W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Az Online Alkony Program

2008.05.20. 03:30 Tóta W. Árpád

Boldog békeidőket élünk. Ennek egyetlen aspektusáról lesz szó: arról, hogy létezik és szinte bárkinek elérhető az internet. Ami egy csoda, még akkor is, ha észben tartjuk, hogy hazabeszélek, hiszen a IV. kerületi internetben dolgozom.

Nem kell fetisizálni, vagy akár magyarázni, miért jó. Nem elsősorban az online sajtó miatt: az mint hírforrás, csupán a tévé-rádió kényelmesebb, ergonomikusabb riválisa. Az internet főleg azért überfasza dolog, mert bárkinek meg tudja adni azt a közösséget, ahol nem érzi magát egyedül. A neonáci, a vasútbuzi, a fegyverbuzi, a natúr buzi, a hacker és a gombász megoszthatja az életét más emberekkel, akkor is, ha élőben ez nehézségekbe ütközik, például a földrajzi távolság miatt. Aki pedig angolul is tud, az sose lesz egyedül: még a legsúlyosabb perverz szörnyeknek is van klubjuk a globális neten.

Ezt az olvasó vágja, nem cifrázom. De sokan még nem tudják. Az elmagányosodást kevéssé kutatják, ezért hasból kell tippelnünk, de pár millió magyarra tuti ráférne a társaság. Ott vannak mindjárt a nyugdíjasok. Az egyedül maradt nénik és bácsik, akikre havonta vagy sose nyitják rá az ajtót a gyerekek. Mit csinálnak? Ülnek a tévé előtt, de a tévé nem figyel rájuk. Ha a gép előtt ülnének, akkor vidám nyugdíjasklubbá alakulhatna a sivár panellakás. Megdumálhatnák a betegségeiket, a régi szép időket, a maifiatalokat, meg persze a politikát. Sőt sakkozhatnának is. Mi több, hallottam egy hetvenéves néniről, aki a Wolfensteinnel múlatta az időt.


BuenaVistaSocialClub.hu


Volt valaha egy ilyen kormánykezdeményezés, hogy "kattints rá, nagyi"*, ahol nyugdíjasokat képeztek ki internetezésre, de aztán szépen csendben, minden koncepció nélkül befulladt. Pedig volna itt játéktér, lehetne jó kis online öregekotthonát építeni, akár olyan egyszerűsített kattintgatóst, mint a gyerekportálok. Vagy akár MMORPG-t - miért is ne? Oldcraft! Nem kell feltétlen lövöldözni a dobtárassal, de egy Second Life-típusú Kádár-szimuláció tuti bejönne bármelyik nagymamának. Lehet utazni fakarusszal, meg kukoricát címerezni. Vagy ami jólesik. Vannak már csírák, például a patinás Marikanet (!), és van Idős Internetezők Topikja. Ehhez nem kell állami szerepvállalás: ha rászabadul egymillió nyugdíjas a netre, akkor a piac ki fogja őket szolgálni. Hírekkel, orvosi tanáccsal, csetszobával, stratégiai játékokkal és pajzán oldalakkal, meg célzott reklámokkal, a Tena Ladytől a hallókészülékig.

Állami szerepvállalás ahhoz kell, hogy rátegyük a nyugdíjasokat az internetre. (Nemcsak a most százéves nénikről van szó, hanem azokról is, akik a netről mennek nyugdíjba, as we speak.) Ehhez speciális hardver, egyszerűsített, kompakt öreglaptop volna jó, egy nagygombos Eee vagy ilyesmi. Kínaiak legyártják, ha sokat rendelünk, nem gond. Minden rászoruló megrendelhet egyet mittudomén ötvenezer forintért, az Állami Internetesítő Vállalattól. Sulinet, magyarán. Ennyit kifizetnek egy tévéért is, és ennyiből kijön a gép. Ártámogatás ellenjavallt, mert akkor elpasszolják a szabadpiacon több pénzért. Kapnak hozzá oktatófilmet, preinstallált, resetelhető szabadszoftvert (nem, nem ám Windows!), esetleg egy névleges - kábeltévé-nagyságrendű - előfizetésért távsegítséget fagyás esetére. Nyilván be kell reklámozni a projektet a Romantica TV-n meg a hetihetesben, orvosi rendelőkben, meg ahol érdemes. Szóval ez sincs ingyen, viszont nagy jócselekedet lenne szegény magányos tacskósnénikkel és bácsikkal. És feltétlenül olcsóbb, mint nyugdíjat emelni, pláne tizenvalahányadikat osztani. Az életet adná vissza, a társaslény-minőséget, ne kelljen nekik a buszon motyogni-magyarázni vadidegeneknek, hogy mióta vannak már egyedül. Ne kelljen Bolgár Györgyöt vagy Csintalan Sándort felhívni, sem a háziorvost fárasztani. Aranyhalhoz beszélni. Mert hiszen ott van egy kattintásnyira másik millió néni és bácsi, aki szívesen meghallgatná őket, sőt elmondaná a saját sztoriját. Cserébe.

A mikrotörténelem összegyűjtése az unokák feladata lenne, de nem jut mindenkinek unoka. Ezekben az öregekben ott ragadt a feldolgozatlan, vagy árnyalatlan indulatokkal kezelt huszadik század. Emlékirataik el sem készülnek, vagy elkallódnak. Ha billentyűt adunk a kezükbe, páratlan forrásanyagot termelnek nekünk. Ingyen. Járulékos haszonként.

Mi itt természetesnek vesszük, hogy amit gondolunk, azt megosztjuk másokkal. Nemcsak ilyen világmegváltó ötleteket, mint ez: szinglicsajok ezrei blogolják ki, mennyit késik a menzeszük. Másik szinglicsajok pedig elolvassák, válaszolnak, és ettől máris kicsit kevésbé szinglik. Persze, a nagycsalád lenne a csúcs, és gémeskutat mindenkinek, de ez nem megy parancsszóra. Hozott anyagból dolgozunk.

Nem jó az embernek egyedül


Az igény, amit az internet, a fórumozás, az online klub kielégít, nem mesterségesen gerjesztett vágy. Kamerásmobilra nem ácsingózott senki, amíg nem létezett. Internetre már akkor vágyott a magyar, amikor el se tudta képzelni.

A rendszerváltás után pár évvel jelent meg a Hirdetés című újság. Egy Magyarországra települt német üzletember indította el. A biznisz lényege az volt, hogy a lapban található kuponnal ingyenes apróhirdetést lehetett feladni. Na és a millió ingatlan-, autó- és álláshirdetés között volt egy rovat, amit úgy hívtak: Olvasók rovata. A Harminckettes rovat. A szabadfogású.

Egy kuponon majdnem pont egy SMS-nyi - a mértékegységet akkor még fel se találták -, 150 karakter szöveget lehetett feladni. A harminckettesben mindenki maga döntötte el, mit ír. Volt, aki istenes verseit közölte vagy igét hirdetett. Angel of Light, avagy AoL néven futott az egyik legtermékenyebb térítő - millió évvel azelőtt, hogy az America Online nevét leírták volna Magyarországon. Ó igen, ott nickek voltak, csak még nem így hívták őket. Ez volt az első felület, ahol szerepeket játszva, akár több néven lehetett megjelenni. Vagyis teljesen szabadon, mint a madár. Szerelmek, barátságok szövődtek, topiktalálkozókat/listameeteket tartottak, és hetente háromszor - így jelent meg a Hirdetés - bepostolták azt a 150 karakter gondolatot, amit el akartak mondani. Istenről, szerelemről, ufókról, Jean-Michel Jarre-ról. Ezek a csodálatos ősemberek fórumoztak fórum nélkül, interneteztek papíron. Ácsoltak maguknak internetet képzeletből és akaratból. A szabadság kis körei, bizony. 1993-at írtunk, kábé.

A lap megszűnt rég, a klub emlékét topik őrzi. Szerepét millió másik topik vette át.

Nagy dolog, ünnepelnivaló áldás az internet. Ha már az űrkomp nem lett meg - amit kisfiúként megígért nekem a világ - itt ez a mindenre nyíló ablak. Örömhír. El kell vinni a világ minden tájára, de leginkább azokhoz, akiknek az életet jelenti.

Ember embernek


A két focicsapatnak megvannak a maguk prioritásai. A Fidesz-kormányra vár majd a szcientológusok és hasonló szekták kitakarítása; az MSZP történelmi feladata pedig az, hogy a nyugdíjasokat babusgassa. Ezzel már épp elég kárt okozott - itt az ideje, hogy okosítson az öregpolitikáján. Úgy tegyen boldogabbá egy csomó embert, hogy az ne okozzon szükségszerűen deficitet. Neadjisten tartozzon hozzá egy üzleti modell. Vagy egy egész piac.

Felelősek vagyunk a nyugdíjasainkért. Szomorú bizonyítvány, hogy ezt Magyarország rendre letudta egy borítékkal. Pénzt adni a lehető legfantáziátlanabb ajándék; azonkívül a nyugdíj ebben a formában a jövő felélése. Az Online Alkony Program nemcsak a nyugdíjasnak lenne jó: megélhetést, üzleti lehetőséget adna a vállalkozóknak, az online iparnak. A magányos időseknek pedig talán a legtöbbet, mi adható: egymást.

* Update: Tévedtem, a Kattints rá, Nagyi nem a kormány ügye, hanem a Budapesti Művelődési Központé. Ezenfelül nem is halt meg, sőt terjeszkedik, csak nem hallunk róla annyit, mint indulásakor.


Címkék: reform magyarland felkínálom

290 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr47477920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apám nyugdíjas, tolja ezerrel az online játékokat: sakk, meg mindenféle más. Van mindegyikhez chatszoba, nem unatkozik.
Anyám mindig megörökli az előző generációs laptopot, anyósék ki vannak építve, msn, minden, kapcsolattartani is akár. Apám soha nem fogja megszokni, DE_NEM_IS_AKARJA. Hogy az egy egészségtelen világ. Káros. Júj az internet. Apám tradicionális, békési ember, nyakas is. Neki a net az ördög találmánya, na. És ezzel vannak még így sokan. Sajnos.
Így van ezzel anyám is. Nem bírom rávenni.
Receptje van valakinek erre?
Moszkvicsslusszkulcs: ugyan az én szüleim még aktívak, de nem értelmiségi, 50-es korosztályba taroznak. Nekem bevált, hogy ha nem kérték, mert ördögtől való, akkor is kapták. Számítógép már adott volt, könyvelni, szövegszerkeszteni, bt ügyeit intézni korlátozottan használták. Amikor a mágikus 5k határ alá ért az ADSL ára, hazaslattyogtam hozzájuk egy ADSL szereld magaddal, felszereltem és megmutogattam, hogy a tűzrókás ikonra katt. Startlap beállít, aztán hagytam őket érlelődni. Ez másfél-két éve volt, azóta ott tartunk, hogy napi e-mail kapcsolatban vagyunk (regisztráltak maguknak e-mail címet!), a kisváros honlapján fórumoznak helyi érdekű ügyekkel kapcsolatban, van ügyfélkapu regisztrációjuk, tudják, milyen hasznos a google, recepteket internetről szedik, APEH honlapjáról begyűjtik a szükséges információt, etc.

Új világ nyílt előttük, és már el se tudják képzelni az életüket internet nélkül.

Múltkor valami hiba volt a vonalukkal, erőszakosabban követelték, h javíttassam meg a GTS/T-Com párossal, mint a legerőszakosabb ügyfél, mert így nem lehet élni :) Szóval ez működött.
A kattints rá nagyi még most is működik. Csak reklámja nics. De a nyuggerek adják egymásnak a hírt és szerintem ez így jobb. Több idős ismerősöm is van, aki nemrég talált rá az internetre így. Semmi sem meggyőzőbb, mint a másik ugyanolyan anyóka.
Jó a net az időseknek, csak meg kell találni, amire rákattannak.

Anyámmal vért izzadtam annak idején, amíg rávezettem a gépre, meg a netre ("öreg vagyok én már ehhez, soha nem fogom megtanulni"), de birkatürelemmel sikerül, és most már email-t ír, skype-ol, híreket vadász, google-val keres, online küldi be a lottószelvényét, stb.

Szóval nálunk is bejött, csak a bevezető szakasz volt nehéz. Az idősebbekhez sok türelem kell, nem biztos, hogy egy tanfolyam elegendő, mert folyamatos support kell nekik, amíg elsajátítják a dolgokat.
Minden jöhet, csak meg egy sulinet-szerü kokajanitermelö programtol mentsen meg minket az ur!!! Amugy teljesegyetertes az internet, mint korfüggetlen szocialis alaphalozat fontossaganak megiteleseben.
szerinted az időseknek lenne pénze netre ,gépre?és meg is tanulná mind a gépet kezelni..elég ha a náci propagandát nézik a rémhír tv-n és az echon..ahol orbánt és vonát nyomatják unásig..te már csak ismered a sok perverz portált..nácit..egyebet..szélsőjobbos elemeknek minek internet?ti maradiak vagytok..a múltban éltek..nem elég a galambposta?esetleg turulmadár? ruszkibaka.blog.hu
apám csak azért tanult meg netezni eredetileg, hogy a helyi focicsapat fórumán névtelenül beszólhasson másoknak.
motiváció kell, semmi más.

a terjesztéshez meg nem csak állambácsihoz lehet futni, ott vannak mindazok a cégek, akik reklám vagy egyébb bevételt remélnek az egésztől.
Én pontosan olyan vén farok vagyok, mint akit Árpád legügyögött itt a szövegében, egyetemista unokával. Csak nem olyan infantilis fasz, amint oly sokan gondolják. (Most költöztem és váltottam szolgáltatót, e-mail-t és nicket - azelőtt Ede bácsi.) És egyáltalán nem a tenalédyről, meg a zone romanticáról, no és a unokák bárányhimlőjéről akarok csevegni ellágyult agyú vén pöcsfejekkel. Normális emberekkel akarok mindenről (MINDENRŐL!) eszmét cserélni, ha a normális kifejezés egyáltalán adekvát ebben a körben. Például valóságos csodának tartom, hogy a youtube-on olyan zenéket kereshetek ki és hallgathatok, amire más módon esélyem sem lenne. Ha csak ez lenne, már megérte az egész. Nem is nagyon értem a kortársaim zömének ódzkodását a nettől... Szép feladat elérni, hogy rákattanjanak a buszon motyogók, és ehhez valóban kellene valami kedvezmény, ami hozzájuttatja a géphez és persze a programokhoz, meg a beszereléshez, az előfizetéshez a "szépkorúakat" (ezt a faszságot ki találhatta ki?!). Mondjuk egyik évben a tizenharmadik havi nyugdíjat ebben a formában adnák ki...
avvakum: Lazits, nem kell ilyen feszultnek lenni. Internet, tudod. :P
'93? Erről a harminckettesek dologról nem hallottam, de a számítógépbuziknak már akkor megvolt a maguk elektronikus hálózata, ráadásul világméretű. Fidonet volt a neve. BBS-nek (Bulletin Board System) nevezett számítógépek alkották, telefonon tartva a kapcsolatot egymással.
Akkoriban nem az anyázás volt az, ami kiütötte a biztosítékot, hanem a szószátyárság, mert minden fölösleges karakter a BBS SysOpjának okozott felesleges kiadást.
Ah, Baba Yaga's Hut, Vizlépcső BBS, The Last Chance, BeIG BBS... soknak már a neve sem jut eszembe. Pedig milyen jó társaság volt is az!

Ave, Saabi.
Végre egy újabb lépcsőfok az elidegenedés útján!

