W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Terepasztalbontás

2006.12.08. 19:00 Tóta W. Árpád

Nem szeretem magamat ismételni, írtam már a vasútreformról eleget itt meg itt is. Az egy tucatnyi utast kiszolgáló mellékvonalak megszüntetése, illetve a Volán és a MÁV összehangolása olyan része a reformnak, amivel szinte lehetetlen vitatkozni. Ez nem terepasztal, hanem ország; tessék fellőni legalább egy Railroad Tycoont basszameg, annyi abból is kiderül, hogy vonat oda kell, ahol van mit vigyen. A kommunista üzemmódot is ki lehet próbálni, ez a sandbox mode, ahol költséget és megtérülést leszarva szórakozhatunk, meg kirakhatjuk sínből a nevünket. Hat éven aluliaknak. Homokozó, ugye.

A reform elindult - illetve ne örüljünk előre: bejelentették -, és bár mellékvonal-ügyben kicsit hátrált Kóka, az irány helyes, a mérték az eddigiekhez képest bátor.

Lesznek sirámok bőven: haldokló kistérségek, meg buszon nem lehet lovat szállítani, meg a diákok majd most nem tudnak országot járni, csak az iskola meg az otthonuk közt. Hát ja, megint kiradíroztak egy darabot a deficitből szőtt meséből. Szopacs. Járni jár, csak nem jut.

Idén, dániai vonatozgatásaim közben kiszámoltam, az ottani minimál- és átlagbérből jóval kevesebb vasútkilométert vehet a dán polgár, mint nálunk a magyar. A vasút arrafelé rohadt drága. Igaz, cserébe pontos, és tiszta.

Az, hogy van egy tökhülye ellenzékünk, aki ezt az egészet juszt se akarja megérteni, nem hír. Kell párt a hülyéknek is. ("A nemzeti vasút kérdése nem gazdaságossági kérdés", mondja Fónagy János. Bazmeg. Az eocénprogram se volt az, meg a vas és acél országa se. De jól is működött!)

De hogy a szocialista párt próbálta megfúrni a reformot, na az a baljós árny. Elképzelem a suttyó regionális szocit: téeszelnök volt valaha, fejére örökre odagyógyult a vadászkalap, de a seggéről már leoperálták a Volgát. Soha az életben nem fogja megérteni, hogy ahol nincs utas, oda nem kell vonat. Nincs agya ahhoz, hogy költséget és bevételt egymás mellé tegyen, őneki annyi esik le ebből, hogy most ennek apropóján kiállhat a falu közepére disznóvágáskor óbégatni, hogy Ugocsa non coronat, nem aggyuk a vasutat, aztat, nem, nem, soha. Hát akkor most frakciózik, szörcsög, koccint és húgyzik bele a nemzet levesébe. Ilyenkor kapja azon magát az ember, hogy odabenn formálódik a minden hatalmat Kóka Jánosnak hangsor, amit illik azért visszanyelni diszkréten, mint egy büfit, és hozzágondolni, hogy isten őrizz, ez csak amolyan káromkodás, mint az, hogy ördög vigye.

Jöttek-e páran, akik meg merték tenni, és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francba' lesz majd az útiköltség-elszámolásuk, basszameg?

Jöttek, tyúklépésben és félszegen. Meg jött velük ezer és ezer, akik igenis szarakodtak, mert szarakodásra születtek. Szocialistáknak hívták magukat. Ezekkel kéne itt reformálni, alanyi jogokat felszámolni, pazarlást és értelmetlenséget megszüntetni. Nem lesz egyszerűbb, mint Rákosinak szocializmust építeni tízmillió fasisztával.

(A képet a Trains.hu-ról loptam, ami a legszebb magyar vonatfotós oldal.)


Címkék: mszp közlekedés kóka reform

432 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr421283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azon már sokszor gondolkodtam hogy egy tycoon milyen pofon egyszerű gazdasági alapvetésekkel jár ,gyakorlatilag egy gazdaságot józan paraszti ésszel fel lehetne virágoztatni.
Azért vannak megfontolásra érdemes ellenérvek is.Lásd pl.:
vedegylet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=486
első bazmeg beszarok
Sid Meier kéne ide gazdasági miniszternek lenne majd simcity
Ebben az egészben én azt nem értem, hogy kevés olyan reform van, ahol annyira egyszerű lenne a kommunikáció, mint a vasútnál. Ennél tényleg kevés dolgot lehet egyszerűbben eladni, ez egy államreformnál a beugrós minimálkérdés.
Én még a Kóka szájából egyszer sem hallottam azt, hogy elosztotta volna az állami támogatást az adófizetők számával, és kijött volna, hogy az egész ország összes lakosa megvesz egy retúrt Bécsig (de lehet, hogy tovább), csak éppen nem utazza le. Meg hogy állítólag a MÁV egy tehervonatot Nikkelsdorfból Záhonyba nyolc (!) nap alatt tud eljuttatni - ez usque 4 mk/h átlagsebesség, én bringával gyorsabban ott vagyok. Vagy, hogy Kecskeméten állítólag azért nam épült autógyár, mert nem tudták elképzelni, hogy az adott napon kigurult autók még aznap eljussanak az osztrák határig.

Hát, ha ilyen szemléletes példákat nem tudnak kitűzni a hírdetőfalra, akkor hogyan tervezik bármilyen bonyolult dolog kommunikációját?
Schiffer prekoncepcióját (meggyőzhetetlen betonfejűségét) talán legjobban ez a mondat mutatja meg:

"azt is mondhatnánk: ha a "bűvös tizenkilenc" helyett mondjuk csak kilencen veszik igénybe - átlagosan - ezeket a vonalakat, a közösségnek erre a képzeletbeli kilenc emberre tekintettel is meg kellene fontolnia a közszolgáltatás további finanszírozását."

Aha igen. Meg akkor talán quadpálya is kéne a Bükkbe. Meg nekem egy Mitsubishi Eclipse közpénzből. Tekintettel rám.
Hát azért nem ez volt a legfontosabb mondat az én olvasatomban.Na mindegy.
ja,és "meggyőzhetetlen betonfejűség".Csak nem magából indult ki,kedves Tóta úr?
KGysT: az az érzésem, te tegnap nem néztél híreket, nem olvastál újságot, nem hallgattál rádiót. Mindenhonnan az folyt, hogy egy csádnak 44K egy évben, ha még vonatra sem ül, átlagos sebesség 20km/h a mellékvonalakon, átlag utasszám, valami ormánsági vonalon gazdaságosabb lenne taxin szállítani az utasokat, az eu képviselők 100%-os kedvezménye, stb.
"Kell párt a hülyéknek is." Gratula TWA!!! Ennyit a "for a better Magyarland"-rol. Az ilyen hozzaallas miatt jarunk ott, ahol. A cikked nem csak sokaknak sertö, hanem fajoan egyoldalu es elfogult is.
sparkey: miért, mit kéne erre reagálni? megfontolandó észrevétel, kedves Fónagy úr? igaza van, Fónagy úr, le kell szarni a megtérülést?
Nem kell semmit megszüntetni! Komolyan mondom! Oda kell adni az egészet szőrőstül-bőröstül a helyi önkormányzatoknak. Aztán vackolódjanak ők vele. Gyorsan rájönnének, hogy olcsóbb és gyorsabb, ha minden utast ezentúl lóvasúttal szállítanak háztól-házig.
Igazad van, igazad van, de vannak a múltból örökölt adottságaink is. Mifelénk rosszak az utak (a fejlett országokhoz viszonyítva), evvel szemben a XIX. század második felében elég jól lefedték az országot vasúthálózattal. Nehéz az átállás, sok pénzbe kerül.Az USA-ban személyszállítással csak az AMTRAK vonattársaság foglalkozik, és eleve úgy építették a sineket, hogy csak Chicago-ból San Francisco-ig lehet menni. Másfelé busszal (Greyhound, Continental Trailways) lehet csak menni, és persze autóval a baszott széles 3-5 sávos Highway-eken. Izraelben megint csak alig van vonat, az egész ország az Egged buszaival megy az autókon kívül. Szerkezetváltás kéne, de ahhoz meg sok pénz.
Laca: nem veszik át. voltak ilyen tapogatózások még régebben, amikor Kóka elővette az ügyet, persze hogy nem kkell nekik. Sajáttal verni a csalánt, az nem jó móka.
Azt mondja Schiffer András, hogy:

„A pár száz, pár ezer lelket számláló falvakból a "piaci racionalitás" eddig kivonta a postát, az iskolát, és hamarosan eltűnnek a kis patikák is.”

Igen. Ez itten ugyanis piacgazdaság. Annak meg nem az a dolga, hogy az ilyen Berettyóújszentimre típusú településeket dédelgesse. Nagyon szomorú, igen. De a piac oda megy, ahol nyereséget tud termelni, ahol meg nem lehet, oda nem megy. Ez van.
Sőt, mondok jobbat, csak, hogy ez a kommunikációs kataklizma-kormány is csinálhatná jobban: az adott mellékvonalakra fordított állami támogatás FELÉT fel kellene ajánlani az érintett önkormányzatoknak, mint közlekedésfejlesztési támogatást, hogy döntsék el HELYBEN, mit szeretnének: vasutat, vagy egy mikrobuszt az egész kistérségnek, a maradékot meg költhetnék, amire akarják. Szerintetek hogyan döntenének?

Mert hogy ettől fogva a GKM-et egy szó nem érhetné, az biztos, hogy az állam azonnal és sokat megtakarítana, az is, meg az is, hogy amikor náluk van a pénz, nem a vonatra költenés, stb.
Hali TWA!
Pedíglen megtehetnék, hogy átveszik. Jó pénzt lehet kiárulni a sínvasból!
Various:

Kis faluban élni marha drága dolog, csak ezt nem azok fizetik, akik ott laknak, hanem, nem kis részben, mi.

Pontosabban: a falunak is megvan a maga előnye és hátránya is. Hátrány, hogy baromi nehéz közlekedni. Viszont, nincsen szmog. Űk aztat nem ismerik.
Nem kell itten a tulajdonokat macerálni, sztem bonyolult is lenne ez az átadósdi. Egyszerűen azt a pénzt, amit most egy mammutvállálatnak adsz valami megfoghatatlanra, az érintetteknek kellene adni, döntsenek róla.
Kóka ugyan egy arrogáns pöcs, de erre a posztra ideális egy arrogáns pöcs. Kérdés, felőrli-e az apparátus.

A Védegylet nagyon érdekes képződmény, nemtom mennyire magyar sajátosság: megvalósították a lightos jobboldali antiglobalista szervezet szerintem eleddig nem létező fogalmát :) Aranyosak, de ebben speciel talán ne legyen már igazuk.

Amúgy elég sokat gondolkodom mostanában ezeken a reformokon. Jó lehet politikusnak lenni és ezt csinálni, csupa csermelycsacsogás. Mondjuk simán belefér, hogy teszek valamit, amiben közvetetten páran belehalnak. Esküszöm, nem irigylem az arrogáns pöcsöt - sem.
KGYST

A mammutvállalat szétdarabolása nélkül nem tudnád megoldani, ha nem darabolsz, akkor a mammut szolgáltatna, az önkormányzatok fizetnének.

Kérdés, ki szabná az árat? Mármint, amit az önki fizet a mammutnak.

Ja, még valami: lehet sírni az haldokló kistérségekér' vala, de inkább irtó gyorsan el kellene kezdeni azon gondolkodni, hogy az oda - igenis - ömlendő EU pénzek szétlopását hogyan lehetne a minimumra csökkenteni. És a pazarlását is. Nehogy impozáns körforgalmak épüljenek angolvécé és betonút és gerincháló helyett.

KGyST:

Na ez az! Ugyanazt mondjuk. A piac nem megy oda, tehát – részben – fizetjük mi a cechet. A közlekedés meg télleg szar. De kilenc embernek nem vonat kell, hanem mikrobusz például.
amit sajnálok, az a diákkedvezmény 67,5-ről 50%-ra való lefaragása. ennek csak a gyerekek isszák meg a levét, nem értem, miért itt akarnak spórolni. ha pedig ez piacgazdaság és csak az számít, ami gazdaságos, akkor öljük le a vakokat, értelmi fogyatékosokat, ne támogassuk a kultúrát, művészeteket. látni kellene, hogy vannak területek, ahol már kevés maradt. ahol ha ezt is elveszik, akkor a semmi marad.
értem ez alatt a diákok utazási kedvezményét...
ha pedig a kistelepülésekere nagy ívben teszünk, tartsák el a postát meg a közlekedést maguk, vagy búcsúzzanak el tőle, akkor meg fognak szűnni. ja és ha igen? akkor éljen a nagyváros, a negatív terszészetes szaporulatával - amíg ki nem halnak az utolsó lakosok is.
Jó.Mindent értek az eddigi reformokból,(amit meg nem,azt is igyekszem felfogni).
Szóval tájékozódom,ahogy tudok.
Egyetértek azzal,hogy a kedvezményeket a MÁV-nálvagy csökkentik,egyes esetekben pedig meg is szüntetik.
Megértettem azt is ,hogy az egyetemista fiam 67%-os utazási kedvezménye 50%-osra szűkül.Szerintem helyes arány,nem oly túlzó,mint az eddigi,ami éppenhogycsaknem ingyenes volt,de legalábbis fillérekbe került.
Amin már egy kissé felkaptam a fejemet,hogy ez csak az egyeteme és a szülővárosa között vehető igénybe.De lenyeltem.
ÁM!!
Amikor a táblázaton lejjebb gördültem,döbbentem vettem észre,hogy a határontúli,magyarigazolvánnyal rendelkező nappali tagozatos diákok keresztbe-kasul bejárhatják az országot 50%-os kedvezménnyel!
Tisztelettel kérem az illetékeseket,hogy legalább annyi jogot,kedvezményt kapjanak azon emberek gyerekei is,akik ideszülettek,itt adóznak,ha már...
És itt,mielőtt bárki félreértené,nem a határontúliak ellen szólok.
Önkéntesek felszedik a sínt is éjszaka, majd továbbpasszolják.

"buszon nem lehet lovat szállítani"

Kaptatok már kerékpárra állatjegyet vonaton? Na ott le van írva, hogy miből mennyit lehet vinni. Madarat kalitkában, csimpánzt csak szájkosárral lehet szállítani. A macskák száma korlátozva van.
Diákkedvezmény:

ha üzemszerűen kell utaznia, és bérletet vesz, marad az eddigi, sőt még nő is valamivel (igaz, a jegyáremelkedés miatt abszolút értékben rosszabbul jár).
annyi populizmus azért szorult Kókába, hogy ércelődjön az e.u.-s képviselők - most megszűnő - kedvezményén. mindannyian tudjuk, hogy a MÁV nem azért áll úgy, ahogy, mert tömegesen szállítja ingyér az e.u.-s képviselőket. véletlenül sem említette meg az o.gy.-i képviselőket, akiknek szintúgy jár az ingyenes közlekedés - persze ők sem szállnak ki a gk.-ból.
Hat a vasut az csak Magyarorszagon "tomeg"kozlekedes.

Hollandiaban, Angliaban olcsobb repulovel menni.

Pl 300 km az olyan 70 font egyiranyban.
Ugyanaz 60 repcsivel odavissza.

En nem ertek ehez az egeszhez, de nyilvan egy kozgazdasz szepen ki tudja szamolni mi mennyibe kerul. Nem hiszem hogy az aremeles jo megoldas (pl 40 kilometerre valami 25 ezer korul van a havijegy, kicsit durva, ha ez budapestre megy, akkor meg a BP berletet is hozzacsapom).

Szoval a vonatozas sehol sem olcso. Mo-on meg meg se gyors, se tiszta, se kenyelmes. Kesz buntetes.

Hát ha a védegylet jobboldali,akkor az én valagam zenegép!
Tipikus fekete-fehér csőlátás:aki kritizálja a "baloldali" mszp-t az jobboldali.Tessék kérem nemzetközileg tájékozódni,és utána bal-jobboldalazni.
vattafák:

„ha pedig ez piacgazdaság és csak az számít, ami gazdaságos, akkor öljük le a vakokat, értelmi fogyatékosokat, ne támogassuk a kultúrát, művészeteket.”

Ugye ezt magad sem gondoltad komolyan? Már hogy a francba lehet összekeverni egy lerobbant vasútvonalat, amit kilenc ember utaztatására tartanak fönn, naná, hogy ráfizetéssel és fogyatékosok támogatását?

Ne haragudj, de mindenképpen azt kell látnom, hogy valami nem oké, mert ha nem gondoltad komolyan, akkor csak esze nélkül firkálod be azt, ami eszedbe jut, ha meg komolyan gondoltad, akkor meg azért, mert ez sötét hülyeség, az bizony.
Attol, mert megszüntetnek x mellekvonalat, meg nem lesz hamarabb ott Hegyeshalomnal a vonat. A MAV-val az a baj, hogy sz@r, nem pedig, hogy sok a mellekvonal. Sokan azert nem utaznak vonattal, mert inatraktiv, rossz menterendek ,sebesseg, minöseg, kiszolgalas...

Szerintem inkabb reformaljak meg a tamogatasi rendszert, optimalizaljak a tarifakat, tegyek attraktivabba a vonatközlekedest a munkaba jaroknak turistaknak... de lehetöseg szerint ne szüntessenek meg vonalakat. Az nem a helyes ut, föleg addig amig a volan is ugyanaolyan rossz, az utak/buszok eletveszelyesen alapotban vannak.

Feltetelezzunk harom dolgot: A kormany azt akarja, hogy husz ev mulva is lakjanak meg emberek videken, es ne ötmillio ember folytogassa egymast BP-körül, a kormany a következö husz evben az atlagberek es szocialis rendszer nagyfoku fejlödesere szamit, a kormany hosszutavon környezettudatos politikat szeretne folytatni. Nos ebben az esetben 20 ev mulva visszasirjuk majd
azokat a vonalakat, amiket most itelnek halalra csak mert elb@sztak es most kell a zseton (termeszetesen azoktol akiktöl a legkönnyebb elvenni). Ugyanis ebben az esetben a videki elet attraktivabba valasara, a videkei emberek fizetesi-erö növekedesere, a vasut környezetvedelmi szempontbol valo felertekelödesere, az utas/turistaszam növekedesere... lehet szamitani.

Vasutvonalat leepiteni mindenki tud, ahhoz meg nem kell Kokat örömittasan tapsolni. Hosszutavon hasznalhatova tenni es tarsadalompolitikai eszközze alakitani mar nehezebb...
Igen, a MÁV-on majmot csak szájkosárral, és személyenként 1 majom.

Faluban egyébként nincs Tesco sem, meg kórház se, ilyesmi oda való, ahol sok embert lát el. Na a vonat pont ilyen eszköz.
RöFä, igazad van, elnéztem a táblázat egy sorát.
"határontúli, magyarigazolvánnyal rendelkező nappali tagozatos diákok keresztbe-kasul bejárhatják az országot 50%-os kedvezménnyel!"

Hmmm, ez tényleg érdekes. Miért jár nekik több, mint a hazai nappali tagozatos diákoknak? Mert kevesebben vannak?
Various:
Bocs, hogy ilyet írok, de a piac nem megy oda, mert már ott van, mindenütt. Kis faluba nem megy multi, oda majd megy egy magyar kisvállalkozás, és foglalkoztatja a húsz lelket. De én is mindennap bringázok munkába menet 20 kilót, pedig itten lakom, Pesten, ki fogja bírni ezt egy falusi is, elmehet ő is a szomszédba.

Rofa, Various:
Pont erről beszélek: leírom mégegyszer. Az, hogy az önkormányzatoknak odaadod a pénzt, mint támogatást, nem jelenti azt, hogy kötelesek ők ezt a MÁV-nak adni. Annak adják, arra költik, amire akarják. Ha van ott Volán, akkor beintenek a vonatnak, és csinálnak, mondjuk, szennyvízcsatornaát, az ő dolguk. A MÁV, meg ha tud, éppen megegyzhet velük. Csak azt a pénzt már nem ő kapja. Ennek, persze, főleg akkor van értelme, ha a vonat nem kezdi el magát más forrásokból finanszírozni, mondjuk továbbra is fenntartja a 0 fővel üzemelő szárnyvonalat, amit a fejlesztések rovására fizet.
séf

a védegylet inkább jobbra húz. Inkább. Azért írtam, hogy lightosan. Nem azt mondtam, hogy a fidesz fiókszervezete.

Amúgy...Szarok rá, hogy kit kritizál. Csőlátás - no comment. :))

Ha nagyon akarod: konzervatív zöldek.
KGyST:

Az a baj ezzel az adjuk a zsozsót az önkormányzatoknak féle elgondolással, hogy az önkormányzat nem hogy vonatot, Volánt-t nem csinálna, szennyvízcsatornát sem, hanem ellopja, kérem szépen. Pártfüggetlenül.
"sparkey: miért, mit kéne erre reagálni? megfontolandó észrevétel, kedves Fónagy úr? igaza van, Fónagy úr, le kell szarni a megtérülést?"

Nem azt mondatam, hogy nem tarthatod Fonagyot egy hülye embernek, sött. Kijeletesed azomban olyan jo ratyi magyaros modon az egesz partra (es az ö altaluk kepviselt millionyi emberre) vonatkozott.
Elég nehéz minősíteni a fidesz közlekedési gurujának mostani megnyilatkozásait!Villámgyorsan elért a Mikolai mélységekbe, a mondandójában található építő jellegű észrevételek tekintetében!Könyörgöm áruljátok el:ki mondja neki,hogy ezt mondja?Egyszerűen nem vagyok hajlandó elhinni,hogy ennyi esze van!
sparkey

20 év múlva, ha kell, újraépítik. A kérdéses vonalak nagy részét most is gyakorlatilag újra kellene építeni, mert a kis csehszlovák bizmutot is alig bírják el harminccal. Fűzfaexpressz wazze.

Nem hiszem azt se, hogy ezeken a vonalakon ultramodern biztosítóberendezések és informatika lenne.

Various, akkor most te lehetsz a funkc. analf..
ha jól olvasom, akkor azt ítad:
"De a piac oda megy, ahol nyereséget tud termelni, ahol meg nem lehet, oda nem megy."
én nem a 9 emberért fenntartott vasutat védtem (bár úgy látszik, ezt olvastad bele), te pedig ugyanezt támadtad. te általánosítottál. nem látom ugyanis a mondatodban, hogy a vasúrta utalnál.
és ha a piac mindenek felett (sztem ezt írtad), akkor egyenesen következik mindebből a Taigetos.
az államnak épp az a feladata, hogy gátat szabjon a "piac über alles" gondolatoknak.
de mindebből nem következik, hogy vasutat kellene húzni mindenhova.
sparkey

maradjunk annyiban, hogy Fónagy, mint brand, célközönsége jelen esetben a hülyék voltak. Hülye alatt értsünk droidot. Van belőlük minden párt táborában elég.

Borzasztó szaga van egy vasúti kocsinak. Ahol nincs kihasítva az ülés, ott le van szakadva a függöny. Az egész össze van firkálva belülről alkeszfilccel, kívülről graffity borítja. Vajon a spórolásból történik felújítás, vagy megelőzés? Kóka nagyon meggyőző próbált lenni a fejlődés témában. Azt hajtogatta egyfolytában az Estében, hogy a Volánbusz megold mindent. A vonatban még az a jó, hogy lehet rajta sört inni és pisilni is. A buszon nem. Ezt nem oldja meg a Volánbusz. Meg azt se, hogy az emberek ki bírjanak hajolni a buszablakból, mondjuk az már merész mutatvány lenne. Mi lesz a Bakterházakkal? Kiadják őket albérletbe és így bevétel lesz nem kiadás? Már a vasútnak sincs régen varázsa, mégis baljós és nem kellemes látni a pusztulását. A terepasztaloknak még van olyan meseország varázsuk.
van egy egyseru megoldas:
az allam most egy zsebebol fizeti a mav osszes (felesleges) koltseget.
szet kene osztani ezt a penzt, mint kozlekedesi tamogatas az onkormanyzatok kozot, ok meg olyan kozlekedes tamogatasra koltik amire akarjak.
le mernem fogadni, hogy az onkormanyzatok 99%-a inkabb kisbuszokat lizingelne a penzbol, minthogy odaadjon 20-40 milliot a MAV-nak napi 2-3 vonatert.
mindennek meg kell fizetni az arat, es akkor a valoban jobb megoldast fogjak az emberek hasznalni.

persze elegge idetartozik, hogy az uzemantagok araban meg mindig nincs benne a globalis felmelegedes karainak (nehany 1000 milliard Mo-n) teritesi koltsege.

Hm.

Szerintem kicsit a vonalzárásoknál is fontosabb lenne, hogy a mávnál olyan emberek kerüljenek helyzetbe, akik 1) láttak már működő, hatékony vasutat közelről 2) tökös gyerekek, és nem csak a saját zsebük tömködése a cél, maradt bennük némi alázat.

Egy ilyen vezetői gárda kéne elsősorban. Fejétű bűzlik, ugye.

Ha meg saját ötletük nincs, én simán megcsinálnám azt, amit a BKV szokott a VEKE-vel, gátlástalanul ellopni az ötleteiket...a civilek végül is annak is örülnek, csak történjen valami... Nem mondom, hogy a VEKE csupa messzire fénylő zseniből áll, zsebükben a filozófus kavicsával, de azér' :)
Anr

lefogadom, hogy az önkormányzatok nagy része megtalálná a módját, hogy Passatokat lízingeljen apénzből :))
vattafák:

Ne durvuljunk, sötét hülyeség vissza. Amúgy meg nem azt írtam, hogy a piac mindenek felett, csak mintegy rávilágítottam, hogy ő így működik. De ebből nem következik Taigetosz, meg a fogyatékosok lemészárlása. Szerintem itten nagyon elnéztél valamit. Senki sem mondta. És szerintem sem következik.
ANR újra

a dízelmozdonyt leszámítva (a bizmut meg a szerdzsó nem kifejezetten ultramodern járművek), a villannyal futó mozdonyhoz is meg kellett valahol termelni a delejt, fosszilis égetéssel vagy a fuj-jujj atommal. :)

Na persze a bökőt a nyakamhoz, hogy a bezárandó vonalakon egy gram villanymozdony sincs.

Hali Sparkey6!
magyarázza meg nekem valaki hogy a csudába lehet egyszerre fejleszteni a minőséget és fenntartani a gazdaságtalan részegységet? Ez egyszerűen lehetetlen. Ha egy cég vezetője lennél és a zsebedre menne a dolog mindjárt másképp gondolkodnál!
A kistérségnek meg nem az az érdeke, hogy egy korszerűtlen lepusztult gazdaságtalan rendszert működtessenek (nem is akarják átvenni), hanem, hogy hozzájussanak ennél jóval nagyobb megtérülést hozó beruházásokhoz.
Röviden : Lóvé köll nekik, nem olcsó kisvasút!
Ja, van itt még gond,
idézek a Zárpitól:

"Aztán majd jön ugyanez a Volánbuszon. Hogy mélyen tisztelt buszvezető úr, a statisztikák szerint a maga buszán pont másfél éve nem utazott senki sem, tehát erre a viszonylatra nem kell ennyi busz és sofőr, viszlát és minden jót. Akkor majd a buszvezető is meg lesz bántva, hiszen tele volt az a busz, csak ő nem adott jegyet senkinek, hanem inkább zsebre tette a pénzt. Ha a kedves Olvasó buszvezető, szerintem mostanában már kezdjen el jegyet adni."

:)
N.Zoli

Nem hinném, hogy az lenne itten a feladat, hogy akár a vonaton, akár a Volán buszon sört igyunk. Vizelni a Volánon tényleg nem lehet, de abból a pénzből, amit megspórolunk a MÁV-on mint lyukas zsákon, simán lehetne venni olyan buszt, amin van WC. Van olyan. Csak ne lenne itt ez a fránya államháztartási hiány, ami miatt megy egyáltalán ez a buli, meg ne lopná el így is az egészet mindenki, aki csak a közelébe kerül.
RoFä, hidd el, amit most leallitanak az mar nem fog 20 ev mulva se ujraindulni. Pont ez az amiert aggodom. Nemetorszagban, (ahol elvileg mi is leszünk eccer) az egyik legfontosabb cel a lakhato, valtozatos varos/faluszerkezet megtatrasa,
es nem gyözik elgge fejleszteni a kis bizbasz falukat egy nagyobb varosokkal összekötö vonalakat fejleszteni, mert akkor nincs az Autopalyan dugo, nincs smog, nem akar mindenki beköltözni a varosba, eleg csak a bent Tescot epiteni, hiszen a videkiek konnyen eljutnak oda es igy tovabb. Ezt hivjak szocialis piacgazdasagnak, a lenyege, hogy nem engedjük, hogy az erösebb szettepje csak ugy a gyengebbet, mert az hosszu tavon nem okes, hanem bedobunk a közösbe es akinek szügsege van ra, mert öreg, beteg, vagy akarmilyen hatranyban el azt tobbe kevesbe kompenzaljuk vele. Szerintem igenis rendben van, ha par vasutvonal nem nyereseges, attol meg lehet, hogy hosszutavon "megeri". Ez vilagnezeti es nem aktualpolitikai kerdes nalam.
Nagyon birom,ahogy Arpad az ilyen,popularisnak egyaltalan nem nevezheto kozeleti temakat is beviszi a mutojebe.Doktor ur,maganak aranykeze van!:)
Valoban itt az ideje,hogy a sineket kitepjuk a fejekbol,ugyanis egyik legsulyosabb rogeszmenk az ocsovasut.Ahogy mar tobben emlitettek,a repulo,buszjaratok prioritast elveznek szinte mindenhol Europaban.En a Volanjaratok maganositasat porgetnem fel,es a buszsoforoknek is minimum duplafizetest adnek.Sokkal kemenyebb melo,mint sokan gondolnak!
Azzal egyetertek,hogy a Kokat az Istenis erre teremtette,igaz neki nincs aranykeze.
KiHaEnNem:az ocsobuszt kihagytad!300km-es szakasz £14-18!return,jah es bufe is van rajta,megminden,ugyhogy...
"meg a diákok majd most nem tudnak országot járni, csak az iskola meg az otthonuk közt."

Csak erre reagálnék.
Mondjuk én diák vagyok. Ha bevezetik ezt az észveszejtő baromságot hogy csak oda diákjegy ahová az iskolába vezet az út, akkor a jelenlegi árak szerint(tehát a még nem emelt) kb 1000forintba kerülne hogy a tőlem 26km-re lévő fővárosba bejussal a kedvesemhez. Ez normális? (Nincs saját kersetem)
Persze lehet mondani hogy fúj, így jártam. Én csak az érveket nem értem. Danks aszongya mert igazságtalan most hogy az is fizeti a MÁV-ot aki autóval jár. De vajon mér járnak vonattal az emberek? Mert nincs pénzük benzinre, autóra.
De ez gazdasági aspektusból úgyis kurvára nem számít.
Lehet h most hülyeségeket hordtam összevissza, de csak kiöntöttem a lelkem:)ítélkezzetek.
Various, durvultam volna?
sztem a vasút nem piac kérdése. a közlekedés sem, de a közlekedésen belül a vasút lehet gazdaságossági kérdés - a busz, szgk., taxi, bringa mellett, azokkal szemben.
a nemzeti vasút jókora lózung, de tudjuk, kinek szól, ne érezzük megszólítva magunkat.
Fónagy a ló egyik oldalára pozicionálta magát (el a kezekkel...), a megszólalásodból úgy éreztem, te pedig a másik oldalra tettél. na szerintem a hátán kell ülni.
galileo

mindjárt belinkelem egy angol busztársaság tarifatáblázatát...bocs azt nem, olyan nincs neki, napszaktól, desztinációtól és akciótól függ, meg persze "osztálytól", hogy mennyiért utazol. Egy 150 km-es jegy 2 font és 25 font között van valahol :)

Piacgazdaság. Télleg ubdorító, de komolyan. De tényleg! Sokkal jobb lett volna, ha még ők fizetnek.
Trigoméria

nekem elméletileg szintén egy ezres volna eljutni a város másik végébe és vissza. BKV, mert megérdemlem. :)

Tény viszont, hogy van saját keresetem. Autóm is, de csak akkor használom, ha hétvége van, hobbiból. Nyáron bicikli vagy görkori...

Hali Laca!

magyarázza meg nekem valaki hogy a csudába lehet egyszerre fejleszteni a minőséget és fenntartani a gazdaságtalan részegységet? Ez egyszerűen lehetetlen. Ha egy cég vezetője lennél és a zsebedre menne a dolog mindjárt másképp gondolkodnál!

