W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Jézus él...

2006.12.20. 23:43 Tóta W. Árpád

...és a baptistáknál van a friss telefonszáma. Továbbá az ügyintézés 48 órát vesz igénybe.

Hétfőn adtam le a cipősdobozt - ezúton üzenem, hogy azt a koszvadt kutyát nem kéne szabadon engedni az udvaron -, ma pedig egyszer csak, minden érthető ok nélkül meggyógyult a számítógépem, amely az elmúlt két hónapban kizárólag csökkentett módban volt hajlandó elindulni. Így tehát két hónapig nem volt zene, videó, PDF és játék, valamint normális képernyőfelbontás se. Épp gondoltam, hogy csak el kéne vinni szervizbe még karácsony előtt, de már nem kell, a böjtnek vége. Jézus megmondta az alaplapnak, hogy keljen fel és járjon. Thx, Mr. Jézus.

A böjtnek egyébként érdekes epizódjai voltak. Szoktam játszani a gépen, persze egyre kevesebbet és egyre csekélyebb lelkesedéssel - ez a korral jár. Leginkább akkor játszom, amikor agyalok valamin, és zsákutcába jutok, vagy belefáradok a gondolkodásba. Egy óra géppuskaropogás, vagy egy partraszállás levezénylése kimasszírozza a görcsöket. Na de mit lehet játszani videokártya nélkül?



Angbandot, és Moriát. Ezekben a játékokban ugyanis a főhőst egy @, míg a szörnyeket V, T, S és w jelképezi - vampire, troll, spider, worm -, mert még a nyolcvanas években születtek, amikor nemhogy 3D gyorsítókártya nem volt, de egyáltalán semmiféle grafika, csak szöveges konzol. Ez azonban nem zavarta az akkori programozókat abban, hogy roppant bonyolultságú szerepjátékokat vigyenek gépre. Megy a bátor @ a labirintusban, puszta kézzel agyonveri a c-t, de jobban teszi, ha sürgősen keres vagy vásárol a csatához egy /-t. De nem nehezebbet, mint amit elbír. És így tovább, varázslással, kézitusával, bájitalokkal és mindennel, ami a fantasy szerepjátékokban valaha előfordult. Sőt a műfaj koronája, a Nethack bevezette a saját kutyát, meg az olyan finomságokat, hogy ha találunk zsírt, és bekenjük vele magunkat, akkor majd nem tudnak a szörnyek megragadni.

Akkor még nem kellett megrajzolni dinamikus megvilágítással, több megabájt textúrával a támadó sárkányt. Sőt le sem írták, hogy a sárkány beretvaéles fogaival így meg úgy. Csak ennyi volt: egy @ és egy D, szemtől szemben, a maguk egybájtos meztelenségében. A videokártyát pótolta a fantázia. És két hónap Angband után megláttam Jézust az alaplapban.

Jézus a számítógépjavításon túl mást is tud, de az most még embargós. Majd a televíziót tessenek figyelni, ha szólok.


Címkék: game egyház

422 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr8023619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baszki, mégiscsak 3 nap múlva karácsony... Muszáj ilyen tökmás témában is Jézusszapulni?! Mitől 'egyház' topik ez?! (Amúgyként: első comment... :-)
tényleg olyan nehéz egyedül újrahúznia windowsot?
5K kipergetni ezért nagy balfaszság. :)
rondább ügy volt ez, kék boot meg minden, alaplaphibának nézett ki inkább. de az Úr azt is megoldja.
ja értem. :)

lehet én is kiprószálom a pár hónappal ezelőtt behalt alaplapomat, hátha rajtam is segített valaki odafenn. :))
Biztos csak késő van és azért nem értem, de mit is akartál ezzel mondani.
Ráadásúl még nincs is karácsony, Jézus csak pár nap múlva születik. Mi van ha a csodát a "szűz"(Mária) tette?!
Melyik tévét érdemes majd figyelni a huszonvalahány magyar nyelvű közül? Tán saját műsor készül? Ja, embargó, rendben, várun szólásodra, Mester!
Szerintem m1, Kieslowski Tízparancsolat sorozata, most kezdődött, az első rész címe: "Isten nevét szádra hiába ne vegyed"
;)
Továbbra sincs tévém.
Egyébként ez az írásod most miről is szól, kedves Árpád?
egyszer leadhatnák brian életét szenteste m1-n názáreti jézus helyett, márcsak a változatosság kedvéért.

tényleg ha már default, emlékszik vki hogy az rtl klubot reklámozó posztert az ásitó pápa képével leszedette az egyház (?), csakúgy mint scorsese krisztus utolsó megkisértését sem adhatta le vmelyik csatorna évekkel ezelött.

hogy birtad zene nélkül hónapokig?
"dos_boot 2006.12.21. 00:48:10
Szerintem m1, Kieslowski Tízparancsolat sorozata, most kezdődött, az első rész címe: "Isten nevét szádra hiába ne vegyed"
;) "
Tegnap volt a jedam, ez már a dwa a Dekalogból.
ez az iràs arrol szol mint a vers, vizipaci. agypàrlat. gondolatsor iràsban.
Köszi. Megvilágosodtam.
-j-(vagymi) 2006.12.21. 00:25:16
"Baszki, mégiscsak 3 nap múlva karácsony..."

egy atepistának nincs karácsony max fenyőünnep))))
T.W.Á.-Te most cikizel engem?Azért sem szólok bele.Viszont!
T.W.Á. kívánol Néked áldott ünnepet,és kegyelemmel tele új esztendőt.Árpi,szükség van Reád.Isten áldjon.
Üdv:mollaris
-j-(vagymi)
"Baszki, mégiscsak 3 nap múlva karácsony... Muszáj ilyen tökmás témában is Jézusszapulni?! Mitől 'egyház' topik ez?! (Amúgyként: első comment... :-)"
Aha.
Ez nem is vallásos topik, hanem számítógépszerelős...
És mi van a zsidókkal? Tökre hánynak a karácsonytól, sőt...
Mi, pogányok meg le se sz@rjuk...
Legalább Michelle Wild-os film van a Hustleren
Tök régen láttam és milyenjónő...
"És mi van a zsidókkal?"

Ez egy nagyon jó kérdés... velük mivan?
Első elolvasásra szimpla provokációnak éreztem Jézus emlegetését a cikkben, most mégis azt mondom, hogy első commentemet vonom is vissza, császtok, Árpi szentbeszédet mond ebben a cikkében, hanyatt vagyok esve.
Minden monoteista (vagyis nem életbölcseleti jellegű, mint a mi "drága", jó szcientológiánk) istenhit a véletlennek mint olyannak a feldolgozhatatlanságán alapszik. Abból, hogyha 'véletlenül' történik valami, mint ahogy megjavult Árpi alaplapja, avagy egyéb jó dolog esik velünk, mivel jólneveltek vagyunk amúgy általában, szeretnénk valakinek mégiscsak köszönetet mondani a 'szívességért'.
De kinek mondjunk? A Véletlennek? Hisz ez, mint önálló esszencia nem létezik. Belőle nem lehet személyiséget kreálni, mert nem megfogható, ezért meg sem szólítható fogalom. Így jön a képbe egy Isten, vagyis az a vallásos gondolat, hogy a világon semmi sem történik véletlenül, hanem minden csakis az Ő akarata szerint. És hálálkodhat neki, az Úrnak, már az, aki nem tudja a gatyájában tartani a hálálkodnivalóját.
Az emlegetett progi pedig maga a nagybetűs Művészet; ajánlom mindenkinek nézze meg 'élőben' is.
Szép árkapcsolás, jó kis cikk ez, azt mondom.
(Csak a Zsoltinál lesz egy újabb fekete pont.)
A véletlen mellé vonjuk be az ismeretlent...
Miért nem lehet hinni a rossz és elégtelen koordinátarendszerekben és abban, hogy egyszer majd a Szent Tehéngyík mindezt rendberakja???????? Nem is értem ezt...
Nekem egy véelményem van a vallásról/művészetről/sportról: EGYETLEN KURVA FILLÉR ÁLLAMI TÁMOGATÁST SE KAPJANAK.
Legalábbis ne az én adómból...
Én inkább kevesebb adót akarok fizetni és a megmaradó pénzból is Cubalibrét vásárolni, mert az sokkal jobban segíti az épülésemet...
Aki meg a fenti 3 dologgal akar foglalkozni, megveheti a jegyeket meg a képeket meg adományozhat stb.

Vagy amit az én adómból támogassanak:
-Sport: angol foci
-Művészet: amerikai hiphop
-Vallás: Szent Tehéngyík
Bocs, Megfeszített Tehéngyík...
Bővebb infók itt:

index.hu/velemeny/glossza/astor/
jaj de szeretem, amikor értenek.
lám-lám, mi mindenre jó a fantázia az Angbandon kívül is.
W-nek, off: Ha megint csinálja majd a kékhalált (magától sajnos általában nem szokott meggyógyulni, legfeljebb csak időlegesen szünetel a hiba), akkor nyomd át az emilemre az üzenet szövegét, hátha láttam már olyat. A kék alapon fehér dos-os betűk jó eséllyel tényleg hw. hibát jelentenek, csökkenő valószínűséggel: memória, alaplap, videókártya, egyéb (táp, kábelezés, proci, hűtés). Lehet még registry-probléma, hibás tuning, driver gond, hibás telepítés, hibás update, vírus stb. is.

Fontos, hogy mindig tudd, mikor romlott el, és mit csináltál előtte közvetlenül, amitől kifeküdhetett. Az esetek kb. felében kevésbé szerencsés kimenetelű júzerténykedés miatt dobja fel a talpát, ilyenkor nem kell Jézus, elég egy rendszergazda/informatikus/gépbuzi ismerős. A többi esetben szintén jól jön az ismerős, kölcsönalkatrész-beszerzési helyként. A triviális hibaforrások (pl. rossz hűtés, hibás táp) csekkolása után memóriacserével érdemes folytatni (ha kettő van benne, megoldható úgy is, hogy előbb az egyiket, utána a másikat hagyod csak benne). Ha ez nem segít, akkor jöhet az újratelepítés, alaplapcsere (szerencsés esetben gariban). Ha még akkor is rossz, akkor jöhet az isteni beavatkozás.
Nem tudnám átküldeni, ugyanis csak egy pillanatra látszik, hogy kékülés van, aztán indul is újra, és felajánlja a safe mode-t. Plusz fogalmam sem lehet, hogy mit csináltam előtte, mivel soha nem kapcsolom ki a gépet, azt meg nem jegyzem meg, mit csináltam fél éven át. Én inkább az Úr Jézusra szavazok, illetve a szervizre.
G:

"Nekem egy véelményem van a vallásról/művészetről/sportról: EGYETLEN KURVA FILLÉR ÁLLAMI TÁMOGATÁST SE KAPJANAK."

Nem má' ember. A zsigeri dolgokon (pl. zabálás, dugás) kívül néha szükségeltetnek szellemi/lelki történések is, és ez így van jól, különben mászhatunk vissza a fára.

Ha eddig ebben egyetértünk, akkor értsünk abban is egyet, hogy ezen tevékenységeket időnként államilag szponzorálni kell, különféle okokból. Pl. az mégis csak hülyén nézne ki, ha a pekingi olimpián a táblavivő képviselné az országunkat. Az is problémás lenne, ha csak a piacképes művészeti ágak maradnának meg, semmi kísérletezés, progresszív irányzat, magaskultúra. De kár lenne az egyházak karitatív/oktatási/lélekápolási/gyógyítási tevékenységét is teljesen leépíteni, ha a vallás támogatása alatt ezt is érted. Ha gondolod, kifejthetem részletesebben is.

Baromság ilyet kategorikusan kijelenteni. Vitatkozni csak a részleteken lehet (és kell is).
W, off.:

A teljes kikapcsolás (sőt nem is csak szimpla shutdown, hanem dugó ki a falból pár másodpercre majd vissza) pedig időnként hasznos bír lenni (a gép egyes részei még shutdown után is feszültség alatt vannak, ez az ún. standby állapot (ezért kell pl. memóriacserénél kihúzni a dugót a konnektorból)). Kipróbálnám még a "Legutóbbi helyes konfiguráció"-t is (ott van a csökkentett alatt), hátha.

A szervizzel meg vigyázni, mert általában lassúak, lusták, trükköznek. Emellett a gép ha szervizest lát, néha magától feltámad poraiból. Ha nem reprodukálható biztosan a hiba, akkor jó eséllyel nem jön elő, vagy leszerelnek azzal, hogy szoftveres gond. (Hw. problem esetén nagyon jó, ha egy (kölcsönvinyón) teljesen friss telepítésű rendszerrel demózod, hogy nem sw. hiba.)

A legrosszabbul akkor járhatsz, ha nem garis már a géped, és egy általános szervizbe viszed be. Ha a szerelő nem túl jóindulatú és/vagy némi extraprofitra is szeretne szert tenni, akkor különösebb vizsgálódás nélkül azt fogja mondani, hogy alaplaphiba, de az alaplap mellett kompatibilitási okokból cserélni kell a procit. memót, vga-t stb. is.
"Nem má' ember. A zsigeri dolgokon (pl. zabálás, dugás) kívül néha szükségeltetnek szellemi/lelki történések is, és ez így van jól, különben mászhatunk vissza a fára."

Tény, azonban nem ártana kicsit felülvizsgálni, hogy mennyire találkozik ez a közizléssel. Persze, nem arra gondolok, hogy Győzikét a Szépművészeti Múzeumbe, hanem megvizsgálni: a drága magyar (tehetséges kezdő rendező) művészfilmek, amit senki sem néz meg, vagy a vaslemezekből és egyéb, színesfémkereskedők által preferált anyagokból összerótt '56-os szobrok, ill. Időkerék mennyire népszerűek, mennyire elégítik ki a művészet iránti igényt.
Ja, hogy fél óráig kell magyarázni, hogy mit is jelent két összetolt kocka a téren, meg a 10 percig mutatott, mozdulatlan tehén egy filmben? Akkor tessék már saját pénzből űzni a hobbit, hello!

Érthetőbben a Matulán:
matula.hu/index.php?section=article&rel=38&id=454
az egesz index szam.tech. gondokkal kuzd amugy? up is tegnap szamolt be a nepszabban arrol, hogy baszott ki vele a technika :)
Sport/művészet/vallás????

A pártok/egészségügy miért kapjanak az én adómból?

Miért az én nyugdíjamat csökkentik a szociális védőhálóhoz?

Miért én fizetem az egészségügyet a sok hülye bagósnak?

Családi pótlékot miért kell finanszírozmom azoknak, akik gyereket csináltak?

Ne butáskodjatok. Ezt lehet folytatni, de hova vezet?
(Na jó, a pártok tényleg egy fillért se...)
Én ezt fordítva látom Árpi! Jézus megbűntetett, mert sok marhaságot irkafirkáltál az elmúlt időben! :-) És most járt le a bünti, mert Jézus nem elpusztítani akar, csak megnevelni. Egyébként úgy van, ahogy mondod, Jézus tényleg él. Márainál jobban én sem tudnám megfogalmazni:

"Úgy tapasztaltam, hogy az emberi élet alján rend van. S mert az emberi élet a Teremtés legbonyolultabb megnyilatkozási formája, valószínű, hogy máshol is rend van... De hiszek abban is, hogy e rend mögött szándék is van, melyet nem ismerek. Nevezd, ahogy akarod. Én Gondviselésnek nevezem. Ez a szándék törődik velem, személyesen, büntet, vezet, elrendezi dolgaim, a mélybe taszít, minden pillanatban ellenőriz, építi körülöttem a világot és épít engem a világban, felhasznál. Aki ezt nem érzékeli idővel, vaksi és süket. Minden mögött a Gondviselés van, ebben hiszek."

Ámen.
márai roppant ostobaságokat irkált, de ezt tudtam eddig is. jelen idézetben a "hiszek", illetve a vakság és süketség ellentétpárba állítása kitűnő illusztráció. hinni, ugye nem abban kell, amit látok és hallok, hanem abban, amit egy ilyen márai-szerű papa motyorászik.

de ne vigyük el márai/hamvas/egyéb kattantak irányába ezt a postot.
Márainak ideje lenne a kezébe adni egy történelemkönyvet, ha ő ezt hívja "gondviselésnek", akkor qrva nagy szarban van az emberiség.

De legalább nem a mi hibánk.
Micsoda egy felfuvalkodott hólyag vagy. Valószínűleg a Te gondolatvilágod metszete az enyémmel egy üres halmazt eredményez.
Nandó, Márai nem itt a topic-on nyomul, már nem tudunk törikönyvet a kezébe adni, sajnos már meghalt.
Arpi, azért kíváncsivá tettél. Van olyan író, gondolkodó, akit Te tartasz valamire (magadon kívül természetesen.)

Peti
Peti 2006.12.21. 07:37:32

röbiv "o".

igazad van - még abban is, h bunkó voltam.
egyébként én is reménykedem abban, hogy a gondolatvilágunk metszete egyenlő a nullával, elsősorban elsőrorban praktikussági okokból.
A felfuvalkodott hólyagot Arpádnak szántam.
azok a régi szép idõk... ZX81 "emberevo" játék... egy fekete pötty kergetett egy fekete négyzetet, és ha elkapott, akkor még azt is kiírta, hogy "reszvetem"! és az egész progit elõtte be kellet írni, hogy futtathasd... súlyos idõk voltak, de a lelkesedésünk mindent felülmúlt. jézusra vagy istenre (nekünk akkor egyre ment) pedig úgy gondoltunk, hogy hála neki a ZX81-ért...
"Van olyan író, gondolkodó, akit Te tartasz valamire"

Van, de azok elolvassák az írásaikat, mielőtt leadják, hogy ilyen fél kézzel szétszedhető sületlenségek ne maradjanak benne. Amúgy Márait is tartom valamire, csak nem gondolkodóként, mert azon a pályán ő csak egy botját rázó szenilis papa.
Én még teletype-n is játszottam anno a 80-as években PDA-70 számítógép, 2 kB (!) központi ferritgyűrűs memória, és egy klimatizált szoba kellett neki. A szoftvereket lyukszalagról lehetett betölteni, de, hogy egyáltalán kezelni tudja a lyukszalagolvasót, előtte fejből be kellett gépelni a 12 bites un. switch regiszteren egy rövid kis loader programot. Akkor még tranzisztor szinten ismertük a számítógépet...
natu: szerintem lesz még pár ilyen emlékfoszlány itt, bár a ZX81hez már nem votl szerencsém, spectrummal kezdtem. az emulátor még fenn is van a gépemen.
Árpi, bökd már ki, kit szeretsz Te? Vagy hadititok? Na jó, Marx és Engels mély nyomokat hagytak a gondolkodásodban, rajtuk kívül kit tisztelsz?
nagyon rossz nyomon jársz, nekem meg nincs kedvem listát írni.
Hú, a Moria és társai nagyon addiktívak, vigyázni kell velük nagyon! Igazi kemény drogok...
Árpád, próbáltad már a Zangbandot is? Arról nem lehet lejönni. (Külső helyszínek, városok, rengeteg dungeon.)
nem, nekem az angband is épp elég volt ilyen üresjáratokra. viszont egyszer régen végigcsináltam a moriát. kinyírtam a balrogot, mint a szart.
Majd én írom, h mire tippelek: Mein Kampf, Machiavelli: A fejedelem, Kádár János: Tovább a lenini úton, Sigmund Freud, V. I. Lenin, Friedrich Nietzsche.

Befejezem. Boldog Hanukkát!
ellenőrzőjét ideteszi, kimegy, igazoltlan óra.
Akkor legyünk stilusosak:

Állítás: A Windows egy megtestesülése a Gonosznak.
Indoklás:
1. Linus Thorwalds: "Nem állítom, hogy a Microsoft maga az ördög, de ha találkoznak, nem lesz szükségük tolmácsra."
2. Megkísértett benneteket, felkínálta a könnyû grafikus egérkattogtatós számítógépezés lehetõségét. Általa azt gondolhattátok, hogy Ti vagytok az Internet urai, nincs szükségetek a Szakmára, ahhoz, hogy létezzetek a kibertérben. Ezenközben nem veszitek észre, hogy csak eszközök vagytok a Gonosz kezében (vírustenyészetek, spam gyártó lárvák).

Mindezekbõl az következik, hogy a kékhalál igenis a jó útra való visszatérésre figyelmeztetõ Jel! Jézus nem megjavította a gépedet, hanem egy pillanatra elszenderült és a Gonosz kihasználta a lehetõséget, visszavette a lelkedet.

Joggal kérdezhetitek: Akkor hát mi légyen a megoldás? A Linux barátaim, aki jóindulattal vesz körül, megvéd a Gonosztól (nincs vírus).

Egész jó kis misztériumot lehetne erre felépíteni:). Lehet, hogy kellene alapítani egy vallást? Ha minden Linux felhasználót beszámítom, még talán egy kisegyháznyi támogatást is le lehetne akasztani Állam Bácsitól.
Hmmm, beszáltok? Ti lehetnétek a püspökök. (limuzinpüspökök).
zamek

Egy-két Linuxos ismerősömnek mér amúgy is javasoltam, hogy hivatalosan vallást kéne alapítaniuk, a fanatikus hit megvan bennük. :D

Kár, hogy megátolkodott vallásellenesek. :P
Jaja, Linux, ha már éjjel-nappal megy a gép. Ajánlom az Ubuntut, aranyos, szép, okos, csillivilli, tetess rá még egy xgl grafikus felületet is, ha jó a videókártyád!
De ha nem elég az egyediség, hanem _stílusosan_ egyedi szeretnél lenni, vegyél egy Mac-et! :)
bocsánat...
OFF: Mennyit is spórolhatnánk ha a közigazgatás átállna szabad szoftverekre? Hány MILLIÁRDOT évente?
Szerintetek mi a zÁrpi horoszpókja? Kezdjük az alapoknál, délután hátha kiderül a fény...:), mely őt ringatja..is.

