W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Banánnépköztársaság

2007.08.01. 05:45 Tóta W. Árpád

Jé, a Civilization óta nem is volt itt játékosság. Pedig tanulságos az, ha nekiül az ember.

A nagyszerű Victoriát kiismerni (masterelni) talán sohasem lesz már időm, de van egy másik kedvencem, amit szerintem legalább középiskolában, egy-két állampolgáriismeretek-órán oktatni is kellene. Ez egy banánköztársaság-szimulátor – és ebből már tudható, miért releváns. A címe Tropico, a magyar változat szinkronhangja pedig Ganxsta Zoltán kisiparos.

A szokásos keretek itt is úgy működnek, mint máshol: működő és nyereséges gazdaságot kell teremteni, magyarán dohányt és kávét termelünk, valamint szállodákat üzemeltetünk, mert abból van a pénz. A játék sava-borsa abból adódik, hogy öt-tíz évente választás van.

Tropico többet érdemel


Ilyenkor El Presidente, vagyis én, népszerűségi grafikonokkal szembesül, és azokon esetleg azt látja, hogy juj. Ezek a hálátlan barmok nem akarnak ide szavazni. A nép, bár csak oktalan elektronokból áll, mindenféle igényekkel hozakodik elő: enni akar, meg bádogviskó helyett lakótelepen lakni, szórakozni, gyógyulni. Ajaj. Hogy mit csinálok ilyenkor? Először is megduplázom az élelmiszeradagot – banánföldön ezt is lehet –, felhúzok néhány olcsó bérházat, felezem a lakbért, és az egész áldott tropicói földön megemelem a mezőgazdasági dolgozók fizetését, ugyanis ők vannak legtöbben. Ettől masszív mínuszba kerülök, de sebaj, a Világbank szankcióit kibírjuk egy darabig. Minél jólétibbek vagyunk, annál rövidebb ideig.

Ez egy olyan ügyes játék, ahol akár csalni is lehet a választáson. Kicsit morog az értelmiség, de amíg van elég katonám, addig ez nem baj. Sőt olyat is lehet, hogy nem tartunk választást: ekkor szembesülne a tanuló, ha ezt tanítanák, azzal az örökbecsűvel, hogy a szuronyokkal mindent meg lehet csinálni, csak ülni rajtuk nyugodtan, azt nem lehet. Ugyanis ha se szabadság, se jólét, akkor előbb-utóbb fegyveres felkelés következik be. És hát Kádár János is megtett mindent, hogy olyan még egyszer ne legyen.

Szóval betömtem a nagyra nyílt pofákat olcsó tortillával, és rendeztem karnevált. A buli színe. Esetleg összebútoroztam az egyházzal, akik egy katedrálisért meg egy könyvégetésért cserébe támogatnak engem. Még egy picikét csaltunk is, lényeg, hogy nyertem. Itt az ideje ledolgozni a mínuszt. Fizetések hopp vissza öt dollárra, lakbéremelés az elviselhetőségig, fejadagot felezzük. Finom cikluseleji menü. Az építkezés, a fejlesztés, a hosszú távú tervezés ideje. Egy-két polgár esetleg fegyvert fog – na de áll már a börtön és a rendőrkapitányság, nincs gond. Kell nekem három-négy év, amíg pluszba kerülök, és azt a pluszt befektetem úgy, hogy pénz legyen belőle.

Gond csak akkor van, ha elkúrom. Ha nem lépem meg a ciklus elején az elvonást, és nem fektetem be a pénzt, hanem például hagyom zabálni két pofára a népet, nos, akkor a következő választás előtt nem tudok ugrásszerű jólétet produkálni, de még az illúzióját sem. Mert nincs miből: a Tropicóban nincs külföldi hitel. És ha nem tudok jólétet produkálni, akkor teljes joggal vált le engem Tropico népe, és megérdemelten menekülök egy rozoga evezős csónakban a népharag elől.

Játszani is engedd


Igen, ezt úgy hívják: ma-chi-a-vel-liz-mus. Tessék elfogadni végre, bazmeg, ahogy a darwinizmust! Ez a realitás, ez a valóság, ez így működik. Igen, aranyosabb és magasztosabb volna egy Jóisten, de egyelőre arra nincs kísérleti bizonyíték.

Csaknem 500 éve jelent meg A fejedelem. Ma minden alsós gyereknek fel kellene ismernie ezeket a technikákat fél kilométerről, széllel szemben. De nem tartunk itt, mert nem merte senki megtanítani. A fejedelem ma nehéz olvasmány; persze, mert akadt közben sok más, könnyebb, heripotter meg egyéb. Épp ezért ér kincset a Tropico és rokonai: a reneszánsz nyelvezet ormótlansága nélkül, funkciójában mutatja meg, hogyan működik a hatalom, hogyan működik a politika. Ebből a nyolcéves cigánygyerek is megérti, mit jelentett Medgyessy, és mit fog jelenteni a 2009-es enyhülés. És ha megérti, akkor nem lehet átkúrni a palánkon se ezerhuszonnegyedik havi nyugdíjjal, se ingyenbenzinnel. És ő fogja elmagyarázni a szüleinek, hogy ebből és az ellenkezőjéből átlagot kell vonni. És akkor, talán akkor nem lesz ez a kurva ország Tropico.


Címkék: kampány game magyarland

242 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr7129671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nehéz. Én nem is lennék president.
Bár tudjuk, hogy van aki szivesen elvállalná, s azonnal megkezdrné az ország növekedési pályára állítását.
Remélem sikerült szószerint idéznem.
Nem könnyű elfogadni, hogy ez van. Hogy az élet dzsungel, és nincs jó tigris meg rossz tigris, csak csupa éhes tigrisek vannak. Hogy az ember is csak egy állat.

Megértettem, köszönöm. 44 évembe tellett. Összeszorítom a fogam, kifenem a késem, és indulok napi vadászatomra.

Jó vadászatot! Egy vérből valók vagyunk, te, meg én.

A legjobb mondatod a 2009-es enyhülés volt.Ép eszű emberek már rég' tudják,hogy működik a négyéves ciklus.
Azért ehhez hozzátenném, a rádiónál nemcsak a fölösleges emberek leépítése zajlik.Legyen már fületek a hírek,krónikák(új) hangszereltségéhez.Ehhez valóban új hangmérnökökre van szükség.
Természetesen ez a Macho Edition:)
Értitek már, barmok, hogy ez a hazudós tetü Gyurcsótány miért volt jobb választás 2006-ban mint Viktorka?
Nekem is nagy kedvencem ez a játék.
Igazából, ha komoly eredményre vágysz érdemes úgy indítani, hogy katonai puccs, akkor a demokrácia elvárás minimális lesz, ergó nem is kell választásokat tartani. Jó néha le kell csukni valakit, esetleg a gerillák megrongálnak ezt azt,de elég a hadseregre figyelni, mert ha ők elégedtelenek akkor baj lesz. A gazdaság tisztességes beindításához kell vagy 20 év, után lehet lassan emelni a jólétet is, és lassan visszaadni a szabadságjogokat.
A másik út, amit te írtál az 5 évenkénti seggkinyalás, majd közte a megszorítás.
Asziszem egyet kell ertenem Arpival.

Azert nem lehetne, hogy csak nekem mar most lejjebb viszik az SZJA-mat?
Ha lehetne, akkor vizitdijat sem fizetnek. Es a TB-met is vissza a regi szintre. De tenyleg csak nekem. A tobbieket leszarom!
:-D
Mér', a legeslegújabb-kori M.o.-i választások nem arról szóltak, hogy kinek a vezetésével éltessük tovább Tropicot?
Vannak még, akiknek nem mindegy, hogy kitől kapják a banánt :-)
...akkor ez azt jelenti,hogy MSZP-Fidesz,vagy fordítva?????????????=költségvetési deficit?
Lord Valez: azt is kipróbálta Chileben Pinochet. Működött is, ma Chile az egyetlen normális gazdaság Dél-Amerikában.

Egyébként ha W. annyira szeretne népnevelni, ne felejtse el megemlíteni, hogy MINDEN 'demokratikus' ország így működik az egész világon, ez nem magyar sajátosság; legfeljebb a mértéke az. De még akkor mondjuk el azt is, hogy éppen most folyik a közpénzügyi reform, ami éppen hogy lecsökkentené ezt a kilengést, ha jól tudom német példára.
"Vannak még, akiknek nem mindegy, hogy kitől kapják a banánt :-)"
Az nem mindegy hova :)

Egyébként a játék "genyasága", hogy az első elvesztett választással vége, ezért itt kicsit messzebbre kell menned. Míg Kövér László megmondta, ha nem a Fidesz nyeri a választást, "apokalipszis nem lesz, csupán Magyarország nem lesz több, mint egy paca a térképen."

"...akkor ez azt jelenti,hogy MSZP-Fidesz,vagy fordítva?????????????=költségvetési deficit?"
Ez csak annyit jelent, ha megnézed a deficit görbét, érdekes módon mindig megugrik a választás évében. Vajon miért? :)
Árpi: hónapok óta a legkiegyensúlyozottabb postod: mostanában többet alszol a gyerektől? ;)

ON: ez már Rómában is működött, kenyeret és cirkuszt... csak a választások ugye "kissé másképp" zajlottak
Lord Valdez,ezzel mindenki tisztába van.Ez úgy néz ki,hogy:jópofizás benyalás a népnél>>>>>>pénzhintés,mint "a középkori piactéren az elemózsiát">>>>>>majd a behipnotizált tapsvihar közepette>>>>>>lerakja voksát>>>>>>>...és a nyert emberkék röhögnek a tenyerükbe gúnyosan
Árpád: respect. Igaz, de attól még szívás a poroslábúaknak a ciklus eleje. :)

Nomeg nincs olyan felelősségteljes politikus aki nem saját haszonért tenne ilyen (általános felfogás szerint) etikátlan dolgot...
Hamár gamek. Kijött a civ4-hez mégegy kiegészítőcsomag. www.2kgames.com/civ4/beyondthesword/
Hight-tech fegyverek ,cégek, kémkedés :) 100% funfactor :)
Lehetne ezt továbbfejleszteni. Több játékos, hálózatban. Elején csapatot választanál, minden évben kijönne a legfrissebb politikusokkal. : )
Lehet jobban járna az ország pár hardcore gamerrel, mint ilyen töketlen parazita "politikusokkal". Talán nagyobb sanszunk lenne a következő pályához. Még csak választósdit sem kellene játszanunk.
Ha a Victoria tetszik, akkor a teljes sorozat is tetszeni fog: Crusader Kings (nagy szerelmem), Europa Universalis, Hearts of Iron. De ezekben még elég volt a nagyvazallusokat lekenyerezni:)
"Lord Valdez,ezzel mindenki tisztába van."
A többi 9,9 millió is?:)

"Nomeg nincs olyan felelősségteljes politikus aki nem saját haszonért tenne ilyen (általános felfogás szerint) etikátlan dolgot... "
Teheted saját haszonért is:) Van lehetőség sikkasztani, és még pont is jár érte:)
1. Huxley a "Brand New World Revisited"-ben (fogalmam sincs kiadtak-e magyarul, ill. milyen cimen) mar megirta ezt. Meg kell tanitani a vilagon mindenkinek, h felismerje a demagogia legalapvetobb formait.

2. Ez termeszetesen lehetetlen, mert akik a tanitast felugyelik, hulyek lesznek a sajat kartyatrukkjeikrol meselni... Es ebbe beletartoznak a "kozos" trukkok is, vagyis a legalapvetobb atveresekrol soha nem lesz szo a tankonyvben, mert azokat az eszkozoket MINDEN politikus hasznalja, a vilagon mindenhol...

es vegul 3:
Regota ismert tezis, h a hatalmat annak kell adni, aki nem akarja elfogadni. Ha csak olyanra szavazhatsz, aki elnok akar lenni, mar biztos, h egy hatalomehes embert raksz magad fole. Olyannak kell adni a hatalmat, aki nem akarja elfogadni, mert az a szemely tudja, mekkora felelosseget vallal...
Europa Universalis II... minden idők legjobb :) De a post is jó.
Azért annyi csúsztatás van benne, hogy a Tropicóban is van külföldi hitel: csak el kell dönteni, hogy az amerikaiktól vagy a szovjetektől kéred.
Ennek a játéknak (is) volt elődje a Spectrumon és a C64-en. Emlékszem, ott volt olyan lehetőség is, hogy
- helikoptert beszerezni a puccs utáni meneküléshez
- bankszámláról Svájcba átutalni
- a személyi testőröket jobban fizetni
Ezek a dolgok kor- és rendszerfüggetlenek ...
A Hungary Simulator v.1.0 service packja honnan tölthető le? :)
Gyanús, hogy ez naivitás.
A tudás mint életjavító eszköz eszméje már a felvilágosodás után sem volt annyira hiteles.
Ha azt vesszük, hogy immár 8 éves romasrácok is megismerkedhetnek életkörülményeiket befolyásoló demagóg eszközökkel, azok működésével, ráadásul legyengített formában beinjektálva kis elméjükbe, akkor az még lophasra sem elég. Kell az igény, hogy a sorsát valaki ne csak a mindennapok szintjén, de távlatokat figyelembe véve is irányítani akarja, illetve kell valamiféle erkölcsi szint, amelyen a megismert eszközök nem csak a család, kisebb szféra terrorizálására lesznek felhasználva. Erre, Árpi, nem jelent semmiféle megoldást a Tropico, amely ráadásul azt a fontos elemet kihagyja a játékból, miszerint sok demagóg nem a klasszikus nyerésre játszik, hanem a hatalmi eszközök önkényes használatával szerez kis lelkének bónuszpontokat.
hát további jó játékot! szerencsére huntropico nem egy megközelíthetetlen sziget, szóval én már itt sem vagyok. amúgy is jobban szeretem nézni, ha mások játszanak. 2500 km-ről, sokkal nyugodtabban.
Roman Abramovics mit csinált? Lenyúlta a gyerektől a Total Club Manager-t, megszerette, majd rájött, hogy ez élőben se lehet rossz. Chelsea megvesz, pénz végtelenre állítva, aztán gyerünk.
Nálam a befutó a Civ4. Abban az a legjobb, hogy nem csak a saját népedet lehet sanyargatni, hanem minden más népet is :)))
Miért mondod, hogy tanítani kell(ene)? Hiszen tanítják, csak "lájtosan". Ugye a demokrácia kitalálói is már azzal szembesültek, hogy az osztrakiszmoszt meg lehet venni - ergo a demokrácia hamarosan a "kinek van több pénze megvenni a szavazati jogokat" című játékra egyszerűsödött még akkor is, ha látszólag továbbra is demokrácia volt. Ezt pedig ugye tanítják történelemből (hacsak meg nem változott a történelem oktatása, mióta nekem már nem kell).
Lásd még a magukra annyira büszke US polgárokat - miért van az, hogy elnökválasztást csak az nyerhet, aki naggggggyon sok lóvét tud felhajtani a kampányához? Hát mert honnan tudnák szegények, hogy a megszavazandó elnök a legjobb választás, ha ezt meg nem mondanák nekik? Márpedig ezt a tényt is tudjuk sokan, hiszen a médiában is sokszor megjelent. Legfeljebb a párhuzam megvonása nehézséget okoz némelyeknek...
Ugyanilyen joggal ostorozhatnád amúgy még a marketinget is, ahol folyamatosan hülyének néznek, úgy akarják rám sózni a vacakjaikat. Elvi különbség nincs közte, a választás is "marketing", beleértve a piackutatást (hányan hajlanának ennek a szarnak a megvételére), és az összes ócska trükköt - amelyek legyenek bár ócskák, mégis folyamatosan működnek.
Ettől kezdve viszont belép a pénz - ha átlátsz azon, hogy a politikai marketing milyen, és miért olyan, akkor azt is rögtön látni fogod - szemüveg nélkül is -, hogy az üzleti marketing milyen, és miért olyan.
Summa summarum, az egész jóléti társadalom úgy rossz, ahogy van. Ami jó benne, az csak az, hogy mi még mindig a top között vagyunk. Másként megfogalmazva, amíg nekem jó, vagy legalább nem annyira rossz, mint másoknak, addig nem lázongok. Önző lennék? Biztosan így van, de van más lehetőségem?
Ami meg a hazai helyzetet illeti, választásom amúgy sincs, legfeljebb arra korlátozódik, hogy két rossz közül a kisebbet próbáljam meg hatalomra juttatni. De mi alapján dönthetnék? Igazi rálátásom nincs, a tényeket mindkét fél gondosan titkolja. Még a végén kiderülne, hogy az egyik 19, a másik meg pont eggyel kevesebb húsznál.
Eegen. Ja. Kivonatosan nagyjából így föst a rendszer. Persze csak simára egyenelt algoritmusok képében. Mert hát a játékba, ugye, még véletlenül sincs beleszőve egy ambíciózus alantas, aki a helyemre pályázik, s ezért nem rest a hátam mögött taktikázni, paktálni, miközben azért veszettül nyalja nekem a rést, nehogy gyanút fogjak; sem egyéni vállalkozásokba menekülő, nyersen hatalomorientált ellenfél, aki lépten-nyomon néptribunba csap át, valahányszor szorítja a népszerűségi kapca; sem évek óta munkanélkülin meg címzetes segélyeken tengődő tarfejű kolosszusok hada, akik merdzsóval mennek a hivatalba közadományért, kilós arannyal dekoráltan; sem papíron alapfizut húzó szürkemelósok regimentje, akik viszont kéz alatt a kimutatottnál jobban járnak - most a tök feketékről nem is szólva. Meg olyan csalafinta bizbaszok sem kavarnak a képletbe, mint Számvevőszék, AB (nem Rh-faktorral, vigyázat), istennyavalya... Nyaggatás, szívatás vég nélkül. Szóval, jó játék lehet ez, de azért élőben izgalmasabb is, többismeretlenesebb is. Hadd izzadja teli az ingét az, aki épp diszponál fölötte. Meg hát hadd szidja a jónép, akik persze azt sem tudják, valójában isszák-e vagy eszik az államot. Mindegy. Valakit, valamit mégiscsak muszáj szapulni. Istent már letették a magas polcról, akkor meg csak köll helyette valaki más. Bűnbak nélkül nem megy.
Vicces kis játék lehet :)
Sajna az kevésbé vicces, hogy megállja a helyét az embert az állathoz hasonlítani. Machiavellizmus meg darwinizmus ezerrel, aztán nosza henteljük egymást, gyerekek, és felejtsünk el olyan szépreményű kis dolgokat, hogy eszményi állapotok felé törekvés, jóságba vetett hit, morális határok stb. Lesz még jó kis világ itt:)
"nhu 2007.08.01. 09:16:31
Miért mondod, hogy tanítani kell(ene)? Hiszen tanítják, csak "lájtosan". Ugye a demokrácia kitalálói is már azzal szembesültek, hogy az osztrakiszmoszt meg lehet venni - ergo a demokrácia hamarosan a "kinek van több pénze megvenni a szavazati jogokat" című játékra egyszerűsödött még akkor is, ha látszólag továbbra is demokrácia volt. Ezt pedig ugye tanítják történelemből (hacsak meg nem változott a történelem oktatása, mióta nekem már nem kell)."

