W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Sonderangebot - reloaded

2007.01.24. 09:00 Tóta W. Árpád

Címlapon hozza a keddi Blikk a képviselők költségtérítésének ügyét. Felháborító! Arcpirító! - nem fukarkodnak a népharaggal, úgyhogy most már visszavonhatatlanul téma lett belőle. Amit a Blikk ír, az a politika, kérem, sokkal inkább, mint a Népszava meg a Nemzet.

Mint közben kiderült az itt és másutt megszólaló képviselők önérzetes védekezéséből, ez a pénz egyáltalán nem ellopva lett, nincs itt semmi látnivaló, hanem ez nekik jár, mégpedig az általuk meghozott szabályok szerint. Már a tematizálás is sértő. Árnyaltabb a kép, mint ahogy elsőre tűnt: nem kell bemondani semmit, hanem az az alapértelmezett, hogy a parlamenter a lakhelye és a Kossuth tér közti távolság függvényében automatikusan megkapja a megfelelő összeget, valamint abból költ elvileg öltönyre, cipőcskére, nyakkendőre és étteremre, ha arról van szó, hogy meg kell hívnia Putyint sztrapacskázni az ország érdekében. A fizetésének kétharmada és másfélszerese közti összegről van szó, plusz a szállásköltségről. Úgyhogy most adjuk meg a demagógiának, ami az övé: mit is kap az egyetemista, ha a képviselővel azonos úton jár tanulni? A vonatjegy felét, azt. Meg ha nagy szerencséje van, akkor kollégiumi odvat. Költségtérítést, azt pont nem.

Ami jár, az jár. Semmiféle törvénytelenség nincsen itt. Ha Lázár Jánosnak tizennyolc milla jár, akkor majd hülye lesz nem fölvenni, naná. De nehogy azt higgye bárki, hogy akkor ez most rendben van, meg ki lehet ebből magyarázkodni, mert nincs rendben, és nem lehet kimagyarázni.

Kezdjük azzal, hogy a képviselő fizetése 220 ezer forint. Ez nevetséges összeg ebben a pozícióban - most azt hagyjuk, hogy baszik beülni plenáris ülésre, és ha mégis, akkor szotyizik meg levelezget a pad alatt. Nem is ezért vonzó a képviselőség, hanem ugye erre jönnek még az ilyen-olyan pótlékok, meg az illetményt jóval meghaladó, és jelen ügyben főszerepet játszó költségtérítés.

Na melyik modellt látjuk itt működésben? Igen, azt. A minimálbéren bejelentett fukszos vállalkozót. Annyit muszáj kivenni, a többit pedig leköltségeljük, házipénztárba tesszük, minden másnak nevezzük, csak jövedelemnek nem. Erről szól ez a kurva ország.

Emellett aztán pártállástól függően vagy a reformok zászlaját lobogtatjuk dagadó izmokkal, miszerint véget vetünk a számlás Magyarországnak, vagy pedig a zemberek érdekeit helyezzük előtérbe, de úgy, hogy lépni se lehet már az előtérben a zemberek érdekeitől.  Szembeköpdösni magunkat lendületből, hát az már bele se fér a programba ennyi teendő mellett. Talán majd akkor, ha erre is kapnak külön pénzt.



Címkék: reform korrupció

396 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr2830589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát igen tényleg erről szól ez a qrva ország. Kifelé mutatjuk, hogy minden a legnagyobb rendben, de belülről rohad az egész.
TWÁ, nem akarod Szabó G Zoltán kommentjeit kivonatolni? Áttekinthetetlen :-(
Hát igen, amilyen az ország, olyanok a képviselői. Sajnos, nem jobbak, pedig nekik kellene a szó legszorosabb értelmében vezetniük, hogy a plebs menjen utánuk. De így, hova?
OFF: Szívesen olvasnék egy bejegyzést a Bp-i olimpia gondolatáról (megdöbbentő számomra milyen emberek adják a nevüket egy ilyen teljesen abszurd dologhoz).ON
Szabó G., kivonat, []-ben a szerk.:

"A képviselőnek a képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény 1990. évi LVI. törvény értelmében tiszteletdíj és költségtérítés jár.

A tiszteletdíj alapdíjból és pótdíjból tevődik össze. Az alapdíj az említett törvény értelmében a költségvetési törvényben évente megszabott köztisztviselői illetményalap hatszorosa, idén ez havi 220.800 forint. A pótdíj mértéke az alapdíj meghatározott százaléka, attól függően, hogy a képviselő milyen tisztséget tölt be az országgyűlésben (egy vagy két bizottság tagja, bizottság alelnöke, elnöke, az országgyűlés jegyzője, alelnöke, frakcióvezető vagy frakcióvezetőhelyettes).

A költségtérítés megint csak két részből áll: költségtérítési átalányból és szállásköltség-térítésből. [Átalány] mértéke az alapdíj 70-160%-a, attól függően, hogy a képviselő válaszókerületének székhelye (vagy országos listás képviselő esetén lakóhelye) milyen messze van a fővárostól. [Nem _csak_ az utazást fedezi, hanem a restit is, meg a ruhát.]

Az átalányról, mint neve is mutatja, valóban nem kell költségelszámolást készíteni, ezt a gyakorlatot azonban nem csak a képviselők esetében ismeri a törvény. Költségtérítési átalányt kaphatnak a polgármesterek, alpolgármesterek is, de a személyi jövedelemadóról szóló törvényben is az áll, hogy az önálló tevékenység után adózó választhat: vagy a tételesen elszámolt költségeit vonja le az adóalapból, vagy 10% költség-átalányt.

A költségtérítés másik része a szállásköltség-térítés, ez azoknak a képviselőknek jár, akiknek Budapesten nincs lakásuk, mértéke az alapdíj 50%-a. Az ilyen képviselőnek is hetente legalább egy-két éjszakát Budapesten kell töltenie (hétfőn gyakran késő estig szavazunk, kedden folytatódik a plenáris ülés, szerdán, olykor csütörtökön meg a bizottságok üléseznek), ennek a költségeit is megtérítik neki, ezt azonban már csak számla ellenében, akár lakást bérel mandátuma időszakára, akár szállodában tölti a szükséges számú éjszakát."
"Kezdjük azzal, hogy a képviselő fizetése 220 ezer forint. Ez nevetséges összeg ebben a pozícióban"
------------------

Így van. Ez a kályha, a többi ebből következik. A képviselők nem mertek megszavazni maguknak mondjuk 1 millát, azt mondták, hogy ááááááá, ez duuurva, inkább vegyük ki a pénzt másképpen.

Tehát elmaszatolták a dolgot, és most ennek a maszatnak isszák éppen a levét. Mert az egyáltalán nem lenne téma, ha egy képviselő netto 4-500 kHUF illetményhez jutna, nyíltan. Így viszont, hogy 'kitrükközi' magának az egész parlament... hát ebből tényleg nem lehet kimosakodni.

A vállalkozós példád, aki ugye minimálbérre van bejeletve, stb... hát igen. De ritka az olyan újságszerkesztőség vagy programozócég(hogy csak két példát mondjak), ahol a munkatársak pont arra vannak bejelentve, amennyi pénzt (nettósítva) megkapnak. Az adójával trükközik itt mindenki, és sokszor nem a jobb megélhetés, hanem szimplán a túlélés érdekében. Szóval ez a része... ja, gáz. De nem meglepő.
Én elhiszem, hogy kevés a 220e ezen a szinten, de ki a faszom kötelezi őket arra, hogy képviselők legyenek. Persze nem most másztam le a falvédőről és tudom, hogy a "szükséges plussz" legálisan és nevetségesen könnyen elérhető. És hol vannak még a szaftos bizniszek....
Vajon van törvényes lehetőség ennek megváltoztatására? Pl. egy népszavazás kikényszeríthetné a változtatást? Mert akkor azt kell csinálni.
Annyi okosságról lehetett már szavazni, szerintem az simán beleférne még, hogy véleményt mondjunk a képviselők járandóságairól. Talán a részvételi arány is jelentősebb lenne, mint az elmúlt szavazások alkalmával.
Nekem az tetszik kulonosen, hogy ezen valahogy egyik oldal / part sem akar valtoztatni...
"Annyi okosságról lehetett már szavazni, szerintem az simán beleférne még, hogy véleményt mondjunk a képviselők járandóságairól. Talán a részvételi arány is jelentősebb lenne, mint az elmúlt szavazások alkalmával."

---------

Csaxólok, hogy egy népszavazás önmagában 2 milliárd forintba kerül. Másrészt olyasmi népszavazás volna ez, mint amikor megszavaztatjuk a diáksággal, hogy na gyerekek, akkor most meg akartok tanulni olvasni meg számolni, vagy inkább fociznátok egyet?

Bizonyos kérdéseket nem lehet demokratikusan megszavaztatni. Nyilván az lenne a szavazás végeredménye, hogy éljenek a képviselők inkább kenyéren és vizen - az meg romantikus elképzelés ugyan, tán a mostaniak nagyobbik része rá is szolgálna, ám ettől függetlenül mégsem tűnik ideális állapotnak ajrópában.
Már csak azt árulja el valaki, hogy
kinek maradt ezen a szemétdombon erkölcsi vagy bármilyen alapja arra, hogy adóeltitkolást, ügyeskedést, minimálbér alapján adózást számon kérjen a plebstől.
Sokkal inkább mondható hogy az a barom aki nem csinálja, aki tisztességesen fizet, aztán tátott szájjal nézi hogy a többi pofánköpi és körberöhögi.
szeeeegény képviselők...

vazz, egész éjjel nem aludtam szabó g. rettenet sorsa miatt.

igazán rendezhetnénk gyűjtést, vagy legalább a levetett, használt ruháinkat bálázva küldhetnénk a parlamentbe.
Csak vigyázzatok! Még benézhet ide Szabó G., K., L, M. és a többiek...
Hát a mostani helyzet meg a másik véglet, amikor gyakorlatilag kontroll nélkül dönti el egy társaság, mennyit vegyen ki a bőség kosarából.

A népszavazást én sem gondoltam ám komolyan, hiszen nem lenne kötelező érvénye, a véleményünket meg úgyis tudják.

A 2Mrd-os népszavazásról meg az a véleményem, hogy elég szomorú, hogy ennyi. Amikor az ország minden polgármesteri hivatalában és iskolájában ott az internet, akkor vajon miért a legdrágább papír alapú szavazást nyomjuk? Nem olyan iszonyatos költség ám egy kérdőív szoftver + elektronikus feldolgozás, már a legkisebb portálokon is megoldják.

De belátom, nincs jelentősége. Amíg nem tényező a véleményem, teljesen mindegy, hogyan szavazok vagy nem szavazok.
"Már csak azt árulja el valaki, hogy
kinek maradt ezen a szemétdombon erkölcsi vagy bármilyen alapja arra, hogy adóeltitkolást, ügyeskedést, minimálbér alapján adózást számon kérjen a plebstől."

--------------------

Miért gondolod, hogy 'erkölcsi alap' kell ehhez? Erkölcsi alapja annak van, akinek erkölcse - ráadásul a tiédhez hasonló erkölcse. Ez jelen esetben nem adott.

Azt mondom már igen hosszú évek óta (cca.4-5 éve), hogy az egész bandát el kellene [kellett volna] zavarni, mert kollektíve alkalmatlanok. Nem azért, mert mindegyikük hülye lenne vagy alapból szemét, hanem azért, mert 15-20-30 éve foglalkoznak politikával a pártok vezetői, és ennyi idő alatt:

a) kiégtek
b) elfáradtak bele
c) átalakult a mércéjük, már nem látnak tisztán
d) elfelejtették az eredeti célkitűzéseiket
e) és még sorolhatnám

Ezt semmilyen törvény nem fogja megváltoztatni. Mindegyik és mindig kijátszható lesz. Ezt csak egy másik emberállomány ÉS más törvényes szabályozás együttesen tudnák [talán] megváltoztatni.

Ebben sem vagyok biztos, mert ez az egész inkább kulturális kérdésnek tűnik, és az a sajátos magyar mentalitás nem látszik változni elég régóta.
Nem hinném, h népszavazni kéne. Ebből a rendszerből úgy tűnik, olyan, 350-400k körüli bevételt tartanak elfogadhatónak. Emeljék fel ennyire, összes költségtérítésről meg hozzanak számlát, és ne várják meg azt a fordulót, hogy melyik tolvaj feleségének van villája Budapesten, miközben szállásra felveszi a dellát. Ez egy trükk volt, amivel most lebuktak. Legyen 400 a fizetés, aztán tessék érte megdolgozni.
"A 2Mrd-os népszavazásról meg az a véleményem, hogy elég szomorú, hogy ennyi. Amikor az ország minden polgármesteri hivatalában és iskolájában ott az internet, akkor vajon miért a legdrágább papír alapú szavazást nyomjuk? Nem olyan iszonyatos költség ám egy kérdőív szoftver + elektronikus feldolgozás, már a legkisebb portálokon is megoldják."

--------------

Azért, mert rendszerbiztonsági és titkosítási kérdéseket vet fel. Nagyon komolyakat.

Egy papíralapú cuccnál elvileg tényleg utána tudsz számolni, hogy mi történt a cetlikkel. Egy netes szavazásnál ugyanez... húzós.

Nagyon könnyen manipulálható lenne egy netes népszavazás, és semmi de semmi rálátásod nem lenne, hogy ez hogyan működik, és tényleg 'tiszta' szavazás volt-e. A legkülönbözőbb pontokon lehetne hekkelni a rendszert, megváltoztatva, vagy mondjuk akár kitörölve az eredményeket. Arról nem is beszélve, hogy a központból elég remekül le lehetne követni, hogy konkrétan ki és hogyan szavazott. Csak egy speckó tanúsítványt kell írni hozzá... stb.
kiszeramérabávatag!

alapvetően egyetértek veled, de: hogy maradjunk a rébuszodnál, a tanár, aki eldönti, hogy most akkor foci vagy írás-olvasás, egy betűvel jár előttünk. innentől kezdve a kérdések közvetlen népszavaztatása nem biztos, hogy rosszabb eredményre vezet, mint ha hagyjuk, hogy olyanok csinálják, akik beadják nekünk, hogy értenek hozzá. olyan a kormányunk, mint ifj. frank abignale, amikor első órán tanárnak adja ki magát. csak ő legalább tényleg okos, és nem nagyon szalad bele a saját csapdájába.

egyébként pedig: mi a kurva anyjukért kell nekem rettegnem, ha egyszer törvény adta jogom, hogy ekho szerint kérjem a jövedelmem elszámolását. szabályozatlan szar az egész. egy hónapig mehetett az ekho, most pedig kiderül, vissza az egész. a mézesmadzag tekeredne a nyakukra.
"Nem hinném, h népszavazni kéne. Ebből a rendszerből úgy tűnik, olyan, 350-400k körüli bevételt tartanak elfogadhatónak. Emeljék fel ennyire, összes költségtérítésről meg hozzanak számlát, és ne várják meg azt a fordulót, hogy melyik tolvaj feleségének van villája Budapesten, miközben szállásra felveszi a dellát. Ez egy trükk volt, amivel most lebuktak. Legyen 400 a fizetés, aztán tessék érte megdolgozni."

--------------------------

Ezzel értek egyet magam is. Sőt, szerintem emeljék fel akár netto 6-800 ezerre is, de egyrészt szüntessék be az olyan faszságokat, mint a mentelmi jog [mert ez röhejes], másrészt meg, ha valami képviselőt akármilyen sikkasztáson vagy hasonlón kapnak, akkor az köztörvényesként kerüljün kihallgatásra és elítélésre, ne pedig parlamenti vizsgálóbizottságosdit játsszunk.

Tehát több pénzt és [sokkal] szigorúbb ellenőrzést.
Ha bármiylen módszerrel sikerülne átlagosan 100e Ft-al csökkenteni a lenyúlt pénzeket, akkor egy ciklus alatt visszajönne egy esetleges népszavazás költsége. És akkor még ott van a felbecsülhetetlen erkölcsi nyereség, hogy legalább az ország "elitje" tisztességesen jut a jövedelméhez ...
Szabó Z
menj már a kurva anyádba a költségeiddel.
Is.
"alapvetően egyetértek veled, de: hogy maradjunk a rébuszodnál, a tanár, aki eldönti, hogy most akkor foci vagy írás-olvasás, egy betűvel jár előttünk. innentől kezdve a kérdések közvetlen népszavaztatása nem biztos, hogy rosszabb eredményre vezet"
----------------

De, asszem biztos. Egyetlen munkahelyet mondj, ahol a vezetőség megszavaztatja az alkalmazottakat arról, hogy mennyit akarnak keresni, vagy egyetlen olyat, ahol az alkalmazott megszavazhatja, hogy mennyit keressen a főnöke.

A rendszeren kívül álló szervezetek [példánkban a minimálbérről szavazó parlamenterek meg a szakszervezetek] hivatottak arra, hogy szavazzanak a kérdésben.

Tehát a jó megoldás az volna, ha inkább az EU valamely szervezetét kérnénk fel arra, hogy fogalmazzon meg ajánlást a honatyák illetményére vonatkozólag. Ki kell lépnünk ebből a belterjes, magyar katyvaszból, amit nem átallunk még rendszernek is nevezni.
Lázár János monnjonle!
"Szabó Z
menj már a kurva anyádba a költségeiddel."
--------------

Szerintem akadjunk le arról a vonalról, hogy a költség alatt utazási- meg ruhaköltséget étünk. A képviselőnek tényleg vannak költségei.

Ha próbáltál már akár csak egy osztályközösséget vagy egy munkahelyi csoportot képviselni hosszabb távon, akkor tudod, hogy ez igaz. Arra kell valamennyi pénz.

Másrészt, ami fontosabb: Szabó képviselőnek nyilván van családja, gyerekei, kutyája, macskája, felesége, szeretője, mittudomén. Ez mind-mind költség. Ez télleg nem jön ki 220 kHUF-ból.

Tehát a dolog egyik fele az, hogy Szabó képviselő [is] mellébeszél, amikor mást állít be költségnek, mint ami tényleg költség - másrészt viszont nem kellene tagadni, hogy tényleg vannak költségeik a srácoknak.

Ahogy Árpád mondta [ma]: Több pénzt alapból, térítést meg csak számlára, indokolt esetben. (én max. a benzin felét fizetném ki nekik pl.)

Ezt kéne kiegészíteni egy sokkal keményebb számonkérési és igazságszolgáltatási rendszerrel, és tényleg látnunk kéne már néhány ilyen palimadarat rács mögött. Vagy minimum tényleg alaposan meghurcolva.

Az nem jó módszer, hogy azt mondjuk, ne kapjanak sok pénzt a szemetek, meg hogy mennyire gyűlöljük a gazdagokat és hatalmasokat. Ne gyűlöljük őket. Viszont számoltassuk el és ellenőrizzük őket.
Lehet hogy valamelyik párt, ha sokat basztatják a tolvajbandát emiatt, meglépi a törvényváltoztatást, ugye nagy lenne a politikai haszna, pl. a "normálisok"-ról el tudom képzelni. Es ha egy elkezdené, követné a többi is, muszáj lenne nekik,. Aztán majd megegyeznek titokban, és az elvesztett pínzeket leosztják másként.
"Aztán majd megegyeznek titokban, és az elvesztett pínzeket leosztják másként."

------------

Ez tuti. Erre mondtam, hogy ezekkel az emberekkel ez a rendszer már nem reformálható meg, mert nem lehet megkerülhetetlen törvényt hoznia egy törvényhozónak... Még a felvetés is vicces. :-)

Gondolod, hogy amikor megszavaztak maguknak direkt ilyen kevés lóvét (még csökkentettek is egyszer), akkor nem beszélték meg a folyosón, hogy miért érdemes megszavazni, és hogy hogy is lesz akkor mostan a kompenzáció?

:-)
Nem tart igényt a jövőben utazásiköltség-térítésre Kapolyi László. Az MSZP képviselője azt mondta: most figyelt fel arra, hogy a juttatásai egy része utazásiköltség-térítés. Így az Országgyűlés elismerten leggazdagabb tagja írásban kérte, hogy ezt töröljék juttatásai közül. Kapolyi László 2002 és 2005 között több mint 13 millió forintot kapott költségtérítés címén. VG.

Ez pont olyan, mint amikor mosás után találok egy gyűrött ezrest a zsebemben?


A mentelmi jognak is van értelme, csak nem szabadna általános érvényűnek lennie. Pont a közúti igazoltatás nem szabadna, hogy ez alá tartozzon.

A másik nagy gond meg a visszacsatolással van. Hogy ha egy képviselő szarul dolgozik, vagy akár nem csinál semmit, akkor sem lehet vele semmit se csinálni. Úgyis megválasztják megint, úgyis benyomja a pártja megint a parlamentbe. Valamiféle rendszerben anyagilag kellene őket felelőssé tenni a munkájukért; nyilván nem 200 ezres fizetésről indulva, hanem kapjanak félmilliót alapból, plusz számlára költségeket, de abból a félmillából le is lehessen vonni, ha pl. nem vesz részt a parlamenti munkában, vagy nem tart fogadóórákat, vagy csak egyszerűen túl sokan panaszkodnak rá a körzetében.
Emberek ! Ez - mint a nevében is van - költségtérítés. Minden, a köz érdekében elköltött fillér visszajár a képviselőnek. De mindenhol kötelesek számlát is adni, akkor meg mi is az akadály az elszámolásnak??????
(kiba..ott tolvajbanda...)
Vegyék fel,nem érdekel.Nekik van,nekem nincs.
De akkor miért lesz Euró Szlovákiában 2009-re ? És itt miért nem ?
A szívemre tettem a kezem: én is felvenném azt a pénzt. Viszont (többek között)ezért nem is lennék politikus...
Na úgy tűnik, ez örökzöld téma.

Ceterum censeo:

Hülyeség a képviselőt tiszteletdíjának egy részét költségtérítésnek, ruhapénznek, albérletpénznek, nyalókapénznek stb-nek nevezni. Legyen tiszteletdíj és pont. A költségeket meg majd abból fizetik. Számla nélkül. Végül is a képviselőség az nem vállakozás. Nem a képviselőnek kell nyereségesnek lennie, hanem az általa képviselt eszmének, népnek és egyéb magasztos dolgoknak.

Eddig OK.

Csakhát itt az emberek nagy része nem ezen háborodott fel. Hanem azon, hogy a képviselők nála több pénzt kapnak.
El is hangzik mindenféle javaslat arról hogy kapjanak ezek a rohadtak minél kevesebbet. (pl. 400000 Ft-ot, ha jól értem - röhej).
A tiszteletdíj, ha komolyan vesszük magunkat olyan havi 2-3 millió között kellene hogy legyen. (Még így is alacsony Európa nagy részéhez képest.) Ez az átlagbér hússzorosa.

Arra meg Árpi ne legyél olyan büszke, ha a Blikk tippadói közé kerülsz...

A.
Árpikám, na ja , politika. Dübörög a ballib kommunikációs gőzhenger. Az a bajom, bazdneg, hogy kilóg a lóláb. Az ilyen minden politikus egy szemét köcsög kampányok mindig akkor jönnek elő, amikor a ballib oldal a béka segge alatt van. Kommunikálni azt nagyon tudtok, bazdmeg. Lám a Gyula a posztpufajkájában egyszerre két célt is elér. Megsimogatja a reform szótól hideglelést kapó vérszoci szavazó buksiját, másfelől meg teret ad a kókajaninak egy kiadós komcsizásra. Ez meg kurvára tetszik a nagyvárosi liberális értelmiséginek. Végre valaki, Gyurcsány a garancia, Kóka for president. Hányszor szopatták már ezt be velünk, baszki)
Árpi, jó lenne, ha te is túllátnál az apád faszán, öregem)
"A tiszteletdíj, ha komolyan vesszük magunkat olyan havi 2-3 millió között kellene hogy legyen."
-----------------------

Sok. Netto 3 milla az sok. Túl sok. Nem az EU miatt, hanem a magyar átlagfizetések miatt. Legyen a magyar átlagfizu 4-5-szöröse, az rendben van. A húszszorosa nekem meredek.

OFF
A 'szabadna' és a 'szabadott volna' most már teljesen hivatalos formának minősülnek? Nekem annyira bántja a szemem, valahogy szebbnek tűnik a 'szabad lenne' és 'szabad lett volna'... mikor igésítettük végérvényesen a 'szabad' szót?
ON
"Az MSZP képviselője azt mondta: most figyelt fel arra, hogy a juttatásai egy része utazásiköltség-térítés."

