W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Lábjegyzet - Szofi a vérzivatarban

2007.10.09. 17:30 Tóta W. Árpád

Láttam egyszer egy dokumentumfilmet; az volna nyilván elegáns és korszerű, ha egyenesen idetenném YouTube-ról, de sajnos nem emlékszem a címére. Két idős világháborús veterán mesélt a normandiai partraszállásról. Az Omaha partszakaszon harcoltak, a D-nap legszörnyűbb helyszínén. Rossz volt nekik, hullottak az emberek, mint a legyek. Lőttek rájuk puskával, géppuskával, gránáttal. Életük legborzalmasabb napja volt.

Aztán a film végén a stáb elvitte őket Normandiába. Ott némi totyogás után megtalálták méterre pontosan, hol kóstoltak bele a halálba ötvenvalahány évvel azelőtt. - Látod, ott volt az én állásom, fent a dombon - mondta az egyik. - Én pedig itt értem partot... akkor valószínűleg lőttél is rám - tanakodott a másik bácsi. - Hát igen - felelt a géppuskás. Ugyanis egyikük amerikai volt, a másik német. Még sokáig beszélgettek és emlékeztek a parton cammogva. Nem haragudtak, nem vitatkoztak jó meg rossz oldalon. Csak belekeveredtek, tudták jól.


Címkék: történelem

216 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr30191148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A "sokattudók" lehet.
Az "eleget tudók" viszont aligha...
de mindegy is
Refuse/Resist

a "Na és?" mér véglet? :)
Az a poén, hogy TWÁ írásába már megint mindenki belevetíti a saját monomániáit.
Az 56-os fasiszta csőcselékről egyfelől, meg a forradalom gonosz meghamisítására törekvő aljas nemzetietlen liberális értelmiségről másfelől.
Holott itt szó nem volt 56. történelmi értékeléséről. Arról van szó, hogy kiben-kiben aki megélte (illetve 1-2 generációig a leszármazottaiban is) egyáltalán nem a történelmi értékelés él. Sem pro, sem kontra.
Hanem a saját emlékei. Volt, akiben az maradt meg, hogy Kiskunfélegyházán hogyan próbálta a Forradalmi Bizottság tagjaként megszervezni a város életét. Volt, akiben a benzinespalack illata, meg a dübörgő harckocsik zöreje. Volt, akiben az, hogy a pillanatnyi hatalmi vákuumot kihasználva hogyan lopott fát a fatelepről. Volt akiben a menekülés a parlamenti sortűz elől. Héjjas Ivánban az, hogy mekkora poén volt még egyszer, utoljára eljátszani 1920-at és 1944-et saját magának kicsiben. Pongrátzban a hősies küzdelem a szovjet páncélosok ellen, meg hogy Iván Kovács "áruló" volt. Iván Kovácsban a hősies küzdelem a szovjet páncélosok ellen, meg hogy Pongrátz igaztalan vádakkal "elütötte" a Corvin parancsnokságától.
Mansfeld Péterben Szabó bácsi bölcs öreg tekintete és hősiessége maradt meg. Aki látta Mező Imre és az emberei halálát, abban viszont némi viszolygás, kellemetlen emlékfolt is megmaradt a forradalom gyönyörű emlékén. Vagy legyártotta magának a "hátulról lőtték le a fehér zászlós Mezőt, a komcsik a pártházból" hamis mítoszát. Vagy legyártotta magának a Hollós Ervin-féle "mocskos fasiszta csőcselék halálra kínozta a pártházat védő szegény ávós gyerekeket" még hamisabb mítoszát. A valóság? Ugyanmár, nem érdekel az senkit.
Monomániák kellenek. Meg egymás látatlanban való köpködése itt a kommentekben. Az majd biztos sokmindent megold.
"N.I. beszédében előadott céljait a forradalom leverői valósították meg."

A forradalom legfőbb céljai a független (megszállás nélküli) Magyarország, a semleges (sem NATO-ba, sem Vsz-be nem tartozó) Mo., többpártrendszer, szabad sajtó voltak.

A forradalom leverői szovjet megszállást hoztak, Vsz-tagságot, egypártrendszert (diktatúrát) és egyirányúsított sajtót.
Van egy régi mondás: "A társadalom olyan, mint a leves: ha megkavarod, feljön az alja." 1956-ra is bőven megáll ez a mondás, voltak atrocitások bőven innen is, onnan is. Azt sem vitatja senki, hogy a francia forradalom céljai pozitívak voltak, de a La Greve téren történtek is benne vannak a történelemkönyvekben, a letagadásuk történelemhamisítás volna.

Amúgy meg abban is sok kommentelőnek igaza van, hogy a II. vh. németek vs. usákok viszonyában egyértelmű, hogy kik voltak a rossz és kik a jó oldalon, egy forradalmnál ez messze nem ilyen egyértelmű. De még ebben az egyértelmű viszonyrendszerben is akadtak bőven szar, szemét emberek a jó oldalról, akik a partraszállás után Franciaországban, vagy a megszállás elején Németországban loptak, erőszakoskodtak, gyilkoltak stb. Azt kéne megérteni, hogy egy, az alapvetően jó oldalon álló figura is lehet gazember, és a rossz oldalon álló is lehet áldozat.
Most akkor a Papa tök tiszta lett, mert úgy belekeveredett egészen a párt bizottság nagy akta tológatássáig, meg biztos belülről rohasztotta a rendszert, olyan birózoltánosan, meg pozsgaysan, nálunk is volt ám ilyen, sőt még téeszelnök is lett, na de az egész nekem úgy tűnik, azért mert a Papa ilyetén formátumú jelenség volt, azé' az unokájának mégse kéne fallal a fejének menni vagy aztán a konzervativizmus se ok rá, csakhát lehetőség.-de valami olyasmiféle hallomásom van, akkortájt nem nagyon volt divat politizálni, nemhogy még eljátszani ide a hétszázát, meg nem engedünk a negyvenyolcból, meg aztán ez olyan régen volt, hogy ki a fenét érdekel, merthogy engem ez a fürdetés egyáltalán nem fusztrál, jót nevettem az öregeken, és csak fércként, az enyimet ne akarják elkúrni!
...persze Zsanettnek meg kéne már szavazni valami irodalmi díjat!
Na, végre van valaki, aki nem elfogult, mégpedig Dr.Borivoje. Olvassátok el, amit leírt, és gondolkozzatok - vagdalkozás helyett. Igen, én is ott voltam mámoros arccal a felvonulók között, nem akartunk sem forradalmat, sem ellenforradalmat, de igen hamar a söpredék kezébe került az irányítás, és az lett belőle, ami. Mocskos, céltalan öldöklés, embervadászat, rablás, fosztogatás - szent eszmék nevében.
Nyilván szép lenne, ha Havas Szófia kezet fogna Vittner Márival, de mivel két szembenálló politikai erőt képviselnek, valószínűtlen, hogy megtörténne. De a fent leírt történet mégis szép és példaértékű. Valóban, van egy ilyen aspektus - a személyes élmények szubjektívuma - és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Azt is látni kell azonban, hogy a fenti esemény, bár szép emberi gesztus, a második világháború történelmi értékelésén fikarcnyit sem változtat.

Hasonlóképp, Havas Szófia szubjektív emlékei semmit sem változtatnak 56értékelésén. Spontán forradalom volt egy idegen érdeket képviselő elnyomó rendszer ellen, célokkal, eseményekkel, okokkal és okozatokkal, tűzharccal, és igen - 28 ember meglincseléssel és kb. 20 további - aki tűzharcban fogságba esett - kivégzésével; brutális leveréssel és megtorlásokkal, százak kivégzésével és bebörtönzésével. Lehet sörözés közben okoskodni, de amíg pl. ismeretlen levéltári adatok nem kerülnek nyilvánosságra komolytalan.

L. Hadnagy

"Amúgy meg abban is sok kommentelőnek igaza van, hogy a II. vh. németek vs. usákok viszonyában egyértelmű, hogy kik voltak a rossz és kik a jó oldalon, egy forradalmnál ez messze nem ilyen egyértelmű."

