W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A magyar demokrácia mint piaci kudarc

2007.10.02. 07:00 Tóta W. Árpád

Hosszú leszek, de velős. Lustáknak a lényeg: alacsonyabb parlamenti és finanszírozási küszöbbel a vérgőzmentesebb hétköznapokért, valamint az örök és megbonthatatlan szabadpiacos kapitalizmusért.

Mit kíván a magyar nemzet? Elitváltást, azt. Kívánja a magasan kvalifikált, európai értelemben vett értelmiség és az utca népe, egyként. Az előbbi a féltudású magyar elitről cikkez, a másik a flaszteron sörözve-bölcselkedve süti ki nagy okosan, hogy húzzanak el, mind egy szálig. Menjenek a picsába, mind, azonnal. Fogja kézen az Orbán Viktor Gyurcsány Ferencet, és lépjenek le, Kókával és Dáviddal, az egész parlamenttel, az összes volt és aktív miniszterrel együtt.

Huj, de vérpezsdítő és forradalmi. Jogos az indulat egyébként. A kormányok intézkedéseinek van egyrésztje és másrésztje, a bűn és a bűnös mulasztás ott vitatható, bár sokszor nehezen. De hogy az egész rendszer bűzlik a lopástól, mert a törvény egyértelműen lopásra kényszeríti a pártokat – az nyilvánvaló, bizonyított, szabad szemmel látható, Zuschlag nélkül is. A pártfinanszírozási törvény kifehérítése nem halogatható. A változtatás viszont nyílt beismerése annak, hogy az elit, a parlamenti pártok vezetői tevékenyen, de minimum hallgatólagosan bűnösek sok-sok milliárd közpénz elsikkasztásában. Hát még jó, hogy az elzavarásukról ábrándozik a nép.

Arra azonban sem a pubban, sem a kocsmában nincs értelmes válasz, hogy ki látná el Magyarország adminisztrációját, ha jól elkergettük ezeket. Halvány, félénk találgatások legfeljebb: Csányi Sándor, Satu Ferdinánd, Vizi E. Szilveszter. Helyettes elit valójában nincs, egy napra való se. Honnan is lenne, ha nincs verseny?

Piac és profit


Az elitűzés népszerűsége kétségbeejtő, mert nem vesz tudomást arról, hogy a politika: piac. A párt: termék. Nem attól lesznek egyre jobbak és biztonságosabbak az autók, hogy elűzzük a Lada-gyárat, hanem hogy beengedünk jobb márkákat, amitől aztán a Lada csődbe megy, mert a kutyának se kell. Az elitváltás módja az, hogy a rossz vezetőt vagy leváltja a saját pártja, mert észreveszi, hogy szakadékba tartanak, vagy bukik a párttal együtt. És jön helyette más.

A piaci rés jól látható. 35 százalék szavazna egy nem létező pártra a Századvég kutatása szerint. Egy nagyjából épeszű programmal, az elmúlt tizenhét év koszos, ragadós, törzsi bűneitől, pszichózisaitól mentesen simán parlamentbe kerülhetne egy új párt. Emelkedése közben sikerrel szipkázhatná el a mai pártok tehetséges, de a rövidlátó hülyeségbe beleunt figuráit. Kormányra nem 2010-ben kerülne ugyan, de utána már szabad az út. A Fidesz, MSZP, SZDSZ, MDF nevek elhasználódtak. Van igény és hely, és van történelmi feladat.

Monopoly


A magyar pártpiac kudarcos, megfeneklett piac. Kábé úgy vagyunk, mintha a Wartburg és a Lada felosztotta volna a piacot: van fehér szar meg piros szar, de esélyes versenytárs nincsen. Azokat büntetővámokkal és egyéb praktikákkal távol tartja a Tröszt. Az ötszázalékos parlamenti küszöb, illetve a parlamenten kívül rekedt pártok elenyésző finanszírozása – amit ők nem tudnak közpénzlopással a reális szintre duzzasztani – szinte megingathatatlanná teszi a mai pártok hatalmát. Milliárdos tőke kell az induláshoz, a belépési küszöb nyakig ér minden új kezdeményezőnek. Elvérzett a kicsit béna, kicsit Szomszédok-hangulatú, de kedves Centrum. Nem alakulhatott meg  az oly fájón hiányzó paródiapárt, a Pató Pál Párt sem: a bíróság kimondta, hogy gúnyolódásból nem lehet pártot alapítani. Pedig lassan már csak azért érdemes.

Ebben a rendszerben előbb gründol pártot a Gazprom, mint a magyar cigányság vagy a magyar kisvállalkozók. (Emlékszünk a Vállalkozók Pártjára? Jó vicc volt.) Pedig elvileg úgy működne a dolog, hogy a politikailag aktív csoportok pártokba tömörülve képviselik érdekeiket. 1989-ben így indult.

A verseny ma legfeljebb a pártokon belül működhetne. De utánpótlás szinte nincs. Az ifjúsági szervezetek egy épkézláb szóvivőt se tudnak kiállítani, nemhogy a jövő Baross Gáborait és Klebelsberg Kunóit. Inkább a korrupciót termelik újra, felvételi kérdésként, és ha lehet, pofátlanabbul, mint az anyapárt. A pártelnökök féltékenyen őrzik hegemóniájukat, ellenjelöltjeiket visszametszik tövig, ha csak tehetik.

Lopók között szegényember


A pártfinanszírozás reformja, a kampánypénzek átvilágítása elkerülhetetlen. Ha 2010-ben is lopott pénzből tetszenek elmondani, hogyan építünk igaz országot, akkor belépek a Magyar Gárdába, és szerkesztek nekik motoros fospumpát. Ez már nem viselhető el. Morális válságról addig ne ugasson senki, amíg lopott pénzből megy a hangosítás. És ha már hozzányúlunk, akkor ideje kinyitni a demokráciát mindenki előtt, aki nyakába veszi a pártszervezés nyűgét és felelősségét.

Nincs szükség erőszakra és forradalomra, ha az elit leváltható demokratikusan. A demokrácia azért nagyszerű találmány, mert minden választás levezetheti a gőzt. Demokráciában nincs olyan érzése a polgárnak, hogy a kiváltságosok kirobbanthatatlanul ülnek a helyükön. Demokráciában, ha a két oldal reménytelenül egymásba gabalyodott, ha rossz alkuk, pszichotikus reflexek, régi sérelmek rabjaivá válnak, akkor azt veszik észre, hogy kinőtt mellettük egy vagy több új párt, új eszme, új garnitúra. Tagjai fiatalok, lelkesek, és saját pártjukban tanulják a vezetés tudományát. Hogy amikor az elit törvényesen és tisztességesen, választás útján elkergetődik, legyen, aki a helyükre lép. Evolúció, csókolom. Darwin!

Ehhez helyre kell állítani a versenyt. A parlamenti küszöböt le kell csiszolni, a jelenleg parlamenten kívüli pártok támogatását pedig a valós pártrezsi alapján megnövelni. Így biztosan ülne a helyén az MDF, megnyílna az út a – mellesleg köztársasági elnököt adó – Védegylet előtt. Jelenlétük ösztönözné a versenyt, mert megtörné a duális rendszert. A bábszínház-előadást.

Gyere bátran, hun hiéna


Ja igen, ezzel bekerülne az úgynevezett szélsőjobb is, amit momentán kábé a Jobbik képvisel párt formájában. Ott ülnének a kupola alatt, és mondhatnák a hülyeségeiket bele a köztévébe. Napkeltében – bár ne lenne már akkor – magyaráznák a trianont, meg a turult, meg a cigánykérdést.

Jótékony, versenyt élénkítő hatása lenne. A szélsőjobb szinte minden megoldási javaslata – ha van egyáltalán – szemenszedett, könnyen leleplezhető ostobaság, de a problémák, amikre választ keresnek, néha valósak. Viszont nem veti fel őket senki más, ezek szőnyeg alatt fortyogó, reakciós témák. Ha a Jobbik előadja az idétlenkedését cigányságról, Magyarország fizikai biztonságáról – fasiszta leszek: területvédelmi képességéről –, határon túli magyarokról, külpolitikai stratégiáról, Európai Unióról; akkor a többi párt erre reagálni fog. És ha végre cigányságról, honvédelemről, nemzetstratégiáról, bevándorlásról, jövőképről szól a politika, akkor máris hétmérföldest lépett előre attól, hogy Gyurcsány vagy Orbán.


Címkék: kampány reform korrupció magyarland

479 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr72183168

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervativizmus 2.0 2007.10.03. 20:48:01

Worluk villantásaTóta W. érdekes egy figura. Nem kategorizálható egyszerűen be, időnként nagyon elgondolkodtató, gyakorlatias és érdekes dolgokat ír, míg máskor ő is ezt az unalmas, vadliberális típusú  übermodernista aufklérizmust tolja. A tegn...

Trackback: Kis magán szélsőjobb 2007.10.02. 13:35:48

Lenyúlt demokráciaAz oligopólium és a profi politika kellemetlen egymásratalálása kinyírta a valódi közéletet.

Trackback: I hate it here 2007.10.02. 08:11:20

Nem piaci és nem kudarc A magyar demokrácia mint piaci kudarc w.blog.hu, Tóta W. Árpád, 2007. október 2. Tóta W. Árpád a piaci mechanizmus megszállottja, és most is azt forszírozza, hogy élénkítsük csak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

második!

milyen borzasztó hosszú cikk, és mégis mennyire csak karcolgatja a felszíneket. talán mégis könyvet kellene írnom előbb-utóbb, for by baby son.
[Olvasd át, maradt benne hiba: "aról".]
Köszi Árpád! Végre, végre, végre. A kis pártokat a Parlamentbe! Vannak ugyanis ilyen országok ahol mindez működik. PL. Hollandia, ahol egy-vagy két parlamenti hellyel rendelkező pártok is vannak, lásd az Állatvédők pártja, a Holland Ultra Református Párt, antiglobalista balosok stb,... persze ez mind a naygobbak mellett, mint Szocdemek, Liberálisok(Jobb, nem Bal), Ballibek, Zöldek, Kereszténydemokraták, Jobbikosok...
Egyébként az ország kicsi és zsúfolt létére meglehetősen jó hatásfokkal működik. Ja és mielőtt elkezdenénk rinyálni a cucilizmus miatti hendikeppünkről, a háború után ők is tök szegények voltak.
ez egy jó cikk, végre.
nem baj, ha bekerülne 1-2 emberrel a jobbik, vagy a munkáspárt.
ha jót mondanak, jó, ha meg nem, úgyis kiröhögjük őket.
Na majd a jó öreg Kétfarkú Kutya Párt!
Valóban, a parlamenti küszöb leszállítása segítene a jelenlegi, betokosodtt, lövészárkos - állóháborús párhelyzeten. Csakhogy a jelen szabályozáson azoknak kellene változtatni, akik ennek előnyeit élvezik. kapkodják fel a költségtérítésnek álcázott baksist, a jó kis fizetést, alkalmazzák a kiscsaládot titkárnak, dugdossák pozíciókba a pereputtyot. Ugyan miért változtatnának?

Nekem is van egy ötletem: Rendezzünk minden évben választást! Pénzbe kerül ugyan, de két előnnyel is járna: Egyrészt - ha a mélyen tisztelt publikum azt látja, nem arra felé tekeredik a kormány, amerre ígérték - gyorsan lehet váltani. Másrészt pedig maradna még négy év a kormányváltástól az esetleges bűncselekmények elévüléséig.
Ez megint talált, Árpád. Szívemből szóltál!
En szivem szerint a Wartburgra szavaznek!
"de a problémák, amikre választ keresnek, néha valósak. Viszont nem veti fel őket senki más, ezek szőnyeg alatt fortyogó, reakciós témák." Szorgos munkával találtam egy mondatot ami igaz. Ja és miért nem lehet róla beszélni? Mert a balos értelmiség fasiztáz ezerrel rögvest.
"A demokrácia azért nagyszerű találmány, mert minden választás levezetheti a gőzt. Demokráciában nincs olyan érzése a polgárnak, hogy a kiváltságosok kirobbanthatatlanul ülnek a helyükön. "

Sajnos en nem igy erzem. akkor itt ket baj lehet csak, vagy en vagyok hibas, vagy a jelenlegi magyar demokracia.

egyebkent le a kalappal.
ja karcolgat. nyilvan nem lehet egy cikkben a teljes utopiadat megosztani, de jo probalkozas volt.

az en maniam az elovalasztas (primary), nem az a fontos, hogy 6-8 part legyen a parlamentben, hanem az, hogy az a 6-8 markansan kulonbozo velemeny elhangozhasson. a jelenlegi helyzetben a parlament 90%-at 2 (azaz ketto) ember valsztotta ki. (GyF,OV)

nyilvan nincs ott senki aki nekik ellent mer mondani.
füle sándor ötletét támogatom. minden évben választást!
Én már azzal is elégedett lennék a következő választáson, ha külföldi mintára nálunk is lenne olyan választási lehetőség, hogy "Egyik sem".
TWÁ és többiek!
Turulmadár csicsergéstől hangos jó reggelt magyar tezsvéreim! Készülök pártot alapítani, jöhet a 35%! A neve LÉP lenne, ui. Lúzerek Érdekvédelmi Pártja. Kormányra kerülni nem akarnánk, csak mindenkit fikáznánk, aki nyomorba dönt minket lúzereket. Semmi más nem lenne a célunk, csak hogy ott legyünk a kupolás épületben, felvegyük a zsét, és odamondjuk, hogy fújjj gázáremelés, fújjj minden megszorítás. Jó kis népszerűség lenne részünk, zsebünk tömve, aztán kilépnénk a LÉP-ből, jöhetnének új LÉP-esek, és így tovább. Mi lennénk a kontroll párt, rotációs rendszerben törnénk ki a szarból...
Szerintem a radikálisan új politikai elit csak a kockázatot növelné ezerszeresére, bár hogy honnan jönne ez az elit, azt ezen írás alapján sem látom.

ihateithere.freeblog.hu/archives/2007/10/02/Nem_piaci_es_nem_kudarc/
Ezekre a dolgokra az égvilágon semmi esély nincs addig, amíg Kovács Kovi István célközönségének a szavazata ugyanannyit ér mint az enyém.
Kis haza nagy hülyeséggel. Ez a mai Magyarország. Talán Churchill mondta hogy a demokrácia nem a legmegfelelőbb megoldás a problémák orvoslására, de pillanatnyilag nem tudunk jobbat.

De amúgy a cikk nagy részével egyet tudok érteni.
Valami hasonlóról elmélkedett Lengyel László is a hvg.hu-n. Itt már csak az a kérdés, hogy miért képzeli azt mindenki, hogy a nagyok majd csak úgy hagyják, hogy besétáljon valaki középre és elszívja a potenciális szavazókat.

Másrészt meg ki a franc lenne az? Ki az, aki már legalább egyszer nem adta el magát ebben az országban?
"miért képzeli azt mindenki, hogy a nagyok majd csak úgy hagyják"

Hogy ne gyújtsák rájuk azt a csipkés kupolát.
A parlamenti küszöb csökkentéséről nem lehetne esetleg népszavazást kezdeményezni?
Árpi, Leesett a tantusz? Kiábrándult lettél? Talán megismerted a jövő évi költségvetés fő csapásirányát: segélyek és nyugdíjak. Ha valaki ezekben a magyar sikersportokban jól teljesít, akkor dehogy akar a nép elitcserét, tök jól ellesz a mostanikkal.
Bis zum Ende....
Nehany reflexio:
-ez utopia. Te is tudod, Arpad, hogy a partok nem a parlamentet osztottak fel, hanem az orszagot. Orban Viktor 98-02 kozott elerte, hogy ugyanolyan kirobbanthatatlan helyeket adjon a partjanak, amilyet az Mszp mindigis elvezett. Ehhez nagyjabol megduplaztak az addigis hipertrofizalo allamaparatust. A ket nagy part,vagy ha ugy tetszik, egyetlen "elit" az utolso helyig mindent szetoszt. A korhazi foorvos sem lehet foorvos parthatter nelkul. UGyanugy mint regen. A feltudasu elit beult mindehova. Es kinosan ugyel ra, hogy a polgarosodas minden hajtasat visszavagja. A baj csak reszben van ott, hogy nincsenek tehetseges ifju titanok. Persze jo lenne, ha lennenek.
De az igazi baj az, hogy az elitnek nem erdeke, hogy az orszagnak, az orszag nepenek jobb legyen. Ott van az egu. reform peldaul. Akarhonnan is kozeliti az ember, az kellene hogy legyen a cel, hogy a beteget jobban ellassak, Ehelyett szepen megyenkent felosztjak az egeszet, elvtarsi-polgartarsi korben privatizaljak majd ezt is mint annyi mast. A bejovo unios penzekre is raulnek. Aki maganvallalkozasba kezd kimeletlenul adoztatjak, ha megis feltor, akkor nagy nehezen maguk koze fogadjak. Ujratermeltuk a talan soha ki sem halt dzsentriket, akik mindenfele hitvany hitbizomanyokon uldogelve fojtogatjak az orszagot. Miutan az allamaparatus negyszeresen redundans,a kutya nem venne eszre, ha haromnegyedet kirugnak. De akkor hol maradna a hatalom? Melyik hivatal akasztana meg a palyazatot ha meg nem fizettem be a husz szazalek jattot? Melyik iroda szolitana fel tegnapelotti hataridovel 3500 oldal hianypotlasra? Melyik muftinal konyorognek "meltanyossagert" gondosan vegigjarva a baksisadas undorito koreografiajat? Ugyanmar, ez nem fog csak ugy megszunni.
Nezz ra a Fradira. Azt is aruljak evek ota, de csak ugy, hogy hozd ide a penzt de azert mi itt maradunk. Tukorkepe az egesz orszagnak. vegyek korhazat, de azert tobbsegi tulaj az allam marad. Ezt miota hivjuk privatizacionak? A Zuschlag- meg Szijarto-felek mutatjak, hogy ennek az elitnek van tomegvonzasa. Vagynak oda az emberek, mert odakint az akolon kivul a minimalberert kell dolgozni, es oruljon ha nem sajat maga fizet utana minden jarulekot. Mert odakint nem hivjak tobbet ha elkurta a munkat. Odakint nem beszedet kell mondani esetleg a Sokadik Nemzeti Hoborgesi Chartat kihirdetni. Odakint csomagolni kell es elmenni a francba. Orulni, hogy legalabb nem pereltek be. Nem lehet szamlanelkul evi 5-10 millionyi koltseget elszamolni. Legalabb egy hamis szamlat venni kell, egy gerinctelen ugyvedet vagy konyvelot talalni kell a bulihoz. Odabent ez nincs. Ezert olyan zart az az elit.
Jelenleg minden iranybol zart. Semmilyen iranybol nem erodalodik. Szlovakiaba megy a toke? Kit erdekel, az o jovedelmuk nem banja. Alulrol sem jon nyomas, mert azt adopres elnyomja. Be van ez az egesz rendezve. Csak annak szurkoljunk, hogy a nep ne erezze meg a cinizmust. Az ertelmiseg mar regen erzi. Hogy uvegzsebrol papolnak, hogy a kepunkbe rohognek. Mari nenit meg el lehet hallgattatni minden telen egy jo kis Bbb rated hitelbol kifizetett egyszeri gazartamogatassal. Ha eppen fiskalisan rendben vannak a dolgok (pl amerre most haladunk) az is azert van mert a PM eppen mas farkaval veri a csalant. A mienkkel. Ahelyett, hogy bezarna az allami DJ hivatalt vagy a BKV hat konyvelesi osztalyabol otot. Vagy epp megkerdezne, hogy a MAV miert vesz meg minden szolgaltatast magatol a piaci ar otszoroseert. 17 eve, kormanytol fuggetlenul.
Ehhez kepest, hogy hany part van a Parlamentben. Fontos, de nem elsodleges.
Ugyanis a problemat az elit belulrol nem oldja meg. Az elitnek nagy szerencseje a harminc evnyi kadari etatizmus, mert a legtobb embernek eszebe sem jut, hogy a guanot elsoporje a haza elott, hanem azon jajong, hogy a Vallalat, a Szovetkezet, vag a Hivatal miert nem seperteti el. En akkor latnam a fenyt az alagut vegen, ha egyszercsak az emberek elsepernek a jardat a haz elott...
Ugyan, Árpád. A gyújtogatós fajtáknak az sem felelne meg, ha az következne be, amit felvázoltál. Azok akkor nem akarnának gyújtogatni, ha a komplett kurucinfós szerkesztőségi gárda tagjaiból állna a kormány.
Nekem is nagyon tetszett az Árpád cikke és ne feledkezzünk el a belinkelt szintéen nagyon érdekes gondolatokról.

A "Féltudású magyar elit" cikkből hadd emeljek ki egy gondolatot:
"Minden témába vágó felmérés azt mutatja, hogy nálunk nem működnek azok a kis közösségek, amelyek szűrnék a nagy intézményeknek az egyénre gyakorolt hatalmát és befolyását."

Szerintem ez az egyik oka a kétpólusú politikai világunknak, a másik ok, szerintem a média hatásában keresendő. Ez a kétpólusú, fity-fifty jellegű választási eredményt produkáló társadalmi állapot másutt is megvan, ld. Olaszország, Németország, vagy akár a Bush-Gore párharc anno.

De viszatérve, a kis közösségek önálló (értsd médiától és hasonlóktól részben független) véleménye és pártpreferenciája jelentősen színesítené a pártok palettáját.

Ha most elkezdené egy új párt akkor a választásokig befuthatna és akár meg is nyerhetné.
Csak akkor az lenne, mint 1990 -ben amikor is a be nem futott kis pártok prominensei valamelyik parlamenti pártban landoltak. A mostani politikusok se maradnának ki a jóból, főleg azért mert máshoz már nem értenek, nem mindenki Németh Miklós, hogy elhívják bank alelnöknek...


Kovacs Kovi Istvannal egy baj van: eleg egyhangu pornot csinal, es Michelle ota nem volt igazi tehetseges szinesznoje. Katikanak ugyanis nem kellett jatszania a fehermaju kurogepet. A tobbiek eleg kenyszeredettek. Bar Borokat meg nem lattam filmen.

A mi politikai elitünk még dicsőségesen nagyszerű is az olaszhoz képest! Nézd csak meg a videot!
www.youtube.com/watch?v=vQoKDWljvGI
szerintem az egyik probléma az, hogy az emberek nagyobb része pofázik, és nem cselekszik. a nemzeti oldal idióták tömege, akik szart sem értenek semmiből, csak annyit, hogy nekik most hűderossz. ugyan érthető, hogyha ezért morcosak (bár vitatható többjük esetében, hogy tényleg olyan rossz-e a rossz), de a felesleges, és álszent moralizálásuk csak ködösíti a képet. az értelmiségiek (valós, és mondvacsinált) nagyrésze szintén nem tesz semmit, ma egy fiatal előbb megy el politológia szakra, hogy aztán szakérthessen, semminthogy tényleg kiálljon azért, amiben hisz, amit szeretne. .ennek oka egyébként az elit belterjessége is, nyilván bele kell születni, kapcsolatokra épül, és ahogy tóta is írta, tőke is kell hozzá. ez rossz, de akkor sem magyarázza meg azt a problémát, miszerint magyarország 95%-a örömmel rinyál, ha rinyálhat, és kormányt akar váltani, és kritizál, de azok, akik tényleg értik mivan, azok sem óhajtanak tenni semmit, akik meg nem értik, azok meg sajnos még hangosabbak. persze, nincs respektje annak, ha valaki politikus ma magyarországon. szerintem kellene politikus-tanfolyamokat indítani, vagy ilyesmi, kitalálni, hogy hogyan képezzünk több gazdasági szakembert. naív gondolat, tudom, de ez így akkor sincs rendben. az elitnek persze nem érdeke, hogy az utca embere ténylegesen értse is, ami folyik "odafent", ennek ellenére én nem látom/láttam azokat az ígéretes kezdeményezéseket sem, amikbe belefojtották a szót galárd módon. zöld párt? ugyanmár, jézusom.
ez hasonló dolog, mint az az örökzöld mondás, hogy magyarországon mindenki ért a focihoz. aztán abban sem vagyunk sehol.
tudom, hogy ez az egész nem ilyen egyszerű, de miért nem látni friss arcokat a politikában, akik motiváltak, és ígéretesek? nem mintha arra vágynék, hogy a kossuth tér a parlamentbe kerüljön, de sokkal jobban tisztelném őket, ha az ostoba fantazmagóriáik helyett fognák magukat, és nekiállnának alapítani mondjuk egy pártot, demokratikus módon szembeszállni az "elnyomóikkal", ahogy azt 2007ben illene. de nem, azt nem, ahhoz érteni kellene többmindenhez, nem csak hőzöngeni.
közben az okosabbja meg csak egyre inkább behány attól, ami folyik.
unalmas ez már.
1. Úgyis nyilvánvaló, hogy az 5%-ot ugyanúgy senki nem fogja eltörölni, mint ahogyan a párfinanszírozás sem lesz soha átlátható -a jelenlegi csapattal legalábbis tuti nem, a képviselői költségtérítés átláthazóbbá tételét célzó, egyébként kidolgozatlan javaslatból pedig a fizetésük megkétszerezése lesz, persze az ellenőrizetlen költségtérítések megmaradása mellett.
2. Az 5% símán átugorható pénz nélkül is, mert a net és a rajta keresztül történő szervezkedés-kommunikáció olyan hatékonyságnövekedeést eredményez, ami pénz nélkül is nagy nyilvánossághoz tud eljutni. (Ld Critical Mass, VEKE). Aki meg ismeri a magyar politikusblogokat, az tudja, hogy nem a nagy pártok fogják ezt először kihasználni. Lesz új párt, bár nem biztos, hogy 2010-re.
Ez a tricikli tényleg nagyon irritáló...
persze tudom, hogy ez nem úgy működik, hogy akkor most egyszercsak elmegyek politikusnak kéremszépen, ez nem olyan, mint péknek tanulni, nyilván, de a rendszerváltás lehetőséget teremtett nekünk arra, hogy részt vállaljunk az országunk politikájából, csak ahhoz kurva sokat kell tanulni, dolgozni, kapcsolatokat építeni, pénzt keresni. ha tényleg olyan egyszerű lenne, mint ahogy a turulosok gondolják, vagyishogy még mindig a komcsik ülnek a nyakunkon, akkor rájuk ez hatványozottan igaz. hát túrják ki őket onnan, de ne y-tervvel, vagy bunyóval, hanem így, ahogy árpád nagyon szépen leírta.
miért nem teszik? mert sírdogálni könnyebb.
Nekem valami rémlik az előző választásokról, amikor is okos emberek elmagyarázták a buta népnek, hogy ha kis pártra szavaznak, akkor elvész a szavazatuk. A tömeg pedig tette a dolgát: ikszelt ide vagy oda. Emide alig, amoda meg egyáltalán nem.
És javítsatok ki, ha tévedek, de emlékeim szerint '90-94 között 8 párt volt a Nagyházban. Még '94-98-ban is talán 6. Most meg gyakorlatilag kettő, ami egy kis jóindulattal talán tekinthető 3-nak.
Szerintem ezzel az "elitváltást de most" dologgal van egy kis probléma. A vezetők nem nőnek, mint a dudva és normális esetben nem testálják ránk őket, hogy nesze itt van, oszt jó napot.
Valamikor mindegyik mai vezető, családi háttér ide vagy oda, végigment a felnőtté válása során, a nagy magyar valóságon, járt iskolába, ismerkedett a társadalommal...stb:) Tetszik. nem tetszik de belőlünk lettek. Nem a fejétől bűzlik a hal! Amilyen a nép, olyanok a vezetők. Kérdés, hogy az elitváltás után jobb lenne-e? Ugyan már a magyar értelmiség mindenkivel összefeküdt és összefekszik aki mutat, vagy mutatott neki egy nyalókát.
Mi a teendő? Erkölcsileg kell mindenkinek megváltoznia, lentről kezdve...és mindenkit párthovatartozástól, rangtól, nemtől, bőrszíntől, vallástól függetlenül, elítélni amennyiben lop, csal és hazudik. Kezdetnek a közvetlen környezetét kell mindenkinek rendbe tennie, és elsősorban önvizsgálat kell tartanunk. Nem a pártalapítás segít rajtunk...
Aki felgyújtaná a csipkés kupolát, az szélsőséges, az "fasiszta"! De semmiképp sem demokrata!
Éppen ezért tőlük tartani sem kell, azokról gondoskodik a Rebisz állománya, vagyis ennél meggyőzőbb érvet kellene keresni ahhoz, hogy Csurka bácsit és Thürmer Gyuszit (a frissen végzett és lelkes politológusokkal egyetemben) visszaengedjék a parlamenti padsorokba.
Többen közhelyként emlegetik, hogy a Kossuth tériek kizárólag őrült fantazmagóriákat hirdetnek.
Az 5%-os küszöb eltörlését ők vetették fel a a legkomolyabban mostanában, és ha valaki utánaolvas, pontosan ugyanolyan érveléssel, mint Árp.
Tipikus balos reagálás az MSZP válságára. Mivel ma gáz szocinak lenni, teríteni kell a szart, mindenki lop, csal, hazudik, ügynök és kommunista, így a csúnyagonosznagypáárrrtokkk (illetve ez most szerencsére elmaradt, Árpád végre belátta, h Kóka, Demszky meg Leisztinger sem egy maszületett bárány:)), így a korhadtrendszer, úgy az korruptpártelit.

Azért ne az alkotmányos rendszer teljes felforgatásával kezdjük a rendbetételt, ha lehet..

2. Tanulmányozni kéne a weimari demokrácia történetét, ott is sok, kicsi szélsőséges és felelőtlen párt bekerült az alacsony küszöb miatt, s mivel jó ideig nem vállaltak/vállalhattak kormányzati szerepet, idővel mindenki a kormányképes csúnyagonosznagypártok ellen fordultak, s a kis szélsőséges gomba módra növekedtek.. a történet ismert

Nem lenne jó a magyar Parlament egy 10%-os Jobikkal, Munkáspárttal, Védegylettel, Kossuth téri egylettel, meg még a jó ég tudja mivel..
Túl nagy ár lenne ez azért, h az SZDSZ biztosan vehesse a küszöböt :)

Úgy néz ki, hogy nem műxik a trekkbekk küldés, ezért belinkelem.
hangorienidiocc.blog.hu/2007/09/26/egypart_ketpart_sokpart

Az a szitu, hogy qrvára nem félnek ezek attól, hogy rájuk gyújtják a kupolát, amíg a 'polgári engedetlenség' a Magyar Nemzeti Bizottság 2006-hoz, meg társaihoz köthető.
A Fidesznek meg nem érdeke, hogy bukjon ez a kormány, és a háttérben valszeg baromi jól együtt tud működni az Mszp-vel (Pl. képviselői juttatások kérdése).
Azaz szvsz hiába van az a politikai niche, az odavezető utakat elég jól lezárták, és bebetonozták magukat a Parlamentbe.
Az a gáz csak, hogy az ügy nem végződik a pártok szintjén. Lehet, hogy ott kezdődik, de az államapparátus szintjén végződik, az is fertőtlenítésre szorul. És aki azt hiszi, hogy a politikusok-pártok cseréjével ez könnyen lehetséges, igen naív. Mint ahogy az egséz képviselői tiszteletdíj meg a "Cuslág" ügy is naív demagógia önmagában nézve. Lassan a közpénz szó is az lesz. A lényeg mindenütt elveszik a könnyen kommunikálható demagógia mögött. 7 pontos legszigorúbb csomag... ha-ha-ha. Európa egyik legszigorúbb közbeszerzési törvénye a miénk - önmagában mire mentünk vele?
Bírságoljuk a Strabagot és elégedett a nép? Kik írták alá a Strabaggal a szerződést, kik voltak döntéshozók az állami megrendelő szintjén? Ott van az, akinek kóterben a helye. A Strabag csak tette, amit cégként neki kell.
Az egész, Magyarországon felépített EU pályázati rendszer alapjaiban büdös és terhelt. Annyira gáz, hogy a tisztességeseket is trükközésre kényszeríti.
Az "baloldal" éppen napjainkban teszi rá a kezét a LEADERnek nevezett vidékfejlesztési forrásokra (60 milliárd lesz az, nem 60 millió), 2010-es választási pénznek szánják vidéken. Persze nem az egészet, az önkormányzati lobbyval karöltve osztják majd a pénzt. Miért baj ez? Mert az önkormányzait rendszert leépíteni kellene, nem beletolni a pénzt. (persze, osztani kell, csak az EU másra szánta) Szal ez a rendszer nagyon-nagyon beteg.
Minden jó, minden tökéletes és minden igaz. Sőt még annál is igazabb. Csak egyetlen bibi van: aki megszavazná ezeket a törvényeket, az a 2 (netán 3) párt, az majd hülye lesz magának konkurrenciát keresni. Pedig nagyon kéne nekik.
Talán az a megoldás, ha mi kis emberek, kis pártra szavazunk és hagyjuk, hogy "elvesszen". Ha minden szavazat elveszik, akkor előbb-utóbb számlálás végén előkerül valahonnan és milyen szép is lesz az, ha minden párt kap 5 százalékot és lesz 10-15 ember egy pártból a parlamentben és így nem lesz majd alvó tömeg ott bent.
5-6szazezerert nem fognak a szuper ertelmes, tehetseges emberek elmenni politikusnak, mert a kozszferaban a tobbszoroset megkeresik. igy maradnak nekunk a tehetsegtelen szavazogepek akiknek nincs egy onnalo gondolatuk es azok a fiatalok akik a politikaban eleve a mutyizas lehetoseget latjak (oke, nehany megis van, mert a miniszteri cim eleg jol hangzik). szoval a kuszob lejjebb vitele csak higitana, de problemankat nem oldana meg.
na várjatok csak, mindjárt jön a wartburgos molaris, és fékezés nélkül belehajt itt a tömegbe...
Sok igazság van a leírtakban...

És egy picit úgy vagyok vele, mint a leírtak szerint te a széljobb/bal jelenlétével: jó problémákat vetnek fel, csiszolható megoldásokkal... :)

Ha kb. eltörölnénk a küszöböt, és növelnénk a finanszírozást, az nyilván egy-két megélhetési pártot hívna életre. És persze optimális esetben (ideális piac, ami seholsincs...) ezek eltűnnének, mert nem lenne kereslet.
A gyakorlatban meg nem, mert ezek mögött lenne valamennyi pénz, a többi mögött meg ennyi sem.

És egy fontos kérdést nem vetettél azért fel: a piacot is erősen befolyásolja a reklám. A politikát is a médiamegjelenés - ezt nagyon nehéz jól eltalálni.
Amíg a kis pártot nem látod a TV-ben, nem ismered őket és nem fogsz rájuk szavazni. Ma ez így megy... és persze ideális esetben máshogy lenne, de nincs ideális eset.
Diocles 2007.10.02. 09:02:55
tipikus (magyar)jobbos butasag. valami hatso szandekot keresni a tok egyenes beszedben.
Diocles 2007.10.02. 09:02:55

Diocles Móricka, de szar dolog lehet így élni.
Utópia, de egyetértek. Ezeket már én is pusztába (blogba) kiáltottam párszor.

"2. Az 5% símán átugorható pénz nélkül is, mert a net és a rajta keresztül történő szervezkedés-kommunikáció olyan hatékonyságnövekedeést eredményez, ami pénz nélkül is nagy nyilvánossághoz tud eljutni. (Ld Critical Mass, VEKE). Aki meg ismeri a magyar politikusblogokat, az tudja, hogy nem a nagy pártok fogják ezt először kihasználni. Lesz új párt, bár nem biztos, hogy 2010-re."
Érdd el MxP-vel Fata Jánosnét vagy Kovács Géza géplakatost, esetleg Szabó István őstermelőt. Nem fog sikerülni. Az internet még messze nem csodaszer. TV és plajátkampány kell, beszédeket kell tartani, és néha valami hakni, amire figyel a sajtó.
Gondolj bele 8 millió 5%-a, 400 ezer polgárt kell magad mögé állítani.

"Nekem valami rémlik az előző választásokról, amikor is okos emberek elmagyarázták a buta népnek, hogy ha kis pártra szavaznak, akkor elvész a szavazatuk."
Kényszer kiválasztódás.

"Szerintem ezzel az "elitváltást de most" dologgal van egy kis probléma. A vezetők nem nőnek, mint a dudva és normális esetben nem testálják ránk őket, hogy nesze itt van, oszt jó napot."
Hagyni kell őket nőni, de a magas küszöb gyomirtó hatású.

"Tipikus balos reagálás az MSZP válságára. Mivel ma gáz szocinak lenni, teríteni kell a szart, mindenki lop, csal, hazudik, ügynök és kommunista, így a csúnyagonosznagypáárrrtokkk (illetve ez most szerencsére elmaradt, Árpád végre belátta, h Kóka, Demszky meg Leisztinger sem egy maszületett bárány:)), így a korhadtrendszer, úgy az korruptpártelit."
Tipikus fideszes, válasz csak ők lopnak. Pedig dehogy. Így megy ez az ókor óta.

"Tanulmányozni kéne a weimari demokrácia történetét"
I. Nincs gazdasági világválság
II. Nincs aktuálisan elvesztett világháború
III. Ma már szalonképtelen kommunistának, fasisztának lenni

"A Fidesznek meg nem érdeke, hogy bukjon ez a kormány, és a háttérben valszeg baromi jól együtt tud működni az Mszp-vel (Pl. képviselői juttatások kérdése)."
Szarban is lennének, ha át kellene venni a volánt. Gyorsan visszaesnének 15-20%-ra.
"Mit kíván a magyar nemzet? Elitváltást, azt."

Miféle gyurcsányi interpretációja ez a közvélemény akaratának? Hol van az a nagy embertömeg, amely az MSZP-SZDSZ-en kívül másokat is eltűntetni kíván?
"Egy nagyjából épeszű programmal, az elmúlt tizenhét év koszos, ragadós, törzsi bűneitől, pszichózisaitól mentesen simán parlamentbe kerülhetne egy új párt."

Épeszű programmal akkor kerülhetne egy párt a parlamentbe, ha a választók nagyrésze is épeszű lenne. Én majd akkor alapítok pártot, ha valahogy kizárják a szavazásból segghülye honfitársaimat (nem tudom hogy lehetne, de inkább kötném pl diplomához a szavazati jogot, mint nem - tudtok jobbat?). Az elmúlt időszak kormányai elég sikeresek voltak a néphülyítésben.
Árpád

Köszönöm,
igen valami ilyesmit vártam egy ideje.
Alapvető probléma valóban hogy nem lehet demokratikusan elitet váltani, mert magas a parlamenti küszöb, mert nem kap korrekt médiaszereplést, és mert nincs rá pénz.
Ám nem hiszem hogy ezen változtatnának, inkább jelszó lesz a 2010-es választásokra. Tehát nem most oldjak meg, hanem majd igérik ha megválasztjak őket tán megcsinaljak 2010-től. Ez már Gyurcsánynál látszik, hamarosan rá fog igérni a másik fél is szvsz.
Népszavazást ilyesmire ki lehet irni? Gondolom nem.
"Én majd akkor alapítok pártot, ha valahogy kizárják a szavazásból segghülye honfitársaimat (nem tudom hogy lehetne, de inkább kötném pl diplomához a szavazati jogot, mint nem - tudtok jobbat?)."

Volt ismerős, aki azt javasolta, legyen egy 5-10 egyszerű kérdésből álló totó a szavazólap mellett (Pl. "soroljon fel 3 parlementi pártot", "hogy hívják az előző 2 miniszterelnököt", stb-stb), hogy legalább olyanok ne szavazzanak, akiknek fogalmuk sincs, mire ikszelnek...
az alkalmatlan elit nem csak a politikában zár össze, hanem a gazdaságban is. Nyilván ez nem a cégek versenyképességét veszélyeztető módon történik, de ugyanígy van.

A gazdaság csupán annyiban jobb, mint a politika, hogy itt legalább vannak kivételek; tehetséges, elhivatott szakemberek, akik a nyakukba folyó hígfos ellenére nem fekszenek le a dzsentri-rendszer hívogató nyálmelegének, és rendesen megcsinálják a saját bizniszüket.
Bubo Copperpenis

Miből gondolod hogy a diplomások máris értelmesek? :)
Professor Pizka nem tud magyar
palackos nem tud magyar

ok ir torok vagy sved vagy alban
belga cseszlovak jugoszlav

áéíóú ! stb

"A gazdaság csupán annyiban jobb, mint a politika, hogy itt legalább vannak kivételek; tehetséges, elhivatott szakemberek, akik a nyakukba folyó hígfos ellenére nem fekszenek le a dzsentri-rendszer hívogató nyálmelegének, és rendesen megcsinálják a saját bizniszüket."

azta. honnan írsz?
Na most két fajta ember van.
Az egyik szerint az OV jobban kormányzott, míg a másik szerint még a Rákosi Mátyás is jobban kormányzott, mint a OV, hátmég a MegyóFletó zsenigyüjtemény az mennyire jól kormányoz.
Akik szerint az OV jobban kormányzott azok azt mondják, hogy az Orbánt talán egy rendes, becsületes, baloldali pártnak kéne leváltani, amelyik jobban kormányoz.
Ehelyett, hogy csináltak volna egy rendes balos pártot, támogatták az MSZP Több pénzt az embereknek! című egyáltalán nem populista kampányát. Most, hogy maszopék megduplázták az államadóságot és elloptak mindent, ami nincs leszögezve, a Tóta félék lelkesen tesznek egyenlőségjelet a közepes kormányzás és a kormányzás teljes hiánya közé, valamint a szokásos lopkovickodás és a sivatagi rablóvezér metódus közé.
Nem, bizonyosan nem áll ezen apró aránytévesztés mögött némi ideológiai és brancsbeli elvakultság.
Sajnos a Fidesz sem akar hatalomváltást, mert ha akarna, akkor nem terjesztette volna be azt a javaslatát, hogy csökkentsék a kormánytagok fizetését. Mintha a politikai elit jól el lenne a mostani leosztással, s bennünket meg szórakoztatnak csak, miközben saját zsebüket tömik. Hol itt egy normális anarchista mozgalom? Egy radikális (nem vérgőzös) mozgalom vagy párt, amely egészen más struktúrában politizálna? Látom TWÁ kacérkodsz a Magyar Gárdával:), jó post lenne, ha arról írnál, hogyan fogadtak, mikor be akartál lépni... Nincs kedved végigjárni ezt az utat? Már csak egy jó bejegyzés kedvéért is megérné...
Na azt nem fogom kibogarászni, hogy ki kötné diplomához a szavazati jogot, úgyhogy most megúszta a reggeli hasbalövést. Gyurcsánynak és Ovinak van diplomája, illetve a polelitnek úgy általában? Na és ez mit bizonyít? :)))
Árpád!

