W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

Reformimázst, azt ne!

2006.12.22. 12:49 Tóta W. Árpád

Gyurcsány évértékelt a minap, és elmondta, hogy vannak még hibák a kapitalizmus építésében: a reformok iránya jó, csak a kommunikáció, az meg nem. Úgy rémlik, eddig minden kormánytól hallottam ezt. Mind oda lyukadt ki, hogy semmi baj nem volna, csak jobban kéne kommunikálni.

Mellesleg Gyurcsánynak épp igaza van mindkét állításában. Viszont baljós árnyakat ígér a kommunikáció kárhoztatása. Tudom, mit akarsz tenni jövő nyáron! Ebből nemcsak az sülhet ki, hogy esetleg tanítsuk meg Kóka Jánost beszélni, Szilvásynak meg tiltsuk meg. Ebből nagyon hamar az lehet, hogy állítsunk fel egy Reformimázs Központot. Lapátoljunk nekik négy-öt milliárd forintot, nyomtassunk ingyenes újságot minden postaládába, és bízzuk a lebonyolítást a Demosra.

Na ebben a pillanatban bukna meg mindaz, amit kommunikálni kéne. Szólok előre. Nem elég a jót akarni, kell még mellette nem tenni a rosszat. Bontsuk le a hálapénzes, áfásszámlás, lopkodós Magyarországot? Benne vagyok, sőt viszem a saját szerszámaimat, meg még énekelek is közben. Csinálunk helyette újat, szőjük a selymet, elvtárs. De abban az új Magyarországban nincs helye a közpénzből fizetett öntömjénnek.


Címkék: gyurcsány reform korrupció

224 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr223920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovvacs, a Hírtévé volt, nem az Info rádió. Mindegy egyébként. Akkor ábrándultam ki Horváth Ágnesből végleg, amikor a Sváb hegyi gyermekkórház sorsáról nyilatkozott. Szerinte a légzőszervi betegségekben szenvedő gyermekeknek felesleges a jó levegő, mert manapság már remek gyógyszerek vannak, nyugodtan beköltözhet a kórház a kipufogógázas, büdös, fullasztó VI. kerületbe is. Erről a nőről ennyit, te csak szeresd nyugodtan, én viszont megvetem és nem tudnának annyit fizetni, hogy egy ilyen mondat kiférjen a számon.
Hát ez aztán kva fasza!!! Rinyálunk itt, h vállalatirányítás + mittoménmilyen modell + ki lehet rúgni a főnököt is! És mit csináltunk, kérdem én? Hát újra megválasztottuk!!! Bazz ezek után csak kéretik befogni a mocskos pofánkat és csendben tűrni, h a főnök kirúgta a takarítónőt és munkaidő után után nekünk kell felmosni a folyosót!!! Az +, h a régi-új főnök nem hallja +, h mit pofázik a másik a folyosón??? Hát kéretik talán (különösen egy elbukött "közgyűlés" után) bemenni a munkahelyre és a "kinevezett" főnök előtt szemlesütve elrebegni, h "hát mi nem is akartunk indulni a vezérigazgató választáson és most mán bejönnénk dógozni"! Aztán + mi az, h az új (régi) főnök jöjjön ide hozzánk könyörögni, h tessék mán bevillantani a seggünket az IT ülésre és nem kivonulgatni + miegymás, h "halljunk már vmi értelmeset is a tamáskodóktól"! Leképeztem, asszem sikerült! Engem egy ilyenért már rég picsánrúgtak volna, úgy, h csak na!!!
Egyre inkább csalódom Tótában, régebben nem tűnt fel hogy ennyire elfogult a baloldal felé; a hülyeséget mindenhol ostorozta, öszöd óta viszont számomra elég furcsa amiket írogat...

Még mindig bízik Gyurcsányékban, akik több ezer milliárdot elkúrtak; le is lepleződtek. Gazdasági szakemberek sorban mondják, hogy amit utóbbi fél évben műveltek, az maximum arra jó, hogy ne süllyedjünk még mélyebbre a szarban; de semmilyen kidolgozott reform, kiadáscsökkentés, gazdaságélénkítés nincs, holott lett volna jópár évük rá kidolgozni.

Ehelyett a nagy semmi; és Tótának az legnagyobb problémája, nehogy megint országimázs központ legyen, egyébként minden menne rendben...
Nem kell Tótában csalódni, nem olyan könnyű munka ez, amit csinál. Naprakésznek lenni, provokálni, ébren tartani az érdeklődést, hiszen ha unalmas dolgokat ír könnyedén megválnak tőle, ez ilyen ország. Mit számít, hogy belül hogy érez? Az a másik énje, az otthoni, az aranyos kisbabával akihez biztos tartozik egy anyuka is.

Legyen elfogult a baloldal felé, ne higyjen a reinkarnációban, vegye elő hébe-hóba a szcientológiát, majd máskor legyen elfogult a jobboldal felé és akkor jön az ezer hozzászólás. Ez az újságíró, mögötte meg ott van az ember. Akiről fogalmunk sincs, hogy milyen ( de majd megnézem 2.-án és gyorsan el fogom tudni dönteni:-)
Sok érdekes gondolat megjelent itt. Számos közülük nem igazolja Tóta rajongását GYF-ért. Dehát mindenki a másik szemellenzőjét látja, nem csoda, hogy Tótának sem tűnik fel a magáé.
Állampolgárok. Hol is vannak? Szerintem vannak pár százezren úgy 45-55 között, akik már kibocsájtották gyermekeiket, van egzisztenciájuk (olyan-amilyen), nem nagyon érintettek közvetlenül a szociális hálóban (családi pótlék, gyes, gyed, tandíj, stb.), de a nyugdíj még odébb van és orvoshoz sem mennek naponta. Ez a réteg rendelkezik már elég tapasztalattal is. Lehetne adni a véleményére. Adnak? Melyik közvéleménykutatásban van ilyen kategória? Van itt közvéleménykutatás? Pártpreferenciára igen. A hogyan továbbra?
A zöld könyvre (eü.) szept. 1-ig várták az észrevételeket. Volt bármi tájékoztatás arról, hogy hányan és mit mondtak? Én nem találkoztam vele. De aug. 31-én miniszter úr már sorolta a döntéseit. A pénzbeszedő döntéseit. Amiről két hónappal később látta be, hogy bevezetni sem lehet jan. 1-től.
Párbeszéd? Reformdiktatúra! Bátorság kell hozzá. De ez nem garantálja, hogy jó lesz.
De térjünk vissza az alapokhoz. Sokat írtak itt már arról, hogy hiteltelen az egész garnitúra. Fejétől büdös a hal. Megyónál még volt üvegzseb. Emlékeztek még? Persze címke volt. De már az sincs.
A buli megy tovább. Autó-beszerzés, autó-eladás, stb. Fedőnév: közbeszerzés.
Mi tartja vissza Fletót, hogy szétcsapjon? A hatalomvágy. Nem a centit akarja vagdosni, hogy mennyi ideje van még, hanem a kormányt tekergetni. És nem érti miért nem hisz neki a fél ország.
Pedig fordítva is kérdezhetné. Miért hisz neki a fél ország?
"régebben nem tűnt fel hogy ennyire elfogult a baloldal felé"

Nem a baloldal felé, kimondottan Feri felé elfogult. Ezért aztán sok mindent elnéz neki.

Aki egy kicsit is tehetségesebb az átlaghülye politikusnál és még a dumája is a helyén van, az könnyen alakít ki rajongótábort. És akkor szemet lehet hunyni afölött, hogy milyen úton, milyen eszközökkel akar célt érni.

Írtam már azt is, hogy TWÁ ugyanaz újságíróban, mint GyF politikusban. Fiatal, lendületes, szakmájában kiemelkedően tehetséges, széles látókörű, jó dumájú, ennek ellenére és ezzel együtt is időnként hülyeségeket gondol, meg alapvető problémák vannak az értékrendjével, így bizonyos dolgokról kár is vele vitatkozni.
"Pedig fordítva is kérdezhetné. Miért hisz neki a fél ország?"

Igen, ez engem is elgondolkodtat.

Sokkal többen hisznek neki/benne (mármint GyF-ben), mint ami indokolt lenne (indokolt: akik közvetlenül részt vesznek a "buliban", vagy közvetlen hasznuk származik/származhat belőle).

Kik lehetnek ők?

Egyrészt a rajongótábor. Akik a személyért lelkesednek, és örülnek, hogy végre valaki az asztalra csapott a lábszagú pártban (persze azt már nem látják, hogy csak módjával csapkodott, mert milyen csapkodás az, ahol elévülhetetlen érdemeiért jutalmazzák Szekeres főtábornokelvtársat?), meg végre jó irányba állította a hajó orrát (közben ugyan elkaszált egy-két kisebb csónakot a környéken, meg ütött egy bazi nagy lukat a hajó oldalába, de szarni bele, nem számít, a fő a helyes irány).

Vannak még az Orbánfóbok, akiknek tök mindegy, csak ne Viktor.

Más ki lehet még?
Én most Gyurcsány Ferencen gondolkoztam el. Előrebocsátom, két pohár ouzó után. Kalandoztam - szörföltem; érdekes, hogy kiment a divatból ez a szó - a neten, és találtam róla egy képet cikkestül. Mittudoménmár, hogy miről szólt, nem is ez a lényeg, hanem a kép, amin elgondolkodtam. Hogy miért van az vajon, hogy egy, amúgy sikeres üzletember, egyszerűen képtelen hitelesen, hihetően, őszintének látszóan, természetesen, emberien kommunikálni. Hiszen sikeres üzletemberként meg kellett volna tanulnia felsőfokon kommunikálni, átvágnia a hasonlóan dörzsölt üzletfeleket, megállnia a helyét egy elég kemény világban, ami az üzleti élet. Meg is állta, pont ez a furcsa benne. Hogy nincs az üzleti életnek még egy olyan rosszul, visszatetszően kommunikáló szereplője mint ő; talán Stadlert kivéve, de azért azt tudjuk, hogy nem egy kategória a két ember. Ő feltehetőleg intelligens, legalábbis ha a stílusán túl tudom magam tenni, akkor annak látszik, sőt még a 'gyilkosabbik', a hatékony énje is előtűnik néha. Mégis, abszolúte hiteltelen, mesterséges, megjátszott, csinált. Minden gesztusa fáj, minden poénja gyilkos indulatokat kelt, minden természetesnek szánt szövegéről üvölt a megszerkesztettség, és ha az ember csak belegondol is, hogy blogot ír, akkor elhányja magát. Hogy elhiszi azt, hogy valaki elhiszi neki, hogy azt a tetves blogot magának, magáról és őszintén írja. Hogy nincs kitalálva, megtervezve, megbeszélve, egyeztetve minden szava hatszor. Hát hiszen ez a baj. A természetességet nem lehet mesterségesen előállítani, ez nonszensz, fogalmi ellentmondás, paradoxon, ilyen egyszerűen nincs. Szerintem irigyli OV természetesnek tűnő, őszintének tűnő stílusát, és megpróbálja előállítani, a sajátja helyett, és annak takargatására is. Hiszen az 'üzleti élet cápája' nem a legjobb szerep a poltikában... persze tudom, ez nem ilyen egyszerű. Az, hogy valaki őszintének, megbízhatónak látszik, tűnik, az egy adottság. Világszerte sikeres porszívóügynökök, használtautó-kereskedők és biztosítási ügynökök tömegei használták ki ilyenirányú adottságaikat a megélhetés céljára. Valamint politikusok, olyan országokban, ahol hajlik erre a nép, az istenadta nép (cf Walesi bárdok), mint nálunk. Hasznos adottság, szó se róla. De nem reprodukálható. Aki nem való használtautó--kereskedőnek, az ne menjen használtautó-kereskedőnek. Egy politikus többféle stílust használhat. Használhatja a sajátját, amit életében mindig, ill. legtöbbször használt, és legjobban begyakorolt. Aztán használhat olyant, amire gondos pr-osok megtanították, vagy maga kidolgozta, és megfelelőnek tartja; valamint természetével egyeztetve azt képes elsajátítani és használni. Egy üzleti cápa soha nem lesz őszinte és megbízható. Soha. Nincs olyan cápa, akiben mi, az egyszerű emberek, a polgárok meg tudnánk bízni, akitől meg tudnánk venni a használt autót, a porszívót, a biztosítást, a kormányprogramot. Maximum jobb híján. De nem bizalomból. Így hát szerintem jobb lenne, ha a mi kis fiókcápánk leszokna arról, hogy kedves nagybácsinak álcázza magát; mert aki nem lát át ezen a maszkon, az nagyon elkötelezett párthívő kell, hogy legyen. Mást kellene kidolgozni, mert ez nem jó, nem megy, nem hihető. Nem tudom mit, nem is érdekel. Valamit. Bármit.

"If you have an important point to make, don't try to be subtle or clever. Use a pile driver. Hit the point once. Then come back and hit it again. Then hit it a third time-a tremendous whack."
Winston Churchill
De fura, hogy közben pont GyF szavahihetőségére terelődött a szó... Árpád, én ilyenkor pl. nem hiszek a véletlenekben. :-)
Szerintem a reformkommunikációt kezdjük azzal, hogy:
1. Soha többet nem tartunk évértékelő beszédet.
2. Az év többi részében is, amennyiben nem feltétlenül szükséges, tartózkodunk a beszédek tartásától.
3. Ha mégis arra vetemednénk, hogy beszédet tartunk, akkor alkalmazzunk olyan beszédírókat (sic!), akik mondjuk ismerik és jól alkalmazzák egyrészt a magyar nyelvet, másrészt pedig a retorikát.
4. Esetleg netalántán de mégis inkább csináljuk a dolgunkat, mintsem beszéljünk róla.