Szép Napot Mindenkinek!
offtopic: szólj a nálatok székelő helyi jézusnak, hogy amióta összevonogatja az index színes üveggolyóit - értsd: inda, indapass és hasonló szarok - azóta kurvára nem nagyon jól lehet belépni a reges usernek saját felületre. nem csinci.

még egy off: tudom, hogy márkahű vagy, de én rühellem azt, ha azért kell regelnem MÁSHOVÁ, hogy egy blogba tudjak kommentelni. értsd: ha csak ide lehetne regisztrálni, hozzád, abban volna nagy bizalom. ha az indexhez kell blogolni, abban már túl nagy kéne, amekkora nem nagyon van.

egyébiránt ha agresszívebb lennél a gépeddel, már korábban megüdvözültél volna, ha odacsapod párszor a fődhö', mert ez kontakthiba lehetett. egy kis segítség jézusnak is elkél, főleg ilyen vad időkben, amikor nem csak politikailag, de vásárlásilag is ki van herélve szegény. köll menni hakniba a sok helyekre, még jó, hogy bírja.
ha az indexhez kell blogolni = ha az indexhez kell regisztrálni.

szori vagyok.
Tóta, baszd meg, lehet nemszeretni akárkit, de sokat látott idős embereket simfolni, csak azért, mert neked nem kóser amit irkafirkáltak, kibaszott nagy köcsögség. És akkor arról ne is essen szó, hogy ezek - mondjuk éppen veled is ellentétben - köztiszteletnek örvendtek életükben s halálukban. Hogy valami takony tizenéves rúgja majd ki a kezedből a járókeretet mikor vén is leszel, nem csak fasz!
zsoltu: it's beyond my control.
béla, te meg menjél ki a kerepesi temetőbe Kádár sírjához, sokat látott, idős ember volt. Grósz Károly is arrafelé van valahol.
Árpi nem épp Te nosztalgiáztál az imént Kádár Jánossal, amiért buggyant sajtot sóztak rád? Most miért másnak ajánlgatod, Te vagy a kommunista, nem mi!
Rodney:

"bocsánat...
OFF: Mennyit is spórolhatnánk ha a közigazgatás átállna szabad szoftverekre? Hány MILLIÁRDOT évente?"

cca. 1GHUF-ot fizetnek a M$-nak az állami "ingyenszoftver"-ért!
Rádásul ebbõl megy az iskoláknak is, így teljesül az Orwell-i minta:

Újbeszélben a szabad szó jelentése: nem foglalt.
Ha tehát nem ismeri a szabad szó eredeti jelentését, nincs szava a szabadságra.

A gyermek nem látott mást, csak M$ Ringyózt, nem is tudja, hogy van más is és ami ennél sokkal rémisztõbb, nem tudja, hogy lehet valamit sokkal egyszerûbben is csinálni. :(

zamek, a kék halál minden Linux fanatikus kedvence, kár, hogy utoljára 8 éve jelentette azt, hogy a gond az oprendszerrel van. W2000+ tól kezdve ez hardver vagy meghajtóprogram problémát jelent. Mióta XP-t használok (kb 4 éve), összesen 3 kék halálom volt, mindegyik esetben hardverhibából adódóan. A Linux többször halt meg alattam, pedig a használati idő 1:100-hoz aránylik. Nah, mindegy, egy Linuxost meggyőzni bármiről, ami windowshoz kötődik, keményebb feladat, mint egy buzgó vallásossal vitázni...
Márai nekem is gyanús, különösen miután (úgy látom) politikai beállítottságtól függő kötelező olvasmány lett. Egy könyvesboltban mostanában a felhozatal 25%-a Wass Albert, 15%-a meg Márai. És emellett nehéz találni Parti-Nagy-ot vagy Kukorellyt...

A Füveskönyvet olvastam tőle, de az tele volt minél nagyobb pátosszal megfogalmazott, szenteskedő életviteli tanácsokkal. Sajnos elég sok sületlenség volt benne.
meg most komolyan, azert valamiert ez a Windows jol elterjedt. Es h most a MS probal minnel tobbet kihasitani a tortabol, hat...ez a kapitalizmus
najo, Maraitol nem azt kell elolvasni amelyik a legrovidebb....
Ajándék volt... :)
Na ne idegesitsel mar h nincs Parti Nagy Lajos....Magyar kortars irodalom, P betunel....
jojo MINDENKI ugy kapja egy nagynenitol, h ittvan ettol rendes ember lesz beloled.
de mondjuk a Gyertyak csonkig egnek" Valas Budan vagy az Eszter hagyateka jo. A naplokat nem lehet vegigolvasni.
Általában csak a Hősöm Terét találom meg tőle.
Én egyébként a Füveskönyvet viccből kaptam, a zöld színe és a címe miatt... :D
jaaaaa, akkor az nem a nagyneni volt.
Rpa:
Nem szeretnek TWA blogjában hitvitát:) generálni, meggyõzni sem akarlak. Nem fogod elhinni, én mindkettõt használom, sõt programozom is, tehát van fogalmam róluk.
Ha Te XP hívõ vagy, az szbadságodban áll, ez is egyfajta vallásszabadság.

motto:
Ha van pénzed, használj Windowst,
Ha van eszed, használj Linux-ot :)

Részemrõl vége a flame-nek, mivel nem is ez volt a cél, csak megpróbáltam vallási megvilágításba állítani, kék halált.

da:
"meg most komolyan, azert valamiert ez a Windows jol elterjedt. Es h most a MS probal minnel tobbet kihasitani a tortabol, hat...ez a kapitalizmus"

Mi meg vesszük, mint a cukrot és még hálásak is vagyunk, amiért más is használhatja tudtunk nélkül a gépünket:)
most van az uj PNL: A fagyott kutya laba
hamár játékok, én most egy 65 megás csodára vagyok rákattanva: DEFCON (www.everybody-dies.com), roppant egyszerű, de ennek ellenére hihetetlenül izgalmas játék, aminek a végcélja a világ leatombombázása. Egytől hat játékos részére.

Agressziólevezetésnek (vagy gyűjtésnek) kitűnően megfelel. Ingyen is kipróbálható. És hamarosan lesz Linux alá is, hogy ehhez a vonalhoz is csatlakozzam.

bocs, ha nem ertesz a szamitogepekhez, es nincs penzed, hasznalj hmmm...olyan Windows-t amiert nem fizettel.
De komolyan...szart sem erdekel h milyen OP rendszer van a gepen, csak mukodjon...
A játékbeli szörnyeket a képzeleted renderelte:)
asszem nem tudod vhova feltenni? a szar websense a munkahelyemen letiltja...:D
Zamek, nem vagyok hívő, csak azt utálom, ha valakit (valamit) indokolatlanul támadnak. Igen, ilyenkor védeni szoktam, MS vagy sem. Nem állítom, hogy a Linux szar, biztosan nem, de amikor egy linuxos csípőből elkezd kékhalálozni, hát akkor felmegy bennem a pumpa. Ha meg egy hozzá nem értő, aki azt látja, hogy a windows-szapulás a trendi, akkor meg pláne.

Egyébként en is programozom őket (na jó, csak 99.9% eddig Win volt).
A költségben sem tudok teljesen egyetérteni, a Suse Linux-om nem volt sokkal olcsóbb, mint a WinXP-m.

De igazad van, ez itt nem erről szól, ne vitázznuk itt erről.
off!
boldog karácsonyt mindenkinek!
(sok szeretetet,ajándékot,finom ételt,forraltbort,működő számítógépet, stb)

neked is kedves twá!
azt elképesztőnek tartom, hogy ha árpád bármiről ír, sajtról, jézusról, gémelésről, minden alkalommal ötvenen belül ugyanott tartunk: hogy árpád komenista-e, és hogy mindenki mondjon le. megjegyzem, az én blogomban is rendre ugynanez történik, pedig ott még nagyobb teljesítmény, mert az aids-t kell összehozni a komenistákkal. de sikerül.
kedves peti és tsai, miért nem írtok saját blogot? azt mindenkinek szabad.
hmmmm mantrashiva, neked is vaaaaaaaan blogoooood? dejooooo.

de ez nem a reklam helye. Meg aztan az egy kibaszott unalmas blog lesz, ha nem lehet leirni, h arpad komenista....
Úgy tűnik, Petinek megsértették az egyik hivatalos bálványát. A sínre tett agyú emberek jó szokásához híven nem érvelni kezd, hogy miért nincs igaza TWÁ-nak, hanem kommunistázik (gondolom ez már zsigeri reakció) és szidalmaz.
najo, de neked meg MArai "gyanus". Kulonben is mi az h gyanus......bemesz a konyvbotba, ott van a Gyertyak, nezegeted, nezegeted, hmmmm, valami gyanus ezen a Marain...
demi?
persze nehez eldonteni h ki jobb PNL vs Marai, de a piac eldontotte sracok...
Az, hogy hirtelen milyen népszerű lett, különösen, ha figyelembe vesszük a magyarok (egyébként jellemző) irodalom iránti határtalan lelkesedését...
Hm, ha az eladott példányszám döntené el, hogy ki a jobb, mindenkit leverne Leslie L. Lawrence. Vagy valamelyik hasonló, nem tudom, ki megy mostanában...
MAC OS?
(7 éve gyûröm a munkahelyemen, otthon XP. Különbség használhatóságban=zéró)
A linukszhoz meg öreg vagyok. Meg buta.
natu,
ne gyűrd, hanem használd. osx-et lehet, windows-t nem.
driver driver driver... mindenre ez jön elő a vinből.
Látod, látod Árpád, annak ellenére, hogy itt fikázod a dolgokat Isten figyel téged és meghálálja az adományaidat :):):) Mondd azt, hogy nem ennek tudható be. Látod ez is a régi ábrádon a nagy feketeségbe tartozik:)
Nagyonnagyon szeretnék olyan kattant lenni, mint Hamvas Béla. Téged nem jellemezhetlek, TWÁ, mert nem ismerlek, az irásaidból sok van, ami tetszik, majd egyszer talán azt is megfejtem, őszinte vagy-e, vagy megélhetési újságíró. Viszont bátor vagy, az biztos. Kijelenteni valamire, hogy nem létezik, csak mert még nem tapasztaltad kézzel foghatóan, nem láttad a két szép szemeddel - finoman szólva is butuskaság. Ez van. Csak úgy eszembe jutott.
Hamvas Béla írta a Bor filozófiáját? Na az volt az a könyv, amitől viszont a belem fordult ki, de komolyan. Borzalom.
"persze nehez eldonteni h ki jobb PNL vs Marai, de a piac eldontotte sracok..."
á, a piac max azt dönti el, hogy mi-mindannyian-fogyasztó-barmok miket szeretünk, de semmiképpen nem dönti el, hogy mi értékes és mi nem.
(éljen Márai, éljen Márai, éljen Márai)
Rpa:
:) mi bajod volt a bor filozófiájától? szerintem aranyos.
Jézuska az alaplapon nett-táncot jár vagy a kisördög bújt bele, vagy is rá, hanem ré, de a bütykös ujjam is csak gyenge zsarátnok ahhoz képpest, hogy akkor Buddha a magasabb vagy Jézuska, de ezért az iskolában is mindig rám szóltak. "Ülj már rendesen édes gyermekem, ne túrkálj már a másik csomagjában!" és én erre, dehát a töketlen télapú nem azt hozta, amit kértem, kicsit se felháborodva.
Arpi,hogy te milyen meglepeteseket tudsz okpozni!Erdemes felulni hatra a motorodra,tenyleg...birom a kanyarokat.

OFF:Az evnek ezeket a napjait utalom a legjobban,mert ilyenkor a legtobb a kepmutatas,meg a gyulolet.Csak minden levan ontve egy nyulos,cukros sziruppal,amitol osszaragadnak ilyenkor sokan.
Ja,es a markahamisitok termeszetesen most is a nazaretire hivatkoznak..brr.
ON
Rpa, akkor nem értetted meg. És nem kizárólag az az egy műve van, talán próbálkozz meg a Scientia sacra-val.
dunno, egyrészt az, hogy jól láthatóan nem szereti a bort, hanem úgy érzi, hogy a borivás rendkívül "trendi", ezért jó nagy pátoszt kerít köré. Másrészt sokszor nagyon kirekesztő.
Pár óra múlva majd behozom és idézek belőle...
galileo: "Az evnek ezeket a napjait utalom a legjobban,mert ilyenkor a legtobb a kepmutatas,meg a gyulolet."
Aha. Épp ezért inkább fogadjuk meg Jézus tanácsát és ne legyünk képmutatóak és ne gyűlöljünk, hanem inkább szeressünk... és akkor jobb lesz a világ. :))
Rpa: "jól láthatóan nem szereti a bort"
pontosabban: jól láthatóan szereti a bort.

"ezért jó nagy pátoszt kerít köré"
félreérted. nem a bor köré, hanem Isten köré. Ugyebár a bor itt Isten szimbóluma.

"Másrészt sokszor nagyon kirekesztő."
Az baj.
G és Nomante: a zsidóknál Hanukka van.

WTA: azért a Hamvas Karneválja nem akármi.
da:Marairol megvan a kulonbejaratu velemenyem,de az teny,hogy egy ideje "nyomjak az orrunk ele",Vassal egyutt!
Elotte meg az ellenkezoje volt.
Amugy meg az is erdekes,hogy ugyanugy vegezte(Marai),mint Jimmy,a kiraly.(CSak o San Diegoban,elhagyattva)
dunno, jól láthatóan inni szeret. Ez azzal, hogy szereti a bort. Én borbuzi vagyok, elég könnyen meg tudom állapítani.
"hogy egy ideje "nyomjak az orrunk ele",Vassal egyutt!"
á, én nem hiszek az összeesküvéselméletekben. szerintem pontosan azt nyomják az orrunk elé, amit hajlandóak vagyunk bezabálni.

"ugyanugy vegezte(Marai),mint Jimmy,a kiraly.(Csak o San Diegoban,elhagyattva)"
szar ügy :(
mindegy jövőre minden jobb lesz... :)
Árpád kommunista? Na ne bassz... Nem látattok még élő kommunistát. Virtuálisat se, úgy hogy itt az ideje, hogy a jövő évben a Visegrádi utcában újra alapítsuk a pártot, oszt elkezdjük valahogy másként. Némi állami suskával, és na üsse kő, a központi bizottság élén Tótával. Marx helyett meg az evangéliummokkal. Lenne tagság, annyi biztos, csak kedvezményes hardver és ingyen net kéne..
Edit: ez nem egyenlő azzal.
Elfelejtettem, hogy "kisebb" és "nagyobb" jeleket kivágja a markup miatt...
Rpa: "jól láthatóan inni szeret. Ez azzal, hogy szereti a bort."
őőőőő igen.
Hogy stílszerű legyek: Isten és a MS útjai kifürkészhetetlenek.
Bizony, felebarátaim a windózban, a számítástechnikához még mindig végtelen türelem és utánaolvasni tudás szükségeltetik.Továbbá annak a tudása, hogy ha valami elromlik, a felderítésben egyszerre mindig csak EGY paramétert szabad változtatni, mert különben bábeli zűrzavar lesz úrrá és hajtépés, továbbá fölösleges alkatrészvásárlás halmozás.

Épp a mai reggelen gondolkodtam el azon, hogy: após most vett egy új telefont, bluetooth-al, de ha szinkronizálni szeretné a PC-jével, bizony hívnia kéne a rendszergazdát, aki jelenleg én volnék. Még mindig kell a buhera. Kicsit olyan ez, mintha az autóink már mindenféle extra szolgáltatást tudnának nyújtani és úgy néznének ki, mint ahogy ma, de télen még mindig le kéne ereszteni a hűtővizet aláhasalva a parkolóban, mint régen az 512-es fecskafarkú Moszkvicsból, mert még nem volt fagyálló...

A Linux bizony jó alternatíva lehet, csak a vindózba belenevelkedett populáció inkább újratelepít, mint hogy rászánjon két családmellőző hetet a korrekt beállításokra - amikkel aztán kétségtelen, hogy évekig elzakatol gond nélkül, ha a hardver is bírja...

És akkor még ott van a kérdés: ha nem használom nap mint nap, mint mondjuk kutatóintézeti cimboráim, hanem csak hobbiból, és a házból kilépve egyébként mindenhol az MS jön szembe, akkor érdemes e?

Tudjafranc, inkább hintáztatom a gyereket. Meg gyakran mentek biztonsági.
Mint említettem, azt akartam írni, hogy egy nem egyenlő azzal, hogy szereti a bort.
Rpa:"nem egyenlő"
ja értem. kicsit lassú az agyam.
jó én elhiszem neked, hogy látod rajta, hogy nem szereti.

de ez mindegy mert a könyv inkább Istenről akar a maga Hamvas-módján szólni, és nem a borról. vagy nem.
Rpa:

Ezzel nem vagy egyedül. Hamvas Béla Bor filozófiájától én is a világból szaladok ki leginkább. Mondjuk okos volt meg művelt ez az ember, csak a bölcsességet a gőgösséggel tévesztette össze szegény.
Zaniah: "a bölcsességet a gőgösséggel tévesztette össze szegény."
:) szerintem pont nem. nekem éppen alázatosnak tűnik.

"én is a világból szaladok ki leginkább. "
és miért?
dunno:tudom,hogy joindulat mondatja veled,de en ilyenkor meg kevesebb toleranciat latok az emberekben,mint egyebkent.
A szeretet "adott mennyisegben" van jelen ebben a vilagban,ilyenkor mindenki vizezi,higitja,ahogy tudja,csakhogy tobb legyen belole.De ez nem igy mukodik.
Ha a kisfiam fejet 5oran keresztul simogatom,nem azt jelenti,hogy jobban szeretem.
halálunk előtt mind hinni fogunk majd, persze ha megéljük...:)lásd Ady, bár már félek példálózni, mert lehet, hogy róla is kiderül itt ,hogy egy szifiliszes kretén volt ...de nem baj ki mit szeret azt olvassa .
Speciel nekem tetszett Márainak A gyertyák csonkig égnek című szösszenete a barátságról, annak ellenére, hogy már a könyvben kiderül, hogy ilyen örök ,őszinte,önzetlen stb barátság, nemhogy a múlté hanem nem létezik...
Az alternatív és megnemértett művészekhez, meg mecénásokat kellene keresni, nem államilag a hónuk alá nyúlni, mert mégéletképtelenebbek lesznek és az különben is mi itthon állami az többnyire korrupt is.
Meg csak a lekiismeretünknek van esélye megnyugodni, már akinek van persze...
galileo: "kevesebb toleranciat latok az emberekben,mint egyebkent."
a tülekedésre gondolsz a boltokban? az tényleg elvislhetetlen.

"Ha a kisfiam fejet 5oran keresztul simogatom,nem azt jelenti,hogy jobban szeretem."
egyetértek. a világnak "igazi szeretet" kell (kéne), nem pedig képmutatás (mint ahogyan te is említetted).
*: "halálunk előtt mind hinni fogunk majd"
hát azért nem mind. ki így, ki úgy.
hát az igazán kemények azért neeem...:)bocs
Nem tudom, hogy halálom előtt fogok-e hinni, de nem is érdekel, mivel az csak a félelem miatt lesz, ha lesz, nem őszintén. Addig meg nem áll szándékomban hinni, és ez őszinte érzés.

OFF
Árpád, Türkménbasi nem érne meg egy postot?
Quicksilver: "az csak a félelem miatt lesz, ha lesz, nem őszintén."
bizony. és ugye nagy kérdés, hogy a haláltól függetlenül a hit lehet-e őszinte. nem lehet, hogy mindig csak félelmek miatt, vágyaink miatt stb hiszünk. és másik nagy kérdés, hogy ez baj-e?
dunno:

szerintem meg pond de. :)
elképesztő, hogy mennyire hiányzik Hamvasból a bölcsességhez elnegedhetetlen alázat.

miért futok ki a világból tőle? a fentiek okán :)
a hit nem is az őszinteságről szólna hanem a vakságról...
Zaniah: "miért futok ki a világból tőle? a fentiek okán"
akkor ebben egyetértünk. az alázat szerintem is fontos dolog. (abban nem értünk csak egyet, hogy Hamvasban megvan-e, de már kevésbé lényeges)
Áldott karácsonyt mindenkinek! Ráfér erre az országra...
Árpi, te meg szeretgesd a kisdedet meg az édesányját! A fa alatt ott van egy jókivánság tőlem is, aki bár sok mindent másképp lát a világ dolgaiban, mégis mindig idekattint. Szóval jó fenyő- meg bejglillatot.
Üdv, Zsolt.
dunno:

egy kiragadott példa most így septiben:

"Az ateisták köztudomás szerint szánalomra méltóan fennhéjázó emberek."

ilyet pl. soha a büdös életben nem volnék képes leírni. hogy jön egy magát bölcsnek tekintő ember ahhoz, hogy egy ilyen ótvar általánosítást eszközöljön?...

egyébként én nem vagyok ateista. :)
dunno 2006.12.21. 11:05:11
"és ugye nagy kérdés, hogy a haláltól függetlenül a hit lehet-e őszinte."

