W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Ajándék erős gyomorhoz

2006.12.24. 07:11 Tóta W. Árpád

Karácsonykor nem lesz blog, engem is békén lehet hagyni pár napig. Moderálni azért majd benézek, úgyhogy nem érdemes bomolni.

Hoztam valamit ajándékba. Nem kell megijedni, ebből nem lesz gasztroblog, Stahl Judit-rajongásomat is kordában tartom, ez most az ünnepi kivétel. Viszont ezt az ennivalót én találtam fel, tehát elfér itt.

Hozzávalók:

• 80 deka lapocka, lehetőleg malac
• 3 deci tejszín
• só, bors, petrezselyem, liszt, olaj, de ez csak van otthon
• 20 deka sampinyon
• 20 deka szürke tölcsérgomba, és itt akkor megállunk egy percre.

Ezt a receptet valószínűleg senki nem tudja megcsinálni rajtam kívül most, mivel szürke tölcsérgombát nem árulnak a bótban, sőt piacon se láttam még. Ahhoz időben el kellett volna menni az erdőbe, kremalássan, és bespájzolni. A szürke tölcsér az egyik legintenzívebb aromájú gombánk, talán csak az ánizsgomba előzi meg, viszont utóbbi ritka, és még fűszerként is roppant erős. Önmagában fogyasztva az ánizsgomba olyasmi, mintha egy kanál fogkrémbe haraptunk volna. A szürke tölcsér is elég aromás ahhoz, hogy még egyszer annyi sampinyonnal hígítsuk. A sampinyon hígításra kiváló, ugyanis nincs neki semmi íze. Mármint a bótinak. (A vadon termőt meg nem hívjuk sampinyonnak, az csiperke.)

Itt muszáj megjegyezni, hogy a szürke tölcsérgomba gyomorbajos embereknél allergiát okozhat. De nekik a malacka is nagy falat, eleve.

Lapockát feldaraboljuk szeletekre, közepesen megpotyoljuk, lisztbe forgatjuk, serpenyőben, olajban átsütjük, melegen tartjuk. A gombát is felszecskázzuk, és azt már egy jó nagy fazékban fogjuk párolni, kevés olajon, mivel abba be kell férnie a húsnak is. Hagyma nem kell alá, értem? Csak só, bors és egy kis petrezselyem; más fűszert később se fogunk alkalmazni, ugyanis a gomba maga a fűszer, fölösleges elnyomni. Lefedni viszont érdemes, nem a levegőt fűszerezzük.

Amikor a gomba már összeesett és levet engedett, rádobáljuk a húst, és beleöntjük a tejszínt. A tejszín ebben a rendszerben a transzmissziós elem. Bemegy a gombába, ott felveszi az aromát gurtnira, átszalad vele a húsba, ott leteszi, és fordul vissza. Így rotyognak kis lángon egy jó órát vagy többet - ha kezd odakapni, nyugodtan öntsünk bele egy-egy deci vizet -, a folyamat végére pedig puha, tölcsérgomba ízű lapockaszeletek keletkeznek, sűrű szafttal. Sima, fehér rizzsel tálaljuk. Készítsünk elő felvert párnákat, kereveteket, függőágyakat még a zabálás előtt, mert nemcsak abbahagyni, de megemészteni is igen nehéz.

Na jó, mégiscsak karácsony van: a későn ébredőknek elárulom, hogy laskából is meg lehet csinálni. Rossz nem lesz azzal se. Az is gomba, végül is. Van, akinek elég jó a laska. Ennek szellemében kívánok kellemes, de legalább elviselhető karácsonyt.

A képet a Terra.hu-ról szereztem.


Címkék: enni

303 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr4324155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az ebéd utáni alvás a legzsírabb dolog a világon, melyet megunás nélkül, évtizedekig űzhetsz. Lakótelepen nehéz megvalósítani, ezért némi beruházás szükséges a csendes környezet megteremtéséhez. Jó étvágyat!

Kízárólag állatot vagy növényt eszem.
Gombát sosem.

Kellemes karácsonyt!
A gombaétel, az pont olyan, hogy attól én egy riadóztatott laktanyában is kényelmesen alszom. Sok gomba ment veszendőbe úgy, hogy az első két esernyőnyi őzláb után elájultam, és másnapra elromlott.

Revan, te meg jól kibaszol magaddal. Kevés állat ér a jó erdei gomba nyomába, talán csak a zsenge vaddisznó, de azt nehézkesebb elejteni. Talán még az angolna.
En ettol ugy ahogy van sajnos folfordulnek, nem azer mert rossz, hanem mert tul jo es az en gyomrom mar nem birja el az ilyet A szarmatol dobtam egy hasast tegnap mit mondjak me´g erre.De irigylem, h egyedul kitalata es az egesz olyan vandorok etele hangulatot ad, epp jo a karacsonyi holt szezonra:)))
Vega vagyok, de azért köszi:-) Békés, boldog, nyugodt, csendes, pihenős-mosolygós Karácsonyt kívánok nektek ( télleg, nem is tudom, hogy kisfiad vagy kislányod van és mi a neve? Egy fotót láttam róla, sárga ruhácskában, kis tündér:-) )
Boldog karácsot mindenkinek Tényleg; előre rettegek én is, reggel nekem esett egy gesztenyés pulyka a konyhában, de végül kiegyeztünk döntetlenben.
Karácsonyi Beaher megvolt? A kocsonyás? régen vágytam már így egy nagydarab disznófejre. Sőt, ha jobban belegondolok...:)
de mondjuk én ezt a vega dolgot sosenem értettem, vidéki gyerek vagyok, a húst is rózsaszín, kék lábasból kanalazott disznózsírrasl, ha lehet.:)
Őzláb az tényleg isteni, talán csak a vargánya előzi be.

Izé, most akkor ez tényleg sampinyon? nem sapmion? Tudom eredetileg francia meg gombát is jelent meg bajnokot is, de nekem valahogy mindig a sampion jött a számra.
A legjobb mikor leirják azt hogy sapinyon gomba:D
ricardo montelban, ha már felverekedted magad a táplálkozási lánc csúcsára, le ne gyere onnan:-)
ricardo montelban:
A vega dolgot, nem megerteni kell, hanem kiprobalni En 6 evig voltam Vega es nem volt halalos alitom, sok mindent megtanultam a testem energia haztartasarol. Most mar ujra eszem a hust, de az eleterom nem abbol tartom fent az csak elvezeti cikk:)))
tépőfogat minden szájba.:)
TWÁ: A recept jól hangzik, majd odatolom az asszony orra alá, elé.
A lelkem mélyén én is vega vagyok, de valahogy midig úgy alakul, disznót, marhát, vagy valamilyen baromfi kerül a tányéromra. Nálunk egyébként a nagy zabálás január elején lesz, tekintettel arra, hogy a pici kisfiam (32) akkor jön hata Londonból. Úgyhogy most karácsonykor csak halászlé lesz meg kacsasült, meg disznótoros, ja meg egy kis rántottcsirke hagymás krumplisalátával kettönknek.
Mindenkinek békés karácsonyt !
Helyesen: baromfit találok a tányéromon.
Deeper: Nem vagyok bizos a dolgomban, de sampion az a bajnok, a sampinyon meg a gomba. Talán champion vs champignon.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
1. A tejszínes-gombás szelet rizzsel az élet igaz gyönyörűségeinek az egyike.

2. Boldog karácsonyt mindenkinek. :-)
Ezért szeretünk, tótawé:-) szinte megsajnáltam a tejszínt, hogy annyit kell szaladgálnia...nagyon szemléletes:-)
ja és kérdés is van: mi a manó az, hogy "megpotyolni" ??? ( ha szabadjára engedem a fantáziám, akkor arra tippelek, hogy kloffolni - ronda szó - vagy ilyesmi).
Ez tényleg jó kaja lehet, bár nálunk mindig sóban sült csirke van karácsonykor :)
Boldog és békés karácsonyt mindenkinek!
na jó, most kúrtam el: én a karácsonyi BEACHER IVÁNra gondoltam, aztán végül mintha BECHEROVVka lett volna belőle - ne nem mintha lilás lenne a kedvem bármelyiktől is.:)
Ez jó volt. Kicsit olyan, mintha Podmaniczky Szilárd írta volna a szépemlékű Ahogy tetszikbe...
igen, a potyolás a klopfolás magyarul.
egyébként tényleg működik laskával, csak az egy másik étel. de a laska még mindig minőségi ugrás a sampinyonhoz képest. de hát a magyar az olyan, hogy gomba alatt a sampinyont érti, hal alatt meg a pontyot, és kész.

gombaügyben legközelebb májusban jelentkezem, a kucsmaszezon indulásakor.
Szép Karácsonyt mindenkinek és Jó étvágyat a finomságokhoz is!


szép Karácsonyt mindenkinek!

és az édességek? hájas krémes
Én a laskát sosem tudtam gombaszámba venni. Lila pereszke, és rizike, ők az én kedvenceim. Meg a vargányák, de ők errefelé nem gyakran vannak.
Édességek? Hmm... részemről a ha karácsony, akkor bejgli, flódni, kókuszgolyók, gesztenyeszív, és ha anyunak van kedve hozzá, akkor hatlapos, ill. mézes-krémes. :-)
a potyolás szerintem meg az, amikor apa a halászlé helyett inkább saját magába butykolja bele a kékfrankost.
Még az jutott eszembe - aztán lépek, mermár nagyon nyaggatnak - Árpád, hogy egyszer próbáld ki a bármilyen gombás kaját olaj helyett vajjal ( akkor is, ha hús is van benne.) Nálunk mindig úgy készül, mennyei. És a hagyma nem illik hozzá valóban, még akkor sem, ha a gombapörkölthöz hagyma kell. Nálunk is bejönnek az erdei gombák, a fán termők, de szeretem a szegfűgombát is, abból király a gombaleves:-)


Édesség??? Mákosguba!!!
Arpi,te vagy az en baratom!Aki a kucsmagombat ismeri,rossz ember nem lehet.
Egyebkent a cikk olvasasa kozben vegig azon morfondiroztam,hogy en bizony laskaval fogom csinalni,megha kormost is adsz erte,erre a vegen ott az opcios csomag!telitalalat cikk.
A laskagomba az egyetlen amit decemberben,januarban is tudok szedni,ho alol is.Foleg nyarfak tokejen talalhato,szurkes-barnas.(A pinceben termesztett vilagos-sargas,nyomaba sem er.)
Eddig Guga kapott tolem pontot az izes beszedeert(nemzetkozi kolbaszszakerto),
most neked jar egy nagy pirospont!

Bekes boldogsagot az egesz csaladodnak!
ja, hát vadon termett laskából, az más. én a zöldséges laskájára gondoltam. mármint hogy ha minden kötél szakad, akkor abból is meg lehet oldani, még mindig ízesebb, mint a sampinyon. vad laskával tuti jó lesz (csak talán kicsit rágósabb).
Koszonjuk Galileo, h mennyire bekes meg boldog az mas kerdes, a vilag leg hulyebb unnepe garmadaval termeli ki az Ongyilkosokat, meg a depressziosokat de nem veletlen katolikus talalmany a draga. Viszont valodi poganybol gyartottak le legrovidebb nappal es leghoszabb ejszaka es eztan mindenannal tovabb tart a vilagos...
mendennannaL- mindennappal:)))
ja és tölcsérgombához milyen bor passzol?

woland, édesség: jó öreg házi mákos vagy diós beigli. de aszaltgyümölcsös sütit és mandulás kalácsot is ajánlom ;P
Boldog Karácsonyt!

Árpád. A jó anyjukat a "katkók"-nak, és nincs is Isten meg Jézuska sem, és különben is, na de akkor hová tegyem a Te karácsonyi hmmm... hangulatodat?
Bazeg.
Fenyőünnep van! továbbá szaturnália.
de komolyan, újat mondok azzal, hogy vallástalan családok milliói ünneplik a karácsonyt ajándékokkal és az ősi pogány fenyővel anélkül, hogy akár gondolnának az ismert zsidó fiatalemberre?
Érdekes is a dolog. Csak ők szerintem túllépnek a dolgon, Te meg ellenagitálsz is.
És ha a vallástalan családok nem vehetnének/kaphatnának ajándokot - jöttünk, láttunk, visszamennénk - szerintem elenyészően ünnepelnének.
Vagy inkább ösztönös az ünneplés, mintsem tudatos.
De a karácsonyban nem a fenyő a lényeg, tudtad?
rétes. káposztás, krumplis, mákos
Hogy értsed mire gondolok:
Adventet hányan ünneplik a karácsonyozók közül?
Gyertyaszentelő Bolddogasszonyt hányan?
Nagyboldogasszonyt hányan ünneplik?
Szeplőtelen fogantatást hányan ünneplik?

