W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Lesz gázáremelés

2008.01.02. 13:00 Tóta W. Árpád

A Modern képmesék epizódjai, és továbbtanulóknak a részletesebb anyagok megtekinthetők a sorozat honlapján.
Ma este elkezdődik a Modern Képmesék, 19.25-kor megy adásba az első epizód az MTV-n. Az utolsó részeken még dolgozom, M. Tóth Géza csapata pedig a középsőket rajzolja, festi, animálja. Jó mulatság, férfimunka. Nehéz szellemi.

A szövegeket ismerem, a kész filmekből hat-nyolc darabot láttam, mert éberség van és titoktartás. Azok jók lettek. Már a körülményekhez képest.

A körülmények, ugye, szűkösek. Két perc akkor is nagyon kevés, ha a nyugdíjrendszer bemutatására öt epizód jut. A svájci indexálást vagy a rendszer küszöbön álló összeomlását csak felvillantani lehet ennyi idő alatt, és Kállóy Molnár Péternek még így is hadarnia kell, hogy beleférjen.

Kimaradt egy csomó fontos téma. A közelmúlt történelme – ki volt és mit csinált velünk Kádár János. A cigányság. A környező népek: hogy kik azok a szlovákok, és mi bajuk van. Vagy mi az a NATO. Ezek most nem fértek bele az NFÜ és a MEH mondanivalójába; nekik is el kell számolniuk a pénzükkel, és önfeledt anekdotázásra nem telik a kisebb államnak. A sorozat kétségtelenül nem teljes világmagyarázat, csak válogatás.

De már két perc sokkal több, mint a semmi. Alkalom arra, hogy a végletes válaszoktól eltekintsünk két percre. A buta és egyszerű válasz úgy hangzik, hogy húzzanak el ezek vagy azok vagy a zsidók, és akkor majd másnapra jobb lesz minden. Attól több lesz a nyugdíj. Attól egyszeriben megjavul a közlekedés. Két percig legalább félretesszük ezt a nyilvánvaló hülyeséget, és beszélünk arról, hogy miből van a nyugdíj, és miért nem lesz ez így jó. Vagy hogy egy élhető város közlekedése, az olyan, hogy a tömegeket metró és villamos viszi, a vonalak mentén pedig parkolóházak vannak. Ja és biciklivel sem életveszélyes.

Optimális esetben a választópolgár, még ha meg is van a maga pártpreferenciája, ezután nem azzal fordul vezéréhez, hogy Az Isten Tartson Meg Nekünk, drága elnök úr. Hanem azzal, hogy figyi, akkor ti mit is gondoltok nyugdíjról meg közlekedésről? A kormányzó pártokhoz pedig még azzal is: hm-hm, és ti mit is csináltok ez ügyben? Nyugdíjat emeltek? De hát a tévében mondták, hogy baj van! Korhatárt kéne emelni, minimum! Hm-hm, tényleg nem lesz parkolóház a négyesmetróhoz? Ejnye. Sőt, tessék mondani, metró lesz egyáltalán, vagy inkább fogjuk fel ásatásnak?

Nem eget rengető újdonságokról szólnak ezek a mesék. A figyelmes HVG-olvasó számára sokszor csak a tálalás lesz új; hiszen a gázellátásról, oroszokról, energiapolitikáról hetente olvashat, és tudja, nem úgy működik a dolog, hogy Lendvai Ildikó a Kárpátoknál megállítja a gázárat. Talán ha még többen fogják tudni, akkor a Lendvai Ildikók nem ragadtatják így el magukat.

Mechanizmust magyaráz, nem azt, hogy helyette miért van valami egészen más, és miért kéne azt mégis szeretni. A valósággal összevetni, majd gondolkodni és szavazni már a kedves néző dolga lesz. Elvárjuk tőle, hogy felkészülten, tájékozottan válasszon, hiszen a világ előtt vizsgázunk. A polgár tájékozottságát az államnak feladata és érdeke elősegíteni, mert nyilván nem vezet jóra, ha ellepik a fogalom nélküli hülyék. Ezért tart fenn iskolákat, ahol minden magyar gyerek hall pár szót a Naprendszerről, Mátyás királyról meg a világháborúról. Aligha lesz az úgy jól, hogy a mai Magyarországról viszont nem szól a tanterv.

Ebben próbálunk segíteni egy icipicit. Milliárdos átszervezésekre, átképzésekre, kormányprogramra volna szükség, hogy az állampolgári ismeretek nevű tantárgy megjelenjen az iskolákban, gyökeret verjen, és termőre forduljon. Amíg ez várat magára, addig marad a tűzoltás, napi két percben. A formátummal és a műsoridővel járó megszorításokkal, kompromisszumokkal, a megalkotásában részt vevők tehetségével és korlátaival, köztük az enyémmel. A cél nemes és triviális, mint a repülni vágyó ember. A levegőbe kívánkozás romantikus álmából egy zajos, drága és veszélyes gépezet lett. De repül.

Jó szórakozást nem kívánok, ez a játék nem babra megy.



Címkék: tévé reform kulturális ajánlat magyarland képmesék

2094 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr7281612

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Modern Magyar Képmesék | God is a Girl 2009.01.05. 10:01:09

[...]problémát - és ahogy Tóth W. Árpád fogalmazott,[...]

Trackback: SZENZOR 2008.02.13. 17:38:14

Radírológia Nem, rosszul gondolod, nem helyesírási problémáim vannak, mert amiről most lesz szó, az a radírral foglalkozó tudomány, a radír elméletek áttekintése, radír történelem és filozófia. (Egyébként a radiológia kb. sugárzástant

Trackback: SZENZOR 2008.02.04. 13:30:44

A Puma visszavágBeindult a magát liberálisnak nevező párt kampánya. A kampánykarmestert lenyúlták a Fidesztől, s most a "Rosszabbul élünk, mint 4 éve" helyett a "Vissza a szocializmusba!" idiotizmust agyalta ki. Hinnye globalista

Trackback: SZENZOR 2008.02.01. 14:30:39

Kis Vuk narancsban Érdekes, de nem sok reakció(s) jött a Morvais bejegyzés végére. Úgy látszik a jogászok nem az én blogom olvasgatják, pedig nem ártana nekik az erkölcsi érzékük konjunktúrája céljából;)) Kezdjük

Trackback: Anonim Antagonisták 2008.01.07. 13:56:08

Modern képmesék - szép, de kevésAz Index bonyolult, de fontos kurrens ügyeket érthetően elmagyarázni próbáló Szájbarágói kapcsán már célozgattunk rá, hogy az ilyesmi azért klasszikusan a közmédiumok feladata volna. Nos, itt az MTV válasza a Szájbarágókra…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munkaverseny.

Iszonyatos eltérések vannak az országban régiónként. Ott van pl. az egyik oldalon Borsod, Szabolcs, Dél-Baranya. A másik oldalon meg az Észak/Nyugat-Dunántúl és Bp. vonzáskörzete.

Pl. Komáromban a Nokia gyakorlatilag mindenkit felvett már a környékről, hosszú buszkaravánok hozzák a népeket a szlovák oldalról is. A dolgozók legtöbbje speciális betanított munkát végez, nem kell hozzá semmi előzetes szakképesítés, amit tudni kell pl. az SMD gyártósorról, azt megtanítják két hét alatt. Kb.: ha kifogy valamelyik heveder, akkor cserélni kell, a hullámforrasztóba meg ne nyúlj bele, mert leég a kezed. Persze lélekölő meló, sokan nem is bírják, elég nagy a fluktuáció.

Mi kellett a sikerhez? Egy nagy üres placc (a volt ruszki gyakorlótér), szabad munkaerő (a füzitői timföldgyár pl. elég sok embert küldött el anno), autópálya (M1), villamosított vasút (1), de ott a szállításra a Duna is, ha éppen kellene. Közel van az osztrák határhoz (a szlovákhoz meg még közelebb :-)), és nem tettek keresztbe a városi vezetők (cserébe 8 milliárdból gazdálkodhat a húszezres város évente...). Ennyi a recept.