Ez utóbbi nemcsak a politikára, de szinte mindenre vonatkozik ebben az országban (foci, filmgyártás, stb.) Úgyhogy ezt nem csak a politikusoknak tudom tanácsolni.
No kérem, akkor Gyorsezüstnek is osztok néhány képzeletbeli pontot.

W-nek meg ajánlom szíves figyelmébe főnöke (U.P.) írását, ami a Mi Ferinkkel kapcsolatban az egyik legjobb és legigazabb vélemény, ami valaha született. (index.hu/velemeny/jegyzet/flet060921/)

Kedvcsinálónak (annak, aki anno esetleg nem olvasta):
"Csodálkozol, Feri, hogy most nem szeretnek tégedet? Hogy nem értik? Nem érted, Feri, hogy miért pont rajtad akadnak ki, aki épp felmondani készül a hazugsággyárban? Hát azért, amiért nem a mellúszás közben stikában vízbehugyozókat pofozta föl az úszómester a Sportban, hanem Mórickát, aki a trambulinról hugyozott bele. Te a trambulinról hugyoztad teli a medencét, Feri, és ugrottál rögtön egy indiánfejest bele. Most tapsolni kéne?"
Szívemből szóltál, Quicksilver. Lehet, hogy nekem is ouzót kellen innom:-)
hogyan írjunk bővített mondatot ala vagymi:

"Mint gondolatmenetemből is kitetszik, nem pusztán azért tartom, hogy egyfajta Megváltó-effektus működik GyF-esetében, mert arra sokan közvetlenül is utalnak azzal, hogy "szentbeszédeznek", hanem ennek úgymond történelmi okai vannak: az évtizedeken át halmozódott és a szellemi utódoknak továbbadott, a rendszerváltás után is levezetetlen Kádár-gyűlöletből fakadó liberális frusztráció úgy látszik, oly mértéket öltött 2006-ra, hogy önmagát, számos korábban vallott eszméjét megtagadva, pontosabban annak megszegését elnézve az imádottnak, és egyben önmaga paródiájá válva hajlik át egyfajta új, "racionalista" személyi kultuszba."

Ha jól értem a mondatot, akkor baloldalon GyF-et racionális alapon imádják és tarják kedves vezérnek...akkor OV-val mi a baj? Ott még tudathasadásra sincs szükség, ugyanis a jobboldal eleve tekintélyelvűbb hely.

Az ország egy vállalat/nem vállalat vita érdekes színfolt volt, bár van ezzel egy kis gond: kevés olyan vállalatról hallottam, ahol szülőszoba, nyugdíjasotthon, mentőautó, katonaság, meg börtön stb lett volna. Namost ezek közül nyereségesen fenntartani bármelyiket is, elég nehéz. (nyereséges katonasághoz pl expanzió kell, vagy védelmi pénz. Ugyanígy mondjuk ovodát vagy iskolát is lehet csinálni, de megnézném, ki, melyik közösség tudna egy ilyet fenntartani) Üzleti alapon csak azzal foglalkozunk, amiben profit van, lehetőleg rövid távon. Állam-szinten ez kicsit bonyolultabb, lehet, hogy a profit csak évtizedek múlva jelentkezik, és az is lehet, hogy nem közvetlenül az ovoda fogja a profitot termelni: hanem majd az ott felnött és egészséges körülmények között nevelt gyermekek.
Szóval az államot üzleti alapon felfogni lehet-de akkor kő keményen jön a nyomor. Mert olajunk, ilyesmink nincs, mint Kuvaitnak, ahol állampolgári jogon jár a fizetés.
És ha most az állam köldökzsinórán tengődők-ügyeskedőknek egyszerűen, az ún reformok keretében elvágjuk a vezetékét, mondván: fizess, tartok tőle, sokaknak nem lesz miből. Még olcsóbb, még lejártabb szart fog venni, és még kevésbé fog orvoshoz menni, még több etanolt fog inni és ukrán cigit szívni. Előbb nyomortelep ala Buenos Aires, majd kihalás. Miközben a túlélő értelmiség meg néhány üzletember védett lakóparkban ücsörög és fizeti a tízezreket az ovinak. Mert megérdemli.
Ami most történik ("ácsi! nem lesz ingyen semmi!"), ezt nevezik egyesek reformnak?
Ez a nagy spanyolviasz, hogy akkor mostantól mindenki fizessen?
Ha valódi reform lenne, akkor először képeznének a mostani proletariátusból, tbcsaló csürhéből egy fizetőképes réteget. Ez valószinúleg menne a btk meg az alkotmány újraírásával, illetve a törvények betartatásával, okos külgazdasággal és hatékonyabb oktatással, illetve a rendőri-orvosi-tanári dolgozók alapos megfizetésével. Szerintem kb 5 év alatt. Aztán szépen, fokozatosan lehetne fizetni mindenért, amikor már lenne miből.
Másik reform lehetne, hogy ezt a nyúzott szociális hálót fenntartják valahogy, megmarad a tandíjmentesség, közgyógyellátás alanyi jogon, meg ilyesmi, de valami hihetetlen szaktudással és elszántsággal racionalizálják.
Ezt tartom kevésbé valószinűnek...és most sem ez folyik, mivel a "szakértőket" egy kezemen meg tudom számolni a döntéshozók között...
GyF örül, mint kutya a farkának, vagy mint a vécésnéni, aki feltalálta a belépődíjat.
De ahogy Bokros elvtárs is megmondata: nem reform ez még...
azt kihagytam, hogy a btk meg alkotmány újraírása mellett kellene még egy nagyon racionális és egyszerű adórendszer is. Ugyanis a 49 fajta MÁV kedvezmény kompenzálására 94 fajta adó+járulék+díj+bánatpénz+örökösödési illeték van...nem beszélve az egyéb díjakról, amit tételesen fizet egy boltos pl a köjálnak, a tűzoltóknak, az ÁNTSZ-nek, stb.
Valami olyasmi adórendszert tudnék elképzelni, mint amit Japánban láttam. Minden adó (áfa, stb) 5%.Ki sem írják, csak a kasszánál ráteszik az egész összegre, megy az államnak, és kész. Nincs visszaigénylősdi meg ilyenek.
És érdekes, ott az, ezen a fórumon sokak által temett vonatközlekedés is a 60-as évektől 300km/h-val robog...és megéri nekik.
Pedig olajuk az nekik sincs!
Elgondolkodtató ez a topic (vagy mi a fene) nagyon.

Más témákban megy a nagy adok-kapok, általában felvilágosult/liberális számbeli fölénnyel. Itt meg nagyjából felekezetre, pártállásra, nemre, korra tekintet nélkül konszenzus kezd kialakulni GyF ügyben. Hogy is van ez?

kaarmeen:
no ezt hallgatjuk már évek (évtizedek?) óta: "szépen, fokozatosan lehetne fizetni mindenért"!!!
De kérdezem én: MI A FENÉNEK??? Pont ebból a Pató Pál úr dumából nem lett semmi az elmúlt esztendőkben! NEM!!! Most azonnal mindent megváltoztatni! Igenis: patikaliberalizáció (nem ám fosunk a mutyi kis alanyi jogon megkapott monopóliumunkért) azonnal, kórházlib. azonnal, nypt átalakítás azonnal és sorolhatnám még a végtelenségig... Jah, mert 50 v. 100 ezer esetleg 1 millió ember rosszul jár (ki ebbe, ki abba a csoportba fog tartozni: patikus, orvos, beteg, nyugdíjas, dolgozó..., lesz aki többe is), sorry!!! Sajna ez van: LE KELL NYELNI!!! aki nem bírja az megdöglik -> újra sorry!!!
Ez van! Ezt akartuk? Nem! De mivel 20 évig a faszt sem csináltuk, most majd 2 év alatt meg kell 20 év feladatát csinálni!
Ezt akartuk? Nem! de sajna mi már csak ilyen Pató Pál népség vunk...:-(((
az nem igazán reform hogy megemeljük az adókat. ilyen alapon az összes eddigi kormány király reformokat csinált.

a kórház-racionalizáción kívül eddig egy értelmes lépés nem történt.

a reform kb. ott KEZDŐDNE, hogy megszüntetjük az összes hatóságosdit játszó teljesen fölösleges hivatalt, felkarcolunk egy áramvonalas, kormányzati és közigazgatási rendszert, és kibasszuk az utcára azt a kb. 50-100 ezer embert akiknek most kb. az a munkája hogy minél jobban megnehezítse a többiek életét.

a következő lépés lehetne pl. az, hogy megadjuk az esélyt az egyszerű embernek is hogy becsületes legyen: racionalizáljuk az adórendszert. nem 23 jogcímen szedünk be ezt-azt, hanem lesz 5 féle adó oszt szevasz, kivételes esetek, arányosítások, kispályás lehúzások nélkül. hogy a hülye is értse.

aztán jöhetnek a szent tehenek, a nyugdíjasok és a segélyből élők.

amíg ezek nem történnek meg, minden becsületesen dolgozó, adót fizető ember teljes joggal érezheti esténként elalvás előtt hogy baszki, ma is palira vettek.
blöki, szerintem nem ezt hallgatjuk évtizedek óta...ilyet nemigen hallottam, még idén TAVASSZAL sem, hogy majd fizetni fogsz vizitdíjat, barátocskám.
Ilyet nem mondott senki.
Pató Pálnak ehhez semmi köze. Ugyanis már nem érünk arra ej még rá.
Nem a reformok ellen vagyok, egyéltalán, és nem is halogatnám a kezdést. De ez így nem reform, hanem egyszerűen egy bizonyos szempontból nézve, öngyilkos politika.
Ugyanis úgy sarcol, hogy közben nem látni, hogy a saját fizetőképes rétegéért bármit is tenne. Úgy akar birkát nyírni, hogy közben le is vágja. Ez egyszerű lenyúlás. Miközben új kormánynegyedet akarnak - bérelni!
Én azt mondom, a reformot nem itt, és nem így kell elkezdeni! Hanem, mint írtam, btk, alkotmány, adórendszer. Ha ez megvan, átláthatóan működik, felőlem akár január 1-től jöhet a vizitdíj. Meg vehessek aszpirint a kútnál, vagy a közértben, akárhol.
De így, hogy ilyen siralmas a jogrend, az adózási fegyelem, és csak hirtelen beszednek még pénzet, amit seperc alatt el fognak bukni pl az áron alul eladott kórházépületeken, meg az ukrán(?) MEGATRADE tulajdonos "én nem tudtam, hogy átcimkézik a dobozokat" fog nyilatkozni szabadlábon az újságoknak, hát addig fizesse a vizitdíjat meg a miegyebet bizalmas belévetéssel, aki akarja...
blöki 2006.12.22. 22:57:38

még egy: azt írod, "le kell nyelni". Meg "sorry...", így szépen, ángolosan.
Szóval, ha az a cél, hogy az ország azon része, akinek "le kell nyelni", néhány év múlva bódénegyedekben a városok peremén tengesse az életét, miközben, akik "bírták", azok a volt minisztériumi palotákból átépített hotelekben legyenek portások, akkar ez egy jó "reform".
Vagy szerinted mi lesz azokkal, akik "nem bírták" az iramot? Mit fognak tenni? Mi lesz azokkal a nyugdíjasokkal, akiknek maga az állam a támogatott gázárhoz és ingyenes utazáshoz lőtte be a nyugdíját? (tudom, otthon marad-de mivel tüzel?)
(ez a kedvezményesdi-mentességi csircsavar a rátelepedő adminisztrációval az egész dolog rákfenéje-a szocializmus élő öröksége)
Én szivesebben képzelnék el egy országot mondjuk egy Ausztria szintő rendezettséggel, tisztasággal, élhetőséggel.
Nem látom, hogy errefelé haladnánk. De ha nem is ez a cél, akkor még kevesebb esélye van, hogy valaha is valóra válik.
clyde frog rulez!

clyde_frog 2006.12.22. 22:58:31
Árpi:

"
(off: "Nah" - ez a néma h nem tudom, miért terjed, a privi.hu-n láttam nagy tömegben, ott már van "deh" is.)
"

Nem néma, ez magánhangzóra végződő szó(cska) + egy sóhajtás. Eredeti formája a "jah". Jelentése: "Hát igen, de mit lehet tenni... (sóhaj)". Ugyanezt jelenti általában is - némi beletörődő depit.
kaarmeen:

Hát ez az! Ezért vunk Pató Pál népség! Mert most már nem érünk rá tökölni!
Mi lett volna, ha pl. anno Gyula bátyánk végig viszi a Bajszos csomagot? OV nem a korona ezüsthajózására és a csajágaröcsögei termálfürdőre és sportkomplexumra költi a milliárdokat? Megyó nem osztogat 1x-ik havi nyögdíjat + ilyen-olyan támogatásokat? Feri 2 évig nem a brét veri? Mi lett volna???
Hát biza az lett volna, h akkor szarabbul élünk (egy picit, az akkori viszonyokhoz mérten), de ma tényleg mi lennénk a "pannon-puma"! Ehelyett mi van? Most szívjuk meg a fiúk korábbi "áldásos" tevékenységét!
No ennek kéne már véget vetni!!!

