W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Re: Hol nemzet süllyed el

2007.08.14. 20:57 Tóta W. Árpád

Olvasói levél ritkán fordul itt elő, kiváltották részben a kommentek. Ezt most mégis közlöm. Azért is, mert mikor legutóbb végigkattintgattam a wiwet, meglepődtem kissé. Azon, hány volt osztálytárs, ismerős, évfolyamtárs távozott külföldre. Sokan egyértelműen jelzik: nem óhajtanak hazajönni. Visszalátogatni, beleszagolni, újra rájönni, miért mentek el, azt igen. De hazaköltözni már nem. És az az érdekes, hogy most nincs háború, nincs ötvenhat, béke van. Csak valami bűzlik, Dániában viszont már nem.

•••••• 

Kedves Árpád,

Ez az első alkalom, hogy ilyesmit írok, de valamire nagyon rátapintottál. Egy ideje gondolkozok már azon, hogy összeállítok egy "How to be Hungarian 101" című útmutatót, főleg külföldieknek. Hogy ők is tudják, milyen remek nép vagyunk, és mi áll a sikerünk mögött. Valahol a környéken tapicskoltál te is, én viszont akkor most megosztom veled, mi van itten elásva a kutya mellett.

Régóta tartja magát a nézet, hogy az individualizmus országa Amerika. Nos, ennél nagyobb tévedés nincs. Az Individualizmus Országa ez a kicsiny hon, itten. Mert ha jól belegondolsz, akkor itt az emberek első reakciója: "Ez jár nekem." Nem jár. "Ezt megengedhetem magamnak, mert..." Nem, nem engedheted meg magadnak. Mert egy társadalomban élsz, egy közösségben, aminek vannak szabályai, csak éppen mindenki szarik bele.

Tudod, talán azért vagyok erre ennyire érzékeny, mert 36 évesen lettem apa. És látom, amit látok. Ember volán mögött még nem engedett át úttesten. Pedig nem Pesten, hanem tőle kicsit - nagyon? - messze lakunk, alig 25 kilométerre. A Duna-parton el lehet dobálni a sörösüveget, pedig naponta egy rakás gyerek mászik meg csúszik a homokban, mi meg barom módjára szedjük össze a cserepeket. Autó nem lassít, sorban nem engednek előre, sőt: ha gyereked van, dögölj meg.

Félre ne érts, nem egy frusztrált apa sirámairól van szó. Mert nem. Hanem arról, hogy hirtelen kezdtem megérteni ezt az országot. Beletellett egy időbe, de asszem, értem, és most már nagy az egyetértés a feleségemmel: innen menni kell. Nem azért, mert olyan finnyásak vagyunk, hanem azért, mert nem akarjuk, hogy ebben az országban nőjön fel a fiunk. Ahol csak az egyén számít, a közösség, amelyben él, nem.

Éltem egyszer pár évet Amerikában, és - most röhögj ki nyugodtan - ott inkább van közösség, mint itt. Ott van mosoly, még ha udvarias is, előzékenység, még ha automatikus is. Itt vagy kikönyöklöd magadnak, amit akarsz, vagy dögölj meg. És ez nem a politikáról szól. (Oly jó lenne belemenni, hogy ha gyereked van, akkor TÉNYLEG dögölj meg, te nyomorult hülye, te ostoba állat, hát ennyi eszed van neked, hogy gyereket szülsz, és fel akarod nevelni? Oldd meg. Tessék, mondom még egyszre hangosan: OLDD MEG. Mindegy, ez most nem a kormány szapulása.)

Kutyát akarok, hát veszek, baszd meg, nevelni nem fogom, az sem érdekel, ha üvölt egész éjjel, enni csak ritkán adok neki, és persze póráz nélkül sétáltatom. Mert nekem ez jár. Ha van sikítóm, akkor hétvégén meg reggel fogok vele acélt vágni, mert nekem azt lehet. Kisgyerek fürdik a vízben? Bazeg, naná, hogy beengedem a kutyámat mellé a vízbe, mert azt nekem lehet. Várok a kurva kompra, érted, várok, a kurvaanyját, hogy nem jön, és jól leparkolok az egyetlen bicikliútra Szentendrén, nehogy már bazeg a biciklis el tudjon menni. Mert nekem lehet.

Sorolhatnám, gyanítom, te is tudnád sorolni. De minek. Az van, hogy az egyénnek mindent szabad, mindent, amit csak akar. Olyan helyes volt, amit Churchillről írtál. Az van, hogy az ott egy értelmes ország, ez meg nem az. Itt senki sem enged jottányit, mert jár neki, hogy tartsa magát az álláspontjához, és nehogymár én engedjek, engedjen a másik, az úgyis hülye, én meg nem, oszt jónapot.

Namost nekem meg az jár, hogy elhúzok ebből az országból a faszba, mert nem elég, hogy nem akarom, hogy a fiam itt nőjön fel, még azt sem akarom, hogy magyart lásson. A szülein kívül. Akik talán vannak annyira értelmesek, hogy azt a maradék okádék jellemvonást is levetkőzik magukról, ami megmarad bennük.

Nem Amerika a lehetőségek és az individualizmus hazája, hanem ez itt. Mert itt mindenkinek minden kurvára jár.

Hova menjünk?, kérdi a feleségem. A magyar határtól nyugatra, mondom, és bólint. Dolgozunk rajta.

Szóval az az én ötletem, hogy ugyan már, írjuk meg közösen, sokan a "How to be Hungarian 101" című kis összeállítást. Hogy mi is tudjuk, kik vagyunk.

Na, ezt neked írtam, de ha valahogy közzéteszed, persze.

Üdvözöllek

Bálint



Címkék: postabontó

861 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr59140095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: rosszarcz 2009.06.09. 14:50:35

régi Tóta post Régi, de - úgy tűnik - mindig aktuális lesz. Szemezgetés a kommentek közül.   "a nagy élelmiszer láncok azért vágták haza a kiskereskedelmet, mert mindenki odamegy vásárolni... a vásárló dönt... az hogy génkezelt a paradicsom a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alf 2007.08.17. 17:23:00

"És az okokról hallgatunk, hallgatunk."

Azt azért sejted, hogy kik hallgattatnak?
Ha igen akkor már meg is értetted miért szitokszó a nemzeti összetartozás.
De ha az okokról beszélni, kérdezni mersz, na akkor, egyből jön a bélyeg, melyek közül a leggyengébb a hülye magyar.
Itt tartunk anno 2007.
Sajnos en is kulfoldet valasztottam tobb, mint egy eve es eszem agaban sincs haza menni. Pedig mindig gondolkozom, hogy hogyan lehetne javitani az otthoni helyzeten.
A magyarokkal az a baj, hogy nem birnak egyuttmukodni, faj, ha a masiknak is jo. Ez nem csak otthon igaz, kulfoldon is atverik egymast.
Szoval ilyen hulyek vagyunk, ezert nem tartunk sehol.
xcrow 2007.08.17. 00:05:00

Ott a pont! Ez a lesajnálás az ami előhozza belőlem az igazi magyart. Amikor megpróbálsz civilizáltan viselkedni, és kiröhögnek érte. Ez előhozza belőlem az igazi tahó magyart, és aznap több emberrel már nem próbálok meg normálisan viselkedni...:(((

clinkers 2007.08.17. 17:31:54

Az okokról, hogy miértnincs nemzeti öntudat, vagy legalábbis miért beteg, mindannyian hallgatunk, de legalábbis az ország negy része.

Ugyanis nem tudjuk, mi történt velünk, csak azt tudjuk, valami nem ok.
Ez mar messze vezet az eredeti tematol... de ennek szerintem pont a nemzeti öntudathoz nincs semmi köze. Nezd meg, pl. Nemetorszag milyen kivalo hely, pedig ott aztan igazan nincs "nemzeti öntudat".

Amiröl beszelünk, az kultura, tarsadalmi szokasok es beidegzödesek, viselkedesi mintak. Nem biztos, hogy ugyanazt ertjuk nemzeti ontudat alatt, de az eneklos-mindenhova-zaszlotkituzos-nemzeti romantikus idoszakok enyhen szolva nem az epito jellegükkel tüntek ki a környezo orszagokban (sem) az elmult masfel evtizedben.

De mint mondtam, ez itt off.
Azért nincs nemzeti öntudat mert bármilyen nemzeti dolog felmerül van rá egy liberális válasz ami fikázás, röhögés ,höbörgés, alázás stb.és mér?Mi a liberális? megmondom.Egy senki.mert micsinál?Ugat, hörög a nemzetre.hátmég.Semmit az égvilágon.

Biztos van neki valami elve amiszerint éli az életét de nem egészen értem az milehet.pl minden hagyomány hülyeség csak új dolgok a tutik vagy hogy kurjon az ország addig amig mindenki egyszinü nem lesz és akkor lesz a fájintos világ?

Én igyekszem de ha megfeszülök akkor se értem.Ezek biztos rossz példák de ha nincs nekik hasonlo akkor a liberális afféle antianyag egyéb funkciók nélkül.Valaki segítsen hogy tudnék igazi liberális lenni!Má nem bírom ezt közösség tudatot ami megakadályozza hogy szemeteljek pl a parkban vagy bunkoállat legyek mindenkivel az utakon tehát ami elöl ez a szerencsecsomag menekül.Hogy??hogy lehetnék jó liberális??HELP!
Vagyok szerencsés külföldön élni, és azt kell mondanom, hogy Bálintnak kurvára nincs igaza. Külföldön is pont ugyanannyi a hüje mint itt. Csak azt a sok vörösbárót kellett volna felakasztani 89ben. Most nincs más hátra, várni kell addig, amíg felfordulnak maguktól (meg még egykét generáció).
Robzon 2007.08.17. 13:52:52
"szamarhegy, aham. kene csinälni egy weboldalt, (közjo.hu) ahol bärki regiszträlhatna projektet (amiket szoktäl, parkositäs, szemetszedes), irhatnä mi kell, cegek-magäszemelyek szponzorälhatnänak, emberek segiteni jelentkezhetnenek. Lenne egy online felület, ahol a jobbito szändek kordinälodna. "

Robzon, szamarhegy: csinaljuk meg vagy csinaljatok meg. Csak ne legyen se bekpzelt, se eltulzott es a lenyeg, hogy a reszvevokenek, erintetteknek mindig velemenyt es visszacsatolasi lehetoseget kell biztositani. Talalkozzek ezen az oldalon a kereslet es a kinalat: aki jot akar tenni, az tamogathat valamit, reszt vehet a szervezesben, onkenteskedhet. Aki meg tamogatando dologrol tud vagy szuksege van valamire, az meg jelentkezhet es ha akad valaki,aki tud/akar segiteni, akkor amen.

