W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Cigánymentes övezet

2006.11.23. 02:09 Tóta W. Árpád

Ügyeletes fasisztánk egy jászapáti kocsmáros, aki nem átallotta kitiltani a cigányokat a kocsmájából. 

A dolog úgy történhetett, hogy a kocsmáros elmerült a 19. századi fajelméletben, aztán felkelt, és merő megátalkodott rasszizmusból kiakasztotta a táblát. Vagy pedig úgy - de nyilván hazudik, mint minden náci -, hogy miután számos alkalommal verték szét a kocsmáját helyi cigányok, ebben vélte megtalálni a megoldást. Ideológiailag képzetlen szegény.

A kocsmáros egyrészt téved és bűnösen általánosít, mert biztos vagyok benne, hogy Mohácsi Viktória még két konyak után se verné szét a berendezést. Se nem rántana bicskát, és eleve nem segélyből italozna ott. És ő csak egy az ártatlanul megbélyegzettek közül. Másrészt viszont a mi kocsmárosunk azt a tiszteletreméltó folyamatot mutatja be, aminek az ember fennmaradását köszönheti.

Ugyanis az ősember, miután már háromszor telehányta a barlangot a galócától, negyedszerre úgy döntött, hogy piros gombát márpedig nem eszik; még az se érdekli, ha így lemarad egy-egy jó falatról (lásd Viktóriát fent). Hasonló okokból inkább elkerülte a medvét, ha nem volt túlerőben, mert idővel rájött, hogy a medve teljesen más szemmel nézi a világot, és az ő részéről magától értetődő, hogy az ősembert meg lehet enni. Elődünk nem előítéletes volt, hanem tapasztalt. Utóítéletes.

Az ősember azért dönthetett így, mert neki csak a medvétől kellett tartania, az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól nem. Ha a kettő együtt támad, akkor az ősember veszít, a medve nyer, és aztán megeszi a hatóságot is. Nem előítéletből, tapasztalatból: rájött, hogy a szőrtelen majom gyenge és finom.

Eddig a mese, elmélet és gyakorlat a következő részben, később.



Címkék: cigányság

556 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr7718374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A téma specialitására tekintettel előre szólok: mellőzzük a géppuskák, lángszórók, egyebek emlegetését. Bicskát, szamurájkardot szintén. Próbálkozzunk értelmes diskurzussal. Nem leszek gépnél egész nap, de aztán úgyis kivágok minden primkó kommentet, ezért azokra reagálni sem érdemes.
Na, ez kiváló hasonlat. Sajnos azt nehezen tudom elképzelni, hogy a kocsmáros minden alap nélkül rekesztené ki szegény, ártatlan, fizető vendégeit a saját kocsmájából. A megoldása bár elég radikális, de valószínűleg a problémát megoldotta. Jobb megoldást pedig nem könnyű találni. Ha kezdettől fogva a "Zárt körű rendezvény" táblát használta volna, senki nem háboroghatna, a dolog nagyjából tiszta is lenne (bár nem vagyok jogász).

A megoldás talán az lenne, ha bekamerázná a helységet, és felvételekkel alá tudná támasztani, ki és miért lett nála persona non grata...
Nem vagyok jobb oldali, de ennek ellenére úgy érzem, hogy túl sok már a liberalizmus, mert visszaélnek vele az emberek.
Vannak tanár ismerőseim, akik küszködnek első osztályban egy...khmm deviáns gyerekkel, aki arcátlan dolgokat enged meg magának, mert mögötte áll az apja, az mögött a kisebbségi díszpinty. Kirakni nem lehet. De tényleg nem lehet.
A többség nem halad, rossz példát lát.

A kisebbség visszaél a jogaival és a többséget irányítja. Ahelyett hogy élne vele, hogy ma már nincsenek asszimilálódási (vagy még rosszabb) kísérletek, visszaél.
Ma szerintem túl sok élethelyzetben próbálunk vmilyen kisebbséghez igazodni. Akár cigány ügyben, de akár sport kipufogó ügyben.
Persze ha most innék két pohárka bort, akkor olyan hozzászólást írnék, amit TWÁ azonnal kivág. Úgyhogy nem iszok.

De holnap a kedvenc kocsmámban...
Az az igazság, h valóban vmi keményebb bizonyíték kellene, így konkrétan bármi lehetett, ergo rossz- vagy jóhiszeműség alapján dönthet bárki is, h melyik oldalt szidja. Nem ismerem az ottani helyzetet, de nem lehet, h esetleg mást tekint a helyi cigánykolónia a maga vezetőjének, mint a kisebbségi önkormányzatot? Lehet, h van vajdájuk, akihez inkább lehetne fordulni? Vagy ez már esetleg a védelmi pénz intézményéhez vezethetne? Nade azt szintén lehetne dokumentálni (az okos kocsmáros mindig hord magánál diktafont), szal lehetne azzal pattogni meg minden. De nem tudom.
Még egyszer: nem ismerem a helyzetet Jászapátiban, de lehet, h az ősember sem azzal kezdte a mackótestvér elleni védekezést, h nagy tüzet rakott a barlang bejáratához, de elsőre valahogy belülről tűnt kényelmesebbnek begyújtani, így aztán többet nem is kellet tüzet raknia, mert az az első megsütötte az egész családot, a maci meg csak nézett, mikor arra járt, h milyen hülye is a szőrtelen majom, h megsüti magát, és így az íze is sokkal keserűbb lett.
Uh, késő van...
Szerintem még nincs késő... úgyhogy nézzük meg az Összeomlás című filmet. Wáhhháháháhá
En mint kisebbsgben elo magyar, azt gondolom, h ha valahol nem vagyok kivanatos mert budosnek tartanak, akkor bem megyek oda...keresek olyan helyet ahol szivesn fogadnak...de nem melyitenem el az amugy is erzekeny dolgot, feljelentesekkel...
...vallalhattam volna bedolgozast az emberjogi civil szervekenel, de nem tettem pont ezer mer nem akarok spiun lenni es a kielezett magyar-szerb konliktusokat nem akarom sunyi emberi jogi feljelentesekkel erositeni...
...a jo oldalait akarom megkeresni ennek a nepnek es egyutt akarok mukodni azokkal akik hajlandok velem...
...akik meg utalnak azt elfogadom, eleg nehez gyulolettel elni en sok evig pl. gyuloltem a ferfiakat...nehez az a lelkiismeretnek...az energiankat szrintem jobb ha a hidepitesbe fektetjuk...nem a feljelentgetesekbe...ha a kocsmaros nem fogadja a ciganyt, hat akkor en se megyek oda...megyek abba a kocsmaba ahova mehet a cigany is...nem szeretem a rasszista helyeket, messzirol elkerulom...
Ha a kocsmárosokat is egy kisebbségnek tekintjük - a polgárok nagy része ui nem mér italt -, akkor végülis neki is lehetnek jogai...
Amúgy egyetértek Madnessel, hogy rendes fizetővendéget egy vendéglátós nem tilt ki.Hacsak egy többségi vendégkör nem igényli ezt - na ez gáz lenne. De a mese nagyon találó.
előítéletes | utóítéletes
Na, ez telitalálat volt.
Az ember végigmehet úgy a Keleti aluljárón , hogy veszettül szorítja magához a táskáját, anélkül, hogy a szembejövők arcába gondolná egyenként, hogy "te rohadt tolvaj".
Érdekes, hogy a rasszista, kisebbségi jellegű incidensek szinte kizárólagos helyszíne valamely szórakoztatóipari alegység.
Soha nem olvastam még, hogy K. Gézát nem engedték be a könyvtárba, vagy D. Trvotko könyvesbolti eladó megtagadta két vajdasági magyartól a "Differenciálegyenletek a gyakorlatban" című kötet megvásárlását.
Kalányos Pétér vagyok. Roma származású. És ha az Árpád kivágja a reklámomat, ami közösségünk és 8 gyerekem szinte egyetlen megélheti forrása, akkor ő egy fasiszta bőrfejű! És mi félünk tőle.

hemar.freeblog.hu/
Mert a túlzott alkoholfogyasztásból csak a problémák származnak!
Pont most mondtam a munkatársnőmnek ezzel az üggyel kapcsolatban, mielőtt elolvastam volna a cikket, hogy ha tyúkokat tartok és háromszor visz el belőlük a róka, akkor megcsinálom a kerítést. Ennyi történt most. Megcsinálták a kerítést. Nem lehet arra kényszeríteni a korcsmárost, hogy havi háromszor minimálbérért alkalmazzon három biztonsági őrt. Mert éhen hal családostul. Vagy zárjon be? Nincs jó döntés. A roma kérdés az egyetlen, amelyre nem tudom a választ, pedig a határozott rossz döntések mestereként mindenre. De még arra sem tudok roma ügyben válaszolni, hogy integráció vagy szegregáció. Egy zsiráfot nem lehet megtanítani írni, olvasni. Másra való, nem tudja elsajátítani. Valahogy élettanilag úgy lehet ez, mint az állatvilágban. Egy betelepülő faj kieszi, elkergeti az őshonost, ha az nem tudja magát megvédeni. Mi saját döntésünk miatt nem tudjuk. És felülkerekedik az erősebb, oszt jónapot. Nem tudom a választ, szerintem nincs jó döntés.
Na most beszéljünk egy másik állatfajról, a fehérgalléros-kisköcsögökről - szóval rólam.

Én egy tisztes becsületes állampolgár vagyok, tényleg. Loptam már életemben, persze *ránéz az utorrentre a jobb alsó sarokba*, utálnak ezért engem, nem. Nem? Dehogynem, a csúnya rasszisták, akik engem is úgy besoroltak egy kasztba, s maguk közt biztos szaftos jelzővel illetnek engem - a csúnya amcsi multi kapitalisták.

Úgy is az év vége, összesítsünk egy picit: mennyire jönnék ki jól egy cigány vs. utorrent csatóból? Inkább nem számolok utána.

Én is veszek könyvet boltban, moziba is járok - ahogy a cigány is fizet a boltban.

Ja, hogy engem nem utálnak ennyire? Csak azért, mert én itthon csinálom, a sötétben, nem zavarok mást,legfeljebb pár már így is qrva gazdag kis csókát.

De legalább magunkba ne legyünk álszent köcsögök. Mi vagyunk a cyber-tér cigányai. Sokan vagyunk, nagyon.
itt nincs mese, két választás van:
a korcsmárost meg fogják lincselni, vagy irány svédország!
Tulajdonképpen ez az egész EU egyik fő megoldatlan kérdése, meg általában a civilizált Európáé tágabb értelemben. Nincs abban semmi túlzás, ha azt állitjuk, hogy a cigányok szocializációja nem sikerült elérje az átlag polgár szintjét. Bár ördögi körben vagyunk, mivel minnél jobban kirekekesztjük őket annál inkább nő a távolság, mégis igazat kell adjak a kocsmáros preventiv intezkedésének. Legyünk őszinték nagyon szépen hangzik az EU-konform diszkriminációellenes alapelv, mégis aki látott cigányt "munka közben" villámgyorsan elfelejti azokat az elveket. Meggyőződésem, hogy a nyiltan gondolkodó liberális malmöi polgárok véleménye radikálisan megváltozott látva szemtől szembe "menekült" polgártársainkat. Az elmélet gyönyörű, a gyakorlat viszont ezt nem igazolja. A legrosszabb az egészben az, hogz nem látszik a megoldás. Nem vagyok a hive TWA által felvezetőben megemlitett géppuska, stb megoldásnak, de szerintem valamilyen szinten mégis kell lehessen védekezni az antiszociális elemek ellen. Mondja nekem valaki, hogy diszkriminációnak számit bármely neonáci vagy más extrém csoport szisztematikus, akár az állami szervek által történő "üldözése". Az egyetlen lehetséges megoldás talán a kiinduló kérdésfelvetés demitizálása és kizárólag a tényekből való kiindulás
Érdekes próbálkozás összehasonlítani a szerzői jogok megsértését az életvitelként folytatott bűnözéssel. Nem hinném, hogy bármi köze is van a kettőnek egymáshoz.

Sajnálatos, hogy a cigányság sorsa ennyire determinált. Úgy nőnek fel a kölykeik, hogy azt látják, dolgozni, tanulni felesleges, meg lehet élni az állam pénzén, pláne ha egy kis lopással is kiegészíti az ember. Nem tanulnak meg olvasni, írni, és főleg nem tanulnak meg viselkedni, aztán sírnak, hogy nem kapnak munkát. Persze hogy nem, ha az alapvető normákkal sincsenek tisztában, vagy éppen tojnak rájuk.
Egyszer azon is el kéne gondolkodni, hogy az egyenlő bánásmód zászlaja alatt miért szólnak bele vállalkozást még csak TV-ben látott emberek, hogy ki kit vesz fel alkalmazottnak. Ha cigányt nem veszek fel, az diszkrimináció, ha fehér embert, azzal nincs gond. A jogvédők vajon a saját boltjukba felvennének eladónak egy büdös, faragatlan, sunyi alakot?

A nyomorból is ki lehet törni, ha akarja az ember. A feleségem egyik barátnője cigány származású. A putriból indult, még sem zsebtolvaj lett belőle, hanem banki könyvelő. Hajlandó volt tanulni és viselkedni, és máris nem érdekelt senkit a bőrszine. Van megoldás, csak akarni kéne.
Grat, TWA! Ez megint megér majd pár száz kommentet! Már nagyon várom, a cikken is jól szórakoztam (utóítélet :-))), a medve-gomba hasonlatok se gyengék), de a kommentek között is van egy-két gyöngyszem (pl. zsiráf-analfabetizmus :-) ).

Ezen a témán tényleg vagy röhög egyet az ember, vagy sír (esetleg vegyesen). Pl. kimennek a (kívül-belül) sötétek Malmő-be, mert ott mindenki kap 30.000 koronát és jávorszarvas-bőrőn megdughatja az Ace of Base-t, aztán - mikor mégsem - hazajönnek, és a magukkal hurcolt bútorzat tetejéről nyilatkozzák, hogy csak nyaralni voltak. De még ennél is viccesebb, amikor a díszcigó lemegy kutyába, végigmegy az összes testnyílásán a teljes magyar médiacsürhe, olyan dolgokat művelnek, ami nemhogy képernyőre, de magára valamit adó blikk-szerkesztőségbe se kerülhetne be, aztán mikor megagyalják - nyilván hozzá hasonlók - meg csodálkozik és szenved. Mulatságos szenvedés ez. Aki lemegy kutyába, ne csodálkozzon, ha megmarják. Az állatvilág már csak ilyen...
angliaban foleg videken jopar helyi pub van ahova tagsagi igazolvannyal lehet fogyasztani. van koztuk olyan ami megturi a vendegeket es olyan is ami nem.
persze az angol igazan tolerans nep, eszuk agaba sem jut etnikai alapra visszavezetni a kocsmaros uzleti erdekeit.
Korrekt vélemény, egyetértek vele!

Egyébként meg:kasza,kapa,lángszóró,géppuska és dugóhúzó:))
megélhetési politikus (Parlament)
megélhetési halálraítélt (Mécs I.)
megélhetési provokátor (Debi)
megélhetési cigány (Malmö)
megélhetési firkász (TWA)
Te meg biztos csak a dicsőségért dolgozol, nem a megélhetésedért, ugye?

Vagy nem is dolgozol??
Mifelénk a déli végeken több olyan hely is van, ahol ki van írva , hogy "Belépés csak tagságival" Na, ilyen persze senkinek sincs, de ha a kocsmárosnak nem tetszik a pofád, akkor kiküld, és ha nem mész, kidob .Megteheti, elvégre magántulajdon. Azt enged be, akit akar, oszt kész.
>JD
nem kell Angliába menni ilyen helyért, kisvárosomban is működik tagságis műintézmény: ajtóban a tábla "Belépés csak tagási igazolvánnyal". Szúrópróba szerűen ellenőrzik. Ha nincs, nem engednek be. Hol "lehet" igényelni? Bent.

Egyébként végtelenül naív vagyok. Bementem egy sörözőbe, láttam minden asztalon foglalt tábla. Elindultam kifelé, de a picér megnyugtatott, hogy bárhová leülhetek (töküres volt az egész kocsma). eltelt vagy 10 percig mire rájöttem, hogy miért is reklámozta magát teltházasnak a söröző. Nekem akkor sem tetszett ez a megoldás, és most sem.
Ha helyi normák szerint elfogadhatatlanul viselkedem, rakjanak ki (előbb persze helyezzék ezt kilátásba). Azért ne engedjenek be valahova, mert egyszer-többször már balhéztam, és ne azért, mert egyszer-többször már balhézott ott kb. 175cm magas barna hajú, barna szemű, fehér bőrű, stb. ember.

Szokol>
a felséged egyik barátnőjét sem engednék be a jászapáti kocsmába. És nem azért nem, mert banki könyvelő...
Én azt mondom, hogy inkább dobjunk össze az összes cigány testvérünknek egy-egy fapados jegyre és menjenek csak a Svédekhez, vagy akárhova. Végülis már ezer éve vándorolnak, csak épp ma már nem karavánban, szekereken, hanem fapados járatokon. Hiába, fejlődik a világ és a modern technikával nekik is tartaniuk kell a lépést, még ha egynéhány cigányputriban az áram is ritkaság.

Már csak egy kérdésem volna. A sok gennyláda romavédő seggarc mégis mit gondolna arról, ha a "testvérei" az ő lakásába törnének be, az ő autóját nyomnák fel, az ő rokonát rángatnák ki a kormány mögül és vernék halálra, az ő gyerekét erőszakolnák meg a nyílt utcán? Vagy ezt szabad, csak mert cigányok? Mert jogaik vannak?

De persze minden csak nézőpont kérdése. Viszont akkor ne csodálkozzon senki, ha mi is sajátos nézőpontokat alakítunk ki velük szemben...
A szocializáció magyarázat egyre és másra, DE...és akkor mostan provokálok. Olaszliszka. Nem egy tetű kocsma szaros nemengedembeacigányokat-sztorija.
hello!
nekem volt szerencsém üzemeltetni egy sörözőt budán, egy nem túl gazdag környéken, majd'három évig.és a tapasztalatom a következő.ebben a kiskocsmában is mindig és kizárólag evvel a nagyobb kisebséggel volt a konflikt.egyszerűen nem tudnak normálisan viselkedni semmilyen helyzetben.ha engedékenyebb vagy, rögtön visszaélnek vele, ha konzekvens és következetes, akkor rögtön rasszizmust kiáltanak.soha nem használtunk semmilyen kirekesztő megoldást a távoltartásukra, de sikerült.mivel nem volt játékgépünk és traubink, így egy idő után nem szívesen jártak be, elkoptak. és ez így volt jó!
Azért turkáljunk az okok között:
Jászapáti gondolom, nem tudom, de azt hiszem, egy kisváros ahol mindenki mindenkit ismer. Ezért azt gondolom, ha valaki beakar menni a kocsmába az először Gazsi, Rikkárdó, Dzsoki és csak utána cigány. Ha ezek 3-an ordítoznak, földre köpnek, belekötnek a többi vendégbe, stb. ki kell őket rakni, már ha van mersze a kocsmárosnak. Láttam olyat, hogy a törzsvendégek húztak el. Na mindegy. Ezeket nyilván nem engedném be. Ha en block roma embert nem engednek be az gáz, pláne akkor, ha ez a nem roma törzsközönség nyomására történik. Egyébként elég hülye az a kocsmáros aki nem enged be fizető, normálisan viselkedő embert csak azért, mert roma. Mint rendszeres söröző, kocsma látogató mondhatom lehet ezt kezelni.
Az ártatlanság vélelme megiletti a cigányokat, mert elképzelhető, hogy a bőrük színe miatt nem engedik be őket a kocsmába.
De a kocsmárost is megilletné ugyanez, hogy ő meg nem a bőr színe miatt, hanem mondjuk az egyén szociális képességeinek hiányáért nem enged be egyes embereket.
A cigány nem bőrszín hanem létforma. Ahol sokan vannak és nem asszimilálódnak minimális szinten, ott megmarad ez az európától idegen kultúra. 2 út közül lehet választani, vagy asszimiláljuk őket, vagy mint ahogy az angolok is teszik, hagyjuk, hogy a sajátlétformájukban éljenek (travelers). Ebben az esetben viszon fizikálisan nem képezik a társadalom részét.
Az az út, amit mi bejárni próbálunk nem vezet sehova. Ha a gyerek hisztizik, toporzékol és ezt hagyjuk neki akkor mindenki tudja mi lesz belőle ha felnő. A cigányság mint öntudatos nép (mármint az az urbánus fajta)nem sokkal öregebb a rendszerváltásnál, és valamivel fiatalabb a magyar liberalizmusnál.
Helló,
a felvetés jogos. Az előítéletek kialakítása tényleg remek túlélési eszköz - nemcsak az ősember esetén de, ma is pl a gyerek fejlődése során (megégeti 19-szer, akkor 20-adszor nem nyúl bele).
De: nem vagyunk sem ősemberek, sem gyerekek! Más emberrel szembeni előítélet szerintem nem elfogadható. Legalábbis én meglehetősen sértőnek érzem (érezném?) osztrák szomszédainknál a "magyar ne lopj!" táblákat, pláne ha be sem engednének egy boltba. Nyilvánvaló, hogy más megoldást kell találni.
BakterHouse

Én én ott nőttem fel, és amennyit én tudok róluk, annak alapján a jászapáti kisebbség nem túl egységes. Egy sokféle gyökerű csoport, sokan az átkosban települtek oda különféle helyekről, és nem hinném, hogy lenne egy vajda, akire mind hallgatnak.

A helyi helyzet mindenesetre nem valami jó. Ez a kocsma csak a jéghegy csúcsa. Néhány példa:
A helyi rendszeres diszkópróbálkozások a kilecvenesekben behaltak, mert nem tudták kizárni a kisebbséget, így a fizetőképes magyarok inkább elmentek szórakiozni egy faluval arrébb. (A szomszéd falu, Szentandrás, teljesen romamentes. Tizedannyi lakója van talán, mint Apátinak, de a diszkója elszívta a fiatalságot...)
Amennyire tudom a helyi gyermeknépességhez képest példátlanul virágzik egy másik, közigazgatásilag a városhoz tartozó, 400 lelkes falu alsótagozata. A szülők elviszik tanyára a gyerekeket, csak kisebbségmentes legyen az osztály. Hasonló okok növelik a gimnázium felvételi vizsgával levédett nyolcosztályosának létszámát is...
Piti ügynek tűnik, de ha valaki a tyúkjait nem erődben tartja, számíthat rá, hogy évente 1-2 alkalommal vehet újakat. Erre bárki mondhatja persze, hogy nem bizonyítható kik teszik, de _sajnos_ kicsi a tévedés valószínűsége.
Különöüsen idősebbek panaszkodnak, hogy már alig mernek kimenni az utcára, különösen segélyosztás idején. Pedig tudtommal nem történtek eddig súlyosabb incidensek. (Bár mondjuk gyerekkoromban belém is belémkötöttek a cigánygyerkek az utcán, de így felnőtt fejjel vissznézve az sem volt igazán vészes.)

Ezzel együtt a helyzet nem olyan rossz, mint lehetne. A városvezetés elég sokat tesz értük, és ismertem/ismerek nagyon rendes romákat ott. Csak épp sokan vannak, és mint az elején említettem, nem egységes csoport.

(A rendes romával kapcsolatban van egy szomorú példám is. Volt egy roma származású tanárom a gimiben. Egy évig bírta. Pár diák utazott rá a származása miatt, levegőnek nézték, és igyekeztek kikészíteni, nem is teljesen sikertelenül.)

Magát a konkrét esetet nem igazán tudom megítélni, mert a kocsmákat abszolút nem ismerem odahaza, pedig van egy pár belőlük. :P

Ui. Amit leírtam a hozzászólásom középső részében, azok egy része csak hallomás.
Banza!

Az ártatlanság vélelme valóban megilletné a kocsmárost, ha nem úgy nyitott volna, hogy kirak egy táblát, melyen ez áll: "Cigányokat nem szolgálunk ki!" (utána finomított "Tagsági kötelező!"-re).

Ugyanakkor - mint cigányok között élő ember - inkább azon kellene elgondolkodni, hogy egy, a fogyasztókból élő vállalkozó milyen élmények hatására jut el odáig, hogy a legbiztosabb vendégkörét kitiltja?
Izé... Mondom, mint nagyszámú cigány közösségben élő emberként úgy vélem... így helyes (és érthetőbb).
A kocsma nem közintézmény (tudom hogy az csak most nem arról beszélünk, na:) hanem magántulajdon, azt enged be a tulaj(azzal köt üzletet akivel akar) Ha valakivel nem akar üzletet kötni akkor nem lehet rá kötelezni. Ha a rendes normális romák sem mehetnek be és ez szerintük diszkrimináció akkor tévednek, nehogy már bárki magántulajdonát a saját kedvük szerint használják mert akkor ezt bárki megteheti az övékkel is, és azt én sem szeretném nekik. Viszont van két kiváló lehetőségük amit tehetnek: 1. marha gyorsan elkezdenek haragudni azokra a romákra akik miatt kikerült a tábla, aztán majd enyhel annak a kocsmárosnak a szíve 2. élnek a kínálkozó alkalommal, és nyitnak egy kocsmát, ahol megmutathatják hogy azok a korábbi esetek csak az akkoriban megnövekedett napfolt tevékenységnek voltak köszönhatők.
Azért abban nem vagyok egészen biztos, hogy ez a "zártkörűség" minden egyes cigány származásúra vonatkozik. (A roma szót ki nem állom, ronda a hangzása valahogy az én fülemben sokkal inkább lekicsinylő, hogy miért ragaszkodnak hozzá egyesek?)
Fogadásokat mernék kötni rá, hogy csak egyes, csóró kocsmáros előtt már jól ismert vendégére vonatkozik. De egyszerűbb rasszistának kikiáltani azt, aki a rossz tapasztalatai miatt önvédelemre rendezkedik be.
A mi utcánkban lakó cigány családot tuti senki nem tiltaná ki sehonnan, igaz, hogy ők tök normálisak, dolgoznak, a gyerekeiket szépen nevelik, velük érdekes módon senki nem érezteti, hogy ők cigány származásúak, teljesen beilleszkedtek. Bár a kocsmába nem járnak - de nem azért, mert nem engednék be őket.
outsider:

"azzal köt üzletet akivel akar" - mi lesz a minimális szolgáltatási szinttel? :) Lásd: posta, patika. Bár a mozgóposta mintájára lehetne mozgókocsma is...
Még régen (kb. 1990.) anyám egy barátnője, M. nyitott egy reggelizőt a győri cigánynegyed (Újváros) szélén, kolbász, kávé, limonádé. Ment az üzlet, gond nem volt.

A sikeren felbuzdulva M. kibérelt az utca túloldalán egy nagyobb helyiséget is, ahol már italt is mért... nos, ez hibának bizonyult. Gyakoriak lettek - a bűnügyi híradásokból ismert kifejezéssel - szóváltások, amelyek aztán gyakran tettlegességgé fajultak, állandóan parázs hangulat volt, a kocsma hetente szét lett verve. Mondjuk M. sem volt tökéletes, például nem tartóztatta meg magát az italoktól, és szalonspiccesen nehezebb a heves vérmérsékletű vendégek közt hirtelen kialakuló konfliktusokat kezelni.

Tanulság: cigányokat ne itass. Meg másokat se.
WI: Én azt látom, hogy a normális cigányok kifejezetten szégyellik a származásukat és nem hivalkodnak vele. Az viszont nagyobb baj, hogy kis hazánkban a cigányságot inkább azok reprezentálják, akik ugyebár csak a jogaikkal vannak tisztában, de betűre pontosan - pedig még olvasni sem tudnak - és ha valaki kötelességet is emleget nekik, akkor egyből azzal jönnek, hogy a sok szemét rasszista, meg "ez biztos azért van, mert én cigány vagyok".
Az én első emlékem 5 éves koromból van, amikor a játszótéren odajött egy cigány kisgyerek. Két üres hinta volt mellettem, de ő abba akart ülni, amelyikben én ültem. Akkor még bátrabb voltam, úgyhogy kerec-perec megmondtam, nem. Erre hozott a parkból egy méteres fahusángot, amit eltört a karomon. Azóta kicsit óvatosabb vagyok.
Ennek ellenére már lopták el a pénztárcámat, köptek le a buszon. Viszont volt olyan kollégám, akin nem is vettem észre, hogy cigány, amíg nem mondták. Nagyon rendes, dolgos ember volt és mindenki szerette. Két roma szomszédunk is van, mindkettő nagyon rendes. Szóval általánosítani nem lehet, de tény, hogy nehéz onnan kitölrni, már ha akarnak. Nagyon nem mindegy, hogy az ember honnan indul :(
"Viszont van két kiváló lehetőségük amit tehetnek: 1. marha gyorsan elkezdenek haragudni azokra a romákra akik miatt kikerült a tábla, aztán majd enyhel annak a kocsmárosnak a szíve"

Ó, szent naívság :)
A 20. század egyik legnagyobb tanulsága, hogy az emberek közötti legerősebb összetartó erő a nacionalizmus. Olyan nincs hogy a helyi cigányok kiközösítenék maguk közül a randalirozókat. Rögtön hozzáteszem: a magyarok (szlovákok/románok) ugyanezt tennék.
Rögtön hozzáteszem: sajnos!

Másrészt persze az nyilvánvaló, hogy valamennyi ilyen kérdésnek ez lenne a megoldása. Pl. a középiskolai dohányzást úgy lehetne visszaszorítani, ha a csajok utálkozva néznének a bagózó fiúkra... H a bagós egyedül ülne minden szünetben/bulin, akkor majd meggondolná a dolgot.
Csak persze az van, hogy éppen a bagózók a legjobb fejek az osztályban, rájuk buknak a nők stb.

Amíg "stramm dolog"-nak tünnek a társak szemében ezek a dolgok (pl. a kocsmai verekedés), addig ezeknek nem lesz vége.
Nos, ki a cigány? Ki dönti el? A kocsmáros? Előveszi a varázsgömböt, amiben egyszer csak megjelennek a cigányok? Esetleg körzőt és vonalzót? Fejkörfogat...? Ismerős ugye? Volt rá példa, hogy a hajléktalanokat is lecigányozták, akik nem roma származásúak - pusztán öltözködés, stb. miatt.
Nem példátlan a dolog. Négereknek fűre lépni tilos, kínaiaknak és kutyáknak a parkba lépni tilos, zsidóknak a járdán menni tilos. Innen egy lépés csak, hogy ki az igazmagyar és a nemigazmagyar. Magyar rendőr velünk van.
Ha ezt a szálat követjük, kitilthatók kocsmából és iskolából a kékszeműek vagy a féllábúak is. Kitílthatók az országból a nemigazmagyarok is. Majd az igazmagyarok eldöntik, hogy kik azok. Punktum. Nyilván az igazmagyarság mérésére is feltalálnak majd valamilyen detektort.
Nincs közösségi bűn. Tessék kitíltani Lakatos Gáspárt és Bangó Jenőt, Nagy Istvánt és Szabó Józsefet, ha randalírozik.
"Rögtön hozzáteszem: a magyarok (szlovákok/románok) ugyanezt tennék."

Javítom magam: Mármint a magyarok úgyanígy nem tennék meg ezt.
Hm, hosszabb ideig éltem a Mátyás téren, ott azért elég nagy az egy négyzetméterre jutó cigányok száma, és sose volt velük komoly gond, bár tartottam tőle, ráadásul olyan fakó a bőröm, mint a tej, tehát véletlenül sem hittek maguk közé tartozónak. A konfliktusokat az esetek nagy részében az okozta ott, hogy mintha a romák úgy vélték volna, minden közös. Ez egymás között remekül működött, ajtó-ablak egész nap nyitva állt náluk, ha a kettes ajtó mögött lakónak elfogyott a söre, kopogtatás nélkül átbattyogott az ötösbe és kiszolgálta magát a hűtőből, mert tudta, hogy jövő héten ennek a fordítottja fog megtörténni. Persze a nem roma lakókkal nem csinálták meg ezt, de az udvarra simán kiültek zenét hallgatni meg bulizni, akár éjjel kettőkor is. Ha valaki lement udvariasan szólni, akkor általában halkítottak magukon, de inkább a harmadikról kiüvöltött "büdös cigányok, nem a tietek az egész ház" volt a jellemző, ami természetesen (?) a hangerő azonnali maximálisra csavarását vonta maga után. De ennél több bajom nem is volt velük. Aki a kapualjba hugyozott, lépcsőházba szaratta a kutyáját, vagy hetente kibaszta a biztosítékot mert lopta az áramot de még azt is ügyetlenül, az mind-mind magyar volt. Én bevállaltam, hogy előre köszönök azoknak a romáknak, akiknek egyéb okokból (pl. kor) akkor gondolkozás nélkül köszönnék előre, ha magyarok lennének, ezt rajtam kívül sokan mások nem csinálták meg. Talán ezzel érdemeltem ki, hogy velem különösen udvariasak voltak, segítettek a boltból hazacipelni a cekkert, és annak otthon ugyanaz volt a tartalma, mint a boltban. Kaptam tőlük virágmagokat, ezt-azt, adtam kölcsön elsejéig, amit fillérre visszaadtak, korrepetáltam a gyerekeiket. Valaki írta: "Úgy nőnek fel a kölykeik, hogy azt látják, dolgozni, tanulni felesleges, meg lehet élni az állam pénzén, pláne ha egy kis lopással is kiegészíti az ember." Az általam ismert roma családokra ez egyáltalában nem volt igaz. Persze ez Pest, tudom én, hogy nem ugyanaz, mint Jásznagyonmessze, csak fontosnak éreztem ezt leírni, mert egy-két hozzászólónál azt érzem, hogy a Macskajajból meríti a cigányokkal kapcsolatos tapasztalatait.
Sztem a korcsmáros pontosan, névszerint ismeri azokat, akik mondjuk már huszadjára csináltak balhét, eccerűen csak nem volt kedve névszerinti listát írni
Elsős voltam, amikor egy SZOT táborban (ismerik Önök ezt a kifejezést?) összehaverkodtam egy cigány sráccal. Meg is jegyzetem a nevét, hogy ha nagy leszek, és valahol összefutunk, megismerjem:

Sztojka László.
'egyből azzal jönnek, hogy a sok szemét rasszista, meg "ez biztos azért van, mert én cigány vagyok".'

Ehhez nem kell cigányozni, ilyet találsz buziban, terhes nőben, nyugdíjra váróban, kerekesszékesben.
Szerintem outsider 2006.11.23. egy lehetséges megoldást vázolt fel. Ennek lenne persze egy olyen iránya, miszerint cigánynak cigánykocsma, parasztnak parasztkocsma... amiből biztos lehetnek majd még egyéb, tágabb területen ható problémák (pl.: a két csoport még kevesebbet fog egymás igényeiről tudni) de tény, hogy ha két ember nem találkozik, nem is verhetik be egymás fejét. Volt ez már így, pl. a 1908-ban osztrák-magyar eleink által annektált Boszniában, ahol a népcsoportok tök békésen éldegéltek egymás MELLETT, elég sokáig. Kár, hogy a fejlődés itt nem állt meg, s nem csak egymás mellett, de EGYÜTT kellett volna élni egy posztjugoszláviában, s arra ezen a környéken nem volt precedens, nem is sikerült szegényeknek.

A szórakoztatóipari egység valóban magánterület, és ezt a tulajok az üzletmenettől függően több kevesebb diszkriminációval szokták a közönség tudtára hozni. A diszkrimináció eszköze nem is mindig egy tábla, hanem leginkább a gorilla:

Az eldönti, hogy:
- megfelel-e a ruhád,
- elég jó-e a csajod,
- tetszik-e neki a pofád,
- elég idős vagy-e,
- nem vagy-e túl öreg,
- elég józan vagy-e,
- nem vagy-e túl unalmas, száraz fazon,
- megfelelő rokoni kapcsolatban állsz-e vele, stb.
ahhoz, hogy beléphess, s pénzedért igénybevedd az egység szórakoztató szolgáltatásait.

Magyarul, ha a tulaj valakiből több kárt nézett ki, mint hasznot, azt eddig is kizárta.

(Persze a táblára felírhatta volna a randalírozók névsorát, akkor teljesen polkorrekten hivatkozhatna, hogy ezek az emberek balhéztak, de talántúl hosszú lett volna a lista, vagy fájtak az izületei...)
Bocsi, ezt nem tudtam megállni: "cigánynak cigánykocsma, parasztnak parasztkocsma" - és hova álljanak a belgák? :)
Volt régebben a tv-ben egy érdekes műsor. Annó 20-25 éve egy nagyon messzi vidéki faluban volt egy fiatal tanár, aki arra tette fel az életét, hogy embereket farag a tanítványaiból. Az osztály nagy része cigány volt. Akkor megkérdezték tőlük, ki mi akar lenni. Volt aki titkárnő, meg mittomén mi lett volna, de a lényeg, mind tanulni és rendes állást szeretett volna. A tanár rendszeresen franciául tanította őket.
Aztán a tv-sek most visszamentek és megkeresték őket, kiből mi lett. A többségből tényleg normál családapa-anya, rendesen dolgoznak. De volt olyan, aki nem tudott kitörni, mert a szülei nem engedték tanulni. Emlékszem a nő a cigánysoron lakott, 4-5 gyerekkel volt otthon. De amikor a tanár belépett és franciául köszönt neki, a nő franciául válaszolt. Elég fura volt.
Tori 2006.11.23.

Belgáknak bekgakocsma. A fejlődés nem állhat meg...! :)
Rastignac: "Nincs közösségi bűn" mondod. Miért nincs? Egy csoport nem követhet el bűnt? Szerintem igen, és ezesetben hiba lenne egyénileg kezelni a bűnüket. Egy verekedés nagyon is tipikus példa erre; egy ember nem is tud verekedni, min. kettő kell hozzá. Egy 10-15 fős verekedésnél már nem is biztos, hogy be tudod azonosítani az egyéneket, de a csoportot igen; és ha ezt a jog nem is ismeri el, de te, az ember nagyon is jól tudod, hogy melyik csoportról van szó. Ahogyan a történetbeli vendéglátós is valószínűleg jól tudta, hogy milyen csoportról van szó, noha nem tudott rá jobb meghatározást adni, mint hogy 'cigányok' voltak. Részéről teljesen igaza volt; nyilván nem a rendes, dolgozó cigányokat akarta kitiltani a kocsmából, pláne, mivel azt ő is sejti/tette, hogy azok nem is járnak hozzá. Vagyis ha belegondolunk, akkor tökéletesen járt el; akinek nem inge, annak nem kell magára venni, mint pl. a szelíd, csendes, városi motorosoknak sem kellett (volna) magukra venni a mittudoménmennyivel előbbi postot. Nyilván ezt törvény meg hivatal nem tudja elismerni, mert nem képes olyan kategóriákat kezelni, mint a józan ész meg a 'mindenki tudja/érti'. Én azt mondom, hogy nem is kell nekik ezt kezelni; illetve nem is _kellene_ nekik ezt kezelni; egészen egyszerűen vannak dolgok, amelyekre törvény és hatóság nem való. Ez egy ilyen dolog szerintem. (más kérdés, hogy mégiscsak beleszólnak)
Erről van szó, ezért kéne Horváth Aladárt lecsukni. (Többek között Farkas Flórián szerint is) csak árt a cigányságnak. Azért azt megjegyezném, hogy ma ingyen tanulhat bármely cigány bármely felsőokatási intézményben, csak be kell fáradnia és kérelmezni a felvételét. Azzal fél évig jön extra segély, így sokan játszák azt, hogy félévente beiratkoznak, oszt jónapot. A suli is jól jár, a kisebbségi is, csak az nem, aki esetleg még tanulna is ott csak épp nincs hely, ezek miatt.