Azért az mindig meghat, amikor Orbán mint egyszerű szavazópolgár kárhoztatja a hatalmi elitet, akiknek "mi csak négyévente kellünk"
Ja, van egyfajta bája...

Most bele is néztem a felvételbe, így még inkább egyértelmű, hogy ez nem évértékelő, hanem kampánybeszéd volt. Tobzódtak az IGEN-ek. (Kíváncsi vagyok, hogy a kampánypányfinisben milyen módon építik be az mszp igen-igenes nótáját :-) valamelyik klipjükbe. Szerintem kihagyhatatlan ziccer lenne, ha csak azt a pár másodpercet idézik be, mégcsak nem is szerzőijogsértő.)

"De sztem ne offoljuk szét a postot, "

Akartam én is mondani :)
De most látom, hogy te is folytatod, akkor még egy megjegyzést: ez a mondat tényleg blickfangos, csak én nemcsak ironikusnak, túlzásnak is találom. Most hirtelen nem jut eszembe, ki az a régi motoros, aki 20 éve is benne volt az MSZMP vezetésben és most is? Ezek az emberek nem régi motorosok, ill. csak annyira, mint maga Orbán.

Az is érdekes, hogy reggel hallgattam a MR1-en mindenféle elemzőket, és egy sem említette meg az inkriminált mondatot, ami pedig - ahogy neked is - nekem is rögtön föltűnt.
Régi motoros != (nem egyenlő) akkori csúcsvezető, már csak az életkoruk miatt sem (akkoriban ugye a felsővezetés leginkább 50-60 fölöttiekből állt).

De ezt Orbán sem állította ("... ma olyanok építik a kapitalizmust, akik 20 éve azzal riogattak ..."), riogatni meg éppen riogatott a másodvonal, sőt az apparátus, de néha még a KISZ-es vezetés is. Pl. Lendvai nem kimondottan újhullámos rendszerváltó hírében állt, ügyelt arra, nehogy a fiatalságot mindenféle téveszmék fertőzzék meg. Aki élt már akkoriban is, érti a dolog lényegét.

Mindegy, szőrszálhasogatásnak érzem, Orbán átlagához képest szerintem jó poén volt, mondott ennél már sokkal vadabbakat is.

-------

Tegnap megnéztem pár rajzfilmet, de sok minden nem jutott utána eszembe. Ügyesen húzta ki W. a feladat méregfogát, nehéz vele vitatkozni abból a szempontból, hogy két percbe leginkább csak a lényeg fér bele, részletek nem (az ördög meg ugye leginkább a részletekben lakozik).

Kissé (néha nagyon) közhelyes, leegyszerűsítő, általános igazságok ezek (ami nem azt jelenti, hogy W. nem jól dolgozott, hanem azt, hogy barom volt az, aki két percet adott egy-egy ilyen témára).

Olyan, mintha azt mondanám: az ég kék. Ebbe nehéz belekötni, mert néha ugyan szürke, néha meg vörös, de általában tényleg kék. A kisiskolások is valamiért mindig kéknek festik...

"Orbán átlagához képest szerintem jó poén volt, mondott ennél már sokkal vadabbakat is."

Na ebben most maximálisan egyetértünk. Egyébként is nagyon visszafogta magát, nem akart az agresszor szerepében tetszelegni (ez is egy vicc, keress rá! :) ).
Pótlás: azért remélem, újabb 20 év múlva már nem fogja ugyanezt mondani (mármint a riogatókat emlegetni). ;-)
"A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 0,8 százalékkal, a naptári hatást figyelembe véve 0,7 százalékkal nőtt 2007 IV. negyedévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva."

"A szlovák gazdaság előzetes számítások szerint 14,1 százalékos növekedést produkált éves összevetésben a múlt év utolsó negyedében."
index.hu/gazdasag/magyar/gdpi080214/

Gyurcsány megmondta, hogy menjenek a magyar vállalkozók Szlovákiába. Ez a tippje legalább tökéletesnek bizonyult...

Lehet, hogy nemsokára magyar állampolgárok akarnak majd szlovák állampolgárságért folyamodni, és nem fordítva? ;-)

dark future: a két perc tényleg szűk, az meg nekem került jó sok hisztibe, hogy azt a két percet ne akarjuk túlterhelni, vagyis egy darab összefüggést adjunk át, ne többet.

van pl egy epizód, ami még nem ment le, ez arról szól, hogy a vállalkozások (tőke)támogatása nem eredményez automatikusan munkahelyeket, mert a tőkét gyakran pont hogy gépesítésre (vagy hasonlóra) célszerű fordítani; tehát ettől nem munkahelyteremtést kell várni, hanem legfeljebb adóbevételt (a hatékonyabb termelésből).

na kb ennyi fér bele, meg az illusztrációk. nem fért már bele az a gondolatkö, hogy elő lehet írni adminisztratíve, h tessék cserébe embert felvenni, de az se jó, mert abból vattaemberek, kapun belüli munkanélküliek lesznek, ráadásul esetleg épp a lehetséges hatékonyságot fogjuk vissza (mert nem a szükséges gépet támogattuk). de hát ezért volna jó, ha működne a szájt, sőt nemhogy a szájt, hanem ha ez egy integrált projekt lenne további lépcsőkkel, ahol aztán ezt is megtudhatja, akit érdekel. mostan ennyire futotta.
Na ja. Ha okosabbak lettek volna kicsinykét... Az integrált project is jó gondolat, én bizonyos részekhez akár még a magyarorszag.hu-t is linkelném, a konkrét ügymeneteket, jogszabályokat bemutatva, advanced usereknek.

Ez a fajta rövidség és tömörség azért is visszaüt, mert így tényleg nehéz vele vitatkozni, ergo nincs körülötte "levegő", nincsenek felháborodott nézői emilek, nincsenek botrányok, kevesebb a visszacsatolás, lemegy, oszt' kész. Tipikus broadcast hozzáállás.

Marketing szempontból sokkal jobban jártak volna, ha hagynak némi teret az adott probléma mentén felvetődő kérdéseknek, kételyeknek, alternatíváknak, de akár még némi provokációnak is. Olyan áron is, hogy ezzel szűkítik a célközönséget. Mindegy, úgy látszik, ennek belátása a következő politikus/televíziós nemzedékre vár majd.

Bőven lett volna mit integrálni. Szintén a MEH-hel (de annak másik irodáival) együttműködve csinálja Babarczy Eszter a www.magyarorszagholnap.hu-t, meg is keresett engem, hogy legalább linkeljük össze, használjuk egymás anyagait. Nekem erre nem volt mandátumom, nem is tudom, kinek lett volna, nem lett semmi. A szájton egyébként fent vannak a háttéranyagok most már, csak ahhoz már elszánás kell, h előszedje valaki, mert természetesen a mese és a meseszöveg nincs összelinkelve a vonatkozó szakmai anyaggal, mér is lenne, keressed ki a menüből epizódszám szerint, te kis köcsög júzer. De egyébként a háttéranyagokat is bőven lábjegyzetelve kaptam, szóval még tovább is lehetne vezetni a t. állampolgárt.

Na majd talán az Orbán-kormány ügyesebb lesz :)
Csak azt a melót nem Te kapod, hanem Kaya Ibrahim. Az ezüsthajónak titokban varrják már a vitorláit :-)

a Cél szempontjából az mindegy.

mellesleg pont web dolgában nem hiszem igazából, h ügyesebbek lennének.
Azt én sem gondolom. Nehéz elképzelni OVI-t blogolni :-).
(Bár Putyin is bevallotta, hogy életében még egy emilt nem küldött vagy fogadott.)