Ennyi. Na?
Brutal Agressive, segitek. Csukd be a szemed es kepzeld el a tökeletes Embert. Na, ha meg van, es ez az ember nem fekete, nem feher, nem magyar, nem nemet, nem buzi, nem hetero, nem jobbos, nem balos, hanem csak egy tökeletes ember, akkor jo uton vagy.
a nagy levin, szamärhegy biztos összerakja. Birom a csävot. Ha programozoi segitseg kell (de joomla-hoz nem kell), csak szoljatok.
Robson a faltételeid fele születésel járó dolog.hogy leszek én igy liberális??Nagyanyám félig orosz,az ugy nem jó?
Nem hetero ,nem buzi.Ebbe a hermafroditák esnek bele,vagy mindegyik illik rájuk nézöpont kérdése.át kell gondolnom akarom e a liberalizmust.
ja megha rákvörösre szoláriumozom magam azis ok?
Brutal Agressive, hääät, kicsit dolgozz meg ezen, szerintem. :)
Robzon 2007.08.17. 20:10:24

Becsuktam a szemem és fehér vagyok, heteró, magyar és a mai értelemben kissé jobbos aki harcol a klasszikus baloldali (szociáldemokrata)értékek megtartásáért.
Akinek a töke tele van a győztesek által írt történelem hamisításaival, túlzásaival és az ebből kibontakoztatott bűnös nemzet-hülye magyar szófosással.
Aki itt szeretne jól és tisztességesen élni, aki nem támogatja sem a magyarok kivándorlását, se az idegenek idetelepedését nagy számban, aki felismeri és gyűlöli az újkori gyarmatosítók szálláscsinálóit, akit felháborít egy félbolond hazudozó országlása, aki csak szépen és csendesen neveli gyermekeit melyet magyar anyának volt szerencse szülnie, aki köszönömért segít barátainak, aki ezekben az embert keresi nem a nyomulás lehetőségét, aki a piacon az öreg néniktöl vásáról, nem a multiktól, aki a szerencsétlent látja a kéregetőben nem a fröccsre gyüjtőt...
Akkor most csókolom, én megint lemaradtam valamiről, mert hát tökéletes eleve nem lehetek ilyen múltal.
travis 2007.08.17. 13:12:17
"Meg kellett volna mindenkinek nézni, hogy mely országok fiataljai voltak a legjobban szemetelő, legjobban üvöltöző, legrészegebb népség. Elárulom, nem a magyar. A francia, olasz és német ifjúság olyan szinten szart bele az itt olyan sokat emlegetett nyugat-európai etikettbe, hogy borzalmas. "

Ja, lejottek a gyarmatra, ahol azt hittek mindent lehet (persze a franciak meg olaszok soha nem voltak kulturemberek). Ezert is szar itt, mert ilyennek neznek - persze azert is neznek ilyennek mert szar itt. 22-es csapdaja.
Nem tudom érdemes-e ide írni bármit, egy ilyen elit társaságba, ahol senki sem tahó, senki sem szemetel, de legalábbis mindig a másik. Tóta mindenesetre itt tényleg csinált egy magyarlendet, itt már úgy tűnik elviselik egymást, nagy megértésben és szeretetben :)))
Nekem elég, ha tudom, hogy én nem taposok le mást, nem fújom a füstöt az orra alá, és nem sértődötten szedem a csikket a homokozóból, hanem sajnálom azt, aki olyan silány lelkivilággal él, hogy beledobja. Szar lehet neki is meg a gyerekének is. Sok csikket és szemetet szedtem már így össze - négy gyerekem van ugyanis. De ők nem fognak üvegeket törni a Duna parton és direkt szívatni másokat - legföljebb kamasz korukban. Aztán rájönnek, hogy hülyék voltak. Bálint! Bármilyen messzire is mennél, a hatalmas önérzetedet vinnéd a hátadon, és még azt a sokmindent, ami itt megnehezíti az életed - a legtöbb baj ugyanis belülről fakad. Ezzel nem azt mondom, hogy minden jó így ahogy van. De állati sok jó van. Érdemes észrevenni.
Sztravinszki 2007.08.18. 08:15:18

Senki sem tökéletes, csak igény szerint törekszik életének jobbítására (amin azért nem feltetlénül az anyagi javak értendők). Szerintem ha ezt 70-80 %-os szinten elérjük az elfogadható, mert emberek vagyunk és nem robotok.
Én maradok. Nem hősködésből, vagy mert mittudomén. Azt hiszem, azért, mert az elmúlt hetet olyanokkal töltöttem, akik hírből sem ismerik a reménytelenséget és a kétségbeesést. És úgy tervezem, hogy a következő, hosszabb időszakot is ilyenekkel (ilyenként) fogom tölteni.
De szeretnélek megnyugtatni, kedves Bálint, nagyon is megértem, hogy az ember nem lát más kiutat, mint hogy bedobja a lapjait, és új partit kezdjen egy másik társasággal, másik asztalnál. Kártyázni jó, kívánom, hogy nyerj!

Ed
gellabri

A 70-80% százalékot javíthatod magadon, javíthatod szűk körben és tág körben. Utóbbi a Bálint megoldása. 18 évesen én is kipróbáltam. Jól az jár az utóbbival, akinek az első kettő egyébként is rendben van, vagy nehézség nélkül telepszik le és alkalmazkodik idegen környezetben. Ezt csak Bálint tudja.
Sztravinszki

Az éremnek két oldala van (meg egy kis pereme). Bálint nem mérlegel. Dühből és méregből, a külső környezetét okolva cselekedne. Dönteni úgy érdemes ha tudjuk miért tesszük, a negtívumokat és a pozitívumokat is figyelembe véve. De előtte célszerű magunkat "rendbe tenni".
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.08.14. 21:14:59

igen. a "kiirtanám az összes keresztényt!"-ezéssel. a "tegyél meg mindent, amit akarsz, mert liberális vagy"-gyal. a "libeálisoknak ne ugassanak"-kal. a "drogozzál nyugodtan, mert az állam egy fasz, amelyik ne ugasson belea amgánéletebe"-vel. "a még több csokit!"-tal. az antikeresztény hányással. az antimagyar hányással. a közösségegykeresztényfaszságozással. pofa be, duplavé.
sajnos a cikkírónak igaza van. meg a reakcióját is megértem. itt egyre kevésbé lehet élni. nem azért megy el, mert kurvaország, meg fenyőfa lefelé, meg kiirtanámazösszeskeresztényt, meg lófasz, hanem mert itt nem lehet élni. illetve egyre kevésbé. ez van. sajnálom.
Nem olvasom a többi hozászólást.
Igazad van, de kapd be.
bmeg arpad most vettem eszre h ugyanolyan stlusban kommentelsz mint en. ugyanis azt vettem eszre magamon mar egy joideje h forum es komment okos hszeimben nem hasznalok nagybetut mondatkezdeskor, epp mar gondolkodtam azon h miertvanez, es most lattam h Te is, hoh, ugyhogy tokjo.

nadehogy legyek kicsit on is: ez a kibaszott vilag a penzrol szol. en lennek a vilag legboldogabb embere ha tanultam volna ertelmes szakmat, lenne tehetsegem vmi hasznos dologban, es ugy altalaban veve orakig valo netezgetes helyett vmi hasznossal tltenem az idot, es mindemiatt jomodu, "gazdag" lennek. gazdagsagot ertem azalatt, hogy tudjal venni egy sajat lakast Budan, mert ott nottem fel es nem vagyok hajlando mashol elni Mon, hogy legyen egy kocsim, legyen penzem egy szep eskuvore, es csinaljak ket -3 gyereket. De erre 25 evesen semmi kilatasom sem volt, tengettem eletem pesttol nem messze szulomnel, csaladi anyagi tamogatasra nem szamithattam semmire, egyetem felbemaradt anyagi gondok miatt, baratnomnel martuk egymast filleres gondok miatt, az egesz tok kilatastalan volt.
Lassan egy eve Angliaban vagyok, auto helyett tellett Sony mp3 jatszora es Nike cipore, lakas helyett jofajta laptopra, fenntartok konnyeden alberletet es onmagam, tanulom a nyelvet, es itt pont. ugyanugy azon ragodom mikor es honnan tudnek annyi penzt szerezni h lakasom es autom legyen budan, es egy fikarcnyival sem vagyok kozelebb hozza.
Tehat mirol szol ez a hsz? arrol hogy penz kell es penz es akkor boldog leszel. ha nem megy itthon, meg lehet probalni kinn. de itthon az igazi. folosleges filozofalgatni agyonragni a csontot, minden a penzrol szol, es itt teljesen mellekes hogy budosbunko paraszt magyar, mert mindenhol vannak budosbunko parasztok, mert emberek vagyunk, ha csak evvel van a gond, teljesen ertelmetlen mas orszagba koltozni, uj bolygo utan kell nezni. aloha!
Rexter: van 1 rossz hirem. Nekem van elég pénzem lakásom, kocsim é gyerekem, mégsem érzem túl jól magam otthon (most épp külföldön élek). Mert a közeg bunkó. És sok bunkónak van pénze amit bunkó módon szerzett és amivel bunkó módon él és ez emgem zavar. Járom a világot és sehol annyi tetovált, szekrényméretű, kopasz kigyúrt blikkolvasó barom nincs az utcán mind magyarland-ben.
engem sok minden motivált mielőtt elhúztam magyarból.de kétségtelen,hogy megcsömörlöttem a sok faszságtól otthon.jó szoci vagyok,én meghallottam amit gy. mondott.
Srácok, az utolsó, aki elhagyja az országot, majd kapcsolja le a villanyt... :-)
bálint eléggé frusztrált, nekem is volt egy ilyen korszakom, úgy 23-25 évesen hasonlókat gondoltam. most az öbölben dolgozom, van két kocsim, jó pénz esik le. de itt sem engednek át az úton, és itt is minden a pénz körül forog. ismerem még szingapúrt, délkelet ázsiai más térségeit, kínát - ott is a pénz beszél. de ha van pénzed, a többiek faszságait is jobban elviseled, ez tény. jó napot.
Hát bizony kedves sejk, az öböl is egy taholand, én évekig jól elvoltam Dubaiban, a pénz tényleg sok mindent elsimít de a tahóságot nem.
Tahok mindenhol vannak, meg luzerek is, de magyarland eseten vagy az egyik vagy a masik az ember (tisztelet az igen keves kivetelnek - mely kivetel csak odahaza kivetel, mashol inkabb a szabaly).
Radzeer2, aszondod tahók mindenhol vannak. Ezt igazolom: most ippeg európa fővárosában élek pár éve, és elmondhatom: itt is.

De!

Ugyanezek az emberek ismerik az emberi együttélés minimális normáit, nem löknek fel az utcán, megállnak a zebra előtt; gyalogos, biciklis szent nekik, nem próbálnak átverni mindenhol - hadd ne soroljam, mindenki tudja miről van szó.

És ettől jó itt élni (és otthon nem).
Belekohogok en is. Bocsi az ekezetlensegert, Sanghajjba nem jutott.

Szoval. En 1999-ben mentem ki Finnorcagba. Mivel Sz.T. O.V.-unk felemelte a minimalbert az adozott penzbol mar nem lehetett megelni. Illetve en meg megeltem volna, de a nyugdijas apam az ehenhalt volna telen.

Eleinte max haromhavonta minimum egy hetet odahaza toltottem. Aztan mar csak ritkabban, aminek sok oka volt, nem az hogy utalom a hazamat. Aztan lett odahaza egy baratno, es surubben jartam haza. Es megutott, mint a hathetes labszag. Pontosan ez a kitaposom magamnak, akkor is ha a beled az mentalitas. Az, hogy szarunk egymasra. Es a masik az, hogy birkak vagyunk. Ott es ugy basznak at Viktoriusok vagy Gyurcsanyuszok ahol es ahogyan akarnak. Aki az utcara megy az csak azert megy, mert buntetlenul lehet autokat boritgani. A tobbi meg filozofal, vagy szidja, vagy... de tenni nem tenne loszart se, mert a felelosseget nem neki talaltak ki.

Es ennek semmi koze az SZDSZ-hez. Ennek valami koze van a 40-50 cucilizmushoz, es a jo magyar mentalitashoz, ami letezett mar azelott is az osidokig. Gondolom valamikor a kiskiralyok idejebol lett. Hivatkozom a penzcsinalo c. filmre. Az atkos mult rendszer elotti atkos mult rendszerben jatszodik. Szabad felismerni benne azt, amirol itt vitatkozunk/beszelgetunk.

Csurcsany es Orban (es az SZDSZ) NEM okai ennek. Hanem a TERMEKEI! Mukodik a demokracia. Magyar Mario megvalasztja maganak a Cipollajat.

Zarom soraimat: Dogoljon meg a szomszed tehene is!
Ja, jelzem hogy valoban, mas nepek nem 500 evig szoptak. A finnek vagy ezerig. Megis kepesek buszken, civilizaltan (csak alkohol ne legyen a kozelben) es foleg egymasra odafigyelve elni.
wwolf: az igaz hogy más népek évszázadokig szopták, sőt rengetegen ma is.

de ha a ma 80 éves apámra és a még élő évfolyamtársairabarátaira nézek, akkor azt kell mondjam erkölcsi tartás, cél, munkaszeretet, kötelességtudat a jellemzőjük. tehát nem hiszem, hogy ez egy magyar átok. a polgári-civil mentalitás még a nem túl szép horthy korban is lényegesen erősebb volt mint ma.

csakhogy ezeknek az embereknek, a magyar értelmiségnek nagyrésze 45-ben, másik nagyrésze 56-ban elment, és mint látjuk a maradék most is szivárog el (fejlődő országokra jellemző agyelszívás). így igazából most került hatalomra nálunk a proletariátus, és ilyan is az élet magyarland-ben, azt hiszem az egész topicban erről beszélünk. és ezekből a mai népekből valóban csak churchilli módon lehet embert faragni, vagy várhatunk 3-4 generációt mire maguktól domesztikálódnak. Ha.
"Hiller István a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt fokozatát adta Dévényi Tibornak augusztus 20-a alkalmából. Indoklás nélkül."

