W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Bencsik András emlékére

2006.11.29. 08:00 Tóta W. Árpád

Kiadtak a nyolcvanas években Magyarországon egy sci-fi regényt KEEC – A nagy világregatta címmel. Nyolc-tíz-tizenkét éves gyerekként akadt a kezembe, és noha a szar borító miatt először nem volt hozzá gusztusom, amikor mégis olvasni kezdtem, magával ragadott a varázslat. Gyermekkorom egyik legnagyobb könyvélménye. A szerző a szar borító szerint J. T. Chipendale volt, de kisfiúként is rájöttem, hogy ez álnév. Nemcsak azért, mert az egyik főhőst is így hívták, hanem mert jelentős magyar túlsúly szőtte át az egész sztorit. Olyannyira, hogy a másik főhős meg egy Józsika volt.

A sztori amúgy, ma már tudom, koppintás vagy ha úgy szebb: szintézis, de nem csak az a lényeg. A könyv biztos stílusérzékkel, sziporkázó humorral és mély, meleg humánummal fest meg egy világbékés, világkormányzatos Földet, ahol évente legfeljebb egy gyilkosság történik. Az apokaliptikus drámát épp egy fasiszta földönkívüli emberfaj - a Kozmosz Egyetemes Emberi Civilizációja - okozza, amely ellen összefognak a világ gyermekei, mert az űrcsatában a videojátékokon edzett gyerekek a legjobbak. És veszítenek, és meghalnak. A Földért vívott csata tragédiákból áll, és a könyv szívettépő empátiával mutatja be az űrben elporladó japán, amerikai, orosz és magyar gyerekeket. Ilyen gyönyörű mesét írt Bencsik András. Igen, az a Bencsik.

Az egész esendő emberiséget átölelő szeretet hatja át a regényt, amely egyébként befejezetlen. Vége az első könyvnek – így ér véget a mű, és én évekig kerestem könyvtárban, apróhirdetésben, majd interneten a második könyvet. Aztán megtudtam, hogy az sohasem íródott meg. Aztán azt is, hogy hogy ki a szerző. Olvasom őt azóta is, mert aki egyszer képes volt ilyen szépen, érzékenyen és okosan írni, az nem hülyülhetett és gonoszodhatott meg végleg. Főleg nem felejthetett el írni. Próbálom összerakni a második könyvet a Demokrata vezércikkeiből, de nem megy. És nem értem, és rettegve látom, milyen kifürkészhetetlenek az ember útjai.



Címkék: demokrata kulturális ajánlat

409 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6519641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én Szentmihályi Szabó Péterrel vagyok így. Meg egy kivsit BajerZsótival.
Én meg Tóta W.-vel. ;)
Mikor jelenik meg az újrakiadás? Valahogy rá kellene venni Bencsiket a folytatásra. Jobban járnánk, ha inkább ilyesmiket írna, nem?
én csak innen ismerem őt, de biztos megdolgozott érte:

"Vagy a Bencsik András a kommunista múltú,
az ítéletem kés általi búcsú."
Ezt az írását Én is várom Bencsiknek.
Mekkora könyv volt ez!
Kár hogy letért erről a vonalról, lehet többre viszi.
Nem semmi. Bizonyos mértékben még a Végjátéknál is jobb volt, legalábbis 12-14 éves fejjel. Demokrata..egy ember miatt olvasom, és az Pozsonyi Ádám. A legjobb tollú magyar szerző, a magyar Vonnegut.
A címet szerintem innen koppintotta: Alekszandr Beljajev - 'A KEC-csillag', jó kis scifi, gyerekeknek.

utána már csak ki kellett találni hogy milyaz a kec. és jött a nagy világmegmentő maszlag.

TWA: "És nem értem, és rettegve látom, milyen kifürkészhetetlenek az ember útjai."

Szerintem pedig egyszerű a megfejtés, nem mindenki ugyanazzal az attitűddel ír. Neked ami szíveden, az sz... akarom mondani tolladon vagy billentyűzeteden, mindegy.

Mások, akik technikailag ugyan tisztában vannak az írásbeliség alapjaival, de igazából nincsen saját egyéniségük, vagy szilárd világnézetük, következésképp önálló gondolatuk is kevés, azok kénytelenek mindig azt írni, amire éppen igény mutatkozik. Ha kell, akkor a Munkásőr magazinnál tevékenykednek, ha úgy hozza a szükség, akkor a Népszabadság Pártélet rovatát szerkesztik, ha meg úgy lehet jól helyezkedni, akkor érzelmes komcsi mesét írnak a jövőről.

Van erre csúnyább, a valóságot talán kissé leegyszerűsítő kifejezés: bértollnok. Azt írja, amiért fizetik.

Ha esetleg - Isten ments! - bekövetkezne egy újabb rendszerváltoztatás, Bencsik lenne a legelső, aki a mostani munkásságát retrospektíve az "alámerült, kibekkelt" kategóriába helyezné, hogy az új gazdánál tiszta lappal indulhasson. Már ha van még olyan hülye új gazda, aki beeszi a sokadjára előadott trükköt.
Ez a Pozsonyi az a Pozsonyi (a.k.a. Bucó), aki korábban a Kisangyal, az Anyátok, a Gecizők és a Tekintetes Úr nevű borzalmasabbnál borzalmasabb zenekarokban "énekelt"?
W., hát persze, hogy van olyan hülye új gazda. Mindig van.
Laertes

A Végjátéknál azért mégsem. :-)

Bucó (gyengébbek kedvéért P. Á.) ellenben kapja be. És ne sértsük meg Kurt bácsit, mert ugyan Bucó tizedannyira sem tud írni, de biztos, ami biztos egy méretes nulla abban, amiben Vonnegut a legjobb. A humanizmusban.
FoLib

Igen, ő az, egyben ugyanaz, aki 93 magasságában gecizett, hogy egy anarchista ne vegyen 17 rugóért bakancsot, nemrég meg cikket írt a MD-ben, hogy a punkok milyen szemetek.
12 éves fejjel jobb volt Bencsik, mert szerintem a Végjátékot igazán csak felnőtt fejjel lehet élvezni, megérteni. Most természetesen a Végjáték a nyerő, bár a sok folytatás azért kár volt.

Bucó MAGYAR Vonnegut, és nagyon sikeresen idegesít a kispolgároktól kezdve a liberálisokon át mindenkit. Humanizmust nem nagyon találok a mostani menő neoliberális kurzusban sem, ez a fő baj vele szerintem. Bucónak meg nem állna jól.

Bencsik meg tényleg bértolnok ,ezt elismerem, és nem is túl okos, ez is igaz. De néha egész jó számot is összehoz, néha meg borzalmas gagyit.
hisz az alaptörténet ma is ez, más szereplőkkel...
Nem olyan furcsa ez a világ… a nemzeti oldalon is vannak értékes emberek, Bencsiknél is értékesebbek…
Végre valaki szembe meri dícsérni B.A. közírót, tudtam én is, joggal birom az írásait, mert nagyszerű, sőt, nagyon is, jobb mint a fenti szerző.
Laertes

„Bucó MAGYAR Vonnegut, és nagyon sikeresen idegesít a kispolgároktól kezdve a liberálisokon át mindenkit.”

(De akkor én is magyarvonegut vagyok, de inkább mégse.) Vonnegut – legyen, tévedjek – nem az idegesítés szándékával írt. Ahogy elnézem, soha. Hogy aztán az általában őszinte véleménye kit és miért idegesített, az nem az ő hibája.

Bucó meg simán tahó. Ha a magyarvonegutság = primitív tahóság, akkor beletrafáltál.

heti.demokrata.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2876&Itemid=36

El kell olvasni, és nem csodálkozni semmin.
"A legjobb tollú magyar szerző, a magyar Vonnegut."

höhöhö, ez kész, íme magyarország
erről jut eszembe hogy ez is csak tovább erősíti azt a teóriát hogy a 80as évek simán veri a 90es éveket majdnem mindenben (nem mintha mindkettőt nem lehetne szeretni vmi miatt de vhogy mégis). akár gyerekként, akár felnőttként élte meg valaki.
Pl. a Lenin szobor helyén bombatölcsér tátong című szenzációs mű. Alap.

Jó, én lehet azért szimpatizálok vele erősen, amiért a magyar punkmozgalommal is anno: antikommenitsa. Meg hozzá abszurd is, szerencsés együttállás.

Szerintem Vonnegut is idegesített jó pár embert pl. "Bomber" Harris-t.....
Fogalmazzunk úgy: Pozsonyi Ádám egy a Magyar Demokrata írni viszonylag jól, nem gyűlölködni viszont meglehetősen tehetségtelenül képes munkatársai közül.

Magyar Vonnegutnak nevezni valakit, akiből csöpög a gyűlölet ... háát ...
miért, kudlikból kinézted volna? vagy eperjesből? soroljam?

de.

meghülyülhettek.

heti.demokrata.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2876&Itemid=36

Mi a baj ezzel a cikkel? Magyar szinten állat jó, figyeld a stílust, a hangulatot. Jó nem egy bolgárgyörgy, de belőle csak egy van. Bár ennél sokkal jobbakat is írt már Bucó.

De működik, nálad kiverte a biztosítékot, tisztelt mavo :)
„Jó, én lehet azért szimpatizálok vele erősen, amiért a magyar punkmozgalommal is anno: antikommenitsa.”

Nála mára a Fidesz-Jobbik tengely jól megszokott kommunista = balodali = akik nem mi vagyunk meghatározás lépett érvényre.

Annyiból nem tartom offnak amúgy ezt a threadet, mert ez Herr Chipendale-re is elmondható.

De mindenki kedvéért egy rövid, de rendkívül jellemző idézet a magyar Vonneguttól. Érdemes a mélyen vonneguti humanizmus szeretetreméltó kikandikálását figyelni.

„Figyelj Fodor, rövid leszek. Neked és bandádnak az Árpád-sávos lobogóval kapcsolatban kétféle cselekvési alternatívád van. Tisztelettel fejet hajtasz előtte, vagy elhúzol innen a retekbe. Értve vagyok? Nekünk ez legősibb állami jelképünk, nekünk ez szent, s marhára nem érdekel, hogy ti erről mit vartyogtok. Ugassatok csak, Fodor, s be fog telni a pohár. Az elmúlt években még mentegetőztem, magyarázkodtam, hogy én nem így, meg nem úgy. Hogy azt nem úgy gondolom. Ma meg már fikarcnyit nem izgat, hogy ti mit hisztek arról, hogy én azt hogyan is gondolom. S ha még jár a szátok, akkor majd úgy fogom gondolni… Értve vagyok Fodor?
Te amúgy se akarj semmit meghatározni. Ha kitennének a való életbe, s lekapcsolnák mögüled a média- és pénzügyi hátteret, egy hetet nem élnél meg. Becsődölnél. Ha eléd tennének papírt, firkálj valami értelmeset, becsődölnél. Kezedbe nyomnék lantot, vagy akár vakolókanalat, becsődölnél. A nőügyeidet meg jobb, ha hagyjuk.”

(Mert a végére az a kis buzizás elhagyhatatlan.)
Nem hiszem hogy gyűlölet, inkább megvetés, lenézés, de az teljesen jogosan használt stílusbeli eszköz. Bár nem mindenkinek áll jól. Igen tisztelt liberális felebarátainknak pl. nagyon nem, és mégis fröcsög belőlük.
Én is tizen pár évesként olvastam a Nagy Világregattát és szintén évekig kerestem a folytatását. A könyv nagyon jó volt, a szerzőről nincs véleményem legfeljebb annyi, hogy basszus hogy lehet igy lógva hagyni az embert egy könnyvvel.
Szerintem a hivatkozott Pozsonyi-írás simán fos.

Viszont nekem Döbrentei Kornél volt hasonló, mint a cikkben, csak fordított sorrendben. Emlékszik még valaki a „Tiszóka” című regényre? És arra a dúvadra, aki imígyen szellőztette a száját: www.polgari-kor.hu/hirek/hirek.php?mit=bovebben&kat=4&id=3264

(érdemes meghallgatni is, nekem tiszta Hitler: www.gemenc.hu/sajtoklub/Tilos%20Radio%20tuntetes%20_%20Dobrentei.mp3 )
Igen, „működik”, kiverte nálam a biztosítékot.

Mint ahogy „működik” nálam minden írás, amely zsigeri gyűlöletből fakadó primitív általánosításra épül.

Na mindegy, megyek, ugrok ki az abalakon, sajnos az én valóságom nem Bucóé, márpedig az övé az igaz, az enyém nemnemnemsoha, ergo dögöljek meg, de legalábbis kuss nekem, ad analogiam Fodor, ha nem tetszik valami.
megvetés, lenézés OK, de hol a humanizmus Laertes? Miért van az hogy ez a fajta szóhasználat (ugassatok csak, húzz a retekbe) annyira jellenző a magyar Vonnegutra és társaira? Én még nem hallottam libsiket így nyilatkozni. De van egy cikk pont az árpádsávos témában az egyik libsi tollából.
www.nol.hu/cikk/423204/
Jó, rendben, elnézést kérek, hogy az alaptörvényt megszegve egy jobboldali lapban publikáló embert jónak mertem nevezni. Hogy jövök én ahhoz, hogy a Bölcsek Kövét birtoklókkal vitázzak. Tudom szerintetek az összes jobbos lap szennylap, előemberek olvassák, Orbán a Sátán, stb. Távozom is, de örülök, hogy Bucó nevének már csak az említése is felpezsdítette az életet itt. Ha mavo vérnyomása kicsit felment volna, azért megint elnézést kérek ,nem akartam rosszat neki. A fodoros cikk nem a legjobban sikerült, de azért nem rossz...
Ilyent már ettem. Úgy hívták, hogy az utolsó csillagharcos.
Elég meredek azt hinni, hogy valami csak az ellentétes politikai meggyőződés miatt verheti ki a biztosítékot. Azok esetében persze igen, akik mindent politikai önmeghatározásuk alá rendelnek.

Nálam mondjuk ki sem veri a biztosítékot. Csak eszembe se jutna Vonneguttal párhuzamba állítani. Ennyi.
Akkor a sci-fivel lehetett pénzt keresni. Most a Demokratával...
Laertes: Pl. az az írásban a szar, hogy Gergényi miatt felbőszülve a "bal oldali haver" realitásérzékét kérdőjelezi meg tenyérbemászó hülye humorral.

Bencsikről nekem nem tud más eszembe jutni mint a Mécs ügyben ítélkező bíró meghurcolása az un. "jobb oldal" által. Abban minden benne van amit ebben a társaságban nehezen viselek el.


Laertes. Nem a politikai hovatartozásával van a baj, hanem a stlusával, ezt értsd már meg!

"Tudom szerintetek az összes jobbos lap szennylap, előemberek olvassák, Orbán a Sátán, stb."

Ez aztán az érv, olyanokat próbálsz a szánkba adni amiket egyikünk sem mondott, vagy ha valaki mégis, akkor nem mindenki. Ha ilyeneket írsz az sehova nem vezet. Bucó lehet jó szerinted, de Vonneguthoz hasonlítgatni azért nagyon erős túlzás (vagy lehet, hogy nem is ismered Vonnegutot, csak jól hangzott ez így leírva?). Mindegy, a véleményed a tied, oszd meg velünk, ha nem egyezik a miénkkel vitázz velünk, de akkor vitázz. Tudod: érvek - ellenérvek.
OFF

leone007 Az általad belinkelt cikkből csak egy szót nem értek:

Mit jelent az a szó a magyarban, hogy "őszintétlen"? Gondolom szerző szintén nyelvújító, mint Kóka miniszter úr, aki a "hatékonytalan" kifejezéssel gazdagította nyelvünket.
Nem kell komolyan venni, oszt kész! De annyira gyűlölködtök ti is, hogy nem veszitek észre, mi a komoly, s mi nem.

Az árpádsávot meg el kéne felejteni a jobboldalon, kompromisszumként, ez különben jogos fikázás, aki 44-ben látta, még ha nem is így nézet ki a nyilaskeresztel, érthető, hogy fél.

De én is kitűzném a házamra, de csak azért mert idegesít benneteket...de nem tűzöm, mert van pár ősöm, akiket 44-ben elvittek...

Na tényleg léptem, oszt kész.
leone007 2006.11.29. 09:48:50

hát, pedig elég lenne néha megnézni az atv-n az újságíróklubot... ha a stilisztikai elemek mögé bújtok, sosem érthetitek meg az alapüzenetet.... de talán épp ez a cél, hogy a valódi mondandóval ne kelljen foglalkozni.... az őszödi beszédben az volt a legjobb, hogy a sok libsi bértollnok kussolt a stílusáról, miközben ha ez a beszéd esetleg az ellenzék köreiben hangzott volna el, akkor már javában menne a gyalázkodás a stílus miatt. a tartalomról pedig már ne is beszéljünk... szégyen, hogy mennyire elvakultan alkalmazzátok a KETTŐS MÉRCÉT....
leone007 2006.11.29. 09:57:26


pedig az elmúlt évek semmi másról nem szóltak a baloldali sajtó részéről, mint Orbán démonizálásáról és a valóság elhallgatásáról. na látod, a baloldali sajtónak semmi felelősségtudata nincs. simán hazudik, és ez óriási baj.....
pöcörge: sorolj libsi bértollnokokat. Azt pedig te sem gondolod, hogy bármilyen politikus, aki koalicioban van GYF-fel az ökormányzati választások kellős közepén be fogja jelenteni, hogy nem tetszik neki GYF stílusa. Pedig hidd el nekik sem tetszett.
Fura, én elolvastam mindent sci-fi ügyben a nyolcvanas években ami csak a kezembe került, de ez az épületes izé kimaradt. Lehet, hogy nekem is a borító volt kevésbé vonzó! Most már nem fogok nekiülni.

A Demokrata különben kimondottan a már ideológiailag elfogultaknak szól, meggyőzni a másik oldalt nem képes. Bucó meg egy felvágós senki. Emlékszem egyszer azt bírta nyilatkozni, hogy a Punk az ha megbotránkoztatjuk az embereket.
Ezek szerint Gergényi meg Fodor(hogy csak az itt felhozott példákat említsem) pl. Punk! Ebből adódóan Bucó meg egy szar nyárspolgár!
Én nem gyűlölök senkit, csak a Demokratát nem nevezem jobboldali lapnak.
Laertes: a te bejegyzéseidben az az érdekes, hogy óvatosan dícséred a te kedvenceidet:
"Bencsik meg tényleg bértolnok ,ezt elismerem, és nem is túl okos, ez is igaz. De néha egész jó számot is összehoz, néha meg borzalmas gagyit."

Látszik, hogy bizonytalankodsz. Én had legyek egyértelmű: A Demokrata egy ótvar. Már kézbevenni is rossz. A tipográfia is ízléstelen, az írások meg vicclapban jobban mennének. Le is kommunistázhatsz.
pöcörge 2006.11.29. 10:03:21

"pedig az elmúlt évek semmi másról nem szóltak a baloldali sajtó részéről, mint Orbán démonizálásáról és a valóság elhallgatásáról. na látod, a baloldali sajtónak semmi felelősségtudata nincs. simán hazudik, és ez óriási baj..."

Értem miről írsz, de hogy jön ez ide? Itt nem a baloldali, jobboldali sajtó összehasonlításáról van szó, hanem azt próbáltuk elmagyarázni Laertes-nek, hogy Bucó nem hasonlítható Vonneguthoz. Ennyi.

leone007

Most akkor ez azt jelenti, hogy a nyelv "gazdagodott" ezzel a kifejezéssel, mivel már többen használták? (Ráadásul nem is nem is teljesen ugyanazzal a jelentéstartalommal.)

Már csak a hatékonytalant kellene értelmezni.

ui.: Gondolom a nol-os cikket Te írtad. :)
„Jó, rendben, elnézést kérek, hogy az alaptörvényt megszegve egy jobboldali lapban publikáló embert jónak mertem nevezni. Hogy jövök én ahhoz, hogy a Bölcsek Kövét birtoklókkal vitázzak. Tudom szerintetek az összes jobbos lap szennylap, előemberek olvassák, Orbán a Sátán, stb. Távozom is, de örülök, hogy Bucó nevének már csak az említése is felpezsdítette az életet itt. Ha mavo vérnyomása kicsit felment volna, azért megint elnézést kérek ,nem akartam rosszat neki. A fodoros cikk nem a legjobban sikerült, de azért nem rossz...”