Szervezz vaffanculo-napokat (mint Beppe Grillo Olaszországban), ahol aláirhatom a fenti cikked kiáltvány formájában. Mondd a dátumot, külföldröl is hazamegyek aláírni, vagy megalapítom a helyi aláiró sejtet;-)... Vagy hozzunk létre egy politikai versenyhivatalt a következö büntetésekkel: pénzbírság, mandátumvesztés, stb. És talán add hozzá a listádhoz a mandátummegfosztásról szóló szavazást, ami csak pár évig müködött, ha jól emlékszem.
És a küszöb levitele most jón jönne a szadesznek is. És hmm. hmm. nekem most olyan egykutyázás-érzésem lett.

Ebben a pillanatban nem tehető egyenlőségjel Gyurcsány és Viktor közé. Másfél ciklus után a Fidesz felelőssége minimális az MSZP-SZDSZ koalícióhoz képest. Bármiről is van szó. És különben sem vagyok híve a "húzzanak mind a sunyiba" rikkantgatásnak, az olyan egyszerű lenne.

A fentiekkel ellentétben én úgy gondolom, hogy lett volna 6-8 olyan komoly magyar szakértő, aki tavaly ilyenkor erős szakértői kormányt tudott volna alakítani. Bod Péter Ákos, Bokros Lajos jut mindjárt eszembe, de a külföldi multinacionális cégek magyar vezetői között is vannak - Westeles Sugár András vagy Fodor István, az Ericcson elnöke jut eszembe. A Kóka/Leisztinger/Gyurcsány/ magyar milliárdos vállalkozói rétegnél erkölcsiségben mindenképp magasabb szintet képviselnének.

Ennek még mindig több esélyt lehet adni mint egy akármilyen új pártnak. Azon túl, hogy az emberek többsége már elkötelezett egyik vagy másik oldal irányába (a mindenben versenygazdaságot látóknak: nincs megcélozható "piac" hehe), itthon sem és máshol, külföldön sem szokott beválni.

"Na most két fajta ember van."

sőt, vagy ugye Te, a film főszereplője, meg vagyunk mi, kis ugráló bábocskák.
cseppet sem vagy csőlátó.
www.kuruc.info/r/26/17031/

Kár, hogy megint zsidóznak a barmok, amúgy igazuk van.
Bubo Copperpenis

Te azért akarsz megágyazni egy új proletárdiktatúrának, mert ambícióid vannak egy gulág üzemeltetéséhez, vagy azért, mert olyan bua vagy a diplomád ellenére, hogy nem látod tetteid, vágyaid esetleges megvalósulásának következményeit?
Bubo Copperpenis

Te azért akarsz megágyazni egy új proletárdiktatúrának, mert ambícióid vannak egy gulág üzemeltetéséhez, vagy azért, mert olyan bua vagy a diplomád ellenére, hogy nem látod tetteid, vágyaid esetleges megvalósulásának következményeit?
Aha, valamit muszáj tenni, hogy a szadesznek legyen esélye bentmaradni a parlamentben, a maszopnak meg égető szüksége van még arra az 1-2% támogatásra is.
Oké, értettük a kormány üzenetét!
Professor Pizka, teljesen egyetértek veled.

Viszont a mostani elitet el kellene zavarni a fenébe. Nem félnék attól, hogy akkor ne működne az ország. Ezen a szinten magától is működne. Amúgy is miért van szükség "hetente" (de örülnék, ha ennyi szabadságom lenne! Gondolom a 3 hónapos nyári meg a 2 hónapos téli szünetben is kapják a fizut meg a költségtérítést!) ülésező parlamentre? A lényegi törvényeket az EU-ban hozzák, a magyaroknak csak ratifikálni kell, mondjuk ez is mehetne automatikusan, ehhez nem kell 386 képviselő.
A nagy őszinteségi rohamokban miérrt nem áll ki senki, aki elmondaná, hogy pontosan ki, hol és mit kúrt el és emiatt milyen felelősségre vonás jár? Nem hiszem, hogy 2007-ben még a 2002-es közalkalmazotti fizetésemelés terheit nyögjük. Kb. ez az egyetlen, amivel indokolni szokták a költségvetési hiányt. Arról meg ne beszéljenek, hogy a fidesz mit csinált. Ha szart, azt 5 év alatt sokszorosan helyre lehetett volna hozni. De a nagyok szarnak az egészre, a saját pecsenyéjüket sütögetik.
Legyen új párt? Hol találsz olyan embert, akinek ha a kezébe nyomsz egy 50 millás "dokumentumot", akkor pofán ver, börtönbe csuk és nem pedig elfogadja. Utópia. Itt nem csak az elit miatt nem lesz normális ország, hanem a magyarok miatt. Amikor a gazdák inkább tüntetnek és sírnak ahelyett, hogy locsolnának? Amikor fel vannak háborodva emberek, hogy nem kapnak ingyen segélyt, hanem inkább dolgozniuk kellene? Ha évente 1Ft adót kellene befizetni mindenkinek, a többség még azt is megpróbálná elcsalni. Ilyen országot nem lehet megváltani. Sem rajzfilmmel sem új párttal.
A választási rendeszert kéne csupán átalakítani: mind a megyei, mind az országos listát megszüntetni, maradna 158 egyéni képviselő- akiknek meg kéne legalább a nyamvadt szavazatokért is küzdeniük. Tuti, hogy a 2010-es választáson a mostani férgeket senki nem választaná meg újból. De amíg mások hátán ilyenek mint a Kóka, meg a Vadai vagy az a hányadék Göndör felmászik-addig át tudják menteni a gyalázatos kis hatalmukat.
kerub_ 2007.10.02. 09:43:49

Szerintem meg kurvára nincs ez inkább az emberi butaság kb. az a szint csőrikézi Tóta-t, aki Tomcatet nácizza a másik oldalon ...

Ezek a bloggerek inkább v.miféle Don Quiote tipusú igazság bajnokai lemezen futnak ...

Nagy hülyeség v.kitől egy egy sort idézni miközben Tóta blogjából lehetne simán olyat összehozni kiragadásokkal, amilyent a legnémnemzetibb Kossuth téri vezér sem szövegelt , de Tomcat blogjából is összelehetne vagdosni olyat amit az SZDSZ legelvakultabb neoliberálisa is megirigyelhetne ...
Itt a Zaporozsec és az Opel verseng egymással. A Zaporozsecnek nagyon jó a sajtója, ezért többször is jobb autónak ítélte a vásárlóközönség, mint az Opelt. Igaz, most néhány újabb konstrukciós hibára derült fény, bár az ostobák ezt vagy nem veszik tudomásul, vagy ezeket is ugyanúgy elfelejtik, ahogyan a korábbiakat.
Ja, és a "nagy testvér" elvárása is az, hogy Zaporozsecet vásároljunk.

Loga elvtárs! Mostan szerinted logikailag van más leosztás is?
Ez egy komment, nem egy könyv a helyzetelemzésről. A realitás, hogy a kisebbik szart kéne választani. A kisebbik szar az Orbán a kormányzati teljesítmánye alapján. Ha szerinted a MegyóFletó jobban kormányoz, mint az OV a nyitok neked egy új kategóriát. A neve: A tények kurvára nem érdekelnek én mindig az MSZPSZDSZ-re szavazok.
szóval most, hogy néhány maszopos politikus előzetesben ül, miniszterek meg tanúskodni járnak bűnszövetkezetben elkövetett csalás vádjában,
szóval éppen most lett az egész elit hibás?
nagyon emlékeztet az őszöd utáni szituációra. mikor gyf lebukott, akkor is a: persze, mindenki hazudik lett a szólam - itt is.
ha úgy vesszük, ez az érvelés, amit itt árpád kifejtett, olyan utópia, ami a jelenlegi redszert támogatja.
mert mit is mond? bár most néhányan lebuktak, de sajnos az egész rendszer korrupt, MINDENKIT le kéne váltani, ami ugye lehetetlen, TEHÁT: így folytatjuk, ahogy van, közben álmodozunk a "de szép is volna, ha lenne új elitünk" kategóriában. ez az dolgok összemosásának célja.
sajna, ez az utópia így sehogy sem megy, kommentező társaim szépen fejtegetik, miért (fazék, küszöb, az üvegzsebet saját maguk ellenőrzik stb).

miniszterelnökünk a rendőrségről kijőve, péntekről hétfőre virradóra képes átgondolni és megalkotni a javaslatait az összeférhetetlenségről, átláthatóságról.
talán ezzel kellett volna kezdeni.
de saját magunk büntetéséhez nagy önkritika kell ám - és horn gyufa is megmondta, fletó nem erről híres.
igaza lesz kedvenc barátnőmnek: itt csak az alulról építkezés segítene. ha lenne egy társadalmi akarat, szervezet, ami elindítaná a változásokat. ám az egész rendszer annyira át van hálózva, az egyén olyan sok szállal kötődik az álamhoz és a pártokhoz (értsd, pénzekhez, esetleg gumilövedékekhez), hogy erre kevés az esély.
sebaj, addig nézzünk TV-t! egy másik utópiáról.
VisszatérőJeti

Ha 3-man küzdenek azért, hogy bekerüljenek a parlamentbe, akkor elméletileg elég az, ha valakit a szavazók harmada plusz 1 ember támogat.

Faszányos képviseleti demokrácia lenne az, amelyik rendszere elvben nem képviseli a választók kétharmadát.
Paranoid Android2

eccerű vagy, mint a Wartburgod. :D
csati 2007.10.02. 09:23:10
hehe, yo
kolbászzsömle, ez neked hogy jött ki?
kétharmados, meg feles törvények vannak...
A téma, mint olyan újfent a már jólismert sztereotípiákat generálja (ki a jobb bazmeg?), így aztán a beléfektetett komoly munka ellenére pontosan ugyanazt az eredményt képes kitermelni magából, mint a "for a better Magyarland" nevű törekvés. Száz év elteltével már anachronisztikus lesz orbángyurcsányozni, viszont lehet, hogy a Kétfarkú Kutya akár három ciklust is le fog zavarni egymás után. (a küszöb még mindig öt százalék)
hhh

Szerinted, ha nem Polt a legfőbb ügyész, akkor a fideszközeliek ellen indult vizsgálatok mindegyike eredménytelen lett volna?
Ha a bíróságunk nem olyan, amilyen -beszari bálna- akkor sem lett volna taggyűlés a tagok összejövetele?

Most nem a maszopot védem, vagy a fitymaszt sározom, ez csak amolyan józan, emberi kérdés, amin érdemes elgondolkodni.

Legalábbis szerintem.
rizla 2007.10.02. 08:43:14

"a nemzeti oldal idióták tömege, akik szart sem értenek semmiből, ..."
"az értelmiségiek (valós, és mondvacsinált) nagyrésze szintén nem tesz semmit,..."

Mintha a nemzeti oldal és az értelmiségiek diszjunkt halmazokat alkotnának....

Hadd idézzem TWÁ-t:
"a fölényeskedő beszólásokra meg minek reagálni és mit? "te meg fasz vagy"? "

Ne várjunk semmi javulást olyanoktól, akik axiómaként kezelik, hogy "ezek mind egyformák", "azok se csinálnák jobban", akik nem tudnak különbséget tenni rossz és kevésbé rossz között, tények és vélemények között.

---
"hát túrják ki őket onnan, ... így, ahogy árpád nagyon szépen leírta."
::Szóval úgy, hogy megkérjük szépen a nagy pártokat, vigyék lejjebb...
- Hát ez gyengén kezdődik.
::Vagy úgy, hogy alapítsunk új pártot?
- Esetleg. De a rendszer, mint többen írták, nem sok esélyt ad neki.
::Erkölcsileg kell mindenkinek megváltoznia...
- Ok, de aki ezt mondja, az "ne moralizáljon", ha egyház mondja, akkor "tűnjön a p..ba". Ez egy nagyon hosszútávú terv, bár kétségkívül a legjobb.

Szóval valami újfajta szabályrendszert kéne kidolgozni, de ehhez kéne néhány értelmiségi; majd értelmiség egy nagy része magáévá teszi, és az utca pedigkeresztülhajtja a parlamenti pártokon.
{Ez a rendszer nem biztos, hogy itt ezen a blogon fog körvonalazódni... :-) }
Loga elvtárs!
Magának mit jelent a :D?
Te meg komplikált vagy mint a bolsevik logika.
Pl.: A helyzetnek előbb romlania kell, hogy javulhasson.
naja, szép is lenne, kár hogy a parlamenti küszöb csökkentéséhez a parlament 2/3-ra lenne szükség... Szerintem addig nem fog változni semmi amíg az egyik választáson 25% alá nem esik a részvételi arány. Akkor lesz elég ellenhatás a társadalomban ahhoz, hogy új párt emelkedjen felszínre. Addig meg kell elégednünk a narancsos meg szegfűs meg galambos meg tulipános idiótákkal (bár hozzátenném, hogy ha nem is maradéktalanul, de még mindig az MDF politizálásával vagyok a legelégedettebb, nem feledve azt a kétszínű játékot amit a fővárosi közgyűlésben űznek!)
hhh

VisszatérőJeti ezen ötletéből.

"A választási rendeszert kéne csupán átalakítani: mind a megyei, mind az országos listát megszüntetni, maradna 158 egyéni képviselő- akiknek meg kéne legalább a nyamvadt szavazatokért is küzdeniük."
Paranoid Android2 2007.10.02. 09:37:39

Neked is szar lehet. Kurvára nem kétféle ember van, csak a te nagyon erősen lekorlátozott, síródacból és melldöngetésből épített világodban.

Volt ismerős, aki azt javasolta, legyen egy 5-10 egyszerű kérdésből álló totó a szavazólap mellett (Pl. "soroljon fel 3 parlementi pártot", "hogy hívják az előző 2 miniszterelnököt", stb-stb), hogy legalább olyanok ne szavazzanak, akiknek fogalmuk sincs, mire ikszelnek...

-------- IGEN ------------
Ennek olyannak kellene lennie, mint egy matek érettségi zöld könyvnek. 5000 feladat, ismert a megoldáskulcs, de olyan sok, hogy bemagolhatatlan.
Legyen a kérdések között összeadás, szorzás, 1-2 mondatos szövegértés.

A szavazáskor persze ne lehessen puskázni. (Bizottség felé fordított szónoki pulpituson kelljen kitölteni a lapot.)

Minden szavazólapon véletlenszerűen más-más kérdéscsoport.

Pascal

Nekem nem úgy tűnik hogy Bokros jó lenne ilyen feladatra. Ha van felette és mellette pár ember aki nem csak a közgazdasági cuccokkal foglalkozik, akkor talán. Szabadon eresztve semmiképpen mert nagyon úgy tűnik hogy minden másra vak az az ember. Márpedig olyan felső vezetőnek nem jó.
Valoban uj politikai erore lenne szukseg, uj partokra es jovobe tekinto "visionary leader" partvezetokre. A baj csak az, hogy nagyon keves egyebkent tehetseges ember valasztja a politikat. Az aki egyebkent is kepes arra, hogy "vigye valamire" egeszen mas teruleten dolgozik: oktat/kutat (valszeg valamelyik patinas kulfoldi egyetemen), top menedzser vagy egyebkent onmegvalosit (cege van, stb). Oromteli kivetelnek tartom Bajnai Gordon megjeleneset a magyar politikai eletben. Ugy erzem, hogy azon ritka kivetelek egyike akik nem meggazdagodni erkeztek, hanem elhivatottsagbol lettek politikussa es a kepessegei is alkalmassa teszik a feladatra. Remelem, hogy egyre nagyobb szerepe lesz, illetve hogy a hozza hasonloak egyre nagyobb szamban vallalnak "kozszolgalatot", amiben a a "szolgalat" nem eliras.
Érdekes, hogy Orbánék alatt szó sem volt arról, hogy az egész pol. garnitúra lop és mindenkit le kell váltani. Akkor az Orbánék voltak a tolvajbanda, az MSZP meg a hófehér galamb. Most hogy az egész kúrmány maffiamódszereiről TV felvétel készült, az ország előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel történő, bűnszövetkezetben elkövetett elpusztítása már mindenkinek napnál világosabb, akkor kenjük a szart mindenkire.
2002-ben Keller Vegyi Laci vezetésével (akinek kénsavgáz fejlődik a dolomitból- kalciumkarbonát) egy egész államtitkárság küzdött két éven át azért, hogy valamilyen minimális korrupciót rá tudjon sütni Orbánékra. Két év alatt az égvilágon semmit sem tudtak bizonyítani. Ezeket a soha sem bizonyított, csak a bulvársajtóban terjesztett vádakat mossák most össze azokkal az MSZP-s korrupciós botrányokkal, amikről videofelvételek készültek.
Paranoid Android2

"Loga elvtárs!
Magának mit jelent a :D?
Te meg komplikált vagy mint a bolsevik logika.
Pl.: A helyzetnek előbb romlania kell, hogy javulhasson."

idióta.
A szavazólap mellé simán elég lenne egy adóbevallás, illetve vagyonosodási vizsgálat eredménye. Ilyesmik.
A meglátás éppen jó, de én sem igazán látom, honnan jönne ez az új elit. Bár persze Trychydtsnek sincs igaza: ha arra hivatkozunk, hogy tapasztalatlanok ne váltsák fel a profikat, akkor akár a rendszerváltást is megspórolhattuk volna. Ennek ellenére én a Védegylet-szerű duzzogós ovis csoportoknak sem adnám kölcsön a távirányítós játékautómat sem. Nemhogy a kormányt.
Intő példának pedig ott vannak északi jóbarátaink, akiknél pont az ilyen "húzzanak a sunyiba" alapon működik a demokrácia, és az aktuális kormánypártok borítékolhatóan mennek a süllyesztőbe négy (vagy inkább kevesebb) év után. Ennek eredményeként ma a középkor legsötétebb figurái ülnek a szejm padsoraiban.
Mayer Aranka a hiteles ember! Istenem kit érdekel, hogy lop ha jol mennek a dolgok. A Fletó se érdekelne senkit, ha jól kormányozna.
De ez az összehasonlítás nagyon fáj a balos lelküeknek ezért tudomást se vesznek róla.
kolbászos,
mostmár értem a logikádat.
gondolod, hogy Polton, egy emberen múlt a dolog? hogy kidolgozott nyomozati anyagok, terhelő vallomások és egyéb bizonyítékok után Polt azt mondta, hogy: bocs, de nem?
nehezen tudom elképzelni, hogy ez nem lett volna benne a másnapi népszabadságban, napkeltében, klubrádióban, stb.
Totawe elvtars, szoltak fentröl, hogy most ez a vonal?
Gyurcsanyi is azt hazudta, hogy ö az egesz 17 evröl beszelt öszödön, holott nem. Most lebuknak az elvtarsak a sok lopassal, akkor nyilvan mindenki hibas, azok is, akikröl nem derült ki semmi.
Es a parlamenti küszöböt azert kell levinni, hogy a demszkij elvtarsek mindenkeppen betantoroghassanak a parlamentbe?
Igen Arpad, lehetne irni egy jo konyvet. Valahogy ugy, hogy elkezdjuk a kereteknel, az alapokonal (valasztasi rendszer, onkormanyzatok szerepe es szama, regiok) es aztan boncolgathatnank a tarsadalom alrendszereit: oktatas, szocialis politika (nyugdij), gazdasag, civil szervezetek + egyhazak, kozlekedes, stb.

Persze vegigfutna egy olyan szempontrendszer, amit kovetkezetesen meg kellene tartani: tarsadalmi igazsagossag, nemzetkozi kornyezet es gobalizacio, EU, a kornyezet megovasa - ezek olyan univerzalis szempontok, amleyek nelkul nem lehet ertelmesen gondolkodni. Na es itt le kell tenni a garast bizonyos megoldasok mellett, aszerint, hogy miben hiszel vagy melyik szempont es ertek a fontosabb...

Mindezt ugy, hogy szigoruan minden resznel lenne hozza egy kitekintes kulfoldre: hogy megy ez Ausztriaban, Belgiumban, Portugaliaban, Svedoszagban, hogy csak hozzank hasonlo meretu orszagokat mondjak.

Na, ebbol velemenyt lehet alkotni. A blogot hasznalhatod otletelesre. De ne hamarkodd el a dolgot - ehhez turelem es sok-sok munka, meg gondolkodas kell.

Az a tragedia, hogy ezt a muhelymunkat a partoknak es a kormanynak is csinalnia kene, kozben meg vagy "titkos" a programjuk, vagy improvizalt hulyeseg... Vagy mondjuk lobbierdekek aldozatava esik, meg mielott elindulna rola a vita.

Egyebkent vannak azert halvany, neha pedig eleg jo kiserletek ilyen vitakra, osszegzesekre. De nem a Demokrataban meg a Heti Valaszban, meg nem is a Nepszavaban vagy a Klub Radioban.

Viszont mindez nem szivarog le a plebs szintjere.
Kedves Emberek!
Elkeserítő látni, hogy bármi is szerepeljen az első 30 sorban, mégis mindig ugyanoda lyukadunk ki. Elég volt már abból, hogy "elkúrtad", "tolvajbanda" és hasonlók mindkét oldalról.
Be kell látni, hogy a két pólus hívői csak azt tudják szajkózni amit betanultak a szemináriumon, és a polgári körökben.

Hová lett a szabad akarat, a szabad pártoktól független vélemény!? fel kéne már ébredni abból az utópiából, hogy választani kell (eszmét, vallást, pártot, hazát...). Nem csak előrecsomagolt vélemények létezhetnek, mindenki kialakíthatná a magáét, függetlenül az Orbántól, vagy a Gyurcsánytól.
"Arra azonban sem a pubban, sem a kocsmában nincs értelmes válasz, hogy ki látná el Magyarország adminisztrációját, ha jól elkergettük ezeket."

Az a baj, kedves Árpád, hogy már te is elhiszed a politikai elit dumáját, ami épp a cikkben vázolt helyzetet okozza.

Ha a cégemben van egy szakember aki pótolhatatlan, akkor azonnal kivágom, mert minden tőle függ és olyan elvárásokat fog támasztani, amik tönkreteszik a céget.
Pótolhatatlan ember pedig nincsen.

Ha mégis igaz mindez, akkor miért fizetjük azt a rengeteg embert a minisztériumokban, és miért nem kötelező a képviselő uraknak valamilyen végzettség? Az államunk éppen arra van berendezve, hogy a választott személyeknek ne kelljen értenie az állam működtetéséhez.
Pascal:

jo kis kep, mi? Dugovics Gyurcsany utolso erejevel a melybe rantja Orbant meg a populista polgari jobboldalt, parttal, neppel zusammen.

egyebkent teljesen kiutkozik a magyar mentalitas, hogy dogoljon meg a szomszed tehene is. ha mi bukunk, bukjonak ok is.
TWÁ 2007.10.02. 07:00

Nagyon jó cikk - as it's usual - de. Árpád, tedd a szívedre a kezed: te látod a változás akár leghalványabb esélyét is?
Komolyan kérdezem, nem provokálni akarlak.
Árpád! Maximális respektem, de a csipkés kupola felgyújtásával való fenyegetés nem tud megvalósulni mindössze annyiban, hogy néhány kódorgó nemezsapkás és forgó szemű nyugdíjas fogát köpi a Kossuth téren az üvöltéstől. Ettől még egy gerle sem szarná össze magát, úgyhogy ahhoz, hogy a jelenlegi garnitúra számára ne legyen más megoldás, mint a nyitás, több kell. Azt gondolom, hogy legalább égnie kellene a fáklyáknak ahhoz, hogy ezek elhigyjék, valóban fel lesz gyújtva az a csipkés kupola a fejük felett, ha nem a megfelelőt lépik. De ez viszont már erőszakkal való fenyegetés, ami viszont a demokrácia margóján kívül van. 22-es csapdája ez, pedig való igaz, ezeket egytől egyig be kell szaratni a félelemtől, másképpen ezek a tetvek semmire nem hajlandók, ami nem kizárólag az ő érdeküket szolgálja. Zárójelben azért megjegyzem, hogy furcsállom, hogy az Őszödi üdülőt nem érte még úgymond támadás, hiszen szimbolikus helyszín több aspektusból is, és itt nem elsősorban a beszéd miatt gondolom annak.
Coupe

Semmi más nem kell ehhez, csak annyi a hogy a többség minden vasárnap kiálljon az utcára egy fél órára. Ha 3 millióan megtesszük ezt egy hónapon keresztül, nem lesz módjuk megmagyarázni a jogaikat.
Hál'istennek már van ilyen. Szavazz a Kétfarkú kutyára!

ALACSONY ADÓ, INGYEN SÖR, ÖRÖK ÉLET!
SZEMEMBE NÉZ. ELLAZUL. RÁM SZAVAZ.
OLYAN ARANYOS, BIZTOS NEM AKAR LOPNI.

:DDDDD

denever

A "polgári jobboldal" miért nem számol el a költségtérítéssel, ugyanúgy ahogy minden magyar állampolgárnak kell?
Mondjuk ez is mutathatná hogy van a két oldal között különbség, és nem számolatlanul viszik a pénzünket.
hacsaturján 2007.10.02. 10:00:43

Jah főleg, hogy az egyik haszonélvezője ennek Árpi miután most megvették kilóra ...
Lehet, hogy hazánkra ráférne egy demokrácia-átdolgozás.. A szavazati jogot legalább érettségihez kötném, így a demegóg baromságokra fogékony réteg jelentősen csökkenne..
valaki:

""miért képzeli azt mindenki, hogy a nagyok majd csak úgy hagyják""

TWA:

"Hogy ne gyújtsák rájuk azt a csipkés kupolát."


Ettől még nem fogják hagyni..

Tegyük fel, hogy jó ötlet a küszöb eltörlése.
Mit kell tennünk? Hogyan tovább?
Vagy az is elég, hogy szóbeszéd tárgya lett, életben tartjuk a kérdést és majd előbb-utóbb engedve a tömeg igényének úgyis maguktól megvalósítják az erre illetékesek?
Emoriel!

Kevés ez, amíg nem fenyegeted szemtől szembe ezeket, addig elsunyítanak ezek bármit. Kinéznének az ablakon és flegmán hazamennének. Dehogy gondolnának ezek módra meg lehetőségre, szarnának 3 millió fejére, ahogy szertak előtte is, amikor még mindenki otthon volt. Nem: ezeket sarokba kell szorítani ahhoz, szűkölve talán elhinnék, hogy nincs más választásuk. Csakhogy ugye ez nem demokratikus módon történő megvívása volna a hatalommal szembeni harcnak. Nem tudom, mi kellene itt, el vagyok keseredve. Olyan országban élek, ahol a politikai szcénát letetvezni, letolvajozni sima közhely, szem nem rebben.
hhh.

Persze!

Benne van a mindenhol, de lehet lobogtatni bírói döntést, meg az ügyészség nyomozati eredménytelenségét igazoló papírt, miszerint nem volt taggyűlés, és a karórák offsor céges bindzsije sem volt se bűncselekmény, se hűtlen kezelés.
Aki Orbánt szentnek tekinti, az mindíg megfeledkezik arról, hogy a székházuk is érdekes módon adódott el, és demagógiát kiált akkor, amikor holmi állami gazdaságok privatizációját emlegetik.
Lehet erre azt mondani, hogy régen volt, meg lejárt lemez, de kérdem én, csakazért, mert régen volt -mellesleg ez is vicces, hiszen annyira azért nem volt régen, hogy mint történelmi kuriózumra tekintsünk a fenti ügyekre- ezek miért nem verik ki ugyanazokat a biztosítékokat, amelyeket a Zuschlag kivert?
Vagy a 10 hektáros móri fideszes kótyavetye, esetleg a tatabányai önkormányzat, és a kórház közötti 100millás kölcsön, ahol a kórház az, aki ad?

Szal mégegyszer.

Most nem a fideszt akarom besárazni, csak kérdezlek, mint embert, hogy miért a kettősmérce?
Miért pont a szocikat akarod elzavarni, miért nem a lopósokat?
Werwolf 2007.10.02. 10:19:54

Az éberség mindenekelőtt. Sokan elsiklottak afelett, hogy a megmondóembernek kikiáltott bértollnok megint a megbízói érdekeinek megfelelő, egyúttal végre vállalható, populista köntösbe csomagolt véleményt közölt le.
Még szerencse, hogy te észrevetted a csalást. A többiek vakságát meg látja a Jóisten, és mérlegel is majd idejében.
kicsit osszemixeljuk itt a dolgokat. sajnos idehaza ugy van, hogy nem a miniszterelnokot valasztjuk meg, kozvetlenul. mondhatjuk, hogy a fejetol buzlik a hal, es hogy milyen jo lenne, ha Gyurcsany menne Orbannal kubikusnak, de ez nem segit. Per pillanat - akarmekkora gazember is Ferenc - a szocik kozott nincs realis alternativa.
Illetoleg az mszp ugy buzlik Gyurcsany nelkul is, hogy az mar eleg nehezen viselheto el. tehat adott esetben az utilapuval ellatott kormanyfo utan se lenne szamottevoen jobb. max biztosak lehetnenk benne, hogy vege lesz a szoci ciklusnak 2010-ben.

az ido szep, feledteti a regi dolgokat, amik a jobbos kormanyzas alatt szurtak az ember szemet. az is igaz, hogy a politikai elet ennyire bulvaros meg sohasem volt idehaza. ez vagy annak tudhato be, hogy a kormany abszolut simlis, vagy egyszeruen a sajto a celeb/monikaso agan melozo emberek uj hirpiacot tarnak fel.

sikoltsunk szakertoi kormanyert. azok majd tudjak. csak politikai tamogatas (hu de utalom ezt) hijan felszalonnazzak oket a meglevo partok. vagy ugy befolyasoljak, hogy nekik jo legyen.

mindenesetre most szar van. jelenleg az a kihivas, hogy legyen autopalya a horvatorszagba utazok segge alatt, meg epuljon meg a fovaros+demszky impotens korruptsagat balvanyozo negyesmetro.
kozben harsogjuk, hogy hazudni/csalni csunya dolog. aztan megiscsak jo lesz egy-egy mammutberuhazas utan. kivancsi vagyok, ha 4 ev alatt nem epul semmi, vajh futna a 386 millio egy valasztasi kampanyra?

talan nem is kellene annyi se. mint ahogy nem kellene annyi kepviselo sem. nem vagyunk mi akkora orszag. de ezen a dolgon csak az ott uldogelo emberek tudnanak valtoztatni. a nepszavazas nem. persze biztosan van egy ket balek bent is, aki kirugna magat a tutibol...
a bejutasi szazalek csokkentesenek csak akkor van ertelme, ha csokken a kepviselok szama is. mondjuk a felere. ha van valos igeny uj polikai erore, akkor az nem azert nem kerul be, mert 5% alatti mandatumot szerez meg. mert akkor nincs is ra valos igeny...

egyebkent, most game over van, kedves allampolgarok.
lehet nezni, ahogy mas jatszik. mi is jatszhatunk megint, 2.5 ev mulva.

addig is, "insert coin"
ez így tényleg gáz.
de tényleg nincs sok választás.

pár keresetlen gondolat

1. Új Párt - Honnét? Kik? Akik eddig nem indultak valszeg okkal tették. Ezerszer jobb dolguk van, mint hülye pártokat alapítsanak, futtassanak. Aki értelmes az vagy nem politizál, vagy ha igen, már elköteleződött valahova. Importálni kéne politikusokat. Pl. Kínából. elég nagy minta, lehet válogatni, fegyelmezettek, kis helyen elférnek, keveset fogyasztanak.

2. Szavazás / Nem szavazás - Én nem látom olyan lehetetlennek azt a verziót, hogy hagyni a csába az egész szarkupacot, és a választási vasárnapot szavazás helyett alkoholizással tölteni. Politikai szerepvállalásról, meg állampolgársági kötelességről papolnak, de szerintem a demokráciába az is belefér, sőt az is egy vélemény, ha közel se megyek az urnákhoz. Ha nem politikában gondolkodunk ez olyan, mintha az esti programomban az lenne a választás, hogy Fekete Pákó vagy Fiesta "koncertre" kell mennem. Szerethetnék Red Hot Chilire vagy Tiestora (kinek a pap, kinek a papné) menni, ha az úgyse jön el. Maradok otthon. A belgáknak sincs kormányuk egy ideje, milyen jól elvannak. Komolyan lassan az (politikai értelemben vett) anarchia is szalonképes választásnak tűnik. Vagy mint Civben: despotizmus azt szevasz.

3. Status Quo védelme - Na ez trükkös dolog. Demoktráciát prédikálnak, antidemokratikus eszközökkel bebetonozódnak (és itt nem csak a Maszopról beszélek kedves turul barátaim), és a robbantáshoz is antidemokratikus eszközökhöz kellene nyúlni, amire sosem haboznak rámutatni. Ez így jó nekik. Sokan azt mondják, hogy a demokrácia játékszabályaival is lehet változtatni, lényegében meg az eddig látottak alapján rá kell jönnünk, hogy ezek a játékszabályok nem állnak a szereplők fölött, hanem ők találják ki. Úgy hogy nekik jó legyen. Ezekkel a szabályokkal ölég nehéz kigolyózni őket. Alternatíva? Két hónapig lángol az ország, külföldi megítélés kicsit megzuhan, de ha alapos a purgálás a hamvakból akár még szép új világ is kinőhet. (???) Nem tudom. De így csak cserélgetjük a kötést meg kenegetjük a szart.

4. Korrupció - Rossz hírem van. Mivel ez egy olyan dolog, amit nem a politika termel ki magából, hisz láthatjuk, h korrupció ott van a mindennapjainkban, körülöttünk, nem lehet nem levonni a következtetést, hogy amennyiben belőlünk (bár én nem tartom magam korruptnak, ahhoz eléggé senki vagyok, h ilyesmi megcsapjon, de maradjunk a többes szám elsőnél, nehogy "észosztós" legyen a böfögésem), szóval ha közülünk kerül ki a Brave New World, az Új Elit (nevezzük, aminek akarjuk), akkor csak idő kérdése és ismét ott vagyunk, ahol elszakadt a cérna. Ez kultúra, társadalom, morál meg ilyesmi kérdése. Nem politika.
Megint a kínaiakhoz kell nyúlni. :D
Vagy írni egy kurvajó programot, és kikiáltani az új Artifisöl Intellidzsensz Kormányt. Algoritmusok, nullák egyesek, semmi mutyi, semmi bratyi. Döntést meghoz, odaüt, ahova kell, nem nyavajog, nem blogol, leszarja Slotát, nem vesz vel költségtérítésként számla nélkül milliókat, csak áram kell neki stb. sz'al teszi a dolgát.
Hail President SkyNet!!
zsömle,
nincs kettős mérce. én azt mondom, zavarjuk el azt, aki lop. pillanatnyilag Zuschlag és társai ülnek börtönben, és a szálak nem orbán felé vezetnek. Ha Szíjjártó ülne előzetesben, enm mondanám, hogy ezért Gyufi a felelős.
de az milyen bukfenc, hogy: ha én lopok, akkor mindenki lop?
Jermann Kálmán és társai

Azért, mert valaki egy minisztériumnak, a kormánynak dolgozik, egy minisztériumtól, a kormánytól kap fizetést, az mindjárt kormánybérenc lesz?
Ne nevettessd ki magad, magatok!

Kondor Katalin pl. szocibérenc volt?
Meg a rádiókurátorok úgy ánblokk?
Meg az egyetemi oktatók, kutatók?
Meg az összes orvos?
Meg minden szakértő, bíró, rendőr, katona, tűzoltó, határőr, VPOP-s?

Ennyire azért nem kéne egyszerűnek lenni.

Elmoriel:

"Ha a cégemben van egy szakember aki pótolhatatlan, akkor azonnal kivágom,"

Dehogy vágod, felveszel mellé egy konkurenst, hátha beletanul, és tudják egymást helyettesíteni. Ha nem sikerül megosztanod őket, akkor már két pótolhatatlan embered lesz. :)

"Pótolhatatlan ember pedig nincsen."

Elég, ha nehezen pótolható.
Jermann Kálmán és társai

Azért, mert valaki egy minisztériumnak, a kormánynak dolgozik, egy minisztériumtól, a kormánytól kap fizetést, az mindjárt kormánybérenc lesz?
Ne nevettessd ki magad, magatok!

Kondor Katalin pl. szocibérenc volt?
Meg a rádiókurátorok úgy ánblokk?
Meg az egyetemi oktatók, kutatók?
Meg az összes orvos?
Meg minden szakértő, bíró, rendőr, katona, tűzoltó, határőr, VPOP-s?

Ennyire azért nem kéne egyszerűnek lenni.
Elmoriel:

mert pont akkora gazemberek, mint a tobbiek.

azert, mert ilyenkor jo sodrodni a mainstreammel, aztan meg lefikazni oket, hogy dekorruptakezekbaszdmeg.

azert, mert ha valaki tenyleg elhivatott a cel erdekeben, akkor egy olyan erkolcsi gesztus meg beleferne egy valsagba bevivo es onnan kivezetni akaro adminisztracio vezetojenek a pozicionalasaba, hogy en akkor tenyleg 1 Ft-ot kerek egy evre fizetesnek.

azert, mert nem csak a fejetol buzlik a hal.

azert, mert x kepviselo azt nyilatkozza, hogy igenis emeljek meg a fizetest, hogy ne kelljen "mashonnan szerezni" penzt.

azert, mert irigyek, es azert mert magyarok. azert mert ez nem ciki, mert ez nekik jar. torveny van rola, ugyhogy kussolj kiskocsog, ez nem amerika.

azert mert politikusok. azert mert nem elhivatottak elegge.

azert, mert ha nem tennek, akkor a sajat parttarsuk, vagy barki mas kepviselo, vagy akar atlagmagyar siman baleknek nezne. de, *ez* ciki (nekik).

sajnos nem ez vitte valsagba az orszagot, es nem is ez hozza ki onnan, de a rendbetetele egy jo lepes lenne pozitiv iranyba.
Ez mekkora hulyeseg mar, hogy lehet szar volt, de ez meg szarabb. Szar az szar keziccsokkolom, es fuspunpa neki. Igenis a 100-as skalan a 90+-ra vagyok/akarok lenni erzekeny: hogy 1, 2 vagy 3...?! Igen, tudok valasztani az 1, 2 es a 3 kozul, de nem mosolygok kozben, es csinalok ugy, mintha dejol valasztottam volna.

Hajra!
"egyik haszonélvezője ennek Árpi miután most megvették kilóra ..."

grammra...
Nos, érdekes téma és lehet rajta szőrőzni, bár úgy vélem, hogy az alapvető gond nem itt lapul.
Alapvetően ott a gond, hogy marhára egyszerű otthonról fotelból ugatni a politikára, hogy így szar, meg úgy tarthatatlan! Mi a jó fenétől változna bármi is, ha a változást (a fotel kényelmét fel nem adva) azóktól várjuk, akiket nem szeretnék ott látni? Melyiket érdekli az ilyen kritika?! Egyiket sem! Szarnak ránk, mert pontosan tudják, hogy az otthonról ugató kutya még annyira sem harap! Kit látogatott már meg a parlamenti vagy önkormányzati képviselője, akármelyik oldalról, hogy kedves szavazó polgár mit is tehetnék, mit is képviselhetnék az Ön érdekében?! Melyik képviselő fosik attól, hogyha nem nyalja a választói seggét, akkor majd jól leváltják, elzavarják és vége a dalnak?! Egyik sem!!! Miért?! Azért mert csak ugatunk és nem harapunk! Mert ez kényelmesebb! Mert mi magunk sem megyünk el a saját képviselőinkhez és nem verjük a fejét az asztalba, hogy öcskös mit is csinálsz értem?! Mint, ahogy kényelmesebb a másik fotelba ülőre csulázni, ahelyett, hogy mindahányan, közösen előre tekintenénk és közösen keményen harapnánk! Itt látom a problémát! Abban, hogy elhisszük, hogy úgy sem lehet semmit tenni és ezért nem is próbálkozunk! Elhisszük, hogy aki kussol az a közjót szolgálja! Elhisszük és elfogadjuk, hogy senkinek semmiért nem kell felelősséget vállalni, hogy senkinek nem kell felállni a fotelból, mert majd a nagyok megoldják! Talán rossz hír, bár inkább lehetőség, hogy a változásért tenni kell! Szeretünk hivatkozni demokráciára, de az oda vezető út csatáit otthonról, a fotelból nehéz lesz megvívni!
Szeretnénk látni a megtisztító tüzet, de a csipkés kupolát egyik képviselő sem fogja magára gyújtani!
Túl kéne már lépni a tévhiten, hogy a politika mindenható és meg kéne tudni fogalmazni pártoktól függetlenűl, hogy mik is az emberek alapvető elvárásai a politikával szemben!
Tehát, hölgyeim és uraim: Ki a fotelból! Hagyjunk fel a csulázás gyakorlatával! Mindahányan, közösen: Gondolkozzunk, beszélgessünk, vitatkozzunk, cseréljünk eszmét és állapdjunk meg a saját minimum elvárásainkban! Természetesen nem sétagalopp, és természetesen erőfeszítést igényel, de hiszem, hogy megéri és hiszem, hogy nem nagyon van más út!
Mindehhez erőt és kitartást!

L.

hhh

Ennek nincs értelme.


Én azt kérdezem, hogy hova lett 12 állami gazdaság, és ki az a Kaya Ibrahim, erre Te azt válaszolod, hogy nem a Szijjártó ül a böriben.

Hogyan lehet annyira utálni Gyurcsányt és a maszopot, hogy ezekről megfeledkezz, ezek ne érdekeljenek?

Ez nem pragmatizmus, mert a kissebbik rossz választása a szakértői diktatúra, nem Orbán és tettestársai.
Kolbaszoszsömle, sztem nem helyes leegyszerüzni valakit azert mert szurja a szemet az, ami neked nem.
Az altalad felsorolt peldak pedig nyilvanvaloan nincsenek köszönöviszonyban azzal, hogy totawe elvtars / pajtas hogyan es mennyiert müködik közre a kormanyzati propagandaban.
Máskülönben a cikk nem rossz, én a kitörési lehetőséget Zöld Oldalon látnám, de nem bánáti tubarózsakergetőben, hanem valós problémákkal fogalakozó, tudományos-progresszívben.