Végre van valami, amit büszkén mutogathatnunk a "nagy" nyugatnak!
Nekünk is van lemezlovasunk, nem is akármilyen! És micsoda csuda-muri lehetett ez, így nem tud bulizni más, csak mi!

www.youtube.com/watch?v=5Z4Ux3a6X4k
OFF:

Ebből a tűzijátékból csináltak ekkora felhajtást? Operatív törzs, Gál J., meg kutya f...

20 perc volt tokkal vonóval. Húsz. Nesze neked, Gyurcsánycsomag. Sok hülye meg ezért ázott szarrá. 20 percet a falunapokon szoktak lövöldözni. Low budget. Bullshit.

Sajnos nekem sem kell túl messzire mennem. Baráti társaságom jeles tagjai fejtették ki nemrégiben azon véleményüket miszerint miért is áll jogukban a Tettyéről ledobni a sziklákra az üres üveget, és eldobni az üres mekis zacsikat a Széchenyi téren.

Véleményük szerint cselekedetükkel ráadásul munkát adnak azon polgártársainknak, akik erre rendeltettek. Szemetet szedni.

Kérdésemre, miszerint nekem is jogomban áll-e az aputól kapott autóra hugyozni azt felelték nem, hogy képzelem, az magántulajdon.

No hát így érveltek ők. Diplomás, 30-as, egyedülálló, nyutoni életformát követő fiatalemberek.
Én azt ajánlottam nekik hogy csajozzanak be, mert a nők csodákra képesek.
Talán megfogadják, és szebb lesz a világ. De legalábbis kevesebb szemét....
"i love the hungarian people, you're so fuckin open minded!" Sziget 2006 olasz házaspár miközbe bevettük őket egy jointba.
kis színes a "how to be Hungarian 101" -ba:
nemrég a szomszéd ház egyik lakója ránk szólt, hogy többet ne merészeljünk a házuk elé parkolni. (félreértések elkerülése végett: nem belváros, tágasak a parkolók, viszonylag kényelmesen elfér mindenki) indokolás: ő festette fel a ház előtt az aszfaltra a csíkokat, ezért úgy gondolja, nekünk nincs jogunk ott megállni. említettük, hogy ez itt egy utca, úgynevezett k_ö_zterület.
ezt elismerte, viszont közölte, hogy ha nem állunk máshová, akkor a kocsinak ki fog szúródni a kereke.
teljesen mellbe vágott az eset, azóta sem tudom feldolgozni. pedig nem vagyok kezdő.
(ha valaki tapasztalt hasonlót külföldön, az legyen szíves, írja meg, hadd okosodjak, mert én ilyet eddig még csak itthon láttam.)
gellabri

A Bálinthoz hasonló sirámokat levágó ismerőseim közös pontjai a depresszív alkat, nulla, bizonytalan vagy nehezen összehozott egzisztencia, értékes de életképtelen (lúzer), művészi hajlam. Jókat szoktunk együtt sírni az itthoni állapotok felett, abszolút feleslegesen. Az "átlagos" ismeretségi körömben viszont fel sem merül, hogy elmenjenek innen, legyenek csórók vagy gazdagok, mindegy.

track back (törölt) 2007.08.21. 20:15:16

Kanadai közmondás: Okos ember szülei disszidálnak. Üdvözlet Bálintnak.
Mivel is kezdjem?Talán azzal,hogy nem jelenti a világ végét,ha a blogger pihen.Jót tesz az Néki,mert lesz itt kihívás az őszön.Mert azért most sincs igazán szünet,csak kussol az állambérenc média.Vagy óvatosan tolja a szekeret,mert "sosem lehessen tudni".Mondjuk itt a Veres klánra gondolok,vagy a "gárda-csatára".Mindenesetre Bociszemű Ágika üdítő színfolt a sok hülye között,mert akkora barom mint a szürkegulya ötször.És Ő ezt,EGYEDÜL.Komolyan mondom-mellette-Havas Henrik egy szerény,önbizalomhiányban szenvedő senki.Ráadásul nem is vigyorog úgy mint macska a vadalmára.Még egy hónap és olyan lesz a vicsora mint Demszkyé.
Szóval a zeneileg művelt azért meghallja a disszonanciát,legyen az bármilyen csendes.Szellenteni lehet csendesen,csak azt nem tudni mekkora aroma tartalommal bír.No itt érdemes szaglászni.
"vaffanculo"-ez az amiről írtam.
"nefélj"-jól értem,hogy nem szereted ha hülyének néznek?Én sem.
ki ki ki, el innen!
USAban éltem 1,5 évet, most Londonban vagyok fél éve.
Mindig hazavágytam. Sok problémám van a hazámmal, de nem éreztem magam sehol jobban, mint otthon. Van egy otthonom, van pár barát, van pár ismerős hely, megszerettem a szomszédaimat, van pár ember aki segíti az életemet. Kötődöm hozzájuk.
Ehhez képest Londonban naponta többször akarnak elgázolni egy szimpla gyalogátkelőn. Sötétedés után nem merek kimenni az utcára, pedig nem keveset fizetek a lakásért. Naponta több hír szól arról, hogy egy sima összeszólalkozás (halálos) késeléssel végződött. Nem jön ki a megrendelt áru a lakásra. A t-com suttyó kisinas a BT-hez képest, tanulhatná tőlük az ügyfélszopatást.
Fél éven belül ugyanazok a dolgok előfordultak velem, ami otthon, csak sokkal erőteljesebben.
Ráadásul itt csak az eső esik.
Nem hiszem, hogy a fikázással és a meneküléssel sokra megyünk.
Van egy jó kis mediterrán országunk. Gatyába kell rázni, van kitől tanulni. De nehogy bárki is azt higgye, hogy más országokban a jó dolgok csak úgy maguktól születtek meg.
Ha úgy vesszük, a Szlovákok is szoptak sokat, mégsem azon siránkoznak, h alig 10 képpel ellátva is épphogy kétoldalas a történelemkönyvük :)

Mondjuk helyette simán lopják a magyart. Frantisek Rákóczi pl. azért van kosicén eltemetve, mert ősszlovák, ofkorz. Minden brutális etnikai elnyomás alatt állt, de persze minden történelmi magyar személy a szinte jelentéktelenig szlovák volt. Na mindegy.

Tótavééé, pont most mész szabira, mikor délelőtt Daniken megy a retekklubbon (XXI. század), estze meg azabizonyos Száúszparkepizód a kúltévén, amiben Dzsontravolta, Tomkrúz meg Árkelli bebújnak Stan szobaszekrényébe? Tudod, ahol minden stábtagot John avagy Jane Smithnek hívnak, és akik miatt séf átállt a gonosz oldalra... hej
Sziasztok!
Valahogy úgy, ahogy wwolf írja. Én itt élek, nem is akarok elmenni - ha mindenki elmegy, aki tehet valamit, tényleg vége lesz az országnak. Viszont sok barátom él külföldön: Isztambultól Edinburgh-ig, így személyesen volt alkalmam látni, amit a szavaiknak nem hittem. Az itthonit meg látom. Jó példa, ahogy a magát politikai elitnek nevező érdekkör irányítja a birka népet, de elég csak körülnézni az utcáinkban, a lépcsőházainkban. Vagy végigolvasni a fentieket.
túl azon, hogy gyakran érzi úgy a magam fajta is, hogy ez egy sz*r, szemét ország, azért egy-két adalék:
1. aki a szocializmusra és/vagy OrbánGyurcsányra fogja, az olvasson töb Móriczot és Mikszáthot. Elsősorban Móriczot: ennek a népnek a 85%-a még egy (na jó, kettő) embröltővel ezelőtt is a füöldet túrta. Írni-olvasni alig tudott, ha egyáltalán, ugyan mégis honnan szedet volna fel bármilyen műveltséget, kulturáltságot?
2. elmenni el lehet, de ahogy több előttem író is megfogalmazta: az mire megoldás? túl azon, valóban hogy "megtehetem, hogy elmenjek, vazze". nekem ez a hazám, ezen a nyelven értek tökéletesen, kommunikálok és álmodom, még akkor is, ha a másik taplót anyázom ezerrel.
ezen a kultúrán nőttem fel, nekem Arany és József Attila zsong az agyamban, legfeljebb Arannyal ellentétben nem állok félre és pörölök, bár letörölni azért letörlöm.
3. bár ebbe fogok begolyózni, de mit adhatnék mást, csak mi lényegem, szólok, soxor finoman, gyakran anyázva, dudálok (persze a vétkes visszadudál), kiabálok, ha úgy adódik, csendben szólok. (igaz, 95 kilóval és majdnem tar fejjel egy kicsit könnyebb a dolog :-)
és ha majd lesz gyerekem, neki is ezt tanítom meg, "mert megtehetem" :-D - mert így gondolom... :)
Én maradok, bár tök egyetértek.

Szerintem nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás, ne mutogassunk a politikusokra, az államra, hogy ezis és ezis az ő feladata.

Van egy civil szervezet a példa kedvéért. A nevük Budapest rekonstrukció. időnként összeállnak, összedobnak 5-10 ezer forintot és az éj leple alatt, fehér overállban, pormaszkban kimennek parkokba, rendberakják a padokat, lekezelik télre, hogy ne rohadjon szét, így évekig pad marad a pad, összeszedik a szemetet, majd nem hagynak jelet, nyomot maguk után, hogy ezt ők tették, hanem szépen hazamennek. A hasznuk csak annyi, hogy nyugodtan, mosolyogva alszanak.
A polgár pedig csak annyit lát, hogy tiszta lett a jtszótér, a park.

Szerintem ez nagyon fontos üzenet.

Lehet itt kérem pofázni, hogy milyen szar, meg milyen bunkók vagyunk, meg nem teszi a dolgát akinek kéne....

bprekonstrukcio.tar.hu/index.html

Szerintem itt a megoldás, tök mindegy ki vagy, tehetsz a szaros országodért, a szaros társadalomért, mert megéri, mert itt nő föl a gyereked és ő ezt fogja látni példaként...

Könnyű kérem lelépni (ez nem vád, még, ha így is hangzik), de tényleg jogod van lelépni, ez tényleg jár neked is és mindenkinek, viszont sokkal nehezebb itt maradni és tenni a hazáért.

Félreértés ne essék, megértelek Bálint és én is gondolkodóba esem, amikor a keresztényi szeretet nevében megdobálják a melegeket, vagy amikor nap, mint nap felvonulást látok.

Én pont 36 éves vagyok és emlékszem a kötelező felvonulásokra, akkor kellet vinni a zászlót, ma ez érdem, ha viszed és viszik is, meg a táblát, hogy melyik polgári kör (ez régen brigád volt, vagy a franctuggyami).
Sajnos sok idő kell, míg kinövi a társadalom az elmúlt rendszer betegségeit, de én akkor is kivárom és elviszem a fiamat kreszparkot felújítani, takarítani, nem dobom el a szemetet, próbálok környezettudatosan élni, nem bántani senkit.

Tégy te is így!!!!
Mara virradora 3 lovessel lelott egy bmx-es egy 11 eves sracot, aki focizasbol tartott haza. Ha jol szamolom O a 17. tinedzser, aki gyilkossag aldozata lett Angliaban iden. Szoval... Mitol lenne jobb a gyerekednek, ha itt none fel? Ez a fene nagy jolet az agyara ment itt mindenkinek :)
Dögöljön meg a szomszéd, hogy a tehene maradjon nekem :)
Szerintem a külföldre menés dilemmája nagyban függ az életkortól. 18 éves korától a húszas éveinek végéig mindenkinek csak javára válhat, ha körülnéz a nagyvilágban, esetleg tanul néhány szemesztert valamelyik kinti főiskolán. Már a középkorban is bevett szokás volt a “szakmai tanulmányút”, azaz a céheslegények néhány évet barangoltak a nagyvilágban, begyűjtöttek néhány mesterlevelet és aztán többnyire hazatértek családot alapítani.