Nem tudom, feltűnt-e, de éppen egy olyan blogbejegyzésre írod ezt a kommentet, amelyben egy libsibolsi egy jobboldali tollnok munkáját dícséri.
leone007 2006.11.29. 10:03:24

hát, ahogy akarod: mészáros tamás, bolgár györgy, avar jános, dési jános, aczél endre, debreczeni józsef, bánó andrás, orosz józsef, sebes györgy, mester ákos, váncsa istván.... de folytatható a sor, sajnos a végtelenségig....

"Azt pedig te sem gondolod, hogy bármilyen politikus, aki koalicioban van GYF-fel az ökormányzati választások kellős közepén be fogja jelenteni, hogy nem tetszik neki GYF stílusa. Pedig hidd el nekik sem tetszett. "
érdekes, az önkormányzati választások már elmúltak, mégsem hallottam azóta sem semmiféle reakciót a stílusra vonatkozóan. megjegyzem idézett mondatod tökéletesen igazolja, hogy mennyire nincs felelősségtudata a baloldali újságírók nagy részének, ráadásul pont a kettős mércéről beszéltem feljebb... hát ez pont az.
Porter: Nem én írtam.

Minden nyelvben jelennek meg új - szokatlan - szavak (vö:blog), melyeket a nyelvet használók közössége vagy felvesz, vagy elvet. Ezt úgy tűnik felvettük. A hatékonytalan elég szarul hangzik, nekem sem tetszik, de lehet, hogy bekerül a magyar szókincsbe. Ki tudja?
Számomra az „őszintétlen” tökéletes magyar szó; sem idegenszerűnek, sem erőltetettnek nem érzem, sőt csúnyának sem. Ha ezzel az anyanyelvi beszélők többsége így van, akkor beszélhet itt bárki nyelvújításról, az „őszintétlen” szerves és elidegeníthetetlen része a korpusznak. Ezt számomra az bizonyítja, hogy az Osiris-féle Helyesírás (Laczkó Krisztina — Mártonfi Attila) az „őszinte” címszónál listázza a derivátumok között az „őszintétlen”-t is. Más bizonyítékot nem tudok.

Bár biztos voltam benne, hogy a „hatékonytalan”-t nem tartalmazza, leellenőriztem. Őszinte megdöbbenésemre az is benne volt. Pedig én arra sokkal inkább rámondanám, hogy rút szülemény. Használni pedig sose használnám, az „őszintétlen”-nel ellentétben.
pövörge: Váncsa István az egyedüli libsi "bértollnok" az általad felsoroltak közül. (miért is használjuk ezt a szót? Már a rendszerváltás előtt írt az ÉSben, ha érted mire célzok)

Amit idéztél, abban van egy szó: politikus. Nem a sajtóról írtam hanem a politikusokról. Egyébként az ÉSben és a MaNCSban is rendszeresen lehúzzák a keresztvizet GYF-ről, csak erről nyilván nem tudsz mert nem olvasod egyiket sem. (bocs a feltételezésért, de egyetlen egy MaNCSos szerzőt sem említettél, ebből gondolom)

De amint már írtam, itt nem a bal és jobb oldali sajtó összehasonlításáról van szó. Ha lesz egy ilyen topix szívesen vitázom veled erről, de ennek itt most nincs helye.

Ui.: Az általad kisbetűvel megtisztelt újságírókat egyébként - javarészt - én sem szeretem, mert süt róluk OV gyűlölete és a GYF felé való lojalitás. Ők szoci "bértollnokok"
Azt mondja Laertes az elsőként említett P.Á. cikk kapcsán: "ennél sokkal jobbakat is írt már Bucó".
Valaki felhoz egy másik cikket, erre ő: "A fodoros cikk nem a legjobban sikerült, de azért nem rossz...".

Ne tétovázz, dobj ide egy olyan linket, ami egy JÓ cikkre mutat.
Van olyan?
Ez a csávó a GenyóSzívóDisztrolyos korszakában egy ilyen "mindenellenes", szánalmasan vergődő polyáca volt, aki ugyan elmondta, hogy ne egyetek mekiben, meg ne vegyél 17 ezerért bakancsot, de minden sorából kicsengett az, hogy itt a nagyfene indulatok mögött semmiképpen nem egy koherens ideológia, hanem sokkal inkább kétségbeesett különbözni akarás áll. Rúgkapálásával másokat bántott akkor is, most is ezt teszi. Nem ő kavar fel, nem az ő tevékenysége növeli a vérnyomásomat, ne örülj. Ő kezelésre szorul.
Sokkal inkább az zavar, hogy van néhány ember, aki szerint ez forradalmi, ez az "igazi punk". Ez az, ami szánalmas, szomorú és nevetséges. Semmiképp nem felkavaró, ahhoz túl öreg vagyok szerintem (29).
leone007

Igen, vannak olyan szavak, kifejezések, amelyeket nem lehet "sikeresen" magyar szóval helyettesíteni (egyszerűen jobb az idegen pl. angol). Csak ebben a permanens :) nyelvújításban az újságírók, publicisták, más közszereplők lehetnének talán körültekintőbbek.

Bocs az OFF-ért. :)
porter: amikor a blogra céloztam az angolszász meghonosulására céloztam. Mert ugye a blog szót 5 éve az angolok sem ismerték, mégis asszem vagy 3 éve az encyclopaedia britannica szerint az év szava lett.
pozsonyi teljesen offtopic itt, de azert ideznek tole vmit:

"tul sok itt a vak meg santa
nem dolgozo, kisgyerek
vesszenek a nyugdijasok
ingyen elni nem lehet!"

frocsog a gyulolettol, mi?
leone007 2006.11.29. 10:22:18


ok, mea culpa, valóban szoci bértollnokok, a "libsit" ebben az esetben a baloldaliakra értettem. valóban nem a politiusokról beszélek (te valóban róluk beszéltél, de hát nem is ők azok, akik meg szoktak nyilatkozni stílusügyben), hanem az újságíróikról. kisbetűvel írom őket, mert nem tartom egyiket sem korrekt, gerinces embernek. és a felelősségtudat gyakorlatilag teljesen érdektelen számukra. egyébként szoktam olvasni a mancsot is (én nem azok közé tartozom, akik csak egy oldalról gyűjtik be az infókat), de mint mondtam, nem a bibsi újságírókra volt kihegyezve a mondandóm, hanem magáról a jelenségről próbáltam írni.
Sajnos én nem olvastam A nagy világregattát, de pótolom ha lesz időm és nem megy az ivás rovására. Bencsikre visszatérve: szerintem az ember megítélésének - főleg ha ismert közéleti szereplő - VAN néhány olyan szempontja amit pártállástól, világnézettől függetlenül lehet értékelni. Szerintem egy értelmes ember soha nem ereszkedhet az embertársak lesajnálásának, kiröhögésének, kiröhögtetésének, iszamós posványába. Vagy ha már ott dagonyázik, legalább ne látszódjon rajta hogy élvezi. Márpedig ezt csinálták(ják?) Lovassal, Bayerrel együtt. Szerintem nagyon sok jobboldali érzületű emberre hoznak hányingert, nálam például kicsit középre, tőlük nagyon balra tolták a nemzetiszín tamponnyomott tollat a szavazócédulán. Olyan ez mint amikor az utolsó kanál csilisbabban találsz kukacot. Kiokádod az egészet amit addig megettél. Nem csak a felét.
Sajnos (vagy szerencsére) B.A. abból a posványból már sosem fog tudni kimosakodni. Előttem legalábbis biztosan nem. Mindig érezni fogom a parfüm mögött a rothadás ocsmány szagát.

(lac1 kedvéért: Igen, van a másik oldalon is ilyen közéleti szereplő, de én pont arról írtam hogy ez független a világnézettől) :o)
leone007

Aha. Nem tudtam. Ezek szerint jól sikerült. Talán érthető, hogy nálunk is így terjedt el (méghozzá villámgyorsan). Mert ugye ki akarja végigmondani naponta sokszor, hogy "internetes napló", vagy ki újítana egy még rosszabbat? pl.: világhálósnapló :)
leone007 2006.11.29. 10:03:24
pöcörge: sorolj libsi bértollnokokat. Azt pedig te sem gondolod, hogy bármilyen politikus, aki koalicioban van GYF-fel az ökormányzati választások kellős közepén be fogja jelenteni, hogy nem tetszik neki GYF stílusa. Pedig hidd el nekik sem tetszett.
____________________________________

Vagysi a hatalomért, a bennmaradásért mindent elvisel az illető megélhetési újságíró tola?
Tudod, erről egy nagy igazság jutott az eszembe, ha szépen kéred, elmondom kitől halottam. Így szól:

-Aki mindenre csak pénzért hajlandó, az pénzért mindenre hajlandó.
Ennyit a "hiteles" újságírónak látszódó senkiháziaknak.
fuzzbomb

Erre céloztam én is. És még arra, hogy a valahai "punk" milyen elkeseredetten gyűlöli mára a punkokat.

Bár, mint azt úgy látom, te is észrevetted, annak idején is gyűlölte őket. Csak akkor az volt a divat.

A vérnyomásom meg kösz, nekem is rendben van.
lac1

„Azt pedig te sem gondolod, hogy bármilyen _politikus_, aki koalicioban van GYF-fel az ökormányzati választások kellős közepén be fogja jelenteni, hogy nem tetszik neki GYF stílusa.”

Ezek után te megélhetési újságírózol.

Mindegy, kezd elmenni „aktuálpolitikába” (= a másik „oldal” ekézése bármilyen eszközzel) a top, azért én el.
Lovas esete a véleményem szerint érdekes, mert ő jellemzően külhoni lapokból fordít, olyanokból amik ide érthető okból nem jutnak elő.
Amit azonban tőle a legjobban szeretek, hogy a memóriája jó. Hogy valójában fejben teszi-e mindezt, vagy fel van irogatva nála, azt nem tudom, de nem érdekes. Gondolok itt azokra a gondolatokra, amikor egyik-másik mai kijelentést másokkal összehasonlírt, illetve egyesek múltbeli "megmondásait" előkaparja.
Mint amikor az index (többek között) nem teljesen szó szerint fordítja a más nyelveken írott véleményeket/tudósításokat.
pöcörge:

Akkor fogalmazz pontosabban.

1. liberális ≠ baloldali.
2. most már jön a zsidózás is, vagy a bibsi csak elírás?
3. ha szoktál olvasni MaNCSot akkor legalábbis Bojtár B. nevét kellett volna elsőként megemlítened és tisztában kellene legyél azzal, hogy a jelenség - melynek léte nem vita tárgya - nem általános.

A jelenségről pedig akkor:

A Demokratában GYF-et szidják, és Orbánt fényezik - bár néha már ő is egy kis büdöskomcsi, gondoloma addig amíg kormányra nem kerül.

A 168 Órában GYF-et fényezik és Orbánt démonizálják.

Azt gondolod a sajtó nem így működik bárhol máshol a világon? A legfejlettedd demokráciákban is van ilyen, meg olyan elfogultságú publicista, aki leírja a véleményét a dolgokról. Ne várd el Bolgár Györgytől, hogy Orbánt fogja dicsőíteni, és fordítva: Bencsik sem fogja szeretni GYF-et soha. (csak melékesen jegyzem meg, egyik általad említett szoci "bértollnok" sem írt anno a rendszerváltás előtt szélsőjobbos lapoknál, míg mondjuk Bencsik munkásságát hosszan vesézgethetnénk a Munkásőr vagy a Népszabadság berkein belül.. khm...) SZóval a világ így jó ahogy van. Nem kell mndenkinek egyetértenie. Mindenki lehet elfogult ilyen, vagy olyan irányba. És ha valakinek van tehetsége írni az írjon, akár OV, akár GYF mellett, vagy ellen. Szerintem ez ilyen egyszerű.
Akár tetszik, akár nem Pozsonyi Ádám tényleg jó író, eszméletlen stílusa van, inkább az a baj vele, hogy "rövidtávfutó".

Nem gyűlölködik, hanem szarkasztikus, egyébként vannak teljesen politikamentes történetei is, sőt a Demokratában is jelent meg ilyen (pl. amikor leírta, hogy milyen bénán próbált meglépni a BKV-ellenőr elől a 4-6 villamoson). Jó publicisztikája pl. a "Levél Putyinnak" is.

Egyébként meg a munkássága teljesen konzisztens. Aki nem hiszi olvassa el a már említett "A Lenin-szobor helyén bombatöcsér tátong"-ot, vagy az interjút, amit a Punkportál készített vele (a portálon már nincs fent, de a Google cache-ben megtalálható). Ebben egyébként leírja azt is, miért ír olyan stílusban, amilyenben.

Az meg, hogy bánt egyeseket, amiket leír, hát, roppant sajnálatos. Aki egyébként még nem hallott liberálisokat "fröcsögni", legyen szíves, hallgasson meg egy Kuncze vagy Demszky Gábor beszédet.
"tul sok itt a vak meg santa
nem dolgozo, kisgyerek
vesszenek a nyugdijasok
ingyen elni nem lehet!"

Hirtelen megpróbáltam elképzelni, amint Vonegut ír ilyet. Nem ment.

Függetlenül attól Bucó milyen „punkos” hevületében írta. Már ha ő írta. De szarnak szar.
mavo:

nem látod, hogy ezt IDÉZTEM valakitől, innét a "fórumról"?????????????????
mavo:

Ez szar? Frászt, ez tök jó (és punk). Szétröhögtem magam rajta.
Igen de olvass tovább - tőlem idézted - mavo belejavított és kiemelte a lényeget amint azt én is tettem azóta pövörgével folytatott vitámban. ÉN A POLITIKUSOKRÓL BESZÉLTEM! (bocsi a capslockért)
herrgott:

"Az meg, hogy bánt egyeseket, amiket leír, hát, roppant sajnálatos."

És ennyi. Ezért ne hasonlítsuk Kurt Vonneguthoz. Értsünk már egyet ebben libsi - komcsi - jobbos. Ne legyen már Bucó a magyar Vonnegut!
(Mivel ez nem off)

Olvastam az interjút.

Nagyjából eddig is tudtam róla, hogy ilyen, a reveláció elmaradt.

Baj?
lac1 ... azóta írta leone is ... és itt most lehagyok pár tanácsot olvasásügyileg ...
Leone: akkor talán nem kellett volna kiemelnie egy részt belőle, és nekem címeznie.
Írta volna az én véleményemet oda, vagy az egészet.
A könyv jó volt annó, bár amikor felnőttként előszedtem, újra elolvastam, akkor már annyira nem tetszett. Végülis nem rossz, na. Az utolsó csillagharcosnál jobb, bár a Végjátéktól messze elmarad.

Viszont. 88-ban íródott (ill. jelent meg); azért ez manapság már majdnem az őskor. De ha nem is az, akkor is majd 20 éve volt, és - magamról is tudom - 20 év alatt nagyon sokat tud változni az ember. Szokta valaki visszaolvasni 20 évvel ezelőtti alkotásait? Tanulságos tud lenni. Ilyenkor akár az is az ember eszébe juthat, hogy ugyanaz az ember-e még, mint akkor...
leone007 2006.11.29. 10:56:45
"pöcörge:

Akkor fogalmazz pontosabban.

1. liberális ≠ baloldali.
2. most már jön a zsidózás is, vagy a bibsi csak elírás?
3. ha szoktál olvasni MaNCSot akkor legalábbis Bojtár B. nevét kellett volna elsőként megemlítened és tisztában kellene legyél azzal, hogy a jelenség - melynek léte nem vita tárgya - nem általános."

1. liberális nem egyenlő baloldali? miután a liberálisok irtóznak bármilyen olyan kijelentéstől, amiben a "jobb" szó benne van, és függetlennek meg aztán végképp nem tekinthetőek, ráadásul pont a maszop szekerét tolják, így nem kérdéses, hogy ők baloldali újságíróknak tekinthetők (az már egy más kérdés, hogy gyakorlatilag a baloldali értékeket egyikük sem képviseli...).
2. nem írtam el, pontosan arra akartam rávilágítani, hogy a libsi nem feltétlenül zsidó is.
3. miután a lista nem tartalmaz mindenkit, így ő is lemaradt. de ezzel nincs egyedül, hiszen mint mondtam, sajnos végtelen....

és most a másik általad említett részről: nem azzal van a baj, hogy gyurcsány seggében van a nyelvük, hanem az, hogy pontosan a hitelességüket áldozzák be ezért. félretájékoztat, hazudik, elferdít. bármilyen emberi értéket hajlandóak feláldozni azért, hogy egy erkölcstelen, gerinctelen, féreg embert mosdassanak. ha lenne felelősségteljes baloldali sajtó, akkotr már rég megbukott volna ez a kormány. sőt, akkor biztos, hogy meg sem választották volna őket. ehyelett ők is inkább "hazudtak reggel, délben, meg este"... ez a baj....

leone007:

Én ilyet nem írtam (egyébként Vonnegutot is csippantom). Pozsonyi Ádámban pont azt szeretem, politikailag meglehetősen inkorrekt cikkeket ír, de ezt roppant szórakoztatóan teszi. Tóta W. is valami hasonlót művel: egy csomó olyan értéket és személyt nevetségessé tesz, amit konzervatív körökben szentnek tartanak. Ez nyilván b*ssza is sok embernek a csőrét, de az vitathatatlan, hogy a stílusa jó (volt).
hergott

Kár, mostanság éppen Bucó "a fiatalok a nyomomba se jöhetnek, zseninek születni kell" Ádám nyomatja, hogy ez szar.

Ebben – meg még sok mindenben – egyetértek vele.

Egyebekben:

Túl sok itt a jobbos, a nyilas
Nem dolgoznak, utcán hőbörögnek
Vesszenek, ha nem dolgoznak
Ingyen élni nem lehet

Remélem, ez is nagyon tetszik ... de még mielőtt: csak azt akartam ezzel illusztrálni, hogy efféle „vesszen xy” típusú szöveget könnyű írni. Ezért tucatszöveg és ezért szar.
pöcörge fiam ... ez nem aktuálpolitik top ...

na jó ... szerintem

bár a rákot magyarázok annak, aki nemecsekernőzik ...
Lac1: Miért nem kellett volna? kiemelte_azt_a_részt_ami_a_lényeg. Azért címezte_neked, mert - bár azóta én is felhívtam rá a figyelmet másnak aki nem elég figyelmesen olvasta el - te estél ebbe a hibába. Címezte volna nekem? :-)

Mit változtat bármin is ha a te postodat idézi? A lényeg hogy arra_reagáltál amit én írtam, de nem_arról_amiről írtam. Ennyi. Légy figyelmesebb.
herrgott:

Bucó a topic elején merült fel mint a "magyar Vonnegut". ezen indult az egész vita. Nem te írtad. De ugye egyetértesz abban, hogy nem ő a magyar Vonnegut?
Nekem első ilyen élményem, még viszonylag kölökként, amikor keresztanyám teljesen kiborult, és még nekem is felolvasta a versét, amit a Csurkához írt, mikor megalapította a MIÉP-et. :o)
Persze egy szót nem értettem az egész jelenségből. Tisztává akkor vált, amikor ez a majom Kerényi elkezdte a falusi művházakban uszítani a nyugdíjasokat.
Szerintem Kudliknál, meg Kokónál ez még nem annyira ellentmondásos, képviselik azt akikben hisznek.
Az igazi erkölcsi dilemma akkor lép fel, amikor egy úgymond elismert ember, egy színházigazgató, aki ugye viszonylag sokat tett azért, hogy mások tiszteljék, ilyesmire vetemedik.

(és tényleg)

Ez alkalomból elkezdtem böngészni a MD-ban PÁ írásait.

Sajnálom.
Szarok.

Az ember beleolvas egy _teszőleges_ polfórumba, és tucatjával, ha nem százával talál fórumozókat, aki totál ugyanígy és totál ugyanezt írják.

