beteg gyerekkel, mondván: Mi nem veszünk fel hitelt! Ez röhejes lenne így. Persze, van mindenen kockázat. Ismerek olyan családot, ahol a családfő váratlanul rokkant lett, és bizony ugrott a ház, a kocsi, és minden. Ez előfordul, de hát az az ominózus tégla is ott van a fejünk felett...Kedves Árpi! mi kb egy korosztály vagyunk, és a mi tini időnkben nem volt ékszeres mobil, de volt sok más, amit az előttünk járó generáció idegesítőnek, röhejesnek tartott. Ez van. A kamasz gyerekeim szemével, bizony én is másképp nézem a világot, mert a jobb az ő látásukon keresztül érteni őket, mint kinevetni, és siránkozni, miért is távolodtak el! Jó lenne, ha amikor kirepülnek nem csak azon a fránya mobilon hallanám őket, hanem el is jönnének hozzám, mert érdemes...!!
jah, az az igazi sznobság, ipodra köthető vibri!

én is dumcsiztam a barinőmmel, hogy
-neked milyen vibrid van?
-milyen lenne? 2gigás Ipodos
pff
JuliaN,

van bezony, többféle is, de nem linkelem be mert off és reklám lenne
Na, könnyes búcsú, csomagolok.

Éreztem én, nem sokkal a kamu komment után, hogy itt nincs mese, menni kell. Elkúrtam, hát lemondok.

Vannak ennek elvi, meg nagyon is gyakorlati okai. Elvileg ugye nem szép dolog, a nem szép dolog. Morvai Krisztina hülye, de ezt én már nem mondhatom ki. Nem baj, kimondja más. Ettől még a megtévesztettektől elnézést, különösen swen-től.

A gyakorlati ok pedig, hogy ezután minden kamu kommentre, vagy direkt hülyére majd rá lesz húzva, hogy na persze, Various írja, hehe. Pedig nem. Bencsik sem én voltam, meg palostrend sem, de nem akarom bizonygatni, mert nem érdemes. Egy ilyen komment elég ahhoz, hogy menjek, meg is teszem.

Elvégre nem Gergényi vagyok, hanem Various.
upor,

0% kezdőrészlettel van? és rücskös ájpoddal? kéne...
Ó, megtalálom én, csak a boot kellett, köszi. ;)

Remélem, 0%-os THM-mel, önerő nélkül elvihetem. Ja, újat. :)
Árpád, a szívemből szóltál...
Istenem, hol van itt a fenntarthatóság?!?
intifan, JuliaN:

lol
Epton. Nem értünk egyet.

A kocsi alapvetően (persze van kivétel) fogyó-kopó eszköz. Vannak gyakrabban és vannak ritkábban cserélendő alkatrészek. PL. fékbetétet, izzókat gyakrabban cseréltetek, de lengéscsillapítókat, gumigarnitúrákat, sok más kifáradó, kikopó elektronyos motorokatl lényegesen ritkábban. Így eljöhet az a nap, amikor a juzer nem akarja kocsija árának felét-harmadát visszaforgatni, mikor nem lesz tőle szervizköltséggel. Persze, lehet felhozni a bontóból olcsórt karbantartott sok futó autót, de azok nyilván más szempontrendszer szerint üzemelnek.

Persze a vasárnapi takarékos bevásárlás más autót igényel, mint a mindennapi használat. Az új autónál nem csak garanciát veszel, hanem üzemelő infrastruktúrát, és megbízhatóságot.
Na"intfan"még rá is tesz,ne hagyjatok már hülyén meghalni!Tessék engem jól felvilágosítani.
intifan, egy francot sznobizmus, az a sznobizmus, hogy legyen rajta fényképező meg 3g meg wap, meg gps, gprs, ipod meg msn, icq, skype meg mindenlófasz. Na. A telefon az telefon legyen. Még brillek se kellenek rá sőt tarsolylemez sem. :-)
én 4 hónapos autót vettem, jobban jártam, mintha újonnan vettem volna ugyanazt. igaz, így is 2,5 misi volt és törlesztem még 3 évig havi 36-tal, de szerencsém van (remélem nem vágnak ki a melóból) és megtehetem. nem akartam használtat venni, nem akartam 10 év múlva vakarni a fejem, hogy hoppá, öreg a vas, szarakodik, el kék adni.
Cs-Sz-V,

hehe, sztem az cikibb hogy bérelni drágább itthon lakást, az hogy nincs rá önerőd, hát az sokszor szabadon választott ;-]

igen, igaz hogy londonban átlagbérhez képest kifizethetőbbek a lakbérek, csak azért irtam hogy ott örülnek ha bérlaknak vhol nem akarnak feltétlen saját lakáshoz jutni és belemenni mindenféle lakáshitelekbe.
molaris,
én se vagyok egy nagy ász, majd legfőbb kijavítanak. Az ipod ha igaz az apple cég mp3 lejátszója.
De hogy ehhez hogy jön a vibrátor....
Itt Zuzut tudnám idézni: az egész azzal az óvszergyárral kezdődött!
Gabor:

tíz év múlva úgyis le kell cserélned, a mai jószágoknak elég rövid az élettartama...
TWÁ: Bp-en nem lehet biciklizni.

Na ebben kurvára igazad van, Árpád! Csak a megoldás szerintem nem az lenne, hogy felejtsük el a biciklit, hanem az autósok tanuljanak meg normálisan közlekedni.

Mert egy jelentős részüknek inkább háztartást kéne vezetniük gépkocsi helyett...
"Quicksilver"-ezt milyen nyelven írtad?Ugyanis egy szót sem értek belőle.No nem igaz mert a gps-t ismerem,de az meg mért kell a telefonáláshoz,vagy az egy extra a szőke nőknek?
blondie: ugyanez igaz a biciklistákra is, én mondom, gyakorló futrinka. :D
Ha már általánosítunk. ;)
Classic, az első év a legnagyobb bukta, az igaz. De mikor el akarod adni 5-6-8 évesen, értéknövelő tényező lesz a dokumentált, bizonyítható előélet, és az tulajdonosook száma (1).

Egyébként a használt fanok legnagyobb érve a sokat veszt az értékéből szöveg. Pont az érdekel legkevésbé, nem azért vesz a júzer újautót, hogy fél év mulva eladja.
molaris: google a te barátod
baszki, csoda-szarvas-vadász, téged hány biciklis próbált már meg leszorítani az úttestről és nekipréselni egy parkoló autónak? :-O
blondie!
hát engem már jónéhány biciklis megpróbált..pedig a járdán közlekedtem jó gyalogoshoz illőn
Molaris: www.apple.hu

Minden közlekedő egymásnak farkasa. Szar ügy. Gyalogos-bicajos-autós-furgonos-buszos-kamionos mindenki mindenki elle. Rühellek itthon vezetni. Sosem értettem ezeket a klubosodásokat.
Nem mondom, hogy mi minden esetben szabályosak vagyunk. De olyat nem láttam még, hogy egy biciklis hajtott volna be menetiránnyal szemben az autóútra és szorította volna le az ottlévőket.
Meg olyat sem, hogy valaki az ott parkoló bicikliktől ne tudta volna használni az autóutat.
blondie

Vannak olyan keskeny utak, ahová tényleg nem túl okos dolog a biciklisnek bemerészkednie. Soha nem értettem pl. mi a fenének tekernek emberek a Nagykörúton.
blondie: olyan kéthavonta próbál meg elgázolni biciklista. Átlagban. Mer' basznak figyelni a gyalogosokra pl. az Árpád hídnál. A másik kedvencem, amikor a Thököly úton 50-el kerülgetik a gyalogosokat a _járdán_. Bár ez a ritkább.
Bár kicsit félrement a téma, de amúgy engem a Ráday-ban, ami egyirányú ugyi, már kétszer ütött el majdnem biciklis. Mondjuk ugyanaz. Lehet legközelebb lökök rajt egyet, hátha megtanulja a kreszt.
További szép napot, jó hétvégét!
Persze azt a gyalogost is nagyon kamázom, aki úgy gondolja, hogy az a sárga bicikli csak dísznek van felfestve, sza nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni...

Bár az valóban csoda szar, hogy az ember gyakran nem mer az úttesten közlekedni, és ezért inkább a járdát választja (ahol aztán kölcsönösen halálra idegesítjük egymást a gyalogosokkal). A megoldás persze a normális bicikliút lenne...
hogyaszongya

"... jó hétvégét!"

Csütörtökön?
blondie: van hülye autós, ugyanannyi hülye biciklis, ugyanannyi hülye gyalogos. Ennyi.
Én speciel figyelek. Mások sajnos nem.

Hidd el, hogy nem a kerékpárutat nézem járdának, kedves.
Álmodik a nyomor : )
Badarságokat hordtok össze. Mikor státuszszimb. manapság a kamerás mobil? Tényleg jó dolog néha. Ez legyen a mobilban, HSPDAEKDJNXY v2.0 technológia meg ne. Mert a faszért tudja a mobil, ha a szolgáltató nem támogatja, vagy irreálisan drágán.


elhiszem, kedves : ), nem is rólad beszéltem.

(Konkrétan a Parlament körüli (turista)csoportok jártak a fejemben, mert én arra járok a leggyakrabban...)
Virág et.
én már holnap nem dolgozom, úgyhogy ezért :)
Először megköszönöm azt a feltétlen bizalmat, amit a bicajosok éreztetnek velem a városban folyamatosan, igyekszem meghálálni.

Nekem van rangsorom bicajos témában.

Legjobban a sportembereket utálom, ráadásul többnyire bandáznak, de ketten is minig egymás mellett. Autóúton bunkóság a többieket feltartani, főleg hétvégén szar kerülgetni őket, ráadásul lakóhelyem környékkén majdnem végig van bicikliút, csak az nekik megalázó. Ráadásul neonszínekben rikító pantomimes ruhában járnak, amit külön rühellek. Az külön balhé, mikor lepukkan furgon araszolva kiséri őket. Ill. azokat.

Azután jönnek a városi selát-sehall rasztafarik. Ez annyira terhelt téma, hogy ezt most hagyom is.

A telefonozó, KRESZT leszaró, vólkmenező futik a következők a listámon. Néha qrva nehéz 360 fokban figyelni rájuk.

A gyereket szállítós bölcsészek holtversenyben a futikkal, szintén sehall-selát népség, de még büszke is rá, ráadásul a KRESZ ismerete nekik külön probléma lehet.

A vidéki szükségközlekedőket, meg a kocsmából hazatántortgó, színuszos ívű arcokat nem utálom, csak félek tőlük.
"blondie"-a múltkor egy agyament kerülte meg autóval az Almássy teret,szembe az egyirányúsítással.Vol is csodálkozás!
"Vászka"-köszönöm.
Various, részemről élmény volt. Menned kell, tényleg így etikus.

Egyébként keresem-kutatom, de jól látom, szorgos kezek kiszedték az álmorvai hozzászólást az összes rávonatkozó kommentárral? Eszem megáll, újbeszél, 1984.
fú nagyon prögünk..

quick, én Árpád hozzáállásáról beszéltem hogy semmiképpen ne legyen rajta kamera - az nem trendi tarisznyás körökben..:) ezt neveztem én sznobizmusnak

amúgy meg én is leszrom hogy milyen a mobilom - most vettem újat, de csak azért mert a régi már tényleg meghalt...
Francokat sznobizmus, az a normális.

Mi volt ez az álmorvai sztori? Egyszer nem vagyok egy napig, rögtön rosszalkodtok?
tökkonkrét példám van

van olyan szomszédunk, aki konkrétan azért nem fizet közös költséget, mert az autóra felvett nem kis hitelt törlesztgeti
Varoius kartács tréfálkozott egy elég korrekt beírással Kriszta asszony nevében tegnap este- jól csinálta :P
Quick!
twá csinált egy postot morvairól tegnap,és various pedig írt egy fake kommentet morvai nevében...mivel kiderült az egész twá kivette az ál-morvai hozzászólást és a kommentjeit..
bringaút ügyében meg a barsiné pataki etelkát érdemes basztatni, ő találta ki ezt a „lecsípek egy darabot a járdából valami sárga csíkkal, zat kinevezem kerékpárútnak, aztán verem a mellem, hogy összehoztam 80 kömö kerékpárutat” módszert

broáf
various benickelte magát mint morvai, és azóta erkölcsi válságban van, majd meglátta hogy van olyan vibri aminek mp3 lóg a végén és kiitta a méregpoharat...

egyébként meg azis sznobizmus ha valaki még az árnyékától is fél a sznobizmusnak - de nem rágom tovább..
Egyébként tehetséges beírás volt, sokan elfogadták eredetinek, én is. Most hozzá egy nagyon korrekt búcsúzás: Various 2007.01.11. 16:48:17
Ahol van bringaút, abban sincs sok köszönet. Nem találkoznak. Meg sok helyen olyan okosan csinálták, hogy nem lehet belátni. Adnék én elsőbbséget a kevesebb kerékkel izzító közlekedőnek, de ha nem lehet.