Érted Kedves Árpád?
De nem baj, hogy karácsonyozol, sőt helyes is. Csal furcsa tőled ezt látni, ismervén a véleményedet az egész vallásról.
Talán a változás útjára lépett TWÁ:-) éspedig a kisgyermeke miatt. Felelős lett valakiért, aki majd kérdezni fog. Sokat. És szeretni fogja az apukáját nagyon, és büszke szeretne rá lenni, mindig. Ezt mi úgy fogjuk észrevenni, hogy nem ( vagy lényegesen kevesebb ) lesz a trágár beszéd, átértékelődnek az ünnepek és a keménymegmondós publicistából egy földreszállt angyal lesz:-)
Apam Swen, asszem most te kezted balvanyozni a nagyurat, hu de hujek vagyunk mi nok:)))
Epp magamat latom benned visszatukrozodni, huhaaaaaaaaaa
Nálunk fahéjas-almás banánleves lesz a menü, másodiknak pedig tokaji boros, barackos-mézes csirke...már csak azért is, hogy kitörjünk az obligát halászlé-töltöttkáposzta-bejgli háromszögből, amivel a rokonságnál úgyis szembesülni fogunk.

Fogalmam sincs milyen lesz a kaja, de a tokaji előtesztelése már folyamatban van, az jónak tűnik :)

Boldog Karácsonyt mindenkinek!
SZVSZ ahhoz, hogy
- megajándékozzuk egymást
- találkozzunk arcokkal, akiket rég nem láttunk és dumáljunk egy jót
- együnk sok finomat és különlegeset
- tegyünk vmi jót (figyelem, Te ismersz olyan embert, aki feltehetően nem sok más embernek hiányzik, és tökre egyedül van? mert még föl lehetne hívni. Sokat fog beszélni, 20-30 percet is, de nagy jót teszel vele, ha ezalatt csak őrá figyelsz!)
- együtt legyünk végre a családunkkal rohanás nélkül
- szép fenyőfát bámulva nosztalgiázzunk jó dolgokon
- jól érezzük magunkat a bőrünkben
nos,
ezekhez a dolgokhoz nincs szükség semmilyen vallásra.

Alapvető tévedése a vallásos embereknek, hogy a nemvallásosoknak hiányérzetük van és rossz nekik. Nem rossz nekik. Vallásosként elég furcsa volt erre rádöbbennem.
Boldog Ünnepet mindenkinek.
Szerintem nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy ünnepeljen az ember. Nálunk 24-26 időszakban három összcsaládi összejövetel van, így biztos van olyan alkalom, amire mindenki el tud jönni (általában nagyinál). És beszélgetünk, hülyéskedünk: összetartozunk. Vallásról nem esik szó.
TWÁ:a karacsony az mindos is olyan unneo volt amihez semmi koze a zsido fiatalembernek...csak a katolikusok epitettek be h a poganyok elfogadjak a zsido fiatalemebert!!!
Akkor se hiszem, ha látom... :-)
lac1, te sose birod ki predikalas nelkul? kepzeld, en is unneplem a karacsonyt, fenyofa, ajandek, minden rokon meglatogatasa, az altalad emlitetteket meg leszarom. na es?
lac1, ne húzz fel, nem akarok dolgozni karácsonykor. eszembe jutott egy ismeretterjesztő post a karácsony eredetéről meg arról, ami itt már felmerült, hogy hogyan tolták rá a keresztények a maguk listavezetőjét, de mondom, úgyis tudja mindenki. erre tessék.
Nincs egy hozószolgálatod, aki 10 perc múlva meg tudna érkezni hozzám egy ilyennel? Pokolian éhes vagyok, és még sok óra, mire anyukáméknál étkezés leszen.
Pár napja ide próbáltalak hívni: GCXMAS. (Remélem, nem dobsz ki egy ilyen szép nonprofit linket! :) Volt erdő, nóta, eleség, gazdag doboz, tán még gomba is. :)
Vidám karácsonyt mindenkinek!
No, nem Te dobtad ki, hanem a rendszer. Ezek szerint itt nincs link? :(
www.geocaching.hu/caches.geo?id=550
Most meg van, de ahref-fel nincs. Ma is tanultam. Áldásbéke.
én is ünneplem a karácsonyt, búsójárni is szoktunk, a tél meg, a bunkója, általában marad még pár hétig.
Télleg bálványozom portuguese:-) le fogok szokni róla? jó tudni..
TWÁ- laci1 mond valamit csak te nem akarod megerteni!!!
És mennyi idő múlva portu? még csak most ismertem meg. csak hogy hogy készüljek:-P
bálványimádást moderálom, ma betartjuk a tízparancsolatot.
Swen igen, nem konnyu leszokni rola altalaban ugy kezdodik, h megjelenik az alteregoja oszt azt kezdi el az ember balvanyozni:)))
Ne moderáld, tök jól néz ki:-)
Nem, portu, olyan könnyen nem váltok.
ok, moderald de a karacsonyt tessek a zsido fiatalember korulvevo cullagok nelkul unnepelni, ugy ahogy regen a poganyok tettek, csiszto napfordulo osi szertartasok en azt szivesebben tennem nem ajandek, meg fenyo es stb:)))
kovvacs 2006.12.24. 12:58:43

2 thumbs up. Ez nagyon ott volt. ;)
Egyszerűen nem vagyok éhes. Érti ezt valaki? Csak egy grépfrucit ettem ma még. Amikor rengeteg kaja van, sosem vagyok éhes.
portugese, az ajandekoknak meg a fenyonek semmi koze a zsido fiatalemberhez. a szaloncukornak, a pulykanak meg a bejglinek se. mi a francrol beszelsz?
Nem csoda draga swen a balvanyimadat elveszi az etvagyat:)))
gombás kaja maximum ünnepek esetén jó. tápértéke szar. laktat nagyon. fehérjét kell sokat enni, az meg nincs a gombában. szóval: csirkemell, rizs.
evés után ne aludjatok, mert nem egészséges :)
Wice:eredetileg nincs de utolagilag mar van es arrol beszelek draga, h lekene fujni a port errol az egeszrol es mezteleniteni egesz az osi eredeti szertartashoz, mert jobb hamisitatlan poganynak lennem mint Uri buzi templomba nem jaro karacsonyfa tisztelonek!!!
ah, vagy nahh vagy mi a búbánat, portu, ez már szerelem:-) vagy a bálványimádat nem szerelem?
A balvanyimadat a szerelem szeretet nelkul...tiszta szenvedely, kivansag, vagyakozas hiabavalosag a mai vilag legszebb dolga allitolag:)))
Látom tarka a társaság, vannak itt a carnik mellett vegák, akik csak azt, meg vegik, akik azt is, meg még aztat, és fel lett dobva egy félmagas laska, amiből itt egy recept lesz, ha el nem pattan. Tehát jön egy húsos káposzta ekvivalens, ami, mit zamatból veszt a hús hiányával (keveset), behozza az egészségességen, ami, tekintve az életben benne zörgő sok fél-elemet, nem is olyan rossz kompenzációs komponens. :-) Amúgy a szójátékon túl, tényleg: nem lehet, hogy az egész-ség poláris ellentéte - a betegség gyűjtőnév mögött - a fél-elem? Hogy bizalom (ízlés szerint: az életben/ sorsban/ teremtésben/ gondviselésben) és bátorság egészségesebb embert tesz? Jóvan, mindegy, ha ez az étel nem lenne jó, akkor nem csinálnám, nem enném és most nem írnám le, ide vagy oda az egész, meg fél, meg háromnegyed.

Két lábos kell, laska gomba, savanyúkáposzta, hagyma és klasszikus magyarkonyha-fűszerek: bors, kömény, babér, paprika. Mennyiségeket sajnos nem tudok mondani, mert mindig szemmel veszek ("kérek egy fél kilót", de aztán: "elnézést, tenne rá / venne el belőle pár szemet?"). Megj.: érdekes módon a magyaros ízék vegetáriánus kiemelésében sokat segít egy tradicionális japán cucc, a shoyu szósz, ami fermentációval készül szójából, ajánlanám szeretettel.
Tehát két lábos kell, mert a dolgoknak különböző a fővési ideje, és ugye nem akarjuk, hogy a laska jó mócsingos harapásából valami trutyi legyen. A káposztával kezdjük: ha vásárláskor még nem, akkor most megkóstoljuk, és aszerint milyen savanyú és milyen sós, öblítünk rajta egyet, kinyomjuk, deszkán a halmot két-három vágással átvágjuk, hogy ne legyenek a szálak olyan hosszúak. Kissebb, apróra vágott hagymát olajon dinsztelünk, beletesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, adunk hozzá egy kis zöldségleves kockát, vagy aki vastagabb ízekhez szokott, a balkán nátrium glutamátját (vanbenne, minta rosseb), vegetát, 2-3 babérlevelet, 20-25 szem borsot, kevés pirospaprikát. Jó háromnegyed órát főzzük fedő alatt. Mire kész lesz, még egy kevés lének kéne alatta maradnia.
A gombákat levágjuk fehér törzsükről, a tönköket késsel ujjnyi csíkokra vágjuk, a leveleket (a nagyon nagyokat hosszában elvágjuk) csíkokra tépjük. Egy kicsivel több hagymát pirítunk, mint a káposztához, ha kész levesszük a tűzről, adunk hozzá egy (!) gerezd apróra vágott fokhagymát, jó kanál pirospaprikát (a meleg olajba bele), egy kevés őrölt köményt, két evőkanál shoyu szószt és ha van egy nem túl savanyú paradicsomunk, belevele, apróra vágva, csipet sót neki, bele a gombát, egy fel pohár vizet és fedőt rá, annyi. Ca. 20-25 percig főzzük. Mardjon egy kevés kis leve, amin kukorica keményítővel nagyon óvatosan sürítünk egy keveset. Ha kész van mindkettő, a gomba és a káposzta is, összeöntjük őket és 5-10 percig lassan rotyogtatjuk. Kiszedjük a babérleveleket. A tányéron adunk hozzá egy kanál 20%os tejfölt, vagy creme fraiche-t. Fehérkenyér jár hozzája, mondani sem kell. A laska egy nagyon stabil gomba, később is nyugodtan fel lehet melegíteni, és mint általában a káposzta ételek, másnap ennek is (még) jobb íze lesz...

Kellemes ünnepeket, boldog új étvágyat.
Nemcsak hitetlenek ünneplik a karácsonyt Jézuska nélkül, hanem hívők is. Néhányunkhoz ugyanis eljutott az infó, zhogy az ünnepnek semmi köze a zsidó fiatalemberhez... Na de mit csináljunk? Minden zárva van, munkaszüneti nap, meg mindenki ünnepel, hát mi is. Igyekszünk minél kevésbé giccsesen tenni... :)
Boldog szaturnáliát mindenkinek!
De az nagyon jó érzés...akkor rendben, így érzek. Csak a kedves ne tévedjen errefelé, ő is olvassa a zindexet, csak nem olyan intenzitással, mint én mostanában:-)
hagyjátok ezt a zümmögést abba pls. nem vagyok BB Zsanett.

ez a székelykáposzta-parafrázis, ez érdekel. meg fogom csinálni.
Köszi, riennevaplus ( ez mit jelenthet?? ) jó a recepted, érdemes lesz kipróbálni:-)
Anélkül, hogy olvastam volna a kérésedet, abbahagytam és elnézést kérek, csak tök jó kedvem van, nagy sikert arattak a karácsonyi díszeim és portuval hülyültünk egy picit:-) Nehogy komolyan vedd.
Rien ne va plus Kb.: senki többet, rulett szakkifejezés, Rejtőnél vezényszó a Láthatatlan légióban. Csak kérdezz bátran, ha nem tudsz valamit...
pedig olvastam:-) egy igazi trebitschnek pedig alapból tudnia kell:-) köszi!
TWÁ: csak tessek megszokni a zummogest, dehogyis nem te vagy a libsi BB zsanettunk es Swen te meg meg veletlenul se kerj tole bocsnatot ezer, had szokja meg igazabol szereti csak bele pirosodik es azt szegyeli nagyon:)))
dehát leszúrt jól, azért ezt muszáj észrevennem. Legalább a mai napon hagyhatta volna.Mindegy, már kijöttem a hangulatból, ezentúl csak magamban bálványozom:-P
Borskéregben sült sertésszűz,palacsintába töltött,párolt zöldségekkel,mustáros,tejszínes mártással nyakonöntve!Kellemes karácsonyt!!!
Swen: elegugyetlen a draga es leszurt de valojaban azer mert elkapta a patosz, mindig ezt csianalja ha patetikus lesz, jol leszurja az embert aztan meg elszegyeli magat es elcsondesedik egy darabig:)))h lassan lassan folengedjen a feszultseg...
Ugyanilyennek látom én is, le is írtam valahol, ha nem is szó szerint:-) Éppen ezt bírom nagyon, ezt a kettősséget a személyiségében, ettől izgalmas:-) De azt ígértem, hogy abbahagyom.. akarom, akarom, de ha egyszer válaszolnom kell...nem eccerű.
Üdv Mindenkinek!

Az ebéd (rettenetesen fontos e szép napon, olasz tészta, elfogyasztva, malacka bepácolva, halacska befűfeszerezve, úgyhogy van egy kis laufom okoskodni :,)

Kicsit röstellem, a gombát nem szeretem, pedig gyakran készítem különféleképp a nejemnek.

De ha már káposzta, csak én vagyok itt káposztás-paszuly-függő?

Ja, és a gombás recipéket kösz, lehet, hogy szinesítik a lázaséletemet, de télleg.