A hit nagyon lehasznált fogalom. Pl. én nem hiszek istenben, mindenhatóban, földöntúli erőben; viszont látok/érzek dolgokat, amire talán más rámondaná a hitet. És ez őszinte dolog, nem hazudom, nem félelemből van. Érzem. De ha halálom előtt hirtelen megtérek, és elkezdek valaki/mihez könyörögni, hogy 'mentsen meg' vagy hasonlók... na az nem lesz őszinte, ezt borítékolom.
Rpa te pénzért veszel linuxot? ingyé is van...
(vagy a vindózod volt ingyé szintén? ;) )
Quicksilver: "A hit nagyon lehasznált fogalom."
persze. különböző fajta hitek vannak. vannak a hétköznapi hiteink, amik természtesek mindenkinél. és más jellegűek pl a vallásos hitek. vagy megint más pl egy atomfizikus hite vlamelyik fizikai törvényben. ezek nyilván mind valamilyen meggyőződések de persze egészen más az "alátámasztottságuk", sőt egyáltalán más az "alátámasztottságra való igényük is".
de azért azt a tudomány mai állásánál :) már kijelenthetjük, hogy a különböző fajta hitek közösek abban, hogy "meg tudjuk magyarázni keletkezésük pszichológiai okait" (pl félelem, kíváncsiság, öröm stb). és ez a tény önmagában véve a szemben nem csökketni egyik értékét sem.
Quicksilver 2006.12.21. 11:19:31
"viszont látok/érzek dolgokat, amire talán más rámondaná a hitet" mire gondolsz?
dunno: "a különböző fajta hitek közösek abban, hogy meg tudjuk magyarázni keletkezésük pszichológiai okait"

Nem, pont azt mondom, hogy ez nem így van. Amit így érez valaki, pl. én, annak se te se más nem fogja megmondani a pszichológiai okait, mert túl vannak ezen. Legfeljebb ráfoghatod, hogy van pszichológiai oka. Csak én tudhatom, hogy a) hiszek mert félek, vagy b) 'hiszek' mert érzem/látom/tudom, hogy van valami (ha ez hit).
Zaniah: ""Az ateisták köztudomás szerint szánalomra méltóan fennhéjázó emberek.""
:))
egyrész szerintem itt az atesitát nem szó szerint érti, hanem arra "aki az Igaz Istent tagadja, aki az Életet tagadja, aki Jót és a Szeretetet tagadja stb...", nem pedig a hétköznepi értelemben vett atesitát.
másrészt szerintem ez tök jó mondat. TWÁ-t is ezekért szeretjük, nem (persze ő inkább a másik oldalon játszik)? valahogy olyan "felrázóan provokatív" :)). ez szerintem nem mond ellent az alázatnak.

de megértem persze ha téged zavar.
Quicksilver: "Amit így érez valaki, pl. én, annak se te se más nem fogja megmondani a pszichológiai okait, mert túl vannak ezen. Legfeljebb ráfoghatod, hogy van pszichológiai oka."
háát lehet :)
te nem hiszel a pszichológiában? :)
* 2006.12.21. 11:27:44

Hát... az energiát érezni lehet. Noha mérni nem, tehát hit. vagymi.
dunno: szcientológus sem vagyok. :-)
Amúgy még valamiben hiszek, és ez tényleg hit lehet, mivel semmi alapja sincs: magamban. :-)
"G és Nomante: a zsidóknál Hanukka van"
Tényleg???????Nebassz....
Ehehehe, végre beszélünk az állami támogatásokról, ami a kedvenc témám...
Az ezzel a baj szerintem, hogy ebben az országban az állami szfáréban még mindig a ROHADT KOMMUNIZMUS uralkodik.
Nem tudom, akik ti itt írogattok, kb. mióta kíséritek figyelemmel Mr. TWÁ munkásságát? Ha nem régen és hülyeségeket írogattok, akkor javaslom a worluk.hu-n a régebbi írásoktól kezdve az életmű átböngészését...
Ebben az országban jelenleg két kurvanagykommunista van: Orbán feat. Mikola, bár ezek inkább nemezetszocialisták (vagyis kommunizmus bekeverve a "mekkora magyarok vagyunk" szöveggel
Aki TWÁ-ra azt mondja, hogy kommunista, az mennyire hülye már??? Amúgy a csillagjegyéhez: 1977.04.28-án született (iwiw szerint)
Csak elvakult jobbosokkal és elvakult linuxosokkal ne kelljen vitatkozni...

A közigazgatásban a legnagyobb informatikai költség nem a Windows, hanem a hülye titkárnő, meg az ő supportálása. A Linuxszal/OpenOffice-szal költséget lehetne ugyan megtakarítani, de ötször annyiba kerülne a hülye titkárnő upgrade-je 2.0 változatra. Meg újra kellene írni az összes alkalmazást (a spéci dolgokra gondolok, nem a Wordre meg az Excelre).

Egyébként meg majdnem tökmindegy, hogy milyen az oprendszer, a közös nevező előbb-utóbb úgyis a szabványosított böngésző lesz. Sejti ezt az MS is.
Geben:
köszi az infót.
már értem, miért ilyen agresszív kommunikátor TWÁ.... :))
dark future: a hülye titkárnőt nem supportálni kéne meg upgradelni hanem kirúgni. tudok a helyükre diplomás, szám.tech-hez értő munkanélkülieket ajánlani
Szóval az a király, hogy milyen alapon ártja bele magát az állam ezekbe a témákba?
Amúgy "Madárijesztő" kommentjével is egyetértek
Kéne már egy olyan párt vagy valami, aki azt mondja, hogy srácok, rendezzük az állam, mint szervezet és a társadalom viszonyát
Határozzuk meg, hogy mit akarunk állami kézbe adni/tartani
Persze az ún. externáliákat muszáj
És bizonyos szinten az egészségügyet is lehet (lásd Németo.)
De kérem, művészet??? Mert???
Sport??? Mert???
Vallás??? Mert???
És valaki írta a zabálós/kúrós szintet...Az a baj ezzel, hogy van művészet, ami eltartja magát, amire kíváncsiak az emberek
Mert ez is üzlet... Igen, kapitalizmus van végre szerencsére
De az állam kurvára belenyúl ebbe a dolgoba
Sport??????????????? Focizak pénzt??????
Ez milyen már?? Nyílt lopás a szemünk előtt...
És a legnagyobb vicc (csak példa): egyeztessünk a gyógyszerészekkel a gyógyszerárusítás liberalizálásáról
C'mon barbie, elmentek otthonról???
NEM, ŐK NEM FOGJÁK TÁMOGATNI A LIBERALIZÁCIÓT...
Milyen meglepő, nem???
Nem mondják azt maguktól, hogy persze, húzzatok ki a zsebünkből pár 10 milliárd forintot
Nem is értem, komolyan... Ez az ország mintha valami sötétagyú futóbolondok kompániája lenne
És azt sem nehéz levezetni, hogy a gyógyszerész védi az algopyrint (ha így kell írni), a T-Com az adsl-t, a Gépjárműimportőrök meg nem engedik a használtautóbehozatalt és ezzel az élet összes területén en bloc szopunk...
Na mindegy, mondom, kedvenc témám...
TWA: te hülye vagy, bakker, neked Grósz meg Kádár egy tészta Máraival? Menj a picsába, ilyen dedós szinten beszélgessen veled a Hiller meg a Kövér doktor! Ne csináld már, hogy nem érted, amit írtam. Valamirevaló írástudó nem sérteget egy másikat azért, mert nem szeretí a művweit, vagy mert másként gondol egy rakás mindenféle szarságot. Erre jössz ezekkel a hazaáruló meztelencsigákkal. Én meg írástudókról értekeztem. Meg általános emberi tiszteletről, jólneveltségről, effélékről. Hol alanya ennek Kádár? És egyéb percemberkék? Ne szeresd Márait, baszd meg, de ne is sértegesd, többet élt és halt, mint te vagy én valaha is fogunk. És gerince volt, ami ebben az előző században igencsak hiánycikk vala. Legyen a lehető legrandább öregkorod, focizzanak a protkóddal az unokáid és az írásaiddal törölgessék a szaros seggüket valami menhelyen!
Quicksilver 2006.12.21. 11:32:55
hát talán addig igen, hit.
Ha meg bebizonyítják akkor tudomány.
Kérdés az, hogy hihetünk-e olyan dologban aminek nincs "kézzelfogható" bizonyítéka, csak azért mert milliók hisznek benne, vagy várjuk meg amíg a tudomány is választ ad rá...
Gaben: "művészet??? Mert???
Sport??? Mert???
Vallás??? Mert???"
mert ezek jó és értékes dolgok.

"van művészet, ami eltartja magát, amire kíváncsiak az emberek"
persze, de attól, hogy a birkák kiváncsiak rá, attól még lehet, hogy szart sem ér. és éppen ezen birkahatás ellenében kötelessége az államnak az értékeset támogatni.
Dr Paranormális Béla: "Valamirevaló írástudó nem sérteget egy másikat azért, mert nem szeretí a művweit, vagy mert másként gondol egy rakás mindenféle szarságot."
Igen valami ilyen bennem is megfogalmazódott mikor Árpád fikázta Márait, csak nem tudom ilyen szépen kifejezni magam. :)
dunno, még szerencse, hogy ilyen okos vagy, hogy te vagy a hozzád hasonló felkentek el tudják dönteni, hogy mi az értékes...
de segítek: a csak szex és más semmi 100 m HUF !!!!!!!!!!! állami támogatást kapott
ha most azt mondod, hogy annak nagyobb a művészeti értéke, mint az Anal Intruders 5-nek, sajnos muszáj, hogy kiröhögjelek...
ja és a kibaszott birkák fizetik az adót, tudod
ez csak a baj: pofázni könnyű, de a pénz? a pénzzel mi van? elvesszük aztán odaadjuk a focistáknak meg Csányi Színész Sándornak
Erre mondta azt apám, hogy meg a kisfaszomat....
* 2006.12.21. 10:54:48
halálunk előtt mind hinni fogunk majd, persze ha megéljük...:)lásd Ady, bár már félek példálózni, mert lehet, hogy róla is kiderül itt ,hogy egy szifiliszes kretén volt ...de nem baj ki mit szeret azt olvassa .
Speciel nekem tetszett Márainak A gyertyák csonkig égnek című szösszenete a barátságról, annak ellenére, hogy már a könyvben kiderül, hogy ilyen örök ,őszinte,önzetlen stb barátság, nemhogy a múlté hanem nem létezik...
Az alternatív és megnemértett művészekhez, meg mecénásokat kellene keresni, nem államilag a hónuk alá nyúlni, mert mégéletképtelenebbek lesznek és az különben is mi itthon állami az többnyire korrupt is.
Meg csak a lekiismeretünknek van esélye megnyugodni, már akinek van persze...
Gaben: "még szerencse, hogy ilyen okos vagy"
dehogyis :))
"a csak szex és más semmi 100 m HUF !!!!!!!!!!! állami támogatást kapott"
azt hiszem ez valami film, és ha jól értelek azt vitatod, hogy értékes-e. nemtomnemláttam.
de teljesen egyetértek: egyáltalán nem könnyű nem könnyű eldönteni mi az értékes. bizony. de ennek ellenére meg kell próbálni. vagy egyetértesz azzal, hogy értéktelen dolgokat támogasson az állam?

"a és a kibaszott birkák fizetik az adót, tudod"
pontosan. mi(birkák) fizetjük és ezért nagyon fontos, hogy értékes dolgokra költsük is el.

"pofázni könnyű, de a pénz? a pénzzel mi van?"
az előbb mondtad: a mi közös adónkat osztja el újra az állam. gyakorlatilag ez az egyik legfontosabb szerepe: az újraelosztás.
dunno: szerintem nyilvánvaló hogy Gaben nem ért egyet azzal hogy értéktelen dolgokat támogasson az állam. de ő ezt nem kívánja mérlegelni, hogy mi értékes és mi nem, hanem szerinte ne támogasson semmit és akkor biztos nem kerül bele értéktelen...
Egyáltalán nem biztos az, hogy ami nem tudja eladni magát most az érték és támogatni kell és fordítva.
Van Gogh senkit sem érdekelt a maga idejében a testvérén kívűl, ma meg!?
Az első fontos dolog, hogy meg kell halni ahhoz, hogy kelendőek legyünk...többnyire.Ja és a hányatott sors sem árt.
Kivételt talán a sok pénzt igénylő művészetek képviselnek, film, építészet stb, ott nincs pardon.
Az állami elosztás nálunk meg sajnos eleve ott kezdődik, hogy a támogatott mennyit is fog visszaadni a támogatás összegéből, utána nézzük meg egyáltalán, ah megnézzük, hogy mivelis foglalkozik.

dunno 2006.12.21. 11:30:57

hát nem tudom, én TWÁ-t biztosan nem a bölcsessége miatt szeretem :). meglepne, ha most azt mondanád, hogy pedig ő is az :))... szeretjük. de nem ezért :)

H.B.-ről: én úgy gondolom, hogy a bölcsesség kizárja azt, hogy valakit (akárkit!) porba alázzanak, és H.B. kb. minden második mondatában ezt teszi. mert ugye az alázat épp azt jelentené, hogy szeretettel és nem pedig mélységes megvetéssel közelítesz ahhoz az emberhez is, aki másképp látja a világot, mint te. ő azonban annyit tesz, hogy esetenként elejt egy-egy kamu-alázatos mondatot, hogy úgy tűnjön, mintha nem is..., de hát lássuk be: nem annyira sikerül ez neki. :)

még akkor is, amikor informatíve olyat olvasok H.B-től, amit értékesnek tartok, akkor is borsódzik a hátam attól az "osztom az észt neked, te kis szerencsétlen" stílustól, amiben felvezeti.
szerintem az utóbbi 3 reagálás mind arról szól, hogy milyen alapon és ki tudja eldönteni, hogy mi az értékes...
NEM LEHET!!! Ez a lényeg. Senki sem okosabb, mint mi és senkinek nincs joga eldönteni, hogy mi az értékes és mi nem
Az állam feladata, hogy szervező-végrehajtóként ellásson olyan feladatokat, amiket egyesével nem lehet: pl. hadsereg, úthálózat stb.
és vannak alapjogok: alapfokú (csak alapfokú!!!!!) oktatás, életben maradni (sürgősségi ellátás)
EZ a szociális piacgazdaság
Az nem szociális piacgazdaság, hogy feleslegesen termeljük az antropológusokat, vagy esetleg az állam dönt a keretek csökknetéséről...
Legyen fizetős felsőoktatás, onnantól kezdve mindenki végezhet költség-haszon elemzést, hogy ha elmegy antropológusnak és 10 féléven keresztül kifizet (diálhitelből) mondjuk 5 millió forintot, vajon tud-e ebből annyit keresni utána, hogy ezt visszakapja??
Nem? Na, akkor nem kell antropológusnak menni
Az a baj, hogy aki ilyeneket mond, hogy az állam támogassa a sportot meg a kultúrát, az magát nézi hülyének..
Pl. kedves dunno! Te, ha belenézel a tükörbe, olyan hülyének tartod magad, hogy ha a fizetésednek nem az 1/3-át, hanem pl. a felét megkapnád, azt nem tudnád értelemesen elkölteni és inkább az állam rendelkezzen erről a részről, mert te annyira ostoba vagy, hogy úgyis hülyeségekre költenéd?? sajnállak...
AZ ÁLLAM SZEREPE NEM!!!!!!!! AZ ÚJRAELOSZTÁS!!!!!!!
nem kommunizmus van, még egyszer hangsúlyoznám, hanem piacgazdaság
az állam szerepe fenntartani bizonyos intézményeket és (csúnyán) "facility"-ket, amiket egyesével nem lehet vagy nehézkes és ehhez hozzájárulást szed a polgáraitól
az undorító, ránktehénkedő állam már a múlté, felejtsük már el végre valahára
zaniah: nem értek egyet
volt egy jelentéktelen művész, bizonyos Pablo Picasso, ő már az életében is egészen elimert volt
Jól kell menedzselni magukat a művészeknek is
Igen, ez egy rohadt undorító világ, ahol ilyenek vannak, hogy elahatóvá és fogyaszthatóvá kell tenni még a képeidet meg a filmjeidet is....
és ne mondja nekem senki, hogy egy művészfilmet nem lehet eladni, kettőt mondok:
Taxidermia (ez magyar 2006-ből!!!!)
Andalúziai kutya (ez francia 1929-ből)

ja, hogy jót és értékeset kell létrehozni????????????????????????
igen, az nehéz, tényleg és emiatt szomorú is vagyok kurvamód
de ha nem tudunk jó és értékes dolgokat per pillanat a szobrászat terén létrehozni, akkor csak azért, hogy legyen magyar művészet, szarokra ne adjunk pénzt ilyen megszorítós időkben...
Gaben:valamilyen felelősséget, segítséget vállalnia kell, mert ha csak a piacra hagyatkoznánk akkor elborítana minket a Mónika show, Story magazin, kommunikációs, jogász képzés, stb.
Habár lehet, hogy érdemes lenne megvárni amíg mindent elborít a szenny és akkor egy nagy bumm után ígény és kereslet lenne az értékre is.
Amit aztán a pénz tenne tönkre megint és így tovább...
Syntax Error: "hanem szerinte ne támogasson semmit és akkor biztos nem kerül bele értéktelen..."
igazad van, Gaben valszeg így gondolja. ebben áll a véleményküklönbségünk. mert szerintem szükség van az értékes dolgok támogatására, mert különben biztos nem lesznek támogatva az összes értékes dolgok - csak azok, amiket a reklámjuk velünk(birkák) meg tud etetni (köztük persze lehet értékes is de valszeg így kimaradnak dolgok).
A probléma forrása, hogy a közösből támogatunk, ami mindenkié és így senkié sem ezért hanyagul bánhatunk vele, arctalan.
Gaben: "ki tudja eldönteni, hogy mi az értékes...
NEM LEHET!!! Ez a lényeg. Senki sem okosabb, mint mi és senkinek nincs joga eldönteni, hogy mi az értékes és mi nem"igen, ebben nem értünk egyet. én azt mondom bizonyos fokig lehet és maximálisan kötelező.

"Te, ha belenézel a tükörbe, olyan hülyének tartod magad, hogy ha a fizetésednek nem az 1/3-át, hanem pl. a felét megkapnád, azt nem tudnád értelemesen elkölteni és inkább az állam rendelkezzen erről a részről, mert te annyira ostoba vagy, hogy úgyis hülyeségekre költenéd?? sajnállak..."
1. kérlek ne sértegess! mert az, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet az nem ok erre.
2. igen! azt állítom, hogy én/mi/birkák általában csak a lokális érdekeinket nézzük és ez az esetek egy részében nem egyezik meg a közösség (társadalom, ország, világ stb) globális érdekeive.

"AZ ÁLLAM SZEREPE NEM!!!!!!!! AZ ÚJRAELOSZTÁS!!!!!!!"
az is.

"az állam szerepe fenntartani bizonyos intézményeket és (csúnyán) "facility"-ket, amiket egyesével nem lehet vagy nehézkes és ehhez hozzájárulást szed a polgáraitól"
igen ezt neveztem újraelosztásnak.

"Jól kell menedzselni magukat a művészeknek is"
Manapság ez így van. De szerintem ez nem jó így. Nem jó, ha azt tekintjük értékmérőnek, amit jól el lehet adni. Az csak annyit jelent, hogy jól el tudta valaki hitetni velünk, hogy valami dolog jó - ráadásul ez a valaki pont érdekelt abban, hogy elhitesse. Szóval had ne higyjünk neki.
Gőg?

Legyen mongyuk1 ez:
hamvas.livejournal.com/3348.html

Mongyuk2: Nick Cave-t is lehetne hirtelenjében kattantnak bélyegezni a szövegeit olvasgatva, aztán ha elolvassuk a szamaras könyvét nagy bajban leszünk utólag. Aki olvasta tuggya.

Amúgymeg megkért minket Árpi, hogy ne vigyük a topicot ilyen irányba, mégse bírtam énse ellenállni. Szánombánom, de most nyomok egy küldést mégis.

Bocs' Árpi, te már gondolom elmenekültél fejvesztve innen, de azért még szeretünk.











OFF
szar ez az indapass folyton kijelentkeztet és újra loginelnem kell.. arggh
ON

én részben Gabennel értek egyet. a művészet stb támogatása nem kéne hogy állami feladat legyen, erre valók a gazdagabbak, cégek, stb által létrehozott alapítványok. viszont nálunk ennek még nincs kialakult kultúrája, meg kevés is van belőle, szóval egy átmeneti időszakra elfogadható az állami szerepvállalás, amit viszont fokozatosan bontani kell lefele, ahogy a civil rész erősödik.
Zaniah: "hát nem tudom, én TWÁ-t biztosan nem a bölcsessége miatt szeretem :)."
én provokativitást mondtam.

"még akkor is, amikor informatíve olyat olvasok H.B-től, amit értékesnek tartok, akkor is borsódzik a hátam attól az "osztom az észt neked, te kis szerencsétlen" stílustól, amiben felvezeti."
oké. egyetértünk. ez tényleg rossz. (az más kérdés, hogy valahogy én ezt nem éreztem nála.)
Syntax Erro: "én részben Gabennel értek egyet. a művészet stb támogatása nem kéne hogy állami feladat legyen, erre valók a gazdagabbak, cégek, stb által létrehozott alapítványok."
értem.
az én véleményem az, hogy "a gazdagabbak, a cégek" nem jó mecénások mert általuk is félő, hogy gazdasági érdek mondja meg a tutit, hogy "mi az érték".
szóval: lehet, hogy nem állami feladat, hanem inkább valahogy a civil szféra feladata kellene, hogy legyen.
DE mindenesetre szerintem erre a feladatra szükség van és úgy vélem a gazdaság nem alkalmas rá.
"megkért minket Árpi, hogy ne vigyük a topicot ilyen irányba,"

őőőő az volt a cím, hogy "Jézus él" és az írásába is egy csomó provokatív vallási utalást rakott. szóval ennyi reakció jár neki :) meg a Márai-Hamvas fikázásért is :)
dunno: igen, civil szférára gondolok én is. de abba beletartoznak a gazdagabbak és a cégek is mint mecénások. a mecénáskodást pedig normális esetben nem a gazdasági érdek vezérli hanem valamiféle társadalmi felelősségvállalás. csak hát ez ma Magyarországon még nincs rendesen kialakulva, ezért lehet átmenetileg államilag besegíteni.
ráadásul az is tény hogy a mégoly nemes szándékú állami besegítés meg szép hazánk viszonyainak megfelelően alapvetően korrupciógyanús és nem az eredeti célnak megfelelő...
dunno: igaz. félreolvastalak, :)
Tóta bazmeg! Emlékeztetsz engem egy csoporttársamra. Ő is éppen ilyen arrogáns kis fasz volt mint Te. Azért volt, mert kipurcant. Hopplá! Átment a fején egy pótkocsis IFA. Isten útjai kifürkészhetetlenek. Az ilyen kis gecik, mint Te, akik az élő fába is belekötnek, általában nem húzzák sokáig. Te ennek a lúzer fajtának vagy az archetipusa. Kérve kérlek, ne kísértsd a sorsot, ne égesd két felén a gyertyát, mert nem lesz jó véged. Tényleg kicsaptad nálam a biztosítékot. Már majdnem 30 éves vagy, azt hiszed mindent tudsz, mindent jobban tudsz? Az agyam eldobom!