Egyébként meg fúj orbán-gyurcsány-semjén-kóka!!!!!! FÚÚÚÚÚÚJJJJJJJJJJJJJJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lowlives, ehhez még hozzádünnyögném, hogy egy olyan megalkuvó közönségtől, amilyen pölö ez a blogirkálda is, sokat nem lehet várni. Innen már tótát is simán ki kellett volna vágni, de kies hazánkban minden jó úgy, ahogy van, csak hisztizünk hozzá, alá, mellé egy keveset.
kolbászoszsömle 2007.10.02. 10:57:04

Mintha át tetszett volna siklani a lényegen, és valami ködös, váratlanul felbukkanó gondolat helyét tetszett volna megtalálni kommentem válaszaként.
Nem kínos teljesen új, eleddig fel nem bukkant, de frappánsnak tartott ötletet bedobni, nem kell mindenáron másokhoz kapcsolni. Főleg akkor nem, ha az a másik másról beszél.
Vérfarkas

Nem szeretném TWÁ-t védeni, főleg nem az ő bloggján.

Mellesleg szerintem helyes dolog felhívni a figyelmet arra, hogy a egy faék világlátásával rendelkező lény gondolkodásában hol vannak a kognitív gazdaságosság okozta ingatag konstrukciók.
kolbaszos, Masreszt meg az embernek eleg sok oka lehet utalni a maszopot.
Ott van mindjart 1948-tol 1989-ig, ugye.
Közben aprosagok, mint Recsk, kitelepites, Marianosztra. Aztan kontraszelekcio, cenzura, eladosodas, gazdasagi csöd. Aztan 89 utan spontan privatizacio peldaul. Aztan mszmp-szdsz kampanyolas a lopstoppal, meg ilyenek, aztan mega-megdölesek sorozata. Ja, meg meg egy-ket aprosag: ki is kurta el? ki tartotta erdemesnek a tömegbelövetö rendörparancsnokot kitüntetesre? kik beszeltek a valasztasi kampanyban pannon pumarol, meg dübörgesröl mar tudva, hogy mekkora a kaka? Na ezert utaljak sokan annyira öket. Es mindemellett sokaknak feltünik az is, hogy amikor keresztbekasul lebuknak, akkor a propaganda vissza-visszater ahhoz a vonalhoz, hogy tenyleg nem jo az mszmp, meg gyurcsanyi, de orban, meg a fidesz se jobb. Szerintem meg jobb. Ök peldaul nem kurtak el.:))
Árpi,

Lehet, hogy csak az én szememet kerülte el, és más már hivatkozott rá,de a pralamenti küszöböt többek között weimári köztársaság példája miatt vezették be a parlamentáris demokráciákban. A sok kis párt lehetetlenné teszi a parlament rendes működését, aminek lehetséges következményeit szintén a hivatkozott ország mutatta. Én a kétkamarás megoldásban látnám a reális esélyét annak, hogy elejét vehessük ennek a tengernyi faszságnak. Persze, ehhez kisebb parlament, keretek közé szorított pártfinanszírozás is kellenek.
Keller, ugyan már. Azok sokkal ügyesebbek voltak, oda minimum egy Columbo kellett volna, nem az a szerencsétlen mitugrász. Nem becsületesek voltak, hanem ügyesek. De most nem ez a fontos.

Én azért támogatom, mert jelenleg létezik az ún. ellentábor. (pl.: az új többség, ami nem fidesz tábor, hanem szoci-ellentábor; hasonlóképp létezik fidesz ellentábor is, csak nem adtak neki nevet)
Az ellentábor pedig az utálatra épül. Én pedig nem hiszem, hogy egymás kölcsönös utálata hűde produktív volna. És ez itt a lényeg. A kölcsönös utálat felszámolása, ha kell a pártérdek rovására is.
Tudom, hogy egy egyik nagy pártnak sem érdeke, mert a szavazáskor csak a leadott szavazat számít, a miért nem. Kis pártoknak érdeke, de mint a nevükben is benne van, kicsik.
Nem az SZDSZ-ről van itt szó, hanem a választékról. Vannak emberek, akik szeretik ha azért vesznek meg valamit, mert szeretik, nem azért, mert kevésbé szar, mint a másik.

"Hogy ne gyújtsák rájuk azt a csipkés kupolát."
Egyébként mindenkinek jobb érzés, ha van parlamenti képviselője. Még a szittyának is. Megnyugtatja.
Piaci demokrácia… Na ja… Csak ugye kereslet a kész válaszokra van, és amíg a többségnek elég kész válasznak, hogy Gyurcsány hazaáruló hazug disznó, Orbán meg „megalomán - skizofrén a nárcisztikus neurózis alaptüneteivel”, addig nálunk ez jelenti a piaci demokráciát. Centrum ha kellett volna bent lenne a parlamentben, nem kellett… A Pató Pál pártot meg kár megalapítani, hiszen ez a mentalítás a jelenlegi.
Pártfinanszírozás… A pártokat tartsák el a tagok (igazolt jövedelmükből se cégek se közalapítványok se semmi), az egyházakat a hívek stb. stb. Párt finanszírozási törvények ennyinek kéne lennie.
Hát ezt is megéltük: Árpád belépne a Gárdába és szükségét érzi a jobbiknak! El sem hiszem :)
Áhan, már megint egy kirekesztő íromány, rekeszük ki a nagyokat is, hogy Tóta úr kedvenc zenekara a Jobbikos kiscsoport vegymagyarjai antiszociális demagógiájukat leplezetlenül a köz-és egyéb tévék képernyőjére a frászmagyarjainak bosszantásképp csak szimulálja, és hogy szélesebb rétegű legyen a monopolip rablótársasjáték, és mit szól ehhez az anticionista szélsőbal vagy azok akik demokratikus úton diktatúrát akarnak, vagy csak annyi pénzük van, hogy még többet akarnak, óh, hol vagy Dózsa, vagy mit én tudom az újságírók pártja nyeri a 2010-es szavazást, és mit csináljanak, akik csak a magyart utálják, azok az antinacionalisták, akiknek itt minden, de csak egy hely, hogy ne másutt legyenek.
Ehhem, ehhem.

1. Ez a képviseleti rencer télleg szar, mert nincs különbség a frakcióban seggelő pártkatona és a párttámogatással, pártszínekben megválasztott területi képviselő között. Tehát törölném a listán bekerülteket. Ez költségcsökkentő is volna, meg egésséges magyar lelkületet adna a maradék képviselőknek. XD

2, Mi a tosznak van összemosva a polgármesteri szék és a képviselőség? Valaki vagy itt van (törvényhozó hatalom), vagy ott (végrehajtó hatalom). És különben is: ez két külön cucc, külön hozzáállással, külön jogkörökkel. Egyik sem csinálható félszívvel. Mondjuk, Kósát csodálom, de az elveimnek áldozatául vetném. Vagy-vagy... :)

3, Megszüntetném a parlamenti bizottságokat. Semmire sem jók, viszik a lóvét, pótcselekvést biztosítanak a képviselőknek.

4, Eltörölném a képviselők mentelmi jogát. Eljárt felette az idő, ma túl kényelmes ennek a pajzsa mögé bújva bűncselexeni. Akár.

5, Kiszélesíteném a köztársasági elnök jogkörét, hogy adott esetben feloszlathassa a parlamentet és új választásokat írjon ki.

6, Visszaállítanám a parlament rendszeres ülésezését.

7, Eltörölném az 5%-os küszöböt.

8, Eltörölném a közpénzen történő pártfinanszírozást.

9, Eltörölném a kampánypénzek felhasználásának korlátozását, de megvonnám a kampánytámogatást is.

10, Megváltoztatnám a bizalmatlansági indítványt: csak titkos szavazással lehessen véleményt nyilvánítani, ne úgy, ahogy ez a faszjankó Feri csináltatta, megerőszakolva minden emberi szabaccságjogot...

11, Kormánytagok (államtitkárig bezárólag) négy évre visszamenőleg, mint közalkalmazottak, legyenek elszámoltathatók és tevékenységükért felelősségre vonhatók.

12, A képviselői fizetéseket a mindenkori átlagbérekhez igazítanám. (Hörr, hörr! Lóf@sz a seggükbe!!!)

+13, Új sajtótörvényt vezetnék be, amely súlyos büntetéssel sújtaná a rágalmazást. A házasságtörőket pedig megköveztetném, és a tyúknál nagyobb értéket lopó tolvajnak a jobb keze vágassék le, a boszorkányokat meg égessék meg máglyán, élükön Lendvai "Gyöngytyúk" Ildikóval.

Mit kíván a magyar nemzet? A felebarátja feleségét, meg még egy sört. Esetleg szép napot.
A parlamenti küszöb szerintem biztos, hogy maradni fog, mert tökéletesen szolgálja a mostaniak érdekeit (mellesleg meg tényleg a kocsmában tartja a barnaingeseket). Illúziók pedig ne legyenek, ha a Szadesz tényleg marad a béka seggén, akkor Kóka lesz annyira pragmatikus, hogy Kdnp mintára közös listán tegye be magukat az új országgyűlésbe.
Mindenekelőtt a kopogtatócédulás rendszert kellene felszámolni, mert hiába adott a lehetőség papíron, ha a nagy pártok a maguk álcázott aktivista seregükkel már a gyűjtés hivatalos megkezdése előtt tarra vágják a terepet a versenytársak nevében, hogy mire a kirajzás megkezdődik, már semmiféle begyűjthető cédula ne legyen kint a terepen.

Írjanak rá minden jelentkező pártot a szavazócédulára. Természetesen az 5-10 listavezető nevének feltűntetésével. Hadd lássa a nép, hogy kik állnak a néhány tucat szavazatot begyűjtő balfék lúzerpártok mögött.
Paszternak,
hanyas pontig gondoltad komolyan? :)))
Gyerekek, én megtaláltam a tuti megoldást a posztban jelzett problémára (sőt, egyben egy csomó másikra is). Ehhez képest TótaW javaslata csak kapirgálás. Az enyém elég radikális, de mégsem kell hozzá kötelet fonni vagy bármit felgyújtani. Igaz, némi lemondással jár, de hát ugye áldozatokat kell hozni. Az eredmény viszont bőven kárpótol mindenért. Íme:

local.blog.hu/2007/10/02/csatlakozzunk_hollandiahoz


Tényleg tiltja valami, hogy a parlamenti küszöbről népszavazzunk? Mert ha nem, akkor ebbe az irányban akár cselekedni is lehetne...
vegre egy relative normalis iras.
kurva anyjat minden politikusnak / orbannak, gyurcsannynak egyarant / es huzzanak a gecibe.

most.
Annyi esély van elitcserére, minthogy a GYF megjavul. Az elitcserét meg egyébként úgy hívják, hogy forradalom. De az újabban ebben az országban rohadt fasiszta dolog, mert a komcsiból lett vadkapitalistákat akarnák megdönteni vele. Ha az Orbán ellen nyomnák akkor bezzeg tök korrekt lenne az a forradalom.
Loga te meg szép vagy és okos, a tökély benned leli hű mását.
Vérfarkas

Ez így sehova sem vezet.

Ha szerinted attól lenne jó az uruszágnak, ha Gyurcsány és tettestársai eltakarodnának, és Orbán és tettestársai országlanának, akkor asszem nem a véleményedet fogom egyszerűnek tartani, hanem téged.
kolbászoszsömle:

"Most nem a fideszt akarom besárazni, csak kérdezlek, mint embert, hogy miért a kettősmérce?
Miért pont a szocikat akarod elzavarni, miért nem a lopósokat?"

A többség mind a kettőt el akarja zavarni!
Az sem kérdés, hogy a szocik helyzetükből adódóan többet loptak (a rendszerváltás is őket -illetve hát írhatom, hogy minket- támogatott elsősorban, az eltünt állami gazdaságok, Torgyán csencselései, az eladott kft-k ügye pedig simán a lúzer kategóriába tartozik (bár szimpla lopás - ez kétségtelen). Tehát a fideszt az mszp-nél nagyobb tolvajnak nevezni ostobaság lenne. A lopáshoz való hozzáállás mindkét oldalon ugyanaz, a módszereket a fiataloknak tanulniuk kellett, illetve a kezdeti nagy lehetőségekről szépen le is maradtak.
kolbaszos,
nekem az a velemenyem, hogy az orszagnak sokkal jobb lenne, ha gyurcsanyi es tettestarsai eltakarodnanak (a te szavaidat hasznalom) es a fidesz alakithatna kormanyt - nem feltetlenül Orbannal a miniszterelnöki szekben, bar nekem nincs vele bajom, söt.
Ha emiatt engem egyszerünek tartasz, az nagyon sajnalatos, de hat ez van.:)
Egyébként valóban nem lenne hülyeség felszállni a népszavazás vonatra. Ha már elrángatjuk az embereket az urnákhoz, nehogy olyan szirszarról kelljen szavazniuk, mint a 300 ft-os vizitdíj.

A "politikai piacnyitás" programját össze kellene foglalni néhány konkrétan megválaszolható, jól irányzott kérdésbe.
kolbászoszsömle !!!
Ez nem megoldás, hanem a probléma következményeinek mérséklése.
Ha lenne valami teljesen csodás aki leváltaná a szocikat az buli lenne, de hol látsz te ilyet?. A szocikat a fideszék fogják leváltani. Probáljuk tehát a Fideszt egy kicsit fénysebbre csiszolni. PL úgy, hogy nem fasisztázzuk őket ha felkelnek reggel és azt véletlenül jobb lábbal teszik. Meg pl. azzal, hogy ha egy szoci bebuik, mint a Fletó pl. akkor kiutáljuk és akkor joggal mondhatjuk, hogy OV is huzzon a sunyiba a miniszterelnök ne pályázgasson közvetve se.
Ejnye Árpi,miért hívod fospumpának a fosvetőt!?
sztiv

Elég baj -és ott a baj-, hogy a tolvaj, mint kategória a közvélemény szemében egy analóg dolog, aminek fokozatai vannak.
Hogy a közhangulat szerint azok, akik kevesebbet loptak, azok elfogadhatók, ellenben azokkal, akik többet.
Elég baj, hogy a nagyimrei, antalli örökségre büszkének lehet lenni.

Szal mindegy.
Paranoid Android2

Te számonkéred a szocikon azt, hogy ők nem kérik számon a Gyurcsányon, amit előtte a fideszesek sem kértek számon az Orbánon...
Piaci demokrácia van?

A politikai ideológia is egy termék amit hagyományos kereskedelmi módszerekkel adnak el - lásd "külföldi tanácsadók".
A képviselőség pedig egy szolgáltatás amit mi választók veszünk meg.
Szerintem mostanára mind a "termékekből" mind pedig a " szolgáltatókból" elegünk van.
Nem tudok most olyan szolgáltatást mondani ami megfelelne. A kormány nem arra kormányoz, hogy jobban éljek ez le lett már írva ezerszer. Az ellenzék nem tesz semmit a "nemjó,nemjó, hazug, hazug" dumán kívül. Nem tudok egyetlenegy ellenzék által beterjesztett alternatív törvényjavaslatról sem pl. a TB átalakítással kapcsolatban az ellenzék részéről. Munka nélkül felvenni a fizut persze olcsóbb, mint tudjuk.

Egy a lényeg, aki fizet annak szól a muzsika, ezt az egész cirkuszt pedig mi fizetjük, és nem tetszik a muzsika.
Akkor pedig másik zenekar kell.

Az elitcserét szerintem igenis meg lehet csinálni, és igenis a fotelból. A demokrácia és a delegálás pont ez jelenti. Ha eldugul a lefolyó hívok egy szerelőt - fotelból, telefonon -, ha nem jó a politika akkor keresek másik politikust. Nehogy már nekem kelljen utána szaladgálni mikor én fizetem?

Ez a magyar mentalitás rákfenéje, hogy elképzelhető hogy egy rendőr nem udvarias, mikor nekem, az átlagpolgárnak szolgáltat, aki fizeti.
Döbbenetesen torzult a világképünk az egészről, és tényleg jobb lenne piaci alapokra helyezni néhány dolgot.
Elsőként pl. az ország kormányzásának hatékonyságát.
Nekem pl. tök mindegy kik ülnek a parlamentben, ha jól mennek a dolgok. De nekem mint átlagpolgárnak akkor van jó fizetésem, ha a munkaadómnak hasznot hajtok, ha kárt okozok akkor meg kirúgnak azonnal.
Miért ne lehetne az állam hatékonyságának arányában fizetni a képviselő hölgyeket urakat?
Ha deficit van ugrik a nagy zsé oszt lehet gondolkodni.
Az meg teljesen nonszensz, hogy valaki saját maga szavazza meg a jövedelmét. ERRŐL kellene népszavazás. Ezentúl szabjuk meg mi hogy mennyit kereshetnek, és mondjuk évente. Végül is mi dolgozunk meg a pénzükért, nem?
Paranoid Android2,
maximalisan egyetertek veled.
Sosem voltak olyan illuzioim, hogy a "jobboldal" teljesen tiszta lenne, termeszetesen nem vagyok ennyire naiv.
Ha viszont az mszmp komoly pofonokat kap a botranyok miatt, az valszeg a masik oldal megtisztulasat is segiti.
Árpi,

korrekt írás, lelkesítő. Harcra fel, mától kezdjünk végre normális demokráciát építeni! Ha saját kútfőből nem megy, akkor licenc alapján. Ki is legyen a példa? Hát a demokrácia bölcsője, az Egyesült Államok.

Nézzük csak. Pártok. Hoppá, hoppá, mit látok? Két nagy pártot, akik felosztották egymás között a politikai piacot. Hűűűha... Eszerint mégsem biztos, hogy ez a baj forrása.

Mutyiland felszámolását lehetséges, hogy nem a parlamenti pártok számának szaporításával kéne kezdeni? (Orbán úgyis azonnal szövetséget kötne minddel...) Nem inkább olyanokkal mint a nyilvánosság és a transzparencia erősítése, a törvények egyszerűsítése és átláthatóvá tétele, a kiskapuk bezárása, a komolytalan bíráskodás megreformálása? (Tényleg, tud vki vmit Princzről? És Kulcsárról? Köszönik, jól van?)

Tota, mi ez a hulyeseg, hogy nincs alternativa? Hogy a faszba' ne lenne: azok a fiatalok, akik potencialis alternativat jelentenek minden szajbabaszott politikussal szemben most vegeznek politologia szakokon. Olyanok, akik ezt a mesterseget tauljak, s nem a birkaetetes mellol csoppentek be, teruleti listan. Olyanok, akik egymassal szoba allnak, meg akkor is, ha mas a velemenyuk a vilagrol.

Mondom vazze, a VILAGROL. Lehet liberalis, konzervativ, osbalos, tok mindegy. De azt elmondom, hogy a politikarol a tobbsegnek ugyanaz a velemenye.

Tessek, itt az alternativa. Ehhez viszont telleg az kell, h - Kosa Lajost leszamitva - megtoltsek veluk a cellakat.
"...a nyilvánosság és a transzparencia erősítése, a törvények egyszerűsítése és átláthatóvá tétele, a kiskapuk bezárása, a komolytalan bíráskodás megreformálása?"

Hát, ja. De ehhez viszont elitcsere lenne szükséges, mert a jelenlegi benne van a jóban, mi a francért mászna ki belőle. De hol az az új elit?
Ha versenyre késztetjük a jelenlegit, abból valami jó is kisülhet, ebben igaza van TWÁ-nak, csak hol vannak azok az emberek, akik versenyre késztethetik őket?
Sztravinszki: persze, a diagnózist illetően igazad van, és/de pont ezen kéne saját magunknak változtatni! Amíg nem, addig a politika röhögve nézni, ahogy az orrunkat erősen szívva egymásnak feszülünk!

Beszélnek itt sokan politikai piacról, párt-választékról, párt-kínálatról, de mi van a kereslettel?!
Azért mert elhisszük, hogy ezeken kívül nincsen és nem is lehet senki más?! Elfogadjuk, hogy ezek aztán nem változnak, nem akarnak az igényeinknek megfelelni, nincs mit tenni, és csulázunk tovább?! El kéne magunkról hinni, hogy tudunk változtatni, ha akarunk és teszünk érte! Bíznunk kéne saját magunkba, meg kéne találni az egyetértés pontjait, amit lehet közösen képviselni, ami mellé mindeki oda tud és akar állni! A "demokráciát" sehol nem osztogatják ingyen, annak eléréséhez és fenntartásához küzdeni, tenni kell! Nekünk!!!
Pont az ír Mutyilandról aki nemrég behódolt neki?:-((( (Modern képmesék)
Szomorú....
Árpád,

Igazad van, teljesen jó ötlet az 5% eltörlése, ha aláirásgyűjtési fázisba kerül a dolog akkor rám számithatsz...

Ezen kivül persze átalakitandó lenne a választási rendszer is(pl töredékszavazatok, vidéki és városi szavazat / képviselő arány), meg be kéne vezetni a cenzust, stb.

Tekintve a tekintendőket, kb olyan szinten állsz mindezzel mint a Kossuth téri alkotmányozó nemzetgyűlés az új alkotmányával...

Szép álmokat.
kolbászoszsömle 2007.10.02. 12:17:21
"Elég baj -és ott a baj-, hogy a tolvaj, mint kategória a közvélemény szemében egy analóg dolog, aminek fokozatai vannak."

-- Persze meg lehet próbálni fekete-fehér világban élni, csak nem fogsz messzire jutni. (Pl. ezen a fórumon is gyorsan fejbevágnak egyesek...)
Én benne lennék egy azonnali elitcserében, de nemmegy.

Az optimumkeresés legelterjedtebb módszerei gradiens-alapúak...
Az a baj, hogy a neten tényleg csak a fospumpálás folyik, leírjuk "jaja", oszt nem változik semmi. Ugyanez volt a Hedvig-üggyel, szerintem ha valaki az élére állt volna, csomóan tiltakoztak volna, aláírtak volna. Én is. Csakhát úgy tűnik az okosabbak gyávák, a buták meg merészek.
Egyet ne feledj, kedves zsömle, hogy ki LopStop!ozott itten, 2002-ben? Mintha Mao. ma korruptabb volna, mint 2002-ben volt... Tehát akinek nagy volt a pofája, mint a libsiknek-bolsiknak, azoknak kéne ma a leginkább kussolni. De nem, Fletó hősi küzdelmet hirdetett a közdisznyóságok ellen. Miközben Fittelina, Nomentana, BB-botrány, kerékpáros bézbólütők... és most Cusláger elvtárs.

Vow. Azt szeretném tudni, mi az, amitől Fletó gyomra is kifordul? Mi az az erkölcsi békasegg, ami már neki is elviselhetetlen? Mármint a halmozottan hátrányos helyzetű, cigányputriban született, munkanélküli, analfabéta, rokkant, bevándorolt, elvált, hajléktalan néger buzi zsidó szocik hajigálásán kívül...
RE: Vérszegény éjszakai dúvad · hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.02. 12:36:40

"De ehhez viszont elitcsere lenne szükséges, mert a jelenlegi benne van a jóban, mi a francért mászna ki belőle. De hol az az új elit?
Ha versenyre késztetjük a jelenlegit, abból valami jó is kisülhet"

Viszont a jelenlegi (ráadásul többnyire 2/3-os) törvények megváltoztatása nélkül kirobbanthatatlanok az urak/elvtársak. De az sem biztos, hogy igazi konkurenciát jelentene néhány kispárt bekerülése, mert megennék őket uzsonnára...

A piac logikája szerint a jelenlegi helyzet normális (lásd az USA példát), a sok kis párt az ésszerűtlen. Ráadásul a Fidesz szövetségesít, az MSZP platformozik, mindkettőben meglenne a késztetés a kicsik felfalására.

Elmoriel: ja, a teljesítményarányos bérezés nagy ötlet. Ez legyen az én 12/a pontom.

Werwolf: naggggyon szigorú apuka vagyok, ergo a 12. pontig mindent tessenek werkomolyan venni.
ludwig 2007.10.02. 09:36:20
Professor Pizka nem tud magyar
palackos nem tud magyar

okos tojas!
latom a lenyegre figyelsz.
(tudod kulfoldom ritkan hasznalnak magyar klaviaturat)
Nem vág ugyan a poszt témájába, de azért jó cikk, igaz cikk:

www.nol.hu/metazin/cikk/466224/

"A piaci alapon működő magánbiztosítóknak csak akkor áll érdekükben a betegségmegelőzésre költeni, ha hosszú távra tervezhetnek a biztosítottal. Csakhogy a biztosítók közötti verseny lényege, hogy az emberek bármikor új biztosítót választhatnak."

Ez persze nem meglepetés, a vegytiszta PIAC csinál ilyeneket.
Egyébként az 5%-os határ eltörlése helyett nem inkább a pártlistákat kellene megszüntetni? Minden képviselő egyéni körzetből kerüljön be, a kampányolás drasztikus időbeli, térbeli és költségbeli visszaszorítása mellett.

Itt mindenki nagypn erős ecsetvonásokkal festi az apokalipszis képeit. Mindenkit börtönbe, vagy esetleg tetszőleges folyóba?

Nem beszélgetés ez kérem szépen, hanem öncélú dühöngés.

Ebben jó a magyar. Amíg üvölteni, dacolni, sírni kell, addig jó. Ha el kell kezdeni dolgozni, oda a nagy lelkesedés.
"...az adóelkerülés miatt a GDP negyedének-harmadának megfelelő adóalap tűnik el Magyarországon... ...ez 5-7 ezer milliárd forintot jelent, és nemzetközi összehasonlításban is nagymértékűnek tekinthető."

index.hu/gazdasag/magyar/adcsa071002/

monnyunk má le.
Tehát ha jól értem. Mivel 4 párt nem képes közösnevezőre jutni,normális 50+1, és 2/3-os törvényekkel operálni, tegyük lehetővé, hogy legyenek negyvenen, negyven még heterogénebb érdekcsoport,tözenöt frakcióban és majd nekik menni fog..... hmm okos ötlet. Ha négyen nem ugyanazt a filmet akarjuk megnézni a moziban, akkor keressünk meg másokat is, és ha többen leszünk, majd ugyanazt akarjuk.
kolbászoszsömle 2007.10.02. 12:17:21

"Hogy a közhangulat szerint azok, akik kevesebbet loptak, azok elfogadhatók, ellenben azokkal, akik többet."

Aki kevesebbet lop, az valóban ELFOGADHATÓBB.
Ha csak azért lopott kevesebbet, mert éppen nem volt kéznél több, de simán ellopna bármennyit, még akkor is ELFOGADHATÓBB.
A bíróság is a károkozás súlya szerint próbál büntetni. Nincs más út.
"+13, Új sajtótörvényt vezetnék be, amely súlyos büntetéssel sújtaná a rágalmazást. A házasságtörőket pedig megköveztetném, és a tyúknál nagyobb értéket lopó tolvajnak a jobb keze vágassék le, a boszorkányokat meg égessék meg máglyán, élükön Lendvai "Gyöngytyúk" Ildikóval."


Hey... nem kéne tulzasokba esni. :)
JAVASLAT:
(1)Kisebb parlament 151 fővel
(2)Csak pártlistára lehessen szavazni
(3)Minden egyes egész százalék 1 képviselő az adott pártnak
(4) Ha nincs meg a 100 képviselő, akkor az adja a következőt, akinek a százalékban legnagyobb a törtrész, majd ha még van hely, jöhet a következő, akinek legnagyobb a törtrész, stb.. 100 főig
(5) A többi 51 fő alanyi jogon lehetne a 20 megyeszékhely polgármestere, illtve a 20 megyevezető, végül 11 fő budapesti, akit a pestiek valahogy kiokoskodnak
Profi, mi?:)
„Mutyizás” Szerintem kár ilyen kifejezésekkel kevésbé súlyosnak beállítani a dolgot, jobb lenne nevén nevezni közpénzek lopása, bár elég idétlen ez is. Mivel gyakorlatilag ugye a folyamat inkább azt takarja, hogy erő helyzetből (állami szervezetek, jogrendvédelme) pénzt csikarok ki másoktól (adó) és a magam jobblétére, fordítom, ezért cserébe nem bántom (nincs megtorlás, vagyis békén élhetünk az APEH-tő, többé-kevésbé) azt, akitől elvettem a pénzét (adófizetők) ezt inkább „védelmi” pénznek szokás nevezni.
RoFä 2007.10.02. 13:15:38

Mongyuk a netes baromságokon kívül is van élet, mindenesetre itt is ölég karakterisztikus a közönség, a "szűk, felső réteg", hogy egy itteni klasszikust idézzek.
Bizony, bizony szar egy piac.
Árpi, az a baj, hogy akiknek meg kellene szavazniuk a parlamenti küszöb "csiszolását", azok pontosan ellenérdekeltek ebben, de ugyanezt el lehetne mondani 1000 más témáról is, pl. a pártfinanszírozásról, a nem-tisztelt-képviselők költségtérítéséről stb.

Kérd meg a tankot, hogy lője szét saját magát, hogy az ellenoldal tankjai szabadon roboghassanak át a frontvonalon...
Árpi, az a baj, hogy akiknek meg kellene szavazniuk a parlamenti küszöb "csiszolását", azok pontosan ellenérdekeltek ebben, de ugyanezt el lehetne mondani 1000 más témáról is, pl. a pártfinanszírozásról, a nem-tisztelt-képviselők költségtérítéséről, kisebb létszámú parlamentről stb.

Kérd meg a tankot, hogy lője szét saját magát, hogy az ellenoldal tankjai szabadon roboghassanak át a frontvonalon...
RoFä

Ebben igazad van, csak, ugye ha az ember azt látja, hogy hiába dolgozik, sőt ha dolgozik hülyének nézik, akkor a marad a dühöngés....
Sajnos a munka megbecsülése olyan alacsony hogy kár is rá szót fecsérelni...
Egy igazán nagy baj van a kormányunkkal, és a reform-kommunista kiszes nemzedékkel. A fogalmi struktúrájuk nem változott, csak adaptálódott.
Internanionalizmus = kozmopolitizmus
Moszkvai utasítás = brüsszeli utasítás
Kgst = WTO,Maastrichti fehér könyv legnagyobb kedvezmény elve...stb

Csakhogy az ami mindenkinek jó az senkinek sem jó igazán. Ezért van az integráció minden formájában,- legyen az föderáció, konföderáció, monarchia- un sajátügy. No és ez az amit sem az mszp sem az szdsz nem hogy nem preferál, de szerintem nem is érti igazán.
Túlságosan messziről "EU-s"távlatokban néznek minket. És hát igen, úgy valóban kicsik vagyunk. Csakhát nem az eut kellene képviselniük ,hanem minket.
Ez a cikk most jó volt nagyjából.
Zork:

"Tehát ha jól értem. Mivel 4 párt nem képes közösnevezőre jutni,normális 50+1, és 2/3-os törvényekkel operálni, tegyük lehetővé, hogy legyenek negyvenen, negyven még heterogénebb érdekcsoport,tözenöt frakcióban és majd nekik menni fog..... hmm okos ötlet. Ha négyen nem ugyanazt a filmet akarjuk megnézni a moziban, akkor keressünk meg másokat is, és ha többen leszünk, majd ugyanazt akarjuk."

Nem. Azt mondjuk, hogy:
1. Érdemi vita legyen. Mutyival meg mutogatással nehezebb lesz elintézni ezzel az ilyen törvényeket. Mivel valakit vagy meggyőz és megszavazzak, vagy nem.
1.a Azaz nincs, tömegpárt bólogatóhadserege, mivel kevéssé fenntartható.
1.b Nincs "De a fidesznemszavaztamegdegonosz" "deazmszptörvénycsomagotrakottbehogy atöbbiinditvanyisatcsuszhasson" efekt. :) Mivel sok kisebb párt esetében ez nehézkes.
2. Legyen egyik sem, hogy ha valaki megunt lesz (utált, korrupt akarmi) akkor lehessend önteni arrol hogy huzzon a rakba, ne pedig lenyelesse a körzettel a párt. :)
3. Legyen verseny. :) Mondvan ha a területi képviselőn igy szamon lehet kérni (nem a part a választók mivel egyéni...) akkor kisebb lesz a kéztetés a bologatásra. Mivel a párt hiába jelöl mast, ha az ember jol teljesitett, nyerhet függetlenként is.

+4. a parlamenti frakció/bizottság stb szabályokra is ráférne némi reform. Hogy ezeknek értelme is legyen.

Egyebkent szerintem a "listás" szavazás, ha a nép korrekt programból válogat és tán nem ismert, nem népszerű de hasznos embereket (szakembereket stb) akar valaki bejuttatnia parlamentbe jo lenne. Ámde, erre éretlennek mutatkozunk jelenleg.
Már nem én, a többség. :)

sztiv
Vasárnap elcsípem egy részt amikor pont néhány biztosító volt meghívva egy műsorba.
Nekem az jött le abból, hogy ezek is csak a markukat tartanák. Kórház felújításra költeni a pénzt? De hát az mikor térül meg? Meg hasonlók.
Aztán gondoljunk csak a kötelező biztosításokra. Addíg nincs gond amíg be kell fizetni a pízt, csak ne történjen semmi a kocsival. Amúgy is a korrekt ügyintézésükről híresek a biztosítók.
Lám-lám, ide vezet a "szabad piac". Már amennyiben szabad piacon azt értjük, hogy az erőfölényben lévő cég szabja a feltételeket. Már csak azt kellene felismerni, hogy ez nemcsak a politikában káros, hanem a gazdaságban is. Utóbbi területen azonban cinikus vállvonogatás szokott menni a twá-blogban: te is nyithatsz kisboltot, versenyezz a Tescóval, nyújts jó minőségű szolgáltatást, és menni fog, ha pedig tönkre mentél, az rajtad kívül senkinek sem rossz, hiszen nem volt igény rád, kapitalizmus van stb. A politikában viszont sírunk, hogy a nagy párt megeszi a kicsit, és kinyírja a konkurenciát. El kéne dönteni, hogy akkor ezt most így hogy.
sztiv

A tolvaj az tolvaj, mindegy hogy kicsi vagy nagy.
Azt nem büntetnéd aki a biciklidet lopja el, csak azt aki az autódat?
Ha az ítéetbe bekerül a mérték akkor majd jól lehet vitatkozni azon hogy mi a sok meg a kevés. Ha egy bicikli kevés, akkor az országos viszonylatban egy család jövedelméhez arányosítva jelenthet néhány tíz milliárdot, akkor tehát ez nem büntetendő?

Mennyivel jobb az a tolvaj aki azért nem annyit lopott mert nem volt alkalma (pedig szeretne nagyon), mint az amelyiknek volt?
Érdekes nekem, hogy mindenki az erkölcsre gondol a mostani EU-s pénzekkel, és nem arra hogy a botrány tárgya nem a mutyizás, hanem az hogy kinek nem jutott - azaz kinek jut kevesebb pénze propagandára?
Jobban bízzunk abban amelyik elbénázta, és még a lopáshoz sem ért? :-)
Azért ez elég mókás, nem?
Mi az amiben minden képviselő habozás nélkül egyetért?
Teljesítmény nélkül, ellenőrzés nélkül, sok pénzt hazavinni a mi kárunkra, ebben nincs vita közöttük semmennyi.
hacsaturján 2007.10.02. 13:41:34

Pont ez a bajom. Ide gondolom nagyobbrészt magasan képzett (NEM feltétlen oskolára gondolok, hanem mondjuk úgy élettapasztalat, disztingválóképesség, átlagtól árnyaltabb gondolkodás... smarter than the average bear) emberek írnak, akik mellesleg kellőképpen dühösek, frusztráltak.

ehhez képest olyan hajmeresztő dolgokat olvasok, amik viccnek elmennek, de aki leírja, nem biztos hogy belegondol a mondandója valós következményeibe.

Provokatív leszek és sarkítok: állandó téma a "forradalom". Mármost: a tisztelt hölgyek-urak addig akarnak forradalmat, amíg a fasz jó végén állanak. Mondjuk ha a forradalom az ő kocsijukat borítja meg, akkor már valszeg nem annyira. És lehetne ennél jobb példákat is mondani, például a valószínűen bekövetkező interregnum-államcsőd-tőkemenekülés vonalról.

Valahogy az az érzésem, hogy könnyű elveszteni a hitünket az evolutív folyamatokban, a lépésről lépésre javítgatásban, az aprómunkában. De sajnos a valódi eredményeket ez hozza.

Nem tudom, hogy mi változna, ha bekerülhetne 4-5 kispárt a parlamentbe. Ha csak néhány szabályt hoznának, ami a rendszerbe kódolt lopásnak részben elejét veszi.

Ami egyébként a legjobbat tenné a magyar politikának jelenleg, az néhány szókimondó udvari (és nem-udvari) bolond, ilyenből azonban nincs. Illetve van, a házigazdánk is efféle, de én konkrétan politikusra gondoltam és nem újságírókra.

Bocs ha kusza voltam, de kiborít az egész. És én részemről nem akarok innen lelépni, túl könnyű megoldás.
TWÁ.:
egyetlen megoldás van.TE állj élére egy ÚJ mozgalomnak - hiszen TE tudod a tutit - a mozgalomból alapíts Pártot,és hajrá,váltsd meg a mélymagyar világot.
A győzelem biztos.Te leszel az új miniszterelnök.
LZoltan 2007.10.02. 13:45:12

Engem nem néznek hülyének, mert dolgozom. Megbecsülnek, legalábbis azt hiszem, azt érzékelem. Van, aki hülyének néz, de azokat én meg szar embernek nézem, tisztesség ne essék szólván...
Én értem, hogy ti mit szeretnétek, azt amit én, vagy akárki más aki normális Magyarországot szeretne. De ehhez nem elég egy struktúrát adaptálni, legyen az listás, egyéni, vagy elektori rendszer -(nézzük csak meg a kiválóan működő prezidenciális rendszer az USA-ban ,ugyanaz mint a dél-amerikai diktatúrák rendszere )hanem az embereknek kellene egyenként tudatosaab politikusoknak lenniük. A saját érdekünket rajtunk kívül senki nem képviseli. tehát amig a parlamenti döntések, a kormányban dölnek el, mert ott kitalálják itt meg meg szavazzák, addig nincs demokrácia. Nincs parlamenti ellensúly. Amíg a ÁSZ nem tölti be az alkotmányban rögzített szerepét, mert mondjuk nem kapja meg a szükséges adatokat, amíg egy jelenleg 3%-os támogatottságú koalíciós párt nagyobb súllyal esik latba mint a csaknem 50% ellenzéki pártok addig baj van. Tehát tök mindegy,hogy azok akik ott ülnek hány halmazba oszthatók. És az is hogy a szocialista az ultra liberális, a konzervatív meg inkább szociális.
vorobjanyinov 2007.10.02. 13:54:47

Kisboltot nyitni - ott nincs 5% parlamenti küszöb és nem hárommillió egy félperces tévészpot főműsoridőben.

Szóval esetedben a szokásos (antiliberálisnak beállított) gazdasági demagógia érhető tetten, amikor almát körtéhez hasonlítasz.

A politikai piac pontosan az agyonszabályotzott, nem-szabad-versenyes kapitalizmus allegóriája. Oligopol kartell, valóban komoly belépési korlátok. Hol van ez a kiskereskedelemben? Erőfölény van, ezt nem vitatom, de van niche piac is, amit a Tesco sosem fog tudni lefedni. Egyébként az érvelésembe nyugodtan bele lehet kötni: ha dogmatikus hülyeséget hallok, hasonló hangnemű és kiforrottságú a válasz.
kovi1970 2007.10.02. 13:53:17

Nyilván igazad lehet: ezek a rohadt biztosítók csak a profitot akarják. (továbbmennék: a bankok, sőt még a kőfaragók és a balett-táncosok is).

A nagy kérdés valahol ott lenne elbújtatva, hogy képes-e a mi politikai elitünk olyan keretrendszert alkotni, ahol a magánbiztosító saját jól felfogott érdekében nyújt színvonalas ellátást, támogat megelőzést, azaz a szó nemes értelmében versenyez.

Meg lehet csinálni? Igen.
Efelé haladnak a dolgok jelenleg? Nem.

De akkor erről beszélj, és ne a profithajhász, szivarozó kapitalistákról beszélgessünk már megint. Mert az oly unalmas, az volt már az ötvenes évek Ludas Matyijában is.
Sok igazság van a cikkben, egy alapvető hibával, és ez az alapállás :-) A hibás alapállás pedig a felismerésig, és így a csalódásig eljutott balos értelmiségi tipikus reakciója a baloldal gyalázatos leszereplése után. A jobboldalt eleve utálja, a baloldalról kiderült, hogy ugyanazokat a dolgokat csinálja, amiért a jobbot utálja, így aztán levonja a következtetést, hogy mindegyik oldal szar.

Hadd ne részletezzem, hogy mi a fenti eszmefuttatás hibája, de azért ha lehet, bővíteném a megoldások halmazát egy-két javaslattal, azok értékelése nélkül.

Például az is egy kiváló megoldás, hogy hagyjuk, hogy a nagy versenyben a pártok egymás tökét szorongatva a másik kezére csapják a zsírosbödön fedelét, és azt nézzük, hogy a romlottságon, kiküszöbölhetetlen rabláson túl ki milyen kérdéseket vet fel, és milyen megoldásokat ad. Pontosan azokra a kérdésekre gondolok, amelyek most pl. a MG feszeget. A kínaiak a hivatalnokokat egész életre nevezték ki, mert tudták, hogy az új garnitúra mindig előlről kezdi a lopást.

