W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Rakétákról lányoknak

2008.08.22. 07:15 Tóta W. Árpád

Rakétapara, már megint. Tiszta retró. Its so 1980’s. Lengyelország amerikai rakétákat fogad be, Oroszország atomcsapással fenyegeti Lengyelországot, Irán műholdat bocsát fel. Általános iskolában mi – hat-nyolcévesen – többek között nukleáris rakétákról beszélgettünk a szünetben és a homokozóban, vagy később Raid Over Moscow játszása közben. A tájékozottabb kisgyerekek tudták azt is, hogy Pörsing rakétáktól kell félni név szerint; a szovjet SS-20-asokról még ők sem tudtak viszont, mert azt nem annyira írta meg az újság, és még tüntetések se voltak ellenük, se itt, se odaát. A lányokat már akkor is jobban érdekelte, hogy kinek a haját húzzuk meg majd, ha megbeszéltük az atomválságot, mi férfiak.

A világtörténelmet ma a rakéta-típusjelzések, hatótávolságok, kilotonnák és tengeralattjárók szorítják medrébe. Hogy mi lesz, és mi lehetséges, azt ezek döntik el, nem az, hogy akkor most a demokrácia-e a „jobb” meg „igazságosabb”. Viszont nehéz erről közérthetően és érdekesen írni – értve ez alatt, hogy akár nők is végig bírják olvasni, akik azért mégiscsak a világ fele. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy a történelmet meghatározó eszközök indítókulcsa hímek kezében van. De érdemes megpróbálni. Ettől a történelem- és rakétarajongók fognak megsértődni; sebaj, a nők vannak többen.

Hozzávalók


Szóval induljunk mondjuk 1980-ból. John Lennon még él és nagyon ki van bukva az imperialistákra, amiért nincs világbéke. A Szovjetunió pedig SS-20-as rakétákat telepít Kelet-Európába, ahol talán néha lehet már hallani a Beatlest is. Ekkor persze már mindkét szuperhatalom képes volt arra, hogy megszüntesse a másikat, hiszen az amerikai silóból indított - úgynevezett interkontinentális - rakéta eljuthatott egyenesen Moszkváig, és fordítva, ezekből meg már volt több ezer. Miért kakaskodtak mégis az európai rakétakilövők felett? (Indítóállás a neve, de mindegy.)

Azért, mert az interkontinentális rakétának, bár tényleg nagyon gyors, mégiscsak kell félóra ahhoz, hogy megtegye a nagy utat. Ennyi idő alatt a megtámadott fél – műholdról - észreveszi, hogy ő meg van támadva, elindíthatja a saját rakétáit, és ha szerencséje van, még az elnöki bunkerba is odaér a világvége előtt. Tehát ilyen bazi nagy rakétával támadni nem éri meg. Nincs mit nyerni. Ezt a szemet gyönyörködtető egyensúlyt úgy neveztük el, hogy M.A.D., de persze nem azért, mert őrültség, hanem mert ez a Kölcsönösen Garantált Megsemmisítés (Mutually Assured Destruction) doktrínája.

A 80-as években Európába telepített középhatótávolságú rakéták viszont seperc alatt célba érnek, ott nincs idő ellencsapásra sem – éppen ezért a tulajdonosuk esetleg kísértést érezhet, hogy bevesse őket. (Hasonló játszma zajlott le 62-ben Kubában.) Ezzel sérül a MAD elve, azt pedig nem engedhetjük, ugye?

Szóval jöttek a ruszkik ezekkel a lefűrészelt csövű, nehezen ellenőrizhető közepesrakétákkal, mire az amcsik ugyanilyesmiket (ezek voltak a Pershingek, valójában Pershing II-k) telepítettek válaszul. Ezzel a játékkal egy darabig elvoltak, aztán ránéztek a térképre, és elszégyellték magukat. Jól teleszarták Európát atomfegyverekkel, amelyek ráadásul végső soron helyi tányérsapkásokra voltak bízva. Na erre összeültek, és kitalálták, hogy akkor inkább mindenki vonja ki a rakétáit, és ugyanott vagyunk erőegyensúlyilag, mint azelőtt, de nem kell rettegni a saját katonáinktól. Meg is csinálták szépen, megegyeztek, és ez lett az INF-szerződés, ami Európát többé-kevésbé atomfegyvermentessé tette. Aztán szó szót követett, jött a drága Gorbacsov elvtárs és a Beszéljük meg című műsora. A szuperhatalmak megállapodtak, hogy ezen a zsúfolt buszon bőven elég lesz fejenként egy pokolgép is, minek cipeljenek négyet. Az az egy pokolgép pedig az otthonról indítható, interkontintentális rakétáknak (ICBM) felelt meg.

Ezek egyébként nem védhetetlen fegyverek. A hadviselés története a kard és a pajzs versenye. Ha mindkettőnknek ugyanolyan kardunk van, akkor jó eséllyel békén hagyjuk egymást. Ha egyikünk szert tesz egy jóféle pajzsra, akkor már esetleg nekimegy a másiknak, akinek csak kardja van. Hiszen ő háríthatja a csapást, az ellenfél meg nem. Ez lejátszódott karddal, légierővel, hajókkal és tankokkal, vegyi fegyverekkel és gázálarcokkal, és végül jöttek volna a rakéta-elhárító rendszerek. De hogy az egyre értékesebb egyensúlyt, a lassan virágba boruló globalizációt világháború ne fenyegesse, az USA és a Szovjetunió – 1972-ben, ABM (Anti-Ballistic Missile Treaty) szerződés cím alatt – megegyezett, hogy rakétaelhárító rendszert nem fejlesztenek. Végül Reagan elnök mégis meglebegtette, tudnak ők ilyet is, lézerest meg ellenrakétást – a ruszkik meg nem tudtak, mert elektronikából tökhülyék voltak, és ehhez számolni kell. A rendszert végül nem telepítették, de ahhoz már a megemlítése is elég volt, hogy a szovjetpolgárok szégyenkezve összenézzenek Gorbival: bazmeg, mi itt a Fiat 124-est gyártjuk licenszben, a nemzeti jövedelem 40 százalékát költjük a hadseregre, és mégis könnyedén megelőznek az imperialisták. Ez a rendszer mégiscsak el van kúrva.

Oké, eddig elég fárasztó lehetett; aki akar, most megnézhet egy jelenetet a Jóbarátokból.

 

Kinek fütyül?


Ugorjunk, nézzük rakétailag a jelenkort. 2001-ben az Egyesült Államok felmondta az ABM-szerződést, arra hivatkozva, hogy ha Észak-Korea vagy Irak vagy valami efféle szörnyállam megatomrakétázza őket a miniszoknya vagy a mirelithamburger miatt, és az ellencsapással nem törődve – ugyanis ezek őrült fanatikusok, tudvalevőleg – akkor neki védekeznie kell. Ettől az oroszok már akkor is morgolódtak, de mást nem nagyon tehettek éppen. Most viszont már az asztalon gőzölög az eredmény: Lengyelországnak papírja van arról, hogy az ellenrakétákat hozzájuk telepítik az amcsik (a radart meg Csehországba). Az oroszok pedig, akárhogy bizonygatja nekik a szabad világ, csak nem hiszik el, hogy Irán ellen pünkt az ő ablakuk alatt kell védekezni. Paranoid KGB-s banda.

Tény: Észak-Korea már korábban, Irán csak a héten jelezte, rendelkezik azzal a képességgel, hogy interkontinentális rakétát építsen; ezt úgy szokás megfogalmazni, hogy felküldenek valami űrcuccot. (Igen, hölgyeim, a Szputnyikot se azért lőttük fel, mert érdekelt, mi van odakint. Gagarint sem. Amúgy nincs odakint semmi.) Koreának valószínűleg van atombombája, Iránnak előbb-utóbb lesz, ha nem jön közbe valami.

Az atomfegyver egészen mostanáig úgy működött, hogy akinek akár egy árva bombája volt, és be bírta gyújtani a hozzá való rakétát, azt onnantól békén kellett hagyni még akkor is, ha ő a világ hülyeköcsöge, Kim Dzsong Il, újszülöttek vérében fürdik, és igazán ráférne már a halál. De ha azt a két-három rakétát ki lehet iktatni, akkor elbánhatunk vele, ahogy civilizátori kötelességünk diktálja.

Iránnak se lesz sokkal több; drága jószágok ezek. A lengyelországi bázis tíz darab elhárítórakétát fog tartalmazni, de ha nagyot csalnak az amcsik, akkor húszat. Ezt az orosz atomütőerő kettő darab rakétával (az övéik jobbak) – és a bennük elhelyezett akárhány „csalival” – telíteni tudja. Ha Oroszország a jövőben atomcsapást óhajt mérni, akkor azt kényelmesen megteheti, ahogy eddig. Ugyanis nem kettő vagy három robbanófejük van, hanem legalább kétezer. Itt a lengyel támaszpont nem oszt és nem szoroz. De ha mégis zavarná őket, akkor még mindig jöhetnek újra a lefűrészelt csövekkel, és kezdhetjük elölről.

Azt a két-három koreai vagy iráni rakétát viszont, ha odáig fajul a dolog… nos, hát legalábbis van esélye kivédeni a szabad világnak. Hát ööö… nem tudjuk, mennyi. Elég nehéz ügy ám a rakétavédelem! Már egy benzinmotor is milyen bonyolult, nemde? Az Izraelbe telepített Patriot ellenrakétáknak például meggyűlt a bajuk a negyvenéves Scudokkal az Öböl-háborúban: az volt az egyetlen szerencséjük az izraelieknek, hogy nemcsak a Patriotok voltak irányíthatatlanul szarok, de a Scudok is, és így nem történt nagyobb baj. De ha Kim Dzsong-Il vagy Irán, sarokba szorítva, zsarnoksága védelmében mégis támad, akkor az USA majd mondhatja, hogy bibibá, pupák, örülhetsz, ha két bomba átjut a háromból. Aham. Bizonyára belemegy abba a szolid rizikóba az Egyesült Államok, hogy egy-két atombomba átcsusszan az ő világukba. Amit lelőttek, az meg majd lepottyan valahol Európában.

Tehát mi történik? Oroszország olyasmi miatt hisztizik, ami őt nem fenyegeti; az Egyesült Államok olyasmivel idegesíti az oroszokat, ami az ő biztonságát nem növeli. Engedni nem akar egyikük sem, mert nehogy már annak a bunkónak legyen igaza. Elvagyunk. Húzgáljuk egymás haját.
  

Rakéták még:

Az atomfallosz imádása



Címkék: haditechnika külpol

208 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr62627082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiegeszites a hozzaszolasomhoz (2008.08.22. 14:06:06)

Persze az oroszok jo pozicioban vannak az olaj miatt, de az elobb vagy utobb elfogy. Ezt ki lehet (ki kell) valtani valamivel, es ha ma meg nincs is alternativa, akkor is lesz valami megoldas. Ehez csak kutatas kell, ahoz meg penz, es az kinanak lesz. Es ha o lesz az "ujenergia" nagyhatalom, akkor b*szhatjuk.
És a pershing II ad +2.öt dexterity-re meg strenght-re...
T. Tóta W.!

1./ Természetesen sohasem feltételeznék rólad alpáriságot, és én sem a maximális komolysággal írtam, amit írtam, de hogy a lányok mire asszociálnak (a tábornoknőket kivéve), abban ez is benne van.

2./ Az orosz rakéták abszolút döntő többsége szárazföldi indítású.

3./ Pont azt szerettem volna bemutatni, hogy a NATO célpontokra irányított orosz és az orosz célpontokra irányított amerikai rakéták már rég rendszerbe vannak állítva, és a cél csak attól függ, hol az adott objektum, azaz az "Oroszország atomcsapással fenyegette meg Lengyelországot", az egy hülyeség.
Egyébként egy harci repülőgép szimulátorhoz készítek magyar nyelvű leírást és abban van rövid HT összefoglaló a harci repülőkről, rendszereikről és a légvédelmi rendszerekről.

www.mediafire.com/?pfjxajbdzho

Van rövid típusismertető rész is, de azt most nem raktam bele. Szóljatok, ha kell.

A leírásban említett cikkek elérhetőek www.molnibalage.extra.hu/page4.html oldalon.
Azért a Szputnyik nem csak rakétademonstráció volt: Nagyon jók azok a műholdak megfigyelésre is - akár rakéták megfigyelésére.
Árpi célközönségének (a gyengébbik nemből) ajánlanám Árpi elemzését, nagyon frankó.