Szent István és a csörcsbászszisztem
nol.hu/cikk/481162/

szép lendületes írás, örülök a visszhangnak. az azért elég kurtán-furcsán van elintézve, hogy ehh, felszereltség, hülye felszereltség, levanszarva, nemkell. hülye nyelvlabor meg gépterem, bezzegafoci.

ja meg a tanyavilág, amibe nyilván gimnáziumot kell építeni.

na mindegy, a csörcsbaszon viszont hangosan felröhögtem, mert az ugye effektíve működik, meg is írtam már.
w.blog.hu/2007/09/06/szeptemberi_level
Hát ez nagyon mókás, köszi Árpi :-) Akár hogy is szidom a fentebb többször emlegetett ringyó társulatot (Gyurcsányt és csapatát, ill. főként Gyurcsány csapatát), ilyenkor azért csak előbújik belőlem a lappangó kapitalista, a hidegfejű vállalkozó, a kalkulátoragyú mérnök.

"Lezsák Sándor Klebelsberg Kunót idézte: "Az iskola akkor van jó helyen, ha a gyerek gyalog is el tud menni oda.""

Ez így volt mindig is. A háború/előtt után pl. gyalog jártak a tanyasi kölykök iskolába (néha mezítláb), ha kellett, akkor térdig érő hóban, sárban, nem ritkán 5-10 kilométert oda, meg ugyanannyit vissza. Tessék megkérdezni az idősebb generációt. A "szkúlbasz" épp ezt a modellt tenné kicsit modernebbé...

"Fontos vagy, akármenynyi a pénzed. Akármennyibe kerülsz. Akármelyik társadalmi csoporthoz tartozol. Fontos vagy, mert ugyanannyit érsz a tanyavilágban, mint az ötödik kerületben."

Egy pillanatra elbizonytalanodtam, hogy Tanár úr ezen a ponton Magyar Bálintékat idézi (bár ők az esélyegyenlőség megteremtése érdekében éppen oskolákat akartak összevonni), az ötvenes évek kommenistáit, vagy valami épp aktuális fideszbaloldali szlogent.

Most, hogy számos család költözik vissza az agglomerációból (a 300nm-es, úszodás, zöldövezeti, madrácsicsergős palotákból) Budapestre azért, hogy a kölyök közelebb kerüljön azokhoz a jó iskolákhoz, ahonnét aztán könnyebben lehet továbblépni a jó gimnáziumok, jó egyetemek felé, talán kár azon vitatkozni, mennyire életképes Tanár úr modellje.

Annyiban talán igaza van, hogy nemcsak mérnökökre, jogászokra, orvosokra van szüksége a hazának, hanem alacsonyabban kvalifikált jómunkásemberekre is, és ezek képzésének ideális terepe a falusi kisiskola. Továbblépni esetleg onnét is lehet.

A csillagok kedvező állása esetén, óriási mázlival, nagyon jó adottságokkal és rengeteg tanulással. Ezen legfeljebb erőteljes pozitív diszkriminációval lehetne változtatni a gimnáziumi, egyetemi felvételik során.

Az ötvenes években mintha lett volna rá valami kísérletféle...

De a nap kommenistája mégsem Tanár úr.

"A munkától független megélhetési alapjövedelmet („living wage”), a 35 órás munkahetet, a munkanélküli-segély folyósítási időhatárának megtoldását másfél évvel, az alapvető közszükségleti cikkek, a könyvek, a hangversenyjegyek – és a minimálbér! – általános forgalmi adójának (áfa) eltörlését, a közszolgáltatások széles körének államosítását, az állami ellenőrzés visszaszerzését az energiaellátásban, a kilépést az esztelen és immorális háborúkat folytató NATO-ból."

No ki ez? Idézem tovább:

"A kormány – elsősorban azért, mert szerinte be kell lépni az euróövezetbe (nem kell), ezért teljesíteni kell az ún. konvergenciakritériumokat (nem kell), ezért a képtelenségig csökkenteni kell az államháztartási és a folyómérleg-hiányt (nem kell) – takarékossági rendszabályai következtében szétver mindent, ami az emberek kényelmét és biztonságát szolgálja (vasút, posta, közoktatás), növeli a szegénységet és az egyenlőtlenséget."

TGM bácsi, bankjegynyomdát tetszik otthon üzemeltetni? Tessék egy kis észt osztani nekünk a bevételi oldallal kapcsolatban is. Nem kell foglalkozni olyan kicsinységekkel, mint folyómérleghiány? Szólunk majd Joe bácsinak, ha kiürült a trezor?

No mindegy, nem is ezért másoltam ezt ide be, hanem a slusszpoén kedvéért. Hogyaszongya:

"A több-kevesebb joggal kormánybarátnak (bár nem kritikátlannak) híresztelt Népszabadság egyik szerzője így jellemzi a kormány politikáját: „Szánalmas. Aljas. Unintelligens. Hazug.”"

Nem viccelek, komolyan ezt írta: index.hu/velemeny/jegyzet/tgm7409/

A memóriám egyre gyengébb ugyan, de az ötperces azért még működik. Hol is olvastam ezt? :-)

"Ennyi. Szánalmas. Aljas. Unintelligens. Hazug. Uramisten! A falusi élet annyi, hogy karnyújtásnyira vannak a gombák."

Bassza meg Árpi, átvertél minket. Szóval mégis Te írod a kormányprogramot!!!!!!!!!!!!!

PS.: Egyébként a minimálbér az ÁFÁ-s? TGM remélem, hogy nem magának könyvel.

"Hol is olvastam ezt? :-)"

TGM elég nyeglén kezelte az idézetet, az ugyanis egy olvasói levélből származik. Meg is írtam neki, ill. a zindexnek. Igy keletkeznek a legendák. Hamarosan olvasni fogjuk a labancinfon, hogy már a népszabi is kormányelllenes :-D .
Szerintem nem nyegle, hanem durván csúsztat. Olvasói levél a Modern Képmesékről= Népszabadság a kormányról. Basszus, hogy lehet ezek után komolyan venni. Pedig bírtam az öreg habókost.
Az Index viszont szószerint öngólt lőtt ezzel a közléssel, hiszen az nyilvánvalóan Tótát (is ) támadja.
Egyébként Árpi te meg elvágtad a faszod ezzel a Modern Talking-gal, bár biztos jó pénz volt. Mostantól te leszel a Gyurcsi propagandista.( Majdnem Göbbels-et írtam.)
Úgy tűnik ilyen korban élünk.
Amit a zújság lehoz mint olvasói levelet, abban a szerkesztő véleményét látjuk, mert már fel se merül, hogy tényleg közölnek olyat, ami az "ellenség" oldaláról jön.
És akármiről van szó, a nagypolitikáról van szó.
Akinek a képmesék nem tetszik, az a kormányt rühelli. Azt mondom bazsarózsa, azt mondod hülye Sólyom. Azt mondom bakter, azt mondod, hülye Gaskó. Azt mondom ápolónő, azt mondod SZDSZ-es ribanc. Azt mondom csörögefánk, meg azt is, hogy az összes politikus kotródjon ki az életemből.
Minden eddiginél látványosabban köpte ma pofán Gyurcsány a "reformokat", az egész reorganizációs folyamatot, meg saját magát is. Semmiféle józan logika alapján nem következik az eddigi irányvonalból az állami vagyon további elkótyavetyélésének és a pénzszórásnak a szükségessége. Ez a kormány így is, úgy is megbukott, ezzel az intézkedésükkel azt a kevés jót (= viszonylagos pénzügyi stabilitás, takarékosságra való törekvés) is szétkúrnák, ami pozitívumként hozzájuk kötődik. Azon túl, hogy az ötlettel rövid- és középtávon beszopatják a Fideszt (muszáj lesz nekik az ingyen osztogatás elleni kommunikációt kezdeményezni, ami hálátlan feladat), szerintem hatalmas bűnt követnek el az ország ellen.