De, megváltoztatták: ez a klasszikus szovjet állatmese az imperializmus/nácizmus ellen. ;)
tudna valaki linket adni, ahonnan letölthető?
A magyar iskolákban sok mindent máshogy kellene oktatni. De ez jó ötlet, a magolás mellé egy kis gyakorlati tapasztalatot is be lehetne vinni a gyerekek fejébe egy ilyen játékkal. Teljesen más olvasni valamiről, mint gyakorlatban kipróbálni.

Ha már itt tartunk, olyan játék van, amivel egy 40 éves (boldog) házasságot lehet szimulálni számítógépen? Hogy a 15 karakter közül melyik lenne az ideális társ? OK, tudom, házasodni kémia és szív alapján kell, hogy kerülne már ide a számítógép, de ha a 30-40%-os válási arányt nézem, akkor van még mit fejlődnünk…
Tüzes Istennyila!

Árpád már adott linket, a demo onnan letölthető. Amúgy google...
Igen, egy ország pont úgy működik, mint egy számítgépes játék. Az öreg Machiavelli meg nem is papolt semmit valami "közjó" nevezetű teljesen érdektelen fogalomról.

Megjegyzem azért mintha eldöcögnének azok a demokráciák ott skandináviában, meg a németek/ franciák stb is egészen jól elvannak gazdaságilag.

Szó se róla megszorítás ott is volt, meg felháborodás is, de attól még, hogy hülye a magyar kormányzat, nem biztos, hogy magát a rendszert Machiavelli alapján kéne felfogni.

Jelzem: mintha kevesebb szó esne arról, hogy micsoda strukturális baromkodások, mennek. Ennek nincs köze a politikai rendszer milyenségéhez. Ennek a benne ülő emberek ökörségéhez, meg persze anyagi érdekeihez van köze.
Árpi, ez már a levegőben lógott, pont tegnap beszéltünk róla egy cimborával. Meg Orwell is tudott egykét dolgot pl. az 1984-ben. A mai árokásási politika is erről szól, s a vezérek szónoklatait a tömegek előtt nyugodtan nevezhetjük a Gyűlölet 5 Perce egy egyelőre enyébb változatának. Minden itt van a szemünk előtt...
Szerintem jobb taktika is van, mint a jólét teremtése. Ráadásul olcsóbb is. Egyszerűen azt kell hazudni, hogy már eleve jólét van. Mivel csak ez az egyetlen sziget, így nem lehet külföldre utazni, nincs összehasonlítási alap /ha esetleg mégiscsak lehetne külföldre utazni, nem kell ettől rettegni, a többség nem fog a határ közelébe sem menni, elég hülyék azok ahhoz/. Szóval a választások előtt ezt kell nyomni, hogy milyen fasza minden. Ha esetleg kiderülne, hogy kétpofára hazudunk, akkor sincs gond, akkor azt kell nyomni, hogy tulajdonképpen mi az igazsággal néztünk szembe, és tulajdonképpen mindenki más hazudik, de mi már nem. A többit a fullajtárok már elintézik, és naponta elismétlik ezerszer, meg a részleteket is kidolgozzák. Hát nem sokkal olcsóbban kijön ez? Még jól is jövünk ki az egészből.
"Igen, aranyosabb és magasztosabb volna egy Jóisten, de egyelőre arra nincs kísérleti bizonyíték."

Előbb-utóbb valamelyik gazdag úr átpöcköli a tevét a tű fokán.
„A fejedelem ma nehéz olvasmány...”

Azért annyira nem nehéz a szöveg. :)

Pl:

„Aszerint kell tehát cselekednie, ahogy a szél fúj...”

„A bölcs uralkodó tehát ne legyen szótartó

- ha ez a magatartás kárára válik,
- s ha az okok, melyek miatt ígéretet tett, megszűntek.”

„...kegyesnek, hűségesnek, emberségesnek, őszintének, vallásosnak kell látszani, és annak lenni; de lélekben mindig elkészülni az ellenkezőjére...”
Lord_Valdez "Jó néha le kell csukni valakit, esetleg a gerillák megrongálnak ezt azt,de elég a hadseregre figyelni, mert ha ők elégedtelenek akkor baj lesz."

Tavaly szeptember? Konvergencia? Fegyveresek átszervezése/leépítése? Leépítés rednőrség-határőrség-börtön vonalon? Fegyveres szervek demonstrációi, mert nem sztrájkolhatnak.
Akkor b....
Uh, de régi game ez már ...
A téma kapcsán lehet rámutatni arra, hogy vannak ún. államalkotó nemzetek, és vannak a banánköztársaságra hajlamos nemzetek.

A banánköztársaság érthető módon konzerválja saját gazdasági alsóbbrendűségét, és hiába hangzik jól a dzsungel mint példakép, erős és prosperáló államot alkotni ilyen felfogással nem lehet. Kivéve persze, ha van olaj, mert abból pénzelni lehet bármit :)

Ha banánon élünk, akkor kell is valaki, aki gondoz minket..
Az emberek nagy többsége nem csipálja a szabadságot....mert felelőséggel meg bizonytalansággal jár. Erre építenek a politikusok. Pont olyan a pol. elitünk, mint amilyenek mi vagyunk. Félművelt, félnotás társaság.

No future, no future in Hungary for You.
(Eredeti Rohadt Józsi, publiusi átirás)
Árpád!
Ha megnézzük az írásodat kicsit jobban, az derül ki, hogy a demokráciának semmi értelme , mert a Zemberek hülyék, a diktatúra a király.
A végén majd ott találunk valami köztársaságellenes szervezkedésben (majd ha Fidesz-KDNP kormány lesz)?
Wonderland 2007.08.01. 09:50:08

Na jah csak annyi a különbség, hogy skandináviában a németeknél, franciáknál nem azt jelenti a demokrácia a paicgazdaság, mint nálunk.

Nálunk a módi az, hogy az állam kizsákmányolja a vállalkozókat a vállalkozók erre kizsákmányolják a dolgozókat , és végül van egy szűk réteg, amelyik szépen elhelyezkedett a különböző pártok körül, és elvan, mint hal a vízben ...
Kazi, jelöllek Nostredamus díjra, mert már elindult ez a minden nagyon szép, minden nagyon jó, szuper ez a híd a két falu között, majd lesz egyszer sztráda is hozzá.. ezt már nem #úrtuk el nem kicsit nagyon. Konvergálunk az erőben ezerrel.
erre meg a vizitdíj automatánál fizetős gyűlölet-perceket tarthatunk.
Nem egyedülálló magyar jelenség ez a legtöbb ex. szocialista országban ugyanaz a szar van ez pedig visszavezethető oda, hogy nem volt sehol valós rendszerváltás.

Lényegében minden ex. szocialista országban a hatalmi elit gyökerei visszavezethetőek a pártállamig, és csak pár új arcot engedtek be maguk közé a brancsba nagy kegyesen. A hatalmi elit nem a maga erejéből tudásából, innovatív tevékenységéből fejlődött ki , hanem egyszerűen rablóbandák ...
Az amcsiknak sem sok sikerük van a "sivatagban demokráciát építeni fegyverrel" játékban.
Hát még csak augusztus van, nem korai egy kicsit elkezdeni a kampányt?
Sziasztok!

Európában csak a vasfüggönyön innen "tropical"-ozunk.
Nem tudjátok miért?

Üdv
A cseheknél meg a szlovénoknál volt rendszerváltás, ott látszik a különbség. Nem olyan "banán" helyek, főleg Szlovénia
Nekem az írástudók is csak kis szerencselovagok, egy szavukat sem hiszem, főleg azoknak akik azt sugallják, hogy nem bizhatsz senkiben.
publius 2007.08.01. 10:14:42

Az inkább attól függ, hogy mit jelent a szabadság, ha csak annyit jelent, hogy szabadon éhen dögölhetsz az nem egy vonzó alternatíva :D:D
A "permanens forradalom" trockista elve a demokráciára adaptálva "permanens kampány".
tuby smith 2007.08.01. 10:21:33

Igen ezt mondjuk nehezen értem máig az USA esetében , hogy egy ember nincsen az elnöki tanácsadók között, aki felvilágosította volna a vezéreket, hogy skacok ez az iszlám kultúra nem nagyon ismeri a demokrácia fogalmát. Az arabok pedig a keresztesháborúk óta mindentől tartanak ami nyugatról jön ...
zsanett:

"Nekem az írástudók is csak kis szerencselovagok, egy szavukat sem hiszem, főleg azoknak akik azt sugallják, hogy nem bizhatsz senkiben."

Nem vagyok idealista. Kiben bizzak? Győzz meg!
Carnivora:

A kizsákmányolás szó nem igazán megfelelő. Mindenkinek tenni kell a közösbe. Arról lehet és kell is vitatkozni, hogy kinek mennyit kell betenni a kasszába és ez a vita értelmes is lehetne, ha összekapcsolnánk azzal a vitával, hogy a közöst mire költjük. Amit jelenleg hallunk az nem is demagógia, hanem hordószónoklat. Mindkét oldalról. (politikai elit és a nép) A probléma egyáltalában nem oldódna meg fletó-viki cserével, csak más színezetet kapna.

A fasz politikai elitet el lehet küldeni. Erre kiváló példa a Nagy Britaniában történt 1979 választás, amikor a sarki fűszeres lánya lett a miniszterelnök. Persze kellett a váltáshoz a britt nép is, aki felvállalta az ismeretlen kockázatát. (tele lett a tökük a biztos lemaradással és szegényedéssel)

Jelenleg ilyen valami folyik Svédországban, a Németeknél a Franciáknál pedig valószínűleg elindul. Hollandok, Írek már túl vannak rajta.
Persze abból kell kiindulni a játék során, hogy a politikus első célja az, hogy mindenképp megtartsa a hatalmat.

Mert jobb helyeken le is lehet mondani ám - Chamberlain például.

De ha valakinek az a hitvallása, hogy ott maradjon ("Fantasztikus dolog egy országot vezetni") akkor így kell.
Miről győzzelek meg?, kedves Naszta.
Ma Magyarországon a két nagy párttól én már nem sokat várok. Lagalábbis addig, amíg ez a két "nagy ember" a vezér. Miért gondoljuk, hogy velük normalizálódhat egyáltalán valami? (Nélkülük persze a saját pártjuk legtöbbször mint a fej nélküli hal: csinálja a hülyeségeket.) A két kis párttal meg az a baj, hogy esélyük sincs egyedül semmire. Az SzDSz meg lassan jobb is, ha nem csinál semmit (rájuk szavaztam, megbántam). Ez nem a liberalizmus. Per pill. MDF a lgjobb, de ott is csak max. 2 ember van aki meg tud szólalni gyök 2 feletti IQ-val... :(
szvsz a fejedelem szövege nem sokkal nehezebb, mint a herripotter 5-6-7. amit pedig kéretik nem leszólni, illetve nem a filmekből kiindulni, a könyvek igazán jók. nem mellesleg a korrupt hatalom működése plasztikusan le van írva a herripotterben is. tessék csak figyelmesen elolvasni az utolsó két kötetet :-))) szvsz néha még durvább is, mint a fejedelem.
Carnivora:

A szabadság a lehetőségeket jelenti....bármire...az éhenhalásra is. Én vállalom, mert nincs más út a fejlődésre....bárki bármit mond.
zsanett: arról, hogy kiben bízzam ahhoz, hogy megbizz bennem? (Vagy a szerencselovagok alatt nem az itt fikázókat érted?)
publius 2007.08.01. 10:38:16

Ami itt ma Magyarországon folyik kizsákmányolás próbálj meg egy vállalkozást elindítani ...
publius: részemről az a baj, hogy nem nagyon nem kiegyensúlyozott itthon a közteher viselése. Aki alkalmazott, az tarja el ma a magyar társadalmat szinte. Ha az adóterhet nézzük: Európában a legmagassabb, ha a bevételt: átlagos. Szumma: intézményess Magyarországon az adócsalás. (Szinte mindenki minimálbérre van bejelentve a kis- és középvállalkozások nagy részében.) Na ez a szánalmas. Meg az, hogy aki ezt teszi, még büszke is rá.
Na ez yolett Arpi !
Ezesetbe a post ERÖSEBB mint a kommentek.
Nem csak ERÖS hanem erdekes, szellemes, kellemes.( ez ritkan törtenik meg mert mi kommentesek ugyanis qrwapengek vagyunk, Te meg olyan szarot irol soxor ;) Ehhez a temakörhöz nyilvan jobban ertessz mint a buzatraktorbudösparaszt elqrashoz.
Jok az analogiak (Tropico, Banannepköztarsasag, Machiavelli höhö)
Viszont mint sokan irtak ez nem kizarolagosan magyar betegseg, söt az altalam jobban ismert orszagokban - ertsd ahol pl eltem vagy sokat tartozkodtam - szinte kottara igy ketyegett a metronom.
Nemköll telisirni a parnat.
Azmeghogy a butanep az önzönep a kapzsinep az idemindentingyen-nep Machivellit olvasson
haaaaaaaaat asszem ez utopia.
Buta penztaros neszavazzon, az istenadta nep firenzei fejedelmet olvasson...
Eeeeeedesjooistenkem. Aze ennyivel nem vagyunk am faszabbak a vilag többi nepenel, nekunk is hatul van a seggunk.- akarmerre fordulunk -
Tóta W. Árpád 2007.08.01. 05:45:

Árpád, ebbe a Banánnépköztársaságba nagyon beletaláltál. Nekem egy ideje szilárd meggyőződésem, hogy ha a dolgok úgy mennek tovább Magyarországon, ahogy eddig - és ugyan mitől mennének másképp? -, akkor pont úgy fogunk kinézni, mint Mexikó, vagy Latin-Amerika egyéb "mintaállamai". Magas korrupció, gyenge közbiztonság, gyatra infrastruktúra, alacsony iskolázottság, 80 centes órabérért kiszolgáltatott tömegek, és egy nagyon vékony, nagyon gazdag réteg, amelyik szívesebben fektet be az USÁ-ban vagy Svájcban, mint otthon.
publius 2007.08.01. 10:42:56

A népeknek ez nem szokott vonzó alternatíva lenni , ezért szokták az okosabb rendszerekben hagyni a középosztályt boldogulni.