Azzal még a kedves ballib újságírásnak természetesen szembe kell néznie egyszer, hogy egy átlagosan tolvaj, ámde működő és jól képzett szakembrgárdát felsorakoztató jobbos kormányt kicsinált, és odaengedte a hatalomhoz a lassan hat éve nyökögő, folyamatosan hozzá nem értő, tehetségtelen, jellemtelen és a közepesnél erősebben tolvaj embereket felmutató, az ország lényeges kérdéseit rosszul kezelő vagy negligáló galerit. Természetesen a felelősség nem csak az övéké, de Orbán Viktorból, a punkból nemcsak a valahogy megtalált konzervativizmus csinált idegroncsot ...
RoFä 2007.10.02. 14:02:41

Mondhatom, hogy aki nincs döntési helyzetben, az minek foglalkozik a döntéssel magával, hacsak nem az adrenalin szintjét kívánja karbantartani?
Mondhatom, hogy bizonyos társadalmi folyamatokba csak a saját szintemen lehetek befolyással?
Mondhatom, hogy a "forradalom"-nak bizony számos káros következménye is van, ezáltal időbeli eredményessége nem igazolja az evolutív fejlődéssel szembeni előnyeit?
Igen, pl. a szókimondó bolond.
Igen, például néhány tökösebb jogszolga.
Igen, az adott szituációra logikusan reagáló politikus.
Igen, piac a maga sajátos konszolidáló erejével.
Stb. stb.
Szolgálati kérdés:

Mikor csinálnak valamit ezzel a csodás blogmotorral? Olyan már lassan, mintha egy blogmotortervező ad-hoc bizottság rakta volna össze.
Most ez a hét pont tűrhető ötlet, például, GyuFetől. Persze megintcsak: miért pont ő tudná ezt a leghitelesebben stb. végigvinni, amikor a Zuschlag-ügy idején a pénzekről végülis ő döntött (és ne mondja senki hogy áldozat).


Egyrészt hat év nem-kormányzás után miért lenne már a Fidesz "egyformán" felelős. Korábban reformkell és épp pont Feri, aki bevitt a málnásba, bizonyult a legalkalmasabbnak a kivezető út megmutatéséra. És íme: a korábbi sportminiszter lesz a bajnok a korrupció ellenében.

Le is lehet mondani; pártok közötti kiegyezésre van nem egy külföldi példa - új kispárt sikeres alakítására kevesebb.
itt is egy hasonló témájú cikk.

blogtika.blogter.hu/?post_id=194701

sztem, gerilla párt, beszivárgás haldokló rnedszerváltó pártokba.

Az SZDSZ-ben kábé 60-100 egy irányba mozgó emberrel el lehet foglalni az ifjúsági szervezetet, és akkor jöhet az önálló beszólós politika.

érdeklődőknek fel tudok kínálni beszívárgási térképet is, hol vannak teljesen roggyant, év alatt leléphető alapszervezetek.

A beszivárgás/foglalás azért is jobb, mert hamar pozitív feedback-et produkál gerilláknak. Új párt persze tisztább, de a pénzügyi, média korlátok kemények.

Bezzeg az SZDSZ elfoglalása egyből top hír lenne. Amúgy az MDF is ilyen lehet.

(MSZP nyugdíjasklub jellegű gigaszervezetei, vagy Orbán Viktor kézivezérelte Fideszben ez eleve esélytelen.)
A Publius Hungaricus-féle írást fércműnek tartom. Ezt mindig mindenütt elmondtam: egy divathullámot lovagol meg, a "kurva anyját a politikai elitnek" című divatot.

Aminek megvan a maga alapja. Lásd itt: fido.freeblog.hu/archives/2007/01/31/Tisztelt_valasztopolgar/

De politikai elemzéseket nem divathullámokra építünk. Legalábbis nem csak arra.

A cikk mögött Uj Pétert sejtem a maga Gyurcsány-fóbiájával.

Azt hiszem a "magasan kvalifikált, európai értelemben vett értelmiség" kategóriába Vágó István is beletartozik.

Egyszer volt vele egy beszélgetésem. Ebben elmesélte, hogy egyszer beszélgetett Uj Péterrel, és elmondta neki, hogy egy hírportált nem lehet a Gyurcsány-fóbiára felépíteni.

(Most könyörgöm hagyjatok békén azzal, hogy mennyire épül az Index a Gyurcsány-fóbiára!)

Uj Péter azt mondta neki erre, hogy amit Orbán csinál az is röhej, de ennek az országnak a rákfenéje Gyurcsány.

Majd meglátom, hogy a következő Orbán-ciklus alatt mennyire lesz elragadtatva Uj Péter.

(Azt is leírtam már, hogy őt sejtem a Publius Hungaricus cikk mögött, valamint azt is, hogy ha a cikk szerzői igazán karakánok akartak volna lenni, akkor a cikk végére szépen odaírják a szerzőlistát. Mint ahogy filmeknél szokás).

Egyébként több értelmiségi a környezetemben úgy látja, hogy azért minden hibája ellenére Gyurcsányt mégsem lehetne egy kalap alá venni itt a Fidesszel.

Megis kapják, hogy Gyurcsány-fanok. Gyurcsány-fan itt mindenki, aki nem mondja, hogy "a kurva anyád, hazudós Fletó!"

*

Amúgy egyetértek vele, hogy alacsonyabb parlamenti küszöb kellene, keményebb verseny, tisztább és követhetőbb pártfinanszírozás, és több pénz a kis pártok számára, hogy egyáltalán labdába rúghassanak.

A jelenlegi kormányzatot pedig lehet kritizálni - csak ahhoz egy kicsivel több ténybeli megalapozottság kell.
RoFä

Ha Te így érzed akkor jó.

Mondjuk azt is érdemes vizsgálni hogy mit jelent dolgozni, és mekkora különbség ez ahhoz képest hogy állásban lenni valahol.
Nem neked szánom személyesen, csak úgy általánosságban.
zork 2007.10.02. 14:13:07

Abban igazad van, hogy egy (bármilyen)keretrendszer semmire nem jó, ha az általános morál a béka segge alatt van. Bármilyen intézményi keretet szétfeszít, ha maguk a keretek nem találkoznak a Nagy Állampolgári Morálfelfogással.

Azért persze finomítani lehet és kell.

Amit a szadesz-ellenzék párhuzamról gondolok: na, ez például egy jó veszélyes kis gondolat. Elvileg ugyanis a demokrácia így működik. Nem közvéleménykutatás, hanem választások adnak legitimitást a kormányzáshoz.

Mielőtt elkezdődne a fikázás, akkor is ezt mondanám, ha a kvázi megmérhetetlen KDNP-nek lenne két, három, négy tárcája. Megválasztjuk őket legközelebb, utána négy évig kuss van. Ezek a keretek. Most jöjjek én is Churchillel?
Lehet, hogy nem ment át, ezért még egyszer elküldöm:

A Publius Hungaricus-féle írást fércműnek tartom. Ezt mindig mindenütt elmondtam: egy divathullámot lovagol meg, a "kurva anyját a politikai elitnek" című divatot.

Aminek megvan a maga alapja. Lásd itt: fido.freeblog.hu/archives/2007/01/31/Tisztelt_valasztopolgar/

De politikai elemzéseket nem divathullámokra építünk. Legalábbis nem csak arra.

A cikk mögött Uj Pétert sejtem a maga Gyurcsány-fóbiájával.

Azt hiszem a "magasan kvalifikált, európai értelemben vett értelmiség" kategóriába Vágó István is beletartozik.

Egyszer volt vele egy beszélgetésem. Ebben elmesélte, hogy egyszer beszélgetett Uj Péterrel, és elmondta neki, hogy egy hírportált nem lehet a Gyurcsány-fóbiára felépíteni.

(Most könyörgöm hagyjatok békén azzal, hogy mennyire épül az Index a Gyurcsány-fóbiára!)

Uj Péter azt mondta neki erre, hogy amit Orbán csinál az is röhej, de ennek az országnak a rákfenéje Gyurcsány.

Majd meglátom, hogy a következő Orbán-ciklus alatt mennyire lesz elragadtatva Uj Péter.

(Azt is leírtam már, hogy őt sejtem a Publius Hungaricus cikk mögött, valamint azt is, hogy ha a cikk szerzői igazán karakánok akartak volna lenni, akkor a cikk végére szépen odaírják a szerzőlistát. Mint ahogy filmeknél szokás).

Egyébként több értelmiségi a környezetemben úgy látja, hogy azért minden hibája ellenére Gyurcsányt mégsem lehetne egy kalap alá venni itt a Fidesszel.

Megis kapják, hogy Gyurcsány-fanok. Gyurcsány-fan itt mindenki, aki nem mondja, hogy "a kurva anyád, hazudós Fletó!"

*

Amúgy egyetértek vele, hogy alacsonyabb parlamenti küszöb kellene, keményebb verseny, tisztább és követhetőbb pártfinanszírozás, és több pénz a kis pártok számára, hogy egyáltalán labdába rúghassanak.

A jelenlegi kormányzatot pedig lehet kritizálni - csak ahhoz egy kicsivel több ténybeli megalapozottság kell.
Mindig ez a siránka, hogy ha ezek mennek, akkor majd ki fog odaülni ! Nyugi, lesz jelentkező, Ennél rosszabb minőségű nem nagyon. Ezek menjenek.
RoFä 2007.10.02. 14:20:03

"Meg lehet csinálni? Igen.
Efelé haladnak a dolgok jelenleg? Nem.

De akkor erről beszélj, és ne a profithajhász, szivarozó kapitalistákról beszélgessünk már megint. Mert az oly unalmas, az volt már az ötvenes évek Ludas Matyijában is."

Az a gond, hogy azért nem arra haladnak a dolgok mert az ötvenes évek Ludas Matyijából ismert szivarozós fószer szemléletével kezdenek neki, sőt ezt még vegyítik az ötvenes évek pártfunkcionárius agyával és reflexeivel (és tők mindegy melyik pártról beszélek).
ROFA+umlaut
Szerintem a megteszem, mert megtehetem elv nem demokratikus. És a legitimitás az nem egy egyszeri állapot, hanem egy folyamatosan föntartandó valami. Nem?
Jacques de Molay 2007.10.02. 14:20:33

Feltéve, de meg nem engedve, hogy nem is gondolunk annyira mást (azért egy kicsit igen) nemár a lakájmédia miatt legyen ideges a mi Viktorunk? Vagy nem erre gondoltál?

Egyébként én óvatosabban fogalmaznék, lehet hogy nem is idegroncs. Én még bízom a feltámadásában.
egyetértek TWA-val, azonban van egy logikai felvetésem. Ha a politika is a szabad verseny alapján működtethető, de belátjuk, hogy nem működik, akkor miért hivatkozunk újra a szabad versenyes történetre?
A szabad piaci verseny résztvevői minél nagyobb profitra törekszenek, akár kétséges eszközökkel is, hogy aztán befolyásoják a versenyt magát, vagyis a piac a monopóliumok felé tart, a saját tehetetlenségéből, amíg valami külső kényszer (törvény, piaci szabályok) nem érvenyesít velük szembe mást. Ez a piac logikája. A pártok, ha piaci szerveződési logika alapján működnek, ugyanígy a monopóliumra törekednek. Jobboldali egyazászló, baloldali egyabátor, neoliberális egyamédia elvek alapján. Ezért egy okos társadalom megalkotja azokat a törvényi kereteket, amelyek lehetővé teszik az új "piaci szereplők" belépését, a régiek - nem csak feedback! - ellenőrzését. Vagyis, valóban le kell szállítani a parlamenti küszöböt, de ahhoz, hogy ne váljanak a pártok nagy pártént sem mindenhova benyúló mammutvállalattá, szükséges még a kétkamarás parlament is, ahol a felsőházban a civil kontroll, érdekvédelem és értékvédelem is megjelenik, a társadalmi elvárásoknak és az alkotmánynak a védelmében. Akkor a pártoknak nem a célt és a stratégiát kellene megalkotniuk, hanem csak a stratégiát; a célt, a társadalom egyes szereplőinek az érdekeit - nem a nálunk nevetséges szaxervezetek röhejes paktumjai, hanem - a felsőház képviselné.
És tessék van új elit, de nem csak pártelit. Aki pártokhoz szegődik, az onnantól kezdve egy stratégiának a híve, tudja a helyét, és nem mindenhezértőjános.
Elmoriel

"Azt nem büntetnéd aki a biciklidet lopja el, csak azt aki az autódat? "

Büntetném, de nem egyformán.


"Mennyivel jobb az a tolvaj aki azért nem annyit lopott mert nem volt alkalma (pedig szeretne nagyon), mint az amelyiknek volt? "

Nem jobb, de az egyiket meg tudom fogni, a másik csak álmodozott a nagy fogásról, őt el kell engednem..
Szeretni egyiket sem fogom.

"Jobban bízzunk abban amelyik elbénázta, és még a lopáshoz sem ért?"

Én ilyet nem mondtam, és nyilván nem is bízok jobban, hiszen pártállásom miatt (bal) én pont abban bízok, aki többet lopott.

Ellenben továbbra sem adnék helyt annak a kijelentésnek, amely szerint a biciklitolvaj olyan mértékig büntetendő, mint az autótolvaj. Az meg pláne érdekesen jön ki, hogy az autótolvaj szerint a biciklitolvaj mindennek az oka, és inkább csak őt kéne megbüntetni, mert ha egyszer lehetősége lesz majd ellopni az autót, akkor ugyanúgy ellopja, mint én.. Szóval rosszabb nálam.

Egyébként utóbbi mondatom első felével, tulajdonképpen már nyertünk meg országgyűlési választást (2002-ben).
Akkoriban nagyon sokan fordultak el a fidesztől a felszínre került (egyébként nem nagy kaliberű) stiklik miatt. Szóval elkúrták. :)
Uraim!

Mi a véleményük arról, h demokráciánkat olyan intézmények megerősítésével erősítsük meg, amelyek kívülről kontollálnák a pártokat?
Gondolok itt a köztársasági elnökre, az ÁSZ-ra, az MNB-re, az ombudsmanokra, valamint valamiféle költségvetési tanácsra.

Azzal nem müxik jobban a rendszer, ha 5 párt helyett 55 lesz, ezzel csak azt érjük el, h lehetetlenné válljon a kormányzás. A fele szélsőséges idióták kezében lenne, a másik felét meg megvennék az oligarchák, vagy eleve ők hoznák létre.
Ezen javaslatok csak terelésnek tekinthetőek, az MSzP ügyeiről való terelésnek, a pártellenes demagógia szép példányainak.
Túl magas a parlamenti küszöb >>> elkorrumpálódnak a politikusok

Én nem látom be, h miért következne az első állításból a második.
Az, h a politikusok korruptak, az azért van, mert magas a parlamenti küszöb? Lássuk.
Portugáliában nincs küszöb, olvass utána, mennyire jól megy annak az országnak, mennyire az ország javára használják pl. az EU támogatásokat. Macedónia. Ott sincs. Németországban meg 5%. Na? Hol jobb a helyzet? Hollandiában 0%. Ukrajna: 3%. Fura, mi? Össze-vissza. Lengyelországban meg 5%, mégis, tele az szejm olyan pártokkal, amelyek tíz éve még nem léteztek.
Nem tehetjük meg azt a megállapítást, h az ország politikai elitjének romlottsága és a parlamenti küszöb nagysága között nincs összefüggés?
Árpika.
Különben is.
A választások előtt a pártok vezetősége összeállítja a pártlistát, s persze hogy a prominens személyiségeknek (=maguknak) jut a tuti befutó hely. Hiába esett az SZDSZ '98-ra 20%-ról 6-ra, pont azok kerültek be az új parlamentbe, akik a pártot ide juttaták. A belső ellenzék, a friss arcok megkapják a lista 60.-75. helyét, és aztán helló.
Magyarul, konzerválódik a politikai elit.
Jelenleg egy kis rizikó van, ha nem kapják meg az 5%-ot (persze, Fidesz-MDF '98-ban trükkel ezt is ki lehet játszani, de akkor leglalább személyesen választották meg a sok MDF-est, nem egy listán bújtak be a parlamentbe). Én annyira örültem, amikor a Torgyi meg a Szabó Ivi kiesett a parlamentből, és valljuk meg, K. Jancsikáék se érdemtelenül pottyannának ki, te meg meg akarod őket menteni?
Erre még aludjál egyet. Meg leginkább olvass utána. Ettől nem lesz better magyarland.
M.o.-n az emberek egy jelentős része - mondjuk a választók harmada - a végletekig leegyszerűsítve, a mai napig bináris logikával, OV megitélése alapján választ hovatartozást. "Tök mindegy a program, nincs Fidesz (sem MPP sem MPSZ utótaggal), nincs MSZP, SZDSZ, MDF, fogalmam sincs, mi az a csíkos zászló a tévében, csak azt látom, hogy unszimpatikus focidrukkerek randalíroznak vele - semmi más nem számít, csak hogy elutasítom -e Orbán Viktort mert arrogáns, vagy imádom e Orbán Viktort, mert a falkavezért látom benne, urambocsá' szép ember, szexuálisan is vonzó".

A többi számukra nem kézzel fogható, vagy túl elvont. A többi politikus vagy sótlan, vagy ott vitorlázik valaki mögött. Egy kis zavart hozott a képbe Gyurcsány-csomag: "azért inkább OV, mert GYF rohadt szemét", vagy leginkább senki. És itt véget is ért a politika, kezdôdik az Önök kérték, meg különben is, menni kell etetni a kacsákat.


Egyszerű emberek mindig is voltak, mindig is lesznek, ezzel semmi baj nincs. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a mai napig _rengetegen_ vannak, akik így közelítenek a politikához, most is, a négyévente szavazófülkében is. Elég, ha csak egy pár percig olvassa az ember kertévékbe küldött sms-eket, hallgatja az okos betelefonálókat.

Egyetértek abban, hogy amíg egy harmadik erő nem képes a két figuránál többszörösen karizmatikus jelenséget felmutatni, vagy mert úgy tud üvöltve-gesztikulálva manipulálni, mint Hitler tette anno, vagy mert csinál vagy mond valami hajmeresztő dolgot (mittomén, lekever majd egy sallert egy másik politiusnak egy választási müsorban :D) addig nincs esélye megnyerni ezeknek "a zemberek" támogatását, innentől kezdve bukott dolog a harmadik erő.

A politika innentől kezdve showbiznisz, mivel a többi, amit a maradék kétharmad úgyahogy felfog (pártprogram, EU, Zuschlag, autópálya, támogatás, stb.) súlytalan, megfoghatatlan dolgok.
Ezt a blogot cenzurázzák, vagy miért ilyen lassú?
kovi1970

"Kórház felújításra költeni a pénzt? De hát az mikor térül meg?"

Erre is mondhatja a piac-hívő, hogy megtérül, hiszen a szebb kórház miatt több ügyfél megy majd hozzájuk, csakhogy egy kórház több biztosítóval is szerződik, akkor meg nehéz kikerülni a felújított részeket. Vagy a kórházat is feldarabolják? Valószínűbb, hogy a kórház fogja magát felújítani, ha tudja.
Esetleg közösen eljutnak odáig, hogy összedobják a pénzt a kórházfelújításokra Igen ám, de azt célszerű a biztosítottak létszáma alapján felosztani. De mi van, ha holnap kevesebb biztosítottam lesz, előre finanszíroztam másnak a sült galambot? Sajnos igen, ezért valahogy garanciákat kezdek követelni. Nyilván a sokbiztosítós modell is csak akkor fog jól működni, ha lesz néhány erős nagyágyu (nevezzük multinak), akik együtt a piac nagy részének birtoklására hivatkozva osztják majd az észt, lobbyznak, és egymás közt szépen megegyeznek , hogy nem teljes gőzzel vágják egymás alatt a fát, (pont úgy, mint a mobilszolgáltatók) Tehát ilyen piac+tröszt megoldások lesznek, ami összességében véve egyébként simán lehet jobb, mint a jelenlegi rendszer!!!
RoFä 2007.10.02. 14:14:43

Alma hasonlítása a körtéhez. Összehasonlítani bizony különböző dolgokat szoktak: Jánost hasonlíthatom Péterhez, Évához vagy akár a kutyájához is, de önmagához nem, mert önmagával azonos. Ebből adódóan tisztában vagyok azzal, hogy a politika nem azonos a kiskereskedelemmel, de a kiválasztott szempontból szerintem hasonlóak.

Egyébként a politikában is vannak területek, amit nem fednek le a nagypártok, millió helyi egyesület működik, az önkormányzatok tele vannak független képviselőkkel, és gondolom egyikük sem akar este 8-kor az RTL-en hirdetni, ahogy a sarki zöldséges sem. És talán az országgyűlésbe sem akarnak bejutni, ahogy a sarki zöldségesnek sem az a célja, hogy ő lássa el krumplival a Dunántúlt.

A politikát sem nevezném éppen túlszabályozottnak, hiszen az 5%-os küszöbön kívül más szabályt nem említett eddig senki. A korábban az országgyűlésben volt pártokat nem jogszabályokkal nyírták ki, hanem különböző - nem feltétlenül nyilvános - hatalmi technikákkal. Ezek a technikák pedig a gazdasági életben is működnek.
Fletó öcsénk javaslatairól:

Két véleményt olvastam eddig itt. Az egyik szerint terelés az egész. A másik szerint megfontolandó.

Az én véleményem egy harmadik: a kettő fúziója. Ferenc öcsénk egy desperádó, aki gyakorlatilag most már mindenkivel harcol. Mindezt egy vélt közjó (európai értelembe vett tonyblairi társadalomkép estébé) vezérfonala mentén. Most ez téma, hát bedobta. Előre menekül, mint már annyiszor. Nyerni is akar vele (népszerűséget), meg komolyan is gondolja. Elvégre neki aztán tényleg nincs veszenivalója. Anyagi biztosan nincs...

A véleményemet vállalom, és igen, komcsibérenc vagyok, és Lendvai Ildire rájszolok otthul.
urbangeri · blogtika.blogter.hu 2007.10.02. 14:32:02

Ez szép volt, de erről nem lehet írásban monologizálni. Sörözést kívánó téma.
Diocles 2007.10.02. 14:57:59

Peresze erősítsük... minek is? Mert az ASZ talán nem "megvehető" és nem pártkatonákból áll? A köztársasági elnök nem pártkatona? Az MNB elnöke talán nem az? Ezek a szervezetek, tisztségek egy kicsit sem függetlenek a mindenkori párt-elittől, ha erősebb demokráciát szeretnénk szerintem azt kell erősíteni amiről az egész szólna vagyis a "nép" tudatosságát öntudatát, felelőség iráni elkötelezettségét (rögtön önmagával kezdve). Nem Vezérekre hanem a társadalmat szolgáló felelős tisztviselőre van szükség akik tudják hogy csak azért vannak a helyükön hogy bizonyos feladatokat megoldjanak ezért kapnak felhatalmazást és fizetést.
Necsi Röfa, azt hittem nő vagy :))
Ameddig a két nagy vérgőzösen vetekszik, nincs reális esélye egy harmadik erőnek. Gondoljátok meg, ha egy lóversenyen két ló messze a többiek előtt versenyez (ld. közv. kutatás) kinek jut eszébe más lónak drukkolni. A két élen lévő közül kezdi célbaordítani az egyiket. Volt egyszer egy Centrum, 3 %, ennyi lenne most is bármilyen új erő, nem több. Csak az lenne a kérdés, hogy kitől vesz el többet egy új erő. Nincs értelme lamentálni, a kevésbé rossz a jó, és ez most a Fidesz. 29%népszerűségi miniszterelnök nem tud mélyreható reformokat csinálni. Mélyreható reformokhoz egységkormány kéne a két nagy megállapodásával. Tavaly Őszöd után már volt egy ilyen Fidesz javaslat. Ha akkor megfogadták volna, már rég nem itt tartanánk, jóval nagyobb lenne bármilyen reform elfogadottsága. Szakértői kormány Fidesz-MSZP háttértámogatással. Egyik pártvezér se legyen országvezér... Felébredtem...
RE: amergin 2007.10.02. 14:38:01

"Egyébként több értelmiségi a környezetemben úgy látja, hogy azért minden hibája ellenére Gyurcsányt mégsem lehetne egy kalap alá venni itt a Fidesszel."

Árpi szavait kölcsönözve "sokan megírtuk már, sokféleképpen", hogy Gyurcsány miért alkalmatlan a reformkormányzásra.

Röviden mégegyszer, GyF érdemei elismerése mellett, politikustársainál szélesebb látókörét és jobb helyzetfelismerését respektálva:

1./ Egy tisztázatlan módon, részben állami pénzekből meggazdagodó milliárdos teljességgel hitelten, ha megszorításokról, leépítésekről, széttört karrierekről és emberi sorsokról beszél álszent (látszólag szociálisan érzékeny, együttérző) módon.

2./ Egy tisztázatlan módon állami pénzeket osztogató exminiszter teljességgel hiteltelen, ha odacsap az asztalra, és hirtelen a korrupcióellenes harc apostola lesz.

3./ Elévülés miatt lezárt vizsgálattal a háta mögött hiteltelen az az exvállalkozó, aki az adómorál javításának az élharcosa.

4./ Egy államapparátust leépíteni akaró miniszterelnök hiteltelen, ha hivatalba lépése után pár hónappal öt új kamu államtitkári posztot kreál.

5./ Hiteltelen az a politikus, aki a kampányfinisben az ellenfelet "lenemigazemberezi", majd fél év múlva bevezeti a vizitdíjat.

6./ Végezetül nem is hiteltelen, hanem egyenesen szar alak az a buzgó önkéntes tűzoltó, aki azért lobbantja lángra az erdőt, hogy aztán nemzeti hősként elolthassa.

Ennyi.

RoFa,

Ha már így Lendvai Ildikóra.. na mindegy semmi közöm.. de innen jobbról marhára kíváncsi vagyok egyvalamire:

Tegyük fel te vagy Feri. Pénzed sok, vesztenivalód nincs. Már két vitatott dolog áll mögötted: az öszödi beszéd és a szakértők által többnyire felemásnak ítélt reform. Most itt van a harmadik, a sportminisztériumból megítélt támogatások.

És megint valami kellemetlent bevállalt. Miért? Miért "menekül előre"? Egyáltalán minek csinálja? A tiszteletért és a megbecsülésért, ami nincs meg neki? Lát még esélyt, hogy az utókor megítéli neki?
RoFä 2007.10.02. 15:20:19

Hihhíjj, vazze! Itt látható egy valamirevaló forradalmár, csak észre kéne venni.
"Jobban bízzunk abban amelyik elbénázta, és még a lopáshoz sem ért?"

Igen. Igen-igen.
Ha kevesebbet lopott (mint ahogy itt már néhányan hajlandók elismerni, mint pl. Elmoriel, vagy sztiv), akkor ő jobb. Őt válsztjuk, pont.

E hozzáállás elterjedése egyértelműen nagy lépés lenne a lopás visszaszorítása irányába. Ha úgy tetszik, ez a Piaci Mechanizmus.
(De nem, jön a kórus: "ezek egyformák...")
Vazzeg, Árpi, ilyen jó cikket régen írtál!
Ahjj ! Azért ez elképesztő. TWÁ-t többre tartottam eddig. Ez a post az egyik legősibb, leggagyibb bolsi terelési technikán alapul. Amikor már nagyon nagy a gáz, kenjük szét a szart az egész mezőnyön, A "politikai elit" mint olyan ekkor szerepel, mint egységes katyvasz. Értem én, hogy a cikk az eleve elbaszott pártfinanszírozásról és rendszerbe kódólt lenyúlásokról szól. De az Isten szerelmére, most zsinórban több vegytiszta, 100%-os mszp-s balhé történt, sorolhatnám reggelig a már jogerősen elítélt, vagy csak gyanúsított et-kat, vagy pártközeli cégek, mszp-s politikusok volt cégeinek megrendeléseit, vagy ide vehetném az egész tavalyi őszt.
A fidesznél ehhez képest a mai napig 15 éves, sosem bizonyított homályos ügyekre lehet mutogatni, ahol párt-prominensek személyesen nem is voltak érintve. Hát ki az a beteg ember, aki még most is a bányás vagy Joszip Tot-os ügyeket emlegeti ?!

Igen is kimondhatjuk, hogy jelenleg nem lehet egyenlőségjelet tenni. Ha a bizonyított tényeket nézzük, óriási a difi az mszp hátrányára.

Még jó, hogy nem kapta ez a post is egyenesen a "fidesz" cimkét. Persze meszp tag-et nyilván hiába keresem.
Pascal
Amire te gondolsz, ahhoz erkölcs kéne.
Ferinek az meg legkevésbé sincs. Csak 3 féleképpen bukhat meg
1. meghal
2. forradalom
3. kirúgja a saját pártja
Más esély nincs 2010-ig
Azt nem értem, hogyha ennyi a kétoldali fika, akkor miért áll olyan alacsonyan az MDF... aki tényleg a legkevesebbet lopikázik, most.
RE: Pascal · pascal.blog.hu/ 2007.10.02. 15:45:13

"És megint valami kellemetlent bevállalt. Miért? Miért "menekül előre"? Egyáltalán minek csinálja?"

A dolgok jelenlegi állását nézve egyre inkább mártíromságból... Vagy ki tudja. Lehet, hogy csak a napi adrenalinmennyiségért.

Valaki kedvesen megjegyezte, hogy en nem tudni magyar... Neki uzenni, hogy lenni Amerika tanulni egyetem, hasznalni itteni szamitogep...

Partfinanszirozas. A kutya sem fogja megvaltoztatni, ugyanis a mostani partoknak igy jo ahogy van. Nem lenne amugy big deal (regiesen: nagy was ist das) megvaltoztatni. Kepviselonkent tiz milla, plusz utana minden fillerrol szamla. Es kesz. Valasztasok utan 1 even belul az ASZ minden partot atvilagit, es nyilvanossagra hozza a tamogatok listajat, nevvel, cimmel (szekhellyel), osszegekkel. Partonkent a top 100-bol minimum 50 a kovetkezo ket evben kotelezoen ellenorzest kap az APEH nagy adozok osztalyatol. Lenne itt rend... (meg stromanok ezerrel, naturlicher weise...)

Valaki ezt irta:

"Arra azonban sem a pubban, sem a kocsmában nincs értelmes válasz, hogy ki látná el Magyarország adminisztrációját, ha jól elkergettük ezeket."

Valasz: Magyarorszag adminisztraciojat nem az a 386 ember latja el. Beloluk 200 is eleg lenne boven. De kellenek a listas helyek a szavazo mamelukok bejuttatasara, ugyanis ok adjak a kenyelmes tobbseget a parlamentben, miattuk nem kell keshegyre meno szavazasi harcot vivni minden kerdesnel. Ami mellesleg szerintem jo lenne.
Ugyanis tul sok torveny van. A magyar jogrend, amennyire en ismerem, a kontinentalis jogrendek kozul az egyik legkevesbe atlathato. A jogalkotas (jellemzoen egy husz eve sebteben hozott torveny szabalyozza, aminek a felet azo a Backspace billentyu segitsegevel "modositottak") ugyanis nagyon alacsony szinvonalu. A torvenyeket szetbombazzak modositasokkal, igy joghezagok jonnek letre, amelyeket aztan megprobalnak salata-torvenyekkel foltozni. Ez reszben annak is betudhato, hogy a parlamenten gyorsan lehet torvenyeket "atnyomni".
Az eredmeny minden szakteruleten ismert. Az autos ujsagiro sir, hogy husz eve letezo jarmukategoriakat egyszeruen nem ismer a felugyelet, vagy eppen a vizsgarendszer meg a lemezvillas Csepelhez, es nem a ZZR Kawasakihoz igazodik. Az erdesz sir, hogy nincs egy jogszabaly ami lapjan ado modjara behajthato millios birsagot vaghatna az illegalis szemetelo nyakaba. A jogasz anyazik, amikor a tizenhetedik IM-rendeletre valo hivatkozassal "bassza" vissza valamelyik kerelmet a Fenyes Tekintetu Porta.
Ehhez jon meg a mindezt ellato hivatalok sokfelesege.
Ez az adminisztracio amelyet ma ellatnak. Ezen nem artana segiteni...
Megelhetesuket becsulaetes munkabol fedezo emberek (kurvak, acsok, jogaszok, szobafestok, mernokok, nyelvtanarok, balett-tancosok, kofaragok)nagyon hamar tisztaban lettek az alapszaballyal: az van tisztessegesen megcsinalva, amit magadnak megcsinalsz. Ennek a mondatnak tobbfele hatasa is van. Egyreszt egesz jol hajtja a magyar gazdasagot. Eleg sokan vannak szerencsere, akik nem picsognak, ha dolgozni kell, hanem megirjak a szerzodest, leszopjak a klienst, megacsoljak a tetot, kifestik a hazat, ha ezt kell tenni. Ezek az emberek egyre tobbszor vesznek fel tisztesseges munkadijat (meg boven nem elegszer) ami a munkadijnal is fontosabb, egyre tobbszor kapnak megrendelest, es megelnek a munkajukbol. Aztan kapnak egy jo kis APEH-ellenorzest, kozerdeku bejelentes alapjan...
Az "elit" tobbek kozott azert el meg mert:
1. ezek az emberek nem torodnek a Hivatallal a szuksegesnel jobban. Amig van melo, addig az ember dolgozik, es nem vilagot valt meg. Nem azon agyal, hogy most epp Gyurcsany vagy Orban az igazi. Hanem azzal, hogy a kocsma holnap is kinyisson, vagy hogy a zsaluzat fel legyen rakva, mert szerdan hozzak a bekevert betont. Az egesz jogrend es burokracia ezek ellen az emberek ellen dolgozik amugy...
2. A tobbseg meg nem ilyen. Ahogy mar irtam: mindent az allam bacsitol varnak. Oldja meg a belvizhelyzetet. Rendben van, oldja meg. Ki van mar minden arok pucolva? (aki nem tudna milyen arkot pucolni: a legpiszkosabb melok egyike)Nincs? Akkor?
Az allam oldja meg a kutyaszar-helyzetet? Ki vannak mar rakva a kukak? A haz elol mi elsepertuk mar a kutyaszart? Nem, ezekre a kerdeskre egy nagy NEM a valasz, aztan Gyurcsany, Orban,a komenyistak vagy a tuntetok a hibasak, mert nincsen kolbaszbol a kerites.
Majd akkor lesz, ha megfonjuk magunknak...

hehe.
www.mno.hu/index.mno?cikk=432542&rvt=2
Közpénzt kap a gyalázkodó publicista

idézetekkel együtt :)
jól van, debilek, minden terv szerint megy.
Valaki itt korábban megemlítette, hogy a Parlamentet független szervezeteknek kéne ellenőriznie.
Az ötlet nem rossz, de ezek jelenleg is léteznek, és a Parlament dönt az összetételükről.
Innentől kezdve ők ellenőrizik a saját főnökeiket.
RE: Sztravinszki 2007.10.02. 16:05:18

"Azt nem értem, hogyha ennyi a kétoldali fika, akkor miért áll olyan alacsonyan az MDF... aki tényleg a legkevesebbet lopikázik, most."

Nincs valós bázisuk, néhány országosan ismert politikusuk van csak. A kiesésküszöbön táncolás miatt potenciális szavazóik is inkább a két nagyra voksolnak. A jobberek nem tudják nekik megbocsátani, hogy részben miattuk ment el a választás, de Budapest mindenképp. Nem játszanak tiszta játékot, mindig oda húznak, ahol előnyt remélnek. Lopikázni meg valószínűleg csak azért nem, mert nem osztanak nekik lapokat. Dávid "70-30" Ibolyka föl is volt háborodva anno. :-)

faxlengeto: ne hülyéskedj már. zuschlagról írtam múlt héten. azt meg ne akard már eladni nekem, hogy az mszp lopásból szedi össze a kampány pár milliárdját, a fidesz meg aranyat mos a dunából.
kedves kolbaśzoszsömle és társai,

én nagyon szivesen beszélgetek majd a korrupt fideszröl, Orbán szölöbányáiról, meg ilyesmikröl, amint ott állnak a bíróságon, esetleg elözetesben csücsülnek.
de addig ne mossuk össze a két dolgot "ök sem jobbak" jeligével.
ebböl már nagyon elég lenne...
Ez a cikk tökéletes példája, miért olvashatatlan sz@r a Magyar Nemzet. Gyakorlatilag a legkevésbé sem a célja a tájékoztatás, hanem a célja a félrevezetés és a permanens Fidesz-kampány. Ez nem újság, hanem gusztustalan kampánylap.

Nem mintha a Népszabi jobb lenne. Egy kézen meg lehet számolni azokat a médiumokat, amelyek még tájékoztatni akarnak Magyarországon, nem a kenyéradó gazdinak kampányolni.
dark future, ne röhögtess. A másik 3 párt tiszta játékot játszik? De most komolyan. Érveid egy gúnyos kacaj kíséretében a semmibe hullottak :) amúgy pedig a hirtelen kiábrándult és felocsúdott, 300 huf vizitdíjtől megzavarodott szoci szavazók spontán átszédülnek a vikihez? he? :)
Monnyon le Molnár Oszkár (Fidesz, Bazmegye területi lista)!

Mindaddig, amíg Molnár Oszkár a közélet tagja, elképzelhetetlen itten változás, kremszpen!

Debezzeg, ha eltakarodna a Molnár Oszkár, mennyivel jobb lenne mindenkinek!

Á, skacok, ne törjétek magatokat össze. Úgysem lesz itt változás; tavaly ugyan lehetett volna okt. 23-ig, de akkor sem lett semmi.

Mindaddig, amíg a politikusainkat nem képezik ki politikusnak, és csak mutyizni és kushadni tanulnak meg, addig olyan elitünk van, amilyent megérdemlünk.

Áááá... Álmodik a nyomor. Itt csak radikális változás hozhat eredményt. De ahhoz tragédiák kellenek, meg botrányok, meg jelképek, satöbbi.

Bocika. Szasztok. Cóközön.
Winston, Neked hány ujjad van egy kezeden?
Prof Pizka:

"Valaki kedvesen megjegyezte, hogy en nem tudni magyar... Neki uzenni, hogy lenni Amerika tanulni egyetem, hasznalni itteni szamitogep..."

Tanulni lofaszt, ulni szamitogep elott es vitatkozni hangarijen honfitarsak ekezet hasznalata szuksegessege.

XD
Javaslat: Jaksity György for president!
Gazdag gonosz profikat a vezetosegbe. Olyanokat, akiknek van fogalmuk arrol, hogy mi a Big Picture.
Ha fiatalabb lennek minimum ot evvel, azt is mondanam, csak olyan ember ulhessen a parlamentben, akinek mar be van torve a tudata LSD-vel, es tudja, hogy MINDEN EGY...
De ma mar beernem azzal is, ha legalabb a fel parlament NOKBOL allna...
Noket meg nem nagyon lattam habzo szajjal acsarogva haboruba vinni a nepet... Max a Wittner csinalna ilyet, de o ugye takarodik hatra a vokalba DOLGOZNI az elmelet szerint :)

Szeretet, Tisztelet, Beke, Egyseg
RoFä,

Lendvai Ildikóra??? És Kósáné Kovács Magda már smafu?!?!

:-)))
No én nemtom, a fidesz honnan nyúl, de hát oknyomozza azt ki a népszava, aztán terítsen. Szerintem összszarják magukat az igyekvésbe, de eddig a szőlő-bánya-joszip tot (mik is ezek, mikor voltak?) koordinátarendszerből nem találtak ki.

Esetleg Paszternak tud valamit, kiez a Molnár Oszkár ?

Addig viszont ne mondogassuk, hogy mind egyformák. Az mszp úgy tűnik mostanság sokkal-sokkal korruptabb, mint más pártok. MÁrcsak azért is, mert pl 5 éve kormányoznak. Ellenzékből meg gondolom valamivel nehezebb csórni, bár valahogy csak megoldják. De az arányok, könyörgöm.

Dark Future,

MDF: Pilhál szerint (aki ugyan nem a magyar újságírás sarkköve, de hát ott volt) a lakitelki 20 éves találkozón egyetlenegy mai MDF-es sem volt jelen...

Kamupárt ez az egész emdéef, úgy, ahogy van. Köze sincs az alapítók akaratához, ami ugyan ködös fasság volt, de volt. Médiahátszél, Szépkorúak (miafaszom?!?!?!) Társasága, apámvalaga támogatása... Meg az a Hóbagoly, aki sem 1987-ben nem volt ott, sem most. És senki nem tudja, honnét gyütt. Hogy miért pont ő lett az utód. Utódja annak a néhai Antallnak, akiről szintén nem tudjuk, honnét került oda, ahova. Érzem én, hogy lassan már lemegyek Lakatos Pálba, de értsük egymást: EZ EGY KAMU ORSZÁG, KAMU DEMOKRÁCIÁJA.

Pássz.
Tóta Bayerrel egy kalap alá lett véve a kurucon.Itten kérem ezerrel főzik a demokráciát:)))
Ugyanmár ! Gyurcsány most újra eljátsza a nagyfene demokratát, lózungjainak csalánját persze a más f*szával verve, /akik egyébként nagyjából meg is érdemlik/, de hát annyira átlátszó, annyira álságos,olyan, mint az ájtatos manó, aki a nász után kifingatja a párját! De legalább monogám lenne... !
"Egymillió dollár kártérítést követel egy iPhone-vásárló"

"A feldühödött asszony azzal érvelt, hiába kompenzálja az Apple azokat, akik korábban még a magasabb áron vették meg a készüléket, a továbbértékesítésnél a vevők mindenképpen károsodnak."

Ennek a hölgynek ilyen érveléssel köztünk lenne a helye!
Árpád, szerinted, úgy általában, egy ellenzéki párt hogy tud lopni egy minisztériumból? nindzsaruhában, zseblámpával? Netán Dávid-elmélet 1/3-2/3 szisztémája működik? Ha igen, a szocik kiborítotanák a bilit, hisz az ő vörös színük már ki se látszik a barna szarból... magyarul: nincs vesztenivalójuk. Viszont, ha egy fideszesről derülne ki akármekkora múlt időben, hogy a Z. J.-énak akárcsak a töredékét is köztörvényesen (tehát nem úgy, hogy a haveroknak adunk állami megrendeléseket "kissé" áron felül [H. End, Ezüsth.]) lenyúlta, az nagyon bebaszna náluk. Ehhez képest most egyelőre csak valami kis vicces telekügyet sikerült előszedni a fiókból. Sebaj, próbálkozni lehet.

A parlamentbe 100 ezer főként egy mandátumot lehetne szerezni országos pártlistán. Ez 100 képviselő max, de 75%-os a részvétel akkor 75 képviselő. Annyi listára szavazunk ahány párt listát állít. Egy lista állításához mondjuk 100 ezer aláírás benyújtására lenne szükség.
( Igy lehetne a Cigányoknak képviselője kb 6 fővel, a Zőldeknek 3-4 fő). Töredék szavazat nincs, a borivok 90 ezer szavazata elveszik, a nagyvártok töredékei is.

