W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A mélység titka

2007.01.05. 16:30 Tóta W. Árpád

Ma este nyolckor az m2 leadja Leni Riefenstahl kitűnő filmjét, a Mélytengeri hangulatokat. Leni Riefenstahlt nem óceáni búvárfilmesként ismerjük, hanem mint Hitler doku-propagandistáját.

A doku-propaganda címerállata a mi korunkban Michael Moore, ez az igénytelen, hazug és primitív tuskó. Szimpla hazugságaihoz képest Riefenstahl filmjei épp csak egy csöppet manipulatívak.

Halacskás-korallos cuccot láttunk eleget, bár általában nem klasszikusokkal, hanem Jean-Michel Jarre-ral festik alá. Riefenstahl azonban ebben is kitűnőt alkotott. Én már láttam a filmet, véletlenül kapcsoltunk oda egyszer, aztán kénytelenek voltunk lebilincselve heverni egy órán át, anélkül, hogy tudtuk volna, mi ez. Később derült ki, hogy hiszen ez ugyanaz a Leni Riefenstahl, aki a rongyosra nézett Akarat diadalát rendezte.

A Mélytengeri hangulatok amolyan magyarázkodás Riefenstahl részéről. Ebből látszik, hogy ő valójában nem Hitlerért rajongott úgy, ahogy bárki rajongani kezd a filmjei hatása alatt. Hanem csak meglátta a szépet, a méltóságteljest, a félisteni fenséget az eszelősen ordítozó töppedt kisemberben és a csattogó zászlókban, ahogy aztán jóval később az óceáni élővilágban. A szimmetria, a dinamikus rend himnusza ez is, meg az is. Akkor még különben se tudhatta, mi az ábra. Amúgy meg dokfilmes volt, és tehet-e mást egy dokfilmes 1934-ben, mint hogy dokumentálja a világtörténelmet? Jókor volt jó helyen. Az óceán mélyén is. Nem politizálni kell vele, kedves barátaim, csak nézni és gyönyörködni.


Címkék: kulturális ajánlat reich

550 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3926108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: please click the next post 2018.02.06. 12:04:00

Fox Halloween Costume - oceceasov on blog.hu

Trackback: brian Atwood Shoes 2017.11.26. 05:22:23

atopic dermatitis mupirocin - Freebase percocet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodalkoztam,amikor a napkeltes riportban szabadkoztal,hogy filmekrol nem szoktal irni!
Eddig minden filmkritikad tetszett,de komolyan.
Így van, Leni néni nagyot alkotott. Ezt még csak bemutatóban láttam, de tervezem megnézni. Kb két hete volt egy dokumentumfilm arról, hogy visszalátogatott Szudánba, szeretett törzséhez. Az is nagyon jó volt, de egyben szomorú is volt látni a polgárháború pusztításait, meg hogy ruhába kényszerítették a '60-as években még természetes módon élő embereket - ezzel hagyományaikat is elvették. 98 évesen járt ekkor náluk!
Leni jó nő volt (minden értelemben) még idősen is!
..nem véletlenül volt a 20 évek egyik közkedvelt színésznője! A propaganda dologról, politizálás nélkül: Az akarat diadala remekmű. Technikailag. Ugye ne menjünk bele abba, mi lenne, ha vezéreinket Szabó és Koltai dokuzná:)
mondjuk Az akarat diadala szerintem a felétől-kétharmadától eléggé leül, de odaáig valóban remekmű.
Na meg a 38-as Olimpiát feldolgozó filmjéről se feledkezzünk meg - azzal is nyert pár nemzetközi díjat már akkor.
36-os. A többi stimmt.
Lehet, hogy hülyeséget írok, de elképzelhető, hogy az olimpiás dokufilm már színes volt?

Azt tudom, hogy nálunk a Lúdas Matyi volt az első színes. Legalábbis ezt mondták, mikor kiadták felújítva. Korábban viszont úgy emlékszem, hogy a Beszélő köntösről állították ugyanezt (1942 Agfacolor színestechnika)
Lehet, hogy a Mélytengeri Hangulatok remekmű, nem láttam még. De az Akarat Diadalát láttam. Azt állítani, hogy abban Riefenstahl naívul csak a szépet ragadta meg, az egy nagy marhaság. Az nem csupán objektív ábrázolás volt, hanem határozott állásfoglalás. A nácik mellett.
ja tényleg, a film 38-as
Nem volt színes, emlékeim és minden általam fellelhető forrás szerint fekete-fehér film volt.
Technikailag talán ment volna hiszen már 1917-ben is csináltak színes filmeket...
zoli: az még nem volt színes, de az látszott rajta, hogy a 100 méteres sprintet feka nyeri, nem is akárki
leni egy zseni volt - kár hogy tehetségét csak igy és akkor tudta megmutatni.

alap, hogy m. moore egy hazug fatfuck. hollywoodi dokumentarista.

viszont enron the smartest guy... filmet ajánlom ha még nem volt meg, egyik legjobb amerikai doku az elmúlt évekből.
Ja, Jessie volt a meglepi a Fritzolimpián.
Szerintem az színezett lehetett inkább, fogták és képkockánként kiszínezték, kézzel.
Leni Riefenstahl búvárkodásának története önmagában is megér egy misét, hiszen 71 évesen kezdte. Igaz, a tanfolyam elején letagadott egy huszast, és így is furán néztek rá. A filmet talán a 100. születésnapján mutatták be, de előtte azért már megjelent búvárfotós könyve is, szóval volt benne praxisa. Mellesleg nálam a szintén a szépség diadaláról szóló Nuba-fotóalbum a kedvenc, remek képek.
Ez a film egyébként szerintem nem búvárdoku, inkább egyfajta "szimfónia", a legtöbb amatőr búvárfilmes is ebben a kategóriában próbálkozik először (többnyire kevés sikerrel). Ezt érdemes megnézni.
Nehéz az ilyen filmeket a későbbiektől elvonatkoztatva, objektíven megítélni. A náci koreográfiákban tényleg van valami hátborzongató "szépség" (ld. még Heydrich temetése).
Megjegyzem a sztálinistákban is. Volt egy 30-as években készült szovjet scifi (nem az Aelita és nem a Mr. West kalandjai...) ami az elképzelt kommunizmusban játszódik. Egészen be lehetett rajta lelkesedni...
velemenyem naggyabol megegyezik a Nibelungeval.
masreszt viszont azt a futtatast nem ertem egeszen hogy dokumentalni fennseges nazi hangyak tomeget vagy dokumentalni bocsuletes tengeri hangyak eletet miota egyenerteku? most vagy dokumentalunk vagy osszeszarjuk magunkat ideologiailag. a ketto nem ugyanaz.

igazabol ez egy nagyon kenyes tema es nem szeretnem (ki vagyok en) ha elsikkadna egy kozos hatbeveregetesben hogy semibaj, a muvesz az muvesz, hehehe, a zseninek semmilyen etika es moral nem eri fel a szaros orrat. de sajnos feleri, es Riefenstahl neni nem hiaba nyavajgott egesz hatralevo hosszu eleteben. valami felsejlett a furtok alatt.

Igazabol az a kerdes hogy hogyan lehet beszelni azokrol akik valoban jot alkottak (mint o) es kozben szepen becsusszantak az ordogvalagaba. na hogyan?
dos_boot: Színezett már 1905-ben volt. A Technicolor csinált 1917-ben olyan színes filmet amit moziban is vetítettek.
forrás: www.widescreenmuseum.com/oldcolor/technicolor1.htm
egyebkent en majdnem sirtam a meghatodottsagtol amikor hitlerpapa fellepegetett a lepcsosoron valamijen wagneros riffre. ez a szemeccseg.
Ördög valagába sokan és sokféle módon belecsúsztak, csak minden kornak más volt az ördöge. Pl. sok orosz művésznek a szovjet időkben elég fura viszonya volt a sztáini rendszerrel, Bulgakovnak konkrétan magával a Generalisszimusszal. Írt is egy drámát erről, a Képmutatók cselszövését, ami Moliére és a Napkirály szintén hasonlóan fura kapcsolatáról szól. Hát művészet és hatalom fura viszonya, kíváncsi vagyok ez a topic hány hozzászólásig jut el :)
es ne mondja nekem senki hogy nem tutta. nala butabb hujek tuttak mar akkor hogy ez nem lesz egy pink alom.
hat igen errol beszelek, das bakancs, hogy muveszet es hatalom. akkor beszeljunk pityubacsirol akinek a szembesulese is mijen kurvajo film. stb.
Úgy gondolom, hogy ez az asszony korántsem sétált elő a háború végén csak úgy, elhadarva egy "bocsit", miközben zavartalanul élte az életét. Szóval azért őt is elővették, és mindaz, ami karrierjében a nácik után történt, már valami egészen más volt, újra "fel kellett építenie" magát. Tehetséges volt, sikerült neki. De ettől még nem lett felmentve (miért lett volna?) az alól, amiben ő is felelősséget viselt. Az ő legnagyobb "bűne" mindenesetre a tehetsége. Hány és hány ócska propagandamű van, ami ma már gonosznak mondott rezsimek céljait szolgálta, de túl rosszak ahhoz, hogy emlékezzünk rájuk? (Példa: sokan veszik elő és idézik pár mai vezető újságíró ötvenes-hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekbeli hazudozásait? Pedig voltak, csak éppen azok az emberek Leni Riefenstahl cipőjét sem köthetnék be. Emberileg sem sokkal különbek, mellesleg.)
A turot Michael Moore a cimerallata ennek a mufajnak. Arpi meg nem volt peched huzamos ideig a Fox Newshoz, ezt csak azert irtad; a Fox szerkesztoi mellett, Moore palyakezdo suszterinas.
nem, az o bune nem a tehetsege. hanem hogy ugy mondjam a tehetsegebol fakado gogje. hogy ez nekem kijar, es nekem ezt meg kell csinalni. es hogy aztan muszaj meglegyen hogy megmutassam mit tudok.
Érdekes az is hogy a nácikhoz bizony balról jutott el. Az első (?) filmjét Balázs Bélával közösen csinálta. Balázs Bélához pedig nem csak kollegiális viszony fűzte.

Szerintem sem menti, de nem is kérdőjelezi meg. Mittudomén, ha egy festő megrendelésre lefestett 300 éve egy pápát vagy egy királyt, és ma ez a kép egy múzeum falán lóg, akkor ma már tökmindegy hogy akit a kép ábrázol jófej volt vagy valami elvetemült gazember - maga a kép milyen, a festészethez mennyire értett az alkotó, hogyan tette a dolgát, ez a lényeg.
jo, en aszondom hogy jobbrol vagy balrol, mindenki azt kereste ami totalis eleterzest ad. egy muvesznek pl. hogy majd itten a politika es az akarat es az aktivizmus megvaltoztatja a vilagot. oke, ez a kor szelleme. oke, lezavarjak a vilaghaborut, oke, kiderul hogy egyparan megszivtak. de nem kicsit.
ezek utan egy normalis erkolcsi aggyal rendelkezo genie talan esetleg reflektal. vagy nem.
dos_boot: ennél azért LR kicsit aktívabb és lekesebb volt.
sztem pont a tehetsége miatt élte túl a korszakot, ha gyenge lett volna nem kell és őt is elvitetik.
Azt sem értem, ha dokuról beszélünk, miért kell Moore-t meg a Fox News-t előrángatni. Miért nem hivatkozási alap mondjuk a kitűnő "Hosszú futásodra mindig számíthatunk"? Vagy a doni összeomlásról szóló, végtelenül egyszerű, mégis nagyerejű Sára Sándor-sorozat?
massive1974: volt ideje gondolkodni. Wikipedia-idézet: "After World War II, she spent four years in a French detention camp."
CrL: nameg hogy bejáratos volt Göbbelshez, meg Waffen-SS egyenruhában parádézott a megszállt Lengyelországban, meg (bár ezt tagadta) koncentrációs táborokból is szerzett statisztákat.
Sára mondjuk kicsit más eszközökkel dolgozott, nem propagandafilmet csinált, egyébként ne dőljetek be a propagandának! közismert tény, hogy Leni a háború után sokáig Lany álnév alatt élt, a Mélytengeri hangulatok pedig egy anagramma, ami a "Lany: Még Hitleren ugatok" szavak betűinek összekeveréséből jött létre
de csókolom, a nürnbergi pártnapot nem lehetett ám olyan hideg távolságtartással dokumentálni, mint amit itt egyesek elvárnának. nemcsak azért, mert akkoriban Németország ébredése sokakat lelkesített, hanem mert két lehetőség volt csak: csinálsz ilyen Akarat diadalát milliós költségvetéssel, légifelvételekkel meg mindennel az NSDAP producersége alatt, vagy nem dokumentálsz sehogy sem.
Aktív meg lelkes volt, sőt, maga a témaválasztás sem véletlen, de nem ez dönti el, hogy jó vagy rossz alkotó volt-e. Erkölcstelen alkotó, oké, azt lehet mondani - mintahogy sokakra előtte is meg azóta is.
...és még csendben megjegyezném: soha nem álította, hogy ellenzéki lett volna, és a filmjeivel belülről akarta bomlasztani a rendszert.
Minden esetre ha megkérdezik hány 1933-45 közötti német filmet ismerek csak ő jut eszembe.
BTW úgy kapásból ki tud mondani híres 1933-1940 közti szovjet, vagy 1950-1953 közti magyar filmet vagy rendezőt?
almodhi: magyarokat tudnám sorolni. Volt közöttük jó rendező is, sőt, a filmek is ügyesek voltak néhanapján. Meg hazugok is. Megnyugtatlak: a mai filmeseink közül 1-2 már akkor ott kisinaskodott. Most mégsem kell magyarázkodniuk.
1954-ből, de Makk Károly: Liliomfi

és nem csak híres, de sirályos is
el Che:
Filmet tudsz? Tényleg kérdezem. Olyan igazi rákosistát...
almodhi: van egy elég korrekt irás róla a filmvilágban is: filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=2770
54 nem ér. Már enyhültünk :-).
CrL: kösz, most már rémlik, én is olvastam. Akkor innen a Balázs Bélás sztori.
Árpád:

Ezt így, ebben a formában nem tudom elfogadni. Leni Riefenstahl lehet nagy művész, de „a szépet, a méltóságteljest, a félisteni fenséget az eszelősen ordítozó töppedt kisemberben és a csattogó zászlókban” nem lehet meglátni, mert pont ezek nem voltak benne. Aki ilyet lát, az vagy őrült, vagy hazudik. Leni Riefenstahl nem volt őrült.

De hogy a György Péter féle stílustól elkanyarodjak kicsit, mi a fasz „szimmetria, a dinamikus rend himnusza” volt Hitlerben és bandájában bármikor is?

Meg hát azzal sem tudok egyetérteni, hogy ne tudta volna, hogy mi az ábra. Sokkal korábban látszottak a körvonalak, és aki csak tehette, annak szent kötelessége volt eltűnni onnan, hogy ne legyen rossz helyen és rossz időben. (Függetlenül attól, hogy számíthatott-e üldözésre, vagy nem.) Még akkor is, ha még Auschwitz, vagy 1944 nem látszott. Látszott más.

Összefoglalva: nagyon rosszkor volt és nagyon rossz helyen. A pokolban, ott.

Nagy művész volt? Igen? Zseniális a szakmájában? Igen. Máig az ő mozdulatait, trükkjeit használják az operatőrök például. Nagyon helyénvaló ennek az elismerése.

De politikailag nem lehet fölmenteni.
Pudovkin és Romm azért nem kis nevek, Keleti Márton, Bán Frigyes...
A Rettegett Ivan-t például propaganda filmek szánták, szóltak is Eizensteinnek, hogy rakja össze, erre Sztálin elvtárs félt az alaktól, a filmet meg jegelték. Egy időre.
"Mikor a hóhért akasztják" ugye..
Various: igen egyetértek és ma már mindez világos. De régebben sokat gondolkodtam rajta, hogy ha akkor élek ott, vajon náci lettem volna-e? Vagy csekista? Vagy Lenin-fiú? Vagy jakobinus?
almodhi: tévében hallott szép történet, az Ifjú szívvel c. filmről. (Főszerepben Soós Imre, téma az ipari tanuló képzés.) A főszereplő hölgy a filmben szőke copfokat viselt, talán hogy népiesebbnek látszom. A kész filmet levetítik a minisztériumban, vélemény: nem jó, a végén nincs elég taps Rákosi és Sztálin elvtársnak. De a főszereplő már levágatta a hosszú haját- sebaj! Felerősítettek két műcopfot, és utólag felvettek még két perc lelkes tapsot.
Filmek még a korból: Kis Katalin házassága. Állami áruház. Dalolva szép az élet. Civil a pályán. Aztán ott volt a mozdonygyári élmunkásos film, de asszem 52 környékén készült a Vihar, ami Fábri Zoltán első filmje volt.
Most hirtelen ennyi.
A Rettegett Ivánról úgy tudom, az első rész még tetszett Dzsugasvilinek, a másodikat már nem lehetett bemutatni (akkor), a harmadikat be sem fejezték, pár jelenet kópiája évtizedekkel később került elő.
Én láttam egy baromi érdekes filmet, igaz kicsit későbbről, néha leadja a Filmmúzeum. Keleti Márton: Tegnap (1959) 1956-ról szól, és a "lőni vagy nem lőni?" kérdést járja körbe, rengeteg nagy színésszel. Van benne tsz-párti paraszt apa, katona fia, volt nagybirtokos, kisemmizett paraszt, nyugati provokátor stb. minden ami kell. Összességében azért elég szocreál. (Amúgy arra jut, hogy lőni.)
Behemot: OK, OK vannak "művelt" emberek is :-).
Bár az összes általad említett rendezőt ismerem, meg több filmjüket is, egyedül Keleti Márton filmjeit láttam a megadott időszakokból.
Pudovkinra meg Rommra nagyon kíváncsi lennék; megnéztem volt vagy 10 filmjük 33-40 között. Hol lehet vajon ilyeneket megnézni?
ElChe:
Megnéztem. 46-ben tiltják be a 2. részt, majd 58 mutatják be újra.
IMDB keresés magyar film 1950-1953:

47 film. Te jó ég...
Gondolom termelési filmek :)
ugyan ez Szovjetunió 1933-1940:
284 film

Németország 1933-1945:
1831 film

a világ megismerhetetlen.
Egyébként a filmhamisítás nem Sztálin-függő. Csodacsatár c. film, a címadó csodacsatár (akinek a filmben csak kevés szerep jut) Puskás. Hopp, de épp a bemutató táján Öcsi emigrál. Jön a zseniális ötlet: az összes jelenetet, ahol felbukkan, újraforgatják Hidegkutival, ő lesz az új csodacsatár. Eddig az ötlet szép, csakhogy a főszereplő, Pongrácz Imre is lelépett az országból. Nem gond, abban az egy-két képben, ahol a csodacsatárral beszél, csak a hangja hallatszik, a dublőrt meg hátulról vették. Pedig hol volt már '53?
almodi:
nagy filmlexikonban, vagy a film krónikájában. Mivel sajnos igen csökkent képeséggel bírok neveket memózni, besegítettem a szürkéimnek. De mondjuk Pudovkin tényleg Eizensteinnel mérhető, mind a dollár/euró:)
De megnézném ezt a kettőt:

Makk Károly:
Gyarmat a föld alatt

ill.

A Politikai tiszt a csapat lelke (szereplők: Raksányi Gellért, Márkus László, Mádi Szabó Gábor, Horkay László)

Behemot: mármint a _filmeket_ megnézni.
Behemot:
igen, régen láttam Pudovkintól az Anyát és a Sakk-őrületet is. (1925-26)

De kíváncsi lennék az 1933-as Gyezertyirre is...
Az Árpád ezen kis szösszenetével most teljesen egyetértek... szerintem is kiváló filmes, kezdve az Akarat diadalától folytatva az Olimpián egészen az utolsó filmjéig.

Varius: kicsit kevesebb hévvel a baromságokkal. A nácizmus kezdetén nem Riefenstahl volt az egyedüli aki meglátta a rendszerben, maradjunk ennél, azt a valamiféle "méltóságteljest", valami üdvözítőt, hanem elég sokan: Gottfried Benn, vagy korábban már említették Heideggert, hogy csak két nevet említsek.

A rend, a dinamikusság pedig süt a náci rendszerből, ezt tagadni balgaság. Ez nem felmentés, hanem, sozusagen, még talán jobban elmélyíti, misztifikálja a gonoszságot. A német katonák egyenruhájától egészen a félelmetes rendben és fegyelemmel levezényelt felvonulásokig, amit az Akarat diadala bemutat, van valami megigéző, ami persze félelmetes is, és visszataszító. (a ridegsége, hidegsége).

Egyébként Arno Brekerrel, Hitler szobrászával hasonló a helyzet. Bravúrosan ügyes volt, tehetséges, szerintem a munkái is kiválóak, eltekintve egyik-másiktól. Erre is rásütötték hogy náci művészet és elásták jó mélyre. Nem mintha ezzel elértek volna valamit. Nemrég nyílt meg Németországban egy Arno Breker kiállítás és az emberek csak tódulnak, azóta is.
JAAA. Hát azt olyan művésztékákban, megyei könyvtárok videokölcsönzési osztályán, antikváriumban..na jó ott előbb meg kell venned. Sőt a MTV-ben is van egy pici szoba telis-tele érdekesebbnél érdekesebb BETA-kal. Csak ki kell írni, de az sajnos csak akkor megy, ha van bent ismerősöd. Jó nagy pozisönben, vagy már réégesrégen. És szeret téged nagyon.:)
Various: ja, kényelmes volna, ha ilyen egyszerű lenne a világ. "Adolf hitler nagyon gonosz, csúnya bácsi volt. Ne feledjétek: az iskolában az árja nem járja!"

A ma készített német történelmi filmek (A bukás, Napola, de még a Sophie Scholl is) mind arról szólnak, hogy 193x-ben nácinak lenni nem ugyanaz volt, mint mondjuk most. Kb az az ábra, mint nálunk a kommunista párttal: milliók számára ezzel nyílt meg a mobilitás útja, ekkor kaptak lehetőséget arra, hogy kisvárosi cipészinasból üzemvezetők lehessenek, vagy SS-tisztek (és végül hősi halottak). Sokáig lehetne még ragozni, de az, h Riefenstahl 1934-ben nem a györgypéteri PC alapján cselekedett, részemről érthető. A szépséget meg könnyű észrevenni a náci koreográfiában meg ikonokban. MOndjuk nézd meg a régi weblapomat :)
"és végül hősi halottak"

vigyázz mert valaki szó szerint veszi.

inkább háborús bűnösök. Vagy gyilkosok.
Meglátásom szerint,Heni lett volna a nők közül az első,aki a mezőnyben olyanná válhatott volna a filmes szakmában mint a Polgár lányok a sakkban.Robbant volna....HA.De senki sem lépheti át a saját árnyékát.Viszont sokan emlékeztek meg Róla mint"látás tanítóról",ha a nevet nem is merték fölvállalni.Ez szerintem ugyan olyan képmutatás mint amit az orvosi szakma is tanúsít,mert mi közük nekik a mocskos nácikhoz?Hol tartana ma a kísérletes sebészet,a nőgyógyászat,az öröklődéstan?-szemérmes hallgatás.Mert az a mocsok Mengele!Nem akarom igazolni a történteket,de Isten szerint nincs olyan rossz amiből Ő ne tudna számunkra jót kihozni.Ráadásul az ember kísérletek most is folynak(stikában)és ki emel szót hatalmi joggal?Vajon kinek miben a pénze?kinek mi is az érdeke(lásd Kioto).Bizony egy név nálam ilyen messzire vezet.

Heni filmjei az EMBER tökéletességét hirdetik.Nos kívülállóként még el is hinném.Filmjei a HEROS képi megjelenítései,látása érzékeny.Sajnos ŐŐŐ rossz időben volt rossz helyen.Ha ténykedéséhez akkora anyagi érdek kötődött volna mint von Braun-éhoz,ma Heni lenne a film nagyasszonya.
Tegyük helyére a dolgokat.És igazán nem érdekelki mit ír.Az esztétikát tanítsa másnak,mert nem vagyok hajlandó meghajolni más előítéletessége előtt.Szép embereket filmezett szépen,és úgy,hogy nem lógott ki a kapa a szájából.
áldozatok...egy részük áldozt lett..
OFF

mi ez a györgypéteri PC?
nyilván nem számítógép...
bocs ha hülye vagyok.

ON

molaris!
a genetika nagyon jól ellene mengele nélkül..és a nőgyógyászat is..
más kérdés a légnyomásos és a kihüléses kíérleteik..
molaris: Mengele az ég világon semmit sem tett hozzá az orvostudományhoz.

amit felhasználtak az hideg és az alacson légnyomás tűrésével kapcsolatos, de az nem Mengele "asztala" volt.

meg a lépfenével, de azt a japánok csinálták...
molaris: lehetséges, de az én meglátásom szerint ha akkor nem készíti el a 34-es pártnapról készült filmjét, a kutya nem emlékezne rá. Lehet hogy igen... lehet hogy nem. Sok kiváló német színész és színésznő volt ,akik kimentek a nácik elől Amerikába, és elkallódtak, a régi fényük megkopott, végül eltűntek a süllyesztőben. Sokan pedig későn ismerték fel a veszélyt... őket nem is fogadták volna.
pl. Marlene Dietrich :-)
molaris:
Nem hinném, hogy az élet produkált volna több olyan esélyt Leninek, hogy egy nümbergi pártkongresszusnyi tömeget szabadon mozgasson. Vagyis a rossz helyen volt rossz időben szerintem, kicsit paradox. Kurva nagy lehetősége volt, tett érte, hogy ott legyen és zseniálisan ki is használta.
Szakmai vitát erről tényleg felesleges nyitni.
Akár Hitler, akár Rákosi kegyeltje volt valaki művészként, ettől még nem ítélhető el.

Ezért is volt óriási tahóság a bolsi vérbíróságtól, hogy ítéletet hoztak Fedák Sári felett, amiért Szálasi megbízásából bíztatta egy ünnepségen magasztos katonai dalokkal a szláv horda ellen harcba induló hős bakákat.
Páger Antalt visszaengedték.
almodhi: Elmagyarázom. PC az, amikor György Pétert túlbuzgó liberális értelmiségnek mondod ahelyett, hogy magyargyűlölő tudálékos faszt mondanál. :-)
Propaganda témában: a vezérnek ez nagy húzása volt, csak bele kell olvasni a harcomba. Kristálytiszta. Ebben úttörő volt. Kitalálták azt a mentálhigiéniás országépítő programot, európában először, ami a morálisan tönkretett tömegből egy aktív, büszke népet kovácsolt, sporttal. Ez még eddig szép - megjegyezném ez a most olvadó német jóléti társadalom alapja, 100%-os táppénz satöbbi - építettek egy egészségkultuszú országot. Ravasz. De aztán elkúrták.

A L. R. filmek valóban zseniálisak, ő látta mekkora ugrás volt ez társadalmi szinten - ezt megitélni visszavetítve a náci rémtetteket botorság.

Művészeket pedig utólag elitélni, mert segget nyaltak, hogy alkothassanak marhaság, most sem megy másképp.

