W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Kívánjuk a sajtok szabadságát

2006.12.19. 17:49 Tóta W. Árpád

Vettem egy darab sajtot a Matchben. Nem volt vele különösebb tervem, azért vettem, hogy legyen sajt a szendvicsre. Azt már tudom, hogy ha például melegszendvicshez kell, akkor alaposabban kell vásárolni, mert a melegítést-pirítást csak az igazi sajtok bírják ki, a savóból és oltott mészből gyúrt lapkák inkább folyadékká változnak, majd azonnal szénné.

Otthon aztán kiderült, hogy az ementáliszerű anyag gyakorlatilag ehetetlen. Az undorító, csípős-kesernyés ízű tömb talán radírgyári kísérletből származik, és majdnem biztos, hogy tejszármazékot csak nyomokban tartalmaz. Ez főleg azért dühítő, mert nem volt gyanúsan olcsó, ezerhétszázért lehet kapni ehető sajtot is. Az nyilvánvaló, hogy a nyolcszáz forintos gouda és társai szintén kamusajtok, de itt pont a kövérebb árcédula altatta el a gyanúmat.

A gyümölcstelen siránkozás hagyományát megszakítva most megmondom a megoldást. A Megoldást Magát, ahogy azt csinálni kell. Pontosan ugyanúgy, ahogy a csokoládéknál. Ott ugye az ember elolvassa a betűket, és ha látom, hogy kakaós tejtábla, akkor már baszom is vissza a polcra, mert tudom, hogy olajos-salakos filmet képez az egész bensőmben, aminek hánytató ízét egy napig érezni fogom. Szilvaízesítésű szeszesital dettó. A sajtoknál az a gond, hogy a háromkilós tömbre biztos fel van írva, hogy repceolajból és libafosból készült, de én már csak a hűtőpultban látom, azzal a felirattal, hogy Trappista. Ennyi az egész, illetékes elvtársak, ki kell írni a sajtospultnál is, meg a darabolt-fóliázott cafatokra is, hogy az most sajt, vagy sajtjellegű tömbáru. Súlyos büntetés terhe mellett.

Megjegyzem, ilyen sem volt, amíg Kádár élt.


Címkék: ordnung macht frei! enni

286 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr2323354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Megjegyzem, ilyen sem volt, amíg Kádár élt."

Kádár idején nem volt ennyi sajt márka sem, pláne coca cola. És ami volt az sem volt mindig. Jobb ez a kapitalizmus. Sok a Sz@r, de legalább megválaszthatod, hogy melyiket viszed haza...
Ez a trappista szerzetesek bosszúja:)
Sokan azt hiszik, hogy a szupermarkecek élelmiszert árulnak.
Sokan azt hiszik, hogy a biotermékek kamu dolgok.

Mindegyik téved.

A biocuccokat sokan különlegesnek gondolják, pedig AZ a nóóórmális. A mai gyerekek lassan semmit nem esznek meg, aminek nincs MŰíze. Ez meg nem normális.

Egy élelmiszeripari faszit mondta, hogy az átkosban meg volt adva, hogy a párizsiban a húsnak iksz (asszem 50)% húsnak köll lennie. Gengszterváltáskor ezt a szabályt eltörölték, így szabad a pálya a módosított kukoricakeményítő-csontliszt-vérliszt-színezék kombónak.

Coca Cola volt Kádár alatt, mégpedig nettó egykilós üvegben.

"megválaszthatod, hogy melyiket viszed haza" - igen, amennyiben ráírják, hogy micsoda.

"mai gyerekek lassan semmit nem esznek meg, aminek nincs MŰíze" - az hagyján, de a macskák se.
republic,
Kádár idején márpedig volt kokakóla, asszem a hetvenes évek végétől.
Egyebekben igazad van, csak az a baj, hogy intézményesült a fogyasztóátverés, és fogalmad sincs, mit viszel haza.
Ezérmondom, hogy ellenőrzött biotermék rulez.
Én márkanévre támadok, ha sajtot vásárolok. A Bakony és a Karaván nyerő a 2500/kilós kategóriában. Füstöltben kevésbé gumiszerű a pótsajt, bár ez csak önbecsapás.
TWA, 18:17:05

a macskákat koffeinnel basszák át. Tök komolyan mondom. Viszont nincs ráírva egyik macskatápra sem.

Ja, és az a tej, amit egy normális (értem: kint, udvaron) nevelkedett macska nem iszik meg, az gagyi. Én így szoktam tesztelni a tejeket.
Guga, a bio kaja drága, tehát vagy lehúznak sok pénzzel vagy silányat eszel. Amúgy a bio is sokszor olyan bio, hogy csak nevében bio. Cola miatt bocs..
Guga: Úgy tudom a háborús, és az utáni egyéb ínséges időkben lett feltornászva 70% fölé a párizsi víztartalma. Tehát 70% fölötti víztartalom, némi szója egy kis bőrke. Ez a párizsi.

Tejet már rég nem lehet kapni, még ha belefeszül az ember és lerántja a legdrágább darabot, az is borzalmas (egyedüli üdítő színfolt a magor tej - egy éve kóstoltam, és meglepően finom volt).

Én is utálom a béna sajtokat, főleg amikor reszelném, és ettől az ócskája megreped, majd morzsalékos gyurmagömböket képezve darabokra hullik. Na ezek mennek be a darálóba.
Sajtokról:
a magyar piacon kapható átlag trappisták pár nap alatt készülnek el valami gyorsérlelő szartól.
A bio jó dolog lehet, de az a két sajtburger olyan finom...
kádár alatt viszont nem volt vagy nem volt ehető étcsoki, talán a melódia. a borokról ne is beszéljünk, mondjuk akkor nem is érintett. viszont coca és pepsi tényleg volt.

mi lesz a sajttal?
republic,
nem a bio kaja a drága, hanem az a sok hálapénz, amit a műkaja miatti gyomorműtét miatt köll majd fizetni.
A biotermékek 95%-a egyébként exportra megy, kurva szigorú soxoros ellenőrzéseken keresztül, így ami ittmarad magyar piacra, szinte száz százalékban megbízható.
Most az ellenőrzött biotermékekről beszéltem. Azok a termőhelyig visszakövethetőek.
Ha sajt volt ráírva, átvertek. Nem nevezhetik sajtnak (Viva EU) a növényi alapú "tömböket". Valahol láttam is már ilyet: Csízió speciál tömb, pedig sajtnak látszott.
Mellesleg kár lepődni. Manapság már a legendás Vilmos hátát böngészve is jöhet a hanyattesés: körte ízű szeszes... Zwack, meg a minőség, ja.
republic,
VAN bio sajtburger (igaz, hogy nem az utcasarkon), bio sör-bor-pálinka. Bár tudom, hogy még az átlag fogyasztó a fűszerpor ízű magvas sztereotípiákban gondol, ha bióról van szó.
Kádár alatt még tényleg így volt. Azóta szinte bármi van bióban.
nekem rémlik valami éttábla a komenizmusból, de nem jut eszembe. akkor egyébként kakaós tejtábla nem votl, hanem nugát. maci, meg kajla. utáltam.

"Nem nevezhetik sajtnak (Viva EU) a növényi alapú "tömböket"."