Irtam, en elsösorban hosszutavon latom ertelmet a perem/agglomeraciosvasutnak. Pelda: A vasutat fejlesztik, megnö, az atlagsebesseg, a minöseg, bevezetnek uj szolgaltatasokat, a vallalatok elkezdenek kamion helyett vasuttal szallitatni, az emberek fokozatosan atszallnak az autojukbol a vonatokra, hisz az kenyelmesebb, egyszerübb, biztonsagosabb, kevesbe szennyezi a környezetet, nem allsz dugoban. Az emberek kiköltöznek a varosok tagabb agglomeracioiba, hisz attraktiv a közlekedes, igy oda fognak adozni (önkormanyzatoknak cash amivel beszallhatnak a közösbe) illetve ök is igenybe veszik a vasuti szolgaltatasokat. Megszüntetik a felesleges kedvezmenyeket, esszerübb tarfia es menetrendszert alakitanak ki...


A kistérségnek meg nem az az érdeke, hogy egy korszerűtlen lepusztult gazdaságtalan rendszert működtessenek (nem is akarják átvenni), hanem, hogy hozzájussanak ennél jóval nagyobb megtérülést hozó beruházásokhoz.
Röviden : Lóvé köll nekik, nem olcsó kisvasút!

Ezzel egyet ertek, szerintem se lepukkant kisvasut kell, hanem hasznalhato tomegkozlekedes. Hidd el nekem, minden orszagban vannak szubvencionalt vonalak, mert közvettett nepjoleti ertekük magasabb, mint a fenntartasi költsegük.
vattafák:

Igen. Én mondtam a sötét hülyeséget, te bedobtad a funkc. analf.ot, felejtsük el ezeket, vitázzunk rendes, felelősségének tudatában lévő EU-s polgárként, amik ugye vagyunk. :)

Szerintem a közlekedés, az piac kérdése. A vasút még nem, de az kell, hogy legyen, mert így nem jó, ezzel gondolom még Fónagy úr is egyetért, bár őszintén szólva szarok rá, mert ő meg nem jár vonattal.

Megszólítva sem érzem magam.

Amúgy nem tettem a másik oldalra, de úgy gondolom, hogy a MÁV-ot el kell adni, mert az állam képtelen fenntartani, ha meg eladjuk, még kapunk is érte valamennyit. Ne áltassuk magunkat, nem ér annyit, amennyit majd adnak érte.
TWA felvezetője nem, és a reform más elemei sem, de a hozzászólások többsége mintha megfeletkezne a társadalmi szolidaritásról...
RoFa:igyvan,raadasul azzal bosszantjak az embereket,hogy olcsobb,ha 1-2hettel elore megveszed!Undorito...hanyok!
1989 előtt azért sírt az ember, hogy miért nem az van, ami nyugaton. Mert ott mennyivel jobb az élet.
Most az van, mint nyugaton. Ezt kértük, ezt kaptuk, ez ilyen dolgokkal jár. Költség-optimalizálás, racionális állam-működés.
Komolyan mondom, annyiszor ráztam már a fejem, hogy milyen suta az átlag magyar, és nem képes ezeket megérteni...
Various, nem tudom hol (Alkotmány?), de mintha le vóna írva, minden településen biztosítani kell a tömegközlekedést. ilyen dolgokért tartjuk az államot. ebből az következik, hogy a közlekedés nem gazdaságossági kérdés. kell. az, hogy mivel, az már igen, gazdaságossági.
egyébként mely részét adnád el a MÁV-nak?
pályafenntartás, személyszállítás, teherfuvarozás? nem túl általános a kijelentésed?
Various

Nem hinném, hogy WC-s busz fog a spórolt pénzből Nekeresd és Büdösfütykös között ingázni. Fesztiválokra mindig vonattal mentünk és többek között azért, hogy tudjunk sört inni. Ez nem feladat, hidd el ez is szempont. Az is igaz, hogy ennek semmi köze a megszűnő vonalakhoz, de itt folytatódik az egész vasút teljes pusztulása. Jó lenne, ha nem így történne.
N.Zoli:
Mi Siófokra jártunk vonattal nyáron, nem ittunk sört, viszont akik ezt tették, épp a kárpitot szaggatták valamint a falat firkálták jókedvükben, majd menekültek, mikor jött az ellenőr (nem, nem azért, mert volt jegyük, csak fogócskázni akartak). Ennyit a magyar morálról.
vattafák:

Az okfejtésed az oké. Közlekedés meg lesz; vonat, Volán, vagy mikrobusz. Vagy valami. De lesz!
Amúgy igen, télleg az. Magát az üzemeltetést adnám el.
N.Zoli:

Magam is így vélem. Mármint vasútpusztulásilag. Aggyuk hát el! (Lásd aktuális pengeváltásunkat vattafákkal!)
Rodney
Az a tipikusan magyar, hogy minden emberi gyengeségre ráfogjuk, hogy tipikusan magyar. Jómagam még nem szaggattam kárpitot, de ittam sört. És láttam Fradi szurkolókat Békéscsabán az ablakon kiugrálni, lehet volt köztük limonádés is.
Various, az üzemeltetésre ne legyen gondod: az EU vmi határidővel már rémisztgeti az illetékes elvtársakat, mármint a szolgáltatások liberalizációjának időpontjával.
a nagy fasza megtérülés mítosza alapján javasolnám, hogy a pártok is éljenek meg a tagdíjaikból, meg az Opera is az árbevételéből.
persze, én is egyetértek a racionalizálással, de milyen különös, hogy ez a racionalizálás valahogy mindig a védekezésre, érdekérvényesítésre képtelen kistelepülésekkel kezdődik (lásd még: Posta) miközben a MÁV-nál sem ez adja a veszteség nagyrészét, ahogyan a Postánál sem.

Egyébként, a veszteség overhead-dal, ráterhelt költségekkel együtt ennyi, a t. miniszter úr szavait idézve, gazdasági analfabéta az, aki elhiszi, hogy ez ennyi megtakarítást fog hozni. a közvetlen költségeket fogják megtakarítani, a közvetett költségeket meg felosztják a maradék kapacitáson.

hoppá. mire számítotok, ha a dotkom világból jön a miniszter? ott nem közgazdászok nőnek, hanem illuzionisták. kérdezze már meg tőle valaki, mikor vezetett utoljára nyereséges céget, amit konzervatív módszerekkel értékeltek, nem EBDTA-val meg más ilyen varázslással, hanem egyszerűen összes bevétel - összes költség > 0 elven.

vattafák:

Hej! Lesz itt még Kánaán. Addig azt a pár évet meg csak kibírjuk valahogy. :)
Rodney, nyugaton vasutot fejlesztenek, es örülnek, ha azzal mennek az emberek. Az Imperalizmus, mar reg nem divik nyugaton. Nemetorszagban alig van helyközi busz, az emberek vonattal jarnak (Lasd S-Bahn), mert az olcso, kenyelmes gyors es nem all dugoban, ja es a DBahn az reszvenytarsasag, amibe az allam es az önkormanyzatok besegitenek, hogy a diakok olcsobban jarhassanak, peremvonalak legyenek, attraktivabb legyen az autozasnal, mert megeri az allamanak azt a penzt. Ja es ha az ember 20 Km-röl messzebröl jar be dolgozni akkor afölött kilometerenkent kb. 100 Ft-ot (Pendlerpauschale) fizetnek neki kilometerenkent a Munkabajarasert.
A vasutat arra kéne használni, amire a leggazdaságosabb: nagy terheket nagy távolságra szállítani. Mari néni Bivalybasznádon nem számít nagy tehernek, neki jó lesz a (kis)busz is. Viszont a buzinagy kamionoknak már régesrég kötelezően fent kéne lenni a szerelvényeken, főleg az átmenőforgalomnak.
sőt, EBIT ;-) nem egyszerű...
Külföldről hazanézve még szürreálisabb, ahogy a magyar gazdaságpolitikában felcserélődtek a pólusok.

Meglepő az, hogy meg kell lepődni azon, hogy a _szocialista_ párt képviselői próbálják útját állni a jóléti állam leépítésének. Attól függetlenül, hogy eszement hatékonytalan, ez a dolguk, ezért hívják őket szocialistának minden más helyen. :)

Persze még ezek a lázadók sem tudják balról kielőzni a papíron konzervatív-jobboldali pártot és holdudvarát.

Mennyi idő kell, hogy kibogozódjanak a dolgok és hogy ne a magát szocialistának valló párt által vezetett kormány csinálja a Thatcherista konzervatív gazdaságpolitikát?

Vagy változtassanak/cseréljenek nevet, vagy programot. :)
sparkey6-hoz csatlakozva, sajnos messze vagyunk még attól, hogy társadalmi költségeket figyeljünk. pedig ezért (is) fizetünk adót. egyébként, rendben van, ezt sem, azt sem kell dotálni, de akkor miért is ez a marha nagy elvonás? hogy a másik oldalon fillérekért lehessen eladni még maradék ingatlanokat, esteleg visszalízingelni is? (ja, bocs, olyan nem is volt, én vagyok hülye)
lehet, hogy hülyeség, de vhol mintha azt olvastam volna, hogy a MÁV az államtól nem kapja meg a kedvezmények után járó kiegészítést. vki erősítse meg v. cáfolja, pls.
Mindenki:
1. Ha úgyis mindenhonnan ellopnak minden pénzt azok, akik a közelébe jutnak, akkor egyáltalán mindek fizeted be bárhova? Megfodítva: ez az "úgyis ellopják" típusú érvelést gyankran hallom azoktól, akik nem is fizetik be az adójukat, így aztán nem is lopják el mások. De kinek nem ingje, ne vagye magára.
2. Az "úgyis ellopják" típusú érvrendszernek a másik baja, hogy miért, a vonatosok nem lophatják el ugyanazt? Őket viszont el sem küldheted négy év után. Az önkormányzatoknál és a költségvetésből élő egyéb szervezeteknél meg egyszerűen addig nem kellene állami támogatást adni, amíg minden elköltött fillér elköltési módját, a vonatkozó szerződésekkel együtt, nyílváosságra nem hozzák, pl. az interneten. Nem véletlen, hogy a MÁV egy csomó vonat utasszámát titkosította, na, őnálluk sejtésünk sem lehet arról, mire költenek.
temy: ott a pont bizony. magyarországon egyelőre kifejezetten megéri kamionnal szállítani tehervonatnyi árut. itt keményen büntetni kellene, meg persze megépíteni a RO-LA-terminálokat.

nyenyec: majd akkor lehet változtatni, ha kihaltak azok a... tudod, akik a névre szavaznak.
temy: igen, de ha Mari nénit 50-60 km-re szállítod busszal, ahelyett, hogy 15-20-ra szállítanád és ott felraknád a vonatra, az már bukó. csak a vasút költségeinél felszámoljuk a pálya fenntartásának költségeit, a busszal szállításnál meg nem számoljuk fel az útfenntartás költségeit. és egyiknél sem számoljuk a környezeti károk költségeit, a balesetek költségeit, a dugó és az emiatt kieső idő költségeit.
Fúúúú, de ász ez a cikk! Gratula, fuldokolva röhögtem, bár a téma maga a legkevésbé sem röhögnivaló...

Jellemző a Fideszre, mindenhol (eü. reform, vasút- ill. közlekedési reform, felsőoktatási reform, stb.) elsütik azt a baromságot, hogy ez nem üzlet, ez nem pénzkérdés, és siránkoznak, hogy jajajajj, most világvége, se kórház, se vonat, se ingyendiploma, se semmi nem lesz, jurtában fogunk lakni, mert nem ők kerültek kormányra.

Közben meg minden reggel szétb.sz az ideg, amikor várok a sorompónál, amit kis túlzással fél órával a vonat előtt érkezése előtt lezárnak, és feltorlódik a rohadt nagy (van, hogy kilométeres) kocsisor, aztán eldöcög a vonat és minden reggel ugyanaz a látvány tárul a szemem elé: a két kocsiban ÖSSZESEM (LEGFELJEBB, mert van, amikor ennek a fele!) 5-6 ember lézeng, és nem szálhattak le korábban a tömegek, mert hol szálltak volna le, a közelben nincs nagyobb település, ahova ingáznának!!! (Ja bocsi, nem írtam, Bajáról van szó, itt élek.) Egyszerűen katasztrófális, erre folyik el a della. Ilyen mértékű pazarlás sok helyen van az országban, de hogy ennyire szembetűnő nincs még egy, az is biztos...Csak kib.szott pénzkidobás, "magyar égre magyar csillagot" színvonal.

Privatizálni az egészet a francba, akkor majd az új tulajnak lehet ugatni, hogy ez nem pénzkérdés, legfeljebb jól a pofádba röhög...
TWÁ, először kellene terminálokat építeni, csak utána lehetne büntetni, különben lemondhatunk a tranzikbevételekről...
apropó, ez a mostani reform említi a terminálépítést? mert ha nem, akkor megint elbeszélünk a lényeg mellett...
Nem Anonim:
Szerinted egy BzMot, az kevésbé szennyezi a környezet, mint egy (kis)autóbusz? Nem hinném. Arról nem is beszélve, hogy ha épül egy gyár a szomszéd utáni faluban, akkor oda buszt szervezni nem nagy kaland, síneket lefektetni, meg minimum 20 év (nálunk elmegy minimum tíz a kisajátításokkal). Gyorsabban fejlődik a világ annál, hogy vonattal követni lehetne.
Nem véletlen, hogy egy vonatjegy Párizsba kb egy nullával többe kerül, mint egy fapados repcsi. Pedig mennyivel lassabb...
KGyST:

„Az önkormányzatoknál és a költségvetésből élő egyéb szervezeteknél meg egyszerűen addig nem kellene állami támogatást adni…”

Innen úgy egyetértek, hogy csak na. Alá is írom.

Amúgy nem ingem.

Lopásilag meg az illúzióinkat csomagoljuk be gyorsan egy, a közelben található aktatáskába, mert de. Ellopják.
>a nagy fasza megtérülés mítosza alapján javasolnám, hogy a pártok is éljenek meg a tagdíjaikból, meg az Opera is az árbevételéből.

maximalisan egyetertek. ;)
a tv meg a reklambevetelekbol, az egyhazak az adomanyokbol, stb.

az allam persze rendelhet meg szolgaltatast, de nehogymar kikosse, hogy szallitasra csak egyetlen ceg palyazhat.
vattafék:
Egyelőre inkább tranzitköltségekről beszélnék, mert egy nyergesvontató az alsóbbrendű utakon ingyé' haladhat, kb. ugyanazzal a sebességgel, mint az autópályán, addig:
1. Te mögötte káromkodsz-fulldokolsz
2. Tönkreteszi az utakat, meg mindent
3. Megtankol kb egyszer, ez a nagy bevétel.
twá: a RO-LA terminálokat gyakorlatilag bontják (hagyják lerohadni). a kocsik száma a töredéke a 10 évvel ezelőttinek.

teherszállítást hiányolók: szerintetek mennyi a vasúti áruk szállításának átlagsebessége? 5 km/h. Mennyi volt a 2. világháború előtt? 25 km/h. nem tudom az okát, de ez van. ezt persze nem a szárnyvonalak hozták össze, és abban is bztosak lehetünk, hogy amint privatizálják a teherszállítást, ugyanazok a managerek meg fognak táltosodni és olyan optimalizálásokat lesznek képesek kitalálni, amiket most valahogy nem.
:)))Tudjatok mit szerintem csak a Dotkomcsi Kokanak tovabb kene gondolnia a dolgokat: mindent eladni, parlamentet feloszlatni, adobeszedest megszuntetni, aztan mindenki boldoguljon ahogy akar, hisz ti mondjatok hogy mindent meglehet oldani nyeresegesen, akkor minek az allam, minek a tamogatas. A rendörök finanszirozzak magukat traffipaxbol, a tanarok vegyek el a diak zsebpenzet, az orvosok a beteg penztercajat, a nyolcmillio videki meg költözzön föl Pestre, ha gondja van a közlekedessel, a nyugdijasok meg legyenek szivesek vegre megdögleni. Sajna mar nem maradt penz normalisan megreformalni a dolgokat, ugyhogy mar csak szetkürni tudunk ezentul.

Ki az akit meggyöztem?
Nem Anonim: szimpatikus ez a total cost of ownership megközelítés, de mi is bukó? Miattam felszállhat Mari néni a vonatra a megfelelő csomópontban. És igen, jól mondod: a megszüntetendő vasúti pályát csak az a napi 2-3 kisvonat használja, így jogosan számolod bele az adott pályaszakasz fenntartási költségeit. Na, az bukó. Az út az jóval demokratikusabb, azt potenciálisan mindenki használhatja. És még egy észrevétel. Azt hiszem az mindenkinek világos, hogy itt nem a "vonatosok" és az "anti-vonatosok" csapnak össze. Sőt. Nem az a vonatbarát, aki feudális vállalat és gazdálkodási rendszerbe kényszerítené és örökre veszteségessé tenné a vasutat.
bloodhound:

„Privatizálni az egészet a francba, akkor majd az új tulajnak lehet ugatni, hogy ez nem pénzkérdés, legfeljebb jól a pofádba röhög...”

Nem fog. Neki ugyanis érdeke lesz, hogy te igénybe vedd a szolgáltatást. (Vö. piacgazdaság)
A városiak adóforintjain élősködő kistelepülési lakosok víziójához javaslom mondjuk az egy főre jutó központi fejlesztési források összevetését... Nem hiszem, hogy ez a kérdés ilyen egyszerű lenne.

Amúgy viszont hajrá, Kóka - ha a MÁV-ból sikerülne valami versenyképesebb cuccot csinálni, az tényleg szép lenne (a mindenkori ellenzék pedig hivatalból hülye, ez van :-( ).
Itt Baján szerintem utoljára akkor "szállt fel" vonatra jármű ezeken a terminálokon, amikor megszüntették a lövészdandárt és elvitték az ezeréves teherautóikat máshová szétrohadni... Azóta csak málik szét a beton, meg a repedésekben növöget lassan a gaz...
én nem tudok arról, h a reformban lenne szó rola-terminálokról, de ez itt a személyszállításról szól. kóka úr?

FYI: a modernizált BzMotban ugyanaz a MAN motor van, mint az újabb távolsági buszokban. tehát fajlagosan kevesebbet fogyaszt akkor, ha tele van, ill. ha pótkocsi van. most nem ezekről a vonalakról van szó.

teherszállítás és annak sebessége: itt még megemlíthető az a poén, hogy ma Magyarországon te alapíthatsz céget vasúti teherfuvarozásra, viszont azt fogod észrevenni, hogy a MÁV, amely elvileg a pályát rendelkezésedre bocsátja, különféle okokból csak nem képes továbbengedni a te szállítmányodat. ez nem elvi lehetőség, hanem gyakorlat.
KGST, talán új, de más, fejlett helyeken (Szlovákia) gyorsabb a vasúti fuvarozás, mint nálunk. ha ránézel a térképre, azt is láthatod, hogy kelet felé Szlovákia alternatívát jelent Mo.-gal szemben. talán az is követhető, hogy ahol az útvonal fekszik, ott épül a logisztikai kp., ott dolgozik a raktáros és ott fizet adót a multi.
mindezeket felismerve a MÁV (vmelyik leányvállalata/kiszervezett cége) is bepályázott a szlovák Cargo-ra, csak hogy ne robogjon el mellette a világ...megpróbálja visszahúzni.
sparkey, a te adódat sajnos emelnünk kell jövőre. a mitsubishim, ugye. meg annak a fogyasztása. közérdek.
Sparkey

nemtom viccelsz vagy cinizálsz, de kicsit tán messzire mentél?

Kóka nem egy imádnivaló figura, de nem kéne patás liberálist csinálni belőle, aki nyugdíjast eszik és kénkövet fingik.

Various

Én is így értettem, amit írtam, nyilvánvaló, hogy pénzkérdés lesz neki, a túlélése, a talponmaradása lesz a tét, nem lesz olyan helyzetben, hogy veszteséget termel, de "sebaj, majd Állam Bácsi megfinanszírozza a hiányt". Magántulajdon a megoldás szerintem, és a tulaj persze, hogy olyan szolgáltatást nyújtana, hogy minél többen igénybe vegyék a kis vonatkáit, nem pedig szarna bele mindenbe.
vattafák: a MÁV Cargo, igen. Ennek most utána kell néznem, de ha jól emlékszem, gyakorlatilag viccnek vették a szlovákok.
Hajjaj, ugye amikor szerelmes levelet kap a MÁV az EU-tól, hogy ne tessék már 8 nap + Áfa alatt átutaztatni a csúf magánvasútcég szerelvényét az országon...

Hú de kemény sztorik ezek, és mekkora körmöst érdemelne az a pár mávos mufti. Vagy esetleg letöltendőt :)
Tóta W.:

Szentem a ("A nemzeti vasút kérdése nem gazdaságossági kérdés" linkje az nem oké, mert ide visz: fidesz.hu/index.php?CikkID=69166 Ez meg nem a témába vág!
letöltendőt, ez egyértelmű
Igazi magyar vircsaft, ragaszkodunk az ostoba előjogokhoz és koloncokhoz, ha bele pusztulunk is. A falusi/kisvárosi értelmiség sír-rí a vonatért, a korházért és az iskoláért, de:

1. vonattal nem utazik, mert lassú és koszos és pontatlan.

2. ő maga korházba elmegy "pestre", vagy a nagyvárosba, mégha netán orvos is a jelzett korházban:)

3. na, a gyerekét tuti valamely jól felszerelt nagyvárosi suliba iratja be, mert tudja, hogy otthon csak hátrányt halmozna fel...

de kiáll a falu közepére, tuti...

G.
temy: ezzel talán fel kellene szólalnod Brüsszelben, hogy kispajtások, ti elkúrtátok, amikor azt hiszitek, hogy a vasutat kellene fejleszteni. ahelyett, hogy keresztbe leaszfaltoznátok az országot, mert az mennyivel demokratikusabb hozzáférésű. azt sem mondom, hogy minden szárnyvonalra szükség van (sőt, 15-20 kilométeresekre feltehetően nincs), csak annyit mondtam, hogy kiváló bűvészkedést látunk a számokkal, aztán majd kiderül, hogy nem is annyit takarítottunk meg. elkúrtuk. bocs. estelteg: soha nem is mondtuk, hogy ennyit fogunk megtakarítani, egyébként meg Eurázsia a szövetségesünk és mindig is az volt (a'la Orwell).
off
TWÁ, hogy viccnek vették-e, nem tudom, de a Dzurinda-kormány kegyelmi időszakában felfüggesztett minden privatizációt (a MÁV Cargo szerencséjére, mert hogy nem nyert volna, azt tuti, de kapott volna egy jó tőkeerős európai vadkant, versenytársul).
bloodhound: azért azt tartsuk észben, h a személyszállítás továbbra sem lesz en bloc (!) nyereséges, állami kiegészítéssel fog működni. a kérdés az, hogy ez mennyibe kerül, és mekkora utazni akar tömegeknél lép be a "nagy cső", a vasút. szerintem kókáék a 19 fővel naggyon baráti limitet húztak meg.
El kell adni az egeszet.
az aram/gaz/... szolgaltattok teljesen hasonlo cegek voltak, mint most a MAV/Posta/...
kb. 60-70%-al csokkent a letszam. raadasul most az EON meg a aram/gaz cegeit is osszevonja. ugyanaz a szerelo fogja javitani a gaz/villany problemakat.
ha a vezetoseg/tulajdonos erdekelt az olcsobb mukodesben akkor _oriasi_ koltsegeket lehet megsporolni.
a MAV is elmukodne feleennyi penzbol is (lasd: angol vasutak, ahol a mozdonyvezeto karbantart a kis vegallomason), de a MAV vezetoseg soha nem volt erdekelt az erdemi atalakitasban.

el kell adni, mert az allam kibasz szarul csinalja. egyszeruen rossz gazda. ugyanis az allami felelos vezeto nem erdekelt anyagilag a jobb mukodesben, csak abban, hogy neki tobb penz jusson sajnos nem hivatalosan.
hibasak az erdekeltsegi viszonyok: _soha_ nem fog jol mukodni.
bloodhound:

Ja, magántulajdon. Itt jelenleg nincs más alternatíva. Ferihegyről is akkor tűntek el a hiénák, amikor jöttek az angolok.
A magántulajdonnal vigyázzunk. Előbb a Nemzeti Lopási Együtthatót kellene lejjebb szorítani, aztán privizni a vonatot :)

Hogy is van az angoloknál, egyébként, mert ebben nemvagyok naprakész. Csak azt tudom, hogy az ellenzék folyton rájuk hivatkozik, mint elrettentő példára, pedig elvileg Thatcher közelebb kellene álljon hozzájuk, mint Lenin. Na mindegy.

Szóval Angliában eladták a vasutakat, aztán pár társaságnál nagy balesetek voltak, hja, kérem, a rút profit. De hogy mi volt az oka, és milyen volt a szabályozás, azt má nemtom.
Various

Ferihegyről ha jólt'om nem tűntek el a hiénák, hanem a Citadella önjelölt átépítőjeként elhíresült 'vállalkozó' fründolt belőlük egy céget, amiről azóta is sokat lehet hallani, és nem szépeket.
Nem Anonim: sajnálom, de téged csak halálod után fogunk tudni értékelni. nem is tudom, minek örülnék, ha sokáig élnél, vagy ha nem? ;)
a gondolkodásmódod itt és most túl messze tekint. :(
Arpi vasut az vasut...a vasut az kozep europa... a vasut az a monarchia ..mint a szecesszio meg a kinkell tegla..emlek...osszetartozas...identitas tudat...nosztalgia es ha veszteseges is mukodni kell tovabb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ha jól veszem le, sokan úgy érzik itt is, hogy ugye a vonatozó fizessen többet mert ő nem használja a gőzöst(jó, ott azért már nem tartunk..talán) ne az ő adójából finaszírozzák. egyet lehet vele érteni.
De mondjuk én azt mondom h az enyémből meg ne csináljanak autópályát mert szarok rá h lesz-e,nekem nem kell.
Micsoda lázadás lenne ha dupla ennyibe kerülne az autópálya matrica.
írásjelekkel is takarékosan, felnőtt módra!
RoFä: Termeszetesen az elozo nem volt komoly.

Viszont tovabbra is hiszem hogy ha Magyarorszagon hosszu tavon komolyan gondoljak a vasuti közlekedest, es a nyugati normakhoz valo közeledest, akkor a kesöbbiekben szügseg lesz a most bezarando vonalak nagy többsegere.

Termeszetesen megoldhatjak tölem mashogy is De teny: a kisvasut egy nyugaton bevalt alternetiva, es kisterseg tamogatasanak egyik fontos komponense.
TWÁ:

Köszi.

RoFä:

Ha a Zóna Taxira gondolsz, akkor az nem. Ismerősöm dolgozik ott, egyszer kb. 2-300 forint értékben túlszámlázott, és egy hétre letiltották. :)

Ha nem arra gondoltál, akkor vissza az egész.
azért párhuzamként a privatizálóknak talán érdemes azon elmélkedni, mi lett az M5-ösből, amikor a multi birtokolta...
a magántulajdon önmagában nem megoldás.
TWÁ

Ezt nem tudom, mondjuk inkább csak zsigerből írtam, amit írtam, mert rohadtul frusztrál mindennap látni, hogy tologatják a gyakorlatilag üres szerelvényeket ide-oda...

De akkor is: egy magántulajdonú társaságnak (vagy többnek) jobban érdeke lesz a "vevőcsalogatás", mint most a MÁV-nak, és feltételezhetően le is tenne valamit az asztalra ennek érdekében, ha csak nem a saját ellensége. Szóval nem közönyösen állna a fennálló/felmerülő problémákhoz, úgy gondolom, mert azok nagyon is a húsába vágnának.
angliaban annyira bevadultak privatizatrok, hogy meg a palyavasutat, meg az ellenorzo berendezeseket kirako ceget is privatizaltak. ezeket visszavettek egy ido utan.
viszont amiota eladtak 400 millioval not az utasszam.
en.wikipedia.org/wiki/Rail_transport_in_Great_Britain
Mindenkihez! (kiáltvány-klón)

Én az örökös bizonytalankodók közül vagyok. Most pl. nem tom, a megszűntetendő (megszüntetendő? már megint bizonytalan vagyok) vonalak ellen, vagy mellett kell kardoskodni. Mongyuk, én vagyok a vállalkozó MÁV (vagy tejszínhabos szart gyártó cég). Namost, a termékemnek vannak ócsóbban és vannak drágábban előállítható elemei (Bp-Miskolc, vagy Bivalynád és Mucsaröcsöge vonal, illetve a tejszínhab vagy a szar). A gond ugye az, hogy a tejszínhabos szar nevű termék az így egybe' az igazi és nem veszik meg hab nélkül... Ha azt ígérem, hogy országosan, kösz!-pénzből szolgáltatok, akkor mi legyen a még gazdaságos vonal definíciója? Közben persze én sem működtetném a Bivalynád és Mucsaröcsöge vonalat, ha CSAK az lenne a feladat. Szóval olyan vagyok, mint a legtöbbet tépelődő állatok: a mitévő legyek. De ma már többet nem iszom!
Változatos

De, arra gondoltam. Én mást hallottam. Itten, közel, Homáron. De nem utaztam velük, ez tény.

Az lehet, hogy pár okostóni próbálkozott, de a vezetőség a helyén van :))

Hogy egyébként az a citadellás ember meg tudta oldani, hogy ők vigyék a biznyect, az is eléggé magyar :)

vattafák:

Önmagában télleg nem megoldás. De elengedhetetlen lépés afelé.
Bisztos, hogy így kellett hozzászólnom? Segítsetek!
Trigoméria: te tanulsz, az iskoládad a köz fizeti, adóból (pl: én) ez hasznos a köznek, mert ettől okos leszel munkád lesz, stb, és hasznot hajtasz a köznek ha dolgozni kezdesz.
Ezt támogatja az állam, ami rendben van. De ne haragudj, a kedvesedhez való eljutás - bármennyire is fontos neked - nem közügy, ezért nem is kell támogatni (SZVSZ)
Egyébként a KÖZLEKEDÉS biztosítása közfeladat, nem a vasúté. Piaci viszonyok között egy 32 személyes busz 200+ÁFA összegért fut egy kilométert. Ha a falu mondjuk napi 3 járatot indít (a három műszakban oda-vissza), mondjuk 30 kilométer távolságba, akkor az 3*30*2=180 km egy nap. Ezt szorozva 200-al, az 36 000 HUF egy napra. 20 ember/műszakkal számolva ez 60 ember. Ez fejenként 600 HUF+áfa/fő/nap oda-vissza útra. Vagyis 300 HUF/ 30 kilométer. Az elvira adatai szerint egy 31 Km-es út most (emelések elött) 346 HUF Olcsóbb, és mindenki tud utazni is.
lumpenpolgar 2006.12.08. 22:00:16
Mindenkihez! (kiáltvány-klón)

Ha eleg sok/jo tejszinhabot adsz el, akkor lecserelheted a szart peldaul standard piskotara. Viszont ha kidobod a szar felet attol meg megmarad a masik fele :)

>Hogy egyébként az a citadellás ember meg tudta oldani, hogy ők vigyék a biznyect, az is eléggé magyar :)


ahogy te latod a helyzetet az jellegzetesen magyar;)

az utas szempontjabol tokmind1 ki a business tulajdonosa! az a nem mindegy, hogy mennyiert es hogy it kap!
az angolok kiirtak palyazatot, a feltetel az volt, hogy az utas jol jarjon es nem erdekelte oket ki nyer.
eddig nagyot kaszalt a citadellas csavo, most kicsit. es csak neki faj. se az angoloknak, se az utasoknak.
es ez igy jo.
dehogynem közügy, abból lesznek a kis Trigomériák, és ugye a csökkenő népesség korában nem kell ennek fontosságát hangsúlyoznom... :D
sparkey6
Asszem, a logikán még csiszolni kell... De legalább egy gyékényen evezünk :)
Mindenki:

Jót váltottunk penge, de nekem most haza is kell még érnem. Szóval megyek. Vonattal.
SCL
de akkor már közügy lesz ha elveszem és lesz három gyerekem aki eltart Téged mint nyugdíjast:)
Viccnek hangzik, de talán nem is az.
bloodhound

:)) pontosan.
Trigoméria

ujabb erv az osszekoltozes mellett, akkor az utazast egesz olcson megusszatok;)
majd bevezetünk, a diálkhitelt mintájára valami támogatási formát. Aki a nőjéhez utazik (vagy csajok a pasijukhoz), kap kedvezményt, de ha nem veszi el (megy hozzá) és nem csinál (szül) neki minimum két gyereket öt éven belül, vissza kell törlesztenie... :)
majd akkor Drága ha megérted a fájdalmamat...meg a vasut irant erzett szerelmemet...tudod mikor jovok haza vele a munkabol nap mint nap megelem vele a monarchiat...es a gyokertelen eletemnek ez egy biztonsag, ero...vizionizalo identitastudat ...emlekztet arra ki vagyok es honnan jottem...nekunk mas nem maradt abbol h kik vagyunk...pont ezert nem is tudom ilyen lelketlenul legyilkolni...tudod meg a talpfai is a szivemhez szolnak...
bloodhound
Lehet h serkentené a népességszaporulatot:)
De látod, aza baj h sztem a kóka leszarja ezt:P pedig szépen mosolyog, olyan szimpi ember.
Hali sparkey6!
Elbeszélünk egymás mellett! Az elővárosi kisvasútra egy korszerűbb formában igenis szükség van. Azt fejleszteni kell. Anélkül a városok belső forgalma is megbénul, előbb utóbb többe kerül a leves, mint a hús. Ez főképp Budapestre vonatkozik, de a többi nagyvárosnál is előbb utóbb ez lesz a helyzet. Node. A többi gazdaságtalan, mi több értelmetlen vasutat fenntartani, s nem csak a jelen gazdasági helyzetben több mint bűn, hiba! A felszabaduló forrásokból meg lehet viszont teremteni sok, a helyi településeket érintő az életüket segítő beruházást. Az érintett települések bizonyára jobban tudnák mire is kell a pénz. Ad absurdum el tudnék képzelni egy a település komfortjának megfelelő helyi pénzből fenntartott buszjárat megszervezését és fenntartását.
lumpenpolgar 2006.12.08. 22:08:23

sparkey6
Asszem, a logikán még csiszolni kell... De legalább egy gyékényen evezünk :)

Szerintem nagyjabol helyenvalo a logika :) En legalabbis igy tennek, mert csak siman a tejszinhab az biza nagyon csömör, kö a piskota is hozza. Es sokan meg raadasul nem is birnanak a szarrol olyan gyorsan atszokni :D
Árpád!Miért pont Mitsbishi Eclipse kell Tenéked?Ha szabad kérdeznem.
" Laca 2006.12.08. 22:22:05
Node. A többi gazdaságtalan, mi több értelmetlen vasutat fenntartani, s nem csak a jelen gazdasági helyzetben több mint bűn, hiba!"