Más: haverom a roma integrációs programban dolgozik, és csak azért nem tud feljebb lépni a szamárlétrán, mert nem cigány, (hanem német kisebbségi). A pozitív diszkrimináció is csak addig jó, amíg nem én szívok miatta.
lumpenpolgár
alkosd meg a kocsmarendeletet amiben ezt törvényileg lehet szabályozni mint a köz számára fontos szolgáltatással kapcsolatos kötelezettségek egyikét:).
Nehezen értem a "rendes roma/cigány" titulust. Nem attól rendes egy r/c hogy mi annak gondoljuk. Ki szerint rendes? Mi szerintünk? A r/c szerint? Vagy a JóIsten szerint? Mi itt egy másik kultúrával élünk együtt és a proletárdiktatúra "áldásos" tompító, uniformizáló hatása megszűnt. Egy más kultúrával együtt élni nem könnyű mindenki szív vele, és talán ez a biomasszánk fejlődésének egyik nagy kihívása. De nemrég úgy döntöttünk vagy úgy döntöttek nagyjaik hogy ebben az országban a magántulajdon tiszteletének ideje jött el, és ez erősebb szabály mint a kisebbség bármilyen joga.
én erre reflektáltam: Tori 2006.11.23. 09:45:25 w.blog.hu/2006/11/23/ciganymentes_ovezet#c107093
Látom beindult már a szegregációs törvényjavaslatok áradata :-)
outsider
Sztem attól rendes, amitől rendes tud lenni egy magyar, angol, német, stb. Csak meg tudod ítélni, nem?
A másik, hogy szép-szép a magántulajdon, de ha éjjel bejön a magántulajdonomba egy betörő és meg kupánvágom egy bézbólütővel, engem csuknak le, pedig a tulajdonomat védtem. Ugyhogy ezen van még mit reszelni.
A Tóta W. Árpád-sávos zászló baljós macis-piros-fekete égisze alatt :-)
Hát, nyilván felmerül, hogy a cuki Viki miért szív más miatt. De én mint egy másik "etnikum" (az volnék?) tagja ha ki lennék tiltva mert a többiek (tökmindegy, hogy ők a rosszabbfajta, sajnos egy team vagyunk) talmuddal vágták pofán az egyik vendéget, akkor legalább annyira lennék zabos a többiekre. "Hát fiúk, nem elég, hogy minden kormánypártit szagosan hozzánksorolnak? Még ez is kell? Francé nem lehet példátmutatni, megmutatni ennek a sok, korlátolt rasszista, antiszemita visszamaradott debilnek, hogy NEM, A CIGÁNY/ZSIDÓ/NÉGER/ARAB/KALAPOSNYÚL NEM BÜDÖS!"
Tény, hogy nem mindenkivel igazságos a döntés, de miért csak a kocsmáros feladata tökéletesnek lenni?

beszéltem, uff!
hat igen, mohacsi viki vsz nem baszna szet a kocsmat, de o a kivetel sajnos. es ha ok reklamalnak, h otoluk mint finomabb falattol elesik a tobbseg a galoca miatt, akkor irtsak ki ok a galocat, persze csak kepletesen ertem. a felzarkoztatas kerdeset nekik kene a leginkabb eroltetni es lobbizni penzert meg lehetosegekert. igazan akarni vmit.
es ha a kozossegbol ok kizarnak azt, aki az erdekeik, ti. h emberibb eletet eljenek, ellen tesz. ha mar kiutaltak egyet-kettot, a harmadik nem meri majd megcsinalni. hatter nelkul ezek nem rongalnanak.
van egy sztorim. egy kocsmaban dolgoztam nyaron. kisvaros, ciganytelep szele. a romak egyszer sem jottek be hozzank a kocsmaba, tortenelmileg igy alakult. na de nem ez a lenyeg. tehat a ciganytelep szele. felig reszeg autos megy negyvennel az uton, a cigany osszeveri a feleseget, majd a felreszeg autos ele loki. a benzinkut ipari kameraja mindent rogzit. az autos eluti, a no meghal. felig a veresbe, felig az utkozesbe. szomoru. jonnek a rendorok es mentok, a ciganyok meg szetverik a mentoautot is,fenyegetoznek, bunkosbottal meg vasvillaval verik az eget... mert kozben persze megjelent az egesz lakotelep. a rendorok erositest hivnak, mert felnek toluk.

hat normalis ez???????????????

vannak ennek a tortenetnek erdekes reszletei is, de ez egy olyan dolog, ami akarhol megtortenhet, csak mas reszletekkel fuszerezve. es meg is tortenik. en megertem a kocsmaros bacsit, h megprobal preventiv mod viselkedni.
Jajdejó Romászhatunk!! Éjjenéjjen! Ápibácsi, freudi-kompekszitászavarban vagy, hogy vagy csak a konturceruzád fogy gyorsabban? Ilyenkor év vége felé persze ez érthető is. Meg hatékony.

Éltem kicsit Torontóban. A nagy canadian lájf úgy kezdődött, hogy nem engedtek be egy menőbb szórakozóhelyre. Bordó színű a cipőd..mondta a beléptetőfiú, oszt viszlát. Na mondom, ez jól kezdődik, pedig rendben volt minden, csak érezte, hogy rétegtársadalom vagyok. Szarul esett, de valahol érthető amit tett. Hazaút előtt pedig teljesen kitisztult a kép, a megítélésről, illetve annak kifelé mutató kommunkiációjáról. Ott működik, teccik-nemteccik, de működik. Ezzel viszont lehet együttélni, sőt kurva jól érzhetjük magunkat a mindennapokban. Kicsit muris, hogy hazai romafamilik erre folyamatosan pampognak és duzzognak, viszont ez csak annyit mutat, hogy Ők még mindig érzékenyebbek a törzstársadalomnál. Ezért is vándoroltak. Mert durcik, és gyerekesek. Nem személy szerint, hanem cakkpakk. Nem az egyén megítélése alapján, hanem globális tevékenységüket látva..és érezve. Majd akkor lesz még Árpád által is kifikázhatatlan a magyar-roma szembefigyelés, ha Én is nyugodt érzésekkel fogyaszthatom el a tablettásboros froccsöt a legromább szakadt kis falu, legromább kocsmájában, sőt még a porban fetrengő gyereksereget is felriaszthatom kocsim dudájával, ha netán alámásznak. És ők mosolyogva, kendővel kezükban integetve búcsúznak tőlem...
Régebben én is hittem abban, hogy 'good fences make good neighbours', azaz a jó kerítés jó szomszédokat nevel; de már rájöttem, hogy az érdekellentéttel küzdő csoportok elszigetelése egymástól nem megoldás, még rövidtávon sem. A külön cigánykocsma, parasztkocsma, akármilyenkocsma elve talán jól hangzik, de mégsem az. Valahol benne van az emberi természetben a konfliktus iránti 'igény'. Még ha el is szeparálod egymástól őket, akkor is, csakazártis meg fogják keresni egymást, és ha a szeparálás miatt még kevésbé ismerik/értik meg egymást, akkor a konfliktus még hevesebb lesz; ha ritkább is (vö. párizsi zavargások). Szerintem a kisebb konfliktusok megszüntethetetlenek, és emiatt nem is lenne szabad rájuk ilyen-olyan megoldásokat keresni, mert óhatatlanul rosszabb helyzeteket eredményeznek. Azaz: igen, vesszenek össze a cigányok és nemcigányok időnként, akár kisebb verekedés is belefér, mert a csoportok között akkora a különbség, hogy ez elkerülhetetlen, és mert ha ezt meg akarjuk szüntetni, el akarjuk fojtani, akkor az időnként sokkal nagyobb konfliktusban fog kirobbanni (pl gyilkosság).
"Én azt látom, hogy a normális cigányok kifejezetten szégyellik a származásukat és nem hivalkodnak vele."
Nem hiszem, hogy mind szégyellik. Legfeljebb nem "hivalkodnak vele", pontosabban nem használják ki arra, hogy ha büdös nekik a munka, akkor azt mondják azért nem kapnak munkát, mert cigányok, meg nekik még 100000 évig JÁR minden ingyen!, mert ők szegény cigányok. Jár a túró! Ezt az élősködő, minden társadalom vérét szívó típusukat én is rühellem. Nem mindegyiküket, nem érzem magam reasszistának ezért, de az élősködő, csak a jogait lobogtató (dóga neki nincs!!) egyedeiket nagyon nehezen viselem. És ha ezt ki merem mondani, akkor én vagyok a rossz?
Dr. Stein:
Tévedsz, nemcsak a krimo lehet helyszín, a könyvtár is. Pár éve volt, hogy a Kálvária téri Szabó Ervin könyvtárban némely kissebbségi fiatalemberek megkéselték a biztonsági őrt. Már azon csomóan kiakadtak, hogy miért van egy könyvtárban kopasz gorilla, csak nem Duéze bíboros ronggyá olvasott Emlékiratait akarják megbugázni a füstösök? Nem hát, csak bejártak az ingyenes netre, letölteni a szexoldalakat, és ordítva kommentálták, ki hogyan oralizál. A gorilla rájuk szólt, megbökték. Egyébként barátaim, a dolog nem egészen romaspecifikus. Elszoktatok a nem roma lumpenek garázdálkodásaitól, frusztált viselkedésétől, a régiek ugyanis valahogy feloldódtak a társadalomban, láthattalanná váltak. Az ötvenes évek végén pont ilyen gondok voltak a Mária Valéria telepen, és ott egy szál cigány nem volt. A fővárosnak számos olyan körzete volt még a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején is, ahol nem volt tanácsos idegenként ténferegni. Ha nem volt megfelelő háttértámogatás, pl. az Óbudai Népkertben sem lehetett meginni egy sört némi verés nélkül. Egy szó mint száz, jelenleg szinte csak a romák viselkednek így. Az okoknak veselkedjetek neki, sok okosok, ne a végeredménynek.
jézé, a nővérem frissen felvett tanítónőként rögtön megkapta a "felzárkóztató osztályt", azaz a cigányokat. Be is volt szarva rendesen, mert az elődjét megkéselték, de el kellett vállalnia, mert a férje évek óta nem fizetett gyerektartást. Bement az osztályba, bemutatkozott, majd megkérte a gyerekeket, kérdezzenek tőle bármit! Az első kérdés így hangzott: Te is pofozni fogsz minket? Év elején iratott egy dolgozatot "Ki a példaképem" címmel. Szinte kivétel nélkül szappanopera-szereplők voltak a minták. Év végére az osztály három többé-kevésbé egyforma nagy részre oszlott: egyharmaduk a nővéremet tekintette példaképnek, egyharmaduk az igazgatót, a többi pedig azt a szocilógus végzettségű cigány fiatalembert, aki szabadidejében putriról-putrira járva győzködte a szülőket és gyerekeket felváltva, hogy a tanulás és továbbtanulás a felemelkedés egyetlen útja. Szóval van remény, csak sok munka és megértés kell hozzá. Így leírva naívnak és talán demagógnak is hangzik, de mit tegyek, így gondolom. Persze én tényleg okleveles naív vagyok. :)
Pardon: "frusztrált"
jo, persze, vesszenek ossze, a konfliktus elore is vihet, ha arrol van szo, de, konyorgom, ne valaki magantulajdonaban, hanem az utcan vagy otthon valamelyik lakasaban.
jézé: A muterom egy olyan iskolában tanít, ahol sok a cigány. Ő jól szót ért velük, mint ahogy az összes diákkal, mert elég régivágású és egyfajta kemény, de igazságos és megkérdőjelezhetetlen stílusa van, de ez kb 30 évnyi tanári munka tapasztalata alapján alakult ki. Vannak viszont fiatalabb kollégák, akiket a nagydumás cigánycsávók reggelire megesznek. Voltak akiket befenytettek, hogy megvárják őket tanítás után és mint mondtam öntudatos egy fajta, tehát volt már akit kitettek ilyen-olyan meghurcoltatásnak, csak mert a díszcigány csemetéjének a rosszabb osztályzatot adta meg év végén... Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy amíg ezek a viszonyok nincsenek letisztázva, addig senki ne várja hogy a pedagógusok, vagy bárki is megpróbáljon embert faragni belőlük, csak mert megértem hogy többet ér neki a testi épsége és az állása, minthogy ilyesmire törekedjen.
Éppen tegnap este volt szó a közszolgálatin a cigánykérdésről, persze a kivándorlás miatt. (Mondjuk ezzel fenntartásaim vannak, 150 ember még nem jelent tömeges kivándorlást szerintem.) Nem néztem végig, annyira nem érdekelt, mert persze nagyon sajnálni kellett őket a műsorban, és ettől hányingerem lett kicsit. Volt eg olyan megjegyzés is, h a szocializmusban mindegyik cigánynak volt rendes munkája, része volt a társadalomnak, azon belül egy kisebb közösségnek, természetesen ezen a munkahelyi környezetet értve. A rendszerváltással persze elvesztették a munkájukat, a megélhetésüket, a közösséget, és ezért tartanak ma ott, ahol. Ezért kell sajnálni őket, és segíteni.
Oké, van ebben igazság. De azt nekem senki nem fogja bemagyarázni, hogy csak a cigányok vesztették el a munkájukat. Apukám is így járt, pedig komoly szakember volt a saját területén. Csak éppen a gyárat fel akarták számolni, ő meg sajna gyári dolgozó volt. Meg kellett alkudnia, szakmát kellett váltania. Az új helyen kénytelen volt legalulról kezdeni. De megtette, elment kulizni, mert muszáj volt. Nem sírt, nem állt sorba segélyért. És persze nem ő volt az egyetlen, aki ezt megtette. Aki dolgozni akar, az tud is. Nem kell mindig kifogásokat keresni, csak el kell fogadni a lehetőségeket, alkalmazkodni kell. Aztán később már könnyebb lesz változtatni. De ha valaki úgy kezdi, hogy kétkezi munkát nem végzek mert biztos azért csak ezt a munkát akarják nekem adni, mert barna a bőröm, az nem vezet sehova.
tori, te leirtal nekunk egy gorog dramat :D:D:D
en az ilyenben nem hiszek. nyilvan elofordul elvetve egy-ket ilyen eset, de ha otthonrol nem azt hozza, h akarjon resze lenni a kornyezetenek, akkor ugysem lesz az.
en is tudok tanarnenis cigany-affair-t.
valami nem tetszik a csaladnak, erre feljelentik a tanitonot meg a napkozis tanitonenit, h szexualisan zaklatta a LANYT. a CSALADLATOGATASON. hat bazmeg :) a neniket szemelyesen ismerem. ez megtortent eset.
a ciganyok fantaziaja hatartalan, ha ki akarnak szurni masokkal.
Tori:

Romákról azt vallom, mint pl a francia vagy brit muszlimokról. Lehet, hogy nem rossz emberek ők a saját maguk módján, a saját kultúrájukban, csak akkor ott viselkedjenek így, ahonnan származnak, vagy integrálódjanak normálisan.
Pont a rasszizmus által keltett félelem az ami erősíti a rasszizmust. Annyira elitéljük a múltat, hogy kezdünk átlendülni a ló másik oldalára. Aztán mindenki csodálkozik, hogy egyre több neonáci banda szerveződik a németeknél is. Nem kussolni kéne, és mindent engedni, hanem szembenézni a tényekkel.
Azért a kisebbségi ügyekkel foglalkozó szervezetek helyében körülnéznék "odaát a nagy demokrata mintaországban", hogy ők milyen törvényeket és programokat csináltak, hogy a négerek be tudjanak illeszkedni. Még ott sem tökéletes a helyzet, de ahhoz képest, h milyen volt, egész jó. Örülnék, ha mi is ott tartanánk már a cigányokkal.
Mindenki aki védi ebben a kérdésben a cigányokat olvassa el az index cikket ;)
"Farkas Sándor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke úgy nyilatkozott, nem akarják kiélezni a helyzetet, de szó nélkül sem akarják hagyni, ezért bejelentést tettek a szolnoki Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetőjének. Mint mondta, a söröző tulajdonosát nem tekintik rasszistának, csak olyan embernek, akit elkapott az indulat, ezért megelégednének a figyelmeztetésével is. A cigány önkormányzati vezető cáfolta, hogy a sörözőben a romák bármilyen kárt okoztak volna."
Ha nem rasszista és nem történt semmi, akkor mégis mitől kapta el az indulat. Teljesen nyilvánvaló, hogy ők is tudják, hogy a tulaj felháborodása jogos volt. Nagyonis súlyos gondok lehettek ott. Nem fejkörméret mérés meg ilyesmi.
Én is jó helyen nőttem fel, az általános iskolámból azóta roma kisebbségi iskola lett asszem, torzítás nélkül nézve az arányokat 30%-kal nem lehet együtt élni, 60%-kal nagyon súlyos gondok vannak, a maradék 10% normális kb... az életben nem lesz megoldás erre a kérdésre, és sajnos amit Tóta ír az evolúcióról, az áll
Neeeem, én nem a pedagógusokra akartam kenni a felelősséget, eszem ágáman sem volt. Csak mint kisszinest írtam, hogy így is lehet. Még emlékszem, hogy volt olyan tanár, akit mi is megettünk reggelire, valami ideggyogyóba került szegény orosz tancsinéni, mernemszerettük. Én csak felnézek az olyan emberekre, legyen az tanár, vagy szocmunkás, aki segíteni próbál.
Amúgy én még akkor jártam suliba, amikor a szülők nem vágták pofán a tanárokat. Ellenben a tanárok minket sűrűn, pedig a mai kölykökhöz képest kész angyalok voltunk. Leszámítva az orosz tanárt :)
Quicksilver 2006.11.23.

Gondolkodom, kiegészítek:

Egy csoport, aminek a tagjai mind azonosíthatóak, s tudatosan vettek részt egy adott tevékenységben: az a csoport követhet el bűnt.
De a "közösségi bűnt" ahogy általában szokták definiálni, egy olyan közösségre szokták ráhúzni, amelynek tagjait a "ráhuzó", a vádló definiálja. Vagyis olyanokat is odasorolhat, akik magukat nem sorolnák oda. A jelen esetben a kiakadók azon akadhattak ki, hogy a "cigányok" mint csoport sokkal nagyobb közösség, mint azoknak a csoportja, akik miatt a táblát egyáltalán kiakasztották.

Ebben esetben szerintem nem a "bűn" mint olyan dominál, hanem az üzleti érdek: a tulaj valszeg abból indul ki, hogy a (véges számú) balhézó cigány vendég miatt a nembalhézó (magyar) vendégek elmaradnak. Sőt, már akkor is elmaradnak, ha csak a balhé lehetősége merül föl, s ezek a nembalhézó vendégek a balhé lehetőségét a cigány vendégekkel hozzák összefüggésbe. Magyarul, a nembalhézó cigány (vagy akit a falubeli vendégek annak tartanak) a balhézó cigányok miatt szív, de a tulajnak csak így éri meg folytatni a boltot. Ez tényleg lehetőséget ad igaztalan kirekesztésre, de ha a tulaj nem akar tönkremenni (vagy csak életszínvonalbeli csökkenést a kisebb bevétel miatt), inkább ezt vállalja fel. S ebből a szempontból tényleg mindegy, hogy a kirekesztett tényleg cigány, vagy csak annak hiszik: nem az orzságos megítélésről van szó, hanem a falu népéről, mert a kocsmáros belőlük él. Ha a falu nem cigány része különbséget tenne balhés és békés cigány között, a tulaj is ezt tenné. Tehát a tábla a falu attitüdjének következménye (ami a tulaj attitüdje is), s nem egyéni rasszizmus.

De, mint hallottuk, a gázos cigányok a kisebbségi önkormányzat tagjai, vagyis, maguk a falubeli cigányok rájuk szavaztak! Szerintem ebből következik a falubeliek (egybemosó) hozzáállása is. Ezen szvsz ugy kellene elkezdeni változtatni, hogy a helyi cigányság más, békésebb képviselőket választ magának. De egy ilyen attitüd megváltoztatása még úgyis nagyon sokáig eltarthat.
Haverom anyja tanított az egyik olyan suliban, amit rasszistának bélyegeztek. A sztori annyi volt, hogy az egyik tanárnő részólt a cigánygyerekre, hogy viselkedjen már normálisan, és nem ártana, ha tanulna. Kitaláltak egy jó sztorit amire az ilyen esetekben oly lelkes RTL klub rá is cuppant. Ha nincs rasszizmus, kreálunk. Ahogy szélsőjobb-veszélyt is.
Quicksilver
"Nincs közösségi bűn" mondod. Miért nincs? Egy csoport nem követhet el bűnt?"
Egy csoport igen. De az csoport marad. A 10-15 fő is. Ugye nem volt minden német náci? Tehát nem mondhatjuk hogy a "németek" csinálták a táborokat, és ami történt az a teljes német nép felelőssége? És ha bünetetésről és szankciókról van szó, akkor a teljes német népet kell büntetni?
Azt gondolom, hogy nagyon egyszerű és kényelmes ugyan etnikai/vallási stb. alapon általánosítani, gyűlölni, stb. De hamis ez a kép. Olaszliszka: reflexszerű, és kényelmes azt mondani, hogy "rohadt cigányok" értsd: mindenki, minden cigány. Mindegyik dögöljön meg. Nem az a 4-5-10, aki elkövette, hanem mindenki. A 8. kertől sopronig. Ez a gáz. Ennek mintájára: minden tüntető, minden fideszes, minden szoci, stb. stb. Szép új világ.
mármint a srác szülei, mivel így némi lóvéhoz (támogatás, mi más) jutottak
Görög dráma vagy sem, ezek azok a tapasztalások, amiket a saját bőrömön éreztem. Én is ismerek ingyenélő cigányt, de az én életemben ebből van kevesebb. A legtöbbjük dolgozik, és bár nem szorgalmazza a gyerek diplomázását, érettségiig elrugdossák őket. Szerintem úgy helyes, ha az ember a saját életéből merített példákat vesz, ahogy itt is láttam sok hozzászólótól, mert én úgy vettem észre, a cigányok rossz híréhez gyakran hozzájárul, hogy a barátnő-testvérének-sógornőjének-manikűrösének-egyikuncsaftja az, aki valami rosszat tapasztalt, esetleg a seggére ütöttek az utcán, és hozzám már nemi erőszakként jut vissza. Mielőtt rám ugrotok, nem azt mondom, hogy a cigányok szentek, de az biztos, hogy amikor közéjük költöztem, rettegtem és nem mertem sötétedés után egyedül hazamenni, két hónap múlva meg már röhögtem a félelmeimen. Ez persze csak érintőlegesen tartozik a topicindítóhoz.
" Mindenki aki védi ebben a kérdésben a cigányokat olvassa el az index cikket ;)"

Én nem ebben a kérdésben, hanem nagy általánosságban védem a cigányokat. Ha az önkormányzati vezető alapján ítéljük meg őket, akkor mi pestiek mind minidemszkyk vagyunk? :)
figyelj, tori
az, h a rendorseg erositest kert, mert fosott a "nepharagtol", teny. az, h megtamadtak es megfenyegettek a mentosoket, teny. az, h egy msik cigany csalad feljelentest tett es egy eves torturat okozott ket szereny tanarnonek, teny. ezek nem kisvarosi pletykak.
es valoban mindenki tud mondani ilyet, mert ez a helyzet, tortennek ilyenek.

az atlagember nem is ciganyozza le azt a romat, aki normalisan viselkedik. en legalabbis soha nem tettem, azokkal kapcsolatban fel sem merul bennem a szarmazasuk. ezert vallom, h a cigany szo nem szarmazasra, hanem eletmodra, viselkedesre enged kovetkeztetni.
nanaa: Persze, hogy határtalan a fantáziájuk, mert meló helyett van idejük fantáziálgatni...

Tori: Mindaz szép, amit mondasz, de szerinted a 16 (!) évesen Audi A6-ossal iskolába járó bikaláncos cigánygyereknek mit mondana a nővéred, mikor azzal fenyegeti meg, hogy "Könnyen a többi lányom közt végezheted az 5-ös út mellett, ha sokat pofázol!"? Megtörtént sztori és ez a banda megjelent többször a nő lakása előtt is. És a rendőrség persze nem tett semmit és egy 40 körüli nő ezért derékba törte egész addigi életét és felhagyott a tanítással. Mindezt egy tetű cigány miatt, akit a túl sok igazolatlan mulasztása miatt osztályozó vizsgára akart küldeni...
Huba
én nem mondtam hogy cigánykocsma és nem is gondoltam. Üzlet! Van egy felszabadult kereslet egy piaci rés amire alapozva el lehet egy üzeletet indítani. Mehet oda bárki a környékről ha a kocsmáros beengedi.
Az első lehetőség mögött először ott volt zárójelben hogy (na ez az amit nem negyon hiszek), de nem akartam senkit sem befolyásolni.
Tori: lehet, hogy okleveles naiv vagy, de ami megoldást én látok, az csak az, amit te leírtál. Csak akkor nincs ellentét két csoport között, ha azok egyformák, ill. eléggé egyformák; ezt a cigányok esetében a beilleszkedéssel lehet elérni. (nem térek ki arra, hogy ez nekik jó-e vagy sem).
Mége egy mondat az előbbi hozászólásomhoz. Hogy ugyanis az törvényileg szabályozva van, hogy hány mulasztott óra után mit kell tenni a tanárnak, tehát nem is a saját ujjából szopta ki ezt, meg azt sem lehet mondani, hogy merő rasszizmusból tette. Vagy akkor lehet, hogy a jogalkotó is rasszista volt?
Tori: nem a képviselőjük alapján itélem meg, hanem amit mondott, ha ő szinte védi a kocsmárost, hogy nem rasszista csak dühös, akkor feltételezem, hogy a tagnak nagyon is igaza volt
mellesleg nézd meg a romák végzettségére vonatkozó statisztikákat, ha te elfogulatlanul azt látod, hogy minimum érettségiig eljutnak, akkor nagyon kivételes közösség lehet az a tietek
sznobrász: nyilván, egy kocsmárosnak üzleti érdeke van, ami más, mint a cigányok érdeke, mint a kisebbségi képviselő érdeke, és nyilvánvalóan más, mint az én (elvi/általános) érdekem. Én a magam szemszögéből, a magam érdekeit figyelemben tartva írtam le azt, amit gondolok az ügyről; a kocsmáros érdekeit képviselnem - vagy akárcsak felvállalnom is - nem feladatom, így nem is teszem.
quicksilver, egyetertek, be kell illeszkedniuk, de ha nem akarnak, sosem fognak. amig ott van a hinterland, amig oda visszamenekulhetnek meg megkapjak a tamogatast, addig ezt az utat fogjak valasztani. kormanyzati szinten kell elvagni ezeket az utanpotlasi utvonalakat :) de tok komolyan.
Rastignac: ahogyan le is írtam, az általánosításról mindenki tudja, hogy kikre vonatkozik (a konkrét esetben is, meg általában is) és kikre nem. Józan ésszel legalábbis egyértelmű. Ne ess abba a hibába, hogy teljesen elveted az általánosítást, mert ugyanolyan hibás álláspont, mint túlzóan általánosítani. Nyilvánvaló, hogy a konkrét esetben az általánosítás nem etnikai alapon történt, hanem viselkedési alapon; ugye szerinted sem gondolt a kocsmáros a becsületesen dolgozó, otthonülő cigányokra, amikor kiírta az ominózus szöveget? Továbbviszem: ne védd* azoknak az érdekeit, akiket nem támadott senki; azaz a nem balhés, kocsmákban nem verekedő cigányokét.

* természetesen nem utasítás a 'ne védd...' csak retorikai fordulat
Jajj, ez már megint egy olyan kis csipkelödős cikk, "ügyeletes antiszemita" a kocsmáros uram, miért nem nyit inkább egy borbélyházat, mert oda aztán csak tiszta fejű emberek járnak.
Segítsetek sorba rakni mert lehet hogy rossz a világképem. Jelen társadalmi berendezkedésünk a magántulajdonon alapul. Először azt kell védeni és az azzal kapcsolatos jogokat és csak azután jöhetnek a többi jogok, jelen esetben a kisebbségi.
A kisebbségi képviselő meg csak meg akarja mutatni hogy neki meg van itten hatalma még a kocsmáros fölött is. Márpedig nincs, mert ha igen akkor én is odamehetek a házához bekéreckedhetek egy pohár vízre mert szomjas vagyok és fingatok egy rettenetes baboskáposztásat és ha legközelebb nem enged be följelentem hogy fehérgyűlölő.
Spamdog!

Ehhez a cikkhez nem tudnál ajánlani egy jó hardvert, mondjuk fél MOA-s találati pontossággal és silencer-rel?

Jefe
Én is olyan iskolában tanítok, ahol jelentős a roma kisebbség aránya (kb. 20 %). A tapasztalataim vegyesek, tehát van köztük rendes, udvarias is bőven, de:
1. Középiskolába eleve csak az igényesebbek jutnak el;
2. Itt is lecsapódik azért sokféle, azt, hogy mégis egyben van még az iskola sokmindennek köszönhetjük (pl. biztonsági őrök vigyáznak ránk és az iskolára!!!);
3. Általános iskolában tanító kollégáktól azért érdekes sztorikat hallunk (pl. előfordult, hogy a romagyerek a nagydolgát a pad alá intézte).

Lehet a kérdést csürni-csavarni, de amíg ott tartunk, hogy (a már említett tegnapi TV adás szellemiségét idézve) "mi alapján döntik el egy adott probléma kapcsán ki a cigány és ki nem" (itt kapcsoltam ki a TV-t), tehát a cigány szervezetek még a probléma felvetésétől is mereven elhatárolódnak, addig nem történik itt semmi. És az ellentétek csak tovább éleződnek...
outsider: szerintem nem ilyen ki a janis dolog ez, ő tudja mi a kiváltó ok, viszont kvázi ez a megoldás ha érthető is, jogellenes, kvázi neki hivatalból el kell járnia, hozzátéve, hogy megelégednének egy ejnyebejnyével.
Kivételesen egész normális volt a hozzáállás.. az egyetlen csúnya dolog, hogy kategórikusan cáfolta, hogy lett volna bármi affér a kocsmában, pedig a reakciójából egyértelmű, hogy ő is tudja, hogy volt.
Azért van itt egy alapvető kérdés.
a.) A kocsmáros kitiltotta a cigányokat,
vagy
b.) A kocsmáros kitiltott x embert, akik cigányok.
Nagyon nem mindegy, és amennyiben a "bé verzió" az igaz, akkor a tisztelt kitiltott kör rasszista saját magával szemben.
Ez kb. olyan, mint mikor valakiről megállapítom egy társaságban, hogy zsidó, mire a társaság egyhangúan leugat, hogy antiszemita vagyok. Nem igaz, én ténymegállapítást tettem, és a negatív jelentéstartalmat valójában ők kapcsolják hozzá csuklóból.
Egyébként szerintem is álszent, szemellenzős saját magát átverő országban élünk. A média egyszerűen nem mondja ki az igazságot erről a kérdésről, és meglesz(van) mindennek a következménye.
Valahol félúton az igazság. Mert aki putriból indul, annak olyan hátrányt kell ledolgozni, ami nem könnyű. Mi nem tudjuk ezt elképzelni (én legalábbis nem), mert szerencsére szo-szo normális családban nőttem fel (mondjuk melyik normális teljesen?), volt esélyem, amit legfeljebb én szúrhattam volna el. De pl. ha mondjuk 18 évesen kilöknek az intézetből, oszt mehetek amerre látok, hát nemtom mi lett volna.
Véleményem szerint a megkülönböztetés ellen megkülönböztetéssel küzdeni teljesen hülyeség. A cigányok sírnak hogy őket mindenki hátrányosan megkülönbözteti. Közben meg saját ösztöndíj program cigányoknak, saját képviselő, segély, átképzési lehetőség cigányoknak (rtl klub riporter iskolát indított kizárólag cigányoknak)...hmmm. Csak én látok itt ellentmondást?

Vagy mondják azt hogy ők akkor nem akarn ak hátrányos megkülönböztetést (és akkor pozitív megkülönböztetést sem kapnak). Ugyanazon jogok és kötelességek mint a magyarnak. Vagy kell nekik a pozitív de akkor viseljék el a hátrányát is.

Nekem sem esne jól, hogy a cigány kap mindent külön, mert neki jogai vannak, ő a cigány csoportba tartozik. De ha én kitiltom a kocsmámból-könyvtáramból a cigányt, akkor hogy jövök én ahhoz, mert általánosítok, és nem minden cigány ugyanolyan...
Quicksilver 2006.11.23.

(Az 1908-as példa irónia akart lenni. Nem jött be, hát hagyom.)

Az üzleti érdek az üzletember számára egzisztenciális érdek. A diszkrimináció megszüntetése a diszkrimináltak számára egzisztenciális érdek. A diszkrimináció (ebben van TWA-nak igaza) nem szándék kérdése, és nem szüntethető meg parancsra: bizonyos viselkedésformák több (egzisztenciális) haszonnal kecsegtetnek, mint mások (még esetleges morális szankciók mellett is). Aki így nyer többet, az akkor is így fog cselekedeni, ha tudja, hogy helytelenül tesz.

Attól, hogy ebben a krimóban a cigány önkormányzat nem tudja elkölteni az illetményét, még nem fognak családok koldusbotra jutni. De attól, hogy a falu így áll hozzá egy kisebbséghez (mert fenntartom, ha nem így lenne, a kocsmáros se diszkriminálna), tutira beszűkülnek a lehetőségeik.

Az üztletember úgy tudja érvényesíteni egzisztenciális érdekeit képviselni, ha meg tudja szabni, kit enged be a bótba. A diszkriminált meg úgy, hogy módszereket keres a bejutásra (bótba, melóba).

Egyik módszer az, hogy párbeszédet keres a konkrét üzletemberrel (nem a kamarával és nem a WTO-val), és megállapodnak egy viselkedési kódexben, ami csak ott, és csak rájuk lesz érvényes, mindaddig, míg mind a két fél betartja.

A másik módszer, amire sor is került, hogy a kisebbség elmegy a mentorához (bátyjához, családfőhöz, góréhoz, vajdához) és fenyegetéssel próbál érvényt szerezni érdekeinek. Mindezt úgy, hogy a kocsmárost meg sem kérdezik, érdekeit nem is mérlegelik, (mert a Farkas Flóris nem helybéli, honnan is tudhatná, hogy mi lehet a megoldás?). Szerintem az ilyen fajta konfliktusmegoldás nem általános érdek. Helyi konfliktusokra helyben kell (párbeszédes) konszenzusos megoldást találni, azok a legtartósabbak.

Azt szerintem Te sem állítod, hogy egy tulaj nem döntheti el, kit enged be a birtokára. S mivel ez a birtok egy helyi lyuk, s nem Magyarország, arra kellene törekedni, hogy ott találjanak megoldást. Ez lehet az is, hogy az a kocsma nem lesz a cigányok törzshelye. Tudjuk, hogy a fekete polgárjogi mozgalom buszbojkottal indult:
Ha a falu cigánysága képes maga mellé állítani a falusiak többségét, és mind bojkottálni fogják azt a kocsmát, hidd el, le fog kerülni a tábla.

Ezért a harmadik módszer az, hogy a CIGÁNY ÖNKORMÁNYZAT mint a kisebbség képviselete, konszenzust keres a falusi önkormányzattal (ami a falu teljes lakosságát, tehát a cigányokat is, képviseli). Az eredmény szintén lehetne egy kódex, ami addig működhetne, míg azt úgy a többség, mint a kisebbség saját tagjai között be tudná tartatni.

Különben marad a szegregáció, mert mint mondtam, akkor biztosan nem törnek be fejek. (Rövidtávon. De a jugoszláv példával épp azt akartam érzékeltetni, hogy hosszú távon ezen a módon éppen hogy megnő a betört fejek száma.)
jézé: aki már ki akar törni a putriból annak szinte nyert ügye van. A roma kérdés a "mi" oldalunkról ott bukik, hogy van egy réteg, akiben semmifajta kultúrális igény nem jelenik meg, jó neki a sötétségben koszban tahóságban erőszakban és ököljogban, a plazmatvt meg adják ingyért, mert az szerinte jár alanyi jogon
valaki fennakadt a nyelvhasználaton.
Olvasd végig a kommenteket, és kiderül, ami nagyon általános a magyar társadalomban: roma az a rendes dolgozó cigány, cigány meg az a cigány aki lop csal stb. pl. a "büdös roma" szókapcsolatot még életemben nem hallottam, hát ti?
A kedvencem viszont az, amikor közlik emberek (pl. a saját anyám), hogy a muzsikus cigány az nem is cigány :D hanem?
Mér téma még mindig ez, mér nem lehet előítéletek nélkül élni :( És ebben mindkét oldalnak megvan egyértelműen a maga felelőssége! (oldal alatt a cigány-nemcigány felosztást értem, nem a jobb-balt)
pammy,
pont ezért nehéz. Nem a lehetőség hiányzik, hanem az akarat, azt meg a körülmény gátolja. Nehéz úgy akarni valamit, hogy körülötted senki nem akarja ugyanazt, nem támogat, sőt gátol. Nincs egy modell, ami minta lehetne, hogy másképp is lehet. Igazából a kisebbségi vezetőknek ebben kéne segíteniük és nem véresszájjal rögtön diszkriminációt kiáltani az ilyen esetekben.
ja, és addig míg az rtlklub (vagy tv2 nem tom) 'valóságshow-ban' mutatja be hogy hogy él egy igazi cigány (Győzike v. mi a rák) - kiabál, veszekszik, leköpi a portást mert nem ad neki másik szobát - addig ne csodálkozzon senki hogy romlik a magyarság megítélése a cigányok iránt.

Győzike többet árt a cigányainak, mert ő a cigányság negatív diplomatája.
Az egyik ok amiért a diszkrimináció kérdésével sose fogunk zöldágra vergődni az az, hogy kétféle diszkrimináció van a világon. A megalapozott és az alaptalan. a jog pedig egyként kezeli és tiltja őket. Modern ember nyilvánosan ezt nem szivesen kérdőjelezi meg, mert lenácizzák stb. Pedig a megalapozott diszkriminációt nem lehet tiltással felszámolni. A mögötte rejlő okokat kell felderíteni és kezelni. Persze, egy ember nem a bőrszinétől lesz jó vagy rossz, viszont egy bizonyos kisebbségen belül létrejöttek olyan destruktív közösségek, amik már nem mint egyén, hanem csoportként veszélyesek a társadalmunkra. Az iskolai példákat véve, talán nem a szegregáció lenne a megoldás hanem a cigányközösségek kis létszámon való tartása, ne legyen egy helyen sok cigánycsalád csak 1-2 és akkor talán ők emelkednek fel a faluhoz és nem a falu gettósodik el. Ez törvénnyel, kényszerrel nem kivitelezhető, csak kölcsönös együttműködéssel, ami viszont egyik oldalról se elképzelhető a mai viszonyok közt.
Lond,
ugyanez volt a meleg kérdéssel is a napokban. Ha egy adott embercsoportról beszélünk, muszáj valahogy hát....nevezni, bár most ahogy leírom, tényleg gáz :(
Kisebbség, vagy mi legyen?
Amúgy minden népcsoport el van nevezve valahogy, miért lenne ez baj? Vannak szerbek, horvátok, magyarok, cigányok.
Quicksilver
"Nyilvánvaló, hogy a konkrét esetben az általánosítás nem etnikai alapon történt, hanem viselkedési alapon;"
Ugye nem azt írta ki a táblára, hogy "Randalírozókat nem szolgálok ki" . Azt sem, hogy tagságit vezetek be wazze, mer' elegem van, majd eldöntöm egyénenként, hogy kinek adok logint a kocsmámhoz a faluból. Mert magántulajdonom, nem jótékonysági intézmény vagyok.
A felirat az volt, hogy "Cigányokat nem szolgálok ki". Ha ez viselkedési alapon értelmezhető, akkor van olyan, hogy 'cigányviselkedés'?
Nem védek senkit, "sem rokona sem ismerőse nem vagyok senkinek". Véleményt cserélünk, élvezeti érték okán.
Ugyan így nagy problémának tartom pl. a kisebbség zsarnokságát a többség felett. Az is probléma, hogy jelentős kérdésekben- zsidó/roma/trianon, stb. nehéz hisztéria nélkül megnyilvánulni, mert rögtön beindulnak a mantrák, jönnek a bélyegek (antiszemita, nacionalista, stb.) Mindkét félnek cigány és nem cigány, zsidó és nem zsidó megvan a maga sara és felelőssége ezekben a dolgokban. Amíg hisztéria alapon közelítünk ezekhez a kérdésekhez, minden marad így, vagy lesz még sokkal rosszabb pár év múlva. múlva.
Fricci: én nem látom ilyen negatívan a Győzike showt. Győzi drága egyértelműen gyereklelkű kissé, de ha megnézed a családját, ez nem faji kérdés, ez az ő egyénisége. A hangoskodás, temperamentum, köpködés, ilyet meg déli népeknél szintén látni, azért ha az lenne a maximum amit ő művel, akkor lényegesen kevesebb bajunk lenne ezzel a kérdéssel.
A neje meg szerintem kifejezetten pozitív példa akkor már.
Hát, pammy, ez szép is lenne, csak ezt a gyakorlatban, hogy? Áttelepítéssel? Jujj!
Aki egyik kisebbségnek sem a tagja, az nem tudja elképzelni, hogy milyen az. Amikor mondjuk tényleg diszkriminálnak azért, mert valami, vagy valamilyen vagy.
Annó Bécsben amikor ki volt írva, hogy 'magyar ne lopj', szar érzés volt látni nem? Én nem loptam, de magyar vagyok, hogy jönnek ezek ehhez, hogy ilyet kiírjanak? Mégsem mentem panaszra sehová, mert nyilván oka volt annak a boltosnak, hogy ilyet írt. Annyit csinálhattam, hogy nem vettem magamra.
jézé:
nem, együttműködéssel, ezt írtam, roma család ki akar költözni a gettóból, a falu meg amit kinéztek nem fenyegeti meg őket azzal, hogy maj jól rájuk gyújssák a házat
egy szép harmonikus világban :D
mellesleg halkan jegyzem meg, nem-e lehet-e esetleg talán, hogy Bécsben nem tudják hogy kell leírni azt, hogy magyarul beszélő délies külsejű egyén ne lopjon? :)
nem nagyon hiszem, hogy oda ne jártak volna át
pammy: de pont nem kellene szerintem ezt mutogatni a tv-ben. Én elhiszem hogy ő ilyen, de a magyarok azt látják hogy 'ni egy cigány, aki pontosan megfelel az agyunkban lévő sztereotípiáknak' a cigány meg azt mondja hogy 'dikmánhe, a gazsi antiszociálisan viselkedik és még pénzt is kap érte'.