Egyébként meg rengeteg helyen a zebrán gyalogosan átkelni is extrém sport.
Csendben megjegyzem, van! 0% thm.
Max 9 hónapra, amolyan vevőcsalogató fogás a bankok részéről.

Mint a kábszer dílereknél az első adag.
Sok kifutó vagy díler nyakán ragadt autót árultak már 0% THM-el.
Pascal, te komolyan gondolod hogy Various örökre abbahagyja?

én nem, de tévedtem már másban is...
Intifan, új email, új IP, új nick - sose tudod. De a virtuális Various, szegény, ő elment közülünk végleg :-).
Aha, már kapisgálom. Jó lehetett, bár a téma amúgy nem nagyon érdekelt. Csak nem hagyva abba Various...
vászka,

igen pl az andrássy bajcsy kereszteződés az egy ilyen igazi dögölj meg gyalogos kereszteződés - azon én nem érek át gazella lépteimmel...de mindig van egy két veterán kamikáze aki megpróbálja..ashes to ashes
Intifan, ott legalább van lámpa. Vannak sokkal gázosabb helyek.
Ha jól láttam eddig mindössze egyetlen ember (upor) vetette fel azt a - nem elhanyagolható - problémát a hitelekkel kapcsolatban, hogy ugye nem tudhatod előre, vajon öt-tíz év múlva is keresel majd úgy, hogy tudjad fizetni a törlesztéseket. Ebben az országban hosszútávra tervezni igencsak kockázatos mostanság.

Telefont, plazmatv-t meg vegyen mindenki olyat, amilyenre igénye van. Nekem pl. 10 éve van mobilom és még csak a második készüléknél tartok. Az első egy T10-es volt, most meg valami nokia, amit újonnan 10000-ért vettem tavaly. Fényképező meg mp3 nélkül, de rádió van benne, amit soha nem hallgatok. Mégis elvagyok, mert a telefonnal telefonálni szoktam meg SMS-t küldök.
Ja, még valami a 0% THM sokszor havi 1% kezelési költség... anyátok! Mármint annak aki ilyet hirdet.
DSityu az nem lehet, mert a THMbe minden költség beleszámít. A 0 THM azt jelenti nincs költség. Felveszel 1,2 milliót és visszafizetsz 12 x 100ezret. Amire gondolsz az úgynevezett "ingyenhitel", 0% kamattal de kezelési költséggel.

Más kérdés a devizában számolt de forintban folyósított és törlesztett hitel. Itt lehet többet, lehet kevesebbet fizetsz, a forint/deviza arány alakulásával.

Quick: a beírása szerint még akkor swen elmentette az egész postot... :-).
Various, nagyon hasznos volt a kamu hozzászólásod, ne szórj hamut a fejedre. Még örültem is, hogy nem MK írta, így van esély, hogy az egészet nem is olvasta. Nagyon, nagyon sajnáltam őt ezért a kicsiarakás játékért. Kár, hogy nem a másik topikba írtad most ezt, mert így itt off a hozzászólásom, pedig még lett volna mondanivalóm.

Azt azért elmondom, hogy érzékeny ember lehetsz, ha így meg tudtad írni. Van lelked. Köszönöm a hozzászólásod és el ne menj!!!
swen valld be hogy te vagy Baló!:)

egyébként Morvait én is sajnálom, mégha őrültnek is tartom..

nna akkor most mondjátok plz: dá szép lelked vaaaan!
Pont a héten láttam az egyik üzlet kirakatában egy ilyen reklámot. Meglehet, abban igazad van hogy 0% kamat volt kiírva. Bár nekem nagyon a THM rémlik. Holnap ránézek, úgyis arra visz az utam.... Lefotózni nem tudom, nem olyan a mobilom:)
Lehet Budapesten bringázni! Sokan nap mint nap bizonyítják, köztük jómagam is. Koppenhágában éltem 2 évig, ezután itthon tényleg furcsa volt, de ennek is megvan a bája. Rögtön egy dzsippeseket utáló közösségbe kerülsz, akár akaratodon kívül is.

Nem is annyira OFF:
Árpád, legszivesebben a Budapestet lassan tönkretevő önkormányzati rendszer, hosszú távú koncepciók hiánya stb. ügyben anyáznék. Zsidó negyed. "vállalkozók" duna part, tömegközlekedés, 4-es mtró, elővárosi vasút, soroljam még? Mind mind ujságírói feladat. Estleg blogot kíván.
Azért ilyen hülye a világ, mert kiveszett a szeretet. Lassan már boldogsághormon is csak úgy termelődik a szervezetünkben, ha meglepjük magunkat valami anyagi dologgal, legyen az kaja, vagy csoki, vagy autó vagy tévé. Ezt sugallják a reklámok is, nem vagy ember, ha nem fogyasztasz. Költsd a pénzed, akkor is ha nincs és a nép beveszi, hogy a hitel milyen jó neki. Közben meg folynak a perek a bankok félrevezető reklámai ellen.

És csak még rosszabb lesz majd, ha ilyen módszerekkel véljük megtalálni a boldogságot. Oly mindegy, hogy új autó vagy egyéves, ha ahhoz sincs megfelelő anyagi háttér.

És ha használt autót sem tudunk venni, mert végképp tök csórók vagyunk, akkor veszünk egy Ferrero Rochest, bekapunk egyet és közben jól úgy érezzük, gazdagabbak lettünk egy limuzinnal. Vagy az életérzéssel.
nnna ugye milyen jó a kamera..jó egyébként tényleg 20ad rangú kérdés hogy van e rajta - de csomószor tök jól jön - én pl tegnap láttam az ismerősöm kisvizsláját és le is fényképeztem, hogy megmutassam otthon - enélkül sem tört volna össze a napom, de jó volt hogy volt a telefonon...
Intifan, de szép lelked van:-)

Balóról meg Morvairól még valamit, de átviszem a hozzászólást a helyére.
Pataj,

egy cipőben járunk!:) (tiéd is 46os?)

én Londonban szoktam rá a bringázásra és azóta itt is nyomom. Ma is voltam a Jánoshegyen - legjobb (majdnem)..
DSityu:

ha már felemlegetted a megjegyzésemet, ez a dolog egyik vége, a másik az, amire Árpád utal a cikkében: a vásárlónak mérlegelnie kell saját igényeit, teljesítőképességét stb., ha ugyanis az emberek nem vesznek fel hitelt, akkor a bankoknak más módon kell kihelyezni a pénzüket.
Az tlg gázos, - és szerintem - társadalmi szintű kockázatokat is hordoz, h fűfavirág hitelt vesz fel, mert jön a karácsony.

Kérdés marad, h mit csinálnak majd, ha idén ténylegesen beáll a 4%-os reáljövedelem-csökkenés. Megveszi hitelre a nemtommilyenkütyüt, de közben gázártámogatást igényel? Ez meg már milyen ócska prolivirtus?
Eswen: lég baj az, ha ezek tesznek csak boldoggá. Az út elején járhatsz még. (vagy járhat az akire érted)
Általában az emberekre értem, látom, mi folyik a világban. Többesszám első személyt használtam, de csak udvariasságból, magam nem sorolom ide, abszolút másképp gondolkodom, teljesen más az értékrendem.
Hmmm.... a Nokia 3210 a király. Volt az mosógépben, nyári viharban kint a sárban, gyakorlatilag mndennek nekiütve, hóban 2 napig, amikor azt hittem elhagytam, meg még amit csak el lehet képzelni, nem sorolom. Semmi baja, csupán az aksiját kellett cserélni, mert csak 1 napig bírta. Pár éve elcseréltem anyám 3310-esére, mert az is dettó uilyen és jobb az aksija. :-)

Én a tartósságra, a minőségre utazom. Ezért röhögök a sok nyomin, akiknek fél év után tönkremegy a 60k-s mobilja :)

Értelemszerűen nem is vagyok telefonbuzi. Az sem semmi, hogy órákat lehet társalogni arról, hogy kinek milyen mobilja van, volt, lesz, akar. Nálam ez a téma két tőszámnévben kimerül: 33, 10. :)
Arpad,1et ertunk ezekben.

Mo.-n egyebkent bekalkulalando a verdavasarlasnal az ELKOTHETOSEGE IS!
Egy 4-5milkos veszteseg mindenkit megrogyaszt,legalabbis szivenszur.
Nem1 uzletembertol hallottam mar,hogy a fenese gondolta volna,milyen hamar pukkantanak meg egy nemet autot.2-3 hete mutatta meg csak korbe a baratoknak,oszt ma reggel seholse.
Ugyhogy ez is egy tenyezo,sajna.
Persze van casco,vagymi,de nem jellemzo altalaban.
OFF: Valaki el tudná nekem magyarázni, hogy mi az a ---> NI
kérdőjel lemaradt, ni: ?
Ja,a mobilban a legjobb,ha hataridonaplos.
Azt ertekelem.Feler egy titkarnovel.:)
2kerekeseknek meg ajanlom az ujpesti vasutihidtol futo majdnemuj bicikluutat Szentenreig.
Egesz jo "piknikmegallokat" is epitettek melle a bekasmegyeri szakasz utan!
Nálunk építettek egy 400 méteres szakaszt a semmiből a semmibe. Úgy, ahogy mondom. Se előtte, se utána nincs bicikliút az egész kerületben, sőt az egyik végén a cinkotai buszgarázs, meg a cinkotai erdő van :-) De beikszelhették, h NI itt is van bicikliút.

ÁRPÁD! Ha esetleg netalántán ihletre van szükséged, csak nézz ki a XVII. kerületbe 1 órára :D És ezt nem lehet aviktorékra fogni, itt 16 évig szoci vezetés volt. Mondjuk valszeg ezért maradtunk a szocializmusban... :D
upor:
Naná, hogy mérlegelni kell(ene), csak tudod én is vettem fel hitelt 2005-ben. Autóra, nem sokat, egymilliónál kevesebbet. Jól meggondoltam, mérlegeltem, számoltam és arra a megállapításra jutottam, hogy a jövedelmemmel még akkor is tudom fizetni, ha a havi részlet megugrik tizenezerrel. Csakhogy közben elkúrták azok a fránya politikusok és most kezdhetek rinyálni, mert minden be volt tervezve, csak az nem, hogy csökkenni fog a jövedelmem, meg 70%-al több lesz a gáz, mert én olyan jól keresek, hogy nem jár gázár-támogatás... ugye ne mondjam tovább. Szóval még aki ésszel is vesz fel hitelt, az is megszophatja.
swen, nincs ma szeretet? ez a hülyeség. téged szeretnek. itt is, cicád is, biztos a család is. és a többiek. a 'világ' meg le van szarva. mondd hogy nincs igazam!
Mer - kúrt visz - sza! Mer - kúrt visz - sza!

W., honnan vetted ezeket a baromságokat a ny-európai autóvásárlási szokásokról?

"Nyugaton különösebb szégyenkezés nélkül hajtja a polgár a maga tizenéves autóját."

Egy nagy francokat. Addig hajtja nyugaton az állampolgár az autóját, amíg nincs vele gond. Ha háromig nincs, akkor addig, ha tizenötig, akkor addig. Egészen egyszerűen azért, mert kurva drága a szerviz. Ismert tétel ugye, hogy alkatrészekből összerakva egy autó ötször annyiba kerülne... Általában azt szokták csinálni, hogy hajtják a járgányt öt-hat-nyolc évig, aztán leadják a kereskedőnél, és elhoznak helyette egy újat. Időnként hitelre, igen. Sőt vannak olyan konstrukciók, hogy öt éves a hitel kifutása, utána már kapod is az újat, újabb öt évre. Vagy egyszerűen lízingelik négy-öt évre. Ha nem lenne benne ráció, biztosan nem ezt csinálnák... Mi lesz a régi autókkal? Megveszik a diákok, meg a török vendégmunkások, vagy hozzák K-Ejrópába. Vagy megy a bontóba. Ja. A sok környezettudatos...

Egyébként meg az autóra a hitel nem egészen ugyanaz, mint az árúhitel. Érdemes utánanézni.

dark future: "Ha nem lenne benne ráció, biztosan nem ezt csinálnák... "

Frászt azért csinálják, mert ráció van benne. Azért csinálják, mert a piac erre szoktatta rá őket, és már régebb óta, mint minket. Náluk már lázadoznak egyesek-kettesek ez ellen, nálunk meg még. De a többség itt is, ott is hallgat a reklámokra meg a szponzorált műsorokra, filmekre, agymosásra. Az eldobható pelenkától az ötévente újautóig.
Árpi!

Azt még elhiszem, h a gyerek az asszonytól van, de kitől van a macska???:-)))

Ehhez hozzászólva: konzumidióta a jó.....

És még örülj neki, h nem mondom tovább!

