W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Békekölcsön

2010.11.02. 11:30 Tóta W. Árpád

Súlyos milliókat váltanának üres ígéretre. Pedig a magánnyugdíj az enyém. Megtartom.Címkék: fidesz reform cikkajánló nemzeti egyuttmukodes rendszere

1078 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr842415064

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megérett egy mondat 2010.11.02. 17:46:40

Azt hiszem, a Fidesz és Orbán sokkal tudatosabb, mint azt sokan gondolják. Egyesek már kapkodó dilettantizmusról énekelnek, pedig "ezek" tudják, mit csinálnak. Ahhoz, hogy mindenki belássa, nem egy hétvégi ötletroham

Trackback: Döbbenetes hiányadatok! 2010.11.02. 15:46:55

Matolcsy szombaton bemutatta a költségvetési törvényjavaslatát, amiben én két számra figyeltem fel igazán: az egyik az, hogy 2011-ben 900 milliárd forint hiányzik a Nyugdíjbiztosítási Alapból, a másik meg hogy 725 milliárd forint az Egészségbiztosítási...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remélem elég sokan fogják úgy gondolni, hogy megtartják, és nem sétálnak át önként az államiba, hogy észrevegye a fidesz, hogy nem tehet meg bármit a népre hivatkozva.
Hárommillió magyar hamarosan fontos döntésre kényszerül. A tét a saját nyugdíja, a választás következménye húsz-harminc év múlva lesz érezhető.
A magánnyugdíjpénztárak minden erejükkel azon lesznek, hogy meggyőzzék őket, ne lépjenek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Nem fogják sajnálni a puskaport, és nem indulnak rossz esélyekkel. Az a biztos, ami nem állami: 20 éve ezt hallja a célcsoport nagyobb része. És nem sokan vették észre, hogy az elmúlt 20 év ennek a tételnek a cáfolata volt. Hogy ebbe buktak bele a gyűlölt szocialisták, továbbá szélsőséges liberalizmus.
Pedig az üzlet, amit ajánlanak, szemérmetlen csalás. Azt mondják, a tőzsde biztosabb nyugdíjat fog fizetni, mint az állam. Csakhogy ha az államot megkérdezem, miből fog ő nyugdíjat folyósítani, akkor megmutatják a magyar gazdaságot és hogy abból amit az kitermelt: abból, kedves uram, semmi másból. Ha ugyanezt egy magánnyugdíjpénztártól kérdem, akkor széttárja a karját, és báván mosolyog. És persze ígér toronyórát lánccal, mert ki tudja, addig még megtalálhatjuk a fáraók kincsét a Sanghai Expresszen. Az már nem a pénztárak baja, ha esetleg mégse jön ki a lépés harminc év múlva. Addigra ők már árkon-bokron túl lesznek.
A magánnyugdíjpénztárakba mértéktelenül öntött állami pénzcsap bezárul, ez többé nem terheli az adózókat. A pénzt, amit most visszaadnak, már jövőre elkölthetjük. Ötszázmilliárd forint benne ketyeg a jövő évi költségvetésben, ennyit nem kell pluszban befizetni. Ennél látványosabban nem is bizonyítható, miért volna baromság az állam pénzét távolkeleti bizonytalan befektetésekbe önteni. Ezért. Mert bár kiadásokat is csökkentenek, bizonyos alapvető állami szolgáltatásokat fenn kell tartani. A nyugdíjasok nyugdíját is fizetni kell, akkor is ha egyesek szívesebben játszanának a tözsdén pénzükkel. Ha tehetnék, feltörnék a kisgyerekek perselyét, mint a legsúlyosabb alkoholisták.
Venne ön a nyugdíjából kínai családot vagy támogatna amerikai bankárt? Oszt mit csinálna vele ha amikor nyugdíjba menne már értéktelen a befektetése?
A magánnyugdíjpénztárak súlyos milliókat váltanának üres ígéretre, amelynek teljesítési határideje ráadásul olyan távoli, hogy gazdaságilag nem is értelmezhető. Harminc évre bármelyik pénzember megígér bármit, harminc év múlva ő Argentínában koktélozik. Már tízre is nyugodtan blöffölnek, például garantált inflációtartó hozamot. Persze a garancia ők maguk. Mint amikor Münchausen báró kihúzza magát a sárból a saját hajánál fogva. Lóval együtt. Wow! Megnyugtató garancia.
Nyugdíjkérdésben a vágy tárgya sohasem egy kecsegtető tőzsdei ígéret, annál inkább egy biztonságot adó állami háttér. Megadatott: az állami nyugdíjpénztárnál pont ilyenünk van. Nem csak a mi létbiztonságunkat garantálja, hanem az özvegyi nyugdíj és árvaellátás révén házastársunk és utódunkét is, igazodik az inflációhoz és a gazdasági növekedéshez, és még az elmúlt és elkövetkező válságoknak sincs jobban kitéve mint a társadolom egésze, ezt garantálja a mi és utódaink választójoga. Ez a modern állam vívmánya és csak a miénk. Egyetlen hibája, hogy nem egy “biztonságos” latin-amerikai bankban van, hanem túl távol bizonyos pénzemberek mancsaitól. A magánnyugdíjpénztáras rendszerre átállás rendkívül költésges, aszerint mostani aktív befizetőkenk nemcsak szüleik nyugdíját kell kifizetni, hanem sajátjukra is előre takarékoskodni, ez a soha vissza nem térülő költség hatalmas pénzeket von el a magyar gazdaságból ami sohasem térül meg. A magyar adófizetők azért nélkülöznének, hogy külföldi gazadaságokat támogassanak, és bizonytalan legyen a nyugdíjuk. Milyen szép is lenne! A magánpénztárakat nem kell sajnálni, meghajlanak a kormány akarata előtt, és visszaadják az államnak (tehát nekünk adófizetőknek) azt a pénzt amit eddig tőlünk elraboltak az államot (minket) illető nyugdíjjárulékból – de nem ám az egyedi állampolgárok bumfordi kezébe elkótyavetyélni, hanem nyugdíjcélra, az államnak. Ezek után aki még mindig úgy gondolja, hogy nem fizeti a nyugdíjkassza fenntartását a nyugdíjából hanem inkább tőzsdei lufira meg töki pomposra, az meg úgy igazságos hogy ő nem részesül az adócsökkentésből, vállaljon különadót ezek kompenzálására, de a többiek kapjanak adócsökkentést. Kereshet magának egy szimpatikus befektetési alapot valahol a világban, de azt már a saját pénzéből tegye ne az államéból, hiszen a nettó fizetésünk az ami sajátunk, ami ezen felüli jövedelem sokféle címen (pl a nyugdíjjárulék) az az államot illeti, és ezért az állam szolgáltatásokkal tartozik (iskolák, kórházak, nyugdíj, utak, stb).
Addig viszont, amíg ez nem megy, csak az marad, hogy vigyázzunk a fizetésünkre, nem engedjük, hogy úgy szórják mint eddig. Ordas jár a kertek alatt. Nem szokás önként pluszterhet vállalni, a nyugdíjunkat kockáztatni befektetői körök érdekében. De hogy önszántából épeszű állampolgár nem bízza brókerekre az állam pénzét, az fix. Pláne nem kezdi el azt hajtogatni, hogy a saját pénze amit nem ő fizetett be és sosem rendelkezhetett vele. Komoly csata lesz ebből, és annyi kiderülhetett a történelemből, hogy a pénzpiac nem az állampolgárok érdekeit védi. Hanem azokét, akiknek volt elég befolyásuk, hogy meggyőző “elvi” érvélést nyomathassanak aminek hogy-hogynem az lett a vége hogy jelentős állami pénzek vándoroltak az ő kezelésükbe. Akik beszállnak a nagy államtól függetlenedős hülyeségbe és bedől a megtakarításuk, majd leshetik a “garantált” nyugdíjukat. Aztán kapnak majd állami szolidaritásból valami minimális összeget, amivel persze az utódaikat adósítják el, mert ők hangzatos piaci dogmák alapján úgy gondolták, nem fizetnek az államkasszába. Akárhogy számolom, nem éri meg ezt tűrni. Csak az maradhasson magánnyugdíjpénztárban, aki az államnak különadó formájában megfizeti az ezzel okozott veszteséget. Így fer.
Na itt meglesz az 500 hozzászólás, nem úgy mint az előző két gyerekes posztnál :)
@Zombika: jaja, biztos meglesz.
Némi segítség a döntésben.
- Ha most egy 65 éves ember azt mondja, hogy 30 éve Kádár János megígérte neki a tisztes nyugdíjat, akkor körberöhögik a hivatalban, és megmutatják neki a képeletet, ami alapján kapja a nyugdíjat és pont. Ugyanígy nem fog számítani 30 év múlva, hogy most Orbán Viktor megígéri, hogy nem járhatunk rosszabbul. Akkor is megmutatják nekünk a törvényt, ami alapján kaphatjuk a nyugdíjat és pont.
- Ha most, amikor a Ratkó gyerekek nagy része és a Ratkó unokák egésze dolgozik, nem sikerül összedobni az aktuális nyugdíjat, akkor vajon mi lesz, amikor ezek a népes korosztályok nyugdíjasok lesznek?
Tessék, egy elrettentő kép Magyarország korfájáról:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Hungary_pp_2005.png
@Joooe: látom szépen megtanultad a fidesz szlogenjeit. irigylem őket, az ő munkájuk eredménye nap mint nap látszik.

akkor légy szíves áruld ár el, miből fog az állam nyugdíjat fizetni egyre több idős-egyre kevesebb aktív dolgozó trend alapján, illetve ki lesz az, aki végül nem finanszíroztatja velünk tovább a máv meg a bkv több százmilliárdos adósságait? vagy neked a matolcsy meg gyurcsány félék a biztosíték, hogy lesz nyugdíjad 30 év múlva?
@Joooe:
"Csakhogy ha az államot megkérdezem, miből fog ő nyugdíjat folyósítani, akkor megmutatják a magyar gazdaságot és hogy abból amit az kitermelt:"
és azt mondja majd:
"Hát, sajnálom, van 4 millió nyugdíjas, 2,5 millió befizető, ennyit tudunk adni."

"A magánnyugdíjpénztárakba mértéktelenül öntött állami pénzcsap bezárul"
A micsoda? Az állam zéró forintot fizetett nekik. Azt én fizettem.

"De hogy önszántából épeszű állampolgár nem bízza brókerekre az állam pénzét, az fix."
Kivéve, akinek van egy kis esze és nem meggyőződéses marxista. Én pl. több befektetési alapban is tartok pénzt. A 2008-as, 2009-es éves visszaesést leszámítva jól tejelnek.

Ajánlok egy alkut. Én nem kérek egy büdös vasat sem az államtól nyugdíj címén, cserébe az egész általam fizetett nyugdíjjárulékot magánba fizetem, nem csak 8%-ot. Na, ez így lenne fair.
De aztán nem ér hozzám jönni koldulni!
Nehéz nem észrevenni az épülő kommunizmust. Ha pedig már visszautazunk a jövőbe, akkor mit nekünk a 70-es, 80-as évek szocializmusa, irány vissza a keményvonalas 50-es évekbe. A békekölcsön már megvan, illetve elkezdődött a kulákok megnevezése, és kifosztása is. A kulákokhoz egyelőre csak iparágak tartoznak (bankszektor, telkó, kereskedelem), akiket azonban emiatt jóval jövedelmezőbb kifosztani, de nem biztos, hogy nem lesz ez kiterjesztve egyéni szintre is. A 98%-os adó, és a családi pótlék elvétele a "gazdagoktól" már jelez egy irányt. Az egyetlen ok, amiért ezek nem feltűnő dolgok, az az, hogy részben egyet lehet ezekkel érteni. Az általános érvényűség, illetve a gazdagozás viszont inkább a bolsevik logikára utal, mintsem az igazságosságra való törekvésre. Ezek alapján nem biztos, hogy messze van az egyéni kulákok megnevezése.

Hogy semmi ne akadályozza a "forradalmi" "igazság" érvényesülését a valóság realitásával, és a valóságos igazsággal szemben, rögvest nekiálltak lebontani a demokratikus intézményrendszert is. Az AB jogkörének nyirbálása egyébként felfoghatatlanul nagy ostobaság. Attól, hogy az AB nem szólalhat meg adott ügyekben, attól még azok az intézkedések alkotmányellenesek lesznek. Tehát még csak nem is a törvénytelenség lehetőségét szüntetik meg, hanem a jogorvoslati lehetőséget. Ez a butaság, az arrogancia, és a racionalitástól való elszakadás olyan mértékű megnyilvánulása, ami megdöbbentő egy európai (legalábbis földrajzilag) országban.

Az egészet pedig gyönyörű keretbe foglalja az a körülmény, hogy a törvényeket visszamenőleges hatállyal hozzák. Ez annyira abszurd, hogy arra nem nagyon vannak szavak. Ez a mindent vivő kártya, ennél egyszerűen tényleg nincsen lejjebb.

Orbán nem is tévedhetett volna nagyobbat, amikor azt hitte, hogy forradalom volt. Abban viszont nem is lehetne jobban igaza, hogy szükség lenne rá. Az MSZP, és most a Fidesz ámokfutása után mindenképpen. Ha pedig az ellenzéki pártokat is hozzávesszük, akkor még inkább egyértelmű a helyzet. Antallnak sajnos igaza volt, és egyre inkább úgy tűnik, hogy vagy tényleg forradalom lesz, vagy az argentin utat fogjuk járni. Az EU szégyene ez az ország.
" egy hízott bankszámla"

Jah nem mindenkinek jut magyarképmesékes buli Árpi.
Az állami rendszert nyilván átalakítják, bevezetik az egyéni számlák vezetését és az örökölhetőséget. Ezek nélkül ugyanis senki nem fogja a pénzét az állami nyugdíjpénztárnak adni.

A mérlegen szerintem végül a jelenlegi magánnyugdíjpénztárak kockázata (mi van ha 20 év múlva bedől az Allianz, OTP, Aegon, stb?) lesz az állam kiszámíthatatlanságával szemben (mi van, ha a következő kormány megszünteti az örökölhetőséget és az egyéni számlákat?).
Most olvastam egy postot a Vincenten, hogy hogyan kéne korrektül vitatkozni emberekkel a kommentekben. És akkor most itt van @Joooe: kommentje és vitatkozni kellene vele. De nem tudok, bocsánat, mert annyira hülyeség. Ez a kedvencem:
"Csakhogy ha az államot megkérdezem, miből fog ő nyugdíjat folyósítani, akkor megmutatják a magyar gazdaságot és hogy abból amit az kitermelt: abból, kedves uram, semmi másból. Ha ugyanezt egy magánnyugdíjpénztártól kérdem, akkor széttárja a karját, és báván mosolyog." Ezen röhögtem a legtöbbet.
Szóval erre csak inni lehet, kétszer két felest kétszer...
Kedves Fidesz szavazók!

Ti mindenképpen legyetek szívesek betolni a magánnyugdíjatokat az állami rendszerbe.

Ezzel tartoztok a viktoriánus forradalom kasszájának.

A kétharmadotok benneteket feltétlenül kötelez. Majd a ti pénzeteket kúrja el (hú , de ismerős szó) az új hatalom.

Ti vagytok ennyire jóban.

www.youtube.com/watch?v=bzWre2y8FAY
@Joooe: "De hogy önszántából épeszű állampolgár nem bízza brókerekre az állam pénzét, az fix. Pláne nem kezdi el azt hajtogatni, hogy a saját pénze amit nem ő fizetett be és sosem rendelkezhetett vele."
Sajnos ennyi megy öreg, a gondolkodás az nem: a bruttó bérből vonják és nem az állam pénze - az állam eddig ezt mondta: tedd azt félre magadnak, az biztos a Tied.

W: Egy kicsit csalódott vagyok az írással kapcsolatban. Azt gondoltam, hogy legalább egy alap számítással alá lesz támasztva, hogy miért kell maradni a mnyp-i rendszerben. Az, hogy 500mrd Ft-t becsatornáznak ebből még nem lenne baj, ha olyan szerkezeti reformokhoz lenne pántlikázva a pénz, mint például RÉSZLETESEN kidolgozott EÜ-reform vagy tömegközlekedési reform, mert ebből hosszú távon megtakarítás lenne, amit a későbbi években vissza lehetne tenni a nyugdíjakba.
Esetleg azt is piszkálhattad volna, hogy ha már szabad választásról beszél a kormány, akkor lehessen már választani mondjuk egy 50-50, neadjisten 75% mnyp és 25% állami felállást is.
@Joooe: Gratula, nagyon jól összefoglaltad. Azt se felejtsük el, hogy jelenleg kétszeres nyugdíjjárulékot fizetünk. Egyet a magánpénztárba, a másik meg az adó, amiből a jelenlegi nyugdíjakat fizetik, pontosabban kiegészítik belőle azt a keveset, amit ma állami nyugdíjjárulékként szednek. Vajon itt lesz még az a magánnyugdíjpénztár 30-40 év múlva?
Jó és igaz írás. Remélem a fiatalok ragaszkodnak a pénzükhöz.
Egy baj van, hogy ez a mostani rendszer így nem működhet tovább. Én (állami nyugdíjpénztárba fizető)szponzorálom a fiatok szüleinek/nagyszüleinek nyugdíját, de az enyémet kifogja fizetni? Nem mintha ettől jogos lenne az einstand.
1. Annak idején a demokrácia jegyében kötelezték a pályakezdőket a magánnyögdíjra (de szép is volt...)
2. Az eddigi hozam éves átlagban "hatalmas összeg": 0.9 ", pénztáranként változó 4-5 % horror kezelési költséggel.
3. A kormány nem "lenyúlta", hanem 14 hónapra felfüggesztette az átutalásokat, mert az ország torkig eladósodott.
4. Helyette lehetne tovább sarcolni a tömeget és blokkolni a gazdaságot.
5. Helyette lehetne felvenni egy újabb gigakölcsönt (ebben nem vagyok egészen biztos).
@Joooe: kár, hogy ez pont fordítva van. A magánpénztár abból fog fizetni, amit te odaadtál nekik az évek során; az állam meg abból, amit az éppen keresők fizetnek be... és ha ez utóbbi összeg semmire sem elég, akkor szét fogja tárni a karját: "bocsi, de akkor lesz nyugdíjad, ha veszünk fel hitelt".
Árpád, ritkán van, hogy 100 %-ig egyetértek veled, de ez most ilyen.
Sajnos...
@darrenstar: nem a fidesz szlogenjeit tanultam meg, évek óta az a véleményem, hogy nem igazságos, hogy egyrészt dupla járulékot+adót fizetek az átállás miatt, másrészt ezért még nem is garantált a nyugdíjam. Nagyon vártam ezt a lépést. Majd ha én gondoskodni akarok magamról befektetés formájában azt megteszem ÖNKÉNTESEN, ne legyen kötelező. De legyen egy állami alapnyugdíj, a leendő nyugdíjasok 90%-ának fingja sincs a befektetősdiről.

@Lord_Valdez: a kedvezőtlen demográfiai változások nem folytatódhatnak a végtelenségig, tenni kell ellene, vagy mindeképp szopás lesz. Ha erős a gazdaság (beleértve a kellő számú munkaerőt) akkor a felosztó.kirovó rendszerben is jó a nyugdíjasoknak, ha gyenge a gazdaság akkor az arra épülő befektetések is elértéktelenednek. Számos tanulmány jelent meg már ami pont ezt a "befektetünk és majd nekünk biztos lesz nyugdíjunk" cukormázat töri össze... a kedvezőtlen folyamatok mindenképp visszahatnak a nyugdíjasokra is, józan paraszti ésszel belegondolva sem lehet hogy a nyugdíjasoknak jó a többieknek meg rossz lesz.

@subtotal: hát akkor felkérlek én is hogy gondolkodj és olvass figyelmesebben. Te is azt írod hogy a bruttó béredből vonják. A (szuper)bruttó béred két részre oszlik: a nettó a tied, a maradék az államé. Teccettek volna anarchiát csinálni ha nem tetszik. Ha valamit a nettóból fizetsz az a tied (pl. önkéntes nyp), ha valamit a bruttóból fizetnek, az legfeljebb névleg a tied.

@Ómájgád: Igen, ez a két dolog aggaszt az mnyp-ben, egyrészt hogy szétadóztatnak miatta, másik hogy bizonytalan jövőt jelent. Egyáltalán nem bizonyított hogy jobb lenne mint az állami mégis rengetegbe kerül a váltás.
@fromdtod: miért is hülyeség? a nyugdíjasok mindenkor olyan életszínvonalon fognak élni mint amit gazdaság elbír. Rosszabbul nem mert ugye szavazati joguk van, jobban se mert ha nincs mögötte gazdaság akkor nincs miből beszedni a járulékot (állami rendszer) vagy nincs ami értéket termeljen a befektetésekből (mnyp).
Csak annyi a különbség hogy mnyp-ben elvileg még rosszabb is lehet, egyetlen mini válságon vagyunk túl, ki tudja mi lesz az elkövetkező évtizedekben?
@subtotal: a tőzsdézés épeszűségéről szóló rész azért került ebbe a formába mert követtem az eredeti tóta féle írás színvonalát és külsőségeit
Természetesen saját pénzéből aki ért hozzá miért ne tehetné? Az mnyp-vel az a baj hogy ott befektető=nyugdíjas nem ért hozzá ráadásul nem is saját pénzéből teszi hanem az államot illető és eredetileg a mostani nyugdíjasok nyugdíjára fordítandó nyugdíjjárulékból.
@Joooe: Ez a dupla járulék elmélet nagyon érdekes, csak kár hogy semmi alapja sincs. Amikor legutóbb mélyrehatóan foglalkoztam bérszámfejtéssel (ez úgy két éve volt, tehát nem régen), akkor a következők lehettek: 8.5% az államnak (nem mnyp tagok), valamint 8 százalék a magánnyugdíjpénztárnak és fél százalék az államnak (mnyp tagok). Nincsen semmiféle dupla járulék, a bérszerkezetből levont mindenféle járulék konkrétan nevesítve van, hogy ez erre, az meg amarra megy (az más kérdés hogy végül mire költik el, de nevesítve van). Mint látható, az állami és magán nyugdíjasoktól nyugdíjjárulék címén levont összeg is azonos mértékű volt.

A leírásod ott is sántít hogy a jövőbeni nyugdíjasoknak fingjuk sincs a tőzsdéről: nem is kell, hogy legyen, ez a nyugdíjpénztár dolga. Ha szar a nyugdíjpénztári hozam, akkor lehet menni másikhoz ami talán jobban kezeli, de egyéb választási kötelezettség nincs, két nyugdíjpénztári hozamot meg tán csak össze tud valaki hasonlítani.

A tőzsde kiabálása is a mondai homály része, az mnypnek nem az a lényeg, hogy tőzsdézik, hanem az, hogy az a pénz nevesítetten a TIED.

Az mnyp elszámolt a befizetői felé és tudtuk mi a pálya a pénzünkkel, magunkra tettük félre benne. Az állam marhára nem számolt el az államba fizetőknek semmivel, és nem látom okát hogy ez miért változna meg. Nem pénzintézet.

Egyszerűen elveszik a pénzünket hogy eltarthassák a nyugdíjasokat. Értem én, hogy kell, és nem szabad őket sorsukra hagyni , és mindig is keveselltem a fél százalékot, de abban közel sem vagyok biztos, hogy ez az elintézési mód korrekt és becsületes. Az az összeg a mienk volt, név szerint. Elvették. Legközelebb a megtakarításainkat fogják megsarcolni a befektetésekben, vagy mi a fene?

Ez lopás. Ha nem elég a nyugdíjasok eltartására az összeg akkor emeljék meg az (állami) nyugdíjjárulékot, de ne így akarják megoldani, hogy szép legyen a költségvetésük.
A járulékot nem fogják megemelni, mert azt a legutolsó egybites vidéki minimálbéres is meg tudja számolni, hogy mennyi lóvé van a borítékban. Marad a szépen megideologizált einstand, amit viszont csak az ért meg aki belegondol.

30-40 év múlva, amikor mi, mostani harmincasok leszünk nyugdíjasok, egy büdös forint nyugdíjat nem fogunk kapni, max akinek nagyon kell, az segélyért kuncsoroghat. Persze hogy foggal körömmel ragaszkodni kell a nyugdíjcélú megtakarításokhoz, de az egyszeri ember nem elég előrelátó, és az mnyp rendszer kötelezősége ezt pótolta. Hát mostmár nem fogja.
Meg se lennék lepve ha úgy ahogy van megszüntetnék a nyugdíjpénztárakat, ha nem elég az átlépő. Megtehetik.
@Joooe: Kisfiú, tudatlan vagy, vagy simán fideszhazug, nem tudom melyik szánalmasabb.
Amikor nem szuperbruttó volt, és majd nem szuperbruttó lesz, akkor is vontak és vonni fognak nyugdíjjárulékot.
Aminek az a szerepe, hogy ebből fizessék a nyugdíjakat. Ha 2800 milliárd ez az összeg, akkor ebből. De ebből ne adót és államadósságot csökkentsenek(főleg, hogy sokaknak ez semmiféle adócsökkentés nem lesz, hanem bércsökkenés, vagyis adónövelés). Az iskolákat kórházakat, beruházásokat NEM járulékból, hanem adókból kell finanszírozni.
Azt pedig fel se fogd, hogy a magánnyugdíjpénztár hosszú távon részben mentesíti a költségvetést nyugdíjügyben.
A lényeg, hogy el akard hinni ostoba vezérednek, hogy jobb lesz és nem kúrja el a pénzt.
Egyébként lazán hazudd csak ide legalább 50 pontban, hogy miben is volt jobb gazda az elmúlt évtizedekben az állam, mint a magán. Kösz!
@Joooe: "A (szuper)bruttó béred két részre oszlik: a nettó a tied, a maradék az államé. "
Épp ezaz, hogy 10 éve mondja az összes kormány, hogy a mnyp-be menő járulék az az enyém, mostmeg már nem?
Azért vállaltak eddig a kormányok takarékosabb gazdálkodást (és mondtak le a járulék egy részéről), hogy hosszú távon kisebb legyen a demográfiai kockázat.

A vége az egész játéknak meg az lesz, hogy a papíron jobban keresők nem lépnek ki, mert nekik bőven megéri maradni, az állam megkapja a minimálbéreseket, a papíron minimálbéreseket és az alacsony jövedelműeket.
Ergo megtisztítja a mnyp-ak tagsági profilját és kap cserébe egy marha nagy problémahalmazt.
Nincs az az isten, hogy magamtól visszalépjek az állami rendszerbe, de ez nyilván az egyéni szoc. problémám. A leginkább az int óvatosságra, hogy semmilyen részlet nem ismert a magánszámlán lévő saját megtakarításaim további sorsáról és hasznosulásáról. Ha a fiúk annyira korrektül akarnák csinálni, esetleg ezt a részt is megvilágíthatnák. valószínű azért nem teszik, mert vagy fogalmuk sincs róla, vagy nagyonis van, de az van olyan kedvezőtlen, hogy megérje homályban hagyni. (Egyébként nem hiszem, hogy a jelenlegi rendszert néhány hónap alatt át tudnák/akarnák alakítani egyéni számlássá.)

Várúr, a kormány 14 hónapra felfüggesztette a befizetéseket, de emellett a Kedves Vezér már arról értekezik a sajtóban, hogy az egész második (magánnyugdíjpénztári) pillér meg fog szűnni, szóval szerintem ez egy fals érv, tekintve, hogy minden valószínűség szerint mi következik a későbbiekben.
Joooe, a demográfiai problémát valóban orvosolni kell, de kezdj el számolni egy kicsit. Állítólag 1 millió gyerek hiányzik a rendszerből, és nyilván a dolgozó-adófizető családokból. Ha mondjuk minden e rétegbe tartozó az elkövetkező 10 évben nekiáll gyereket csinálni és 2020-ra megvan az 1 milló plusz gyerek, azok cca 25 éves korukban fognak valamennyien adót/járulékot fizetni, tehát a teljes létszám olyan 2045-ben. Számolja ki mindenki, hány éves lesz akkor. (Ráadásul ennyi gyerek rengeteg állami költséggel is jár, hiszen gyakorlatilag duplázni kéne a bölcsődei-óvodai-iskolai férőhelyek számát, meg aztán később munkát is kellene nekik adni, lehetőleg nem minimálbérest, hogy legyen miből járulékot fizetni, mert 1 millió újabb munkanélküli nem igazán segít a rendszeren, és a jelenlegi gazdaságpolitika mellett én legalábbis erre nem látok garanciát...) Szóval szerintem a demográfiai fellendülésre várni nyugdíjügyben egyenlő a csodavárással.

Egyébként fideszes ismerőseimet szoktam azzal a kérdéssel sokkolni, hogy hogy reagáltak volna erre a lépésre, ha azt Gyurcsány csinálta volna? (Szerintem már égne Budapest...)
Joooe kedves!
Kinek a pénzét tőzsdézték el?
Ez az én mnyp egyenlegem 1998-2009 között.
Látszik a 2008-as zuhanás, ÉS a 2009-es kilábalás.

87 619 Ft
125 147 Ft
347 328 Ft
489 106 Ft
678 919 Ft
904 036 Ft
1 322 226 Ft
1 764 877 Ft
2 161 461 Ft
2 578 014 Ft
2 562 299 Ft
3 277 279 Ft

Te ezt odaadnád!? Komolyan?!
Azért az elképesztő, hogy sok magyar emberben milyen nagy ellenszenv van továbbra is a magántulajdon/magántőkével kapcsolatban... Ha visszagondolok az "átkosra", nem volt nehéz észrevenni a különbséget a kelet meg a nyugat között. Gondolom nem kell leírni, hogy melyiket jellemezte a szabadpiac és melyiket az állami bábáskodás.
Nem tudom eldönteni, hogy ezek a kommentelők ennyire fiatalok, ennyire feledékenyek, vagy ennyire síkhülyék történelemből...
Eszembe jutott Hofi: "a kapitalizmus haldoklik... De azért nagy francok vagyunk mi is! Egy haldolkótól kölcsönkérni?" :)
van választásunk? abban nem nagyon tudtunk véleményt nyilvánítani, hogy visszatarthatja-e az állam a nyugdíjpénztáraknak elvben járó állami normát. abban vajjon lesz-e beleszólásunk, hogy megszünteti a idesz az egész magánnyugdíj rendszert úgy ahogy van?
Csodálkozo, hogy vannak ebben az országban olyan elvakult emberek, hogy képesek a megtakarításukat (amit nyugdíjra tennének félre) önként, dalolva odaadni a mai nyuggereknek.
Árpi, a képletbe csak egyetlen dolgot nem vettél bele: azt, hogy pénz kell nekik, méghozzá bármi áron, különben buknak (Matolcsy biztos, egy félkarú miniszterelnök meg mégiscsak hülyén néz ki).

Szóval ha nem a nyugdíjpénzből, akkor majd másból. Adott esetben abból, amiből a legkönnyebb. Privatizálható vagyon alig maradt, a fejősteheneket már fejik, ha nem jön nekik össze ez a nyugdíjas történet, lesz majd más, talán még durvább ötletük.

Az alapkezelőket ettől függetlenül seggbe kéne rúgni, iszonyat költségekkel dolgoznak, és a válság idején jó nagyokat bénáztak, persze a szabályozás is kötötte a kezüket. Egy nagy állami alapkezelőt esetleg el tudnék képzelni, a mostanihoz hasonló játékszabályokkal.
@Joooe: "nem igazságos, hogy egyrészt dupla járulékot+adót fizetek az átállás miatt, másrészt ezért még nem is garantált a nyugdíjam."

Az, hogy duplán fizetünk-e vagy sem, megbeszélés tárgya, kérdés persze, mihez képest duplán, de meggyőzhető vagyok.
Az "átállás miatt" meg azt jelenti, hogy egyszer el kell kezdeni, különben a gyermekeinket szívatjuk szét, nem kicsit. Én nem szívesen szívatnám az enyéimet, de ha neked ez a perverziód...
Garantált a nyugdíjad - a magánpénztárnál. Tőke- és inflációgarantált. Az állami ezzel szemben olyan, hogy évekig fizet 13. havit -értsd rossz gazdaságpolitika, bár volt aki 14. havit is ígért, aztán meg nem fizet. Még a reálértékét sem. Népnyúzás, hogy elveszik 13. havit, de újra nem kifizetni már nem az. A fene se érti. És te?
@Joooe: nem fizetsz dupla járulékot. Jövőre ugyanannyi nyugdíjjárulékot fognak tőled levonni, mint idén; csak épp az egész az államnak megy, idén viszont egy része a mnyp-számládra folyt be.
@okostojgli: Sztem is duplán fizetünk (annak ellenére, hogy joooe gondolatai messte állnak tőlem. Egyrészt ugye fizetjük a 2 + 9-et, 9-et magunknak. (azt nem toom mennyit fizet a cég utánam). Dr ugye mivel a 9-et magamnak adom, ezért hiány lesz a felosztü-kirovó rendszerben. Azt meg ugye kipótolja a kormány az adómból. Szerintem itt a dupla fizetés. Temészetesen a nyereség ott van, hogy majd 15-20 év múlva kevesebbet kell az államnak fizetnie nyugdíjat, viszont a sajátomat kapom meg (ha megélem:) ). Szóval azt csináljuk ezzel arendszerrel, amit általában az embereknek kellene csinálni, kicsit takarékoskodunk, összehúzzuk a gatyamadzagot, hogy később jobb legyen. A rendszerváltás óta ez az egyetlen terület, ahol előre gondolkozunk/tunk, és erre ezt is szét baszarintjuk. Hát szomorú vagyok.
Szerintem OV-nak nem akkora gond a MNYP-i pénzek magáévá tétele. A szándék megvan, az eszközt megteremti. Ez nem az első lépés volt ebbe az irányba, bár kétségkívül a legnagyobb.

Az állami és a MNYP-ak közötti kérdésben pedig egyszerűbb a válasz, mint képzelnétek: NEM TUDJUK, hogy melyik a jobb!
Ezért is olyan könnyű bármelyik mellett gátlástalanul érvelni. Lásd brókernetes ügynököket. Éves befizetéssel garantálja a pénzed megsokszorozódását. Évi 350 ezret beraksz és 20 év (!) múlva 17,7 Milliót (!!) kapsz vissza. Kimutatja simán, grafikonokkal. Aztán aláírsz egy sok oldalas szerződést, amiben egy sima banki értékpapírt vásárolsz, és ha szerencséd van, nem bux rajta.

Ilyen a MNYP-ak hozama is. Két éve voltam az OTP-ben, a barátnőm megkérdi a pultost, hogy milyen befektetést ajánl (mer' az tuggya! - lol). Azt mondta a nő, hogy tavaly a MNYP-uk hozott a legtöbbet, az egész országban az első helyezett, pedigrés, meg minden.
Hú, ez kell nekünk! - said the girlfriend, alig tudtam neki megmagyarázni, hogy amiről a nő beszél, meg amit te kérdeztél, az köszönőviszonyban sincs egymással. A MNYP-ak hozamát ugyanis nem kapod meg! Csak esélyed van rá!

De olyan jólesik a számokkal dobálózni. Akár OV-nak, akár egy brókernek.
Na, ez meg a közös vonás!
@Várúr: "mert az ország torkig eladósodott"

Akkor tessék visszakérni azoktól akik miatt eladósodtunk. Ó, például a nyugdíjasoktól a 13. havit - emlékszel, rossz gazdaságpolitika -, mindjárt beljebb lennénk úgy 1000-1500 milliárddal.

Emlékszel, Narancsék ezerrel üvöltötték, hogy ne adják oda a 13. havit, ne csináljunk már olyan böszmeséget mert elkúrjuk az országot. Hú bakker, de ez nem is a Fidsez volt hanem a Bokros. Azta.
Nem néztem utána a szabályozásnak - hamár úgyis magánnyugdíjpénztár, nem lehetne valahogy máshol, mondjuk Svájcban fialtatni?

Igen, pontosan arról beszélek, hogy hogyan lehetne kimenteni a leendő nyugdíjamat, mielőtt végleg ellopja valaki a jövőmet!
@lebowski71: Ebben az országban szebb dolgok is történnek. Képesek hiteleket felvenni brutális kamattal azért, hogy legyen egy DVD-felvevőjük, mint a szomszédnak, vagy elmehessenek "Görögbe" nyaralni, mint a másik szomszéd.
Évi negyvenezer autót vettek vissza még tavaly is a bankok, mert nem tudták a tulajok fizetni a törlesztőrészleteket a nulla forintos kezdő összeggel elhozott Suzuki után.
Ez az az ország, ahol az emberek kilencven százaléka azt se tudja, hogy mi a különbség a bankkártya és a hitlekártya között.
És még mielőtt az átkos szocializmusra fognánk az egészet, nem, ennek a gyökerei a középkorba nyúlnak vissza.

Oda, ahol a nemesnek zsenáns volt pénzügyekkel, kereskedelemmel foglalkozni, meghagyta a zsidónak, izmaelitának, örménynek. Oda, amikor a reformáció üdvös terjedését feltartóztatta és visszafordította az ellenreformáció, ennek megfelelően a protestáns szemlélet (amelyre aztán a kapitalizmus épült boldogabb vidékeken - lásd Max Weber) nem nagyon vert gyökeret.
A huszadik század etatista rendszerei ezt már csak konzerválták, és egyáltalán nincs mit csodálkozni, hogy most is ezen a hullámon utazgat az épp aktuáls hatalom.
Takarékosság, öngondoskodás, befektetés, előre tervezés, szabad piaci gondolkodás - ugyan már...
Remélem, hogy az antikapitalista honfitársaink nagyon nagy számban, és lehetőleg heteken belül visszatérnek a nagy állami emlőn csüngeni, önként beadva a megtakarításukat. Minél hamarabb és nagyobb számban teszik, annál hamarabb dúcolják alá a roskadozó költségvetést, ha kellő számban teszik, akkor tényleg ideiglenesek lesznek a különadók is, az szja is csökkenhet terv szerint. Az nagy kormányzati bölcsek megnyugszanak, véget ér ez a Mónika-sót megszégyenítő színvonalú médiaparádé is.
Kis számú nagyon buta meg hadd senyvedjen tovább a magánnyugdíjpénztárban, hagyva, hogy kizsákmányolja a karvalytőke. Hiába, rajtunk nem lehet segíteni.
Kivalo cikk, ket kiegeszites:

1. Azert eleg nagy bunkosag volt az EU-tol, hogy nem engedte meg a reform realisabb elszamolasat.

2. Sajnos mar magaban az utalasok leallitasa is eleg nagy ösztönzö a visszalepesre, hiszen igy a müködesi költsegek - gondolom - a felgyült penzekböl lesznek fedezve. Tehat a szamlakon levö penz csökkenni fog. Emellett meg vegtelen variacioban szorithatja a kormany a tagok fejehez a fegyvert; egy kis extraado itt, egy kis vagyonvizsgalat ott, egy kis babralas az allami piller jogosultsagi kepleteivel amott - nem is kell hozza zul sok kreativitas.
Dzsó, add oda nekiiiiik!!!!!!

Jó helyre megy!!! A költségvetés kozmetikázása kiváló hely erre!!!
@Joooe: Kitűnően érvelsz ebben a kommentben, a személyeskedés indokulatlan és méltatlan veled szemben. Bár érvelésed technikailag jó, én mégis úgy gondolom, hogy nincs igazad. Engedd meg hogy megvilágítsam:

"a nyugdíjasok mindenkor olyan életszínvonalon fognak élni mint amit gazdaság elbír" helyesebben ez így van: "a nyugdíjasok mindenkor olyan életszínvonalon fognak élni mint amit _a magyar_ gazdaság elbír"

Ezzel szemben a magánnyugdíjpénztárban takarékoskodók olyan színvonalon fognak élni, amilyet a takarékoskodás során a mindenkori _legjobb_ teljesítményű gazdaság nyújtani tudott. Ez a "tőzsdézés" lényege: a mindenkori legjobb gazdasági teljesítménybe befektetve, szert tenni a legnagyobb haszonra.
@Joooe: Amilyen hosszú vagy, annyira ostoba. :-)
@Várúr:
"3. A kormány nem "lenyúlta", hanem 14 hónapra felfüggesztette az átutalásokat, mert az ország torkig eladósodott."
Kíváncsi vagyok, ha a fizatésed utalását "függesztenék fel" 14 hónapra, azzal, hogy majd valamikor megkapod, akkor is így gondolnád?
"4. Helyette lehetne tovább sarcolni a tömeget és blokkolni a gazdaságot."
Szerinted ez mégis kinek a pénze? A rohadtmocskosmultiké? A magánnyugdíjpénztáraké? Esetleg a zemberké? Gondold végig...
"Annak idején a demokrácia jegyében kötelezték a pályakezdőket a magánnyögdíjra (de szép is volt...)"
Valószínűleg ez azért történt így, mert ha csak simán hozzávágják a melóshoz azt a pénzt, amit állami nyugdíjra fizetett, akkor nem félrerakja öregkorára, hanem plazmatévét vesz belőle.

