W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A tűz csiholója

2011.04.12. 06:57 Tóta W. Árpád

Az elmúlt ötven év apróbb megtorpanásoktól és helyi anomáliáktól eltekintve egy sikertörténet volt az emberiség életében. Atom-világháborút megúsztuk, és nőttön növekedett minden, a világgazdaság legalább három százalékkal évente, a bolygó lakossága kétszeresére, és ahol akkor még az elektromos áramot sem ismerték, ott ma az idei mobilok árszintje okozza a legtöbb frusztrációt. Bele se kezdjünk a felsorolásba, hogy mi minden lett vidámabb, a kommunizmus bukásától az internetig benne van az egész életünk.

A világméretű fellendülésből szinte minden terület részesült: csodálatos, hajszálpontos fegyverek váltották fel a szőnyegbombázásokat, eldobhatóak és mégis puhábbak a pelenkák, nemcsak a számítástechnika, de még a 3D-gyorsítókártyák mindössze tizenöt éves fejlődése is lélegzetelállító léptékű. Legalább azokkal lehet egy kicsit űrhajózni.

Több mint feltűnő, hogy ebből a jövőt és jelent összemosó száguldásból éppen az űrhajózás maradt ki. Mert voltak az evolúciónak vesztesei, de az űr jelentősége megkérdőjelezhetetlennek tűnt, amikor Gagarin betette oda a lábát, sőt úgy látszott onnantól még évtizedekig, hogy az űr lesz az emberiség következő nagy története. Ki is találták ezekre az évekre az űrkorszak megnevezést.

Ezután már csak egy jelentős ugrás volt, a holdutazás. Jövőre lesz negyven éve, hogy utoljára ember járt ott. És azóta nem történt semmi jelentős. Az elérhető terület határa lényegében ugyanott van, ahol Gagarin kijelölte.

Űrben az igazság

De az ő hőstettének köszönhetően nagyon is jelentős változások következtek idelent. A Gagarin által felfedezett teret kényelmesen belaktuk, egymást érik a műholdak, amelyeket olyan természetességgel használunk, mint a hálózati áramot. A Föld birtokba vette az újonnan kijelölt felségvizeit.

Minderről Gagarinnak vagy a Szovjetunió Kommunista Pártjának csak halovány elképzelése volt. Természetesen az űrhajósok és a katonák kezdettől osztoztak a technikán, és a böhöm rakéták fejlesztése sem haladt volna így, ha nem alkalmasak mellesleg atombombák hordozására. De hogy embert küldjünk az űrbe vagy a Holdra, az egyáltalán nem volt szükségszerű, nem látszott a megtérülése, csak a remény, hogy valami jó sül majd ki belőle. Úgy is lett. És abban, hogy ez a mai napig történelemformáló esemény, mégiscsak szerepe volt annak, hogy nem egy robot ment fel, hanem egy ember.

Azóta konzervatívabban tervezünk, szeretné a befektető előre látni, hogy a marsi kolónia mikor hozza vissza az árát, és pontosan hogyan. Pedig erre nincs válasz, amíg meg nem próbálják, a szputnyikból sem lehetett egyenesen kikövetkeztetni a műholdas internetet és a vele járó forradalmakat. Általában az expanzió így működik, így járt Kolombusztól Einsteinig mindenki. Ők legfeljebb találgathattak, hogy mi lesz a felfedezésből, ma viszont csak hippik és egyéb bolondok mondják, hogy jobb lett volna nem felfedezni Amerikát vagy az atomenergiát. 

Terjeszkedni, hajózni, űrhajózni muszáj. Igen, a terjeszkedés mindig kockázatos. Idelent már a sarkvidékeken kívül minden foglalt, és ha azokkal is végeztünk, attól se lesz nagyobb a Föld. Nincs ebben a bolygóban semmi transzcendens, nem azért szeretjük. Csak egy darab kő ez itt, és ha nála nagyobb valamit akarunk építeni, akkor szerezni kell még köveket. És odakint szabad, gazdátlan még minden. 

Az űrhajózás elsorvadása nemcsak gazdasági és nyersanyag-problémákat hoz, hanem mentálisakat is. A bezártság senkinek nem tesz jót, egy fajnak sem. Eltompul, közönyös lesz, magába fordul. Motivációja megcsappan, a valóság felfedezését butácska mesékkel pótolja, sci-fi helyett fantasyt majszol, a csillagokkal a horoszkópja az egyetlen kapcsolata. Az a kisebb baj, ha viszonylag keveset tudunk a világegyetemről, de ha már nem is érdekel, az a klinikai agyhalál.

Az első űrhajósok megtolták az emberiség szekerét derakasan, ötven évig kitartott a lendület. Lassan ideje a törlesztésnek. 



Címkék: történelem ufó szovjet

411 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr512819315

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hello Gagarin 2011.04.12. 17:46:46

  Ma ötven éve repült az űrbe Jurij Gagarin. Vagy nem ma. Vagy nem is volt az űrben. Vagy valaki megelőzte őt. De tegyük fel, hogy igaz a sztori. Már az űrkorszak hajnalának megcáfolt vagy megcáfolhatatlan legendái világossá teszik: ez volt a hus...

Trackback: Gagarinra emlékezik a Google 2011.04.12. 12:27:15

Az első ember 50 éve repült az űrbe....

Trackback: A tűz csiholója 2011.04.12. 10:27:01

Az első űrhajósok megtolták az emberiség szekerét derekasan, ötven évig kitartott a lendület. Lassan ideje a törlesztésnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@commando: Nem gondolod, hogy én fogok neked fizikaórát tartani.
@amergin: eeeegen
"És az egészet úgy kell kikalkulálni, hogy tényleg azokra rója a lehető legkisebb terhet, akik a globális ökológiai krízisről a legkevésbé tehetnek"

csak hogy az o erdekervenyesito kepesseguk a legcsekelyebb. Ergo szep alom, matekozhatod ahogy akarod.
Arrol nem is beszelve, hogy a jelenlegi haragoszoldek "tenykedese" (lasd atomenergia ellenes faszakodas) az elit azon tagjaibol is kioli a kornyezettudatossagot, akik esetleg hajlandoak lennenek civilizaltan viszonyulni a kerdeshez.

Mondom, jojjon az armageddon, nincs a foldnek szuksege rank. majd az izeltlabuak okosabbak lesznek...
@VUVUZELLANÉNI:

Mert pont az a lenyege az EPR kiserletnek, hogy a reszecske par veletlenszeruen ugrik be a meres soran az egyik lehetseges allapotba, tehat informacio nem viheto be a rendszerbe, tehat nem hasznalhato adatatvitelre. Persze azt nem lehet kizarni, hogy egy kvantummechanikn tuli elmelet vegul ad szuperluminaris kommunikaciora lehetoseget, de jelenlegi tudasunk, kiserletek szerint nem hasznalhato erre.
@különvélemény:

Az nem olyan nagy baj, meg a Holdon is kb. 10.000 evig megmaradna a legkor ha csinalnank. Emberi leptekkel meglehetosen hosszu ido, csillagaszati leptekben szempillantas.
@Waldi!: "A masik megoldas az urlift lenne, ami szen nanocsobol elvileg akar meg is lenne epiheto, persze jelenleg cm-es nagysagrendben tudunk szen nanocsovet noveszteni, nagyon messze vagyunk a tobb 10e km-es hossztol."

A hajókötelet sem úgy készítették, hogy vettek egy 20 méter magas kendert...
@amergin: "Szóval hosszabb fejtegetés - majd később."
Érdekesnek ígérkezik. Mikorra szánod?
Régen kiskoromban gyönyörködtem a csillagokban, oda menekültem a mereven közelítő fekete trottyos óriás vektorbicikli elől. Később, 20 évvel később már rájöttem: csak, ha legyőzöm a vektor biciklit, akkor van akármi, valami. Nem hogy csillagok, hanem egyáltalán valami. Azóta a csillagok szépségében néha, esténként hazafele sétálva elszemlélődöm, de nem vágyom ki.

Felhívom szíves figyelmeteket, a Vektorbiciklit szinte teljesen bárány-vakul tekerjük, és aki ért hozzá, 3 madzagot átkötve, 500 millió madzagot köt át. (Hogy a madzagot milyen szándékkal kötik át, az mind időtállóságát, mind minőségét tekintve meglátszik.

No de miért nyúlnak rossz kézzel is a vektorbiciklihez? Saját rozsszándékúságuk ellenére is a jót szolgálják… az a cél, azért köti át, hogy, mi magunk észrevegyük, az átköthetőséget… De, ha egy rendszer hibásan is működtethető, torzan is, ettől miért magyarázza valami úgy nekünk azt, hogy azzá is teszi? Mert valami másra mutat evvel, nem a rendszer a magyarázat, hanem a magyarázó, csak puszta jel. A cél a valóságos rendszerfüggetlenség úgy, hogy közben dolgozni (játszani) tudj az adottal.