A többi nőnek - és férfinak -, ha megunták a Jóbarátokat, ajánlanék egy másik könyvet, ugyancsak "jóbarátokról" szól, SZU+USA in the 1980's, szóval: Fischer Ferenc: A megosztott világ. Lehet, hogy azzal is mennének valamire a csajok/pasik két rakétaleteperés között. Kicsit kevésbé szájbarágós, de elég jó.
" gpetersz 2008.08.22. 15:40:20
Igazából ezt az EU gyengeséget én is aláírom, de mindig elgondolkozom az okain... Anno a németek kétvállra fektették volna (talán) az oroszokat (oké, más volt a technikai színvonal), ha nem kapnak 10,000+ tankot az amcsiktól, a 100,000+ tehergépkocsiról stb. már nem is beszélve (+repülők, fegyverek, ruházat, konzerv stb.). Aztán volt jó minőségű fegyvergyártás anno (de szvsz ma is van) Nagy-Britanniában és Franciaországban.

Mi lett velünk ennyi idő alatt? (most tekintsünk el attól, hogy a nevezett felek incl. mi is, akkor különböző oldalakon álltak) Mitől lett ilyen tesze-tosza ez a társaság? "


Jo a kérdés és megérne egy önállo Tota W. eszmefuttatast.

Szerintem - Europa olyan mint az egyszeri kutya: ma is tudna, csak már nem akar..

Vagyis: A fajdalmas torténelmi tapasztalatokbol azt szurte le a kontinens okosabbik fele, hogy a konfliktusokat kozép és hosszu tavon eredményesebben oldja meg a soft-power, még akkor is ha ezért kiröhögik és gyengének nézik a vilag macho-i.
Arpi
2008.08.22. 16:35:56

Csak a pontositas kedveert.
Typhoon osztalyu szubmarin: 20 darab R39 ballisztikus raketat kepes hordozni, fejenkent 10 darab robbanofejjel.

Ohio osztalyu szubmarin:
24 darab Trident II raketta, fejenkent 12 robbanofejjel.

De a kulonbozo egyezmenyeknek koszonhetoen csokkenteni kellett a robbanofejek szamat.
Nem mintha sokat szamitana, ugyebar...
molnibalage: arcot vállhoz! 6 db Tájfun van, mindegyik 20 rakétát képes hordozni, ez összesen 120; vegyük úgy, hogy a hatból egy mozgósításkor is le van rohadva.
gpetersz: "Anno a németek kétvállra fektették volna (talán) az oroszokat (oké, más volt a technikai színvonal), ha nem kapnak 10,000+ tankot az amcsiktól, a 100,000+ tehergépkocsiról stb. már nem is beszélve (+repülők, fegyverek, ruházat, konzerv stb.). Aztán volt jó minőségű fegyvergyártás anno (de szvsz ma is van) Nagy-Britanniában és Franciaországban.

Mi lett velünk ennyi idő alatt?"

egyrészt ugyanaz a jelenség, amivel a kínai élőképekre csodálkozunk rá: bizonyos helyzetekben a diktatúra hatékonyabb, int a demokrácia, pláne meg a demokráciák laza szövetsége, ami az eu.

hogy mi lett volna a lend lease nélkül a SZU-val, azt nem merném így megmondani. a t-34-eket nem az usától kapták.

fegyergyártás: a 2. vh-hoz képest iszonyúan koncentrálódott ma a katonai erő, legalábbis a nehéztechnika, mert a területvédelem más tészta (lesz róla szó nemsoká). drezdát 1300 bombázó tarolta le 45-ben, ma elég lenne 1 db rakéta. viszont ma egy bombázó ára nem is tudom, hányszorosa a világháborús gépekének. B-2 lopakodóból a nagy USÁ-nak is 20 db van. húsz! nem 1300!

szóval akkor meg még 50-60-ban tényleg voltak olyanok, h pl Argentína saját vadászrepülőt fejleszt, ma egy ilyen projekthez akkora erőforrások kellenek, amit csak a legnagyobbak tudnak összedobni és végig együtt tartani. A hatalmas Kína például orosz technikát koppint, vagy ha alkalma van, megpróbál régi usa technikát kopírozni. Franciaország repülőiparának utolsó nagyobb madara a Rafale, amiről tudható, hogy rettentő erőlködés árán született, és leginkább légiparádéra jó.

Ezt persze nem én találtam ki, rájöttek mások is, és kitalálták, hogy akkor legyen Európai Vadászrepülő, amit majd így együtt, mindannyian. All we are saying, give peace a chance! Először is, nyilván jól fizetett és megfontolt bizottságok kitalálták a legjobb nevet: EUROFIGHTER. Aztán jöttek a gondok, ugyanis az EU nem egy ország, hanem több, és azok sokat bírnak cicázni ám azon, hogy akkor ebből hány embernek lesz munkája, év végi prémiuma, meg a környezetszennyezés, meg a faszom, a repülő már sokadrangú. A gépekből pár darab most már itt-ott szolgálatban vannak, én mondjuk még nem láttam egyet sem, az egész hercehurca kb 25 évig tartott.
"arcot vállhoz! 6 db Tájfun van, mindegyik 20 rakétát képes hordozni, ez összesen 120; vegyük úgy, hogy a hatból egy mozgósításkor is le van rohadva."

Elnézést nem olvastam pontosan. Viszont már csak 3 aktív van...
"hogy mi lett volna a lend lease nélkül a SZU-val, azt nem merném így megmondani."

Gáz. Akkor kaptak igen sokat amikor nagyon kellett. Magyarországra is az első szovjet egységek M3 Stuart és M4 Sherman harckocsikon érkeztek.

Az első szovjet ászok is Air Cobrával lettek azok. A kajaszállítás nélkül nem csak éhezés lett volna, meg alultápláltság, hanem tömeges éhalál...


"drezdát 1300 bombázó tarolta le 45-ben, ma elég lenne 1 db rakéta. viszont ma egy bombázó ára nem is tudom, hányszorosa a világháborús gépekének. B-2 lopakodóból a nagy USÁ-nak is 20 db van. húsz! nem 1300!"

1. Csak, ha atomtöltetű, azzal meg nem dobálzónak ezért nagy általánosságban nem jó ez így. Drezdában amúgy sem a pontos bombázás volt a cél. Ezért is rossz példa. Olyan példát vegyél, hogy hány gép kellett mondjuk Ploiesti olajfinomító lerombolásához és hány kell most. Ez így tisztább.

2. A 20 db azért lett, mert a 160-as tervet George Bush elkaszálta. Az akkori körülmények között ez logikus volt. A gép ára azért magas mert a fejlesztési költségek így nem 160 hanem 20 gépre oszlik el. Az ár tehát fejlesztés + gyártás / gépek száma.


"Franciaország repülőiparának utolsó nagyobb madara a Rafale, amiről tudható, hogy rettentő erőlködés árán született, és leginkább légiparádéra jó."

Ezt én sürgősen visszaszínvnám. Tény, hogy még nem teljes képességű az összes gép, de igen komoly harceszköz. Radarkeresztmetszete a legkisebb a stealth gépeket leszámítva.


"A gépekből pár darab most már itt-ott szolgálatban vannak, én mondjuk még nem láttam egyet sem, az egész hercehurca kb 25 évig tartott."

Talán kimehettél volna kecsóra idén és ott is láthattál volna. Azért már 100-as nagyságrenben repked, bár a ebből nem mindegyik képes még csapásmérésre, de ez idővel változni fog. A gép fejlesztése nem 25 év volt inkébb 15. A Hidegháború után mindent így belassítottak. Ha tartott volna tovább, akkor már '95-96 táján már csapatpróbán lett volna...
"Olyan példát vegyél, hogy hány gép kellett mondjuk Ploiesti olajfinomító lerombolásához és hány kell most."

És hány kell? Mennyit visz el a B-52, 30 tonnát? Már csak szét kell osztani a lényegesebb épületekre.

"Radarkeresztmetszete a legkisebb a stealth gépeket leszámítva."

De hát vannak stealth gépek. Pl. a Raptor. Nyilván hiú ábránd azt hinni, hogy Fr.o. egymagában felér az USA repgépiparával.
Történt, hogy Tóta W. egyik este kapcsolgatta a TV-t, és odakeveredett valamelyik oroscsatornára (talán a Spektrumra?), és megnézett egy filmet a fegyverkezési versenyről. Jó volt a film, gondolta ebből cikk is lehetne, no persze forrásmegjelölés az nem kell, jobb ha azt hiszi a plebsz, hogy séróból vágja ennyire a témát.
"...(ezek voltak a Pershingek, valójában Pershing II-k)..."
De így önmagában nem üt elég nagyot. Hoppsz, mi lenne, ha egy kis hímsovén dumával feldobnánk? Úgy már üt! Egy-két sztereotípia ide, egy kis fallokrata összekacsintás oda, és máris kész a Mű.

Ez már vergődés...
"Typhoon" osztályú SSBN (2005. július)

1980-1989 között összesen hatot állítottak szolgálatba, TK208, TK202, TK12, TK13, TK17 és TK20 jelzéssel. Kettőt 1999-ben ideiglenesen leszerelték, kettő, pedig nagyjavításra vár.

fegyverzet: 20db inditocső a 20 db SS-n-20 ballisztikus rakétának, továbbá hat db 533 mm-es orrvetőcső, maximálisan 24db 533mm-es torpedó számára

SS-N-20
Típus: ballisztikus rakéta
Méret: hosszúság 15,0m; átmérő 2,0m
Indítási tömeg: nem ismert
Hatótávolság: 8300km; CEP 1400m-nél jobb
Robbanófej: hat és kilenc között MIRV, ismeretlen hatóerővel
Meghajtás: szilárd rakétahajtó-anyag
Irányítás: csillagok szerinti inerciális
T. jolt!

Egyetértek. Sarközy jól csinálta.
"És még egy adalék a válaszcsapás CSAK akkor indulhat, ha már KÉT független forásból is megerősítették, hogy az legalább egy robbanás történt az Amerikai kontinensen vagy Európában. BIZTOSRA kell menni a válaszcsapás elrendelésekor."

Az oroszoknál állítólag eleinte nem volt ilyen óvintézkedés, és ebből kis híján atomháború lett:
en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov
a jövő nem a pilótás repülés, szvsz nem is nagyon töri magát senki, hogy ilyen gépeket fejlesszenek.

Egy B52-ről indított robotrepülő tökéletes csapásmérő/felderítő, vagy bármi amire szükség van. De még B52 sem kell hozzá, önerejéből is komoly távolságokat képesek megtenni terep 50 magasságban, tehát a radarok számára láthatatlanul.
És saját tehetetlenségi navigációja van, tehát nem függ sem a GPS rendszertől, sem az Awacs besugárzástól.
Ha lelövik, nem baj van másik. Van egy mondás, miszerint: az pilóta a drága, nem a gép.
"a jövő nem a pilótás repülés, szvsz nem is nagyon töri magát senki, hogy ilyen gépeket fejlesszenek"

Ki kell hogy ábrándítsalak. Jelenleg komoly harcigépet még mindig pilótával képzelnek el. Az AI és egyéb rendszerek nagyon messze vannak attól, hogy önálló légiharcra vagy döntésre képesek legyenek. Távirányítás sem jó, mert zavarható. Asszimetrikus hadviselés miatt van csak egy a kegyelmi állapot jelenleg.

"komoly távolságokat képesek megtenni terep 50 magasságban, tehát a radarok számára láthatatlanul."

Sajnos nem eléggé komolyakat. Mivel az USA-t lassan sehol sem csípik otthonról kell bevetére járni vagy messziről. Ehhez embervezette gép kell még.


"És saját tehetetlenségi navigációja van, tehát nem függ sem a GPS rendszertől, sem az Awacs"

1. AWACS a navigációban nem nagyon számít estleg adatkapcsoltan ő is segíthet frissiíteni a pozíciódat, de ilyenről még nem halottam.

2. A tehetetlenségi navigációs rendszer is téved az idő előrehaladtával ezért folyamatosan pontosítják / korriáglják GPS-szel. CSAK önállóan ezzel nem megy.
"És hány kell? Mennyit visz el a B-52, 30 tonnát? Már csak szét kell osztani a lényegesebb épületekre."