Egyszerűen nem értem, hogy sok fideszes hogy nem fogja fel, hogy a magánnyugdíjszámlája olyan, mint egy bankszámla, amihez nyugdíjas korában fér hozzá. Ehelyett odaadná az államnak, mert az annyira jól kezeli a pénzt...
Meg azt se fogják fel, hogy hiába ígérik be itt a svéd modellt, ha be is vezetnék, akkor is mi van? Szépen kapsz egy papírt, hogy jó, ennyit fizettél be, de a befizetett pénzt ettől függetlenül ugyanúgy még abban a hónapban elköltenék a nyugdíjasokra, nem félretennék. Szóval lenne egy sajtpapírod, hogy befizettél x milliót, de ha épp nem lesz elég befizető, mire nyugdíjas leszel, akkor szart fog fizetni az állam. Mert csak abból tud gazdálkodni, amit éppen befizetnek.
@vegteleneskeptelen: és azt a kieső járulékot mégis ki fizeti ki? Te, adóból. Ezért mondom hogy dupla járulékot fizetünk. Az egyiket járuléknak nevezik, a másikat meg adónak, mindegy, a lényeg hogy mindkettő nyugdíjcélra megy (egyik a te jövőbeli nyugdíjad, a másik a mostani nyugdíjasok nyugdíja). Ha működik akár állami akár mnyp rendszer, akkor csak az egyiket kell fizetni. Az államiból mnyp-re váltáskor azonban mindkettőt fizetni kell, ennek óriási költsége van. Szerintem ez a rablás, én mint adózó úgy gondolom hogy értelmesebb dologra is el lehetne költeni ezt a hatalmas összeget, pl lehetne belőle nálam hagyni. Ezekből a pénzekől már a wc-re is metróval mennénk még kiskunvilágvégén is, ahonnan persze autópálya vezetne mindenfele :D Óriási összegekről van szó, és ennek mindössze annyi haszna van hogy majd egyszer átállunk mnyp-rendszerre, amiről még nem tudhatjuk biztosan hogy jobb-e, az én véleményem mint az leírtam az hogy nem jobb.

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): nem vagyok se kisfiú (28 vagyok), a fideszt sem nagyon bírom, főleg az alkotmánybírós ámokfutás óta (de abba most ne menjünk bele). Ezt a változtatást, hogy mint adózót megszabadítsanak az állami->mnyp átállás finanszírozásának terhétől már régóta várom, akkor még sehol sem volt a fidesz. Az hogy járuléknak adónak vagy minek nevezzük, lényegtelen részletkérdés, az államhoz befolyó pénzekről van szó amiért az állam szolgáltatásokkal tartozik.

@TiZ: hibás a kérdésfeltevés az én nézetem szerint, mert eleve nem adhatod oda ami nem a tied. Nem vehetsz belőle plazmatévét, kocsit, stb. Nem a tied, nem úgy mint a nettó fizetésed. Ez a pénz csak a nyugdíjfizetés "biztosítéka", amit az állam a nyugdíjjárulékokból befizetett eddig a nevedre. Emiatt én (és te is) több adót fizettem, tehát minden adózónak köze van hozzá. Az állami rendszerben ugyanúgy van biztosíték a nyugdíjadra. Az már gusztus dolga, hogy valaki az államban vagy pénzpiaci befektetésekben bízik a jobban, de én azt javasolnám hogy aki az utóbbiban, az saját pénzéből önkéntesen takarékoskodjon. Azt ne választhassa senki hogy ő nem veszt részt a jelenlegi nyugdíjasok eltartásában.

@okostojgli: annak hogy a rendszer egészében véve fenntartható-e annak nagyobb jelentőssége van mint a napi politikai tili-tolinak. A garantált inflációtartásról már írtam, mivel a pénztárak maguk garantálják, ha tömegesen dőlnek be, akkor ez semmit sem ér. Akkor mi lesz? Éhen halnak a nyudíjasok? Valószínűleg, jön az állam és menti őket úgy hogy ők korábban beintettek az államnak, tehát ebben tényleg benne van a kockázat hogy eladósítjuk az utókort.
@new york, new york: ennek még gyurcsánytól is örültem volna, a lényeg hogy ne kelljen adózóként óriási plusz terheket nyögnöm egy bizonytalan lázálomért (miszerint a magán az jóóóó az állami az róóóóssz. Bégessük együtt :)).
@Joooe:
Összetévesztesz két dolgot.

Nagyon helyes, hogy lehet választani, ki honnan szeretné kapni idős kora életszínvonalát meghatározó jövedelmét. Az idősebbeknek még nem gyűlt össze több magán-nyugdíjpénztári megtakarításuk, mint amennyit az államtól kapnának: ők lépjenek bátran vissza. A fiatalabbak döntsenek a számok és gazdaságfilozófiai szimpátiájuk szerint.
Biztos vagyok benne, hogy sem én, sem Tóta W., sem a többi kommentelő nem akar választásodról lebeszélni.

A másik tévedésed viszont ezzel a fórummal kapcsolatos. Itt - jobbára - értelmes emberek ütköztetik véleményüket. Érvekkel, történelmi visszatekintéssel, nemzetközi összehasonlítással, vagy érzelgős, ezoterikus faszságokkal dobálóznak. Bármennyire is jópofa ötletnek tűnt megírni a "Békekölcsön" antitézisét, és kicserélni az oldalakat; írásod tele van olyan - a többi hozzászóló által már kiemelt és szétcincált - égbekiáltó ostobaságokkal, ami nemcsak a döntésed, de saját magad épelméjűségét is kérdőre vonja. Egyszeri próbálkozást megért, de kérlek ne fáraszd Magad azzal, hogy tartalmi elemeit is védeni próbálod a Nálad lényegesen okosabbakkal szemben.
apró kis szöszenet...

az a pár millió minimálbéres álltal befizetet kis (szó szerint) összeg mekkora nyugdijra lesz elég, havi 5000 Ft körüli összeggel(egy évben 60e, 40 évben kb 4 milla, kamatokkal) és gyanitom épp ezek az emberek mennek vissza az államiba. Juhééé

Jah, hogy az ő befizetésüket is emelni kéne, azzal ne foglalkozzunk, lehet bégetni - vissza az akolba.
@lebowski71: én azon csodálkozok hogy képesek a magasabb adót támogatni egy elméleti összegért ami sose volt az övék és ki tudja nem veszik-e el magától is.

De egyébként nem tudjuk még mik lesznek a részletek, elég rossz megoldás lenne ha választani lehetne hogy valaki beszáll-e a "nyuggerek" eltartásába. Nemá, még azt is kérdezzék meg akarsz-e adót fizetni?
@Joooe: "Csak annyi a különbség hogy mnyp-ben elvileg még rosszabb is lehet, egyetlen mini válságon vagyunk túl, ki tudja mi lesz az elkövetkező évtizedekben? "

Ezt ugye nem gondolod komolyan ugye? Te az utóbbi 100 év legbrutálisabb világgazdasági összeomlását "mini válságnak" hívod?

Ezekután:

1. Kiváncsi vagyok hogyan gondolhatod hitelesnek amit írsz. (a többi égbeüvöltő baromságot ne mis említem)

2. Mi a "Mega Válság" definíciója nálad.

Azzal ideologizálni, hogy 30-40 év mnyp itőtartam alatt van 1-2 de akár 5 év veszteség is és ezért ki vele, teljesen elmebeteg koncepció.

Ha még mellérakod, hogy a köztem és a mnyp közti SZERZŐDÉST az állam egyoldalúan megsemmisíti a két fél beleegyezése nélkül, akkor ez semmilyen szinten nem elfogadható.
Azért nem értem ezt az egészet, mert nekem van ÖNKÉNTES nyugdípénztáram, ami tényleg az ENYÉM. Anno 1998-ban az épp aktuális munkáltatómon keresztül kaptam egy papírt, hogy akarok-e magánnyugdíjat. Akkor és szerintem most is a 2x évesek csak ismerkednek a hivatali bürokráciával, fogalmuk sincs a nyugdíjak rendszeréről, mire szerződnek. Nemzetközösségben élünk, itt élek, itt adózok, ide fizetek járulékokat, az állam ezért adjon nyugdíjat, ha visszavonulok. Mellette kiegészítem azért önként is, hogy legyen kicsit több. Ennyi elég is volna a nyugdíjrendszerről, ha az állam figyelné egyén szinten kinek milyen befizetései voltak aktív időszakában és ebből származtatna nyudíjat (Svéd modell). Nálunk most 3 pillér van, és ha valaki azt állítja, hogy mint "magánnyugdíjpénztári rendszer"-nek nincs jövője, akkor én a fenti érvek / igények megvalósítása mellett igazat adok neki. Legyen állami és legyen önkéntes. Az állami viszont legyen kiszámítható és nyomonkövethető.
Dr. Szakács Imre FIDESZ képviselő, a parlamentben, 2009.10.29.

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=38&p_izon=11064

"Igaz-e a hír, miszerint a Kormány ellopja, de legalábbis időlegesen saját céljaira használja a magánnyugdíj-pénztári tagok levont járulékbefizetéseit?"

Szóval, a FIDESZ szerint, a MNYP-befizetések elvétele: LOPÁS a kormány részéről!
Jézusom! Itt többen elhitték, hogy az állami nyugdíj biztos, a magán meg nem.

Az első Fidesz kormány a törvényi előírások ellenére nem emelte a nyugdíjakat (reálértéken csökkentette).

Az ikszedik MSZP kormány megszűntette a 13. havit.

A második Fidesz kormány megint nem emelte a törvényi előírásoknak megfelelően.

Ez aztán rohadt stabil és megbízható.

Nincs dupla adó és járulék: a zember dönti el, hova fizet: államkassza (völgyhídépítés, alagútfúrás, vadászgépbeszerzés) vagy saját számla.

A felosztó kiróvó mindenhol válságban van. Olyan országokban is, ahol ezt már régebben próbálgatják. Másrészt pont a Fidesztől furcsa ez a szocialista hozzáállás. A polgári szerintem pont az lenne, ha mindenki magának gyűjtögetne, nem a szomszédjának, a sajátja rovására.

Hamár itt valaki képmesézni kezdett: ha nekem azt mondják, hogy csak állami nyugdíjam lesz, az lesz az első, hogy fordulok vissza a feketegazdaságba, amint megvan rá a lehetőségem. Biztos jó gazdája az állam a pénzemnek, de szerintem én jobb vagyok. Inkább menjen minden fusiba, meg számla nélkül.

A hozamok terén megint csak hazugság folyik a kormány szájából. Ne a válság egy évét nézzék már, hanem egy átlagos hozamot.

De a legborzalmasabb a gerinctelenség. Ha kiállt volna Viktor, és közli, hogy kell a pénz, majd visszakapjátok egy állampapír hozamával, akkor duzzogok, de elfogadom. Ami most megy, ez a minimális ismerettel és intelligenciával is szemet szúró csúsztatás és hazugság halmaz... Na, ez hányinger. Ha egy magánszemélytől ilyet látnék, nem engedném a lányom, de a házam közelébe sem, de lehet, hogy a zebra előtt sem lassítanék, ha meglátnám.
Az állami nyugdíj kifizetésekről évtizedek távlatában csak két fontos dolgot nem lehet tudni. Az egyik a mikor, a másik pedig a mennyit. Roppant szép dolog, hogy az elkobzott magánnyugdíjpénztári befizetések bevételi oldalról erősítik a költségvetést, de semmi garancia arra, hogy az állam nem hülyeségre bassza el az említett összeget. A sokat hangoztatott állami garancia csupán annyit jelent, hogy a majdani államaparátus döntéseitől és lehetőségeitől függ, hogy ki, mikor, mennyi nyugdíjat fog kapni. Ez már önmagában is okot adhat az elégedetlenségre, de azért van itt még más is. A magánnyugdíjpénztárakba befizetett összeg, annak hozama nem az államot megillető adó, hanem MAGÁNTULAJDON.
Az eljárás hasonló ahhoz, mintha a bankszámlánkat csapolná meg az állam azzal az indokkal, hogy "jaj, nem tudjuk tartani a költségvetési hiánycélt.
Szerintem lófasz a seggükbe, vegyék le a mancsukat a "zemberek megtakaritásairól". Találjanak ki valami tökösebb bevételi forrást, mert ez akárki akármit mond nem más, mint maszatolás. A Fidesz nyilvánvalóan arra játszik, hogy egy ilyen lépés kevéssé fog negatív reakciókat kiváltani az ostoba választóikból, hiszen ezt az összeget amúgysem lehet a jelenben pl. LCD tévére költeniük, a jövő pedig a "zemberek" többségének felfoghatatlan dimenzió.
Joooe!

Az egyén dönthet, hogy milyen portfólióba kívánja tenni a magánnyugdíját. Ha a kevésbé kockázatos verziót választja, akkor a pénze java ÁLLAMPAPÍRBA vándorol. Ennek hozamát pedig az állam garantálja.
Ha a kockázatosabb, ám de jobb hozamot ígérő részvényekbe szeretné fektetni, akkor azt is megteheti.
Képzeld el a nagyapádat, aki anno választhatott volna pl General Electric, vagy Coca-Cola részvény, illetve magyar állampapír között! Melyikkel is járna most jobban?
@starace: Változnak az idők. :-) Ha ők lopnak, az csúnya dolog, ha mi, akkor az rendben van, sőt az nem is lopás, hanem a Zembereknek lesz jó. :-)
Itt például egy újabb grafomán akarja bebizonyítani, hogy az a pénz sose volt a miénk. Hát igen, az alaphazugság ugyanis ez.
De igen, az a mi pénzünk, tőlünk került a magánnyugdíjpénztárnál vezetett magánszámlánkra, és egy ideje az APEH-en keresztül (sajnos) zajlik a folyamat.
Lehet hazudni, csúsztatni, összevissza beszélni hosszan - a lényeg: márpedig ez csúf lenyúlás, akárhonnan is nézzük.
A kormány bérkommentelői beindultak. :-)
@Várúr:
Nézd, Tóta nem a matekjáról híres. Ezek után miért lenne meglepő, hogy nem bírja felfogni, egy rendszerben nem egy függvényt kell értelmezni, hanem a függvények - erők együtthatását.
Szerintem várjuk meg, míg a fia felnő, és elmagyarázza neki a többismeretlenes függvényrendszerek kapcsolatát és számítási módjait.
@zeneszpeter:
Jah, meg beletenyerelhetett volna a subidubi és egyéb részvények közzé, amely cégekről azt sem tudod, hogy valaha piacon voltak.
Ha valaki nem bírja az ordast a kertek alatt, akkor az a kurta farkú kismalac - de azért remélem, nem voltam túl elfogult a mesémben:
kurtafarku.blog.hu/2010/11/02/az_icipici_meregzsak
@Paladdin: Sajnos nem vagyok olyan okos, mint Te és mint azok, akik itt kommentelni szoktak(én csak olvasgatni szoktam), halkan azonban megjegyezném, hogy Joooe-val értek egyet. Úgy tűnik, hogy itt a legtöbben csak magukra és a saját jövőjükre gondolnak, a mai nyugdíjasok tőlük akár fel is fordulhatnának. Pedig az ő létfenntartásukat is finanszírozni kell. Sőt, ha netalán valakinek a magánnyugdíjpénztára csődbe megy, és nem lesz nyugdíja, azt vajon ki fogja eltartani? na ugye, hogy az állam. Ezért nem fair, a magánnyugdíj pénztáras rendszer. Ezen az alapon adót sem kellene fizetni a közösbe, mindenki taníttassa a gyerekét abból a pénzből, amije van és építsen utat magának, stb. Azt nem értem, ha a svédeknek jó ez a modell, nekünk miért nem. Egyébként a FIDESZ legutóbbi kormányzása alatt elkezdte az egyéni számlák vezetését, küldtek is róla értesítést. Aztán a szocik kötelezővé tették a mnyp-t. Vajon miért? Kinek az érdekében?
No az én pénzemre csak ne fájjon a foga a Mini Szterelöknek....... mutassunk fityiszt neki!
@lebowski71:
N "okoskázz" kiskoma, az mnyp-k átlaghozama volt ennyi. Szótagolom: át-lag-ho-za-ma. Ahogy átlagos volt a 3-5 % kezelési ktsg. is. Ugyanakkor nem reagáltál: mitől demokratikus az, amit kötelezően írtak elő?
Vicces, hogy Tóta w vezényletével mennyien tudnak aggódni azon, hogy mi lesz, vagy mi lehet 30 év múlva. Mert nehogy azon siránkozzunk, ami már bizonyosan megtörtént például az elmúlt nyolc évben, vagy éppen mi lesz holnap meg holnapután. Szeretném békében megélni például a következő tíz évet, és attól tartok, hogy még akkor sem a nyugdíjam miatt lesznek álmatlan éjszakáim. Mert a kérdés most az, miből élünk holnap elvtársak. Erre tessék választ adni.
árpi, kedves, már nem vagy döntési helyzetben. bajszos népünk győzött ugyanis, hogy baszná meg....! eszt a joooe nevű elvtársat meg csókoltassák a jegesmedvék. a nemsvédek.
@Várúr:

neked mond valamit a NETTÓ hozamráta szó? :)
@andaluzkutya: És még: A kapitalizmus rohan a szakadék felé. Mi meg egy lépéssel előtte...

Az egy vátesz volt. Bele is halt a Testnevelési előtt elmondott brüsszeli csipkefinom beszédecskébe.
Tisztázzunk néhány alapvető dolgot:

1.
"A személyi jövedelemadóból származó befizetések előirányzott összege, 1.359 milliárd forint, ami 28 százalékkal marad el az idei tervtől"

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140742&is=1

Tehát: 28%-kal kevesebb.

Ez azt jelenti,hogy a gazdagoknak kedvező adórendszer kb 550 milliárd forintot hagy a gazdagoknál. Ugyanis kb. 1.900 milliárd ft-os szja-bevételből marad 1.359 milliárd, ha csökken 28%-kal.

A kieső kb. 550 milliárdos hiányt finanszírozza Orbán az átirányított/ellopott nyugdíjból.

Tehát a gazdagok adócsökkentésére megy el a félretett, névreszóló és örökölhető magánnyugdíjunk.

2.
A kormány propagandagépezete hetek óta magyarázza, hogy a MNYP veszteséges, ellenben az állami nyugdíjrendszer garantált és biztonságos.

Ehhez képest, most a MNYP-tagoktól elvett/ellopott pénz első része az állami nyugdíjrendszer hiányának betömködésére megy (majdnem a GDP 2%!).

Szóval mégsem olyan tökéletes az állami rendszer?

2/a. 1949-1989 között Magyarországon csak állami rendszer volt.
Nem volt se tőzsde, se nyugati bank, se magántőke.

Működött?

Ausztriát a háború elpusztította, a tíz éves szovjet megszállás nullára kifosztotta. Nincs se tengere, se nyersolaja, elöregedett lakossága kb.9 millió.

Most egy gazdag, szabad, működő állam?
Magántőkén alapuló, szabadversenyes kapitalzmus van ott?

3.
Amikor 1950-ben Rákosi Mátyás a "bűnös múlt által tönkretett ország nehéz helyzetére" meg a "demokratikus választáson megnyilvánult többségi népakaratra" hivatkozva államosította nagyapám kis műhelyét, szüleim fizetésének nagy részét önkényesen visszavonta és helyette egy "Békekölcsön" nevű cetlit nyomott a kezükbe, - akkor ez mi volt ?!

Bolsevik gazemberek pofátlan lopása.

És lett belőle valami? Lett belőle közjó? Jobban éltünk utána? Az lett belőle amit a Vezér hirdetett?

Nem. Nyomor lett belőle és sötét, egypárti diktatúra. (Ja igen: lobogó zászlókkal és boldog arcokkal a plakátokon...)

És most? Mi ez? És mi lesz belőle?!
@S4+4N:
oÓ!
Szerinted Tóta foglalkozott az önkéntes nyugdíjpénztárral egy mondat erejéig is cikkében? A nagy büdös lófaszt.
Árpád!
Magánnyugdíjat akarsz? Mennyit fizettél be eddig az önkéntesbe? Mondd, hogy nem az állam kényszerítette tudatosságoddal hőbörögsz.
Ja és reakciók a kormány költségvetésére:

" A Morgan Stanley a forint vételét javasolja 265-ös célárral,"
@kaisaku:
Magadnak fogod gyűjtögetni, csak nem egy pénztár fogja vonogatni a kezelési költségeket, hanem az állam fogja megspórolni az államadósság után fizetendő kamatokat, és a költségvetés keretein belül fogja vezetni a személyi számládat - ami ugye nem egyenlő a felosztó-kirovó rendszerrel.
@xsasha:

mán csak te hiányosztál, okoska
@HáBori:
:-)
Vigyél magaddal még egy embert!
@szerénységem:
Te figyu, nem azért vette a Suzukit hitelre, mert azt mondta neki a Gyurcsány, hogy nagyot ugrik a pannon puma? Még színes, szagos ábrákat is mutatott hozzá, hogy a Zorbán...
Meg egy dolog: a magannyugdijpenztari befizetesek egy resze eddig is az allamnal landolt, hiszen allampapirt vasaroltak vele. A különbseg ezesetben az, hogy a kötveny vissza nem fizetese allamcsödöt jelent, mig a nyugdijtörveny atalakitasa egy szavazas a parlamentben.

Ami a tözsdet illeti: 1998-ban a BUX olyan 5500 pont volt - ma 23.000 pont körül van. Ez olyan 13% evesitett hozamot jelent.
@szerénységem: De azt már az előbbi posztnál is megkérdeztem a fiam nevében (aki nem tudom, mit fog lépni: "arca csupa derű", mint Lagzi Lajcsié, gondolhatod, ezeket a jó kis törpokoska ötleteket olvasva), HOGY MIBE LEHET ITT BERUHÁZNI, ha marad pénz nálad?
Ingatlanadót újra nagyon pedzegetik (remélem, a saját kis vityillóik is beleszámítanak, 100 milla alatti egyiknek sincs Pokornilandben), azt ki milyen alapon fogja kivetni? (ötvenféle számítás forgott múltkor is, amikor ez felmerült. Még óvtak is az APEH kalkulátorától, hogy az egyben regisztrálja is a betáplált adatokat egyszer s mindenkorra. Én se azzal számoltam, de minden oldal más eredményt hozott).

Aranyba, festménybe, műtárgyba (akkor lesz ilyen adó de nagyon), földbe, erdőbe? Vagy mindenki kihurcolja majd Kajmán-szigeteki bankokba? Akkor meg az lesz mint lánykoromban, hogy a - ma újra divatos - csótányroppantó cipő talpában, sarkában csempészik majd ki vállalkozó honleányok, ha elkezdik valahogy a banki mozgásokat is figyelni?
Gondolod, hogy nem agyalnak a kiskapuk lezárásán, ha már ennyire kell a pénzetek? Nem olvassák az itteni és máshol felháborodást? Lehet, hogy xsasha agent provocateur, hogy kihozza a jobbnál jobb ideákat belőletek :-DD a mémjeviel.

Mikor írtam a békekölcsönről??? Te meg a nagyszüleid térgyepeltetéséről? Ahoj, tehát csak meglesz.

Szerintem apám egy also grand fillért sem látott a nem kevés jegyzéséből soha vissza. De mondjuk nem is volt naiv ember, meg egyszer már bukott a háború miatt mindent. Mondhatni mocsok cinizmussal, sajna rutinja volt benne és akkor még tudott annak örülni, hogy él.
@Várúr: 3. A kormány nem "lenyúlta", hanem 14 hónapra felfüggesztette az átutalásokat, mert az ország torkig eladósodott.

Aha, nem elore 30 evre nyulta le, hanem csak elore 14 honapra. Mekkora kulonbseg! Nekem is van egy szamlam, ha gondolod, utalhatod arra a fizetesed felet. Eleg csak 14 honapig...

4. Helyette lehetne tovább sarcolni a tömeget és blokkolni a gazdaságot.

Es lass csodat. A profeta szolt beloled, es ime megvalosult. Sarcoljak. Csak nem az egyik szamlajukrol, hanem a masikrol. A nelkul kapott 3M ember inkasszot, hogy raszolgalt volna.
@Joooe: ha mindig így gondolkodunk, akkor sosem lesz Magyarországon magánnyugdíj; akkor sem, amikor már összeomlott az állami pillér.

@lenoardo999: ha mindig a holnapra gondolkodsz csak, akkor előbb-utóbb csúnyán fogsz járni. Vannak olyan dolgok is, amik miatt sokkal hosszabb távra kell gondolkodni.

@xsasha: erről én látni akarok egy részletes koncepciót, mert a Fidesz gazdaságpolitikai tervei nekem nem hitelesek. Pláne, mert a 2/3 bármikor dönthet úgy, hogy hülyeség ez az egyéni számlázás, csak növeli az adminisztrációt, inkább szüntessük meg.
@ilidez:
Ne vedd Magadra a Joooe-nak szánt jelzőket. Semmi baj nincs az állami nyugdíj pártiakkal. Joooe posztjával is inkább annak arroganciájával volt gond.
De azt azért érdemes tisztázni, hogy

1: A nyugdíj olyan, mint a fizetés, a legtöbb ember nem a saját pénzével jótékonykodik, hanem az érdekli, hogy mit várhat a jövőben. Vesd össze: Te sem ott bankolsz, ahol a legtöbb embert kell eltartani, hanem ahol a legtöbb hozamot ígérik a betétedre, vagy ahol a legkedvezőbb kamatért adnak Neked kölcsönt (vagy aminek van közel fiókja, vagy ahol olcsó a számlavezetés), de semmiképp sem altruizmusból.

2: A magánnyugdíjpénztár nem szerencsejáték. A PSZÁF elég alaposan szabályozza, ellenőrzi. Nem lehet feltenni a megtakarításodat a pirosra, sem pedig 400-szoros tőkeáttétellel határidős svéd koronára. Aki aggódik, választhat kockázatmentes (állampapír alapú) portfóliót, aki szeret játszani, az kereshet magának olyan befektetési- vagy részvényalapot, ahonnan több hozamot vár, mint az állampapírtól. Ezeken lehet persze veszteni is, de CSŐDBE MENNI NEM FOG a magánnyugdíjpénztár, mert a rendszer és a PSZÁF nem engedi.

3: A felosztó-kirovó rendszerben garantál nyugdíjat az állam. A magánnyugdíjnál nem kellene, vagy csak nagyon minimálisat (és azt is csak azoknak, akiknek nem gyűlt össze elegendő megtakarításuk a létminimumhoz). Ne vetítsük előre, hogy ki mindenkit kell majd az államnak eltartania! Azért jó a mostani rendszer (a szabad visszalépés; nem pedig az, hogy a kormány ellopja 14 havi megtakarításunkat, és elkölti a nagy részét), mert mindenki eldönti, hogy neki melyik éri meg. Hidd el, azok maradnak a magánnyugdíj-pénztárban, akik több nyugdíjra számíthatnak, mint a felosztó-kirovó esetben. Őket nem kell senkinek eltartania.
@xsasha: Szerinted azt a pénzt, amit svédrendszerbe befizetsz, szépen különrakja az állam, és befekteti, hogy legyen hozama, és majd abból fizeti a nyugdíjad, vagy inkább elkölti az épp aktuális nyugdíjakra, szociáliskiadásokra, választás előtti 18. havi nyugdíjra? Ha elkölti, akkor miből tud majd fizetni? Na? Igen, az épp aktuális befizetésekből. Azok pedig elég alacsonyak lesznek 30 év múlva. Hol a lényegi különbség a felolsztó kirovó rendzserhez képest?
ja és persze a zemberek a fujjgyurcsány miatt vettek 0 kezdőrészlettel kocsit, véletlen sem azért, mert meghetették. Nem vagy kicsit gyurcsányfóbiás?
@xsasha:

"nem egy pénztár fogja vonogatni a kezelési költségeket, hanem az állam fogja megspórolni az államadósság után fizetendő kamatokat"

lol, lol, lol!

a megtakarítás - ha a mnyuposok _mind_ megadják magukat, és az 500 mrd HUF feletti összeget a zállam kizárólag adósság törlesztésére fordítja, körülbelül 100 mrd HUF/év.

csak az elvert 3000 mrd. önmagában 30 év, mire "visszajön". illetve persze nem jön vissza, hiszen állam bácsi marad veszteséges, mint mindig.

és tudod ez olyan, hogy nettó 10% körüli hozamrátából akár vonjanak is 4%-ot, még mindig marad.
@weasel: Köszönöm. Igen, ebben részben igazad van. De elsősorban a magyar gazdaság állapota ami meghatározza életszínvonalunkat dolgozóként is, és nem tragédia hogyha nyugdíjasként is. Egyénileg meg lehet csinálni nem nyugdíjasként is, hogy befekteted a pénzed valahol külföldön és azzal te lehet, hogy jól jársz. Akár építheted erre a nyugdíjadat is, bár benne van a kockázat hogy nem találod el hova kellett volna rakni a pénzed. De ezt tömegesen, az állami nyugdíj helyett csinálni szerintem nem helyes. Ezek a pénzek így külföldi gazdaságokat erősítenek ahelyett, hogy a magyarban forognának. Önkéntes nyugdíjpénztárra teljesen működőképes lehet az elképzelés.

@Paladdin: @szerénységem: érvelés nulla, teljes egészében személyeskedés... Ehhez a színvonalhoz tényleg nem vagyok méltó... Egyikőtök legalább felfogta, hogy Tóta írását fordítottam át, szándékosan. Abban már nem vagyok biztos, hogy azt is, azért írtam így, hogy felhívjam a figyelmet az eredeti poszt manipulatív jellegére: érzéseket, erősen megkérdőjelezhető világnézeti álláspontokat stabil tényként beállítva fellengzősen "érvel". (Tótától ez nem szokatlan egyébként)
Azért ne támadjatok mert ugyanebben a stílusban írtam. Utána szerintem korrektül próbáltam reagálni az ellenérvekre, szerintem érvelésem alapjai igenis védhetők, ezeket senki sem "szedte ízekre". (Ezek az alapok pedig: 1. az állami->mnyp váltás rendkívül sokba kerül pl. személy szerint nekem is, adózóknak. 2. Állami rendszerben a nyugdíjasok és a dolgozók életszínvonala kb. arányban van. 3. Az MNYP rendszer kockázatos, mert ha valami módon a megtakarítás elveszik, elértéktelenedik akkor ugrott a nyugdíjad, míg az állami rendszerben ha vége a válságnak, minden mehet tovább a régiben.)

Vannak világnézeti különbségek, a többség itt úgy közelíti meg a kérdést (nem alaptalanul) hogy az állam az rossz, és mint egyén igyekszik lehető legkisebb mértékben függeni tőle. Szerintem van igazság benne, de teljes mértékben nem értek egyet vele.
A mindennapi életünket eléggé meghatározza az állam, diákként, kórházi ápoltként, a bérlapot nézegető dolgozóként, a menetrendszerűen késő vonat utasaként, a kátyúban felnit gyűrő vagy a benzinárakon mérgelődő autósként, stb. Akkor már miért pont nyugdíjasként ne? Elsősorban az állam működésének jobbítására kell figyelni, nem arra hogy tömegesen függetlenedjünk az államtól. Egyénként persze nincs lehetőségem ezeken a dolgokon közvetlenül javítani. Nem is azzal van bajom ha valaki egyénként ökéntes pénztárban gondolkodik, sőt. Én magam is úgy képzelem, hogy amelett, hgoy fizetem az állami járulékot, majd 35-40 éves koromban ha már túl vagyok durvább költségeimen, belekezdenék egy önkéntes megtakba kiegészítésként. Azt viszont nem tartom helyesnek, hogy tömegesen, kötelezően leválassza magáról az állam ezt a feladatot... ennek az üzenete is nagyon negatív: "mi lehet hogy egy elbaszott országot hagyunk az utódainkra, de azért nekünk jó legyen külföldi befektetésekből". Szerintem olyna nyugdíjat érdemlünk 30 év múlva, amilyenbe az ország akkor kerül. A technikai oldalát pedig már részleteztem, különös tekintettel az óriási, soha meg nem térülő költségre.

Na jó, kicsit sok volt már mára az itt eltöltött idő :) De érdekelnek az ellenvélemények, holnap még benézek.
@nemjogasz:
Az a különbség, hogy a felrovóhoz képest lesz egy személyi számla, amin pontosan látni fogod, hogy ennyivel lóg neked az állam, és azt ki kell fizesse, ha esik, ha fúj.

Az embereket valóban kétszer vágták át. Egyszer Gyurcsány, hogy bátran költekezz, jóvilágvan. Másodszor a bankok, amelyek színes, masnis csomagolópapírba, személyreszóló hangulatkártyával, csomagolták a harakiri kardot, a devizahitelben a lehetőséget láttatva, a kockázatokat pedig elhallgatva. Persze itt a főbűnös az MNB, amelyik látta és hagyta ezt a folyamatot, pedig az elmaradottabb Romániában is a fizetés kicsi arányában maximálták a felvehető devizahiteleket.

Persze van aki a gyereket vágja pofán, nem a szülőtől kérdi meg, hogy akkor most mit is nevelt a gyereknek?
Hehe. Csak a második kommentig jutottam és máris egy tőről metszett fidióta.
Kedves Jooo! Add csak oda az államnak nyugodtan. Te jól jártál.
Aki meg nem adja oda, az is úgy gondolja, hogy jól járt.
Mindenki nyer:)
@Joooe: "Egyénileg meg lehet csinálni nem nyugdíjasként is, hogy befekteted a pénzed valahol külföldön és azzal te lehet, hogy jól jársz. Akár építheted erre a nyugdíjadat is, bár benne van a kockázat hogy nem találod el hova kellett volna rakni a pénzed"
Ha megszünnek a magánnyugdíjpénztárak, nem. Ugyanis nem sok embernek van annyi pénze, hogy az állami elvonások után még félre is rakjon öregkorára.
Amúgy honnan veszed, hogy csak külföldön fektet be a mnyp?
"Ezek a pénzek így külföldi gazdaságokat erősítenek ahelyett, hogy a magyarban forognának."
Ha külföldi fektet be itt, profit reményében, akkor karvalytőke, aki lerabolja a magyar gazdaságot, ha mi fektetünk be külföldön, erősítjük a külföldi gazdaságot? Miért is lenne nekünk rossz, ha külföldi befektetésből származó, külföldi pénzt hoznánk be az országba?
@xsasha:
A nagy befektetők blue chipekbe fektetnek. Azok nem tűnnek el nyomtalanul. Max. felvásárolja őket egy nagyobb hal.
@mizrolist:
Ha a mai napot nem éled túl, akkor stratégiázhatsz hosszú távon.

A koncepció miről győzne meg? Főleg, ha a 2/3 miatt aggódsz. Akkor 4 évig be kell csuknod a szemed, aztán kinyitod, és megkérdezed, hogy "Túléltem?".
A koncepció egyébként egyszerű. Egyik oldalról adó és bürokrácia csökkentés általi versenyképesség növelés. Másik oldalról 3 pilléres nyugdíjrendszer, amiből két pillér az államon belül van (felosztó, személyi számla), harmadik pillér kívül van (önkéntes pénztár)
xshasha:

Azt én maximálisan tiszteletben tartom, hogy Te jobban megbízol az államban. Semmi gond, ott van nektek az állam által működtetett svéd rendszer (bár még Selmeczi Gabika nem konfirmálta, hogy ez lesz, de előlegezzük meg).

Miért nem tartod tiszteletben, hogy én NEM bízom meg az államban és szeretém én kezelni? Miért nem hagyjátok meg a jogot?

Erre az alapkérdésre nem válaszoltál a múltkor sem.

Hadd kérdezzem meg akkor is ilyen nyugodt leszel, ha 30 év múlva a szoci kormány feje ifj Gyurcsány Fleto lesz? Meg vagy arról győződve, hogy Ő kötelezőnek ismeri el OV ígéretét?

A múltkori kérdésedre pedig: én tisztességesen fizetem az adót, mint a társadalom közös költségeinek rám eső részét. Ezért az állam működteti az adminisztrációt, oktatást, utat épít stb.
A nyugdíjamról szeretnék magam gondoskodni.

És nagyon nehezen emésztem, hogy egy tollvonással bevágják a közösbe azt ami eddig az enyém volt.
@poszt:

"Én megtartom"

Kétlem.
Hacsak nem "lássuk uramisten mire megyünk ketten" játékot akarsz játszani, akkor oda fogod adni. Timur és csapata van olyan ügyes, hogy olyan játékszabályokat fognak hozni, hogy még meg is köszönöd, hogy méltóztattak ellopikálni. (Nem hiszed? Nézd meg az AB-t.)
Nini, a fasiszta:

"A bizottságban megfogalmazott kisebbségi véleményeket először Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője adhatja elő öt percben. Szerinte a cél támogatható, "a gátlástalan végkielégítések ne maradhassanak ott, mert ezek a vagyonszerzések nemcsak a jó erkölcsbe ütköznek, de büntetőjogi szempontból is támadhatóak", de nem jó eszközt választott a kormány. "Nem szabad rászokni arra, hogy az alkotmány mindennapi ügyekben átszabható massza legyen" - mondta."
Szerintem meg lehet nyugodni: a magánnyugdíjpénztárak negatív hatását a költségvetési hiányra ki fogják küszöbölni, mert az eu nem értette meg és elutasította az ezzel kapcsolatos kérést.
Ez után mondta azt buktor: olyan nyugdíjrendszerünk lesz, mint bármely eu. országnak, ahol nem tomboltak a kommunisták.
Olyan lesz.
Lehet visítozni.
Még valami:
index.hu/belfold/2010/11/02/tizbol_kilencen_egyetertenek_a_kulonadoval/
Jól csinálják.
Azt teszik, amit elvárnak tőlük.
Árpád, valahogy az az érzésem, hogy ez nem a Te döntésed lesz, hanem Orbán Viktoré. Szvsz egyszerűen rá leszel kényszerítve egy állami szabályozással, hogy lépj át az államiba, mert nincs értelme a magánnyugdíjpénztárnál maradni. Például ez az "ideiglenes" járuléklopás meghosszabbítható, ha sok a renitens. Sajnos.
vidám ellenállást partizánok!

2010-11-02. 19:04
Aláírta Schmitt a nyugdíjpénztár-törvényt

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden aláírta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, valamint a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-vel.
Schmitt arra kérte a házelnököt, haladéktalanul kezdjék meg a két törvény részletszabályainak kidolgozását.
(MTI)
@totya87:
Dehogy nem tartom tiszteletben.
Minden lehetőséged megvan rá, hogy a harmadik pillérben kamatoztasd nyugdíjas éveidre a félretettet. Erre lesz neked az önkéntes nyugdíjpénztár.

Nem vágják a közösbe, a személyi számládon lesz nyilvántartva a követelésed. Gyurcsány miatt sosem lehet túlságosan nyugodt az ember, de ilyen erővel holnap a fejemre eshet egy tégla. És a III. VH. miatt sem vagyok nyugodt. De az a helyzet, hogy nem baj azért, ha ma túlél az állam. Az nem lesz ártalmas a nyugalmam szempontjából.
@ilidez:

"Úgy tűnik, hogy itt a legtöbben csak magukra és a saját jövőjükre gondolnak, a mai nyugdíjasok tőlük akár fel is fordulhatnának."

Szerintem rosszul látod. Mindenki tisztában van vele, hogy jelenleg kétfelé fizetünk. Egyrészt az aktuális nyugdíjakat fizetjük, valamint gyűjtögetünk a jövőbeli saját nyugdíjunkra. És speciel ezt a terhet szívesen vállalom, mert azt remélem, hogy a gyerekeimnek kevesebbet kell az én nyugdíjamra befizetni.
Ezt pont nem az mnyp-pártiak akarják felrúgni, hanem a Jooo-félék. Ő akar a jövő rovására adócsökkentést most, hogy hedonista hajlamait kiélve elherdálhassa akármire.
Árpi,

ezt egyrészt leegyszerűsítetted, másrészt látnod kéne, h ez egy tudatos stratégia része:

malacnews.freeblog.hu/archives/2010/11/01/Megerett_egy_mondat/

Embereknek tetsző gazdasági fordulat vs. hibátlan alkotmányosság, ez itt a kérdés.
@Joooe: korrekt higgadt érvelés, ezért reagálok.

1. Sajnos a ME is érzelmi alapon manipulál. Erre xshasha valamikor azt írta, ezt a politika, ezzel nem értek egyet.

2. Abban teljesen igazad van, hogy sokan (én is) meggyőződésből IS igyekszünk az államtól függetlenedni. Minek tagadnám? De nem csak ezért.

3. Abban igazad lehetne, hogy nyugdíjasként attól függjön az életszínvonalam, milyen örökséget hagyok utódaimra. Így érdekelt vagyok mit hagyok hátra. Ez akkor igaz, ha a társadalom egyensúlyban van és nem öregszik. De vegyünk egy példát (természetesen eltúlzott számokkal):
- ha 30 évvel ezelőtt 6 millió dolgozónak kellett eltartani 2 millió nyugdíjast a kor színvonalán, akkor ehhez (mindegy milyen formában) 30% jövedelmet kell átadni
- ha 20 év múlva 4 millió dolgozónak kell eltartani 4 millió nyugdíjast, akkor a jövedelmük felét kell átadni.
Szóval ezért gond ez.

Egy átlagos munkaélettartam kb 40 év. Ebből a reform óta eltelt 13. Egyharmada!! Belátható időn belül a lakosság nagy része átállt volna a "saját maga által előfinanszírozott" nyugdíjra. Ez független a korfától. Ezt dobtuk ki most egy mozdulattal. Az pedig, hogy biztonságos vagy nem szabályozási kérdés.
@mavo:
Mondjuk olyan 150 mrd lesz az, de ez részletkérdés.
Sokkal inkább fontosabb, hogy ennek hatására a Morgan Stanley 265Ft-os vételre módosította a forintajánlását. Bátran utánaszámolhatsz, ennek milyen hatása van az egyéni és önkormányzati devizahitelekre.
És ne felejtsd el, hogy az államadósság terhére bármikor megint elő lehet venni azt a 3000 mrd-ot, szóval nem verte azt el az állam.

Ami meg a 10% körüli hozamot illeti, kíváncsi vagyok, melyik pénztár produkálta ezt és mikor?
@zeneszpeter:
Mennyi is azoknak a hozamrátája?
@combo:

"nem a Te döntésed lesz, hanem Orbán Viktoré"

Az az egy amit nem tehet meg, hogy eroszakkal vegye el a penzunket, mert akkor az EU rakoppintara arra a meretes Pinokkio orrara. Tehat mindenkeppen a mi dontesunk.
Az hogy jobban vagy rosszabbul jarok-e meg nem erdekel, ha lehet inkabb felgyujtom a penzem, minthogy Viktorka a 8 evnyi hazudozasanak az arat fizethesse ki belole.
Schmitt aláírt. Az AB ki lesz iktatva.
Dübörög a gazdasági fordulat/forradalom.