Azért csak nézzünk magunkba: vajon kinek pótolja az internetes kapcsolattartás vadidegenekkel az ismerősök, rokonok, barátok személyes kontaktusát? Lehet, hogy a nyugdíjas hajlandó lesz az internetet használni, de azért a nyugdíjasklubokat ne zárjuk be. Egyébként is nálam okosabb emberek azt mondják, hogy az nyitottabb az internetes kommunikációra, aki amúgy is kommunikatív, és nem az, aki elszigetelődött.
Majdnem elérzékenyültem, amikor ezt olvastam: "Ha már az űrkomp nem lett meg - amit kisfiúként megígért nekem a világ - itt ez a mindenre nyíló ablak."
Kitöröltem a szemem sarkából egy könnycseppet, miközben a másik szemem nevetett, hogy mekkora nagy fasz ez a TótaWé.
Nem tudom, ez most hogy jött fel témaként, bőven lesznek ilyen kattintgató nyugdíjashordák, mondjuk Te, Árpád, meg egy sereg most harmincas-negyvenes. Öregebbecskékre meg ne nagyon számíts, meglehetősen irreális elvárás egy hetvenévestől elvárni egy olyan rendszer megértését/használatát ami szöges ellentétben áll mindennek a filozófiájával amiben felnőttek.
Édesanya dos-on kezdett könyvelni, de nem nöötte ki sose igazán, már rég windoz volt de ö csakazértis az ö jól bejáratott dibézes szarával reszelgette az ügyfelek aktáit. Apa ellenben rá sem bírt nézni a gépre. Most hogy van digitális fényképezöje már olyan dolgokat csinál mint egy kezdöö détépés. Cd-t ír, fotókat rendez, szkájpol, meg egy hülye kártyajátékot játszik anyával. A múltkor egy fotosop warezzal próbálkozott, de azt mondta neki túl bonyolult a fosóbolt.
Elidegenedés a ...., tudod mi.
Először persze. Aztán majd később nem. A tematikus nem anyázós fórumok kellemetlen mellékhatása, hogy néha összejönnek rajta az emberek.
Mert Mari néni leírja, hogy milyen szép volt annak idején a tanácsháza Kiskundorozsmán. Klári néni visszaírja, hogy, ja, de vajon áll-e még a pógármester 8 méteres lovas szobra. És ennek előbb utóbb az lesz a vége, hogy Imre bácsi bevágja mindkettőjüket a rozsda-kék Skodába, és elrobognak a helyszínre megnézni.
Közben esznek egy fagyit a Kisgesztenye cukrászdában, mert ott 63-ban milyen jó volt, és már sem vannak elidegendve.
Például.
Amíg csak 1 gép volt otthon addig nem lehetett rávenni a szülőket h próbálgassák a netet (60 mindkettő) de aztán vettem egy újat, régit berendeztem nekik, azóta minden hétvégén vmi új recept alapján főz anyám, ha vmi focimeccset nem ad egyik adó sem, apám on-line nyomja sms-ben az infókat nekem a livescore.com-ról. :) És receptet találni a nők lapjában is, de ez biztos érdekesebb így.

Nyelv-ész: aki magányos az nem lesz még magányosabb a nettől.
Poisonborz,

hogy jött fel témaként? Miért, minek kellett volna következnie?

Egyébként 70 felett is van élet, faterom is annyi volt, mikor nyugdíjasként rámozdult a PC-re. Ma önállóan dolgozik rajta, könyvet ír, képet szerkeszt. Nem kell odamennem és magyaráznom. Ha valamit nek tud, megkeresi guglival, vagy elolvassa a súgót.
not 2rule, ezt nem is állítottam, csakhogy W. úr cikke úgy ír a netről, mint valami mindent helyettesítő csodaszerről, ami egyedül seggtörlésre nem jó, ennyiben tud kevesebbet az újságpapírnál.
Jó ez. Kell ez.
Végre nem egy 'hőzöngős-Éger uras-mocskos" reggel, hanem valami KÖZ és HASZON. Na meg szív és lélek - a kellő racionális háttérrel.

Árpi alkottál. Anyámnak is teccett, érinti. 5-ös. Szép napot.
"nem, nem ám Windows!"

Tojást a gecikre!

"Kamerásmobilra nem ácsingózott senki, amíg nem létezett."

Én még adnék is pár ezer forintot azért, hogy ne legyen benne gagyikamera.


RUSZKIBAKA 2008.05.20. 06:47:35

"szélsőjobbos elemeknek minek internet?"

Amiért a szovjet fiúknak.
volt egy öreg barátnénk, nyolcvankét éves, a neten szedtük össze és mivel itt lakott a közelben, időnként meg is látogattuk. amikor nem a neten lógott, horgolt nekünk asztalterítőt, firhangot, egyebeket. amikor nála voltunk, akkor sokszor panaszkodott, hogy a gyerekei nem látogatják, tojnak a fejire és nagyon örül annak, hogy mi időnként beugrunk hozzá. utolsó látogatásunkkor bejelentette, hogy eladta a lakását és beköltözik egy nyugdíjas otthonba. aztán három hónap múlva meg is halt. szép, munkásmozgalmi múltja volt nekije. időnként elábrándozok, oszt az is eszembe jut némelykor, hogy basszátok meg a neteteket!
LOL

Ez elso nehany sor utan az jott le, hogy az olyanokrol van leginkabb szo, mint Hacsa et. :-D
(Bocs Hacsa, ezt nem hagyhattam ki) :-D

Az iras jo, en tamogatnam. Allandoan avval cseszegetem nagymamamat, hogy miert nem fizetnek elo valami netes cuccra, PC-t vagy laptopot meg mar lofasznyi penzert is lehet kapni arra a celra, amire hasznalnak. De mindig avval jonnek, hogy nincs ra penz. Pedig papa biztos elvezne, mer allanodan a tortenelmet bujja, aszt az a rahedli konyv amit megvettunk mar neki, 3 gep is kijott volna belole. Persze a net sok esetben nem helyettesiti a konyvet, de adalek infoval, vagy inkabb detailed infoval tok jol ellatja az embert az olvasottak utan. Jarok meg rajta nehany kort, hatha meggyozhetoek... :-]
"Oldcraft!" Áááááá Árpád- ez állat! :)
gecc elvtárs, tökéletesen félre teccik érteni engemet egyrészt vélhető koromat, másrészt mondandódmat illetően. konzervatív felfogásomat nem a neten szedtem össze, ha jelent ez valamit.
Támogatom én is, nagymamáimra is ráférne a dolog, bár szegények a telefon kezelésével is küszködnek néha, nem az ő világuk, de az ötlet jó.
Tuti recept az unokákkal az "ingyenes videjófón" Skype-on:)
Hacsa

Adtam magamnak egy taslit... no! :-]
Jó kis populista bejegyzés, indulhatnál vele mint külön, egyszemélyes párt - te lennél a harmadik utas. Az Osztogató Szeretet Politikus, de még kitalálhatnál valamit a rokkantnyugdíjasoknak is. Majd finanszírozzuk ezt is, mert gondolom nem ingyen lenne a nyugdíjasok felé ez a nagy szeretet...
A mai 70+ évesek már nehezen vennék fel a ritmust. Gondot okoz a többségüknek egy sms megírása, vagy a tv átprogramozása is. Ezen kívül nagyjából két szót tudnak angolul. (yes, ok...) Ők már nem lesznek fórumozók.

Volt a 80-as 90-es években a CB őrület. Na, az inkább nekik való volna. Én azt tartom a magyar online ősközösségnek.

Amíg ezek közül bármi is megvalósul, javaslom a magányos idős emberek szomszédaiban lakóknak, törődjenek többet a szomszéd bácsival.


A net közösséget teremt, de egyben el is szigetel!!!!
Apósom mérnökember volt a nyugdíj előtt, nyitott minden újra, szóval nála adott volt, hogy kipróbálja először nálunk, aztán otthon is. Ma ott tart, hogy lemondta több évtizedes Népszabi előfizetését, és a neten tájékozódik, meg tartja a kapcsolatot a régi elvtársakkal (hát igen, a nézetei sajnos meglepően ódivatúak, de hát nem lehet mindenki tökéletes).

Édesanyám határeset, még nem nyugdíjas (de persze már közeledik hozzá), így a munkáján keresztül kénytelen volt megtanulni bánni a géppel, ha akarta, ha nem :-) Viszont ha már, akkor elkezdte másra is használni. Szállásfoglalás a nyaraláshoz, webkamerás beszélgetés egy külföldre szakadt gyerekkori jóbaráttal, digitális fotók rendezgetése...
"Avvakum protopópa 2008.05.20. 06:56:19"

Kedves Avvakum !

Te már "Ede bácsiként" is jó fej voltál, ezzel a beírással pedig csak erősítetted a "magadfajta" nagypapók alkalmazkodóképességét a körülöttük rohanó világhoz. Klassz példa vagy, s lehetnél, ha...

Az ifjúság természetes szimbiózisban él a nettel, de ahogy itt up látom, nem reménytelen az idősebb korosztály sem...
Csak elgondolkodtat mindenesetre, hogy kik életébe hozhat ez valódi változást?
Általában csak azokéban, akik 60-70 évesen 1. elég nyitottak egy merőben új szisztéma befogadásához, 2. akik megtehetik, azaz megvehetik a gépet és a szolgáltatást is, 3. akiknek van segítségük a beállításokhoz, betanuláshoz / nem mki jut el klubbokba vagy nem mki képes önmaga/
Szűk szegmense ez a nyugdíjas tábornak, nagy többségük örül, ha a rezsit kinyögi, nemhogy tetézze több ezres net számlával, csupán szélesebb tájékozódása, jobb közérzete okán, ők leginkább a túlélésre koncentrálnak.
Hasznos és jól járnak persze, akik mindhárom pontot képesek abszolválni, főként ezek közül a ffiak, kikről az a hír járja, hogy amint nyugdíjba mennek, máris depresszálnak, nem találják a helyüket otthon.
Hát az internet biztos segít ebben, igazán belemelegedve, még függővé is avanzsálhatnak !:)
No, addig-addig, mig a nagyi meg a papi -piszlicsáré vitáik helyett- modernizált bozótharcba kezd, ki, mit és mikor olvashat, írhat, de szigorúan csak a neten!:))
Hajrá felvilágosult Nagyszülők !
Árpád! Csak ebben az írásodban van tizenegy-néhány kifejezés, ami az internet/számítógép használathoz tartozik, és biztos, hogy egy nagyi nem ért belőle semmit. Ez nekik így nem szórakoztató.

Az amerikai nyuggereknek könnyű. Ők sokkal fittebbek szellemileg, és ami a nagy előnyük: tudnak Angolul!
Nálunk, Pannóniásoknál sorra ülnek le a net elé az idősebb szakik (50-60-70), mert hallják a fiatalabbaktól, milyen jó, mennyi ott a haver, milyen könnyű levelezni, segítséget kérni, szervezkedni, tájékozódni. Először küzdenek a billentyűkkel meg az oprendszerrel, de aztán belejönnek :-)
Szép gondolat, csak az a baj, hogy a nagyobb feladat az, hogy megértsék / elfogadják az idősebbek ezt a technikát, nem az, hogy gépet kapjanak (vegyenek). Ismerek olyat is, akinek nem volt gondja a megértéssel, de olyat is, akinek van gépe (irodában és otthon is) évek óta, de még mindig nem látja át, mi hogy történik rajta...
a zamerikai nyuggerekről meg az jutott eszembe, hogy a kilencvenes évek elején sok amerikai nyuggert szervezett be a peace corps magyarországi szolgálatra, zömmel nyelvi oktatói vagy lektori feladatokra. jónéhány ilyen tanító nyanyát volt módomban pesztrálni, mondhatom tündéri volt valamennyi, nem beszélve kalandvágyukról, de a pc-hez egyikük sem értett. nem is érdekelte őket.
Azért én marha nagyot vigyorogtam, amikor a blogomban megjelent az első komment az akkor 67 éves anyámtól. Ja, mi volt a nick: 'Anyád'.
Embere válogatja.

Most akkor üljenek otthon a nyugdíjasok, csak ne a TV, hanem a számítógép előtt? Mert az sokkal jobb. Talán valami aktívabb elfoglaltságot is ki lehetne találni.

Elismerem, hogy ötletnek nem rossz, de most körülbelül erre van a lekisebb szükség. Populista vagy Tóta!
"Az Online Alkony Program nemcsak a nyugdíjasnak lenne jó: megélhetést, üzleti lehetőséget adna a vállalkozóknak, az online iparnak."

Sőt, te is könnyebben elmagyaráznád nekik miért is tilos a fideszre szavazni! :D

Amúgy jó ötlet, olyan mint egy képmesék rész.
Érdekes írás. Az idősek nagy része idegenkedik a számítógépektől, és ezt nem hiszem, hogy meg lehet változtatni. De azért egyre többen vannak, akik felfedezik maguknak az internetet. Idővel azonban mindenképpen lesz online alkony, mert akik most interneteznek, azok is nyugdíjba mennek egyszer.
RUSZKIBAKA: Mennyivel kellemesebbek az antinácik az ATV-n: csupa jó arc, drágajóbolgárúrtól friderikussig, amint arcukon az antifasiszta harctereken szerzett sebhelyekkel és az orbánisták okozta mély barázdákkal halnak hősi agyhalált kenyér- és médiafelületet adó gazdájukért, az országot szanaszét kúró Ferencért...
"Idővel azonban mindenképpen lesz online alkony, mert akik most interneteznek, azok is nyugdíjba mennek egyszer. "

háá' jja !
'A lenyugvó napnak is van ereje', 2 klikkelés közben majd bekapják a Potemixet is :)
van benne valami, de... nem is tudom. én azért fenntartásokkal kezelném.

sok idős tényleg nem igényli ezt. még ha meg is volna a tudása és gépe hozzá, nem köti le őket. ők nem ebben a korban nőttek fel. falun talán egyszerűbb, ott kiülnek a ház elé a padra, mise után bemennek a szemben levő kricsmibe (mert szabály, hogy a kocsma mindig a templommal szemben van. sőt általában Kossuth utca :D), és beszélgetnek. vagy sakkoznak. bár felénk inkább ultiznak.
lehet neten is sakkozni (bár jó ultiprogramot még sosem láttam, ott csak PvP van :P), de az nem ugyanaz.

szerintem elég volna megmutatni nekik, h van ilyen, h internet meg számítógép és használják, ha akarják. nem szabad erőltetni semmit. aztán, hogy most lesz egy újabb fórumozó, egy újabb drenáj paladin, egy újabb blogger, vagy onlány fognak bevásárolni, vagy a Redtube látogatottságát növelni, már rajtuk áll.

de ezt sztem lehetett családon belül is. anyukámmal én már eljutottam a e-mailek rejtelmeiig, egy-két telefonos segítséggel már levelet is tud írni. apukámat az online adok-veszek köti le.

aztán imádkozzunk, hogy nem nyelnek be semmilyen trójait, férget, spy- v adwaret vagy egyéb kibertéri szörnyeteget, mert az ideg fogja elvinni szegényeket, ha nem indul a böngésző / játék. láttam már fiatal XXI. sz-ban felnőtt emberek gajra vágni gépet, ez a veszély biza ott van. support? ha szegény magányos, akkor kit hívjon? BuenaVista Helpdesk? de az pííízbe kerül.
vagy csak hagyjuk, hogy idős emberek asztalain levő gépek ezrei működjenek virágtartóként (ez a jobbik eset) vagy spamtovábbító szerverként. (ez a rosszabbik)

biztosan én vagyok a nyomi, h ebben is meglátom a nehézségeket, de az ötlet szerethető, kedves. csak ne erőltessük. lehet, hogy ez csak nekünk érdekes.
"aztán imádkozzunk, hogy nem nyelnek be semmilyen trójait, férget, spy- v adwaret vagy egyéb kibertéri szörnyeteget"

Majd ők lesznek mo. zombihálózata. Offline már megvalósították menni fog ez online is. Az amcsik is emiatt sírnak, midnen valamirevaló országnak van már.
asszem korban a felsoroltk közül 90 éves (-pár hónap) nagyapám vezet.. tegnap a dvdírás szépségein vacakoltunk, a dos-win3.1-en nevelkedett logikájának a 4000 mb már sok, meg sokminden sok, de törekszik, skypol, és persze pár éve még betárcsázós internete volt, előbb mint nekem, és a politikai hírek, videok stb évek óta lekötik, amikor nem egyebet csinál

puszta érdeklődés, a cigi+pia helyett gépet vett..
erről a states nickű homunculusról jutott eszembe az afgán tenorista, aki három dolgot tud: lövöldözni, kecskét baszni és interneten fenyegetőzni.
1993-ban mar csak a bena idiotak forumoztak ujsagokban.
Akkor mar volt egy csomo magyar BBS (kulfoldi meg milliard), ahol nem csak forumozni (ha tobb csatornas volt, akkor csetelni is), hanem fajlokat csereberelni, jelszavakat lopni, masokat zaklatni is lehetett.
Es barmibe lefogadom, hogy tobben BBS-eztek, mint ujsagforumoztak. 1993-ban.
Elotte meg a TV-ben es a radioban sugaroztak magnora veheto programokat, minden napilapnak volt szamitastechnikai melleklete, es meg csak a 80-as evek masodik feleben jartunk.

Akkor Mo-nak lett volna lehetosege a vilag elvonalaba kerulni, de errol mar fenyevekkel lecsusztunk.

A nyugdijas nem fog odaulni a gep ele netezni, ha a napi program abbol all, hogy fillereket szamol a vasarlashoz, majd elcsoszog a kozertbe meg a doktorurhoz, aztan kimerulve haza. 50.000,- szamitogepre a sajat vizeszsomle-keretbol??? Ugyanmar...