Ez csak a JDAM bombákkal vált lehetővé. Két gép több, mint elég, 16-20 db-ot simán elvisznek még belső bombatérben is. De lehet AGM-86-tal vagy Tomahawk-kal még messzebről is. Ezekből is simán elvisz 12 db-ot kint vagy a szárnyak alatt. Azelőtt a B-52 is "szőnyeget" produkált csak postosabbat, mint elődei. Max. terheléssel ritkán repül egyébként a B-52.


"De hát vannak stealth gépek. Pl. a Raptor. Nyilván hiú ábránd azt hinni, hogy Fr.o. egymagában felér az USA repgépiparával."

Ilyet nem is írtam. A Raptornak jelenleg nincs ellenfele. Zárójelbe teszi még a 4++ generációs típusokat is.
"1. AWACS a navigációban nem nagyon számít estleg adatkapcsoltan ő is segíthet frissiíteni a pozíciódat, de ilyenről még nem halottam."


Hát, pedig nem csak nézelődnek fenn a fiuk...

"A tehetetlenségi navigációs rendszer is téved az idő előrehaladtával ezért folyamatosan pontosítják / korriáglják GPS-szel. CSAK önállóan ezzel nem megy."

Úgy csinálják, hogy be van programozva az útvonal 3D-s térképe. A gépben pedig van több rádió magasságmérő különböző pozíciókban elhelyezve, vagy lézeres letapogató az újabb rendszerekben. Ezzel folyamatosan szkenneli a felszínt, és ezt használja korrekcióra.

Persze egy nagy kiterjedésű jellegtelen táj felett ez nem működik.
Akárhogy töröm a fejem, sehogy sem tudom ebbe a témába belekavarni Gyurcsányt, hacsak nem úgy, h legszívesebben őt is egy AWACS vagy Pörshing rakétára ültetném, és kilőném vele az űrbe:-))
Amennyire én tudom, a legtöbb amcsi fegyverrendszer nagyon erősen a gps-re támaszkodik, és nem tehetetlenségi-terepfelismerési navigációt használ, nyilvánvaló okokból. Nem véletlen, hogy beparáztak a kinai "lelövöm a műholdam" kisérletre.... Persze hozzátenném, hogy pontos infója nem hiszem, hogy van bármelyikünknek is:)
Én a magam részéről jobban örültem volna, ha az amcsik kicsit engedékenyebbek. Úgy emlékszem, volt valami orosz alternatíva egy közös rakétavédelmi rendszerről, talán Azerbajdzsán, vagy Kazahsztán területén. Bár az igazi az lenne, ha az USA-EU-Kína-Ororszország négyes létrehozna valamilyen nemzetközi szervezetet, aminek keretében közösen kiépítenének a veszélyes országok _néhány_rakétájának_ elhárításához használható védelmi rendszert.(persze csak ha tényleg számottevő védelmet jelent)

Ha meg annyira rossz arányban hatásos a védelmi rendszer (3-ból 1?), akkor meg nem értem miért erőltetik Bush bácsiék annyira, megér nekik még egy konfliktust ez Putyinékkal, amikor vannak "közös ellenségeik"?.. :S

Azért meg az oroszokat nem értem, hogy ha egyszer Lengyelország, Csehország egyaránt EU- és NATO-tagok, akkor ők már eléggé a Nyugat részévé váltak. Mit akar ott még befolyásolni nyers erővel, ilyen nyílt fenyegetéssel? Az a hajó elment, hogy komolyan (erővel) belenyúljon a K-európai országok belpolitikájába.

Persze vissza lehet még hozni az orosz befolyást, főleg energiapolitikai trükközéssel, de az mégiscsak finomabb valami, mint hogy "fejbetoszlak atommal"...
"Amennyire én tudom, a legtöbb amcsi fegyverrendszer nagyon erősen a gps-re támaszkodik"

Egyáltalán nem. A JDAM és JSOW család a '90-es évek terméke és a 2000-es évekre érett be. Van számtalan más lehetőség precuíziós csapásmérésre. Olvasd el amit feltöltöttem.


"Nem véletlen, hogy beparáztak a kinai "lelövöm a műholdam" kisérletre.... "

Jaj... A GPS holdak nem alacsony földkörüli pályán vannak, hanem 20'000 km táján. Oda nem tudnak ma fellőni semmit. Nem kéne ilyen butaságokat írni. Félelmetes, hogy ennyire alapvető tévedéseket "szent meggyőződéssel" írnak le sokat mikor eddig kb. ez 20-dik alkalom mikor ez leírom valahova...
"Ha meg annyira rossz arányban hatásos a védelmi rendszer (3-ból 1?), akkor meg nem értem miért erőltetik Bush bácsiék annyira, megér nekik még egy konfliktust ez Putyinékkal, amikor vannak "közös ellenségeik"?.."

Mert az általuk elképzelt fenyegetés ellen megteszi. A startégiai erőegyensúlyt viszont nem befolyásolja. Persze ezt a civiliek 99% nem tudja és megkajálják az orosz propagandát és asztalveregetést..
"1980-1989 között összesen hatot állítottak szolgálatba, TK208, TK202, TK12, TK13, TK17 és TK20 jelzéssel. Kettőt 1999-ben ideiglenesen leszerelték, kettő, pedig nagyjavításra vár."

Könyörgöm, olvassatok már egy kicsit utána a dolgoknak: a 6 Typhoon tengóból 3 aktív maradt, a TK-12, TK-13, és TK-202 fel lett darabolva! A három másik, a TK-17 Arkhangelsk, a TK-20 Severstal, és a TK-208 Dmitry Donskoy fedélzetéről eltávolították az SS-N-20 rakétákat, és átfegyverezték őket az új, SS-NX-30 "Bulava" rakétákra, amelyek az új "Topol-M" ICBM rakéták SLBM modifikációi. Közülük elsőként a "Dmitry Donskoy" hajtott végre sikeres éleslövészetet az új Bulavákkal, 2007. augusztus 6.-án. A 3 Typhoon tengón kívül még további 10 db. Delta III. és Delta IV. tengó adja az orosz SSBN flottát, az ő leváltásukra fejlesztették ki az új "Borey" osztályt, amelynek első egysége már a tengeri próbáknál tart. ( sea trial ) Forrás: www.warfare.ru
Rafale: Molnibalage-nak annyiban igaza van, hogy tényleg nem korrekt leszólni a Rafale-t, amely semmivel nem rosszabb gép a paramétereit tekintve, mint a 4 nagy európai ország ( brit, német, olasz, spanyol ) által tervezett és gyártott Eurofighter, pedig a franciák teljesen egyedül hozták létre. Sőt, a Eurofighter-rel ellentétben, ennek még haditengerészeti ( repülőgép-hordozóról üzemeltethető ) változata is van, ez a Rafale-M...
Kedves Árpi, ne becsüld le a lányokat...

Ha rajtuk múlna, nem lenne se atombomba, se M.A.D., se hidegháború (maximum hajtépős mikrokonfliktusok :-)).

A fegyverkezési hajszát azokból az időkből kell eredeztetni, amikor az első puhaöklű (puhapöcsű?) hím husángot vett a kezébe, ellensúlyozandó kisebbrendűségi érzését. Halászni/vadászni, zsákmányolni, puszta kézzel test a test ellen megküzdeni egy dolog, különféle ütő-, vágó-, szúró- és trancsírozóeszközökkel, tankokkal és rakétákkal felszerelkezve fitogtatni alfahímségünket meg egy másik dolog.

Félreértés ne essék, én is szeretnék itthonra egy jó kis shutgunt (alkalmasint megvédendő a családom és a territóriumom, meg egyébként is mekkora király érzés), sőt szívesen nézegetem a Spektrumon a hájtek űberfasza haditechnikai arzenált, de ez az egész katonásdi/háborúsdi kívülről és távolról szemlélve valahogy elég gyerekes dolognak tűnik számomra.

Különösen azóta, hogy rendszerváltásunk hajnalán volt szerencsém -- a Magyar Honvédség szívélyes invitálásának eleget téve -- egy évet eltölteni két hazai alakulatunknál is. A lerohadt Csepeleken, rozsdás önjáró lövegeken, a kivénhedt MIG-"lenepottyanj"-23-okon, meg persze a huszonötkilós hordozható rádiókon és a szupertitkos Jakta titkosítókon végigtekintve sok minden eszembe jutott, csak a M.A.D nem... Inkább az, hogy drága játék ez, hülyegyerekeknek.

Szerintem a "nagyoknál" sem sokkal jobb a helyzet, a grandiózus újgenerációs fegyverzetek egy része is inkább a blöff kategória: a két lábra ágaskodás, a felfújt pofazacskó, a fölborzolt tollazat esete. Manapság a taktikai atomfegyverekre ilyen számban biztosan nincs szükség. Épp a tulajdonosaiknak -- a nagy és gazdag országoknak -- a legtöbb a vesztenivalója, ezért aztán a lakóik sem olyan hülyék, hogy elnöki felhatalmazést adjanak az éles bevetésükre.

Pattogó mitugrász vallási fanatikusok ellen per pillanat meg nem kell atomfegyver, de még rakétavédelmi pajzs sem. Sokkal inkább határozottság és eltökéltség, meg időnként egy kis erődemonstráció. Hogy helyiértékükön tudják kezelni magukat.

dark future: "Épp a tulajdonosaiknak -- a nagy és gazdag országoknak -- a legtöbb a vesztenivalója"

Igen, pontosan. Egyébként ezt bele akartam írni, de aztán kihúztam. Ígyy hangzott volna:

Mit veszít az észak-koreai paraszt, a táborlakó, vagy akár a phenjani elit, ha netán atomcsapás éri az országát? Nyomorult, rettegéssel teli, boldogtalan élete néhány év szenvedéssel korábban ér véget. Tizenöt dollárnyi talán az élet, amiből így kimarad. És mit veszít San Francisco hárommillió lakója, ha odapottyan a népi Korea atomtákolmánya? Tizenötmilliárd dollárnyi suhanást az autópályán, csajozást dzsesszklubokban, katartikus istentiszteletet, diplomaosztást. Vannak országok, amelyek könnyebben vállalnak áldozatot, mert állampolgáraik evilági élete nem tartogat annyi örömöt, mint a nyugati demokráciáké. Tehát: ugyanaz a csapás elviselhetőbb a nyomorultaknak, mint a boldogoknak.
Nem is tudom már, hogy ki mondta: akár egyetlen atombombával el lehetne intézni fél Európát. Olyan koncentrációban vannak itt mindenféle vegyi üzemek és egyéb veszélyes létesítmények, hogy valóságos láncreakció indulhatna el. Nem beszélve az infrastruktúra összeomlásáról (internet, távközlés, úthálózat). Teljes lenne a káosz, sok-sok ezermilliárdos az anyagi kár.

A nagy, kopár, sivatagos, fejletlen infrastruktúrájú, relatíve szegény országoknak kisebb a vesztenivalójuk, és láthatóan kisebb a veszélyérzetük is.

Oroszország anyagi felemelkedésének épp azért örülök, mert így talán lakosainak nő a felelősségérzete, ergo kiszámíthatóbbak lesznek, ugyanakkor valamelyest ellensúlyozni is tudják az amerikai hegemóniát (mert az sem jó, ha nincs semmiféle globális versenyhelyzet világuralmi téren).

hát ugyebár nem Bahrein vagy az Emirátusok zörgetik a kardot. Szaúd-Arábia éppenséggel sötét és alattomos hatalom, de nagyon szeretnének úgy tűnni, mint akik ott se voltak.
"Mit veszít az észak-koreai paraszt, a táborlakó, vagy akár a phenjani elit, ha netán atomcsapás éri az országát? Nyomorult, rettegéssel teli, boldogtalan élete néhány év szenvedéssel korábban ér véget. Tizenöt dollárnyi talán az élet, amiből így kimarad. És mit veszít San Francisco hárommillió lakója, ha odapottyan a népi Korea atomtákolmánya? Tizenötmilliárd dollárnyi suhanást az autópályán, csajozást dzsesszklubokban, katartikus istentiszteletet, diplomaosztást."