Elég csak belepillantanunk nagyjaink életrajzába: 90%-uk tanult, illetve dolgozott néhány évet külföldön. Hevenyészett kutatásaim alapján néhány adat: Puskás Tivadar (bécsi műegyetem, London, USA, utána haza), Márai (20 évesen Frankfurt, Berlin, Párizs, stb, mondjuk az ő története nagyon csúnyán végződött, de nem azért mert világot akart látni…), Hatvany Lajos (Bécs, Németo, 1927-ben haza, 1938-ban emigrált Párizsba, Oxfordba, 1947-ben vissza haza) Szilárd Leó, Wigner Jenő, Lánczos Kornél, Gábor Dénes, Polányi Mihály mind Berlinben is jártak egyetemre; a költőknek, íróknak meg a tízes-húszas években egyenesen kötelező volt szétnézniük Bécsben, Párizsban: Ady (egy év Párizs), József Attila (Bécs, Párizs), Kassák, Lukács Déry, Balázs Béla, Német Andor mind megfordultak Bécsben, Párizsban, vagy Berlinben is. A ma élő ismert személyiségek életrajzában is biztosan találunk külföldi tartózkodást. Gondolom, senki nem vonja kétségbe, hogy a későbbiekben ez csak előnyt jelent.

Az uniós tagságnak köszönhetően a mai egyetemisták is könnyen tanulhatnak „nyugaton”. Nekem Angliára és Németországra van némi rálátásom. Angliában jelenleg 3000 font az éves egyetemi tandíj (még Oxfordban és Cambridge-ben is), egyébként éppen most duplázták meg. Az EU-s diákok a tandíj teljes összegére ugyanolyan feltételekkel vehetnek fel diákhitelt, mint az angolok (www.slc.co.uk). Már „csak” a megélhetési költségeket kell fedezni: az egyszemélyes szobás koleszdíj átlagosan 2500 font/40 hét. Még valamennyi pénz kell kajára meg piára persze. Ha a tanulmányok előtt félévet dolgozik kint az illető, tapasztalataim szerint össze tud annyit spórolni, hogy legalább az első évi megélhetési költségeket fedezi. Később meg már tudni fogja, mi a dörgés, és akkor már könnyebb. Németországban sajnos épp most vezették be a tandíjat, de nem olyan rettenetes, 500 euró/szemeszter. Ezt is meg lehet szerintem oldani, ha valaki nagyon akarja.
A nagyon akarás mellett persze kiváló nyelvtudás kell, hogy az adott egyetem által előírt nyelvvizsgán meg tudjunk felelni, na meg a jó középiskolai eredmények sem ártanak. Egyébként reálszakokon talán el lehet lavírozni rosszabb nyelvtudással is, ott a magyaroknak bőven teremhet babér. Mert sok rosszat összeírtatok itt rólunk, de azt senki nem tagadhatja, hogy tehetséges és leleményes náció vagyunk!

Ja és nem csak bort prédikálok, hanem azt is iszom, ui. két gyermekem jár Angliában egyetemre, egyikük Oxfordba (!), egy meg Németországban középiskolás.

Ha mar folvetodott a tema, el kell ujsagolnom, hogy van ugy, hogy az ember szeretne, de megsem maradhat otthon.
Szerencses embernek mondhatom magam, mire elvegeztem az egyetemet bejartam a nyugati vilagot. Az a tapasztalatom, h mindenhol jo, de megis otthon erzem magam legjobban. Nem feltetlenul Magyaro.on, de legalabbis kozep- Eu.ban. Sajatos milieu-je van ezeknek az orszagoknak, ami ha neha budos is, de hat ehhez a szaghoz szoktam hozza, hogy egy gimnaziumi tanaromat idezzem, az ember a sajat szellenteset nem erzi budosnek. Szoval ugy adodott, hogy a vegetativumok kezdtek el erdekelni, es elmentem orvosnak, gondoltam abbol meg lehet elni. Vegul is, ha nem is leszek gazdag sohasem, de hat ezzel a hivatassal csak nem kopik fol az allam. No meg remenykedtem, es persze mindenki, koztuk az orvos ismerosok is azzal biztattak, hogy a helyzet rendezodni fog az egeszsegugyben, mire vegzek.
Roviden, teltek-multak az evek, ugy adodik, h most vegzek. Aprilisban az EÜ-i miniszterium bejelentette, h valtoztatni kivan a rezidenskepzes (nehany eve) megszokott rendszeren, es ugy dontottek, hogy ezentul a szakkepzest fizetosse teszik. Az akkori forgatokv szerint havi 300`000 Fttal. Nos a rezidensi fizetes jelenleg brutto 90`000 korul van. Az minusz 210`000. Vagyis: fizess, hogy dolgozhass. Ez Europaban tudomasom szerint peldanelkuli.
A rezidens orvosrol tudni kell, hogy mint kezdo orvos, egyreszt dolgozik, min. heti 40 orat (bar allitolag van ahonnan lehet logni, pedig fizetik!), masreszt tanul, mert ugye az egyetemi oktatas meg a gyakorlat neemileg kulonbozik, tehat nem art, ha estenkent eloveszi mondjuk a gyogyszertant. Azonban vhogy elo kene teremteni a 210`000t, csak mikor?
Osszekapta magat a hallgatosag, gyorsan forumot meg hisztit rendezett, mire az EÜ megigerte, h ez evben nem valtoztatnak semmin. (Amely igeretet ugyan a penzugyiekre vonatkoztatva megtartottak, azonban a rezidensi keretszamokat alaposan megnyirtak). Azonban jovore a legoptimalisabb forgatokv szerint is pont annyi lesz a szakorvosi kepzes koltsege, mint amennyit keresunk. Magyaran ket evvel meghosszabbitjak az amugy optimalisan is 6 eves egyetemet, ugy hogy kozben a diakstatuszunkat sem tarthatjuk meg. Nincs diakhitel, se diakkedvezmeny.
Szal a helyzet a kovetkezo: azert nincs ekezetem, mert eppen a lesajnalt amerikaban vagyok osztondijjal, valojaban azzal a nem titkolt hatsoszandekkal, hogy keritek magamnak, vmi helyet, h mire megcsinalom a kulonbozeti vizsgat, legyen hol, ahol szakorvossa valhatok, no meg vmi normalis kereset sem jonne rosszul. Ugyanis az EÜ bejelentesere elhataroztam, h minden lehetoseget megragadok, h ebbol a slamasztikabol kihuzzam magam. Oktobertol tavaszig egy masik, europai orszagban toltom a felevet, ahol szinten ez ugyben intezkedem. Kozben egy harmadikkal kommunikalok.
Es itt megjegyeznem, h nem vagyok egyedul e kerdeskorrel.
Mindazonaltal ugy tervezem, h ahogy megengedhetem magamnak, hazamegyek.
Mert ugye a szagok, azok szagok.

Najo legyen vmi tanulsag a vegere, azt szeretik a nepek.
Nem erdekel az arpadsav, nem erdekel a melegfelvonulas, a kossuthter sem, de gyurcsanypapa sem erdekel, nem erdekel semmilyen provokacio. A koncepcio, na AZ erdekel, de nem az oteves terv. Ha nem kellunk az orszagnak, mi fiatal orvosok, (akiket az en/te/o/mi/ti/ok felevi 1`200`000 Ftjabol fizetett az allam (12 feleves az egyetem optimista forgatokv szerint)), akkor ne legyen olyan anomalia, hogy juliusban kiderul, hogy ugyanannyi orvostanhallgatot vettek fel az egyetemekre. Szeretem a svedeket, de nem szorulnak a tamogatasunkra.
Kovetkezetesseget kerek, es egy rovid fohasz utan a bekere iszom.

pilatus
Valaki ehhez a posthoz írta, hogy milyen sokat javítana az ország hangulatán, ha olyan szinten lenne a magyar foci, hogy rendszeresen kijutnánk világversenyekre.

Lehet, hogy van benne valami... :S

Nekem mindenesetre most elég jó kedvem lett a magyar-olasz meccstől... :)
Nem olvastam el az egészet, hiszen az lehetetlen... :)
Pár dolgot azért hozzátennék:
1. Lengyel vs magyar emigránsok száma Angliában: első kézből tudom, hogy sok tíz- vagy akár százezer lengyel úgy ment ki, hogy még annyit sem tudott angolul, hogy "My name is...". Ők mégis mire számítottak? Az angol kormány olyan intézkedés meghozatalát fontolgatja (lehet, hogy már meg is tette), hogy ezeknek az embereknek CSAK_ODA szóló repülőjegyet vásárol Lengyelországba.
2. A fiatalabb korosztály udvariasabb, toleránsabb: el tudom képzelni, hogy így van. Minél fiatalabb valaki, vagy esetleg olyan szerencsés, hogy egy kicsit sem élt az "átkosban", annál több esélye van arra, hogy normális körülmények között nevelkedjen fel (persze mindig a család a leginkább meghatározó, de most a tágabb környezetre gondoltam). Sőt, megkockáztatom, hogy a műveltebb (kulturáltabb? tanultabb? szélesebb látókörű?) emberek körében igenis dívik a kulturált viselkedés, udvariasság, kölcsönös segítség, stb.
3. Ami időnként felbassza az agyamat, az a sok "rokkantnyugdíjas", akiket magam körül látok. A legtöbb egészségesebb, mint én, többet is keres, jobban is él, de azért leszázalékoltatja magát. Hogy rohadjon meg, ahelyett, hogy dolgozna, élősködik a társadalmon. Ezt nevezem én szűk látókörűségnek, önzésnek, akár bunkóságnak. Ismerek olyat is, aki 30 milliós házban él, az autója is majdnem annyiba került, de azért a közgyógyellátás jár neki. És akkor ne basszam fel magam agyilag?
Itt valóban a szemlélet a döntő, hiszen gondolkodhatna úgy is, hogy bassza meg, tudok én még 20 évig dolgozni; vagy nem is dolgozok, mert van elég pénzem, hogy csak lébecoljak - de nem, még le is százalékoltatja magát, megigényli a közgyógyellátást, élősködik, egy parazita.
4. Iskolák: szerintem a dolgok 90%-ban az óvódákban és az általános- és középiskolákban dőlnek el. Ott kellene a diákokat megtanítani mindarra, ami a társadalom szempontjából is fontos: erkölcsi nevelés, környezet- és egészségtudatosság, meg még egy csomó hasznos dolgot, amiből pénzt nem tud majd csinálni ugyan, de adna valmilyen értékrendet, egy irányt, hogy erre haladunk, ezt kellene globálisan elérni, ehhez az egyének így és így tudnak hozzájárulni. Ha már kis korukban az emberekbe lenne nevelve ez a néhány alapelv, sokat dobna az országon, az emberek hangulatán, egymáshoz való viszonyulásán.
5. Önkormányzatok, iskolák. Szerintem is túl sok van belőlül. A kis pitlák önkormányzatokat össze kellene vonni, mondjuk legalább 10ezer ember tartozzon egy önkormányzathoz. Igaz, sok ember elveszítené az állását, de lássuk be: túl sok itt is az álmunkahely. Az iskolák tekintetében pedig osztom TótaW álláspontját: a kicsiket megszüntetni s iskolabuszokat rendszeresíteni. Persze a megszüntetett iskolákon megspórolt pénzt odaadni annak az iskolának, amelyik a diákokat befogadja (pl. iskolabővítésre, stb.). A tanárok pedig, akik elveszítik az állásukat, kénytelenek lesznek pályázni - így a rossz tanároknak (elvileg) nem sok esélyük lesz elhelyezkedni. Ez pedig mindannyiunknak csak jó lehet, mert gondolom abban egyetértünk, hogy a tanítás hatékonysága döntő hányadban a tanáron múlik, a körülmények -bár nagyon fontosak-, csak másodlagosak.
6. És végül egy kis politika. Amit most hiányolok, azok a beígért reformok. Oké, az egészségügyben elindult valami (még nem nevezném reformnak, de legalább kapargatják a legfelső szarréteget), de hol van a többi? Bezártak néhány vasútvonalat? Ennyi a reform? Mi van? Mit csinálnak? Mire várnak? Ha most nem csinálják meg, amit kell, később már nem fogják merni, be lesznek szarva. Szóval szerintem neki kéne állni, akár úgy, hogy közzéteszik (interneten is), hogy ezt és ezt tervezzük, ilyen időzítéssel, véleményezzétek. 2 hónap múlva a véleményeket feldolgozva be lehetne nyújtani a törvénytervezetet a parlamentnek vitára, további 1-2 hónap múlva pedig meghozni a - lehetőleg konszenzusos - törvényt. S mindezt párhuzamosan, több területen egyszerre. Most már x hónap óta semmit sem lehet hallani (én legalábbis nem hallok) a reformokról. Hogyan lesz kisebb az állam?
Én még fiatal vagyok, maradok... nem szoktam tahózni, szemetelni, kerékpárútra parkolni (se mozgássérütre, se nagycsaládosra) a gyerekeimnek meg megtanítom hogyan lehet békésen együtt élni más emberekkel.
Talán mások is maradnak, akik hozzám hasonlóak, és ők is megtanítják a gyerekeiknek... és pár generáció múlva élhetőbb lesz az ország...
hogy azt már nem élem meg??? ez a lényeg, néha lehetne úgy is helyesen cselekedni, hogy tudod te már nem éled meg a gyümölcsét.... valami ilyesmiről is szólhatna a közösség... szerintem
Bálint, kurvára igazad van.