Jöhet a többi extraadós téma, aztán egy erre épített, biztonságos 2011-es költségvetés.

Ha bejön nekik (azaz 2011-ben beindul a gazdaság), nagyot nyerhetnek, 2014-ig visszatérhetnek simán a korrekt alkotmányossághoz/jogállamhoz; ha nem, örökre buknak majd, de velük bukik az ország (?).

Drukkoljunk, h jó lóra tesznek!
@malacz69 rettegéselemző:
Kőkemény lesz, ha nem jön be a számításuk. Ha nyer, Orbán nagyot nyer, és az ország is megindulhat.
De ha nem jön be, akkor lassú kereszthalál lesz a vége.
@xsasha:

"Mert nem a mennyiség a fontos a minőségnél, hanem annak számszerűsége."
@xsasha: melyik pénztár hozott 10%-ot és mikor?

Saját számlám ING-nél

2005 január 1 nyitóegyenleg 1 530 008 Ft
2005 dec 31.ig jóváírt hozam 206 753 Ft

Ez 13% hozam.

2004-es hozam 23%.

Természetesen 2008 és 2009 negatív volt. De az összhozam még mindig pozitív. És ezek TÉNYEK.
@xsasha:
Hogyhogy nem verte el?
Olvastad a költségvetést, illetve TWÁ cikkét?
Azért az elég cinikus megközelítés a részedről, hogy ott van az ÖNYP számla, azt nem vette el a fidesz, ezzel az erővel írhattad volna azt is: örülhetsz, mert a bankbetéteidet nem veszik el.
Kommunisták.
@Joooe:
És az hogy jött ki, hogy a MNYP pénzek lenyúlása után megszűnik a duplaadózás, amire lelkesen hivatkoztok?
Ugyanakkora elvonást hogyan tudtok úgy bemutatni, hogy az elvonás csökkent?
Annyi változik, hogy amit eddig nyomon lehetett követni, az most örökre eltűnik a fideszes bendőkben és lehet belőle MOL részvény Hernádi Zsoltika kedvére pl.
mondjuk, hogy Schmitt aláírt az nagyon nem lep meg.

Mikor volt ennek az embernek önálló véleménye?
@malacz69 rettegéselemző:

"Dübörög a gazdasági fordulat/forradalom."

A mandineres és a konzis papírkonzik meg tapsikolnak a forradalomnak. lol.

"nagyot nyerhetnek, 2014-ig visszatérhetnek simán a korrekt alkotmányossághoz/jogállamhoz; ha nem, örökre buknak majd, de velük bukik az ország"

Hát igen. Ezért szurkolok nekik. De szar érzés gazembereknek drukkolni.
@malacz69 rettegéselemző: ha egyszer rászoknak, hogy az alkotmányosságot félre lehet tenni, nem szoknak rá nagyon?

Meglátjuk.

Tudod az extraadót is jobban lenyelném, ha nem pont úgí húzták volna meg, hogy a CBA mentesüljön. Nagyon kilóg a lóláb. Nem a tescot sajnálom, csak ez így túl nyilvánvaló. Május előtt CBA fizetett a fidesznek ("Ítéletidő" plakát), most itt a viszonzás.
@xsasha: Igazad van, ezek nem hoznak túl sokat. Viszont egy multi tőkéje sokszorosa egy Magyarország méretű államénak. Olyan terméket/szolgáltatást állít elő, amire szükség van. Egy multi könnyebben átvészel válságokat, háborúkat is akár, mint egy állam. Ha csődbe megy, akkor max. megvásárolja valaki más.
@xsasha: azt hol láttad, hogy biztosan egyéni számla lesz? Egyelőre ezt nem láttam.

Azzal egyetértek, hogy a hosszútávnak akkor van értelme, ha előtte megéltem a holnapot. De azt is vitatom, hogy ez volt az egyetlen út. Mint azt pár helyen idézték az utóbbi időben: "...hibás az a kormány, aki azt gondolja övé az egyetlen járható út..." mondta OV 2006-ban.
Árpi,

12 év, 1% reálérték hozam átlagban.

12 év alatt, ha mindig állampapírba teszed, akkor 3-5% reálhozamot söpörhettél volna be.

Amikor bevezették a magánny.p-at, akkor így kellett volna feltenni a választási lehetőséget:

azt a biz. 8%-ot viszed a tőzsdéző magánszektorba, vagy mi, az állam, egyéni számládra tesszük, és állampapírt veszünk rajta.

Ha akkor így teszik föl, az járt volna jobban, aki az államot választja.

Semmi sem igazolja, h az egyéni számla jobb kézben van magánbiztosítóknál, mint az államnál.

A baj az, h nem egyéni számlán kezelik az állami befizetéseket.

Ettől még maradhatna a felosztó/kirovó rendszer, de a járulékom egy része az enyém lenne, éppúgy örökölhetően, mintha az a magánbiztosítóknál lenne.

Az ősbűn tehát az, h annak idején az állam nem szállt be a versenybe állampapírokkal, pedig megtehette volna, hiszen itt csak a befizetések 25%-áról van szó, az állampapírokat meg jó dolog eladni az államnak.
@malacz69 rettegéselemző:

"ez egy tudatos stratégia része:"

Most tapsikolnom kéne, hogy nem hirtelen felindulásból gazemberek, hanem előre megfontoltan?
@malacz69 rettegéselemző: két komment.

1. Nem feltétlen az "embereknek tetsző" gazdasági fordulat kell, hanem jövőt építő. Ezzel nem azt mondom, hogy az adócsökkentés nem jó, csak azt, hogy sok embernek tetszene egy csomó olyan dolog, ami azért már mégsem lenne jó.

2. Szerintem nem szabad átlápni a "hibátlan alkotmányosságon" ilyen egyszerűen. Mert akkor hozzászokunk és ki tudja mi lesz a következő. Hülye példa, de az első csikket a padlóra dobni általában nehezebb mint a tizediket. Akkor már az majdnem norma.

Szóval szerintem a mindenkori kormánynak az a feladata, hogy alkotmányosan biztosítsa a közjót.
@malacz69 rettegéselemző:

Hát, a drukkoláson kívül nem sokat lehet tenni, amikor a Barcelona játszik a Pakssal a Nou Camp-ban.

(a Barcelona, hogy bejön nekik, a Paks pedig, hogy nem, a tettek és az ebből következő valószínűségek ugyanis ezt mutatják, mert, sajnos, ezt a meccset nem fújják le 2011. dec. 31.-én - igaz, aki időt nyer, életet nyer, de egy év túl kevésnek tűnik)

Egyébként teljesen igaz, hogy ha egy ilyen gazdaságpolitikába belebuknak, akkor velük bukik az ország, ami viszont mérhetetlen igazságtalanság az országgal, de főleg személyesen velem szemben. Bukjanak egyedül, ha már bukni kell.
@szerénységem: "Oda, ahol a nemesnek zsenáns volt pénzügyekkel, kereskedelemmel foglalkozni, meghagyta a zsidónak, izmaelitának, örménynek."

Pató Pál uramék annak idején kibulizták, hogy a zsidók ne juthassanak földtulajdonhoz, mert nehogymá'. Úgyhogy nekik jobb híján maradt a pénz, a kereskedelem, meg egyéb "szabad mesterségek". Csak azzal nem számoltak (honnan is tudhatták volna, meg Pató Páléknak amúgy sem erősségük az előrelátás), hogy párszáz évvel később ezen szakmák hihetetlenül felértékelődnek, a zsidók meg ott találják magukat a jóság közepén.

Na de be is indult Pató Pál leszármazottainak kórusa: túl sok a zsidó a bankszférában, a kereskedelemben, az értelmiségi szakmákban...a többit sajnos tudjuk...és a jajgatás tart a mai napig!

Nyomorult birka népség.

(A Mandineren tegnap sírta tele a klaviatúrát valami suttyó, hogy a Csörsz utcai zsidó temetőt nem is használják, akkor miért nem számolják fel. Érted, a csávó ilyen problémákkal kel és fekszik. Hogy a Csörsz utcai zsidó temető.)

Na mindegy, ez nem tartozott szorosan a tárgyhoz, csak eszembe jutott a kommentedről.
@starace:
Szerintem magadban kellene tisztáznod előbb pár dolgot. Például hogy mióta kommunista az egykulcsos adózás. :-))

Jó lenne, ha feldolgoznád az önellentmondásokat, mert így elég vicces az érvelésed.
Valaki felvetette, mennyire demokratikus, hogy kotelezo magannyugdijpenztari tagnak lenni?

Semennyire.

Akkor en is felteszem a kerdest:

Mennyire demokratikus kotelezoen nyugdijjarulekot fizetni kizarolag allami alapba?

Semennyire!
(Nekem sincs sok kedvem hozza. De be tudom latni, hogy vannak rovid, es hosszutavu celok, es ez az utobbit celozza.)

Ennel a kettonel demokratikusabb (bar ez a jelzo, nem illik erre a helyzetre, szerintem kepzavart okoz, de hasznalom, hogy megertsuk egymast), ha mar kotelezo, akkor legyen kotelezo mindketto. Vagy egyik sem. Mindegy, csak a paraszt maga valaszthassa meg!!! Csakhogy nem ez tortenik. OV es tettestarsai dontik el, en meg viselem a terhet.
Ez igy nem koser.

A kurva nagy baj, hogy ebben az orszagban nem lehet azt mondani az egysegsugaru polgarnak, hogy "Keresel 200.000-et, ebbol 60 ado, a tobbivel meg azt csinalsz, amit akarsz. Ha takarekoskodsz, vagy fizetsz eletjaradeki szamlara, akkor nyugdij utan elmehetsz pecazni. Ha balnamercit veszel, mikor a kispolszkira is eppenhogycsak kifizetted a reszletet, az a te dolgod, de ne sirjal 70 evesen, hogy kilog a segged a gatyabol"

Mellekesen ettol az atyaskodo allamrendtol minden ertelmes orszagban tele van az emberek fasza. Illetve az ertelmes embereknek az ilyen orszagokban.
Akinek (gondolok itt a jelenlegi fideszhivokre) nem egyertelmu, mit akar ez jelenteni:

Mikor agyilag kiskoru O. Viktor azt mondja, hogy "emberek, a mi szakpolitikusaink jobban tudjak, hogy ti mit is akartok igazabol, adjatok ide, mert ti sikhulyek vagytok hozza, majd mi eldolomitoljuk azt a kis penzt, de higyjetek el, jobban jartok igy.."
Az azt jelenti, hogy hulyenek nez bennunket. Ne legyenek illuzioitok, TITEKET IS!!!! Meg csak titeket igazan...
@vakapad:

Este van. Mindenkitől elnézést kérek. Természetesen fordítva gondoltam.
Ha a kormány nekünk akart volna jót, akkor jobban odafigyel a magánnyugdíjpénztárakra, többek közt arra, hogy ne legyenek ilyen magasak a működési költségeik.

De nyilvánvaló, hogy csak a pénz kellett nekik, hogy a megszorításokat és a nagy rendszerek átalakítását elodázhassák (elkerüljék). De az elvett pénzt elvileg valamikor vissza kell adni, és a nagy rendszereket is költséghatékonyabbá kellene tenni. Csak az a baj, hogy a jelek inkább az einstand irányába mutatnak.
Az nem szabad, hogy bárkit zavarjon, ha a másik másképp látja a dolgokat. És persze nyugodtan tegyen mindenki úgy, ahogy itten érvel, ezek lépjenek vissza az államiba, azok meg maradjanak a magánban. Fentiekből kifolyólag a vitájuk hülyeség (és persze Tóta W. se arról írt, hogy melyik a jobb).

Egyetlen egyet nem szeretnék: ha a kormány valamely módszerrel/módszerekkel ellehetetlenítené a maradást azoknál is, akik maradni akarnak, mert az nagyon becstelen játék lenne.

Hogy végre Tóta W. írása is szóba kerüljön a meddő vagdalkozás mellett:
a kormány január elsejei hatállyal megemelte az adónkat/járulékunkat 8 %-kal. Mindenkiét. Ennyit jelent ugyanis az, hogy nem adja oda a magánnyugdíj pénztáraknak. Ehelyett azt ígéri, hogy amikor majd nyugdíjba megyünk, akkor visszaadja. Valaki. Magyarán: nem ő a kötelezett, hanem azok a kormányok, akik majd akkor (hangsúlyozottabban: AKKOR) regnálni fognak. És az AKKORI adófizetők, akikről a fene tudja, hogy hányan lesznek. Mindenesetre kevesebben, mint most. És ebből következően sokkal többet kell majd nekik adót fizetni. Nadehát akkorra már úgy fel leszünk lendülve, de úgy ...
@Ringlósztár:
Nem tudom, van-e értelme magyarázni, mi a különbség az elverte és az 1/5-ét adócsökkentés fedezésére fordította között.
Én már mondtam Tótának, hogy amit csinál, az sima zsidózás, "minden cigány büdös" típusú faszság. Nem gondolom, hogy ezzel a stílussal vitatkozni kellene.
Azt meg döntsd el magad, hogy kinek az állítása áll közelebb a valósághoz. (Ha egy pohár 80%-ig van vizzel, az most inkább teli, vagy inkább üres?
@totya87:
Pedig már elmondták, hogy egyéni számla lesz.

Nem állítom, hogy ez az egyetlen út, de eddig csak olyat hallottam, hogy ez szar út, olyat nem, hogy ez lett volna az alternatíva, ezzel hasonlítsuk össze. A gyurcsányista média legnagyobb kurvasága, hogy az emberi ösztönökre épít, és hangulatot gerjeszt. Esze ágában sincs alternatívákat felmutatni.
@malacz69 rettegéselemző: "2014-ig visszatérhetnek simán a korrekt alkotmányossághoz/jogállamhoz"

Különösen akkor, ha a 2014-es választások előtt szarul állnak (még a határon túliakkal megerősítve is). Szalai Annamária, Domokos László, Polt Péter (várhatóan), Járai Zsiga (várhatóan) kinevezéséből még van 5-8 év vissza, minden rendben.
@malacz69 rettegéselemző: "Semmi sem igazolja, h az egyéni számla jobb kézben van magánbiztosítóknál, mint az államnál."

Csak az a gyakorlat, hogy a tőzsdéző magánbiztosítónak érdekében áll, hogy nyereséget termeljen, ennélfogva nehezen tűri meg a minimális hiányt is, nem fogja szar, ráfizetéses befektetésekre fordítani a pénzt, és a pénzügyi veszteségen kívül semmilyen érdeksérelem miatt nem kell aggódnia. Ha a saját hatékonyságával törődik, azáltal a befizetők pénze is magasabb hozamot érhet el.

És a tőzsdézőt kurvára nem fogja érdekelni, hogy ezt a pénzt inkább segélyre meg ingyen egészségügyre kéne fordítani, mert ő nyereséget akar termelni, szóval ha a stabilan felfelé ívelő hongkongi tőzsdére akarja vinni a pénzt, akkor inkább arra fogadok, mint az impotens magyar államra. Az olyan faszságokat, mint hogy őstermelői hagymából, minimálbér-emelésből meg Illés próféta tüzes szekeréből lesz pénz, kiröhögöm.
Régen:
- Na, komam! Lepjel be a teszbe! Jo lesz az neked.
- mi lesz jo?
- hat lesz egy agronomus, aki ert a termeleshez, neked nem kell foglalkozni ilyen dolgokkal.
- De hat en ertek hozza!
- Jaj, meg lesz ott egy csomo gep, amivel konnyu termelni..
- De hat nekem van gepem is hozza!
- Meg egybe lehet kezelni azt a hatalmas foldet, sokkal hatekonyabb.
- De hat nekem egybe van 300Ha-am!
- Na te mocskos kulak, akkor addig fogok itt ulni, mig ala nem irod a belepesi nyolatkozatot, meg majd elhiresztelem a faluba', hogy a nep ellensege vagy

Ma:
- Komam, nem kell neked az a nyugdij, csak a nyug van vele, 5%-os koltseggel dolgozik a penztar
- De 10-et termel
- Jaj, nem jobb neked, ha en megigerem, hogy nem fogsz rosszul jarni.
- De mondjal mar valami konkretat
- Ugyis elvesszuk, csodbe megy a penztar, nem jobban jartal volna, ha magadtol mondasz le rola?

Miert motoszkal nekem hetek ota ez a fejemben?????
Felhívnám a szíves figyelmét mindenkinek az Index mai parlamenti közvetítésének 18:57-kor keletkezett "Lamperth is tévedésben van" című
bejegyzésére. Azaz "Lamperth most a javaslat a népszavazási kört szűkítő része ellen érvel. Ez, mint már írtuk, félreértésen alapul. Lázár javaslata szerint a járulékokat is kivonnák a népszavazásra bocsátható kérdések köréből. Az alkotmány szerint adókról eddig sem lehetett népszavazást tartani, az Alkotmánybíróság korábbi döntései szerint pedig a járulék adó."

Viágos-e ez neked Árpika. Az adó nem a tied. Csak eddig amit az állam elvett tőled az odaadta egy pénzügyi befektetőnek azzal, hogy fialtassa. Csak ennek a fialtatásnak az volt a módja, hogy ezek a nyugdíjpénztárak magyar állampapírokat vettek és az azok után kapott kamat a befektetés eredménye. Ebben csak az az épelméjű ember által felfoghatatlan, hogy ezen állampapírok kibocsájtására éppenséggel részben azért van szükség, mert az ország költségvetéséből hiányzik az az összeg, amit odaadtak a nyugdíjpénztárnak.
Azt kéne karóba húzni, aki ezt az idióta rendszert kitalálta, illetve kötelezővé tette.
@malacz69 rettegéselemző:

"Ha bejön nekik (azaz 2011-ben beindul a gazdaság), nagyot nyerhetnek, 2014-ig visszatérhetnek simán a korrekt alkotmányossághoz/jogállamhoz; ha nem, örökre buknak majd, de velük bukik az ország (?)."

Malac, Malac te se gondolod komolyan, hogy 2014-ben majd pont a "nemzetet" fenyegeto Gyurcsany-rem arnyekaban szuntetnek meg a statariumot. Olyan nincs, hogy csak kicsit nem vagyunk demokratak.
@ilidez: "Úgy tűnik, hogy itt a legtöbben csak magukra és a saját jövőjükre gondolnak, a mai nyugdíjasok tőlük akár fel is fordulhatnának."
Figyelj már, szerinted az, hogy az emberek jelenleg a bruttó bérük 8%-át MNyP-be, 25,5%-át államiba teszik és azt szeretnék, ha legalább azt a 8%-át továbbra is csak a saját nyugdíjukra tehessék félre, az ezt jelenti? Van egy nem kicsi probléma az értékítéleteddel.

Nevezz önzőnek, de szerintem a hosszú távú cél pont a jelenlegi fordítottja lenne és csak arra kellene szednie az államnak pénzt (mondjuk 8%-ot, 25,5% meg menne a magánba), hogy egy minimális szinten a rendszerben pórul jártakat ne hagyja éhen dögleni. Ez a szolidaritás és nem az, hogy akárhogy erőlködsz egy életen át, az állam mindenkinek egyformán (szar) nyugdíjat fizet.
Ez mindenkit kellőképpen ösztökélne bejelentett és legális munkahelyek irányába és felnőttként gondolkodásra, az előrejutásra.

Amit meg xsasha ír, hogy itt emberekkel elhitettek dolgokat, hogy jólét van, hát aki nem a saját szemének, bérpapírjának és pénzügyi helyzetének hitt, az meg is érdemli.
@totya87:
:-)
Nos én erre a pozitívra kérdeztem rá.
Tehát most az egyenleg mutat 10%-os hozamot? Legyünk korrektek.
@xsasha: ha nem jön be? Ez basssszameg nem szerencsejáték nyomik?
@zeneszpeter:
Ilyen erővel vehetsz aranyat is.
@subtotal:
Ha csak nem tudsz jósolni a jelenlegi gazdasági helyzetbe, sokkal inkább hasonlít az élet egy szerencsejátékra, mint nem.

Nézd, a probléma egyszerű. Ok, szar, amit Orbán csinál. Legyen. Mi az alternatíva?
Lehet, hogy csak én vagyok szűk látókörű, de azt az apróságot a visszalépéssel/léptetéssel kapcsolatban elfelejtik megemlíteni, hogy pontosan mi is fog történni a befektetésekkel, hogyan lesz azokból pénz?
Van ugye az államkötvény: az tiszta sor, a pénztár visszaadja az államnak, na hurrá, nem kell rá kamatot fizetni, de pont nulla bevétel lett belőle, lehet feldolgozni vécépapírnak.
Részvények: kimennek a pénztárak a tőzsdére, hogy akkor én most eladnék 200.000 OTP részvényt, csak úgy például. Na ez csúnya bukta lesz, mind az államnak (vagy törvényileg befagyasztják az OTP részvények árfolyamát?) mind mindenkinek, akinek bármennyi pénze magánnyugdíjpénztárban van.
@malacz69 rettegéselemző:
Sokkal jobb lenne, ha nem válság idején néznénk a hozamokat.
Egyrészről a jelentős részvénypiaci esés rontja az átlaghozamot.
Másrészről az állampapírok magas hozama mögött a megrendült állampapírpiac áll. Ez remélhetőleg mindkét állapot elmúlik és utána egyértelmű lesz a részvényportfóliók fölénye.

"Ettől még maradhatna a felosztó/kirovó rendszer, de a járulékom egy része az enyém lenne, éppúgy örökölhetően, mintha az a magánbiztosítóknál lenne."
Ez ellentmondás.
@bad_rock:

Akarom magamnak azt a döntést, h az egyéni számlám az államnál fektessem-e be állampapírba, vagy a tőzsdére vigye helyettem egy bróker!

Én maradnék a halálbiztos állampapírhozamoknál. Te tőzsdéznél. A világ így kerek, de az elmúlt 12 évben én nyertem volna többet.

@UrsaMajor:

Miben is áll a gazemberségük?
Hogy élnek a rájuk ruházott hatalommal, és ebben nem szégyellősek, ahogy azt gyurcsány javasolta:
„A kormánynak élnie kell azzal a felhatalmazással, amelyet a választóktól kapott. Ebben nem szabad szégyenlősnek lennie.”

@subtotal:

Annyira nem tudják elkúrni, mint a szocik! 10% körüli hiány, meg két kézzel pénzszórás...

@Waldi!:

A helyzet az, h a politika geci dolog, egy régi történelmi nagyság szerint: kurva.
Ha a közv. kutatás azt méri majd 2013/2014 fordulóján, h veszítenek, akkor átírják az Alkotmányt úgy, h jó legyen ellenzéki pártnak lenni. Kibaszott demokratikus és ellensúlyos lesz. Ha meg tuti a győzelem, nem piszkálják. De akkor nem is kúrták el, tehát jól jártunk velük!
(Ez éppen olyan hatalomtechnika lesz, mint a 2005. őszén megszavazott 5 éves adócsökkentési program, amit a győzelem után el is töröltek, ha meg veszítettek volna, Orbánra marad a népszerűtlen törlés.)

Sztem kurvára igazuk van Orbánéknak. Ha egyszer olyan fos Alkotmányunk van, h 2006-ban hatalmon hagyta ferit, akkor az ilyen Alkotmány szart sem ér.

Ha az Alkotmányunk engedi a folyamatos (közemberre vonatkozó) megszorításokat, de tartani kell attól, h keresztbe tesz az extraadóknak (bankadó, távközlés, energiaszektor, biztosítók - mind-mind nyereséges!), akkor ez az Alkotmány megváltoztatandó.

Ha simán vannak olyan demokratikus országok, ahol gazd.pol. döntéseket nem überelhet sem a nép(szavazás), sem az AB, akkor nálunk miért is ne lehetne így?

Én most már "lúd kövér" alapon azt mondom, kúrjanak oda, jöjjön egy gazdasági diktatúra!

Legyen meg az ő akaratuk és felelősségük. A nép pedig keményen tiltakozzon, ha nem bízik ennek a politikának a sikerében, vagy fontosabbnak tartja a tökéletes jogállamiságot!
@xsasha: ki kellene számolnom, mert csak papíron van meg. De jövő hétre kiszámolom, megígérem.

Azonban azt tudni kell, hogy a 2000-es évek elejéig csak igen kis arányban választhattak kockázatos befektetéseket (ha jól emlékszem max 5%)a többi kötelezően állampapír. Tehát addig ilyen magas hozamokat nem LEHETETT elérni.

Próbálok mindig korrekt lenni, kérdésed az volt melyik pénztár melyik évben. Adtam egy pénztárat és két évet. Akkor legyél Te is korrekt és ismerd el van tényszerű okom jobban megbízni ebben a pénztárban :-)

És igen tudom, hogy a bankárszakma sem irgalmas szamaritánusok gyülekezete. A garancia, hogy a jó intézmények struktúrája a nyereséget premizálja. Lehet bukni? Persze. Állami gazdaságpolitikát el lehet cseszni? Persze ld 2002-es osztogatás.

Ha nem értek egyet egy intézmény politikájával, váltok. Most váltsak országot, ha nem tetszik a befektetési politikája :-)
@Lord_Valdez:

Nem ellentmondás, ha korlátozod a felhasználhatóságot időben és részletekben!
@malacz69 rettegéselemző: "Ha a közv. kutatás azt méri majd 2013/2014 fordulóján, h veszítenek, akkor átírják az Alkotmányt úgy, h jó legyen ellenzéki pártnak lenni. Kibaszott demokratikus és ellensúlyos lesz. Ha meg tuti a győzelem, nem piszkálják. De akkor nem is kúrták el, tehát jól jártunk velük!"

attól tartok, egy kicsit ez bonyolultabb dolog. egy párt emberekből áll, akiknek vállalniuk kell a döntéseiket. arccal. na mármost már az is egy röhej, hogy most egyszer csak a népszavazás egy hülyeség lett, és ezt ugyanaz a seggszáj mondja, amelyik két éve még az égbe emelte magát az intézményt. de ha 2014 tavaszán a népszavazás megint szupi lesz, akkor előbb-utóbb a seggszájság ráragad az arcra, és hiába manipulál, mert látványosan köcsög lesz.

emlékeztetnélek, hogy a komcsiknak 90 előtt megvolt mindenféle alkotmányos meg jogi és satöbbi lehetőségük, mégsem tudtak hatalmon maradni, pedig az aztán háromharmad volt.
@Lord_Valdez:

Jaaaa, és kb. 20 évente odabasz a válság, és itt nyugdíjrendszerről beszélünk, eszetlen hosszútávú befektetésről.
@malacz69 rettegéselemző:
Akkor az már nem felosztó/kirovó, hanem valami hibrid. Mellesleg az is ugyanezt a típusú hiányt termeli, mint a mostani.
@xsasha: ööö, nem. Arról volt szó, hogy a távlati terv az egyéni számlavezetés - majd egyszer valamikor. Meg arról, hogy nem svéd modell lesz, hanem valami egyéni magyar modell, amiről még semmi konkrétumot nem mondtak el. És persze Orbán sem olyan 3 pilléres rendszerről beszélt, ahol 2 az államon belül van (hagyományos+egyéni számla), hanem csak 2 pillérről.
Hű, Árpi, végre nem csak a kölyköknek írsz! Kicsit mondjuk későn, de jobb később.. na.
Szóval az én elképzelésem a nyugdíjrendszerről:
1. pillér:
- mindenkinek 18 év felett kötelező fix X Forintot (és nem X %-ot !) havonta befizetni állami nyugdíjalapba.
- Ha nincs munka, akkor is. Ha kell, diákhitelből, ha kell, jelzálogból. Majd később összeszedi magát.
- Ebből lesz mindenkinek egyforma összegű minimálnyugdíja az éppen aktuális össznemzeti nyugdíjkorhatár elérésekor, hogy éppen éhen ne haljon, ha amúgy lesz hol meghúznia magát.

Ezt nevezem én szolidaritási pillérnek. Esetleg létminimum pillérnek. Nem örökölhető.

2. pillér:
- Kötelező 10%-a a jövedelemnek megy magánnyugdíjpénztárakba.
- A 10% mindaddig fizetendő, amíg az ember dolgozik, akár élete végéig is.
- Aki fél a tőzsdétől, választhat tisztán magyar állampapírból álló portfóliót is.
- Működési költségre törvényileg max. 1% számolható el, amelyik pénztár ezt nem tudja megoldani, az szálljon ki a piacról.
- Bármikor költség nélkül lehessen pénztárt váltani, évente 1x.
- Párthülyéknek ajánlom a Fidesz MNYP-t és az MSZP MNYP-t, amiket non-profit alapon működtethetnének (pl. 1% nuku) remek közgazdászok (pl. Matolcsi György útmutatásai alapján, esetleg Medgyessy Péter finanszírozási elvei mentén), aztán mindenki eldönti, átmegy-e mégis piaci alapú MNYP-ba egy idő után.
- Kötelező online felület, kötelező "mennyi, ha mostantól kérem" gombbal, ami tetszőleges életkorban kiszámolja az aktuális MNYP biztosítási statisztikái alapján, hogy életem végéig mennyit fogok kapni, inflációval növelve évente.
A tetszőleges életkor minimuma mondjuk az össznemzeti nyugdíjkorhatár mínusz 15 év.
- Az "elfogadom" gomb lenyomása után is vállalhat az ember munkát, az ezt követő 10%-jai új számlán gyűlnek, szintén bármikor igénybe vehető az "elfogadom" gomb, de minimum az össznemzeti nyugdíjkorhatár elérésekor.

Ezt nevezném mondjuk életpálya / öngondoskodás pillérnek. Örökölhető.

3. pillér: Önkéntes akármi, magyarul befektetési alapok, esetleg állami adókedvezménnyel az öngondoskodás jegyében. Mint most a életbiztinek álcázott bef. alapok.

Hogy tetszik? Egyszerre szolidáris, racionális, kapitalista, igazságos.
@xsasha: látod én igyekszem korrek lenni és nem bedőlni a gyurcsányista médiának. (Apropó elmondanád melyik az, hogy tudjam.)

Én nem ítélem el az állami nyugdíjrendszert, és azokat sem akik abban jobban bíznak. Nem állítom, hogy a MaNyuP az egyetlen járható út. Csak az nem tetszik, hogy kötelezővé teszik. Szerintem a választék (verseny) javít mindenkin. Évtizedekig csak Ladán járhattunk, elő kellett fizetni. Minden legyártott autónak már előre megvolt a gazdája. Volt minőségi fejlesztés? Nem. Pedig mondhatta volna az állam, hogy "Elvtársak, ez kevés...". De nem mondta. Ezért gondolom azt, hogy a több MaNyuP segít. Ha a tagok elfelé mennek, a vezetőséget kirúgják. Tehát nem akarja, hogy elmenjenek.

Azzal egyetértek, hogy az állami szabályozószerept növelni kell, hogy súlyos pénzügyi alulképzettség esetén ne lehessen az embereket úgy megvezetni mint a devizahitellel. Nem kell a versenyt megszüntetni, hanem mederbe terelni és a világos döntéshozatalt támogatni.
@malacz69 rettegéselemző: malac, 2008 szeptemberig (vagy csak augusztusig) a részvényező nyert volna többet.

Nem mellesleg a gazemberség egyik jele, hogy most pont azt a politikát igyekeznek meggátolni, amit ők folytattak 2006-10 között (népszavazások, Alkotmánybíróság). Addig szabad, amíg nem mi vagyunk hatalmon? Ez nem kicsit necces.
@Tóta W. Árpád: ... illetve a 94-98 közti kormánykoalíciónak is kétharmada volt, mégse álltak neki szétbarmolni az alkotmányt, amikor az megvétózta a Bokros-csomagot. Az új többség kurvára élen jár a jó példával.
@malacz69 rettegéselemző:

"Ha a közv. kutatás azt méri majd 2013/2014 fordulóján, h veszítenek, akkor átírják az Alkotmányt úgy, h jó legyen ellenzéki pártnak lenni. Kibaszott demokratikus és ellensúlyos lesz. Ha meg tuti a győzelem, nem piszkálják. De akkor nem is kúrták el, tehát jól jártunk velük!"

Aha, mert Viktorka csak ugy feladja valasztast (ha igy irja at az alkotmanyt a beismerese annak, hogy ellenzekbe keszul, ugy meg nehez kampanyolni)

"Sztem kurvára igazuk van Orbánéknak. Ha egyszer olyan fos Alkotmányunk van, h 2006-ban hatalmon hagyta ferit, akkor az ilyen Alkotmány szart sem ér."

Miert mit csinalt a Gyurcsany kormany a 3000 mrd forint elsikkasztasahoz kepes? Annyi penz mar messzirol is latszik.

"Ha simán vannak olyan demokratikus országok, ahol gazd.pol. döntéseket nem überelhet sem a nép(szavazás), sem az AB, akkor nálunk miért is ne lehetne így?"

Mert nalunk meg csak 20 eve van demokracia. A miertre Viktorka a valasz.
Amugy egy ket peldat megkoszonnek, ahol igy van.
@mizrolist:

1. Lehet, h 2008-ig a részvényező nyert volna többet, de hadd döntsem már én el, h milyen formában vezetem a magánszámlám! Mi az, h kötelezővé tették a magánbiztosítókat?

2. A politika olyan kurva, h az üléspont sokszor meghatározza az álláspontot, és gizdaságot is szívesen tanulnak egymástól a felek. Figyeld meg, az a gyurcsány védi most az AB-t, amelyik úgy utálta a népszavazás átengedése után, mint budapesti a kutyaszart. Ha tehette volna, ő is megkontrázza őket, de nem volt hozzá 2/3-a.
malac: gazdasági diktatúra? Furcsa egy demokrata vagy.

Akkor Kádár diktatúrája mé' nem volt jó?

Szinte hihetetlen látni, hogy mindössze 20 évvel a rendszerváltoztatás után ilyet látok. Annyira örültem 90'ben és rohadt büszke voltam. És ezt nem törölheti el még 8 év feri sem. Az is a szabadság része! És ez nekem érték!
a gazdasági diktatúrával ugyanaz a baj, mint a diktatúrával általában (de a gazdaságban pusztít legnagyobbat): a vita és a visszacsatolás hiánya rossz döntésekhez vezet. btw a gazdasági diktatúra hozza magával a többit. a rossz döntéseknek ráadásul az a sorsuk ilyen rendszerben, hogy a kurvaéletbe soha nem szabad bevallani, hogy elbasztuk, hanem indul a hazugságspirál.
@malacz69 rettegéselemző: "ha tehette VOLNA..."

Azért azt Te is érzed, hogy ezen értelmetlen vitatkozni, ki mit tett volna, ha megtehette volna. Én pl szkafander nélkül is tudtam volna a Holdon sétálni, de ezek a dögök nem engedték.

Tény: Hornnak volt 2/3-a. AB elkaszálta a Bokros csomagot. És a rohadt ávós meghajtotta a fejét és elfogadta. Hogy otthon miket mondott? Kit érdekel?
@malacz69 rettegéselemző: naná, tisztában vagyok vele, hogy a politika mocskos dolog és nem lehet tisztára sikálni. De most 53%-nyi szavazattal lett 66+ százaléknyi képviselői helyük; és az eddigi játékszabály-módosítások nem arra engednek következtetni, hogy 2014-ben - vagy akár ma, lásd Szeged, Esztergom (utóbbi különösen csúnya, ott tisztán látszik, hogy a testület feloszlatására és új választásokra bazírozik a fideszes többségű testület) - könnyű lesz majd leváltani őket, akár lesz elfogadható alternatíva, akár nem.
@Tóta W. Árpád:

Figyelmen kívül hagyod, h 2014-ben választás lesz. Ha ez a gazd. diktatúra (ami ráadásul meglehetősen populáris!!!) befuccsol, leválthatók.

Amit írsz, az látszólag logikus, de csak banánköztársaságokban, nem Európa szívében, az EU-ban.

Sztem itt és most nálunk nem állnak meg a következtetéseid, annak logikája.
@Tóta W. Árpád:
No igen, Malacnak odáig volt igaza, hogy a politika kurva.
Viszont a kurva és a büdös kurva azért nem ugyanaz. Egyébként szerintem még az is belefér ha a Zorbán és bandája segget csinál a szájából, vagy ha kicsit szarik a demokráciára, jogállamiságra. Komoly problámák akkor fognak jelentkezni, amikor a várt eredmény elmarad. A Fidesz táborát eddig se nagyon zavarta, hogy Viktor segget csinál a szájából, viszont egy sikertelen kormányciklus után felértékelődnek ezek a nem éppen elegáns megoldások, amiket eddigi kormányzásuk alatt alkalmaztak.
@Waldi!:

"Miert mit csinalt a Gyurcsany kormany a 3000 mrd forint elsikkasztasahoz kepes?"

Te tudsz 3000 milliárd elsikkasztásáról? Igen?

Azonnal tégy feljelentést!
Ki a tettes? Melyik 3000 milliárd? Ki az áldozat? Honnan hiányzik ez az összeg?

Basszus, te kibaszott tájékozatlan vagy. Fogalmad sincs, mi a változtatások lényege.
Könyörgöm, ha 1990-ben úgy hozzák létre a rendszert, h az AB-nek kurvára semmi köze az adókhoz és járulékokhoz, a költségvetéshez, csak az emberi jogokhoz, akkor most senki sem sírna.

El kéne dönteni, h a probléma abszolút, vagy relatív. Azért sírunk, mert a "zorbán, az egy geci", vagy azért, mert itt egy abszolút fontos AB jogkörről van szó.
@malacz69 rettegéselemző: azért sírunk, mert egy fontos ELVről van szó.

Eddig az AB határozatainak kicselezése a világvége volt. Most bocsánatos bűn?

Igenis fontosnak tartom, hogy bármely kormány felett működjön egy felülvizsgálati lehetőség. A demokrácia a párbeszéden, vitán vélemények ütköztetésén alapul. És nem azon, hogy bárki kijelenti, hogy EZ AZ IGAZ.
@xsasha: akkora méretű szakembergárdával ez marhára gyenge érv.
A válságot senki sem látta, de attól még amit a szocik csináltak, az szar volt, ráadásul megjósolhatóan. Ez is az.
Ha már alternatíva kell: kisebb adócsökkentés (SzJA) - hogy ne kelljen ennyi forrás kompenzálni, nagyobb kedvezményvágások (kizárólag rászorultság alapon), sokkal kevesebb önkormányzat (MDF terveit ajánlom fellapozni), tömegközlekedési támogatás csak meghatározott mennyiségben meghatározott irányokban, szufficites költségvetés.
@malacz69 rettegéselemző: Éppenséggel pontosan azt érzem, hogy ezerrel robogunk egy dél-amerikai típusú/színvonalú állam felé. Minimum 1998 óta folyamatosan minden kormánnyal egyre lejjebb és lejjebb zuhanunk, főleg erkölcsileg, de gazdaságilag is. Na, és ez az ország fogja majd garantálni a nyugdíjunkat. Köszi.
Egyikünk sem a delphoi jósnő, de eléggé valószínű, hogy az én korosztályom 30-40 év múlva nem fog nyugdíjat kapni, vagy csak szánalmasan keveset. A korfa miatt és sok más miatt is.
@vakapad: "Egyetlen egyet nem szeretnék: ha a kormány valamely módszerrel/módszerekkel ellehetetlenítené a maradást azoknál is, akik maradni akarnak, mert az nagyon becstelen játék lenne."

Ovi cikkcakkjai követhetők, ha valaki nem álomvilágban él. Hihetetlen, de nem meglepő tőle.
Én a szocikat nem értem.
Az első lenne hogy bejelentem, ha legközelebb kormányra kerülök, mindenkinek hiánytalanul és kamatokkal visszaadom az elvett pénzét.
Ha a fidesz elszabotálja az elvonások mértékének nyilvántartását, akkor megkérném a polgárokat, hogy őrizzék meg bérjegyzékeiket, hogy bizonyítani tudjanak.

De a szocik maradtak amik, a mérhetetlen belső ügyekkel foglalkozás, nem értve hogy a pártok létezésének nem ez a célja.
@malacz69 rettegéselemző: mondok egy példát. A mostani módosítással nem lehetett volna elkaszálni a Bokros-csomag felét.
@malacz69 rettegéselemző: Meglátásom szerint azért sírunk, mert a kormány egy rövidtávú cél elérésének érdekében nyúlt az AB jogköréhez. Nem teljesen érthető az az elv, hogy az AB csak olyan témákkal foglalkozzon, amikről népszavazást lehet tartani.

Orbán persze ettől még geci :)
@malacz69 rettegéselemző: "Annyira nem tudják elkúrni, mint a szocik! 10% körüli hiány, meg két kézzel pénzszórás...
"
Bocs, de az én szempontomból, ha kötelezően visszavisznek mindenkit az állami pillérbe, az felér azzal.
Ha meghagyják a választás szabadságát, neadjisten akár ellenkező irányú elmozdulásra is lehetőséget biztosítanak (azaz a mnyp arány növelésére), akkor nem szóltam. De a ME szavai Brüsszelből nem sok jót igérnek nekem. De még nem tudom, hogy az most nekünk is szólt-e vagy sem.
@malacz69 rettegéselemző:
"El kéne dönteni, h a probléma abszolút, vagy relatív. Azért sírunk, mert a "zorbán, az egy geci", vagy azért, mert itt egy abszolút fontos AB jogkörről van szó."

Szerintem az egy abszolút fontos AB jogkör, hogy ne engedjenek visszamenőleges hatályú törvényt hozni egy jogállamban. A magántulajdon védelme szintén fontos. (Hiába népszerűbb most bizonyos konkrét ügyekben az ellenkezőjét képviselni.)

De itt nem is az AB az érdekes, hanem maga az Alkotmány. Úgyis nagy alkotmányozási láz van, tehát tessék elmondani, hogy a mostani alkotmányban mi a vállalhatatlan...
@Joooe:
Nagyon normálisan reagáltál a támadásokra, úgyhogy ünnepélyesen megkövetlek. De ettől még fenntartom, hogy azok az állítások a köz vs. magán szférák összevetésében, amelyek Árpinál szinte triviálisak, kifordítva üres és téves lózungok.