----------------

Na, ez viszont szerintem önmagában is elég hozzá, hogy lemondassuk. Két eset van:

1) arcátlanul hazudik
2) eddig tényleg nem vette észre

Ha az utóbbi, akkor nyilvánvaló, hogy azt sem tudja, hogy hol van a Parlament bejárata. Teljesen elképzelhetetlen, hogy valaki tizensok éve képviselő, és valahogy még mindig nem tűnt fel neki, meg nem is mondta neki odabent senki azt a szót, hogy költségtérítés, és hogy ők is hozzájutnak...

Én ettől kapok hidegrázást. Az ilyen Kapolyi-féle magyarázgatóktól.
Kiszera:

"...hanem a magyar átlagfizetések miatt..."

Hát pont arról van szó, hogy nemcsak abszolút összegben, kevés, hanem az átlagfizetésekhez képest is. Bár ezt sokkal biztosabban állítnám ha valaki előállna egy táblázattal.

OFF
mikor igésítettük végérvényesen a 'szabad' szót?

olyan 130 éve.
ON

ez az inforádiós interjú megint kiborított...

tehát azért vagyunk kiborulva ezen, mert

a. nem vesszük figyelembe parlament működésének sajátosságát,

b. Ez egy tipikus uborkaszezonos hírcsokor, és egyébként is csak azért hőbörgünk, mert utáljuk a parlamentet, a téma meg teljesen érdektelen

c. Ez a költségtérítés, ez egyáltalán... ha a reálértékét nézzük, akkor abszolút nem sok

tehát mi tökhülyék vagyunk, nemértünk hozzá, fogjuk be a pofánkat. azt sem tudjuk eldönteni, mi sok és mi nem.

de a legkirályabb:
"Júliusban, éppen egy őszödi frakcióülésen döntöttünk arról, hogy most már mi is fizetünk a közlekedésért."

hát igen, ebből nem lett sajtóbotrány. talán külön meg kéne köszönni, ha EGYSZER nem tűnik el valami a sunyiba'? mekkora hihhetetlen csodálatraméltó áldozat, ha a gigaszopás közepén ők úgy döntenek, hogy a közlekedésért legalább nem közpénzből fizetnek...!!!
Mikor igésítettük végleg a szabad szót? Kedves kiszera, a politikában a szabadni, egy erkölcsi infinitivus. Neve is van. Szabad Demokraták Szövetsége.
A publi a romlásban mindig egy lépéssel a politikusok nögött jár. Meglepődtél?
"Hát pont arról van szó, hogy nemcsak abszolút összegben, kevés, hanem az átlagfizetésekhez képest is."

-------------
A 220 ezer kevés, a 3 milla viszont szerintem már sok. Táblázat nélkül úgy érzem, hogy valahol a netto 6-800 lenne az az összeg, ami már valamennyire versenyképes is, de még elfogadható a közállapotokhoz képest. Mindenképpen netto milla alatt.
"Kezdjük azzal, hogy a képviselő fizetése 220 ezer forint. Ez nevetséges összeg ebben a pozícióban":
1. Igenám, de ha rendes fizetés lenne, és azon felül nem lehetne mutyizni, akkor a vége sokkal-sokkal kevesebb lenne.
2. Félek tőle, hogy nem azzal a 18 millával van az igazi gond, hanem a tesó, az anyós, a stb. cégén keresztül intézett huncutságokkal. Ma sajna bármilyen nagyobb projektbe kezdesz, bele kell kalkulálnod a nyitott tenyerek politikáját.

Kiszera: Létezik olyan fogalom, hogy szoftveraudit. Pont arra való, hogy ne lehessen manipulálni az internetes szavazatokat. Abban persze igazad van, hogy sokan ezzel hangoskodnának a vesztesek oldalán.
erről megint sokat lehet pofázni, megint el lehet játszani, hogy "húha milyen szemetek, mennyi pénzt felvesznek és be se járnak dolgozni."

nem lesz ebből nagy botrány, mert nem csak az egyik oldalt érinti. tehát mindenki kussol. a nép meg majd kimorogja magát, aztán csönd lesz.

persze én is azt mondom, hogy erős amit csinálnak és pofátlanság az a trükközés. de mire megyek vele?

változás nemigen lesz.
attól a véleményekkel meg menjetek a francba, hogy a ballib sajtó direkt csinálja, hogy terelje a figyelmet és hogy egy megint ferencnek jó, ezt is ő szervezte.
és nincs uborkaszezon, az nyáron lesz!
Érdekes vélemények. A népszavazástól a "hagyjuk már ezt támát"-ig van itt minden, csak a lényeget nem mondja senki. Elvárják tőlünk, hogy az ezer féle "reform szopatás" közepette horpadt homlokkal kussoljunk, ha már olyan hülyék vagyunk, hogy visszatapsoltuk azokat az idiótákat, akiknek az elmúlt négy év elkúrása miatt az egészet köszönhetjük, de ők, élükön Kóka-Béka Jánossal természetesenek veszik, hogy nekik ez jár. A kiváltságok, a plusz pénzek, a mutyi üzletek, a igazgató tanácsi tagságok, a szakértői pénzek stb...

Röhej.
aki mégegyszer azt mondja-írja, hogy "ez a kurva ország", az menjen el a kurva anyja jó büdös kurva nagy picsájába.
én szóltam.
nem a 3 milla a sok, hanem az átlagfizetés szánalmasan kevés
Árpi!

Nem vagyok benne biztos, de jól érzem, hogy ez a költségtérítés dolog ez adómentes? (hiszen a költségekre megy, tehát nem jövedelem, ugye?)
Tudsz erről pontosat?
OFF
"mikor igésítettük végérvényesen a 'szabad' szót?

olyan 130 éve."
--------------------
Ajjaj. Tehát azt akarod mondani, hogy szabadna és szabadott volna? Ez szomorú, mert nagyon nem áll rá a szám. Egy kicsit olyan, mint amikor a mai angolban azt látom leírva, hogy "should of went", ahelyett, hogy "should've gone". Na mindegy, legyen ez az én bajom.
ON
Én is járok munkába és senki nem fizeti a költségeimet, a 220 eFt alatti fizetésemből kell kigazdálkodni. Nekik miért kell fizetni a költségeiket? Mindenki tudja mennyit lehet keresni, akinek nem tetszik ne menjen politikusnak.
jack
jobb helyeken fizetik a munkába járás költségeit vagy annak egy részét. kilométer elszámlolás vagy a bérlet árának kifizetésében.
ha nem ilyen helyet fogsz ki, az szívás
Miért nem lehet egy lepra munkásszállót létrehozni a politikusoknak és pályáztatni őket a bejutásért, mint a diákokat. Aki nem kerül be m,ert sokat keres az menjen albérletbe. Egyébként meg benzinre sem adnék pénzt. Járjanak busszal vagy vonattal, mint a legtöbb ember.
"Létezik olyan fogalom, hogy szoftveraudit. Pont arra való, hogy ne lehessen manipulálni az internetes szavazatokat."
------------------

Egy banki rendszer is komolyan auditálva van, mégis törhető. Egyébként nem azt mondom, hogy ne legyen sokkal több téma, sokkal rendszeresebben és lehetőleg a neten keresztül megszavaztatva, hiszen ezt én is pártolom.

Csak azt nem hiszem, hogy ez mondjuk már holnaptól fogva megoldható lenne. Ha jól tudom, eddig a világ egyetlen országában se tusták bevezetni a netes népszavazást (kivéve a fiji-i webokráciát).

Többek között olyan kérdéseket is felvet ez, hogy Mariska néninek pl. nincsen internetje, Pista bácsi meg nem tudja használni a számítógépet.
hhh,

többen csak idéznek, aminek stilisztikai szempontból van jelentősége, nem szó szerint értendő.

egyébként pedig megvan a véleményem arról, hogy mikor lehet ilyet mondani: aki itt él, mondja nyugodtan. aki meg eltakarodik külföldre, az kussoljon, és egy rossz szót ne szóljon.
Jack:
Igen, igen! Ezaz! Lakjanak koleszban a képviselők! Állati poén lenne, mindenki rajtuk röhögne. Ezzel csak az a baj, hogy akkor még egy töküres kollégiumot is fenn kéne tartani közpénzből. :(
Kiszera:

OFF
Én nem nagyon mondok ilyet. Dehát egy dolog az én nyelvhasználatom, és egy másik dolog, hogy hogyan beszélnek mások.

Mindenesetre a "szabad" igésítésének (és az erről szóló vitának) a gyökerei a XIX. század végére mennek vissza.
ON

Stapleton:
Azért mert ők képviselők, Te meg nem vagy az. És ez így van jól. :-)
Úgy látom, megint one man show lett a téma... De igazság szerint sok újat mondani nem lehet. A fizetés jár, akár az átlagot meghaladó is- feltéve, hogy megdolgoztak érte.
Uff.
és az se kurvázza le az országot, aki idejött!! (pl. erdélyből vagy akárhonnan)
Kiszera: Törtél már föl banki rendszert? Én konkrétan fejlesztettem. Nem oly' könnyű az ám. Mondok mást: hallottál olyanról, hogy valaki Magyarországon feltört banki rendszert? Most olyan komolytalanságokat ne hozzál, hogy huncutok adathalászni próbálnak mindenféle banki fejléces emilekkel.
sga.

de helyette nem lenne lakhatási támogatás és a munkábajárás költségei is csökkennének. Ráadásul egy csomó középiskolát akarnak most bezárni, még kolesz is lenne. Át sem kéne alakítani, portás is van.
a törvényeket ők hozzák. csodálkoznék, ha megszavaznák a költségtérítés törlését vagy a kisebb parlamentet. magukkal basznának ki és leszarják, hogy mi itt fel vagyunk-e haborodva vagy nem.
ezért nem érdemes rá sok dumát pazarolni
OFF
kurvaország - jehova - kurvaország - jehova - kurvaország - jehova - kurvaország - jehova - bibibí.

És most ide a kövekkel.

:-)

ps. van, tudjátok, ez szólás- vagy milyen szabadság...

ON
Jack:
de nem lenne költséghatékony. én nem építenék azért márvány fürdőszobát, hogy után a diák összehányja... :)
Karsai István 3 millát jótékonykodott ebből a keretből a múlt évben és idén is elköltött egyet tüzifára a szegényeknek. Reggel közölte felháborodottan- sőt, sértődötten- a napkeltében.
Szép dolog!
Csak azt tudnám, miért nem veszi be mégsem a gyomrom?
"Törtél már föl banki rendszert? Én konkrétan fejlesztettem. Nem oly' könnyű az ám. Mondok mást: hallottál olyanról, hogy valaki Magyarországon feltört banki rendszert?"

-------------

Nem. Elhiszem, hogy igazad van, és tök tuti biztonságos. Más bajok viszont nyilvánvalóan vannak még a netes szavazással: titkosság biztosítása, a teljes népesség elérése, számítógéphasználati kérdések, stb.

Támogatom a webokráciát, ráadásul valamilyen 'súlyozott demokrácia' alapon, csak azt hiszem, hogy ma ez még nem megvalósítható itt.

Hogy visszalőjem a kérdést: tudsz olyan országról, ahol netes szavazás dönt fontos, korábban hagyományos népszavazáson tárgyalt kérdésekről?
savmart:
szomorú, hogy ilyet lehet "idézni" egy "államférfitól". akkor kellett volna szívlapáttal gyógyítani öt, amikor ezt kimondta.
egyszerübb, ha az országot nem kurvázza senki sem.
krvázza a saját anyját, hugát, feleségét. szenvedélyesen, aztán beszéljék meg.
egy országot akkor sincs jogom kurvázni, ha itt élek.
nem tesz jót az önbecsülésnek.
az igaz, hogy az x% szarházi talán jobban érzi magát töle, mert sikerül általánosíotnia...
Gabor

az egész kommentelésnek nincs ilyen szempontból értelme, mert nem visz előre. Nem lesz változás. Az egyetlen ember, aki ebből profitál az a Tóta W. Á., mert látogatott lesz a fórum és sok reklámfelületet kiadhatnak és nem rúgják ki.
Sztem vegyék fel a lóvét... még megtehetik...
a büdös qrva nénikéjüket, számla nélkül...
a rohadt pofátlan életbe...

megoldás:
fix illetmény + ha jogos kölségtérítés számla ellenében
ezzel egy időben csökkentenénk a képviselők számát
kb 120 főre miniszterekkel együtt
apukám ez lenne a megoldás
" Gabor 2007.01.24. 10:53:55 "

Erdélyből csak hazajött.
almondhi:
kövekröl nem volt szó.
szólásszabadság az van.
hülyéket nem bántunk.
menj az index elé és kiabáld, hogy kurva Izrael.

Jaj már! Nem mindegy, ki kurvázza le a kurvát? Aki tud magyarul az valamilyen szinten érdekelve van itt. Ha erdélyből jött akkor miért ne? Mert ennek a kurva országnak köszönhetően, elcsatolták a nagyfatert?
Lányok, csak semmi paráználkodás!

"Az egyetlen ember, aki ebből profitál az a Tóta W. Á., mert látogatott lesz a fórum és sok reklámfelületet kiadhatnak és nem rúgják ki."

------------

Word, bro'.

De ez logikus is, nem? Árpád csinálja a blogot, logikus, hogy neki legyen jó. Mi ezzel a baj?
hhh, de most komolyan, miért nem szabad azt mondani hogy kurvaország?
tóta állása nincs veszélyben, nem ezen múlik az élete.
nyílván van egy kötelezettsége, hogy azért nézzen be ide, válaszolgasson, és naponta (vagy max 2 naponta) írjon valamiről.
nekem nem lenne ennyi ötletem, vért izzadnék, mire kitalálnám, hogy miről írjak a blogomban. emiatt tótán is érezni néha a nyögés és ez meglátszik egyes írásain is.
mégis itt vagyunk, olvassuk, beírunk...
:)
'Szerintem akadjunk le arról a vonalról, hogy a költség alatt utazási- meg ruhaköltséget étünk. A képviselőnek tényleg vannak költségei.

Ha próbáltál már akár csak egy osztályközösséget vagy egy munkahelyi csoportot képviselni hosszabb távon, akkor tudod, hogy ez igaz. Arra kell valamennyi pénz. ' kiszeramérab...


Bazmeg!! Mindenkinek vannak költségei, aki dolgozik és családja is van. Hány esetben fordul elő az, hogy az adott cég nem támogatja az utazási költségeket, sem a lakhatást?!
És ha támogatja, akkor is a számla számláját is be kell vinni, kis hibáért nincs lóvé!
(220 ezer Ft-os fizetés mellett!)
A képviselőség egy szolgálat, közszolgálat, méghozzá csomó egyébbel, mentelmi jog, stb., egyfajta megtiszteltetés, mely nem ösztönözhet arra, hogy valaki dőzsölni menjen oda. A képviselőnek nem okvetlen ebből a fizetésből kell gazdagnak lennie.
Az menjen oda, akinek másból is van/volt jövedelme, úgyis elvileg 4 évbre szól a mandátum. Akinek nincs más jövedelme, az meg ebből is tissztességgel meg tud élni. Úgy, mint egy egyetemi tanár kb.
Nem semmi, Kövér László védi meg Horn Gyulát. Mi lesz még itt?

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=119445
netes szavazással más bajok is vannak:
net kell hozzá, meg számítógép...hehehe, újat mondtam, mi?
az ország túlnyomó többsége (írni olvasni többé kevésbé tudók) a papír alapú szavazásra van qualifikálva.
nem tudják, mi az a monitor, söt, van aki még a mosógépet sem tudja kezelni.
addig meg simán meg lehet öket vezetni "Marinéni, ide kattintson, majd én segítek, meg ezt a kódot akkor nekem tessék mondani" meg ilyenek.
pár év múlva lehet.
LOL, mekkora hülyék vannak itt is... nem, barátom, az, hogy mindegyiknek a kurva anyját, az akkor jön elő, amikor például ilyen svindlik kibuknak. ettől nem lesz jobb egyik oldalnak sem. de tudok én megoldást, ha nem tetszik: fogja magát az ellenzék, és javasol tisztességesebbet. foghatta volna magát eddig is.
ok, hazajöhet erdélyből, szeretettel látom itt. engem nem zavar.
de nyílván azért "jött haza", mert ott nem jó neki, itt meg jobb.
akkor viszont nem kurvázzon.
ha nem tetszik, húzzon vissza!
(de most ennek a postnak nem ez a lényege)
Gabor

Szerintem meg egész nap tévézik, rádiózik, újságot olvas és véleményezi az előző napi valamelyik vérlázító hírt. Manapság majdnem minden napra jut valami bicskanyitogatós cikk vagy riport.
almondhi: nagyon egyszerü pszichológiai okai vannak.
fusztrációt okoz.
egy példa: minél többet mondogatod magadnak, hogy "nem fog sikerülni", meg "béna vagyok", annál kevésbé lehetsz biztos magadban.
Magyarországon (kis országunkban), ennek sajnos szép hagyománya van.
"Az menjen oda, akinek másból is van/volt jövedelme,"

Szép gondolat, (vö: ne kapjanak a pártok állami pénzt...) csak vajon jó lenne ha csak felső-középosztálybeli gazdag emberek ülnének a parlamentben. És szavaznának mindenféle szociális ügyekben...
Apró pénzen rágódni. Felháboródni! Akkor inkább Horn Gyula mondjon nemzet mentő beszédet, és Kóka kontrázzon rá. De szebb volna, ha Horváth Ágnes vajúdását közvetitené valamely bulvár hetilap, élőben, egyenesben, csak nekünk , csak most. Az ismétlést meg megnézem a következő életemben, ha a Pápa nem húzza ki alólam az áldást.
hhh:

OK, értem ezért nem JÓ dolog sokszor ilyet mondani. De miért nem szabad?

Egyébként, az ilyen kontextusban a kurva szó nem a sértés szándékát, hanem egyfajta emocionális hangsúly jelent (vö: ebben a kurva lakásban nem találok semmit!).
ha valaki kurva országot mond, hagy küldjem már el a kurva anyjába, lol
ennek az országnak én is része vagyok.
almondhi: nem mondtam, hogy nem szabad;) 2007.01.24. 10:44:10
hhh:
hadd küldjed. Én olyat nem mondtam hogy nem SZABAD senkit sem elküldeni a kurva anyjába. Legfeljebb frusztrál.
A kurvaéletbe...

:-)
hhh (ex kaarmeenhetki):

Idejössz kurvaanyázni? Mit képzelsz magadról, te ostoba barom?
"egy országot akkor sincs jogom kurvázni, ha itt élek."

De mondtál. Amihez nincs jogom, azt nekem nem szabad...

1. a képviselőket mi löktük a húsos fazék elé
2. adott a költségtérítési folyamat
3. nem ellenkezik senki, ha fizetnek neki a bejárásért
4. ha sokat, annak még jobban örül

azt hiszitek lesz változás? szerintetek ki vállaná azt fel közülük, hogy ebben a témában felszólal napirend előtt?
az egészre szépen illik a "fejétöl büzlik a hal" mondás.
amikor a mutyizók akarják felszámolni a mutyizást.
ez az, ami nem fog menni.
hhh,
nyugodtan küldd el. mindenki nyugodtan mondja azt, amit érez és jónak lát.
mindenki kurva, csak én nem. stipistop.

hagyjuk már ezt.
phon vacano 2007.01.24. 11:16:04
idejöttem olvasni, hogy kurva országoznak. azért más...
almodhi 2007.01.24. 11:16:18
hja, mea culpa, igazad van...a jogom helyett "erkölcsi alapom"-ot kellett volna írnom.
Árpád, nna a hülyézős kör után nézzük kicsit közelebbről! A svidlik olyankor buknak ki, amikor a PR - csapatok tanácstalanul vakarják a buksijukat. Szal gáz van a teljesítmény csomagolhatóságával. Kinek jó? Annak, akinek a szája íze szerint a tálalja a bulvármédia. Ha már fényezni nem tudjuk magunkat, öntsünk sarat testületileg. Mindig bejön, van mire építeni. Ez az irigység baloldali kultúrája. A politológia nyelvére fordítva az elpártolt szavazó csak maradjon bizonytalan.
A nemzetjobbító szándékoddal meg egyetértek, velejéig korrupt, elbaszott ország vagyunk)
hhh: na így már más. Nincs köztünk további vita. Ebben.
kedves savmart, szerintem ez a kurva topic nem annyira OFF. nagyon szépen illeszkedik a globális kontextusba.
A probléma Magyarországon a képmutatás. Mindenki szociálisan érzékeny akkor is ha jobbos, balos vagy keresztény; csak más a vezérelv, más miatt. A balosok csak úgy, a jobbosok azért mert mi egy nemzet vagyunk a keresztények meg azért mert az a helyes.

Franciaországban megkérdeztem a kollégáimat, hogy nem zavarja-e őket az, hogy milyen iszonyatosak az adóterhek. Mindenki kivétel nélkül ugyanazt válaszolta, csak más szavakkal: ez szolidaritás kérdése.

Ők komcsik akarnak lenni, akkor legyenek azok. De a magyarok nem akarnak szociális államot, csak nem merik azt mondani: "Figyelj haver, én szarok arra, hogy másokkal mi történik, tőlem meg is dögölhetnek, van nekem elég gondom. Foglalkozom inkább a családommal meg a barátaimmal - ők jelentenek nekem valamit."

Ezért megy a rablás. Senki nem akar adót fizetni, mert ha mindent befizetne éhen halna. Ezért viszik haza a képviselők a pénzt szatyorban, aztán visszamennek a parlamentbe ellentámadni, hogy: Ha megszavazzuk ezt a törvént akkor mi lesz a nyugdíjasokkal?!

Magyarorszáágra nem kellenek magas adók meg szocializmus és akkor mindenki boldog lesz. Nem kell befizetni a közösbe a hegynyi pénzt, hogy aztán valaki adómentesen ellopja.
" Gabor 2007.01.24. 10:56:09 "

Úgy van. Se pofázni róla, se tüntetni ellene, csak menni a húsdarálóba szó nélkül, mint a barom.
"A másik nagy gond meg a visszacsatolással van. Hogy ha egy képviselő szarul dolgozik, vagy akár nem csinál semmit, akkor sem lehet vele semmit se csinálni. Úgyis megválasztják megint, úgyis benyomja a pártja megint a parlamentbe."

A következő (papír alapú :) ) képviselőválasztásnál jó lenne egy listát kapni: Jelenlegi parlamenti képviselők (15 oldal). X-elje be, ki _ne_ kerülhessen be pártlistáról. Akit 50%-ban bejelölnek, ne lehessen képviselő. :) Tudom, hogy nem lesz ilyen, hogy kivitelezhetetlen, stb. De jó érzés lenne valami halvány befolyással lenni :)
hhh (ex kaarmeenhetki):

Erre komolyan ez a válaszod? Beírod ezt:

"...az menjen el a kurva anyja jó büdös kurva nagy picsájába..." ?

Nem tudsz uralkodni magadon? Egy értelmes VÁLASZT, KÉRÉST sem tudsz megfogalmazni azzal kapcsolatban ami zavar? Milyen ember vagy te?


" Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.24. 11:05:51
... de tudok én megoldást, ha nem tetszik: fogja magát az ellenzék, és javasol tisztességesebbet. foghatta volna magát eddig is. "

Hány ellenzéki javaslatot is fogadott el a parlament az elmúlt négy és fél évben, Bélám?
Szerintem a probléma az, hogy nincs politikai alternatíva. Rossz a politika, a baloldalon milliárdosok vannak, akik a külföldi tőkét szolgálják ki. Nem ez a baloldaliság és ezekkel szemben meg a jobboldal akarja a munkások, középosztály, magyar cégek érdekeit védeni. A szerepek felcserélődtek, de az embereknek nem szóltak és sokan nem veszik észre. Ráadásul jobb és baloldal között nem látok különbséget, mert mindenki mondja, hogy mitől lesz jobb, de senki nem csinálja, amikor meg nekiállnak akkor meg kiderül rosszabb lesz.
" play_off 2007.01.24. 11:27:00 "

Ettől persze még javasolni lehet, az igaz.
play off
szerinted te (vagy én) mi a faszt tudunk csinálni?
kimegyünk tüntetni?
lehet beszélni róla, felháborodni, ötleteket sorolni, vicces példákat hozni, röhögni rajta, sírni miatta (inkább), de nem lesz ez másképp.
play off

ha egy ellenzéki javaslat jó, akkor sem fogják elfogadni.
Kutyamutya:

sajnos ez a magyar állampolgári attitűdnek csak a fele. Ha csak ennyi lenne, akkor lehetne egy szociálisan érzéketlen államunk nagy jövedelmi különbségekkel - pl. mint az USA.

a magyar attitűd inkább valami ilyesmi:

"Figyelj haver, én szarok arra, hogy másokkal mi történik, tőlem meg is dögölhetnek, van nekem elég gondom. DE NEKEM JÁR az államtól az ingyen ... (képzeld ide a szokványos listát)."



ne higgye senki, hogy majd pont az ellenzék fog javaslatot tenni. ők is csak politikusok
na, jómodor, meg minden. mutassunk példát urainknak!