Még egy morzsa: a háború után Furtwangler meglotogatta Casals-t, hogy mossakodjon. Lecsavarta: barátom, nem tartozol nekem számadással, csak a saját lelkiismeretednek. Lezárta a témát, sőt kiállt a kolléga mellett, pedig Pau aztán nagyon korrekt ember volt.
Amikor megírtam a hsz.-t tudtamm,hogy téglát dobok a pöcegödörbe.Magam is tudathasadásos állapotban vagyok,mert a szakmai és etikai énem küzd egymással.A Mengele sztorihoz annyit,hogy az eredményeket mint a nyugat eredményeit adták később elénk.Ezek az iker,a fájdalomküszöb,a hipotermiás,a sterilizációs,az antropológiai,a kísérletes sebészeti kísérletek.Bár eggyiksem igazolható etikailag,de az amúgy is"vágóhídra"szánt emberek tettek jót az utókornak.Ma is folynak emberkísérletek,csak a módszer finomodott.Meg a titkosítás.Nem részletezem mert nagyon gyorsan ki leszek moderálva.
Ami Lenit illeti,Ő egy senki volt a gépezetben.Iszonyatos tehetsége volt,és filmezni akart.Ismerünk erről az oldalról is ilyet,de őket senki nem ítéli meg.Akik most olyan keményen kritizálnak(akár Lenit,akár engem),tudom mind igazi Grál-lovagok ,a jellem bajnokai.Üvölt a megfelelni akarás és a kettős mérce,hogy az irígységről ne is szóljak.
Mondjuk ez engem nem zavar,nem fogok retirálni.
Üdv Mindenkinek:mollaris
Árpád:

Egészen véletlenül épp 34-től működtek koncentrációs táborok. Ekkor még nem annyira zsidókat, mint inkább cigányokat, homoszexuálisokat, valamint politikai foglyokat (főleg kommunistákat) dolgoztattak és öltek meg. Ez már az elmebetegek nagyobb nyilvánosságot kapott legyilkolása után volt, ami ellen hangosan tiltakozott a német református egyház például. Ez után jött az ötlet, hogy nem kéne nagydobra verni a dolgot, ennek ellenére köztudott volt, hogy mi folyik.

Nem akarom mentegetni kommunistákat, de ha már szóba hoztad a magyar kommunistákat tegyünk egy kis kitérőt. Rákosihoz, mondjuk, ő volt a keményebb csávó, ildomos hát, ha már összemérünk, akkor ő legyen a mérték. Namármost, ha beletesszük az egyik serpenyőbe a legkeményebb Rákosi-érát, a másikba pedig a nemzetiszocializmust, akkor leszakad a mérleg. Nem lehet összehasonlítani a kettőt. Nem is a mennyiségi, hanem a minőségi különbség a perdöntő. Az a felfoghatatlan cinizmus, ahogy a gyilkosságot felfogták. (lásd pl. Höss nürnbergi tanúvallomását) Az, ahogyan ipart építettek rá. Itt nem mérhető a kettő egymáshoz. Értem én, hogy sokak számára ez nyitotta meg a kapukat, meg ez volt a lehetőség, de teljesen más dolog egy ilyen lehetőséggel élni Hitler, avagy Rákosi alatt.

Ja, amúgy nem hinném, hogy az SS-tisztek, nácik hősi halált haltak volna. Nézd meg mi volt nürnbergi perben, és akörül.

Amúgy Riefenstahltól nem a györgypéteri PC-t kértem számon, csak úgy simán a PC-t.

Ja, hát a náci ikonográfia tisztán esztétikai szempontból az meg érdekes téma, de kétlem, hogy tisztán esztétikai szempontból lehetne nézni.

Weblapot muti! :)
Molaris!
Úgy igaz. Egyébként nem olyan régen (furcsa!) merült fel kétség, használhatók-e a náci kutatások eredményei. Mert vannak, csak "drágán".

A világ képmutatása pedig nem meglepő, észak- és délamerika országai sok náci zsenit szipkáztak fel kétség nélkül.

Még egy morzsa művész témában: a mi Kodály mesterünk által lenézett Sosztakovács mester (szeretem nagyon), két figyelmeztetést kapott a Generalisszimusztól, aki bármily furcsa koncertlátogató ember volt, írna bár érthető műveket, ne olyan modern zagyvaságokat! A XV. szimfónia bemutatóján kicsit feszült volt a mester, vajon érti-e a remekművet a főnök. Rettenet.

Vagy Dávid Ojsztrah (úgy vélem nem sok nagyobb zenésszel készült hangfelvétel) egy francia tévének adott riportja: hogy reflexszerűen fölriadnak hajnali kettőkor nejével, mert ekkor szokott érkezni a sok fekete autó, kapun bejönnek csattogva, az egész ház várja hol döngetnek, osztán távoztukkor a maradék polgár elalszik.
molaris!
végeztél emberkisérleteket? boncoltál élő embert?-ha nem akkor nem ítéllek el..
mengele eugenetikai kisérletei egy kalap szart sem érnek..
a hipotermiás és az alacsonylégnyomásos kísérleteiknek van orvosi haszna..-ettől még lehet az a véleményem,hogy az ilyen jellegű emberkísérletektől felfordul a gyomrom..
sodi:

György Péter nem túlbuzgó libsi, hanem pont eléggé konzervatív. Erről Árpád tudna mesélni neked szépeket.
Various!

Azért sokszínű a paletta, nem fekete-fehér. A terror az terror, ha fehér, ha vörös, ha fekete. Emberi méltóság elleni bűntetteket nem lehet számszerűen súlyozni. Szerintem.

Ja, és nálunk is volt Recsk, volt eltűnés, sok-sok gyilkosság az ötvenes években. De ugye kis ország, nagy ország. Meg ugye ki a főnök igazából, mert akkor is gyarmati sorban tengődtünk. De ezt nem lehet számháborúval súlyozni.

Az SS-tisztek pedig nem voltak mind aberrált gyilkosok, csakúgy mint az Államvédelmisek itthon. Sorozás meg ilyenek.
molaris: látom egy fejlett világösszesküvés-paranoiával küzdesz évek óta. Csak azt nem tudom, hogy a szakmai vagy az az etikai éned fog-e győzni. Így hiába is mondanám, hogy Mengele ügyében nézz egy kicsit jobban utána.
Abban igazad van, hogy ma is folynak szupertitkos emberkísérletek, engem például elraboltak az ufók és bedugtak a ... de ez inkább TWÁ ufós cikkéhez tartozik. :-)

Ami LR tevékenységét illeti, ahogy már mondottam az kicsit több volt az üdvöske szerepénél. Azt elfogadom hogy 32-ben még sokan nem látták amit látni kellett volna, de LR aktív maradt 38-ban és utána is. Pontosabban nem aktív, hanem náci.

Mindennek ellenére a filmje(i) hatásosak és az akkori keretek között zseniálisak.

A.
Ennek a nőnek még azt is megengedték a ráják, amit szegény Sztívnek nem..

Gyönyörű volt és szabad.
Rosszindulatú Vászka:

Hát hiszen ezt mondtam. Nem mennyiségi, hanem minőségi. És nem menteni akartam Rákosi diktatúráját, mert nincs rajta mit.

Igen, és SS-tisztből is volt sokféle, de a sokan már 33-ban elhúztak, amikor már kinézett, hogy merrefelé halad a halad.
nekem a sokszinben tundoklo antrennas csigak, az antennas halacska meg a tancolo rajak voltak a legszebbek:)))


twa: A doku-propaganda címerállata a mi korunkban Michael Moore, ez az igénytelen, hazug és primitív tuskó.
NA MOST EZT KITUDNA NEKUNK BOVEBBEN FEJTENI???
En imadom Minchael Mooret es tenyleg erdekel, hogy miert mondja ezt rola???
"Az SS-tisztek pedig nem voltak mind aberrált gyilkosok"

Valóban, de azt azért mondhatjuk hogy teljes népességhez képest az aberrált gyilkosok felül voltak reprezentálva.

Persze én is tudok (egy) olyan SS katonáról, aki segített egy auschwitzi cigány rabnak megszökni. Őt kivégezték, és ő hősi halott.
various: már hogyne lehetne pusztán esztétikailag nézni. a piros-fehér-fekete, az szép, és üt.
www.worluk.hu

a többihez: a magyar kommunisták - különösen a moszkoviták, köztük Nagy Imre - is vallották, hogy a forradalomhoz nélkülözhetetlen a terror. (amúgy ezt Lenin is megmondta.) 1934-ben, amikor felharsant, hogy Deutschland erwache, a megalázott, legyőzött németek vsz úgy gondolták, h ha az ébredéshez kell némi terror, akor legyen. utólag kiderült, h szar ötlet volt, de akkor még nem lehetett tudni.

buzijogokban meg akkortájt senki se volt különösen erős, főleg nem az egyházak.
Endlihart:

Hja, csak miféle rend?
Various!

Értem, jól van na.

Csak az a gáz, hogy utólag könnyű tisztán látni. A családi könyvtárban van sok évfolyam Tolnai Világlapja. Sokat olvasgattam - első világégés témában. Döbb. Egész a végéig, a lap olvasatában tökre nyerésre álltunk. Aztán belemerülsz, apróhirdetések világába, eleinte a szokásos szecessziós szarok - aztán egyre több végtagprotézis, meg eltűnt keresem.

Gondolj bele. Szar a világ. Aztán munkát kapsz. Gyere haver, egyesület. Bajtásiasság, sport, fogorvos, hűdefasza. Telnek az évek, és rádöbbensz, hogy késő. Szar van.

Szóval elég árnyalt a történet. Az biztos, hogy több sebből vérzik a cucc.
Baromi nehéz jól megítélni dolgokat, tisztán látni akkor, és nem utólag. Ez mégsem ment fel senkit az alól, hogy mi ihleti meg és hogyan. Az a második lépés, hogy tehetséggel vagy tehetségtelenül. Az első lépés azonban, hogy az ördög seggébe lehetőleg nem bebújni.
Ha a tehetség bazerál és viszket is baromira, ez nem überelheti a morált.
Igy utólag lehet szidni a németeket, de akkoriban a többi európai ország sem volt egy milliméterrel sem kevésbé nacionalista. Persze Hitler örült volt, de Churchilt vagy a Franciákat sem kellett félteni. És persze a szegén kicsi Magyarokat sem.
Szóval én valahol meg tudom érteni, hogy az elején még akár igazán lelkesült is. Egészen más volt akkoriban az értékrend.
Minden müvész abban a környezetben, társadalomban alkot, ahol. Van aki elmenekül, van aki marad. Igy útólag itélkezni könnyű, de butaság.

tudod hitlerrel kapcsolatban nem a nacionalizmusát szokták a szemére vetni..
Almodhi!

De most tényleg. Ez a minden német náci volt, minden más népség áldozat, ez ojan hállivúd.

A Gestapó volt a Cseka-ÁVH pari, az valszeg terhelt téma.

De az SS, így gyűjtőördögként badarság. Nyilván több aberrált gyilkos volt az SS-ben, mint a Svájci Gárdában (bár ott is volt nemrég), de ez így nem igaz.

Talán nem tudod, de kis hazánkból is sorozott a 44 csapat a németajkú polgárokból. Nem kérés volt. És nem voltak beteges népirtók, csak történelmileg szerencsétlen pozícióban. Persze ez kis tétel más etnikumok esetében, de hát volt.
Árpád:

Hát ütni, üt. Abban nincs vita.

Az meg oké, hogy a komcsik is terrorkodtak, naná, hogy terrorkodtak. Én azt feszegettem, hogy a két rezsim cselekedetei mérhetőek-e egyáltalán egymáshoz.

Az egyházak, de főleg a katolikus egyház és nácik kapcsolata meg külön posztot, cikket, stb. ér. XII. Piás elég gyengén muzsikált.
Véletlenül sem ítélkeznék. S az említett művek esztétikai értékét kétségbe nem vonom. Annyiban más a véleményem, hogy szerintem a művészet nem puszta esztétikum, sőt, elsődlegesen nem az.
Ha a morált ott is feláldozzuk, akkor ki viszi át, most nem a szerelmet, hanem a lelkünket?
Ugyanmár, ugyanmár.

Ugye, az ördög a részletekben rejlik.
A világháló korában könnyen nyersz adatot bármilyen témában. Ellenőrizhetetlen hitelességgel, de tétje valszeg nincs.

Azért száz éve más volt a képlet.

Tudom, ciki a dialektika mostanság, de a történelmet csak folyamatában értelmezhetjük. Szerintem.

A második világégés egyenes következménye az elsőnek. Egy vesztes csapatot anyagilag-erkölcsileg lealáztak, gondolván, a gond letudva. Volt ott egy miniszter (W. C.), aki akkor jeleute kételyét, ez a megoldás nem frankó, max húsz évre megoldás. Igaza lett sajna.

Élt ott egy nagy rakat ember, aki megélte, hogy jobb neki. Elhitték. Belebódultak. Nagy árat fizettek érte. De ugye a történelem, bár következetes, de nem igazságos tudomány.
Rosszindulatú Vászka:

Egyetértünk. Rohadt nehéz a dolog. Kell hozzá politikai tájékozottság, meg érzék, hogy már az elején kiszúrja az ember a bűzlő jeleket.

xszolixx:

Háborúban minden nemzet nacionalista. Magyarország meg a nácik fióknemzete volt Horthyval, Szálasival meg már hátország.

Az értékrend az meg kinek, mi.

Ítélkezni meg szükségszerűen kell, hogy ki, magának el tudja helyezni az adott kort, meg a szereplőket.
"tistedur"20:49:35.-kis műtétek voltak,de én tudom mit jelent belevágni az élő emberi testbe,-Te is?No utána beszélgethetünk.
"almodhi"20:58:45.-nincs paranoiám(a papírtDr.Boncz Isván írta alá,a Géza bátyja).Talán ha összehasnlítjuk a mocskos SS tisztek viselkedését a polgári lakossággal,meg a hős szovjet tisztekét,akkor olyan eredmény jön ki,mintha Quasimodot hasonlítanánk a Dávidhoz.Versa.
Bocs de megint ki leszek rúgva a gép elől,majd holnap.
Bocs Ugyanmár, lassan jönnek a válaszok.

Az itt a baj szerintem, hogy közel vannak a rossz emlékek. Ismerünk áldozatokat pro és kontra, vannak emlékek első- másod kézből.

Pár év, és senki le se szarja a hisztinket.

Kit érdekel a Medicik sok bűne? Senkit, érdekes adatok stb.

Szóval nehéz objektíve véleményt alkotni közeli időkben, mikor a történelem beszivárog az életünkbe. Egy régi kínai átok: élj érdekes korban.
"a művészet nem puszta esztétikum, sőt, elsődlegesen nem az"

fuj, piramisok! rabszolgamunka! lebontani!
na igen, és az első világháború is olyan szlogennel ment, hogy a népeket felkészíteni a demokráciára. ja az antant mondta, ha nem volna teljesen világos.

Gyarmatosítók a saját hatalmi profitjukban voltak érdekeltek, mint ma is, csak akkor legalább elismerték.

aki elhiszi, hogy sztálint egy percre is felkavarta a nácizmus módszerei az naivabb a naivnál.
Nem tudtam megnézni, a francba. Nincs M2nk. A neten valahol?
Molaris!

Történet, csak értékrend témában: első kézből hallott sztori, hogy a muszka tiszt úriember a románhoz képest, mert a román a csizmáját akarta lecibálni a hölgynek, de az orosz megvédte, neki csak az óra kellett.

Szóval, nehéz ügy.

De azt gondolom, ez a sérelemfüggő érvelés valahogy zsákutca.

Egyébként én csak az anatómia tankönyvről olvastam, meg a fagyásos túlélési technikák kutatásáról. Az is nyomasztott.
szia swenni:))) majd lesz ez az m1 egyen is 20 levetitenek mindent akkor megnezed azt a mit aki Minchael Moore gyulolo ajalott:)))
Vászka:
Nem vitatom, amit írsz. Pusztán annyit gondolok, hogy tudni kell, hogy mi mellé áll oda az ember. (Nekem is, félreértés ne essék.) A hölgyet nem is bántom. Ráadásul azon változtatni sosem lehet, ami már megtörtént.
Persze nem tudhatom, milyen lehetett akkoriban, mennyire lehetett látni. Csak sejtem, hogy azért lehetett valamennyire. S pont ott kezdődik az ember, a művész meg pláne, hogy az alantast véletlenül sem keveri össze a magasztossal, hiába hatásos mindkettő.
S tudom, voltak mások is, akik beálltak, még Heidegger is, akinek egyik szerelme, Hannah Arendt zsidó volt, s később a hölgy meg is bocsájtott neki a tévelygésért.
Árpád:

A piramisokat parasztok építették, mivel parasztni nem lehetett, mert áradt a Nílus és a dicsőséges fáraónak (istennek) építették fizetségért. Voltak rabszolgák is, igen, csak elenyésztek a fizetett parasztok mellett.
na mek olvasni meg aludni, holnap mello maj olvaslak benneteket, atalszom az egesz eletem:)))
..........es En imadom Minchael Moooooooooooret akkor is...
szia Portu:-) mivaaaaan?????:-)
almodhi 2007.01.05. 18:25:14

"ki tud mondani híres 1933-1940 közti szovjet (..)"

1925-böl tudok szovjettel szolgàllni. Billy Wilder mint suhanc làtta és elhatàrozta, hogy filmrendezö lesz. Olvashato a Hellmuth Karasek B.W. biogràfiàjàban.
W: piramisok-rabszolgaság
Piramis célja: sírhely, nem művészeti alkotás. Persze mint építészet, nyilván művészi is. Főleg azt hiszem, mérnöki teljesítmény. S mint ilyen csodálat tárgya. Soha nem bontatnám le, de el sem felejteném, hogy hogyan épült.
Ugyanmár kartács!

Nem várható el a polgártól az az ismeretmennyiség, ami számodra utólag hozzáférhető.

Nem tudom mit látott LR ott és akkor. Lehet, hogy semmit. Lehet, hogy haknit, amiből kihozta a legtöbbet. Nemtom.

Nem tudom, hogy kiélezett történelmi helyzetben mennyire lennénk képesek helytállni. Lsd. a pecsétes régi magyar film Sánta úr írásából. Az amit most igaznak hiszek, lehet, hogy pár nap múlva ciki lesz. És ezt tedd olyan korba, ahol lényegesen lassabb volt az információ-áramlás. Nemtom.

Sohasenem fogjuk megtudni, de egy biztos: kiszabott szép az a sportolós film.
Vászka:
Ezzel nem is vitatkozom.
ugyanmár,
"Piramis célja: sírhely, nem művészeti alkotás"
tehát csak a l'art pour l'art művészet a művészet? A többiből jó a teszkós?
www.imdb.com/title/tt0107472/

ezt látta vki? nem birom ki hogy ne szerezzem meg vmikor és nézzem meg ezek után.

(portu, mikről álmodtál?)
Nem tudom, én György Pétert csak akkor hallottam beszélni, amikor anno Tomcat-tel együtt szerepelt a Friderikusz műsorában, ott nem tűnt túl konzervatívnak, inkább egy erőszakos jogvédőnek.

De nyilván több ÉS-t kéne olvasnom, mert így alultájokozott maradok. :)
Ez a morál vs. művészet kérdés egyébként minket talán közelebbről érintő ügyben is vitát gerjesztett. Igen, Szabó meg az ügynökmúlt. (Bódy Gábor is, jól emlékszem?) Igazságot tenni nem lehet, de én személy szerint, amikor valakiről valami ilyen kiderül, "egy lépéssel hátrébb lépek". Respektálom a teljesítményt, de... az a tüske ott marad a köröm alatt. Sokra tartom Riefenstahl jobb dolgait, de... Viszont nem gondolnám, hogy különösebb jogom lenne pálcát törögetni. Egyszerűen ilyen vagyok, így működök.
juz: nehezet kérdezel. Művészet az szerintem, amikor közölni akarsz valamit arról, hogy Te hogyan látod a világot. Feltételez valami mondanivalót, s ahhoz tartozó kifejező formát.
Juz, csak hogy vitázhassak :-)

A kapujanincs átjáró szerint, a szép az, ami érdek nélkül tetszik.

Talán a tudatos alkotás jobban tecchet, mint a természetes. Nemtom.

Azt hiszem, Te is így látod.

Na mindegy, megyek szundítni, reggel benézek kötekedni.

Jóccakát mindenkinek.
Valamelyik moziban egyébként együtt vetítették ezt a búvárfilmet, meg egy Riefenstahlról szóló dokut. (Akkor zuhant le egy helikopterrel, a stábbal együtt, Szudánban. Lehetett vagy 97 éves- túlélte.) Fura egyéniség lehetett.
ElChe: pálcát én sem, csak jeleztem azt a bizonyos tüskét.
Rosszindulatú Vászka:

Nem tájékozottság kellett főleg, hanem értékrend. Olyan, ami nem egyeztethető össze Hitlerével.

sodi:

Jaa, Tomcat mellet mindenki liberális, csókolom.
Herr Tóta haben Sie ein neues homepage?
ugyanmár!
ez egy elég modern művészetfelfogás..:)
ugyanmár,

igen, alapvetően igen, de a "közlés"-nek nem kell különegesnek lennie. Ahogy beszélsz, ahogy megterítesz, ahogy házat építesz, vagy éppen síremléket, abban benne van a Te világod.
A funkció és a kultúra nem teljesen elválasztható dolgok.
Picsábamá, és a hajó megy...

Commandante, ügynöktémában, nem tudhatod, mikor, ki, mivel zsarolható. Ez szemétség, mert miután az archivum hiányos, nem lehet tudni semmit, csak a sarat becsülgetjük saját szájízünk szerint.

Én kezdek belefásulni. Nem érdekel lassan a dolog, mert súlytalan.

Bódy Gábor nemtom mért megvilágosodás neked, mikor nem sok hazai polgár kapott akkor útlevelet-lehetőséget külhoni munkára. Engem idegesítenek a filmjei, én kérek elnézést. Bár az öngyilkosság sztori is több sebből vérzik. De megint csak nemtom.

Szabó úr szintúgy. Vannak filmjei amik tecc, van ami nem, de ennyi. A többit leszarom.

Ez az egész nyilvántartottak nyilván tartottak tőlem sztori nagyon beteges.
various
igen ,de van egy hasonlat a forró vízről meg a békáról, gondolom közismert.

Hitler nem úgy pottyant le (vagy fel) valahonnan, hanem azok a panelek, amelyeket ő használt, a rassz vagy rend vagy bármi más, teljesen közhasznűlatban voltak. Nyilván, az ízlés, a neveltetés megérezte , hogy valami bűzlik, de Hitler pontosan tudta, hogy a tömegek nem éppen legszebb ösztöneire kell játszania. Mellesleg ez azóta is nyerő kombináció.
Various!

Most 34-ben, honnan tudta volna a polgár, hogy hová fajul. Persze voltak jelek, de ne kérd számon utólag visszavetítve értékitéletedet a közegen.

Akkor már keresztesháborúk?
Dél-Amerikai genicídium?
Inkvizíció?

Ez így értelmezhetetlen.
Na télleg jóccakát, reggel benézek.
Rosszindulatú Vászka:

Pl. a koncentrációs táborokból, amik ugye 34-től voltak. És nem értékítéletet kérek számon, hanem morált.

Amiket meg itten felsorolsz, azok úgy jönnek ide, mint csizma az asztalra.

Próbáld meg értelmezni.
azt olvastam hogy Leni R. mindig azt próbálta nyilatkozataiban kifejteni hogy ha filmezett akkor azt mindig is esztétikai művészti sikon közelitette meg és nem politizálni akart a képeivel, amivel legtöbbször vádolták.

persze nehéz egy propaganda filmet művészeti alkotásnak tekinteni, főleg ha le van terhelve történelmi és politikai borzalommal de sztem az ő esetében többször lehet alkotásnak venni amit csinált.
Various, de azok nem a II. világháborús kényszermunka- és megsemmisítő táborok voltak, egyszerűen csak internálótáborok, és messze nem kerültek oda akkora tömegek, csak a rendszer valódi politikai ellenfelei (pl. a kommunista vezetők). Persze az sem volt szép dolog.
Nagyon köszönöm Neked a ma esti filmajánlást. Gyöngyörű volt. Nem láttam volna, amennyiben nem olvasom a figyelmes bejegyzésedet. Kár lett volna kihagyni.
Árpád!

Annak ellenére figyellek ám, hogy nem szólok hozzá a faszságaidhoz! ;) (Az Isten faszással sikerült megint újból csúcsot dönteni, alig bírtam megállni, hogy ne osszalak ki, de végülis kibírtam.) Szóval a lényeg a lényeg: Kezdek rájönni, hogy mi is vagy te valójában: Egy náci zsidó! ;) Ezért nem szidod a zsidókat és véded a nácikat! Ez az egyetlen logikus magyarázat. Vagy tévedek? ;)
Palee:
matula.hu/pag/20011121tota.html

Azért ne vegyük túl komolyan, nehogy olyan kurva nagy gázos urban legend legyen belőle :)

de ide nagyon illik
omg:

Azok a táborok 1934-től speciel nem csak internáló, hanem koncentrációs táborok voltak. Nem csak a rendszer politikai ellenfelei kerültek oda, és kommunisták közül sem csak a vezetők.

Itten van a teljes felsorolás: w.blog.hu/2007/01/05/a_melyseg_titka#c179505
Palee: tévedsz. mint általában.
Mi a véleményetek a Patyomkin páncélosról? Vagy a jégmezők lovagjáról. Utóbbi azért is különösen hátborzongató, mert egy-két évvel a sztálingrádi küzdelem előtt, akár annak allegorikus megfogalmazása is lehetne. Ezek a filmek egy csúnya diktatúra alatt születtek, a készítőjük támogatta is a diktátort, de szerintem egyikben sincs szégyellnivaló.

Egyébként szerintem Leni dicsérete annyira nem helyénvaló. Mármint nem ideológiai, művészi szempontból. Nem olyan jó az akarat diadala. Ahhoz képest, hogy minden a rendelkezésére állt, amire szüksége volt. Nyilván egy valamennyire tehetséges nő volt. Aki csinos, törekvő, sőt egyes pletykák szerint Hitler szeretője is volt.

Nem rossz at akarat diadala, nem rossz a mélység titka sem, de azért nem lehet egy napon említeni a film igazi nagyjaival.

Egy francia ex-haditengerészeti tiszt sokkal jobb búvárfilmeket is csinált.
Various!

Hasonlítsd össze Rákosit és Mussolinit!
Hitlert és Sztálint!

A kettős mércét meg a PC-t meg lassan jó lenne, ha kiirtaná egy vírustalanító mém az emberek fejéből.
A Patyomkint nem tudom úgy nézni mint bármilyen más filmet, mert gyerekkoromban patyomkin-mérgezést kaptam. Minden noszf-kor elvittek minket moziba, s ott azt néztük meg.
Vászka:
Csak egy apróság. Az SS kb. két harmada önkéntesekből állt. Így rájuk nem igazán húzható a "szegény sorozott áldozat" sztereotípiája. Még akkor sem ha tudjuk hogy az önkénteség sem volt mindig önkéntesség.
Azért ne felejtsük el, hogy az SS adta a koncentrációs táborok őrségét, a büntetőalakulatokat, Gestapo-t és hasonlókat.
Ezzel együtt nég azt sem nem állítom hogy minden önkéntes SS tag náci volt. Csak sok.