Egyéni választó kerületekből a képviselők a régiós parlamtbe kerülnének, itt nem lehetne pártlista, 165 egyéni képviselő 7 régióba + főváros. Egyéniben a győztes mindent visz.

Ezután magyar államigazgatás központi hatáskörét radikálisan csökkenteni kell és a döntéseket a szubszidiaritás alapján kellene átadni. Enélkül nincs demokrácia csak pártpolitika.

"egy ellenzéki párt hogy tud lopni egy minisztériumból? "

mondjuk az önkormányzatokon keresztül?

csak tippelgetek persze, lehet, hogy tényleg hagymatermesztésből szereznek pénzt. de valahogy szereznek.
TWÁ 2007.10.02. 16:18:21:
Azt figyelted, hogy az MNO-cikk kábé ugyanaz, mint a kurucos, ugyane témában, minusz zsidó? És nincs közük egymáshoz, mi? :-)
kuruc az MNO-t szemlézte be, csak ráengedték a zsidolizert.
Nel Felj: ez izgalmas terv! ;)
A mi demokraciank eddigi valasztasainak valos uzenete: "valaszd meg azt a kozel 400 csaladot, akik 4 evig jol elnek!" ...Szavazos Lotto...
"mondjuk az önkormányzatokon keresztül?"

2006 ősze előtt, amikor még alig voltak benn az önkormányzatokban? hm...

SzaboZsee 2007.10.02. 17:01:25

Nem vetted még észre, hogy ezek egyszerűen kikopizzák innen-onnan a híreket, s azokban minden, szerintük csak "korlátosan magyar" szereplő elé odateszik a zsidó, cigány, zsidócigány, judeonáci stb. jelzők valamelyikét, ill. ezek különféle variációit? Pedig de! Ennyi a kurucinfó titka.
TWÁ
Olyan unalmas már az az ovis védekezés, hogy igaz, hogy én lopok, de a másik is lop. Te is biztos olyan csákó voltál, hogy mikor hazamentél egy elégtelennel a suliból, rögtön elkezdted magyarázni, hogy még másik 5-nek is egyes lett a dogája. Mindig azt kell ütni, aki hatalmon van, mert ha a hatalmon nem lévőt ütöd, az seggnyalás a hatalom felé. Amúgy meg az önkormányzatok örülnek, ha kijönnek a zséből, el tudják látni a muszájt, nem marad nekik lopnivaló, vagy csak épp egy sörre...
Vicces ez a "munkatársunktól" aláírás a cikk végén. Utoljára oviban játszottunk ilyet, hogy elbújtunk egy fa mögé, és onnan h*lyeb*zisztuk a másikat, aki azt hitte egyedül van.:)

Mindenesetre a lakókocsis poént most olvastam először LOL
Jaj.apukám,hát nem hiszem el... Ez egy kicsi pálya,de fel van osztva.Testvériesen.
holgyvalasz 2007.10.02. 16:56:56

"Ugyanmár ! Gyurcsány most újra eljátsza a nagyfene demokratát,"


Szerintem addig örülj, amíg Ferenc ilyeneket csinál, különben visszakapjuk a Lefagyasztott Régi Pártot, vagy itt a Ferenc fikázóknak pont ez hiányzik?
Nem értem!
RP admin
Azt a judeoplutokrata emlőn nevelkedett, liberálbolsevik mannát magába szívott, filoszemita filozofistákat olvasott, cionista világmegváltóját, én innen már lelépek, mert ezek az ocsmány zsidók egyfolytában azt terjesztik, hogy itt antiszemitizmus van!:))
teljesen korrekt, amit az árpi írt, de szerintem átsiklott a belépési korlát teljesebb kifejtése felett:
a parlamenti küszöböt nem fogják levinni, ezért a pártfinanszírózás tisztázása a kulcskérdés, ezzel viszont az a baj, hogy tiszta viszonyok esetén is ugyanúgy milliárdokba kerül egy kampány,
na, ez viszont felveti azt a kérdést, hogy a lóvés szereplőket hogyan lehet bevonni egy új párt gründolásába, és szerintem a mai magyar politikában ez kulcskérdés, ugyanis ha vkiről kiderül, hogy segít egy új pártnak, az kockáztatja, hogy a teljes politikai elittől elidegenedik, ami nem is lenne baj, ha a gazdaság nem lenne nyakig benne a politikában, de mivel benne van, huszonkettes csapdájának tűnik a dolog

persze lehenek olyan szereplők, akik már nem akarnak több lóvét gyártani, és mondjuk hajlandók felvállalni, hogy teljesen függetlenítik magukat a politikai elittől (egy tipp: schmitt marcsi)
Dark Future.

Ez a te véleményed. Te egy vagy az értelmiségiek közül (megelőlegezem).

Sokan mások nem úgy gondolják mint te. Például Antal László közgazdász. Aki talán picit kompetensebb a témában, mint te.

Ennyi.
Árpád!

Tippelgetni klassz dolog!!! A lovin, ha van még...!

Inkább oknyomozz, tárjál fel, deríts ki, világíts rá, kutakodj, hozzál tényeket stb...
csak, kérlek, ne tippelgess!!!
Inkább tudjál!
dark future · www.andocsek.hu 2007.10.02. 15:44:59

És népünk nagy barátja, a nagy Cavalliero, Silvio Berlusconi? Jó, csak ironizálok.

Ami a lényeg.

Szarok én Fletó (egyébként valóban, százféleképp levezethető és bizonyítható) hiteltelenségére.

Tudod mi ez? Ürügy. Hogy takarodjon. Hogy lépjen le. Hogy nehogy már tényleg, véletlen ő csinálja meg. Ha valóban nem tartanának tőle a fiúk, nem fikáznák ennyire.

Tartozom egy felvilágosító jellegű gondolattal: nem azért nem megy előre a "reform", mert Fletó hiteltelen. Hanem mert kevesen van. Ha valaki tényleg akarja, akkor akár az ördöggel is, hát még egy ilyen botcsinálta álpappal. De nem akarja, ezért aztán feszt keresztbe tesz.

Nagy a Fidesz gondja: te jó ég, vitalitás, megszállottság és debattőri kvalitások a túloldalon!

Nagy a szocik gondja: te jó ég, valaki megy előre, és minket is bepalizott a karizmájával, aztán meg tényleg komolyan gondolta ezt a reformálunk vagy (illetve ÉS) bukunk dolgot! Állítsuk le, mielőtt nyolcvanan maradunk in da house!

Nagy a szadesz gondja: Úristen, ez a fasz félig ellopja a maradék gondolatainkat is, nekünk meg maradnak a korrupciós botrányok és a félig megőrült Demszky?

Nagy a képviselők gondja úgy általában. Ez hülye, meg neki aztán könnyű, de velem mi lesz? Kisebb állam...ööö kisebb fizetés, meg kisebb párt? Coki.

Persze, hiteltelen a Feri. Ez a legnagyobb baj vele, hát hogyne. Véletlenül sem az, hogy ha a betű szerint vett programja megvalósulna, akkor az ebben az országban a leginkább kiváltságos rétegeknek fájna a legjobban...szinte pártfüggetlenül.

Paszternak: neha nagyon unni a piac-szegmentalalast meg a cluster analizalast, nem is beszelve a megterulesi szamitasokat :-)
Ez a tóta v. kurva randa egy gyerek.
Pascal · pascal.blog.hu/ 2007.10.02. 15:45:13

Szerintem be akar kerülni a törikönyvbe.

(Úgy látszik, te azok közé tartozol, akik - bár ellenszenveznek vele - nem tartják ördögtől való ötletnek, hogy esetleg elvei lehetnek meg küldetéstudata?)

Egyébként valaki itt múltkor oldalakat szentelt annak, hogy az állítólagos fletókézírásból készült grafológiai elemzést taglalta, melynek lényege: hasadt személyiség, aki mást mond, mint amit tesz, és ezt a mást a végén önmaga is elhiszi. Ilyen tipikus pszichotikus személyiségkép.

Ha nagyon akarod, ez is lehet a magyarázat: az egészet csak a még több léért és a spanoknak történő osztogatásért + a hatalom édes mámoráért teszi... És magával is elhiteti, hogy denem. Én erre elég kis esélyt látok, de soha nem zárok kis semmit, ha politikáról van szó.

RoFä 2007.10.02. 17:47:09

Ott a pont.
RoFä 2007.10.02. 13:15:38
Itt mindenki nagypn erős ecsetvonásokkal festi az apokalipszis képeit. Mindenkit börtönbe, vagy esetleg tetszőleges folyóba?

Nem beszélgetés ez kérem szépen, hanem öncélú dühöngés.

Na látod, ezzel tökéletesen egyetértek !Én általában is úgy érzem, amit itt művelünk, nem más, mint önkifejezés e pótcselekvéssel, valamiféle intellektuális petting, amiben van
pol.-i izgatás, az efeletti gőgös élvezet, s a nagy kielégülés utáni vágy is, /nekem speciel addig sajna még 3 év !/mindezt lustán, kényelmesen persze, csak az elme küzd, meg az a pár ujj,és még csak "úgy" se maradhatunk, hát nem klassz ?!:) Szóval, szájtépünk, de kinek és minek, s főleg miért ?! - érzésem van.
Professor Pizka 2007.10.02. 16:08:37

Riszpekt.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.02. 16:18:21

Magyar Nemzet, istenem... Megint házhoz mennek a lófaszért? Vadász...vadász...

RoFa+Lofax hadnagy
ezt beszoptátok kegyetlenül.
a hatalom édes mámorában hiszek, illetve azt is érzem, lendülete van, cselekvéskényszere, az van.
ez szép, de kevés.
mert a többi az finoman szólva is improvizáció (csúnyábban ámokfutás)
ismerek ilyen embereket: baromira szertnének fönökök lenni, néhány homályos gondolatuk is van, hogy mit és hogyan kéne csinálni, eleinte meggyözöek, de aztán kiderül, hogy hiányzik a hozzáértés, a módszerek ismerete, hiányzik a türelem az építkezéshez, és az egész egy idö után átmegy kapkodásba. ez folyik éppen, ami addig nem baj, ha a saját faxával veri a csalánt valaki. de itt a miénkkel történik az aktus.
'''
egyébként mi a baj az MNO-s cikkel?
nem pontosan idéztek?
kár, hogy a TV-sek nem adtak több felvilágosítást (Árpád sem). Ha meg adtak, de nem írták le, az viszont gáz.
" Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.02. 16:18:21
hehe.
www.mno.hu/index.mno?cikk=432542&rvt=2
Közpénzt kap a gyalázkodó publicista"

Nemazért Árpi, de már az elején megírtam akkor, hogy ez lesz : -) Akkor azt írtad vissza, hogy szentségtelenül nagyot sz@rsz rá : -)csak szólok, hogy mehet!!!! : -)

Az eredeti témához: miért is baj, ha (kvázi) két párt van csak? Az amcsik jól elvannak vele. Egyébként, szvsz, nem is lehet másként, hiszen bárhányan is lesznek, lesz(nek) kormány pát(ok), meg ellenzéki(ek), ez így két "párt", mindenki vmelyikhez tartozik, pecázás nincs.
Info for TWA: A Fidesz főleg azoktól szerezte a pénzt, akik rá 'fogadtak'. De nem kevés a 70/30-as megosztásból származó zsé sem (mielőtt hőbörögnél: konkrét a cucc).

Egyebekben igazad van, a több párt legnagyobb akadálya a ~1mrd beszálló költség. Aki letehetne ennyit, az nem mer, mert akkor más vonalon nem keres többet semmit, ergó sokszoros bukó, hosszú távra és nagy kockázattal.
Írtam valamit, de 10 perc alatt sem jelent meg...
Mind1, malyd legközelebb...
sztív ! Francokat ! Méghogy örüljek ?!Én semminek nem örülök, amit Ferenc csinál ! Előttem, és a többség előtt lenullázta magát, hitelességét minuszba redukálta, hát látod, ez a bizalmi válság maga, amikor az emberek már akkor se hiszik a jószándékot, amikor az elvileg ott van. Mondom, elvileg....
hhh. · hhh.b13.hu 2007.10.02. 18:02:44:

Jaja, tuggyuk, ámokfutás, Mikola is megaszonta. Vagy éppen pont arról van szó, hogy a pártja vagy nem hajlandó változni, vagy esetleg még rosszabb: nem tud. Úgy senki sem tudja lefutni időben a 100 métert, ha hárman húzzák vissza.

Hogy mi a baj az MNO-s cikkel? Ha magadtól nem érzed, akor neked kár is magyarázni. Pusztán az, hogy gusztustalanul, egyoldalú propagandát kifejtve manipulál. Mint mindig.

De kíséreljünk meg egy gondolatkísérletet: valami olyan dumával dobass fel az MNO-ra egy cikket, hogy "Tóta W., a tolvajhazugárulóámokfutókormány kérlelhetetlen bírálója, az aranytollú publicista, aki provokatív stílusban rettenthetetlen bátorsággal ostorozza a liberálbolsevikokat, végre hozzá méltó feladathoz jutott!", majd vagdoss be tőle olyan postokat, ahol a kormány tyúxemére lépett! Na, máshogy néz ki ugyanaz?

Ha egy focistáról lenyomnak egy olyan spotot a tévében 3 perces terjedelemben, amiben összevágták az összes jelenetet, amikor a tökét vakarja/ordibál/csulázik/fikázik, meg egy olyat, amiken gólokat lő, más lesz kettő kicsengése?
Azért nem jó, ha 2 párt bemerevedik, mert így az egymás közti mutyik ("védett ügyek") esélye megnő, azok az ügyevk viszont, amiket ők nem képviselnek (csak egy: környezetvdelem) nem kerülnek napirendre. Valamint kihívó nélkül minden piaci szereplő monopolista köcsög lesz.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.02. 16:18:21

"idézetekkel együtt :)
jól van, debilek, minden terv szerint megy."

Mókás. Esetleg még a tel.számod leközölhették volna, mint a testvérlapnál :-).

Kedves, jó, naív TWÁ,
látom, már megint az igaz demokráciát kéred számon istenen, hazán, rajtam, rajtad.
Sajnos, Churchillnek látszik igaza lenni: a legjobb érv a demokrácia ellen öt perc beszélgetés egy átlag-választóval. (Vagy egy pártszóvivővel, vagy velem, veled, átlagbloggerrel, bárkivel.)
Olvassunk scifit, hátha ott van megoldás.
Vagy koronázzuk meg Sólymot, Gurcsányt, Orbánt, Szilit, Britney Spearst, engem, Téged, XVI. Benedeket, Qetzalcoatl istent, Navrasicsot).
Ezzel én is maximálisan egyetértek.
Tényleg nem tudok már én se kire szavazni.
Íme a megoldás kis hazánk minden próblémájára. Nem is értem, miért nem TWÁ írt egy ilyen postot... :)

local.blog.hu/2007/10/02/csatlakozzunk_hollandiahoz
RE: amergin 2007.10.02. 17:31:06

"Ez a te véleményed."
Nem erről szól a blogkommentelés? Persze, hogy az én véleményem.


"Sokan mások nem úgy gondolják mint te."
Nagyon helyesen. Ha mindenki mindent ugyanúgy gondolna, akkor minek irogatnánk ide? :-)

"Például Antal László közgazdász. Aki talán picit kompetensebb a témában, mint te."
Valószínűleg igen. És? Nem tankönyvet írok, jóember.

(Egyébként megjegyzem, éppen bizonyos közgazdászokra jellemző, hogy nagyon egy dimenzióban bírnak csak gondolkodni. Lásd pl. Bokrost meg az ő csomagját, ami jó volt, meg kellett is, meg megalapozott is volt közgazdaságilag, csak azt felejtette el a szerzője, hogy az élet nem közgazdaságtan... Bele is bukott rendesen.)

Nagyon meredek analógia: Hitler pl. fellendítette Németország nehéziparát, munkahelyeket teremtett, lelkesített, hitet adott, fölrázta a gazdasági válságból a punnyadó országot. Egyfelől, ugyebár.

Gyurcsányt lehet szeretni vagy gyűlölni, azt szerintem nem sokan vitatják, hogy tehetséges és igazi politikus alkat (még Orbán Viktor sem, lásd az 1989-es videót). A reformok/változtatások szükségességén se nagyon lehet vita (a mikéntjén annál inkább). Ettől függetlenül azonban Gyurcsány alkalmatlan a reformok levezénylésére. Szerintem.

Nah, elmagyarázom (miért nem alapítok pártot, pedig akár ez még lehetne jó dolog is), hátha....

Szóval szerintem:

Ideális esetben az államigazgatás szakmai feladat. Nem triviális azt eldönteni hogy pl milyen adók esetén nő a gazdaság & csökken a munkanélküliség, vagy pl. hogyan költsünk el tömegközlekedés-fejlesztésre X milliárdot hogy a legtöbb embernek gyorsítsuk meg az útját. Ahoz hogy ezekről bármit mondjon valaki, elégségesen jó modellek és számítások kellenek (jobbfajta hatástanulmány). Mivel ezek nam egyszerű dolgok, nem mindenki érti meg a rájuk tett javaslatokat. Magam részéről szívesen magyaráznám azt, hogy az én megoldásom pl. egy tömegközlekedési problémára miért jobb mint másé, egy olyan embernek aki felfogja, mint annak aki minden reggel blikket olvas, és nem tudja mi az "átlag" szó jelentése...

Ezért lenne kívánatos az értelmesebbek magasabb reprezentációja a választáson - aki nem síkhülye, az nem hisz el síkhülyeségeket. Ebből következően kívánatos minden olyan intézkedés ami az arányokat javítja. Pl: Mennyi esélye van annak hogy valaki, aki nem érettségizett le és nem tud olvasni, felelős döntést hoz arról, hogy ki kormányozzon. Elképzelhető hogy van ilyen ember, de minden bizonnyal több van, aki nem képes erre.

Másik példa: Mivel lehet jobban szavazókat fogni? Ha kiálsz az utcára és magyarázni kezded miért rossz az államigazgatási rendszer (Prof Pizka, valóban - görög van a falóban!), vagy azzal ha üvöltesz hogy kevés a nyugdíj, a szocpol, és sok a tandíj?
Márpedig ma, ha kormányra akarsz kerülni, az utóbbi nélkül úgy tűnik nem lehet.

Miért gondolom, hogy kishazánkban túl sok a suttyó?

Pl szeptember 11 események - pedig az nem ma volt... Médiakutató cég adatai: 5 óráig mindenki az m1-et nézi - nagy katasztrófák esetén a közszolgálati csatornákban bíznak. 5 órakor 50% átkapcsol, mert kezdődik a vad angyal...Addigra pont elvesztette az ügy az aktualitását.

mitcsenkov 2007.10.02. 09:28:56

"Volt ismerős, aki azt javasolta, legyen egy 5-10 egyszerű kérdésből álló totó a szavazólap mellett (Pl. "soroljon fel 3 parlementi pártot", "hogy hívják az előző 2 miniszterelnököt", stb-stb), hogy legalább olyanok ne szavazzanak, akiknek fogalmuk sincs, mire ikszelnek..."

Ez is jó...

Kristl 2007.10.02. 09:35:56

"Miből gondolod hogy a diplomások máris értelmesek? :)"

Ne általánosítsunk, kérem! Nem gondolom, sőt tudom hogy nem MIND, de kérdezz meg bármilyen főiskolán/egyetemen egy záróvizsgáztató tanárt, hogy kik kapnak diplomát. Viszont: valószínűnek tartom hogy ha pl. diplomáhioz kötnék a szavazati jogot, több ostoba embert fosztanánk meg tőle, mint okosat - így javulna a szavazati joggal rendelkezők körében az értelmesebbek aránya a mi szerintem jó...Nem lenne tökéletes a helyzet csak jobb.


Sztravinszki 2007.10.02. 09:42:23

"Gyurcsánynak és Ovinak van diplomája, illetve a polelitnek úgy általában? Na és ez mit bizonyít? :)))"

Te is általánosítasz, ami helytelen. Nyilván nem bizonyít semmit, nem is állítottam semmit azokról akinek van. Ellenben igenis szívesebben magyaráznék egy javaslatot ennek a két köcsögnek, mint Győzikének, aki sztár. Mert ők nem azért nem vennék figyelembe mert nem értik, hanem mert nem akarják.

Egyébként kitaláltam egy szerintem szuboptimális, de kivitelezhetetlen megoldást:
Szavazásnál mr. Polgár megmondja, mit vár a jövőtől adott párt győzelme esetén... 4 év múlva megnézik, ha eltalálta, akkor reálisan látta a dolgokat, és szavazhat újra :)
Árpád

írod: "Azért nem jó, ha 2 párt bemerevedik, mert így az egymás közti mutyik ("védett ügyek") esélye megnő, azok az ügyevk viszont, amiket ők nem képviselnek (csak egy: környezetvdelem) nem kerülnek napirendre. Valamint kihívó nélkül minden piaci szereplő monopolista köcsög lesz."

írd inkább azt, hogy nagyon szeretnéd, h bekerüljön az SZDSZ, nem kell ezt túlczifrázni + új Alkotmányt barkácsolni :)))

egyébként meg:

1. a "mutyi" gőzerővel folyhat akkor is, ha 5-6 párt van a Parlamentben, lásd most és a múltban
2. új gondolatok, szempontok akkor is megjelenhetnek, ha két pártban tömörülnek az ellenoldalak, sőt ... lásd az amerikai demokráciát
Nah, elmagyarázom (miért nem alapítok pártot, pedig akár ez még lehetne jó dolog is), hátha....

Szóval szerintem:

Ideális esetben az államigazgatás szakmai feladat. Nem triviális azt eldönteni hogy pl milyen adók esetén nő a gazdaság & csökken a munkanélküliség, vagy pl. hogyan költsünk el tömegközlekedés-fejlesztésre X milliárdot hogy a legtöbb embernek gyorsítsuk meg az útját. Ahoz hogy ezekről bármit mondjon valaki, elégségesen jó modellek és számítások kellenek (jobbfajta hatástanulmány). Mivel ezek nam egyszerű dolgok, nem mindenki érti meg a rájuk tett javaslatokat. Magam részéről szívesen magyaráznám azt, hogy az én megoldásom pl. egy tömegközlekedési problémára miért jobb mint másé, egy olyan embernek aki felfogja, mint annak aki minden reggel blikket olvas, és nem tudja mi az "átlag" szó jelentése...

Ezért lenne kívánatos az értelmesebbek magasabb reprezentációja a választáson - aki nem síkhülye, az nem hisz el síkhülyeségeket. Ebből következően kívánatos minden olyan intézkedés ami az arányokat javítja. Pl: Mennyi esélye van annak hogy valaki, aki nem érettségizett le és nem tud olvasni, felelős döntést hoz arról, hogy ki kormányozzon. Elképzelhető hogy van ilyen ember, de minden bizonnyal több van, aki nem képes erre.

Másik példa: Mivel lehet jobban szavazókat fogni? Ha kiálsz az utcára és magyarázni kezded miért rossz az államigazgatási rendszer (Prof Pizka, valóban - görög van a falóban!), vagy azzal ha üvöltesz hogy kevés a nyugdíj, a szocpol, és sok a tandíj?
Márpedig ma, ha kormányra akarsz kerülni, az utóbbi nélkül úgy tűnik nem lehet.

Miért gondolom, hogy kishazánkban túl sok a suttyó?

Pl szeptember 11 események - pedig az nem ma volt... Médiakutató cég adatai: 5 óráig mindenki az m1-et nézi - nagy katasztrófák esetén a közszolgálati csatornákban bíznak. 5 órakor 50% átkapcsol, mert kezdődik a vad angyal...Addigra pont elvesztette az ügy az aktualitását.

mitcsenkov 2007.10.02. 09:28:56

"Volt ismerős, aki azt javasolta, legyen egy 5-10 egyszerű kérdésből álló totó a szavazólap mellett (Pl. "soroljon fel 3 parlementi pártot", "hogy hívják az előző 2 miniszterelnököt", stb-stb), hogy legalább olyanok ne szavazzanak, akiknek fogalmuk sincs, mire ikszelnek..."

Ez is jó...

Kristl 2007.10.02. 09:35:56

"Miből gondolod hogy a diplomások máris értelmesek? :)"

Ne általánosítsunk, kérem! Nem gondolom, sőt tudom hogy nem MIND, de kérdezz meg bármilyen főiskolán/egyetemen egy záróvizsgáztató tanárt, hogy kik kapnak diplomát. Viszont: valószínűnek tartom hogy ha pl. diplomáhioz kötnék a szavazati jogot, több ostoba embert fosztanánk meg tőle, mint okosat - így javulna a szavazati joggal rendelkezők körében az értelmesebbek aránya a mi szerintem jó...Nem lenne tökéletes a helyzet csak jobb.


Sztravinszki 2007.10.02. 09:42:23

"Gyurcsánynak és Ovinak van diplomája, illetve a polelitnek úgy általában? Na és ez mit bizonyít? :)))"

Te is általánosítasz, ami helytelen. Nyilván nem bizonyít semmit, nem is állítottam semmit azokról akinek van. Ellenben igenis szívesebben magyaráznék egy javaslatot ennek a két köcsögnek, mint Győzikének, aki sztár. Mert ők nem azért nem vennék figyelembe mert nem értik, hanem mert nem akarják.

Egyébként kitaláltam egy szerintem szuboptimális, de kivitelezhetetlen megoldást:
Szavazásnál mr. Polgár megmondja, mit vár a jövőtől adott párt győzelme esetén... 4 év múlva megnézik, ha eltalálta, akkor reálisan látta a dolgokat, és szavazhat újra :)
Bokros Lajos csomagja rendbe tette a gazdaságot. Lehet, hogy ebbe politikusként belebukott, de történelmileg akkor is pozitív szereplőként fog megmaradni, ha ebbe többeknek belevörösödik a feje.
Olvassátok!
Menjetek népszavazni!
Tanítónéni, ezt énekeljük!

local.blog.hu/2007/10/02/csatlakozzunk_hollandiahoz
Nah, elmagyarázom (miért nem alapítok pártot, pedig akár ez még lehetne jó dolog is), hátha....

Szóval szerintem:

Ideális esetben az államigazgatás szakmai feladat. Nem triviális azt eldönteni hogy pl milyen adók esetén nő a gazdaság & csökken a munkanélküliség, vagy pl. hogyan költsünk el tömegközlekedés-fejlesztésre X milliárdot hogy a legtöbb embernek gyorsítsuk meg az útját. Hogy ezekről bármit mondjon valaki, elégségesen jó modellek és számítások kellenek (jobbfajta hatástanulmány). Mivel ezek nam egyszerű dolgok, nem mindenki érti meg a rájuk tett javaslatokat. Magam részéről szívesen magyaráznám azt, hogy miért jobb az én megoldásom pl. egy tömegközlekedési problémára mint másé, egy olyan embernek aki felfogja, mint annak aki minden reggel blikket olvas, és nem tudja mi az "súlyozott összeg" kifejezés jelentése...

Ezért lenne kívánatos az értelmesebbek magasabb reprezentációja a választáson - aki nem síkhülye, az nem hisz el síkhülyeségeket. Ebből következően kívánatos minden olyan intézkedés ami az arányokat javítja. Pl: Mennyi esélye van annak hogy valaki, aki nem érettségizett le és nem tud olvasni, felelős döntést hoz arról, hogy ki kormányozzon. Elképzelhető hogy van ilyen ember, de minden bizonnyal több van, aki nem képes erre.

Másik példa: Mivel lehet jobban szavazókat fogni? Ha kiálsz az utcára és magyarázni kezded miért rossz az államigazgatási rendszer (Prof Pizka, valóban - görög van a falóban!), vagy azzal ha üvöltesz hogy kevés a nyugdíj, a szocpol, és sok a tandíj?
Márpedig ma, ha kormányra akarsz kerülni, az utóbbi nélkül úgy tűnik nem lehet.

Miért gondolom, hogy kishazánkban túl sok a suttyó?

Pl szeptember 11 események - pedig az nem ma volt... Médiakutató cég adatai: 5 óráig mindenki az m1-et nézi - nagy katasztrófák esetén a közszolgálati csatornákban bíznak. 5 órakor 50% átkapcsol, mert kezdődik a vad angyal...Addigra pont elvesztette az ügy az aktualitását.

mitcsenkov 2007.10.02. 09:28:56

"Volt ismerős, aki azt javasolta, legyen egy 5-10 egyszerű kérdésből álló totó a szavazólap mellett (Pl. "soroljon fel 3 parlementi pártot", "hogy hívják az előző 2 miniszterelnököt", stb-stb), hogy legalább olyanok ne szavazzanak, akiknek fogalmuk sincs, mire ikszelnek..."

Ez is jó...

Kristl 2007.10.02. 09:35:56

"Miből gondolod hogy a diplomások máris értelmesek? :)"

Ne általánosítsunk, kérem! Nem gondolom, sőt tudom hogy nem MIND, de kérdezz meg bármilyen főiskolán/egyetemen egy záróvizsgáztató tanárt, hogy kik kapnak diplomát ,ők aztán tényleg tudják hogy ott is milyen seggek fordulnak elő. Viszont: valószínűnek tartom hogy ha pl. diplomáhioz kötnék a szavazati jogot, több ostoba embert fosztanánk meg tőle, mint okosat - így javulna a szavazati joggal rendelkezők körében az értelmesebbek aránya a mi szerintem jó...Nem lenne tökéletes a helyzet csak jobb.


Sztravinszki 2007.10.02. 09:42:23

"Gyurcsánynak és Ovinak van diplomája, illetve a polelitnek úgy általában? Na és ez mit bizonyít? :)))"

Te is általánosítasz, ami helytelen. Nyilván nem bizonyít semmit, nem is állítottam semmit azokról akinek van. Ellenben igenis szívesebben magyaráznék egy javaslatot ennek a két köcsögnek, mint Győzikének, aki sztár. Mert ők nem azért nem vennék figyelembe mert nem értik, hanem mert nem akarják.

Egyébként kitaláltam egy szerintem szuboptimális, de kivitelezhetetlen megoldást:
Szavazásnál mr. Polgár megmondja, mit vár a jövőtől adott párt győzelme esetén... 4 év múlva megnézik, ha eltalálta, akkor reálisan látta a dolgokat, és szavazhat újra :)
RoFä - ott a pont. Szerintem is.
Töröljétek, ki bakker (egyet azért hagyhattok), elküldtem, nem ment át - újra próbálkoztam... és újra...Bocsi.
Bubókám, megértlek.
Ha még kétszer bekattintod, beszél majd az utókor...
Az a Magyar Nemzet cikk azért nagyon ott van! Főleg, hogy kis zárójelekben megmagyarázza a szerk., mi mit jelent!Hát igen, ahol a Pilhál család publikálhat, ott azért erre figyelni kell.
Bubo, azért sántít mindenféle érvelésed a szavazati joggal, illetve kikötéseivel kapcsolatban, mert ugye a demokrácia a nép akaratát jelenti, including minden suttyó. Aki a szavazati jogot diplomához kötné, az pediglen akkor nem demokráciát szeretne, hanem valami mást. Diplomásokról azt gondolom, hogy nagyobb az esélye a szélesebb látókörnek, tájékozottságnak, lexikális tudásnak, tanulási szokásoknak, attitűdnek, mint a nem diplomásoknak, de semmilyen emberi értéket vagy intelligenciát nem garantál, sem ízlést, sem politikai tisztánlátást.

BUBO !!!!

Ez ütős volt,mármint így 3x
Szívj el egy cigit, vagy mittom én,
csak vedd el a kezed a géptől !

:-(
Bubo:
1.,Nem gondolod komolyan, hogy annak, akinek diplomája van, az tuti megért mndent és tuti jól is fog dönteni?! Klassz dolog a diploma, de semmi köze a józan paraszti észhez és nem tudom, hogy mi köze az államigazgatás szakmaiságához, mondjuk egy testnevelő tanári diploma birtokában?!
Arról nem is beszélve, hogy ha így mennének a dolgok, akkor holnaptól bizonyára egy igen szűk réteg járhatna csak iskolába!
Sztravinszki 2007.10.02. 19:56:41

Ha egy normális ember életében egyszer részt vett egy lakógyűlésen, tudja, hogy a demokrácia alap-hülyeség.
Athénben azért működött, mert csak a szabad polgárok szavazhattak.
Olvasd el itt a kommenteket, ha nem látnád, mire gondolok (arra, hogy mindenkit a saját hangja érdekel legjobban. Téged is. Engem is.)
Új párt? És attól jobb lenne valami?
Mondjuk, amíg nem változnak a szabályok, addig amúgy is eleve kizárt a bekerülés, lásd pl kopogtatócédulás papírgyűjtés. De olyan egyszerű dolgok, mint a "Tabula rasa", amikor teszel ikszet a cetlidre, csak épp a "Nem kérek ezekből" négyzetbe, sem valósulnak meg. Pedig példák igazolják milyen szinten dobja meg az érdeklődést. De há' nehogymá ezek itt érdeklődjenek nekem!! Má' így is állandóan magyarázkodhatok a képviselői juttatásaim miatt, faszomat.
Dehogy is. Itt senki ne ugasson bele az elit mutyijaiba, minden jó úgy ahogyan az van. Üldögélünk még itt pár évet a langyos meleg szarban. Addigra kölkeink legalább elvégzik a külföldi tanulmányaikat, esetleg hazajönnek és vagy a pártba, vagy valami felügyeleti szervbe jól betoljuk őket, aztán mi meg vállalkozunk, és kapjuk az állami megrendelést.

Ugyan már.
Móricz óta tudhatjuk, hogy megy ez, Rokonoknál.

Nem fog itt változni semmi, az országban lévő fiatalság, mint tömegbázis (mindig a csóróktól és az ifjuságtól indulnak a változások, nekik n incs veszteni valójuk) olyan passzív és érdektelen, hogy csak ihaj.
Jó ha arról van fogalmuk, hogy mi az a parlament, vagy hogy hány párt van benne. Esetleg hogy mi a különbség a jobb meg bal oldal között. A mobil percdíjak azok érdekesek, hogy Mo részt vesz épp midnenféle háborúkban, pl Afganisztán, és ezáltal milyen brancssal kerül egy körbe (Guantanamo, stb) az mélységesen le van szarva.
Itt nincsenek szélső balos munkás tüntetések, senki nem fog megafonba ordítani, hogy bazz, Marx elvei szerint.. stb stb.
Nagy tunya és passzív nemzet vagyunk. Szarunk bele mindenbe, csak a saját zsírom legyen meg, a többiek meg oldják meg maguknak, szarok rájuk.

Critical Mass, Veke, Élőlánc, Energiaklub, stb stb.. Ugyan, ezek sajnos csak aranyos kis kezdemények, díszként meg vannak hagyva mint kerámia állatfigura a vitrinben. Érdemi beleszólásuk semmibe sincs (elég megnézni a kiskörút felújítási kerékpár sáv ügyét. Vastagon leszarta az önkormányzat mit is akarnaka civilek..)

Jelenlegi szereplők szépen kiválnak a jelenlegi akolból, összefognak, pártot alapítanak? Sorry de ezt pont a Centrum kúrta el, a maga "rugalmas" hitbizományával.
Vagy bárki el tudja képzelni pl Pokornit, Rogánt, Szekerest, Fodort hogy fogja magát, kiálla népek elé, és megmondja tutit, meg hogy ő ebből így tovább nem kér, neki fontosabb a haza becsülete, felemelkedése?
Álmok faszikim, álmok ezek.

Itt tényleg vérnek kell folynia hogy ez a tespedt ország felébredjen és felfogja hogy a saját hájas bőrére megy a játék, saját tunyasága.

UFF.
Lófasz Hadnagy 2007.10.02. 18:20:34

Materazzi...
amergin 2007.10.02. 19:20:59

Bokros LÉajos sosem volt politikus. Ha az lett volna valaha, nem teszi amit tett. Horn Gyula minden pufajkás érdemei elismerése mellett ezzel vívta ki a " félig tiszteletbeli kvázi államférfi" titulust tőlem - meg merte lépni, ha későn is, amit meg kellett. (Miután Békesit kifúrta a kormányból. A Bokros-csomag helyes neve Békesi-Bokros-csomag).
faqszomat, hol a komentem?

Bubo

" Ellenben igenis szívesebben magyaráznék egy javaslatot ennek a két köcsögnek, mint Győzikének, aki sztár."

Ha nem is közvetlenül,de az ő végtermékük
gyözike mint sz(t)áááááárrrrr...
dark future · www.andocsek.hu 2007.10.02. 18:46:05

Én hiszem (remélem), hogy Orbán Viktor ellenben alkalmas lenne a reformok levezénylésére. Csak egy a bibi. Tegyük fel, hogy ő tényleg egy ilyen macchiavelli 2.0, aki kormányra kerüléskor kettő perc alatt felejtené el azt a piros-fehér(-zöld) szósszal leöntött balszélső demagóg pöcsséget, amit mostanság nyom, és gőzerővel nekilátna.

Még azt is el tudom képzelni, hogy tényleg komoly szakértői gárda van mögöttük, akik megírták a programjukat, csak nekünk nem mutatják meg.

Még az is lehet, hogy el is kezdenék végrehajtani.

Csak hát nekik is van egy pártjuk, és ott esetleg nagyon sokan tök komolyan gondolják ezt az egész mostani izét.

Szóval én majd megnézem, hogy mivel kampányol a Fidesz 2010-ben. Érted! Nem most kérem tőlük számon a programot. Naív tekintettel elhiszem nekik, hogy van kérem szépen, csak nem mutatjuk meg, mert belekötnek a kommunisták és a lakájmédia.

Csak majd aztán tényleg tessenek virítani valamit a választások előtt, ne azt halljam megint, hogy rosszabbul élek, mint négy éve, mert sajnos akkor kénytelen leszek nekifutásból arcba röhögni őket.
Sztravinszki 2007.10.02. 19:56:41

"Bubo, azért sántít mindenféle érvelésed a szavazati joggal, illetve kikötéseivel kapcsolatban, mert ugye a demokrácia a nép akaratát jelenti, including minden suttyó."

Nem is mondtam hogy minden esetben a demokrácia a célravezető - persze ugye jobbat nem tudunk, de attól még nem biztos hogy nincs.
Én csak azt szeretném ha kevesebb lenne a bunker, és akkor tök jó lenne a demokrácia, de ha szar a plebs, értelmes ember nem keresi a kegyét.
Inkább az lenne a konklúzió, hogy tanítani kéne a népet.
"Educate the masses, we'll burn the white house down"
Öreganyátok

Egy jó királlyal megvert királysággal szerintem is többre mennénk. Ezt azért gondolom, mert nekem pölö iszonyat erőfeszítés a magamnál bunkóbbnak ítélteket elviselnem, szintúgy engem nehezen viselnek a nálamnál értelmesebbek, satöbbi. De vagyok annyira rendpárti, hogyha most demokrácia van, akkor nem fogom döntögetni. De csak azért, mert ez így, ahogy van, egy fellélegzés még a szoftos rongyos kádár korszak után is. Per pillanat örülök, hogy eljutottunk idáig.
gaze762 2007.10.02. 20:12:59

"Vagy bárki el tudja képzelni pl Pokornit, Rogánt, Szekerest, Fodort hogy fogja magát, kiálla népek elé, és megmondja tutit, meg hogy ő ebből így tovább nem kér, neki fontosabb a haza becsülete, felemelkedése?"

Öcsi, elképzelném, de Gyurcsány megpróbálta, oszt látod, mi lett belőle. Ezek után senki. Legföljebb ír egy jó kis blogot, attól nem gyujtják fel a tévét se a Baló kocsiját.

Kedves Bubo Copperpenis!

1. Az általad áhított, kifejezetten politikai döntéshozásra képzett szakembernek van egy másik neve. Úgy hívják, király. Be is baszna, ha politikus-diploma kellene a kormányzáshoz, mivel akkor ugye mind az összes politikus ugyanonnan jönne. Skull and bones, vagy hogy hívják a tökéletes demokrácia országában.

2. Ez sokaknak szól itt, nem csak neked. Azt látom, hogy sokan kurvára meg vannak győződve arról, hogy minden baj okozója a hülye nép. Azt, hogy hogy a kurva anyámba volt itt annyi baj évezredeken keresztül, mikor a hülye nép a hatalomnak a közelébe se kerülhetett, azt nem értem. Két dolgot ellenben értek. Az egyik az, hogy itt arra vágynak nagyon sokan, hogy az érdekképviseleti rendszerből menjünk vissza a tekintélyelvű rendszerbe, azzal a kitétellel, hogy ne annak legyen tekintélye, akinek a legnagyobb a fődje vagy a fasza, hanem akinek sok a diplomája. Falansztereket ide. A másik dolog, ami egyszerre világos lett, az az, hogy az a sok atomértelmiségi, aki itt a butaságban keresi a hibát, soha nem hallott még arról, hogy a kommunizmust meg a nemzet-szocializmust is értelmiségiek találták ki, és akarták megvalósítani, illetve arról sem, hogy a totalitárius rezsimek mögött mindig egy értelmiségi réteg áll, és nem a hülye nép.
Mert a gondolkodás csak addig megy, hogy kevesebb hülyével kevesebb a hülyeség. Aha. Mert Heidegger nem szavazott Hitlerre? Biztos a kurva nagy filozófiai mondanivaló győzte meg.
Sztravinszki 2007.10.02. 20:28:21

Ha tudsz egy jó királynakvalót, szólj. Addig ne is döntögessünk.
Olvassatok Sárközyről, ha Árpi a tegnapi figyelem felhívásomat elolvasta volna, talán egy kicsit mást ír. www.es.hu

Amúgy a Pártok és vezetőik pont olyanok, mint a választóik. "A kereslet határozza meg kínálatot."

"dögöljön meg a szomszéd is, hogy enyém legyen a tehene".

Körülbelül ennyi a magyar választók és pártjaik hitvallása.
Milyenek is lennének mások.

Hiába kutyából nem lesz szalonka,
nádi poszáta.
index.hu/politika/belfold/bi071002/
Ők már csak így tudnak játszani.Mi a megoldás,
a kihalás ?
Kedves Árpád!