"Hány ellenzéki javaslatot is fogadott el a parlament"

Hát azért egy ezzel kapcsolatos javaslatot nehéz hárítani. Ha a fidesz benyújtja azt, h fehérítsük ki a képviselők pénzét (mert erről lenne szó), akkor én támogatom.
én is támogatnám, de ebben nem mi döntünk
almodhi: "Arra meg Árpi ne legyél olyan büszke, ha a Blikk tippadói közé kerülsz..."

ugyan. a blikk nálam sokkal profibban rezonál az ilyen ügyekre, magától. engem küülönben sem az zavar, hogy ÖTMILLIÁRD, hanem a rés, ami kurvaország gyakorlata és elmélete közt van.
phon vacano 2007.01.24. 11:25:42
nem ez volt az elsö eset, és eddig uralkodtam magamon. gondoltam, így könnyebben érthetö a kurvaországozósoknak.
a többiek kedvéért pedig:
tiltakozni szeretnék a sértö és durván általánosító "k*rva ország" (kedvedért még ki is csillagoztam) szóösszetétel miatt, akár idézet, akár komolyan gondolta az illetö.
TWÁ,

Azért itt nagyobb a mozgástér. :-) Az ilyen ellenzéki (vagy kormány-) javaslatokat nem elutasítani kell, hanem még rátenni egy-két lapáttal, és ellenjavaslatot tenni. Akkor majd azt mondja az ellenzék (vagy kormány), hogy ez már azért mégse. És akkor nem lesz semmi.

(vö: pl. a Fidesz viselkedése ügynökügyben)


off: webes szavazás

azért azt vegyétek figyelembe, hogy a banki rendszereknek a személyazonosság bizonyítása nagyon fontos része. a szavazásnál viszont pont az ellenkezője: ne lehessen tudni ki mire szavazott. szóval nem egyszerű.

on:
emeljék fel a tiszteletdíjat, de ne járjon a többi juttatás. persze a 600000-es fizetéseken is menne a balhé.
OFF (szabadni?)
Kiszera!
csak mert ez szép írás szerintem:

seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/07.html

A témához:
Maximálisan egyetértek Árpáddal. Emeljék fel maguknak a tiszteletdíjat akármekkorára, ezt az átalány hülyeséget meg felejtsék el.
Stapleton, egyre inkább általános bizonyos IQ felett az a vélemény, amit képviselsz. Napjaink legalapvetőbb politológiai tényállása az alternatíva hiánya és a szerepek felcserélődése. Magyarán itt az ideje a politikai erőtér átstrukturálásának. Ezért van szükség egy liberális konzervatív pártra. Európai értelemben vett liberális gazdaságpolitika és konzervatív társadalomkép kiegészülve az emberi jogok következetes képviseletével. Mára már legalább komoly szellemi és anyagi portenciál van a politikai ötletbörze mögött)
Lóf**szt fog a Fidesz benyújtani ilyen javaslatot. Ők csak a zemberek érdekében politizálnak. Hogy még egy fröccsöt mindenkinek, én fizetem !
Ennyi az ő poltitkájuk lényege. Legalábbis jeleneg. Az MSzP sem sokkal jobb, csak náluk vannak vitatható reformtervek.
De saját magukhoz SOHA nem nyúlnak. Stragab, kampányfinanszírozás, pártfinanszírozás. Árpi is emlegtte ezt jónéhányszor.
Sztem a kampánylopás (385,9 millió ugye:D)sokkal durvább ennél.
Igaz, ebben az esetben a legdurvább a bemondásos alap, és a nekünk ezt is szabad elve. Jöjjön már vissza egy o.gy.-i képviselő, annyira szánalmas amikor magyarázkodik:D
hhh: most látom csak, mi a te bajod. ne csináld már, nem vagy te ilyen eccerű.

amikor lerohad az a kurva autó, az se úgy értendő, hogy. sztem a kurvaország egyébként találó, még a moslékországnál is jobb. ami egyébként, ugye, Ady.
Igen, nem ártana a vita fókuszát a "kurva sokat keresnek ezek a szemetek" állításról, a "kreatív trükkökkel igyekeznek elfedni a képviselői juttatás tényleges nagyságát" irányába mozdítani. Az talán produktívabb lenne.

wynarsky: igen-igen, az. 385,9 millió. talán ezt volna érdemes leginkább kiemelni, ez az állatorvosi ló.
almodhi: pont ezért vettem elő most. annak nincs értelme, h éljenek ötvenezerből, de annak igen, h nevezzük a jövedelmet jövedelemnek. aztán vegyen belőle, amit akar, és akkor majd az se fog érdekelni, hány lakása van a családjának budapesten.
TWÁ,

miért is az ellenzéken kéred számon, hogy nem változtat?
OFF
seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/07.html
--------

Elolvastam. Egyetértek Nádasdy Ádámmal, meggyőzött. Oké a szabadna meg a szabadott volna. Én mégsem szívesen használom, de ez meg magánügy. Kösz a linket.
ON
Ja Árpi, lehet, hogy elkerülte a figyelmedt. Védtem a mundért, vagy mit: 11.20)
az ellenzéknek az a dolga, hogy baszogassa a kormányt.
ezt nálunk jól csinálják (néha viccesen túl is játszák a szerepüket)
ha olyan fontos a magyar polgár megélhetése, a családok helyzete, az emberek hite és minden más, amit hangoztatnak, akkor itt lenne egy újabb lehetőség egy módosító javaslat benyújtására.
még népszerűséget is hozna.
a kormány pedig nem merné nem meghallgatni.
Jack Stapleton 2007.01.24. 11:27:22: Te nem a Fidesz kormányzásra gondolsz 1998-2002?
Ettől függetlenül javasolni lehet és ha nem megy át, akkor kilehet állni a Blahára és mellet döndetni, hogy mi javasoltunk, de - és névszerint - x,y,z,stb leszavazta,
>hanem a rés, ami kurvaország gyakorlata és elmélete közt van.

ennek oka a magyar politikusok kurvasagi foka;)
nagyon-nagyon lassan fog valtozni. generaciovaltasok kellenek hozza.
"Igen, nem ártana a vita fókuszát a "kurva sokat keresnek ezek a szemetek" állításról, a "kreatív trükkökkel igyekeznek elfedni a képviselői juttatás tényleges nagyságát" irányába mozdítani. Az talán produktívabb lenne."

------------

Na ja. Ezt próbáltam mondani már 3-4 napja is, az eredeti topikban. De szerintem ne légy túl bizakodó. :-) Értelmes kérdéseket felvetni sokkal kevésbé megosztó, elgondolkodtató írások és hozzászólások publikálása automatikusan maga után vonja az érdeklődés visszaesését, az pedig árt a blognak.

Produktív... eh. Amit az ember a neten csinál, véleményezés címszó alatt, az sosem igazán produktív. Benne van a nevében is: virtuális.
Mi is számolgattunk, merthogy van érdekeltségünk óriásplakátban...Csak az óriásplakát nyomási költsége, amit elhasználtak, az több ennél...És akkor még arról nem beszéltünk, hogy ezek a pártok általában generálban dolgoztatnak, ami duplázza az ára, és persze a grafika..jaja, olyan 10 milliárdot önimádott csak a két legnagyobb..
és minek?a nagy büdös semmiért. itt a baj.
ehhez képestb ez az 5 milliárd 4 év alatt szinte fel sem tűnik, az elv viszont gusztustalan.
És arról beszélni, hogy ki mennyit keres Európában , valamelyik képviselő ezzel jött..
Képviselő Úr, akkor most jól figyeljen:
azért a munkáért, amit én egy német cég magyar képviseletének alkalmazottjanként végzek, a német takarítónéni dolgozik Németországban...
A német marketing vezető kb 7 szer keres többet nálem.Ezért azonban nem, lopom ki a cégem szemét, hogy kárpótoljam magam.
Tetszik ezt érteni KÉPVISELŐ ÚR????
Aba Boti is azt mondta egyszer, hogy ő még így is kevesebbet keres mint a londoni BKV igazgatója. Na ja , tényleg..
Hülye majmok..
Nem tudom számít-e, (tudom, hogy nem számít, de én szóvá tettem ezt az egészet. Balos létemre. Nem lesz visszhangja. Katt a nevem mellé!
Egyre inkább az az érzésem, hogy vannak a parlamenti pártok, akiket az ország, a választók a ciklus alatt kurvára nem érdekelnek, meg van az ország, akiket viszont már ezek a pártok nem érdekelnek, csak akkor és annyira amikor ennyire nyilvánvaló közdézsmálások kiderülnek.
Még mindig azt hiszem őket könnyebb lesz leváltani, és elzavarni a halálfaszára.
Mondjuk én kurvára nem ragadnék le a 220ezres havi alapdíjnál, hisz nyilvánvalóan egyik sem abból él, ezt a nekik jelképes összeget eleve így állapították meg.
Az egyik szoci képviselő fiának pár hónapja ellopták a casco nélküli 3 millás, lízingelt Clióját, másnap ott volt az új lizingelt autó.
Nyilván a 220as alapból.
basszák szájba magukat.
Meghát megérne Árpi néhány sort az is, hogy a parlamenti képviselőségből adódóan milyen közpénzekre teszik rá a kezüket, kht. ezaz, és akkor kiderül az évi 4-5 milla költségtérítés csak a jéghegy csúcsa.
Basszák meg az esélyegyenlőségüket.
wynarsky1

Szerintem nincs igazad, hiszen Orbán Viktor Mihály megmondta, hogy Ő az embereknek soha nem hazudott, így igenis hihető a 386 milliós kampány. Persze csak a Fidesz esetében, mert a többi párt hazudik. Ők nem költöttek annyit, csak fel akarnak vágni a kis mocskok.
Rait! A probléma kurvára általános. Ahogy a hozzászólásod elején nagyon helyesen meg is jegyezted. Nem csak a szoci képviselőkről van ám szó. Mindegyikről. Sajnos.
hhh
Amennyiben azt nézzük, hogy ebben az országban pénzért bárki bármire kapható, akkor bizony a szó szorosabb értelmében is igaz a kurvaország. Amennyiben tovább látunk az orrunknál, beláthatjuk, hogy amikor arról beszélünk, hogy "ez a kurva kölyök már megint kapott egy intőt", nem gondoljuk azt, hogy csemeténk gyermekprostitúcióval egészítené ki a zsebpénzt. Kár ezen háborogni. Inkább azon háborogjunk, hogy mitől kurva ez az ország. És legfőkepp azon, hogy mit tegyünk, hogy ne legyen oka senkinek kurvaországozni.
múlik az idő és kezdik elfelejteni a balatonöszödi jótanácsokat a szocik, nagy kár. kádár lives on.

üvegzseb 2.0 pár idea:

legyen a képv. alapfizuja magas.
számoljanak el bármiféle költségtérítéssel bizonyos összeg felett.
legyen online nyilvánosak a kiadott pénzekről listák.
mutassanak precedenst büntetésből mindkét oldalon és akkor lehet lefele is csorog vmi a hozzáállásból.
a kampánypénzek ügyét is ajánlott rendbe tenni, akár törvénymódosítással.
...

ja és hol van Szabó G úr, már nem kihivás ideirni?
Hattory,

igazad van. Tévedtem, bocsánatotad kérem, és persze igazmondó Viktor bocsánatát is, és persze mindazokét, akiket személyes meggyőződésükben sértettem. Azoktól is elnézést kell kérnem, akik most meginogtak, hogy mennyi is a kampány tulajdonképpen.
Így van az egyik oldal maga a becsület a másik meg maga a gonosz. :D
" Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.24. 11:32:06 "

Keresztülvinni meg még nehezebb.
Abban egyetértünk, hogy ha a fidesznek volna egy kis taktikai érzéke, akkor a képviselőik megtennék a javaslatot (pláne ha megtudják, hogy még te is támogatnád, hö) és alhatnának valamint lophatnának nyugodtan tovább, tudván, hogy úgysem lesz a javaslatból törvény, éppúgy, mint eddig minden javaslatukból.
Nevetséges és undoritó ez az egész ami itt folyik.
Persze h ők alkotják a törvényeket,hát nosza rögtön legyen nekünk mindenféle járandóságunk.Amiröl még számla sem kell.És akkor még van pofája tegnap az egyiknek azt nyilatkozni h ő évente több rendezvényre elmegy mint nemtom melyik polgármester és ott neki tombolát kell csinálnia.Hát persze....
Most h jobban belegondolok én is tombolára költeném és nem autora,benzinre miegymásra.
És az a legundoritobb h hülyének néznek az ilyen és ehhez hasonlo hazugságokkal.
Csak majd akkor ők is higgyék el amit én hazudok.
Szánalmas gyökerek...
18mil/4év plusz havi 220 az 595 ezer bruttó per hó. Ez rendben van. Ha a 18mil nettó, akkor már nincs ennyire rendben, de mivel ez a kirívó maximum és az átlag jóval ez alatt van, ezért megintcsak rendben van. És még a népet is szórakoztassa (a felháborodás és az önmaga sorsán való sajnálkozás úgy kell a magyarnak, mint egy falat kenyér).

Másfelől a magyarnak hiányérzete van, ha nem játszhat egy kicsit ügyesbe-okosba, számlával v anélkül, merhogy a másik is azt csinálja. Ez ugyanúgy a néplélekhez tartozik mint az hogy a török vagy az arab vérig sértődik, ha nem alkuszol. Még hogy minden úgy van, ahogy a törvény leírja és minden az aminek látszik, se több se kevesebb? Milyen dögunalom világ már az? Az a kockafejű karótnyelt sótlan germánoknak való.

Persze törekedni kell a változásra, és javul is a helyzet - a biológiai evolúció sebességével.
A sok elméleti eszelés közepette a másik poston sem foglalkozott senki azzal, hogy néhányan nem csak kicsit svindliztek (a szálláspénzzel), hanem pofátlanul (a km-rel is). Mint az egyszeri horgász, aki rálép a pontyra, hogy meglegyen a 30 cm...
Nálam pl. Hódmezővásárhely még mindig 200 km alatt van. Ellenvetés?

Igen, így kell ezt. Ők jó példát mutatnak. Amíg ez nem változik, addig mindenki lopjon ugyanúgy, ahogy ők. Vagy toljuk a dunába az összes idióta politikust.:) Miért nem lehetne tiszta lappal kezdeni?
a lényeg: nem várhatjuk el a nagy(szar)politikától, hogy másképp működjenek a dolgok ott, mint köztünk. amíg például a kerítés magasságáról két szomszéd nem tud megállapodni pusztán azért, mert az egyik fideszes, a másik mszp-s, addig mi a faszt várunk? olyan, hogy kompromisszum, soha nem lesz ebben a kurva/nemkurva országban. itt a nehogymá' működik jól. nagyon is!
képzeld drágám, az a hülyebuzi szomszéd alacsonyabbra akarja a kerítést! - de drágám, az nekünk is jobb lenne! - kiafaszt érdekel, nehogymá' nekem egy jobbos/balos mondja meg, hogy mi a jó...

nehogymá' meg csakazértis...

ennyit tud a két nagypárt is. belőletek nőttek ki. nem belőlem, és bocsássatok meg, de tényleg nem.

apropó: a kreatív szót ne használjuk már negatív jelzőként, kérlekszépen. a kreativitás az egyetlen dolog, amiben még tartunk valahol, kár lenne ezt is lejáratni kreatív költségelszámolás, kreatív könyvelés szóösszetételekkel...

köszönöm.
egy kreatív.
" Gabor 2007.01.24. 11:28:24
play off
szerinted te (vagy én) mi a faszt tudunk csinálni?"

Első és legfontosabb, normálisan szavazni! Ez a fél országnak már az utóbbi két alkalommal nem sikerült.
Aztán, ha így kiborul a bili, mint most, akkor bizony ki az utcára!
dark future

Simán lehet, hogy az volna a válasz, hogy neki senki sem mondta, hogy Budapestől kell mérni a távolságot!
"Árpikám, na ja , politika. Dübörög a ballib kommunikációs gőzhenger. Az a bajom, bazdneg, hogy kilóg a lóláb. Az ilyen minden politikus egy szemét köcsög kampányok mindig akkor jönnek elő, amikor a ballib oldal a béka segge alatt van. Kommunikálni azt nagyon tudtok, bazdmeg. Lám a Gyula a posztpufajkájában egyszerre két célt is elér. Megsimogatja a reform szótól hideglelést kapó vérszoci szavazó buksiját, másfelől meg teret ad a kókajaninak egy kiadós komcsizásra. Ez meg kurvára tetszik a nagyvárosi liberális értelmiséginek. Végre valaki, Gyurcsány a garancia, Kóka for president. Hányszor szopatták már ezt be velünk, baszki)
Árpi, jó lenne, ha te is túllátnál az apád faszán, öregem) "

by cziffra plaszta zasztava


Ez így van!!

Tegnap már beírtam...az Árpád nem győzte a véghajrában mozgosítani az indexes szavazótábort, amihez persze valami kiragadott Mikola idézet még jóko is jött neki. Valami ilyesmit írt, nem szó szerint: na ezért kell elmennünk és leadni a voksot hogy ezek ne...stb. Persze akkoriban is szar volt minden, de a nagy szar közepette Árpád kapitány csak felhúzza a vitorlát, az jól megdagad, és bár alig lehet látni a viharban, végül határozottan kiáll és megmutatja a helyes irányt.

Amikor az Orbánék voltak felűl, akkor pedig érdekes módon Orbán és a klikkje volt mocsok. Neeeem, nem az egész politika, csak Orbán. Most, hogy versenyt úszhatunk százon a szarban, most hirtelen az egény nyamvadt politika rossz, mindenestűl, és még csak kritizálni sem érdemes, kell a kormányt, akármit is fingik bele a szánkba, mert "úccsincsértelmemindilyen".

Jahhigen, arról nem is beszélve, hogy a jófejek, mint megtudtuk szívnak és depolitizáltak. Szeretnéd mi Árpi hogy ahelyett hogy idegeskedjünk szeretetben békességben kezünkkel láncot alkotva össznépileg beszííjjunk, elkábuljunk. Az időzítés persze meg lenne előre, mire kitisztulunk, pont az egyik cikked fog várni, hogy hát szar szar, de az egész politika szar, tehát erre hivatkozni kár és lejárt, de mindenképp menjünk el szavazni, mert Orbán és a klikkje nagy erőkkel átkelt az Ardenneken és közeleg, meg kell őket állítani.

Valószínűleg annak van igaza, aki azt mondja az előző ezerakárhány bejegyzés alatt minden hús le lett rágva, itt már újat nehéz mondani. Azért néhány pont:

Egyrészt a képviselői fizezétésekről. Emeljék őket, ha teli lesz az államkincstár. Ne most. Ilyen a helyzet, kevesebb jut gyógyszertámogatásrqa, szociális segélyre, kórházra, színházra. Volt nekik részük abban, hogy a helyzet idáig jutott (ellenzék is!), vegyék ők is ki a részüket.

Ahogy már sokan beírták, az átalány-költségtérítés (számla nélkül) nemcsak a képviselők esetében létezik. Rendben is van, ez törvényes. Csakhogy a képviselő a jövedelme igencsak nagy százalékát kapja így. Ha úgy tetszik, erkölcstelenül nagy részét. Tessék élen járni, példát mutatni. Egyébként ebben optimista vagyok, az itteni, tévékbeni, Blikkbeni stb. nyilvánosság miatt valószínűleg - remélhetőleg - változtatni fognak, és nem átalány, hanem tételes elszámolás lesz.

Teljesítmény - ha választani kell, hogy a képviselő több pénzért tisztességel, vagy kevés pénzért szarul dolgozzon, én az előbbire voksolnék. A képviselők mindennel együtt nettó 6-800, néha egymilliót visznek haza. Ez egy igen tisztességes közép/felsővezetői csomag. Amit sok képviselő megtesz - nem bejárás, újságolvasás, stb. - sehol sem engedhető meg annyi pénzért. Lehetne mérni és számonkérni a kutatói teljesítményt.

Népszavazás - ha valaki komolyan gondolja, az eddigi publicitás után biztosan összejönne a 100ezer aláírás. Szavazásra valószínűleg nem kerülne, mert mire összegyűlnének az aláírások, már erre a nyomásra átállnának tételes elszámolásra. Meg is lehetne próbálni, ha önmaguktól nem szégyellik el magukat.

Általánosítás - aki elzavarná őket, a picsába mind, gondoljon arra, hogy van képviselő, aki mértékkel vett fel költségtérítést, és aki tistességgel és komolyan veszi a munkáját.
play off
én nem megyek az utcára, mert
1. nem megyek vele semmire (akik most mennek ki, azok se)
2. van más dolgom is, keresem a pénzt kis családomra

max elégedetlen lehetek és jobban figyelek 2010-ben a fülkében, ahogy te is írod.

normálisan akkor tudunk majd szavazni, ha lesz kire. most ugyanis nincs kire.
az mszp nem azért nyert, mert kurva jól végezték a munkájukat vagy mert megérdemlik (nem csináltak semmit)
azért nyertek, mert a fidesz még mindig ugyanazt az embert tolta maga előtt, akita fél ország nem szeret.
ezt most vették észre, ezért van most belső balhé.
a másik: ha a vezérigazgatótok hazudott, és ezért a fél társaság nem megy be dolgozni, az normális? rossz szemmel nézni rá, meg beszólni neki, az normális. de kivonulni és nem beszélni vele, az nemnormális. szerintem. mire is vegyem fel a fizetésemet, ha visszarántom az egész céget a főnök nyakánál fogva? túl kéne lépni ezeken a problémákon. ilyen világban élünk, tudjuk, hogy a másik vezérigazgató-jelölt is hazudott, az a különbség, hogy őt nem választották meg. készpont. majd három év múlva lehet új jelölteket állítani. vagy: lehet köztük megint választani.
Orbán Viktor legnagyobb mondása :

"Ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, szállj le róla."
A JOBBOLDALI igazmédiát hiányolóknak pedig ajánlom a
"Médiafölény üres mítosza - Liberális minimun" c. írást..Az is TWÁ, de azt is azért írta ám, hogy a komcsik rabolhassanak nyugodtan..
Árpád:

Te mindig mindent a megfelelő időben veszel elő! Leszel szíves egyszer ezt az impotens kormányt is elővenni, mert kurvára itt van az ideje, ha nem vette volna észre!
Endilhart, örülök, hogy egyetértünk. De tényleg. Már azt hittem, pusztába kiáltott szó. Blikkmagyarország tarol)
savmart: egyeértünk! miattam mindenki vonulhat oda, ahova csak akar, de ha nem vesz részt az ülésen (a munkában), akkor talán fizetést se kapjon...

(hány olyan munkahely van még, ahol akkor is fizetnek, ha be se tolom a picsám? :-O)
Akárki akármit mond ez egy qrva ország amit rohadtul "elkúrtak". Pedig úgy is lehet baszogatni egy országot és a népét, hogy mindenkinek jó legyen. A háborgóknak meg ajánlom menjenek ki Prágába mondjuk 3 napra és nézzék meg hova jutottak ők úgy hogy szinte ugyanonnan startoltunk...
savmart

nagyon szar példád van. Az igazgató a részvényesekkel cseszik ki, a Gyúrcsány meg a lakossággal, ugyanis a te pénzed szórják és lopják. Bármilyen megoldást javasolhatnak a hozzászólók, de akkor is az emberek közösen befizetett pénzeit lopják és herdálják el. Erre nincs ideológia meg mentség.
Heheheeee....

inforadio.hu/hir/belfold/hir-100540

Azt sohasenem értettem, az az ember akinek még a saját életét sem sikerült egyenesbe tenni papírforma szerint, hogy akar boldogulni kis hazánkkal. Akkor már télleg húzzunk sorsot a hajlétalanok között választás helyett. Örülni fognak a melegnek, meg hátha motiváltabbak is.