De lehet hogy valóban én látom csak negatívan a dolgokat.
Hát...ööö...nehogymá asziggyük, hogy magyar ember nem lop. Sajnos de.
Meg rabol is, meg le is köp, meg van hogy putriban is lakik, meg mocskos, meg büdös is. Van ilyen magyarban is.
jézé 2006.11.23.

... jójódemostnemerrőlvanszókérem.... ;)
jézé: persze, de nézd meg a börtön statisztikákat, összevetve a lakosság számarányával lehet egy 100as szorzó a valószinűségek közt.
Sztem az ebben a kérdésben a legrosszabb, hogy az elmélet olyan qrva élesen elválik a gyakorlattól. Mondok 1 példát: Én elméletben próbálok nagyon toleránsan hozzáállni a cigánykérdéshez, ismerem a háttérben lévő problémákat is, nem elégszem meg azzal a primitív sztereotípiával, hogy a cigányok buták, büdösek, és lopnak.
DE! A mindennapi gyakorlatban: Hiába tudom mindezt, ha a romákkal való társadalmi érintkezés során sajnos azt tapasztalom, hogy ők nem nagyon igyekeznek, hogy megcáfolják a negatív sztereotípiákat.
Röviden: Én próbálok toleráns lenni, HA HAGYJÁK. De azért hülye nem vagyok, vazze.
Tóta W. Árpád újságírónak jelenesetben tőkéletesen igaza van.

Ez önvédelem!!!!!!

Erre varrjon gombot György Péter!!


Bocsánat, "tőkéletesen" helyett tökéletesen.
Me, Myself and I

Ezért felháborító előitéletnek hívni.

mi a pék az "Egyenlő Bánásmód Hatóság"?
ha ilyen műbalhék nem lennének vajon milyen ürüggyel költenék el az éves költségvetésüket?
a kissebbségi jogvédő irodák ill. romaügyi biztosok és a brüsszelbe delegált adópénzből nagyokosok mit csinálnának egyébként? szerveznének valami közmunkát, esti iskolát, hímzőszakkört, focicsapatot vagy bármit ami alternatívája lenne az esti bebaszásnak? ááááááhhh.....

olybá tűnik ebben az esetben is a farok csóválja a kutyát
az a helyzet, h a cel, ahogy olvasom, mindenkinel ugyanaz, csak az eszkozokon megy a vita. a cel, h zarkoztassuk fel a ciganyoknak azt a csoportjat, akik.. .hat.. ize... gyengen antiszocialisak :)
hogy ezt majd szegregacioval (rovid tavu, mondjak egyesek) v. naiv ideologiakkal (tul lassu es tulsagosan ketes) erjuk-e el, senki nem tudja. tarsadalmi konszenzus kene. ott kene kezdeni, megallapitjuk, kiik azok, akiken akarmi is hatasos lehet, persze vegig szem elott tartva azt, h ok elsosorban EMBEREK, erzo lenyek, akik mint mindenki, boldogsagra meg harmoniara vagynak.
en nem vagyok hive a nagy atuto megoldasoknak, egyreszt mert nem hiszek bennuk, masreszt mert hihetetlen koncentraciot igenyelne azok szamara, akik hisznek. hosszu tavon csak ugy lehet gondolkodni, ha a kis lepesek politikajat valasztjuk. szerintem. es abban a reszleges szegregacio egy lehetseges megoldasnak tunik. volt is vmi otlet, h bentlakasos iskola meg ilyenek. lehurrogtak sokan, nem is lett ebbol a kezdemenyezesbol semmi. jobb lett igy vkinek??
Ennyi kommentet munkaidőben képtelenség végigolvasni!
Mindenkiből kitört a graffomán?!
:-)
pammy, miért jogellenes kitenni egy táblát hogy zártkörű rendezvény? Nem azt írta ki hogy cigányokat nem engedek be. Csakhát úgy alakult hogy éppen cigányok voltak azok a rendbontók akik miatt a kocsmát nem lehet rendesen üzemeltetni.
outsider: a probléma az, hogy kedvenc kocsmárosunk először azt rakta ki hogy 'Cigányoknak nem!'...utána finomította. Ha rögtön ezzel kezdi, akkor a cigányvajdáknak nincs mibe belekötni :(.
vzzoli 2006.11.23. 11:40:08

Sztem itt nem az előítéletesség a fő probléma, hanem az általánosítás. Én TÉNYLEG sajnálom azokat a cigányokat, akik tisztességesek és csak normális életet szeretnének élni, meg azt, hogy hagyják békén őket (és TÉNYLEG ismerek ilyeneket, nem csak úgy mondom). Ők két tűz között vannak. Viselniük kell egy stigmát, amire nem ŐK szolgáltak rá (guilt by association).
Már leírtam valahol, hogy őket az ág is húzza, mégpedig a TV-ben parádézó pojáca önjelölt "vajdáik", meg a Győzike-féle felelőtlen bohócok miatt. Az olaszliszkai esetre nem is térnék ki, mert nagyon ingoványos talaj...
mi ez az olaszliszka? mi tortent ott?
Itt az ideje hogy elolvasssam a cikket :D
igen, az sokat segít:D
nanaa: egy tanár ment haza a két lányával, egy cigánygyerek (nem tom hogy hogy) elsodort az autóval. Cigánygyerek felállt, hazaszaladt, apuciék kirángatták a tanárbácsit, halálra verték, a két lánya szeme látára.

Magyarázat: azt hitték hogy a tanárbácsi el akar menekülni.
hu, koszi a linket. ez durva....
amit en kommenteltem korabban, hasonlo. csak ott a srac el tudott menekulni a varosbol egy idore.
szem elol.. .tudjatok...

ennek kell vegetvetni.
Ami meg a börtönbeli etnikai arányokat illeti, abba (amellett, hogy ezer okból nagyobb a cigány elkövetők száma) azt is bele kell számolni, hogy azonos bűncselekménnyel kinek mekkora az esélye a börtönbe kerülni. Merthogy az előítéletesség nem csak a kocsmárosban van meg, hanem a rendőrben, tanuban, bíróban is.
Hát akkor a kocsmáros úr tévedett. És mit tesz Isten, fejlődik. Megtalálta a megoldást a problémájára. Csak nem volt még ideologiailag elég fejlett. De szerintem tanult a hibájából, és remélem a másik fél is rájön hogy tök szabályosan is ki lehet tiltani valakit egy kocsmából hogyha nem oda illő módon viselkedik.
ámbátor: ebben boccs, de nem hiszek :)
abban, hogy esetleg könnyebben lebuknak, mert primitívebb bűncselekményeket követnek el, inkább
outsider: tagsági rendszeres, meg zártkörű rendezvényes helybe is kötöttek már bele. Jogilag nem olyan könnyű megfogni, de kimegy az RTL klub forgatni meg hasonlók.. szal nem fogadják el...
pammy, ebben nem is hinni kell. Hinni a cargo-istenben kell.
Ez reprodukálható és működik, ez van.
Az előítélet egy védelmi mechanizmus, ami akkor alakul ki ha az embert valami atrocitás éri. Persze ezt lehet örökölni is meg az ember sajátokat is fejleszt, dehát erről szól TWÁ bejegyzése is. Csak az előítéletet nem szabad túlzásba vinni. Van egy olyan ballsejtésem hogy kevesebb előítélettel jobban érezném magam (mármint ha nem lenne szükségem rájuk) másrészt valószínűleg sebezhetőbb lennék. Szar dolog ez az evolúció, hülye Darwin minek találta ki...
És a kolléga akit Canadában nem engedtek be egy helyre mert piros volt a cipője? Az rtlklubnál is elég sokszor a hülyeség szorgalommal párosul. Meg is van az eredménye.
Szal. A kocsma nem közterület, hanem magánterület. Ergó oda az mehet, akit beenged a kocsmáros. A kocsmában történő "szolgáltatás" magán jellegű, nem közszolgáltatás. A kocsma kapitalista intézmény, ami kizárólag arra szolgál a kocsmáros számára, hogy profitot termeljen. A befektetett munka, anyag és a kifizetett ellenérték egyenlegének poztívnak kell lennie. Minél pozitívabb, annál inkább megéri a kocsmát üzemeltetni a tulajdonosnak. A a profitot csökkenti, hogy néha szétverik a helységet, akkor azokat, akik szétverik, ki kell tilatni. Mivel magánterületről van szó, ezen hatáskör kizárólag a kocsmáros kompetenciája. Szerencsésebb lenne névszerint kitiltani az érintetteket, ami talán nem lehetetlen egy ilyen kis helyen. De nem rossz megoldás a pozitív lista. Ki jöhet be kizárólag.
emese álma
akkor meg jönne az adatvédelmi ombuci hogy nem lehet közszemlére tenni az érintettek beleegyezése nélkül a nevüket. És lehet hogy igaza is lenne.
A szomorú az, hogy lassan rá kell döbbennem, hogy bármennyire is minden tekintetben elő- és utó :) ítéletektől mentesen éltem ,illetve igyekszem élni, ez sajnos egyre nehezebben megy..
Amivel, amikkel nap, mint nap szembesül az ember, egyszerűen nem hagyja, hogy azt mondja továbbra is: mindenki ugyanolyan ember, és igenis nem lehet általánosítani, és mind romák, mind nem romák között van dolgos és nem dolgos, piszkos és nem piszkos, hangos és nem hangos etc..
Ugyanis amikor 5 esetből 5ször romák szólnak be az utcán, amikor 10ből 10szer romák ordítozásától hangos az utca, akkor az ember egyre kevésbe tudja tartani magát ez előbb leírt gondolatmenethez..sajnos..
és vajon mi akadálya lenne név szerint kitiltani, azokat, akik már szétdobták néhányszor azt a kocsmát? akkor nem kéne cigányozni, meg zárkörűzni, a névsor biztos kiférne egy A4-es lapra, oszt jónapot
oooyee
szerintem azért mert a te neved sem írhatja oda senki valami hülyeség mellé saját izlése szerint, mert lehet hogy téved.
>oooyee 2006.11.23. 12:25:44
és vajon mi akadálya lenne név szerint kitiltani, azokat, akik már szétdobták néhányszor azt a kocsmát? akkor nem kéne cigányozni, meg zárkörűzni, a névsor biztos kiférne egy A4-es lapra,
outsider: nyugodtan odaírhatja, nem sért vele törvényt, joga van kitiltani bárkit a saját üzletéből

sznobrász: sztem ott nincs gorilla, ez volt a probléma
Árpád jó cikkeket is tud írni, ha akar, de ez most egy populista baromság a létező legsántítóbb példával.

Egyébként láttam a gyorsbeszédű kocsmárost a tévében. Nem egy agysebész, úgyhogy nem is csodálkozom, hogy nem jutott eszébe név szerint tiltani ki a balhés egyedeket. Ahhoz joga lenne.

Érdekes amúgy: több tízezer kocsma van az országban, a legtöbb helyen mégis tudják kezelni ezeket a problémákat ilyen táblák nélkül is.
A több tízezer talán csak több ezer, de mindegy.
megprobaltam a leheto legtobb kommentet elolvasni, de amire frissitek megint jon egy csomo, szoval elnezest, ha ismetelgetek valamit, ami mar elhangzott korabban.

ez egy jo kis cikk, es ki tudja mi ra a jo megoldas. sajna en mar majd 3 eve nem voltam otthon es csak az indexrol meg ezekrol a helyekrol tajekozodom, h mi megy otthon, es valamilyen szinten orommel latom, hogy nagyon sok ember mar eliteli az eloiteleteket (ez de hulyen hangzott), hisz nem olyan reg meg mashogy volt. viszont en egy olyan orszagban lakom, ahol a dolgok megitelese kezd mar tokeletesen kifacsarodni; hogy senki nem mer meg se szolalni bizonyos ugyekben, mert minden PC es mindenki egy kocsog, aki velemenyt mond egy masik nepcsoportrol, fajtarol, beallitottsagu csoportrol, mittomen, sorolhatnam. mar olyan szinten korrektek, hogy szinte rosszul vagyok tole.

vannak pl a muszlimok. eleg paras, amikor egy csoport fekete ruhaba csavart beszelo arnyek vegigsuhan az utcan. nem azt mondom, hogy hat ize, ez hulyeseg, mert az o dolga, de oszinten megmondom, a hideg raz toluk, mert furcsan neznek ki. ijesztoen. a szemuk villog es nem latod az arcukat. aztan fekete fiatalok az utca sarkan stirolnek. az is para. de amig otthon voltam, en oszinten beszartam, amikor a ciganycsalad jott vissza a banzajbol, telehanytak a HEV-et, az apuka majdnem szetverte az anyukat, es aki beszolt, azt megfenyegettek, h megkeselik, ha beszol. nem tehetek rola, feltem toluk. ahogy itt is felek ezektol.

ez szerintem nem feltetlenul rossz a mi oldalunkat tekintve, hiszen mit latunk az egeszbol: olyasmit, amit mi a neveltetesunk eredmenyekeppen nem akarunk befogadni, mert ellenkezik a joerzesunkkel. ez nem rasszizmus, ez csak olyan eloitelet, minthogy nem fog az ember piros sapkat hordani, ha allandoan megverik erte, es a piros sapka latvanyatol nem lesz kurva jo kedve igy altalaban.

viszont a normalis cigany, zsido, magyar, angol, muszlim, amerikai stb stb normalis lesz, azokra ugy fogunk tekinteni, mint olyan szemelyekre, akikkel szivesen toltjuk/toltenenk az idonket, es eszunkbe sem jut egy ido utan, h milyen szarmazasuak vagy vallasuak.

hu mar megint hippiskedem. lojetek le.
agentcooper 2006.11.23. 12:45:09

"Egyébként láttam a gyorsbeszédű kocsmárost a tévében. Nem egy agysebész, úgyhogy nem is csodálkozom, hogy nem jutott eszébe név szerint tiltani ki a balhés egyedeket. Ahhoz joga lenne."

Én nem láttam a kocsmárost, de hiszek neked. Ha tényleg olyan eccerű embör, akkor honnan tudja, hogy "ahhoz joga lenne"? Én nem tartom magam eccerű embörnek, mégsem tudom, hogy a fent leírt dolog tényleg jogszerű lenne-e. Sztem mondjuk normális esetben nem is kell tudnom. Azért a biztonság kedvéért: JOGTANÁCSOST MINDEN KOCSMÁBA! :D
Pár éve egy falusi mozi ajtaján láttam kiírva, hogy xy család tagjai nem látogathatják az előadásokat.
Jogtanácsost minden nyilvános helyre!
:)
Szerintem a megoldásra egy új kategória bevezetése kellene, mondjuk a "büdös tahó paraszt", aki segélyből és, 8 gyereke van, ápolatlan és büdös, kiabál az utcán, lop, és kést ránt, ha valami nem tetszik. Ezt a kategóriát nem nehéz felismerni, mindenki mondja rá rögtön, hogy "cigááány". De mivel cigány az is, aki nehéz munkával diplomát szerez, dolgozik lelkiismeretesen , és mivel van lehet olyan nemcigány is, aki a fenti viselkedést produkálja, célszerűbb hát egy másfajta megnevezéssel illeti az ilyen társaságot, és akkor minden rendben lesz.

Hozzáteszem, manapság a "cigány" jelzőt végülis elsősorban csak az ilyen társaság-ra alkalmazzák. Az embereknek eszébe sem jut, hogy egy normális megjelenésű, konszolidált cigányt lecigányozzanak (hát barnább a bőre, biztos olasz), míg simán lecigányoznak egy csövest, aki kötekedik az emberekkel, és valójában köze nincs a cigányokhoz.

A kultúrálatlan tahókat kell kitiltani mindenhonnan. Az országból is.
agentcooper: érdemes lenne megkérdezni a kocsmárosokat olaszliszkán, zámolyon meg még pár ilyen helyen, hogy ők a probléma mentes 10000 vagy az érdekes módon problémás néhányhoz tartoznak.
Nem mindegy helyileg hol az a kocsma
oooyee
név szerint? Hát próbálja meg valaki, ha nem visít az ombuci...
na vegre, valaki aki erti, hogy altalanositas nelkul az ember elvesz. utoitelet, nagyon jo szo.
Me, Myself and I 2006.11.23. 11:52:17

Csak akármennyire is mondjuk, hogy általánosítás rossz dolog, meg nem szabad, végül is minden ezen alapszik. A törvények a szabályok stb.
A statisztika célja is, hogy a sok eltérő eset közül, amivel nyilván nem lehet egyenként foglalkozni, készítünk egy általánosítást.
Lehetne egyenként vizsgálni a cigányokat, de kinek van rá ideje, türelme stb. Oké vannak kivételek. De ha van 500 rákos szervezet, amiben van 500 rákos sejt, és 300 egészséges akkor nyilván rákosnak nevezzük a szervezetet és nem egészségesnek.
Bocs, csak 1 rákos szervezet van :o)
Hozzá kéne tenni, hogy nem volt ez mindig így. A 40es évektől napjainkig, szép lecsúszáson ment keresztül az egész cigányság. Hogy csak mást ne mondjak, 83ban még ültem olyan nádfedeles csárdában, amelyben nem a Danubius szólt, hanem magyarnóta 5-6 tagú cigányzenésztől. A régi magyar filmeket sem kell soroljam, 10 percenként "rágyújtanak" egy nótára:) (Tudom, tudom, nehéz azt ma kifizetni, de ami segélyre megy, az mehetne a vendéglősnek a fizetés feleként.) Volt respektjük. Sokan segédmunkában, gyárakban, vagy favágókként, stb. (Apám erdészként, vagy 5 cigánybrigádot kontrollált a terepen, és jól végeztek a dolgukat.)
Sok volt a fazekas is annó. Ezekkel azt akarom mondani, hogy voltak/vannak szakmák, művészetek amelyekben jók voltak, vagy jobbak. A nagy leszakadás a rendszerváltás óta mutatkozik igazán. Én személy szerint a szociális ellátásban látom igazán a hibát: alanyi jogon járó gyermektartási segély (mindenki tudja miket növel) aki akar sem dolgozhat sok helyütt (a fent említett okok miatt), pedig lehet, hogy tudna. Igen asszimilálódni kell, és erre lehetőséget kell adni! Hozzájárul ehhez az is, hogy -mint más is írta- GyőzikeShow keretében járatódik lefelé a közösség egésze.

Azért kíváncsi volnék rá, hogy Olaszliszka esetében, ha magyarállatok öltek volna, és úgy kommentálják, "hogy ezek a magyarok már csak ilyenek", ki mit érzett volna. Ugyeszar?

Szomorú vagyok, hogy a kocsmáros nem látott más megoldást. Ha arcról ismeri a renitenseket, nem engedi be többé és ezt tudtára adja, szintén a magántulajdon jogán teszi. Én ha nem is a fajelmélet olvasgatását, de a trendet érzem itt e lépés hátterében.

Szervezzenek zenészoktatást (csinálják a még élő cigányprímások), változtassunk a szociális juttatások szabályain, és töltsük fel az amúgy is hiányt szenvedő szakmunkásképzőket. Lehet, nem az olvasás a lényeg, hanem a tisztes munka-tisztes élet. Szintén baj, hogy a roma kisebbségi képviselőket, mint díszpintyeket lehet csak látni, senki nem tudja van-e mögötte bármi teljesítmény, tettek-e már bármit az asztalra, vagy csak megélhetési politikát folytatnak ők is? Amíg csak a jogsérelmekért emelik fel a szavukat, nem tesznek többet, mint a mindenkori ellenzék.:)
Nem értem. Miért nem Józsit meg Pistát tiltja ki, akik tegnap verekedtek. Ismeri őket mind. Szépen csinál egy listát nevekkel és kész.
A németek ugye nácik, mégis odament a sok török, mert lehet keresni. Voltak előítéleteik?

Jól van emberek, egyelőre szép, kulturált vita folyik, fegyverek nélkül.

A brit/francia bevándorlókhoz/muszlimokhoz gyorsan 1 gondolat (de ezt úgyis folytatom majd külön postban): az integráció tévedés. Asszimiláció. A normákkal teljesen ellentétes viselkedést akkor se lehet integrálni, ha az nekik a kultúrájuk.
LukeL: de nem magyarok voltak és ez a dolog csakis kizárólag arról a jelenségről szól, hogy hallod a hírt a tvben, kommentár nélkül, etnikum megnevezése nélkül, és tudod, és igazad lesz, és még csak nem is 100-ból 90szer
hanem 100szor.
Cigányzene pedig ma is van, rengeteg a roma zenész, de 600ezer cigányprímásra sincs szükség. Ráadásul a művészeti iskolákban se felhőtlet a helyzet, bár azért jobb, mint másutt, mert a cigányzenész az nem putriból jön, de az alkalmazkodással, szabálybetartással, helyzetfelméréssel itt is gyakran van baj... tipikus eset a borzasztóan tehetséges borzasztóan link roma gyerek aki végül elfogyasztja az összes elérhető távolságban lévő konzit, mert a lógások miatt mindenhonnan kirugják pár hónap múlva
A jog tényleg nehezen követi az életet.Akit kollektív probál védeni, annak lehetőséget ad, hogy kollektív támadjon.
Ezt persze rosszul fogalmaztam, de a lényeg, hogy sokan, ha előnyös nekik, már nem lusta munkavállalók, meg verekedő iszákosok, hanem szegény homoszexuálisok, meg szegény cigányok, én meg büdös rasszista.

Utálom, hogy nem utálhatom az szdsz-t hangosan, mert fix, hogy leantiszemitáznak, náciznak.
Pedig még soha se zsidó, se cigány ismerősöm nem panaszkodott rám, akkor sem, ha konkrétan erről a kérdésről volt szó.
MIndenki disznó, aki más jószándékából csak hasznot akar húzni
Mindenki legyen jószándékú
Aki önvédelmet gyakorol, annak se legyen ellensége a törvény,hanem védjen mindenkit.
Egyébként egy ezzel foglalkozó tanár írt is erről egyszer, hogy a cigányok valóban más kultúra szerint nevelik a gyerekeiket.
Van ez a sorrend, hogy a kisgyerek először a mozgatós játékot játssza (vagyis pl. egyszerűen élvezi azt, hogy kicsusszan a homok a kezéből, de újra fel lehet szedni stb.), aztán a szerepjátékot (itt már az a poén, hogy ő azért pakolgatja a homokot, mert most ő építész stb.), majd később jönnak a szabályjátékok (a legegyszerűbb ilyen a bújócska: ha valaki nem tartja be azt az egyszerű szabályt, hogy nem szabad lesni, akkor az nem tud játszani, azzal nem is játszik senki stb.). Na és éppen ez a baj, hogy a cigánygyerekek nem jutnak el hatéves korukig eddig a szintig. Nem tudják mik azok a szabályok. Márpedig az iskola egy igen komoly "szabályjáték"...

Ehhez kapcsolódik az, amit egy cigányember mesélt egyszer a tévében, amikor ezekről a különbségekről volt szó. Ő furcsállja azt, hogy ha egy nemcigány családban gyerek születik, akkor mindenkinek lábujjhegyen kell járnia, hogy fel ne ébredjen a baba. Hiszen a cigányoknál ilyenkor összegyűlik a család, énekelnek, mulatnak - a baba meg ugyis elalszik, ha el akar, nem kell emiatt csendben lenni...
Vagyis nem csodálhatjuk, hogy az így felnevelt cigány mennyire hangos, mennyire társaságban ("bandában") érzi jól magát stb. stb.
Itt lehet utálni az SZDSZt nyugodtan. Meglátjuk, megoldható-e zsidózás nélkül :)
"Utálom, hogy nem utálhatom az szdsz-t hangosan"

Merthogy kellene a "hangosan utálkozás joga", és nincs?...
Hagyjuk mar ezt a ciganyzenesz sablont.
A tarsadalomnak igenis erdeke az asszimilacio, adni kell nekik tanulasi, munkalehetoseget, mert az olyat, akitol nincs mit elvenni, nem lehet megbuntetni. Nincs mitol felnie, nincs mit veszitenie.
pammy: Ehhez túl sok gyilkosság történik. A 100% az általánosítás a részedről. Még a 90is. Ritkán nem említik meg gyorsan, hogy speciel romák gyilkoltak megint. Ez a szenzáció. A trendi.

"rengeteg a roma zenész" Próbáltam kutatni a kérdésben a szakdilomhoz annó, és elárulom, nincsenek sokan. Nem akarnék én 600ezret, ez is túlzás. A "Bölcsész-holokauszt"-ban épp eleget vitáztam a felsőoktatás színvonalán, és javítandó de nagyon. 1et értünk benne.

Amikor spanyoloknál voltam, a flamenco jött be, és sok helyet találtam (éttermeket) ahol ezt meg lehetett élőben tapasztalni, a kulináris élvezetek mellett. Kubában pedig úgyszintén, de nem kell olyan messzire sem menni. Nálunk fejlettebb országokban, ez olyan kulturális "kincs", amely a turizmust mozgatja, és ennél fogva nem kis energiát fordítanak az utánpótlásra.
A cigányzenészre lehet, hogy igazán a cigányzenész tudna hatni, ezért is tettem hozzá, hogy csinálják ők. Érdemes erről Szakcsi L. véleményét meghallgatni. "Alázat, és napi 6-8 óra gyakorlás. A minimum." Évek óta nem tudták megcsinálni, hiába ismertebbek külföldön, mint bármely magyar zenészünk. Mi meg lesz*rjuk magasról őket is, és a saját érdekeinket is.

Jó, akkor utálom az SZDSZ-t, mert szimpla nácizással elérte, hogy ő mondja meg, hogyan tanuljak, éljem az egészségügyemet, és mekkora legyen az államom (állami vagyonom)- jó üzlet.
DE abbahagyom, most nem ez a téma.
"mert az olyat, akitol nincs mit elvenni, nem lehet megbuntetni. Nincs mitol felnie, nincs mit veszitenie."

Ez speciel nagyon igaz.
>Itt lehet utálni az SZDSZt nyugodtan. Meglátjuk, megoldható-e zsidózás nélkül :)

ez tetszik jo poen. olyan Borat-os;)

eloljaroban rengeteg kerdesben ultraliberalis vagyok. viszont azt utalom az SZDSZ-ben, hogy amikor a politikusainak az erdeke utkozik a liberalizmussal, akkor arrol beszelnek, hogy valojaban a liberalizmus pl. a rendpartisagrol szol. es hasonlo oruletes baromsagok.
vagyis csak addig liberalis az szdsz, amig az a kifizetodo a vezeto politikusainak.

a cigany/roma kerdesben is konnyu tavolrol megmondani a frankot. az olyanok szava er valamit, akik vagy roma szarmazasuak, es ertik mi a baj, vagy tettek valamit a megoldas erdekeben.

a normakkal teljesen ellentetes viselkedes integralasa kulon negyedekben tud megtortenni: pl nezd meg a kinai negyedeket az USA-ban.
viszont ehhez kell, hogy a negyed rendekezzen onallo gazdasafi teljesitmennyel, azert nem lesz getto! amelyik nem rendelkezik sikeres vallakozasokkal abbol lesznek a getto-k pl: harlem.
azok a roma-k akik asszimilalodni akartak, azok mar regen kulonkoltoztek, es be is fogadtak oket.

Anr::)) akkor én vagyok az embered: Lakatos vagyok a nevem szerint, és tök fehér dipomás:)

Számíthatok rá, hogy mindkét tábor elfogad?:D
"A normákkal teljesen ellentétes viselkedést akkor se lehet integrálni, ha az nekik a kultúrájuk."

Kezdetnek megtenné az is, ha a törvényekkel ellentétes viskelkedést nem integrálnánk.
az a baj, h a klasszikus amerikai sablon szerint megjon a csonakon az azsiai Amerikaba, elkezd vmit dolgozni, es a gyereke mar a Stanfordra jar. Tehat sajnos itt mar belekell menni fajelmeleti temakba is, szoval a feketek pl. gyorsan futak, de nem annyira sok a matematikus kozottuk. A ciganyok talan nem genetikusan alkalmatlanok a polgari viselkedesre, hanem igy szocializalodnak. Talan.
LukeL: nem, ez nem általánosítás, most nem általában a gyilkosságokra gondolok, hanem az olaszliszkai jellegű lincselős jelentekre. És nem mondták az első hírekben, legalábbis amit én hallottam, mégis tudtuk.
És szörnyű, hogy az alkoholisa magyar férj agyonveri az asszonyt, vagy a szlovák maffia elteszi lábalól a vállalkozót, de mindeannyiunk biztonságérzetét mégis ez a fajta ököljog viseli meg legjobban, ami a romák közt dívik.
A tehetséges roma gyereket, meg éppen egy tehetséges roma zenész család cseszte el jóesetben. Mert a Karcsika egy istenadta tehetség egy roma Mozart csak a tanárai nem értik meg, aztán cseszhetik az alázatot meg a 8 óra gyakorlást ha ebben nő fel.
Érdekes a nevem miatt pl. telefonon ügyintéznem. TComnál volt már negatív tapasztalatom e miatt....
Az asszimilációval nem veszik el valami pótolhatatlan? És itt most a jó dolgokra gondolok. Azt mindenki naivitásnak gondolja hogy egy népcsoport változtasson a viselkedésén kultúráján a túlélés érdekében? Történt már ilyen a történelemben? Ha asszimilálódnak lemondhatnak a nyelvükről, zenéjükről, táncaikról tőrténetükről. Mint egyének tovább élnek, de mint népcsoport fölszívódnak? Jól értem az asszimilációt?
pammy: ez megen oktatásügy. És megint egyet érthetünk abban, hogy nincsen tehetséggondozás sehol sem. Az álatlánosban azt kell teljesítenie, ami a köz.okt. törvényben áll. Itt is baj van. A szakmunkásnak pedig továbbra sincsen szüksége Petőfire ahhoz, hogy ácsoljon mint a güzü, vagy a falat rakja. Ha emellett szükségét érzi, ott a könyvtár...ha ki nem tiltják onnan is idővel.

Abban talán egyet érthetünk, hogy nem feltétlenül volna 8gyerekes a romacsalád, ha nem ezt preferálná a szocsegély miatt?
"mindenki naivitásnak gondolja hogy egy népcsoport változtasson a viselkedésén kultúráján a túlélés érdekében?"

Igen, ha nem kényszerítik rá vassal.
A kérdés az hogy ki kényszeríti. Önmaga (a népcsoportot befolyásoló meghatározó a népcsoport érdekeit és lehetőségeit szemelőtt tartó vezető réteg)vagy külső erő?
outsider: történni, történt. Amerika ugyebár vagy 4 nép hódítása. Ma mind őslakosnak tekintik magukat, és bevándorlóknak a többieket. Kérdés persze, hogy mit szólnak mindehhez az indián törzsek. Ki asszimilálódott kihez?:)
outsider 2006.11.23.

Jól érted. Más kérdés, hogy normál esetben a hatás kölcsönös. A mai angolok se nem kelták, se nem szászok, se nem franciák, pláne nem normannok: angolok és kész.

Spanyolban a cigány asszimiláció nem fejeződött be, (az első ország amit találtam, ahol nem csak értették az itthonról vitt cigányvicceket, de már ismerték is őket - ezzel szemben az oly közeli osztrákok ilyenkor csak néznek mint a karácsonyi ponty). De ott pl. kisérleteztek azzal is, hogy különválasszaák az állami rendet, meg a cigányrendet, s ha nem egyedi elkövetőt kell fülöncsipni, hanem valami csoportot érintő balhé van, akkor elöször az öregek tanácsánál (vmi helyi vajdagyülés) kopog először a hatóság is. Legalábbis erről volt szó olyan 6-7 éve, nem tudom, mi lett belöle. De azért van egypár olyan karaktertulajdonság, amit a kálók meg a spanyolok egyaránt sajátjuknak tartanak, oszt veteasaber, hogy melyikük kezdte...

De eltértem a tárgytól: az asszimiláció ilyen esetben a kisebbik rossz. Ott, ahol az együttélésnek más szabályai is kialakulhatnak, az asszimiláció is késik/elmarad.
outsider: a cigány nyelvet, táncot, kultúrát, a problémás réteg rég elhagyta, se magyarul se cigányul nem beszélnek csak valami primitív keverékét a kettőnek, tánc, hagyomány, kultúra, csak annyiban amennyiben a verekedés, ivás, lopás már hagyomány.
Vannak persze hagyományörző cigányok is, velük a társadalomnak sokkal kevesebb baja van, ők nem a gettókban élnek, nem lopnak.. néhány dologban ott is vannak gondok pl kiveszik a kislányt 16 évesen az iskolából és férjhez adják, de azért ők legalább a saját kultúrájukon belül követnek valamifajta társadalmi szabályokat, nem veszélyeztetik mások életét, vagyonát, nyugalmát.
Van a cigáyn ugyebár, és van a cigány életmódú. A kettő majdnem ugyanaz.
Azért abba bele kellene gondolni, ha egy népról/rasszról/nemzetiségről már gy - negatív - viselkedési formát neveznek el, a NE CIGÁNYKODJ - annak valós-e az alapja, vagy egy minden hájjal megkent árja köcsögség-e?
Emlegették a beilleszkedést is egypáran. Kb 500 éve vannak itt. Ennyi nem elég?
És különben is hogyan "rekesztődtek" ki?
A hülye muzsik paraszt egyszer régen (1528. febr. 14.-én) reggel felkelt, és így szólt:
-Te Anyjuk, én úgy, de úgy utálom a mai naptól a svábokat, de nem is, inkább a szlávokat, az sem... megvan! A cigányokat fogom utálni az idők végezetéig!
Vagy? Van valami oka?
meg kell nezni az USA nepeinek olvasztotegelyet. sok mindent megtartottak az eredeti kulturajukbol.

a fekete amerikaiak problemai egeszen pontosan ugyanazok voltak 40 evvel ezelott, mint a romak-e most.

meg kell adni az eselyt, es nem szabad altalanositani. nem genetikai/kulturalis dolog, hogy nalunk a bortonokben nagyobb a romak aranya, mint a bortonokon kivul. ugyaigy van az USA-ban a fekere amerikaiakkal, es ausztraliaban a benszulotekkel (ott a bortonokben 40%, kinnt 4-5% az aranyuk!).
egyszeruen nem tudnak beilleszkedni, es nem marad mar modjuk az "ervenyesulesre"
aki talal maganak jol fizeto munkat, az nem fog piat lopni a boltbol.
a segelyeknek _SEMMI_ ertelme, csak konzervalja az illetot a jelenlegi allapotaban.
A jol fizeto munka csak ugy letezik, ha meg is termeli a cege szamara az erteket.
na ez hogyan lehetseges, ha az oktatasi rendszerbe sem sikerul mar az integralodas?
talan a befutott roma vallalkozoknak kene alapitvanyi iskolat igazgatniuk...
Jó lenne felsorolni pár példaképnek tekintett cigány származású személyt, hogy kiderüljön kiket tarthatnak annak.
Győzike már volt ugyebár, mindnyájan tudjuk kb. mit rakott le önerőből. Aztán ott van még a "Feketemercédesz, smukk a nyakban" díszpolgár, aki behajtja a védelmipénzt, és a játékgépes tartozást. Na ezek helyett kéne ellenpéldákat találni, és példává tenni. Amíg a fent említettek a példaképek, életcélok, addig nem sok jóra számítok én sem.
Nekem eddig a faji kérdés alábbi megoldása teccet a legjobban. (Pontos forrást nem ismerem, műveltek előnyben:)
Kezdjen el mindenki mindenkivel dugni ahogy csak bír és addig csináljuk amíg mindenki egyforma színű nem lesz.
Ez a tökéletes asszimiláció. :D
Jaj lac1, hát minket magyarokat miért utálnak a környező népek?*
"annak valós-e az alapja, vagy egy minden hájjal megkent köcsögség-e?"

"Emlegették a beilleszkedést is egypáran. Kb 500 éve vannak itt. Ennyi nem elég?"
Mi meg ezer éve vagyunk itt...

---------------------------------
* Most hagyjuk az ellenvetéseket, hogy valójában nem utálnak minket, csak a politikusok szítják a dolgot...
Árpád

Szerintem asszimiláció nem létezik integáció nélkül.

Pl.: Németországban vagy hol történt, hogy az önbíráskodó férj levágta az asszonyt, mert férekúrt.
Ez egy olyan szokás, amit ez a társadalom nem tolerál, így nem lehet asszimilálódni. Változnia kell, fel kell adni a szokásainak egy részét, és akkor meg már meg is tette az első lépést a másik társadalomba való integráció felé.
Oké, ez szélsőséges példa volt, de itt van még a csador, és egyéb finomságok, amik a hitük alapjait adják, de mi nem fogadjuk el.
A lényeg, hogy akkor az asszimiláció végül is integrálódás nem?!
Persze csak ebben az esetben.
pammy: igazad van ez eszembe sem jutott a szomorkodás közben
vzzoli 2006.11.23.

sztem kicsit kevered az asszimit az intigrivel .. :)

Aki levágja, az integrálódhatott, de nem asszimilálódott.

Aki asszimilálódott (hasonult) az elfogadta, hogy a levágósdi nem szép dolog abban a közegben, amivel asszimilálódott.
Integráció - oké, most konyhanyelven beszélünk, de ez egy blog csak - az, hogy beemeljük az illetők szokásait, csoportsajátosságait a normák közé, és rácsodálkozva bólogatunk, hogy "hm, nahát, szóval ti bicskával dolgoztok! nahát, milyen érdekes, ti megölitek az asszonyt, de jópofa másság." Asszimiláció meg az, hogy haver, ha itt akarsz élni, és nem táborban, akkor kurva gyorsan elfelejted még a gondolatot is, mert ami Afrikában elmegy, az itt nem.
Anr: először nézzük meg hogy hogyan futott be az a vállakozó!
pammy: Akkor én a hagyományőrző cigányokról beszéltem ezek szerint? Örömmel hallom, hogy vannak ilyenek. Mert eddig csak azok a "hagyományok" lettek felsorolva, amelyeket nem tolerálunk, és hozzáteszem joggal. Azokat amiket viszont elismerünk, és a kulturájuk részét képezőnek tartunk, nem kéne valahogy erősíteni, kielemni ezek közül? Kevesen vannak, még el is ismerem. De a "cigány" megnevezésbe ők is beletartoznak, ezek szerint érdemtelenül.