Néocon a la française

"Ezzel eljutunk a második fontos okhoz, amely miatt a módfelett sajátosan értelmezett 68 Sarkozy célkeresztjébe került. "Hatvannyolc májusa erkölcsi és intellektuális relativizmust kényszerít ránk. Hatvannyolc örökösei ma is azt állítják, hogy minden ugyanannyit ér, hogy nincs különbség igaz és hamis, jó és rossz között, elhitetik velünk, hogy nem létezik erkölcsi hierarchia, hogy nincsenek erkölcsök, hogy nincs hierarchia, hogy egyáltalán nincs semmi! Figyeljék csak meg, hogy a pénz kultusza, a rövid távú profit, a spekuláció, a pénzügyi kapitalizmus visszásságai mind a hatvannyolcas értékeknek köszönhetőek!" - fogalmazott Sarkozy a kampányban. Hatvannyolcnak mint a fékeveszett gazdasági liberalizmus szálláscsinálójának a leírása nem új: a tízéves évfordulón az akkor még guevarista Régis Debray beszélt először könyvében a "tőke cseléről", azaz arról, hogy a hatvannyolcas diákok a kapitalizmus modernizációjának voltak az öntudatlan ágensei csupán. Debray egyébként Sarkozy támogatója volt a mostani kampányban, nem egyedüliként a hitehagyott 68-asok közül."

Szerintetek a mi kis hazánk "1968" előtt áll-e?

Képesek leszünk-e átugorni az elmúlt 30 évet?

Vagy azt kell végigcsinálni, amin Párizsban túl vannak?

wudnekl 2007.10.02. 20:33:24

Én ezt így nem mertem volna, mert gyáva vagyok és nem szeretem ha nem szeretnek, kösz hogy szóba hoztad :D

Tényleg túl nagyra vagyunk a köcsög kis diplomáinkkal meg a nagy eszünkkel. De részemről például egy kurva villanykapcsolót nem tudok úgy bekötni, hogy ne basszon agyon a delej.
öreganyátok 2007.10.02. 20:30:45

Én mint mételyező májbeteg liberálobolsevik törpe mikiegér teszem hozzá, hogy Gyurcsány azért nem a széles néptömegek elé állott ki és szórt hamut a szöszi buksijára, megtépvén designer öltönyét, de nem ám. Rossz helyen vót egy drót, ugye.

wudnekl 2007.10.02. 20:33:24

Egyébként ha már itt felmerült Heidegger.

1. Senki nem mondta, hogy egy értelmiségi nem lehet zseni, őrült, vagy mindkettő.
2. tovább boncolgatva a problémát: a legnagyobb elmék (meg a kisebbek-de-nem-olyan-kicsik is) bizony hajlamosak nagyon csúnya ügyek mellé állni. Szellemi magaslatukon az elvonatkoztatás olyan szintjére bírnak jutni az értelmiségiek, ahonnan nem látják már a való világot. Éteri, tiszta konstrukcióként szemlélve az übermensch és a tisztaság náci gondolata, miként az egyenlők kommunista társadalma is, nagyon is vonzó volt sok megtévedt gondolkodónak. És hogy ez hova vezethetett adott esetben, arról lásd bővebben pld. Koestler Sötétség délben c. művét.

Ha valaki okos, nem biztos, hogy bölcs is. Főleg nem biztos, hogy jó ember. Az ész és az erkölcsi nagyság sem jár mindig kéz a kézben. És van, aki a nagy észtől egyszerűen megvakul, és nem veszi észre, hogy a tiszta szellemi konstrukciója mennyi szenvedést bír okozni. (Lásd még reformdiktatúra - nesztek, gumicsont).

Én viszont jó ember vagyok, de nem zseni, ezért mondok ilyen üvöltő közhelyeket. Melyek azonban igazak. :D
mollyphing hurrikán 2007.10.02. 21:05:46

Miért, gegnek jó. :)

Amúgy persze, szomorú. Tényleg ki lehetett volna hagyni.
Ne félj! 2007.10.02. 21:20:14

Sarko Sarkít.

lofax hadnagy, veled nem vitatkozom.
sötét vagy, mint a templom egere.
ha egy focista nem vakarja a tökét, akkor nem lehet róla tökvakarást bevágni.
árpádtól idéztek, ezeket bizisten leírta, én is olvastam.
sajna ez egy ilyen műfaj, te is idéztél mikolától (megjegyzem, én nem tőle, hanem saját kútfőből merítettem), osztán lehet, nem is azt akarta mondani, ami ebből az egyszavas idézetből neked lejött.
az ámokfutás meg csak ámokfutás marad akkor is, ha a legmagasztosabb célja van.
egy amatőr kamikaze, aki ráadásul túl is akarja élni a dolgot.
Hát mostan itten ugye siránkozás esete forog fönn, amennyiben az írás arról szól, hogy jó lenne ám valami merészen zseniális új párt, mera zorbán hülye, agyurcsány meg lop. Hát kire szavazzon a Magyarland bettereléséért éjt nappallá tévő, indulatokkal a kelleténél még jobban is megvert ember ilyetén körülmények közepette, he?

(Kötelezően) diplomás racionalitással vizsgálván a dolgot, szomorú dolog bontakozik ki hunyorgó szemeink előtt, amennyiben bizony nagy a baj, mert minden új párt felemelkedése kizárólag a (kínosan kevéssé diplomás) néptől függ. A nép nem arra szavaz, aki a legjobb programot kínálja, hanem akit ismer, és mivel a csapból Orbán és Gyurcsány szokott folyni, őket ismeri. Például Kupa ugyan igenigen értelmes ember, de a nép ajkán az ő keresztneve bizony nem Mihály, hanem bor. A média persze segíthetne a pártok felemelkedésében, amennyiben például Kupa a választások előtt min. 568-szor jelenik meg a Győzike show-ban egy nagy táblával, amire az van írva, ingyensört és fizetésemelést mindenkinek, de sajna erre nem számíthatunk, éspedig nem annyira a szerkesztők, hanem sokkal inkább Kupa miatt. Fenti okokból az új pártot óhajtók osztályrésze nem annyira a remény, mint inkább a reménytelenség. Új zseniális párt egyelőre non datur.

Felhívnám még a szakembert a politikai vezetésbe szlogennel operálók figyelmét, hogy pl. Bokros minden szívfájdalom nélkül megszüntetné a 13. havi nyugdíjat. Hogy valaki ezt megtagadja, ahhoz politikusnak kell lenni, és nem szakembernek.

wudnekl

Igen, így valahogy.
Sőt én már látom a jövőt.
A felvilágosítás,megvilágosodás után,
" jómunkásemberünk" reggelente,átlapozva
a zsenmin zsipaot a sorok között is
olvasva, boldogan építi tovább a szombathely-
-debrecen völgyhidat.
:-)

wudnekl 2007.10.02. 20:33:24

"1. Az általad áhított, kifejezetten politikai döntéshozásra képzett szakembernek van egy másik neve. Úgy hívják, király."

Pontosan az a baj, hogy politikai döntéseket hoznak szakmai dolgokban, ahol az nem megoldás. (tudom, közhelykorbács)

"Be is baszna, ha politikus-diploma kellene a kormányzáshoz, mivel akkor ugye mind az összes politikus ugyanonnan jönne. Skull and bones, vagy hogy hívják a tökéletes demokrácia országában."

Száljatok már le erről a diploma ügyről, mondtam hogy csak példa volt.
Egyébként az valóban bebaszna, nem is mondtam hogy kellene. Szakmai kérdéseket oldják meg az illetékes szakemberek. Mindenki azt, amihez ért.
Az írás végén található példa jobban passzol a mondanivalóhoz.
Lényeg: Aki abszolult nem ért valamihez, ne szóljon bele!

"2. Ez sokaknak szól itt, nem csak neked. Azt látom, hogy sokan kurvára meg vannak győződve arról, hogy minden baj okozója a hülye nép. Azt, hogy hogy a kurva anyámba volt itt annyi baj évezredeken keresztül, mikor a hülye nép a hatalomnak a közelébe se kerülhetett, azt nem értem."

Közel sem montdam hogy minden baj okozója lenne, csak Árpád az én olvasatomban aktualite közszereplésre, és pártszervezésre is buzdít. Erre reagálok azzal, hogy speciel nekem (és talán másnak sem) miért nincs ehez gyomrom jelenleg.A lakógyűlés kitűnő példa :)

" Két dolgot ellenben értek. Az egyik az, hogy itt arra vágynak nagyon sokan, hogy az érdekképviseleti rendszerből menjünk vissza a tekintélyelvű rendszerbe, azzal a kitétellel, hogy ne annak legyen tekintélye, akinek a legnagyobb a fődje vagy a fasza, hanem akinek sok a diplomája. Falansztereket ide."

Lásd fent. Nem értelmiségi diktatúrát szeretnék, hanem azt hogy ne olyanok döntsenek fontos kérdésekben, akik fejjel lefelé ragasztják a nagymagyar térképes H-t a kocsijukra (ebből sem következik, hogy aki jól ragasztja az már jó...).

"A másik dolog, ami egyszerre világos lett, az az, hogy az a sok atomértelmiségi, aki itt a butaságban keresi a hibát, soha nem hallott még arról, hogy a kommunizmust meg a nemzet-szocializmust is értelmiségiek találták ki, és akarták megvalósítani, illetve arról sem, hogy a totalitárius rezsimek mögött mindig egy értelmiségi réteg áll, és nem a hülye nép.
Mert a gondolkodás csak addig megy, hogy kevesebb hülyével kevesebb a hülyeség. Aha. Mert Heidegger nem szavazott Hitlerre? Biztos a kurva nagy filozófiai mondanivaló győzte meg."

Megint azt bizonyítja be valaki, hogy nem minden értelmiségi jó fej, amit én is osztok... Azzal hogy hülye értelmiségieket mutatsz, nem cáfolod meg hogy ARÁNYAIBAN valószínűleg kevesebb a babiloni sötétség. De mégegyszer mondom, nem ez a lényeg.
RoFä 2007.10.02. 21:28:51

"Gyurcsány azért nem a széles néptömegek elé állott ki "

1. Egyesek szeint ő szivárogtatta ki (hogy minek...)
2. Miből gondolta, hogy amit annyi ember előtt mond, az százvalahányuk édes titka marad?
3. Ha mindez a spekuláció csak spekuláció, akkor is: látható, hogy az ilyen szövegből mi lesz.

Más.

Ha nem vagy mérnök, hanem netán valami humán, mi a bánatos fenének nyúlsz hozzá a villanykapcsolóhoz? Kés, villa, olló nem gyerek kezébe való. Pardon.
Szerintem nem a politikusok választották a népet,ha jól emlékszem ez pont forditva szokott történni.
Nem a népet kéne elsőként elzavarni?

Különben a lámpavasak nem rendeltetésszerű ideiglenes felhasználása már többször is megoldotta,igaz szintén csak ideiglenesen a fentebb taglalt problémát,de figyelmetlenségből,mindig ujratermelődik.

Szerintem az emberiség kipusztulásával a probléma megoldódik.Az eszközök már rendelkezésre állnak, már csak az akarat hiányzik meg egy őrült.Nemsokára az is lesz.

A problémát nem a pártok száma,szine,nagysága stb jelenti,hanem a KONTROL HIÁNYA.

Mig az én tolvajom jó ember,a te tolvajod gazember addig HATTYÚK,basz....!
RoFa

Gondold végig Árpi írását, Sarközy idézet tükrébe.

Annyit nem tanult meg kedves Árpádunk a kapitalizmus szabályaiból, hogy a verseny a a fogyasztói igények kielégítéséért folyik.
Ha erre vevő a választó, akkor ezt adják el neki. Új terméket csak pozitiv pickutatási eredmények után vezetnek be, új igényeket csak akkor generálnak, ha a régi termék már gazdaságtalan valamiért.
Most a tesco gazdaságos megy... 1968-as tipusú hónajsprével.
öreganyátok,
tökmindegy, ki szivárogtatta ki: a tény az tény. nem nyilvánosan mondta el, és elhangzása után hónapokkal derült csak ki. nyoma sincs, hogy ezt a népnek szánta.
az, ahogy kiderült, a beszéd hangneme erősen befolyásolta ugyebár, hogy "ilyen szövegből mi lett".
maradjunk ennyiben - maradjunk a tényektél.
aztán, hogy amikor ő ezeket mondta, hogy akkor ő mire gondolt, hogy ezt ki fogja mikor kinek...ez inkább hagyjuk.
ne száljunk ki a pártalapítás lenyúlás témakörből!

(ma este bepróbálom, hogy milyen az élet a long tailben)
Rofa

Heidegger mint gondolkodó nem tévedt meg, inkább mint privát ember.
Figyelmedbe ajálom Nolte: A fasizmus kora,
a dolog benne van (volt?)az európai kultúrába.
Szerinte.
Mielőtt elmennék, hogy békén hagyjalak Titeket, summáznám egy hozzá nem értő (mármint öreganyátok) magánvéleményét sorskérdéseinkről:

1. "Boci menjen mezőre, gyerek iskolába". (József A.)
2. Ha megtanult valamit, csinálja. Ha nem, ne.
3. Aki tavaly ilyenkor a parlament előtt járt, megszagolhatta, hogy micsoda kultúremberek akarnak itt politikát csinálni. Hát azokat valahogy ki kellene szorítani a döntéshozatalból addig is, amíg találunk valami jó királyt, vagy ilyesmit - ha már Vezér nélkül nem megy. (Kontroll, oooóóh!)
4. és persze, mind aludjatok jól.

Ez mind aféle magánvélemény, kutyát sem érdekli.

Ja, és jó étvágyat a vacsorához. Vagy egészségetekre, ha már túl vagytok rajta.
hhh. · hhh.b13.hu 2007.10.02. 22:06:19
Csak még annyit, hogy tényleg tökmindegy, de ezek után senki sem próbál ilyen szöveggel előállni, XVIII. századi spanyol udvari stílusban sem.

De most tényleg joccakát.
vakpad, mint 14:32 tájban írtam, a legjobb megoldás egy létező parlamenti párt lenyúlása.
Lenin 2007.10.02. 21:57:41
"Mig az én tolvajom jó ember,a te tolvajod gazember addig "
Azért a legtöbb normális választó tudja, hogy az "enyéim" is lopnak, úgyhogy a képlet a tolvajpárt tényezővel egyszerűsíthető, tehát a választás szempontjai közül ez a szempont kiesik.

Ne félj! 2007.10.02. 22:00:33
Szerintem meg éppen most generálnak új igényeket, hisz mindkét nagy "terméke" gazdaságtalan volt. Az egyik bukott vele két választást, a másik meg csaknem csődbe vitte az országot.

hhh. · 2007.10.02. 22:06:19
Bár ez téged valószínűleg nem vigasztal, de ő legalább tudja magáról, hogy hazudott. Innen már csak egy lépés eljutni oda, hogy egy alávaló hazug gazember is vagyok (mármint ő:)). Ezt az önismeretet sajnos nem birtokolja mindenki.
Sorolok itt nektek (mármint azoknak, akik bíznak egy oklevél embernemesítő és szélesebb tájékozottságot adó hatásában): dr. Ante Pavelics horvát poglavnik, egyébként a zágrábi egyetem jogi tanszékének volt vezetője (mellesleg hobbiból emberi szemeket is gyűjtött); Heinrich Himmler, ismert fajtanemesítő; Ernst Kaltenbrunner bécsi építész; Genrih Jagoda, Nizsnij Novgorod-i gyógyszerész, OGPU-főnök kiváló tarkónlövető; Visinszkij főügyész; a vezérkari akadémiát kiváló eredménnyel abszolváló Szálasi Ferenc; meg a háromnegyed nyilas vezetőség. Áááá, hagyjuk ezt a "hülyék ne szavazzanak" dolgot, felesleges rágódni rajta, meg a vagyoni cenzuson is. Az általános, titkos választójog szinte mindenhol megvalósult. Ezzel kell főzni. Új pártot meg úgy kellene alapítani, hogy megkeressük a leggazdagabb külföldre szakadt magyart, oszt hátha rá lehet beszélni arra, hogy szórakozásból borsot törjön az elkanászodott hazai pártköcsögök orra alá.
Kedves Bubo!

"Azzal hogy hülye értelmiségieket mutatsz, nem cáfolod meg hogy ARÁNYAIBAN valószínűleg kevesebb a babiloni sötétség."

Heidegger nem hülye értelmiségi, hanem a huszadik századi bölcselet egyik legmeghatározóbb alakja.
És pontosan azzal van baj, hogy meg vagytok győződve arról, hogy ARÁNYAIBAN meg lehet oldani a problémát. Hogy egy kicsit azért jobb lenne. Lenne jobb egy faszt. Nem azzal van a baj, hogy a politika kénytelen belemenni a populista demagógiába, hanem azzal, hogy ad egy a tisztelt képviselők lopnak, ad kettő olyan sötétek mint a seggem belülről. És nem azért, mert nincs diplomájuk, hanem azért mert beleragadtak abba az értelmiségi faszverésbe, amit politizálásnak csúfolnak, és amitől egyszerűen meghülyül az ember, elkerülhetetlenül. Erre egyébként éppen Tóta W. remek példa, aki egy kiváló értelmiségi, cikkeiből ítélve okos, művelt, kreatív stb., de ahogy elvi jellegű kérdés kerül szóba, azonnal elborul az agya.
Na mindegy, tudnám még folytatni, de a picsa fog itt ülni késő éjszakáig, mikor nem muszáj. Különben meg én is csak a faszomat verem itt intellektualice. A baj ezzel csak az, hogy kielégülni sosem lehet így.
megismerhetném a cenzort? milyen megfontolásból törölték ebben és az eggyel korábbi posztban a hozzászólásaimat?
"Megjegyzésed csak előzetes moderációt követően fog megjelenni." -t úgy kell érteni, hogy "megjegyzésed utólagos szerkesztési elvek alapján ki is kerülhet"?
A politikai verseny megteremtésének csak az egyik lehetséges eszköze a belépési küszöb levietel a pártok számára. Egy másik, a demokráciákban ugyanígy bevált recept a pártlisták eltörlése, és a kizárólag egyéni körzetes rendszer, lehetőleg egy fordulóval. Ebben az esetben a nagyobb pártok jelöltségéért, illetve a kihívás lehetőségéért is kialakul a verseny, és a kontraszelekciós mechanizmusak csekélyek. (Ld. Nagy-Britannia, USA). Az ilyen helyeken a képviselők valóban képviselnek valakit, egyrészt a körzetük lakóit, de ezen kívül iparági érdekeket, zöldeket, emberi jogokat, és mindenkit, aki egy-egy jelölt mögé beáll. Az ilyen rendszerek előnye a kézzelfogható személyes felelősség.

Szegény Pim Fortuyn mondta meg jól, hogy a pártlistás rendszer (főleg egyéni körzettel vegyítve) a korrupció melegágya, különösen kialakult pártrendszerekben. Egy olyan országban, ahol a két nagy párt rendre 40% körül végez, a képviselők jóval több mint feléről a pártok döntenek, és a választásokon csak az a kérdés, hogy a nagy pártok 170-180. jelöltjei közül ki fut be / marad ki, a kicsiknél meg ugyanez a 15-20. helyek között. Vagyis egy kialakult pártrendszerben - és a magyar többé kevésbé ilyen - talán a képviselői helyek 20 százaléka van igazi kompetitív erőknek kitéve.

Az önkormányzati rendszer még ilyenebb: az egyéniben "elveszett" szavazatok a kompenzációs rendszerben a listás szavazatokra mennek. Ott úgy lehet elég nagy frakciót létrehozni, hogy egy párt minden egyes jelöltje egyéniben bukik.
wudnekl 2007.10.02. 20:33:24
Diplomás értelmiségiként csak azt tudom mondani: respect!
Ez a téma már sokszor előjött, Árpinál is, jó lenne, ha az érveid súlya alatt erről leszokna mindenki, de ez valószínűtlen. Akkor legalább megdícsérlek és megköszönöm. Az elitistáknak meg: több alázatot!
Megpróbálom újra, tömören, mert elbuktam az előző posztot.

Szóval az alacsonyabb pártlistás bejutási küszöb csak egy lehetséges megoldás. Pim Fortuyn azt mondaná szegény, hogy a rosszabb. A pártlistás rendszerben, főleg, ha kialakultak a párterőviszonyok, mindig csak a helyek 10-20% körül folyik verseny. Mondjuk és a Fidesz esetében a 160-190. helyre sorolt jelöltek között, hiszen azon belül mindenki vagy így, vagy úgy biztosan bejut.

Fortuyn azt mondta, hogy az egyéni körzetes rendszer jobb, mert az egyéni felelősség tettenérthető, és nagyobb a verseny. Ő azért csinálta a Pim Fortuyn Listáját, ami tulajdonképpen civil szervezetek koalíciója volt, mert azt akarta belátni, hogy a pártlistákon az emberek csak nem fontos jelöltekről dönthetnek, a pártelitek akit akarnak, minden botrány ellenére bent tudnak tartani a parlamentben. Ha megnézzük a brit vagy amerikai választásokat, ott már a jelöltségért is nagy a verseny, és a jelölteknek valóban kell képviselniük embereket, vagy iparágakat, zöldeket, emberi jogi aktivistákat, stb. hogy eljussanak a képviselőségig.

A magyar rendszer egyik furcsasága, ami az önkormányzati rendszerben még erősebben jelen van a bukott jelöltek kompenzálása. Egy pártnak elbukhat egy város testületébe jelölt összes egyéni jelöltje úgy, hogy a 40 százalékuk kompenzációs listáról bejut a testületbe.

Szóval többféle rendszer tudja a kontraszelekciót csökkenteni, nem feltétlenül a parlamenti küszöb levitele az igazi megoldás - a versenyt növelhetné az is, ha csak egyéni körzetek volnának, vagy a jelöltek vagy csak egyéniben, vagy csak listán indulhatnának.
Megpróbálom újra, tömören, mert elbuktam az előző posztot.

Szóval az alacsonyabb pártlistás bejutási küszöb csak egy lehetséges megoldás. Pim Fortuyn azt mondaná szegény, hogy a rosszabb. A pártlistás rendszerben, főleg, ha kialakultak a párterőviszonyok, mindig csak a helyek 10-20% körül folyik verseny. Mondjuk és a Fidesz esetében a 160-190. helyre sorolt jelöltek között, hiszen azon belül mindenki vagy így, vagy úgy biztosan bejut.

Fortuyn azt mondta, hogy az egyéni körzetes rendszer jobb, mert az egyéni felelősség tettenérthető, és nagyobb a verseny. Ő azért csinálta a Pim Fortuyn Listáját, ami tulajdonképpen civil szervezetek koalíciója volt, mert azt akarta belátni, hogy a pártlistákon az emberek csak nem fontos jelöltekről dönthetnek, a pártelitek akit akarnak, minden botrány ellenére bent tudnak tartani a parlamentben. Ha megnézzük a brit vagy amerikai választásokat, ott már a jelöltségért is nagy a verseny, és a jelölteknek valóban kell képviselniük embereket, vagy iparágakat, zöldeket, emberi jogi aktivistákat, stb. hogy eljussanak a képviselőségig.

A magyar rendszer egyik furcsasága, ami az önkormányzati rendszerben még erősebben jelen van a bukott jelöltek kompenzálása. Egy pártnak elbukhat egy város testületébe jelölt összes egyéni jelöltje úgy, hogy a 40 százalékuk kompenzációs listáról bejut a testületbe.

Szóval többféle rendszer tudja a kontraszelekciót csökkenteni, nem feltétlenül a parlamenti küszöb levitele az igazi megoldás - a versenyt növelhetné az is, ha csak egyéni körzetek volnának, vagy a jelöltek vagy csak egyéniben, vagy csak listán indulhatnának.
Nem a bejutási küszöb a fő probléma, hanem az elvesző szavazatok problematikája: ha szerintem mindkét nagy párt szar, de az egyik szarabb, akkor azzal, hogy kis pártra szavazok, azt kockáztatom, hogy miattam nyer a rosszabbik párt, én meg lényegében kizárom magam a döntéshozatalból, ha nincs meg az 5%.

A megoldás olyan szabazási rendszer használata, amiben nem vesznek el szavazatok, pl. a single transferable vote mintájára:
en.wikipedia.org/wiki/Single_transferable_vote
Ilyenkor felsorol az ember szimpátiasorrendben pár pártot, aztán a szavazatok összesítése után a legkisebb küszöb alattit kihúzzák, a ráadott szavazatokat áthelyezik aszerint, hogy mit írtak második helyre, és így tovább, amíg el nem fogynak a küszöb alatti pártok.
(A Védegylet programjában is szerepelt ez egyébként.)

A kopogtatócédulákat meg el kéne törölni, csak övön aluli manipulációkra jók. Vagy lehetővé tenni, hogy egy ember akárhány pártra leadhasson, vagyis egyfajta jóváhagyásos szavazásként funkcionáljon a kopogtatócédula:
en.wikipedia.org/wiki/Approval_voting
A blogmotor meg monnyon le.
Pascal

"Most ez a hét pont tűrhető ötlet, például, GyuFetől. Persze megintcsak: miért pont ő tudná ezt a leghitelesebben stb. végigvinni, amikor a Zuschlag-ügy idején a pénzekről végülis ő döntött (és ne mondja senki hogy áldozat)."

A dátumot nézd szerintem amit megadott célnak. Az szvsz sokmindent elárul. :)
Kedves Árpád!

Nem tudom szoktad-e nézni a South Parkot? Namost volt egy epizód, ami a szupermarketekről szólt. Megjelent South Pakban a Wal-Mart, hírtelen monopóliummá nőtte ki magát, ellehetetlanítette olcsó áraival a kedves kis boltokat, rabigába hajtotta az egész várost. Rájöttek, hogy az a megoldás, hogy egyszerűen nem ott vásárolnak, hanme kicsit drágábban inkább lemennek a sarki kisboltba az öreg papóhoz és kicsit drágábban, de barátságos emberibb környezetben megveszik ott, amire szükségük van egy kedves régi szomszédtól. Aztán elkezdett növekedni a sarki kisbót, lett neki nagyobb üzlethelyisége, meg parkolója, és csarnoka, és olcsó áraival ellehetetlenítette a kicsiket, és rabigába hajtotta South Parkot...

Evolúció, csókolom. Darwin!

Alfa hímnek lenni soha nem karitatív munkakör. És az alfa hímnek többynire soha nincs sok kicsi kihívója, mindig egy az ő képességeivel majdnem megegyező van cska, akit csak az különböztet meg tőle, hogy éppen nem ő van nyeregben. A sok kis kihívó van mégis, majd szövetségre kell lépniük, hogy kitegyenek egy nagyot. Akkro viszont vagy végleg megint egy nagy lesz, vagy a győzelem után széthullik az összhang mert mindenki akarja kaparni azt a bizonyos gesztenyét.

Még egy apróság, szerinted nálunk kire fognak szavazni a következő választáson az emberek a végtelenül leegyszerűsített szélsőséges ideológiát ordítókra, vagy az árnyalt kifinomult érveket felhozókra. Több ezer év történelmét ajánlom figyelmedbe, és az online újságok kommentjeit a hírek után. Hidd el a mulatós zene országában nem lenne hú de nagy öröm ha a tv-ben minden politikai szennyhez hozzájuthatna az egyszeri fogyasztó még nagyobb dózisban. Gondolj csak bele amikor a hiradó majd a jobbik törvényjavaslatairól fog szólni, szerinted?
Kedves Árpád!

Nem tudom szoktad-e nézni a South Parkot? Namost volt egy epizód, ami a szupermarketekről szólt. Megjelent South Pakban a Wal-Mart, hírtelen monopóliummá nőtte ki magát, ellehetetlanítette olcsó áraival a kedves kis boltokat, rabigába hajtotta az egész várost. Rájöttek, hogy az a megoldás, hogy egyszerűen nem ott vásárolnak, hanme kicsit drágábban inkább lemennek a sarki kisboltba az öreg papóhoz és kicsit drágábban, de barátságos emberibb környezetben megveszik ott, amire szükségük van egy kedves régi szomszédtól. Aztán elkezdett növekedni a sarki kisbót, lett neki nagyobb üzlethelyisége, meg parkolója, és csarnoka, és olcsó áraival ellehetetlenítette a kicsiket, és rabigába hajtotta South Parkot...

Evolúció, csókolom. Darwin!

Alfa hímnek lenni soha nem karitatív munkakör. És az alfa hímnek többynire soha nincs sok kicsi kihívója, mindig egy az ő képességeivel majdnem megegyező van cska, akit csak az különböztet meg tőle, hogy éppen nem ő van nyeregben. A sok kis kihívó van mégis, majd szövetségre kell lépniük, hogy kitegyenek egy nagyot. Akkro viszont vagy végleg megint egy nagy lesz, vagy a győzelem után széthullik az összhang mert mindenki akarja kaparni azt a bizonyos gesztenyét.

Még egy apróság, szerinted nálunk kire fognak szavazni a következő választáson az emberek a végtelenül leegyszerűsített szélsőséges ideológiát ordítókra, vagy az árnyalt kifinomult érveket felhozókra. Több ezer év történelmét ajánlom figyelmedbe, és az online újságok kommentjeit a hírek után. Hidd el a mulatós zene országában nem lenne hú de nagy öröm ha a tv-ben minden politikai szennyhez hozzájuthatna az egyszeri fogyasztó még nagyobb dózisban. Gondolj csak bele amikor a hiradó majd a jobbik törvényjavaslatairól fog szólni, szerinted?
Kedves Árpád!

Nem tudom szoktad-e nézni a South Parkot? Namost volt egy epizód, ami a szupermarketekről szólt. Megjelent South Pakban a Wal-Mart, hírtelen monopóliummá nőtte ki magát, ellehetetlanítette olcsó áraival a kedves kis boltokat, rabigába hajtotta az egész várost. Rájöttek, hogy az a megoldás, hogy egyszerűen nem ott vásárolnak, hanme kicsit drágábban inkább lemennek a sarki kisboltba az öreg papóhoz és kicsit drágábban, de barátságos emberibb környezetben megveszik ott, amire szükségük van egy kedves régi szomszédtól. Aztán elkezdett növekedni a sarki kisbót, lett neki nagyobb üzlethelyisége, meg parkolója, és csarnoka, és olcsó áraival ellehetetlenítette a kicsiket, és rabigába hajtotta South Parkot...

Evolúció, csókolom. Darwin!

Alfa hímnek lenni soha nem karitatív munkakör. És az alfa hímnek többynire soha nincs sok kicsi kihívója, mindig egy az ő képességeivel majdnem megegyező van cska, akit csak az különböztet meg tőle, hogy éppen nem ő van nyeregben. A sok kis kihívó van mégis, majd szövetségre kell lépniük, hogy kitegyenek egy nagyot. Akkro viszont vagy végleg megint egy nagy lesz, vagy a győzelem után széthullik az összhang mert mindenki akarja kaparni azt a bizonyos gesztenyét.

Még egy apróság, szerinted nálunk kire fognak szavazni a következő választáson az emberek a végtelenül leegyszerűsített szélsőséges ideológiát ordítókra, vagy az árnyalt kifinomult érveket felhozókra. Több ezer év történelmét ajánlom figyelmedbe, és az online újságok kommentjeit a hírek után. Hidd el a mulatós zene országában nem lenne hú de nagy öröm ha a tv-ben minden politikai szennyhez hozzájuthatna az egyszeri fogyasztó még nagyobb dózisban. Gondolj csak bele amikor a hiradó majd a jobbik törvényjavaslatairól fog szólni, szerinted?
bocs ha többször ment el a hozzászólás itt most jelent meg nekem először.
"Rossz helyen vót egy drót, ugye."

az istennek se akarjátok megérteni végre, hogy igazságbeszédnek keresztelt filippikáját maga a szerző terítette s ajánlotta fel széleskörű terjesztésre...???!!!

meg volt győződve retorikai remekműve lehengerlő erejéről (lásd nádas, lengyel és a többiek...)

valamint nem volt sok választása, valamit lépnie kellett, egyre erősödtek a vazzegelések...

a drót meg a hivatalos volt, egyetlen felvétel van, az eredeti, azt sokszorosították; a vizsgálat eredményét már pár hónapja közzétették, alig valaki figyelt ode rendesen, a rajnai is csak maszatolt az és-ben, azóta meg csak a nagy kuss van...

bocs nem akartam 3x elküldeni
---------------------------
BLOG.HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
---------------------------

1./ Minden kommentet küldés előtt másolj ki egy notepad oldalra, Wordbe, bárhová biztonságos helyre (a vágólap nem ilyen).
2./ Küldd el az írásod és várj.
3./ Ne legyél türelmetlen.
4./ Hol fog először megjelenni a kommented? Ha arra tippelsz hogy itt, akkor tévedsz. Ott oldalt fönt, az utolsó kommentek dobozban.
5./ Ha ott sem bukkab fel záros határidő alatt, ill. megjelennek olyan kommentek, amiket időben utánad küldtek el, akkor valószínűleg beszoptad. Kopipészt vissza, és GOTO 2.

RE: -lyla- 2007.10.03. 01:01:31

"a drót meg a hivatalos volt, egyetlen felvétel van, az eredeti, azt sokszorosították"

Hogy ki és hogyan vette fel/csempészte ki, azt én sem tudom, ez az állításod azonban biztosan nem igaz. Mint anno bátorkodtam rámutatni, legalább két felvételnek kell léteznie. Az egyik az, amit mi is hallottunk, a másik meg az, ami alapján lejegyezték azt a szöveget, ami Gyurcsány blogjában fellelhető. A kettőn ugyanis NEM ugyanott van a kazetta/minidisk/memóriakártya csere.

RE: Condottiere 2007.10.03. 00:54:59

Délelőtt éppen ezt fejtegettem kifelé én is. A probléma önmagában nem az, hogy két nagy párt van és nem sok kicsi, mert a sok kicsit úgyis felfalja a két nagy (vagy legalábbis az egyik nagy szövetséget köt vele :-)).
A kétnagypárt-modell akár működőképes is lehet, lásd USA.

Én még azt azért hozzátenném, hogy a szabályozásnak olyannak kellene lennie, hogy a most meglévő pártokon belül is előrébb tudjanak jutni a tehetségesebbek. Ilyen lehetne több más mellett például, a minél kevesebből megoldott kampány.
Jelenleg az van, hogy a tiszta pénzek jó része kell a központi rendezvényekre, a helyi promókat, performanszokat pedig zsebből kell kifizetni. Fizeti a választó kerületi elnök, és fizetik az önkormányzati képviselők és mindenki akit az adott párt bejuttatott valahova (lásd Ughy-adó a Fidesznél). Egy választásra így összejöhet 2-3 millió. De ez bizony a mai viszonyok között nagyon kevés. Így aztán jönnek a kapcsolatok, mutyik, egyéb pénzek, vállalkozók, kávéházi megbeszélések, ígéretek. Ha valaki ebben nem jó, nincsenek ilyen jellegű sikerei, akkor az bizony óriási hátrány. Becsületes politikusként, szakpolitikusként, nem mutyizóként nagyon nehéz, főleg mert még hamar alá is raknak.
Ráadásul a pártok vezetésének a kialakult helyzetben (óriási, elhúzódó, nagyon drága kampányok) igazából szükségük van az ilyen "pénzhozó" párttagokra.
Lehet, hogy már más is írta, de ettől az utolsó száz komment mutatásától megőrülök. Én sokszor szoktam oda-vissza menetelni és ez itt kurvára zavar. Esztet muszály-e? Ki-e tudom kapcsolni örökre?
Négy oldalnyi szemezgetés Gyurcsány "nagy a jólét" Ferenc ügyeletes dumagép parlamenti alakításaiból (2004-2007): index.hu/politika/belfold/bestofgyf/#1

Tanulságos.

Mondta is Széchenyi (nem szó szerint) "A reformokat azzal kell kezdenünk, hogy eltöröljük saját kiváltságainkat." Hát erre az MSZP frakció nem képes. Ezt láttuk az eüben, kéviselőfinanszírozásban, pártfinanszban stb. Mivel a fidesz annyira azért nem populista, hogy saját magába rúgjon, ezért velük eddig 4x nem sikerült megegyezni. Egykutya mind, ha a változásról van szó. Szarnak ezek a fejünkre. Gyurcsány szeretne valami értelmeset, erre a jobbos kollégák jönnek a "miért pont most, mi? Há azé me cuslág..." Útálom, hogy csak jobb, meg bal keretes szemüvegen lehet látni a világot. A másik kedvencem ugyanzen oldaltól a kompetencia, hogy GyF morálisan nem alkalmas erre, hiteltelen. Van még hiteles oldal ebben a kurvahonban? Akkor bezzeg nem zavart a kompetencia, amikor pénz osztogattak mi? Elfogadtad innen is onnan is. Most, hogy kiderült túl sokat osztottak, túl sokaknak. Há monnyonle. Megoldásnak megoldás, csak meddig visz? A másik sem fogja visszavonni a 13. havi nyugdíjat, meg az idősek utazási támogatását, meg a szociális segélyeket. Gyűlölöm a szocikat azért, mert sakkból vett kifejezéssel élve parasztlépést tettek. Visszavonni lehetetlen, amennyiben politikusnak kéne a düntést meghozni. Gyűlölöm a Fideszt mert hülyébbnek néz, mint ő maga. 14. havi, meg TB járulékcsökkentés mi? Néztem az A la Cartét. Pelcznétől megkérdezték (közgaszdásznak vallja magát), hogy számított-e megszorító csomagra: Háát neeem, nekünk nem ezt mondták (adja vissza a papírt, mert vette valahol). Most csak azért népszerűek, mert valami ellen kell szekértábort összerakni. Az meg könnyen megy, hohó! Főleg ha annyi hülye van az országban, mint amennyi.Végül is jó stratégia, mert hülyék valahogy újratermelődnek. Azzal nem tudok mit kezdeni, akinek a politikáról az ugrik be, hogy elkúrta, meg hazudott... De aki tényleg egyetért Ovival, az masszív elmekórtani eset!!!
Itt ez a GyF. Szavainak nem hiszünk. Embereinek sem. De ha megteszi, amit sokan elmulasztottak, akkor benne lesz a történelemkönyvekben. Sztem a saját pártja a kolonc, és nem ő maga.
Hécskáim,

azér' én az mondom, hogy a jog kötelezettségek nélkül bakfitty. Amíg az én (meg a takinéni) választójoga szankcionálatlan (kivéve, ha jogerősen böribe tesznek), addig felelősségmentesen anyázhatok ide, vagy oda. Gecikomcsik! (90) Szemétantallistabanda! (94) Bokrostocsikos mocsokpufajkás! (98) Orsós a bányás, meg a fidesznyikjei: lop stoppp!!! (02) Orsós a faszista lopóshazudós, debezzeg ez a snájdig Feri! (06)

Aszondom: baszki, a választójog nem csak jog, de kötelesség is (mint a házasélet a házasságban - ennek obstrukciója még a szentségi házasság felbontására is legitim indok katkóéknál).

Aki tehát nem megy el, nem szavaz, az bassza meg a nénikéjét négy év múlva: nem MEHET, még ha akarna se, mert csak. Mert hülye volt korábban.

Értem én, hogy jogsérelem, meg mi van az önhibán kívüliekkel. Asszem, mégis itt a kisebb sérelem, mint akkor, amikor 30% behergelhető broki indulatból mégis elmegy és leszavaz kontra, és akik felelősséget akartak vállalni leadott voksukkal 4 évvel azelőtt, most szívják meg, mint yeti a yégcsapot, csak mert a stupíd hőbörgők "Ó, igen, igen-igen!"-ezve meg cigányorbánozva acsarogtak.

Fontoljátok meg.
Az egyéni körzetesítésnek leginkább kétpártrendszer esetén van értelme, bár végül is...

ha mondjuk az SZDSZ/MDF rágyúrna egy-két budapesti területre és sivalkodna, hogy a nagyokra ne, nélkülünk nem lesz szín, akkor jó lenne.

Én amúgy a listás választás híve vagyok, mert láthatóan pártra szavaznak a modzserik. De hogy legyen verseny, a területi listán fejekre is lehetne szavazni (ott van az első 5-10 név a papíron amúgy is, csak mellé egy lukat, és kapásból csak másnap reggel lenne csak eredmény, de az istenadta nép akarata érvényesülhetne, nem a belső kontraszelekció). Kemény lenne pl, amikor az SZDSZ Budapesti listáján nem Demszky vagy Kóka lenne a nyerő.
Milyen egységes lett a két nagy oldal, amikor meg akarnánk nézni miből van ami van neki, meg hogy számlával számoljon el minden költségével. Ennél csak akkor nagyobb az egyetértés, amikor a fizetésükről szavaznak.
Amúgy nem tűnt fel nektek, hogy a Kóka megint mondott egy egetverő faszságot a napokban?
A Mol kérdés kapcsán megszólalt asszem az osztrák miniszterelnök erre Kóka visszaszólt, hogy utoljára a monarchia idején hoztak Bécsben törvényeket nálunk.

Na de kérem... a monarchia idején Magyarországnak belpolitikai önállósága, törvényhozási joga volt!
Ne félj! 2007.10.02. 22:00:33
RoFa

"Gondold végig Árpi írását, Sarközy idézet tükrébe.

Annyit nem tanult meg kedves Árpádunk a kapitalizmus szabályaiból, hogy a verseny a a fogyasztói igények kielégítéséért folyik.
Ha erre vevő a választó, akkor ezt adják el neki. Új terméket csak pozitiv pickutatási eredmények után vezetnek be, új igényeket csak akkor generálnak, ha a régi termék már gazdaságtalan valamiért.
Most a tesco gazdaságos megy... 1968-as tipusú hónajsprével. "

1.) Nem tükrébe, hanem tükrében.
2.) Te sem szagoltad még a kapitalizmust közelről, de távolról sem. szarnak ott a fogyasztók igényeire, csak a pénzükért a hajsza. Okos kapitalista ezért irányítja a fogyasztót, majd megdícséri ha az igénye az irányított mederben marad és elégedett lesz a mérlegfőösszegével.
Lollerkém:

ha faszságra vágysz, akkor pörgesd magad végig Orbán "Hugo Chavez" Viktor hazugságértékelőjén.

még jó, hogy ilyen finoman tudsz súlyozni... csak nehogy a nyakmaba szavazzál egy újkomcsi pártot!
öreganyátok 2007.10.02. 21:52:25

Hogy elmondhassam: "Igen, megcsináltam". :D
Urbanegri:

Ezt nevezik zsákmányszerzésnek..:-)))))

Én elképzeltem hogyan nézne ki a fidesz győzelmével végződő választások után az újsághírek.
" Verekedések az Apeh irodáiban. A feldühödött vállalkozók megverik a tisztviselőket, mivel azok nem dolgozzák fel elég gyorsan az önreviziójukat, így nem tudják becsületesen leróni a közzösség utáni kötelezettségeiket. A vállalkozók kijelentették, hogy az új helyzetben, nincs más céljuk, mint minnél több adót fizetni."
" Érdektelenség hiányában becsukott a Szívárvány diszkó. A szórakozóhely közönsége kijelentette, hogy miután a liberálisok által generált propaganda és agitáció megszünt, vonzónak találják a másik nemet"
" Ma reggel minden gyerek úgy jött az iskolába, hogy tökéletesen megírta a házi feladatát. A tudósító hozzátette, hogy már a szövegértéssel sem nincs gond. Azt is rebesgetik, hogy a diákönkormányzatok aláírásgyüjtésbe kezdtek, a heti matek órák számának nöbelése érdekében"
" Ikrássy Aladár akadémikus tényekkel cáfolta azt a mondást miszerint: Olyan a kormány amilyen a nép, csak nem tudni ki volt előbb"
........