Pont ezt írom, hogy a gyűjtőre rá lehet írva, hogy műtrágya, meg a kamionra, de én vagy a pultban látom, vagy már darabolva, folpackban.
Oké, én hiszek neked Guga, csak tudod ez "magyarland". Itt sok minden megtörténhet, például a kajáddal is. A M.E.G.A trade termékekről is azt hitték, hogy jó. A bio meg ma még luxus cikknek számít. Nem is csoda, hogy kiviszik... Ironikus, a jót kiviszik a szemetet hozzák. Hm...
koltozz videkre ott van kecskesajtis akkor majd arra fintorogsz. en pl tehenet akarok tartani.. mert a tej sem tehenbol van.. gyerekkorom ota ittam.. de mostanra kikeszult a gyomrom tole.. bezzeg osztrakiaban.. de legalabb azota a krompli krompli maradt.. vagy nem?
talán a koszos, héjas kromplit még nem hamisítják, de a mélyhűtött-darabolt, illetve a meki-féle, az bizony már továbbképzett krompli.
Szerintem a csomagolt dolgokon is rajta kellene lennie a valós adatoknak. Nosza próba: kérd a "vendégkönyvet", majd kiderül, hogy mi is az előírás.
Megjegyzem, a Match szerintem tragédia. Drága ám rossz. Az ideális kombináció.
Árpád! És neked is mondta az eladó, hogy "Ne törjön meg, jóember"?
szerencsi étcsokoládé volt anno..

tejet meg lehet venni a csarnokban- a bolti tejekből nem lehet aludttejet csinálni..pedig abból lehetett túrót is készíteni otthon..
bájdövéj: Megatrade: a "bióság" meg a "lejárt termékek átcímkézése átbaszás szempontjából" két külön kategória. Attól még, hogy bio valami, perszehogy szar, ha lejárt.

Az, hogy mi vagyunk Európa szemététel-fogyasztója valóban ironikus. Ez ellen viszont igen könnyű tenni: nem kell venni a szart, és meg kell venni a biót, vagy legalább kurvára megnézni, hogy mit veszünk. Amire meg nincs írva normális infó, azt eleve ne vegyük meg.
Rigor:
ja, valóban talán 70%-ról volt szó. Most úgy saccra 7% körül lehet a hús aránya.
Hú, az a csízió az valódi büntetés! - egyszer kíváncsiságból vettem belőle 10 dekát, a nagyját a kuka ette meg.

De tényleg, beleharap elborzong, aztán tettem egy kísérletet hátha pirítva elviselhetőbb, de nem, úgy égett műanyagzacskó szaggal indít az íze pedig hát nem is tudom mihez hasonlítsam, mert nem ettem még soha égett műanyag zacskót, és lehet hogy a zacskóra nézve sértés lenne hozzá hasonlítani a csízió ízét.

Hasonló élményeim voltak a burizer nevű csodával, ami növényi alapú, főleg burgonyából készült "párizsi".


Egyébként a termékek nagy része fel van állományjavítózva: a sláger anyag a szója, amivel ugyan szórakozni kell mire emberi fogyasztásra elkalmas lesz, viszont nagyon olcsóan előállítható. Az hogy kampányotlak vele egy időben hogy milyen "egészséges" sajnos marhaság, - ennek gazdaságpolitikai okai voltak.

Gyümölcslevek esetében trópusi esetben két lehetséges alappal növelik az állományt: répával, illetve almával.

A kötelező és mindenben megtalálható összetevő az aszkorbinsav avagy a rettegett e330 ami valójában c-vitamin.


Végül az igazi élelmiszeripari joker:

Ez az ősi japán fűszer önmagában íztelen, fehér kristályos por, amit régen a tengeri hínár főzetéből nyertek, és ez adja meg a japán ételek ötödik alapízét, az "umami"-t (Umami japánul ízletességet jelent).

Az fűszerek tasakján ezt az összetevőt a rémisztő nátrium-glutamát (E621) néven találjuk. Sok alaptalan vád érte, mivel az emberek egy kis százalékánál allergiás reakciót válthat ki, ami főleg nagy mennyiség elfogyasztása után bőrpírral, fejfájással jelentkezik. A kínai vendéglőkben egyébként púpozott kanállal szoktak ebből a fűszerből használni, így fedik el silány minőségű összetevőket.

Persze ha eleve jó ízű ételbe raknák/rakjuk akkor ízorgazmus meg katarzis élmény, egyébként pedig csak elfogadható szintre emeli az ipari mocskot.
A dinnyét elég jól lehet tuningolni, ha tökkel variálják, illetve ráoltják, no meg infúzuózzák.
Kedves Rigor,
addig nem is volt baj az umami-val, amíg hínárból nyerték ki (egyébként a nem gagyi, 2évig erjesztett szójaszószokban is u.ez az íz van meg)

Tudtommal azonban már régóta valami szintetik szarból csinálják, mert így a tengerek összes hinara nem lenne elég (lásd eper"ízű" joghurt)
Nos, ettől a műszartól fáj a feje a sokmindenkinek a kínai kaja után. (Ami egyébként nagyon király vóna)
Kedves Rigor,
dinnyeügyileg tényleg nincs más megoldás, mint biót venni. Szezonban rogyásig voltak vele bioboltok, nem is sokkal drágábban, mint az ellenőrizhetetlen eredetű szarok.

Az én nagy-nagy bánatom pont az, hogy míg a környező országokban két számjegyű ütemben növekszik évente a bio termőterületek aránya, addig nálunk tavaly pölö visszaesés volt.
Hahó! Megvan! A Kádár alatti éttáblát Szerecsennek hívták, sárga papírba és alufóliába volt csomagplva!
A kínai kaja megint más történet, azt Budapesten egy közoponti nagy nagy konyhán főzik, és kb az összes kínai büfé, meg étterem onnan kapja vödörben az elltámányt. Kivéve persze az igényesebbeket, de azok árban is húzósabbak, és az ételek össze sem hasonlíthatóak igazán azzal a rizsnyákoszöldségeshússzerűvalami rizzsel vagy tojásostésztával című büfés mocsokkal.

Persze hasonló a helyzet pizza, és olaszkaja fronton is, reklámot nem akarok csinálni, de egész Pesten egyetlen helyen lehet csak igazán jó pizzát enni. A többségre inkább az "advanced melegszedvics" jelző a találó.

Aki szerint a hamburger finom az menjem mongol étterembe és egyen frissen sütött pácolt husikat. Ja és két bigszar menü árából korlátlant fogyasztva amennyi belé fér sörrel meg minden. - aztán mondja a szemembe hogy a hamburger a finom kaja.:)
A darabolt sajtra tényleg nincs semmi ráírva, csak a súly/ár. Én csak a közelmúltban jöttem rá, hogy egyes sajtok azért szarok, mert nem is sajtok. Meglepő volt, bár a tej, tejszín, stb után talán nem kellett volna annyira meglepődnöm.
nagyon csúnya párhuzam de párizsban egy match szerű szupermarketben vettünk bn-vel sajtot és bort, a sajtpultnál a hölgy megkérdezte mihez kérjük és milyen borral eszzük. a borrészlegnél meg volt egy ügyeletes borszakértő -egy nagyon kedves hölgy- ő is megkérdezte milyet keresünk milyen áron és mihez akarjuk fogyasztani. és egyikőjük sem nézett furán hogy nem a legjobbat keressük. élvezet volt vásárolni is ;-]
A rendőrség, tűzoltóság stb.-hez hasonlóan egy élelmiszer-biztonsági, ingyenes, könnyen megjegyezhető, lehetőleg szintén három számból álló segély-telszámot is kéne csinálni, amit a fogyasztók úgy hívhatnának bárhol és bármikor, mint a mentőt, és jönnének is azonnal a fogyasztóvédők, mint a mentő.
guga: na igen, lehet is érezni a különbséget a 400ft fél liter valami szüjaszós, és szupermárkás természetesen érlelt nulla hozzávalóval készült szójaszósz között ami 1500ft/2dl. Ég és föld.
Füstöltben:

Spar-ból a szlovák Gazdovská Parenica. Finom, nem drága.