Aki meg huhog a karácsonyra, az lúzer. Még a kocsmák is zárva, a tévéműsor nézhetetlen - ez van. A húsvétot én is jobban kedvelem, akkor legalább meleg van :-)
Swen ne igerj soha semmit, En ebbe betegszek bele, ne igerj vagy tedd vagy ne de ne igerj...kulonosen ne a kis izgalmasnak:)))
Jóvanmááár, portu:-)
Vászka, milyen az a káposztáspaszuly? az utóbbi az bab, de így együtt??
Rosszindulatu Vaszka: akkor ez van Luzer vagyok, elismerem de huhogok a karcsonyra!!!
Mert a luzerseg unepepe!!!utalom...ha jo szurek akkor jo!!!
Tudjatok is ti mirol beszeltek, en tudom. En azt unneplem itt most eszakon, hogy basszus, ennel mar nem lesz sotetebb egy evig, de az elott biztosan lesz egy nyar. Miota lemaszott az ember a farol, es elvalasztotta a fenyt a sotettol, ezt unnepeljuk, meg akkor is, ha volt/van neki vagy tizezer neve. Errefele par szaz eve ezt eppen karacsonynak hivjak, de ez az idoszak csak egy perc ahhoz kepest, amiota az ember unnepeli ezeken a napokon ugyanazt. A tortenelem majd elfujja a keresztenyseget es a karacsonyt is egyszer, de az unnep megmarad. Mittudomen, max. feldiszitenek egy hiperur hajtomuvet, es megesznek mellette egy aznap reggel klonozott libat.
Jó a blogod, Zsolt, beleolvastam. Majd máskor komolyabban is elolvasom, érdekel.
Portugál Barátom!

Ne vedd minősítésnek, de ezen a napon, önhibádon kívül be vagy zárva (se kocsma, se mozi se semmi) akor már találj ki valami ünnepelnivalót. Bármit, és örülj neki. Ha nem megy, az se baj, gyere öldökölni a világhálóra. Ijenkor különösen sok a júzer! Ne szomorkoggy, ne bosszankoggy, mer az tökre zsenánt.

Swen:

1. hagyományos székelykáposzta, kocsit hígabban babbal. Naggyon atom!

2. Sváb cucc: savanyúkáposzta leves babbal - finom áru!

3. a kedvencem, füstölt sonka vagy angol-szalonka, esetleg füstölt tarja (nem gyorspácos) megfőz egészborssal babérral, aztán feldarabol, ha túl savany higyítani, repülhet bele a beáztatott bab, a savanyúkáposzta stb. Kő királyság! Igen korrekt, konkrét étel! Ha télleg érdekel, akkor dobok mélt a pontos recipével.
És milyen babbal? Mint írtam, vega vagyok és érdekelnek az újdonságok:-) nem tűnik túl bonyolultnak:-)
itt is érződik a karácsonyi hangulat,bizony.még nem értem az összes komment végére,de az feltűnt,hogy ma senki sem szapulja a mi árpinkat:D!
részemről tegnap töltött káposzta volt(belefőzve 1 kis füstölt oldalas),ma meg finom balatoni ponty!
boldog karit evribádi.
Most viszont mennem kell, szólít a család, ha nem köszönöm meg a receptet Vászka, ezért lesz:-)
Swen!

A bab ugye: müxik májbabbal és tarkababbal is. Én személy szerint a azt a nagyszemű lapos, vékonyhéjú, csíkos nemtomhogyhíjják babot kedvelem, mert nem kell beáztatni, és hamar megfő. Vidéki lévén, bab-témában nem kell hihívásokkal kűzdenem :-)

De ha vega vagy, akkor akkor a Te barátod a savanyú-káposztás-babos leves. Az megy olajjal is. A szójás-hűspótlás e témában zsákutca (vega voltam jó tíz évig, van tapasztalás).

Sztem a sima bableves, sok zöldséggel (magam is úgy szokom) ahogy szereted, kis savanyúkáposztával is pazar.

Hamár homár: rántott zellert szoktál? Az még családon belül is megosztó, pedig jó áru.
Swen, lassan nekem is dolog lesz, recipét küldöm késöbb, aztám majd alkalmazod saját szájíz szerint.

Na boldog ünnepeket (asszem ez így PC) mindenkinek!
portugese: "Wice:eredetileg nincs de utolagilag mar van es arrol beszelek draga, h lekene fujni a port errol az egeszrol es mezteleniteni egesz az osi eredeti szertartashoz, mert jobb hamisitatlan poganynak lennem mint Uri buzi templomba nem jaro karacsonyfa tisztelonek!!!"

tudod, azert jo ateistanak lenni, tobbek kozott, mert nem kell megfelelnem ilyen-olyen elvarasoknak, csak a sajat lelkiismeretemnek, meg persze a torvenyeknek. te komolyan azt hiszed, h az ateistanak muszaj mindent mashogy csinalni, mint egy keresztenynek? pl forditott keresztet sem hordok a nyakamban, ha erdekel.
Ez kicsit Krúdysra sekerült, úgyhogy megyek és rögtön tolok az etetőmbe valami elemózsiát.
www.comp-press-data.hu/Portal/Archives/Baratsag/2005/01/Bar04.pdf

Én dolgoztam vargányával is(boletus edulis). Romániából hozták szárítva, zsákokban. Mi osztályoztuk őket, suli mellett nyári munkában. Aztán vitték Svájba és Taljánföldre.
Télen is lehet gombát szedni. A téli fülőke még a jég alatt is elvan, aztán ahogy jut neki egy kis meleg, újra nőni kezd.
Júdásfüle is akad, az juhtúróval töltve isteni. (Szerintem innen ered a "túró a füledbe" mondás)
tenyleg unnepi hangulat kerekedett ide.
Kar,hogy ez a lac1 ennyi feszultseget hordoz magaban,meg ma is.Ma o a kakukktojas,ugy latom.

Lukrecia,meg a baratnoje is tok ari ma,szoval igazi csaladias a hangulat.

Portuguese:biztos lattad a velemenyem,asszem a sajtos napon,ense vagyok egy xmas-fan,de.
Az a helyzet,hogy kulturkoronkent nagyon eltero a hangulat ilyenkor,olyan tarsadalmakban,ahol vallasos szosszal nem ontik nyakon ezeket a napokat,egesz kellemes,csaladcentrikus az unnep.Nyitott tarsadalmaknal eleve kevesebb a gyululkodes,igy nem kell lefojtani,"szeressukegymastozni"orrverzesig,mert termeszetesen elik ezt meg az emberek,nem eroltetik.
megjegyeznem, h a karacsony a csodak ideje, pl valahova elhanytam a pincerekeszunk kulcsat, ahol a karacsonyfatalpat tartjuk, de amikor a baratnom lement a talpert, lefureszelve talalta a lakatot, igy nem kellett uj talpat kajtatnom egesz nap. egyebkent az ugyeskezu szomszed nem vitt el semmit, ugy latszik, csak gyakorolt.

boldog karacsonyt mindenkinek!
Én arra gondoltam, hogy kellene szervezni egy alternatív karácsonyt azoknak akik, mint én is, most és az ünnepek mindennapján dolgoznak, mondjuk januárban.
Persze a nagy leárazások után...:)
De azért Boldog Karácsonyt! Zubogjon a SZERETET!:)Kevesebb veszekedést az ünnepek előtti őrült napok után!
A vega székelykáposzta tényleg jól hangzik, én sem eszem húst egy ideje kipróbálom.
wice:igen ugy gondolom, h ha az ateistak olyan okosok, akkor ne csak kritizaljonak hanem mutassanak peldat hozza!!!
es az ateistakra tokre jellemzo, h nem a lelkiismeretuknek felelnek, meg azok akik ezt teszik masok, az ateistakaz osztneikre hallgatnak azok korbe korbe vezetik oket mint falnak nem szaladnak vegul...
Az iden kivaltkepp utalom a karacsonyt de kossz es viszont neked is meg mindenkinek!!!de kulonbe is utaltam mindig is...
portugeze: oke, tehat te azt gondolod, h az ateistak ilyenek. tolem nyugodtan.
Draga wice nem azt gondolom, ez a tapasztalatom, ettol meg nem biztos h te is ilyen vagy de rajta mutasd meg magad, had ismerjelek meg:)))legalabb szep lesz a karacsony megismerek egy lelkiismeretes ateistat, nem lenne rossz:)))
Kellemes Unnepeket kivanok Arpinak es csaladjanak igy ismeretlenul is, valamint minden TWA blog fannak is! :-)))
kinél milyen zene szól karácsony este? sade vagy jingle bells vagy vmi klasszikus? itt változó, most épp st martin megy mert egyik ajándékba hallgatok bele. égi vár a címe haha
Worluk! Szakácskönyvet akarunk! Ilyen style-ban! Én kapásból hármat rendelnék belőle. Váncsáét is imádom. Az is, ahogy DonB csinálja a lecsót. Éljen a multidiszciplinális élvezet! Kulinális titkok + növény/állatismeret + kultúrtörténet + szépirodalom + stílus egy könyvben.
CRL:nallam a mosogep centrifugal:)))de a tied jobbanhangzik:)))
"kinél milyen zene szól karácsony este?"

Nálunk több féle fog szólni, J.S.B. BWV 57, 110, 122 kantátáktól kezdve Sinatráig széles palettáról válogatva.

No megyek, mert rögtön csengetnek (nálunk minden kicsit később van, mint a normális helyeken). Tényleg, milyen hülyeség az, hogy a Jézuska hozza az ajándékot? Azt még el tudom képzelni, hogy azt mondják a gyereknek: maga Jézuska volt az ajándék, de mi köze a "zsidó fiatalembernek" a kommerciális szokásainkhoz?

Békés ünnepeket mindannyiótoknak.
Köszi Vászka, elég infót adtál:-) A rántott zellert szeretem és a zellersalátát is ( leánykori nevén Waldorf saláta). Kreatívnak kell lenni, ha nem eszik húsfélét az ember lánya:-)

CrL, nálam a Rómeó és Júlia éppen.
portugese: ez ilyen szellemes visszavagas akart lenni, ha jol ertem.
Nem draga wice ez egy viccesen kimondott, valodi kihivas volt es rajtad all, hogy bele megy e vagy sem. Mert tegyuk azt baratnod van, En meg szabad vagyok es ilyenkor az ismerkedes heveben megbolydulhatnak az erzelmek is amiert vallalnunk kell a a feleloseget es a lemondasokkal jaro kuzdelmet is!!!
egy percre visszmerészkedtem.

portugese, az itt is szólt napközben, ritmussal teli az biztos ;]

dark: szép kis lista!

swen: óh dear, romantika és karácsony: legjobb ;P

(apámtól előbb kérdeztem milyen a tölcsérgomba, aztmondja "szenzációs!", hol olvastad azt a receptet? ki kell nyomtatnom B)
en is vega vagyok, de a stroganoff gomba szuperfinom (aki eszik tejtermeket annak teszinnel, amugy siman szojatejjel vagy szojates-tofu keverekevel ugyanolyan fini...)

:)

(kagylotesztaval...jajjj...)
na szesztek megyek tornazni meg tevezni...es jo a vegaknak nekem a sok hustol budos a szam:(((na szerencsere ritkan termelek be ennyit
jol van sok kavet is ittam, de azer igaz ami igaz a jo diszno husi es a husi budosit es nem emberi taplalek meg ha szeressuk is unnepekkor:)))
ugyan, a tejtermektol is lehet budi, vagy a cigitol, vagy a fokhagymatol...
sortol meg plane:)

vega azert legyel hogy ne miattad vagjanak le 100 csikret meg 3 disznot evente...

(meg egeszsegesebb is lennel)

portuguese: nem tudlak kovetni, de annyira monnyuk nem is proballak.

ja, en az os meseje c dawkins konyvet kaptam karacsonyra, a baratnom meg tolem a fajok eredetet. muhhahha, ateista karacsony.
Azthiszem a karácsony az ateistáknak olyan mint amikor a családban mindenkinek egyszerre van szülinapja. Gesztusok: mosolyok, ajándékok, finom kaják. Kisimulnak a ráncok, felengednek a csikorgó fogak egy kis időre.
Jól laktam, szuszokáltam is egy kicsit, most jó.
Nálam Badmarsh szól, de mindjárt váltok érzelmesebbre: Santana, Knopfler és ha már nagyon olyanom lesz, akkor Mendenshon is nagyon szépen szól.
Még mindig békés karácsonyt mindenkinek!
Portu: Ne utáld, mondd, hogy most Neked nem kell!
Természetesen: Mendelssohn. Vagy én gépelek gyorsan, vagy ...
Az ugye nem perverzió, ha zabálás után zabálásról olvas az ember?Ajándék étterem kritika költemények!Zene:természetesen Pearl Jam koncert a VH1-en!
Kölyökkorom emlékei a gombászások. A kedvencem a fekete trombitagomba volt, meg a királyvargánya. Legrosszabb esetben a galambgomba, pöfeteg (még fehéren), őzláb, tintagomba. Frissen persze, hiszen a neve sem véletlen. És állítólag nem érdemes inni rá.. nem próbáltam.