Kár, hogy nem hagytad ki végleg ezt a szövegrészt, mert az elejétől a végéig irgalmatlan hülyeség! Tényleg azt gondolod, hogy ezek a legfontosabbak egy ember életében? Autópálya meg Jazz Club? Tudod mik a legfontosabb dolgok: az első közös éjszaka az életed legnagyobb szerelmével, ( romantikusabbaknak: az első csók! ) aztán amikor először a kezedbe veszed az elsőszülött gyermeked, a legjobb barátaiddal átbeszélgetett "világmegváltó" éjszakák, vagy a Karácsony esték, amikor végre magad mögött hagyod az egész évi rohanást, körbevesz a családod, és érzed a feléd irányuló szeretetüket. És ezek a dolgok anyagi helyzettől és politikai rezsimtől függetlenül minndenhol megadatnak a legtöbb embernek, Koreától Kenyáig, és Vancouver-től Vlagyivosztokig! És ezek után azt állítod, hogy bármelyikük is szivesen válna egy marék termonukleáris hamuvá, mert náluk kisebb az egy főre jutó GDP, mint a "művelt Nyugaton"? :-((
"Non est volentis 2008.08.22. 22:44:59
"... Úgy emlékszem, volt valami orosz alternatíva egy közös rakétavédelmi rendszerről, talán Azerbajdzsán, vagy Kazahsztán területén. Bár az igazi az lenne, ha az USA-EU-Kína-Ororszország négyes létrehozna valamilyen nemzetközi szervezetet, aminek keretében közösen kiépítenének a veszélyes országok _néhány_rakétájának_ elhárításához használható védelmi rendszert."

Kedves NonEst!

Belátom, a Te felvetésed sokkal szalonképesebb, és kivitelezhetőbb mint az enyém.

Én azt gondolom, hogy azok, akiknek ilyen rakétáik vannak, sürgősen dugják fel maguknak, minél előbb, annál jobb, és ebből hagyják ki a nemkatona nőket:-)
Dark Future:
"Kedves Árpi, ne becsüld le a lányokat...

Ha rajtuk múlna, nem lenne se atombomba, se M.A.D., se hidegháború (maximum hajtépős mikrokonfliktusok :-)). "

Agree. Erről beszéltem én is. :)
Nem tudok utánanézni ezért csak az emlékeim alapján:

1.
A Patriotok légvédelmi (repülő elleni) rakéták eredetileg, csak szükségképpen használták rakétaelfogó ellenrakétaként és ahhoz képest elég jól beváltak Izraelben.

2.
A Scud nem több ezer, hanem néhány száz kilóméteres hatótávolságú, melyeket a rövid repidő miatt nyilván sokkal nehezebb lelőni.
Ezért is készülnek az űrbe illetve nagygépre telepítendő lézerfegyverek (fénysebességű ellencsapás)

3.
Szerintem tökre nem mindegy hogy 3 iráni rakéta 3 európi várost töröl el vagy a részben sikeres elhárítás miatt csak 1-et vagy 2-őt.

4.
Adós a cikk a magyarázattal, hogy akkor vajon az amerikaiak miért is akarják telepíteni...
A larpurlar konfrontálódásra szükségük sincs és olcsóbb vagy fontosabb módja is lenne (pl. iráni atomlétesítmények szétbombázása)
"Vannak országok, amelyek könnyebben vállalnak áldozatot, mert állampolgáraik evilági élete nem tartogat annyi örömöt, mint a nyugati demokráciáké. Tehát: ugyanaz a csapás elviselhetőbb a nyomorultaknak, mint a boldogoknak."

jó, hogy kihagytad! a show-t ellopta deathwish up. nem is hivatkozok olyan doktríner libsi érvekre, mint "minden ember szabadnak születik és elidegeníthetetlen joga van az emberi méltósághoz", még a végén valakinek beugrik mensáros meg az illés fehér lemeze, a human rights.

inkább azokra a felmérésekre hivatkoznék, miszerint a szegényebb társadalmakban valahogy boldogabbak az emberek. (vagy ez csak egy szociológiai baromság, nem néztem utána, de hátha igaz) még senki sem járt svédországban és a mediterránon? persze ez nekem csak arra bizonyíték, hogy valami nagy gáz van abban a társadalomban, vagy bármilyen közösségben, ahol a politikus - egyéni boldogság között direkt és meghatározó a kapcsolat. tudati gáz, ami csak kiszökik majd valahogy, fülön, orron, szájon. van egy csomó luk az emberi testen. jobb ha leszögezzük. mi is csak védeni akarjuk valahogy a seggünket, ha túlélésért kell harcolni. sztem.
"Különösen azóta, hogy rendszerváltásunk hajnalán volt szerencsém -- a Magyar Honvédség szívélyes invitálásának eleget téve -- egy évet eltölteni két hazai alakulatunknál is....Inkább az, hogy drága játék ez, hülyegyerekeknek. "

Talán nem a MH-t kellene összehasonlítani mással. A Sivatagi Vihar és más hadműveletek alatt (pl. El Dorado Canyon) az USAF és US NAVY fényesen demonstrálta technolóiai és kiképzésbeli fölényét.


"Szerintem a "nagyoknál" sem sokkal jobb a helyzet, a grandiózus újgenerációs fegyverzetek egy része is inkább a blöff kategória"

Itt mit értesz újgenerációs fegyverek alatt? F-22, Stryker, stb? Az F-22 minden csak nem blöff, a Stryker kicsit már árnyaltabb. Összegezve ezen kijelentéseden csak röhögni tudok.
RE: Deathwish 2008.08.23. 03:03:37

"Tudod mik a legfontosabb dolgok: az első közös éjszaka az életed legnagyobb szerelmével..."

A politikusok és a tábornokok sajnos kevésbé romantikus alkatok...

Meg néha az őket hatalomra juttató választópolgároknak is fontosabbak az olyan (akár negatív, akár pozitív előjelű) megfoghatatlan és ködös izék, mint (direkt vegyesen sorolom): vallás, élettér, nemzeti büszkeség, visszasírt hősi múlt, szabadságvágy, felsőbbrendűségtudat stb. Ezek a motivációk időnként erősebbek tudnak lenni, mint az általad felsorolt értékek és élmények. Aztán ha elérik a kritikus tömeget, akkor jön a csetepaté, majd (általában) a gyors kijózanodás...

Ott vannak példának okáért a grúzok. Függetlenül attól, hogy ebben a konkrét esetben kinek volt igaza, ki volt a "jó" és ki volt a "rossz", úgy gondolom, nagy baromság volt részükről belemenni egy ilyen kétes kimenetelű konfliktusba. Nem jól mérték föl az erőviszonyokat, fejjel mentek a falnak, és meg is szívták, mint ahogy az borítékolható volt.

A mai világ viszonylagos egyensúlyát a nagyok aktuális erőviszonya és a nagyok alkui biztosítják. Ha a legnagyobbak egy adott konfliktusban érdekeltek akkor beavatkoznak, ha nem, akkor ejtenek rá magasból (lásd pl. az afrikai népirtásokat).

Kérdés az, hogy mikor sikerül túllépni azon a ponton, hogy ezt a viszonylagos stabilitást csak taktikai atomfegyverekkel lehet fenntartani. Lehetséges, hogy sokkal többet érne pl. egy nagy nemzetközi részvénycsere, mikoris amerikai, orosz és kínai állami és intézményi befektetők vásárolnak be egymás országaiban. Szerencsére a világ ebbe az irányba halad, a globalizációnak előnyei is vannak...

Árpi kedves, mi ez a szexizmus?
Mellesleg, kissé nagyot ugrottál. Ha már egyezményezünk: a CTBT-t illene megemlíteni. És küldök interurbán sört, ha azt is megmondod, miért jöhetett létre:)
(ha meg felszínes voltam, és már említették a témát, akkor tárgytalan a hozzászólás)
dark future ·

Az orosz birodalmi politika kiszámítható volt eddig is.
A gazdasági felemelkedés is kiszámítható következményekkel fog járni, indiánól átmennek huszárba, és visszaszerik/megerősítik a befolyásukat a volt szovjet térségben.
RE: molnibalage 2008.08.23. 09:42:52

Természetesen nem a Magyar Honvédséget kívántam összevetni a US Armyval, csupán arra kívántam rámutatni, hogy a hadseregek és a fegyvergyártók szeretik felnagyítani saját potenciáljukat és képességeiket (lásd a felborzolt tollas hasonlatot). Itthon ez ment/megy kicsiben (honvédségi bemutatók és hadgyakorlatok vs. a napi tapasztalat...), valószínűleg ez megy nagyban is.

Anno a Műegyetemen az egyik tanerő mesélte, hogy az amerikai lézeres demonstrációk lenyűgözőek, csak az a kár, hogy a célobjektumként használt rakétákat előtte eloxálással feketére kellett "festeni", mert a fényes felületről egyszerűen visszaverődik a fénynyaláb, ezáltal erőteljesen lerontva az eszköz hasznos teljesítményét... Ez persze másfél évtizede volt, azóta lehet, hogy ez már nem probléma, csak arra akartam rámutatni, hogy nem mindent kell készpénznek venni, főleg a védekezés/rakétaelhárítás területén nem. Meg főleg akkor nem, ha rendszerben gondolkodunk, és nem az egyedi eszközök, hanem a komplett védelmi rendszer hatékonyságát vizsgáljuk. Szóval érzésem szerint megy a nagy parasztvakítás.

Az is elgondolkodtató, hogy mindent egybevéve nem a fegyverzet és a technika a leggyengébb láncszem a mai háborúkban. A földig rombolásban és a teljes megsemmisítésben már rohadt jók vagyunk, viszont általában nem ez a feladat. Hiába állnak ott a föld alatti tározókban az atomtöltetes robbanófejek, amikor a XXI.szd. háborúit általában közelharcban, undorító körülmények (por, negyven fok, skorpiók...) között kell megvívni.

Úgy látom, szétvált a hadászat egy elméleti és egy gyakorlati ágra. Az elméleti ágat (szerencsére) a politika, a józan ész, meg persze a gazdasági érdekek blokkolják, így az megmarad a demonstráció szintjén, a gyakorlati hadászat meg ugyanúgy folyik mint száz évvel ezelőtt, csak némileg modernebb eszközökkel.

RE: kolbászoszsömle 2008.08.23. 13:11:50

"Az orosz birodalmi politika kiszámítható volt eddig is."

A 90-es években, a Szovjetunió szétesése után azért volt egy olyan időszak, ami nem sok jóval kecsegtetett. Ha pl. elképzelem a mai magyar politikai viszonyokat a 90-es évek Oroszországban... Érdekes kimenetele lehetett volna. Még szerencse, hogy inkább az eredeti tőkefelhalmozással voltak akkoriban elfoglalva, és nem a rakéták indítóböröndjéért ment a tülekedés.

Azt sem értem, hogy a másik oldalon az USA időnként miért nem dörgöl oda egy rendeset az őt inzultálóknak. Éppen az elmúlt időszakban, Oroszország gyengélkedése alatt tehette volna meg viszonylag bűntetlenül. Ha legalább egy ici-pici atomot odavágott volna az araboknak, most talán nem lenne akkora nagy arcuk. Időnként úgy érzem, hogy nem bír felnőni az USA a magára vállalt szerepéhez, és egy nagy tehetetlen balfaszként viselkedik. Nem akarok itt okoskodni, de bennem van az érzés. Emberi jogok, antirasszizmus, humanizmus (ráadásul mindez csak a felszínen, a nemzetközi megítélés és a CNN kedvéért). Ha ez a fontos nekik...

Ami megmarad a gáton, az meg elmegy a réven: elúszik egy csomó idő, pénz, politikai tőke, és ottmarad a nagy megoldatlan szarság.

"ugyanaz a csapás elviselhetőbb a nyomorultaknak, mint a..."