Refuse:

"Hasonlítsd össze Rákosit és Mussolinit!
Hitlert és Sztálint!"

Ha nagyon akarod, tessék:

Rákosi vs Mussolini
Mussolini jobb volt. Ha a saloi "köztársaság" is Mussolini, akkor talán döntetlen.

Hitler vs. Sztálin
Sztálin. Egy kicsivel jobbak lettek volna a túlélési esélyeim.




öö almodhi, az az érzésem, hogyha kötelezően betettek a hitlerjugendbe, akkor utána annyira nem volt sok választásod.

Amúgy meg: Various: Ha már a brutálkommunista szakasznál tartunk, akkor hadd jegyezzem meg: Példának okáért ők SOKKAL többet nyírtak ki, mint a náci rendszer. (igaz nem olyan "hidegen", mint a nácik).
Sztálinnál meg lehet, hogy a Vinogradoff féle per környékén nem érezted volna jól magad.
én maradok timur lenknél..vagy dzsingisznél
Egyébként javaslom Hannah Arendtet, remek néni e kérdésekben
egyébként jelzem tistedur: timur lenk, és dzsingisz a maga idejében, és népességszámhoz hasonlóan kábé arányosítva ugyanannyit nyiratott ki.
almodhi:
Nekem meg Hitlernél lett volna jobb.
Habár az ő rendszere is irritált volna annyira, hogy fejjel nekimenjek, ha épp nincs senki, aki nagyonb rám van utalva.
Úgyhogy még mindig döntetlen a Hitler -Sztálin.

OK, megértem, hogy a zsidók jobban utalják a nácikat (kivéve talán Árpádot :DDDDDD), de ezt nem kéne mondvacsinált objektív okokra fogni. Akkor tessék bevallani, hogy azért utálom, mert minket akart bántani.
Wonderland!
tisztában vagyok vele..
Ugyanmár, biztos igazad lehet, hogy a könyöködön jött ki a patyomkin páncélos. Erről meg az jut eszembe hogyha a nácik győznek, akkor ma minden német kiskölyök könyökén jönne ki az akarat diadala :)
Wonderland:
erre céloztam az önkéntesség részbeni kétségbevonásával.


egy kis véralgebra ( (c) Lovas I.):
sokkal többet nyírtak ki: attól függ hogyan számoljuk időegységre, lakosság %-ra stb. Kína is beleszámít vagy sem. stb.

Vinogradov: értem. Nos ha zsidó lennék nyilván Sztálint választanám. Akkor a dolog teljesen egyértelmű.

De nem vagyok az csak, mondjuk izgága. De egy kicsivel akkor is Sztálin a nyerő... :-(
Various,

vicces, hogy Rákosit ezt a szerencsétlen balfék moszkovita bábút hasonlítod össze a náci nagymesterrel. Akkor talán egy súlycsoportból válassz, hogy fair legyen a meccs. Mondjuk kapd elő Sztálint és gondold át újra, hogy melyik volt a morális szempotból barátságosabb rendszer.

Tényleg feltételezed, hogy több tíz millió ember kollektíve morálisan 0 volt? Vagy nem voltak olyan széles látókörűek, mint te?...Honnan veszed, hogy egy átlagos német 34-ben bármit is sejtett a koncentrációs táborok valódi tartalmáról?

Van egy öreg magyar 2.VH veterán vadászpilóta ismerősöm. Érdekes, mikor arról mesél, hogy milyen lelkesek voltak akkoriban, és mennyire egyértelmű volt, hogy önként bevonuljanak. Szüleik elvesztették az I VH-t, átélték Trianont a gazdasági válságot, felcsillanó remény, revízió...Ma már ő is máskép látja, de utólag könnyű okosnak lenni.
Példának okáért ők SOKKAL többet nyírtak ki, mint a náci rendszer.
-most meg a másik oldal jól csengő érve jön: több idejük volt - és ez igaz is

Amúgy meg a hidegégnek előnyei is voltak, pl. nem erőszakolták a női lakosság igen nagy részét. Apám nagynénjének van egy jó sztorija az orosz katonákról - neki sikerült megúsznia.
Gondolom az a rengeteg nő, akinek nem sikerült, nem szívesen mesél róla...
Hm.. almodhi, pechem van, szerintem a Sztálinnál talán az "akiknek a siker a fejébe szállt" nál volt az utolsó szép gondolat, (asszem a sztálin 6. os ban van,) de a 47-8 asain már te se éreznéd a szépséget.
Végülis lehet, hogy szimpátia kérdése..
R/R:

"de ezt nem kéne mondvacsinált objektív okokra fogni. Akkor tessék bevallani, hogy azért utálom, mert minket akart bántani."

Azért ha valaki bántani akar, az elég objektív, nem?
bár asszem igazad van, 25 ig eléggé szabad volt művészetileg Moszkva (persze ez relatív)
Szóval ez is olyan, hogy egy zsarnok melyik korszakába csöppensz bele "szimpátiaügyileg".
Mondjuk Sztálin mellett szól egy elég erős érv... nem bukott meg :F
"Azért ha valaki bántani akar, az elég objektív, nem?"

És az nem zavar, ha a gójokat bántják?
Mert engem zavar az, ha akárkit bántanak.
Egyébként nem rólad szólt ez a dolog, mivel nem is ismerem a véleményed, hanem általában véve az európai PC-ről ebben a témában.
Wonderland:

Hát lehet hogy álmosodom, de ezt most nem értettem...
R/R:
(mintha) csúsztatnál egy pöttyet. Bárkit is bántsanak, az zavar. Én arról írtam hogy ha valakiket ki akarnak irtani, akkor az erre való hivatkozás nem "mondvacsinált".

Wonderland: 25 Moszkvában az még nekem nem is igazán a sztálini diktatúra. Én azt úgy 28-29-től számolom, akkor volt a nemtudom hanyadik pártkongresszus, amikor gyökeresen megváltoztak a dolgok...
Azt olvasom itt valaki mosdatná Hitleréket meg az SS-t. Hát nehéz lesz fehérré varázsolni. Sőt olyanná is, ami mellé egy művésznek fenntartás nélkül oda lehet állnia. Mert lehet a diktatúra alatt is alkotni, esetleg nem interferálva a tiltásokkal. Iskola a határon, pl. De benyalni, kritika nélkül, a náciknak, az más kérdés.

Szóval volt egy akkori mércével nézve nagyon csinos, valamennyire tehetséges és nagyon-nagyon törekvő nő, Leni. Akkori idők Bálint Toncsikája, hehe. Talán még a nagynagyvezér is megvolt neki. És csinált egy jónak még nevezhető, de semmiképpen sem remekmű filmet, az akarat diadalát. Mint művésztől, nem olyan nagy teljesítmény.
R/R!
minden hadsereg tagjai erőszakolnak meg nőket:főleg a meghódított területeken
Almodhi: , naigen, jogos a 28-29, de már a trojkában korábban is ott volt.
A Siker a fejükbe szálltnál azt értem (na ez egy 30-as cikke, a Pravdából), hogy ott még volt némi önkorrekció nála. 45 után már ez teljesen megszűnt. Erre értem, hogy nem mindegy melyik korszakban fogod ki.
Wonderland:
Kösz most már világos. (Újra el kell olvasnom a 30-as Pravdákat. Itt vannak polcon bőrbe kötve :-) )

Szerintem egyébként nekem a legveszélyesebb úgy 36-40 között lett volna. Akkor kellett volna egy ügyelői állás az Alma-Ata-i filmstúdióban. :-)
almodhi..nekem tényleg ott vannak a polcon... jelzem, az utóbbival egy kicsit olyan Alfjorovos beütésed van..:F
Leniről: Tehetség az tehetség, akármelyik rendszerben. És ő még utóbb is alkotott okosakat, szépeket.
Zsoresz Alfjorov?
Ha igen, akkor nem is tudod mennyire beletaláltál. Pedig őrzöm az internetes inkognitómat.
Namost Leninek van egy 54-es
operafilmje. Arról ki tud mit?
almodhi... naja.. majd felvándorlok hozzád szibériába egy teára, hátha majd visszahelyeznek minket leningrádba.. :F
(húú lebuktunk)
54 es operA Tieflandra gondolsz?
afilm:
Igen. Legalábbis az imdb szerint.
Ja most látom az is a háború alatt készült, csak a franciák elkobozták az anyagot. Így lett belőle 54-es film.
ööö szerintem mint a fehér holló, de utána kell nézni.
Olvassátok el a tartalmát (imdb). Egészen érdekes.
Na szóval, mi baj Michael Moore-al?

konkrétan.
Tegnap egy barom kutyája odaszart egy hatalmasat a kertkapum elé és persze elfelejtette összeszedni a kutyaszart. Ez egy elég egyszerűnek tűnő helyzet, mégsem tudom megérteni ezt az ismeretlen ürgét. Biztos nehéz időket élünk.

Hát akkor hogy értsem meg ennek a Riefenstahlnak a helyzetét? "Én vagyok a legjobb dokfilmes a világon és erre épp egy kis hülye diktátor van hatalmon, baszki! Legalább kommunista lenne! Meg kéne kérni Mengelét, hogy hibernáljon, aztán majd filmezek egyéni kameramozgásokkal a halakról. Biztos azzal is nyomot hagyok majd a filmművészetben."

Lehet, hogy a kutya gazdája nem más, mint Luc Besson. Akkor is seggbe fogom rúgni.
Hagyd békén Luc-öt.

Jacques Cousteau
Swenni az van, hogy a mi edes kis naci zsidink nem ertem mer igy velekedik Michaelrol:

TWA:A doku-propaganda címerállata a mi korunkban Michael Moore, ez az igénytelen, hazug és primitív tuskó. Szimpla hazugságaihoz képest Riefenstahl filmjei épp csak egy csöppet manipulatívak.

ARROL A MINCHAELROL AKIT EN IMADIK:)))
es szeretnem a kibokne a draga h mier utalja

ejjj Pale elnevezte a bozontost naci zsidonak szerintem nagyon illik ra valamikor en is az gondoltam, hogy zsido biztos lelki zsido a drraga
Azért vicces olyanokat olvasni, hogy "a helyében én akkorsem...", mert lövésed, lövésünk sincs arról, hogy akkoriban mik voltak a lehetőségek. Annál nagyobb lehetőséget pedig, amit kapott, és ami miatt itt a tehetségét és létjogosultságát próbálják lenullázni, kétségbe vonni, akkoriban aligha akadhatott.

Szakmai szempontból szerintem (is) borzasztó jók Riefenstahl doku-propaganda munkái, és ezen művei is, úgy a többi, náciból sutyiban amerikai tudósokká vált emberek is rengeteget tettek azért, hogy ma olyan ketyeréket nyűhessünk, amiket pl Árpád is említett valamelyik korábi postjában. A kommunikációs eszközök (pl kampány, reklámok, stb.) szerintetek kinek az életművén (is) alapszik? Természetesen a náci propagandaminiszter, Goebbelsén. Csak ma egy olyan álszent világban élünk, ahol ezeket még csak említeni is tilos. Történelemhamisítás határok nélkül.

Lehet valakinek úgy elismerni a tehetségét, hogy a nézeteivel nem értek egyet? Vagy aki nem azt gondolja a világról, azt mehet "zuhanyozni"? Ezen kéne elgondolkozni a véleményalkotás és/vagy a "komment küldése" gomb lenyomása előtt.
Vagy, aki nem azt gondolja a világról, amit én, az mehet "zuhanyozni"?
Vince 2007.01.06. 06:06:19

"Lehet valakinek úgy elismerni a tehetségét, hogy a nézeteivel nem értek egyet?"

ha alkoholista, kàbitoszeres, homoszekszuàlis, garàzda, tolvaj, kurvapecér és anyaszomorito igen. ilyent ismerek.

nàci müvész képességeit elismerni? nemtom. nem ismerek kivàlo nàci képzömüvészt.
nàci természettudos képességeit kénytelen a zember elismerni.
filozofiszerüleg Heideggert akkor sem tudnàm olvasni, ha nem lett volna nàci szimpatizàns, nekem tul magas.
Jung munkàssàga minden kételyen felül àll. mint ember nem egészen koser (Sabina Spielrein), de azt egy ilyen gigantnàl el kell nézni.
Portu, fogalmam nincs, ki Michael Moore. Itt olvastam a nevét, de nem mond nekem semmit.

Nem tudom eldönteni, hogy ebben a cikkben tényleg a film, vagy pedig Hitler iránti rajongásáról számol be Wé. Ha az utóbbi, azt én nem akarom érteni.
swen: Michael Moore Bush szimpatizàns :)

csinàlt egy nagyon tökös/gonosz/humoros dokufilmet.
Minchael Moore profi dokumentum filmes es imadjak vagy utaljak, ahogy W-et is...Bowling for Columbine meg A Gerorge Bushrol csinalt filmjeit neztem meg meg egyet de nem jut eszembe a cime, majd szolok ha megint vetitik az m1-esen...

...Hitlerrel meg nem rajongott W, inkabb azer foglalkozott vagy foglakozik vele es azer szeretett bele a naci ideologiaba mert uldozve volt...szereti a draga a tiltott, titkos meghurcolt dolgokat ami utan kutatni kell. Amit nem szabad, amit elitelnek es a kutatas kozbe ragadta magaval a Hitleri patosz. Hiszen O is kicsi is, csunyanak latja magat de erzi hogy benne is epp ugy megvan az a nagy vilagmegvalto karizma...
...es egy kicsit naci lett a zsido lelkem:)))
hah! instantpszihogramm tàviratstilusban ...
Refuse/Resist!:

Hol van itt kettős mérce?

„OK, megértem, hogy a zsidók jobban utalják a nácikat (kivéve talán Árpádot :DDDDDD), de ezt nem kéne mondvacsinált objektív okokra fogni. Akkor tessék bevallani, hogy azért utálom, mert minket akart bántani.”

Milyen mondvacsinált objektív ok? Hogy a faszba jön ide, hogy ki zsidó, ki nem? Nézd már meg, vedd észre a szabad szemmel is látható különbségeket. Hitler rezsimje még Sztálinét is fél kézzel lenyomja azzal a felfoghatatlan cinizmussal, amiről már írtam. Építetett Sztálin szisztematikus halálgyárakat? Nem. Végeztek hajmeresztő „orvoskísérleteket” a börtöneiben, táboraiban? Nem. Gyilkoltak le naponta kétszázezer embert? Nem. Ezek a saját jogukon iszonyatosak és kell, hogy elborzasszanak minden becsületes embert, függetlenül attól, hogy kicsoda, micsoda. Nézz már körül a témában, amiről írsz és akkor máskor nem írsz le ekkora ostobaságokat.

Wonderland:

De hát már többször leírtam, hogy nem a mennyiségi, hanem minőségi különbségről beszélek.

MMaister:

Mivel a komment, amire reagáltam magyar komcsikat hozott szóba, értelemszerűen a nagyobb köcsögöt, Rákosit választottam. De talán olvasd el az előzményeket és akkor megkímélhetsz a felesleges kérdéseidtől.

34-ben speciel nem a koncentrációs táborok tartalma, hanem a puszta léte kellett volna, hogy kiverje a biztosítékot.

Mindenki, aki:

Többször előkerült az érv, hogy ugyanmár, utólag könnyű okosnak lenni, stb. Elég sokan leírták sajnos, ahelyett, hogy előtte lettek volna okosak és nem küldik el. Azért nem értem ezt a hülyeségdömpinget, mert annak a meglátásához, amit leírtam, nem kellett túl nagy észlénynek lenni. Csak basznia kellett volna a csőrüket a teljesen nyilvánvaló koncentrációs táboroknak, az antiszemita propagandának, satöbbinek. Teljesen vili volt, hogy mi van. Nem 1944-et kértem számon 193x-ra, hanem 193x-at.
köszi ecet:-)
Portu. Jól látod, azt hiszem. És igen, megvan TWÁ-ban a világmegváltó karizma. zsidó vagy nem zsidó, erre nekem sem szemem, sem hozzáállásom nincs, csak emberek léteznek számomra, de ezt már elmondtam. Kicsi és csúnya, ez hülyeség. Nincs ilyen. Vonzó és sármos van, vagy nem vonzó és nem sármos. Egy férfi!!! Hogy lehetne már csúnya? Engem pl a zsenialitás nyűgöz le, benne is és másban is, tök mindegy a külseje. De Wé vonzó mindenképpen.
Vince 2007.01.06. 06:06:19

re: Valaki tehetségét elismerni ...

Van itt valaki, aki nem szerette Pàger Antalt?
Van itt valaki, aki tudta, hogy Pàger szivesen mutatkozott nyilas összejöveteleken és mégis szerette?
Refuse/Resist! 2007.01.05. 23:21:19

Mindig is éreztem! Jobb vagyok mint a matula! Már csak a Kuruc.info-n kell keresgélni és az is kiderül, hogy zsidó... ;)

Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.05. 23:35:39

Mégis igazam volt, mint általában...
De azért Hitlerrel kapcsolatban rajongásról meg félistenségről írni....háááát...nagyon izé. Nincs messze attól, hogy emberre lehet lőni. Légpuskával, vagy sörétessel. Tényleg játékból??:-((
Mit akarsz a weboldallal Palee? Nem értem.
Palee 2007.01.05. 23:16:14

Ja! És persze ez magyarázza az elvakult gyűlöletedet az egyházak irányában. Összeállt a kép, most már kár is tagadd. Nincs értelme.
swen 2007.01.06. 09:06:03

Nem értem, mit nem értesz?
Nem vagyunk hozzaszoktatva Hitlerhez, aki egy prepotens es bekepzelt alak es We szeret ezzel jatszani, mint mindennel amihez nem vagyunk hozzaszokva...
...A katkok nem szeretik ha packiazzak Oket, a zsidok meg nem szeretik a nacikat O meg nem szereti a zummogest...
...en ezert zummogok igy mutatom meg, hogy mit csinal O az emberekkel...
...nekem csak egy gyenge ponom van a Zentai Vijatov Peter, nem tudom eldonteni hoogy egy gennyes gerinctelen prepotens faszfej vagy valami baja van velem oszt igy vedekezik...
jaaaaaaaaaa es TWA vilagmegvalto karzmaja szerintem igazabol akkora balek, hogy nincs is tisztaba vele, meg amig szegyeli a szakalat nem is lesz:)))
Palee azt, hogy miért kopiztad oda Wé weboldalát?

Portu, abbahagyom a Wén való merengést, nincs értelme. Majd az utókor eldönti, milyen ember:-) Különösen, ha az ő történetét is meghamisitják majd, mint általában a történelmet.
swenni igazad van Wé vonzó és sármos es melette meg egy tipikus nagy balek, aki belepirosodik ha megdicserik:)))
..jaaaaaaaaaaj imadom a szegyelos, meg szemermes ferfiakat:)))
Lukrecia,hagyd mar abba az Arpi nacizasat,nem annyira vicces,mint gondolod!
Mondta Palleenak,hogy tevedes.Te meg felkapod a mas szarat,oszt rohansz vele...Tanulhatsz swentol,ovatosabb ebben a temaban,erettebben viselkedik ilyenkor.:)
Bocs,nem okitani akarlak,csak ne adjuk mar le a szinvonalat ebben a blogban.
A nacizasnak minden (enyhito)korulmenyek kozott sulya van,gyilkos-belyeg!
Ha elolvasod a Bukasrol,meg a tobbi hasonlo temaju filmrol irt kritikait,rajosz miert foglalkozik ezzel a korral(is).
Swenni en nem birom unnepnap van, ilyenkor kell es jo merengeni a teremtes csodain:)))asszem neked most az a bajod, hogy nagyon hianyzik:)))
ööö. asszem elértük a kritikus pontot. innen kezdve Riefenstahl téma out, kölcsönös lebrunyàlàs in.
portuguese 2007.01.06. 09:11:25

Nem teljesen értek egyet. Tota W. valójában egy megélhetési újságíró, mondhatnám médiageci a függetlenség álcájaval sokak erkölcsi megmondóembereként manipulálja a hülyéket. De ez még hagyján. A fő baj vele, hogy gyáva. A bátorsága is legalább annyira hamis, mint a függetlensége. Erre pl. a legegyszerűbb bizonyíték, hogy az egyházak menjenek a kártérítési igényeikkel a halál faszára ,de valahogy a holokausztos kárigényekről elfelejtkezik. Nagyon jól tudja, hol a határ, amíg "tabukat" döntögethet. Egy főáramlatú újvonalas "liberális" (mondhatnám szabadelvű, ami Jókai szerint megegyezik az elvtelennel), aki szépen megél a parasztvakításból, műfeszültséggerjesztésből, figyelemelterelésből és a megfelelő jelenkori főáramlat álmindenkiellenzékijeként történő kiszolgálásából. Sajnos Árpád, ennyit tudsz. És még azt is gyengén, ha már én is átlátok rajtad. Röviden összefoglalva nem vagy más, mint egy náci zsidó. ;)
swen 2007.01.06. 09:18:37

Hivatkozni próbáltam, így sikerült.
mi is neked a tisztelt polgàri neved kedves palee?
gallileo vallalom az eretlensegem, sot azt is hogy naci vagyok, ez melett lelki zsido is...es a Hitleri patosz engem is megfogott, mint a kommunista ideologiak is...nem oltem embert de csak azert mert joval a II VH utan szulettem...de oltem szavakkal, hazudtam is es paraznalkodtam is eletemben...En szeretem a nacizmust korulvevo ideologiat, ahogy a dialektikus materializmust is csak most mar tudom hogy az ideologia csak addig jo mig ideologia marad utana ocsmannya vallik...Es a nacizmus meg a kommunizmus meghatvanyozva es osszeszorozva se tett annyi gonoszat mint a katolicizmus:)))
ps. ja es katolikus is vagyok ennek tetejebe
udvozol
Lukrecia
ecet 2007.01.06. 09:25:35

Pozsonyi Pál Marcali (8700) Rákóczi utca 47. 06-30-433-58-55
1981. 01. 21. És holnapután bukok ki a Pázmányról, mert nem tanulok hanem hülyeségeket irogatok hülyéknek hülyékről. Úgyhogy

ADE!
portuguese 2007.01.06. 09:26:32

Te tetszel nekem! Ruf mich an! ;)
nos, igy érthetöbb a lelki vihar. alternativa gyanànt szidhatnàd a rektort is, nem?
Pale: valoban megélhetési újságíró, de ezt a pilota radio adasaban maga fejti ki. Gyava is de nem azert mert mondod hanem azert mert nem vallalja fol multjat es mert szegyeli, hogy puhany amolyan korralszigeti diszes antennas csiga nem olyan kemenytoku harcedzett proletar bohoc halacska...
...az egyhazat meg azer tamadja mert pontosan tudja hogy azok a legveszelyesebbek a gondolkodas meg a szabadakarat liberity-ére...es jol tudja a kis karizmatikus naci zsido csuda:)))
Palee:koszonom te is tetszel nekem reggel ota ezen a naci zsido talalmanyodon mosolygok:)))
portuguese 2007.01.06. 09:34:05

Mindjárt elélvezek... ;) nullachthundertsechzig fünfmaldiesechs, fünfmaldiesechs!
Azért nem mindenki hülye, Palee. Egyébként Wéről még annyit, hogy ő azt mondja magáról, hogy bulvárújságíró, szórakoztatni akar és jól keresni. Ez elég őszinte, nem? Bármit ír, a blogjában mindenki rákattan, komolyan veszik ( én is) iránymutatónak tartják ( mert azért a cikkcakk nem igaz).

Viszont okos és mindannyiunknál sokkal tájékozottabb, ráadásul azonnal látja, milyen események hova vezetnek, ezt meg is mondja és beigazolódik. Valójában nem is értek egyet a szerénységével ( vagy álszerénységével?) mikor bulvárújságírónak nevezi magát.

A meséi meg...csodálatosak. Szeretném, ha regényt írna, azt is jól csinálná.

Ja, még valami. Néha úgy érzem, hogy megmaradt rossz kisfiúnak, aki imádja a háborúsdit, a fegyvereket, a rakétákat, a petárdát ( vagyis mindent, ami durrog:-PP ) és rosszalkodik most is. Miközben télleg képes zavarba jönni és elpirulni, de csak azért, mert az írás a világa. Nem a szónoklatok. Arra ott volt Hitler.
Na tessék. Mire leírtam, Portu megelőzött:-) A rokonlélek::-PP
portuguese:tobbre becsullek,annal hogy elneznem,hogy lemenj ennek az elkeseredett Paleenak a szintjere.
A megelhetesi ujsagiro-cimke hasznalata se helytallo,azok semmit se irnak,hozott anyagokat lekozolnek.Lattam,egy parat.

A megtort keresztet biztos olvastad a nacizmus es az okkultizmus kapcsolatarol.
En semmikepp se gondolnam,hogy az Arpi egy ilyen szetesett szemelyisegu,okkult takolmany.
Palee:ugy se ciber szekszeltem meg, ugy hogy akkor ezt itt es mostmegejtettuk:)))

Eletem legnagyobb szegyene, hogy nem tudok nemetul ugy hogy azer forditcsd le nekem ezeket kerlek pleaaaaaaaase

Ruf mich an!
Ruf mich an!
nullachthundertsechzig fünfmaldiesechs, fünfmaldiesechs!
swenni de nagyon szepet irtal a kis bozontosrol:)))
a lényege, hogy hívd fel !!! és akkor telefonszexelhettek is:-PPPP
swen 2007.01.06. 09:39:58

"Viszont okos és mindannyiunknál sokkal tájékozottabb, ráadásul azonnal látja, milyen események hova vezetnek, ezt meg is mondja és beigazolódik."

Hát swen, csak a magad nevében beszélj. Egyébként meg álszerény, nem szerény. A fentebbi állításomat meg fenntartom. Nem értünk egyet, ez van. Egyébként ajánlom Árpádnak, hogy lehetne egy olyan cikk is, ami magáról szól és akkor az ő "elemzése" nem offtopic lenne. De most már tényleg Ade mert a dadaistákat még meg kell tanulnom... :( Meg az Exilliteraturt. ;)
Portu, mert a hibáival együtt kedvelem őt. Ötéves korom óta tudom kb, hogy tökéletes ember nincs. Akkor jöttem rá, hogy anyukám is emberből van. Sót tett a tejbegrízembe.
mennyémár tanulni:-)
egyáltalán nem baj, hogy nem értünk egyet. Én elfogult vagyok és kész. de így színes a világ.
galileo:A megtort keresztet biztos olvastad a nacizmus es az okkultizmus kapcsolatarol.

Koszonom hogy ilyen tajekozottnak gondolsz, de alapjaba veve egy lassu es tajekozatlan csiga vagyok...honnan olvastam volna nem sok konyvet olvastam eletmbe de azokat jo alaposan es azer tunok neha a helyzetemnel tajekozottabnak.
Palee-nak meg eszrevetlenul sulyedtem le a szintjere:)))tudod a hormonok meg az osztonok eluralkodtak bennem es nem birtam nekije ellenallni:(((

mondj valamit arrol a konyvrol!