Az is lehet, a szándék arra irányul, hogy ilyen módon privatizálják/vigyék tőzsdére a nyereséges állami cégeket (azt a néhányat). A "minden mindegy" és a "lopjuk el, ami még mozdítható" stratégiába ez jól illeszkedne. Magyarország kilóra eladó, a jó elvtársak és baráti körük vihetik dömperrel és kamionnal is. Javaslom, privatizálják a Balaton és a Gellérthegyet is, a Parlamentet meg adják el valakinek és béreljék vissza.

Ide írom, mert a másik topicot éppen chatelésre használják.

"1.§

Gyalázkodás
181/A § (1) Aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzettel, vagy a lakosság egyes csoportjaival, így különösen nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporttal kapcsolatban olyan kifejezést használ, vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a csoport tagjainak becsületét csorbítsa, avagy emberi méltóságát megsértse, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki nagy nyilvánosság előtt olyan - különösen önkényuralmi rendszerre vagy eszmére emlékeztető vagy utaló - testmozdulatot tesz, amely alkalmas a magyar nemzet, vagy lakosság egyes csoportjai, így különösen nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport tagjai becsületének csorbítására, avagy emberi méltóságának megsértésére."

Kurvaország :-)

Ezeknek elment a maradék eszük is. Ennyire definiálatlan és szubjektív megítélésű törvényrészt én még nem láttam.

Az "idióta scientológusok", a "begyöpösödött katkók", a "pénzéhes zsidók" vagy az "seftelő, ügyeskedő cigányok" kitétel akkor most csorbítja a becsületüket vagy nem? A blogkommentelés az nagy nyílvánosság? A második paragrafus a náci karlendítésen kívül még vajon mire vonatkozhat? Ha hosszú orrot mutatok, utána meg feltartott mutatóujjat, akkor mehetek követ fejteni? Vagy elég a levegőbe rajzolnom egy ötágú csillagot?

Idióta faszok ezek az mszp-sek (szerencsére politikai pártokra nem vonatkozik a törv.módosítás).

Dark future, Fletó beszéde igenis beleillik az "osztogatás után megszorítás, megszorítás után igérgetés, igérgetés után osztogatás" jól ismert szockó végtelen ciklusba. Sőt várható volt.

A képmesékre visszatérve. A 2 perc kerete elég szűk, ez igaz. Felvet egy kérdést és meg is válaszolja rögtön tévedhetetlenül. Vita nélkül. Csak időhiány? 80x2 perc, az nem is kevés. Akkor most "tanít", vagy "propagál"?? A sokat vitatott iskolabuszos cikknél például... ugye tudjuk, hogy a finneknél nem így van (ott minden kis falu kap iskolát) és ők a legjobbak a PISA teszteken?? Nem tudjuk? Tudjuk, de épp ez nem fért bele a két percbe? Többi is ilyen: a MEH szakértője és a gonzo publicista karöltve kérdez és válaszol is rögtön, két percben, kétely nélkül. Elfogulatlan szakértői anyagank így nem nevezhető.

És ha MSZP propaganda, azért rossz, mert nem erre az üzenetre lesz szükség majd az "ígérgetés" és az "osztogatás" fázisok alatt.
- Ez a törvény nekem is nagy hülyeségnek tűnik. Ezek alapján a blogba való vad kommentek is üldözendők. És ha a kezemet csak félig emelem föl?
- Vitatkoznék erősen azzal, hogy a privatizáció=eltékozlás. Ez itt kapitalizmus, ahol csak indokolt esetben van helye az állami tulajdonnak. Másrészt a népnek eladás nem rontja a pénzügyi egyensúlyt, bár sokat nem is javít rajta. Vsz. viszont hasznosabb lenne rendesen eladni és a befolyó pénzből az államadósságot csökkenteni. Azt meg én sem tudom, hogy mit fognak eladni, mert a MÁV vagy a Volán nem nagy üzlet (sőt!), az egyetlen dolog a Szerencsejáték Rt vagy az MVM/Paks, azokat meg ha van egy kis eszük, csak nem adják el.
- Kiváncsi vagyok, TWÁ mit mond erre a finn iskolabuszos felvetésre. Honnan tudod egyébként, hogy van Finnországban?
Minden politikai okokból történő, reális áron aluli eladás eltékozlás, és ebben szerintem nagyjából egyet is értünk mindannyian.

Privatizációnak én csak azt nevezem, amikor nagyjából reális áron adnak el valamit, komoly és valós versenyeztetés után. (Ennek alapján a '90-es évek elején történteket sem nevezem pivatizációnak, hanem eltékozlásnak, köztörvényes bűncselekményekkel megszórva.)

ÚTP-ről, privatizációban a másik topikban ment/megy vita.

Én nem tudom, mi van Finnországban, azt tudjuk, h momentán nincs keret 3600 iskola felszerelésére, ill. ebből 600 gyakorlatilag reménytelen, már rég be kellett volna zárni (szegénységet termel újra).

A mai rajzfilm elég jó lett, nem magamat dicsérem, hanem az animot, ami itt 3d,és most láttam először. mondjuk a nincspénz is meg lett mondva.
"A mai rajzfilm elég jó lett"

Ja. Meg jó demagóg :-)

Már a legelső mondata nem igaz.
Az államnak abból is van pénze (nem is kevés), hogy rajzol magának a pénzjegynyomdában.

Kissé leegyszerűsítve ezt hívják inflációnak. Tavaly kereken nyolc százalékkal csökkent a pénzünk értéke. Mintha mindenki egy hónappal kevesebb fizetést kapott volna kézhez, 2006-os árfolyamon számolva.

Ha visszatartana az állam egy havi fizetést, akkor Európa összes vízágyúja nem lenne elég. Az áremelést meg már megszokták a népek. Jó trükk.

ez azér nem kicsi egyszerűsítés, hanem jó nagy. az inflációnak csak egyik összetevője a pénzkibocsátás. másrészt ami a filmben elhangzik, az pont ezért igaz: az állam nem rajzolhat minden évben 10 000 milliárd forintot magának. be köll szednie, és nem játékpénzben.

+ már hogy is tarthatna vissza fizetést az állam. legfeljebb az állami dolgozókét.
Ha belegondolsz, a pénzrajzolás mögött is ott a fedezet. Ha kevesebbet ér a pénz, az hatásában olyan, mint egy rejtett adó.

Az már magyar specialitás, hogy a növekvő infláció mellett is romlott a gazdasági növekedés (ami tipikusan deflációs jelenség).

"már hogy is tarthatna vissza fizetést az állam"

Az arányok érzékeltetésére írtam csak (hogy mennyi is az a 8%), és kissé irónikusan utaltam arra, hogy ezzel mégsem foglalkozik különösebben senki (ellenben ha nem kapnának egy hónapig fizót).

"Ahogy az infláció, azzal szoros összefüggésben a reálbércsökkenés is jóval nagyobb volt 2007-ben, mint azt az év elején a kutatók várták: az előzetesen 2-3 százalék közé becsült bukás helyett a ma közzétett, az őszi adatok fényében azért meglepetést nem jelentő végleges szám 4,8 százalék mínusz. Ezzel a keresetek értéke a 2005-öt megelőző szintre esett vissza."
index.hu/gazdasag/magyar/relber08022/

No erről beszéltem. 4.8%-os rejtett adó, pénzrajzolással... A 114 eFt-os nettó átlagkeresetre vetítve 70 eFt mínusz egy évben, per kopf. Az annyi mint 233 vizitdíj :-). A népek mégsem háborognak, megszokták. Írjunk ki népszavazást arról, hogy ne legyen 1%-nál magasabb reálbércsökkenés és 3%-nál magasabb infláció :-).

Ne pihenj ennyit! Unatkozom :D
Igen, hát a független jegybank szerepe is lehet megért volna egy részt :-).