Igazad van en nem voltam eleg konkret. Megegyszer: lehet, hogy vannak vonalak, amelyek tenyleg abszolut feleslegesek.

De szerintem hatterbe szorul az a nezet miszerint egy modern vasutrendszer es egy modern joleti szocialisan erzekeny tarsadalom (ahova elvileg törekszünk) jelenlegi merteket akar tobbszörosen meghalado vasuti szemely es aruforgalmat generalna akar a szarnyvonalakon is, ezert ajanlatos a mostani bezarasokat erzekenyebben, atgondoltabban kezelni. Nem pedig ugy ahogy ezt itt sokan sugalljak, hogy ugyis szar huzzuk magunkra a lepedöt, oszt jovan, legalabb sporoltunk egy kis penzt. En a hosszu tavra tervezes hianya miatt aggodom, pl. fogadni mernek, ha nem lenne ekkora a hiany akkor sokkal gondosabban nyulnanak a temahoz a miniszter urak.
mér, mér? rücskösnádasdra mér pont vonat kell?

egyébként az eclipse elég faszán néz ki belülről.
sparkey: ha valaha ezekre a helyekre kell majd vasút mégis (nem nagyon tudok elképzelni ilyen okot, de mondjuk, hogy olajat találnak ott, vagy egy nagyvárost), nos akkor visszaépítik a vágányt. ha utaztál vagy túráztál ezeken a vonalakon, akkor tudod, hogy amúgy is szét kellene előbb bontani az egészet töltéssel együtt ahhoz, hogy majd az új síneken normális vonat elmehessen. most ezeket egy szergej egy menetből megsemmisítené.
Az eclipse, az egy quad? Ugye? :)

Vegyél inkább rendes autót, ott a sok bmw, subaru, honda :)
Arpi, erdekelne: keresett-e teged fel barmelyik szemely akirol a cikked szolt?

csak azert hogy mennyire vesznek teged komolyan...

:)
A szergej 110 tonnája igen, de a Nohab 106 tonnája még pont nem, kár hogy szétvágták őket :D :D
KiHaTeNem

A Mintnyan az bármely személynek számít? Vagy gyorsnak? Expressz felkeresés volt, ajánlva, díjelőleggel :D
ugy ertem a kritikadra reagaltak-e

politikai part akarmi
levelben, szemelyesen
rofa, ezt most nem vagom...mi az a mintnyan?:D
A diákkedvezményt( felsőoktatásban résztvevők esetében ) lecsökkentik 50%-ra rendben van, de az hogy ez csak a lakóhely és az oktatási hely viszonylatában érvényes, amúgy nincs kedvezmény, egy kicsit drasztikus nekem.
A kórházakban is át kellene térni a biztosítós rendszerre, mer drága, de a vizitdíj mégse egyből 4.000 Ft, a nyugdíjasok(akik az esetek többségében sokat járnak orvoshoz), nagyobb szokási időt kaptak.
Ami meg szerintem végképp röhejes, hogy ha nem a lakóhely és az egyetem között megy majd a diák jövőre vonattal, de legalább 5-en utaznak együtt, akkor majd szintén 50%-os kedvezményt kapnak=> táblával a nyakamban rohangálok majd, hogy jöjjön valaki csoportosulni velem, mert neki is és nekem is úgy éri meg:)
persze, én így ismerkedtem meg a magyar médiaszereplők jó részével. politikus meg hát mind a maga módján. volt, amelyik vezérigazgatónál tiltakozott (eredménytelenül). gyurcsány meg pont az elkúrtuk-gate első napján azt mondta a tv2-nek, hogy tessenek megnézni az index tegnapi jegyzetét, ott is az van, hogy mindenki hazudott :)

elolvasnak ezek mindent, amit róluk írnak.
very offtopic

vizit dij , a maszek nogyogyaszunk 2000ret er egy rohadt recept megirasara...az milyen? meg csak le se ulunk...2 masodperc az egesz...
Arpi, jolvan orulok neki hogy van ertelme felfele is annak amit csinaltok. Megsem olyan strucc orszag ez.
Kóka állami csöcsön hízott olyan nagyszájúra és most ő ossza nekünk a kapitalista észt... pff!
Olyan üzletfilót hirdet, amit ő maga nem is alkalmazott, nem is attól lett gazdag. A Sulinet program nem kapitalista program.
Többmilliárdos állami ajándékpakkokért hozott ide néhány külföldi befektetőt, mert máshogy (szabadpiaci elven) nem jöttek volna. Persze, így Namíbiába is megéri gyárat húzni! Versenyképességnövelni kellett volna, nem az adófizetők hájával kenegetni a befektetőket.
Kóka alkalmatlan. Monnyonle!
CSak azt nem értem, hogy mér nem lehet már a hét elején a hétvégi IC-ékre jegyet kapni? Meg hogy miért szüntették pl meg a szegedi IC-t. A piacgazdaságban a profit maximalizálása az elsődleges cél, asszem. Kulcselemek pl.: szolgáltatások testreszabása( nem agyatlan menetrendek, zéró csatlakozások)és minőségének javítása(mondjuk az igényeknek megfelelő számú IC-vel ). Mi a francot csináltak a tisztelt MÁV-vezérigazgatók az elmút években az adófizetők pénzével??
az, hogy olvassák nem jelenti ám azt, hogy mondjuk pillanatra is elszégyellnék magukat!
Családi autóban gondolkodj,bár ezt gondolom tudod Te is.A múltkor kérdeztem,nem válaszoltál rá:volt tejfakasztó?
Az egész vontatozásról a japcsik jutnak az eszemben. Egyszer kiadtak egy közleményt, hogy elnézést kérnek, de az elöző évben kilenc percet késtek a vonatok. Nem erre kaptam fel a fejem hanem arra, hogy az összes vonalon, az összes járat ÖSSZESEN 9 PERCET!
A felelősök azóta szepuku-t követtek el, gondolom.
Van hova fejlődni!
Alapvetően a "reform" (pénzelvonás) rossz oldalról lett indítva.

Lehet gazdaságossági döntéseket hozni a közlekedéspolitikában, de ezt racionálisan csak egy jól működő állami cég esetén érdemes megtenni.

Az hülyeség, hogy az állam rossz tulajdonos. Az állami céget csak az különbözteti meg a magántól, hogy a többségi részvényes az állam, nem egy magánember. Ha a magánember érdekében profitot termel egy vezérigazgató a céggel, akkor az állam is rá tudja venni erre, feltéve ha akarja.

Először kellene ez az akarat, aztán egy normális felsővezetés elkezdhetné a racionális leépítést illetve átszervezést a MÁV-nál (hirtelen eszembe jutott a BKV - volt egy jó indexes cikk a BKV vízfejéről, funkció nélküli egységekről, stb. Körülbelül ez mehet a MÁV-nál is). Szakszervezeti vezetőknek havi 800k fizu? Biztos, hogy indokolt?

A mai alacsony MÁV színvonalon nem meglepő, hogy aki teheti az elkerüli. Valahogy ezt kellene megváltoztatni, és lehet hogy egyből gazdaságosabb lenne. Ugyanis ami nagyon nem gazdaságos az a személyautó-közlekedés mind energia, mind környezetszennyezés, mind baleseti szempontból.
temészetesen családi autóban gondolkodom, az eclipse csak akkor kell, ha közpénzből van, egyébként nem éri meg nyilván. ld az önkormányzatok esetét a vasúttal.

a tejfakasztó nem tudom, mit takar pontosan, de ez nem a szulák andrea-show.
"Ha a magánember érdekében profitot termel egy vezérigazgató a céggel, akkor az állam is rá tudja venni erre, feltéve ha akarja."

A XX. század egyik nagy kísérlete mást hozott ki.
Árpi: a politikus nem hülye, csak a saját boldogulására használja az eszét. Nyilván önvédelemből olvassa a saját sajtóját, hogy felkészüljön egy begyakorolt szöveggel az esetleges kritikára.
"A XX. század egyik nagy kísérlete mást hozott ki."

Nem volt ilyen kísérlet. Diktatúra alapú agyatlan termelés volt, nem piacgazdaság alapú életképes modell.

Állami cég tud nyereséges lenni, ha akar. Pl a csehek megmutatták már ezt...
A gyerek születésekor kell arra inni(sokat),hogy legyen bőven anyatej,sokáig.:)
A cége érdekében termelje a profitot! Nem igaz h nem érted! Vannak olyan vonalai a vasútnak, ahol több ember is utazna( nem lehet jegyeket kapni IC-ékre!!!!) akár többért is, ha lenn pl 1.osztály!! Attól még persze a veszteséges vonalak maradnának, de máris több pénz lenne saját forrásból a fejlesztésre és racionalizálásra.
A XX. századi kommunista kísérlet gazdaságfilozófiai lényege nem az volt, hogy ki tulajdonolja a céget, hanem hogy mi legyen a termelés motivációja: a profit vagy a társadalmi (kommunista)haszon. Ez mondott csődöt, nem az állami tulajdonlás mint olyan.
Ha azt mondják a menedzsmentnek, mint az üzleti szférába, hogy tessék ezt meg ezt a számviteli eredményt produkálni, ellenkező esetben viszlát; állami kisegítés nem lesz; akkor miért ne hoznák ugyanazt az színvonalat, mint a magányszektor?! ha az állam ugyanolyan szigorúan kérné számon az eredményeket, mint egy nemzetközi vállalat?!
Soth Nagy Úr!

Érdemben szólnék hozzá a topikhoz.

Szepukut a becsületüket vesztett úrhölgyek szoknak elvégezni, nyakbaszúrás által, lassan elvérezve.

A szamurájok harakirit művelnek (belek önként való kiontása vakidzasival, jóbarát megelégelve a vergődést fejlecsapással tiszteleg).

Egyébként egyetértek.

Sztem általában szar a honi tömegközlekedés. A vonat, a busz stb. Meg kéne számolni, hány irodista jut egy busz/vonatvezetőre. Nem túl hatékony rencer.

>az, hogy olvassák nem jelenti ám azt, hogy mondjuk pillanatra is elszégyellnék magukat!

a szegyen/hala/... nem politikai kategoria.
a politikus egyetlen dologra figyel: ki az aki megbuktathatja (es mikor, hogyan, menyiert nem,...)
minden egyeb mehet heurisztikus randommal.
az index nem fog kormanyt buktani Mo-n. ha ez itt Amerika lenne, akkor lehetne nemi oknyomozo ujsagirassal.
pl: kinek milyet ujitottak fel MAV penzeken. a MAV altal fizetett hirdeteseken mi is szerepel...
a reszvenytarsasagnak megvan az az elonye, hogy lehetnek uzleti titkai...
Legalább hülyeséget ne terjessz.

en.wikipedia.org/wiki/Seppuku

Seppuku == hara-kiri. A hara-kiri japán környezetben egy vulgáris szleng a seppukura.
Én kérek elnézést...

egy jenki olvasmányélményem zavart meg így hirtelen. Meg azok a buta filmek...

Mentségemre szóljon a két kori sör, meg az írásjelek oda-vissza olvasása :-)

Sima hamuszórás megfelel, vagy faragjak fakardot?

...j (VagyMi):

Az állami tulajdonú menedzsment azért nem fog profitot termelni, mert az állam bácsi nem fogja a menedzsmentek mondani, hogy bármit jól csináljon, itt ugyanis senkinek nem érdeke a jó munka. Az állam különleges tulajdonsága ugyanis, hogy egy országban csak egy van, azaz monopol helyzetben van, pl. mint munkaadó az apparátcsikok számára. Ebből két dolog következik:

1. Senkinek nem cészerű nagyon pattognia, mert ha kirúgják az állásából, kvázi nem mehet sehova.

2. Nem is érdemes pattognia, mert nincsen egy konkurens sem, aki lelépné az adott céget. A kapitalizmusban ha valaki leáll, azaz nem fejlődik, az már a vég kezdete.

Érvényes ez a legalsó szinttől a legfelsőig: nem pattognak, eldolgozgatnak, hogy azért ne legyen nagy botrány, hogy nem dolgoznak.

Még egy: ha pattogni nem lehet, akkor hogyan keressen többet az, aki többet szeretne hazavinni? Mivel jobb munkával nem tud kiemelkedni, ezért vagy nyalizik, vagy lop. Helyben is volnánk.
6-8 éve, mikor még nem undorodtam meg végleg az egész vasúttól úgy, ahogy van, egyszer Pestről jöttünk haza az öcsémmel, első osztályon. Nem, mert ekkora burzsujok vagyunk, csak hát nyár volt, és az elsőn csak 6 hely van egy kupéban. Amúgy ugyanaz a mocsok... Bejön egy valami félelmetesen lepusztult társaság. Bűdösebbek voltak, mint a kocsi, pedig azt vagy 30 éve nem takarították. A leggusztustalanabb elkezdett rendezkedni, hogy kinek hova szól a jegye, üljön oda. Megkérdeztem tőle, hogy ugyan miért nem mindegy neki, egyik hely olyan, mint a másik (ekkor még tényleg nem volt jelentősége, a kalauzok sem figyelték)... Erre az orrom alá dugta a vasutasigazolványát, és elkezdett üvöltözni, hogy márpedig úgy lesz, ahogy ő mondja. Nagyon ledöbbentem. Nem ereszkedtem le hozzá, de azért magától is eszébe juthatott volna, hogy - vele szemben - én fizettem ezért a szolgáltatásért(?), ráadásul ő így hálálja meg ezt "a cége nevében". Privatizálni a francba az egészet!

Örülnék, ha végre történne valami, de szkeptikus is vagyok. Ebben az országban még a szakpolitika is csak lózungokról és lopásról szól. És ha mégis lesz belőle valami, négy év múlva jön a váltás, és szépen visszarendeződik minden. Volt már rá példa. És ez lesz egészségügy, oktatás, stb. kérdésben is...
Azért jegyezzük meg, hogy a hazai vasút pont annyival lepukkantabb mint a svejci, mint amennyivel lepukkantabb a honi átlag polgár mint a svejci.

A szemetelés-rongálás nevelés és mentális kondi kérdése.

Érdekes beszélgetés volt egy brit kollégával, aki nem értette, miért autóval járok családostul gályázni. Magyaráztam, hogy nincs alternatíva - vidék, ezer átszállás, rengeteg plusz perc ráhagyás emiatt stb.

Magyarázta, kijön az irodából, tol egy sört, felszáll a vonatra, ránéz az órájára, és tuggya mikor kel cihelődni. Komfortos.

A kis buzi.

waitaminute
En mint a terkepeszet mzperxje a terkepekbol kiindulva azzal kezdenem, hogy akilogisztikai teruleten dontesi joga van (teher, szemelyszallitas) majd mind sikhuklye es nem latott meg terkepet, sot zavarja is oket. Azon kiderul hogy a magyar kozlekedesi infrastrukturanak hany baja van a tatarjarasig visszamenve.
Kicsit elnagyoljatok a dolgot, ezt az egeszet a terulet/regiofejlesztessel egyutt kell nezni. Keves kilora kiszamolani a sint meg a buszt, azzal mindig csak a Mari neni mai helyzetevel szamolunk.
Nem tudom, hogy említették-e előttem, de Volánbusszal hogy lehet biciklit szállítani? Segítek, sehogy. Csak mert vonaton lehet. De a bicikliseket úgyis mindenki leszarja, nem is tudom, mit pattogok.
vagymi: "Ha azt mondják a menedzsmentnek, mint az üzleti szférába, hogy tessék ezt meg ezt a számviteli eredményt produkálni, ellenkező esetben viszlát; állami kisegítés nem lesz; akkor miért ne hoznák ugyanazt az színvonalat, mint a magányszektor?!"

első dolguk a szárnyvonalak megszüntetése lesz.

egyébként meg az állam többek közt azért képes csak rosszabb hatásfokkal érvényesíteni az érdekeit, mert míg a cilinderes-cvikkeres tőkés tulajdonost nem lehet megvesztegetni a saját cégének pénzéből, az állami megbízottat dehogynem. miniszterig akár.
Apropó rongálás. A rohadt graffitiseket egyrészt rendesen előszedetném, másrészt meg pár év közmunkára ítélném őket, hogy megtanulják eltávolítani a sok mocskot és értékeljenek egy tiszta falat.

A 0.001% aki meg művészi színvonalú alkotást hoz létre, az meg juttassa máshogy kifejezésre a tehetségét.
Ha egy cég állami tulajdonban van, nem változik állammá, nem veszi fel automatikusan egy állam tulajdonságait. Ezért az állammal kapcsolatos kifejezések nem használhatók cégekre.
Politikai kérdés, hogy jól működik-e az állami cég: az illetékes miniszternek kell azonnal kirúgnia a menedzsmentet, ha nem jól teljesít; ehhez semmi köze az aparátcsikoknak, mondom, ez politikai kérdés.
Kóka miniszter felelőssége.
Ok, simán eltekerek Kőszegre. Ennyi erővel mindenki menjen gyalog...
Mér vonattal hogy lehet? Nem homároztál régebben? Ott is rengeteg sérelem volt bringás ügyben.

Ha kiveszed a bicaj első kerekét, akkor szimpla csomag lesz :-)

Rongálás-greffiti - sztem sárija!
Művészi téma tekintetében meg kérdezzük a rongálás áldozatát.

BR. Elkútram. Ez van.

"mert míg a cilinderes-cvikkeres tőkés tulajdonost nem lehet megvesztegetni a saját cégének pénzéből, az állami megbízottat dehogynem. miniszterig akár."

Ezzel meg eljutottunk A Churchill-i "it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time" -ig.

Elvégre a cvikkeres tulaj állami megfelelője a szavazópolgár.
Szoktam olvasni a homárt, de én még nem jártam pórul. Vonattal sem leányálom biciklit szállítani, de legalább lehet valahogy.
Krispisi!

Most miért uszítasz? A tömegközlekedés nevéből adódóan nem bicajos műfaj. Ha messze akarsz lakóhejedtől bicajozni, azt meg kell szervezned. Ez van. Semmi gond ezzel, de nem társadalmi probléma. Ugy, hatótávolság meg ijenek.

A közlekedés nem jog, hanem lehetőség. A tömegközlekedés pedig társadalmi igény.
...j (VagyMi)!

Nem változik állammá, jogi értelemben biztos nem. De amit TWÁ írt, úgy igaz, sőt! Én hozzátennék még egyet. Az érdekeltség hiánya. Akármilyen jó törvényeket hozunk és tartatunk be a korrupció ellen, az állami cég akkor sem lesz érdekelt a minél jobb szinvonalú, hatékony szolgáltatásban.
Így igaz. Nem per definitionem rossz az állami tulajdon, mint azt a leegyszerűsített kommunkició sugallja, hanem mert korrupció van az államban; ezért az illetékes miniszternek közvetlen politikai felelősséget kell viselnie a hozzá tartozó állami cégeket illetően; a korrupciót pedig megszüntetni nyilván nem lehet, visszaszorítani kell.
Addig is, mondom, a büró korruptságát közvetlen politikai felelősséggel kell áthidalni.
Br kartács!

Tudom, hibáztam, de kéretik mellőzni a külhoni idézeteket (teccik tudni, azóta a harmadik ser), egyébként egyetétértek.

Az anomália oka talán, a múlt rendszer semmi sem drága és ami közös az senkié világképe. Örököltük a kommunizmus világát, amit megfejeltünk a kapitalizmus eszméivel. Furcsa állat, az biztos. És nem műxik.
Nem azt akartam mondani, hogy mindenhova vonat kell, hanem hogy ha kedvem támad frisslevegőt szívni a Bakonyban vagy a Bükkben, akkor ne kelljen már kocsit bérelnem, hogy biciklizhessek. Nekem nem vonat kell, hanem megoldás!!
VagyMi!

Talán el kellen gondolkozni a korrupcó kínai módon való kezelésén...
"Addig is, mondom, a büró korruptságát közvetlen politikai felelősséggel kell áthidalni." - Na, itt van a kutya elhantolva. A politikai felelősség az marketing kérdése. Akármilyen rosszul csinálhatják, ha utána meg tudják magyarázni. (Pl. mit keres Gyurcsány a kormányfői székben egy ilyen megelőző ciklus után?)
3 hetes kislanyom meg nem akar aludni, erre mit teszek en? ezt a blogot olvasom, no nezzuk, mire emlexem:
- en is bajai vagyok, nem szoktam orakat varni a soromponal, es nem szoktam kilometeres sorokat sem latni. Amugy is koltoi tulzas bloodhoundtol ez a dolog, a kilometeres sor atnyulna a szomszed tanyara.
- nem fog megallni az elet attol, hogy par kihalt szakaszt megszuntetnek/felfuggesztenek, de a Magyar Atok Vasutak tetemes hianya sem fog helyrebilleni, ez max. mokusvakitasnak ill. adjunk csontot a kutyaknak dologra lesz jo.
- graffitisek, vagy azok akik annak kepzelik magukat, monnnyanak le, vagy allitsak be oket riksasnak a megszunt szakaszokra.
- almos vagyok, es tejszaporito sincs a kozelben :)
Érdekelt lesz, ha a legfelsőbb politikai akarat az állami tulajdonú cégek működtetését, azok rendbetételét, hosszú távú fenntartását parancsoló pengéje ott csillog szakminiszter nyakán.
Normálisan működő piacgazdaságban egy olyan - magánkézben lévő - vállalat vezetőit, mint a MÁV simán keresztre feszítik a tulajdonosok. Nálunk jutalmat osztogatnak maguknak, és még azt is elhiszik, hogy megérdelik. BKV dettó.
Eric!

Elvtársak, vannak hibák...
Nekem ebben a tömegközlekedés támában az ULTRA a kedvencem, minden más megoldást űberel, mind árban, megtérülésben, hatékonyságban, környezetkímélésben -ja és ha elfogy az olaj, mindez hatványozottan.

fu.web.elte.hu/irasok/ttt-14.html

www.atsltd.co.uk/
Cartman:
Mert vakok között félszemű.

...j (VagyMi):
De, ami állami tulajdon, az államivá változik. Mert valahol, a bürokrácia csúcsán egy állami alkamazott ül, aki a tulajt, az államot képviseli, és az állam által preferált mennyiségeket az állam által előírt módon kéri számon a topmenedzereken: Magyarul: semmit, sehogy. Majd hülye lesz Aba Botond évek kemény munkájával lefaragni a BKV veszteségét, hogy közben ötször infarktust kap: elég a tulaj Demszkyt meggyőznie, hogy a BKV az össztársadalmi érdek, és hogy tízszer visszajön adókon, és hogy a kirúg ezer bürokratát, akkor Demszky jövőre nem lesz főpolgármester. Majd hülye lenne ő ezer kirugandó embert meggyőzni, hogy mindenkinek jobb lesz, ha az utcára kerülnek, elég neki a tulajt, hogy még egymilliárd vaszteség az nem olyan sok.
Na, ugyanez áll a MÁV-ra is.
"ha a legfelsőbb politikai akarat az állami tulajdonú cégek működtetését, azok rendbetételét, hosszú távú fenntartását parancsoló pengéje ott csillog szakminiszter nyakán."

Nem csillogott sose. De ezzel a pártfinanszírozás témakörébe csúszunk át.
Szerintem nem csak a MÁV a gáz, hanem az egész hazai úgymond "tömegközlekedés". Vannak metrók e fővárosban, amik igazából korlátozottan rátermettek, mert a belvárosból visznek a belvárosba. Közte villanyos, troli, busz.

Van repülőtér, eu díj, tömegközlekedéssel elérhetetlenül.

A taxi drága (vagy a közlekedés, olcsó, máshol más az arány, nemtom).

Gáz a tarifa rendszer is. Szóval beteg az egész rendszer.
KGyST!

Szerintem viszont semmivel sem jobb, mint a többiek. Illetve egyvalamiben mégiscsak: kommunikációban. A többiben viszont egyetértünk.
Még egy: persze, hogy a jól menő kapitalista rendszereken, ami állami, az is jól működik: az egész társadalom a piaci rendszerek között nőtt fel, mindenkinek olyan a hozzáállása, mint a jól működő piaci cégeknél, mert ezt látják egymástól. Itt sem önmagukban az állami intézmények működnek jól, hanem azok az emberek, akik itt dolgoznak, előtte piaci cégeknél dolgoztak, megszokták, hogy nem lopással jutnak előre a vagyonosodásban (na ja: a szomszédjuk sem árul kórházból lenyúlt gyógyszert, gyárból kilopott fél traktormotort), ebben a környzetben nem büszke senki az adócsalásra. Persze, hogy az államiban sem változnak meg. Főleg, ha ott a teljesítmény visszaigazolása is piackonform módszerekkel történik meg.
Még egy gondolatmorzsa: több eu városban kiszámolták okos arcok, hogy olcsóbb az egész tömegközlekedés, ha ingyér van a polgárnak.

Nemtom, de izgalmasan hangzik. Nincs jegymizéria, autómata, kioszk (nosztalgikus szó), ellenőr, lassító korlát, barom nagy böszme háttéradminisztráció stb.

Egy gondolatot megér a dolog. A vasút is tömegközlekedés, drága állami üzemeltetéssel. Ki kéne végre számolni, mennyi az annyi, és, dönteni. Végül is közpénz, és soha senki nem számolt még el vele.

Apropó Ferihegy:

index.hu/gazdasag/magyar/hienferi0612/

még a kapitalista tulajnak is van mit tanulnia.

Cartman:

Hát, egyelőre én sem látom sokkal a többi fölé magasodni, de pont ez a tizenakárhány vonal mutatja, hogy azért elindultak valamerre. Remélem. Nem neki szurkolok, hanem magunknak.
Nem kell kínai kivégzés, egyszerű kirúgás is megteszi.
A nyilvánosságot moderáló értelmiség felelőssége nagyrészt, hogy ne csak a politikai marketing irányítsa a közbeszédet; az, hogy Fletó maradt, nagyrészt a demokratikus kontrollt nem alkalmazó sajtó felelőssége.
Demokráciafeljettség kérdése, mit engedhet meg magának a politikai marketing; mindenesetre bármit talán már nem.
...j (VagyMi):

Az, hogy Fletó maradt, az egyszerűen annak az oka, hogy
1. A szocialistákon belűl egyszerűen ninncsen, aki meg tudnaá közelíteni az energiáját. Mégiscsak ő az első, aki duplázni tudott.
2. A szocialistákon kívül meg -most a választásokra gondolva- nem volt alternatív választási program. A Fidesz egyszerűen nem hozta nyílvánosságra.
3. A politikai marketing, akármit jelentsen is ez a szó, mindent megengedhet magának, amire vevő a szavazó (=a fogyasztó).
Na jóccakát, reggel jövök kötekedni :-)

Kóka egy dilettáns "nemnormális". Csak egy rövid példával hadd éljek, hogy mekkora szakértelemmel bír a kormányzat és az általuk kiszemelt vasúti vezetők. Egy korábbi MÁV vezér az előző ciklus alatt vasúti szakértelemtől duzzadva a vasút költségvetéséből egy tollvonással lehúzta a "kerékpár" tételt, mert sok volt. Fő a megtérülés igaz-e Árpád? Sejted mi az a kerékpár? Na nem az, amivel Teri néni tolja haza a szatyrát bevásárlás után, nem... Kéremszépen azon futnak a kocsik. És egyszercsak mindenki meglepődött, hogy nincs kocsi, mert nem tudnak kereket cserélni. Hol élünk kéremszépen? Bocs, ezzel is kevesebb lett a kiadási oldal, én kérek elnézést. Kár, hogy egyes újságírók nem látnak tovább az orruknál. A támogatási rendszer átvariálása a személyszállítás halálos ítélete (Kóka szerint persze ez a döntés majd felvirágoztatja...Haha!!) Kedves Worluk! Nem lehetsz olyan öreg, ezért gondolom Te magad is szépen körbeutaztad anno az országot occsó pénzért. Most belegondoltál, hogy 2 embernek már meg fogja érni bárhová kocsival menni?? Háztól-házig... Majd hülye lesz 2-3 diák nem összefogni és beülni egy 20 éves dízelautóba. Ez lesz ám a tömegközlekedés... Hihetetlen, hogy egyesek nem fogják fel, hogy nem minden a kézzelfogható haszonról szól, hanem vannak picivel komolyabb összefüggések is, és pont ezért kell állami kézben tartani a vasutat, és működtetni. Persze nem pazarlóan, de nem is bevételorientáltan. Nagy különbség!
Csókolom!
Hozzáállás (ars politica) kérdése, hogy vajon a szakminiszter a haverját teszi-e cégvezetői székbe, avagy egy profi menedzsert.
Az, hogy nem rúgta ki Abát, Demszkyt minősití. Egy sokkal jobb minőségű BKV több szavazatot hozhat, mint a kirúgottak és családtagjaik; ezt csak Demszky összetöpörödött agya nem képes felmérni.
Egy jó cégvezető nem kap infarktust attól, hogy a dolgát végzi, mert neki az a dolga, hogy ne kapjon infarktust, amikor a dolgát végzi.
A BKV állapota Demszky alkalmatlanságát illusztrálja, mást nem.
Csillogott az rendesen, például amikor a Postabankot tették a nagy szarhagyből kibaszott sok adófizetői pénzen jól menő bankká; igaz, ez csak a csillogásra példa, arra nem, miképpen lehet állami mentőöv nélkül feljavítani egy tönkrement céget...
Ezzel az erővel állam bácsi a kiskereskedelmet is a kezében tarthatná. Persze nem pazarlóan, de nem is bevételorientáltan. Mert ez sem a kézzelfogható haszonról szól, hanem arról, hogy lesz-e tízmillió jómagyarnak holnap mit ennie.

Ajánlanám áttanulmányozásra Adam Smith-et az ő láthatatlan kezével együtt.
Jaj csak Adam Smith-t ne. Akkor inkább game theory. Úgyis Nash equilibriummal foglalkoztam szórakozásból nemrég...
Hat ugye vallasnal mar leakadunk a kultura => kozerdek kerdesenel. A kozlekedesnel ez mar vilagos, csak az nem hogy akkor epp meddig: ugye a szarnyvonal is meg vagy a micsubisi is meg, mert azert nyilvanvalo, hogy az egesz rendszerbol nem akarunk csodot fabrikalni. Szerintem az osszes kerdesre ketfele helyes valasz van (az utobbinal legalabb lehet ervelni kulonbozo szempontok hosszutavu hatasarol) a "szerintem ez" es a "szerintem az". Ez utan lehet rola szavazni. De meg okosabb volna arrol szavazni, hogy ki az, akit annyira okosnak tartunk, hogy eldontse. Persze az atlag hulye annyira okosnak kepzeli magat, hogy csak arrol gondolja, hogy okos, aki azt mondja, amit o, es ugyis csak arra szavazna, meg amugy is csak arra szavazna, aki azt mondja, amit o. (Lassuk a legutobbi valasztasok sokat atkozott kizarolag populista kampanyait itt.) Arrol nem is beszelve, hogy errol a kerdesrol mar elvben szavaztunk a tavasszal, mert azert ugye meg okosabb arra szavazni, hogy ki lesz majd az, aki az egesz rendszert egyben latva donti el, hogy hogy a helyes. Ezt mind osszerakva persze visszajutunk a mar idezett churchilli idezethez, amit en amugy meg siman vallok, es nem csak szarkazmuskent ideztem volna.