Worluk biztos nem gyàva. Azok ugyancsak nem akik az iràsait publikàljàk. Svàjcban Totàt màr rég kinyirtàk volna mint ujsàgirot méghozzà örökre.

Làsd Roman Brodmann, 1987 ARD-Dokumentation "Der Traum vom Schlachten der heiligsten Kuh"
Ecet, valamelyik nap éppen ilyesmin gondolkodtam. Hogy ha például 2010-ben a Fidesz nyeri a választásokat, mennyire maradhat meg a helyén vagy bárhol Wé. De talán nem is kell ehhez kormányváltás. csoda, hogy mostanában le nem lövi valaki. A potenciális lelövők névsora végtelen...hajjaj...
Egyébként ezek egyáltalán nem OFF kommentek. A cikk generálta az egészet.
Palee TWA nem akar magarol irni es nem akarja h rola csevegjunk ezer kell mindig off topic-ba csinalni de ezt is csak azota tudom amiota Swen-nit megismertem addig egymagamba zummogtem megerto embertars nelkul:)))
hallod most menny tanulni mi itt leszunk egesz estig baris En maj visszajossz kesobb
portuguese 2007.01.06. 09:42:50

Utoljára csak neked:

Ehhez nem kell egyébként németül tudni. Régebben (nem tudom még most is így van-e) amikor este "kapcsolgattál" a német adókon, akkor a reklámblokkokban meztelen leányzók voltak akik ezt mondogatták, vagy valami ilyesmit, már nem emlékszem. Hívj fel, várlak, telefonszex és ott a szám. 0180-666-666, vagy valami ilyesmi.

"Eletem legnagyobb szegyene, hogy nem tudok nemetul "

Ha kell adok nyelvórákat. Németet elsősorban, franciában is ha gondolod, bár ott még csak kezdő vagyok. De ha gondolod gyakorolhazunk együtt.

Appelle moi!
hja, valahogy igy làtom én is. mindenesetre én nem mernék ugy és azt irni mint w. csak pszeudonym alatt.
Na szervusztok tényleg! De ne aggódjatok, Árpád mindig fennmarad a víz tetején, nem kell félteni!

Pusszantás!
Basszmeg tudod te, hogy mennyire hulye vagy es hogy megy payback a tanulo lanyok termeszetbe szoktak fizetni. Amugy meg minimun 6-700 kilometer valaszt el a nemettol legalabb. En nekem jobban megfelelne az online csak azt nem lehet kifizetni az ingyen van:)))jo szandekbol...hulye vagy
portuguese:Joseph Carr:Megtort kereszt konyvet parszaz forintert beszerezheted az antikvariumokban,megeri.Amugy guglizz ra!
A nacizmus meg a New Age kapcsolatat is elemzi,eleggge megfontolando szempontok alapjan.
ecet, én le merném írni a véleményem bárhova, de ez kevés az üdvösséghez. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy azt a véleményt bárki fogadja-e, respektálja-e? Wé már a kezdeti időkben is olyan ütőseket tudott írni és olyan lebilincselő és kellően humoros stílusban, hogy a szánk tátvamaradt ( sajnos én még akkor nem ismertem, bár túl gyerek voltam még, talán nem is értettem volna). Csinálja valaki utána. Bírálni a legkönnyebb, bár a bírálatot meg tűrnie kell, meghatározó az újságírásban a személyisége.

Wé, kérlek ne vedd már zümmögésnek, nem zümmögésből írom, de láthatod, nem csak Portut és engem foglalkoztat a lényed. Pasikat is. Bőven.
koszke Gali ra guglizok moss rogton
Galileo, a lényegét el tudnád mondani?
ja igaz, rákeresek én is.
Jo We ne vedd zummogesnek amit Swenni csinal, de amit En az igen en zummogok:)))tovabbra is
áruló:-) vagy csak bátrabb, mint én.
Aukcion van lehet ra licitalni...en beirom a kis fuzetembe es varok ahogy ezt ilyenkor Kongoban szokas...aztan majd megtalal az a konyv ha eljon az ideje:)))
swenni-kem bocsass meg, elismerem de mit tehetek mast, imadok rola zummogni rabul vagyok ejtve latod meg a zummis tarsam is elarulom csak hogy zummoghesek,csunya csunya mehecske vagyok:)))
Amugy,ha mar polirozzatok a hazigazdankat:keves ertelmisegi tudja ma megfelelo sullyal kezelni a nacizmus,komcsi attitud,new-age,katko-country csapdait.Valamelyiket mindegyik mentegeti,beszopja.Arpi,mindegyiket kihanyja,illetve megse eszi.
Es a gombat szereti!:)
Egyebkent a napkeltes interjuban is megemlitett generacios tavolsaga a tobbi elozo rendszerben szocializalodott ujsagirotol nagyon is segiti!Inkabb az olvasoitol,mint oreg kollegaktol fugg,ami helyes.Uj prototipus.
örvendetes, hogy a hidegretevés kultura még nem virul magyarorszàgon.
màshol elég lenne a sikere, hogy felfaljàk a hiénàk.
Palee 2007.01.06. 09:46:07

Vazze ember, ez a thread volt a mélypontod eddig. Ennyi hülyeséget még nem olvastam 1 embertől 1 post-on (kivéve persze "palostrend"-et, de őt nem sorolom az emberi fajba). Remélem viccelni próbáltál, mert ha nem, az ölég gáz. :(

ON

Egyetértek azzal, hogy vannak a náci Németországnak olyan "termékei", amelyek esztétikailag tetszetősek, annak ellenére, hogy mindenki tudja, ki/kik hozták létre őket.
Példa: a Luger pisztoly egy ipari remekmű, annak ellenére, hogy tudjuk, milyen célokra használták. Már a világháború alatt ilyet akart magának minden amerikai katona...
en.wikipedia.org/wiki/Luger_pistol
Holgyeim,el kell mennem egy masfeloras melom van,utanna megprobalom osszefoglalni.
Gali a hazigazdank is akit zummogve polirozunk O is beszopta csak mast mint monnyuk En.Ot a liberity eszme meg az racionalizmus tette magaeva...mindenki csapdaba esik...olyan ez mint a szerelem nem lehet benne nem csalodni...a kerdes az, hogy aztan belatjuk e a beszopasunk es hajlandok vagyunk e megalazkodni es ujra kezdeni a kereset...ezen all vagy bukik minden emberi ut...13 evvel ezelelott olyan vadbunko fanatikus voltam, hogy regenyt lehetne irni es oda kelett visszamennem h legyozzem a fanatizmusom, ahova a legruhosebb volt...de megerte mert megfizethetetlen tapasztalatokat nyertem es olyan aldasokat amit nem lehet megvenni csak az kapja aki megkuzdott erte...
Me and...:de hat epp azar aranyos ez a Palee mer ilyen orult, ne dobjuk ki a csapatbol csak azer mer mas a bor szine:)))En is dobtam egy ket hasast tole a mai nap folyaman de eredeti a draga en az En voksom leadom melle:)))
Jó Galileo, csak gyere visza, nagyon érdekel az összefoglalásod.
Palee-ig mind olvastam a kommenteket, a többit csak átfutottam...
hátgyerekek, megint szépkis bizonyítványt állítunk ki magunkról, olvasókról...kérdémén, olybá sokaccorra...mia faszért kell zsidózni?
Hogy mennyire és hogyan használhatók a náci orvosi tapasztalatok: a nyolcvanas években működött Szlovákiában egy doki, aki egészen speciális gerincinjekciókkal úgyszólván pillanetok alatt gyógyított komoly sportsérüléseket, akut mozgásszervi problémákat. Róla rebesgették, hogy egy lágerben szerezte a tapasztalatait, és azok alapján tudott félelmetes biztonsággal, előzetes vizsgálat nélkül a megfelelő helyre szúrni. Azzal vezekelt - jó évtizedes börtön után -, hogy bármikor, bárkit fogadott, éjjel kettőkor is, és egy fillért sem fogadott el. Magyarországról is sokan jártak hozzá, különösen a küzdősportok művelői.
portuguese 2007.01.06. 10:21:23

LOL. Én nem akarok senkit "kidobni a csapatból". Nem vagyok én moderátor ;D.
Csak az van, hogy néha (qrva sokszor :D) irritálnak bizonyos dolgok, amiket P. ír.
Ilyenkor reagálok, próbálok ellenérveket felsorakoztatni, de mivel most ő nem is érvelt, csak osztotta az észt (na jó, a hülyeséget), így én is csak leírtam a véleményemet. Nem hinném, hogy ettől bárki farkát behúzva rohanna innen. :)

P.S.: EDDIG amúgy sikerült viszonylag normális hangnemben társalognom vele, bár kb. semmiben nem osztom a nézeteit.
Ööö, eltávolodtunk kicsit a témától... (bár én is nagyon szeretek agyfolyasztani)
Juteszembe, nekem inkább a Sebottendorf könyve kellene amit Hitlerről, meg magáról írt.A Thule Gesellschaft, meg a Vril Gesellschaft is érdekes téma, Árpád írhatna vmit róla, utána meg jókat okoskodnánk:F
ó mamám..jön a III.birodalom és az okkultizmus :)
(végülis egy misét megérne..)
Találtam egy Tiefland-Péter és a farkas jelenetet. Jól meg van rendezve. Nehéz lehet állatokkal dolgozni egy rendezőnek, vagy idomítani kell, vagy spontán venni, azt nem lehet mondani, hogy farkas koma, húzzál már el a kamera és a lámpa előtt úgy, hogy árnyékot vess a falra, aztán ragadd torkon a birkát, majd ess neki a parittyás csávónak. Ez még Homoki nagy Istvánnak sem menne.
www.youtube.com/watch?v=TL7rx-VklQQ
tistedur, ugyeugye (és nem mindegy milyen misét nemde?:)? Előfutárkodom... Majd egyszer követitek ti még a zászlóm... :F
Tistedur!

a Mágia és okkultizmus a III. birodalomban c. könyvre gondolsz? Az nekem a végére már egy kicsit sok volt.
arra is..de a többi felvetettre is..:)
aztán kivesézhetjük még evolát és a sziriat oszlopait is(én kedvelem azt a könyvet :) )
(feketemisét bármikor csinálhatunk:) feláldozhatnánk pl.pálostrendet a pilisben..:) )
N. Zoli, nemcsak azok léteznek, ugye. Javaslom Sebottendorf kiváló művét, (bár kicsit ritka, de a Szécsényiben van különgyűjtemény ezekből a remekekből ):F javaslom elóvasásra
Bronder, Dietrich: Bevor Hitler kam, eine historische Studie
Liebenfels-Daim,: Der Mann, der Hitler die Ideen gab;
tistedur, pont a Pilisben, ahol az Illés szekere oly nagyokat döccen? höhö...
Pascal, a francia ex-tengerész korai búvárfilmjei legalábbis érdekesek. Szerkesztőkollégám írt egy jó cikket A csend világáról, amit névről sokkal többen ismernek, mint ahányan látták is. Ma már teljesen vállalhatatlan dolgok vannak benne. Ha egy nevet kellene mondani, aki a víz alatti filmezésben és kutatásban sokat tett le az asztalra, és még Cousteau előtt kezdte a munkáját, akkor az Hans Hass professzor. Ő osztrák, mellesleg.
Wonderland,Tistedur:A megtort kereszsztrol volt szo(a megjelenese idejen unikum volt ebben a temaban,tortenesz meg nem elemezte ezt az aspektust.Legalabbis magyarnyelven nem talaltam hasonlot).
Ez a korrol,az okkultizmus-neobarbarizmus letagadhatatlan reneszanszarol szol,ami3evtizeden keresztul popularis bevezeto volt a nacik ideologiajahoz.
De mindenekelott egy kivalo konyvet hadd emlitsek meg:A rombolas anatomiaja(Erich Fromm),elkepeszto analizis.A komyv vegeig azt hittem,hogy mai iro,oszt hatast dobtam amikor meglattam,hogy Hitler kortarsa volt.!!!
Me and myself: En Palee-t ma fedeztem fel magamnak, ezzel a zsido nacizassal rogton kilokott a menetiranybol ami tok jol jott mer rosszfele haladtam...
...ezentul jobban oda figyelek ra miket szol itt ossze, de nekem pozitivba jott be elso pillanattol neked nem megertemezt is...
galileo!
fromm nagyon jó..a többi könyvét is érdemes elolvasni..:)
jó néhány könyv jött ki azóta-ezek egy része jó,egy része kevésbé..
ráadásul sok olyan művet újból kiadtak,ami
pontosan ennek az ideológiának az ihletője
(pl. evola..nekem csak az zavaró,hogy sokan a mai naip elfogadják ezeknek a szellemiségét)
Worluk erényeink taglalása után próbáljunk visszakanyarodni az eredeti témához, v. legalább vmi közelebbihez.

Michael Moore-al mi a gáz? Hát aki képes a hihetetlenül egyoldalú, primitív és nagypofájú parasztvakításait dokumentumfilmnek nevezni, annak valszeg kár magyarázni, de megpróbálom.

A Kóla, puskából pl. kiderült úgy általában bármi? Ha voltak jól fejlett előítéleteink a hülye vérgőzös fegyverbuzi amerikaiakról, kellemes bizsergés kíséretében beigazolódtak (ilyenek ezek egytől egyig), meg láthattuk, ahogy a vén trotty Charlton Heston megtörten totyogott vissza az ajtaja mögé, midőn ez az igazság bajnoka letette a halott kislány fényképét, huh. A Fahrenheit 9/11 ehhez képest is visszaesés, tartalma nagyjából: Bush köcsög, mit köcsög, a földön járó patás, a gonosz ipari-katonai komplex meg a pokol összes démonaival szövetkezve issza az iraki csecsemők és szegény nigger GI-ok vérét, feltehetően az olajat is abból párolják pusztán genyóságból. MM nagy pechje, hogy sose hallott Egely Györgyről, akkor ezt a fasza összeesküvős szálat is beépíthette volna a vízhajtású autó feltalálójáról, akit elnémítottak a multik.

Szóval ez a buziamcsik-mindenkimonnyonle tempó lassan az igényesebb Csegevarga-pólós szobaforradalmár tinik körében is kezd ciki lenni. Hogy világszerte milliók bedőltek neki, csak annyit bizonyít, hogy világszerte milliók még eddig sem érnek fel. Engem is elszomorít.
Lukrecia:teljesen jogos az eszreveteled,mindenki kileng jobbra,vagy balra,mielott beall "kozepre".Mondjuk hozzatennem,azokat tisztelem jobban,akik igyekeznek cinizmus nelkul feldolgozni ezeket az elmenyeket.
Nalad,mintha jobban bejatszana a cinizmus sokszor.:)
de,lehet,hogy tevedek.
A liberty a legartalmatlanabb ideologia,ha vegytiszta.Ha higitjak,veszelyes.A racionalizmus,meg rankszakadhatna megjobban,magyarokra.Ugyhogy ezekben elmarasztalni a kedvencet nemoke.
Gali:Epp akartam szolni, hogy akkor hadd haljuk...no de te csak megdicserted hogy a mi gatyank buze nem is olyan budos tudod mit jelent az azt hogy meg te se mostad tisztara:)))
akkor itt az ideje
sok pusza
Lukrecia
ps. a cinizmuson meg ne csodalkozz, vissza gondolva h naiv szuz picsakent milyen marhasagikat elhittem es milyen naivul harcoltam is azert amit elhittem hat ember legyen a talpan aki erettfejjel visszanezve nem cinizalodik a szatiran:)))
Balfake:egyetertek maximalisan,de mi egy biztonsagos tavolsagbol viccelodunk azamcsik hulyesegeivel,az ott elok viszont hudejolazadas a rendcerellen-kent fogjak fel,legalabbis a MM-fanok.
portuguese:Nem csodalkozom,de neked jo,ha meregtelenited magad.Marmint a cinizmustol.Bekell allni egy eletorom-vizeses ala,oszt dogonyoztetni a hatadat,meg minden porcikad,orakon keresztul.:)
A cinizmus oregit,eletorom fiatalit-Fejto Feriba a kedvenceim egyike.
A cinizmus e legelvezetesebbhumor, ha oregit hat tegye legalabb nem fognak bikficnek nezni...az eletorom alatt meg a szeksz helyett most bedobtad az elojatekot tenyleg minden faszi azt hiszi hogy elsorvad a micsodaja ha nem hasznalja...Heti hanyszor ajalotta Fejto Feriba es milyen fajtat taoistat vagy dualparost?
lukrecia
birom az ilyen tanacsokat
OFF
portuguese 2007.01.06. 12:04:10
OK :) Majd kitapasztalod.

ON
dolphin 2007.01.05. 18:08:43
"A turot Michael Moore a cimerallata ennek a mufajnak. Arpi meg nem volt peched huzamos ideig a Fox Newshoz, ezt csak azert irtad; a Fox szerkesztoi mellett, Moore palyakezdo suszterinas."

Sztem a FOX News-on európai ember csak röhögni tud, vagy megbotránkozni, hogy "tényleg ilyen hülyék ezek az amcsik". Nem nekünk való. Lásd még az ATV-n is futó CBN (Club 700). Na az a fasz Pat Robertson aztán tényleg egy igazi gyökér. Ő azért tényleg rosszabb, mint Moore.
Moore viszont azért egy barom, mert a Bushie-k tényleg elég inkompetens banda, de a Moore-filmek sztem egy értelmes emberben pont az ellenkező hatást érik el, mint amit kéne. Az embereket hülyének néző stílusával Moore bebizonyítja, hogy az anti-Bush tábor sokszor ugyanolyan demagóg szarságokkal operál, mint akiket kritizál. Én bírom az értelmes, gondolatébresztő Amerika-kritikát, de amit Moore csinál, az nem az. Ő csak behülyíti az embereket. Példának fel tudnám hozni, amikor Cannes-ban ünnepelték ezerrel. Na, az szánalmas volt. A franciák röhögtek, hogy milyen hülyék az amerikaiak, közben meg ugyanúgy csápoltak Moore-nak, mint az átlag redneck Pat Robertson-nak.
Elche, én láttam a csend világát. Nagyon élveztem, persze lehet, hogy ma már vállalhatatlan dolgok voltak benne. De hát ő volt az, aki kitalálta, hogy sűrítettlevegős palackra lehet nyomásregulátort szerelni, és úszás közben akkor lélegezni. Namost a dolgok kezdetén biztos tévedésből berakott olyasmit, ami ma már tudottan nem igaz.

Hans Hass, tényleg. Ő meg még akkor forgatott filmet, mikor szemüveggel-pipával merült, illetve aszzem volt egy fejre húzható, pumpával gumicsővel felszerelt búvársapka (mini-búvárharang) az operatőr részére.

Szerintem mindkettő, de az utóbbi főleg, összehasonlítható a náciüdvöske későbbi teljesítményével. Ráadásul akkor Ausztria épp a náci birodalm része volt.

Na,a J.Carr konyvrol annyit:a nacik okkultizmushoz valo vonzodasat(asztrologia,spiritizmus foleg) altalaban nem emlegetik a torteneszek,mert nehezen mutathato ki tobbszor a direkt kapcsolat.Mivel azonban a naci vezerek derekasan archivaltattak magukat,boven vannak megbizhato forrasok a temaban.Altalaban mindannyiojuk a katkokat utalta,megvetette(Hitler a hierarchiajukat tisztelte csak-a hatalomkoncentraciora o is csettintett egyet elismeroen!).Tehat a regi(poros,rozsdas) erkolcsoket romboltak,viszont ujat nem tudtak a helyebe adni,csak az okkultizmus erdejebe szerveztek csoportos kirandulasokat.
Az a helyzet,egyik nagynenem meselte,hogy ois beszopta a hitleri beszedeket anno,mert radion keresztul nagyon imponalo volt,allandoan a gondviselest emlegette,megminden.Ugyhogy tenyleg nem tudjuk ma belekepzelni magunkat abba a korszellembe!
Plussz a kubizmus,meg a szurrealizmus is jol elmosta az addigi gatlasokat,moralis korlatokat,tenyleg lelkesitoen hatott tomegekre,cool volt,progresszivnek nezett ki teljesen(reszben az is volt),a fene gondolta volna mennyire nihil jon utanna sok helyen.
Nagyon fontos tudni,hogy hasonlo folyamatok keszitettek elo a kommunizmus profetainak az utjat is.Marx a Satanrol egesz hatborzongatoan tudott viccelodni,tokjofejnek tartotta,aki bevallalta a lazadast.Errol okfejteseket is irt,Trockij detto,a mostani punkok jolfesult ministrans gyerekek mellette.
Szval hatalmas ez a tema,olvassatok el azt a 2-3konyvet,ami meg lett emlitve. Jo fekvest a szonyegen Swen!
A cicadat simogasd meg helyettem is!:)
Szerintem csak elfogultak vagytok LR-al, valamiért. Teljesen gáz ez a tengeres film, kb. mint az akvárium adásszünetben. Kellemes, kedves, jó látvány, de mint film???? Nagyon sokszor LR-t veszi a kamera, mert tényleg, mekkora poén, hogy egy búvár lent van 15 méteren a Vörös tengerben egy kb lámpával! A tenger élővilágáról kb. annyi a mondanivalója, hogy mekkora király (ő, LR), mert ott van, és milyen jó ezeknek az élőlényeknek hogy most az operatőre lefilmezi őket vele együtt.
Pascal, azért ma már jó nagy botrány lenne belőle, ha egy természetfilmben dinamitos robbantással vizsgálnák egy korallzátony élővilágát. De egy más kor, más világ.
A reduktort nem Cousteau találta ki, hanem Gagnan, de gyakorlatban nyilván a Cousteau csapat dolgozott vele először. Hans Hass más rendszerű légzőkészüléket (újralégző) használt, ő volt a világon az első, aki készülékes merülést használt víz alatti filmezésre és kutatásra, már 1942-től. Sok előnye volt az újralégzőnek, de mivel egyszerűbb, átlagbúvár számára biztonságosabb, és tömegszerűen előállítható, a Cousteau-Gagnan féle sűrítettlevegős megoldást lett az egyeduralkodó, és az ma is. Igaz, a korszerű újralégzők viszont egyre meghatározóbbak napjainkban a speciális (mély, barlangi, tudományos célú) merülések során.

Érdemes könyvet olvasni Hasstól és Cousteau-tól is. Két külön világ. Nem tehetek róla, de számomra rendkívül szimpatikus Hass felfogása, aki soha nem is tagadta, nem egészen ért egyet Cousteau nézeteivel.
Na mindenesetre lenyűgöző volt a korai búvárok vakmerősége. Hass például a világon elsőként fotózott víz alatt cápákat, kutatta viselkedésüket, akkor még életveszélyesnek hitt élőlényekkel úszott, mint a mantarája vagy cetcápa. Ehhez képest Leni Riefenstahl és sokan mások már egy "készbe" ültek bele. A korszerű és biztonságos technika könnyen hozzáférhető, rengeteget tudunk az élővilágról (persze sokmindent még nem), és nagyon sok jó búvárhelyet feltérképeztek előttünk. Miközben Cousteau és Hass maga fejlesztették légzőkészülékeiket, víz alatti kameráikat és fényképezőgépeiket, más búvárfelszerelésiket és saját testükön kísérletezték ki az élettani hatásokat. Na ez a vagányság.
Gondolkodtam egy keveset, mit is tudok Hitlerről. Találok-e benne valami pozitívumot, ahogy Wé vagy még mások is. Nem találok! Azonnal eszembe jutnak a koncentrációs táborok, a csontsovány emberek meg Mengele, és nekem annyi.
Tényleg Jean Michelle Jarre-t játszottak mindig a búváros doksik alá és nekem úgyrémilk gyerekkoromból, hogy a barlangászokhoz meg a Pink Floyd-tól a Time-ot.
Swen:egyetlen pozitivum:ahogy a kutyajat szerette.No more.
A Bukast nezd meg,az a legjobb benne,hogy nemetek csinaltak.Olvasd el rola az Arpi kritikajat is a honlapjan!
Hol nézzem meg? Na jó, a kutyáját szerette...ettől még nem tudom megbocsátani neki, amit tett. A kritikát majd elolvasom, köszi.

swenni te vagy W Csinszkaja:)))
Cousteau bacsi valoban maradandot alkotott,reformaciot hozott a buvarkodasba,de nehogy azt higgyuk,hogy nem volt hatszele(neki is)hozza.
Nem1 titkosszolgalattal egyuttmukodott,gyakran kijatszva egymas ellen oket.Vagany volt,az tuti,volt ver a pucajaban.
portu az meg ki?:-) és jó az nekem?

hol találom a kritikát, galileo, mi a címe? annyi van..egy csomót már elolvastam, ezt éppen nem.
swen:megkered a gyereket,oszt felveteti DVD-re a haverokkal,te meg feltoltod a kartyajat.:)
Bocs,de a karacsonyi Swenies idillbol kovetkeztetek.
mi??? milyen gyereket???:-) és milyen idill?? hol voltam én akkor, amikor itt idill volt??? naaaaa...
Hitlernek nem csak egyetlen pozitív vonása volt.
Láttátok az "Izzadás ellen Teddy hintőport" című plakátját, úgy 1905-ből?