Nem állunk oly távol mégsem.
Akkor lehet nem vagyok tisztában a foglmakkal.
Asszimiláció alatt azt értem, hogy úgy él együtt az idegen társadalommal, hogy a saját értékeit, kultúráját, vallását stb megtartja, de nem zavarja vele az új közösségét.
Az integráció alatt meg azt, hogy észrevehetetlenül beolvad új környezetébe, elfogadva minden helyi szabályt, törvényt, szokást vallást stb. Tehát ugyanolyan részévé válik a társadalomnak, mint a régiek.
Vagy nem, vagy mivan? :o)
Huba, azon kívül, hogy az utálat=utálattal, de nem látsz különbséget az, hogy minket a szomszédok, és én a lopós-rabló, kancsal (az testvérét kurta teherbe), tudatlan, alulképzett, élősködőket, akkor igazándiból nem tudok veled érvelni. Te győztél.
Elso tabla rossz. Masodik tabla jo.
vzzoli 2006.11.23.

pont fordítva!
Magáról a történetről még nem tudok eleget ahhoz, hogy értelmes véleményem legyen. Ez tipikusan az az eset, amikor az ördög a részletekben.

Nekem sokszor jut eszembe a Tanú című film, amikor Pelikán kizavarja a kocsmából a nyilas gyereket.

Lehet hogy bunkóság nem kezetfogni a miniszterelnökkel, és akinek nem tecccik a protokol, annak nem kell, elmenni. És az is lehet, hogy a fideszesek kivonulása ha GyF beszél teátrális és/vagy bunkó
DE
találjunk ki egy fogalmat: PC, úriember, illendő, akármi + töltsük meg tartalommal, és aki ennek nem felel meg, AZZAL NE SÖRÖZZÜNK TÖBBET EGYÜTT, függetlenöl attól, hogy trükközött, vagy csak spontán felháborodásában plafonig hányta a falat, majd megkéselte a szomszédját.
Az asszimiláció során a kisebbség elveszíti a kultúráját, szokásait, belső kohézióját, magáévá teszi a többségét, majd amikor ez sikerült, akkor újra felfedezi a régi szokásokat, kultúrát, immáron egyeztetni bírván azokat a többségi értékrenddel. Amit nem lehet, az kirostálódik nyilván. Ha működik az asszimilációs folyamat. Ehhez kell a pozitív diszkrimináció, hiszen a kisebbséget - legalábbis időlegesen - kompenzálni kell az elveszített értékrendjéért; a többség két szép szeméért nem fognak asszimilálódni (itt feltételezem, hogy nem erőszakos asszimilációról van szó, mert az manapság már nem nyerő Európában). Amikor az asszimiláció megtörténik, a pozitív diszkrimináció is megszűnik; ezek együttjárnak. [na mondjuk ezt se mi fogjuk látni, nem egy-két emberöltős folyamat]
Akkor tévedtem, bocs leültem. :o)
LukeL: ez két teljesen különböző réteg.. ennél valóban csak az a kérdés, hogy mik azok a sajátosságok amik nem elfogadhatóak modern társadalmunkban (igazáből már a hatodikos kiscsajt is férjhez akarnák adni)
a valódi cigánykérdés, a megoldhatatlan az a másik, elgettósodó, lecsuszó, véglegesen leszakadó népréteg.
Azért érdekes, ahogyan a fogalmakat használjuk... szerintem sem létezik vegytiszta asszimiláció vagy integráció; a fogalmak elválaszthatóak, de két kultúra egymásrahatása már messze nem egyértelmű. pl. Győzike nem hat a nemcigány magyar népességre? Dehogynem. Minden hat, ami harsány, legyen az reklám vagy Győzike.
Öszintén szólva nem nagyon hiszek a történelemnek, de most jól jönne még több példa. Hogy volt az amikor a magyar államot megalapították? Nem kellett ott is változtatni? Vagy olyan régen volt hogy túl sok érdek írta már át a történelmet ahhoz hogy hiteles legyen?
Akkor ennek a "hagyományőrző", de többnyire asszimilálódott rétegnek kéne felfelé húznia, vagy nyomást gyakorolnia a a leszakadottakra nem?
Én ezért írtam: a zenészoktatással, vagy példaképekkel. Dolgos munkásemberekkel, akik nem csak a saját közösségükben, de a magyarok között is kivívtak maguknak elismerést. Hátha a maygarok többsége is felismeri az ő kulturájukban mi az amiből az ország is profitálhat.
Nyugodtan használjuk a zseniális szót Szakcsira vagy Pege Ali bácsira.:)
A cigánykérdés szerintem akkor megoldhatatlan, ha a) romakérdésnek nevezzük, és óvatosan, PC módon, szőrmentén beszélünk róla és nem teszünk semmit; b) megoldhatatlannak nevezzük, ezért nem is teszünk semmit; c) túl liberálisak vagyunk, túl toleránsak, ezért nem merünk/akarunk semmit tenni. Ha teszünk valamit, legyen az pozitív diszkrimináció, egy falusi kocsmáros felvilágítása, avagy a cigánygyerekek nevelése, akkor idővel - sok idővel - a problémakör meg fog szűnni.
Quicksilver: Egyet értünk. Hat. Győzike bennünk is erősíti a sztereotípiákat, és tartok tőle, hogy roma fiatalokban pedig az IDOL.

Vannak hagyományőrző de asszimilálódott rétegek ez is azt bizonyítja, hogy nem vegytiszta a dolog. :)
LukeL
milyen zenészoktatással? Hiszen a győzikén nevelkedett réteg leszarja a "hagyományos" zenét...
3 gyrekemet hordom úszni zeneiskolába, meg különféle más edzésekre, és nagyon-nagyon ritka a cigány gyerkőc!
Pedig a zenesikolát leszámítva 1,5-2 ezer a költségtérítés havonta.
Mikor veszi mindenki észer, tizedszázalékokat leszámítva nem akarnak úgy asszimilálódni a cigányok, hogy ŐK alakuljanak a TÖBBSÉGHEZ, és most egyáltalán nem a kulturájukat emlegetem?!
LukeL: mikor tekinte a fehér proli példaképnek az MTA elnökét? :)
A lecsuszott rétegnek nem példakép az aki dolgozik, és erkölcsi normái is vannak :D
há nem tök eccerübb így?
Outsider:

mondj még 8-at, akár a múltból is. Pegén kívül a múltból.
És lehetőleg ismert legyen, ne guglit szivasd halálra...
azér Vizi E. nem a legjobb példa imho :)
Észre kell azt is venni, hogy akikről a hírek szólnak erős válogatás után kerülnek be, és akkor igaz a 80-90 százalék is. Általában erőszak, börtön interjúk vagy tanármészárlás okán.
A hírekben fontos igazán a PC fogalmazás, persze utána meg az lesz a baj pár internetes oldalon, "hogy ménemmonják mán ki, hogy cigány volt!"
A gyilkosság mindig hír, főleg ha "cigányos". Ez olyan mint a "pina" az indexen:))
nem betonozták oda, egyszer még lehet méltó elnök is... jó tudom, az esélyek rosszak :D
"nem látsz különbséget az, hogy minket a szomszédok, és én a lopós-rabló, kancsal (az testvérét kurta teherbe), tudatlan, alulképzett, élősködőket, akkor igazándiból nem tudok veled érvelni. Te győztél."
Sajnos nem győztem, mert a te álláspontod egy fikarcnyit se változott, sőt...

Egyébként természetesen VAN különbség a magyarok cigányellenessége és a környező országok magyarellenessége között.
Éppen ez volna itt a lényeg, hogy mindenki belegondoljon ezekbe. Hogy miért alakult ki ez és miért amaz. Ha te sem vagy hajlandó belegondolni abba, hogy miért alakult ki a magyarellenesség, akkor miért csodálkozol azon, hogy a cigány se fog belegondolni abba, hogy mért alakult ki a cigányellenesség?

(Mellesleg mondhattam volna azt is, hogy magyarországi zsidóellenesség meg a külhoni magyarellenesség - de hát itt éppen most a cigányokról van szó...)

Különben volt máshol szó arról, hogy milyen előszeretettel hangsúlyozzák a szomszédaink, hogy "a zsíros nemezkucsmás, hústnyeregalattpuhítós pogány magyar hordák" - mint ahogyan te is felsoroltál itt egy csomó mindent a cigányokról. És most lényegtelen az, hogy ezek a dolgok mennyire igazak, az a lényeg, hogy ezek ott lebegnek a szemünk előtt, és nem is akarjuk, hogy eltünjenek hiszen - kognitív disszonancia...
LukeL: olaszliszka után több hasonló korábbi esetet is felhoztak, amiről egészen addig a madár se károgott, hidd el, a kisebb ügyeket még csak meg se írják
vagy max a kurucinfon :P
Huba: ha várunk még pár évtizedet, idehaza is megtekinthetjük a magyarellenességet >:))
asszem írtam már, két féle diszkrimináció van
lac1: én (mint fentebb is írtam, ha olvasod), nem hagyományos zeneoktatásra gondoltam. Nem is hiszem, hogy sok lesz ott belőlük, egyszerűen más a zene értelmezése, a flamenco gitáros sem hiszem, hogy hagyományos (értsd.általunk ismert) zeneiskolában nőtt fel.

Azt pedig, hogy kevés az asszimilálódott közöttük igaz, és a legnagyobb baj egyúttal. De vannak, és ezeknek kéne ráhatniuk -kis segítséggel- a lemaradottakra.
Quicksilver 2006.11.23.

És talán akkor is, ha kizárolag a nemcigányok akarják megoldani. Konkrétan: ha az összes döntést, ami a megoldás felé vihetne, csak nemcigányok tudnak meghozni, mert csak ök vannak olyan pozicióban.

Ebben szerintem az az abszurd, hogy éppen a cigányok között nincsenek olyan sokan, akik egy ilyen döntéshozói felelősséghez juthatnának. T.i.: kell hozzá többségi és kisebbségi társadalmi tekintély (szeretni nem kell, de elismerni, "nyilván tartani", igen), előképzettség, a többségi ÉS a kisebbségi kultúra magasfokú ismerete (ez min. 1 egyetem), és temrmészetesen politkai kapcsolatok, mert az illetőnek a mindenkori kormánnyal (szemben) kellene lobbiznia. Az eddigi politikai megnyilvánulásokból úgy látom, hogy aki a kisebbségből elég tekintélyes, az jobbról is balról is alibiszervezeteket igazgat (vagyis: a többségi csoport előtt nincs tekintélyük), akik meg esetleg elég képzettek lennének, azt mindkét oldal elküldte Brüsszelbe...
Pedig szerintem ott van a megfelelő ember azon kevesek között, akik a politikával kapcsolatba kerültek .
Lac1: megfogtál. Egyrést nem vagyok elég tájékozott, kérdezz meg egy romát. Másrészt mit is akarsz ezzel mondani?
Árpád: én nem mertem volna EZT leírni.:-))
outsider:
pontosan ezt vártam, de bevallom nekem is kellett volna a keresőt használnom.
Azt akarom mondani, hogy amikor egy többszázezres, évszázadok óta itt élő tömegből 1-2-3 kiemelkedőt tudunk mondani, azért az JELENT valamit.
Ja ha egy cigányt kérdezel meg így, ő biztos a helyi vajdát mondja, vagy a Dzsonit, mer' az oda mert kiabálni a körzeti meghízottnak valami ordenárét.
Nem is érti, abban az összefüggésben, amirre Te, vagy én gondolok...
pammy: én is erre céloztam, örülök hogy megemlítetted:) Ha viszont a rendőrségi statisztikákat nézed, és nem nagyítóval keresel benne hasonlókat az alátámasztásra, akkor kitűnik, hogy a Mi oldalunkon is történnek hasonlók, csak ki akarna "magyarellenes" híreket.

Csatlakozom Hubához e kérdésben. A Mi magyarjaink lopták szét a Velencei főteret (elhozták a kisszobrokat), mert "hát jól mutat az majd a kandalló felett". Ezek miatt jó utána magyarként ott járni. Lehet példákat emlegetni, kiemelni is, csak egyvalamire jó, általánosan levonni belőle következtetéseket.
Lukel:
nézzük az arányokat a bűnözők és az összlakosság viszonylatában.
nem tudom, hogy a velencei-tér szobrai mennyivel másabbak, mint a vasúti átkelők drótjainak az ellopása.
Hacsak a esetszámot nem nézzük... ;-)
Nem csak beilleszkedés folyik, hanem 'kiilleszkedés' is. Nincs rá jobb szó. Kikerülnek a társadalomból. Alakul szépen egy underclass, társadalom alatti társadalom. Nem tudod elérni, nyomuk is alig van. Nem fizetnek adót, politikailag totál inaktívak, kistek a többség által elfogadott normák és szabályok, törvények alól. Ez ma a világon mindenhol nagy probléma, nem tudnak mit kezdeni vele a fejlettebb, gazdagabb államok sem.
Asszimiláció tűzzel-vassal:
Hirtelen felindultságból könnyű lenne akár átnevelő táborokat is létrehozni. Erre is láttunk már példát.
LukeL: én nem tom, nem hoztam el szobrot Velencéből a főtérről se :) el voltam foglalva azzal hogy az olasz kezeket távoltartsam magamtól, az is egy más temperamentum :I
rendőrségi statisztikát nem néztem nagyítóval se, börtönökkel kapcsolatos dokumentum filmekben hangzik el soxor, hogy szinte mindenki cigány, na meg kőbányán látni őket a nem hivatalos beszélőn :))
hát nem létezik, h most 200 hsz-t végigolvassak.
ezért nem is azokra reagálok, csakcsupán leírom, ami a témáról eszembe jutott.
1933-ban, Amerikában felötlött egy professzorban, h felméri, hogy is állnak az előítéletesség dolgában kis hazájában. értelemszerűen azokban az időkben még eleve öngyilkosság lett volna néger-kérdésben próbálkozni. volt viszont egy legalább annyira kézenfekvő népcsoport, mely széleskörű utálatnak örvendhetett (persze csakis akkor és ott!:)). felkért egy kínai házaspárt, h jöjjék vele országnézésre. hetekig utazgattak fel s alá az USA-ban. szállodákban szálltak meg, éttermekben ettek. összesen több mint 100 műintézményt kerestek fel.
majd pár hét elteltével a kutató az összes korábban meglátogatott helyre elküldött egy kérdőívet, melyben az a kérdés is szerepelt, h kiszolgálnának-e kínaiakat.
az eredmény meglepő volt: a tulajok kb 90%-ban válaszolták, h nem.
mi ebben az érdekes?
hát az, h a gyakorlatban ez épp fordítva történt, hisz összesen 3 helyről küldték el őket.
és h mi a tanulság?
ha egy népcsoportról beszélsz, az személytelen. nem konkrét, létező emberek, hanem kétlábon járó sztereotípiák alkotják. velük szemben könnyű utálkozni - és nem mellesleg könnyű melldöngetve antirasszistaként is szövegelni. de azok a személyek, akikkel a való világban érintkezel, az már egy más tészta. azok egyének. emberek. akik ilyenek, olyanok, vagy amolyanok.
és innentől kezdve már nem a rasszizmusról szól a téma, hanem emberi tulajdonságokról, amik kívánatosak, vagy nem azok, tolerálhatók, vagy nem azok, gyűlöletesek, vagy nem azok.
De ha ezt úgy hozzák le, hogy a "magyarok ellopták", akkor az neked is fáj nem? Jo esetben se Te, sem én nem tennénk, de nincsen kibúvó, ha kimegyek én is csak egy vagyok a magyarok közül.

Annyiban mindenképp másabbak, hogy mire megy el az érte kapott pénz. Élelemre, vagy kandalló fölé, vagy műkincs orgazdának. Az esetszám természetesen a te érvedet erősíti. Lopni helytelen, és büntetendő, mint ölni is az.
LukeL: nekem nem fáj, mert én meghallgattam 1000X, hogy olaszországba vigyázzunk mindenünkre ezerrel, mert lopnak, szállodában, utcán, kocsiból.
Mellesleg, honnan veszik, hogy a magyarok voltak?
láncos kutya: sokat nem hagytál ki, többnyire nem sokat haladtunk előre szerintem. A szeterotípiák élnek, és jönnek a példák, amikből az egészre következtetünk. Az írás jó, a konklúzió nemkülönben.

Viszont mennem kell összeütni valami vacsit, lehet cigánypecsenyét készítek, a kulturtisztelet okán:))
"könnyű lenne akár átnevelő táborokat is létrehozni"

Nem más vetette fel a kezelhetetlen fiatalok katonai átnevelését, mint Ségolene Royal, francia _szoci_ elnökjelölt asszony.
Az Roma-Európai-Parlamenti-Képviselő archetípusaka inkább Járóka Lívia ( www.eppfrakcio.hu/?nyelv=1&kv=8 ): Mohácsi Viktóriát csak utólag tette be az EP-be az SZDSZ jóravaló Demszky helyett, miután Járókát egyedüli roma EP-képviselőjelöltként már beválasztotta a nép (hehehe). Nehéz nem azt gondolni, hogy a kissebbségek érdekében harcosan kiálló SZDSZ-nek csak erre a tényre való reakciója volt Mohácsi Strasburgba küldése.
Biztosan a "magyar ne lopj" (oszták, vagy kanadai boltos) is hasonlóképp nem tudja, mint az olasz közterületes, hogy általánosít. Nem az olaszok lopnak, hanem tolvajokból sok van a városban, és szar a rendőrség. KÁPÍS?
Nekem a kínaiakkal semmi bajom. Na ők tudtak asszimilálódni, vagy integrálódni vagy mi :o)

Viszont kíváncsi vagyok, hogy ez a nagy össznépi migráció mikor és milyen robbanást fog okozni, mikor telik be a hócipő a muszlimokkal a franciáknál, törökökkel a németeknél, cigányokkal nálunk.
Mi lesz a következmény? Lassan teret nyernek a szélsőjobbosok, és kitaszítják őket? Vagy hirtelen lesz "megoldva" a kérdés? Kíváncsian várom, biztos ott lesz a CNN, meg a Kopasz Ati a HírTV-től. :o)
atnevelo taborokrol az jut eszembe, h itt is probalkoznak atnevelo taborokkal a brit fiatalsag megfekezesere, de nem tudom, h mennyi sikerrel. marha jo lehet eleve eroszakos (szeretethianyos) kolykoket meg egy katonai kikepzesre is elvinni. :)
"Nem más vetette fel a kezelhetetlen fiatalok katonai átnevelését, mint Ségolene Royal, francia _szoci_ elnökjelölt asszony."

Más tészta, ha 'kezelhetetlen fiatalok'-ról beszélünk, -válogatás nélkül- a la javítóintézet, és megint más, ha az átnevelést etnikai alapon, bőrszín, politikai nézet, vallás, rassz, stb. stb. alapján kívánjuk elvégezni:)
LukeL: emléxel még mondtam, hogy kétféle diszkrimináció van. :)
Azt gondolni, hogy a magyarok lopnak olaszországban az szimplán baromság, ezért fel se veszem. De nem is hallottam soha egy olasztól se. Holland tökfejtől már hallottam, hogy szégyeljem magam, mert biztos egyike vagyok az egykori pártfunkcik rokonainak mer ő hallotta, hogy magyarország rettentő csoró, és csak az egykori pártfunkciknak van netje :D
szal van különbség a tudatlan általánosítás és aközött, amikor egy kialakult kisebbségi közösség ellehetetleníti a többség életét, és nem találják a PC megoldást
Persze, de azt azért tudjuk, kiket értünk FR-ban ezalatt. Meg azt is, h Royal itt a söpredéket pontosan azonosító Sarkozyvel verseng.
Rastignac: és megint más ha a viselkedés alapján kiválasztottak 90%-a roma és valaki erre rasszizmust kiállt, pedig más okok vannak a háttérben
Lukel:
Mondod, hogy a zenész cigányoknak kellene felfelé "húzni" a többit. (Mások is übtre a zenészeket említik.) Csak az a baj, hogy egyre fogy a számuk (nem kihalás okán), és egyre kevésbé tudnak megélni. Érdekelt a dolog, megnéztem, és mondok két számot: 1989-ben csak Pest megyében 2852-en dolgoztak a vendéglátóiparban zenészként, ebből 2144-en(!) cigányzenekarokban. (A különbségből csak saccolni lehet, melyik dob-zongorából vagy nagyobb zenekarból ki volt cigány.)A másik: játékból egy haverommal, hogy ellenőrizzük a memóriánkat, összeírtuk, hogy a Jászai Mari tértől a Boráros térig hány zenés hely volt a renccerváltás előtt. Roppant sok, és a többsége cigányzenekarral. Szóval: fogy a jelentősége és a befolyása a zenész rétegnek, sokan üzletelnek jobb híján, és megpróbálják a tehetséges gyereket a komolyzene felé nyomni. (Ott meg szép csendben, nem mint az egyszerű kocsmáros, szelektálnak, kalap alatt numerus clausust játszanak, mert túl sok van belőlük.)Ez is a bajok egyik forrása, így kerülnek előtérbe a putricigányok...
Nem hiszem, hogy lehet jó vége annak, ha egy amúgy is kezelhetetlen, tk. erőszakos személyt katonák nevelnek át. Ez is kezd olyanná válni mint a manapság minden. Jó megoldás nincs. Csak kevésbé rossz.
"Nem hiszem, hogy lehet jó vége annak, ha egy amúgy is kezelhetetlen, tk. erőszakos személyt katonák nevelnek át. Ez is kezd olyanná válni mint a manapság minden. Jó megoldás nincs. Csak kevésbé rossz."

Hááát, pedig régebben (értsd Osztrák-Magyar Monarchia) ez volt az általános szokás, hogy éppen a kezelhetelen gyerekek (akik nem tudtak megmaradni a gimnáziumban pl.) azok mentek szépen a katonai reáliskolákba stb.
Madness 2006.11.23. 02:55:19
"Sajnos azt nehezen tudom elképzelni, hogy a kocsmáros minden alap nélkül rekesztené ki szegény, ártatlan, fizető vendégeit a saját kocsmájából."

Kisebbségi magyarként x+1 ilyen történetet tudnék mesélni, amikor pusztán azért, mert magyarul beszéltem, beszóltak, kiküldtek, megfenyegettek, stb. Sőt, mivel folyékonyan és akcentus nélkül beszélem a többségi nyelvet, az is csomószor előfordult, hogy a jelenlétemben elkezdtek keményen "magyarozni", hogy hú, ők ám hallották, hogy a magyarlakta vidékeken megvernek, ha nem magyarul beszélsz, sőt lelőnek, sőt, a magyaroknak 6 fejük van és vért isznak. Mondanom se kell, ezek a díszpéldányok még soha nem jártak a saját országuk magyarlakta városaiban (meg sehol máshol, igazából). Ja, és a legjobb mindig az volt, amikor közöltem, hogy hát én is magyar vagyok, egyszerűen nem akarták elhinni - egyrészt 6 fejem sincs ugye, másrészt elképzelhetetlen volt nekik, hogy vki az anyanyelvén kívül más nyelveket is beszéljen.

Szóval akkor Madness, TWÁ, meg az itteni többség logikája szerint a magyarok is hülye köcsögök, mert különben mér utálnák őket a románok, szerbek, szlovákok, etc.? Na meg persze a zsidók is, mert hát az antiszemitizmusnak is csak van vmi kiváltó oka, nem? Szal veszélyes irány ez...
sys: azonnal igazat adok neked, amikor egy ilyen irracionális "magyarozásnál" azzaé véded őket, hogy nem rasszisták csak elkapta őket az ideg :P
Konkrét esetről beszélünk, konkrét problémáról, nem arról, hogy helyes-e mást kirekeszteni a nációja alapján alaptalanul
a másik meg az, hogy a magyarokat 2 dolog miatt utálják:
1. egy jó ideig a mi birodalmunkban éltek, és ezt elnyomásnak értékelik
2. félnek tőle, hogy visszajön ez az állapot

a cigányokat viszont senki se szereti, mert mindenhol lopnak, csalnak, erőszakoskodnak, és aki azzal jön h "denemlehetáltalánosítani", az másszon ki a rózsadombi villából és menjen el este 11kor a keletihez, gyalog
ismerek olyat akinek ez a véleménye, megkérdezem tőle h jártál-e már a nyócban, erre általában az a válasz h "nem járok ilyen helyekre"
ha ki se kell szállnom a kocsiból az ötödik kerületi munkahelyem és az első kerületi lakásom között, akkor tényleg borzasztónak hangozhat h valakit kiközösítenek a bőrszíne alapján
Nem olvastam el az osszes kommentet, de szerintem a Tori altal leirtak is jol mutatjak, hogy alapvetoen a csaladi hatterrel van gond. Amig a tamogatasokat, segelyeket minden teljesitmeny nelkul megkapjak addig nem varhato el az emlitett romaktol, hogy megvaltoztassak az eletmodjukat, szokasaikat. Persze vannak kenyszerito rendelkezesek, de tobb kommentben is megjelent, hogy nem problema lerendezni az adott illetot, igy aki a negativ kritikat elmondhatna, vagy egy igazolas kiallitasat (pl iskolalatogatasi) megtagadhatna, az nem vallalja a konfrontaciot, az esetleges retorziot. Miert is vallana? Egyreszrol tehat maga a rendszer termeli ki az ilyesfajta viselkedest, hiszen neki is konnyeb odavetni a tobbseg altal befizetett adobol nemi segelyt, majd felemeli kezeit "hat en segelyezlek", de ugyanakkor a sok kissebsegi kepviselo is csak megelhetest lat a poziciojaban nem pedig hivatast, kotelesseget. O ugyanannyira ciganyellenes mint barki mas aki ezt akar tevolegesen, akar csak verbalisan cselekszi. Amig megeri csak gyereket gyartani es varni a segelyt addig nem varhatunk javulast. Aluliskolazottak. Jah. De a vonatkozo torvenyeket, es buntetesi tetelek sikerul megtanulni. Persze mindenki probal a maga szakmajaban informalt lenni. Kedves Arpadnak is konnyu Mohacsi Viktoriaval peldalodzni, de akar sorolni is lehetne azokat a peldaerteku romakat akik nem vernek szet a kocsmat x mennyisegu alkohol elfogyasztasa utan. Ez a fajta peldalozas valahogyan sohasem tetszett, mert ugyan mindig van pozitiv kivetel peldakent, azer arra kivancsi lennek, hogy melyikojuk menne le egy kissebb telepulesre eldegelni egy kicsit. Lehetnenek akar kocsmarosok is...
Kurvara birom, hogy a media egy resze allandoan vehemensen vedi a kissebsegeket, es oly melyen tud kussolni, ha esetleg olyat kellene megirni/elmondani ami esetleg rosszul erinteni a kedvenceiket. Maig rohogok a megkeselt "Jozsika" ugyen. Mekkora nagy faszakodas volt ott is. Orosz Jozsika elsok kozott tudositott a szegeny artatlan "Jozsika" korhazi agya mellol. Aztan mekkora kuss lett amikor kiderult, hogy "kannibalizmus" volt?
Azutan jottek az infok "Jozsikarol", hogy o megsem annyira "Jozsika" mint inkabb egy tulmeretes buta, aggressziv kancigany. Fasza dolog ez a PC csak lassan az amerikai alszentseg szintere jutunk, ami aztan csodalatos lesz.
pammy: "Konkrét esetről beszélünk, konkrét problémáról, nem arról, hogy helyes-e mást kirekeszteni a nációja alapján alaptalanul"

Ebben a konkrét esetben egyelőre nem tudjuk, tényleg szétverték-e a berendezést a helyi cigányok vagy nem. Ennek ellenére TWÁ meg a kommentelők többsége egyből kijelenti, hogy hát biztos randalíroztak azok a cigányok, mert csak volt vmi oka annak, hogy a kocsmáros kitiltotta őket. Én meg azt próbáltam megmutatni, hogy egyáltalán nem kell, hogy az ilyesminek oka legyen.

Huba:

Azért az jó 100 éve volt.
z 2006.11.23. 16:19:06

Az általánosítással az a baj, hogy ugyanolyan lustaságot feltételez az általánosító személy részéről, mint amivel te vádolod a "rózsadombi villából" PC-skedő embereket (amiben azért elismerem, hogy van egy kis igazság).
SCD, érdekes a hozzászólásod... :)
Az elején még objektíven mondasz véleményt, aztán egyre jobban belehergeled magad, és a végén meg már a plafonon vagy...
"egyelőre nem tudjuk, tényleg szétverték-e a berendezést a helyi cigányok vagy nem. Ennek ellenére TWÁ meg a kommentelők többsége egyből kijelenti, hogy hát biztos randalíroztak azok a cigányok"

dehogyis, pont azt írtam, hogy merő könyvkukackodás eredményeként, HITLERIZMUSBÓL csinálta a rohadék.
z

"a cigányokat viszont senki se szereti, mert mindenhol lopnak, csalnak, erőszakoskodnak, és aki azzal jön h "denemlehetáltalánosítani", az másszon ki a rózsadombi villából és menjen el este 11kor a keletihez, gyalog
ismerek olyat akinek ez a véleménye, megkérdezem tőle h jártál-e már a nyócban, erre általában az a válasz h "nem járok ilyen helyekre""

Bocsi, én pl. több évig laktam a nyócker mélységes mélyén, de sose volt gondom a cigányokkal. És többször előfordult már, hogy megpróbálták kilopni a tárcámat a táskámból a buszon, és mit ad isten, az összes ilyen esetben "fehér" volt az elkövető. Akkor most vonjam le a következtetést, hogy az összes "fehér" magyar lop?
" vzzoli 2006.11.23. 16:23:48
Huba: Azért az jó 100 éve volt. "

És gondolod, hogy annyira más volt akkor a helyzet a katonaság meg a kezelhetetlenség terén?
sys: de tudjuk, olvasd el az index cikket, amikor egy kisebbségi képviselő ilyet mond, az azért jelent valamit.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.23. 16:27:29
"dehogyis, pont azt írtam, hogy merő könyvkukackodás eredményeként, HITLERIZMUSBÓL csinálta a rohadék."

Néha úgy tűnik, mintha csak 2 álláspontot ismernél el az ügyben:

1. A cigányok 99%-a lop, rabol, szétveri a berendezést, stb., ezért inkább egy cigányt se engedjünk be a kocsmába, biztos, ami biztos. Ha ezzel néhány rendes cigány is szív, hát így jártak.
2. Ha egy cigány lop, rabol, etc. és megbüntetik érte, az rasszimus.

Nem gondolod, hogy középút is van?

Remélem, hogy a beharangozott "elmélet és gyakorlat" rész szolgál majd némi megoldási javaslattal, mert a kirekesztés hosszú távon nem az...
Pár hetes hír, hogy vhol Heves megyében (Boldogon??) sikerült a roma szülők bevonásával sokkal nagyobb fegyelmet és figyelemet kihozni a gyerekeből.
Próbált a kocsmáros roma pultost alkalmazni, aki sokkal könnyebben szót értett volna a belhézókkal, vagy pl. csak a balhés romákat és fehéreket nem kiszolgálni?
Az adott helyzetben lehet, hogy igaza volt, de az általánosításnak cigányozás, niggerezés, zsidózás a vége, meg a magyarverés...
Attól, hogy kirekesztünk, még köztünk lesznek, csak az ellentétek mélyülnek.
Nem, én arra mondtam, hogy a katonaság és a kezelhetetlen egyének valszeg ugyanolyan problémát okoztak, csak az "átnevelés" katonai jellege nem valószínű, hogy megállná a helyét a mai társadalomban.
Teljesen más világ volt, manapság amikor egy társadalom boldogulása, nem a fizikai munkára, iparra, és a katonás rendre épül, hanem a szolgáltatásokra, lazább, szabadabb, intellektuálisabb értékekre, akkor nyilván az az értékrend sem állná már meg a helyét amit egy ilyen átneveléssel el lehetne érni.
de igen, gondolom, és fogok is róla írni. egyelőre itt azt a gondolatot mutattam csak fel, h a cigányokat kitoltó kocsmáros legalább annyira megérthető, mint a szegény körülményekáldozata romák.
pammy 2006.11.23. 16:31:17
"sys: de tudjuk, olvasd el az index cikket, amikor egy kisebbségi képviselő ilyet mond, az azért jelent valamit."

"Urbán Imre azzal magyarázta a feliratok elhelyezését, hogy megelégelte a vendéglátóhelyen történt sorozatos randalírozást és károkozást, amit szerinte egyértelműen romák követtek el."

"A cigány önkormányzati vezető cáfolta, hogy a sörözőben a romák bármilyen kárt okoztak volna."

ööö, pammy, ezt értsük úgy, hogy ha a kisebbségi önk. képviselő aszondja, hogy a romák nem okoztak káart, akkor vegyük biztosra, hogy valójában okoztak?
sys: ne legyél már ilyen :) olvasd el rendesen ne hagyd ki az érdekes részt itt is beidéztem már
Relációanalízis:

"a söröző tulajdonosát nem tekintik rasszistának, csak olyan embernek, akit elkapott az indulat"

"cáfolta, hogy a sörözőben a romák bármilyen kárt okoztak volna"

vvzoli, hááát az a korszak (szecesszió, századvég mifene) se volt annyira rendpárti ám. A katonaság persze igen, a katonaság mindig rendpárti.
Mindenesetre távol álljon tőlem, hogy a katonaságnak ilyen ideális szerepet tulajdonítanék, hogy ez aztán majd megoldja a kezelhetetlen gyerekeket - de azért hogy mást ne mondjak az erős fizikai igénybevétel csak jót tesz nekik. Van hova levezetni az energiájukat.
TWÁ

"egyelőre itt azt a gondolatot mutattam csak fel, h a cigányokat kitoltó kocsmáros legalább annyira megérthető, mint a szegény körülményekáldozata romák."

áá, így már nincs vita. Az eredeti postodból nekem kicsit más jött le, de az az én egyéni szövegért. problémám :)
szia arpi,

persze, megertheto, csak epp elfogadhatatlan. en elhiszem, h ha a helyi ciganyok rendszeresen szetkurjak a csehot, akkor az az egyik legegyszerubb megoldas, ha kiirja, h ciganyok nem johetnek be, de vannak ennel megegyszerubb megoldasok is, pl fog egy langszorot, es. hol huzod meg a hatart, h mennyire egyszeru megoldast fogadsz el?
Fijjug! Liberalizmus ide vagy oda, én egy cigánytól sosem szeretném hallani az alábbi három szót: Jó reggelt szomszéd!
van egyebkent egy majdnem ilyen egyszeru megoldas, nemtom megvalosithato-e, hiszen nem lehet minden videki kocsmaros egy sexpir, de: pl nem azt irja ki, h "ciganyokat nem szolgalok ki", hanem azt, h "aki akar egyszer is reszt vesz a kocsma szetkurasaban, azt tobbe nem szolgalom ki. tiltolistan vannak a kovetkezok:", es ezutan a felsorolas. v ha nem tudja a nevuket, akkor csak az elso mondat, aztan majd eldonti, h kit szolgal ki, es kit kuld el a halal faszara.

arrol egyebkent, ha jol latom, nem szol a fama, h mennyire kepes egy felirat tavol tartani barkit a kocsmatol. mert ha kepes, akkor az en feliratom ugyanugy kepes, anelkul, h altalanositana minden ciganyra. ha meg nem, akkor ugyis a kocsmarosnak kell megmondania, h kit nem szolgal ki, legfeljebb nem azzal magyarazza, h "azert mert cigany vagy", hanem azzal, h "azert, mert a multkor szetkurtad a kocsmat".
"aki akar egyszer is reszt vesz a kocsma szetkurasaban"

nekem az az érzésem, hogy ez a mi kocsmárosunk nem szeretné, ha akár csak még egyszer szétkúrnák a kocsmáját. tehát nem azta arendszert akarja bevezetni, hogy mindenki csak egyszer.
Kicsit előre kellene gondolkodni: mi lesz, ha kitiltjuk a cigányokat a kocsmákból, meg mondjuk az iskolákból is, és bíztatjuk őket, hogy legyenek saját kocsmáik és saját iskoláik? Jó, mondjuk, hogy lesznek. Aztán lesznek saját falvaik. Aztán függetlenséget akar mondjuk dél-kelet Magyarország, de legalább széles körű autonómiát. Na, akkor majd lehet sírni.

Ezt a folyamatot kellene valahol megállítani, még akkor is, ha tényleg tudom sajnálni a kocsmárost, nehéz helyzete van, és megértek mindenkit (cigányt, nem cigányt egyaránt), akiket durva alakok (cigányok meg nem cigányok) nem hagynak békésen sörözni.

Ez egy nehéz probléma. Lenne. Ha nem gondolnám, hogy az Usában viszonylag sikeresen átmentek már ugyanezen a folyamaton a negérekkel. Szerintem egyszerűen le kellene másolni, amit ott csináltak, és kész, minél előbb. Jöjjenek a pozitív cigány hősök a filmekben!
Megfelelő árképzéssel szerintem nagyjából el lehet érni a kellemetlen személyek távoltartását. Nem biztos hogy jó az ha túl olcsó a kocsmában a sör, meg folyóbort sem kell tartani.
gorcsev 2006.11.23. 17:04:18
"Fijjug! Liberalizmus ide vagy oda, én egy cigánytól sosem szeretném hallani az alábbi három szót: Jó reggelt szomszéd!"

Miért? Ha valakinek a szomszédja illedelmesen köszön, és történetesen cigány, azzal mi a baj? Elég furcsa a hozzáállásod...
Én személy szerint inkább a következő mondatot nem szeretném hallani cigánytól: "Hé gádzsó! Van nálad lóvé?"
gFarago:
Általában egyet lehet vele érteni, de konkrét sörözés közben az ember nem azon gondolkodik hogy mit értek el pár évtized alatt az amerikaiak (szerintem van ott azért gond), hanem hogy húzzanak már el a szomszéd asztaltól ezek az ordítozó ... tuskók, és ha ezek ideszoknak, akkor én el.
Me, Myself and I:

en hallottam mar konkret esetet, ahol a cigany szomszedsag miatt lement az ingatlanok ara. es nem urban legend. igaz, h isten tudja hany eve volt, de megtortent.

engem speciel nem erdekelne, ha tenyleg normalisak, uccse lesz penzem hazra sose ;)
Huba 2006.11.23. 16:26:19

Igazad van. Ha logikusan vegiggondolom akkor a mindenkori tarsadalom IS az oka annak ami ma ciganykerdes neven problema. Amugy meg ha a Te masfel eves gyerekedet problana meg felrugni babakocsistol egy roma gyerek csak azert, mert nem adja oda a jatekat, vagy ha a Te kukadat lopnak el ket harom havonta, vagy ha a Te kertedbe szemetelnenek, ha Te kutyadat dobalnak, ha a Te kornyekedet szemetelnek ossze, ha a Te ablakod alatt uvoltoznenek, mikozben az gorcsolsz, hogy elaludjon mind a ket gyerek, akkor majd szamonkerheted rajtam az objetivizmust. Egy szintig tolerans vagy, latni velem a problema okat, de ha az altalanositas lustasagot feltetelez, akkor az o viselkedesuk mit? Azt nem lehet megtanitani jarni a fel sem akar kelni. Marpedig amig a jelenlegi viszonyok uralkodnak addig igenis azt sugalmazza a hatalom, hogy neked fekve jo. Ugyanakkor pedig rettenetesen frusztral az, hogy a szart nem lehet szarnak nevezni, mert akkor egybol rasszista vagy. Fraszt! Csak szeretnek rendesen elni a csaladommal. Rendesen fizetek adot, abbol adnak a ciganyoknak is. En a reszemrol, mint tarsadalom kicsiny resze letudom a kotelessegem. A nevelest a foglalkozast meghagyom Horvat Aladarnak, Farkas Floriannak, es Mohacsi Viktorianak. Jo duma ez az en tudom mi van ott , mi innem a "Nagyhazbol" tudunk segiteni. Faszt tudnak. Magukon biztos. Hat bocsassad meg nekem, hogy nem tudok es MAR NEM AKAROK total objektiv lenni.
Bocs a kimarado karakterekrt. kicsit odon a bill..
nekem speciel az egyetemen volt ket roma evfolyamtarsam. az egyikuk amerikai egyetemeket is megjart es azota visszatert elismert kutato lett, a masikuk tanarember, iskolat igazgat a dunantulon. szoval a zsirafot nem lehet megtanitani irni hasonlat (azonkivul, h merhetetlen taplosag) nyilvan nem igaz.

a problema ott van, hogy annyira kevesen jutnak el a felsooktatasba. es biztos van ebben resze a fel (nem) keszito tanarok elo/uto-iteleteinek, de a nagyobb baj az igeny hianya.

fel kene vegre ebredni a ciganysagnak, hogy az onsajnalat nem ut. erre sajnos nem tudom a receptet, ahogy olvasom ti se nagyon....

iszonyu gaz olvasni ezeket a kivandorlos sztorikat, hogy oda mennek, ahol tobb a SEGELY.
Pozitiv peldat en is tudok, itt ul tolem ket irodara. Nem vele van a baj. De ettol nem tekintek maskeppen a varos vegen lakora. A differecia is oriasi, igy a megiteles is. SZERINTEM.
meg annyit, hogy sztem a kollektiv psziches hattere annak, hogy a magyarok a szomszedaiknak allitolag kevesbe birjak roma es zsido embertarsaikat, az az, hogy mindket nepcsoport oriasi az onsajnalatban es onsebnyalogatasban. a problema ott van, hogy ez sajna a magyar identitas fundamentuma is... es akkor jon egy kisebbseg es kedvenc tevekenysegunket uzve a mi sajnalatunkra apellal... hogy neki milyen szar... hat hogy van pofajuk?
:)
szupergyik 2006.11.23. 17:38:04

"engem speciel nem erdekelne, ha tenyleg normalisak, uccse lesz penzem hazra sose ;)"

Hát vazze, ezzel én valahogy így állok ;D
"es akkor jon egy kisebbseg es kedvenc tevekenysegunket uzve a mi sajnalatunkra apellal" Muhahhhhahahahahaaaaa! Ez nagyon tecc. Bar en leginkabb masert nem birom a ciganyokat, azt a masikat meg le sem szabad irni - o Te bator vagy - de tarsadalmi szinten van benne valami. :P
Mi van Árpi? Próbálod összegyűjteni az összes nácit?