A szabadságosdival kitörölhetik a népek , mert nem lehet jólakni lásd. weimari köztársaság, amely szépn Adolfba torkollott ...
Hülye vagy, ez nem a valóság. Lehetne stabil növekedést produkálni a gazdaságban, ami ugyanolyan szintű nővekedéshez vezet az életszínvonal terén. Lásd. 1998-2002, Mo.!
Ami a valóságban is olyan, mint a leírtakban az az, hogy olyan hülye birkák vagyunk, hogy ha kapunk 200Ft ajándékot a választások előtt, akkor rögtön rájuk szavazunk.
Nem tudom azt mondani hogy nem értek egyet. Na. ezt várja a szakvezetés, és Tropico áldott népe, hogy jól sikerült írásokat olvasgasson, hamár olyan kurva drága a banán így ciklus elején.
Egyébként H.G.Wells :Az új Machiavelli is tanulságos olvasmány, forgasd érdeklődéssel.
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 10:41:47

Az MSZP leszerepelt itt hosszú évekre Magyarországon ezzel a tatárjárásával. A Fidesz gyakorlatilag 2002 óta nem tud kivíritani egy programot ...
Az MDF megint érdekes mondjál már egy embert, aki ért bármihez ami egy ország működtetéséhez szükséges az édeskevés, hogy pfúj Fidesz pfúj MSZP mi vagyunk a közíposztály ...
Az SZDSZ-re pedig felesleges időt pazarolni ...

Tóta W. Árpádot Magyarország élére! :)
TD223:

"Hülye vagy, ez nem a valóság. Lehetne stabil növekedést produkálni a gazdaságban, ami ugyanolyan szintű nővekedéshez vezet az életszínvonal terén. Lásd. 1998-2002, Mo.!"

Kedves elfogult barátom. A mai költségvetési hiány 30% (!) abból avn, hogy Viktor barátunk fizeti 5-20 évig egy csomó ember lekáshitelének kamatainak egy részét. A Te meg az én adómból. A gond csak az, hogy így a saját nem kedvezményes hitelem mellett egy másik ember lakáshiteléből is fezetek adó formájában úgy, hogy pályakezdő vagyok. Na erre varjál gombot!
A tudás mellé még becsületesnek is kellene lenni. Anélkül az egész nem sokat ér. Megjegyzem Machiavelli maga sem jutott nagyon messzire a tudományával és hát követői közül is van aki már a második választást bukta el. A játékok amúgy jók, meg talán hasznosak is valamennyire. A valóság modellezésétől azért messze vannak mint Makó Jeruzsálemtől. Magam a Go játékot favorizálom, ami legalább az indulatok helyett a gondolkodás használatára megtanit.
Carnivora: gyakorlatilag egyet értünk.
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 10:49:31

Egy hónapja számolgattam, ha bejelentenénk minden embert normálisan bezárhatnánk a céget :) Ennyi konvergencia rulez.
A valosag csak annyiban bonyolultabb, hogy nem sziget vagyunk es nem elszigeteltek. Hogy van ez az Europa nevu ize, meg a globalizacio nevu ize, meg nem csak banan es kave van (szoval nem el presidente dont arrol, mit termelunk es mennyi az ellatmany meg a lakber). Hogy a mi novekedesi palyankat (lasd meg konvergenciaprogram) pl. nem csak a nepharag vagy a nepszeruseg befolyasolja, hanem az EU is. Jo, hogy Brusszelbol is belekukkantanak a konyvelesbe (de most komolyan, ez eleg fontos a karpat-medencei checks and balances szempontjabol). Meg akkor is, ha az elvart palya nincs mindig szinkronban a legujabb oteves tervvel. Csak kisebb es kozepes turpissagokat engedhet meg maganak el presidente, bar ettol meg jol elkurhatja, ugye.

Ettol persze a jatek mint modell lehet eye-opener egy kiskoru szamara.

Tehat valamifele tanulsag tenyleg van, csak en soha nem hittem az egyszerusitett tanmesekben.

Ajanlott olvasmany meg (hogyan machiavelliskedjunk a XXI. szazad kezdeten a kor kovetelmenyeihez alkalmazkodva a vilag egy meghatarozo vezetojenek tanacsadojakent):
www.amazon.co.uk/Blair-Years-Alastair-Campbell-Diaries/dp/0307268314/ref=pd_bbs_sr_3/203-3518102-8011127?ie=UTF8&s=books&qid=1185958769&sr=8-3
Havazik 2007.08.01. 08:00:35
"Lord Valez: azt is kipróbálta Chileben Pinochet. Működött is, ma Chile az egyetlen normális gazdaság Dél-Amerikában."

..és pinochet papa is kenut kapott, ha jól emléxem...
"Ettől kezdve viszont belép a pénz - ha átlátsz azon, hogy a politikai marketing milyen, és miért olyan, akkor azt is rögtön látni fogod - szemüveg nélkül is -, hogy az üzleti marketing milyen, és miért olyan."
Azért néznek hülyének, mert (nem személyszerint, hanem a fogyasztó maga) hülye. Ezért lehet eladni, a kedvencemet a DVD visszatekerőt is.

"OK, tudom, házasodni kémia és szív alapján kell, hogy kerülne már ide a számítógép, de ha a 30-40%-os válási arányt nézem, akkor van még mit fejlődnünk…"
Az igaz, de együttélni már ésszel is kell...

"Megjegyzem azért mintha eldöcögnének azok a demokráciák ott skandináviában, meg a németek/ franciák stb is egészen jól elvannak gazdaságilag."
Itt fontos megemlítenem, hogy minnél nagyobb a szakadék a pártok között (,márpedig minnél kevesebben vannak, annál nagyobb), annál nagyobbat szokás lódítani.
Finnországban 8 parlamenti párt van. Másik megjegyzésem, hogy a finn gazdaság 91-ben összeomlott egyszer...

"Ha megnézzük az írásodat kicsit jobban, az derül ki, hogy a demokráciának semmi értelme , mert a Zemberek hülyék, a diktatúra a király."
Nem, a demokrácia tökéletlen, mert az emberek hülyék. De kimondta, hogy a diktátor nem az? Mert ha ő is, akkor az még rosszabb.

Ha már itt tartunk rengeteg modell létezik, hogy egy társadalom mi alapján választja ki vezetőit. Vannak rendszerek, ahol születés alapján, vannak ahol a vagyon a szempont.
A demokráciánál a népszerűség.
Mi a népszerű? Népszerű a közgazdaságtan, a kvantummechanika? Nem, mert nem elég érthető. És a "Monnyon le!", meg a "Fizzessen!" és "Hazaáruló". Az közérthető, mint egy szappanopera. Mivel a politikus is "nézettségből" él, tehát azt adja amire a nép vágyik. S itt jön képbe, hogy olyan vezetőink lesznek, amilyeneket megérdemlünk, mert mi határoztuk meg a kiválasztási szempontokat.
Naszta, le a szemellenzőt!
A támogatás már az akkor befolyt ÁFÁ-ból megvolt.
De mivel "más" az adónem (támogatási adó nincs tudtommal egyelőre) így könnyű hülyíteni...
Carnivora: ez egy ördögi kör.

Ha nem jelentesz be mindenkit --> kevés az adó --> emeljük.

Másrészről:
Ha mindenki befizeti (idealizmus, tudom) --> sok az adó --> talán csökkentés.

Harmadrész:
Jobban kéne szabályozni. Az az egykulcsos adó annyira nem rossz ötlet. (Gyakorlatilag ma csak az MSZP mond mást.)
Árpikám, drága druszám, több írásodban is bizonyítottad, hogy méretes barom tudsz lenni. Jelen esetben csak a szimpla nem-gondolkodáson érlek tetten.

Ha van egy Machiavellista elitünk, az mi a fészkes fenéért tanítaná meg a machiavellizmust a népnek? Miért akarná feladni a hatalmát?? (A valóságban ezeregy körömmel ragaszkodik hozzá.)
A valóságban a machiavellista kommunikáció pont arról szól, hogy itt nem hataloméhes elit van, hanem frídom és dimokröszi, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagyunk elégedve. Alkotmányosság, trallala, fanfárok, angyalok égi kara szól az erősítőn.

(Ne keseredj el, néha írsz jó dolgokat is :)

Ja, hurrá, én vagyok a nyolcvanadik!!!
Naszta:

Egyetértek, nem jó a közteherviselés jelenlegi rendszere. Meg kellene változtatni, az újraelosztás módjával együtt.

Carnivora:

Sok felfutó és prosperáló vállalkozást ismerek. Gyakorlatilag korrektül is adóznak. Persze az adók miatt siránkoznak, viszont egybehangzóan azt állítják, hogy Mo. egy vállalkozói paradicsom. Semmi mást nem kell csinálni, csak korrekt szolgáltatást (terméket) nyújtani. Ezzel már király vagy...ha pedig valami plusszt tudsz adni, a határ a csillagos ég.
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 10:58:51

Ez a lakáshitel egy ócska szoci demagógia. Tudod miből van itt a nagy hiány?

- A nyugdíjasok ez az egy elfogadható az okok közül.
- Az állami beruházásokból adódó milliárdos lenyúlások. Van egy munka mondjuk 100 millióból kivitelezhető arra az állam helyből legalább 500 milliót költ.
- A dzsentri réteghez máig nem nyúltak hozzá csak ilyen választási duma volt, hogy felszámolják. A valóságban csupán annyi történt , hogy ide-oda tologatták a szervienseiket pl. az addigi minisztériumi alkalmazottból külső tanácsadó lett , vagy v.mi Kht. -ba áthelyezték ... elbocsátani végül csak azt bocsátották el, akinek volt v.mi szakértelme , és dolgozott is jó magyra szokás szerint.
- Magyarországon - lehet pattogni demagógia így-úgy - , de van egy több százezer fős réteg bizony a nyugdíjasok mellett, amelyik nem adózik egy fillért sem, és csupán a gyerekgyártásból , lopásokból él. Miközben ingyen kapnak mindent víz, gáz, villany, egészségügy stb. "szociális" alapon.
Abdul Hakeem: hogy lehetett volna meg az idei év kifizetése az akkori áfából?? Akkor is volt költségvetés. És akkor sem voltunk dús gazdagok...

Most arról nem beszélek, hogy kifejezetten nem a szegény embereket juttatta lakáshoz, mert az külön botrány a dologban.
C4, ellent kell hogy mondjak. Minden hozzáférhető, amit a mai rendszerről, a működéséről tudni kell(ene). És nyugodtan meg is tehetik, hogy nyilvánossá tegyék. A birkáknak is megmutathatod a birkafeldolgozás kézikönyvét... És a legtöbben még örülnek is hogy birkák lehetnek, és olvasni is minek.
"Ettől kezdve viszont belép a pénz - ha átlátsz azon, hogy a politikai marketing milyen, és miért olyan, akkor azt is rögtön látni fogod - szemüveg nélkül is -, hogy az üzleti marketing milyen, és miért olyan."
Azért néznek hülyének, mert (nem személyszerint, hanem a fogyasztó maga) hülye. Ezért lehet eladni, a kedvencemet a DVD visszatekerőt is.

"OK, tudom, házasodni kémia és szív alapján kell, hogy kerülne már ide a számítógép, de ha a 30-40%-os válási arányt nézem, akkor van még mit fejlődnünk…"
Az igaz, de együttélni már ésszel is kell...

"Megjegyzem azért mintha eldöcögnének azok a demokráciák ott skandináviában, meg a németek/ franciák stb is egészen jól elvannak gazdaságilag."
Itt fontos megemlítenem, hogy minnél nagyobb a szakadék a pártok között (,márpedig minnél kevesebben vannak, annál nagyobb), annál nagyobbat szokás lódítani.
Finnországban 8 parlamenti párt van. Másik megjegyzésem, hogy a finn gazdaság 91-ben összeomlott egyszer...
és Ritimbára emlékszik még valaki?!
www.ep128.hu/Games/Dictator.htm


lovaglóostor rolz! :)
(nol.hu/cikk/392678/)

"Ha megnézzük az írásodat kicsit jobban, az derül ki, hogy a demokráciának semmi értelme , mert a Zemberek hülyék, a diktatúra a király."
Nem, a demokrácia tökéletlen, mert az emberek hülyék. De kimondta, hogy a diktátor nem az? Mert ha ő is, akkor az még rosszabb.

Ha már itt tartunk rengeteg modell létezik, hogy egy társadalom mi alapján választja ki vezetőit. Vannak rendszerek, ahol születés alapján, vannak ahol a vagyon a szempont.
A demokráciánál a népszerűség.
Mi a népszerű? Népszerű a közgazdaságtan, a kvantummechanika? Nem, mert nem elég érthető. És a "Monnyon le!", meg a "Fizzessen!" és "Hazaáruló". Az közérthető, mint egy szappanopera. Mivel a politikus is "nézettségből" él, tehát azt adja amire a nép vágyik. S itt jön képbe, hogy olyan vezetőink lesznek, amilyeneket megérdemlünk, mert mi határoztuk meg a kiválasztási szempontokat.

"Lehetne stabil növekedést produkálni a gazdaságban, ami ugyanolyan szintű nővekedéshez vezet az életszínvonal terén. Lásd. 1998-2002, Mo."
:)
Jövőbeni vállalásokkal. Hmm. Mint a kocsmában, aki utoljára indul az fizet.

"A tudás mellé még becsületesnek is kellene lenni. Anélkül az egész nem sokat ér. Megjegyzem Machiavelli maga sem jutott nagyon messzire a tudományával és hát követői közül is van aki már a második választást bukta el."
Machiavelli inkább tanulmányozta a hatalmat, mint gyakorolta.

Azt meg kell,hogy jegyezzem, hogy bármilyen nehezek a körülmények, mi nem aért nem fizetünk adót, hanem mert menő dolog nem fizetni. Menő dolog a cég költségére telefonálni, tankolni, ebédelni...
egyiketsem,

nem arról beszéltem, hogy tiltanák a hozzáférést (ha tiltanák, mindenki azt olvasná :), hanem arról, hogy nem magyarázzák el neked a mechanizmust. te meg sz@rsz arra, hogy elolvasd, mer minek, a barátokközt sokkal érdekesebb.

a hozzáférhető adatokról meg annyit, hogy vegyük csak innen naszta olvtárs példáját, hogy az akkori lakáshitelek miatt van padlón az ország. no comment.
Carnivora: nézd meg a költségvetés számait! A hiány 30%. Nem a költségvetésé.

És igen. Azokhoz is hozzá kéne nyúlni.

- nyugdíj: ezzel nem vitatkozom.
- arról nem is beszélve, hogy mi megy közbeszerzés címszó alatt.
- ezt már 1990 óta "felszámolja" minden kormány
- ez is gond, erre mondtam, hogy egy kulcsos adó
+ 1 - költségvetési intézmény ha takarékoskodik (marad pénz a számláján), akkor jövőre annyival kevesebbet kap. Ergo mindenki mindent elkölt ma, amit kap. Röhej.
+ 2 - teljesítés alapú pénzforgalom van - megcsinálsz valamit az államnak, 90 nap múlva fizet, de már ma fizeted be az áfát. Vicc. Az Elbától nyugatra pénzforgalmi alapú adózás van: ha megjön a pénz akkor fizetsz adót. Lehet kevesebben dőlnének be + több adó lenne fizetve.
ivanhu 2007.08.01. 09:16:31
"Lásd még a magukra annyira büszke US polgárokat - miért van az, hogy elnökválasztást csak az nyerhet, aki naggggggyon sok lóvét tud felhajtani a kampányához?"