"Nincs rend ebben a kurva házban Öcsémkomé!"

Na ki tudja ez honnan van?
Jack! Ez most pont hogy jön a GYurcsányhoz. Arról szól a sztori, hogy a teljes magyar politikai elit kilopja az adófizetők szemét. Ugye nem azt akarod mondani, hogy az ellenzéki képviselők okosságaiért is Fleto a felelős?
" savmart 2007.01.24. 12:21:21
...majd három év múlva lehet új jelölteket állítani. vagy: lehet köztük megint választani. "

Ha leszel még három év múlva.
Ha nem leszel véletlenül beteg ebben a kurva nagy kórház reformban, vagy nem ugrasz ki az ablakon a kifizetetlen számláid, a tönkretett életed, a szétesett családod miatt. Esetleg egy diliházban kuruttyolva a lecsapolt mocsár szélén.
ésmégésmég: felőlem vihetitek gyurcsányt a kennelbe, megdolgozhatja őt hat keményen bepipázott nigger feszítővassal, hegesztőpisztollyal, attól még nem fog máshol tartani az ország. a nép és a polgárság mentalitása, azabaj.
Nem az országgal van a baj!!!!

Ez egy súlyos tévedés, és csúnya beszarospelenkázása a dolgoknak.

Itt az a legnagyobb baj, hogy ha előrelépünk egy kicsit, mindjárt jön egy posztkádári-ultrakapitalista biológiailag degenerált banda, és visszarepít minket a középkorba.
Csatamágus, csak az a kérdés, hogy kik kúrták el? Mindenki, vagy csak vkik? Egyáltalán nem mindegy. 2002-ben még úgy volt, hogy most euróval fizetünk)
..majd három év múlva lehet új jelölteket állítani. vagy: lehet köztük megint választani. "

Igaz is, mekkora különbség, hogy jobbról vagy balról kapod ugyanazt a kurva nagy pofont...

savmart: baj van persze a mi mentalitásunkkal is, de ez nem mentség a tolvaj politikusoknak.
csak a ti mentalitásotokkal van baj
cziffra plachta zasztava: szerintem sem mellékes kérdés, ki kúrta el... csakhogy mikor kigyullad egy ház, akkor is oltásba fognak bele először, és csak azután keresik a gyújtogatót.

Szerintem a fidesz magatartása mélyíti a válságot (még akkor is, ha nem ők okozták.)
Miért Árpádot baszkuráljátok?

Ő tényleg akkor vesz elő egy témát [bármilyen témát] a saját blogján, amikor csak akar. Ha ennyire nem tetszenek nektek azok a témák, amiket elővesz, akkor minek írtok ide?

Saját blogot tényleg minden ide írogató tud csinálni, ha akar. Persze, az indexes hátszél nem lesz meg mindenkinek, de hát az élet már csak ilyen. Annyit pedig TWÁ igenis, tényleg letett az asztalra, hogy neki legyen valamennyi hátszele egy blog esetében.

Ez az egész téma meg tényleg nem annyira törvényi szabályozás kérdése, mint amennyire általános kultúráé meg tűrőképességé. Mindenki pontosan addig megy el, ameddig elmehet - a politikusaink [mint gyűjtőfogalom] is.

Ha majd elég sok ember elhiszi, hogy a LEGNAGYOBB MASZLAG, amivel itt mindenkit etetnek, az éppen az, hogy magára valamit is adó polgárnak KÖTELEZŐ elmennie szavazni, és baszik odatolni a képét, és 20% körül lesz a szavazói hajlandóság... na majd akkor tényleg történni is fog valami - talán.

Szavazni nem kötelező. Sőt, ebben a politikai berendezkedésben bármilyen módon, akár a szavazatunkkal is részt venni szerintem egyértelmű hiba.
"Itt az a legnagyobb baj, hogy ha előrelépünk egy kicsit, mindjárt jön egy posztkádári-ultrakapitalista biológiailag degenerált banda, és visszarepít minket a középkorba."

-------

Már megbocsáss, ez ostobaság. Nem Isten kegyelméből és akaratából jönnek, hanem éppen azért, mert 'az ország' így látta jónak. Ha pedig ez [szerinted] nem jó 'az országnak', akkor az egyetlen logikus feltevés éppen az, hogy igenis, 'az országgal' van a baj.
jack stapelton, feltételezem, te még soha, soha nem vettél igénybe egyetlen közszolgáltatást sem úgy, hogy ne lettél volna rá jogosult (nem blicceltél a BKV-n, adód-tb-d az utolsó vasig befizeted) valamint csak és kizárólag számlára vásárolsz...

Ha így van, leborulok a nagyságod előtt - ha nem, kérlek húzz egy sorszámot egy állj be mögénk...
Azt gondolom, most kellene tiszta lappal újrakezdeni.

A pártos választásokat pedig újra kéne gondolni, talán semmi értelme, pártszimpátia és külhoni kötôdés szempontok szerint ikszelni, mikor már szinte az egész világ "baráti".

Gazdasági gondok vannak, nem szabadság, emberi jog, meg mifene. Talán. Ha jut sör a csülök után, a polgár pont leszarja ki beszél hüjeséget az éterben. De ez a sérelem és szimpátia alapon mûködô politizálás sztem zsákucca.
A politikus olyan, amilyen a választója. Ugyanolyan. Ha meg jön vki, aki ezt a posztkádári szemetet élhetőbb világgá akarja formálni, úgymint polgári Magyarország, akkor a félmúlt minden kísértete egyszerre támad rá, s teszi mára tehertétellé a saját pártja számára is. A jobb Magyarországért, baszki , Árpád, azért, mi?
Blondie, igen, csak nem a gyújtogatót kérik fel tűzoltásra)
ez a huszonkettes csapdája: azért, hogy a képviselők elkerüljék a lumpenprolik hörgését nem havi netto 1millára jelentkeznek be, hanem mindenféle trükkökkel próbálkoznak, amivel kivívják a csóró csürhe haragját

nem, ők se tudják elhitetni magukról, hogy beszámíthatatlanok, legfeljebb, hogy hülyék, de azt sajnos rendszeresen
A képviselők költségtérítése tudtommal nem képez SzJA alapot, tehát nem számít jövedelemnek. Megfelelő létszámú család esetén (3 fő) még gázár-támogatást is igényelhetnek.
nem a családtagok száma határozza meg a gázár-támogatást, hanem ez egy főre eső nettó bevétel
Dr. Stapleton, te mentálhigiénés szakértő!

hol húznád meg a vonalat? honnantól számítva balra van baj a magunkfajták mentalitásával?
hábazzeg, nem gondoltam volna hogy erről a témáról még egy bőrt le lehet húzni. kiváncsi vagyok lesz-e itt is 1000 körüli hozzászólás...
cziffra plachta zasztava: mivel még nem volt vizsgálat, nem tudjuk, ki a gyújtogató (vagy hogy volt-e társtettes...)

Én mindenesetre több konstruktivitást várnék a pártoktól, mindannyiunk érdekében...


Savmart, médiapéldát hozva a mostani Magyar Hírlaptól balra. Mielőtt holokausztot szimatolnál: a baj, noha nem időzőjeles, a túloldalról nem megoldható. Nosza rajta elvtársak: demokratikus centralizmus helyett önkritikát! Nem ilyen mindannyian ugyanolyan gecik vagyunkot)
Hát, izé, azért ha a Vének Tanácsa úgy dönt, hogy akárcsak 1 kérdése is mehet a Vityinek tavasszal, tehát a népszavazás árát már úgysem ússza meg a ktg.vetés, akkor azért a pártfinanszírozást, meg a közpénzek költésének mostanitól sokkal durvább transzparenciáját valahogy belevenném. A szállodaszámlától (amin nem kell feltüntetni a szobaszámot, viszont a classt, az extrákat, meg a napi árat szigorúan!) kezdve a combinoig bezárólag. A ceruzahegyező-beszerzések vesztes ajánlatait is, meg a nyertes végszámláit is. (Ha az államnak adok ajánlatot ceruzahegyezőre, azt vállaljam már a "nép" előtt, ha az ő pénzéből fogják kifizetni.)
Nem vágom a jogi vonatkozásokat, nyalván ir-, sőt szürreális az ötlet, de az IC 2 órán belül van Miskolcon, és közben még a notija is nyitva lehet (tud dolgozni pl.), ellentétben az audi volánjával, ahol csak telefonálni tud, megállás nélkül, közpénzen (persze az is fárasztó meló,ja). Tőlem sofőrt is küldhetnek érte a pályaudvarra. És akkor nem kell legangolni az útról 160-nal, majd egymást sajnálni, hogy túl vagyunk terhelve, félig meghalni, trabantot letarolni, stb.
Merthogy végigtolni az M3-ast a belsőben, közben megállás nélkül csacsogni a blutooth-headseten, az tényleg fuxos gangsta tempó, beláthatná végre vki közülük is.

És még1: eltörölni bárminemű parlamenti dresscode-ot. Hány ingnyakat tart össze a nyakkendő a tokán, mint anno pártitkár-téeszelnök elvtársakon? A csúcsmanager-képviselő hordjon armanit, ha egyébként is, de aki véletlenül odakerül "alsóbb osztályok" képviseletére felkenve, miért nem nézhet úgy ki, mint az általa képviseltek? (Attól még persze kultúráltan, anyámnak közalkalmazotti fizetésből, állami hivatalnokként évtizedek óta nap mint nap sikerül, no költségtérítés, vagy talán évente párezer max, de erre sztem van érvényes szabályozás is, ha egyáltalán jár vmi neki ilyen címen). Miért kell egyből gyorstalpalni hogyan sznobberkedjen észnélkül, költsön kétkézzel hülyeségekre? Hogy aztán megszokja, és ne akadjon ki, mikor látja, mi megy egyébként, a régi motorosok közt? Miért kell tovább tenyészteni a lázárjánosokat és egyéb kisztitkárfajzatokat?
cziffra: Kezdhetnénk az Antal féle "kárpótlási jegytől" a 25% os áfán át amit asszem Kupa elvtárs mintázott Svédországról. Aztán ott a Tocsik meg a többi sumákolás; a "Széchényi 5éves terv" amiből Kokó Cobra is kapott a Boxutcás éttermére úgyis olyan csóró szegény, meg a Nemzeti színház ami nem fért el a Blahán (nézdd meg mi épül most ott) meg a gyönyörűséges gödör a Deákon. Most meg itt a 4 es metró meg a hazudozás a költségvetési hiánnyal stb stb sorolhatnánk napestig. Azon át, h a mai napig nem tudjuk pontosan ki volt az előző rendszerben pufajkás/kém/jelentő. A cseheknek pl. ez volt az első dolguk a váltáskor, h kiteregették a szennyest és nem politizálhatnak olyanok akiknek bármilyen formában közük volt a régi rendszerhez. Tök mindegy ki van kormányon, ha nem tűnt volna fel a mentalitással van a baj meg azzal, h ugyanaz a kör ül fent akik régen. Most ha marad a Vitya nem 2-300 euró lenne a minimálbér és nem kb 100 euró a minimálnyugdíj és már euróval fizetnénk na persze :D Szerinted miből szerezte a régi rendszerben az Oxfordi diplomát a Fityesz vezérkar.
Három hete keresek és nem találok olyan szakembert, aki számlával hajlandó lenne fürdőszoba-felújításra.

Gyurcsány Ferencnek igaza van: Ebben az országban valami nagyon nem kerek!
Ártatlanság vélelme, blondie. Az a baj velünk, hogy tőrölmetszett demokraták vagyunk. Vagy csak az örök értelmiségi, aki idealista, s nem mellékesen kurvára "pártfüggetlen". Sosem állítottam magamról, hogy biztosan objektív vagyok. De Blondie, meggyőződésem, hogy amíg ebben az országban Gyurcsány a miniszterelnök, nincs miről beszélnünk. Az ő távozása a polgári demokrácia sine qua nonja.
csatamagus, Vitya kussoljon, mert a Népköztársaság kitaníttatta! Alkonyodik, biztos a közelgő hóesés(
cpz.: 1. én sem tartanám vissza fletót
2. nem hiszem, hogy ÖNMAGÁBAN ettől bármi is megoldódna...
Az csak a kezdet lenne Blondie. De anélkül nem lehet elkezdeni)
"Három hete keresek és nem találok olyan szakembert, aki számlával hajlandó lenne fürdőszoba-felújításra."
-------------

Mi sem találtunk ilyet. Sőt, sima vízvezetékszerelőt sem, aki hajlandó lett volna számlára dolgozni.
" cziffra plachta zasztava 2007.01.24. 12:49:44
igen, csak nem a gyújtogatót kérik fel tűzoltásra)"

Nono, azért itt nem szándékos gyújtogatásról van szó. Inkább csak afféle "igaz, hogy kipattant egy szikra a kályhából, de majd elalszik"-mentalitásról. Hát most nem aludt el. Jó nagy lyukat égetett a szőnyegbe. És most, hogy venni kéne egy új szőnyeget, kiderült, hogy nincs rá píz. Elment erre-arra.

A szorosan vett témához: belátjuk ugye, hogy nem a képviselők pénzlenyúlása miatt van kátyúban az ország. De mivel kátyúban van, ezért tessék csak abbahagyni a pénzlenyúlást.
Blondie, cziffra: Bár egy kicsit off, hadd tegyem le a húszfillérem a "ki kúrta el, mennie kell-e, és jogos-e a kivonulgatás" kérdéskörben.

Egyrészt a költségvetés hiányáért az elmúlt négy év alatt kormányzó pártokat terheli a felelősség. Része van benne a Fidesznek is - mert sokszor a "mér nem többet adunk" álláspontot képviselték, dee a felelősség azé aki kormányon volt.

Másrészt a kormany 2006 közepéig folyamatosan félretájékoztatott, nemcsak a közember lett megvezetve, hanem pl. Baló is kiröhögte Viktort amikor ő arról beszélt, hogy az év végére kétszámjegyű lesz a hiány.

Harmadrészt az intézkedések sem a kincstár reális állapota alapján történtek - ÁFA csökkentés 2006 elején, megszorítások minden szinten 2006 végén.

Tehát a kormány és ezen belül a miniszterelnök felelőssége nem elhanyagolható. Cégeknél igenis sokszor nyomban kirúgják a vezérigazgatót, ha eladósítja a céget, sőt a közgyűlésen erről kozmetikázott adatokat mutat.

Jogos tehát az ötlet, hogy Feri elszúrta, Feri menjen. Csakhogy ennek megvannak a szabályai. Cégeknél is, a miniszterelnök esetében is. Részvénytársaságnál az elnökség szavaz, a miniszerelnöknél a parlament. Van olyan, hogy az elnökség megtartja a vezérigazgatót. Mert bár elszúrta, mégsincs jobb, például. Itt is ez történt. A parlament úgy döntött, megtartja a miniszterelnököt (vezérigazgatót).

Ezzel, nem vitatva, hogy az elkúrás, a felelőtlen gazdálkodás, és az adatokkal való manipuláció megtörtént, az ügy a lovagiasság, az alkotmány szelleme, és a törvényesség szabályai szerint le van zárva. Feri marad a ciklus végéig.

Nem gondolhatja komolyan a képviselő, ezek után, hogy kivonulgat. Sima kötelességmulasztás, amit semmiképp sem, de ekkora juttatások után pláne nem lehet megtenni.
hoppácska: azért Gy.F. nem hülye - tisztában volt a tettei következményeivel, szóval valamilyen felelősség mégiscsak terheli.

Így visszatekintve: megtanultam tisztelni Horn Gyulát. Amikor látta, hogy szarban van az ország, felkérte Borkost, hogy csináljon valamit - és nem megvárta a választásokat... (Ez is közrejátszik abban, hogy a fidesz egy jól működő, stabil gazdaságot vett át.)
Pascal, én nem politikus vagyok, hanem történész. Én megengedhetem magamnak a morális álláspontot. A jobboldal meg csapdahelyzetben van, részben a túlnyomó baloldali médiának, részben saját hülyeségének köszönhetően. Meg kell újulni. Ehhez a hozzád hasonlóan higgadtan nyilatkozó emberekre van a legnagyobb szükség.
"hoppácska: azért Gy.F. nem hülye - tisztában volt a tettei következményeivel, szóval valamilyen felelősség mégiscsak terheli."

Hogyne terhelné. Felelőtlen volt stb.
De nem "szándékos gyújtogató".
Ne felejtsük el, hogy neki is az az érdeke, hogy itt minden jól menjen - mert akkor többet vehet ki magának (na ja).

Tehát éppen ez volna az egyik lehetséges megoldása a topikban leírt problémának, hogy a képviselők belássák: eddig veszegették ki a közösből a zsét - mostantól ne veszegessék.
Gábor!!

Köszi a segítséget. Gondolkozz, ha 220 ezret elosztod a 3 fővel mennyi jön ki? valamivel több mint 70 ezer per fő. És valahol 93 ezer fölött nem jár támogatás. Na ezért érdekes a 3 fő. Kapiskálod?
pascal: nagyjából egyetértünk. Van azonban egy lényeges különbség: ha a részvénytársaság elnöksége kirúgja az elnököt, attól a többiek még a helyükön maradnak.
Ha azonban a miniszterelnök megbízása megszűnik, akkor megszűnik a kormányé is, és új választásokat kell kiírni. A (szoci) képviselők egy jelentős része meg mehetett volna vissza autót fényezni... gondolod, hogy ez egy kicsit sem befolyásolta őket?
Kicsit visszakanyarodnék a Szabó G. idézethez. A tévedések elkerülése végett az a 220 000 alap, az bruttó és nem nettó. Erre megy rá a többi, de az is bruttó. Csak a költségtérítés nettó, mert ugye az egy költségnek az árát téríti meg. Ez a legtöbbet felvevőnél is 4 év alatt 18 milla, ami évente 4,5 millió forint plusz, ami havi lebontásban 375 000 forint nettó.

Egy átlagos képviselő havi nettó keresetét nehéz megbecsülni. Szerintem úgy kb. 3-500 ezer körül lehet. Az elsővonalasok (bizottsági tagság, elnökség stb.) 800 000 - 1 000 000 között is vihetnek talán. Talán. Bár pont az elsővonalasokra nem jellemző, hogy nagyon sok költségtérítést vennénk fel, szóval talán még ennyi sem. Ez persze csak a hivatalos pénz, erre jöhet még a svarc.

A megoldás szerintem az alapdíj megemelése és a költségtérítés számlához kötése lehetne. Nettó 2-3 milliót nálunk versenyszférás csúcsvezérek keresnek, egy mezei képviselő ne ilyen kategóriában mozogjon már. Bruttó 1 millió szerintem bőven elégséges, mint plafon (bizottsági elnökséggel együtt is akár). Erre költségtéríthetnek számlával. Nem lesz belőle Bentley meg helikopter, se hacienda a XII. kerületben, de tisztes megélhetést és zavartalan munkavégzést biztosít.
"Ehhez a hozzád hasonlóan higgadtan nyilatkozó emberekre van a legnagyobb szükség."
--------------

Ahhoz meg cca. 50 évre, hogy ilyenné váljanak 'az emberek'. Mi jóval később kezdtük ezt a demokrácia-bizniszt. Elvileg idővel jobbak leszünk benne.

A problémát csak abban látom, hogy Angliának vagy mondjuk Hollandiának volt erre 50 éve, mert jóval lassabb volt a világ, és lehetőség - elsősorban pedig elegendő idő - volt arra, hogy változzanak, gondolkodjanak az emberek.

Ebben a rohanó izében viszont erre nemigen van mód, a legkevésbé éppen arra nyílik lehetőség, hogy az ország lényege, kultúrája változzon meg. Egy [mondjuk a szemetelésről szóló] szabályozást bevezetni mindig gyorsabb, mint amennyi időt az vesz igénybe, hogy az emberek belső meggyőződésévé váljon, hogy nem basszuk ki a frigót az erdőszélre.

Azt gyanítom, hogy a fogyasztói társadalom legkomolyabb bűne az, hogy a felfokozott sebesség miatt semmire sincsen idő. Az ember meg nem gyorsvonat, egyszerűen képtelen lépést tartani ezekkel a változásokkal - nemhogy felzárkózni...
off
Bassza meg, kidobott a rendszer, végig kellett játszanom ezt az indapass-os idiótaságot... na azt kellene felnégyelni, aki ezt megcsinálta, eladta az indexnek, aki itt megvette, és aki erőlteti, hogy használják/juk...
on

Érdekes, hogy a képviselői munka ellenőrzése, visszacsatolás, anyagi felelősség nem aratott nagy sikert témailag. Én úgy érzem, hogy nyugodtan legyen nagy fzetése a képviselőknek (cca. 500 eFt körüli fizetést reálisnak tartanék), de azért valamennyire ellenőrizhető, számonkérhető legyen a munkájuk, mert a négyévenkénti újraválasztásuk bizony nem egy nagy számonkérés, különösen a listás rendszer miatt.
Quicksilver,

1) milyen formában tartod elképzelhetőnek a visszajelzések beküldését?
2) milyen formában ellenőrizzük a bejelentések valóságalapját?
3) hogyan válasszuk külön az objektív hibákat [x.y. lopott] a szubjektív hibáktól [x.y. megszavazta a hulladékégetőt / nem szavazta meg a hulladékégetőt]?
Blondie: nem kellett volna új választást kiírni. Egyszerűen egy új miniszterelnököt kijelölni (pl. Németh Miklóst vagy Bokros Lajost előszedni a lomtárból és leporolni). Aztán a miniszeterelnök esetleg változtat egyékét miniszteri pozícióban.

Mivel Feri elkúrta (ő sem vitatta egyébként), jogos az ötlet, így is lehetett volna. Lehetett volna, de nem kötelező. Ha elkúrta, nem automatikus, nem kötelező a vezérigazgatót meneszteni. Ha a vezérigazgató amúgy okos/szorgalmas/stb. ember, és nagy elkötelezettséget mutat, hogy a hibákat helyretegye, az elnökség megtartja, van ilyen. Feri meg pont óriási elkötelezettséget mutat, önként, hogy a korábbi elkúrását helyretegye.


Virág et: tulajdonképp egyetértünk, én azzal egészíteném ki, hogy a számlás elszámolás legyen most, de a magasabb jövedelem meg később, ha helyrejött a hiány. Legyen nekik is valami személyes motiváció :-). És tessék komolyabban venni, szigorúbban mérni a munkájuk minőségét. Kivonulgatás, blikkolvasgatás ne legyen, ennyi pénzért pláne ne.
ej-ej, Árpád, mire ez a nagy indulat? még a végén kilöttyen a benzin a marmonkannából. ott várj meg, hozok gyufát meg az országtűz-néző szemüvegeket.
Pascal

Elvileg most is jár valamennyi levonás a tiszteletdíjukból, ha nem vesznek részt a szavazásokon. A baj ezzel a rendszerrel az, hogy csak a hivatalos pénzből vesz el, a nem hivatalosból (ami jóval több, lásd pl. költségtérítés) meg nem. Szóval sokan magasan tesznek rá.

Nehéz vitatni, hogy pl. Lázárnak nem volt (nem lehetett) havi majd' 400 000 ft nettó költsége. Ha számlát kellett volna bemutatnia róla, szerintem a tizedét, ha kivehette volna.

Nem neked válaszolva ugyan, de azért megjegyezném, hogy nem szabad átesni a ló másik oldalára sem. Ha nagyon kevés pénzt kapnak a politikusok, akkor az egész képviselősdit átalakítjuk úri murivá. Magyarul csak a már amúgy is gazdag emberek szabadidős huncutsága lesz a parlamentesdi, ami pl. a kisemberek (ma is megtépázott) érdekképviseletét egyenesen lenullázná.
" Gabor 2007.01.24. 12:54:24
nem a családtagok száma határozza meg a gázár-támogatást, hanem ez egy főre eső nettó bevétel "

Zseniális!!! És ebben az okos mondatodban mit jelent szerinted az "egy főre eső" kitétel?
Csináltam egy érdekes statisztikát:

18 millió forint felett 28 képviselő vett fel "költségtérítést". Ezek pártállás szerint egyenlő arányban oszlottak meg az MSZP és a Fidesz-KDNP között (14-14).