Ehelyett mi van? Nem megyek be a parlamentbe, mert a Ferike fakockával ütötte a fejemet... Nem hozok normális döntéseket, mert a Vikike azt úgyis beárulná az óvónéninek... stb.

Eh üresen csépeljük itt a szavakat, ahelyett, hogy az egész bandát a saját zsírjukban sütnénk meg...
"da"14:32:13.-érdekes a fantáziád,mind a kettő fiú.
"swen"15:28:27;"kovvacs"17:00:40.-Ágikának szakvizsgája nincsen.No comment.
blöki,
valamit tenni kell alapon a lengyel lovasság is nekiment a német páncélosoknak anno, II. vh. Nem sokra mentek vele.
"Megyó nem osztogat 1x-ik havi nyögdíjat + ilyen-olyan támogatásokat? Feri 2 évig nem a brét veri? Mi lett volna???"
szóval most azokra, ugyanazokra bíznád a nagy akciózást, akik eddig elkúrták?
Ki az az ovónéni, akire célzol? nem értem.
Az utolsó bekezdéssel legalább egyetértünk...

A második hosszabb szösszenetem következő bekezdése, ill. egy mondata máris némi segítségre szorul:

"Minden hatéves tudja ebben az országban, hogy Orbán és Gyurcsány, habár nagyon főellenségek egymással szemben, valójában sok dologban hasonlítanak: fiatalok, tehetségesek, erőszakosak, "profik", vezérek a táborukban, megkérdőjelezhetetlenek (igen, már a Feri is, főleg jövő tavasztól!), populisták (igen, igen; amíg kampányolnak, illetve kormányon, a választások előtti egy-másfél évben!) satöbbi." Ill.:
"Hisz' láttuk, mennyire hasonlóak, olyan aranyosak!"

Na(h), csak annyi a kiegészítés, hogy a fenti észrevételek igazából csak az ŐB-ig érvényesek: abban a pillantaban, hogy az nyilvánosságra került a teljes terjedelmében, OV politikai értelemben megsemmisiült, de legalábbis nagyon összement. A politika azóta csak GyF-ről, "tetteiről", illetve az ehhez való viszonyulásról szól; így közéletünk néhány éves szünet után ismét egyszereplőssé vált.
Érvemet módosítottam ugyan, de a belőle jövő konklúzió ugyanaz: anakronizmus ma már GyF-OV párviadalról beszélni. Helyette ott van a...
dark future:"TWA olyan ujsagiroban,mint GYF politikusban..."
Azert nehogyma` ilyen dark picture-t fessel az Arpirol.
Szerintem,ha igy lenne,nem latogatnad ezt a blogot.
A hazigazdank szerintem igazi self-made man,ugyanezt a ferikerol nem mernem allitani,sok kis szorgos kez nyult a hatsoja ala,hogy pajzsra emelje.Egyebkent en meg nem talalkoztam olyan tehetos emberrel,aki hiteles,termeszetes szemelyiseg maradt volna.A meggazdagodas utjan altalaban sikerul levetkozniuk minden emberseguket,utanna meg dideregnek,meg kolduljak az emberek elismereset.Szerintem ez valtozni fog,de a mostani hazai milliardosok kozott,alig latok 1-2 EMBERT.
A masik: GYF empatikus kepessege zero,mig az Arpadnal tobb jelet is latom.
Egyebkent o a realpolitika hive,ezert nem lat komoly fantaziat a masik ovodasban.Szerintem is takaritsa ki ferike a homokozot,mielott elmegy.
Persze elég nehéz lsez a reformokat kommunikálni, mivel (akár rossz, akár jó reformok), valaki minidg hangosan kiabál majd, hogy a lábára léptek. A reformok (a rosszak és a jók is) márcsak ilyenek, felkavarják az állóvizet, letaposnak lábakat. Legföljebb utólag kiderül, hogy "mégis jó" AVAGY "tényleg rossz" volt. Na akkor kell kommunikálni.
nina simone 2006.12.23. 02:20:21

Mármint az ott felsorolt tulajdonságokban hasonlítanak, szerencsére másban nem nagyon (ill. gondolom W nem bánná, ha például anyagi javakkal is hasonlóan jól el lenne látva), de ennyi is elég ahhoz, hogy W a kelleténél kritikátlanabbul fogadja el GyF viselt dolgait. Én ugyanis ennek tudom be, hogy W úgy viszonyul GyF-hez, ahogy. Ha nem így van, majd tiltakozik :-)

Annyira szerintem nem lehet senki a reálpolitika híve, hogy más leosztásban ne is tudjon gondolkodni (pl. mi lenne, ha a Fideszt nem OV, hanem Kósa vezetné, ami talán a nem is annyira ködös távoli jövő), másrészt vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet nem megtörténtté tenni és szemet hunyni fölötte. U.P. mesteri módon leírta, hogy miért (index.hu/velemeny/jegyzet/flet060921/), én ennél csak bénábban tudnám, így inkább nem is teszem.
Ami még érdekes: az egész reformcsomag meg annak támadása is a kiherélt népszavazósdival néhány inkább jelképes, mint gazdaságilag jelentős anomália felszámolására irányul. Valószínűleg sokkal nagyobbat lehetne lépni kevésbé konfrontatív politizálással és a Fidesznek tett számottevő engedményekkel, a kétharmados törvények megváltoztatása érdekében. A regionális átalakítás, a megyerendszer reformja, a közbeszerzési törvény módosítása valamint az adótörvények lényeges egyszerűsítése sokkal nagyobb haszonnal járna, mint a mostani ötletelés.

Viktornak végre be kellene látnia, hogy amit csinál, az totál patthelyzet és nem vezet sehová. Nem állnak mögötte tömegek, nincs jelenleg kormánybuktatásra képes ellenzéki erő, belülről is támadják, kívülről is ott a nemzetgyűléses/szentkoronatanos szélsőjobb, így inkább azon kellene elgondolkodnia, hogy egy teljesen új stratégiával hogyan használhatná ki konstruktívan a jelenlegi helyzetet. Ha ő nem, majd lesz más, aki igen.

vagymi: azt nem vállalom, hogy Sólyom-fóbiám lenne, azt igen, hogy gyanakvással figyelem a megszólalásait, mert hebehurgyának tartom nagy részét. Ld "nem megyek Amerikába", illetve a zengői bohóckodást, amiről volt már post. Amikor azzal állt elő, hogy morális válság keletkezett az országban, akkor például azt éreztem, hogy fogalma sincs, mi van az országban valójában, és teljesen elvesztette az arányérzékét. morális válság? számlás magyarországon? eh. a randalírozó kurucok nem egyenlők az országgal, messze nem. még az önkormányzati eredmények sem földcsuszamlásszerűek.

na meg a kuruc.info vs 168 óra, ugye. arányérzék.

Sólyom néha olyan, mint aki mesekönyvekből tanulta meg a jó királyt, és azt hiszi, az működik. ettől függetlenül van neki olyan arca, ami tetszik: a fogyasztásellenes, habzsolás-ellenes Sólyom. Aki elnökké választása óta szabin van sajna.

Gyurcsány. Nem, egyáltalán nem Megváltó, sőt könnyen lehet, hogy belebukik. Az MSZP erre nem nagyon alkalmas. Az ŐB ide vonatkozó részét már többször idéztem: "jöttek-e páran, akik nem szarakodtak azon, hogy a francba lesz az útiköltség-elszámolásuk, basszameg?"

Viszont. Én szeretem a kellemetlen igazságok kimondását. (Ilyen pl az, h valószínűleg nincs mennyország.) Magyarországon a kellemetlen igazság, amit Kádár halála óta legfeljebb liberális értelmiségiek mondtak ki az ÉS-ben meg egyéb kisnyilvánosságban, az a friedmani "no free lunch". Az, amit pl szárnyvonal-ügyben már levezettünk itt. Sőt nem is csak ez, hanem az, hogy az állam nem egy elvont, istenszerű dolog, nincs neki végtelen pénze, és nem tudja kitörölni a polgárai seggét. Ez van itt kimondva a reformok _iránya_ által. (és ezt tagadja a Fidesz.) Nagyon óvatosan lett csak kimondva a választás előtt, de megvoltak a jelei, hallga csak: "nem állítom, hogy elállítom az esőt".

A fő veszélyforrás szerintem az - írtam erről cikket még nyár elején -, hogy ha ez ki van mondva, akkor megugrik a közpénz értéke. Akkor abból már nem lehet lopkorászni. Viszont itt vannak ugye az elvtársak az útiköltség-elszámolásukkal.
na most azon ábrándozni, h pl Kósa átveszi a pártot, és Realpolitik mérkőzik majd Realpolitikkel, nagyon korai. Fikcióra nincs most energiám. Ez is egyfajta messiásvárás a m. értelmiségben, de a második-harmadik lépésnél már elakad a fantázia. Például azért, mert a Fidesznek nevezett konglomerátum OV-ra van szabva. KDNP-vel, árpádsávos majmokkal, "középosztállyal", klientúrával, Viktorba szerelmes nénikkel, szólamokra vevő, Realpolitiktől irtózó gyereklelkű emberekkel. Kósa bizonyára magával tudná vinni az UFI-s fiúkat, Navracsics Tibort és innen négy-öt arcot - aztán slussz. Vagy kezdheti ő is az alakoskodást, ami OV-ből üres kitinpáncélt csinált.
da 2006.12.22. 15:24:52

Azé Solymositól idéznék, ha már ő a tótumfaktum, de azé a valóságot is utánaírom, mert aljas vagyok.

Aszongya.

"Józan ésszel felfoghatatlan, miért gondolják a liberális egészségpolitikusok, hogy a rendkívül alacsony, 15 százalékos árréssel dolgozó gyógyszertárak okozzák e téren a legfőbb problémát"

Hogyne, tesvíreim, hogyne. Ugyan aki életében dógozott biznyicben, az tudja, hogy a pörgősen jövő 15%-ot nincs az a biznyicmen, aki feladná a néha eladható 100%-os árrésű csilivilié, de azé aztat tegyük hozzá, hogy az a gyógyszernek nem minősülő termék, ami a rohatt multi délyemné meg az asamba öccázba fáj, az a liberáliselnyomta szegény, tizenöccázalékkal nyomorgó patikusnál kilencáz felett kóstál.

Ami, ha a délyembe veszi a nyomorgó patikus, akkor is 54 (ötvennégy) százalékos haszonkulcs az eladási árhó képest, holott van egy olyan buta feltételezésem, hogy lófaszt, ők se veszik sokkal drágábban, mint a rohadt mocsok népnyúzó multi.

Asszem ejtek pár könnycseppet a patikusoké.
Bocs, 45%, de az se éhkopp.
"na most azon ábrándozni, h pl Kósa átveszi a pártot, és Realpolitik mérkőzik majd Realpolitikkel, nagyon korai."

Azon meg nem késői ábrándozni, hogy Gyurcsányék elkúrt 5 év után csinálnak vmi érdemlegeset is? Furcsa, hogy sokan milyen könnyedén átlépnek azon, hogy itt súlyos ezermilliárdok lettek elszórva; szerencsére van azért pár U.P.-hez hasonló alak is.
ePtOn,

"talan jogosan felnek, mert eljatszottak a hiteluket, igy meg tenyleg senki nem hisz neki, meg ha 100 milliardot is kommunikalnanak szet a tévében"

Érdekel, kire gondolsz.

Jobban mondva inkább arra, kire NEM.
Igen, Andal, igen, 5 (öt) év.

2002 nyarán eccercsak megjelent egy pauza, mert azelőtt a kutya se szórta a pénzt.
mavo:

Csúsztatsz, nem állítottam ilyet.

Az viszont tény, hogy 8,2 ezer milliárdról közel 15 ezer milliárdra nőtt az államadósság 2002 óta, és 2010-ig is csak az adósságnövekedés ütemét tudják/tervezik lassítani. Az államháztartási hiány is 2 ezer milliárd felett lesz; jövőre 1100 milliárd megy el kamatokra. Ezek az adatok nem az elmúlt 16 év következményei, hanem D209 és Gyurcsány munkásságáé.

Lehet sokmindenért kritizálni az összes D209 előtti kormányt, de azzal nem, hogy ilyen mértékben elkúrták volna az állam pénzügyeit... (Lásd a hőbörgést pl amikor a Fidesz kevesebb pénzt osztott a nyugdíjasoknak mint amit a Horn ígért, vagy nem vállalta fel a 4-es metró költségeit stb.)
Elbasztad, kisöcsém, mer ha már dékéccászkilec, akkó gyurcsányI is, és közben ventillátorként forogva üvöltsd a világba, hogy "elfogulatlan vagyok, bazmeg".

És nem én írtam 5 (öt) elkúrt évről.
PS: amely 5 év egyébként valóban 5 elkúrt év.
bocsánat, hogy megint egy hasonlat, de ez az egész GfF kontra OV vita, főleg, hogy most miért ott vagyon, ahol.
Szóval olyan ez az egész, mintha George W. Bush iraku fiaskójáért elkezdenénk Bill Clintont felelőssé tenni.
Hát nem nonszensz?
(figyelem, emberek: 5 éve nem volt hatolmon OV, sőt, ha úgy tetszik, parlamentbe sem nagyon járt be asszem...vagyis 5 éve nem ő irányít itt, bár sokat volt a tvben, sokat beszél, mert úgy érzi, az a dolga, de néhány millio ember előtt beszélni, illetve már miniszterelnökként tavaszi választási tv vitában azt mondani, "hogy n-e-m lesz vizitdíj", azért az más...)