Nem tudom, szerintem 56-ban is egyértelmű. Az én nagyapámat is majdnem agyonlőtte a karhatalom, pedig csak hazafelé tartott és messze volt a tüntetőktől.
Lázadók jók, ÁVO-sok rosszak akárcsak a segítségükre siető ruszkik akik megszálló csapatok.
Tök egyértelmű.

Azonkívül ha demagog akarnek lenni, azt is mondhatnam ha nem lettek volna a karhatalom kiszolgaloi a tisztelt hölgy rokonai, lehet nem is lett volna ilyen a karhatalom. Kiszolgálók nélkül nehéz. :)
Üdv. Én is láttam azt a filmet. De azt is láttam, hogy beszélők kínosan feszengtek, merthogy mindezt a kamerák előtt játszották el. A kamerák jelenléte már önmagában is hiteltelenné teszi és meghamisítja a dolgot. Egy ilyen visszaemlékezés nagyon személyes, és nagyon kényes az egyensúly az izléstelenség és az emlékezés között.
Havas Szófiának nem az emlékeivel van baj, hanem azzal sunyi, lappangó politikai célzattal, amellyel közzéteszi őket.
Ha valóban csak az emlékezés lenne a célja, akkor a memoárjába írná bele.
Az én apám is mesélt teljesen debil fegyveresekről, akik összevissza lövöldöztek, de mégsem gondolom, hogy a forradalom kapcsán éppen ezt kellene hangsúlyozni.
Egy felnőtnek lehetne annyi esze, hogy érti: a forradalom ilyen. Időnként debil fegyveresek is lövöldöznek.
Elég vérszegény ez a párhuzam a mai magyar viszonyokkal. A filmben említett német férfi valószínűleg egy Wehrmacht katona lehetett, nem SS. Magyarországon is vannak az igazi baloldali érzelműek (akik már nem eszik meg flat-o és társai handabandáját) és vannak az igazi hithű "húzzunkbele" magukat baloldalinak nevező megtévesztett emberek. Ez utóbbiak kártékonyak, mert nem hajlandók beismerni a tényeket és húzzák az ország szekerét bele a végromlásba Ferencz császár után. Nem szabad összekevernünk őket, ahogy a Wehrmachtot és az SS-t sem.
Nem olvastam végig az összes kommentet, szóval lehet, hogy már más írta: 2005. május 9-én a II. világháború befejezésének 60. évfordulójára együtt emlékezett az egykor egymással harcoló nagyhatalmak mai kormány- ás államfői, ott volt Schröder, Chirac, Blair, talán Putyin és Bush is, ha jól emlékszem (volt veterán találkozó is, talán ehhez kapcsoldóan készült az idézet film is), de hozhatnám példának azt az összefogást, ami alig pár évvel a világháború után az Unió ősében összehozta volt ellenségeket. Akkor még abban reménykedtem, hogy az 50-ik évforduló nálunk is hozhat hasonló, de aztán jött 2006 a maga összes szörnyűségével. na majd talán nálunk is a 60. lesz a nyerő...
Héttörpe 2007.10.10. 10:31:03

Ez frappáns volt öregem, méltó a témához. Sok ilyet tudsz még?
Ez a blog most mi? a következőben Árpi kiteszi a Ryan közlegényt :D
Dr Borivoje Surdilovics 2007.10.10. 09:12:44

"Akkor nem volt szabad csak ellenforradalomról beszélni, most meg bűn ha nem forradalomnak nevezzük az eseményeket."

Az átkosban tényleg bűn volt, amit büntettek. Ma már bárki beszélhet bármekkora hülyeséget büntetlenül. Maximum hülyét csinál magából, ahogy Szófia elvtársnő.

"Wittner Mária hány éves is volt akkor?"

1937-ben született, Havas meg 1955-ben. Ennyit a személyes emlékekről.

Ardarich 2007.10.10. 09:32:58
" A valóság? Ugyanmár, nem érdekel az senkit."

De, a történészeket. Akik ezeket a személyes történeteket összegyűjtik (ellenőrzik, forráskritika), majd mindenféle ronda statisztikát csinálnak belőle. Nem monomániáról, hanem az arányokról megy a vita. Mennyire volt általános, jellemző, elterjedt a "nyilas gyerekhordák lincselése" a forradalmi események során? Ehhez képest mekkora volt az ávós, komcsi rendszer bűnlajstroma? Ezekre vannak már elfogulatlan válaszok, kutatások, törikönyvek. Persze, egyszerűbb a családi legendáriumból általánosítani, mint néhány egyszerű ténynek utánanézni.
Egyébként a komcsi ribanc megnyilatkozásához ez igen vérszegény. A nyugati fronton , azért még civilizáltabb háború zajlott a keleti fronton harcoló papexok nem hinném így összejönnének nosztalgiázni.

Az 56-os sztorira is ez igaz az teljesen más szitu , ha két harcos egymással küzd az viszont forradalom volt. -

hacsaturján

Ja, van még a tarsolyomban. Kösz, hogy egyetértesz velem. Vagy nem? Zavar, hogy a mai magyar ún. baloldalt az SS-hez hasonlítom? Nincs igazam? Válaszolj nyugodtan, biztos kíváncsi valaki a véleményedre.
Országgyűlés, 2007. október 9.

ELNÖK: Ugyancsak napirend előtti felszólalásra jelentkezett Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes úr, a Szabad Demokraták Szövetségéből.

GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sokat szoktunk arról beszélni, hogy 1956 nem került még a helyére a magyar nemzeti emlékezetben, és hogy mennyire fontos, hogy ez megtörténjen. Nem segít ebben a kérdésben az, amikor egy parlamenti képviselő így fogalmaz: „1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva.”
A képviselő asszony, képviselőtársunk megnyilatkozása bizonyos szempontból érthető. Nem várható el senkitől az objektív, tudományos igényű tárgyilagosság, ha közeli hozzátartozóját meggyilkolták, ha közeli hozzátartozója erőszakos cselekmény áldozata lett. A forradalom sodrában – ezt tudjuk – több borzasztó dolog is történt: utcai lincselések, Köztársaság tér, ismerjük ezeket a tényeket. Ám másokat is értek érzékeny veszteségek, és annyi tárgyilagosság talán mindenkitől elvárható, hogy ha nem tud indulatain uralkodni, akkor inkább hallgasson, kivált, ha közszereplő, s minden egyes megszólalásának politikai következményei vannak.
Közszereplőként nem teheti meg, hogy egy bűnöző és önkorrekcióra képtelen, a szovjet birodalom vazallusaként ténykedő hatalom elleni felkelést és szabadságharcot, ha áttételesen is, de mégiscsak a nyilasok művének tulajdonítson. Mert a magyar temetőkben ’56 őszén nem nyilasokat temettek el, hanem pesti és vidéki srácokat, köztük olyanokat, akiknek 16-18 évnyi élet adatott, olyanokat, akik nem zsidókat akartak felkutatni, olyanokat, akik nem nyilas suhancok voltak, hanem lelkes, naiv, önfeláldozó fiatalok, nemegyszer gyerekek.
Semmilyen személyes fájdalom nem teszi elfogadhatóvá a történelem meghamisítását egy közszereplőtől.
Sokat árt ez is, mint ahogy sokat ártanak azok a típusú megnyilvánulások is, amelyeket tavaly láthattunk, hallhattunk, amikor az utcai randalírozást az ’56-os forradalomhoz hasonlították egyesek.
’56 nem nyilasok műve volt, akkor sem, ha a megnyílt börtönökből háborús bűnösök is szabadulhattak. ’56 a pesti és vidéki srácokon kívül az önigazgatásban reménykedő munkások, a harcolóknak és általában a pestieknek élelmiszert küldő parasztok, a pályakezdő, tiszta múltú, tévedéseiket, bűneiket megbánó reformkommunisták és értelmiségiek története is. A pesti srácoké. Névteleneké. Kevésbé ismert, de a helyi közéletben legendaként tisztelt hősöké, mint a salgótarjáni acélgyári munkástanács vezetőié, Hargitay Lajosé, Hadady Rudolfé, akit egy héttel a salgótarjáni sortűz után tárgyalni vittek el; Balassagyarmatig sem jutottak Salgótarjánból, az Ipoly partján lőtték őket agyon. A 301-es parcellában arccal lefelé, kátránypapírban eltemetett vezetőké. Nagy Imréé, Maléteré, Gimesé, a többi kivégzetté, az emigrációba kényszerítetteké és bebörtönzötteké, Göncz Árpádé, Fónay Jenőé, a közelmúltban elhunyt Vásárhelyi Miklósé és Eörsi Istváné, mai képviselőtársainké, Mécs Imréé, Horváth Jánosé és Wittner Máriáé. Nagyon-nagyon sok tisztességes emberé, olyanoké, akiket a haza szolgálataikért nem jutalmazhatott, akik évtizedeken keresztül hallgatni kényszerültek életük legszebb élményeiről, tetteiről, akiket diszkrimináltak, akiktől, ha életben maradtak, elvették életük legszebb éveit. És ez még akkor is igaz, ha köztük akadnak olyanok, akiknek a rendszerváltás utáni politikai megnyilvánulásai időnként vitathatóak.
A Kossuth téri, a mosonmagyaróvári, a salgótarjáni és más sortüzek áldozatai és azok hozzátartozói csak egy szűk csoportja azon embereknek, akiktől érdemes lenne bocsánatot kérni egy ilyen megnyilvánulás után. Érdemes lenne a teljes magyar társadalomtól bocsánatot kérni. Erre kötelezne az igazság tisztelete. Természetesen tudjuk, látjuk, hogy képviselő asszony kitart ezen véleménye mellett, és nem fogja ezt megtenni. Ez esetben viszont nagyon fontos lenne, hogy az a parlamenti párt, amelyik őt a parlamentbe delegálta, mondjon valami egyértelműt erről a kérdésről, s ne csak ezen pártnak az ’56-os tagozata szólaljon meg ebben az ügyben, hanem az a baloldali párt, amely a közelmúltban nagyon helyesen nagyon sokat beszélt arról, hogy a modern magyar baloldalnak, a modern magyar szocialistáknak, szociáldemokratáknak nem lehet közösséget vállalni a forradalmat leverő erőkkel, nos, nagyon fontos lenne néhány egyértelmű mondat ebben a kérdésben azért, amiről beszédem elején szóltam, hogy a nemzeti emlékezetben valóban objektív, helyesen megítélt és méltányosan megítélt helyére tudjon kerülni 1956 emlékezete.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az SZDSZ és az ellenzéki pártok soraiban.)
Árpád azt mondja, árnyaljuk a képet, mert az nem fekete-fehér. Lássunk élesebben, lássuk a valóságot! Aztán mi lesz belőle? Összemaszatol mindent, és a végén már semmit sem látunk. Érdemes figyelni több kommentező színes hasonlatait: azt mondják nem fekete-fehér, hanem szürke. Nem színes, piros, kék, sárga, hanem szürke! Így válik minden egyformává, holott éppen disztingválni akartunk. Így válik egyformává a gyilkos és az áldozat, hiszen egyikük sem tökéletes.

Külön pikantériája a dolognak, hogy az az ember gondolkodik így, aki nem éppen a mérsékelt, politikailag korrekt egyrészt-másrészt publicisták közé tartozik. Máskor mindig megmondja keményen, hogy ki a köcsög, ott nincs pardon meg determináció meg belesodródott meg az ő szemszögéből más.

Hadd kezdjem egy kis kitérővel: a magam részéről sokáig ellenszenvesnek találtam Simon Wiesenthal-t, mert úgy képzeltem, hogy a holokauszt-mítosz egyik nagy ideológusa. Aztán, amikor meghalt, idézte a televízió egy beszédét. És velem hatalmasat fordult a világ. Olyasmit mondott, olyasmit értetett meg velem, ami most talán nektek is segít 56 értelmezésében. Az öreg nácivadász arról beszélt, éppen azért kell elfogni a bűnösöket, hogy kiderüljön: nincs kollektív bűn. Csak egyéni bűnök vannak. Nincsenek gonosz nácik. Van Hans, aki lelőtt tizenöt zsidót, van Stefan, aki megkínozta a rabokat, van Herr Klauss, aki parancsot adott a kivégzésre és így tovább. Ők bűnösök. De, aki nincs rajta ezen a listán, az ártatlan. Még akkor is, ha ehgyéb listákon (Mondjuk egy NSDAP párttaglistán) esetleg rajta van. Megtéveszthették, hihetett az ügyben, vagy akár ma is hihet abban amiben akar.
Mármost jó lenne 56-tal, a kommunista diktatúrával kapcsolatban is kideríteni, ki mit csinált. Ha Kovács úr zsidókra vadászott, hát menjen börtönbe, de menjen bötönbe Kiss úr is, aki a tömegbe lőtt, vagy rabokat kínzott.
Aztán, ha ez megvolt, sokkal egyszerűbb lesz 56-ről beszélgetni.
Mi van Gusztosban mégis van még egy csepp realitásérzék? Egyébként igaza van 1956 még nem került a megfelelő helyre a nemzeti emlékezetben, bár itt és az ilyen helyeken TWÁ és a többi bértollnok igyekszik odajuttatni a szerintük megfelelő helyre. HSZ-ról annyit, hogyha valaki bebaszva forradalmárokra lövöldözik, figyeljen oda jobban, mikor átmegy az úton, mert könnyen elgázolhatják. vagy igya több szódával.
hacsaturján, irodalmi? he, engedje meg de ne fusztráljon, ha kérhetem, jobban örülnék egy béka-nobeldíjnak ürgebőrbe kötve, vagy egy drágakövekkel édesített poszthumusznak, vagy vállveregetést Szeteyleg, vagy csak spontánt.
"Havas Szófiának pedig meg kéne értenie, h volt némi okuk az embereknek felkelni. "
Ugyvan!

Ráadásul a dolgot csak nehezebbé teszi, hogy HSz képviselő (torockai meg nem), azaz gyakorlatilag egy fejjel magasabb nálunk. Ha Ő nem gondolkozik, akkor majd a sok proli fog helyette? Véleményformáló minden politikus kijelentése, épp ezért kellene vigyázni mit mondanak (ez a másik oldalra is vonatkozik természetesen).
Héttörpe 2007.10.10. 10:47:11
Nekem a neveltetésedről lenne véleményem, de arra meg nem kíváncsi a kutya sem.
zsanett 2007.10.10. 10:57:14

Egy jó, szalonnás rántotta?
Összemosás folyik itt.
Az ávósok meglincselését ne vegyük már egy kalap alá, a pusztán zsidó származásuk miatt meglincseltekkel. Maga a tett ugyanolyan gonosz, és nem is szabad a szőnyeg alá söpörni, de el kell fogadni, hogy ha valaki egy dikatatúra szolgálatába szegődik, akkor az a rendszer borulásakor esetleg hatványozottan kapja majd vissza az elkövetett bűntetteit.
A Wehrmacht és az SS példája nagyon jó. Egy szerencsétlen kis német katona mit tehetett az egészről, mint ahogyan egy pártkönyvvel rendelkező postai alkalmazott sem tehetett a vörös terrorról. Csak próbáltak életben maradni. Őket nem terheli felelősség a rendszerért, de ha valaki egy közismerten kegyetlen ávós volt évekig, forradalom esetén had vigyék már el "vitaestre"! Mindazonáltal neki is biztosan voltak hozzátartozói, akik sajnálták, és ez mind tragikus. De ilyen a diktatúra.
És ez mind nem húzza keresztül az ahány ember, annyi '56 tézist.
zsanett 2007.10.10. 11:04:32

Részemről Kegyedé a Szalonnás Rántotta Irodalmi díj. :)))
"Ha Kovács úr zsidókra vadászott, hát menjen börtönbe, de menjen bötönbe Kiss úr is, aki a tömegbe lőtt, vagy rabokat kínzott. "