Hajrá Mieink!

Aztán még az ütött szeget a fejembe, at országnak egy csőcseléke van, miért is lenne több elittje mint amennyi van.
A Sötét Jövőhöz még néhány lábjegyzet.

Az Index Gyurcsány-fóbiáját Uj Péterrel az élen körülbelül leszarom.

Uj Péterhez csak annyit: ha majd a Fidesz lesz hatalmon, és vernyákolni fog, akkor élvezettel fogom mondani: ne vernyákolj, baszd meg, ezt te akartad.

És minden egyes alkalommal el fogom ezt mondani valahányszor Uj Péter vernyákolni fog a sajtószabadság és hasonlók ellen intézett "nemzeti" támadások miatt.

*

A pontjaidhoz:

1./ "Egy tisztázatlan módon, részben állami pénzekből meggazdagodó milliárdos teljességgel hitelten, ha megszorításokról, leépítésekről, széttört karrierekről és emberi sorsokról beszél álszent (látszólag szociálisan érzékeny, együttérző) módon."

Ne firtassuk, hogyan gazdagodott meg Gy. F. Nekem erről nincsenek pontos információim (ilyenkor szoktak nekem belinkelni egy álfüggetlen, áloknyomozó lapot, amelyen fejtegetik, hogy milyen maffia-módszerekkel szedte meg magát Fletó).

Lehet azon nyáladzani, hogy akkor most milyen mértékig használta fel egykori kapcsolatait, kiket hogyan és milyen mértékben korrumpált, de nem érdemes, mert mindez nem igazán bizonyítható.

Az érvelés veleje a mindenféle gyanúsítgatásokon túl ebben merül ki: milliárdos, tehát nem lehet szociálisan érzékeny. Nos, a részletes kommentálás helyett ennyi: non secitur.

2./ "Egy tisztázatlan módon állami pénzeket osztogató exminiszter teljességgel hiteltelen, ha odacsap az asztalra, és hirtelen a korrupcióellenes harc apostola lesz."

A Magyar Nemzet mondja, hogy tisztázatlan módon. Meg az úgymond nemzeti oldal (Kaya Ibrahimmal, Josip Tottal, Schlecht Csabával, Simicskával és a többiekkel együtt). Amig valami nincs hatóságilag bizonyítva, addig áll az, hogy pályázat volt, volt pályázati elbírálás, többlépcsős elbírálás volt - közvetlen mutyizással az akkori minisztert megvádolni tisztességtelenség, amíg valami nincs bizonyítva.

Innentől fogva az érvelés arra redukálódik, hogy kormánypárti politikus a közvetlen érdekeltség (érintettség) okán nem lehet korrupció-ellenes. Non secitur.

3./ "Elévülés miatt lezárt vizsgálattal a háta mögött hiteltelen az az exvállalkozó, aki az adómorál javításának az élharcosa."

Ez az elévüléses sztori megint csak a "nemzeti" oldal leleménye. Én már a pontos történetre nem emlékszem - csak arra, hogy kiderült a hírról, hogy olyan mint a jereváni rádió. Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, nem Moszkvában, hanem Nyizsnyij-Novgorodban, nem Mercédeszeket, hanem Volgákat.

Nem elévülés volt, az biztos.

Mindaz, amit leírtál nem bizonyított, és nem azért, mert elévült volna. Ez hülyeség.

Az adómorál javítására pedig szükség van, mert az államháztartás kakiban van. Adócsökkentést pedig csak rendbe szedett államháztartással lehet foganatosítani.

4./ "Egy államapparátust leépíteni akaró miniszterelnök hiteltelen, ha hivatalba lépése után pár hónappal öt új kamu államtitkári posztot kreál".

Non secitur. Meglátjuk, hogy az egész állami aparátus mennyivel lesz kisebb. Egyébként már kisebb lett.

5./ "Hiteltelen az a politikus, aki a kampányfinisben az ellenfelet 'lenemigazemberezi', majd fél év múlva bevezeti a vizitdíjat".

Ez az érv arra redukálódik, hogy a kampányban hazudtak. Azt mondták, hogy nem lesz megszorítás, nem lesz adóemelés, stb. aztán lett.

Nos, igen: hazudtak, mint a Fidesz. Valóban: az MSZP-nek azt kellett volna tennie, hogy keményen veri a mellét, azt mondja, hogy igen: az elmúlt négy év katasztrofális fiskális politikája katasztrofális állapotba hozta az államháztartást, megszorítások lesznek, vizitdíj, stb.

Ekkor jött volna a Fidesz, meglépi ugyanazokat a lépéseket, mint most az MSZP (még némi Regnum Marianum faszsággal megspékelve), mentegetőzik, hogy hát ők tényleg nem tudták, hogy ennyire rossz a helyzet. És valószínűleg a mostani pazarló közszolgálati intézmények szerkeztükben változatlanok maradtak volna, mert a Fidesz anno bizonyította, hogy nem érdekelt a szerkezeti átalakításokban.

6./ "Végezetül nem is hiteltelen, hanem egyenesen szar alak az a buzgó önkéntes tűzoltó, aki azért lobbantja lángra az erdőt, hogy aztán nemzeti hősként elolthassa a tüzet".

Itt a Sötét Jövő megint bírt írni egy sötét faszságot.

Medgyessyék elcseszték a gazdaságot. A Medgyessy kormányban benne volt Fletó is. Utána volt még Fletó bő egy évig, ami csöndes semmit tevésben töltött, plusz rárakott a hiányra még egy kisebb lapáttal.

Mit kellett volna tennie?

Egyfelől a gazdasághoz értő személyként magának is sikoltoznia kellett volna, hogy az általa támogatott kormányzat elkúrja a gazdaságot. (Kirakják a kormányból. De legalább hiteles lesz).

Másfelől az utolsó egy év során neki kellett volna megkezdenie a kiigazító intézkedéseket. Hatalom ezüsttálcán a Fidesznek. Lásd ötödik pont második fele. De legalább megmarad hitelesnek.

Az egész eddigi fejtegetés arra redukálódik, hogy Fletó egy hiteltelen, mocskos, hazudozós kommunista, aki tisztátalan módszerrel szedte meg magát, nem lehet szociálisan érzékeny, hiszen milliárdos ("Hány milliója van magának? Tizenöt millióm van! Akkor tizenöt évet fog kapni" - Őfelsége pincére voltam), és aki nem lehet a reformok hiteles végrehajtója, hiszen maga is oka annak, hogy az ország ide jutott.

Köszönöm, ahhoz hogy ezt megtudjam, elég Magyar Nemzetet vagy Heti Választ olvasnom.

De mit lehet tenni akkor, ha egyedül Fletó akar itt reformokat?
"2.) Te sem szagoltad még a kapitalizmust közelről, de távolról sem. szarnak ott a fogyasztók igényeire, csak a pénzükért a hajsza. Okos kapitalista ezért irányítja a fogyasztót, majd megdícséri ha az igénye az irányított mederben marad és elégedett lesz a mérlegfőösszegével."

Ez mondjuk indokoltá teszi az ilyen rajzfilmekhez hasonló fogyasztói tréningeket. ;)
A Sötét Jövőhöz még néhány lábjegyzet.

Az Index Gyurcsány-fóbiáját Uj Péterrel az élen körülbelül leszarom.

Uj Péterhez csak annyit: ha majd a Fidesz lesz hatalmon, és vernyákolni fog, akkor élvezettel fogom mondani: ne vernyákolj, baszd meg, ezt te akartad.

És minden egyes alkalommal el fogom ezt mondani valahányszor Uj Péter vernyákolni fog a sajtószabadság és hasonlók ellen intézett "nemzeti" támadások miatt.

*

A pontjaidhoz:

1./ "Egy tisztázatlan módon, részben állami pénzekből meggazdagodó milliárdos teljességgel hitelten, ha megszorításokról, leépítésekről, széttört karrierekről és emberi sorsokról beszél álszent (látszólag szociálisan érzékeny, együttérző) módon."

Ne firtassuk, hogyan gazdagodott meg Gy. F. Nekem erről nincsenek pontos információim (ilyenkor szoktak nekem belinkelni egy álfüggetlen, áloknyomozó lapot, amelyen fejtegetik, hogy milyen maffia-módszerekkel szedte meg magát Fletó).

Lehet azon nyáladzani, hogy akkor most milyen mértékig használta fel egykori kapcsolatait, kiket hogyan és milyen mértékben korrumpált, de nem érdemes, mert mindez nem igazán bizonyítható.

Az érvelés veleje a mindenféle gyanúsítgatásokon túl ebben merül ki: milliárdos, tehát nem lehet szociálisan érzékeny. Nos, a részletes kommentálás helyett ennyi: non secitur.

2./ "Egy tisztázatlan módon állami pénzeket osztogató exminiszter teljességgel hiteltelen, ha odacsap az asztalra, és hirtelen a korrupcióellenes harc apostola lesz."

A Magyar Nemzet mondja, hogy tisztázatlan módon. Meg az úgymond nemzeti oldal (Kaya Ibrahimmal, Josip Tottal, Schlecht Csabával, Simicskával és a többiekkel együtt). Amig valami nincs hatóságilag bizonyítva, addig áll az, hogy pályázat volt, volt pályázati elbírálás, többlépcsős elbírálás volt - közvetlen mutyizással az akkori minisztert megvádolni tisztességtelenség, amíg valami nincs bizonyítva.

Innentől fogva az érvelés arra redukálódik, hogy kormánypárti politikus a közvetlen érdekeltség (érintettség) okán nem lehet korrupció-ellenes. Non secitur.

3./ "Elévülés miatt lezárt vizsgálattal a háta mögött hiteltelen az az exvállalkozó, aki az adómorál javításának az élharcosa."

Ez az elévüléses sztori megint csak a "nemzeti" oldal leleménye. Én már a pontos történetre nem emlékszem - csak arra, hogy kiderült a hírról, hogy olyan mint a jereváni rádió. Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, nem Moszkvában, hanem Nyizsnyij-Novgorodban, nem Mercédeszeket, hanem Volgákat.

Nem elévülés volt, az biztos.

Mindaz, amit leírtál nem bizonyított, és nem azért, mert elévült volna. Ez hülyeség.

Az adómorál javítására pedig szükség van, mert az államháztartás kakiban van. Adócsökkentést pedig csak rendbe szedett államháztartással lehet foganatosítani.

4./ "Egy államapparátust leépíteni akaró miniszterelnök hiteltelen, ha hivatalba lépése után pár hónappal öt új kamu államtitkári posztot kreál".

Non secitur. Meglátjuk, hogy az egész állami aparátus mennyivel lesz kisebb. Egyébként már kisebb lett.

5./ "Hiteltelen az a politikus, aki a kampányfinisben az ellenfelet 'lenemigazemberezi', majd fél év múlva bevezeti a vizitdíjat".

Ez az érv arra redukálódik, hogy a kampányban hazudtak. Azt mondták, hogy nem lesz megszorítás, nem lesz adóemelés, stb. aztán lett.

Nos, igen: hazudtak, mint a Fidesz. Valóban: az MSZP-nek azt kellett volna tennie, hogy keményen veri a mellét, azt mondja, hogy igen: az elmúlt négy év katasztrofális fiskális politikája katasztrofális állapotba hozta az államháztartást, megszorítások lesznek, vizitdíj, stb.

Ekkor jött volna a Fidesz, meglépi ugyanazokat a lépéseket, mint most az MSZP (még némi Regnum Marianum faszsággal megspékelve), mentegetőzik, hogy hát ők tényleg nem tudták, hogy ennyire rossz a helyzet. És valószínűleg a mostani pazarló közszolgálati intézmények szerkeztükben változatlanok maradtak volna, mert a Fidesz anno bizonyította, hogy nem érdekelt a szerkezeti átalakításokban.

6./ "Végezetül nem is hiteltelen, hanem egyenesen szar alak az a buzgó önkéntes tűzoltó, aki azért lobbantja lángra az erdőt, hogy aztán nemzeti hősként elolthassa a tüzet".

Itt a Sötét Jövő megint bírt írni egy sötét faszságot.

Medgyessyék elcseszték a gazdaságot. A Medgyessy kormányban benne volt Fletó is. Utána volt még Fletó bő egy évig, ami csöndes semmit tevésben töltött, plusz rárakott a hiányra még egy kisebb lapáttal.

Mit kellett volna tennie?

Egyfelől a gazdasághoz értő személyként magának is sikoltoznia kellett volna, hogy az általa támogatott kormányzat elkúrja a gazdaságot. (Kirakják a kormányból. De legalább hiteles lesz).

Másfelől az utolsó egy év során neki kellett volna megkezdenie a kiigazító intézkedéseket. Hatalom ezüsttálcán a Fidesznek. Lásd ötödik pont második fele. De legalább megmarad hitelesnek.

Az egész eddigi fejtegetés arra redukálódik, hogy Fletó egy hiteltelen, mocskos, hazudozós kommunista, aki tisztátalan módszerrel szedte meg magát, nem lehet szociálisan érzékeny, hiszen milliárdos ("Hány milliója van magának? Tizenöt millióm van! Akkor tizenöt évet fog kapni" - Őfelsége pincére voltam), és aki nem lehet a reformok hiteles végrehajtója, hiszen maga is oka annak, hogy az ország ide jutott.

Köszönöm, ahhoz hogy ezt megtudjam, elég Magyar Nemzetet vagy Heti Választ olvasnom.

De mit lehet tenni akkor, ha egyedül Fletó akar itt reformokat?”
Az egyes pontról lemaradt egy lényeges kiegészítés:

"nekem erről nincsenek pontos információim - de szerintem neked se".
Az egy év helyett másfél évet akartam írni az első regnáláshoz.
Nem az a baj, hogy van fletó vagy reformkezdemény, hanem hogy nincs senki a jobboldalon, aki ezt megcsinálja.
Kedves Amergin!
Arthur Koestler írja az önéletírásában,hogy,amikor kilépett a Kommunista Pártból csak csodálkozott,hogy lehet az,hogy a régi párttársai ennyire elvakultak. Talán ennyire vakok,hogy elhiszik,ha azt mondják nekik,hogy az asztal halastó?És igen.Ha didaktikusan ezt meg tudják magyarázni, a végére tényleg elhiszik,hogy az asztal halastó.
Szóval ne az fájjon neked,hogy Gyurcsányt fikázzák,hanem menj ki az utcára,nézz be egy kórházba,egy általános iskolába,egy egyetemre,próbálj meg vonattal,BKV-val közlekedni.Aztán gondolkodjál el a "reformokon".
A helyzet az, hogy a valasztasi rendszerre (parlamenti kuszob, stb) vonatkozo mindenfele racionalis merlegelesnel fontosabb szerep jut (orszagtol fuggetlenul) a most hatalomban (es parlamentben) levok erdekeinek es a "politikai hagyomanynak."

Emiatt van, hogy a "belepesi korlatok" es az egyeb elvek, mint aranyos kepviselet tekinteteben pl. az angolszasz valasztasi rendszerek teljesen "irracionalisok". A brit "first past the post" rendszer vagy az amerikai electoral college-ra epulo rendszer meglehetosen torzito es igazsagtalan, mivel ugy is tobbsege lehet valakinek, hogy osszesen kevesebb szavazatot kap, mint a rivalisa, raadasul uj partok belepesere minimalis az esely. The winner takes it all es Tony Blair ugy is kormanyozhatott, hogy a Labour jelolteket a valasztasra jogosultak 22%-a szavazta be. Erdekes tovabba, hogy Anglian belul (tehat nem az egesz Egyesult Kiralysag) a konzervativok 60000 szavazattal tobbet kaptak, de 93 kepvislovel kevesebb jutott nekik! Az egesz Egyesult Kiralysagra vetitve a Labour a kepviseloi mandatumok 55%-at szerezte meg a szavazatok 36%-aval, mig a konzervativok 30%-nyi madatumot szereztek a szavazatok 33%-aval. A legnagyobb luzer persze a LibDem part, mert ok osszesen 22%-ot kaptak, de csak minden 10. mandatum lett az ovek.

Eppen ezert ott is torik a fejuket egyesek, hogyan lehetne egy valasztasi reformot vegigvinni, mivel ez egy eleg nagy hianyossagnak tunik, ami a stabilitast (es a politikai rendszer hagyomanyait) helyezi eloterbe az igazsagos versennyel szemben.

Ugyanakkor mutatja, hogy a demokracia minoseget nem csak a valasztasi rendszer minosege hatarozza meg. Erdekes modon nem ozonlottek el a Trafalgar teret mindenfele huliganok, mondvan, hogy Blair "illegitim" (22% szavazat, HAZUDOTT az iraki haborurol es ezt meg elismerni sem volt hajlando sajat parttarsai elott sem, akik emiatt is ellene fordultak es ez vezetett tobbek kozott a PM cserehez)

Ilyen es hasonlo tenyek tukreben abban egyetertunk, hogy ezek a rendszerek meg "rosszabbak" (igazsagtalanabbak es torzitobbak) a magyarnal, mert nem adnak igazi valasztasi lehetoseget az embereknek, sem pedig valso eselyt egy uj part felepitesere.

A magyar rendszeren az is sokat lenditene, ha a parlamenti kuszob lejjebb menne. Egyebkent ennek a legnagyobb haszna az lenne, hogy kialakulna a konszenzualis politikara valo torekves, legalabb a kormanyzo koalicios erok kozott, mivel a kicsik is tenyezove valnanak. Egyebkent mutyizni is - legalabb egy kicsit - nehezebb igy.

Az meg szerintem nem baj, ha megadjuk a kepviselet lehetoseget a szelsojobbnak, mert legalabb mindenki latja, milyen hulyesegeket beszelnek es ezzel az oket elutasitok is jobban "aktivalodnak" es a tarsadalom konnyebben kiveti magabol azt, ami nem oda valo.

Mar irtam, hogy az igazi XXI. szazadi megoldas egy vegyes rendszer korzetekhez kotot egyeni es listas helyekkel, de olyan listaval, ahol a valaszto donti el a sorrendet X vagy Y part jeloltjei kozott, nem pedig a partelnok.

Uff.
amergin 2007.10.03. 11:11:52

Idézlek:
"De mit lehet tenni akkor, ha egyedül Fletó akar itt reformokat?”

Nnna, ERRŐl nincsenek pontos információink. Ti. csak azt tudhatjuk, hogy esetleg a parlamentben nincs más, aki jobban akarna reformokat (de pl. akár még lehetnek is, csak a jelen helyzetben nem mernek pofázni). De hogy egy átláthatóbb, finanszírozási plafonos, kisebb bejutási küszöbös rendszerben is ő lenne-e a legreformerebb, arról nem csak "nekem erről nincsenek pontos információim - de szerintem neked se". Vakok közt a félszemű a király.

Az 5. ponthoz: igen, Fidesz is MSZP is hazudott, egyik kutya másik eb. De a Fidesz hazugságát a többség nem hitte el, a moszopét beszopta.

Arra a nepperre,aki az embert nem tudta átvágni, az ember csak legyint. De arra, aki effektíve átvágta, arra haragszik. És jelen esetben Gyurcsány, Veress és Kóka voltak, akik sikeresen szopattak.
Ahogy Te is mondod " Azt mondták, hogy nem lesz megszorítás, nem lesz adóemelés, stb. aztán lett."

Az alternatíva akkor sem a Fidesz lett volna. De szvsz Tóta valami ilyesmit is pedzeget.

Szal, mi bajod van azon kívűl, hogy Te is csak Fidesz-MSZP dualizmusban tudsz gondolkodni?
urbangeri
"Az egyéni körzetesítésnek leginkább kétpártrendszer esetén van értelme, bár végül is...

ha mondjuk az SZDSZ/MDF rágyúrna egy-két budapesti területre és sivalkodna, hogy a nagyokra ne, nélkülünk nem lesz szín, akkor jó lenne.

Én amúgy a listás választás híve vagyok, mert láthatóan pártra szavaznak a modzserik. De hogy legyen verseny, a területi listán fejekre is lehetne szavazni (ott van az első 5-10 név a papíron amúgy is, csak mellé egy lukat, és kapásból csak másnap reggel lenne csak eredmény, de az istenadta nép akarata érvényesülhetne, nem a belső kontraszelekció). Kemény lenne pl, amikor az SZDSZ Budapesti listáján nem Demszky vagy Kóka lenne a nyerő. "

Jol mondottad, de szeruintem a megoldas az olyan vegyes rendszer -ahogy fentebb irtam - ahol a helyi kotodes is mukodik, mert akkor 1) helyben meg lehet ismerni a jelolteket,meg hogy mit csinalnak. 2) minden kepviselo jobban kotodne a korzetehez es annak ugyes-bajos dolgaihoz, 3) egy helyi/regionalis listarol konnyebb megjelolni 3-4 arcot,aki nekunk tetszik.

A partok igy azt donthetnek el, kit melyik korzetben tesznek fela listara, de azt nem, mlyen sorrendben, emrt azt a szavazok dontenek el. Igy aztan igen: ma nem lenne a parlamentben Koka vagy Semjen vagy Wittner, meg mas, hiteluket eljatszott politikusok. Meg fonotsabb: listas hellyel nem lehetne meghalalni semmilyen politikai/gazdasagi szivesseget, vagyis ez egyben antimutyi intezkedes is lenne. Meg nem lehetne kozos listas szalamizast sem olyan konnyen veghezvinni.
Kimentem az utcára, voltam kórházban, közlekedem BKV-val és MÁVval. Sok problémát láttam.

Egyetemen öt éve voltam utoljára, sok problémát láttam.

Általános iskolában 1990-ben, nagyon sok oroblémát láttam, így visszagondolva.

Mindezt - nem vitás - az elmúlt egy év "reformjai" okozták.

Baloldali emberekkel folytatott vita során akárhányszor előkerül a korrupció mindig azzal jönnek, hogy "DEHÁ A ZORBÁNÉK IS LOPTAK"
Igen? És feljogosít bármire is?
Az ballib minden tették legitimálja "a Zorbánék" szemétsége...
Mellesleg meg van jobboldal a Fideszen, meg az MDF-en túl is...
dark future · www.andocsek.hu 2007.10.03. 01:58:59

Mint az angol gyep.
Harmadszor pedig: Orbán miniszterelnöksége már nagyon régen volt...
fuxosbömis 2007.10.03. 09:11:53

:)))
neeskens 11:38:45

A kedvedért kiegészítem a fentebb található eszmefuttatásomat:
" Aggódhatnak a svájci vasutasok. Már 34 napja egy MÁV szerelvény sem késett. Az utolsó nem makulátlan tisztaságú vagont 16 napja leplezték le. A biztonsági kamerák felvétele alapján, egy fletó nevezetű embert gyanúsítanak, ki porosat köpött az egyik ablakra."
" Már negyedik napja nem halt meg senki Magyarországon. Úgy néz ki, hogy a magyar orvosi kamara fellépése a hálapénz és az orvosok trehánysága ellen, teljes sikert hozott. Eddig 364 orvost tiltottak el a foglalkozástól."
Lollerkid 2007.10.03. 12:16:57

Mantra fiú. Tudod, nekem egyik se lopjon, de sajnos tény, hogy a rendszer lopásra van beállítva.

Amúgy kicsit lazuljál és próbálj monológ helyett beszélgetni.
A Fidesz aggasztónak tartja, hogy a korábbi ígéreteivel ellentétben a kormány nem csökkenti a vállalkozók adóterheit, ezért sok vállalkozás csődbe juthat.

Szatmáry Kristóf, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: fennmaradnak a korábban bevezetett vállalkozói terhek, és nem lesz kevesebb az élő munka után fizetendő járulékok mértéke sem.

A fideszes politikus hozzátette: idén 25-30 százalékkal nőtt a felszámolással megszüntetett vállalkozások száma a tavalyi évhez képest.

-
Ez nagyon igaz a mocskos mszp-szdsz célja a magyar vállalkozói réteg kicsinálása ...
amergin 2007.10.03. 11:11:52

Az Index Gyurcsány-fóbiája (vélt vagy valós) alighanem szintén piackutatás eredménye. Tök jól tudják mérni a kattintásokat. Ezért van a címekben is annyi pina meg miazmás.

(Árpi ígértél erről korábban egy posztot, hol késik?)

Uj Péter Gyurcsány-fóbiája attól még létezhet, bár lehet hogy az is túl van játszva a közakaratnak megfelelően.

Az SZDSZ nem támogatja a parlamenti képviselői munka főállássá tételét - jelentette ki Horn Gábor ügyvivő

-

upszi a szadeszos rbalóvállalkozóknak nem tetszik :D
malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.02. 17:21:19
RP admin
Azt a judeoplutokrata emlőn nevelkedett, liberálbolsevik mannát magába szívott, filoszemita filozofistákat olvasott, cionista világmegváltóját, én innen már lelépek, mert ezek az ocsmány zsidók egyfolytában azt terjesztik, hogy itt antiszemitizmus van!:))

Hejj malacka, addig-addig radikalizálódsz, míg lókolbászként végzed !:))
Rofa!
Ki írt ilyesmit?
Nekem nincs a reformokkal bajom,főleg úgy,hogy gyakorlatilag azok nincsenek.
100 lépés,48 pont,7 pont.
Meg mi az,hogy egy év, a rendszerváltás óta 17 szaladt el, a szocik meg 5 éve kormányoznak.Gyurcsány meg maga három.
Erről szólna ez az írás a tótavétől,hogy mi a gond az elittel...
RE: amergin 2007.10.03. 11:11:52

:-)

Kár volt ebbe ennyi energiát beleraknod sztem (hacsak nem vmi hivatalos minőségben kommentelsz).

Tájékozódni mondjuk nem a Magyar Nemzetből szoktam (vagy csak kis részben), begőzölt jobbernek sem tartom magam (sőt... de ez talán itteni munkásságomból is kiderül), hogy nekem ki a hiteles és ki nem, azt meg hagy döntsem már el magam. Ok?

Mint mezei állampolgárnak, nincs más lehetőségem a tájékozódásra, csak a média. Azt aláírom, hogy néha meg vagyunk vezetve általa, hülyeségeket, alaptalan vádaskodásokat olvasunk, információhiányunk van, ettől függetlenül mégis ez alapján alkotunk képet valakiről/valamiről. Évek során legtöbbünkben kialakul némi rutin az olvasottak szűrésére, értelmezésére, de az teljesen természetes, hogy a lecsapódó párlat, az olvasottak esszenciája mindenkinél más és más, szubjektív lesz. A hitelesség kérdése meg épp egy ilyen, meglehetősen szubjektív kategória.

Azt is írtam fentebb, hogy nem önmagában a reformokkal, a változtatások irányával van gondom, és természetesen nem kételkedem GyF ilyen irányú elkötelezettségében sem. Nem vonom kétségbe tudását, felkészültségét, rátermettségét, de ezt már szintén leírtam. Amit kétségbe vonok az az, hogy alkalmas-e a célul tűzött reformok levezénylésére. Egyre kevésbé hiszek benne, de sztem már ő maga sem hisz ebben. És ennek csak egyik oka a belső ellenállás, az mszp-s belső ellenzék, a lefelé száguldás a népszerűségi spirálon, a bukást már sejtő, egy ideje "utánunk a vízözön" üzemmódba kapcsoló koalíciós partner, de az ellenzék aknamunkája is. A legfőbb probléma az, hogy Gyurcsány mostanra nagyjából nullára amortizálta a hitelét, és legtöbbünk szemében nem több, mint szimpla dumagép.

(A gyújtogató tűzoltó hasonlatot meg teljesen komolyan gondolom, kíváncsi lennék egy korrekt tanulmányra, hogy a másfél éves pöcsölés konkrétan és forintosíthatóan mennyibe került az országnak.)

Ez most tényleg tényező, hogy az Uj Péternek Gyurcsány-fóbiája van? Egyébként hajrá, ez szimpi.
urbangeri · blogtika.blogter.hu 2007.10.03. 07:49:33

Ezt a kultúrkampf dolgot hagyományosan a jobboldal csinálja keményebben :)

Amúgy az a szomorú az egészben, hogy pld. Szamóca szerintem simán megérdemelne egy színházvezetői posztot, ha annyira akarja és van róla elképzelése is, mit kezdene vele. De miért így.

(A másik botrány, amit a szocik Pécsett csinálnak.)
Carnivora 12:26:39

A magyar vállalkozói réteget nem kell kicsinálni....ezt ők saját maguk elintézik...egyszerűen nem értenek a vállalkozához...és most finoman fogalmaztam.

Folytatom a fentiekben elkezdett gondolatmenetemet. 09:11:53
Van egy vállalkozónak 300 EFt tiszta jövedelme (klts. után) egy hónapban. Ebből jelenleg pl. 180 EFt kell neki befizetni különböző cimeken. Ehelyett ő befizeti a 42 EFt minimumot. Tegyük fel, hogy megfelelződnének a terheik. Hányan fizetnék meg a jelenlegi 180 Eft felét......mielőtt bárki is azt mondaná hogy akkor bizony sokan, gondolkodjon el azon, hogy akkor most miért nem fizeti be a 90Eft-t?

Hajrá Mieink!
RE: Carnivora 2007.10.03. 12:27:23

"Az SZDSZ nem támogatja a parlamenti képviselői munka főállássá tételét - jelentette ki Horn Gábor ügyvivő"

Jellemző...
Vagy előre le volt dumálva, és csak színjáték az egész. GyF a végén meg széttárja a kezét, hogy látjátok, én akartam, de megfúrták a srácok, bocs. (Ismét milyen rosszindulatú és bizalmatlan vagyok...)

amergin 2007.10.03. 11:11:52
"Mit kellett volna tennie?
...magának is sikoltoznia kellett volna...(Kirakják a kormányból. De legalább hiteles lesz).

Másfelől az utolsó egy év során neki kellett volna megkezdenie a kiigazító intézkedéseket. Hatalom ezüsttálcán a Fidesznek. "

-------- És ezekkel mi a baj? ---------
Ezek a lehetőségek csak akkor jelentenek problémát, ha elfogadjuk, hogy
1. a Fidesz elrontotta
2. és elrontotta volna, ha ő kerül kormányra, vagy ugyanezeket lépte volna meg
3. hogy "egyedül Fletó akar itt reformokat", és neki a cél szentesítheti az eszközt.

* Az elsőre SEMMILYEN épeszű érvrendszert és adathalmazt nem sorol itt senki. Pedig tényekről is lehetne értelmes vitát folytatni.
* A második VALLÁS, semmi több. Egy érzelemalapú fóbia, semi helye a politikában.
* A harmadik a másodikból következik, szintén VALLÁS. Aki reformokat akar és épeszű, az egyeztet, pl. a sok-sok szakmával. Ferkó nem ezt teszi.
Ennyire okosnak csak a nagyon "nagy kaliberű" diktátorok képzelték magukat...
Amergin:

Tehát, ami nem bizonytható vagy amiről nincs elegendő információ azt ne firtassuk! Hagyjuk, hogy a gyanú kialudjon a fejekben, és kész! Persze, jogi értelembe véve nincs az, ami nem bizonyítható, bár érdekes lenne, ha a bizalom jogi kategória lenne! Ha holnap síbakancssal bokán rúglak és nem látja senki, azaz nem bizonytható, akkor az meg sem történt, azon ne bánkodjál, ha mégúgy fáj is, a lila dudort meg kend a Magyar Nemzetre!

Egyébként meg:
- ne firtassuk mert nincs infód, nincs bizonyíték és talán igényed sincs rá!
- nem emlékszel pontosan, de biztosan nem úgy van, ahogy a másik mondja, meg egyébként is hülyeség!

"De mit lehet tenni akkor, ha egyedül Fletó akar itt reformokat?”

Meg kéne próbálni hitelesnek lenni, ahogy ezt Te magad is kellő éleslátással és igen pontosan leírtad! Akkor lehet, hogy sikerülne!

Ezek után nem értem, ha magad is hiteltelennek tartod az embert, azaz hiányzik részedről a kellő bizalom, akkor nem kurvára mindegy minden más?!?
TWÁ
Újra olvasva a sok igazságod mellett, alapvetően van egy nagy hibája a cikknek: szétteríti a politikai felelősséget. Emlékszel, ezt csinálta Ferenc is az őszödi kirobbanás után, amit Sólyom szóvá is tett. Ez egy szokásos politikai manőver, hogy "én szar vagyok ugyan, de a másik meg fos, minek cserélni". A Hi-Fi technikában van egy aranyszabály: ha javítani akarsz a hangminőségen, akkor mindig a leggyengébb láncszemet kell kicserélni. Ez pedig elég egyértelmű a jelenlegi helyzetben. Igaz, vehetsz egy komplett új Hi-Fi szettet is, de itt csak bizományosi értékesítés van, csupa használt cikk...
Dark Future!

Szerintem ne bántsuk egymást.
A magad módján igazad van, csak én már nagyon akarok látni nagy volümenű szerkezet-átalakításokat, és a legfőbb bajom az, hogy Fletón kívül erre jelenleg más önként vállalkozót nem látok.

Danny Wilde!

Nem azért van ekkora ellenállás a reformokkal szemben, mert Fletón kívül mindenki látja, hogy a reform rossz, a reformot nem így kellene megcsinálni, stb.

Hanem azért, mert rengeteg érdeksérelemmel jár. Költséghatékonyabb állami intézmény = kevesebb lóvé, kevesebb alkalmazott.

És hát az egészségügy. Az orvosok kemény diót jelentenek, (kell az a hálapénz - ezért persze vajmi kevéssé vethetőek meg, mert sokan hugyért szarért dolgoznak. De a rendszer akkor is igazságtalan, hogy az operatőr főorvos kapja a nagy pénzeket, az ápolónők, takarítók pedig szinte semmit [az előbbiek még inkább]).

Ebbe már Thatcher is belebukott. Ami az angliai bányászoknak nem sikerült, az sikerült az angol orvosoknak: az egészségügyi lobbi kinyírta a vén banyát.

Nagyon védik a kiváltságaikat az orvosok. És ez valahol érthető is. De az egészségügynek mégis a betegekről kell szólnia.
DannyWilde 13:o3:17

Az is vallás hogy a Fletó az oka mindennek.......és ha ő nem vóna, hanem valaki más....na akkor aztán égig nőnének a fák.

A politikusok pont azt adják nekünk, amire igényünk van. Nem kell (jól) csinálni, de lehet jól élni.....Amíg ezt beszopjuk, nincs változás.
" wudnekl 2007.10.02. 20:33:24
Kedves Bubo Copperpenis!"

:DDD
Ez a hivatalos megszólítás gyerekkorom egyik mummusának, nevetésre ingerelt.
amergin,

Fittelina-ügyben a Fővárosi Ítélőtábla másodszor is, másodfokon, jogerősen 2006. jnuár 24-én GyF ellen ítélt. Vagyis, nem tartotta megalapozottnak azt a vádat, amit Fletó terjesztett elő, miszerint valótlanságokat állított a MN az ÁFA-csalásával kapcsolatosan.

Fletó ebben az ügyben azóta is "sáros" maradt. De leszarja, mint annyi minden mást.

"Az ügyészség hétfői tájékoztatásából kiderült az is, hogy befejeződött a Gyurcsány érdekeltségi körébe tartozó Nomentana nevű cég vizsgálata is. Az ügyészség szerint bár felmerülhet az okirat-hamisítás gyanúja, az ügy elévült, ezért nem vizsgálódnak tovább a céggel kapcsolatban. A Nomentana Bt. 1992-ben kft.-vé akart átalakulni, de a cégbíróság jogerősen elutasította az erre irányuló kérelmét. A cég ennek ellenére 1993-tól 1995-ig használta a kft. megnevezést.

A Fittelina nevű cég ügyében a feljelentésben adócsalás gyanúja szerepelt, az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást."

(www.origo.hu/itthon/20060327pert.html )

Abban igazad volt tehát, hogy Darky kolléga nem volt egészen pontos, de minek is? amikor gondolhatott akár 3 esetre is...

Ennyit Feriről, a Nagy Magyar Adócsalóról.

De a kép árnyaltabb ám.
Úgy néz ki, hogy az előző kommentem nem ment át. Na, szopacs. Nem gépelem be újból.

Lowlives!

Szívemből beszélsz! Ez az! Ne hagyjuk, hogy ki aludjon a gyanú a fejekben és a szívekben!

Járjunk utána Deutsch Tamás megfigyelt nagymamájának ("titkosszolgálati eszközökkel, törvénytelenül, közpénzen megfigyelt ellenzéki politikusok" - nem csal az emlékezetem, maga Orbán Viktor jelentette be, aki pedig genetikailag csak igazat tud mondani), Josip Tot, Kaya Ibrahim, Schlecht Csaba, Simicska, A reklám, B reklám, Ezüsthajó, Millenáris óra, stb. Mindez felderítést kíván!

Ami Fletót illeti én az ártatlanság vélelmére céloztam, de tudhatnám, hogy az csak jobboldali politikusnak jár. Ha valaki a baloldalhoz tartozik, ott a gyanú maga a vád igazolása.

Ami az elévülést illeti. Elfelejtettem a teljes sztorit. Mea maxima culpa. Nem vagyok főállású politikus, vagy politológus.

Ami megmaradt bennem, hogy akik kirobbantották, azok valami oltári baromságot bírtak kirobbantani, ami azután be is bizonyosodott, és utána kussoltak is rendesen, mint veréb a szar alatt.

Politikában járatosabb hozhatja a linket. Én most nem fogom előkeresni, és ha neked az kell, hogy neked legyen igazad, akkor legyen így.
De, átment az előző postom.
Dear amergin, és minden Feri-fan:

Az állam azért van, hogy az én érdekeimet szolgálja. Ha nem szolgálja, vagy drágán szolgálja, akkor alászolgája... De alapvetően: elvárom, hogy segítsen, és ne akadályozzon; favorizáljon engem, és ne a külföldit; legyen velem szemben lojális és akkor én is az leszek felé. Ha nem, nem: szarom le a szolgáltatásait, ha meg bíííírok fizetni Telkiben magánkórházat, van őrző-védő kft-m, stb.
Ha meg nem? Hát akkor ott kúrom át a rendszert, ahol érem. Mer még a végén ő engemet... és azt kösz, de nem.

Ha már üzletről van szó...
malacka 69 13:22


Kezgyé félni a ződektő !!


" A malacfing klímaváltozást okoz"

index.hu/velvet/trend/veganap1001/


Egyet értek, sajnos itt a meghallgatás tárgyát képező müzik is elég redva.(sci-fi?)
:-D
OFF
ezek lopnak
www.hirszerzo.hu/cikk.zuschlag-modell_az_szdsz-ben.46210.html

Na most azt nem ertem, hogy miert ilyen homalyosan fogalmaz a cikk bizonyos reszleteket illetoen, pl. Derdak szereperol. Ezt tok konnyu kideriteni, tenykerdesrol van szo, kozerdeku, nyilvanos adat, stb. (kulonben az ilyen miniszteriumi listak kozzetetele jo alkalom a tenyfeltaro ujsagiras fejlesztesere)

Ha szetlopkodjuk az EU-s es egyeb kozpenzeket, akkor meg is erdemeljuk, hogy szetrohadjon az orszag. Ugy nez ki, a sziciliai, hellen es portugal modellt valasztottuk. A tengertol es a jo kajatol eltekintve viszont nekem jobban bejon a dan, sved es nemet modell. En a magam reszerol nem fogok sietni visszaterni kis hazankba, az biztos, mert ott meg a kaja is szar.

Elobb-utobb Brusszel el fogja zarni a csapot - az "rendben van", hogy orszagon belul egymas kozpenzet lenyuljuk - megesszuk, amit foztunk, mert szivni mi fogunk, midnenki egyutt.

De az mar nincs rendben, hogy Manfred, Nils, Jeroen es Johnny penzet is lenyuljuk...

Az ugyanis nem ugy van, hogy megall egy nagy kekzaszlos (12 csillaggal) platos teherauto a foteren, ahol eu hivatalnokok vasvillaval lehanyjak a koteg szaezeurosokat a platorol, hogy vigyek a hulye magyarok, amerre akarjak.

A cikkben szerpelo "kecskes" ugy megint nem tiszta: akkor irjunk le valamit, ha ellenoriztuk es akkor tenykent kozolhetjuk, mert igy csak talalgatas marad. Ha valaki kitalalt egy ilyen programot (kecsketenyesztes hatranyos helyzetu embereknek) es nem biztositotta, hogy jol mukodjon, akkor megerdemli, hogy becsodoljon. Ilyen esetben egyebkent el kellene szamoltatni es a penzt vissza kellene fizetni.