Egy korai marketing-remekmű. Kár hogy később politizálni kezdett. :-)
swen:menj ra a worluk.hu-ra,az egyebnel talalod:Hitler emesztese(Napola c.film),a vegen 2link:Hitlerre varva(Bukas),Arcok a Hitlerajbol.
swen:emlekszem,milyen derekasan helytalltal,sutottel,foztel,kommenteztel,gondolom nem egy Jaba-t tartasz otthon!:)
Innen vettem(tevesen?) a lurko(kat)t!:)

még férjem sincs:-)lurkóm sincs.szoktam segíteni itthon.
köszi, megkeresem.
megtisztelő, hogy figyelsz rám:-) azt hittem, senki még csak el sem olvassa, amiket írok. azóta már kiderült, hogy vannak vagy ketten:-)
meg persze george lucas és kubrick is szépen átvett sok látványelemet a náci esztétikából.
hát..inkább a hatalom esztétikájáról beszélhetnénk
Kubrick? Példákat lécci.
Elche, tényleg volt robbantásos vizsgálat a korallzátonynál? Nem emlékszem de úgy lehetett ahogy mondod. Ma már hihetetlen barbárság.
Nekem Hessnek az a könyve van meg, amit a Curacaon végzett munkájáról ír. Ott még nem volt újralégzője, azt szerintem a háború alatt a görög szigetvilágban, részben katonai kísérletképp próbálgatta. Lám ő is része volt a náci rendszernek valamennyire, de mégse úgy mint Leni. Meg tudta őrizni a távolságot és a saját belső tisztességét.
SZóval úgy is lehet kérem. Jó filmet úgy is lehet csinálni, ha nem az éppen aktuális diktátort dicsőíti az ember. Nem kell mindenáron törtetni. A csinos tehetséges nők nagyon szimpatikusak. A nagyoncsinos (közepesen) tehetséges nagyontörtetők kevésbé.
Swen, figyelünk rád, sokkal többen miés sokkal jobban mint gondolnád. Nagyon szimpatikus ahogy írogatsz.
Köszi pascal, ez jólesett. Néha tök butának érzem magam köztetek, de ilyenkor arra gondolok, hogy a sok magvas gondolat közé egy kis színt viszek és elszórakoztatlak benneteket:-PP.
Pascal, az a könyv a Vadászok a tenger mélyén, nagyon szeretem, jó kis anyag. A másik magyarul megjelent könyve az Érintetlen mélységekben. Úgy tudom, az újralégzőzés nem katonai kísérlet volt, hanem rájött arra, hogy a tengeralattjárókon használt eszköz jó lenne rendes búvárkodásra is. Csak akkor még nem tudták, mennyire mérgező tud lenni az oxigén, és Görögországban ezért volt is egy balesete.
Ma egyébként nyilván azért ismerik kevesebben Cousteau-nál, mert elméleti kutatómunkája miatt felhagyott a filmezéssel még az ötvenes évek végén. A filmjeit is csak nemrég adták ki DVD-n, már meg akartam rendelni, de csak német nyelvű változat van (még).
Igen Swenni egy kis zummogo angyalka:)))
Az a baj Lenivel, hogy 101 év kevés volt neki a mea culpára. Sértődött picsaként
kérte ki magának, ha bárki a szemére vetette, propaganda filmjei segítették a nácik nyomulását.(Nem is csináltam propaganda csak dokumentum filmeket!)
Hitler kevés nőben látta meg az alkotásra kész embert, de Lenire mégis hatalmas feladatot terhelt.(Fritz Langra akarták bízni a filmes propagandát, de Ő időben dobbantott.)Intelligens, művelt, érzékeny ember létére soha nem jutott el
a személyes felelősség elismeréséig.
Pedig elég lett volna ha karrierizmusára
a nagyszabású feladat csábító erejére, Hitler karizmatikus erelyére hivatkozva
hamut szór a fejére. De nem, Ő védekezik a sírig!
A naív kislányként Hitler mellé kerülő Traudl Junge (titkárnő)csak a halálos ágyán tudott megbékélni magával, hogy egy szörnyeteget szolgált!Pedig az Ő bűne elenyésző Riefenstahléhoz képest.
almodhi: Gépnarancs és 2001 Űrodüsszeia
Elche, a másik könyvet nem olvastam. Sajnos. Én a katonai vonalat onnan tippeltem, hogy olasz tengerésztisztek egy felszín alatt közvetlenül haladő elektromos torpedószerűséggel beúsztak Alexandria kikötőjébe, és tapadóaknával tönkretettek asszem két brit csatahajót. Pont ilyenfajta újra-légzőt használtak. Logikus lett volna ha Hass résztvesz a próbákban és a kiképzésükben. De hát tegeralattjáró-újralégzőt csak nem a boltban vásárolt, szóval egy kis katonai szponzoráció befigyelhetett.

Egyébként az akció során az olaszok fogságba estek, és Olaszország átállása után szövetséges kitüntetést is kiérdemeltek.
CrL:
Hát izé ... én a Űrodisszeiában nem igazán találok náci esztétikát.

Életem nagy fájdalma hogy a Mechanikus Narancs aközé a három Kubrick-film közé tartozik amit (még) nem láttam. A másik kettő az első két filmje.
dr Kotász:
hát igen, azok után hogy LR Lengyelország megszállásakor Waffen-SS egyenruhában lekesítette a német csapatokat - valóban nehéz a "csak dokumentáltam" jellegű védekezés.

Érdekes viszont, hogy a Tiefland-ban - azok szerint akik látták - allegorikusan bár, de Hitlerrel való kapcsolatát a zsarnok-rab kapcsolatként ábrázolja.
Ja és a Tiefland cigány statisztái a forgatás után mehettek vissza a lágerbe...
kb ennyi Moore kritikára számítottam. Tartalom és konkrétum nélküli minősítgetés. nézzük ezeket:

Egyoldalú. Talán. És? Mi ezzel a baj? Pl. a fear-mongeringnek, a törvényhozásnak és a fegyverbuziságnak bemutatja a rossz oldalát. Be kellene a pozitívat is? Mert? TWÁ megjegyzése azért lepett meg, mert MO pont ő az, aki relativizálás nélkül, egyoldalúan azt mondja, hogy "nézd, egy rabló pirosban" anélkül, hogy oldalakat nézne, mutatna.

Parasztvakító? Még csak lövésem sincs, hogy konkrétan mire vonatkozik.

Igénytelen? Hát szerintem a nagyobb filmjei jól megvannak csinálva. Mintha pár díjat is bezsebelt volna.

Primitív? hát barátom, már ne is haragudj, de ezt írtad:

"A Kóla, puskából pl. kiderült úgy általában bármi? Ha voltak jól fejlett előítéleteink a hülye vérgőzös fegyverbuzi amerikaiakról, kellemes bizsergés kíséretében beigazolódtak (ilyenek ezek egytől egyig), meg láthattuk, ahogy a vén trotty Charlton Heston megtörten totyogott vissza az ajtaja mögé, midőn ez az igazság bajnoka letette a halott kislány fényképét, huh. A Fahrenheit 9/11 ehhez képest is visszaesés, tartalma nagyjából: Bush köcsög, mit köcsög, a földön járó patás, a gonosz ipari-katonai komplex meg a pokol összes démonaival szövetkezve issza az iraki csecsemők és szegény nigger GI-ok vérét, feltehetően az olajat is abból párolják pusztán genyóságból."

Ha láttad a filmeket és neked komolyan ez jött le belőle, akkor nem MM a primitív. Tudod: ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
"Hanem csak meglátta a szépet, a méltóságteljest, a félisteni fenséget az eszelősen ordítozó töppedt kisemberben és a csattogó zászlókban, ahogy aztán jóval később az óceáni élővilágban. A szimmetria, a dinamikus rend himnusza ez is, meg az is. Akkor még különben se tudhatta, mi az ábra. Amúgy meg dokfilmes volt, és tehet-e mást egy dokfilmes 1934-ben, mint hogy dokumentálja a világtörténelmet? Jókor volt jó helyen. Az óceán mélyén is. Nem politizálni kell vele, kedves barátaim, csak nézni és gyönyörködni."
Ez a duma kurvára nem tetszik nekem. "Akkor még nem tudhatta mi az ábra". Hát hogy a kutya faszába nem tudhatta. Nem érdekelte semmi más, csak hogy a valóban meglévő tehetségét kibontakoztathassa. Ehhez akár az ördöggel is lecimborált volna. A sok zsidó tudóson és művészen kívül, akiknek muszáj volt menni, elment onnan Thomas Mann is, Marlene Dietrich is, Magyarországról meg pl. Bartók Béla.
Leni Riefenstahl tehetséges filmes volt, de mint ember könnyűnek találtatott. Azért ezt ne maszatoljuk el.
a mechanikus narancsot be kell pótolni :)
helyes, Lenirol lehuztatok a keresztvizet, megerdemli annak ellenere hogy nagy muvesz volt viszont eleg rongy ember
most kovetkezo temaban terjunk azokra a mesterekre akik Sztalint istenitettek es meg esetleg kozottunk jarnak,
bar ugy latom gyilkosok es gyilkosok kozott kulonbsegek vannak mostanaban
vegulis mi az a 20 millio akiket Sztalin megolt
almodhi !

Olvastad a Burgess kisregényt, ami alapján a film készült ?
Nekem speciel kb. az a bajom MM-mel mint veled.

Konkrétan kértél kritikát, megkaptad (meglehetősen visszafogottan :-) ). Erre az a válaszod, hogy a kritikus nem tud úszni.
Nagyjából MM is ilyen hülye.
minek?!
volt már róluk szó...
tistedur: igen és nem is lesz nehéz. A másik két film már sokkal keményebb dió.

sz.pingvin: igen számolom a náciszidás most 8.5%-os előnyben van, viszont kicsit (3.5%) elfogultabbak voltunk protestánsokkal a katolikusok ellenében. A madarak 15%-kal többet szerepeltek az emlősöknél. A borivásról 7.5%-kal többet kell írni, mert most a sörösök elhúztak. Ha kell elküldöm az egész statisztikát, hogy szép kiegyensúlyozottak legyünk.

Nibelung: olvastam, és sok a rokonság a nácizmus (és általában a diktatúrák) működésével. De a náci _esztétikán_ én nem ezt értem, látványelemeken még kevésbé. De ismétlem ezt a filmet nem láttam.
hát,ha már filmeknél tartunk:nálam a fal az,ami überelhetetlen ebben a témában(jobban tetszett mint a mechanikus narancs)
Vagy a III. Richárd. Nem a film, hanem a színdarab. Valami angol fickó írta....
almodhi: gépnarancsot feltétlen nézd meg egyszer, a 2001 Ű. letisztultsága és formalizmusa plusz a wagner zenék szerintem utalás leni filmjeire.

ja és majdnem elfelejtettem de keresgélés közben jutott eszembe hogy kubrick apósa az a veit harlan volt aki leni mellett propaganda filmeket készitett a náci érában. ez persze nem kell hogy jelentsen bármit is ;]

kubrick felesége: en.wikipedia.org/wiki/Christiane_Harlan
pontositok: kubrick feleségének a nagybátjya volt veit harlan és nem az apja. most olvasom hogy a feleség testvére jan harlan pedig a kubrick filmek producere volt hehe
CrL!
nem annyira wagner-zenék azok..
a letisztultság és a formalizmus pedig nem csak leni dokujaiban van meg..
Az annyat a kis tajkozottnak, meg a vervonalat is koveti:)))
Ez érdekes.
A Jud Süss-ös Veit Harlan...

Bár most megnéztem, Christiane Harlan csak az unokahuga volt Veit-nek (niece), így a Veit Harlan sem az apósa volt. Mindenesetre
ezt nem tudtam.

Ja, Kubrick zsidó volt. Persze tudom, náci. :-)))
Szóval a 2001 Űrodisszeiában nincs Wagner zene. De sejtem miért gondolod ezt:

Szerepel benne Richard Strauss-tól az "Imígyen szóla Zarathustra".

Ilyen címmel meg Nietzsche is írt valamit :-).

Azt meg tudjuk kik (is) olvasták nagy buzgalommal...


De okos vagyok így az imdb-vel és a Google-val a hátam mögött...
Egyébként tudtátok, hogy a 2001 zenéjének nagy része Ligeti György mű?

Én nem.
itt olvasom kubrick egyik életrajzirojaval készitett interjuban hogy kubrickot lenyűgözte a náci korszak, és hogy akart csinálni egy filmet albert speeről is. atyám mik ki nem derülnek igy szombat délután ,]

www.archiviokubrick.it/english/others/content/index.html?main=baxter
almodhi!
az nem otto strauss?!
de kék-duna keringő az van benne :)

szegény nietzshe:sok hülye hivatkozott rá
tényleg r. strauss..bocsi:)
Szóval, tistedur:

Van benne Johann Strauss-tól a Kék Duna keringő (amikor a műholdak forognak).

És van benne Richard Strauss-tól a Zarathustra (a holdon, amikor kiássák azt az izét... asszem)

Rajtuk kívül (a két Johann, meg a Richard) csak a Levi Strausst ismerem :-).
ejnye Palee, hát ha ilyen szimpla minősítgetésekkel operálunk, akkor kénytelen vagyok közölni veled, hogy csak egy igen buta paraszt vagy. aki bátorság alatt a jó kis primitív zsidózást érti, viszont persze kereszténynek vallja magát. aztán majd csodálkozik, amikor Jézus Urunk, a főzsidó seggberakja egy szálkás felcsatolható műpénisszel.

a többire majd később.
az elején is az van..amikor a szőrös emberősök dobáloznak..szerintem az is a zarathustra-téma?!(jaj,de régen láttam a filmet..)

CrL!
wagner az apokalipszis most-ban van..a valkűrök lovaglása..azt mindenki ismeri :)
tistedur:
igen, igen. Nekem is meg kell néznem újra...
2001 Űrodüsszeiában Ligeti és Hacsaturján mellett volt ott Richard meg Johann Strauss is: a Zarathusztra után jön a valcer (ha jól emlékszem közvetlenül), amikor bedokkol a csóka az űrállomásra. Amúgy ezek apróságok, de náci felhang ebben a filmben nincs. Nagy büdős kozmikus ijesztő magány meg para az viszont dögsok :)
Crl nem veletlen pihent meg a Teremto is a mai napon:)))ilyenkor csodakra talal az ember
mint en ma Palee re, aki a mestert is syora birta a reggeli nagy naci zsido dobasaval:)))
Barátom, az imdb szerint Richard Wagner zenéje 695 filmben van.

Néhány ismertebb:
Hegylakó 2.
Találkozás Vénusszal
Rendőrakadémia 5. (tényleg)
Az elvarázsolt dollár (tudjátok: Ötvös Csöpi 2)
8 és fél
stb.
"ejnye Palee, hát ha ilyen szimpla minősítgetésekkel operálunk, akkor kénytelen vagyok közölni veled, hogy csak egy igen buta paraszt vagy. aki bátorság alatt a jó kis primitív zsidózást érti, viszont persze kereszténynek vallja magát. aztán majd csodálkozik, amikor Jézus Urunk, a főzsidó seggberakja egy szálkás felcsatolható műpénisszel."

Árpád, ezzel csak egyre inkább igazolod ennek (matula.hu/pag/20011121tota.html) az igazságát.
Ejnye!

Amúgy lassan a matula meghivatkozhatná a blogodat...
és még nem beszéltünk az operafilmekről :)
(nekem wagner-filmzenéről az apokalipszis ugrik be azonnal :))
Nekem erről a "náci zsidó"-ról az jut az eszembe, amikor 1981 körül, életemben először (és utoljára) elmentem egy NB1-es focimeccsre:

A Debrecen fogadta otthonában a Vasast. Mi a hazai tábor szélén foglaltunk helyet. A szurkolók azzal szórakoztatták magukat, hogy amint egy vendégjátékos labdához ért, ütemesen a "mocskos cigány, mocskos cigány" népi rigmust skandálták.
Aztán úgy a tizedik percben a vasasos Komjáthy felvágott valakit. Komjáthy afféle szalmaszőke savószemű skandináv karakter volt.
A szurkolótábor elnémult egy pillanatra... Majd a vezérszurkoló felállt egy picit gondolkodott, előkiabált, és újra felharsant a buzdítás: "szőüke cigány, szőüke cigány"...
nem tom nekem vannak helyzetek amikor az ilyesmik aranyosak
a másik amit találtam és nem tudtam hogy a mechanikus narancsban van egy idézet leni az akarat diadalából. (pergokepek.hu)

tistedur: ami a zenét illeti, azért strauss nem volt fényévnyire wagnertől ;]

a star wars zenéje pedig egyértelmű wagner nyúlás.

ejjjjjjjjjj en meg sose voltam meccsen elobe irigyellek szouke cigany
crl:tegnap neztem a birodalom vissza vag imadom azt az indulot na naaaaaaaaa nanana naa naa nanana naa naa nanananaaaaa
...egy tavoli galaxisban a lazadok....erdekes h mos mar tudom ki van Darth V maszkja mogott:)))
""...Michael Moore, ez az igénytelen, hazug és primitív tuskó."

Szia Árpád, legalább tudom már a vallásodat.
Kár Veled elrontani AZT a dolgot, úgy is épp eleget visz a hátán már...
OFF
portuguese: kellene valami dúdoló blog-interface, mert így azért nem jön át teljesen a dallam... :-)
ON
lac1: és most nekünk halandóknak lécci...
Gondolkodj, olvass, értelmezz.
Láttad a Moore 9/11 filmjét? Ha igen tudod, hogy miért, ha meg nem, nézd meg.
laci1 ej En is azt kerdem egesz allo napja h mi baja moorral
azért a star warsban van egy kis új világ szinfónia nem?!
lac1:

"... nézd meg"

Aztat én ugyan nem. Elég volt a Kóla... stb. Akkor az egészséges immunrendszerem védetté tett a M. Moore nevű igénytelen, hazug és primitív tuskó ellen.
Talán, hogy Moore nem úgy látja a dolgokat, ahogy az Árpád szerint kéne.
en tovabbra is imadom ayt a fajankot es a dokszi filmjeit ti mier nem szeretitek kerdes az eterbe???
Nehéz ám így bezsélni, vagy kritikát mondani bármiről, ha nem ismered meg azt, amiről beszélni akarsz...
Nem kötelező, csak nem lehet hitelesen beszélni így.
Moore elég sokszor csúsztat, ez nem szép.
Ugyanakkor Árpád is csúsztatott már egy jó párszor, nem kicsit.
Ha már megmart a vipera, és túléltem, nem fogom magam megmaratni a kobrával hogy tudjam, távol kell magamat tartani tőle.

Éppen elég ocsmány volt az amit MM a szabad fegyvertartás kritikája címén előadott. És nem a véleményével van bajom. Azzal csak nem értek egyet. A módszereivel.

R/R:
Mindketten elítéljük a bepisilést (remélem legalábbis). Pedig mindketten megtettük jó párszor, nem is kicsit...
na azert sokat vesztesz h nem probalod ki a kobramarast mondom neked kulon elvezet meg TWA is bepisilt tole
dany82:

Most komolyan, mondj egyetlen dolgot a nagy rakás semmitmondó (és mellesleg közismert) demagógián kívül, ami számodra új volt, és MM életművéből értesültél róla.

A háborúkat nem önzetlenségből vívják. Azta, az államat keresgélem. Bush inkompetens alak, százfelé húzó tanácsadó gárdával, melynek tagjai kb. annyira önérdekű köpönyegforgatók, amennyira mindenkinek lennie kell, aki politikusnak megy. Jéééé. Futóbolondok Amerikában is vannak. Nahát.

Te Frei Tamás Pulitzer-díjas tényfeltárásai előtt is le szoktál burolni? Mert a kettő nagyjából egy szint, csak odaát pár számmal nagyobb minden.
OFF
Amúgy hétvége van, twilight zone: szkíta Jézus már a spájzban van? :)
ON
ki az szkita Jezus es melyi spajz???
OFF?

Nem tudom, hogy szkíta-e (vagy párthus), de TWÁ mester már felcsatolta rá a szálkás műpéniszt...

ON?
nincs a szittyajézus még sehol, mert várakozik még egy ufóészlelésünk is, amit közben megkutattam kicsit, meg az istenfaszás népfelháorodásra is illene reagálni, továbbá az se kizárt, hogy ennek ellenére elmegyek ma mulatni.
Lesz UFÓ? Mikor? Mert arra szeretnék készülni...
mennyen mulatni kedves naci zsido baratom:)))
egy kis õsi pogany Sun day unneples hozzam jon piszke es eperke es femi buli lesz tejjaval meg reform sutivel es sok ferfi rasszizmussal:)))
2Móz 20,7. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

Most lesz kapsz.
asszem nyitok egy külön dürrögőtopikot. lányvécét.
ok de csak akkor ha idonkent benez hozzank is
lac mier csak a kislanyokhoz jonnel be?
lac1:
Azt mondtad hogy Jehova??
ez a lac csak ossze vissza beszel
Sziasztok! Kicsit visszatérnék az eredeti témához. Én még csak most kezdek megismerkedni Leni műveivel, előtte csak néhány háborús náci propfilmhez volt szerencsém, meg az ezekre vonatkozó kritikákhoz. Leni sokkal de sokkal jobbnak és izgalmasabbnak tűnik, mint ezek. Gyönyörűek a képek a filmjeiben, és az az érzésem, pontosan a látvány miatt készítette a filmjeit. Nem tudom milyen szándék vezérelte (vagyis, hogy náci volt-e vagy nem, jó ember-e vagy nem), viszont tehetséges. MM-ről viszont feltételezem hogy a jószándék és a pénzéhség vezérli, bár ő sztem tehetségtelen, és mint ilyen, felesleges képeket és gondolatokat közvetít, néha már-már megbocsáthatatlan mennyiségű demagógiával.
TWÁ ! Ha mulatozni mész, akkor paralell lesz, úgyhogy jól iszom majd egyet az egészségedre. Tudtad egyébként, hogy Leni is cigizett? Javaslom megnézni az életkorát!
MM ? Az a szeptember 11 es "dokfilmje" Majdnem a 4 páncélos és egy kutya szintjére emelte a dokfilmezést. Szvsz sokat nézett szovjet hiradót.
portu:)... Bár a Tieflandban még egész szépen mutatott. Akkor már nem volt ifjú csirke!
Naaaaaaaaaa Anyecska ha TWA aszondja MM jo akkor mindenki szeretne, h van ez nallatok
MM tehetseges nagyon is csak amerikai es nem szoktuk meg
Na, képernyővédőt Lenitől mindenkinek: www.riefenstahl.org/downloads/screensavers.html (ez egy remek példa arra, hogy mi módon leht összekötni a windowst a náci filmművészettel)!
Jehova? Hát... lehet annak is mondani.
Ha már Mózes.
Port: komolyan gondolod, hogy a dokumentumfilmeznésnek az a lényege, hogy MM bebizonyítsa a saját igazát filmjeiben, és ennek érdekében már már az 50s évek filmhíradóinak vitatott eszközeit is felhasználja? Engem zavar, hogy csúsztat és hazudik, még akor is, ha esetleg a véleményével ebben-abban tán tudok egyet érteni. Nézze, akinek tetszik, nem bánom én; nekem ez nem dokumentumfilmezés, nem érdekes, nem szórakoztató, csak idegesítő.
Zavar aki csúsztat és hazudik?
Akkor csak mesekönyvet olvasol vagy nézel? ;-P
MM megtudja csinalni ugy a dokumentum filmet,h lebilincselo lett es ez a filmuveszet ha magaval tud ragadni ez volt a nacizmus is magaval tudott ragadni
anyecs, viszont cserébe nézheted az " Igaziamerikai Férfi Felsőtest és Tokaszakáll" kompozíciót, amikor beszél. És nem cuki az a sapi, amit mindig hord? :D Heh....
ti csak divatbol utaljatok meg mert a mester huzgalja ra az ajakat de nem tudtok megyozodesbol indokolni...
portu, ööö nekem már volt széles baráti körben egy két gunyoros megjegyzésem rá azelőtt, hogy TWÁ a széles nyilvánosság elé tárta volna bloggondolatait..
Lac1: a dokumentumfilmezésben zavar... :)))
(de amúgy csak csendben, máshol is, de ezelől nem futhatunk el, a világ kegyetlen, az élet nehéz pont)

Más is tud lebilincselő doksifilmeket készíteni, sőt, van akinek ez hazudozás nélkül is megy. Ha jól értem azt akartad mondani Port, hogy MM és a filmjei, mint a filmművészet remekei magával tudnak ragadni, csakúgy, mint a nácizmus. Ezzel mit akarsz mondani?
anyecs: hát igen azt soha nem fogjuk megtudni igazán hogy mennyire széditette meg az ideológia és a hatalomközeliség.

és azt sem hogy ismernénk e hogy ha nem csinálja meg ezeket a propaganda filjmjeit.


MM demagógiája mellé még szépen becsúszik egy kis bulváros csúsztatás és érvelés. főleg a fahrenheit 9/11 ben.
lac:
"Jehova? Hát... lehet annak is mondani."
lehet, de ha kimondod, jól megdobálnak kövekkel.

port:
ezt kikérem magamnak. Mint a szabad magyar fegyvertartás elkötelezett híve én már azelőtt utáltam, hogy TWA elkezdte volna.
"MM megtudja csinalni ugy a dokumentum filmet,h lebilincselo lett es ez a filmuveszet ha magaval tud ragadni ez volt a nacizmus is magaval tudott ragadni"
Ezt, ha kifejtenéd, annak örülnék!
A divatból utálom dologra nem reagálok bővebben, nem szokásom divatból utálni, máshogy sem, "divatból" maximum öltözködni szeretnék, de arra meg pénzem nincs.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.06. 15:24:22

Terelsz, Árpád, terelsz. És állandóan csúsztatsz. MM tanulhatna tőled. Egy szóval sem mondtam, hogy primitiv zsidózást hiányolok, hanem hogy a minimumát sem vagy képes teljesíteni az általad annyire hőn emlegetett kiegyensúlyozottságnak és elfogulatlanságnak. Arra próbáltam utalni, bár úgy nézem nem sikerült felfogni egy buta paraszt egyszerű mondandóját, úgyhogy igyekszem majd érthetőbben fogalmazni, bár szerintem te nem nem érted amit mondok, hanem nem akarod érteni, ezért is nem vitatkozok itten, mert így nincsen értelme, de vissza a lényeghez, szóval példaként említettem, hogy a katolikus egyház kárpótlásával egyáltalán nem értesz egyet, és ennek többször is bőszen hangot adtál, sőt mint magas labdát többször is leütni vélted a vitákban, csak egyet felejtesz el hevesen támadni ezután: a holokausztkárpótlást. Pedig a logikai gondolatmenetedben akkor ezek szerint azt is támadni kellene. Meg a feketék kárpótlásigényét a rabszolgaság intézménye meg az elnyomás miatt egészen az 1970-es évekig. Ezt sem támadod. Meg ha a judeokrisztián egyháza(ka)t szidod, mert hülyeségeket beszélnek arról amit nem tudhatnak, akkor zsidó vallást is lehetne ám szidni jóember! Abba is bele kelle rúgni párat - azzal sem értenék egyet, mellesleg, bár ezerszer nagyobb ott a támadási felület. És jellemző rád, hogy ezt rögtön primitiv zsidózásnak próbálod beállítani. Lassan ki is deríted, hogy én vagyok egy náci (zsidó). Mellesleg a te primitív katolizálásod, vagy mi a szarod, nevezzük egyházgyalázásnak semmivel sem jobb, mint bárkinek a primitiv zsidózása, csak mivel te csinálod rögtön polgárpukkasztó észosztás lesz, igaz? Szánalmas vagy Árpád, de tényleg. Lehet sok figyelmetlent be tudsz csapni és megvezetni, de engem legalább ne nézzél hülyének akarom mondani buta parasztnak, mert ahhoz nagyon gyenge vagy, nálad ravaszabbaknak sem sikerült még (tartós ideig). Továbbra is hangsúlyozom: álbátorságod, áltabudöntögetésed és álliberalizmusod nagyon átlátszó és csak tájékozatlanokat sikerül vele ideig-óráig megtéveszteni. Ezen az sem segít, hogy néha vicces vagy, de azt is egyre ritkábban.


Az Isten faszával nekem nem az volt elsősorban a bajom, hogy Isten fasza, Istenkáromlás, fuj! hanem a viccesnek szánt stílus. Kb. olyan volt, mint amikor az óvodában Móricka, a falu bikájának, a kanos Pistának az egyszem elkényeztetett kisgyerkőce 4 évesen, mikor otthon sikerül megtanulni az első szót - amit otthon a leggyakrabban hallott - a puncit, elkezdi mondogatni, és nemsokára hozzá tudja kötni az ovó néni megfelelő testrészéhez és arra mutogatva: Puunnccciii!! Puunnccciii!! felkiáltásokkal rohangál körbe a kerítés mellett. A többi kispudró, akik Istenként tisztelik Mórickát, mert az apja mindenkit megkúrt már a faluban, meg ráadásul mindenkit el is tud verni a csoportban, röhögcsélnek és utánaordítják az ominózus szót. (Köztük Me, Myself is, aki szerint aki ezen nem nevet, az nem érti a viccet. Gratulálok MMI, te is új rekordot döntöttél nálam, akkor.) Hát ezt találtam szánalmasnak Árpibátyám, egyre gyengébb vagy.