De a sorozatra visszatérve: OK van nálunk 3600 iskola, ebből 600 rossz helyzetben, a PISA teszteken pedig egyre rosszabbul teljesítünk. A problémában egyetértünk. Azonban a film két percben nemcsak kérdez, hanem válaszol is tévedhetetlenül, a neoliberális reform elméletéből levezetve. De iskolabusz, az nincs nálunk. És, most írta be, nem tudja mi van Finnországban. Csak zárjuk be gyorsan-gyorsan a kis iskolát ami bajban van. Hát nem szabad mindent a kassza pillanatnyi üres állapotával megideologizálni - átmeneti állapot, még 2-3 év és túl leszünk rajta. Az oktatás a következő generáció, 20-40 év.

Mindezt nem is érinti, talán nem is tudja, de a választ, azt rávágja nagy magabiztosan. Ez a baj, és nemcsak ezzel a résszel.
a mai epizódról szeretném elmondani, hogy kéziratban Vesszen Trianon lett volna a címe.
www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=262274
Szerintem is fantasztikus dolog, hogy megszűntek a határok. Ugyanakkor (ahogy te is írtad a filmben), ettől még nem oldódtak meg a határon túli magyarok problémái.
Egyszerűen szánalmas, ahogy erőlködik ez a Fico-Slota féle kormány, hogy identitást találjanak Szlovákiának. Slota kb minden héten elböffent valami Csurka-szintű sötéthülye baromságot. Teljesen elzárkóznak egy szlovák-magyar közös történelemkönyv megírásától, mert föl kéne adniuk a teljesen értelmetlen és zavaros nemzeti mítoszaikat.

Szvsz Felvidéken és Erdélyben az autonómia továbbra is elérendő cél, különben csak annyit érünk el a nyitott határokkal, hogy szépen lassan elköltöznek a szülőföldjükről…

Amúgy ha rangsorolni kéne, hogy mi az, ami miatt a legjobban mérges vagyok Gyurcsány Ferencre (most nem monnyonle szinten, hanem mint emberrel), akkor egyértelműen és toronymagasan a december 5-ei ellenkampánya, meg a 20 milliós román munkavállalóval való riogatásra ugrik be.
Az hogy elk… , egy dolog. Van ilyen. Az, hogy úgy tűnik, hamarosan lenullázódnak az eddig reformjai, az egy másik dolog, részben nem is az ő hibája. Politikai teszetoszáskodás. Nem izgat.

De mondom, dec 5-re nincs korrekt magyarázat…
"Egyszerűen szánalmas, ahogy erőlködik ez a Fico-Slota féle kormány, hogy identitást találjanak Szlovákiának. ... föl kéne adniuk a teljesen értelmetlen és zavaros nemzeti mítoszaikat."

sajnos azonban a magyarok többsége kizárólag az ellenséget látja ezekben a nevetséges alakokban. pedig tükrök is!
sajnos azonban a magyarok többsége kizárólag az ellenséget látja ezekben a nevetséges alakokban. pedig tükrök is!

Meg jogos igény is.

Minden gyerek/generáció,nemzet/megpróbálja kiharcolni a saját identitását.
Ez a szülőknek néha nevetséges,de az utódok jogos igénye.

200 éve,nekünk is/Mo/komoly gond volt.
szerencsére ez most megszünni látszik,de lehet,új problémákat is fog jelenteni azoknak,akik nem élték át az önállóság szabadságát.
Aha, csak ez a csoport Magyarországon egy marginális kisebbség, Szlovákiában pedig a kormány nyomatja a hülyeséget.

Amúgy szerintem a közös törikönyv hosszú távon elég jó alapot nyújthatna a kölcsönnös megbékéléshez, együttműködéshez. Mondjuk ehhez egy más szemléletű szlovák politika lenne szükséges.

Azt hogy a magyarok többsége ellenségnek tekinti-e a szlovákokat, azt nem tudom. Szerintem az átlagemberek szintjén nincs olyan hú de nagy rosszindulat/ellenségkép...

Én így itthonról nagyon sokáig úgy gondoltam régen, hogy úgy-ahogy még velük van a leginkább korrekt kapcsolatunk a szomszédaink közül. Mondjuk a Malina-ügy, meg az új kormány óta már nem így érzem.

Amúgy bírnám, ha ők is megünnepelnék Szt Istvánt (asszem valamelyik szlovák politikus felvetette), meg mostanában valamikor Pozsonyban valamelyik állami ünnepen (talán újévkor) a Szent Koronát vetítették a felhőre/falakra, nem tudom.

Ahelyett, hogy azon megy a húzivoni, hogy mi kinek a jelképe, lehet együtt is ünnepelni, hogy azért csak leéltünk 1100 évet egymás mellett, és milyen f@sz@ hely ez a Kárpát-medence... :)

Ja, és tudatosítani kéne, hogy 4 és 10 milliós szomszédos kis országoknak azért önmagukban elég kicsi a súlyuk egy 6,5 milliárdos emberiségben, ha másért nem, az egymásra utaltság miatt is jó lenne egy korrekt állam-állam ember-ember kapcsolat...
"szerencsére ez most megszünni látszik"

tényleg? én azért ismerek hasonlóan görcsös identitásiparosokat sumerológustól a boldogasszonyistáig.
Ja. Kéne szólni az osztrákoknak, hogy ez a szitu, hallottak-e róla? Mert a behajtani tilos táblák a kisebb utakon kint maradtak (sőt ha jól tudom, még szaporodtak is). Vagy pl. eltörölhetnék a k-ejrópaiak munkavállalását korlátozó passzusokat, az egészséges verseny szellemében. Érdekes, hogy valahogy mindig csak a saját érdekeiket akarják nézni.

A határon túliak meg már nem is biztos, hogy ide kívánkoznak. Legfeljebb befektetni. Eljöhet még az az idő is, hogy mi leszünk csóringerek hozzájuk képest.

nonest: nem " a szlovákok" az ellenség, hanem ez a fico-slota kurzus. pedig mondom, nem nehéz felismerni bennük a görcsös kisnemzetet, és annak hazai vonatkozásait. tkp furcsállom, h az ottani kisebbségellenes megmozdulásoknak semmi olyan hatása nem látható ideát, hogy jé, kívülről nézve mekkora sötét bunkó faszság fasisztának/sovinisztának/turbónak lenni.
a szemétátdobálásnak direkte volt osztrákellenes éle. a befektetés meg oda-vissza működhet (mol pl).
"..szerencsére ez most megszünni látszik,"

Ezt úgy értettem,megszüntek a határok,talán gyengülnek ezek a problémák.

dark futur!

az identitás és a magyarok lopósak,teljesen más kérdés.

Ki fogja eldönteni itt,ki,kicsoda?

A magyarok,hogy ki a szlovák,román?
a szlovákok,ki a magyar?
A románok,hogy ki hová tartozik?

Ez sokkal komolyabb kérdés.

"..én azért ismerek hasonlóan görcsös identitásiparosokat sumerológustól a boldogasszonyistáig."

Igen,ez kb ugyanaz a probléma.Ott is,itt is.
azé mondom, h tükör is lehetne ez, csak mi jobb szeretjük ütni. ami mellesleg rájuk fér persze.
Még egy kérdés: nem szeretnéd a kisfilmek szövegeit - szó szerint, ahogy a narrátor elmondja - egyszerű blog formájában kirakni? Akár külön blogon. Gondolom, ha az epizód lement, ennek már nincs akadálya.
nm vagyok benne teljesen biztos hogy egyszerűen le lehetne söpörni az asztalről a "görcsös" jelzővel ezeket az "identitásiparosokat"
Pascal: a szájton fent vannak a szövegek. én nem rakom ki őket blogra; megtettem mindent azért, h normális szájtunk legyen, nem sikerült, de mások helyett nem dolgozom.
Persze persze,a meseszövegek fület megtaláltam magamtól is :-) viszont ott nem lehet kommentálni és megvitatni - egy sima blogon igen.
Árpi, "A siker díja" címen nem csináltok grátisz egy 81. részt?