1 millió forint alatt 21 képviselő vett fel "költségtérítést". Ezek között 6 SZDSZ-es és 15 MSZP-s volt.

Ugyancsak érdekes, hogy a 18 milliós kategóriában csupa nímand van, akiknek a nevét néhány kivétellel soha nem hallottam. Az 1 milliós kategóriában, pedig csupa nagy név, szinte kivétel nélkül.
"1 millió forint alatt 21 képviselő vett fel "költségtérítést". Ezek között 6 SZDSZ-es és 15 MSZP-s volt"
------------

Nem kormánytagok, miniszterek, államtitkárok, később az önkormányzatokhoz igazolt csókák ezek többnyire? Nem ismerem a listát, csak az a gyanúm, hogy de.

Egyszerűen azért nem kaptak [ebből a zsebből] pénzt, mert jogilag nem innen 'járt nekik, hanem egy másik zsebből.
Azért, hogy nehogy valaki azt gondolja, valami SZDSZ-buzi vagyok: Wekler Ferikének, aki a Zwack mellett talán a leggazdagabb Szadeszes, sikerült vagy 12 millát felmarkolnia!
emde

Szerintem (csak találgatok) ez a költségtérítés, ez amolyan "biztonsági szelep" lehet. A nagynevek amúgy is nagy pénzt keresnek (ilyen-olyan forrásból, bizottságok meg lobbipénzek), a kisneveknek meg nem elég az alap, de az első vonalban már nincs hely, tehát ezzel tömik be a szájukat és bírják rá őket a "frakciófegyelemre" (= mechanikus odaszavazás, ahova kell).
kiszeram...:
Ez lett volna a második megjegyzésem, van közte 4 miniszter/volt miniszter, 1 polgármester, ... stb. de például egészen egyszerű tagok, meg bizottsági elnökök is, akik többet is markolhattak volna a legtöbb 18 millásnál.
emde:
én úgy hiszem, hogy akik keveset vettek fel, azok miniszterek, államtitkárok vagy kisebb senkik voltak valami minisztériumban, s ott vették fel a ktsgtérítést.

Szóval nem tisztábbak a kormánypárti képviselők, hanem pozicióban "vannak".
"az ügy a lovagiasság, az alkotmány szelleme, és a törvényesség szabályai szerint le van zárva. Feri marad a ciklus végéig."

Erre azért na fogadj túl nagy összegben.
A szadinak kábé 20 képviselője volt 2002-2006 között, ezeknek minimum a fele valamilyen kormányzati funkciót kapott, ezért a költségtérítését is egy másik zsebből vehette fel.

Tehát formailag nem tartoznak a 'nagy pénzfelvevők' közé ezen lista alapján, de a valóságban szerintem hasonló mértékű költségtérítést vettek fel máshonnan.

És akkor most az egyéb mellékesről még nem is beszéltünk.
Mindenesetre érdekes, amit tegnap, vagy tegnapelőtt hallottam a Hír TV-n, miszerint csupa MSZP-s van a topban, baromira nem igaz. De hát mit is várok a Hír TV-től / :) rendszeresen szoktam csekkolni az elenőrizhető állításaikat :) /.
1) milyen formában tartod elképzelhetőnek a visszajelzések beküldését?

Levél egy független szervezethez, pl. eu-s bizottsághoz. Nekik aztán van elég aktakukacuk egy ilyen munkára.

2) milyen formában ellenőrizzük a bejelentések valóságalapját?

Részben ami már most is megvan; tehát pl. a részvételi, felszólalási, szavazáskori részvételi, fogadóórákon részvételi adatok, benyújtott indítványok száma, ami a neten is megtalálható; pl. ezt köteles lenne közzétenni papíron is, ahol a fogadóóráit tartja. Minden más, tehát pl. hogy ittasan vezet vagy nem foglalkozik a választóival, vagy rondán beszél a parlamentben, az egyedi ügy, a fenti bizottság ráérne kivizsgálni (de nem egy kéz-kezet-mos alapon működő parlamenti bizottság).

3) hogyan válasszuk külön az objektív hibákat [x.y. lopott] a szubjektív hibáktól [x.y. megszavazta a hulladékégetőt / nem szavazta meg a hulladékégetőt]?

A lopás már mentelmi jog, és rendőrségi nyomozás kérdése. Hogy kinek tetszik az, amit csinált, az ténylegesen a szavazáskor dől el; azt még elvileg sem lehet megítélni, mint hatékonyságot.
Köpjetek le, szerintem nincs semmi baj ezzel a költségátalánnyal.
Jelenleg a képviselő megkapja az alapbérét, a bizottsági pótlékokat meg ezt a költségáltalányt. Ennek a nettója annyi, mint annyi. Lehetne tisztítani a képet, felbruttósítani ezt az egészet és azt mondani, hogy ez a te fizetésed, adózz utána, de ettől semmivel sem lesz más a kép. Az OGy felírja egy papírra bruttósan azt, ami most a kölségáltalány aztán levonja az adóelőleget és pont ott vagyunk, ahol voltunk. Szóval lényegében arról van szó, hogy a képviselő havi fixet kap és ebből kell fedeznie a költségeit is.
Tehát, mivel a fizetés egy részének a neve költségáltalány, ebből adódik, hogy a képviselő nem gyűjtöget számlákat a rokonságban, számlagyárban, saját bt-jében, mert úgysem fizetik ki neki. Én igazából pont ebbe az irányba szeretném látni az országot elmozdulni. Nincs számlázgatás, nincs ilyen kedvezmény olyan üdülési csek, amolyan étkezési utalvány, természetbeni juttatás meg egyebek. Dolgoztál, itt a fizetésed, minden költségedet oldd meg abból. Nem érdekel hol laksz, hogy jársz dolgozni, mit eszel. Szarok rá. Tisztességes munkáért, tiszességes bért. Adózz, ahogy kell, a maradékot meg úgy költöd BKV-ra, benzinre, ebédre, nyaralásra meg sörre, ahogy akarod.
play off
a családtagok összes bevétele nettóban osztva a családtagok számával.
így megtudod, mennyi jut átlagosan egy emberre. ezt jelenti az "egy főre eső".
pl ha apa hazavisz 100-at, anya 70-et, a gyerek meg 80-at, a kis gézuka meg még tanul, akkor egy főre számítva 62.500 a bevétel. mer négyen vannak.
Egyébként tegyük fel, hogy most véletlenül megváltozik a törvény és számlázni kell a képviselőknek, akkor tök hamar kiderül, hogy ki az aki kamuzott. Mert ha tavaly felvett 4 millát, idén meg tud hozni számlát 1 milláról, akkor mondja meg, hogy mi az, amire kevesebbet költ mint egy évvel ezelőtt.

Pacsal: fleto megtartásához némileg azért hozzájárult az (MDF által ajánlott) nyílt szavazás is... ;-)
quicksilver: jó, hogy szóba hoztad az ittas vezetést... vajon még mindig vonatkozik a mentelmi jog a szondamegfújásra?
ámbátor

A jól átgondolt költségtérítés nem rossz ötlet szerintem. Gondolj bele, ha a képviselő pénze fix és betonozott, akkor mi fogja motiválni őt pl. abban, hogy lemenjen Bivalybasznádra tárgyalni egy befektetővel? Ha leautózik X száz kilómétert, akkor annyivel kevesebb pénze marad otthon fagyira meg plazmatévére. Az átlagválasztópolgár úgyis csak a narancsot vagy a szegfűt nézi, a teljesítményt senki nem bírálja az urnáknál.
cziffra plachta zasztava 2007.01.24. 11:20:10

Értem én a felvetést, amit egyébként a jobbos körökben "egykutyázásnak" szoktak nevezni, csak nem nagyon lehet ezzel mit kezdeni. Momentán itt 1 ügy, amiben sáros az egész banda a kéktől a narancsig. Ez van. Lehet, hogy az RTL a kormánykörök összeesküvése nyomán dobta fel, meg az is lehet, hogy nem. Mit számít? Attól még itt megbeszélhetjük.

Az, h az ügy egyébként nem tereli át a fideszhez a csalódottakat, azt meg szarom le, nem az én feladatom, emiatt fájjon az orbán feje.

Különvéleményem egyébként az, h nem lesz jó ez és az ilyenek a ballibnek sem. Ez legfeljebb a szélsőségeknek jó.

Gábor!
kicsit tévedésben vagy! az ugyfelkapu.hu-n megtudtam, hogy 1db gyerekem, csak 0.7-et ér!!!
Azért azt szögezzük le, hogy csak gombokról folyik a vita.
Kapolyi mitől olyan gazdag, hogy 13 milliót észre sem vesz?
Nem inkább ezt kéne kapargatni?
Ez olyan érdekes. Nekem. Ez hogy mi itt elgondolkozunk, számolgatunk, aztán ideírjuk, h ja, 220 E az tényleg nem elég. Ők, mármint a parlamentben képviselőék, ők is így leülnek, és azt mondják, h "hm, bmeg, béla, ez a pénz, amit itt emberek a munkájukért kapnak ebben az országban, ez, akárhogy is számolom, k.rvára nem elég a megélhetéshez!"?
Adnánk nektek pénzt, kedves képviselők, h ne kelljen lopnotok! Mi már csak ilyen megértő birkák vagyunk... Meg járunk boltba, meg tudunk számolni.
corifu
igazazad van, bocs
"Egyébként tegyük fel, hogy most véletlenül megváltozik a törvény és számlázni kell a képviselőknek, akkor tök hamar kiderül, hogy ki az aki kamuzott. Mert ha tavaly felvett 4 millát, idén meg tud hozni számlát 1 milláról, akkor mondja meg, hogy mi az, amire kevesebbet költ mint egy évvel ezelőtt."
-----------------

Már bocs, de arról szerzek számlát, amiről én akarok, csak mondd meg nekem előtt lécci, hogy mennyit tudsz fizetni nekem, ha viszek róla számlát. Fogok vinni, kurva sok papírrol fogom igazolni, hogy az a lóvé nekem 'jár'.

Virítod?
Virág et.

Ne már, hogy azért megy, vagy nem megy Bázarekettyére, mert ki kell fizetni a benzint. Ha a tárgyalnivalójának 0-tól különböző gazdasági, vagy politikai értéke van, akkor le fog menni, ha nincs, jobb is, ha nem megy.

Amúgy meg a költségáltalány elött volt számlázós módszer is. Kirva sokba került fenntartani a számlaelkönyvelő embereket, másrészt meg a szarrágó képviselők hoztak számlát fűről, fáról, ordító simlizés ment és senki nem tudta ellenőrizni.
Max úgy mehetne, ha automatikusan és tételesen kitennék az internetre. Akkor meg azon csámcsogna a sajtó, hogy X hétszámjegyű öltönyt vett költségtérítésre, Y meg négyszámjegyű VOR zakót. Az se lenne jobb.
"Kapolyi mitől olyan gazdag, hogy 13 milliót észre sem vesz?"
------------

Ugye nem gondolod komolyan, hogy az igaz lehet, hogy egy olyan, 30-40 éve üzleti alapon tevékenykedő gennygóc, mint Kapolyi, nem tud különbséget tenni az adózott meg az adózatlan j9vedelme között, és hogy tényleg nem tudta eddig, hogy a 13 milla az költségtérítés?

Ez porhintés, sőt, aljas hazugság. Minden egyes képviselő nagyon is pontosan tudja, hogy miből adózik és miből nem. Kapolyi meg aztán pláne.
nem értem. miért kell egy o.gy.képviselőnek sokszázezer ft-ot keresnie? miért nem jó neki a netto 100-120 e ft + 50%-os menetjegy kedvezmény? és ez mitől demagógia? nem lehet, hogy inkább szűrő? (nem olyan vonzó kereseti lehetőség...)
ámbátor

Mit számít neki a gazdasági érték? Nem az ő zsebét fogják teletömni, hanem max. néhányszáz szalagmunkást felvesznek minimálbérre.
A mérleg egyik serpenyőjében ott a biztos (!) kiadás, a 10-20 000 ft benzinpénz, a másikban pedig nincs semmi, max. a kötelességtudat, meg a tisztesség, ami nem sokat jelent manapság a politikában. És ilyen alkalom havonta többször lehet, ami akár százezres tételt is jelenthet. Most legalább annyi motivációs tényező van, hogy a benzin neki nem kerül semmibe. Legalább minuszos nem lesz a végén.
pu yi

Ennyi pénzért kétféle ember vállalná:

1. aki ennél kevesebbet keres, de őt egy párt sem támogatná, meg te is kiröhögnéd.

2. Kóka és a rózsadombi fiúk, akiknek ez csak hobbitevékenység.
kiszeramérabávatag:
"Már bocs, de arról szerzek számlát, amiről én akarok, csak mondd meg nekem előtt lécci, hogy mennyit tudsz fizetni nekem, ha viszek róla számlát. Fogok vinni, kurva sok papírrol fogom igazolni, hogy az a lóvé nekem 'jár'."

igen milyen lehetőségeid vannak?
szerzel számlát az asszonytól, hogy a nevén lévő ingatlant bérled 1 milláért. Én meg szólok az APEHnek, hogy az asszony betette-e az adóbevallásába, mert az ingatlan bérbeadás éves szinten 100e Ft felett adőköteles jövedelemnek minősül. (kivéve a falusi turizmus).
Benzinről, meg mobil számláról nem olyan könnyű kamu számlát gyártani.



pu yi: miért nem jó a száz rugó?

azért nem jó, mert a közigazgatás egyéb területein - minisztériumok pl - is úgy lehet megfelelő képzettségű, minőségű szakembereket szerezni, hogy megfizetjük őket. ha kell mondjuk a GKM-be egy pénzügyi szakértő, akkor puszira nem fog odamenni, hanem megnézi, h mennyit ajánl a GKM és mennyit pl az Index, aztán dönt. kis különbséget még vállalhat a közjó stb miatt, nagyot nem fog.
Szóval ha jól van meghatározva, hogy mire terjed ki a költségtérítés, nem olyan egyszerű számlákat gyűjteni.
"igen milyen lehetőségeid vannak?
szerzel számlát az asszonytól, hogy a nevén lévő ingatlant bérled 1 milláért. Én meg szólok az APEHnek, hogy az asszony betette-e az adóbevallásába, mert az ingatlan bérbeadás éves szinten 100e Ft felett adőköteles jövedelemnek minősül. (kivéve a falusi turizmus).
Benzinről, meg mobil számláról nem olyan könnyű kamu számlát gyártani."
--------------------

Az ember roppant kreatívvá válik, ha arról van szó, hogy költségeket kell teremtenie, hidd el. Évekig ügyvezettem cégeket. Nem voltam nagy az ilyesmiben, de néha tátott szájjal néztem, hogy a könyvelők mennyi LEGÁLIS lehetőséget tudnak.

Számlát adni nem gond. Nagyjából akármiről.
Virág et. ez azért nem így van. A néhányszáz szalagmunkás jelent nettó 27 másodpercet az összes mértékadó híradóban, félórát a gazdasági rádióban és 5 sort a választási kampánybrossúrában. 10000 Fortintért ingyen van.

Tisztességről, mivel ez ott nem felvételi kritérium, szó ne essék.
A kamuszámlázás, mint tömegsport a '90-es évek végével hál' Istennek háttérbe szorult.
Most már szigorúbb a kontroll és kevesebb a hézag meg a kiskapú.

A büntetőjogi konzekvenciák is erősebbek és valósabbak. A sajtó is azonnal rávetné magát egy hamis számlára. Persze, nem zárható ki a visszaélés, de most ez a mutyizás gyakorlatilag legitimálva van és általános.
Ne hurrogjatok le, de szerintem igenis keressenek jol a kepviselok. Ez olyan, mint az orvosi szakma. Ha nincsenek jol megfizetve az orvosok, akkor elhuznak a jobbak külföldre, mas szakteruletre vagy az orvosi ambiciokkal rendelkezo fiatalok nem is az orvosira adjak be a jelentkezesuket. Raadasul egy jo fizetes elebe megy a korrupcionak.

Cserebe, viszont kevesebb politikus, esszerubb koltsegteritesi rendszer, minosegegellenorzes, teljesitmeny figyelembe vetele stb. kene ide. Itt naygjabol Arpad allaspontjat kepviselem.
TWÁ:
Te szakemberekről beszélsz. A cikkben meg a képviselőkről általában. Olyan szakma, h országgyűlési képviselő, nincs. Ennél fogva szakemberek sem lehetnek közöttük. Ugye.
Most az milyen szakember, aki lehet sportminiszter is, utána meg miniszterelnök? (Hogy az elődjéről ne is beszéljek...) Ki minek is a szakembere akkor?
ApukadHUN

Az asszony off-shore cégének a szakértői díjáról szóló számla megfelel?
Óraelszámolással, tételes teljesítésigazolással.
ámbátor

Már persze, ha összejön. Nem sok olyan szalagcímet láttam, hogy pl. XY Veszprém megyei ogy-i képviselő eredménytelenül tárgyalt egy külföldi befektetővel. Ha nincs siker, nincs hír sem.
De ha meg se próbálja, mert minek? Lapulva is lehet jókat keresni. Lázár is pl. nagyon jól megvan, a nevét és az eredményeit se hallani, mégis milyen jól megél. Van még majd' 300 társa, persze.
jah, barom vagyok, Fletonak nem Viktor volt az elődje. De rá gondoltam.
sok olyan véleményt olvastam itt, hogy tulajdonképpen a képviselői bérekkel van a baj, mert hogy tényleg nem olyan sok az a 220.

úgy tűnik, azok a srácok mindenre ráteszik a kezüket, amit csak elérnek.
ebből a szempontből édesmindegy, hogy kétszázezret, vagy kétmilliót keresnek.
valahogy az az érzésem, hogy akkor is lennének ilyen botrányok, ha tízszer ennyi lenne a bérük.

...vagy szerintetek az egyetlen különbség a magyar és mondjuk a svéd politikai elit között a bérezés?

szerintem nem az a megoldás, hogy mi itt megállapítjuk, hogy mennyi az a bér, aminél szegényeknek már nem lesz muszáj lopni.
inkább rajtuk kell tartanunk a szemünket a tulajdonunkon. itt egyenlőre a közpénzeknek nincs gazdája.

ha valaki létre akar hozni egy civil szervezetet, ami folyamatosan reflektorral világít a parlament "sötét sarkaiba", számíthat az adóm egy százalékára.
...sőt, azon felül is szívesen támogatnék egy ilyen kezdeményezést
"Gabor 2007.01.24. 14:10:47

a családtagok összes bevétele nettóban osztva a családtagok számával."

Aha. Akkor lehet, hogy mégis függ a családtagok számától? :-)))
Kuncze nálam - aki született baloldalinak indultam... - ezzel a mai megnyilvánulásával végképp kiírta magát a politikából, bár ő már amúgy is érezhetően lejtőn van jó ideje...
www.fn.hu/index.php?id=3&cid=154227
Kurva jó!
Szerinte - bár nem érti miért érdekes ez!- most kellene/vagy akár lehetne szabályozni a költségtérítést, - de nem belső kényszerből, mert nem érzi erkölcstelennek- és addig is amíg nincs új szabály, értelmezgetés, addig is simán marad a régi állapot, és ők továbbra is fáradnak a kasszához.
Lassan tényleg azt érzem a liberális egy betegség, észtől független betegség.
Az ÁSZ - a költségvetés kiadási előrirányzatainak ellenőrzése okán - egyébként simán leállíthatná a kifizetéseket, ami bár nem jogellenes, de kurvára pazarló stb.stb. és akkor ez a hazug banda (lásd a képviselők) meglepődnének, hú vaze ez fájni fog.
DE szerintem ezeknek már úgyis harangoztak, az eü. reformmal kinyírták magukat.
wood:
ez rohadt jó ötlet, ez a civil szervezet. a napjuk 50%-ban kenőpénzeket utasítanának vissza, a másik 50%-ban pedig a külföldre menekülés útvonalait dolgozhatnák ki.
Ennyi pénz körül hullanak az okosok. lásd az orosz újságírónős gyilkolós témát. és nehogy azt hidd, h itt egy körömpiszoknyit is jobb a helyzet. na annyiból, h errefelé kevesebb a bátor ember.
tz: persze, nincs olyan szakma, h parlamenti képviselő, de azért a fent leírtak megállnak ott is. ilyen alapilletménynel én se járnék jól, pedig milyen kiváló képviselő lennék, ugye :)

_wood_: hát volt valaha egy üvegzsebprogram... ami a civil szervezetet illeti, hamar beleütközne a személyiségi jogokba meg az államtitkokba.
jó. azonban egy sor diplomás fazon nem keres netto 100 e-t! pl sokévi orvoskodás után a 120 alap már jól hangzik (plusz mondjuk ügyelet - nevetséges pízért...). és mintha a felelősség ott is jelen lenne... minisztériumi szakértő: azon kevesek akiket ismerek, azok meg is dolgoznak a pénzükért - de nem képviselők. kóka és tsai: mindegy hogy egy képviselő 100-at v 500-at kap netto, attól még a megfelelő nagyságú zsebbe csúsztatható pénzre rávetik magukat.
hm, Kuncze mond itt egy érdekeset:

"Azt nem értem, hogy hirtelen 16 év után miért lett ez ennyire nagy téma, de tudomásul kell venni, (...) és ennek megfelelően változtatni kell"

szóval azért az van, hogy ha a blikk előáll az ARCPIRÍTÓ!!! szalagcímmel, akkor azt tudomásul kell venni. van a nyilvánosságnak ereje, és ez jó.
Árpád ebben most tévedsz, ez csak a közigazgatás alsó fokán érvényesül, egyelőre.
(azért nem jó, mert a közigazgatás egyéb területein - minisztériumok pl - is úgy lehet megfelelő képzettségű, minőségű szakembereket szerezni, hogy megfizetjük őket. ha kell mondjuk a GKM-be egy pénzügyi szakértő, akkor puszira nem fog odamenni, hanem megnézi, h mennyit ajánl a GKM és mennyit pl az Index, aztán dönt. kis különbséget még vállalhat a közjó stb miatt, nagyot nem fog.)
Szerinted Szilvássyék, Fletó, Kóka, Bajnai, Draskovics és a többi, akik már ezerszer lehúzták ezt az államot, miért ragaszkodik annyira a politikai hatalomhoz?
Szerintem mondjuk Togón kívül már nem sok országban döntenek 3-an a reformokról
(És elnézést Togótól, hisz ott biztos érvényesül, a népkéviselet elve.)
Meghát mondjuk Csányi milliárdjait is lehetne a BTk.-val ütköztetni, sokszor.
Kuncze itt nem érdekeset mond, hanem kibaszott cinikus.
Mondjuk, attól aki bp.-i ingatlannal rendelkezik, és lakhatási költségtérítést vett fel, egyrészt polgári perben perelném vissza az összeget, másrészt büntetőeljárást indítanék ellene.
Ámbátor, az a szakértői számla nem lenne jó. A költségtérítés az utiköltségre és a lakhatásra terjed ki. Erről tessék számlát, elismervényt hozni.

A költségtérítés az költségtérítés, nem fizetéskiegészítés. A 18 millió, négy év alatt, láthatóan sok. Ennyi költsége valószínűleg nem lehetett. Nincs köze ahhoz, hogy a fizetése az EU átlagban magas-e vagy alacsony.

A költségtérítés tételes elszámolása helyénvaló lenne. Sőt egy küszöb is lehetne, kb. a mai átalányérték felett már nem lehetne számlát se hozni. Úgy, hogy a képviselő urak nem kapnak érte semmit "cserébe". Se fizetésemelést, se mást. Majd ha több pénz lesz a kasszában.