Ma már maradt a csirkelábgomba (ahogy itt hívják, és nincs kedvem gombászkönyvet előtúrni). Szóval a csirkelábgomba (jó sok, mert nyápic), lepárolva, majd ha a vizet eldobta, tojás rá.
felkaptam a szemem a gomba rajzara az iras
elejen, es vegul vegigolvastam az egeszet.
asszem hiba volt!
rohadtul megeheztem:))
Portu, ne legyél szomorú. Ez csak egy nap, még ha ünnep is. És a holnap, meg a holnapután is. Elmúlik és jönnek jó napok, majd megint rosszak:-) De működünk:-) Nekem a szilveszter a mumus napom, valakivel biztos, hogy halálosan összeveszek, de velem van a baj. Utálom, ha sokat isznak, nem viselem el, ha dohányoznak, ha nem megyek el, akkor az a baj, szóval még nem volt normális szilveszterem:-) Most lesz, mert megmakacsoltam magam és itthon maradok.

Wice, én is könyvet kaptam karácsonyra úgyhogy most léptem is olvasni:-) ( történelemről és kastélyokról, mióta vágytam rá!!:-) )

Oldódjatok fel a zenében, annak, aki még nem bújik az ágyába, további szép estét!
Nahát. Árpád barátunk nem hagyja magát provokálni...
Mi lesz velem?
wice: tucc te kovetni csak nem akarsz, tudod En meg azt a konyvet kaptam, hogy Hogy vedd ra a pasasaokat, h azt csinaljak amit akarnak mikozben vallaljak a feleloseget erte:)))
Swen: en is itthon ujevezek es a szilvesztert meg a karcsonynal is jobban ruhelem, oszt most jottem ra h En vok Portu, azt hittem az valami forumos mu szo, csak rosteltem rakerdezni mit jelent ejjjjjjjjjjjjjj de hulye vagyok apaaaaaaaaaaaaam:)))
Portu: Igyál egy pohár könnyü vöröset. Ja Te sose alszol? Megnéztelek reggel 8 óta gépközelben.
lac1 2006.12.24. 22:40:22

"Nahát. Árpád barátunk nem hagyja magát provokálni...
Mi lesz velem?"

Ha csak ezért jártál ide, akkor bizoy most kielégületlen maradtál. Legközelebb próbálkozz mással :-).

Vagy inkább azt fejtsd meg, mi abban a logika, hogy J.K. fix napon született, de minden évben máskor hal meg? (Ha már a provokációnál tartunk ;-))

osi:kossz a tanacsot, dehogy nem alszok este 23 reggel 8 ig durmoltam, csak ha dolgozom olyan a bioritmusom, h 5kor kelek meg neha 4 kor es reggel szokok kommentelni, habarha mos mr 2 hete csak hetvegen engedtem meg magamnak, mert a blog miatt alig aludtam...pont ezer most hetvegen meg unnap neki estem a kommentlesnek es egesz nap gepkozelbe voltam:)))
KiHaEnNem 2006.12.24. 20:38:04
ugyan, a tejtermektol is lehet budi, vagy a cigitol, vagy a fokhagymatol...
sortol meg plane:)

vega azert legyel hogy ne miattad vagjanak le 100 csikret meg 3 disznot evente...

(meg egeszsegesebb is lennel)


-a vegetáriánusság egyáltalán nem jár automatikusan egészségesebb szervezettel, sok elhízott, beteg vegetáriánus van


azert mer hianyzik nekik a hus es tonna szamra zabaljak a cukrot meg azedesseget,de a vega etrend akkor is egeszsegesebb a hususnal. Ott a gond a vegasagban van, hanem abban hmit vesz magahoz a vega illeto!!!Egyszeruen divatbol vegak, nem meggyozodesbol!!!
Árpád

"Itt muszáj megjegyezni, hogy a szürke tölcsérgomba gyomorbajos embereknél allergiát okozhat. De nekik a malacka is nagy falat, eleve."

hol van ennek a forrása? a gyomorbaj nem orvosi definíció, az allergia viszont egy meghatározható valami: az allergia során immunreakció jön létre stb. stb., a sima rosszullét nem sorolható ide

allergiásak a tejfehérjére is lehetünk, ez talán nem gombaspecifikus

a helytelennek tűnő szóhasználat messzemenő következtetések levonására késztet:

tipikusan az az esetnek tűnik, amikor az értelmiség körébe tartozó ember sok területen megfogalmazza véleményét (tudomány, filozófia, oktatás, egészségügy, politika), használ szavakat, bár nagyon kevés területhez ért

ha szórakoztatóan és elég provokatívan fogalmazza meg véleményét, ide-oda csap (osztja az észt) véleményformálóvá válhat

az, hogy ez az esetek egy részében csak szavak egymás után pakolászása értelem nélkül nem tűnik fel, csak ha valaki pont ahhoz a területhez ért amiről pl. te írsz, így tulajdonképpen a tudatlanságunkból és önálló gondolkodásra való képtelenségből élsz meg ;)

de ügyesen csinálod

(tudom, ez egy szakma, újságírás)
a vegetáriánus étrend JÓL összeállítva valamivel talán egészségesebb mint a húsos.. de ez nagyon kérdéses

ez az az eset, amikor az antialkoholista rosszabbul jár a statisztikák szerint, mint a mérsékelt vörösborfogyasztó (szív-érrendszeri betegségek ellen is védő anyagok vannak a borban pl resveratol), pedig az alkohol ugye méreg

az egészségesség kérdése tehát egyáltalán nem így dől el: az esszenciális zsírsavak bevitele vegetáriánus étrendet követve gyakran nem megfelelő, míg tengeri halakkal ezek könnyen bevihetőek szervezetünkbe, húsevő tehát pl. itt előnyben lehet, és sorolhatnám

elhiszem hogy nem tetszik, de a gyermekek fejlődése is jobb ha húst is esznek, ezt a kutatások igazolták

az idegrendszer működését is közvetve kedvezően befolyásolhatja a karnitin, kreatin és más "mérgek"

de szakmaibb irányba nem szeretném elvinni a hozzászólásokat

/viták előtt megjegyezném hogy ez a szakmám/
javít-tipikusan annak az esetnek
nyilvánvaló, hoyg a gyomorbaj nem egzakt kifejezés, de itt latin neveket elvárni se helyénvaló. viszont a Clitocybe nebularis nem csupán allergiát okozhat, hanem nehéz megemészteni, még a gombákhoz képest is. hogy miért, ahhoz kéne tudni, h mi van benne. mindenesetre nem mérges gomba, úgyhogy próbálja ki mindenki magának.
andras, szerintem az a lényeg, hogy mindenki értette, miről van szó. Van, amikor érdemes a szavak jelentését boncolgatni, de van, amikor csak tudálékos szőrszálhasogató leszel tőle. Ez most ilyen volt.

Vegák: sajnálom, én nem adnám a tegnap esti szarvasbélszínt semmiféle zöldségért. Egészen egyszerűen a zöldségek között még csak megközelítően ilyen finom dolog sincs. :-)
na(h), erről ennyit. :-)
andras draga az eszencialis zsirsavakat elo tudja alitani a szervezet az alap aminosavakbol ez termeszeti torveny te meg papolj amit csak jol esik... ezt ahova te jartal sajna nem tanitjak...a kutatok akikrol beszelsz azokat meg lefizette a husgyar ezek mind ures szlogenek, engem sose fogsz meggyozni...es oszinten sajnalom, h ilyen jol betanultattak veled ezt a sok marhasagot...te vagy az aki nem tudsz szabadon es Onalloan gondolkodni, es csak tepjed a husit es tomd a gyerekeid is vele, de ne csodalkozz ha atlagos fajankok maradtok!!!
portuguese: a húsevés nem káros, maradjunk ennyiben. Ezt cca. párezer éve tudja az emberiség, ennyi ideje él vegyes táplálékon. A vegetárianizmus ideológiai hozzáállás, noha tudom, sokan akarják biológiai alapokra is helyezni. (megjegyezném, én semmilyen táplálkozástudósnak nem hiszek, mivel mind mást mond, így teljesen hiteltelenek)
az esszenciális zsírsavakat csak más esszenciális zsírsavakból képes alőállítani a szervezet, de ez férfiak esetében nem mindig elegendő, de nőknél is bizonyos magolajak fogyasztása lenne elengedhetetlen, illetve kevert étolajak fogyasztása, különben nem jut omega3 a szervezetükbe.. de feltételezd csak, hogy nem tanítják a linolsav, linolénsav útvonalat, egészen tromboxánokig és leukotriénekig ;)))

butus vagy, hogy egy szakmai vitát többezer kutatással személyeskediség viszel el ("ne csodalkozz ha atlagos fajankok maradtok!!!"), itt derül ki, hogy esetedben hitről van szó, javaslom TWA idevágó írásainak olvasását :)))

egyébként téleg csak Árpádba akartam kötni, mert rokon lélek :DDD bocsi



andras draga az eszencialis zsirsavakat elo tudja alitani a szervezet az alap aminosavakbol ez termeszeti torveny

-az aminosavakból fehérjét gyárt a szervezet, te esszenciális aminosavakra gondolsz.. olvass mielőtt írsz!
(egyébként úgy behelyettesítve sem volna értelme, gimnáziumi anyag)
Szóval nem tudtad, Portu, hogy hozzád beszélek???:-) De már tudod, jólvan.

A vegaságról csak annyit, hogy én pl nem divatból vagyok vega, már kiskoromtól nem szerettem a húst, mára már rájöttem, miért. Nem kívántam valami miatt de folyton erőltették, méghozzá ilyen szöveggel: " csak a pici mellecskéjét edd meg. Na, csak a pici lábacskájából, combocskájából stb. egyél egy falatkát "- nagymamám szövege. Hát tud valaki így húst enni? Különösen, ha annyira szereti az állatokat, mint én? Mindjárt az egész állat képe volt a szemem előtt és sírtam evés helyett. Csodálkoztak, hogy rossz evő voltam. Ja és ehhez jött még a bohócos tányér. Gyermek műanyag mélytányér volt ( fúúúúúúúj) belül egy festett bohócfigurával. Valamitől azt képzelték őseim, hogy a gyerek az hülye és csak mesefigurás tányérból képes enni. Abban kaptam a levest, és mert igen lassan fogyott, így sürgettek: " gyorsan edd meg azt a kis levest, megfullad a bohóc, ha nem eszed le róla! " képzelhetitek, akkor még a bohóc miatt is dráma zajlott bennem:-) Azóta nem eszem bohócokat sem:-DD

Komolyabban: a vegák néha nagyon rosszul kajálnak, ez tök igaz. Nem jó a cukor, a fehér kenyér és mégis tömik magukba. Holott gabonát, magokat, zöldségeket ( nem mindegy, honnan) teljesőrlésű dolgokat, gyümölcsöt kellene enni. És tudatosan kajálni. Egyáltalán nem nehéz.
"megjegyezném, én semmilyen táplálkozástudósnak nem hiszek, mivel mind mást mond, így teljesen hiteltelenek"

-alapkérdésekben megegyezés van, csak te feltehetőleg nem táplálkozástudósokat olvasol, csak önjelölt szakértőket

illetve vannak viták az egyes területeken, de ez a tudomány területén helyénvaló (egyébként mindenhol máshol is)
Tudod mit, hulye voltam h szoba altam veled, nem egy csonakba evezunk legyen ugy ahogy mondad...az h En hogy gondolom az az En dolgom, te meg mantrazd amit beled tomtek...de nekem hiaba teszed,En nem hiszek a magad fajtaknak ha ilyenekre hallgatok mar reg elpusztultam volna!!!
swen egyetértek, én is hasonlóan fogalmaztam

bem mindegy az összeállítás, és tej/tejtermék+tojás bele kell férjen, akkor viszonylag egyszerű egészségesen összeállítani

vegánként már nehéz

portuguese ez egy nemviccesen leírt, valodi kihivas volt es rajtad all, hogy bele megy e vagy sem ;)

persze ehhez érvelni sem ártana
Gratulálok, Árpád!
How Much Is My Blog Worth?
Your blog, www.w.blog.hu, is worth $16,371.66
swen:rajottem, idokozbe azer, h hozzam beszelsz Andras kollegat atadom neked En tul sok hust ette az unnepekbe oszt nagyon agressziv vagyok:)))
"En nem hiszek a magad fajtaknak"

azért a karácsony jegyében ne légy nagyon rasszista, engem is csak anya szült, később romlottam el :)
Vegul meg kiderul, h nem is vagy annyira szornyu,na boccs utalom a taplalkozas szakertoket, mit csinaljak ez van orvosok kozott dolgozom...kibukok neha...mert nap mint nap hallgatom az agyalagyultsagokat...
"-alapkérdésekben megegyezés van, csak te feltehetőleg nem táplálkozástudósokat olvasol, csak önjelölt szakértőket"

A 'ti fajtátok' egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy akivel nem értetek egyet, az az önjelölt, akivel meg igen, az a szakember, majd így már könnyű kijelenteni, hogy a szakemberek mind egyetértenek.
Tejet, tojást iszom ,eszem, de a zsíros sajtokat nem szeretem, csak a túrószerű kecskesajtot. Viszont a tofut nagyon. De úgy vagyok a kajálással, hogy mindenki egyen azt, ami jólesik, nem próbálok senkit se meggyőzni semmiről, meg az ellenkezőjéről sem. Elhatározásra nehéz vegának lenni úgyis. A környezetemben sokan megpróbálkoztak ezzel, aztán titokban meg húst esznek, ennek mi értelme van?