...my two cents.
Még egy gondolat. A többség nem zsigerből genya. Valaki írta is, hogy ő nem dobál sörösüveget és elhiszem neki. A többség tényleg "rendes ember", egész egyszerűen csak nem figyel oda. Nincs belenevelve, hogy oda kell figyelni a másikra. Plusz energia persze, de tessék észrevenni a biciklisávot, a kertben üvöltő kutyát.

Próbálja ki mindenki: ha valami sérelem éri, pl. fellökik a buszon, bunkó a hentes stb., próbáld meg csak és kizárólag az ő szemén keresztül nézni a dolgot. Nagyon sokszor kiderül, hogy nem genya, csak nem figyel rád. Ld. még: Hanlon borotvája (hu.wikipedia.org/wiki/Hanlon_borotv%C3%A1ja)

Egyszóval figyeljünk oda egymásra és bocsássunk meg a másiknak.
én külföldön vagyok egy jó ideje és nagyon azon gondolkodom már, hogy mikor menjek haza. végleg, vagy legalábbis jó időre.
nem fenékig tejfel ám itt... tudod ki akar egy életre egy lenézett bevándorló lenni. nem könnyü beilleszkedni egy idegen társadalomba.
és mondom ezeket úgy, hogy elég jól beszélem a nyelvet és sosem voltam egy elveszett gyerek.
a pozitív dolgok mellett vannak nagyon rosszak is. itt angliában egyre veszélyesebb az élet. hetente többször (!!!) ölnek meg ártatlan embereket és gyerekeket! emellett otthon sokkal felelőségteljesebbek az emberek: iszonyatos ez a pocsékolás ami itt megy és szelektív hulladékgyűjtéssel meg stb az emberek nem nagyon foglalkoznak. csak a szájukat lobogtatják közben szarnak bele, hogy mocsokban élnek.
és tudjátok mit, hiányzik magyarország. a sok tapló állat valóban nem, de talán ez ellen lehet tenni és idővel változni fog.
Térjünk vissza a kályhához. Miért ilyen a magyar? Nos, Móricz Zsigmond "Rokonok" című mesterműve szerintem ma is aktuálpolitikai kézikönyv lehetne. Ebből pedig nagyon sok minden következik. Többek között az is, hogy "mert megtehetem" (hiszen ott a védőpajzs). Esetleg "mert megérdemlem" - mert én is ilyen vagyok, legfeljebb más mértékben. Az annyit (ráadásul büszkén) emlegetett "okos magyar", aki akkor is igen találékony, ha kiskaput kell keresnie - az is innen ered. Valamit valamiért. Bármennyire is utálom, ha valaki nem "egyénieskedő", ha valaki mindig mindenben betartja a(z írott vagy íratlan) szabályokat, akkor abból valami valószínűleg hiányzik, ami pedig most benne van - amitől most az "okos" és "találékony" jelzőket érdemli ki.

Ami nekem személy szerint sokkal nagyobb gondnak tűnik, az a valódi értelemben vett baráti társaságok látszólagos hiánya. Külföldön (bárhol) igen sokszor láttam, hogy 5-10-20 ember/család "csak úgy" leülnek egy közös vacsorára egy étteremben. Itthon ilyet nem nagyon látok. Azt is tudom, ha 5-10-20 külföldi elmegy egy más országbeli versenyre, akkor nagyjából együtt vannak, összetartanak. Ugyanennyi magyar versenyző esetén két-három klikk alakul ki. Igaz, "úri sportról" beszélek, nevezetesen lövészetről. Úgy vélem azonban, eléggé tipikus a kép. Valahol persze ez is a "rokonok/barátok" mentalitásból következik. Aki benne van a "brancsban", az velem van - a többi pedig ellenség. Bárhol és bármikor.

Ja, és ez nem egy műelemzés. Csak egy értelmezés, ami azért szerintem bőven benne van az említett műben. De semmiképpen sem kizárólagos.
Kedves TWA!
Hová jut a hazai média, ha már a kollegák sem értik (vagy nem akarják érteni) egymás szavát?! Az Ön által idézett Heti Válasz cikkem csak a tényeket regisztrálta, miszerint az állítólag ezer milliárdos nagyságú elcsalt adót a kormányzat a csóró megélhetési maszekokon próbálja leverni, ahelyett, hogy a sokkal keményebb diónak bizonyuló, ám húzósabb eredményekkel is kecsegtető multik tyúkszemére lépne. Természetesen szerintem is egyetemleges kötelezettség a közterhek viselése, miként az ilyen típusú trükkök elkövetőinek fülönfogása is. De ilyesmikkel nem csupán a kicsik próbálkoznak, sőt...! Csak, hogy értsük egymást. (A késői reagálásért elnézést, szabadságon voltam). Üdvözlettel: Michnai Attila, adószakértő.
"Én mosolygok. A tolerancia, az elfogadás, és a megértés teljes hiányán is. De te attól még egy tapló paraszt maradsz. Pontosan Te magad vagy az egyik oka annak, hogy nem élek Veled egy országban. Ahonnan ki tudja hányadik hozzászólás próbálja legitimálni az adócsalást, úgymond "csak kicsit lopunk", de ha valaki külföldre megy tisztességesen dolgozni, az nem tiszteletet, hanem megvetést (dühöt, irígységet?) kap. Először magadban kellene tisztáznod, valójában miért is fáj ez Neked annyira, hogy meg kelljen mondanod a frankót? "

nekem nem fáj, sőt ha nem érzed jól magad menjél! én nem irigykedem, magam is éltem külföldön, de itthon jobban érzem magam, pedig valószínű jót nevetnék az akcentusodon:)

szóval szíved joga elmenni, csak akkor onnan ne oszd az észt hogy milyen szar ez az ország.
Tiszta hülye TótaWé, hogy most, amikor kezd lecsengeni a nyári uborkaszezon, elhúz a vérbe.

Pedig a kis fekete rucisok bandába verődése, Tomcat tudósításai az eseményről jó publicisztika-témát kínálna - arról nem is beszélve, hogy még egy Karib-tengeri internet-kávézóból is fel lehet lőni publicisztikát.
Ja, elmehetsz. Akkor is ez marad a hazád. Itt nőttél fel, minden ideköt, ez a nyelv az anyanyelved.
Én is elmentem, aztán visszajöttem. Alig vártam, hogy a repülőről meglássam a főváros fényeit, másnap pedig rohantam csirkepaprikást enni nokedlivel. Mert abból is csak itt van jó.
Nincs gyerekem, nem ítélkezhetek Bálint döntése fölött, de nem azok sosem teszik naggyá a nemzetet, akik elmennek és szarnak rá. Hogy a Fiad ne találkozzon magyarral? Ezt kikérem magamnak.
És még egy jótanács: ez a nyugat-fíling több szempontból megáll a német államokban.
Mert a vidéki francia wc is undorító, a belga taxis nem vár meg, ha más előbb ér oda, ésatöbbi.
Menj el, ott majd más problémáid lesznek.
Mi itt ülünk a tutiban, csak ezt sokan nem értik még.
Meg kéne mutatni nekik.
Ja! Hogy amíg a Gazda vissza nem jön, addig mi sem fecseghetünk itt! Mekkora gáz!
Nem tudtam az összes hsz-t elolvasni, de a személyes tapasztalataimat én is ideírnám.
Egyrészt megértem Bálintot, mert egy-egy rosszabb passzban mi is így gondolkodtunk a férjemmel. És végül mentünk is, de hazajöttünk amikor lejárt a szeződése a férjemnek (kb 20 hónap volt). Voltunk No-ban Holl-ban, és hát vegyesek voltak az érzéseim, de a végső konklúzió, amit pilatus is írt, h mégiscsak itthon a legjobb (megdöglöttem egy rendes paprikáért, paradicsomért). Mert máshol ugyanúgy vannak bunkók, taplók, parasztok (pl. Hollandiában, amíg be nem tiltották a dohányzást a vendéglátóipari egységekben, addig a mekiben is, a kiadópult előtt cigizett a jónép). A másik, h mindig, de mindig kívülálló marad az ember!! Ahogy itthon is, ha valaki letelepszik, csak úgy beszélünk róla "az a külföldi, angol, német olasz stb". A kintlétünk ideje alatt senki nem akart közeledni igazán felénk (30 alatti értelmiségi pár kisgyerekkel) a lakókörnyezetünkben, elég távolságtrartóak voltak a németek (jellemzően egy kóreai nővel barátkoztam össze először), bár bennük ilyen szempontból végül pozitívan csalódtam. És így még mindig jobbak, mint a hollandok, akik egyenesen leszarták, h egyáltalán a világon vagyunk (félreértés ne essék, nem arra gondolok, h tapsikálniuk kellett volna, amiért egy magyar nő ugyanott hintáztatja a kölkét, mint ők). Mi voltunk "A külföldiek", nem a magyarok! Ők már annyira hozzászoktak a beáramló jónéphez, h nem érdekli őket a saját környezetükön kívül senki és semmi.
Persze a gondozott bicikliút, a kulturált autózás jó volt, de a hollandok (is) simán a rétre szaratják kutyájukat (és nem szedik fel), akkor is, ha látják, h gyerekek játszanak ott, ill. sokan ebédidőben ott fogyasztják a szendvicsüket. És nem segítettek többen a babakocsit levenni a villamosról (mert még ott is voltak magas villamosok), bár azt el kell ismernem, h mind a hivatalos helyeken, mind az üzletek nagy részében volt pl. gyereksarok, ahol a kiskorúak eljátszhatnak, míg a szülő körülnéz/vásárol. Szóval, sommázva, nincs kolbászból a kerítés kint sem. De tapasztalatnak nagyon jó, és végül lehet, h valakinek bejön! Szóval, én azt mondom, hajrá!