Magyar Vonnegut.
A mondat helyesen:
"Szerintem Kudliknál és Kokónál ez még nem annyira ellentmondásos, képviselik azokat, akikben hisznek."
mavo:

neked nincs humorerzeked. ez persze nem bun, de kellemetlen.
pöcörge:

"de mint mondtam, nem a bibsi újságírókra volt kihegyezve a mondandóm, hanem magáról a jelenségről próbáltam írni. "

"2. nem írtam el, pontosan arra akartam rávilágítani, hogy a libsi nem feltétlenül zsidó is."

Nem érzem a kohéziót. A második idézet rohadtul nem magyarázata az elsőnek.
mavo · mavo.blog.hu 2006.11.29. 11:17:55

1. nem vagyok a fiad.
2. nem hozzád szóltam.
3. legyen már annyira demokratikus a véleménynyilvánitás ebben, hogy úgy írom ezen alakok nevét, ahogy én szeretném. ha én nem tartom őket embernek, az az én dolgom. rendben van így, mester?
mavo:

Megértem, hogy nagypofájúnak tartod Pozsonyi Ádámot, de kérlek, sorolj már fel néhány színvonalas mai magyar punkegyüttest (én összesen 2-t tudok). Alvin és a mókusokat, meg hasonló fostalicskákat zárjuk ki. Kb fél éve meghallgattam egy csomó számot a Punkportálon, és csak fogtam a fejem, hogy nincs egy értékelhető együttes sem.

Ami meg az általad írt versikét illeti, nem, nem tetszik. És nem azért, mert a jobbosokat szídja, hanem azért, mert az eredeti ironikus, szellemes, lehet rajta röhögni. Amit te írtál be, az meg valóban csak egy szimpla, unalmas "vesszen xy" típusú szöveg. Tudod, elsődleges, meg másodlagos jelentéstartalom. Ha ezt a különbséget nem érzed, ne is próbálkozz a jövőben sem Pozsonyi Ádámmal, mert csak felidegesíted magad rajta.
leone007 2006.11.29. 11:27:04

váncsa istván biboldó és állítólag liberalista, de mégsem az. ez volt a lényeg.
leone:

Igen, egyetértek (mármint, hogy P. Á. nem a magyar Vonnegut).
„Én ilyet nem írtam (egyébként Vonnegutot is csippantom). Pozsonyi Ádámban pont azt szeretem, politikailag meglehetősen inkorrekt cikkeket ír, de ezt roppant szórakoztatóan teszi. Tóta W. is valami hasonlót művel: egy csomó olyan értéket és személyt nevetségessé tesz, amit konzervatív körökben szentnek tartanak.”

Há pont az a gáz, hogy ez így eléggé nem igaz ... Bucó a faszomat tesz nevetségessé bárkit is ... ő leugat, anyjába küld. Mint régen is.

Persze, ha eléggé utálod (gyűlölöd) a célpontot, biztos vicces.

De legalább ebben nem változott az évek során.

Az is valami ...
Idézet:

mavo · mavo.blog.hu 2006.11.29. 10:54:27
lac1

„Azt pedig te sem gondolod, hogy bármilyen _politikus_, aki koalicioban van GYF-fel az ökormányzati választások kellős közepén be fogja jelenteni, hogy nem tetszik neki GYF stílusa.”

Ezek után te megélhetési újságírózol.

Mindegy, kezd elmenni „aktuálpolitikába” (= a másik „oldal” ekézése bármilyen eszközzel) a top, azért én el.

Idézet vége.


Nevemen szólított, aztán a valakiét idézte, aztán megmondta nekem (mert engem szólított meg az elején) hogy az idézet alapján még én megélhetésizek. De az idézet mellé nem tette oda, hogy az nem tőlem van, és habár én is hivatkoztam rá, de én csak mellé tettem az én véleményemet.

Látjátok a különbséget????
pöcörge:

1. Jajjajjaj, ne vedd már ennyire komolyan ezt a dolgot.
2. Mindenki olvassa a véleményedet, mindenki hozzászólhat. Ez a fórum lényege.
3. Azért nemecsekernőzni nem szép dolog. És ha ez nem tetszik mavo-nak az a szíve joga, véleményt alkothat rólad emiatt, ahogy azt sokan mások is megteszik. Én is.
Pöcörge: a bibsi helyett kellett volna mondjuk cionistát írnod, akkor talán még ők is megértettékl volna. Én értettem, és kész.

Különben ez a fiamozás olyan lekezelő. Mint sztálin, amikor magát mindig alulról fényképeztette, hogy még így is nagyobbnak látszódják. Hála Isten, az ilyeneket hamar elmossa az ár, Vagy késődd, de akkor is.
Lac1:

Idézett tőlem, mert te is tőlem idéztél, és azután újságírókról beszéltél/írtál, helytelenül. Ennyi. Politikus az nem újságíró. És egyébként jól tette, hogy az eredeti forrást idézte. Ezt így szokás. Mert ugyanarról vitáztatok.

Látod a különbséget?
Lac1 helyettesítsd be a cionistát és vezesd le az első idézetből a másodikat. Kiváncsian várom.
hergott

„Megértem, hogy nagypofájúnak tartod Pozsonyi Ádámot, de kérlek, sorolj már fel néhány színvonalas mai magyar punkegyüttest (én összesen 2-t tudok). Alvin és a mókusokat, meg hasonló fostalicskákat zárjuk ki. Kb fél éve meghallgattam egy csomó számot a Punkportálon, és csak fogtam a fejem, hogy nincs egy értékelhető együttes sem.

Ami meg az általad írt versikét illeti, nem, nem tetszik. És nem azért, mert a jobbosokat szídja, hanem azért, mert az eredeti ironikus, szellemes, lehet rajta röhögni. Amit te írtál be, az meg valóban csak egy szimpla, unalmas "vesszen xy" típusú szöveg. Tudod, elsődleges, meg másodlagos jelentéstartalom. Ha ezt a különbséget nem érzed, ne is próbálkozz a jövőben sem Pozsonyi Ádámmal, mert csak felidegesíted magad rajta.”

Nem, nem nagypofájúnak tartom. Hanem fasznak. Óriási különbség. Tudod, elsődleges, meg másodlagos jelentéstartalom.

Jah, és a francnak soroljak fel 2006. november 29-én bármiféle „mai magyar punkegyüttest”, amikor punk már évtizedek óta nincs? Mert ebben (mámegint) egyetértünk Bucóval.

És a tegyük fel, létezik még punk és nem tudok felsorolni „néhány színvonalas mai magyar punkegyüttest”, akkor mi van?

Ami meg az áltam írt versikét.

Az eredeti ironikus és szellemes. Oké, de akkor az enyém is az. Tudod, elsődleges, meg másodlagos jelentéstartalom. És ha xy majd ír egy újabb hihetetlen másodlagos jelentéstartalommal bírót, akkor meg majd az lesz az.

De itt az esély. Elő a másodlagos jelentéstartalmat, ne lacafacázz.
leone007 2006.11.29. 11:34:36


"1. Jajjajjaj, ne vedd már ennyire komolyan ezt a dolgot."

de, komolyan veszem, mint ahogyan te is, ti is komolyan veszitek azt, hogy én kisbetűvel írom néhány ember(?) nevét.

"2. Mindenki olvassa a véleményedet, mindenki hozzászólhat. Ez a fórum lényege."

igen, ez így van, de én ha veled beszélek, akkor nem szeretm, hogy más is beleszól, ráadásul pökhendi stílusban. ennyi.

mavo:

"Há pont az a gáz, hogy ez így eléggé nem igaz ... Bucó a faszomat tesz nevetségessé bárkit is ... ő leugat, anyjába küld. Mint régen is.

Persze, ha eléggé utálod (gyűlölöd) a célpontot, biztos vicces."

Kapaszkodj meg, sok jobboldali (vagy konzervatív, vagy mittudomén) ember pont ugyanezt gondolja TWÁ-ról. Úgy látszik, csak kellően szemellenzősnek kell lenni: aki a mi oldalunkon mondja meg a frankót, az lényeglátóan és maró gúnnyal állítja pellengérre az ellenfél hibáit és gyengeségeit, aki meg a szemközti térfélen teszi ugyanezt, az meg csak egy hőbörgő kis köcsög.
Leone:
Jó, hagyjuk.

Én nem, majd aki a bibsit és a zsidót eleve megkülönböztette.
Még mindig nem látod, hogy mindegy, hogy minek nevezzük, a lényeg hogy ánblokk a zsidó helyett azoknak egy részére célzott, mert mint írta is!
Ha nem látod az éhségtől kopogó szemeddel, hogy én azért szóltam, mert nem vagy egyértelmű, és írod is, hogy aki TUD ÉRTŐEn olvasni, akkor tudhatnád, hogy nem mindenki tud ÉRTŐEN olvasni.
Tudod, miért nem egyértelmű? Mert feltételezed azt, hogy mindenki olyan okos, mint te, és épp ezért tud ÉRTŐEN olvasni.
Pedig.
A bértollnokságról: Radnóti Sándor, Kiss János, és kinek ízlése, kinek nem, de Tamás Gáspár Miklós árnyalt és strukturált tanulmányokban fejtette ki a GYF beszéddel kapcsolatos álláspontját. Ugyanígy tett John Emese a csíkos zászlók kapcsán. Megjegyzem van valami báj abban, hogy leállunk egyetlen szó hangzatosságánál. A jobboldali publicisztikák legnagyobb hibája - a stílusukon, felhangjukon túl - az, hogy nem többek szívlapáttal összehordott retorikai halmazoknál. Lehet ezt szeretni, csakhogy nem segítenek abban, hogy eligazodj teszem azt a kortárs nemzetfogalomban, nincs gondolati magjuk azon túl, hogy keresztény vagyok és szeretem a hazám. Már bocsánat, de ez édeskevés. Ez nem több mint üres szólam. Lehet szidni a libsiket, de elvitathatatlan: folyamatosan értelmezik és újraértelmezik azt a szabadelvűséget amire épp a szemünk láttára megroppanó multikulturális mítosz miatt van szükség. Ez egy tartalmi vita. Valóban nem Aczél Endre és Bolgár György folytatják. Ugyanez ugyanakkor nem mondható el a jobboldali publicisztikákról. Egyetlen Pontosabban: Ungváry Krisztiánnak volt egy-két emlékezetes írása épp a Mancsban például arról, hogy miért is megtagadhatatlan a határon túliak kettős állampolgársága.
mavo

Az első kér(d)ést azért tettem fel mert azt írtad, hogy "Bucó "a fiatalok a nyomomba se jöhetnek, zseninek születni kell" Ádám". Ebből arra következtettem, hogy P. Á. szerinted beképzelt. Ezért kértem, hogy említs meg valakit, aki letett valamit az asztalra punk-téren valamit a fiatalok közül. Jó, a punk halott, akkor terjesszük ki a vizsgálódást a mai magyar könnyűzenei élet teljes spektrumára!

Elolvastam még egyszer az általad írt versikét, és továbbra sem fedeztem fel benne másodlagos jelentéstartalmat, ezért korábbi véleményemet változatlanul fenntartom. Mindemellett elfogadom, hogy nem vagyok hozzá elég felkészült szakmailag, úgyhogy FIGYELEM, KEDVES FÓRUMOZÓK: aki az alábbi szövegben másodlagos jelentéstartalmat fedez fel, kérem jelenkezzen a megfejtéssel. A megtalálónak magas jutalom! Tehát, a vizsgálat tárgya:

"Túl sok itt a jobbos, a nyilas
Nem dolgoznak, utcán hőbörögnek
Vesszenek, ha nem dolgoznak
Ingyen élni nem lehet"


Csizma

közelít ... közelít ...

herrgottnak próbáltam címezni valamit, de ha a te irományodba nem köt bele, akkor maradjunk ennél, és akkor azt eldobtam, minek. ha igen, majd bővítem
Lac1:


"Én nem, majd aki a bibsit és a zsidót eleve megkülönböztette."

Ki is tett különbséget a kettő közé?

"Még mindig nem látod, hogy mindegy, hogy minek nevezzük, a lényeg hogy ánblokk a zsidó helyett azoknak egy részére célzott, mert mint írta is!"

Nme. Nem ezt írta.

"1. de mint mondtam, nem a bibsi újságírókra volt kihegyezve a mondandóm, hanem magáról a jelenségről próbáltam írni. "

Ez azt jeletni, hogy aki zsidó, nem feltétlenül baloldali

"2. nem írtam el, pontosan arra akartam rávilágítani, hogy a libsi nem feltétlenül zsidó is."

Ez azt jeletni, hogy a liberálisok nem feltétlenül zsidók.

Mindkettő igaz. Csak nem ugyanarról ír először, mint másodszor. Ha mondjuk én zsiodóként nem vagyok feltétlenül baloldali, az_nem_azt_jelenti, hogy mások, akik liberálisok nem feltétlenül zsidók. Érted ugye?
herrgott

Próbáljunk sorrendiséget felállítani.

1. beraktál egy rendkívül szellemes és izé versikét.

2. átírtam benne pár szót

3. húdeazszar (tényleg! elismerem! szar! sőt, kurvaszar! - mavo)

4. oké, de kérném az eredeti húdemásodlagosát

válaszok.

1. nincshumorérzékedwazzete...
2. háhá ... keressünk csak a _TE_ versikédben húdemásodlagosat!




Figyu ... így nem fogunk előre jutni büdös életben soha ...
lac1 ugorgyunk

egyben igazad van nem mindenki képes értően olvasni ...

... bizonyítod ...

A többiektől elnézést.
PS @herrgott

Pozsony Ádám beképzelt?
Ezt ő tudja csak.

De hogy fasz, az tuti.
"Pöcörge: a bibsi helyett kellett volna mondjuk cionistát írnod, akkor talán még ők is megértettékl volna. Én értettem, és kész."


lac1 és pöcörge érti. ez a lényeg. Én is értem. Szevasztok.
Leone:

valamit kapisgálok, de hogy egészen biztos legyek benned, áthívtam a kollégámat is, azt mondta, többszöri elolvasás után, hogy megjött a pizza, inkább együnk.
PÁ örökbecsű sorai:

"meggyalázom Kossuth sírját
szétszórom a csontjait,
városaink közterein
ledöntöm a szobrait"

remélem, jól emlékszem. az első 2 GSzD készítésében (sokszorosítás) magam is részt vettem. Egy haverom apjának a cégénél fénymásoltattunk ingyen. A 3. szám a pápalátogatásra készült, de ezt már nem volt hajlandó a haverom bevinni, nehogy rossz fényt vessen tisztességben megőszült atyjára: a címlapszöveg ugyanis a pápát ábrázolta volna, "jön a szaros" felirattal.

A vicces az egészben csak az, hogy mit szólnának a Demokratát és Bucót éltetők (vagy maga a Bencsik mester), ha valamelyik 30-as éveiben járó szoci vagy szadi notabilitás korai munkásságában találnának ilyen sorokat. félek, menne a csaholás, hogy lám-lám, kibújt a szög a zsákból, már akkor is mocskos magyar-és egyházellenes, idegenszívű stb. volt.

mavo: a "versiket" (valojaban dalszoveget) en raktam be, nem herrgott. az meg, h nem erted, miert jo, es tobbretegu az eredeti szoveg, es miert szar a te atkoltesed, megmagyarazza, miert hiszed, h a genyo szivo disztroly a gyalazasrol szolt es nem a nevetsegesse tetelrol. mint ahogy azt is, miert nem latod, h a 90-es evek magyar punkjaban minden kicsit is ertekelheto egyuttes a buco fele vonalbol jott.
Tipikus mellébeszéléses vita. Mint a szicik. Nem az az érdekes, hogy (figyelem! példa jön!) ki hovva tette a lét, hanem az Orbán kurva anyját.
gyz: fogalmazzunk inkabb ugy, "mit szólnának a Demokratát és Bucót éltető jobberek, akik azt hiszik, Pozsonyi az ő nevükben ír". igy pontos.
Na, sikeresen végigolvastam a hozzászólásokat. Én tényleg kérném, hogy valaki magyarázza el nekem az eredeti dalszöveg másodlagos jelentését,
mert én baromira nem értem.
Az elemzendő szöveg tehát mégegyszer:
"tul sok itt a vak meg santa
nem dolgozo, kisgyerek
vesszenek a nyugdijasok
ingyen elni nem lehet!"
Kedves mavo!

Igazán nem akartalak megbántani (a szöveget egyébként nem én raktam be).

Akkor 4. pont szerint az eredeti szöveg másodlagos jelentéstartalma és a humor forrása: (számomra) nyilvánvaló, hogy a szöveg nem a nyugdíjasok, kisgyermekek és fogyatékosok kiítására buzdít. A humor forrását a szó szerinti szöveg abszurditása okozza, ti. hogy elvárjuk a nyugdíjastól is, aki mögött egy élet munkája áll, és a teljesen természetesen keresőképtelen kisgyerekektől is, hogy tartsák fenn magukat, különben annyi nekik. A vakokról már nem is beszélve. A sánta pedig stílusértékével dobja fel az első sort, mivel ez már egy régies, ma már kevéssé használt szó (különösen mozgáskorlátozottakra), ezért "kilóg" a szöveg egészéből. Itt - véleményem szerint - ebben az értelemben használja a szerző, hiszen a sántaság egyébként alapvetően időszakos állapot, tehát nem korlátozza huzamosan az érintett munka- és keresőképességét.

A Te szövegedben efféle felhangokat nem találtam, ezért nem lehet szerintem egy lapon említeni a kettőt. Egyébként, ha az eredeti szöveg valóban a nevezett csoportok likvidálására szólítana fel, akkor egyáltalán nem tartanám viccesnek, de a fentebb leírtak miatt úgy gondolom, hogy nem ezt teszi.

Végülis a Monty Python is így működik: az ember vagy érzi az iróniát és az abszurdot, vagy csak azt látja, hogy mekkorra f*szság már, hogy egy tag kint ül a mezőn egy íróasztal mögött, öltönyben. Vagy Örkény is.
wice

csak azt akartam ezzel mondani, hogy a politikailag elkötelezett olvasóközönség (oldalfüggetlenül) szarik rá, ki ír nekik, meg arra is, hogy korábban mit írt, ha aktuális írásában azokat gyűlöli, akiket szerintük kell. Ezért röhögök, amikor egymás múltját feszegetik nagy bőszen.
wice

Én is azt gondolom, P. Á. azért publikálhat a Demokratában, mert senki nem érti ott, hogy mit ír.
herrgott, köszi, eddig én is eljutottam, hogy ez irónia, de ettől még én nem értem, hogy miről is akar szólni ez a szösszenet, és hogy mitől is olyan jó.
TH

Gondolom ez egy dalszöveg versszaka, ahhoz, hogy megértsük, miről szól, olvasni kéne az egészet.

Számomra azért jó, mert önmagában is viccesnek tartom.