András, amit a húsokról mostanában hallani...tudod..de a halakról is. Antibiotikumokkal vannak tele, halálfélelem generálta energia marad a döglött állatokban, amiket megesztek, a halak tele vannak olajjal, higannyal, és akkor még a madárinfluenzáról nem is beszéltem.

Ahogy TWÁ a gombát az erdőben szedi, biztos vagyok abban, hogy az ilyesmire is odafigyel és megnézi, honnan van a hús, amit magukévá tesznek, ugye, Wé?
swen, a zöldségek/gyümölcsök pont ugyanannyira tele vannak minden szarral, mint a húsok; vagy ha bio-t veszel/termelsz, azt húsból is megteheted. Ez nem érv se mellette, se ellene.
swen:Aranyos vagy de Wé-nek van egy derék felesége O tudja mit eszik a nagysagos Ur:)))We csak alkalom adtan teved el a boltba akkor is rossz sajtott vesz:)))
Quiksilver sajnos igaz az allitasod:(((
szimpatikus fiatalember vagyok csak jól álcázom:)

a gomba témához hozzászólva - én gombát nem szoktam enni, mivel jórészt emészthetetlen ezért nem látom értelmét

a fenti gombának nem olvastam nagyon utána, de annyi rémlik, hogy hőkezelés hiányában gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz

Quicksilver- mondj példákat! Norbit például nem nevezi senki táplálkozási szakértőnek, ahogyan a herbalife forgalmazókat sem (utóbbiak viszont magukat gyakran annak vélik)

érdekel kik azok a szakértők, akikkel nem értünk egyet - azon kívül, hogy az arányokat nem mindig ugyanúgy látjuk

swen, tudnád mi minden rakódik le a gombákban! a halálfélelem generálta energia pedig olyasmi, amit nehéz meghatározni, az önmérgezés halálfélelemmérgekkel gyengébb érv, mint a sajnálom az állatokat (én így érzem, sok dohányos vegetáriánust ismerek)
Nem érveltem, csak úgy eszembe jutott és igazad van. Nekem szerencsém van, van honnan beszerezni a vegyszermentes zöldségeket. Nincs bajom a húsevőkkel, a családom is az, mondjak fel nekik? A déligyümölcstől borulok ki néha, tegnap is pl. Nagyon szeretem a grapefuitot, minden nap ennék legalább egyet. Tegnap mi történt? Tisztára gázszaga volt az egésznek!!! Miután meghámoztam ,rohantam kezet mosni, a húsán már nem éreztem azt a szagot, de bizonytalan vagyok, átmegy ez az izé, vegyszer amivel tartósítják belülre is?

András?
jogos a kézmosás, sőt hámozás előtt sem árt lemosni, mert a húsára felvihetjük a gombaölőszereket stb! olyan országokból jön sok gyümölcs, ahol az előírások kevésbé szigorúak
az ördög tudja hogy átmegy-e.. a forgalmazó biztos azt mondaná, hogy nem, de nem ismerek erre vonatkozó adatokat
andras: nem mondok.

swen: nekem sincs bajom a vegákkal, csak ne állítsák, hogy ez vagy az egészségesebb vagy kártékonyabb. Egyrészt minden ember szervezete más (és elég tisztán megmondja, hogy mi kell neki), másrészt az evés nem pusztán létfenntartás, de élvezet is.
helyesbítés: nekem sincs bajom a vegákkal, csak ne állítsák ők se, hogy ez vagy az egészségesebb vagy kártékonyabb.
Taplalkozasi SZakertok:
Ferencsik Istvan-O.Z.Hanish
Harvei Diamond
+ a biblia

Testmozgas:
Calan Picnikey
meg a Mazdaznan O Z Hanish
+ a biblia

ps.A norbi szakertonek tartja magat es lop nem idez szakirodalmat, mondjuk a Ferencsik is ilyen volt meg elt...
Így van Quicksilver. A szervezetünk tudja. Magamon is tapasztalom, néha nagyon kívánok valamit, aztán, hónapokig meg nem. És hogy kinek mi az élvezet? A vegák is élvezik az evést. Vagyis én igen:-)

Portuuuu:-) Annyi mindent tudsz Wéről:-) Te még mindig bálványozod, nem múlt az el. Nem baj, már ketten vagyunk, majd kimegyünk a hóra és megküzdünk érte, ha lesz hó:-) Quick, te nem bálványozod véletlenül? Hárman lennék, az még jobb:-)
Ferencsik István szakértő huhh? Rékerestem, és itt, ennél a szónál hagytam abba az olvasást végleg: "istenlepények" (mármint kenyér helyett)
ferencsik egy idióta, hálisten meghalt

kedvenc idézetem tőle "a borsó nagyságú pete a vizelettel ürül" (nőkről van szó, a petesejt távozásáról,

lyukas fog ellen citromleves öblögetéseket javasolt huzamos ideig, aníg kimarja a lukat !!!

képzéljük mennyi esze lehetett az ürgének..

a mazdaznan meg eleve rémisztő ..

a Harvey (így helyes) Diamond - nem is nagyon minősítem, szakértő csak azóta lett, miután kinevezte magát annak
És dr Hay? a szétválasztós?
swen: nálam jól elfér a magos kenyér (én sütöm) olívaolajba mártogatva reggelire, és a (szarvas)bélszín angolosan vacsorára. Mikor mi a jó. Nyilván lehet ideológiai alapon is étkezni, csak én jobban szeretek anélkül. :-)

Nem, én nem bálványozok senkit.
Nezd Andras valoban idiota ember volt, de 5 taborat tuleltem es olyan dolgokat tanultam meg amit seol mashol nem lehetett, tudod az idiotak zsenik is egyben es En nem felek toluk mert rengeteget lehet toluk tanulni?

dr Hay? nem ismerem ki O Swen
szerintem legyen frazeri értelemben istenkirály, és rituális harcban mérje össze erejét vitapartnereivel, így mindenki jól jár :)
Nagy hiányosságom ( a sokmillió egyéb között) hogy nem tudok kenyeret sütni. A szomszédainknál is divatba jött, ők fehér kenyeret sütnek, tehát engem az a módszer nem érdekel, viszont az igen, hogy te miben sütöd? Olyan elektromos kenyérsütőben, mint ők? Szeretném megtanulni, mert a normális kenyeret nehezen tudjuk beszerezni, akkor sokat veszünk és mélyhűtőben tároljuk, jobban szeretném frissen.
(frazeri értelemben istenkirály-Árpádra gondoltam)
"az idiotak zsenik is egyben es En nem felek toluk mert rengeteget lehet toluk tanulni"

ez kb az az érvelés, hogy minden autista kitűnő valamiben.. népszerű de hamis

dr Hay írt egy könyvet, olvastam is, a fehérje és a szénhidrát szétválasztásáról szól, hogy csak akkor tökéletes az emésztés, amikor így eszünk. Egy időben - pár éve - sok ilyen könyvet elolvastam, mert azzal rémisztgettek, hogy beteg leszek, meg vashiányos, meg minden, ha nem eszem húst. Akkor olvastam el a testkontrollt is, és éppen az ellenkezőjéről győztek meg, hogy vegaként is tudok normálisan kajálni. Ennyi éppen elég is volt a jó közérzetemhez:-) Nálunk a családorvos is húspárti, legyen. A bioételekben sem hisz, ő dolga.
Igen, én is kenyérsütőgépben sütök kenyeret. Javaslom neked is; nem kell hozzá semmi hozzáértés, csak némi kísérletezőkedv.
Swen:Valoszinuleg igen balvanyozom a szerintem...milyen jo lenne ha lenne ho:)))

Figyeljetek a Ferencsik nagy falat, de En nem bantam, h bele kostoltam...azt amit a tulelo taboraiban megtanultam egy eletre szol...en nem csak velemenyt formaltam rola, nem csak rakerestem En szemelyesen utanajartam es megerte...nem volt konnyu de megerte...ezt a tapasztalatot nem cserelnem el csemmier...

...Andraska ezek lenezett szakemberek de valodi tudast tanultam toluk amit nap mint nao alkalmazok az eletemben, En birom Oket te meg nezde le nagyivbol a te szabadakaratod, viszont En meg tudom amit tudok mert utanajartam es ugy formaltam velemenyt roluk!!!
Quick, akkor kérlek majd írd ide be pontosan a tudnivalókat a gépről, nevét, hány wattos vagy ami alapján keresni tudom, ja és mennyibe kerül kb ( ez is döntő szempont mostanában ) ha nem nagy gond. Aztán elővezetem a témát, napirend előtti felszólalásban és megpróbálom megnyerni a csörtét:-) Majd kiszámolom jól, hogy mennyit spórolunk vele:-)
Portu:-)Szerintem nem csak mi ketten. Csak mi nem félünk bevallani:-) De nem szabad emlegetünk, mert jön Wé ( bárcsak jönne) és moderál meg ránkszól, hogy ne zümmögjünk:-) Nagyon bírom:-)
nem tudom portuguese feltűnt-e, de amiről nyilatkoztam arról érvelni is tudtam (hogyan idéznék ferencsiktől, ha nem olvastam volna a könyveit), mivel szintén nem tudom feltűnt-e, de tájékozódni szoktam

érveket kérek, ne azt, hogy lenézett szakemberek (önmagukat átképzett villanyszerelők és hasonló táplálkozási szakemberek, fura, de én pl. nem szerelek helyettük), fajankó vagyok, és szabad akaratunk bármiről bármit gondolni..

értelmes, logikus, összefüggő mondatokat..

legalább próbáld meg, kérlek
Hozok reggelit ( immáron alaposan megmosott grépfút) és megpróbálom nem összemaszatolni a klavit meg az egeret ( bár eddig még sosem sikerült).
..Andraska - ezt mivel érdemeltem ki? :)))

ez a lekezelés vagy belémzúgás jele?
swen: majd írok emailt/üzenetet.

andras: pedig a villanyszerelést is meg lehet tanulni, a táplálkozástant szerinted nem? Arra születni kell, vagy mi? :-)
iskolában Quicksilver, iskolában nem otthon.. esetleg meg is műtetnéd magad velük? :)

Swen:de jo teged is moderal mert zummogsz, milyen jo nem egydul lenni, en aszittem csak engem moderal zumogesert...ne felj jonni fog mint a menydorges es kozenk csap mint a villam:)))en is birom:)))

Andrasom te veled asszem csak kefeles kozbe tudnak egyeterteni, masba nem megyEn nem akarok se ervelni se meggyozni, te elolvastad a Ferencsiket mint a nenam a Bibliat, hogy tudjon idezni a kotozkodeshez...kar volt ezer elolvasnod, ha valami nem erdekel azert ne foglalkozz vele h tajekozott legyel...hanem vald be uriasan, h nem erdekel oszt kesz es csinald azt ami erdekel ennyi.passz
érdekel, ez a szakmám mint mondtam, ismernem kell, hogy tájékoztatni tudjam az embereket

majd az összes ilyen módszert ismernem kell, ez a munkámmal jár, sajnos :)

amiben egyetérthetnénk, erre csak annyit: a puding próbája... ;)

andras: az élet sokszor jobb tanítómester. Akit megcsapkod párszor az áram, az biztosan megtanulja, hogyan kerülje ezt el villanyszerelés közben. Még orvossal se műttetném meg magamat, maradjunk ennyiben.
hoppá, már "Andrasom" ..
Quicksilver van amikor nincs más választás, bár tudom szinte rosszabb mint a halál (de csak szinte), és az egészségügy belülről nem kellemes
alakul a szerelem:-D hajrá Portu, hajrá András!!! ( legalább Wé az enyém lehet, ha csak virtuálisan is:-P )

Köszi Quick, várom.
+ attól hogy nem ráz meg az áram még lehet, hogy rövidre zárom a házad.. de víz-gáz szerelést is vállalok!
Az Elet a legjobb iskola Quiksilver, megtanulhatos iskola nelkul is...En nem hiszek Andraskanak...
swen szerelemről szó sem volt, csak test-test elleni (fullcontact) harcról, amiben végül mindkét fél a földre kerül :P
Valaki mondja meg pls, hogy mit jelent a worluk és hogy ejtjük? ( nem a személyt, kizárólag a szót:-P )
megtanulhatod, boccs Aze meg W-et se adom:)))
András, az ilyen küzdelmet én is nagyon bírom:-) bárhova is kerüljünk utána: föld, pázsit, ágy...kinek-kinek tetszése szerint:-)
a homokos partot kifelejtettem...
andrás utoljára próbálkozom lebetűzni, ha nem akarod megérteni, abbahagyom: mindenki saját maga megtanulhat mindent, amit akar, és saját magára a legteljesebb módon alkalmazhatja is a tudását. Hogy másnak mit hisz el... az az ő baja, ill. döntése. Én táplálkozástudósnak semmit, orvosnak szinte semmit, stbstb, de ezek csak példák, nyilván te másnak hiszel vagy nem hiszel, és ez engem nem is érdekel.
egy kompi jatekbol valami legy aki nagyon eros dehogy se nem Adraska hat nem vetted eszre szerelmes lettem beled!!jo beszel a swen!!!