Namost mindenki menjen el a Terror Házába, az alagsorba, ahol kifele jövet a, nem az áldozatok, hanem a fogvatartók képei vannak (meg kereszt ahol már nem élnek). Nos kevés kereszt van (de egyre több ugye). Márpedig ahol nincs kereszt, azok még éllnek. És nem a csillagban nyaralnak. Ha esetleg per is indult ellenük, addig húzzák majd mint Dudás, aki meghalt az ítélethirdetés előtt, így a száz áldozatot követelő sortűz túlélőinek igazságérzete sosem fog helyreállni. Itt csak a temető segít sajnos :-(

Persze meg lehet magyarázni, hogy Dudás ágybavizelt 16 éves koráig mert verte az apja, meg bebeszélték neki, hogy szuezt akarják a nácik visszafoglalni Mosonmagyaróváron keresztül, sőt az is lehet hogy egyszerűen inkompetens volt, és nem is ő adta ki a tűzparancsot. Valóban semmi sem fekete-fehér. De a szar érdemes a víztöl külön választani :-)
travis 2007.10.10. 11:07:36

A wehrmacht meg az SS összehasonlítása megint demagógia, hogy a wehrmacht a jó az SS meg a démon. Az SS egy szerteágazó szervezet volt, és pl. Waffen SS több hadosztálya teljesen más tészta lásd. 5. SS-Panzer-Division „Wiking” , akik nevéhez semmiféle atrocitás nem fűződik csak a bolsik ellen harcoltak.

Ráadásul a Wehrmacht ugyanolyan vidáman kegyetlenkedett, mint az SS hadosztályok keleten ott mások voltak a hadviselés szabályai a szovjeteket sem kellett félteni ... míg a nyugati fronton harcoló német wehrmacht, és ss alakulatok egy pár kirívó esettől eltekintve ilyet nem tettek, de annyit az angolszász csapatok is hibáztak.

Az ávósok meglincselése ahoz hasonlítható, ha már világháborús példákat kereseni, mint amikor a táborokból felszabaduló zsidók agyonverték a kápókat, spicliket akiket elkaptak ... -
Hacsaturján! én kíváncsi volnék a véleményedre - bár valószínűleg egyetértenénk.
hacsaturján, ha meg lehet enni elfogadom.
zsanett 2007.10.10. 11:18:42

Az igazi díjak fogyaszthatóak! Ezalatt azt értem, hogy a jó, szalonnás rántottát nem ildomos odaégetni.
Andal:
Hogy ma mindenki azt mondhat 56-ról amit akar?Igen, csak nem kap kitüntetést, vagy lemondásra,bocsánatkérésre szólítják fel,interpellálnak ellene stb.

No mégegyszer és Gusztosnak is: közel az 50-hez járva visszagondolva fiatalabb éveimre,ismervén gyermekeimet is mondom,hogy egy 14-18 éves kölyök politikailag éretlen, nem tudja hogy mi miért van és mi a megoldás. Egyet tud: szereti a balhét, szereti ha tartják valakinek és mint minden kamasz rendkívüli igazságérzettel rendelkezik amit féligazságokra épít.Ezenkívül türelmetlenek és radikálisak,mitöbb kegyetlenek.Szóval "ezeket" nem nevezném forradalmároknak én sem.(Mint ahogy a kiengedett bosszúra éhes nyilasokat és a társadalom söpredékét, a köztörvényes bűnözőket sem.)És a tavalyi eseményekből is az szűrhető le számomra hogy a TV-t nem azok foglalták el és rabolták ki akiket szent eszme vezérelt, hanem egy fiatalokból és nincstelenekből álló balhézni akaró primitív csűrhe,akik nagyobb terepet találtak mint egy focipálya lelátója.
Wittnerről még egy pár szót (bár nem érdemli meg azt sem),szerintem pszihiátriai eset,ő nem forradalmár,inkább anarchista jeleket mutat a magatartása.Nem véletlen karolta fel a magyar gárdát.(Tudni illik abban azért egyet lehet érteni hogy Magyarország szuverén,többpárti demokrácián nyugvó állam- amit 56 forradalmárai el akartak érni már teljesült.)

hacsaturján 2007.10.10. 11:00:34
A neveltetésem nem tartozik ide. Ha a személyeskedés a válaszod észérvek helyett, máris vesztettél. Dehát a mai magukat baloldalinak nevező megtévesztettektől mást nem lehet várni. Sajnállak...
amergin 2007.10.10. 11:18:14

Félreértés ne essék, én minden esetben a szerző alapgondolatával foglalkozom, nem pediglen az illusztrációval, amelynek van mindig valamiféle apropója, melyre a serkent hadak innen-onnan rávetődnek rögvest, mint gyöngytyúk a langyosra. Egyetlen-egy valakinél olvastam Árpi naivitásáról szóló kitételt, nos én is kellően naív vagyok, bár a "die, hippy, die!" szösszenetéért tökön tudtam volna rúgni a neves szerzőt. Mentségemül szolgáljon, hogy én a megnemértett megbocsátók közé tartozom és mnimum Jeremiásnak kéne lennem ahhoz, hoghy összehordjak itt most hetet, havat. Egyébiránt bizonyára sokmindenben egyetértenénk. :)))
Héttörpe 2007.10.10. 11:35:24

Az vagy nekem, mint mackósajtnak a brummogás, azaz már így is több szót vesztegettem rád a kelleténél. Hanyagolj, cuncimókus!
Nyilvánvalóan megoldást csak az hozhat, ha az egész országot bevezényeljük a Mónika Békítő Show-ba.
hacsaturján, akkor szedelöszködöm, és megyek keresni valami harapni valót. jó étvágyat mindenkinek, jó ebédhez szól a dáridó.
Megpróbálom az Árpád által citált filmet áttenni Magyarországra, a 90-es évek elejére. Annyit hadd változtassak a történelmen, (úgyis gondolatkísérlet az egész) hogy nyilvánosságra hozták az ügynöklistákat.

Két öreg bácsika beszélget egy Pest megyei kis faluban:
Bácsi1:
És akkor ezért a kijelentésemért beidéztek a rendőrségre. De Te titkosügynök voltál akkortájt, rólam nem jelentettél véletlenül??
Bácsi2:
Dehogynem, akkor is én nyomtalak fel és intéztem el fogvatartásodat.

Ezután mentek tovább barátsággal. Mert mindeketten ártatlanok voltak, csak belekeveredtek az egészbe...


Khmmmm.
"...jó ebédhez szól a dáridó. "

...melyhez hasonló jókat kívánok!
Borivoje: A baj ott van, hogy nem világosak Szofi szándékai.

Egyrészt ha valakinek az édesapját, testvérét, stb. meglincselték 56ban akkor szíve joga, hogy bármilyen szubjektív véleménye legyen. Ha azonban ő vagy bárki ezekre a szubjektívumokra alapozva a történelmet meghamisítja, jogos kritika fogja érni - de ettől még nincs terror.

Megvan a harcokban meghaltak listája, és azoké is, akiket utána lecsuktak (a harcokban résztvettekre nem vonatkozott a későbbi amnesztia sem). Össze lehet vetni a nyilas párt taglistájával. Stb., csomó mindennek utána lehet nézni, ami nem személyes emlék, ami nem szubjektívum.