Juhtúróból szintén, naná. Ott van otthon.

Tudom, anyámat a szlovák tejtermékkel, de a Karaván módosulatok egy részétől randomban kapok kiütést a pofámra, és nem hiszem, hogy a füstre vagyok allergiás, a tábortűz például sose ver
ki ragyával.

Ja, és márványjellegűből Saint Agur vagy Danablu. Drága, de ehető.

Keresek finom, ízletes, az említettekhez hasonló, és nem 7000/kilós áron mért magyar kéksajtot, ha valaki tud, lökje.
Mmm.. én ettem finom hamburgert is, igaz Kanada volt a hely, nem itthon és nem gyorskajálda. Direkt azért vittek el oda, mert előtte megvolt a véleményem a hamburgerről. :-)
CrL,
és ehhez egyébként a kedvességen meg egy, az eladóknak tartott gyorstalpaló tanfolyamon kívül itt se kellene más. Na, megint a bilibe lógott a kezem...
Ylmor: Olyat most is lehet kapni, és viszonylag jó ár/minőség arányt hoz.
Guga

Macskaeledel+koffein, ez honnan? Bazmeg aszittem engem nem lehet meglepni, de sikerült. Tuti info?

Speed nincs a Whiskasban??? Pedigree Eki Pal? Gyerekeknek Coco Choco? Húbazmeg. Egyre jobb.
Árpád!!!!

Ez a homárra való cikk!
Helo-helo!
Guga, Clr, ehhez a kedvességen kívül sajtok is kellenének...
Quicksilver: elhiszem:) A hamburger mint étel nyilvánvalóan lehet fantasztikusan finom, a plejskovica (bocsánat nem tudom hogy írják helyesen) néven futó változata például igen kiválló:) Főleg a méretét tekintve.

Na meg hát persze, ha az ember minőségi friss marhahúsból ügyesen fűszerezve faszénparázson grillezi a húst, az öntetek frissen készülnek nem bolti majonéz/mustár/ketchup, a zsömle szintén friss sütés minőségi alapanyagokból akkor azért nyilván ki lehet hozni belőle a katarzist:)


lac1: nekem is rögtön a homár ugrott be, csak ott már sajnos nem lehet kommentelni.
A taurin macskákban előforduló hormon.

A csokoládéban előfordulhat disznózsír, az ömlesztett sajtokban a tejzsírt gyakran növényi olajokkal pótolják
Szerencsi étcsokoládé, asszem nem volt külön neve, egy cica volt a csomagoláson.
lac1: Ez az én blogom, tehát az én nyűgeim ide valók, és az én nyűgöm épp az (is), hogy le kéne menni másik sajtért. Meg az, hogy átbasztak.

Szlovák tejtermékek nekem általában bejönnek, sajnálom, elektronikából is megveszem a japánt tiszta szível.

Komenista étcsokiból rémlik még nekem egy vékony tábla, aminek a közepére az volt írva, DIÓSGYŐR.

A Match egyébként azért is vicces hely, mert szupermarket létére szinte minden drágább benne az éjjelnappalinál is, a sprotnitól a tökmagig.
Ja, a műízek. A zselécukor és a gumicukor a legnagyobb műanyag édesség, mégis rajongom mindkettőért.

A legjobb a P. mintás műbél. Mikor megkérdeztem az meg mi, akkor azt válaszolták, hogy hát penészmintás.

Kedvenc Húsbolt felírataim:
Bél kapható: Marhavastag és marhavékony

Saláták és belek kaphatók!
Árpád!

A szerencsi csokiból volt egy olyan sorozat, amelyiken várak voltak. Na azon volt Diósgyőr felirat, a vár képével.

Továbbiakat, megyek vacsizni.
Árpád:

„talán a koszos, héjas kromplit még nem hamisítják…”

Nem is kell. A hazai krumpli (magyar termék) olyan szar, hogy x mennyiség több mint a fele gyakorlatilag ehetetlen. Az ehető krumplit Ausztriából importálják.
na ez nem igaz, van jaó magyar krompli, szoktam enni. csak nem a legócsóbb.
Rigor: minden ételnek ez a titka. Jóízű, friss alapanyagok. Ezért is szar, amikor az ember, aki nem akar készkaját enni/venni, az kikap egy ilyen sajtot, tejet, tejszínt, akármit. És a közelmúlt ügye óta ugye már a bio-t is gyanakodva kell lesni, hogy honnan származik...
Kappanzsíros tejszínnel gyúrt, fokhagymás vajban pácolt borsos tyúkbéltorta a'la kolumba!
az emlitett ét szerencsinek megtaláltam a csomagolását a retronómon

www.retronom.hu/images/zoom/felh/1982_csokipapir_szerencsi.jpg

mint vmi tortabevonó.

a melódia (alakja olyan volt mint a mai duplo) viszont nem volt túlédes és volt benne vmi ét ha jól emlékszem.

a nugát csokik és a szappanizü macskanyelvek: atyám.
Hol van? Hol van?

Ha valaki tud infót, azonnal közölje. Már 10 éve nem ettem olyat.
A Mesesajt az viszont bűn.:)
Rofä: nekem állatvédő barátaim mesélték, illetve több tucat saját macskán tapasztaltam: addig nyávogtak, míg azt a gyári műszart oda nem adtam nekik. És szét voltak sértődve mondjuk a friss csirkenyaktól.

Azóta több helyen is olvastam erről, de persze, nem a macskatápgyártók honlapján. Majd megpróbálom előkeríteni, de ilyen írott cuccok voltak, nemtom, megvannak-e.
CrL "sajtok is kellenének": egy kicsit is tájékozott bótos, vagy lánc köbö 100 féle jobbnál jobb sajtot tarthatna a boltjában. Nem olyan bonyolult a beszerzés, csak beleszarnak, mert asziszik, nincs rá igény.
Kádár ideje alatt, valóban volt Cola, és valóban netto egy kilós üvegben, de az szigorúan Pepsi Cola volt csavaros kupakkal.
Guga: kutyatápban biztos, hogy nincs semmi ilyen; az én kutyám csak akkor hajlandó megenni a tápot, ha felturbózom neki maradék kajákkal a miénkből. :-)

Mesesajtot sosem ettem, de szörnyen hangzik; sajt + csoki? Brr...
Guga: azért csak drága importsajtokból nem élne meg egy bolt, legalábbis itt vidéken nem. Lenne igény, persze, csak vásárlóerő nincs rá elég.
tézé!
a kádár idejében coca-cola is volt..
nagykanizsán is palackozták
Quicksilver, és ti többiek, akik "gyanakodva nézitek a biót, hogy honnan származik"
Szegény "BIJÓ" a kabátlopás csúnya esetébe keveredett.

Mégegyszer kezdőknek:

1., a biotermékek kurva szigorú ellenőrzésen mennek keresztül.

2., aki meghamisítja egy bármilyen termék lejárati idejét, az egy büdös paraszt.

DE: a két dolog NINCS összefüggésben.
Érthető így?