A nevetséges összeesküvéselméletsejtetésedről, hogy az ominózus írás még az indexről is lekerült nagyon hamar, mondhatni gyanúsan hamar, már a régi szép idők konspirációis teóriájit idézi, mely szerint a reakciós egyháznak a hatalma, még idáig is elér, szegény index sem dolgozhat nyugodtan, mert a klerikálisok kicsinálnák. Sőt!! Az is lehet az ellenség már köztük van. Az indexben! Igen ott van, tuti van egy beépült ember, aki elintézte, hogy leszedjék. Emberek!! Vigyázzatok!! Ha Árpád nem folytatná keresztes hadjáratát újult és fáradhatatlan erővel
a mocskos Klerikáis reakció ellen, már összeomlott volna a szabadság és mindenkinek templomban kellene térdepelnie a sarokban kukoricacsutkán!! Úgyhogy Istenítsétek Árpádot, aki bástya (elvtárs) a béke frontján, és védelmezi az eddig kivívott szabadságot a gonosz Vatikántól, aki a nép megnyúzója! De sajnos az ellen már köztük van, hisz az indexről is gyanúsan hamar lekerült a cikk, úgyhogy lássátok feleim, nem lehet eléggé vigyázni! Az ellenség köztetek van, vagy úristen!! Lehet benned van! Árpád én látom!! Isten téged is szeret, benned is ott él, vigyázz mert magáévá tesz!! ÁÁÁ!! Árpááddd!! Aggódóm érted!! Csak nehogy gyanúsan hamar megszűnjön ez a blog is, mert akkor minden elevszett... :(((((

portu, azt mondtam, h már előzőleg se szerettem.
a de MM is kimondja h a mediamanipulacio a hibas nem a fegyver
Wondi nem vottal meggyozo mondtam
port: jaaa okker. Akkor megjuhászodom. Pusztán saját magam miatt nem kedveltem régebben se. Magánvélem.
juhuuuuuuuuuu itt van a nap Asza:))) kitanutta magat
Palee, te ostoba, bigott magyar paraszt. Hiába terelgetsz, miután többször is leírtad, hogy én egy náci zsidó vagyok. Ez nem más, mint primitív zsidózás. Kár mismásolni.
Éreztem, hogy TWÁ meghörren, ha meglátja... De óvasd már el rendesen, most annyira nem is volt rossz!
Palee:
lécci legközelebb tegyél be színes képeket is, mert így a szemem folyton leugrik a sorokról, mielőtt a mondat végéhez érnék. És sok az idegen szó is.

Palee: az istenfaszás kommentedtől (többek között) megkímélhettél volna, vagy tetted volna az istenfaszás bejegyzéshez!
almodhi: a képzavart ismered... TWÁ és a keresztes hadjárat..LOL...hehh ez gyönyörűűű. Ezt tényleg TWÁ, csináld már meg, amint Templomos Lovag mezben kereszteshadjársz a Klerikális Reakció ellen. A Szentföldön... Kitenném a falamra!
Palee,

csak egyet mi a fene az a _kispudró_. Lécci. Tudni szeretném. A judeokrisztiánt már megnéztem a szótárban.
"Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.06. 16:57:09
asszem nyitok egy külön dürrögőtopikot. lányvécét. "

Felesleges, attól félek, akkor is be fogunk piszkítani mindenhova.
Palee hogy nem vettelek eszre eddig te itt aratsz ezerrel teged minden nagy ismer...Jooooooooooooooo reggggelt viatnam:)))
na szesztek jo õsi Sunday partit mindenkinem En is mek a femi bulimba pusszancs
Palee:Latom benyaltad a delelotti dadaista leckedet,bujj vissza a kiskuckodba,ott praktizalj!
Ma biztosan te lettel a bunkoparasztsag mertekegysege itt a blogban!
"a te primitiv katolizalasod,vagy mi a szarod,nevezzuk egyhazgyalazasnak..."
Tudod te joember,mit jelent katolizalni?
Egyhazvedokent zsidozol?nacizol?naci-zsidozol???Lesajnalsz minket,tajekozatlanokat?Ereggyelma!
nos, @palee megàllapitom -anélkül, hogy személyeskedni kivànnék-, ez a forum kielégit egy fontos szociàlpszihologiai igényt.
ha valaki màshol nem tudja, itt jol kieresztheti a malacot.
na ccsá mindenkinek én is máshol mulatok tovább.
Gyerekek meg vissza jottem egy pillanatra es ne nyirjuk Palee-t maskepp gondokodik es megmeri mondani becsulni kell az ilyen embereket es nem kirugdalni amig en itt vagyok ezt nem fogjatok csinalni senkivel...utalom a massag meghurcoltatasat na majd folytatjuk valahol egy masik poszton jo bulit mindenkinek vagy jo pihenest
Gyönyörű film volt, tényleg. Egy percre sem ismételte önmagát… újra és újra „új” lett, változott és a formák hihetetlenül nagy, ismeretlen palettáját tárta fel mozgásuk míves rendszereivel egyetemben, mintegy a sokszínűségben bemutatva a teremtői kedvet: _mindent_ megteremteni, amit ez a háromdimenzionális léttér megenged. A legérdekesebb azonban az az érzés volt, hogy látva ezt az egészet (amit a technikai eszközök nélkül megismerni lehetetlen lett volna), mintegy maga is teremtővé vált az ember, egyrész, mert maga teremtette a technikát, másrész úgymond Isten szemével nézte az egészet, tehát egy pillanatra maga is azzá vált… és… örömében úgy érezte, mint én is, hogy Leni, a víz, a csigák, a halak, a mozgás s a szem, ami lát (bennem), már-már majdnem egy. Legalábbis, hogy pár pillanatra nem érzek különbséget.

Utólag pedig felmerült az is, hogy talán mégiscsak kár, hogy ezt a gyönyörűséget csak így a végén, múlásában ismerjük meg. Most, mikor már bomlik minden, s nemcsak ott a riffeken, elfele…
TWÁ, palee...
Nem csodálnám, ha TWÁ-nak eccercsak elege lenne az egészből, éshagyná az egész blogolást a faszba. Majd' mindennap összedob nekünk egy tökszuper, logikus, érthető, vicces írást, és ahelyett, hogy tanulnának belőle, vagy akármi, ehelyett elkezdenek zsidózni. Basszus, ez engem kurvára zavar. És nem csak azért, mert zsidó vagyok...hanem aszittem, hogy Európában vagyok, 2007-ben...tessék olvasni a demokrata vagy a jobbik fórumjátm és ott zsidózzatok...de itt neeee!!
szerintem azért érdekes ez a kényszeres zsidózás (mint lelki igény). hozzányúlni nem kell az ilyenhez, de üvegen át a szőrös pókot is el lehet nézegetni.
Hát, ha volt a beszélgetésnek valamiféle fonala, nekem onnan kiesik ez a náci-zsidó téma. Nem arról van szó, hogy más cikkhez szánt hozzászólás ez, csak mivel ez pörög, itt jelenik meg? Szereplésvágy, közlésigény helyett?
xuf: sajnos épp ezért csinálják itt mert ott már gondolom fel sem tűnik.

az külön kibaszottul bosszantó tud lenni hogy a kibontakozó vitát vagy beszélgetést törik meg ezekkel a témához nem kapcsolódó személyeskedő savaikkal.

abban bizok hogy csak szezonálisak ezek a palik.
Worluk: Aztan egyszercsak megvernek majd jol a kapualjban, mint ahogy Tomcat megverte az egyik neki nem szinpatikus bloggert.
a "bukás" c. filmből nekem is csak az nagyjából jött le, hogy hitler vegetáriánus volt és szerette a kutyáját, és hogy nála ezerszer fanatikusabbak voltak a főnáci feleségek, de néha azért ő is bepörgött.. ilyenre csinálták a filmet, vagy mittudomén, szóval ha valaki ezt ilyemit ír a filmkritikában, azzal nem védi meg hitlert, meg nem lesz tőle náci zsidó..


egyébként a németek most forgatnak valami seggreesős-tökönrúgós hitler komédiát..
(nem jut eszembe sajnos, hogy mi a címe..)
ez nagyon magyarnemzetes lesz, de sokszor abban is van igazság:
tehát, 1 szót kicserélve:

szerintem azért érdekes ez a kényszeres keresztényezés (mint lelki igény). hozzányúlni nem kell az ilyenhez, de üvegen át a szőrös pókot is el lehet nézegetni.
almodhi 2007.01.06. 17:59:49

Ha jól tudom a pudró cigányul azt jelenti gyerek. Úgyhogy most már cigánygyűlőlő is vagyok. Ja, de hisz az lehetek, az menő, hiszen a jó Árpi bátyó is sziggya a cigányokat, az meg trendi!

Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.06. 17:45:28

Árpád! Szeretem az érveidet. Kb. abban merül ki, hogy aki nem ért veled egyet, az zsidózik. Ezért jó veled vitatkozni. Ismerem az ilyet, igazi szadeszos retorika. Az a léyneg, hogy nem kell azzal törődni amit a másik mond, nem kell kitekinteni a csővemből, így nem zavar senki szép kis rózsaszín világomban. Egyébként jellemző, hogy a náci zsidó kitételből te a zsidóra rágtál be, pedig szerintem valakit azzal illetni, hogy zsidó, nem sértés, míg azzal hogy náci, igen. Ha valaki engem lenácizna, megsértődnék, ha lezsidózna leszarnám.

Úgy látszik egyébként, ti nagyon szerettek pógárt pukkasztani, meg ezen elröhögcsélni, de ha valaki titeket pukkaszt, azon úgy berágtok, hogy kitiltanátok, meg talán el is küldenétek koncentrációs táborba. A náci zsidó összetétel tipikus pukkasztás, ti meg szépen berágtatok. Jó volna beskatulyázni, mi? Illetve már meg is történt. Hogy ennek a valósághoz köze nincsen? Hogy egyszer sem zsidóztam? (Inkább náciztam...) Hogy csak titeket bosszantottalak, főleg Árpádot? Ez nem érdekes! A lényeg a skatulya meg csőlátás és a tényekkel nem törődés! Legfőbb jellemzői Árpád csahos kutyáinak, legjobb tanítványainak. További jó hőbörgést aranyoskáim.

Ja! Egyébként Irodalomszigorlatozok és a kedvencem a kötelezőolvasmányok közül Klaus Mann Mephistoja. Talán hallottatok már róla, mert feltételezem nem olvastátok, mert ti csak Árpádot olvassátok, (ő meg szintén nem olvas), max. filmen láttátok (ezerszer jobb könyben), tán onnan rémlik. Szóval olvassatok el, és ha rájöttök, hogy miről szól a könyv és érdekes, hogy ennek a paraszt magyarnak ez tetszett és nem a Mein Kampf, akkor utána nézzetek kicsit magatokba, gondolkozzatok egy csöppet és más színben fogjátok látni a világot, kicsit árnyaltabban, talán színesebben és valósághűebben.

Shalom!


portuguese 2007.01.06. 18:46:40

Köszi, hogy megvédtél ezektől a hiénáktól, de felesleges, nincsen értelme. Inkább hívj fel! ;)
galileo 2007.01.06. 18:15:25

Bertold Brecht: Das Leben des Galilei. Most mindenről ezek jutnak eszembe, na mindegy. Szóval jóember. Tudom mit jelent katolizálni, ezért voltam szavarban, hogy milyen szót használjak a zsidózás mintájára, de nem tudtam jó analógiát találni, mert ilyen szó nincsen. Ha az eddigi mondandóimból az derült ki számodra, hogy nem tudom mit jelent a katolizálni szó, akkor te nem vagy egy Galilei...

Szalemalejkum!
ja, akkor javítva, nem forgatják, hanem már kész van, köszi ecet (csak fél füllel hallottam, azért volt ilyen felületes az info. valamelyik német hírcsatornán szóltak róla, meg mutatták helge schneidert. az arcára emlékeztem, de a neve nem jutott eszembe..) de most, hogy írod, dani levy neve is ismerős, bár lehet, hogy keverem valakivel..
jeah! engem isch hivj fel cara portuguese, prego. sokkal nagyobb kan vagyok mint a @palee!
Wonderland 2007.01.06. 17:46:28

Tényleg neked is köszönöm, hogy te értel is nem csak olvasol! Meg a többieknek is akik kimaradtak, de érteni véltek és nem zsidózást akartak belém látni, mert az egyszerű, mert akkor nem kell gondolkodni. Itt van néhány fanatikus Árpádhívő, akik szerint aki támadja a totemjüket az zsidózik. Ezek az igazi hívők, Mariskanéni Pusztakovácsiból bigottságban a nyomukba sem ér!

ADE!

palee:
Próbálj sokat olvasni, művelődni. Nálad okosabb emberekkel beszélgetni.
Talán (de nem biztos) ragad rád majd valami.
És akkor nem fogsz minket fárasztani a félművelt hülyeségeiddel.
Nem fogod a "katolizál" szót az értelmével teljesen ellentétesen használni.
Nem fogsz purdé helyett pudrót írni.
Tudni fogod, hogy a "judeokrisztián" szót főleg azok használják, akik egyaránt megvetik a zsidóságot és a kereszténységet, na meg Szent István királyunkat, aki a mi szittya nyakunkra hozta ezeket külföldi keresztény lovagokat.
Össze fogod tudni egyeztetni az összetett mondat elejét a végével.
Fel fogod fogni az iróniát, és észreveszed, mikor csinálnak belőled hülyét.
Azaz okosabb, tájékozottabb és műveltebb leszel. Mint írtam, talán.
És nyugtunk lesz.
almodhi 2007.01.06. 20:30:47

Na mivan? Megtaláltad a szótárban mit jelent a judeokrisztián? Aztán már felvágsz rá, mert te művelt vagy? Ha jól tudom itt meg helyesírási és fogalmazási hibákért nem basztatjuk a másikat mert az eszmecsere a lényeg nem az aranyjánosi beszéd. A pudré szót meg rosszul értettem amikor cigányokkal beszégettem és ők használták, mert ezt leírva még valóban nem láttam. De az is lehet, ezek a somogyi cigánygyerekek ilyen tájszólásban beszélnek itten, ezek így mondták nekem, de lehet csak rosszul hallottam.

A judeokrisztiánról meg ki kell oktassalak. Sajnos. A római katolikus egyház pontos megjelölése (és sok másé is) a judeokrisztián. Azért mert az. És azért kell ez a kitétel, pontosítás, mert van (volt) nem judeokrisztián irányzat is (pl. manicheisták). Ez nem megvetés vagy felvetés hanem pontosság kérdése.

"akik egyaránt megvetik a zsidóságot és a kereszténységet, na meg Szent István királyunkat, aki a mi szittya nyakunkra hozta ezeket külföldi keresztény lovagokat."

Ez pedig nem így van. Még az első kettő esetleg valamelyik népszava szintű lapban elmegy csúsztatásnak (bár lehet Tota w. Árpád magyarázta el neked priviben) de a Szent Istvános rész már nagyon nem stimmol. Akik szittyáskodnak meg ősmagyaroskodnak nagyon szeretik ám Szent Istvánt! Bizonyám!! (Legalábbis nagy része.) De nem mondom meg miért! Keresd ki, talán nem árt ha olvasol egy kicsi ilyet is, talán az előítéletek helyett ragad rád valami objektivitás is. Bár mondjuk egy dologban igazad van: Itt nem ragad rám semmi, bár ez nem rám nézve szégyen... Úgyhogy keresek nálam okosabb embereket!

Ade!
Ez OFF, de megszólítottak, úgyhogy válaszolok.

Palee 2007.01.06. 17:40:30

"(Köztük Me, Myself is, aki szerint aki ezen nem nevet, az nem érti a viccet. Gratulálok MMI, te is új rekordot döntöttél nálam, akkor.) Hát ezt találtam szánalmasnak Árpibátyám, egyre gyengébb vagy."

Ez a gratuláció jól esik. Tényleg. Szinte minden nézeted, amit megfogalmazol, minden eszme, ABBAN A FORMÁBAN ahogyan te hiszel benne, és ahogyan a hitednek itt hangot adsz, a szememben kapitális hülyeség, egy kis áltudományos maszlaggal leöntve. (Gondolok pl. a sumérkodó hülyeségeidre, de a bigott vallásosságodat is említhetném).
LOL. Persze, PPKE, mit is várhatnék. :(
Az, hogy miben hiszek, és miért, sztem qrvára nem tartozik másra: aki a hitét reklámozza, az egy kretén. Ha van hited, nem baj, (sőt). Ha térítgetsz, egy gyökér vagy. Simple as pie.
Szóval az, hogy például neked nem szimpatikus, amiket írok, csak megerősít abban, hogy jó úton járok, hűen MAGAMHOZ. ;)

P.S.: Részemről case closed.
Na, látod megint felcseréltem a két betűt. Purdé nem pudré. De hát hiába. A magyar paraszt vér, még írni se tudok. El is koccolok.
Me, Myself and I · www.whitehouse.org/ 2007.01.06. 20:52:19

Még szerencse, hogy ez kölcsönös. ;)
Mivel rendszeresen elojonnek kozel-keleti temak,meg1 filmet ajanlok mindenkinek:Lawrence of Arabia(1962)
Sokat segithet egy arnyaltabb kep kialakitasaban,tortenelmileg elegge hiteles.
Spielberg ennek a filmnek a megnezese utan dontotte el,hogy rendezo lesz-sajat bevallasa szerint-akkora hatassal volt ra.
A kurvaéletbe Palee, hogy mered leírni azt, hogy nem zsidózol...basszus, ekkora paraszt faszt...

Worluk, plz ne olvasd a kommenteket, mert félek, hogy elmegy a kedved az egész írástól...amin egyáltalán nem csodálkoznék.
ecet 2007.01.06. 08:54:26

Conrad Lorenzről hallottál már? :-) Bizony. Ő is. Nem csak Dr. Mengele. Szó se róla, Mengele kutatásai lendítették a legnagyobbat az orvosi kutatás szekerén a 20.században. Egyformán tehetséges volt mindkettő, csak hát az nem mindegy, h valaki kacsák anyukája, vagy tömeggyilkos.

Ezzel azt akarom mondani, hogy el kell tudni különíteni az embert magát és a munkásságát. Hovatovább irodalom pl csurig van szarabbnál szarabb alakokkal és valahogy mégsem az van előtérben, hanem a tehetségük. Persze ők nem öltek embereket halomra, mint Mengele.
vince!
a mond már meg nekem,hogy mit tett hozzá mengele az orvostudomány fejlődéséhez?!
dos_boot 2007.01.05. 18:11:34 bejegyzése nagyon jól ül a témában...művészet és hatalom viszonya, onnantól kezdve, hogy nem a pásztorbotodat faragod (de tulajdonképpen még az is az: mert esetleg nem Jézust faragod rá és a szomszéd feljelent mint bálványimádót, anno) hihetetlenül komplikált, a világ kezdete óta. A művésznek is ennie kell, márvány meg festék, esetleg még ott vannak a pudró pudrék pudrákok is, meg a Zasszony, ala Lány gyöngy fülbevalóval. Nem is érdemes példákat sorolni. Az az igazi csoda, hogy élvezhető, egészséges, lenyűgöző művek születnek még a legsötétebb, hihetelenül beteg diktatúrákban is.
Más.
Nyilvánvaló, hogy Palee nem egy hülyegyerek, jól és szinesen érvel. Szinesebben, mint esetenként TWÁ, akinél nem igazán tudom, hol van a "zsidózási" ingerküszöb.
Nekem is beszólt "zsidózni csak pontosan, szépen", amiért december 24-én Happy Hanukával zártam a valamelyik kommentemet, mindván, az már elmúlt. Tudtommal épp az utolsó napja volt az ünnepnek, nem tudom pontosan és tulajdonképpen mindegy. De még ha le is késtem, ebben mi volt a zsidózás? Máig sem értem-igaz, azt a hibát elkövettem, hogy nem kérdeztem rá rögtön. Nekem csak az alliteráció tetszett meg-és épp aznap hallottam.
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy Árpádnál a "zsidózás" a zsidó, hanuka, holokauszt stb szavak leírásával kezdődik. Vagyis tabukat állít, épp olyan tabukat, amiket máshol lenéz és szivesen döntögetne, fitymástól.
Ami viszont biztos: Árpád villámgyorsan eljut a "kárpátmedencei hülye magyar paraszt" kitételig (magyarozás?), akire nem érdemes szót vesztegetni. És ez baj.
(Zárójelben: én személy szerint ismerek "parasztokat", és nagyon szomorú vagyok, amiért a köznyelvben -gondolom az igen erős kommunista propaganda hatására- mint a bunkó szinonímája, ez a szó egyesek szóhasználatában ilyen negatív felhangot kapott. Parasztozás? Miért rosszabb egy paraszt mint egy újságíró vagy egy postás?)
Szóval: baj,hogy ide ilyen hamar eljut, mert ez teljes mértékben KIREKESZTŐ, lekezelő hozzáállás. Tegyük hozzá, logikai ellentmondás is a "te olyan hülye vagy, hogy rád kár szót vesztegetni" mondat. Beskatulyáz és megbélyegez - mégpedig egy olyan embert, aki nyilvánvalóan, bár érezni az indulatot az írásaiban, de nem tesz mást, mint elég racionális alapon: KRITIZÁL, éppen úgy, hogy Árpádéhoz igen hasonló eszközökhöz nyúl, a szavakkal, kifejezésekkel, tabukkal hasonlóan játszik. Talán tényleg álszerény lenne és nem bírja a kritikát?
Miért sértőbb a "náci zsidó" beszólás (azon kívül, hogy TWÁnak SZEMÉLYESEN szóltak be), mint egy sárga csillag az iráni elnökön? Nekem az jutott az eszembe arról a képről, zsidósítani egy ilyen fazont talán épp a zsidóknak lehet sértő.
Jó, hogy mások is figyelnek, pl:
Refuse-Resist! 2007.01.06. 19:50:37
Én mondom, itt valami nem kósher.
Éppen ez az, kaarmeenhetki, ami miatt tökéletesen elment a kedvem ettől a blogtól. A kirekesztő, lekezelő hozzáállás TWÁ részéről és a személyiségében időnként felvillanó kegyetlenség, ami engem riaszt. Nem leszek ennek részese a jövőben, az én Istenem legyen veletek.
karmeenhetki> basszus, ha nemérted, hogy miért van otta aza sárgacsillag, akkor olvasd el a cikket mellette. Ha úgy sem érted, akkor ne olvass TótaWét.

Ja, a többi mondatodra pedig no komment.
NagyonOFF
Arpi, van egy fuggoben maradt igereted egy Tomcates postrol. Most lenne apropoja is...:
ihateithere.freeblog.hu/archives/2007/01/06/O_megvertek_o_befostam/
swen, sejtettem hogy a túl sok sci-fi nem tesz jót neked ;[




kaarmeenhetki:"palee nem egy hulyegyerek,jol es szinesen ervel.Szinesebben,mint esetenkent TWA..."
Egyszeru a keplet,ot kell olvasni,TWA-t hanyagolni.Gond 1szal se!

"...akinel nem igazan tudom,hol van a zsidozasi ingerkuszob(TWA)..."
Ugyanott,ahol sok embernek.A szemelyes szferad kozeleben,cm-ben nem merheto helyen.
Szerintem te nem olvastad el figyelmesen,hogyan birkozik ez az elkeseredett srac magyar kifejezesek (felre)ertelmezesevel.Diak,hosszu ut all meg elotte,de sajat bevallasa szerint kirugas elott all...
Various te igen okos,

"Hitler rezsimje még Sztálinét is fél kézzel lenyomja azzal a felfoghatatlan cinizmussal, amiről már írtam. Építetett Sztálin szisztematikus halálgyárakat? Nem. Végeztek hajmeresztő „orvoskísérleteket” a börtöneiben, táboraiban? Nem. Gyilkoltak le naponta kétszázezer embert? Nem."

Hogy épített-e? Lehet hogy szerinted nem épített, de a meg nem épült "halálgyárakat" Gulag-nak hívták nem?
Orvoskísérlet? Mivel, szablyával?
Naponta kétszázerer? ó nem. Igaz. Csak (nem bizonyított) 40 millió. Ossz és szorozz okostojás.

Mindez persze nem menti a másikat..
kaarmeenhetki:
Kósernek kóser egy bizonyos szemszögből. Csak az a szemszög nem olyan független mint ahogy Árpád hiszi vag hazudja.
Mondjuk, én nem teljesen úgy gondoltam, ahogy Árpád írta a pókos dolgot, mert idealista vagyok, és hiszek benne, hogy a szőrös pók átalakulhat. Persze nem racionális kritika hatására, hanem személyes tapasztalat által. Én pl. még ezért nem vesztettem el a kereszténységben a hitemet: látom, hogy mit adott 1-2 embernek, tényleg valódi boldogságot és valódi lelki segítségnyújtási potenciált (és nem olyan agymosott szcientológus boldogságot, amit szerencsétlen alsó rangú utcai szcientológus térítőknél és a szerencsétlen tomcrúznál láthatunk).
Emellett persze kell a racionális kritika, a bizonytalanok számára.
hja, lassan nekem is elmegy a kedvem...
xuf, olvastam a cikket, és tudom, hogy "el lehet innen menni". Mások, is mondták már. Ettől függetlenül nem tudom, hogy ha sárga csillagot rajzolgatni bármilyen összefüggésben nem "zsidózás", akkor mi az? Ha merő gúnyból horogkereszteket rajzolgatok, nem fognak lenácizni?
galileo: a "paraszt"-ra gondolsz? hol lehet erről olvasni?
Szerintem nagyon rossz út lenne belemenni abba, hogy akár egy ilyen blogon is lehetnek szent és sérthetetlen emberek és vélemények.
swen:milyen kirekesztes?kegyetlenseg?...?
Refuse/Resist! 2007.01.06. 23:05:50
én sem írtam volna a kommentemet, ha nem hinnék néhány dologban...és én is tudom, hogy egyiknek a "kereszténység" ugyanazt jelenti, mint másiknak a "zsidóság". És a legegyszerűbb egyiket sem leparasztozni
Palee 2007.01.06. 20:55:11
Me, Myself and I · www.whitehouse.org/ 2007.01.06. 20:52:19

"Még szerencse, hogy ez kölcsönös. ;)"

Bazmeg, ez nagyon igaz. Én TÉNYLEG megijednék, ha nem így lenne. ;D
Komolyan:ha en vhol nem erzem jol magam,oda nem megyek.Nem ulok le olyanokkal,akik allandoan mas ertelmezeseket probalnak adni alapkifejezeseknek.Nem azert,mert utalom oket,csak tudom elore,hogy nincs ertelme,mast ertenek ugyanazon a szon,elbeszelunk egymas mellett.Idopazarlas.Nem gyogypedagogus a szakmam.
Peldu:Palee tanulo a liberalist idezojelbe teszi,felmondat mulva szabadelvunek definialja,majd egy lelegzetvetel utan Jokaira(?)hivatkozva elvtelennek titulalja.(9:13:40)
Egy ilyen emberrel mit kezdjek...azt nem ertem miert nem keresi a hasonlo gondolkodasuakat?
Persze,a hisztijet azzal zarja:megyek, keresek nalamnal okosabb embereket!
Menjen.Miert tepelodik ezen?
galileo,

Akkor egy kis biztatás neked is:) Múltkor olvastam tőled, hogy Kazár Birodalom stb-stb. Úgy örültem neki!!! De komolyan! Nem ebben a blogbejegyzésben, hanem a "fitymásban", ha jól emlékszem. Nem tudtam akkor reagálni az új rendszer miatt, de tetszett!