Nekünk magyaráz arról, hogy mennyire magasan kell megülni a lovat, ahhoz, egy ilyen rendszeren felül emelkedve azt játékszerünkké tudjuk tenni, épp az illető rendszertől való függetlenségünk által... No, itt van az eb elásva, de mi kiástuk : )
@Waldi!: ha jol csal a memoriam, akkor valami olyasmit emlegettek, hogy a meres maga befolyassal van az eredmenyre. ergo ha a korpuszkularis tulajdonsagokat merem (pl a becsapodas nyomatekat), akkor ugy viselkedik, ha a hullamtulajdonsagokat (pl interferenciat), akkor meg ugy. Ergo a vizsgalat (ez mar ugye alapban eszement) visszahat magara a vizsgalat kimenetelere. Es ha ez igaz, es alkalmazzuk az EPR kiserletben, akkor a vizsgalati modszer megvalasztasaval informaciot juttatunk a rendszerbe, ami a tavoli ponton egyideuleg valtozast eredmenyez. Persze lehet, hogy hulyesegeket allitok, nem vagyok fizikus... :)
@amergin: Egyetértek az alapvetéseddel, nevezetesen, hogy nekünk embereknek azért többnek kéne lennünk, mint az élesztőgombáknak, akik végeredményben saját ürülékükben (10% alkohol) pusztulnak el. Na de mi a megoldás? Lehet majd az űrben biomasszát (élelmiszert) termelni?
Mert erre is kéne valami megoldás nemcsak az űrutazás technológiájának fejlesztésére.
Maradjunk a f (F)öldön. Akkor inkább Árpi előző javaslata, legyünk imperialisták (EU), és csökkentsük (vagy akadályzzuk meg a szaporodást) az emberi populáció létszámát matematikailag számolható mennyiségre. Ehhez persze a kívánt életszínvonalat is definiálni kellene.
mondjuk arra nem emlexem, hogy a tavoli ponton a valtozast hogyan lehet detektalni (ugy, hogy a vizsgalat modjanak megvalasztasa ne befolyasolja a rendszerben a vizsgalat eredmenyet)
@Waldi!: "A Kepler altal talalt 1200+ bolygo alapjan a galaxisban milliard szamra kell, hogy lakhato bolygo legyen, de megsem latjuk olyan civilizaciok nyomat, akik ilyen nagymeretu energia felhasznalast valositanak meg tomegesen. (Lenyegeben semmi nyomat sem talaljuk mesterseges dolgoknak)"

Ez csak azt bizonyítja, amit sokan sejtettek már rég óta, hogy egy intelligens faj kialakulása egyáltalán nem törvényszerű.
Az intelligens civilizációk hiánya semmiben sem cáfolja a lakható bolygók létét.
Persze előbb az ottani élővilághoz kellene alkalmazkodnunk, ami szerintem még annál is bonyolultabb, mint odajutni.
@VUVUZELLANÉNI: ha már vagy olyan kedves és megemlítetted az armageddon-t persze lesz, majd a csótányok és egyéb intelligens lények átveszik a stafétabotot és ha még belefér a 4.5 milliárd évbe akkor lesz újabb evolúció meg ki tudja mi más...is!!!

ha jól megfigyeled ma itthon magyar honban már készül a szelekció, hozzák rá az írott malasztot...ha minden úgy "sikerűl" ahogy tervezik, akkor 10 millió helyett lesz nagy sebességgel 2.7 millió vagy csak annyi amennyi minden körülmények között a törpére szavaz, a többi megy a levesbe, kondér van bőven

mint írják volt hazánkfiai akik már leszálltak eme "vágy villamosáról" hogy nem is kívánnak hazajönni viszont sok móka és kacagás veszi őket körűl pedig nincsenek is fényévekre "a bölcsek földjétől"

ehhez mit szólsz?
@Rodeo36: bekaphattyak :)
anyagilag nem fuggok toluk, a tobbit meg leszarom. Tolem annyit ajtatoskodhatnak a tomjenekkel egyutt, amennyi jolesik, a kis mitugrasz, meg a lektor KE is pont ugyanannyit visz magaval majd a masvilagra, mint barmelyikunk, azaz semmit. Azok, meg akik pozicioba juttattak oket, uuugy, de ugy megszivjak, hogy ez karpotol minden kellemetlensegert. Orom nezni, ahogy urul a zsebuk a "nincs megszoritas", meg a "nem fexunk le az IMFnek" szintu amitasok kozepette :) :) :)
jah, es az egyharmadot se sajnalom. Volt 8 evuk, nem kollott voona elbaszni, oszt most nem lenne a nykukon a diktatura.
@különvélemény:

Hat ja, csak minden illesztes, hiba csokkenti az elmeleti szakitoszilardsagot, es meg egy idealis nanocso szakitoszilardsaga is kb. 1 nagysagrenddel haladna csak meg a szuksegest.
@eMeL:

A problema, hogy a Fold felszinrol inditva meg mindig at kell loni a legkoron, a surlodas jol fel is melegitene a kapszulat. Raadasul eleg durva gyorsulassal kene szamolni, amit meg egy finomabb elektronika, mechanika se elne tul, elolenyeket nem is szamitva.
Az egyik megoldas, hogy 6-7-8e meteres hegyekre/be epitenek a railgun-t (persze az egyenlito kozeli hegyek az idealisak, a nagyobb forgasi sebesseg miatt), a masik, hogy a kapszula rendelkezne valamifaja scramjet meghajtassal.
@Waldi!: hallottál már szökési sebesség 1, 2, 3-ról?

ha a világűrbe telepített állomásokról indítják akkor lehet egyébként nem, felejtsd el energiaigénye akkora lenne, hogy...
@VUVUZELLANÉNI: na ez acélgerinc, csak így tovább! nem vagy egyedűl!!!
@Waldi!: Azt számolgattam, ha 4 km-es ágyúcsőből lőnék ki, akkor kb 800g-s gyorsulásra lenne szükség kb 1 másodpercig, ami nem jó. Viszont. miért ne lehetne (mint a LHC-ben) egy kör alakú gyorsítóban gyorsítani az eszközt, és onnan kilőni. Ne felejtsük el, ez nem ember, hanem tárgyak feljuttatására szolgálna, tehát egyszerűbb több kisebb csomagot fellőni.Természetesen a súrlódás komoly probléma, de ha a tárgy kellően kicsi, talán áthidalható.
@Rodeo36:

Szerinted halottam rola? :D Nyilvan legkor nelkuli bolygokrol, holdakrol, vagy a nyilt urbol a leghatekonyabb a railgun, de alapvetoen a Foldrol szeretnenk felloni valamit.
A feljuttatas energia igenyet minden lehetseges eszkozzel csokkenteni kell, ezert jo peldaul a Francia Guyana, a nagy korsebesseg miatt. A rakteta energiajanak jelentos resze a suru legkor legellanallasanak lekuzdesere pazarlodik el, pedig a raketa nem is gyorsul max sebessegre a legkorben, hanem folyamatosan gyorsul. A railgun lovedek viszont az agyu csove utan mar maximalis sebesseggel megy es onnan csak lassul a legellenallas hatasara.
A scramjat pl. adott sebesseg alatt nem is hasznalhato, de ha addig felgyorsitja a railgun, akkor jok vagyunk.
@Waldi!: az a kütyü amit évekkel ezelőtt kilőttek, hogy magyarázza el kik vagyunk és hol, meg miért az hol járhat ma?

valahol a Jupiter és a Saturnus között kellene telepíteni egy űrállomást a naprendszer síkjától lehetőleg távol Nap körüli pályára állítva az lehetne akkor mint egy város és onnan utaztatni bármit, DNS-t vagy növekedésre képes mikrochip-eket, a szállítóeszköz maga úgyis önmaga egy nagyon komplex információ, közben a Földön lehetne szociális rendet teremteni olyan XXXIII-dik századit, ha akkor mér nem csak csótányok lesznek?
Kedves Árpi és Hozzászólók!