Tudod, amikor Lópöcs Bt. számlájára hirtelen kétmilliárd érkezik, és még csak nem is nagyon furcsállja senki... Szemrebbenés nélkül be is mondja az érintett cég képviselője a kamerába: megdolgoztak érte. Aha. Az úgy már más.

Kicsit kezdenek elpofátlanodni az elvtársak. Kétmilliárd azért testvérek közt is 30 Zuschlag.

Lesz egy epizód a korupcióról, ami érinti a saját cégeknek kijátszós umbuldát.
OFF

Árpád, ha már úgyis nyaralsz, ajánlok figyelmedbe egy-két jó videót, nekem legalábbis nagyon tetszettek.

Filozofálós, gondolkodó sarokba vanulós... :)

youtube.com/watch?v=Pt-NvcuDVBc


Ezt a másikat biztosan ismered... :)))

youtube.com/watch?v=Tmut6FBx4xk

ON
nonestvolentis 2008.02.20. 21:14:55

"azért csak leéltünk 1100 évet egymás mellett"

hülye-e vagy?
"hülye-e vagy?"

Nem. Nyilván nem voltunk/vagyunk puszipajtások. Amúgy ha végigolvasod amit írtam, akkor értheted, hogy mire gondoltam. El lehet még itt szórakozni Európa keleti részén, 4-10 milliós kis országokként, csak semmi értelme.

Addig a világ gazdasági, politikai súlypontjai szépen átkerülnek Indiába, Kínába. Ezekre csak egy életképes EU adhat választ, és ezen belül lehet egy szűkebb, egymásra utalt országokból álló régió (mondjuk Kárpát-medence és csatolt részek), aminek lehet azonos érdeke az EU-n belül.

Amit önmagában kiemeltél, annak így nincs értelme nyilván.
off

"Megtalálták az eddigi legnagyobb sötétanyag-struktúrát"
index.hu/tudomany/urkutatas/sotet080224/

Befókuszálták a távcsövükkel a Parlamentünket :-))

most megnéztem egy párat. kifejezetten irritáló hangja van a narrátornak. és affektál. fúúúj....
a tartalom pedig...hja. megér részenként pár milliót az adófizetők pénzéből.
Hát túl vagyunk a felén.

Ez a hitelről szóló, ez jó lett, látszik, hogy szívből jött. Remélem lesz egy rész, amelyik nem az ország adósságállományára koncentrál, hanem az egyéni hitelek témakörét bontja ki jobban.

Node kérdem én felzúdulva - milyen trabant már az, aminek oldalt kell beönteni a benzint, nem pedig szépen a forró motorházba, ahogy illik!!
Csak néhány részt láttam eddig, de tegnap véletlenül belefutottam egybe. Arról szólt, hogy a város azért jó, mert van benne kórház meg színház, a falu meg azért, mert jó a levegő. Nem tudom, ez mennyibe került, de egy forint is sok ezért a dedóért. Arra emlékeztet, amikor 12 évesen angol- meg németórán elmondtuk, hogy sátorozni azért jó, mert a természetben vagy, hotelben meg azért, mert kényelmes. Vagy kollégiumban lakni azért jó, mert van társaság, albérletben meg, mert lehet nyugodtan tanulni. De ez legalább nyelvtanulásra jó volt.
Úgy tűnik neked ez a dedó még túl magas.
Az a rész éppenséggel nem arról szólt, de a jelek szerint hozzád nem jutott el az üzenet.
Ha már vetted a fáradságot, hogy válaszolj, legalább leírhattad volna, hogy akkor mi az üzenet.
Szerintem nézd meg a 16. meg a 22. részt is. Hátha az segít.
Gondoltam, hogy erről lesz szó, hiszen ismerem Tóta W. írásait, de fenntartom, hogy az általam látott rész semmi érdemlegeset nem tartalmaz, azt meg nem tudtam, hogy a sorozat valami egységes mű lenne, ahol az egyik rész csak a többi (vagy a szerző munkássága) ismeretében lenne értelmezhető.

A 42. részben ugyanis kb három állítás van:
1. a városban kórház van, a faluban madár
2. a faluba nem kell repülőtér
3. a város fejlesztése mindenkinek jó

Ez szerintem elég kevés. Persze kellő fantáziával megáldott embernek bármiről támadhatnak magvas gondolatai, de ez az ő érdeme, nem a filmé.

Amúgy érdekelne egy olyan rész, ami nem arról szól, hogy a faluban miért ne legyen iskola, posta, orvos, hanem arról, hogy a városlakó ne akarjon tisztább levegőt, kevesebb kamiont, több parkot, vagy ha ilyen vágyai vannak, költözzön vidékre.
Hát szerintem ez a 42. pont erről szólt.
Van ugye a falu. Nomeg van a város.
Az egyikben levegő van, csend, nyugi, meg madárdal. A másikban meg kórház, színház és büdös. Mindkettő jó (és rossz) és mindkettőre szükség van.
Te meg eldöntheted, neked mi a fontosabb.

Ha úgy gondolod, hogy falusi leszel, akkor ne kívánd, hogy a városi jellegzetességek is ott legyenek a sarkon. Ha meg városi vagy, ne tüntess, perelj az esetleg a házad közelébe épülő út, buszmegálló, hajléktalanszálló, diszkó vagy metróvonal miatt. (Na ezt az epizódot én is szívesen megnézném még)

És a legfontosabb - a választás lehetősége és a kettő közötti mozgás lehetősége. Azért, mert némelyek szerint a városban élni jobb, nem kényszeríthetik másokra, hogy mindenki éljen városban és számoljuk fel a falvakat. És viszont.
Valamint az, hogy a városi könnyűszerrel elmehessen hétvégén tücsökciripelést hallgatni, a falusi meg este beugorhasson a városba színházba.
Igaz-igaz, csak szerintem egy városinak se muszáj megfulladni a szmogban, és egy falusinak is joga van alapvető szolgáltatásokra.

Senki sem akar a faluból várost vagy a városból falut csinálni, a kérdések mindig konkrétak. Kell-e az adott településre általános iskola? Vagy mondjuk csak négy osztály? Ezt nem lehet annyival megválaszolni, hogy a faluban ne akarjunk városi szolgáltatásokat. Örültem volna néhány adatnak arról, hogy konkrétan mennyibe kerülnek a kistelepülési iskolák. Valóban olyan súlyos megterhelést jelentenek? Lehet, de néhány szám meggyőzőbb lenne. (Nemrég a Figyelőben írt egy számvevőszéki szakértő az önkormányzati rendszer kiadásairól, és azt mondja, tévhit, hogy a kis önkormányzatok megszűntetésével, összevonásával sokat lehetne spórolni, sokkal inkább a főváros és a kerületek + a megyék és a megyei jogú városok viszonyát kéne tisztázni)

Vagy az oktatás színvonala. Tényleg gyengébb a kistelepülési iskola? Biztos vannak felmérések. És, ha gyengébbek az eredmények, az az iskola hibája, vagy egyszerűen olyan környezetből jövő gyerekeket tanítanak, akikből a nagyvárosi iskola se hozna ki többet? És vajon az oktatás színvonala - különösen az alsóbb osztályokban - tényleg azon múlik, hogy van-e csontváz, digitális tábla, szélessávú internet, vagy inkább az a fontos, hogy ne negyven fős osztályok legyenek, hanem minél kevesebb gyerekre minél több tanító néni jusson, lehetőleg olyan, aki ismeri a gyerek környezetét, családját.