Jó dolog beszélni a témáról, de mondjuk 200 hozzászólás után már azt remélné az ember, hogy emelkedik a színvonal.
Huba:

Persze abból a szempontból jó lenne.

ugyan. a polfórumhoz képest ez egy szalon.
megha egy kicsit meg is nevelsz bennunekt, akkkor egesz kikupalodunk...
ejj mi van te se jossz hozam kavera:)))
hahhaha, szavazzunk egy kulon megyet a romaknak:D fallal korulvenni, berakni egy ket kamerat...hajj, micsoda mulatsag lenne!!!;)
Arpi:
"nekem az az érzésem, hogy ez a mi kocsmárosunk nem szeretné, ha akár csak még egyszer szétkúrnák a kocsmáját. tehát nem azta arendszert akarja bevezetni, hogy mindenki csak egyszer."

oke, akkor meg szedjen belepot a kocsmaba, monnyuk (mittomen, helyi szinten mennyi az annyi) otszaz forintot, es aki rendesen viselkedik, az tavozas utan visszakapja.
a rasszizmus és a tapaszatalati vélemény között mi a különbség?
Relációanalízis:

ez nekem is feltunt, meg mielott megirtad volna ezt a blogpostot, olyan kurvara ellentmond sajat maganak... vagy okkal haborodik fel es nem rasszista vagy nem okkal es rasszista. dontsuk mar el. jah, van meg egy megoldas, hogy valaki okkal rasszista :D... csak hat asszem ez a megoldas nekik nem modszer :)
marpedig csak ugy valakit nem kaphat el az indulat, hogy reggel felebred, kilep az agybol - eloszor csak fellabbal - ranez: - A FRANCBA, EZ A BAL! - es gyorsan kitesz egy tablat, hogy romaknak marpedig kivul tagasabb..
Egyszer a másikban már leírtam, de ott sem válaszoltak rá:
A pontból B pontba két úton juthatsz el. Este van. Egyikben népdalkörös asszonyok várják a buszt, a másikban létszámilag uyganannyi cigány serdülőkorú.
Melyiken mész a B pontba?
ESTE VAN!!!
Na?
Piszok előitéletes rasszista banda, Fúj!
Vélelmezem, hogy a kocsmáros helyesebben jár el, ha kifüggeszt egy névsort, és személyenként tiltja ki a kitiltandókat. Esetleg kalányos*.* vagy ilyesmi. Akkor mondhatná azt, hogy ő nem rasszista, de midenki aki Kalányos a faluban és jár kocsmába (aki nem jár, azt nem lehet kitiltani), már balhézott, ezért neki szíve joga.

Ugyanakkor, az ellenérdekeltek persze ekkor is azt mondanák, hogy őket azért, mert...

Néztem s svéd híradásokat, ott is elhangzott, hogy itt sem segít rajtuk senki, mert cigányok. Pedig... pedig csak nem jogosultak segélyre, a momentán üresen álló orvosi állásoket pedig egyéb feltételek hiánya miatt nem tudják velük feltölteni. Utcaseprőnek pedig gondolom, ott sem jelentkeztek.

De tényleg, figyeltem, hallgattam a riportokat. Kétféle megszólalás volt: jó itt, rögtön ADTAK házat, segélyt / rossz itt, nem adnak semmit. Olyat egyet sem hallottam, hogy "jó itt, kijöttünk, és másnap már a kikötőben dolgoztam, naugye, itt a cigény munkaerőt is alkalmazzák".

És a félreértések elkerülése végett, ez nem sztereotípia, hanem empíria. Ami sajnos a saját sztereotípiáimat erősíti. Annyiból szerencsére, hogy ezek szerint jól tudok sztereotípiákat gyártani.

A fentieknek üzenem, jobb is lenne, ha kinnmaradnának, mert csomag van és egyensúlybomlás, tehát ADNI jövőre még nehezebben fognak itthon. Egyébként meg nem is kell ezen hepciáskodni, Fletó is megmondta, hogy az a baj, hogy a magyar lakosság nem elég mobil és rugalmas. Valamint azt is mondta, hogy el lehet menni. Akkor most mit kell ezen fennakadni... Itt egy csoport, aki még komolyan veszi őt, inkább örülni kellene, hogy van még ilyen...

:-)
Hát nemtom lac1??? Ha azok a "cigány serdülőkörúak" is nőneműek, mint a népdalkörös nénikék, akkor én inkább őket választanám (mármint a roma csajokat)!!!:-)))
lac1:
nagyon ovis a példa, csavarjunk rajta egyet.
A roma csapat ugyan az a másik viszont egy árpádsávos, fletomonnyonle, alkotmanyozonemzetgyüléses, békés csoport (fontos részlet, rendőrök nincsenek a közelben:).
Na merre mész?
lac1 2006.11.23. 18:47:24

Hey, ha átírod a "népdalkörös asszonyokat" (öreg tyúkokra asszociálok, akik végig kárálnának a buszon) nem-népdalkörös lányokra, akkor én szívesen válaszolok a feltett kérdésre ;)
blöki:
majd megmarkecolnak...
Árpádsávos.
Árja típus vagyok. Mi a ráknak félnék tőlük?
MMandI: akkor ezek szerint egyetértünk???:-)
ha gettó közepére épitesz kocsmát, ott nem lesz szalon, sztem nem neveket kell kitenni hanem egy kidobót a kocsme elé aki megvédi a maradék értékeket.

a romaügyekben sajnos euban ülő politikusok nem érnek sokat, ide egy malcolm 'c' kéne vagy minimum egy luther king, de gyorsan.
lac1: nehezen! olyan faluban élek, ahol a népesség 50%-a "más nemzetiségű" és, h lekopogjam elég tűrhetően elvagyunk velük!!!->tehát a markecolás remélem megúsznám:-)
ooo 2006.11.23. 19:06:08

"ide egy malcolm 'c' kéne vagy minimum egy luther king, de gyorsan."

Malcolm X-et akartál írni?
blöki: jó (mit is beszélek?) neked...
Me, Myself and I: cét
bevallom én is azt az útvonalat választanám:) gyermek koromban engem is túl sok direkt élmény ért, és valahogy jobban félnék egy cigánytelepen, mint az aktuális tüntetéseken (persze ha nincsenek rendőrök) pedig gyakorlatilag nem értek velük egyet.
MMI Blöki: látom ti aktívan asszimilálnátok, a fajfenntartás erős ösztön:)
lac1 2006.11.23. 19:05:16

"Árja típus vagyok. Mi a ráknak félnék tőlük?"

Muhaha. Mer' az számít. Én jártam olyan faluban, ahol éltek SZŐKE hajú Kolompár, Bangó, meg Szőrös nevű családok. Szerencsétlenek a fehéreknek cigányok voltak, a többi cigánynak meg: "Ehhe mán', szűűkke ciggáány". Hozzáteszem, nem félvérek voltak, egyszerűen világos vonásaik voltak oszt' kész.
ooo 2006.11.23. 19:12:21

És az kicsoda?
Me, My...:
persze.
Beszélj csak mellé.
Hát out ha egynémelyik 14-18 éves kiscsajt látnád, te sem vélekednél másképp:-)
lac1 2006.11.23. 19:20:03

Nem beszélek mellé. Olvasd el a többi kommentemet is, ha utána is ezt mondod, akkor feladom...
a ciganysag akkor egy nepsoport, vagy csak egy bizonyos magatartasformat mutato tarsadalmi reteg, netan csak zok a ciganyok, akik azoknak valljak magukat.
(hogy lehet valakirol (vntr, vagy egyebb dns teszt nelkul) eldonteni, hogy cigany e?)
Te is olvasd el, én már egyszer kijelentettem, hogy a CIGÁNY és a CIGÁNY ÉLETMÓDÚ az egykutya, legyen az szőke, barna, kékszemű, vagy épp fekete.
C4nn1b4l:

Menj le a Nyugati aluljáróba, nem lesz nehéz eldönteni.
ha az arpadsavos es a ciganyos utvonal kozott kene valasztanom, akkor inkabb nem mennek sehova... ugyanis az arpadsavosoknak, hiaba vagy feher, ha tarajod van akkor is megvernek. ha lany vagy es ezek reszegek, talan meg meg is kivannak. ha nincs rajtad sapka... sorolhatnam.

egyebkent eszrevettem, hogy videken teljesen mashogy gondolkoznak az emberek (vagy barmilyen, nem nyugati kulturaval behintett helyen) peldaul az egyik ismerosom angol ferjjel rendelkezik, es mindig mikor hazamegy a kis isten hata mogotti falujaba, a nep a csodajara jar; mindenhova be kell menniuk, mindenkivel meg kell inni egy palinkat; hirtelen mindenki buszken beszel az ismerosomrol, holott annak idejen ra se szartak, meg azok is, akiknek o pl meg a nevet se tudja.
valahogy ugy erzem, hogy ha nekem eszembe jutna, hogy kiteszek egy ilyen tablat a kocsmamba, rogton rosszul ereznem magam, gyorsan elgondolkoznek, hogy ez mennyire nem helyes gondolat tolem. de ha peldaul elzartabb, kisebb telepulesrol jonnek, akkor lehet hogy kitennem a tablat es csak utana egyezkednek. ez persze nem azt jelenti, h az osszes videki tanulatlan tufa vagy rasszista, csak azt, hogy mashogy gondolkodnak szerintem, mint a varosiak, vagy azok akik jobban ki vannak teve az internetnek es tarsainak. de lehet rosszul gondolom.
lac1 2006.11.23. 19:39:37

OK, sztem erről több bőrt nem nagyon lehet lehúzni. Meg már kezdünk OFFolni. Részemről várom az új thread-et.
szupergyík, te tényleg gyík vagy...
Hát.
dolgozzon az a cigány, vagy tanuljon, de ne lógjon ki a devianciájával a TÖBBSÉGből és nem lesz semmi baj.
A zenéjével és a hitvilágával kilóghat, sőt.
De ne mr a többség alakuljon a kisebbséghez.
Ilyen egyszerű.
Mint az egyszeregy.
lac: ha már a c.munkájánál, v tanulásánál vagyunk: a fentebb említett bihari faluban a kb 100 cigány család 50-60%-a dolgos, kétkezi munkás! Apósoméknál a volt tsz-ben, a pm-i hivatalnál, vállalkozóknál, fuvarozóknál! 5-10 család van akik nagyvállakozók: kereskednek, tollaznak (van olyan, akinek a tollfeldolgozója a Billerbeck-nek gyárt paplanbelsőket (lehet este te is azt húzod magadra!!!) stb...stb... Van ugyan egy pár szencsétlen, v csak úgy snassz ingyenélő, de ők vannak kevesebben, sőt kevesebben, mint az uilyen "magyarok"! Azokat, akiket + lopnak, csalnak, hazudnak kiközösítik maguk közül (volt rá példa, h egyik meglopta a másikat és el kellett költöznie a faluból, azt ne kérdezd, h miért verték 4 naig, mert nem tudom:-DDD)...
En egy idoben egy kavezoban dolgozam, ahol netlehotseg is volt, naponta megfordult ott jopar ember, egyszer harom ciganykolok jott be, nekialltak jatszani a gepen. A mar jocskan belemivodott eloiteletnek ezuttal nem engedtem, lattam hogy szepen bekapcsoljak a gepet, mondom direkt nem tartom rajtuk a szemem vilagat. Befejezik a jatekot, mennek el, fizetnek, rendben van. Zaraskor vettem eszre, hogy a taskambol, ami abban a helysegben volt, ahol a szamitogep, a tarcambol eltunt 4 ezer forint, csak az apro maradt. En meg biztosan emlekeztem ra, hogy nem ettem napkozben 4 ezer forintert soskiflit.

Persze lehet hogy a felszaz "feher" vendeg kozul lopott valaki, de nem. Onnan tudom, hogy masnap veletlenul osszefutottam az egyik kissraccal, aki felnotttarsasagban lebzselt a palyaudvaron, megkerdeztem tole, hogy te voltal-e tegnap a kavezoban? Mondja hogy nem. Mire en: akkor az ikertestvered? Mire azt mondta, hogy igen. Mire en: es hol van most az ikertestvered? Mire o mondja, hogy most kulfoldon van.

Ez mar jo par eve tortent, szoval valszeg nem Malmoben volt az ikerteso, talan a bahamakon.
Az egeszbol azt akarom kihozni, hogy en ekkor mar kb 8 honapja meloztam ott, naponta bejott kb 50 feher, akarom mondani "szurkesrozsaszin" boru ember, es akkor jott harom kb 9-11 eves ciganykolyok, es abban a pillanatban megfujtak tolem azt a par ezer forintot.
Tanulsag az nincs, illetve van, de mindenki vonja le maga.
blöki: igen, de ha cigány ver cigányt, akkor felmerül, vajon miért tette. ha nem cigány ver cigányt, elsőre rasszizmus, aztán másodikra tüntetés a belvárosban szdszKomszomolistákkal, akiknek már az apukájuk gondoskodott róla 12 éves korukban, hogy ne kelljen olyan környéken lakniuk, ahol egy cigánnyal is összafuthatnak. lásd a fejér megyei pereputty, aki a rasszizmus elől Strassbourgig menekült, aztán itthon meg körözték a Karsai fatert ezért-azért, amit pl. a saját rokonaival tett...
arról már ne is beszéljünk, ha cigány ver nem cigányt, mert cigány ugye biztosan nem lehet rasszista. mindegyik egy modern Tiborc. (ja, meg ilyen nincs is. cigányok sérelmére elkövetett bűncselekmények vannak - nyilván nem cigányok által, de a fordított statisztikának már a felvetése is rasstizmus. Futottak még: sötét hajú, sötét bűrű elkövető, valamint két család vitája Bivalyhegyesvlgyesen...)

Nem Anonim: ggondolom azért verték őket, mert a szilveszteri buli ideje alatt (ahova megjegyzem mi is hivatalosak voltunk) kirámolták a tehetősebb cigány házát és tudták ők is (mint ahogy mi is), h a yard tehetelen (tehát kinyomozták, h kik voltak és jól helybenhagyták őket)...
SCD 2006.11.23. 16:19:57

"Fasza dolog ez a PC csak lassan az amerikai alszentseg szintere jutunk, ami aztan csodalatos lesz."

Az ebben az ironikus, hogy mire mi eljutunk a közelmúltbéli amerikai (vagy éppen francia, angol, stb.) PC szintre, addigra ők meg rég rájönnek, hogy ez elég kétélű dolog, és kidobálják a sok ostobaságot a szemétbe. Mi meg abban a szemétben kutorászva próbáljuk majd behozni a lemaradást. Na, az lesz igazán fasza...
"Az ebben az ironikus, hogy mire mi eljutunk a közelmúltbéli amerikai (vagy éppen francia, angol, stb.) PC szintre, addigra ők meg rég rájönnek, hogy ez elég kétélű dolog, és kidobálják a sok ostobaságot a szemétbe. Mi meg abban a szemétben kutorászva próbáljuk majd behozni a lemaradást. Na, az lesz igazán fasza... "

Ha az amerikaiakon mulik, nem lesz kikrol PC-zni. Nem lesznek negerek, muszlimok, fogyatekosok. Mindenki egysegesen kover ostoba es gazdag lesz.

yeah, baby

:)
addigra annyira elbutul a nep, hogy aki ezt eszreveszi azokat mar eszre sem veszik es csak egy isten marad a Venni
egyébként jogilag mi a helyzet, ha nem írok ki semmit az ajtóra csak akit nincs kedvem kiszolgálni azt elküldöm a francba? Gyakorlatilag persze ez sem megoldás, mert a távozásra való felszólítással egyidőben kitörne a balhé. Valahogy nem hiszem, hogy a bocs haver te itt nem kapsz inni mondat után a ja jólvan akkor további jó mulatás jönne. De mégis érdekelne jogilag megtagadhatom-e a kiszolgálást.
Írd ki, hogy exlklúzív szórakozóhely, a bejáratnál meg egy fontoskodó kétméteres, öltönyös kopasz szekrény válogassa a népet. Ámérikában így oldják meg a "nemkívánatos elemek" házon kívül tartását. Persze ennek van egy másik hatása is, nevezetesen mindenki be akar jutni -mehogy ekszklúziv, meg milehetbenn, stb. - , így másfelől a legolcsóbb népnövelő módszer is egyben - 2 in 1 :)
Vince! Szép gondolat, de akár hiszed, akár nem, bizonyos kiskocsmák így is veszteségesek, nemhogy kétméteres gorillák foglalkoztatásával. Egyébként évtizedek óta honos hazánkban a "cigánykocsma" kifejezés. Ezek bátor, profitéhes és gátlástalan tulajdonosok által felvállalják a balhés csoportok igényeinek kiszolgálást. Épp ezért a helyiség berendezése tükrözi a legújabb olasz design meghatározó jegyeit, inkább a funkcionalitás és könnyű tisztíthatóság dominál. Példaként említhetném a kiskőrösi "Stop!" kocsmát, ahol az asztalra szegezett májkrémkonzerves dobozok szolgálnak hamutartóként, a vért pedig a gondosan odakészített fűrészporral itatják fel.

Egy alternatív megközelítést szerettem volna ajánlani a kocsmáros problémájára.
Ejnye! Pontosabban NEM tükrözik azon formajegyeket.
Vitatkoztam barátokkal még az olaszliszkai borzalom okán. Valaki bedobta az ún. cigánybűnözés fogalmat. Jó kis lerágott csint, de futottunk pár kört.

A 'tézisem' valami olyasmi volt, hogy
a) a cigányok körében nagyobb a bűnözés, mint a nemcigányok körében, és börtönben is többen vannak közülük
b) ellenben az elkövetési érték - pont azért, mert leginkább (!) kis súlyú ügyekről van szó, összességében alacsony. És akkor be se számoltam a fehérgalléros bűnözést.
c) viszont sokkal látványosabb, egyrészt mert elkülöníthető, másrészt mert 'együtt' csinálják, ha csinálják. (Azért a nagyobb részük nem csinálja, Mo-n van 800.000 roma kb, töredékük van börtönben, ha beszorzom tízzel, akkor is max. a negyedük - jó, persze gyerekekkel, csecsemőkkel, aggokkal együtt számolva.

Tehát a dolog látványos, és ezért irritálja a társadalmat. És az utóbbi időben a korábban azért nem annyira jellemző gyilkosságok is megjelentek, az olaszliszkai eset kapcsán lehetett hallani más esetekről. (Nem mondom, hogy nem volt korábban gyilkosság roma elkövetővel, dehogyis. De jellemzőbb a kisebb súlyú erőszakos cselekmény, mondjuk bicskázás, verekedés egymás között, 8 napon belül vagy túl...)

Lehet, hogy kezd robbanásveszélyes lenni a helyzet, és amiről a szociológusok, jogvédők évek óta papolnak, hogy baj lesz, az most jött el.

A kocsmáros úr cselekedete magyarázható, de nem helyes. Gettósítással csak rosszabbodik a szitu. Minden egyéb megoldás pedig tengernyi pénzbe és türelembe kerül, és csak hosszú távon érvényesül a hatás, ha egyáltalán.

A cigány nem nagyon szavaz, a robbanáspontot még nem értük el, de azért a társadalom nagy része nem szíveli őket. (De "mindenki ismer rendes cigányokat".) Tehát egy politikus, aki a pofázáson túl felvállal egy integrált és sok - nemcsak pénzügyi - forrást megmozgató romaprogramot, az megszívja, és hangulatot kelteni ellene is marha könnyű. Ezért nem is tesznek semmi érdemlegeset. (Hogy a gazdag cigányok ellopják a romaprogram-pénzeket, azt most hagyjuk, biztos van ilyen, de ez aztán NEM roma sajátosság).

Nem teljesen a témába vág, de szorosan kapcsolódik hozzá ez a cikk, ajánlom mindenki figyelmébe - bár elég radikális, főleg ha végiggondoljuk, mit is ajánl.

www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0646&article=2006-1119-2008-44EANC





Ez qrva jo, egy igazan ugyfelorientalt korcsmaros esetleg a majkremes doboz melle mindjart a bicskat is kikeszithetne, de manapsag mar a vendeglatas sem az igazi
Amúgy az értelmes hozzáállás valóban az lett volna, hogy név szerint kiírja azok nevét, akik nem jöhetnek be. És tudjátok mit, biztos lett volna ott színfehér magyar is a listán, például aki négy hónapja tartozik a kocsmárosnak :))

Ha hosszú a lista, A3-as papírt kell venni...

Dr. Stein! Ez a kocsma érdekelne. Ha bemegyek, kijövök? Vagy Rejtő-pub? (Gy.k.: A belépés díjtalan, a kilépés bizonytalan. Az úri közönség esténként verekszik.)
Ja, kurva kíváncsi leszek, hogy szétverték-e azt a kocsmát valaha. 50% az esély, talán igen, talán nem :)
Ha kicsi a falu, celszerubb lenne azt kiirni, hogy kik JOHETNEK be, mint egy firewallnal
Helyesen: "Az uri kozonseg tancol" :)
Szerintem verekszik volt Rejtőnél, erre letenném a nagyesküt.

Azt kihagytam, hogy "dining room, man spricht deutsch".

De lehet, hogy ez nem ugyanaz a kocsma volt, ezt talán csak a balett-táncosok és a kőfaragók tudják.
Szóba került Járóka Lívia. Nos, minden nemzetiségi él nélkül, viszont abszolút szexista módon letenném a voksomat mellette, szerintem sokkal szebb nő, mint a Mohácsi. :))

Azert benezek kiskorosre, reg szeretnek egy gyongyhaznyelu bicskat begyujteni
Dr Stein: nem gorillákat kell bérelni, hanem megkérni vmi havert aki alkalmas a feladatra. hallottam már olyat hogy forgalmasabb időkben a tulaj megkéri haverját hogy figyeljen már a késdobálásra.

RoFa: Járóka Lívia, hát igen.
Még 1992-ben katonáskodtam ott, tehát régi az élmény. Viszont volt ott egy Sz***jka nevű tiszthelyettes. Ha ráböktél egy autóra, másnap már valaki feltörte a benne lévő autórádiót. Persze, csak beszélték.

Szentesen viszont jártam valódi cigánykocsmában. Bementem a derekegyházi út melletti benzinkút oldalában terpeszkedő putrisor vályogkocsmájába. Volt neki neve is, Delelő vagy Obsitos, nemtommár. Becsuktam az ajtót és azonnal rájöttem, meg fogok dögleni. Ugyanis a közönség egy emberként hallgatott el és nézett rám merőn, kihívóan, olyan bicskás nézéssel, tudjátok. Áthaladtam köztük megszeppentem és megvettem a cigit. Kifelé menet már majdnem elértem az ajtót, mikor egy nagyon rekedt, nagyon borízű hang rám szólt.
- Hé, öreg! - egy tipikus rejtői arc szólított meg. Nagyon brutál sötét árnyalatú figura.
- Hmm? - lefutott előttem életem filmje. Kezem lassan egy borosüveg felé nyúltam, hogy legalább egyet magammal vigyek közülük, ha lincselésre kerül sor. Szolgám leszel a másvilágon!
- Elejtettél egy százast!
- Köszi! Köszi!
- Havernak bármit.
Szép percek voltak. A harmadik szál gyufával sikerült csak rágyújtanom odakinn. Ja, azokban a napokban terjengett egy városi legenda a cigányok által megskalpolt gyerekről. Kopasz vagyok, de nem azért.
Arpad, mondj el nekem valamit. A kerdesemet megalapozando ket erdekes tenyre hivnam fel a figyelmed. Eloszor fikazod a nemzet orvosat kormosugyileg, majd a villamost firkalo gyereket pofoztatnad a jarokelokkel. Fikazod a jobbradikalisokat a ciganyhozaallasert, majd magad is hasonlo nezopontra helyezkedsz. Es akkor a kerdes: mond Arpad,nem vagy te veletlen skizofren? Vagy a Tomcat? :)
dr Stein, relax, kopasz embert kurva nehez skalpolni, nekem elhiheted :)
Impala! Nem kell hozzá más, hogy rögzítsd a fejbőrt körbenyírás előtt, csak egy
f o s p u n e p a
A lenyirt fejbort aztan szeklettel kell visszaragasztani, ugy hogy strandpapuccsal elcsapkodjuk a koponyareszen, majd egy hatarozott mozdulattal visszaillesztjuk a helyere, es megvarjuk mig a szar megkot, es rogziti az irhareteget a koponyavarratok menten.
Nalam ez a modszer bevalt, csak a legyeket kellett folyton hessegetnem, de mar egy ideje megszoktam ezt is.
Dr.Stein: köszi, röhögve megyek aludni:D
Ha esetleg valakinek még nem lenne tele a fasza a példálózással, akkor elmondom, hogy itt Angliában ugye nem annyira etnikai, hanem inkább osztályalapon megy a kocsmaszétkúrás, a "chav"-nak nevezett, jellemzően munkanélküli, alulképzett fiatalok szokása, akik az összes elképzelhető bőrszínben előfordulnak (de úgy tűnik, hogy a fehérek vannak többségben. Wolverhampton nem London - és nekem úgy néz ki, vidéken jobban asszimiliálódnak a bevándorlók, mint a lecsúszott fehérek).

Ez ellen meg úgy védekeznek, hogy kiírják, hogy tréninggatyában, sportcipőben tilos a bemenetel.

Pontosan ugyanaz a logika: ha mindenki kap EGY esélyt és utána lesz csak kitiltva, akkor kurvára SOKSZOR lett szétverve a csehó. Tehát szűrni kell, nincs mese.

Van viszont valami, ami lényeges. Azért ahány helyen voltam, ahol ez ki volt írva, azért mindig volt benn 1-2 tréninggatyás fazon. Mert őket ismeri a tulaj, tudja, hogy nem chav-ek, nem okoznak gondot, csak szeretnek lazán öltözködni.

Ehhez hasonlóan, biztos vagyok benne, hogy a "cigánymentes övezetekben" is vannak "tiszteletbeli nemcigányok" és a megkülönböztetés nem igazán sújtja azokat, akik rendesek.

Itt jegyezném még meg, hogy szerintem érdekes és adott esetben jól használható hozzállás lehet az, amit Tomcat művel ebben a kérdésben. Ő ugyanis különválasztja a romát a cigánytól: a roma egy etnikum, a cigány egy viselkedésmód. A romák diszkriminációja bűn, a cigányoké természetes viselkedési mód. Romáknak és cigányoknak csak annyi köze van egymáshoz, hogy a cigányok többsége roma, de rengeteg fehér ember is cigány, a viselkedésmód tekintetében. Például, az IRC-n köcsögösködő surmókat netcigánynak hívja, pedig 99%-ban fehérek. Mivel ő cigány alatt viselkedésmódot ért és nem etnikumot, ezért van értelme ennek. Azzal érvel, hogy a népnyelv mindig is így értette a cigány szót - nem etnikumként, hanem a drifter életforma megfelelőjeként. Én is utánanéztem a dolognak, és azt találtam, hogy igaza lehet - ui. a cigány szó a bizánci-görög athiganoszból ered, ami azt jelenti, hogy kívülálló, kitaszított.

Szó se róla, nem kicsit provokatív ez a Tomcat-féle megközelítés, viszont adott esetben egy elég jó huszárvágás lehet azon dilemma megoldása céljából, hogy hogyan csináljuk azt, hogy ne legyünk rasszisták/soviniszták/etnicisták és mégis teljes joggal tudjuk nem szeretni a cigányokat és azt mondani, hogy ki is érdemelték: mert a cigányokat nem szeretjük, nem a romákat. Mert a cigányok érdemelték ki, nem a romák. Mert a roma egy nép, a cigány egy viselkedésmód - és az a gyanúm, hogy ha a cigányt megpróbálnám lefordítani és elmagyarázni egy angolnak, chav lenne belőle.
Shenpen: Ahogy mondod. :)

""nem "szélsõséges cigányellenes".
"szélsõségescigány-ellenes."
és köszönj a barátnõmnek is!""

jah. Valahogy így.

Aki még fent van, és TVközelben annak:
SPEKTRUM 23:25 Mi történik velük? (am. dok. sor., 2. rész)- Észak-ír gyerekek az erőszak ellen
Az előítéletekről, és a mélységről, ahová nem kéne eljutni. Jó nagyon.
Árpi,

volna egy kérdésem. Arra célozgattam már, hogy nekem és szerintem egy csomó embernek alapvetően azért jönnek be az írásaid, mert valahogy nagyon ugyanabban a közegben tölthetted a tinédzserkorod, mint én. Közben rájöttem, hogy egy nem feltétlenül igaz, hanem van valami más: legalább te felhasználod a tinédzserkori élményeket, míg mások valahogy nagyon nem. Ugye teljesen tudatosan játszol rá a most 23-33 év közti korosztály tinédzserkori, illetve gyerekkori emlékeire, nosztalgiájára? Úgy értem, cigánymentes övezet - CMÖ, emléxem, általános hetedikben, 1991 körül, ezt filctollazták a divatszkinhed gyerekek mindenhova. Aztán el is feleljtettem a dolgot, egészen addig, amíg elő nem hoztad itt. És az a fura, hogy a kifejezés durva, embertelen jellege ellenére meleg érzést kelt kicsiny (?) pocimban, mert bohó ifjúságomra emlékeztet, annak minden hülyeségével együtt. Ez vajon direkt van? Kezdek rájönni, hogy tök direkt akarsz nosztalgiát kelteni a 85-95 között tinikorukat élő korosztályban, direkt alapozol erre, ez vajon így van-e? (Nem is ez a fura, hanem hogy inkább senki más nem teszi ezt - valahogy elfelejtődött az a kor.)
Shenpen:

Tomcattel ezt megvitattuk egyszer, mármint a cigány/roma témát. Szerintem ő téved, és árt is ezzel magának. Nem a szó eredetében, hanem abban, hogy a cigány igenis egy népet jelöl a széles közvélemény számára. Neki azt a példát hoztam fel, hogy a Száztagú Cigányzenekar se Száztagú Utcaibűnözőzenekarként határozza meg magát. Meg az OCÖ se. Na jó, utóbbi vitatott.

Nálunk is fel volt írva a játszótérre neoluxszal a CMÖ, de nem direkt keltek nosztalgiát, hanem én is szívesen emlékezem, aztán akinek bevillan, annka bevillan. A kor meg nem felejtődött el... hajaj, épp itt van a kezem ügyében Moldova Kádár-könyve. Csak ez a rétege még nicns igazán feldolgozva albumként. Majd egyszer.
cigány/chav témához még: ami eddig (többek közt) ezen a blogon elhangzott a "nyugdíjas botrázás" címszó alatt, az valóban egy magatartásról szól, már nem tudom, melyik hozzászóló és hol írta, hogy ez a magatartás: a leszarom a másik embert.

viszont ettől még azt gondolom, hogy a cigányügy, meg a fr. négerügy/muszlimügy nem csak a proletárlétből ered, hanem kulturális/civilizációs gyökerei vannak, amelyek boncolgatásra érdekesek. Nem genetika, természetesen.
Azóta mintha finomodott volna a szóhasználata is, legalább is a Fiala műsorban már másként aposztrofálta az utálata tárgyát, és tényleg árt vele magának, hogy magyarázatra szorul.

Így mindenki, az ő elmondása szerint -de talán célja is valahol- a számára utálat tárgyát képezőt látja benne. Minden oldalon,más a jelző amit tomcat néven emlegetnek.

Kár érte, mert egy meghallgatásra/olvasásra érdemes, értelemes arc, aki a Kispál szám Forradalmár-ja:)
Nyilván vannak kulturális/civilizációs gyökerei. Csak azt nem tudom, hogy ezek mennyire fontosak, amikor saját szememmel látok csőstül hasonlóan amoralizálódott fehéreket. Nem, nem azt mondom, hogy blame the society. Azt a hozzállást utálom. Blame the person. Csak nem feltétlenül biztos, hogy a kultúra hatása erős, vagy meghatározó, és nem az egyén személyes karaktere a legfontosabb tényező. Nem tudom. Szerintem ez tipikusan az a téma, ahol a nem a szerintemeknek kéne szerepet játszaniuk, hanem komolyan vett kutatásoknak - és komolyan vett alatt azt értem, hogy kéne legalább néhány olyan szociológus, aki nem elkötelezetten "progresszív", hanem tudós.
Régen szerettem a blogodat de ez már zsinórban a 3. nagy butaság. Sajnálom hogy ilyen késői órán vettem észre e írásodat, mert így nem ígérhetem hogy elolvasom mind a 351 kommentet. Sőt biztos nem fogom, egyenlőre.
Szóval a lényeg az, hogy nem mondom hogy mind bajtkever, de ha 10 kisebbségiből 9 randalírozik akkor hagy rakjam már ki azt a táblát. De most komolyan ott voltál? Akkor meg honnan tudod hogy nem csináltak zűrt? (Jó igen én se voltam ott, de nem én mondom a tulajdonosra hogy hülye faszparaszt miért rak ilyen táblát.)
És valóban el kellene már gondolkoznunk hogy meddig hagyjuk hogy ezek megteheseenek bármit. Na jó most gyengének tűnhet ez a vélemény, de frissebben szívesen elvitázok bárkivel.
LukeL - melyik Kispál szám melyik albumon? Bocs, hótt kispál-műveletlen vagyok, de elvileg megvan valahol a vinyón néhány album.
17 napja indult a blog, de Sven "régen" szerette ;-)))
Akkor az írásaidat, így jobb mester?
Te most Árpihoz beszélsz, vagy hozzám? Mert rám reagálsz, de Árpit szólítod meg? Nem értem :-)
A kulturális nekem nem tűnt ki egészen a lecsúszásuk óta. Az asszimilációjuk már lezajlott, de a lecsúszás miatt kiéleződtek az ellentétek a kulturális különbségek terén is. Ma már azt is utálják amit elfogadtak tőlük 89 előtt.
A "putri" jó példa erre, mindenkinek él egy kép róla, de valójában senki tudja, hogy nem kulturális gyökerei vannak.

Jártam putrinak tartott otthonban, és nem azt tapasztaltam amilyen képet belémbeszéltek, vízionáltak. Sok ember volt, kis helyen. Ennyi. Tisztálkodnak, tisztán tartanak. De nem azért élnek így, mert ők így szeretik.
A putri sztereotípiája pedig él tovább...
Ami a roma vs. cigány kérdést illeti, én már talán felnőtt fejjel ismerkedtem meg a roma elnevezéssel, és a környezetemben ma sem használja senki.
Ne bosszantsatok már :)
Kicseréltem egy szót a másikra, ugyanabban a ragozott formában. Mit nem értesz? (TE SHENPEN, te mit nem értesz?)
Shenpen: Naphoz Holddal album. Lovasi magára értette, és annyira forradalmár kb.amennyire tomcat az:) meg mint én, csak én ülök a kis p***ámon, és kevesebb bennem az adrenalin.
Bocs Sven, az a helyzet, hogy ittam, és ilyenkor szőrözős és kötözködős vagyok. Bocs. Nincs is értelme most fórumozni, megyek inkább filmet nézni (Alexander). Sorry.
LukeL:
És azt is énekelte akkor Lovasi, hogy "nem írok semmit magamra."
Ezt most hogy kötöd össze Tomcat polóboltjával?
Sven: Mégiscsak jó volna ha elolvasnád őket...sőt, ha a cikket is aminek nyomán született. Sőt talán még a konklúziót is Tótától. Önvédelem vagy rasszizmus? Vagy egyik sem, csak a kocsmáros oldotta meg rosszul a dolgot?
A cigány chav hasonlat nagyon ült. Cambridgeben arról ismertük meg őket, hogy a baseball sapkát teljesen hülye módon a tarkójukra tolták a simléder meg majdnem függőlegesen állt. Egyébként in England kötelező portást alkalmazni 10 után, ha szeszt szolgálnak fel. Csak kint roppant udvariasak a kuverosok, nem úgy mint itthon.
Lovasi személyével kötöm össze -lehet szimpátia alapon, és hibásan- de mostanában ő is a hülyeség ellenzéke szerepben áll ki, mint tomcat is ilyen értelemben teszi amit tesz.

Csak bővült azóta a Driodok köre, és sajnos, ami alá benéz mindig kibukik onnan is egy, nem is egy, csak úgy tömegével.
még annyit hogy a cambr.-i chavok kivétel nélkül fehérek voltak. a feketék inkább watts-ban próbálták érezni magukat és játszották a gangstát, de belőlük alig volt pár tucat. viszont a fehérek közül kb 25% volt ilyen. És abban Árpinak van igaza, hogy ez kultúrális kérdés mert ezek az egyedek legalább annyira a periférián voltak mint nálunk az urbánus cigók. minden héten láttam legalább egyet akit bolti lopáson kaptak, főleg csajokat. ( a kolim szemben volt a helyi mallal.)
Driodok = Droidok. Bocs.
Ma este rtlklubon mutatták, hogy illeszkedtek be a zámolyiak franciában.
Lepukkant furgonnal, zizegős mackóban fémhulladékot gyűjtöttek. Szóval ugyanazt, ugyanúgy, mint itthon, csak nagyobb segély mellett. Volt valami báj az egészben.
Éljen az egységes és megbonthatatlan Európai Unió!
Azért kiváncsi leszek, mit kezdenek majd a régiónkból nyugatra vándorló párszázezer cigánnyal?
Nem lehet valahol beállítani, hogy küldjön a rendszer egy értesítőt a mail címemre, miután megtaláltátok a megoldást?

Én annyit mondok: növekvő munkanélküliség=növekvő rasszizmus.
A megoldás sok pénzbe kerül.

A kulturális különbség pedig csak a kulturálatlan embernek lehet probléma.
Tanulni kell mindenkinek!
Ez is pénzbe kerül.

Persze könnyebb ezer évig analizálni, mint normális gazdaságot teremteni, hogy legyen pénz munkahelyteremtésre és oktatásra.
Te meg azt amit írtam Lukel, mégegyszer... ha nem megy akkor mégegyszer.
Miki, nem tudom, a kulturált ember ezek szerint nálad egyenlő-e a tanulttal, de azért már láttunk párat, akinek gondot okoztak a kulturális különbségek.
Ami az analizálást illeti, hát szerintem nem is beszélünk értelmesen ezekről a kérdésekről, ami kényes, az nem PC.
Ami a gazdasági dolgokat illeti, teljesen igazad van, nem hiszem, hogy például a svédeket megrázná egy kisebb bevándorlási hullám.
A svédek éppen azon agyalnak, hogy lehetne elkerülni, hogy segélyt kelljen adni olyan parazitákanak, akiknek eszük ágában sincs valaha is dolgozni.
Árpád, meglátjuk, majd minket fognak támogatni, hogy itt maradjanak.
Akkor mást értünk a vitaindító és a cikk alatt. Rongálás, történt. És romák tették, vagy cigányok, ahogy tetszik. Te ezt is kérdésként nyomod Tóta orra alá. Én szerintem lehetőségeket sorolt fel Tóta, a motivációra.