A másik, amit akartam írni, a magyarok megítéléséről szól. Mialatt kint éltünk, mind No-ban, mind Holl-ban gyakran meghívtuk magunkhoz a férjem kollégáit (mind nyugateurópai: angol, skót, svéd, német fickók voltak) vacsira, vagy csak egy kis borozgatásra. Azt hiszem, mindannyian úgy jegyeztek meg maguknak, h a magyarok kedvesek, vendégszeretőek, jól főznek (hajjaj, hollandiába hozattam egy magyar kollegával Mo-ról fehér répát a gulyásba) és jó velük lenni. Szerintem az is fontos lenne, h amikor egy olyan helyzet adódik, amikor megmutathatnánk -nem országosan, hanem mi, az egyének, a magánemberek-, h valójában milyenek vagyunk, akkor kellene odatenni magunkat. Nem nyivákolni, h a magyarok ilynek, meg olyanok! Mi, az Emberek, akik mellesleg magyarok,rendes emberek vagyunk, de vannak köztünk sokan,akik sunyik, kihasználnak másokat stb. De könyörgöm, nem ez az általános!! Úgy érzem, h "jó hazafiként" én tettem az országomért (ez most olyan pátoszos, de remélem, értitek), a jó hírnévért, igaz, egy kis közegben, de mégis. Az egyik angol fickó, aki épp vmiért nem utazott haza (vmi 1napos munkaszünet volt épp), és akit ezen nap alatt meghívtunk ebédelni hozzánk, estére meg meccset nézni, sörözni, abszolut meg volt hatva, h hát ez náluk nem szokás, és nagyon jólesett neki, h nem hagytuk egyedül ezen a napon. És tudom, h sok más magyar ember így tett volna a helyünkben, mert a fickó jó haver volt, kedves ember, hát miért ne?!
Az itthoni sok sutyerák... hát, lehet, h nincs máshol ennyi ingyenélő, "okoskodással" vagyont szerző, és "mert én megtehetem" kopaszbnw-s (vagy épp hondás) ember, de bízom benne, h ez is változni fog majd... majd. Ez ellen nem tudok tenni, sajnos, de egyetértek azzal a hozzászólóval, aki azt írta, h nekünk kell az új generációt arra nevelni, amit mi hiányolunk!! És nekünk is akarni kell, tenni érte, mert nem hiábavaló (sztem). Én a gyerekeimet (van már 3fiam)próbálom úgy nevelni, h legyenek tisztességesek, toleránsak (a legnagyobb 6éves, még azt sem tudja, h mi az, h cigány/roma), h szeressék az embereket és egymást, és óvják a környezetüket (itthon komposztálunk, és szelektáljuk a szemetet) stb stb. Próbálok jó és boldogságra képes embert nevelni belőlük, és remélem, h még sok hozzám hasonló ember van, aki nem azt mondja a gyerekeinek, h "hé, ha ő ilyen, te is légy olyan, lopj, csalj, hazudj, mert az a könnyebb". Hanem, aki érzi, h gáz van, az megpróbál legalább ilyenformán tenni a jobb életért, mert ez nem kerül semmibe.
Na, ennyi voltam:)
Nem értem mi köze van ahhoz, hogy bunkók és türelmetlenek vagyunk egymáshoz, hogy kosz van a városban stb. a kormányhoz.
Az embereknek saját maguknak kell megváltoznia, nem a kormánynak. Egy kormány csak azt engedheti meg magának, ami társadalmilag elfogadott.
Az a Gyurcsány hibája, hogy otthon ül a sok munkanélküli meg nyugdíjas és a házak előtt senki sem söpri össze a szemetet meg a falevelet? A Demszkinek kellene összeszedni? Nem, nekünk kell rendet tartani és nem csak a házunkon lakásunkon belül. Szerintetek Hollandiában az amszertdami közterület vállalt mindenhol összesöpri a szemetet? Nem, nem söpri össze; Van Dijk bácsi este kimegy és összesöpri, mert szeret kultúrált környezetben élni. Meg ha nem tenné, kimenne a szomszéd, mert megszólnák őket a szomszéd házból. És ezzel mindenki így van, nem véletlenül tiszta az utca.
Hát nálunk mindenki csak szídja a Demszkit (nem védem, mert nincs a liblingjeim között), hogy ez nincs, meg az nincs, de senki nem tesz semmiért semmit.
melin
Nem a külföldiek megítélése a probléma. Törleszkedni, "képet mutatni" kár. Hanem az, hogy milyenek vagyunk EGYMÁSSAL...
Sityak: törleszkedni??? Fura, h Te ezt veszed le és csak ezt a hozzászólásomból.
Egyébként meg akik Bálint igazát támasztgatják buzgón, mind vmiféle külföldies megközelítésből beszélnek általában a magyarokról, valamiféle lesajnáló, soxor undorkodó, szégyenteljes hangnemben (amit én (és még rengetegen) nem érzeK jogosnak, és nem érdemlem meg. Nem értem igazán, h miért kell állandóan fikázó hangnemben beszélni önmagunkról, mint pl. "ilyen a magyar, na, ez a magyar mentalitás" stb. miközben mondhatnánk azt is, h "ilyen magyar ember is van", de nem általában)! Miközben sokan vannak (külföldiek és magyarok), akik egyáltalán nem ezt a képet látják a magyarokról, mint amit Bálint is állít elkeseredetten. És elképzeli, h bezzeg kint kolbászból a kerítés és mindenki tapsikolva befogadja, mert ott az emberek olyan cukik egymással. Hát, nem. A példámmal (ami a kommentnek csak kicsiny része) ezt akartam érzékeltetni.

Sportswear, már megint ez az általánosítás ... és mondhatnám, h ez ősi magyar szokás:)... sztem kissé igazságtalan vagy. Te a főváros szempontjából nézed csak ezt a problémát. Én Pest környéki vagyok, itt nincs szemét, sok a "tiszta udvar, rendes ház"! A panelek is rendezettek, igaz, itt a legmagasabb 4emeletes. Viszont itt is van, aki a szelektív konténerek környékét szeméttelepnek tekinti (sajnos), de nem MINDENKI!, hanem 1-2 primitív igénytelen paraszt, aki sajnálja negyedévre azt a 3200ft-ot a szemétszálításra.
A belvárosi dzsuva... hát, az igenis a városvezetés dolga főként! A feltételeket neki kell biztosítani! Erőteljes kampány a tisztaságért (plakátok!), kukák, szemetesek (netán szelektív!!) sűrűbb kihelyezése (azok gyakori ürítése!!!), kutyaszargyűjtő tasakok, büntetni a szemetelésért, rongálókat falhoz állítani stb! Hidd el, h sokan (sokkal többen) bedobnák a szemetet!!
ÉS nem tudom, h Te melyik részén jártál Amszterdamnak, de én azért nem tapasztaltam, h sokkal jobb lenne a helyzet, mint nálunk a belvárosban! Kisebb városban talán igen, de vidéken nálunk is jobban adnak a környezetükre.
Gyáva népnek nincs hazája.
Persze el lehet futni minden elől, előbb-utóbb talán másik bolygóra is el tudunk majd menni, az lesz csak a jó!
Mondják mások és magam is tapasztalom, hogy külföldön még a szar sem olyan büdös, mint itthon!
Egyébként csatlakozva az előttem szólókhoz én is kikérem magamnak az általánosítást.

Kedves Bálint (és persze Árpád)!


Talán már mások előttem elmondták azt, ami most belőlem is fölszakad, meg az is lehet, hogy az itt leírt szavak pusztába kiáltottak, és senki füle nem lesz a tanúja annak az okosságnak, melyet látó szemeim szeretnének megosztani veled...én, személy szerint, soha nem voltam egy nagy hazafias érzületű honleány, önként, és teljes szívből dalolva masíroztam Anglia felé, az idegenbe szakadtság mellett letéve voksomat. Ennek ide, s tova 2 éve. Beszélek perfektül németül, angolul, nagyon ostoba sem vagyok, és a diplomámért is megküzdöttem. Nyakamba véve -a hozzád hasonlóan- a "Nyugatról" szőtt és dédelgetett illúzióimat és álmaimat, zsebemben a "rafli tú grend"-el (gyors fejszámolás az akkor közel egy milcsi volt), a párom kezét szorongatva lelkesen ugrottam fejest a kalandba.
És tudod mit találtam? Ostoba, üres fejű emberek tömkelegét, akik nem tudják, hogy ki volt Thomas Mann, és nagy bociszemekkel bámultak rám, hogy nem ponyvát olvasok, akiknek a könyvtáraiban nincsen szépirodalmi szekció, olyan sem, mint amihez én a Dagály utcai szabóervinben szokva voltam, lassan vezetnek, persze, meg udvariasak, mert akkora büntetést kapnak ostoba arcukba bele, hogy ihaj. Neveletlenek, nem udvariasak, a család számukra nem létező fogalom, karácsonykor sem látják vendégül nagypapát, aludjon a szállodában, a szemtelen, ütnivaló kölykeiket, akiket a horribilis állami támogatásért szülnek húsz évesen, az "ó per"-ek meg "nennik" nevelik, több-kevesebb sikerrel. Aztán, hogy sörösüvegek meg szilánkok? A brit tizenévesek körében a legnépszerűbb foglalatosság csütörtök és vasárnap között (ez az intervallum a berúgós-bedrogozós bulizós idő) a kirakatok, telefonfülkék tönkrezúzása. Hogy az egyre jobban elterjedő "happy slapping"-ről már ne is beszéljek: hetero- vagy homoszexuális emberek, nők, férfiak, gyerekek agyon vagy csak brutálisan nagyon megverése. Igen, jól látod. 14-15 évesekről beszélek. És az iskolák...hát, inkább hagyjuk... Mosolyogni soha, pláne nem idegenekre, mint te, de még egymás közt sem barátkoznak. Jó, ez nem Amerika. Csak London, meg környéke. Ne érts félre Bálint, nem akarom a kedvedet szegni. De tudod, amikor majd magyarként a nagy kánaánban századjára törlik beléd a lábukat, és meglátod belülről azt a kolbászból lévő kerítést, meg rálépsz a szomszéd fűjére, ami baromira nem zöldebb, mint a miénk, akkor majd megérted, hogy csak tudod mibbek ők? Gazdagabb. Szépen be vannak csomagolva. Ja, és mielőtt megkérdezel, Bálint. Mi lett velem? Hazajöttem. És Radnótit szavaltam magamban:"Ki gépen száll fölébe, annak térkép-e táj, és nem tudja hol lakott itt Vörösmarty Mihály." És tudod mit -most lehet, hogy kiröhögsz- bőgtem, röhögve bőgtem, mikor ráléptem a csikkes, koszos betonra negyven fokban a ronda Hegyeshalomnál. És tudod miért, Bálint? Mert hazajöttem. Mert itthon vagyok. Szar? Persze. Ugyanolyan szar, mint kint. De itt legalább magyarul küldenek el az anyámba. De itt legalább meg tudom védeni magam.