Szerintem a legtöbb érv már elhangzott, de ha továbbra is hiányolod, akkor felsorolok párat:

1: Szerintem az állami - magánnyugdíjpénztár modell közötti váltás nem kerül sokba Neked. Ez a lyuk ugyanis ott tátong a rendszerben; ezzel a váltással csak módosul a természete: "időben elnyúló" lyuk helyett "térben/társadalomban elnyúló" lyukról beszélünk. Ha ugyanis feltételezzük a megtakarítások és a kifizetések jelenértékének egyensúlyát (ami nem lenne igaz, hiszen aki a nyugdíjkorhatár előtt meghal az lényegében "pénzdonor" az állami rendszerben), akkor a felosztó-kirovó rendszer megalakulásának első évtizedeiben kötelezően megjelenő szufficitet élték fel az akkori kormányok. A most nagynak látszó deficit a rendszer sarokköve, de ezt sajnos lassan le kell nyelni (szépen el kell szopogatni).

2: A dolgozók és nyugdíjasok életszínvonalának hasonlósága szerintem nem az állami rendszer sajátja. Mivel a nyugdíj nem alanyi összeg, hanem kikényszerített megtakarítás, az arányok mindkét rendszerben hasonlóak. Sőt, ha valahol kilóg a lóláb, az pont a mostanában nyugdíjba menők feltünő életszínvonal-visszaesése; bár ennek oka inkább sumákolás (minimálbérrel trükközés, kényszervállalkozás), nem pedig a rendszer belső anomáliái.

3: A MNYP nem kockázatos. Ezt csak Majtényiék mondják, mert ők hülyék és/vagy ezt a szöveget kapták fentről. Mikor emelt szót akárki értelmes ember a magánnyugdíj ellen? (Bokros, Soros, Kornai... bárki, aki nem abból él, hogy a Fidesz van hatalmon?) A MNYP-i megtakarítás nyomonkövethető, a költségei átláthatóak, a hozama részben függ a saját döntésedtől, bármikor átviheted másik pénztárhoz, ami versenyre kényszeríti a szolgáltatókat, stb. Ezek mind-mind olyan pozitívumok, amelyek nem találhatóak meg az állami rendszerben, pedig lényegében ezek és csak ezek az igazán fontos szempontok (meg persze a PSZÁF szabályozása és árgus szemei, amik a felosztó-kiróvó rendszerben szintén nem érvényesülnek).

+1: (Xasha figyelmébe is) Fontos az állam szabályozó szerepe, senki sem a vadkapitalizmust sírja vissza. Lehet, hogy találnánk olyan szegmenst, ahol a (magyar) állam állja a versenyt a magánszférával, de most hirtelen semmi ilyen nem jut eszembe. Olyan szolgáltásra, ahol a magánszektor (óh, az aljas profitéhség) lenyomja az állami szolgáltatást, viszont csak egyféleképpen bukkanhatunk: találomra! Futárszolgált vs. posta, magánklinika vs. közkórház, sztárügyvéd vs. kirendelt, kistérségi busztársaság vs. Volán, stb. Emlékezz a jó öreg Állami Biztosítóra.
Ahol szempont a teljesítmény - és ne áltassuk magunkat, a kikényszerített megtakarítás abszolút ez a kategória - az állami megoldás mindig is alsóbbrendű marad. Mert a magánszektorban keményebbek a követelmények, a rossz munkaerőt kirúg(hat)ják, a jó pedig jutalmat kap(hat). És a vezetőségnek érdeke, hogy csak a szükséges minimális overhead-et alkalmazza, mert a különben feléli/elaprózza a terméken-szolgáltatáson kínkeservesen megszerzett hasznot. (Igaz, a magánszektor vállalatai, pénzintézetei sem maximálisan hatékonyak, de még a legpazarlóbbak is fényévekkel fejlettebbek az állami alternatíájuknál.)

Ez ilyen röhejesen, szánalmasan egyszerű. Ezért is lepődött meg Árpi, hogy a Nemzeti Együttműködés büszke kétharmada mennyire berzenkedik ezt meglátni, megérteni.
@xsasha: "Ja és reakciók a kormány költségvetésére:

" A Morgan Stanley a forint vételét javasolja 265-ös célárral," "

huuu de kar hogy a mondat vege lemaradt:

"A Morgan Stanley a forint vételét javasolja 265-ös célárral, és már a novemberi kamatdöntő ülésen emelésre számít a felfelé mutató inflációs kockázatok miatt, írták keddi jelentésükben a Raiffeisen elemzői."
@mizrolist:
Nem, ezt most jelentette be Matolcsy:

"Az állami rendszerbe visszalépőket külön egyéni számlákon tartja majd nyilván az állam, és itt írja majd jóvá az elmaradó 14. havi magánnyugdíjpénztári járulékot - ígérte Matolcsy."
@totya87:
Nézd, én értem, amit mondasz, de nem érzem olyan súlyúnak a problémát, mint amennyire túllihegik.
Szép ez a dönteni akarás a MaNyuP-ról, de mostanáig azt hallottuk, hogy csak az IMF által kijelölt a járható út. Amely azt mondta, hogy nettó vegyük el az emberek pénzét. Nem ilyen áttologatós formában, hanem vegyük el a nyugdíj, a szociális juttatások, az egészségügyi szolgáltatások, stb. egy részét. Ez volt az alternatíva. Itt nem arról van szó, hogy kurvajó a MaNyuP államosítása, de nincs jobb alternatíva.
Nem számolsz valamivel.
Mire én nyugdíjas leszek, addigra kábé 8millió magyar lesz már csak, és az arány mégjobban az öregek javára fog eltolódni. A nyuggerek felé.
Akkor majd az én és nyuggertársaim szavazata még többet fog érni, és ha egy akkori orbán viktor jót akar magának, akkor azt is megteszi majd a kedvünkért, hogy karhatalmi erővel tör fel a fiatalok otthon széfbe meg párnahuzatban, valutában félretett pénzecskéjét, hogy nekünk nyugdíjunk lehessen.
Akiről kiderül, hogy külföldön magánynugdíjént fialtatta a pénzét, azt majd valami esti esztrádműsor keretén belül egy kóos és egy sasjózsi szám között nyilvánosan dunábalövik.
Ha kell, a tüntető egyetemisták közé fogunk lövettetni, és bikacsökkel verjük ki a napközis gyerekek kezéből a kiflivéget, de a nyugdíjunk az meglesz.
@malacz69 rettegéselemző:

torokgaborelemez.blog.hu/2010/11/02/275_ervek_nelkul

Azt hiszem ez valamennyire érthetővé teszi, mi is a nyavajgás oka.
torokgaborelemez.blog.hu/2010/11/02/275_ervek_nelkul

Dióhéjban: A demokráciára, az alkotmányosságra sokféle megoldás létezhet, de amennyiben változtatunk a korábbi játékszabájokon, nem csak illendő, de egyenesen tanácsos valamiféle épkézláb magyarázattal szolgálnunk.

Jelen esetben pedig a kormány arroganciája sértő, mert nem csak az ellenzék fejére szarik, hanem a választópolgárokéra is.
@malacz69 rettegéselemző:

En utalok penzt az Apeh-nak, hogy azt postazza tovabb maganynyugdijpenztaramnak, amit a Orban elterit es arra hasznal, hogy megussza a reformokat. Amig nem mondjak meg, hogy hogyan leszunk ezert karpotolva (ahol hasonlo tortent, ott a kovetkezo evekben tobbet utalhatok a penztarnak), addig kenytelen vagyok azt hinni, hogy ellopjak a penzem.
Ertem en, hogy Viktorkanak az az erdeke, hogy a vegighazudott 8 ev uta ugy csinaljon, mintha nem az emberekkel fizettetne meg, meg nem kellenek reformok, meg megszoritasok, de ez kizarolag az o szemelyeses erdeke, nem az orszage. 13 evnyi megtakaritasainak 1/3-at 1 ev alatt eltapsolni, felelni a jovonket, hogy ideig oraig leplezze a hazugsagat, igazi allamferfiui magatartas. Aztan legkesobb 2014-ben, amikor megszunnek a valsag adok, borul a bili.
Hacsak nem leszunk kinai provincia, hogy 8-10 %-kal novekedjunk.

Miert igazolja a gazdasagi sikeresseg a hunaroputyinista futballoligarhista Nemzeti Egyuttgugyoges rendszerenek letjogosultsagat? Csak amit ideig elkovetett Viktorka, a babfrakciojaval egyutt, az alapjan meltatlan a hivatalara, megszegte az Alkotmanyra tett eskujet, hogy nem torekeszik a hatalom kizarolagos birtoklasara, egyeduralmi rendszer kiepitesere.
Az feltetelezni, hogy 2014-ben egyenlo eselyt fognak, hagyni az ellenzeknek, nem lehetetlenitik el az ellenzeki mediat, tobb mint naivitas.
@subtotal:
Nem tudom, mennyire komolyan gondolod ezt, de felmerül bennem a kérdés, hogy mit is akarsz ezzel elérni?
@malacz69 rettegéselemző:
1) Nyugtass meg Sztrovacsek, hogy nem közgaszdászként dolgozol a fidesznek, csak mezei propagandista vagy, sírva kérlek!
"12 év, 1% reálérték hozam átlagban.
12 év alatt, ha mindig állampapírba teszed, akkor 3-5% reálhozamot söpörhettél volna be.
Amikor bevezették a magánny.p-at, akkor így kellett volna feltenni a választási lehetőséget:
azt a biz. 8%-ot viszed a tőzsdéző magánszektorba, vagy mi, az állam, egyéni számládra tesszük, és állampapírt veszünk rajta."
- Az elvárt hozam és vállalt kockázat viszonyáról halottál-e? Reálhozam = nominálhozam - infláció, szerinted az elmúlt 12 év arról szólt, hogy az állampapírok hozama évente 3-5%-kal nagyobb, mint az infláció és nagyobb, mint az egyéb értékpapíroké? Hol éltél ebben az időszakban?
- Tudod-e, hogy a MNYP-k vagyona kb. 70%-ban magyar állampapírba van fektetve?
- 2010.01.01 - 2010.09.30 között a 4 millió tőkére 475.000 forint volt az MNYP hozamom, ez szerinted hány százalék? Mennyi volt ebben az időszakban az állampapírhozam?
Ezeket papírokkal tudom bizonyítani, csak ne a nagy fekete autóval gyertek!
2) Azt azért te is látod, hogy a pufajkás Horn nagyobb demokrata?
@Paladdin:
Meglepődtem, hogy nem a csődbe menő, magukat felszámoló, libatenyésztőket kiröhögő cégeket kezdted el sorolni. Talán idén már nem lesz rekordszámú csőd, az tavaly volt... Jelentem, az állam még nem ment csődbe.
@malacz69 rettegéselemző: "Figyeld meg, az a gyurcsány védi most az AB-t, amelyik úgy utálta a népszavazás átengedése után, mint budapesti a kutyaszart. Ha tehette volna, ő is megkontrázza őket, de nem volt hozzá 2/3-a."

Tudod mit, vállalom a rám zúduló fost: nem csinálta volna meg. Még Horn sem csinálta meg, pedig ő aztán pufajkás is volt, tényleg őskomcsi volt, meg kétharmada is volt. Volt ezer hibája, de egy ilyen húzáshoz egy olyan velejéig antidemokratikus, küldetéstudattal megvert vastagbőrű kell, mint a Viktor.

Nektek pont az a bajotok, hogy ERRE még ti se számítottatok. Hogy ezt csak így simán meghúzzák. Hogy pont az történik, szinte kotta szerint, amiről a köcsög bérretegők évek óta ugatnak. Nézz végig a nagy Orbánfanclubon: Torkos, Elek, Török, csak néznek mint a gázálarc.

Visszamenőleges törvénykezésre és adóbehajtásra pedig nincs mentség, ezt nem lehet kidumálni.
@totya87:
A probléma ezzel, hogy ezáltal az államnak hiánya keletkezik, ami államadósság és kamatkiadások formájában csapódik le.
Ha az EU hagyta volna elszámolni a költségvetés keretein belül a MaNyuP-ot, egy újjal nem nyúltak volna hozzá. A jelenlegi formában viszont versenyképességi korlát volt, ami most nagyon nem hiányzik.

8 év alatt a cseh, szlovák szomszédaink kétjegyű GDP-növekedéssel hagytak le minket, és ma már az átlagfizetéseik is magasabbak. Én úgy gondolom, hogy épp ideje visszaszállni a versenybe, és ehhez sok impotenciát meg kell szüntetni. Lehet, hogy ezek a műtétek véresnek tűnnek, de aki tud jobb gyógymódot, az most jelentkezzen.
@xsasha:
""Az állami rendszerbe visszalépőket külön egyéni számlákon tartja majd nyilván az állam, és itt írja majd jóvá az elmaradó 14. havi magánnyugdíjpénztári járulékot - ígérte Matolcsy." "

Sajnos itt a kulcsszó nem az "egyéni számla", hanem az "ígérte".
@subtotal:

"Bocs, de az én szempontomból, ha kötelezően visszavisznek mindenkit az állami pillérbe, az felér azzal."

Erről lenne szó? Nem. Akkor meg? Köthetsz-e önkéntes pénztári tagságot? Igen. Annyit amennyit csak akarsz.

Különben is, csak a befizetéseid kb. 25%-a ment magánnyugdíjpénztárba, 75% eddig is államiba ment. (A bruttó fizu 8% magánba, 1,5% tőled+24%munkáltatótól az államiba, azaz 8% a 33,5%-ból.)

A francot sem érdekli, h 1 ember szempontjából mi elkúrás, ha egyébként csökken az államadósság, kicsi a hiány, és pörög a gazdaság. Elkúrás az, ami az egész országnak az.

Én viszont olyan országban akarok élni, ahol pörög a gazdaság és csökken az államadósság, van munka és megélhetési lehetőség. Ha ilyen a hazám, nem lehet gond az állami nyugdíjjal sem.

@totya87:

"Igenis fontosnak tartom, hogy bármely kormány felett működjön egy felülvizsgálati lehetőség."

De az AB nem közgazdászok és adószakértők testülete. Nem ők felelnek a költségvetésért, hanem a politikusok. Ezért van 4 évente választás. A kontroll a nép. Szarba tett gazdaság--> leváltás, fasza gazdaság--> maradhattok. Ha szó-szó, fontossá válnak egyéb kérdések: szólásszabadság, emberi jogok, punettihoz való alkotmányos jog, stb...

Ennek az országnak sosem kellett a demokrácia, fontosabb volt a has, a jó gazdaság. Ha a demokrácia annyira fontos lett volna, '94-ben nem szavazzák vissza az utódpártot. Az a szavazás azt jelentette, h első a has, utána az eszmények. A kádári jólét utáni nosztalgia hozta vissza az mszp-t akkor.
@malacz69 rettegéselemző:

"A helyzet az, h a politika geci dolog, egy régi történelmi nagyság szerint: kurva."

Ugye az őszödi beszéd után is ezt mondtad?
@Tromb74:

"nem csak illendő, de egyenesen tanácsos valamiféle épkézláb magyarázattal szolgálnunk."

Én ez mondanám:

"emberek, mi megpróbáljuk megadóztatni azokat a szektorokat, ágazatokat, amelyek még a válság alatt is baromi nagy haszonnal zártak, de ha ránk szabadul az AB, vagy a szocialisták népszavazási hecckampánya, akkor kampec ezeknek a törvényeknek, és kénytelenek leszünk a ti zsebetekben kotorászni".
Imádnivaló téma.

Itt nagyon okosakat írogatnak az emberek, hogy miért jó, miért nem jó az mnyp rendszer, annak is a megsarcolni kívánt része.
Mivel itt mindenkiből kitör a kocaközgazdász, még a tesitanárokból is, ezért nem árt picit súlyozni.
1. Összességében véve, ez a nyugdíj megtakarítási forma működik idehaza; pont jól ötvözi a kötelező állami és az egyén választásán alapuló rendszert. Ugyanis, az önkéntessel az a baj, hogy az ember, míg fiatal, pont b*szik befizetni. Meg mindig van fontosabb, meg most kocsira kell a pénz, aztán lakásra gyűjtesz, stb.
Az államival meg az a gond, hogy pont nem látod át. Mert aki most dolgozik, pont nem vágja, hogy a mostani nyugdíjasok, milyen képlet szerint kapják a susit - nem is érdekli ez az embert; amikor meg át kell látnod, már nem tudsz rajta változtatni. Volt egy út, együtt sírunk, nevetünk. Hát, ez utóbbiból, meg nem tudom melyik jellemzi az országot.

2. Van a lájtos kérdés, ugye. Van egy működő rendszer, dolgozók százaival, meg alvállalkozó és szállító cégekkel (ezek a biztosítók is rendelkeznek irodákkal, azokat bérlik, van autó, vásárolnak kávét, stb), amelyik 2 hete meghallotta, hogy akkor most 14 hónapig nincs pénz. Gondolom ott nem fognak minden 2. embert kirúgni a véresbe. És nemcsak pénztáros csajt, meg üzletkötőt, hanem biza, ez érinteni fog másokat is.
Ez nem holnapután fog bekövetkezni, de azért pár száz embert érinteni fog. Persze, mocskos tolvaj mind, miezakolontáriakhoz képest.

3. Ezek a kasszák valamilyen befektetési formában tartják a pénzt; viszonylag kevés likvid kossuth-bankó van náluk - kb. az összvagyon 3-7% lehet. Ergo, amikor eldöntöd, hogy "viszlát fiúk és kösz a halakat"; akkor nem 2700 mrd papírzsetont talicskázik át a Terrorelhárító Központ és Jack Bauer; hanem ott van több száz mrd forint államkötvény, meg több száz mrd részvény, meg némi kokain.

A legtisztább sor az, ha azt mondjuk, hogy mostantól a biztosító az államé. Csak ugye ez úgy hívják, hogy államosítás, és errefelé nem menő, másrészt f*ssá perelik érte az államot.

És akkor jön a kérdés, hogy szeretné elvinni az állam a vagyont? Azt mondja, hogy a pénztár utalja át az ügyfelek befizetését? Vagy hogy?
Azért kérdezem, mert a biztosító megpróbálja likviddé varázsolni a nem likvid befektetéseit - és perpillanat nincs idehaza olyan szakember, aki megmondaná, hogy a biztosítók miben tárolják a pénzünket.
Viszont a részvények értéke valószínűleg esni fog. Ez persze valakinek jó (mondjuk, aki nyomott áron megveszi); de gondolj arra, hogy a te nyugdíjad 3 milliója mögötti részvényt adják el 65%-os áron, és akkor csak 1,95 milliód van...
És még nem kell mnyp oldalról sem nézni: ha van X Nyrt részvényed odahaza, mert a nagyi házának árából azt vettél, és az Y Biztosító kénytelen piacra dobni a saját 15 mrd-os csomagját, akkor a te 10 milliós csomagod gyorsan elérheti az 5 milliót is. Majd később visszaállhat eredeti értékére; de ha ez a részvényed nyújt fedezetet valamire, akkor azért lesz álmatlan éjszakád.
Ha rosszindulatú lennék, akkor mernék olyasmire gondolni, hogy "egyes üzleti körök" itt majd jól bevásárolnak és eladnak.

És ez még mindig a nehéz kérdések könnyebbike.

Felteszem a kérdést, hogy mi a túrost fog az állam a saját államkötvényeivel csinálni? Mert azért saját magától kapna pénzt - igazából diszkontálja a kötvényeit, és szevasz. Ha van mondjuk 1000 - 1500 mrd forint állampapír ezeknél a szerencsétleneknél, és az állam ezt valahogy lenyúlja - amire nem tudok pontos fogalmat és módszertant mondani, itt most az van, hogy az adós közölte a hitelezővel, hogy "kapd be", és a hitelező ezt teszi.

Ugyanis az államkötvény akkor buli (á, lóf*szt, akkor sem az), ha kivárod a futamidő végét; ami nem 2 hónap. Fogalmam sincs, hogy milyen futamidejű államkötvényeik vannak; de ha mondjuk 5-7 éves futamidejűek, mondjuk 2 éve, akkor azokat nem lesz buli elpasszolni. És a 15 éves futamidejűek?

Ha átveszik ezt a rendszert, akkor három út van.
1. Ezen egyesek mocskos nagyot fognak kaszálni - értékpapírok nyomott árú kereskedésével; jó páran meg az mnyp rendszeren kívül is akkorát buknak, mint az atom.
2. Az állam, ha nem is kaszál 2700 mrd-ot, leír a tartozásából - az államadósságból pár 100 mrd-ot, és nyer részvényeket.
3. E kettőnek a tetszőlegesen súlyozott kombinációja.

A végeredmény viszont az, hogy te, kedves dolgozó állampolgár, ott fogsz állni a Dumb és Dumber tartozom cetliddel.

S akkor még ott a kommunikáció oldala.
Téged megsarcolunk azért, mert profitot mertél termelni a válság ellenére. Te haszonélvezője voltál. Te kis mohó.

Őt fenékbe rúgjuk azért, mert nem teljesített jól. Igazából, nálunk jobban, de nem úgy, ahogy elvártuk volna. Bár, sosem kommunikáltuk, hogy mit várunk el, meg válság is volt, de rosszul csináltad. Dádá.

(És hozzáteszem, ha már beküldünk valakit a színpadra, hogy elmesélje, miért kell megregulázni a pénztárakat, akkor nem volt unatkozó professzor a Körből? A Vének Tanácsából? Esetleg valami közgazdász zseni? Pont ezt a hölgyet kellett? Ráadásul mikulásruhában?)
@gyilkos fűegér:
Azt kérdezd meg az index cikkírójától, hogy miért ezt a szót választotta, mondjuk a "mondta" helyett. Nyilván nem véletlenül. Ismeri már a törzsközönséget.
@Waldi!:
Azért talán ennyire nem drámai a helyzet. Minden igyekezetük ellenére nem fog menni. A Fidesz nyíltan nem fog szembe menni a demokráciával, a jelenlegi maszatolás pedig kevés ahhoz, hogy egyeduralmi rendszert kreáljon.

A legrosszabb ami bekövetkezhet az egy újabb elbaszott ciklus. A kétharmados parlamenti többség kétélű kard, óriási lehetőség, de hatalmas felelőség is. Elég komoly produkciót kell felmutatniuk, hogy a következő választásokon ne jussanak az MSZP sorsára.

Igaz, hogy a zemberek lassan tanulják a demokráciát, de azért egyre jobbak belőle. Ráadásul pont a jelenlegi kormány volt az aki utcára vitte a politikát. Gyakoroltatta a néppel a népszavazást, utcai demonstrációkat és más finomságokat. Tehát egyetlen esélyük a siker.
@malacz69 rettegéselemző: "A francot sem érdekli, h 1 ember szempontjából mi elkúrás"
Nem úgy tűnik, hogy egyedül lennék az álláspontommal.

"Én viszont olyan országban akarok élni, ahol pörög a gazdaság és csökken az államadósság, van munka és megélhetési lehetőség."
Nincs köztünk ellentét ebben. Csak én úgy látom, hogy ez a lépés nem garantálja ezt. Hosszú távon a jelenleg látható trendekkel összetéve éppenhogy nagyobb forráshiányt teremt.
"Csakhogy ha a magánnyugdíjpénztárat megkérdezem, miből fog ő nyugdíjat folyósítani, akkor megmutatják a saját számlámat és az ott összegyűlt pénzt: abból, kedves uram, semmi másból."

Sok százezer ember volt, akik 2008 szept. 14-én amikor megnézték a Lehman Brothers-nél vezetett számlájukat, akkor ugyan így megnyugtatták saját magukat, hogy ó hát nekem biztosítottak az nyugdíjas éveim. Aztán szept. 15-én reggel meg arra ébredtek, hogy ugyan ezzel a számlával kitörölhetik a szaros seggüket. Ennyit annak a számlának a biztonságáról, amit neked bármelyik nyugdíjpénztár mutogat.
@huba:
És? 25 ponttal növekedhet a kamat, ha a kockázatok bejönnek. Mi a problémád?
@xsasha:
"Szép ez a dönteni akarás a MaNyuP-ról, de mostanáig azt hallottuk, hogy csak az IMF által kijelölt a járható út. Amely azt mondta, hogy nettó vegyük el az emberek pénzét."
Miért, most nem az történik?
Netto elveszik 14 havi befizetésünket, melyet MNYP-be kellett volna utalni, ergo elveszik a nyugdíjunk egy részét fedező pénzt.
Vagy ezt ezzel a 3 millióval meg lehet tenni, hogy a másik 7 milliónak ne kelljen fizetnie?
Ki a fene döntötte el, hogy mostmár nem Gyurcsány a hibás, hanem a MNYP tagok?
@Tromb74:

Onnan idézek:

"már említett, a gazdasági tervek életben tartására vonatkozó őszinte beszéd lehetősége mellett más érvek is felhozhatóak lennének. Nincs olyan általános követelmény egy demokráciában, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége utólagos normakontrollra - több demokráciában (nem csupán banánköztársaságokban!) nem is létezik ebben a formában ez a jogkör. "
@gyilkos fűegér:

Elsőre bennem is felhorkant a jogállam, aztán elkezdtem gondolkodni:

jó az nekem, ha p...a küldi az AB a bankadót, a mobilteló cégek extraadóját, vagy az energiaszektor szopatását, stb...?

Nem. Majd valamennyit áthárítanak rám, de 100-ból 100-at akkor sem, de még tán 50-et sem. Hát jól jártam.

Azt mondom: végre egy kormány, amelyik más utat is lát, mint a közvetlen sarcot. Támogatom. Az AB-t viszont nem, h ebben akadályozza. A kérdés nem emberjogi, nem érinti a szabadságom, hát menjen. Lássuk, mire jutnak.
@subtotal:

"Nem úgy tűnik, hogy egyedül lennék az álláspontommal."

Igazad van. Össze is jött ma kb. 2000 ember a kurvanagyszarban lévő demokrácia védelmében.
@Ringlósztár:

"az elmúlt 12 év arról szólt, hogy az állampapírok hozama évente 3-5%-kal nagyobb, mint az infláció és nagyobb, mint az egyéb értékpapíroké? "

Hol állítottam én ilyet?
Azt állítottam, h állampapírokkal 12 év alatt 3-5% körül alakult volna a reálérték többlet. Mondom: 12 év alatt, miközben a másik konstrukció 12 év alatt (átlagos pénztárt nézve) reálértékben 1% többletet bírt felmutatni. Nem évente, hanem 12 év alatt!!! Hahóóóóó!
nem láttam, h van poszt, berakom ide, nagyobb az élet:

Olvasgatom itt a parlamenti közvetítést, és nem tudom, h okosnak higgyem-e magam. Szóval Lázár János több konstruktivitást várna az ellenzéktől. És tényleg. Mi lenne, ha valaki (mindegy is, ki) átfogalmazná a 98%-os törvényt, h beleférjen az alkotmányosságba (mert ha jól olvasom, meg lehetne úgy is csinálni), és beterjesztené?
@malacz69 rettegéselemző: "A kontroll a nép" - mert a NÉP aztán ért hozzá.
@gyilkos fűegér: Jó, hát a Mandiner a legnagyobb trollverem. :-)
@Ringlósztár:
Tudod, az a különbség, hogy ezt a pénzt kölcsönveszik.
És bármelyik IMF intézkedést vezetik be, végső soron ez a 3 millió fizette volna meg azt is, minimális esély nélkül, hogy viszontlássa azt a pénzt. Ez az alternatíva? Ezért megy a hörgés?
@malacz69 rettegéselemző: "Össze is jött ma kb. 2000 ember"

Pedig elég hűvös volt, és a szereplők nem az igazán népszerűek közül kerültek. Átutazóban láttam őket, de sietnem kellett.
2000-nél azért többen lehettek.
@xsasha:

Akkor a kulcsszó: "Mondta Matolcsy"

Nyilván soha nem láttál még hazudozó politikust.
@UrsaMajor: Szerintem minden fidióta adja oda nemcsak ezt, hanem az egész fizetését. Hátha az állam jobban bánik vele, mint ő. :-D
@gyilkos fűegér:
Mikor nem tartotta Matolcsy a szavát? Mondj egy esetet.
@daito:

A visszazabrált államkötvényeket valószínűleg szimplán megsemmisítik, így csökkentve az államadósságot. Az államadósság csökken, ami helyes, sajnos a megtakarításod füst formájában kiszáll a kéményen. Akarom mondani (miket is beszélek) a pénzed egy egyéni számlán lesz kezelve Matolcsy is MEGMONDTA. (Ez több mint ígéret!)

Remélem megnyugodtál, baszod.

:-D
@anyátok:

"NÉP aztán ért hozzá"

Csak annyira kell értenie hozzá, h 4 évente eldönti, jobban/rosszabbul-e élek, mint 4 éve? Ha pedig ezzel a kérdéssel nem tud dönteni, felteszi a másodikat: jobban érzem-e magam a bőrömbe, mint 4 éve?

A nép ért hozzá, különben nem ő választaná 4 évente az ország vezetőit, és lenne jobb módszer is a vezetők kiválasztására, mint az általános választások.
"A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, jóval konstruktívabb vitára számított, és arra, hogy javaslatokat fognak tenni a megoldásra."

A nagy lófaszt. Nem is értem, hogy képzelte. Hisz a köznép és a civilek is ugyanazt a baromságot csinálják. Hányan jöttek eddig ezen a blogon is, hogy fijjug, ezt jobb lett volna így csinálni, ezzel pörgetni a gazdaságot és ezzel fedezni a költségvetés kiadásait. A megmondóemberek korát éljük, a bölcs és okos fikázók virágzását, akik megmondják, hogy szar.
Hogy a francba nem lehet ezeket beváltani a tecsóban két üveg sörre meg egy olyan megmondóra, aki arról beszél, mi lenne a jó, melyik irány lenne a helyes. Ja, hogy azt meg mások kezdenék fikázni? Hát ennyit a magyar liberalizmus fikabűvöletéről.
@malacz69 rettegéselemző: "A kérdés nem emberjogi, nem érinti a szabadságom,"

Még nem.
@xsasha: ne csináld már, mert kiköpöm a pickupöm.

"magyar liberalizmus fikabűvöletéről"

te most a fidesz hihetetlenül konstruktív ellenzékiségével állítod szembe ezeket? vagy az is liberális volt? vagy mégis mi? lépj már egyet hátra, ember!
@xsasha: "Mikor nem tartotta Matolcsy a szavát? Mondj egy esetet. "

Őszintén remélem, hogy csak ironizálni próbálsz.
@malacz69 rettegéselemző: Lehet, hogy nem értelek, de amiről szó van: "a vita és a visszacsatolás hiánya rossz döntésekhez vezet", az az ún. "csoportgondolkodás", és a világon mindenütt megfigyelhető - pláne szűk és zárt körű politikai döntéshozói testületek körében.

Az "elit szűk körén belül tartani az értékvitákat"-elv kellemetlen következményekkel való szembesülésekhez, [viszonylagos nyitottsággal amúgy megelőzhető] utólagos felismerésekhez, a sor végén kínos magyarázkodáshoz vezet. A csoportgondolkodás hatékony ellenszerei: nyílt kérdezés és ellenvetések kifejtése, kívülállók bevonása a döntés ellenőrzésébe, a vezető szerepének minimalizálása, titkos szavazás.

El kell ismernem, hogy Orbánék ügyesen talpra álltak a pofonok után (EU, IMF), szépen eladták gazdasági szabadságharcnak, hogy felsültek, de nem kéne ezt minduntalan megismételni - sem külföldön, sem itthon. Hazai pályán persze lehet izomból kormányozni, és minden intézkedés mellé odarittyenteni valami ordenáré hazugsággal operáló manipulatív, megtévesztő kommunikációs bravúrt, de azért nehéz elhinnem, hogy utóbb mindez nem fog - valahol valahogy - csúnyán visszaütni. Már az országra.

Azért látom, te is érzed, hogy az egyetlen mentségük a sorozatos etikátlanságra, ha átütő sikert érnek el gazdasági téren. Egyébként jellemző, hogy mindig az erkölcsre, meg a jóérzésre, meg a zemberek igazságérzetére hivatkozik a Fidesz - tipikus reakció, mikor a törvényre, a jogra nem lehet. (Hö! - egy állítólagos jogállamban?) Amúgy a történelmi tapasztalat az, hogy amikor egy politikai erő az erkölcsre kezd hivatkozni (általában az erkölcstelen[ség]re, az elfajzottra, elkorcsosultra való mutogatással), ott valami gátlástalan disznóság bontogatja a szárnyait; tudod: szárnyat igéznek a malacra. Ezt nem retteg[tet]ésből mondom - nálam a kormány gazdaságpolitikája épp most(anra) váltott elégtelenről elégségesre -, csak mint történelmi érdekességet említem.
@xsasha:

Konstruktívak voltak. Elvégre akár ki is vonulhattak volna.
No jó, akkor akik még képesek értelmes gondolkodásra, azoknak:

Az, hogy a kormány bevallotta, hogy 900 milliárd a nyugdíj- és több mint 700 a tb-kassza hiánya, egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az állami nyugdíj- és tb-rendszer összeomlott. Megbukott, vége. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ennyit kell bepótolni az egyéb adókból. Majdnem az egyharmadát az összes nyugdíjnak. Ezt ma én fizetem, az adómból. Magyarul: az aktív keresők tartják el az összes nyugdíjast úgy, hogy a járulékok csak kb kétharmadát fedezik a cuccnak.
Ez az arány csak növekedni fog a jövőben, nem is kicsit.
Két megoldás van: csökkenteni a nyugdíjakat, vagy növelni a járulékokat. Elvenni a 12. havi nyugdíjat, hú, lenne nagy hiszti. És persze már eddig is soknak tartottuk itt a 33 százalékot. (24+ kb. 9) Ezek az utak nemigen járhatók.
A jelenlegi lyuktömködés megy 2012-ig. Aztán ott lesz az akkorra 1000 milliárdra plusz 8-900 milliárdra hízó lyuk. Különadó már semmi. Növekedés szerényen, egymillió munkahely pluszban mesebeszéd. Forintot leértékelni nem lehet.

Kérdés: Honnan a búbánatos faszból fogjuk ezeket az összegeket kipótolni, ez az én kérdésem????? Csak 2013-ban? Mi lesz 2023-ban vagy 33-ban? Hogy későbbről ne is beszéljek.

Miért is kellene ebbe a kiváló rendszerbe adnom egy fillért is a saját pénzemből?
@malacz69 rettegéselemző: :):):) Kezdetnek nem rossz, de önmagában még ez is a populizmus szintjén marad. (Egyébként nyilvánvalóan nem az extraprofitot termelő szektorok megadóztatása bassza bárkinek is a csőrét) Itt nyilvánvalóan kevés azt mondani, hogy majd jól megadóztatjuk a telekom cégeket vagy az üzletláncokat, kivéve CBA (de ezt most inkább hagyjuk), mert ilyenkor azért felmerül a kérdés, hogy oké, de ennek mi a következménye.

A 2 milka feletti végkielégítések megadóztatása sem különösebben népszerűtlen ötlet, de amennyiben ütközik az alkotmánnyal, onnantól kezdve az ország gondolkodó fele kiváncsi arra is, hogy vajon mit von még maga után az AB jogkörének módosítása.

Egyébként ahogy írtad az embereknek a hasuk fontosabb, mint a demokrácia, de ez nem egy hungarikum, hanem világméretű jelenség.
Azért a tapasztalat azt mutatja, hogy hosszú távon a demokrácia a legjobb biztosíték arra, hogy a has jól járjon (éljenek a képzavarok). Egy két kivételtől eltekintve (ahol pl. olaj v. más ásványkincsekből finanszírozható a jólét) a demokráciában van lehetőség arra, hogy ne csak a mindenkori hatalom és annak holdudvara zabáljon a tortából.

Ne érts félre! Legyüröm az orbánfóbiámat, elnézem egy darabig azt is, hogy a demokráciát sajátos módon alakítgatják igényeik szerint, de azért nem a végletekig.

Nyilvánvaló, hogy a költségvetés jelenlegi állapota szokatlan, radikális lépéseket követel meg, de nyilvánvaló az is, hogy azért a szabályokat csak annyira engedhetjük átszabni, hogy egy esetleges elkúrás esetén legyen mód a korrekcióra a következő ciklusban.
@malacz69 rettegéselemző: "A nép ért hozzá, különben nem ő választaná 4 évente az ország vezetőit"

Az elmúlt húsz évben valamennyi kormányunkat /Boross kivételéel) a nép választotta.
@Tóta W. Árpád:
Mi a fasz bajod van? A Fidesz ott rúgta Gyurcsányt, ahol lehetett, de ott volt az alternatíva, hogy mit kellene tenni, milyen irányba kell menni.
Hozzád képest levelibéka is konstruktív. Genetikusan alkalmatlan vagy a konstruktivitásra, rosszul vettem ezt észre írásaid tömegéből? Tuti az a liberális gén az oka.

Mellesleg a Fidesz egy politikai párt, amelyik érdeke a másik pártok legyőzése. Téged milyen érdek vezérel?
@gyilkos fűegér:
A politika színház. Én most a bloggolókról beszélek, akiknek elvileg nincsenek ilyen érdekeltségeik, mint a politikusoknak.
vazze, éjfél van. Pont most. Sux.
@anyátok:

"elég hűvös volt"

Ennél jobb idő ritkán van nov. 2-án. Lehet, h voltak 3-4 ezren is. Talán.
De miért nincsenek 100ezren? 2006. őszére emlékszel-e?

3-4ezer ember nem nyomás, majd ha legalább 50ezren lesztek, ti demokraták, nah akkor...
90 óta mindig a fideszre szavaztam, de nyugdíj ügyileg nem értek velük egyet és nem is értettem soha. A nyugdíjas megdolgozott a nyugdíjáért, de 13. havi meg 14. havi nyugdíjért nem, azért meg főleg nem, hogy valutahitelből kapjon nyugdíjemelést. Még mit nem! Nem is lépek vissza az államiba sem. Viszont azt is megértem, hogy amit a töketlen szocialista banda elkúrt 8 év alatt, azzal most kezdeni kell valamit. Csak hogy én azt egyszer már kifizettem, azaz egszer már ellopták tőlem. Kéretik a zsebeimet nem forgatni végre.
@xsasha: Te a Gréczy vagy, és szándékosan égeted a nemzeti ügyek kormányát. alternatíva, az. például hogy az egészségügyet fizessük a lottópénzből. nyugi: a mostani ellenzék van annyira konstruktív, mint a fidesz volt, azonkívül meg ezek pártok, ez az érdekük. rá tudod illeszteni ugyanazt a mércét?

btw tényleg éjfél van, megyek olvasgatni.
@Tromb74:

"de azért nem a végletekig."

Utcára! Utcára!
Orbán takarodj! - skandálja már a tömeg, míg nem késő, míg nem számolják teljesen fel a demokrácia összes vívmányát, a kurvanyjukat!
@malacz69 rettegéselemző:
Persze.
Majd ha sört osztanak. Ingyen. Meztelen mellekkel.
@Tóta W. Árpád:
A pártok konstruktivitásán nem lepődök meg. Az itt hőbörgők már sokkal elgondolkodtatóbbak.
@xsasha: "Az állami rendszerbe visszalépőket külön egyéni számlákon tartja majd nyilván az állam, és itt írja majd jóvá az elmaradó 14. havi magánnyugdíjpénztári járulékot - ígérte Matolcsy."

Na ezt most nagyon remélem, hogy viccnek szánták. (Tudom, hogy nem.) Mert amit írsz, azt jelenti, hogy csak azoknak adják vissza az ellopott pénzét, akik váltanak vissza állami nyugdíj ígéretre, vagy ahogy daito írta: Dumb és Dumber tartozom cetlire.

Mondjuk mintha a sarki zöldséges felmenne a lakásodra, kirámolná erőszakkal a kamrád, de ha ezek után éhes lennél és megígéred neki, hogy mostantól csak tőle vásárolsz, akkor ad egy kevés ennivalót.
Remek.
xsasha: a konstruktivitást hiányolod? Már vagy négyszer leírtam, hogy igenis van más út is: közalkalmazotti létszám RADIKÁLIS csökkentése. Nem 5-10%, hanem 25%. Ez miért nem merült fel? Pártfinanszírozás átláthatóvá tétele. Képviselői költségtérítés megváltoztatása. Alternatívát kértél, tessék.

azt pedig el kellene döntei végre, hogy csak 14 hónapra van felfüggesztve, ideiglenes jelleggel a MaNyuP átutalás és utána kompenzálják(ebben az esetben az irkálást befejeztem, ennyit simán be KELL vállalnom a jelen gazdasági helyzetben) vagy "oda soha többet nem utalunk pénzt" és "minden eszközzel ösztönözni fogjuk az állami rendszerbe való visszatérést". A ma reggeli Ma Reggelben Gulyás Gergely az utóbbit mondta. De OV nagyobb főnök mint GG és Ő mást mondott. Jó lenne már papíron látni.

malaczka69: azt írod valahol, hogy nem volt demokratikus a kötelező MaNyuP. Hát ezzel nem tudok vitatkozni. De a mostani kötelezés sem annyira demokratikus. Kellett volna egy "államiéag menedzselt MaNyuP". És akkor mindenki megkapta volna amit szeretne.
@Ringlósztár:

a magánynyugdíjpénztár tagok azok nem Zemberek. ha Zemberek lennének, valóban nem lehetne tőlük elvenni, TEHÁT nem Zemberek.

ezt nem érteni?