Bocs az ismételt offolós beleugatásért – „A tűz csiholója” c. bejegyzés tartalmas és gondolatébresztő bejegyzés, a munkatársaimmal beszélgettünk is a témáról; igen, menjünk a Földön kívül, csináljunk bázist a Holdra, meg a Marsra is, hajrá emberiség, hajrá emberek! –, de: sokakhoz hasonlóan én is a volt miniszterelnök (nem Gyurcsány) esetleges visszatérésével kapcsolatos találgatásokra (hú, mennyi feltételes mód!) zsizsegtem rá, egy blog írására reagálva. Aztán lett belőle egy elég terjedelmes elemzésféle, vagy micsoda. Tudom, hogy Árpit is foglalkoztatja a téma. Mármint az a kérdés, hogy ki lehet az ellenzék eljövendő vezére. Íme:

„Nem feltétlenül kell Bajnainak egy pártban gondolkodni. Összeállhat mögötte akár egy koalíció is, aminek ugyanúgy tagja lehet az MSZP, mint az LMP, meg egy, majd a jövőben megalakuló új liberális párt is, amire szerintem lenne igény. A Fidesz népszerűség-csökkenésével párhuzamosan egyre nagyobb. (Bár lehet, hogy ez az erőteljes igény csak bennem motoszkál, és saját vágyaimnak adtam most hangot. Ugyanakkor szerintem mindenkinek nyilvánvaló lehet, hogy az elmúlt év jogállam- és alkotmányromboló pusztítása során mekkora szükség lett volna egy tisztességes liberális pártra.)

Bajnait erre a vezető szerepre éppen technokrata, szakértői imázsa tenné alkalmassá. Amit pedig sokan felrónak neki, a kevésbé sikeres, gyurcsányi gazdaságpolitikában való részvételt, arról meg csak annyit, hogy egyrészt a sikeres miniszterelnöki időszaka már eddig is elhomályosította a rosszabb emlékeket. Másrészt pedig, nem volt az annyira sikertelen időszak, ha kivesszük belőle a reformok kudarcát. Ha csupán a megszorításokat vizsgáljuk, szép a teljesítmény, de legalábbis elismerésre méltó, hogy ilyen rövid idő alatt – 2006-tól a válságig – ilyen radikális mértékben sikerült csökkenteni a hiányt. A gazdasági növekedés igencsak meglassult, ez igaz. De úgy gondolom, hogy ilyen mértékű kiigazítás esetén az lett volna a csoda, ha nem így történik. És abban is biztos vagyok, hogy ha nem jön a világválság, ami majdnem bedöntötte az országot, és további költségvetési szigort követelt, akkor is másként emlékeznénk a megszorításos időszakra.

El is érkeztünk Gyurcsányhoz. Kétségtelen, hogy összességében rosszul menedzselte kormányzati éveit, hibáit nem lehet csupán sem a minősíthetetlen ellenzék, sem a politikai kényszerpályák rovására írni. Saját jövője szempontjából viszont szerintem akkor követte el a legnagyobb politikai hibát, amikor elkúrta a miniszterelnök-váltás levezénylését. Emlékeztetőül: A terv az volt, hogy valaki (pl. Bajnai) átveszi tőle a miniszterelnökséget, de a pártelnöki székét megtartja. A katasztrofális, bohózatba fulladt keresgélésbe bukott bele. Ez nagy hiba, sőt, baloldali-liberális szemszögből bűn volt. Állítom, hogy egy Gyurcsány vezette MSZP – Bajnai miniszterelnök háta mögött – hatékonyabban tudta volna támogatni a sikeres válságkezelést, mint a Lendvai vezette, szétesőben lévő társaság. Így a sikeres válságmenedzselésből Gyurcsány Ferenc pártelnökre is jutott volna valamennyi dicsfény, kissé kozmetikázva a róla kialakult képet. Politikai elképzeléseik, céljaik, világlátásuk tekintetében egyébként szerintem nagyon kevés különbség van Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon között.

A 2006-os bukta után a Fideszben merült fel, hogy Orbánból sámánt kellene csinálni, viszont a komoly feladatokat másra kéne bízni. Hát most hasonló a szituáció a magyar baloldalon is: Gyurcsány sámánkodjon, vezesse a szocikat, vagy akár egy másik, új, nyugatos-liberális pártot. (Lehet, hogy a nyugatos-modernista-liberális ideológia jobban is állna neki, mint a szociáldemokrácia.) A kormányzást viszont hagyja Bajnaira. Szerintem ennyi önreflexió Gyurcsányban is maradt: hogy felmérje, ki mögé építhető fel egy jövőbeni ellenzéki koalíció. A példa adott: Szlovákia.

Orbán Viktor egy agresszív, gátlástalan, a saját populista mocsarában elmerülő őskövülete a magyar közéletnek. A politikából, legalábbis annak élvonalából való eltűnése a mai magyar politikai elitet a legnagyobb tehertételétől szabadítaná meg. Nagyon remélem, hogy ez mindenki számára egyre nyilvánvalóbb tény lesz, és legalább 2014 után nem dagonyázunk tovább ebben az alkotmánytipró, jogállam felszámoló, nyugatellenes, gazdaságpolitikai kalandor, cinikus és gátlástalan arroganciában.

Bajnai egy esély lehet. Elnézve az ellensúlyokat felszámoló, mindent megszálló Fidesz hatalmat, számítva pl. a választójoggal, választási törvénnyel történő további machinációikra, sajnos igen csekély esély, de legalább valami.”
@Lord Kilburn: Így próbáljon elrugaszkodni az ember, a csillagok közé.

Gyurcsány a saját elmondása szerint (azt hiszem, Paul Lendvai írja) szándékosan nem jelölte Bajnait, bár őt favorizálta. Azért nem, hogy ne Gyurcsány-klónként kelljen kezdenie.

A többivel egyetértek. Bajnai esélyei szerintem jók lesznek, lényegében két okból. Egyik, hogy hozza azt a "szelíd" arcélt, amivel Medgyessynek is sikerült megverni a mindenbe belepofázó kis akaratgombócot. (Btw Megyó is pártonkívüli jelölt volt.) A másik, hogy a matolcsyzmus bukta. Már az adócsökkentésnél látszik, hogy egyszerűen nem tudták vagy nem akarták kiszámolni. Már most elértük az idei hiányt. Amatőrizmus van. Ezek után a technokratákra lesz igény.

Azt nem tartanám jó ötletnek én se, ha Bajnai az MSZP jelöltje lenne, de lehet ő egy külön formáció embere, aki mögé aztán besorolhat az MSZP és ha még akkor mozogni fog, az LMP.
@Rodeo36: Egy kütyü is elmagyarázhatja uhogy kik vagyunk, legyen akár olyan egyszerű mint a Pioneer-10.

A Földi élet képviselete szempontjából tök mindegy hogy valaha más létforma tudomást szerez-e róla. A lényeg a fennmaradás az anyabolygó után.

Bár az a kb 2 milliárd év míg élet lesz a Földön, az embert is teljesen megváltoztatja, amit most képviselünk teljesen semmis lesz akkorra, mert nem hogy egy civilizáció, egy faj se képes megmaradni addig mostani valójában.

Ha egy idegen életformával akarjuk megismertetni magunkat ahoz egy kütyü is elég, már ha emberi léptékkel gondolkodunk. Lehetnek olyan fejlett technológiájú lények is akik teljesen nélkülözik a szocializáltságot, számukra teljesen mindegy hogy beszélni akarunk velük vagy nem.

Amúgy igen kicsi az esélye hogy találunk csupasz bolygót, ami jó nekünk.
Szinte biztosra veszem, hogy ahol adottak a körülmények ott ki is alakul az élet valamilyen formája.

Viszont még ha biztosra vesszük azt hogy az intelligencia kommunikációképességbe, vagy űrutazóképességbe torkollik, akkor is ahoz hogy ilyen faj létrejöjjön a Földön van rá példa rohadt kicsi az esély.

A Drake-egyenlet elnagyolva valami statisztikát ad arra hogy valaha találkozunk e egyáltalán más intelligenciával.
@Szakyster:

Hat ugye az LHC-ben a toltes/tomeg matematikai pontossaggal egyforma az elemi reszecskek/ionok eseten. Az meg hagyjan, hogy egy kapszulat meglehetosen sokaig kene macskakhoz dorgolni, hogy kellokeppen feltoltodjenek, amit a macskak nem biztos, hogy joneven vennenek :D
De raadasul kelloen nagy meretu toltes, mar ha egyaltalan ra lehetne vinni a kapszulara, egyszeruen szetszakitana, hiszen az azonos toltesek taszitjak egymast. Es mivel a toltes/tomeg arany is valtozna, a kapszulak egy resze kirepulne a gyorsitobol.
@Tóta W. Árpád:
"Így próbáljon elrugaszkodni az ember, a csillagok közé."

Egy klasszikust idéznék (Elnöki pornó):

"tele a tököm már azzal, hogy itt nem lehet külpolitikáról írni anélkül, hogy oda ne rángassa valaki Orbánt vagy Schmittet. hát emelkedjetek már el egy kicsit!"