56ot zűrzavaros eseménynek és nem forradalomnak beállítani - vagy a harcolókat nyilasoknak - egyszerű tévedés, tudatlanság, ostobaság.

bocsi, hol a 12:04 hsz?
Szeretnék látni egy olyan filmet is, ahol pl. egy auswitzot megjárt zsidót összehoznak egy öreg auswitzi gázcsap- nyitogatóval. Gondolom ők is sokáig beszélgetnének és emlékeznének a lágerben cammogva. Nem haragudnának, nem vitatkoznának jó meg rossz oldalon. Csak belekeveredtek, tudják jól.
Lehet, hogy valami ilyen "nagy találkozás" miatt akarják Ausztráliából hazahozni azt a nemtunémhogyishívják valakit, aki állítólag nyilas volt.

szóval
holgyvalasz 14:10
"Szofit bánthatja sokminden,"
ne félj 23:35
"Szófia jó pénzért űl a parlamentben és nyilasozik. Mert neki lelki sebei vannak?
Vagy csak útszéli módon politizál?"
ez is a képhez tartozhat:
nol.hu/cikk/439796/
www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=15699
Igen, láttam én is a fent említett dokfilmet. Meg persze egy rahedli hasonlót, na. De magyar filmet, ami "jó" lenne, csak néhányat. Pl .: Sára Sándor a Don-i katasztrófáról szóló dok. filmje pl miért nem kötelező tananyag? Pl azoknak is, akik a Horthy rendszert úgy istenítik, jó lenne látni!
Kb, sztem, a következőkkel nem nézett szembe a mai napig sem Magyarország:
1.Trianon (hányan tudják, kik voltak a tárgyaló delegáció tagjai, kik írták alá, kik a felelősek, mik lettek volna a lehetőségek stb ?)
2.1941-45 között történtek
3.1956
4.1989 "rendszerváltás"

Vagy 56 kapcsán Clint Eastvoodot kéne felkérni, ugyanmá, forgasson mindkét oldalról filmet, akkor a jó néhány csökött agynak valami világosodna????
"Lehet, hogy valami ilyen "nagy találkozás" miatt akarják Ausztráliából hazahozni azt a nemtunémhogyishívják valakit, aki állítólag nyilas volt."

Zentai Károlyt háborús bűn elkövetésének vádjával akarja hazahozatni az ügyészség, nem pediglen Havas Szófia és mégcsak nem is Schwarz bácsi.
Ami az összemosást illeti, abban Nektek, kedves fórumozóknak sem kell szégyenkezni.

Nézzük a címszereplőket. Az amerikai és a német feltehetően nem akartak háborút.

Az amerikait besorozták, ami alól, ha kivonta volna magát, feltehetően börtönbe csukják. De kis jóhiszeműséggel feltételezhetjük, hogy ott nem sokan akarták magukat kivonni a buliból, mert tudták, hogy Hitler is a very-very bad man. És nagyon nagy gáz lesz, ha ő győz - még akkor is, ha csak egy kontinenssel odébb van.

Nézzük a németet. Volt valami háborús eufóra, ami tartott körülbelül másfél évig, de minimum 1942 nyarára a német társadalom elsöprő többségének kurvára elege lett a háborúból.

Csak ha ott megtagadtad a háborús szolgálatot, akkor nem börtönbe csuktak, nem elvittek koncentrációs táborba (esetleg, ha nagyon szimpi voltál, ennyivel megúszhattad), hanem lelőttek, mint egy vén kutyát.

Ezért ott kényszeredetten, de akit szólítottak, az harcolt. Noha úgy kellett nekik a háború, mint púp a hátukra.

Nem volt a teljes Wehrmacht náci, noha azért a zsidók "kitelepítésében" olykor ők is közreműködtek.

Volt rossz oldal és volt jó oldal. Ez egy egyértelmű helyzet. Ugyanakkor nem mindenki volt jó, aki a jó oldalon harcolt, és nem mindenki volt rossz, aki a rossz oldalon harcolt.

*

'56 talán valami hasonló. Egyértelműen volt jó oldal, és volt rossz oldal. De nem mindenki volt jó, aki az előbbihez tartozott, és nem mindenki volt rossz, aki az utóbbihoz.

Ez még nem relativizmus. Ahogy a ruszkik, akik leverték a forradalmat, sem voltak mind rossz emberek, (csak akik őket irányították), parancsot kaptak, és Oroszhonban a parancs-megtagadókkal elég keményen bántak. Különben is azt mondták nekik, hogy a fasizmus ellen harcolnak.

Itt nem áldozat-elkövető szembenállásról van szó. Áldozat az elesett forradalmár? Igen. (Forradalmár alatt itt most a többpárti parlamenti demokráciáért kűzdőt értem). Áldozat a forradalmár által megölt orosz (esetleg horribili dictu magyar) sorkatona? Igen. Mindketten ugyanannak a rendszernek az áldozatai.

Másik kérdés az, hogy szerintem azért volt esély '56-ban a Keleti Tömbből való kiválásra. A Nyugat úgy döntött, hogy nem bolygatja a status quo-t, ezért benne hagyott bennünket a slamasztikában.

Ha a Nyugat akkor határozottabb lett volna, akkor sok minden másképp alakulhatott volna.

Hruscsov, akit azelőtt Sztálin rendszeresen megalázott, aki telve volt egy csomó kisebbrendűségi érzéssel, és mindig mutatni akarta, hogy ő itt a fasza gyerek, ha rajta múlik, nem engedi el Magyarországot, nem engedi, hogy a Keleti Tömb ereje csökkenjen. (Hogy elég, ha valaki kiveri a balhét, és a Szovjet Szocialista Népköztársaság rögtön meghátrál. Az USSR nem zsarolható!)

De egy nagyobb volümenű katonai konfliktust Hruscsov sem kockáztatott volna. Ha a Nyugat keményebb lett volna.
cooperügy 2007.10.10. 12:38:25

A történelmet nem nagyon vágod.

A Don-kanyarban történteknek mi köze a Horthy rendszerhez? a magyra vezetésnek esze ágában sem volt kiküldeni a vörös hadsereg ellen a második magyar hadsereget csak választási lehetőség nem volt, akármilyen rendszer van a doni katasztrófa elkerülhetetlen volt az ország kényszerpályán mozgott ...

1. Trianon ? te olvastál egy sort is a témában? elég jól kivan már kutakodva a szitu. Az már csak egy formalitás volt.
hacsaturján 2007.10.10. 12:38:51

A II. világháború idején gyilkossággal vádolt Charles Zentait (Zentai Károly) tisztázza egy archivált tanúkihallgatási jegyzőkönyv, amelyben Zentai volt parancsnoka egyik beosztottjára, nem pedig Zentaira vall a 18 éves Balázs Péter zsidó fiatalember megkínzása és meggyilkolása ügyében - írta az The Australian című ausztrál lap hétfőn, internetes honlapján megjelent írásában.

A nyugdíjasként a nyugat-ausztráliai Perthben élő 85 éves Zentait két éve vette őrizetbe a magyar igazságügy szervek kérése alapján (majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte) az ausztrál szövetségi rendőrség. Budapesten azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november 8-án a magyar fővárosban egy laktanyában két társával, Máder Béla századossal és Nagy Lajos hadnaggyal együtt halálra kínozta áldozatát - emlékeztet rá a The Australian.

A lap azonban most a Máder 1945. november 15-én történt kihallgatásáról készült jegyzőkönyv lefordítása alapján azt állítja, hogy a százados a budapesti politikai katonai rendészeten csak Nagy Lajost nevezte meg elkövetőként.

cooperügy - nem értek egyet, ezek az események is igencsak jól fel lettek már dolgozva. Pl. Trianont olyan megbecsült, köztiszteletben álló emberek írták alá, akiknek semmilyen további politikai ambíciójuk nem volt. A miniszterelnök egy-két hétig maradt hivatalban. Pont ezért. A tárgyalók pedig mindent elkövettek ami akkor lehetséges volt, de "jaj a legyőzötteknek". Mind ez, mint 45 (de 56 is) le van írva a Magyarország története XX. században c. könyvben; arendszerváltásról pedig szintén Romsicsnak van egy mértéktartó, tisztességes és alapos munkája.
Olyan aranyosat találtam a kommentek között!
Kopaszmerc írja:
"Azt te baromszaju fasszopo kocsog parasztgeci, hogy a gay az edeset jelenti nem a buzit, te nagyon hulye.... nagyon nagyon nagyon hulye ostoba otromba hulye fasz te."
Majd pár sorral lejjebb:
"ne tolakodjon a postan ne lihegjen a nyakamba a patikaba, meg hogy neha mosolyogjon mar... "
Nah, én megértettem, hogy miért nem mosolyognak rád sehol... A továbbiakban jó liberális (ergo toleráns) észosztást mindenkinek, és szóljatok majd, ha már 1848-at sem kell nemzeti ünnepnek tartani, mert annak is vannak többszempontú megközelítési lehetőségei, meg egyéni nézőpontjai Üdv.:)
amergin 2007.10.10. 12:41:44

Nem volt semmi esély '56-ban elszakadni a szovjetektől.
"A lap értesülései szerint nem sokkal később megcsörrent a PMRFK telefonja, és egy rendőrezredesként bemutatkozó ember azt mondta az ügyeletes tisztnek, hogy "jó lenne, ha leszállnának az ügyről, felejtsék el a történteket"."