"Viszont. Én szeretem a kellemetlen igazságok kimondását. (Ilyen pl az, h valószínűleg nincs mennyország.) Magyarországon a kellemetlen igazság, amit Kádár halála óta legfeljebb liberális értelmiségiek mondtak ki az ÉS-ben meg egyéb kisnyilvánosságban, az a friedmani "no free lunch". Az, amit pl szárnyvonal-ügyben már levezettünk itt. Sőt nem is csak ez, hanem az, hogy az állam nem egy elvont, istenszerű dolog, nincs neki végtelen pénze, és nem tudja kitörölni a polgárai seggét. Ez van itt kimondva a reformok _iránya_ által. (és ezt tagadja a Fidesz.)"
Olvasgattam azt a szárnyvonal topicot: milyen párhuzamban van ez az állam szerepével? Akkor tulajdonképpen mi az állam szerepe?
Ha az államot egy vállalathoz hasonlítjuk, aminek lehetőleg profitot kell termelni, és ha ez sikerül, akkor: mi van azzal a profittal?
Egy cég beruház, terjeszkedik. De egy Mo Rt merre terjeszkedjen? az, hogy az állam nem törli ki a seggeket-mondják ezt azok, akikenek eddig 1000-rel kitörölte, eddig ingyen tanultak, jártak orvoshoz, stb. Önző érdekük ezt mondani, mert ezáltal ők nem kis előnnyel indulnak pl. a fiatalabbakkal szembe gondolok itt a tandíjra.
És állandóan a reformok "irányáról" hallunk twá-tól: namost ha valamit kritzál a fidesz, akkor az a reformok iránya, és nem a reformok ténye. Ehhez joga van, annyi, mint twának OV-t kritizálni. És kész. A többi, ami történik, az a realpolitka, és azt sajnos a parlamenti többség csinálja. Ezért szerintem kár ilyen ok energiát OV-re pazarolni.
jó lenne, ha a vastapsos "kritikák" mellett egyszer legalább vázlatosan leírná twá, hogy milyennek tartja az ideális Mo Rt.-t azon kívül, hogy idegesítik a szárnyvonalak, meg talán az egész vasút, meg bassza a csőrét, hogy Juli néni esetleg csák azért jár orvoshoz, mert ingyen van...
Vajon ott mit csinálnának ezekkel az emberekkel? Ledózerolnák-e az 1000 fő alatti falvakat, mert nem gazdaságosak, vagy csak hagynák az embereket elsorvadni, "költözzenek el" jelszóval?
kaarmeenhetki:nem az embereknek kell elsorvadni a kis telepuleseken,hanem a mestersegesen(ertsd:allamilag finanszirozott) fenntartott elvarasrendszeruknek.
Ha helyreallnak a normalis europai aranyok a gazdasagban,egyhavi jovedelembol barki vehet jo kozlekedesi eszkozt(kb.10eves szgk.-t),nem kell elvarnia,hogy mas tartson fel neki jaratokat,stb.
Egyebkent en az olcso allam-modell,hive vagyok.A kozbiztonsag,allami szervek fenntartasan kivul,csak az oktatas es az egeszsegugy bizonyos szektoraiban latom szivesen az allambacsi szerepvallalasat.
A tobbi teruletet az eletnek miert ne tudnank mi,civilek megszevezni magunknak,sajat erdekeink szerint?Javithatatlan optimistakent 10ev kifutast adok a mostani fogyokuraprogramnak,utanna elheto allapotok lesznek itt.Addig a zsirsejtek visitanak:ne bants,kisgazdam!
kaarmeenhetki,

"(figyelem, emberek: 5 éve nem volt hatolmon OV, sőt, ha úgy tetszik, parlamentbe sem nagyon járt be asszem...vagyis 5 éve nem ő irányít itt, bár sokat volt a tvben, sokat beszél, mert úgy érzi, az a dolga, de néhány millio ember előtt beszélni, illetve már miniszterelnökként tavaszi választási tv vitában azt mondani, "hogy n-e-m lesz vizitdíj", azért az más...)"

2006-5=2001. 12. 23-án Viktor nég javában kétévesköltségvetésezett, de ez csak a hanyagság, ugorjunk.

De azért azt ne feledjük, hogy „a lakáshiteltámogatást el fogják venni tőlünk a komcsik wazze” megagázártámogatástwazze aztis ... meg Művészetek Palotája, ami miatt kicsit megkurtult mára a kultúrköltségvetésm meg a többi ... amúgy hornék kezdték a végén, de tény, ismétlem, a Megyó-Gyurcsi vonal eléggé elkúrta, én ezt nem vitattam.
mavo:

személyeskedést talán mellőzhetnénk...

Legyen akkor Medgyessy Péter, ne D209; a lényeg: Tóta itt is kivesézte (Akiért a kolomp szól) micsoda felelős politikusok voltak; a Hat év közpénzügyei a kedvenc írásom Medgyessytől:

"Az új kormány 2002 kora nyarán dilemma elé került: vagy beváltja a társadalmilag szükséges és indokolt, de gazdaságilag nehezen teljesíthető ígéreteit, vagy követi elődei példáját, és a kormányprogram köszönő viszonyban sem lesz a választási programmal."

és Gyurcsányról:
"Könnyen belátható, hogy az új miniszterelnök, aki már teljes erőből a választásokra készül, nem engedhet meg magának olyan, rövid távon kétes kimenetelű, népszerűséget rontó, bár hosszú távon szükséges lépéseket, amelyek később elkerülhetetlenek."

Íme, a felelős, gondos államférfiak dilemmái...
"Ezért szerintem kár ilyen ok energiát OV-re pazarolni."

Tény, hogy az elmúlt négy és fél évben nem ő állt a kormánykerék mögött, sőt általában nem is lehetett vele találkozni a fedélzeten. Viszont az is tény, hogy azért anno Viktor kapitány is pakolt ezt-azt a hajóra, amitől az túlsúlyos lett (az ő nem egyszeri kifizetésekre vonatkozó döntéseinek terheit is csengetni kellett közpénzekből kifelé az elmúlt években), meg azárt furkálta is a hajótestet rendesen a kis árpádsávos blekkendekkerével, vagy ha ő maga nem is, de sunnyogott, és nem szólt rá azokra, akik így tettek.

Az a nagy baj OV-val, hogy neki ugyanúgy nem hisz senki, mint a mostani sittes kapitánynak. Ott van szépen bekészítve a kabinjába az admirálisi egyenruhája, alig várja, hogy ismét felvehesse. Meg tele a hűtőszekrénye mindenféle fura hibernált alakkal, akik alig várják, hogy kiolvadhassanak. Van ott mélyfagyasztott fedélzeti lelkész, hittérítő jezsuita, ellentengernagy fehér lovon, buggyant hajóorvos, nemezsapkás kormányos és varázsgömbös sámán, mondom, nagyon fura egy társulat. A legkisebb fuvallat is elfordítaná a hajó orrát, ha ő lenne megint a kapitány. Aztán repülhetnénk ismét szélsebesen a nemzetiszínű, keresztény, koronás álmok tengerén.

Egészen az első jéghegyig.


Andal,

persze, de megint ott vagyunk, hogy van 5 évünk, aminek nincs előzménye ... lebeg a vízek felett, mint az Úr lelke ... a kutya nem kergette igéretspirálba Megyót, mellesleg a kutya nem ígért korábban kolbászból kerítést, aztán nyert, s mutatott be: ácsi, a választási ígáret az választási ígéret, a kormányprogram az meg kormányprogam, még jó, hogy a kromplileves maradt kromplileves.

Mindegy, asszonnyal ültünk így reggelest, elgondolkodtunk egy témán, s kimondtuk a frankót: igen, a népet kellene cserélni. De nem azért, amiért a Magyar Nemzet jeles publicistái tenné, merthogy agyhalott lenne, mer nem a tutira, a magyarra, a kereszényre a nem tolvajra, hanem azért, mert a nép hű tükre a sok ingyenélő, igencsak nem agyhalott módjára ügyeskedő politikus, akárhová is tartozzon.

Mindennapi demagógiánkat add meg nékünk!
dark future:tetszett a hajospeldu!:)
A reggeli spongyabob megvot...
Tenyleg cartoon network szintu politikai palettank van.
Csak itt ok szorakoznak,nem mi.Ez a baj.
W: "na most azon ábrándozni, h pl Kósa átveszi a pártot, és Realpolitik mérkőzik majd Realpolitikkel, nagyon korai."

Szerintem nem. A Fidesz mostanság nem hogy kormányzásra nem alkalmas, de még ellenzéknek se. Ha lesz valami eredménye (vagy legalább látszateredménye) a reformoknak (vagy nevezzük bárminek), akkor kevés lesz Viktor és szárnyaszegett serege. Ha nem lesz eredménye, akkor majd jön az MSZP-ben valami friss hús, és akkor szintén kevés lesz Viktor a győzelemhez. Tényleg csak kitinpáncél maradt belőle, semmi ereje nincs. Magam is megdöbbentem, hogy októberben ennyire nem tudott mozgósítani, ill. akit igen, azokban meg nem volt túl sok köszönet.

A Fidesznek (és az ellenzéki erőknek) egyetlen esélye van szerintem, ha Viktor megy, és jön helyette valaki más, aki nem csak versenyt tud pofázni GyF-fel, de reális alternatívát is fel tud mutatni. Jelenleg egyedül Kósát látom ilyennek, ő már egy háromszázezres mintán legalább bizonyított. Ha fel tudná rázni a konzervatív értelmiséget, ha nem csak állandóan sírna és nem csak ragályos búvalbaszottságot terjesztene, ha bizonyos haladó törekvéseiben támogatni tudná a kormányt, ha a passzivitáson és az aktív keresztbetevésen túl lenne valami előre vivő elképzelése, mint konstruktív ellenzékinek, akkor akár nyert ügye is lehet 2010-ben.

on:
Na(h), mivel nem volt parlamenti szavazás, itt a szaloncukor, ha netán erre jársz:

►●●●●◄


(off:
Nagyrészt ELFOGADOM azt, amit Árpád írt, ezt a zárójeles részt már nem is neki szánom viszontválasznak, csak úgy "műélvezetből" írom:
"hebehurgyának tartom..."
"mesekönyvekből tanulta meg a jó királyt..."
Hááát öööö, én meg azt tartom, hogy mind a zengőzésnek, mind a nem-megyek-amerikába-nak volt egy nagyon erős elvi éle; de mivel ezek a "tettek" szokatlan dolgok egy magyar államfőtől egyrészt, másrészt SL amúgy is egy félénk természetű valaki, a produkciók megvalósítása valóban eléggé "hebehurgyára" sikeredett; azt a benyomást keltette, mintha államfőnk a Holdról pottyant volna ide.
De ezek a vállalt elvek semmiképpen nem hebehurgyák: a védett növényeket valóban védeni kéne, az amerikai "beléptetőrendszer" pedig, gondolom, mindannyiunk hátán fölállítja a szőrt, ha csak rágondolunk.
Úgy érzem, ez a hebehurgyázás SL személyiségére, ill. ebből fakadó határozatlanságára, nem politikai tevékenységére magára áll; annyira jogos ezzel érvelni, mintha Schmidt Máriára azt mondanánk, hogy szegény bolond, milyen kancsali dolgokat művel.
"mi van az országban valójában..."
"önkormányzati eredmények sem földcsuszamlásszerűek..."
Ezek már tényleg a vélemény kérdései, bárki bármit mond, abba bele lehet kötni, nem akarom most itt a standard ellenérveket szállítani, uncsi lenne, van erről elég vita, nem tudok újat mondani.
"fogyasztásellenes, habzsolás-ellenes..."
Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon egyetértek Árpáddal!
A helyében még hozzátettem volna, hogy főleg most, a "szűkös évet" megelőző, iszonytató költekezési őrültség láttán kellett volna szóra emelkednie az elnök úrnak, ha már jókirályként annyira aggódik az országáért, a népéért.
"egyáltalán nem Megváltó..."
Nem bocsátkozom hosszú fejtegetésbe, csak annyi: persze, hogy nem megváltó, csak egy megváltó-effektust működik körülötte; ugyanúgy, mint ahogy Antall halála után Orbánnál. Az általam felvázolt (tehát nagyon vázlatos, leegyszerűsítő!) történeti vonal vezetett ide szerintem, ez, a Nagy Igazság ("no free lunch") kimondásának hiánya, illetve a Valakire való várakozás, aki ezt nyilvánosan is kimondja, a hosszú idő alatt irracionális Messiás-várássá torzult.
"van itt kimondva a reformok _iránya_ által..."
Dogokat 'kimondani' szavakkal szokás, márpedig Őszöd óta nemigen hallottuk kormánypárti politikusoktól a 'no free lunch' ismételgetését. Éppen ezért - hogy ezzel vissza is kanyarodjak a topik eredeti témájához - teljességgel hiteltelen a kormányzati kommunikáció, bárhogy fejlesztik azt, bárki vezeti is Batizon kívül - ha éppen a fő érvükkel nem érvelnek, az azt a benyomást kelti, mintha valamit titkolnálnak, elsumákolnának, mintha hazudnának. És lopnának. Csak akkor lenne elfogadható ez a kormánykommunikáció, hogyha a határozott cselekvéssel kapcsolatban határozottabban mondanák, ismételgetnék a "no free lunch"-ot. Azt viszont nem merik, a Feri sem, úgy látom. Csak 'felvállalja' az ŐB-t, de nem magyarázza meg rendesen, közérthetően tartalmát.)

on-mégiscsak:
Ja tényleg Árpád, azért örültem volna valami reakciónak második szösszenetem talán legerősebb félmondatára, ami, ha nem hatott volan meg, így szólt:
...nem adja fel elveit a meginduló reformokért "cserébe"...
Az elvek az univerzum; ahhoz képest a reformok csak egy tál lencse.
Ha érted, mire gondolok.
Akad azért a szociknál egy-két érdekes arc, akikről egy kilométerről látszik, mekkora elkötelezett reformpártiak lehetnek...