Azért, mert az ezzel kapcsolatos alapvető információk - itt vagyok, így hívnak, elnök akarok lenni, így és így akarom csinálni, tessék szíves lenni rám szavazni - széles tömegekhez való eljuttatása sokba kerül. És nincsen közszolgálati média, ahol lehet ingyenkedni, és még a műsorvezető sem mer bekérdezni, ha valami böszmeség hangzik el.

"Elvi különbség nincs közte, a választás is "marketing", beleértve a piackutatást (hányan hajlanának ennek a szarnak a megvételére), és az összes ócska trükköt - amelyek legyenek bár ócskák, mégis folyamatosan működnek."

Légy erős - gyakorlati különbség sincs sok a kettő között.

"Még a végén kiderülne, hogy az egyik 19, a másik meg pont eggyel kevesebb húsznál."

Ez szerinted még nem derült ki? :-)

Őrnagy Őrnagy 2007.08.01. 10:26:57:
"A cseheknél meg a szlovénoknál volt rendszerváltás, ott látszik a különbség. Nem olyan "banán" helyek, főleg Szlovénia"

Pontosan így van. Ahol a komancsokat tényleg kiakolbólították, meg is van a látszata.

Carnivora 2007.08.01. 10:35:09
"... mondjuk nehezen értem máig az USA esetében, hogy egy ember nincsen az elnöki tanácsadók között, aki felvilágosította volna a vezéreket, hogy skacok ez az iszlám kultúra nem nagyon ismeri a demokrácia fogalmát."

Felvilágosították őket, előre jelezték a siker nagyon alacsony valószínűségét, azok meg elengedték a fülük mellett az egészet. Még a hadsereg részéről is voltak ellenzői az ötletnek.
Naszta, a költségvetést tervezni szokták. Még én is a családit pl.
Támogatni nem csak cociális alapon lehet, hanem mondjuk élénkíteni szeretnék v.mit.
Azután megvizsgálom az élénkítés eredményét.
Így lehetett meg már akkor, mert a várt élénkítés a kalkuláltnál jobban meghozta a hatását.
A pofátlanság, hogy a támogatást felezték, pedig a gazdaságélénkítő hatás nem(csak) a támogatottaknál jelent meg.
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 11:05:03

a dbeil Gyurcsány érveivel ellentétben, ha csökkentené az adókat bejelentenénk mindenkit normálisan, és befizetnénk minden adót rendesen.

Így képtelenség megtenni , mert gyakorlatilag nem maradna semmi haszon a kapitalizmusnak ugyebár pedig az a lényege, hogy ne a saját örömömre dolgozzak :P

"Másrészről:
Ha mindenki befizeti (idealizmus, tudom) --> sok az adó --> talán csökkentés. "

Ja ez jó idealizmus tényleg, mert az a baj, ha így tennénk nem élnénk meg a csökkentési ciklust.
c4, kiváló ötlet! tiltsuk be a fejedelmet, hátha akkor elkezdik végre olvasni :-)
A francba, kétszer küldtem el. Így jár aki több dologgal foglalkozik egyszerre.


'"Lord Valez: azt is kipróbálta Chileben Pinochet. Működött is, ma Chile az egyetlen normális gazdaság Dél-Amerikában."
..és pinochet papa is kenut kapott, ha jól emléxem..."
Pinochet inkább egyfajta közgazdasági kisérletet hajtott végre. Ami elsülhetett volna rosszabbul is.

"Naszta, le a szemellenzőt!
A támogatás már az akkor befolyt ÁFÁ-ból megvolt.
De mivel "más" az adónem (támogatási adó nincs tudtommal egyelőre) így könnyű hülyíteni.."
20 évre előre?

"Ez a lakáshitel egy ócska szoci demagógia."
Tény, hogy csupán csepp a tengerben.

"A birkáknak is megmutathatod a birkafeldolgozás kézikönyvét... És a legtöbben még örülnek is hogy birkák lehetnek, és olvasni is minek."
Mert a nép nem akar ezzel foglalkozni. Ami tulajdonképp nem lenne baj, ha nem ők döntenék a következő ciklusról.
1.Nem volna szabad összekeverni a neokon, a liberális, a kereszténydemokrata, szocialista stb. elveket, világképeket azzal, amit ezen cimszavak alatt a jelenlegi politikai elit közvetít. Köszönő viszonyban nincs a kettő egymással.

2. Nem kellene állandóan a külföldel példálozni. Mo. egy kulturális probléma van. Idegenkedünk a teljesítménytől, meg a versenytől és igénytelenek vagyunk magunkal és a munkákkal szembe.

P.S. Akkor lesz itt prosperáló társadalom, amikor nem látunk már olyan embereket, akik az öltönyhöz fehér zoknit és fekete műanyag szandit húznak a lábukra. :-)))))))
Abdul Hakeem: az kérdés igazából, hogy megérte-e? Én azt mondom, hogy ma is inkább kiadás az államnak, mint bevétel. És még meg sem oldotta az ingatlan helyzetünk nagyobb problémáit. (vö.: panelházak) Ha arra költötték volna, akkor ma Miskolc be lehetne szigetelve...
croc, akkor a hataloméhes f@szok gyorstalpaló képzést kapnának, a normális emberek meg behánynának tőle.

(persze ekkor nem két, hanem mondjuk 500 hataloméhes közül választhatnánk. az lenne az igazi demokrácia?)
publius 2007.08.01. 11:07:59

A vállalkozások többsége, ha korrektul adózik, bejelent mindenkit az nem fut fel sehova ... mindenki ügyeskedik keresi a kiskapukat, amelyekből már egyre kevesebb van, mert másképpen nem lehet. Kevés olyan vállalkozás van , amelyik olyan szolgáltatást, terméket futtat, amely olyan haszonkulcsal tud működni, hogy megérje minden korrektul.
Naszta, nem tudom érted-e, de nem biztos, hogy az akkor az volt aminek látod. Sokkal több volt. Induló tőke egy további gazdaságélénkítéshez.
Az ingatlankérdést sztem mindenkinek magának kell rendeznie, az állam több-kevesebb segítséget nyújthat. Nekem pl. anno semmilyet sem nyújtott, magam oldottam meg, 4 év DK-Ázsiában.
Ha már Elba, akkor azt is látod, hogy ott arról beszélnek, hogy növelni kell az adófizetési hajlandóságot, nem megszorítás. Biztos kapnak a befizetők vmit a pénzükért...
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 11:18:53

Az állam mondjuk legalább fizet mondjuk, de a bibi inkább ott van, hogy te, hacsak nem v.mi politikus bratyija vagy az életben nem tudsz közvetlenül megszerezni állami megbízást. A fővállalkozó pedig hajlamos elfelejteni továbbutalni a pénzt az alvállalkozóknak.
Na igen ez a körbetartozás jellemző probléma pl. az építőiparban mi is egy ideig utaztunk építőiparban csak a meseszerű hol van fizetés, hol nincs okán már minimálisra korlátoztuk ezt a tevékenységet.

Nem egy családot láttam tönkremenni, hogy pl. egy nagyobb munkáról kiadták a számlát , majd a fővállalkozó szart fizetni a vállalkozónak a tőke tartaléka belement a munkába az állam pedig mindjárt sorban állt az áfával, nyereségadóval , és vitték a házat ...

A dzsentri hagyományok pedig gyakorlatilag a 18. századi kialakulás óta megtörhetetlenek Magyarországon.
publius 2007.08.01. 11:24:49

"2. Nem kellene állandóan a külföldel példálozni. Mo. egy kulturális probléma van. Idegenkedünk a teljesítménytől, meg a versenytől és igénytelenek vagyunk magunkal és a munkákkal szembe."

Ez egy nagy baromság, demagógia már ne haragudj.
Abdul: de ha ezt az indulótőkét ma is fizetjük, akkor állszentség letagadni a mértékét és ki kell fizetni. Mindenki tudja szerintem, hogy a hiányt rendezni kell. Viktor is. A kérdés az, hogy hogy áll hozzá. Mind a két oldal hülyének néz. Az egyik oldal már beismerte (ettől még nem jobbak), a másik meg nem. Viszont játsza az erkölcsös f@sza gyereket. (Miközben tudta nagyon jól, hogy ő többet ígért a választáson.) Az meg kamu, hogy nem tudta hogy áll a költségvetés: több közgazdász ismerősöm jajveszékelt már akkor is. Csak ismert egyet a Viktor is... :P
Carnivora:

Ha alacsonyabbak volnának az adók, akkor sem adóznánk jobban mint most. Egy okot Te is mondtál, hogy miért nem.

Lord Valdez:

Nem csepp a tengerben. Kb. 220 milliárd az idén, 1% a GDP-nek és 2,5%-a a hiánynak (az idei várható 6% hiányból).....és fizetni fogjuk még kb. 18 évig.

A másik nagy probléma az erős Forintban való mániákus hit. Nem lehet erős forintról beszélni 4% kamatfelár mellett (volt amikor ez a felár 10 % körül volt). Közgazdasági nonszensz.

publius: És ezek után eljátszani a mindenről a bal oldal tehetet, az pofátlanság (vagy hülyeség, de én okosnak tartom a Viktor gyereket).
"a dbeil Gyurcsány érveivel ellentétben, ha csökkentené az adókat bejelentenénk mindenkit normálisan, és befizetnénk minden adót rendesen."
Persze, évekkel később átszoknának a fizetésre. Hogy addig mi lesz, az az igazán nagyformátumú politikusokat nem érdekli.

"Támogatni nem csak cociális alapon lehet, hanem mondjuk élénkíteni szeretnék v.mit."
Élénkíteni. Be szép is vóna, ha tényleg olyan egyszerűen lehetne élénkíteni, hogy kiosztjuk a pénzt, ti elköltitek, és az befolyik, mint adó.
Hangzatos, nem? De ez csak Viktornál, meg Medgyessynél ilyen egyszerű. Valójában ösztönzi az importot, ezért a pénz egy része már megy is ki az országból... A kincstárban viszont marad a hiány...
szerintem ez a kulcs mondat:

"Ez egy olyan ügyes játék, ahol akár csalni is lehet a választáson"

nem mondom, hogy a tropicomcsik csaltak 2006-ban, de az nem tartható helyzet, hogy a kormány olyan kevés infót enged ki, hogy azt hazudhat, amit akar, mert képtelenség ellenőrizni.
Az információkhoz való hozzáféréssel kapcsolatban alapvető változtatásokra van szükség.

SZERINTEM:
1. A Számvevőszék hatáskörét drámaian kell növelni: vétó jog a költségvetés beterjesztése előtt pl.
2. Minden a kormány és az önkormányzatok által kötött szerződésnek nyílvánosnak kell lennie (internet).
3. Az állami intézmények, minisztériumok és vállalatok gazdasági adatait szintén felraknám a netre.

+ sajtóban történő helyreigazítási szabályokat drákóian szigorítanám, példa ha népszabi azt írja, hogy fideszes képviselő hadonászott pisztollyal, akkor utána címlapom háromszor kelljen leírni, hogy rosszul írtuk, hogy ..., igazából ... < a népszabinak, meg a nemzetnek meg is oldódnának a gondjai, hogy mit rakjanak a címlapra ... :)))) a címlap a TV-k esetében a következő három nap összes hírműsor első híre lehetne

amíg minden hazugságra épül, addig az a mondás érvényes szerintem, hogy szarból fonhatsz ostort, de nem csattogtatsz vele!
Naszta még egyszer:A tőke az államnak folyt be további gazdaságélénkítésre, ezt a pénzt osztotta ki M.P. ezért kell fizetned, és(többek között) ezért nincs már ez a konstrukció. Na, meg nem fenntartható a végtelenségig.
A másik probléma pedig az, hogy itt igérettel is lehet választást nyerni. Következmények láthatóak.
tomika:

1) teljesült...
2) nyilvános...
3) ez is nyilvános...

Még valami?
publius 2007.08.01. 11:41:56

Egy okot nem mondtam, ha alacsonyabbak lennének az adók, akkor pl. nem 80 ezer bruttóra jelenteném be a melóst , hanem 200-ra, de jelenleg ezt nem tehetem meg, mert nem termeli ki a 200 mellé a másik 200-at amit az államnak kell utánna fizetni ...

Ennyi próbálj meg vállalkozni becsületesen meglátod mindjárt milyen terhek vannak ... az a baj Gyurcsány meg Kóka Jani sem tudja ezeket , mert soha nem csináltak semmit becsületesen mondjuk nekik szabad volt a rablás, ezért milliárdosok.
tomika még valami:

A világos jobb oldali sajtóról meg annyit, hogy Feri barátunk kazettájának idején megvettem a Nemzetet is és a Népszabit is. Tapasztalat:
- Magyar Nemzetben 10 oldal anyázás, de nincs benne a szöveg szó szerint
- Népszabadságban: 2 oldalban a teljes szöveg, semmi több
No comment.
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 11:40:56

A hiányt rendezni kell , de nem így a szlovák példa sokkal megnyerőbb ...
Carnivora, azért van vállalkozó aki nem épp az über haszonkulcsos területen dolgozik, viszont megél, és nem ügyeskedik. /személyes tapasztalat/
Telik arra is hogy párévente lecserélje a Golfját egy újabbra. Tény hogy nem BMW-vel jár, és nem jár nyaralni baszom messze. De megél, el tudja tartani a családját. Mellé sokat melózik, kb reggel6-tól du 5-6ig. De életképes, már 15 éve minimum.
Alanyunk kiskereskedő, ráadásul nem napi fogyasztási cikkek terén. Van konkurenciája bőven. Az üzletpolitikája pedig a szolgáltatás minőségének emelése. Ebben lehet többe tnyújtani a sztenderd: olcsó vagyok, fos is vagyok köcsög is vagyok, de úgysincs más ahová mehetnél cska még szarabb lózungoknál.

Igen ő is sír hogy sok az adó, járulék meg minden más szar. De példa van, szóval nem lehetetlen így csinálni. A jelenleg általános mentalitás nem épp konstruktív.

Plussz mint munkavállaló az az objektív véleményem hogy a ß>¤$¤÷, én adózom rendesen, fizetek minden szart, de ha előttem fogsz állni az orvosnál, akkor téged fognak ellátni előbb. Hát coki...

"Aki nem dolgozik, ne is egyék" szól a mondás, hát szerintem aki nem adózik (rendesen) az meg ne rinyáljon.
Carnivora: nem arról vitatkoztak a pártok, hogy rendezni kell-e a hiányt, hanem hogy van-e... (a Viktor a legnagyobb hiány idején is adót csökkentett volna...)

Mivel nem volt vita, így az egyetlen alternatíva teljesült. Én sem örülök neki, de ez van.
"(persze ekkor nem két, hanem mondjuk 500 hataloméhes közül választhatnánk. az lenne az igazi demokrácia?) "
Jobb lenne, az biztos.

"Mindenki tudja szerintem, hogy a hiányt rendezni kell. Viktor is. A kérdés az, hogy hogy áll hozzá. Mind a két oldal hülyének néz. Az egyik oldal már beismerte (ettől még nem jobbak), a másik meg nem. Viszont játsza az erkölcsös f@sza gyereket. (Miközben tudta nagyon jól, hogy ő többet ígért a választáson.) Az meg kamu, hogy nem tudta hogy áll a költségvetés: több közgazdász ismerősöm jajveszékelt már akkor is. Csak ismert egyet a Viktor is... :P "
Igen. Vicces, hogy pár hónapja volt egy interjú a Varga Misivel. Abban kifejtette, hogy már a Fidesz szerint se lehetséges a radikális adócsökkentés. Megkérdezték, hogy miért. A választól padlót fogtam: "Változott a gazdaságról alkotott képünk."
Miért, eddig milyen képetek volt róla? Mi történt megkaptad a jegyzetet arról az óráról, amiről elkéstél?

"Ha alacsonyabbak volnának az adók, akkor sem adóznánk jobban mint most. Egy okot Te is mondtál, hogy miért nem."
De, idővel valamicskét javulna.