Szia Holgyi!
" 2 klikkelés közben majd bekapják a Potemixet is"

LOL
Bar belegondolva, ha ratalalnak 1-2 olyan oldalra, amire amugy nem nehez, ugyebar, akkor a Potemix gyartoja lehet csodbe is megy. Valahogy ellenkampanyt velek felfedezni ezugyben... :-]
Tök jók a haladó gondolkodású nyuggerek, jó ránézni egy nagypapára vagy nagymamára akin látszik hogy jó fej volt valamikor vagy esetleg most is az csak a begyepesedettekkel nem tudom mit kéne kezdeni, akik azt sem tudom hogy éltek meg eddig. Én ilyenből többet látok.

Életunt vagyok, a mozgás már régen sem tartozott a kedvenc tevékenységeim közé, összeszorított száj, kutakodó szem, ez a világ is csak a vesztébe rohan, majdcsak meghalok már rohadékok, bezzeg régen amikor mindent a seggem alá toltak. Lekúrom ezt a kis sihedert a villamosról, nem érdekel betolakodok akkor is. Nem szavazom meg a magasabb közös költséget, hadd ázzon a rohadt felső lakó.

Nekik netet mi?
ez már idillikus, és szinte hihetetlen: a net a magány kapuja, a szép és kedves nyugdíjasokat rákötni az internetre, hogy csacsogjanak, csevegjenek, hogy jól bepörögjenek, hát szerintem járjanak inkább templomba, hátha megesik rajtuk az Isten kedve, hogy miért is maradtak egymagukba mint az ujjam, de a tréfát félrerakva, gazdaságossági alapon, nem-e túl sok energiát használnának fel-e, ha nem csak a tévé brümmögne az otthonukban, hanem még az számítógép is?
hacsaturján: Nekem meg rólad Lenin elvtárs jut eszembe, amikor az visszadobta a labdát a gyerekeknek, pedig közéjük is lövethetett volna...
A nyugdijasotthonok Internetesitese viszont lehetne allami feladat, es ott tarthatnanak oktatast is arrol, hogy ha valaki lenyomja az 'a' betut, akkor az miert jelenik meg a kepernyo aljan, es miert nem a tetejen.

Csak mire ellopjak az erre szant penz felet, megint valami felresikerult hazug felmegoldas jon ki az egeszbol, amire minden joerzesu ember csak legyint.

oszt még a távfelügyelet is megoldódna, mi van Mári néni? ma annyira meghazudtolja a korát, az ember nemis hiszi, hogy már nemcsak hasogat, hanem pusztán csak zsibbad, de az éles nyelve, még mindig olyan cserfes. A gyógyoszerét el ne feledje békapni!
...vagy jöhetnének csápolni ide. :-)
Kaporszakáll 2008.05.20. 09:26:32

rohad az a rendszer.. de a nővérek örülnének

a fizetős nyugotthonokbe lehet betenni, a többiben sok a hajléktalan illetve mentálisan beteg, ágybanfekvő, és pár anyagilag rászoruló

egyszerűsített gépek, afrikai gyerekeknek, na olyan volna oda jó magyarítva
Test Bakker!
"Feri bácsi offline, hívjátok a mentőket!"

Mekkora otlet! :-D
Feri bácsi ne adja fel, azonnal ott lesz a mentő, mélyről vegye a levegőt!
a következő generáció már nem lesz ekkora gondban, de addig még el kell telnie 20 évnek és addig, a mostani idős emberek lemaradnak egy "világmegváltó" dologról...

amíg a mindenkori kormányban ilyen sötétség lakozik (lehet ott tartanak az internettel kapcs.ban, hogy fúj pornó, meg fúj gyilkolászós, gyerekmegrontó online-játékok, meg fúj tótawárpi féle szavazóbáziscsökkentőgépek) nem várható értelmes és hosszabb távú - pl 3-4 év távlatú, ez mo-on már "hosszú táv" - gondolkodás...
ja meg persze azon meg a nagy agyalás, hogy mit lehet még széthordani, az meg már sok meló manapság....

jah és ha a nyugdíjasok is nethez jutnak, nehezebb lesz a korosztályt manipulálni...
mári néninek be van kötve, lassan csöpög bele, hogy ki ne száradjon szegényke, a cirmos meg talán el is van veszve, a varjak kieszik a málét a julis meg égbekiált.
RE: hacsaturján 2008.05.20. 08:05:00
volt egy öreg barátnénk, nyolcvankét éves, a neten szedtük össze..."

És ne feledjük megemlíteni, hogy "körtefa" néni nyolcvanegy éves korában vette magának a gépet - és akkor ült ilyen előtt először.

Ám nekem is van egy döbbenetes emlékem vele kapcsolatban. Amikor egyszer csak úgy futólag szaladtam fel hozzá és vittem neki pár szem sütit nassolni (mert ő már nem tudott az utcára menni egyedül), épp kosárlabda meccs volt a tévében. Ott kuprgott a kis öregasszony a készülék előtt, mert hogy igen szerette nézni a mérkőzéseket. Amikor megzavartam, cseppet sem haragudott, hanem fogta a videót (azt is egy esztendővel azelőtt vette) és beprogramozta, majd elindította a felvételt, hogy majd megnézi később. Itt jegyezném meg, hogy én a mai napig képtelen vagyok előre programozni bármi hasonló ördögtőlvaló masinát, pedig a koromtól akár még meg is tehetném.
Rájöttem a logikájára a dolognak.

Nem a remek 13-14-15. havi nyugdíj oldja meg itt a gondot, hanem az internet. Csökkentsük a nyugdíjakat, de cserébe hadd internetezhessenek a nyugdíjasok. Az nem baj, hogy éhenhalnak, mert ételre sincs pénzük, hanem az a baj, hogy nem tudnak a neten lógni. Óriási probléma!

Meg is van, hogy mi kell hozzá: minden nyugdíjasnak kakaóbiztos számítógépet és digitális táblát! Meg digitális fényképezőgépet! Az ám! Mert kell nekik! Meg kell a puszipajtásoknak is a zsebébe egy-két milliárd állami forint!
anyáméknél nincs gép, nincs net, de ha nálunk járnak, pár órát tuti iwiwezik. fórumra még nem kattant rá.
ha leselejtezem a gépem, tuti helye lesz, és esténként telefon helyett MSN, meg skype lesz.
100% agree. Édesanyám (57) iwiw nyomulása min. 30 új kapcsolatot hozott nekem is. Olyanok találtak meg, akiket teljesen el is felejtettem (muterék exkollégái akik anno még játszottak velem, óvónénik, alsós tanárok stb.)
Egyébként apuval netújságolvasók, netbankolnak, youtube rajongók. Anyu új projectje, hogy hírleveleket (unoka érkezése, recept-tipp, linkajánló stb.) küldözget a tágabb családi körnek.
Pedig pár évvel ezelőtt még a mobilra is alig tudtuk rábeszélni...
lassan csöpög" az ám a perverzió, miért nem a gyors átfolyásut választotta, több ideje lenne a julcsinak szólni, hogy ne az égig kiáltson meg vissza, a cirmosra meg nyakörvet, a varjak hazamentek a felvidékre.
De ha valaki előjön a műfogsorbiztos billentyűzettel, abból részesedést kérek, mint első publikáló!
Nos az anyosom megorokolte sogorom regi mobiljat.

talalkoztunk vele elpanaszolta senki nem mutatta meg hogy kell hasznalni, elmagyarazta nejem, en is aztan kiderult, hogy kapott ilyen tanfolyamot a sogortol, sogornomtol, sot meg az unokajatol is.

a vegen mar csak arra akartuk ravenni, hogy vegye fol ha csorog es ha lemerul dugja be a falba.
nem sikerult.
o mar internetezni se fog soha 84 eves, pedig raferne...

mast ne mondjak nejem, aki szamitogepen dolgozik nem veheto ra arra, hogy internetes szotart hasznaljon...miert ? nem tudni.
van egy kis angol nemet szotarja ami abban benne van az letezik...
jol latok? Totawe allami beavatkozast, penzkoltest javasol???
te jo eg, hova jutottunk!
mongyuk az egészségügy kétségbeejtő helyzete miatt csak betárcsázóst kaphat, az egy megás megoldást az új választások utánra ígérik, a julis másra fogadott a tippmixen, a cirmos konzervatív, a varjak meg boltolnak a szarkákkal.
Tudok jo peldat is!
kolleganom kiment az USAba, vettek egy gepet az edesanyjanak azota emaileznek, pedig nem volt konnyu revenni!
Miota anyosjelolt ala raktunk egy Firefoxot eppenhogy elbiro gepet (bar o meg nem idos, de jo kozepkoru) ezerrel Linuxozik(!), amit persze eloszor en telepitettem persze neki, de azota teljesen birtokba vette, es IRC-n beszelgetnek estenkent az asszonykammal... :P Pedig elotte nemigazan volt szamitogeppel kapcsolata, csak jo 25 evvel korabban, meg a lyukkartyas idokben. Egy darabig forumozott is mindenfele, csak aztmondta hogy "sok a kocsog" es abbahagyta. Majd rakap megint, ha unatkozik. Viszont YouTube, fenykepmegosztok stb. nagyon mennek. :)

A munkahelyen meg ezerrel agital mindenkit - a hasonlo, kozepkoru csaladanyak es ifju nagymamak kozott -, hogy vegyen gepet, es kottesse be a netet, mert az mennyire tokjo. :) Ja es persze Linuxot kell hasznalni, mert az "nem megy tonkre, es nem lesz virusos!" mint a Windows. :)))
Árpád, csípem amikor új világot álmodsz... Amúgy teljesen egyetértek. Persze nem is feltétlen a most 80 éves bácsit kell internetre oktatni, mert nem biztos h akar, de a nettel nyugdíjba menés már reálisabb cél.
Fater ( is ) IV kerületi, meghirdették a Művházban, hogy ingyenes internetfelhasználói tanfolyam indul, heti 1-2 alkalommal és létszámtól függetlenül. Akárhányan jelentkeznek, mindenkit felvesznek. Fater jelentkezett, majd visszahívták, hogy nincs elég hely... Pedig az a heti 2x1 óra alapszintű eligazítás nem egy vaszisztdasz
hát igen, így minden második nyugdíjasnak áll a zászló, hogy egyszer megjavul a közellátása és úgy könnyebb lesz a klaviatúrát püfölni meg jó tippet ikszelni, a cirmos konzervatizmusa kétségbe ejtő, milyen konzervatív az olyan, aki mindig elkóborol, he? esztergomi suzuki gyár, áhán, a környéken csak úgy nőnek a suzukira hajazó vikendházak.
Az APEH logót nem értettem. De aztán rájöttem, hogy ma van a bevallás határideje.
én ha nyugdíjas leszek kocsmába meg piacra fogok járni, ha lesznek még akkor olyanok.
RE: Karesz, Charlie 2008.05.20. 09:53:19
"mast ne mondjak nejem, aki szamitogepen dolgozik nem veheto ra arra, hogy internetes szotart hasznaljon...miert ? nem tudni.
van egy kis angol nemet szotarja ami abban benne van az letezik..."

Csak neki, szeretettel:
rokica.blog.hu/2007/09/16/annyi_ember_vagy_ahany_nyelvet_beszelsz
olyasmi kene oregeknek, mint a wififalu.blog.hu ? Nyiro Andras van mogotte, a cserehati szegenyeknek biztosit internetet, piaci alapon - egyebkent ilyenekben nagyonis szkeptikus, kornyekrol szarmazo szobatars szerint mukodik.
Kösz Hölgyválasz a kedves szavakat! Persze nincsenek illúzióim, éppen tegnap volt nálam egy régi barát, volt filmrendező, oszt' elfelejtette a vécét is lehúzni... Tudom, hogy a súlyos többség nem hogy netezne, de a megfelelően hatékony seggtörléssel sem nagyon foglalkozik. Valaki írta, hogy nem lehet úgy szellemi érdeklődést tanúsítani, hogy az embernek ilyen sohasem volt, meg többnyire a filléreket kell számolgatnia, hogy egyen és melegedjék. Van benne valami... Én csak azon csodálkozom módfelett, hogy vajon milyenek voltak ezek a kortársaim (nemzedéktársaim) fiatalon - ezek szerint alaposan félreismertem őket -, mert néha olyan fazonokat látok, akik pontosan olyanok, úgy öltöznek és viselkednek, mint mondjuk az 1950-ben általam látott és sajnos megjegyzett akkori 60-70 évesek. Nyomtalanul múlt el az idő? Hogyan lehetnek ilyenek? Hogyan lelkesedhetnek mondjuk a Korda-párért, amikor én annak idején egyetlen egy fiatal fószerrel sem találkoztam, semmiylen rétegből, aki ne tartotta volna embertelenül cikinek, szarnak a nyálas előadásmódjukat. Mi történt ezekkel, mindent elfelejtettek? Cselekvőleg persze nem áll módunkban már részt venni a valódi életben, de megfelelően szemlélődni azért lehet. Persze, ez sem egészen igaz, mert lefosott térdhajlatú, emésztési zavarokkal küzdő, agylágyulás kezdetén álló öregek ide, vagy oda, azért azon gondolkodjatok el fölényesen "nyuggerezők", hogy a világ politikai és gazdasági döntéshozói között (a valódiakra gondolok, nem a kirakatbohócokra), még mindig mennyire felülreprezentáltak az aggok. Arról már nem is beszélve, hogy - nem csak Magyarországon - mennyi helyen döntik el választásokkor a jövőt olyanok, akiknek abban semmiképpen nem lesz részük. Ilyenkor az öreg Zelk jut eszembe, a halhatatlan kétsorosával: "Prosztatám az asztalon, most már baszhatom!"
a cirmos aszokások rabja, ezért is kóvályog konzervatív módon, naná, csak a liberálcirmosok képesek otthon ülni örökké, mert vagy-vagy és a hagymához is hagymát eszem, jóllehet egy berregő vikkendház sose boldogítana.
az a baj, h ebben a postban nincs semmi olyan téma, ami négyjegyű hsz-t hozna:
- semmi Gyurcsány Viktor
- sehol egy cigány v zsidó
- a keresztények, muszlimok, szcík még burkoltan sincsenek megemlítve
- a homo erectusok is hanyagolva
- vidék vs. Pest csak erőltetve fér bele

valahol pedig el kell indulni, mert lassan ebéd, és még 100 hsz-nél sem vagyunk.

esetleg egy egészséges Windows vs Linux csata? azok jók szoktak lenni. :)
otthon ülő liberálcirmos, ez frappáns, csavargyári cirmos meg nemis konzervatív, ha kóvályog, ne csámpázva koricáljon, mert megesik rajta az ember koszorú ere, hagymához hagymát, na akkor jó büdös lehetsz, berregő hétvégiház, ez amolyan szocreál, realista szocializmus, vagy az engesztelhetetlen tőke, Marx Karcsi béfejezetlen passiója, ciszta-mollban, a boldogítás? az meg a mi a fene? - ha jól lakottan jól lakom.
komcsizzunk-fasisztázzunk!

kevés internezeő van, aki még hiszekegyen nőtt fel :)))
"Sloow 2008.05.20. 09:38:55
a következő generáció már nem lesz ekkora gondban, de addig még el kell telnie 20 évnek "

Ez a lényeg..


Az idősebbeknek a Zsiguli volt a sláger, a mai fiataloknak meg a net.

Ahhoz, hogy mindez valósággá váljon nyugdíjba kell mennie ennek a generációnak...
ha letekerjük a cirmos frekvenciáját, akkor egyre liberálisabb, majdnem csavargyári szintre kerül, bár így egerészeti szempontból hátrányos helyzetbe is kerülhet akár, nem mondom, öreg ember nem gyorsvonat és nem dübörög, mint lenin a putyilov gyárban.
Nagyon jo poszt, gratula!

"Ezekben az öregekben ott ragadt a feldolgozatlan, vagy árnyalatlan indulatokkal kezelt huszadik század. Emlékirataik el sem készülnek, vagy elkallódnak. Ha billentyűt adunk a kezükbe, páratlan forrásanyagot termelnek nekünk. Ingyen. Járulékos haszonként."

Ha a nagymamam leirna az eletet... kesz regeny. 2 napon mult, hogy apam egyaltalan megszulethetett.
Árpi, egyetértek.

Két apró megjegyzés:
-- az MSZP-re mostanában történelmi feladatot nem igazán osztanék...
-- a nyugíjasok x %-ának van egyéb problémája is, pl. az, hogy miből fizesse ki a fűtést meg a villanyszámláját.