:)
@panoz: eltüntette a szövegemet egy automatikus frissítés…

Hosszan elemeztem azt, hogy az idő és a lehetséges távolságok részben a Naprendszer, részben a tejútrendszer kataklizmikus változásai miatt megsemmisítik a bármilyen « utazó objektumot » vagy szerencsésebb esetben olyan új körülményeket hoznak létre amelyekben még létezni képes a « küldött » én nem merek azzal extrapolálni, hogy a térgörbület és wormhole-ok milyen « áthelyeződéseket » tesznek lehetővé és akkor is milyen távolságra pl. : intergalaktikus mozgásra… jó esetben egy utazó, vándor kolóniát tudok vizionálni amely reménytelenűl és céltalanúl bolyong mint a FLIEGENDE HOLLANDER olyan kis mértékű differenciák a klimában és egyéb körülményekben lehetetlenné tennék a skafander nélküli életet… így a DNS-ek megőrzése és továbbvándorlás marad

Szólj erről valamit
@Tóta W. Árpád: mai hír: Bajnai a Columbia Egyetem előadója lett, minimum 2 év, és ha tetszik neki vagy felkérik másra?

egyetemi oktatói jövedelmek USA: 350000/év adófizetés után vagy kap adómentességet esetleg a meghívó átvállalja, és akkor nem kell ezt az izét itt csepűrágni a többi csepűrágók helyett és között?

igaza van!!!!
@Rodeo36: Én nem látom reménytelennek a jövőt, "Isten" ritkán ad ilyen piszkosul jó lehetőseéget egy életformának mint az ember és a technológiája.
A terjeszkedést látom a jövőben, mint ahogy az ember/állat/növény is eljutott Ausztráliába kis hajókon. Itt ugye nagyobb erőfeszítés kell mert a kinti világűr nagyon ellenséges, tehát fel kell pakolni mielőtt elindulna valaki valahova.

Ha elvonatkoztatunk a kultúrális és erkölcsi adottságoktól, a Függetlenség napja jól mutassa a célját és a lényegét egy űrutazó élőlénynek.

Nagy esélyt látok arra, mire technológiailag képesek leszünk kolonizálni, addigra már ezrével lesznek célpontok. De ez még nagyon messze van, mert a rakétatechnológia zsákutca.
ne vegyetek csillagot, mert államosítják
@VUVUZELLANÉNI: "a ter egyik pontjan levo fotonok birizgalasa egyideuleg baszakuralja a ter egy masik pontjan levo ugyanazon fenyforrasbol szarmazo fotonok korpuszkularis/hullam viselkedeset"

Ugyan olvastam róla, de ez még igencsak halványka dolog.
A kézzelfogható, néhány évtizeden belül üzemszerűen használható technologiához nem sok köze van még.
@Waldi!: Igaz, kivéve, ha nem az elektromos, hanem a mágneses erőket használjuk gyorsításra. És sem feltétlenül egyszerű, de nem is megoldhatatlan.

Viszont a fizika megint közbe szólt: egy 10 km/s-os tárgy 20km átmérőjű körpályán tartásához kg-onként 1t erő centripetális erő kell, vagy másképp szólva kg-onként 1 tonna centrifugális erő hat rá. Ami mintha 1000g gyorsulást jelentene.

A Lawrence Livermore -fél űrágyú (raketamodellezes.network.hu/blog/magyar-amator-raketamodellezo-klub-cikkei/orias-agyu-a-viz-alatt) 5000g-vel számol. Ezzel max vizet, meg homogén, stabil nyersanyagot lehet följuttatni (fémtömböket?). Én úgy gondolom, hogy strukturáltabb dolgokhoz (építőelem, üzemanyag, élelmiszer) ügyes elhelyezéssel 300g-t kibír már, de pl elektronikai eszközhöz még ez sem jó.

Talán, ha kétfázisú indító-gyorsítás lenne: 5 km/sec-re egy mágnes-ciklotronban, majd a maradék 5km/sec gyorsítást egy lineáris gyorsítóban kapná meg a kapszula, maradhatnánk 300g alatt. Persze még így is rengeteg a probléma.
@panoz: hát ha isten ott csücsül, akkor tényleg semmit sem kell csinálni imádkozáson kívűl, azaz szépen kérni, hogy: és itt elmondod milyen csúzlival és hová és akkor megfelelő ima után már ülhetsz is a csúzliba, 5000g mi az neked ha isten veled, ki ellened? mutatóujjával kavar egy wormhole-t oszt' annyi
@Tóta W. Árpád: „Így próbáljon elrugaszkodni az ember, a csillagok közé.”

Nem olyan nagy kitérő elrugaszkodni a magyar belpolitika állócsillagai közé… :)

Nem is offolnék tovább, de van itt még valami:

„A másik, hogy a matolcsyzmus bukta. Már az adócsökkentésnél látszik, hogy egyszerűen nem tudták vagy nem akarták kiszámolni. Már most elértük az idei hiányt. Amatőrizmus van.”

A bukta biztosan be is következik majd. De mikor? Meddig lehet eléldegélni a (volt) magánnyugdíjpénztári tagok nagylelkűségéből? A háromezer-milliárdból meddig lehet tömködni-foltozni a költségvetés lyukait? Ügyes trükközéssel nem lehet belőle átmenteni – a következő költségvetési évekre is – csinos milliárdokat, amivel 2014-ig elfedhető a gazdaságpolitikai dilettantizmus?
@Lord Kilburn: az államapparátus bérezésére több szükséges mint 3000 milliárd évente, azaz ...extrapolálj egy kicsit, 2011 végére a hiány 7.3 - 8.2% lesz és a törpét fel is fogják akasztani a matolcsyné férjével együtt a sámlit a fellegi tartja, a lézerdzsoni meg a feje fölött a koronát hogy a szijjgyártó el ne lopja

mókás vidám percek gyünnek
@Rodeo36: Úgy emlékszem, az idei költségvetésbe úgy 400-800 milliárd fog beáramlani a manyup vagyonból, marad kb. 2000 milliárd. Ezt bőven el lehet osztani 2012-2013-ra. A 2014-es költségvetés meg már nem is érdekes, az választási év lesz, akkor már blöffölni is lehet. Persze nem tudom, hogy a teljes vagyon átjátszható-e valahogyan a jövőbeni költségvetésekbe.
@Lord Kilburn: a 3000 milliárd 2011 után már nem EU komfort, -250 milliárd befagyasztva, 800 milliárd hiány volt 2011 Január Február-ban, a többit számold ki, a hajó már az oldalán fekszik és a léket nem lehet betömni nincs annyi rongy?
@eMeL: "A kézzelfogható, néhány évtizeden belül üzemszerűen használható technologiához nem sok köze van még."

Nem kaptam levelet a világvége menetrendjéről, de azt hiszem, van még egy kis időnk technologizálni ezt a távolhatás-dolgot.
@Rodeo36: "minimum 2 év,"

állítólag csak két hónap.
@anyátok: 2 hónapra nem keresne lakást elkerűlve az ingázást, kap költségtérítést...
egy "scholar" az államokban rengeteg ajánlatot kap, kutatást, tanácsadást, guest/invited junior professor, ezek mindegyike átlagban USD 350000/év-re van értékelve

ez több mint évenkénti HUF300 millió

és akkor nem kell a magyar csacsacsak izében résztvenni
@VUVUZELLANÉNI: "Ha ez lehetove teszi a pillanatnyi (fenysebessegu)adatatvitelt az univerzum barmely pontjara"

fénysebességgel ma is odakommunikálsz, ahová akarsz.
(Tartok tőle, hogy annál gyorsabban akkor sem utazhatsz, ha szingli fotonná változol. Viszont ha sikerül olyan vasalót kiagyalni, ami a téridőt rakottszoknyává plisszírozza, akkor a 10 a tizezrediken km vagy tengeri mérföld távolságban sörözgető lényeket bolygójukkal együtt idehozza a szomszédba anélkül, hogy a Napból szupernovát csináljon, akkor van sansz, hogy a 15 másodperces ürben tartózkodást élve megússzuk - addigra. Mert belőlünk meg medicinlabdát csinál az evolúció, vagy az úristen.
@Rodeo36: "2 hónapra nem keresne lakást"

miért ne? Két hónapig sem szeretne ingázni. Te sem szeretnél ingázni az USÁban - New York borzasztó nagy, és teli van dugókkal, a metró meg undorító.
Biztosan kap jó ajánlatokat, (de az is lehet, hogy csak kevésbé jókat, hiszen nem atomfizikus) de a családostól kiköltözés nem olyan egyszerű, nomeg a porcellánkutya a kredencen, tudod...
@Lord Kilburn:

És akkor részemről a szokásos gyurcsányiáda:

1./ Gyurcsány miniszterelnök jelöltje már eleve Bajnai volt, csak ezt tőle szó nélkül az MSZP nem fogadta volna el. Ezért kellett előtte a cirkusz, hogy a derék pártokrácia eljusson odáig: most már mindegy, csak legyen valaki, és lenyelje a Bajnai Békát (Gordont).