"A másik nagy probléma az erős Forintban való mániákus hit. Nem lehet erős forintról beszélni 4% kamatfelár mellett (volt amikor ez a felár 10 % körül volt). Közgazdasági nonszensz."
Egyetértek, viszont a mai kormány is az erős Forint híve.

"publius: És ezek után eljátszani a mindenről a bal oldal tehetet, az pofátlanság (vagy hülyeség, de én okosnak tartom a Viktor gyereket). "
Nem, Viktor nem hülye tudja ő ezt. Viszont Machiavelli szerint most ezt kell tennie, ha egyszer nyerni akar :)
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 11:44:59

A "jobboldal" is tehet Antall kúrta el az egészet igazából ...
Carnivora:

Lehet hogy nagy baromság és demagógia (az is lehet hogy a nevem nem véletlenül Publius), de én ezt tapasztalom. Pici példa. Elmégy egy cég telephelyére, általában mocsok szemét mindenfelé. Ha valakinek ez nem zavarja a szemét (sem a tulajnak, sem az ott dolgozóknak), akkor szerinted az ilyen cégtől milyen termék, szolgáltatás várható el? Meg tud korrektul élni? Nem!!!!!!!!

Megbízhatatlan cégekkel nem kell dolgozni (fizetési morál kérdése).....attól függetlenül, ha holnap ez miatt kiállsz egy traktorral az útra, Isten lássa lelkem, szerzek én is egyet és odaállok melléd.
tomika, és az ÁSZ-t ki fogja ellenőrizni? ha vétójoguk lenne, már rég megvették volna őket (is) kilóra. (akit nem lehet, azt megzsarolják és/vagy kompromittálják, aztán csendben leváltják)
az infóhoz hozzáférés annyiban nem kulcskérdés, hogy ugyan nem fértünk hozzá a pontos adatokhoz a választások előtt, de egyrészt elég pontosan becsülhetők voltak, másrészt a titkolózás önmagában mindent elárult: ha rendben lett volna a költségvetés(i hiány), azt fizetett hirdetésben tették volna közzé a népszabóban :-)
"Lord Valdez:

Nem csepp a tengerben. Kb. 220 milliárd az idén, 1% a GDP-nek és 2,5%-a a hiánynak (az idei várható 6% hiányból).....és fizetni fogjuk még kb. 18 évig."
Persze tényleg gáz, de vannak nagyobbak is.
Viszont, ha már a hiba felsorolásnál tartunk, itt van rögtön az ÁFA csökkentés.
Hatalmas minusz, minimális élénkítő hatás, morál javító hatás elhanyagolható. Viszont ez kellett ahhoz,hogy nyerjenek. Tropico rulez.
Az erős forint azért kell, mert 2002 óta mindenki CHF-ben vagy euróban adósodik el. Velem például erős kibaszás lenne a gyenge forint. Így se olcsó a lakáshitel... 2006-ban már rég nem támogatták a kamatot...
Lordom, elolvastad miről írtam? Támogatott Lakáshitelről. Tudtommal nem csak úgy odaadták a pénzt, hanem hitelfelvétel, aminek a törl. kamatát támogatták,és még szja kedvezmény magánszemélynek.(korlátozott ideig) Nem csak állambácsi tette oda magát. Konszenzus érted? Tégy vmit én is teszek hozzá, segíts magadon stb.
Arról ma senki sem beszél, hogy relatív egyszerű eszközzel felpörgették a gazdaságot, aminek sokrétű hatása volt.
Ma meg nincs pénz. Ja nyugdíjra, eü.-re sincs de nem azt vizslatjuk, hogy hova lett, vagy a most fizetett pénzzel mi történik, hanem PR. hogy már az ókorban is...
Erős forint oka: 2002 óta mindenki CHF-ben vagy euróban adósodik el. Gyakorlatilag az összes fiatallal kib@sznának egy gyenge forinttal, aki mostanában vett lakást.
Úgy láttam az első poszt nem sikerült. Bocsi a másodikért!
Naszta · www.naszta.hu 2007.08.01. 11:53:26

Jól is tette volna Viktor csak mellette szépen a sok szociális baromságot kellett volna leépíteni a bürokrata dzsentri réteggel az más kérdés, hogy nem merte volna meglépni.

A Szlovákoknál bevállt az adócsökkentés nekik pörög a gazdaság - persze mellette megmondták, hogy nincsen ilyen gyerekgyártásból, segélyből élünk móka a lázongó szar ellen pedig kivezényelték a hadsereget. Nekik pár év múlva euró nekünk meg csak egy Ferencünk meg egy Viktorunk van ...
publius 2007.08.01. 11:55:05

Aham csak tudod ezek a megbízhatatlan cégek kapják a legnagyobb beruházásokat lásd. Betonút ...
publius, Carnivora: Egy építkezés mindig retkes hely... ez nem jelent semmit.
Naszta, erős forint szociális alapon. Ez jó. Szerintem, ezzel támogatjuk az importot.
"A "jobboldal" is tehet Antall kúrta el az egészet igazából ... "
Hát tett érte rendesen, de azért nem egyedül.

"Megbízhatatlan cégekkel nem kell dolgozni (fizetési morál kérdése).....attól függetlenül, ha holnap ez miatt kiállsz egy traktorral az útra, Isten lássa lelkem, szerzek én is egyet és odaállok melléd."
Egyetértenék vele, ha ránézésre meg lehetne mondani.

"az infóhoz hozzáférés annyiban nem kulcskérdés, hogy ugyan nem fértünk hozzá a pontos adatokhoz a választások előtt, de egyrészt elég pontosan becsülhetők voltak, másrészt a titkolózás önmagában mindent elárult: ha rendben lett volna a költségvetés(i hiány), azt fizetett hirdetésben tették volna közzé a népszabóban :-)"
A nagyobb piaci szereplők világosan tudták, mert ők is elemzik a gazdaságot, nem csak a KSH és GKI.
Időnként meg is jelentek elemzések, sőt aki olvasott újságot az látta is, hogy "újabb figyelmeztetés Brüsszetől" meg ilyesmi.

"Az erős forint azért kell, mert 2002 óta mindenki CHF-ben vagy euróban adósodik el. Velem például erős kibaszás lenne a gyenge forint. Így se olcsó a lakáshitel... 2006-ban már rég nem támogatták a kamatot... "
Sok embernek szívás lenne a gyengébb forint. Egyébként elemzők kritizálják is, hogy túl nagy a deviza tartozásállomány.
Export-import szempont viszont kedvezőbb lenne. Megjegyzem ez is életszínvonal csökkenést jelentene, mert az import termékek ára emelkedik (és mi nem az?).
Forint árfolyama két arcú. Ne feledd, hogy Magyarország is tartozik. (Nem csak én. :P)

Gyenge Ft:
- az eddigi hitelek még többe kerülnek (a állam által felvett hitelek is, hiszen a befolyt adó nem ér annyit)

Erős Ft:
- hitelek értéke kb. marad (az államnak is)
Carnivora: igazából mindenki hibázott eddig. A mértékeken meg lehet vitatkozni.
Carnivora:

Támogatom a szlovák példát....egyébbként a mi 95-ös példánkat másolták. Multik bármi áron be, Njet a szociális államra (Pl. eü: vizitdíj, privát biztosítok stb, szociális juttatások megfelezve.) Volt éhséglázadás is, amit a rendőrség levert. Egyébbként az össz bére rakodó teher ugyanannyi mint nálunk. (kisebb az adókucs, magasabbak a járulékulcsok)

Lord Valdez

Viktorral az a baj, hogy ő el is hiszi azokat a hülyeségeket amivel traktál bennünket.

Varga Misinek volt egy másik interviuja is (ha jól emlékszem figyelő), ahol meg azt ismerte be, hogy nagyon jól tudták, hogy az általuk meghirdetett katyvasz (én azt programnak nem nevezném), nem lehetséges, ők ugyanis 11-12%-os hiánnyal számoltak 2006-ra.

Jelenleg 2 Magyarországra vonatkozó program ismert számomra, ami kiutat jelenthetne a jelenlegi mocsárból. Az egyik Bokrosé, a másik a Cemi-é. Igen közel állnak a szlovák példákhoz.
"Lordom, elolvastad miről írtam? Támogatott Lakáshitelről. Tudtommal nem csak úgy odaadták a pénzt, hanem hitelfelvétel, aminek a törl. kamatát támogatták,és még szja kedvezmény magánszemélynek.(korlátozott ideig) Nem csak állambácsi tette oda magát. Konszenzus érted? Tégy vmit én is teszek hozzá, segíts magadon stb."
Ez a költségvetés szempontjából akkor is kiadás. Értem én mire akarsz kilyukadni. Ez okozott átmeneti élénkülést az ingatlan piacon.
Következmények:
-Minek következtében felmentek az árak...Majd kicsit visszaestek.
-Lakossági eladósodottság megugrott
-A bankok, és az építőipari cégek (lévén tökeigényes bizniszről szó, nem kisvállalkozók) jót kaszáltak.
-mellesleg sokan jutottak lakáshoz is és Sokan később ugyan eladni kényszerültek, mert nem tudták fizetni...
Ennek akkor lett volna értelme, ha tényleg sokáig fennmarad. Azt viszont nem lehet finanszírozni, mert horribilis összegeket vinne el.

"Naszta, erős forint szociális alapon."
Igen, elég szokatlan érv.
Erős ft- gyenge ft.

Erős ft.

1. A magas kamatfelár miat óriási terhek az adófizetőkön.
2. Hazai termelés és szolgáltatok versenyhelyzetének a romlása, hazai piacon és az exportban is.
3.Mesterségesen és kurva drágán fentartott illúzió az alacsony inflációról és olcsó hitelekről.

Gyenge forint:

1. Export meglódulása, import csökkenése
2. Megtakarítások növekedése és a beruházások meglódulása.

A forint árfolyama csak egy a nagy problémák közül, viszont megkerülhetetlen. A gazdaság újboli beindításához, a jelenlegi árfolyam nem megfelelő. A szlovákoknál is a gazdaság felfutása után erősödött a korona.
Én vhogy azt vettem ki ebből az irományodból, w., hogy tulajdonképpen a nép a hibás azért, hogy a régi-új kormány elkúrta. Sőt, már-már el kellett kúrnia:). Weird ...
Meghát a valós életben azért sokkal bonyolultabb társadalmi folyamatok zajlanak, mint egy ilyen játékban. Sztem ez a mai adag részedről egy kicsit demagóg volt.
Felmentek az árak: nem baj úgyis alacsonyak :)
Lakossági eladósodottság megugrott: Na és? Alig várta... :)
Bankok stb. kaszáltak: látható bevétel, adó befolyik. Sőt többszörösen, mert x év után ugrik a tám. Extra banki adó.
Nem mellékesen Németo.-ban most indítják a 3 literes lakásprogit. Hallottál róla? Csak mint gazdaságélénkítés a fejlett piacon, vagy napelemes erőművek támogatása szintén ott. Ahogy fentebb írta vki: államot kell építeni.
publius 2007.08.01. 12:19:15

publius, tévedsz.

20.000SKK nettó
+15.700SKK adó/járulék

150.000HUF nettó (ez nagyjából 20.000SKK)
+205.000HUF adó/járulék

szlovákiában tehát a nettó 75%-át csengeti a cég pluszban, nálunk pedig 135%-át. nem látom, hol itt az ugyanannyi. (a szlovák adat a 2006-os adóévre vonatkozik, ott is volt némi változás, az arányok maradtak.) ráadásul a szlovákok jól járnak, ha sokat keresnek, nálunk viszont egyre nagyobb az elvonás mértéke.

ezért megy minden termelőberuházás a szlovákokhoz, és nem hozzánk. (leszámítva a szlovákokkal összeveszett hankookot.)
"Varga Misinek volt egy másik interviuja is (ha jól emlékszem figyelő), ahol meg azt ismerte be, hogy nagyon jól tudták, hogy az általuk meghirdetett katyvasz (én azt programnak nem nevezném), nem lehetséges, ők ugyanis 11-12%-os hiánnyal számoltak 2006-ra."
Na, ez az, hogy lehet a hiánnyal küzdeni, lehet gazdaságot élénkíteni, de egyszerre a kettőt nem.
"ezért megy minden termelőberuházás a szlovákokhoz, és nem hozzánk."
Már nem. Tartanak a jelenlegi kormánytól, hogy fellazítja a költségvetési fegyelmet.
Ráadásul csatlakozott Románia is.

"Én vhogy azt vettem ki ebből az irományodból, w., hogy tulajdonképpen a nép a hibás azért, hogy a régi-új kormány elkúrta. Sőt, már-már el kellett kúrnia:). Weird ..."
Lényegében erről van szó. Ha nyerni akar, boldoggá kell tenni az embereket, ha kell akár a gazdaság rovására is.
sajna vannak, akik hazánkon kívül is "reality Tropico"-znak, ami azért szar dolog,mert ha csak nálunk hülyül meg mindenki a hatalom és a zsuga utáni vágya által, a más nemzeteket rohadtul nem érdekel, de itt egy újabb figylemeztető jel, hogy a nagy medvénél nincsenek rendben a dolgok...

www.stop.hu/articles/article.php?id=173228

már pedig, ha ők meghülyülnek, egész európa (vagy a nagy része) szopja a f...szt
C4

Az adatokat a portfolio.hu-ról vettem. Ott átlagfizetésekkel számoltak, az eredményeket grafikusan ábrázolták. Az elvont pénz mértéke minimálisan tért el egymástól. Az átlagosnál nagyobb fizetéseknél valószínüleg igazad van. Látom szlovákiai szakértő vagy. Mennyi ott a családi pótlék?

bloodhound 2007.08.01. 12:57:29
Remek. Még szerencse, van köztük egy ország. Pont egy fasiszta nagyhatalmat szeretnék a szomszédba.
Ehhez is hülye vagy Árpi, a Tropico -ban lehet prosperáló gazdaságot és társadalmat csinálni mindenféle húzd meg, ereszd meg nélkül.

De ne felejtsük el, hogy itt nulláról indulunk, nem 40 + 17 év -ről.

Az írás lényegét amúgy értem.
Lord Valdez:

Románia kezd megfenekleni. A szó százszoros értelmében a használható munkaerő száma a végét járja. Félév, de maximum egy, és a buborék kipukkad. (más nagyon komoly strukturális problémák is vannak)
C4,

akkor egyről beszéltünk, én értettelek félre. Lakáshitelek? Inkább az állam által felvett hitelek, csak arról nem beszélnek, vagy ha igen, akkor "de jó dolog is az az államadósság", meg "vannak jobban eladósodott országok is".
szakértő azért nem vagyok, csak dolgozunk oda is. pótlékot nem tudok mondani, csak a fizetésekből levonandó járulékot, adókat. (a szociális rendszerük tudtommal nem nayvonalú, a pótlék a miénknél is kevesebb lehet...)
Abdul Hakeem 12:36:55

Gondolom nekem szólt a megjegyzés.

1. Én arról beszélek, hogy mit kellene csinálni ahhoz hogy felzárkozzunk, és nem arról, hogy mi kell a népnek rövid távon ahhoz, hogy boldog legyen.

2. Nyugaton is csináltak és csinálnak is hülyeségeket. Nem véletlenül toporog egy helyben a Német és a Francia gazdaság, már kb. 15 éve.
Kedvenc téma a lakosság eladósodottsága, de azért ne feledjük, hogy az adónk nagy része az államadósság törlesztésére megy el. Az hogy Pistabá bebukja a hitelt, az csak Pistabának érdekes. Ami sokkal gázabb, hogy mint ahogy Pistabának a háza a banké amíg ki nem fizette, úgy az ország is a banké? :)
én romániát nem temetném, nagy piac, gazdag ország (sok pénz van ott, még a mienknél is rosszabbul elosztva), nem hagyják ott egyhamar.
Lakásépítés

Az államnak a lakásépítésbe beruházni legnagyobb baromság. Holt tőkébe fekteted a pénzed. Egyszer megépíted és onnan csak viszi a pénzt. Természetesen lakni kell valahol, de azt támogatni, hogy az emberek holt tőkébe fektessék a pénzüket.......hm..hosszútávon katasztrófálisak a következmények, ugyanis a beruházásokra fordítható pénz véges (adott kamatszint mellett). A következő pénz már magasabb kamattal jön.
Egyébként egyszer úgy jártam, hogy volt erőművem és azért, hogy működjön is, kiképeztettem - külföldön, jó pénzért - egy lojális embert, aki később az ellenzék vezére lett, így ki kellett iktatnom (természetesen sok pénzért ismét), mert biztosan lenyomott volna választáson.
Ráadásul utána nem volt áram a kaszinómban mert ugye a hullák nem járnak dolgozni.
Milyen nehéz az élet egy diktátornak... Pedig pont Eva Peron voltam, mert turizmusra építettem az országot.
Az írástudók, a jelesek a szerencselovagok.:))
Nincs ezzel a mi rendszerünkkel semmi baj, csak néhány elem hiányzik belőle, leginkább a nyilvánosság. Amit ma közbeszédnek és médiának hívnak az a dolgok elfedésére jó.