Tudod te, h mennyit lehet szívni egy visszatekert, agyoncseszett használt autóval??? Nem! Ugye!

Telefon, plazmatv OK, de új autó???

Mint echte bankos megkérdezném, h láttál te már egymás mellett áruhiteles és gkhiteles (v. lízing, de az nem uaz, azt magánszemélynek nem adják) ajánlatot??? Azért a 4,5% THM nem = 32%-al...
azért az iphone-t lazán elfogadnám (azzal lehet még felismerhető képet is készíteni :) ).

egyébként ez a mobil mizéria engem is felbaszott, minden osztálytársam a mobillal próbált többnek látszani, mint ami, két, három havonta cserélgették az egyiket a másikra.
hát nem tudom, én sesem éreztem kényszernek, h mindig a kezemben legyen a legújabb "gyönyörüüsszééégem", csak telefonáltam, esetleg sms-t küldtem (vagy néztrem, mikor csöngetnek már ki :) )

de azért ez az iphone nem rossz cuc, mégis telcsi, fényképező és mp3 lejátszó egyben, csakhát szokásos Aple cucc lesz, tehát legfeljenn a konzumidióták fogják tudni megfizetni, ép eszű ember, inkább otthagyja a Média Márkban. :)
Quicksilver 2007.01.11. 19:47:22

"Náluk már lázadoznak egyesek-kettesek ez ellen, nálunk meg még. De a többség itt is, ott is hallgat a reklámokra meg a szponzorált műsorokra, filmekre, agymosásra."

Nálunk eddig viszonylag olcsó volt a javítás, általában lehetett sufniban is, kalapáccsal. Nyugaton már régebben sem volt divat, most meg már nem is lehet, a szervizcomputer nélkül a motorháztetőt sem érdemes felnyitni. Nem mondom, hogy nem szemétség a gyártók részéről, de erről nem a fogyasztó tehet.

A másik dolog: bizonyos életszínvonal fölött az ember úgy szereti használni az autót, hogy tankol bele, meg időnként beáll vele a mosóba. Ez kényelmesség, de nem sajnálják érte a pénzt a népek. Ha gond van a járgánnyal, akkor eladják. A németek pl. ezért nem igazán szoktak olasz/francia autókat venni. Megveszik a németet meg a japánt, mert abban bíznak.

A harmadik tényező a technikai fejlődés. A mai autók biztonságosabbak, kisebb fogyasztásúak elődjeiknél. Nem mindig, de általánosságban igen.

A negyedik: használt autónál soha nem tudhatod, hogy előtte ki hajtotta, és mennyire ütötte-vágta. Főként idősebbek szertnek épp ezért új kocsit venni.

Én sokat osztottam-szoroztam, végül arra jutottam, hogy kb. 3 éves, megkímélt kocsit veszek, és kb. 7-8 éves koráig hajtom, aztán csere.

Dark Future, gondolom arra gondolt W, h nyugaton hajtja a pógár a 10 (de inkább 5) éves autóját és nem vesz újat magának, ha nem engedheti meg. Viszont ismerve a "nyugati" jövedelemviszonyokat, ez nem szokott probléma lenni...

Nálunk viszont kb. mindenki egy-két kategóriával magasabb autóban ül, mint amit megengedhetne magának. És nem kp.-ből. Hitelből
ja igen, egyébként tök igaz, amit leírsz. Londonban -ha jól emlékszem 30-40 fontos óradíjak vannak
Ezt a telefonos mizériát én sem értem. A lúzer/szegény ember "számítógépe..."
A kedvenc sztorim egy volt munkatársamról szól: régebben 1xx k-ért - természetesen 2 éves részletre - megvette a legújabb Samsung D500-at. Kb. 1 hónapos volt a teló, amikor a erkélyen könyökölve nyomogatta, és kicsúszott a kezéből... :) A srác egyébként albérletben lakott a barátnőjével, állandó pénzzavarai voltak stb. Tipikus "hülyemagyar"...
dark future:kimondtad az egyik kulcsszót ami az új autók felé tereli az embereket:igen a biztonság!Szakmámból adódóan/nevezzük tűzoltónak/elég sok súlyos balesetet látok,elég közelről!nyugodtan kijelenthetem rengeteg ember csak annak köszönheti az életét,hogy az új autójába beépített biztonsági berendezések kifogástalanul működtek!Van ami megfizethetetlen!
Epiktetosz mondta: a piacokat jarva latja az ember, hogy mennyi mindenre nincs szuksege..kepzelem mit mondana mostanaban
de jo annak aki bicajozni mer Pesten!
kulonben minek a varosban auto? autobusz es villanyos (combinok nem szamitanak) mennyivel kellemesebb
meg gyalog menni, kihagyni egy-ket megallot..probaltatok?

hülye szokásomnál fogva - szeretek gyalogolni - nem egy alkalommal a Ferencvárisu állomástól egészen a Westendig gyalogoltam - volt, amikor odavissza :D (metróval kb. 20 perc, így max egy óra, gyorsan gyalogolok :D)
vale!
kicsit demagóg:nem lehetne valami normálisabb vezetési morált az utakra?!


scsaba 2007.01.11. 20:18:36

"Dark Future, gondolom arra gondolt W, h nyugaton hajtja a pógár a 10 (de inkább 5) éves autóját és nem vesz újat magának, ha nem engedheti meg. (...)
Nálunk viszont kb. mindenki egy-két kategóriával magasabb autóban ül, mint amit megengedhetne magának. És nem kp.-ből. Hitelből"

Nekem nem ez jött le, de ennek így már inkább van értelme. Kint az autóvásárlás általában nem gond, mert a kocsik annyiba kerülnek (vagy annyiba se) mint itthon, a fizetések meg ugye... Ötezer eurós havi keresetből én se nagyon fukarkodnék.

Itthon érdekesebb a helyzet. Egyrészt hajtanak hihetetlen szar régi csotrogányokat is (amik úgy mennek át a műszakin, hogy a műhelyt se látják, ha egyáltalán van műszakijuk), ez ugye k-ejrópai jelenség. Aztán rengetegen járnak céges kocsival, ütik-vágják, nem számít, majd vesz újat az a fasz cég helyette. A harmadik kategória a Suzukisok. Na azokon én is ki vagyok akadva. Megveszik annyiért az új Suzukit, amennyiből már vehetnének egy 2-3 éves rendes autót is. Aztán amikor csattannak, csodálkoznak nagyokat. Ha egyáltalán még tudnak csodálkozni...

Öcsémnek van egy jó mondása: amennyi pénzt autóra tudsz szánni, annak a feléből vegyél. Így ha véletlenül megtöröd, akkor sincs világvége.
Aki az összekuporgatott pénzéből vesz 10 millás autót (egyébként meg zsíroskenyeret eszik), az tényleg hülye.

Egyébként érdekes kaszt az autós. Kifizetik a nagy lóvét a kocsira, utána benyára, matricára, meg mindenféle sarcokra, aztán mégis tele van velük az országút. Nem tudom, mennyiért kellene adni a benzint ahhoz, hogy érezhetően csökkenjen a forgalom. Bár amíg 19 Ft-ból tudnak kihozni egy vasúti kilométert, nincs min csodálkozni.


tistedur:szkeptikus vagyok!Vezetési morálon változtatni nálunk???kicsit off példa a változtathatatlanságra:mikor az egyik nem éppe sovány kollégámat a csapatorvos már sokadszor szólította fel,hogy foggyon mert baj lesz,a válasza ez volt"doktornő értse meg mi ilyen fajták vagyunk"!
vale72 2007.01.11. 20:31:57

"nyugodtan kijelenthetem rengeteg ember csak annak köszönheti az életét,hogy az új autójába beépített biztonsági berendezések kifogástalanul működtek!Van ami megfizethetetlen!"

Na ja. A nyolcvanas években 90-100 körüli volt az átlagtempó az országutakon, most 120 körüli, átlagban mégsem sokkal súlyosabbak a balesetek, éppen a jobb felépítésnek, jobb fékeknek, légzsákoknak, biztonsági övnek köszönhetően.

OFF: Ezért nem vennék nagyon kis autót sem, hiába olcsóbb fenntartani. Nem csak azért, mert nagy kocsiban több a vas előttem, hanem a tömege miatt is. Ha egymásnak megy frontálisan egy egy tonnás és egy két tonnás gép, a két tonnás lassulása jóval kisebb, mint az egytonnásé, és a bennük ülők életesélyei is kb. így aránylanak... Fizika.


vale!
hát ez a szomorú.(csak nézem amikor az abs és társaival felszerelt autókat látom a fára csavarodva--lehet,hogy a modern autókban jobbak a biztonsági rendszerek-aktív,passzív-de ha valaki nem tud normálisan vezetni,akkor minek ül autóba...:(
Sajnos úgy szinte lehetetlen élni, mint az átkosban, nem realitás. Az embert folyamatosan hülyítik, nem tud hova menni a befolyásolás elől, így egy idő után megtörik, és behódol: kihasználja, amit 0% THM-mel hírdetnek (szerintem sincs ilyen, ingyen termék nincs), meg mindent, ami szebb, lágyabb, kvantó....mint eddig.

Nem értem én sem, hogy emberek, akik az átkosban értelmesen tudtak élni, hogyan hülyülnek meg pillanatok alatt.

Úgyhogy a cikkel 100%-an egyet értek.
Persze aki megteheti, vásárolhat, az nem baj, csak tudja fizetni a rezsijét is...a kéróra én is fizetek, meg van folyószámlám 250e, de én már azt is sokallom.

Pesten biciklizni nem lehet (normálisan).

nàndo
nem bolond szokas a gyaloglas, aki mindennap szokik az tudja csak milyen jo dolog meg akkor is, ha idonkent biciklisek cikaznak el mellette-elotte
most olvasom az indexen hogy megint elutottek egy kerekparost bekesben
szinte minden heten van egy ilyen hir..
Másrészt meg is zsaporodtak az autók rendesen. Az "átkos" '80-as években nem volt evidens dolog, hogy valakinek van jogosítványa vagy autója.

Most viszont minden, de minden kint van az utakon. A túlterhelt IFA-tól kezdve a lelakott Ladákon és Opel Astrákon keresztül az Audi A8-ig minden. És mindenki haladni akar. Az audis lehetőleg gyorsabban. Mindez nem túl jó utakon és a smucigmagyarnak még mindíg drága (ezért nem használt) autópályán. Végeredmény: baleset.
"pénzügyi analfabéták, ahogy Kóka miniszter mondta..."
Kóka meg a piros helikoptere, hm...
Az úr is konzumidióta, csak másfajta.
ezért kéne lezárni a péróba a nagykörutat aztán majd lehet bkvzni meg bringázni a belvárosban - meg talán levegőt venni is..
Jóestét mindenknek.

A közlekedési morál hűen tükrözi a homi átlagot. Tolakodás, figyelmetlenség, agresszió. Ez van. Ráadásul a népesség jelentős része szoci autóból fejlesztve, rutinból hajt, ami rettenet veszélyes - egyrészt a hamis biztonságérzet, másrészt a lassabb ritmushoz szokott vilégképpel.
A másik métej pedig a kihaénnem magatartás. Öregszem, nagyjából mostanra kezdek félni az utakon.
Kedves tóta w. árpád!

Rádférne már egy jó kis verés!
De én semmiesetre sem piszkolnám be veled a kezem. Gyere ki a legközelebbi tüntetésre a rendőrök majd ellátják a bajod, és megtanulod mi a magyarok Istene!

Arpad
Ahhoz, hogy ezt a hozzaszolast meg tudjam irni, valami inda marhasagra be kellett registzralnom, a korabbi regisztraciom ehhez keves volt. most tudok blogolni indazni meg mittudomen milyen marhasagokat csinalni, amit a kedves marketingbohocaitok kitalanak, fejlesztoitek megcsinalnak. Mikozben en csak egy ehhez az egy bloghoz akarok hozzaszolni.
Pedig utallak es altalaban nem ertek egyet a sarkos, provokativ cikkeiddel.

hat ilyen ez a vilag, fogyasztoi tarsadalom.
Most latom, hogy pl az index forumaihoz is jo lesz. marpedig engem onnan kivagtak jo par ev buntetlen ev utan, szo nelkul vegleg. (nincs jelentosege a konkret esetenek, a moderatorok a legvadabb diktaturat gyakoroljak, abszolute nem voltam durva, ez a fajta buntetes mindennapos).
Lenyeg a lenyeg, hogy nem akartam en visszamenni oda, de ugy latszik muszaj, mert mashogy itt nem mukodnek a dolgok. Nemcsak kamera nelkul nincs hanem lassan illatositott wcpapirt tudsz venni normalisat.
Visszakanyarodva: Egyébként nem hülye a magyar, sec perc alatt kiszámolja, hogy egy 100k-s cucc/= 12*11k-val, amit kifizet érte, ha hitelre vásárol. Itt soha nem volt klasszikus piacgazdaság és jóléti állam. Gyakorlatilag a feudalizmusból léptünk a cuccializmusba, majd abból egy konzumkapitalista fogyasztói társadalomba, fokozatok nélkül. Egyszerűen képtelenek vagyunk a spórolásra, takarékoskodásra. Minden MOST kell, azonnal. A kocsi, a lakás, a plazma, vagy a nyaralás. Ha hitelből, hát hitelből. Bankártya kölcsönből, fogyasztói hitelből vagy ha a bankok nem állnak velünk szóba, akkor a Providentől. De MOST.
Ez egyébként tökre megérthető, mert a hiánygazdálkodó, fapados igénytelen cuccializmus után egyszerűen ki vagyunk éhezve mindenre, ami szép és jó. Amint megyünk a kölcsönből befizetett adriai útra a lepukkant, hitelből vett zőcséges merciben, miközben a csomagtartó tele van tömött tesco szatyrokkal, egy kicsit mi is "Hansnak" érezzük magunkat.