Na, Árpi egy bejegyzése, amivel teljességgel egyet tudok érteni. Úgyhogy a sok kritika után most nem is hasogatnék szőrszálat, csak annyit, hogy:

Egyetértésem :)
perzse meg hajóvonták, meg rázós idők, a Duna Szegednél akad és minden fűzfa- bokornál megáll mert ereszt a vízere, Panon Pumai részlet kérdés, pillanat felvétel kinagyítással tagjain a meszesedés nyomai, nyomokban életet is tartalmazhat. az burkina fasórban.
Vegyen az állam, mondjuk minden harmadik nyugdíjasnak egy, összesen 1 millió kínai laptopot 50 Mrd forintért, ami, ha kihagyjuk azt, hogy amúgy miért nem vesz senki olcsó kínai laptopot, néhány éven belül nullára amortizálódik. Mind az 1 millió egyszerre. Plusz fizessen havi 4Mrd-ot a hálózatért. Ittsem számítjuk, hogy sok faluban ez még súlyos plusz fejlesztést is jelent.

Cserébe a magányos öregeknek lesz egy csipketerítővel letakart műanyag dobozkájuk, messze a konnektortól, hogy ne fogyasszon áramot. Vagy egy Wung-Seng gépük ami kéthavonta elromlik, közben másfél hónapig a szervizekben körbe küldözgetik. Vagy egy top end kakaóbiztos HP gépük, darabja egymillióért közbeszerzésen.

Amúgy az öregek egész nap neteznének, de ahhoz gyengeelmáéjűek, hogy elmenjenek a boltba, és ha kell nekik vegyenek pénzből maguknak olyat amilyet jónak látnak. Legjobb, ha az állam mondja meg, hogy mi kell nekik az adófizetők pénzéből.
Alapvetően egyetértek a cikkel. Egy dologban azonban - úgy tűnik - "liberálisabb" vagyok még Tótánál is: Miért az állam fizesse az árat? Nem azért tartjuk. Vegyenek a nagyinak netet az éppen dolgozó gyerekei!

Nincsenek? Vagy rá se tojnak a nagyira? Vagy nem dolgoznak, csak pumpolják az öreget a nyugdíjáért? Ejnye, micsoda kisiklott társadalom az ilyen!

A család legyengített szerepének újbóli megerősítítése, pl. a családi jövedelemadózás mindjárt lendítene a dolgon.

Nem segély kell, hanem családpárti adózás. A fenntartható társadalom alapvető építőeleme a család, nem pedig az egyén. A levegő is (főleg) molekulákból áll, nem atomokból.
lakásért cserében internet hozzáférést.
Lehetne hozzá akciós internetcsomagot is ajánlani. Párt-net. Fidesz.hu default blokkolva.
Persze, tök jó ötlet.
A finanszírozásához az iparűzési adót emelnéd vagy az szja-t?
omgwtf

sztem meg ez jó poszt, végre emberi és empatikus arcot mutatott Árpi. Én tudtam, h van neki olyan is, de ügyesen rejtegeti. Vajh' miért?

Üdv.
De jó hogy megírtad! Anyámat 1 éve próbálom rábeszélni a netre - pont ugyanezeket mondtam el neki mindig! De hogy ő neki nincs ideje, meg nem ért hozzá...
Erőszakot alkalmazok, megrendelem, befizetem, a derót már ott van.
Pénzük van a nyugdíjasoknak - a kábeltévét és a telefont, sőt a mobiltelefont is kifizetik (szüleim pl többet költenek ilyesmire, mint én!).
A tévét én sem tudom átprogramozni - viszonylag sűrűn jön új elektronikus berendezés a háztartásomba, semmi kedvem átolvasni egy 30 oldalas kézikönyvet. Rájövök, amikor kell.
A nyugdíjas pedig megkérdezi a gyereket, szomszédot, ismerőst.

Neten nagyon sok mindent el lehet intézni - orvost keresni, betegségekről olvasni, közügyekről tájékozódni, mobiltelefonról érdeklődni - egy csomó mindenért már nem kellene utazni.

Na, hívom is anyámat!
internet hozzáférést bárhol mérnek lassacskán, viszont van eladó lakásom és így fogok megöregedni, kakaóbiztosan.
Az én nagymamám kb. 2 éve azzal állt elő, hogy szeretne valami távol lakó barátnőjével skájp-on beszélgetni, összedobtunk neki egy konfig-ot, beköttetünk egy olcsó netet, azóta barátnőjével és velünk is skype-on beszélget. Böngészgetni nem nagyon szeret, de a dédunoka képeit számítógépen tudja nézegetni...
Jó! Ezt szeretem mikor vmi értelmesebb dolog kerül elő.Szóval,internet mindenkinek.Igen, csakhogy ismerni kell viszonyainkat.Mármint pl vonal lehetőség. El tudná képzelni vki hogy a balatonnál korlátozott a lehetőség? És nem kicsit, hanem nagyon.Nekem komoly köröket kellet futnom mire kikotortattam 1 vonalat.Ezen kívül még többen is írták a meglévő pl emberi problémákat /pénz, hozzáállás stb/. Nos az Én helyzetem könnyeb volt, mert 18 évet ültem gép előtt és így természetes volt hogy itthon is legyen.Az eszmeiségem pedig röviden körvonalazható azzal hogy kb 40 évvel ezelőtt Beat zenekarom volt amiben basszusoztam és énekeltem.És bocs de nem kordát, de ismertem személyesen.Na.Szóval sokfélék vagyunk más más gondolatokkal.És nem kéne a másikat mindig umond"lefikázni" kedves iju barátaim. Majd jusson eszükbe,ha majd annak idején hasonlót kapnak.Mert hogy kapnak ezt tutira vehetik. És még vmit eltudná vki a nagy politikai hozzáértők közzül mesélni hogy miért is vagyunk ilyen ragyogó helyzetben? De nehogy vki az Orbánnal hozakodjon elő, mert az túl snassz lenne. Akkor "húzzon bele az ifju nemzedék" kivácsi vagyok mire jutnak.
Magyarorszagon egyes felmerek szerint az emberek harminc szazelekanak(30%!) nincs egyetlen baretja sem.
A kozebizalom pedig egy 80(!!!) orszagot vizsgalo statisztiuka szerint a legrosszabb volt.

Ezen surgosen valtoztatni kene, virtualis es valos kozossegeggel.
"Ilyenkor az öreg Zelk jut eszembe, a halhatatlan kétsorosával: "Prosztatám az asztalon, most már baszhatom!" "

Avvakum, ma nálad a pont!:-)))
Amúgy nyitott kapukat döngetel, Árpi. Akinek ingerenciája volt az internetre, az már rá régen rákattant, de akitől idegen, az akkor sem fogja használni, ha ingyen kapja. Amúgy rossz hírem van: az internet, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, nem pótolja az emberi kapcsolatokat, és nem enyhíti a magányt.
én meg szerencsés széplélek vagyok se lakáson se kakakóbiztosan nem öregszem, megállt az idő, szabad hozzáférést! szagom szappanozni.
wagabound bölcselkedése a prosztatával felérő, már seprem is le az asztalról.
még mindig jobb persze mintha magában beszélne:)
Végre találtam egy számlát, hogy biztosan el tudjam már helyezni a múltban: '87-ben vettem a Commodore Plus 4-esemet. Aztán nem hűtőt venni mentem Bécsbe, hanem C64-et és többször csak lemezért mentem ki, mert - sajnos - megérte.
Volt és van P13a tranzisztorom, hagyományos tokozású IC-m, de építettünk tranzisztorból tirisztort, mert drága volt, és nem is lehetett kapni.
Viszont teljesen meg tudom érteni, hogy egy háztartásbeli, vagy földműves előélettel nem él-hal valaki a Netért. (Aprópopó mire gondolhat egy földmíves egy egész napos - több hetes - szántás közben?)
Lehet, hogy az én esetem a nyugger, lehet, hogy az övé, de az ősi törvény, hogy a te történelmedet apád csinálta. Olyanra, amilyenre. Téged is ő csinált. Úgy nézz rá.
A napokban hangos volt a sajtó attól, hogy mennyi nyugdíjat kapunk, és már kedden kézbesitik, és visszamenőleg, és jaj! Szóval, egy százalék emelés volt. És nem kellene annyira ágálni a tizenakárhányadik havi nyugdíj ellen, amikor a városomban idén már másodszor emelik a távfűtést. Apropó hús áremelés. Én még kaptam havonta x Ft hús-pótlékot. Aztán 'alapbéresült'. :) Bocs az offokért.
jól van, Árpád, megnyugodtam, azért van benned lélek.
sokkal jobban áll neked, amikor nem pártpolitizálsz.

én ezt kicsiben különben már megvalósítottam. családban és ismerősi körben már több idős néni/bácsi életébe bevezettem a netet. sőt, szüleimébe is...érdemes megjegyezni, hogy a netet nemcsak a 60+ korosztálynak kell megtanítani. nyugodtan beszélhetünk 40+-ról.
wagabound,

Nincs igazad! Egészen netfüggő vagyok, de! Annak idején viszonylag későn kezdtem netezni (96-97 körül), amikor végre valaki megmutatta, hogy hogyan kell - a munkahelyemen.
A nyugdíjasok nincsenek ilyen helyzetben, hiszen nem járnak be munkahelyre - ezen nagyon jó lenne változtatni.
Pl. az orvosi rendelők egyik zugában be lehetne rendezni netsarkot, vagy a művházban, ahol jó fej emberek megmutatják, megtanítják.

És a net segít a magányon, ahogy ezt itt más is írta: a fórumok közönsége nagyon hamar IRL kapcsolatokat, valódi barátságokat köt.

Hívtam anyámat: nem akarja kifizetni a havi előfizetést (fizetem én) (ő meg nem tudja, hogy csomagban kb annyi lenne, mint a mostani) (mindegy), és még azt is mondta, hogy ne használjak szakzsargont (ne konvertáljak neki mp3-at, ő csak Máté Pétert szeretne hallgatni a kertben a diófa alatt).
tökmindegy hogy pótolja a személyes kapcsolatokat vagy nem, jobb mint tv-t nézni.
Mennyünk el egy csendes, kihaltnak tűnt társasházba. Keressük meg a kábeltv központi elosztóját és húzzuk ki. Azonnal megtámad 10 öregasszony.
Maga az ötlet nem rossz, de nekem valahogy az előző poszt nyitóvicce jut eszembe, azzal a bizonyos tentával...
"Miért az állam fizesse az árat? Nem azért tartjuk. Vegyenek a nagyinak netet az éppen dolgozó gyerekei!"

azt hol írtam, hogy fizesse az állam? nem kerülne ez többe, mint a kábeltévé, amit bambulnak napi tíz órában. csak kéne kompakt hardver.
A Gyerek vagy az Unoka vegyen PDA-t, azzal meg keptelefonalni is lehet, es akkor a szomszed Pistike is lehet Online Diszpecserszolgalatos, kvazi HelpDesk...


WLAN...

320x200, es ha elkoborol a Nagyi, akkor GPS-szel le lehet vadaszni.

Zsanett!

De mivégre a szappan? Az alien nem lesz zsalonképesebb, csak mert ocean fresh illatú. Nemcsak a ló lába kínos, ha kilóg! Persze ez nem független a környezet esztétikájától is. Ügyes marketinggel, a szépen hajladozó, gondosan nyírt fű közt a lótetű is megszépül. :)
a szellemi leépülés megelőzésére is jó agytorna - más kérdés, hogy a vadlib vadjobb, vadbalosok fogyatékosságán ez sem segít :)
...és mit beszélne!? Dalolna! És akkor sok komolytalan ígéretem kényszerű teljesítésbe menne.
"vadlib vadjobb, vadbalosok fogyatékosságán ez sem segít :)"

Jaaaa, meg a vadbaromén se:)
Csak azért, h ne legyek offban:

ha a nagyi fölveszi az unokáját mobillal, álá 3GP, akkor azt engedi föltenni a jujjjtyube?

Köszönöm, h válaszoltok a nagyikám kérdésére:)
Árpi,

ez a dolog jó ötlet, kiváltja azt a vizitdíjat is, amit a mamikától azért szedtek, h ne az orvosnál élje ki a beszélőkéjét. Sőt, lesznek majd bloggernagyik, meg bloggerpapik:

unokas.blog.hu
gerontosex.blog.hu
notacsokor.blog.hu
sutemeny.blog.hu

Hajrá nyugdíjas szekció!
Malacka!

Elvben lehet, de nem szűr a youtube? Semmi kritérium, mehet Malacka online, csak úgy? Már az Internet sem a régi! Mi lesz így a gyerekekkel, és a gyenge idegzetűekkel? :)
na most ez a mi elitunk...:

index.hu/politika/belfold/nknzs2626/

en nagyon le vagyok szakadva a vilagtol, de en meg azt sem ertem miert kene egy polgarmesternek szolgalati auto. De ha mar kell es vastagon veszteseges a varos gazdalkodasa, miert nem ezen kezdik a sporolast, sokkal tobb hitele lenne.

meglehet ezt se tudnank egyaltalan ha nem fideszes lenne :)

Es ha mar a Nyuggereknel tartunk, mi lesz a Testi Fogyatekkal Elo Gyerekekkel???

Ok miert ne kaphatnanak allami penzbol PDA-t, amivel nyomon kovethetnek INGYEN az iskolai orakat???

Ha csak par milliardot nem loptak volna el, mar minden Specialis Gyereknek lehetne ilyenje...

Ilyenkor hol vannak a Szelesek meg a Csanyik es Demjanok???

Cartman,

a nagyi kérdése arra irányul, h a 3GP fájltípust megeszi-e a jujjtyube, vagy előtte konvertálnia kell-e. Ő mondta, h kérdezzem meg!:) Megkérdeztem.
Egy PDA nagykeraron 30.000,- Ft korul van, ilyen merteku vasarlasnal adnak olcsoban is. Erre miert nincs penze se onkormanyzatnak, se allamnak, se mogulnak, se senkinek?

Azé' ez a post-kép durva... :)))

Eszembe juttatja, hogy egy másik blog meg a google-health célzott orvossághirdetéseire célzott.
RE: Panasz Muki 2008.05.20. 12:25:37
"Annak idején viszonylag későn kezdtem netezni (96-97 körül), amikor végre valaki megmutatta, hogy hogyan kell - a munkahelyemen.
A nyugdíjasok nincsenek ilyen helyzetben, hiszen nem járnak be munkahelyre - ezen nagyon jó lenne változtatni.
Pl. az orvosi rendelők egyik zugában be lehetne rendezni netsarkot, vagy a művházban, ahol jó fej emberek megmutatják, megtanítják."

Nyitott kapukat döngetsz. A e-pontok azért kapják igen mélyen jutányosan a gépeket és az ingyenes képzést, hogy ők is továbbadhassák a tudást.
www.emagyarorszag.hu/object.86f80268-842e-41d5-b80e-b75f5514f035.ivy

malacka69:
"omgwtf
sztem meg ez jó poszt"

há eszondom én is wazz. csak a kisördög a vállamon odatette azt a bizonyos "DE" folytatást megint.
de télleg jó.

opsz, most nézem a nickedben benne van a homo erectus. hehe. bocs...
nagyon okos vagy, örülök, hogy ezt ideírtad. az én szüleim (bőven hatvan felett) már megnetesedtek, és nagyságrendekkel változott meg az életminőségük.
omgwtf,

ha most a nagymamámnak bekötik a internetet, és ezt a Gyurcsány támogatja, az Orbán meg lehet, h visszavonja, akkor most ő azt kérdezi, hogy hát a Gyurcsány-e jobb, vagy az Orbán?:))
igazad van W!
mi is pontosan ezt találtuk ki a nagymamánknak. egyedül van otthon, messze lakik tőlünk, vettünk neki gépet, összeraktuk, és szépen lassan kezd belejönni, képzeljétek, már skype-olni is tud! már nem sok hiányzik neki ahhoz, hogy elkezdjen fórumozgatni. szóval, jóság.
ugyanakkor nem hiszem, hogy ezt államilag kéne erőltetni.
mantrashiva

Rákattintoltam a blogodra...

Tisztelet! I show my solidarity...

Üdv.
Kinek van egy jó tippje arra, hogyan lehet rávenni egy nyugdíjast arra, h szgéphez üljön, ha még az automatamosógép beprogramozásától is retteg? Hmmm?

Az első lépés a nehéz...
"De mivégre a szappan? Az alien nem lesz zsalonképesebb, csak mert ocean fresh illatú. Nemcsak a ló lába kínos, ha kilóg! Persze ez nem független a környezet esztétikájától is. Ügyes marketinggel, a szépen hajladozó, gondosan nyírt fű közt a lótetű is megszépül. :) " a szagot szappanozni. alien jellemrajzából hiányzik az esztétikai reputáció, groteszk az esztétika függetlenségét megelőlegezni, főleg ha zsarnoki.
omgwtf,

na ez a blogger nagy dilemmája, h

a) ha megosztó cikket ír, akkor fejéhez vágják, h gyűlöletet kelt;
b) ha olyat ír, amiben nagy az egyetértés, akkor hamar leül a vita vagy ki sem alakul;
c) ha olyat ír, amivel senki nem ért egyet, akkor lehülyézik, elküldik a ...csába

Nem mondanám, h könnyű a bloggerek élete, főleg ha muszáj bloggerek, mert ez adja a megélhetést. Nem tudom, de nehéz elképzelni, h leülök egy rakás pénz elé, nézem-nézem, és megjön az ihletésem. Vagy van ilyen?