Duga: "sajtszabadság" kéne persze, ha nem is párizsi szinvonalon, de egy igényes és megbizható alapkinálat szupermarketekbe, az menne, bár néha úgy érzem jó sajtok helyett inkább sajtoschipset vesznek az emberek ;P
Kedves Quicksilver,

te mostan ilyen direkt félreértős vagy?
Kiabánat mondta, hogy éljen meg egy főleg vidéki boltos csak a drága import sajtokból?
Mikor és hol írtam ilyet? Nemán!
Azért az LOL, hogy a magyar termékek, - amiket nem is Mo-n gyártanak - sokkal komolyabb minőségellenőrzésen mennek át (ezért drágábbak is), mint a máshonnan importáltak és még így is a magyar terméket pocskondiázzák. Bár ez inkább beidegződés.
Igen, szerintem is át kéne térni az amcsi típusú fogyasztóvédelemre: mindent szépen nagy betűkkel rávésni hogy a hülye is értse (mint pl én..).

aktuális vesszőparipám e téren a hónalj alá kenhető izék piaca.

egy fél éve láttam egy féldok műsorban hogy ezek hogy készülnek (bazi nagy alumíniumtömböket ledarálnak -majd hozzáadnak egy kis hintőpor egyéb adalékanyagot és kész) és döbbentem rá hogy tulképpen 80%ban alumíniumot tömök a pólusaimba - biztos naggyon jót tesz.

szerintem pl ezeken a termékeken (ami egyébként e piac kb 99%a)14es betűméretben, vörössel szerepelnie kéne hogy "figyelj hülye, fémmel tömöd tele a pólusaidat!!"
Vince,
tök igazad van. Mindenféle szar haccp meg faxom tudja milyen EU-s minőségbasztatásokat kell csinálni, míg a dán tehenész viheti a bótba a saját sajtját a tehénszaros kezével. (Más kérdés, hogy nem úgy viszi...)Pápábbak voltunk a pápánál, jól leszivattuk magunkat.


A legdurvábbak a "csokimikulások" az 5% kakaótartalommal... (lehet étcsokit kapni 72% kakaótartalommal, az még finom, van valami 99%-os az már ehetetlen.. nade 5%?????).

Ezek a tejbevonómassza rémek. És persze sztaniol vastagságúak.

Bezzeg a gyerekkoromban a szigorú tekintetű csokimikulást húsbádrral lehetett csak eltörni (rituális lefejezés). És milyen finom volt!
sose gondoltam volna, h angliaban jobb kajakat fogok zabalni, mint otthon valaha is. mer ezek ugye nem arrol hiresek.
intifan:
nem lenne olyan hülyeség, amit mondasz. Normális kinti láncokban fel van pölö tüntetve, hogy a citrusféléket mittoménmilyen tartósító biszbasz méreggel kezelték, ezért a kedves vásárló NE fogyassza el még véletlenül se a héját.

Mondj egy helyet, ahol ez ki van itthon írva. Most meg karácsonykor több tonna mérgezett citromhéjet reszelnek a háziasszonyok a bejglibe.

Hát ez a drága, nem a bio.
Ha már a sajt-tej kérdéskört boncolgatjuk... Mi a helyzet a vajjal?
Egyszer azt hallottam, a vajat (akárcsak a sajtot) tejből készítik. Namármost tej van rengeteg a boltok polcain, ráadásul lassan a zsírtartalma mindnek 1% alá esik (EU rulez 4ever). Tehát mit csinálnak vajjon azzal a sok cuccal, amit a tejből kiszednek, kérdem én. Vajat biztosan nem, mert azt alig kapni, ami meg van, az piszok drága. Exportálják? Vagy belerakják a párizsiba? Miért kell nekem a vacak agyonvizezett margarint enni? Kitört a világháború, és nekem nem szólt senki?
Guga: ha nem a drága importsajtokra gondoltál, akkor mikre, amikor a 100 féle sajtot emlegetted, ami lehetne a boltokban?
Rigor:-))) télleg, a csokimiki fejének fog általi leharapása szinte kivihetetlen volt.
Guga: jól gugliztam ki, hogy te egyébként biotermékben utazol :)
Sajtot, tejszínt, tejet, kefirt a Hoferból érdemes venni. Igaz, hogy Ausztriában van, de nekem közelebb van az osztrák város, mint a magyar. Megjegyzem ott veszem az igazi, savanykás ízű, két újjal össze nem nyomható barna kenyeret is. S a legérdekesebb, hogy még olcsóbb is.
Intifan: a szappanokkal meg a krémekkel, tusfürdőkkel, borotvahabokka, borotvákkal is ez a helyzet.

Ilyen olyan szappan, aztán a koszt nem viszi le, viszont kiütéses leszel tőle, a tusfürdőből meg fél flakon kell a fürdéshez, a borotvahabok csak úgy állnak az ember képén és leesnek ha hozzányomja a borotvát, a borotvák pedig lassan odáig fajulnak pengeszám növelésben lassan borotvapengefalhoz kell dörgölőzni. - és persze védőrács meg mi a franc, viszont vágni nem vág, a rács és a pengék közé bemegy a szőr, összeragadva a habbal amit nehéz köblíteni, úgy meg összevissza nyúzza az ember képét. Végül az illatosított arcszesztől kiütéses lesz az ember képe.

Namost ehhez képest "visszaléptem a múltba" - a mezei mosószappan remekül leviszi a koszt, olcsó, nem illatosít, nem lesz tőle kiütésem, és - hihetetlen - de kevésbé szárítja a bőröm mint a hidratálóilyenolyan csoda szappanok meg tusolók.

Mezei cserélhető pengés borotvát használok ami valamiért sokkal élesebb és jobban lehúzza a képemről a szőrt mint ezek a csoda vackok.

Az ősinek mondható barbon borotvakrém párosítva egy szőrecsettel az arcomon baromi jól rátapad, a borotva örömmel siklik rajta.

Egyébként sem értem hogy mi a francnak kell mindent illatosítani? Illatosított szappan és tusfürdő illatosított borotvahab illatosított arcszesz illatosított testápoló/kézkrém, illatosított sampon.
Ezek után belebújunk abba a ruhánkba ami illatosított mosóporban lett kimosva virágillatú öblítővel.

Nem lehetne az egészet kihagyni? És ha illatot akarok, akkor befújom magam. Egyfélével.
Kiadó 93000 km2 földterület. Központi fekvése, medence jellege miatt elsősorban hulladéklerakás céljára. Ajánlatokat a pocsokvagyunk@magyarorszag.hu-ra kérjük. Kaució nem szükséges.
Macskatápot taurinnal turbózzák.
Növényi cuccok, rostok+csirkebél főzet+taurin kb ennyia macskatáp
Rigor!
isten hozott a fogyasztói társadalomban..
TWA,
nem volt nehéz dolgod, mer' az ímélemen is szerepel:-)) (ami itten úgy tudom, nem jelenik meg).Ja, tetőtöl talpig biós vagyok, de nem a konzervatív együnkfűrészportosztjólesz fajtából.
Egyet véssetek föl valahova: mindenkinek a dédapja biotermelő volt.
Az EU szabvány növény is külön vicc ám.

Egy kertészetis barátom aki gyümölcskutató intézetben végzett mondta, hogy a szabvány lényege hogy szép azonos szabávny méretű és színű küllemű legyen a termék, no meg sokáig eltartható, azaz kemény héjjú, és persze olcsón előállítható.

Merthogy a vásárló a szemével vásárol a szép hatalmas szabályos piros almát, a csengő barackot stb. Az meg hogy milyen íze van, mellékes.
Kaptak is egy adag mintabarackot, hogy na ez itt az etalon ilyet tessék. Megkóstolták, és hát azt a bortalmat...
Emlékeim szerint azon fáradoztak hogy a jóízű gyümölcs megfeleljen a hülye szabványoknak.