Tehát hiányzik: az összes állampolgár nyílvános adó és vagyonbevallása, telekkönyv nyílvánossága, a gépjármű nyilvántartás, egészségügyi és nyugdíj befizetések nyílvántartásánák megtekinthetősége.
Ezek szerintem közérdekű adatok, nem magántitkok. Lásd: Svédország (tudtom szerint).
Ha ezek nyilvánosak lennének Orbáni és Gyurcsányi politizálásnak hamar vége lenne, értelmiségi, média és gazdasági holdudvaruk pedig félóra alatt hitelét vesztené.
Na persze a személyes jogok! Ma kis hazánkban a személyes jogok a közjó előtt vannak, és fenti adatok esetében egyenlőek a bűnpártolással.

Azt persze tiltanám, sulyos börtönnel fenyegetném, ha névtelen bejelentésre indítana bármely hatóság vizsgálatot, vagy eljárást.
Én amint tudom, építek főiskolát (a vallás meg ráér), hogy ne legyen mérnökhiány, és ne álljon az erőmű. Viszont mindig gond a szennyezés. Az emberek szeretnek a munkahely közelében lakni, viszont a szennyező ipart nem telepíthetem mégse a pofájukba, mert akkor az lesz a baj.
Amúgy a magyar elitről: Van itt nálunk egy bulvárosodó hávégé. Egyik szerzője épp OV-tusnádi beszédét cseszegette a következő érvekkel, miszerint a 68-as szellem épp a baloldaliságról volt híres... ide is linkelem: hvg.hu/velemeny/20070725_orban_tusnadfurdo_fidesz_mszp_posztkomcsi.aspx

A derék cikkíró, filozofikus emelkedettségében csak arról feledkezett meg, hogy 68-nak NEM a RAF, volt a legfontosabb szellemtudományi gyermeke, hanem a kritikai liberális elmélet továbbélése. Adorno maga utasította el a szélsőbalt. De az igazi továbbélés Habermas libertárianizmusa, később Luhmann, Teubner. Megjegyzem maga Habermas fogja vissza az újliberális eszmerendszerben a túlzott szabadosságot. Való igaz persze, hogy 68 erős szálakkal kötődött a baloldali irányhoz, de az igazi eredménye az új baloldalisághoz (is) kötődő l_i_b_e_r_a_l_i_z_m_u_s.
Tehát: Drága cikkírónk beleélte magát sok mindenbe, csak hát nem olvasott utána a dolgoknak. Namost ilyen a baloldali politikai elitünk is. (Jó azért ne legyünk egyoldalúak) Mondanak sok megdöbbentően elmaradott, vulgárliberalista schlagwortot, aztán utánanyeríti mindegyik sajtóorgánum. Bravó. Ha már liberális gondolkodás,, akkor legalább fejleszthetnék a szellemüket.
arpad ubermensch-komplexusa egyre vadabbul tombol a fejeben
Pantagruel: jó, annyira nem nehéz olvasmáény, még én is elolvastam egyszer, de azt azért nem várhatjuk, hogy mindenki képes legyen erre, és fel is fogja, mit jelent. erre ma egy ilyen aranyos-színes játék alkalmasabb.

és akkor annyival beljebb vagyunk, és például egy ilyen "ötéves adócsökkentési program" máris kevesebb polgárt kúr át.
"azt vettem ki ebből az irományodból, w., hogy tulajdonképpen a nép a hibás azért, hogy a régi-új kormány elkúrta."

Ez így nem igaz. Én vezetőként (játékosként) messzebb látok, mint az ültetvényt túró paraszt vagy a szivart sodró munkás. Ő lakni akar meg kajálni, meg hogy legyen rendes kocsma, esetleg templom. Nekem meg ezt mind ki kell gazdálkodnom, úgy, hogy a jóléte a választás előtt legyen tetőfokon, de ne kerüljön dugóhúzóba a gazdaság, hanem 4-5 év múlva megint fel tudjam futtatni a szociót.

Persze egyszerűbb volna, ha meg tudnám őket győzni, h ne akarjanak tovább nyújtózkodni, enyniben felelősek ők is, hogy van egy ilyen faktor.
A heripottert ne tessék szidni. A hetedik kötet elsőrangú anti-rasszista propaganda anyag.

A fejedelem pedig nem nehéz olvasmány. Én kétszer is elolvastam, élvezetes.
Árpi, mégegyszer.

Te indulsz 10 paraszttal, 2 farmmal, és némi tőkével.

Ha ezt a scenáriót ami itt van kapnád meg a tropicanaban, kiváncsi lennék, meddig látnál vezetőként, no nem mintha a mostaniak bármeddig is.
Worluk, írod: ...és akkor annyival beljebb vagyunk, és például egy ilyen "ötéves adócsökkentési program" máris kevesebb polgárt kúr át.

Tévedsz, sőt egyenesen csalódnod kell, ha ezzel kalkulálsz. Ahogy a pénznek, úgy az embernek is létezik működési mechanizmusa, pszichológiának hívják. A magyar pedig kiváltképp szeret hinni. Mindegy, miben, csak kellemes legyen a fülnek. Kész paradoxon. Okkal bizalmatlan, viszont a végletekig hívő alkat. A felszférában meg mindig akad, aki szirénhangokkal dalol neki, s mindig lesz (a fanatikusan elkötelezett, minden más érvre süket hívőket leszámítva) ennek a közönségnek, tehát a megbűvölteknek olyan számaránya, hogy politikailag termőre fordítják a logikailag meddőt. Ez a nagy magyar varázslat. Nálunk hamvukba holnak a reáliák, a dáliák - tán még a daliák is. De az egy másik történet már.
flash: ja :) azt már írtam valahol máskor, hogy ha ilyen elbaszott szigetet rendez be nekem a gép induláskor, akkor egy darabig scrollozgatok, aztán Start New Game.
"Fizetések hopp vissza öt dollárra..."
Tóta úrnak üzeni a főnöke, hogy szíven találta ez a népiesen egyszerű közgazdasági megoldás, úgyhogy legyen szíves a pénzügyi osztályra befáradni kedden vagy pénteken 9 és 12 ó. között, fizetésének egyeztetése céljából... ))
Machiavelli! Végre! Kedvencem volt, valami dolgozatot is szabadonválasztottam belőle!

Más: Norvégia! Ott milyen? Az államháztartási szufficitet elteszik "szűkösebb" napokra! Senki nem izél, hogy:
- He! Csökkentsé adót, mert fölöslegbe megy!
TWÁ bakker, ezek a játékok nagy gyengéid, úgy hiszem kellene valami összetettebb népszimulétört összevakarintani tartósabb elemzésekhez...:)
Amúgy: megjegyzem létezik a "fenntartható fejlődés" nevezetű csodaszó is.
A játéknak talán fő hibája, hogy egyensúlyi helyzetre épít mint a klasszikus közgazdaságtan, mikroökonómiai szinten pedig (parasztok) az egyéni maximalizálásra. Sem külső hatásokat, sem pedig a rendszer elemei közötti interakciókat nem tud figyelembe venni. Játéknál ez nem baj, de a valóságot, különosen pedig a magyar gazdaságot így nem nagyon jól modellezi. Ilyen szempontból egyébként érdekes, hogy a gazdaság politikától teljesen független hullámzását milyen szemfényvesztéssel próbálják a politikusok vagy a saját érdemeiknek, vagy a másik hibájának beállítani. Mindkét oldalon.
szekerkaa

"...Más: Norvégia! Ott milyen? Az államháztartási szufficitet elteszik..."

Ó itt is eltesznek mindent, csak nem a norvégok...:-)
Wonderland: bizony jó lenne egy pontosabb szimulátor, bár oktatási célra nem lehet nagyon bonyolult, a Tropico pont jó az egészséges szkepszis felébresztésére.

Az érdekes lenne például, ha nem érne véget a játék, ha választást vesztesz. Végig lehetne nézni, ahogy jön Pedro, és elkúr mindent, amit építettél.

Meg hiányzik a választási ígéretek szerepe, itt csak intézkedésekkel lehet kampányolni.
Naja, látom magam előtt 20 év múlva a Nagy Kormányzati Irányítószoftvert, amely előtt az aktuális miniszterelnök kattintgat lézeregerével. S miniszterek már nem lesznek valódiak, csak rendszergazda- szerepben. A képviselők otthonról klikkelnek, korlátozott jogosítványokkal.

Aztán egyszer csak jön a nagy kék halál, és az egész állam becsődöl..:D
zsir
Ilyen egyszerű? Csak annyi, hogy nem lopják el? :))))
A baj az, hogy még életszagú is, a franc essen bele!
TWÁ: jó, persze; igazából csak ajánlani merészeltem; szerintem egy érettségizett léleknek, sőt, megkockáztatom, egy értelmesebb végzős általános iskolásnak, kb. annyira bonyolult, mint egy keresztrejtvény: ha valamit nem ért, későbbre hagyja, aztán a végére valahogy csak kiolvasható lesz, mi volna a poén. :-)

Ami a lényeget illeti, egyetértek Wondelanddel (15:10:29), mert szerencsésebb volna, ha nem lenne igazad: az odáig oké, hogy gyerekfejjel megérthetjük egy banánköztársaság működési elvét és politikai mozgatórugóit, de bakker! – nem az a cél, hogy Mo. egy Tropico szintjére süllyedve vegetáljon, holott kb. idáig sikerült zülleszteni, s mintha bejegyzésed is ezt sugallná (számomra legalábbis). Ezért a játék, ill. a bejegyzés igazi tanulsága szerintem nem az, hogy ébredj fel, ez a realitás, hanem az volna, hogy ez van, bazdmeg, ha hagyod, hogy Tropicot játszanak veled.
A gazdaság működése igen bonyolult dolog. Vannak hard és soft faktorok. A hardokat és hatásaikat igen jól lehet modelezni és tervezni. A probléma abban van, hogy a softokkal nem nagyon tud senki sem mit kezdeni.
Naés hol lehet ezt a jétékot beszerezni? Komolyan kipróbálnám...:)
publius, a gazdaság nyilván bonyolult. A soft dolgokkal kapcsolatban poffantott MAx Weber a protestáns etika és a Kapitalizmus szellemében. A gond az, hogy a nagy Á rossz helyekről vonul ki, és rossz helyeken van. Bár igazad van, ha van egy korm. intézkedés, annak hatásait kiszámítani inkább mágia, mint reális számítás. (Biztos ezért felejtenek el hatástanulmányokat írni..:D)
szekerkaa: A másik fő gond, hogy amíg Mo-on is fel nem tör az olaj, addig aligha kell bevételi többletre számítanunk.
Pantagruel: Na de csak akkor nem tudnak veled Tropicót játszani, ha tudod, hogy működik az! Legalább csapjon már a homlokára a választó, hogy jah, hát ciklus vége van!
zsir: Hát, én példul befeccölnék némi zsetont az oktatásba, főleg termtud képzésekbe, és elküldeném a diákjaimat zsíros ösztöndíjakat biztosítva technológiát lopni mondjuk USA, NBR, Németó, D-Korea, Japán, Finno.. -ba. (Ha nem jön vissza akkor ödij persze ajándékból hitellé változik) A d-koreai, japán stb példákat mondom. Nekik bejött, most ők meglepően jól élnek. Annyira persze nem vagyunk szorgalmasak, mint ők, de azért a magyar technológia nem csak a nagy Scharfes S-es Pusstáról, meg a Plattensee-ről lenne híres.
TWÁ, azért annyira nem egyszerű tropicót játszani...
Csak, hogy folytassam, már a természeti erőforrásokról, azért megnézném Japán, D-Kor, Taiwan, Finno hatalmas természeti kincseit.
„Na de csak akkor nem tudnak veled Tropicót játszani, ha tudod, hogy működik az! Legalább csapjon már a homlokára a választó, hogy jah, hát ciklus vége van!”

Jah, jogos. Ez így persze OK.

Btw a Jóisten hogy került már megint elő? Ez a téma mindig messzire vezet; van vmi köze a ciklus végéhez? – Nincs rá kísérleti bizonyíték? Az iraki tömegpusztító fegyverek létére volt? :) Ez a machiavellista rendszer talán azért
„működik", azért tűnik valóságosnak, mert nem csupán „hisznek", reménykednek
benne, hogy esetleg működhet, hanem attól, hogy klinikailag igazolták,
hogy ettől majd mindenkinek - vagy akár csak a többségnek - Colgate Total
mosoly ül ki az arcára? Csak kérdezek, hátha könnyebben felfogom, hogy ez most itten mi a szösz.
szinte hihetetlen t.w.á ..
van egy kisgyerek az alomban
vannak cikkek itt-ott és amott
van egyéb tevékenység, pl vásárlás és pénzszámolás

és van idő a Tropico-val játszani... ?

hát ez itt a fantasztico: te valami istenadta erővel görbited az időt és a teret és hajtogatsz kedvedre papírrepülőt és csákót belőle.

hogy a CATAN játékokat már ne is említsem...

szóval, jó sok időd van.
Az bazmeg, banánnépköztársaság van itten. Üdvözlet Bangó Margitnak, meg a MASZOP SZÓVIVŐJÉNEK, Nyakó István távárisinek, no ők mán népköztársaságot mondtak a közelmúltban, de itt a frankó (nem Franco) Tropico verzijó. Banánnépköztársaság, "ez kell a dolgozónak pelikán elvtárs!" Virág elvtárs- A tanú c. filmben).

Oszt jó napot!

Wonderland 2007.08.01. 16:16:18
"..Hát, én példul befeccölnék némi zsetont az oktatásba.."

Ezzel mindenképp egyetértek, bár meg kellene teremteni az itthoni hátteret is ahoz, hogy a külföldön , itt ott szerzett tudásból aztán termék, profit legyen.
Á, nincs időm manapság ilyenekben elmélyedni, mióta megvan a blog. Aztán amióta a baba is, végképp semmi.
"..Hát, én példul befeccölnék némi zsetont az oktatásba.."
Önhetsz bele amennyi jól esik, ha az észlény diák "médiatudományra" akar menni. Egyetemi villamosmérnöki ponthatár: 78. Nem tudom, hogy ott milyen a képzés, de ennél még a tanárszakokon is magasabb.
Szerintem képezzünk a 2000 helyett 10000 újságírót évente, és küldjük ki őket dolgozni külföldi adókhoz. Mi leszünk a legértesültebb nemzet a Földön. :)
Bírom a médiaszak permanenes fikázását, tapasztalataim szerint szakvégzettség nélküli újságírók hobbija. Érdekes: a tanár is a törvényben előírt papírdarab megszerzése után állhat katedrára, bezzeg az újságíró majd kiszopja az ujjából a műfajelméletet.

A lófaszt, kérem szépen. Tudom én, hogy a papír soxor kevés, de több mint a semmi, mint ahogy minden szakmánál így van. Tehetséget nem adnak a diplomával, képesítést igen. Ez van.

Persze túlképzés van, mint mindenből, mégis csökken a szakma színvonala, mert gakorta nincs becsülete a szakvégzettségnek, és a tehetségnek.

De talán azért arramégiscsak jó a médiaszak, hogy az ott végzettek nem aszongyák, hogy médiák bazmeg, hanem média, médiumok. Mer' a Népszava PUBLICISTÁJA nem tudta, és nem humoros írás volt, hogy viccelek itt veletek köcsi-öcsi olvasók, amikor rosszul ragzok.
Csak egy ötlet: ha már felépül az új kormányzatinegyed, és ezzel a Gyurcsány gazdasági támogatói jó haszonnal kielégültek, akkor berendezhetnénk ott a roma gyerekeknek egy szakképző központot kollégiummal.