...nem-nyomorultaknak. Ez így korrekt. Inkább veszítek el egy két nap alatt összetákolt putrit mint a lakásomat amiért kb. 10 évet dolgoztam.
közelitünk, skót. már csak egy lépés, de ne csapjuk be magunkat, ahol van 10 gyerek, ott nem olyan mély az anya fájdalma, ha elvisz a bomba (éhség stb)belőlük kettőt, mintha a mi két gyermekünkből egyet?

a fegyverek meg pénzbe kerülnek, ami pont úgy megszámolható, mint a várható áldozatok mennyisége. következtetés:

"szar az élet, szép a halál,
temetkezzék koltaynál!"

esetleg térdre, imára! :DDD
A politika legnagyobb problémája a fegyveres konfliktusoknál, hogy nem igazán tudják a politikusok, mit is akarnak elérni. De elvárják a katonáktól, hogy oldják meg a helyzetet, és hajtsanak végre olyan feladatokat, amelyekről a politikusok sem tudják, hogy jó, vagy megfelelő célok-e, és alkalmas-e a hadseregük arra, hogy megoldja azokat.
Onnantól kezdve lehet bármilyen hatékony, vagy közepesen hatékony egy hadsereg, ha nem tudja, mit is kell csinálnia pontosan, vagy ha a politika félúton viszakozik mögülük.
Lásd Vietnám, Afganisztán, Második Öbölháború, félig-meddig a Falkland-szigetek, Angóla, a kurd és csecsen háborúk.
Szép csendben lehet fegyvereket fejleszteni, mire a nemzetközi politika képes rá reagálni, és rávenni a közvéleményt, hogy van olyan helyzet, amikor kívánatos és szükséges lerohanni egy országot, vagy szétbombázni pár gyárát, addig nincs okuk nagyon félni. Gazdasági szankciók, nah persze, a diktátor ugyanúgy Rolls-Royceban utazik, és ugyanúgy orosz kaviárt eszik, ha a népe éhezik.
Én nem az atomfegyverektől félek, ahhoz nagy ipar kell. De elég pár konténer a biológiai fegyverekhez, amit egy aktatáskában elviszel bárhová, nem kell rá rakéta. Éljen a szegény ember nukleáris fegyvere.
"Szóval érzésem szerint megy a nagy parasztvakítás."

Háborúban a fegyverrendszerek hozzák nagyrészt az elvárt teljesítmény nyugati oldalon...


"Ha legalább egy ici-pici atomot odavágott volna az araboknak, most talán nem lenne akkora nagy arcuk."

És mi indokolná átratlanok ezreinek leszmészrlását. "Csak úgy" alapon nem csap oda senki... Ilyen idióta ötletre nem us tudom mit lehetne mondani.

Biológiai fegyver meg nem nagyon van. A közhidelemmel ellentétben vegyi annál inkább. HATÉKONY Biológia fegyver fejlesztése kb. olyan techikai szintet követel meg, mint az atomfegyveré.
oké, akkor elaborálom kicsit. egy olyan nyomorult ország, mint észak-korea polgárai - ami eleve túlzás, szerencsétlen alattvalók - nyilván könnyebben mondják azt, hogy oké, háborúzzunk, és az se baj, ha megdöglünk, csak az ellenségnek legyen rossz, mint például dél-korea polgárai, akiknek azért kicsit több vesztenivalójuk van, mint hogy ma is láthatják elnökúr pofáját a falon, és talán ma nem viszik el az egész családot koncentrációs táborba. az se mindegy, hogy mennyi esélyük van nem egyetérteni elnökúrral, persze.
RE: molnibalage 2008.08.23. 20:27:34

"Háborúban a fegyverrendszerek hozzák nagyrészt az elvárt teljesítmény nyugati oldalon..."

Háborúban, támadásban igen. A védekezés hatékonyságáról nem vagyok meggyőződve.


"És mi indokolná átratlanok ezreinek leszmészrlását."

Állítottam én, hogy ártatlan ezreket kellene lemészárolni? Elég lett volna pl. Bin Laden feltételezett rejtekhelyét, vagy pl. most valamelyik iráni centrifugaállomást ill. sivatagi támaszpontot, ami a lakott helyektől távolabb esik. Nem a csapás ereje a lényeg, hanem annak a demonstrálása, hogy szükség esetén a nagyhatalmak be is vetnek atomfegyvert, nem csak fenyegetnek vele. Már így is túl sokan az atomklub tagjai. Nem jó az, ha ennyi ország között oszlik meg a zsarolási potenciál. Már az is épp elég gáz, hogy pl. Pakisztánnak vagy Izraelnek van. Minél kisebb egy ország és politikailag minél instabilabb, annál nagyobb kockázati tényezőt jelent.

Nemzetközi jogilag persze nincs igazam, mert miért is ne lehetne Iránnak vagy É-Koreának atombombája, de ugye a hadászat és a geopolitika nem a jogról szól.

dark future ·

Amit írtál abból az látszik, hogy mind az oroszokban, mind az ameszekben több józanság van, mint benned.

Ha az ameszek bevetnek némi atomot, akkor számolniuk kell azzal, hogy india-pakisztán-kína-korea-széthagyott szovjet atomból atomhatalommá vált Timur Lenk óta nagyhatalmi ambíciókat dédelgető posztszovjet kaszpitérség szintén így fog tenni azokkal szemben, akik nekik nem tetszenek, márpedig ilyenek sokan vannak.
Ez az első dolog.
A második meg az, hogy ha atomot vetnek be, akkor elfordul a kormányzattól és a háborútól a közvélemény (az USA és a nagy szövetségesei demokratikus államok, így számukra ez szempont), és rosszabb helyzetbe kerülnek, mint addig.
Gondolj bele, hogy mit jelent az, hogy MÁSODSZOR is atomfegyvert alkalmaz egy nagyhatalom (Hirosimát és Nagaszakit egynek számolva), de most már annak a tudatában, hogy MI IS AZ VALÓJÁBAN!

Az ameszeknek sem hiányzott egy egy a nukleáris fenyegetés hatására létrejövő Orosz-Kínai tengely, ahol a legsötétebb komcsi propaganda igazsággá válása -NATO=Nagyarányú Atomtámadást Tervező Országok- adja a lendületet két olyan népnek, amelyikből az egyik "dalolva" vívta meg a Nagy Honvédő Háborút, a másik pedig a Nagy Meneteléssel bizonyította elszántságát. Ha ehhez a szövetséghez esetleg csatlakoznak holmi muszlimok is, mondván a fundamentalista keresztény USA atomot dobott az igazhitüekre, akkor meg baj van.
A Szabad Világ energiája hirtelen a texasi olajmezőkkel lesz egyenértékű.

Az ameszeknek van/volt annyi eszük, hogy hagyják Bizáncot rohadni, mert ha ingerlik, erőre kap.

Szal két dolog volt, ami egy kicsit necces volt a posztszovjet térségben.
Az egyik a polgárháború, ami komoly kalamajka lehetett volna, a másik pedig az, ha az orosz vezetés ráül az atomra, és azt mondja, hogy mink itten egy szuperhatalom vagyunk, és védelmi pénzt szedünk.

Az amesz erősködésre amúgy volt próbálkozás, de Jelcin leszerelte még a kezdetek kezdetén, amikor azt találta mondani, hogy az USA egy pillanatra mintha megfeledkezett volna arról, hogy bár a SZU nincs többé, a FÁK egy atomhatalom, és a FÁK vezetője Oroszország.
Nah, ezért nincs USA hegemónia és ezért nem vetettek be atomot az usások.
"HATÉKONY Biológia fegyver fejlesztése kb. olyan techikai szintet követel meg, mint az atomfegyveré. "

Ha nem feltétel a fejlesztőgárda életben maradása, meg a saját nép egészsége, a vakcina léte, akkor annyira nem nagy etvasz ám ebolát szerezni, és öngyi merénylőként meghalni a londoni metróban.
RE: kolbászoszsömle 2008.08.23. 22:19:32

Meg kell hogy cáfoljalak.

Éppen dolgozom, ezért bocs, hogy nem guglizom elő, de emlékeim szerint szept.11. után terveztek olyasmit, hogy az afgán földalatti búvóhelyek ellen bevetnek nagy behatolóképességű, ámde nem túl nagyerejű atomfegyvert, csak aztán valamiért mégsem.

Még egyszer: nem a csapás erőssége lett volna demonstratív, hanem maga a tény, hogy szükség esetén használnak is az amik atomfegyvert.

"Gondolj bele, hogy mit jelent az, hogy MÁSODSZOR is atomfegyvert alkalmaz egy nagyhatalom"

Pont azt jelentené, mint amiért Japánban anno bevetették. Lehetséges, hogy a kisebbik rossz lenne (egy elhúzódó, évtizedes válsághoz képest pl.), viszont stratégiailag meg jóval erőteljesebb lépés, mint a naponta ismétlődő "bombázgatás".

"Az ameszeknek sem hiányzott egy egy a nukleáris fenyegetés hatására létrejövő Orosz-Kínai tengely, ahol a legsötétebb komcsi propaganda igazsággá válása..."

Oroszország a'sszem már túllépett azon a korszakon. Kína még tényleg nem.

molnibalage,kolbászoszsömle,
Az atomfegyver fejlesztés ma már elsősorban nem technikai (kivéve rakétatechnika), hanem pénz kérdés. A magasszintű dúsítás horror költségekkel jár és elég feltűnő. Amellett egy kisebb hegy keletkezik kimerült uránból (hacsak nem veszed meg készen a feketepiacon, mert azért a FÁK jó néhány robbanófej hollétéről nem tud). A gázfázisú dúsítás egy elég veszélyes és körültekintést igénylő technológia, tehát a kapacitás kiépítése is elég költséges.

Tenyészteni és rezisztensé tenni egy baktériumot nem olyan vészes költség (vírusokat nehéz). Ugyanakkor egy biológiai fegyvert meg is kell tudni állítani. Szerencsére a fejlesztők is tudják, hogy a szellemet kiengedni a palackból nem kunszt, de visszagyömöszölni oda, az igen, az emberes feladat. Emiatt egy csomó kórokozót kizártak a listáról, mert túlságosan jól terjed emberek közt.
Szerencsére a diktátorok, bár nagyvonalúan bánnak az embereik életével, azért szeretnének valamin uralkodni is. A csupasz sivatag urának lenni nem felemelő.

Az ebola nem terjed jól emberről emberre, tehát ha szándékosan akarsz megfertőződni, akkor széklettel vagy vérrel kell érintkezned. Feláldozott ügynökkel nem lehet hatásosan terjeszteni.

A vegyifegyver, az igen. Az gáz :), a VX előállítása szinte filléres, szinte bármely vegyiüzemet fel lehet rá szerelni. Nem beszélve mondjuk a foszgénről, amit jóformán háztartási eszközökkel is lehet gyártani. Városírtásra ugyan nem az igazi, de terrorkodni ragyogó.

Árpi,
Még mindig nem értek egyet. Ők sem akarnak jobban megdögleni, mint egy amerikai. Az más kérdés, hogy szeretett országuk könnyebben áldozza fel őket, mint mondjuk Sam bácsi.
"Elég lett volna pl. Bin Laden feltételezett rejtekhelyét, vagy pl. most valamelyik iráni centrifugaállomást ill. sivatagi támaszpontot, ami a lakott helyektől távolabb esik."

Soha nem tudták pontosan merre is jár. Ha tudnák akkor meg nem kell atomfegyver. Verébre ágyúval? Milyen centrifuga állomásról beszélsz? Irak? Az Opera hadművelet után nem volt erre szükség. Vagy most Iránról van szó?
-------

"Nem a csapás ereje a lényeg, hanem annak a demonstrálása, hogy szükség esetén a nagyhatalmak be is vetnek atomfegyvert, nem csak fenyegetnek vele."


No offense, de szükség esetén atomfegyver bevetése az arra van, hogy az ellent visszatartsa meggondolatlan lépésektől. A te felfogásod valahol az '50-es évek szintjén mozog az akkori körülmények szerint. RÉGEN túlhaladott. Holnap elkezdek feltölteni ezt-azt és akkor majd megérted miről van szó.
--------

"Már így is túl sokan az atomklub tagjai. Nem jó az, ha ennyi ország között oszlik meg a zsarolási potenciál. Már az is épp elég gáz, hogy pl. Pakisztánnak vagy Izraelnek van."

Miért baj, hogy van Iraelnek? Soha senkit nem fenyegetett vele, még a régi idők maradéka. Izrael állám létét fenyegető események esetére volt. Ennel '73 óta közelébe nem kerültek...
------

"Minél kisebb egy ország és politikailag minél instabilabb, annál nagyobb kockázati tényezőt jelent."

Itt frankón ellentmondasz magadnak, mert pl. Izrael politikailag elég stabil. Pakisztán kevésbé, de az elmúlt évek tapasztalata szerint tudják kezelni a helyzetet. Mióta van náluk is atom nem nagyon birizgálják egymást Indiával. Akkor hol a gond?
"Ha nem feltétel a fejlesztőgárda életben maradása, meg a saját nép egészsége, a vakcina léte, akkor annyira nem nagy etvasz ám ebolát szerezni, és öngyi merénylőként meghalni a londoni metróban."

Még mindig nem vágod. Ez ilyen cucc kifejlesztése nem két nap. Az általatok vízionált betegések közül van ami 1 hét alatt öl. Aki ért hozzá, hogy megcsinálja az meg nem öngyilkos mentalitású... Mellesleg hogyan csempésznél át a vámon vírust????
"...annyira nem nagy etvasz ám ebolát szerezni, és öngyi merénylőként meghalni a londoni metróban."