Szép Karácsonyt!

Ui.: remélem van kivel ünnepelned, mert a Karácsony elég keserves magányosan. Bár nem hiszem, hogy normális nő kibírná egy ilyen mindenlébenkanál mellett sokáig.
Peti, vegyél már vissza. kultúráltan is elküldheted Árpit a picsába ;)
Peti 2006.12.21. 13:26:45

ha isten útjai kifürkészhetetlenek, akkor te miért akarod kifürkészni őket?... :) má bocs.

egyébként TWÁ-nak szerintem tök boldog karácsonya lesz (bár valszeg álmos), hiszen van egy pici gyereke :) szóval szerintem nincs szüksége a szánalmadra.
Benyeltem két pohár jó fajta pinot noir-t és most csak ennyi telik tőlem. H.B.-ra hivatkozom, az ivás tekintetében csak egy törvény van: bármikor, bárhol, bárhogyan. Ezt igyekszem betartani.
Nem néztem volna ki belőle, de gratulálok hozzá.
Peti, te annyira kibaszottul hülye vagy
Még egyszer, aki nem ismeri Tóta munkásságát, olvassa el az eddigi cikkeit a worluk.hu-n
Amúgy Tótának most született gyereke (ezt is megírta), szóval valaki biztos kibírja mellette
Jelenleg pontosan 2 darab újságíró vagy mi van ebben az országban, akiknek az eszméit jórészt magamévá tudom tenni és nem a csicskásai egyik oldalnak sem: Tóta meg Bede Márton a matula.hu-ról
Még korábban írta valaki, hogy tiszteljük Márait, mert mennyi mindent megért
Aha
Tehát mert öreg valaki, azért tisztelni kell???????????????????????????????????
Ez a legnagyobb faszság, amivel ráadásul az általam ismert jófej öregek sem értenek egyet (nemcsak én nem, bár én még nagyjából fiatal vagyok)
Nem mecénás meg ilyenek
Najó, elmondom, hogy értse mindenki
Van mondjuk egy filmterve valakinek
Keres egy producert, aki kiszámolja, hogy ez 100 Ft-ból megvalósítható és ő összeszedi a 100 Ft-ot 10 Ft ellenében
Ő ismer sok embert, befektetőket, mindenkinek ígér 10% profitot vagy reklámot vagy valamit
ha meggyőző a dolog, akkor a befektetők összeadják a pénzt
Elkészül a film, aminek a forgalmazás, vetítés, pólók, dvd-k bevételeiből termelni kell 120 Ft-ot (költség+haszon+producer díja)
Természetesen a 100 Ft-ban benne van a rendező és a színészek gázsija is
Ha több, mint 120 Ft-ot termel, akkor el lehet osztani a lét
Ezt a filmet természetesen meg lehet csinálni 10 Ft-ból is
Ha csak 12 Ft bevételt remélünk
De UGYE annyira kibaszott hülyék nem vagyunk mi magyar állampolgárok, hogy adunk mindenféle színésznek meg rendezőnek 100 Ft-ot állami pénzből, hogy aztán elkészítse az alkotói szabadsága szerint a filmet, ami hoz 12 Ft bevételt???????????????????????
UGYE NEM????
remélem, nem....
béla, te nem írástudókról értekeztél, hanem azt hánytad a szememre, hogy merek vitába szállni egy "sokat látott idős emberrel". nos, abba beletartozik bizony Káár János is, meg Moldova György.

türkménbasi megér egy postot, de majd csak este. viszont ez még izgalmasabb, szabad akarat meg egyéb témákban:
Szavazati jogot a robotoknak!
index.hu/tech/hardver/robm061220/
szerintem Arpi megvedi magat, ha kell
Hamvas Béla idézeteket ígértem, íme (az első fejezetet egy az egyben be lehetne másolni, de lusta vagyok:
„Az ateisták köztudomás szerint szánalomraméltóan fennhéjázó emberek. … Mert amellett, hogy elbizakodottak, ugyanolyan mértékben ostobák. … Az ateisták a mi lelki szegényeink… Mert nyomorékok, jóindulattal kell közeledni hozzájuk. … Fejlődésben visszamaradt, még értelemben is gyenge gyermekeknek kell őket tekinteni… Mit irigyelhetnék a bénáktól, süketektől, a félkegyelműektől és féleszűektől?”

És így tovább, ez még csak az első három oldal kivonata volt, simán lehetne folytatni. Ilyen gőgös, öntelt, sötét és buta „érvelést” régen olvastam. Az egészet nyugodtan helyettesíthette volna mondjuk azzal, hogy „Ateisták, kapjátok be! Akármit fondorkodtok, én teszek rátok, ti kis ganajtúrók!”
Mindjárt keresek remek idézeteket a nagyobb szövegtörzsből is, az se gyenge. Mint borbarát, csak irulok és pirulok.
Peti,

akarsz róla beszélni?
hogy a picsaba hoznank letre ontudattal rendelkezo robotokat??? ez akkora baromsag. Ott ul egy csavo egy laborban, es azert mert a kutya jobban focizik mint a fellabu hazmesterlany, azert mar rogton ontudatos robotokat vizional...meg kene nezni, h miket gondoltak 2000-re.
tenyleg Hamvas Bela, akit a komcsik kiraktak a Tiszapalkonyai Vegyimuvekbe raktarosank, az nagyon gogos volt.
ja es Rpa a borbaratsag MOST trendi, tudod?
da 2006.12.21. 14:09:17
Szárnyas fejvadász...:)
najó, I'm out
Bocs, ha durva voltam (főleg neked, Peti)
Remélem, jó a pinot noir
Ahhoz képest, milyen mértéktartó a cikk, nekem meglepőek a postok itt..

A témához én annyit, hogy még több blogolás, Árpád, és nem leszel te ugyen katolikus egyház tagja sosem, de megtért keresztény hívő sem? Nem mernék nagy összegbe fogadni arra, hogy az ateizmus a te legmélyebb rejtett gyökeres meggyőződésed, ezekután...

Nektek meg jó szórakozást, Peti, fiúk, többiek.
Rpa:
értem mi nem tetszik neked benne. és tulajdonképpen igazad van.
bár mint fentebb mondtam itt szerintem nem szó szerint kell érteni az ateistát.
vagy amennyiben valaki úgy érti, akkor veled együtt nem értek vele egyet. mert tényleg csúnya dolog ilyet mondani.
meg - mint szintén mondtam már - nekem tetszik a szöveg provokatív volta.
Tovább (kiemelések tőlem):

„Arra tehát, hogy a *jó vallású* ember fölényeskedjen, nincsen szükség.” Micsodaaaa? Hát te mit csinálsz, Béla barátom az egész könyvben, folyamatosan? „Helyzeténél fogva amúgy is mérhetetlen fölényben van. Ki kellett végre mondani, hogy a kereszténység nem csinált, hanem valódi fölény…” (!!!!) „… amely minden vonalon öröktől fogva megvolt és meg is lesz”

„Kezdeni mindig evéssel kell, végezni mindig füsttel. Megjegyzem, hogy az antinikotinistát ateista szektariánusnak tartom.” Csak gratulálni tudok, mind a hagyományos kábítószerektől való függéshez, mind a ragyogó eszmefuttatáshoz.

Itt arról értekezik, hogy neki 3,5-4 decis pohár kell, a borospohár kicsi.
„Tudom, hogy egyesek erre mit fognak mondani. Hogy miért nem iszom még egy pohárral. Ebből ráismerek a *barbárra*, akinek a legfontosabb dolgok iránt semmi érzéke sincs. Két pohár az nem egy pohár, ha az ivás lendülete megtörik, elveszti azt, ami benne a legfontosabb, az egylélegzetűséget”.
Gratulálok, Béla. Tehát nem élvezed a bort, csak kábítószer-tartalma miatt iszod. A barbár minősítés szintén ül, de illik is az írásod színvonalához.

Aztán van itt a legsötétebb nacionalizmusból is:
„Utazásaim egyik legfőbb tapasztalata volt, hogy van borország és van pálinkaország. Eszerint van bornép és pálinkanép. A bornépek geniálisak; a pálinkanépek, ha nem is mind ateisták, de legaláábis hajlanak a *bálványimádásra*. A nagy bornépek a görögök, a dalmátok, a spanyolok, az etruszkok, az olaszok, a franciák és a magyarok. Ezeknek a népeknek ritkán vannak úgynevezett világtörténeti becsvágyaik; nem vették fejükbe, hogy a többi népeket megváltsák, ha kell, puskatussal”.
Azannya! Amellett, hogy teljes sületlenség, Béla még a történelmi tudását is bemutatja. Hahó, kérem tanulmányozza a francia és spanyol történelmet és vesse össze a visszafogott világtörténelmi becsvággyal. A puskatushoz ajánlom a magyarok nyugat-európai fosztogatásait, khm, kalandozásait is.

Még van rengeteg. Pl. van egy rész, ahol az összes környező népet lefikázza, lehülyézi, mert nem olyanok (szerinte) a borfogyasztási szokásai, mint az övé. Azt meg már láttuk, hogy milyen kifinomult.
da, az engem baromira nem érdekel, hogy a kommunisták mit csináltak vele. Attól még, hogy kicsesztek vele, önmagában nem lett jobb ember, és önmagában nem erény.
A fenti idézetek egy gőgös és buta embert mutatnak be.
Rpa:
mondom ezek itt mind átvitt értelműek szerintem.
dunno, nem az ateista bánt. Ha ide bármi mást helyettesítesz (na jó, nem bármit) akkor is kaptiális baromság. Ha ezt úgy írja, mint ateista és a fenti ateista részek helyére keresztényt helyettesítesz, nekem attól még undorító szöveg maradna.
érdekes, arra számítottam, hogy erre a postra a veterán gamerek fognak ráharapni. tévedtem.
Rpa:
szerintem az ateista az itt általában a "a Jó iránt érzéketlen ember, a Szeretetet tagadó ember, a Felelősséget nem ismerő ember, az Igazságot nem kereső ember stb" szimbóluma. mint ahogyan a bor pl Isten szimbóluma.
TWÁ: "tévedtem."
hát a "Jézus él" felütésből és a vallás témája iránti eddig lelkesedésből szerintem sejthető...
dunno, és a más álláspontja iránt érzéketlen, saját hitén (HITÉN!) gőgös önteltséggel ücsörgő ember az milyen? Akkor ő most ateista?

Egyébként megfogalmaztad, hogy az ateista és agnosztikus embereknek miért durran el még mindig az agyuk a vallásos hozzáállástól. Azért mert minden jó tulajdonságot szeretnének kisajátítani, egyenlőségjelet tenni közéjük és a saját vallásuk közé.

Egyébként nincs igazad, elég jól kifejti, hogy ő kit tart ateistának, itt nem nagyon kell találgatni. Mellesleg az egész szöveg attól függetlenül borzalom, hogy mit értünk ateistán. Egyszerűen minden érv nélkül, hihetetlen magas lóról, csuklóból fikáz és fényezi magát.
Régen én is játszottam ezzel, druszám, de most már inkább World of Warcraft... De azért sok nosztalgikus érzést felkavartál...
lassan elmegy a kedvem ettol a szar blogtol, allandoan elszall a postom, de nem baj, legalabb nem irok mindenfele durvasagot azokra a megjegyzesekre, ahol egy halott embert borbaratok Belabaratomoznak, es a XX.sz. legnagyobb magyar filozofusat lebutazzak.
Veterán gamerek - annakidején gyerekkoromban az ős otthnoi számítógépeket programozgattam nagy élvezettel. Micsoda szellemi teljesítmény volt a basic for-next ciklusát felfogni akkor nekem :). Mire belejöttem volna itt voltak a PCk, középiskolás koromban. Az első komoly programjaimat pont pascalban írtam, de nem innen a nick. Az első komoly programom amőbázni tudott, egész jól. Mennyire sokat szórakoztunk... de gamernek én nem vagyok nevezhető.
da, nem érdekel, hogy mekkora pátosz van valaki körül. A fenti idézetekkel kell vitatkozni, nem azon lovagolni, hogy mekkora nagy ember volt is ő. Hogy mekkora volt, az számomra most jól látható. Ez a pátosz, érinthetetlenség is borzasztó.
nincs patosz. olvasni kell nyitott aggyal es szivvel. de en leszarom ha nem tetszik, tenyleg.
Azt tettem. Itt az eredmény.
Gaben! El van gereblyézve. ;-) TWÁ munkásságát eszem ágában sincs behatóbban tanulmányozni mert nem tartom őt senkinek. Elismerem, hogy vág az esze, és van benne kétségtelenül valami, ami kiemeli őt az átlagból. De... valahogy nem bírom elviselni.
Miért is nem gáz, amit fentebb írt? Akkor magyarázd meg. Ha majd öreg leszek vagy meghalok, akkor az én véleményemmel sem lehet vitatkozni?
Rpa:
"a más álláspontja iránt érzéketlen,"
mondom még egyszer: szerintem itt az ateista alatt az általam említett negatívumokat (mivel tehát a hagyományos értelemben vett keresztény ill ateista egyaránt rendelkezhet) érti és azokon gúnyolódik. tehát nem azokon az embereken akiknek más a véleményük, arról, hogy "van-e valami felsőbb lény".

"Azért mert minden jó tulajdonságot szeretnének kisajátítani, egyenlőségjelet tenni közéjük és a saját vallásuk közé."
Igen ez rossz dolog.

"Egyébként nincs igazad, elég jól kifejti, hogy ő kit tart ateistának, itt nem nagyon kell találgatni."
Lehet, majd elolvasom, már nem emlékszem.

"Mellesleg az egész szöveg attól függetlenül borzalom, hogy mit értünk ateistán."
Nem. Szerintem, ha nem valami világnézetet, hanem pl az általam kiemelt negatyvumokat értjük alatta, akkor szerintem korrekt azok elutasítása, nem?
Hogy mennyire elvontan érti az ateistát:
"Elég, ha Isten nevét megpillantják, máris földhöz vágják a könyvet… Az ateista vallás szentje nem Szent Homorony, hanem Einstein, és a csodatévő hatalom nem a vizelet, hanem az ultraszeptil. Az ateista bigottéria neve materializmus.”
Még mindig azt hiszed, hogy valami elvont „ateistát” ért ide? Aki tiszteli Einsteint, az nem lehet jó, stb. ember?

Találtam még, egyre durvább lesz:
„A legtöbben ugyanis azt hitték, hogy az ateisták vallástalanok. Erről persze szó sem lehet. Vallástalan ember nincs. Az ateisták nem vallástalanok, hanem szánandóan fogyatékos értelmük és korcs kedélyükhöz képest komikus vallásban hisznek.”

Huh!
"béla, te nem írástudókról értekeztél, hanem azt hánytad a szememre, hogy merek vitába szállni"

Hazucc. A saját blogod kommentjeit sem olvasod vissza, hogy egyszer az életben tisztességes legyél és pontosan idézz? Miféle sajtómunkás vagy te?

A tényszerűség érdekében: Hányta a faszom a szemedre, hogy te kivel mersz vitázni. Merjél csak kicsipöcs, és nőjél nagyra. Én azt üzentem abba a levegőtlen búrádba, hogy attól még, hogy valakivel vitában állsz, nem kellene a sárga földig lefitymállnod, pláne, ha az illető többet és durvábbat élt, mint te. Hát ha meg ennek a durva megélésnek az úgynevezettt munkásságában jó-rossz lenyomatátnyomát reáhagyta az utókorra, okulásképpen, vagyis ha értelmes, alkotó, a közjón görcsölésző emberről van éppen szó, akkor pláne. Az efféle fáradozást némi tisztelet formájában akkor is illik megköszönni, ha történetesen minden egyes leírt betűje faszság - vagy annak látszik a mámából reápillantva.

Mert jól is néznénk ki, ha mondjuk a görögök annó mindent tök frankón leírtak volna. Akkor most pl. te, kis muszájértelmiségi, te mihez kezdenél? Ennél már csak akkor néznénk ki jobban, ha senki le nem írt volna soha egy betűt se, mert a hozzád hasonló nagyegók kapásból úgyis jobban tudják, hát akkor meg minek...

Vágenzi immár?

Te attól csak kissebb lehetsz, hogy pl. Márait, Hamvast köpködöd. Vitázz velük, attól még lehetsz akár nagyobb is, mint ők, persze ahhoz érvelni köll, megmégelébb igen sokat olvasni, őket is, meg persze sokanmásokat.

Az meg már valszeg a személyiségjegyek kategóriájában egy ixelendő rublika, hogy erre a lebaszásra efféle órmótlan kádározással, meg csúsztatásos idézéssel reagálsz... Hát hogy még ebbe a mi veszekményünkbe legújabban szegény Moldovát rángatod bele fele, komolyan aggasztó... Mihez is kezdjünk ezzel? Mozgalom legyen, hogy aszondja: 'át ne add a helyedet a vilamoson Moldovának, mer' a Tóta szerint az egy gyökér'?

Ember, halló, a minimális emberi tisztelet teljes hiányát reklamálom nem többet és nem kevesebbet.
Rpa:
igazad van, lehet, hogy ő így érti(amiben azért nem vagyok biztos), de én nem. én csak jelképesen vagyok hajlandó értelmezni. :)

és egyébként a többi művéről mi véleményed?
ezt írtad, buta madárka: "Tóta, baszd meg, lehet nemszeretni akárkit, de sokat látott idős embereket simfolni, csak azért, mert neked nem kóser amit irkafirkáltak, kibaszott nagy köcsögség."

mehetsz Brezsnyevhez hajbókolni.
Hamvas szerintem is egy végletesen fölfuvalkodott és gonosz ember. Visszataszítónak találom pl azokat a megnyilvánulásait, amelyeket itt Rpa hozott. Hamvas mérgező.
Ourboros:
és ha ignorálod ezeket, akkor sem találsz az életművében értékest?
Ok, P. Béla, akkor idézek tőled:
"Tóta, baszd meg, lehet nemszeretni akárkit, de sokat látott idős embereket simfolni, csak azért, mert neked nem kóser amit irkafirkáltak, kibaszott nagy köcsögség."

Bizony, TWÁ arra célzott, ha nem vetted volna észre, hogy attól még, hogy valaki sokat látott vagy idős, netalán halott, attól még lehet vele vitázni. Attól még írhatott marhaságokat. És ezen az idősség nem segít. Remélem, ha majd TWÁ idős lesz, te is tiszeled minden írását csak ezért.
Dr. Béla jól megmondtad nekik! Szívemből beszélsz komám! Meg kell regulázni ezeket az ifjú titánokat, nehogy má' aszt higgyék, hogy ők pisálják a Golf-áramlatot. A kulcsszó a tolerancia. Hallgassuk meg mások véleményét, ha egyetértünk, mondjuk meg, ha nem menjünk máshová. Ennyi.
dunno 2006.12.21. 15:21:15

„és ha ignorálod ezeket, akkor sem találsz az életművében értékest?”

Elveszi a kedvemet attól, hogy keressek. Hiába csábító a mérgezett talajon nőtt gyümölcs, azért én nem ennék belőle, biztos ami biztos.
Rpa: "attól még lehet vele vitázni."
így van. bár Árpád nem vitázot csak fikázott:
"márai roppant ostobaságokat irkált, de ezt tudtam eddig is."
"de ne vigyük el márai/hamvas/egyéb kattantak irányába ezt a postot."
ez pont az általad épp Hamvastól idézett provokációkra hasonlít. csak azoknak éppen megvan a helyük és szerintem azok jók úgy. mint ahogy pl Árpád írásai is, mikor pl kifejezetten valami vallásos dolog fonákságáról szólnak provokatívan - azok rendben vannak. de ez annyira bántó: így félvárlól leszólni valamit. de persze ezt is szabad, és ha nem tetszik nekem akkor max beírok ide és kész (vagy eltűzök innen és kész)
Ourboros: "Elveszi a kedvemet attól, hogy keressek. Hiába csábító a mérgezett talajon nőtt gyümölcs, azért én nem ennék belőle, biztos ami biztos."

Most komolyan mondod, hogy csupán az alapján írod, hogy "Hamvas méreg", amit itt Rpa beidézett? Jó ezzel egyetértek ez így ebben a formában elfogadhatatlan. De akár az idézett mű, de pláne mások egyszerűen nem erről szólnak.
dunno, a többi művét nem olvastam. Ezután a "mű" után megfogadtam, hogy többet nem veszek kezembe könyvet tőle.

Irodalmi értéke nem sok, egy ilyen ember filozófiai munkáira pedig nem vagyok kíváncsi. Ez a könyv olyan fokú fanatizmust/butaságot/érzéketlenséget és érvelésre való képtelenséget mutatott, amit szerintem nem lehet egyik napról a másikra levetkőzni.