Az elemzést nem neked írtam, hanem mavo kifejezett felkérésére, úgy tűnik, ő nem jutott el addig, mint te.
herrgott

azért nem olyan mély ő.

ha valami elsőre hülyeségnek tűnik, az még nem biztos, hogy mély gondolat. lehet, hogy tényleg hülyeség. és azok a nevetség tárgyai, akik komolyan próbálják venni.
gyz

Ez kétségtelen, minden "műelemzésben" benne van az elemző személyisége is. Azt én sem gondolom, hogy P. Á. a kortárs magyar irodalom vagy akár csak az újságírás csillagrombolója, de úgy gondolom, hogy jó a stílusa, szórakoztató, és evvel manapság, sajnos, nem sok újságíró dicskedhet.
Mér' ne Árpi? Símán el lehet képzelni a mai Bencsikről, hogy elporladó gyerekekről ír.:-)
herrgott, tudom, hogy nem az én kérésemre írtad, de pont jól jött. :)
Mindenesetre reméljük, hogy most már mavo is érti, hogy ez irónia. Hozzáteszem, hogy lehet, hogy mavo új költeményét is hasonlóképpen lehet értelmezni. Amennyiben ezen remekműve megjelenne pl. a kuruc.info oldalon, akkor nyilvánvaló lenne, hogy irónia áll mögötte, nem?
TH

Hogyne! El kellene küldeni a szerkesztőnek, hátha kirakja. Vicces lenne figyelni a reakciókat!
Ismerem Bucó munkásságát, nem csak a Demokratás cikkeit, nincs vele bajom. És utáltam én is anno az Antallkormányt nagyon, bármily meglepő is. De még jobban utálom most is a volt MSZMP utódpártját, és a volt kommenista cenzozrok stb. bandáját. És lehet, hogy Orbán egy köcsög, mert az, de legalább nem volt MSZMP vagy KISZ titkár. És nem minden jobbos szereti a papokat, meg az egyházat, sőt, de nem fikázzuk őket mi is, eleget kapnak tőletek. Meg nem hinném, hogy most a Vatikáni szerződés módosítása lenne a legfontosabb dolog most kis hazánk életében. Két párt "sikeres kormányzásának" eredménye ad elég feladatot mindenkinek, oszt kész.
herrgott, valóban vicces lenne! :)
mavo, nincs kedved még pár versszakot hozzáírni eme remekműhöz? Aztán küldhetnénk a kuruc.info-hoz, hátha megjelentetik...
Talán még jogdíjat is adnának érte.
na, csak elindítjuk mavo karrierjét a jobboldali média világában! :D
Laertes

nem gond, ha egy jobbos nem vallásos, csak ha ugyanezt a másik oldal szemére hányja.

a jobbb meg nem azért nem támadja a vallást, mert a bal igen, ezt szerintem te sem gondolod komolyan. egyszerűen politikai szövetségest keres az egyházakban is. pont ez a gond, hogy olyanok emelik magasra az egyház zászlaját, akikről mindenki tudja, hogy nem vallási meggyőződésből teszik.
bocsánat, hogy közbekérdezek, de támadja bármilyen politikus is bármelyik vallást?
herrgott

Az egész elé.
Ha nem is szó szerint, de tartalmilag úgy 99%-ban tudtam, mi lesz az elemzésed végeredménye.
Igaz, könnyű dolgom volt.

1. „(számomra) nyilvánvaló, hogy a szöveg nem a nyugdíjasok, kisgyermekek és fogyatékosok kiítására buzdít”

Beszarok!

Tényleg? Tuti? Esküszöl? Ellentétben a Sickratmannel, aki tényeg ki akarja nyíratni a jobboldal prominens alakjait?

2. „A humor forrását a szó szerinti szöveg abszurditása okozza, ti. hogy elvárjuk a nyugdíjastól is, aki mögött egy élet munkája áll, és a teljesen természetesen keresőképtelen kisgyerekektől is, hogy tartsák fenn magukat, különben annyi nekik.”

Döbbenet, de komolyan. Ha nem mondod, eszembe sem jut. Én eddig tényleg azt hittem, hogy a nyugdíjasok a büdös életben nem dolgoztak. De tényleg ... És emiatt természetesen eszembe sem jutott, hogy a nemdolgozó nyugdíjas ... hagyjuk.

A vakokról már nem is beszélve. Meg a sántákról, bár szerinted a sánta szó már korszerűtlen. Kérdés, mit használunk helyette.

Azért egy szösszeneteden jót röhögtem, bevallom.

Aszongya, "a sántaság egyébként alapvetően időszakos állapot, tehát nem korlátozza huzamosan az érintett munka- és keresőképességét".

Hát ja, a sántaság egyébként alapvetően időszakos állapot. Általában halálig tartó időszakos állapot, kivéve, akinek eltört a lába, csak azt meg éppen nem sántának hívjuk. :-)

Ja, és az én szövegem:

1. a látszat ellenére nem „nevezett csoportok likvidálására szólít fel”. Vagy igen, és ezért nem tartod viccesnek?

2. a „jobbosok” és a „nyilasok” meg a többiek „munka- és keresőképessége” dettó úgy áll, mint mondjuk a sántáké, vakoké, meg nem sántáké és a nem vakoké. Vagy nem így van, és azért nem tartod viccesnek?

Na, akkor ott tartunk, hogy tényleg ugyanúgy és ugyanazért humoros, amit én írtam, mint amit Bucó.

Lépjünk tovább?
Nekem nem a vallással van bajom, az egyházzal néha, meg a képviselőivel. De nem minddel, néhánnyal. Akik erőszakosak, kirekesztők, stb.
Míg néhány politikus a hívőket támadja, hiszen ellenségnek tekinti őket, mivel nem rá szavaznak. De ez marhaság, nem minden hívő jobbos, és fordítva. Ugyanez volt a kettősállampolgárság is, az mszpszdsz azért nem támogatta, mert azt hitték az erdélyiek, felvidékiek, délvidékiek nem szavaznának rájuk.
herrgott

„Az elemzést nem neked írtam, hanem mavo kifejezett felkérésére, úgy tűnik, ő nem jutott el addig, mint te.”

Figyu ... azt már tisztáztuk, hogy segghülye vagyok. Lépünk tovább?
Melyik politikus támadja a hívőket?
mavo, te annyira nyomi vagy, h az szavakkal kifejezhetetlen.
TH

„mavo, nincs kedved még pár versszakot hozzáírni eme remekműhöz?”

Tíz éve még megtettem volna ... :-)
Na, ez jó. Küldjétek csak el, BIZTOS hogy megeszik. Hülyék tényleg vannak mindenhol.
Csak azt nem értem, hogy ha a kuruc-ról lehet a "jobb" oldalt általánosítani, akkor én miért ne komcsizhatnám az összes mszp-s bunkót, és kun (kohn) béla miatt miért is ne zsidózzak úgy általánosságban...
Óh ... a jobboldali médiakarrier ... :-)
wice

„Figyu ... azt már tisztáztuk, hogy segghülye vagyok. Lépünk tovább?”
Ja, meg azért sem küldöm el, mert nem új (ez sem) A Pannónia Rádió annak idején nagyon durván bebukta a Magyar nemzeti hip-hoppot ... azon nagyon durván borultam ... :-)
lac1: Akkor a nyilasok miatt, az aki magyar az náci? Te tök hülye vagy. És a kuruc.hu az a jobboldali. Kérdezd meg Stumpfot.
Kedves mavo!

Elnézést, hogy az idődet raboltam, te kérted, hogy fejtsem ki a szöveg másodlagos jelentéstartalmát (korábban fel sem merült bennem, hogy nem érted). Vagy nem fedeztem fel a kérésedben megbújó iróniát? Húha, akkor most jól behúztál a csőbe, saját dugámba dőltem!

Bevallom, rövid elemzésedet sem teljesen értem, de mindegy, lépjünk!
szeretném küldeni pozsonyi ádámnak a dead kennedystől a nazi punks fuck off című számot.
laertes, és ebben milyen igazuk volt? Szerintem kevés szomszédos országból érkező szavazatra számíthat minden olyan párt, aki kommunikációjában nagyjából tojik a határontúliakra (legalábbis Vikiékhez képest).
herrgott, engem mavo megerősített a kialakuló véleményemben: én sem látom a különbséget a két versike között. Mindkettő tekinthető iróniának, de akkor sem viccesek, ha meg komolyan vesszük őket, akkor csak baromságnak tűnik.
lac1

minden jogod megvan rá ... tégy így ...
meg másoknak is, hogy ha így teszel, ne nézzenek normálisnak ...
a kérdésre, mármint hogy a folytatás miként állhat össze a demokrata vezércikkeiből a válasz egyértelmű:

"Az apokaliptikus drámát épp egy fasiszta földönkívüli emberfaj - a Kozmosz Egyetemes Emberi Civilizációja -okozza", és hát nyilván beépültek, BA a nyolcadik utas, a fasiszta földönkívüli, E.T. haza telefonál, keresi vezénylő tábornokot, vétel
Kedves lac1, kinek jut eszébe a "jobboldalt" általánosítani a kuruc.info-ról? Én azért vetettem fel azt, mert az azt írók és olvasók nagy része tevőlegesen részt vett a tüntetéseken, tv-ostromban vagy legalábbis lélekben támogatta a tüntetőket. Nem értem most sem a benned forrongó indulatok okát, senki nem akarta összemosni a kuruc.info-sokat más jobboldali vagy konzervatív emberekkel/pártokkal stb.
evilous

A Nazi punks fuck off az még egy másik korban készült, ma már értelmezhetetlen.
lac1: Ízlett a pizza?
herrgott

Oké, egyezzünk ki.

Te humorosnak tartasz valamit, én meg nem. Ez teljesen rendben van.

Ezért cserébe én hülye vagyok, mert nincs humorérzékem. Ez is rendben van.

Neked meg vagy van humorzéked, vagy nincs, mert nem tudom kijelenteni, hogy igen vagy nem. Remélem, ez is rendben van.

De hogy Bucó egy fasz, és nem ő a magyar Vonnegut, az tuti.
"De ez marhaság, nem minden hívő jobbos"

csak a katolikus egyház szeretné nagyon


De hogy az eredeti témához is szóljak:

Bencsik András az újságírótársadalom legeslegaljához tartozik. Fent nevezett könyvét nem olvastam, de nem hiszem, hogy különösebb értéket képviselne (az, hogy a 10 éves leukoplasztos szemüvegű TWÁ-nak tetszett, szerintem még nem mérvadó), de lényegtelen is.

Bucó meg bármi is legyen az indíttatása, azzal ássa el magát, hogy ebbe a Bencsik-féle szennylapba ír. Majd ha kilép a pöcegödörből, nem mossák/mosom össze őt sem a többi szarral. Addig azt ír, amit akar, hiteltelen.

Árpád, bocs,a hasonlatért, valahogy így képzellek el 10 évesen, harmadosztályú scifit olvasva :)
mavo: most micsinaljak, ha egyszer az egesz vita egyetlen ertekelheto tanulsaga az, h hulye vagy. merre lehet meg innen tovabblepni, h ennel is nagyobb igazsagokra deruljon feny? szerintem sehova.
gyz, mindig szeretem, amikor az emberek a megérzéseik alapján ítélkeznek ("Fent nevezett könyvét nem olvastam, de nem hiszem, hogy különösebb értéket képviselne"), legalább próbáld meg a véleményedet érvekkel alátámasztani. Mert így nehéz mit kezdeni a hozzászólásoddal.
wice, a vita tényleg eléggé értelmetlen volt, de én sem érzek nagy különbségséget a két vers között, tehát ebből nekem még nem jött le, hogy mavo hülye. Neked ez miből derült ki egyértelműen?
No igen, éppen ez a gáz, hogy értelmetlen volt. Mint maga a vers. Mert hogy a nevezetes másodlagos értelem annyira, de annyira triviális volt.

Bár ismétlem: biztos az a baj, hogy Bucó nekem az ezredik, aki ilyen fantasztikus másodlagos tartalommal bíró izét rittyentett.

PS: én olvastam Bencsik nevezett könyvét, és egyáltalán nem roszz. Helyenként kicsit halivúdi, meg kicsit túltengenek benne a magyarok (már úgy a Föld lakosságához képest, és nem, nem nem magyargyűlöletből említem), de ezek megbocsátható bűnök.
TH,
Csodálattal adózok a végtelenül türelmes vitastílusodnak :).Próbálok tanulni.
Pataj, igyexik az ember. Főleg egy ilyen fórumon, ahol túlsúlyban vannak azért az értelmes emberek (jobb- és baloldaliak egyaránt) a totál agyhalott hülyékkel szemben.
Kedves Laertes!

A magyar jobboldal és az egyházak kapcsolatát elég jól jellemzik Semjén ex-egyházügyi államtitkár megnyilatkozásai a Hit-gyüli kapcsán. 2005-ös "szakálasbácsis" nyilatkozatában az SZDSZ szavazóit nemcsak a szexuálisan aberráltakkal és a kábítószeresekkel, hanem az önmagukat "extrém szekták szeánszain" földhöz verőkkel is azonosította. Majd pár hónappal később, mikor az SZDSZ és a gyülekezet között véglegesen elmérgesedett a viszony, ugyanez az ember a következőket nyilatkozta:"...történtek olyan pengeváltások, amelyek elterelték a figyelmet a tényleges egyházpolitikai problémákról. Olyan közösségekkel ment a felesleges perlekedés, amelyek megfelelő társadalmi legitimációval rendelkeznek, és egyre konszolidáltabban működnek. Ilyen volt például a Hit Gyülekezete".

Szép, kerek történet, ugye?!
TH: ugy altalaban, ahogy fogalmaz, amit ert, amit nem, amin felhaborodik, ezekbol alakult ki bennem egy egyertelmu benyomas.

btw, az idezett buco-szoveg ertelmezesehez elengedhetetlen, h az ember ismerje azt a kozeget, amiben szuletett. akkoriban a punk kb arrol szolt, h szidjuk a nyarspolgarokat. ennek a jol celzott, ugyanakkor ertelmetlen (egyaltalan nem leteztek nyarspolgarok, az egesz celtabla a nyugati punkmozgalmaktol lett atveve) duhnek a parodiaja ez az ertelmetlen, am rendkivul agressziv dalszoveg. ahogy altalaban a gecizok tobbi szovege is. a gecizoket megelozo anyatok zenekar pedig foleg a magyar alternativ es punkszinter bosszantasaval foglalkozott. aki ezeket a korulmenyeket nem ismeri, annak nem nagyon mondanak semmit a genyo szivo disztroly cikkei v az emlitett zenekarok szovegei.
Bucó véleményem szerint nem fasz (Eb ura fakó, nem engedünk a 48-ból)!

Avval korábban már egyetértettem, hogy nem ő a magyar Vonnegut.

Ahhoz meg végképp nem ragaszkodom, hogy hülye vagy.

Is it a deal?
TH,

amit a könyvvel kapcsolatban mondtam, ott a hangsúly azon van, hogy "de nem is lényeges". vagyis mondandóm szempontjából lényegtelen, hogy a kérdéses könyv remekmű-e vagy sem.

de ha már ennél ragadtál le, hozzáteszem: szerintem az, hogy "nem hiszem", még nem tekinthető ítéletalkotásnak, csupán szubjektív véleményemet bátorkodtam kifejezni. de ha ez nem fér bele, akkor elnézésedet kérem, és visszavonom
Nekem kimaradtak a szörnyű borítójú sci-fi könyvek, hiába olvastam 12-16 éves koromban elég sokat a fikciós műfajból. Igaz, ez már a '90-es évekre esett és inkább a fantasy érdekelt. Istenem, hol vannak már a jó reg Bíborhold (Holdtölte) vs. Rúna, M.A.G.U.S. vs. AD&D hitviták?
wice ... utólagos engedelmeddel ismerem azt a közeget. Meg azt is, amelyikben Bucó létezett. Még akkor is, ha személyesen nem ismertem, csak a GSZD révén.

Ja, meg annak a közegnek a véleményét Bucóról, meg azt is, hogy miért ... maradjunk annyiban, annak idején nem kevesen jártak úgy, hogy vagy ebben, vagy abban segítettek Bucónak, aztán Bucó „jól meghálálta” ...

... mert értem én, hogy a késő 80-as évek, 90-es évek eleji anarchista/punk izé Magyarországon vicces volt, meg bugyuta is, sőt, tulajdonképpen mindenki értelmes ember nevetett rajtuk akkor, ebben Bucó 0 (zéró, nulla) újat mutatott.

A búvárok meg reménykedtek.
mavo

"Bár ismétlem: biztos az a baj, hogy Bucó nekem az ezredik, aki ilyen fantasztikus másodlagos tartalommal bíró izét rittyentett."

Esküszöm, hogy nem piszkálni akarlak, de megírhatnád, ki volt a megelőző 999. Sajnos nekem az a bajom, hogy jelenleg csupa izzadtságszagú, buta f*sból lehet válogatni.
Hát ebből a vers vitából nem sok mindent tudtam meg ami a bejegyzéssel kapcsolatos. A kérdés hogy hiányozna-e ha nem történt volna meg. A másik számomra kissé neveséges vitafolyam a jobb és ball oldali újságírók körül forog. Na meg bújtatva azon hogy kinek kell lehet szabad hinni. Hát ez a hit fránya dolog beköltözik mindenbe. A vita attól kifejezetten skizofrén hogy az emlegetett újságírókat jobb és baloldaliként említi, de az mintha már elhangzott volna hogy hogy jellegében az mszp a jobboldali és a fidesz használ baloldali retorikát. Akkor most Acél a balos bértollnoka egy valójában jobboldali jellegű pártnak és a Bencsik jobbról irogat egy baloldali retorikát használó pártnak? Ezek nem bértollnokok hanem zsenik.:D
herrgott

Sajnálom, nincs már elérhető közelségemben annyi fanzin, ezért arra bíztatalak, keresgélj a 80/90-es évek fordulóján szinte bármely underground társaságnál, vagy a 70/80-as évek fordulóján ugyanezt Nyugaton.

Ja, és az 50/60-as évek amerikai irodalmának nagy része.

Ja, és József Attila akár.
Ja, és Baudelaire akár.
Ja, és Petőfi (na jó, ő egy kicsit komolyan gondolta).
Ja, és Villon akár.

Ők nem pont így, nem pont ezt, de talán érted.
outsider 2006.11.29. 14:00:59

nem arról van szó, hogy az mszp jobboldali, meg a fidesz baloldali, hanem arról, hogy gyakorlatilag a jobb és baloldali értékeket is a fideszben lehet fölfedezni, miközben a magát baloldalinak tartó párt (a maszop) egyik értékrenddel sem azonosul, gyakorlatilag egy üres párt, legalábbis értékek tekintetében...
mavo: a gyuruk ura a legszarabb. ennek koszonhetjuk az egesz hulye fantasyirodalmat. meg a conan a barbarnak, persze. istenem, de utalom a fantasyt.
outsider

Kérdés, hogy a kommented hiányozna-e, ha nem történt volna meg.

A helyes válasz mindkét esetben: nem, de miért ne?
mavo: a buvarok remenykednek (...und a roka horgya el a csaladodat) igen kivalo fanzin volt, valoban.
Ezeket a fanzinokat be lehet még valahol szerezni, akár szkennelve?
Leone: nem kaptam olyan pizzát amit rendeltem. megettem helyette valakinek a csirkés pizzáját. Az is jó volt.

Semjén ügy:

a szakállasbácsi kijelentés után össznépi vagyis összlibsi ágyútűz zúdult Semjénre. Amiben, iletve a hangadók között akadtak furcsaságok is.
www.semjentiltakozas.ingyenweb.hu/
pl.:
Az egyik első aláíró Majsai Tamás "lelkész", amit fontosnak találok hangsúlyozni, akinek úgy gondolom különösen vigyáznia kéne, hogy mit mond embertársairól, vagy azoknak a gondolatairól, érzéseiről.
És ez a Majsai egy másik írásában mit is ír a magyarokról?
""Keresztények számára a zsidók nélkül nincs üdvösség. Sem teológiailag, sem történelmileg. (Csodaszarvas, nemzetbálvány, fehér paci miegymás lehetnek komoly istenek, istenemanációk, de az üdvösség keresztény valóságára nézve mindegyikük csak kár és szemét.) Az a hit és kegyesség, amely a zsidóellenességnek írmagját is tolerálja, istenellenes gyalázat.""
A fehér paci, és szemét és kár a hiedelem- vagy nemzettudat-érzés, ami egy lelkésztől finoman szólva is furcsa, még akkor is ha történetesen nem hívőről beszél az a "lelkész".
Az ő hitében tényleg lehet haszontalan minden olyan, ami nem Isten mellett jelenik meg, na de...
Mint amikor valaki elmegy gyónni, és a hitetlent elküldi a kurva anyjába.
És ennek tükrében tőle (Majsai) különösen furcsa, hogy a kijelentése miatt b@sztatja Semjént.
Haligali TWA!
Nem értelek mi is a gondod? Tán az, hogy aki stílusa gyerekfejjel tetszett az ma már elviselhetetlen? Vagy az, hogy ma már nem hiszel a mesében? Vagy a mesélőben? Vagy az, hogy még mindíg nem érted, hogyan lehet köpönyeget forgatni? Vagy az, hogy nem tudsz tenmagad köpönyeget forgatni? Esetleg nem ismered a mai magyar értelmiségi és bunkósági réteget? Esetleg elcsodálkozol azon, hogy Csurka István remek színdarabokat is írt? Vagy tán az a Bencsik nem is ez a Bencsik?
Valaki felsorolta a gyomorforgató balos újságírókat, szép csokor volt így egybegyűjtve, de ami elgondolkodtatott, az Debreczeni József bekerülése a listába. Ő egészen addig nem volt kommunista bértollnok, amíg orbánról pozitív dolgokat írt? Ha jól emlékszem még a tanácsadója is volt. Úgy látszik a jobboldalon csak (szélső?)jobbról lehet bírálni a vezért, mert aki nem onnan teszi ezt, az rögtön komcsi bértollnok lesz?
Ja, ez Hanzo-nak írtam, félreértések elkerülése miatt.
Kangörény:

minden szép és jó, csak ha kiderül, hogy egy "náci" írta, akkor az kicsit árnyalja a dolgokat.
Gondolhatnám én.
Laca. Nem, ezt mondaná a temetésén ha felkérénék(amúgy isten éltesse sokáig.) Mint pozitívum.
pöcörge: mondjuk hogy mindkét párt próbál valamilyen értéket közvetíteni, több de inkább kevesebb sikerrel. Amit írtál az a te véleményed és remélem elfogadod ha mindkét oldalról az enyém nem túl jó.
herrgott: ez igaz, de részben nem ismerem el:D Azért sem mert fölöslegesen olvastam egy csomót értelmes gondolatra várva, és lássuk be a kardcsörtetésen kívül más nem nagyon hangzott el.
lac1, az tényleg milyen durva volt! :(((
Mármint az, hogy hogy meghurcolták szerencsétlent, nem az, hogy bevallotta. :)
outsider, akkor dobd fel ezt a fórumot értelmes gondolatokkal! :)
pöcörge 2006.11.29. 14:09:54
Csak egy megjegyzés: olyan párt, ami jobboldali és baloldali is egyben, nem létezik. Az tuti, hogy az mszp nem nevezhető jószívvel baloldali pártnak, de hogy a fidesz egyszerre lenne jobb és baloldali az vicces.
outsider

Hogy lehet Bencsikkel kapcsolatban értelmes gondolatra várni? :)
Azért aranyos megfigyelni, TWÁ hogy "tematizálja a közvéleményt".