A hozzászólásodhoz: Mi van akkor, ha a 10 ből 9, valójában 10 ből 3, és kint van a tábla? Születtek már megoldások, (ha olvasod), én személy szerint a tettesek büntetésén túl -ami kéne, hisz rongálók- név szerint tenném ki a szűrüket onnan. Főleg ahol a tulaj arcról ismeri őket egy kistelepülésen.

"meddig hagyjuk hogy ezek megteheseenek bármit."? Ha az ezek alatt rongálókat érthetünk, akkor válaszoltam, ne hagyjuk. Ha romákat, akkor egy a kalap nálad, és akkor nincsenek érveim.

Jó éjt!

Árpi.
Tán okosabb a rendszerük. Fel kell mutatni valami produktumot, vagy kap egy egyutas repjegyet, meg tiltást.

Na már tényleg L.
Bárcsak minden ilyen egyszerű lenne, hogy a mai naptól Lakatos Pál nem teheti be ide a lábát.
A másikra meg annyit hogy az "ezek" akik embereket gyújtanak fel, "gázolókat" lincselnek meg, kocsmákban randalíroznak. Senki más nem tartozik bele, csak az akinek inge.

Na pá.
Párszor szóba került itt az USA, meg a feketék helyzete. Kaliforniában, Los Angelesben élek, elmondom, hogyan fest itt ez a dolog. Majdnem minden étterem, bár, szórakozóhely falán, jól látható helyen kint van a tábla, miszerint fenntartják maguknak a jogot, hogy bárkitől, bármikor, indoklás nélkül megtagadhatják a kiszolgálást. Ez a játékszabály, kész. Ha nem tetszik, menj máshova.

A feketék pontosan ugyanazt a kisebbségi problémát jelentik itt, mint otthon a cigányok. Alacsonyan iskolázottak, országos átlagban a legalacsonyabbak a bevételeik, nehezen, vagy egyáltalán nem asszimilálódnak. Külön divatjuk, öltözködési módjuk van, jónéhány fekete hiphop zenekar szövegét még a született amerikaiak sem értik. A börtönökben az országos népességarányukhoz mérten négyszeres arányban képviseltetik magukat. Igen, közöttük is vannak nagyon rendes, dolgos, vagy tanult emberek, de ezek vannak kevesebben. Sokkal kevesebben.
A tipikusan feketék lakta városrészekbe (Inglewood, de főleg Watts) fehér ember még fényes nappal se szívesen teszi be a lábát. Az iskolákban a fegyveres őr előfordulási valószínűsége egyenes arányban áll a fekete tanulók létszámával. Ugyanígy alapszabály, hogy minél jobb környéken laksz, annál kevesebb fekete lesz a szomszédságodban.

Évtizedekkel a szegregáció felszámolása után, a politikai korrektség-hullám csúcsán itt is átestek a ló túlsó oldalára. Ismerek itt egy magyar vállalkozót, szüksége volt új munkásra, felvett egy fekete srácot dolgozni. A gyerek rendszeresen késve járt be, hanyag volt, lusta. A magyar cégtulajdonos először figyelmeztette, majd amikor látta, hogy hatástalan a figyelmeztetés, két hónap után kirúgta. A srác erre beperelte, azt állítva, hogy rasszista megkülönböztetés miatt tették ki. Három hónapig járhatott a magyar vállalkozó a bíróságra, a munkából kiesett idővel, illetve az ügyvédjére költött összeggel egy csomó pénzt veszített. A végén természetesen felmentő ítélet született. Az eredmény? Az illető soha az életben többet nem fog feketét alkalmazni. Nem előítéletből, hanem elővigyázatosságból. Tapasztalatból.

A kilencvenes évek politikai korrektség-hullámának csillapodtával aztán helyükre kerültek a dolgok. Mint minden ilyen új jelenség, amikor divatba kerül, elmegy a szélsőségig, aztán a józan ész visszabillenti az egyensúlyt. Nincs niggerezés, de a többség kerüli a feketékkel való érintkezést, egyszerűen levegőnek tekintik őket. Ha valahova bemegy egy fekete vendég, a többiek inkább rá se néznek, nehogy az magára vegye, hogy "úgy" néznek rá. A legnagyobb job site felmérése szerint az alkalmazottakat kereső munkáltatók 27%-kal kevesebbszer olvassák el azoknak a CV-jét, akiknek tipikusan afroamerikai neve van.

Évtizedek alatt eljutottunk oda, hogy a Dél-Amerikában született, spanyolajkú bevándorlók többsége sikeresebben asszimilálódik, mint az itt született feketék.
Rastignac: "Ugye nem volt minden német náci? Tehát nem mondhatjuk hogy a "németek" csinálták a táborokat, és ami történt az a teljes német nép felelőssége?"

Valóban nem az egész német nép felelőssége volt. Megoldani mégiscsak úgy lehetett a problémát, hogy az egész német népet bombázták érte.

TWÁ: "az integráció tévedés. Asszimiláció. A normákkal teljesen ellentétes viselkedést akkor se lehet integrálni, ha az nekik a kultúrájuk."

Teljes mértékben egyetértek. Szívesen fogadok vendéget, de ha a vacsora közben az ingujjába fújja az orrát, vagy megfogdossa a csajom seggét, és a végén neaggyisten elcseni a vekkert, akkor nálunk többet nincs keresnivalója. Ha az alapvető normák betartására is képtelen, akkor nem látjuk szívesen.

Asszimilálódni ugyanúgy nem kötelező, mint ahogy vendégségbe menni se.
szép kis helyzetjelentés. nem véletlen amúgy hogy a spanyol több államban is második hivatalos nyelv és kötelező vagy választható a sulikban, a latinok (14.5%) többen is vannak már a feketéknél (12.8%). de azért ahogy hallottam a latinokat sem kell félteni bűnözés vagy iskolakerülés terén.

a különbség annyi lehet hogy ott azért a segély 'eltartja' az ingyenélőket, itthon meg semmire sem elég, ez csak tovább jegeli a helyzetet. mivel nincs akaratuk és a szoc rendszer alulfejlett, szinte minimális az esélyük a kitörésre.

"... ott azért a segély 'eltartja' az ingyenélőket..."

De csak egy nagyon alacsony színvonalon lehet létezni belőle. Egy nagyon lepukkant helyen tud egy nagyon pici odúban élni, és állandóan junkfoodot kell ennie.

A latin-amerikaiaknak alapvetően más az attitűdjük. Sokkal pozitívabb az életfelfogásuk, van bennük törekvés. A feketék jóval depressziósabbak, és úgy viselkednek, mintha az egész világ tartozna nekik valamivel azért, mert feketék.
"... a spanyol több államban is második hivatalos nyelv..."

Az Egyesült Államokban egészen 2006-ig nem létezett ilyen kategória, hogy "hivatalos nyelv". A bevándórlókkal kapcsolatos új, szenátusi javaslatok részeként foglalták csak néhány hónapja törvénybe.
Zarjunk ezzel, idezet a pilota show-bol:

...Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengõ ércz vagy pengõ czimbalom.

ha jövendõt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem + van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyök rõl, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.
És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tûzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.
A szeretet hosszútûrõ, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt,
Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal;

Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltûr.
A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendõmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszünnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik.

IKOR.13...
max, és látsz bármilyen esélyt változásra a feketék és nem feketék esetében? vagy megy tovább az egymás mellett vagy elülönölt élés?
Csak azoknak van esélyük egy normális együttélésre, akik hajlandóak elfogadni a többség által meghatározott alapvető (viselkedési, morális, stb.) szabályokat.
Akik ezeknek a szabályoknak nem kívánják alávetni magukat, mindig kívülállókként, másokként fognak kezeltetni.
A fenti kommenteket olvasva tollat/billentyűt ragadtam.Muszály nekem is kicsit hozzászólni, bocs, ha már volt. Szóval van ez a kisebbségi-jogom-van-hozzá kérdés.Mindig hangoztatják úton-útfélen.Az ám!De kötelességeik is vannak,erről megfeledkeznek.Vidéki lévén,sőt faterom munkája kapcsán,láttam pár dolgot,ami kialakította bennem a képet róluk.Volt pár eset,amit lehetne mesélni,de tuti mindenki tud hasonlókat.Egy dolog azért mindig lejön nekem a cigányokkal kapcsolatban: ha balhé van, mindig tudják, hogy hova, kihez kell fordulni.Ha a rendőrök fenyítik be őket -nem alaptalanul- mennek a katonai ügyészséghez, egyéb esetekben megelégednek a bírósággal is.Hát a tököm kicsit ki van ezektől az élősködőktől.Apropó cigány szó.Régen a cigányprímás elnevezés szinte dicsőség volt.És ezek az emberek büszkék voltak rá.Most meg jönnek a "felvilágosult" cigányok, hogy ők bizony romák.Hogyne.És különben is a beilleszkedésről:hány száz év kell még nekik?Mióta itt vannak a nyakunkon?Érdekes, hogy hol vannak a szlávok, tótok, jászok, kunok?Mind-mind beilleszkedtek és hasznos tagjai társadalmunknak.Csak ez a szubkultúra nem hajlandó semmire, mert amíg Te meg én a fizetésünkből eltartjuk, addig nem is csinálnak mást.Meg egyébként is.Nem kéne hagyni.
Köszöntem!
Azert hozza kell tenni hogy a tobbsegi tarsadalom is alaposan eltolja ezt a cigany integraciot. Ok hogy van potcselekvesszerukisebbsegi jogvedelem, de a problemak alapjait, a szegenyseget, az iskolazatlansagot, a kiszolgaltatottsagot, a megelhetesi bunozest nagyon nem sikerult megszuntetni.
Mar az altalanos iskolaban eldol a dolog, az iskolak nem birnak megbirkozni az eltero viselkedesu, kulturaju, mas normak szerint nevelt gyerekekkel, akik ezert nem is igen jutnak mar el a kozepiskolakba, egyetemekre - pedig biztos vagyok benne hogy genetikusan nem hulyebbek mint a magyarok. Ezek utan milyen eselyeik vannak normalis, tarsadalmilag megbecsult munkara?
'Az én adómból', 'ingyenélő', 'kötelességek-jogok', 'a becsületes cigánnyal semmi bajom, de ...'

A szalon-rasszizmus 'szép' magyar néphagyomány. Van néki böcsületes kultúrája. Nyomták nékünk fehér lovon, a kommancsok se nagyon bánták, ha oda megy a jónép dühe és lám! e kettőből kikevert pógáraink is viszik a vonalat tovább.
Mer' egyszerű. Azt meg szeretjük.

Úgy pofára jó a gombás hasonlat, de esetünkre húzva biceg. Benyalom a rossz gombát, róka-rege ...
a.) minden gomba geci, mer' gomba (cigány aus!)
b.) az a gomba geci, nem eszek többet (Nagy János kitiltva, mert balhés)

Egyszerűségre törve megpróbáltuk jó keresztyén módra kiírtani, aki nekünk nem tetszik, aki 'más'. Rájöttünk, nem megy, szégyeltük magunkat (na azé' nem nagyon!) ... Akkor mi a teendő? Próbáljuk a különbségek helyett az azonosságokat keresni, akkor egy idő után megszokjuk az eltérőt is.
Hitlernek is rossz tapasztalatai lehettek a zsidokkal. Az vesse ra az elso kovet aki nem akart meg zsidokat meszarolni milioszam.
Ja es meg egy gondoloat: akkor az osember kiaggatott a barlangjara egy tablat, hogy medveknek belepni tilos? (Nyilvan rajzos jelekkel, hogy egy kedve is ertse.)
Amerikában a feketék témája:
azért azok a feketék nem maguktól mentek oda eredetileg.
Tegnap mutatta valamelyik kertv, ahogy lakatosék jönnek haza svédországból. A riporter nekik szegezte a kérdést, hogy honnan volt a nagyszerű ötlet? MI volt a válasz?
-Isten isten súgta meg.
Egyébként meg honnan a pics@ból van pénze egy 9 tagú nyomorgó családnak repjegyre? Valaki megtámogatta őket, vagy a neckermannak ez jó reklám?
Nagyon faja kis összeesküvés elmélet jutott eszembe, árpi örülne neki az tuti.
Ha az a mindennapi problémád, hogy mit egyen a család, akkor bíz kétségbeesésedben simán lehetsz oly' élelmes, hogy a svéd jóléti rendszerre támaszkodva húz ki pár hónapot.
jameg az általános iskolában úgy is eldől a dolog, hogy "cigány osztályba nem adom a gyerekem" - lesz a hatéves kisgyerek első iskolai élménye - ezek után biztosan mindenki boldog mosollyal indul az életbe és ezerrel akar asszimilálódni.
vegyükmán észre, hogy igenis rossz cigánynak lenni ma Magyarországon (és máshol Káeurópában) és aljas hazugság, hogy kivételezett kisebbség, meg hogy kultúrájából eredően nem akar és nem tud beilleszkedni stb.
Az ok-okozati összefüggést jól felborítják itten... Amúgymeg valóban a többség "áldozata" (vagy a törvények betartatása, kényszerítő ereje - pölö szegregáció tényleges felszámolása az iskolákban) lenne az első lépés a normális együttélés felé, na, ez még nem nagyon történik, csak a jobbikos és egyéb nácik fejében.
A cigányok problémája Magyarország legnagyobb problémája, mert ezt igazán senki (= senki olyan, akinek lenne rá eszköze, értsd: "politikai vezetés") nem akarja megoldani. Senki nem áldoz rá pénzt. Csak a kirakatmegoldások mennek, aztán 1990 óta folyamatosan egyre szarabb a helyzet.
Amerikában a Nemzeti Gárda védte meg a feketék jogát a deszegregált oktatáshoz.
Magyarországon lófasz sincs a maszatoláson kívül.
cigány aus? esetleg aus cigány, de az azé' durva meg nem is nagyon tudom mit lehetne belőlük csinálni. :)

A BBC-n láttam pár éve egy docufilmet ami a fekete rasszizmusról szólt. Röviden arról volt szó, hogy a 70es években még a fehérek ütötték a feketéket, de ma a feketék (szomáliaiak) ütikk a többi feketét. És mi volt a tanulság? a szomik nem hajlandóak minimálisan sem asszimilálódni. Ugyan ez volt a helyzet a pakisztáni fiatalottakkal.
Természetesen nem helyes, ha szétverik a kocsmát, és el kell kapni, aki ilyet csinál.
Természetesen helytelen kitiltani egy etnikai csoportot a nyilvánosan látogatható helyekről, és meg kell bélyegezni, aki ilyet csinál.

Az sem helyén való, ha az eset kapcsán nem a társadalom felelősségéről, oktatásról etc. beszélünk, és az elszlömösödő, leszakadó csoportok láttán mindig csak helyi megoldás jut az eszünkbe, ami Ku Klux Klán, Zulu gyilok, CMÖ stb. Persze helyben ez normális immunreakció. Azért, mert a rend lokálisán nő, még az entrópia növekszik. Pl. ember is csak lokálisan van, nem globális lény. Meg a medve is.
babitsbihaly, beszélgess egyszer el pedagógusokkal, nekik mi a véleményük a cigány hétévesekről, akik kezdik aaz iskolát. A minimális fegyelemre sem nevelték rá őket és a tanár sem tudja mert a legkisebb büntetés miatt megy a siránkozás, hogy: azé nüntetik a gyereket mert cigány. a PC a világon a legnagyobb baromság, szándékosan tabukat és dogmákat emelünk amik semmi másra nem jók mint a jelenlegi helyzet bebetonozására.
Tisztelt Tóta W. Fődemokrata és Igazságosztó Úr!
Nagyon könnyű Önnek az iazságot osztogatni és másokat kioktatni Budapestről, egy békés és gazdag kerületből, jól őrzött villából harsogi
mi az a demokrácia, és milyen fasiszták
vannak vidéken (pl. Jászapátiban). De mit szólna akkor, ha az Ön lakásába járnának rendszeresen rókázni, törni zúzni, verekedni, a szeretett cigányai, ha az Ön gyümölcsfáiról tűnnének el a gyümölcsök, a földjéről a termés, a háza udvaráról az aprójószág, és mindez nem egyszer-kétszer, hanem rendszeresen, hétről hétre, hónapról hónapra, évről évre, szóval mindig !!
Azt hiszem nem nagyon filozófálna rasszizmusról, fasisztákról hanem az elsők között követelne RENDET és az elsők között lépne be akár fasiszta vagy bármilyen pártba,szervezetbe is, amely megoldást kínálna erre a rendkívül IGAZSÁGTALAN helyzetre. De az igazságtalanság most Önt persze nem érdekli, kizárólag az, hogy budapesti otthonábol figyelve az eseményeket, elmondhassa, leírhassa, hogy lám lám a cigányságnak a demokráciában joga van a magyarokat akár kifosztani,terrorizálni is, mert a magyarnak az a dolga, hogy minden élősködő nációt szó nékül eltűrjön.
Javaslom költözzön le vidékre (pl. Olaszliszkára vagy Jászapátiba) néhány évre, akkor majd megtanulja mi fán terem a demokrácia.
babitsbihaly!

Hidd el, TÉNYLEG nem vagyok rasszista. A munkahelyemen dolgozom cigány gyerekekkel, és aránylag keveset trancsírozok fel azért, mert nem tudja a tananyagot, vagy mert nem tartja a spanyol etikettet. DE! Én sem szívesen iratnám a gyerekemet "cigány" osztályba. Nem előítéletből, hanem mert látok magam körül mindenfélét, amitől a gyermekemet - amíg lehet - szeretném megkímélni. Ahogy TWÁ írta, nem előítélet, hanem UTÓÍTÉLET!!! Nem mellesleg az olyan iskolák, akik tömegesen vesznek fel cigány gyerekeket, gyorsan beállnak egy kényszerpályára. Muszáj tartani a létszámot (a fejkvóta miatt), ami így csak folyamatos színvonal-csökkenéssel lehetséges (ld. a felsőoktatás helyzetét is).
Jojo most olvasd el mégegyszer a cikket :)
épp a te álláspontodról szól, hogy ki védi meg a jónépet az elgettódosott részeken élő összeférhetetlen és bűnöző életmódot élő "elnyomott kisebbségtől"
babitsbihaly: "azok a feketék nem maguktól mentek oda eredetileg."

Nem bizony, de azon utólag már nem lehet változtatni. Viszont ez egy szabad ország, bármikor oda mehetnének, ahova csak akarnak. Nem tolonganak az Afrikába szóló repülőjegyekért.
Jojo!

Ez komoly? Mert akkor szíves figyelmedbe ajánlom:
www.literatura.hu/lexikon/s.htm

(szatíra címszó!)
Amiről talán még kevés szó esett, az az a része dolognak, hogy a cigánykérdés nagyrészt = szegénykérdés. Nem csak és kizárólag, de nagyobbrészt. Ha innen nézzük, egy csomó dolog érthetőbbé válik. Ide jön még a kirekesztés és kirekesztődés, előítéletek, stb. (ami nem csak a cigányokat érinti persze, gondoljuk végig) munkaerőpiac, lakóhely, iskola, egészségügy, stb. Nem elsősorban csak arról van szó, hogy "nem akarnak asszimilálódni" és ezért "neveljük át őket" vagy irány Svéd.o. A helyzet ennél jóval durvább.
Újabb szempont: nagy esélylel lesz a szegényből deviáns és a deviánsból szegény. Mind1, roma, vagy nem roma. Zombi narkósok, elmebetegek, alkeszek, stb. Ők is menjenek rezervátumba?
Segítségre szorulnak, ennyi. Saját hajuknál fogva nem fogják tudni kirángatni magukat a gödörből. Táblát sokan és sok helyre kitehetnek. Az egész országot ki lehetne táblázni, így vagy úgy.
Az itteni sokszáz hozzászólás után azt sajnálom, hogy ritkán hallani a cigányok véleményét. Néha kimegy egy stáb valami lepukkant faluba, ahol mindenki belekiabál két foggal a kamerába vagy előkapnak valami politikai szereplőt a cigányönkormányzatból és persze mindenki átkapcsol. Itt meg mindenki megdumálja, hogy a cigányok így meg a cigányok úgy, miközben úgy látszik egyiküknek sincs internetje, hogy hozzászólna.

Lehet, hogy az a cigány, aki vitte valamire az életben nem akarja osztani az igét a többiekről, de itt is pl. név nélkül vállalhatná a véleményét.

LukeL: valóban nem lehet minden cigány jazz-zenész, ahogy nem lehet minden feka gátfutó, vagy minden zsidó gyémántkereskedő, vagy minden magyar csikós.
Rastignac! ott a pont!
koc: nem, én pl soha nem akartam kiírtani pár millió zsidót, sose ártottak nekem, pláne nem úgy, mint zsidók... szal ez baromság
ellenben most így végigfutva az éjszaka született hozzászólásokat, te jó ég mennyi idealista szalon-liberális van itt :O
Nagyon örülök, hogy mindenki a Chokito reklámot éli át nap mint nap, de ébredjetek már fel.
Ha az a pozitívum, hogy és a végén nem is beleztek ki, akkor jól nézünk ki.
Gromit vagy ki írta, hogy a derék általános iskolai tanárok előitéletei... ezt a vádat kategórikusan elutasítom, egykori tanáraim, pedagógus rokonaim és a magyar oktatási rendszer nevében. Mint említettem kőbányán jártam iskolába "cigány-gettó" szélén. Valóban volt cigánygyerek akit helyből utált az osztályfőnököm, már amikor átbukott a mi osztályunkba... köze lehetett ebben az utálatnak, hogy a srác verte az anyját, kirabolt pár helyi boltot, és kiszúrta a tanárok kocsijainak kerekeit.
Voltak csendes "rendes" cigánygyerekek is. Nem voltak észlények, szintjüktől függően 2-es 3-asokkal elvegetáltak, senki nem bántotta őket. Direkt örült volna minden tanár, ha egy cigánygyerekről kiderül, hogy kivételesen még értelmes is, talán volt is egy két ilyen a suliban. De, hogy a fenébe integrálják azt a gyereket aki be se jár? Vagy aki 13 évesen már éjszaka a téren árulja magát, vagy betörni jár, közben 5. osztályig verekedte előre magát. 15 évesen meg már babakocsit tologatnak. Lehet, hogy nem genetikusan gyengébb képességűek, csak a környezet miatt, de akkora a szakadék, hogy a normál oktatás keretében ezt nem lehet behozni, ha meg külön iskolát csinálsz nekik az RASSSSSSZIZMUS
Vannak ebben az országban náci disznók, és VAN cigányproblémánk. A végtelenül elmaradott, lecsúszott néprétegek problémáját nem lehet anélkül kezelni, hogy elismernénk a létezését. És hogy ők elismernék a létezését. Márpedig helyi képviselő bácsi éppen ezt teszi... kocsmárosnak elszállt az agya te kiváltó ok persze nem volt.
"Hitlernek is rossz tapasztalatai lehettek a zsidokkal. Az vesse ra az elso kovet aki nem akart meg zsidokat meszarolni milioszam."

Akkor én vethetek. Hol van egy kő?
Hát persze, az ideák szintjén ott a pont a liberálisoknál. Úgy lenne szép az élet, ha (nyilván bizonyos határok között) mindenki azt csinálna, amit akarna, ember embernek nem lenne farkasa, szépen, mosolyogva menetelnénk együtt - cigányok, négerek, zsidók, homokosok, stb. - a lemenő nap felé. Happy end, ende, finito... De a fránya hétköznapok azért máshogy néznek ki. Tegyük fel, liberális indíttatástól tüzelve behozod a gyermekedet pl. a mi intézményünkbe ("márpedig Te, lányom együtt tanulsz kisebbségi társaiddal, megismerkedsz a kulturájukkal, stb."), aztán mondjuk épp az orrod előtt verekszik össze két cigánylány azon, hogy "melyikük járt terhesen iskolába", hogy durvább eseteket ne is említsek. Mit teszel?
pammy 2006.11.24. 10:46:40

"akkora a szakadék, hogy a normál oktatás keretében ezt nem lehet behozni"

Ez nagyon igaz, és nem is Kőbánya az igazán durva. K-Magyarországon SOK olyan iskola van, általában kis falvakban, ahol a cigány "tanulók" száma 70-100% egy általános iskolában. Ezeken a helyeken a szegregáció de facto már rég megvalósult.
És ha megköveztek is érte, én biztos, hogy nem is engedném, hogy a gyerekemet egy ilyen iskolába kényszerítsék. Ennek oka egyszerű: Lehet, hogy hosszútávon az a megoldás, hogy majd a normális viselkedésre hajlandó gyerekek "húzzák maguk után" a csökkent képességűeket, de ha lehet, akkor ezt NE pont rajtunk teszteljék. Inkább hurcolnám a gyereket egy távolabbi iskolába, ahol oktatás folyik, nem pedig trógerkedés.
Pammy!

Szerintem Nálad a pont!
Cartman 2006.11.24. 11:00:48

"aztán mondjuk épp az orrod előtt verekszik össze két cigánylány azon, hogy "melyikük járt terhesen iskolába", hogy durvább eseteket ne is említsek."

Tudom miről beszélsz... :(
De azért ;D is.
aztat tudom, hogy mik történnek (cigány gyerekek+felnőttek erőszakoskodnak stb)
csak azt mondom, hogy téves vagy tán inkább hiányos az összefüggés (ti. a cigányok viselkedése/kialakult kultúrája és a velük kapcsolatos mai előítéletek) megállapítása.

és tudom, hogy a legtöbb tapasztalat ezen a téren rossz, de nem az a megoldás, hogy akkor ők nem elég jók ahhoz, hogy velünk éljenek. hanem meg kéne érteni, hogy MÉRTVANEZ?

"Én sem szívesen iratnám a gyerekemet "cigány" osztályba. Nem előítéletből."
dehogynem. ne szégyelld. ld. ősember, túlélés. ez oké.
DE MIÉRT VANNAK CIGÁNY OSZTÁLYOK?
tagadja valaki, hogy sok-sok cigány gyereket ALAPBÓL kisegítő osztályba raknak?

nem az a rasszista, aki fél az utcán, mert szembejön vele/megszólítja valaki a másik csoportból.
az a rasszista, aki nem hajlandó meglátni, hogy a cigánycsalád nem élvezetből lakik lepusztult telepeken, nem élvezetből munkanélküli, nem élvezetből tanulatlan.

Senki nem tiszta lappal indul az életben, hanem a családja, környezete, kultúrája által rápakolt csomagokkal. Nem biztos, hogy a cigánycsomaggal olyan vidáman be lehet illeszkedni Magyarországon a "többségi" közegbe. Be lehet, de sokkal nehezebben. Mert az előítéletek (tapasztalatok, ld. ősember megint) dolgoznak a népben. Nagyon helyesen, túlélés ugye.
Namost.
Ha eleve szarabb helyzetből indulsz (szegény, munkanélküli, tanulatlan szülők, akiknek nem feltétlenül az a céljuk, hogy a gyerek egyetemre menjen), aztán még az előítéletek (tapasztalatok) ellen is meg kell küzdened, akkor nyilván nehezebb lesz feljutnod ugyanoda, mint az akár ugyanúgy szegénységből induló, de fehér bőrű ugyanolyan tehetséges valakinek.
És akkor vegyük hozzá, hogy az előítéletek (tapasztalatok) nemcsak egy irányban alakulnak ki ám.
Ha én rendes tisztességes stb cigány vagyok (ez nincs rám kiírva) és már a hatodik diszkóból kocsmából étteremből munkahelyről kiadó szobától hajtanak el, akkor tán nem fogok ugyanolyan vidáman menni a hetedik elé.

ceterum censeo
a többségnek kell (jelentős) "áldozatot" hoznia ahhoz, hogy a szarabb helyzetben levő kisebbség fel tudjon emelkedni. Nem hülyeség a pozitív diszkrimináció.
ja, és a törvényeket be kéne tartatni, kedves állam bácsi. (emlékszik még valaki a "primitív személyiségű", ezért kártérítést nem érdemlő, ártatlanul több évet börtönben töltő emberekre?

babitsbihaly 2006.11.24. 11:07:56

Abból látszik, hogy milyen kurva nehéz kérdés ez, hogy a te hozzászólásoddal és "pammy"-éval egyaránt tudok azonosulni. A gond azzal van, hogy a tiéddel ELMÉLETBEN, az övével pedig GYAKORLATBAN.
Képmutatás lenne, ha ezt nem vállalnám.
ja, és mielőtt sokan elkezdik megont sorolni a csúnya eseteket: tudom, hogy a csúnya eset a legtöbb.

de tényleg csak odáig bírunk eljutni a miért? megválaszolásában, hogy "mert ezt tanulja otthon"?
ez elég gyenge.

tehát: miért ilyenek?
miért miért miért? hogy alakult ki ez a helyzet?

ha azt mondjuk, genetikailag ilyenek -> rasszizmus. téves.
ha azt mondjuk, nem genetikailag ilyenek -> tudnak rajta változtatni az emberek. na, vajon a nagy többség, vagy a kisebbség tud többet tenni?
babits: a problémát bármennyire nem érted, éppen a tiedhez hasonó hozzáállás okozza általában. Sok cigánygyereknek eleve kisegítő iskolában lenne a helye, speciális felzárkóztató program kéne nekik, de mindig van egy jogvédő, aki ilyen esetben kézenfogja anyukát és megmagyarázza, hogy az ő jogait megsértették. Fehér gyerekeknél is létező probléma, hogy anyuka nem hiszi el, hogy a gyerek "problémás" valamilyen szempontból, ő tudja, hogy a gyerek zseni, csak a tanár idióta... ha ez a gyerek barnább bőrű, akkor azonnal terem mellettük egy jogvédő is, és a fokuszban már mint rasszista iskolát látod viszont. A sajtóban megjelenő cikkekből szinte aztán már lehetetlen eldönteni melyik fél hazudik. Az okokat mi, a többség, évtizedek óta kutatjuk elemezzük... ők nem. Összefoglalják "szegénység, munkanélküliség, rasszizmus" Mi megpróbálhatunk leszámolni a magyarságon belüli nacionalizmussal, rasszizmussal, de nem látom, hogy a túloldalról bontanák lefele a falat. A munkanélküliség, meg a szegénység problémájára nem tudunk megoldást adni az ő aktív segítségük nélkül... mondjuk pl járjanak be az iskolába, kezdetnek.
Ne jöjjön senki azzal, hogy nincs lehetőségük tanulni, igenis van.
>>Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.23. 15:46:30
"könnyű lenne akár átnevelő táborokat is létrehozni"

Nem más vetette fel a kezelhetetlen fiatalok katonai átnevelését, mint Ségolene Royal, francia _szoci_ elnökjelölt asszony.
Babitsbihaly!

IGAZAD VAN! És ez a legsz*rabb az egészben. Ez egy érdekes elméleti vita, mert tulajdonképpen nincs közöttünk véleménykülönbség. Csakhogy amíg Te az elméleti oldaláról közelíted meg a kérdést, addig én a gyakorlati oldalról, sőt (nem szégyellem) békaperspektívából. Méghozzá azért, mert realista vagyok. A korcsmáros is próbálhatta volna megoldani a cigánykérdést globálisan, de nyilván belátta, hogy erre nincs esélye, talált hát egy megoldást az ő személyes problémájára. Ezt csináljuk mi is nap mint nap, amikor elkerülünk bizonyos helyeket, vagy helyzeteket.
Emberek!

Pammy jól beszél, az oktatási rendszerben helye van a felzárkóztató-kisegítő, 'speciális' képzéseknek, nem is az a probléma (bár az is), hogy ott nagyrészt cigány osztályok alakulnak, hanem az, hogy egy ilyen osztályban soha nem tudnak felzárkózni. Az ilyen oktatási egységek strukturálisan alkalmatlanok az egy szál alulfizetett, megcsömörlött tanárral osztályonként. Nincs eszköz, nincs bentlakási lehetőség, nincs sem dologi feltétel, sem koncepció és akarat, hogy a kis gézengúzokat :))) német schildbürgerré neveljék.

Babitsbihály: a kisebbség tud többet tenni a beilleszkedés érdekében, ez így is logikus. Ha a szukám tüzel, elzárom, nem pedig kiherélem a környék összes kankutyáját.

Cartmannel is egyetértek, és már várom, hogy ki mondja ki végre: az előítélet (vagy utóítélet) borzasztóan hasznos dolog, mert megvéd a nagy pofáraesésektől. És miért? mert 95%-ban igaznak bizonyul utólag. Tehát az előítéleten alapuló cselekvés nem más, mint önvédelem.

Csak példának egy előítélet, amely szerint a rendőrök hülyék. Én itt dolgozom közöttük a legmagasabb szinten jogászként és köztisztviselőként (büdös civilnek becéznek), és tapasztalom nap mint nap, hogy -néhány jó koponyát nem számítva - buták, lusták, primitívek.
muhi : hát ha 95%-nál nem rosszabb az arány akkor csak követik a lakosságon belüli átlagos eloszlást :DDD
Beletelt egy kis időbe míg megtaláltam, így elnézést, ha tovarobogott rajtam az idő. De hátha érdekesnek találja más is amit Jane Elliott (USA, Iowa)csinált a tanult, vagy felvett szokásokról, középpontban a rasszizmussal, kitaszítással, megkülönböztetéssel. (Nálunk "Akinek a szeme kék" c. ment le, régen.)

Magyarul röviden:Egy amerikai tanítónő kitalálta, hogyan prezentálja tanítványainak a fajgyűlöletet. Egy reggel a tanoncoknak (3.osztályosok) új tudományos felfedezésről számolt be. Azzal állt elő, hogy a kék szemű gyerekek sokkal intelligensebbek, mint a barnák. A diákok kezdetben kételkedtek, majd hamar azonosultak a ténnyel. Egyik pillanatról a másikra barátságok mentek tönkre, új klikkek alakultak ki, a kék szeműek folyamatosan megalázták a barnákat. Pár nap múltán a tanítónő aztán előállt azzal, hogy sajnálja, de összekeverte a színeket, a barnák az intelligensebbek. Mindenki alig várta, hogy a kendőt amit hordania kellett az udvaron is, levehesse végre. Jött hát a visszavágás. A tanulók tizenöt év múltán is életük egyik legmegrázóbb élményeként mesélnek róla, és azóta mindannyian felülemelkednek az előítéleteken. Sőt, hálásak a három napig utált tanítónőjüknek. Amivel viszont nem számolt Elliott, hogy tettéért tönkreteszik a családja életét. (Kapott lángoló keresztet az udvarba hamar.)

A történet hosszan, részletesen, angolul bíróknak itt: everything2.com/index.pl?node_id=864733

És videókon (1-5ig) a kísérlet itt:www.youtube.com/watch?v=l0gUchvopOc

Hozzáteszem, még mielőtt...Én nem vagyok ennyire radikális, ezt a módszert ugyanis annak tartom. De...
Bocs, de valami miatt csak az idézet ment át, és amit írtam az nem. Szal-idézet:

>>Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.23. 15:46:30
"könnyű lenne akár átnevelő táborokat is létrehozni"

Nem más vetette fel a kezelhetetlen fiatalok katonai átnevelését, mint Ségolene Royal, francia _szoci_ elnökjelölt asszony.
Már megint! Mit szúrok el?????

"Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.11.23. 15:46:30
"könnyű lenne akár átnevelő táborokat is létrehozni"

Nem más vetette fel a kezelhetetlen fiatalok katonai átnevelését, mint Ségolene Royal, francia _szoci_ elnökjelölt asszony." : idézet vége.

Vélemény: Már évekkel ezelőtt olvastam, hogy az USA rendelkedik ilyen, katonai kiképzők által vezetett táborokkal, és az elitélt fiatalkorú (ami ott 21 év alatti) bűnöző választhat a több év letöltendő, meg 6 hónap tábor között. Testi erőszak áll. nincs, kiképzés van meg napi 24 óra fegyelem. S azt mondják, szignifikánsan alacsonyabb a volt táborozók visszaesési hajlandósága.
Na végre! (Ilyen kevés infóért ennyit szarozni...)
LukeL ez egy ismert kisérlet, volt sok hasonló, azonos eredménnyel. Megint ugyanoda tértünk vissza. A baj az, hogy ez csak a rasszizmus részére megoldás/magyarázat, a cigánykérdést nem kezeli.
Így van. Igazat adok, a hozzászólók nagy része még sem emelkedik felül ezen a dolgon sem, és mindenkiben ugyanazt a tanárgyilkost, vagy kocsmahőzöngőt akarja felfedezni. Erre válaszul tettem ezt ide, nemmásért. Ha ennyire ismert annak csak örülni tudok.

Én is örülnék, ha megoldási ötletek kerülhetnének szóba. Amolyan brainstorming szerű ötletparádé gyanánt. (És itt nem az olyan megldásokra gondolok, hogy mindegyiküknek egy svédbe szóló repjegyet de gyorsan.)
Hogy kellene pl. a segélyezést úgy megoldani, hogy kényszerítő erejű legyen produktumot felmutatni, ne csak gyerkőcöt. Hogyan lehetne respektje (vagy ismertsége) magunk között is annak, aki beilleszkedett. Tesz és tett valamit már. Mert azt is érzem, hogy sokszor mi nem adjuk meg a lehetőséget erre. Akinek adunk lehetőséget a szereplésre (kiss.önk.vezetők) azok sem arra használják, hogy segítséget nyújtsanak -belülről ismervén a dolgokat- tudják hol "akadnak" meg a fejlődésben, és mik az okok.
LukeL: én úgy látom, hogy a többség itt "gyakorlati" rasszizmusban szenved, mondjuk mint én :), vagy elméleti idealista liberalizmusban.
a többség tudja, hogy vannak rendes cigányok is, és magától eszébe nem jutna kirekeszteni senkit, de mivel nem tudja máshogy megvédeni magát ezért bizonyos helyzetekben mégis megteszi, és ha mindig ütünk mindenkit aki kirekeszt és soha nem ütünk senkit aki rasszizmus vádjával próbálja megúszni a saját stiklijét, akkor ez nem is fog változni.
Ebben is egyet kell értsek. Jól összefoglaltad. Én pozitív diszkrimináció párti vagyok, egy bizonyos szinten mint kitűnik. Sok értéket elismerek ami a kulturájukból fakad, és azt látom, hogy nem az érdektelenség (lásd.: cigányzene-magyarnóta), hanem gazdasági magyarázat az ami ellehetetleníti a tisztességes utakat. Én speciel nagyon jókat mulattam közöttük, és nagyon közelinek éreztem az "így mulat a magyar" és "így mulat a cigány" hangulatát, mélységét. Sőt ha az alapokat veszem sem állunk nagyon távol, minket is "vándorló magyaroknak" hívtak annó. És aki 500évet emleget, az nem szívesen néz vissza csak 50 évet. Nagyapáink egész máshogy viszonyultak, és nem tudom hogyan csinálták. A lecsúszást mindenki megélte, és volt már sokkal sz**abb is gazdaságilag a helyzet, de mégsem éleződött ki ennyire az ellentét.
Lehet a jogok és kötelességek kettőse hiányzott el, és tényleg csak az előbbi ismerete maradt. Ennek okai pedig inkább rejlik az oktatásban, mint a gazdaságban ha az már volt rosszabb is. Mindkét "fél" részéről értendő.
Volt valami leállás...

Szinte mindenhol megmutatkozik a kötelességek hiánya. Zöld tüntet hisz joga van, de nem szedi fel maga után a szemetét. A "nép" tüntet, de a rá vonatkozó kötelességeket elhagyja. A politika irányít, de a felelőség kötelességét elmulasztja...szinte mindenhol ez van..Szomorú. És mindenki számonkér egyúttal, hisz joga van. Szóval a kettősségből elmaradt a másik fele. A Hofidal jut róla eszembe:) A kiöregedett vadászkutya dala:

"Nem tudom én mit hozz a holnap,
Az új kutyák mind frissen csaholnak.
Nem tudok én mást vonyítani.
Az igazságból elveszett.
Az igazságból elveszett.
Az igazságból elveszett az "i"!"

Mindig elszomorítom magamat is. Ejnye.
LukeL:
ez a történet régi, sőt még vicces formában is előfordult már.
Csak ott mindenki kékszemű volt, hogy ne legyen megkülönböztetés.
És amikor mentek el busszal, azt mondta a tannéni, hogy először a világoskék szeműek száljanak a buszra, aztán meg a sötétkék szeműek...
De ha itt vannak, aki a "pozitív diszkrimináció" mellett foglalnak állást, az tudja-e, hogy az viszont negatívan hat a többiekre, ami meg tilos...