Azert hagyj tegyem hozza, hogy szerintem [sic!] az 50%-os majomkodas rossz, mert epp annyira kozerdek az egyetemista szellemi/kulturalis/... epulese utazas altal, mint a kozep- es altalanos iskolase, es pont annyira anyagilag hatranyos helyzetebol fakadoan tamogatando. Viszont azt hiszem, hogy az 5+ szabaly a kiserore vonatkozik, azaz hogy 5 diakokkent egy kiseronek jar 50%. Igy aztan 3 embernek nem fogja megerni 5 emberre jegyet venni, pedig milyen jol javitana a statisztikat az 5 eves terveben... nagyon ravasz volna.
1. Nem a szocialistákon belül értettem, hanem az ország élén;
2. a szocialisták sem hoztak nyilvánosságra semmilyen (valós!) programot, éppen erről beszélt Fletó Őszödon (a Fidesznek is volt hivatalos választási programja, lásd 14. havi nyugdíj; legfeljebb az se volt valós);
3. igaz. Vagyis másképpen fogalmazva: amire nem vevő a fogyasztó, mert már nem hinné el, azt nem engedheti meg magának a politmarketing. Azt pedig, hogy mit hisz el, a politikán kívüli nyilvánosság (valamint "sajátbőrös" tapasztalata) határozza meg.
(Mindez úgy jött ide, hogy, ha világos lenne a miniszteriális (politikai) felelősség, valamint erősebb a nyilvános kontroll, működhetne az állami tulajdon magántulajdon-minőségben.)
Kicsit furcsa, hogy a nyugdíjasok továbbra is ingyenesen utazhatnak, míg a diákoknak 3x annyiba fog kerülni, az áremelés után meg 5x annyiba. Nem hiszem, hogy a nyugdíjasok sokkal szegényebbek lennének mint a diákok
Persze, a választási program az mindíg más, mint a kormányprogram, de hát ez minden demokráciában így van. Persze ettől Fleta persze megszaladt áprilisban, kár tagadni, csak hát a földhöz még mindíg ő volt a legközelebb. Egyébként az igazán aggasztó az egészben az, hogy úgy csökkentették az ÁFÁ-t, hogy valszeg tudták, hogy tarthatatlen, és ebben az SzDSz is vastagon benne volt. Ennél már csak az volt a rosszabb, hogy ahelyett, hogy beismerték volna, hogy a dolog nem jött be (a gazdaságot kevéssé dinamizálta), elkezdték a hiányt úgy lefaragni, hogy ehelyett az ÁFÁ-t visszaemelhették vona, hogy bocs, tévedtünk, ez önmagában valami tetemes összeget, assze, 300 vagy 500 milliárdot vitt el illetve hozott volna.
Viszont nyugdíjasból irtó sok van az MSZP-ben. Volt egy miniszterelnök, aki a repülést is ingyenessé tette nekik.

lonyettluvnya: a határt Kókáék 19 ember/vonatban húzták meg, átlagban. Ilyen lágyszívűek. Ez ugye egy midibusznyi sincs.
Ez a baj: aki alkudott már, tudja, magasról kell indulni, hogy legyen miből engedni. 1 teljes busznyiban, minimo calculo 40-45 főben kellett volna a dolgot meghúzni.
Ugorjunk már egy cseppet vissza a gazdaságossághoz. Az élőláncos linkből: "a 8,7%-nyi veszteség a hálózat 12,2%-án keletkezik"

A közlekedéshez ugyan nem értek, de a matek azt súgja, hogy a megszüntetendő 12,2% vonal fajlagosan kevesebb veszteséget termel, mint a maradék fővonal.

Ha ez igaz, (ott a nagy HA, cáfoljátok!,) gyanítom, nem az átlag 19 főt szállító 40 személyes motorvonattal van a legnagyobb baj, hanem az 50 utassal menő 300 személyes járattal, ami a fővonalon megy.

Innentől felesleges azon elmélkedni, hogy támogassuk-e a bivalybasznádi kisnyugdíjas 20km-es túráját, amíg kilóméterenként 5x annyival támogatom a Bp-Miskolc vonal kihasználatlan járatain utazókat. Illetve nem felesleges az elmélkedés, csak aránytévesztés, nem fog akkora eredményt hozni.
Már ha csak olyan vesztesége van a MÁV-nak, ami valamilyen vonalon keletkezik. Mert pl, ha már a graffitiseknél tartunk, azt melyik vonalon számolják el? És a graffitisek még ipari tanulók az igazi randalírozókhoz, a managementhez és a bürokratákhoz képest, ők sem a sínek mentén dolgoznak, oszt mégis pénzbe kerülnek.

Sza ez a százalékos duma elsőre hihetőnek tűnik, másodikra kevésbé.
Ja, ja, az arányokon azért sok múlik. És ahhoz tényleg keveset tudunk, hogy itt túl okosak legyünk :)
Lehet, hogy a MÁV veszteségének 90%-át a graffitisek termelik, lehet, hogy csak 0,01%-át - ezt elpasszolom.

Amire rávillantanék: Az ember hozzon drasztikus intézkedést, de akkor oldja meg a problémát. Ha az intézkedés bizonyos társadalmi ellenállásba ütközik, és még a problémát sem oldja meg (ld. a forgalomarányos avagy kilóméterarányos veszteség nem csökken érezhetően), akkor mire a nagy cécó? Jó az akarat, jó megoldásnak látszott a sínfelszedés, de ha látszik, hogy mégsem az, lehet mást kitalálni, nem kell ebbe belebukni.
Egyébként, KGyST, jó tipp, én a menedzsmenten és a bürokrácián kezdeném a karcsúsítást :)
Bloodhound! Hogyha esetleg nem 4 óra 8 perc lenne 188 km-re utazni Bajáról vasúttal (Budapestre), lehet hogy többen választanák ezt a megoldást. Bár busszal sem rossz a 160 km-re jutó 3.5 óra. Mindezt mostantól kábé 2500-ért élvezhetem oda-vissza hetente egyszer. Ez ugye egy hónapban 10 ropi.
Más: persze Pestről tényleg érthetlen hogy mit picsognak Mucsaröcsögén, mert megveszed a szaros BKV-bérletedet 2600-ért mint eddig ha tanuló vagy. Ezen is az agyamat eldobom! Azt állja az állam, ha Kőbányáról akarsz Újpestre járni a csajodhoz naponta akár 15-ször, de azt nem ha én megyek 15 km-re egy másik településre, azért vegyem meg oda vissza 600 forintért a jegyet.
Mi lenne ha az Index szerint sosem megtérülő 4-es metróra szánt 400 milliárdot inkább másra költenénk? Ja hogy az közösségi érdek? TWÁ, én is jelentkezem a saját kocsimért, az is közösségi érdek! De inkább hagyják meg a diákkedvezményemet.
A Railroad Tycoontol megszallt az ihlet es a nosztalgia: muszaj voltam jatszani egyet a Transport Tycoonnal, ha mar gyorsan sikerult kideritem, hogy van ingyenes linuxon is futo valtozata (openttd). Ott is a nagy biznisz a teherfuvarozas. (Amugy szerintem nem csak normalis, de vmiert altalanos is, hogy az embereket a vonatok meg a tortenelem meg a foci meg a nyelvek erdeklik... miert?)

Amugy a teherfuvarozas vasuton azert olyan rettenet lassu, mert nincs eleg kuncsaft, marpedig az ugy megy, hogy csak akkor eri meg, ha ezer kocsit huz egy mozdony. Marpedig nem minden kocsi ugyanoda megy. Szoval egy mozdony elhuz egy jo hosszu szerelvenyt egy helyig ott szetszedik, es aztan osszeraknak az ottlevokbol egy masikat, akik onnan ugyanarra mennek tovabb. Na mar most ha keves az osszes kocsi, akkor sokat kell varni egy helyen, amig az ugyanabba az iranyba menokbol osszejon eleg. A rendszer a mas a jatekokban, az ugyfelek szama meg Szlovakiaban kulonbozo okokbol: ezzel is volna mit csinalni.

Amugy meg szerintem [sic!] is fenntarthatatlan a jelenlegi allapot, es hiaba sirunk, hogy igy meg ugy Nem.o-ban, nincs annyi della, oszt jo napot. Persze ertem en, hogy azt akarjuk meg azelott csinalni, mielott tonkretennenk mindent, ezert kellenek az okos emberek, akik ertenek hozza, es eldontik, hogy mikor, hol es miert. Es szerintem [sic!] a vallas tamogatando, mert kultura, es szerintem [sic!] a tanulokedevezmeny megszuntetese hulyeseg, es szerintem... Szerintem. Ertem az ellenerveket, ennek ellenere szerintem igy van (vannak persze ervek is az ellenervek, amik mas hozzaszolasaiban keresendoek ezuttal, mivel most ezt gondoltam fontosnak leirni). De szerintem ezekrol latni kell, hogy kozel sem teljesen vilagosak. Neked meg nekem igen, meg ha olykoron mas is az, ami nekunk vilagos, de altalanosagban... az mas.
1. A teherfuvarozás nyereséges.
2. A személyszállítás vasúton relatíve olcsó, abban az esetben, ha az utak javítását és karbantartását is költségnek gondoljuk és úgy hasonlítjuk össze, hogy mi mennyibe is kerül.
3. M.o.-on az ÁSZ jelentés szerint, 10.000 km közút szorulna, sürgős javításra. Csak az állapot fenntartáshoz évi 70-80 milliárd Ft plussz forrás kéne...
4. Mivel a közutak többsége pár éven belül járhatatlan lesz, így a vasútnak van jövője, mivel a sineknek sokkal kisebb a karbantartási költségük. Persze az EU által, 2007-2013 között a magyar vasút fejlesztésére szánt, közel 500 milliárd Ft-ról még nem is beszéltünk...
5. Érdekes, hogy GYSEV-nél, nincs gond, csak a MÁV-nál...
A Kóka ehhez is annyira ért, mint a számítástechnikához...
Sajnos a vitárlázó ismeretek itt, kevésnek bizonyultak....
mindjart komolyan belinkelek egy terkepet. Magyarorszag egy sugarasan tulfejlett halozat Budapest fele, amit meg a Monarchia alatt torzitottal el Becs ellensulyozasara. Nincsenek normalis utak, autopalyak a "kullok" kozott, viszont van sok vasutvonal. Meg lehetne talalni az egyensulyt, es regiok kozotti szallitasra kihasznalni a halozatot. Az autopalyak kinkeservesen elkeszultek majd minden iranyba. De meg az M0-as is nyog... stb. stb. Nem a vasuttal van a baj, hanem a rugalmatlansaggal es a korrupcioval, ettol rohad az egesz, es ettol draga ott is ahol olcsonak kene lennie...
Nem olvastam el minden hozzászólást, az összegyűltekből. Úgyhogy elnézést, ha felmerült volna a köv. gondolat:
A belföldi vonatozás gondjai már Trianon után elkezdődtek. Hosszan, kerülőkkel, vagy egyáltalán nem lehet eljutni A-ból B-e. A környező országok problémája is ugyanez.

Jelen helyzetben lehet, hogy eladáson gondolkodik az állam. Ennek nagy visszhangja lenne. Viszont ha szándékosan pusztítják még egy kicsit lehet két év múlva bejelentik, hogy végre akadt vásárló és megmentő a katasztrofális helyzetben lévő vasútra, ami mindenkinek jó.
Meg nem hallottam Moldova elvtarsat nyilatkozni Verebesnel a szarnyvonalakkal kapcsolatban..Izgatottan varom. Addig pedig akinek nem jut szarnyvonal menjen helikopterrel.
miért nem lehet részben eladni a terepasztalt? amit terveznek az csak szöszmötölés, még kezdő lépésnek is, főleg ha már ezen is felszisszen nem kevés cro-szoci képviselő.
Árpád, ez a trains.hu nagyon jó.Tudsz még ilyeneket?
A buta szocikban nekem az fáj a legjobban, hogy már mozgolódnak Gy. ellen.Nem mintha nagy rajongója lennék a miniszterelnöknek, de ez a szocipárt neki köszönheti, hogy nem verték őket bucira tavasszal.(és a Viktornak, de az más kérdés)
A német államvasutaknál 80 ezren a dolgoznak, a MÁV-nál 56ezer valamennyien. Mi még a kérdés?
1. lottyettluvnya: ...mert nincs elég kuncsaft... Hát, ezzel a logikával nem is lesz. De én nem értem az egészet, mert
a. Írtam ezt a Nikkelsdorf-Záhony nyolc napot, ez még így sem tud kijönni. Mert elmegy a vonat 20 km/órával Nikkelről Ferencvárosig -1 nap. Nagyon lassan rendezik, még egy nap, Elmegy nagyon lassan, húszas átlaggal, Záhonyig, ez volt a harmadik nap. Ez az elvileg elképzelhető leghosszabb idő, amit a vonat egyáltalán a pályan tud tölteni, a maradék öt napon mi történik?
b. Írtam ezt a Kecskeméti autógyárat, hogy a vonatosok el nem tudták képzelni, hogy Kecskemétről egy nap alatt kinn legyen a vonat Nikkelsdorfban. Itt azért már megvolt a vonat, ezt azért csak megérte volna kihúzni a határra...

2. Uncle Mike: Nyugodj meg, a BKV-t és a Malév-ot senk nem teszi külön kalapba, mint a MÁV-ot. Én pesti vagyok, 10+ km-re járok dolgozni, bringával, és ha megnézed a Critical Mass-okat, látod, hogy nem vagyok teljesen egyedül. Repülőn meg fapados, evidens.

3. N.Zoli: ...pusztítják még egy kicsit...: Azon már nincs mit pusztítani. Már megtették a vasutasok.
ooo: A terepasztalt azért nem lehet részben eladni, mert a MÁV az új indulóknak ott fog keresztbe tenni, ahol tud, nehogy mán verseny legyen. Egyébként papíron a vasút már liberalizált, csak a magánvasúttársaságok egyszerűen nem kapnak pályát, és ugyanolyan lassan jutnak el A-ból B-be, mint az állami.
És ezt sajna az is tudja, aki megvenné a terepasztal részeit.

sparkey6, nem anomim

nos, így valahogy. külön köszönet a "reform" és a védtelen társadalmi csoportok összefüggésének felvetéséért. annak idején Bokrosban is csak ez zavart.

various

nem értelek. jelen témában kicsit mellémegy a piaci érvelés. ha piac, akkor értelmetlen az állami finanszírozás, az állami tulajdon végképp.
ha a vasút állami feladat, akkor nem a megtérülés (főleg nem a közvetlen, externáliák nélkül vett megtérülés) a szempont, hanem a társadalmat alkotó egyének vonatkozó preferenciáinak összessége. ez nyilván megismerhetetlen, de el lehetne rajta gondolkodni. a megtérülés amúgy a 4-es metro esetében is neccesnek tűnik.
a privatizáció nem piaci szolgáltatások esetében vadregényes történet lehet. kérdés, hogy a vasút nálunk pontosan mit is jelent. egyébként fölösleges pont a vasút esetében piaci elvekről beszélni, megteszi helyettünk az EU.
Kedves mucsaröcsögézők,
az alig párszáz hozzászólásban tucatnyi igen tréfás hozzászóló, rücskösnádasdi TWA-val egyetemben változatosan übertahózzák a vidéket. Látszik szegényeken, hogy nincs mögöttük rosszindulat, csak jópofák akarnak lenni. A rednekkek úgyse ülnek a monitor mögé, de egyébként is őznek meg nákolnak, és gumicsizmából eszik kézzel a szalonnát, ami a jelük az oviban. Nem baj, nyomjátok csak, fiúk. Még.

A témához: ahol lakom, a tót kolbász világközpontja. (Gyengébb ötkeres fővárosiaknak Békéscsaba) A rendszerváltás óta kb. 20.000 munkahely szűnt meg itt, és jött helyette két Tesco. A környező falvakban, kisvárosokban ennél lényegesen szarabb a helyzet.
Rossz helyen fogjátok meg a kérdést. Amíg volt munka, volt értelme pl. a környéki szárnyvonalaknak. Mostmár persze nem sok. Világos, hogy nem lehet ezeket üzemeltetni. Amíg a vidéket szétlopják és elhappolják a manit (erről külön lehetne beszélni) persze, hogy luxus egy Kötegyán-Vésztő viszonylat.
Az is vili, hogy a vidék is balfaszkodik,(a mi vidékünk pláne) mindenki megérdemli a sorsát. Ránk azonban nagyon fúj a szembeszél. Elfáradtunk kurvára.
Segítsetek.
TWÁ: Annak idején volt hír arról, hogy a vasúti szolgáltatást liberelizálták, EU-konform módon, viszont a magán-vasúttársaság szerelvénye valahogy napokig nem kapott szabad pályát. Megérne egy cikket, mi lett velük azóta. Nyílván érdekes adalékinformációkkal szolgálna a "vasút nem üzlet" típusú érvrendszerekkel kapcsolatban.
akkor idővel egészben kell, ha reformot akarnak nem deformot.
Valószinüleg könnyebben elfogadnák az emberek a megszorításokat, ha nem azt lehetne látni, hogy egy-egy reformlépésen megtakarított pénz akárhányszorosát költik újra irodabútorra, kormányzati negyedre és kommunikáció menedzselésre. Nehezen veszi be a gyomor a reálbér csökkenést olyan paliktól, akik a saját fizetésüket 30-40 %-kal emelték. A vasútvonalak megszüntetése szükséges nanáá, de parkolódíjat fizetni nekik is...hogy is gondolja az átlagember?!Arról pedig nem nagyon hallani, hogy a közúti közlekedést fejlesztenék-e a megnövekedett terhelés miatt. Már így is egyik magyarországi nagyvárosból a másik magyarországi nagyvárosba tömegnyomorban, totyogva lehet eljutni. Kisvárosból kisvárosba meg egyenesen túlélő túra.
A hülyéknek pedig nagy szerencséjük van, ha párttal akarnak szimpatizálni, mindkét oldalon találnak gyülekező helyet a számukra.
Az emberek nem értik meg hogy nem lehet mindent adóból finanszírozni. Panaszkodnak hogy pocsék a vonat - valóban az - de többet fizetni érte azt már nem! (sem jegyet, sem adót) Meg persze kell az ingyen egyetemi oktatás, fakormány, oxigénsátor, meg 5%-os szja kulcs.

A politikusaink pedig pont olyan hülyék amilyeneket mi választunk.
miert olyanok dontenek ilyen kerdesben, akik vonatban utoljara kisiskolaskorukban ultek?
Háát igen. Lehet utálni, meg szidni Kókát és a Fercsit. Van is miért, meg szoktam is. De a tény attól még tény marad:
Az elkúrtuk után nekik csak akkor teremhet babér 2010-ben, ha lesz euró, meg autópálya, meg jó vonat, meg ilyenek.

A problem nem is itt van. Pontosan ott, hogy utána két választásunk van:
1. Fercsi, vagy aki utána jön: igen, megcsináltuk, mostmár minden jó, lehet osztogatni.
2. Viki (nem jön utána senki, ha nem kap infarktust ő itt lesz még 2022-ben is): mostasztán jól vissza adjuk a NÉPnek azt, amit a gonoszok elvettek.

És 2018-ban kezdhetjük előről az egész cécót. Ezek vagyunk mi.
sga

Egyetértek. Utoljára talán Bokros volt az, akinek volt valami elképzelése arról hogy mit akar, és azt is tudta hogy hogyan lehet megvalósítani. Utálták is, mert le akart számolni az illúziókkal! Hozzáteszem a Bokros csomag igen nehéz időszak volt, de túlélte az ország, valami elkezdődött. Utána jött Viki és lehetett mindent előről kezdeni... (nyugdíjreform etc.)

Régen volt már vasutassztrájk. Szerintem lesz hamarosan is egy. Emléxem, mikor, talán nem a legutóbbinál, elhunyt a MÁV akkori vezére. Ami szerencsétlen véletlen.
Mi ez a Rákosi meg a tízmillió fasisztája? Elhiszem, hogy muszáj volt valami frappánsat kiizzadni a bejegyzés végére, de ez akkor is gáz.:) Amúgy pedig nem vonom kétségbe újságírói tehetségedet, de azért hosszú távon elég fárasztó tud lenni ez a "hú, de komolyan veszem magam és megmondom a tutit" attitűd és az "SZDSZ egy liberális párt, akiknek van kialakult, átgondolt koncepciójuk a fontos kérdésekről" vakhit keveréke.
Szerintem ezek a politikusok nagyon okos emberek, mármint azok, akik nem a "hülyék pártjába" szorultak bele::)) Nem kell itten magyarázni semmit, márminthogy csókolom, nincs utas, nincs pénz, ezért faragunk le meg azért, ide faragunk meg oda. Csupán annyit kell tenni, hogy be kell szúrni azt, h a határontúli magyarigazolványos diákok 50%-os kedvezménnyel utazhatnak, vagyis most már pont annyi kedvezményük lesz, mint a határonbelülieknek, akiknek eddig több volt, de most már egyenlőek lesznek. Kit érdekel ezentúl, hogy a megtakarított (?) pénzzel hogyan gazdálkodnak, hogy kinek a zanyósa, érdekei hogyan korrupciósodnak és demagogizálódnak elfele? Hogy a főigazgató úr fia külön elbírálásban részesül (hiszen aztat megvédjük, jó sok hsz.ben). Neeeem. Említsük meg a határontúliak kedvezményét, és azonnal ez lesz: "Zolema 2006.12.08. 20:11:53
Megértettem azt is ,hogy az egyetemista fiam 67%-os utazási kedvezménye 50%-osra szűkül.ÁM!!
Amikor a táblázaton lejjebb gördültem,döbbentem vettem észre,hogy a határontúli,magyarigazolvánnyal rendelkező nappali tagozatos diákok keresztbe-kasul bejárhatják az országot 50%-os kedvezménnyel!
Tisztelettel kérem az illetékeseket,hogy legalább annyi jogot,kedvezményt kapjanak azon emberek gyerekei is,akik ideszülettek,itt adóznak,ha már...
És itt,mielőtt bárki félreértené,nem a határontúliak ellen szólok. "

Vagyis a határontúliak TÖBB kedvezményt kapnak ezekszerint:)
A szomszédom középiskolás rokona izélheti a kedvezményét mondjuk, mert a város, ahonnan jön (és nem is kisváros) eddig rendelkezett vasúti összeköttetéssel Bp-ig, de 4 éve kiszedték a vonatot. Ezért kicsibüdös magán mikrobusszal járhat ide az egész zóna, a kedvezmény nem érvényes.)

De nem baj. Akkor is. AZ 50 akkor is több, mint az 50, na...
Javaslom a nagyfijjúknak, hogy ezentúl legyen a nőknek egyenlő bérezése a férfiakéval meg hozzanak be olyan nyugati izéket, hogy lombikprogram további támogatása (hujj, a termékeny nők ezek szerint smafu??) meg részmunkaidős foglalkoztatás anyukáknak kirúgás veszélye nélkül, meg ilyen-olyan aprócska pótlékok, és akkor majd a férfiak meg a nők egymás torkának esnek (a férfiak mégiscsak férfiak, nehogymár kevesebbet kapjanak) és akkor majd jól elsikkad a valós probléma, na.
Na és a kerekesszékesekkel mi van: Nehogymár ők olcsóbban utazzanak, mégiscsak mi jobban tudunk futni::))

Szal ezek sztem KHURVA jó ötletek, ki kéne dolgozni és a párt tovább fog élni békében és böcsületbe. Mit kell annyit izélni meg magyarázkodni itten hogy hova is megy az a suska:))
Off:
"Az elkúrtuk után nekik csak akkor teremhet babér 2010-ben, ha lesz euró, meg autópálya, meg jó vonat, meg ilyenek."

Se jo vonat se Euro nem lesz 2010-ben, max több autopalya.

"A problem nem is itt van. Pontosan ott, hogy utána két választásunk van"

En se Fercsiben, sem Vikiben nem vagyok biztos, hogy meg lesz meg 2010-ben, raadasul van meg x masik part. Miert gondljak az emberek, hogy csak erre a kettöre lehet szavazni?
Sziasztok.
Egy szempontot senki nem mondott még (asszem). Pedig lényeges.
A vasút a 19. sz. közelkedési eszköze volt, a korabeli hájtec a lovaszekerek korában. Akkor megérte minden nagyobb fatelepre elvezetni, mert az ökrösszekér volt az alternatíva, ill még az sem, mert egy csomó dolgot ökrössel nem lehet szállítani, vasúttal meg igen.
De a mai hájtec - utáljuk ezért, vagy sem - az autó. Összehasonlíthatatlan előnye, hogy háztól házig megy. nem véletlen, hogy 50-100 éve még eldahatatlan volt az olyan gyártelep, amihez nem volt iparvágány. Ma nevetséges, ha valaki ezzel próbálná eladni a telepét.
Ezért zsugorodnak szerte a világban a sínen járó dolgok. Ma már csak a nagyon nagy áru- ill szenmélyforgalmú helyeken érdemes fenntartani. (Szuperexpressz vonalak, nemzetközi tömegáruszállítás).
És a jövőben ez még inkább így lesz. A jelenlegi leghatékonyabb és legmobilabb közlekedési eszköz az autó. És utána nem a vasút jön majd újra (ahogy a vasút után se az ökrösszekér jött, hanem az autó).
Úgyhoyg nincs miért tartogatni a fölösleges vasútvonalakat, hacsak nem akarjuk megtartani múzeumnak (csak annak kicsit drága). És még az élő vonalakba is csak módjával érdemes beruházni.
Szerintem.
Szerintem be kene zarni az M5-öst is mondjuk Kecskemettöl lefele, hiszen alig mennek rajta. Van, amikor elöttünk, mögöttünk kilometerekre alig egy-ket auto. Ja, hogy 15 ev mulva mar sokan hasznalhatnak, az mindegy, hiszen a szarnyvasutaknal is mindegy volt.
KGyST: én vágom hogy milyen jó dolog biciklizni meg most nagyon divatos is meg minden, de azt ugye nem gondolod komolyan hogy mondjuk egy fizikai munkás a 8 óra meló után ugrálna még 10+ km letekeréséhez. Ha te is fizikai munkás vagy, akkor bocs, nem szóltam.
Amit az államtól várok, az bizonyos értékek finanszírozása.

Baromság, hogy a MÁV veszteséges. Dehogy. Finanszírozom vonatjegyárban, meg adóban, és máris ellátja általam elvárt közfeladatát. Amíg erre szükségem van, addig finanszírozom.

Ha a többségnek már olyan jól megy, hogy inkább 3x annyiért építünk közutat mindenhova, vagy autópályát 10x annyiért, mint a vasút ára lenne, ám legyen. De amíg nincs így, és elvárom, hogy eljuthassak Hernyónémedibe a nagymamához, addig legyen már vasút oda is.

Egy pár kiragadott dolog, ami "nekem" fontos: országot lefedő tömegközlekedés (nem feltétlenül vasút!), postaszolgálat, országos egészségügyi ellátórendszer, stb.

Minden egyes "reform", ami ebből elvesz, erősíti a kérdést bennem: mire is megy el a bruttó fizum több, mint a fele?

Ne értsetek félre, nem várom el az atyáskodó, fenékkinyaló államot csak úgy. De most úgy gondolom, elég sokat fizetek érte.

De jól van, menjen a vasút csak üzleti alapon, a kórházban is fizetek simán, az okmányirodában is leszurkolom a díjat, és a telefonos távfelügyeletnek is fizetek, mert a rendőr úgy sem jár erre, amikor feltörik a lakást.

És a szolidaritást is kiirtom magamból, amúgy sem divat, úgy látom.

De akkor mi szükségem az államra? Mi a francnak fizetek adót?
Seldon: (Magyarorszagon kivül) azert sokat fejlödött a vasut a 19-szazad ota, ez nem csak az ökrösszekerrel van igy. Szerintem a vonat igenis alternetiva. Gondolj csak a varosbol a szetmallo szük utakon kivezetö dugokra, ahol minden autoban csak egy ember ül, meg azokra, akiknek nincs autoja, vagy van, de szeretnenek pontosan, es kenyelmesen beerni a munkahelyre, meg hazajutni.
Seldon! Itt inkább tömegközlekedésről van szó, ennyi erővel a leggyorsabb és leghatékonyabb közlekedési eszköz a repülő. Azért annyira mégsem hülyeség a vonat, sok helyre gyorsabban eljut mint a busz. Persze így is lassabban mint az autó.
IC-vel Békéscsaba-Pest 2ésfél óra. Autóval több.
kg: most azért hogy fenntarts egy rendszert ami mára veszteséges és fenntarthatlan (többek között azért is mert többen adókerülők), ha majd egyszer talán kialakul egy jobb rendszer (és kevesebb lesz az adócsaló pl) akkor a gyerekeidnek azért kell majd fizetni hogy az a bizonyos szűkülő állam minél jobban működjön. de lehet tévedek ,]
Én egyelőre a reformot még nem látom. Áremelést látok, pár szárnyvonal bezárást is látok, és?... Gyakorlatilag a diákkedvezmények megszüntetésével 18 éves kortól autó- és fogyasztásfüggővé lehet tenni sokakat, jó hatékonysággal. Azt én nem mondom, hogy hetente lehessen körbevonatozni az országot ingyen, de a diák sem hülye. Lerobbant autót kell venni, 2-3 srác közösen sokkal olcsóbban fog utazni, mint vonaton. Biztos, hogy erre van szükségünk? Azt senki nem számolja, hogy változik a légszennyezés? Nem kalkuláljuk, mennyivel sűrűbben kell utakat felújítani? Aki autóval megy vonat helyet, az természetesen BKV helyett is autózni fog. Hova növeljük még a zsúfoltságot az utakon? A kevesebb bevételből hogy jut több fejlesztésre? Sőt: ha kevesebb az utas, még inkább visszafejlesztés lesz a vége, nem?
Amikor úgymond teljes árat fizettetünk vonaton/tömegközlekedésben, akkor sajnos szembe kell nézni azzal, hogy a potenciális utazó beint: senki nem kényszeríthet veszteséges dologra, ha nekem az autó az olcsóbb, azzal fogok menni. Ha azok, akik mindig autóval járnak, követelik hogy az ő adójukat ne lehessen tömegközlekedésre fordítani, csak útépítésre, milyen alapon lehet nekik ellentmondani? Ha ő nem kap támogatást, gyereke keveset, nagyobb gyereke minimálisat, akkor kinek a vonatozását is fizeti ő?
A bicikli semmilyen formában nem alternatíva egy Budapesthez hasonló városban. Ahol ésszerű, ott használják is, pl. vidéki kisvárosokban. De persze a jogvédők Pestre követelik a marginális jelentőségű bicikliutakat, miközben vidéken kellenének azok, ahol kisiskolástól a bírónőkön át a nagymamáig rengetegen tekernek. Ott a "Critical mass" nem egy évben napon, hanem folyamatosan az utcán van. Persze könnyebb Pesten "jogvédeni", vidékre drága a benzin...
Összetett probléma a közlekedés, és a hosszú távú megoldásokból én még semmit nem látok. Elnézést, van egy kivétel: a csodametrónk, a négyes... Az tényleg hosszú táv...
Elchevel csak egyeterteni tudok. A reformhoz sajna nem eleg penzt meg vonalat elvenni az emberektöl. Mi lesz attol jobb? Reform sajna penzbe, idöbe, tervezesbe kerül, es hosszu tavon eri meg, ezert hivjak refomnak. Az Autopalyakat se azert epitettek, mert most megeri, hanem mert tudtak, ha valami frankon meg van csinalva, az hiaba került sokba egyszer majd nagyon sokara meg fog terülni. Ide a sinrendszer, mozdonyallomany, tarifa es tamogatasi rendszer, jegykiadoautomatak, menetrendoptimalizalas, Eu-Belüli összeköttetesek, kistersegi fejlesztesi program esatöbbi kene szerintem. Persze csak ha nem akarjuk, hogy 10 Millio magyar varoslako legyen, es egymast folytogassak az autoikkal.
Többeknek:
Valóban, kis településen élni ma már részben csak közpénzen (nagyrészt a városokban élők pénzén) lehet. De miért? A még el nem pusztított táj, az élhető természet maradékainak megőrzése miatt. Franciaországban erre rengeteg pénzt költenek. Nem a falun élő gyökerek dagonyázását segítik ezzel, hanem a városlakók emberi életét is. Azokban az országokban, ahol erre nagy ívben szarnak, ott tessék megnézni mi történik! Pl. Sao Paulo, Rio, Mexikóváros... Elindulnak a lúzerek az iskola, posta, közlekedés, kereskedelem nélküli vidékekről, és több milliós bádogvárosokat hoznak létre, amik tökéletesen ellehetetlenítik a nagyvárosok életét, előbb-utóbb pusztasággá változtatják az egész országot. Kell gazdaságosság, racionalitás, de egyensúlyba kell hozni a lehetőségeket, mert aki hagyja elpusztulni a vidéket, pokollá teszi a városi életet.
Még egy gondolat támogatva az előttem szólókat.
A vasút fejleszti a vidéket, és a vidék is fejleszti a vasutat.