"Többször elmondtam már: ismerem Leisztinger Tamást, 2002-ben egy szocialista képviselőtársam mutatott be minket egymásnak, de egyébként a gazdasági élet számtalan szereplőjét ismerem. Puch László pedig annak a gazdasági bizottságnak az elnöke már második ciklus óta, amelyben én is tag vagyok. Természetes, hogy mint sok más képviselővel, Puch Lászlóval is kíváló személyes kapcsolatom van."
index.hu/politika/belfold/budapest/hagyo061221/

Ugyanebből: "Horn Gyula kormányzása tett rám olyan hatást, hogy komolyabban a politika felé forduljak."
Hú b+... és ő a főpolgármesterhelyettesünk.
mavo, ok, helyesbítek, az az öt az csak 4,52 év.
A lényegen alapvetően nem változtat: egy ideje nem ő van kormányon.
Hajlamosabb vagyok inkább elhinni, hogy a ma gondjai közvetlenül mögöttünk álló 4 év alatt jutottak el a mostani tarthatatlan állapotig. (Hacsak nem valami igen ravasz időzített bomba volt, amit Orbán hátrahagyott, hogy a majd remélhetőleg megnyert 2006-os választás után magát szivassa, igaz?) lehet, hogy ha a fidesz akkoriban valamit másképp csinál, akkor most jobb lenne a helyzet, de ez olyan "mi lett volna, ha...".
Én nem tudom, de nekem az öszödi beszédből nekem az jött le, hogy az elmúlt másfél évben nem csináltak semmit, a választások miatt nem mertek belekezdeni, és most itt a húdenagy probléma. És ezt hál istennek maga a miniszterelnök adta írásba, tehát nem egy aljas rágalom.
Tény, hogy a problémák nem most kezdődtek, de ha visszafelé megyünk, akkor hol álljunk meg? 2002,1998, 1994, 1989, 1973, 1968, 1956, 1949, 1944, 1920 vagy 1514?
Nem ov-t kéne szidni, hanem Kádárt, amiért itt hagyott egy debil és pazarló államot hatalmas adóssággal.
Ez az árpádsávos hajótestfurkálós hasonlat aranyos...a kommunisták is azt mondták, azért halad ilyen lassan a boldog jövő építése, mert a fasiszta ellenállók titokban szabotálnak...mellesleg ki az a hülye, aki a saját hajója oldalát furkálja?

galileo: "nem az embereknek kell elsorvadni a kis telepuleseken,hanem a mestersegesen(ertsd:allamilag finanszirozott) fenntartott elvarasrendszeruknek.
Ha helyreallnak a normalis europai aranyok a gazdasagban,egyhavi jovedelembol barki vehet jo kozlekedesi eszkozt(kb.10eves szgk.-t),nem kell elvarnia,hogy mas tartson fel neki jaratokat,stb."
Egyetértek, az elvárásrendszer megváltoztatása nélkül nem megy a dolog, és a kocsiárakban is igazad van. Bár kétlem, hogy olyan vidám és költségkímélő dolog fenntartani egy 10 éves kocsit az összes adóval szervízzel. Főleg, ha valaki 1x megy hetente valahová.
A gond csak az, hogy nem megoldás, ha mindenki kocsit vesz. Egyrészt 18 éves korodig nem vezethetsz, utána is kérdés, mikor tudsz (van időd, pénzed energiád) jogsit csinálni. Van, akinek soha nem is lesz, van, aki már képtelen vezetni, és van aki nem akar. A "kocsit mindenkinek" projekttel ez a baj. Kellenek az alternatívák.
Végigolvasva az összes hozzászólást pár dolog nem tiszta számomra. Az egyik, hogy ha elfogadjuk, hogy Fletóka ÖB-t performanszosan szűk baráti körnek címezte akkor miért nem láttunk azóta egy nem szűk baráti körnek, hanem mondjuk az egész vén kurvának szólót?
Maximálisan egyet tudok érteni Hajóssal, aki azt mondta, hogy ha jó a reform akkor ahhoz nem kell Fletó, ha meg igen, akkor rossz a reform. Na(h).
Hajósnak nincs igaza szerintem. Fontos lenne tudni, hogy MIÉRT és MILYEN célból kell többet tejelnünk. Ne nézzenek kiskorúnak akit meg kell védeni a gonosz külvilágtól.

Fizess több adót = rossz
Fizess több adót baszki, mert elcsesztük, de 12 év alatt ki lehet javítani. = ez se jó, de jobb mint az elsô verzió.
1.Arpad latom te is birod az UFIS sracokat.
2.Sajnos az eübol most kimaradtam. Hanyszor mondhjam meg, h amit ML csinal, az faszsag: Ok, nem kell ennyi KH Budapestre, ennyi aggyal, de akkor mast melle fejleszteni kene. Elfekvot, mentot, haziorvost, sztk-t. De a penzelvonas, h mostantol ez a beavatkozas kevesebbet er, az nem reform.
3.Patikaliberalizacio. Nem biztos h az orszagnak erdeke, h bebukjon egy csomo kispatika, mert ugye az "igazi" orvossagokon hatosagi arres van, amin meg nem azt majd a TESCO benzinkut is arulja. FIGYELEM: egyszerre hatosagi arres ES liberalizacio. Ja arrol nem is beszelve, h ezek a szerencsetlenek megvettek a patikat todoztakfodoztak kicsiliviliztek, most meg bukjak.
Pl. ugyanezt haziorvosokkal?
4.ÖB: Arpad en azt nem ertem, h mit nem ertesz a mi (GyFmonnyonle) velemenyen: jo, vegre kimondta. De ennek oruljunk? Elkurta. De nemcsak ez: nem csinalt semmit: ez a fo gaz Mondjon le! Miert pont neki kellene maradnia? Ki o?
ezsolt 2006.12.23. 20:12:00
Nem indokoltad meg, hogy miért nincs igaza Hajósnak.
Ami meg az adót illeti nem több adóra lenne szükség, hanem több adófizetőre. Pont ez a gond az adóemeléssel, hogy kontraproduktív, főleg kishazánkban ahol sport az adóelkerülés. De ennek vannak komoly előzményei. Mert ez csak válasz az elkúrtukra.
OFF: (vagy egy masik poston volt kerdes, h mit vegzett TWA)
a megoldas: "magam is tanárember vagyok elvileg"
parakovacs.blogter.hu/?post_id=106000
kaarmeenhetki 2006.12.23. 17:36:08

"Ez az árpádsávos hajótestfurkálós hasonlat aranyos...a kommunisták is azt mondták, azért halad ilyen lassan a boldog jövő építése, mert a fasiszta ellenállók titokban szabotálnak...mellesleg ki az a hülye, aki a saját hajója oldalát furkálja?"

Ha a felelős ellenzék hosszas gondolkodás, elemzés és vita után nem szavaz meg egy kétharmados törvényt, az teljesen rendben van, szívük joga.
Ha a felelőtlen ellenzék gondolkodás, elemzés és vita nélkül eleve elvet minden kétharmados törvényt indoklás nélkül, akkor az egyáltalán nincs rendben. Ezzel bizony megvalósul a hajóoldalfurkálás tényállása...

Vagy. A kamerák előtt csóválni a fejünket, hogy mi bizony elítéljük az erőszakos, törvénytelen tiltakozás minden formáját, mert felelőtlen állampolgár az, aki ilyet tesz, aztán hazamenni, leülni a TV elé és szurkolni esténként a "forradalmároknak", ez bizony a hajóoldalfurkálás passzív esete.

Ez utóbbi példa természetesen csak fikció, elméleti lehetőség, csupán a szemléltetés kedvéért írtam...

lehet Hajósnak igaza, nem az a kérdés, hanem, hogy ha GyF. menne a levesbe, akkor vajon nem-e dobnák utána a reformokat is petrezselyemződnek. Érted, nem véletlenül dumálnak Gyurcsány - reformokról. (hát a Bokros csomag? az nem hasonló pörkölt?)

dark future: ja, meg elítélni az utcai zavargásokat, hol másutt, hát a Kossuth téren, ahová (hogy, hogy nem) a kormányváltó teadélutánokat szervezték, sejhaj, polgári értékrend, erkölcsi forradalom, szerintem nótázzunk.
meg különben is, kinyalhatja a seggem az, aki állítólag engem képvisel a parlamentben, tudod, hát még nekem jó, hogy ő ott ül, de azért naponta kivonul a teremből kávézni, merthogy neki a dobozolás derogál. Öcsém, ha otthon az ács fogná magát, és levonulna a tetőről, hogyaszongya: a nagyanyám kávéja nem elég jó, csak egy sört bontott egész délelőtt különbenis, és tegyük hozzá, hogy igazából szépnek se szép - hát barátom, akkor az az ács húzhatna ólat takarítani a hátsó udvarba, meg ganézni a csirkeólat.

nevezhetnénk ezt például paraszti értékrendnek mondjuk.
ricardo: ugy latom nem teged kepvisel :D

ez a nepiesch pelda naggggyon joooooooo. Acs a csirkeolban....hmmmmm.
nemkellakkorsemkellnemkell 2006.12.23. 21:09:32

Az adóelkerülés válasz az elkúrtukra? Nem itt élsz?
dark future: várom a víziókat az apró villa tv előtti jeleneteiről...
Véleményem szerint még nem teljesen tiszta, mi történt Budapesten idén októberben. Addig ok, hogy a kormánypártok zavargásnak hívják, és tudom, hogy főleg értelmiségi körökben divat elvből elitélni az egész jelenséget, de hogy éppen ki kezdte az erőszakot és miért, az még nem világos.
Ha csak azt nézem, hogy ez kinek volt politikailag jó, akkor a szabadság téri TV épp úgy égett, mint anno a Reichstag. De ettől függetlenül is, rendőrség hozzáértése, illetve fellépésének törvényessége viperától a szemkilövésig, enyhén szólva megkérdőjelezhető.
Szerintem a költői hasonlatok után, mint a hajóoldalt frukáló fidesz, a kormánykeréknél kissé összeszorított szemöldökkel, a jövőbe vetett bizakodó tekintettel álló GyF, az evezőknél görnyedő nép, az EU vitorlái, meg a világ tengere után térjünk át a kicsit konkrétabb megfogalmazásokra.
Mindenkinek Boldog Karácsonyt kivánok!

jóvan, legyen a fekete, meg legyen a fehér, de akkor megint ott vagyunk, ez itten valami pálinkaszagú, sültszalonnás sztárvórsz, merthogy vannak a szájbarúgott felkelők, meg van a gonosz birodalom, és bizony árpádsávot lenget a szél az x-szárnyúak ódalán, lesz még Mos Eisley magyar falu, Dartvéder meg monnyon le; csakhogy ilyen igazából nincsen is, pont az a cép, hogy van a sötétzöld, meg a kék, érted, nem film-noir az élet. Nyílván eldurrant a gumilövedék a rendőrbácsik kezében (hát basszus, végül vót düh meg volt jó kis adrenalinduzzasztó izzadságszag akkoriban az utcai ájerban, csak tapasztalat, az nem volt, hogy miképpen is kéne kezelni a helyzetet), és nyílván hallani fogjuk még sokáig, hogy ez igazából a hangérien watergate, csakhogy, drága feleim, hogy ki is most a büdös Nixon, na azt nem fogjuk megfejteni sohase.
meg tezsem hozzá az egész balhé elejét nem fogtam fel, de tényleg, a buta fejem nem vette be, hogy végül mi volt az, ami annyira de olyan nagyon kiderült az ÖB-ből; Hőzöngő mit csinált eddig, kiküldetésen volt Szkítiában, vagy mi?
kaarmeenhetki,

bejött a szokásos. Szóbakerült az elkúrtötévamicsődbevitte, valaki megemlítette, hogy azért _NEM CSAK_ az öt év, s megszületett a szintén rohadásig izgalmas konklúzió, hogy ugye „[n]em ov-t kéne szidni”.

Ja, bocs az orbánozásért.
„Maximálisan egyet tudok érteni Hajóssal, aki azt mondta, hogy ha jó a reform akkor ahhoz nem kell Fletó, ha meg igen, akkor rossz a reform.”