Elvtársak, ez hogy a francba szivároghatott ki, és még fel is van véve zistenbasszameg!
Tényleg fasisztaveszély van? Már hálózatot működtetnek?

Neveket akarok! Neveket!


twa:

Ez a lábjegyzet egy teljesen más szitu, 56-hoz annyiban hasonlít, hogy itt is-ott is voltak áldozatok, + fegyverek is szóba kerültek a sztori kapcsán, de kár ezt ilyen szépen összekeverni.
Ezzel a lábjegyzettel persze kioldalazhatsz a probléma alól azzal a felkiáltással, hogy te csak békét akartál,
merthogy semmi nem fekete-fehér, de sajnos szarul jött össze, túl sok itt a fasiszta, nem értik a probléma összetettségét.
Inkább mással próbálkozz, ha békíteni akarsz!
Ha meg csak a párt érdekei miatt tetted, az más, azt elnézem, sőt a fentieket vissza is vonom! :)
Inkább segítek, és azt kérdem a csűrhétől: Ki az a hülye, aki szerint 56 a többség érdekeit képviselte, ugyan már, parasztvakítás, nyilvánvaló, hogy kisebbség volt - lásd 2006 zavargások! Apámat (sőt nagyapámat is) megverte egy forradalmár, egy tizenéves suttyó, ilyenek voltak az utcákon. A többiek otthon voltak, és rendes szokás szerint jelentéseket írtak a fasiszta őrjöngőkről, semmilyen szimpátiát nem mutattak a tüntetőkkel. Ezek tények!
Szépen csinálom, még lehetek jó publicista? :)


Elvtársi üdvözlettel: sztiv
Carnivora 2007.10.10. 12:45:58

Osztán ez változtat valamit az ügyön, kérdem pironkodva? Számít ez valamit is az itt folyó purparléban?
"hogy a wehrmacht a jó az SS meg a démon"

Isten ments, hogy így állítsam be! De egy német kiskatonára inkább mondható, hogy belekeveredett, mint egy komcsi kápóra, aki az Andrássy 60-ba járt be reggelente. Az elsőnek nem volt lehetősége választani, a másodiknak igen.
travis 2007.10.10. 13:09:47

Bár ez sem tartozik ide (szégyellem is magam piszkosul), de mi van a sorozott ávósokkal ez estben? Továbbszolgáló vagy sorozott ávós lehetett volna Havas Szófia, ha nem akart volna önkéntes lenni, ha nem jött volna a Kádár-rezsim, illetve hány éves a kapitány?
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.09. 22:59:38

Régi kedves magyartanárom idézte egyszer nem tudom, kitől: "Boldogok a próbára nem tettek".

Mindig ez jut eszembe ilyenkor. Mi, akiknek nagyon jó eséllyel semmi személyes közünk nincs forradalomhoz, háborúhoz, hihetetlen hogy mit össze tudunk üvöltözni egymással.

Néha az az érzésem, hogy bármi, ami történik, amiről írnak, csak ürügy a parttalan és végtelen üvöltözéshez, az ürességhez, a saját frusztrációink leveréséhez arctalan ismeretleneken vagy közeli ismerősökön.
mollyphing hurrikán 2007.10.10. 12:35:11

"szóval
holgyvalasz 14:10
"Szofit bánthatja sokminden,"
ne félj 23:35
"Szófia jó pénzért űl a parlamentben és nyilasozik. Mert neki lelki sebei vannak?
Vagy csak útszéli módon politizál?"
ez is a képhez tartozhat:..."
Na ja...Havas persze abban nőtt fel, hogy neki és családjának, így-úgy elhalálozott apja után, kijár a külön bánásmód, nyilván erre mindannyiszor rá is lehetett és lehet játszani, máig. Ismerjük a véleményét, ami nem csak visszataszító, de egyenesen alk.ellenes.
Tiszteletben tartom jogát a fájdalomhoz, s ahhoz is, hogy esetleg nem parádézik majd okt. 23-án,/ bár ebben nem vagyok biztos, vhol felbukkanhat /megengedem, hogy emlékei közt, otthon sírdogáljon, de fogja vissza magát, és ezúttal maradjon ő kussban azon százezrek tiszteletben tartásával viszont, kiknek csak levegővételhez engedték kinyitni a pofájukat! De hát miért is tenne másként ?!? A régi reflexek ugye... Meg a szólásnak ama nagyfene szabaccsága...
hacsa,
Azt tudom mondani, mint Bástya elvtárs: Ki kell vizsgálni!
Megnézni, ki mit tett, egyénileg. A döntéshozók mindig a felelősek, nem feltétlenül a végrehajtók. Ha valaki parancsot kap, hogy kínozza meg XY-t, és nem tagadja meg a parancsot, akkor számíthat hasonló bánásmódra a bukáskor. Ha nem így menne, mindenki csak fölfele mutogatna. Ez van, ilyen a diktatúra.

holgyvalasz

Nekem az a gyanum,hogy most a "durcás kisgyerek
kinek elvették a játékát" egy kis összeférhetetlenséggel párosulva és hát most tudta hallatni a hangját.
duli-fuli?
www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=16817

Összeállításunkból kiderül: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legalább ötven olyan embert mentett át a mába, aki még az előző - üzletemberi, mozgalmi - életéből származik.
malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.10. 13:29:45
Holgyvalasz
Ez karakán volt, de pussz érte!:)

Te malacka, ez akkorát cuppant, és olyan jól esett !:)
mollyphing hurrikán 2007.10.10. 13:32:51

"holgyvalasz

Nekem az a gyanum,hogy most a "durcás kisgyerek
kinek elvették a játékát" egy kis összeférhetetlenséggel párosulva és hát most tudta hallatni a hangját.
duli-fuli?"
Nézd... Én erre nemigen tudok mit mondani... Ha összesen ennyit sikerült leszűrnöd... De tudod mit ?! Végülis legyen neked igazad, " duli-fuli " vagyok! Ugyanis teli a.... na micsodám is... ?! Szóval teli vagyok ezzel az álszent, korrupt, pénzéhes, hatalomvágyó bagázzsal, akik nem elég, hogy közel 40 évig leigázták elődeimet, még most is ugyanazon elvek alapján, ugyanazt csinálják ! Pedig állítólag, közben volt egy rendszerváltás, vagy mégsem ?
És ha előtte " elvették a játékomat ", s b*sznak visszaadni, akkor már megbocsáss, mi a fenéért csodálkozol, ha " durcás " vagyok ?!?! Egyébként ha még csak az lennék.... ! És "durcásságom " előtted ezekszerint felmenti Havas Szofit ?
Hölgyválasz, ezt benézted :)
A havas a durcás ribi, nem Te!
carnivora:Horthynak és a magyar vezetésnek nem volt köze a Don-kanyarhoz? Ja, bocs..., ők ott se voltak, ugye, na ne hülyítsük egymást - amúgy , azt írtam, csak hogy értsd, hogy nem volt szembenézés(és nem azt, hogy ki, hány, milyen könyvet írt, előadást tartott!)- Romsics könyveit olvastam, nem ez a kérdés, + most "bukkannak" fel tények a magyar diplomácia 1919-20 között elkövetett baromságairól, és teljes impotenciájáról!(mellesleg, erről is volt valami riport, neves történészekkel, talán tavaly)mindegy
Pascal: valóban, fel lett dolgozva, történészek által. De gondolom, nem azért vitázunk, és lobognak az árpádsávos z-k, mert a magyar nemzet ezt már feldolgozta! Romsics meg jó, de biztos, hogy teljes képet azért nem kapunk tőle. 56 és trianon között azért lehet látni hasonlóságot, mégpedig a széthúzást. A vezetők között
:D pascal. melyiket? A trianoni békeszerződést,(?), "vagy amelyiken két katona áll egy sír mellett"..eh ugye nem fogunk vitatkozni, ki hány Romsics könyvet olvasott :) , hiába, két Magyarország?
cooperügy 2007.10.10. 14:19:15

A frontra a románok, szlovákok haderejük nagyrészét kivitték , és követelték a magyar honvédség részvételét az akcióban a németeknek az alapban is kapóra jött hiszen szükség volt élőerőre.