Kicsit olyanok vagyunk, mint a mesebeli József Attila, aki beszabadult az édességboltba, és betegre ette magát kuglerral... :)
vv2n2re meg ráférne egy rendőrségi IP és felhasználó azonosítás, hátha utánna nem lenne akkora arca

seggarc, ha (jogellenesen) fenyegetsz akkor add hozzá azt a nagy arcodat is és akkor majd a nem létező jogtisztelő tüntetésen kapsz te is az eldurrant képedbe...

uff
Ha már Angliával példálóznak többen is, én azt tenném hozzá, hogy én itt azt látom, hogy borzalmas túlköltekezés megy, hitelkártyára. Nyakra-főre kapják az emberek a faszánál faszább hitelkártya-ajánlatokat és csak szórják a lóvét.

Meg is kérdeztem az egyik ismerős komát, hogy mi a faszért van mindenki eladósodva, hiszen én sose éreztem úgy, hogy spórolnék és mégse költök soha többet havi 700 fontnál (300 lakbér, heti 100-as kaja-szórakozás) egyszerűen mert nincs mire, úgy nem vágyom dolgokra különösebben. Egy GPS az kellett, mert mindig eltévedek, de ennyi. Ha van hét darab ingem, minden napra egy, akkor minek egy nyolcadik? Ez nem spórolás, illetve főleg idővel spórolás, mi a nyavalyának vesztegessem az időt soppingolsára. És hát azért ennek a melós is a dupláját keresi, fehérgalléros a négyyszeresét-ötszörösét. Szóval kérdeztem a komát, hogy akkor ez hogy van, miért van mindenki eladósodva, mint a disznó? Aszondi erre, hogy hát szerinte az lehet, hogy az emberek boldogtalanok és ezért költenek. Kérdezem tőle, hogy mi a rákért lennének boldogtalanok? Aszongya, hát mert például kevés a szabadság. Tény, szabi+munkaszüneti nap egy kicsit, saccra úgy 3 nappal kevesebb, mint Mo.-on. Tehát az a boldogtalanság oka, hogy dolgozni kell? Azért ez fura, ha már ez is bajnak számít.
"Ha ehhez megszorítás kell, akkor legyen..."
Azért Gyurcsány Szentbeszéd Ferencnek is vaskos része van az utóbbi évek esztelen költekezésében; lásd éppen az Árpi által joggal kritizált kereskedelmi cikkek áfájának csökkentését - ez kifejezetten arra játszott rá, hogy a magyar hülye, örülni fog, ha olcsóbbak lesznek az oly vágyott kütyük... És mindeközben az állampolgári öngondoskodásról papolt folyamatosan...
Milyen alapon szorítunk itt meg, a fukar mindenit?!
Az ÁFA-csökkentés világrekorder hülyeség volt. Éppenhogy meg kéne szüntetni mindenfajta adót és csak ÁFA kéne, és azt belőne úgy, hogy luxustermékekre akár 50% ÁFA is legyen. Okok:

1) Amúgy is sokkal nagyobb az ÁFA-bevétele az államkasszának, mint az SZJA például, ami egyébként jól jelzi a csalás mértékét

2) Nehezebb elcsalni

3) Ne a jövedelmet, hanem az életszínvonalat adóztassák meg - ezzel a módszerrel ugyanannyi jövedelemmel de mondjuk 2-3 eltartottal sokkal kevesebbet adózik az ember, mert kevesebb luxusterméket vesz

4) Egyszerű az adminisztrációja.
Shenpen, annyira nem lehetnek boldogtalanok a britek, miniszterelnökük széthazudta magát Irakkal kapcsolatban (is), Anglia vb-n harmatgyenge volt, terroristák és kémek mindenfelé, mégis és sehol egy zavargás, sehol egy BBC székház foglalás csak Nothin Hill karnevál és a többi... B]

dark future:az ar-ertek aranyokrol en is hasonlokat gondolok.(20:14:49)

De az a tuti,amikor 9-10eves kocsikat az eredeti ar 10edeert mekapod.
Ez meg azt jelenti,hogy ha ketkezi melos vagy,1honapos fizudbol megvan a 10eves japantars.(Honda,Toyota)
Ja,meg kotelezo atirasi illetek nuku.
Ugyhogy most ez megy itt a kiralysagban...
most nem volt időm végigmenni a kommenteken-sajna-, de az új kocsi mellett szól egy másik érv, amit a totalcarban olvastam "fingszűz ülés";)
Kedves Árpád, te mindent másodkézből veszel? ruha is és háztartási gép is olcsóbb úgy, no meg a bútor is.
Ez a cikk tulajdonképpen micsoda? Sirám? Népnevelési indíttatású lejegyzés? Cikizés? nem nagyon tudtam hova tenni, még egy ilyen oldalon sem...
Lehet, hogy ez a baj. Hogy mindig mást csinálsz cikkírás közben. Meg is látszik az "eredményen".
Egyébként ha már hitel:

Elég nagy májerek vagyunk kamatszámításban, saját fülemmel hallottam az alábbi esetet:

Kerüljön vmi mondjuk 100 rugóba. Ki van rá írva, hogy 12x 10eFt. Erre az okos honpolgár kiszámítja, hogy az 120 eFt-ba fáj neki, azaz 20%-os kamat egy évre.

Az nem zavarja, hogy a pénzt nem egy év múlva kell csengetni, hanem a következő hónaptól, azaz átlagosan 6 hónapra ennyi a kamat, azaz éves szinten 40%-ot fizet. Nagy népi matek...

A másik kedvenc matematikusom Orbán Vitya volt, amikor anno azt bizonygatta, hogy a júliusi 12% áremelés az annyi, mint a januári 6%. Na ja, abban az évben... Az ő logikája szerint elég lett volna decemberben emelni, 72%-ot :-).

Az ÁFA nem jó.

Egyrészt könnyű elcsalni (=boldog boldogtalan cégeknek vásárol), másrészt egy része (tudtommal) megy az Uniónak. (Ezért volt Brüsszel felháborodva az EVA-n is.)

nos csak megjegyzem, hogy nincs lehetőség mindent megvenni új állapotban. Ez oké is. De azt azért megjegyzem, hogy vannak használati cikkek, egyéb dolgok, amiket meg kell venni, és ha az embernek nincs rá megtakarítása, akkor nyilván hitel jön elő.
Aki hülye az meg hülyeségre költi. Na ennyi a nagy megszólalás.
Most miért is kell utálni aknek valamiből jobb jutott? Feltétlenül ármányságot kell sejteni az ügy mögött? Most mi is a baj azzal, ha valaki mást tart fontosnak, más arányok szerint él? Előjön fojvást a környezetszennyezés, majd ugyanott cikizzük a környezetbarátabb új-autókat?

A fingszűz úlés meg megintcsak az oldautófanok egyik érdekes észérve.

Hát, nem tudom, én jobban érzem magam a fejtámlás, légzsákos, hárombetűs cuccos, övfeszítős autókban. Lehet körberöhögni.

Az aztán végképp gáz, hogy az oldautó-fanok (jelzem, magam is szívesen birtokolnék számos nem luxus jellegű öreg hölgyet iszinten (DS, Zsiga ezeröcsi, Topolino, első szériás Corolla, CV2, stb.) csak nem megy. De az a meglátásom, hogy az illető bontóból olcsón száguldó közlekedőtársak példul a gumikon is spórolnak, ami szerintem köztörvényes bűncselekmény.

Csak a korrektség jegyében, több arcot is ismerek, aki újabb autókra sem hajlandó téligumit venni, mert ugye jó autó, jó söfőr. Aztán majd döbbennek, ha a biztosító körberöhögi őket.
Shenpen:
Teny,hogy az EU legeladosodottabb polgarai elnek itt,de hozza kell tenni:12eve szinte nem mozdultak a kamatok.Mernek eladosodni.(Persze enis hasonloan ertetlenkedem a fogyasztoi szokasaikrol.)
Az ingatlanbiznic minden4szeres arai kiakasztanak.
"adót és csak ÁFA kéne..."
Igen, erről én is hallottam, valamelyik hvg-ben jelent is meg errről asszem egy vitaindítónak szánt cikk...
De valahogy olyan meredeknek hangzik ez a dolog... Minden adót eltörölni, helyette csak az áfa... bizarr ez, bárhogyan nézem, csak éppen racionális érveket nem tudok felhozni ellene...
Vagy mégis: miért nem vezették be eddig sehol ezt a rendszert? Valami miatt tán mégsem működne, de nem tudom mi miatt...
Vagy tán a "gazdagok" nyomásgyakorlása?
Rosszindulatú: a fingszűz ülés miért az oldautófanok érdekes észérve? szerintem inkább az új autó mellett szól...
vv2n.., neked meg mifasz bajod van pont most? vettél visszacsapó íjat hitelre?

Pukker (én is utállak): a moderatúra teljesen kicsúszott mindenféle irányítás alól, gyakorlatilag azt csinál néhány beteg faszkalap, amit akar. ráadásul meg sem indokolják a döntéseiket, márpedig a transzparencia hiánya itt igen nagy baj. kéne ott nagytakarítani.
TWÁ:

Adam Curtis - The Century of the Self

Négyrészes dokumentumsorozat a BBC-ről, szerintem imádnád. Egyik központi figurája Freud amerikai unokatestvére, Edward Bernays, a PR szakma atyja. Az ő, igencsak hathatós közreműködésével alkították át az addig csak a szükségletek kielégítését célzó termelést a végtelen fogyasztói vágyak valóra váltásának csilingelő csodamasinájává.

www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/features/century_of_the_self_episode_1.shtml

Küldök hozzá torrentet, ha kívánod.
"könnyű elcsalni..."
Kegyetlenül meg kell szigorítani az áfavisszaigénylés szabályait, ha ilyen rendszert vezetünk be... mondjuk maximalizálni, egy pénforgalom szorozva miniszteriálisan-maeghatározott-szorzóra.
mi lenne (laikus kérdés),ha nagyon alacson lenne az ÁFA (mondjuk 5%), de nem lehetne visszaigényleni?
alacsonyra gondoltam
kaarmeenhetki, ja, ja bocs.

Az egyik autósforumban volt egy autószerelő srác, akinek hobbija az újautóba-fingás, hogy nemtommér :D
"céges ajánlatban nem volt kamera nélküli..."
Sok olyan helyzet van az életben, amikor az ember szükségét érzi, hogy megörökítsen bizonyos pillanatokat... meg aztán, közös fotók nézegetése erősíti a közösségi összetartást.
Vagy például 23-án az Astoria-környékre nem ártott volna több fényképezős emberke. A mai mobilos fényképezőgépekkel lehet már olyan fotókat-videókat készíteni, amelyeken felismerhetőek az emberi arcok.
Általános modernizáció-ellenességnek érzem ezt a nem-szeretem-a-kamos-mobilt-dolgot.
Amúgy nem kizárólag a fogyasztók a ludasok az esztelen költekezésben, hanem a gyártók is, hiszen ma már olyan elektromos használati eszközök készülnek, amelyek eleve nem állják ki az idő próbáját. A gyártók nem érdekeltek abban, hogy hosszú távon is használható termékeket állítsanak elő, mert akkor a "nagybevásárlások" elveszésével a bevételük megcsappanna.
Ja és nekem rémlik valahonnan egy olyan statisztika, hogy Nyugat-Európában a háztartási eszközöket átlagosan kétévente lecserélik a "polgárok"...
Shenpen:A luxustermekek gyartoi szerinted nem tudnak ervenyesiteni az erdekeiket?
Amugy erdekes a felvetesed.
index modik: én is velük szívok mostanában, abszolút elmebetegség, amit ott páran művelnek. Mint az őrültek tiltanak, törölnek mindenkit ok nélkül, vágnak ki egész beszélgetéseket kompletten (nem politikait, nem veszekedőst, csak off-nak címzik), egyszerűen képtelenség mára már normálisan fórumozni. Pedig én se ma kezdtem, és évekig nem voltam még letiltva sem.
Ha már sirámok: magam is leszoktam az index-fórumokról (nem moderáltak, csak besokalltam és önként raktam felejtőbe a nikkemet), mert zsenántnak éreztem a belterjes nyegleséget. Az új lakókat, a régebbiek leugatták, lesajnálták a közös múlt okán. Ez a klubrendszerű világkép mindig is irritált.
lecseréltem a nickemet, de nem gondoltam, hogy az exeket is cseréli...ez igazán mókás.
Vászka: Azért az új lakók is többnyire régiek voltak új ruhában, nem? Amúgy persze, volt némi felvágás a kis regszámú nickekre.
hhh!
ez sokkal könnyebben leírható :)
vagymi: "Általános modernizáció-ellenességnek érzem ezt a nem-szeretem-a-kamos-mobilt-dolgot."

pedig nem az; akkor a digitális kamera meg a mobil ellen kelnék ki külön. mondom, az enyémben van, mittudomén hány MP, de elég új készülék (mer a régit elhagytam az erdőben). ehhez képest egyetlen használható képet nem készítettem vele még, pedig igyekeztem. ez egy álfunkció!