Ui.: Ja, és még valamit, Bálint. Tudod, London csodás város (leszámítva azt az apróságot, hogy itthon 26 év alatt nem támadtak meg, raboltak ki annyiszor, mint ott 2 év alatt), de egy valamit nem tudott megadni: azt az érzést, amit idén augusztus 17-én éreztem este, amikor fent sétáltam a várban. Előttem elterült a Lánc-híd, Pest, csak úgy szikráztak a fények a beton kockákon és ágyúgolyó-ütötte falakon, fényben lebegett a Parlament fantasztikus kupolája. És Bálint, akkor az én eleddig magyartalan szívemet egy olyan melegség töltötte el, és csak úgy gurultak végig az arcomon a könnycseppek. Aztán mosolyogva továbbsétáltam a Mesterségek Ünnepén, ahol idegenek állnak meg egymással beszélgetni, csacsogás, duruzsolás töltötte meg a fülem, és boldog voltam, istentelenül boldog.
sportswears: Van Dijk bácsit soha nem láttam még hogy az amszterdami hidakat, aluljárókat súrolta volna. Az ilyesmi Van Demsky irányítása alatt történik.
látó, csodálatosan és a szívemből szóltál! Én sosem mernék egy ilyen ódát nyilvánosság előtt elzengeni. Na, azt azért hadd tegyem hozzá, hogy ami nekem külföldön megemészthetetlen hiányt, fájdalmat, akadályt okozott és jelentett, az a magyar nyelv volt, pontosabban az, hogy képtelen voltam egy idegen nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani, annak árnyalt és finom rezdüléseivel együtt. Valszeg aki pénzre, egzisztenciára hajt, azt az ilyesmi nem zavarja, illetve azok a látó által emlegetett apróságok sem, hogy európai kultúrkörből kimozdulva bizony érhetik meglepetések az embert. Az óperencián túl, de még innen is.
Nem olvastam el mindent, de én sem vagyok Mo-n. Nem is hiszem, hogy hazamegyek egyhamar. Az ok prózai, itt megfizetnek és azt csinálhatom, amit szeretek.
Szerintem is elkeserítö, amilyen Mo. Erröl persze csak részben tehet a mai kormány, mondjuk az biztos, hogy az, hogy ma már gyakorlatilag mindenki reménytelennek látja az ország helyzetét az az ö érdemük. A magyarok nyilván nem lehetnek nagyobb köcsögök, mint bárki. Amúgy, az individualizmus nem is olyan brutális mondjuk Szegeden, ott normálisan közlekednek az autók, az emberek a villamoson átadják a helyüket, söt a buszsöförök is kedvesek a terhes nökkel, olyan is volt, hogy valaki jegyet váltott a terhes feleségemnek, mikor fölszállt a két gyerekkel. Budapest az más téma, az valóban élhetetlen.
Hihetetlen megdöbbentö a különbség Bécs és Bp között és nem a pénz miatt elsösorban. Itt fantasztikus és olcsó a tömegközlöekedés, minden müködik nem presztizs beruháznak, hanem ésszel csinálnak mindent. Az emberek adóznak, nem jut eszébe senkinek feketén lakást kiadni, rend van.
Nehezen hiszem egyébként, hogy a többi exkommunista országban jobb lenne a helyzet, de ez persze nem mentesít minket a felelösség alól. TW meg persze, hogy marad én is maradnék, ha írásból tartanám fönt magamat, nagy ügy.
Abszolut nem ide tartozik, max annyiban, hogy épp voltam otthon valamikor és megdöbbentem egy szociszavazó ismerösömön, aki azt képzeli, hogy otthon most valami reform van valami cél érdekében áldozatot hozunk. Nem hittem, hogy léteznek ennyire ostoba hiszékeny emberek, be kell látnom, hogy még TW sem biztos, hogy busás javadalmazásért gondolja ezt gyakran így, lehet, hogy ö is csak szimplán buta:-)
Nos, lehet az embernek mindenféle érve mind a maradás, mind az elmenetel mellett. Hogy melyík a jó döntés? Azt mondom mindkettő. Én elmentem. De annyira, hogy ha ennél messzebb megyek, akkor már közeledek. Úgy is vélem, hogy jól döntöttem a magam és a jövendő gyermekeim érdekében. Személy szerint azt vallom, hogy valami bűzlik Európában. Talán az, hogy öreg, talán más...de itt Új Zélandon bizony egész mások az emberek, és ezt majd 2 évnyi ittélés mondatja velem. Ez sem a kánaán, itt sincs kolbiból a kerítés, és bizony ritka kemény kapitalizmusban élünk (ahol egy sima orvosi vizit 8000 Ft körül mozog), de az emberek kedvesek, mosolyognak, ahol - ahogy a párom mondta- úgy érzi az ember amikor a rendőr megbünteti, hogy ezzel együtt is szolgáltatást kapott. Itt is megvannak az otthon lévő rossz dolgok, de amíg otthon arra szalad fel az ember szemöldöke, ha valaki megáll a zebránál, itt arra, ha valaki nem. Itt is vannak idióták, de nem az a furcsa, ha egy egész napig nem találkozol egyel sem, és még sorolhatnám. Fiatal ország Új Zéland... talán ez a titok, mert ugye eléggé kevert a lakosság származásilag. Főként európai, ázsiai vagy a környező szigetek lakói. De megértjük egymást egyenlőre. És mindazzal együtt, hogy nem szivesen jönnék haza élni ezek miatt és a mocskos anyagiak miatt sem, fáj a szivem, mert szeretem a hazám, szeretem a nyelvem, szeretek mindent ami magyar és amiben felnőttem, de nem olyan itthon, mint amiben élni szeretnék. Hibáztathatjuk a kormányt és a társadalmi berendezkedést arra, hogy "elbunkósodtunk". Sőt! Lehet akár a szomszéd is a hibás. Én azt mondom, hogy vannak dolgok, amikért csakis mi vagyunk a felelősek. Mondhatjuk, hogy az évek alatt elfogyott a türlemünk figyelni arra, hogy mi megálljunk a zebránál, és mutogathatunk újjal a másikra, de mi olyanok leszünk, amilyenek lenni akarunk. És hiába mondod a zebrán elütött nénikének, hogy bocsi, de csak azért nem álltál meg, mert senki sem áll meg, attól még te fogod leülni a dolgot, és te mondhatod el magadról, hogy nem csak bunkó vagy, hanem buta is. Ez az "egyél szart mert több millió légy nem tévedhet" effektus. Szóval nehéz dolog jónak lenni a sok rossz között, de a te döntésed, hogy hová akarsz tartozni, és nem másé. Vállald érte a felelősséget, ahogy én is vállalom, hogy bizony gyáva módon elfutottam az itthoni gondok elől, de örülök, hogy maradnak itthon még értelmes, rendes emberek,akik majd helyettem is harcolnak azért, ami ott ahol most én élek már működik és létezik.
Szerintem valóban jobb külföldön élni, de sajnos csak azoknak, akik ott születtek. Íme egy OECD-s adat 2002-ből: egy 15 éves munkaviszonnyal rendelkező felső tagozatos általános iskolai tanár éves átlagfizetése Magyarországon és Csehországban 40 ezer dollár alatt volt, Németországban, Japánban, Koreában, Svájcban és az USÁ-ban pedig 40 ezer dollár felett. Szóval több mint négyszer többet kerestek.
Másik adat: a férfiak várható élettartama 2000-ben Magyarországon 67,5 év volt (ez nagyjából úgy áll össze, hogy sok-sok legszebb férfikorban levő negyvenes, ötvenes hal meg, aki meg megéri a hatvanat, az már a nyolcvanat is meg fogja). Az emlegetett fejlett országokban a férfiak várható élettartama 75 év körül van. Szóval máshol majdnem 8 évvel tovább élnek, és jóval kevesebb az özvegyasszony.

Mégis egyetértek, hogy kevés külföldre vágyónak jön csak be, mert mint ahogy Sztravinszki írta, általában képtelenek vagyunk „egy idegen nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani, annak árnyalt és finom rezdüléseivel együtt“.

Egyébként meg biztosan nagyon prózai lélek vagyok, de a „Parlament fantasztikus fényben lebegő kupolájának“ látványa nem nyújt igazán vigaszt számomra.
Javítás: egy 15 éves munkaviszonnyal rendelkező felső tagozatos általános iskolai tanár éves átlagfizetése Magyarországon és Csehországban 10000 (azaz tízezer) dollár alatt van,...
Javítás 2: "Szóval máshol majdnem 8 évvel tovább élnek, és jóval kevesebb az özvegyasszony." Na itt is eltévesztettem valamit, mert "nyugaton" is tovább élnek a nők 5-6 évvel. Legfeljebb fiatal özvegyből van kevesebb. (Úgy látszik, ma elég szétszórt vagyok...)
Kedves Földlakók!

Mindegy, melyik országba vándoroltok, akkor is ezen a sárgolyón éltek, melynek bődületesen primitív lakói még képesek elhinni, amit ez a kormány mond...
Jól látom én (sodi-fórum, #283), hogy a mi régi jó ismerős Endrukánkkal fog indulni az őszi szemeszter? wehehe!
Meddig kell még várni, hogy az a kurva lusta Tóta Wé idetolja végre a pofáját? Bezzeg én egész nyáron megállás nélkül dolgoztam!
Szerintem már nem kell sokat várni a "kurva lusta Tóta Wé"-re. Azt mondta szeptember eleje, nem? Minden bizonnyal szept 3án hajnali negyed négykor fölnyomja a nyitócikket, ami a Magyar Gárdáról meg a talmudról szól majd (csak mert most mindenki ezen izgul).
Re: Rokica 2007.08.31. 12:13:22

Ugyanaz a "húzzanak el" sztori van egy másik blogon is, de ott azért van egy jó néhány (építész) hozzászólás, ami rámutat a mai magyar építész valóságra.

Nem lehet egyszerűen elintézni egy "őszödi beszéd a Műegyetemen" címkével...

wergida.blogspot.com/2007/08/hzzanak-innen.html

Szóval tényleg ajánlom elolvasni ehhez ezeket a hozzászólásokat is.

Nem tudom, kiváncsian várom a orvosok, jogászok, közgazdászok, gépész/villamos/vegyész/biomérnökök, stb. "őszödi beszédét"...
Egy jo ismerosom nemreg olasz baratjat fogadta itthon, egy hetvegere jott latogatoba az uriember, elso utjuk szurke varoskank egyetlen multibevasarlokozpontjaba vezetett.
Ot perc setalgatas utan ez az olasz barat megkerdezte a havert:
'Te, Luigi, itt miert ilyen szomoruak az emberek?'

Erdemes megnezni, a magyar lehajtott fejjel vasarol, nem mosolyog, igyekszik minel gyorsabban a vegere erni a kis cetlinek, listanak, mig a kulfoldi, akar itt, nalunk, akar kint, kulfoldon, el, sugarzik rola a pozitiv vilagnezet..
Es meg igy maradjak normalis.. :(
Läto, a keleteuropai kulturälis felsöbbrendüseg hangoztatäsa csak egy mentälis önvedelmi reakcio, tipikus a kivändorlosäg elsö fäzisäban amennyire en meg tudtam figyelni (kivülällo szämära nyilvän mokäs, de ertelmisegi körökben megertessel fogadjäk, akär csak ha egy szingalez meselne az ösi fejlett kulturäjukrol, hiszen hirtelen egy velten vagy valosan lenezett kisebbseghez tartozni nem könnyü.) Aztän a mäsodik fäzis a depresszio, a harmadik pedig az elszaladäs, vagy a beilleszkedes, kemenysegtöl függöen. Ezekszerint az elszaladäst az önigazoläs kereses követi. Bär arcom befogom, angliäban biztos hogy nem szeretnek en sem elni, ott meg sem probälnäm.
szerintem meg csak akkor jó külföldön ha jo állásod van. Nyugaton szolga vagy ha kimész és lenéznek. ha a távol keletre mész akkor ott kicsit más a helyzet de ugye az mán bonyolut, mer há persze hogy nem beszél senki angolul:) oda nem megyünk inkább pizza futár londonba mer azafasza a hujberferi is az vót ozt mekkora király lett ...
Aztán a vlóság sajnos ennél sokkal rosszabb mint itthon mert ott pl nem az autó áll meg a járdán ha nme teccik a fejed lelőnek egyszerűen.

Lehet, hogy már lecsengett a topic, én se olvastam el a majd 1000 beírást: úgyis kb. tudom a 95%-ik miről szól.

Egy kicsit talán mégis hitelesen tudok a témához hozzászólni, hiszen jómagam is másfél évig külföldön éltem párommal, mégpedig Írországban.
A lényeg dióhéjban:

1. - Kivételesen szerencsés ember az, ki soha nem érez úgy Magyarországon, ahogy a TWÁ barátja, Bálint érzett, mikor levelét megírta. Ámde...
2. - Ha magyar vagy, mindenhol magyar maradsz. Ez alatt nem a ránk szabott viselkedési normát kell érezni, hanem azt, hogy a, honvágyad lesz, hiányozni fog a család/barátok/időjárás/kaja/HANGULAT stb...), b, legyen a világ legtoleránsabb, ultraliberális országa is ahova mész, ott csak feketeseggű bevándorló leszel, és c, ha itthon is a rosszat látod/jegyzed/érzed meg elsősorban, hidd el, kint sem lesz ebben hiány. Ebből következik a...


3. - ...szomszéd, meg az ő zöld füve.

Írországban hajnali fél 3-kor bezár minden kocsma. Ekkor az összes (nagyon!) részeg fiatal kiáramlik az utcákra, ahol üvölte énekel/tör, zúz, randalírozik. Az ilyen városrészeken élők ezt minden szombat és vasárnap hajnalban élőben végigélvezhetik, hiszen hangszigetelés nem létezik. Ha az utcán parkoló autó épen megússza, szerencsénk volt.
Magyarországon, a legalja helyektől eltekintve ilyenkor a rendőrség fellép, illetőket elviszi stb. Írországban ilyen miatt nem fog a rendőr megmoccani sem.