(jól hallom, és a Zemberek Zembere rekord gyorsasággal aláírt? wow!)
@malacz69 rettegéselemző:

jól van disznókám. tipródtam annak idején, amikor fröcsögtél az előzőekre (sokszor joggal), hogy orbánékkal is olyan szigorú leszel-e, és valahol készítettem a biankó virtuális beismerést, hogy nédda, hát igen.

ezt akkor én most ezt a biankó elismerést virtuálisan széttéptem, mert ahogy vártam is, nincs rá szükség. pedig fél évig vártam, hogy ne íhgy legyen. a fél év alatt tökéletesen bebizonyítottad, hogy ezektől _mindent_ elviselsz. a ner zseniális, smitpaja a világ legjobb elnöke, a nyílt hazugság jó, a lopás majdnem kötelező - már ha a tieid csinálják

hajrá, hajrá, élvezd, ahogy a szádba szarnak. finom, ugye? :)
@malacz69 rettegéselemző:

egyébként egyszer lehetne olyat, hogy nem állítasz kurva magabiztosan ordas hülyeségeket? 1%? lófaszt. bőven az mnb kamat felett. mondjuk eleve attól függ, melyik konstrukciót választja az ügyfél, ezt várúr és xsasha elvtársak is mélyen elhallgatják, csak hát olyan fasza bedobni, hogy 1%.

ennyit ér a szavad, és ez a baj.

tudod, én még emlékszem, amikor szélesvásznú arccal bejelentetted, hogy igen, a tudjukkik okozták a válságot, mert a léman okozta, márpedig a léman a tudjukkiké.

és arra is emlékszem, hogy amikor forrásokra hivatkozva leírtam, hogy a léman nem a tudjukkiké, továbbá a léman csak az egyik nagy becsődölt társaság, akkor volt arcod leírni, hogy hát te ehhez igazából nem is értesz, és nem tudod leellenőrizni, amit állítok.

ott veszítetted el előttem az arcodat, és azóta sokadszor, többek közt ezzel a kommenteddel is igazolod, hogy nem véletlenül.
@anyátok:

a bajnai kormányt sem a nép választotta. :)
@UrsaMajor:

"A mandineres és a konzis papírkonzik meg tapsikolnak a forradalomnak. lol."

hát pont ez az, hogy már ők is morognak. a mandineren az első morgolódó után szinte azonnal jött három szerző, hogy de igen, ők lájkolják a nert, mert az hű de fasza, de az ab megkerülése okán már csak kommentben mertek ugrálni a fidesz-típusú demokrácia hívei, élükön elpet " a fidesz szara édes, a fidesz szara egészséges" elvtárssal az élen. a konzi meg speciel kifejezetten egyhangúan a forradalom ellensége lett.
@xsasha: "Mellesleg a Fidesz egy politikai párt, amelyik érdeke a másik pártok legyőzése."
Nem azt focicsapatnak hívják...
A pártoknak a szavazóikat (lásd még: a zembereket) kell képviselniük.

Nyugdíjügyen egyébként én abban bízom, hogy kb. 30 év múlva mikor én nyugdíjba mehetek, bármilyen kormány is legyen hatalmon a nyugdíjasok ugyanúgy (szavazó) szent tehenek lesznek mint most, ha beledöglenek is lesz nyugdíj, mert hatalmas szavazóbázis. A mnyp-re keresztet vethetünk, mert vagy törvényekkel vagy kommunikációval az mnyp-k el lesznek lehetetlenítve, nem lesz más választás. Kell a lóvé, na!
@Tóta W. Árpád:

„Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse.”
(2007. március 12., orbanviktor. hu)

„Az Ab határozatai mindenkire kötelezőek, ezért a kormánynak is tiszteletben kellene tartani ezeket. Nagyon szerencsétlen, valamint rombolja az alkotmányos jogállamot és az Alkotmánybíróság tekintélyét, ha a végrehajtó hatalom, az igazságügyi miniszter vagy a miniszterelnök vitába száll az Alkotmánybírósággal.”
(2009. március 5., Répássy Róbert)

„A Fidesz, ahogy eddig is, úgy a jövőben is tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntéseit.”
(2009. július 14., Fidesz-közlemény)

ugye nem kell kommentálni. a seggszáj már megvan.
@malacz69 rettegéselemző: "2006. őszére emlékszel-e?"

Én igen. Kimentek, hőzöngtek, megunták, hazamentek. Közben meg felgyújtották a tévé székházat (ha ezt az USA-ban játsszák el, dummdumm puskákkal lőtték volna a fejüket).

Ha valamit megtanultunk 2006-ból, az pont az, hogy az utcai politizálással semmit nem lehet elérni.
@malacz69 rettegéselemző:
Ilyen válság nem volt majd 80 éve. Kisebb-nagyobb válságok meg majd minden évre jutnak.
Azonban, ha te már 20-30 éve megtakarítottál, akkor még így is jobban jársz. Ha pedig a nyugdíjba vonulás előtt pár évvel áthelyezed a tőkéd állampapír portfólióba, akkor ez sehogy nem érint.
@xsasha:

mindig is tipródtam, hogyan lesznek emberek olyan cinikus geciládák, mint te, és most nem arra gondolok, hogy pénzért, mert abba belegondoltam, és én pénzért sem lennék.

sebaj, élvezd az életet
@xsasha:

"Ami meg a 10% körüli hozamot illeti, kíváncsi vagyok, melyik pénztár produkálta ezt és mikor? "

azt úgy lehetne, hogy szépen felköpsz és aláállsz, te söpredék? mi a kurva anyádnak raknak be linket, ahol a _legalacsonyabb_ nettó hozamráta átlag 10%, ha leszarod?

sajnálom, hogy árpádnál nincs bekapcsolva a szűrés lehetősége, te, várúr és disznó elvtársaid aljasságait nem kellene olvasnom, már jobb lenne.
@xsasha:

szegény matolcsy nem tudja, hogy a főnöke megígérte a harmadik pillér _teljes_ felszámolását? amiről egyébként ez a kibaszott post is szól? esetleg simán hazudsz, ahogy szoktál?
@malacz69 rettegéselemző: Ez egyelőre még nyilvánvalóan farkaskiáltás, semmi több. Épeszű ember egyelőre nem aggódik a demokrácia felszámolása miatt. Feltehetőleg ez a közeljövőben nem is fog bekövetkezni. Persze azért az a beígért nemzeti párbeszéd sokat tudna javítani a helyzeten.
@Tromb74:

"Igaz, hogy a zemberek lassan tanulják a demokráciát, de azért egyre jobbak belőle. Ráadásul pont a jelenlegi kormány volt az aki utcára vitte a politikát. Gyakoroltatta a néppel a népszavazást, utcai demonstrációkat és más finomságokat. Tehát egyetlen esélyük a siker."

Ehhez kepes fel evig nem a sikernek, hanem a bebetonozasuknak alltak neki. Es meg a maradek eszkozt is kicsavarjak a nep kezebol, amit eddig a demokracia vegso fegyverekent unnepeltek.
Egy olyan rendszert epitenek, ahol lehet menni valasztani, max. annyi ertelme van, mint Oroszorszagban. Ahol elmondhatod a velemenyedet, de az allasod mar nem lesz meg mire befejezed. Ahol rajtuk kivul mas velemeny nyilvanosan el sem hangozhat, mert ami nem a Orban velemenye. Iranyitott "demokracia".
A manyup jó befektetésnek tűnik, jóval többet hoz általában az állampaíproknál.
Itt vannak a hozamok 2002-2007 között:

www.privatbankar.hu/html/bef/6021.php

A probléma a válság idején jelentkezett, durván minuszos lett a 2008-as eredmény. 2009-ben viszont volt olyan pénztár, ami 34.18% -ot hozott:

www.mr1-kossuth.hu/hirek/legfrissebb-hirek/tablazatos-egyesitett.html

Szóval jó a manyup, sokkal jobb, mint az állam, csak nem mindegy, kinél vagy. Én az OTP-nál a pénzem egyharmadát buktam, ezért elsősorban Csányi a felelős. Mostanáig manyup ellen voltam, éppen emiatt, hát milyen az, hogy jön valami faszkalap bankár, azt eltözsdézi a pénzedet, amikor az lenne a dolga, hogy szaporítsa?

Azóta váltottam, és nem érdekel az átlaghozam. Jóval jobban járok a manyuppal, csak nem szar helyen kell tartani a pénzedet.

Bár a vita eleve nem a valóságról szól, Ovi kijelentette, hogy csak két pillér lesz. Magyarul, elveszi az állam a pénzedet.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/30/orban_a_teljes_pillert_megszuntetne/
@xsasha: "Mi a fasz bajod van? A Fidesz ott rúgta Gyurcsányt, ahol lehetett, de ott volt az alternatíva, hogy mit kellene tenni, milyen irányba kell menni."

Speciel a MNYP pénzek lenyúlását, az AB seggbebaszását, valamint Schmitt Pali bácsit nem emlékszem, hogy említették volna.
Jaa, az megvan, hogy amikor a fidesz bejelentette, hogy egy söralátétre rá fog férni az adóbevallás, akkor sokan poénkodtunk azon, hogy vajon mi lesz az alátéten, pendrive néhány gigabyte jogszabállyal?
Erre az istenbarma Matolcsi pontosan ezt a pendrive-os mutatványt prezentálta a minap a sajtónak.
Csak eszembe jutott a "fidesztől bármi kitelik" témakörében.
@Tóta W. Árpád: "Te a Gréczy vagy, és szándékosan égeted a nemzeti ügyek kormányát"

???
malaczka: ami a gyűlést illeti.

Azért nyilvánvalóan olyan gyűlésre, ahol Gyurcsány szónokol nem megyek. Ez a 2-3ezer ember az mszp köménymag.

Ha lenne egy kis eszük kisöpörnék az egész régi bagázst és hiteles+karizmatikus embereket állítanának az élre. Akik most megszólalnak tőlük az legtöbje mind a két kritárumon megbukik. A többi meg a kettőből egyen.

Persze vannak más szempontok is, amit mi kívülállók nem érzékelünk.
@vakapad: "nagyon becstelen játék lenne"

Tegnap Ungváry: "A kurva anyját annak, aki megkérdőjelezi a magyarságom!"

Becstelen.
Kurva anyját.

A jobbereknek vajon lejön, hogy Orbánt minősíti mindkét jelző, vagyis a ballib olyan állatfajta amelyik dühből és higgadtan is ugyanarra a következtetésre jut?
Ergo nem a "kurvaország"-gal kéne foglakozniuk, hanem inkább azzal, hogy miért is tudja valaki odáig elragadtatni magát, hogy hazáját lekurvázza.
kiforditott.blog.hu/2010/11/03/vizet_predikal_de_massziv_alkoholista

A fidesznyik velemenyvezer blog:

"A családi ezüst (a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott megtakarítások) felélése azonban azért különösen fájdalmas, mert közben alig történik valami a növekedés legnagyobb akadályainak felszámolása érdekében."

De azert 2 bites liberalisok vagyunk :D
@EG0:
Nyilván lehet az adószedő államot az olasz maffiához hasonlítani, de szerintem te is meglepődnél, ha az állam visszaadná minden adóforintodat, csődöt jelentene, "Építs utat magadnak" búcsúszóval.
Én szívesen megnézném, hogy mire mennének az emberek egy kapitalista anarchiában - persze moziban.
@xsasha:

"A Fidesz ott rúgta Gyurcsányt, ahol lehetett, de ott volt az alternatíva, hogy mit kellene tenni, milyen irányba kell menni."

A Fidesz ott is rugta Gyurcsanyt, ahol nem lehett volna, illetve egyszerre biztosan nem.
Eppen ennek vagyunk most a tanui, amit eszre is vennel, ha kimasznal a nemzettestver vezeto seggebol neha friss levegot venni :D
@Tóta W. Árpád:
A mindenkori ellenzék azért nem konstruktív, mert hatalomra akar kerülni. A média azért nem konstruktív, mert abból nem lesz pénze. Az emberek azért nem konstruktívak, mert nem is tudják, hogy kellene annak lenni. Na ebből faragj demokráciát. Az egyetlen esély, ha jön egy olyan kormány, amelyik elég erélyes és konok, hogy kitalál egy stratégiát és végigmegy rajta. Vastyúk is talál szeget. Talán mákunk lesz.
@Paladdin: Köszönöm a megváltozott hangnemet, reagálnék is, de csak röviden, alapvető nézetkülönbségekkel ugyanazokat a tényeket teljesen másként értékelheti 2 ember, ez normális.

Amely állításokat te triviálisnak nevezed Tótánál, azok éppen buta lózungjellegük miatt dühítettek fel, pont ezért forgattam ki őket. Arra akartam felhívni a figyelmet hogy ugyanezen logika mellett haladva csak éppen a tények és vélemények egy másik halamazát figyelembe véve épp ellentétes következtetésre is juthatunk. (Hiszen tóta sem vette számba az érveket és ellenérveket, csak vagdalkozott véleményekkel, és arrogáns, lenéző hangnemben beszél azokról akik ezt máshogy - neadjisten tisztábban? - látják.)

Nem értek egyet azzal, hogy nem kerül sokba az átállás. A felosztó-kirovó rendszer rendszer természeténél fogva egyensúlyban van, se többletet, se hiányt nem termel. Erről befektetés alapú rendszerre áttérni hiányt termel, míg a befektetés alapúról felosztóra többletet. A lényeg: egy társadalomban (bármelyik elvre alapuljon is a nyugdíjrendszer) az a normális, ha amíg dolgozom nyugdíjjárulékot fizetek, majd nyugdíjat kapok. Így azonban mi vagyunk az a megszivatott generáció, aki mindkét rendszer terhét fizeti, nyugdíjat viszont legfeljebb csak az egyikből fog kapni. Az MNYP rendszer vélt előnyeit és esetleges hátrányait figyelembe véve én óriási hibának tartom, hogy 12 éve úgy döntött az akkori kormány hogy ezt a terhet a nyakamba rakja. Amióta én dolgozom (még csak 4 éve) azóta ismerem és ellenzem a "duplánnyúzós-egyszeretetős" rendszert.

Aki igazán hisz az MNYP rendszerben és viszolyog az államitól, az ezt a költséget elhanyagolhatónak tekinti, de tessék megnézni tényszerűen, nem az.

Az állami->mnyp átállás lefújását akkor tartom igazságos lépésnek ha lényegében nem önkéntes. A nyugdíjjárulékot mindenkinek arányosan kelljen fizetni a nyugdíjkasszába, a jelenlegi nyugdíjasok eltartására, ez nem kívánságműsor, én nem akarom senki helyett fizetni és arra sem vágyom hogy más fizesse helyettem, márpedig a nyugdíjakat ki kell fizetni. Hogy emellett ki, hogyan takarékoskodik előre, az már lehet egyéni döntés.

Ajjaj ez az írás mégsem lesz rövid, de reményeim szerint az utolsók közötti :))

Azzal a fontos és megalapozott érvvel nem foglalkoztam még kellő alapossággal, miszerint a társadalom elöregedése veszélyezteti a felosztó-kirovó rendszer fenntarthatóságát, ezért van szükség a mnypi megtakarítások felhalmozására.

Egyrészt számos tanulmány (nem tudok most linkelni, google biztos segít) szól arról, hogy a globális demográfiai folyamatok miatt az ilyen megtakarítások is elértéktelenednek, önmagában ez nem oldja meg a problémát. Mindegy, hogy milyen rendszer van, ha sok az eltartott kevés az eltartó a végeredmény nagyságrendileg ugyanaz, akár azon keresztül hogy az állam növeli a nyugdíjjárulékot és/vagy csökkenti a nyugdíjakat, akár azon keresztül hogy a piacon kevesebbet ér majd a sok nyugdíjas sok megtakarítása és többet ér a kevés dolgozó munkája.

Másrészt az államnak lehetősége van, sőt kötelessége kezelni a demográfiai problémát mert ez nem csak a nyugdíj szempontjából gond. Én inkább úgy gondolom hogy probléma átmeneti, hatása lesz de csak mérsékelt.

Harmadrészt némi gazdasági növekedést feltételezve egyáltalán nem is olyan tragikus pár százalékos járulékemelés és némi nyugdíjcsökkentés, ez nem a rendszer összeomlása, ahogy az mnyp hívők ezt le szokták festeni, csak egy kis nehézség. Ha valaki ettől tart, az ÖNKÉNTESEN takarékoskodjon előre, ez nagyon helyes és bátorítandó dolog, de ez nem indokolja az állami rendszer felrúgását, és egy jövőbeli, bizonytalan mértékű probléma miatt már most óriási teher nyakunkba vételét.

Biztos sok minden kimaradt de most már megyek vissza GDP-t termelni mert hova jut így az ország? :D
Szép napot nektek.
@malacz69 rettegéselemző:

"A helyzet az, h a politika geci dolog, egy régi történelmi nagyság szerint: kurva."

az évekig a gyurcsányi hazugságon őrjöngő malacka felköpött és aláállt.

hát ezt is megértük.
@malacz69 rettegéselemző:

"Jaaaa, és kb. 20 évente odabasz a válság"

ami az állam mellett huss, tovaszáll, nem bántsa.

értem. 08-09 meg sem történt.
@malacz69 rettegéselemző: most kezdjem el magyarázni, hogy azok nem azt akarják, mint azok akikre én utaltam?
Hogy csúsztatsz?
Ezt te is tudod.
Meg azt is, hogy terelsz. Nem is vitatkozni vagy itt.
@Tóta W. Árpád:

épp most volt czikk anyánkon, hogy a cucilizmusnak annyira nem volt visszacsatolása (a nem szabad média "előnye"), hogy direkt embereket tartottak a közvélemény szondáztatására. akik persze valójában nem tudták szondázni a közvéleményt, hiszen ki mondja meg a párt fülének, hogy vesszetek komcsik?

megalol
@malacz69 rettegéselemző:

"Erről lenne szó? Nem."

aha, szóval orbán hazudott, amikor azt mondta, hogy de, bizony ez lesz.

na, malacka húzzál szépen tüntetni a hazug orbán ellen, de rögvest
@fromdtod: "A rendszerváltás óta ez az egyetlen terület, ahol előre gondolkozunk/tunk, és erre ezt is szét baszarintjuk. Hát szomorú vagyok."

Sajnos én is.
@malacz69 rettegéselemző:
mar felszamoltak, nem mennek mar az uccara sem, az volt a demokracia utolso vivmanya nemdebar? :)
nincs 50ezer demokrata mo.-n. kommunistak vannak, az nyilvanvalova valt a legutobbi valasztasokon. :)
meg kell egy par szaz evet civilizalodni. :)
"Mellesleg a Fidesz egy politikai párt, amelyik érdeke a másik pártok legyőzése."

:DDDDDDDD magyar-e vagy?
@szerénységem: "...Az, hogy a kormány bevallotta, hogy 900 milliárd a nyugdíj- és több mint 700 a tb-kassza hiánya, egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az állami nyugdíj- és tb-rendszer összeomlott. Megbukott, vége...."

Nos ez meglehet, de annyi helyről lehet(ne) pénzt beszedni még, vagy megtakarítani mindenféle lenyúlásgyanus mnyp manőverek nélkül...

Kezdésnek ha már annyira az "extraprofit" visszaszorításán dolgoznak akkor rögtön tudnám ajánlani a budapesti parkolócégek válságadóztatását. Ha ők nem csinálnak extraprofitot 0 befektetéssel akkor senki. Nem is értem, hogy ez még miért nem jutott az eszükbe, vagy akár államosíthatnák mindegyiket a mnyp bezúzás helyett.

Másik alternatívaként a sokat emlegetett egészségügy/máv/bkv/önkormányzatok reformjával és struktúrális modernizációjával is lehetne egy elég komoly költségcsökkentést behúzni (mondjuk ez szavazatokba kerülne).

Sokkal tudatosabban kéne foglalkozni az eurobevezetéssel is, mert embertelen pénzeket lehetne megsórolni a kamatokon és a CDS felárakon.

(Remélem kedves xsasha ez elég építő volt számodra.)
@xsasha:
A piacgazdaság (de még a szabályozott kapitalizmus is) már csak olyan, hogy ami nem élet- s piacképes, azt hagyja csődbe menni. A libatenyésztős példád egyáltalán nem jó arra, hogy bemutasd: valami állami kezekben hatékonyabban működik, mint magántulajdonban. Lehet, hogy sokkal inkább az állami szabályozás és/vagy a tisztességtelen piaci magatartás számonkérésének hiányára példa, de a vita szempontjából mindkettő teljesen out-of-scope.

Amikor Árpi nem a magyar gyermekek fejlődésén munkálkodik, rengeteg témával ad táptalajt a kormányprogram és a liberális piacgazdaság (horribile dictu: nemzetközi legjobb gyakorlatok) közötti különbségek összecsapásához. Te, Xasha, Malacz (és talán Várúr) minden esetben a kormány pártját fogjátok, több - bár az én külső (de sajnos korántsem független) szemszögemből - leginkább kevesebb sikerrel. Sebaj, a legtöbb esetben ezek bonyolult kérdések, összetett hatásmechanizmusuk van, vagy legalábbis vissza lehet vezetni valamilyen gazdaságfilozófiai (vagyis hitbeli) kérdésre.

Ez azonban most nem ilyen. A saját számlás magánnyugdíj vs. felosztó-kirovó állami nyugdíj kérdése már-már sértően egyszerű. Józan ész kérdése, melynek eldöntéséhez nem kellenek mély gazdasági ismeretek; teljesen átlagos szellemi képességekkel is gyerekjáték. (Arról nem is beszélve, hogy itt nem csak a két modell összehasonlításáról beszélünk, hanem 14 hónapi megtakarítás valószínű ellopásáról; de ezt most hagyjuk is a vitán kívül.)

De rendben, tegyük félre a gazdasági érveket, és csináljunk a dilemmából hitélet-beli kérdést! Az egyik oldalon ott van a miniszterelnök, a gazdasági miniszter és a frakcióvezető, akik azt mondják, hogy csak az állami a tuti, és a második pillér meg fog szűnni (el fog sorvadni a sok okos ember visszalépése miatt). A másik oldalon ott áll a világ összes saját számlás nyugdíjat folyósító vezető gazdasági hatalma, Németország egyik legokosabb embere, és Tóta W. Árpád, akik azt mondják, hogy ne nevettessük ki magunkat, (Murphyt parafrazeálva:) amit lehet hatékonytalanul üzemeltetni azt a magyar állam fogja is.
Kérdés: kinek hiszünk? Vagy átfogalmazva: ki hazudik? A világ vs. OV. :-)
Persze nem elegáns egy hitéletbeli kérdésbe további érveket bedobnom, de azzal elütni a gondolkodásra való felszólítást, hogy Árpit felemésztik a liberális gének, még Hozzád képest is méltatlan, mint ahogy az az irreleváns tautológia is, hogy "bezzeg a szocik 8 év alatt elkúrtak mindent". Minden bokorban tucatjával találsz olyan kisebb-nagyobb - nyomatékosítom: NEM Gyurcsány által fizetett - blogokat, amely poénból összegyűjtötte Orbán nyilatkozatait az elmúlt években Alkotmány, Alkotmánybíróság, jogrend, Robin Hood adó, stb. témákban. Ezért fölösleges arra várni, hogy a FIDESZ is előjöjjön azzal a beszéddel, amiben töredelmesen beismerik: hazudtak reggel és este - bár talán éjjel azért nem.

Orbán Viktor egy hazudós, kártékony fasz! Ez nem egy szocialista keserű kifakadása a húsosfazéktól távozóban, hanem egy értéksemleges megállapítás. Ennél többet nem tudok segíteni.
@Joooe: "A felosztó-kirovó rendszer rendszer természeténél fogva egyensúlyban van, se többletet, se hiányt nem termel."

Ez elég érdekes állítás, mert a magyar nyugdíjrendszer már 1998 előtt is forráshiányos volt emlékeim szerint...
@xsasha: Semmi bajom az "adószedő állam"-mal, ha nem kerülnék elé olyan jelzők, mint kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, rövid távon gondolkodó, gazdasági racionalitás helyett politikai érdekek mentén vezérelt.
Másképp fogalmazva az egyén hosszútávú céljai (munka és öngondoskodás által) sokkal kevésbé változnak idővel, mint az "adószedő állam" elképzelései, ahol az alapvető ellátórendszereket fenekestül forgatják fel 4 évente lásd nyugdíjpénztárak, vagy ha nem, akkor pedig hagyják 20 éve rohadni, lásd egészségügy.

Talán abban lehet köztünk nézeteltérés, hogy számomra a MNYP-i számlámon figyelő összeg nem állami adó, hanem egyéni megtakarítás. Egyébként is eddig pont ezt mondta nekem az állam, meg talán 4 év múlva megint ezt fogja mondani megint. Közben viszont a bizalmam és ezen keresztül az adófizetési morálom nem csak egy konkrét kormány, hanem az egész rendszer rombolja.
Hogy konstruktív is legyek, szerintem az ideális valami ilyesmi lenne:
- A jövőben mindenki fizet az államnak nyugdíjjárulékot, annyit amennyi a nyugdíjak kifizetéséhez szükséges. Reálisan ez ellen senkinek sem lehet kifogása szerintem, a nyugdíjakat fizetni kell, nem vitatható.
- Az eddigi magán nyugdíjpénztári megtakarítások az egyén választása szerint átkerülnek önkéntes nyugdíjpénztárba vagy az államhoz, ez a döntés később figyelembe lesz véve az állami alapnyugdíj megállapításánál.
@Joooe: "a nyugdíjakat fizetni kell, nem vitatható" - valóban, csak az a baj, hogy a nyugdíjemelések, jogosultsági szabályok nem nyugszanak közmegegyezésen és pillanatnyi politikai érdekektől vezérelten lehet a távolabbi jövőre vonatkozó kötelezettségvállalásokat tenni (lásd 40 év után a nők, válságban infláció feletti nyugdíjemelés).
Ráadásul a jövőben elképzelhető, hogy lesz olyan felállás, hogy 75% nyugdíjjárulékot kell fizetni, hogy nyugdíjasok életszínvonalát tartsa az akkori aktív réteg, ha jelenlegi szabályok maradnak.
Ennél sokkal jobb, ha ezt a csapdahelyzetet már ma elkezdjük kikerülni annak a folyamatnak a továbbvitelével, ami a mnyp-k megalakulásával elkezdődött.
Mindez persze nem zárja ki az állami mnyp megalakítását.
@Waldi!:
Az egyszerre biztos nem-ben egyetértek. De ha visszatekintesz a 2002-es kampányra, talán most már tudod másképp látni.
A Fidesz felvette a kesztyűt és saját terepén verte meg a ballib politikát.
@mizrolist: ne tévesszenek meg a formaságok: nyugdíjcélra beszedett pénz = nyugdíjcélra kiadott pénz

Az, hogy esetleg valamiért a nyugdíjcélra beszedett pénz egy részét nem járuléknak hanem adónak nevezik teljesen mindegy, a járulékok és adók mértékét a mindenkori kormány szabadon állapítja meg.
(Más kérdés hogy miért érdeke a kormányzatnak hogy ne járuléknak nevezze? Lehet, hogy ezzel a trükkel képzett "hiány" jól jön bizonyos propagandákhoz)
@Joooe:
És mennyi szükséges a nyugdíjak kifizetéséhez? Mivel kis hazánkban nem a nyugdíjjárulék címén befolyó pénzeket osztják vissza, (jelenleg 10 és fél hónap, a többi a nagy kalapból) hanem a nyugdíjas lobbi mindenkori befolyásolási erejének megfelelő összegeket (emlékeztetőül: messze infláció feletti, kamu éves béremelési adatokra alapozott indexált nyugdíjemelések, 13. havi stb.)
És a magam részéről ide sorolom a nyugdíjasok mindenféle ingyenes ellátását, kedvezményeit. (Szerinted az ingyenes, vagy 90% kedvezményű jegyeket, ingyenes eü ellátást ki finanszírozza?) Nem arról van szó, hogy akkor dögöljön mindenki éhen, de az állam csak addig nyújtózkodjon feléjük, amíg a hitelek nélküli takarója ér.
Azért arra kíváncsi leszek, ha a mostani fekete és főleg szürke munkások majd nyugdíjba mennek, mekkora érdekérvényesítő képességük lesz, hogy ne - mai áron - 30,000 forint legyen a nyugdíjuk?
Ingatlanadót!
Vagyonadót!
Kórházi napidíjat!
Tandíjat!
Rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát!
Családi pótlékot gazdagoktól megvonni!
Ellopott MNYP befizetéseket visszautalni!
Önkormányzatokat összevonni!
Közigazgatást átszervezni!
Pártfinanszírozás átláthatóvá tenni!
"Veszteséges" vállalkozások teljes APEH-vizsgálata azonnal!
Minden közbeszerzés teljes nyilvánossága minden pályázattal, szerződéssel, teljesítéssel, internetről letölthető!

Bónusz:

Állambiztonsági iratok VÁLOGATÁS NÉLKÜLI NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALA AZONNAL!
@EG0:
Nézd, volt egy gazdasági válság, amibe legyengülve és eladósodva estünk be. Biztos, hogy az állam kiszámíthatatlansága az, ami most történt?
A helyzet az, hogy a jóléti rendszerváltással az állam többet osztogatott az embereknek, mint tehette volna. Két lehetőség volt. Vagy visszaveszi, vagy kölcsönveszi. Jelen esetben az állam a kölcsönveszi mellett döntött.
Umm, a magánnyugdíj a örökölhető, az állami nem.
@Paladdin:
Bocs', nem a kormány pártját fogom, hanem a józan észét (legalábbis amit annak gondolok). Nem vagyok közgazdász. Nem vagyok nyögdíjszakértő sőt adószakértő sem. Nem vagyok alkotmányjogász. Furcsány Ferenc sem vagyok, mi több, Orbán Viktor sem. Az viszont látom, hogy az ország torkig szarban van. Úgy hiszem, az iszonyú helyzetet az elmúlt nyolc év idézte elő, s nem az utóbbi hat hónap. Egy év múlva fogok brutális ítéletet alkotni. Ami eddig történt, azt betudom a gazdasági szükségállapotnak, bár a politikus urak/hölgyek nagyon nem szívesen deklarálják. Ki kéne mondani a nyilvánvaló tényt, nem tizenegy darab alkotmánybíró miatt visongani. Tüntetni, sőt Furcsány meetingjén kurvaanyázni is lehet. Addig is úgy tudom: a magánnyögdíj-befizetések egy része átutalásának felfüggesztéséről - és nem lenyúlásáról van szó. A helyi bajtársak ettől még nyugodtan anyázhatnak, ha épp nem egyformán látjuk a világot.
@subtotal: @7esbusz: igaz, a nyugdíjak mértéke, akár csak az összes állami kiadás a mindenkori politika függvénye. Ez jelent kisebb ingadozásokat, jönnek-mennek ilyen hülyeségek mint 13. havi nyugdíj, kisebb-nagyobb emelések. A rendszer egészét, hogy nagyságrendileg arányban van az garantálja, hogy a nyugdíjasok és a járulékfizetők is szavazók.

Szerintem az lenne az ideális ha pontosan annyi nyugdíjat fizetne ki az állam, mint amennyi járulékot beszed, ezt kőbe kéne vésni. (Vagy mondjuk az új alkotmányba, ha már úgyis készül.) Így egyértelmű lenne, ha a gazdaság növekedésén felül nyugdíjat akar növelni valamelyik kormány, akkor azt a járulék emelésével teheti meg. Vagy ha a járulékot csökkenti a nyugdíjakat is csökkenti. Talán több mérlegeléssel születnének ezek a döntések.

A demográfiai problémákról már részletesen írtam, szerintem túlzás az állami rendszer teljes alkalmatlanságát állítani és az mnyp-vel kapcsolatos csodavárás is.

Egyébként a nyugdíjasok utazási kedvezményét szerintem senki nem fizeti, azért nem mert nem jár költséggel. A vonatokat úgyis közlekedtetni kell elsősorban a dolgozók és a diákok miatt. Az hogy felszáll 1-2 nyugdíjas is (ha már úgyis ingyen van) nem sok vizet zavar, szerintem pusztán irigység, amolyan "dögöljön meg a szomszéd tehene" mentalitás ezen rugózni.
@mavo:

"a ner zseniális, smitpaja a világ legjobb elnöke"

A NER-t ostoroztam, a kifüggesztését pláne, Schmittet nem támogattam (helyette Pálinkást).
Akarsz-e még hülyeségeket tolni arcból?
@Squid: Hát lennének ötleteim nekem is, számosak. :-) De már annyiszor leírtam.
@totya87: "nem volt demokratikus a kötelező MaNyuP"

Mivel előtte az egész adó módjára behajtott "járulék" volt, így ahhoz képest a kötelező, de MAGÁN egy nagyon demokratikus lépés lett.

Az állam már csak ilyen. Erőszak szervezet. Hoz kötelezően végrehajtandó szabályokat. Aki ilyen alapon mondja, hogy nem demokratikus, az nemigen érti az anarchia és a demokrácia közötti különbséget.

Az hogy valami 'demokratikus vagy nem' az leginkább az 'alkotmányos vagy nem' fogalommal közelíthető.
Az alkotmányos pedig azt jelenti leginkább, hogy egy ország köz-elfogadott alapelveihez illeszkedő vagy sem.
@mavo: Posztonként hat ilyet linkeltek be eddig. Ez heti ugyanennyi, gyakorlatilag minden napra jut egy. :-)

Annak idején Worluk megjósolta, hogy a sok bornírt ostobaságnak az lesz a következménye, hogy minden vissza fog szállni rájuk. Hát most kezd ömleni a szareső.
@mavo:

"egyébként egyszer lehetne olyat, hogy nem állítasz kurva magabiztosan ordas hülyeségeket? 1%? lófaszt."

De bizony nem lófaszt!

12 év alatt a reálértéknövekedés 1% volt átlagosan a magánnyugdíjpénztárakban.

Vagy-e olyan hülye, h kevered a reálérték-növekedést az összeg nominális növekedésével?
Hülye.

Linket a cáfolatra!
@kaffogó hebrencs:

"Ha valamit megtanultunk 2006-ból, az pont az, hogy az utcai politizálással semmit nem lehet elérni. "

Én ugyan nem értek egyet ezzel, de szívesen veszem, ha ezt elmagyarázod ferencednek.
@Paladdin:
Ha hagyja csődbe menni, akkor hogyan is biztonságosabb?

Árpi és a best practice... Ugyan, ne komolytalankodj már. Melyik postban találkoztál ilyennel?

Ki mondta, hogy a számlás vs kirovó kérdésről van itt szó? Ezt honnan veszed? Kinyilatkoztatás? Hitbeli kérdés?
@Lord_Valdez:

De miért is tehették kötelezővé a magánnyugdíjpénztárakat a kezdőknek? Hogy lehet kötelezővé tenni?

És aki választhatott, és nem választotta ezt a lehetőséget, annak a 8%-át miért nem kezdte egyénileg kezelni az állam?

Hogy lehet azt csinálni, h valakiket elküldünk kötelezően magánvagyont gyűjteni, míg mások, akik maradnak az állami rendszerben, azoknak semmijük sincs mostanra. Igazságos ez?
@anarch:

"Umm, a magánnyugdíj a örökölhető, az állami nem"

Az özvegyi nyugdíjról hallottál-e már? Az milyen jogcímen jár szted?
@okostojgli: Ungváry Rudolf abszolút mondhatja, hogy a kurva anyjába annak, aki számára ő nem magyar. server2001.rev.hu/oha/oha_document.asp?id=180&order=1

Volt oka ezt mondani, mert ő nem most hőzöng 56-ról azt vakerálva, hogy íme így fejeződött be annak a folyamata a Fidesz győzelmével, hanem ült érte és szívott minden vonalon.

És mivel Ungváry keresztény is www.magyarpaxromana.hu/kiadvanyok/vallasokeuropa2/ungvary.htm - ez alapján fejti ki sokszor, hogy mit gondol erről a keresztényi mázzal sok mindent leplező rendszerről, amit Orbán építget. Ő ott volt tegnap é szónokolt kurvanyázva, mint Petőfi... Nem a maszop köménymagjaként, ahogy a férjem sem, aki szintén megnézte, hogy mi ez a gyűlés, miről beszélnek.

Nincs oda Gyurcsányért, de amit most megélünk, attól okádik, ja. Ahogy én is. Írkálni lehet itt, hogy fújcsúnyamitcsinááálsz??? (a kutyánkra ordibáltuk, ha nagy disznóságot művelt, be is húzta fülét-farkát), de ettől nem szarik be a bagázs. Valami tiltakozásfélét el kell kezdeni.Sajnos a teljesen hiteles magyar politikus még zigóta állapotában sincs meg.
Azért van abban vmi szánalmas, h a becsapott demokraták itt hőzöngenek, közben meg tegnap Bauernak, Ungvárynak és ferinek csak 2-3ezren tapsoltak.

Nincs is nektek igazán bajotok. Ti is bíztok a Fidesz gazd. politikai sikerében, csak még magatoknak is féltek bevallani.

Az a rettegésetek fő tárgya, h ezeknek tényleg be fog jönni a számításuk, tényleg javulni fog a megélhetés, tényleg lesz több munkahely, aszt mindennek következményeként Orbán, az a gonosz törpe a nyakatokon marad. Innen fúj a szél, ez a ti bajotok. Haha...
@eMeL: továbbraq is azt mondom nem volt demokratikus.

Azt kellett volna mondani, hogy a második pillérben van olyan pénztár ami magán és van államilag irányított. És mindenki dönthet.

A rendszer előnyét abban látom, hogy magamnak teszek félre és nem attól függök, lesz-e elég eltartó.

A kötelező elem pedig nyilvánvalóan szükséges, mert sok huszonéves látná úgy, hogy egy holnap megvehető pipec verda fontosabb, mint valami ami majd 50év múlva lesz hasznos. A kötelezőséget csak erre a részre alkalmaznám.
@okostojgli: "miért is tudja valaki odáig elragadtatni magát, hogy hazáját lekurvázza"

1. Mert ma már az ötéves gyerekek is így beszélnek..
2. Az jobb, ha az édesanyádat? Pedig az mindennapos.
@Joooe:

"...A felosztó-kirovó rendszer rendszer természeténél fogva egyensúlyban van, se többletet, se hiányt nem termel..."
Nem igaz. Óriási hiányt termel most is.

"...Így azonban mi vagyunk az a megszivatott generáció, aki mindkét rendszer terhét fizeti, nyugdíjat viszont legfeljebb csak az egyikből fog kapni..."
Egész az elmúlt hónapig ez nem így volt "megígérve". Aki magánnyugdíjpénztári tag volt, az innen is, onnan is kapott volna.

"...Azzal a fontos és megalapozott érvvel nem foglalkoztam még kellő alapossággal, miszerint a társadalom elöregedése veszélyezteti a felosztó-kirovó rendszer fenntarthatóságát, ezért van szükség a mnypi megtakarítások felhalmozására..."
Pár bekezdéssel feljebb még természeténél fogva egyensúlyban volt. Hát mi történt azóta???

"...Másrészt az államnak lehetősége van, sőt kötelessége kezelni a demográfiai problémát mert ez nem csak a nyugdíj szempontjából gond. Én inkább úgy gondolom hogy probléma átmeneti, hatása lesz de csak mérsékelt..."
Legjobb esetben is brutális és halálos lesz a helyzet a jövőben. Egyre több nyugdíjas lesz és egyre kevesebb dolgozó.
Legalább 20 évre előre lehet tervezni, hogy hányan lépnek nyugdíjba és a munkaerőpiacra. Ha nem változik a demográfiai helyzetünk, akkor a jövő nem csak brutális és halálos, hanem végzetes is. Márpedig a gyermekvállaláshoz leginkább kiszámítható jövőkép kell és ezt veszi el tőlünk a parlamenti kétharmad.

"...nem is olyan tragikus pár százalékos járulékemelés és némi nyugdíjcsökkentés..."
És nyugdíjkorhatár emelés. Ezt kihagytad. Ezeket kell folyamatosan eljátszani a következő legalább 20 évben. Már most több 100 milliárd a nyugdíjkassza éves hiánya.
Az állami nyugdíjrendszer bevezetése táján, 1950-ben még 10 dolgozó tartott el egy nyugdíjast, most pedig 3,7 millió dolgozó (amelyből kb. 800 ezer minimálbéres) tart el 3 millió nyugdíjast.
Ez romlani fog, hacsak hirtelen tömegesen meg nem halnak a nyugdíjasok, vagy csoda nem rörténik (nem fog).
Még most is sokkal jobb a helyzet, mint később lesz, ezért kapitális baromság felélni az utolsó tartalékokat is. (Nem is beszélve a módszerről)
Ez nem a mozgástér megteremtése, hanem ugrás a szakadékba.
Ki az, aki egy ilyen rendszerben szeretne élni? Ki az aki ezek után nem akar kibújni az adó és járulékfizetés alól?
@NaP: "Az állami nyugdíjrendszer bevezetése táján, 1950-ben még 10 dolgozó tartott el egy nyugdíjast, most pedig 3,7 millió dolgozó (amelyből kb. 800 ezer minimálbéres) tart el 3 millió nyugdíjast."
És ott lehet a kutya elásva, a felosztó kirovó létrehozásánál. De azok, akik akkor úgy kaptak nyugdíjat, hogy előtte nem fizettek járadékot, mára mind halottak. Nagy vívmány volt akkor. (Viktor saját bevallása szerint, amit kampányban mondott, ő teljesen kész volt anno '90-ben attól, hogy nincs nyugdíjra félretett pénz az államnál.)
És (sic) mivel a visszamenőleges hatályt már nem lehet támadni, követeljük azoktól vissza! Jó ötlet???
@malacz69 rettegéselemző: "....

Nincs is nektek igazán bajotok. Ti is bíztok a Fidesz gazd. politikai sikerében, csak még magatoknak is féltek bevallani.

Az a rettegésetek fő tárgya, h ezeknek tényleg be fog jönni a számításuk, tényleg javulni fog a megélhetés, tényleg lesz több munkahely, aszt mindennek következményeként Orbán, az a gonosz törpe a nyakatokon marad. Innen fúj a szél, ez a ti bajotok. Haha..."

Gazdasági siker? Mivan? Te annyira beszorultál a fülkébe a forradalomkor, hogy nem látsz ki? Nézd már meg, hogy az általad emlegetett "siker" a gazdaságban mit jelent:

www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1Y

Ajánlom figyelmedbe a májustól induló trendet! Az egyetlen oka, hogy nem Fidesz szavazó szurkol a kormánynak az, hogy ha ezek is megbuknak akkor jön a Jobbik amit senkinek nem kívánok.