Tanulsag:
Igy a kecske se marad meg meg a cigany se lakik jol hosszu tavon.
Paszternak 14:12:51

"Favorizáljon engem, és ne a külföldit" azaz fizetesse meg a közzösségel a nem kellőképen hatékony munkádat. Annak aki jól csinálja, állami mankóra nincs szüksége.ű
"Ha meg nem? Hát akkor ott kúrom át a rendszert, ahol érem. Mer még a végén ő engemet... és azt kösz, de nem." Nem a rendszert kúród át, hanem azt a közzösséget aminek te is a része vagy.....Kifogást mindig könnyű találni. Most pont a fletó az. Ha ő nem volna, akkor valaki más volna a hibás.
Amergin:
a mondandóm egyrészről arra kívánt utalni, hogy nem vezet az sehova, ha azzal érvelünk, hogy nem tudjuk a frankót, de a másik az biztosan csak hülyeséget mondhat! Ezzel nem haladunk előre, csak lefelé!

másrészt, úgy vettem ki a szavaidból, hogy nem tartod Ferkót hitelesnek!
Ha így van, akkor nem teljesen mindegy, hogy mit csinált/csinál vagy szeretne csinálni?! eljátszotta a zsetonjait, zseton nélkül meg nem lehet tovább játszani! Szerintem!

harmadrészt: köszönöm szépen, de nem kívánom el Tőled, hogy igazat adjál nekem, főként, ha ez csupán a "legyen neked igazad, te majom", mert nincsenek tényeim, érveim és kedvem sincsen utána járni! Érdekes egy tempó!
malacka (& al):

mi az, h szétteríti a felelősséget?

vannak itt rendszerszintű problémák, ahol a felelősséget nem kell szétteríteni, mert közös.

akármennyire nem tetszik ez neked.

az elmúlt ciklus felelősségét viselje a Gyurcsány meg a Medgyessy. de amit ők nem csináltak meg - "reformok" -, azt nem csinálták fideszék se előttük. csak egyre kínosabb és drágább móka lett, hogy az állam fele ott maradt a kádárizmusban.

az, h a pártfinanszírozás egyetlen parancsolata az, h "Lopj!", közös felelősség. (mert kétharmados lenne.) és nesze, egyed:

"Balsai István fideszes képviselő tegnap már egyértelműbben fogalmazott: a Fidesz nem kér a miniszterelnök javaslataiból, mert szerintük ezek csak a kormányzat kiadásait növelik."

nol.hu/cikk/466437/

lefordítom: MI SZERETÜNK LOPNI, NEM FOGJUK ABBAHAGYNI.

aztán még várjuk meg, milyen hangfelvétel jön ki a tegnapi szoci frakcióülésről...

és én terítem szét a felelősséget? LOL.
Politikai múlttal is rendelkező emberek vették át a feladatokat az azonnali hatállyal elbocsátott szakemberektől a vasúttársaság kommunikációs osztályán.

www.fn.hu/media/0710/kivagtak_mav_kommunikacios_osztalyat_173093.php

-

Tényleg Árpi a kormányszóvívői feladatok ellátását kb. mikor tervezed átvenni majd? :D
amergin
"turmix"
" a gyanú maga a vád igazolása.
Ne hagyjuk, hogy ki aludjon a gyanú a fejekben és a szívekben!
Elfelejtettem a teljes sztorit.Ami megmaradt bennem, felderítést kíván!
Ami az elévülést illeti.én az ártatlanság vélelmére céloztam"

Téged fizetnek az itteni jelenlétért?
Árpi,

azért kicsit demagóg ám a fordításod!

Ezt a mondatot miért nem tetted hozzá:
"A fideszes politikus szerint Gyurcsánynak egyszerűen nem tetszik, hogy az őszi választások eredményeként az önkormányzatok többségében fideszes vezetők ülnek."
Pedig ez valóban igaz, a Fidesznek qrwára nem mindegy, hogy az emberei egy része most akkor választani kényszerül a képviselés és a polgármesterség között. És itt több a fideszes veszítenivaló... S bár én egyetértek ezzel a gyurcsányi javaslattal, hozzáteszem, hogy b@sszameg, megint Fletó volt az okosabb és megint ő készteti állásfoglalásra Vikit, nem fordítva. Aki pediglen ha ellenkezik, lám, megkapja tőled a lopós jelzőt... ebből ő nehezen jöhet ki jól.
Paszternak (btw a blogodat meg hanyagolod, ugye): az összeférhetetlenség imho Gy blöffje, abból tud engedni.

amiről Balsai beszél, hogy "több lesz az állam kiadása", az egyszerűen debilizmus. persze, több lesz a kiadás a pártfenntartásban, ha nem az a rendszer, h adunk a pártoknak aprópénzt, a többit meg lopják össze. és? tehát az a jobb, ha lopnak? ez a balsai hülye.
Dél-amerikai politikai kultúra Közép-Európában arccal a nyugati kapitalizmus felé, sakndináv adórendszerrel...tessék választani!Nekem nem ment. Nem volt kit.
off ugyan, de sok szó volt róla itt:

nol.hu/cikk/466450/
"kötelező lesz mentességet adni a tandíj megfizetése alól a legjobban teljesítő 15 százaléknyi hallgatónak. Ez eddig ugyanis csak lehetőség volt, amellyel azonban nem éltek az intézmények."

na, jó reggelt kívánok.
"lefordítom: MI SZERETÜNK LOPNI, NEM FOGJUK ABBAHAGYNI."

Én is lefordítom: "egyelőre ne engedjük, hogy a közbeszéd a 'válság megoldása' irányba mozogjon, maradjunk csak a 'válság boncolgatásá'-nál, ez szarul jön Gyurcsánynak. Még csak az hiányzik, hogy a főtolvaj legyen Magyarország Megtisztítója."
Valami ilyesmi lehet momentán a fideszes észjárás.
Ja, és vannak rendszerszintű problémák persze, de más dolog kormányra kerülés esetén a finanszírozó holdudvarnak adni a többé-kevésbé szükséges állami megrendeléseket, és megint más dolog szervezettbűnöző-árnyékkormány-hálózatot építgetni... csúnyán (fideszesen) mondva maffiapolitizálni. Nem tetszenek itt minőségi különbséget érezni?
RP admin: szerintem ilyenkor a különbség benned van. és ezért más a szóhasználatod. nézz el a gyurcsány blogjára, csuda kifejezéseket találni a Zuschlag-ügyre: fiaskó, botlás, kellemetlenség stb. ugyanők valószínűleg Al Capone-szintű maffiózónak írnák le Várhegyi Attilát vagy Simicskát, és temészetesen még mindig keresik Josip Totot. a MNO fórumozói közt meg olyan is van, aki szerint az FKGP a parasztság érdekeit képviselte, csak besározták őket.

a "fideszes észjárással" meg az a baj most, h konzerválja a rendszerszintű korrupciót, valami egészen vakondszerű rövidlátással.
TWÁ
Az nagyon jó, hogy fölerősödött a kampánypénzek feletti vita, ami nekem is régi vesszőparipám, és "sohasem értettem", hogy miért csak néha, fenéklehelletnyit lengetik meg (pl. egyszer-egyszer régen az MDF), de azért lopik és lopik között is van különbség. A mostani oligarchia nagyban viszi ki a pénzt az állami zsebből a sajátba, és még a módszert reformnak is álcázza! Én láttam, hogy mire volt jó a sulinet, vagy a világbanki program az iskolákban, kik tömték ki zsebeiket belőle. Magyar Bálint nem győz úgy "reformálni", hogy a végén abból ne valamelyik hozzá közeli cége kaszáljon. Ugye tudod, hogy Kóka hogyan lett állami pénzből milliárdos?! Ki tudja, hogy kiknek a zsebét kell most kitömni egészségügyi reform címén?! A Fidesz bármit csinált 2002. előtt, az már nem téma, azért már bukott... De a szoci nem bukott az előző lopós ciklusáért! Csak most jönnek felszínre a dolgaik... Ha lopik, bukjon el, hasaljon ki végleg az elitből! De nem ez van, hanem megy a szétkenés, és te ebben úgy érzem partner vagy. Szerintem előbb mindig a hatalmon lévő tolvajt kell kirúgni, aztán vigyázni arra, hogy nehogy egy másik lopika üljön a helyére. De a sorrend fontos. Zushlag-gate korában nem biztos, hogy épp a Fidesz aprópénzei a fontosak, kivéve, ha menteni akarod Feri-János páros hatalmát...
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.03. 16:27:28

"amiről Balsai beszél, hogy "több lesz az állam kiadása", az egyszerűen debilizmus."

Nem arra gondol, hogy a megemelt állami támogatás mellett azért majdnem ugyanúgy fog a lopás is tovább folyni? Mi arra a garancia, hogy nem? (Hasonló problémakör, mint pl. az APEH-ellenőrök vagy a vámosok fizetése. Az elmélet szerint ha több fizót kapnak, akkor kevésbé lesznek korruptak. Ez itt Észak-Balkánon nem biztos, hogy automatikusan így működik.)

OFF

"Sólyom kommentárja mellet viszont a szlovák kormányfő nem ment el szó nélkül. "A Szlovák Köztársaság nem fogja elnézni, hogy valaki csak úgy átlépje az államhatárt, és egy magánlátogatás keretében bírálja a hivatalos szlovák szerveket""
index.hu/politika/kulfold/fico6661/

Ekkora egy faszt... Mondja mindezt három hónappal a határnyitás előtt.

Sólyomnak majd fenntartanak egy bódét a hídon, hogy "csak úgy" ne tudja átlépni az országhatárt. :-)

malacka, leírtam az előzőben is, én nem járok szalonnát sütni velük, egyáltalán nem érdekelnek a személyek. "Ha lopik, bukjon el, hasaljon ki végleg az elitből!" - igen, de mivel a problem rendszerszintű, a váltótárs se tiszta. ez egyben megmagyarázza, miért nem volt ez téma (és miért az mdf hozta fel anno).

nagyon jó példa a strabag: MN-Hírtv megkapirgálja az ügyet, gyakorlatilag közismert dolgokat írnak le autópályákról és szocikról/szadiról; egy hét múlva tök fölösleges és értelmetlen strabag-hirdetéseket kapnak, és kuss. Kulcsár is milyen nyugiban van, nem? Eörsi is milyen engedelmesen megkövette Puchot.

nem szeretem ezt a "felelősség szétkenése" mantrát, pláne olyanoktól, akik egyben leírják, pontosan tudják ők is, hogy a felelősség már közös. Zuschlag-ügyben NEM. Zuschlag az MSZP tolvaja. de ezeket a tolvajokat a rendszer termeli ki.

a pártfinanszírozás megélhetési bűnözés.
"a megemelt állami támogatás mellett azért majdnem ugyanúgy fog a lopás is tovább folyni? Mi arra a garancia, hogy nem?"

a pártfinanszírozás reformja - amihez az Eötvös Károly Intézet konkrét akciótervet dolgozott ki - nemcsak abból áll, h reális összeget bocsássanak rendelkezésre, hanem hogy számoljanak is el (nyilvános kampányszámla). teljesen kiküszöbölni nem lehet, pl álcivils szervezetekkel lehet trükközni, de a fő költségeket - tv, plakát, DM - átláthatóvá teheti.
Lop, nem lop, ki és hogyan, megoldanám én ! Nem voltak hülyék azok ott a kp.korban! Az inkvizítorok előtt nem lenne ám olyan, hogy így meg úgy, most éppen nem teszek vallomást, meg nem vonulok börtönbe !Egy jó kis
tortúra - kezelés megoldaná ezt
Zu-sammen, majd pedig jöhetne a végső aktus : a kéz levágása ! Na ennyi félkarú rabló piacra kerülése után, a Szerencse Rt. akár be is becsukhatná a bótot !:)
"egy hét múlva tök fölösleges és értelmetlen strabag-hirdetéseket kapnak"

ott a pont, orulok, hogy ez nem csak nekem tunt fol
Árpi,

most qrwára nem értünk egyet:

"ez a balsai hülye."

Nem.

Kib@szott hülye. Éngem kiakaszt. Ez nem politikus, hanem egy középszerű, szervilis jogász. Niemand, na. Ettől egy Répássy klasszisokkal volt jobb...

És ez nem vicc!!! XDDDD
RE: malacka69-"retardált"(TWÁ) · www.szenzor.freeblog.hu 2007.10.03. 17:09:33

"Zushlag-gate korában nem biztos, hogy épp a Fidesz aprópénzei a fontosak"

A Zuschlag-gate is aprópénz (65 misi, ne röhögtess már). Sőt a pártfinanszírozás innét-onnét beszivárgó pénzei is jelentéktelenek a két új fejőstehénhez képest.

Az egyik fejőstehén az EU-tól érkező apanázs lesz. Csak ha azt nézem, hogy az elosztás technikai költsége bevallottan 4% körüli (NFÜ-pályázatok kapcsán ez elhangzott), az sem kevés... Pedig az tök legálisan fog elosztóközeli zsebekbe vándorolni, még zuschlagolni sem kell hozzá.

Másrészt a nagy kasza a több-biztosítós akció lesz. Mostanában a tehénminta/párducminta csata zajában valahogy nem nagyon hallatszik az a korábban sokunk által hangoztatott vélemény, hogy az évtized biznisze van itten kibontakozóban. Azt ugyanis még senki nem cáfolta, hogy az OEP éves 20-25 milliárdos működési költsége helyett a több-biztosítós modell tutira elvisz vagy 150 milliárdot (de inkább többet, mivel nemzetközi átlag a 8-10%-os működési költség, mi meg ugye nem egy átlagos ország vagyunk).
A legfájóbb, hogy erről a média is mélyen kussol, a sokmilliárdos reklámbüdzsé hivogató szagát érezve...

mármint " becsukhatná a bótot " - elírtam, bocs.
"fiaskó, botlás, kellemetlenség stb. ugyanők valószínűleg Al Capone-szintű maffiózónak írnák le Várhegyi Attilát..."

Nono, nem csak kommunikáció! Hiszen a Z.-ügy köztörvényes! A Fidesz korrupciós ügyeiben (az FKgP-éi nem tartoznak ide) nincs bírósági ítélet, itt meg valószínűleg lesz. Erre gondoltam, amikor azt a bizonyos miffásodást emlegettem. Ez minőségi különbség. Nem egy "fideszes" mondja, hogy szervezettbőnözött az kiskunhalasi Maszop, hanem a vádhatóság. Jogállamban mindent szabad, ami törvényileg nem tilos.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.10.03. 17:04:58

"fiaskó, botlás, kellemetlenség"

Kellemetlenség, annyi bizonyos. Nekem is kellemetlen lenne, ha miniszterként nem tudnék róla, hogy miről egyezkednek a dolgozószobámban... Különösen úgy, hogy épp én beszélem le őket arról, hogy ugyan már gyerekek, 2/3-ot lenyúlni azért mégis csak pofátlanság lenne, érjétek be azzal a hatvan millával. (index.hu/politika/belfold/zusestobb09/)

Az emberekbe annyira beleivódott már ez a négy rövidítés, hogy el sem tudnának képzelni mást. A Centrum is addig volt jó, amíg 2002-ben elszipkázott néhány bizonytalant, aki amúgy a Fideszre vagy az MDF-re szavazott volna. Megfordult néhány fejben, hogy akár parlamenti párt is lehet(ett volna), de azért kimondani nem merték nagyon.
Az ember naivan azt gondolná, hogy ha a választék nem változik, akkor talán majd 20 év múlva jobb lesz, amikor a szoci éra elitjéről már legelik a lovak az ibolyát, de ilyenkor meg jön egy Zuschlag és egy Újhelyi, és ez a kis halvány reménysugár is szertefoszlik.
A legfeleslegesebb dolog pedig az, hogy vörös/narancssárga fejjel üvöltözöm, hogy pedigdeamásiktöbbetlop. Emlékszünk-e, hogy a 2002-es szadesz kampány kulcsszava a LOP Stop volt, amit az MSZP is átvett? Ha arra lehetett kampányt építeni, hogy a Fidesz fejezze abba a lopást, akkor valószínűleg akkoriban sem volt rendben az ország.
Tudom, hogy nagyon nagy trivialitásokat mondtam, de egyetértek TWÁ-val: amíg ez az elit bohóckodik felettünk, addig nem lesz változás, addig mindenki csak ismételni fogja önmagát.
RP admin 2007.10.03. 17:34:16

Ha már köztörvényes - Az eddigi egyetlen, országosan ismert jogerősen elitélt köztörvényes bűnöző "politikus" pont, hogy a Várhegyi.
RE: RP admin 2007.10.03. 17:34:16

"A Fidesz korrupciós ügyeiben (az FKgP-éi nem tartoznak ide) nincs bírósági ítélet"

Ebben tévedsz, van ítélet:

"Egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Várhegyi Attila fideszes országgyűlési képviselőt folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság. Várhegyi Attila emellett félmillió forint pénzmellékbüntetést is kapott. Az ítélet jogerős."
nol.hu/cikk/81511/

...aki egyébként Nemzeti Vágtát szervez nekünk Geszti Péterrel. idehozzák a lovakat a városba, szörnyű.
A képviselők juttatásai is napi téma, sajnáltatják magukat,- jajj, rögtön elbőgöm magam ! - hogy legalacsonyabb a bérük eu.s viszonylatban ! Na és ?! Kinek nem ?! Teljesítményükhöz képest még túl is vannak fizetve !
Ráadásul állandóan pofáznak az orvosok hálapénzeiről /persze bizonyos szakterületeken dől a lé,de mit kap pl. egy anatómus?/ amik éppúgy beépített
" kiegészítői " a járandóságnak. És mi van az adózással, a bemondásra felvett lóvé után ?! Szóval, mi izzadjuk ki mindkét réteg jólétét !
Az a legnagyobb baj, hogy úgy általában negligálják a SZAK-embereket ! Lesöprik őket, vagy meg se hallgatják. Csath M., Bogár L. pl.kiváló szakmaisággal és hitelességgel bírnak,( legalábbis a jobb o.-iak számára bizonyos ) s nem tudom elképzelni róluk, hogy sikkasztó-fajták lennének. Nos, talán nekik is volna tippjük, hogyan lehet egy átlátható,és nem kijátszható rendszert bevezetni, csak tudjátok, az emberi gyarlóság témakörében még nem született egzakt tudomány,és nem avattak professzorokat se....Úgyhogy meglehetősen szkeptikus vagyok, tekintet nélkül oldalakra....
shore, future

"Az ügyben a hatóságok Várhegyi Attila szolnoki polgármesteri megbízatása idején, 1994-95-ben történt cselekmények miatt vizsgálódtak."

Ja jó, én kormányzati korrupcióról beszélek, hepiendkáeftéről, ilyesmiről. Minthogy a Z.-ügy is kormányzati szintű (minisztériumtól loptak [vagy a minisztérium lopott - ez még nem világos]). Hogy az önkormányzati dzsungelben mi minden folyik amúgy, az egy másik, igen hosszú és szövevényes történet. Mondjuk, pontatlan voltam.

Más: a választók szemében legalább, az is árnyalja egy korrupt kormányzat megítélését, hogy az milyen teljesítményt nyújt mint végrehajtó hatalom. Például a Fidesz azért nem bukott nagyot a nyilvánvaló korrupciós ügyei miatt, mert emelett ügyesen el tudta ültetni a választók többségének lelkébe egy emelkedő ország képét - s ez nem csupán kommunikációs kérdés.

Ha meg egy kormány amúgy is ár- és adóemel, megszorít, akkor duplán esik a latba, hogy még lop is. Ilyen helyzetben illenék szemérmesebbnek lenni.
"egy kormány amúgy is ár- és adóemel, megszorít, akkor duplán esik a latba, hogy még lop is"

ez így igaz.
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=104657

ettől függetlenül a korrupció jelenléte nyilvánvaló az egész parlamentben - kérdés, h a leisztinger pénzét mindek teintjük az mdf-nél.

érted, ha a munkanélküli szomszéd garázsában ott parkol a bálnamerga, akkor ott vmi suskus van.
"...csak tudjátok, az emberi gyarlóság témakörében még nem született egzakt tudomány,és nem avattak professzorokat se...." - írtam fent. Nos, ha mégis létezik ilyen, akkor azt max. Jogtudománynak, vagy Hermenautikának nevezhetjük... S máris helyben vagyunk...
RP admin 2007.10.03. 18:20:47

Bocs, hogy kötekedek, de hát mi a francért, ha nem pont a "nyilvánvaló korrupciós ügyei miatt" bukott. Ha tényleg "ügyesen el tudta ültetni a választók többségének lelkébe egy emelkedő ország képét", akkor annak, hogy a választók megbüntették, csak a zűrös ügyek lehettek okai.
Nem szemérmesebbnek illenék lenni, hanem baltával belefaragni az agyukba, hogy az a dolguk, hogy emeljék az országot, ne süllyesszék. Egyébként utilapu. Tudom, közhely, ez is.
az olasz példát kéne követni: elküldeni MINDENKIT egységesen a jó édes anyjukba.
Kedves Árpád!

A rendszerszintü korrupcióra íme egy példa:

A két egyetem elvileg bizonyos esetekben ellenérdekű fél, versenytárs lehet:

"A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, 2006 januárjában az intézmény gazdasági irányításáért felelős vezérigazgatójává nevezték ki.
2006 januárjában az oktatási és a pénzügyminiszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának vezetőjéve nevezte ki."

Hogy kik győzködnek és kiknek lesz üzlet az új egészségbiztosító rendszer? Az "Új Pillér" képviselője is jelen volt a biztosítók és a kormányfő találkozóján.

"Bokros Lajos szerint többcsatornás egészségügyi biztosítási rendszerre van szükség ahhoz, hogy a laikus beteg helyzete változzon. A magán egészségbiztosító pénztárak versenyezzenek a betegek pénzéért, majd a gyógyítási szolgáltatók versenyezzenek a magánbiztosítók pénzéért. Ezt a modellt ajánlotta annak érdekében, hogy a betegek helyzete javuljon"

"Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter elnökletével, június 9-ét követően kerül a piacra az Új Pillér Egészségpénztár. Az új önkéntes egészségpénztár azokat várja tagjai közé, akik legalább havi 10 ezer forintot szánnak egészségük megőrzésére."

Na, a búcsúpuszit Shore kapja:

ezt írtam én: "Fidesz azért nem bukott nagyot".
A kulcsszó: 'nagyot'.

Nem azt írtam, hogy nem amiatt bukott meg, hanem, hogy bukhatott volna sokkal nagyobbat is, ha nincs ott mellette a választók irányába jól eladható kormányzati munka.

PS. Ja, a Tényeket látta valaki? Az MSZP megtalálta az ellen-Szuslág-ügyet. A szécsényiterv egyik támogatása, melynek célzottja utólag maffiaügybe keveredett, jogerősen elítélték. Az MSZP szerint (na jó, enyhítek: Nyakó István szerint) ez az "ügy" rímel a Z.-ügyre. Hiába, nehéz tudomány a költészet... (mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&fnId=110771&fnHid=110771)
És a Tények szerint ez volt a nap második kiemelt "eseménye". Hülyülünk, hülyülünk?

PS2. Az egy szándékos beállítás, hogy a kommentek csak félóra késéssel vizualizálódnak? ha igen, nem szégyen az, hisz mégse vagyunk mi chatponthu...
tudtommal ez bug, de folyik a munka.
nyakó istván feltűnésekor minden politkában járatos polgár tudja, hogy valami nagyon blőd ügyet akar előadni az mszp. kopóalkatrész.
Mármint Bokros Lajost nevezték ki. Elnézést.
Off: Árpi, ha már ennyire kell ez az utolsó száz komment link, legalább a betűméretet húzd fel, én pl. észre sem vettem addig, amíg nem szóltál.

Egyébként ez az a cikk, amivel annyira egyetértek, hogy hozzá sem tudok szólni.

Na jó, egy dolgot azért mégis: SZVSZ a kampányfinanszírozós lopás csak egy pici csúcsa annak a jéghegynek, ami az elitre jellemző összejátszós, mikutyánkölykés mentalitás, ami működik a magánszférában is stb. Valahogy fura nekem állandóan csak párszor tíz ellopott milliárdról beszélni, amikor ha csak azt nézzük, hogy akár az állami, akár a magánszférában, mennyi fizetést adnak tök használhatatlan, de mikutyánkkölyke embereknek, az ezerszeresen meghaladja. Szóval az általános korrupciós kultúráról, hiányos értékrendről kellene szerintem beszélni, nem csak annak leglátványosabb megjelenéséről.
TWÁ
" De hogy az egész rendszer bűzlik a lopástól, mert a törvény egyértelműen lopásra kényszeríti a pártokat "
Kik hozzák "A" törvényt? Kiért és ki az ellen?
"Hogy amikor az elit törvényesen és tisztességesen, választás útján elkergetődik, legyen, aki a helyükre lép."
Szerinted ez idöben mennyit kóstál? A fertő
sajnos olyan,hogy terjed,ha kell,ha nem.
A palánták meg lesznek fertőzve.
"A parlamenti küszöböt le kell csiszolni,"
Ez a magva az írásnak?
"a pártfinanszírozás megélhetési bűnözés."
Hát most nem röhögtem

szóval hova-stova?
bocs,de láttam ám az apróbetűs elejijét!
molly: hosszú távú dolgok ezek nyilván.
igen, a versenyélénkítés az egyik lényeg.

én meg gondban vagyok, mert egyrészt a nagy téma nyilván a hétpontos tisztasági csomag (és a reakciók), viszont ez a szilvásy akkora égig meredő fasz bírt lenni már megint, hogy szó nélkül azt se kéne hagyni.
Kedves Tóta, éppen online vagyok a Kubában élő barátommal, szal ne kritizáld a magyar politikai felhozatalt.
Amúgy puszi.
RE: amergin 2007.10.03. 13:28:14

"Dark Future!
Szerintem ne bántsuk egymást.
A magad módján igazad van, csak én már nagyon akarok látni nagy volümenű szerkezet-átalakításokat, és a legfőbb bajom az, hogy Fletón kívül erre jelenleg más önként vállalkozót nem látok."

Dehogy bántjuk egymást, vitázunk csak. Mai kis csörténken túllépve az sajnos számomra sem világos, hogyha nem Fletó, akkor ki. Túl sok ötletem nincs. Ahogy elképzelek egy-két mszp-s arcot (KissP, Lendvai, Szekeres, hogy még durvábbakat ne is említsek) a miniszterelnöki bársonyszékben, rohangászik a hideg a hátamon...

Az elég világosan látszik, hogy Fletó nem fog 2010-ben győzni, sőt igen nagy valószínűséggel addig sem fogja húzni. Bár a jelenlegi 16% támogatottság lejjebb már nem nagyon tudja tornászni (van aki akkor is rájuk szavazna, ha lesöpörnék a padlását), előbb-utóbb el fog uralkodni az mszp modernizációs szárnyán is a pánikhangulat. Főleg hogy meg lett pendítve ez a főállású képviselőség. Kicsit ötletelget tovább a főnök, aztán a végén még azt is kitalálja, hogy mi a francnak annyi frakcióvezető-helyettes, meg minek a mindenféle bizottság... A végén lasszóval kell majd fogni a képviselőjelölteket.

Szóval sok épkézláb alternatív ötletem nincs. Talán Szili? Bár biztos nem bírná a gyűrődést, ahhoz túlságosan becsületesnek tűnik (legalábbis politikusi mércével mérve), hogy rendet tudjon tartani abban az elcseszett kuplerájban. Kár, hogy Vitányi nem fiatalabb vagy húsz évvel, őt pl. el tudtam volna képzelni. Más ötlet?

OFF

Ezt láttátok?
index.hu/politika/belfold/2006/valasztas/pturul/dok5353/

Qrva jó! Átvágták a gordiuszi csomót a srácok: a Szigorúan titkos! minősítéssel együtt a teljes szöveget is törölték. Nesze paraszt, tanulmányozhatod. Nyilvánosság á la NBH.

ON

Az eredeti témával kapcsolatban van egy olyan megérzésem, hogy pártvonalon előbb-utóbb vmi történni fog. A piaci rés egyre nagyobb, a tátongó űr egyre inkább arra csábít, hogy hirtelen berobbanjon egy új formáció. A pöcsölés nélküli, lehengerlő politikai térnyeréshez természetesen megfelelő tőkeerő is szükségeltetik, így leginkább vmelyik jelentősebb pénzemberünk vezényletével tudnék elképzelni ilyesmit.

Mondjuk Demján kitalálná (megtehetné lazán: index.hu/gazdasag/magyar/nasz071003/) hogy 2010-től az újabb ingatlan- és stúdióbizniszek helyett inkább észak-balkániai megváltóként folytatná legszívesebben a karrierjét. Megvehetné pl. kilóra az szdsz-t (mint egy focicsapatot), de sokkal gusztusosabb és eredményesebb lenne egy igazi liberális/szabadelvű/kapitalista pártot összeraknia. Normális piaci elveken alapuló gazdaságpolitikával, friss, fiatalos stílusban, nyílt lapokkal játszva. Róla talán el is hinnék a népek, hogy szarja le a még több pénzt. Meg nem kellene röhögtetnie magát, mint Fletónak egy papíron baloldali, szocialista párt élén.

Vagy ha nem Demján, akkor Csányi. Esetleg a túloldalról Széles. A piaci logika azt diktálja, hogy viszonylag kis befektetéssel most nagyot lehetne kaszálni, a népek jól tervezhető módon cuppannának rá a friss húsra.

Tévednék?

OFF megint, blog.hu komputeres kollégáknak:

Jelenleg teljesen következetes módon úgy dolgozik a blogmotor, hogy a friss beírásokat az "Utolsó kommentek" alá tolja föl, ami egyfajta bufferként szolgál: az utolsó három bejegyzés ott pihen amíg nem jön újabb, vagy el nem telik timeoutnyi idő.

"...idehozzák a lovakat a városba..."

Hát magyar seggbe magyar lófasz, vagy mia tököm...:)
Re: dark future 22:12:52

Lehet, hogy a baloldali politikusok már kinézték maguknak Tótawét 2010-es jelöltnek, ez az egész rajfilm-mese csak csali... :D
rábasznának minden szempontból.
dark future

Szerintem igen. Ilyen pénzember nem hiszem hogy részt akar venni egy meglehetősen népszerűtlen dagonyában. Mire fel tenné?
Ráadásul mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, hisz a mégia önmagában még nem szeretné.
Ahogy a népek sem, mivel volt már milliárdosuk elég.

"igazi liberális/szabadelvű/kapitalista"
Ez meg mintha nem illene össze. Korosabb ember nem kezd bele újba. A tőke a szabadelvűséget ritkán szereti... ahhoz rugalmas befektetői kör kellene, és ujdonságokkal előrukkoló. Egyik úr sem az tudtommal.
A liberális és kapitalista pedig nehezen cuppan össze. A kapitalizmus nagyon jól működik liberális cuccok nélkül, hisz az egyik berendezkedés a másik jogi lehetőség főleg.
Arról nem is beszélve hogy oligarchák ritkán liberális "jófejek".
A laissez-faire-től meg senki se lesz liberális.

Ennélfogva nincs kit megszólítania.
A kommentelők 10%-a aki oda van "a kissebb állam, nulla szolidaritás dejó a legszabadabb kapitalizmus" igéért, szvsz egy remek csapdába egy igazi bűvkörbe estek. Mégpedig abba, hogy ha jól tálalják a "nagy titkot" azt csak a legokosabbak érthetik meg. Misztériummá vált. A tökéletes és sikeres (márpedig e két szóból magamra ismerek) az ilyen.
Ez pedig pejorativan értve demagógia... :)
Pont ez a demagógia pedig semmi ujat nem hozna.
Nem hinnem hogy csak mert mas mondana, mindjart ehetőbb lenne.
Kristl,

""igazi liberális/szabadelvű/kapitalista"
Ez meg mintha nem illene össze."

Nem is illik össze :-)
Vagy (OR) kapcsolatot gondolj közéjük (bocs, ha nem volt világos). Nem tudom, hogy pontosan hol van a legnagyobb piaci rés, de kb. ezen a tájékon keresendő.

"Arról nem is beszélve hogy oligarchák ritkán liberális "jófejek"."

Arra gondoltam, hogy a fent nevezett uraknak így nyugdíj felé közeledve hátha már elegük van abból, hogy életük végéig oligarchák legyenek, és ki szeretnék magukat próbálni vmi közhasznúbb projectben is. No nem a csatársorban (miniszterelnökként), hanem inkább "klubtulajdonosként", mecénásként, pártelnökként. A helyzetük egyszerű: néhány milliárdból megoldható a médiakampány, másik néhány milliárdból ki lehet építeni a szükséges pártinfrastruktúrát, további egy-két milliárdból beszerezhető a legjobb minőségű hazai szakértelem, végezetül szintén néhány milliárd ügyes befektetésével biztosítani lehet a párt jövőbeli működéséhez szükséges financiális alapot. Ehhez elég lenne pl. Demján vagyonának egy tizede.

Mit kapnának ezért cserébe? Az extázist. Hogy végre valami igazán nagyot cselekedhetnek, szabadon, saját akaratuk szerint. Hogy végre valami igazán hasznos cél érdekében munkálkodhatnak.

Megengedhetnék pl. maguknak azt a luxust, hogy professzionális pártot hozzanak létre. A szó azon értelmében is, hogy rendesen megfizetett, profi pártalkalmazottak látnák el a feladatokat. Tagság persze nem kellene, vagy csak vmi jelképes.

Megengedhetnék azt a luxust is, hogy teljesen nyílt lapokkal játsszanak. Mivel az összes pártalkalmazott tiszta múltú (lehetőleg fiatal), alaposan átvilágított, pályáztatott emberke lenne, nagyon kevés támadási felületet adnának a konkurenciának. Alapelvük lehetne, hogy miden hivatalos dokumentum publikus, ami nem kimondottan titkos (lásd svéd modell). Alapelvük lehetne, hogy a közpénzekkel az utolsó tekercs wc-papír gurigáig el lehessen számolni és számoltatni. Stb. stb.

Szerinted nem kajálnák a népek, akiknek a tökük már televan a jelenlegi leamortizált tekintélyű, elvtelen, kisstílű gengszterekkel? (tisztelet a kivételnek)

foly.

Még egy érv: mennyivel egyszerűbb lenne most Fletónak (meg annak idején Viktornak is), ha energiái nagy részét nem a saját pártján belüli csatározásokra és saját ellenzékének a fékentartására kellene fordítania. Mennyivel egyszerűbb lenne az élete, ha nem kellene a pártfinanszírozás miatt aggódnia, nem lenne zsarolható. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha profi szakembergárda dolgozna a keze alá, és nem markukat tartó politikusokkal kellene folyton egyezkednie.

Miért lenne jó ez a népnek?
1./ mert változást akar, új arcokat,
2./ mert nem bízik a mostaniakban,
3./ mert (valódi) szakértelmet kíván és átláthatóságot,
4./ mert tiszta, ellenőrizhető múltú embereket szeretne az Országgyűlésbe,
5./ mert erős embert szeretne, de olyat, akiről feltételezi, hogy nem kurvul el,
6./ mert elhinné azt, hogy aki össze tud viszonylag ellenőrizhető és tiszta módon szedni százmilliárdot, annak (válságmanagerként) lenne elképzelése az ország sorsát és jövőjét illetően is,
7./ mert elhinné, hogy a pártvezér nem újabb haszonszerzés érdekében tevékenykedik, ill. elhinné, hogy nem gazdasági analfabéta.

I ták dálse.

"aki össze tud viszonylag ellenőrizhető és tiszta módon szedni százmilliárdot"

ez Széles, Demján vagy Csányi lenne?

egyébként igen.
Helyzetelemzés Török Gábortól:
index.hu/politika/belfold/torokg6472/

"Török szerint a Zuschlag-ügy a rendszerváltás utáni időszak egyik legkomolyabb, potenciálisan legnagyobb horderejű politikai botránya lehet, ha nem is a közvetlen pártpolitikai következmények, hanem a politikai rendszer bizonyos elemeinek alapvető átalakítása szempontjából."

No igen. Nem lefutott játszma ez még. Maga Zuschlag is boríthat esetleg egy elkeseredett pillanatában, amikor úgy érzi, hogy az ügyészek sarokba szorították, párttársai meg beáldozták. (Lehet, hogy ezért aztán a legbiztonságosabb hely számára most az, ahol éppen van...)
Ha rányomják a bűnszövetkezetes vádat, akkor lehet hogy akkor jön ki, amikor a Gyurcsány-kormány már csak történelem lesz.

Az is igaz, hogy az ügy túlmutat önmagán, és könnyen válhat a magyar politikai élet szeptember 11-évé.

RE: Tóta W. Árpád [Tag] · www.worluk.hu/

"ez Széles, Demján vagy Csányi lenne?"

Mindhárman alkalmasak lehetnének rá, tulajdonképpen mindegy is, hogy melyikük csinálná meg (én még akár a Demján/Csányi párost is el tudnám képzelni, dolgoztak ők már együtt egy/két projecten). Mindketten alulról indultak, felküzdötték magukat úgy, hogy közben még különösebben be sem nyaltak senkinek (lásd pl. az OTP csatározásait az aktuális kormányzatokkal), tehetségesek, széles látókörűek.

Gondolom Te többet tudsz a preferenciáikról és kapcsolatrendszerükről mint én, de gondolatkísérlet szintjén az tulajdonképpen lényegtelen, hogy melyikük milyen zászló alatt csinálna palotaforradalmat.

Szélestől valószínűleg nem is állna távol az efféle őrölt ötlet. Aki a Műszertechnika után bevállalja a Videoton romjait meg az Ikaruszt, az kellően őrült, és arról mindent fel lehet tételezni :-)
Ráadásul szépen épülget a médiabirodalma is, nem kéne annyit reklámra költenie.

(Persze neked ő lenne a legrosszabb a három közül, de max. nem kapnál tőle szövegkönyvre megbízást. Na bumm. A köz érdeke az első :-))

én arra céloztam, hogy az átlátható gazdagodás elég véleményes náluk.

Széles médiabirodalmáról nekem nem lenne elegáns nyilatkoznom.
RE: Tóta W. Árpád [Tag] · www.worluk.hu/

"én arra céloztam, hogy az átlátható gazdagodás elég véleményes náluk."

(Bocs, dolgozom közben, nem figyeltem eléggé a kérdésre.)

Ebben a kis sárfészekben valószínűleg teljesen tisztán semmi sem működik/működhet, de vígasztaljon, hogy volt már Siemens ill. Gripen botrány is, tehát mégcsak nem is tipikusan magyar jelenség a korrupció és az ügyeskedés. Az első néhány millió eredetét meg tőlünk nyugatabbra sem igazán illik firtatni.

Abban gondolom azért egyetértünk, hogy a fentiek nem egy kategóriák a pártközeli versenyzőkkel, mondjuk Leisztingerrel vagy Kapolyi elvtárssal (meg persze folytathatnám a sort, most ők ugrottak be éppen). Kormányüdülőbérlés-jellegű direkt ügyeikre sem emléxem.

Csányi pl. (amennyire tudom) többször ment neki az éppen regnáló kormányzatnak, mint ahányszor szívességet kért tőle. Mostanában nincs is nagyon rászorulva...

Basszus, ahogy megynyomtam a küldést, egyből be is ugrott a Lex Mol. No mindegy, ritkák a tökéletes, támadhatatlan elméletek :-)

persze.
egyébként a siemens-botrány nálunk milyen szépen elhalt. voltak valami hajléktalanok, akik számlát nyitottak... de a beszerzőkhöz nem ért el a csúnyaság, hála istennek.
RE: Tóta W. Árpád www.worluk.hu/

"egyébként a siemens-botrány nálunk milyen szépen elhalt."

A Combino meg szűk is, meleg is, sárga is, de legalább a miénk :-)

a siemens pedig nyilván nem a nagy közbeszerzésekkel összefüggésben korruptkodott hazánkban, hanem mintegy turizmusként.
RE: Tóta W. Árpád www.worluk.hu/

Mi az hogy...

Siemens főnök éppen hajtott az A8-asán a versenytárgyalásra, amikor csögött a mobilja, és közölték vele a jó hírt, hogy csoda történt, az övékén kívül kizárták az összes többi pályázót, így legalacsonyabb pontszámmal is fő esélyesek lettek. Ennek aztán annyira megörült a főnök, hogy az első piros lámpánál vett egy hajléktalanújságot, fizetés gyanánt meg mondta, hogy kedves homeless barátom, nincs nálam apró, de mert ma jó napom van, nyiss gyorsan egy számlát, utalok rá pár eurót.

Így volt?

Csak így lehetett. Ehhez kapcsolódó mai jó hír: Demszky: Ez az utolsó ciklusom.
index.hu/politika/belfold/budapest/dem1003/
2010 után elmehet majd közbeszerzési tanácsadónak...

Egyetértek az Árpival:
>> ha elég 200 000 hiteles aláírás egy népszvazáshoz, akkor ennyi szavazattal lehessen bekerülni a parlamentbe is

a pártfinanszírozás kérdésében azt gondolom, hogy ugyanazt kellcsinálni,amit a családok támogatásánál

NEM PÉNZT KELL ADNI, HANEM KEDVEZMÉNYKET IS INFRASTRUKTÚRÁT

taglétszám és választáson elért szereplés alapján kapjanak irodát titkárnőt, laptopot, legyeningyenes a postájuk, kapjanak ingyen bizonyos nyomdai szolgáltatásokat

DE NA KAPJANAK PÉNZT

amihez ezek után is pénz kell, azt a pártok teremtsék elő támogatásokból, a lobbizás szerintem normális dolog: ami jó egy magyar vállalatnak az lehet jó az egész országnak is: de mindez legyen nyílvános, azaz a pártok fogadhassanak el pénzt vállalatoktól, de ezt nyílvánosan kell csinálni, és meg kell mondani, hogy mitszeretne az adott vállalat elérni a párton keresztül

UGYANEZ A CSALÁDTÁMOGATÁSBAN:
én a családi pótlékot 4-5 év alatt teljesen megszűntetném, de
> ingyenes lenne a tankönyv és
> ingyenes reggeli/ebéd az általános iskolában
> visszahoznánk az államilag finanszírozott nyaralást a gyerekeknek (akár 3-4 hetet is lehetnének különböző táborokban a gyerekek, ahol a szállás és a kaja nem kerül pénzbe),
> állami alapítványon keresztül megoldanám, hogy az iskolákban (udvar & tornaterem) egész nyáron lehessen sportolni, akár sportolók felügyeletével!!
> ingyenes utazás tanulóknak (18 éves korig) és kisgyerekes anyukáknak (az egyik szülőnek): családi pótlék helyett a bérlet érkezik a postával
egyetértek az Árpival a parlamenti küszöböt illetően,
ha lehet az összes választókurú 2,5 szálékának (200 000 fő) hiteles aláírásával ügydöntő népszavazát kiíratnai, akkor ennyi szavazattal lehessen bekerülni a parlamentbe.
Ezt irtam mar jo 2 hete a hozaszolasomba.
Meg az is javasoltam hogy alapitsuk mi a partot :)
Ami más piacokon bevállt: hívjuk be a multikat :-) Stoiber meg George W. Bush - lehet, hogy otthon sz@rban vannak de itt még mindig ők lennének a favorit
Fából vaskarika.
Nem csak ők ilyenek, sajnos a helyükre is ugyan ez a fajta fog pályázni.
süti beállítások módosítása