Lehetne még hosszan folytatni, a lényeg, hogy szerintem Tóta W. a mesében - éppúgy mint a blogjában - túlságosan leegyszerüsíti ezeket a kérdéseket, és megpróbálja annyival elintézni, hogy "bolondság volna elvárni, hogy építsünk a falu mellé is repülőteret".
A 44.részről: először is elmondanám,hogy a végkicsengése nagyon rendben van. A mai parasztok egy nagy része valóban muzeális példány, ráadásul úgy, hogy még az eggyel ezelőtti átkosból szerezte hozzá a tudást, azt is hallomásból. Ami viszont nem oké, az az, hogy TWÁ azt gondolja, a vidék számára csak kb 10%-ban fontos a mezőgazdaság. Hát nem így van. Az összes élelmiszerfeldolgozás, az erre települő csomagoló/nyomda/szállítmányozási/fémmegmunkálási/gépkereskedelmi, rengeteg sok satöbbi, és az ezekhez szükséges banki, jogi, oktatási, közigazgatási stb. tevékenységek baromira függvényei annak az egy tonna búzának, amit - ha racionálisan termelnének meg - száz tonna ára búzát fialna mind a mai napig vidéken.
A kumulatív eredmények séróból való kifelejtése nem tett jót ennek a műnek, sajna ez tipikus fővárosi hozzáállás, azt kell, hogy mondjam.
Egyébként - mint mondtam fenn - a végkicsengés nagyon ott van.
Guga: az agrobiznisz működésének nem feltétele a helyi termelés. ha te répaléből csinálsz almaitalt, akkor m mindegy, milyen nyelven beszél az a répa, csak a minőség és az ár számít. magában a termelésben 190 ezren dolgoznak.

ámde az igaz, hogy a mezgazdnak van más, externális szerepe, éspedig a talaj, a környezet karbantartása (parlagfű, futóhomok stb). eredetileg ez is benne lett volna, de ki kellett vennem, mert túlterhelte volna a részt.
Hát most igen nagyot tetszik tévedni.

Az élelmiszeripar bezony nem import áruból dolgozik, a tömegárut mindig helyből szerzik be, elenyésző és túlhangsúlyozott kivétellel. Mivel nincs versenyképes mezőgazdaság, tenx tu Antall Jóska, és minden utána következő, EZÉRT nincs versenyképes kumulatív szektor - egészen a szkennelős gyomfelismerő betakarítógép-programozóig (mert ilyen is van)akár.

Ez az, amit nem teccett jól megérteni.
Az import almaital, mittoménmi hasonlat eleve hülyeség, az már egy feldolgozott termék, amihez hozzájárult - valahol máshol - egy nálunk versenyképesebb mezőgazdaság.
Tehát fordítva van az ülés a lovon. Nemtom, érthető voltam-e, mert ez egy alap dolog, és a pöstiek nemigen fogják fel, te sem voltál eddig kivétel. De elmagyarázom szívesen tovább is.
Guga, te simán vehetsz narancsot külföldről, és csinálhatsz belőle narancsot itthon. Miért ne? Gyanítom, hogy rohadt sokat hoznak be, mert a zöldségesnél mindig van, még ananász is meg fókuszdió.

De itt narancsot termelni hülyeség, ami ugye nemcsak narancsot jelent itt, hanem minden olyat, ami helyett mást kéne.
Azt persze megértem, hogy rövid volt az idő, de a mezőgazdaság félreértett szerepe, hogyaszongya, vetés-betakarítás, pár százalék ember ugyanmár, marinéni, ripityom, szürkemarha, mangalica - ez süt.

Ez kicsit olyan, mintha én nem érteném meg, mikor te azt mondod, hogy száz robotot, ezeret. Mert a külső szemlélődőnek az is csak egy öncélű baromkodásnak tűnik, amit pár ember csinál. Pedig ugye mégsem. Hátha így világosabb voltam.

Kedves TWÁ,
olvasd el, amit eggyel fölötted írtam az elenyésző és túlhangsúlyozott kivételekről.

De ha nem megy, akkor narancslé fronton is elmondom neked, hogy magyarhonban nem úgy készül a Sió narancslé, hogy behozzák a narancsot és itt majd lepréselik neked. Sem a fókuszlé.
Hanem eleve máár eg ÉLELMISZERIPARI termékként hozzák be. Sűrítve, aszeptikus hordókban, amin már rajta van a spanyol/görög termelő/feldolgozó/szállítmányozó/narancsbróker haszna.

én értem, amit mondasz, hogy a répa kiráncigálásával nincs vége, meg feldolgozóipar meg stb, de ettől még egyrészt téves, hogy a mezgazd Mo. gerincét alkotná, másrészt meg attól, hogy ezer éve is volt mezőgazdaság, nem ugyanúgy kéne csinálni. ez a film most erről szólt. ha lesz továbbmenet, akkor abban még lesz erről szó.
Elemi dolgokat kell itten tisztáznunk.
Egyrészt: senki nem állítja, még Vydékhy Pista bácsi sem, hogy a mezőgazdaság Mo. gerincét alkotná. Sőt, főleg ő nem gondolja ezt.

De valamiért Pesten azt gondolják, hogy ezt gondolja.

Na ez egy nagy tévedés, ami végighúzódik ezen a részen. Ezt minden vidéki nem kicsit érzi balfasz módon degradálónak.

Az meg egy közkeletű tévedés, hogy az élelmiszeripar , élelmiszergazdaság, és az azon a bázison továbbinduló vállalkozások, egészen a csúcstechnológiáig, ne alkotHATnák egy gazdaság gerincét, vagy annak egy jelentős részét.
Hollandia pl.

A második résszel egyetértek: versenyképesen kellENE dolgozni a mezőgazd.ban is.
Guga: abban igazad van, hogy ez a skanzenmagyarország-vízió, meg a tisztaerkölcsű fehértemplomos falu meg a fonó fetisizálása főleg a nagypolitika hülyesége, de ott bizony megvan.
Most mondom előre, hogy statisztikákkal fölösleges jönni, mert nagyon nehezen mérhető áthallások vannak a különböző statisztikai kategóriákban. Pl hogyaszongya "szolgáltatási szektor" és akkor mindenki a fodrászra meg a manikűrösre gondol, de senki a mezőgazdasági szolgáltatásokra, vagy a targoncaellenőrökre, mittomén. Pedig egy kisvárosban állítom, hogy többen élnek az agráriumhoz szorosan kötődő szolgáltatásból, mint manikűrőzésből. Még 2008-ban is.
Ha szorosan a példámhoz ragaszkodok, még Hévízen is igazam van.

Ha a példa mögötti valóságot keresem, persze, hogy vannak tipikusan agrárvidékek, meg kevésbé azok. Csak a példa kedvéért mondtam. Na.
A nagypolitikával kapcs. meg nagyom egyetértek, sajna AJ-GYF vonalon nem volt senki, aki szemügyre vette volna a tényeket. Evidenciák sem zavarták őket.
ragaszkodom, persze, mert ik
És akkor van igazam, ahányszor csak akarom! Nem? De! HAT! :-)
Sajnos nagyon áttekinthetetlen, ha az ember utólag megnézné egy-egy téma filmjeit. Nem tudom miért nem lehetett volna cimkékkel ellátni, meg valami normális háttéranyagot is fölrakni... :S

Tudom, ez nem a te munkád, meg bosszankodtál is eleget, csak így minimális az esély arra, hogy valaki a régebbieket elkezdje megnézni, végiggondolni.
Meg fogom csinálni, ha lesz pár üres napom. Szeretek idióták helyett dolgozni.
Akár a "How to make unemployed for dummies" könyv is kezdődhetne így.

"csökkentené a fizika, biológia és kémia tantárgyakat a közoktatásban"
www.edupress.hu/index.php?at=egycikk&HirID=17886

Szerintem a munkaerőpiacról szóló rajfilmcsokrot valamikor úgy a 15-16 éves diákokból álló osztályoknak kellene levetíteni osztályfőnöki óra keretében, és nagyon világosan, érthetően elmondani, megbeszélni a lényegét.