Azért a biológiai fegyverekről szerzett "tudásodat" nem a kereskedemi (szenny)csatornákon vetített katasztrófafilmekből kellene merítened! Az ebola, a Marburg-vírus, és társainak a mortalitása nem éri el a 40%-ot! Ez azt jelenti, hogy száz betegből hatvannál többen meggyógyulnak, DE: ilyen járványok tömeges vizsgálatára eddig kizárólag a harmadik világbeli, egészségügyi szempontból elmaradott országokban volt lehetőség, hála Istennek. Itt természetesen a fertőzött lakosság általános egészségi állapota, és ellenállóképessége is sokkal gyengébb volt, mint a Nyugati civilizációban élő embereknél lenne. Ergo, ha a terror támadásra használt vírusokat egy nyugati nagyvárosban szórnák szét, ahol fejlett közegészségügyi hálózat, jól felszerelt kórházak, és fehérjével, vitaminokkal megtömött, jól táplált lakosság van, a járvány csak az idős, legyengült, vagy más betegségek ( pl. AIDS ) miatt a rezisztens képességét már elvesztő embereket vinné el. A többség 90% felett kórházi vagy ambuláns kezelés mellett túlélné a járványt. Az megint más kérdés, hogy az Atlantai Epidemiológiai Központban ( és természetesen Gorkijban, az orosz ellenpárjában ) őrizgetnek néhány kémcsőben _nagyon ronda_ dolgokat is, amelyekhez képest az ebola csak egy szénanátha. Ezek különféle mutálódott vírusok, pl. Anthrax ( lépfene ) törzsek és társaik, még nevük sincs, csak egy számkombinációs kódot viselnek. Amíg ezek ott maaradnak, ahol most tárolják őket, addig nem lesz baj...
Lord_Valdez Deathwish molnibalage

Még mielőtt leharapjátok a fejem! :)
Az ebolát azért írtam, mert az egy fasza népszerű betegség, ami kellőképpen félelmetes. :)
Az, hogy a használt betegségnek nincs elég nagy mortalitása, fertőzőképessége, mert "csak" 10-20%-os, az mindegy.
Ha csak 20% fertőződik, és ennek a 10%-a hal meg, akkor is tízmillió halott Európában, és a káosz amit a nagyvárosokból menekülő emberek + az, hogy nem lenne elég kaja-fűtés-víz az emberéletnél sokkal nagyobb kárt okozna.
Valdez, tisztában vagyok azokkal amit írtál, bár apróbb pontatlanságok vannak benne.
------

"Az, hogy a használt betegségnek nincs elég nagy mortalitása, fertőzőképessége, mert "csak" 10-20%-os, az mindegy.
Ha csak 20% fertőződik, és ennek a 10%-a hal meg, akkor is tízmillió halott Európában"

A morlatlitás 10%. A fetőző képésségről még szó sem volt...
sanghajbaby: hogy jönne ide a CTBT?

többeknek: ismétlem, nyilván tudok róla, hogy nem minden nő tök a hatalmi játszmákhoz, például az elragadó Condoleezza Rice sem. Gara Tícia meg remekül sakkozik. de ARÁNYAIBAN, ugye, ha megnézzük, hány százalék, meg kikre jellemző az elkövetési mód, akkor azért lehet azt mondani, hogy. ugye. vagy nem? fiatalkorú bűnözés sincs?

de az is igaz, hogy nemcsak a nők nem tudják, legalább nagyjából, mi ez a rakéta-baszakodás már ötven éve. igen, ahogy itt sokan hozzátettek ezt meg azt, nyilván kimaradt egy csomó minden, és még így is ez az egyik leghosszabb anyag ezen a blogon, ever. ezt ismeretterjesztésnek hívják, és mindig féloldalas, ráadásul még olvashatónak is kéne lennie. de én szeretem és fontosnak tartom, úgy is mint apuka, úgyhogy fogok még vele kísérletezni.
dark future: "Nem a csapás ereje a lényeg, hanem annak a demonstrálása, hogy szükség esetén a nagyhatalmak be is vetnek atomfegyvert, nem csak fenyegetnek vele."

az betenné az ajtót. nemcsak hogy ágyúval verébre (egy oszamára atomot?), de mint az adott postból is látszik, az életben nem magyaráznák el a saját és külföldi tömegeknek, hogy mi a különbség a taktikai atomfegyver és a városromboló bomba között. atomoztak, annyi. pedig pl Iránban még talán valami értelme is volna.
molnibalage

Bmeg.
Nem az a a cél egy háborúban, mindenki jól meghaljon!
Ha meghal mindenki, kit fognak a győztesek megerőszakolni?
Gondolj bele, hogy mi történne, ha egy olyan járványt behurcolnának, ami a lakosság 20%-t megfertőzi, és a fertőzöttek 10%-a jól meg is hal.
Képzeld, nem a falusi munkanélküli fog elpusztulni -jó esélyjel-, hanem az az ember, aki az irodában dolgozik, az a szolgáltató, akihez az ügyfelek járnak, meg az a munkás, aki századmagával együtt ül a szalag mellett.
Meg az a TVszerelő, aki a házakhoz jár ki, meg az áruszállító.
Szal a természetes hálózat gócpontjai vannak a legnagyobb veszélyben, és egy ilyen támadás ezt célozza.
Káoszt csinál, morált rombol: a katona nem mehet haza megdugni a feleségét, meglátogatni a gyerekét, hogy be ne hurcolja a vezérlőterembe a kórt, a kormányzat azonnal elkezdené megnyirbálni a szabadságjogokat, ami ellen még tüntetni sem lehetne.
Eközben pedig egyre romlana az ellátás színvonala, és ha nincs kenyér meg zsír, bukik a kormány.
Az, hogy valami HATÉKONY biológiai fegyver-e, vagy sem, csak azon múlik, hogy mire akarod használni.
Öt ember halála és egypár fehér poros boríték elég volt, hogy egy Magyarországhoz hasonló gazdaságú ország számára irtózatos pénzeket költsön el az amerikai kormány a védelemre, és a postaforgalom vizsgálatára.
Elég 200 halott polgár New Yorkban, és a fél világ légiközlekedését leállítanák, karanténokat vezetnének be, meg kijárási tilalmat. Az anthraxos borítékokat egyetlen ember állítota elő a jelenlegi nyomozás szerint. Egyetlen egy.
Deathwish
Az anthrax (lépfene) baktérium, nem vírus. Másként is viselkedik.

A határokon átjuttatásával nem lenne probléma, könnyebb, mint vegyifegyvert, vagy radioaktív anyagot szállítani. A jól felszerelt kórházakról meg annyit, hogy az utolsó bejegyzett himlő általi halál egy jól felszerelt angol egyetemen történt, jól felszerelt nyugati kórházban.
molnibalage
Hogy csempésznék át vírust a vámon? Évente párezer tonna kábítószert csempésznek át a vámon, évente pártízezer embert csempésznek át különböző határokon, 20 kg fertőző ágenst bejuttatni valamelyik országba a világ legkönnyebb dolga.

Egy adalék a fejlett nyugati kórházakhoz, ahol 10-11% kórházon belüli fertőzés elfogadható statisztika, tehát a kórházba kerültek 10-11%-a összeszed valami egyéb fertőzést odabent, jellemzően az ellenállóbb törzsekből. Az esetek nagyrészében haza is szállítja onnan. A hullaházakban időnként simán elkaphatod a náthát attól a hullától, amit épp boncolsz.
Ami a legérdekesebb, hogy a vírus/baktérium természetes visszajutása a diktatúrába adott esetben nehezebb, mint egy nyugati típusu demokrációba, hisz kevésbé vállogatna az eszközökben, hogy megállítsa a határnál, és meggátolja az országon belüli terjedését.
kolbászoszsömle
Ha káoszt akarsz, annak ezer jobb módját tudnám javasolni. (és akkor még a politikát kihagytam :) )

Ez nem olyan marha egyszerű ám (szerencsére). Ahhoz, hogy tömeges fertőzést érj el, elég sok hordozót kell becsempészni. Ja, és vannak hatóságok, akik ha észreveszik, hogy baj van pillanatok alatt lekaranténozzák a területet.
A tapasztalatok szerint az indokolt szükségállapot inkább összehozza az embereket, sőt ha jól csinálják, akkor még erősíti is a kormányba vetett bizalmat.
RE: Tóta W., molnibalage

A "Bin Laden ellen atomot" nem az én agyszüleményem, anno több helyen is lehetett róla olvasni. Pl. itt is, nálatok a zindexen:

"A Pentagon virágnyelvében járatosak szerint Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az ABC televíziócsatorna hírműsorának nyilatkozva nem zárta ki egy taktikai atomcsapás lehetőségét. Az afgán hegyek gyomrában fekvő barlangrendszerekbe telepített terrorista bázisok ugyanis más módszerekkel szinte megközelíthetetlenek: a hagyományos bunkerromboló bombák pusztítóereje nem elegendő ahhoz, hogy több száz méter sziklán áthatoljanak, egy esetleges gyalogsági támadás pedig kétes kimenetelű és számos amerikai életet követelne. Ugyanakkor az Egyesült Államok rendelkezik egy, a célnak tökéletesen megfelelő eszközzel, a B61-11 jelű mikroatombombával, amelyet mélyen a föld alá telepített bunkerek, raktárak és rakétasilók lerombolására fejlesztettek ki."
index.hu/tudomany/nuke1008/


Ugyanez bevethető lenne az IRÁNI (molnibalage, írtam is, hogy iráni, miért értetlenkedsz?) centrifugák és egy gyanús földalatti objektumok ellen.

Nagy mélységben, több méteres betonréteg alatti célpontoknál hadászatilag is indokolt a használata, meg szerintem taktikailag is kijózanító hatású lenne, ugyanakkor nem tömegpusztító fegyver, és a radioaktív maradványok is javarészt a föld alatt maradnának.

Győzzetek meg, ha nagyon nagy hülyeséget írok (nem ez a szakterületem, így még ez is lehetséges), de szerintem lenne realitása a dolognak.

Egy biológiai fegyvernek semmi értelme katonailag. Pont. Túl lassú, nem vethető be célzottan, nehéz tőle saját csapatot óvni és nem szállható meg a terület. Az általad felsorolt érvek elég hülyék...
"Túl lassú, nem vethető be célzottan, nehéz tőle saját csapatot óvni és nem szállható meg a terület."

azért ez a lassúságot kivéve vonatkozik az összes stratégiai atomfegyverre is. fenyegetőzni, szaddámkodni miért ne volna jó a biosz?
Bin Laden eseténben rá kellene jönni, hogy mégis hová kell dobni azt a nyamvadt bombát. Még országra pontosan sem tudják a tartózkodási helyét.

A dúsítóüzem ellen bevethető, csak nehéz magyarázni a kövéleménynek. Az atomfegyver nagyon népszerűtlen dolog.
Amellett, hogy rengeteg (több tízezer tonna) urán-hexaflourid fog szétterülni. Aztán nappal szépen elpárolog, viszi a szél, este lecsapódik. Mar, mérgez és ha vízzel érintkezik folysav keletkezik. Egy olyan katasztrófát idézhet elő, amit végképp nehéz kimagyarázni.

Katonailag valóban nincs értelme, legalábbis, ha a háborút hadseregek közt képzeljük el. Ha viszont csak a pusztítás/bomlasztás a cél, akkor lehet. Külön előny, ha a célpont szigetország, más éghajlat stb.
"Amellett, hogy rengeteg (több tízezer tonna) urán-hexaflourid fog szétterülni. Aztán nappal szépen elpárolog, viszi a szél, este lecsapódik. Mar, mérgez és ha vízzel érintkezik folysav keletkezik. Egy olyan katasztrófát idézhet elő, amit végképp nehéz kimagyarázni."