Matolcsy és Orbán eddig Oszkó intézkedéseinek az eredményéből élt (tudod amit "világbajnoknak" aposztrofáltak), és most nekiálltak a saját fejük után menni. Ennek az eredménye többekközt az, hogy kinyírják a magánnyugdíjpénztárokat a "gazdasági siker" jegyében...

Nem fogják fel, hogy a mpnyp pénzek államosításával ma tudnak nyugdíjjat fizetni, de viszont megszüntetik az egyetlen intézkedést ami az állam hosszútávú nyugdíjköltségét csökkenti.

Ez azt jelenti, hogy vagy gazdaságilag mongolidióták, vagy leszarják mi lesz 10 év múlva. (nem tudom melyík a jobb)

Teszi ezt akkor a te csodálatos kormányod, amikor kevesebb mint fél éve a programjukban leirták, hogy a mnyp pénzeket és befektetéseket megvédik. (azt elfelejtették közölni, hogy a befizetőktöl)

Szerintem értelmes ember ma magyarországon döbbenten nézi mi történik, én speciel azt vártam hogy ha már 2/3 akkor a sikereik által betonozzák be magukat mivel megvan a lehetőségük rá, nem pedig a bólogatójánosok mindenhová beültetésével és mindenki más ellehetetlenításável.

Följebb írta valaki, hogy minden párt prioritása az, hogy az ellenzékét kigolyózza. Ez tökéletesen leírja mi a baj az elmúlt 20 év politikai intelligenciájával. Egy fejlettebb demokráciában nem az egypártrendszer visszaállításával törödének a "forradalmárok" hanem forradalmi gazdasági és szociális reformokkal.

Ez nem lesz meg nálunk soha, mert mi faszagyerek Magyarok hagytuk, hogy megosszanak minket "velünk és ellenünk"-re.

Eljutottunk oda, hogy minimálbéren bejelentett, adó és járulékcsaló szuperszittya turbókurucok popolnak a patriotizmusról és hazafiságról, miközben semmit nem fizetnek az államnak. Nem attól vagy hazafi, hogy üvöltesz a Kossuth Téren, vagy nagymagyarország matricával tapétázol.
@gyilkos fűegér: megnyugodtam baszod.
Mondjuk roppantul nem idegesít a dolog, maximum az, amikor egyesek itt azt nyomatják, hogy az állami jó, jobb, mint az mnyp.

A kérdésem az, hogy ha az állam átveszi az mnyp-nél lévő megtakarításom, ami államkötvény formában leledzik, akkor mennyi virtuális vuvuzelát ad érte? Érted a kérdés lényegi részét?

Ha bajom van valamivel, akkor az az, hogy a pénzünkből létrehoztunk egy rendszert - sokak szerint drágán - ezen vitatkozhatunk. De van egy rendszerünk, ami működik.

De most valaki benyögte, hogy ezt megszüntetjük. Namost nekem ezzel van bajom. Gyk, amit 10 év alatt elköltöttünk erre, az kiszáll a kéményen.

Ráadásul, egy dolgot mindenki elfelejt. Itt van MEGTAKARÍTÁS. Ez ebben az országban olyan ritka, mint a fehér holló. Zemberek milliói dobták össze, nagy része nem lett elköltve sörre, kocsira, cigire, nőkre, ruhára, cipőkére, horvátra, kenyérre. Ha olyan rohadtul aggódom az emberek miatt, és nem nézem őket idiótának, akkor felajánlom, hogy bár megszüntetem az mnyp-t, de az önkéntesbe átviheted a megtakarításod; vagy még jobb, választhatsz egy bankot, oda átutaljuk. Viszont mostantól az állami kezeli a befizetésed.

Ha meg a választási ígéreteinkre hivatkozunk bőszen, mikor seggbe rúgjuk az AB-t, akkor legyünk nagy legények ilyenkor is.
Valamint ez nem olyan pitiáner kérdés, amit megemlítünk a ghánai dzsungel szélén egy riporternek, és abból tudja meg az ország. Nem azt mondom, hogy 3 órás castro-i tévébeszédet kell tartani, de azért bakker, mégsem 10 millió nádvágó országa vagyunk.
És rohadtul nem olyan kérdés, amit ma kitalálok és holnap bejelentem. Tessék a kevésbé hülye írástudók orra alá valami grafikonos, hatástanulmányos vackot lökni, ami legalább leköti az embert 10-15 percre, mielőtt újból kitör belőlük a hőzöngő gyújtogató.

Mert itt sokan véditek a döntést, meg a pártot - de basszus, egy konkrét A/4-es oldalt nem látott még senki sem, hogy ezt hogy képzelik el, milyen szabályok, törvények, módszerek, ütemezés szerint. Benyögték, és kész.
Basszus, a 12 ezer forintos mp3 lejátszóm komolyabb leírással bír, mint amiről rugózunk már 1-2 hete. Mondjuk, azt nem idióták csinálták, hanem szorgos kínai munkáskezek.

Nemzeti együttműködés, megkérdezzük az embereket, meg hasonlók.
@mavo: "a bajnai kormányt sem a nép választotta. :)"

Jól is működött.
Ok és okozat között okozati összefüggés szokott lenni. A nép nem azért választ, mert ért hozzá, hanem, mert ez a demokrácia.
Mondom is mindig, hogy hülyeség, nem kellene minden részeges idiótát forradalom-fülkébe engedni.
Mocskos libsi ami vagyok.
@Joooe: "a nyugdíjcélra beszedett pénz egy részét nem járuléknak hanem adónak nevezik teljesen mindegy"

Nekem nem!
A járulék a saját ellátásomat szolgáló befizetés. Az adó a társadalom működtetését szolgáló befizetés.
Nagyon meg kellene különböztetni a saját nyugdíjad kifizetésére (még ha kiróvós is, de a te céljaidra van beszedve) és a 'szociális' célú nyugdíjadó összegeket.
Én hiszek abban, hogy az elkenés, maszatolás csak hibákhoz vezet. Ha nem is a valóságról szól a közbeszéd, akkor szerencsejáték a helyes út megtalálása.
@NaP:
1. nem termel hiányt, fogalmi képtelenség. Amennyi befolyik, annyit fizetnek ki. Max. nem az egész bevételt "járuléknak" nevezik, részletkérdés.

2. Ez a legsötétebb változat, ennél azért jobbra kell számítani, különben mnyp-vel is beszoptuk.

3. Igaz, kimaradt. Bár én személy szerint állammi rendszerben is eltörölném a nyugdíjkorhatárt, csak a (kieső járulékokat is figyelembe véve) kapjon sokkal kevesebb nyugdíjat aki korábban elmegy.

A demográfiai probléma annyira nem sötét mint egyes érdekkörök lefestik. De egyébként ez az egyetlen valós érv az mnyp mellett. Ellene meg főleg az átállás költsége szól.
@malacz69 rettegéselemző:
@anarch:

"Umm, a magánnyugdíj a örökölhető, az állami nem"

"Az özvegyi nyugdíjról hallottál-e már? Az milyen jogcímen jár szted?"

Az öröklés sokkal tágabb fogalom, mint az özvegyi nyugdíj.
Az öröklésről pl. itt olvashatsz:
www.oroklesijog.hu/
@malacz69 rettegéselemző: Becsapni max. azt csapták be, aki hitt Ovinak és bandájának. Mivel én azt sem hiszem le neki, amit kérdez, nem fog tudni becsapni. Az téged jellemez, hogy automatikusan feltételezed, hogy ha valaki nem szereti Ovit, rögtön GyF szimpatizáns lesz. Egészséges ember tud Vezérek nélkül élni, sőt, azok nélkül tud igazán.

Te is tudod, hogy miért nem szabad lekapcsolni az alkotmánybíróságot, legalábbis tudtad 2010 tavaszáig. Ezt maximum csak úgy lehet utólagosan megmagyarázni, ha legalább az életszínvonal javul, ami egyáltalán nem biztos, hogy így lesz, másrészt ha még így is lenne, sem jelentene semmit.

A Kádár-korszakot sem menti fel az, hogy jobban éltek az emberek, mint manapság.

De azért szórakoztató látni, ahogy az elveken és "értékeken alapuló" gondolkodásúak már csak azzal tudják takargatni kormányuk brutálisan antidemokratikus intézkedéseit, hogy milyen talán lesz belőle gazdasági hasznunk.

Megbuktatok, Malac, vége. Semmivel sem vagytok különbek, mint a "szenvedélyes igazságbeszédet" védelmező mszp-s agymosottak.
Erkölcsi hullákká váltatok, amikor e mellé álltatok. Itt most mindenkiről kiderült, ki is valójában.

A játéknak vége.
@malacz69 rettegéselemző: "Tegnap Bauernak, Ungvárynak és ferinek csak 2-3ezren tapsoltak."

Több, mint ötezren - és várd ki, mi lesz jövőre.
@Várúr: "az iszonyú helyzetet az elmúlt nyolc év idézte elő, s nem az utóbbi hat hónap"

Ebben ne legyél annyira biztos.
A bajnai kártya ügyes húzás volt.
Stabil, biztos pályára állította az országot.
Ha ovi most is csak annyit csinált volna, mint annó a bokros csomaggal, hagyja had fusson a szekér a saját lendületéből, és nem akar forradalmasdit játszani (ez szerintem innen már elmekórtani probléma), akkor lényegesen jobban állnánk.
Csak oviról derült volna ki hogy hazudozó. [Bár ez elkerülhetetlen hogy kiderüljön, a tények makacs dolgok ;)
]

Egy meghosszabbított bajnai kormány alatt biztonságosabb, kiszámíthatóbb lenne a pálya. Megkockáztatom nagyobb lenne a növekedés, alacsonyabb az adószint (a bankadó is ADÓ!).

Persze a "mi lenne ha" gondolkodásmenet zsákutca, de azért mégis...
@malacz69 rettegéselemző: Sajnos, kapok olyat én is.
Hogy oda ne rohanjak.
Mármint örvegyi nyögdijat, kedves Malac.
@Joooe: "A demográfiai problémákról már részletesen írtam, szerintem túlzás az állami rendszer teljes alkalmatlanságát állítani és az mnyp-vel kapcsolatos csodavárás is."

Csodavárás? Mondok neked valamit, ami bár csak saját kis önző létezésemmel foglalkozik, de hát én önző vagyok szemben a kurva sok önzetlen nemzetmentővel: A jelenlegi szabályokkal és jelenlegi mnyp megtakarításommal, azt feltételezve, hogy egy fillér reálhozama nem lesz a jövőben, de ennyit be tudok tenni mint eddig, 40%-kal magasabb kifizetést kaphatok a mnyp-ból, ha 25 évet élek nyugdíjasként (azaz mondjuk 90 éves koromig)!!!! Ez nem csodavárás, hanem véres valóság.

"Egyébként a nyugdíjasok utazási kedvezményét szerintem senki nem fizeti, azért nem mert nem jár költséggel."
Hát persze :) Csak ha valaki végigvinné a regisztrációs jegyet, kiderülne, hogy a nyugdíjasok nélkül 10%-os kihasználtsággal sem mennek bizonyos desztinációk a tömegközlekedésben.

Az unalomból járok orvoshoz, aki kiír kezelésekre, meg laborra, meg további vizsgálatokra dolgok költségoldaláról nem is beszélek.
@malacz69 rettegéselemző: "Azért van abban vmi szánalmas, h a becsapott demokraták itt hőzöngenek, közben meg tegnap Bauernak, Ungvárynak és ferinek csak 2-3ezren tapsoltak."

Te digitális vagy ezért úgy fogalmazok.

ŐK (FERIÉK) NEM EGYENLŐ AZOK AKIKNEK A MNYP TERVEK NEM TETSZENEK.
AKIK VIKTOR MINDEN DÖNTÉSÉVEL NEM AZONOSULNAK NEM EGYENLŐEK FERENC HÍVEIVEL.
@malacz69 rettegéselemző: "Nincs is nektek igazán bajotok. Ti is bíztok a Fidesz gazd. politikai sikerében, csak még magatoknak is féltek bevallani."

Nem, tévedsz. Ugyan csak a saját nevemben mondhatom, de nemigen bízok már semmiben.
Persze optimista vagyok (mi más is lehetnék, mert ha nem lennék akkor vehetnék egy kötelet és szeget-kalapácsot és le a pincébe... ja ez ismerős valahonnan).

Az optimizmusom nem akadályoz azért abban, hogy úgy neveljem a gyerekeimet hogy a világ bármely országában megéljenek (nyelvtudás, szakma-képzettség, nyílt gondolkodás) és ha itt tarthatatlan lesz a helyzet vagy rosszul érzik magukat (pl. hányingert kapnak ha egy tv híradót megnéznek), akkor legyen lehetőségük máshol boldogulni.
@malacz69 rettegéselemző: "Ennél jobb idő ritkán van nov. 2-án" - nem is értem, miért szerveznek november 24.-re valamit. Egyébként én a Gyurcsány-beszéd alatt jöttem fel a metróból, és bizony fáztam. Hirtelen hült le, mindenki túl könnyen öltözött.
@malacz69 rettegéselemző: ne hidd.

Tényleg jó lenne, ha a fidesznek sikere lenne. Nem magam miatt (hacsak valami drasztikus nem jön én rendben vagyok), hanem a gyerekeim miatt. Tudok én élni OV alatt is, '98-2002 tajékán is éltem, utána is.

1. Nem hiszem, hogy ez a módszer segít.
2. Nem hiszem, hogy a cél minden eszközt (alkotmányosság megkerülése, visszamenőleges törvényhozás) szentesít.
3. Félek attól (nem azért mert OV, hanem mert ő is csak ember), hogy hamar beleszokik a kényelmesbe. Ha nem kell alkotmányossági mifenékkel bajlódni 1-2 évig, akkor minek hozn vissza az utolsó 2 évre.

Azt pedig, hogy miért nem voltam tüntetésen fenn leírtam. Itt sem szentesítheti a cél (=jelzés a kormányzatnak), az eszközt (=egy gyékényen Gyurcsánnyal).
@eMeL:
Nos, zsákutcában is lehet közlekedni, de csak egyfelé. A Bajnai által felvett gigahitelt (ha kényszerűen is) és az idei közel 500 milliárdos költségvetési hiányt nem látom sugárútnak.
@totya87:
Nézd, 2002 elején élcsatlakozók voltunk, legjobb gazdasági eredményekkel. Ugyanezzel az Orbánnal és Matolcsyval.
Szerezzük vissza azt a helyzetünket, ami akkor volt, és én már akkor is elégedett leszek.
@kaffogó hebrencs:

"Megbuktatok, Malac, vége. Semmivel sem vagytok különbek, mint a "szenvedélyes igazságbeszédet" védelmező mszp-s agymosottak.
Erkölcsi hullákká váltatok, amikor e mellé álltatok. Itt most mindenkiről kiderült, ki is valójában."

Vidám napot okoztál!:-)))

@anyátok:

"Több, mint ötezren"

Mondta a feri? Vagy kurvanyázó, nem gyűlölködő Ungváry?
Amugy erdekes, hogy ha a 20 evet a 20 evert egyik celpontja, Viktorka oktober 23.-an szonokol (a rendorseg nem is keszul, hogy ellentuntetok lesznek, es ugy latszik jok az ertesuleseik), akkor ezt szabadon teheti, ellenben Gyurcsanyhoz odakuldik a kereplosoket.
Akkor most a kereplosok Jobbik vagy a Fidesz (ber)ellentuntetoi?

300 forintert langolt Budapest 3000 mrd forintot meg gond nelkul lehet Orban szavahihetosegenek az oltara elszorni.

Solyom urnak ugy tunik sikerult egy 340 millio forintos zsomlet tomni a szajaba, hogy meg se tud szolalni. :D
@eMeL:
"Az állam már csak ilyen. Erőszakszervezet. Hoz kötelező szabályokat." Bizony. Anno kötelező magánnyögdíj belépés, most az átutalás felfüggesztése. (Alapul véve a te logikádat).
@Tóta W. Árpád:
„előbb-utóbb a seggszájság ráragad az arcra, és hiába manipulál, mert látványosan köcsög lesz”

Csodálom az optimizmusodat.
Talán, Te általánosságban értetted, de a fidesz kommunikációban -a szóképednél maradva- a kis szellentők között mindig volt valaki, akihez az ordenáré nagy fingások köthetők voltak. Elég jól ráéreztek arra, hogy egy adott segg, mikor veszít kívánatosságából és ekkor egy új segget toltak a közvéleménye elé. Megboldogult fiatal korunkban még hamar ráuntunk egy-egy seggre. Gondolj csak Révész M-re, Répássyra, Pokornira vagy Áderre, akik mind tetszelegtek a főseggszáj szerepében ideig-óráig. Úgy tűnik, hogy öregszünk, mert Szíjjártó -a legutolsó seggszáj- már régóta szarja a verbális hidakat nagy fingások közepette, de még mindig csodáljuk fiatalosan kerekded (far)pofáját.

Szerintem, egyre kevesebben botránkoznak meg a seggszájak láttán. Az ugyan olyan büdös szar (előző írásod zárógondolatára utalva) szagát is hamar szokják az orrok; sokan vidáman kajálják is a kaksit és bizonygatják, hogy az biza Lindt csoki.
Biztos velem van a baj, de nekem még mindig szarkupacnak tűnik az egész.
Jelzem, itt érdemi kritika nem igazán van.

Ha értelmes, nem gyűlölködő, konstruktív kritikát akar olvasni az ember, akkor Török Gábor posztjait olvassa.

És igen, a kormány jól teszi, ha be-benéz oda. Ide nem kell. Itt a megértés és a Bajnai mentalitás csírái sincsenek jelen egyesekben:

""Demokrata és hazafi Orbán Viktor is..."
Na összefoglalva, aztán nem fárasztok tovább senkit főleg magamat nem.

Benne vagyunk nyakig az állami rendszerből MNYP rendszerre átállásban. A kormány ezt akarja megszüntetni.

Érvek mellette:
- óriási soha meg nem térülő költségtől szabadítja meg az adózókat (összesen HAVI 30 milliárd) [nem vitatható, tény]
- a jelenlegi nyugdíjasokat úgyis mindenképp el kell tartani [nem vitatható, tény]
- a népességfogyás hosszútávon nem folytatódhat, nagyobb károkat is okozna.
- az állami nyugdíjrendszer nem akadálya az öngondoskodásnak, hogy kiegészítésként önkéntes nyugdíjpénztárban vagy máshogy több lábon álljon az ember
- Ha az MNYP bebukik, az államnak úgyis helyt kell állnia.

Érvek ellene:
- az MNYP véd a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellen. [szerintem: az ellen nem véd, fent már kifejtettem többször. az aktívak-inaktívak aránya számít, ha ez rossz, valahogy mindenképp visszaüt]
- az MNYP magánvagyon, az államnak nincs joga elvenni [a nyugdíjjárulékot a bruttó fizetésből vonják, tehát akárcsak az adó, az államot illeti, dönthet úgy, hogy visszautalja az adózó nevére, meg dönthet úgy, hogy nem]
- az MNYP gazdaságosabban működik [eddig ennek ellenkezője tapasztalható]
- az MNYP hozama növelheti a nyugdíj értékét [a bukása pedig akár el is viheti az egészet. 12 év átlagában nem sikerült növekedést produkálni, csak az inflációt éppen tartani, míg az állami rendszerben a gazdasági növekedéssel lehet számolni]
- Állami rendszerben nyugdíjunk ki van szolgáltatva a mindenkori kormányok kénye-kedvének. [Meg életünk minden más részlete is, az élet már csak ilyen, az állampolgárok elvárásai alakítják a politikát. A nyugdíjak nagyságrendileg helyes arányára a pillanatnyi "fluktuációktól" eltekintve garancia, hogy a járulékfizetők és a nyugdíjasok is szavazók]

Több nem jut eszembe, biztos van még.
Na én ezért gondolom úgy hogy inkább maradjon több pénz a fizetésemből, minthogy ezeket a súlyos havi tízezreket egy megkérdőjelezhető átalakítás finanszírozására fordítsa a kormány.

Szóval le a kötelező magánnyugdíjpénztárakkal, legyen kötelező járulékfizetés, a többit meg a zállampolgár döntse el hogy mire költi. (Most látom, hogy ez egy liberális álláspont, el is szégyelltem magam :))
@Joooe: ha annyi nyugdíjat fizetnének ki, amennyi az állami nyugdíjrendszer bevétele, akkor - ahogy arra rámutattak - novemberben fele nyugdíjat kapna mindenki, decemberben meg semmit. Van hiány, amit az állam más befizetésekből pótol ki: SZJA-ból, bankadóból, hitelből.
@Waldi!:

Igen, ez a hitelesség különbség a két személy között.
Én - a hivatásos rettegőkkel szemben - hivatásos reménykedő vagyok :).
Vannak ugyan problémák: pl. feléljük a nyugdíjra félretett pénzünket még ma, de aggógjunk akkor, mikor itt lesz az ideje (lásd még: a tücsök és hangya meséje).

De még felélni se túl könnyű, mert az ma is magyar állakötvényben, meg BÉT részvényben van javarészt, oszt ha azokat eladjuk, adunk a szarnak egy pofont. De csak előre, lelkes (fülke)forradalmárok...
@subtotal: Egy dologban tévedsz: nem tudhatod a befektetésed mennyit fog érni mikor nyugdíjba mész. Ez nem annyira biztos mint amilyennek beállítani próbálják, egy csomó bizonytalanság van a rendszerben, legfőképpen a feltételezett extrém rossz népesedési paraméterek (az egész nyugati világban) által okozott problémák vagy a távol keleti piacok magas kockázata.
@totya87:

Ezt a mostani alkotmányt emberek fogadták el, szavazták meg. Azok az emberek dönthettek volna annak idején úgyis, h az AB-nek nem lesz hatásköre adó-, illeték- és járulékügyekben. Ha ez akkor így történt volna, akkor most nincs ügy. Más demokratikus országokban is létezik az, h az AB-nek nincs ez a jogköre, amit most elvesznek tőle.

A jogállamiság éppen az, h most jogilag korrektül módosítják az Alkotmányt, és a többiek tiszteletben tartják a módosítást. Bizony.
Látom, mennyire veszett nehezen dolgozzák fel egyesek, h a kormány azt teszi, amire VAN FELHATALMAZÁSA, amit szabad választáson szerzett.

Nekem sem tetszik, h egy gazdaságpolitikai cél elérése érdekében nyúlnak az Alkotmányhoz, de nehogy már szent tehén legyen vmi, amit pár hónap alatt csaptak össze, és 20 év alatt olyan szarul működött, h pl. 2006-ban nem adott adekvát választ a felmerülő problémákra.

Ha valakinek itt bűntudatának kell lenni, az gyurcsány ferenc. Ha ő nincs, 2/3 sincs. Egyetlen olyan probléma sincs, ami a 2/3-dal írható le.

Ferinek tegnap ki kellett volna állni, és azt mondani:
bocsássatok meg nekem, bocsássatok meg, h nyakatokra hoztam ezt a tolvaj, csaló, hazug felcsúti gazembert.
@NaP: tegyük hozzá az árvaellátást is, ne csak az özvegyi nyugdíjat.

Ez szerintem kiváltja az öröklést (nyilván nem azonos vele) de nagyobb költséget vállalni felesleges. (Hiszen az örökölhetőségnél nem kapja meg a többi tag azt a pénzt amit örökölnek, így az örökölhetőség lehetősége egészében nézve növeli a költségeket)
@test subject #28:

"konkretan mi benne a szanalmas?"

Konkrétan az a szánalmas (és itt nem rólad van szó), h szanaszét tépik néhányan a szájukat, hatalmas indulat munkál bennük, és mondják, a társadalomban is, de nem képesek összehozni egy tisztességes méretű tiltakozást.

Csak a pofázás megy, a vernyogás, de cselekvés az nulla. Érdekérvényesítés dettó.

Van sztrájk? Nincs.
Van 50-100ezer ember az utcán? Nincs.
Pedig hányan is tagok a MNYP-ban? Hányan?
@anyátok:

Sajnálom.:-(( Őszintén.

Amellett örülök, h szellemileg aktív módon töltöd az időd, és köztünk vagy.
@poszt:
én is megtartom a magam kis bödönét, sőt egy újabb bödönt is nyitok (élet bizt.) a közeljövőben a már meglévő mellé, mert amire nekem esedékes lesz a nyugdíj addigra az már az éhenhaláshoz is kevés lesz... :(
@xsasha: szerezzük. De jogállami módon.

Illetve egész pontosan nem is a "helyezésünk" érdekel. Hanem az, hogy sikeres , növekvő, stabil alapokon nyugvógazdaságpolitikánk legyen. Jogbiztonság és lehetőség a tényleges választásra.

És akkor tényleg mindegy, hogy OV vagy nem a ME.

De egyre azért válaszolhatnál nekem, mint olyan "aki legtöbb kérdésben egyetért Orbán Viktorral": hogyan élitek meg, hogy a kisker extraadó alól véletlen pont a haveri CBA lett kivonva? Legalább csípi a szemed? (Hamár a visszamenőleges hatályú jogalkotás nem?)
Amerikáról még: www.vg.hu/kozelet/politika/szokatlanul-nagyott-bukott-obama-a-felidos-valasztasokon-332160 Elég morcik ott mostanság... Svarci is megy vissza izmot fejleszteni állam helyett.

Franciák se repesnek, németek se, ahogy hallom - mind ott élőktől való napi infó. Szóval, az, hogy sitty-suty kimegyek oda és attól kezdve nyerő ágon vagyok - szerintem ez nem mindenkinek opció, még a kurrens szakmákban sem. (Intelnél is rugdosnak ki évente jó pár mérnököt Amerika-szerte, azt is első kézből tudom.)

Persze, hogy aki ide kommentel, az mind megfogta az isten lábát, nagyon magsan kvalifikált, hírből se tudja, mi az a munkanélküliség, be nem jelentett helyen kulizás, minimálbérre kényszerítés. És nagyon tudja megmondani a tutit, mert vele ilyen soha elő sem fog fordulni.

Hiszen anno mindenki móka-kacagásból, csalásból élt így, na ja - a magyar sajtó en bloc mikortól már számlázásra volt kényszerítve, pár titkárnőt kivéve... De a legtöbb helyen nem fizettek annyit senkinek - nem a hínárhajú alkesz kereszténydemagóg Pálffyt kell alapul venni a 2 millás fizujával és rommá tördelt Jaguárjával - hogy mellette a jövőre nézvést sokat félre is tudj tenni a céged adózása után. Megéltél, de nem annyira hawaii-osan. Most persze emiatt kurvaszar nyugdíj lesz, ha megérjük. De akkoriban mibe fektethettél? Aki bírt valhogy, vett lakást a gyerekeinek, azt kiadta és azzal már előbbre volt. De az most a fiáé, lányáé.

És aki a cucilizmusban kezdett dolgozni, az akkor amit kellett, mind becsorgatta a nagy népi mézesbödönbe. Amiből élt a legvidámabb barakk. Irigyelt szinten. Amiben felneveltünk titeket, hogy itt nyugiban nyuggerezhessetek azon a delikát módon, amit egynémely megenged itt magának.

Most meg minden Ratkó-béjbi lője magát főbe? Anyátok, apátok, nagyszüleitek pofájába is ezt vágjátok a vasárnapi rántott csibecomb felett? Bocs, ez lehet demagóg és egyéb, de azért állandóan azt olvasni, hogy mekkora terheitek vannak ilyen élősdiek miatt - kicsit uncsi. Van az éremnek másik oldala is.

Egy kölyök ki-felnevelése számítások szerint felnőttkorig ma és itt 15 milióba v. többe fáj www.vg.hu/penzugy/penzugyi-szolgaltatok/15-millioba-kerul-egy-gyerek-felnevelese-magyarorszagon-314918. És ezt rátok szánta ez a hú de terhessé váló nemzedék. Én is fizettem x nyelvtanfolyást, nyelvvizsgát, utakat, Erasmushoz hozzájárulást a szokásosokon túl, meg volt a full-szervizes mamahotel, amíg el nem költöztek felnőtten a kölykeim. Nem kértem ugye pénzt semmiért, csak dobtam bele a melót és egyebet a kis közös életünkbe a férjemmel együtt. Ahogy a szüleitek is, gondolom. Mert ez a természetes.

Most hogy kurvára nem vesznek fel embereket már 45 felett se nagyon sok helyre és hatvan évesen esetleg már nem annyira megy a vagonrakodás, min t álompálya, mai maradhat ezután - mégis mit kéne csinálnia egy generációnak, amelyik még mer élni? Sőt az előző is itt téblábol a bestéje! Kibaszásiból, direkte.
Hát utaznak ingyér a villamoson, na und. (Én tízezerért, nem kell izgulni, engem nem finanszíroztok. Nyugdíjam sem lesz, mert dolgoztam, de nem annyit, hisz a gyerekeimmel kellett foglalkoznom; így döntöttem, nem sírok.) A fiamtól is most zabrálják a pénzét. Tudna mit kezdeni vele. De remélem, azért ő valamivel normálisabban beszél a szülei nemzedékéről, ha szóba kerül.
@Várúr:
Bocs Várúr, de Te nem a józan ész pártján állsz. (Ha megcáfolsz, megkövetlek.)

A józan ész értéksemleges: egy döntést nem az alapján indokol, hogy ki nyújtotta be, vagy kik vonulnak fel ellene. Nézd meg Árpit: neki is tetszett az adócsökkentés, augusztus 20, a minisztérium-összevonás, stb, kifogásolta viszont a kettős állampolgárságot, a NENYI kifüggesztését, Schmitt Pali bácsit, az esztergomi arroganciát, az AB korlátozását, stb.
Az nem a józan ész, amikor mindenben a saját oldalunkkal értünk egyet, hanem fundamentalizmus. Egyedül Malacnál láttam eddig, hogy azt mondja: "szerintem OV 1000-szer jobb, mint GyF, de most hibát követett el..."
Valami ilyesmi a józan ész.
@gyilkos fűegér:

Gyilkos Fűegér 4 prezident!
folyt.
Ezt az eléggé álszent nyafogást akkor tudnám komolyan venni, ha ti nem vagdalnátok minden mádik kommentben ennél sokkal durvább trágárságokat egymás, és egymás anyjának fejéhez.
@daito: index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/03/alkotmanybirosagon_vedenek_meg_a_magannyugdijat/

CAstro három órta beszél lukat az amúg yis korgó hasakba, dfe nehogy már azt hodd, hogy bármi értelmes , jövőre nézvést irányadó konkrétumot megemlít. Az nem volt divat a cucilizmusban sem. Hallgass meg egy akkori pártkorifeusi beszédet. Belehalsz és még mindig csak annyi derül ki, hogy a "kroomplileves az legyen kroomplileves." Ezzel előbbre vagy?

Orbán mondjon bélszíncarpacciosat? :-) (mert a Kádár legalább saját magára nagyon egyszerű volt, semmi vagyont nem halmozott fel. A Mariskájának is mindig akart anyám egy normálisabb sapkát kötni, mert idegrángást kapott a fehér pomponosától.)
@anyátok: Szlovákok csinálták meg, hogy be lehetett váltani a voksot x euróra? Aki csak azért huzigált volna valahová, mert jött a lejárt babkonzerv érte, az megkímélte így az országot a mélyenszántásától. Itt nem lehetne ezt?
Felvilágosítana valaki, hogy mi a helyzet az mnyp-nél, ha egy harminc éves ember megrokkan? Mit kap? És ha meghal és itt marad három árvája, azok kapnak-e és mennyi árva ellátást és hány éves korukig?
A másik kérdésem: ha nem innen vettek volna kölcsönt ahhoz, hogy leszorítsák a hiányt az előírtra, akkor honnan kellett volna a pénzt előteremteniük? 25 %-os bércsökkentésekből és nyugdíjcsökkentésből? A segélyek leállításából? Komolyan kérdezem.
Többen szenvedtek itt azon, hogy - úgymond - nem volt demokratikus a kötelező MaNyuP.

Nos, a gépkocsik biztonsági övét, ill. annak becsatolását sem népszavaztatták meg.
A tűzvédelmi előírásokat is - ó, borzalom - csak úgy diktatórikusan bevezették.
És hát miféle demokrácia az, ha köteleznek arra, hogy télen téli gumit tégy az autódra?
Micsoda durva önkény az, hogy a saját gyerekemet KÖTELES vagyok gyerekülésben utaztatni a SAJÁT kocsimban?

Fel kellene fogni: vannak szabályok, amelyek téged védenek, amelyeket a Te érdekedben hoztak meg.

Különben gyerekülés helyett, nagyon nem kevesen, sört meg plazmatévét vennének.
Sokan - ha kézbekapnák a MNYP összegét - bizony hülyeségekre szórnák el.
Beleértve a pártfüggetlen állambácsit is!
@eMeL: Tudod ez mind szép, hogy mehessen, aki akar. Én is ezt mondom a fiamnak, tud három nyelven, övé a világ. DE...

De most jött meg SF-ból a barátnőnk látogatóba. Amerika leggazdagabb államának nem a legszegényebb városából. És azt meséli - kutatóbiológus nagyon ismert gyógyszercégnél a férjével együtt, szóval nem a fekete mosogatódézsát látta csak ott, mint egy szegény szökött mexikói - hogy naponta szembesül azzal, hogy húzzák le a rolót a szeretett boltjai. Sorra bedőlnek vállalkozások ott! Pang minden, barátaik vendéglőjében az üzleti vacsorák harmadára csökkennek, mert mindenki spórmanciba megy át.

Van egy ottani tévéműsor - 60 perc a címe, közéleti riportokkal - mesélte, amiben hajdan hasító, százezreket (dollárban) kereső emberek mesélnek arról, hogy nincs már hová süllyedniük. 50-hatvanasok, mind tanultak és van, melyik már kukázik és lakókocsikban húzza meg magát, mert albit fizetni se tud már. Nem elitták a pénzüket, elbocsátották őket és ott se vesznek fel ilyen korút. Felélték tehát a fiatalkoruk óta valóban maguknak gyűjtött megtakarításukat és ennyi. Bankok már alig adnak hitelt kéglire, szóval szívnak, mint a torkos borz ott is. Nem mindenki Steve Ballmer, Andy Bechtolscheim, stb. Van, aki nem fut be ekkorát és nem tudott meló alatt ennyit összegyűjteni.

Nem biztos, hogy azonnal minden innen importált agyat fel tudnak szívni, rögtön az értelmiségi munkába. Hallottam magyar kis orvosnőről, aki szendvicseket hordott ki ott, mert arra tartották érdemesnek. A zsíros kolbászt már ott is kiették régen a kerítésből.
A Médium c. sorozat másról se szól, csak a főhősnő mérnök férje - harmincas - folyton melót keres, hogy eltarthassa a három kislányát valahogy.
@test subject #28: "Mondta a feri?"
olvastam valahol. És tényleg nagy tömeg volt.
@Waldi!: "00 forintert langolt Budapest 3000 mrd forintot meg gond nelkul lehet Orban szavahihetosegenek az oltara elszorni."

A kettő között az a különbség, hogy a 300Ft azonnal ki kellett fizetni, ennyivel kevesebb jutott cigire meg piára. A manyup pénzeket nem látod, meg ha nem dolgozol, vagy idősebb vagy, nem is érted, miről van igazán szó. Még ha igaz is lenne, hogy 1%-os reálhozamot hoznak évente, átlag magyar fizetés után fizetve több mint 1 millióval kevesebbet kapsz, ha nem kompenzál az állam. Ha meg váltasz egy jobb biztosítóra, ennek akár a többszörösét veszíted el, az veszik most el.
@Squid: Tényleg azok a turbó nagymogyorók már mind átjelentkeztek a szent nemzetivé lett APEH-ba Szlovákiából? Megindult a hazaffyas adófizetési láz? Gyurcsánynak nem akartak fizetni, az a nemzetromboló, nem volt méltó a pénzükre. Oké. De most már a jó Viktornak örömmel és kéjjel csengetnek, nemde?
@anyátok: Ezt a szegényt hagyni kéne. Kár számháborúzni vele, nem fogja, hogy itt nem a kirendelés dívik, itt nem ad senki felülről, a Szentkirályiból gyülekezési parancsot, amit lihegve teljesítenek polgári körös vekkerzsonglőrök.

Élvezkedjék, tanulságos olvasni. Ja és ugráljon a kurvaanyázáson. A jobboldal annyira jól nevelt, azt se tudja ezt mit jelent. Ott csak a "mostantól - ápr. - végre a mi fővárosunk Budapest", "a haza nem lehet ellenzékben", "bankárkormány" és egyéb lírai zöngemények hallatszottak. Az sokkal szebb és őszintébb duma. Kinek mi tetszik. Majd megkérdezzük privát királyunkat, Esterházyt, jó? Stílgyakban verhetetlen. :-)
@okostojgli: Kurva anyját.

A jobbereknek vajon lejön, hogy Orbánt minősíti mindkét jelző, vagyis a ballib olyan állatfajta amelyik dühből és higgadtan is ugyanarra a következtetésre jut?
Ergo nem a "kurvaország"-gal kéne foglakozniuk, hanem inkább azzal, hogy miért is tudja valaki odáig elragadtatni magát, hogy hazáját
@subtotal: "AKIK VIKTOR MINDEN DÖNTÉSÉVEL NEM AZONOSULNAK NEM EGYENLŐEK FERENC HÍVEIVEL."

Ez igaz. De akármekkora betűkkel is írod ki, nem fogják megérteni két lábon járó erkölcsi hullák. Számukra csak a barikádok léteznek meg a Vezér akarata, ami minden törvény fölött áll.
Milyen derűlátó itt mindenki, hogy abban a hitben él, megéri a nyugdíját. Mi van, ha kitoljuk a nyugdíjkorhatárt a várható élettartam felé, a nyugdíjba vonulás feltételeit meg tovább szigorítjuk, oszt jónapot? Az örökölhetőség passzusát meg alkotmányellenesnek nyilvánítják, mert, mondjuk, pff, mittomén, majd valamelyik okos kitalál valamit, hogy hátrányos megkülönböztetés azokkal szemben, akiknek nincs örökösük, és hogy így erkölcsös és igazságos, arra bizonyíték a 2/3.
@a szív fészkei: Köszönöm! A "vekkerzsonglőr" közös királyunknak is tetszene...
Megneztem az LMP tuntetest, hat voltam mar nagyobb egyetemi eloadoban is :D
A hangositas valami megafon lehetett, erteni alig lehetett valamit.
Koszeg Ferenc az Alkotmanybirosag donteseirol beszelt, koztuk a "szocialis" nepszavazasrol szolot itelte el. Az SZDSZ-esekrol is mondott valamit akik mar az MSZP-ben vannak. A vegen meg, hogy lehet mas a politika. Szalai Erzsebet elmondta, hogy a Szabad Kezdemenyezesek Halozatanak alapitoja, a hallgatosagnak az eletkora alapjan ez semmit nem mondott. Majd kozolte, hogy a neoliberalis gazdasagpolitika miatt van igeny Orban diktaturajara. OMFG :D
Amikor Schiffer kezdett sipitani, akkor eljottem.
Olyan parazs volt a hangulat, mint egy elvadult absztrakt algebra konferencian :D
@xsasha:

Hat az lehet, de ha Orbannak egyszer veletlenul kiszivarog egy oszinte mondata, akkor a felduhodott csurheje felkoti az elso lampavasra, az tutti :D
@malacz69 rettegéselemző: "Ferinek tegnap ki kellett volna állni, és azt mondani:
bocsássatok meg nekem, bocsássatok meg, h nyakatokra hoztam ezt a tolvaj, csaló, hazug felcsúti gazembert. "

Igen, lehet, hogy ez lett volna egy csuda gesztus - de azért nemcsak ő a ludas. A Jobbik is sokakat terelt be a "2/3"-ba. Meg hát birka honfitársaim közül többen bedőltek a mondott felcsúti focimester szövegeinek.
@eMeL: @malacz69 rettegéselemző: "Nincs is nektek igazán bajotok. Ti is bíztok a Fidesz gazd. politikai sikerében, csak még magatoknak is féltek bevallani."

Sőt, többen megírtuk, hogy drukkolunk Ovinak, noha szívből útáljuk a személyét. Önzésből kifolyólag drukkolunk és jóizlésből kifolyólag rühelljük. Elnézést, ha netán megbántottam valaki érzelmeit.
@Waldi!: én is megnéztem, majd mindjárt megírom. schiffer orgánuma tényleg elviselhetetlen.
Kedves Barátaim, bal, jobb, liberális, konzervativ és egyéb oldalakon. Nem hiszem, hogy vakon azonosultok a Boss öltönybe bújt, többszöri pálfordulást produkáló káder és vagy proligyerekek
megnyilvánulásaival.Én 1989-ben biztam az igazi rendszerváltásban. Sajnos az elmúlt 21 év eloszlatta minden reményemet. Rosszabb helyzetbe kerültünk egy cezaromán, inkontinens törpe hatalomra segitésével. Nekem nem marad más, mint figyelemmel kisérni ennek a jobb sorsra érdemes nemzetnek a Kádárizmus felé történő visszafordulását.
Még jó, hogy elelhatunk közbe, közbe és utoljára... Ez Pilinszky.. A fiúk nem ismerik. De már Bibóról is elfelejtkeztek...
@anyátok: Pardon - nemcsak a nyomdának, a blog-gépnek is van ördöge. Itt hiányzik egy mondat a végéről, ami átköti az idézetet egy régebben megjelent Nobel-dij jelölt szövegemre, hogy ne nyafogjanak azok, akik ezen blogban sokkal gorombábbak egymással.
Ámen.
Ezt itt ajánlom 1 százalékos sertésnek, bár nem hiszem, hogy felfogná:

www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/brutalis-hozamokat-ertek-el-a-magannyugdijpenztarak-332194

További jó hazudozást!
@a szív fészkei: "Itt nem lehetne ezt?" Joóóó!
@a szív fészkei: "itt nem ad senki felülről, a Szentkirályiból gyülekezési parancsot" , sőt, még infót is csak olyan szerényen, hogy nekem pl. elkerülte a figyelmemet és csak véletlenül vetődtem arra.
@kaffogó hebrencs:

"nem fogják megérteni két lábon járó erkölcsi hullák. Számukra csak a barikádok léteznek meg a Vezér akarata, ami minden törvény fölött áll. "

Amíg te ennyire ostobán, bután, tompa fejjel gondolkozol a másik emberről, addig aligha vagy párbeszédképes alanya a gyurcsányisták széles táborának:o))
malac: a gond nem az, hogy az AB hatáskörét módosítják. Az a gond amiért: hozott a parlament egy VISSZAMENŐLEGES hatályú törvényt (ami a legelemibb jogállímisággal megy szembe), és ezért módosította. Az AB még ki is hangsúlyozta, hogy nem a 98%-al van baja, hanem a visszamenőlegességgel. Ezzel ez a baj.