2./ Gyurcsány önként mondott le a pártvezetésről, mert belátta, hogy kolonc. Ha nem mond le, az MSZP az SZDSZ sorsára jut, és erre ő is rájött.

3./ Egy Gyurcsány vezette MSZP-nek akkoriban már semmiféle létjogosultsága sem volt a nép szemében.

4:/ És végül a menedzselés. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után Gyurcsány már nem „kormányzati éveinek menedzselésével” foglalkozott (teljesen hiába tette volna), hanem gazdaságpolitikával. A cégekre és a (főleg a jól) keresőkre kivetett adóval hozta 3 % közelébe az ÁHT-t , és elindította a reformkompromisszumokat (SZDSZ-MSZP összehangolás – te jó isten!). Tudjuk mi lett a vége. Aztán jött a válság, ha ez még nem lett volna elég. De azzal együtt már elég volt. Korábban is akármivel próbált védekezni, jött a hazudott, elkúrta, ezért egy idő után abba is hagyta.

Mostanában fölöslegesen hangos. Ellenzéki politikának jó, amit mond (ne vegyünk részt az alkotmányozásban, szavazásoknál fogjunk össze az LMP-vel – lásd Győr, hozzunk létre olyan széles platformot, ami majd elég lesz a FIDESZ legyőzéséhez), de egyelőre még nincs itt az ő ideje. Ha így folytatja nem is lesz, ugyanis ma még a kritikája bosszúhadjáratnak látszik, és semmi többnek. Ha igaza van, ha nem. Lehet, hogy ere is rá fog jönni, csak valószínűleg későn. És más egyelőre nincs, ugyanis Bajnai nem vezető, hanem beosztott (Medgyessy is az volt). Orbán meg vezető.
@Rodeo36: Egyébként nem értem, miért nem jó neki az egyetemi vendégház. Isteniek, két hónapra jók, és lakást keresni is könnyebb ott helyben .
@vakapad: "Bajnai nem vezető, hanem beosztott" -

se nem, se nem. Nekem független alkatnak tűnik.
@vakapad: "Bajnai nem vezető, hanem beosztott (Medgyessy is az volt). Orbán meg vezető."

Mem emlékszem rá, hogy Bajnai szóbaállt volna Orbán táltossal. Tette a dolgát, ha lehetett fütyült a világra, semmi tévé vita, vagy ilyesmi.
@anyátok:

Bajnai tette a dolgát. Tehette, papírja volt róla, hogy teheti. Ambíciója nincs, ugyanolyan értelmiségi, mint sokan, és megoldja azokat a dolgokat, amiről szólnak neki, hogy meg kell oldani. Mégpedig a legcélravezetőbb lépésekkel. Hogy mit kell megoldani, az nem az ő dolga. Schnitt.

Orbánnal nem kellett szóba állnia, nem voltak politikai ellenfelek sohasem.
@vakapad: "Hogy mit kell megoldani" - hát azért akármivel nem foglalkozott...
Ez a poszt legalább elsőrangúan példázza, hogy milyen arany életünk van itt Magyarországon. Ha egy űr-, hold- vagy marsbéli kolónia tagjai lennénk, az élet alapvető feltételeinek (oxigén, víz, táplálék) előteremtésével telne minden percünk szigorú időbeosztás szerint, és a fennmaradó időnkben is azon fáradozhatnánk, hogy ne kapjunk csont- és izomsorvadást; plusz minden pillanatban paráznánk a káros sugárzásoktól. Aligha volna időnk idióta kommentárokra a W blogon.
@Orosz Péter: ez meg elég jó volt. ezt a mondatot így meg is jegyzem: "Of course, the great explorers of the 1500's did not sail endlessly back and forth a hundred miles off the coast of Portugal, nor did they construct a massive artificial island they could repair to if their boat sprang a leak."
@anyátok: hát azért az nagyon mókás azt állítani, hogy disznókon kívül bármit tudna vezetni a törpe

:-))))))))))))))
@Rodeo36:

Ezt én állítottam. Jelenleg ő a miniszterelnök, arról meg nincs információm, hogy Magyarország összeomlott volna.

A módszereit illetően persze más a helyzet, de most neki van felhatalmazása arra, hogy a saját módszereit alkalmazza. Én (szubjektíve) úgy látom, hogy azok nem jók, de egyrészt az élet bármikor rám cáfolhat, másrészt az, hogy momentán mit gondolok, és persze bárki más momentán mit gondol, nem jelent az égadta világon semmit.
@anyátok: szerintem sok mindenről nem akar a sajtóban nyilatkozni, a magánélete nem tartozik a publikumra különösen ebben a csepűrágós időszakban, tervei vannak!!!
@Pantagruel: (Ha egy űr-, hold- vagy marsbéli kolónia tagjai lennénk, az élet alapvető feltételeinek (oxigén, víz, táplálék)

Kislány-koromban azt mondtam egy majdnem felnőtt barátomnak, hogy ürhajós-önkéntesnek jelentkezem - nagyon kinevetett. Azt mondta, sokszázan állnak sorban erre...
Ma már nem jelentkeznék.
@vakapad: remélem mindezt nem mondod komolyan

pusztán matematikai alapon a tendencia fatális, a turul szárnytollai kitépve és 4000 m magasban próbálkozik lebegni de 16 g-vel zuhan, a számok törvénye

én nem politikáról beszélek

azt elemezd mit nem tesz és miért

és amit tesz az tett vagy csak csepűrágás?

csórikám nagyot akart a szarka de nincsen farka
@Rodeo36: "tervei vannak!!!"

Remélem is!
@vakapad: "neki van felhatalmazása arra, hogy a saját módszereit alkalmazza"

Itt a nagy tévedésed. Na erre(!) nem kapott felhatalmazást!

Tudod mire kapott felhatalmazást?
Az eddig érvényes alkotmányban szereplőkre, különös tekintettel, hogy annak megfelelő módon nyerte meg a választásokat és arra esküdött fel. FELTÉTELE volt a pozíció elnyerésének, hogy felesküdjön rá!
Vagyis ovi egy hazug gazember, ennyi!

Nem véletlen, mivel az ellenkezője logikai bukfenc(!), hogy a "létező demokráciákban" vagy feloszlik a parlament (amelyik a korábbi alkotmányra esküdött) vagy az életbelépés csak a rákövetkező parlament idejében történik meg.

De hát olyan koca jogászoktól, mint a fideszes bagázs mit is várhatunk. Nekik a jog nem egy rendszer, csupán egy furkósbot, amivel ősember módra önkényeskedhetnek.
@vakapad: @Rodeo36:
Vakapánknak egy dologban bizosan igaza van: mondhatunk, amit akarunk. Nem számít.
@vakapad: Hát, qrvára nem ezt kéne csinálnom, meg egyébként is, sikeresen szétoffoltuk Árpád eredeti témáját, de válaszodat nem tudom szó nélkül hagyni.

Az első pontoddal kapcsolatban már Árpád is írt fentebb. Azt nem hiszem, hogy szándékosan játszották el a miniszterelnök-kereső bohózatot, csak hogy a végén Bajnai jöhessen, mint az egyetlen ember, aki kizárásos alapon még megmaradt a feladatra. Vagy ha igen, hát nagyon elszámították magukat.

Gyurcsány lehet, hogy önként mondott le az elnökségről, de a tragikomikus bohózat tette tarthatatlanná pozícióját. Pedig a Bajnai-féle megszorításokkal, és a részben új lendületet kapott reformkezdeményekkel (pl. adórendszer átalakítás – vagyoni adó bevezetése) a gyurcsányi reformretorika sokkal jobban egybevágott volna. Ehelyett azt láthattuk, hogy van egy miniszterelnökünk, aki – legalábbis hazai viszonylatban – profin, minden hangoskodás nélkül teszi, amit kell, a mögötte álló pártnak meg fogalma sincsen, hogy hogyan viszonyuljon kormányának intézkedéseihez. A vége az lett, hogy a meghasonlott MSZP a választásokon minden szarért – elnézést – elvitte a balhét, amit csak kinyomott magából, illetve rákentek, viszont a válságkezelés sikereiért az én szavazatomon kívül senki más nem jutalmazta őket, hiszen ők maguk is legfeljebb fél szívvel azonosultak saját kormányuk tevékenységével.