Egyébként én is hülye vásárló vagyok és szemmel vásárolok. Kinézem a legkisebb csoffadtat, ahol még kukacok is vannak:)

De tényleg, paradicsomból a hatalmas csillogó az valami kiköpni való, a kisebb deformáltabb szériák egészen finomak. A rendes házi paradicsom ízben
pedig felülmúlja még a drága koktélparadicsomokat is.
"Macskatápot taurinnal turbózzák.
Növényi cuccok, rostok+csirkebél főzet+taurin kb ennyia macskatáp"

nalunk egyik macska sem hajlando normalis kajat enni (mielott behoztak a konzerveket, siman megettek a tokfozeleket is). ja es az evek folyaman szinte az osszes rakban pusztult el.
Kipróbáltam tiramisut készíteni full tesco matricás termékekből . Sikerült nagyon fincsi lett.
Érdekes, hogy egyes boltokban az igazi füstölt szalonna drágább, mint a hús v. füstölt kolbász, a felvágottak meg sehol nincsennek. Vajon mé? :)
szupergyik:
pontosan erről beszélek. Macskaölés folyik macskatápgyártás címszó alatt.

Sajna, velünk is ugyanezt teszik. Különben miafasztól lenne ennyi rákos?
Vaj problémán én is mindig felhúzom magam.
A margarinok legtöbbje, ha három-négy napot áll a hűtőben vizet ereszt.
Új macska új fogyasztó
Tényleg hová lett a vaj? Emlékeztek még arra zsírpapírszerű csomagolásos teavajra? De finom volt azzal a vajaskenyér.
Tej: Itt vidéken még lehet venni rendes, a tehénből kifejt, nem vizezett, kezeletlen tejet. A lényeg, hogy fel kell forralni és így pár napig eláll, majd megalszik és nem büdösödik meg mint pl. a boltban kapható tejek. Én is a macskával tesztelem a tejet. Amit a tejes nénitől veszünk azt belepátolja azonnal, a milli és egyéb szarok meg akár belerothadhat a tányérba, meg nem nyalná.
amugy meg viccesek a folturbozott zoldsegek is. probaljn meg az ember fozni beloluk valamit, osszeesik az egesz es szines viz allaga lesz, amibe aztan a napi ajanlott mennyiseg 6-szorosat kell szorni sobol, hogy barmilyen ize is legyen.

a baratnom meselte, hogy az ilyen ujfajta szabvanyok miatt kezdett el egy csomo hazai termelo felfujt fokhagymat termeszteni, hogy versenyt tudjon tartani a tobbi termelovel, akik a nagy aruhazaknak szallitjak a cuccot. nem emlekszem mar a reszletekre, de az a lenyeg, hogy az ilyen orbitalis fokhagyma nem magyar termofoldbe valo, es allitolag a termesztessel tonkre is tettek a termofoldet (meg a fokhagyma minosege is rengeteget romlott). gondolom ez igy igaz az osszes tobbi zoldsegre, a "gyari" husokra, ahol belepumpalnak ilyet-olyat az allatokba, h ne doljenek ki a fertozesektol meg jol felhizzanak stb, es mi azt mind megesszuk a hussal, meg a tejjel. aztan mindenki csodalkozik, h miert ekkora az errendszeri megbetegedesek szama; valoszinuleg nem kizarolagosan a pialastol meg a cigizestol...
amugy meg viccesek a folturbozott zoldsegek is. probaljn meg az ember fozni beloluk valamit, osszeesik az egesz es szines viz allaga lesz, amibe aztan a napi ajanlott mennyiseg 6-szorosat kell szorni sobol, hogy barmilyen ize is legyen.

a baratnom meselte, hogy az ilyen ujfajta szabvanyok miatt kezdett el egy csomo hazai termelo felfujt fokhagymat termeszteni, hogy versenyt tudjon tartani a tobbi termelovel, akik a nagy aruhazaknak szallitjak a cuccot. nem emlekszem mar a reszletekre, de az a lenyeg, hogy az ilyen orbitalis fokhagyma nem magyar termofoldbe valo, es allitolag a termesztessel tonkre is tettek a termofoldet (meg a fokhagyma minosege is rengeteget romlott). gondolom ez igy igaz az osszes tobbi zoldsegre, a "gyari" husokra, ahol belepumpalnak ilyet-olyat az allatokba, h ne doljenek ki a fertozesektol meg jol felhizzanak stb, es mi azt mind megesszuk a hussal, meg a tejjel. aztan mindenki csodalkozik, h miert ekkora az errendszeri megbetegedesek szama; valoszinuleg nem kizarolagosan a pialastol meg a cigizestol...
Kipróbáltam tiramisut készíteni full tesco matricás termékekből . Sikerült nagyon fincsi lett.
Érdekes, hogy egyes boltokban az igazi füstölt szalonna drágább, mint a hús v. füstölt kolbász, a felvágottak meg sehol nincsennek. Vajon mé? :)
Most se megy el?
amugy meg viccesek a folturbozott zoldsegek is. probaljn meg az ember fozni beloluk valamit, osszeesik az egesz es szines viz allaga lesz, amibe aztan a napi ajanlott mennyiseg 6-szorosat kell szorni sobol, hogy barmilyen ize is legyen.

a baratnom meselte, hogy az ilyen ujfajta szabvanyok miatt kezdett el egy csomo hazai termelo felfujt fokhagymat termeszteni, hogy versenyt tudjon tartani a tobbi termelovel, akik a nagy aruhazaknak szallitjak a cuccot. nem emlekszem mar a reszletekre, de az a lenyeg, hogy az ilyen orbitalis fokhagyma nem magyar termofoldbe valo, es allitolag a termesztessel tonkre is tettek a termofoldet (meg a fokhagyma minosege is rengeteget romlott). gondolom ez igy igaz az osszes tobbi zoldsegre, a "gyari" husokra, ahol belepumpalnak ilyet-olyat az allatokba, h ne doljenek ki a fertozesektol meg jol felhizzanak stb, es mi azt mind megesszuk a hussal, meg a tejjel. aztan mindenki csodalkozik, h miert ekkora az errendszeri megbetegedesek szama; valoszinuleg nem kizarolagosan a pialastol meg a cigizestol...
nálam (még) a tecsó és egyéb hipermarketek zöldségosztálya veszi el a kekszet (csapja ki a biztosítékot stb)..

itt tényleg azt érzem, hogy a multik lenyomják a kiskereskedőket, mert a hülye (mint én) oda megy inkább vásárolni "mer ott van minden meg occsó", és utánna azt nyom le a torkodon amit akar..

ha már bementél akkor már kénytelen kelletlen ott veszed a zöldséget is. előfordult hogy 6 doboznyi paradicsomból nem találtam 5 szem elfogadható (nem = jó!)minőségűt..
Most hatodjára indítottam újra a vindózt, ki-be kapcsoltam mindent, debazmeg, megin nem megy a komment. Ha ez átmegy, mázlim van, ezért egybe írok mindent:

Quick: természetesen az olcsó(bb) magyar sajtokra, középkategóriás import cuccal kiegészítve.És nem főprofilként.
Rigor: mosószappan rulez. Paradicsom az mindenképp szar, ha nem szezonban veszed.
TWA: kis országunknak lehetne egy kitörési pontja: a bio. Az olaszoknak 10 évvel ezelőtt 100.000 hektár biója volt (nekünk akkor köbö 50.000) Most az olaszoknak közel 1milla hektár biójuk van, nekünk 120.000-ez a nagy gáz.