Egyébként nem igaz, hogy nem érdekel. Ez is érdekes volt, csak nem a szokott értelemben...
Ha már a veterán gamerek meg lettek szólítva -- én ugyan nem vagyok az, de lazán azért kapcsolódnék a témához:

Én vagyok az egyetlen, aki utálja a 3D-t és akinek hiányzik a Baldur's Gate és társai izometrikus világa?

És van-e még valaki, aki szerint a Heroes V egész egyszerűen OCSMÁNY?
TWÁ ilyen rövid kommentekben nem is tud vitázni és érvelni, arra nincs hely. Ha egy publicisztikájában nem tenné meg, én is szomorú lennék.
Rpa és Ouroboros. Hamvas könyve az élet élvezetéről szól. Amíg ti itt egymást köpköditek, addig én keféltem egy jót, meg ittam egy szép bort. Ez a hamvasi filozófia lényege. Élvezzük az életet. De vannak bigott emberek meg fapicsák, akik erre nem képesek, Őket nevezi Hamvas ateistáknak.
Szerintem a Heroes V nem ocsmány, csak az a baja, hogy minden játékmeneti innovációtól mentes. Igen gyorsan meg is untam.

A jó 3D grafikát én szeretem, csak akkor nem, ha minden más rovására megy. Pl. Gothic III.
Rpa: "TWÁ ilyen rövid kommentekben nem is tud vitázni és érvelni, arra nincs hely."
ez igaz. (bár ettől még bántóak az ilyen kis kiszólások: "xy hülye. de ne is beszéljünk xy-ról", szóval ezek után szerintem tökre érthető, ha felhördülök és véres lándzsával a kezemben védelmezem xy-t :) )
Hogy kit nevez ateistának, arról lásd a fenti idézetet.
A baj, hogy ő úgy látja, hogy az életet csak a saját módján lehet élvezni, mindenki más meg barom.
Bizony, ha hiszed, ha nem, egyszerű barátom, én is élvezem az életet. Csak nekem ehhez nem kell az, hogy egy hajtásra igyak 4 deci bort. Hú, barbár vagyok!

Az egymás köpködéséről pedig ajánlom figyelmedbe saját kommentjeidet és Béla barátodét. Ezeket leszámítva mi itt vitázunk, nem köpködünk.
Beleolvastam, de elment a kedvem, hogy írjak is. Kezd felhigulni a társulat...
dunno 2006.12.21. 15:31:07

Ha arra akarsz rákérdezni, hogy olvastam-e Hamvast: nem. Azonban már Rpa előtt elvették a kedvemet tőle. A NOL-on volt egy nagy vitánk Hamvasról, az végleg meggyőzött.
Rpa: "Csak nekem ehhez nem kell az, hogy egy hajtásra igyak 4 deci bort. Hú, barbár vagyok!"

Komolyan azt hiszed, hogy ezt szó szerint kell érteni?
Nem baj ha igen, mert szerencsére a szószerinti értelmét velem együtt marhaságnak találod.
De azért szerintem lehet, hogy így sok szép és jó üzenetéről (Hamvasnak de akár másnak is) lemaradsz. (ami persze nem tragédia)
Ourboros: "volt egy nagy vitánk Hamvasról, az végleg meggyőzött."
és ott mi volt a kritika tárgya?
Próbáltam szép üzenetet is találni benne, nem ment. Talán a kajáról szóló rész. Egyébként még egy (elég egyszerű de nehezen cáfolható) érv, hogy az ateistán nem azt érti, amit ti láttatni szeretnétek. Ugyanis az ateista ellentéteként mindig a keresztényt állítja. Vagyis aki élvezi az életet, az keresztény, mindenki más csak elkeseredetten csimpaszkodik az életbe?
dunno 2006.12.21. 15:45:03

hidd el, vannak olyan emberek, akik ugyanezeket a "szép és jó üzeneteket" képesek az Rpa által beidézett gőgös és oktondi stílustól eltérően is közvetíteni. hálistennek.
dunno 2006.12.21. 15:46:11

„és ott mi volt a kritika tárgya?”

Egy az Rpa átal hozottakhoz mérhetően fönnhéjázó idézet „A láthatatlan történet”-ből ( www.nol.hu/forum/topic/20889/1/100/ )
namégegyet
ebben amúgy én sem értek egyet senkivel vagy nem tudom
a vallással egy baj van, hogy az én adómból is kapnak pénzt az egyházak
a másik pici baj lehet még, ha uszítanak, esetleg más emberek bántalmazására bíztatnak
de amúgy könyörgöm, kinek mi köze hozzá?????
én mondjuk nem vagyok vallásos, de felőlem a világ összes vallása azt csinál, amit akar
live and let live, azt hiszem...
Jézusom! A Népszabadság-olvasóktól mentsen meg Hamvas Béla!
Zaniah, kik azok? hadd tanuljunk? Előre is köszi, Peti
Peti, ha már érvelni nem tudsz, dolgozz inkább a második erekciódon. És nyiss egy újabb üveg bort. Szerintem úgy jobban élveznéd az életet.
TWA ver 1.0"béla, te nem írástudókról értekeztél, hanem azt hánytad a szememre, hogy merek vitába szállni"

Lennebb pontosan idézel: "Tóta, baszd meg, lehet nemszeretni akárkit, de sokat látott idős embereket simfolni, csak azért, mert neked nem kóser amit irkafirkáltak, kibaszott nagy köcsögség."

Na ugye ezt tolmácsoltam neked az imént magyarról magyarra eképpen: „A tényszerűség érdekében: Hányta a faszom a szemedre, hogy te kivel mersz vitázni. Merjél csak kicsipöcs, és nőjél nagyra. Én azt üzentem abba a levegőtlen búrádba, hogy attól még, hogy valakivel vitában állsz, nem kellene a sárga földig lefitymállnod, pláne, ha az illető többet és durvábbat élt, mint te.”

Aztán Brezsnyevezel kissé, ki tudja miért. Legyen neked jó: lökjön téged seggbe a neved napján egy partvisnyéllel a Klára Zetkin!

Viszont aki tud olvasni, érti, mit reklamáltam.

Mintegy lezárandó ezt a szellemi feszverést, alanti kedves, szó szerinti idézésed, elfogadom bocsánatkérésnek.

Aber valami itt nem tiszta. Te, hogy a picsába tudsz te írni, ha olvasni meg nem?
Rpa! Igazad van fiacskám, ezt fogom tenni!
Rpa: "az ateista ellentéteként mindig a keresztényt állítja"
ó, ő a kereszténység alatt sem azt a történelmi jelenséget érti. sokszor azt is valami idelizált izének gondolja, és magát az egyházat sokszor vádolja azzal, hogy ezt "elrejti, tönkretetszi, meghamisítja".

"Próbáltam szép üzenetet is találni benne, nem ment. "
Aha. Hmm. Lehet, hogy nekem akkor azért tetszhet, mert vallásos vagyok, és ebből a hozzáállásból, nézőpontból tud szépnek látszani? És "szokás szerint" átugrom vagy átértelmezem az elfogadhatan részeket. :) De mindegy. Ha neked nem jön be, akkor nem jön be.
Kösz Peti, nekünk is sokat segítesz.

Rpa 2006.12.21. 15:57:36

:DD...

Peti 2006.12.21. 15:56:08

peti, neked ott a béla. elég az neked. örülj neki :)...
Répa! Látod, nem is vagy te olyan elveszett gyerek. Még viszed valamire!
Zaniah: "hidd el, vannak olyan emberek, akik ugyanezeket"
persze, biztosan. nem azt mondom, hogy Hamvas az Egyetlen.
RéPA, hol a faszba' mondtam én, hogy ne lehetne vitázni, vitatni?

Hát itt csupa funkci-analfabéta tölti a napját?
Zani! Én elmondtam kit tisztelek, ebből pattant ki ez a vita. Te csak annyit vagy hajlandó közölni, hogy vannak jobban is, de hogy kik ők azt nem mered a nagyérdemű elé tárni, mert félsz, hogy kinevetnek. Vagy mitől félsz? Még egy totál anoním blog bejegyzésben sem mersz megnyilatkozni?

dunno 2006.12.21. 16:04:19

Khalil Gibran, Jiddu Krishnamurti, Rabindranath Tagore.... na ezekben az emberekben érezhetően jelen van az alázat. ezeket az embereket nevezem én bölcsnek. nem bélát.
Peti 2006.12.21. 16:07:23

ööö... akkor az előbbi postom immár neked is szól.
Jó Tagore tényleg nagy ember volt. De közelebb nem találtál senkit?
Basszus, Béla, mondatelemezzek? Harmadszor is beidézlek:
"Tóta, baszd meg, lehet nemszeretni akárkit, de sokat látott idős embereket simfolni, csak azért, mert neked nem kóser amit irkafirkáltak, kibaszott nagy köcsögség."

Ha a primitívséget leszedjük róla, akkor ez azt jelenti, hogy egy sokat látott idős embert nem szabad nem szereti és simfolni (?) csak azért (mi másért?) mert nem tetszik, amit írtak.

Ok, ebből a simfolni szót nem értem, de gondolom, valami csesztetést jelenthet. Remélem, Hitlert sem szabad cseszegetni. Sokat látott, idős ember, életében és halálában milliók tisztelték.
Zaniah:
persze. mint már mondtam nem Hamvas az egyetlen bölcs ember. ezt én sohasem állítottam. és az általad írtakon kívül még biztos sokakat lehetne felsorolni.
Peti Druszám!

Ha olyan jót keféltél és olyan jó bort ittál, akkor miért érződik annyira ki a megnyilatkozásaidból valami kétségbeesett frusztráció? Vagy ez csak a Hamvas-adeptus türelmetlensége szegény beavatatlanokkal szemben?
ne kelljen mán listát írni. de igen. magyarországon is élnek hasonló kvalitású emberek. hamvas-t nem szeretném tovább ragozni, mert azt megtette Rpa, és az ő véleményével nagyrész egyetértek, csak valszeg kisebb hévvel írtam volna meg magam. a lényeg az továbbra is, hogy egy valóban bölcs ember szeretettel közelít a másikhoz, erre pedig bélánk nem igen volt képes. a dunno által felhozott érv pedig, hogy szép és jó üzenetek megértetéséhez használja ezt az ótvar stílust, mint provokatív eszköz... hát sajnálom. az én csatornáimat ez inkább lezárja, mint megnyitja a fontos üzenetek előtt. és ezzel láthatóan nem vagyok egyedül.
Répa, olvasd föl magadnak hangosan. Különös tedkintettel a "csak azért"-re. Utána jössz, elnézést kérsz, és akkor nem haragszom, jó? És aki nem ismeri a 'simfolni'-t, az ne fenyegessen engem mondatelemzéssel, jó? Mi a fasz ez itt, kisdedóvó fogyiknak?
Répának: simfolni a német schimpfen igéből származik, a jelentése gyaláz, szidalmaz.
Rpa "Remélem, Hitlert sem szabad cseszegetni. "
Ne haragudj, de ez az összehasonlítás nem áll.
Hitlert nem azért "cseszegetjük", mert pl személy szerint nekem nem tetszik amit írt! Ha nem általános emberi értékekkel ellentétes amit tett (és írt stb).

De egy író azért más eset. Ő tényleg csak írogat dolgokat, amik bizonyos embereknek tetszenek, másoknak nem. És ezért furcsán hangzanak az olyan megállapítások, hogy "ostobaságokat írt". Amennyiben ez egy vélemény akkor ok, de ha ez valamiféle megfellebbezhetetlen igazságként hangzik fel... hát az olyan fura.
Béla, akárhogy olvasom, ugyanaz jön le. Hát mi másért is cseszegetnék valakit, aki már nem él, ha nem azért, ami megmaradt belőle, vagyis az írásaiért?

Bocs, de primitív részeket ignorálom.
dunno, nem kívánok én senkit Hitlerhez hasonlítani. Ez csak példa volt, hogy az alapján, amit Béla írt, Hitlert se lehetne cseszegetni.
Ha most meg az "csak az írás" a lényeg, akkor ott van másik példának Karl Marx. Tényleg nem cseszegethetem csak azért, amit írt?
Akkor egy kis ízelítő nektek Hamvasból:

"..Az ivásnak ugyanaz a törvénye, ami a szerelemnek: bármikor, bárhol, bárhogyan. De viszont itt is, ott is minden körülmény fontos. A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall például kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ugyanilyen ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, szeret felülről nézni. Ha szobában vagy, előbb mindig teríts asztalodra kendőt. A barbár viaszosvászonról iszik, a szerencsétlen, de nem azért, mert nincs neki kendője, hanem azért, mert nincs szíve az iváshoz.

Minden esetben előbb egyél, legalább néhány szem diót, mogyorót vagy mandulát. Erre az olajos magra a bor íze kibontakozik. Késő ősszel asztalodon legyen mindig gesztenye, akár főve, akár sülve, akár valamilyen süteményben, és a még csípős újbort erre igyad. A krizanténumról meg ne feledkezz! Lehet sárga, világoslila vagy fehér, mindegy, de ott legyen. Gesztenye, krizanténum és újbor - jegyezd meg jól!

A borivásnak ugyan nincs múzsája, de ha nincs is, helyesen bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, állandóan költőket olvas, muzsikát legalább hallgat, ha maga nem is csinál, és képekben gyönyörködik. Ez az ember a helyes időpontot is meg tudja választani a munkára, a sétára, az alvásra, a beszélgetésre, az olvasásra, csak ez tudja, hogy szerelmet és bort bárhol, bármikor és bárhogyan."

Hamvas Béla: A bor filozófiája

Szeretem és nagyra tartom Hamvas Bélát. Az a gond, hogy nem értitek (kivéve néhányan itt - ha jól számoltam, ketten).

Zaniah: "egy valóban bölcs ember szeretettel közelít a másikhoz, erre pedig bélánk nem igen volt képes. a dunno által felhozott érv pedig, hogy szép és jó üzenetek megértetéséhez használja ezt az ótvar stílust, mint provokatív eszköz..."
szerintem az emberek különbözőek és ez még belefér.
pl mondhatnánák pár provokatív fickót aki azért értékeset is adott a világnak pl Nietzsche, TWÁ (hmm), vagy a vallás oldaláról pl Luther.
és ezekről a csávókról (mármint az írásaikról) nem látszik, hogy bölcs szeretettel közelíenének az ellenkező véleményű izékhez.

és ha valakinek nem tetszik nem baj, te is írtad: van sok más bölcs ember, akinek a stílusa kevésbé elviselhetetlen, mint pl a fentieké.
Rosszul olvasod, mondom, hangosan, az segít.

Hitlerájt lásd fennebb dunno-tól, még fennebb magamtól TWA-nak hasonlóan ergya kádározására.

A stíl

Ez kérem nem primkó, hanem ad1 miniszterelnöki, ad2 dehogyis trágárság, mindössze komoly szenvedélyességemet mutatja(thx Konrád!)ad3 egy blog-post-commentben had maradjak már papucs-atlétában, fazékból kanalazva a rántotthúst, jó? Nem köll adni itten a szűzlányt.
Hát emberek! Köszönöm, ma megint tanultam valamit. Azt is megmondom, hogy mit. Bár sokan vagyunk, akik mindenfélét elolvasunk, ezerféleképpen értelmezzük. És, hogy az általam eddig megfellebezhetetlen bölcs embernek és kiváló írónak tartott Márai Sándort egy 30 éves fiúcska lebutázza, mert ő így gondolja. És nincs egyedül! Ez engem elborzaszt, és megerősít abbéli meggyőződésemben, hogy ezek a virtuális agórák semmire sem jók. Igenis kell a személyes jelenlét, anélkül nem megy, mert erős a kísértés, hogy olyat írjunk le, amit egyébként nem mondanánk a másiknak.

Ha TWÁ Márait butának tartja, akkor írjon ő okosabbat. Lássuk, hányan veszik meg az ő okosságait. Márai már bizonyított, TWÁ-nak ez még hátravan.
swen, az, hogy találsz olyan részt is, ahol épp nem fikáz (elég nehéz), nem jelenti azt, hogy rendben is van az írás.
Gondolom a Mein Kampf-ban is van egy csomó rész, ami különvéve nem gáz.

Egyébként a beidézett rész is elég gázos. Prédikáló, szenteskedő, saját értékrendet minden más fölé állító.
Rpa: "Karl Marx. Tényleg nem cseszegethetem csak azért, amit írt?"
Megfogtál. :)
Nem tudom.
Felelős-s Marx a kommunizmus halálos áldozatiért?
Vagy ha messzebb megyünk
Felelős-e Nietzsche a fasizmus áldozataiért? (ez azért távolabbi, mert ugye Nietzsche nem volt kifejezett antiszemita, de... azért pl az übermensch fogalmát és eszméjét tőle lopták (torzították?))
Nagyon komoly kérdések. Nem tudom a választ.

Mert az említett két úr nem hiszem, hogy egyetértett volna az erőszakkal, vagy eszméik erőszakos terjesztésével.

De valahogy nem érzem, hogy az hogy nem tetszik Márai vagy Hamvas az ugyanez a kategória lenne.
Peti, megfordítva TWÁ így gondolhatja: emberek, ezt is megértük. Az általam butának tartott Márait egy (nemtom hány) éves fiúcska bölcsnek és megfellebezhetetlennek tartja.
Érted, ez mind vélemény. Senki sem sérthetelen, megfellebbezhetetlen, csak azért mert már kellő mértékű pátosz lengi körül. Egyetlen dolog számít: amit írt, ezzel lehet vitázni vagy egyetérteni. A "de hát nagy ember volt" érv nem érv.

De jó látni, hogy megtanultál kultúráltan *érvelni*. Ezért már megérte. Ugye nem is olyan rossz?
Csak a saját gondolatait, a saját igazságát írhatja meg, mi mást? Márai: "annyi igazság van, ahány ember". Olyan írók, akik megosztják az olvasóikat. Ez nem baj. A baj az, ha valaki kijelenti, mint egy isteni kinyilatkoztatást, hogy " kattantak". És sokan csatlakoznak hozzá. Holott valahogy úgy kellene fogalmazni, hogy " hozzám nem áll közel a személyiségük".

És ti beszéltek alázatról, tiszteletről? Zaniah, neked is akkora az egód, mint ide Lacháza, miközben az alázatot emlegeted. Ez az, ami nekem ellenszenves, nem pedig az, hogy valakinek nem jön be Hamvas vagy Márai szellemisége.
Dunno:

„mondhatnánák pár provokatív fickót aki azért értékeset is adott a világnak pl Nietzsche”

Nietzsche jó példa szerintem. Ebben itt igazat adok Neked. Mármint sok van, ami nem tetszik Nietzschében (pl a hatalom akarása, akárhogy is értjük), ugyanakkor nem dobnám el az egész életművet.

„übermensch fogalmát és eszméjét tőle lopták (torzították?)”

Ammennyire én értem, inkább az utóbbi. Az Osiris-féle új magyar fordításban ki is fejeződik ez: „embert fölülmúló ember”. Szóval nem valamiféle születési előjogon különb árjáról van itt szó, hanem olyanról, aki saját erőfeszítéséből felülmúlja emberi korlátait. A nácik, mondanom sem kell, nem ezt vették át...
"Csak a saját gondolatait, a saját igazságát írhatja meg, mi mást?"
Ez így van, de ezt meg lehet tenni a másik véleménnyel és másik emberrel szembeni tisztelettel, anélkül hogy értelmi fogyatékosnak, barbárnak és korcsnak nevezné a másikat. Csak mert a saját VILÁGNÉZETÉT nem oszják. Ez a nagy gáz, ezért undorító az írás.
Ez a te igazságod Rpa, az enyém meg más:-)
Értem, szóval szerinted én értelmi fogyatékos, barbár és korcs vagyok? :D
Haha! lehet rájöttem mit kell majd figyelni a tévében :)

TWA lesz a Napkeltében (m1) karácsony és szilveszter között valamikor :)

Talált?
swen 2006.12.21. 16:34:16

„És ti beszéltek alázatról, tiszteletről?”

Attól, hogy jómagam nem járok elöl bizonyos erények gyakorlásában, attól még észrevehetem másokban azok föltűnő hiányát („I know my kind / what goes on in our minds”)...

„Zaniah, neked is akkora az egód, mint ide Lacháza, miközben az alázatot emlegeted.”

Na ez nem tűnt föl nekem, inkább az ellenkezője. És ha még igazad is volna, mint ahogy nincs, nem lenne Rád is alkalmazható azonnal a saját gondolatmeneted?
Dehogy, Rpa:-) Te ilyennek látod Hamvast, én meg nem ilyennek. Vagyis látom én is jól, hogy kit tart "normális" embernek (így nevezi) de megértem, hogy miért és másokat miért nem.
Ouroboros, ha úgy gondolod, alkalmazd rám is.
Azt én is el tudom képzelni, hogy sok ember, ha valaki nem úgy élvezi az életet, ahogy ő, vagy nem úgy magyarázza saját létezését, ahogy ő, azt lehülyézi, idiótának tartja. Sajnos ez elég gyakori.
De hogy ezt egy "filozófus", egy "köztiszteletben álló író" tegye meg, az elképesztő. És hogy ezek után sokan szeressék ezért...
Árpád: "Szavazati jogot a robotoknak!"

Ugyanmár, kikopizzák Asimovból, beemelik a törvénykönyvekbe, mi ezen a bonyolult? Ő már eljátszott a létező lehetőségek legtöbbjével. :-)
Számomra áthághatatlan kognitív akadályt jelent, hogy akik szeretik Hamvast, és számos általam becsült ember is van köztük, azok mit látnak benne, amit én nem? Mi az, ami ott van, de én nem értem?