OFF:

index.hu/gazdasag/ghirek/322590/

Jobban örültem volna, ha nincs igazad, de az idióták itt vannak.
Nem megy a link, ami a posztban van, esetleg valaki tud másikat?
Kedves Árpád!

Miért nem dolgozunk ki mi egy kormányprogramot? Jobbak vagyunk náluk! Két évre, 2008-2009.

Koordináhatnád, megválasztunk a miniszterelnöki hivatal élére!

Semmi idelógia!

Na most nekem az jött le ebből az írásból, hogy az emberek politikusokon kívüli tömbje három egyszerű függvénnyel leírható: lakbér, fizetés, fejadag (namégtán a gázár), és ha valaki ügyesen használja ezen rendkívül bonyolult matematikai apparátust a Machiavelli-féle „A fejedelem” című könyv szerinti módszerek alkalmazásával, akkor nemsokára az El Presidente székében találhatja magát, míg ellenesetben ugyanakkor hamar kikerülhet onnan, még ha korábban benne ült is. Az is lejött, hogy az író szerint nép (primitív determináltsága ellenére) kikupálható agyilag, mert ha játssza ezen játékot, vagy elolvassa a könyvet, rá fog jönni, hogy a gaz politikusok az ő primitív determináltságát használják ki hatalomra jutásuk érdekében, és akkor már a trükkjeik ismeretében nem rájuk fog szavazni, hanem a sarki kocsmárosra, mert ő hatalomra jutása esetén tényleg bevezetné az ingyensört (vagy nem). Na most én úgy gondolom, hogy aki rá tud jönni valamire, az úgyis rájön, aki meg nem, azzal csinálhatunk akármit. A politikusok persze mindettől függetlenül ígérgetnek, és vagy nem tartják be (akkor a nép szidja őket), vagy betartják (akkor meg az IMF), de hogy a nép át lesz verve, az tuti, mert olyan még sose volt, hogy a nép át ne lett volna verve. A nép ugyanis arra való, hogy átverjék, erre predesztinálja az őtet működtető három egyszerű függvény, sőt a nép, ha nem lesz átverve, akkor is úgy gondolja, hogy át van verve (erre predesztinálja az őtet működtető három egyszerű függvény), mert miután a három egyszerű függvényből következően sose tudja, hogy át van-e verve, vagy sem, biztos, ami biztos alapon az átverés mellett dönt (akár olvas könyvet, akár nem).

Tetszik még a Magyarország = Banánköztársaság egyenletet lelkesen helyeslők tábora, nekik azért habzik annyira, mert még sose éltek banánköztársaságban, és kedvenc olvasmányuk Machiavelli helyett a Kis Magyar Közhelygyűjtemény, valamint megjegyezném, hogy Gyurcsánynak nincsenek gazdasági támogatói. Nem szorul rájuk.
Vakapad?
Miért saját zsebéből fizette a kampányát?
Netán Orbán Viktorét is? Mert ha így van akkor értem a fejtegetésedet.
T. Ne félj!!

Ha jól hallottam, a kampányokat a pártok fizetik pártpénzből, és a választás nem gazdasági, hanem pártesemény. Hogy Orbán hogy kerül ide, az rejtély.
Vakapad!
Te is humorizálsz, én is humorizálok.
Nekünk ilyen a humorunk.
T. Ne félj!!

Ha humorizáltál, az más (azt hittem, hogy bizonyíték nélküli, sanda gyanúsítgatás). Egyébként elárulnám, hogy a pártok az adófizetők pénzét költik. Az éves ellátmányok (millió forintban):
MSZP 960,2
Fidesz 826,6
KDNP 137,3
MDF 251,2
SZDSZ 269,8

A pártalapítványok állami támogatásai (millió forintban):
Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) 461
Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) 430
Antall József Alapítvány (MDF) 119
Szabó Miklós Alapítvány (SZDSZ) 110
Csak a történeti hűség kedvéért: Vass G. a Kaliber főszerkesztője évek óta, teljes joggal "banánköztársaság"ozza Mo-t. Nem copyrightos akkor ez véletlenül, kedves Tóta W.?
Vakapád!

Becslések szerint 6-7 milliárd körül lehetett külön-külön a két nagy párt kampánya.

Erre volt az a javaslatom, hogy a pártok pénzért vegyék a szavazatokat. Egy szavazat tízezer Ft. A tízezret a párt képviselőjének a helyszínen a választóbizottság elnökének számla ellenében kell befizetni. Így a "támogatók" pénze visszakerülne az államkasszába. (A támogatók különböző címen úgy is onnan vették ki). Így megsporolhatók lennének a hazugságok. Minden párt annyi szavazatot kapna ahány tizezrese lenne. Nem lenne magán célú a korrupció.

T. Ne félj!!

"Becslések" szerint? Nagy a gyanúm, hogy a FIDESZ kampánya az MSZP szerint lehetett 6 - 7 milliárd, az MSZP kapányáról meg a FIDESZ mondhatta azt, hogy 6 - 7 milliárd. Természetesen bármikor találok olyan szakértőt is, akinek a becslése szerint a két nagy párt 2000 - 2000 milliárdot költött kampányra. A nép ezt az információt különösen lelkesen fogadná, és azonnal el is hinné.

A hazugságokról szívesen hallanék valami konkrétumot.
Csak sikerült ide is beerőltetni egy "nem bizonyított Jóistent", meg az örökzöld vitatémát a (szintén nem bizonyított) darwinizmust (makroevolúciót). Nem igaz Árpi, hogy nem bírod megállni!
Még a kakaós csiga receptjébe is benyomnád a világnézeti problémáidat/véleményedet.
Minek?
Vakapád!
Nem tudod megspórolni a válsztási beszédek, programok olvasását, ha a hazugságokról akarsz olvasni. Némely törvényt is érdemes bogarásznod, például az adócsökkentésről szólót.

Viszont örömmel várnám Tőled azokat a válsztási programpontokat amelyek teljesítésén a kormány éppen fáradozozik.
Vakapád?

Az új válsztási rendszeremről, és korrupció elleni elgondolásomról egy jó szót sem szóltál. Nem tetszett?
Antikrisztián:

"
De talán azért arramégiscsak jó a médiaszak, hogy az ott végzettek nem aszongyák, hogy médiák bazmeg, hanem média, médiumok. Mer' a Népszava PUBLICISTÁJA nem tudta, és nem humoros írás volt, hogy viccelek itt veletek köcsi-öcsi olvasók, amikor rosszul ragzok."

ezzel kapcsolatban csak ennyit:

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=9819

Azért egy gyenge "he-he-he" engedtessék meg.Ugyanis itt úgy tűnik,hogy egy orbitális hazugság mentén zajlik a vita.Az ugyanis miszerint csak "egy" út van nem igaz,csak a pénzpiac urai szerint.Nos aki eme pénzpolitikát elfogadja az a Világbank,és a Nemzetközi Valutaalap fanja.Nos ezen egyedek IQ-ja konvergál a nullához,amennyiben elhiszik,hogy a fenti szervezetek érdeke BÁRMELY,igen BÁRMELY nemzeti gazdaság felemelése.

Ez olyan mintha a zárdákban toboroznának utánpótlást a Konti utca lányainak.Aki ebbe a vitába beszáll az vagy vak,vagy soha nem hallott mást mint a neokon gazdaságpolitika szószólóinak szavát.Sajnálatosan nem veszik észre,hogy az ellenáramlatok sokkal sikeresebbek./Mármint nemzeti szinten./

Csók és "cső" MINDENKINEK!:mollaris
OFF: szívesen aláírnám és megszavaznám a képviselők megfelezését:)
Harverileg kihívásokkal küszködőknek (laptop 3D kártya nélkül) erősen ajánlanám a Civ 3 Gold-ot (boltokban nincs már, de bármelyik torrentről lerántható) és hozzá a The Cold War modot: forums.civfanatics.com/showthread.php?t=108268

Az a lényeg, hogy le kell tölteni azt is, ami a "
you can download TCW 1.6" után van, meg azt is, ami a TCW1.6.zip attached file a post végén.

Zseniális cucc - gyak. az összes fontosabb hidegháborús technológia, harcjármű, csoda, stb.

Sajnos erre a játékra is igaz, hogy bár a körülmények nagyon reálisak, az eredmények nem azok. Múltkoriban pl. olyannal szórakoztam, hogy a békazabálókkal játszottam, rendszeresen belekötöttem az oroszokba, akik el is indultak, de Németországban mindig megállították őket a NATO csapatok, én meg a hátuk mögül lehajítottam egy-egy taktikai nukit az oroszokra. Szóval most már Európa Berlintől Kijevig radioaktív pusztaság, mégsem ért semmi retorzió a dolog miatt. Azonkívül az európai NATO túl erős - gyakorlatilag Németo., Franciao. + UK együtt vannak olyan erősek, mint az oroszok, ami természetesen hülyeség. Amerikai segítség nélkül két hétig nem húzták volna. De ezeket a kisebb hibákat leszámítva nagyon is frankó, érdekes játék. Lehet, hogy direkt van így csinálva, hogy érdekes legyen a játék akkor is, ha nem a ruszkikkal vagy az amerikaiakkal vagy. Mert végül is ha reális lenne, akkor minden más nemzettel csak seggnyalás-szimuláció lenne. Az meg nem túl érdekes.
A játékban gondolom gyorsabban felejtenek a népek...

"Igaziban" ha hülyére veszik őket, ráadásul a farok másik végére kerülést jól meg is tapasztalják, akkor legközelebb ígérhetnek bármit odafönn. 2006 szeptemberében 2010-et az mszp elbukta. EL-BUK-TA. Pont. Több trükk nincs, marad a beletörődés vagy a szurony.

messziről jöttnek

Kösz a cikket. Különbejáratú vérredényem változatlan. Újabban az iszoK, iszoK, eszeK is helyes, mégsem használjuk ezeket a MÉDIÁKBAN ugyi, mer' akkó azt hiszik, gyökerek vagyunk, meg juhászok, tűzoltók, meg üveggolyók, vagy mi, nem kultúremberek.

Érdekes cikk ez a Mancsos izé, ám én maradok a révült lyányokná vaze: médiumok, oszt jónapot.

eloi: én? most? hol?

Shenpen: de igen, a seggnyalósdi és lehet érdekes, a Paradox-játékokban (Hearts of Iron, Victoria, EU) bármelyik országal lehet az ember. Dániával pl az a siker, ha nem szállnak meg.
eloi: ja igen, bocs, látom. ugyan, ez csak illusztratív, igazán ne akadj fenn rajta.

OLD NICK!

Az angolban ez egy szinoníma az ördögre.
Az öreg Niccolo Machiawelli nevéből.
Az ördög nem alszik.

Hat Tropico nem leszunk, mert a klima nem stimmel... a tobbi elem persze megvan.
Amugy ha jol emlekszem, akkor a Civ3-ban a magyarok mint barbar torzs voltak bent (vagy talan a civ4-ben), hehe. A Tropico talan megoldana az intelligenciahoz kotott szavazast, esetleg egy bizonyos pontszam vagy palya teljesitese utan kaphatna valaki valasztojogot...
én a Babilon Birodalommal nyertem a 3-ban. Sztem viccesebb, mint amerikainak lenni.
Amúgy Angliában élek, itt is volt választás, de senkit nem hallottam vitatkozni róla, nyugisan lezajlott nagyjából. Mindenesetre baratsagok, családok nem bomlottak fel, az biztos.
Osszel pedig, munkatarsaim kerdezgettek, h mi a fene folyik Mo.-n. Aztan mikor elmondtam, vallranditas es : "A politikusok mindig hazudtak." Persze, konnyen mondja, hiszen itt az elet-szinvonalat nem a megvalasztott politikus garantalja, hanem a gazdasag. (meg a 300 éve választott politikusok) Amugy Mo.-n ezt is butan csinaljak. Ha jol elnenek az emberek, tobbet lophatnanak, mert nem erdekelne senkit ennyire. Mert hat ugye az eszembe sem jut,h itt nem lopnak...
Amugy tudom, nyugat-Mo. osszehasonlitas nem rulez, de muszaj, ha itt el az ember.
Ras: Rómában a köztársaság idején legalább volt annyi eszük a politikusoknak, hogy pl. a nevükön tudták szólítani az összes (római) választópolgárt, meg a beszédeiket előre bemagolták, hogy aztán már csak a nonverbális kommunikációra kelljen odafigyelniük.

Tóta: Igen, a Tropicot én is sokáig játszottam, és ma is a kedvenc játékaim közé tartozik. Amúgy ez a poszt szerintem még játékértékelésnek is elmenne. Kár, hogy eljárt a Tropico felett az idő, ugyanis asszem már legalább 5-6 éves játék.
Amúgy a játékot én pl. trónörökösként kezdtem volna, ugyanis olyankor se kell választásokat tartani. Valahogy azonban mégis a külpolitikai lehetőségek tetszettek a legjobban: lehet az illetőnek Harvardos, vagy Lomonoszov egyetemi háttere, és ennek megfelelően lavírozhat a két szuperhatalom között (USA és SZU), csak kár, hogy nem volt ott sok lehetőség. Ami pedig a játék hangulatát illeti, en bloc engem leginkább Kubára emlékeztetett.
Tényleg érdekes lenne viszont ezen keresztül megmutatni az embereknek, hogy hogy működik a gazdaság (pláne hogy még az épületek se "maguktól" épülnek, mint sok másik játékban, hanem kell hozzá munkás, pénz, és idő). Én viszont pesszimista vagyok, és nem hiszek abban, hogy az átlagember valaha is belátja, hogy ha ő egy darabig pl. a semmiért fog pénzt kapni, akkor annak előbb-utóbb úgyis ő issza meg a levét.
Majd, ha megjelenik a harmadik verzió kiegészítőkkel és hiányzik belőle a gyeptégla kereskedelem, nehogy má' egy banánköznéptársaság ilyen térben import befektetésre szoruljon, amikor a sok munka mellett a népnek, még arra sincs ideje, hogy az első verziót kipróbálja, nemhogy még a gyepet is meglocsolja a kertjében.

No hogy így hajnalra a vágáre értem, gondoltam idepökök én is.
Átfogóan arról lehet szó, hogy a paraszt népet szidja mindenki, a Maunika sós "értelmiségieket". Lehet, hogy a fél ország hülye, sőt állítom, hogy az, mert:
1. A múlt rendszerben kiváltság volt tudni az államgépezet működéséről. Az egyetemekre nem volt egyszerű bekerülni, a kevesek meg magyarázhattak a sokaknak, mint ahogy azt most mi is tehetnénk/tesszük.
2. A múlt rendszerben a munkás dolga a munkahelyen volt, és nem az urnáknál. TizenX év alatt egy iszonyat gyorsan változó környezetben nem volt lehetőség, sem igény, sem megfelelő média, hogy a széles társadalmi rétegeknek belátása legyen olyan alapvető folyamatokba, mint a költségvetés, és a közgazdaságtan néhány egyszerű fogalma. Kádár népének ezzel nem kellett foglalkoznia. Arra ott a hőn szeretett vezér. Pont.
3. A szocban, és a rendszervátás idején valahogy azt az érzést sikerült az emberek agyában kialakítani, hogy a demokrácia=jólét, pedig mint azt mostanság látjuk ez baromira nincs így. Ahhoz nyugaton egy informált, érdeklődő, mozgatható civil társadalom alakult ki, amitől még fényévekre állunk. (Persze lehet Stupid American Compilation-nal visszavágni, de hülyék mindenhol vannak)
4. Ahogy Pelevin is írta "Új tőkefelhalmozás csak egyszer adódik". Na ebből vették ki a részüket az ex-pártállami elit, és a holdudvar képviselői a részüket, ráadásul akkor, amikor a népnek szembesülnie kellett azzal, hogy az egész szocializmus a "jólét" hazugságára épült, és egy darabig nagyon nem lesz itt prosperity. Ez jogosan borzolta polgártársaink idegeit, amellett, hogy viszonylag hamar kiderült, hogy tiszta oldalt sem nagyon találni a politikai életben.
5. A mostani politikai elitnek nem áll érdekében, hogy ilyet mondjuk középsuliban tanítsanak, mivel akkor esetleg meg kéne erőltetnie magát egy kicsit, és terített durchmarsch-ra kellene játszani. Arra meg sokkal nehezebb, mint egyszerű itt a piros komcsi, hol a piros komcsira, ahogy ezt a jobb oldalon; itt az antiszemitanemzetieskedőpopulista stb. a bal oldalon... Sokkal egyszerűbb demagóg lózungokkal, és pénzosztással kampányolni, mint nevelni a választópolgárt.