Az a kisváros, ahonnan elvesszük a vasutat, elveszít egy lehetőséget. Most éppen nem használja ugyan ki, de lássuk be, egy város fejlődésének nem egyetlen feltétele az infrastruktúra. Pl. a gazdasági/társadalmi/törvényi környezet is sokat számít.

Azért, mert most elkúrtuk, és 10 évre visszavetjük az országot gazdaságilag, nem biztos, hogy úgy kell kompenzálni, hogy egyes területektől elvesszük a fejlődés lehetőségét 30 évre. Ezt én roppant igazságtalannak érezném, ha ott laknék.
Én csak azokhoz szólnék, akik állandóan a MÁV kosszosságát és lassúságát hánytorgatják. Mit nekünk jobb utazás!? Amikor ráteszed a lábad az ülésre, amikor nem szólsz annak, aki ráteszi!? Amikor összefirkálod és nem szólsz annak aki összefirkálja!? És így tovább... Magyaroknak (nekünk) marhavagon való, de abban is több kárt tennénk, mint a marhák!!!
Elég jobban megnézni kívül-belül 1-1 Desiro-t, komolyan féltem az új elővárosi vonatokat. Amikor saját értékeire nem vigyáz az ember beleültetni a jó nyugatiba!?
Még mielőtt kérdés lesz, van MÁVos családtagom, igen közeli. De mindezek mellett mondjuk, hogy szünjenek csak meg ahova nem kell! Az emberek vidéken úgyis nagyrészt már autóval járnak, de leginkább buszoznak!
Jah, és nem az állam hozza fel az embereket a főváros térségébe, hanem azok maguktól jönnek, a jobb boldogulás reményében.
Tudom ajánlani a gazdasági stratégiai játékokat egy kis továbbképzésre vagy a vidéki Kíbát!!! Nyissátok ki a szemeiteket és kövessétek le a fejlődést! Nem lehet a jurtáknál leragadni, az pedig, hogy mi lesz... hát vannak alternatívák nyugaton-keleten...
kg: de, persze. Leteszed a vasutat egy városba. Újdonság, sokan használták, de már nem!!! Nem éri meg, akkor felszeded a sátorfát. Ennyi. Nem mehet minden faluba vasút!!! Ha 200 ember lenne felháborodva, biztos nem szűnne meg, viszont, ha
Ami nem jó, pusztuljon. Rendben.

A rosszul működő MÁV-nak azonban nem csak a Volán lehetne az kiváltója. Lehetne pl. egy jól működő MÁV is.

És egy cég nem attól fog jobban működni, mert kevesebbet vállal. Akkor csak azt a kevesebbet fogja ugyanúgy rosszul csinálni. "Máshogy" kellene csinálni, nem "kevesebbet".
a japán vonatokra:
az rendben van, hogy pontosak és mi meg ámuldozunk, hogy így is lehet. Csak hát kint van tekintélyük a vasutasoknak, megbecsült szakma (anyagilag is). Mennyibe is kerülhet ott egy vonatjegy?... Mekkor istenkirályok, ha pontosak, de... mi van, amikor épp a hajtás miatt vesz be 2x gyorsabban egy kanyart. Tömegszerencsétlenség, a feszített menetrend miatt. Szóval mi éri meg jobban a kevesebb késés vegy az emberélet!? Mert itt nálunk jó esetben akkor halnak meg a vonaton utazás közben, ha tényleg valami nagy gikszer van... Ilyenformán, inkább késsenek éves szinten napokat a vonatok, mint, hogy emiatt haljanak meg emberek. Vagy ez érdekes módon beleférne a kapitalizálódásba!?
Húzzuk már meg a határt... mit is akartok!?
Gabesz81 (kedves druszám :) )
Sokan mondták már előttem: a vasút olcsóbb, mint a közút.
Ha tönkretesszük a vasutat, mindenki a közutat használja, ez természetes.
Ha olyan közútjaink lennének, mint pl. Romániában egy-két helyen, hidd el, még ez a vasút is nyerő alternatíva lenne.
A lényeg: a tömegközlekedést - ha jól csinálják - vasúttal olcsóbb biztosítani a legtöbb helyen.
Various:
Nem tűntek el Ferihegyről a hiénák, éppen mostanában szivárognak vissza.
Valaki:
Nem " a nyugdíjasok" utaznak ingyenesen, hanem csak a 65 éven felüliek. Feltehetően azért, mert ők mind elmennek szavazni (tessék végigböngészni a választási statisztikákat), a diákok meg nem...
Ha a helyieknek kell a vasút, mert büdös a busz, tartsák meg maguknak. Ne az én adómból zötyögtesse a seggét gyökkettővel senki se. Közlekedjen a falu népe busszal, traktorral, amivel akar. Bár abban nem bízom, hogy a megmaradó vasútvonalakon jobb szolgáltatást kapunk, de legalább egy nyűggel kevesebb lesz mindenkinek. Remélem, ezek csak az első lépések, és további reménytelenül gazdaságtalan mellékvonalak is leállítatnak. Amit meg lehet menteni, azt úgyis átveszi vmi gazdasági társaság (lásd GyESEV), akik majd tudni fogják, hogyan kell jól vasutat csinálni.
kg: :-D drusza
Értelek én. Másként, oké. De senki sem mondja, hogy miként. Azt hallani csak, hogy ne nyúljanak hozzá.
Ausztria, kis falu a határtól nem messze. Kis BZ szerű cucc jön, megáll a megállóban, mint egy busz és továbbrobog. Nem jár se túl sűrűn, se túl ritkán. Egy vezető minden bizonnyal volt rajta, kaller... hát aki jobban ismeri a rendszer működését írhatna. A lényeg, hogy ott bármennyibe is kerül a jegy biztosra veszem, hogy kifizetik. Mert az utas érdeke is hogy az adóján kívül áldozzon az eseti utazásaira is! Mert nálunk mi van!? Már rég nem diák, az egyetem/főiskola után szerzi a matricát és tovább nyúzza az államot (engem is) és igénybe vesz mindenféle, neki már nem járó kedvezményt! Mondjuk továbbra is vidékről jár be és harmadannyit fizet... akkor most az adófizetőket kéne az államnak jobban lehúznia, hogy életben maradhasson a vonal? És mit látnak a helyiek, hogy tényleg ezt kéne... az fel sem tűnik nekik, hogy lehetne másképp. Hogy Juliska ne a diákjával spóroljon, hanem fizesse meg amit kell! Mert, hogy ezzel milyen takaráékos, hanem mennyire közösségellenes. Nocsak, hova is jutottunk!? A morálhoz. Nem a MÁVot védem, isten őrizzen, mert hát amikor jobban is ment a szekér édesapámon keresztül kisfiúként nem mindig éreztem, hogy odafigyelne ránk... Neeem, itt az egyénnek is hatalmas felelősége van! LÉehet majmolni a nyugatot továbbra is, de akkor úgy is kéne viselkedni. Mert a magyar szinonímája már az ügyeskedő. El kéne már szakadni ettől.
Azért mert a MÁVnak ezek a megszüntetendő mellékvonalak sokak szemében kispénz... ajánlom nekik fizessen mindent egy évig becsületesen, annyit-amennyit kell. És akkor szövegelhetnek!
Gabesz81
Vajon mikor volt a japóknál utoljára tömegszerencsétlenség? Én egy német gyorsvasútbalesetről tudok, de TVG-ről már nem... Itthon megy ugye, Szajol kilencvenvalahányban, ha emlékszik még valaki. Hányan is haltak meg? A pontosságnak, a gyorsaságnak meg a vasutaspresztizsnek semmi köze sincs a balesetek számához.
edebácsi: na igen az már egy másik kérdés h a 65 év felettiek tömegébe nem mernek -képletesen- belevágni mert ők komoly szavazóbázist alkotnak, dettó ugyanez van emiatt a nyugdíjkérdéssel is.

de tényleg melyik korosztály utazik a legtöbbet vonaton? van erről vmi statisztika?
A vasút nagyon jó tükörképe az egész országnak. Akárcsak a vízágyú az MTV ostromnál. Nagyon le volt robbanva. Sok minden fonákul működik hazánkban. A vízágyú nem oszlatta el a tűntetőket, hanem a megfáradt abajgók tusolhatttak a víznyalábnál és újult erővel szétcincálhatták azt. Az élelmiszerpiac megmérgez, aztán az egészségügy kinyírhat.

Egyenlőre még a vasút ellátja feladatát és nem hátráztatja a közlekedést. Viszont látszik rajta, hogy az ország helyzete nem rózsásos.
Oké. Tényleg van baleset, mert g y o r s a b b a n vette be a kanyart, és nem az ért, mert g y o r s a n. Ettől még követendő példa marad a japán vasút.
Én inkább a logikád tarthatatlnságára kívántam felhívni a figyelmed, miszerint a lassabb=biztonságosabb. Mert e logika szerint a földönfekvés a lehető legjobb közlekedési mód. Ami ugye, valljuk be, egy marhaság.
Hát igen, ezeknek a vonalaknak a nagy részét régen azért hozták létre, hogy munkába vigye az embereket. Ám ugye a munkahelyek megszüntek. Az állam meg a mostani megszorításokkal nem lett a beruházók kedvence. Az is furcsa h mávnál kb. 40 féle kedvezmény van, miért? Én eddigi európai utazásaim során, láttam kedvezményes (diák, nyugdíjas, stb.) jegyet és teljes árút. És az meg különösen felháborító hogyha normális körülmények között akarok utazni, akkor vehetek IC jegyet, mert a személy és gyors vonatok néha már tényleg undorítóak, nem is beszélve a vasútállomások állapotáról, pl. Siófok, illetve a szar informatikai rendszerről, ami a kisebb megálloknál pl. Zamárdi! nincs is, ugyanolyan jegyet adnak, mint 100 éve. Ha mondjuk tiszták lennének a kocsik, lehetne használni a vécéket, és tényleg pontosak lennének, még akár élvezném is a vonatozást.
gabesz81: "Nyissátok ki a szemeiteket és kövessétek le a fejlődést! Nem lehet a jurtáknál leragadni, az pedig, hogy mi lesz... hát vannak alternatívák nyugaton-keleten..."
ha már kinyitottad, nézzél nyugatbbra is.. azért van pl. Angliában a vidéki (falusi) házaknak értéke, sőt, presztizse, mert a jó elővárosi közlekedésnek köszönhetően simán 120-150 km a nagyvárosok (főleg London) ingázható sugara. A vonatig meg elmennek autóval (és baromi nagy P+R-ek vannak!) vagy busszal, ha muszáj. Nálunk a P+R még a HÉV vonalán sincs értelmezve, kökiig vagy a népstadionig kell elbohóckodni, hogy le tudd tenni az autót.

Az iskolásokat pedig iskolabusz szállítja. Így mondjuk lehet "körzetesíteni" az iskolákat...
Nem a lassú közlekedés mellett érveltem, ha visszaolvasnál! Jah és ha figyelnél is. A lényeg a túlzott hajtás miatti veszélyre mutattam rá.
De miért is szarok a pályák? Mert a Diósgyőri gyár rossz sínt gyártott?, mert a magyar sínfektetők rossz munkát végeztek? vagy mert ellopták idővel minden x-dik talpfából a rögzítőcsavarokat!?
Küldök egy haikut, úgy tíz éve bukott ki belőlem Nagykálló-Kállósemjén között, gyönyörű-lassú vonatozás közben:

Rozoga talpfák, kopott sínek lassítják a rohanást.
Lepke száll a vonatablak mellett.
Mást is látsz, mint suhanást.
Gabesz81, már lassan egyet is értek veled mindarról, amit a közmorálról, és kis magyar hazánkról írtál :)

Egy kis plusz gondolat erre: "Másként, oké. De senki sem mondja, hogy miként. Azt hallani csak, hogy ne nyúljanak hozzá."

Egy demokráciában azért elvárható lenne, hogy a többség véleményét figyelembe vegyék. Sok működőképes ötlet van a levegőben, persze mind kidolgozatlan: teljes privatizálás / jegyár emelése ötszörösére / teljes felszámolás / szárnyvonalak levágása / minden maradjon és támogassa za állam. Nekem speciel egyikkel sincs bajom, ha a többség felelős döntést meghozva választott.

De manapság a politikai elit magasról tesz a választók véleményére stratégiai kérdésekben, és demagóg programok között lehet választani 4 évente. Nem baj, ha utána szakértőik segítségével kidolgoznak egy jó megoldást, ami elfogadható mindenkinek.

Ez olyan, mint a palacsintasütés a házibuliban. Vagy együtt sütjük, vagy kizavarsz engem a konyhából, de akkor ne kérdezgess, hogy mennyi szódát nyomjál bele, és járni fog a szám, ha nem ízlik.

Ez van. Aki vállalja a feladatot, az csinálja, de csinálja úgy, hogy ne legyen rá panaszom. És ne engem kérdezgessen utólag, hogy lett volna-e jobb ötletem. Ha bizonytalan, kérdezzen előre, mit szeretnék.
Uncle Mike: Nem, nem vagyok fizikai munkás, de 10 km bringával 10 óra melóü után sem megerőltető. Vagy mást mondok: annak már úgysincs pénze másra, mint bringára, ami két havi bérletből kijön.

kg: CSak érdekességként mondom az "országot lefedő postaszolgálathoz", hogy Svédországban már megszűnt, legjobb tudtommal, nekik nem volt rá pénzük. A levelezés, mondanom sem kell, elektronikus formában megy, a vidéki nagymamákkal is, a csomagfelvételt meg egyéb hagyományos postai dolgot pedig sikerült megoldani úgy, hogy a kisboltokkal leszerződtek, és ott lehet mindent feladni és megvenni. Nem megy külön mozgóposta, hanem a kisboltot ellátó autóra teszik fel a csomagüldeményt, már ha nem spendíroznak meg egy futárszolgálatot.

Gabesz81:
"Csak hát kint van tekintélyük a vasutasoknak, megbecsült szakma": Tettek érte valamit, valószínűleg.
Angliában nem a helyi közlekedést gyülölő emberek laknak. Mi magyarok már csak ilyenek vagyunk. Kicsit agyilag is fel kéne nőnünk hozzájuk nem gondolod. Megint csak a példálózás, meg hogy azt a helyzetet teremtse meg itthon a zállam... az EMBEREKnek kellene megváltozni elsősorban. Legyen értelme a modernizálásnak.
Szerinted meddig lesznek tiszták és érintetlenek az új elővárosi (Talent és Stadler) motorvonatok??? Bedobják a barbárok közé, nem kell egy hét és lesz rajtuk firka!!! A többi (pl. üléshuzattépés, üvegkarcolás) már onnan egy lépés. :-(
erről jut eszemebe hogy azért a minta angliában is vannak kirívó esetek persze csak nagyritkán. legutóbb többtizezres fontkárokat okozott egy utas aki a rendszerint -bocs- odaszart a vagonokba miután az összes utas leszállt a végállomáson. még kamerán is lekapták, de azóta sincs meg. ott kicsit más problémák vannak, mint itthon hogy nincs wc papir...

news.bbc.co.uk/1/hi/england/6077464.stm
Halamavra: a panelproliknak is jó lett volna még pár évig a régi 4-6, meg meglesznek még 4-es metró nélkül is ha 30 évig kibírták. Az én pénzemből meg azt ne építsék. Sőt én személy szerint majd a nyugdíjadba sem adok bele, jó? Mert úgyis én döntöm el.
KGyST: persze hogyha ülős melód van akkor még elhiszem hogy kellemes is egy kis mozgás előtte/utána. de mondjuk tölts fel árut a Tescoban 10 órán keresztül vagy csinálj valami fizikailag megerőltetőt. Arról nem is beszélve, hogy Pesten elvileg 50-nel mennek melletted az autók kivilágított úton (ha nem bringaúton mész), míg két település között 130-cal tol be az árokba a török kamionos.
UncleMike: Igen, még egy pár évig jó lett volna a 4-6, mint ahogy kibírjuk még pár évig 4-es metro nélkül is (A hármast kellene már végre befejezni) 2012 még kurva messze van. Sőt személy szerint a nyugdíjamba se adj bele, megkérlek szépen. Költsd magadra, gyűjtsd inkább valami betéti alapban, én sem adok bele, nekem se tegye meg senki. Hogynemondjam nem apellálok a nyugdíjra.
Ellenben a közlekedésre igen. Két dolgot szeretnék: minél hamarabb eljutni a végcélhoz, minél olcsóbban. Extraszolgáltatásként hajlandó vagyok fizetni a tisztaságért. Minden más felesleges költekezés, nagyzolási hóbort, ha tetszik, politikailag narancssárgára satírozva: luxus. Ahogy a kispénzű sem vesz bőrüléses Audi A6-ost, és megelékszik a Dacia Logannal, úgy ezt a kispénzű állam se tegye vasút szinten, már ha lehet érteni ezt az analógiát Flirtre meg hasonlókra vonatkoztatva.
Gabesz81: Szerinted meddig marad tiszta egy elővárosi vonat? Szerinted meddig nem kell takarítani egy vonatot ahoz, hogy centis dzsuva gyűljön össze az ablakkereten? Szerinted meddig nem kell takarítani egy vonatklotyót, hogy a masszív húgyszag belengje az egész szerelvényt? Szerinted meddig nem kell karbantartani az új szerelvényt, hogy lutri legyen minden ajtónyitási kisérlet? Bizonyára mindig lesznek barbárok, de a firkát le lehet takarítani, az összekarcolt üveget ki lehet cserélni, a felhasított ülést meg lehet foltozni. Kár, hogy a máv egyiket sem teszi. Ha a gazdájuk nagyívben szarik a vonatok állapotára, mit tehetnek az utasok?
Dess 2006.12.09. 00:19:44

Na ja, azért találkozom annyiszor akkora kocsisorokkal, amelykenek a volt Skála áruháznál van a végük... De még nem is az a legrosszabb, amikor a "hatfős" szerelvényre kell várni, hanem amikor egy árva mozdonyt tologatnak ide-oda, és emiatt áll a közúti forgalom (vagy mint pl. láttam a múlt héten, hogy a vonat nagy nehezen kegyeskedett végre elidulni, közben meg a szirénázó rohammentő ott állt a sorompónál... és ne legyen felb.szva az ember... :(. Igaz ez nem a vasút hibája, hanem azé a kreténé, aki így tervezte meg, hogy az 55-ös közvetlen a vasútállomás mellett keresztezze a síneket úgyhogy nem is megyek bele, mert nem tartozik a témához, csak k.rvára dühítő jelenség, és mindenki a vasutat szidja emiatt.

Igazából az volt a lényege a hozzászólásomnak, hogy engem az a szemmmel látható pazarlás jelent, amit az ott (itt) tök fölösleges vasútvonal működtetése jelent...ehhez még hozzájönnek csak a fentebb említett "remek" jelenségek, mint hab a tortán.

Megszüntetni. Ledózerolni. Síneket felszedni. Sóval behinteni. Kész.

Volt még vki, aki írta nekem, hogy többen utaznának vonattal, ha nem bő négy óra alatt lehetne felérni Bajáról Pestre. Busszal sem jobb sokkal a helyzet, mondjuk én Szeged és Baja között buszoztam egyetemistaként, és a kb. 100 km-t (96 km táblától tábláig asszem) a buszok 2 óra 10 perc alatt tették meg, ill. a "gyorsjárat"-nak csúfoltaknak (ami annyit jelentett, hogy csak félúton állt meg, rövid pihenőre) ezt a távot sikerült "mindössze" 2 óra alatt abszolválniuk. Mindezt a XXI. század hajnalán... Szóval közel sem biztos, hogy csak a menetidő miatt járnak az emberek inkább busszal, vonat helyett.

Seth Brundle-nek volt igaza, amikor a telepoddal kísérletezett... Esetleg meríthetnénk a Star Trekből is. :)
Nnna. Végigolvasva majdnem 300 hozzászólást több észrevételem is lenne, és nemcsak a vasúttal meg a kedvezményekkel kapcsolatban.

Először is. Kurva könnyű Pestről, íróasztal meg számítógép mellől osztani az észt, úgy, hogy a vidékről csak ködös tévképzetek, meg sejtések vannak egyesek fejében, amit maximum a slendrián tv-híradós tudósítások, meg néhány hetes vidéki nyaralások alapoznak meg. Mert a vidéki az csak ostoba paraszt, és nyúzzuk még egy kicsikét, kit érdekel, miből él meg. És ha már adóforintokról van szó: kedves halalamavra. Mielőtt a vidéki ingyenélőket fikázod, talán gondold végig, kiből van több: vidéki, igaz, kisebb pénzű adófizetőből, vagy jól kereső és adófizető fővárosiakból. Szóval kinek az adója is teszi lehetővé, hogy operába, színházba, zeneakadémiára, netán valamelyik elit pesti egyetemre járhatsz, esetleg nem kell határidőre pontosan kifizetned a távhődíjat, mert úgyse tudják kikapcsolni?

A kedvencem az a sztori, amit egy balatonalmádi ismerősöm mesélt: az apartmanjában nyaraló pesti családapa hőzöngzve anyázott, hogy vízdíjat kell fizetnie a következő évben. Mire ő, mint vidéki nem is értette a problémát, mert neki világéletében kellett fizetnie a vízért. És ki fizeti pl a nyári aszfaltlocsolást, kinek az adója megy erre?
Mindenkép változtatni kell, mert a mi MÁV-unk jelenleg balkáni állapotokat tükröz.
Sajnos a MÁV-ról elmodhatjuk, hogy gondozatlan, rosszul szervezett járatokon utazunk. Azoknak, akik sokalják a jegyárat illetve akik a nyugati vasutakra hivatkoznak tudniuk kell, hogy pl az angliai járatok tiszták, gondozottak, viszont még ottani mértékkel is drágák, ja és ott sem megy minden faluba vonat.
Amiről szó van: nincs pénz a működtetésre. Lehet "ésszerüsíteni" a működtetését, meg a járatokat meg akármi, de ebbe ha jól meggondoljuk az is benne van, hogy amin nem utaznak azt megszüntetjük. Arra meg ne hivatkozzunk, hogy az unokáknak még majd jó lehet valamire, mert az unoka majd max gyorsvasútra ül, ahhoz meg a jelenlegi sineket le lehet dózerolni.
Jut eszembe, ha arra hivatkozva szednék fel a sineket, hogy használhatatlan, baleset-,netán életveszélyes hányan tiltakoznának ilyen hevesen?
Kedves chico, vidéki ingyenélő vagyok. Naponta teszem meg a lakóhelyem és a munkahelyem közötti távot vonattal. Teljes árú menetdíjat fizetek, és még adózom is (kereskedelmi szektor, nettó befizető). Mindenért pontosan és időben fizetnem kell, különben kikapcsolják, megszüntetik, felfüggesztik, stb. Nem verem más faszával a csalánt, és elvárom, hogy az enyémmel se verje senki sem. Ilyen egyszerű ez.
És mielőtt hőzöngeni kezdene, meg sértve érezné magát a nép szólnék néhány szót magamról, csak hogy lássék a comment megalapozottsága. Nem állítom, hogy minden problémát ismerek, ami vidéken fölmerül, de nem is kívánok úgy véleményt nyilvánítani, hogy világ életembe ki se tettem a lábam a székesfővárosból.

A gyerekkorom a Tisza tó mellett töltöttem, gimibe, főiskolára más-más, de vidéki suliba jártam: Hevesre busszal, Egerbe vonattal, mert csak így lehetett eljutni. Ez summa 12 év heti rendszerességű vidéki tömegközlekedés (muhaha aki járt már arra, velem röhög sírva az ottani utak, sinek állapota, meg a naccerű menetrendek miatt)Négy éve élek Pesten, szóval a BKVs tapasztalat is megvan, és közben kétheti rendszerességgel járok haza. Eleinte vonattal, mert olcsó volt és háztól házig két óra alatt otthon voltam.
Mostanság inkább iránytaxi a nyerő: aki a faluból hazatart és kocsival megy, szól a többieknek, összedobjuk a benzinpénzt és háztól házig másfél óra alatt eljutunk (leszámítva a péntek esetéket, mert olykor csak ennyi időbe telik amíg ebből a nyomorult városból feljutunk a sztrádára)
Vonatoznék én most is szívesen, még kicsivel többet is hajlandó lennék fizetni, de az IC pótjegyre már nem futja oda-vissza, arról nem is beszélve, hogy csak a lehetetlen ídőben indulókra lehet jegyet kapni hétvégén, a gyors vonat meg csak hatvanig gyors, onnan személy, szóval négy óra lenne, míg hazavergődöm. Ez annyira már nem tetszik. ÉS mindezt négy év alatt sikerült elérnie a vasútnak: egyre lassabb, évről évre szarabb a menetrend, félórás, órás várakozás van Füzesabonyban, ha a Debrecen felé menő vonatra szeretnék felszállni.

Szóval ne csodálkozzom a tisztelt MáV vezérkar, meg az adófizető nép, ha erre a szolgáltatásra senki nem fizet szívesen teljes árat.

DE:
a környéken élőknek sokszor nincs választásuk, csak a vasút, ha el akarnak jutni a munkahelyükre kórházba stb. és lehet, hogy ez csak egy gazdaságtalan szárnyvonalon lehetséges.

A volánbusz annyival jobb típusú commentekhez.
Hát persze, de csak akkor, ha hosszú távú járatokra száll föl az ember, ahol A pontból B pontba főúton, netán autópályán megy, viszonylag kevés megállóval. A helyközi közlekedés jelentős része azonban abból áll, hogy minden bokornál megáll a busz, bazi kitérőket tesz, hogy minél több települést érintsen, növelve az utasszámot MERT ÍGY GAZDASÁGOS, vagy mert az érintett önkormányzat, netán egy-egy munkáltató fizet azért a Volánnak. Márpedig ez a legtöbbször qurva bosszantó tud lenni, hogy egy alapesetben félórás utazás tömegközlekedéssel két óra, mert a busz tesz egy kört a föld körül. és emiatt a kedves utas több pénzt fizet, mert hát kilóméterre állítják ki a jegyet, meg több idejébe kerül, miközben büdös/részeg/aqlpári/tahó/vagy szimplán csak hülye emberek préselődnek neked, két órán keresztül kábé olyan sűrűségben, mint a 4-6 oson csúcsforgalomban.
fasza érzés, fizess csak érte többet nyugodtan ez kell nekünk. A hatszáz éves ikarusz busz, ami szintén 40 km/h val döcög két település között is, mert egész egyszerűen a kétsávos út egysávossá töredezett, mert hát a vidék mindent elbír, kit érdekel az ottani utak állapota, nem is újították föl őket évtizedek óta. Aki autózott már Tokaj és Olaszliszka között az tudja.
Ami meg a menetrendeket, meg ezek összehangolását illeti, csak röhögni tudok Kóka elvtárs ígéretein. A MÁV önmagában, mikor vasutasok kérik, SAJÁT hatáskörben se tudja megoldani, hogy A vonat ne öt perccel a B-ből érkező vonat előtt induljon el kétórás várakozásra ítélve a semmi közepén az embereket. Akkor hogy akarja KJ elérni, hogy a vasúttól teljesen függetlenül működő busztársaságok menetrendje passzoljon a vonatokéhoz????
Az elmúlt 16 évben, mióta rendzseresen használom a busz és vonatközlekedést, erre még nem látttam példát
halalamavra: elnézést. Kicsit elragadtattam magam.
Nem hiszem, hogy vidék-főváros ellentétté kéne degradálni ezt a témát. Egyébként is, miért lenne vidék minden, ami nem Pest?
A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki teheti, bármi mással jár, utoljára hagyja a vonatot, mert olyan, amilyen. Vége van a szocializmusnak, ami nem éri meg, meg kell szűntetni, és vége a gondnak.
Mindenki sír, hogy "jaj de sok az adó, kifoszt minket az állam, stb. stb.", de ha valahol csökkenteni akarják a kiadást, rögtön azzal jönnek, hogy ez "jár nekem", mert eddig is járt. Nem az állam feladata, hogy biztosítsa az utazási lehetőséget milliárdos veszteségek árán is, oldja meg maga mindenki.
chico:
Én bizony fővárosi "ingyenélő" vagyok. A belem kidolgozom, rengeteg adót fizetek, miközben az ország népességének egy nagy része semmit, mert pl. ő szegény vidéki őstermelő, mi az, hogy tőle bárki pénzt várjon. A befizetett adóforintjaim többek közt rájuk mennek el. Elfogadom, hogy támogatni kell őket millióféleképpen, de arra már igazán semmi szükség, hogy üresen kongó vonatokat járassunk, csak mert van vonalanként 30-40 ember, akinek jól jön. Nekem is jól jönne sok minden, mégsem finanszírozza meg állam bácsi.
előfordul. no problem.
OK-OK addig nem jutottam el a mondanivalómmal, hogy azt én se támogatom, hogy minden szárnyvonalat tartsunk meg, de azért jobban is meg lehetne nézni, melyik maradjon és melyik ne.
Egyébként meg szerintem sokkal többen utaznának vonaton, ha a sínek jobb állapotban lennének és gyorsabban lehetne közlekedni. Még a piszok ellenére is, magasabb jegyárak mellett is. De hát erre valahogy nem nagyon költöttek/költenek.

még egy gondolat a vonat mellett: bár ennek is van üzemanyagigénye, meg környezetszennyezése, azért szvsz jobb 1 szerelvény 100-200 utassal, mint ugyanennyi autó. Aki pedig azt hangoztatja, hogy lejárt a vasút ideje, mert az autó, meg a repülő korszerűbb, az gondolkodjon már el rajta, hogy a fosszilis energiahordozók elhasználása után mivel üzemelteti majd ezeket. Tudom-tudom az autóra vannak megoldások, de mi hajtja majd a repülőt??? A vonatnál még mindig vissza lehet térni a gőzre... ;) na jó, ez az utóbbi csak vicc, de mégis

De érdekes, hogy mindenkinek az adóforintjai másra mennek el... :-)
kedves szokol

a vidék-főváros ellentétes kirohanásom csak azért volt, mert több korábbi hozzászólás is ennyiben merült ki, hogy a vidéki az járjon csak táltossal, biciklivel, amivel akar.

Ami az őstermelőket illeti. Sokuk tényleg szegény, és minimálbéres főállás mellett/olykor helyett gazdálkodik, és egy-egy drasztikusabb áremelés, képes padlóra vinni az egész családi költségvetést. Most pedig csak drasztikus emelések jönnek szakmányban.

Ok ne tartsunk fenn 40 ember kedvéért vasúti közlekedést: de ez soha nem lesz akkora megtakarítás, hogy abból akárcsak a MÁV adósság egy része lefaragható lenne. Persze, csináljunk buszközlekedést, jót. Csak vedd már rá a volánt, hogy munkaidőhöz igazodó menetrendet alakítson ki, a vidéki munkáltatót, vállalkozót meg arra, hogy ne rúgjon ki azért, mert száguldozó idióták balesete miatti útlezásás miatti késésért ne rúgjon ki van másik felkiáltással. meg persze magyarázd meg a gyereknek, hogy azért neveli a nagymama, holott apu és anyu is abban a házban lakik, ahol ő, mert csak két faluval odébb talált munkát, 12 órázik, de oda a buszközlekedés sajátosságai miatt csak másfél órás kerülővel jut el, ami testvérek között is napi három óra utazás.