Nem hiszem, hogy ettől tömegével rohannának expresszt venni / új állást keresni a képviselők. Jó az még mindig.
TWÁ: Lenne végre élet a parlamentben :)
Most akkor mond meg nekem légyszives, h ebben az országban a HVG-s Top 100 cégen kívül ki jár jól? Úgy IGAZÁN jól?
Senki. Ott a pénz. A MOL-nál, az OTP-nél meg a multiknál. Az egyiknek jómagam is dolgozom és számlájára kommentelek itt jól. Pö. Vizet-e prédikálok?! :)
Szabó G. Z. úgy reagált az egyik topicban feltett hozzászólásomra, hogy körülbelül: ne ugassak, mert ők (a képviselők) nem kaptak már vagy 4 éve emelést, mégsem sírnak a szerinte csak 4%-os életszínvonal csökkenés miatt. Szerinte olyan nagy volt a jólét, hogy ennyit mindenki röhögve kibír. Ő is csak 360e. nettót visz haza mindennel együtt ami -szerinte- egy himi-humi osztályvezető fizetésének a fele.
Na innen iduljunk ki!
Béla,
mondjuk egy himi-humi osztályvezetőnek, még egy agyonpolitizált minisztériumban is, legalább látszat szinten érteni kell valamihez, és van egy nagyjából szakmai előélete, hacsak nem mondjuk a Kóka dugja, na de ezek mihez értenek?
Ha valamihez értenének, akkor nem 2006-ban kezdenék a reformokat, és nem úgy, hogy ráadásul ez a 3-ik szoci ciklus.
Elkúrták, de nagyon, attól tartok jóvátehetelen hibákat követnek el.
Ma reggel a Klub Rádióban volt egy riport valamelyik képviselővel (nem tudom ki volt, nem hallottam az elejét) aki olyanokat mondott, hogy hecckampány, meg, hogy ez jár nekik és különben is túl sok adminisztrációval járna, ha mindenki számlákat hozna vagy igazolná mire tette el a lét. Na akkor lefejeltem a rádiót... Nem kicsit, nagyon.
tán' csak érdekes lenne az is, mennyi mindent nem tudhatunk meg a pénzünk útjáról, mondván, hogy államtitok.

ha minden másnap szólna erről egy cikk, talán egy idő után elég ciki lenne a helyzet ahhoz, hogy ne érje meg sunyulni.

másrészt ott egy csomó dolog, amit jogunk van ugyan tudni, de senki sem veszi a fáradságot, hogy utánanézzen; aztán ha egyszer mégis, akkor kipattan egy ilyen botrány, mint ez most.

vajon hány olyan, ehhez hasonló kimutatás lehet még, ami nyilvános ugyan, de a bürokrácia "jótékony" homálya fedi?
Még a szakemberesdihez: nekem, meg nektek is, minimum 3szor vizsgáznotok kell meg x órát levezetni, h a közútra autóval kimehessünk. A képviselőket meg választják. Az nem lehetne, h mondjuk 10 ember a kerületből azt mondja, h szerintük én tudok autót vezetni, és erre fel kapnék jogosítványt?
Tessék vizsgázni országszimulátoron, tessék megtanulni, hogyan kell a költségvetésben olajat cserélni (ez már mondjuk talán megy...), meg hogy mik a szabályok, amik szerint politizálunk. Politizálnak máshol.
Rait!
Ez a Szabó et. váleménye volt. Ami azért is vérlázító, mert ezt állítólag elmondta valami lakossági fórumon is, ahol egyből csödben maradtak, amikor megpendítte, hogy nem emelkedtek a képviselői juttatások. Csak szerintem azt nem kérdezte meg, hogy ki keres a jelenlévők között nettő 360 ezret...?
a szimulátor, az remek ötlet volna.
sztem egy sima tropico-session kiszűrné a felét.
Minisztériumi osztályvezető soha a büdös életben nem fog 360e nettót keresni. Ha 50 év szolgálati viszonya van, akkor sem. Nézzétek meg a Ktv-t. Senki nem lett attól gazdag, hogy köztisztviselősködött (a képviselő, miniszter, államtitkár nem köztisztviselő).
Béla,
én egyébként nem a 360-t sajnálom, hanem azt, hogy ezek a kibaszott megszorításokból, egyáltalán semmit nem éreznek és nem is fognak. Pedig ezt ők baszták el, és nem mi.
Azt megkönnyeztem, amikor Fleto azt mondta annyira fasza a Karácsonyt Ausztriában tölteni, hisz nem kell shoppingolni stb, én akkor megkérdezetm, Kedves Ferenc mit tehetek még önért, hogy jól érezze magát?
Szívesen átutalom a fizetésem a helyi szociknak, az ingatlanom is rájuk íratom, hisz ők semmiről nem tehetnek.
Hiteltelen, demagóg, hozzánemértő tolvajbanda.
Az esélyegyenlőség jegyében persze.
A Revisited jobb lett volna a Reloaded-nél. Bár tudom, hogy angol tanár vagy. Ennél konstruktívabbat nem tudok most hozzászólni.
Nem csak a parlamenti srácok találékonyak a zsé eltapsolásában, kerületi szinten is vannak tehetséges versenyzők:

1. Biztos, hogy 32 méteren belül 4 fekvőrendőrt kell építeni?

2. 3 év alatt háromszor feltörni, majd lebetonozni egy utat, mert egyszer gázvezetéket cserélnek, egyszer vízvezetéket, végül a telefon- és tévékábel megy a föld alá, az mennyire takarékos gazdálkodás?

Ez csak két kiragadott példa a környezetünkből, és ha azt gondolom, hogy itt valaki valakinek a zsebébe pénzt tett, akkor még jóindulatú vagyok, mert a másik lehetőség, hogy ennyire ostoba, tehetségtelen, bármilyen posztra alkalmatlan emberek vezetik a főváros egyik kerületét.
Azért meg, hogy az összes RET elutasítja az ágyszámot stb. Molnárnak önmagától kellene elhúznia, mert egyszerűen így semmilyen formában nem lehet igaza.
Az SZDSZ-nek pedig külön gratula, hogy 90 óta ez ez első ügy, ami mellett testületileg kiállnak. Jó politikai érzékre vall.
Persze, ha Molnár megy, attól még ők maradni fognak a koalicíóban.
Hova is mennének. Nincs lejjebb.
Őszintén szólva én Szabó G. sem Kuncze hozzászólásában alapvető kritizálnivaót nem találtam. Nem is ő piszkálja az ember szemét, elsősorban. Hanem Lázár János négy év alatt felvett nettó(!) tizennyolc milliót költségtérítése. És aki még a lista elején van. Nem volt ennyi költsége. A költségtérítés és a fizetéskiegészítés nem ugyanaz, neki tudni illene. Ezért nem is kell minden képviselőt egyformán elhajtani a picsába. Csak aki megérdemli, azt nagyon.
Ha kihullik a fele, ki marad? Ezért nem értem, amikor azt mondják, h mindenki mondjon le. Olyan ez, mint a megasztár. Minden évad egyre szarabb. Bááár... lehet, van amit nem tudnak überelni. A simicskás-torgyános korszaknak nincs mása... globálisan. Ja, de, Észak-Korea (vagy dél).
kiszeramérabávatag:
"Az ember roppant kreatívvá válik, ha arról van szó, hogy költségeket kell teremtenie, hidd el. Évekig ügyvezettem cégeket. Nem voltam nagy az ilyesmiben, de néha tátott szájjal néztem, hogy a könyvelők mennyi LEGÁLIS lehetőséget tudnak."

egy fél napig könyvelő voltam valamikor, de aztán elhagytam a pályát. Én tudom, hogy számlát szerezni nagyon könnyű, ha Te vagy Kis Béla vagy a CsalezLopez Bt.

De kérdezd meg, hogy kitől vesz Neked a könyvelőd benzin számlát (erősen jövedéki termék - elszámolása nagyon pontos kell legyen). Kitől vesz mobil számlát a könyvelőd (3 lehetőséged van és egyik sem fog adni kamura). Tényleg adóköteles az albérletből szerzett jövedelem és szerintem egy képviselő felesége sem vallotta be...

Így a nagy kiadások elég jól vannak fedezve. Ha meg a maradék 3 és fél milláról hoz ruha meg kaja számlát, akkor az elég cink. És talán ezt úgy is nyilvánosságra lehetne hozni, hogy

LÁZÁR JÁNOS:
Utazás 1 millió,
Telefon 1 millió
Albérlet 1 millió
Más 2 millió
tz: hát tkp a felével elvolnánk azért, mármint parlamentileg. most nicns kedvem előszedni más országok létszámait, de ugye ez az épület egy nagyobb országnak épült...
Tóta W. Árpád:
"a szimulátor, az remek ötlet volna.
sztem egy sima tropico-session kiszűrné a felét."

Ez már lassan a második rész - Pirate Island. Kib@szott rablók...:)
Egy időben a pártok komolyan hangoskodtak a karcsúbb parlament mellett. Erről a témáról most nagy csend. Az előző választáson már csak nagy kínok közepette tudtam rublikát választani, mert egyik párt sem volt túl szimpatikus. Ha csak választókörzeten belüli képviselőt kellene választani, könnyebb dolgom lenne. Nem tartanám lehetetlennek, hogy körzetenként két képviselő is bejusson a parlamentbe.Így nem kellene mandátumot adnom a listán bejutó, általam ismeretlen pártkatonákra. E mellett nagy megnyugvást jelentene, ha ciklus közben aláírásgyűjtéssel vissza lehetne hívni a saját körzetem képviselőjét egy bizalmi szavazásra. Legfeljebb bukta esetén eggyel kevesebben maradnának a parlamentben.Ha meg lassan e miatt elfogyna a parlament, lehetne kiírni az időközi választást. Légyszi ne hülyézzetek le élből, csak hangosan gondolkodom...
Melyik felére gondolsz? Amelyik azt sem tudja mikor miről szavaz? Aki ész nélkül, röhögve nyomogatja mások helyett a gombokat?
Van Veletek elég bajom:

1. Uncsi már, hogy "200kHUF kevés az ő pozíciójukban" ezért szorulnak rá az át a lányokra utazásilag meg éjszakázásilag meg felruházásilag. Mit találjon ki a kórházi ápoló(nő), ha az ő pozíciójában meg az ő fizetése kevés?

2. Ha meg piaci alapokon dőlnek el a dolgok és "kell mondjuk a GKM-be egy pénzügyi szakértő, akkor puszira nem fog odamenni, hanem megnézi, h mennyit ajánl a GKM és mennyit pl az Index, aztán dönt" (lásd fentebb TWÁ-t), akkor megint gáz van, mert a népviselő talán az egyetlen, aki saját maga szavazza meg a saját maga járandóságának a mértékét és adókerülését.

3. Hol ló a hollónak nem vájja: ma reggel az egyik Maszop frakcióvezető-helyettes (who the fuck?) védte azt a (z átalányos) rendszert a Klubrádióban, melynek alapján a legnagyobbat az a másik Fideszes szakította a legnagyobbat...
Pascal. Nem is azzal volt a bajom, hanem a hozzáállásával. Merthogy ne sírjon senki, csak 4%! Érted? Én se sírnék, ha nelem is lenne ingyen telefon/internet/utazás/szállás.
Speciel az én képviselőmnek nem csak a felét lehet kirúgni. Mehet az egész.
És nem pártalapon, hanem saját jogán.
most nincs kedvem utánanézni, hátha valaki fejből is tudja: hány képviselő kerül be közvetlenül, és hányat küldenek listáról?
Én jobboldalinak vallom magam. A kurva anyját a Fidesznek, hogy ilyenkor nem mondja azt, hogy akkor erről igenis tessék szavazni. Ha annyira tehetetlennek tartják a baloldalt, és lehetne még egy ilyen populista (jó értelemben, tehát sokkal szimpatikusabbak lennének) lépést is megtenni, akkor miért nem áll ki a tisztességes jobboldal azért, hogy ez ne igy legyen?! Egyik kutya, másik eb. Baloldalról nem beszélek, ezektől már semmit sem lehet elvárni.
Arra még várni kell, hogy "megszorításokat" szavazzanak meg maguknak a képviselők.
cirular 2007.01.24. 15:29:28

A képviselői létszámcsökkentésre volt frappáns válasza Fidesznek: ő még drasztikusabban csökkentené, ezért nem szavazza meg a Maszop által javasolt mértékű csökkentést. Erre varrjál cippzárat!
A 4% életszínvonal csökkenést csak az szja/tb járulék alapján számolták, és nem vették bele, hogy kevesebb fizetésből sokszor 50-100%-kal nőnek a közzzolgáltaások, egyéb járulékok, illetékek, termékek.
Szóval még mindig hazudnak, nem kicsit.
raid, TWÁ: miért, mit vártatok a Strabag Demokraták Szövetségétől? ;-)
TWÁ: Ez tetszik :) Végülis tényleg. Minek nekünk ennyi belőlük? Ez is egy megoldás.
De azt mindenképp nonszensznek tartom, h - amiről a többiek is beszéltek - mondjuk egy osztvez keres annyit, mint egy képviselő. De annak az osztveznek mennyi papírja kell, h legyen, és mi mindenről?! Káprázatos, na. Ellentétben honatyáinkkal. Ugye.
És baromira nem érdekel, h ez világszerte így van. Régebben voltunk úttörők dolgokban. Az kellene megint. És csak az kaphatna szolgálati kocsit, aki végignyomta az NFS C-t. Hamár szimulálunk.
Kibebaszottul unalmas ez a téma, úgyse fog senki semmit se tenni, a pénz mindig el lesz síbolva, a felháborodók mindig le lesznek szarva. Itt élünk, ez Magyarország, aki még nem kezdte el, lassan indíthatja a beletörődést.
A kamu számláról csak annyit, hogy nem a számlának kell kamunak lennie, hanem a névnek rajta. Akármit veszel, kérhetsz róla számlát másnak is, nem? Mondjuk amíg az ember odafigyel, hogy reális legyen, addig az egész család kérheti a számlát. (150 km-re lakó képviselő esetén mondjuk heti két haza-vissza plusz belvárosi közlekedés elég hihető, ez kb 700 km/hét, mondjuk 70 l benzin mondjuk 70*250*4=70000/hó. Igaz hogy nem 200000, de ennyit minden feltűnés nélkül be lehet adni számlára.)
Ha csak választókörzetből lehetne képviselővé válni, akkor tetszik, nem tetszik, a párt vízfejeknek is meg kell méretni magukat ki-ki alapon. Ha csak nem akarnak a pályán kívülről kiabálni.
panelprofi:

igazad van, nem ez az első kérdés, ami miatt elküldeném őket a picsába. Csak mivel én jobboldalinak vallom magam, a saját oldalamban keresem a hibát elsősorban. Ugyanis sokmindent jónak tartok/tartottam anno. abból, amit csináltak. Többek között a retorikájukat nem tudom elfogadni, és még rengeteg dolgot, de igazság szerint a Maszop és a Strabag Demokraták Szövetsége szerintem olyannyira inkompetens, hogy az valami elképesztő. Konvergenciaprogram olyan fából-vaskarika lett, mint állat. És még sorolhatnám, hogy milyen a szakmai véleményem ezekről.
nagygabi: tök igazad van, én sem értem, mia a mákos faszomért vannak ennyien!
Igaz, hogy 1942-ben is 368-an voltak, csak akkor még kicsit nagyobb volt az ország...
Shadow, igazad van, a tételes elszámolással is lehet variálni. De ahogy te is írtad, négy év alatt tizennyolc milliót nehéz tételesen igazolni. Havi hetvenezres benzinpénz mellett nehéz még egy budai ingatlan 150ezres bérleti díját is elszámolni. Ez mind pont érv amellett, hogy szüntessük meg az átalány-térítést. A kirívóan pofátlan eseteket, mint Lázáré például, megszüntetné, ennyi elég is.
nagygabi 2007.01.24. 15:34:59
Hehe! Emlékszem amikor annó Pécsi "mosópormama" Ildikó sz*rráverte Pető Ivánt a választókörzetében! :)
Pascal 2007.01.24. 15:39:19

"szüntessük meg az átalány-térítést" Háromra! 1, 2, 3
ámbátor: "Tehát, mivel a fizetés egy részének a neve költségáltalány, ebből adódik, hogy a képviselő nem gyűjtöget számlákat a rokonságban, számlagyárban, saját bt-jében, mert úgysem fizetik ki neki. Én igazából pont ebbe az irányba szeretném látni az országot elmozdulni. Nincs számlázgatás, nincs ilyen kedvezmény olyan üdülési csek, amolyan étkezési utalvány, természetbeni juttatás meg egyebek. Dolgoztál, itt a fizetésed, minden költségedet oldd meg abból. Nem érdekel hol laksz, hogy jársz dolgozni, mit eszel. Szarok rá. Tisztességes munkáért, tiszességes bért. Adózz, ahogy kell, a maradékot meg úgy költöd BKV-ra, benzinre, ebédre, nyaralásra meg sörre, ahogy akarod."
- hát ezért kicsit se köveznélek meg, mert tök jogos. Csak hívják fizetésnek, legyen arányos a ranggal, és a költségtérítés se számlával (úgy többe' lenne, én is vágom), se anélkül ne lehessen soxorosa, mint az általában a közszolgáknak járó kedvezmények és juttatások (bérlet-, ruhapénz, menetjegykedvezmény, havi 9 rugó melegételutalvány, szal nem százezrek.) Aztán ossza be, mint bármelyik előadó/tisztviselő bármelyik hivatalban.
Aztán meg ha már annak hívják, akkor azzal azért próbáljon meg elszámolni, hogy kb. mit csinált munkaidejében, pl. mikor ült a helyén a padban, és mit csinált, amikor nem. És akkor amikor megint megyek ixelni, előtte megnézhetem, megdolgozott-e a pénzéért az előző a 4 évben a tag.
Az autóhasználat meg valóban megúszhatatalan néha, de annak költségét elszámolni meg egy hangyányival se legyen egyszerűbb, mint egy bármilyen cégautóét vagy munkára használt sajátét az apeh felé, sőt. Menetlevél, útnyilvántartás (rendőr is megnézheti, no mentelmi jog, ez közpénzköltés), miazmás. Itt ui. az elmismásolt kamuköltség 100%-ával rövidül a köz, nem csak a megúszott adótartalommal, mint cég esetében.
A magyar Országgyűlés 386 képviselőből áll, akik közül 176 egyéni választókerületben, 152 területi listán, 58 pedig országos listán kerül megválasztásra.
guszti: jó, "hívják fizetésnek és legyen arányos a ranggal". De akkor a teljesítmény is legyen arányos a fizetéssel, meg a viselkedés is legyen arányos a ranggal!

Engem igazából nem is az zavar, hogy sokat keresnek, hanem hogy ez a pénz qurvára nem arányos a teljesítményükkel (ha csak nem fordítottan : (
Ezt a 360 000 nettót már sokadszor hallom vissza. Kiszámoltam nektek a Ktv szerint mennyit kaphat egy minisztériumi osztályvezető: 386 400 ft bruttó (nyelvpótlékot nem számoltam rá, abban honatyáink sem nagyon jeleskednek). Ebből nehéz kihozni 360e nettót havonta. 360e nettónak kb. 650e a bruttója (durván számítva). Ennyit gyakorlatilag lehetetlen osztályvezetőként keresni a közigazgatásban. Még főosztályvezetőként sem jönne ki szerintem (csak eggyel nagyobb a szorzó).
Béla a Kun 2007.01.24. 15:41:18
Nem akarok véleményt mondani sem Ildikóról, sem Ivánról. Arról a pártról viszont meg van a véleményem, aki Ildikót felelős döntéshozónak kente fel. Ha egy választókerületnek ez megfelel, hát legyen a képviselőjük.
Ha látnám súlyát a saját szavazatomnak, akkor jobban figyelnék arra, hogy mik hangzanak el a képviselőjelöltek szájából a lakossági fórumon, és nem kellene a pártok országos sárdobálását hallgatnom a választás előtt.
egyébként jó ez a vegyes rendszer, bár én jobban örülnék, ha az 5%-os küszöb inkább 3-4 lenne.

adat: hollandiában csak listás, angliában meg csak egyéni választás van. mind a 2 jól müködik. már amennyire a képviseleti demokrácia jól tud működni.
mcs: tom, tom, de ez nem változtat a lényegen: nagyságrendekkel többen vannak, mint ahogyan ez az ország méretéből következne (az ország ÉRDEKÉRŐL már nem is beszélve...)
ja igen: és miért van 3 fordulós választás, amikor a svédek pl. egy fordulóban is meg tudják oldani ugyanezt.(És a svéd demokrácia, köszöni szépen, jól van...)
Blondie, többen, a 368 a monarchia idejéből származik, amikor a parlament Nagy-Magyarországért (később Horvátországot leszámítva, mert nekik is lett parlamentjük Zággrábban) volt felelős. Igaz a hadügyi, pénzügyi, és külügyi dontéseket nem itthon hoztuk meg. Lehet érvelni, hogy legyenek kevesebben, és legyen csak közvetlenül delegált (körzet szerint egy fordulóban megválaszott) képviselő.

Az Alkotmány vonatkozó passzusai 1989ben, a rendszerváltás idején, tárgyalással, komoly kölcsönös kompromisszumokkal alakultak ki. Ezek miatt a kompromisszumok miatt létrejött rendszer, a 368 képviselő, a két állampolgári szavazat (egy a listára és egy a körzeti képviselőre), és a listás és közvetlen helyek kombinációja az egyik legkomplikáltabb Európában. De mégis, ez volt az a rendszer, amiben akkor mindenki (az MSZP és a rendszerváltó pártok) egyet tudtak érteni.

OK, ez akkor kompromisszum volt, de miért ne legyen ma más? Semmi más oka nincs, csak az, hogy a jelenlegi pártok nem tudnak megállapodni (ennél nagyobb horderejű kérdésekben sem).

Maga a létszám és a választási rendszer átalakítása azonban sokadlagos. Biztos lehetett volna másképp, talán jobban. De az eddigi működésére nem lehet igazán panaszunk. Nem volt olyan folyamatos kormányválság, mint ami pl. sokszor Olaszországra, sőt újabban Lengyelországra és Csehországra is jellemző. Sőt az ára sem, Lázár János és néhány társa pofátlansága ellenére is az egyik legolcsóbb parlament Európában.

Úgyhogy szerintem nehéz is lenne hozzányúlni (mert nem lesz egyetértés) meg kár is - mert ki tudja, lehet a "javított" változat lehet drágábban és rosszabbul működne.
Blondie, a nagyságrendekkel többen, azt jelenti, hogy szerinted 1-10 képviselőre lenne szükség. Ez van két nagyságrenddel a 386 alatt.
Mondjuk úgy, hogy kétszerannyian vannak, mint kéne.
mcs 2007.01.24. 15:49:08
Részemről még akár vegyes rendszer is maradhat. Mondjuk 176 egyéni választókörzet (és akkor nem kell átszabni az egész országot választókörzetile), a korrekciókat meg oldják meg max. 50 mandátummal. Sokkal több független képviselőt szeretnék látni az országgyűlésben, akik remélhetőleg a szakmai, emberi, stb. előtörténetük alapján kerülnek be és nem az alapján, hogy a választópolgár milyen logót lát a nevük mellett virítani a szavazólapon.
igen, a több fordulóra semmi szükség. hozzáteszem, szerintem. elfogadom, ha valaki mást gondol. szerintem felesleges két hét plusz anyázás, felesleges visszalépkedni. egyszerűen az nyerjen, aki elsőre több szavazatot kap. de miért nem? valaki győzzön meg az ellenkezőjéről!
ámbátor: a nagyságrendekkel csak költői túlzás volt. Amúgy egyetértek (bár ha úgy vesszük, EBBŐL a politikai elitből még az 1-10 fő is sok lenne... :(

pascal: most néztem ki adatot a Rubiconból, szóval pontos (1942-re és a felsőházra vonatkozik)

"az eddigi működésére nem lehet igazán panaszunk."

Leszámítva, hogy 1. a politikai mező időközben teljesen kiürült (a társadalmat érintő legfontosabb problémák nem itt/ vagy egyáltalán nem kerülnek megtárgyalásra).
2. Több (tíz)éves hullák vannak a szekrényben - lásd pl. ügynöktörvény...

"ki tudja, lehet a "javított" változat lehet drágábban és rosszabbul működne."
"Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek"...
Jó volna a visszahivhatóság rendszerét ujjáéleszteni...
Arról mi a véleméyetek, hogy polgármesterek ülnek ( vagy legalábbis van névreszóló székük ) a parlamentben. Én úy gondolom, hogy polgármesternek lenni még egy nagyobb faluban is egész emberes feladat, hát még egy városban. Milyen érdemi törvénykezési és bizottsági munkát lehet e mellett a parlamentben végezni ? Vagy csak gombnyomogatás ?
Gombnyomogatás, amikor "össze kell zárni a sorokat".
Sztem egy 1o milliós országnak elég 100 képviselő.
"az az alapértelmezett, hogy a parlamenter a lakhelye és a Kossuth tér közti távolság függvényében automatikusan megkapja a megfelelő összeget"

Ezek szerint megéri vidékinek lenni a parlamentben.
Esetleg tömegesen átjelentkezni Battonyába.
"Már csak azt árulja el valaki, hogy
kinek maradt ezen a szemétdombon erkölcsi vagy bármilyen alapja arra, hogy adóeltitkolást, ügyeskedést, minimálbér alapján adózást számon kérjen a plebstől."