De valamé' a magyar őstermelők nem akarnak sehogyse összefogni. Pár olasz paraszt összetette a hektárjait, most köbö 300 hektáron nyomatnak primőr cuccokat bióban, és lassan világhírűek lesznek.
Nálunk meg ilyen véletlenül sem történhetne meg. Összefogás? Szövetkezés? Kiafasznak kell? Ez a gáz.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2006.12.19. 19:04:21
lac1: Ez az én blogom, tehát az én nyűgeim ide valók, és az én nyűgöm épp az (is), hogy le kéne menni másik sajtért. Meg az, hogy átbasztak.

Persze. Azt írsz amit akarsz, dehát egy újságíró egy olyan baszakodó felháborodott homásot imitál, amimégsemannyira...izé.
És az én apukám erősebb.
Valaki elmagyarázhatná, hogy is van az, hogy a "tej" megjelölést csak arra lehet ráírni, ami x%-ban tartalmaz tejet (vagy inkább olyasmit), hogy a pékló faszába lehet ráírni valamire, ami növényi alapanyagokból készült vala, hogy sajt?! Ott helyben eltiltani a működéstől az ilyen rohadékokat, soha többé nem engedni kaja közelébe!!!

De még nem is az a legdurvább, ami a hipermarketekben van, ui. vidéken dolgozom, és - sajna - időbként rákényszerülök, hogy a község egyik boltjában vegyek reggelit, néha ebédet (berendezés laza '60-as évek style). Na ott vettem 1x valamit, amire trappista volt ráírva (addig sosem látott "tejipari" cégtől). Az az íz valami leírhatatlan volt, a bűze pedig olyan penetráns, hogy külön-külön is leterített volna bárkit, de egyben a kettő már teljesen iszonytazó volt, ilyennek képzeltem addig a Sin Cityben a sárgafejű szereplő szagát...És nyúlt az egész, mintha nyers tészta lett volna, pedig nem volt meleg egyáltalán. Na, erre varrjatok gombot...
Hol a rákban a kommentem????????????
Hát... izé, ezhogyvanmár?
Én eddig azt hittem a netszolgáltatóm szarakodik, de ezek szerint nem.
Faxom, index, Árpád, blog, script, komment, belevágom!
Jo estet,jo etvagyat midenkinek!

RoFa:Danish Blue-t ajanlom,vagy a Gerloczy u.i sajtszakuzletet.

A regi(feltunoen rozsaszines) kakaora,meg a csokistejre ki emlekszik?
Bennfentesek tudtak csak,hogy az utobbi a rendes kakao,az elobbi verrel turbozott valami.A ver,mint legalis allomanyjavito hihetetlen mennyisegben ott volt minden kajaban.
Ma is csak a romlandosaga szab hatart a "vorosaruknak".
galileo, ne idegesíts. Ugyan sosem ittam kakaót, de ettől lesápadtam; mi az, hogy a vér állományjavító??? Ezt nem hiszem el források nélkül.
Tescoban alapból nem veszek zöldséget/gyümölcsöt és húsféléket. Külön imádom, amikor a szemem láttára pakolnak ki láthatóan nagyon foltos, rothadó, szikkadt, aszott szarokat a zöldségosztályon, a sok retardált meg rárabol...
Vidék rulez, élő gyesznó levág, berak a hűtőládába, király-király!
a vér finom:sok hagymával megsütve,fehér kenyérrel, kovászos uborkával :)
Inkább vér, mint a mesterséges állomány- és állagjavítók... Tesóm bement egyszer egy menza jellegű vendéglátóhely konyhájába, már nem tudom, milyen apropóból, és ott álltak sorban az ötliteres beföttesüvegek, tele ezekkel a szarokkal, amikből a "főzeléket" készítették, ennyit az egészséges főzelékekről is.
Na ja, csak gondolj arra, hogy az az otthon tartott disznó nagyjából ugyanazokat a szarokat zabálta fel élete során, amiket nagyüzemi módon hízlalt sors- és fajtársai is.
Hú, Lebowski, kolbász és kolbász között leírhatatlan különbségek vannak. Itt tótföld fővárosában (gy.k.: Békéscsaba) szerintem normálisék csak véletlenül vesznek az emberek bóti kolbászt. Egyszerűen mert az szar. Azér' olyan olcsó, mert trozsé minőségű fos húsból készült, és szarrá van pácolva, hogy azért mégse haljál meg tőle.

Ettől olyan ócsó.
tistedur: az más, frissen megsütve (majoranna!) rettentő finom. No de akkor sem állományjavítónak!
Ahonnét én vszem, az BIZTOS nem.
Azért veszem onnét.
Quicksilver:a ver ugyanolyan legalis allomanyjavito,mint a borke,csak hektoszam elpocsekolodik a vagaskor.Illetve,az is meger egy miset,hogy most mar a vagohidakon azt sem engedik meg szegeny allatnak,hogy kifojjek a vere,ugyanis arramutes utani keselesnel mar tobb ver megmarad az izomszovetek mellett,nagyobb sulya van a cuccnak.
Mondom,csak a romlandosagnovelo hatasa miatt hanyagoljak mostanaban,mondjuk a Helikerben lattam mar sult vert kitalcazva,foliazva 310ft/kg-ert!
blood!
ez így ebben a formában nem igaz..
Quick!
inkább vér legyen benne mnt szója
Bőrke, azt is szeretem, megsózva.
Nyami-nyami.
mármint mi nem igaz? szerinted mik vannak az állati takarmányokban is? (ami már annyira szar, hogy az emberi kajába se basszák bele :)
galileo: húsokban más, én nem vagyok kósermániás, abban persze, hogy van vér. De te kakaót mondtál, azt nem tudom elhinni!
Szeged külterületére költöztünk. Rokonnal összefogásban veszünk élő disznót (300Ft/Kg) szereztünk egy hentest aki feldolgozza, 7000Ft+fűszerek+rizs, stb.
ezek lesznek előűllítva:
- sütni való vér
- véres hurka
- májas hurka
- rizses hurka
- sütni való kolbász
- füstölt kolbász csemege
- füstölt kolbász csípős
- füstölt kolbász vastagbélben
- füstölt kolbász gyomorban
- disznósajt
- toka szalonna abálva
- paprikásnak való hús
- szeletelt húsok (karaj, oldalas,tarja, nyakas...)
- kocsonyának való dolgok
- zsír
- tepertő
- zsírszalonna
- sonka
- csülök
- stb.
:)
Már alig várom...
Lebowski35 2006.12.19. 20:36:59

olyan vagy, mint apám, annak is csak ilyeneken jár az agya állandóan :D
300? Akkor én kicsit ólcsobbért jutok hozzá.
A hentes viszont drágább mert én egy tizesért szoktam, igaz kijönvelem vidékre, ott szúr, hogy a belet mégse hozzuk haza.
Csak a husit. Nyami-nyami.
blood!
a házi disznótartásban nem játszik annyira túlnyomó szerepet a táp-legalábbis jobb házaknál :) (erre gondoltam)