A német vezetés eleinte a magyar honvédség 2/3-ad részének kiküldését követelte a teljes haditechnika nagyrészével egyetemben. Az alkudozás , ekkor indult meg nem lehetett alóla kibújni, mert az a Horthy rendszer bukásához vezetett volna, amelyet maximum egy szélsőjobbos koalició váltott volna azt meg láthattuk mennyire képviselte a SZálasi kormány a magyar érdekeket ...

A magyar diplomácia az tény, hogy impotens volt , de 1919-20 között viszont nem meglepő. Nem volt semmiféle mozgástér. A háborút elvesztettük a Monarchia széthullot a Magyar Királyság területeinek jórészét már az első világháború alatt szétosztották. Az őszirózsás forradalom után hatalomrakerült dilettáns köztársasági vezetés pedig még csak súlyosbította a helyzetet a hadsereg teljes szétzüllesztésével miközben minden oldalról ellenséges haderők vonultak fokozatosan előre. A Károlyi kormány teljes csőd volt bel, és külpolitikai tekintetben. Nem volt képes a káoszon úrrá lenni sőt még fokozta is azt, és a magyar területi integritás védelmét egy fikcióra helyezte - a francia csapatok garantálják a magyarlakta területek védelmét.

Nem diplomáciára lett volna szükség az a mi esetünkben sehova nem vezetett volna, hanem a hazatérő csapatokat ráncbaszedni, és kivezényelni a magyar területek védelmére lásd. a törökök példája. A csehek , románok gyakorlatilag pár ezer emberrel vidáman ballagtak előre miközben több tízezer potenciális katona lehetett volna Magyarország esetében.

A tanácskormány próbálkozott egyedül az ellenállással viszont az eleve kudarcra volt ítélve az általános európai antibolsevik beállítottság okán. Másrészről pedig maga a bolsevik vezetés is cserbenhagyta a vörös hadsereget miután lemondott a visszafoglalt felvidéki területekről, amely aztán a teljes összeomláshoz vezetett.

Gyakorlatilag mire vége lett az első kommunista kalandnak Magyarország már csak a Dunántúlból állt ! mégis szerinted mit tudott volna a diplomácia kezdeni? , amikor Horthy bevonult Budapestre nevezhetjük nyugodtan második honfoglalásnak csupán az antant gyakorolt kegyet azáltal, hogy a román csapatokat visszaparancsolta. Addigra a magyar hadipotenciál nullára csökkent. Trianonban hiában voltak szép jó nemzetiségi térképek, intenzív diplomácia Apponyiék vezetésével a franciák már előre eldöntöttek mindent a többi nagyhatalom pedig engedett a francia érdekeknek. A francia érdek pedig a roppant vérveszteségek után az volt, hogy Németország többet ne erősödjön meg.

69

Most miért kell általánosítani? Szegény kopasz agya ledobta a láncot, de láttunk már ilyet "polgári" oldalon is. Na további kellemes konzerválást, csak szóljatok mielőtt még a villanó bokára ismét felállhat a fasz.
a két katona a sír mellett - látom, megvan neked mégis. De akkor miért kérdezted ki írta alá a szerződést? Benne van.

és akkor nem értem - olvastad és nem fogadod el ami ott áll? Mert szubjektív véleménye mindenkinek lehet. Egészen más dolog azonban szubjektívumokra alapozva a történelem - 56 vagy a rendszerváltás - nem lezártságáról, szükséges újraértelmezéséről beszélni.
Én is láttam a "dokumentumfilmet" a Nat Geo-n ment. Mondjuk énnekem meg pont az tűnt fel, hogy kirakták a két kisöreget, megumtatták hol volt az egyik, hol a másik , aztán zsupsz fel a repülőre és go home. Persze lehet én emlékszem rosszul, de ha nem is akkor sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy valóban nagy hentelés volt az, de mégis csak német és amerikai katonák harcoltak francia földön. Mutass olyan dokumentum filmet amiben egy Oradour környéki francia ellenálló bratyizik, egy SS páncélgránátossal. Vagy akár az orosz frontról.
Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) szerint egyfelől mélységesen felháborító, hogy Havas Szófia szocialista képviselő lenyilasozta az 56-os forradalmárokat, másfelől viszont csupán az történt, hogy kimondta azt, amit az MSZP-ben oly sokan gondolnak.

Természetesen egy ilyen lelepleződés kellemetlen a nagyobbik kormánypártnak, hiszen rengeteg energiájuk fekszik abban, hogy az ’56-os forradalom vonatkozásában megtévesszék a társadalmat - vélekedik a szervezet HunHír.Hu-hoz eljuttatott közleményében.

A DEPORT-’56 úgy véli, már eddig is kész csoda volt, hogy egyidejűleg tudtak lelkesedni az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméiért, valamint szavazótáborukban tudták tartani azokat, akik vérbe fojtották azt. Nem véletlen, hogy az elementáris felháborodás ellenére késik a szocialista párt vezetésének egyértelmű állásfoglalása, ha úgy tetszik elhatárolódása, hiszen nem akarják elveszíteni leghűségesebb szavazóikat az MSZP kemény magját, a „havas szófiákat” - fogalmaz Szerdahelyi Szabolcs, a szervezet elnöke.
x. törlendő ünnep: KARÁCSONY
Mi a f...t ünnepeljük itt Jézus születését, miközben az ő nevében milliókat öltek meg a keresztes hadjáratokban, és ezreket égettek meg az inkvizítorok! Fel vagyok háborodva!
x+1. törlendő ünnep: PEDAGÓGUSNAP
Hány és hány felnövő ifjat nyomorítottak meg ostoba, korlátolt pedagógusok. Hogy is lehetne ebben nemzeti egységek, millió szám van rossz emlék, mi tanárhoz köt. Végképp eltörölni!
malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.10. 15:33:40

A pedagógusokon kívült ezt ünnepli más? :D
x+2. törlendő ünep: ÁLLAMALAPÍTÁS
Százezrek vére tapad a keresztényi állam bevezetéséhez, s azok leszármazottai még itt élnek (elvileg). Hogy is lehetne ebben nemzeti egység!
carnivora
Jaa, a sok szülő, aki rühelli otthon megnevelni a lüke gyerekét, és örül, hogy azt más teszi meg helyette.... ha teszi:)
x+3. törlendő ünnep: ANYÁK NAPJA
Hány és hány anya ölte már kútba, fojtotta vízbe újszülöttjét. Hány anya tette már lelki nyomorékká felnövő gyermekét, és egyáltalán: ott van a sok anyós, aki feleségünk anyja. Azonnal törölni!
ezt a szerda helyi szabolcsot sem aldotta meg sok sutnivaloval az ur..
Az a baj, hogy a magyar mediaba is raszoktak arra, hogy az ilyen minden temanak mindig a szalacsijat szolitsak meg.. hatha ki sul valoban valami vicces. Sajnos altalaban nem..
Carnivora 2007.10.10. 15:18:52

Hát nem tudom, pro, kontra, vagy csak a natúr, lélektisztító röhögés végett illesztetted ezt ide be, de a nagy állatkert / alacsony kerítés jutott eszembe.
karácsonykor tényleg nem kéne a feltehetően tavaszi születésű Jézuskát ünnepelni, de legalább van kinek címezni a kívánságlistát. meg a szaturnália hülyén is hangzik.

anyák napján én meg csak saját anyámat szoktam ünnepelni, (más anyjáról az év bármely napján "megemlékezek", ha szükséges). amennyiben ezzel más is így van, a vízbefojtottak közül ezt nyilván kevesen teszik meg. szóval ezzel nem látok problémát.