Hm...való igaz, úgy tűnik, hogy ők nyugodtan ügyeskedhetnek...és itt nem a szállás meg egyéb költségtérítés az igazi buli. Az igazi az az, hogy azok a a gazdasági erők, akik finanszírozták a választási kampányunkat, segítettek elhiteni rólunk, hogy mi vagyunk a tuti csávók, na azok érdekeit kell a törvényalkotás során szem előtt tartani, és itt nem kell kirívóan nagy esetekre gondolni. A másik zsebtömési lehetőség - és nagyjából értelmetlen, de jó zsíros meló - ahogy már v.ki említette, az a különböző bizottságok, testületek, elnökségi tagságok stb. pozíciói.
De nem is ez a lényeg, mert ez mindenhol így működik ez így volt, van és lesz.
A baj az, hogy az olyan lúzerek, mint én, akinek világ életében cég adta a fizetést, a jó ég adta világon semmi sem jár, maximum a szája meg ami a 7. gyereknek...az apja f@s@a..na én meg a hozzám hasonlók azok, akiktől teljesen legálisan bármennyi pénzt el lehet venni, nem tehetek semmit.
Ügyeskedés? Ha megnézem az APEH ÁFA-val foglalkozó létszámát, ill. az elmúlt 16 év szám és összegszerű visszaéléseit, akkor egy megoldás jut az eszembe:
100%-ban el kell törölni az Áfa visszaigénylést. Nincs. Megszűnt. És most ne mondja nekem senki, hogy ha építkezek, akkor visszaigényelhetek ennyit meg ennyit (bár már ennek is annyi, ha jól tudom)
Én, meg a többi lúzer mennyivel rosszabb, mint egy vállakozó? Akire állandóan vadászni kell, hogy befizesse, amit kell? Neki mér jár? Több nálam, mert "bátrabb"? hát a faszt...hánynom kell....na erről kéne népszavazni, ámberek
Ha egy képviselő visszahívható (ami csak közvetlen körzetből való feljutás esetén lehetséges ), halálra dolgozza magát a parlamentben (indítványok, hozászólások, bizottsági munka, stb ) akkor részemről kapjon igen magas honoráriumot a munkájáért. És majd az elvégzett munkáját figyelembe fogom venni a következő választáson. És ha elégedett vagyok vele, akár onnan mehet nyugdíjba. De ma mi motiválja azt a pátkatonát, akinek csak a pártján belül kell jól helyezkednie és listáról szinte biztosan legközelebb is mandátumot kap ?
Polgármesternek lenni még kisebb faluban is egész emberes. Én egyébként ezt céloztam meg öregkoromra. Fog a fene akkor már felcihelődni a városba.
www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=27559

khm khm, a politikusok adobevallásai is milyen hitelesek. igy ne várják hogy a 'fukszos vállalkozó' nem fogja ugyanezt kicsiben csinálni.

Ha abban egyet tudunk érteni, hogy polgármesterkedni egész emberes történet, akkor miért összeférhető a polgármesterség az országgyűlési képviselőséggel ? Tényleg elhiszik magukról ,hogy ők Supermanek ?
"Ha abban egyet tudunk érteni, hogy polgármesterkedni egész emberes történet, akkor miért összeférhető a polgármesterség az országgyűlési képviselőséggel ?"

Talán mert nem TWÁ blogjának közönsége alkotja kishazánk jogszabályait. Hanem azok, akiknek ez jó bolt, dupla pénz.
Polgármesternek lenni csak akkor emberes, ha csinál valamit, nem csak az előnyöket nyalja be.
Egyébként meg ott van neki a jegyző dolgozni.
Árpád!Melyik lesz az az elátkozott hely,ahol Te polgármester akarsz lenni?(:
Bogármester. Esetleg. De azt is csak az uborka meg Kisagyszony miatt... ehhe.
Ki bír annyit hazudni, h politikus lehessen? Ebből én F-es vagyok simán. Mint az elgázolt eszkimó. "Ami a szívemen, az a szánom."*


*általam ismeretlen szerző agyából. mert vicces se vagyok.
nem a létszámmal van gond (avval is) hanem az elszámoltathatóság hiányával. 4 év hosszú idő.

arra kellene figyelni, hogy ne legyen páros szám, szegény csehek is mit szopnak a 100-100 szituval.

visszahívhatóságot kellene ismér bevezetni. tudom, álmodik a nyomor.
A törvény tulajdonképpen nem rossz. Egy költségKERETet biztosít. (mindenki annyit vesz ki amennyi a költsége volt a képviselői munkájával kapcsolatban) De akik írták időutazáson voltak éppen és előreugrottak 200 évet.
:)
Virág et. 2007.01.24. 16:50:49
Szerinted innen lentről nem lehetne üzenni a főokosoknak ? Esetleg szerveződhetne egy kis szakértői csapat : jogász,közgazdász, politológus, mittudomén.. Én outsider mérnök vagyok ,viszont mint fogyasztó, véleményt tudnék alkotni egy tervezetről. Aztán valami úton módon be kellene csempészni az ötletet a köztudatba. A sokat emlegetett VEKE is valahogy így kezdte, nem.. ? Aztán előbb-de inkább utóbb- a fenti okosok is csak nyilatkoznának róla valamit.
Ez is aranyos, ez a FIDESZ, jól jellemzi ember/saját központúságukat.
inforadio.hu/hir/belfold/hir-100537
"...Igaz, egy fideszes képviselő, Kovács Ferenc megpróbálkozott azzal, hogy Toller László balesetére hivatkozva visszahozza az ingyenes vonatozás és buszozás aranykorát, de leszavazták."
virág et., nagygabi: meg talán azért is választják meg a képviselőt polgármesternek, mert a helyiek úgy sejtik, hogy egy képviselő több pénzt tud nekik kidunsztolni, mint egy mezei polgi (talán nem is alaptalanul...)
hát én úgy gondolom a polgármesterséget, hogy reggel felkelek, megszalonnázok, aztán lábhoz szólítom a kutyámat, és körbejárom a falut, megnézem, hogy egybe' van-e. aztán látom, hogy a játszótéren el van repedve a mérleghinta, na akkor azt felírom, aztán még aznap kéne intézkedni, hogy majd hozzanak új gerendát. meg látom, hogy a buszmegállót összegraffitizték valami huligánok, úgyhogy megkérdezem a szembe' lakó nénit, hogy ugye a józsi volt. felírom: józsi papát megfenyegetni, hogy nem viszem oda a csatornát, ha embert nem farag a gyerekéből.

meg bemegyek az állatorvoshoz, hogy most akkor van-e madárinfluenza. aztán a hivatalba, ottan nyilván vannak ilyen Ügyek. onnan ránézek a blogomra, hogy hátha valamit nem láttam a körbejáráskor. összeül az önkormányzat, megbeszéljük a dolgokat, mutogatom a zöld meg a piros békát, hogy hova kell szavazni. aztán ezzel el is megy a nap, irány haza. este kilenc körül pedig összejövünk a pappal, az állatorvossal meg a jegyzővel kártyázni, és ezt, gondolom, elszámolhatom valahogy majd költségként. szóval egész emberes ez, na. de majd meglátom akkor, lehet, hogy befér mellé egy parlamenti mandátum.
hál' istennek az euból nem lehet kidunsztolni semmit. meg kell írnyi azt a büdös pályázatot. mindenkinek. lett is minden polgmeshiv-nek egy pályakezdő minimálbéres gyorstalpalós pályázatírós okosa. végre valaki, aki tényleg tanulta, amit csinál.
hülye vagyok. nem olyan egyszerű az. körbejárom a falut, viszont még a legelején nevemre veszek egy Csajkát. ez negyven litert esz százon. és akkor azt fogom mondani, hogy ezzel járom körbe, mindennap.
TWA,

az kimaradt, amikor moderálod a józsit, meg a haverjait, akik szana-széjjel flémelik a blogodat, meg kis, tanulságos meséket felraknak a polgmest. önkényéről, valamint a művészi és szólásszabadság eltiprásáról. (graffiti)
TWÁ: engem az lepett meg, hogy kártyázni fogsz a PAPPAL (de csak miután meggyóntad néhány korábbi bejegyzésed, gondolom : )
...és egyszerre négy ügobossz öltöny van rajtad. minden nap másik 4. és nem is abban a faluban lakol. lakozol.
Csak most olvasom Kapolyi nem tudta milyen címen nyalta fel a millákat.
Okos.
Feltételezem minden Parlament elé kerülő ügyben ennyire van képben.
Mondjuk ő legalább vállalja, és nem keni magán a szart, mint Lázár vagy Szabó Z.
Fütty és Taps.
jaj, hát ezt is elfelejteettem. de szar polgármester lennék! hát persze, hogy nem lakom ott! nagyon messze, meg se határozott vidéken lakom én, óperencián, terepen. de legalábbis oda vagyok bejelentve. onnan megyek a falut körbejárni, ezért nem is jó nekem a Csajka (illetve reprezentációra nagyonis), hanem PT-76-os kétéltű harcjárműre szeretném a költségtérítést, mert az legalább háromszázat esz.

a pappal majd mindezt lerendezzük zsuga közben.
Freagle engedd meg itt válaszoljak méledre:
azóta már az Észak-Mo.-i RET is elutasított Molnár javaslatát, és a probléma leegyszerűsítése lenne, ha azt mondanánk ez a FIDESZ műve. Ez annál sokkal rosszabb: megalapozatlan, kidolgozatlan, hatástanulmány nélküli, szakmaiatlan, dilettáns pénzbehajtás.
És Bizony, Orbán Viktor is megbaszhatja az anyját, mert 2002-2006 között nem járt be a Parlamentbe, csak a költségtérítésért, ami neki 6 milla volt.
Meg a többi Fideszes is, Áder, rogán, akik bp.-i ingatlan mellett évente 1,5 milla lakhatásit vettek fel.
Na miattuk is tartunk itt

de most ezt így elmondod... majd jól előcitálják a politikai ellenfeleid (a pap, az állatorvos meg/és/vagy a jegyző), h dicsák! ilyen polmest-e akartok?! :)
Szerintem se Kapolyi az egyetlen, akinek fogalma sincs, hogy miből is áll össze a havonta a számláján jelentkező összeg, és az egész hóbelevancot FIZETÉS-ként, meg JÖVEDELEM-ként fogja fel, és nem elvi lehetőségként, hogy ha munkájával összefüggő költsége van, akkor abból fedezze. Az ő esetében csak szimplán hihetetlenül hangzik, lévén, hogy olyan jól jövedelmező üzleteket köt a villamosenergia iparban, az ukránokkal való tárgyalásokhoz meg azért szvsz kell gógyi, meg a lehetőségek alapos ismerete. Miért higgyem el, hogy épp a fizetésével nincs tisztában???
PS. azért dícséretes, hog lemond róla, de miért kellett ehhez x ezer év, mikor sose voltak anyagi gondjai????
majd jól előcitálják a politikai ellenfeleid

de hát tz! Árpinak ellenfelei? :-O
ezért is szeretnék olyan faluban élni, ahol fogják a finom iróniát.
ellenfeleimről pedig majd jól előtúrom a régi privihu-oldalaikat, ahol bevallják, hogy emósok.
emos politikusok. képzeld el, amint sírva fakadnak, mert az egész életük egy hazugság, üresek a napjaik, utálják magukat, mert nincs kötelességtudatuk, mert mindent elrontanak, és "engem csaahaaak a péhééénzeméhhhééér szehereheeeetneeek"... hajukat megszórják hamuval és végül valamennyien kardjukba dőlnek a kossuth téren. ámen.
valószínű.
hát legalábbis időnként felpakolnak neki... persze sikertelenül :)
tz: na ne má'! Miért mindig csak a Kossuth téren van banzáj (két saroknyira a lakásomtól)?! Menjenek inkább Árpi falujába harakirit elkövetni...

blondie, írod:

"Szerintem a fidesz magatartása mélyíti a válságot (még akkor is, ha nem ők okozták.)"

Véleményem szerint a "válságot" nem a kormány, VAGY az ellenzék okozta, hanem a kettőnek az INTERAKCIÓJA.

Különbség, bizony.

Mi több, a "népet" is belevenném, már csak azért is, mert a nép is, mint a pártok, csak saját javát akarja (onnantól fogva, hogy akaratának a pártok általi képviseletét - az azzal való elégedetlenség miatt - felmondta), és ami érdekes módon nem egyszerűen a "nép java", hanem a benne foglalt individuumok saját javainak a "közzel", "néppel" felülírt summája, ami nem ugyanaz.) Ilyen, hogy "népakarat" nincsen. Csak felbontásban létezik, felülírt verziója (a summa) pedig csak egy hatalmi vonal, egy felirat, aminek mentén az individuum érdekét érvényesíteni akarja. Ha elérte, felbomlik újra saját, apró, egyéni (nem felülírt, kiscsoportosított) érdekeire.

Még egyszerűbben azt mondanám, hogy Magyarország "válsága" A KORMÁNY, AZ ELLENZÉK, ÉS A NÉP INTERAKCIÓJA, az "INTERAKCIÓJA" szó aláhúzva, basszátok meg. Annak az eredménye. Mit lehet ebben nem érteni? Talán azt, talán az az irritáló, hogy a felelősség akkor "rátok, ÉS rám is" hárul? Hmm? Szopás feladni azt, amiről az ember megtanulta, hogy az a "megváltás"? Ugye az... mert olyan jó "máris megváltva lenni", és mennyivel jobb, mikor már csak "azokkal" van baj... akik az utunkban állnak, akiket, hogy egyszer s mindenkorra jó legyen, "el kéne tüntetni"?

Magyarországnak nem adták meg az Istenek a kész struktúrákat, hanem az lett a szerepe, sorsa, hogy _állandóan_ definiálja magát. A magyarok által sokat feltett kérdés, hogy "mit mond, gondol rólunk a külföld", mindig csak egy célt szolgált: definiálni, hogy kik, s mik is vagyunk mi...Tudni szeretnénk, végre. Le szeretnénk zárni. (Jók, nagyok, persze).
Pedig nem megy... és ez a tragédia, hogy egyrészről tudni kéne _definitív_ hogy kik is vagyunk (hiszen mindenki más tudni véli), másrészről ez a szerep, hogy bizony ezt soha meg nem tudhatjuk, nehéz dolog. Talán ennek a "nem tudhatjuk meg" kódolásnak az ijesztő hátterében lesz _annyira_ erős a vágy, hogy "valahova" is tartozzunk, hogy egy máshova tartozást _annyira_ vehemensen, mint ahogyan azt mi magyarok ma tesszük, elutasítsunk.

Ez volt a rossz hír... a jó hír az, hogy ennek tudatában lenni felold a specifikus állásfoglalástól... "Ember"-nek lenni lesz elég, és az, hogy "milyen", az jótékonyan a háttérben marad. Mert az "embert" nem kell definálni: az mindenki maga... ami rá jön felfele, mindig abból lesz a gubanc...

blondie: mér, nem akarsz az ablakból petárdázni? nem kívánod-é halálukat az gaz bitorlóknak, lyányom?!
én mondjuk nem. élni és élni hagyni. de azé a k.va ...-t.
vesszenek az emósok!
riennevaplus: "az lett a szerepe, sorsa, hogy _állandóan_ definiálja magát". na ez itt a baj. hogy mindig mosni-magyarázni próbáljuk a szennyest. ezek voltak, kérem: ez itt a történelmünk. Ez meg van most: tessék széjjelnézni. a kettő között definiálgatni, attól tekeredik ki az agyunk. mert a balfaszságok mindig csak egy szemszögből magyarázhatóak, az összes többiből meg árulás. forradalom vagy ellenforradalom. privatizált vagy lopott. origamizás a tényekkel.
amikor ez mind már nem érdekel, nem akarod kényszeresen, h neked legyen kizárólagos igazad, onnantól foglalhatsz állást, lehet személyes, a többi véleménnyel ütköztethető véleményed nyugodtan és innentől nem kötelező magadénak vallani semelyik szemszöget sem.
riennevaplus: akkor tessék szépen megmondani, mit tehetnék én, a mezei szavazó a helyzet megváltoztatása érdekében? (Mert amekkora a hatalmam, akkora a felelősségem is...)
és innentől nyugodt szívvel utálhatsz egyformán mindenkit, ehhe :)
tz: nem akarom a vesztüket, csak a távozásukat...
nekem is abba a finom iróniás faluba kellene-e költöznöm...
na, ebből előbb-utóbb vagy pártalapítás lesz, vagy egy második Krisna-völgy. East Park.
hát Krisna-völgy, az semmiképpen sem. Katolikus vagyok : )
hagytam magam megkeresztelni. olyan postás-lego autóért (nem ma történt). csoda h nem lettem politikus.
ja és esténként árpi bácsi mesél nekünk kukoricafosztás közben: "...és amikor a papság jött rejám az istenf.sza-botrány mijatt! hűűű! de én nem ijjjedtem meg... a markomba pöktem, 16os arial boldra vettem a betűméretet... hejjj, azok voltak ám az idők..."
azon az íráson bármikor beszarok.
Capo

Az áfa-visszaigénylés a következő dologról szól: Az adót CSAK EGYSZER fizessük meg. Ezért igényelheti vissza a vállalkozó, mert ő csak a saját hozzáadott értékét utalja be az APEH-nek, ugyanakkor azt a végén kifizeti a VÉGSŐ fogyasztó, esetünkben legtöbbször mi. De pl. gépjárművek áfáját nem lehet visszaigényelni, ill. kizárólag akkor, ha eladásra szánod.
tz, csoda, hogy nem lettél postás:-) tök jó falun élni. egyébként.
itt nem jár nagy pofonos ban, ha már rég nem a cikkről van szó?
elköszönök egyébként is: jóccakát :)
off
amíg nem volt indapass-om, addig csak simán be voltam jelentkezve mindig, aztán írtam. Most, hogy van, állandóan kidobál és félóránként lefagy. B+
on

on?
Azt se tudtam, mi az az emós, amíg nem olvastam itt, a blogban. Miket tanul az ember lánya?

onabb
riennevaplus, az marha jó, ha az interakció a hibás, mert akkor se te, se én, se mi, se ők nem vagyunk azok. Mert mi mind jók vagyunk, csak az a fránya interakció nem az, és azon nem tudunk segíteni, akkor se ha definiáljuk magunkat. Ezzel a definiálással egyébként is kivagyok mostanában, mert csak arra jó, hogy valami helyett definiálgassunk. Pl. ahelyett, hogy kik vagyunk. Magyarok. Milyen egyszerű, nem? Mihelyst definiálod, vagy elkezdenéd definiálni, már bajban vagy, és már ott vagy, hogy származás meg kevert vér meg tisztavér, meg kokárda, meg ősmagyar, meg határontúlinemmagyardemégis, ésatöbbi. Holott a fránya külföldi is milyen egyszerűen lát minket: magyarok. Ő se definiálgat, nahát. A definiálással megkerülöd a lényeget. Ne kérdezd, mi a lényeg, nem tudom. Még az is lehet, hogy az interakció. De nem annak a definiálása, hogy kik vagyunk és hova tartozunk emiatt.
Szepjo estet a Bogarmester Urnak,es nekunk,jovendobel lakotarsaknak!:)

blondie(15:57)
MagyarB. modta 1szer,hogy azert lett ennyi kepviselo,mert ennyi szek van ott az ulesteremben!-Helyben volnank.
A mostani parlament ennel kisertetkasstelyabb mar nem is lehetne.Mia fenenek nem lehet azt a kurvatermet atrendezni???
Azert,mert azis szent tehen,mint minden amin erdemben kellene valtoztatni.Annyi tehetseges epitesz,meg tervezo van BP-en,hogy egymas torkat szorongatjak,csak a biztonsag kedveert-biztos letudnanak tenni az asztalra normalis,stilusos atrendezesi tervet.
Csatamagus eltalalta,100 ministrans boven eleg!De hamarosan valtoztatni kellene,mert akkor valami onkorlatozas fele mozdulnanak el a dolgok!
Quicksilver, írod:

"riennevaplus, az marha jó, ha az interakció a hibás, mert akkor se te, se én, se mi, se ők nem vagyunk azok."

Nos, ez nem volt benne, sajnálom. Az, hogy hiba, az semmiképp. Ami benne volt az az, hogy ez mindekinek a "műve", "aki a kormány, a nép, vagy az ellenzék". És, hogy ne kenje a "másikra"... Valamint, hogy aki definiálja magát, az vagy díjnyertes korpa lesz, vagy megeszik a disznók. Igy, röviden.
Úgy tudom, hogy Portuáliában úgy szavaznak a képviselők a járandóságukról, hogy az emelt pénz csak a KÖVETKEZŐ választás után jár nekik. Ha ismételten bejut, ő is kapja, ha nem akkor meg nem.
Lázár János még annál is fontosabb, mint gondolnátok:

www.delmagyar.hu/cikkonly.php?action=nyomtat&cid=126413

"A vásárhelyi közgyűlés visszamenőleg emelte fel a helyi városvezetők fizetését és költségtérítését – nem minden vita nélkül. A döntés szerint április 1-jétől Lázár János polgármester havi járandósága 518 ezer 900 forint, s a város első emberét havonta 155 ezer 700 forint költségátalány illeti meg. Számára – úgy is mint országgyűlési képviselőnek – továbbra is biztosítják a korlátlan gépkocsi- és mobiltelefon-használat lehetőségét."

Tehát a 18 milla mellé még felvett havi 150-et kenyéradó önkormányzatától is. És senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a korlátlan gépkocsihasználat keretében a polgármesteri hivatal autójával és söférjével "ingyen" járt Pestre, anélkül, hogy egyszer is ott aludt volna.

Tuti üzlet, csak kellően vastag bőr kell hozzá...
Lázár János, mint önkormányzati képviselő is kap költségtérítést? A 18 milla mellé? Továbbá korlátlan mobil- és gépkocsihasználat? Vastag bőr, nem mondom. Ezzel otthon, a városában is nő majd a népszerűsége. Kíváncsi vagyok, neki valaha lesz-e hozzáfűznivalója. Pofám leszakad.

A képviselő urak, nyilván mert már széles publicitást kapott a dolog, elszánták magukat a változtatásra. A terv szerint a lakásköltséget már csak tételesen bérleti szerződéssel számolhatják el. Még legyen emellé kötelező útnyilvántartás, ahogy mindenki más elszámolja a magángépjármű-használatot. Ezek a nagy tételek, tessék elszámolni. A többire, nem bánom, legyen átalány.
(amugy galileo)OFF:
Kapolyi masik szemet huzasa amugy az,hogy a rendszervaltas idejen lenyulta a szocdem part markanevet,az osszes jogi vonzataval egyutt,azota is rajta hasal.
Mi koze neki a szocdem ertekekhez,1altalan az alkalmazottak erdekkepviseletehez?Semmi.
ON
Arpi,part helyett inkabb telepulest alapits,(vagy meglevot bruttosits) tuti veszek telket ott!Az a rohej,hogy ma mar virtualisan is elkezdheted(Magyarcity),oszt aki szepen viselkedik 10-15evig ott,az atmehet a valosagosba.:)
Engem mindenkeppen erdekel.
savmart 2007.01.24. 19:06:41
"én meg azt nem értem, hogy hogyan lehet valaminek a magyar helyesírás szabályaitól eltérő nevet adni. reklámmal foglalkozom, rendszeresen találkozom ügyfél részéről a következő javaslattal: írjuk külön/egybe, úgy JOBBAN NÉZ KI. kérdezem én: a külföldi nevekkel akkor mi is a baj? ne haragudjatok, engem ez kurvára felháborít. újságírókat is képeznek, gondolom..."

Érdekes nyelv a magyar. Szerintetek szabályosan hogy kellene leírni ezeket?

Külügyminisztérium
Belügyminisztérium
Hadügyminisztérium
Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem

No ennyit erről...

OFF: Árpi, hajtsátok el az egész köcsög szoftveríró brigádotokat, elsőként azt, aki az indapasst kitalálta. Ezeknél tehetségtelenebb, lustább és idiótább programozói csak az APEH-nek vannak.