Üdv.
malacka

Sztem az iwiw az elég jó erre.
Nímmá' mama fentvan a Mancika meg az összes unokája fényképe a wiw-en naponta 100an klikkelnek rá.
Ezzel a hatékonysággal a legfejlettebb hagyományos fényképalbum sem veheti fel a versenyt, nincs az a tömött rendelő, az az unoka hangosan világbakürtölt németországi vezető beosztása, amely túlszárnyalja a wiwet.
ha még az automatamosógép beprogramozásától is retteg?" , de viszont azt az egy-két programmot, amit megtanult jól alkalmaza, mind színes mind fehérneműekre.
Test,

igazad van, a wiw télleg népszerű az antitalentum netezők között.... én nagyon szeretem;))

Másfelől, vajon mindek örülne jobban id. Kovács Pista bácsi: egy havi internet előfizunak, vagy két tabletta viagrának?:) Mondjuk a szex is elősegíti azt, h "Úgy tegyen boldogabbá egy csomó embert, hogy az ne okozzon szükségszerűen deficitet." (idézet twá)
na talaltam egy idezete, hogy csak 30%nak meg jobban most
meg lengyel laszlo kovette el anno:


www.mozgovilag.hu/2001/01/jan5.htm
"Tíz év alatt hideg- és melegháborúkkal kiderült, hogy nemcsak a nemzetek nem integrálhatók egymáshoz, de a társadalmakon belüli integráció is hiányzik. Sorra jönnek létre az egyharmados, egytizedes, egyötödös társadalmak, amelyekben a népesség harmada, tizede, ötöde képes az európai rendszerekhez, civilizációhoz kapcsolódni, a többiek azonban tartósan vagy véglegesen nem. Nincs hatékony modell arra, hogyan kell egyharmados társadalmakat – mint Magyarország – konszolidálni, majd egységbe fogni úgy, hogy fokról fokra kétharmadossá váljék. De még kevésbé találtatott ki, hogy milyen “demokratikus és piaci” megoldásokkal lehet integrálni egyszázalékos társadalmakat, mint amilyenek a balkáni és a posztszovjet államok többsége."
hat igen azota is mintha meg romlott volna a helyzet...

LL: "természetessé vált, hogy az úton elhagyjuk, az államra bízzuk azokat a társadalmi csoportokat, amelyek nem tartanak lépést a fölfelé tartó fogyasztói csoportokkal"

volt valtozas azota?
Malac

"Másfelől, vajon mindek örülne jobban id. Kovács Pista bácsi: egy havi internet előfizunak, vagy két tabletta viagrának?"

Ez attol fugg, hogy az asszonyyal kell-e csinalnia, vagy valami 20 eves macaval. Hacsak nem az asszony is egy huszoneves leanyzo, ugyebar.
En lassan a magam 30 evevel is itt tartok... :-D
Ja es Malac!

Ha mas nincs, hat legalabb hasznaljak ki az USB-re csatlakoztathato vibratoros masinat. :-]
malacka

nekem könnyen ment. ha az ember türelmesen és érthetően (laikus számára érthetően!) elmagyarázza, hogy mire jó a komputer és az internet, onnantól más sima ügy. kell hozzá némi okítás, ez nyilvánvaló. az kevés, hogy "na, tessék, nagyi, itt a bekapcsológomb, lehet szörfölni"

el kell magyarázni, hogy ő mire tudja használni. pl: híreket olvasni, megnézni tv-műsorokat online, ingyen beszélgetni ismersökkel, videótelefon, levelet írni, fórumok, beszélgetőszobák...
mondom, én már tapasztalatból beszélek. pl. egy 65 éves néni, családi barát 3 szereplős videó konferencia beszélgetést folytat ausztráliában élő unokájával a windows live messenger-en.
RE: malacka69 2008.05.20. 14:25:08

Mondjuk, ha Kovács Pista bácsi egy falucskában lakik és kaszakőre van szüksége (a példa véletlen, elnézést, ha valakit sértek vele), vagy egy alkatrészhez a rotációs kapájához ami a napi munkájához kell - és nem kell fölöslegesen vonatra ülnie és bemenni az x kilóméterre lévő városba, hogy aztán ott épp hiánycikk legyen, hanem csak kattint párat és tudja, hogy menjen, ne menjem, rendelje vagy távvásárolja (és még sorolhatnám a példákat) akkor te ehelyett hiába ajánlasz viagrát.

- büdös róka, tanujj! -
Tudom m69, anyám(58) is az iwiwtől jutott el a linux kernelig. :D
Na addig azért nem, de már tudja mi az a file a wincseszter stb... Hát a file, az baszott nehéz menet volt....
59 éves anyukám pedig családi fotoalbumot szkennel be, és tesz fel folyamatosan egy online tárhelyre, úgy, hogy a képekhez magyarázó szöveget is mellékel.
azt pedig személyes küldetésemnek tekintem, hogy a család idősebb tagjainak megspórolom azt a havi 5 ezer ft-os t-com számlát, és skype-telefont telepítek nekik.
A maganyos kisnyugdijasnak nem kell internet. Most hogy mar ingyenes az egeszsegugy, ujra rendeloben ulhet egesz nap. Az orvos vegighallgatja, megvizsgalja. Erjek be ennyi allamilag tamogatott szorakoztatassal. Ja meg ott az allamilag tamogatott egyhaz is.
malac, én nem írok blogot, de szerintem túldémonizálod ezt a dolgot. nem kell túlbonyolítani. én kb ilyen direktívák mentén mozognék:

1. tökmindegy, mit írsz, tökmindegy, hogy írod, ziher, h valaki bele fog kötni

2. a blogot TE írod, a TE gondolataid legyenek benne. az olvasottság érdekében ne menjünk bele kompromisszumokba (direkt provokatív vagy megosztó bejegyzést ne írjunk, hacsak tényleg nem úgy gondoljuk)

3. értékeljünk minden hozzászólást, még ha nem is ért egyet a bejegyzéssel, hisz itt járt, elolvasta (jobb esetben).
3a. a parasztokat persze bannelhetjük, hisz mégiscsak a mi udvarunkba szartak.

ennyi.
nem olyan nehéz ez az élet szerintem.

ja, még valami: ha nagyon egyetértős, vagy uncsi a post, még mindig ott van az offtopikolás forgalom generálásra. és itt jövök én a képbe... :)
Jah MALACKA, mellesleg meg végtelen tiszteletű idesapámnak(jobber) pont veled szoktam példálózni, hogy ha olvasná a blogodat, jelentősen bővíthetné a jobber fegyvertárát. Ezzel próbálom netre szoktatni. :)
Szegény csak a csintalant bámulja állandóan és mindig el is vérzik a vitákban...helyette ha netezne kicsit jobb lenne.
sántít az a kétsoros, edebá:

"Prosztatám az asztalon,
most AZTÁN már baszhatom!"

így vóna az jó (hacsak lírikusunk eztet is el nem baszta)...
Cartman,

a lótetű eleve szép!
Zsanett, ma is tripla adag fogalmazásgátlót vettél be?
ede bácsi: "És egyáltalán nem a tenalédyről, meg a zone romanticáról, no és a unokák bárányhimlőjéről akarok csevegni ellágyult agyú vén pöcsfejekkel. Normális emberekkel akarok mindenről (MINDENRŐL!) eszmét cserélni"

oké, jogos. én se úgy gondoltam, hogy csináljuk külön protokollt, és a nyugdíjas csak nyugdíjassal beszélgethessen. de azért ez egy behatárolható célcsoport sajátos igényekkel és fókuszokkal, ami nyilván átjárható.

nézzétek meg az egyszervolt.hu-t, kb ilyen belépő szintre gondolok, kattintható interfésszel, egy virtuális nyugdíjasotthon. mert e felejtsük el, nem az itt már aktív felhasználókat kell bevonni, hanem analfabétákat.
dark future: "-- a nyugíjasok x %-ának van egyéb problémája is, pl. az, hogy miből fizesse ki a fűtést meg a villanyszámláját. "

igen, de másik x-nek mégis van pénze upc-re és gorenje televízióra, csak társasága nincs.
omgwtf,
Mindennel nagyjából, meg kb.-ra, de ellenvetés is akad

"még mindig ott van az offtopikolás forgalom generálásra. és itt jövök én a képbe... :)"

Nono, és én hol jövök?:)
test,

"pont veled szoktam példálózni, hogy ha olvasná a blogodat, jelentősen bővíthetné a jobber fegyvertárát. Ezzel próbálom netre szoktatni. :)"

Ez hány sörömben van? Írjááá még sok ilyet, nagyon sokat!:)))

Az megvan:
- Hogy szólmizálnak a kocsmában?
- Dodó mitiszó?:)
Mellesleg,

az jutott eszembe, h Árpi ötlete alapvetően azért jó, mert egy általánosabb érvényű dolgot is megfogalmaz:

nemcsak pénzzel lehet boldoggá tenni az idősek életét, hanem nagyon sokminden mással, ami nem is kerülne olyan sokba, és erre példa a net. Árpi írását továbbgondolva az jön ki, h havi 5000 kp-ben nyugdíjemelés helyett, lehet h havi 5000-ért internet sokkal jobban növeli a boldogságot. El kéne gondolkozni azon minden politikusnak, h ha már kurva kevés pénz van a kasszában, akkor mi a rákkal lehetne kevés pénzből nagy örömet okozni a nyugdíjasainknak. És nem mindenkinél vál (tudom, h ikes, de játékból no!) be a net, azoknak lehet más, pl. kedvezményes nyaralás olyan időszakban, mikor amúgy is pangás, vagy más ötletek, mittomének...

És most mindenki álljon fel a géptől, és látogassa meg szépen az Édesanyját és Édesapját, vagy nagyiját, vagy keresztmamiját, mert nagy valószínűséggel ez nulla ft-ba kerül, és még netelőfizetés sem kell hozzá, viszont az öröm jóval nagyobb lesz...

Én menten mentem...

Üdv., malac a valódi kapcsolatokért!:)
...... is!
OFF

Te Árpád, a "perverz torzszülöttek" szintagmában nincs kedved vagy a jelző vagy a jelzett szót lecserélni? Már csak azért, mert amikor épp bedobsz egy ilyen szimpatikus, filantróp ötletet, akkor szvsz kár egy retorikai fordulat miatt bevinni egy irreleváns mélyütést annak, aki születési testi hibával olvassa épp az írásodat. Rám ez nem áll, csak épp gondoltam, megkérdezlek.

ON
Az lesz majd a szép új világ, ha Vona Gábor 80 éves nagymamája esténként skypol egyet a nyugdíjas, alsóhuggyosfalvi Kalányos Gázsivál, és a neten egyezetetnek titkos randit arról, hogy hol újítson fel cigánytemetőt a Magyar Gárda...

Pusszantás, télleges power off
De igen, Balázs, igazad van, egyébként nem is gondoltam erre az elsődleges jelentésre, hanem azok jártak az eszemben, akik mondjuk a törpeszexet vagy a minél szőrösebb nőkkel készült pornót szeretik. cseréltem.
Éljen!Azt a kurva viagrát meg ne tukmáljátok meg akartok ölni? Én birom az ilyen jó kis eszmecserét mégha nem tul sok jön ki belőle akkor is.De tényleg.Olyan ez mikor Hofi mondta egy rétegre hogy most vegyünk mindegyiknek hegedűt? Mert lapát meg nem kell nekik.Szóval majd alakul ez a dolog magától is.Az utánunk jövő nyuggereknek ahogy a fiatalok mondják nem lessz ilyen problémájuk.Már nyugdij se lessz.Vicc.Vagy nem?
majd kattingatnak bannerokra. vagy feltápolnak WoW-kataktereket és eladják.
SZazadveg "SZDSZ koalícióból való kilépése után a szavazók inkább az MSZP-re adnák a szavazataikat; a liberális pártot az összes megkérdezett 1 százaléka támogatja, 1 százalékkal kevesebben, mint korábban."
Karesz, Charlie 2008.05.20. 17:40:27

lapi propagandája hat:)
teljesen egyetértek a posttal!!!!, olyannyira, hogy tapasztalatból boldogan írhatom, hogy a mi öregeinknél (már akik közülük bevállalták) mindez nagyon nagyon bevált: sakkoznak, kártyáznak, olvasgatnak, csetelnek, emileznek, „blogolnak” (iwiw). ezzel egyenesarányban drasztikusan lecsökkent az idősek közti vagányaknál a családi fijatalokra kihelyezett „csak rajtatok múlik minden boldogságunk” kezdetű lelkiteher kihelyezése a részükről. (huhhh... ). nagycsaládilag szemlélve: mi úgy intéztük, spontán alakulva ugyan, de okosan :-) , hogy 1 fiatal (pár) 1 idős (pár) cuccát hozta össze így-úgy (3 évig azonban ez az ajándék MINDEN ünnepükre), de a javíttatást, előfizut már maguknak intézik. meg elmentek tanfolyamra, mindegyik talált nyugdíjaskedvezményeset szerencsére.
Mocskos öregek nehogymá kutyát sétáltassanak, meg unokázzanak! Csináljunk belőlük is WoW-mániákust! Osz' majd leshetjük, mikor jön ki BG-ről a nagyi sütit sütni. :) Meg akkó nemáhogy nagyileptopot kapjanak a nyugdíjasok, Crysis szaggat, kukába vele. High-end gamer cuccost nekik, meg 10 megás sávszélt, hogy Jávor Pál full diszkografi losslessben 5 perc alatt lent legyen! Nemtom, itt a keleti végen úgy néz ki megvannak enélkül is. Inkább kimennek a piacra, elmennek templomba, betérnek egy ivóba, ha nagyon beszélgethetnékjük támad. A nagyon XXI. századiak még fel is hívják egymást telefonon. A lehetőség adott ugyanúgy nekik is internetezni. De valamiért jobban szeretnek IRL nyomulni. Akit érdekel az foglalkozik vele, akit nem az nem. Nagyanyámmal már beszéltem Skype-on pölö. :)
Az erőszakos boldogítani akarás is basztatás sztem..
Igazad van Árpád, "beleolvastam" a postodba hogy az általad említett állami szerepvállalás egyenlő állami pénz.

Bocs.
főleg marketing és szervezés. ártámogatás semmiképp. alap pc-konfig 50k-ért van, célhardver olcsóbban is beszerezhető.
bugajóska,
"Az erőszakos boldogítani akarás is basztatás sztem."
jaja, de csak akkor, ha saját valós lehetőségeik (és nem sztereotípiáik) ismeretében ők döntenek. szóvalhogy kap ám ám köszönetet az ember később, hogy bejött, tényleg jó és tényleg tudja használni, és jó volt, hogy az első ellenálláson (és félelmeken) átlendítette őket az ember így-úgy. aztán, a többi tényleg rajta áll, az már az ő ügye.
nekem már rég nem élnek a nagyszüleim, de elsirtam magam ezen a poszton. jó a téma.
nekem az első 10-15 lelkes beírás után szorongatta meg valami a torkomat...

a francba, minden sarok mögül előugorhat egyszercsak egy jól fejlett kis katarzis...
A tema jogos. Az angol "szleng"-et meg soha nem fogom megerteni miert jo...
Nyugger vagyok,4 éve.

Esténként előttem a világ.Bármihez hozzáférhetek.Élek is vele.

Eddig is sok barátom volt,van,de most mégtőbb.Olyanokkal is találkozom,akikkel talán soha nem lett volna esély.

Valóban egyre nehezebb a megélhetés/sajnos/,de a net lenne az utolsó,amiről lemondanék.
Zsanett!