Mindig a legutóbbi post pörög, a korábbiakat meg mintha elfelejtenék :-)))
Kangörény, pedig pöcörgének igaza van abban, hogy a Fidesz kommunikációja két részre osztható: egyrészt több pénzt, mesterségesen alacsonyan tartott árakat és az állami tulajdon megtartását ígéri az embereknek, másrészt hangsúlyozza a konzervatív értékek fontosságát. Szóval van itt jobb- és baloldali elem egyaránt.
TH: azt nem mondtam hogy nekem van olyan, csak reméltem hogy találok a hszek közt. :)
Benedek,és emiatt én mennyit bosszankodtam már. Tök jó témák süllyednek el méltatlanul...
outsider, ja, hát az pech! Sajna nekem sincs. Nem is tudom, mi az! :))
Anno a hitgyülisekenk ki lett adva, hogy imádkozzanak, hogy az szdsznek legyen meg a 5%, és idén tavasszal a katolikusok mondtak imát O.V.-ért.
Semjén...érdekes fazon, jobban örülnék, ha külön lenne a Fidesztől pártostul ,de koalícióban, kormányon, hehehe. (kötelező hittan, állat lenne)

Különben szerintem ott lett elb*va az egész, hogy az SZDSZ lepaktált Hornékkal. Jó mondjuk, ott volt a zsíros privatizációs konc. Mert ha az nincs, 98-ban lehetett volna szdszfidesz kormány, és nem lenne ez a jó nagy böszme árok, pl. itt is a blogon. Akkor O.V. nem ment el volna ennyire "jobbra", és a szdsz nem lenne neoliberális. Nemzeti liberalizmus, az lenne az üdvözítő szerintem mifelénk.

A Bencsik könyv..hát most tuti unnám ,akkor nagyon bejött nekem is. Tehát jó gyerekkönyv, ez biztos, bárki bármit mond.

Fantasy én se szeretem már, most Banks a király nálam, főleg a Játékmester. Érdekes volt a kritikája a Demokratában, szerintem aki írta, nem is olvasta, mert pont fordítva állította be a Jót, és a Rosszat, bár azért ilyen egyszerűen nem lehet jellemezni azt a mesterművet. Ezután sokáig nem vettem a Demokratát e kritika miatt, de Bucó írásai hiányoztak, oszt kész.
"(Csodaszarvas, nemzetbálvány, fehér paci miegymás lehetnek komoly istenek, istenemanációk, de az üdvösség keresztény valóságára nézve mindegyikük csak kár és szemét.)"

ez - amennyiben valaki a katolikus egyház egyetemes törvényeit követi, nem pedig kenyéradó gazdáinak a mondókáját fújja - tökéletesen így van. meglepődnél, ha tudnád, hány (politikailag nem elkötelezett, ezért aztán magas pozíciókra nem is számítható) katolikus pap szemét csípi az ún. "újpogányság", ami ugyanúgy a magyar jobboldal terméke, mint a vélt vagy valós egyházellenesség miatti álfelháborodás.
TH:

őőőő.. mire is gondoltál?
off

Nekem meg az tetszett volna, ha '94-ben az SZDSZ nyer.

Sztem az MDF nagyobb eséllyel nőhette volna ki magát váltópártjává, mint így fordítva. És akkor tényleg nem lenne ekkora az árok, legalább a rendszerváltás megítélésében konszenzus lenne...

on
Laertes: a jatekmester kritikajat pozsonyi adam irta :)
gyz:
a csodaszarvassal hogy is van most a kenyéradó gazdával összefüggésben?
A Demokrata meg mostanra egész elviselhető jobboldali bulvárlappá szelidült, annak még színvonalas is - nem véletlen ment csődbe a Reform...

Ennek megfelelően kezelve, és mióta leszoktak a durvább kijelentésekről, sztem nincs vele komolyabb baj...
lac1, arra a német Nobel-díjasra íróra gondoltam, akinek nem jut eszembe, de amikor kiállt a nyilvánosság elé,hogy ő bizony gonosz bácsi volt a VH előtt (és alatt), akkor lőn nagy felháborodás, még a Nobel-díjat is visszavették tőle talán. Mintha ez befolyásolná az alkotói képességét. Meg azalatt már megbánta párszor, de az sem számított.
wice

Olvastad A gyűrűk urát, vagy csak a filmet láttad?

herrgott:

Fanzin ügyben: ha jól tudom ez az fenn van neten, a google pedig jó barátunk.
TH

Günter Grass-ra gondolsz? Ha jól tudom, ő nem állt ki a nyilvánosság elé, hanem lebukott (bár nem vagyok teljesen biztos benne).
Nme vették, csak szerették volna...
Kangörény

Az egyetlen magyar "közíró" nem attól lett bértollnok, mert bírálja Orbánt és még csak nem is azért, mert nem szélső jobbról teszi ezt, hanem azért mert csak és kizárólag ezt teszi.

Egyébként szerintem azért, mert egy Gyurcsány-könyvben volt most biznisz és ezért most ilyet írt, de ez csak az én rosszmájú véleményem és nem ragaszkodom hozzá. :) )

Nem, nem vették vissza Grasstól a Nobelt.

Hülyeség is lett volna. A felháborodásnak meg kicsit más volt az oka. Az, hogy korábban írt egy szép önéletrajzot, és abból „kifelejtette” a dolgot.
mavo

Sajnos én a címeket sem nagyon tudom, csak a G. Sz. D.-ről, meg a Matuláról hallottam (ők kb. fél éve feltették az 1. számot). Írnál párat? Előre is köszönöm.
ehehe... gyorsabb voltam! ;-)
herrgott, rá gondoltam, de nem lebukott, hanem bevallotta: index.hu/kultur/klassz/gg0812

lac1, ennek örülök...
Mavo: kiváncsi lennék, hogy más híres emberek közül ki mit felejtett ki.
Igen, A bádogdobért kapta.

herrgott:

De, kiált, ő vallotta be.

TH, nem kellene elkezdeni az összevissza maszatolást, ha valamire nem emlékszel, akkor nézz utána.

"Mintha ez befolyásolná az alkotói képességét. "

nézz utána mi volt az elsődleges témája ennek az írónak és utána talán majd megérted a felháborodás igazi okát. egy picit későn jutott eszébe ez az aprócska folt a múltján, azaz igazság.
Jól van na, látod a szmájlit?
TH

Elnézést a dezinformálásért!
lac1:

„kiváncsi lennék, hogy más híres emberek közül ki mit felejtett ki”

Amennyiben nem politikus az illető, szarom le. Akár jó, amit írt/festett/rajzolt/fényépezett/rendezett/komponált/stb, akár nem.
Amennyire én tudom, magától jött elő vele...

index.hu/kultur/klassz/gg0812

De régebben is bevallhatta volna, ez talán még növelhette volna a hitelét kemény balosként. Így viszont picit késő...
Pláne, hogy mellesleg egész jó reklámot csinált vele az új, önéletrajzi könyvének :-)
A Ráklépésben amúgy nem rossz, mást nem nagyon olvastam...
mavo, és ezért akarták elvenni a Gdansk díszpolgára cikket is? És attól még, hogy az önéletrajzból kimaradt, már jogos a felháborodás? Gondolom egy ilyen dolgot nehéz volt neki feldolgozni. Majd megnézem, hogy ha Te ilyen helyzetbe kerülsz, azt hogyan kezeled. Gondolom most is minden vétkedet/bűnödet/hibázásodat bevallod! Akkor Te egy szent ember vagy! G. G. nyilván nem az.
Magától jött elő vele - két héttel az önéletrajzi-könyve megjelenése előtt; biztos sok fogyott belőle.
Mavo:
és ha az is nyílvánosságra kerülne, hogy váserhelyi miklós a saját családját árulta el, hogy külföldre menekülhessen (anno) az érdekelne? Nem is igazán politikus az illető, meg nem is náci, és...
Nem viccelek.
Nándo, nyugi már! Maszatol a náncsi nénike! Elnézést, hogy a memóriám nem tökéletes. Speciel nekem ettől nem tűnik kevésbé hitelesnek. És remélem, hogy Te is a Te múltodon levő összes foltot mindig felvállalod, vagy tökéletes vagy, és nincs is rajta folt.
Lófaszt nehéz feldolgozni. Nem akarta, mert nagyon jól tudja (MINDENKI) HOGY MOSTANSÁG EZ A SOK GECI MIATT KÉNYES TÉMA.
Bassz caps lock.
Nándo:

ha megélhetési politikus lehet, meg holokauszt-biznisz is okés, akkor talán ez is elfogadható.
Amikor a pénzén mercédeszt vesz, arra a pénzre nincs ráírva, hogy miért is kapta.
Egyszerű.
herrgott

Hú, rengeteg volt, még nálunk is ... csak futtában: Második Látás, GSZD, The Last Post, Búvárok ... (változatos alcímekkel), Olvasnivaló, Ordító egér, Nőszemély, Feszültség, Próba: szekerce, Életjel, Fénykereső, Marsbéli krónika, Kero-Zine, Christian Power ...
Nándo, ha már utánanézés: "Lech Wałęsa had initially criticized Grass [5] for keeping silent about his SS membership for 60 years but in a couple of days had publicly withdrawn his criticism after reading the letter of Grass to the mayor of Gdańsk[6] and admitted that Grass "set the good example for the others"." (forrás: wikipedia).
Uhh ... izé ... TH ... mi közöm van Grasshoz?
Vásárhelyi Miklós ... se kutyám, se macskám, kösz, nem érdekel ... amúgy Grass se, olvasni szeretek tőle de sebaj.
Na, nem akartam Günter Grassról ekkore vitát nyitni egyébként, lehet érte utálni, lehet azt gondolni, amit lac1 mond, hogy a rohadt zsidók miatt kellett kussolnia, én azt gondolom, hogy nehéz lett volna kiállni korábban az emberek elé, mert nagyon megváltozott volna a megítélése, és nagyon nehéz helyzetbe hozta volna saját magát. Nyilván korrektebb lett volna ezt korábban nyilvánosságra hoznia, de mint mindenki, ő is védi a saját érdekeit is...
mavo: egy fantasykonyvet felesleges elolvasni ahhoz, h megallapitsuk, h szar. ugyanugy, ahogy pl egy progressziv metal lemezt sem kell meghallgatni, h ugyanerre a kovetkeztetesre jussunk.
egyebkent nekem Bencsikkel nem az a bajom, h annyira gyulolkodik, erre mar immunis vagyok, hanem az, hogy hihhetetlnul unalmas lett. Ugyanez a baj BayerZsoltival is, lesullyedt Solymosi F.cikkeinek izgalmassagi szintjere.
Na.
én rohadt zsidók? Vicc.
ettől okosabban áztassál már el...
Günter Grass meg el akarta jol adni az oneltrajzi konyvet, es igy oregkorara egyszeruen le akarta tenni ezt a terhet. Ez van. Magyarorszagon is volt 800.000 parttag, megsem keri senki, h nyilvanosan vezekeljenek.
lac1, bocs, eléggé úgy lehetett érteni.
Laertes: a jatekmester kritikajat pozsonyi adam irta :)

Tudom, de akkor szíven ütött, nem vettem viccesnek, Banks imádata kiírtotta belőlem az ideológiai szimpátiát Bucóval:)

Ügyes vagy wice, hogy megnézted. Kíváncsi voltam figyeltek-e.

Ilyen ez az ország, abszurd abszurd hátán, én magam is az vagyok, liberális jobboldaliként.
A jobbos blogokon is kiutálnak, meg a balosokon is.

De attól még jól ír Bucó, az nem változott számomra.
Csak olvassa el, amiről ír, oszt kész.

A Játékmesterben található rendszer viszont megérne egy külön topicot szerintem...és nem a Birodalomé.
Ki hogy él, úgy itél.
A borítóról azonnal beugrik egy kép a füredi strandról, ahogy hason fekve olvasom 13 évesen...
Én is szerettem ezt a könyvet. Felesleges a Végjátékkal összehasonlítani, ez egy nagyon jól megírt sci-fi ponyva, az nem (ponyva).
Eddig valamiért azt hittem, a Bayer írta fiatalon, de mindegy, egyforma hernyó mindkettő.
Mi is és Csurka is jobban járt volna, ha ő is marad annál, amihez ért. Az írásnál. Költői túlzás, vagy valóban párhuzamot lehet vonni Bayer és Csurka életútja között, bizonyos tekintetben? (honnan-hova)
da: pont ez lenne a lényeg: volt 80K párttag, őket mindenki békén hagyja, viszont az a pár félcédulás köpönyegforgató (Csintalan, Szűrös, Pozsgai) azért elég sokaknak a begyében van.

Lényeg ebben a történetben a képmutatáson van.
mármint a Csurka is maradt vóna ott, ahol jó volt.
Ez igaz. Én is tudnék ötleteket adni, hogy ki lett volna még szerencsés, ha a kaptafájánál maradt volna.
Nándo, szerintem G.G.nem volt képmutató. De akkor megismétlem a kérdésem: ha van bármilyen korábban elkövetett hibád (sötét folt a múltban), azt Te megosztottad mindenkivel, annak tudatában, hogy ezért megváltozik a megítélésed majd? Természetesen hibánál nem olyan jellegű dologra gondolok, hogy kiöntöttél egy kancsó vizet az abroszra, hanem vmi olyanra, amit Te magad is nagyon szégyellsz...

lac1, nem akartam belemagyarázni többet, mint amit mondtál, de akkor ki az a sok geci, akik miatt kényes ez a téma?
TH: Glass könyveinek fő témája az volt, hogy Németországnak szembe kell nézni a múltjával, aztán 60+ évesen elböfögi, hogy oké', én is voltam SS tag; mi ez ha nem képmutatás? legalább bevallotta - kár, hogy előtte írta a könyveit.

Nándo, nem lehet, hogy pont ezért erőltette ezt a szembenézést? De mindegy, az igazságot nem tudjuk, hogy mit gondolt és érzett, illetve, hogy milyen megfontolások vezették tetteit, úgyhogy ne vitázzunk erről tovább. Másképp gondolkodunk a dologról és kész.
Igen, biztos vagyok benne, hogy a bűntudat nagyon is hatott a munkásságára, de ez nem mentheti fel.
De igazad van, ez nem nyomja rá bélyegét a munkásságára, de azért egy kis felháborodást megér, nem?
Imádtam ezt a könyvet gondoltam hogy magyar írta ,de én Nemerére tippeltem.
Komolyan van benne néhány rész amit gyerekfejjel megkönnyeztem.Én egyébként pont a borító miatt vetettem meg annak idején.
A kedvenc részem mikor az egyik gyerek rájön hogy amiben ül az nem szimulátor hanem egy igazi űrhajó és meg fog halni.Meg a pipikek ......állat volt a könyv na .
Bencsik munkásságát nem követem sajnálom a pénzt a demokratára,kábeltévé meg nincsa faluba.

Ellenben a fantasyt én sem szeretem de te Wice valszeg még életedben nem hallottad a Tool zenekart különben biztos nem beszélnél hülyeségeket a progmetálról.
Nándo:
mi alól kéne felmentést kapnia?
Nándo: Volt már olyan akinek kis hazánkban is később jutott eszébe hogy ez vagy az volt. És olyan is volt aki megbánta meg olyan is volt aki nem bánta meg mert az "ország érdekében" cselekedett.
Hornra gondolsz?

...na és?...
istenkem.... hat az van W. mester ezt a blogpostot szorol szora irhattam volna en is:)
fiatalon annyira elveztem, hogy egy ido utan mar szinte kivulrol tudtam a kedvenc fejezeteimet.
igaz idovel a rengeteg (mu)hiba azert zavarni kezdett, de meg igy is legjobb volt.
es a poen, hogy en nem azert nem olvastam el elsore mert szar a borito hanem mert nem vagtam mit akar azzal hogy donodonodonodonodono :D

lac1: a képmutatás alól (qrvára nem érdekel, hogy SS-es volt).

különc: volt, őket sem kedvelem túlságosan. :D
Ufonauta ur: ismerem a toolt, monnyuk nekem kb az elso lemezig bezarolag volt erdekes, utana mar inkabb untam. de az nem progmetal, marmint a szo eredeti ertelmeben (queensryche, dream theater, meg ilyenek).
lac1: nyugodtan sorold fel az MSZP másik két miniszter-elnökét is :D
OFF

„egy fantasykonyvet felesleges elolvasni ahhoz, h megallapitsuk, h szar”

Újból kérdezem. Olvastad A gyűrűk urát, vagy csak a filmet láttad, vagy azt se?

OFF
Nándo:
talán hazugság lenne?
mavo: szerinted? :)
Off a progmetál nekem a folyamatos fejlődést változást jelenti az pedig a Tool .
A DT meg QR általában saját magukat ismétlik ,ugyan prognak nevezik őket de pont ők nem azok .
mavo, benned nem merült fel még, hogy wice esetleg csak húzni akar téged, és nem feltétlenül kell szó szerint venni, amit ír?
TH: "a gyuruk ura szar" kijelentesemet mindenki vegye szaz szazalekig komolyan. bar ha a sotet oldal gyozne benne, es a hobbitokat felzabalnak a nazgulok, akkor adnek ra egy harmas alat.
wice, akkor én tévedtem
wice, akkor maradjunk abban, hogy "a gyuruk ura wice-nak nem tetszik", OK? Mert nekem a kamaszkorom kedvenc könyve volt, és most is igen sokra becsülöm.
Azért más a mai fantasy, meg más a Gyűrűk Ura. Az inkább szépirodalmi kategória, erről felesleges vitát nyitnyi.
Mint ahogy Vonnegut is, meg ugye Pozsonyi Ádám.
Ufonauta ur: sajnalom, de a progressziv metal kifejezes foglalt. a tool lehet monnyuk avantgard metal, v mittomen, monnyuk ok is mar egy jo ideje onmagukat ismetlik. metalban a voivod meg a carcass volt progressziv, es kesz, a lista innentol kifujt. raadasul a voivod is elbaszta kb a the outer limits kornyeken.
TH: maradjunk abban, h a gyuruk ura szar, de ettol meg van akinek tetszik. nem itelem el oket, a legtobb embernek rossz az izlese.
Dreamteather nekem is van, egy idő után télleg uncsi.