Lebowski!
lehet menni enni?! :)
Kolbasztemaban viszont minden eddigi tapasztalatom szerint vilagbajnokok vagyunk!
Nemetek,angolok,de meg franciak,olaszok se lephetnek a nyomunkba!
Eljen totfold fovarosa! :)
Komolyan mondom,megfelelo markaepitessel egesz EU-t lebombazhatnank teliszalamikkal,jobbnal jobb kolbaszokkal!Angol haverok allandoan konyorognek,hogy hozzak nekik.Ez tenyleg hungarikum,amit borfronton elveszitetunk,vissaszerezhetnek kolbaszfronton.
Quick!
jó..tejtermékben ne legyen vér..:)
(de szója se)
tistedur 2006.12.19. 20:40:02

ahhoz szerintem pont eleget, hogy káros legyen, persze jó példát láttam én is, pl. nagyapám maga készítette az őrleményeket a saját darálójával, a saját terményéből a cocáknak...
Oké, szója se legyen benne. Engem meg lehet dumálni, gondolom ezért nem rajtam múlik. :-)
Bloodhound: Hát a kölykeimnek nem akarok vackot adni.
Guga: békésmegyei az összes rokonom, na arrafelé valóban tudják mi a kolbász, Nagybátyámtól (csorvási) törzsvásárolok :D

galileo!
de akkor lekéne szokni a gyorsérlelésű,füstaromás szörnyűségekről..
(ezekről mindenféleképpen le kéne szokni)
na mi van, mindenki kiment a spájzba? :)
galileo: ez egy naygon jó ötlet. A békésmegyei Kolbásznak (szándékosan naggyal) nincs párja.
én a monitor elött is tudok enni :)
Viszont, hogy ne csak a magyart éltessem, a Bolgár joghurt valami isteni finom, hozzá hasonlót nem pipáltam. Természetesen itt nincs is, de Szabadkán van!
Ma minden husaru arat a szallithatosaga,a szavatossagi ideje,raktarozhatosaga szabja meg.Ilyen szempontbol is a Hertz verhetetlen.Egyebkent booti kolbaszt csak toluk veszek.
Egyebkent ma mar kisboltoknal,ha 10haveroddal egyszerre jelzed,hogy ez a kolbasz szar,ettol a gyartotol ne hozzon,viszont igeny lenne emilyenre,megfontoljak,nem hajtanak el.
Visszatérve a tejtermékekre én emléxem, hogy gyerkőc koromban a zacskós tejből köpültem vajat próbaképp sikeresen.
Én egyszer vettem bolgár fenyő extract "mézet", az húdefinom volt, azóta sem lehet kapni sehol. Tudja valaki, hogy egyáltalán mi az, meg miből van, valahogy nehezen képzelem, hogy a méhek a fenyvesekbe járnak mézet gyűjteni, persze lehet, hogy csak szegényes a fantáziám, nincs itt egy biológus?
galileo, Lebowski:
nem azért, de én olyan faszitól szerzem be a kolbászt, akinek az ük-ükapja B.csaba újratelepített tót lakosai közt ott volt. Az ilyen emberek már három évesen köpik a csabai kolbász receptjét, ami nem összekeverendő a boltokban árult műbeles szarral. Örülök, hogy ti is tudjátok, miről beszélek! Viharsarok rulez!
bloodhund, igen, oda járnak mézet gyűjteni, csak ritkán jön össze, mer valami difi van a virágzás meg a mézgyűjtés időpontja között vagy mi.
Édesharmatméz

Nem a virágok nektárjából készül. A növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Markáns ízű enyhe illatú méz. Nagyon sötét, szinte fekete színű. Virágportartalma kicsi. Fenyőerdőkben gyakran előforduló jelenség a mézharmat. Forgalomba kerülő fenyőméz elnevezés tévesen innen ered. Közepesen kristályosodó méz. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású.

www.lepesmez.com/mezfajta.htm
Quick: bocs, lehet, hogy rosszul tudtam
thanks, kerestem a google-val, de csak bőrápolással, meg hasonlókkal foglalkozó oldalak jöttel elő
tistedur:Ez igaz.Viszont megoldhato,szerintem.

Lebowski35:En minden haveromnak mondom,hogy a legnagyobb atkunk az izolaltsagunk,amibol surgosen ki kell torni Eu szinten,ami egyszeruen azzal kezdodik,hogy korbenezunk mashol is.
Pl.borfronton a Hilltop (Neszmely)mert lepni UK fele kb.10eve,ma mar minden Tesco polcon ottvannak.Persze nem magyar cimkevel,of course.
Ugyesek,3 csalade tovabbra is a ceg,se kaliforniaiaknak se masnak nem adjak el.
Quicksilver 2006.12.19. 20:57:19

köszi a linket, ász nagyon
Mondjatok meg, alig lettem depresszios...amugy is minap lattam az Al Gore filmet, ugyhogy remekul passzol ez a kis gondolat fonal a "globalisan elkurtuk" temakorbe...
Vince:

A krumpli amiről beszéltem, az magyar termék és Magyarországon terem, nem gyártják. A krumpli már csak ilyen.

Minőségellenőrzésen sem nagyon eshetett át, mert a minőségellenőrző feldobta volna a talpát, annyira szar volt. Mondjuk drága sem volt, igaz.

És ha valamiből veszek 2 kg-t, teszem azt és több mint a felét ki kell baszni, akkor az egyszerűen szar és kész. Nem kell ott semmit pocskondiázni.


De Árpád szerint van jó magyar krumpli, azt isten bizony keresek, mert rég nem ettem olyat.
Fenyőméz? Húúú az nagyon finom.
Viszont az a virágok nektárjából készül, hanem a növények levelein található mézharmat (fenyőfákon előfordul ez a ragacsos izé, gondolom mindenki találkozott vele, főleg most karácsony tájékán, ha tapogatta a fát) összegyűjtésével állítják elő a méhek.

Persze mint a sima mézet, azt is hamisítják - fenyőmag kivonatból..

Az elterjedt tévhittel szemben pont az a valódi, tuti méz amelyik szépen kikristályosodik (mondjuk a fenyőméz az közepesen kristályosodó fajta) - én egyébként azt még jobban imádom, jobban ki lehet szedni a bödönből és önmagában eszegélni is jobb.. én például egy időben nagy rá voltam kattanva, direkt beraktam a hűtőbe, aztán meg eszegéltem mint a nutellát:)
cozumel 2006.12.19. 21:02:14

nem baj, már nem tart sokáig az agónia, hamarosan vége lesz mindennek, addig is csicsikálj egyet, és holnap újabb erővel nézhetsz szembe az elkerülhetetlen összeomlás gondolatával... :)
Sertesfronton meg az a biztato,hogy egyre tobben visszaternek a mangalica(az a daueres haju!) tartasara,minosegi husa van,nem etetik szarokkal,a nemetek minden mennyisegben felvasaroljak,mint 15-20eve az olaszok a baranyhust.
bloodhound: szívesen.

Rigor: "Az elterjedt tévhittel szemben pont az a valódi, tuti méz amelyik szépen kikristályosodik"
Ez így, ebben a formában majdnem igaz csak; a kristályosodási hajlam más-más az egyes mézeknél. Amúgy az én kedvencem a kakukkfűméz (mediterrán), és a gesztenyeméz (ez szerencsére itthon is van).
Árpád! Rossz helyen veszed a sajtokat. A Fény utcai piacon (meg a Gerlóczy utcában) van egy-egy sajtáruda, ahol valódit kapsz. Igaz, némelyikének kilója 10 rongy, és csak az tud belőlőlük jóízűen falatozni, aki birtokol néhány olajkutat a Közel-Keleten, de hát aki szarrágó, egyen darált taplóból készült műzlit, vagy ha ütősebbre vágyik, krinolint. Kétezer alatt a sajtok többnyire szarból készülnek (a németek vajat már csináltak fekáliából a háború alatt), kivéve az igazoltan svájci vagy francia akciós termékeket. Ezek azonban sokszor olyan ízesítésűek, hogy inkább hasonlítanak a firnejsszel elegy zebraszarhoz, mint az általunk megszokott sajtokhoz (van még bennük menta, rebarbara, reszelt gyömbér stb.). Én mondom, legjobb a vegáknak! Aki meg nem bír igazi sajt nélkül létezni, sürgősen költözzön Zürichbe...
karavan sajt, es pannonia sajt...ennel a kettonel finomabbat meg sosem talaltam pedig egy idoben eleg sokat probaltam.