Az a bajom, hogy a vidéki kistelepülések laói borzasztó kiszolgálatottak mindenkinek, fejleszteni, segíteni rajtuk tényleg alig szokás, nincs érdekképviseletük, érdekérvényesítő képességük, spórolni meg mindig rajtuk kezdenek el.

ja és volt föntebb egy Bokros csomagos hozzászólás is, arról, hogy az nehéz volt, de hogy túlélte az ország. Na igen, de csak azért, mert az átkos utolsó éveiben volt lehetőségük megtakarításra. Ezt szépen föl is élték a Bokros csomag alatt. Aztán hitelből volt kolbász a kerítésbe. Most már aki szegény, falusi, annak semmilye sincs. Max egy nagy háza, amit nem tud fönntartani, gyerekei, akiket nem hogy tanítattni, de etetni is alig tud. Munkája meg? na hát az vicc. Sokan olyan melókhoz ragaszkodnak foggal körömmel, főleg meg K-Mo-n, amelyek nemhogy balkáni körülményeket, módszereket takarnak, de lassan elérik a kínai munkakörülményeket.
visszatérve a reformos alaptémához. nem látom azt jobb Magyarországot a horizonton, aminek a megteremtéséig vért, velőt, verejtéket, türelmet, belátást kérnek. Csak azt látom, hogy megint kevesebb fizetésből kellene többet áldoznom a köz javáért. Lehet, hogy bennem a hiba. Lehet. De akkor is. Olyan emberek csinálnak politikát, reformokat, akik többségének soha nem kellett piaci körülmények között megélnie - lásd Fidesz, MSZP, SZDSZ, MDF képviselők többsége. Akinek meg vannak ilyen irányú tapasztalatai, az egy gép hideg racionalitásával de a precizitása nélkül buldózer módjára csinálják, amit csinálnak.

persze, sok a kedvezmény a MÁV-nál, BKV-n, Volánnál. Na igen, de pl a diákkedvezményeknél megvonásánál megfontolandó lett volna, hogy az a pénz, amit a kedvezméynes utazásnál megtakarított a diák, ugyanúgy az államhoz kerül, mert a diák már csak olyan fajta, hogy nyáron szeret utazni, nyaralni, kirándulni, mindeközben pénzt költeni, ami idegenforgalmi adó, áfa és egyéb nyalánkságok formájában azért csak az államot gazdagítja. Meg persze munkát ad a turizmusban dolgozóknak, akik szintén adót, járulékokat fizetnek és ez így gyűrűzik tovább.
"a diák már csak olyan fajta, hogy nyáron szeret utazni, nyaralni, kirándulni, mindeközben pénzt költeni"

dolgozni szeret nyáron? mer akkor nincs gond.
Quicksilver: :D ott a pont.
nem szeret dolgozni nyáron, viszont sokan megteszik, mert muszáj. Ki is használják jól a munkaadók.
"A vonatnál még mindig vissza lehet térni a gőzre... ;) na jó, ez az utóbbi csak vicc, de mégis"

Ez egyáltalán nem vicc. Dél-Afrikában igen jó hatásfokú, új rendszerű gőzmozdonyokat terveztek még a 80-as években, az olajembargó és az olcsó hazai szén hatására. De azok fővonali dolgok, nálunk a fővonalakat atiomenergiával kell táplálni. Mindenesetre 10 fős személyvonat semmilyen normális országban nincs, se gőz, se dízel.
Mintha elhangzott volna olyan igére is (este éjjes vagy reggel), hogy a gazdaság müködését a kiadások csökkentésével is megpróbálják talpra állitani. MÁV-nál is BKV-nál is minden középvezetőnek van egy vállalkozása (Bt., Kft), ami a cégnek szolgáltat a piaci ár többszöröséért. Takarit, szerel, nyomdaszolgáltat...stbstb. Ettől is veszteségesek ezek a cégek.
ok a tízfős személyvonat szükségtelenségét elfogadom. De ettől még nem lesz rendben a vasút, a MÁV, mint cég, vagy épp a hazai tömegközlekedés.

Amúgy a vidéki suttyó szocit, mega téeszelnököt jól leírtad:D, ismerek is ilyet. Bbár az is igaz, hogy ezek többsége csak közszolgálatilag nem érti a közgazdasági alapvetéseket. Civilben mindegyik vállalkozó, és teljesen tisztában van az adóelkerülés összes mocskos kis trükkjével. :))))
csókolom, ez itt épp a kiadáscsökkentés.
Szerintem aki nem masszívan lózungpolitikus, az nem harcol foggal-körömmel a tényleg felesleges vonalakért, vonalakért. Megmaradhatnának; de minek? Egy-két év múlva, amikor a sínek maguktól szétesnének -és költeni úgyse éri meg rájuk-, úgyis leállna a vonat.

De csendben azért ott volt, ha valaki figyelt, hogy hát bizony a nagy, fővonali beruházások is kissé szűkösebbre lesznek szabva. Tehát ahogy már írtam korábban: semmi valódi, érdemi tervet nem láttam, egy olyan jövőképet, ami értelmes és megvalósítható. No meg aminek a megvalósítását nem fogják lefújni mindenféle okok miatt két év múlva, amikor még igazán el sem indulhatott.

Közben eszembe jutott Norvégia. Drága a vonat, de spórolni azért tudnak. Pici vidéki állomásokon nincs személyzet, csak elektronika. A rövid motorvonatnak van egy vezetője, meg egy kalauza, aki egyben bakter is és jegypénztáros is, mert maga indítja a szerelvényt és van nála bankkártya-elfogadó. Szerintem arányaiban igencsak más a költségszerkezet, pedig Norvégia gazdag ország. Ők aztán értenek a spóroláshoz, számtalan olyan dologra nem költenek, amit mi fontosnak tartunk. Mi már annyira vacakul állunk, hogy a gazdag országoktól kellene spórolni tanulni.
Ugyanaz a téma, kicsit más aspektusból (Worluknak magánban már elküldtem, de látom, hogy van rá "szaktopic").

Mi kerül egy vasúti kilométeren 19 Ft-ba? (Kóka J. szerint 19 Ft/km-es jegyáraknál lehetne a vasút nullszaldós, index.hu/gazdasag/magyar/vst061107/)

A jelenlegi benzinárak mellett (ha nagyon ész nélkül nyomom a pedált) kb. 7-8 literből, azaz kilométerenként 18-20 Ft-ból autózom. Annyiból, mint amennyibe akkor kerülne a vasúti
közlekedés, ha nem dotálná az állam. Ha ez így van, akkor be kell zárni a vasutat. Nem a szárnyvonalakat, hanem az egészet, úgy ahogy van.

Tudom, csupán az üzemanyagárakkal kalkulálni demagógia, viszont teljesen jogos a felvetés akkor, ha feltételezzük, hogy az állampolgár a helyi közlekedésre (vásárlás, munkába járás stb.) eleve fenntart egy autót. Jelen jegyárak mellett anyagi megfontolásból akkor érdemes vonatra ülni, ha egyedül megy az ember valahová. 19 Ft/km-es jegyárak mellett akkor sem.
Feleségestől/barátnőstől végképp nem. Gyerekestől meg egyenesen szándékos pazarlás lenne. És akkor még a szolgáltatás színvonaláról, a MÁV megbízhatóságáról és a kényelmi
szempontokról nem is beszéltünk.

Érdekes megvizsgálni a problémát az állam szemszögéből is. Az üzemanyag kb. 2/3-a adó, tehát minden autóval megtett kilométer kb. 12-13 Ft-tal gazdagítja az államot. Jelen helyzetben minden vonattal megtett kilométer 8 Ft-jába kerül a költségvetésnek, a kettő közti különbség 20 Ft/km... Ennyit dob ki a kormány a gazdaságtalan vasút támogatásával (de még ha teljesen demagógiamentesen kalkulálnánk az összes egyéb költséget, környezetvédelmet, szegény munkanélküli vasutasokat stb., bizonyára akkor is legalább 10 Ft/km jönne ki).
Eléggé elgondolkodtató...

csak ez a kiadás csökkentés.
Azt nem nagyon látom, hogy a közszféra a saját nadrágsziján is próbálna huzni. Akkor talán eladhatóbbak lennének az ehhez hasonló intézkedések is (vagy nem lenne szükség ilyen drasztikus intézkedésekre).
na igen. Nagyon hiányzik nekünk az a kormányzati negyed... pláne meg a felépítése. Kíváncsi vagyok, mennyit pakolnak majd a MÁV zsebébe a telekért. szvsz semennyit. Miért nem megy az ilyen már felépített új irodaházba, ha már annyira normális munkafeltételeket akar. Mondjuk azért annyira nem gázak a jelenlegi épületek se. Legalábbis nem permanensen lerobbantak. Az SZMM, az OM, a MEH irodaház egész pofás belülről is.
a személygépjárműveknél ne feledjük el az amortizációt sem. Ha nem lenne tömegközlekedés, akkor egy családban 4-5 gépkocsira lenne szükség, ami kb 10 m Ft. Másrészt ha mindenki kocsival közlekedne, akkor pl. BP-en minden bevezető utat 2x-ére kellene bővíteni, hogy a jelenlegi zsúfoltság maradjon.
Ha feltételezzük, hogy a korrupció/síbolás miatt a MÁV-nak minden beszerzés/szolgáltatás a kétszeresébe kerül, akkor a mostani teljesárú tarifákkal nyerességes lenne.
Ami meg a vasútfejlesztést illeti egy vicc. Folyvást azt nyomatja a kormány, hogy majd az uniós lóvéból 2007-től... Hát... hiszi a piszi.

neki valahogy jobban hiszek.
nol.hu/cikk/427195/
Valaki:

Nem azt írtam, hogy ne legyen tömegközlekedés, hanem azon eszeltem, hogy vajon mi kerülhet 19Ft-ba egy vasúti kilométeren és miért.

Valószínűleg az lenne az egészséges struktúra, ha hosszabb távon (>1000 km) repülnének az emberek, középtávon (100..1000 km) vonatoznának, rövidebb távon (< 100km) meg buszoznának, héveznének, villamosoznának, troliznának (ez utóbbit nem csak városban lehet, lásd pl. a Szimferopol-Jalta trolijáratot). Ezt egészítené ki a magángépkocsi.

Vasút.
Tudtommal (és idióta Fónagy nemtudtával...) az EU is a vasúti gerinchálózat építését/fejlesztését támogatja, és nem a bivalybasznádi síndöcögényét. Vannak országok (pl. Csehország), ahol jól működnek a szárnyvonalak is, sűrű, ütemezett menetrenddel, pontos csatlakozásokkal, jó kihasználtsággal, karbantartott pályákkal. Ehhez képest nálunk sz@rtak a pályafejlesztésre (főként a szárnyvonalakon), sz@rtak az ésszerű menetrendre, eltartottak viszont közel tízezer embert a budapesti vízfejnél, meg ki tudja, mire nyomták még el a nagy zséket. Magyarán elkúrták a vasútat, lerohasztották az egészet, olyan szintre, hogy azt nem feltámasztani kell, hanem örök álomra szenderíteni. De legalábbis gyorsan lenyesegetni az elszáradt ágait.
A vasúti költségeket én is kalkulálgattam, és magam is arra jutottam, olcsóbb lenne tíz embereként egy-egy mikrobuszt venni a kis falvaknak tömegközlekedni...
Egyébként a NOL cikk érdekes, de eszembe jutott az is, hogy a nagy közlekedésreformer és környezete, SZDSZ-es párttársával, a főpolgármesterrel együtt miért nem cáfolja tételesen sz Index cikkét, amiben a négyes metrót elemzik, meglehetősen kellemetlen végkövetkeztetésre jutva. Ja, persze, az is szép, hogy 2-3 milliárdot spórolunk a kisvasutak becsukásával.
"egyébként meg az állam többek közt azért képes csak rosszabb hatásfokkal érvényesíteni az érdekeit, mert míg a cilinderes-cvikkeres tőkés tulajdonost nem lehet megvesztegetni a saját cégének pénzéből, az állami megbízottat dehogynem. miniszterig akár"

Bocs, de ekkora naivitást egy kiscsoportos ovistól sem várnék. A magánszférában nem lehet vesztegetni? Na nehogymá! Persze nem a tulajt vesztegetik meg a sajátjából, hanem a céget ténylegesen vezető menedzsert.
Ahogyan a miniszter sem tulajdonosa az állami vállalatnak. Remélem :)

Amúgy, akik ismerik a "vasúti reformot" (én sajnos nem igazán), azok tudnának valami olyat is mondani, ahol a reform azt jelenti, hogy jobb szolgáltatást kapunk, magasabb lesz a színvonal, esetleg olcsóbb lesz vmi stb.? Vagy a reform mindig azt jelenti, hogy nekünk szarabb lesz, de álmodhatunk arról, hogy 25 év múlva majd jobb?
Hasonló ez, mint amikor kitalálták, hogy a metróállomásokra liftek kellenek a mozgássérültek miatt. Mivel liftakna a régi állomásokon nincs (az újakat tudtommal már úgy építik eleve), ha jól emlékszem 12 milliárdot hoztak ki a projectre... Namost ha végzünk egy gyors számítást, hogy mennyibe kerülne 50 átalakított mikrobusz, ami telefonos hívásra háztól házig vinné a mozgássérülteket, akkor kijön, hogy a liftek árából vagy 15 évre megoldódna a mozgássérült probléma Budapesten...
"cilinderes-cvikkeres tőkés tulajdonos"

Kissé leragadtam ennél a képnél, de annyira tetszik! Árpádnak valószínűleg a Buddenbrookok meg 200 évvel ezelőtti angol gentlemanek jutnak eszébe a kapitalizmusról, nekem meg az, hogy a fél ország átdátumozott romlott élelmiszert fogyaszt.
TWA
Elég egyszerű módon lehet egy vonalon csökkenteni az utasok számát, akár olyan kicsire is, hogy meg lehessen szüntetni. Van egy gyanum, hogy többnyire ez történt.
mondjuk nézzél meg pár megszüntetett vonalról, hogy lehet nagyvárosba eljutni. hihetetlen időket lehet futni egyrészt a mellékvonal lassúsága miatt másrészt az átszállás ideje miatt...
A vasútnak nem önmagában kell nyereségesnek lennie, hanem regionális szinten. Jönnek be dolgozni, fizetnek adót a cégek, a lakosoknak nem kell munkanélkülis segélyt nyújtani stb. Fónagy így érti a nyereségességre tett megjegyzését. Teljesen igaza is van.
Autopálya ára sem a díjakból jön vissza..
Ettől függetlenül igazad lehet (nem tudom megitélni), de rosszak az érveid.
próbáld meg a megszüntetendő vonalakat egyenként megnézni, hogy mennyire használható a menetrendjük, mennyire hagyták lerobbanni a pályát stb...
További vizsgálódás lehet, hogy az így megtakarított költségek mennyit számítanak. Szarban van a vasút ez pedig látszatintézkedés...
Tudod, addig addig költségcsökkentettek átszerveztek, míg a műszaki infrastrukturális háttér teljesen leépült.
Az egészet problémát a veszteséges nyereséges kapitalista logikád nagyon leegyszerűsíti.
dark future,

ez butaság. sok ezren használnák azokat a lifteket, babakocsistól a tolószékesen át a vakokig. nem vihetsz mindenkit mikrobusszal, ráadásul abba sofőr is kell, annak meg fizetés.

egyébként ez a 19 forint. ezt nem hiszem el. ha ennyibe kerülne, akkor senki sem szállítatna semmi vasúttal. márpedig a teher üzletág egész jól megy, tudtommal.
mcs:

Sofőröstől, üzemanyagostul kalkuláltam.

Gyorsszámolás:
1 mikrobusz átalakítva 10 MFt, 50 db 500 MFt, a telephely legyen 300 MFt, egyéb költségek 200 MFt, összesen a fix költségek 1 milliárd. Egy sofőr havi bére járulékokkal legyen 250 eFt, 100 sofőré 25 MFt, egy évre 300 MFt. Egy kilométer üzemanyagköltsége legyen 30 Ft, egyéb költségek (szerviz, olajcsere, kopás) 20 Ft. Egy busz fusson naponta átlagosan 300 km-t (napi 12 óra, óránkénti átlagban 25km-rel, Bp-en többet nem nagyon tudna ez 15eFt/busz/nap, évente összesen 300 MFt. Az amortizáció legyen évente 3 MFt/busz, ez összesen 150 MFt. A telephely fenntartása, személyzete 150 MFt/év. Biztosítások, egyéb díjak 100 MFt. Parkolási/behajtási engedélyt ad ingyen az önkormányzat, mert közérdek. Tehát összesen 1 milliárd Ft/év a fenntartás.) Ez akkor is 11 év, ha a liftek fenntartásával nem kalkulálok, pedig az sem két fillér... Szóval szerintem ami sok, az sok, mindegy, hogy milyen nemes a cél.
A 19Ft-ot nem én kalkuláltam :-). Azt Kóka nyilatkozta kb. egy hónapja.
A korábbi vonatos postnál már egyszer indirekt módon megpedzettem, hogy talán a MÁV-ot fel kéne számolni, úgy en bloc. Most elmondom, mi lenne jó helyette :))

A Volánhoz hasonlóan helyi kis MÁV-okra kéne felosztani az egészet, vagyis a helyiekre bízni a helyi vasutat, mert ők tényleg jobban tudják, hogy minek van és minek nincs értelme, hova mennyien mennek és oda hány vonat kell.
Persze nem annyi részre, mint a Volánt, mert az értelmetlen, de pl régiók szerint felosztva már jó lenne. Rengeteg előnye lenne, hisz így tudnának fejlődni az esetlegesen nyereséges területek, nem szívná el a lóvét a veszteséges rész. Azokat jobban be lehetne határolni és könnyebb lenne nyereségessé, vagy legalábbis nullközelivé (jobbá) szervezni

Szvsz egy lokál Heinczinger jobban tudja, mi köll és nem köll arrafelé, mint a pesti vízfejű vidéklenéző Heinczingerek.



Egyetértek azzal, hogy ezt nem egy vízfejű vez.ig-nek v épp miniszternek kell eldöntenie/kitalálnia, mert ez olyan, mint a Jingles, és az ehhet hasonló játékok. Kihúzunk 5-10 pálcát, és vagy összeomlik a szerkezet, vagy nem.
mindezt főleg érzésre alapozva
Most kapitalizmust építünk. Csak éppen módszert (embert) és szemléletet sem változtattunk. Ha mindenhol ilyen lesz a "reform", akkor lőttek az egésznek. Valamit vagy rendberakunk, vagy nem.
Kicsi rend nincs, mert akkor ott még van rendetlenség.
Állandó meghátrálás, támogatás mindenfelé. Ahelyett, hogy ha kialakítanak egy koncepciót akkor azt végig is vinnék. Tartatlanok. Támogatjuk a BKV-t is. A közlekedés csak viszi a lét. A lemez még mindig a régi, nem emlékszem pontosan a szövegre (link jöhet, mert tetszett a cikk), de a lényeg az volt, hogy ha a bakternak szükségtelenül tartjuk fenn a munkahelyét, akkor tulajdonképp segélyt fizetünk neki. Bele fog bukni az ország a sok esztelen támogatásba. (Is. A másik az uram-bátyám alapítványok. De az már egy másik oldal.) Summa: szar az egész vasút úgy ahogy van. Amire nincs szükség (átfogalmazom: amire aránytalanul nagy a kiadás) az ne legyen. De ne álljunk meg a MÁV-nál. Nem ott van a legtöbb FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Pukker: a most bezárandó vonalakon egyelőre nem szedik fel a sínt, ha jól tudom. tehát utána világosan ki fog derülni a buszok statjából, hogy mekkora igény van adott helyen tömegközlekedésre. ha a busz elviszi, akkor a busz jó oda. ha egymást érik a csuklós buszok/teherautók, na akkor kell belépnie a vasútnak. ld még: miért nincs metró Kaposváron?
halalamavra: miért renoválna a máv?, ha tönkretették és utánna tönkretennék a cuccost!? Miért megint a szolgáltatóból indulsz ki? Miért nem lehet ezen az emberi morális dolgon elgondolkozni végre!?
TWA: a metró jó téma, itt már valaki pedzegette a VEKE tanulmányát www.veke.hu/index.php?fc=cikk&par=326
amely tételesen cáfolja a 4-es metró hatástanulmányában szereplő megtérülési számokat és akár több 100 milliárdos bukta lehetőségét is fölveti, ami alighanem fölül fogja múlni a legutóbbi tervek (14 MÁV vonak mínusz) által elbukott évi 2,5 milliárdot
Csak lazulásul:néhány ilyen szárnyvonalat nosztalgia-vállalkozás alá lehetne venni. Hétvégén mindig megtelne dupla áron utazó,üvöltő kiscsókákat hajkurászó, sörvedelő "városiakkal", az a kilenc falusi alig észrevehetően elférne köztük akár free of charge. Heti egyszer benéznek a Tesco-tól megvert városba, több, mint elég.
A legtöbben a bezárás ellen ifjúkori felkavart érzelmeiktől vezérelve szólnak,vagy maradnak csendben. Nekem is van ilyen reminiszcenciám, de szépen megőrzöm az utódaimnak:elbeszéléseimben.
Vince: ha az ország vasuthálózata nem Budapest központú, négyzethálos lenne,vagy legalább közelítené, ez nagyon tuti ötlet lenne.
bocs
ha az ország vasuthálózata nem Budapest központú, hanem négyzethálos lenne,....
Perpill ultracentralizált az egész, épp ezt fejtegettem fentebb. Ha szétkapjuk, értelemszerűen meg egy nagy (szar) Bp központú cég lesz, hanem 5-6-10 kisebb.

Lásd: GYSEV (tudom, h magáncég, de példa a kicsi és nyereséges cégre)

Az állami vállalatoknak amúgyis az a baja, hogy van egy üzleti terv, amit ha teljesítettek, utána beüt a nihil. Sosem értettem, h az állam miért ne lehetne profitorientált.

Sőt, akár en bloc - vállalkozó állam, 10 millió részvényessel.
"Lásd: GYSEV"

Nem lehetne nekik a MÁV-ot felajánlani tokkal vonyóval?
Ne akarj nekik rosszat. De pl ők lehetnének a Nyugat- meg a Közép-Dunántúl.
fedáksári:

Csak a jóindulatom mondatja velem,hogy figyelmetlenül olvastad az észrevételemet...
Vagy csúsztattál,ami ma szokás.
Az 50 természetesen nem TÖBB,mint 50.
De a nullánál azért több,ugye?
Ugyanis én azt írtam,hogy a magyarországi, felsőoktatásban tanuló diákok teljesárú menetjeggyel utazhatnak a továbbiakban az országban,kivétel az állandó lakhely és az egyetem között,ott ők is megkapják az 50%-ra csökkentett kedvezményt.
DE a határontúliak bárhova utazhatnak a határokon belül kedvezményesen.
De,hogy ne fáraszd magad,bemásolom,hogy én mit írtam.(Nem volt szép dolog a lényeget kihagyva engem idézni,ezzel meghamisítva a tényeket,majd cikizni.Ezt azért elismerhetnéd.)

"Megértettem azt is ,hogy az egyetemista fiam 67%-os utazási kedvezménye 50%-osra szűkül.Szerintem helyes arány,nem oly túlzó,mint az eddigi,ami éppenhogycsaknem ingyenes volt,de legalábbis fillérekbe került.
Amin már egy kissé felkaptam a fejemet,hogy ez csak az egyeteme és a szülővárosa között vehető igénybe.De lenyeltem.
ÁM!!
Amikor a táblázaton lejjebb gördültem,döbbentem vettem észre,hogy a határontúli,magyarigazolvánnyal rendelkező nappali tagozatos diákok keresztbe-kasul bejárhatják az országot 50%-os kedvezménnyel!"
Zolema: Ez a nemzetközi judeo-bolsevik összeesküvés tel-avivi irodájának a műve. :D

Komolyra fordítva: Szerintem jól van ez így. Ők mennek ide-oda, mert őket érdekli az, ami minket már jóideje - tisztelet a kivételnek, de - nem: Magyarország
Én egyetértek Zolemával és írtam is már, hogy legyen igazságosság. Főleg, aki idehaza adózik, annak jár kevesebb? Milyen igazságtalan szituáció már ez? Miért mi, adófizetők finanszírozzuk az adónkból a külhoni magyarok kedvezményét!?
Kedves Vince!
Akkor én is komolyan.Nem.Nincs ez így jól.
Nagyon is mennek a fiatalok nálunk is.
Jó.Nem biztos,hogy elsősorban múzeumokba utazgatnak,vagy színházba,de pl. a Balaton ugye igen felkapott hely köreikben is.Eddig különösebb gond nélkül vonatra pattanhattak és irány a Balcsi.De bárhova.Nálunk a nagyszülők is vidékiek.
Nem a külföldiektől irigylem a kedvezményt.De nekünk is jól jönne,ha már ideszülettünk...
Ennyi.
Apropo:talán beszerzünk mi magyarországi magyarok is magyar igazolványt.Ha legálisan nem megy...,máshogy.
Kedves Gabesz!
Végre valaki egyetért velem!!
Köszönöm!:))
(Egyébként asszem,(bár már nem találom a táblázatot), a pedagógusoktól is megvonják a kedvezményt,míg a határontúli pedagógusoktól nem.)
Zolema: ez nekem is feltűnt. Ha megszorítunk, akkor érzékeljék a határon túliak is. Ne csak a magyar diák érezze a bőrén.

Egyébként az nagy szívás, ha valaki két helyen is tanul és egy harmadik helyen lakik, mert akkor a két intézmény között fizetheti a teljes díjat.

Más. Kíváncsi vagyok, hogy mikor jelennek meg majd a neten az első "utazzunk együtt öten" jellegű "társkereső" oldalak.

Nem tudom, hogy a Mávhoz hasonlóan a Volán társaságok is ekkora hiánnyal küzdenek e, de az ő hiányukról nem szóltak eddig a hírek. Persze, tuti nem növelte a bevételeiket a diákok kedvezményes utazása, de hogyha csak a Mávval van a probléma, akkor szívesen megyek én busszal is ahova szükséges, hogyha oda kapok nem 67,5%(ne legyen olyan sok), 50% kedvezményt mint diák.
dark future:

ezt a kérdéskört már én is érintettem, de majd maradok a tábla mellett, amit a nyakamba akasztok, hogy utastársakat keresek. Nem létezik, hogy a fővonalon ne lenne 5 olyan hallgató, aki ne csatlakozna.
Nah, de jó hogy szóba került ez a több helyen tanul téma... mennyien csinálják, azt hogy up to 2 államilag finanszírozott sulit járnak, majd az egyikben diplomáznak és a msáikból így csak az utolsó évet kell fizetnie, mert hát akkor már diplomás. Ez nem csalás!?
Sokan lopják szét ezt az országot, de a pofájuk az nagy. HATALMAS! És most már ingyen sem furikázhatnak ide-oda, szegények!
Új kedvezmények ügy:

A határon túli pedagógus kategória megszűnt, van a határon túli bárki (évente 4x 50%), és van a határon túli diák (50%, bárhová). Tényleg furcsa, hogy a határon túlinak több kedvezmény jár, mint az inneninek... Az összes szociális érzékenységemet összeszedve is max. a nem EU-s ország magyarigazolványosaira tudom elképzelni. Aki EU tag lett, azt másik EU-s ország miért támogassa ilyen módon?

Vannak még egyéb furcsaságok is. Pl. az óvodásokkal kapcolatban. Mi az, hogy 6 éven felüli óvodás? Mivel semmiféle igazolvány nincs, ki a fene fogja tudni bebizonyítani, hogy már hat és fél éves? Iskolába meg hét éves korában még Gázsikát is felveszik... Aztán óvodások csoportos kedvezménye. Akik 10-en már 50% kedvezménnyel utazhatnak. Egyébként meg ingyen :-). Nem logikusabb lett volna azt írni, hogy Kísérő felnőtt (10 óvodás/egy fő)?

Arra is lenne egy tippem, hogy jövőre hirtelen megugrik a hallássérültek száma... (90% kedvezmény)
>Persze, tuti nem növelte a bevételeiket a diákok kedvezményes utazása

dehogynem!

a 75%-os kedvezmeny nem azt jelenti, hogy a Volan ad kedvezmeny hanem azt, hogy 25%-ot az utas 75%-ot az allam fizet a jegybol!!
a Volan/Mav imadja az utazo diakokat;)
Az se túl logikus, hogy a vakoknak kelljen 90%-os jegyet venni. Plusz egy kör a pénztárhoz... Elég trauma nekik az utazás magában, nem-e lehetne-e esetleg teljesen ingyenessé tenni nekik az utazást? Vagy a vonaton a kallernél vehetnék meg a jegyet, ha már ez húzza ki a mávot a szarból. Rokkantkocsisok dettó. Ez a hallássérült dolog viszont nem megy ki a fejemből... Utazás szempontjából a süketség közel nem akkora szívás, mint a vakság vagy a tolókocsi (bocs, de lehet, hogy vonaton időnként még előny is, ha vmi hülye társaságba keveredik az ember). Meg könnyebb is vele visszaélni. Átgondolta ezt valaki?
dark future: ez szép és szociálisan érzékeny megközelítés; a GKM azért erőlteti a teljesen jegymentes utazás megszüntetését, mert így pontosabbá válik az utasszámlálás. persze nyilván nem túl nagy tömegekről van szó, de már a mostani vonalbezárásoknál is előjött, hogy azon a bizonyos vonalon a 3 vasutas és 1 turista mellett igenis volt még 100 nyugdíjas, 200 rokkant, meg a világ összes vak embere.
Ez se rossz:
Gyógypedagógiai intézmény tanulója és legfeljebb két kísérője 90%

Hmm... A jövő mérnöke, tanára, orvosa forduljon föl, de a jövő hülyéjét azt maximálisan támogassuk...

Mondom, hogy nincs ez átgondolva. Futhatott volna még egy-két kört a tervezet.
Értem én, értem, olvastam a tervezetet is. De egyrészt vak közel sincs (szerencsére) annyi, mint nyugdíjas, másrészt az is megoldás lenne, ha a 90%-os jegyet a vonaton lehetne megvenni, pótdíj nélkül. A kérdéses körnek az IC-jegyet is (amit előtte telefonon lehetne igényelni, kód bemondásával). De ez már így nem K-Ejrópa lenne...
dark future:
Kérlek,ha be tudnád tenni a linket,(vagy legalább a helyét),ahol a táblázat van,megköszönném.
IC:

Nem tudom, volt-e már róla szó, de a másik dolog, amiért be kéne zárni az egész MÁV-ot, az az IC. Kezdve azzal, hogy a pótjegy eleve talált pénz, money for nothing, mert ugye evidensnek kéne lennie, hogy nem késik többet a vonat negyed óránál és nem marhavagonban utazol. Nomármost a baromarcú MÁV ahelyett, hogy több teltházas IC-t közlekedtetne (akart valaki pótjegyet venni szombaton aznap délelőttre?), mert a birka nép hajlandó még az extra sarcot is megfizetni, inkább panaszkodik, hogy csődbe fog menni. Menjen is.
az kocsikérdés is, bár persze lehet venni kocsit. de nem olcsó mulatság ám.
Meg fognak szaporodni a magyarigazolványok, akárki meglássa... érdemesebb lesz majd azt hamisítani, mint a sima diákigazolványt.

Ez nagyon fura tétel, nekem nem ment a fejembe, hogy miért van. Miért van szerintetek?
ez nagyon jó kérdés. figyelmetlenség? bűntudat? konfliktuskerülés?
Ha a rolára, az elsőbbségi teherszállítmányozásra, az IC-re, a jó kihasználtságú elővárosi viszonylatokra meg a gerinchálózat állagmegóvására koncentrálnának, okosan felhasználnák az Eu-pénzeket, lenyesegetnék a vadhajtásokat, meg kiszúrnák egy tűvel a fővárosi vízfejet, akkor lenne pénz arra is... Átmenetileg pl. bérelhetnének/lízingelhetnének, mint a MALÉV repülőt.
Az új IC-menetrendet nézve maga az IC fogalom lett idézőjeles. Hosszabb menetidő, több megálló, hogy kisebb településeken is fel lehessen szállni, de akkor meg az egész koncepció másról szól. Majd jövőre megszűnik az IC, gyors és sebesvonat lesz, de a gyorsra lesz gyorsvonati felár. "Helló, itt a hetvenes évek!!!"
"figyelmetlenség? bűntudat? konfliktuskerülés?"

Utóbbi kettő. Mekkora berágás lenne jobbról... Egyből december 5-öt kiáltana a fityisz. Hogy ezeknek semmi se szent.