Wice: ha így van, halgass Godot. :-)
Jut eszembe, elkavartam valahová az Outer Limitshez mellékelt kis 3D szemcsit ... háwaze ... de azért a Nile feldolgozás aranyos rajat. Meg anno az Astronomi Dominét is ügyesen.
Olyan ez a vita mint egy teleregény: Kihagyhatsz bármennyit mégse maradsz le semmiről.
Más: "A kőbaltás ember" című könyvre ki emlékszik? Szintén gyerekregény. Fogalmam sincs ki írta, de az is jó volt.
Most már érdekel, mit olvasol wice.
Szentiványi Jenő írta.
Mellesleg még a Horthy-rendszerben jelent meg először.
Ja. Ha az irodalom oldaláról ítéljük meg a rendszereket, akkor a Horthy rendszer jó volt.
"Ja. Ha az irodalom oldaláról ítéljük meg a rendszereket, akkor a Horthy rendszer jó volt."

Nem erre céloztam a kormeghatározással, csupán arra, hogy nem mai (hetvenes évekbeli) a könyv :)
De arről jobb beszélni, mint hogy ki mit mikor miért stb...
mavo:
"Most már érdekel, mit olvasol wice."

sci-fit, tobbnyire, mer az jo. persze nem mindegyik, de kevesbe fingszagu, mint a fantasy. greg egan a legkevesbe se fingszagu, peldaul. mert greg egan az isten.
wice, na ÍGY már kifejezetten sértő a véleményed. Egyrészt ízlésről nem érdemes vitatkozni, másrészt pedig én azt gondolom magamról, hogy annyira nem rossz az ízlésem. Szóval légy szíves ne ítélkezz, mert ez tényleg bántó.
ismét SF, ismét mavo...

Különben tényleg klasszik a KEEC, a következő részletek jutnak eszembe hirtelen:
- kék bőrű "négerek": a könyv arról ír, hogy nem szabadna őket hátrányosan megkülönböztetni
- egy 10x10x10 cm-es fakocka: a könyv arról ír, hogy ez micsoda kincs
- a birodalmi katonák akár napokig tudnak gyalogolni a Földön a homokban, ami náluk olyan, mint nálunk az arany...

Hasonló durranás volt anno Tőke Péter Óriásvilág című könyve, ami teljesen olyan, mint a Drágám, a kölykök összementek c. film...
mavo: a nile feldolgozas nem volt jo. az astronomy domine jo volt. az outer limitsen kb harom jo szam volt osszesen, a tobbi ideges toporgas, h akkor most kinek feleljunk meg. az utana kovetkezo hirtelen kemenykedes meg egyszeruen elkeserito. nem mintha ettol nem piggy lenne a vilagegyetem legnagyobb gitarosa. meg most is bognom kell, ha eszembe jut, h ilyen fiatalon meghalt.
Tőke Péter:
Nyevigák
Veszedelem az ősvilágból (értelmes dinókkal)
TH: az meg se fordult a fejedben, h engem pl mennyire sert, h valaki szerint jo a gyuruk ura? majd felrobbanok, ha ezt hallom, komolyan. pont olyanok vagytok, mint azok, akik folyton azzal jonnek, h "igy a komolyzene, ugy a jazz, majd meglatod, ha idosebb leszel, h az az igazi zene". nem, nem az az igazi.
Huba:
nyevigak rulez, evekig nem birtam gombat enni, mert attol feltem, nekem is gombafejem no.
Csak magyar mehet?
Sehollakók nálam anno bejött.
Bizony: Francis Carsac magyarul megjelent két műve nagyon jó:
Sehollakók
A világűr robinzonjai
Nemere :Túl a Plútón meg az összes népszavás könyv
wice, nem az sért, ha azt írod "rossz a gyűrűk ura", hanem,ha azt írod, hogy "maradjunk abban, h a gyuruk ura szar, de ettol meg van akinek tetszik. nem itelem el oket, a legtobb embernek rossz az izlese". De hát én persze a klasszikus zenét is szeretem (a jazzt meg utálom). No mindegy, csak légy szíves ne minősítsd az ízlésemet, ahogy én sem minősítem a Tiédet.
lac1:
sehollakok anno kiralysag volt, aztan nemreg megprobaltam elolvasni, hihetetlenul vicces, ahogy az idegeneknel is ugyanaz a ferfi-no szereposztas, meg egyaltalan, mindenhol ket nem van, es az idegenek kb annyiban kulonboznek tolunk, h zold a boruk v lila, esetleg, h van-e szarnyuk.
a mislixek viszont hatalmas talalmany, kulonosen amikor a fohos megprobal olvasni a gondolataiban, na, az egy kemeny resz.
aztan persze leszallnak egy kihult nap felszinere, onnantol komplett marhasag az egesz. de azer szeretheto, persze, nekem is kedves emlek.
Pierre Boulle?

ha jól írom...
TH: na, most akkor olvasd vissza a 2006.11.29. 16:06:18-as hozzaszolasodat ;)
"Nemere :Túl a Plútón meg az összes népszavás könyv"
Nah, véleményem szerint ez volt nagyjából az a korszak, amikor Nemere könyvei számomra túlságosan önismétlővé, kiszámíthatóvá, "gagyivá" váltak.

Korábban (~az első 30-40 könyvét) nagyon szerettem.
Wice:
akkor gyerek voltál velem együtt, a részletek nem érdekeltek gondolom téged sem, benned volt a fiú, akik akkoriban zűrhajósok akartak lenni.
A rákot érdekli a tömegvonzás egy csillag felszínén, az legyen a mérnökök gondja, én majd robbogatok.
Huba szerintem azok még jók voltak ,az igazi elkurvulás akkor jött mikor elkezdett futószalagon írni ,szerintem .
Hát éppen ezt mondom, hogy akkor kezdődött a futószalag :)
Éppen a Népszava-könyvekkel. Az egész sorozat rá épült, sorban nyomatták a dolgait.
És a véleménye a Sci fi írásról:

Meggyőződésem, hogy minden műfaj önmagát sorvasztja el, ha csupán saját tökéletesítésére törekszik. Agatha Christie műfajának élő klasszikusa, a legjobb krimiket mégis - talán nem sértem meg ezzel őket - Dürrenmant, Greene és Faulkner írták. ?gy érzem, részben ez a veszély - a bezárkózás - fenyegeti a sci-fit is. Mindenáron, sokszor fogcsikorgatva csak sci és csak fi akar lenni. Ebből már legtöbbször már jó eredmény, ha csak a fi sikerül. Hosszan sorolhatnánk a példákat, akár a kriminél; a legjobb sci-fik közül hányat írtak olyan "outsiderek", mint Thomas Mann, Huxley, Karinthy vagy Merle. Nem szeparáció kell, hanem szintézis.
lac1: a pierre boulle-t mire irtad? a majmok bolygojat nem emlitette itt senki. a sehollakok az francis carsac, ahogy Huba kitunoen ramutatott.
na igen, az öreg Zsoldos. Az igen.
Keveset írt, de azok mind tökéletesek.
Sajnálhatjuk, hogy a Gregor Man-trilógia harmadik rész olyan vékonyka kötet...
wice, Te írtad, hogy 100%-ig komolyan kell venni, amit mondtál. Ebből indultam ki. Így jártam.
Mer olvasva is tetszett a majmok...
Pontosan minek is a koppintása ez a könyv? SAJNOS ez nem lett kifejtve a cikkben. Egyébként mostanában olvastam újra, hogy már tudtam ki a szerzője. Továbbra is nagyon jó könyv.
És mégegy részlet Zsoldos részlet: "1970-ben azt hittem, a sci-fit a bezárkózás, a belterjes tökéletesítés veszélye fenyegeti. E helyett - ezt látnom illett volna - utolérte a sikeres műfajok végzete; zászlaja alá sorakoztak a féltehetségek, a szubkultúrák hivatlan parazitái, a horrort és a p@rnót becsempészők, az áltudományos mítoszteremtők az öncélú szürrealista virtuózok, a hatásvadász western-elemekből összetákolt fércműveket gyártó tollforgatók. A sikert, milliós - illetve nálunk a százezren felüli - példányszámokat kitűnően megszervezett előzetes propagandával olyan művek hozták, amelyeknek már semmi közük nem volt Bradbury vagy Lem legnevesebb eszméihez. Az íróval együtt-gondolkodás szép játékát - ami szerintem e műfaj lényege - felváltotta a meghökkenésre építő, azzal manipuláló szerzők egymásra licitálása; ki tud vadabb, vérfagyasztóbb, követhetetlenebb, vagy bárgyúan primitív, stilárisan siralmas történetet az olvasó elé tálalni?"
"Pontosan minek is a koppintása ez a könyv? SAJNOS ez nem lett kifejtve a cikkben."

Itt már valaki írta, de egyébként is nyilvánvaló:
Az utolsó csillagharcos
Annak az az alapötlete, hogy egy idegen helyezi el a Földön a videójátékokat, hogy aztán elvigye a valódi a űrháborúba azt, akinek sikerül végigjátszania a játékot...
zoo: szerintem vagy az utolso csillagharcos c filmnek, vagy a vegjatek (ender's game) c orson scott card regenynek a koppintasa. sajnos a konyvben nincs evszam, amennyire en tudom.

amugy erdekes adat, h a vegjatek egy evvel kesobb jott ki, mint az utolso csillagharcos, ugyhogy meg az is lehet, a card a filmrol nyulta az otletet. nem mintha baj lenne ezzel, mert a film egy fostenger.
Pataj: na, itt viszont nagyot teved Zsoldos, a scifi eredetileg a ponyvairodalombol nott ki, nagyreszt agyatlan, "mentsuk meg a marslakok hercegnojet" tipusu tortenetek alkottak, az ertekes muvek a kivetelt kepeztek, mindig is. szintugy a krimiben. ez a zsáner átka.
Ez a magyar megjelenés sorrendje:

Foster, Alan Dean Az utolsó csillagharcos 1987

J. T. Chipendale: KEEC, A Nagy Világ-regatta (Ajánlók). Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat Kiadás éve: 1988 (első kiadás)

Végjáték Card, Orson Scott
Kiadás éve: 1991
btw, olvasta vki Szabó Károlytól A jövő történelme c könyvet? az utolso magyar kommunista scifi :)
Azt nem, de ha már komscifi:
Fekete Gyula: Kék sziget
:)
Ez a Fekete "fogyamagyar" Gyula?
Persze hogy ő :)
Írt 3-4 scifit, szerintem mai szemmel se rosszak - csak persze magukon viselik a megírásuk idejének viszonyait.
Vagány. Milyen az a kék sziget? Úgy értem mennyire rendszerhű?
Ne foglalkozzatok ezzel! Egy a lényeg: bulizni, jól érezni magatokat, MOST, amíg lehet, most érezzétek az élet ízét, bulibulibuli, költekezzetek, mutassátok meg kik vagytok, büszkén, fogyasszfogyasszfogyassz táncolj pörögj extázis tánc zene élvezet szex csak ez számít ne gondolkozzatok éljen a buli, magyar virtus hajrá előre ria-ria!
Róbert, kösz, hogy volt időd benézni :)
Amúgy részemről a tanulság annyi: egy tehetséges író hihtetlenül besíkult politikai újságíróvá képes „fejlődni” ...

'zvan.
Nemrég került kezembe újból A csendes bolygó (C.S.Lewis). Szerettem régen is, most is.
A könyv borítója elég pre-photoshop...
LOL.
1988-as a könyv. Az még pre-windows, sőt pre-IBM. és persze pre-demokrata.
És ha már sci-fi, akkor emlékszik még valaki Fehér Klárára? (Főleg a Földrengések szigete c. opuszra gondolok)
A Gyűrűk Urának ippeg semmi köze a fantasy-hoz! Úgy, ahogy van szépirodalom! Lehet fikázni, de besorolni egy olyan kategóriába, ahová sohasem tartozott??? Ha meg már itt emlegetitek a "nívósabbnál-nívósabb" sci-fi írókat, akkor ne hagyjuk ki se Lem-et, se Asimov-ot!!!
És Arthur C. Clarke-ról sem! -ha már volt, akkor bocs.

Nekem az "A távoli Föld dalai" a kedvenc.....egy kis Mike Oldfield albummal leöblítve utána:)

Tetszett ahogy vallásos emberként (mint író), a tudós szerepében elmagyarázza, hogy az "új ember" tudáskészletébe a válogatás során, nem tárolták el a Bibliát. Mert úgy gondolták: Ha megtalálják istent, anélkül fogják tenni.

Elgondolkodtató volt. Kis (ön)irónia? :)
Említsünk mai királyságokat is, ha már így belementünk:
Timothy Zahn, a mai kedvencem.
Meghát ADFOSTER - Ítélet is eléggé tetszett.
De politikázzunk má'.
OFF (?)
Nem vagyok vmi nagy sci-fi rajongó, de Stan. Lem felkeltette az érdeklődésemet. Melyik könyvet érdemes tőle először elolvasni?
ON

lac1 2006.11.29. 20:20:15
"De politikázzunk má'."

Most nem vagyok olyan kedvemben. Sorry.
kapcs Spektrumra!
- Orson Welles hangjátékáról:))
Uhh .. Lemtől?

Kiberiáda. :-)
Az egyetértésnek örültem, persze
Csurka István: Moór és Paál (1965)
Nekem tetszett.
Most meg?!

mavo, én voltam a gyorsabb egy árnyalattal. Hogy is volt? "Kicsapongó, koronás kurtizán"?
Ludvik Soucek: A fekete bolygó testvérei
Clarke: a Odüsszeia sorozat
Jeffrey Stone: A hajnal királynője, lovagja, etc.
... és hát a Sztrugackij testvérek...
Most már csak ugye egyedül.
Pikáns:
Philip José Farmer - Szeretők
F & G Hoyle - Űrhajók a Göncölszekérben
Igen, így volt.
Kapj karodba kaffer.
Előkapartam a könyvet, de ez tényleg nem mai darab. Lehet, hogy a gyerekkor nosztalgiája megszépítette neked, de én azért nem bánom, hogy nem lett folytatása.

Amúgy is ritka az folytatás, ami akárcsak felér is az eredetivel úgy, hogy még tud újat is adni. Pl. a Végjátéknak két folytatása is (Speaker for the Dead, Ender's Shadow) ilyen volt.

A magam részéről a Dosadi kísérlettel (F. Herbert) nevezek a best of sci-fi listára. :-)
Nem rossz a Dosadi kísérlet ...
Az "Idő urai" rajzfilsorozat?
hmmm....a nosztalgia :)
LukeL: hatalmas volt, Idő Urai képregényváltozatban is megvan. ha már francia - mondjuk nem sci fi de legalább akkora hatása volt: Pif magazin! haha
Felsorolás van? Akkor énis.
Bradbury: Fahrenheit 451, Marsbéli krónikák
Orwell: 1984
B.W. Aldiss: Amíg világ a világ
"B.W. Aldiss: Amíg világ a világ"

erről egyszer írok külön postot, főleg ha előkerül.
Három gondolat.

1. Pozsonyi "Bucó" Ádám SZVSZ egy zseni, aki feltalált a punkmozgalom csodafegyverét: a sztereó lófaszt, amit egyszerre lehet beakasztani mindkét mainstream seggébe. Le a kalappal. Sajnálom, hogy ennyire félreértik. Clue: olyan, mint a Matula, csak nem annyira egyértelműen. Erre szokta mondani egy barátom, hogy vannak nyitott emberek, meg vannak, akik egy "nyitott vagyok!" feliratú dobozba zárják magukat.

2. Árpád-sávos zászlók. Tessék végre megérteni, hogy mit akart mondani Bibó, amikor azt írta, hogy demokrata az, aki nem fél! Minden olyan politika, szándék és tett, amit a félelem motivál, mélységesen alávaló és nemtelen. Félelemből korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát, pláne egy ősi szimbólumot - ennél kevés gusztustalanabb dolgot tudok elképzelni.

3. Vegyük személyesre ez utóbbi dolgot. Mint papíron félig, identitásilag erősen zsidó kérdezem: engem tetszik félteni, kedves vásárhelyimarik és vérző szívű, humanitástól csöpögő követőik? Hát erről azt gondolom, hogy mint férfi - amiről azt gondolom, hogy nem csak kromoszóma-kombót jelent, hanem annál talán valamivel többet is - büszkeségemben, önérzetemben bizony jobban sért az, ha puszta jószándékból esendő hullajelöltként kezelnek, akit óvni kell a megrázkódtatásoktól, mint az időnként szórványosan tapasztalható zsidózás. Az nem nagyon zavar. A valódi, echte nácikkal úgy vagyok, hogy gyerünk ki a hóra, oszt jáccuk le: adva van egy Moszad, adva van egy-két Paul Wolfowitz-forma emberke, akik komoly lóvékat tudnak felhajtani, én meg elsőre negyedosztályú minősítőt lőttem a budatétényi lőtéren - lehet náci-zsidó meccset játszani, én benne vagyok, mindesetre nagy összeggel nem érdemes a nácikra fogadni, mert sok esélyük nincs. Viszont valódi nácik nagyon kevesen vannak. Hol keződődik a náci? Szerintem a nürnbergi törvényeknél. Hány ember lehet Magyarországon, aki támogatná azokat? Ötezer? Tízezer? Kit érdekelnek? Tőlük kéne félni?

Ha pedig ezt tisztáztuk, akkor az egy-két százezer - tehát 1-2 százaléknyi - ún. nemzeti radikálist, akik nem nácik, miért kéne korlátozni? Miért kellene eltiltani őket egy ősi és nemes szimbólumtól? Talán vakarjuk ki a hindu templomokból is a horogkeresztet? Szép lenne. Amikor időnként zsidóznak, azt leginkább megtiszteltésnek veszem. Mert azt jelzik ezzel, hogy férfiszámba vesznek, aki "megbírja" a beszólást és nem fog sikoltozni tőle. Szerintem nettó elmebeteg, aki a beszólásoktól egyenes vonalat húz a gázkamrákig és ettől nekiáll rettegni, vagy félteni minket - az meg ráadásul meg is sért, aki azt képzeli, hogy hagynánk. Miért pont nekünk ne lehessen beszólni? Annyira gyengék és esendők volnánk? Visszautasítom a feltételezést, mint férfi. Egyébként is, ha a gyengeség meg lúzerség számítana, akkor halálbüntetéssel kéne üldözni a bőőccsészezést :-)
katt...letölt...megszerez..én akkor szerzői jogot sértettem most?:))

EJJEJJ.
ÉLjenek a szerzők!
Rémlik, mintha az Amíg világ a világ SLP-n fenn lenne? Holnap megnézem. (SLP ugye bezárt, de Torrentben korrektül terjed.)
-Árpád sávos zászlók: Mondjuk kimegyek horogkeresztes zászlóval tüntetni. Hányszor, hol, és milyen hangosan kell elmondanom hogy az nem az, hanem Thor kalapácsa, hogy ne basszanak meg érte?
A nyilasok bemocskolták az árpádsávos zászlót, az ilyen bucófélék meg fejet hajtanak elötte. Elbújik a történelmi zászló mögé, és a mocsoknak hajt fejet.
Hát legyen.
Gothmog, erről azt gondolom, hogy ha ezt felháborodásból, haragból, ellenszenvből, undorból stb. mondod - legyen. Igy kerek a világ. Egyik lengeti, másik felháborodik. Biztos tudnál te is olyat lengetni, amin ők háborodnának föl (szivárványzászló pl. :-D ) Legyen. Ez így simán rendben van.