"Amúgy nem kizárólag a fogyasztók a ludasok az esztelen költekezésben, hanem a gyártók is, hiszen ma már olyan elektromos használati eszközök készülnek, amelyek eleve nem állják ki az idő próbáját. A gyártók nem érdekeltek abban, hogy hosszú távon is használható termékeket állítsanak elő..."

Ezt az elméletet ismerem (autókra is), és sok érv szól mellett, pl az, h ma már egy volvo vagy egy saab is simán lerohad újkorában. Viszont mégsem látom ezt indokoltnak. Uis. ha én vagyok pl a Fiat, és jól kifundálom, hogy megalkotom az 1 év után széthulló kocsit, azzal vsz nem azt érem el, h jövőre megint rengetegen vesznek új Fiatot, hanem h azok mind Toyotát vesznek, és soha többé Fiatot.
vászka: a fórum nehéz ügy, most gyakorlatilag a szerkesztőségtől teljesen függetlenül működik. annak idején úgy tűnt, h ez garantálja a demokratikus mivoltát. viszont a végeredmény az lett, h egyes moderátorok, megorrontva, h úgysincs szankció, hűbérbirtoknak tekintik a fórumot. ilyenkor csak simán hülyék, kampányidőben történnek ám a durva dolgok.
TWÁ: "Uis. ha én vagyok pl a Fiat, és jól kifundálom, hogy megalkotom az 1 év után széthulló kocsit, azzal vsz nem azt érem el, h jövőre megint rengetegen vesznek új Fiatot, hanem h azok mind Toyotát vesznek, és soha többé Fiatot."

Ennél azért ők is okosabbak. Először is nem 1 év alatt hullikatomjaira az autód, hanem 2-3-5 alatt nő meg exponenciálisan a szervizköltség; és ezzel egyidőben téged meg beetetnek, hogy 3-5-7 éves autóval csak a lúzerek járnak, meg amúgy is megéri lecserélni, stbstb, azaz mire odakerülsz már önként és dalolva cseréled le az autót, ami valóban szét is hullik, ha nem kerül hozzáértő, még bütykölni is tudó szerelő kezébe. És megint meg fogod venni a márkát, mert nem szétesik, hanem te cserélted le 'önként' és gazdasági megfontolások alapján, de amúgy az autó szerinted jó. amíg új.
"Uis. ha én vagyok pl a Fiat, és jól kifundálom, hogy megalkotom az 1 év után széthulló kocsit, azzal vsz nem azt érem el, h jövőre megint rengetegen vesznek új Fiatot, hanem h azok mind Toyotát vesznek, és soha többé Fiatot."
Történelmi példa: egy NDK-s mosógép sokkal több ideig működik, mint egy mai.
Akkor a szocialista gyáriparos szakemberek okosabbak voltak, mint a jelenkori nyugatiak?
Nem, csak mások az érdekek: az egyik pénzügyi, a másik pedig politikai érdek.
én nosztalgiával gondolok azokra a mosógépekre amik húsz év mulva is működnek.
vagy azokra a cipőimre,amik kibírtak 2-3 évet.
mostmeg évente jön ki új dizájnú martens bakancs :(
Ne felejtsük el, h az iparcikkek (ej, de szép szó!) 10-20-30 éve jóval egyszerűbbek voltak ám, mint ma. Nem volt a mosógépben fedélzeti számítógép windowszal, csak egy bütyköstengely.
A tervezett avulás csak a monopóliumoknak éri meg.
twá!
minél bonyolultabb valami,annál nagyobb az esélye hogy tönkremegy..
és az egyszerű megoldások nem biztos hogy rosszak (ak-47)
Ja. Egyszerűbbek voltak. És szándékosan is lettek bonyolultabbak, hogy elromolhassanak hamarabb. (volt ez a totalcaros cikk nemrég, tanulságos, mit mondjak)
Árpád, ne értsd félre, jó a cihiáterem (Dr. Zwack), nincs bennem tüske ezügyben. A modera kevésbé zavart, mint a belterjes, birtokonbelüli leugatások. Sok topikot domesztikáltak kis csoportok saját poén és nyelvrendszerrel, és minden újabb próbálkozót betolakodónak tekintettek.

Azt el kell ismernem, hogy hullámzik egy diverzáns-csapat, blogról-blogra, uszító, zavarkeltő irományokkal. Nem értem, a rombolásban mi az élvezet. Tematikus blogokat szétkúrni értelmetlen és nyomtalan dolog.

Quick. nem hinném. Pl. autós topikban azért kiviláglik a rinyaság és a fennhéjázás közti különbség.

A széthulló kocsi témában, pedig annyit, hogy vezettem ugyanojan modellt (pl. Fiat) boldogabb országban és itthon is, ég és föld a különbség. Ami boldogabb országokban kitáblázott rossz út, az nálunk az átlag. A különbség a zörgés és a futómű terhelése. Ráadásul nálunk sport a tárgyi eszközökön való spórolás. PL. ismerős, vett új Fiatot, majd szart a szervizfüzetre, és visszatekertette az órát, hogy ne kelljen olajat cserélnie. Sok ijet láttam, gyík szervíz, ötösért pecsét a könyvbe oszt jónapot. Haverom is van aki heji erőhöz vitte középkategóriás autóját, sztrádán vezérműszíj lecsó, hűtő szétver, hengerfej reped. Gyakorlatolag lenullázta a kocsit. Rákérdeztem, tesó, szervizleírás, csere-dolgok. Á., ez jó szerelő, de az ijen dolgokat nem tuggya, csak azt cseréli ami elromlik. Más forrásból tanultam, hogy a jó autónak nem kell szerviz.

Na itt az ásott eb kérem. Magam úgy látom, hogy kétféle szerviz van: hibakereső, tünetkezelő és karbantartó hibemegelőző.

A kettő közti különbség nem ismerete nem az autó hibája kérem alássan.
"csak a monopóliumoknak éri meg..."

Quicksilver 2007.01.11. 23:27:12 !!!

És ez még inkább igaz az elektronikus kütyükre!
Ha minden gyártó (hallgatólagosan) csak 2-3 évre készíti a termékeit, akkor igenis van piaci verseny - 2-3 évig "elálló" termékek körében!
Igen, de amint belép egy gyártó 10 évig elálló termékekkel (vagy már benn is van), a szirszarnak annyi; hacsak nem adják harmadáron. Igaz ehhez a juzerek közvetlen kommunikációja szükséges. Ld Népítélet @ totlcar.
Illetve, nem csak az összetettség, az üzleti érdek, a fogyasztók folyamatos agymosása miatt is készülnek hosszú távon gagyi cuccok a mi kapitalista világunkban, hanem az árleszorítási verseny miatt is:
hogy minél olcsóbb legyen a termék, egyre kevesebb "értékes", azaz tartós elemet építenek bele, az alapanyagok is silányabbak...
Jaj, megint egy összeesküvés elmélet. A gonosz multik. Asszem, nem a mi érdekeink, kis piacunk orientáltsága izzítja a nagy gyártókat.
A legtöbb műszaki cikk amit használunk, hamarabb avul el erkölcsileg mint fizikailag.

Az tény, hogy a régebbi, egyszerűbb cuccok tovább élnek. De pl. a mosógép, több programmal, kimélősebbekkel viszont a gatyáimat tartja hosszabban életben. És keveseb vizet és áramot eszik.

A tudományos mechanikos tükkörreflexes fényképezőgépeim teljesen ellehetetlenültek. Ráadásul qrvára untam a fotóstáska cipelését. Megalkuvás, de a digitfénykép kényelmesebb, ráadásul olcsóbb üzemű, a célnak megfelel.

A néhány éve beüzemelt márkás hifi-sztereó videómat, ami jobb felvételeket gyártott digitadásról, mint a gyári kazetta szint porfogó.

Az első mobilom pedig annyiban volt jobb, hogy mérete miatt nem tudtam elhagyni. Az igaz, hogy a legújabban sem használok több funkciót. De azt színesben :)

Tovább is van, mondjam még :P
vagymi!
de nem olcsóbb..csak hamarabb veszíti el az értékét..
-(-jvagymi): "És ez még inkább igaz az elektronikus kütyükre!
Ha minden gyártó (hallgatólagosan) csak 2-3 évre készíti a termékeit, akkor igenis van piaci verseny - 2-3 évig "elálló" termékek körében! "

Nem csak abban ráadásul, hiszen már be van etetve a fogyasztói siserehad a 2-3-5 évenkénti cserére. Cserélni fog, akkor is, ha még működik az előző kütyü, mert az új mittudomén három hangszínnel hatékonyabban aprítja a hagymát mint az előző eggyel.

Közvetlenül a fogyasztók töredéke sem tájékozódik, kommunikál. A többségnek egyszerűen nincsenek is olyan értelmi képességei, hogy megkülönböztessék a szponzorált tartalmat a valós értékítélettől.
Vászka!
de ruhában,cipőben is ez működik?!
Vászka: Nem összeesküvéselmélet, csak egészen egyszerű piaci viselkedés, haszon, stb. Nem jótékonysági intézmények a multik, belőlünk akarnak megélni, és meg is teszik, pl. ilyen módszerekkel.
Tistedur, ebben lehet valami. De ugye a ruha, nálunk a legdrágább amerre jártam eddig. Még a drágának számító Bécsben is olcsóbb ruházkodni, mint nálunk. Innen kezdve, rögtön más a súlya a dolognak. Cipő pl. majd fele. Ráadásul a márkasznobizmusban is élen járunk.
durva ahogy 3-4 év alatt elalavuló termékekről beszéltek, óhatatlanul beugrik mint analógia a politika és a miniszterelnökök. 'bezzeg régen kádár egyszerübb volt, nem voltak választások, nem is blogolt, nem is kokárdázott de 40 évig működött.'

those good o days hehe ;P
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.11. 23:48:00:
"Igen, de amint belép egy gyártó 10 évig elálló termékekkel (vagy már benn is van), a szirszarnak annyi..."

Nem annyi. Majdnem kizárólag a termék marketingjén múlik, hogy mit produkál eladásban. A közvetlen fogyasztói kommunikáció meg úgy aránylik a globál reklámkampányokhoz, mint a lepkefing a passzátszélhez.
CrL!
hát,politikus esetében nem várom el az értékállóságot..de a hatékonyságot igen.
Quicksilver 2007.01.11. 23:55:55:
"Közvetlenül a fogyasztók töredéke sem tájékozódik, kommunikál. A többségnek egyszerűen nincsenek is olyan értelmi képességei, hogy megkülönböztessék a szponzorált tartalmat a valós értékítélettől."

Pontosan így van.
Quick, azért azt ne feledd, hogy mi, a magyar fizetésből élők sokkal nagyobb erőfeszítéssel vásárolunk, mint a nyugatabbra szánt portékát nyugaton vásárlók. Szinte minden földi jó olcsóbb, de a fizu több. A szolgáltatások nem, ribancot itt kapsz olcsóbban :D

Lehet hogy megköveztek, de én évente kétszer-háromszor járok labancföldre betankolni ruhát, mosóport mifenét. Kaland, olcsóbb, jobb minőségű, kultúráltabb. Na lehet pofáncsapni a tahóságomért.

Az igazi hard júzerek pedig usába. Van ismerős, aki évente jár ki munka folytán, ott tanulta a hontársaktól. Kiutaz üreskézzel, osztán az évi, erő szerint összespórolt ruhapénzből vesz bőröndöket meg gúnyákat. Nagyságrendekkel olcsóbbért.
Vászka!
én azért vásárolok turkálóban,mert azok a ruhák legalább egy mosást túléltek már..:)
(márkás cipőm utoljára 20 éve volt:a régi háromcsíkos és vagy 4 évig húzta)
Tistedur, azok nem mosást, hanem fertőtlenítést éltek túl. Egyébként ha ésszel turkálsz, valszeg jobb minőséget kapsz, mint a honi középkategóriás sopokban.