Ahol indokolt lenne, az főként Kárpátalja. Ok, mondjuk legyen az EU-n kívüli terület. De pl. Szlovákiában? Ott jobban élnek, mint négy éve...
IC-megálló ügyben a kedvencem az, amikor a pécsi IC-k Szentlőrincen megállnak, Kelenföldön nem. Indok: sokan használnák fővároson belüli utazásra. Anyátok.
Én is konfliktuskerülésre gondoltam, sőt akár még alkura is lehetne. Hiszen pénzügyi tételnek nem nagy (gondolom?), az odavetett koncértéke meg nagy lehet.
Azt árulja el valaki, hogy miért spórolás az államnak a diákkedvezmények rontása?
ezentúl heti egyszeri hazajárásra is megéri havibérletet venni, ami ugye 18 menettérti út ára, tehát 36 teljesárú jegy 90%-át fogja az állam kifizetni az én iskolába járásomért. Eddig havi 8-10 teljesárú jegy 67.5%-át fizették ki utánam a MÁV-nak. vagy rosszul értek valamit?

dark future:
Az IC kocsik csak heti 1-2 napon vannak túl kevesen, felesleges lenne venni rohadt drágán új IC kocsikat azért, hogy a hét többi részén üresek legyenek.
Mit lehet tenni, a nép már csak ilyen: péntek-szombat-vasárnap szeret utazni... Ha nem tanulnának/dolgoznának több százezren Budapesten, akkor nem lenne ez a helyzet. Ok, ez nem a MÁV baja, de adottság, és mint monopol közszolgáltatónak, neki kell megoldani a problémát.
Érdemes lenne azért a GYSEV-et végre megszemlélni, hogy lássuk, hogy "nyugaton" ezt, hogyan is csinálják.
Lehet, hogy Sopron, már a "nyugat"?

www.vendegvaro.hu/44-26

www.radio.hu/index.php?cikk_id=109570&rid=MkVqTQ==

A kedvezmények szerint, a GYSEV-re jegyet váltók, Ausztriában is a kedvezményes tarifát fizetik.
Az a 45%-os kedvezmény is érdekes...úgy látszik, ott nem zavarnak senkit a kedvezmények, sőt még a környezetvédelem is prioritás...
Ausztria (csak, a GYSEV miatt)

www.mavintezet.hu/veztaj/ref_2002.pdf

(...és a "világ" , azonban a hazai példa fontossabb talán)
TWA
Azt hittem jobban ismered a dolgokat és az országot. Természetesen ideiglenesen szüntették meg, egyszerű emberek had reménykedjenek.
De, ha végleges lenne, akkor fel kellene szedni a sineket,rekultiválni a pálya helyét, bontani az építményeket. Ami rengeteg pénz lett volna, 10 évig járt volna a vonat annyi pénzből.
Így megoldja az enyészet, az ilyen vonalakon meg a sinek is le tudnak bontódni valahogyan, egész épületek képesek szublimálódni...
Állítom hogy tavaszra elűnnek a biztosítoberendezések, jövő télre a sinek, két év múlva márcsak a töltés lesz meg.
Hű, de jó kis vita alakult ki, gyerekek, nem állom meg, hogy ne szóljak hozzá. Elöljáróban: nem vagyok vasutas, még csak vasutas rokonom sincs, nem vagyok vasútbuzi, sőt semmilyen buzi :-), csak egy egyszerű ember vagyok, aki néha kénytelen vonattal utazni.

Szárnyvonalak bezárása. Akik itt a nagy nemzethalált vizionálják és úgy állítják be, hogy szegény emberektől elvesszük az utolsó szalmaszálat: a vonatozgatás lehetőségét, azok elfelejtenek egy apróságot: ezeken a vonalakon TÉNYLEG nagyon kevesen utaznak. (Persze az is gyakori, hogy a valóságban jóval többen, csak a kalauz éppen lusta kiállítani a jegyet, mert ugye az egy baromi strapás dolog... Remélem, tényleges forgalomszámlálás alapján jelölték ki ezeket a vonalakat...) És hogy ezeken a kistelepüléseken miért mennek az emberek busszal? Egyszer egy vasútbuzi haverommal sétáltunk egy egykori vasútvonal töltésén, és mutatta, hogy ez volt itt a vasútállomás. Kérdezem: itt, 2 km-re a falutól? Hát miért ide tették? Ennyi erővel közelebb is építhették volna! Aszonta: csak, akkoriban az volt a hozzáállás, hogy örüljenek, hogy egyáltalán van vonat. És addig, amíg csak az ökrösszekér volt az alternatíva, a jómunkásemberek tényleg örültek, mint majom a farkának, hogy van vonat. Na de abban a pillanatban, hogy jött az első busz, ami bement a faluba, és a templom/kocsma/iskola előtt tette le őket, a vasútnak befellegzett!

Onnantól tényleg szinte üres kocsikat tologat a sok vasutas jómunkásember. Akik most majd elvesztik az állásukat. Nagyon egyetértek Árpi diósjenős cikkével: ez nem szociális foglalkoztató! Waze, már rég el kellett volna múlni azoknak az időknek, amikor a kapun belüli munkanélküliség gyönyöreit élvezte (és fizette!) mindenki! És ez az egész nagy rohadt közszférára igaz! Egy idős bácsitól hallottam, hogy a két világháború között az akkori megyetanács negyedannyi fővel működött (egyébként a mainál sokkal hatékonyabban), mint most. Waze, a megye ugyanakkora most is, a lakosság meg csak fogyott azóta! És akkor a számítógépekről és egyéb „technikai vívmányokról” még nem is beszéltem. Akkor hogy is van ez? Én itt ki merem jelenteni, hogy a közalkalmazottak, köztisztviselők minimum felét simán ki lehetne rúgni a fenébe, anélkül, hogy a „szolgáltatás” színvonala bármiben is csökkenne. Csak ugye az a nem mindegy, hogy melyik felét rúgjuk ki... Egyszer egy haverommal vitatkoztunk erről, aki nagyon fel volt háborodva, hogy de hát akkor azoka a szegény emberek munkanélküliek lesznek, miből él majd meg a családjuk, jön a nemzethalál! Persze megértem, hogy most jól be vannak sz@rva a kedves közalkalmazottak-köztisztviselők, mert ennyi ésszel és a munkához való ilyen hozzáállással tényleg nem fognak semmilyen munkát találni a versenyszférában, pláne nem ennyi pénzért! De ez a helyzet akkor is tarthatatlan! Ha megnézzük a vasút példáját: ha a német vasútnál tényleg 80 ezren dolgoznak, ez a 82 milliós népességre vetítve azt jelenti, hogy 1025 jóemberre jut egy vasutas. Nálunk ez 178, több mint 17-szer annyi! Akkor miről beszélünk? És ezt mi fizetjük meg! Arról nem is beszélve, hogy a német vasút jól működik, a magyar meg 17-szer annyi emberrel sem. Persze nem a diósjenői BZMOT-ot üresen ide-oda tologató vasutasok viszik el a nagy lóvét, hanem a bazi nagy vízfej. Ezért én nagyon örülök, hogy végre felül is felismerték, hogy a vízfej leépítésén kell kezdeni... A szárnyvonalak bezárásával tényleg nem sok pénzt lehet megspórolni, de ha feleslegesek, akkor minek??? Persze a jó kis korrupciógyanús ügyleteket is ki kell vizsgálni. És a végén talán majd végre tényleg hatékonyabb lesz a vasút, és valami a reálishoz közelebbi önköltség jön ki utaskilométerenként. Waze, nem normális, hogy ha ketten kocsival mennek, akkor már messze olcsóbb, mint a vonat (az amortizációt nem számolva persze), de ha valaki egyedül megy egy kis fogyasztású autóval, még így sem sokkal drágább, mint egy IC pótjegyekkel megspékelt vonatjegy...

Ha már az IC-knél tartunk. Régen az IC-k tényleg két nagyobb város közötti minél gyorsabb utazást szolgálták (pláne amíg normálisan működött a késések miatti pótjegy-visszatérítés). Ma meg már minden bokornál megállnak. Persze ez annak a pár embernek nagyon jó, akik ott akarnak felszállni, de a többségnek nem. Úgy látom, hogy az IC pótjegyet egyre inkább azért kell megfizetnünk, hogy ne hányjuk el magunkat egy gyorsvonati vagonba belépve, és nem azért, hogy gyorsabban utazhassunk. Na meg persze azért is, mert a MÁV szépen szisztematikusan megszüntette az IC-knek „konkurenciát” jelentő gyors- és expresszvonatokat, köztük olyanokat is, amelyek mindig teltházasak voltak. Így az IC ma már nem opció, hanem kényszerűség: vagy IC-vel mész, vagy nem mész. Na ez a nagy szemétség! És hogy hétvégenként nincs elég IC kocsi? Waze, akkor indítsanak gyorsvonatot! Jobban mondva állítsák vissza a megszüntetetteket! A kedves MÁV-os vezetőknek üzenem: a hétvégi utasok többsége bizony nem érzi úgy, hogy leesne az aranygyűrű az ujjáról, ha „csak” gyorsvonattal menne!

A kedvezmények megnyirbálása. Na szerintem ez egy nagy-nagy baromság, úgy, ahogy van. A diákok és hallgatók kedvezményének 50%-ra csökkentését még el tudom fogadni, de azt, hogy a hallgatóknak ez csak az iskola és a lakóhely között jár, már nem. És azt sem, hogy pl. a levelezős hallgatóknak nem jár kedvezmény. A hallgatókat nem az iskolába járás miatt illetné meg a kedvezmény, hanem mert általában nincs saját jövedelmük (ld. még tandíj). Ellentétben pl. a nyugdíjasokkal. Én nem akarom bántani az időseket, mert tényleg végigdolgoztak egy életet, de a velük szemben alkalmazott pozitív diszkrimináció engem baromira irritál. Egy nyugdíjasnak általában van saját háza/lakása, van egy biztos jövedelme, szép nyugodtan élhet, és ha elmúlt 65, még ingyen is utazhat. Ezzel szemben egy pályakezdő fiatalnak, pláne egy egyetemistának mennyivel nehezebb, sokszor szinte semmi jövedelmük nincs, még mindent meg kell teremteniük maguknak, és mégis őket szivatják lépten-nyomon. Én tudom, hogy hatalmas választói réteget jelentenek az idősek, de ez így ebben a formában akkor sem kóser. A határon túli diákok 50%-is kedvezményéről meg ugyanaz a véleményem, mint az előttem szólóknak: semmiképpen nem korrekt, hogy nagyobb kedvezmény illesse meg őket, mint az anyaországban elő magyarokat! Vegyük már észre, hogy az ilyesfajta diszkrimináció egy újabb ok, hogy ne szeressük a határon túliakat! És ez senkinek sem jó. És akkor a menekültek ingyenes utazásáról még nem is beszéltem... Ja, és a közalkalmazottak kedvezménye. Eddig még senki embert nem találtam, aki el tudta volna magyarázni nekem, hogy ez nekik miért jár (a temérdek egyéb juttatásuk mellé). Mert ha még valami továbbképzésre megy, akkor felőlem utazhat akár ingyen is, hátha ragad rá valami a koszon kívül, többségükre igencsak ráfér... De könyörgöm: miért utazhat egy közalkalmazott olcsóbban a Balatonra, mint mondjuk én? Most egy kicsit ezt is megnyirbálták, de szerintem ez még mindig sok. Persze tudom, ők is nagy szavazóbázis, de azért talán mégse kéne...

Párhuzamos vonalak megszüntetése. Egyik oldalról oké, hogy a kisforgalmú helyi vasútvonalak helyett járjanak buszok. A másik oldal, hogyaszongya ahova vonat megy, oda ne menjen busz, ez egy nagy marhaság. Nagyon jó hosszútávú buszjáratok vannak, és butaság lenne „oda vonat is megy, akkor minek”alapon megszüntetni őket. Megyeszékhelyen lakom, vonat is megy Budapestre, de van egy remek Intercity buszjáratunk is. Tiszta, kényelmes, nem sokkal lassabb, mint az IC (és sokkal hamarabb odaér, mint egy gyorsvonat), és nem is drágább, mint egy IC pótjeggyel megfejelt vonatjegy. Akkor miért kéne megszüntetni? Ne mondja nekem senki, hogy veszteségesek a mindig teltházzal közlekedő hosszútávú buszjáratok! Ha veszteségesek lennének, akkor nem mennének. Én úgy látom, hogy a Volánok sokkal racionálisabban, piacorientáltabban működnek, mint pl. a MÁV. És ha valaki ugyanazon a vonalon szívesebben menne busszal, mert mondjuk nem bírja a vonatozást, utálja a vasutasokat, vagy bármi egyéb okból, az hadd menjen busszal!

Egységes tarifa: szerintem ez is baromság. Kizárt dolog, hogy a vasút és a busz önköltsége ugyanannyi lenne, akkor mit akarunk az egységes tarifával? Ez lenne a bazi nagy piacgazdaság, kedves Kóka doktor?

A menetrendek összehangolása viszont már nagyon időszerű volt. Persze először talán hangoljuk össze a MÁV-ot saját magával, aztán jöhetnek a buszok, a HÉV meg a többi. És adnék még egy javaslatot az illetékes elvtársaknak, hátha véletlenül elolvassák. Van ugye az internetes Volán menetrend, ez tök jó. Van az Elvira is, ez megint tök jó. Na de rengetegszer előfordul, hogy a leggyorsabb, legolcsóbb utazás a vonat és a busz kombinációja lenne. Na ilyenkor előkerül a térkép, a papír, ceruza, és nagy nehezen még talán ki is lehet izzadni egy optimális megoldást. A tiszteletteljes kérdésem a következő: ugyan már, miért nem lehetne egy olyan internetes utazástervezőt összehozni, ami egyesíti a vasúti és buszos adatbázist? Mert pl. Svájcban van ilyen, és nagyon jól működik!

Hű de hosszú voltam... Szép napot mindenkinek! Árpi, te meg csak provokálj bátran, csak így tovább! :-)
Tarifák: Az egyetemisták 0%-os kedvezménye szerintem durva. (Nem vagyok érintett...) Ha jól emlékszem, annakidején úgy lett 67,5 az 50%-ból, hogy az új diákigazolványok megjelenésekor (valakinek jó pénz volt az is...) nem derült ki belőle, hogy mi az illető álandó-ideiglenes lakcíme, a kalauz-ellenőr meg nem kérhet személyit, így aztán legyen egységes. A vicc az volt, hogy bár a régi rendszerben benne volt a diákban az állandó+ideiglenes lakcím, mégis kellett külön kis igazolvány a Volán és egy másik a MÁV részéről, mert ők szeretik a bürokráciát...
Most akkor hogy megint nem lesz egységes az iskolába vs. bárhová, felvethető, hogy miért nem működik mostan a régi indoklás - vagy akkor, vagy most hazudva lett itt kérem.
Szegény egyetemistákat sajnálom. A 65 év felettieket 100%-ban támogatja az állam, pedig van nekik nyugdíjuk. Mivel negatív a nyugdíjkassza szaldója, az ilyen idősek eleve többet kapnak, mint amit befizettek, egyrészt a fiatalabban elhunytak befizetéseiből, másrészt az állam kiegészítéseiből. Mindenesetre van nekik jövedelmük, szegény egyetemistát meg még a FER is húzza. Nem is beszélve Hans Jürgen keletnémet nosztalgiaturistáról, akit szintén 100%-ban, vagy a már említett magyarigazolvény...
Mellékvonalak: abszurd volt sok helyen. Pécsváradi vagyok, itt úgy tűnik marad a vasút, de minek. Mindenki busszal megy, mert az sűrűbben jár és nem 54 perc, hanem 26-32 perc. Kivéve a vasutasok. (Egyszer utaztam vele 1,5 éve, kerékpárszállítási célzattal, de le is tekerhető az a 23 km - a nem városi szakaszokon még le is előzhetjük a vonatot :-) Ráadásul nyeli a pénzt. Például egy komplett domboldalt elhordtak és zúzott követ tettek a helyére, mert az agyak megcsúszott (merthogy kivágták az akácfákat). Több millióba került. Aztán a sok ellopott-pótolt rézdrót a fénysorompóknál. A hidak az új elkerülő út felett Pécsen. Mindez azért a néhány vasutasért, aki ingyen utazik vele. Jó, talán van még néhány munkanélküli is, akinek számít az a pár Ft, amivel a vasút olcsóbb - de ha nem elsz olcsóbb, akkor ők is odébbállnak.
A másik jogállami irracionalitás a "szüneteltetés". Merthogy a törvény szerint rekultiválni kell, mi betartjuk a törvényt. Különben elvihetnénk a sineket ócskavasba, a talpfákat az erőműbe, stb., de mi inkább hagyjuk, nője be az akác, mert a környezetvédelem (rekultiváció) nekünk fontos. Ja, és persze lehetne egy csomó privatizációs bevétel a területek eladásából, így meg nem.
noplease
En emlekszem arra, amikor a pecsvaradi vonat fel ora alatt bent volt pecsett...
Mikor meg volt penzuk az embereknek pecsre jarni hetvegen ugye. vasarolgatni, korzózni. hetkozben a piacra vinni ezt azt.
A mav is sokat tehet arrol, hogy a pecsvaradi vasut egy kalap szar.

Lenti zalaszentiván? vonalat lehetne elemezni, évekkel ezelött amikor sokat jártam rajta, gyakran járt a piroska és mindig voltak rajta. Sokszor tömötten. Sikerült olyan menetrendet csinálni, hogy esélytelen.

Lehet nyomni a kapittalista dumát, az én szemem elött a privatizációs módszerek lebegnek. Elöször szarrá amortizáljuk fillérekért eladjuk, aztán haverok megveszik. Vagy a kis hasznu vagy veszteséges vonalakat bezárjuk leválasztjuk, a pénzeseket meg kiprivatizáljuk a haveroknak jó pénzen.

Csak példaképpen, a BKV sem szivesen enged külsőst a vonalai környékére, mert a jobb vonalakat elvinnék a szarok meg a nyakukon maradna.
noplease,

milyen privatizációs bevétel? ki a rák venné meg a simagöröngyös felső-i állomást? munkanélküliség 82%, átlagéletkor 62 év?

egyébként meg a sineket el lehet vinni, a talpfákkal együtt, mert a rekultiváció pont azt jelenti. a probléma a töltéssel van, na azt kurva drága szétszedni. meg összerakni is.
lévén egyébként a vasútépítés költségeiből kb. 80% a földmunkára megy el. szóval, ha a töltés megmarad, igen olcsón vissza lehet állítani a forgalmat.
dark future

melyik IC nem áll meg Kelenföldön? nem árt tudni.

Árpád

nekem például egy húsz évvel ezelőtti szárnyvonal-megszüntetés miatt van jogosítványom. nem tudtam másképp eljutni nagyanyámhoz. egy városban élt. a buszra akkor sem (miként ma sem) lehetett felférni. a busz mint alternatíva nálunk nagyon vitatható. ha van, akkor is kisebb horror. világítás, olvasás, wc, büfé elfelejtve, helyette olajszag. a héten próbáltam utoljára. nem lehetne egy drágább/színvonalasabb vasútban gondolkodnunk?

amúgy ez a vonal szerepelt a megszüntetendő vonalak listáján. vagy 15 éve felszedték a síneket is. azért nem semmi.
Csak halkan jegyeznek meg par dolgot a magyar vasuttal. ertheto a szarnyvonalak megszuntetese hisz eljart felettuk az ido, de miert nem lehet felujitani oket? A kis Flirt vonatokat erre talaltak ki. Svajcban erre hasznaljak oket, es itt nincs olyan falu szinte amit nem lehet lerni vasutan. Meg akkor is ha csak paran utaznak rajta, bar ilyet ritkan latni, hala az utasbarat menetrendnek, tisztasagnak, pontossagnak, udvariassagnak. Mikor fogjuk mi azt megelni otthon h a kalauz 3 nyelven beszel(nemet, francia, angol)? El kell ismerni, h a vonat nagyon draga Svajcban(genf-zurich oda-vissza 25000 ft ami 2,5 ora utazast jelent) es senkinek nincs alanyi jogon kedvezmenye. Viszont mindenki vehet maganak 50% kedvezmenyre jogosito berletet. Vagy eves berletet. ami ervenyes az orszag egesz teruletere.
Barmire(ertsd vonat, hajo, busz, varosi tomegkozlekedes) aminek az ara 480000ft, 26 ev alatt csak 320000/ev. Lehet kicsit soknak tunik, Magyarorszagon mennyibe is kerul egy mondjuk 70km re felnott berlet?
Tudom az ellenerv a kovetkezo: de hat az Svajc, nekik van penzuk ilyenre.
ja, ertem. ;)Nekunk meg nincs, es ilyen mentalitassal nem is lesz. :(
noplease:

1) az egyetemisták többnyire szülőknél/koleszban laknak vagy a szülők támogatják őket, így kevesebb a kiadásuk, mint egy nyugdíjasnak. vidéki egyetemisták meg tanuljanak, hogy bejussanak a koleszba, végső esetben vegyenek ki többen egy lakást, úgy nem olyan drága, mint a nyugdíjasnak fenntartania a lakását

2) ha így se jön ki a pénzéből (szülők nem tudják támogatni stb), akkor meg dolgozzon. már részmunkaidőben is egész szép pénzeket lehet keresni, de ahhoz mindenesetre eleget, hogy ne haljon éhen. az, hogy kéthetente hétvégén hazautazik, nem nagy költség az egyéb kiadásokhoz képest (egy esti kocsmázás alatt elmegy annyi sörre)

mielőtt bárki megkérdezi: igen, egyetemista vagyok, és igen, dolgozom mellette.
Elvileg a 9 utasos vonalakat valóban célszerű lenne Volán-buszra cserélni. De azért nem ártana MÁV-tól független utasszámlálás és hatástanulmány elötte. Valószínüleg más eredményre jutnának, mint a MÁV.
A tömegközlekedést célszerű államilag támogatni és nem piacgazdasági szemlélet alapján kezelni ( közlekedési dugók, környezetvédelem, szociális okok stb.). De semmiesetre sem úgy, ahogyan ez nálunk történik.
A falusi és a kisvárosi embereknek ugyanazokra az állami szolgáltatásokra lenne joguk, mint a budaoestieknek. Ugyanúgy fizetnek adót, nem? Mégis: egy falusi negyedannyi, kivárosi harmadannyi állami támogatást(szolgáltatást kap), mint egy fővárosi.
Mostanában nem járok (szerencsére) vonattal, így lehet, hogy változott, de régen a pécsi IC csak fölfelé állt meg Kelenföldön, lefelé nem, be kellett menni a Délibe. Még régebben meg fölfelé sem állt meg, az is vívmány volt, hogy legalább leszállni lehessen róla...
Nooormális: A vízfejet nem az emberek száma vagy a terület nagysága okozza, hanem a szabályok, előírások, papírmunka növekedése. Vagyis ne reménykedj abban, hogy akár a MÁV-nál, akár általában csökkenni fog a bürokrácia.
Refrom...na ja...akkor ezt segítsetek megérteni: az ország egyik kultúrális, sport, gazdasági, oktatási központja (Szeged) és fővárosunk közt NEM LESZ IC. Viszont mostantól az év végéig szinte minden egyes vonat IC lesz! Én sokat utazok Budapest és Szeged között, mindig IC-vel, és mindig sokan vannak rajta...ez miért racionális reform? Az egyik legnagyobb vidéki városból, régióközpontból nem lehet majd kultúrált körülmények közt eljutni BP-re...reform...
Ja, kihagytam a magyar közlekedés fejlesztésének legfontosabb alapkövét: felejtsük már el azt a rohadt 4-es metrót! Én megértem, hogy Demszky valami igazán maradandót akar alkotni, lelki szemei előtt az lebeg, hogy még 2030-ban is azt mondja a nagymama a unokájának a Kelenföldi Pu és a Keleti között: "Látod, kisunokám, ezt a csodálatos metrót Demszky bácsinak köszönhetjük, áldassék a neve!" Demszky-t kicsit sem érdeklik a gazdasági racionalitások (ld. VEKE-tanulmány), a nyugati példák, ő 4-es metrót akar és punktum! Tipikus csőlátás! A budapesti közlekedésben nem az a baj, hogy nem lehet elutni Kelenföldről a Baross térre, hanem a bazi nagy átmenő forgalom. Óriási rejtély számomra, hogy miért nem az M0 befejezése élvez prioritást, és miért ez a nyavalyás metró. Abból a megspórol 400 milliárdból elég sok mindenre jutna... Vagy ha már mindenképpen meg kell csinálni a 4-es metrót (mert Demszky nem egy könnyen meggyőzhető ember ugye), akkor legalább csináljuk meg normálisan, hogy legyen is értelme (megint ld. VEKE-tanulmány).

Paramo: A kistelepülések kisvasutjának felújításával az a gond, hogy a sínen ugye csak vonat mehet. Igen, az utak is szarok, de ha ugyanabból a pénzből inkább az utakat újítjuk fel az ezer éves vasúti pályák helyett, akkor sokkal többen élvezhetik az előnyét. A svájci helyzet tényleg ilyen, én is utaztam arrafelé vonattal. Megveszi a jómunkásember a félárú jegyre jogosító bérletet (nem olyan veszettül drága), aztán mindjárt nem olyan vészes az útiköltség. De hogy ne legyen kolbászból a kerítés: a svájci vonatok is jó retkesek ám... :-)
Quicksilver: Vízfej alatt nem az adminisztációs személyzetet értettem, hanem a rengeteg ilyen-olyan-amolyan fűmuftit: igazgatót, osztályvezetőt, stb. Nem a papírmunka miatt van szükség rájuk, sőt valójában nagy részükre nincs is szükség. Megint csak visszanyúlnék a fritzekre: hogy a túróba tud 17-ed annyi emberrel hatékonyan működni a német vasút???
Számoljunk már egy picit... Sz'al Győr-Bp járat januártól felnőttáron 2000 Ft.

Mindenki kiszámolhatja magának btw:

tompika.symbion.hu/dijszamolo/

125 km városhatártól városhatárig
Fogyasszon a kocsi 100-on 7 litert
Legyen a benzin mondjuk 260 Ft

1.25x7x260 = 2250 Ft.

Ok, ebbe autópályadíj nincs benne, a havi az 4200.

Tehát ha ketten kocsiznak, jobban megéri(!)

Mi a fenének kell tömegközlekedés akkor? Szedjük fel a sineket, adjuk a szegényeknek, és mindenki vegyen egy kocsit, ugyanannyiba kerül...

Ha veszteségesebb vonattal közlekedni 200-an nyomorogva, mint kocsival kettesben, ott komoly problémák lesznek...
Diakkaedvezmeny: nem ertem en ezt, 1998-ban (akkoriban jartam suliba) is csak a suli, es a lakhely kozott jart. Most akkor mi van ?

Autopalya: az autosok fizetnek az uthasznalat (utalap/sulyado), es epitesert is. megint mas, hogy lehet nem oda kerul.

Vasut: amennyire en vonatoztam a vilagban, vannak olcsobbak, es dragabbak is fuggetlenul a minosegtol. A Szeged-Bp, peldaul itthon mindig tomve van, azt egyszeruen keptelenseg nem nyeresegesen uzemeltetni, de a MAV-nak sikerul. Szoval a jegyarakkal nem biztos, hogy baj van. De aki ismeri a mavot, hat ott rengeteg baj van. Es nem igaz, hogy attol rossz a MAV, hogy felteszed a labad, felteszed te azt kulfoldon is, de ettol nem kell ugy kinezzen a kocsi, mintha egy veccet robbantottak volna fel benne, nem is ertem mitol koszos ? Amugy en szeretem meg koszosan is a vonatot, mert kenyelmes.

Allami vasut/nemzethalal: kommunizmus mar megint, en azzal le is tudom ezt a vitat, hogy a szocialisan erzekeny ismeroseim, nagy nemzetvedes kozepette, valahogy mindig betegszabadsagon epitik a nyarolot, vagy akarmit... A managerekrol meg nem sok jot tudnek mondani, egy magan cegnel csak azert mukodik, mert valakinek hianyozni fog a love elobb utobb. (persze vannak azert jok is)

Koka: Na hat aki azert ert a gazdasaghoz, es manager is (vagy volt), az tudja, hogy Koka nem ert semmihez sem, de legelabb kimozditja a holtpontrol a dolgokat. Az nagy erdem, plane ilyen kozegben. Nem eleg, hogy jobbrol tamadjak (lasd kommunizmus meg mindig), hanem belulrol is furjak.
BP-Szeged IC: mindenki ezzel jon, de vegyetek mar eszre hogy igen 10 percet vesztesz most, de 1 orankent jar mostmar, nem 2 orankent. Vagyis, ha csak nem pontosan ersz ki az allomasra (ha nincs jegyed akkor +40perc a penztar), akkor 6:4-hez az eselye, hogy hamarabb otthon vagy. Ne csak a hirTV-t nezzuk mar.

Vasuti maganfuvarozas: a palyahasznalati dij itt a legmagasabb az EU-ban, kiugroan. Szoval aki vasuton szallitatna, annak nagy rafizetsre kell szamitania, tobbek kozott ezert sem lehetett kivinni a magyar buzat, mert tul sokba kerult volna. Egyebkent itt is volt valami valtoztatas, csak az nem kapott akkora reklamot.
most komolyan azt gondolod, Tóta, hogy attól lesz rentábilis a MÁV, ha elveszik a diákoktól a kedvezményt? tőlem legyen 50%, ne 67,5%, de könyörgöm, Pest-Szeged 5000ért??? persze mindenki maradjon a seggén, nem kell össze-vissza utazgatni, ha nem tetszik, akkor meg el lehet takarodni az országból, ugye?
az meg, hogy "a hülyéknek is kell egy párt" újfent egy kiváló megjegyzés volt... :S
Nooormális: Azoktól pláne nem fog megszabadulni sem az ország, sem a MÁV. Ők döntenek erről...
"Koka nem ert semmihez sem"

No a közgazdaságtanhoz biztosan nem. A munkatársam ott volt Miskolcon egy konferencián (a közgazdász hallgatók országos szervezetének égisze alatt szervezték), és le volt dermedve, hogy milyen hülyeségeket bír beszélni ez az ember. Először csak a diákság röhögött rajta, utána már a tanárok is. Teljes inkompetencia, de lelkesen előadva. Nem tudom, hogy eredeti szakmájában (orvos) milyen lehetett a srác, de közgazdászként...

Attól, hogy volt valakinek két jó seftje az életében (az egyik ráadásul erős állami megtámogatással, nem egészen tisztázott körülmények között), meg a Ferinek a haverja, még nem biztos, hogy jó szakember.

Kedvencem tőle a "koncepciós szerződés", amit valami kormányülés utáni sajtótájékoztatón nyögött be (fenn van a neten valami hivatalos helyen a duma), és ez nem nyelvbotlás volt, tényleg ezen a szinten áll.

Egyébként meg 32 évesen meg ne nyilatkozza oda flegmán, hogy az alapkutatások feleslegesek, és csak azzal kell foglalkozni, ami közvetlenül pénzt hozhat, mert a népek könnyen a feje helyére képzelhetnek egy nagy pöcsöt...

No ennyit a témáról, a végén még megvádoltok, hogy koncessziós perbe akarom fogni Kókát.
Quicksilver: Egyetértünk. De ugye a remény hal meg utoljára... :-)

dark future: Kóka lehet, hogy nem ért a közgazdaságtanhoz, de azt azért bizonyára neked is feltűnt, hogy kis hazánkban nem divat szakembereket miniszterré kinevezni... Ennek régi hagyománya van, nem tudom pl. Kossuth Lajos mennyit értett a közgazdaságtanhoz, amikor kinevezték pénzügyminiszternek... Meg mondhatnám aktális külügyminiszterünket is, aki oda nyilatkozott, hogy ugyan nem ért hozzá, de majd belejön. Waze, ennyiből bármelyikünket kinevezhették volna... Amúgy Dr. Fónagy János végzettsége az országgyűlés honlapja alapján: kép. könyvelő, v. statisztikus, csónaképítő asztalos, jogász.
nem az a dolga a miniszternek, hogy szakember legyen, hanem, hogy szakemberek elemzéseit megvizsgálva, lobbistákat meghallgatva, stbstsb hozzon politikailag tartható, szakmailag védhető döntéseket.

Különben tényleg nem értem. Amikor hazamegyek a szülőfalumba, Ceglédig vonattal megyek. Onnan busszal. Mindig tömve van és sosem jó a csatlakozás. Mindegy, míg várakozok, a Grill bisztróban beveszek egy kávét, elolvasok pár kiskegyedet(!) meg sztorimagazint :o) Cegléd és Középfölde között volt vasút, keskeny nyomtávú. Mire én megszülettem, addigra megszüntették. Persze a kettő között nincsen ok-okozati összefüggés. Buszjárat van. És senki sem hőzöng hogy kell vasút Középföldére.
Van busz. Mert van út. Sőt, Marika néninek megáll a busz két megálló közt is mert fájós a lába szegénynek. Mármint Marika néninek. Kilenc ember miatt nem kell zsuzsivonat, akárhogy is érdekvéd a majom képviselő elvtelenül, csak azért hogy úgy tessék hogy csinál valamit a választóiért.