Én egy dolog mellett ágálok: soha, soha, SOHA ne mondjuk ezt félelemből kifolyólag és főleg soha ne próbáljuk félelem vagy más ok mián törvényesen korlátozni. Szerintem az önkényuralmi jelképeket se kéne. Az csak a sunyulásra motivál. Értelmetlen.
LukeL:
Hát, talán sértettél, de ezeket úgysem lehet ma kapni. (az 1984 talán kivétel)
az elmúlt kb másfél évben kb. 100 rég keresett sci-fit olvastam el. A pédéámon. Gyertek jogvédők, öljetek meg.
Shenpen:
Nem vagyok az a lengetős vonulós fajta, csakhát fura, hogy ebben a nagy igazmondásban ők is nyíltan a szemünkbe hazudnak arról, hogy mi elött hajtanak fejet. Amúgy sztem egyetértünk.
Shenpen,

igazán érdekelne, hogy a mennyiség szerinted mikor csap át minőségbe? Tehát a párezer gőzösfejű náci(hívő) mikor lesz veszélyes a társadalomra? Harmincezer már sok, és akkor szétcsapni? Vagy várni kell százhúszezerig? Vagy ennyi sose lesz, adsz erről egy papírt aláírva és lepecsételve?
Semmikor se kell "szétcsapni", amennyiben ez alatt a felülről történő korlátozást értjük. Ha odáig fajul a helyzet, hogy a demokrácia maga veszélybe kerül, akkor az úgyis annak a jele, hogy a demokráciának azon implementációja már korhadt, vagy mindig is torzszülött volt, és akkor úgysincs más korrekt lehetőség, mint a polgárháború. Ez az egy a lényeg és ezt baszta el a weimari köztársaság - hogy a demokráciának nem szabad legitimitást nyújtania önmaga ellen, hanem fel kell oszlatnia önmagát és megvárni, amíg a törvényszerűen bekövetkező polgárháború letisztázza a dolgokat. A demokráciának nem kell korlátoznia a jogokat, de nem kell megadni a demokratikus legitimitást sem az antidemokratikus erőknek, ha úgy hozná a sor. És ha nem adja meg a legitimitást, akkor csak az erőszak legitimitása marad - azaz a polgárháború, nem a vak engedelmesség a diktátornak, ami még mindig jobb opció.

Durván fogalmazok, ugye? De hát durvát kérdeztél :-) A valóságban persze 0.001%-os esélyű dolgokról beszélünk.
Egyetértek, egy vélt veszély miatt az embereket korlátozni a jogaikban, ez maga a veszély.
A hatalom béklyója az ellenségkeresés, a demonizálás, a vélt veszélyek felnagyítása, hogy a valós problémákról eltereljék a figyelmet.
Igen Tóta W. fiam, igen Aldiss, de ha már, akkor ő szinte en bloc. Kár, hogy elakadt Heliconia ...
Hát, shenpen a bánat tudja.

Abban egyetértünk, hogy Bucó egyfajta zseni. Mert hogy eddigi élete során zseniális érzékkel mart bele mindenkibe, nem egyszer, miután az illető valamit segített neki; az biztos. Na jó, a demokratásokba talán még nem, ahogy Bencsiket nézem, nem sokáig tűrne belső kilengést.
" Pataj 2006.11.29. 17:28:37
Vagány. Milyen az a kék sziget? Úgy értem mennyire rendszerhű?"

Hát nem ÚGY rendszerhű.. :)
Csak éppen ez egy utópisztikus szigeten játszódik, amelyet szlávok alapítottak, kommunizmus van, az emberek egymást kamarad-nak szólítják, mindenkinek két munkája van (az egyik kötelezően valami "piszkosabb"), a lakás mindenkinek ingyen van, a boltokba is csak bemegy az ember és ingyen elvisz amit akar stb. stb.
Szóval szép álom :)
Kb. igen, mint a Földrengések szigete.
Azért vissza az elejére.
TWÁ: Nekem erről az jut eszembe, amikor 92 környékén, megkérdezték Konrád Györgyöt : Milyen a kapcsolata Csurka Istvánnal?
Valami olyasmit válaszolt: Feljelentést szeretnék tenni ismeretlen tettes ellen, aki megölte Csurka Istvánt az IRÓ-t. (és csinált belőle politikust)
Jaj, ha már Helliconia. Tetralógiának indult, de aztán a 3. kötetnél leállt a mester.
Osi:

Karinthy Ferenc Naplójából is kitűnik, hogy a rendszervaltás előtt gyakran dicsérte Csurkát, hogy milyen jól ír, milyen rendes figura (a lovizás stb. ellenére), aztán meg amikor a parlamentbe jutott az mdffel....
Helliconia: Ennek van az a rettenetesen rossz, befejezetlen fordítású magyar kiadása...
Ha felsorolás, akkor legyen
Larry Niven
Jerry Pournelle
és persze Philip K. Dick.
Hiányoltam az értelmes hszeket amiért érdemes olvasni ezt a blogot, és kaptam is érte TH-tól és herrgott-tól, de Shenpen elég jót szólt szvsz.:)
Az Árpád sávos zászlókról: nekem az lenne fontos hogy egy tévedés miatt ne lehessen egy országot megfosztani a történelmi jelképeitől, mert ezt rombolásnak érzem. Annak se hiszek aki azt mondja hogy az országot védi azzal hogy valamelyik nemzeti jelképünket korlátozza. Ha mindenképp kell csinálni valamit akkor miért nem lehet mindehol Árpád sávos lobogó?
Vannak olyan jelképek, amelyekhez valamilyen rossz emlék tapad, amelyeket valamilyen rossz ideológia, és/vagy bűnök sarazták be. Azokat a jelképeket vagy be kell tiltani, vagy meg kell tisztítani.
Emlékeztek még a kokárdára? Hm? Amikor kokárdást pofozott nemkokárdás és viszont?
Nagyon vigyázni kell egy meglévő szimbólummal, nem szabad megterhelni mindenféle egyéb jelentéssel.
karotta 2006.11.30. 10:11:16:
"Vannak olyan jelképek, amelyekhez valamilyen rossz emlék tapad, amelyeket valamilyen rossz ideológia, és/vagy bűnök sarazták be."

Geometriai alakzatok még nem követtek el bűnöket. Egy demokráciában sokkal nyitottabban, megengedőbben kell kezelni a kérdést. A tilcsukbe jellemzően a diktatúrák eszköze. Szerintem is Shenpennél a pont.

"Amikor kokárdást pofozott nemkokárdás és viszont?"

Aki pofozni akar, annak mindegy, hogy kokárda, vagy nem kokárda. Az pofoz azért, mert van / nincs sapkád, és a sapkát meg mégse tilthatod be.
Ez a Bencsik rokona a P.Mobil volt gitárosának, Bencsik Sándornak?

Mivel Schuszter Lóri is miépes lett, el is tudom képzelni.
Kit érdekel, ki-kinek rokona?
Saját jogon hülye (vagy nem). Ettől még a rokonai lehetnek akármilyenek.
"Geometriai alakzatok még nem követtek el bűnöket. Egy demokráciában sokkal nyitottabban, megengedőbben kell kezelni a kérdést."

Idézet innen: www.hu.clearharmony.net/articles/200312/899.html

"A szvasztika: a szerencse és jólét, a belső nyugalom és béke reménye. A régi népek nem csak egy álma. A szvasztika-szimbólumot több ezer éve, majdnem minden emberi kultúrában a szerencse és védelem jelének tartották és az élet, az újrateremtés, az újraszületés és a váltakozó évszakok megtestesülésének tartották."

Nomost ha én kimegyek az utcára egy horogkeresztes zászlóval, lengetem, lobogtatom, arcomon sugárzó mosoly ül és a szembejövőknek sok szerencsét kívánok, és invitálom őket a zászlóm alá, hogy "jer, embertárs, zászlóm védelmet nyújt neked, itt megtalálod belső nyugalmadat" akkor engem csak két érvvel lehet megvédeni a sósgolyóval történő korpásba durrantástól.
Az egyik: Ez az ember csecsemő korában hajótörést szenvedett, kecskék nevelték föl és semmit nem vág a világtörténelemből.
A másik: Ez az ember nem épelméjű.

Ha választok egy szimbólumot, amit használni akarok, annak a szimbólumnak tudnom kell az egész történelmét, és ha van benne olyan momentum, amivel nem azonosulok, akkor azt a szimbólumot nem szabad használnom.
Az árpád-sávos zászló szerintem éppen ilyen szimbólum.
Nem akartam tovább fricázni, de kérem hogy ne oktassatok ki a Szálasi-féle zászló és a történelmi zászlósorban szereplő zászló közti különbségről. Én csupán azt mondom, hogy aki ma Árpád-sávos zászlót lobogtat utcákon, tereken, az éppen egy új jelentéssel terheli meg az eredeti zászlót. Értik?
Értem, akkor te szabad akaratodból nem használod. Viszont szerintem hosszú távon nem vezet jóra, ha ugyanezt másoknak meg elő akarod írni.
Shenpen, élvezettel olvasom hozzászólásod, de meg kell mondjam nem értelek. Vagy nem ugyanazon a gondolatvilágon nőttünk fel.

Mert a kisebbséggel szembeni intolerancia korlátozása egy demokráciában nem akkor fontos, amikor az intoleráns csoportok (már) gyengék. Könnyű most, 2006ban a Mosadról beszélni szemben alig 10ezer valódi nácival. Mert ezek ma az erőviszonyok, valóban. De nem ezek voltak az erőviszonyok szűk hatvanegynéhány évvel ezelőtt. És hogy ezek az erőviszonyok megváltoztak, nem a zsidó férfiak önvédelmi képességeinek, hanem többek közt, de leginkább a T34esek nagy számának volt köszönhető.

A weimar-i köztársaságról szóló részt egyszerűen nem értem, szerintem akkor nem az történt. Ott az első világháború győztes nagyhatalmai rövidlátóan nemhogy segítettek volna a német önbecsülésen és így a demokrácia stabilizálásán, hanem a jóvátételekkel, a Ruhr-vidék megszállásával, (majd a gazdasági válsággal) stb. kvázi megbuktatták a helyzet elfogadására építő politikai irányzatot. Valamint felszították az emberek legalantasabb de érthető ösztöneit, a bosszúvágyat, a revansra törekvést. Nem volt ott mit a weimari köztársaságnak elbaszni.

Távolságtartóan de mégis jobboldaliként, és egyáltalán nem zsidóként - látod - én azt gondolom, hogy a radikális, kirekesztő, intoleráns, szélsőséges véleményeket bizony korlátozni kell. Mert nem humánus, nem emberi.

Te most meg tudod védeni magad a nácik ellen. Csakhogy a zsidóság számára ma nem a náci a veszély. Izraelnek van pénze, fegyverei, befolyása. De ott van 100 milló arab. Van olajuk, van pénzük, lesz befolyásuk, lesz atomuk. Nem holnap, nem a következő tíz évben, de nem ez a történelmi mérce. Nem kellene kiegyezni most? A jeruzsálemi keresztény állam is fennmaradt vagy 120 évig.

Szóval szerintem tolerancia, empátia, gesztus a másik fél felé - főleg az erősebbik fél pozíciójából. És a sértő jelképek korlátozása.
Pascal: "De ott van 100 milló arab. Van olajuk, van pénzük, lesz befolyásuk, lesz atomuk. Nem kellene kiegyezni most?"

Eben a hozzászólásodban az a vicces, hogy szűk hatvanvalahány ével ezelőtt is voltak ilyen hangok. Ez volt az "appeasement" politikája, ez vezetett pl a müncheni egyezményhez: egyezzünk ki Hitlerrel, hátha akkor lenyugszik.
max_headroom: Nem akarom előírni!
"Azokat a jelképeket vagy be kell tiltani, vagy meg kell tisztítani."
Úgy tűnik - szerencsére - hogy a kokárda kibírta a "túlhordást". De a szimbólumokkal ne játsszunk, ismerjük meg a jelentésüket és tiszteljük őket. Méltatlanul, érdemtelenül ne használjuk őket.
Árpád, a hozzászólásod jogos, én ezt a részt nem fejtettem ki. Az én véleményem az, hogy a Hitlerrel való kiegyezésnek nem az alapelve, hanem a módja volt hibás. Folyamatos egyoldalú engedményeket tettek. Chamberlain úgy viselkedett, mint aki nagy darab húsokat dobál a tigrisnek abban a reményben, hogy az majd lenyugszik és vegetáriánus lesz. Rossz kiegyezésre az arab-izraeli konfliktusban is van példa, pl. az egyoldalú kivonulás nemrég, de jóra is, pl. a Camp David-i. És a történelemben rengeteg példa van rossz kiegyezésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kiegyezés mint elv eleve rossz.
Volt kokárdás rész a hszemben de kitöröltem, de örülök hogy előkerült.
Mi lett volna ha a másik oldal azt mondja: "álljon meg a viccelődés ez egy nemzeti jelkép és akkor aki ezzel egyetért(mármint hogy nemzeti jelkép) az mind viselje. Ennek örültem volna, és ma is haragszom a narancsvidékre emiatt. Nincs jobb öteltem a megtisztításra, de valahogy tisztán kéne tartani, mert az a rossz érzésem van hogy ha fölzabáljuk hülységekkel a múltunkat akkor lassan elfogy a jó jövőnk.
Hát, hogy kivel milyen módon és feltételekkel kellett volna megegyezni a történelemben, arról sokat (túl sokat...) lehetne beszélni. Tele vagyunk "eleinte jó ötletnek tűnt"-típusú kudarcokkal, példa rá Jugoszlávia.
Az arabos kiegyezés számomra azért fura, mert éppen tegnap beszélgettem valakivel, aki még soha nem beszéltem arabokkal, míg én azért elég sokkal. Mit ne mondjak, remek fickókat ismertem meg Egyiptomban vagy Törökországban (tudom, ők nem arabok, de muzulmánok voltak) mondjuk, semmiféle "kiegyezésnek" nem lett volna értelme.
Ami meg kiegyezés, azt meg a politika sugallja és hozza össze. Abból meg tudjuk nagyon jól, mi lesz. Emberek feje felett döntő Európai Bizottság, Európai Parlament, aztán lehet majd alakítgatni Keresztény-Arab kibékítési szövetségeket, hú de jó. Ne sugalljuk egy köcsög főokos se, hogy az arab/keresztény/zsidó a gonosz, és akkor az embereknek ez elég ritkán fog az eszébe jutni.
ELChe, a Camp David-i egyezmény pont Izrael és Egyiptom között jött létre. És jó az egyezmény, mert Egyiptom azóta nem annyira vesz részt Izrael megrakétázásában stb. Amellett, hogy nem igazán szeretik Izraelt.
A konfliktusok pedig nem mindig abból vannak, hogy valaki főokos azt sugallja, hogy ki másik gonosz - sokszor van mélyebbre nyúló alapja, Az arab-izraeli konflikusnál nem kell messzire menni, ott van mindjárt a Szentföld és Jeruzsálem birtoklásának kérdése. És ha már megvan az ellentét, mindig akad uszító, aki úgy akarja megoldani, hogy a másik felet le kell törölni a térképről.
És van példa rossz és jó kiegyezésre. Itt a mienk 1867ből. Azt is a politika hozta össze.
Persze, hogy van jó kiegyezés. De ez így önmagában csak lózung.
Shenpennek

Mindenféle híresztelés ellenére:
olyan ember (Magyarországon)aki a zsidókat azért utálja csak mert zsidó, olyanból szerintem tényleg még annyi sincs, mint amennyit jövendölsz, vgay legfeljebb annyi.Azután jön az a réteg, aki nem a zsidókat utálja, hanem azokat a zsidókat, akiknek bizonyos "speciális" cselekményük folytán negatívan jelennek meg. A mi kultúránkban persze.
Aztán jönnek azok, akik konkrét és sajnos nem egyedi esetben szereplő zsidók miatt mondják azt, amit. Pl. a Berkowitz-féle Traubi ügy, és annak körülményei.
És legvégül marad az összes többi, akik akárhogy is éreznek irántuk, nem merik, vagy tabuként értelmezik ezt a kérdést, sőt még belegondolni is vétek - gondolják.
lac1: szerintem ha megneznenk, hany zsido es hany nem zsido ember csinalt vmit magyarorszagon, amiert utalni lehet, az utobbibol lenne tobb, mar csak statisztikai alapon is. erdekes modon ezeket az eseteket senki se tartja szamon ugy, h "na, ilyenek ezek a nem zsidok".
Shenpen,
Aki kritizálja a nácikat ill. a hőbörgőket nem feltétlenül a zsidókat pátyolgatja. Egyszerűen nem jó érzés ilyen emberekkel együtt (egy városban) élni, és van olyan vélekedés miszerint meggyőzhetőek. Talán ki lehet nyitni a szemüket. Ha egy ember a közös térben folyamatosan fingik, annak elmagyarázható, hogy a többieknek az nem jó.
Én politikától függetlenül szerettem a P.Mobilt. Még akkor is, amikor Vikidál "Besúgó" Gyula volt az énekes.

De nem tudom, ez a Bencsik rokona-e a gitárosnak.
Nehogy egyszer nekem kelljen a blogomban így nyilatkoznom Tóta W.-ről...
:)
Az Árpádsáv a címer része. Felesküszik elötte a miniszterelnök, de használja a NBH is a logojában.
Az Árpádsávos zászló 7 sávos (néha 8, mint a címerpajzson). Míg a nyilas zászló 9 sávos, a közepén rombusz alakú mezőben nyilaskereszttel. A nyilaszászló eredendően ezüst és piros színkombinációból áll, míg az Árpádsáv piros fehér.
Nyilasok, fasiszták: Eredendően 1919-es szociáldemokraták hívták életre a mozgalmat. Mint tudjuk, Hitler is szociáldemokrata volt, a Bajor Tanácsköztársaság hőse, pártbizalmi. Ernst Rőmh pedig résztvett a leverésében. A zsidó Kurt Eisner volt egyébbként, a bajor tanácsköztársaság elnöke.
Hitler mostohapja zsidó volt, akit édesanyjával és a család zsidó orvosával együtt kimenekített Ausztriából, az Ansluss idején.
A náci fajelmélet megalkotója Arthur Rosenberg volt...
Adolf Hitler szeretője, majd felesége Éva Braun volt, akinek apja szintén belépett a náci pártba, sőt lányai, mind SS tisztekhez mentek feleségül. (A konzervatív zsidó Braun család nem jó szemmel nézte, hogy Hitler nem veszi el a lányukat, de egy idő után beletörödtek az állapotba, Hitler bőkezüsége okán.)
A nyilasok közül sokan később kommunisták lettek, és sok korábbi kommunista és szociáldemokrata vált nyilassá.
Péntek István szobrászművész 1933-ban a világforradalmat hirdette, és 19 vádlott-társából 18 volt "izraelita", három évvel később pedig a nyilaspárt ideológiai vezetője, 1944 október 15 után a Nemzetvezető Világnézeti Irodájának vezetője lett. Málnási Ödön a Csillagbörtönben becsületszavát adta Rákosi Mátyásnak, hogy "megmarad szocialistának", míg később nyilas főszéktartó lehetett.
A rendőrség jelentései kiemelték, hogy a nyilasok "mozgalma iránt általunk ismert szélsőbaloldali egyének is érdeklődést kezdenek tanúsítani, nyilván abból a célból, hogy abba beékelődve, a különben is - főleg a tőkeképződés kérdésében - marxi állásponton álló pártot lassanként balra tolják".
Vágó Pál 1944. május 26-án a Hűség Házában elmondott beszéde, a Sztójay-kormány hatalomátvétele után: "A nemzetközi zsidóság és a magyar feudalizmus társulásából megalakult szegedi politikai kft.-ből kivált a zsidó cégtárs, de a cég folytatja munkáját, ott ahol ma abbahagyta"
A történelem, nem fekete és fehér, talán jó lenne megismerkedni a tényekkel és árnyalni az embernek a világképét...
Nem kotockodeskepp, csak a tortenelmi huseg kedveert: 1988 nem pre-windows es nagyon nem pre-IBM (meg csan nem is pre-IBM-PC).
koc, nehogy véletlenül adatokat is mondj, ha már "kotockocc"!!!
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.30. 12:11:34
Pascal: [...] Nem kellene kiegyezni most?"
"Eben a hozzászólásodban az a vicces, hogy szűk hatvanvalahány ével ezelőtt is voltak ilyen hangok. Ez volt az "appeasement" politikája, ez vezetett pl a müncheni egyezményhez: egyezzünk ki Hitlerrel, hátha akkor lenyugszik."