Autózás és előzékenység? A rádió reggeli műsorában a műsorvezető napi rendszerességgel könyörög a sofőröknek a következőkért: este/reggel tök sötétben ugyan kapcsolják be a lámpát. Ködlámpát nappal ne égessék (minimum minden 2. folyamatosan égeti, mert az olyan "cool". Az alsóbbrendű útról érkezőket legalább NÉHA engedjék be - előfordul, hogy 20 percen át SENKI nem áll meg a főúton - pedig araszolnak, mert a közlekedés feltételei a 70-es évek forgalmára vannak tervezve.
Az autóvezetésről még csak annyit, hogy a lakosság 50 év feletti része soha nem tanult KRESZT, nem vizsgázott, csak vezet. A halálos autóbalesetek száma a magyarországiéval vetekszik - mindez egy 3,5 milliós országban...

A helyi kábeltévé/internetszolgáltató ugyanúgy továbbszámláz a szerződés felmondása után, mint itthon egyesek. (személy szerint nekem itthon egyikkel sem volt soha gondom!) A banki letiltás nem történik meg, levonják a pénzt. A banki átutalás az egyik helyi bankból a másikba 15 munkanapig (!!!) tart. A kábeltévé ügyfélszolgálatos kislánya simán azt hazudja a telefonban, hogy "nem működik a rendszerük". A következő hívásnál kapcsolt kollega simán elintézi ugyanazt. (ja, átlagban 20-25 perc mire kapcsolnak egy kollegát).

Az időjárás ultrasz*r, az ételek még annál is rosszabbak. Természetesen vannak kivételek, 100 EUR-ért 2 fő már egész jól megebédelhet.

Az utcák/kertek stb. iszonyatosan tele vannak szeméttel, a csodás táj úgyszintén. Előbbi kapcsán MINDEN szombat és vasárnap hajnali 7-kor az utcán mindenkit felébreszt egy kib.hangos lombfúvó eszközzel szemetet az út közepére kifúvó ember (rajta persze fülvédő!), ahonnan egy 2 km/h sebességgel vánszorgó, bazi hangosan üvöltő és bippegő úttisztitó gép felszedi. Ezt a gépet kb 20-25 percen át lehet teljes zajpompájában "élvezni", minden egyes hétvége mindkét reggelén, 7 és 8 óra között.

Sorolhatnám még, de talán érzékeltettem a lényeget: TELJESEN mindegy, hogy hova megy az ember - kellemetlenségek mindig fognak történni. Mindig találkozunk köcsög emberekkel, ésszerűtlen dolgokkal (egymástól 15 centire levő (iszonyúan) hideg és (tűz)forró vizes csapok valaki?), felháborító mentalitással és általános kellemetlenségekkel. Egészen egyszerűen meg kell tanulni ezekkel együtt élni, amnin lehet, megpróbálni változtatni, ha tényleg ennyire zavarnak. Mindezek mellett természetesen jó példával előjárni (persze nem megy mindig, nekem sem, de igyekezni kell!).

Majd elfelejtettem: természetesen hasonlóan hosszan sorolhatnám, hogy mi az, ami kint viszont jobb. A legszembetűnőbb a fizetés persze, de az is csak akkor ha tényleg jó melód van. Az albérletek számunkra elképzelhetetlenül drágák (garzon 600 EU/hó, kis/közepes lakás 1200-1500 is lehet), így ha legalább ketten nem tudunk kint keresni, majdnem rosszabbul élünk, mint itt.

Konlúzió? Bár ez lehet, hogy nem jön ki a fentiekből, én nagyon örülök, hogy másfél évet kint tudtam tölteni. Rengeteg sok a tapasztalat, nagyon hasznos időszak volt. Egészen másképp néz majdnem mindenre az ember utána ismét itthon is. Egész egyszerűen meglátni végre, hogy mi is az amiért szeretni lehet az itteni életet, a maga napi szintű bosszúságaival együtt is...

Úgyhogy szerintem is, aki tudja, és főleg aki fiatal, az menjen! Bőven túlnyomó részük úgyis haza fog jönni előbb-utóbb, és mi másra lenne ennek az országnak szüksége, mint szélesebb látókörű, tapasztalt emberekre!
Annak az építészprofesszornak 1000%-ban igaza volt. Csak azt nem vette figyelembe, hogy 20-25 éves emberek ezt még nem fogják megérteni....

U.I: márcsak azért is teljesen más minden, mint 56-ban vagy korábban, mert aki most kimegy, az lényegesen egyszerűbben és jobb eséllyel haza tud majd térni, mint anno :)

Bocs, elég hosszú lett!

F.
Idepöttyintem a végire, hogy egy külföldi barátom, aki itt élt 12 évig és nemrég költözött haza, szeretett itt élni. Sosem a bunkókról panaszkodott, tahóságról, hanem csak arról, hogy nem talál rendes hentest (húst) és péket. A plázavilágról azt mondta, hogy ez nálunk is van, csak máshogy hívják őket. És miért szeretett itt élni? Mert szerette a munkáját, és talált néhány nagyon rendes magyar barátot, barátnőt. Mög a pálinkát... :)))
Jártam már pár országban, és igen ők sokkal normálisabbak, és nincsenek úgy elájulva maguktól, mint mi...
Ha tehetném, egy percig sem haboznék elhagyni ezt a szemétdombot!!!
Bálintnak igaza van. Sajnos. És aki ezt nem látja az vagy vak, vagy végletesen hülye.
bálint, egy kis olvasnivaló:
www.fn.hu/karrier/0709/rabszolgakent_dolgoznak_angliaban_kelet_170968.php
mignon, mennyé, léccí, léccíí..
én hüje módon maradok, vazze...
a hülyeséget külföldre is magunkkal visszük. :)
no csak hogy mondjam! Én nagyon nehezen de elszántam magam. 5. hónapja itt vagyok svédbe. No irok pár dolgot. Itt a gyerekek számítanak! H a van gyereked jar csaladi potlek hat eves koraig 360 nap szabadsag/gyerekeként persze ez a szülök között megosztható. Ingyenes az oktatás, ja és szinvonalas. Ingyenes a suliban a kaja. A legközelebbi suliba ingyenesen bérelt taxival szállítják a kölköket. Irok másról. Csomó kedvezmény van. ADDIG amig mindet rendben csinálsz. Az adocsalásért többet lehet kapni mint emberölésért. Ha csak kicsit csalsz adót minden kedvezményes dolgot megvonnak töled. A szabályok it egyertelműek betartják őket. pl lakotton 50 kivül 70 90 és pályán 110. És annyival mennek. Meg se próbáld lefizetni a rendört mert annál nagyobb hülyeséget nem is csinálhatsz. Ha elfoglalod más (fizetett) parkolóját feljelentenek. Meg sem fordul a fejükbe mozgássérült parkolóba beállni. Melóhelyen dolgozni kell, nem megszakadni, nem logni, tenni a dolgodat. Ennyi. Otthon halálra szopattak. Nem is nagyon vágyok vissza, persze de, de csak pár napra aztán vissza.. Szal igaza volt Ferencnek nem tetszik akkor lehet elmenni. Nem tetszett..:)

Aki marad az vért izzad. Én is tépnék el innen, ha tudnék.De nem megy! Nem, nem! Ördögi kör aaaz van.

Meló az kéne, de hogy legyen? Ahoz meg tanulni kéne.
Tanuláshoz meg pénz.
...de ide kevés vagyok, mint maci sajtban a maci, oda meg túlképzett.

Itt állok 24 éves létemre és nem tudom sem folytatni sem elkezdeni az életem. Zsííír!

Tipp esetleg?

Pá!

ch3
ch3, pl ne nyafogj, hanem csinälj valamit. szivd fel magad!
Gyerekek! Be kell latni, hogy amig kicsiny hazank nem kozeliti meg a nyugati also szintet (cirka 20-30 ev), addig meg sokan gondolkodnak ugy, mint a Balint. Nincs ebben semmi rossz. nem mond ellent onmaganak, mindenki elsosorban onmagarol, szeretteirol akar gondoskodni, ez termeszetes.
Mi magyarok genetikailag irigyek vagyunk. Me too... Kinn elek a UK-ban, nem volt mas valasztas, mert a kozalkalmazotti diplomaval nem lehetett normalis eletet kezdeni. Most konnyu fizikai munkabol eldegelunk baratnommel.
Nagyon sok majom el itt is. (Wales)Muveletlenek, kulturalatlanok, helyi taplok, garazda fiatalok, reszeg randalirozok(ez sokkal nagyobb problema itt, mint otthon) az ASBO-kidek, gun crime stb. Fiatal csajok, focistapoloban, hosszu szaru szoros csizmaban, rozsaszin szoknya! Igazi deformalt Barbie-k.Megis! Elso korben meg a bunkok is udvariasabbak, mint sokan otthon, ennek oka persze a viszonylagos anyagi jo(bb) let.
erdemes probalkozni a kulfoldi elettel, mert ha nem jon be meg mindig haza lehet menni. Na, persze ehhez kell egy kis adag kalandvagy, nyitottsag miegyebek (magyar minibalber:)).
God save the Queen!
nem is rég egy amerikai próbált meggyőzni arról, hogy tartsak prezentációt a hazámról népes, főleg külföldiekből álló hallgatóság előtt...próbáltam elmagyarázni neki, Magyarországról senki nem tudja hol van, meg nem is érdekli őket, és egyszercsak azon kaptam magam, hogy vörös fejjel emelt hangon azt mondom neki, hogy nem is csoda, hogy nem érdekli őket, mert engem sem, és azt a 10millió másik szerencsétlent sem, aki ott lakik és még a 'Dögöljön meg a szomszéd tehene is' közmondást is elmeséltem neki. Mire ő megőlelt, és aztán megkért, mégis mondjam el a prezentációt, mert őt igenis érdekli. Elmondtam a prezentációt. Most felnyöghet a sok "szitya-bébi", de szerintem mindez azért történt így, mert ő amerikai, és a másikról nem csak lerángatni tanulta meg a gatyát az oviban!
Hat voltam pár hetet otthon (Pesten), és a következőkről tudok beszámolni.

Magam is meglepődtem, de egyértelműen van javulás. Többször is udvariasak, sőt horribile dictu kedvesek voltak velem a közértekben, a tömegközlekedésben. És azt kell mondanom, Budapest azért kezd sokkal jobban kinézni a felújítások után.
(A BKV ellenőr viszont azonnal lecsapott ránk, mikor bőröndökkel mentünk :)

El kell ismernem, nem várt mértékben javítja az ember pesti közérzetét, ha/hogy majdnem bármelyik étterembe/sörözőbe be tud ülni, és nem fog bele tönkremenni. Lehet, hogy ez ciki, de (az én esetemben) igaz. Más így.

Ezzel együtt állati mennyiségű feszültség van az emberekben, sokan mint a puskaporos hordó olyanok, csak várnak, mikor robbanhatnak fel. Óriási kosz es mocsok van utcákon, és sajnos feltűnő, milyen sok az ápolatlan, mosatlan ruhában járó ember. Tragikusan sok a (fizikailag) megnyomorodott, fogyatékkal élő ember is - nem tudom, ez statisztikailag alátámasztható-e, de az volt az érzésem, százalékosan sokkal több beteg/rokkant ember van Pesten, mint nyugaton.

Nagyon feltűnő még mind élő beszédben, mind írott nyelvben (elég a fenti hozzászólásokat elolvasni), milyen őrült mértékű a másikkal szembeni durváskodás, főleg, ha más véleményen van. Ez Ny-Európában nagyon másképp van.

Összességében ha lassan is, de talán jövünk fel, csak még mindig hatalmas a szakadék.

Azzal egyébként egyetértek, hogy aki nem kifejezetten "menekül" az országból, annak csak akkor érdemes kijönni külföldre, ha tényleg tisztességesen fizető, szakmailag is érdekes munkát talál (vagy olyat, ami belátható időn belül ilyennek az ígéretét hotdozza).

lett végül "How to be Hungarian 101"?
süti beállítások módosítása