államalapítással sincs gond, az kettős ünnep lehet újkenyerezni, lehet istvánkirályozni, kinek melyik tetszik, lényeg, hogy nem kell dolgozni.

pedagógusnap. ez a LOL-kategória. ennyi erővel a ruandai ónbányászok napját is ünnepelhetnénk.

én a fonákjáról közelíteném meg a dolgot. ne töröljünk ünnepeket, hanem vegyünk fel egyre több ünnepet, aztán akinek fontos vagy érdekes valamelyik, az aznap kimegy sörvirslizni. és a többieknek sem kell otthon szomorkodniuk, mert ott van még 364 másik nap, amikor eljöhet az ő idejük.

de kimaradt, nekem két nap, és 1 bejegyzéssel és 634 hozzászólással visszább valaki halkan felvetette, hogy okt. 23-án nem egészen (csak) a forradalmat mint olyat ünnepeltük, hanem valami köztársaság kikiáltást vagy ilyesmit. azzal az illetővel mi lett? Wittner Mária kifordította már a macskáját?
omgwtf: te is csiped carlint?
Sztravinszki 2007.10.10. 14:12:01
"Hölgyválasz, ezt benézted :)
A havas a durcás ribi, nem Te!"

Híjjjnye ! Most hogy mondod...., tééényleg... :) Mollyphing árnyékszékére buktam :)
Mit gondolsz, megkövezzem, vagy inkább megkövessem ?
Na jó, búcsú, további szép estét, frappáns gondolatokat Mkinek !
KopaszMercis: jóhogy. ő megmondja a frankót.
en lattam az oreget eloben.. ha kell vmi anyag szoljal.. nekem kb minden (vagy hat sok minden) meg van ;)
Kar hogy itthon nem ismeri kb senki.. szerintem korunk legnagyobb gondolkodoja :)
carlin for prezident :)
KopaszMercis!
Irod hatalmas anyagod van korunk legnagyobb gondolkodójától.Még nem olvastad?Nehezen ragad?Ilyen nehéz észrevenni a hatását?Vagy ez már az?
Kérlek irj néhány cimet az irásairól,tudjam mit kell dugdosni a gyerekek elől.Köszi.
amiről Mercis beszél azt inkább nézni meg hallgatni szokták semmint olvasni.
szerintem nem kell vesződni a rejtegetéssel sem, hacsak nem beszélnek folyékonyan angolul a gyerekek (vágva egy halom amerikai szlenget).
amúgy én kifejezetten ajánlom. :)

de hogy ne legyek ismét offtopik, egy kicsit - erőltetve - próbálom kötni a témához. a faszi new yorki létére 3 v 4 évre az amerikaiak saját holokausztjára, legalábbis ők akkora ügyet csináltak belőle (igen arról a két magas házról van szó) simán humorizált a témáról úgy, hogy odaszólt a társadalmi beidegződéseknek, konzumidiotizmusnak, bigottságnak meg ilyesmi. ez a téma náluk szinte annyira szent mint nálunk 56, ráadásul a zusások a magyaroknál nagyságrendekkel több bullshitet meg népbutítást kapnak, és mégis elő merte venni, és tapsoltak, és lehetett róla úgy is beszélni.

no és most jöjjenek az amúgy tökfelesleges elemzések a két esemény közti különbségekről személyeskedéssel meg okoskodással. szóval "pihenj, folytassa" csak lazán, kötetlenül ahogy eddig...
Árpi, és eredeti nyelvvel láttad, vagy szinkronnal?
Csak mert érdekelne per náció fasisztázta-e az amerikai a németeket totyogás közben és per náció zsidóbérencezte-e az öreg náci bácsi az USA-t?
csak mert Szófia, akit te itt lábjegyzetelsz, per lenyilasozta a forradalmat, en bloc, Mécs Imérstől, Fónaystul, Mansfeldestül, Bibóstul. Nem, abban a nyilatkozatban nincs semmi distinkció, kár is lenne belelátni: annyit mondatt, pár nyilas flangált az utcákon, ezt ő nem tekinti forradalomnak.
Teljesen mindegy most, hogy ettől függetlenül ki hol húzza meg a határokat, neked moszkovita kupleráj, nekem hivatalban lévő kormány ('56 november 1-én még Kádárnak is :-) ), de ez most mindegy is. ennyire disztingválatlan sommás véleményt Grósz óta nem mondtott senki. Még Thürmer sem.

nem akarok szalonképtelenezni, meg ilyenek, sokan sokminden miatt lettek már szalonképtelenek. de szófia legalábbis szép nagy világos, csordogáló kupac ezen az egyébként nem kicsi trágyadombon. most még gőzölög, de majd megszárad.

és, hacsak nem sokkterápiával akarod az éberséget fenntartani, vagy nem provokálni akarsz (persze de), akkor nem értem, erről a kupacról miért bizonygatod, hogy csoki, csak kicsit más. nem, nem csoki.

Nagyon megható történtet, csaknem elsírtam magam...

Nem furcsa, hogy nem így vélekedett az amerikai:

"Szerintem itt nem is volt háború. Ha egy csapat náci suhanc nekiáll lövöldözni, az nekem nem háború..."

Mert Szofi kb ekkora hülyeséget mondott.

Ja, és egy apróság... Mindkét katona a hazája győzelméért, szabadságáért, stb harcolt. Gondolom az amerikai kislánya nem szólt közbe, hogy lebüdösnácizza a németet...

Szofi apukája pedig a megszálló szovjet erők kiszolgálója volt, és kislánya a hazája szabadságáért harcolókat fikázza.

Szóval hol is az a gyönyörű párhuzam?

Sehol. De azért szép, hogy nem veszekednek már az amerikaiak meg a németek. sőt! megható.

De nem menti fel Szofit, aki hülyeségeket beszél a hazájukért harcolókról.

Tudom most jön az, hogy, a harc nem vezet célra, hisz látjuk, elbukott, és inkább tegyük azt, amit a megszállók mondanak, és akkor talán okosan csendben túléljük a nehéz időszakot... és konszolidáció lesz, ésatöbbi.

Nos ez az a meghunyászkodó magatartás, ami hagyta, hogy kiirtsák a magyarországi zsidóság nagy részét, amely elfogadta, hogy behívják az oroszokat, és ne folytassuk.

de tényleg ne folytassuk.
"Nem haragudtak, nem vitatkoztak jó meg rossz oldalon. Csak belekeveredtek, tudták jól."

Persze, könnyű nekik. 6000 mérföld távolságból...
Az az igazság, hogy itthon is találsz két normális embert. Nem kell ehhez ez a példa. A baj ott van, hogy tőmondatokkal akar itthon mindenki a megváltó lenni. Pedig az nem megy. Bonyolult dolgokat csak hosszan lehet leírni korrektül.

Én fiatal vagyok. Nekem csak az van meg 1956-ról, amit beszélnek róla. Ezért nekem kurvára egy nagy nulla ünnep. Senki álláspontja nem elég hiteles ugyanis nekem. Majd 50 év múlva, amikor már romantikusan messze lesz talán érteni fogjuk az átlagát...
Miben különbözik az az ember aki akár a náci Németországban, akár a Rákosi rendszerben élt és kiszolgálta azt teljes mellszélességgel, attól a mai magyarországi embertől aki először csak szimpatizál a jobboldallal, utána "éljen Viktorozik" majd fröcsögve kiabál a másik oldalra aztán már azt sem tartja megvetendőnek ha felgyújtja az MTV székházat és szétveri a fél várost és most már ott tart, hogy dögöljön meg minden "liberálbolsiféreg"?

Jaj, jaj, jaj!
Ne szarjál már ennyire, mert még megsajnálunk.

(Azt hiszem, egyszerűbb a félelme alaptalanságára rámutatni ,mint azáltala felvázolt folyamat képtelenségére.)
süti beállítások módosítása