"Alien jellemrajzából hiányzik az esztétikai reputáció, groteszk az esztétika függetlenségét megelőlegezni, főleg ha zsarnoki." OK, legyen. Alien lelke kiült az orcájára. De tiltakozom a regula ellen a világ összes Quasimodoja nevében! (Nehogy félreértsétek! Én magamat a feltünően jóképű kategóriába sorolnám, és soha nem ásnám el ezt a kimagasló intellektust egy toronyba, betanított munkásként - hogy ezzel a sokszoros képzavarral éljek...) Exceptio probat regulam! Az esztétikum lehet szimpla véletlen is! Azért, mert szegény nagynénmnek a hatos busz csinált arcplasztikát, még nem lesz rossz ember! Csak rossz ránézni, legfeljebb...
ja, jut eszembe: "az MSZP-re mostanában történelmi feladatot nem igazán osztanék... "

ez speciel pont olyan dolog lenne, amit egy párt akár ellenzékből is képes lehet támogatni. nyilván bejön az önös érdek persze.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.05.20. 18:55:52

"főleg marketing és szervezés. ártámogatás semmiképp. alap pc-konfig 50k-ért van, célhardver olcsóbban is beszerezhető."

amilyen sebességgel konvergál manapság az internet, a távközlés és a televíziózás, szerintem még 5 év, és a TV-k alapszolgáltatása lesz a(z MS-mentes) böngésző, avagy a számítógépbe beépül a telefon és a TV, kinek-kinek egyéni ízlése szerint :-)

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.05.20. 21:25:48

"ez speciel pont olyan dolog lenne, amit egy párt akár ellenzékből is képes lehet támogatni. nyilván bejön az önös érdek persze."

Az MSZP-seknek mostanában más jut eszükbe arról, hogy "nyugdíjas" :-)
index.hu/politika/belfold/frakcio6454/

Persze teljesen igazad van abban, hogy foglalkozni kellene a 60+ korosztállyal, ez ráadásul piaci (és politikai piaci) rés is. Egyszer talán majd jön egy fiatal MSZP-s generáció, akik elgondolkodnak azon, hogy mit jelent a párt nevében a középső szó, és beállnak egy-két ilyen jellegű project mögé. Addig max. abban lehet reménykedni, hogy rámozdul a témára a piac. Ha nincs is túl sok jómódú nyugdíjas, mindenféleképp létezik a réteg.

Egy személyes tapasztalat: anyám igazi mintapéldánya az informatikai antitalentumnak, mégis sikerült megtanulnia emilezni, képeket nézegetni és továbbküldeni, chatelni, browsolni. Persze ha valami szoftveres problémája adódik és éppen nem járunk arra, akkor remote deskoppal hegesztjük a gépet, neki tehát ilyen szempontból szerencséje van. Tapasztalatom szerint az egyik legfőbb visszatartó erő éppen az, hogy mi van akkor, ha elromlik a gép, ledöglik a szoftver...

azért kéne előfizetéses remote help, esetleg olyan hardver, amin a rendszer visszaállítható a gyári állapotáig szükség esetén.
Szerintem a 70 alattiaknak/soknak/ ez sem jelent problémát.
Sokkal több 30-40 közöttinek kell tanácsot adni ebben a témában,mint nyugger ismerőseimnek.

azt elfogadom,nagy a szórás,helyben,korban.
A 60-as nyuggerek azért már a technika századában nőtek fel.
Talán még annyit.
Árpád,ezt az ötletet talán még a Semjén úr is támogatná.A Bibliában semmi ellenségest nem olvastam a témával kapcsolatosan,ezért nehéz lenne fogást találni.
Persze ki tudja ebben a bonyolult világban.
lenin, jaja, én is fizetnék elő magamnak remote helpre családtagok nélkül itt bőven a nyugdíj előtt (vagy így ők nekem esetleg, ha lenne, ha már nagyon unják a nekem való sok segítést :-) )
Kedves zsanett!
Bár nem mindig értem, amit írsz (magyar anyanyelv, 3 diploma mellett sem), élvezni élvezem, ha - látszólag - OFF is. Azon gondolkodtál, hogy modern költészetként kiadod?
Ha nem, még nem késő.
Azt mondták-e, erotikus vagy? És legalább tényleg?
liidiiia 2008.05.20. 22:52:27

Az én szolgáltatómnál már most is van non stop segitség,telepités,használat ügyben.
Minden szolgáltatónál,azt nem tudom,de gondolom igen.
Ezenkivül a programok is tartalmaznak a kezelésre,használatra,segítséget.

Viszont az is igaz,általában a használati utasításokat nem szoktuk elolvasni,inkább másoktól kérjük a segitséget.Rossz beidegződés,nálam is.
ON
A nagyon idősek és képzetlenek számára az ötlet nem használható.
Mi 60 körüliek meg már úgyis állandóan a "szeren" lógunk...
Inkább a sporot, a természetjárást kéne propagálni... Én csinálom.
Megmérgezte családjának két kutyáját egy 14 éves kaliforniai lány, miután összeveszett szüleivel iskolai teljesítményén, írta kedden a Los Angeles Times.

index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/353312/
-

Indextől is kirúghatnák a hírszerkesztőt ez a szint már a Blikk alatt van egy fokozattal ...
lenin, hidd el, hogy az már egy fokozat, hogy használati utasításból ért az ember. én szimpla helpet modemtelepítés ügyében egyszer hívtam fel, de az mindkettőnk idegrendszerének igen rosszat tett. mentségemre szolgáljon, hogy tudom, hogy a technika bénái viszik előre a fejlődést a területen, és próbálok legalább erre büszke lenni. szóval kellene olyan help is, ahol pszichológusdiplomával is rendelkezik az észtosztó, az sem ártana, ha hipnotizálni is tudna, de minimum felkészült arra, hogy úgy navigáljon, mintha mondjuk egy vaknak próbálna segíteni :-) . hát van ilyen is...
én úgy képzelném ezt, hogy nagypapa megkapja a gépet (lehet desktop vagy notebook), összedugja a látványosan jelölt drótokat, bekapcsolja, és mehet netezni. tehát előre installált oprendszer, browser, szövegszerkesztő, képnézegető, flash, skype, ami kell. ne kelljen semmit telepíteni alapból, a frissítéseket töltse le automatikusan (ehhez lehet, hogy kellene egy szerver). aztán ha "jaj, elbasztam", akkor legyen egy reset lehetőség, ami visszaállítja a gyári állapotot (+doksik), registry cleanup stb. ez így nem lenne sokkal nagyobb feladat, mint megtanulni a tévé hangolását, sőt. a tartalmat meg a piacra lehet bízni.
Árpád, az ifjú fantaszta...
érdekes módon eddig még senki se írta be, amit pedig minden ilyen ötlethez szokás: hogy árpád, csináld meg, szervezd meg te. ennek örülök.
az online, házhozszállítós vásárlásnak is remek célcsoportjai lennének az idősek, hiszen nekik komoly könnyebbséget jelent, ha nem kell kimozdulni otthonról, és cipekedni. ráadásul rájönnének, hogy sokmindent olcsóbban meg tudnak venni, mint a sarki boltban.
"érdekes módon eddig még senki se írta be, amit pedig minden ilyen ötlethez szokás: hogy árpád, csináld meg, szervezd meg te."

mert ez a kínaiak dolga lenne :-)
nem is értem, miért nincs még olyan 200 dolláros vas, ami csak egy browser, semmi több. iCeleron 1.7 kategóriájú proci, 512 MB RAM, 4GB CF, VGA ill. TV kimenet, LAN + WLAN, 4xUSB, akku, Linux, egyszerű Mozilla alapú browser (mint pl. a Kmeleon). minden más felesleges, mert lehet online is csinálni (adattárolás, fájlkezelés, szövegszerkesztés, képszerkesztés stb.)

azért is érdekes hogy nincs még ilyen, mert linuxos web-servert bezzeg bele bírnak rakni egy 5 eFt-os routerbe is. ki érti ezt...

"én úgy képzelném ezt, hogy nagypapa megkapja a gépet (lehet desktop vagy notebook), összedugja a látványosan jelölt drótokat, bekapcsolja, és mehet netezni..."
jaja, ez kéne.
néha azt gondolom, hogy olyan ez, mint az adózás, hogy lehetne biztosan egyszerűbben is,csak annak a rétegnek, akik ottan diktálnak ez nem érdeke, így aztán fizethetünk egy halom könyvelőt, informatikust...stb
pl németországban egy csomó olyan szerződés, ami nálunk ügyvédhez kötött: papírboltban standard kapható, és abban nincsenek jogi vitákra kiskapuk, félreértések lehetőségei...stb, és azt csak 2 fillérért megveszi az ember, kitölti és van egy tiszta, jogilag egyértelmű, hivatalos szerződése. nahát a kommunikációba és a mindennapi élet mindenféle szintjére (anyagi, netes...stb) nagyon kellenének ezek az egyszerű, más szolgáltatásának megvásárlását nem igénylő tiszta, síma utak, és akkor lehetne gyorsabban menni. szerintem.
RE: liidiiia 2008.05.21. 01:30:40

egyrészt igazad van, másrészt sajnos naív vagy. sokan érdekeltek abban, hogy minél bonyolultabban menjenek a dolgok. elég ha csak azt nézzük, hogy a képviselők mekkora része jogász. naná, hogy a saját szakmabelieiknek kedveznek (a feleslegesen bonyolult jogszabályokon kívül lásd még pl. az ügyvédi kamarákra vonatkozó különszabályokat ill. az EVA intézményét)

A kérdést az idő oldja meg.

A mai 40 alatti korosztály már nagy százalékban használ netet, ők már sosem jönnek le a szerről. Éppúgy az életük részévé lett, mint a reggeli kávé, vagy a Barátok közt.

Persze Árpinak igaza van, lehet siettetni a dolgot, és érdemes is. Ugyanakkor legyünk igazságosak, és támogassuk az idős férfiak horgászatát pl. ingyen bérlettel, vagy mindenféle sporttevékenységüket pl. kedvezményes uszoda belépő. Szóval O.K. a net dolog, de ne legyen fetisizálva, gondoljon más, olcsón megvalósítható dolgokra is.

Üdv.
Most nem azé', -lyla, de utoljára valami akarnok szobrász javított Radnótin, mer' nem tetszett neki a vers. Ne csinájjuk eztet! Zoli bácsi így írta meg, oszt' punktum. Nem kell mindenáron verstani rigoróziával zenei ritmusokat számon kérni, lényeg az eszmei mondanivaló. A költő itt mindössze egy fájdalmas tényt szögez le, puritán egyszerűséggel: "Prosztatám az asztalon" -, ami a műtét brutális végeredményét villantja fel az olvasónak, aki szinte látja a fáradt sebészt, amint széles mozdulattal a föltétlenül bádog borítású bútordarabra hajítja a költő kimetszett férfias szervét, látjuk az operáló team vezetőjének homlokát törölgető, lábujjhegyen pipiskedő műtősnőt, érezzük a professzor rezignációját - ezredik prosztata mán ez ebben az évben -, az egyén vesztesége kvázi feloldódik a tömegessé válásban. A "Most már baszhatom!" fájdalmas felkiáltás (sóhajtás), a végletekig leegyszerűsített, pőre közlés nem tűri a töltelékszavakat, szándékosan mellőzi a zenei ritmust. A költemény ezáltal feszessé leend, egyszerűvé, ami csak a legnagyobbak sajátja, ezáltal parnasszusi magasságokba ível például Zelk korai traktor-verseit, vagy Rákosi elvtárs hatvanadik születésnapjára írt poémáját meghaladóan. Engedékenyebb hozzáállást, kedves barátom, több megértést a költőkkel kapcsolatban. Vagy ha mindenáron pontos szótagszámot teccik kívánni, akkor javallom Szabolcska Mihályt vagy Lővy Árpádot!
W: "tehát előre installált oprendszer, browser, szövegszerkesztő, képnézegető, flash, skype, ami kell."

á, tuti erre is lenne "jogvédő", aki ráugrana, hogy piaci erőfölénnyel való visszaélés, termékkapcsolás, választási lehetőség kizárása, mert mi van a papának Opera kell, nem IE, és a skype helyett is Ventrilót akar...stb. :)
Szia Árpi!

Nem ida tartozik, de látom, hogy kezded egyre jobban kihasználni a felületet. Felül a hirdetés egész korrekt, amit még beraknék az a jobb oldalsávba egy scrollkövető, nem túl agresszív reklámcucc. Egyébként a SEOra elkezdhetnél odafigyelni mert az április 30ai Pagerank frissitéskor 5ösről 4esre esett a PR.
Frenki góz to hálidáj, de nincs szerencsénk önző kölke viszi a rétyerutyáját is, vagy ahogy nagyon kedvelt és sokra tartott néhai debile szokja sunnyogni az áramszedőket né lopják el, sőt minden troli elé egy lóvasutast és a helyi érdekeltségű gój almanach sem tartósító szer mentes, de hiába is nézzük a globalizáció begyűrűzik és válságtalanít, mert az infósztrádán nem tilos, amit nem szabad, ezért én nem szabadkozom.
Avvakum protopópa 2008.05.21. 08:58:01
:))))) Ez teccet!

Mi van zsanett, becsacsisodtál? ...iaia

omgwtf

ááááááááá, ne légy pesszáriumista, zárpi jót mondott, meg lehetne csinizni, csak a szándék nincs meg odafönn, nagyon be vannak kettyósodva a válságtalanításba, meg hogy miképp lesz itt költségvetés, aratás meg pláne.

Üdv.
nem szamarosodottam mög,

csak májusban nincsen aratás, oszt még ehhez még észlénynek sem kell lennije senkinek sem.
Mondjuk, az elmagányosodáshoz annyit, hogy a zinternet az nem egyenlő a webkettővel. Idősebb ismerőseim közül, akik rendszeresen neteznek, sem élnek közösségi életet a neten.
RE: zsanett- amazóniaia amazóna 2008.05.21. 10:45:17

Pedig aki szelet vet, az vihart arat és az eső májusban aranyat ér.
Én meg magácskát olvasva megint félrenyeltem, úgyhogy most nem vagyok egy fíling.
én se szelet, se vihart, a májusi eső meg valóban aranyat ér, csakhát a jég is jött vele, úgy már hibádzik a drága, én speciel olvasás közben nem nyelek, főleg nem érzelmileg. De ez már megint csak útszéli stílus lenne.
Útszéli? Olyan, mit amikor tavaszodik és itt egy fűszál, az autók hátsó ülésén pedig emeletes katicabogarak?
Mit teszik szólni, hogy tanulok, eztet az előbbit, hogy "nem vagyok egy fíling", tegnap tanultam a Mónikasóban, mert kell a nyelvművelés
bocs, de a gyerekeim miatt nem perverzkedem a mauníkasó nézésével, így én sem vagyom egy filing.
"én speciel olvasás közben nem nyelek"

Ne olvass speciel-t, zsanett!:))

Az úgy volt, h mielőtt Picasso absztraktokat festett, előtte kafányosul bebizonyította, h hatalmas az ő rajztehetsége... Zsanett, nálad ez utóbbi - megelőző fázis - kimaradt, mint Juliskánál az a bizonyos mikulás, az első bál után...
zsanett, rokica
No problem, my dears, no problem.
Kell ehhez azért a hacsa is, kontrásnak.
Majd jön.
"nem vagyok egy fíling" - b*ssza meg, ezért kéne nézni a maunikasót!
Mindenről lemaradok :-(
off

Köszönjük!

...hogy míg adójuknak csak 1%-ával támogatnak olyan

haszontalan dolgokat, mint a

Gyermekekért Alapítvány, Rákkutatás, Kórházak stb.

Addig minket adójuk 30%-ával!!!