-séta- addig osztozkodjatok a hivatásos provokátoron
mert én nőből vagyok és előbb észreveszem az ilyesmit, mint András:-) és hogy ejtük, Portu? vagy majd megmondja Wé, ha már nem lesz karácsony és ideül a géphez vagyis hozzánk.
Ejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjen Quicksilver, yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees!!!!
swen:asszem vorluk de en speciel vörluknak
Quicksilver:Jol oda mondtal andraskanak tecccccccccik:)))
Quick, értem én, de a valós életről beszélünk, műtsd meg magad a vakbeled, húzd ki/tömd be a fogad, építs a sufniban atomerőművbet, mindent lehet, minden megtanulható, annak hiszünk akinek akarunk.. zöldeket írsz, hiába értem... rá vagyunk utalva a társadalom más tagjaira, pl. az újságírókra, akik a tényeket sosem tudják objektíven közölni, de legalább közlik, egyes elemeit

portuguese a generációs távolságot is áthidaljuk.. :PPP
Én beszélek a valós életről, te meg csúsztasz. Használni/alkalmazni valamit (elektromos áram pl) nem ugyanaz, mint elhinni egy szakembernek, amit állít, mikor azt magad is tudhatod, ha akarod. Az étkezés, és a testtel összefüggő dolgok ilyenek; aki akarja, az meg tudja magát figyelni, és sokkal jobban fogja ismerni a saját teste működését, mint akárhány, magát szakembernek nevező ember, akik helyette próbálnak meg állítani dolgokat a saját testéről. Nem vagyunk ráutalva az ilyen emberekre; se rád, se Ferencsikre.
adraska hat jo setat, a generacios tavolsag nem gond a gond az h 12 eve cölibatust valasztottam es pap akarok lenni...amugy kefelni mindenkivel lehet ha nincsenek ilyen meggyozodesbeli akadalyok:)))
*andras*:

az eszencialis aminosavakat ossze allitja a szervezet gond nelkul mas aminosavakbol, legtobb veganak kell egy ket vitamint szedni (b12, b6 es omega6 potlok, pl lenmagolaj) de ezek benne vannak nehany multivitminban is. Ugyhogy ha odafigyel valaki nem lesz hianyban semmiben.

Gyerekek veganizmusarol annyit, hogy szoja es tofu potolja a husokat. Ne mond nekem hogy erdemes a szalonna zsirmennyiseget betomni csak azert hogy legyen egy kis protein a szervezetben. Persze ez most tulzas, de ha utanna nezel rengeteg kutatas bizonyitja, hogy az egesz eletukben vega/vegetarianuskent elo emberek sokkal fittebbek. Egeszen maskepp fejlodik a testuk, sokkal nagyobb az izomaranyuk stb. Arrol nem is beszelve hogy azok akik etikai okbol nem esznek allati termeket az egesz eletmodjukban sokkal kornyezetbaratabbak. Tudatosabban elnek, ezaltal nem jarulnak hozza kitudja mennyi kornyezeti karhoz.

Nem meggyozni akarlak, nem is lehet senkit, de amit irtal nem megalapozott, gondoltam helyesbitek.

Nyugodtan olvass utanna mindennek amit mondtam, nemzetkozi vega/vegetarianus oldalak regenyeket irnak a tevhitekrol.

A problema inkabb a fejekben van, azt hiszik az aki nem eszik hust az csak nyers zoldseget ehet...teszta, rizs, krumpli, gomba,babok, sutik stb, minden elkeszitheto hus nelkul (en mar csak tudom...), es ugyanugy laktat.
sztem toxic nélkül unalmasabb az élet, de ettől még persze lehet egézségesebb.

ahogy tapasztaltam nyugatabbra fiatalok közül sokan azért vegák mert az is olyan divat mint nem cigizni. de mondjuk másféle cigit meg szivnak na mindegy.

erről jut eszembe, RIP James Brown! (róla azt hittem ő örökké fog élni.)

KiHaEnNem: a probléma szerintem is a fejekben van; a vegák többsége azt hiszi, hogy aki nem vega az egyfolytában szalonnát eszik kolbásszal és füstöltcsülökkel, és olvasztott zsírt iszik hozzá...
Ejjj meg egy vegetarianus de jóóó:)))
kar,h andraska elment setalni
quicksilver dehogy hiszem:) de a hozzam feltett kerdesekbol "akkor te mit eszel???" ez a kep jon le:)

sokat fejlodik az etkezestudomany is mar regen nem esznek az emberek annyi karos doldog mint regen...(vagy csak maskepp karosat)

Amugy erdekes, mert ahol elek bevezettek egy taplalkozas reformot, azt vartak hogy majd a tulsulyossag meg a gyermekkori elhizas csokken. Mindenfele tv musort, meg bevasarlokozpontot bevontak es azt gondoltam, hogy az emberek majd tudatosabban vasarolnak. Es nem, aranyaiban ugyanazt vette mindenki egy ev mulva is.
Gyönyörű volt ez a francia négyes: Swen, Portu, Quick, Andras.
Röviden: Swen egy mondatát emelném ki: " Mindenki egyen azt amit akar.". Nem érdekelnek a teoretikák. A kaja olyan mint egy NŐ. Szép? Jó illata van? Jó az íze? Vagy ezek kombinációi.
Az élet egyébként sem arról szól, hogy minél tovább tartson.
Egyszer voltam Shirilla György/a néhai/egyik előadásán.Mondanivalójának a lényege gyakorlatilag az volt,hogy a mézes mák a legdurvább kaja amit az ember magához vehet!Ez ha nem is az örök élet,de a hirtelen szívhalál elkerülésének legbiztosabb módja!Mit ad isten az előadás után kb:fél évvel meghalt Shirilla szívinfarktusban!Nagyon elveszettnek éreztem magam és hálát adtam az égnek,hogy barátommal ellentétben én nem tértem meg és maradtam a húst hússal módszernél!!!
MUHAHA, ez a "vita" qrva vicces. Úgyis mindenki azt eszik, amit akar. Jó esetben megteheti, hogy azt eszik, ami jólesik. Rosszabb esetben oda kell rá figyelnie, hogy mennyit, vagy mennyiért.
Mindig röhögök azokon, akik már abba is bele akarnak pofázni, hogy MÁS mit ne egyen. Ki a faszt érdekel?
Én pl. szeretem a húst (hús nélkül kb. 3 nap után végem lenne :D) is meg a zöldségeket is, de a csokit nem (tudom, egy freak vagyok :D).
Nálam a nassolás az, hogy bedobok fél fej káposztát meg két s.répát nyersen.
De nem azért mert valami majom azt mondta, hogy az jó, hanem mert qrvára szeretem. Sztem baromság ezt túlbonyolítani...
Quicksilverrel(megint) egyetertek:a legtobb vega(tisztelet a jelenlevo kiveteleknek) fennsobbrendosegtol szenved,de rendesen.Nem akarnak bajlodni a kiegyensulyozott aranyokkal,inkabb lesopornek az asztalrol minden husfelet.Szamomra ez szelsoseg.Az ember teste pontosan jelzi,mire van szuksege.Van,hogy hetekig nem eszek hust,mert nem kivanom,utanna viszont annal nagyobb orommel,etvaggyal fogyasztom!mint minden masnal az eletben:
az aranyok a fontosak,nem az ideologia!

KiHaEnNem:"...nem esznek az emberek annyi karos dolgot,min regen..."
Viccelsz?Hol elsz te?...tudom,a szigeten.:)
Soha nem volt eddig ilyen a tortenelemben,hogy civilizalt emberek millioszamra esznek olyan "termekeket",amirol aztse tudjak,hogy micsoda,mibol keszult!Es nem afrikarol beszelek,tudod!Soha nem volt ennyi onatveres,mint ebben a korban.Az emberek regebben hamarabb kimondtak az igazsagot,nem hazudoztak maguknak annyit.Ez az etkezesi kulturara kulonosen igaz:soha ennyi szemetet nem etettek emberekkel olyan cegek,akik rohognek barmilyen szabalyozason.
Az angol gyerekek tobb csipszet esznek,mint a mieink,az edessegzabalasban is rendesen teljesitenek,mikozben eleg gondtalan eletet elnek,ugyhogy en nagyreszt a media szamlajara irom az egeszet.
Az se veletlen,hogy a zedesseggyarosok vannak a leggazdagabbak listajan,szinte rogton a szamitogepesek utan...
Osi:nagy filozofus vagy te, de kossz h elolvastal minket...most majd en olvaslak tedeg:)))
"Quicksilver 2006.12.25. 11:07:07
Az étkezés, és a testtel összefüggő dolgok ilyenek; aki akarja, az meg tudja magát figyelni, és sokkal jobban fogja ismerni a saját teste működését, mint akárhány, magát szakembernek nevező ember, akik helyette próbálnak meg állítani dolgokat a saját testéről. Nem vagyunk ráutalva az ilyen emberekre; se rád, se Ferencsikre."

imádom az ilyen kis buksikat :)
persze, a hathajógában ezt tökéletesítették többszáz évig, így is maradt sok hiba, de te kezdheted a megfigyeléseket az alapoknál, például az érrendszernél, és a zsírok emésztésénél.. szikét? :)

egyébként ki az a többes aki szól belőled? :)

atomot a sufniba! :DDD
"portuguese 2006.12.25. 11:19:31
adraska hat jo setat, a generacios tavolsag nem gond a gond az h 12 eve cölibatust valasztottam es pap akarok lenni...amugy kefelni mindenkivel lehet ha nincsenek ilyen meggyozodesbeli akadalyok:)))"

oké, te maradsz cölibátusban, majd úgy teszel mintha nem figyelnél oda.. ha nem élvezed nem bűn ;)
KiHaEnNem 2006.12.25. 11:35:18

- van igazság abban amit mondasz, meg alaőpvető tévedések is, nincs értelme javítanom, fent leírtam a lényeget röviden

mint mondtam vegán étrend is összeállítható egészségesem, de nehezen, egyéb vegetáriánus változatok könnyebben

ismerem a kutatások egy részét, nyilván nem mindet, de olvasom a nemzetközi szakirodalmat, de én sem akarlak meggyőzni, sőt senkit sem szándékozom, aki tudni akar valamit az meg szokott keresni :)
"Az élet egyébként sem arról szól, hogy minél tovább tartson."

egyetértek, érezzük is jól magunkat, felesleges ezen görcsölni
Portu: Örülök, hogy visszatértél! Ezt a cölibátus vs kefélés dolgot nem teljesen értem:).
Viszont amit majd' elfelejtettem: "átlagos fajankó". Ez azt jelenti, hogy átlagos = fajankó, vagy az osztályátlag kettesalá?
osi:cölibátus vs kefélés

mi az amit ebben nem ertesz, Andraska teljesen velem ellentetes allasponton van, de tisztabb pillanataiban arra biztat, h jussunk egyetertesre. Na most ez lehetetlen erre mondtam, hogy ha mindenaron egyetertest akar csak a kefeles marad mert abba egyetlehet erteni meg ellentetes velemenyen levo feleknek is.Egy gond van, hogy En most nem akarok kefelni, mert cölibatusban elek es papnak keszulok de megemlitettem mint lehetseges tenyezot az egyetertesunkre Andraskaval.Celozvan ezzel arra, hogy ez nem lehetseges sajnos.

átlagos fajankók azok akikbe nincs semmi plussz,mindig azt matrazzak amit a fejukbe tomnek vagy leutanozzak a kreativakat es azok gondolatait adjak tovabb...

andraska: na most 1-1 visszakaptam a nagyszajusagomer:)))
es hamar lehet toled tanacsokat kerni, neked milyen otleteid vannak vacsorara...vega legyen konnyu es ne legyen hizlalo???Hatha tudsz valami jo kis otletet???Gyujtom mert le kell foggyak ugy 7+3 even belul...
ja es szesztek most en megyek setalni aztan meg TV-ezni es tornazni,de lefekves elott ugy 21 fele ratok nezek mert aztan hetvegeig nuku blogg kezdodik a melo es a bloggolasbol mindig kialvatlansagom szarmazik:)))
nem vagy túl kompromisszumkész, mondhatni merev vagy, ez már a hullamerevség? :)

minek hozol fel még egy olyan témát, amelyben inkompetens vagy? :(

teljesen elszomorítasz

egyszerű tanács, még te is elkészíthetd vita nélkkül: ugyanazt amit eddig csak kevesebbet :PPP
galileo: nincs ertelme vitazni, mivel en is odairtam "maskeppen karosak". Regen semmirol nem tudtad mibol keszul..ma legalabb tudod es tudsz valasztani meg az egezsegetelen dolgokban is, melyiket akarod megvenni. Ez nagy szabadsagot ad.