Mondjuk ugyanezt kérdezhetném a klasszikus zenéről is, de zenéről nem nagyon lehet vitázni, a leírt szavakon meg mégiscsak könnyebb.
Nem hiszem, hogy bárki is ezért szeretné Rpa, sőt, megkockáztatom, szeretni sem könnyű. De ideál, követendő példa semmiképpen sem lehet. Különös nézetei vannak, ez tény, de gondolkodásra késztet és ez fontos. Nem lehet érte rajongani, mint egy populárisabb íróért, de sokat ad, ha valaki figyelmesen olvassa. Azt olvastam róla ( nem tőle) hogy akik ismerték nagyon szerették és tiszta lelkű embernek tartották. Nekem mindenesetre sokat jelent az életműve, az egyik legnagyobb gondolkodónak tartom. Dehát ez is ugye csak egy vélemény a sok közül:-)
nem! a napkelte az csak egy kis karácsonyi lidércnyomás. majd januárban, bezzeg.

bélám, sehogy se mászol te ki ebből az idősemberezésből, vedd a fáradságot, és írd le, hogy rosszul fogalmaztál az elsőben. nem olyan nagy dolog, attól még pöffeszkedhetsz utána ugyanúgy.
Jó lenne tudni TWÁ, hogy mikor jelensz meg a Napkeltében egészen pontosan, ne kelljen már minden nap hajnalban ébredni, ráadásul Napkeltét nézni, viszont látni szeretnélek:-) Elképzeltelek valahogy, megnézem, jól csináltam-e?
Mi lesz Januárban? Nehogy lemaradjunk a nagy élményről! ;-)
Én amolyan herpeszes Ödönkének képzelem bazi nagy okuláréval.
eddig is voltam itt-ott, leszek is, nem kell a fantáziára bízni, mint az angbandot. ha jól emlékszem, január 2. de nem kell se korán kelni, se izgulni, a napkelte példaadó módon fent van a neten. egyébként nem fontos szereplés, csak jópofizás orosz józseffel és gesztesi károllyal.

Köszi:-) Akkor megnézlek. Különös, én is szemüvegesnek képzellek, olyan lennonosnak. Hozzáteszem, kedvenc típusom, kamaszos alkattal:-)
én meg egész biztos vagyok benne, Peti, hogy te az egyszerre szesz- és párizsiszagú kövérkés, idősödő proli fajtájából való vagy, de ettől még maradhatsz, mert itt nem érződik. jó ez a vitastílus, vagy megpróbáljuk normálisan?
Pöffeszkedni? Muhahaha, ez egy teféle kiskalibertől, akinek pl. Márai szimplán zakkant, több mint dícséret... Tóta, Tóta, köllött neked blog... égsz, oszt az a kevés normális ember is, aki eddig olvasott körberöhög, legyint rád...
Kedves W,

egy 'leíromamieszembejut' zsurnaliszta kisgyerektől kissé erős Márait és Hamvast egy kézlegyintéssel lekattantozni.

És még Te szoktad rendreutasítani a kommentelőket, h előbb gondolkodjanak...
most, hogy visszatértél, és ismét szaporítod a tábort, még arra kérnélek, hogy kattints időnként a bennerre felül. köszönettel.
Na, figyi, hülyegyerek!

"amit egy ilyen márai-szerű papa motyorászik"

Ez a bunkóság, vágod végre?
Ezt kapd vissza nagypapi korodban, lehetőleg soxor, és durván. Mert megérdemled. És erről tépem itt a pofám álló nap, te meg ez elől menekülsz, mert nincs gerinced javítani.

És gyk.: nem a "roppant ostobaságokat irkált" kitétel a vita tárgya.
na látod, te rigolyás vén zsákállat, tudsz te világosan fogalmazni.
noha, ugye, az már igencsak szemszög kérdése, hogy a "márai-szerű papa" alatt en bloc a szépkorúakat értjük - és ha bárki így értette, akkor itt szeretném helyesbíteni, hogy nem -, vagy esetleg szó szerint a márai-szerű papákat, akik sok-sok meggyőződéssel a nagy magyar szívükben már nem bíbelődnek érvekkel, meggyőzéssel, effélékkel, hanem csak úgy megmondják, hogy ők ebben hisznek, és aki nem _hisz_, az _vak_, ami, lássuk be, hebehurgya posztulátum. békesség!
Állandóan kiléptet ez az izé...indapass, vagy mi a búbánat..ha egy rendszer működik, miért kell rosszabbat csinálni? Sosem fogom megérteni..:-(
Nem maradhatnánk inkább mégis a döglött alaplapoknál meg a ZX-Spectrum játékoknál? (De szép idők voltak azok, egyszerre volt microdrive-om meg 1.2-es floppym, bebeee. Meg selfmade I/O portom, joystickillesztőm, lapozós memóriabővítésem, amivel 256 kB-ot kezelt a gép!)

Miért van az, hogy sokaknak bármiről AZ jut eszébe. Népnemzetikereszténykeresztyén Mórickák.
Peace van gyerekek, jön a Jézuska ..halljátok?
Világos voltam az elejétől, nem tehetek arról, hogy olvasni nem tanultál meg. Az a szerencséd, hogy írni még úgy-ahogy igen...

Mellesleg nem CSAK en bloc problematikus a szépkorúakat lemotyogópapázni, hanem külön-külön is. EZ AKKOR IS GYÖKÉRSÉG, HA VITÁD VAN AZ ILLETŐVEL. SŐT, AKÉPP PLÁNE GYÖKÉRSÉG ÉRVELÉS HELYETT LEMOTYOGÓPAPÁZNI.

Erről oktattalak máma - közel a kari - ingyé. Legközelebb fizecc. És nem köll itten békülgtni, inkább olvasd a tegnapiakat is, valamiér ott is lebasztalak, tuti jogosan, de má' nem emléxem muért, hiába, no, lassan motyogópapakorba érek...
Jah, és a hebehurgyaposztulátumságát meg majd akkor vesézzük mondjuk a te mondókádnak, ha 70-éves lettél. Mert azt akkor sem illendő kizárni a lehetőségek közül, hogy egy öregecske íróféle mégiscsak tudja, mit miért vakkant, ha netán harmincas titánként ez oly elképzelhetetlen.
dark future

korrekt a második comment is
A legnagyobb hülyeségnek azt tartom, hogy az öregeket leszépkorúzzák. Nem szép kor az, kérdezd csak meg őket. Fáj mindenük, elfelejtenek mindent, kevés a nyugdíjuk, nem érik el a buszt, stbstb. Általában véve meg azért hülyeség ez a szóhasználat, mert egy kategóriába esik a cigány-roma, hülye - mentally challenged, stbstb PC kifejezésekkel, amelyek közös jellemzője, hogy azok szeretik használni, akik fel akarják hívni erre, és magukra ezzel a figyelmet. Az öregeket lehet tisztelni, de nem azzal, hogy szépkorúnak hívják őket.
swen 2006.12.21. 16:34:16

:)... ebben neked mélységesen igazad van, csakhogy én nem is tagadom ezt, nem próbálom másnak beállítani magam, nem hazudok etéren magamnak és a környezetemnek.

és ez bizony nagy különbség.
LOL. attól, hogy 70 éves, még az se zárható ki, hogy fogalma sincs, miről beszél. az idézet hebehurgyaságát nehéz volna kétségbevonni, már amennyiben látást és hitet elválasztjuk, és én úgy tudom, el szokás választani. de mindegy, mondjuk rá, hogy költészet.

nyilvánvaló, hogy épeszű ember csak vaskos idézőjelekkel használja azt a szót, hogy szépkorú, ne kelljen már kitenni.

dark future: hah, microdrive! burzsuj! nekem csak dupla joystick-interface-em volt, meg floppy drive. mármint a spectrumhoz (128K!). a floppy drive akkora volt, mint ma egy hifitorony, és dögnehéz. a MOM gyártotta, külön buszadapter kellett hozzá, és olyan hangja volt, mint egy kerti traktornak.
LOL, ám, de mekkora! "vaksi és süket", hát nanáhogy,deméghozzá az említettek (gyk.: rend,és mögötti szándék, amit nevezhetsz bárminek, ő Gondviselésnek híjja)érzékelése irányában, még jó, hogy költészet, bakker, nem is anatómiai pontosságú fejtegetés az észlelés kontra(rekontra, fedásksári?) hit tárgyában... Hűbameg...

Költészet lesz, ja. De hogy ehhez egy álló nap köllött, hallod, keresd fel a magyartanárod, és csapj az asztalra!

Natovábbá persze, lehet az a 70-éves tök hülye, ja, de akkor meg le köll hülyézni, és nem a vénségét felemlegetni negatívumként, basszus, ne másszunk már vissza az egyszer már nyugvópontra passzírozot dolgokhoz, jó?
Jah, és Lnézést mindenkitől, hogy eltereltem a csevelyt a gamerégészetről!
Idézőjellel? A szépkorút? Miért? Teljesen elfogadott kifejezés. Ha jól tévedek, az ükszülők után a szépszülők jönnek vagy nem? Nagyapa, dédnagypapa, üknagypapa, szépnagypapa:-) Vannak kultúrák, ahol tisztelik az öregjeiket (pl.indiánok). Meg azt is mondják, egy társadalmat minősít, miként bánik az öregjeivel ( meg az állataival). Vajon milyen a mi társadalmunk?
bizony LOL, Márai sorai ugyanis itt nem költészetként bukkantak fel eredetileg, hanem kvázi jézusbizonyítékként, tényállításként, ha utánanézel. mint ilyen, sajnos nettó baromság.

a hittel kapcsolatos konkrétumok - Gondviselés, Jézus, Spagettiszörny - érzékelhetetlenségét már több topikban körüljártuk, leginkább az agnosztikusban. elég nyilvánvaló, hogy se látás, se vakság nem értelmezhető olyan formában, ahogy egyszerű sporttársunk itt Márait bevetette.
Öregek....szeretném, ha olyan agyam lenne öregkoromban, mint Lomb Katónak, Szabó Magdának vagy Szepes Máriának...
jó, de ez mindegy, mert a szépkorú már pont olyan szóvá vált, mint a luxusprofit. röhögséges.

és ja, inkább legyen ez a gamerégész topik, az egyéb vitákat - ha lehet, és nem flame-et - még számos másikban folytatjuk majd a továbbiakban, olvasóink és hirdetőink közös megelégedésére.
Kis krumpli vagyok gameileg, így nekem régről csak a boulderdash prof rémlik fel, ezek a karaktervadászatok nem, amikről itt szó volt. De az jó volt, kedveltem az ezerféle pályáját. :-)
Legalább 4-5 öt éve sikerült megállnom, hogy ne írjak semmit internetes fórumokra stb... Mióta ez a blog elindult többször is ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy hozzászóljak, de most hogy szóba került Márai, meg ez a linux windows vita nem tudtam többé ellenállni a kísértésnek. Persze mire átküzdöttem magam a regisztráció viszontagságaim, már csak régi game-kről lehet írni. Na, ez sem az én napom. :-(( Sebaj, most már csak azért is írok. A nethack tényleg jó, hihetetlen mit ki tudtak hozni 1,44 MB-ból a fejlesztők. (Az a nethack fejlesztőinek a perverziója, hogy elférjen egy lemezen.) Nekem különösen az tetszett, hogy a troll regenárióját meg lehet állítani azzal, hogy megeszi az ember miután lecsapta. Egyébként ki emlékszik még a Seven Cities of Goldra, az nagyon tuti volt a maga idejében. Asszem 84-ben adták ki, és tuti kis Colombusos, bennszülöttes, hajózós, aranygyűjtős game volt.
kezdd el inkább a második 5 éves tervet
Nethackben mindent meg lehet enni, meg feletetni a kutyával/cicával. Meg általában bármit megtenni bármivel. Én abba csak belenéztem, meg elolvastam a wikipedián, mekkora világ, és láttam, hogy ebbe belefogni se érdemes, soha nem lesz ennyi időm.
Jaja, az evés fontos szerepet játszik benne, ha sikerül átváltoznod valami fémevő lénnyé, akkor a varázsgyűrűk elfogyasztásával megkaphattad az általa adott képességet. Hihetetlen mennyiségű fejlesztői munka lehet abban a játékban.
Elkapott a ZX-es nosztalgia...

Hú, mekkora viták mentek akkoriban a commodore-osokkal. A fiatalok már nem emlékeznek rá, de olyan volt egykoron a két tábor, mint most a windowsosok meg a linuxosok.

A C64 fejlett, de különc vas volt, sokcsatornás hanggenerátorral, "jó minőségű" grafikával, sprite-okkal (mond ez vmit egy mai infirmatikusnak?), gyári floppyolvasóval, ezernyi játékkal.

A ZX-Spectrum konzervatívabb, Z80 alapú vas, kevesebb gyári fícsörrel, viszont jó dokumentációval, egyszerű bővíthetőséggel. Én pl. robotlámpát vezéreltettem vele a városszéli discoban :-).
Peti, őszintén, csodálkozol rajta?
Jönnek az emlékek, emlékeztek még ilyenekre?

ZX:
-- keret csíkozása, álló csíkok
-- keret csíkozása, futó csíkok
-- írás a keretre! (megszakításból)
-- többszólamú zene megszólaltatása négyszögjellel (annyi volt a hang, hogy a hangszóróra vagy rányomtad a delejt, vagy nem)
-- beszédszintézis :-)
-- magnófej beállítása fülre
-- betöltés a képernyőre (a játék kezdőképét töltötte a magnóról/floppyról, soronként)
-- extrém nagy játék (ilyenkor csak hangyákat töltött a képernyő egy részére, mert azok is a szoftver részét képezték)
-- karakterenként két szín (előtér, háttér)

C64:
-- turbo loader
-- zenélő floppy drive
-- nyomtatás floppyról közvetlenül (a floppy drive vezérelte a nyomtatót, a gépet ki is lehetett kapcsolni)
-- játék, ami reset után is bennmaradt a memóriában, sőt akkor is, ha pár percre kikapcsoltad a gépet
-- POKE kódok
Pár érdekesség még:

A Spectrum felbontása 256x176 volt, ez a mostani képernyőmön (1280x960) 25-ször férne el.

Alapkiszerelésben 48 kB RAM volt a gépben. A mostani gépemben 1GB memória van, ez majd huszonkétezerszeres növekedés.

A 48 kB-ba belefért a beégyazott videomemória is. Ma erre a célra a gépem 128 MB-ot használ.

A Z80-as órajele 3.5 MHz volt, a mostani gépemé 3 GHz. 860-szoros növekedés, és akkor még nem számoltam azzal, hogg most 8 helyett 32 bitet kezelek egyszerre.

-----

Közvéleménykutatás: az mond valakinek valamit, hogy Homelab-III, Atari, Primo, Vic-20, HT1080Z ?
Árpi & Peti:

Azért Machiavelli szerintem nem volt annyira rossz tipp. Ő elég jól megfogta a valóságot és én csodálkoznék, ha Árpi a valóságnak ezt a szeletét ignorálni akarná.
Árpi,

"érdekes, arra számítottam, hogy erre a postra a veterán gamerek fognak ráharapni. tévedtem."

Nem tudom, mifelénk a veterán gamerek Elite-t nyomtak anni C-64-en, Amigán meg PC-n. De azért az amigás Populous-fanok (mint a CoVboy vót) is veteránnak számítanak. Én az Angbandról nem is hallottam.Gondolom, olyan lehet, mint a régi Unix-osok nagy kedvence, a NetHack. Abban is @ volt a főhős.

Egyébként ha akarsz valami igazán zsírról cikket írni: arra azért sokan rájöttünk, hogy CoVboy az Kis László, az impresszumból például. Arra is, hogy a CoV 16 környékén lelépett. Hol van ma CoVboy? Mi van vele? Ez de jó cikk lenne.
Még ám a bizony hogy LOL!

Árpád, ahogy kifelé kaparod magad, egyre csak mélyebbre ásódsz! Hát miért is szegény Márait basztatád, ha itt csak annyi történt, hogy egy járókelő rossz felfogásal citálta szegénynek a szavait? Akkor miért is Márai a nettó kattant, miért is ő a motyorászó papa? Na ugye, hogy ugye. Össze vissza beszélsz már...

Hol tehet arról Márai, hogy sorai itt - nem költészetként bukkantak fel? Föl kellet volna támadnia, és Peti fejét a monitorba nyomnia? Vagy jéghideg leheletű kísértetkacajal egy életre eltántorítania a kommenteléstől?

Meg aztán ami eccer költészetnek íródott, az szerintem az is marad. Még ha nem is a legodavágóban idézgetik is... Író ember meg ismerje már föl a költészetet, jó?
Bizony nagy LOL ez, Árpi!

Lezárásképpen, így, kari közeledtén pedig hitről annyit, az, hogy neked nincs, láthatólag téged jobban zavar, frusztrál, mint azokat, akik felszerelkeztek valamilyennel. Ezt csak azért említem, hátha tudsz vele valamit kezdeni... tudod némiképp hasonló cipőben sántikálunk, csak éppen belőlem nem efféle dühöt vált ki a dolog. De hát a kor, ugye... majd te is leszöl motyipapi, és akkor tán nem leszel már ilyen mérges, amiért nem rendezheted be az életedet olyan egyszerűen szépre, mint egy falusi, temlomjáró néne.

Merthogy nagyon úgy föst, hogy a hívés valamiképp az ember elengedhetetlen sajátja... még mi, ateisták is, valamiképp hiszünk dolgokban, dolgok fontosságában, és nem feltétlenül tudjuk minden hangyánkat, rigolyánkat konzisztens logikával az ősrobbanásból eredeztetni, kvantummechanikailag megképletelni. Szóval a totális materializmus sem feltétlenül hit nélküli élet.

Mellesleg Márai is rádbízza a terminológiát. Neki pl. Gondviselés. Nem egy igazán hagyományos értelemben vett hívői álláspont, ölég személytelen.

Viszont ateista létemre tudok neked istenbizonyítékot mutatni. (Achtung, das ist lehet, hogy költészet(persze az is lehet, hogy nem)!)
elő az ateista istenbizonyítékkal, ízibe!

egyébként valóban szeretnék egyelt agyú hívő lenni, akár szcientológus is, csak már a legelején elröhögöm, és ez nem nagyon fog változni, mert már most is túl sokat tudok.
"Ne tömjénezze magát! Szerénység barátom, szerénység! Ha valamit szeretek magamban, az a szerénység!"
;)
remélem, jól idéztem
"már most is túl sokat tudok."
most komolyan, mi volt a legsúlyosabb könyv, amit olvastál p. a kereszténységről?
Most nézem, az utolsó idevágó beirkád - amely, mint fennebbi elhamarkodott válaszom is mutatja némiképp sántítósra sikeredett, eképpen óhatatlanul vonja maga után magát az említett választ is - szóval e komm után 2, azaz, kettő perccel mintegy lezártad a vitát... ez ám a LOL!

Mondjuk az utóbbi 16 év kesernyés tapasztalatai bennem is egyre zanzásítják szunnyadó demokratát. Na de ennyire? Árpád, LOL! Az elmúlt két napban meglehetős hibagyűjteményt sikerült összegórcsöveznem róled. Ez persze igen emberivé tesz, de azért nem kellene így folytatnod, van az a hibahatár, ahonnan kezdve kevéssé érdekel a dolog emberi része...

Na, fecserésszetek a játékokról, elvégre itt a kari! Abból meg igény szerint mindenkinek kellemest/áldottat!

Az nem úgy van, Istenbiziért fáradozni köll! És csak nyáron tudom prezentálni. Ha még emléxel majd erre a diskurzra, és még izgat a dolog, megkeresel.
én már akkor sem értettem a számítógépekhez, de ZX-ről még annyira emlékszem, hogy a basicjében egy gombnyomás (plusz shift néha meg ilyesmi) egy utasítás volt és egészen elrémített, amikor megtudtam, hogy vannak olyan számítógépek, ahol egyesével be kell pötyögni azt pl, hogy "p r i n t"...
dehogy kereslek, te akkor is itt fogsz nyüzsögni, nem bírod ki nélkülem. csak majd azonosítsd magad az akkori nickeden.
meg arról gumibillenytűzetről a felirat egyrészt elég könnyen lekopott meg talán könnyebben is elromlott (?)...
ezért volt a gumibillentyűzetre fólia, amit élelmes magyar vállalkozók utángyártottak.

mondjuk az egygombos utasítást rühelltem, mivel ehhez asszem 4 féle kurzor társult, és különben is roppant idióta rendszer volt. persze lord Sinclair villanyautójához képest még mindig full logikus.
dark future, nem cserélted fel a két gépet? Legalábbis amit a ZX-re írtál, az a C64-re is igaz. Anno komoly demo-coder voltam. Régi szép idők, de jó is volt az...
ja fólia. én is láttam másokon - volt néha valami összejövetel-találkozó szerű dolog és ott.
az mindig nagyon izgi volt (voltak ott commodorosok is meg spectrumosok), meg olyanok akik építettek valami izgi cuccot, pl autoszimulátor amibe bele lehetett ülni...
commodorosok köcsögök voltak, nem lehetett velük szót érteni, nem is nagyon próbáltam. ma a linuxos térítők ilyenek.
Azon egyébként nem kell nagyon csodálkozni, hogy a nethack rámegy 1.44 MB-ra, hiszen se grafikája, se hangja. Ez csak manapság tűnik kevésnek, akkor borzasztó sok volt. A C64-es (és a kortárasira készült) játékok (köztük olyan összetettek is, mint a Pirates vagy az Elite) 30k-40k helyet igényeltek. Ez 0.03-0.04M...
Na ezt fogod idővel kinőni, ti. hogy leegyeltagyúzz bárkit. És ez az, amin csak a kor segít, hidd meg! Majd ahogy öregszel, egyre megértőbb és elfogadóbb, néha kifejezetten odavágyódóbb leszel egy ilyen faluvégi egyeltagyú életével(-hez-ba-be).

Legalábbis egészséges és értelmes ember így műxik. Ha tíz év múlva is vállalod ezt az 'egyeltagyú't, tudd, hogy baj van, és szaladj analízisbe! Addig meg mászkálj minnél többet emberek közt, nem minden a net! Meg a költészet-észlelő agyközpontot tessék fejleszteni! Költészet észlelés nélkül szar csak az élet igazán.