Én meg maximálisan egyet tudok érteni magammal, hogy ha a jónép szavazókorú fele kompetensen meg tudja ítélni, hogy melyik reform a jó reform, akkor Hajósnak igaza van, — mert akkor az, aki nem Fletó, az biztos, hogy ugyanazt, ha jó, és biztos, hogy mást, ha nem jó — ha meg nem tudja, akkor Hajós hülye.
itt kellene visszatérni egy régebbi blogbakarcolásra, a fehér négyzetre spanyolban, emlékeztek? az amcsik azon okumálnak, hogy érik a fekete mr.president, nekünk meg lehetne egy bazinagy, fehér, háromdés színes-szagos hópatyolat kockánk.
kedves feleim, szó sem volt itt sztárvórzról, és épp hogy nem fekete az a hupilila. a tények, tények: néhányszáz rendőr nem tudott megvédeni egy középületet néhány száz tüntetőtől, illetve még a tyúklopáson tettenért kollégámnak sem kivánom, hogy intézkedés közben kifollyon a szeme, nemhogy olyan polgártársaimnak, akik balgán úgy vélték, hogy a demokráciában lehet utcán tüntetni. Vagy egy tüntetés idején, ünnepnap, sétálgatni.
Ragozhatjuk. "k. béla menekülés közben hátulról tarkónlőtte magát", stb.
Nyilván volt adrenalin, de egy rendőr még akkor sem lőheti le elvileg a betörőt, ha az épp az ő feleségét dugja. Illetve lelőheti, de akkor felelnie is kell(ene) érte.
Egy "tömeg" nem borogat autót. Csak a tömegből néhányan. Ilyen alapon nem lehet az egész tömeget szétverni.

Kicsit olyan ez a megjegyzésed, ricardo hotelli, mint a rendőrviccben: ha nincs akváriumod, akkor buzi vagy.

mavo: beismerem, nehéz idők járnak, mert 1998-2002ig OV volt hatalmon. Még most is nyögjük azt MÜPA-t meg a nemzetit, meg a Millenárist. Már anno megyó is megmondta, "gondvan, gondvan, barátaim, nem lesz itt osztogatás, jön ám a megszorítás"...aztán jött 2004-ben a még szigorúbb GyF, akik éppen véletlenül a választások előtt emelte 2x-re a családi pótlékot, de nyilván az is a spórolás jegyében történt. Amúgy ez az ov virágzó gazdaságot vett át, amit a 70-es évektől szorgalmasan építgettek és gyarapítgattak, majd az így felhalmozott tőkét 1989 után gondos odafigyeléssel megtöbbszörözték. Aztán ő ezt mind-mind elherdálta néhány épületre...le kéne mondania, és saját véleményének elszánt, nyilvános hangoztatásával nem lenne szabad a végre szakértő kormány munkáját ellehetetleníteni.
Előre elvtársak! Mégegyszer happy hanukát mindenkinek!
a hanukkának vége van már. zsidózni csak pontosan, szépen!
mit mondjak, a második igazán sikeres sóelemként elhíresült színesvízágyút élőben láttam, lementünk bámészkodni, osztán egy rendőr se jött oda, hogy pofánvágjon. Meghát ott lakom a közepében, aztán mégis hazataláltam, látásom jobb, mint valaha... Menjél az első sorba, mutogasd magad meg legyél mártír, csak aztán ne csodálkozz, hogy a bunkó rendőr (akinek ugye a lábát kell ütni, merthogy ott nincsen páncél) odacsap egyet a popira, meg rádupláz a gumipuskával. ettől bezzeg kifordul a sarkából a pógáriértékrend, a magyar anyák pedig, miközben ugye a szilvára duzzadt kokit simogatják a Hősök testin, úgy rínak, hogy abba bizony beleárad még a Duna, fulladnak is mind a kurvák megfele a Váci utcában.

Egyébként meg akinek a demokrácia az, hogy minden szembejövő ojjektumot kettéharap, az menjen tüntetni a Hortobágyra, és döntögessen szürkemarhát. olyat meg azért a Pálffy se mondott soha a Híradóban, hogy "Ma délután a rendőrség könnygázt vetett be Kovács Lázár kisnyugdíjas ellen", érted, nem az öreg Latyibácsi borítja fel a Rudizoli autóját, el se bírná a szerencsétlen. Arcokat nem szokás oszlatni rendőréknél, hanem tömeget, tömeget.
tudom, kedves twá.
Ja, a TV-ostromnak és az okt.23-i zavargásoknak vannak tisztázatlan történései, egynémely nekem is feltűnt. A civilként szemlélődő beosztott parancsnok sem válik a rendőrség dicsőségére. Azonban azt nem hinném, hogy alapvetően kormányzati/titkosszolgálati oldalról szervezték nekünk a műsort. Legfeljebb nem iparkodtak a rendrakással az elején. Meg elkúrtak egynéhány dolgot, jó szokás szerint.

Shadow82 2006.12.24. 01:12:28
De itt élek. Amire utalni akartam, hogy alapból nem fizetünk adót. Erre elkúrjuk és adót emelünk. Ezután méginkább kevésbé fogunk adózni. Remélem így érthető. Szvsz az elkúrás "beismerése" után az A6/A8 flottát kellene Suzukikra illetve BKV bérletre cserélni és a luxusbálnákat csak külföldi delegácóknak biztosítani. Érezzék magukon is egy kicsit az elkúrás súlyát.

Na(h) Boldog Karácsoynt Mindkenikek!
kaarmeenhetki fiam, te is aztán jól olyan vagy

csak ismétlem magamat: jogod van arra, hogy az afféle kijelentéseimet, miszerint _NEM CSAK_ az elmúlt ötévelkúrtukbazmegje vezetett ide, úgy interpretáld, hogy: "MERSZERINTETEK MINDENRŐ AZORBÁN TEHET".

Hát nem így van hülyegyerek, de hogy ezzel a viselkedéssel lemondasz arról, hogy vitapartnerszámba vegyeleke, az es biztos. Meg az is, hogy láthatóan nem ez is célod, nem vitatkozni akarsz, hanem jól megmondani. Mert ha nem így lenne, figyelnél mit ar az a hülye fasz, aki szóba áll veled, és most erősen nem csak magamról írok.

A hanukkáról lekéstünk, ezért hepinyújír.
nézd, kedves mavo, nem mondom, hogy Orbán kéne ide vissza. Ezt szerintem nagyon kevesen akarják, főleg ezen a blogon.
Amikor a fidesz volt hatalmon, igen erős jobboldali túlsúly volt a hétköznapokban, sok rasszista megnyilvánulással. És ez nem volt jó, hogy másról ne is beszéljünk...
Azt viszont nem nagyon értem, hogy: ok, Orbán elkúrta, többet vissza ne jöjjön. De akkor Gyf, aki saját bevallása szerint szintén elkúrta, miért próbálkozzon tovább?
Vagy legalábbis mi ez a nagy bizalmas belévetés?
Mert hogy orbánon kívül nincs más alternatíva? én nem tudom, ha nincs is igény más szereplőre, nem is lesz soha. GyFnek kapóra jön OV jelenléte, és az uralkodó fóbia, mert ezzel IS legitimálja magát.
Az tény, hogy az elmúlt évek erős megosztottsága sem gazdasági, sem kultúrális téren nem tett jót az országnak, és ez is oka az egyre erősebb lemaradásunknak a többi új EU taghoz képest.
Mellesleg egy kultúrált vita alapfeltétele szerintem, hogy, ha nem is sikerül egymást meggyőzni, ne minősítsük a vitapartnert. A sértegetés, gecózás mindig az érvek hiányát mutatja. Inkább próbáljunk valami közös alernatívát kéne keresni!
monteli ricardo

tömeget sokféleképpen lehet oszlatni. vannak különböző fokozatok, a vízágyútól a fahusángokon (Tibet) át a tankig (lásd 56 vagy pekingi diáklázadás). Az, hogy egy oszlatásban hányan sérülnek meg, az szerintem nagyrészt az oszlatók szándékától függ, tekintve, hogy az eszközök, a gumibottól a géppisztolyig, az ő kezükben vannak.
Nem az oszlatás jogossága, hanem a módszerei azok, amik nagyon zavarnak.
" Menjél az első sorba, mutogasd magad meg legyél mártír, csak aztán ne csodálkozz, hogy a bunkó rendőr (...) odacsap egyet a popira, meg rádupláz a gumipuskával. "
Belőled is nagy partizán lett volna...a 6. sorban...Ezzel az "úgy kell neki, minek ment oda" hozzáállással nem nagyon tudok mit kezdeni. A legbékésebb tüntetésen is lesz valaki az első sorban. Nincs olyan tüntetés, ami a 2. sorban kezdődik. Ha bármilyen tömegbe mész, a tömeg minőségét nem tudod előre kiszámítani, maximum megtippelni. Minél több ember jön össze, annál heterogénebb a tömeg, annál nagyobb a részegek/bunkók/hülyék valószinűsége. Ha 1000 főben csak 2 suttyó van, akkor 10 000-ben már húsz. Ha ezek egymásra találnak, máris van egy szép "első sor". Aztán olyanról is előfordulhat, hogy rendőrség megindul, ez a hőzöngő, "gyors reagálású" rész (merthogy nekik ez a buli), egyszer csak eltünik a mellékutcában, többiek szétszalad, és akkor a 6. sorból egyszer csak az elsőben találod magadat. Ezt egy tömegben nem lehet kiszámítani. Ezért kell (kéne, ha számít neki a polgártársa épsége) az oszlatónak nagyon körültenkitőnek lennie.
2. bekezdés. Általában, ha Kovács Lázárt feloszlatják, azért nincs benne a tvben, mert azt úgy hívják: titkosrendőrség (régebben ÁVH). Szép hosszú előzetes letartóztatás, esetleg koholt vádak alapján való elitélés. Vagy ott van a tv minden áfacsaló, betörő, szabotőr letartóztatása? Nem.
Az "gyéni ellenállók feloszlatásához" vezető út a tömegdemonstrációk szétverésével kezdődik. Mert az még benne szokott lenni a tvben.
Haladunk egye mélyebbre a megértés talaján, lássam én aztat.

Ki a here monta, hogy Orbán sose vissza ne. Mostan Fletó van, oszt passz.

Megválasztották. Demokatikusan. Vót ellene valami forradalom elnevezésű tárgy (sponzored by), de nem úgy tűnik, mintha túl sokan csatlakoztak volna hozzá.

Akkor meg milyafaszvan 2010-ig vagy amíg a maszop ki nem rúgja a Fletót?

Orbán meg hülyeségeket mond, igen. De ha a jónép megválassza, nem valószínű, hogy csak azért elmegyek mondjuk Fidesz-székházat vagy régyilyót rommá verni.

"A sértegetés, gecózás mindig az érvek hiányát mutatja."

... nagyon helyes, ezt a veetes igazságot szépen írd annak, aki gecózott veled, illetve sértegetett téged ...

Csonka család!
"kaarmeenhetki 2006.12.25. 12:51:20"

Hát erről csak annyit fiam, hogy ha én tüntetek, és valaki előttem kezdi szétszedni a bármit, akkor ha van rá esélyem, leugatom, hogy hagyd má abba, a meg nem szépen otthagyom a tüntetést, mert így, ebben a formában már semmi közöm hozzá, És ha elegen gondolkodunk így, és nem maradunk ott szájtátani, hogy nédd má anyjuk, milyen szépen hozzávágta a rendárhó a betonyt a bácsi, akkor egyszercsak ők maradnak egyedül.

Igen, a rendárok túlkaptak. Nem is kicsit, mert nagyon. Egy előnyét azonban látom a dolognak: egy ideig mindenki meggondolja majd, akar-e megverődni, csak azért, hogy balhét láthasson.
mavo · mavo.blog.hu 2006.12.25. 05:23:03
mavo, nem szeretem, ha hülyegyereknek hívsz, még akkor sem, ha magadat és néhány társadat hülye fasznak titulálod. sértegetésről ennyit.
Kár, hogy nem voltál tüntetni október 23-án. gondolom. mert akkor leugattál volna minden lump elemet. és nem lett volna sebelsé, sesebesülés.
Én nem voltam ott, úgyhogy nem tudom, voltak-e ilyen hangok. Abban sem vagyok biztos, hogy húsz betépett focidrukkernek elkezdenék-e ugatni...még akkor sem, ha éppen Pista bácsi meg Joli néni mellettem áll támogatólag.
Másrészt, ha mindenki így gondolkodna, ahogy te, akkor egy tüntetés feloszlatásának legjobb módja lenne, hogy kovács II tizedes két kollégájával civil ruhában szétvernek 2 kukát. erre majd az okos többség tüntetőleg hazamegy.
szóval érdekes kérdés, hogy hol van a határ, szerintem.
Most csend van, abban is igazad van.

Tüntetések pedig eddig is voltak, Orbán alatt is, Megyó alatt is, Gyf alatt is.
Politikával, döntésekkel nem egyetérteni szerintem lehet.
Viszont, GyF új kategóriát vezetett be azzal, hogy azt mondta: "Hazudtunk!" az embereknek.
Eddig ilyet, ilyen "lépést" nem tett senki.
Mert lehet, hogy ez egyeseknek az őszinteség záloga, meg azt is lehet mondani, hogy politikusok eddig is hazudtak, DE ki nem mondta eddig egyik sem, saját magáról!!!
Ez az új és meghökkentő elem. Gázáratemelünk - tüntetünk "ne legyen gázáremelés", tandíj - tüntetünk "ne legyen tandíj", hazudunk - mivan?!?! hogy kell ilyenkor tünteni? "ne hazudj nekünk"? "ejnyebejnye?"
Nekem ciki külföldi ismerőseimtől hallgatni, hogy "még mindig az a hazudós miniszterelnök nálatok, aki azt mondta a saját hazájáról, hogy kurva ország?"
Próbáltam nekik magyarázni az évtizedes liberálszocialista frusztrációról, de csak megvonnták a vállunkat, és mondták, hogy náluk ilyen szöveggel már le kellett volna mondania az illetőnek. (ezek európai országok. japánban ez meg már harakiri)
Szóval nekem még messze van az a 2010...de adja az Isten, hogy csak én érezzem maga kellemetlenül, a gazdaság meg minden közben éljen, virágozzék, gyarapodjék...
kaarmeenhetki,

A hülyegyerekért elnézést, kiszaladt, nem sértésnek szántam, hanem szófordulatnak.