Az Önök támogatása segítségével:
Javult a családok helyzete
Javult a kultúra
Javult a közlekedés
Javultak életkörülményeink
Javultak életkörülményeink
Javult az orvosi és jóléti ellátás:
Fogorvos
Fitness
És persze Gyarapodtunk mi is...
Mindez nem valósulhatott volna meg a maga adójának 30%-a nélkül
Köszönjük!
De azért jövőre többet kérünk mint rongyos 30%

on
na akkor megint egyszer az éterbe, nekem nincsenek magammal szemben ilyesféle elvárások, írásilag meg legfőjebb azt hogy zsanett, tudjam helyesen ide biggyeszteni, ez olyasféle mentális degeneráció nálam, orvosi rendelvényre, zsanett normális akar maradni-e, ha igen ne rajzoljon, mondta a belgyógyászom, azóta csak pingáló és cetlifestőként tengetem, bár nőiben elég kuriózum.
itt függök független függőként, a kontrás meg idese basz...
"én speciel olvasás közben nem nyelek" Ez igen! Oly gyönyörű ez a magyar nyelv! Sok kifejezést hallottam már erre a tevékenységre, de ez még nekem, tapasztalt irodalombarátnak is új. Megkérdezhetem, milyen további formákban használatos ez a szleng? Az például helyes, hogy "olvasd le a kopjafámat" vagy hogy "betűzd le: örökítőanyag"!? :)))
ahhh, csacskaság, randevúm volt a grönlandi bálnával, aki még látta lenint fekete autó nélkül és a grönlandi bálna májusban nehezen artikulál, nagyapám zsebórája csak a svéd időt mutatja, a kakukk meg megaludott, hoppá, van motivációm, de majd elkártyázom.
Teljesen egyetértek azzal, hogy nem igazán van az idősebb embereknek valami jó kis szervezett tér az Interneten. Magam is a nyugdíjas korosztályhoz tartozom hat éve "lógok" a neten és kb. négy éve indítottam útjára blogban említett Marikanet-et, még pedig azért, mert kerestem, kutattam azt a helyet ahol idősebbek társalogni tudnak - de nem láttam olyant ami tetszett volna. Gondoltam jó lenne megcélozni ezt a témát és nekiálltam összeszedni ismereteket a honlapkészítés, szerkesztés rejtelmeiről - nagyon sok segítséget kaptam az Interneten szerzett informatikus, informatikában jártas barátaimtól, ismerőseimtől és egy informatikai tagozattól aminek jelenleg is a tagja vagyok. Egészségügyi képzettségem lévén, magam sem hittem el, hogy sikerülni fog - de nagyon nagy volt a lelkesedésem és a tenniakarásom - aztán ez lett belőle. A honlapunkon szívesen látunk minden korosztályt - volt már, hogy egyetemista hölgy diplomamunkájához kérdőíveket töltetett ki nálunk - és a "törzstagok" nagyon szívesen segítettek. Van aki imád "beszélni" a sütés, főzés, kertészkedésről, a gyerekekről, az unokákról - van aki csak a politikai helyzet megbeszélésénél aktiv, és van aki csak olvasgatni jár hozzánk. Kialakult, hogy segíteni tudunk egymásnak a számítógép megismerkedésével, ha valaki már annyit tud, hogy feljött a netre és megtalált minket - akkor annak a többet tudó társak fogják a kezét mindaddig, míg kellő jártasságot nem szerez. Van orvosunk is, aki hasznos tanácsokkal látja el a kérdezőket, panaszkodókat, de ugyanúgy tagja a közösségünknek mint mindenki más - más témákban és véleményt cserélnek.

Hogy jó-e a honlap? Őszíntén mondom, hogy nem tudom. Annak megfelelően állítottam össze, hogy engem pl. mi érdekel, milyen dolgokat szoktam keresni a neten. Ezért aztán a letöltésekről kezdve a nyugdíjasokat érintő fontosabb jogszabályokon át az Elvira menetrendig - sok mindent felpakoltam.

Most pedig boldog vagyok - és még sikerélményem is van, hogy Tóta W Árpád (akinek szinte állandó olvasója vagyok) felfedezte a lapomat. Köszönet érte.
vagy nyelés közben nem olvasok, vagy ha kérhetnélek előbb perkálj, aztán nótázok.
vagy hamár kinyaltál töröld meg a szádat is.
de most minden a pesztonkára szakadt, és alig tud moccani, a bojlerszerelő azt mondta többet nem jön házhoz, inkább dobjam ki a francba, olcsóbb újat beszerelni, úgyis a szomszédba járunk, ha kész az ebéd.
vagy leengedtem a gyereket a játszótérre, hátha nem éli túl.
omgwtf,

valld be, igazam volt, ha nagyon egyetértős egy poszt, hamuba hull az érdemi hozzászólások száma...

Volt ötlet, volt egyetértés, kérdőjel nem volt..... most akkor mi legyen? Zsanettoljunk, vagy értelem? Én írás közben nem olvasok...

Üdv.

ex Cartman (real Cartman)

"én speciel olvasás közben nem nyelek"

én speciel számolás közben nem székrekedek.... pediglen télleg számolok.....guttalax cseppek
a pesztonka mint atlasz, az ám a mutatvány, pláne ha az otthonkáján a tökfőzelék afrikát formáz, a gyermek már tíz órára leitta magát pálinkával és most hortyog a jó ebédhez szól a nóta.
zsanett- amazóniaia amazóna 2008.05.21. 12:19:12

Ácsi, én már elvesztettem a fonalat! Most akkor ki szájal kinek?

"ha kérhetnélek előbb perkálj, aztán nótázok"
OK, de mielőtt rendelek, látnom kell az étlapot! És nem mellékes a körítés sem. Nem mindegy ugye, hogy a kisebbségi zenekar (direkte nem pejoratíve) bazsevál a fülembe, vagy a csinos pincérlány dalol a mikrofonba, netán a kidobók húzzák el suckszerűtlenül a nótámat...
csicsika aludj drága szentem, addig a mami is aluszik egyet-
"zsanettoljunk vagy értelem"
érdemi korlátok nélkül nagymértékű korlátoltságról tesz tanubizonyságot, mondhatni buckás kicsit, nemmintha nem túrnám az orromat időnként, de olyankor furcsa hangon böfizek.
"én speciel számolás közben nem székrekedek.... pediglen télleg számolok.....guttalax cseppek"

Látod, Árpád, mivé fajult ez a blog! Méghogy emelkedett közbeszéd! A kocsmai fingóversenyek hangulatát árasztjuk, ráadásul többé-kevésbé józanul... :)))
Cartman
"fingóversenyek hangulatát árasztjuk"

b+, erre most nagyon ráéreztél, mert most jöttem egy olyan óráról, ahol egy emésztés- és elmezavaros kiscsákó igazolni próbálta azt, amit a kén-hidrogén fizikai sajátságairól tanultunk, a legelemibb felháborodás közepette, miközben társai rendre egy népművészeti agyagtárgyhoz hasonlítgatták. Az elfogyasztott ételre következtetni nem tudtunk, tekintve, h elájultunk, de sejtésünk szerint vmi hüvelyes lehetett, és nem kard!

Üdv.
Alapvetően tetszik az ötlet, csak nem tudom mennyire kivitelezhető. Esetleg ehhez ötletek:

1. Szerelés. Az összeszerelés annyira legyen összeszerelés, hogy igazából még színezett kábeleket se kelljen dugdosni (ez van ma is, mégis van akinek beletörik a bicskája). Az Eee minilaptop gyakorlatilag kompakt tartalmazza a billentyűt, egérpótlékot stb., ennek mintájára kellene megtervezni (ha már mi gyártatjuk Kínában...) ezt is. Nem kell romboló erőgép, szerintem még 50k alatt is lenne. Viszont: ne legyen dugdosás. Nekünk persze fura lehet a tapipad az egér után, de aki elsőnek ismerkedik vele, az majd megszokja és ezt szokja meg.

2. Internetszolgáltatás. Itt ugye ez annyit tesz, hogy az ADSL modem is a gépben van (lévén, ne kelljen kábelezni, a telefonzsinor bedugása feltehetően menni fog). Emelett az állam bácsi indít egy saját szolgáltatót, ahol kimondottan az ilyen laptopokat engedik csak be (ezért fizetni SEM kellene, vagy csak jelképes 500 Ft-ot). Technikailag megoldható, a gép eleve erre a szolgáltatóra lenne konfigurálva (gateway, dns stb.), sőt ezt bele is lehet égetni, így másfelé használhatatlan is a gép. Arról nem is beszélve, hogy a szolgáltató a MAC (hálókártya hardveres azonosítója) szűrhet is, így más nem is tudja majd használni (mivel mi gyártatunk, így a gyártó elláthatja állam bácsit a felhasznált kártyák MAC címeivel).

3. Segíts gomb! A desktopon. Ha erre nyom, akkor egyből kap egy ügyintézőt (mikrofon a gépben, hangszórókkal egyetemben) aki dallamos hangon segít neki (0-24). Mivel belső hálón lenne (VoIP) így ez még semmibe se nagyon kerülne.

No... így már kivitelezhetőbbnek látom a projektet ;).
Ide gyuvok, aszt mit latok? Hogy mar megint a szex a tema.
Mindig ez van.Barmerre megyek... a galambok a teren, masok meg masutt!
MTHRFCKR: nekem a világon semmi közöm a hirdetésekhez, azt a sales intézi, és remélem, semmilyen scrollkövető cuccot nem akaszt rám.
Hmm... Nekem az a véleményem, hogy nagyon ritka az az idős ember, aki hozzátartozó, barát hiányában - ne szakembertől kérne segítséget a gép megvásárlásakor. Ebben az esetben az összedugdosás gyötrelmes kínjait (nekem pl. a hajolgatás esig nehezemre egy-egy porszívózás után mindent visszadugdosni) - megúszhatja az új szg. tulajdonos.

A tapipados kezelést egyáltalán nem javaslom, mert még az egér használatát is nehezen sajátítják el általában az idős emberek a "tapipados" kezelés meg nagyon macerás :-(

Ami javaslatom lenne az ügyben - az inkább...
Nagyon sok idős embernek lenne kedve megpróbálni a "csodamasinát" de nincs rá pénze, vagy ha van is, nem mer belevágni, mert mi van ha kidob egy csomó pénzt - és ott áll majd kihasználatlanul a gép? Idősebb korban már internet kávéházakba, könyvtárakba "szerencsétlenkedni" nem nagyon mennek el. Tehát valami olyan teret kellene biztosítani (államilag) ahol van egy helyiség, szg-ek, 1-2 oktató (akár szakképzetlenül is, csak értsen a mindennapi használathoz) és az érdeklődők ott internetezhessenek. Még talán valami díjszedést is el tudok képzelni - persze megfizethető (nyugdíjakhoz viszonyított) áron.

Ne potenciális halott embernek kezeljék a nyugdíjast - legyen valamiféle viszonylag rövidlejáratú minimális kamattal (mongyuk államilag támogatott) kölcsön lehetőség - számítógép vásárlására. Hatvan éven felül már szinte biztosítást is csak megfizethetetlen áron lehet kötni.

Szóval... összességében: meg- beletanulási lehetőséget kell(ene) biztosítani az idősebbeknek - és hozzáférhetővé tenni számukra a gépet, illetve az internetet.

Utópisztikus gondolatok?
dark future · www.andocsek.hu 2008.05.21. 01:10:09
"nem is értem, miért nincs még olyan 200 dolláros vas, ami csak egy browser, semmi több. iCeleron 1.7 kategóriájú proci, 512 MB RAM, 4GB CF, VGA ill. TV kimenet, LAN + WLAN, 4xUSB, akku, Linux, egyszerű Mozilla alapú browser .."
erdeke ez a Microsoftnak?
nem?
akkor mit csodalkozol?
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.05.21. 00:31:33
"érdekes módon eddig még senki se írta be, amit pedig minden ilyen ötlethez szokás: hogy árpád, csináld meg, szervezd meg te. ennek örülök. "

de miert?

marminthogy miert orulsz ennek?

vedd eszre ebben az orszagban annyira nem mukodik semmi, hogyha azt akarjuk hogy mukodjon valami, nekunk kell megcsinalnunk.

szerintem 50 ezer Ft sok egy nyugdijasnak,
akinek meg nem, annak mar van netje.
UJ peter: "egy közepesen értelmes, középiskolát végzett embernek el kell tudnia készíteni egy SZJA-bevallást. Vagy ha nem tudja, akkor valami nagy szar van az oktatási vagy az adórendszerrel, esetleg mindkettővel egyszerre."
Árpi:
Az OK, hogy nem a Te dolgod, csak próbáltam szakmai (marketing, sales és SEO) szempontból nézni a dolgokat. Én a helyükben már régesrég felraktam volna egy olyan hirdetést :) Jó sok kommentelőd van, tuti lóvét el lehet kérni érte... :) Reménykedj, hogy most nem olvasnak...
"szerintem 50 ezer Ft sok egy nyugdijasnak,
akinek meg nem, annak mar van netje."

Sok. De ha kapna egy éves részletfizetést kamatmentesen, vagy minimális kamattal akkor megspórolná. Sokkal több idős ember lenne a neten és túl az ismeretek, információk megszerzésén még a magányosságukat is felcserélhetnék virtuális társasági életre. Talán ennek a korosztálynak ez sokkal jobban megfelelne mint a valóságos kapcsolatok - hisz nem kell kilépni a szobájukból a fájós lábbal, derékkal, ezzel-azzal, hanem kényelmesen a szobájukból kommunikálhatnak.(nának)
hangulatilag: ugyanmár zsanett szinonimája önkéntelen szóállatka vegyi üzemzavarkeltető azaz cartman tojásainak keltetője, S -es méretű mimikával,
"zsanettoljunk vagy értelem"
egysorba venni az értelemmel ez nagyon, nagyom megható, az értelemtől nemis találok szavakat:)
RE: frici333 2008.05.21. 11:28:00

Akkor egy cukorfalat csak Neked:

www.youtube.com/watch?v=M7aCjKkXixU
Tetszik a "program", hogy az idősebbek is használni tudják az internetet, s majd a későbbiek folyamán. Nyugdíjas létemre. Sokat vagyok egyedül, és ezzel is igyekszem lekötni az időmet.
"Cartman tojásainak keltetője, S -es méretű mimikával" Akkor tényleg inkább a tojáskeltetős pozitúrát választanám, mert az S-es méretű mimika szűknek fog bizonyulni. Első alkalommal legalábbis... Utána meg majd meglátjuk. Legfeljebb megismerünk egy sokkal vidámabb, széles mosolyú Zsanettet. :)
azt a parázna anyjukat nekijek...

fej- és tojáslevágást minden billegetőnek a parázdában...
"fej- és tojáslevágást minden billegetőnek a parázdában..." Ez így igazságtalan! Alapvető jogelv, hogy egy bűnért csak egyszer bűnhődjön az ember. A fej mehet, de a tojásaimhoz ne nyúljatok! :)
rokica 15:28
Ez tényleg jó! Éljen a maunikasó!
cartman
"Legfeljebb megismerünk egy sokkal vidámabb, széles mosolyú Zsanettet. :) "
Ez úgyis a mosoly országa! Meg a Kelemen Annáké!
ON
hugi47
"hisz nem kell kilépni a szobájukból a fájós lábbal, derékkal, ezzel-azzal, hanem kényelmesen a szobájukból kommunikálhatnak.(nának) "

Ez nem biztos, hogy annyira jó...
Ismerek nagydoktor 70-est: internetezni nem internetezik, de kimozdul. Sűrűn.
Szóval semmit se jó túlzásba vinni.

rokica · rokica.blog.hu/ 2008.05.21. 15:28:04

Ha mar Maunika sooo, akkor bar hosszabb, de van benne Nogradi Vampir es miegymas...
video.google.com/videosearch?q=Monika+show&sitesearch=

Erdemes vegignezni, csak a miheztartas vegett! :-]
"Ez nem biztos, hogy annyira jó...
Ismerek nagydoktor 70-est: internetezni nem internetezik, de kimozdul. Sűrűn.
Szóval semmit se jó túlzásba vinni."

Csak tudod.... 70 éven felül már nagyon sokan vannak akik szellemileg még teljesen frissek, de a mozgásszerveik nem engedik meg nekik az aktiv mozgást. Örül, ha a lakásba magát ellátni tudja. Ha tudja. De ettől még leülhet a számítógép elé - és nem kell neki elszigetelődni a külvilágtól mert nem tud elmenni hazulról
bocs... lemaradt egy betű - lakásba=lakásban
no igen, de akinek soxor gyógyszerre, kajára, fűtésre sem futja, majd a netet fogja előfizetni 5 ezrekért
Látod Árpi, sokkal kifizetődőbb provokatív postokat írni. Semmi hülyeorbán/hülyegyurcsány/hülyekatkók, le is esett a nézettség, a 260 komment itt nudli. Sajnos a népeket az ilyesmi témák nem igazán izgatják föl.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.05.21. 13:27:59

"nekem a világon semmi közöm a hirdetésekhez"

Még szerencse, gondolkodtam is, amikor ma ideeveztem, hogy miért éppen rózsaszín vibrátort reklámozol az oldal tetején :-)
de én erre számítottam is, ismerem a zembereket, mint a rossz pénzt. viszont az ilyen dolgokat legalább olyan fontosnak tartom, mint a nagy nemzeti sorskérdést, miszerint orbán vagy gyurcsány.
A szerző hazabeszél, de ezzel nem mondtam újat!:)
A netnek legalább annyi hátránya van, mint amennyi előnye, ezeket figyelmen kívül hagyni nem egészséges. Én mostanában kifejezetten utálom, mert káros az életemre. És most sem alszom, inkább hozzászólok hajnali 4-kor!!:(
Ami jó benne: a tudást könnyebb gyarapítani, az információt megszerezni, az alkotásaimat a közönségnek tálalni, művészei, írói, stb. ambicióimat kiélni. Munkát találni.
A net közösségépítő ereje viszont hazugság.
Kedves Tóta W., attól még nem lettünk haverok, hogy hozzászóltam a blogodon.
Viszont a neten burjánzanak a örültek, a netnácik, a provokátorok, meg lehet szervezni balhékat, ki lehet csinálni embereket, a személyes adataikkal vissza lehet élni. És sokkal könnyebb megfigyelni, mint bármey "1984-es" módszerrel. Az meg, hogy kinyírja a szcientológiát, az baromság. Mert nem Xenu a lényeg, hanem az elkeseredettség és az elidegenedés. Márpedig a netnél jobban semmi sem idegenít el. Látszólag jobb, mint a tévé, valóságban rosszabb, mert hamisabb valóságot ad. Egész nap a kur.a gép előtt ül az ember. És szörnyűségeket olvas. Amiből rájön, hogy a világ elviselhetetlen, és minden pillanatban halálos veszély lesekedik rá. Meg hogy gázkamaraszökevény. Meg ilyenek. Mert a netet ugye nem szűri senki. Ez a jó benne. Meg ez a rossz is nagyon. Szóval utálom a netet. Lennék inkább kokainfüggő...:)
A nénikék meg azért nem fognak életformát változtatni, hogy egymással cseteljenek. A sorozatokat már megszokták.
A lelki trágya, amiben élünk, akkor is leki trágya marad, ha közben napi 12 órát egymással veszekszünk virtuálisan.
És egyre kevésbé tudunk offline kommunikálni.
"Kedves Tóta W., attól még nem lettünk haverok, hogy hozzászóltam a blogodon."