Ha meg már az intézményesség, akkor szvsz ne sci., aber kat., ott a legjobb a műsor. Pláne amikor zenés.
"commodorosok köcsögök voltak"
Hogy mondhatsz ilyet, druszám!
Igaz, tényleg nagy flame-war volt mindenhol, úgy látszik, ez bejön a kamaszoknak.
Egyébként is, a C64 sokkal jobb! :D
Rpa: "amit a ZX-re írtál, az a C64-re is igaz"
a C64-en is karakterenként csak két szín volt? mindenesetre a ZX-en úgy éreztem, hogy ez irtó hülyeség...
meg egyébként azt képernyő bitmapkiosztást sem értettem... valahogy a 24 sor 8-8-8-ra volt osztva, és egy 8-as kupacban előszőr az első sor karaktereinek felső nyolc pixeljei jöttek, azután a második sor karaktereinek felső pixeljei... majd a nyolcadik sor felső pixeljei, azután az első sor második pixeljei stb... és utána jött a második 8-as kupac ugyanígy, majd a harmadik... rémes.
ja és amikor kimentettünk-betöltöttünk egy képet, akkor is talán defaultból így jelent meg??? már alig emlékszem...
W: "commodorosok köcsögök voltak"
:))) igen akkor valahogy én is ezt éreztem, olyan nagyon idegenek voltak ott, és a spektrumosok meg mintha barátiak lettek volna... :)
de lehet, hogy a commodorosok fordítva érezték...
nocsak, még a végén beszélgetünk?

a túl sokat tudás/egyelt agyúság az ezen a blogon unásig kitárgyalt problémára utal, ti. hogy van a világon kismillió vallás, és ezek közül én nem óhajtok olyan alapon istent választani, hogy a szomszédom is oda szavaz.

rém eccerű lenne a dolgom, ha a gólya egy dzsungeltanyára dob le valahol dél-amerikában, és csak azt a jó vérbő latin katolicizmust ismerem meg, ami ott dívik, és soha nem hallok még a reformációról sem, nemhogy szcientológiáról. így azonban maradok az agnosztikus alapállásnál, köszönettel.
ez, hogy a spectrum karakterenként (spriteonként) két színt tudott összesen, ez nagyon kiborított. uis erre nem tudtam mit mondani a C=-s köcsögöknek.

és kurva ocsmányul nézett ki például a Wally-sorozatban, hogy egy kockás holdudvar kísérte a faszit a dzsungelben, merthogy csak két szín lehet.
Nem, nem beszélgetünk. Mert én annyira nem tudok tőled, ó te szent és magasságos tótawé, elszakadni, épp most gyártom a sok nicket, amin majd nyüzsöghetek, hogy aztán jól leleplezem magam...

E'kúrtad. Nem kicsit, nagyon.
Nem, arra éppen nem, hanem a következőkre:
"-- keret csíkozása, álló csíkok
-- keret csíkozása, futó csíkok
-- írás a keretre! (megszakításból)
-- többszólamú zene megszólaltatása (ez is volt, de ez a C64 alapból tudta...)
-- beszédszintézis :-)
-- magnófej beállítása fülre
-- betöltés a képernyőre (a játék kezdőképét töltötte a magnóról/floppyról, soronként)
-- extrém nagy játék (ilyenkor csak hangyákat töltött a képernyő egy részére, mert azok is a szoftver részét képezték)"

"Nagyfelbontásban" (ja jól emlékszem, ez 320x240-et jelentett) egy karakternyi blokkon belül (8x8) csak két színt lehetett használni, mert a színinformációkhoz egy karakteres képernyőt használt fel. Kisfelbontásban (160x240) ez felment négy színre. Vagyis a képernyő különböző részein kint lehetett az összes (16...) szín, de nem egymás mellett.

Egyébként mint egy csomó mást, ezt is meg lehetett trükközni, ha a képernyő raszterfissítése alatt trükközgettél. Színek gyors cserélgetésével több mint 16 szín illúzióját lehett kelteni, a karaktermemória soronkénti cserélgetésével pedig ez a "közeli színek" limitációt lehetett jórész megszüntetni.
Árpád, a C64 tényleg lényegesen többet tudott grafikailag és zeneileg, ez tény. Az más kérdés, hogy egymás torkának ugrani emiatt hatalmas baromság volt.
Nekem C64-em volt, de nem emlékszem, hogy köcsög lettem volna bárkivel is. Simán elvoltam azzal, hogy másnak zx-e vagy akármije volt.
(viszont még működik a C64-em, nemrég próbáltam)
"még működik a C64-em"
hűűűű :)
Én már csak emulátorozgatok, ha rámjön a nosztalgia.
És persze az XP-m indítóképernyője a C64-é. Kék képernyő, 38911 bytes free, Load"Windows XP",8,1...
emulátort én is előveszem olykor. ugyanazon szoktam meglepődni, mint az Angbandnál, hogy ma egy kicsit darabosabb 3D-shooter közröhej tárgya, akkor meg egész hétvégeket szórakoztam olyan látványvilágban, amit ma már kvarcjátékon se tűrne meg senki, ha lenne még kvarcjáték. és egyébként se lehetne évekig (!) sztár egy Raid Over Moscow, ami ugye akkor, 12-13 évesen már politizálás volt.
dunno: tudom, ezeknél még nem volt mi elromoljon. :-)
Quicksilver: úgy érted, hogy ma meg nincs olyan ami ne tudna két nap alatt elromlani? de hát fejlődik a technológia és ma már képesek vagyunk azonnal romló minőséget gyártani, hogy azonnal újat kelljen venni. de az igazán jó mérnökök biztos azok, akik kétévmúlvanaprapontosanelromlót csinálnak... és ezt rendkívűl gazdaságosan két év garanciával árulhatják...
dunno, dark future már bemutatta, hogy hányszor bonyolultabb egy mai gép, mint egy akkori (több tízezerszer). Lehet, hogy emiatt is több a hiba? Ahh, nem, biztosan a gyártók összeesküvéséről van szó...
ó igen a kvarcjátékok is jók voltak, mindig hozták a suliba és azzal olyan menők voltak... pl ha többképernyős volt akktól mindenki elájult. nekem csak egy kicsi volt :( ahol valami bigyók potyogtak az égből (ufók?) és alá kellett állni, hogy lekajam őket (összesen négy helyre lehetett aláállni...).. és egyre gyorsult... de azért szerettem
ma már nincs kvarcjáték sem??
esetleg kvarcjáték-emulátor???
Rpa: "biztosan a gyártók összeesküvéséről van szó..."
:)) jójó én elhiszem hogy egy fadarab nehezebben romlik el mint egy űrrepülő... de azért nem járnak rosszul az űrrepülőgyártók sem...
Kvarcjáték, az nincs már. Jaj, összedőlt a kincstár.

Nekem háromképernyős volt, eneszkából. Búváros. Menő cucc, übermenő. Nem emlékszem, szedtem-e pénzt az osztálytársaimtól, ha játszani akartak, de megtehettem volna.
A grafikai színvonal az egy elvárt, megszokott szint, ami alatt rondának tűnik a játék. Ez természetesen gyorsan változik és szubjektív. Mindig érdekes marad, hogy mi is az, amit a mai szinten már meg tudnak csinálni,
de a legfontosabb a játékmenet. Egy jó grafika nem ment egy élvezhetetlen játékot, remek játékmenettel viszont egy ronda játék is siker lehet.

Viszont a játékmenetben is van egy ilyen "elvárt" szint. Hiába csinálnák meg tökéletes grafikával, már nem játszanék a Wizard of War-ral vagy a Lode Runner-rel. Sőt (ezen kicsit én is meglepődtem) a tökéletesre polírozott Pirates! remake-kel is alig játszottam. Pedig a C64-en mennyit nyúztam...
Hát persze, hogy erre gondoltam.
A C64 a mai napig hibátlanul működik, a pentium s-es gép még jól működik (bár a nyomtatókkal már hektikus), a pentium mmx-esbe egy videokártya kellene csak, de olyant már nem árulnak, a pentium II-es két év után már meg se nyikkan, legújabb AMD-s meg már úgy jött meg a gyárból, hogy két hétig kékhalállal indult (RAM + alaplap).
Miért gondoljátok, hogy az istenhitnek bármelyik valláshoz is köze van? Ez akkora de akkora tévedés. A vallás, az egyházak kihasználják az emberek istenhitét, jó kis zsíros üzletet építve rájuk. Belső, személyes dolog a hit, még nyilvánosságot sem kíván, sem tömegeket. Hogy aztán az egyes vallási vezetők mire használják...számomra az a vérlázító. Hatalom és pénz. Mint a politikában.

Nem lehet úgy hinni, hogy elmegyek egy gyülekezetbe, számba raknak valamit és attól hívő vagyok. Ez egy hosszú út, a szellemi fejlődésünk útja, belső indittatásból jutunk el odáig, ha egyáltalán elindulunk rajta. Egy élet általában kevés hozzá, még jó, hogy ott van a reinkarnáció. Vannak tanítók, akik, ebben a könyveiken keresztül segíteni tudnak. Jó ha megtaláljuk a hiteles segítséget, felesleges megkínlódnunk minden válaszért.

Egyébként pedig a materialista is hisz, hisz például az evolúcióban. Ugyanis az evolúció nem zárja ki a teremtést, ezt ma már mindenki tudja ( tudhatja, ha figyel ilyesmire) Azt a bizonyos első sejtet, amiból az evolúció kialakulhatott, még senkinek nem sikerült megtalálni vagy bizonyítani.

TWÁ, te eljutsz úgyis oda, hogy már nem lesz kérdés számodra a láthatatlan dimenzió. Mert okos vagy, azééér. Meg aztán majd belátod, hogy most is vannak a Földön olyan jelenségek, amelyek a fizika törvényei szerint nem szabadna , hogy legyenek, nincs rájuk fizikai magyarázat. Csak ha lenne egy negyedik dimenzió, akkor tudnák az atomfizikusok megmagyarázni. De oda még nincs szabad bejárásunk. Ja, hogy példát is mondjak: ilyen a gömbvillám mondjuk.

És ne tereljétek el folyton a szót a számítógépek irányába:-) Az nekem túl férfias téma.

Amúgy tudom, hogy bonyolultabbak ma a gépek. Meg minden, ami körülvesz. Mégis, az ember nem tud szabadulni az összeesküvés-érzésétől, amikor a garanciális idő lejártával hirtelen elromlanak a dolgok; a kenyérsütőtől a számítógépig, és nem javíthatóak többnyire csak cserélhetőek. Nem, ez nem összeesküvés-elmélet, hanem tény; a fogyasztói társadalom működése.
swen: "És ne tereljétek el folyton a szót a számítógépek irányába:-) Az nekem túl férfias téma."
nem szereted a számítógépeket? (pedig tök jó lehet hülyeségeket írkálni vele az interneten vagy mi. ki kell próbálnod!!!)
pedig a "swen" szóról pont a "Swen BomWollen" nevű kis számítógépes játék jut az eszembe, ahol lánybirkákat kell magamévá tenni egy fiúbirkával...
azt hittem innen jön a nickneved...
Rpa: "grafikai színvonal"
Nekem nagy kedvencem volt a Civ III, és mikor megjelent a IV, azonnal megvettem. Az most mellékes, hogy kicsi híján gépet kellett cserélnem hozzá, hogy egyáltalán hajlandó legyen elindulni, de amikor elindult, én szinte azonnal lebutítottam a megjelenését cca. a III. szintjére, ill. nem sokkal jobbra. Egyszerűen idiótának tűnt nekem, hogy a képernyőn a poligonok úgy vonaglanak, mint ahogyan azt emberi bőr _sem_ teszi soha. Túlrealizálták vagy mi. Azóta is így játszom vele, nem hiányzik, holott bírná a gép, hogy élethűbb legyen. Minek? Nem film ez, hanem játék.
jé, swen, te is nőből vagy?

"olyan jelenségek, amelyek a fizika törvényei szerint nem szabadna , hogy legyenek, nincs rájuk fizikai magyarázat. Csak ha lenne egy negyedik dimenzió, akkor tudnák az atomfizikusok megmagyarázni. De oda még nincs szabad bejárásunk. Ja, hogy példát is mondjak: ilyen a gömbvillám mondjuk."

Engem nagyon is izgat a homályzóna, nem véletlenül csináltam neki saját taget. Spec a gömbvillámt nem kell feltétlen túldimenzionálni, amennyire én tudom. Viszont abból, hoyg nem tudunk mindent, a legkevésbé sem következik semmiféle isten, pláne jó, egy, kettő, szenthárom, akármi. Ki lehet festeni egy üres rajzlapot, de az engem nem győz meg.
Dehogynem, szeretem a számítógépemet ( egy kis csoda masinám van, kisebb egy cipősdoboznál az egész de nagy LCD monitorral építették egybe, imádom) csak úgy vagyok ezzel, mint az autómmal is. Hazsnálom és kész:-) De ti, pasik, napokat tudtok mesélni az autóitokról, a PC-tekről na és a fociról is meg a nőkről is:-)

A nevemet Munkácsy Mihály életregényéből nyúltam le: a nagy szerelmét ő nevezte el swennnek.
swen, én sem vagyok pasi, de a számítógépek mindig is érdekeltek. A foci is, de az autók már nem annyira, a nők meg egyáltalán nem. :-)
És a homályzóna is érdekel, különösen a hit/megérzés határvonala, mert szerintem ott van a 'kulcs', a 'titok nyitja'.
Fociról itt egy szó nem lesz, azt megígérem. A gép meg az autó szétszerelése és megértése (akarása) viszont természetes. a hozzáértés meg már a vásárlásnál kifizetődik.
Nőből vagyok bizony, egészen jól összeraktak, asszem:-) P

TWÁ, minden komoly tudós eljutott Istenig a kutatásai során. Einstein is de sok más atomfizikus is. Nem lehet és nem is kell vitatni, ezek tények. De írtam, hosszú fejlődés eredménye. Nálad is eljön majd az idő, amikor meg fogsz lepődni a mostani véleményeden, mert túllépsz rajta. De van, aki sosem ér el arra szintre sem, hogy kérdéseket tegyen fel. Nem könnyű ez egyáltalán és szerintem nem is kell róla túl sokat beszélni, ahogy olvasgatom a comment.com-ot, az ilyen téma azonnal átmegy vitába a vallásosak és az ateisták között, vagy ezer kommenten át. Semmi értelme:-) Én is túl keveset tudok, de gyorsan tanulok:-)
Bocs a kotnyélért, de mint fizikus megjegyzem, hogy a misztikus pluszdimenziók az ötödiknél kezdődnek, lévén a negyedik az idő.

És mire kimondom, rájövök, hogy Nektek van igazatok, mert az idő a nulladik dimenzió úgy szigorúan, tehát az ötödik dimenzió sorszáma 4-es...
minden komoly tudós? ne hülyéskedjünk már, jó?

"Hiszek Spinoza Istenében, aki minden létező harmóniájában jelentkezik, és nem egy olyan Istenben, aki az emberi sorsokkal és cselekedetekkel törődik."

Mondja Einstein. Meg még ezt is:

" Bizonyosra vehető, hogy a természeti jelenségekbe beavatkozó, személyes Isten doktrínáját valódi értelemben sohasem cáfolhatja meg a tudomány, mert ez a doktrína mindig menedékre találhat azokon a területeken, amelyeken a tudomány még nem tudta megvetni a lábát."

Majd ezt:

"Természetesen hazugság az, amit vallásos meggyőződésemről egyesek írnak, s ezt a hazugságot újra meg újra megismétlik. Nem hiszek a személyes Istenben, s ezt a felfogásomat sohasem titkoltam el, hanem mindig világosan kifejezésre juttattam. Ha van valami bennem, ami vallásosnak nevezhető, az az a határtalan csodálat, amelyet világunk szerkezete ébreszt bennem, világunké, amennyire azt tudományunk feltárni képes."
De jó, hogy te is csaj vagy Quicksilver, mindjárt nem érzem magam olyan egyedül:-) Igen, a megérzés abból fakad, hogy nincs tér és idő, csak itt, a mi anyagi világunkban és van, aki túl tud lépni rajta ( kevesen pl a jógik). Megérezhetsz jövőben előforduló eseményeket, amelyek valójában nem is a jövőben történnek, hiszen nincs idő. Engem nagyon foglalkoztat ez az egész, rengeteget gondolkodom. Nagyon izgalmas téma. De azt is tudom, hogy ha nem lenne reinkarnáció, nem lenne több élet tapasztalata bennünk és mondjuk az állatokban is, mindig mindent elölről kellene megtanulnunk, ahogy megszületünk és ezzel menne el az időnk:-)
swen, az itteni viták általában nem az elvont istenhitekről, hanem a konkrét vallásokról szólnak. Az én is látom, hogy a környező világ valamilyen rendszer szerint létezik, de hogy ez honnan jön, meg hogy egyáltalán mit is jelent az, hogy létezik, vagy mi is az a tudat, nem tudom. Ezzel a fizikusok is tisztában vannak, ezért kötődik olyan szorosan a fizika és a matematika a filozófiához. De nem Szűz Máriáról vagy Allahról gondolkodnak.

A vallások általában erre "kínálnak" magyarázatot, de pont annyi esélyük van az "igazság" eltalálására, mint Hubbard-nak, vagy nekem, ha délután éppen világmagyarázatot kívánnék írni. Persze vicces, hogy mindenki egy komoly fantasy-sztorit is kerített az elvont téma köré (vagy a fantasy-sztoriból szűrtek le később egy elvont témát), így aztán senki se sértődjön meg azon, ha ezt el is mondom.

Persze mindenki azt hisz, amit akar. A baj csak az, hogy ez legtöbbször a (választott) hit megrendíthetetlen igazába való kapaszkodással, vagy gőgös fennhéjázással jár. Pl. erre jó példa Hamvas (nem, nem akarom újra kezdeni, de tényleg jó példa volt ide).
Lisztes Krisztian salalala, Lisztes Krisztian salalalalala la
W: jójó, de akkor is! amit idéztél, abból pont egyértelműen kiderül: Einsein hisz Istenben. "Hiszek Spinoza Istenében, aki ..."
Na mondjuk a reinkarnációval pont az a bajom, hogy előről kell kezdeni mindent és nagyon elmegy ezzel az időnk, mire teszemazt öregkorunkra elkezdünk valamit kapisgálni; én ugyanis nem emlékszem semmire előző életekből. Te igen? Ha emlékeznék, akkor a deja vu nem lenne annyira felkavaróan különleges dolog. Pedig az.
Igen TWÁ, hiszen éppen erről beszélek én is. Nem a vallásban hisz, nem az egyes vallások isteneiben, hanem abban a felsőbbrendű intelligenciában ( és az egyszerűség kedvéért nevezhetjük akár Istennek is) akinek az élet, a természet, az univerzum szervezett rendje köszönhető. Ahol most én tartok: számomra Isten energia. Ahogy minden más is.
hát énfelőlem lehet isten energia, de mint ilyen, vsz semmi dolgom vele, és neki sem velem.

azt pedig, h az állat tudja, mi a dolga, nem a reinkarnáció magarázza, hanem az ún. ösztönök.

a deja vu érdekes dolog, de talán célszerűbb az okát az agyban keresni, és nem mindjárt kimászni a téridőből.
swen ezzel azért nekem is van bajom bőven; egészen konkrétan a 'felsőbbrendű' és az 'intelligencia'. És szerintem ezzel másnak is.
"hát énfelőlem lehet isten energia, de mint ilyen, vsz semmi dolgom vele, és neki sem velem."
ki tudja... a vallások épp azt mondják, hogy van dolgunk vele...
Az, hogy valaki hisz istenben (hívjuk így) baromira nem jelenti azt, hogy elhiszi az összes (vagy bármely) röhejes (bocs, de tényleg így tartom) sztorit, amivel az emberiség előállt.

Ha nagyon erőltetjük, akkor én is lehetek istenhívő, ha a világ mögötti ismeretlent ennek hívjuk. De számomra ennek semmi köze az emberhez. A fizikusok számára is ilyen az isten, de a legtöbb vallás kapkod ezért a véleményért, hogy a saját meséjét igazolja. Semmi köze hozzá.
Árpád, azért az 'amint fent, úgy lent' az egy nagyon érdekes gondolat, még energiaügyileg is.

A deja vu-n nem érdemes vitatkozni; valóban lehet rá agyi okokat találni többnyire és többnyire tényleg azok is okozzák. De mi okozza az agyi okokat, elváltozásokat, akármiket? Itt van mindig ez a fránya kérdés, a véletlen. Véletlen?
Én nem vagyok tanító, hogy válaszolni tudjak a kérdésekre, de legalább már nincs zűrzavar az agyamban, békésen tudom élni az életem, tisztában vagyok azzal, miért vagyok a Földön, mit kell megtanulnom, vagyis mi az életfeladatom. Egyszerűen nem kérdés számomra, hogy a lélekenergia (nevezzük így) örök. Pedig nincs kapcsolatom a láthatatlan dimenzióval, semmi extra nem törénik velem, nem voltak halálközeli élményeim..stb..stb...

Nem, én sem emlékszem semmire az elmúlt életeimből, nem foglalkozom ezzel, nem nyomozok utána, semmi értelme. Majd megtudom, ha itt lesz az ideje.