Bocs, az előzőt meg nem ide szántam, de amire sikerült belépnem, sikerült az oldalt is elkutyulni.
Oszinten grat Tota W., ezt jol megirtad, egy rohadt soraba nem tudok belekotni. Igazad van Jol.
Ugy gondoltam pozitiv leszek, es nem irok olyankor amikor kivagod nalam a biztositekot a nagykepusegeddel, rasszizmusoddal, Michael Mooros tenyferditgetessel. : )Most elolvasom a hozzaszolasokat, es gondolom ujat majd mar nem is fogok tudni mondani. Uff
Kedves TWÁ!
Meglepett, hogy még te sem vetted észre a témában a bónusz lenyúlását a képviselőknek. Arra gondolok, hogy a törvény megszabja(www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=8712), hogy kinek mennyi költségtérítés jár, csak épp nem ellenőrzik le (a felelősségre vonás hiánya evidens), így a pofátlanabbja (hazugabbja stb.) nagyobb támogatást igényel a törvény adtánál.
L-ig az alábbi képv-k hazudtak ebben:
Bartha László
Birkás Tivadar
Csampa Zsolt
Demeter Ervin
Fenyvesi Máté
Fónagy János
Lázár János - FIDESZ

Csákabonyi Balázs
Faragó Péter
Fedor Vilmos
Kozma József - MSZP

Felhívnám a figyelmet Csampára és Demeterre, akik fővárosiak, ezért ált. nem is vettek fel szállástérítést, de max. ktsg-t igen... Demeter kicsit többet, tehát ő itt a fősvihák (pontosan 7.569.131 Ft-t csalt ki)!
Nekem akkor is a Kapolyi a kedvencem. Azért az nem semmi, hogy valaki nem veszi észre, hogy egy ében véletlenül befolyik a számlájára olyan 4.5 milliócska. És bizony-bizony Kapolyi et. - nek mindenkinél inkább szüksége volt rá nemde?
Miért tetszik jobban, ha egy gazdag ember felveszi azt a pénzt, amire jogosult, mint ha egy "szegény" többet vesz el, mint ami jár??
Hellscream jaja:) jár neki! Szavazzunk meg mindenkinek még_egy_milliót!
Tóta W.:

"Értem én a felvetést, amit egyébként a jobbos körökben "egykutyázásnak" szoktak nevezni"

hihetetlen hogy te csak fideszes ill. nem fideszes körökben tudsz gondolkodni...

" csak nem nagyon lehet ezzel mit kezdeni. Momentán itt 1 ügy, amiben sáros az egész banda a kéktől a narancsig. Ez van. "

Jó ez oké, nem az a baj hogy itt van egy ügy értsd már meg, örülünk neki hogy szóvá teszed, mert a böcsületes tisztességes lelkedet nem hagyja nyugodni, az a baj hogy ezek a nagy, letaglózó és az igazságot ultrakurvakeményen kimondó eposzok mindig csak bizonyos ciklikus változásokkal kerülnek ki a kezed alól.

" Attól még itt megbeszélhetjük. "

Persze, meg , de beszélhetnél arról is amit mi kérdezünk végre...

"Az, h az ügy egyébként nem tereli át a fideszhez a csalódottakat, azt meg szarom le"

Előre 100 évre kiszartad magad...

"Különvéleményem egyébként az, h nem lesz jó ez és az ilyenek a ballibnek sem. Ez legfeljebb a szélsőségeknek jó."

Ahha, tehát már megint a szélsőségek...
Nem azért rossz, mert magában rossz, mert rosszul teszik, amit tesznek (ill. nem tesznek), nem,... azért mert kedvez a szélsőségeknek.


Kapolyi, Kapolyi, ááá, AZ a Kapolyi...
No akkor itt horgonyozzunk le egy percre.

"Az SC például a Fraza szerint 4 centért veszi az áram kilowattóráját, miközben Magyarországon 8-9 cent ez az ár."
index.hu/gazdasag/magyar/kapdun070124/

Szóval Kapolyi cége, a System Consulting 4 centért azaz 8 Ft-ért (megnéztem, $centről van szó a cikkben) vesz 1 kWh villamosenergiát az Ukránoktól.

A MVM Rt. web-oldalán további érdekes adatokat tudhatunk meg. Pl. azt, hogy 2005-ben itthon termelői áron átlagosan 20.4 Ft-ba került 1 kWh. Elég jó haszonkulccsal adhatták tovább az ukrán delejt, még ha a cikk szerinti 16-18 Ft-tal számolok is... Az üzlet volumenére jellemző, hogy 2005-ben 4.8 TWh elektromos energia érkezett Ukrajna felől (ennek a nagyobbik része tranzitként, de nagyságrendileg lehet róla elképzelésünk, hogy mekkora pénzekről van szó (1 TWh = 1 milliárd kWh)).

Közben végigolvastam a belinkelt cikket, van még benne egy-két érdekes dolog:

"Ha a közüzemi nagykereskedőnek a System Consulting Zrt.-től megvásárolt évi 2,1 TWh villamos energiát más forrásból kellene beszerezni, az évente mintegy 20 milliárd forint többletkiadással járna - állítja az MVM. Ez a többlet - profitként - a kereskedőknél vagy esetlegesen külföldi fogyasztóknál jelenne meg."

Nem kell tehát saccolni, 2.1 TWh-ról van szó, a SC árrése így durván 20 milliárd Ft/év lehet (ezt Kapolyi sem tagadja, bevallása szerint "az utóbbi években négymilliárd forintnyi társasági és osztalékadót fizetett be a magyar államnak"). Bravo.

Erre mit mond az MVM illetékese (ha nem értett vmit félre a sajtómunkatárs)?
Ha másnál vásárolnának, az 20 milliárddal TÖBBE (SIC!) kerülne. Ez azért elég érdekes...

Ha direktben bizniszelnének az ukránokkal, akkor ki lehetne hagyni Kapolyiékat (meg a 20 milliárdos árrést), erre meg azt mondja, ha mástól vennék, akkor 20 milliárddal többe kerülne. Valami előjelet nem számoltak el véletlenül??

Hogy is van ez? Worluk, itt a következő témád... Ehhez képest a képviselők évente egymilliárdos költségtérítése aprópénz.



ejj, bazz... ez nem az én asztalom. műfajilag.
ide kéne talán venni mellém egy hc tényfeltárót? dehogyis. hiszen itt az index. meg is kérdezem majd Bogád urat.
Circural,

amit leírtál, ne teljesen fedi a valóságot, ill. annak több oldala van.
MI semmilyen Áfát - a kivételek annyira említésre sem méltóak, hogy azért írtam a semmiylet -nem igényelhetünk vissza.

Vállakozó:
1. Ruhát vesz - az mindíg munkaruha, Áfa vissza.
2. Üzemanyagot vesz - ha nafta alapú az elszámolása és nem km - akkor a maszek út után is Áfa vissza.
3. Megvacsorál kiccsaláddal -üzleit vacsi, Áfa vissza.
4. Nyaralni megy- üzleti út, Áfa vissza.
Folytassam? Szerintem szükségtelen. A sor és lehetőségek tárháza végtelen.
Rengeteg vállakozó ismerősöm van, látom mit művelnek.
Mi visszakapjuk ezek után az Áfát?
De nem ez a lényeg...az Áfával az a lényeg, hogy létező cégek, valós munka és teljesítmény nélkül számlazgatnak egymásnak, és az Áfa visszaigénylésből vastagon megélnek...- pl. ott volt Stadler Józsi bácsi, aki az Utolsó Vacsora c. alkotás "megvásárlása" után igényelte vissza az Áfát. régi történet, már nem mindenki emlékszik rá...persze ez sem egyből derült ki, mindenesetre jól példázza a helyzetet. Mindenestere ez számomra rendkívül emlékezetes, mivel ez aztán végképp kiverte a biztosítékot.
Az egésszel azt akarom kifejezni, hogy:
nagyon könnyen bizonyítható, hogy az adóbevételek legjelentősebb részét a bérből élő alkalmazottak, és - szerencsés esetben - azok után fizetik be. Az Áfá-visszaigénylés szerintem csak visszaélésre ad lehetőséget, ráadásul igazságtalan és diszkriminatív a legtöbb adót befizető réteggel szemben.
Circural, még egy:

te meg én, EGYSZER fizeted meg az adót?

Adózott fizuból - Áfá-val + nagyon sok esetben jövedéki adóval súlytott terméket vagy kénytelen vásárolni.

Na ugye, hogy nem...
A cikkel egyetértek. Ezzel kevésbé.

"Na melyik modellt látjuk itt működésben? Igen, azt. A minimálbéren bejelentett fukszos vállalkozót. Annyit muszáj kivenni, a többit pedig leköltségeljük, házipénztárba tesszük, minden másnak nevezzük, csak jövedelemnek nem. Erről szól ez a kurva ország."

Árpád: általánosítani csúnya dolog!
Valóban erről szól ez a "kurva ország". Meg arról is hogy aki minimálbéren van az fukszos-vállalkozó. Más nem lehet. Punktum.
Szerinted én mi a szarért jelentettem be magamat minimálbérre? Nem azért mert kivül csilli-villi, belül kotú merdzsóval tolom (kocsim sincs). Villám sincs (lakás se).
Azért minimálra, mert többet nem tudok kitermelni. Járulékot.
Pedig két éve megvan a cég: adósságból adósságban menekülve.
(kétszemélyes Kft.)

Szószerint: napi életbenmaradás a tét!

Többiek: Nem mindenki Stadlerjózska...
Sankó:"Azért minimálra, mert többet nem tudok kitermelni."
Az alkalmazottak sem tudnak többet kitermelni. De mégsem mondhatom, h csókolom, írja be a minimálbért, a többit adja zsebbe, kedves multi.
Pedig nekem is fáj, amit a bérpapíromon látok. Csak nekem nincs módom csalni. És innentől, ha úgy veszem, akkor mindenki, akinek meg van rá lehetősége, és meg is teszi, az nem fair velem szemben.
ide a következő kérdés az, h ha nekem lenne lehetőségem, akkor csalnék-e. Nem tartom valószínűnek. Ha például ilyen 2emberes cégem lenne, akkor az alkalmazottam hosszú távon sokmindentől elesne a minimálbér miatt (minőségi eü ellátás, kézzelfogható nyugdíj, mittomén). és utálnám az állandó parát a csúsztatás miatt.
igazi.állami.birka.e.vagyok.
ha egyéni vállalkozó lennék, akkor sem. vagy csinálok valamit a szabályok szerint, vagy sehogy.
csalni mi értelme van? hova lesz a játék öröme? eh :)
capo, tz
Csak azt is elfelejtitek többek között, hogy a tb és egyéb járulékokat neked a céged kifizeti, mint alkalmazott. Valamint neked az egyéb cégfenntartással kapcsolatos járulékokat nem kell fizetned. HA belegondolsz, akkor ez egy koszlott bt-ben mondjuk minimálbérrel számolva cc.70-75 ezer jószándékuan. Erre jön a bevétel után az adó, amit muszáj fizetni, legalább egy részét mert ugye bevételnek lenni kell, mert különben hogyan adsz magadnak fizut ugye? És ha ezek után van nyereséged, és fizeted még az szjá-t is, akkor esetleg visszaigényelhetsz. Úhgyhogy ne olyan nagyon pampogjatok a szegény nyomorult bejelentett minimálbérrel - és mondjátok csak a fizetésetek többi részét, amit feketén zsebbe kaptok, arról nem meséltek? Hogyan adóztok azután? Mert ne meséld be, hogy neked tisztán csak a minimálbér jut!
egyébiránt akkor okoskodjatok visszaigénylésről, ha egyáltalán tisztában vagytok azzal hogy az miről is szól - mert egy vacsit a családdal meg egy kis üzemanyag az nem visszaigénylésre megy ám, általában, legfeljebb adóleírásra, abból, amit ti tisztán kaptok meg...mint bejelentett minimálbéres ugyi
az má érdekesebb, hogy a leggazdagabb képviselőnk millás bevételekkel miért minimálbéren van bejelentve? ...mert megérdemli...
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=42246
Hoppá!
ezt el sem hiszem, Gusztos Péter gratula!
Mondjuk Fodor ma azt mondta ez demagógia.
Lámák ! Ki a f@szt érdekel az összeg? Itt azon van a hangsúly, hogy számla nélkül. Ez is tipikus. A magyar sajtó meg nem, hogy szitkozódna, meg javasltatot tenne, meg tényfeltárna, hanem az összegen lovagolva segít a férgeknek elsimítani. Mert a parasztasszony agyáig nem jut el, csak az "ötmilliárd" (amit eleve nehezen képzel el egyben, sokan leírni sem tudják), az ami igazán felháborító - HOGY EZZEL NEM KELL ELSZÁMOLNIUK - azt persze már a sajtó sem dörzsöli, inkább csenben falaz. Mikorra lehet végre betömni ezeket a kib@szott jogi réseket? Ezért vagyunk mi európa csövesei : bár van szellemi tőke (meg mostmár monetáris is, hála a külföldieknek), meg minden ami a prosperáláshoz vezethetne, mégis a sz@rban fulladunk majd meg, mert EGYSZER nem néztük meg azt a toldozott-foldozott alkotmányt, meg BTK-PTK együttest, hogy miket enged meg azoknak akik megfogalmazták - tehát alapból ismerik, meg azon a kis létszámú jogászon kívül - miközben a többség süllyed a mocsokba. Ez ráadásul egy öngeneráló spirál gazdaságilag, hiszen minél kevésbé látja egy ember, hogy mire megy a pénze, annál kevésbé hajlandó befizetni, majd szigorítanak, kevesebbet keres, és ismét kevesebbet fizet be. Ez olyan mint a KISZ tagság volt barátaim. Mindenki befizetett, de hogy mire? Bár lehet, hogy van a parlamentben aki tudja..
Egy 7-es sorozatú BMW átlagban a városi forgalomban 20 litert benzint fogyaszt. A budapesti képviselőnek jár 154.000 Ft benzinpénz. Ez cirka 600 liter üzemanyagra elég, ami azt jelenti, hogy kb 3000 km tehet meg havonta a mi pénzünkön. Ami napi átlagban 100 kilométer, ami pesti viszonylatban nem kevés! A 7-es sorozat 2,8 litertől 6 literesig terjedő motorral van szerelve, tehát nem kicsi autó!
Ha valakinek "csak" egy 2 literes Passat-ra telik, annak a fogyasztása jóval kedvezőbb, tehát akár 5-6000 km tehető meg vele egy hónap alatt!
Állítólag ezt ők csak hivatalos ügyintézésre fordítják? tehát véletlenül se megy vele az asszony a fodrászhoz!
Érdekes, hogy ebben az ügyben milyen nagy az egyetértés az ellenzéknek nevezett banda meg az uralkodó banda között is! ezt megszavazni mindenki ott volt!!
Olyan rosszul keresnek, hogy fél panelre telik nekik, a saját kocsi meg az asszony nevén van! Ja és mindenki vidéken lakik szinte! Mindenkinek tartozása van, több millió, nem banki kölcsön! Nekem is kellene ilyen, kitől lehet kérni?
Nemrégen az egyébként szimpatikus Kósa azt nyilatkozta, mit akarunk, amikor egy jobb öltöny 250.000 fortintba kerül és 8-10 tisztítás után ki kell dobni? Na a szimpátia is odalett!!
A másik! Miért engedik az álláshalmozást nekik? Megyei jogú városok polgármesterei, megyei közgyülési elnökök, egyébb közjogi "méltóságok" másodállásban képviselők, bizottsági tagok, bizottságvezetők! és annyit hazavisznek havonta a magánvállalkozásuk mellé, hogy a szegény ember évek során sem keresi meg!!!!
valaki azt mondta, hogy adjunk nekik Úniós pénzt, mert máshol az van! Rendben, de akkor az én fizetésemet emeljék fel úniós szintre és máris nem fáj annyira! Meg az anyósom is kapjon német összegű nyugdíjat,elvégre 45 évet dolgozott!
Meggyőződésem, hogy a Parlamentben ülő "úrak" megélhetési politikusok! Pártállástól függetlenül egyformák, a cirkuszt csak a mi kedvünkért teszik a nyilvánosság elé, aztán elmennek a Képviselők Házába és megeszik a szegényes, 299 Ft-os menűt, mert oly kevés a fizetésük, nekik nem telik többre! Igaz, hogy a választék bőséges, de hisz megdolgoztak érte!Nem?
W. írod:
"na, ebből előbb-utóbb vagy pártalapítás lesz, vagy egy második Krisna-völgy. East Park."

Jipp, megvan (éjjel felébredtem, hogy szomjas vagyok, kimentem a hűtőhöz, kinyitottam, arcomba világított, ittam, becsuktam, lefeküdtem, de fényét még mindig arcomban hordva ezt álmodtam): SZtK, Szabaddemokrata-tudatú Közösség lesz az új egységpárt, amibe minden magyar kezdeményezés és párt belefér, jöjjön az jobbról, balról, vagy akárhonnan, hiszen nyílvánvaló, mert nyílvánvalóvá vált mára már, hogy a magyar ember leghőbb vágya, hogy egypárt rendszerben éljen, de azért mégis minden kezdeményezésének helye legyen, még ha nem is sok. Mo. fővárosa Buddhapest lesz. Parlamentje 56 (szent szám) tagból áll, 7 közülük burmai paraszt (H.H., we always remember you), ők a miniszterek, 49 pedig általuk választott magyar képviselő. Mandátumaik 3 évig érvényesek, lejárta előtt egy évvel egy héttagú küldöttség indul gyalog, meditálva és böjtölve Burmába, hogy a következö 3 éves periódusra megnyerjenek újabb 7 parasztot. Nem lesz egyszerű, mert a legtöbbjük ellenkezni fog, de a legegyüttérzőbb 7, ha kitartó a küldöttség majd végülis vállalja, és visszatérnek velük Mo.ra. Minden szabad lesz, ami addig is szabad volt, plusz még pár dolog, mint pl. egy kanna bisz fejenként, igaz mínusz pár más dolog, mint az indapass, ingyenes lesz viszont a ragtapasz.

Mo. attraktív, bevándolró ország lesz, és nem lesz ráutalva, hogy kissebbségek teljesítsenek erejükön felül demográfiailag kinemhalása érdekében, amiről korábban fogalma sem volt: se arról, hogy úgy van, se arról, persze, hogy másként nem is lehetett. Tudni fogja, mert álmából felébredett... Itt viszont én ébredtem fel, de mivel mindenre tisztán emlékszem, most hiány nélkül az egészet idegépeltem...
Ez a téma kifulladt, olvassatok inkább 40 (!) oldalas Gyurcsány-esszét a Népszabóban. :-) Ha újságírónak ment volna, halálra keresné magát. :-)

Ez az egész olyan mint Roald Amundsennél a véghajrá...
...és akkor azt lihegitek az arcomba, hogy lehet ezt békésen is?
Mit?
Megszavazom a krumliorrokat és nem hívhatom vissza, ha a zebrán elüti a gyerekem?!
Megszavazom a krumpliorrokat és nem hívhatom vissza, ha felélik a jövőnket?
Roald Amundsennek összesűrüsödött a vére, mert nemes céljaiért a végsőkig kitartott.
Nem is halt meg...!
...de ezek a gyerekeim bőrére játszanak.
Az Mi vérünket akarják.
Az Mi szerveinkre hajtanak, hogy Ők éljenek velük sokáig.
...és még mindig azt lihegitek az arcomba, hogy lehet ezt békésen is?
Csaljuk őket Mi - a zebrához!
Kuncze nem érti, hogy miért épp most....

Hát kérem, na ez azért sokkal súlyosabb problémát vet fel. Vannak ugyanis olyan állampolgárok, akikben - függetlenül attól, hogy Gyurcsányt amúgy rühellik-e, megtűrik, vagy egyenesen imádják - az Őszödi beszéd, és annak visszhangja kapcsán (most nem a kurvaországozásra gondolok) mégis csak elkezdett pislákolni egy halvány reménysugár, hogy talán, esetleg, végre elindul valami, vége lehet a sunnyogásnak. Na ezt a reménysugárt Kuncze úr most egy határozott elszólással elfolytotta. Nem is érti, hogy miért most. Hogy egy, itt a baráti körömben klasszikussá vált kortárs hazai művészt idézzek: "Felfedezed önállóan az összefüggést, vagy muszáj cipóra vernem az arcod?"
Az országgyűlési képviselők most pont olyan szinten zárnak össze, mint az MSZP-n belüli érdekcsoportok Orbán nevének említésekor. Csak most épp a plebsz előtt zárnak össze, és most az egész bagázs, úgy, ahogy van. Egy tömb. Még csak nem is gondolkodnak. Pedig konstruktív hozzáállással egy tollvonással megváltoztathatnák a támogatási rendszert olyanná, ami a most már minden oldalról hangoztatott úgynevezett erkölcsösségnek (bárcsak fingjuk lenne róla, hogy mi az) is megfelel, és nem is csökkenne a jövedelmük. Ha valaki(k) az átláthatóságtól annyira félnek, hogy még a havi párszázezres bemondásra kapott juttatásuk kapcsán említve is fejüket vesztve nyilatkoznak baromságokat, akkor sokkal nagyobb a baj, mint amit mi látunk idelenn.
foJtotta, basszus :-)
magampista:
én nem minimálbért kapok, de a cégem a járulékokat az én netto bérem rovására fizeti. ha most a kormány eltörölné a tb járulékot, akkor a munkáltatóm azt hivatalosan nem teheti zsebre, ti. azt az én fizumból VONJÁK. teccik érteni? nem a munkáltatóm fizeti, hanem levonja az én béremből.
gyerekek, szabályok vannak. azokat kellene betartani. nehéz? ezt mindenki tudja. kérdés az, h mennyire nem vagyunk tekintettel a többiekre, mennyire foglakozunk csupán azzal, h mi jól járjunk.
most jön az, h velünk ki foglalkozik. ha elég sokan játszanának a szabályok szeint, akkor nyílván mindenki jobban járna, ami egyben azt is jelenti, h olyan hűdejól viszont nem járna senki. te se. meg én se. de h ennyire szar nem lenne, és nem kéne azt magyaráznod a fórumokon, h te miért csalsz, az biztos. nekem tuti megérne ennyit. utálok magyarázkodni.
dark future: inkább Karinthyt olvasok (Magyarázom a bizonyítványom). Az sokkal színvonalasabb : )
Egy kis reménysugár:

Gusztos szigorítaná az összeférhetetlenségi szabályokat

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=119744

Na, kíváncsi vagyok :)))
A képviselők jogállása, fizetése, költségtérítése marginális probléma per pillanat, szerintem.
Azért jellemző, miben van teljes egyetértés a pártok között. Ajánlom azon fantaszták figyelmébe, akik méh hajlandók erkölcsi alapon pártokat megkülönböztetni eztet a hírt, valamint a képviselői juttatásokról szóló törvényeket :)
Lehet, hogy Gyurcsány és Orbán valójában üzlettársak?
amit a blikk címlapon hoz két egymást követő nap, az nem marginális.
azért sem marginális, mert szimbolikus. kurvaország madámjai.
turul: szerintem korántsem mellékes, kik intézik az ország ügyeit. És hogy milyen (személyes) megfontolásokból teszik ezt...
Úgy néz ki, mégis csak van némi lelkiismeret-furdalásuk: index.hu/politika/belhirek/?main&298042
biztos olvastak Pilu-t, es magukba szalltak:)
pilu.blog.hu/2007/01/23/t_kocsogmagyarvalasztopolgar

kiraly iras.
magamapista: tz már leírta, úgyhogy nem írom le én is mégegyszer. Ha nem hiszed nézz utána. Vagy te sosem voltál alkalmazott, sosem láttál bérpapírt? A brutto fizetésem 51-52%-át kapom meg zsebbe, a többit állam bácsi laza csuklómozdulattal söpri a feneketlen kasszájába...Egyébként meg nem kapok zsebbe semmit, a teljes fizura be vagyok jelentve és ne sértegess, nem minimálbért keresek.
Az írásodból süt a rosszindulat, vádaskodsz és az egész nem más, mint a rajtakapott mutyizó kisvállalkozó sértődött fröcsögése....egyébként meg nem haragszom rád, de figyelmedbe ajánlom az index legutóbbi számlagyáros cikkeit...na ott le van írva, miért haragszom én erre a "vállalkozósdi" áfa-visszaigényléses szép magyar világra..
süti beállítások módosítása