Azt mégis hogyan? Anyagmegmaradás smafu? A mai fegyverek amúgy is nagyon tiszták az energia nagyobb része meg fény és lökéshullámba és csak kb. 5-10% a sugárzás és az is gyors felezési idejű.
Azert azt remelem nem hiszi senki, hogy az amcsik nem tudjak, hol van Bin Laden bacsi? Mar vagy 20 eve leovassak muholdrol az alsogatyad markajat, egy balfasz vesebeteg ex-uzleti partner felderitese meg nem megy? Rohognom kell. Az egesz csak parasztvakitas, semmi tobb.
Ez nem a bomba normál falloutja, ez az üzemé, ami hagyományos bombázás során is kiszabadulna.
A dúsítóüzemben hatalmas raktárkészlet van urán-hexafluoridból nagynyomású gáztartályokban (szilárd halmazállapotban).
molnibalage 2008.08.24. 17:16:51

Az atom tiszta, humánus és civilizált fegyver.

lol
Elolvastam a postot.Elötte már tisztába voltam,hogy a Bush gyerek képes háborúba vagy legalább háborús psyhózisba zavarni a világot.Figyelem!! Nem az olajért, hanem az olaj áráért.Ugyanis a Bush,Cheney páros tudja, hogy soha ővéké nem lesz a kaukázusi vagy akármilyen olajmezö.ellenben az olaj árát szépen fel tudják srófolni a pánik révén.Szóval van még idöm,hogy sót, gyufát babkonzervet beszerezve levonuljak a légópincébe megörizendő magam és családom mint génbank?
"Azert azt remelem nem hiszi senki, hogy az amcsik nem tudjak, hol van Bin Laden bacsi? Mar vagy 20 eve leovassak muholdrol az alsogatyad markajat, egy balfasz vesebeteg ex-uzleti partner felderitese meg nem megy?"

Ezzel csak tudatlanságodat bizonyítod.

1. A példád erősen túlzó ilyen felbontás nincs még filmre dolgozó rendszeren sem és digitális realtime képtovábbító rendszerk felbontása lazán egy nagysággrenddel alatta van a filmre dolgozó rendszerekének.

2. A felderítő műholdak főleg statikus objektumok ellen jók vagy megvizsgálni részletesen valamit amiről TUDOD, hogy hol van. Minél nagyobb a nagyítás annál kisebb részt látsz át. Alapvető optikai törvény, de te még ezzel sem vagy tisztában. Megint egy olyan ember pampog akinek 0 természettudományos ismerete van. Ez olyan, mintha a szobádban 100-szoros nagyítású távcsővel keresnél egy hangyát amiről fingod sincs, hogy hol van. Nem egyszerű. Viszont egy nagyjából ismert helyű dolgot hamar megtalálsz vagy teljesen fix dolgot faszán szemrevételezgetsz. Clear?

3. A műhold az honnan tudja, hogy lent Bin Laden ül a szamáron vagy sem? Ezt semmilyen felderítő rendszer nem képes megállapítni csak közelről.
"Az atom tiszta, humánus és civilizált fegyver."

Ilyet sehol nem mondtam nem kéne hazudni. Arről beszélek, hogy ma egy 200 kT-ás hatóerejű fegyvernek kisebb a hátramaradó sugárzása, mint 60 éve bármely bevetett fegyverés, pedig a hatóereje nagyobb. A feleézi ideje is rendkívűl alacsony. Asszem 30 nap környékén a sugárzás intenzitása már csak kb. 4-e az eredetinek.
molnibalage 2008.08.24. 20:00:32

Bámulatos, hol tart ma már a tudomány!
Ha ez így megy tovább, pár évtized, és olyan atomot tudunk dobálni, ami minden embert elpusztít, de tíz perc múlva semmi sugárzás nem marad utána!
Akkor aztán nyugodtan lehet dobálni, a szemét pacifistáknak/nukielleneseknek egy szavuk sem lehet!
"ellenben az olaj árát szépen fel tudják srófolni a pánik révén."

holnap erről az olajdologról lesz post.
En egy szoval se irtam, hogy Mr. Laden-t majd a kisokos muhold fogja huvosre tenni. Vilagos, hogy kell nemi human touch is. De azert azon gondolkodj mar el lecci, hogy polgari hasznalatra milyen cuccok vannak mar kifejleszve, eleg pontosak ugye? Ebbol kovetkezoen az egy lebutitott tech, ergo a military cucc joval precizebb.De te azt kedves molnibalage, honnan tudod, hogy pl. az NSA milyen firfangos cuccokat hasznal, esetleg nem csak katonai, mar hadrendben levoket? A Boeing meg a Lockheed-Martin R&D Departmentjei sem mindig nyitott konyvek a pornep szamara, legalabbis ritkan szerveznek oda nyilt napokat.Abbol kiindulva, hogy az amcsik pl. hogyan uzemeltetik az Echelon, ill. Carnivora-rendszert, ezen a qrva sargolyon senki nincs toluk biztonsagban.
"Bámulatos, hol tart ma már a tudomány!
Ha ez így megy tovább, pár évtized, és olyan atomot tudunk dobálni, ami minden embert elpusztít, de tíz perc múlva semmi sugárzás nem marad utána!"

Ez fizikailag lehetetlennek tűnik, mert az "el lehet intézni" hogy kis felezési idejűek legyenek a hasványtermékek, de az anyagok felezéi ideje az adott... Ezt viccnek szántad, vagy csak ennyre nem értesz te sem a természettudományokhoz?
molnibalage

A komment eleje egy idézet volt egy nagy klasszikusból, a másik fele pedig gúny.
Annak a gúnya, hogy gyakorlatilag reklámszöveget nyomsz az atombomba mellett, hogy micsoda jó dolog az, hiszen már negyedére sikerült csökkenteni a károsanyag-kibocsájtást.
Persze a régi atombombákhoz képest...
Ezzel az egész héja mentalitással az a brozasztó porbléma, mint a kék norvéggal.
Csak a végén kérdezik meg, hogy elmegy-e szobára, vagy sem, miközben a felvezetés inkább fájdalmas, mint vicces, és semmi köze nincs ahhoz a célhoz, amire irányul.
RE: molnibalage 2008.08.24. 19:58:27
RE: molnibalage 2008.08.24. 21:57:34

Bocs, de te véletlenül nem katona vagy? Esetleg jogász? Vagy maga a Terminátor-4?

Ennyi humorérzékkel...
Nem kell mindent szó szerint érteni és értelmezni, lazaság!

"A komment eleje egy idézet volt egy nagy klasszikusból, a másik fele pedig gúny."

Ismerem a gyaloggaloppot köszönöm.
-----


"Annak a gúnya, hogy gyakorlatilag reklámszöveget nyomsz az atombomba mellett, hogy micsoda jó dolog az, hiszen már negyedére sikerült csökkenteni a károsanyag-kibocsájtást."

Nem reklámszöveget írtam hanem tényt. Adja az ég, hogy soha ne lássnuk élesben ilyet. Egyesek itt imádnak olyan dolgokat leírni am nem igaz...
"Bocs, de te véletlenül nem katona vagy? Esetleg jogász? Vagy maga a Terminátor-4?"

Egyik sem. Csak annyi "okos" ember írkál, hogy nehéz megkülönböztetni, hogy mi a vicc és mi a nem. Ez nem vicc! :)
És ráadásul ebben a fene nagy szabad világban nem is feltétlenül van szükség azokra a csúnya, és drága rakétákra. Ott vannak pl. hajók is. Én, ha terrorista, vagy diktátor lennék, fognék egy szakadék halászhajót, vagy, ha gavallérabb lennék, gy yachtot, és azzal behajóznék egy nagyváros kikötőjébe, majd ott bumm. Az a jó 200 kilotonnában, hogy nem igazán kell vele pontosan célozni. És mindez mehetne teherautókkal, a'la Jehrico. Ráadásul, ahogy az összeesküvés elméleteket is láthajuk (és most vonatkoztassunk el attól, hogy mennyi az igazságtartalmuk), az sem igazán elképzelhetetlen, hogy a "vigyázó" USA, meg GB kormányok állnak egy-egy ilyen "terrorista" akció mögött. Mert szerintem azért az legalábbi gyanúg, hogy pl. Bin Ladne még mindig szabadlábon rohangál. Azt a szovjet wannabe diktátort csak kiszedték a műholdas telefonját lenyomozva, egy kis rakétával, ha nagyon akarták.
Persze, a biológiai fegyver nem elég hatékony, ha úgy akarod megszállni az adott országot, hogy átgyalogolsz a hullahegyeken. De tételezzük fel, hogy nem akarják megszállni azt a nyomorult országot, csak káoszt okozni benne, amíg ők máshol megszállósdit játszanak.

Igen, nyilván a hatóságok bevezetnék a karantént. De a karantén bevezetése idő. Az első észlelt megbetegedésnél fontolják meg, és csak azután vezetik be, hogy a fertőzést azonosították, és elér egy adott százalékot a vizsgált csoportban. Egy kéthetes lappangási idejű fertőzés esetén elég nagy az esély, hogy a fertőzés elterjedjen, különösen, ha egyszerre több helyen vetik be. Első lépésben nyilván karanténba vonják a kórházakat. És bár azt még könnyen orvosolni lehet, hogy egy megyében egy-két kórházban látogatási tilalmat vezetnek be, és a sürgős eseteken kívül nem fogadnak senkit (ahogy azt ma is megteszik), de az már egész más tészta lenne, ha két-három szomszédos megye ÖSSZES kórházára karantént kéne kiírni.
Tovább megyek, miután azonosították a törzset, legalábbis neki kellene állni az összes számbajöhető potenciális fertőzött vizsgálatának. Ami idő, energia, pénz, felszerelés. A kezelésről és gyógyításról még egy szót sem ejtettünk.
És nem hozná össze az embereket. Egy katasztrófa összehozza az embereket, egy vegyitámadás is összehozza utána az embereket, de egy biológiai támadás nem.
Nem, mert azt figyelnék, hogy a szomszédjuk szeme a kialvatlanságtól vörös, vagy elkapott valamit, amit a gyerekemnek is átad. Valószínűleg bezárnák az óvodákat, iskolákat, a tömegközlekedésben utazók száma megcsappanna, kevesebben járnának be dolgozni, kifosztanák a boltokat, és máris a hadsereget, és a polgári védelmet kéne bevetni, hogy pótolják az élelmiszerhiányt.

molnibalage
Abban tökéletesen igazad van, hogy a biológiai fegyver nem igazán hatékony katonailag. De Szadam sem arról volt híres, hogy katonai lángelme lett volna, vagy mérlegelte volna, mennyire hatékony, ha ő irányítja az iraki hadsereget.
De a biológiai hadviselés az egyik legrégebbi hadviselés a történelemben.
A biológiai fegyver tökéletes terrorista fegyver. Zsarolásra is hatékony. Viszont ha egyszer bevetnék, a többi ország mindent elkövetne, hogy levadássza a megrendelőt és a végrehajtót.
nem szeretnék technológiai okoskodásba bocsátkozni.Én úgy gondolom, hogy ez is szakma.Méghozzá nem is egy . Tudjátok katonáéknál annyi szakma van,de annyi hogy legtöbben az a közös , hogy egyforma egyenruhát hordanak (lövész, harckocsizó,tüzér, felderítő, műszaki, stb.)
Kurvára összetett ez!
Szóval csak azt szertném megemlíteni, hogy azért komoly ragadozó mentalitása van az embernek , ha ez a téma ilyen rengeteg agyat képes így megindítani ( így vagy úgy)
molnibalage

Ha azt írod, hogy alkalmazni kellene az atomot, mert azzal lehet erőt és akaratot demonstrálni, majd utána kifejted, hogy milyen tiszta-száraz-biztonságos az újfajta nuki, akkor az biza a nuki reklámozása, meg annak a bizonygatása, hogy a nuki tulajdonképpen tiszta-száraz-biztonságos fegyver. Egyszóval humánus.
tök jó a téma. még jobbak hozzá a kommentek.
csak a körítés, na az ne lenne, ettől nem érdekesebb lesz, hanem csak szánalmas.

árpi kedves, úgy néz ki, építi az identitását. a vallásosak megkapták (mivel ő ateista), a melegek is megkapták (bár pontosabb lett volna lmbt-ről írni, de a nagy fehér hetero férfi ilyen apróságokkal nem is törődik), most épp a nők vannak soron (mert ő se nem buzi, se nem nő, igen tökös okos legény ám), és miközben ezt a nagyon egyedi identitást építgeti, nem veszi észre, hogy halad a seggfejség felé, célirányosan.

szeretnék még több hasonló írást, az elferdült kísérletező kedv nélkül.
elnézést, de mi volt ebben a sértő? mit "kaptak meg" a nők?

tudod, gyerekeknek egyenesen tankönyveket írnak abból kiindulva, hogy a kis csíra úgysem tudja, miből lesz a szöcske. speciel én azt gondolom, hogy a világot alakító erők egy jó része "fiús" téma, amiből ezért kimarad a fél világ, és érdemes volna valahogy elmagyarázni nekik.
btw, igaz hogy a szerencsétlenek könnyebben mennek a háborúba, de a "boldogok" meg elszántabban védik a vesztenivalójukat.
"hogy mi lett volna a lend lease nélkül a SZU-val, azt nem merném így megmondani. a t-34-eket nem az usától kapták."