*andras*: szerintem a vegak tobbsege etikai okok miatt nem eszik bizonyos dolgokat, az egeszsegesseg mas tema (mind a vegakat mind a husevoket eri kritika)...amugy nincs tobb hozzaszolasom...eleg nekem heti 3szor belekeveredni ilyen vitakba, lassan mar csak a vallamat randitom:)

portugese, ezt komolyan kerdezted, marmint hogy ne legyen hizlalo es konnyu legyen? legtobb vega kaja olyan:D Ne tegyel bele olajat, es keves tesztat/kenyeret egyel, meg ne nasizz, ha ezeket betartod annyit ehetsz amennyit akarsz es lefogysz:)
Az etikai okokat én remekül semlegesítem magamnak. Ti. ha nem eszem húst, akkor hiába halt meg az a sok kacsa, malac, csirke és törpeharcsa.
Ez valoban remek gondolatmenet...

De ha te meg sok ezer masik ember nem enne hust, az a sok tehen meg diszno nem lenne mestersegesen megtermekenyitve es sok kis boci meg rofi a vilagra hozva es ketrecekben tartva es levagva hogy neked a kis pocid tele legyen:) Azok az allatok nem szuletnenek meg.

masik resze a dolognak, hogy szojatemelo helyek miatt rengeteg erdot vagnak ki es teszik tonkre a foldet. de ha merlegelni kell, talan a fanak kevesbe faj az a furesz mint a tyuknak a gazositas...

Nem azert kell mestersegesen megtermekenyitett+genkezelt allatokat "ketrehozni", mert az ember tul sok hust eszik, hanem mert tulnepesedes van.

Mi emberek sokkal nagyobb utemben szaporodtunk, mint az altalunk fogyasztott allatok.

Ezen kellene inkabb elgondolkodni, mielott felzabaljuk a Foldet...
Ugyan mar, a fejlett orszagok nepessege elhizott (nemtomhanyszazaleka), a masik fele meg ehezik...

azok a megtermekenyitett tehenek meg a bocik nem etipiat etetik hanem minket.
andrast baszd meg...a tanacsod epp azzal akartam leellenorizni h vajon komolyan veheto vagy e...hat leellenorzodott passz
Kiahaen nem: En nem lefogyni akarok most meg, majd igen de nem most...hanem jo vega vacsora otleteket...nem ilyen alltalanos tanacsokat amit minden moi magazinba benne van meg minden nutricionista elmond...
...En most nem fogyozom hanem tornazom es reform konyhazok...
...kerem a vegaktol a recept otleteket, az altalanos tanacsadastol meg kimeljetek:)))
...megyek tv torna majd jovok kilenckor...
ha adsz egy email-cimet elkuldok egy rakassal...:)
Kihaennem
Az elhizassal kapcsolatban igazad van, de ennek legkevesebb koze van a tulzott HUS fogyasztashoz. Leginkabb a tulzott szenhidrat es zsir fogyasztas okozza a joleti tarsadalom zsirparnait.

Az pedig igenis relevans tenyezo, hogy par evtized alatt 6 es fel milliardra nott a Fold lakossaganak szama, holott korabban evszazadokig stagnalt kb. ket es fel milliard korul.

Az elorejelzesek szerint az elkovetkezo 20 evben 9 milliard fele emelkedik ez a szam.
KiHaEnNem:"...regen semmirol nem tudtad,mibol keszul..."
Pont forditva van.Amig nem volt huto,meg nem utaztattak a zoldbanant 15 000km-t,addig csak(!) friss zoldseget,gyumolcsot,frissen sult husokat fogyasztottak az emberek.Eppen azt magyaraztam,hogy csak MI lettunk olyan bekepzeltek,hogy az elozo evszazadok,civilizacios korszakok etkezesi kulturait lesajnaljuk.
Erre egyebkent az is pelda,amit felhoztal,hogy minden felvilagositas ellenere sem etkeznek egeszsegesebben ma sem peldu UK-ben.
Az evés egy megalázó dolog. Az anyag uralma-kényszere a szellem fölött.
elozo evszazadok es friss gyumolcs meg zoldseg????

melyik elozo evszazadrol beszelunk?

1900? 1800? 1700?

Friss zoldseg meg gyumolcs maximum annak jutott aki olaszorszagban lakott, vagy eppen nyaron, ha volt gyumolcsosjertje...a nepesseg akkor is alultaplalt volt, es egyaltalan nem kapta meg a szukseges tapanyagokat. Frissen sult husok? Amikor szalonnat meg kolbaszt tettek el telire? Disznovagas evente egyszer vagy ketszer...mirol beszelsz, komolyan mondom el all a szavam.

Az h Angliaban hogyan etkeznek az az emberek egyeni dontese. Nem erdekli oket az hogy mit esznek. De azokat akiket erdekel, azoknak ott a lehetoseg hogy elolvassak hogy ezt vagy azt a kenyeret veszi meg...
Es ez oriasi fejlodes.

Soha nem volt ilyen ellenorzes alatt az elelmiszer ipar, az hogy mivel mossak a csomagolo gepeket meg az is meg van szabva. Minden etelt vissza lehet kovetni honnan jon, es kb mikor kerult a polcokra, tudod, hogy mi van benne es ha nem vagy vele megelegedve vissza adjak az aru arat.

Ajanlom olvass utanna annak amit allitasz...
Én határozottan tudom, hogy azért jöttem le a fáról, mert marha kényelmetlen volt megteríteni, arról nem beszélve, hogy kaja után a sörömnek, hamutartomnak sem találtam normális (kényelmes helyet). Merthogy egy jó zaba után azok kötelezők.
Dr. Stein 2006.12.25. 09:33:04
Gratulálok, Árpád!
How Much Is My Blog Worth?
Your blog, www.w.blog.hu, is worth $16,371.66
Szia!Nem tudom ezt megnyitni, hol van ez a cikk, hogy mennyit is ér egy blog?
Nos, kedves Osi, hát én nem. Én valami másért jöttem le. Csak nem találom. Pedig keresem, keresem, keresem...
Ha mindenkinek magának kellene megölnie a húsáért az állatot akkor talán kevesebben ennének húst...
"Az etikai okokat én remekül semlegesítem magamnak...."

Azért a semlegsítés semlegesítéséhez lenne még egy ötletem...

Mondjuk elmész egy paraszthoz, akinek libái vannak. Megkéred, hogy random választhass ki egy tojást és, hogy elvihesd. Veszel egy keltetőt, beleteszed. (Előtte) informálodsz, hogy mindez hogyan is megy. Naponta odamész, dünnyögsz neki, kontrollálod a hőmérsékletet és várod, hogy kikeljen. Ha eljött a nagy nap, kiveszed a kis puhányt, előre elkészített helyére teszed egy lámpa alá, és, ahogyan azt kell, eteted. Minden nap eteted, almozod, és mindent, amit kell. Cseperedik, aztán kiengeded, Veled fog menni, mert te voltál ott, amikor megszületett, és téged tekint szülőjének. Sétáltok nagyokat, konrádlorenzeztek, nyáron úszni mentek. Ennek különösképp fog örülni, hiszen úszni, kódoltságánál fogva, különösképpen szeret. Ha odavoltál, s megjöttél, oda fog rohanni hozzád. Üdvözöld, mint ahogyan ő is üdvözöl téged. Legyetek együtt, amennyit csak lehet. Adj neki nevet, ha név nélkül nem tetszene.
Egyszer aztán majd eljön a karácsony... s te tudod, hogy most erősnek kell lenned... Megint informálódsz és megteszed, amit tenned kell: odaviszed egy tönkhöz, rálépsz a szárnyaira, hogy ne csapjon halálakor felesleges perpatvart, nyakát a tönkre nyomod, és... egy baltával lecsapod a fejét. A teste még rángatózni fog egy darabig, de te bírod, ügyesen fogod a nyakát, hogy a vér ne rád spricceljen és tudod, hogy ez már csak így van: ilyen a élet... van aki éppen születik, s van, aki éppen mehgal. Fújsz egyet, és szorgos munkával megkopasztod a tetemet, kibelezed, és elmész vele a konyhába. Innentől már könnyű dolgod lesz, hiszen mindent tudsz már... hogy milyen étel is lesz, hogy hogyan is kell elkészítened. Megcsinálod és megeszitek. Lehet, két napig is esztek belőle s ha ügyes voltál, kapsz dícséretet: Árpád, ügyes vagy, jajj, de finomat főzél, isten áldja meg a kezeidet...
Lassan persze megint feltámad az igény egy jó libasültre és te megint elmész a paraszthoz, de megkéred, hogy adna már neked egy megpucolt libát, mert nincs neked időd (mert újságírsz), hogy magad nevelgessed. Drágább lesz, nem kétség, de neked se kell majd annyit szaroznod... több időd marad a dolgok helyretevésére. Ugye.
KiHaEnNem:tenyleg 2malomban orolunk,en altalanos elvekre utaltam.Mivel nem Magyarorszag a vilag kozepe,nem a kolbaszbol,szalonnabol indultam ki.Pl.amig nem kellett messzire hurcolni az arut,nem kellett tartositoszerrel telenyomni,frissen fogyasztottak!Szerinted hasznaltak vegyszereket az 1800-as evekben?Ne a nagyvarosok leszakadt munkasretegeire gondolj csak.Eleve tobben eltek termeszetes kornyezetben,videken,nem benzingozben.
Nem sirom vissza azokat az idoket,de nem allitom olyan magabiztosan,hogy szegenyek,nem tudtak mit esznek.Ennyi.
Cozumel: Kösz. Gondoltam ebbe a sok komolykodásba, be kell.. Szajkózom mindenki azt eszik amit, vagy amire fussa.
Kurvára nem érdekel, hogy 300 évvel kajáltak egészségesebben, vagy ma. Tanusíthatom 300 évvel ezelött is zabáltak jókat, már akiknek volt. Akinek nem, az akkor se.
e-Vita: Ha nem tudod mit keresel, úgy nehéz lesz.:)
osi: mondtam volna, hogy nem tudom?

Egyébként én se ennék húst, ha a két kezemmel kéne ölnöm. Most se sokat eszem. Azt is muszájból.
Khm. Egyébként a sült vér nagyon finom. Édes jó anyám csinált anno, ő bizony ölt, mivel nem volt más választása, és hagymával megsütötte a kifolyt vért.
Hát igen. Finom volt, mit tagadjam.

Akkor is megalázó az evés kényszere.
e-Vita: Nem mondtad mit tudsz. Hátha tudok(dunk) segíteni.:) Ölni, hát csak ha muszáj. Én nem muszájból eszem húst. Ennyi muszájt a franc egye meg, de ha egyszer muszáj.
Khm. Egyébként a sült vér nagyon finom. Édes jó anyám csinált anno, ő bizony ölt, mivel nem volt más választása, és hagymával megsütötte a kifolyt vért.
Hát igen. Finom volt, mit tagadjam.

Akkor is megalázó az evés kényszere.
e-Vita: A kényszer megalázó. De az evés, a világ szebbik felén zömösen nem kényszer.
A sültvér, hát igen. Régen voltam disznótorban. Nagyon élveztem, pedig az 5. kerben nőttem fel.
Hát lehidalok. Vagy a blogsw, vagy a firefox szórakozik velem. Ahogy rájövök újra a fülre, elküldi megint a legutóbbi szövegemet. Visszamegyek Operába, asszem.
Hm. Osi, és szabadna tudnom, hogy melyik a világ szebbik fele? Máris indulok.
Istenem, mennyi erőforrásom szabadulna fel: idő, pénz, energia. Úgyhogy máris váltom a jegyemet a Világ Szebbik Felére.
e-Vita: Félek provokálsz.:) Egyébként arra indulj amerre sok-sok tulsúlyos gyereket, felnötett látsz. Esetleg kukkolj bele a kardiologián a kartonokba és lesd le a címeket.:(
portuguese 2006.12.25. 18:14:56
andrast baszd meg...a tanacsod epp azzal akartam leellenorizni h vajon komolyan veheto vagy e...hat leellenorzodott passz

-ez engem hol érdekel?