Viszont vannak hirtelen rámtörő érzések, különösek, pl: nagyon szeretem a lovakat, de még sosem lovagoltam. Viszont érzem, átéltem már, ahogy a lovon ülök, érzem a kezemben a ló szőrének érintését, ááá, nem is tudom elmondani, így olyan hülyeségnek tűnik.
Rpa: "Az, hogy valaki hisz istenben (hívjuk így) baromira nem jelenti azt, hogy elhiszi az összes (vagy bármely) röhejes (bocs, de tényleg így tartom) sztorit, amivel az emberiség előállt."
pontosan és épp ezért zavar ha valaki ánblokk a vallássosságot "mint olyat" cseszteti.
"De mi okozza az agyi okokat, elváltozásokat, akármiket? "

Melyikőtök is írt feljebb a bonyolult számítógépek meghibásodásáról?
Még csak annyit, aztán abbahagyom: az ösztön: kollektív emlékezet. Mi más lehetne?
Rpa: "Ha nagyon erőltetjük, akkor én is lehetek istenhívő, ha a világ mögötti ismeretlent ennek hívjuk. De számomra ennek semmi köze az emberhez."
az ismeretlennek. dehogynincs. az ismeretlen alapvető fontosságú az ember életében. pl meg akarja ismerni.
"Melyikőtök is írt feljebb a bonyolult számítógépek meghibásodásáról? "

Annak is oka van, megírtad te is. "Jézus megmondta az alaplapnak, hogy keljen fel és járjon. Thx, Mr. Jézus."

:-)))
dunno, úgy értem, hogy az ismeretlennek nincs köze az emberhez. Legalábbis úgy, ahogy az emberek elképzelik (a tudat csak az ő privilégiumuk, stb.). Vagyis pont annyi köze van az emberhez, mint ehhez a billentyűzethez, amit püfölök.
Rpa: "Vagyis pont annyi köze van az emberhez, mint ehhez a billentyűzethez, amit püfölök."
ahogy vesszük. pl a tudós egyész élete pont az ismeretlen megismerésére irányul...
de minden ember életének eleje (pl negyede) meg tanulással telik, ami megint az ismeretlen felé irányuló mozgás...
dunno, bizony a vallásosságot cseszegetem.
Elvont példa. Én úgy gondolom, hogy kihúztak valamilyen lottószámokat a héten. Valaki úgy gondolja, hogy ez 7,25,32,64,87 volt, és ehhez foggal körömmel ragaszkodik (egyes esetekben fizikailag megtámadja azt, aki pl. a 3,44,47,90,92-ben hisz). Engedd meg nekem, hogy nevetségesnek tartsam és cseszegessem. Nem, nem akarom és nem is tudom bizonyítani, hogy nincs igazuk. Ettől még lehet az egész röhejes.
Rpa: "bizony a vallásosságot cseszegetem."
:(
szerintem nincs igazad, mert szerintem "az, hogy valaki hisz istenben (hívjuk így) baromira nem jelenti azt, hogy elhiszi az összes (vagy bármely) röhejes (bocs, de tényleg így tartom) sztorit, amivel az emberiség előállt."
dunno, a "hiszek istenben", azt jelenti a fenti példával, hogy elhiszem, hogy kihúztak valamilyen lottószámot. Viszont belenyugszom, hogy nem tudom, hogy az mi volt.
A vallás nem csak ezt modja. Minden vallásnak megvan a maga "lottószám-kombinációja", amit elvár, hogy mindenki bizosra vegyen.
Rpa: "Minden vallásnak megvan a maga "lottószám-kombinációja", amit elvár, hogy mindenki bizosra vegyen."
ez hibás általánosítás. én pl nem várom el tőled hogy biztosra vedd amit én. és pl szerintem Einstein sem várja el tőled, hogy biztosra vedd amit ő.
A vallás bizony elvárja. Régen még azért is öltek embereket, mert 7,25,32,64,87 helyett 7,25,32,64,88-ban hittek. Az, hogy te nem várod el, annak örülök.

Ez persze már nem ilyen súlyos, de amíg az adómból támogatnak valakit, csak mert pont egy adott kombinációban hisz, amíg a kombináció-hívők kisajátítatni kívánják a jó tulajdonságokat, amíg tabunak, érinthetelennek tartják a saját nézeteiket, addig bizony felszólalok ellene. Csak a hittel semmi bajom, nem ágálok én az UFO-hívők vagy az asztrológusok ellen sem, pedig azt is röhejesnek tartom.

Einsteint meg nem kell idekeverni. Ő a látható világ törvényszerűségére kívánt magyarázatot adni, nem pedig a létezés gyökerére. Einsteinben nem kell hinni, el lehet fogadni az érvelését vagy el lehet utasítani.
Rpa:"A vallás bizony elvárja... Az, hogy te nem várod el, annak örülök."
igen, de a vallás én vagyok, meg Einstein, meg KisPista, stb...
az, hogy az egyház (a vallás hatalmi szerve) élvárja, hogy higgy azzal nem tudok mit csinálni... ha majd engem választanak pápává megváltoztatom...
Szervusz Árpád!

Hááát... szegény Jézus!...
Aki fél évig nem kapcsolja ki a winfost, az így jár.
Isten nem ver bottal. Ugyanis a munkaállomás nem szerver.
Mielőtt szétberhelnéd a gépet, egy chkdsk-t javasolnék /f kapcsolóval lefuttani, hogy a filerendszert gatyába rázza.
Az se volna baj, ha az Eseménynaplót megkukkolnád, milyen hibaüzeneteket kaptál a Nagy Zutty előtt. Például a "Hibás blokk a lemezen" üzenet lehet indexelési gabalyodás, de okozhatja fizikai hiba is. Olyankor mentés + vinyócsere.
De mindenekelőtt az ntfs-t rázd gatyába.

Üdv! BiG
Nem régiben arról írtál, hog ya fasz az fasz és milyen felhaborító, amikor valami címplaon valaki faszozik, miközben szó sincs a cikben erről.
Ez a blog mintapéldája ennek a faszságnak.
Érdekes, Einstein ugyanazon megnyilvánulását lehet két gyökeresen ellentétes meggyőződés alátámasztására használni.

Nekem inkább megerősítés idealista voltomban. „Hiszek Spinoza Istenében...” — ennyi elég. Abban a varázslényben, aki engem teremtett, meg beleszól az életembe, én sem hiszek. A halhatatlan lélekben sem.

Ugyanakkor az anyag mindenhatóságában, meghatározó voltában sem hiszek. Amikor a szabad akaratról vitáztunk az agnosztikus (szerintem pozitivista) hiszekegynél, előjöttek már olyan szélsőségek, hogy evolúciósan programozott biorobotok vagyunk. Nos, ez lehet akár igaz is, ugyanakkor nem megyünk vele semmire, sőt még annál is kevesebbre. Nem tesz hozzá semmit az életünkhöz, ugyanakkor sokat elvesz belőle.

Már utaltam itt rá, hogy Heisenbergék az anyag végeiről, legkisebb alkotóelemeiről gondolkodtak, arra jutottak, hogy az anyag nem szubsztancia, csak a fizikai szimmetriák, a törvények. Több elégtétel nem kell az idealista lelkemnek.
Ourboros: "Érdekes, Einstein ugyanazon megnyilvánulását lehet két gyökeresen ellentétes meggyőződés alátámasztására használni."
sőt, sok ellentétes nézet alátámasztására.
én pl annak alátámasztására használom, hogy (idézem Rpa-tól) "Az, hogy valaki hisz istenben (hívjuk így) baromira nem jelenti azt, hogy elhiszi az összes (vagy bármely) röhejes (bocs, de tényleg így tartom) sztorit, amivel az emberiség előállt."

És ezért szeretném, ha nem "A vallás" meg "A vallásosságot" meg nem "Az istenhitet" cseszegeték azok akik, hanem fikázzák konkrétan Albert Einstein, Joseph Ratzinger vagy az én személyes véleményemet. Mert ezek attól függetlenül, hogy mind valamilyen értelemben vallásosak, egyáltalán nem vonhatók egy kalap alá.
Ourboros: "A halhatatlan lélekben sem."
OFF, de a keresztények a "feltámadásban" hisznek inkább, nem a "lélek halhatatlanságában". legalábbis a huszadik száazad egyik érdekes(?) teológiai vitája a halhatatlanság-feltámadás ellentét.
Tyű a mindenit,de jó,hogy benéztem .
"Rpa_dunno"-vita,csináljátok,figyelem,izgalmas."swen" az árulás csúnya dolog,keressék meg,ne add ki magad.A név hatalom:"Ne félj,mert megváltootalak,NEVEDEN HÍVTALAK ENYÉM vagy.(Ézs.43,1.).
T.W.Á.-látod így használja Isten az embert,TE is kimondtad az igazságot.
Hmmm, ha ilyen könnyedén megoldhatok a problémák akkor tényleg felesleges az egyházakat támogatni. Higyjenek istenükben cselekedjenek sok-sok neki tetszőt, és rendbe jönnek a dolgok....
:-)
Rpa:

"Én úgy gondolom, hogy kihúztak valamilyen lottószámokat a héten. Valaki úgy gondolja, hogy ez 7,25,32,64,87 volt, és ehhez foggal körömmel ragaszkodik (egyes esetekben fizikailag megtámadja azt, aki pl. a 3,44,47,90,92-ben hisz)."

Ha valaki a 92-ben is hisz, az biza eleve elkúrta :-))
Nem is gondoltam volna, hogy ennyi hölgy megfordul a technikai jellegű (vagy legalábbis annak indult) topicban. Mekkora meglepik lesznek, ha egyszer W szervez egy offline sörözést valahol :-).
Először megnézem TWÁ-t január 2-án a Napkeltében, és ha jól képzeltem el, rendben van a sörözés ( nekem víz ) :-) Részemről:-)
Molaris, köszönöm:-) mondjuk az árulást nem egészen értem, kivéve ha arra gondoltál, hogy elárultam, honnan ered a nickem. Azért az nem akkora titok:-)
Rpa:

"Nagyfelbontásban (ja jól emlékszem, ez 320x240-et jelentett) egy karakternyi blokkon belül (8x8) csak két színt lehetett használni, mert a színinformációkhoz egy karakteres képernyőt használt fel. Kisfelbontásban (160x240) ez felment négy színre. Vagyis a képernyő különböző részein kint lehetett az összes (16...) szín, de nem egymás mellett."

Kevered a CGA-val, az már a PC-s világ része.

A Spectrum emlékeim szerint 32x(21+1) 8x8-as karaktert kezelt, grafikus módban 256x176 képpontot (ma egy PDA többet tud :-)), és karakterhelyenként két színt (előtér, háttér), amit 2x8 (normal + bright) szín közül lehetett kiválasztani. A videomemóriája tehát úgy szerveződött, hogy karakterhelyenként volt két színtérték 4+4 biten (előtér, háttér), meg volt egy maszktérkép, ami binárisan leírta, hogy az adott helyen az előtér vagy a háttér színét kell használni. Ráadásul elég érdekes módon nem lineáris maszktérképet használt, hanem három blokkban, 8 pontonként folytonosan írta le a teljes képernyőt (a'sszem azért kellett így, hogy legyen elég ideje az ULA-nak a címzésre).

Bocs lányok, istenezhettek tovább :-).
Valamennyit azért én is tudok a számítógépemről:-) Például azt, hogy szép színe van:-P
"most komolyan, azert valamiert ez a Windows jol elterjedt"

Az International Business Machines Corporationnél tessék érdeklődni ...
"swen"-szívem még mi a fenére gondolhattam volna?
Áldott Ünnepet NékteK:mollaris
/Frászt,ha gépelget,művelődjön is./
Ha elköszönsz Molaris, akkor januárig nem is látlak? Ez nagyon nemééér..
"pici"14:55:04.-tökéletesen egyetértünk,magam is ezt vallom.DE!Az általunk befizetett adóból ne"haza"garázdálkodjon,hanem fizesse meg amit"megrendel".Nos itt ugrik a majom a vízbe!Pl.ez a szrencsétlen nemzetellensége ,sokszor bukott Molnár azt képzeli,hogy a szétvert gyerekegészségügyet majd"Bethesda"-fogja kipótolni kersztyéni szeretet alapján?Tovább is van mondjam még?-kérdezné Bandó barátom.
Mielőtt még azzal dicskednél bárkinek T.W.Á.-miszerint barátomnak neveztelek,elmondom,Ő Nagy András Deszkről aki bizony sokaknak szerzett vidám perceket,és a Felesége képes volt népes és nem éppen szalonképes hadainknak hajnal 2-kor 20 tojásból rántottát csinálni("De a hagymát ti pucoljátok.",van itt valaki abból a 6 fickóból?)1979.
T.W.Á.-ha lopsz,legalább jelöld Kitől,mert mint emlékszem valami hasonlón kiakadtál.
Hogy az Úr mit meg nem tesz egyetlen lélek (TWÁ) megmentéséért... :-DDD
Lengyelországban királlyá tervezik JK-t asszem jobboldali képviselők választani, a klubrádión meg sír a hívő betelefonáló, hogy ez milyen durva
OFF


"Egyébként meg majdnem tökmindegy, hogy milyen az oprendszer, a közös nevező előbb-utóbb úgyis a szabványosított böngésző lesz. Sejti ezt az MS is."

No, akkor itt lenne az ideje, hogy tegyen is róla, mert az Explorer (igenj, igen, a 7-es is ilyen), szuttyamuttyára nem követi a HTTP 4.01 és a CSS szabványokat. Mert mennyivel egyszerűbb antialiased fontokkal puccparádézni, mint betartani azt a pitypalatty szabávnyt.

Ha majd a szabványos CSS-t úgy jeleníti meg, ahogy azt megálmodták, akkor lehet szabványos böngészőben gondolkodni.

A holy hack legyen veletek! :-)
BiG 2006.12.22. 12:43:31

Ha ilyen eccerű lenne ...

"Ha van pénzed, használj Windowst,
Ha van eszed, használj Linux-ot :)"

Módjával uraim, módjával.

Majd ha a vezető játékfejlesztők Linuxra is kiadják a legfrissebb szaraikat, akkor okés lesz. Addig a mezei júzer Winfo$t vesz, és igaza is van.
swen, a totave igy nez ki: img.index.hu/kultur/irrital/totaw.arpad.jpg

szal nem kell tovabb talalgatnod.

jaes olvasd mar el rendesen, mit is mondott einstein, sehol nem emlit felsobbrendu intelligenciat, isten fogalmat egyszeruen a fantasztikusan lenyugozo termeszet metaforajakent hasznalja.
jaes a commodorosok tenyleg rohadt szemet kocsogok voltak (kiveve engem), mert en is akartam demokat irni, de a - mint utobb kiderult, minden demozgatassal es hekkelessel foglalkozo csavonak meglevo, fenymasolas utjan terjedo - hardver es szoftver finomsagait taglalo doksit eszuk agaban se volt megosztani velem. en meg elbasztam a szuleim fizetesenek egy jelentos hanyadat mindenfele, akkoriban kaphato, kamu "programozasi" konyvekre, amik mindig csak pont a lenyeggel nem foglalkoztak.
Ha nem számít spamnek vagy ilyesminek: szeretnék boldog karácsonyt kívánni Worluknak és minden kommentálónak.
Ojjé! Tudtam!!!

Tótawének szarva van!
A paták lemaradtak... A kénköves lehellet pedig nem explorer-kompatibilis... :-)
különben is már nem így néz ki. neheztelek is a kollégára, aki ezt a kvázi lesifotót rakta be.
mavo:

Igaz, sajnos ejtenek a szabványokra, egy csomó web-oldalon finomítani kell az IE7 miatt, mert juszt sem úgy mutatja, ahogy kellene (de még nem is úgy, ahogyan eddig...).

Szintén MS stratégia, hogy a böngészőjük megeszik mindent, azt az oldalt is, amiben hemzsegnek a hibák (pl. lezáratlan, keresztbe rakott tag-ek stb.). Ez egyrészt jó, mert nem akad le az igénytelenül összetákolt web-oldalakkal, másrészt rossz, ugyanezért (tojnak igényes szabványos oldalakat összerakni a fejlesztők).

Úristen, ezt nem hiszem el...éppen ilyennek képzeltem. De kár, hogy már nem így nézel ki, miért most hogy nézel ki?
De valójában nem a külsejét szeretném megismerni 2-án, hanem az embert.
wice, köszi a fotót:-) A felsőbbrendű intelligencia saját meghatározás, Einstein szájába adtam volna?
swen, mit jelent az, hogy 'megismerni az embert'?
Quicksilver: azt, h le akar fekudni az arpival, mi mast?
wice, eléggé lényegretörően fogalmazol. Quicksilver, szokásos túlzásaim egyike. Figyelni fogok rá, megpróbálok a szavak mögé látni. A stílus, a testbeszéd sokat jelent számomra.
szeretem amikor a tota meglepot ir...

azt mar tudjuk h nem hisz...

meg hogy mit hisz...

de hogy mit jatszik...na ugye:)
"T.W.Á."17:16:04-"Tovább is van mondjam még?"-Nagy Bandó András,1978.
Üdv:mollaris
nagy bandó, mi, te szerencsétlen?
tamkó sirató károly. valamint subb bass monster. kisebb pofával járj-kelj itt, mert beakad az ajtófélfába.
"T.W.Á."-Tamkó Sirató Károly:oké!Mi valóban nem ezeken a gyerekverseken nőttünk föl.A többibe bepillantva,és a "varázsnevet"(Kassák Lajos)meglátva rémülten menekültem.
Sub Bass Monster:Ő Bandónak fia lehetne bőven.Apropó?lehet,hogy anno Bandó interpretált nevet is?Mindjárt megkapom a bilobium teámat.Kard a tokban.
A hangnem ugyan még hagy magamögött kívánnivalót.
Üdv:mollaris
Ezek a minimalista játékok elég jók voltak régen, de a 90-es évek végén megszülettek minden idők legjobb szgépes játékai (OK, ez relatív, sztem azok): Fallout 1&2, Planescape: Torment.
Ezeknél már SOHA nem fognak tudni jobbat csinálni, főleg mivel a készítő (Black Isle Studios) rég csődbe ment. :(
A legújabb játékoknál hiába a hiperrealisztikus grafika, meg a teljesen élethű effektek, ha a játék maga egy unalmas, ötlettelen baromság.
Ezzel ellentétben sztem amit a Planescape: Torment készítői csináltak, az már az IRODALOM kategóriájába tartozik.
Mi ez a stilus itt??? Dobbenet...
Árpád, ha legközelebb is nyakadon a kékhalál, az indítási lehetőségek közül a "Rendszerhiba esetén történő automatikus újraindítás letiltása" menüpontot választva a masina nem fog újraindulni a hibánál, így szemrevételezhető a máskor csak felvillanó kék képernyő. Ennek tartalma segíthet a hibakeresésben. Hibás hardver, egy nem megfelelő driver, de akár egymással összeférhetetlen szoftverek is okozhatnak ilyen hibákat. (a menüponthoz feltétel hogy az XP-n fent legyen a 2. szervizcsomag)
T.W Á.-nem írtál.Mert ,miért is írnál?Na,ja,ez a"szerencsétlen"nem kapja föl a vizet,gondolkozik,utána néz,válaszol.Most én mondom Néked,Te vagy a szerencsétlen,mert Te csak magadban bízhatsz.Mint ember is elvakult vagy,bár"liberális",de mindig csak egyedül.Azért,hogy ne ragadjon el a hevület és visszavágj saját szavaimmal,megerősítem kellesz.Kell olyan aki a téglát bedobja a trutyiba,de azt is lehet trágárság és direkt sértés nélkül.Ki és mi jogosít fel arra,hogy ab start hülyének nézz mindenkit,ki nem fogja osztani a nézeteidet.Ki adott néked ennyi észt? Nálad sokkal nagyobbak is ,jóval keményebbek is meghajoltak már.Árpád,Te is meg fogsz hajolni egyszer és az nagyon fog fájni.Na ,majd akkor jusson eszedbe ez a levél.
Üdv:mollaris
H.B.-hoz. Először én is eldobtam az agyam, hogy milyen öntelt, kioktató fasz stílusban ír (kéretik észrevenni, azt írtam, hogy "stílusban ír", és nem azt, hogy "fasz", amitől persze még lehetett az, nem ismertem személyesen). Aztán rájöttem, hogy miért ne írhatna így, azt ír, amit akar, ha nincs számára tétje, nem arra pedáloz, hogy mindenkinek tessen, akkor miért ne pöffeszkedhetne joviálisan a karosszékében, nagyapaszerepet felvett vén kujonként somolyogva, megmondva a tutit, élvezve is netán, hogy kiborítja a sok izgága, gyomorbajos fatökűt, aki kikéri magának, hogy megmondják neki a tutit, de azért elolvassa, hogy bosszankodhasson :)
Me, Myself and I · www.whitehouse.org/ 2006.12.23. 11:17:22

Végre egy rokonlélek (a név az „Eye of the beholder”-ből van?).

„a 90-es évek végén megszülettek minden idők legjobb szgépes játékai (OK, ez relatív, sztem azok): Fallout 1&2, Planescape: Torment.
Ezeknél már SOHA nem fognak tudni jobbat csinálni, főleg mivel a készítő (Black Isle Studios) rég csődbe ment. :(”

Úgy tudom, nem ment csődbe, sőt nagyon sikeres volt, csak az Interplay új tulajdonosának más elképzelései voltak, és szélnek eresztette a Black Isle-t. Azt nem értem, hogy ha szerintük úgy se kell senkinek egy 2D-s motor (pedig a 3D sose-sose-sose tud olyan szép lenni, mint egy izometrikus 2D, egyszerűen azért, mert utóbbiban a hátteret meg lehet festetni grafikussal), akkor miért nem adták ki nyílt forráskódúra az Infinity-t, legalább mások megpróbálkozhassanak vele.


„Ezzel ellentétben sztem amit a Planescape: Torment készítői csináltak, az már az IRODALOM kategóriájába tartozik.”

Szó szerint. A Tormentben rengeteg nagyon jó dolog volt, elgondolkodtatott például, hogy mi az egyéniség, mi az, ami összefűzi az embert eggyé, egyszóval hatalmas egy játék volt.
süti beállítások módosítása