És a pozitív megkülönböztetés az meddig tart? Pénzben, vagy időben, ha szabad kérni a választ...
Én egy olyan utcában lakom (vidéken), aminek a vége egy kisebb cigánytelep. Ismerek ,,rendes" és ,,nem rendes" cigányokat is, nem vagyok rasszista sem, mégis a torkomban dobog a szívem, ha ketten-hárman szembe jönnek velem az utcán (ez elég gyakori), mert tuti, hogy beszólnak valamit. Gyakran az a bajuk, hogy magyar vagyok. Szerintem nálam sokkal, de sokkal rasszistábbak. Én nem szoktam üvöltve, röhögve cigányozni nekik. Meg máshogyan sem.
lac1: :-)
A történet régi, nálunk viszont most formálódik épp hasonló. És azért írom, hogy most, mert voltunk már előrébb.
A problémák ismertek, a megoldásokon meg senki sem hajlandó elgondolkodni, sem az okokon.

Én a szerény eszközeimmel próbálom/nám, de nem megyen. Mindig oda térek vissza, hogy a gyökerek az oktatásban keresendők. Szinte mindenre ott lapul a megoldás, és az új generációk reménye a mai tanítók és oktatók fejében rejlik. És ami most ott rejlik, attól félek csak igazán. :I
LukeL: igen, kettős a mércénk. Mindőnké, lefeljebb a mértéke más egy-egy embernél. Ez bele van drótozva az emberbe. Nem elszomorodni kell rajta. Tudni. Ha tudjuk, korlátok közé lehet szorítani. Kezelhető lesz. Nopersze nem a másé. :-)
lac1: egészen addig, amíg a fejekben nem tudatosul, hogy sem nem jobbak, sem nem rosszabbak nálam, és a "fajtámnál". Amíg kinevelődik az elitjük, akik már hatni tudnak lefelé is.

A rossz példákat hagyunk egyelőre reklámozni. Ez rossz. Felelőtlen magatartás ha úgy tetszik. Hamis képet formálunk az értékről, a teljesítményről. Pozitívan diszkrimináljuk a Győzikéket, orvosok büntijét enyhítjük, milliárdos csalókat hagyunk futni, sorolható deminek, és nem volna vége.
Quicksilver: Épp azt mondom (mint amit a belinkelt kísérlet is), a bedrótozást mi tesszük. Szülőként, tanárként. Pár perc az egész. Ha anyuka az utca túloldalára rángatja a gyereket, mert egy kutya közelít, és nem ad rá magyarázatot a miértre, a gyerek is messze elkerüli a kutyát, és indokolatlan félelmet érez iránta. A gyerekek a felnőttet lesik és leutánozzák, mert amit a felnőtt tesz, az evidencia, hogy jól teszi. A folyamat gyors, és nem is tudatos. Ez működik. Léggyel, bogarakkal, pókkal, cigánnyal.
Oktatás...
De ha egyszer nem akar járni, mert az anyjától-apjától-szomszédtól etz látja?
Rángassuk a hajánál fogva oda? Azt ezzel a módszerrel elérheted, (hogy iskolába jár ) de azt nem, hogy tanul is.
Miért nem meri kimondani már egyszer, hogy ők mások, és ezért más módszerek kellenek?
Mondjuk a kutyarángatással ráéreztél:
én amikor a legkisebb pulya kezdte az iskolát az autómmal elvittem a putrisorra, és a "milliomos"negyedbe.
Ezt mondtam neki: ez az egyik véglet, az meg a másik. A tanulás a vízválasztó.
bazzeg, hova lett az előző postom?????


A kutyással ráéreztél:
én bizony az első gyerek iskolábamenetele előtt elvittem a putrisorra, és utána a milliomosnegyedbe is.
Ezt mondtam neki: ez az egyik véglet, az meg a másik. A tanulás a vízválasztó.
Nincsen segély, ha a gyerek nem jelenik meg az iskolában. Nem lehetne így szabályozni? A kisebbségi önk. pedig kilőhetné az érveket, hogy nincsen tankönyvre meg füzetre. Tankötelesség is van úgy tudom. A betartatása probléma, de sok magyar családtól is elveszik a gyereket, ha nem látják biztosítva az életben maradás követelményeit.

Radikális vagyok?

Indiában ezt úgy oldják meg, hogy egy lepukkant busz jár táblával felszerelve, és írószerekkel, a nyomornegyedekből összeszedni a lézengőket. Vagy kitelepülnek alapítványi iskolák a nyomor közepére, és szakipari munkára oktatnak, nevelnek. A közismereinek hívott tantárgyak csak elenyésző súlyt kapnak.
Átnevelő táborokról. (Talán ez is megér majd egy postot.)

Ez elég brutálisnak hangzik, hogy szegény eltévelyedett fiatalt odavetni a katonák elé, meg h az csak ront a helyzeten. De itt nem is azokról az esetekről van szó, amikor a srác véletlen belabdázza a szomszéd ablakát, vagy graffitizett egyszer.

Én magam ismerek egy csapat olyan fiatal felnőttet, akik a szimpla ok-okozat viszonyt nem tanulták meg. Annyit sem, hogy édes fiam, ha elmész dolgozni, akkor majd a fizetésedből vehetsz magadnak sportcipőt, videogémet, sőt akár füvet is. Nem apuka dolga azt kifizetni helyetted. Otthon persze lehet hisztizni, fenyegetőzni. Egy jól kigondolt táborban viszont azonnal kialakul az összefüggés: dolgozom-eszem, nem dolgozom-nem eszem, hőbörgök-kóter.
Szerinted a gyerekezt visszafogja, hogy az apja nem kap segélyt? vagy ezzel bünteted a másik kölyket, ha az történetesen bejár as suliba?
Kóterbe a szülővel, ha kölyök rossz.
Maximalizált manuál-készségfejlesztés. Minimál matek, minimális trigonometria, töri+magyar irodalom kilőve, helyette a saját név elsajátítása, ha csak addig jut. Aki tud tovább is mehet.
Lukel ne értek egyet veled. Itt a mi vidékünkön (ÉK Mo.) A kölök bezerzi magától az élményeket, nem mi kódoljuk. Mikor az oviban elveszik az uzsiját, vagy egyszerűen csak "büdös", és hiába mondjuk, hogy ne mondjon ilyet mert nem illik, attól neki még az lesz és meg is mondja mert gyerek és öszinte. Aztán suliban mikor először verik meg hazafelé menet, vagy veszik el a bringáját, lopják el a tolltartóját stb, stb. És mi mindíg azt mondjuk, hogy ne bántsd őket mert nekik nehezebb, nem szeretik őt és azért csinál ilyet, legyél te az okosabb, meg nem mindegyik ilyen..... Egy darabig megeszi, de aztán már nem. Hány esély kell nekik, hány milliárdot kell még abba a rétegbe ölni, akik ha nem kapják meg a segélyt akkor kiabálnak az utcán, hogy nem dolgoznak a magyarok! Ha munka van, akkor ők nem magyarok? Csak ha osztás van? Annyi esélyt kapnak, hogy az már felháborító: az én gyerekemnek nem fizeti ki senki a tandíját, nem leszolcsóbb a vizitdíj, nem kapja ingyen a tankönyvet, nem kapunk ingyen lakást, amit utána visszabonthatok és eladhatok anyagnak, meg eltüzelhetem a parkettát. Mocskos egy ügy ez...
Ja és ezt úgy, hogy a többi gyerekkel együtt, egy osztályban???
laac1:szerintem igen. Valahol érdekeltté kell tenni a szülőt. Az alanyi jog visszamaradt a régi rendszerből és csak kárát látjuk. Visszakérdeznék: ha kóterben a fater, ki veszi át a segélyt?:) Ha piros a sapka az a baj. Valami ésszerű megoldást -talán a tábor is az, nemtom-, más is írhatna.

Had kapjak már szét én is egy ötletet anélkül, hogy hozzá akarnék tenni. :P
Namég. Táborokba a "balhés/hüyle" fiatalokkal. Ok. A "balhés/hüyle" fiatalok között találni szegényeket, akik éheznek otthon. Tábort nekik, mert lopnak. Megélhetésileg. "Balhésok" között vannak drogosok, akik szintén lopnak. Tábort nekik. Vannak mentális betegségben szenvedők (gyermekkori viselkedészavartól - Ritalin rulez) a skizofréniáig, ami teccik. Tábort nekik, had gyógyuljanak.
Nincs univerzális megoldás, ami mindenkire jó lenne. Csoportokat már lehet alkotni, csoport szinten a problémák kezelhetőbbek. Általában beszélni a cigányokról, Oláh Ibolyától indulva Lakatos Józsefig, és mindenkire ráhúzni ugyan azokat a kliséket -táborokat akár- nem vezet sehova.
Mondjuk azt inkább, hogy ok, van egy "balhés" csoportunk aki lop, csal, hazudik, nem tanul, nem dolgozik stb. stb. tábort nekik. Függetlenül attól, hogy cigány, arab, kínai magyar vagy zulu. Természetes, hogy a "balhés" csoportban felülreprezentáltak lesznek a cigányok, az arabok vagy akár a zuluk.
De ne a származás döntsön már, hanem a viselkedés. Vagy valamely viselkedésnek a hiánya.
Mert én (mondjuk) nem tudok valami megoldást, azért látom/érzem hogy az nem jó.

Sokat fogyaszt a autóm, nem is értek hozzá, és addig viszem vissza a szerelőhöz, amíg meg nem csinálja. Vagyis a kritika nem mindegyik esetben megoldásjavasló.

De. A cigányok nem annyira hülyék, ezért következetességgel és szigorísággal kell őket kezelni. Türelmi időt adni, és azt könyörtelenül behajtani.
De hogy lássátok: olyan vállalkozásom volt évekig, hogy többezer család lakásában jártam, cigéányból is több százban.
Higyjétek el, Ti összesen nem jártatok annyiban, mint én egyedül.
van mire alapoznom a véleményemet.
És mellette főállásban a közművelődésben dolgozom idestova majd 15 éve.
Itt is látok véleményformáló dolgokat.
Én nem úgy cigányozok, hogy a szomszéd utcában lakik olyanfajta ember, ezért érzem magam feljogosítva a véleményalkotásra.
Rastignac:
majd amikor nem játékautomatát rabolnak ki, öregasszonyokat, nem az autókat dobálják, nem más gyerekektől veszik el a mobilt, stb, akkor írhatod ezeket. Addig nem kéne ilyen átlátszó butaságokkal teleszórni a világot.
itt soha senki nem mondta, hogy az utcán békésen baktató cigánylurkókat szedjék össze.
hacsak nem éppen rablásból tartanak hazafelé persze.
Te nem akarod, hogy viselkedészavaros cigányok a táborokba kerüljenek, de az nem érdekel, hogy ezek a viselkedészavaros cigányok szabadon, bandákba tömörülve grasszáljanak, és tomboljanak.
Micsoda állibsi hozzáállás.
Tudjátok mi a cigányprobléma megoldása?
Egyszerűern lehetetlenné kell tenni, hogy a cigányproblémából valakik JÓL MEGÉLJENEK.
ferge zsuzsa (etc) is húzzon el, és a két kezével termelje meg a betevő falatot.
ketelvitéz: ha hiszed ha nem, veled is egyetértek. Semmit nem vitatok. Mocskos egy ügy ez. Felháborít, hogy a jogok tiprása megengedhető, és ha nem, akkor rasszizmus okán szintén a jogsérelemre lehet hivatkozni. És leáll a jogos bűnüldözés. Baj van, nemkicsi. Aki lopott, büntessék példásan. Baj, hogy a rendőrség ilyenkor nem teszi a dolgát, a tanár úgyszintén. Senki sem vállalja fel, hogy ez (is) a feladata neki. Nem fordíttatják ki a zsebeket, hogy meglegyen a lopott tárgy, hanem semmit nem tesznek. Félnek a betévedő önbíráskodó apától, joggal, hisz kiszolgáltatottak. Nincsen portás, ha pedig van, ő sem érzi feladatának, hogy visszatartsa (nem fizetnek ehhez eleget). Felelőség-áttolásnak hívják.

Amit pedig írtam továbbra is igaz, nem kell hozzá önálló élmény. Anyut sem kell hogy a kutya szétmarrja. Pedig megtörténik időnként. Én az általánosan "mindenkinél megtörténik előbb-utóbb mert minden kutya harapós", általánosítás ellen írtam ezt.

Példásan tetted amit tettél, és sajnálom hogy ennek ellenére történik ami történik.
Folyt:
abból ne lehessen az átlagtól lényegesen jobban megélni, hogy az összes médiát teleírogatja valami állat, hogy szegények, meg azok is emberek, és lenácizza azt aki a sajátját védi, aki normális körülmények között akarja járatni a gyerekeét, vagy aki kocsmáros révén a hasznából nyaralni akaré s nem állandóan b3rendezést javítani, sem pedig ajtonállót alkalmazni, de még csak azzal tölteni az idejét sem, hogy a kolmpár mehet, az orsós nem mehet, a sztojka meg végképp nem mehet.
Én kocsmárosként azt akarnám, hogy bejön az ember, akár cigány, akár sváb, akár horvát, akár marslakó, kér két sört, jól megissza, jól kifizeti, és jól dörzsölöm a markomat, és mindenki elmegy utána haza békében.
És ha a rendőr sem segít, az önkormányos sem segít, akkor hagy oldjam meg úgy a problémát, ahogy én a leghumánosabban gndlom. nem lelövöm a cigányt, nem felnégyelem, egyszerűen nem engedem be.
Jól is néznénk ki, hogy ha a kocsmámban mindenki azt csinálna amit akar...
Ne példásan büntessenek.
Elriasztóan büntessenek.
Azt hittem ezek rokonértelműek :))
Példás büntetést kiróni, az példa a többiek előtt, hogy ne tegyenek hasonlót.
De az elriasztóan büntessenek sem rossz.
Példás az is, ha eddig a "megélhetési" bűnért amilért eddig legfeljebb felfüggesztettet kapot mondjuk 1 hónapot, most kap 2 hónap letöltendőt.
Nem.
Kapjon egy év szigorítottat, na az elriasztó.
nem mindegy hogy gyerek elhuzogató anyuka szomszédja spánieleket tenyészt-e, vagy esetleg kutyaviadalokat szervez és a kutyáit rendszeresen szabadon hagyja lófrálni...
itt is erről van szó, ha olyan környéken laksz, ahol ez probléma, akkor teheted a liberalizmust akárhova :(
Lucy Lukel ejj jo ez a kiserlet, tetszik...de ez igy van ellenkezojebe is...nekem keddi csopimba ott a Balintka kb. akkora mint egy igazi torpe 3 eves de meg a falra is folmaszik, mivel a szigorral nem ertem el semmit megprobaltam szep szoval es kineveztem a kiralynak ezert kell a foflalkozas alatt melettemulnie, amugy uti vagja amelette levot es mindig valaki sirva fakad...

...na most mivel kiraly lett es kineveztem a mandari ovoda hazi szornyenek, olyan kituntetve erzi magat, hogy lenyugodott de ez csak azer van mert erzi hogy szeretetbol bajlodok vele es hajlik a jora...

...nem minden gyerek hajlik a jora...

...ami viszont nagyon erdekes, hogy a gyerekek is elkezdtek befogadni, babusgatni na azer van ott neha kupakolas is, de a ciganyokkal is mas lenne ha nem gyulolettel neznenk a szemukbe...
A gáz az, hogy bármikor bármilyen dolog történik amellyel kapcsolatba hozhatók a romák akkor rögtön ott teremnek a megélhetési politikusok, akik azt sem tudják, hogy miről beszélnek de máris kirekesztést és rasszizmust kiáltanak. Nekem apám azt tanította, hogy először a magad hibáit nézd, javítsd, utána - esetleg - kérhetsz számon másokat. Itt nem így működik. Retteg mindenki attól, hogy rásüssék a bélyeget "cigánygyűlölő". De senki nem vizsgálja meg, hogy valaki miért lesz azzá??? Okkal, v. csak úgy? Ha a saját kertemből lopó cigánykölköt felpofozom, akkor nem őt büntatik meg, hanem engem, mert tettlegességig fajult a konfliktus. Ő röhög a markába, lőttek az erkölcsi bizimnek, plusz még a családomat is megverik és szétlopják a házamat, amíg büntiben vagyok. A cigányok miért nem rendezik a soraikat? Közösítsék ki, verjék meg, büntessék azt aki árt a cigányok megítélésének. Használják ki bölcsen azokat a lehetőségeket amiket kapnak és ne éljenek vissza vele. Illeszkedjenek be! Akkor semmi gond nem lesz. De ez valószínűleg nem fog menni mert ők egészen másképp élik meg a világot mint mi ezt számtalan példa bizonyítja (Olaszliszkán kb harmincan rugdosták tanárt, 4 van letartóztatásban, de tuti, hogy nem az aki elkezdte. Ugyanis ők védik egymást. Kiválasztanak valakit, aki még nem vagy csak keveset volt börtönben és ő viszi a balhét. A főkolompos helyett) Ha 500 év alatt nem tudtak beilleszkedni, ez nem fog most megoldódni.
Ne hülyéskedj, már az oviban is "kupakolnak"?????
jaaa es az a mosoly meg orommamor ahogy ezer keddenkent a Balintka engem fogad,7 oskarral foler biza...
babitsbihaly

"...nem élvezetből munkanélküli, nem élvezetből tanulatlan..."

Valoban. A tobbseg puszta praktikumbol. Es ameddig ebben tamogatjuk oket, addig ezt is teszik.

"...Ha eleve szarabb helyzetből indulsz..."
Nemregiben a fiam megbetegedett, es korhazba kellett mennunk. En maradtam vele bent a korhazban - koszonet erte - , ahol osszesen ot gyerek volt bent. Ebbol ket roma kisgyerek egy parhonapos csecsemo, es egy negyeves kissrac. Mivel minden gyerek "jarokepes" volt a nap legnagyobb reszeben jatszottak. A lenyeg amirol irni szeretnek. Az eloiteleteimnek megfeleloen a a roma kisgyerek neveletlen, volt a korhazi dolgozokat (nok) total leszarta, a wc-t nem huzta le maga utan cipovel maszott be az agyba, a vizcsapot nem zarta el, etkezese utan akkor koszt es kupit hagyott, mintha oten rumliztak volna, a masik gyerek jatekait, etelet minden gondolkodas nelkul elvette, stb stb. Fel nap kiabalas es folyamatos balhe utan ugy dontottem, hogy raszolok. Nehanyszor teljesen normalis hangnembem, majd ezt megunva kulturaltan, de hatarozottan. Ez utobbi nemi nyomot hagyhatott benne. Nagyjabol masfel napra volt szukseg ahhoz, hogy valamikeppen "beilleszkedjen" a tobbiek es a korhaz rendjebe. Ezt akar sikerkent is elkonyvelhetem, de barmennyire is tekintelytparancsolonak latszom (vagy csak ugy hiszem:D) ha ot- tiz ilyen srac lett volna akkor total kudarcot vallok. Az altalunk ott toltott ido hatralevo reszeben teljesen normalisan zajlottak a napok es mindent meg tudtunk oldani. Viszont ha tobben vannak akor egymasban szovetsegesre talalnak, tehat az eselyeim jelentosen csokkentek volna. Es innentol tudom megerteni a pedagogusokat. Nemikeppen szellel szemben vizeles.
A masik dolog ami feltuno volt, hogy a ket roma kisgyerekhez nem jottek latogatni. Senki. Szamomra ez volt a legmegdobbentobb. Egy szulo, akinek nem hianyzik a gyereke... Ehhez nem kell gazdagnak lenni, ehhez csak szeretet kell.

Kek es barna szemek. 1968- ban meg megtehette.
Probald ki ezt most. Orosz Jozsi es a PC banda tuti a nyakadon lenne.
LukeL: Nem; nem mi, és nem a nevelés alakítja ki a kettős mércét. A nevelés rosszabbá vagy jobbá teheti, de alapvetően ilyenek vagyunk, akár jólesik ez, akár nem.
Átnevelő tábor: Mire jó feltalálni megint a börtönöket? Vagy átnevelőtáborként jobban fognak működni?
laci1. igeeeeen okollel fejbe jobb esetbe hatba:)))
Elfogadom, hogy nem értenek egyet velem, azt is, hogy Tótával sem értek mindenben egyet, és mégis úgy gondolom, hogy sokat épültem az itteni vita által. lac1-től rosszul esett, ahogy nekiesett Rastignac-nak, pedig nem kevesebb vagy több az ő véleménye sem. Minősít, és azt nehezen viselem, mint ahogy Tóta megfogalmazása is provokatív, és szintén minősít, de annak érteni vélem a célját.
(Nem vagyok rá féltékeny, hogy teszi, és teheti amit tesz, és ezért nem átlag alatt honorálják.) Csak remélni tudom, hogy én is voltam némi hatással, és nem csak adrenalint sikerült pumpáltatnom.

A hülyeséget, vagy a következetlenséget kéretik elnézni. Még tanulóban vagyok. Nem vertek még úgy igazán el a cigányok, bizonyára átformálná nem csak az arcomat...Most át kell adnom a gépet. További jó csevegést Mindenkinek!
"A cigányok miért nem rendezik a soraikat? Közösítsék ki, verjék meg, büntessék azt aki árt a cigányok megítélésének."

A motoros topicban már felmerült ez a dolog. Nem az a megoldás, ha önszervező módon tesznek rendet maguk között. Az nem vezet semmi jóra, pl. szubjektív megítélés alapján történik, visszaélésekre ad lehetőséget. Erre a célra viszont eltartunk egy szép nagy vízfejet, úgy hívják, hogy hatóság. Törvényhozás-végrehajtás. Csak épphogy nem működik...
lac1
"Te nem akarod, hogy viselkedészavaros cigányok a táborokba kerüljenek, de az nem érdekel, hogy ezek a viselkedészavaros cigányok szabadon, bandákba tömörülve grasszáljanak, és tomboljanak."
Fuss neki még1x, olvasd el, amit írtam. Senki ne tomboljon bandákba tömörülve. Se a cigányok, se a kínaiak. Tehát MINDENKIVEL börtönbe/táborba aki ilyet tesz. Rózsadombi anyukedvencétől a nyóckeres csávókig, VÁLOGATÁS NÉLKÜL, ha bandákba tömörülve tombol. Ennyi.
SCD!
Csatlakozom egy másik sztorival. Édesapám a háziorvosnál ül a váróban, várja a sorát, de mikor sorra kerülne, egy cigányasszony be akar furakodni elé. Az orvos asszisztense nem hagyja, de mikor jóatyám távozik, a cigány ribanc (ha valakinek sérti a fülét, hát nem sajnálom) beszól neki: "persze, biztos azért vették előre, mert ügyvéd". Tudnék számtalan hasonlót írni, munkám, meg a mindennapi tapasztalataim alapján. De nincs kedvem, mert csak felhúznám magam rajta...
Kieg: természetesen ez alatt mindenféle bűncselekményt értek, de a bandázást hoztad példaként.
Ellene vagyok g mindenféle olyan magatartásnak is, amikor valaki leszarja a másik szempontjait, érdekeit, emberi méltóságát, stb. Annyi az eltérés, hogy nem érdekel milyen bőrszíne van a versenyzőnek, ha köcsög.
hja csak fel kéne venni még úgy 4x-5x ennyi rendőrt pl... csak hát nem fussa rá
Rastignac: Kb. ennyi. A megoldás? Belülről mint a bolsik - kivülről mint a nácik?
Két dolog jut eszembe a témáról:
1) Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy statisztika, ami a jogerős büntetést BV intézetben töltő elítéltek etnikai hovatartozását mutatta, bizony, KSH adat. Ennek a publikálását a kilencvenvalamikor (ha jól emlékszem kettő vagy három a valamikor) betiltották. Nos, én emlékszem még a számra amit legutóbb láttam és ez 90% fölötti cigány nemzetiségű emberről szólt országos szinten. Úgyhogy a cigánykérdés már a szocializmusban, sőt sokkal előtte létezett. Mondhatni tradíció. Nagyanyám mesélte, hogy a II. VH előtt sátrakban laktak a falu végén és nem is akartak beköltözni, eszükbe sem jutott integrálódni. Nagyapám csendőr volt (két világháború között) és ahogy hallom a legtöbb dolga velük akadt. Ha probléma volt, lementek aztán elverték a célszemélyeket majd lecsukták. Nem volt napi rendszerességű a lopás a faluban. Amúgy jó tudni, hogy a cigányok akkor indultak vissza keletre, amikor Franciaországban törvényen kívül helyezték őket, mert már mindenkinek elege volt belőlük. Ez azt jelentette, hogy elvesztették minden jogukat és ha valaki megvert vagy megölt egy cigányt, akkor a tettes nem volt büntethető. Szóval jöttek keletre (visszafelé) és a kedves Mária Terézia volt olyan jó, hogy letelepítette őket, mert olyan alacsony presztizsértékű munkákat (szakképzést nem vagy csak kevéssé igényelő feladatokat) elvégeztek amit más nem volt hajlandó. Innen jön sok cigány vezetéknév is, pl. Kanalas. Mária Terézia volt olyan jó, hogy a cigányokat nem a Monarchia osztrák hanem magyar oldalára telepítette. Az újkor vívmányainak köszönhetően a képzetlen munkaerő iránti igény erősen megfogyatkozott és a megélhetési problémák hamar jelentkeztek ami nem csak kultúrális sajátosságként hanem gazdasági szükségszerűségként is bűnözést szült. Összességében a cigány kultúrát mint olyat és az értékrendet volna szükséges górcső alá venni és néhány "értékét" mint pl. a más nemzetiségűtől (fehér magyartól) lopni nem bűn eltörölni. Minthogy a kultúrális változást véghezvinni (erről köteteket lehet olvasni) egy emberöltő környékén van, így lehet még erről a témáról beszélgetni de rendkívül erős külső ráhatés nélkül úgysem fog változni semmi.
2) Régebben beszélgettem egy szociológus (egyébként erősen cigánypárti) barátommal aki azt mondta, hogy az egyetlen mód amivel egy erősen hátrányos helyzetű gyereket normálisan fel lehet nevelni az - nem csak cigányokra értette hanem úgy általában, talán Magyarországon mégis elsősorban rájuk igaz - , hogy ki kell emelni a gyereket a fejlődését lehetetlenné tevő közösségből és a brit internátusok példájára valódi értékrendet átadva felnevelni.
ad Cartman és pammy
Igen kicsit figyelmetlenül felhúztam magam stb ...
Annyi bosszantó baromságot hallani,így
- az "ügyeletes" fasiszta - kibillentett egy kicsit, pedig itt több és más olvasata (is) van ....
Szóval igazatok van.
Rastignac véleménye csak azért bosszant, mert úgy tesz, mintha nem itt élne.
És ugyanazon véleményen van, mint azok akik egy dologban (biztosan) közösek:
szeretik az és farkammal verni a csallánt.
Nem maga a vélemény, és még csak nem is gondolom, hogy az enyém tőbbet érne bárkinéél is. Nem. Nem is gondolom.
De ha úgy teszünk, hogy a homokba dugjuk a fejünket, és bizonyos témákat tabuként kezelünk, és ETTŐL nem megy előre semmi, akkor... ez van.
Olyan, de olyan soxor elhangzott már, talán elsők között tőlem, hogy a cigányok vagy 500 éve vannak nálunk, ha akartak bőven lett volna idejük beilleszkedni. De nem akarnak, mert ez az élet jó nekik.
Eddig.
Csak most látják, hogy kemény világ jött el, sőt ez még semmi.
Ugy gondolják, ha megoldhatatlan elé állítanak minket, akkor a lustaságunk miatt minden marad a régiben.
Csak nem. És ezért tombolnak.
Soha senki a békésen elkukázgató cigányokat basztatja.
De megismétlem: amíg álliberálisok élnek közöttünk, akik reggel felkelnek a meleg szobában (az én pénzemből), megmosakodnak (az én pénzemből), elmennek a jó meleg szadesz irodába undorító dolgokat művelni (az én pénzemből), és utána ugyanezt viszzafelé (az én pénzemből), és úgy tesznek mint a világmegváltó akárkik lennének, és ők a nagy "megmentők", hát... nem is fog változni semmit.
"...hogy ki kell emelni a gyereket a fejlődését lehetetlenné tevő közösségből "
A vér nem válik vízzé.
Nem olvastam végig a post-okat, csak szimplám írom a tapasztalatomat.
Mellettem (Miskolcon) éltek romák. Az egyik fele teljesen hétköznapi életet élt, dolgozott és normális viszonya volt mindenkivel.
Viszont a másik fele botrányos volt.
És a botrányos fele nagyon botrányos volt.
Csak annyit kérek, hogy aki nem ismeri a romákat és nem élt mellettük az inkább ne nyilvánítson véleményt.
A mellettük élés az mit jelent? 50 métert? Vagy egy utcabeli? Vagy közös iskolába jár a gyerek?
ez szép volt... a tuctuc után üdítű
azt hiszem ideje tisztázni, hogy cigánykérdés nincs abban az értelemben, ahogyan sokan (tévesen) használjátok. nincs cigánykérdés akkor, amikor a 6-oson ellopják a tárcámat, hanem tolvajkérdés van. nincs cigánykérdés amikor a szomszédomba beköltözik egy kultúrálatlanul hangoskodó, szemetelő, utcán randalirozó emberekből álló familia, hanem csend-probléma, közterület-fenntartási-probléma, utcai rend/közbiztonság-probléma van. nincs cigányprobléma, amikor szétveri a kocsmát minden héten ugyanaz a 15 cigány (roma, mindenki válogassa ki a neki tetsző elnevezést), hanem kocsma-szétverési, vagy kocsmai verekedés-probléma van. és mindezen problémákat úgy kell megoldani, hogy ne tudják ellopni a tárcámat a 6-oson, se cigányok, se románok, se pestiek, se baranyaiak, se katolikusok, se ateisták. és ne randalirozhasson a szomszédban senki, se cigány, se magyar, se félmagyar, se bőrfejű, se hippi, se yuppie. és ne vershesse szét a kocsmát senki.
olyan országban akarok élni, ahol vetartható törvényeket roppant udvariasan és könyörtelenül betartatnak mindenkivel.
cigánykérdés ott merülhet föl, ahol a cigányság mint statisztikai elem felmerül, nem ott, ahol egyénekről van szó.
egyetlen cigányt sem ismerek, mert noha néhányan közületek biztos cigánynak tartanátok némelyik ismerősömet, én nem tartom számon vezetéknév, vagy bőrszin alapján őket. se akit utálok, se aki semleges, csak naponta látom hazafelé menet, se akit barátomként nagyra tartok.

más:
a pozitiv diszkrimináció, vagy a segély ellen ágálóknak: lehet jogokért kötelességet (vagy forditva) elven prédikálni, lehet a meglévő rendszer számos hibáját pellengérre tűzni, de egy dologról nem lehet megfeledkezni: a bármilyen okból esélytelenné váltak, és itt ebből a szempontból tökmindegy, hogy teljesen, részben, vagy egyálatlán nem önhibájából került reménytelen helyzetbe valaki, azok, akiknek már semmi veszteni valójuk, és bármi változás csak jobbat hozhat, ha nem tesz valamit az az adófizető réteg, akinek a pénzéből lehet valamit tenni, azért, hogy ne legyenek sokan, akiknek nincs vesztenivalójuk, akkor egy nem olyan távoli napon elég sokan lesznek, hogy elviselhetetlenné váljon annak is az élete, aki azt hiszi, hogy nem kell pénzt költeni a szegénység megszüntetésére.
A vér nem válik vízzé - de, simán. Vagy megint a genetika? Ejnye, ejnye, lac :)
Kaliforniában van egy törvény, mely szerint ha valaki három erőszakos bűncselekményt követett el (bármi legyen is a harmadik, esetleg csak egy verekedés, mely során betörte a másik orrát), az utolsónál automatikusan életfogytiglant kap. Hát rend is van.
tóta w. árpi: "úgy történhetett, hogy a kocsmáros elmerült a 19. századi fajelméletben, aztán felkelt, és merő megátalkodott rasszizmusból kiakasztotta a táblát. Vagy pedig úgy - de nyilván hazudik, mint minden náci -, hogy miután számos alkalommal verték szét a kocsmáját helyi cigányok, ebben vélte megtalálni a megoldást."
-na ja, az álnaiv radikális elővezette a népi bölcsességet. árpi, te tényleg ilyen tévképzetekre hivatkozva akarod megváltani ezt a k. országot??
mióta kell ideológiai felkészültség egy bűncselekmény elkövetéséhez? avagy mióta nem lehet tudatlanul elkövetni egy jogi kategóriákba foglalt bűncselekményt?
kocsmárosunk ártatlan lélekkel, amiért nem ideológiai felkészültsége alapján, csak mezei paraszt-rasszizmusból rasszista, már ne is neveztessék rasszista s.fejnek? mondhatnád azt is ennyi erővel, hogy a kéjgyilkosnak hasfelmetszó jackből kell felkészülni, különben ne nevezzük már kéjgyilkosnak...
azért, mert van olyan, aki ideológiai, elvi alapon rasszista, még kár ironizálni azon, hogy az ösztönrasszistát nevén, rasszistának merik nevezni.
segitek: példának okáért elmegyek nevezett kocsmárosunkhoz, kérek két felest, darabokra töröm a berendezést, majd fizetés nélkül távozom. nem vagyok cigány, tehát minden további nélkül meg tudom tenni. mit lép erre velem szemben a kocsmáros? mert amit velem szemben lép, miután "cigányalapon" nem tud kitiltani a kocsmájából, azt kellene lépnie minden nemkivánatos vendégével szemben. ahelyett, hogy rasszista kiirást függeszt a kocsmájára. ennyire egyszerű.
kovácske:elmémből szóltál. respect.1in1.
lac1:elmondhatom, örülök, hogy liberálisnak mondhatom magam. És téged is üdvözöllek, aki aggódik az SZDSZért, hogy önmaga árnyékává vált.:)) Csak szeretne az lenni amit IKONként tisztel.

Lehetne ugye ez a magyarázat. De lehet másként is...(le)minősíteni akkor sem kell senkit a véleményéért, egy fórumban -még ha téves is, és egy nick anonimitása védi- mert az egy másik személyt takar. Ez NetikeTT. A liberalizmus nem azt jelenti, hogy mindent szabad. Azt jelenti, hogy egész addig szabad bármit, amíg az mások szabad akaratának gyakorlását, nem befolyásolja károsan.Asszem jó...de nem biztos.Ámmenn.;)
...mindenem itt van csak a szivkene ami meg nalad van...azt nem adom... de ugy erzem orokre oda adtad...olyan mergesen becsapom az ajtot felolem meghalhatsz...

....mindenem itt van csak a sziv kene ami nalad van azt nem adom...nem adom mert jo kezekben van...

atkoltes kispal es a borztol:szivrablas...

good night holnap koran kell kellnem...es suvitek Ujvidekre tovabbkezsesre:)))
Arpad, te teljesen nemnormalis vagy :)

"az ősember, miután már háromszor telehányta a barlangot a galócától, negyedszerre úgy döntött, hogy piros gombát márpedig nem eszik"

Nem tudom abbahagyni a rohogest :) :) :)
Kovácske!
Nagyon naív vagy. Remélem, meg is tudsz maradni ilyennek. Ezek a hozzászólásaid nagy adag ártatlanságot feltételeznek, ami viszont - sajnos - múlandó dolog.
A rasszizmus nem úgy kezdődik hogy írnak róla egy könyvet, amit valaki elolvas, és ettől rasszista lesz.

A rasszizmus indulatos kocsmárosokkal és táblákkal kezdődik, és az ilyesmikről írják később a könyveket.

Ezt Tóth W. is rögtön felfogná, ha az mondjuk újságírókat tiltották volna ki abból a kocsmából, 1-2 renitens kolléga miatt.



Elnézést, Tóta W. - a többit fenntartom.
kovacske et al: már szóltam: azt szeretném megmutatni, hogy a kocsmáros ugyanúgy + ugyanannyi joggal "a körülmények áldozata", mint a cigán, aki lopásból él, mert képzetlen a munkához, meg nem tanították meg dolgozni, meg stb. csak neki nincs ilyen Egyenlő Bánásmód hatósága.
hát kovácske... no comment...
ha nyerek a lottón majd odaköltöztetek a szomszédságodba néhány családot... aztán majd újrabeszéljük a dolgokat. Vagy a másik verzió, téged is kitiltottak vmelyik kocsmából?
Meglepve olvasgatom a kommenteket, W, es meg kell mondjam neha egesz ertelmeseket is lehet olvasni. Jo otlet volt ez a blog, meg regisztraciora is vetemedtem.

Nekem tetszik a kocsmaros korulmenyek aldozatakent valo bemutatasa. Bravo. Nezopont kerdese.

Jelenleg Irorszagban elek, eddig Angliaban (Birmingham mellett) toltottem el tobb mint egy evet. (Meg csak 3 hete vagyok Dublinban) Erdekes tapasztalataim voltak kisebbsegugyekben. Mondhatnam egeszen aggasztonak tunik a helyzet, foleg muszlim-ugyben. Az angolok a lengyelekert sem rajonganak tulzottan, de azt belatjak, hogy a lengyelek az esetek tobbsegeben _dolgozni_ jonnek ki, es tenyleg kemenyen lapatoljak a szart, ahogy olcso munkaerohoz illik.

Ellentetben a sokak altal megirt pakisztani es kozel-keleti muszlim kisebbseggel. Az o gondolkodasuk annyira elut az itteni normaktol, hogy az a kommunikaciot igencsak ellehetetleniti. Anglia tipikus peldaja a multikulturalizmus csodjenek. Franciaorszag is. Hollandia detto. Nemregiben olvastam egy erdekes cikket Kanadarol, ahol szinten egyre szaporodnak a problemak.

Ugy erzem, mintha nyugati kulturkorunkkel, a masik nezeteinek toleralasara epulo gondolkodasunkkal a politikai korrektseg fogsagaban vergodve nem tudjuk mar ertekeinket, szabadsagunkat megvedelmezni. Erdekes lesz megfigyelni az elkovetkezo 20-30 ev tarsadalmi tendenciait Europaban. Hogyan birkozunk meg azokkal a tomegekkel (hiszen mar tomegekrol van szo), akik elutasitjak ertekrendszerunket, de sajat toleranciank vedelmeben azt csinalnak velunk amit akarnak...?! (erdekes adat a vegere: Az Egyesult Kiralysagban kb. 100000 olyan brit allampolgar el, aki szerint jogos volt a londoni metrorobbantas - aki kerdezne honnan: Economimst, nemtom mar mikori)



Visszatérve a cigánytémához: én egyelőre kettő megoldási javaslattal szolgálnék a kedves kocsmáros úr részére, hogy megoldja a problémáját. Az, hogy melyiket fogadja el(ha egyáltalán elfogadja)az csak a pénztárcájától függ:

1) Ne írjon ki semmit, vegyen megfelelő készletnyi tablettás bort és sört. Ezek után emelje háromszorosára az árakat. Az etnikum el fog tünni. Garantálom. Nem fizet háromszor annyit a sörért, amennyiért a másik kocsmában is megkaphatja. Egy hónapig minden balhémentes (roma és nem roma) ember legyen a "ház vendége" sörre és borra. Nem Jim Beam whishyre. Csak erre.
Odaszokik majd egy csomó ember, egy hónap után vissza lehet állítani az árakat. Onnantól mindenki fizet a fogyasztásáért. Nem rossz marketing fogás. És a cigók nem fognak visszamenni, ismerem őket, tapasztalatból tudom.

2) Ha félti az illető a pénzét, akkor szintén emelje meg az árakat kétszeresére, majd a nem balhés emberek számára osszon ki "törzsvendég kártyákat 50% árengedmény felirattal". Abba aztán egyik cigány szervezet nem szólhat bele, hogy a kocsmáros szerint ki a törzsvendég, és az ő "úri kedve" szerint kinek ad törzskártyát. A kétszeres ár miatt szintén eltűnnének a cigók.

Egyelőre csak ennyi a megoldási javaslatok közül. Az első esetlegesen felfuttató jellegű intézkedés lenne, a második szigorúan a problémára koncentráló.

Lehet választani. De eszetlenek ne legyünk.