És mégegy:
"Egy ilyen emberrel mit kezdjek...azt nem ertem miert nem keresi a hasonlo gondolkodasuakat?"

Sztem az nagyon is pozitív, ha másmilyen gondolkodású egyént keres az ember;)
nézd, ha nem látoganának ide más gondolkozásúak, vagy nem olvanának TWÁ-t, akkor ennek a "elkeseredett srac" -nak nem kellene a "magyar kifejezesek (felre)ertelmezesevel" birkóznia. Mert akiknek ír, úgysem értik félre.
Vitatkozni szerintem szép és érdekes dolog. És akivel egyetértek, azzal nehéz vitázni...
Hahó, fiúk, de még TWA is, van itt elég érdekes és érdemi hozzászólás. Most miért pont arról kell vitázni, hogy ki milyen postokat ír be? Ha nem tetszik kritizáld meg. Érvelj jól és törekedj színvonalra, még ha akit kritizálsz, vitázol nem is teszi ugyanezt. Ha meg csak unod ugord át.

(szóval van itt elég tisztességes hozzászólás, TWÁ, most mért pont azt szúrtad ki és úgy reagáltál rá)
kaarmeenhetki 2007.01.06. 23:42:37

ott a pont.
Refuse/Resist
Szerinted hogyan valtozik at egy szoros pok-mondjuk inkabb szoros hernyo?
galileo 2007.01.06. 23:45:24
esetleg úgy, hogyha közelebbről, figyelmesebben megnézed, nem is pók az a pók...hanem lepke.
by the way, a te gépeden nincs ékezet?
galileo 2007.01.06. 23:45:24
ne vedd kötözködésnek, csak tényleg tudni szeretném, miért nem használsz ékezetet.
Tiko:persze,hogy hasznos 1szines tarsasag,de a vitanak is van egy kulturaja,amit itt probalunk gyokereztetni,tobb-kevesebb sikerrel.
Ha niggereznek,reagalok,ha ciganyoznak reagalok,ha naci-zsidoznak,reagalok.
Es orulok,ha masok is erzik a hatarokat.
napzarta:
eh hogy beporgott az Arpi meg ti is ezen a naci zsidon, pedig igazibol csak egy aranyos szojatek volt.
Eletembe eloszor bukott ki a libsik igazi termeszete...az amit megjatszanak amit takargatnak a kis szennyesukbe...tanulsagos nap volt es erdekes. A zentai Vijatov Peter kitoroltette a telefonszamat es megtiltotta, hogy keressem a Marcali Pozsonyi Pál meg megadta és megengedte hogy folhivjam...
...es ha errol a bloggrol kiuzik az ilyen embereket, akkor nem lesz jo es teljes, mert nem latszanak a tarsodalomba is zajlo elo ellentetek...az igazi harcok...elvegre ez az elso eset, hogy az Arpi eloszor nem viselkedett a helyzet magaslatan es megsertodott, holott O nap mint nap ugyanigy megsert emberek 100 000-it es mikor Ot eri ilyen egesz bosszu hadjaratott indit es raengedi a hienakat a zsakmanyra amit gyava leloni...hat gyermekeim a liberalisok sem tokeletesek sot nagyon gecik is tudnak lenni es ezt ma sikeressen kozossegibe bemutattatok!!!
Latvanyos volt, mondhatom:(((
galileo!
na ja...de van aki ezt nem érti meg..
(egy szomszédos cikknél is épp ámokot fut az egyik hozzászóló :( )
galileo,

Persze hogy vannak akik szóra sem érdemesek, elismerem.
Amiért ide szeretek járni az az, hogy a többség mégsem ilyen. És bízom abban, hogyha nem értünk egyet (akár veled) is lehet kultúrált stílusban nyomni a szöveget egymásnak.

Ami szerintem alapvető baj, hogy mindenki, szinte kivétel nélkül ráteszi magát az adott "vágányra", megy a pro és kontra, úgy hogy nem veszik észre hogy rajtaülnek azon a bizonyos "vágányon", úgy hogy nem tudják hogy van pályaudvar, város, ország, világ, galaxis, és mindeközben meg akarják magyarázni a másik "vágányon" ülö kollégának, hogy bazz az a vonat nem Debrecenbe megy. És miután indul a vonat, ordítoznak a másik irányba, hogy te "paraszt" rossz vonaton ülsz;)

Kb ennyi.
kaarmeenhetki:Tudod,ha egy merges szoros pokrol azt gondolom,hogy de szep lepke,poruljarok.Tiszta sor.
Zsido-nacizo diakba,kiforratlan vilagnezettel miert kellene belekepzelnem,hogy kulturalt,korrekt,tolerans polgar?

Amugy meg nincs meg ekezetem,nyaron beszerzem,igerem.addig tarts ki!:)
galileo,

Bár már elévült, de mégis. Meg kell kérdeznem, tudtad hogy Aba Sámuel kazár volt?:)
galileo!
mert a lehetőség benne van..kiforratlan személyiség :) még változhat
Szerintem nincs sok értelme presztizskérdést csinálni abból, hogy az ember egy beszélgetésben vagy vitában belemerevedjen egy pro vagy kontra állásba. Személyes tapasztalat, hogy így csak éleződik, polarizálódik a beszélgetés, s már nem a téma a téma, hanem a foggal-körömmel egy korábban elfoglalt pozíció védelme.
Tiko:egyetertek,good boy,you are!:)

Lukrecia:most csunya leszek,tudnek mondani neked olyan aranyos szojatekot,hogy egy hetig se kajara,se pasira,se mamira nem mernel nezni!
De azt elvezem,hogy megsem mondok!!!

A liberalizmusrol neked is diak-keped van,ugy veszem eszre.:)
Sebaj,jo papno holtig tanul!:)
portuguese 2007.01.06. 23:58:57

"eh hogy beporgott az Arpi meg ti is ezen a naci zsidon, pedig igazibol csak egy aranyos szojatek volt."

Aranyos. LOL. Nem gondoltam, hogy ilyen naiv vagy.

"hat gyermekeim a liberalisok sem tokeletesek sot nagyon gecik is tudnak lenni es ezt ma sikeressen kozossegibe bemutattatok!!!"

MUHAHA. Te tényleg qrvára naiv vagy.
"A liberálisok sem tökéletesek." LOL.
Ugye tudod, hogy emberekről beszélsz? Az, hogy "liberális", az nem valami olyan dolog, hogy "tilos gecinek lenni". A legtöbb ember tud "geci lenni" ha rákényszerítik. Ha ilyenkor sem az, akkor vagy szent, vagy mazochista. Én pl. egyik sem vagyok. Bár sztem a te kategóriáid szerint liberális sem. ;)
Megjegyzem, hogy tuladonképpen én azért járok ide, gyakran csak read.only-ban, mert érdekel a for a better magyarland célkitűzés. Kifejezetten ebből a célból írom be a véleményem, sokszor csak akkor ha már nagyon fontosnak érzem, hogy én is hallassam a hangom, hiszen én is magyarlandon élek.
Sokszor érzem kellemetlennek, hogy akár más, akár az én hozzászólásaimból egy mondat kiragadásával, mintegy azt kipellengérezve van letudva az ellenérvelés. Kifejezetten zavarba jövök ettől.
off

galileo, sz asztalon (vagy hogy is hívják ezt az alsó sávot) be lehet állítani, hogy milyen nyelvű ékezetet szeretnél használni. az explorerben legalább is, a kis kék nyelvet jelző izére kell kattintani

on
Tiko:Szerinted a Samuel,Daniel,Joel,meg az osszes isten-vegu nev nem bibliai?:)
Mondom,az elso lovesunket ott kaptuk a Fekete-tenger gyonyoru kornyeken!
galileo,

:) Dehogynem:) De tudtad? De komolyan?! És tudod azt is hogy milyen vallású volt a kazár törzs akkor amikor Aba Sámuel született?;)
A zsidó témához annyit fűznék hozzá, hogy nem értem ezt a szót, amikor pro vagy kontra érvként van használva. Azt sem értem, hogy tényleg attól rosszabb egyik diktatúra a másiknál, hogy melyik irtott ki több embert. Úgy látom, hogy minden ideológia csak azért létezik, hogy valamikor fel lehessen használni valakik ellen, ki lehessen őket vagyonukból forgatni, meg lehessen becsteleníteni vki anyját, lányát, be lehessen sorozni, meg lehessen kínozni, meg lehessen ölni. Ezért számomra minden ideológia útálatos, embertelenségről tanúskodó logikai építmény.
Tiko:Most figyelj,azt tudtad,hogy engem is Aba Samuelnek hivnak?
Ha erre rajosz,kuldok neked egy emailt!
Ugyanmar:ejfelkorul letisztultabb az ember!Pontosan EZ A LENYEG:nem a zsido,naci szo maga,hanem AHOGY ES AMIRE hasznaljak.Azert egy kessel utcan hadonaszo emberkerol is tudod,hogy nem a Kempinski sefje,aki a kedvenc kajadat dobja ossze!
galileo,

sokat kell dolgoznom azért az emilért:D

Apát?;)
Egyebkent ma,amikor tenyleg barki irhat sajat blogot,miert ne lehetnenek minimalis elvarasai a hazigazdinak.
Olyan ez mint egy jokis etterem,ahol a tulaj csak azt keri:ne az asztalon uljunk,hanem a szeken.
Meghogy ne verjuk szet a berendezest,ha jolerezzuk magunkat,inkabb jojjunk vissza holnap is!Ennyi.
Arpinak ezt a jogat miert trendi egyeseknek elvitatni!
galileo,

Vigyázz:) Mostanság a kocsmatulajdonosok azt is kérik, hogy a "mongol hadsereg; brazil gépsor" álljon meg az ajtónál;)
Nah, lépök

Jó éjt mindenkinek!

galileo, téged észben tartalak!;)
na ja..most a PC bujtatott beszéd ideje jött el :(
Mondjuk én is illettem kritikával Árpádot, mert fontosnak éreztem.
A származása, vallása, bőrszíne, neme, lakcíme, egyebek soha nem releváns számomra annak, akinek a gondoltatára reagálok, mégha ellenvéleményem is van.
Ez mondjuk off, de sajna elég sokszor ütközöm abba, hogy esetemben nem a gondolatmenetemre reagálnak.
Meg1,oszt jo eccakat mindenkinek!

Az egyik okos hozzaszolo neve utan odavolt biggyesztve a blogja,gondoltam atnezek hozza.Eleg az hozza,hogy elkepedtem azon a nyalakodason amit ott muvel az olvasoival,raadasul miafaszomozik.Hoppa!Kisagyamba beugrott,hogy a csavoka meg tegnap TWA-t kritizalta hevesen az indokolatlan faszozas miatt!!!
Persze keresztenyseg lovagja,becsuletkereszt,megminden.Ugyhogy...
Ezt mar az agyban irom:ha valaki azt mondta volna,hogy egy ilyen filmes postra ketszer annyian reagalnak(vagy 2x annyiszor),mint az elozo-szerintem szuper-Naplopok es burzsoakra,nem hiszem el!
...es megis mozog a fold!
Az akarat diadalát azért eléggé nagy jóindulattal lehet csak dokumentumfilmnek nevezni. Az egy szépen beállított, megrendelésre készült propaganda. Riefenstahl akkor még fiatal volt, egy picikét ostoba, nem fogta fel mi történik körülötte. Ez a mélytengeri cucc valóban gyönyörű alkotás, remekül fényképezve, kiváló aláfestő zenével. Kár, hogy a rendezői pályafutása ilyen nyúlkfarnyi volt, ellentétben az élethosszával...
portu olyan naív vagy és vaksi, de javulsz :)))



Palee: tömörítsd jobban a mondandódat, és a sokszorosan összetett mondataidat szedd szét több mondatba. Akkor majd nem tűnik úgy hogy nem kapsz levegőt :o)
galileo 2007.01.07. 00:00:21

Te nem lehetsz ekkora fasz bazdmeg!!! Te tényleg nem érted? Te is olyan vagy mint Árpád! Nem akarod érteni! Ezentúl csak Árpád legjobb tanítványának hívlak. Azt hittem nem lehet felidegesíteni, hogy hozzászóljak de a te értetlenségednek sikerült felbosszantani. Részletekbe belekötsz, hogy a lényeggel ne kelljen foglalkozni. Hülye idióta. Ha úgy állnék hozzá mint te, akkor az Isten-faszázás után (legkésőbb) soha többet nem foglalkoznék Árpáddal. Leteszteltem a náci-zsidóra mit reagál (már régóta terveztem), lecsapta neki a biztosítékot, meg nálad is meg xufnál, ti ökörágyúak. Vannak szent teheneitek, amikhez nem lehet hozzáérni, mert akkor elkezd habzani a szátok, skatulyáztok meg általánosítatok, elkezdtek zsidózozni (ebbe is köss bele), az első pavlovi reflex miközben ti "kultúráltan vitatkozhattok" Isten faszáról. KETTŐS MÉRCE! ÁLSZENTEK! FARIZEUSOK! Valóban elbeszélünk egymás mellet, mert nem akarsz megérteni semmit. Nem is foglalkozok tovább veled, csak majd ha elvégeztem egy gyógypedagógus tanfolyamot.

Minden jót Árpád legjobb tanítványa!
Ugyanmár 2007.01.07. 00:14:24

Ezt olvasd el Árpád legjobb tanítványa! Meg bontsad le kicsit az előítéletek és beidegződések falát, hogy némi kis fény is beáramoljon sötét agyadba és ne kezdjen el azonnal habzani a szád ha leírva látod, hogy zsidó. Bár nem lehet ezt mindenkitől elvárni, hogy ne akadjon ki rögtön, ha valami szent tabuját megemlítik, hiszen nem lehet kiejteni sem a nevét, mert akkor az rögtön mindenféle Tóni meg anti lesz.

Ez a lesajnálás meg zseniális. Kiforratlan világnézetű diák! Igazából sajnálni kell, ugye? Akkor te egy vén trotty vagy, akivel kár is foglalkozni, csak rá kell hagyni, hogy jólvan öreg, igazad van, te már ezt nem érted? Mert így lehet igazán jól vitatkozni, eszmecserélni. Meg jó volna innen elüldözni, mi? Hogy szépen nyugodtan magatokban el Istenfaszázhassatok, ne szóljon senki semmit, néha kicsit lehessen szidni a vadmagyar parasztokat meg a szemét mocskos zsidózókat, utána kicsit elmocskoscigányozgattok magatokban és lefekszetek egy jót aludni, hogy holnap nyugodt lelkiismerettel, mint egy rendes nyárspolgár felkeljetek, hogy na, hát csak én meg néhány Tótás fan club tag az egyetlen értelmes és normális ember a világon. Nem is zavarlak titeket Árpád legjobb tanítványai!

Ezt most komolyan mondom, halálosan komolyan: Ti vagytok az éppen adott kor farizeusai, inkvizítorai, nácijai, kommunista hasznos hülyéi, az éppen aktuális csahos kutyák. Ennyit tudtok, az örök szellemi senkik vagytok Legfőbb tanítómesteretekkel az élen!

AVE!
Portu te meg olyan naív vagy! Jaaaj! Szerencse hogy körbe vagy véve okos liberálisokkal akik pátyolgatnak és vezetgetnek a kiforratlan világnézetű zsidózó diákok között. Téged is sajnálnak ám ezek a jóságos libsik, és az akkor már kész. Akkor az azt jelenti, hogy te egy hülye vagy akivel nem kell foglalkozni, mert a te mondandódra sem reagáltak érdemben, hogy Árpád benyomta a sértődést és elővette a libsi megafegyvert: A zsidózó magyar parasztot. Ilyenkor hoppá, mindenki fogja be a pofáját, hiszen elhangzott az ultima ráció, megbélyegeztetett az illető, persona non gráta lett, törvényenkívüli akit agyon lehet verni egy kapualjban, az adott kor eretnekje, kulákja, zsidója, untermenschje, aki igazából sajnálni való, ezért igaz, hogy nem kiirtani kellene, de hát olyan csökött agyú, hogy kár is vele vitatkozni , neki a legjobb ha azonnal elaltatjuk örökre, majd Xendudu kiválogatja a sajátjait odaát!

Na tényleg csá!
Tudom, hogy most magamra vonok egy derekas komment-áradatot, de én látok Palee hozzászólásaiban némi igazságot. Konkrétan az Isten faszával élcelődés szerintem ugyanis egy meglehetősen gusztustalan iromány. Nem (elsősorban) a témája, hanem az időzítése miatt. A liberalizmus ugyanis párban jár (vagy legalábbis kéne neki) egy másik fogalommal, a toleranciával. Mindenki elmondhatja/leírhatja a véleményét, akármilyen polgárpukkasztó formában, de illik tekintettel lenni a másikra. Pl. ne az egyik legnagyobb vallási ünnep alkalmával álljunk neki élcelődni Isten faszával. Nem mert akkor majd megindul a fanatizált csürhe és máglyára vetik Mártír Árpit (nem is történt meg), egyszerűen csak mert nem illik. A cikk viszont nyilván nem véletlenül született éppen ilyenkor. Az volt a lényeg, hogy minél nagyobb cirkusz, több komment legyen belőle. Az Index-en mostanában csak ez a mérce, amivel nincs is semmi baj, a Blikk is jól megél belőle, csak akkor hagyjuk már a lila gőzös értelmiségi emelkedettséget, mert nem kell sok ész, hogy átlásson az ember a szitán.

Bocs, tudom, hogy ez OFF volt, de le kellett írnom (az eredeti bejegyzésbe viszont - gondolom, érthető okból - nem akartam). Én egyébként szerettem TWÁ-nk írásait (van, amiket most is szeretek), de épp azért olvasom őket, mert többet várok tőlük, mint a sok bulvár szeméttől. Bármit, bármilyen durva stílusban le lehet írni, tehát a polgárpukkasztás önmagában már nem érték. A cikkekben fellelhető igazság, érdekes látásmóddal, humorral körítve viszont az. Ahhoz is értesz, TWÁ, és nekem az az irány jobban is tetszik (gondolom, nem én vagyok az egyetlen).
Palee 2007.01.07. 09:12:15
"megbélyegeztetett az illető, persona non gráta lett, törvényenkívüli akit agyon lehet verni egy kapualjban, az adott kor eretnekje, kulákja, zsidója, untermenschje, aki igazából sajnálni való, ezért igaz, hogy nem kiirtani kellene, de hát olyan csökött agyú, hogy kár is vele vitatkozni , neki a legjobb ha azonnal elaltatjuk örökre, majd Xendudu kiválogatja a sajátjait odaát!"

MUHAHA. Önsajnálat rulez. Ja, te MÁRTÍR vagy bazmeg. Nyugi, megkapod a 72 kurvát a túlvilágon.
Kezeltesd a grafomániádat. Meg lapozzá', mer' egyre nagyobb hülyeségeket írogatsz.
palee: velem kicsit félrementél, mert korántsem vagyok Árpád tanítványa, s a zsidó szó számomra se nem szitokszó, se nem dicséret. Ennyit jeleztem volna. Ha sötétnek gondolsz engem, az nem az én bajom, mert én nem érzem magam annak.
Bár lehet, félreértettelek, ahogy most még egyszer elolvastalak.
Me, Myself and I · www.whitehouse.org/ 2007.01.07. 11:05:17
Sajnálom, azt hiszem, tévedsz. Félreértetted, amire Palee céloz. Ok, kicsit grafomán, meg sok a felkiáltójel, de: alapvetően van igazságalapja mondanivalójának.
eretnek, kulák, zsidó, untermensch, reakciós, klerikális: ezek mind egy adott kor cimkéi, amivel a másként gondolkodókat, illetve az aktuális regnáló hatalom által nemkivánatosnak vélt figurákat lehetett könnyen és gyorsan megbélyegezni/börtönbecsukni/elüldözni/likvidálni.
Az adott kor médiáján keresztül a hatalomnak mindig is érdeke volt kialakítani valamilyen "unter" kategóriát: ráfoghatta az ellenkezőkre, másrészt a hatalmat támogató esetleg nem is túl képzett rétegnek önbizalmat, vagy valamiféle önbizalom-pótlékot adott: "haj, ő az a sötét náci/komcsi/paraszt/zsidó, hahaha, de én különb vagyok". Ez így sokkal egyszerűbb, mint meghallgatni a másikat, megpróbálni megérteni, esetleg elfogadni a másságát.
Emberi alapvonás, hogy az ismeretlentől, másságtól, változástól félünk, mert elveszítjük biztonságérzetünket.
Miközben muhaházol, vedd észre, hogy Árpád és társai a "bunkó paraszt" bélyeget körülbelül olyan alapon, annyi indulattal és annyi minimális körültekintéssel ragasztják az általuk nem kedvelt emberekre, mint pl Csurka a "zsidóbérenc" szót. Van, aki zsidózik, van, aki antiszemitázik: és van, aki pedig tiltakozik mindenfajta megbélyegzés ellen.
Miért? Egyszerű: "te sötét paraszt vagy, veled nem tárgyalok"-aki ezt kimondja, számomra annyit tesz, mintha ezt mondaná: te zsidó vagy, nem tárgyalok veled, te néger vagy, menj innen, hülye buzi takarodj, fasiszta állat, menj anyádba, stb.
Ha ezt megpendíted egy Árpádfajtának, erre szokott jönni két, vagyis inkább három válasz: 1 hülye vagy, takarodj 2 én ilyet azokról nem mondanék, aztán valami indoklás: nem tehet róla, hogy néger, vagy buzi, esetleg a "fasizmus veszélyes". Viszont, ha így vesszük, akkor tulajdonképpen a paraszt sem tehet arról, hogy paraszt, mert valószinű ilyen vagy olyan kultúrkörben nőtt fel - vagyis annyira (nem)lehet lenézni őt, őket, mint az írástudatlanokat, hátrányos helyzetűeket. A 3. válasz, hogy harcolni kell az ilyen sötétség ellen. Namost az 1 és 3. válasz a legveszélyesebb: mert ha egy ilyen harc elkezdődik, ki tudja, hol áll meg?
Elüldözzük a blogról, az országból, esetleg likvidáljuk vagy megbüntetjük.
Éppen arról van szó, hogy Palee NEM akar mártír lenni.
kaarmeenhetki 2007.01.07. 12:43:03

"alapvetően van igazságalapja mondanivalójának."

Ugye megengeded, hogy ezt én döntsem el magamnak? Kösz. Sztem nincs. ;)

"meghallgatni a másikat, megpróbálni megérteni, esetleg elfogadni a másságát."

Megtörtént. Viszont jogom van ahhoz is, hogy ezek után/ellenére negatív jelzőkkel illessem. Hogy most akkor nem vagyok "jó liberális"? LOL. Ki nem szarja le? Nehogy már a mások által rám aggatott cimkék alapján kelljen leírnom a véleményemet.

"Miközben muhaházol, vedd észre, hogy Árpád és társai a "bunkó paraszt" bélyeget körülbelül olyan alapon, annyi indulattal és annyi minimális körültekintéssel ragasztják az általuk nem kedvelt emberekre, mint pl Csurka a "zsidóbérenc" szót."

Nem érdekel, hogy "Árpád és társai" kire mit mondanak. Amit ÉN mondok rá, azt úgy is értem, és jó sok post tapasztalata alapján teszem ezt P.-vel kapcsolatban. Kezdetben több türelmem volt hozzá. Kicsit elfogyott.

"Egyszerű: "te sötét paraszt vagy, veled nem tárgyalok"-aki ezt kimondja, számomra annyit tesz, mintha ezt mondaná: te zsidó vagy, nem tárgyalok veled, te néger vagy, menj innen, hülye buzi takarodj, fasiszta állat, menj anyádba, stb."

Ez nem ilyen egyszerű: Ha valakire azt mondom, hogy ostoba/demagóg seggfej/tudálékos barom, az a SZEMÉLYÉNEK szól, nem pedig a CSOPORTNAK, amelyhez tartozónak vélem. Persze ha számodra ugyanaz, akkor legyen. Engem különösebben ez, bocs, de nem érdekel.

"Elüldözzük a blogról, az országból, esetleg likvidáljuk vagy megbüntetjük."

MUHAHA. Talk about paranoia. Most szívesen mondanám, hogy hülye vagy, de nem akarlak megsérteni :)))))

Éppen arról van szó, hogy Palee NEM akar mártír lenni"

De te látom azzá akarod tenni. Hátha ad 1et a 72-ből, vagy mi a fasz? ;)
Ugyanmar:Tunyacsap kollega azt a pofont nekem szanta.:)
csak kapkodta a levegot,oszt teged talalt el!:)
En mereszeltem azt a diplomatikus megjegyzest tenni ra,hogy kiforratlan vilagnezetu diak...Mint amilyen en is voltam gimis korszakomban.:)
Kaarmeenhetki:Az a nagy helyzet,hogy 2honap alatt osszesen 1szer(!) szolt elesen az Arpi-igen,most-de ez normalis arany szerintem.
Sodi volt itt eloszor a hulyeseg mertekegysege,tenyleg mindenki rajta rohogott,o is gyoztes martirkent vonult el.Nezd meg milyen sunyin szerkesztette at utanna a serelmet,sajat blogjaban nyalogatta a virtualis sebeit.Mig valaki atnem ugrott hozza,oszt helyrerakta.:)
Palee meg hulyebb modon akar itt nyomulni,nem veszi eszre,hogy mashol kimoderalnak,itt olyan fenenagy butito-diktatura van,hogy engedik.Semmi gond,csak 1ido utan vegye eszre magat.Itt,ezek az emberek nem vevok az o prtekajara,mashol,okosabbaknak eladhatja!:)
Ugyanmár 2007.01.07. 12:18:20

Félreértettél, pozitív példának hoztalak fel.

kaarmeenhetki 2007.01.07. 12:43:03

Teljesen érti mire gondolok. Me Myself meg nem. Egyébként azért csoportokban beszélek és általánosítok kicsit mert nincsen időm mindenkinek válaszolni. De Me Myself nem igazán fér bele ebbe a kategóriába, ő szerintem tényleg nem érti amit mondok, ezért nem is tudok rá sosem igazán haragudni... ;)

Na, megyek vizsgázni, öregapámnál fogok aludni, az meg olyan vidéki paraszt Pesten (illetve Budán), hogy még mindig nincsen netje. Ha sikerül a Huwico-eaglehillt befogni a laptoppal akkor még megajándékozlak titeket önmagammal, ha nem akkor jópárnapig nem leszek. Úgyhogy imádkozzatok értem, meg a sikeres vizsgámért, ugyanis ha bukta lesz akkor Uv-zni kell és nem tudok annyit veletek lenni, mint szeretnétek... ;)

Pusszancs!
galileo 2007.01.07. 13:30:19

Egyszer szólt élesen??? Ha én zsidóztam szerinte(tek) akkor ő 0-24-ben fröcsköl(t). Kb. olyan stílusú volt az Isten faszás cikke, mintha azon röhögcsélnének valami szélsőjobbos portálon, hogyan milyen fasza dolog a menóra, mert egyszerre hét zsidót lehet vele seggbebaszni, tuti erre használták titokban Salamon-templomában. Csak hát a kettős mércétek miatt nehéz pontosan látni meg értelmezni, én megértem, scak néha kiborul nálam a bili ezekre az álszent dumákra. Tényleg ADE!
Az én felfogásomban egy ilyen blog+fórum az leginkább arra hasonlít, mint amikor egy többé-kevésbé közismert személy vacsorát ad:

Sok régi ismerőse is eljön, de vannak újak is. Vannak akik szeretik a házigazdát, vannak akik kevésbé, vannak akik nem, de a társaság miatt ők is eljönnek.
Akik zsigerből utálják a házigazda ételeit, azok persze hülyék lennének ott lenni.
Megkezdődik a vacsora, a jelenlévők egy részének ízlik az étel, más részének nem, ezt egymásközt megvitatják, beszólnak a házigazdának is, de azért mindenki talál valamit amit megehet. Mert éhes is.
Eközben (akár parázs) viták alakulnak ki a menüről, néha az emberek elkanyarodnak a tárgytól, néha visszatérnek hozzá.
Aztán bejön valaki, komótosan felmászik az asztalra, letolja gatyáját, leguggol és jóízűen odaszarik a fehér abroszra a süteményestál mellé...
Néhányan felugranak, néhányan ordítoznak, ki akarják dobni az, illetőt, a házigazda is nekimegy, durván.
Van aki megpróbráblja megmagyarázni az illetőnek hogy izé figyelj, mi nem szarunk az asztalra, menj ki inkább a vécére, stb.
Vannak akik csitítják a veszekedőket/verekedőket, van akik rászól a házigazdára, hogy talán beverni az orrát mégsem kellett volna; meg amúgyis olyan két kerek ártatlan szeme van ennek a gyereknek.
A "gyerek" nem érti (vagy úgy tesz) miért bántják, most véres lett inge, különben is szarni mindenki szokott, legfeljebb nem az asztalara, most tényleg számít ez?
És látta a házigazdát amikor egy másik vacsorán, mindenki szeme láttára túrta az orrát.