A MaNyuP változtatás (megszüntetés?) nem alkotmányellenes, hanem szimplán (többször megírt okokból) nem értek vele egyet.

És azt gondolom, hogy ez pont a közös célt (egymillió új munkahely stb...) nem segíti.

De arra még nem válaszoltatok, hogyan veszi be a gyomrotok amikor a kormány havero körrel kivételez (Járai biztosító, CBA) Szocik esetén igen vehemensen bíráltátok...
@a szív fészkei:

Kicsi szív, te vagy a szegény, akinek csöpp fogékonységa sincs az iróniára, ha az a határon lebeg. Az a baj veletek, túl keveset képzeltek a másikról, aszt saját kicsiny képzeletetek rabjaként mindent szó szerint vesztek. Gyíkszívűség.
@xsasha: "Ugyanezzel az Orbánnal és Matolcsyval"

no, meg a békén hagyott Bokros-csomaggal.
malac,

mint fenn írtam, szerintem ferinek nem mea culpázni kéne, hanem eltűnni.

És jöhetne valami olyan társaság, ami:
- normális
- és benne van a lehetőség, hogy valódi ellensúly legyen

Szóval reménykedem egy IGAZ(i) liberális társaság megjelenésében :-) (pl fidesz anno '89)
Itt, ez alatt a poszt alatt csak ilyen hozzászólásoknak szabadna állniuk, hogy: "Igen, ez így van!", "Na, ebben most sajnos egyetértek W-vel!", "El a kezekkel a pénzemtől!" Ehelyett...

Itt nem az kérdés, hogy valami állami vagy sem. Az a gond, hogy fogják a nyugdíjam és elköltik másra. Ilyen egyszerű. Ez egy szimpla rablás. A saját kormányom kirabol. Nem szarrá adóztat, agyonszabályoz, csak simán levesz.

Mennék a cukrászdába, fizetnék a rétesért, erre jön ovi, és elteszi. "Polgártárs, ez most kell nekünk, magadtól is ideadnád, ugye?" Aztán se pénz, se rétes.

Akinek ez oké, az ajánlja fel a fizuját, házát, amit akar. Az önkénteseknek kétszer annyi szűz jár a Paradicsomban, becsszó!
@totya87:

"mint fenn írtam, szerintem ferinek nem mea culpázni kéne, hanem eltűnni. "

Ehhez képest még mindig ő képes legnagyobb tömeget mozgatni, legnagyobb ellenállást kifejteni.

Sanyarú sorsa ez a jelenlegi ellenzéknek. Egy gyurcsány a legkarizmatikusabb ellenzéki politikus. Pont.
@pali52:

"inkontinens törpe"

Spontán bevizel Orbán? Asztakurva.
Biztos, h nem inkompetenst akartál írni?
Ha nem, hatalmas poén!
@Waldi!:
Hallottuk kötsei szövegét, hallottuk a Kéri-féle beszélgetés részleteit és megannyi mást. Nem lettünk jobbikosok, mint sok gyurcsányista.
@totya87:
Tudod mi a probléma?
Hogy a józan paraszt ész azt mondja, hogy sokmilliós végkielégítések voltak jogállamellenesek, nem pedig ennek az elképesztő állapotnak a helyrebillentése. Az emberek nem kérnek ebből a farizeusi hozzáállásból. Van egészséges igazságérzetük.
@malacz69 rettegéselemző: Bocs, el tudom dönteni egy emberről, hogy az alkotmányosságot szereti, vagy a fideszt. Mert aki az alkotmányosságot szereti, az nem ért egyet a fidesz ezen lépésével. Az előző kormányoknál a fidesz sokszor hangoztatta, hogy nem lehet alkotmányellenes törvényeket hozni. Az alkotmánybíróság döntéseit mindenkinek tisztelni kell - mondták, és milyen igazuk volt. Most meg egyszerűen felszámolják a normakontrollt. Megmérettettek és könnyűnek találtattak - érték alapú kormányzásról innentől kezdve nincs morális alapjuk beszélni.
@savanyú a narancs ( Villanyfényes):

Az idei eredménynek mi köze a 12 éves összesített eredményhez, okostojás?

Olyan vagy, mint az egyszerű gyerek, akitől azt kérték, h cáfolja, h a föld gömb alakú:
- Há' körbenézek, aszt lapos!
@malacz69 rettegéselemző:

""inkontinens törpe"

Spontán bevizel Orbán? Asztakurva. "

ezt tenyleg nagy poen!

freud hogy orulne ha elne...
@malacz69 rettegéselemző:
Értem az etikai aggályaidat, de a helyzet bonyolultabb, mint gondolod.
Egyrészről ez komoly paternalizmus (a saját érdekedre hivatkozva dönt helyetted) és mint olyat a liberális etika nem látja szívesen.
Másrészről ez egy menekülési kísérlet. A felosztó-kirovó rendszer halálra ítéltségben az elmúlt pár hónapot leszámítva senki nem kételkedett senki az elmúlt 15 évben (most is csak politikai érdekből). Ezért valamilyen irányban menekülni kell belőle. Ennek egyik módja a svéd modellként elhíresült rendszer. Ez a nyugdíjak jelentős esésével jár, ezért nem merte senki meglépni. A Fidesz is beszélt róla egy éve, utánaszámolt, ejtette. Ez biztos választási bukás.
A másik módja a tőkefedezeti rendszer. Ez azonban csak hosszabb futamidővel jó, mert a felhalmozáshoz és a hozamokhoz idő kell. Tehát ide csak olyan embereket érdemes rakni, akiknek még sok van hátra a nyugdíjig. Ugyanebből az okból kifolyólag nem célszerű az át nem lépők befizetéseit sem külön számlán vezetni. Az a számla nagyon üres lesz, ha csak 5-10 éved van gyűjteni rá. Ez így alacsony nyugdíjakat eredményezne, ergo megint csak biztos választási bukás.
Így jött létre ez a torz hibrid, ami tulajdonképpen még a legjobb volt az adott helyzetben.

Remélem, választ adtam a kérdéseidre.

Másoknak vetetted fel:
Az özvegyi nyugdíj egy vicc. Az 60% egy évig, plusz árvaellátás a gyerek másfél éves koráig. Ez nem egészen azonos az örökölhetőséggel.

"Az a rettegésetek fő tárgya, h ezeknek tényleg be fog jönni a számításuk, tényleg javulni fog a megélhetés, tényleg lesz több munkahely, aszt mindennek következményeként Orbán,"
Nem igazán valós veszély. Sokkal inkább, hogy nem, de azt is a nyakunkba varrja.
" az a gonosz törpe a nyakatokon marad."
Ez viszont igen.
@totya87:

Hát igen. Az úgy van, hogy a Ferinek el kellene tűnni. Meg az Orbánnak is. A főnökömnek meg dettó. És az a randa nő, akivel minden nap találkozom a liftben, annak is el kellene tűnnie. És még sokmindenkinek. Az ember általában így látja a dolgokat.
@Paladdin:
Nézd, a PC hozzáállás semmivel nem jobb, mint a mindennel egyetértő, vagy a mindent elítélő hozzáállás. Méghozzá a következő okokból. Nincsenek abszolút értékben rossz vagy jó döntések.
Vannak jó vagy rossz stratégiák. És vannak döntések, amik beleillenek a stratégiába, és erősítik azt, illetve olyanok, amelyek rontják.
A magyar megmondóemberek baromi messze vannak a stratégiai gondolkodásmódtól. Tóta included.
@malacz69 rettegéselemző:
"És igen, a kormány jól teszi, ha be-benéz oda. Ide nem kell. Itt a megértés és a Bajnai mentalitás csírái sincsenek jelen egyesekben:

""Demokrata és hazafi Orbán Viktor is..." "
Oda ne rohanjak, főleg a te tolladból érdekes ez. Te mondtad ezt a választások előtt? És a mostani ME mondta ezt fordítva?
Ha nem akkor te milyen jogon kéred számon? Pont TE?

Ja és ne mond meg hogy kiabáljak vagy se!

@Joooe: eddigi tapasztalataim alapján inkább raknám görög és argentin cégek papírjaiba a pénzem, mint visszavigyem az állami pénztárba.
@okostojgli:

Hááát … én, mint „ballib állatfajta”, „higgadtan minősítve Orbánt” a következőket írtam:

„Az nem szabad, hogy bárkit zavarjon, ha a másik másképp látja a dolgokat. És persze nyugodtan tegyen mindenki úgy, ahogy itten érvel, ezek lépjenek vissza az államiba, azok meg maradjanak a magánban. Fentiekből kifolyólag a vitájuk hülyeség (és persze Tóta W. se arról írt, hogy melyik a jobb).

Egyetlen egyet nem szeretnék: ha a kormány valamely módszerrel/módszerekkel ellehetetlenítené a maradást azoknál is, akik maradni akarnak, mert az nagyon becstelen játék lenne.”

Ehelyett,hogy ilyeneket írok ugyebár, hozzászóló társunk tanácsa szerint azzal kellene foglalkoznom, hogyan ragadtathatja el magát valaki odáig, hogy az országát lekurvázza. Magyarán, minősítsem én csak az odáig elragadtatott Gyurcsányt, ne pedig Orbánt, pláne ne azzal, hogy lebecstelenezem.

Kezdjük talán azzal, hogy nem becsteleneztem le Orbánt (maximum le fogom, ha megteszi). Elolvasva a szöveget, ez kiderülhet belőle, fenti okból normál esetben felesleges magyarázni. A másik ügyet illetően: úgy hallottam, hogy Őszödön Gyurcsány ezt a szöveget délután mondta, mikor már kiderült az ebédnél, hogy a frakció egy szót se fogott fel a szelíd délelőttiből, és továbbra is csak az osztogatásról akart beszélni (főleg magának, de a népnek is, hogy a következő választáson se legyen baj). Hogy ezek ismeretében ki hogyan értékeli az ország lekurvázását, nopláne az egész Gyurcsány beszédet, az az ő dolga.
@xsasha:
"Tudod mi a probléma?
Hogy a józan paraszt ész azt mondja, hogy sokmilliós végkielégítések voltak jogállamellenesek, nem pedig ennek az elképesztő állapotnak a helyrebillentése"

Nem ez a problémája senkinek. Az a probléma, hogy ezt ürügyként használják arra, hogy megcsonkítsák az AB jogkörét. Csak egy példa, az AB annó alkotmányellenesnek nyilvánította a vagyonadót. Ez mostantól nem teheti meg, meg adóügyekben nem vizsgálhatja többé a törvény alkotmányosságát. Simán meg lehetne csinálni alkotmányos kereteken belül is a törvényt, de nem is akarják.

Helyette a demokrácia egyik alappillérét számolják fel - nevezetesen azt, hogy a kormány fölött van egy szerv, ami eltörölheti az alkotmányellenes törvényeket.
Félméteres lyuk van ezen a szitán.

De csak nyomjátok az agyhalott birkáknak szóló demagógiát, erkölcsi zombik ehhez értenek.
@malacz69 rettegéselemző: " addig aligha vagy párbeszédképes alanya a gyurcsányisták széles táborának:o))"

Ennek igazán örülök. Hülyén néznék ki a sok nyanya között, akik testükkel védik a gonosz Hírtévések kamerái elől a Szeretett Miniszterelnök Urat. Komcsinak meg túl sok fog van a számban, és azok sem elég sárgák.

Vannak jó intézkedések és rossz intézkedések. Mindegy, hogy ki hozza őket. Az 50-100 milliós "végkielégítések" elvétele jó intézkedés, az AB jogkörének brutális megcsonkítása pedig rossz. A 20 év legrosszabb, és legyünk bátrak kimondani, legaljasabb intézkedései közül való. De viszonylag ügyes demagógiával leplezik.
www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/brutalis-hozamokat-ertek-el-a-magannyugdijpenztarak-332194 Talán nem véletlen időzítés Selmeczi művésznő hirtelen támadt aggódása az "eltőzsdézett" pénzekért. Jó adagnyi kerül a sifonérjukba, hála ezeknek a szörnyű machinációknak az eredményeként. ;-)

A férjem volt a mai Donát utcai LMP-megmozduláson is. Elek István világosodott meg szónokilag, hát voltideje, nem kapkodta el a Fidesz-bírálatot eddig. Kőszeg Ferenc és a végén Schiffer beszélt, aki két percenként elhatárolta magát Gyurcsánytól. A tegnapi tömegnek töredéke volt ott, de az egy eleve szűk kis utca az Alkotmánybíróság előtt. Na ennyit az ellenzékről.
@anyátok: :-) Nem kéne neki szólni, hogy mi már felkentük? Csak így lekirályozni, oszt meg se kérdezni erről? Nem demokratikus, na.... Persze, ha szarban a haza, akkor ne finnyáskodjunk ilyen nüanszokon.
@totya87:
Én kifejezetten egyetértek vele, CBA van a sarkon, legalább nem fogja áthárítani. :-)

Poént félretéve, mindig egyet fogok érteni azzal, ha a magyar piaci szereplőket bármilyen elfogadható indokkal előnybe hozzuk a külföldivel szemben.

És végül megkérdem, hogy voltál-e már CBA-ban és más lánc üzletében, és méreteiben hasonlítottad-e össze őket? Csak hogy objektíven meg tudjuk nézni ezt a kérdést.
@xsasha:

Kotset maguk "szivarogtattak" ki es eppen eleg hagymazas szoveg volt, hogy az atlagember megerse. Nem egy elkurtuk.
A Keri fele beszelgetesrol se kerult ki hangfelvetel, pedig ott mar meredekebb dolgok hanzottak el.
Bar egyik belyen se volt, olyan Kubatovosan oszinte, minket helyen idegenek elott beszelt.
A tatai beszed az mar cinkesebb volt, de az MSZP elkovette azt a hibat, hogy elsunnyogta, hogy Orbanra raegessek a belyeget. Orban nem lett volna ilyen galans a helyukben.
@kaffogó hebrencs:
Számolják fel a farkadat karikákba.
Látod, az ilyen hülye hazugságaitok miatt nincs hiteletek a józan embereknél.
Konkrétan az intézkedés arra vonatkozik, hogy az AB nem szólhat bele adók és nyugdíjak kérdésébe.
Az alkotmányellenes törvényeket ezek után is eltörölheti.
A Fidesz konkrétan azt nem szeretné, ha a stratégiája alapját képező különadó törvényekre mondana bármit is az AB, mert akár egy évre is haza tudnák vágni az országot ezzel most.

És nem, nem félünk a farkastól. Azt már láttuk, hogy a bárányok a törvény látszata mögé bújva mekkorát tudnak harapni, meg jönnek birkát nyírni, hogy hát muszáj ez a kis megszorítás még a bal herédnél.
A kormány támogatottabb, mint a választások idején. Ezzel a hitelességgel már lehet haladni.
@kaffogó hebrencs: Van egy olyan oldal, amelyik nem a proli csőcselékkel - gyakran vidékről felutaztatott - dolgoztat. Biztos van azok szavazótáborában is sokaknak nem tetsző réteg, sajnos léteznek elviselhetetlenül szörnyű politikusak de soha nem rendelnek ki szakmányban focihuligánokat ilyen mocskos húzásokra. Kőfejtésre és egyébre, emlékszem a műsoros estjeikre...
Ez a különbség. Békés családi ünnep lett okt. 23-a idén. Jéééééé.
@malacz69 rettegéselemző:

hát nemtom. szerintem meg "picit" elszaladt veletek a paci.
számomra az a szánalmas hogy a nshasáknak a kétharmados többségtől nő meg a fasza... azóta csak igaza van... :DDDDDDD azért ez vicces is egyben :D
Kontárkormány?

Szombaton még kapott mindenki családi pótlékot, vasárnap már nem. Ma már megint igen.
És ezt most így hogy? Egy cégnél már valaki repülne. Ha pedig, mint ez, már a századik hasonló balfaszkodás lenne, akkor már a főnök is.
Ez persze semmit sem vett el a nép pénzéből, sőt mindenki boldog volt, hogy tudtán kívül de adhatta: nol.hu/belfold/a_fidesz_kiall_domokos_laszlo_mellett

Domokos László jutalma meg egyebei - idézek: a fenti linkről"[...]Domokos Lászlónak, vagyonbevallása szerint, Budapesten és a Szarvashoz közeli Békéscsabán is több ingatlana van, a havi kétmillió forintos megyei közgyűlési elnöki fizetése mellett havi másfél millió forint jutalmat is megszavazott magának. A Békés megyei közgyűlés elnökeként részt vett azokban a "kétes kötvénykibocsátásokban", melyeket az ÁSZ vizsgálata jogsértőnek talált." - teljesen erkölcsös és jogszerű pénzek voltak, az árvák és éhezők boldogan mondtak is le róla. Hisz neki ment az az összeg!!

Csak a másikak milliós juttatásai taszajtotta őket a pad alá. Na persze.
@malacz69 rettegéselemző: Szeretem a gyíkokat. Gyönyörűek. Ha férfi lennék irigyelném is őket, hisz ha el is vesztik a farkukat, nő helyette másik. www.origo.hu/tudomany/elovilag/20090327-a-gyikok-farokledobasanak-kialakulasa-az-evolucio-folyaman.html :-))
@malacz69 rettegéselemző:

"Nincs is nektek igazán bajotok. Ti is bíztok a Fidesz gazd. ..."

Szinte mindig tévedsz, amikor azt találgatod, hogy a másik mit gondol, mit érez, mit akar csinálni. És ráadásul ekkor vagy a legbicskanyitogatóbb is. Mindenki jól járna, ha nem találgatnál.

"tényleg javulni fog a megélhetés, tényleg lesz több munkahely, aszt mindennek következményeként Orbán, az a gonosz törpe a nyakatokon marad"

Ámen.
Engem meg annyira nem zavar Orbán, hogy ezt a kis kellemetlenséget ne tudnám elviselni:).
@a szív fészkei: Az LMP eddig is tragédia volt, most is az. Rémes, hogy nem tudnak balosabbak lenni, mint a kormány, ez frusztrálja őket, az ökoizét ráadásul leszarja mindenki, maradna a kurucos ellenállás, de abban meg Gyurcsány fényévekkel jobb. Például tud beszélni, egész, érthető magyar mondatokban, és van neki karizmája is, függetlenül attól, hogy én egyébként nem kedvelem. Bazmeg, Kőszeg meg Elek, hihetetlen szónokok, Schifferről nem is beszélve, hogy izzott ott a levegő, el tudom képzelni. :-)
Akkor itt nagyjából el is dőlt (bár még van egy fagypont alatt megtartandó MSZP-dzsembori, a roppant fajsúlyos Mesterházyval az élen), hogy ki lesz az ellenzék vezetője négy évig (legalább). Nem mintha kétséges lett volna eddig is.
Ferenc lassan egyedül marad a placcon, és megmenti a hazát, mint Bruce Willis. :-D
@totya87: Mondjál légy szíves neveket!

Vagy most gyártsatok le és neveljetek normális gyerekeket - nem kompenzálós hisztigépeket - és akkor hátha 25 év múlva azokból kitermelődik valami olyasféle garnitúra, ami reményre ad okot. Más megoldást nem látok. Importálni kit lehetne? Ki az, aki idejönne görcsölni és vekkert hallgatni?
@UrsaMajor: Sok családos van a Fidesz képviselői közt. Lehet, hogy nem szavazták volna meg... :-D
@szerénységem: ennél azért remélhetően jobbat is ki lehet találni. énnekem ez nem feladatom, de valami olyasmire gondolok, hogy kicsit még hagyják érni a szitut, aztán az MSZP közli, hogy a miniszterelnök-jelöltje Bajnai Gordon, a párt őt és szakértői kormányát fogja támogatni, Gyurcsány és Mesterházy meg a többi pedig marad szépen pártmunkás.

emelleett szól, hogy mire felmerül a kérdés, kire is cseréljük le Orbánt, a zembereknek nem pont egy másik szuperegó fog hiányozni (ld megdyessy). ellene meg az, hogy nem biztos, h Bajnai szeretné ezt.
@szerénységem: Bele is kopaszodik majd, mint BW??? Az már durván nézne ki. :-D
De ha mindezt Ő mondaná el nekünk (mint okt.23-án a nagy és üvöltő előadásán) De nem látjuk. Talán nincs is....olyan mint a Semjénzsofti, közben előjön.
@Waldi!:
Orbán nem olyan hülye, mint Gyurcsány, és nem kell kurvaországoznia, hogy egy frakciótag felemelje a seggét, és dolgozni kezdjen.
@Tóta W. Árpád: Még GyF is előhúzhatja Bajnait az adott pillanatban... :-) Bár jelentős áldozat lenne ez a részéről. No de kell majd egy közt. elnök is valamikor majd. S a haza fényre derül. :-)
Szerintem az MSZP-nek annyi, ha Gyurcsány erősebbnek bizonyul - mondjuk a november végi összetartáson kevesebben lesznek, mint nála –, akkor azok, akik pénzt, paripát, fegyvert nem kímélnek, hogy kormányt váltsanak 2014-ben, (ilyenek egyre többen vannak a különadók miatt főleg) nem az MSZP-t futtatják majd innentől, hanem Ferencet és bajtársait.
Akkor pedig Mesterházyék szépen elmehetnek kapálni.
@szerénységem: persze. itt most az a tét, hogy azok az aktorok, akiket szépen sorban magára húz most a fidesz, kihez csöngessenek be, hogyha ORbán ellen tenni akarnak. és ezek között vannak komoly spílerek, akiknek nem tétel felfuttatni egy pártot - btw Lengyelországban Tusk mögött is volt külföldi jóindulat.

és hát ugye LMP nem játszik (mivel balosabbak a fidesznél is), Bokros-párt meg nincs.
@Tóta W. Árpád:
Ennyit a realitásérzékedről.
Talán annyiban igazad lehet, hogy a ME jelölt személye marketingkérdés lesz ismét.
miért, a te realitásérzéked mit mond? ezeréves birodalmat?
@Tóta W. Árpád:

1, A Demokratikus Koalicioval Gyurcsany megprobal melyebbet meriteni, tomegbazist epiteni, olyan Gyurcsany-fanokbol, antiorbanistakbol, akik vagy mar MSZP tagok (25 %) vagy esetleg hajlandoak belepni az MSZP-be (a maradek 75 % egy resz), amivel megfelelo idoben atveheti az MSZP vezeteset.
2, Az MSZP-ben azok akik azt hittek, hogy most eljott az idejuk (Szanyi, Mesterhazy, stb) erre meglehetosen idegesen reagalnak. Mondjuk a koncepciotlan, semmittevesuk tukreben erre sok okuk nincs. Ennek semminek Gyurcsany konnyen allit alternativat.
3, Szily mar Tokeshez dorgolkozik, az utja nyilvan az lesz, hogy betagozodjon a Szovetsegbe, de elobb meg rabol par szazalekot 2014-ben Orban ellenfeleitol. O lesz az igazi, nemzeti baloldal. :D
4, Az LMP, ha ilyen szinvonalu tomegrendezvenyeket kepes tartani, azzal legjobb esetben is csak nehany tucat matematikust, fizikust, programozot es konyvtar-esztetika szakos bolcseszt tud feltuzelni, akkor 2014-ben labdaba sem fog rugni. Jo esellyel Schiffer meg 2014-ben is monomaniasan Gyurcsanyozni fog. Addigra az is ki fog derult, hogy a Fideszben talaltak ki, hogy jo lenne egy barati liberalis-zold part, vagy tenyleg onnallo kepzodmeny.
5, Ha Gyurcsanynak nem sikerul atvenni az MSZP iranyitasat, akkor onnallositja a Demokratikus Koaliciot. Ha sikerul (aminek nagyobb valoszinuseget adok), akkor nem hiszem, hogy a vele szemben allok megprobalkoznanak uj parttal.
6, 2014-ben Orban ellen csak egy az osszes demokratikus oldalon levo alakulat osszefogasanak lehet ereje, egy Demokratikus Koalicionak, kar, hogy ez a nev foglalt. Ennek a kozos miniszterelnoke lehetne Bajnai.
Azt viszont nem tudhatjuk, hogy Gyurcsany nepszerusege hogyan fog valtozni addig. Egy perrel konnyen martir helyzetbe hozhatja Fidesz, tonkre teve 4 ev szivos amortizaciojat.
@Tóta W. Árpád: Igen, tíz-tizenötmilliárdból már lehet pártot építgetni, ezt összedobni valóban egyszerű. GyF-nek ráadásul nagyon nem kell keresgélni a telefonszámát, ha el akarják érni... :-) Még egy ilyen fél év, mint ez, és asszem, sokat fog csörögni a telefonja. Addig meg lejátsszák a meccset a szocikkal.
A Fidesznek figyelnie kellett volna a lengyeleket. A Kaczynskiak alól is igen hirtelen rántották ki a szőnyeget. És ott még az oroszok is bedolgoztak erősen.
@subtotal:

"Ha nem akkor te milyen jogon kéred számon? Pont TE?

Ja és ne mond meg hogy kiabáljak vagy se!"

Egyik mondatodban számonkérsz, utána pedig szememre veted, h számon kérek valamit. Hát rajtad sem könnyű kiigazodni.

Lábjegyzet: sosem voltam Bajnai nagy és vehemens kritikusa, sosem mondtam, h Bajnai=gyurcsány.
@Waldi!: "Egy perrel konnyen martir helyzetbe hozhatja Fidesz, tonkre teve 4 ev szivos amortizaciojat."

és rajta is vannak, ráadásul Sukoróval, ami ugye nem a főbűne neki.

amit ma Budai beüzent az ügyészségnek, az minősíthetetlen.
@Waldi!: @Tóta W. Árpád:
Van egy olyan gyanúm, hogy Gyurcsány Horn Gyula babérjaira gyúr. A szocik voltak már karanténban 1990 után, amikor nemcsak a kormány, hanem az ellenzék többi pártja is erősen idegenkedett tőlük... :-) Aztán 94-ben csak 54 százalékot zsebeltek a Parlamentben, pedig.
Ami a mártírságot illeti, az épp az a pozíció, ahonnan el lehet ezt a folyamatot indítani. Ezek nagyon ostobák Sukoróval.
Ez a Budai nevű majom egyszerűen csak azt gondolja, hogy ha az Ab-től a multikig mindenkit lehet csicskáztatni, akkor már az ügyészség csak nem maradhat ki a körből.
Pedig tudhatná, hogy ott eddig jórészt az ő embereik ültek, azokat annyira nem kéne elgondolkodtatni...
@subtotal:

"Oda ne rohanjak, főleg a te tolladból érdekes ez."

Az én tollamból sok minden kijött, amiről neked fingod sincs, mert nálad skatulya van, aszt dobozolsz, mint egy őrmester.

Figyu!

Okt. 27.
Cím: Ki állíthatja meg a Fideszt
malacnews.freeblog.hu/archives/2010/10/27/Ki_allithatja_meg_a_Fideszt/

Tudnék mást is linkelni, de minek, te dobozolós.
@Tóta W. Árpád:

"kicsit még hagyják érni a szitut, aztán az MSZP közli, hogy a miniszterelnök-jelöltje Bajnai Gordon, a párt őt és szakértői kormányát fogja támogatni, Gyurcsány és Mesterházy meg a többi pedig marad szépen pártmunkás"

Végre, valakinek van realitásérzéke.

1. még nem jött el az idő,
2. gyurcsány mögött nincs valódi teljesítmény, viszont annál több benne a nyugtalanság és gyűlölködés
@malacz69 rettegéselemző: Gyurcsány tehetséges pártszervező, és ezen a téren volna munka a szociknál. Párt kell, Bajnai (vagy akárki) mögé is, cédulát gyűjteni, kampányt szervezni stb. Ebben ő nem rossz. Itt az is számít, hogy a párt aktívabb (fiatal) részét inkább ő tudja megmozdítani, nem a nómenklatúra.

De ME-jelöltként hoz is, visz is, és túl sokat visz. ME-ként nem is volt sikeres. Bajnai igen. Ráadásul Bajnai imidzse a low profile, hogy ő nem ugat bele mindenbe, nem teszi-veszi magát, meg nem énekel slágereket. Sztem erre lesz igény ezután a ciklus után, nem arra, h Gyurcsány előadja magát.

Mindazonáltal a pártot valakinek sorba kell állítania, a fegyelmezetleneket megbotozni stb, erre Mesterházy nem alkalmas, de még Lendvainak se ment, pedig ő be van ágyazva. SZóval ott sztem elférne, csak azt nem tudom, h meg lehet-e neki magyarázni, hogy maradjon a háttérben. (tipp: nem.)

mindez persze arra a kérdésre a válaszom, h mit lehetne az MSZP-vel csinálni, van idő, egyáltalán nem biztos, h nekik kell váltópárttá lenni, vagy h Bajnait vissza lehet hívni. de ha nem ők, akkor már kellene látszania a neo-MDF-nek, pedig nem látszik.
@Tóta W. Árpád: Sőt, ha a 22-es csapdája, akkor Őrnagy őrnagy őrnagy. :-D
Jól van na, lefokozta szegényt... biztos nem volt katona, kapna ezért egy jó kis futkosót, meg két hónapig nem mehetne eltávra. Örkény meg forog a sírjában. :-)
@Tóta W. Árpád:

Ha Sukoróban bűnös (a feljelentő Schiffer!!!), akkor miért is kéne megúsznia? Csak hogy ne legyen mártír, mert az neki jót tesz, vagyis árt a Fidesznek, Orbánnak?

Te belevinnéd a politikát az ügyészség munkájába?
ja és Gyurcsány nem rossz szónok, ha az lenne a pálya, hogy ordítva verjük a tamtamot Orbánék ellen, abban végül is jó. De 2002-ben sem az volt a nyerő pálya, hanem Medgyessy nagyjából azt az ígéretet hordozta (a konkrét csekkeken kívül), h nem fog a politika úgy ránehezedni az életre, mint addig. ez a gond megint akut, Orbánék meglehetősen totalitárius rendszert építenek. és ez most nem hitlerezés, abban az értelemben használom, hogy az állam és az országos politika mindenbe belepofáz.

én nem vinném a politikát az ügyészségbe, Budai vitte. de valami példátlan arcátlansággal. ez a senkihelyettes egyébként ki a faszom? honnan kéne ismerni?
@Tóta W. Árpád: Kifelejtettük még Botkát a szociktól, (Bajnai ugye húzódozna esetleg) lehet egy Gyurcsány-Botka kiegyezés is, felhozzák Szegedről kormányfőjelöltnek, sikeres, vidéken is el lehet adni, hisz onnan jött, nem valami rózsadombi villalakó :-), viszont valakinek addig is szervezni kéne, és ehhez kell húzónév. Ez ma csak GyF. Más madám nincs. Sajnos vagy sem.
@Tóta W. Árpád:

Sztem igazad van.

Két problémája van:

1. A párton belül túl nagy a feszkó: a helyileg sikeres Szanyi kontra gyurcsány, Mesterházy és köre kontra gyurcsány és köre (Molnár Csaba)

2. Bajnai nem fog jönni, ha a 2011-es gazd. pol. beválik, ami ugye nem tartalmaz direkt megszorításokat, tehát igazolja, h másképp is lehet, mint ahogy ő csinálta. Ez eleve vesztes szitu lenne neki.
@szerénységem:

Lenti, első lépcsős alakulatban a '80-as évek közepén, páncéltörő.
Árpi viszont nem volt katona sztem.
@Tóta W. Árpád: Szerintem ez is olyan, mint a Papcsák. Tenyésztik őket egy Mátrix-jellegű keltetőben. Odaállítják időnként a mikrofon elé, egyszerű papagájfeladatokkal. Ha kifullad az ügy, mint a csontvázkeresés, akkor elhelyezik polgármesternek vagy alközlegénynek egy minisztériumba.
@malacz69 rettegéselemző: tyű, hát hogy egy gazdpol bevált-e, az azért nem egzakt. népi percepciója semmiképp. vesztesek lesznek; rossz esetben ez milliókat jelent, isten ne adja.

a párton belül énszerintem vagy vérfürdő lesz, vagy szakadás. Mesterházyt mondjuk egy donaldrágóval le lehet kenyerezni, de Szanyira már nem tennék fel pénzt.

ha viszont szakadás (vagyis Gyurcsány kilép), akkor azt hiszem, hogy az MSZP maradékának csöngettek. ez nem feltétlen volna baj. csak akkor megint ott vagyunk, h az új formációban gyurcsány képes-e megmaradni pártszervezőnek, vagy feltétlen muszáj neki ME-jelöltnek lenni.
@szerénységem:

"Kifelejtettük még Botkát a szociktól"

Stílusában Bajnai és gyurcsány számtani közepe, ...vállalható figura, nem rossz ötlet, de úgy járhat mint Kósa, mikor messzebbre nézett. Kicsinálják a központi riválisok: pl. Molnár Csaba nagyon akar, nagyon kapar és szerelmesen fanolja ferit.
@malacz69 rettegéselemző: sztem meg pünkösdi királyság az övé, persze, most minden szoci ász, akit nem picsáztak el, de ez ennél nem több.

Molnár idegesítő egy alak. én nem értem, minek kell kimdzsongilezni, ez nevetséges. mondott ő jókat is amúgy, de egy ideje totál harci dühben van.
ja és még valami. nem vagyok benne a biztos, de az a gyanúm, hogy a Gyurcsány stigmatizáltságát mi innen túlbecsüljük, mert túl sokat politizálunk. 1990-ben majdnem az SZDSZ nyert, annak meg akkor az volt a programja kábé, hogy lámpavas. és akkor a komcsik bűne nem egy elkúrt gazdpol volt meg némi rendőri túlkapás meg egy kiderült hazugság, hanem 40 év, amiben mindez volt, csak tövig, nem ilyen lájtosan. biszkubélával, 56-tal, totál eladósodással, elnyomással, aczélgyörggyel stb. NÉGY ÉV múlva Horn Gyula, egy PUFAJKÁS tarolt. szóval az nem biztos, h megáll, h Gyurcsánynak / MSZP-nek ezzel vége.
@malacz69 rettegéselemző: Molnár tipikusan második ember, láthatóan nem is érzi jól magát, ha nincs ott mellette a főnök. Nem hinném, hogy nagy babérokra törne. Akkor már inkább Botka, ehhez viszont meg kellene maradnia a pártnak, mert őt biztos nem viszik magukkal. Mondjuk ő kimaradt sikeresen a belharcokból, viszont Szeged messze is volt mindentől, és a dolgok itt dőlnek el most, konkrétan szerintem a Szemlőhegyi úton, egy-két pohár bor mellett. :-)
@Tóta W. Árpád:

Te Árpi, ha Törökre azt mondtam, h jó tanácsokat tudna adni Orbánnak, akkor pedig te vmiféle ellenzéki tanácsadó lehetnél. Komolyan. Ezeket jól látod, habár Botka lehetőségeit kisebbre veszed, mint ami benne van, habár azt én is nehezen képzelem el, h egy 50ezres tömegnek szónokol, meg elég feladósnak néz ki az eddigiek alapján. De ki tudja? Túl keveset szerepel ahhoz, h ezt megítéljük.
@Tóta W. Árpád: Ezt írtam fentebb. A szociknak inkább saját bénaságuk miatt lesz végük, ha. Ferenc simán túlélheti, a választó nagy kurva ugyanis, és hajlamos felejteni, sőt, rövid idő múlva épp az ellenkezőjére emlékezni, hova is ikszelt ő. GyF-ben kétségtelen politikai tehetség lapul, akaratnak sincs híján, sőt. :-) Ezek szerint lehet még Gréczy Zsoltból miniszterelnöki szövegíró, hajajj... :-D
@Tóta W. Árpád:

"az nem biztos, h megáll, h Gyurcsánynak / MSZP-nek ezzel vége. "

Nem, ebben nem értek egyet.
75% (Fidesz, Jobbik, LMP fele) szavazott olyan pártokra, akik a büdös életben nem szavaznának feri vezette mszp-re. Vagy szerinted ebből a 75%-ból mennyit bírna visszarántani egy gyurcsány vezette mszp?

Lábjegyzet: Aczélnak nem is volt olyan rossz az utólagos megítélése művészi körökben. Figyeld az ilyen emlékezős műsorokat. Néha egészen komoly méretű szeretettel beszélnek róla, de legalábbis nem átkozzák.
@szerénységem:

Egyszer volt vmi gyűlés, és felmerült, h Botka lehet a nagyfőnök, de aztán elég hamar távozott a helyszínről. Nekem ebből az jött le, h nem egy küzdő típus, nem eléggé motivált az országos hatalomra, vagy - mint Bajnai - az ország "rendbe tételére". Túlságosan elégedett azzal, amit elért.
@malacz69 rettegéselemző: mondom, 90-ben lett volna fogadókészség egy kemény leszámolásra is. 4 év múlva a pufajkásnak kétharmadja lett.

a gyurcsánnyal szembeni kifogások - elbaszott gazdpol, "diktatúra" (LOL), korrupció stb - most erőteljesek, ha ugyanezt a fidesz még durvábban előadja, akkor érvényüket vesztik.
@malacz69 rettegéselemző: Botka különben tényleg inkább kivárós típus, a szegedi MSZP-ben is türelmesen várt, míg az egész megye az ölébe hullott 2002-ben, holott már 1994-ben parlamenti képviselő volt egyetemistaként. Kérdés, hogy itt az MSZP omladozó házában érdemes-e várni még, és mire. Mert esetleg ráomlik. Olyan nagyon nincs hova menni Szegedről. Ha megváltóra várnak a szoci szavazók, nem őt fogják annak hinni. Mert ez persze hit kérdése. Hanem Gyurcsányt. Tehát vele kell kiegyeznie, már ha van erre fogadókészség.
Csak remélni tudom én is, hogy Ferenc önmérsékletet tanúsít, és előhúz valakit a kalapból időben. Mert egyébként ritka csúf egy kampánynak nézünk elébe 2014-ben...
@malacz69 rettegéselemző: @Tóta W. Árpád: Meglátjuk. Szorgos népünk győzni fog! Értelmes tépelődés volt ez így éjnek idején. Jóccakát mindenkinek.
@szerénységem: Eddig is elmehettek volna - bár a kukorica érzékeny növény - kevesebb kárt okoztak volna. Volna, volna....
@Waldi!: A tegnapelőtti dzsemborin megpendítette Gyurcsány - név nélkül - hogy a kiszivárogtatás az bizony puccskísérlet volt náluk. De mai napig nem tudni, ki volt az a súgó, aki kivitte azokat az infókat. Szóval az MSZP-n belül Őszöd cui prodest?

Szili volt nagyon berágva, hogy nem lett KE. El nem tudom képzelni, ki jönne haza ide külföldről, aki tehetséges, kint is elismert és nem a "lóóópni, megyünk lóóópni" (by Dopeman) mantra mentén akarna itt politizálni?

Tusk. Hol lenne itt ilyesmi vagy a szlovák pasihoz hasonló?
@Tóta W. Árpád: Jó lenne nem elfelejteni, hogy dobozolni miért is akart az Őrnagy...

Tóték csak muszájból vágtak, hajtogattak, a fiúkért. Az Őrnagyra kéne fókuszálni. :-)) Hogy annak milyen vége is lett.
Drágáim, itt van, hogy kik tartoznak a legtöbbel az APEH-nak. Ebből is kitelne nehány árva vacsorája vagy nyugdíjas csirke farhátja... penzcentrum.hu/cikk/1025755/1/itt_az_apeh_uj_szegyenlistaja_te_rajta_vagy
Na most van vagy öt pesti cím, ám a többi pofátlanul és jó ideje adós az mind a böcsületes magyar, tiszta levegőjű, erkölcsös vidék szülötte: magyar nevű, magyar szívű honpolgár/nő. Az azért érdekelne, ennyit hogy bírnak emberek felhalmozni. És most ettől elszégyellik magukat, vagy mi lesz?
@Tóta W. Árpád:

ó!

szerinted Bajnai még képben van?
@xsasha:

jézusom. miniszterelnökök... csak mégegyszer azt a cirkuszt ne! amit ezek itt produkáltak Gyufe után...pfff! sohatöbbet! szánalom
@xsasha: "Van egészséges igazságérzetük."

Az igazság és a jogszerűség két külön fogalom.

Egy JÓ kormány megpróbál olyan jogszabályokat teremteni, amelyek az elérhető legigazságosabbak.