Vannak ugyan emberi jogok, de könnyedén ki lehet őket játszani.
aki ilyenkor azzal jön elő hogy nincs cigánykérdés csak tolvajkérdés meg vandálkérdés az még mindig nem érti a problémát. Az ő "jutalma", hogy esetleg valahol az országban őt vagy a szeretteit egyszer meglincselik a cigányok valami vélt vagy valós okból. Téves irány, az egyenlő bánásmod h. és a cigány önkormányzatok, értelmiségiek irányzata, az egészet pusztán megélhetési okokra, esély egyenlőtlenségre visszavezetni. A kommunizmus ideje alatt számtalan cigánycsalád kapta meg az esélyt, volt munkájuk mert muszáj volt, kaptak lakást, volt 40 évük.. több mint egy generáció, felzárkózni. Néhányan meg is tették. Viszont kialakultak "gettók", olyan lesüllyedt cigányközösségek, ahol a gyerekek az ököljog és a bűnözés példáin nevelkednek nem az iskolában, ahova be se járnak többnyire. És ezáltal válnak közösségként, "cigányként" veszéllyé, és tehertétellé egyes községek, városrészek számára. Persze lehetnének fehérek is, de nem azok. Valószínű ha volt is olyan fehér, aki ezzel a réteggel együttélve süllyedt lefele, az mára több generáció alatt már beleolvadt a cigányságba. Ezekbe a közösségekbe ugyanis nincs bevándorlás, aki nem tartozik oda az menekül mellőlük. És bármilyen toleráns is vagy, ha valamelyik faluból elkergetik őket, és melléd akarnak költözni, jobb ha elkezdessz tiltakozni, mert nincs az a hatóság ami megvédjen attól, hogy meglopjanak, megfenyegessenek, akár tettél ellenük akár nem. Persze feljelentheted a kellemetlen szomszédot, de a családja úgyis rádgyújtja a házat, ha a családfőt elvitte miattad a rendőrség. Vannak kevésbé súlyos helyzetben lévő cigánytelepek, és vannak viszonylag normálisak is, ezért lehet itt jönni a jó példákkal. De a jelenség létezésének letagadása csak a probléma súlyosbodását fogja hozni.
Uraim!

Többen írták, hogy a nemzetiség eleve hátrányos helyzetből indul. Ez igaz.
De! A rendszerváltás előtt, ha egy kisebbségi véletlenül betévedt egy gimnáziumba, onnan érettségi nélkül csak komoly harcok árán jutott ki. A felsőfokú tanulmányaikat is igencsak támogatták, tudtommal most is támogatják. Mégis, a diplomás kisebbségi ritka, mint a fehér holló.
Régebben egy mélyművelésű szénbányában dolgoztam, 11 éven át. Ott a dolgozók között talán 15-20 nemzetiségivel találkoztam, pedig lakóhelyemen sok nemzetiségi él. Munkásfelvétel meg volt.
Ezek, az elvárásokhoz alkalmazkodni igyekvő emberek panaszkodtak, hogy milyen nehéz nekik. A "fehér emberek" azért nem tekintették őket teljesen egyenjogú társaknak, a többi nemzetiségi jó része pedig a "fehérember seggnyalójának" tartotta őket.
Én a magam részéről elfogadhatónak tartanám, hogy az ilyen, komolyan próbálkozó embereket az átlagosnál is jobban is segítsék, viszont azokat akik nem is próbálkoznak változni komolyan szankcionálják.
Biztos buta vagyok, de így gondolom.

Tisztelettel, Münci
münci: -ez teljesen jogos felvetés,csak épp nincs köze a kocsmabeli kiiráshoz. és azért, mert statisztikailag zömmel cigényokat érint, még nem cigányprobléma, hanem segélyen élő-probléma. tucatszám találkozom hetente életerős hajléktalanokkal, vagy koldusokkal a városban, ki viccesen, ki erőszakosan koldul, ahelyett, hogy a téglát rakná a környékbeli (szintén számos) épitkezésen. a minap egy 16 évesforma lány kunyizott 500 Ft-ot a partizóhely bejárata előtt, aztán mikor azt mondtam, megnézem, van-e egy húszasom, sértődötten elpattant, a kezében jobb mobillal mint az enyém. ezek a példák nem cigényokról szólnak, mégis ugyanaz a jelenség. munka büdös, buli, fanta kéne. ez nem cigányprobléma. cigény melős ugyanolyan melós, mint a román, vagy a mélymagyar. igen, segitsék a dolgozó embert, igen, szűkitsék a nem dolgozó lehetőségeit, hogy mások munkájából éljen, de tegyék ezt függetlenül attól, hogy nemzetiség, vagy sem.
én is utálom azt, akiből kinéz, hogy odajön mögém és a zsebembe nyúl, de az nem érdekel, hogy mi a nemzetisége.
ami problémákat soroltok, hogy "a rossz cigányok" mit csináltak, azokat az adott személyek szintjén kell kezelni, nem a "cigényságot".
kovacske,
ez a mentalitás csak próbálja leönteni cukormázzal a kakit. Jelesül azt, hogy "cigányok" nem csak társadalmi sztereotípia. Sajnos ténylegesen létezik az a cigány összetartáson alapuló viselkedés, ami alapján ebbe a kategóriában lehet leginkább leírni a dolgokat, mégha ez a divatos trendeket sérti is. Beszélhetnénk "akik brazil tévésorozatból adnak neveket" vagy hasonló kategóriák alapján, de ez csak a probléma PC(bb) megfogalmazása, a megoldáshoz nem vezet közelebb. Az persze baj, ha hátrányos megkülönböztetés éri őket, de attól még őket érte és nem is ok nélkül. Lehet persze nevezéktaninak minősíteni a problémát, de szerintem nem érdemes. Magyarország minden falusi, kisvárosi embere ugyanúgy tudja, mint Bp-n bizonyos kerületek lakói, hogy mit hordoz a "cigányok" elnevezés és valószínűleg ismer néhány valós kivételt is (nem a tévéből).
Ahogyan a megoldás során is (ha lesz) az alkalmazási közigazgatási területen talán pontosan tudják, hogy kiket érint, kiknek segíthet, és kik a reménytelenek.
Ahogy egy tanár is nagyjából tudja, hogy mire képesek a tanulói, (de sokszor tévedhet, persze).
Ja és a legerősebb bizonyíték az, hogy mindig kiemelik, ha valaki "annak ellenére, hogy cigány" így meg úgy beilleszkedett a társadalomba. Vagyis, hogy őt is a jelenség (vagy a bizonyos norma) alapján ítélik meg. Persze lehet, hogy sokmillió ember tapasztalati tézise sért bizonyos illemet, de "for a better magyarland" inkább beszéljünk őszintén és nézzünk szembe az állapotunkkal.
Teljesen mindegy a bőrszín: nem rakná ki a kocsmáros őket ha többet fogyasztatnának, mint amennyit rongálnak. "Fátyol Gusztit" ezután is be fogja engedni, mert tudja hogy minden másnap otthagyja az 1500 Ft- ot és hányni úgyis a kinti bokorba fog.
Otthagyja a 3000-et is, mert a vidéki kocsmák jó része uzsorakamatra működik az ország keleti részén. Ha nincs pénzed, ihatsz ezeröté, de ha megjön a segély, majd háromezre taggyá meg!
kovácske: "[...]példának okáért elmegyek nevezett kocsmárosunkhoz, kérek két felest, darabokra töröm a berendezést, majd fizetés nélkül távozom. nem vagyok cigány, tehát minden további nélkül meg tudom tenni[...]"

Én ebben nem lennék ennyire biztos. Sőt. Próbáld csak meg, az első körben fognak lecsapni, mielőtt megemelhetnéd a karod. A cigókat viszont tilos ütni, mert akkor jönnek a szadeszosok és már viszik is az embert Nürnbergbe hangosan kiáltozva, hogy egy kimaradt.
Sokkal korrektebb lenne ez a vita, ha a cigányt behelyettesítenénk lecsúszott /elszigetelt /iskolázatlan /munkanélküli /agynélküli vagy még inkább "halmozottan hátrányos helyzetű" emberre. És ne gyertek azzal, hogy ezek 80-90%-a roma, mert ez nem csak szánalmas általánosítás, hanem eléggé szűk látókörű is: nem a valódi problémára hívja fel a fiygelmet, ugyanis az nem az, hogy valaki cigánynak vallja magát. Vagy néger.
Nem volt türelmem minden kommentet végigolvasni, de az első 20-30-ból azért kikörvonalazódott, hogy fele-fele arányban vannak a helyzetet hellyel-közzel reálisan látó,a radikális módszereket helyeslő kommentezők, illetve az optimisták,akik egyetlenegyszer láttak egy fehér hollót, így most életük végéig annak a szépségével és tisztaságával példálóznak.
Olyan (egyébként spec.tantervű,régebben "kisegítő") iskolában dolgozom, ahol a cigány származású gyerekek kb. az iskola tanulóinak 50-55%-át teszik ki.(Ez irdatlanul sok...) Ifjúságvédelmisként van szerencsém ismerni-látni-tapasztalni e tanulók családjainak életvitelét, mentalitását, attitűdjét, magatartását. Előre bocsájtom: a gyermekek (nyilván nem a 14-16 évesekről beszélek,akikben azért már tisztázott a jó és a rossz fogalma, ergo a morális fejlődésük -optimális esetben- előrehaladottabb)semmiről sem tehetnek, beleszülettek egy körülménybe, hogy csúnyán fejezzem ki magam. Őket tehát nem szabad bántani,sőt.Védeni kell őket, olykor még önmaguktól is.
Viszont: a szülők és a család hozzáállása a legtöbbször bicskanyitogató, vérlázító, ésatöbbi jelző. Példa kell? Íme:cigány kislány, az iskolától 15 percnyire lakik.Minden egyes reggel taxival(?) hozzák,édesanyja általában úgy öltözik,mintha a Vogue-ból lépne ki(na,jó...:D),de akkor is.Nem a kínaiból öltözik.Mégis a havi segély osztásakor ő az első,aki veri az asztalt,hogy kislánynak nincs pénze ételre(!).Hol,hogy,mikor,miért?Ezt mivel lehet magyarázni???Mondok mást:két cigány kislány,testvérek,értelmes,kedves gyerekek.Egy osztályba járnak.Ők igazán szegények,lelakott viskóban élnek,villany-víz nem jellemző.Édesanyjukat(???-bocsánat)naponta látom kocsmázni,különböző férfiakkal...hm...barátkozni.A gyerekek tanítás után - anyjukra várva - sokszor fél hat-hatig az iskolában vannak,előfordult,hogy én vittem ki őket a buszmegállóba,térdig érő hóban az egyik kislány lyukas cipőben,zokni nélkül gyalogolt mellettem.(Természetesen,amennyire módunkban áll,ellátjuk a rászorulókat ruhákkal,mivel tudjuk,hogy a fröccs és a rövid sokba kerül szegény anyukáknak-apukáknak,ezért kollégáimmal hordjuk be a saját rokonaink-ismerőseink kinőtt ruháit...)Aztán az anyuka egy nap 6 órakor állított be:matarészegen,bevizelve.Na,itt bukott el a vezérhangya:gyámhatóság,illetékesek,gyermekotthon.Azóta ott élnek a lányok,tanulmányi eredményeik közelítenek a kitűnőhöz.
"De hát ez bármilyen rassz egyedeivel megtörténhet!"-mondják a fehér hollósok. Kapaszkodj meg a székedben: nem történik meg,de legalábbis nem ilyen nagy számban. "Dehogynem!" Tapasztalatból tudom.
Mondjak máshonnan példát? Tessék:megyek az utcán,elém áll egy batyus cigányasszony.Megszólít eképpen:"Aggyá cigit!!"Válaszolom,nincs. Erre ő:"A rák egye ki a beled!!"-és rámsuhint a nála lévő bottal.Ennél még a punkok is szebben tarhálnak....
Vagy: fiatal lány áll egyedül a buszmegállóban, késő éjszaka. Ráröppen 2-3 cigány fiatalember(szegények...)inzultálják(kerestem a szót) a csajt,tapogatják.Rendőrautó közeledik,látják az inzultust,lelassítanak,ám pár másodperc múlva már hajtank is tovább.(Vajh miért?)Ekkor már mi is odaérünk,erre aztán szegény üldözöttek eltávoznak,de arra azért egyikük szakít időt,hogy esernyőjével ráverjen a seggemre.(A becsület kedvéért...)
Nem tudom,én nagyon ritkán látok ilyet magyar embertől,ami persze korántsem jelenti azt,hogy minden magyar jó,de nem minden rovar bogár... Undorító,gennyes alakok minden színváltozatban megtalálhatók a földön.
Ámde valaki itt fentebb írta,hogy a cigányok sokszor úgy érzik,minden közös.Ez nagyon jó meglátás.Szubkultúra,mondanánk,ha feltétlenül cukrozni akarnánk a taknyot.
Mindegy,minek nevezzük.Valahogy mintha az lenne náluk az alapeszme,hogy önmagunkon kívül mindenki hibás,a problémákat majd megoldja a hivatal,a PolgárJenő vagy a Jóisten. Ehhez asszisztál most már minden intézkedés,minden törvény,minden ombudsman és ombudswoman.Ahelyett,hogy megtanítanák őket élni,ügyeket intézni,gyereket nevelni,beilleszkedni,inkább sajnálják őket,a világ áldozatainak vannak beállítva.Ezen felbuzdulva pedig még inkább azt csinálnak,amit akarnak. A kocsmáros úr pedig - józan paraszti ésszel - en bloc kitiltja őket az egységből. Pedig ez a megoldás sem üdvözítő. Ha külön kiírná a neveket,akkor személyiségi jogok,blablabla... Az se jó.
Novák Péter heti rendszerességgel sajnálja őket. Az se.
Na, hát ez az. Itt jönne a lényeg.
Azt majd megírja valaki nálam okosabb.
Mindannyian tudjuk, hogy van a társadalomnak egy elmaradott, beilleszkedni, társadalmi normáknak megfelelni képtelen rétege, melynek jelentős részét (hogynemondjam egészét) a cigányok teszik ki. Lehet - naivan - egyénenként kezelni őket és a problémájukat és akkor máris lakásfoglaló, zsebtolvaj, lincselő, munkakerülő problémákkal állunk szemben, de amíg nem vesszük észre, hogy ők egy sajátos kulturájú, értékrendű népcsoport egyedei, addig csak a fingot fűrészeljük. Nyilvánvaló, hogy ezt a problémát nem lehet az egyén szintjén kezelni. Biztosan vannak olyan okos emberek, akik meg tudják mondani mi az oka annak, hogy nem lehet őket motiválttá tenni, hogy kitörjenek a szegénységből. Nem hinném, hogy genetikailag képtelenek lennének tanulni, vagy dolgozni. Szocializációjuk pedig ördögi körként száll apáról fiúra. Ha a tanár erőltetné a gyerek tanulását, apuka bemegy nyom két maflást és kész. Nem tudom hogyan lehetne ezen változtatni, valahogy olyan a dolog, mint az alkoholistákkal, amíg nem ismerik be, hogy betegek, addig nem is lehet őket kezelni. (csak egy félmondat erejéig: milyen szép is lenne ha a sok fiatal, tetterős cigány dolgozna és a fizetéséből tartaná el a családját. Nem vinne az államkasszából, hanem rakna bele, sokkal jobban megbecsülné a pénzt amit a saját kezével keresett és nem szórná el a kocsmában.)

A kocsmáros - ha jól tudom - azt írta ki: ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY. Hol van ebben bármi rasszista megnyilvánulás? Nyilvánvalóan azt enged be a kocsmájába akit csak akar. Szerintem ebből nem ő csinálta cigányügyet, hanem azok a cigányok akik ott ácsorogtak a kocsma előtt, míg a magyarok - akiknek a megverése esetleg része volt az estére eltervezett nagy hepajnak - bent iszogattak. Nagy bánatukban ezt a megoldást találták ki: "Menjünk el a zönkormányzatho', oszt monnyuk meg hogy ez cigányűdözés" A kocsmáros egyén szintjén oldotta meg a dolgot. A balhésokat dobta ki, csak mivel (nyilván ugye véletlen az egyezés) mindegyikük cigány volt, cigányügy lett belőle. Na ennek nem lenne szabad megtörténnie, és ezért értek egyet TWA-val. HUAH!
Na igen, a jogvédők előítéletről, rasszizmusról, stb. beszélnek. Nézzük az én példámat: az én házamba háromszor akartak betörni, mindháromszor cigányok. Mellékesen jegyzem meg teljesen hülyék voltak, mert ki volt téve a tábla, hogy harapós kutya, de mivel az eb az ajtóból láthatatlanul az udvaron feküdt, bejöttek. Aztán meg szaladtak a kutya elől. Nos, én az esetek óta, ha a házam környékén céltalanul ácsorgó sötét bőrű embert látok már készülök arra, hogy elkapjam és kioktassam jómodorról.
És ezt nem szórakozásból teszem, mert ha negyedszerre sikerülne kirámolniuk a házamat, mindenki engem tartana hülyének.
kangörény: készülni - addig teljesen rendben van, a tóta által elején emlegetett evolúció is ezt követeli. ÉN is készülök (futni, ütni, segitségért kiáltani, nagy ivben elkerülni, stb, stb) valahányszor meglátok egy tetszóleges szinű embert, akinek a ruházatából, testtartásából, stb, stb az olvasom ki, hogy veszélyt jelenthet rám. a rasszizmus, ami tilos, azon a ponton kezdődik, amikor nem készül valaki, hanem nekimegy a "gyanús" elemnek mert "nem csinált még semmit, de biztos akart" - sőt, helyesbitek, ez még nem is rasszizmus, csak szimpla közveszélyes agresszió, onnantól válik rasszizmussá, ha azzal magyarázza utána a tettét, hogy "mert cigány/török/szlovák, stb).

Tóta W. Á.:
Ez elég brutálisnak hangzik, hogy szegény eltévelyedett fiatalt odavetni a katonák elé, meg h az csak ront a helyzeten. De itt nem is azokról az esetekről van szó, amikor a srác véletlen belabdázza a szomszéd ablakát, vagy graffitizett egyszer.

katonai átnevelés? nem ismered a katonákat. ajánlom huntington "katona és az állam" c. művét (megjelent magyarul kb.97-98 körül), a másik véglethez pedig saját korosztályod kocsmai "én is voltam sorkatona" kezdetű sztorijait.
ezt az átnevelést fejtsd ki bővebben, mert megalapozatlan (bár ötősen hangzó-ami újságiró szemmel bizonyára vonzóvá teszi) ötletnek tűnik.
pihenj, folytasd tovább! kopasz.
bocs, kimaradt az idézőjel
"Ez elég brutálisnak hangzik, hogy szegény eltévelyedett fiatalt odavetni a katonák elé, meg h az csak ront a helyzeten. De itt nem is azokról az esetekről van szó, amikor a srác véletlen belabdázza a szomszéd ablakát, vagy graffitizett egyszer. "

és ütősen hangzik, de teljesen gagyi ötlet.
Na tessék, itt egy megoldás, most találtam ki :) - legalábbis az említett konkrét problémára lehet megoldás.

Szóval: legyen törvénybe fektetve, hogy minden kocsmában csak klubkártyával (kocsmakártya, ivókártya, stb.) lehessen kérni italt. Ezen a kártyán rajta lenne természetesen az illető összes fontosabb adata, és a számlán, amit a rendelés után kap, fel lenne tüntetve a kártya száma.
1. Rögtön ki lenne szűrve mindenki, aki még nincs 18 éves
2. Bármi balhé van, azért be lehetne tájolni, ki a felelős érte, és a kocsmárosnak lenne egy törvény adta lehetősége, hogy az illető személyt SOHA TÖBBÉ nem engedi be a helyre. Mint a balhézó focidrukkereket Angliában a stadionokba (nem is nagyon balhéznak otthon azóta, amióta ez így működik.)
Ha bárki megszegné a játékszabályokat, akár kocsmárosról, akár a vendégéről van szó, SÚLYOS BÜNTETÉST kapna.

Ez így hülyeség? :)
Szerintem okos ötlet. Kérdés, hogy mennyire életképes. Láttál már falusi kocsmát? Nem hiszem hogy ez ott működne - sajnos.
Én viszont nem akarok készülni! Nem akarom, hogy ahányszor cigányt látok a házam környékén, nekem görcsbe ránduljon a gyomrom. Ráadásul sokszor nem vagyok otthon, hiszen én is dologzom, nem akarok belegondolni, hogy mit csinálhatnak a vagyonommal. És hogy miért tőlük tartok, és miért nem azt mondom, hogy a tolvajoktól tartok? Azért amit egyszer már leírtam: 3-szor akartak betörni hozzám, mindháromszor ők voltak. Ez részemről ugye nem előítélet, hanem inkább utóítélet, nem?
De ha ez a rasszizmus, akkor vállalom.
Pápán létezik egy cukrászda, tele asztalokkal. Üresek, vendég alig. Mégis MINDEN asztalon ott a "Foglalt" tábla. Kérdezzük az amúgy unott pincérnőket, miért. Azt válaszolják, hogy azért, hogy legyen jogalapjuk a cigányokat nem beengedni arra hivatkozva, hogy ugye nincsen szabad asztal. Hmmm. Akkor hát menjen tönkre a cukrászda, ha válogatni tetszik a vendégek között. Nem lenne-e elegendő azon vendégek számára lehetetlenné tenni a bejutást, akik valamilyen módon törvényt sértenek? (Adócsalnak, haha.) Feltétlenül a legegyügyűbb módon kell megpróbálni szűrni a világ közepén lévő ország világ legismertebb cukrászdájában? Nehogy Madonna, Putyin vagy Bill Gates esetleg éppen a romák miatt riadjon vissza a fogyasztástól! For a better Magyarland

ligeti
Egy Angliában bevett megoldás, hogy a városi tanács weboldalán van egy bejelentőlap, ahol az antiszociális viselkedést be lehet jelenteni. Először kimegy valami tanácsi munkás, hogy felvilágositsa a rendetlenkedőt. Ha az ipse tovább pörög, akkor jönnek a keményebb megoldások. Sajnos ezt egyetlen magyar város weboldán sem láttam még. Na, persze ott kicsit régebbi a demokrácia (ami persze nem jelenti azt hogy az angol bőrfejüek ne verekednének rendszeresen a fekákkal). Tessék civil kezdeményezést inditani Bpen meg Jászapátiban, hogy a webre tegyék fel a bejelentőlapokat!
Egy kérdés: sikerült már bárhol is beilleszkedniük? Tudomásom szerint a magyarországinál jóval magasabb életszínvonallal rendelkező államoknak is torkán akadt a probléma (nagyjából mindenütt), tehát nem egyszerűen pénzkérdés. És nem hinném, hogy értelme volna egyedi, különálló pénztárcalopási, csendháborítási és hasonló esetekről beszélni, mert rohadtul nem erről van itt szó.
az előttem szóló 3-hoz kapcsolódik ez a történet: egy frissen eutaggá vált kis ország festői fővárosának egyik patinás kis utcáján működik egy jókora kocsma-klub-bár, amolyan angolos pub-féle, enni is lehet, de főleg sörözni, néha koncert is van, 20-as, 30-as közönség jár ide zömmel, szöges dzsekis rokkertől a menedzseröltönyös juppiig.
ismert namármost hogy, az utóbbi 1-2 évben angliai fiatalok rákaptak az olcsó repjegyeknek köszönhetően az újdonsült eutag k-európai országokra, gyakoriak a "wedding party"-k, azaz hvg-re kiruccan egy 10-30 fős csapat legénybúcsút tartani, vagy csak simán kirúgni a hámból egy hangulatos k-európai kocsmába, ahol nem csak az árak szolidabbak az otthoninál, de a zárási idő sem olyan kegyetlenül korai. ezek a társaságok időnként egészen meghökkentő módon feszabadultan, hangoskodva mulatnak, olykor megbotránkoztató jelenetekre is sor kerül, félmeztelen asztalon táncolás, hasonlók.
az emlitett kocsma menedzsmentje úgy itélte meg, hogy az efféle társaság által elfogyasztott sörmennyiség nem ér annyit, mint a csöndesebb, de mindennap betérő közönség nyugalma, ezért kiirták a helyiség közepén álló oszlopra, hogy "wedding parties are not welcome", ami annyit tesz, hogy "itt wedding-partit ne tartsatok". nem azt irták ki, hogy "angolokat nem szolgálunk ki", sem azt, hogy "zártkörű rendezvény", sem azt, hogy minden asztal foglalt. és hogy mi minősül wedding-partinak, azt a pultos dönti el, a zajszint és a félmeztelen rohangáló részegek észlelése útján. ennyire egyszerű. erről van szó, nem a vendég származásáról.
egyszerűen nem fér a fejembe, hogy a cigányozással mit gondol megoldhatónak aki erre fanyalodik? mert ha adott körülmények között a közbiztonság-probléma nem megoldható, akkor majd egy jó kis rasszista kirekesztő szöveg megoldja?? valahogy a durcás gyerek esetére emlékeztet ez, mikor nem sikerül az o-betű kerekre, akkor dührohamot kap és ledobja a füzetet, meg atolltartót a földre.
nőjjetek már fel!
kovácske! Az a gond, h aki ledobja a tolltartót, az csak durcás. Aki elveszi a gyereked tízóraiját, nos ő meg - szinte biztosan c.....
Ha vakit mindig megvernek a játszótéren azok a fiúk akik piros lapáttal játszanak, akkor egy idő után utálni fogja az összes "piroslapátost". És erről a nem ő tehet. A kocsmáros is megutálta őket. Erről sem ő tehet.


Természetesen randalírozni nem csak a cigányok szoktak. De azokra az angolokra vonatkozik hogy: aki távol van otthonról, annak nincs szomszédja. Vagyis kevésbé szégyelli magát azért, amit tesz. A cikkben említettekre ez aligha igaz. Szóval ha ők repülnének angliába, akkor... valószínűleg menedékjogot kérnének:))
átlagos: érteni értem, csak tévesnek tartom ezt a felfogást.
hogy virágnyelven fogalmazott példádat folytassam: ha a kékcipős piroslapátosokkal van rossz tapasztalatom, akkor nem feltétlen logikus minden piroslapátosra haragudni. pláne, ha nem csak köztük vannak kékcipősek. hm...
mit csináljak én, akinek bőven kijutott gyerekkori verekedésekből, ha sem az általam megvertek, sem az engem megverők közt nem volt egy cigány sem, viszont mindnek két füle volt? most akkor itéljek el minden kétfülűt?
csak ezen a héten találkoztam kb 7 romával, órákat töltöttünk egy helyiségben, nem hogy semmiféle atrocitás lehetősége nem merült föl, de még barátságosan üdvözöltük is egymást. most akkor rájuk kéne haragudnom azért, mert mások elkövettek valamit? ezt magyarázd el ha tudod!
Tetszik ez a post, burkolt, kimért, aki érti a lényegét, annak nagyon jól fogyasztható.
Tapasztalati úton én is megállapítottam egy dolgot velük kapcsolatban, ha bárkit is érdekel olvassa el:
1985.freeblog.hu

Szép napot!
KOVACSKE: orulok, hogy van ilyen hozzaszolas is: frappans, jo a pelda. gratula

lgy
Azon nincs mit megmagyarázni, h az ember normális cigányokkal találkozik. Mert vannak, sőt, a többségük az. A kollégáim között is akad. De egyszerűen több a bűnöző közöttük, mint a "nemcigányok" között. Ezen nincs mit tagadni. Az okok nyilvánvalóan nem genetikaiak, hanem a szocializációjuk siklik valahol félre: vagány dolog börtönben ülni, kár tanulásra vesztegetni az időt, balekság egy munkahelyen rohadni, ha az "okossággal" többet lehet keresni. Ilyen háttérrel aztán hajlamosabbak lesznek, mondjuk szétverni egy kocsmát. Verekedés:
Az általam elszenvedett iskolai megveretések felét a cigányoknak köszönhetem, holott max. 10%-a volt a gyerekeknek az. A fülüket nem számoltam:))
Kovácske, ha ily bunyós voltál, és romával nem kerültél össze, na, annak oka akkor a szerencsés lokalizációdban keresendő...

Persze, ha nem így lett volna, akkor valami ilyen postot írtál volna: azért nem bunyóztam sokat a romákkal, mert cipőtől, lapáttól és fültől függetlenül, a leghangosabbat ki ütöttem, fejeltem, rugtam tetszés és helyzet szerint, utána már csönd és nyugi volt.

Amúgy valóban nem kell általánosítani, de azért a roma lakosság szocializálódása sajnálatosan sokkal több agressziót és devianciát erdeményez. Ezt persze vitathatod, csak attól nem lesz jobb. Se nekik, se másoknak.
Én is láttam olyan kocsmát ahol ki volt írva,hogy Tagsági kötelező! Életemben először jártam ott, egy hentesüzlett volt mellette. Megkérdeztük a hentest,hogy vajon bemehetnénk e ide a kocsmába( zárva volt az ajtó,de bentről hallottunk valami zajt) inni valamit meg venni egy doboz cigit. Kiderült,hogy a hentes volt a kocsma tulaja is( min. 130 kg-os jól megtermett ember)és nagyon kedvesen betessékelt bennünket a kocsmába és utasította a pultost,hogy szolgáljon ki minket. Udvarias volt a pultos is, a többi vendég oda se fordult,szóval gondolom megszokott eset volt. Távozáskor megköszöntük a hentesnek,hogy beengedett minket.Mondta,hogy bármikor mehetünk,csak a helyi cigók miatt van kiírva a cucc,és ezt a megoldást javasolták neki ahelyett,hogy minden hétvégén a két fiával és testvérével összeverték volna a balhézókat.
Nahátakkor.

Íme a felvetésem, válaszul részben Árpád gondolatmenetére, részben lottyettluvnya szekrényes hasonlatára, melyek jelen esetben jól összecsengenek pl. a gyilkos galócás hasonlattal.

Na szóval: október 23-án legnagyobb részt tiszta tekintetű, fehér, magyar ifjak baszták szét a várost, de mégsem abban látom a megoldást, hogy tiltsuk ki Budapestről a fehéreket.
konkrétan egy kisebbség képviselői ("nemzeti radikálisok"?) baszták szét, mégpedig azért, mert az ő szubkultúrájukban a város szétbaszása nem bűncselekmény.

ez nem vizibilis minoritás, amikor nincsenek felöltözve harci díszbe, de egyébként nyilván az van most, hogy az NBH - amelynek 2006-os évkönyvét nagyon várom már - szorosan figyeli az összes ilyen bakancsos-árpásávos sutyerákot, esetenként még azt is, amelyik pedig nem csinált semmi rosszat. valamint a nyugalomkedvelő többség megvetéssel tekint rájuk. annak ellenére, hogy én pl ismerek rendes radikat is. egyéb kérdés?
Nem kerdes, hogy korrektebb lett volna nevsort kiirni, csak hat nyilvan fogalma nem volt a nevekrol. Fogadnek, hogy egy bekesen betero csaladot utban Jaszladanybol Hevesre nem kuldott volna el a halal vervoros ... mielott szet nem vertek a kocsmajat nem is volt azzal baja, hogy odajartak.
Itt van a kutya elásva. Biztos van egy csomó rendes radi, akinek nem tartozik semmilyen kultúrájához a város szétbaszása, sőt TGM is radi, ha nem is az árpádsávos fajtából, de ugye a radikat sem csukjuk ki Budapestről.
Nem névsort kell kiírni, hanem kitenni, kitetetni, aki szétveri kocsmát, függetlenül attól, cigány-e vagy sem. Az nem oké, hogy kirakja a cigányok behajtani tilos táblát.
nem, hanem ha tízen összejönnek az utcán, akkor már nyakukon az NBH és a rendőrség. előítéletből. ha ez megoldható volna más problémás szubkultúrákkal, akkor nem lenne gond.
"kitenni, kitetetni, aki szétveri kocsmát"

ezen már átmentünk ebben a topikban. kocsmárosunk nem azt tűzte ki célul, hogy mindenki csak egyszer verhesse szét a kocsmát, hanem hogy többet senki.
Hát igen, mert sejtik miért jöttek össze tízen, és nem akarják, hogy háromszáz legyen a tízből. Azok a radik, akik nem verik szét pl. a tévészékházat és nem is falaznak hátulról, azok gyülekezhetnek nyugodtan, nem lesz ott az NBH, se senki.
hát pont így volt ezzel a kocsmárosunk is: sejtette.
amúgy ha árpádsávval és egyéb kellékekkel gyülekeznek, akkor ott lesz a karhatalom a közelben.
Mert ugye ott van ott az NBH, akik már ismerősök, tévészékháznál, Budapestnél, focimeccsnél, stb.

Ha meg már az elején kidobatta volna a randalírozókat, akárkik is légyenek azok, akkor nem lenne gond szétverésügyileg.
Hát nem kell árpádsávval gyülekezni. Mindenki nagyon jól tudja, minek a szimbóluma az árpádsáv 44 óta, és még külön stichje van a zavargások óta. Egyértelmű jelkép arra, hogy gyűl az éji vad.
Ez akkor nyilvanvaloan rossz celkituzes.

Es akkor jo Various peldaja, mert a ciganyok kitiltasaval nem csak azt a szubkulturalis (cigany) reteget tiltja ki, akik szetverik a kocsmat (vs. radikalisok es idiotak). Figyelni, elore rendeberako brigadot hivni valoszinuleg korrekt... ha ez nem fugg kozvetlenul a cigany lettol.

off: Tudom, hogy sok ember kifogasnak hasznalja, hogy ez nem az az Arpad sav, de ez akkor sem az az Arpad sav. Soha nem ertem, min es miert sertodnek meg az emberek. Ld. meg cigany vs. roma.
lottyetnyuvna:

Igen, nem az. Egyel, ill. többel több piros, ill. fehér csík van rajta, de ez nem számít, ha a horogkeresztet az élére állítom az nem ugyanúgy egyértelmű?

És akkor jön itt a felvetés, hogy az árpádsáv az történelmi jelkép, ezeréves múlt, stb. Erre én azt szoktam mondai, hogyha a körúton én az Internacionálét durrogtatom, akkor az ugye teljesen egyértelmű. Pedig ártatlanul széttárhatnám a karom, hogy nem kommunista az kérem, merthogy elvileg tényleg nem az, munkásmozgalmi dal, jóval Leninék, meg minden előttről, mégis teljesen egyértelmű, hogy mit jelent a körúton énekelve.
Amúgy hát ja. Ha valaki kocsmát nyit, az első betöltendő állás a kidobóemberé. Szabó Ervinben is van biztonsági őr, pedig az nem arra a társadalmi rétegre specializálódott, amire.
off:
Szerintem senkit nem zavarna, ha Internacionalet enekelnel. Raadasul az Internacionale volt jelkepe vmi rossznak is, ez a zaszlo meg nem. Masfelol nyilvanvaloan hasonlosagok kozott kell tudni kulonbseget tenni, mert akkor johetnel azzal, hogy mi van ha csak az egyik agat egyenesitjuk ki a horogkeresztnek, de akkor mar kettot, vagy mind a negyet... a rohadt naci keresztenyek. Meg a magyar cimer fele is naci. Ilyen orszagban csodalkozunk, hogy kitiltjak a ciganyokat akarhonnan?! Szerintem ez a zaszlo teljesen mas. De ha ezt elhasznaljak a ma idiotai, ez is kukaba valo lesz... nagyon sajnalnam. Patriotizmusbol is, meg mert szep is. Szerintem.

BTW: a katalan zaszlot is hasznalja az ETA, de attol meg a Barça mezen is rajta van, csak hogy majdnem ditto ugyanolyan zaszlot mondjak.
44 veszélyes idiótái használták el. Nem is idiótái, hanem kőkemény, hideg számítás alapján gyilkoló pribékjei. Az az egy-két sáv nem változtat ezen. Amúgy a címeres dolog nagy szégyen. Az is rendszerváltás nagy hibái közé tartozik, hogy nem a Kossuth címer lett Magyarország címere. Plusz a történelmi zászlósorban sincs helye már ennek a zászlónak. Én sajnálom a legjobban, hogy egy ilyen tényleg ősi jelképet végleg meggyaláztak. 44-ben.
Hát kicsit más a helyzet, ha egy magyar terrorszervezet használná a magyar zászlót, azért nem hinném, hogy becserélnénk. :) Ja, a németek a II. világháború után még a nemzeti zászlójukat is alig merték használni a nácik miatt. Ez csak a nyolcvanas években jött helyre náluk.
Ertem en a 44-es reszt, de epp arrol szolt, amit irtam, hogy szerintem meg nem. Raadasul minden reszletet ervenyesnek hagytal meg (szerintem nem hasonlit, kulonben akar a kereszt is hasonlit horogkeresztre (egy-ket plusz palcika nem valtoztat ezen); a fel cimer igyis-ugyis Arpad-savos volna, fuggetlenus attol, hogy nem vagyok biztos abban, hogy melyik cimert valasztanam). Mi miert akarnank barmit is bealdozni, plane ha felesleges?
Itt a különbség miatt nem lesz bizonyítás. Magánvélemény lesz. Minimum áthallás szerintem. És minimum nem sportszerű. Én sem ágálok olyan sarló és kalapácsos címerrel, amin a kettő meg van fordítva, mert így is úgy is egyértelmű.
De en meg rohangalok kereszttel, de horogkereszttel soha nem tennem. A keresztet soha nem aldoznam fel a horogkereszt oltaran, mar csak azert sem, mert nincs ertelme.
Árpádsávról vitázunk itt jelenleg.
Ami vagy hasonlit vmire, vagy nem.
Mondom, ez véleménykülönbség, ezt tisztáztuk, nem bizonyítható egyik vélemény sem, lezárhatjuk ezt szerintem.
Hali emberek! Minthogy mára végletesen elegem lévén 9. kerületi bérházunk iszonyú etnikai (és intellekzuális) tartalmából, el kezdtem keresgélni, hátha mások eredményesebben kezelik, hárítják, ill. oldják meg eme kísérleti csapásmérőegység elviselhetetlen súlyát. Antiszociális, az evolúciónak sikerrel ellenálló, asszimilálódásra képtelen emberszabású lények (Homo Labilis) vesznek körül, és én kicsi vagyok, túl fehér (pedig napozok...), és ebben a házban kisebbség. Ja és nőnemű.. :o/ Állandó cirkusz, a rendőrök ide, már ki se jönnek; sajna nem nyírják ki egymást, csak minket tartanak rettegésben - akik egydül (f)élnek ebben az összevizelt,undorító bér-putriban. Csapdában érzem magam, magyarként, saját(??) országomban, ahol nekem - mint magyarnak - nincs érdekképviseletem, míg a "tesók"nak van. Van megoldás azon kívül, hogy a Marsra telepítsük ezeket? (Bár, azt is tönkrevágnák sajnos...)
Most mi a baj? Lecserélte a táblát. Árpád, a Mohácsi Viktóriás link nem működik!
Kedves MacsEb! Amint látod, sikeresen haladunk a délamerikai életérzés felé, poltikusaink mindent megtesznek ezért, nem is neveznék most néven senkit, úgyis tudod. A modell lényege, hogy a gazdagok/gazdagabbak és a szegények két külön városrészen élnek, vagy ha szomszédságban, akkor magas kőfallal elkerítve. Gettósodás ez a javából, de nincs más eszköz.

Mivel a többség közül az kap, úgymond, védelmet, akinek kapcsolata van, ezért csak annyit tehetsz, hogy JÓ KÖRNYÉKRE költözöl. Manapság a hely és a szomszédság milyensége legalább olyan fontos, mint maga lakás állapota, ahova költözni szándékozol.
Ebben a 2006-os postban még nem volt előmodera, nem?
@Defter: "Még ott sem tökéletes a helyzet, de ahhoz képest, h milyen volt, egész jó. Örülnék, ha mi is ott tartanánk már a cigányokkal."

Hát én nagyon nem szeretném ha olyan lenne a helyzet. Jártam LA-ben full feketék lakta környékén. Ott még a McDonalds-ban is golyóálló üvegajtó volt a pult előtt. A kis boltokban rácsos ajtó és golyóálló üveg kis forgó szintén golyóálló kalitkával amin kiadták a vásárolt árut. Egy helybeli mondta, hogy szó szerint életveszélyes nem feketéknek az utcán sétálgatás.
süti beállítások módosítása