Én nem hiszek abban, hogy sötét plebs mellett jól működhetne bármely demokrácia. Az amerikaiakkal meg ne gyertek, mert csak egy ilyen ostoba országban fodulhatott elő, hogy 90-es IQval valaki 2x is elnök legyen...
"Én nem hiszek abban, hogy sötét plebs mellett jól működhetne bármely demokrácia."
Ki mondta, hogy jól müködik? Csak müködik.

"Aki ebbe a vitába beszáll az vagy vak,vagy soha nem hallott mást mint a neokon gazdaságpolitika szószólóinak szavát.Sajnálatosan nem veszik észre,hogy az ellenáramlatok sokkal sikeresebbek./Mármint nemzeti szinten./"
Mármint? Az államszocializmus, a törzsi társadalom? Milyen ellenáramlat. Egyetlen modern ellenáramlat volt amit "nemzeti szinten" sikeres volt, az pedig a fasizmus. Csak abban meg nem jó élni.

"A játékban gondolom gyorsabban felejtenek a népek... "
Valóságban is gyors. Két év múlva a kutyát nem fogja érdekelni mondjuk 2006.
"No hogy így hajnalra a vágáre értem, gondoltam idepökök én is."
Nagyon helyes. Én is végig szoktam olvasni az összes hozzászólást.

És most következzék valami egészen más: (a játékról)
Én nem szoktam élni Árpi által említett módszerrel, mert én nem szeretem a gazdasági tranzienseket. Nagyon nehezen kalkulálható a hatásuk.
Ehelyett én magas lakbérekkel önfenntartóvá/ enyhén nyereségessé teszem a lakhatást. Biztosítom az oktatás, és persze erős hadsereggel tartom fenn a rendet.
Akik nem ismerik: Az emberek akkor költöznek be egy lakásban, ha a lakbér nem haladja meg a család (1 v. 2 fő) bevételének 1/3-át. Mivel 5 dollárnál nem keres kevesebbet senki, aki dolgozik, két fő már 3 dollárt is le tud perkálni. Ebből pedig egy apartman komplexet is ki lehet hozni nullszaldóra.
Elöszőr a fakitermelést indítom el, mert kell terület mezőgazdasági célokra. Hamar elkezdem a halászatot, majd a konzervipart nyomni.
Ezzel a gazdasággal már jó esély van, arra, hogy komoly lódítások nélkül is jusson egy stabil növekedésre.
Tehát ez a módszer nem szükségszerű. Persze csak ha van pénz. Ha nincs akkor marad a lódítás.
Illetve egy pillanat eljön, amikor mindenképp kell. A játék végi összpontszámnál.
Terrorface: "Sokkal egyszerűbb demagóg lózungokkal, és pénzosztással kampányolni, mint nevelni a választópolgárt." Pontosabban: demegóg lózungokkal kampányolni, és pénzosztással altatni, mint arra nevelni a választópolgárt, hogy nyitott szemmel sem
színesebb a választék a bevásárlóközpontokban meg a népszavazási vetélkedőkön (ki tud több "választékos" gagyit görgetni vagy habogni a pénztárosok valamelyikéhez, amit otthon kibonthat a szintén csomagolt karácsonyfája alatt, mondván hogy de jó, hogy ez a szokása mindig megmarad és de rossz a politika, ha jövőre, nincs több és gyorsabban elérhető népjóléti közbevásárlóláncközpont, ha nincs a polcain legalább ugyanolyan jó és értékes, igényesen csomagolt, de azért "gazdagodási és szabadversenypiaci" értelemben könnyen elérhető "csak neked" eredetiséggel, önzetlen szeretettel tálalva, annak, aki megérdemli, mint amilyen legtisztább, legszebb, legfényesebb Ő maga, legyen minden polcán levehető magasságban rendessé rendezve, úgy ahogy a kirakatban vagy televízivójában látta megvilágítva, ha nem lennének megagigaliveshówokban az örökcsillaggá avatások az árgusan figyelő szakértő zsűrifejek bólogatásával úgy, mintha azok sem egyetlen lufiból fúvódnának, hanem olyan külön "egyedilegmegvalósítottból", mint az övé, ha felfedezik benne azt, amit fekete-fehérben előző nap színpadra tapsolt álmában, hosszú listával a fejében, kiknek köszönheti azt a rendkívüli és kivételes tulajdonságát, hogy szorgalmasan elérte, hogy eladható lett egy piacon, ahol amúgyis minden eladó és mindent megvesznek, ha gyártó és ár van a csomagolásán, mert ahhoz mindenképp joga van a vevőnek, hogy amit eladnak neki, annak határozott értéke legyen, túl olcsó nem lehet, olyasmit nem illik a karácsonyfa alá tenni, de olyan értékes se legyen, mint a szavazata a választásokon, mert az megfizethetetlen.
Árpád!

Van egy olyan játék, h Capitalism. Mármint szgépes játék, aminek ez a neve, sőt van második része is. Szerintem imádnád, ez is sokat tanít az üzleti életről, a (látszólag) össze-vissza fonódásokról, felvásárlásokról, stb.
Fiskális szemléletre nevel, amivel mégiscsak jobban lehet boldogulni az életben, mint NagyMagyarországos matricák árusításával.

Innét letölthető:
www.mofunzone.com/download_games/capitalism_2.shtml#
Ht sajna a tropicohoz még nem volt szerencsém, csak ilyen konzervativ paradoxos vok... Na majd utnanézek. :)

Vince.
A "fisklis szemlélet" megkívnja valaki(k) szívását is nem?
Nem érdekelnek a kommentelők, de a cikkről annyi, hogy:

Kimarad a magyarázat, mi itt a ma-chi-a-vel-liz-mus.

A darwinizmus nem tuti realitás, kétséges, hogy tudományos elmélet-e egyáltalán.

Ha meg akarom érteni a politikát, inkább Defconozni kezdek. Na erről ennyit.
az, hogy magyarorszag egyre inkabb banankoztarsasag, azt leirtam mar egy par topicban
ez a banannep, ez igy meg jobb
de telleg sok ismertetojele megvan am
eszhez kene terni
Na tud valaki adni egy kib*szott linket a játékhoz? Mielőtt sokadszorra is elmondjátok, Árpi linkje nem működik, a google csak szar helyekre dob ki, meg amúgy is. Ftp is jöhet. Előre is köszönöm!
Gregor Schultz:
A cikkben az a machiavellizmus, hogy elmagyarázza, milyen "trükkös" megoldásokkal tudod irányítás alatt tartani az országod a játékban. A Fejedelemben Machiavelli részletesen leírja, mit hogyan kell tennie egy uralkodónak, ha az akar maradni. Akkor is, ha nem etikus, és akkor is, ha csak parasztvakítás.
Azza baaj, hogy az ész és a tárgyi tudás sokszor kevés. Sok egyébként kiváló eszű és relatíve tájékozott ember van aki amikor a politikára kerül a szó teljesen elszáll. Pl. ő is olvassa az Indexet meg én is, szóval legalább részben azonos anyagból dolgozunk, és mégis meg van győződve róla, hogy Magyarországon diktatúra van, meg cenzúra, meg hogy rendőrállam gyengébb nálam, meg aztán hogy Hitler nem is csinálta olyan rosszul.
Egy játékban –akármilyen jól kidolgozott legyen is – könnyű felismerni az összefüggéseket, de a való világban mindig elő lehet rántani egy szakértőt, aki elmagyarázza, hogy legegyszerűbben a TB járulék csökkentésével lehet javítani a deficiten. Aztán persze beül a stúdióba a másik mókus, és elmagyarázza, hogy pont fordítva kellene csinálni. Igazából esélyed sincs átlátni az egészet. Szóval a végén mindenki zsigerből szavaz, legfeljebb egyesek mélyebbre látnak az összefüggésekben és ezért jóval tovább tudnak összefüggően beszélni mielőtt valaki képes lesz rámutatni, hogy valami hiba vagy hiányosság van az érvelésükben.
Olyan ez, mint amikor valaki leteszi a voksát arra, hogy ő most ateista vagy hívő, a különbség csupán annyi, hogy amíg Isten létezését elméletileg sem lehet eldönteni, a gazdasági és politika kérdésekben elméletileg lehetne jó döntést hozni, de gyakorlatilag lehetetlen, mert nincs olyan élő ember aki átlátná az összes összefüggést. Egy átlagos ember meg teljesen esélytelen arra, hogy akár csak egy kicsit is a felszín alá lásson, mert napi 8 órát dolgozni kell, meg a nődnek szülinapja van, meg szervizbe kell vinni a kocsit, stb. egyszerűen nincs rá idő, még ha a szándék meg is lenne.

BTW a Tropico-t nem ismerem, de a Paradox gémek tényleg nagyon tanulságosak, én ezekből illetve ezek hatására, nagyságrendekkel többet tanultam a történelemről, mint amennyit a formális tanulmányaim során képesek voltak belecsepegtetni a fejembe.

Tüzes Istennyila Gregor Schultz-ra

- TI, nezd meg kinek magyarazod a dolgot... :)
Vince: Ismerem a Capitalismt, de olyan nagyon nem tetszett, többek közt a beszerzések mikéntje meg a marketing jelképessége, na meg hogy a munkabérekkel és a szakszervezetekkel se lehet machinálni.
Ünnepelj Árpi. A jelenlegi minisztériumokat átdobják a cimbiknek a konvergenciásból meg lesz szép kormányzati negyed ...
A játék magyar változata kapható ma is. Van egy kiegészítő, a Mucho Macho, amivel keményebben is lehet kormányozni, nem kell nagyon demokratáskodni. A DC++ használatát nem tanítom meg.

Lord Valdez: emeld meg a politikai nehézségi fokozatot maxra, akkor muszáj lesz választást tartani, és nyalni kell a seggüket, hogy rád szavazzanak. Főleg ha a gazdaságban is max nehézséggel játszol.
Használatot én sem tanítok, csak kulcsszavak: rapidshared, rapidshare és daemon tools. Köszi a Tippet, Árpi, én nagyon élveztem.
Az egyik kulcs az, hogy van-e az eredeti városhoz közel aranybánya. A másik meg az (és itt kezd a való világgal meglevő hasonlóság véresen komollyá válni), hogy eszedbe ne jusson egy épp aktuális konjunktúrára alapozva fejlett intézményrendszert kiépíteni, mert ha csak egy kicsit elmegy a bevétel, ott állsz egy pénznyelő áutomatával, amit szinte lehetetlen visszavágni, pláne, ha még választás is van.
Persze választott demokráciában nincs olyan, hogy 5-10 évi GDP ott figyel a kincstárban, rosszabb időkre. Mindig jön egy barom, aki azt mondja, hogy költsük el. Akkor is, ha nincs is ott a pénz.
Az persze, hogy "én jobban tudom, mi a jó a lepattant rakodómunkásnak", az persze játékszinten igaz, de ha belegondolok, hogy 20 évig szívatom, hogy legyen a közösségnek reptere meg erőműve - hát, az neki meg a fél élete. Lehet, hogy tényleg kell a kocsma is neki - ami olcsó - meg a kórház - ami viszont nem.
Ja igen, még egy: ez azért egy töményen államszocialista/államkapitalista szemléletű játék. Olyan Hugo Chavez-es.
Vagy Kádáros. Szóval semmilyen egyéni/társas vállalkozás nincs benne, mindent az Állambácsi csinál az ültetvényektől, gyárakig, bányákig, lakásokig. "Ismerős a stukstúra?" (Hofi). Ha minden árat és bért te állítasz be, akkor (1) ha jól csinálod, kihozhatod az optimumot (2) de jól kell csinálni, semmi elkúrás, mert az hamar meglátszik a bevétel esésén. Csak azt látod, hogy nem megy, pedig csak annyi történt, hogy nincs elég rakodócéged vagy nem fizeted meg őket, mert 20 éve foglalkoztál velük utoljára. És egyszerűen nincs időd mindenre.
"Lord Valdez: emeld meg a politikai nehézségi fokozatot maxra, akkor muszáj lesz választást tartani, és nyalni kell a seggüket, hogy rád szavazzanak. Főleg ha a gazdaságban is max nehézséggel játszol."
Ezért szeretem diktátorként kezdeni :)
Nem véletlenül hívják azt nehézségi szintet "painful"-nak, illetve "ludicrous"-nak. Esetleg még benyomom a "Rebel Yell"-t is. Na, nem az már mazochizmus. :)

Ez tényleg államakármi. Ezért van ennyi beavatkozási lehetőséged, mert egyébként elég üres lenne a kormányzati szerszámosláda.
Nekem volt egy ismerosom aki ugy porgette ki a Sim City 1-et, hogy annyira minuszba vitt minden leheto erteket, hogy azok szepen kiakadtak es atfordult a szamlalo maxra...

Kikene probalni a valosagban, hatha mukodik!

Egy ket ev durva bunozest, egeszsegugy teljes hianyat es hasonlokat majd valahogy kibirjuk ha utana kanaan jon.
Akit nem keselnek halalra es nem dobja fel a talpat elotte, az majd jol el.

Az elet is csak egy jatek!
Malackát megerősítendő,
azért azt be kéne látni, hogy a hitoktatás, mint a lelki gondozás, erkölcsi nevelés egyik eszköze, nem hogy nem ártana ennek az országnak, de elengedhetetlen volna!
Mindenképp mentális fejlődésre vezetne, mely aztán megalapozhatná a valódi teljesítményt is.

Van akinél az "ép testben, ép lélek" a mérvadó, de könnyedén megfordítható a tétel, ha korrupt, gerinctelen vezetőink sorát említem, akik lehetséges, hogy baromira fittek, de vajon a lelkük kinek az értékrendje szerint olyan ép és szép?

Az államnak - na persze igen-igen hosszú távon megtérülő haszonként - mindenképp megérné, ha a társadalom egésze előtt felderengene, mi az a fogalomkör, amit erkölcsi nívónak szokás nevezni, a hitoktatás pedig a leghatékonyabban tudna segíteni ebben.

Csak hát kevesek érdeke, hogy az így "megtanult", esetleg belénk vésődött igényességgel gondolkozzunk, s éljünk, hisz akkor urambocsá', még felkoncolnánk őket /bár a Ne ölj! szerint mégsem:)/ s nota bene, még e szerint az erkölcsi norma szerint is választanánk vezetőinket, az pedig számukra igazán nem lenne buli!

Ló tignóv!/Ne lopj!

Gondoljunk bele...!
Ha csak ez az egyetlen parancsolat eljutna, eljutott volna a lelkekhez....
Hát ma itt tejjel, mézzel folyó Kánaán lenne, és nem egy leálló sávban veszteglő haza, egy "Banánnépköztársaság", amiről Árpád is beszélt régebben...
Te Arpi!
Azt probaltad mar a Tropicoban, hogy figyeled az un "faction"-okat,hogy mi a gondjuk,es azokat probalod meg orvosolni, ahelyett hogy csalnal a valasztason?Pl mikor a vallasosak katedralist akarnak, epitesz egyet minel hamarabbb,mikor a kapitalistak panaszkodnak, epitesz tobb gyarat,szallodat ,mikor a kommunistak, probalsz munkahelyet teremteni plusz lakasokat epiteni?
Csak azt akarom irni h nem feltetlen alapdolog a jatekban a valasztasi csalas, lehet tisztan is jatszani, ha odafigyelsz a nepedre.A jatekban ezzel a modszerrel a legnehezebb scenariokat is vegigvittem mar.Jo tudom ez csak jatek,de eddig a ballib kormanybol ez hianyzott.Lehet nekik is vegig kellett v olna jatszani parszor a Tropicot.:))
süti beállítások módosítása