Amikor a Gyurcsány időszak kormányzati éveinek sikertelen menedzseléséről írtam, akkor sok mindenre gondoltam, csak nem akartam kifejteni, még hosszabbá téve a hozzászólást. Egy idő után alapvető bajom volt az akkori vezetéssel, hogy csak az ötletelés látszott, a megvalósításból meg alig valami. Gyurcsány igen gyakran jött elő újabbnál újabb programokkal, amelyek céljaival általában egyet is tudtam érteni, de mire eljött volna az elszámolás ideje, az első eredményekről való beszámoló helyett egy újabb nagyszerű terv bejelentése következett, aminek megvalósulásáról aztán újra nem tudtam meg nagyon semmit. Nem gondolom, hogy csak a saját hibámból. Ezzel szemben Bajnai csak annyit hangoskodott, amennyit muszáj volt neki, viszont folyamatosan jöttek az eredmények. Ne értsd félre, nem a grandiózus tervekkel volt a baj, hanem az elszámolások, az eredmények hiányával.

Aztán az sem tetszett, hogy Gyurcsány teljesen agyonnyomta kormányát. Mind a Horn-, mind a Medgyessy- és Bajnai-kormány sokkal több karakteres, a saját területén tekintélyes, a média számára jól látható miniszterrel bírt, mint a Gyurcsány kormányok, amelyek szinte Gyurcsány Ferenc One-Man Show-i voltak. A reformokat még csak-csak képviselték karakteres reformarcok (pl. Molnár Lajos), de a többi tárca minisztereiről alig vannak emlékeim.

Azt írod, Gyurcsány mostanában fölöslegesen hangos. De basszus, hát legtöbbször igaza van! Éppen ezért írtam, hogy mennyire elrontotta, hogy a Bajnai időszakban nem vitt aktív, pártelnöki szerepet. Így csak a teljes sikertelenség, vagy legalábbis a jobboldal által totális sikertelenségnek beállított kormányzati idők maradtak a nyakán. Lehet bátran Gyurcsányozni, Fletót bukott politikusként beállítani.

Ha azonban Bajnai mellett végignyomta volna a válságkezelős időszakot, az ellaposodó bársonyos-reformos langyos vizet visszaváltva az eredeti, őszödi szellemű reformretorikára, annak a botlások ellenére lett volna egy íve. A reformkudarcokat a válságkezelési sikerek ellensúlyozták volna, amiből sokkal könnyebb lett volna a visszakapaszkodás. Meg a hiteles(ebb) ellenzéki politizálás.
@eMeL: látod, valakinek ki kellett ezt mondani

2014 előtt új alkotmány bevezetése törvénytelen és még a hozzá vezető alkotmányellenes útról nem is szóltunk
@Edrik: Noah's Arc in space? mindenesetre érdekes, bizonyos voltam benne, hogy lesz jelentkező, és az, hogy nincs "return ticket" még izgalmasabbá teszi, ez lesz az első de nem az utolsó ilyen
Nagyjából negyedszázada követem az elektronika és az automatizáció fejlődését. Ha ezt a (közelítőleg logaritmikus) görbét extrapolálom az ezt megelőző huszonöt évre, akkor mindig oda lyukadok ki, hogy akkoriban nem lehetett volna sem önműködő szputnyik, sem űrdokkolás, pláne nem holdraszállás :-).

Hihetetlen koponyák lehettek azok, akik logarléccel terveztek röppályát, elektroncsövekkel és relékkel vezérlőelektronikát. Minden elismerésem.
@dark future: ez egy csomó mindennel így van, én azt se értem, honnan vették a bátorságot emberek, hogy gőzmozdonyt tervezzenek, vagy felszálljanak egy kétfedeles szarral harcolni. vagy egyáltalán, világot hódítani nemhogy konzervek és gépesített hadsereg, de rádió nélkül.
és hát az űrhajók ősatyja, a V-2 is egy olyan ősállat, aminek nem szabadna lennie. hihetetlen konstelláció volt, hogy egy csomó mániákus mérnök talált maga mögé egy ennyire holdkóros szuperhatalmat, ami ezt kifizette. olyan drága volt, hogy talán a háború lefolyását is befolyásolta a rá költött pénz, legalábbis tovább tartott volna, ha puskákat csinálnak helyette. és nulla eredményt hozott Hitlernek, de egy egész új világot az emberiségnek.

de ezt majd a V-2 évfordulóján!
@Tóta W. Árpád:

ez igaz... ezen is sokat gondolkodtam már.
@Tóta W. Árpád:

amiket soroltál, azokhoz nem igazán értek, úgyhogy azokon különösebben nem vagyok kiakadva. relés vezérlést viszont 25 évvel ezelőtt építettem, meg számolgattam diff. egyenleteket is négyalapműveletes számológéppel (numerikus módszerrel), úgyhogy tudom, mekkora szívás volt a CPU előtti korszak.

ha meg a másik irányból nézem, akkor manapság már nem szabadna bekövetkeznie vészhelyzeteknek, katasztrófáknak elcseszett tömítés, leeső hőszigetelés, vagy akár egy km helyett mérföldben számolt röppálya miatt... valahogy a szürkeállomány és az emberi tényező nem követte a technika fejlődését.
@dark future: én is akkor döbbentem csak le a gőzmozdonyon, amikor kicsit jobban beleástam magam, mert az alapelv eléggé érthető. csakhogy a kivitelezés és a tervezés is irdatlan tudást igényel, merthogy lényegében ez egy guruló, nyomás alatt lévő bomba, ami helytelen üzemeltetés vagy konstrukció hiba esetén konkrétan felrobban, és megöl pár száz embert. és ha próbáltál már akár egy műanyag makettet vagy egy ablakkeretet tökéletesre megcsinálni, akkor érzékelhető, hogy nemcsak a CPU hiánya volt ott kényelmetlen, hanem a hegesztés meg a rozsdamentes acél meg minden. és mégis megcsinálták, mert meg kellett. kalapáccsal meg szegeccsel. előtte meg valahogy kiszámolták fejben.

meg valakik propellert faragtak cnc nélkül.

meg a csillagászok. láttam ilyen számításokat, hogy merre megy valami nyomi üstökös, és konkrétan mint egy novella ufónyelven. és ebben még az a vicces, hogy még sokkal régebben, amikor mindenki nagyon hülye ősember volt, akkor minden hajóskapitánynak vágnia kellett valamennyire ezeket a számításokat és a szextánst, mert különben kampec.
@Tóta W. Árpád:

Azon csodálkozom, hogy az egész világ Gagarint ismeri, a nagy konstruktőrök nevét meg talán minden 100. ember hallotta. Persze nem kicsinyíteni akarom hőstettét, de lényegében csak egy humán szállítmány volt, érdemlegesen annyit csinált, mint schmittpali a politikában.
@dark future: ezen nem csodálkozni kell, hanem számolni vele. itt is sokan írták, hogy oké, az emberek űrutazás leállt, de milyen klafa robotok meg hubble meg minden. hát az nem mítosz, gagarin meg igen, de még Luke Skywalker is mítoszabb, mint a Cassini. a mítosz tömegmozgás. viszont ahogy maga az űrkutatás, a mitizálódás is felmérhetetlen eredményekkel jár. nyilván én itt most nosztalgiázom is, mert az én gyerekkoromban az űrutazás tapintható jövő volt, egyértelműen A Sztori, és mint minden haverom, én is úgy gondoltam egy időben, hogy minimum csillagász leszek, vagy rakétamérnök, valami ilyesmi. oké, én pont nem lettem, de a merítés megvolt. ezt a hatást hiányolom, és ezért (is) kárhoztatom, hogy fantasyt olvasnak/néznek/játszanak a gyerekek ahelyett, ami legalább reális jövő lenne, ha igyekeznénk. sárkány sehogy se lesz, a csillagrombolóra képes az emberiség (és persze a SW is inkább fantasy).
és egyébként gyanítom, hogy az űrutazás hanyatlása miatt is kevesebb az ufó! ami szintén szomorú.
@Tóta W. Árpád:

"sárkány sehogy se lesz, a csillagrombolóra képes az emberiség"

pontosítanék. ha a sárkány előállítása olcsóbb, pályázati pénzek lenyúlására alkalmasabb, valamint szolgálhat kampánycélokra, akkor előbb lesz, mint csillagromboló :-).
@Tóta W. Árpád: a technika fejlődésének története az olyan izgalmas regény amit semmilyen fantáziával nem lehet túlszárnyalni!

a csörlő, a hidraulika, a kétkarú emelő, az ék, az ellensúly, a lendkerék, inercia...a vitorláshajó, és Jázón útja iránytű és térkép nélkül...