Utolsó két évben szokott lenni fakultációválasztás, meg ennyi idő alatt föl lehet készülni a matekra, fizikára, kémiára, stb.
Igazából aki itt elmegy "gyógy"matekra, az gyakorlatilag lemond arról az esélyről, hogy reál irányba tanuljon tovább.

Nekem vannak bizonyos rögeszméim. Az egyik az, hogy a reál-humán ellentét (?) egyszerűen hülyeség. Nem ott kellene súlyozni, hogy nem szereti a matekot, elmegy bölcsésznek, hanem úgy, hogy aki nagyon "kocka" az mehet info/villany karra, aki közepesen, az gépész/közlek/vegyész karra, aki pedig minimálisan, az is mehet valamilyen biosz/kémia irányba, ami ugyanúgy természettudományos, versenyképes tudás, és valamivel talán kevesebb matek. A rögeszmém lényege az, hogy a diákok (legalábbis az én volt osztályomban) 80%-a alkalmas lenne reál/természettudományos jellegű pályára.Ehhez képest jó ha 30% ment erre tovább...
Én egyébként valamiféle bónusszal jutalmaznám azokat a természettudományos tanárokat, akik minél több diákot terelnek és készítenek fel ebben az irányban...
(konkrétan hálás vagyok a saját matek és fizika tanáromnak, akik utolsó két évben tanítottak, nagyon jó alapot kaptam, pedig előtte nem gondoltam, hogy alkalmas lennék erre az irányra)
Mekkora az esélye annak, hogy ha valaki feldobná az epizódokat egy videomegosztóra, aztán meg a hozzájuk tartozó linkekkel egy blogra, az MTV nem töröltetné öt percen belül? Mert én nekilátnék (szvsz az ember nem valakik helyett dolgozik, hanem valmi célért), szerintem jópáran mások is, de ha nem marad meg, akkor tényleg nincs értelme.
A ma esti-a fogyatékkal élőkről-eléggé szemnedvesítősre sikeredett, remélem nem csak nekem!Bár,hogy fanyalogjak is-nehogymárhátradőljabbanaszékbenkedves Árpád-lehetnél még ennél is sokkolóbb! Én abban hiszek! Ne egyes szám harmadik személyben beszéljünk a taplókról,mondd azt, hogy én vagyok!Én meg majd jól elgondolkodom ezen,aztán ha nem az én ingem, nem veszem magamra. De legalább a másodperc tized részéig magamba szállok. Egyébként lassan mondom, hogy mindenki értse:NEM LESZ GÁZÁREMELÉS!
Tgr, felteszem én, muszáj megcsinálni valakinek.

Vétó: igen, szerettem ezt a részt, a Trabantért kicsit küzdeni kellett, mert máshol is előkerült, de végül átment.
Szégyen, ami ebben az országban fogyatékosügyben zajlik.
Tessék-lássék törvényeket hoznak, amiket aztán nem tarta(t)nak be. Rendőr parkol a mozgássérült helyére. A városháza elött csupa rokkantautó parkol.
Másrészről makkegészséges balettáncosok és kőfaragók vannak rokkantosítva némi jatt fejében, mert így könnyebb feketén melózni.
Ámbátor! Minden ügyben és mikro-makro méretben!
Emlékeztek Hofi mit mondott kb.3o(vagy még több éve? A fejétől büdösödik a hal!
Ez mostanában naponta jut eszembe. Ha fent nincs morál, lent sincs."Má mé kéne
nekem..."És nem tudom, hogy nyugodtan alszanak-e ezek a műrokkantak, meg uram-bátyám összekacsintgatók, de attól tartok
igen. Nekem meg azt mondta az öcsém nemrég, hogy "túl jó" vagyok, a férjem meg, hogy naív(a költői véna meg a fasorban sincs). Szerintem ezekből a kilóra megveszlek emberekből hiányzik inkább valami, de piszkosul! Nem baj, ha én nem tudok- és nem is akarok- megváltozni, majd változik a világ. Remélem, mire a gyerekeim(vagy az unokáim) felnőnek a feladathoz, már nem
a zsé fogja eldönteni, ki mennyit ér.
Hát, bocs a nagy szavakért, ráfoghatjuk a hülye hormonokra, de nálam nem holdfázisfüggő, igy gondolom folyamatosan.
Hofi konkrétan azt mondta:
Mindig a fejétől büdösödik ... a láb.
ámbátor! Nagy eséllyel igazad lehet. Ezt a poént azt hiszem, nem csak egyszerűen meggyilkoltam, de előtte válogatott kínzásokon esett keresztül szegényke, valahol a két agyféltekém közötti ici-pici átjárón. De-esetünkben- a lényeg ugyanaz:büdös van már nagyon!(pedig ez nem is Dánia)
iii:
"az egyetlen dolog a Szerencsejáték Rt vagy az MVM/Paks, azokat meg ha van egy kis eszük, csak nem adják el."

sajnso a helyzet sokkal rosszabb, van egy kis eszuk es ugy adjak, tekozoljak a a milliardokat hogy abbol part es egyeni penzek de csak milliok lesznek.
TWA "ezután nem azzal fordul vezéréhez, hogy Az Isten Tartson Meg Nekünk, drága elnök úr. Hanem azzal, hogy figyi, akkor ti mit is gondoltok nyugdíjról meg közlekedésről? A kormányzó pártokhoz pedig még azzal is: hm-hm, és ti mit is csináltok ez ügyben? Nyugdíjat emeltek? De hát a tévében mondták, hogy baj van! Korhatárt kéne emelni, minimum!"

az isten aldjon meg ezert kedves arpad...
vegre ketfrontos harc!

amugy meg a nyugdijkorhatart mar emeltek!
"azért csak leéltünk 1100 évet egymás mellett.
hülye-e vagy?"

Kedves barataim, nem egymast kene cikizni, hanem megirni, hogy nem egymas mellett eltuk le azt az 1100 evet, hanem szlavok eltek a magyarok uralma alatt, onallo szlovak allam vagy 4 evig volt a II.vilaghaboru alatt mindosszesen, ezert tele vanank kisebbrendusegi erzessel, radasul Tiso-t kivegeztek, mint haborus bunost es emiatt olyan nagyon erre vissza se lehet hivatkozni.
Vagy ott a cimeruk 3-as halom a kettoskereszttel. Amit III. Bela hozott Bizancbol es nem mint vallasi, hanem mint hatalmi szimbolumot.
Ugy a XVI. szazadban a 3as halmot a Tatra, Matra, Fatra hegyekkel azonositottak, igy nemcsak a magyar cimer irredenta hanem az ovek is.
Na hogy megis mas legyen a cimeruk ok kekere festettek a hegyeket...
TWA:
a mezogazdasag tenyleg (szinte az egyetelen) kitoresi pont e hazaban:

www.nol.hu/cikk/475607/
Árpi, lassan rajzolhatnátok egy olyan filmet, ami Gyurcsányéknak magyarázza el, hogyan kell kormányozni a népet.
Mottó: ha a kocsimmal neki megyek egy fának, akkor még nem biztos, hogy az autót kell szidni.
Nekem nagyon bejönnek a képmesék. Egy bánatom van, hogy a barátok közt és Mónika showk országában a vetítés ideje, helye elb...tt. Akit igazán érint az nem AZ ESTÉ-t nézi. Így pedig csak jót szórakozunk páran. Egyébként kösz TWA!
Ez érdekes. Vajon a 76. rész miben tér el a 15-ik től?
Vagy csak a neten keverték el?
Vagy a gonosz kommunisták ellopták a nép vagyonából összeharácsolt adóforintokból készült epizódot?
Hö. a 77. meg tök olyan, mint a 31.
78 -> 23.

Hiba a mátrixban???
Ha jól láttam, akkor a 79. meg az utolsó a nyolcvan részes sorozatban.
Ezek lopnak!!
süti beállítások módosítása