Árpád! Az olyantól hogy "bicajos menjen bicajjal" mindig belilul az agyam. Pont te ne mondj ilyet, aki kardoskodik az ész használata mellett! :o)
Mondhatnánk akkor azt is hogy a siklóernyős menjen fel a hegyre siklóernyővel. Vagy a síelő halszálkázzon el Kitzbühelig. Teljesen megértem a morgolódókat amikor nem tudnak fellépni a vonatra mert ott vannak a bicajok. Én is morgok ha nem tudok felszállni vasárnap a szegedi vonatra Cegléden, mert mindenütt óriástáskák vannak. Évek óta. A MÁV meg baszikse odapattintani még három kocsit a vonat mögé. Pedig még úgy is lenne álló utas. Tényleg rá kellene már ereszteni valami optimalizáló rutint erre a MÁV-nak nevezett szörnyetegre.
A dologgal addig nincs is nagy baj, amíg csak a miniszter hülye (pontosabban politikus, akit a pártja küldött). Biztos ami biztos, mellé tesznek egy másik hülyét is, bocsánat, pártpolitikust, ő a miniszterhelyettes, leánykori nevén politikai államtitkár. De hogy megszüntessék az egyetlen vezető posztját, aki talán még ért is valamit a dolgához (ő volt a közigazgatási államtitkár), az hatalmas baromság volt. Mitöbb bűn. Azóta szerintem az osztályvezetők irányítják a gépezetet...

Rájött erre a Párt is, vissza is akarják már csinálni iziben.

A csúcs egyébként nem Kóka, hanem Szekeres, a nagy túlélőmester. Szerintem nem tudna megkülönböztetni egy BMP-t a T-72-től. Tényleg minden faxkalapból lehet miniszter, ha amúgy jó a pártban a fekvése.

Bár ez a téma itt OFF, hagyjuk is.
nem értem miért akar mindenki tömött vonatokat. próbált már valamelyikőtök tömött vonaton kefélni?
nomac 2006.12.10. 14:35:30

"BP-Szeged IC: mindenki ezzel jon, de vegyetek mar eszre hogy igen 10 percet vesztesz most, de 1 orankent jar mostmar, nem 2 orankent. Vagyis, ha csak nem pontosan ersz ki az allomasra (ha nincs jegyed akkor +40perc a penztar), akkor 6:4-hez az eselye, hogy hamarabb otthon vagy. Ne csak a hirTV-t nezzuk mar."

hmm... ma is tanultam valamit. pl. hogy biztos csak a hírTV-t nézem, mert egy gigászi farokságnak tartom a szegedi IC megszűntetését. én történetesen most jöttem este haza szegedről, és NEM +10 perc az IC-hez képest az új módi, hanem +20. már bocsi. btw meg enyhe túlzás a jegyvásárlásra rádobni 40 percet, de mindegy. neked biztos így sikerül mindig. szar ügy.

a helyzet a valóságban egyébként így néz ki: az alap IC vonatra indulás előtt kb. 15 perccel rányomtak 4 db koszos, retkes, büdös vagont, hogy arra szálljanak a nem helyjegyesek. és így lőn vala, felszálltunk. nem tudom, hogy az immár kamu IC-n hányan voltak, de a plusz vagonokon iszonyú tömegnyomor volt. értelmes ember nyilván nem vesz pótjegyet egy ilyen vonatra, ugyanis IC-n utazni nem a kényelmi funkciókért akar az ember, hanem a relatív gyorsaságért. ugyebár. amiből most elvettek úgy 20 percet.
Tóta W. Árpád 2006.12.09. 00:01:42
"biciklis menjen bicilklivel."
Ez mekkora szar duma! Te meg menjél gyalog, van lábad, minek neked az állami kocsi :)
A vasúti bicikliszállítás egy _lehetőség_, hogy én pl. pesti lakosként családostul, a saját kerómmal túrázzak a Bükkben anélkül, hogy eltekernék odáig.
Ennek nincs ám köze a vasútreformhoz, tudok példát buszon való bicikliszállításra is.


ElChe 2006.12.09. 13:30:05
"A bicikli semmilyen formában nem alternatíva egy Budapesthez hasonló városban. ... De persze a jogvédők Pestre követelik a marginális jelentőségű bicikliutakat"

Javasolnék egy kiruccanást Münchenbe, Koppenhágába, Amsterdamba, de mostanában már talán Londonba is.

A bicikliutakat meg nem a jogvédők követelik, hanem a budapesti rendszeres és potenciális biciklisták jelentéktelen soktízezres csoportja...
bioid: ok, nem volt épp kedvem belemenni abba a vitába, hogy akkor most tartsunk-e meg vonalakat azért, mert a néni azon szállítja a biciklit.
létező, forgalmas vonalakon persze meg kell oldani, busszal se lehetetlen, van csomagtartója.

ja és egy nagyvárosban igenis működhet a biciklizés, de ehhez Budapestet nagyon át kellene szabni. mindenekelőtt kábé két-háromszázezer autós-motoros faszparasztot deportálni kell valami pusztára, a maradéknak resetelni az agyát, elmagyarázni, hogy nem lesz nagyobb a farka a kocsitól, meg nem háború van az utcán, hanem közlekedés... hosszú műtét.

tavasszal voltam 2 hetet Dániában, és szerencsére jó kalauzom volt, azt néztem mindenhol, hogy mit lehetne átvenni azokból a módszerekből, Koppenhága közlekedéséből többek közt. de sajnos azzal kezdődne az is, hogy nagy mennyiségű dán polgárt telepítünk be.
Őszintén szólva én egyetértek a mellékvonalak bezárásával, és szerintem nem is komoly ellenzéki felvetés azzal érvelni, hogy egy naponta 15 utast szállító bzmot leállítása majd jól tönkreteszi a kistérségeket. Itt a szokásos ellenzéki szereptévesztés működik, amikor úgy látják, kormányon levők minden egyes megmozdulásának minél hangosabb kritizálásában van az érték.

Ugyanakkor a MÁV megjavítását (és általánosságban a jelenlegi gazdasági helyzet javítását) célzó tevékenységből mégiscsak kimaradt valami. Ez pedig az üzlet növelésének gondolata. Mert a tycoonban helyes intézkedés a veszteséges mellékvonalak bezárása, de jobban járunk, ha közben azokat a lehetőségeket keressük, ahol lehetőség van bevételt szerezni. Ráadásul a gazdasági növekedésünk még mindig meghaladja az EU átlagot, tehát a Tycoon "economy is blooming" szakaszában vagyunk. Felváltva kellene lépkedni a fekete és a fehér figurával, egy kis elvonás itt, majd egy kis gyorsítás ott, egykismegtakarítás amott, beruházás itt, stb. És ez - szerintem tycoonnal szimulálhatóan is - végül jobb eredményt hoz, mint amikor csak a fekete bábukkal lépek (ilyesmire akkor lenne szükség, ha a gazdasági növekedés átcsapott volna masszív és abszolút csökkenésbe, de Magyarországon erről nincs szó).

Hogy a magyarokat ki kellene telepíteni, meg a dánok jobbak, nem hiszem. Hisz mindnyájan barbárok voltunk a római birodalom korában. Ha jók a szabályok, jobb a környezet, az intelligensebb nézőpont győz a végén, a dánokkal is így volt, korábban (emlékszünk-e, hogy Keresztély király dávid-csillagos karszallaggal lovagolt ki a német megszállás alatt?)
Mivel sikerrel tanultam annakidejében bizberesnek, láttam a vasutat belülrõl is. Ne tudd meg. Az egyik most felszámolt vonalon az én szakközepes tanulmányaim idején nem volt egyetlen ép faalj 5 km-en! A vasúti hidat csak egy megrakott tehervonat, meg a munkatársam faterjának a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvúhoz szóló kitartó imái mentették meg attól, hogy az árvíz elvigye az egészet. (Az ima azért szólt, mert az unokák is fizették volna a teheráru árát, ha vonatostól viszi a víz a hidat.)

A sajnálatos az, hogy a sok iszákos, semmirekellõ meg idióta mellett szép számmal akadó tehetséges, szorgalmas és jóeszû emberek rokkantak bele abba, amit ma MÁV-nak hívnak.

Mára sikerült lezülleszteni a valaha volt komoly céget egy nagyon rossz vicc szinvonalára. Nem tudom maradt-e még azokból a jó szakemberekbõl, akikkel én találkoztam, vagy belerokkantak. Vagy kidobták õket, mert zavaró volt a tevékenységük. Nem lopni és lógni akartak, és ez nem fért a képbe... :-(
Pontosítás: Nem volt KETTÕ ép faalj a teljes vonal tetszõlegesen kiválasztott bármely 5 kilométerén.
Tisztelt W. Árpád !

"az irány helyes, a mérték az eddigiekhez képest bátor" - ez itt egy Népszabi vezércikk '62-ből? Az irányról csak annyit: nálunk boldogabb vidékeken már 30 éve rájöttek, hogy nem ez a helyes irány. Még véletlenül se tanuljunk a hibáikból!!!

W úr, miért nem teccik azzal is foglalkozni, hogy az ominózus vonalakon miért van ma 10-19 utas naponta?
Talán az elb#szott menetrend miatt?
Talán a semmilyen csatlakozást el nem érő vonatok miatt?
Talán azért, mert a MÁV évek óta így próbálja kinyírni ezeket a vonalakat, hogy forgalom hiányára hivatkozva meg lehessen szüntetni?

Igen.

Tessenek a budapesti 44-es villanyos újkori történelmét kicsinyt tanulmányozni: főműsoridőben 20 percenként járatjuk? Persze, hogy mindenki a 7-es busszal megy. Meg is lehet szüntetni, hiszen a kutya se utazik rajta.
A gazdaságosságról meg annyit: egy BzMot ugyanannyi gázolajjal kétszer annyi utaskilométert tesz meg, mint a busz. Csak hát azt a fránya pályát a MÁV-nak köllene karbantartani, a busz meg az adófizetők pénzibül épített betonyon zötyög. Nincs is benne a buszjegy árában az aszfalt...
Nekem azt tetszik ebben a vitában, hogy aki a mellékvonalak megszüntetése mellett érvel, az nem olvasta el, sem a GYSEV, sem az ÖBB oldalát.
Ott ez nem gond.
Itt minden gond.
Túl sok a vonat, a Nyugatiba nemenjenek, mert zavarják majd a kormány munkáját, a Délibe se, mert ott irodaház lesz, mert minek a sok vonat...
Persze a Volán nem fog elmenni sehova sem, mert ahhoz utat kéne karbantartani, amir még annyira sincs pénz, mint a vonatra.
Igen, menjünk biciklivel...
Nem csak Budapesten nincs bicikli út, ez országos probléma.
Tehát szüntessük meg a mellékvonalakat, mert ugyan, a Volán sem megy oda, de nem gazdaságos és majd járnak autóval a minimálbéres dolgozók, meg arra nem MSZP vagy SZDSZ szavazók vannak, így dögöljenek meg...
Értelem:
Ahová a Volán nem jár, nem is fog persze, ott szüntessük meg a szárnyvonalakat.
Logikus....

leül, egyes. ezeken a helyeken jár a volán. a reform főeleme a duplikált tömegközlekedés megszüntetése.
Azert a duplikaltsag elvben versenyt indukalna, ami persze alapbol nincs, mivel a mavnak nem kell (pontosabban visszakapja) jovedeki adot fizetnie a gazolajra, a volannak meg kell, sot az utalap is benne van a jegyarban, mert az uzemenyag arat is fizetetd a buszon. Es igen eleg valoszinu, hogy ennyit dolgoznak 300 nem mszp szavazo leepitesere, uram atyam...
Leül, egyes...

Te jártál már vidéken?
Szerinted a Volán és a MÁV közlekedés lefedi egymást?
A 10.000 kilométer tönkrement úton szerinted mi fog közlekedni?
A Letenye-Rédics vonal megszüntetése is idő kérdése, mivel rajta van a listán...
A reformnak nincs főeleme. A reform főeleme, a legdrágább közlekedés létrehozása.
A GYSEV és az ÖBB ezt megoldja...
Ha vetted volna a fáradságot, hogy utánanézz, most okosan hajthatnád álomra a fejedet...
Mellesleg a Volánok semmivel nem állnak jobban, mint a MÁV... (Egyébbként, ha figyeltél volna és nem a körmödet piszkálod az órán, akkor emlékeznél rá, hogy a kisbusz verziót ezért vetették fel, mert nem mindenhol van busz, vagy épp nem akkor amikor munkába mennek az emberek...)
Gondolom a reform része a MÁV Cargo eladása is...
Egyébbként, ha igazad lenne, akkor Bp.-en kéne először megszüntetni járatokat, mert itt arányaiban nagyobb a veszteség, mint a MÁV-nál és van jópár párhuzamos járat...
Tudod, reform...
Oldeye: ennek a frocsogesnek semmi ertelme, esetleg irnal valami konkretumot ? Hol van az a 10e km rossz ut amin nem tud menni a busz ? Miert kell az a vonat annyira oda ? Szerintem eleg sok pestinek nincs kozel vonat, megis megvannak. Sot van ahol busz se nagyon van. Masreszrol meg a vonat persze gazdasagosab LEHETNE, de nem az. Olvasd vegig a topicot, vonat lesz mindenutt, ha gazdagok leszunk es/vagy visszajon a kommunizmus. Tudom, sokan varjak...
Árpád!
Igy már OK.
Magam részéről nem hiszek abban, hogy a magyar különleges állatfaj. Ő sem parkol bicikliúton, nem megy buszsávban, ha picsánrugják érte. Az a baj, hogy nem rúgják...

Amúgy Budapesten még a mai körülmények közt is évről évre meredeken növekszik a kerekezők száma. Ezért nem igaz,hogy az apró lépések önmagukban értelmetlenek. A baj az, hogy nem léteznek :( .
PDA_FAN!

Van igazság abban, amit mondasz.
De a mellékvonalak egy része menthetetlen, és minden rá fordított fillér pénzkidobás.
Ezek cca. 100 éve épültek teljesen más igények kiszolgálására. A vasút akkor az _egyetlen_ korszerű közlekedési lehetőség volt, és az utasok nem siettek.
Az a mellékvonal, amelyiken 20-szal kanyarog össze-vissza a vonat, amelyiknek megállói a településtől kilométerekre vannak, amelyik elkerüli a tényegesen fontos településeket, és néhányszáz lelkes falvakat köt össze párezres községekkel, ott nincs és nem is várható utas. Le vannak rohadva, de eleve nem épültek nagy sebességre, ezért a rendbetétel elfogadható szintre gyakorlatilag újjáépítést, sokmilliárdos soha-meg-nem térülő beruházást jelentene. Sokkal olcsóbb és semmivel sem rosszabb szolgáltatást lehet nyújtani busszal. (Hiszen az eléri a faluközpontot, valamint azt az infrastruktúrát használja, amit úgyis fenn kell tartani: a közutat.)

A "nyugati példák" már átéltek egy vagy több vasútmegszűntetési hullámot. Amit ma láttok, az a maradák. Amiről úgy ítélték, hogy maradhat. Ilyen nálunk is lesz. nem egy. De ami menthetetlen, azt hagyjuk. R.I.P. Akkor talán több pénz jut majd a menthetőkre.
oldeye:

Hogy mikor van busz, az nem megváltoztathatatlan adottság.
A lényeg, hogy a szóbanforgó mellékvonalakon sokkal olcsóbban sokkal jobb szolgáltatást tud nyújtani a busz.
A mai ráfordításból 5 vonat helyett 15 busz kijönne. Vagy lesz 5 busz, és több jut máshova, ahol több embert szolgálhat ugyanaz a pénz.
(Kóka) Elmondta, ez összesen 474 kilométernyi szakasz: ide tartozik a Pápa-Környe, a Pápa-Csorna, a Zalabér-Zalaszentgrót, a Lepsény-Hajmáskér, a Sellye-Villány, a Diósjenő-Romhány, a Kisterenye-Kál-kápolna, a Mezőcsát-Nyékládháza, a Kazincbarcika-Rudabánya, a Nyíradony-Nagykálló, a Békés-Murony, a Kunszentmiklós-Dunapataj, a Fülöpszállás-Kecskemét és a Kiskőrös-Kalocsa vonal. Tájékoztatása szerint további tizennégy szakaszt még vizsgálnak. Ezenkívül - mint mondta - öt vasúti vonalon a Volán veszi át a vonatpótló buszokkal működtetett szakaszokat, így a Pincehely-Tamási, a Lepsény-Dombóvár, a Tamási-Fürged, a Barcs-Sellye, valamint a Pécsvárad-Bátaszék vonalon Volán-autóbuszok járnak a jövőben.
nomac,

Én fizetek adót.
Nem szeretnék adót fizetni.
Ha és amennyiben fizetek, szolgáltasson az állam.
Igazad van, nem fizetek adót és akkor jöjjön a kommunizmus.
Gondolom, hogy te nem fizetsz adót, azért gondolkozol úgy, hogy az adófizetőnek semmi sem jár ( gyurcsányizmus), mert az adót köteles vagyok fizetni és az állam "ingyen" nem nyújt semmit, mert mindenért fizessek...
A buta értelmetlen, posztsztálinista fröcsögést hagyd el, ha lehet.
Itt adófizetők vannak. Tudom, hogy az már a kommunizmus lenne, ha az adófizetőők megkövetelik, hogy szolgáltasson a pénzükért az állam, dehát ezt betudom, a magyar oktatási rendszer hiányosságának, vagyis egyes emberek, egyéni tudatanságának.

Ha reform, akkor GYSEV-hez hasonló, jól működő cégeket hozok létre.
Kiváncsi lennék, hogy a környezetszennyező busz fanok bele kapkulálják e az útjavítást a költségekbe?

Az EU közúti fejlesztésre nem ad pénzt 2007-2013 között, mivel korszerűtlen. A jövőt ők a vasút fejlesztésében látják.
Közútra, egy fillért nem fogunk kapni.
A vasúti közlekedés fejlesztésére viszont, 500 milliárd Ft-ot.

Megjegyzem, hogy a Nemzeti Fejlesztési tervben is kiemelt prioritás a vasút, 1000 milliáddal.
Aki még nem tanulmányozta, nézze meg az ÖBB és a GYSEV honlapját.
Erdekes, mar a vasut is politika, elnezest kell kerjek, en azt hittem, hogy a MAV csod mindenkinek. Tudomasul veszem, hogy nem mindenkinek, es elgondolkozom.
Ez jó mély nyalintás volt...

Racionalizálás, vagy mi....persze, indítsunk óránként intercityt, (a kutya nem foglalkozik a 500 forintos pótdíjjal az egyre balkánibb állapotok mellett), gyorsvonatokkal csak átszállással lehessen eljutni a nagyobb városokba, inkább maradjon csak a Volánbusz, ahol néha száz kilométereket kell állni, mert nincs hely, mindezt ezrekért, fosszíliáknak ingyen.
Nem kell a MÁV-ot inkább úgy átalakítani, hogy ne a vezetők prémiumára menjenek el a pénzek, nem kell profi gazdálkodás és nincs szükség semmi ésszerű lépésre. Nem kell vonzóvá tenni az utasoknak, hogy legyen kedvük vonatozni, minek, csesszük szét az egészet. Sőt, szedjük fel a síneket is, nyoma se maradjon!
gratulálok...
na ja...szép dolog a racionalizálás,de nem lehetne azzal kezdeni,hogy rendberakjuk a fővonalak sínpályáit?!
(miért tesz meg egy IC 50 perc alatt egy 50 km. utat?!)
oldeye:

Vasútbarát vagyok, de nem látom be, hogy az utolsó rozsdás szögbe is kapaszkodni kellene.
Mondom: mentsük, amit érdemes.

Egy bézé talán kicsit kevesebbet szennyez, mint egy busz. Viszont az autó mindkettőnél sokkal kevésbé szennyez. Az a fő "ellenség". A kérdést nem busz vs. vonat viszonylatban kell föltenni, hanem úgy, hogy milyen módon oldható meg a vonzó és gazdaságos közösségi közlekedés a kistérségekben?

Útkarbantartás:
a vicinálisok forgalmát kiváltó buszok okozta rongálódás gyakorlatilag elhanyagolható. Néhány óránként egy busz nem oszt, nem szoroz. Ha forgalmas az út, akkor azért. Ha meg kihalt, akkor meg azért, mert hamarabb fagy szét az egész, mint amennyi idő alatt ennyi busz tönkreteszi.

Az EU vasútfejlesztési pénznek nagyon jó helye lesz, és a sokszorosát el lehetne költeni olyan helyeken, ahol tényleg kell a vasút.
Ebbe beletartozhatnak regionális vasutak, de nem az a szánalmas 14.
A NFT-II. szerint minden forintnak lesz helye, és sajnos sok valóban forgalmas vonal fejlesztésére sem igazán fog jutni.
Abbé:
Honnan hiányolod a gyorsakat? A tendencia létezik, de most mintha kifejezetten a visszájára fordult volna.

Pl. Szegedre jóval gyorsabb, óránként, pótdíjmentesen.
Debrecen/Nyíregy visszakapta a reggeli gyorsot, és kétóránként van. Miskolcra (sebes vagy mi) szintén.

Szerintem a fővonalakon a MenetRendszer az utóbbi 15 év legnagyobb húzása, nagyságrenddel jobb szolgáltatást kap az átlagjúzer. Persze akad, aki szív.
Tegnapi élmény: Pécs-Hird vasútállomásnál zárt sorompóhoz érkezek. Rutin hiányában várakozni kezdek. Ettől az időponttól kezdve a 8 percben megjelenik 1 db vasutas , majd a 9. perc végefelé a vonat is. És a tíz perces várakozás végén már mehetek is tovább. (Már kezdett hideg lenni a kocsiban, mert a motort leállítottam) Le-felszálló utasok száma nulla, a BZMot-on se láttam senkit, egy ablak be volt párásodva, _talán_ amögött volt _egy_ ingyen utazó vasutas.

Az még hagyján, hogy főállásban teljesen
értelmetlenül tologatják ezt a nagy vasat napjában párszor ide-oda, DE FRANCNAK KELL A DOLGUKRA IGYEKVŐ EMBEREKET FELTARTANI. Álljon meg a vonat a kereszteződésben, ha már úgysem utazik rajta senki...
bioid!
nézd meg a nagykanizsa-budapest viszonylatot...és akkor mond azt,hogy jó a
menetrendszer
Nekem tetszik, hogy itt hirtelen mindenki railroad tycoon lett, meg laissez-fair kapitalista, és hogy ugyebár a megtérülés. Amit hiányolok, az a hasonló számonkérő hangnem a közúti szállítmányozás kapcsán is, hiszen belétható, hogy ha a pályavasút maga nem lenne masszívan veszteséges, akkor talán a piripócsi önkormányzat is elgondolkodna azon, hogy maga üzemeltesse a Piripócs-Nagyfalu viszonylatot. Franciaországban pl a TGV járatok nagyobbik részét is az illető önkormányzatok üzemeltetik.

Dehát drága a pálya, mert kevesen használják. Nem gazdaságosss! Csakhogy marha nehezen versenyez a vasúti áruszállítás a közútival, ha az utóbbihoz az állam szinte ingyen adja a pályát! Mert lássuk be, még ha kétszer (!) annyit is kell fizetni egy 18 tonnás kamionnak a pályamatricáért, mint nekem a motorciciklimmel (ami egyébként röhej, tengelyterhelés csókolom), azért az még köszönő viszonyban sincs az építés/fenntartás valódi költségével! És akkor még csak a direkt költségekről beszélünk, a környezetszennyezésről, a gyemek- és kismamagázolásról, meg általában a kamionos típusú állatfaj garázdálkodásáról jótékonyan hallgattunk.
Noplease:
A biztosítóberendezések szar állapotban vannak, emiatt is halnak meg sokan az átjárókban, mert nem akarják megvárni, míg zöld lesz a jelző. Tőlünk nyugatabbra max 1 percre megy le a sorompó vonatonként.

tisdetur:

A MenetRendszert (integrált ütemes menetrend, ITF) még nem vezették be a teljes országban. Dunántúlon pl. csak a győri és az esztergomi vonalon van.
bioid,

az EU a vasút fejlesztést támogatja.
Jelenleg 60 USD az olajár, 2010-re 80 USD körüli árat várnak. A kínaiak és az indiaiak kezében vagyunk. Nem fognak kímélni minket és vesznek autót dögivel.
A 80 USD árnál masszívan 350 Ft biztosan lesz az üzemanyagára, ha Ft összeomlik, akkor mégtöbb.
Nincs pénz a 10.000 km elhanyagolt közút rendbehozatalára és nem is lesz.
A személygépkocsi közlekedés izgalmas lesz, a busz szintén...
A kötött pályás közlekedésé a jövő.
Itt Budapesten is a villamos vonalak meghosszabítása a követendő út.
Párizs körül épül a villamos körgyűrű (olyan helyi érdekű villamos, mint a Franfurti).

Először egterv kéne a MÁV átalkítására és csak utána kellene vonalakat megszüntetni. Írtam a GYSEV és az ÖBB, de fenntebb van egy cím, ahol fennt van szinte az összes EU példa. (Egyébbként a GYSEV is megy pár utassal és az ÖBB is. Ausztriában, ezt környezetvédlemnek hívják.)

A GYSEV karbantartja a vonalait, sőt az átvett Szombathely-Sopron vonalat is felújíttották és csökkent a menetidő ezáltal.
A GYSEV személyvonati kocsija, úgy néz ki, mint a MÁV IC kocsija.
Előbb kéne terv és nem megszüntetni, azután pedig ismét üzembe állítani egy vonalat. Van itthon pozitív példa is. Tanulni kéne belőle.

bioid!
sajnos még nem vezették be..de hasonlítsd össze az újat a régivel....miért kellett csinálni egy rosszabbat :(
kommenthegyek...
kocsi kontra vonat: azt nyilván azok számolgatják, akiknek van kocsijuk. szólok, hogy a többségnek, pl nekem, még mindig nincs. és hiába ketten olcsóbb, ha egyedül megyek valahova. és nem biztos, hogy 300 kilómétert akarok vezetni, a magyar utakon a magyar közlekedési morállal. jó lenne, ha nem a még több autó-teherautó-busz lenne cél az utakon.
(kedvencem az az eszmefuttatás, ahol mikrobuszokat vennének a metro liftek árából, mondván annyi pénzből 15 évig működne a rendszer. Na de mi van utána?;)
ezt az egész közlekedsi dolgot sajnos nem igazán lehet piaci alapra helyezni. Hogy jön az ki, hogy bezárunk több 10 km. vasutat, spórolunk 3 milliárdot, aztán építünk belőle 1,5 km autópályát?
kemény kirakós ez az egész.
és sajna, fejétől bűzlik a hal. máv, bkv, volán, egészségügy = magyarország
Yvett:
TGV-t az önkormányzatok??? Eddig úgy tudtam, az SNCF.

Teherszállítás: sajnos EU-alapelv, hogy nem lehet csak úgy adminisztratív eszközökkel korlátozni a közúti szállítást. Ez ellen Ausztria is küzdött, sikertelenül. Ezt én is sajnálom, mert nagy távolságokra szerintem a kombinált és RoLa szállítást (kamion a vonatra) kellene nagyon nyomatni. És nem igazán érdekelne, hogy a kamionosnak kényelmetlen.

Kis távolságokon, ill. kevésbé koncentrált forgalom esetén más a helyzet. Itt ugyanúgy fontos a háztól-házig rugalmasan elv, illetve hogy párhuzamos infrastruktúrát fölösleges fenntartani. A tolatós teherek, vegyesvonatok ideje lejárt.
A mellékvonal vs. közút versenyt a közút már rég megnyerte, annyira előnytelen, rugalmatlan, nehézkes a vasúti szállítás.
Ezeken a mellékvonalakon már évek óta nincs, vagy tényleg elenyésző a teherforgalom.
Ahol van, azt nem is fogják bezárni.
tisdetur:
Lehet, arrafelé én nem igazán vagyok otthon.
Az indexes VASUTMÉNIÁSOK IDE... topikon talán tudnak mondani valamit, hogy melyik változtatásnk mi az oka, mert azért taáln a menetrendszerkesztők se tök hülyék, persze lehet, hogy az adott esetben mégis azok voltak :o
bioid!
azok voltak..:(

ráadásul ezen a vonalon az alapvető probléma a sínpálya pocsék állapota...gyakorlatilag nem lehet tehervonatot ráengedni bizonyos szakaszaira...vannak olyan szakaszok ahol 30km/h. sebességgel közlekedik az IC
(szerinted normális,hogy 240 km út megtétele az IC-nek 3 óra 20 percébe kerül?!)
oldeye:
Az első bekezdésedbe nem tudok belekötni. Egyetértek, villamos és vasút alapjában rulez, az a jövő.

Amiben nem értek egyet, hogy ez igaz lenne azokra az elfekvő vonalakra is, amikről most szó van. Ezeken szóló Bz jár. Az meg kb annyit fogyaszt, mint egy busz. Illetve kicsit kevesebbet talán. A kibocsájtását senki sem ellenőrzi. Hogy folyik belőle az olaj, az sem zavar senkit. Azt a 10 utast pedig akár mikrobusszal is el lehet vinni, kevesebb naftával.

A GySEV alapvetően fővonalakat üzemeltet, meg a Fertősztmiklósi HÉV-et. Nem lehet ezek egyikét sem egy Pécsvárad-Bátaszék vonallal összevetni.

Hogy mit kéne _előbb_, azon lehet vitázni. De a vita ideje lejárt, lett volna rá 16 év... Most egyszerre lesz egy kis átszervezés, és egy kis vonalbezárás. Tényleg kicsi, mind a kettőből, mert ennél sokkal több átalakításra szükség lenne.
kaarmeenhetki:

Te is abba a hibába esel, hogy a 4-es utat képzeled magad elé. Oda persze, hogy nem kell több kamion, busz. Itt kicsiny falvakról van szó, amit a vasútvonal a csak kicsit nagyobb városkával köt össze. Attól, hogy a (használhatatlan) vonat helyett lesz busz, nem lesz nagyobb forgalom a 4-esen. (Esetleg kisebb, mert aki választhat, az a tömegközlekedésnél marad)

A liftek ügyében: Erről fogalmam sincs, de nyilván előbb-utóbb a liftet is fel kell újítani, az se működik ingyen. De a lényeg: a pénz mindig véges. Azt a beruházást, ami hamarabb térül meg, előnyben kell részesíteni a nagyon lassan megtérülővel szemben. (Ha más fontos szempont nincs dönteni, persze.)
2006.12.16.
nyugati pályaudvar:a tisztelt utazóközönség vár a a vác felé közlekedő ingázóvonatra..kiírás:indul a 6. vágányról,hangosbemondó:indul a 6. vágányról....majd vasutas körbejár,hogy a vonat nem erről a vágányról indul,de nem tudja megmondani hogy a vonat melyik vágányról fog menni...(közben már sokan a vonaton ültek-egyesek leszállnak) közben:a hangosbemondó szerint a vonat még mindig a 6. vágányról indul..
kérdezősködöm:másik vasutas szerint a 6. vágányról megy a vonat vác felé....
az ingázó vonat indulása elött pár perccel a hangosbemondó végre megmondja,hogy az ingázó a 3. vágányról indul(még jó hogy beállt rá a vonat)..
emberek pakkokkal,kisgyerekkel stb. rohamléptekkel indulnak a 3. vágány felé...
(valaki megjegyzi,hogy most legalább nem a vonat elindulása után mondták be azt,hogy a vonat eg másik vágányról indul...)
tudom,hogy apróságnak tűnik az egész...de dühítő apróság
Ha még jár erre valaki: itt egy érdekes indexes hozzászólás a mellékvonali teherszállításról:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=62444694&t=9076357
A probléma röviden : a magyar ember még mindig azt hiszi (ok, tisztelt értelmiség, az önökön kívüli 85-82%), hogy állam papa gondoskodik majd. Ez sajnos nem így megy emberek. Én pl. jobban örülnék, ha az adóforintjaimból (mert ÉN fizetek; hát TI?) pl. inkább az iskolai kaja szinvonala nőne, mert azt a fiam is érzi, vonaton meg már nem ültem vagy 10-12 éve. Ha valakinek valami nem tetszik játssza le házon belül a másikkal, nem kellene ezért mindenkinek rábukni a brére. (TM by Fárby Sándor)
Azt nem várom el a budapesti suttyóktól, hogy megértsék, miért kell vasút Mucsaröcsögére még akkor is, ha csak szökőévente 1 utas van.
Csak magyarázza el nekem valaki, miért én fizessem a budapesti útfelújításokat meg a négyesmetrót, amikor én szökőévente egyszer járok Budapesten... mindegy, demagóg napom van.
süti beállítások módosítása