De innen kezdve tényleg nem tudom, mit tegyek.

Bevallom, én voltam a hülye, ahelyett, hogy a tüncimünci tökérdektelen kis blogomat pátyolgattam volna — de esküszöm, bepótolom, adtál témát bőven —, vitatkozom valakivel, aki ül a kis magyar szartenger kellős közepén egy kupac morál tetején, nem messze egy kicsivel nagyobb morálkupactól, aminek a tetején valaki komoly arccal kijelenti, hogy ő életében soha de soha, s kicsit messzebb egy jóval nagyobb morálkupactól, amelyet külföldnek hívnak, ahonnan emberek jönnek, fejüket csóválva, és csodálkoznak ezen a nagy magyar szarkupacon, ami náluk lehetetlen, mert ott nem hazudik senki, aki meg igen, az vagy lemond vagy belemintázza a hasába a Grand Canont.

Boldogok, akiknek megadatott, mert övék a Mennyek Országa.

Pár ügyes csúsztatásra felhívhatnám a figyelmet, de minek, simán befér két moralizálás közé, fel sem tűnik, ha nem figyelek, meg aztán ezt csinálják politikusaink is, a moralitáskupac tulajdonosa is elköveti néha, miért te légy különb, noch dazu, ha egy épület szétverését és a büfé kifosztását forradalomnak lehet aposztrofálni, a gyújtogatók és fosztogatók elítélőit meg vérbírónak nevezni, más oldalról meg azt állítnai, a rendőrök teljesen törvényesen és le sem szakadt semmi, hogy aztán a nagyobb morálkupac tulajdonosai a saját népét (natürlich en bloc) megverető Fletóról beszéljenek, s a fél ország képtelen ezután a kezét a homloka előtt húzogatni jobbra-balra finoman, ugyanakkor a másik fele ugyanezt a mozdulatot akkor volt képtelen, amikor dübürgött a Pannon puma és — akkor úgyis mindegy, kis hazánkban az a morális válság jelenleg, hogy nincs semmiféle közös morál. Lehet, nem is volt soha, de ez dettó lényegtelen.

Vita részemről lezárva, téged kebelére ölelt a külföld morálja, engem meg nem, nem egyenlő erők küzdelme ez. Ami még bennem van, azt majd beleírom az én kis privát szarkupacomba, jó az nekem úgy.

Hozsánna néked Leibowitz!
kaarmeenhetki
Ne ámítsd már magad, hogy Ferink őszinte nyíltszívű és újszerű politikus!
Nem mondott olyat hogy "hazudtunk", legfeljebb maguk között, de azt az a helyzet, hogy az összes megteszi - maguk között tudják is, el is mondják...
Ebben az az új, hogy ez nyilvánosságra került, de az meg nem hőstett, Ferink részéről különösen nem.
nemtom...nyilván nem fletótól indult ez a trend, mármint hogy mondanivalónknak meghökkentő, esetleg trágár vagy csak szimplán gusztustalan szavakkal adjunk nyomatékot (nála persze csak szűk pártberkekben)(ami néha kiderül).
mindenesetre mavo kolléga lelkes követője. ő engem vádol csúsztatással, amikor, ha jól olvasok a szarkupachegyek között, szerinte olyasmit mondtam, hogy októberben forradalom volt, meg vérbírák, meg külföldön nem hazudnak. hasonló hülyeségekkel idegesíti magát szegény, ahelyett, hogy tényleg foglalkozna inkább a blogjával.
Ilyet én nem mondtam. sztm tüntetés volt, rendőri túlkapással válaszként. a vérbírákat tényleg ő vízionálta.
Nem szeretek külföldre hivatkozni, ha megteszem is, csak akkor, ha személyes tapasztalatomról van szó. ezek a külföldi ismerőseim meg személyesen engem kerestek meg a "tart még a lázadás a hazug miniszterelnök ellen?" című kérdéseikkel.
De kinek van kedve szarkupacok között mazsolázni? az mennyen a mavo blogra...

magampista: légyszives ne érts félre, nem NEKEM tűnik nyíltszivűségnek az öszödi beszéd miatt...de sok más ember képes így aposztrofálni egy véletlenül kiszivárgott beszédet-ahogy te is írtad.
Annyiban újszerű, hogy eddig ilyen szinten, Magyarországon, ezzel nem bukott le senki (mármint, hogy magnóra mondta). és ahelyett, hogy húzott volna vinnyogva elfele, még aznap szépen elismerte.
Ez az, amire hazánk népe nem igazán tudott stílszerűen reagálni, hanem kissé indulatosan. Mármint az a része, akinek nem imponál, ha valaki a képébe mondja, átvertelek...mint mondtam, és a félmondattal erre próbáltam utalni, egyébként vannak ilyenek.
(off.
"az évtizedeken át halmozódott és a szellemi utódoknak továbbadott, a rendszerváltás után is levezetetlen Kádár-gyűlölet...")

on.
Ez a dolog nagyon piszkálja a csőrömet, megér számomra egy éjféli misét.
Ha Orbánnak nekiszegeznénk, hogy Viktor, te kádárista-e vagy, ő nyilván zokon venné a dolgot, s újfent tiltakozna, mondván, hogy rendszerváltó ellenzéki volt, ő kergette el Kommunista Gyulát, meg Reformkommunista Pétert, egyszóval menjünk az anyjunkba. Mégis, ha megnézzük OV politikai megnyilvánulásait momentán, akkor összekaccsintunk, és azt mondjuk, hogy dehogynem kérem, ez színtiszta kádárizmus... Re-'mégis', OV-nak is igaza van a maga érvelésével, hisz' neki politikai krédója a "kommunisták" elleni örök küzdelem; ha kacskaringós pályájával szembesítjük, rögtön azzal vág vissza, hogy ő az egyetlen, aki mindig is opponált a komcsikkal...
Világos az ellentmondás: hogy lehet valaki egyszerre kádárista és antikádárista is? Egyszerűen úgy, hogy a 'kádárizmus' fogalmát a két esetben kétféleképpen, pontosabban két különböző aspektusával operálva használjuk: amikor "mi" szólunk be OV-nak, akkor a Kádár-rendszer "kenyérosztó" jellegére utalunk, míg amikor OV védi magát, ugyane rendszer polgári (és emberi) szabadságjogokat semmibe vevő voltát hangsúlyozza. Ugyanannak a dolognak a két különböző oldala; ezért egy ilyen, képzeletbeli OV-TWÁfan-vitában a felek óhatatlanul elbeszélnének egymás mellett. Ezen okulva fel kell tenni a kérdést:
Mi a kádárista? - "Szótári értelemben" az, aki a Kádár-rendszer minden egyes (gazdasági, pénzügyi, szabadságjog-ügyi, külügyi, kulturális, intellektuális satöbbi) aspektusát magára vállalja; de, ha csak szótári értelmezéseket használnánk a hétköznapi beszédben, nemigen tudnánk egymással kommunikálni, ezért egyszerűsíteni szokunk: ha valaki a 'kádárizmus' általunk leginkább preferált paraméterére pozitívat mutat, azt nyomban 'kádáristának' nevezzük, függetlenül attól, hogy az illető más szempontból teljesen "negatív".
A Kádár-rendszer, kedves mindannyiunk, mivel szőröstül-bőröstül bekebelezte, felfalta ezt az országot, s lett a vörös belekben Magyarországból salaktermék, avagy Szar: Kádárország, sokkal tágabb fogalom annál, mint amire a mi lakmuszpapírunk itt és most érzékeny; vagyis a szociál-, és gazdaságpolitikára ("mink" csak e két szempontot szeretjük nézni, ugye, ugye!), hanem a kultúrában, a tudományban, a "politikus" politikában, az értelm...
Hoppá-hoppá, igen! Igen, az értelmiség köreiben is... És itt jön a képbe a mi Árpádunk, aki a több évtizeden keresztül frusztrálódott, radikálisan Kádár-gyűlölő értelmiségünk egy szellemi gyermeke. Ez az értelmiségi elit ugyanúgy Kádárország alkotóeleme, elengedhetetlen kelléke volt, mint a szövetkezeti lakás: ezek az urak is Jani bácsi köpönyegéből nőttek ki/másztak elő, s ott főttek ők is a jó kis kádári krumplilevesben. Horribile dictu: nem ugyanabból a spec. aspektusból, a lényegét, a 'kádárizmus' meglétét tekintve azonban mégis: az antikádárista értelmiség ugyanúgy kádárista volt, és az ma is, mint egy önimádó párttitkár .
Intellektuális utódaik pedig, akik életük javát már nem a Kádár-rendszerben élték le ugyan, ám a lejárt szavatosságú kádári entellektüel erős szellemi hatása alatt - most tessék az asztal sarkába megkapaszkodni! - úgyszintén kádáristák, mint a városligeti majálison földbe tűzdelt MSZP-pálcikazászlók erdejében sütkérezve-piknikezve nosztalgiázó néni... Mint ahogy a mi Árpádunk is újsütetű kádárista termék, természetesen.
Mivel országunk, s benne népünk lényegében eggyé vált a diktatúrával, ahogy ez teljesen elnyelne-felemésztette, adódik a kérdés: aki "magyar", az vajon természetszerűleg "kádárista" is? avagy: Mi a nem-kádárista? Na, egyvalami biztosan az például: a rendszerváltás után kialakult, az átkosban nem létezett radikális jobboldali csoportosulások. (Radikális baloldaliak is lehetnének, azok azonban történelmi okból [egyelőre] nincsenek, csak az a vicces Munkáspárt, vagy hogy is hívják most éppen?) A mi Árpádunk a "természetes" radikalizmusán és egyéb okokon túl azért is használ ilyen, leginkább a bal- és jobbszélsőségesekre emlékeztető primitívségű kifejezésmódot, mert ezzel mintegy öntudatlanul igyekszik eltakarni nyilvánvaló kádárizmusát. És ez a radikáljobbos-balos fíling köszön vissza itt, valamint az úr honlapján látható, általunk jól ismert, vörös-fekete Tótavé-imidzsben is.
Ösztöneink és értelmünk is tiltakozik: nehogy már, ha valaki igazán, "szótári értelemben" antikádárista szeretne lenni Kádárországban, fel kell csapnia nácinak vagy anarchistának?!... hiszen ezek igencsak szalonképtelen társaság...
És tényleg: a Vörös Emésztőgödör azért mégsem tudott mindenkiből kulát csinálni: valakiken egyszerűen nem fogott a kádárista bomlasztósav. Ezek a "hortysta", "reakciós" ivadékok (akik nem léptek semmiféle szellemi reakcióba a rendszerrel), akik csöndben ápolták magukban a szabadság és a függetlenség igazi, tiszta, diktatúrától nem fertőzött lángját... Ilyen csontos mag volt Antall József. És ilyen Sólyom László. Egy marslakó, az. Vagy inkább földlakó, és mi vagyunk a Mars-bolygó...
(vagymi) igen korrektnek tünik!
-(vagymi) 2006.12.27. 03:00:25
Hát van ebben valami, valóban. De tovább bodorítanám a képet (és a képzavart), mert van itt vmi, ami meg az én csőrömet ingerli.
A Kádár rendszer megitélése ugyanis. Az embereket két csoportba oszthatjuk: akik már éltek akkor, és akik nem. Utóbbiak számára ez már töri, ami ennek megfelelően csak korlátozottan érdekes, vagy éppen nagyon is érdekes, mert politikai harci eszközként használható (meglehetős felszínességgel). /Töri: a lányom, amikor meséltem neki, hogy hány héten át jártam a boltokat igazi Levis farmerért, mert nem lehetett kapni, csak itt-ott és résen kellett lenni, kissé értetlenül megkérdezte, miért nem mentem el egy áruházba... :-D / A másik csoport viszont már élt akkor és rosszul viseli a leegyszerűsített dumákat, merthogy, mint annyi más, a Kádár rendszer sem volt fekete-fehér. Már az sem mindegy, hogy ki melyik korszakában élt, és szocializálódott. Az 50-es évek végén, vagy pld. a hetvenes években... Én pld. az utóbbiban és ezért számomra a Kádár rendszer nem csupa akasztófa és elnyomás, hanem bizony más is, pld. utazás, vidám barakk, Kornai előadás a Közgáz 1 sz. előadójában, stb. Meg csinos lányok. :-)) Mindettől én a legkevésbé sem vágyom vissza oda és soha nem fogok olyanra szavazni, aki igen. De nem tagadom le azt, ami volt, akár beleillik a mai képbe, akár nem. És valóban, mind egy kicsit kádáriak vagyunk, belénk ívódott egy csomó minden és egy csomó minden ellenzése, utálása. Szerintem sok embernek ezért áll fel a szőr a hátán, amikor mélykeresztény-magyar ideológiával kívánják etetni. Megcsömörlöttek ugyanis az ideológiai etetésektől, túlvannak már azon, hogy vajon milyen is "a szocialista ember, vagy szakember"... :-) Egyszóval, sokunk nem hajlandó egyszerűsített képet elfogadni a Kádár korról és igenis árnyaltan kívánunk hozzá viszonyulni. Na und? Miért is baj ez? Hogy nem lehet a múltat végképp eltörölni? Bizony-bizony... Pedig még Kádárék is megpróbálták. Nekik sem ment, nekünk sem édemes ezzel próbálkoznunk!
Tomgazda, nem arról van szó, hogy bármit relativizálni vagy eltörölni kéne! (vagymi) éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a "kádár rendszer", mint fogalom, nagyon összetett. Mint ahogy te is írtad, nem feltétlenül jelentette a rettegést, éhezést, nélkülözést.
Összességében viszont egy beteg és rothadt rednszer volt, ami megnyomorította sok ember gondolkodását, állammal szembeni elvárásait, embertársaiba, szakértelmbe vetett bizalmát.
Az, hogy volt mit enni, meg itt-ott lehetett Levis farmert venni, nem mentesít szerintem. Ez csak egy kis szelete az egésznek.
Éppen ezért kell árnyaltan fogalmazni róla, de nosztalgiázni kicsit olyan, mintha németként arra gondolnánk: 1942-ben milyen szép nagy is volt Németország...Meg volt az ára annak is.
Abban igazad van, hogy "ideológiára" volna szükség mostanában a legkevésbé. De azt sajnos nem hiszem, hogy most ne lenne ideológiai "etetés", igen sok és sokféle. Én úgy látom, a legtöbb vita úgymond "ideológiai" alapon van itten, a zindexen...