képzelj el egy 70000 MT (metrikus tonna) emelőkapacitású darut milyen csörlőt kell abba beletervezni és csak a drótkötél, aminek elődje a szizál, meg a kender a római és ógörög csörlőkhöz (a hajókapitány ordítása vizet a kötelekre)

és hogyan működik egy 140 emeletes épületben a lift és annak kötélzete...

a logarléc maga egy olyan mérnöki zsenialitás amit a bináris meg a hexa, sextadecimál rendszerek már csak nyalánkságok

a komputer pedig egy bonyolúlt villanykapcsoló: kikapcs bekapcs 1 vagy 0 ... és minő dolgokra képes...mint Mézga Aladár dolgai
@Rodeo36: na a mézga aladár egy tökéletes jelképe ennek a lelkületnek. és ahhoz kell mérni a harry pottert meg a többi szart. régen minden jobb volt.
@Tóta W. Árpád: azért még mindig felfedeznek egy csillagot olyan messze, hogy ihaj...

gondolkodtál azon, hogy egy pallér hordott magával egy falécet mindenféle karcolt jelekkel rajta és abból tudta az "aranmetszés" szabályait és fel tudta építeni a Reims.i vagy egyéb székesegyházat, terveztél már boltívet? és beemelted e daru nélkül a 100 méter magasban lévő kupolába a darabjait és a zárókövet...

el kezdték feljegyezni és memorizálni az értékeket és táblázatok születtek... ezek nélkül ma nincs excel sem semmi más sem
@Tóta W. Árpád:

a nyolcvanas évek elején, amikor babérkoszorús kiváló úttörőként :-) találkozhattam Zánkán Farkas Bercivel, az én fejemben is megfordult ez a rakétamérnökösködés. persze akkoriban azt tippeltem volna, hogy előbb utazik a Marsra valamelyik szovjet elvtárs, minthogy nekünk otthon telefonunk legyen, aztán ahhoz képest pár éve mondtam le a vezetékest...
@dark future: persze, ez is izgalmas paradoxon, hogy rá lehet-e venni az embereket a telefon nélkülözésére a Mars kolonizálásáért, hoznának-e áldozatot, és hát nem valószínű. ezért is kellene a képletbe az ufó. de már az sincs, valakik elvették tőlünk.
@Tóta W. Árpád: én a harrypottert és vámpírokat meg hasonlókat nem tudom elviselni... de a világítótorony fényjelei lenyűgöznek... és ha egy iskolás gyerek nem képes papíron ceruzával kiszámítani egy 3 ismeretlenes egyenletrendszert, ne adj isten készíteni egyet egy probléma megoldására az nagyon meg szokott ijeszteni... számold ki papíron 7 köbgyökét, esetleg egy nagy Faber Castell előhúzható a fiókból...
@Tóta W. Árpád: ugye, ma annyi idős vagyok amennyi, de "régen" a mesék, az UFO-k és minden egyéb is része volt napjaimnak éjeimnek a görögök Olympus-a a sok istennel akik olyan pragmatikus istenek voltak és nem kevésbé izgisek mint az Argonautákat olvasni apró gyerekként mese és Sci Fi nélkűl nincs semmi... a tudós az egy nagyméretű gyermek?
@Rodeo36: nyilván kurvára nem tudom kiszámolni, legfeljebb olyanok köbgyökét, amiknek egész szám a köbgyöke. azt se tudom, hogy fogjak hozzá.

elkorcsosoultunk ilyen tekintetben, de ezen nincs semmi csodálkoznivaló, és nem is üres múltbarévedés meg nosztalgia. az tök egyértelmű, hogy az autó mint protézis mozgásszegény életmódot, elhízást okoz. az internet és a számítógép, továbbá a kihívások hiánya pedig ugyanígy az agy elzsírosodását. direkte világsláger a twitter azzal, hogy egyenesen megköveteli az együgyűséget.

persze most is vannak csodálatra méltó tudósok, akik megtervezik nekünk az internetet meg az atomerőművet, de a társadalmi egyenlőtlenség nagyot ugrott ezen a téren.
@Tóta W. Árpád: ebben 100%-ban egyetértünk... a tréfa papíron köbgyököt vonni az fantáziát kíván, mert ténylegesen tudnod kell emlékezetből a számok köbgyökét, vagy legalább azt mit jelent 3-dik hatványra emelni és annak fordított műveleteként elképzelni és próbálgatni!!!! és a maradékokat feljegyezni és ismételni ugyanazt...

félelmetes az, hogy egy java codec matematikáját egy twitterező sem érti

és amikor valakinek úgy magyaráztam meg a komputert, hogy odavittem a falhoz és a villanykapcsolót kezdtem egyre gyorsabban billegtetni és azt mondtam neki a kettő azonos, tátva maradt a szája, pedig igaz!

ha valaki nem képes -és a legtöbb friss mérnök- nem képes képletekbe foglalni egy bármilyen problémát és arra számításokat végezni akkor baj van nagy, a Toyota azt mondta amikor a gázpedál beragásáról basztatták, hogy már dolgozik azon, hogy egyáltalán ne legyen gázpedál, mert amerikai nők úgy vezetnek, hogy mindkét lábukat másra használják és a kezüket sem a kormányon meg a többi kütyün tartják, rúzsoznak gyereket etetnek meg dumálnak twittereznek 100 km/óra sebességgel a 4-dik sávban égnek állt a szőr a hátamon mikor mellettem történt!
@Tóta W. Árpád: apró gyerekeknek könnyű elmagyarázni a komputer működését: ha játszottál azzal a kütyüvel, amelyik két gomb nyomkodásával mindenféle kis pofozó karokat (Flipper) mozgatsz és egy golyó ugrik ki és vagy bemegy vagy nem, a golyó a jel, a flipper a binary rendszer beengedi vagy nem és így csinálsz egy sorozat döntést merre pofozod a golyót és itt vége is a zsenialitása von Neumann-nak(????) a 2-es számrendszer az igen nem és a legbonyolultabb komputer is csak ez "csak" sebessége és a kapcsolók (flipperek) számában különböznek

hogy hogyan emlékszik és mennyi adatot képes az a dróttól, szalagtól vagy lemeztől függ emlékszel a rádiócsövekkel működő első nagy PC-re ott drukkolt az egész vezérkar

meg a Hollerith kártyarendszer ahol papír volt a memory!!!!
@Tóta W. Árpád:

Orson Scott Card: Vegjatek

- Es menni fognak az emberek?
- Az emberek mindig mennek. Mindig. Mindig azt hiszik, hogy jobb eletuk lehet, mint a regi vilagban.

Persze meg van az az antiutopiakban kifejtett jovokep, hogy az emberiseg (tulnyomo resze), beletemetkezik a virtualis valosagokba, fantasy vilagokba, es elveszti az erdeklodest a valo vilag kihivasai irant. Es hat az elmult evek egyaltalan tettek valoszinutlenne ezt a scenariot.
Tobbek kozott ezert lenne feladata a kormanyoknak az ur kolonizaciojat tamogatni, hogy megakadalyozzak az emberiseg befele fordulasat.
@Rodeo36:
von Neumann-ozni magyar létedre elég nagy szégyen.

Messze ő volt a valaha élt legintelligensebb magyar.
Ő számolta ki azt is, hogy milyen magasságban robbanjon az atombomba Japánban, mert sem ember, sem gép nem volt képes ilyen bonyolult számításokra rajta kívül.
Ma is szuperszámítógépekkel számoltatnak ilyeneket.

A számítógépeknél egy kicsit több szerepe volt a kettes számrendszernél:
en.wikipedia.org/wiki/Von_Neumann_architecture
@különvélemény: ne zokogj itt fölöslegesen, az, hogy én milyen mély tisztelettel viseltetem von Neumann irányában az nem lehet kérdéses akkor, ha megértetted volna amit mondani akartam: -csak neked kibontva- a számítógépek misztifikálása azok megértése és igaz hasznosítása ellen dolgozó tendencia, a számítógép ami egy egyszerű kapcsoló megtöbbszörözése és felgyorsítása és amely azt számol ki amit betáplálunk, pontosan ezért nem véletlen, hogy az olyan zsenikre mint a von Neumann ma is szükség van mert nélkülük a komputerek zsenialitása nem ér semmit, és ez még nagyon sokáig így lesz
@különvélemény: azok ellen a dilinyós dolgok ellen emelem fel szavam -pontosan a von Neumann védelmében vagy jobban mondva dicsőségére- amelyek révén hülye emberek készítenek valami vírussal egyenértékű softwear-t és kiszámíttatnak vele valamit de úgy hogy azt az eredményt hozza ki amit ők eleve eldöntöttek, hogy helyes!!!! így tudták ki"kiszámolni" hogy a dongó nem képes repülni, meg a Big Bang -et és az ángyom térgyét, ez olyan mint a kókler a templomban aki felállítja a nyomorékot akit ő nyomott a tolószékbe mise előtt, hogy felállíthassa és jól keressen a hiszékeny hívek pénzéből!!! na ennyi nem több nem is kevesebb
@Rodeo36:
Nem is kell misztifikálni a számítógépeket főleg, hogy az idegrendszerünk sem sokban különbözik, beleértve az agyunkat.
Csak az összeköttetések számát kellene valahogy megoldani, meg tanítani kellene, mint az embert, előreprogramozni csak a tanulási képességet kellene.
Még nem elég bonyolultak ehhez a gépeink.
De már kvantumszámítógépekről is álmodunk.
@Tóta W. Árpád: "és mint minden haverom, én is úgy gondoltam egy időben, hogy minimum csillagász leszek, vagy rakétamérnök, valami ilyesmi."

ez elég egyszerű: aki masszív dohányos, az már csak a földi személyzethez tartozhat
@Lord Kilburn:

Ha már másról beszélés (off), legyen kövér.