Azért az "appeasement" felemlegetése nagyon kétélű dolog. Egyrészről valóban óriási hiba volt AKKOR, másrészről ma már bármilyen konfliktushelyzetben vádolni lehet a konszenzust keresőket, hogy ők "appeaser"-ek, ami nem túl jó dolog.
Gondoljunk csak arra, hogy a neocon-ok az USA minden vélt vagy valós ellenségét Hitlerhez hasonlították/hasonlítják, Brezsnyevtől Szaddamon át Hugo Chavez-ig. És mint látjuk, a párhuzam Hitlerrel elég hatásos ahhoz, hogy a neocon álláspontot elfogadja a közvélemény.
Ne érts félre, én nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek. Azt sem gondolom, hogy a neocon-ok vmi titkos társaság, aki átvette az irányítást Amerika külpolitikája felett. Egy dolgot állítok: Hogy a neocon külpolitika HIBÁS (nem gonosz, hanem hibás). És ennek a külpolitikának fontos jellemzője a Hitler-mumus alkalmazása.

P.S.: Kiegyezés ide vagy oda, a Közel-Keleten SZVSZ soha nem lesz béke. A legtöbb amiben a világ reménykedhet, az a fegyverszünet. És az azért nem azonos a békével.
Huba

Pedig igaza van kocnak.

A pre-IBM az valamikor a XIX század elején lett volna jogos. Annak a csávónak a cége amúgy, aki az első lyukkártyás népszámlálást elkövette, most nem jut eszembe a neve.

A pre-pc meg 1978 előtt, akkor jelent meg vele az IBM

A re-Winfo$ időszak meg csak 1985 előtt lett volna lehetséges, akkor jött ki az 1.0-ás verzió, valami tizenvalahány 5,25"-oas floppyn. 1987-ben már a dögös 2.0-ás verziót lehetett nyüstölni.
En 81-re datalnam az elso IBM PC-t, de egyebkent egyetertek.
oldeye 2006.12.01. 03:47:51
Az Árpád-sávos zászló "hétszer vágott", ami azt jelenti: 8 sávos.
A heraldikában olyan szín, hogy fehér, nincs. Ezüst van. Az Árpád-sávos zászlóban is (akkor is, ha nekünk, hétköznapi embereknek az fehér).
Az IBM PC (hivatalos nevén IBM 5150) 1981. augusztus 12-én került a piacra.
A Windows 1.0 pedig 1985 novemberében, és nem tizenakárhány, hanem 7 vagy 8 (már nem emlékszem) floppyn, és így is marha nagy volt a céges gépbe utólag beépített és irtózatosan drága 10 MB-os merevlemezre.
dr. Veér Farkas A wikipédián és a "Magyar Történelmi Zászlósor a Hazatérés Református Templomban", vannak zászlók, meglehet nézni akit érdekel a különbség az Árpádok zászlója és a Hungaristák jelképe között. Csak neked, mert írni nem írtál semmit a felvetésre. Egy piros sávval és a logoval "hosszabb" a hungaristák zászlaja.
Igen, a hivatalos PC 1981 augusztus 11-én (fülinapom az es) jött ki. A 8086 198-as, de ez már más tészta.

Lényeg a lényeg, 1988 már sehol sem preizé.
"Lényeg a lényeg, 1988 már sehol sem preizé."

Jaj már. Persze, hogy létezett pc meg win - de vajon mikortól lehetett rajta képeket photoshoppolni??
És vajon egy magyarországi kiadó mikor kezdett ilyet használni?

Én ugyan nem vagyok magyarországi kiadó, csak egy szimpla juzer, de még 1994 táján is csuda volt, hogy le tudtunk szedni a netről - nem a webről, mert az még nem nagyon volt,* hanem valamilyen newsgroupból, valami nagyfelbontású fotót, amit DOSban uudecode-oltunk, aztán egy DOSos képnézegetővel megnéztünk...

*Mielőtt beleköt valaki: természetesen volt már net, de örültünk ha szöveges információkat találtunk rajta...
belekotyognék:

Ami bencsik könyvét illeti, abból a sztoriból, amit TWA leírt, egyértelmű, hogy Orson Scott Card Végjátékának koppintásáról van szó.

A leglényegesebb különbség a két mű között - noha bencsikét passzoltam, mivel lövésem se volt róla, hogy valaha is írt értelmes dolgokról -, hogy Card megírta a végjáték második részét, amelynek ígéretével lezárta a végjátékot.

Anno sikerült letöltenem vhonnan a második részt, kicsit kusza, de mindenképpen megéri elolvasni.

ennyi lettem volna.
nos, néha én is olvasok olyat egy bizonyos szerzőtől, hogy kedvem lenne a hajammal takarítani fényesre a cipőjét, majd másnap olvasok tőle olyan korlátoltat amit mintha az érett kádári "képes gyermekenciklopédia" kiadvány ctrl-c ctrl-v je volna.

az indexen írogat amúgy, meg van ez a blogja is...
én beirom w. gibsont és u. k. le guint...maradva a könyveknél :)
Volt egy beírás, hogy pre-Photoshop, és egy másik, hogy pre-PC.

Az egyik igaz, a másik lófaszt.
De lehet összemosni nyugodtan.

Mert mi az, hogy 1910 nem pre-autó időszak, he? Oké, volt autó, de baszkikám: 12 szelep???
Sötétség balkeze rulez, Gibson mestert meg ne cizelláljuk.

És igen, a Helliconia az rettenet elcseszett magyar kiadású, az egy kötet a négyből, de az is hogy.
Árpád, baszki, neked köszönhetően a héten megint vevő voltam a sumerológiai közlönyre, sa garantált vizuális élményt nyújtó DVTV-re. Pedig már frankóra tiszta voltam.
Kiderült, hogy a Bencsik olvasója a blogodnak, s nyilván mélyen érintette, hogy szóba hoztad, mert Árpi, ne vedd sértésnek, tehetségesnek nevezett. Igaz, rögtön ezt követően le is pondrózott, de izibe. Jobboldalon ezen a héten te vagy az a médiageci, aki adventkor Istent baszogatja. Ejnye, ejnye...
Én is sokat kerestem a regény folytatását. Egy kis kiegészítés:
a gyerekek nem veszítenek, hanem győznek, megverik a támadó hadsereget (azt hiszem egy jótékony nép ad a Földnek űrhajókat). A gyerekek jó része meghal, de az egész támadó flotta megsemmisül vagy megfutamodik. A vereség hírére a gonoszok valami szuperfegyver bevetéséről határoznak, ami csak a csata után egy évvel ér csak ide, de biztosan eltörli a bolygót (talán szupernovát csinál a napból..).
Erre az űrhajókat adó földönkívüliek újabb, hatalmas csöveket adnak az embereknek, amelyekben új bolygót kereshetnek. Pár millióan azonban a Földön maradva nézik végig az űrhajók felemelkedését és azt hiszem ezzel ér véget az első rész...

Kár, hogy Bencsik egy ilyen köcsög lett, ahogy Csurka is jobb lett volna drámaíróként.
Ez a könyv egy nagy élmény volt nekem is...

1977 és 1981 között Kaposváron éltem. A Somogyi Néplapnál a mezőgazdasági rovatban voltam újságiró, ami született pestinek nem volt egy nagy élmény, de szerelmes voltam, a hölgy, aki később a feleségem lett, a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, ezért mentem utána. Egy délután a lakótelep földszintjén egy kis játékteremben rábukkantam egy Space Defender nevű automatára. Egyszerű szerkezet volt. Szemből jöttek az ellenséges űrhajók, a képernyő olyan hatást keltett, mintha ablak lett volna. Volt egy botkormány és két gomb. Az egyikkel a géppuskát lehetett működésbe hozni, a másikkal korlátozott számú torpedót lehetett kilőni. A torpedó a legnagyobb csillaghajókat is elpusztította, de viszonylag lassan ment előre, igy érezni kellett a tempót. Ilyenkor háromszög alakban két fénysugár húzódott előre a képmezőben. Ha jól céloztam, éppen akkor értek össze, amikor a lőtávba ért az ellenséges űrhajó... Nagyon sok délután tértem be oda, hazafelé egy kis lövöldözésre. Néha várnom kellett, amikor egy egy környékbeli srác elfoglalta a defendert. Azt hittem, néhány hónap után már jó vagyok, de kiderült, hogy a srácoknak a nyomukba sem érek. Hihetetlen, milyen ritmusérzékkel és könnyedséggel tudtak harcolni. Ebből született az alapötlet.
A könyvet ezek szerint jó tíz évig irtam, sokszor hagytam abba, mert a napilapos újságirás mellett ez néha nehezen ment. Nem terveztem, hogy könyv lesz belőle, a magam szórakoztatására irtam. Sok kanyar után kerültem a Népszavához, akkor már elég nehezen volt elviselhető a valóság, a rothadó kádárizmus. Dolgoztam, hogy fenntartsam a családomat, este pedig vagy a Metropolban ültünk a barátaimmal és újra és újra a magunk reménytelenségéről vitatkoztunk, és ittunk - ebből később egy hangjáték született A hajó cimmel, bemutatta a Rádió (akkor még csak ez volt, a Rádió) -, vagy pedig otthon irtam a magam álomvilágát. Mesejétékokat irtam a Rádió gyerekosztálya megrendelésére, ezeket szerencsére be is mutatták, és közben lassan kezdtem a Világ-Regatta végére érni. Az IPV kiadóhoz azért vittem a kéziratot, mert a legendás sci-fi kiadónak sajnos nem kellett, pedig ott szerettem volna, hiszen a Galaktikán nőttem fel én is. A könyv állítólag hamar elfogyott. Visszajelzést soha nem kaptam. Nem tudtam, kik olvasták, s akik olvasták, mit gondolnak róla. Igaz, nem is tudtak volna jelentkezni, mert a könyvből nem derül ki a szerző igazi neve. Azért akartam igy, hogy ne keveredjen össze az újságiró-iparos dolga a meseíróéval. Eddig nem is keveredett.
A második rész egy űrodüsszeia lett volna. Ebben a részben szerettem volna földeríteni a titokzatos Kékek világát is, ami sejtésem szerint egy magasabb rendű dimenzió volna... Mivel műszaki főiskolát végeztem, rendkívüli mértékben foglalkoztatott a végesség és végtelenség összeegyeztethetetlensége. Arról van szó, hogy egy dolog entitása nem változhat meg a dolog méretétől függően. Egy darab vas akkor is vas kell legyen, ha nagyon kicsi, és akkor is, ha nagyon nagy. Egy párhuzamos sínpár két szála a végtelenben sem találkozik azon oknál fogva, hogy a sínpár entitása megváltoztathatatlan. Vagyis a párhuzamosok, ellentétben a középiskolai fizikatanárok galád állításával, soha sehol, még a végtelenben sem találkoznak. Ha például a világ körülöttünk és bennünk véges - márpedig mi határozottan annak tapasztaljuk -, akkor szükségszerűen az a legtávolabbi csillagködön túl is. De akkor mi van a világ végén túl? Nem akarnám ezzel untatni a bátor levelezőpartnereket, csak jelezni szeretném, hogy a csövi civilizációk számára egy sereg ilyen megoldandó feladatot tűztem ki, mellesleg folymatosan üldözte volna őket a KEEC, és még lett volna egy csomó más kaland...
A harmadik rész a végesség-végtelenség probléma mondjuk így költői feloldása lett volna egy párhuzamos világ-szerű hazatalálással, azaz a gigantikus csillagtúra résztvevői a Kékek jóvoltából végül egy másik világban - ami a mostani természetesen - találnak rá az itt szerencsére ép és egészséges Földre. A vándorok texhnikai tudása időközben hatalmasra nőtt, ezért hazájukat, a csöveket, el tudják rejteni a földiek elől. Elhatározzák, hogy évszázadokon keresztül, óvatosan lopakodnak le a bolygóra... Ők lesznek az istenek, az isteni hősök, a nagy innovátorok, magyarán szólva, visszaszivárognak a lakott őshazába, ami végső soron az övék is, de mégsem... ők tehát az ufonauták egy nagyon szelid változatát képezték volna...
Ez azonban csak munkahipotézis, a könyv, ha egyszer hozzájutok és megirom, egészen bizonyosan másmilyen lesz, hiszen az elsőről sem sejtettem, végül hova lukadok ki.
Mindezt most azok kedvéért irtam le, akik szeretettel emlékeztek meg a könyvről. Kérem, bocsássák meg, hogy nem volt módom folytatni. Igenis terveztem a folytatást - ma sem mondtam le róla -, és volt elképzelésem arról.
Nem nehéz kitalálni, miért nem folytatódott a könyv. 1988-ban jelent meg. Egy évre rá beköszöntött a történelem. Én addig egy nem túl észrevehető újságiró voltam, a munkámat elvégeztem és rohantam haza irni, az igazit. De jöttek a nagy pillanatok. A Népszabadságnál ért az első hullám, néhányan kezdeményeztük, hogy a lap hozza le az 1956-os első szám címlapját, amiben még Kádár üdvözli a szabadságharcot. Lehoztuk, én irtam a fakszimile oldal alá a szöveget. Lehoztuk Marton György, ciszter pap nagybátyám 56-os menekülési naplóját is. Nem hitt a fülének, amikor felhivtam Amerikában, hogy engedélyezze a szöveg közzétetételét a Népszabadságban. Nem voltam párttag, sem kommunista, a Munkásőr című lapban még véletlenül sem publikáltam, szerintem valakivel összekevernek, mégis valami különös empátiával együtt éreztem abban a varázslatos eufóriában a reformerekkel, a belülről újítani akarókkal, hiszen sok barátom volt közöttük, de a varázs gyorsan elillant, a rovatunkat szétrobbantották, s néhány hónap múlva felfelé buktatott rovatvezetőmet követve az Esti Hírlaphoz szerződtem. Nem sokkal később ott voltam Hegyeshalomnál, amikor éjfélkor kinyilt a keletnémetek előtt a határ... Aztán jött a Pesti Hírlap, majd a taxis blokád, amikor mindenkinek váláasztania kellett, hogy a barikád melyik oldalára áll. Mert barikád volt. Választottam. Van, aki becsül, van, akinek folyik a nyála az útálattól. Ezzel nincs semmi baj, mert én is hasonlóképpen gondolkodom róluk.
Ami ide tartozik, hogy a nagy történelmi változás, amiről mellesleg egyre jobban kiderülni látszik, hogy sem nem politikai, sem nem gazdasági, sem nem ideológiai, hanem legalább annyira paradigmális mint a hetvenes évek elején a mikroelektronika forradalma volt, szóval ez a változás elnémította a múzsát. Szinte mindenkiben. Nincs költészet, nincs próza, nincs művészet sok egyéb mellett. S ami van, az kétségbeesett erőfeszítés, valaminek, ami elillant, a megtartásáért. Sci-fi sincs. Néha felcsillan egy csillag, mint a Gyűrűk Ura, de ezekről is kiderül, hogy évtizedekkel korábbi műremekek, csak most ragyogtak fel.
Nem tudom, mi lesz a folytatás, lesz-e folytatás. Persze jó lenne.
A könyvet nem tartottam különösen nagy értéknek. Ez volt az első próbálkozásom. Miután megjelent, bemutatták a mozik azt a filmet, amelynek a sztorija kisértetiesen hasonlit az enyémre. Akkor emlékszem, megijedtem, mert arra gondoltam, hogy ha véletlenül a kiadó mondjuk fél évet késlekedik, a plágium vádját soha senki nem mossa le rólam. Mellesleg az alapötlet nem túl szokatlan. Bárki, aki elmegy egy játékterembe, ahol mindenféle szimulátorokon - autókon, motorokon, egyebeken - bravúrosan száguldoznak a srácok, maga is eljuthat a következtetéshez: mi volna ha...
Köszönöm Tóta W. Árpádnak, hogy megemlékezett a könyvről.
További szozzászólást nem tervezek, őszintén szólva, nem okoz örömet egyik-másik névtelen hős szurkálódását olvasni.
További sikereket és boldog új évet kivánok mindenkinek.
Bencsik András
Bencsik úr, köszönjük a jelentkezést, aztán ha nyugdíjba megy a barikádról, feltétlen folytassa. Arra is jó lehet a scifi, hogy a barikádharcokat megmutassa űrhajótávlatból vagy meseként. Lem ebben is ügyes volt.

Még mindig él bennem az inkorrektség érzése, amikor rájöttem, hogy nem az első könyvnek lett vége, hanem az egésznek. Muszáj lesz folytatni. Na, buék.
A csapatunkból néhány embernek ez a könyv alapvetően befolyásolta az életét.
Amelyik játékunkat most háziprojektként viszem, az is hasonlít az KEEC támadására.
Talán örök téma ez.. :)

A fenti hozzászólásokból kiderül, hogy talán jobb is hogy a sci-fi-n kívüli irásait nem ismerem Andrásnak. Nem azért mert esetleg nem értenék egyet vele, hanem azért, mert a politika mindig mindent tönkretesz.

Tessék továbbírni A KÖNYVET, lécci, lécci, lécci! :)
No, de jó, most akadtam csak rá erre a linkre :)

Ugyan Bencsik András egyéb írásaihoz nem tudok hozzászólni (merthogy nem ismerem őket, és ha politika, akkor annyra nem is vágyom rá, bevallom, olyan 18-20 éves lehettem, amikor utoljára komolyan érdekelt a politika...), de egy biztos:

Ez a könyv örök nagy kedvencem :)))) És én is nagyon sokáig vártam a folytatásra, és Bencsik András, léccci-lécccci, írd meg, ha egy mód van rá :) Egy vevő biztos lesz rá, ha napokig nem eszek miatta, akkor is :)

No igen, én is rájöttem anno, hogy magyar az írója, de ezt én sose bántam, noha jobb szeretem az olyan könyveket, ahonnan ez egyértelműen kiderül (már úgy értem, valódi név is), nade tudom, ez rontja a megvételi arányt..

Koppintás: én bizony nem éreztem annak.. illetve, ha valaminek a koppintása lehetne, bár nem gondolom annak, akkor az az Utolsó csillagharcos, és véletlenül se a Végjáték (aminek ugyan nem egy, hanem jópár folytatása van, nem is rossz némelyik, bár szvsz a legelső a legjobb, és akár befejezettnek is tekinthetjük, de teljesen más műfaj, szerintem, nem is összehasonlítható, és a sztori is csak felületes hasonlóságokat mutat).
Ellenben, már csak azért se gondoltam koppintásnak, mert bár biztos csúnyán hangzik, de szerintem az Utolsó csillagharcos khm. szóval szilárdabb végterméket se ér a Nagy Világ-regatta mellett. Az számomra az 1x, max 2x elolvasható könyvek közé tartozik, a végén ásítozva jó nagyokat, és bólogatva, h. jójó, ne húzzuk már (pedig igazán nem egy hosszú könyv). A Bencsik Andrásé meg - kb 50x olvastam, kb 49x bőgtem magam szét rajta (sokszor, ha csak kivagyok, és sírni akarok, de nem megy, akkor is előveszem), érdekes, izgalmas, akárhanyadszorra is várom, h. mi jön, és mindannyiszor drukkolok, hogy másként legyen, és alig várom a folytatást - jó sok éve már :D

Na jó, aláírom, nem igazán extra-részletesen-logikusan-realistán kidolgozott világ, nem merül fel bennem, hogy ha holnap felébredek, akár ez is kialakulhatna (mint az itt említettek közül pl. a Végjáték esetén), ellenben az emberi érzelmek-reakciók-jellemek reálisak, jól elképzelhetők, még ha talán nem is nagyon sok rétegűek általában (bár több helyen ez se igaz), humoros, és mégis komoly témákat feszeget, de mindezt könnyen érthető, és igen hatásos formában. Amivel sokkal többet ér el, mint jónéhány "komoly" irodalom (na ezért sokan a fejemet vennék, biztos :D), amiket még végigolvasni is nehéz (noha nem mondhatni, h. nem olvasnék sokat :D), hát még megkedvelni.

Na. És nagyjából biztos vagyok benne, hogy B.A. ennek a felét se szándékosan tette bele, csak így alakult :D De ez egyáltalán nem baj, sőt :D

Úgyhogy várom a folytatást, de nagyon! Remélem, megérem :)
Na, most nem tudtuk meg, rokona-e Bencsik Samunak?.
süti beállítások módosítása