De még lehetünk. Ha nem szólsz hozzá, szóba sem állunk soha.
:)
Ha 16 éves lennék, még örülnék is a fenti mondatodnak.
De mivel nagyjából annyi idős vagyok, mint te, nekem marad a szcientológia, ők profibban el tudják hitetni velem, hogy számítanak rám...:)
:(

(Lefejtve a hozzászólásról az önsajnáltatást: Naiv vagy, ha azt gondolod, hogy a net bármilyen humanoid, pszichés hiányt pótol. Kb. annyira, mint a szexet a netpornó.)
keskeny szájú széles mosolyú:)
"Egész nap a kur.a gép előtt ül az ember. És szörnyűségeket olvas. Amiből rájön, hogy a világ elviselhetetlen, és minden pillanatban halálos veszély lesekedik rá. Meg hogy gázkamaraszökevény. Meg ilyenek."

Zsófiaa, de frusztráltnak tetszik lenni... Egy kis lazaság! Májusban ne legyen már depis az ember lánya.

""Egész nap a kur.a gép előtt ül az ember. És szörnyűségeket olvas. Amiből rájön, hogy a világ elviselhetetlen, és minden pillanatban halálos veszély lesekedik rá. Meg hogy gázkamaraszökevény. Meg ilyenek.""

meg begyullad a szeme.

zsófiaa: És ez egy olyan bölcsesség (sofia), amit a májusi derűlátás abszolút fontosságáról (yes, yes): neked itten dark future mond!!! :-)


dark future, zsófiaa:
A naív és az optimista egyáltalán nem szinonimák, esetemben dark future keverte (szerintem) a jelentéstartományokat. Naív az, aki vakon bízik valamiben-valakiben és az érmének kizárólag csak a problémamentes oldalát látja, ellenben optimista az, aki inkább bízik valami jó végkifejletben, mint sem, de úgy, hogy van valamekkora realitásérzéke, és ezért érzékeli a problémákat is, a dolgok nem „hepi” oldalát. Szerintem.
ez nem hónapfüggő...:)
:(
Jó volt végigolvasni a hozzászólásokat, mert rájöttem végre, mit akarok kérdezni tőletek.

Naszóval szerintem anyámat úgy tudnám rávenni a netezésre ha a tévét is azon nézné, mert így pénzt spórolna - akkor már jöhet.
De a neten nincs tévé.
Újszülött vagyok.
Miért nincs a net-en TV műsor?
Az a néhány on-line TV (pl: m1, m2) miért szünteti meg az adást, amikor nem saját készítésű műsort ad? Miért nem akar több emberhez eljutni a TV (pl. m1)?
Miért nem akarja a filmforgalmazó, hogy többen lássák az általa forgalmazott filmet?
Nem értem - homályosítsatok már fel plíz!
1. tech: az antennát be lehet vezetni a gépbe, tunerkártya kell hozzá, és kész. de ettől még elő kell fizetni a kábelt, és nyilván az a tétel.
2. "miért nincs tv-műsor a neten" - amikor filmeket stb-t vesznek a tévék, azt televíziós sugárzásra veszik meg, nincs joguk neten terjeszteni. "miért nem akarja a filmforgalmazó, hogy többen lássák az általa forgalmazott filmet?" - akarja ő, de csak fizető vendégeknek. ez nyilván változni, konvergálni fog, de nem holnapra.
zsófiaa,
persze, tuggya eztet az ember, csak így akar valamit írni, amolyan félkomolyan. talán. Valami olyasmi lehet ez, hogy buddha azzal kezdi a beszédeit, hogy “az élet nehéz”, és aztán mosolyog, azzal a hihetetlen derűs mosollyal. És miért, és hogy?????? Demégcsak ő, így szobor formában, node élő emberek is képesek ilyesmi lelki-szellemi attrakciókra. Legközelebb én (személyesen, szubjektíven…stb) akkor jutottam a válaszhoz, amikor egy idősebb nőszemély, akit én nagyon szeretek és tisztelek, szóvalhogy ő mosolyogva alábbiakat mondta (a nagyon nehéz és igen bátor sorsa ellenére, a mellett, derűsen): egyszerű, minden nap el kell mondani 100-szor azt a mondatot, “hogy minden felesleges félelmet és aggódást kipakolok az életemből, és boldog, jó ember akarok lenni”, és pár év után, ha ezt szorgalmasan csinálja, akkor nem fél-aggódik feleslegesen, mert mit kell itt elaprózni a dolgokat és apró és-vagy felesleges szorongásokra szétmorzsolni az életet, na és akkor tud majd mosolyogni, akkor is az ember, ha az élet nehéz, azaz általában. Ha meg tényleg félnünk kell azt tudni fogjuk, az akkor-ott egyértelmű lesz, addig meg minek elő-félni? Ki-ki a saját sorsát bőven elég, ha elbírja, elég, ha azon belül cselekszik, na az meg itt van a jelenben, és könnyen eldönthetem, hogy engem itt-most fenyeget-e komoly veszély. A derű meg jó, és jó “legyártani”, min magunknak-magunkban.
Hát izé. Szerintem igaza van, de azért a ragyogó mosolyomat illene már gyakrabban előkapnom, vagy mi. Szóvalhogy az élet nehéz, érted, aztán nekem se megyeget ez annyira, messze nem annyira mint szeretném. :-) Sőt elég komolyan szoktam a kérdésben bénázni, persze azért van fejlődés :-) mindenesetre, ez egy válasz, de nem A Válasz persze-persze. Csak egyetlenegy. Nagyonsok lehetséges közül. Márha egyáltalán van válasz. Vagy van nálam válasz neked. Mert nem tudom persze, ez csak amolyan: szerintem. :-) (jaja, olyan hajnal 4-es net-válasz ez :-), ennyire, nem többre, de nem is kevesebbre, azér igen jó ez a net :-) , hogy a poszt témájánál is maradjak valamennyire...)
:)
De azért néha aludni jobb...
:P
:-) jaja,
+pláne jobb konkrétan és nem virtuálisan aludni, vagyishogy álomilag a saját belső virtualitásra csatlakozni, ami már konkrét valós valóságunk saját virtuális produktuma, vagy hol is a valóság és a képzelet pontos határa??? :-D
jesszusom, ho ho hol is vagyok most??? :-D
üdvök :-)
Kezd az 50+ korosztály trendi lenni. Van egy új netes magazin, címe Öreg a nénikéd! www.oreganeniked.hu
Épp ezt akartam belinkelni én is!
Köszi.

Az "Öreg a nénikéd!" Sas István projektje, és valóban az 50+t célozza.
A tipográfiája is megfefelel a célnak - a betűméret a nagy általánosságban megszokottól már alapból nagyobb, bár még mindig lehetne direkt gomb a betűméret további növelésére/csökkentésére (ne kelljen már nagyinak a Nézet/Szövegmérete/Növelés menüsort kapásból vágnia)

Ilyen szempontból ergonómiailag 0 a Marikanet, ahol meg az átlagtól is kisebb betűkkel kellene küzdeni a nyugdíjasoknak.
Nem tűnik egy felhasználóbarát "nyugdíjaskuckónak"...

A cél meg az irány jó, csak ne magukból induljanak ki a szerkesztők, hanem próbálják megoldani a célcsoport akár ki nem mondott gondjait. Az olvashatóság pl ilyen.
Vissza az egész...
A Marikanet betűméretén növeltem egyet, hogy lássam - egyáltalán működik-e.
Így mentem az oreganeniked-re, ezért tűnt ott nagyobbnak a betűméret, de az is standard.

És nem könnyítik meg a gyengénlátók helyzetét. Miből állna egy betűméret +/- ikon?

Ergonómiából egyes mindkét versenyzőnek...
petteri57
"Kezd az 50+ korosztály trendi lenni"
jaja, trendi és egyben (a mai orvostudománynak is köszönhetően) egy új aktív, markánsan definiálható feljövő fogyasztói réteg is. az aktív idősebb felnőttkor vagy a fiatal-öregek korosztálya vagy a későközépkor, ilyen értelemben.
ez az új rolling stones film is már ennek a trendi trendnek a filmje. szerintem.
Kedves mindenki!
Nem csak Budapesten van ilyen program, hanem Győrben a Pannon nyugdíjas szövetség is indít NagyInet tanfolyamokat, melyeket önkéntes diákok tartanak (jómagam is két évig oktattam), töretlen a jelentkezés, a legtöbb tanfolyam betelik már hónapokkal előre, sokan interneten szeretnék tartani a kapcsolatot külföldi rokonaikkal, ezért jelentkeznek, vagy csak hogy nézegethessék a nyugdíjastalálkozók képeit. Akkora igény van a programra, hogy folyamatosan 3 kb 15-18 fős kezdő csoport és egy ugyanilyen számú haladó csoportot lehet indítani. pannon.jaisz.hu a honlapjuk.
Üdvözlettel
Rovács Péter
Én csak azt szeretném halkan megjegyezni, hogy szerintetek egyedül a nyugdíjasoknak kellene egy olyan konfiguráció, ami könnyen összeszerelhető, esetleg van rajta egy gyári visszaállítás gomb meg miegymás? Speciel nekem is tök jól jönne (ergo nem vagyok nyugdíjas), ugyanis annak ellenére, hogy viszonylag jól értek a számítógépekhez, se kedvem, se időm nincs elmélyülni a bios mélyebb rétegeiben (ellenben néha muszáj).
Arra szeretnék kilyukadni, hogy az ötlet szuper csak szerinted nem illúzió az a része, hogy legyártsanak egy !igazán! felhasználóbarátnak nevezhető gépet a közeljövőben? Ez speciel szerintem igen keveseknek sikerült eddig és az állami szektornak (főleg a magyarnak) ezekhez igencsak kevés köze volt. Elsődlegesen én annak is örülnék, ha az adóbevallást sikerülne user friendly módra belőni!
Ha már itt tartunk, akkor itt a főnök is: A galaxis számviteli urai plusz áfa (www.nol.hu/szerda)
A magam részéről szivesen olvasgatom Tótawé futtatásait eszmeileg, és ugyancsak szivesen olvasgatom a nekibuzdult és időnként egészen elmés hozzászólásokat. Nem titkolom, sőt bevallom: néha még tanulok is belőlük. Ami Hacsaturján és főleg zsanett beírásait illeti, azok külön élményt jelentenek számomra, amit csak az zavar kissé, hogy olybá tűnnek itten, mint egy veretes Shakespeare drámába beleszőtt, hetvenes évekbeli svéd művészfilm szövegkönyve.

Zsanettnek valóban van némi erotikus feelingje - feltéve, hogy valóban nő, amit itt sose lehet biztosan tudni -, viszont ezt az erotikát kár elrontani azokkal a pornóba hajló, szájtörlős beszólásokkal.

Mindketten megérnétek egy külön weblapot, bár lehet, hogy akkor már nem lennétek olyan eredetiek és romlatlanok.

Amúgy egészen jó fejek gyűltek itt össze. Üdv néktek.
eu.wowarmory.com/character-sheet.xml?r=Ragnaros&n=Magyarmari

Ő állítólag egy 64 éves néni.

Elszmorít, hogy egy fiatal hónapokat-éveket (nettó) tölt játékkal, és nagyon fontos feladatokról tereli el a figyelmét, ellenben kifejezetten megnyugtat, hogy egy idős ember így le tudja kötni magát, jó társaságban, fiatalok között.

Arra azért kiváncsi vagyok, honnan szedi a reflexeket és koordinációs készséget, ami a játékhoz kell :)
"én úgy képzelném ezt, hogy nagypapa megkapja a gépet (...) és mehet netezni. tehát előre installált oprendszer, browser, szövegszerkesztő, képnézegető, flash, skype, ami kell. ne kelljen semmit telepíteni alapból, a frissítéseket töltse le automatikusan (...) aztán ha "jaj, elbasztam", akkor legyen egy reset lehetőség, ami visszaállítja a gyári állapotot (...) stb. ez így nem lenne sokkal nagyobb feladat, mint megtanulni a tévé hangolását, sőt. a tartalmat meg a piacra lehet bízni."

az a baj, hogy mindenbe beleszólsz, amihez nem értesz. amolyan 1000 dolgot ismerek, de egyikhez sem értek igazán csávó vagy.

én több mint 16 éve vagyok informatikus, és azóta álmodozom egy ilyen gépre. valami nem ok, reset oszt kész. ez még c64 -en működött is. azóta kicsit bonyolúltabb lett a világ. ja és persze mindezt nyitott forráskódú oprendszeren. meg távsegítség.
50e-ért. vicces csávó vagy te.

a programba bekapcsolódoknak ki fogja nyújtani a távsegítséget? én bevállalnék két naponta egyet. hány nyugdíjas van?

ha akarod, taglalom neked részletesebben is a problémákat.
Kedves Karacs Marci

En csak 10 eve vagyok informatikus de mar lattam IBM thinkvantage gombot. Pedig aztan a thinkpad bonyolult egy vilag. A kis sarga post-it on a kepernyo sarkara ragasztva meg ottlehet a felhasznalonev jelszo.
Hagyjuk mar az informatika misztifikalasat, mar reg nem ebbol kellene megprobalni megelni. Ma amikor egy routert beallit egy 2 eves labrador, meg weblapot keszithetsz 3 kattintassal online, az okoskodasod miatt en szegyellem magam.
Ne, te ne nyujts tavsegitseget, mert az a tipus vagy aki csak azert kezd el ip cimekrol hablatyolni szegeny oregnek, hogy a folenyesseg szemoldoktartasaba merevedve okosnak erezhesd magad,
mikozben csak egy reset gombot kellene nyomni.

Szeretnek visszaemlekezeseket olvasni. Addig amig elsoszajbol juthatnek hozza: hajra alkonyline!!!
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.Hogy mennyire a fiataloké a net,az ezeknek a hozzászolásoknak a stillusán is érzékelhető.Aki igazán komolyan veszi a témát az az indito szövege, legkedvesebb nekem a Hugi. Ugy látom a szlengekkel meg kell barátkoznom.Teljesen kezdő vagyok,sokat idétlenkedem még a géppel, s Miskolcon nem találtam megfelelő közösséget - amilyenek már más városban létrejöttek.Jó lenne egy normális gép nekem is, nem unokátol levetett holmi mint a jelenlegi.Végül mégegyszer örömmel üdvözlöm ezt a találkozást
Milyen visszaemlékezésekre gondolsz Calidus? / Az egyik unokám megkérdezt,hogy kiskoromban játszottam-e a rinocéroszokkal, vagy féltem tőlük/Te mire vagy kiváncsi?
Callidus, te miről beszélsz?

Nem misztifikálom az internetet, nem nézek le senkit, ha valaki kérdez, akkor segítek.

Amúgy 50-ből kijön -e a te IBM Lenovod mindazzal, ami itt említve volt?

Hogy segítesz táv, ha lehal a modem, vagy be sem bootol a gép?

Nem a nyugdíjasokat akarom szopatni, hidd el, én is örülnék neki, ha neteznének.
ja, kifejezetten örültem, amikor nyugdíjas apám (60 éves, leszázalékolt) elment az V. kerületi ingyenes 3 napos internetes tanfolyamra. na az pl. egy jó kezdeményezés volt. mindezek után már csak egy gyermekre vagy unokára van szükség, vagy az egyik barátjára van szükség, hogy összerakjon egy netezésre megfelelő gépet.
Ehhez szólnék hozzá: "Az internet főleg azért überfasza dolog, mert bárkinek meg tudja adni azt a közösséget, ahol nem érzi magát egyedül." Én megtaláltam, de töröltek. Részletek itt: mage.hu/2008/7/9/proof
süti beállítások módosítása