Hogy te nem hiszel a cirkuszban, amire az MSZP helyes irányba tereléséhez pont ugyanolyan szükség volt, mint az őszödi beszédre, arra nem tudok mit mondani. Az a te dolgod.

Gyurcsánynak nem a "tragikomikus bohózat" tette tarthatatlanná a pozícióját, hanem a népszerűségi indexe, és valószínűleg halálbiztosan tudta, hogy ha marad, akkor az MSZP-nek annyi. Neki meg nincs másik pártja, ha netántán vissza akarna jönni.

Gyurcsánynak sok terve volt, és az index sportot csinált abból, hogy utánajárjon, mi valósult meg belőle, és mi nem (ez az összes tervére vonatkozik). Ott nyomon lehet követni. Gyurcsány országlása egyébként, sokpontos tervek ide vagy oda, a válság előestéjén úgy fejeződött be (a válságot én már nem tekintem az ő művének), hogy az éves hiány 3 % körüli, a bruttó államadósság 65 % (Medgyessytől 60 %-on kapta), a CHF meg 150 Ft volt. Hát, ha ez nem eredmény a 13. havi nyugdíj, a nagyvonalú szociális juttatások és a sztrádaprogram mellett …

Bajnai nem hangoskodott. Naná, hogy nem. A cél rendkívül egyszerű volt, tudta, hogy ehhez mit kell csinálni („megszorítás” doszt), és papírja volt róla, hogy megszavazzák. Gyurcsánynak ilyen kényelmes helyzet nem jutott. Bajnai egyetlen reformelképzelését (ami nem volt új, sőt, messze nem) az Ab ugyanúgy elkaszálta, mint minden más ilyesmit.

Gyurcsány arról nem tehetett, hogy kilógott a kormányból. Bajnai azért nem lógott ki, mert (mint már írtam) nem fölérendelt, hanem alá/mellérendelt személyiség, ahogy Medgyessy is, és ahogy Orbán nem.

Mint írtam: „Ellenzéki politikának jó, amit mond (ne vegyünk részt az alkotmányozásban, szavazásoknál fogjunk össze az LMP-vel – lásd Győr, hozzunk létre olyan széles platformot, ami majd elég lesz a FIDESZ legyőzéséhez), de egyelőre még nincs itt az ő ideje. Ha így folytatja nem is lesz, ugyanis ma még a kritikája bosszúhadjáratnak látszik, és semmi többnek. Ha igaza van, ha nem.” Azaz, hiába van igaza.

És a végén még egyszer: ha Gyurcsány bármilyen (bármilyen!) formában az MSZP vezetője marad a választásokig, akkor az MSZP ugyanúgy tűnik el a süllyesztőben, mint az SZDSZ.
@vakapad: „Hogy te nem hiszel a cirkuszban…”

Én abban nem hiszek, hogy a dolog úgy zajlott, hogy minden felmerülő miniszterelnök jelöltnek megmondták, hogy pl.: „Figyelj má’, Gyuri! (Surányi) Holnap fel fogunk kérni miniszterelnöknek, de ne vállald ám el, mer’ az egészet csak azért csináljuk, hogy a végén a hülye MSZP elfogadja a Bajnai gyereket! Érted?”

Szóval nem hiszem, hogy lezsírozták Surányival, Békesivel, Bokrossal, meg mindenkivel, aki még felmerült, hogy őket csak kamuból kérik fel. Vagy ha ez mégis forgatókönyv szerint történt, akkor nagyon el lett számítva.

És hogy számokat is mondjak: 2009 februárban és márciusban is 24%-on állt az MSZP. Márciusban lemondott Gyurcsány. A miniszterelnök-keresgélési bohózat 20%-ra nyomta le népszerűségüket. A 24%-ot azóta sem érte el az MSZP. Tehát még egyszer: Gyurcsánnyal 24% volt a mélypont. Azóta – Gyurcsány nélkül – a mai napig folyamatosan ez alatt mozog a népszerűség.

A Gyurcsány-kormány megítélésében egyébként nincs köztünk nagy különbség, ha ez hozzászólásaimból nem jött volna át, akkor leírom, hogy én a Gyurcsány korszakot pozitívabban ítélem meg, mint általában manapság még a bal-liberális-(zöld) oldalon is szokás. Lásd pl. fentebb:

„Másrészt pedig, nem volt az annyira sikertelen időszak, ha kivesszük belőle a reformok kudarcát. Ha csupán a megszorításokat vizsgáljuk, szép a teljesítmény, de legalábbis elismerésre méltó, hogy ilyen rövid idő alatt – 2006-tól a válságig – ilyen radikális mértékben sikerült csökkenteni a hiányt.”

Abban is egyetértünk, hogy más volt a politikai helyzet Bajnai és Gyurcsány alatt. Kétségtelen, hogy Gyurcsányt saját pártjainak folyamatos szorongatása is kínozta. Ennek ellenére, főként a bársonyos reformok bejelentése, a koalíciós szakítás után éreztem, hogy ez már nem működhet tovább. Amikor Gyurcsány lemondott a miniszterelnökségről, az engem is egyfajta megkönnyebbülésként ért, helyes döntésnek tartottam. Viszont az utána következő, miniszterelnök-keresgélési bénázást, majd Gyurcsány lemondását óriási politikai baklövésnek láttam, már akkor is.
@Tóta W. Árpád: Ne már, ennyire azért nem éles ellentét a kettő, én is, akárcsak ismerőseim zöme, szívesen olvasok mindkét témában könyveket, kár szembeállítani őket. És szerintem az olvasók zöme egyiket sem realitásként kezeli, hanem kikapcsolódásként olvassa. Ha meg gyerekek, akkor örüljünk inkább annak, hogy akármit is olvasnak, már az önmagában eredmény, és inkább kezdje mesével vagy fantasyvel (tudom, most jön a megjegyzés, hogy az ugyanaz), mint olyannal, ami nem köti le, így nem szeretteti meg vele az olvasást. Később meg a legtöbbjük úgyis átnyergel más műfajokra is, a klasszikus szépirodalomtól a sci-fi-ig bármire.
@Lord Kilburn:

Hát, ha nem értünk egyet, akkor nem.
@Tóta W. Árpád:

Szerintem a Harry Potter nem Fantasy, csak kívülről használ ilyen elemeket, ellentétben a gyűrűk fura urával, és a többi bornírt dűneszerű förmedelemmel. Mivel létező erős rajzolatú emberi motívumokat jelenít meg.
@vakapad: Én azt írom: „A Gyurcsány-kormány megítélésében egyébként nincs köztünk nagy különbség…”, meg azt: „Abban is egyetértünk, hogy…”

Te meg azt: „Hát, ha nem értünk egyet, akkor nem.”

Szóval nem értek Veled egyet, mert szerintem inkább egyetértünk, mint nem.

Ezért amit legutoljára írtál, abban nem értünk egyet. :)
Tóta eddigi legjobb írása. Az utolsó előtti bekezdés tökéletes, telitalálat.
@Tóta W. Árpád: "sárkány sehogy se lesz, a csillagrombolóra képes az emberiség (és persze a SW is inkább fantasy)."

namost a géntechnológia azért fejlődik szintén, tehát hogy sárkány lesz előbb vagy csillagromboló, azt azért nem érzem még egy lefutott meccsnek
@Archenemy: Ki tudja, mit rejteget az űr mélye az emberiség csillagrombolói számára? Amikor az űrhatóság a '60-évek közepén felfedezőket küldött a Jupiter mögötti X bolygóra, egy sárkányba botlottunk, a titokzatos Zéró Szörnybe; az se volt egy lefutott meccs:

www.imdb.com/video/screenplay/vi2276065561/
süti beállítások módosítása