Egy biztos, a vacsorának vége, már nem eszik senki, büdös van és a szart sem lehet már kimosni az abroszból.

Na most Palee, mivel nem mindig szoktad felfogni az ilyen analógiás érvelést:

házigazda TWÁ,
az étel a mostani cikke,
a vacsora ez a fórum,
és Te szartál az asztalra...

Bravo! Ez nagyon szép volt.
OFF, és ezen a poston ez az utolsó OFF tőlem:

Palee 2007.01.05. 23:16:14

1. "Szóval a lényeg a lényeg: Kezdek rájönni, hogy mi is vagy te valójában: Egy náci zsidó! ;) Ezért nem szidod a zsidókat és véded a nácikat! Ez az egyetlen logikus magyarázat."

2. "Mindig is éreztem! Jobb vagyok mint a matula! Már csak a Kuruc.info-n kell keresgélni és az is kiderül, hogy zsidó... ;)"

3. "Röviden összefoglalva nem vagy más, mint egy náci zsidó. ;)"

4. "Ezért jó veled vitatkozni. Ismerem az ilyet, igazi szadeszos retorika."

5. "Te nem lehetsz ekkora fasz bazdmeg!!! Te tényleg nem érted? Te is olyan vagy mint Árpád!"

Igazad van. Tényleg nem értem amit firkálsz. Még jó. Ismered azt, mikor a hülye okoskodik, meg az okos hülyéskedik? ;D Tökéletes példa vagy az elsőre.

6. "Ja! Egyébként Irodalomszigorlatozok és a kedvencem a kötelezőolvasmányok közül Klaus Mann Mephistoja. Talán hallottatok már róla, mert feltételezem nem olvastátok, mert ti csak Árpádot olvassátok, (ő meg szintén nem olvas)"

Ja! Ezzel az irodalomszigorlatos dumával itt nagyon kevés vagy öreg. Sztem a legtöbben itt túlvagyunk már az egyetemen (igen, irodalomszigorlat included, te pöcs), és (én pl.) nem is egy szánalmas PPKE-n, hanem normális intézményen. LOL.
Azé' tanujjá' szógalmasan ottan, talán az is jobb lesz, mint a semmi. (Úgy értem, az életben). :)))

almodhi:riszpekt!:)
"Kb. olyan stílusú volt az Isten faszás cikke, mintha azon röhögcsélnének valami szélsőjobbos portálon, hogyan milyen fasza dolog a menóra, mert egyszerre hét zsidót lehet vele seggbebaszni". Ott a pont. Erről van szó. Ráadásul a stílus is stimmel...

Az meg nem érv semmire, hogy Palee-t a közhangulatra tekintettel nem moderálják ki. Ha folyton kimoderálnák, aki vitába száll, nem lenne meg a látogatottság, és itt most csak az számít.

A kettős mérce is tényleg működik a hozzászólók egy részénél. Zsidózni nem lehet, alpári stílusban "goj-ozni" viszont igen. Azt persze nyilván nem veszitek észre, hogy ez a kettő ugyanaz a műfaj. Csak a trendek változnak, mint a divatban. A '30-as években a tiszti kaszinóban a zsidókat volt divat lenézni nálunk, most meg - egyes értelmiségi (vagy magát annak tartó) körökben - a keresztényeket. Egy másik topikban egyértelműen meg is fogalmazódott a konklúzió, hogy a keresztények primitívek. Nyilván, mert a zsidó gyerekek evésétől torzultak a génjeik és kisebb az agyuk, vagy csak egyszerűen azért, mert csatornában élő patkányok...
Cartman basszus, ilyen nehéz felfogni?
Kevered a szezont a faszoddal.

Zsidózni nem illik. Csúnya dolog.

A vallásokat lenézni illendő. Ugyanis nem embereket pusztítasz el vele puhapöcsű kollega. Az agnosztikusok még sohasem irtottak ki embereket csak azért, mert ők vallásosak voltak. A materialisták se. A vallásosak meg már pusztítottak néhány ezer embert, mert vki nem hitt az ők kibaszott istenében.

Lehet vitázni, hogy egy (vagy akár az összes) __VALLÁS__ jó dolog-e, igaz dolog-e, hasznos dolog-e, legyen-e kötelező. De nem lehet azon vitázni, hogy egy __NÉPET__ lenézzen vki, csak azért, mert vkik a fejébe verték, hogy az a nép bűnös, és koszos, és mocskos, és világuralomra tör.
Jónapot!

Ugye milyen szarul esne, ha a katolikus ugyanolyan szitokszó lenne néhányak szájából, mint a zsidó?
Csoda!
a katolikus néhány ember szájából szitokszó-a liberális is,meg a konzervatív is...

és irtottak már embereket azért mert vallásosak voltak: a náci haláltáborokban is pl. vagy akár a gulágokon is..
a jakobinus-diktatúra alatt is..

a szörnyű az,hogy bármely ideológia képes az emberirtásra/vagy akár eltűri
Kedves Csodaszar!

Olvasd el újra a hozzászólásomat! Aztán próbáld meg értelmezni! Esetleg kérj segítséget! Épp azt írtam, hogy (itt is) van olyan, akinek a szájából szitokszó a katolikus.

Amúgy kösz, hogy aggódsz, de jól vagyok, gyönyörű párom van, egy három hónapos - közös - gyermekünk, és kiegyensúlyozott szexuális életünk, ezért nem is firtatom másét. NEKEM nincs szükségem kompenzációra.
És Tistedur-hoz csatlakozva. Gondolom, nem kell további magyarázat, elég csak megemlíteni a ruandai népírtást Szerintem nincs idiótább ok egymás halomra gyilkolására, mint amit ott sikerült összehozni. Ezek után nincs értelme azon merengeni, hogy a zsidózás vallási vagy faji megkülönböztetés-e.
Cartman:

Először is gratulálok a családi állapotodhoz, szép dolog a gyerekáldás!

Másodszor gratulálok, a nickferdítéshez, igazzán okos vagy, hogy eddig eljutottál.

Harmadszor gratulálok a write-only módhoz, amit produkálsz, miközben engem vádolsz azzal, h nem olvasom el a postodat.

Ha a zsidózás pusztán a vallásra vonatkozna, semmi gondom nincs vele.
De nem arra vonatkozik.
Sajnos.
Ha azt mondaná vki, hogy milyen elcseszett a zsidó vallás, hátbaveregetem, és egyetértek vele, mert szerintem is az.

De hogy egy népet ítéljen el vki mindenféle légből kapott faszságok miatt, azt nem nézem (meg még egy páran se) jó szemmel.
Ugyanígy nem játszik a négerezés vagy vágottszeműzés se.

Diskurálhatnánk amúgy, hogy a zsidó vagy a katolikus vallás törekszik jobban a világuralomra...
Meg melyik korlátozza jobban a saját vallásába nem tartozó egyéb emberek (no meg egymáséi) jogait...
Meg egyáltalán, miért is kéne nekem nem vallásosnak elviselnem az elcseszett vallásos törvények megszorítását?

Már egyszer leírtam: megakadályozták, hogy a TVben megnézzek egy filmet. Csak mert a katolikus vezetőknek szúrta a szemét. Idejön egy pár katolikus lelkületű ember, és szidja TWÁ-t, hogy miket irkál.

Kérdem én, mikor akadályoztam én meg, hogy a vallásos emberek tegyenek vmit? Vagy, hogy tiltsák be a katolikus tv-t, adást, rádiót? Mikor mentem oda egy katolikus beszélgetés közbe rászarni az asztalra, hogy faszok vagytok gyerekek?

Ja, hogy egyszer sem? Akkor miről beszélünk?
nem ertem, hol a baj, mi a baj? zsidozni nehany internetes portalon lattam, ugyanannyin keresztenygyalazni is, szerintem korulbelul egy-egy az allas!
a zsido kultura, irodalom, zene viragzik, a gazdasagi eletben nagyon sikeresen vesznek reszt, a zsinagogak renovalodnak, szepulnek, a zsido fesztivalok rendezodnek, szabadon gyakorolhatjak a vallasukat, tisztelik es erdeklodnek hagyomanyaik, ereklyeik, szokasaik irant..hogy a fenebe lett ez az egesz zsidokerdes ujra tema?? kinek az erdeke ezt ujra es ujra felhozni?
miert probaljak meg mindig ugy feltuntetni egyesek, hogy allando veszely fenyegeti oket most is?
az a par tucat hulye kereszteny aki szamon tartja oket nem hiszem hogy nagyobb veszelyt jelente mint az a par tucat hulye zsido aki viszont a keresztenyeket probalja alazni es sertegetni
szteppelő!
mert a zsidózás és a katolikusozás is egyaránt faszság...
és mi a jó büdös nyavalyáért kell ellenségképet generálnia valakinek saját magának?!

komolyan gondolom,hogy újra kellene kezdeni az egészet a delfinekkel..:(
Egy időben sokat gondolkodtam azon, hogy miért bántja annyira a fülemet az ún. "zsidózás", pedig én nem vagyok zsidó vallású. Ma már tudom, azért van ez így, mert a holokauszt (és az antiszemitizmus) az emberiség legnagyobb szégyene, ami semmihez nem hasonlítható, semmivel nem vonható párhuzamba. Én már odáig jutottam, ha pl. zsidó-viccet hallok, azt hazudom, hogy én is zsidó vagyok. Ilyenkor elsápadnak és abbahagyják.
Pözdör!
ezért lehet,hogy kapni fogsz hideget-meleget..
ez is az emberiség szégyene:sok mással együtt.és a szégyenek között nincs kisebb-nagyobb
Csoda-Szarvas-Vadász!

Picit lapozz feljebb, légyszíves, az első - ebben a témában tett - hozzászólásomat olvasd el, ha nem kérek ezzel túl nagy szívességet. És hadd tegyem hozzá: NEM VAGYOK TEMPLOMBA JÁRÓ, HITHŰ KATOLIKUS, de... (a többit megtalálod feljebb).

És még egyszer, máshogy: szerintem nincs jelentősége, hogy a "zsidó", "katolikus", "hutu" címke éppen vallási/faji/testsúly/fejkörméret kérdés, mert mind ürügyül szolgál egyes embereknek arra, hogy írtsák a másikat. Ezért kéne ELFOGADNI ÉS TISZTELETBEN TARTANI a másik vallását, faját, külsejét, stb. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kritizálni/kétségbe vonni a másik igazságát, de azt igen, hogy ez kulturált keretek között menjen.

A személyeskedést sem én kezdtem, bár abban kétségtelenül van igazság, hogy folytattam. Sajnálom, én is csak gyarló ember vagyok... :-)
tenyleg nem ertem en sem miert kell jelenleg, per pillanat barmelyik vallasnak martirt csinalnia sajat magabol
nalunk Magyarorszagon..
Tistedur!
Tudom, mióta ember él a Földön, mindig is háborúskodtak egymással. Sajnos! A holokauszt során viszont kizárólag a vallásuk miatt (amiről nem is tehetnek), intézményesen írtottak ki milliókat. Én erre értettem azt, hogy ez a legnagyobb szégyen. Most is így gondolom. Természetesen tolerálom, ha Neked más a véleményed.
Pozdor:hasonloan gondolom,egyszer en meg azt is "bevallaltam"hogy honkongi vagyok,ha nemis ugy nezek ki.Bevettek.
Cartman,tistedur:Tisztellek titeket,de bementetek az erdobe rendesen.Egy nemletezo dolgot vedtek:azistenfutyit!:)
Ha olyan dologrol megy a poen-akar mocskosul,akar szofisztikalva-ami nemis letezik,MEG ALLEGORIKUSAN SEM(!!!) akkor ertelmes kereszteny ember legfeljebb grimaszol 1et,vagy vallat vonva arrebb megy.
A katko hierarchia elt vissza legszembetunobben a hatalmaval a kozepkorban,kiralyokat csusztattak,masztattak,persze,hogy mindenkinek szajara all hamar a kifigurazasuk.De ennyi kritikat a leggazdagabb,legnagyobb vilagmeretu apparatussal operalo megachurch-nek el kell turnie,mint az elefantnak a szunyogcsipest!
Egy picike nepcsoport eseteben,akiket nemegyszer ki akartak irtani tetelesen,es NEM ALLEGORIKUSAN,ertheto a szunyogcsipesre valo odacsapas.Raadasul jelenleg is nem1 orszag iszlam szervezeteinek ujsagokban is publikalt programja:kiirtani a zsidokat!Mi nyugatiak legyintunk ra,de ok(zsidosag) hadd reagaljak le az o lelkiismeretuk szerint,ne nevessuk ki az erzekenyseguket.

Mar irtam korabban is Cartman,hogy a ruandai nepirtasokban valo reszvetelert,es uszitasokert tavaly iteltek el tobb katolikus helyi vezetot,szerzeteseket.
Pözdör!
a holokauszt során a zidóságot nem vallási,hanem faji "kategóriaként" kezelték.a cigányokat is. a homoszexuálisokat is a homoszexualitásuk miatt akarták megsemmisíteni.
a bosnyákokat is a vallásuk miatt ölték a szerb félkatoni alakulatok-szrebrenyica nem volt olyan régen..vagy akár ruanda:ott is amiatt öltek meg sokakat,amiről nem tehettek.szudánban most is hasonló a helyzet.
én nem a soá szörnyűségét akarom elbagatellizálni-de az ember sok szörnyűséget elkövetett már olyan embertársai ellen,akiket "másnak" tartott.
Mózes faszát a sok zsidózóba!
Palee 2007.01.07. 09:12:15

Palee en ezt pontosan tudom, ugy szokom mondani 35 eves vagyok 70 evnyi elet tapasztalattal.En nem azer jottem, ide hogy szeressenek, hogy becsuljonek h fonezzenek ram...eleinte nagyon nem is voltam kibekulve azzal hogy mier is kell ilyesmivel is foglalkoznom...de ide hivott a lelek es nagyon sok mindent tanulok itt...a liberitysek is emberek es ahova a lelek hiv oda megyek es mindaddig ott maradok mig tovabbi hivast nem kapok tole. A libsik nefogadtak, enni adtak es melettem voltak nehez idokben, nem taposom el oket akkor sem ha egy katolikustol ezt elvarjak. Nekem sokat segitettek es sok mindent adtak, nem fogol halatlan lenni veluk szemben habarha nem engedem meg azt se hogy teged uldozzonek mert maskent gondolkodol!!!
Tistedur!
Én úgy tudom, hogy zsidó-faj nem létezik. A faj maga az ember (homo sapiens), amely rasszokból áll (europid, mongolid, negrid). Továbbra is úgy gondolom, hogy a háborúskodások hátterében rendszerint megtalálhatók a - horribile dictu - különböző vallások.
Pá!
(Csoda-Szarvas-Vadász 2007.01.07. 15:35:35)
Csodaszar: ezek szerint te (bocs, hogy magamtól idézek) a 2. kategóriába tartozol.
(kaarmeenhetki 2007.01.07. 12:43:03)
Én is megpróbáltam ez ellen érvelni, de cartman frappánsan megfogalmazta a dolgot:
" szerintem nincs jelentősége, hogy a "zsidó", "katolikus", "hutu" címke éppen vallási/faji/testsúly/fejkörméret kérdés, mert mind ürügyül szolgál egyes embereknek arra, hogy írtsák a másikat. Ezért kéne ELFOGADNI ÉS TISZTELETBEN TARTANI a másik vallását, faját, külsejét, stb. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kritizálni/kétségbe vonni a másik igazságát, de azt igen, hogy ez kulturált keretek között menjen."
Pözdör:
rasszokról hallotál már? ha más nem, a rasszista szóban esetleg?
zsidó, mint nemzet, létezik. Nemzeti alapon meg lehet irtani, mint ahogy a történelem folyamán megtették már milliószor.
Én nem látom, hogy a holokauszt ilyen szempontból különleges lenne.
Sőt, vannak olyan népek, amiket sikerült teljesen, vagy majdnem teljesen kiirtani.
Semmi értelme belemenni nagyságrendi vitákba, és bármelyik nép vagy nemzet ellen irányuló agressziót vagy népirtást relativizálni, pro és kontra.
almodhi 2007.01.07. 14:14:07
kicsit grafomán vagy te is...és az ilyen jellegű hasonlítgatásokkal sok baj van. Sántít is, meg csúsztat is. De legalább szép volt és finoman elvont.
Pözdör!
az ember valóban egy fajba és azon belül különböző rasszokba sorolható.
de:olvasd el a nürnbergi törvényeket,ahol bizony a zsidó mint faj szerepel,és nem mint vallási közösség..a soá idején a zsidókat nem a vallásuk miatt üldözték.
"gyönyörű" rasszista ideológiát kreáltak hozzá
Tistedur! Lehetek közhelyes?

A legnagyobb baj az, hogy az ember nem tökéletes. Bántjuk egymást, ha kell, ha nem, okkal és ok nélkül, például itt a fórumon is. Pedig, ha létezik valami, amiért érdemes ezen a Föld nevű bolygón élni, az a SZERETET! Semmi más!
Galileo!

Gratulálok, megpróbáltad a lehetetlent. Megmagyarázni a kettős mércét. De nem sikerült. Mert nem is lehet. Aki zsidózik/gojozik/arabozik, mind egyforma ember. Primitív lelki sérült. Ahogy az eszmék/vallások áldozatainak számát tekintve nincs (ld. Kaarmeenhetki hozzászólását is), úgy minőségében sincs értelme méricskélni.

A katolicizmus nevében elkövetett disznóságok pedig nem tudom, hogy jönnek ide. A katolikus egyház már messze nem az, ami akkor volt (és ez persze jó is így). Ebben csak megerősít ez is: "Mar irtam korabban is Cartman, hogy a ruandai nepirtasokban valo reszvetelert, es uszitasokert tavaly iteltek el tobb katolikus helyi vezetot, szerzeteseket." - tehát elítélték őket!!! És ez a lényeg. Nem az egyház álláspontját képviselték, csak a saját hülyeségük után mentek. Elkövettek valamit, elkapták és elítélték őket. Ennyi.
Még egy kis adósságom van. Elhangzott itt, hogy pl. a materializmus milyen hótiszta, még soha senki senkit nem bántott a nevében... Azért jó tudni, hogy a kommunizmus alapjáról beszélünk. Félreértés ne essék, nem akarom a materializmust, mint ideológiát vegzálni, de nyugodtan elfogadhatjuk, hogy nincs olyan eszme, aminek nevében ne tudna az ember ölni...
Cartman:Megprobaltam megertetni az allaspontom,nem sikerult megertened.

En nem vettem a batorsagot,hogy azt mondjam Paleera:primitiv,lelki serult,te tovabb mentel,gratula!
En azt allitom tovabbra is:kiforratlan vilagnezetu diak.Azert van kulonbseg.
Gojozni itt a blogban meg nem hallottal senkit,ugyhogy ne kiabalj farkast,lecci.

Arabokrol mondtak egyesek sarkos velemenyeket,alapozva a korantsem konszolidalt Izrael-ellenes kirohanasaikra,es nemritkan kepviselt antiszemitizmusara tobb allamuknak!Ezek tenyek,nem mericskelesek.
Az aranyok tovabbra is donto tenyezok,mint a tortenelemben mindig!
Cartman,nem bantasul mondom,de aranyt tevesztesz.
Galileo!

Te se ugrottad át a lécet, de nem is vártam. Kicsit földhözragadt a gondolkodásod, de majd kinövöd. "Goj"-ozni nemcsak úgy lehet pl., hogy valaki konkrétan leírja, hogy " Te büdös, ge*i goj", ahogy zsidózni sem csak egyféleképp lehet. Pláne, hogy a gój kifejezés eredetileg a héber valláson kívül állókat, az ő szemükben pogányokat jelentette.

Olvasd el, mit írtam. Ha Neked van vitatkozni valód azzal, hogy minden eszme nevében elkövetett erőszak EGYFORMA megítélés alá esik, akkor nincs miről beszélnünk.

Hány "büdös zsidó" kiszólás ér fel egy "a katolikusok primitívek" tétellel? Hogy aránylik egymáshoz a "Mohamed egy buzi" és a "Buddha egy kövér disznó" kitétel? És végül hány arab élet ér egy izraelit? Ezt a méricskélés dolgot Te sem gondolod komolyan, ugye!?

És így a végén Téged is megkérnélek, hogy az e témában tett első hozzászólásomat olvasd el, különös tekintettel arra, hogy nem vagyok hithű katolikus. Talán sikerül megértetnem, hogy mit szerettem volna eredetileg mondani, mert nagyon eltértünk már attól.
Cartman:Lehet,hogy nem ugy ugralok,ahogy te elvartad,de te tudod mirol beszelek,csak teszed a hulyet!

Eszmekrol en nem beszeltem,mert a megallapitasod helytallo volt,mindegyik neveben gyilkoltak,vagy visszaelhetnek.

A goj-csak nemugy,hanem rejtetten erved kicsit kigyomozgasu logikafele,tekeredik ide-oda rendesen,nem veheto komolyan.Ensem jottem kodolt zsidozassal,minthogy a diak kolega konkretan zsidozott.Nyomatekositasul a naci-zsido kifejezessel dobalozott.

Eleteket nem mericskelunk.Ertheto?

Istenem,te meg csak lightos katkonak vallod magad,miafenet csinaljak ha megjelennek a fullextras katkotesok!
galileo!
ha majd megjelenik a loyolai szt. ignác hadtest,amit a kapisztrán györgy gépesített nehézlovassági dandár kísér:akkor menekülj...
Galileo!

A "goj-csak nemugy" érvem esetében csupán arról van szó, hogy nem a primer értelmét kellene látni. Nem véletlen, ahogy használtam a kifejezést (mindkét alkalommal)! Palee-t nem akarom védeni, de szerintem ő is így értette a "náci-zsidó" kifejezést. Én azonban NEM ezzel a megnyilvánulásával értettem egyet, ezt inkább magyarázza ő, ha akarja. Még egyszer: OLVASD EL, MIT ÍRTAM ELŐSZÖR!

És még valami: Szerinted Swift tényleg evett ír gyerekeket a népesedési probléma megoldása érdekében? Az előző hozzászólásom 3. bekezdését szatírikus éllel kéretik olvasni!!! :-)

Amúgy én még csak light-os katkónak sem vallom magam. Nem tudom, mi az örök igazság, ezért ebben a kérdésben nem is osztom az észt. Egyszerűen csak az ő véleményük is egy, amit akár tiszteletben is lehet tartani (még vita közben is).

ha szeretet van akkor minden van
ki kezdte a gyulolkodest es mikor? zsidok vagy a keresztenyek? melyik vallas vetett nagyobbat a masik ellen ugy, hogy kozben mind egy Istenben hittek?
a Shoah 60 eve tortent, a vilagban az elmult szazadban tobb tucat millio embert megoltek es ez az evezred sem kezdodik jobban!
tovabb kellene lepni es a multat megbocsajtani es megbocsajtattatni
ennek eppen ideje lenne
bakker, mért jön mindenki azzal, hogy ő pont nem hithű katolikus?
Cartman,tistedur:Ok,nyugvopont.
Jo eccakat!
hajrá, mogyorók. aludjatok csendesen!
Kicsinyeim!Miért kell fikázni mindent amihez nics közük a zsidóknak?Jó,a MellesGibbon filmje egy kissé eltolódott katholikus irányba,de akkor miért nem feliratozták az a részt amikor a zsidók az üvöltik:"Az Ő vére mi rajtunk és a mi magzatainkon."/Mt.27,25./Mintha itt működött volna egy kis autocensura.Kapjátok be!!!
menj szépen csucsukálni, kisfiam, mielőtt lilára hisztized azt a hülye fejedet.
TWÁ.-tudod ki a hülye?Anyukád kedvenc kisfia,az aki itt hisztizik./Megyek vissza mert a másikkon is harcolunk./
harcolunk? LOL. kik? itt az egész szekta? bannereket is kattogtatni ám!

vesztésre álltok, btw.
Olvastam Leni 1902-1945 közti emlékiratait (megjelent könyvben, azt hiszem tavaly). Nem szabadkozik, nem sunnyog,hanem csak leírja, amit átélt, benne elég sok negatív élménnyel, ami a nácikhoz kötötte őt.
Véleményem szerint a propagandafilmek alkotásakor sem a propaganda tökéletessé tétele volt a célja, hanem - mint minden normális művészember - a feladatok tehetsége teljéből való megvalósítása. Egyszerűen maximalista volt, zseniális elképzelésekkel a filmkészítésről, s a tehetségét nem vetkőzte le akkor sem, amikor a náciknak dolgozott.
Egyébként a könyv érdekesebb fele a Hitler megjelenése előtti időszak leírása, amiből kiugrik, hogy mennyire úttörő és újító volt Leni az európai film hőskorában.
süti beállítások módosítása