"Gyujtom mert le kell foggyak ugy 7+3 even belul..."

az első lépés hogy megvan a motivációd = le akarsz fogyni x kilót, mától kezdve..

a második lépés, hogy személyes adataidat kellene ismernem (betegségek, leletek adatai, ezeket nem árt ha LÁTOM, veled együtt), különben szakszerűtlen bármilyen komolyabb tanácsadás.. az általánosságok szintje mehetne persze, az, hogy csökkentsd az adagokat egy teljesen szakszerű válasz, bármilyen hihetetlen

a kérdésed nem volt komolyanvehető, ráadásul világos, hogy nem fogadod el azt amit leírok (innentől értelmetlen a tanácsom), pihenésből vagyok itt + azt se felejtem el, hogy bizonyos mértékben konkurens cégeknek dolgozom mint ez itt :)

ha vállalod a szükséges lépéseket kaphatsz tanácsot, de nem bíztatlak erre, sok a gátló tényező, egyébként nem is ezért vagyok itt


itt .. itt.. bocs most ébredtem :)
-------------


KiHaEnNem 2006.12.25. 17:16:54
*andras*: szerintem a vegak tobbsege etikai okok miatt nem eszik bizonyos dolgokat, az egeszsegesseg mas tema (mind a vegakat mind a husevoket eri kritika)...amugy nincs tobb hozzaszolasom...eleg nekem heti 3szor belekeveredni ilyen vitakba, lassan mar csak a vallamat randitom:)

-erről van szó, az etikai érvekkel felesleges vitázni, az egészségességről szóló viták meg hitvitákba mennek át, és kinek van energiája apróbb tévedlseket pontról pontra javítani :)

písz
Portu, a Googleban keress rá a vegetarizmus szóra és kapsz rengeteg weboldalt, ami telistele van jobbnál jobb vega receptekkel. Kezd az elsőkkel, azok a legjobbak, a leglátogatottabbak. Ha ez reklámnak minősül, akkor Wé majd moderálja, de remélem, hogy nem. És még azt áruld el, hogy most nő vagy, vagy pasi? Meraztmondtad, hogy nő, de akkor mi van a papsággal? Vagy csak az én felfogásom akadozik ma:-)
Quicksilver, itt is köszönöm a mélt az infókkal!!!:-)
De feltétlenül így keresd, hogy: VEGETARIZMUS mert ez a helyes kifejezés.
csak kibúvót keres kefélés ellen..
riennevaplus: elkezdtem bőgni miattad...:(de télleg..
András?? És akkor? Pasi is, nő is kereshet kibúvót, nem?
én se gondoltam komolyan swen:)
azt hiszem hogy csak összevisszabeszélés van, nem összerendezett gondolkodás, neten ez gyakori :D
nő vagy férfi, pap vagy wicca bármi lehet

az zicher, hogy a leendő papok az érvelést is megtanulják, és nem tvzéssel töltik az idejüket :)
jobb, ha nem is jövök errefelé, lassan összekavarodom teljesen:-) nem nekem való ez a zinternet.
swen, mier egy no nem akarhat pap lenni:)))no vagyok tudtommal:)))

Andraska a szorny rt volt amit 4 eve megakarok nezni es sajnalom, de teccet:)))szeretem az animacios filmeket:)))
no vagyok, no vagyok, no vagyok es pap akarok lenni...

Andraska kossz a tanacsadasi lehetoseget de en nem itt es most akarok lefogyni, elobb tornazasi szokasok, reform konyha mert 13 evi dietan vagyok tul amik mind sikeresek voltak de 3honap 6honap 6 ev utan visszaszedtem a kilokat ugy hogy uj utakat keresek...

...masreszt valoban kibuvot keresek kefeles alol, mert a colibatust csak igy lehet valosagosan megtartani, de nem itelek el beneteket ha ti teszitek...3szor Delvideken elek SZerbiaba Szabadkatol nem messze es egy vagyon pestre folmenni igy nem teszem pedig nem lenne rossz.Viszont te eleve fogyasztani akarsz En meg nem hiszek a fogyokurakba es az eletmod fogyojurakba se mert amint abba hagyod visszahizod.
Ennek ellenere nem tartok hulyesegnek semmilyen tanacsadast, de nem birok folmenni nem koltok most ilyenre penzt, viszont kosszke, rendes toled...

Orulok h megismerkedtunk, puszi mindenkinek...megyek lassan aludni en csak jovo hetvegeken bloggolok remelem ossze futok veletek megint

Swen kossz a vegetarizmust utana nezek

jo ejt mindenkinek!!!
Swen:neked valo a zinternett csk jobb modjaval hasznalni ,er tenyleg meghulyiti az embert...de a mertektelenseg mindenbe meghulyit:)))
abból lesz majd a letisztulás :)
Igazad van, jó éjt neked is! És ne fogyókúrázz, mert köztudott, hogy a fogyókúrák hizlalnak. Legyen a lelkedben béke és a súlyod magától helyreáll, szerintem azért eszel többet, mert boldogsághormonok termelődnek és az jó érzés ( jelzem, a futástól is:-P ) szóval a mozgás tutijó, csináld és még csináld azt, amit én nagyon szeretek ( többiek már tudják a comment.comból:-) táncolj. Bármilyen jó, tempós zene ezerrel és nyomd:-) ami jön, imádni fogod.
nem a fogyasztás a lényeg, hanem a tartós életmódváltás, de valóban, ha nem élsz egészségesen (abbahagyod) vissza fogod hízni, a test már csak így működik, ezt el kell fogadni :)

olvastam már a blogban, hogy arra laksz, a szex meg csak vicc, nem így ismerkedem :)
Orulok a jo zarasnak, koszonom a biztatast a tanacsokat es minden jot neketek is, szep volt a karacsony veletek:)))

Es akkor remelem majd meg ossze futunk TWA atyank ad alank jo lovat:)))

jo ejt minannyiotoknak!!!
jó éjt!
majd szilveszterkor.. :)
Kellemes karácsonyt!
Csak és kizárólag azért regisztráltam, hogy felhívjam azok figyelmét akik azt hiszik, hogy ilyenkor csak késői laskát lehet szedni a téli fülőkére. Ártéri erdőkben pillanatok alatt találhattok 1-2 kilót ebből az első rénézésre ragacsos, de tisztítás és leforrázás után rendkívül ízes gombából.
Nno.
terra.hu/gomba/html/flammulina_velutipes.html
Amúgy kösz a receptet, éppen van fél kilónyi illatos laskagombám és a hűtőben is ott lapul a szilveszteri pecsenyének való malad, szóval kipróbálom.

Érdekelne itt azok aránya, akik férfiak és nem csak enni, hanem főzni-sütni is szeretnek. Sőt mi több, még elmosogatni is.
közvéleménykutatás?
brunnhilde:Koszi a linket,ugyan mar meg lett emlitve a teli fuloke korabban is,de ezek igazan jo kepek!
En speciel azert is vagyok laskaparti,mivel egy tokerol siman leszedhetek 3-4-5kg-t,ugyhogy mindig meglephetem a barataimat is egy-egy adaggal.
En ugyan no vagyok, de a ferjem imad fozni, es a konyhat is csili-vilire takaritja, miutan kesz a mestermu.

Most pl. spenotos currys csirkemell keszul, nyammmm...

Esetleg ehes valaki? :-)))))
e-Vita 2006.12.25. 22:37:15

"Érdekelne itt azok aránya, akik férfiak és nem csak enni, hanem főzni-sütni is szeretnek. Sőt mi több, még elmosogatni is."

Statisztikakészítés vagy férjjelölt-keresés céljából érdekelne? :-)

Íme akkor a coming-outom: szeretek főzni, valamennyire talán tudok is, de a cukrászat nem az erősségem. Mosogatás? Na jó, egye fene, bepakolom a gépbe a cuccost és benyomom a gombot...

Tegnap pl. a csajszikámmal együtt ténykedtünk, ő diós-cukkinis-sajtos csirkét csinált (nyam-nyam), én meg lazacfilét sütöttem aszúban párolt szőlővel és tokajis aszpikkal.

Nem jó, ha gyakran főz az ember (súlyosbító körülmény, ha a párja is), mert garantált az elhízás.

dark: ha netán szakíttok eccer valaha, keress meg :-)

Egyébként egy harmadik ok az érdeklődésem: azt a sejtésem szeretném bizonyítva látni, hogy többnyire azok vannak úgy oda az evés élvezetéért, akik nem maguk készítik el a kajákat, legalábbis nem napi, heti rendszerességgel.
Ez a sejtésem azon alapul, hogy én is jobban szeretném az evés műveletét, ha nekem csak annyi lenne a dolgom, hogy leülök a terített asztalhoz, és eszem, majd miután jóllaktam, távozom az asztal/konyha környékéről haladéktalanul.

Elhízás problémájához csak annyit tudok mondani, hogy csak annyiszor kell főzni, ahányszor megéhezünk. Én nem látok ilyen szoros összefüggést a főzés és elhízás között - pizzától, mekis dolgoktól ugyanúgy el lehet hízni. Ha nem jobban. Otthon legalább egészséges kajákat csinálhatunk. Ha akarunk.
e-Vita: Majdnem. Alkalom függő. Ha más főz az ...
brünnhilde írta
"Csak és kizárólag azért regisztráltam, hogy...."

Köszönöm.
Látom fiam, Árpád, azért valamelyest fog rajtad a keresztényi tanítás. Vigyázz magadra, nehogy megbotoljál síelés közben.
e-Vita

Tipikus bika csillagjegyű lévén én a magam szórakoztatására imádok főzni, de többnyire csak hétvégén van rá időm, akkor viszont nem "krupli hússal", hanem kipróbálni mindent, ami kedvemre való (lehet). Kísérletezem, többnyire jól sikerül, utána meg jöhet a mosogatás :)

De szeretem a jó éttermeket is! Egy jó kaja nálam szertartás is. Egy kiváló borral a végén. A párom egyszer meg is jegyezte, h ha a szex és egy isteni vacsi között kellene választani, én szerinte az utóbbira tenném a voksot. Hááát...
portugese:

a recpeteket elkuldtem, amugy az a "lefogyni nem most majd kesobb" nekem egy kicsit gyanus.
vegakent amugy is gyorsabban lehet fogyni (tapasztalat) meg elhizni is nehezebb, ugyhogy miert nem most kezded egy szep fokozatos etrend valtassal es x ev mulva majd nem kell...arra is gondolj hogy a tested lehet hogy nem lesz olyan rugalmas mint most, es nem fogja joneven venni a hirtelen valtozast:)
(tudom jotanacsokat nem varsz...de hatha elgondolkozol rajta;)
igazad van akkor bele vagok mossssssssss
hehe, szeretek masokat meggyozni;)

majd szojja hogy hogy halacc:)
Van szürke tölcsér a piacon időnként.
Bosnyákon is láttam, meg egyszer a Fővámon is. Debrecenben is volt a múltkor. Bár az tény, hogy szerencse kell hozzá.
Kedves Árpi,

Képzeld, én a Mikulás utáni hétvégén találtam FRISS szürke tölcsérgombát nálunk az erdőben... Karácsonykor el is határoztam, valamelyik nap kicsit jobban körülnézek de közben bejöttek a fagyok.
Egyébként számomra az egyik legkönnyebb gombászcélpont, mivel késő ősszel, kevés más fajta társaságában, megbízhatóan terem, és alacsony ismertsége miatt kevesen szedik. A teljesen kifejlett, nagy példányok tényleg megfosatnak, és egyébként is szappanízűek, de a fiatal korban finom. Én citromos tejszínes mártással szoktam elkészíteni, sztem a citromíz jól megy a parfümös ízéhez.
Sampinyonból a piacon/zölcségesnél kapható kimért lényegesen jobb ízű szokott lenni a hipermarketes kis- és koszosfejű dobozos kiszerelésnél; a laska pedig sztem a legjobb fokhagymás palacsintatésztába mártva, hirtelen kisütve, mivel elég rostos, nem szeretem főzve. A Te receptedet én úgy csinálnám, hogy csak feldarabolnám a gombát (kb. 1-2 cm körívű darabokra), a húsra először a tejszínt raknám, és csak félóra főzés után tenném hozzá a gombát, hogy pont megpuhuljon, és ne főjön szét a francba, de csak azért, mert én mindig így szoktam a gombát főzni, szeretem, ha egyben marad...
A fűszerezéssel egyetértek, hagyományos gombaételeknél szerény mennyiségű bazsalikom esetleg még elmegy.
Kedves Árpád, bevallom, nem a receptjeid okán szoktalak olvasgatni, de most sürgős segítségre volna szükségem... :-)

Itt figyel a konyhámban kb. 2 kg szürke tölcsérgomba, és csak egy hajszál választ(ott) el, hogy pörköltet csináljak belőle. Ez az olvasottak szerint nem tanácsos. (Azt már leírni is alig merem, hogy félre van téve további hat kalap rántás végett :-)

Szóval, mivel malaclapocka nincs készleten, kérlek, áruld el, miként szoktad elkészíteni a gombát tartósítás céljából. (párolás után lefagyasztva? szárítva? egyéb módon?)

Segítségedet előre is köszönöm, és bocs, hogy egyéni szocprobémámmal terhelem a blogodat! :-)

mithrandir
Kevés olajon megpárolva, mintha pörköltet csinálnál, de hagyma és fűszerek nélkül. Így mélhyűtve sokáig eláll, aztán lehet hozzá lapockát szerezni. A szárítás elég rizikós és mostanában az idő se kedvez.

Rántva durva lesz, de egyszer érdemes megkóstolni.
Köszönöm, rendes volt tőled! :-)

Én is erre a megoldásra hajlottam leginkább. A rántott verziót, azt hiszem, valóban kipróbálom, extrém sport gyanánt.

Hálából egy időre lemondok a lelkivilágod nyilvános elemzéséről... :-DDD

Különben is, a legfrissebb posztoddal (kivételesen) tökéletesen egyet tudok érteni.

Szép estét!
mithrandir
Nem számítottál kommentre, ugye Worluk?

Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombász nézte át, és ajánlotta úgy ahogyan te is, erősebb gyomor kell hozzá), veszem az alapodat, kicsit megrakva tárkonnyal is, és felesben rizikével, plusz trombitagombával. Malac helyett csirke lesz vele, kiváncsi leszek a végeredményre. Köszi a receptet, ötletalapként használom.
Közben elkészült, bitangfinom.
süti beállítások módosítása