Kínai piac neked nem jácc? Aki ismerősnek van hozzá ideje meg energiája, ott is talál csodákat. Nem csak hamisítványt.

A háromcsíkos a tiszacipő? Vagy a korai adidasz?
Vászka!
kínaira nem sokat járok,főleg a barátnőmet kísérem(nem vagyok konfekcióméret,nekem nehéz vásárolni),de cipőt kínaiban veszek..
korai adidas volt a szentem..még mindig nosztalgiával gondolok rá :)
Alátámasztom, új Volvo is képes furán viselkedni, időnként kigyullad egy lámpa ok nélkül műszerfalon, az egyik (egyébként totál felesleges) fényszóró-törlő lapát motorja is lerohadt, csináltasd 100-ért. Azaz: marad úgy, ahogy most van.
Amikor kérdik, nem cserélem a 14 éves Nissan Primerát, visszakérdek: hol kapok valóban középkategóriás, megbízható, kényelmes autót, megfizethető áron? És közben még rettegjek is, hogy egy karcolás, és százas nagyságrendű javítás esik a nyakamba?
A bankok legszarabb fajta ügyfele vagyok, az az igazság. De ez az ő bajuk legyen.

Egyébként tipikus gyártói aljasság az -ha szakterületemen mozgok-, hogy a digitális gépek új generációi kicsivel nagyobb tudással, és nagyon hasonló külsővel jelennek meg a korábbiakhoz. A külső nem ugyanaz, csak hasonló, ez a lényeg. A búvárfotózásban ugyanis vízhatlan tokba tesszük a gépet. Ha a gépnek bármi baja lesz (ki látott már öt éves digigépet? és 25 éves Zenitet?), akkor a gyors generációváltás miatt a gyakorlatilag hibátlan vízhatlan tokba fizikai képtelenség illeszkedő gépet venni és tenni. Mert az újnak egy picikét máshol van valamelyik gombja. Ergonómia, ja.
azért a "márká"-ban van valami. 13 évesen kaptam angliában egy C*nverse tornacipőt, 6 évig hordatam, kosarazástól szörfözésig (vége felé) mindenre használtam. Ezen felbuzdulva vettem ugyanabból a márkából egy ún deszkás hasított bőrt, 4 évig húzta, mint utcai cipő, de még mindig használom alkalomnak megfelelően.
A ruha kicsit más tészta, de azért ott is képesek ótvar szarokat jó drágán adni.
ELChe!
ugyanez a helyzet az ásatási digitális gépekkel is.mire megszokod,hogy hol mi van,máris jön a következő változat..és nem bírják a port :( (pedig ásatáson az van sajnos)
Hát bizony, ilyen országban élünk:). Akinek fussa az vesz űjat, akinek nem az vesz használtat, akinek arra sem, de sokkal gazdagabb az vesz hitelre.
De ez az egész nem lenne baj, hanem milyen zenéket hallgatnak az emberek, milyen müsorokat náznek?
Fogyasszunk!
osi: csakis igényes zene jöhet! Ossiánt találtam a YouTube-on.:)
www.youtube.com/watch?v=8oLC49sfsAQ

"A nyakkendős urak a tévéből néznek..." rész régóta kedvencem. Gyakran eszembe jut.
Na ja, a felgyorsult világ. Meg az eldobható világ. Ez van. Nem ránk méretezték ezt a fogyasztói társadalom dolgot. A lemaradás ugye. Főleg anyagilag. Meg ugye "a gazdagság mégiscsak jobb mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is" W. A.

Egyébként érdekes jelenség, hogy tőlünk északabbra mekkora az ellenállás az új kütyük iránt. A mér vegyek újat amikor még műxik a régi.

Osi, na az én zenei izlésem nagyjából a tranzosztorral záródik :P

Na belefexem az ágyba, holnap dolgos koránkelős nap lesz. Illetve ma van.

Jóccakát mindenkinek, délelőtt jövök zúgolódni-keseregni.
ElChe : Abszolut rendben. Egy korty vodka, egy pohár sör... Van ebből teljes is?
Autó témához nem tudok hozzászólni.Nincs.Nem is kell.Átgondoltuk,és nincs rá szükségünk.Elég a lakáshitelt csengetni 20 évig,ahogy apáink-anyáink tették anno.
De a legjobb példa a "hülyemagyarra" az idei karácsony.Elfelejtik egyesek,hogy miről szól ez az ünnep.Vesznek plazmatévét,lcd-tévét,persze hitelre,aztán jövő karácsonykor széttárják a karjukat,hogy idén nincs karácsony,mert még nyögjük a tavalyit.Jó,elhiszem,hogy csábító a bolt kirakata,hisz arra épültek,hogy a csorgó nyálu egyszeri embert becsábítsák,s vásárlásra ösztökéljék.
S úgy látszik,az "ingyenhitel" varázsszóra elvész az ész.
Én olyan fényképezõgépet szeretnék venni, amiben van telefon is, tud valaki ilyet?
És egy sörcsap is lehetne rajta...
Vászka: Hát ez az. Nem ránk, a mi fizetéseinkre méretezték a fogyasztói társadalmat, annak szokásaival együtt, de mégis átvettük. Mondjuk én nyugatabbra élve sem kedveltem annyira ezt a használjuk-dobjuk el mentalitást, de nyilván nem én vagyok sehol sem a töbség.
Kedves Árpi!

Alapvetően egyetértek, de. Még azért van néhány szempont. Nekem a konzum-idiotizmus nem a hitelből-újautónál kezdődik. Azzal az a gond, hogy Magyarországon sajna vannak nepperek, és azok eléggé csúnya bácsik. Az a fura helyzet van, hogy nem biztos, hogy az új kocsin többet bux, mint a használton, viszont az újon jó eséllyel kevesebb évet bux az életedből. A hitelből újautó akkor lesz konzum-idiotiuzmus, amikor kicsit nagyobb, erősebb, jobban felszerelt annál amit meg tudok engedni, és amire tényleg szükségem van. A mobil-plazma-izékről ne beszéljünk. Abban az utolsó szóig egyetértek. No, ez van.
Aki újat akar, az divatmajom fasz.
Ehem.
Kétszer akartam használtat venni.
Az első alkalommal egy Renault Mégane 1.6 90LE fullextra volt az ismerős(!!!) kereskedőnél hirdetve (1999-ben). Faszán nézett ki. Jók voltak az extrák.
Aztán elvitték eredetvizsgálatra a legnagyobb hazai Renault kereskedéshez.
Az autón minden fasza.
Aztán a srác máig nem tudta megmagyarázni, miért, elvitte egy másik eredetvizsgálóhoz, ahová nem szokott szeretni menni, mert ott mindig kekeckednek.
Viszont ott kiderült, hogy a kocsi lopott, három autóból van összerakva, és csak 1.4 75 LE. Mehetett AF-es alvázszámért.
A másik esetben csak szimplán kiderült, hogy vissza lett az óra pörgetve, meg hogy a festék olyan vastag volt, mint egy rinocérosz bőrkéje.

Bármelyiket megveszem, egy picikét többet bukok, mint egy új autó egy év alatti értékvesztése.

Ha a divatmajom faszság azt jelenti, hogy inkább nem fektetek energiát és időt abba, hogy felfedezzem, amit mindenki legalább sejt, hogy a használtautóvásárlás M.o.-n a lottózással felérő szerencsejáték, annak megfelelő esélyekkel, akkor vállalom, hogy az is vagyok.
Hat akkor abban egyetertunk, hogy a forum nem melto az index szellemisegehez.
RV: nagyon jó a gondolat a fogyaztói társadalom és kis hazánk viszonyáról. olyan sok helyről mondják hogy ennyit kereshetsz mert ennyit érsz, hogy már elhisszük.
Itt van egy komoly félreértés szerintem a mobiltelefonban található fényképezőgéppel kapcsolatban.
Az valóban nem arra való, hogy a National Geographicnak lefotózzuk a tiszavirágzást.

Hanem arra, hogy pl. tessék itt ez az izé, mi ez szerinted, kedves kolléga. Vagyishogyhát MMS küldésre.
Én bizony használnám is néha, egy szervíztechnikus ismerősöm például nagyon jól járt ezzel a funkcióval.
Szóval tessék ésszel használni!
Nagyon hasznos is tud lenni, ugyanezt eljátszani egy rendes fényképezővel elég bonyi, néha kivitelezhetetlen (nincs nálad laptop meg összekötőkábelek vagy ami kell)

Másik példa:
Volt már hogy feleségemnek percekig magyaráztam, hogy hol vagyok, hogy talál ide, nem értettük meg egymást, mindketten zaklatottak voltunk.
Na akkor marha jól jött volna egy MMS, tessék ez az az épület, így meg fogod ismerni.
Hú Árpi ez egy baró cikk! Bár Mindenben nem értek egyet veled.

Kategorikusan nem mondanám, hogy aki új autót vesz az egy divatmajom fasz. Én inkább azt mondanám, hogy szeretett kishazánkban a fogyasztói döntésekben sokkal inkább a nyájhatás érvényesül, és nem az egyéni preferencia.

Példa: Nem akarok senkit bántani akinek Ignise van, de az egy tökéletes példa volt. Egy könnyűkasztnis, nem túlságosan izléses kivitelű autót kínáltak nem kis áron. Vették mint a cukrot. Apóspajtás is vett egyet majd' hárommmilláért, mert hogy új megminden megkell bele ABSESPAC meg mindenszar. Aztán most meg nekem panaszkodik, hogy a kurva hitelét kell fizetni x évig, meg hogy sokat eszik ahhoz képest, hogy Suzuki, meg tök sajnálja azt a 96-os Merga c180-ast, ami tetszett is neki, de hát az mégis használt...
Szóval ez télleg az idiotizmus netovábbja ami itt megy.

Nekem nem a hitellel van bajom, az én kocsimon is van még valamennyi, nem veszélyes, de nekem még ez is sok. Bankba melózok, a magyar átlaghoz képest relatíve jól keresek, de a nembejelentett állással rendelkező haverom csodálkozik, hogy miért járok egy 6 éves verdával, ha ennyit keresek, amikor ő bmw-vel nyomja. Szóval télleg szánalmas.

Erről nekem mindig Németország jut eszembe. Ott tanultam még gimis koromba egy ideig, és egy családnál laktam (ez úgy a 90es évek közepén volt.) Nem volt színestévéjük! Mert nem kellett nekik. Mondjuk bringából volt nekik vagy tizenkettő, mert mindig az volt a családi program. Ja és volt verseny, túra, meg hegyi. És G.T., meg Scott volt az összes, és egy Hiace-szal jártek, hogy beférjen mind.

Autót, mint befektetést nézni hülyeség szerintem. Én a Bravo-m helyett anno egy '86-os évjáratú BMW 325-öst akartam 185 lóval. Óaranymetál volt, és ment mint az állat. De aztán győzött a józanész, és száz pacival kevesebb van. Mai napig bánom. Nem azér' mert sok gondom lett volna a taljánnal, csak ma is sír a lelkem, ha egy ilyen szépséget meglátok. Na szóval szerintem sok esetben az autó egy érzelmi döntés eredménye. Ha úgy néznénk, mint ahogy Te mondod Árpi, akkor mindenki Toyota Carina E-vel szaladgálna

Na szóval szerintem nem ez a baj, hogy ha valaki új autót vesz, hanem az, hogy nem az egyéni preferenciák helyett a nyájhatás vezérli, és úgy érzi, hogy ha azt nem veszi meg, akkor csúszik egy kasztot...
Egyetértek a cikkel és az előttem szólók nagy részével!!!

Nekem is sok ismerősöm van aki nyugatra jár vásárolni! És megéri, mert a magyart hülyére veszik, és metgvetetik vele dupláért ugyanazt. Rómában 10 euróért vettem olytan bőröndöt ami itt 15e, és láttam hogy mennyibe kerülnek azok a bőrcuccok meg ruhák amiket itt 2-3 szorosáért adnak!

Van egy norvég haverom, középosztálybeli ottan, amirko jött hozzánk 5 éve kérdezte ha 200ezer forintot vesz fel az automatából az 5 napra az elég lesz-e... ehhez képest nem volt mobilja, egy db normális autó van az 5 fős családnak stb.