Ovi megpróbál igazságtalan és alkotmányellenes jogszabályokat létrehozni. Gratula, ezért érdemes volt...
@Tóta W. Árpád:

"amit ma Budai beüzent az ügyészségnek, az minősíthetetlen."

gondolom eddig is mentek hasonló üzengetések, csak nem a sajtón keresztül. ez így azért elég laza... elkezdtek kisgazdásodni a fiúk, azoknak voltak ilyen kifinomult módszereik.
@Tóta W. Árpád:

dehát gyufe megmondta, hogy ő ebben az országban már sohatöbbé nem lesz ME. nem értem, miből gondolod, hogy ilyesmin gondolkozik.
@Tóta W. Árpád:

gyufe, mint stigma:

énszerintem is túlbecsüljük ezt a vonulatot. másfelől éppen az ad erőt, muníciót neki, hogy a jobboldalon még továbbra is félik őt. vagy legalábbis folytatják azt az amortizációs hadműveletet, amit ellenzékben elkezdtek. egyrészt unalmassá válik majd lassan gyufézni... másrést éppen a jobboldal emeli ki a baloldaliak sorából, mint figyelemre érdemes alakot. ennél fogva bármit is lép, az keresztül szakítja a jobbos ingerküszöböt. hírértéket teremt. szemben a többi balossal, akik még nem nőttek meg akkorára a jobbos sajtó szemében, mint a patásként kezelt gyufe.

különben pedig orbán eddig folyton vesztett, mégis itt van már megint. holott mindenki a francba kívánta, de hányszor! gyufe eddig egyszer csúszott el a banánhéjon... - tudjuk - de nagyon.

mindenesetre szerintem maga alatt vágja a fát az a jobbos, aki továbbra is istenként féli gy-t... hiszen éppen ettől válik ő alternatívává. ez hozza helyzetbe.
@Tóta W. Árpád:

az is érdekes volt, ahogy egy jobbikos azt kiabálta a parlamentben, hogy meg fogjuk találni az okokat az elszámoltatáshoz. tulajdonképpen megvan a személy, keresik hozzá az ügyet. enyhén koncepciós per szaga van a dolognak. és milyen büszkén és nyíltan ordibálják az ennek megállapításához szükséges kulcsszavakat a plenárison. gondolom megvan szószerinti leiratban is. talán freudi lapszus volt...
@Tóta W. Árpád:

neo-mdf

hát öregem...

hallottam egy interjút egy mdf-estől. összev-vissza beszélt. azt sem tudta, hogyan magyarázza ki a bokros-időszakot. de nagyon igyekezett. a régi-új mdf-vonal mély megvetéssel tekint a párt utolsó nagy fordulatára. DI. ténykedését pedig 2006ig tartja elfogadhatónak, onnantól, s főleg bokros-időszaktól mindent töröltnek nyilvánítottak. ugyan nagyon nem hallani róluk, azért szerencsének tartom, hogy ezt a kis nyilatkozatot- nem is tudom melyik rádióban - elkaptam. tudom tehát mihez tartani magam. hálás köszönet, hogy ez is sztornó. még csak meg sem lebegtettek másféle perspektívát... nagy játákosok ezek persze. ők is tudják, hogy sokszor elég azt mondani, amit hallani szeretne az ember. de már ne törölnék rendszeresen az előző napi stációt. teljesen megbízhatatlanok.
@kamill77:

van még egyáltalán mdf?
tudja valaki fejből, hogy jelenleg ki az elnöke? (guglizni nem ér)
@Joooe:
"Csak az maradhasson magánnyugdíjpénztárban, aki az államnak különadó formájában megfizeti az ezzel okozott veszteséget. Így fer."

Csak az kaphasson munkabért, aki az államnak (mondjuk 98%-os) különadó formájában megfizeti az ezzel okozott veszteséget. Hiszen ha a teljes jövedelmét az állam oszthatná szét belátása szerint, ő meg ehetne az üzemi konyhán, lakhatna munkásszállón és kapna 2% zsebpénzt, akkor az államnak nem kellene hitelt felvennie az imperialista kapitalista komprádor finánctőkésektől.

Aki ezt ellenzi, mocskos kommunista!
@xsasha: "Látod, az ilyen hülye hazugságaitok miatt nincs hiteletek a józan embereknél.
Konkrétan az intézkedés arra vonatkozik, hogy az AB nem szólhat bele adók és nyugdíjak kérdésébe"

Hazudsz, a szokásosnál is aljasabban. az Alkotmánybíróság alkotmányellenessége miatt visszadobta a Fidesz által benyújtott 98%-os különadóról szóló szabályozást. Ez innentől kezdve nem teheti meg. Semmilyen olyan esetben sem, ahol népszavazás is kiírható lenne. Például nemzetközi szerződésekkel védett dolgok esetén, lásd halálbüntetés. Innnentől kezdve elég egy másik országgal alíárni valamit, és máris kikeürlt az AB haátsköre alól, akkor is, ha semmi köze nincs a dolognak az adókérdésekhez.

Látod, ezért nincs neked itt hiteled - folyton hazudsz, a Párt védelmében. Tipikus bolsevik mentalitás.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták nem akarják, hogy az emberek maguk dönthessenek a saját pénzükről, ezért ellenzik a magánnyugdíjpénztárak államosítását.

Lol. Ez mindent elmond a helyzetről. De legalább most már tudjuk, hogyha valamiről magunk szeretnénk dönteni, akkor azt államosítani kell. Ugye milyen egyszerű.

index.hu/belfold/2010/10/25/a_parlament_ma_is_elterhet_a_hazszabaly/
@xsasha:

2006-ban nyilatkozott egy volt fideszes, hogy a frakciogyuleseken Orban sokkal durvabb hangnemben beszelt, mint Gyurcsany Oszodon.
index.hu/belfold/2010/11/04/alkotmanybirosagot_a_szegenyeknek/

esőben lmp-tüntetésre menni? árpi, ilyen mazochista lettél? vagy büntiben vagy? :)
Nem kontárkormány:
index.hu/belfold/2010/11/03/kiesnek_a_bukdacsolo_hallgatok_az_egyetemekrol/

Na végre valami, ami a lopáson és osztogatáson túlmutat. Remélem holnapra nem fog kiderülni, hogy ez sem (így) igaz.
@dark future:

"esőben lmp-tüntetésre menni? árpi, ilyen mazochista lettél? vagy büntiben vagy"

Mint tudjuk, Árpi ösztönösen vonzódik hozzájuk:)
@Waldi!:
Csak arról nem készült hangfelvétel.

Bár ha jól emlékszem volt már kubatovos hangfelvétel, osztjónapotozás, meg mintha egyszer Rogán Tóni is elveszítette volna a faxát, mégse kerültek be a TOP-100-as listába.
malac69 te agymentes orbánimádó szerencsétlen!
Még mindig csak gyurcsányozásra futja?
Szánalmas vagy a többi agy mosottal együtt,imádott vezéred már golyóérett! (ahogy ez bájer zsoltika olyan plasztikus kifejtette már párszor)
@mizrolist: "ha annyi nyugdíjat fizetnének ki, amennyi az állami nyugdíjrendszer bevétele, akkor - ahogy arra rámutattak - novemberben fele nyugdíjat kapna mindenki, decemberben meg semmit. Van hiány, amit az állam más befizetésekből pótol ki: SZJA-ból, bankadóból, hitelből. "

Felejtsd már el, hogy mit minek neveznek, ez a parasztvakítás része. Adó, illeték, járulék, nemtudomivanmég mind ugyanúgy működik: te a jövedelmeddel, anyagi helyzeteddel arányosan befizeted a kötlségvetésbe, cserébe az állam szolgáltatásokkal tartozik érte.
@malacz69 rettegéselemző:

"Már te sem érted az iróniát"

Már mikor elküldtem, tudtam, hogy hibáztam:)
Mentségemre szóljon, hogy régebben voltak komolyan gondolt dolgaid, amik tüskét hagytak bennem.
@malacz69 rettegéselemző:
""az nem biztos, h megáll, h Gyurcsánynak / MSZP-nek ezzel vége. "

Nem, ebben nem értek egyet.
75% (Fidesz, Jobbik, LMP fele) szavazott olyan pártokra, akik a büdös életben nem szavaznának feri vezette mszp-re. Vagy szerinted ebből a 75%-ból mennyit bírna visszarántani egy gyurcsány vezette mszp?"

Annyit, amennyit most a fidesz kapott :D
Hányan, de hányan mondták nagy hanggal 2002-ben, hogy soha többé orbán és a fidesz...aztán tessék itt van. Holott akkor okosabbak is azt mondták most kéne orbánnak elhúznia a közéletből. Most mégis király lett belőle.

A legtöbb gyurcsányi intézkedést pont az AB tudáshiányával tudták elgáncsolni (lsd: a vizitdíj vajon költségvetés, vagy nem)
Most leépítenek mindent a 2/3-al, és ha van isten, és bajnai visszajönne, most hogy nincs fék, nincs aki gáncsoljon, most tudná rendbetenni az országot. Valljuk be összekötözött lábbal nem lehet futni
Van itt egy cikk:

nol.hu/gazdasag/20101104-kivonulo_energiabefektetok_

Erről még annyit, hogy a minisztérium küldött egy meghívót az egyik tárgyalásra ezeknek a cégeknek. Tényleg a legnagyobbaknak. A meghívón az állt, hogy "csak egy személy vehet részt a tárgyaláson".
Na most ugye ezek a cégek mind külföldi tulajdonban vannak (német, francia, orosz), ergo a főnök is külföldi, egy szót sem tud magyarul. Tehát alapból egy tolmácsot visz. De általában viszi a kapcsolattartó magyar kisfőnököt is, az meg már három.
A cégek vezetői alpári tahóságnak értékelték a meghívót, és persze vagy nem mentek el, vagy vitték az embereiket, tojva a magasságos minisztérium óhajára.

Ebből ugye az jön le, hogy így egyrészt nem lehet bánni semmilyen befektetővel, másrészt ezek után olyan nagy jóindulat egyikben sem lesz. Mitől is lenne?

Lesz itt még államosítás plusz orosz nyomulás. Na erre is jól jönnek majd a nyugdíjszázmilliárdok.
@Waldi!:
:-)
Mi az a durvább hangnem? Ki felé durvább? 2006-ban, amikor ellenzékben voltak? Miről beszélhetett durvábban? :-)
@Zombika: "Na itt meglesz az 500 hozzászólás, nem úgy mint az előző két gyerekes posztnál :)"

Nahát, igazad lesz :)
fideszfigyelo.blog.hu/2010/11/03/best_of_alkotmanybirosag_vita

"Lázár, aki vitaindítójában is arról beszélt, hogy a régi rendet le kell bontani, és új rendet kell építeni, a javaslat indoklásában azzal érvel az alkotmánybírósági jogkörök szűkítése mellett, hogy a megszilárdult jogállami struktúrában már nincs szükség ilyen széles felülvizsgálati jogkörökre. Tehát van egy lerombolni való régi rendünk, amiben annyira megszilárdult a jogrend, hogy már nincs is szükség széles alkotmánybírósági jogkörökre. Érthető?"

Duplagondol :D
@Pincode: Azért Bajnaiéknak csak sikerült Ab-val és népszavazásmentesen is ügyködni, mégpedig elég sikeresen. Az ő egy évük elég bizonyíték arra, hogy ha nem kavar a háttérben egy párt, mindenki csinálja, amit kell, és pláne nem pofázik hülyeségeket, egész értelmesen is lehetne itt kormányozni.
@indiscriminating power: "
Csak az kaphasson munkabért, aki az államnak (mondjuk 98%-os) különadó formájában megfizeti az ezzel okozott veszteséget. Hiszen ha a teljes jövedelmét az állam oszthatná szét belátása szerint, ő meg ehetne az üzemi konyhán, lakhatna munkásszállón és kapna 2% zsebpénzt, akkor az államnak nem kellene hitelt felvennie az imperialista kapitalista komprádor finánctőkésektől.

Aki ezt ellenzi, mocskos kommunista! "

Egyébként aki a gazdaságban végzett munkáért munkabért kap, az bizony legalább 70-80%-át befizeti az államnak (általa megtermelt néveleges érték - amit a munkáltató kifizet mindenféle címen a munkájáért - és az általa saját célra felhasznált érték közötti különbség... ide értve a munkabért terhelő adókat, járulékokat, illetékeket terhelje az névlegesen akár a munkavállalót akár a munkáltatót, illetve a maradék pénz elköltése során felmerülő áfát, jövedéki adót, illetékeket ,stb.) Szóval sajnos a 98%-kal nem jártál messze a valóságtól, visszasírjuk mi még a tizedet :D

Ez a rettenetesen durva szám így bizony nincs jól, és ezért értek egyet a kormányzat adócsökkentésre irányuló terveivel, többek között pl. az állami pénztár -> mnyp váltást finanszírozó állami pénzszórás leállításával.

De az amire te reagáltál arról szólt, hogy bizony a nyugdíjrendszert, a jelenlegi nyugdíjasok megélhetését mindannyiunknak finanszírozni kell, nem lehet azt mondani egyénileg hogy az erre szánt pénzt én inkább elraknám zsebre.
@xsasha

"Én kifejezetten egyetértek vele, CBA van a sarkon, legalább nem fogja áthárítani. :-)

Poént félretéve, mindig egyet fogok érteni azzal, ha a magyar piaci szereplőket bármilyen elfogadható indokkal előnybe hozzuk a külföldivel szemben.

És végül megkérdem, hogy voltál-e már CBA-ban és más lánc üzletében, és méreteiben hasonlítottad-e össze őket? Csak hogy objektíven meg tudjuk nézni ezt a kérdést. "

Hány éves vagy királyfi? Te tényleg annyira naív vagy, hogy azt hiszed a CBA nem fog árat emelni? Na ne röhögtess! Te tényleg nem ismered a tulajdonosi kört és, hogy milyen emberek..

Most boritékolom neked, hogy Breier + Lázár Testvérek & Co simán ugyanoda fogják emelni az árakat mint a multiadóval megáldott versenytársaik, miért ne tennék? Extraprofit aranyapa! Semmit nem kell tenni érte, csak átcimkézni a cuccost aztán mehet a nyereség a szokásos módon offshore számlákra.

Te tényleg abba a Fideszfan fülkébe beszorult típusba tartozol aki tényleg azt hiszi, hogy a gonosz sith kommerek ellen Orbán és a Narancs Jedik megvédik a hazát? Te beveszed azt, hogy csak a kommerek hazudnak, lopnak és csalnak, míg a fidesz az erény és az igazság őre? (a holdudvarával együtt?)

Ha igen akkor van egy hidam eladó! Occó! Érdekel?
@Tóta W. Árpád:

"ja és Gyurcsány nem rossz szónok, ha az lenne a pálya, hogy ordítva verjük a tamtamot Orbánék ellen, abban végül is jó."

Hat ebben nem vagyok biztos, a november 2.-ai volt a legrosszabb szonoklat, amit Gyurcsanytol hallottam, a 22.-en az alakulo ulesen egy nagysagrenddel jobban beszelt (de nem uvoltott).
Egyreszt be volt rekedve, es ezert eleg zavaro volt, amikor meg uvoltott is hozza. Masreszt eleg indiszponalt volt, sokszor a csattanora nem jutott eszebe a szo, amit mondani akart. Gyanitom, hogy elegge meg lehetett fazva, vagy csak nem all neki jol a neptribunusi szerep.
@Tóta W. Árpád:
Gyurcsány nem lesz második. Addig küzd, amíg rehabilitálja magát. Nem csak saját hibájából bukott meg, ő úgy érzi, hogy a párt volt nehezék a nyakán, és ebben nagyrészt igaza is van. Aki ismeri a párt hatalmi viszonyait és mozgatóit legalább részben, az tudja, hogy az MSZP-nek sokkal nehezebb lesz visszajönnie, mint a Fidesznek volt.
A Fidesz kis valószínűséggel veszíthet 2014-ben, mégha nem is alakulnak jól a dolgok.

Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy itt mindenki pártokban meg személyekben spekulál, holott nem ez a fő probléma. Évek óta az a legnagyobb probléma, hogy nincs mit mondani az embereknek. A baloldal az ingyen pénz, a mindent szabad és a náci mémekkel közlekedett. Sokkal inkább azt kellene kitalálni, hogy mivel lehet megmozgatni tömegeket, mert ezek a mémek erodálódtak. A Fidesz a saját térfelén verte meg a szocialistákat, és a jobboldal megosztását is a saját előnyére fordította. Nem emberekben kell spekulálni, hanem mondanivalóban. Mert a Fidesz szar típusú kommunikáció kevés lesz.
(Ebből adódik, hogy túlértékeltnek tartom a Bajnais verziót, vele vagy 10%-ot lehet hozni. A látszat ellenére Medgyessy sokkal rafkósabb, tapasztaltabb volt.)
@Pincode:
Csillagok ezerévenkénti együttállása kellett ahhoz, hogy a jobboldal 70%-ot összehozzon.
Azon túl, hogy Gyurcsány csak Orbán makettje. Sose fog olyan szerepet betölteni az MSZP-nél, mint Orbán a Fidesznél.
@xsasha: "Gyurcsány sose fog olyan szerepet betölteni az MSZP-nél, mint Orbán a Fidesznél."
Remélem is.
@Waldi!: Továbbá Gyurcsány nem tudta, hogy egész népét tanítja káromkodni.
Tudtommal Öszöd zártkörű buli volt, csak meghívottaknak.
@xsasha:
Nem akkora baj, hogy Gyurcsány nem mininapoleon szerűen egyeduralkodik a pártban.
Hol tudna Orbán félreállni, ha ugy hozza a helyzet?

szerénységem :
Nem kisebbítem Bajnai munkáját. Nekem Bajnai, és Bokros jön be. Nem dumálni, mellébeszélni, megideologizálni, hanem száraz tényekkel alátámasztani.
Ma akkora bizonytalanság van, hogy nekünk vállalkozóknak is ellehetetlenítették a munkánkat. Konkrétan hogy fizetsz most bért? Kinek utalod? Hogy számfejted? Mert ugye november másodikán aláírt törvény, november 1-től hatályos....ráadásul nem tudom ki van már hírdetve? Lehet már teljes terjedelemben tanulmányozni?

Jómagam meg még ugy 600-an a sulimból, (és akkor hol a többi egyetem) 5 évet dobunk ki az ablakon. Májusban államvizsga, és ujra kell tanulni minden törvényt ugy, hogy amit 2 évig tanítottak, azt 1-2 hónap alatt ujra... Eljött a pillanat mikor felesleges tanítani a sulikban, mert a félévi vizsgák kezdetére változik a jogszabály...idő nincs felkészülni, mert amit ma megszavaznak holnap alá van írva, és holnapután alkalmazni kell...jogállam
@a szív fészkei: "Szeretem a gyíkokat. Gyönyörűek". Meg a siklók is, de nem tudom, azok is növeszthetnek-e pótfarkat.
@kaffogó hebrencs: "Tipikus bolsevik mentalitás."

Nem tudom emléxel e még a régi (cucilista) mondásra: Japán annyira keleten van, hogy az már nyugat ;)

Az ide vonatkozó átírás szerint a fidesz annyira engesztelhetetlenül távolodott a kommunistáktól, balosoktól hogy körbeért és most ott vannak a szélső baloldalon és ők a kommunisták.
@Squid: "Hány éves vagy királyfi? Te tényleg annyira naív vagy, hogy azt hiszed a CBA nem fog árat emelni? Na ne röhögtess! "

Végülis totál nem erről a kérdésről van itt szó, de azért egy megjegyzés: árérzékeny piacon épelméjű gazdasági logika szerint épp ellenkező hatással kell számolni: ha a cba és társai nem emelnek mert nem kényszerülnek rá, a nagyobbak sem emelhetnek.
Ki fog kiutazni a város szélére (esetleg a szomszéd városba) a tescoba hogy drágábban vásároljon mint a sarki cba-ban?

Ez a kérdés is olyan mint sok minden a politikában. A normál logikában a tényekből következtetünk, és így előbb-utóbb valami konklúzióhoz jutunk. A politikai logika más. Először megvolt a politikai indíttatású végkövetkeztetés (a kormány lépése nem lehet jó => a multik emelni fogják az áraikat) aztán ezután aládúcoltál valami magyarázatot. És jön még a tipikus - ne vegyétek sértésnek de ez tényleg a baloldalra jellemző - megtámogatása az érvrendszernek, azaz tegyük nevetségessé, hülyézzük le magabiztosan azt aki nem így gondolja.
@Joooe: "a jelenlegi nyugdíjasok megélhetését mindannyiunknak finanszírozni kell"

Nekem is nyugdíjasok a szüleim, tehát elfogulatlanul mondhatom: mégis csak utánna kéne nézni a rendszernek.
Nem sok a nyugdíj [ez tény], de az arányok pontosítása mégis csak fontos lenne.

Pl. egy bolti eladó (ma minimálbéres vagy alig több állás) nyugdíját vesd össze a ma aktív dolgozó nettójával.

A ma aktív dolgozónak azonban a nettóból lakásmegoldást kell találnia, gyereket vállalnia, munkábajárás költségeit fedezni (ruha, közlekedés, üzemi ebéd stb).

Egy igazságosabb rendszerhez tehát vagy egyéni számlán kell gyűjteni, hogy a befizetéssel legyen arányos, vagy finomítani a nyugdíjemelési szabályokon, hiszen folyamatosan elerodálják a "nagy nyugdíjakat" és a már induláskor is igazságtalan rendszert tovább egalizálják.

Lásd be valami (sokminden!) nincs rendben a nyugdíjrendszerben.
@anyátok: ""Szeretem a gyíkokat. Gyönyörűek". Meg a siklók is, de nem tudom, azok is növeszthetnek-e pótfarkat."

Nem, ugyanis a siklók is kígyók, azok meg nem dobálják el a farkukat.

(Ki találta ki, hogy a siklók nem kígyók? Felfoghatatlan.)

Na, ennek azt végkép semmi köze a poszthoz.
@xsasha:
Rendszeresen furdal a lelkiismeret, hogy túl nyers/durva vagyok Veled, de egyszerűen most sem tudok másképp fogalmazni: ezzel a hozzászólásoddal lényegében diszkreditáltad Magad az értelmes, civilizált vitából.

Arra a felvetésemre, hogy értelmes ÉS tisztességes ember képes a saját oldalán állók cselekedeti között is azonosítani és elismerni a hibákat, tévedéseket, Te képes vagy azzal válaszolni, hogy a jó meg a rossz (helyes meg helytelen) relatív fogalmak, ráadásul mindent az alapján akarsz megítélni, hogy illeszkedik-e egy bizonyos stratégiához.

Ez az álláspontod már önmagában elfogadhatatlan; nem is kell belekeverni, hogy az Általad belógatott stratégia lényegében fiktív (nem kihirdetett, egyeztetett, megkonzultált kormányprogram). Azt pedig, hogy Tóta értéksemlegességére azt tudod felhozni riposztként, hogy "baromi messze van a stratégiai gondolkodásmódtól" kénytelen vagyok fegyverletételként minősíteni.
@anyátok: DE tudod ehhez azért a gyíknál komplexebb agy kell, ezt felfogni. Hogy egy párt nem a slafrokom a seggemre illesztve, amit ráncigálok ide-oda kényem-kedvem szerint, mi áll épp jobban a tükörbe nézve. A szerint cibálom, hogyan tudom a tarka macskáimat/mindenféle félelmeimet, komplexusaimat) általa-vele leküzdeni...

Mert csak a hatalomban érzem magam biztonságban magamtól. Konyhai pszichologizálás ez, oké, de erről a törpilláról mindig ez jut eszembe. Nem is a népjólét óhajtása.
@anyátok: Ezen a kurvázáson mit pörögnek ötödik éve! A jól neveltek, a finom modor élharcosai, akik seperc alatt picsáznak,. faszoznak, narmoznak le bárkit...

Irodalmi válogatás az igazán nagyon kocsis üzemmódjáról: tulajdonkeppen.blog.hu/2009/12/18/61_nyald_ki_a_seggem_karinthy_avagy_tragarsag_az_irodalomban?token=26008343cf2ebe916dda80f44513166a

Egy kis Csokonai: ""Nyelvelnek, barátom, hogy sok borral élek,
Kurvanyjok, hiszen én velek nem cserélek.
Nekem tereh gyanánt nincsen a lételem,
Van borom, pecsenyém, egy-két tál ételem."
(Csokonai Vitéz Mihály: A borital mellett - részlet)
A mindig olyan szoanyírt, elegáns, szómágus Désire mit nem írt??? "Nyár,
A régi vágyam egyre jobban
Lobban,
De vár még, egyre vár.
Kár
Így késlekedned, mert az éj setétül.
Az élet
Siralmas és sivár
Enélkül.
Gigászi vágyam éhes, mint a hörcsög,
Görcsök
Emésztik s forró titkom mélye szörcsög.
Mostan hajolj feléje.
Közel a lázak kéjes éje.
Akarod?
Remegve nyújtsd a szájad és karod.
Itt ez ital illatja tégedet vár.
Nektár.
Te
Hűtelen, boldog leszel majd újra, hidd meg.
Idd meg. " (Kosztolányi Dezső: Nyár, nyár, nyár)

De forgassuk még a szemünket az őszödi pár szón drága, örökké elegánsan érvelő, mindig a másikat udvariasan megszólító, annak emberségét soha nem kétségbevonó jobbos uraim! Orbánhoz meg majd eljárok táncz- és illemórákra. Pont ahhoz ne értene, amikor UNIVERZÁLIS???
@xsasha: kifejezetten örülsz a CBA extraadó általi mentesítésének? Erre nem tudok mit mondani. Inkább csak kérdezek:

1. Tudod-e, hogy CBA fizette a májusi fideszkampány jó részét, ezért ez most nem a "hazai" kereskedelem mentesítése, hanem fizetség?

2. Tudod hogyan épül fel a CBA? Tudod-e hogy az adómentesség a belső struktúra miatt NEM fog eljutni a sarki közértig, hanem néhány bennfenntes (Breier, Baldauf, Lázár&Lázár,...) nyeli le?

3. Tudod-e, hogy NEM a Tesco a legszemetebb a beszállítókkal (bár ők sem amatőrök), hanem a toplista: Auchan, CBA, Provera

4. Tudod-e, hogy a "nyugati" láncok minden genyósága ellenére a beszerzőket nem lehet megkenni? Ellentétben a CBA, COOP, Reál trióval, ahol ez követelmény?

5. Tudod-e hogy természetesen ezt a pénzt vissza fogják szedni. Először nem a vásárlóktól (az túl feltűnő lenne), hanem a beszállítóktól. Akik pedig a saját költségeiken veszik vissza. Kisebb béremelés és kisebb beszerzések. Második lépés lesz a fogyasztói áramelés, hosszabb távon nincs annyi ellenőr aki minden lánc minden termékének árváltozását elemzi.

Remélem most is örülsz!

Nem szégyen, ha valamit nem tudsz, de ez a vak hit...
@a szív fészkei: a létrehozás és felnevelés kérdésében jól állok :-) ...sőt a létrehozásban nem is szeretnék kiesni a gyakorlatból, gyakorta végzek emlékfrissítőt

De abban igazad van, hogy nincsenek nevek, mint valahol írtam nincs olyan a mai ellenzéki oldalon, aki egyszerre hiteles és karizmatikus.

De ettől még nem megyek el a Gyurcsány által szervezett tüntetésre, nem lett elfogadható csak azért mert "nincs jobb". Má' csak ilyen finnyás vagyok...
@totya87: "
2. Tudod hogyan épül fel a CBA? Tudod-e hogy az adómentesség a belső struktúra miatt NEM fog eljutni a sarki közértig, hanem néhány bennfenntes (Breier, Baldauf, Lázár&Lázár,...) nyeli le?"

Ha még el is juthatna sem fog eljutni, hacsaknem hiszünk abban, hogy a fent említett urak valami kurucos indittatásból nem emelik multi szintre az áraikat szuperextraprofitért. Na erre van kb. annyi esély mint a lottóötösre.

Lehet itt "épelméjű gazdasági logikát" emlegetni és vakon bízni, csak fölösleges, mert ez csak bevételmaximalizásról szól.. pont mint egy multinál!

Megérne egy misét az is, hogy milyen jogon lehetne a CBA-t előnyben részesíteni bárkivel szemben. A GVH-nak tuti lenne pár szava a dologhoz, ha már a törvényi oldalt nem is nézzük. (bár az AB trükkök után ki tudja)

Kíváncsi vagyok, hogy a lánglelkű Jooooe kolléga vajon tisztában van e a ténnyel, hogy ki és mely cégcsoport finanszírozta az "Itéletidő" óriásposzterkampányt és jár most jól vele.

A híd továbbra is eladó...
Most nézegetem a fényképalbumaimat kis nosztalgia mián, és mit látok 91-ben a rendületlenül pisilő Mannequin Pis előtt??? Engem teli szájal vigyorogva narancssárga FIDESZ-ESERNYŐVEL!!! Már akkor keltettem jóhírüket ott, BX-ben.

Na remélem, ezt olvassák illetékesek és elindul a méltó megjutalmazásom. Én már akkor... Mert amilyen hülye naiv voltam, bedőltem az akkori Orbánnak.
@gyilkos fűegér: De legalább cáfolhatatlan, tehát nem vitaalap. :-D
@a szív fészkei: Gyengébben kedvéért: az első betűket összeolvasva kijön a NYALD KI A SEGGEM KARINTHI szöveg.
A Botka - Bajnai - Gyurcsány dilemmához annyit, hogy egyértelműen Botka. (Mesterházy, Szanyi, Szili és a többiek arra sem méltók, hogy felvegyem őket a listára.) Ilyen ijesztő arccal és az anti-cukrosbácsi stílusával Szegeden nagy népszerűségnek örvend (az, hogy az MSZP sem tudta annyira lehúzni, hogy ne válasszák újra, mindent elárul), és kivételesen úgy érzem, hogy politikus létére megérdemelten (Szegeden tanulok). A hátránya ugyanaz, mint Gyurcsánynak, hogy ő sem az a Megyó-stílus.

Térjünk át Bajnaira: Értelmiségi körben valamennyire népszerű, de én ezt a közvélemény-kutatási adatokban nem láttam, és ahogy Bokrost soha nem választaná meg a nép miniszterelnöknek - még ha sokan el is ismerik a teljesítményét - úgy Bajnait sem fogják. Ez a "megszorító" stigma Gyurcsányra is ráégett, csak ő még szarul is csinálta, emellett az őszödi beszédben a közbeszéd máshová teszi a hangsúlyt, mint én. Továbbá én is úgy érzem, hogy sokat dumál és keveset cselekszik (ezt hívhatjuk tehetségtelenségnek is felőlem). Összességében többet árt minden ügynek, mint amennyit használ.
@combo: Én meg attól tartok, hogy sokaknak, ha arra kerül a sor, már mindegy lesz. És az nagy baj lenne.

Hogy őszinte legyek, nekem személy szerint mindegy, ki lesz, most is mindegy lenne, hogy Orbán vagy bárki más. Kormányozzon.
Ne legyen két nap alatt három családi-pótlék koncepció, legyen világos gazdaságpolitika, amit el is tud magyarázni az ő népének, és ehhez aztán tartsa is magát mindenki.

Ma sunnyogás van, töketlenkedés, ugyanakkor viszont ezzel párhuzamosan arrogancia és egészen elképesztően otromba viselkedés.
Ja, és hihetetlen alakok kerülnek fontos pozíciókba, akikről aztán sorra derül ki, hogy nem értenek semmihez, legfőképp ahhoz nem, amit csinálnak. (Matolcsy, Selmeczy, Szalai, Schmitt, Papcsák, Lázár és a többi nímand)
@a szív fészkei: "Na remélem, ezt olvassák illetékesek és elindul a méltó megjutalmazásom."

Jelentkezem! Én is fidesz szavazó vagyok!!! [Kérem a jutalmam!]

Ez első választásokon a fideszre szavaztam (igaz azóta sem, mert hát én is okosodtam, ők is változtak, de ez nem változtat a tényen).
@szerénységem: Na, szóval semmivel sem látom jobbnak a lehetőségeket, sőt. A 2/3 annyira pimasszá tette őket, hogy na! Fékeket kiiktatták - azért a Gyurcsánynak lehetőleg mindig betartott a Sólyom - Palink mindent aláír, szerintem el se olvassa (de minek is. Stumfban sem bízhatnak, mit alkotmánybíróban (ezek szerint néha), hát akkor tovább gyalulnak.
Azért ez nem a legjobb jel a méltóságteljes, higgadt, ésszerű kormányzásra. Bármi eszükbe juthat, szerintem ne is ötleteljünk ad absurdumra példát, mert megvalósítják. (nem hiszem, hogy ne néznék pl. az Indexen a véleményeket.) A külföldre pénzkivitelt is meggátolhatják valamilyen jogi nonszensszel, ha sokatoknak ez jut eszébe.

A legalját hozta fel a víz, most mondjam, hogy a szar mindig a felszínen úszik? Kinek van ebben a lében tovább kotorászni kedve?
@eMeL: Ott voltunk a 0 km-nél... Ahány gyűlésükre is eljártam tapsolni. Aztán a tisztiházas esetnél lehullt a hályog.
@totya87: bizony, pénzt az utolsó fillérig leverik a beszállítókon. Egy évet dolgoztam az Electroworldnél, ott részletesen ismertették már az első héten, hogy a beszállítót az konkrétan elevenen meg kell nyúzni - így biztosítható a lehető legalacsonyabb beszerzési ár.
@combo:

A sokbeszédű, keveset cselekvő (=tehetségtelen) Gyurcsányról, meg az ő elbaszott gazdaságpolitikájáról (ez ma már eposzi jelző) én a következőket hallottam:

Ő volt az, aki rávett egy pártot (a győztes pártot, amely nélkül az SZDSZ egy kövér nulla volt), hogy teljes eddigi életét megtagadva melléálljon egy olyan folyamatnak, amelyet addig senki se mert elindítani, és ezután sem fog még nagyon sokáig. Mellette az addigi miniszterelnökök egytől egyig gyáva nyulak, mégpedig finoman szólva (bár népszerűséghajhászásban valóban sokkal tehetségesebbek).

Ő volt az, aki a FIDESZ és Járai együttes országrombolását (vegyük hozzá kismértékben Medgyessyt is) gyakorlatilag másfél év alatt hozta helyre úgy, hogy a kispénzűek bevételeihez nem nyúlt hozzá. Tevékenysége gyakorlati végén (2008. augusztusában) az ország bruttó adóssága 65 % volt (Medgyessytől 60 %-on vette át), a GDP arányos hiány 3,3 %, a svájci frank pedig 150 forint. Akkor még volt tizenharmadik havi nyugdíj, volt 20 %-os ÁFA, nem volt viszont se tandíj, se vizitdíj már (ezt szokták katasztrofális gazdaságpolitikának hívni).

Ő volt az, aki az SZDSZ túlságosan előrerángató és az MSZP nagy erővel hátrarángató politikáját úgy tudta összehangolni az őszödi beszéd kicsempészésével való elárultatása, a szélsőségesek utcára rángatása és ottani randalírozása, valamint a teljes magyar értelmiség pocskondiázása közepette, hogy ebből értelmes törvények tudtak születni. Hogy ezeket aztán mind eltörölték, és megígérték neki, hogy ha a jövőben még egyszer ilyesmivel próbálkozik, derék népünk, az AB, és mindenki segedelmével azt is el fogják törölni, az azt mutatja, hogy a teljes Magyarországgal egyedül nem bírt el, amit a papplászlótamások, gavragáborok és kovácszoltánok keményen számon is szoktak rajta kérni.

Úgy kell neki, minek tevékenykedik annyit, illetve ... oppá, bocsánat, ő csak pofázni szok, tenni meg semmit, ahogy itten megírva lett.
@szerénységem: (Matolcsy, Selmeczy, Szalai, Schmitt, Papcsák, Lázár és a többi nímand)
Matolcsyval egy kis baj van, ugyanis jónevű fizikus barátom szerint nem hülye. (Társaságból ismeri.) Ezek szerint rosszabb, mintha az lenne.
@a szív fészkei: Palink mindent aláír, szerintem el se olvassa - aha. Szóval, tud olvasni. Ja, igaz, a beszédeit is olvassa. De vajon ki írja?
@gyilkos fűegér: "Na, ennek azt végkép semmi köze a poszthoz" - de azért köszönöm..
@a szív fészkei: "(Csokonai Vitéz Mihály: A borital mellett - részlet)"
Köszönöm!
(Sajnos, Kosztoányit nem igazán szeretem, pedig van néhány gyönyörű verse).
@a szív fészkei:
Kifejezetten élvezem a görcsölésedet. Tudod mit, több embernek van kedve lubickolni ebben a lében, mint ahányan megválasztották. Legalábbis a legutóbbi népszerűségi adatok alapján.
@anyátok:
:-)))
Rosszabb. Vagy csak te vagy alkalmatlan a megítélésére. Ki tugggya?
@vakapad:"valamint a teljes magyar értelmiség pocskondiázása közepette"

ezt már nem először írod. indokoltad már ezt az állítást? nem túlzás ez "egy kicsit"?

emlékszem olyan értelmiségiekre, akik kiálltak a személye mellett, akiket az őszödi beszéd sem kavart fel
@vakapad: "Mellette az addigi miniszterelnökök egytől egyig gyáva nyulak, mégpedig finoman szólva (bár népszerűséghajhászásban valóban sokkal tehetségesebbek)."

És Horn Gyula? Aki a 9%-os "népszerűségű", álladósságból 20 százalékot lefaragó (na jó, privatizáció is volt) Bokros után épphogy csak elvesztette a választást? (Bokros leváltása/elűzése gerinctelen dolog, kb. a bársonyos reform megfelelője.) Utána pedig Bajnai mutatta meg, hogy ezt lehet jobban is csinálni.

"Akkor még volt tizenharmadik havi nyugdíj, volt 20 %-os ÁFA, nem volt viszont se tandíj, se vizitdíj már (ezt szokták katasztrofális gazdaságpolitikának hívni)."

Igen, az katasztrofális is volt. Nem hozott helyre másfél év alatt semmit, hanem gázt adott a szakadék felé vezető úton, 2006-ban gigantikus hiánnyal. Ez amúgy az őszödi beszédben szépen el lett mondva.

"a kispénzűek bevételeihez nem nyúlt hozzá"
Én nem vagyok baloldali, engem ez nem érdekel.

"Ő volt az, aki rávett egy pártot (a győztes pártot, amely nélkül az SZDSZ egy kövér nulla volt), hogy teljes eddigi életét megtagadva melléálljon egy olyan folyamatnak, amelyet addig senki se mert elindítani, és ezután sem fog még nagyon sokáig."

Ezt tiszteljük benne. Kár, hogy az elindított folyamatok nem megvalósultak, hanem lejáratódtak. Igen, volt ellenállás, gyakran nemtelen támadás. De az oktatás ugyanúgy egy poroszos csődtömeg, mint volt, a MÁV egy pénznyelő (a szárnyvonalbezárás szükséges, de nem elégséges), a GDP-arányos állami újraelosztás nem csökkent stb.-stb. Ezért bukott meg az SZDSZ is: szép dolgokról beszélt, de a tettek ezzel nem álltak összhangban (100 napos program megszavazása például). Amúgy erre az idézetre is csak annyit tudok mondani, hogy lásd Horn Gyula (pedig akkor koalíciókényszer sem volt).

A Gyurcsány-kormányok jellemzője: az örökös átszervezés (olyan nagy nevek felvonultatásával, mint Lamperth Mónika, Szűcs Erika, Veres János; szakember nem volt a környéken?, de Gráf Józsefet viszont köszönjük), terv terv hátán, és ma, 2010-ben is azt szajkózza mindenki, hogy a "nagy ellátórendszerek reformjára várunk". Miért? Mert Gyurcsány ilyen hatékony volt?

Szóval köszönöm, de Gyurcsányból nem kérek többet. Ha az MSZP húzta vissza, az engem nem érdekel, ez az MSZP belügye, amit mellesleg ő nagyon szeret (legalábbis ezt állítja).
@Squid:
Lol.
Nagyon hamar észre fogom venni, ha a CBA árat fog emelni. Van viszonyítási alapom. Ebben a témában te vagy az, aki valamiféle hit alapján véleményez.
@totya87:

1.) Kifejezetten örülök neki, hogy a Fidesz egy ilyen finanszírozót talált magának. Elég szar emellett, hogy még így is a bukott MSZP-nek volt a legnagyobb költségvetésű a kampánya.

2.) Nem hiszem, hogy jobbak vagy rosszabbak a Rockefeller-eknél.

3.) A beszállítóknak állami segítségre van szükség kereskedelmi szövetkezetek létrehozásához. Remélem ebben is lépni fog a Fidesz.

4.) Na jó. Akkor most gondolkozz el ezen. Vagy csak értelmezd nekem, hogy mit akartál ezzel mondani.

5.) Milyen pénzt fognak visszaszedni?
Egyébként meg pont olyan tájékozott vagy CBA témában, mint az UFO-kutatók. Kíváncsi lennék a forrásaidra.
@Pincode:
Ugyan, nekem már 2001-ben úgy tanítottak adózási ismereteket, hogy a tanárnő első órán elmondta, hogy lényegében csak az alapelveket és a szemléletet, módszertant kell megtanulni, mert jövőre úgyis el lehet felejteni a konkrét adózási tételeket.

Nem baj, hogy Gyurcsány nem mini napoleon (lehet nála minibb?:)), csakhogy az MSZP-ben zsákmányelv uralkodik. Ha ő lenne a legjobb, akkor se kerülne az élre, mert a zsákmánylétrán lerontotta magát, és többé nem tud majd olyan könnyen másokon átlépdelni.
@anyátok: Nem, hisz nem is ezt írtam. Csak épp ahhoz nem ért, amit csinál. Nyilván elméleti közgazdásznak elmegy, sőt, akár jó is lehet, de amint számolni kell, konkrét tételek ide-oda, na az már kemény. Ja, és persze egy minisztériumot igazgatni, okosan nyilatkozni, stb, stb.
Ha hülyét keresünk, akkor inkább Szijjártó feje jelenik meg a lexikonban a szócikk mellett. :-)

Én értem, hogy az volt a deal, hogy Orbán közölte, ő nem hajlandó megszorítani, találjon ki valamit a Gyuri erre. Gyuri meg ezt találta ki. Illetve először a hiánynövelést, de azt visszabaszta az EU, akkor kellett gyorsan valami, jött az összetákolt, és érdemben semmit se érő 29 pont, ezzel nyertek egy kis levegőt.
Közben kiderült, hogy a hülyeségeik miatt több százmilliárddal nőtt az államadósság, és még lyuk tátong az idei költségvetésen is, nem beszélve a jövő éviről.
És ak