Természetesen nem, ráadásul a T-34 volt a legnagyobb mennyiségben (50,000+) gyártott páncélos a 2.vh-ban (4/5-e meg is semmisült). Arról nem is beszélve, hogy ez egy "mi lett volna ha" kérdés amire sosincs válasz. Úgyhogy ez csak egy érzés, hogy 41 őszén, telén, Moszkváig, késélen táncolt a dolog, és ezért feltehetően a kezdeti lend-lease nagy súllyal esett latba.
...

Egen... Európa csak papíron egységes, így egységes haderő sincs, erre gondoltam, de gondolatban eljátszottam, hogy hogyan lehetne a feladatokat elosztani. :-) Egy biztos a megszállást (látván Irakot) a németekre bíznám, nem amikra. (az olaszoké lenne a tábori konyha, az angoloké a fegyvergyártás... magunkat nem tudom hová sorolnám, valahová hátulra...)
kedves árpád, az volt ebben a sértő (bár remélem, nem komoly, hogy nem tudod), hogy feltételezed, a világ fontos történéseit (pl politika) érintő kérdések nem érthetőek, túl bonyolultak, vagy egyáltalán nem is relevánsak a nők számára - és csakis a számukra, feltételezve, hogy a férfiaknak mindez érthető és köztudott. nem azt írtad, a "gyengébbek kedvéért", hanem hogy a lányoknak.
a világ és az emberek ilyen leegyszerűsítése két pólusra, mint férfi-nő, egész egyszerűen ciki most, 2008-ban, még itt, magyarországon is.
a világot alakító erők nem fiús témák, hanem világot alakító témák, és ennek a világnak kvázi 50%-a nőnemű.
ezért enyhén szólva leereszkedő, hogy mint férfi, igyekszel elmagyarázni "nekik", hogy miről van szó. (a párhuzamod, hogy a gyerekek megy így, hát, mit mondjak, a nők nem gyerekek. én kérek bocsánatot.)
a tudás, érdeklődés, információ gendersemleges.
nyekk 2008.08.22. 09:30:20
es masoknak is...
" az orosz medve ... most félkézről odacsapott egy diszkrétebbet, mert megúnta, és látja, hogy toleranciával semmire nem megy. Amerika meg csak az erőből ért. Semmi másból. Európáról meg (sajnos kár is szót vesztegetni) Ö az a fű, ami megsínyli az elefántok csatáját."

a gruz haboru kapcsan kifejtettem, hogy
1) orosz erdek ez a haboru (nem presztizs)
2) amerikai erdek is (USA nem veheti NATO-ba fel gruziat, nem is akarja, barmit is nyilatkoznak.)
(ergo meggatolhatatlan a haboru)

mit tesz Isten nemcsak a lengyelek fogadtal el a raketakat, hanem a radart is a CSEHEK ONKENT ES DALOLVA, PEDIG HOGY ELLENEZTEK EDDIG!
ehhez kepest nehany ezer gruz elete nem szamit.

Europa! ketsegtelen: csak gazdasagilag orias es katonailag nem, vagy nem nagyon (pl franciak azert rendet tartanak afrikaban)
de azeert nehogy mar a magyar kisebbsegi erzesunket kivetitsuk egesz europara (norvegia svajc is ideertendo...)
ez a vilag legnagyobb piaca, nagyobb mint USA+Canada egyutt... nagyon is erdemes joban lenni europaval, megha egy yugoszlav osztozkodasi haborut se tud/akar viselni.
"tudod, gyerekeknek egyenesen tankönyveket írnak abból kiindulva, hogy a kis csíra úgysem tudja, miből lesz a szöcske."
aha, és a tankönyv szövege úgy szól, hogy 1. oldal: 'na gyerekek most elmondom a szöcskét. a szöcskét azért kell elmondanom, mert nem értetek hozzá, mert buta kis csírák vagytok. buták. mondjátok utánam: bu-ták-va-gyunk.' 100. oldal: 'na most sok mindent tanultunk, és mivel ti olyan kis buták vagytok, jöjjön egy kis hófehérke. anyám de buták vagytok, hófehérkét néztek.' stb.
szóval csak azt akartam mondani: az írásaidat eddig kivétel nélkül elolvastam. egy részük magamtól nem feltétlenül érdekelt volna, de élvezem a stílusodat meg a szemszöget, pláne ha politikatörténet van benne, meg sok újat is tanultam. képzeld, még a korábbi rakétás cuccokat is olvastam, mert ilyen nőietlen lány vagyok. most viszont közölted az emberiség 50+ százalékával, ahová éppen én is tartozom, hogy ez őket genetikailag nem érdekelheti, feltéve persze, ha néhány pofásabb példány szekszuálisan fel akar ülni a fallikus rakétádra, meg mi különben is csak a hajunk húzogatására várunk (ie. megdugjanak), meg hogy hagyjátok már abba a hülye rakétázást. tényleg? tényleg ezt gondolom? miről beszélsz?
halál fölösleges volt ez a sértegető körítés. az értelmes vita így is kialakult, de mért ilyen áron? mitől jobb ez? ha valami rejtett bocsánatkérés akart lenni, mert szerinted szakbarbár vagy, emlékeztetnélek: ez a te blogod. mindenki tudja, aki ide jár, mik érdekelnek, mit ellenzel és mit nem, ezért kattintanak.
ja korábban több kommentelő mókázott azon, hogy a lányoknak annyi köze vban a fiúk háborúihoz, hogy ők robbantják ki őket, mert izé. asszem a művelt angol ezt hívja victim blamingnek, és most nyilván ordas nagyot túloztam, de majd úgyis megmondjátok.
is 2008.08.22. 10:56:50
"W.: ne szégyelld, hogy háttérelemzést írsz, nem kell 'lányoknak' felkiáltás mögé bújni. rendben van ez fiúknak is."
ez igaz, de arpi vedte magat azert mert nem eleg alapos az elemzes.

nagyon nem az, kicsit menti, hogy annakidejen eppen ovodas volt meg.

szoval SALT-1 es SALT-2 nelkul nehez a raketakrok irni, Brezsnyev es Carter kototte puszival (lanyoknak) egybekotve becsben...
kesobb Reagan kitalalta (mikor kiderult, hpgy jobbak a mikroelektronikaban iranyitasban) a START-ot tehat hogy azzal kezdodnek a targyalasok, persze 'vedelmi' lezerfegyverekkel csillagok haborujaval.

SALT egyezmenyek valoban a kolcsonos elrettentesen alpultak es csak egy-egy vedelmi rendszert engedett New York es Moszkva korul, de olyan nagy szamu raketat hogy meg evtized(ek)ig nem ertek el a limiteket.

allitolag az oroszoknak is volt, (egy magyar katonatiszt meselte, hogy pialas kozben egy orosz tiszt elarulta)
lezertechnikajuk mindig is elenjaro volt (ehhez rontgenlezerek kellettek, irgalmatlan sok energia pontos celzas...)
aztan Gorbi latta nem megy ez, meg akart allapodni Reagennel, feladja kelet-europat de nem lehetett...aztan ment minden magatol.

fontos aspektus, hogy az a nehany ezer inertkontinentalis raketa sokszor annyi robbanofejet hordozott, melyek kozul egy csomo csak csali a lelovoknek, es igy statisztikusan nehany celhoz er, ha nem abszolut 100%-os a vedelem ami elvben ugyan lehetseges de gyakorlatban nem.

Kedves kedvenc újságíróm!

Na de azt te sem gondolhatod, hogy a Társadalom józan eszére és önmérsékletére apellálni nem illúzió?! Minimum olyan idealisztikus elmélet, mint a Mennyek Országa. Te sem írnál, ha nem hinnél mélyen belül az Emberiség józan eszébe. Ezzel én már leszámoltam.

"Kéthetente bejelentik, hogy jelentősen egyszerűsödött a pályázatok adminisztrációja. Ebben van némi igazság, de egyszer azt szeretném hallani, hogy személy szerint kik a felelősek a rettenetes kiinduló állapotokért. A pályázatokat 20 (!) jogszabály "szabályozza" részben ellentmondóan, és bár volt egy 2004-es, majd egy 2006-os kormányhatározat a K+F pályázati szabályozás deregulációjáról, nem lett belőle semmi. Az Új Magyarország programban minden második bekezdés a K+F szerepéről szólt, ám a pályázatai között kutatás-fejlesztés nincs. Egyetemek, akadémiai kutatóintézetek általában sem kezdeményezhetnek K+F projektet! Vannak viszont furcsa, kiemelt kormányzati projektek, és itt nem csak az önkormányzati lobbi épületrekonstrukcióira gondolok. Pár éve a (sajnos nagyon erős) pénzügyminisztériumi lobbi kitalálta a központosított bérszámfejtést, úgymond megtakarítási célból. Megtakarításról szó sincs, sőt! Viszont rengeteg a probléma. Nem mintha egy ilyen rendszer ne lenne megvalósítható (ha értelmetlen is), s nem is azért, mert az informatikusok gyengék, hanem azért, mert egy ekkora rendszer nem visel el évi hatszori, minden logikát nélkülöző módosítást. Most ugyanez a társaság 12 milliárd "Új Magyarország" forintot kap központosított könyvelési rendszer bevezetésére. Kíváncsi vagyok, hogyan fogják előállítani csak a pályázatok - ugyanezen a környéken előírt - pénzügyi elszámolási táblázatait. Az
e-kormányzat terén is sok elfogadott részprojekt van már - úgy 100 milliárd forintos tervezett büdzsével -, csak az nem látszik, hogyan fognak ezek összeállni valamivé. Talán majd utólag kitalálják."

ebbol ideztem:
www.nol.hu/cikk/504629/
tudom nem idevalo,
nem is varom, hogy betedd,
de nagyon felhaborito es talan egy jobb Magyarorszag szamara meger egy miset...
a lengyelek meg fogtak egy karót és elkeszték basztatni az alvó medvét a kerítés túloldalán....
hogy miért van akkora hiszti a rakétapajzs körül, azt érzékeltetheti, hogy amikor anno a 2000 Ft-os tandíjat bevezették a felsőoktatásban, a fő ellenérv az volt, hogy "semmi nem garantálja, hogy pár éven belül nem nő 200 000 Ft-ra, az meg már durva".
kb ugyanez van a pajzzsal: az első lépés akkor is a legnagyobb, ha önmagában értelmetlennek látszik. ezért akarják elkezdeni a telepítést az amik és ezért irtóznak tőle az oroszok.
esetleg megegyezhetnének, hogy közösen építsék fel. ez a mostani elhidegülés úgyis kedvez a kapcsolatuk nagy lendülettel új alapokra helyezésének. (mint a házasság: nagy veszekedés után nagy szerelem a kibékülés.)
"a világot alakító erők egy jó része "fiús" téma, amiből ezért kimarad a fél világ, és érdemes volna valahogy elmagyarázni nekik."

szóhóvahal mit szólnál azon mondathoz, hogy
"a világot alakító erők jó része "nőies" téma, amiből ezért kimarad a fél világ, és érdemes volna valahogy elmagyarázni nekik."

Azt hiszem nem vagy ismeretségben a világot alakító erők jelentős részével, vagyis egyoldalúan állsz ismeretségben velük.

köbö mint az az szdsz-es reklámember aki azt találta mondani, hogy:

"az ember jön-megy a shopping mallban, és bámulja a nőket....."

vagy valami ilyesmit. Itt mindenesetre az ember egyoldalúan le van szűkítve a férfira...

(nem mintha a nők nem bámulnák a nőket, de nyilván a férfiakat is bámulják, de valszeg leginkább a csecsemőket...)

szerintem a környezetemben lévő nők sokkal több tudományos ismeretterjesztő és természet cikket olvasnak el, meg tudományos ismeretterjesztő csatornát néznek, mint az általam ismert férfiak... ennek persze nincs tudományos jelentősége...

a nőkről többet itt:
szomjasoazis.blog.hu
és itt:
a-szomjas-oazis-szerzoi-bemutatkoznak.blog.hu/
süti beállítások módosítása