Telefonmánia: csak az iwiw-en veszek telefont csak 10e alatt, szuper jókat lehet kifogni, nincs rajta kamera de megbízhatóan működnek, általában aksit kell 2ezerért utángyártottat venni oszt jónapot. Bővítve a példákat egy ismerősünk aki 80e-t keres takarítónőként 100ezres mobilt vett kétéves részletre, mert az kell neki... aztán második hónapban ellopták, azóta fizeti a havi 5ezret, gratulálok.
Ja a témához.
Klasszikus, nagyon jó cikk!!

tudatosvasarlo.hu/cikkek/117
Mobil témához:

Kb. fél éve cseréltem a telefonom, azért, hogy Bluetooth headset-et használhassak vele, autóban. Nézni is utálom a sok - utakon támolygó - idiótát, akik nem bírják ki, hogy ne telefonáljanak vezetés közben, erre az egyszerű és olcsó kis vacakra meg sajnálják a pénzt (teszem azt, BMW-re viszont nem). Kamerát nem is akartam a gépbe, és nem akartam rá sokat költeni. Egy típust találtam, ami megfelelt a kritériumoknak! A 6021-es Nokiát, mely készülék gyártásával szóta le is állt a cég. Az volt a gond vele, hogy (nagyjából) csak értelmes dolgok voltak benne, a hülyeségeket viszont jobbára kihagyták. Státuszszimbólumnak sem volt jó, nem volt elég drága hozzá. Így viszont nem kellett a sok ütődöttnek... Mi is tehetünk arról, hogy hülyére vesznek minket.
1998-ban az Európai Autógyártók és Japán autóiparának képviselői aláírtak egy szerződést,hogy az autókat 10 évre,ill.300 000 kmre-re garantálják.A GMC nem írta alá,a többiből lehet válogatn.Anno a Jaguárt úgy adta át a Tatus,hogy Unokám,Tied a kocsi,még csak 19 éves;te meg 21 és alig 1 millio mérföld van benne.
a volt rendszer egyik stàtusszimbolumàt
1963-ban kaptam szülinapra: a vadonatuj, eredeti Levy Strauss farmert! na mit mondjak. felejthetetlen élmény ...
ern0 · linkbroker.hu/ 2007.01.11. 13:34:54

Erről van szó. Én csak és kizárólag használt autót szeretnék venni, de ezek a szemét gyártók elsőre mindig csak újakat gyártanak! És nem adják ide 1milláért.

Szal, szép és jó, hogy ne végy kőcsön, de ha csak egy mill a takarított, egy logant se kapsz érte. De még egy éves használtat SE. Tán még 3-4 éves használtat SE - még azokra is hitelt ajánlgatnak. (Kerestem, nem találtam). És bizonyos kor felett (s alatt) lehúz a nepper. Akkor most mit csináljak, ha munkaeszköz az autó, és dógozni akarok????

nem akarásnak nyögés a vége.
súgok valamit, bár csak félve, mert személy szerint még nem volt autóm, ellenben az ismeretségi körömben úgy általában mindenki ezt a véleményt osztja:
ha egy kicsit körülnézel, kaphatsz jó állapotban lévő használt német autót, és ha egy kicsit ráköltesz miután megvetted, és még vigyázol is rá (tudom hogy sok a ha, de ez egy ilyen történet) akkor lesz egy olyan autód amit használhatsz a munkádban, és nem fog cserben hagyni. HA vigyázol rá.
hozzá kell tennem, hogy egy jó karban lévő használt német autót többre becsülök egy vadiúj Logan-nál, valamint a legtöbb új japán-nál is, design-ban pláne (a franciáról meg már ne is beszéljünk).
thcr

Igazad van. Lehet jól is kijönni a használtautó-vásárlásból. Csak nehéz.

Én a hétvégi autósoknak inkább ajánlom az új autó biztonságát. Aki kicsit jobban ért hozzá és hajlandó is időt és fáradságot áldozni, jobban jár ha a használtautó piacon nézelődik. Nem szabad "beleszeretni" egy konkrét autóba sem és tudomásul kell venni, hogy akár hónapokig is eltarthat a keresgélés.
thcr 2007.01.12. 12:51:47

A kulcsszó a "jó állapotban lévő használt ".

Ennél a pontnál fog engem lehúzni a nepper (meg a ráköltésnél a szerelő).

T.i. más a szakmám, így se az autókhoz, se az autószerelőkhöz nem értek. Ezek meg már nem azok a régi trabantok, amit még én is meg tudtam igazítani egy tizeskulccsal!

A vigyázással semmi gond, most egy 11-éves franciám van, elsőtulaj, és nem bántam meg, talán épp azért, mert kímélő üzemmódban hajtok (noha a németeknek tényleg jobb a hírük).
virág
persze hogy nehéz, sőt, megélni is nehéz, meg jó munkát találni is nehéz, jól dolgozni meg pláne. csak arról van szó, hogy ha währenßhöhleigkeitigchen-nek _TÉNYLEG_ munkaeszköze, és szüksége van rá, akkor megoldhatja ha nagyon akarja. én sem tudnék most így hirtelen leakasztani a fogasról egy autókhoz rendkívül jól értő ismerőst aki segíthet a választásban és netalántán még el is jön velem megnézni a kocsikat, de ha mindenképpen szükségem volna egy kocsira, akkor megoldanám valahogy. csak rá kell szánni a zidőt.

igazad van, tényleg nem szabad beleszeretni semmibe, az a legfőbb probléma ezzel, hogy a marketing szagembereknek az a dolguk hogy szerelmes legyél a plazmatévébe, és meglehetősen jól csinálják. az viszont, hogy eme "tudomány" ilyen magasfokú űzése az ő találmányuk volt, vagy az igény teremtődött meg a piac részéről a hülyítésre, az tyúk-vagy-tojás problémakör, és nincs értelme vitatkozni rajta. nyilvánvaló, hogy a magas szintű marketing egy már féligmeddig létező igényt elégített ki a lassú de biztos megjelenésével, és az is nyilvánvaló hogy az emberek másik része már csak akkor zombult be, mikor a gonosz reklámok megjelentek.
währenßhöhleigkeitigchen
jajnekem de rosszul érzem magam, hogy nemtom kiejteni a neved.. :)

naszóval neked azzal a franciával valszeg nagyon nagyon nagy szerencséd volt, ha jó állapotban van.
az idő meg megint csak az a tárgy amiből mindenkinek kevés van, elismerem.
én fél éve költöztem albérletbe és azóta nem volt még időm venni egy normális ruhásszekrényt :(
Én speciel eddig még mindig autószerelő barátommal mentem autót megnézni.

Valamennyire én is értek hozzá, de ő a szakember. Egyszerű halandónak fel sem tűnő dolgokból olyan - helyes - következtetéseket tud levonni az autóval kapcsolatban, hogy sokszor csak ámulok.
kicsit irónikus néha a zélet, pont ebben a pillanatban mondta el egy ismerősöm, hogy fél éves megunt mobilját (LGF2400) le akarja cserélni, mert beleszeretett egy másikba. aszongya azért most akarja eladni mert később semmit nem fog érni (azt hiszi a lelkem, hogy adni fog érte bárki 15000 forintot). vicces mikor az emberek összekeverik valaminek a piaci értékét a használati értékkel.
a stàtusszimbolértéke egy mobiltelefonnak manapsàg ugyszolvàn nulla. két hàrom virslivastag aranylànc kàvéstànyér dimenzioju éremmel vagy kruzifixel, az pillanatnyilag abszolut in.
én nem úgy fogalmaznék hogy nulla, én inkább azt látom hogy olyan mint az oxigén. életfontosságú, de ha van akkor természetes.
elnézést, levegő.
Milyen jól elvoltam 27 évig kocsi nélkül. Meg anyukámék is. Ilyen is van.
Kedves öreg Liberté bácsi is most készül megvenni sorban az 5. autóját 'of-da-same-kind': első tulaj, Mo-i üzembehelyezés, 2-3 év közötti, szervízkönyves, új áron tizenmilliós kombi nagy motorral.
Én ezt tartom ár-érték arányban az ideálisnak, használati értéke kb mint az újé, hajtom még 3 évig és minimálisat bukom rajta.
Inkább veszek 3.5 M-ért egy 3 év alatti igazi-jó autót, mint ugyanennyiért egy vadonatúj trágyadombot. Az első 2-3 év 60-70%os értékveszését meg fizesse ki más.
Ez csak érintőlegesen tartozik ide, de ez ellen az első 2-3 éves 60-70%-os értékvesztés ellen azért láthatóan küzdenek a gyártók is. Nekem pl. a 3-as BMW-k jutnak rögtön az eszembe. 2003 előtt ugye más volt a lámpa és ezáltal az egész autó megjelenése, aztán most 2006-tól megint látványos design-váltás történt. Pont 3 év. A BMW meg tipikusan státuszautó (még a 3-as is), tehát aki feszíteni akar, annak már nagyon tré a 2003-nál régebbi.
Virág et.:
Sajna nem nagyon lehet ez ellen küzdeni.
Hiába csak két hetet használsz egy autót akkor is használt. Nem null km-es. Csak tetemes értékcsökkenéssel lehet eladni, akármit is csinálsz, különben minek vennék meg? Az autóvásárlásnál - ha már valaki fizet - mindegy, hogy 200k-val több, akkor már inkább újat vesz. S mivel ez így van, a bank, ha visszaveszi az autót, ő is csak értékcsökkenten számolja be, ha nem tud az embör fizetni. S ott van, ahol a part szakad, mert persze a bank se jótékonysági intézmény, a különbözetet persze be kell csengetni.

S erről szól a cikk. Az ember kerülje el, hogy ilyen helyzetbe kerüljön.
csodaszarvas: szerintem úgy lehet küzdeni ellene, hogy a zember megpróbálja kivonni magát abból az egyébként tömegeket megfertőzött gondolkodásmódból, hogy "hiába csak két hetet használsz egy autót akkor is használt". számomra a 2 hetet használt autó pontosan annyival ér kevesebbet az újnál, amennyire 2 hét alatt le lehet amortizálni, és nem 60%-kal.
rendkívül jól lehet profitálni egyébként az ilyesmiből, mert minél fiatalabb használt autót veszel, annál jobban jársz ár-érték arányban - pontosan emiatt az ostoba szemlélet miatt.
thcr: hjam. De ha megteheted, akkor inkább hozzádobsz még 100-300k-t, és veszel egy zsír újat. Nincs para, hogy micsinált vele az előző tulaj, nem fingott bele, nem húzta túl a motort. Érted.
Szerintem teljesen természetes, hogy akkor már inkább újat vesz az ember, 100.000 nem pénz egy közel új autónal.
Persze fél milla már igen, vagy akár még több is. Akkor már érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e az a plusz az új autót?

Amúgy minden fogyasztási cikkel így van ez. Mindek vegyek használtat pár forinttal olcsóbban, ha bekocogok és 10Ft-tal drágábban, de újat veszek?
persze, ez teljesen jogos meglátás, csak nyilván egyrészt van egy lélektani határ amin túl már többet nem akar rádobni az ember, másrészt meg nyilván ez a határ mindenkinél máshol van.

egyébként pedig kövezzetek meg, de továbbra is, még különösebb autós tapasztalat nélkül is többre értékelek egy 20 éves jó állapotú golf2-est mint egy logan-t. azért, mert hiába nincs különösebb autós tapasztalatom, az már közhelynek számít, hogy Pl. a német autó szép és jó, és ha karban van tartva akkor megéri, csakugye azt meg kell találni.
számomra viszont egy dacia logan sehogy sem éri meg, semmilyen állapotban és áron sem.
thcr
A húszéves német verda tényleg ér(het) valamit, de az újak ugyanolyan szarok mint bármelyik más európai típus. Végy japánt.
dehogy veszek. olyan rondák, hogy egy egész hétig japán katonákkal álmodnék.
: ))

Japán biciklit, mármint. Ne kocsit...
már megijedtem..
egyébként mondják arra is hogy jó, csak hát szegények akkor is randák.
Nem értem miért fújnak ennyien a kamerás mobilokra. Nyilvánvaló, hogy nem professzionális felvételek készítésére találták ki, a paparazzók sem ezt ajánlják. Van azonban egy óriási előnyük. Gyakorlatilag mindig kéznél van, ugyanis telefont a legtöbben már mindenhova visznek magukkal. Ezt a legkisebb digitális fényképezőről sem lehet elmondani.

Szerintem mindenkinek jött már jól a mobilja gyengécske kamerája is, ha van rajta. Szóval, ha a technológia és az ár megengedi, miért ne?
Vitaminisiert
kurvaegyszerű, hogy miért. N évvel ezelőtt eszébe sem jutott volna senkinek, hogy ha az utcán jár és lát valami érdekeset, akkor lefényképezze. nem volt rá igény, meg nem volt rá lehetőség sem.
az igény később megteremtődőtt, a technológiával együtt (talán az igény egy kicsit később), és ha a mostani életünket összehasonlítom az akkorival, akkor nem látok sok különbséget a praktikusságban, legalábbis ebből a szempontból.
egyszóval ez az igény nagyjából mesterségesen lett felkeltve, nem egy olyan forradalmi ötlet volt mint maga a mobiltelefon anno, az igényfelkeltés eszköze pedig nagyjából olyan zombikat csinált az emberekből, mint a Múmia című filmben, akik csak totyognak előre mint a pingvin, üveges tekintettel néznek lefelé, és közben halkan duruzsolják hogy iiiiiim-hoooooooo-teeeeeeeeeep...

egyébként nem konkrétan a kamerás mobilról van szó, hanem általában azokról a luxuscikkekről, amik a marketing-nek köszönhetően gyorsan létszükségletté válnak, és az emberek évekre vesznek fel hitelt azokért a javakért amiken pár éve röhögtünk volna (természetesen nem azokról van szó akik zsebből kifizethetik).

később meg ugye megy a siránkozás, hogy rosszabbul élünk mint 4 éve..
Ezzel nem értek egyet. Régen is volt olyan, hogy de jó lenne, ha nálam lenne a fényképezőgép. Nem azt mondom, hogy mindennapos, de előfordult. Manapság ilyenkor kéznél van a mobil.