"mindenesetre mavo kolléga lelkes követője. ő engem vádol csúsztatással, amikor, ha jól olvasok a szarkupachegyek között, szerinte olyasmit mondtam, hogy októberben forradalom volt, meg vérbírák, meg külföldön nem hazudnak."

Két hevesen előadott moralizálás közt tanulj meg olvasni, ha megkérhetlek.

Köcce!

"a vérbírákat tényleg ő vízionálta"

Méretes lófaszt, kedvesem: ugorgyá fel a kuruc.infóra, oszt olvass!

A külföldi ismerőseid meg mennyenek haza, oszt váltsák le a saját hazug politikusaikat, és a nekünk való észosztás helyett próbálják meg elintézni, hogy ne exportálják nekünk mindazt a szart, amit az ő kényes gyomruk nem bír befogadni, mert szar, rákkeltő, romlott etc., meg amit náluk környezetvédelmileg tiltanak, de azért nekünk jó lesz, ők úgy vélik, azt is vigyék a francba, meg hogy ne ide hozzák a szemetüket, mert szerintem az se olyan hű de morális.

Ha már olyan kurva morálisak ők ott a nagy erkölcsös és ultramorális Ajrópában.

Wazze.
Hú, (vagymi), ezt a szép, kerek maszlagot nem volt piskóta leírnod, remélem, jó sokáig fogalmaztad. Kicsit eccerű, kicsit elitista, de azért sokaknak kiváló Magyarországkép kerekedik belülle.

Kinek-kinek váljék egészségére!

És remélem, te is azok közül való vagy, akikre egyszerűen nem bírt hatással lenni a Kádár-korszak, mert annyira jó csávók, hogy na.
Kaarmeenhetki 2006.12.27. 11:27:22
És én egyet is értek ezzel a komplexitással, csak hozzátettem, hogy az, hogy "bennünk él tovább", akár nposztalgiák, akár akkor szerzett allegiák formájában, az természetes és nem baj.
Veled is egyetértek abban, hogy összességében "egy beteg és rothadt rednszer volt, ami megnyomorította sok ember gondolkodását, állammal szembeni elvárásait, embertársaiba, szakértelmébe vetett bizalmát." De ehhez is hozzá teszem azt, hogy egyrészt az embertársaink és jómagunk megnyomorítása tekintetében nem kicsit azt folytatta, ami régi kártpátmedencei hagyományunk volt (mielőtt bárki az ante-Kádár korszak iránt kezdene nosztalgiázni) másrészt, nemcsak nyomorításból állt. Volt itt némi polgárosodás is, volt kultúra is (és nemcsak szocreál), volt humor, miegymás. Csak annyit mondok, hogy mindezeket a nagy utálkozásban ne felejtsük el, mert akkor hamis képet alkotunk arról a korról.
A német párhuzamot költői túlzásnak veszem. :-)
Az ideológiával nincs semmi baj. Valamiféle ideológia-szerűje mindenkinek van, akit érdekel a világ körülötte, mégha nem is profi, szépen lekerekített, szélezett, színre fújt és díszcsomagolásban prezentált. :-) A baj az egyen-ideológiával van, amit többen is megpróbálnak másokra erőltetni, azzal, hogy csak az a jó fej, igaz magyar, erkölcsös ember, szociálisan érzékeny, rendes ember, stb-stb, aki azt vallja, amit X vagy Y. Ebből valóban sokat láthatsz az Index droid-közösségi polidili fórumain, de pld. pont itt kevésbé. Ezért van sok beszélgetés és minimális anyázás/kinyilatkoztatás.
na jó, költői túlzás volt. csak arra akartam rávilágítani, hogy a 3. Birodalomban is történtek pozitivként értékelhető dolgok.(lásd TWÁ Napola kritikáját.)De ez nem menti a dolgot összességében.
Én ugyan keveset éltem a rendszerben, és igaz, ami igaz: legalább csendesebb gyermekkorom volt, mint a mostaniaknak.
Viszont most, pályám elején úgy érzem, ez a csendesség, állóvíz, langyosvizecske sok helyen visszaköszön. Majdhogynem visszaüt. Kultúrális szinten mindenképpen.
off.
"eccerű, kicsit elitista, de azért..."
Persze, hogy egyszerű, mivelhogy ez egy blogkomment kommentjének a kommentje, aminek műfajából eredően tömörnek kell lennie, ami óhatatlanul egyszerűsítést jelent...

on.
"Kádár rendszer megitélése..."
A Kádár-rendszerben, kis túlzással, (kis túlzással, igen, és ezt a túlzást-leegyszerűsítést fenntartom végig, mert nem szakkönyvet írok, hanem blogkommentet, csókolom, ne keverjük a műfajokat!) valóban nem lehet semmit egyértelműen szétválasztani fehérre és feketére: az egész, úgy ahogy van, egy nagy szürke maszlag, ahol a hosszú évek során minden jó és rossz relativizálódott; ami maradt, ami volt, a minden, az maga a kádárizmus. Még az antikádárista értelmiség, hogyne, az is, nagyon, szerves rész!
A kádári gazdaságpolitika, amit nevezhetünk reformkommunista gazdaságpolitikának az elvtelen pénzügyi lazítás-megszorítás ciklikus (cinikus?) váltogatásának gazdaságpolitikája volt: amíg lehetett, szórták a pénzt a népnek, azután egy kicsit megszorítottak, hogy a hitelezők megnyugodjanak, hogy aztán megint kezdődhessen a lazítás. Ez volt a reformkommunista-technokrata közgazdász elit nagy tudománya: miképpen lehet a végsőki feszítve a húrt egyszerre fenntartani a fenntarthatatlan gulyáskommunizmust, és közben az ehhez nélkülözhetetlen külfödi hitelintézeti bizalmat is élvezni. Ehhez ért a posztkádári elit.
És ez a reformkommunizmus ment tovább a rendszerváltás után is, ám ezúttal a megszorítás-lazítás jól követhetően a négyévenkénti választási ciklusokhoz igazodott.
Most a lazítás-megszorítás-ciklus 'megszorítás' részénél tartunk éppen, elvtársak: nincs új a nap alatt. Gyurcsány Ferenc ugyanannak a technokrata-kádári gazd. elitnek a tagja, mint Medgyessy volt, azzal a különbséggel, hogy ő már a rendszerváltás-utáni kádárizmust képviseli.
Ha ki is akar lépni ebből az örödgi körből - ezt mondogatja magáról - az a pártja miatt, mint ezt Árpád is megírta egyik kommentjében, nem fog sikerülni neki - ha van egy kis pénz, ki az a hülye Kádárországban, aki nem osztja szét a népnek? Amíg viszont a mi Ferink szépen belesimul a posztkádári képletbe mint technokrata "gazdasági szakártő", addig le van szarva, hogy mit gondol valójában államról, gazdaságról. Ez, hogy mi van valaki fejében, hit kérdése, mindenki szubjektív véleménye, kíméljenek!; különben is, amit az ember mond, az sokszor ennek eltakarására szolgál.
A tett az első, a szó a második!
Ja, és az, aki most a közönséges megszorításokba egy Új Világ eljövetelét, s Kádárország megsemmisülését vizionálja bele, mivel a közönséges reformkommunista észjárást éltet, aligha gondolható, hogy ő maga ne volna szintén lelkes reformkommunista...
Ismétlem, elvtársak: nincs új a vörös nap alatt...
j-vagymi) 2006.12.27. 13:29:00

"A kádári gazdaságpolitika, amit nevezhetünk reformkommunista gazdaságpolitikának az elvtelen pénzügyi lazítás-megszorítás ciklikus (cinikus?) váltogatásának gazdaságpolitikája volt..."
Ennek a gazdaságpolitikai izének a leánykori neve "stop-go" és kiválóan tanulmányozható egy csomó nyugati, Kádárt csak az esti hiradóból ismerő (ha egyáltalán ismerő) ország gazdaságtörténelmében. Persze ott a ciklikus elemek közé kell bevenni olyan piaci témákat, mint az infláció és a munkanélküliség, amik a Kádár rendszerben csak látens búvópatakként voltak jelen /oh mily költői ;-)/, de azért nem javasolnám a Kádári gazdpol-ra ezt sommásan ráhúzni, mint fő jellemzőt. Ahhoz túl általános, se nem magyar, se nem kommunista, se nem kádári találmány. A reformkommunisták meg egyéb cuccokat is kieresztettek Pandora szelencéjéből, amik a tervgazdaságot rendesen aláaknázták és a piacgazdaság mechanizmusainak csíráit szórták szerteszét az országban. Lásd Uj Mechanizmus, második gazdaság, háztáji-MgTsz szimbiózis, Gmk, vállalati gazdálkodás kezdetei, stb.
Ha a "mi Ferinknek" csak arra fussa, hogy megszorít, az kevés lesz tettnek, és semmiképpen sem lesz reformnak nevezhető valami. Ha legalább egy reformot meglép, akkor jó nálam egy plecsnire. :-) Addig meg a szkepszis szerintem is indokolt. Ahogy mondád: "A tett az első"
Ami miatt a szónak akkora súlya van, az az, nem feltétlenül csak a hinni akarás, hanem az is, hogy nincs más, aki legalább mondaná, azaz reményt pislákoltatna, hogy na most már végre lépve leszen.
-(j-vagymi),

Kezd alakulni. És biza, a maszop valóban velejéig posztkommancs párt — fájdalom, a fidesz is az, 2001 tájékán ők is eleresztették a gyeplőt, és a 2002-es Első Nagy Választási Licitben vastagon tettek róla, hogy Megyó minden szájba sült galambot ígérjen, csak Megyó, amilyen hülye volt (a francba lehetett ez a csávó bankár, nem tudom), szépen be is tartotta, gondolom, azt hitte, ezer évig fig tartani a konjuktúra.

Hát nem.
Mint az törvényszerű egyébként.
Ha pénzhiány miatt 2-es alá a kommunikáció, van még egy kis tartalékom. Kérem adóztassanak meg még jobban. Szívesen odaadom, amim van.

Másrészt, a kormány csak a javunkat akarja.

Közben persze, felnőtt vagyok és kész vagyok az öngondoskodásra is. Vagy, ha még nem vagyok felnőtt, akkor igérem, hogy az leszek.

Ezt kommunkáljátok jól: Megadóztatlak, közben persze gondoskodj magadról, mert én az állam már nem tudok rólad.

Más: Volt egy kérdés, hogy az állam miért ne lehetne olyan, mint egy cég. Egy észrevétel: Mit tesz a cég, ha nem kell annyi dolgozó -> leépít. Mit tesz az állam, ha túl sokan vagyunk és kevés a lé ->? (Vérmérséklettől függően lehet kitölteni a maradék helyet.)

Még valami, ami miatt az állam nem cég. Egy cégnél többnyire mindenki hasznos. Még Micike is, aki időnként csökkenti a feszültséget főnőke sliccének megoldásával.:) De könyörgöm hagyjuk békében a gyerekeket és az öregeket! Ne akarjuk már, hogy ők is hasznosak legyenek!

Más: Szerintem nincs senkinek sem baja a kapitalizmussal addig, amíg jól fizetett állása van.
"Amikor a fidesz volt hatalmon, igen erős jobboldali túlsúly volt a hétköznapokban, sok rasszista megnyilvánulással"

Ja, hogyne... Hivatásos rettegők, azok voltak. De azok most is.
és na jó van, akkor ez egy népszavazás volt, és kaptok 72 órát, hogy megtanuljatok békeségben, szeretetben meg batárnagy egyetértésben élni. Különben jön a tank.
REFORMIMÁZST azt nee!
Inkább még több könnygázgránátot a rendőrségnek!!!
"Sürgősséggel 3 milliárd forintot szán erre a célra a kormány, így többek között a 120 gránátvetőt, az 1500 darab könnygázgránátot, az 5000 darab paprikasprayt és 11 új "rabomobilt" a tervezett határidőnél 4 hónappal korábban megkaphatja a rendőrség"
1500 vazze egy napra sem elég!!! október 23-án 1800-at lőttek ki...