Ez szerintem olyan, mint amikor pár évvel ezelőtt még csak a "fontos embereknek" volt mobilja és akinek nem volt az bunkofonnak hívta. Ma már ez a kifejezés kipusztult (bár a bunkó módon telefonálók nem).
Vitaminisiert

még mindig nem kifejezetten a mobilkameráról van szó, az csupán egy része a nagy-nagy egésznek. hogy Te konkrétan nem értesz egyet a kamera haszontalanságával az a szíved joga, de számomra még mindig nem tud akkora találmány lenni egy mobiltelefonba egy szar minőségű kamera beszerelése, mint a telefon alkalmassá tétele arra, hogy hordozható legyen. drót nélkül. csak úgy szabadon, a levegőben. át teccik érezni? :)
Rosszindulatú Vászka,
Nem, nem megbizhatosagot vásárolsz, azt csak hiszed:) Attól, hogy új autód van, még nem jelenti azt, hogy megbízható.

A másik, én vásároltam egy 5 éves autót, apám egy zsír újat. Az érdekesség annyi, hogy 5 év alatt ő minimum a dupláját költötte rá, pedig volt rá gari, stb. És az enyém egy kategóriával nagyobb is (ami az évjárat beli különbség miatt inkább félnek tekinthető).

De amúgy meg mindenki azt vesz amit akar. Ha nekem lenne bankban 20 millám én is vennék 5-6 misiért új autót.
Azért itt a hozzászólásokban is látszik, (tisztelet a kivételnek) hogy a biciklit az emberek nagyrésze játéknak vagy sporteszköznek nézi. Én tudok majdnem mindennap, ha nincs minusz fok, kerékpárral egyetemre járni. Az nem tud, aki retardált. (Tótawárpi: a "nem tudok" és a "nem lehet" közt van különbség.) Nincs végig biciklisáv, de ez nem jelenti azt, hogy a főúton kell tekerni a kocsik közt, vagy a járdán elbaszni az összes gyalogost. Létezik olyan, hogy mellékút. Lehet, hogy egy kilóméterrel többet kell menni, de legalább túlélem. Viszont azt utálom, hogy nem tekintik a biciklit egyenrangú közlekedési ezközként. pl: Látja a vezető, hogy jövök, mégis bevág elém. Arra nem gondol, hogy ami neki egy karcolás a metálfényen, az nekem egy temetés...
Egyébként az írás tetszik, teljesen egyetértek. A használtautó nem feltétlen a 30 éves zsigulit jelenti. Kis törődéssel egy 10-15 éves autó is lehet ugyanolyan megbízható, mint egy új. Aki meg használtautó lerakatból vásárol autót, és nem visz magával egy ismerőst, aki ért hozzá, az meg is érdemli, hogy átvágják a fejét.
Árpi, azért a túlfogyasztás nem egy speciális magyar dolog, hiába dzsentriköztársaságozol. Az USA-ban is rengetegen felelőtlenül költekeznek, ráadásul ott minden embernek van (több) hitelkártyája, így még könnyebb... Fogyasztói társadalom + emberi hülyeség eredménye mindenhol hasonló.
Sziasztok!

Árpi,régóta olvasom a beírásaidat,eddig nem szóltam hozzá,de az autós megjegyzéseddel nem értek egyet.

Valakinek az autó elengedhetetlen kelléke a munkájához, és ha éppen nem tudja egyben kifizetni,akkor természetesen hitelre fogja megvenni.

Én is azt tettem. Használt,3 éves volt,most 5.5 éves,jól szuperál.
Igaz,rengetegen ugranak bele új típusba, és ismerősöm -aki hitelügyintéző cégnél dolgozik- mondja,hányan vannak,akik valóban nem mérik fel, képesek-e havi 40-50-60 ezret kinyögni pluszban.
2 év múlva pedig viszik az autót...

Ettől függetlenül,ha valaki a használt autót is hitelre veszi meg ésszel, azt hiszem,azzal semmi probléma nincsen.

Mobiltéren pedig általánosítani nem szabad. Az, hogy akad néhány egyed,aki versenyzik azon,hogy éppen a legújabb, legdrágább telefonja legyen, holott a 3/4-ét nem használja ki a tudásának,az meg is érdemli.
/Hozzáteszem,nem is tudja mire való,de ez most mellékes./
Nekem 2 telefonom van,az egyik 9 éves, annyira régi,hogy már akksija többe kerül,mint a telefon,ezért van egy frissebb típusú,ami ugyan még csak1 éves. Tény,nem használom ki,mert nem érdekel sem a kamera,sem a blue tooth,sem a többi. Viszont ami miatt össszespóroltam rá,az a formája és a kinézete volt. Szeretem,és eszem ágában sincs lecserélni.

Az írás többi részével egyetértek,sokszor látom,amikor delikvens egy 4 soros listával a kezében tolja a kocsiját a bevásárlóközpontban,de ennek ellenére a kocsija tele van minden kütyüvel.
A nagy sírások ellenére nekem aztán mondhatja akárki,hogy nincs pénze semmire...
Viszont ez nem a magyarok egyedüli hibája,ez szinte mindenhol így van. Köszönhetően a népbutításnak,amikor értelmetlen gagyi műsorok tömkelege megy a csatornákon,ahol még a szerencsétlenje képes arra is,hogy elküldjön mittomén hány sms-t,mert ugye lehet szavazni...
Hát én Árpáddal nagyon sokban egyetértek, ez a cikke is sok megfontolandó elemmel bír, de azért ne játsszuk már el, hogy társadalmon kívüli renegátok vagyunk, fuj fogyasztás. W. is fogyaszt, megveszi a sok felesleges dolgot, csak mondjuk nem éppen autót. Én mindig azt mondom, hogy aki ultrazöld, ellen-fogyasztó és kapitalizmus-bíráló, az legyen hiteles, költözzön az Alföldre, éljen jurtában, vadásszon üregi nyulat, járjon állatbőrben, és napenergiázzon. Akkor lehet pökhendi kritizálással élni, amíg Tótának (feltehetőleg) van hűtője, nagyteljesítményű pc-je, tévéje, autója (jó kis tízéves nyugati kocsija, ami okádja a füstöt, és ötször jobban szennyezi a környezetet, mint egy új)fosszilis vagy atomenergia-alapú fűtése stb, addig ne beszéljen túlfogyasztásról, konzumidiotizmusról. Nagy ellenálló mert kényszerből van kamerás mobilja? Dobja ki, vegyen egy 3210-est kétezerért, és éljen bolgogan, hogy nem trendkövető.
Értem én a sok gyökér gyepálását, tényleg dühítő, mikor a lakótelep előtt sorjáznak a vadiúj autók, fenn a lakásban meg száraz kenyeret rágicsálnak, de egy kamerás mobil, vagy egy új autó nem feltétlen a bekötött szem jelképe.
Paranoir :

Az utolsó mondatodat leszámítva hüllyeségnek tartom amit írsz. Aki nem ért egyet ezzel a buta fogysztási kultúrával, vagy az "átlag magyar" szokásaival, az nem feltétlenül tud/akar nyíltan lázadni. Próbálj meg felnevelni egy gyereket 2007-ben mobiltelefon, PC, vagy gázfűtés nélkül. Tudod mi lesz belőle? Egy elvadult, kitaszított ember. Az a véleményem, hogy attól, mert valaki nem ért egyet valamivel, nem biztos, hogy meg tud élni nélküle (pl. a társadalom egészére vetítve ilyen a készpénz azapú kereskedelem - remélem érthetően fogalmaztam).

A másik mondanivalóm - nem kimondottan neked szól hanem úgy általában a "legújabbmobilos-hitelnyaralós" embereknek : lehet, hogy ahol te élsz most ott a külsőségek alapján ítélnek meg, de ha szorgalmasan gyűjtögetsz, és úgy neveled a gyerekedet, hogy VALÓS ÉRTÉK alapján mérlegelje a dolgokat (persze ez is szubjektív, de legalább van esélye)lehet megéred, hogy olyan helyen öregedj meg, ahol azért szeretnek AKI vagy, és nem azért AMID van. Tudom, hogy itt és most ez egy ilyen ország, de már érezni lehet a javulás szelét.
(és mielőtt megkérdeznétek, hogy jobbról, vagy balról fúj-e, közölném, hogy ha ésszel döntenétek nem csak az áruk-szolgáltatások-stb. kiválasztásában, hanem a politikusaitokkal kapcsolatban is, akkor ezt a kérdést nem kellene feltenni, mert mindenki mosolyogna mindenkire)

Üdv.
TH, azért csendben megkérdezném, hogy ugyan miféle lázadás már az (ha egyáltalán Tóta ilyesmit akart kifejezni), ha a lenézett termékeket aktívan használja, veszi az illető. Úgy általánosságban kérdem. Ezrek vakerálnak mindenhol a szemét fogyasztási kultúráról, aztán a zsebükben mégis ott az ominózus mobil, dobozos tejet vesznek, tévét néznek, és szerintem nem direkte a legrégebbi termékekekt használják, mert ezzel kívülállók lesznek. Aki nem alkalmazkodik a megváltozott világhoz, nem találja majd a helyét benne. Az alkalmazkodás meg nem behódolás. Szóval nekem senki ne beszéljen magas lóról, hogy te konzumidióta, mert kamerás mobilom, Playstationöm, házimozim van. Ezek a termékek alkalomadtán segítik a kikapcsolódást, komfortérzetet nyújtanak. Lehet, hogy ötszáz éve a fajáték volt az elfogadott, de mára azért fordultunk, nem kicsit. Akinek nem tetszik, ezt fenntartom, szónokoljon a jurtából, és akkor hiteles, vagy fogja be, és ne takarózzon azzal, hogy azért kamerás, mert céges mobil. Senki nem szorít pisztolyt Tóta fejéhez például, hogy most ezzel a mobillal kell járnod. Az szerintem más dolog, és én is megvetem, ha valamely csoportban a pozíciót a telefon-autó-ruha stb jelöli ki, de ugyanúgy megvetem azt, aki idiótának néz, mert van egy praktikus készülékem, amit azért vettem, hogy használjam. (Tótának meg szivesen küldök mobilos fotókat, aztán megnézheti, hogy látszik-e rajta valami. Amire készült, annak megfelel, és én speciel használom is.)
Megjegyzem kishazánkban azért is kezd elhülyülni a jelenet, mert a területén 50 éve nem volt egy tisztességes háború. Nem is tudunk mit kezdeni ezzel az abnormális helyzettel ;-)
Árpád!

Sajnos te a postban nagyon csúnyán általánosítasz. Már a fotóról, amit láttam rólad, levágtam, hogy te egy általánosítós fajta vagy. (és ez most általánosítás?)
Új autót sokan azért vesznek hitelre, mert nem akarnak úgy járni, mint én. A lökött párom eddig majd' egymilliót költött egy szar, megbízahatatlan, nagyfogyasztású használt autóra, amit úgy adtak el neki, mint ami teljesen fel van újítva. A részletekkel nem untatlak, de gyakorlatilag anyagi romlásba döntötte a családunkat, ugyanis azért kellett hitelt felvennie, hogy KIFIZESSE AZ AUTÓSZERELÓT!!! És most itt egy nagyfogyasztású, megbízhatatlan, kicsi, szar autó, ami viszi a pénzt, ellenben nem működik.
Egyébként ez volt az első postod, amit olvastam, és nem tetszik a stílusod. Általánosítasz, és eléggé arrogáns vagy, magas lóról beszélsz. Van amiben igazad van, nem vitatom. De ne általánosíts.
A gátlástalan konzumálás valóban felesleges, de ez csak a magyarokank új. Ez a réteg minden "fejlett társadalomban" megtalálható. Nálunk még új. A többség gondos mérlegelés után vesz autót, kényszerből hitelre és lehetőleg olyat, amilyet majd fenn tud tartani.
Nem jött be a blogod. Maradok a Subbánál, ahol az alanyok legalább tényleg megérdemlik a fikázást.
Az én telefonomban is van fényképező. Használom. Szeretem. Nem részletre vettem.
süti beállítások módosítása