tegyuk meg azt hozza egy ez egy atlag sajtvasarlas...

most pl egy vegetarianus aki nem eszik hussal keszult dolgot, vagy neadjisten egy vega aki semmilyen allati eredetu dolgot nem eszik az 2-3 orat vasarol egy atlag etel elkeszitesehez...

ez nem vicc...

nem veletlenulfelretaplalt a vegak fele, nincs turelmuk protein utan vadaszni, bevagnak h marek gyumolcsot, aztan szia.

amugy koszi Arpi,hogy nem csa politika meg egyhaz megy itt, egeszen udito koznapi idegolo elmenyeket olvasni:)
A taurinra rákerestem, azt azért teszik a macskatápba, mert számára nélkülözhetetlen ("az epesavak konjugálásához"), nem azért hogy függőséget alakítsanak ki. Lásd pl. itt:
www.tappancsvilag.hu/tappancs.php?oldal=general&menu_id=2&submenu_id=34,35&actual=35
Ja, még egy: Dunabogdányban van egy hentes, a Borda (télleg így hívják!), húst, debrecenit, túristát, töpörtyűt csak ott szabad vásárolni!
"Egy élelmiszeripari faszit mondta, hogy az átkosban meg volt adva, hogy a párizsiban a húsnak iksz (asszem 50)% húsnak köll lennie. Gengszterváltáskor ezt a szabályt eltörölték, így szabad a pálya a módosított kukoricakeményítő-csontliszt-vérliszt-színezék kombónak."

-erre csak annyit, hogy az fogyasztast kedvezo eloriasok a legritkabb esetben jonnek felulrol, ismet kulfoldi pelda (most mit csinaljak ha tenyleg van mit tanulnunk), minden egyes arucikken a nagyobb bevasarloboltokban rajta van egy kordiagram (szaturalt zsir, zsir, cukor, rost, so tartalom) meg egy tablazat a karos anyagokrol, kis pipa illetve iksz mellette hogy van-e vagy nincs a termekben (szinezo anyag, tartositoszer esatobbi). Ezenkivul raja van meg irva h vegetarianusoknak valo e. Igen ritkan meg az is h vegaknak valo-e. Meg meg az hogy mi mennyi benne...

Most akarjak idekinn egysegesiteni hogy ugyanannak nevezzek az alkotoelemeket, ne E-zzenek, mert abbol a fele egeszsges a fele meg rakkelto, hanem irjak le hogy mi micsoda es veszelyes-e a mennyisege.

Plusz meg van rairva a dobozokra, hogy magokat, diot, tejtermeket es egyeb allergiat okozo anaygot tartalamznak-e.

Es a dobozok ugyanakkorak mint otthon.

Meg igy is orakba tellik a vasarlas.

Na de jobb mint ami otthon van...
"Megjegyzem, ilyen sem volt, amíg Kádár élt."

Már ne haragudj Árpád, de vagy nagyon cinikus vagy, vagy nagyon ostoba (szerintem az első). Hogy a hervadt f...ba ne lett volna! Államilag állították elő a tablettásbort, és a béketáborban összesen nem volt annyi cseresznyefa, amennyi fekte-piros címkés cseresznyepálinka készült! És akkor ne beszéljünk a parízerről, az ömlesztett sajtról és a kötözött sonkáról (ha akarod tudni, milyen volt, vegyél egy szlovák víz+szója cuccot, ott még most is úgy csinálják). Szerinted, a rencerváltás után mire utalt a "békebeli párizsi" szerkezet?


Csak akkor valahogy fosott volna mindenki önérzetes egészségvédőnek lenni, és odaállni a KB/PB tag ÉLELMISZERIPARI/BORIPARI KOMBINÁT (már a neve is szép) igazgató elvtárs elé, hogy elvtárs, oszt azt tudtad-e, hogy bort szőlőből is lehet csinálni?

Ja, a címkére tényleg nem volt felírva. Ott ennél szofisztikáltabb életbenmaradási ösztönök kellettek (kapcsolatok, tapasztalat, családi hagyományok), nem ilyen ostoba amerikai módon hangolt világ volt, hogy aszongya' ha szar, írja ki a címkére!
Quicksilver: írtam is hogy a fenyőméz közepesen:) De mondjuk ha az naprafogóméz, vagy vegyes virágméz 15 fokon nem kristályosodik akkor kezdhetünk gyanakodni:P
edebácsi: talán nem kéne leszarrágózni azt az embert aki nincs kitömve pénzzel, és azért még szeretne normálisan étkezni, úgy hogy nem kell minden alapanyagért keresztül kasul utazni a városon, mert mondjuk az hagyján hogy a drágább cuccokra nincs pénze(a mocskos szarrágónak) de ideje se órákat itt-ott vásárolgatni.
Nem árt egy hentes rokon a családban... Mellesleg én vitatom, hogy a kolbász világszínvonalú, gyulait például már elvétve veszek, a szeletelt pedig egyenesen büntet.
Ami viszont bejött: Chorizo (pueblo style, csípős) a spanyoloknál.
Noplease, azért lehet csepp gond ezzel a taurinnal.
Aszongya, csak állati eredetű táplálékban fordul elő. A macskák az elmúlt évezredekben valszeg egérben meg madárban vették magukhoz.

Az ember is szokott állati eredetű táplálékot magához venni. Mégse hallottam még soha, h.: "megeszek egy tál pörköltet/szalontüdőt, hogy bírjam az éjszakázást."

Az energiaiatalok taurinja kicsit más, mint táplálék taurinja. Nem tűnik túl merész gondolatnak, h a macskatáp taurinja se uaz, mint az egérkéé...
(Nem tudok mennyiségeket, csak spekulálok.)

Ezer éve vannak macskáink. Ahogy az etológiakönyvekben le van írva: kényesen, finomkodva, megszaglászva, jó alaposan megrágva csócsálták el az ételt. Azt is, amit tigrisugrással kaptak el a kezedből.

A konzervkaját úgy eszik, mint a hiénák: szélesre tátott szájjal habzsolva, mint gép, hatalmas adagokat nyelve. Majd belefulladnak.
Megdöbbentő, nagyon szeretném tudni az okát.
Bennem is felmerült, hogy jó jó magyarkolbásznak nincs párja, de ha elkezdenénk nagyüzemben gyártatni, hogy az eu-t beterítse, lassan csak szar lenne az is mert úgy érné meg. Maadok a feketevágásnál :)
Árpi,
Teljesen igazad van, hogy kiakadsz a szar sajt miatt. De kérlek, gondold át ezt az "Ordnung macht frei" címkét! Nem kell magyaráznom, egyértelmű áthallása van!!! Van itt egy szar helyzet, teljesen igazad van, de ne kösd így össze egy másikkal!

Rigor:
Hát szomorú vagyok, hogy kiemelkedően értelmes emberek sem értik néha az iróniát. Talán idézőjelbe kellett volna tennem, vagy mi, de ebben a közegben azért mégsem kéne "szarrágás" helyett szájba rágni.
Lilienfeld: Az én macskáim is habzsolják a konzervet, és ott tartanak hogy egyéb házi kajától húzzák a szájukat.
A taurint ismerősöm mondta aki a MasterFoods-nál dolgozik. ezenkívül a csirkebélből készített főzet szintetikus változatával csábítják a dögöket.
Sajt: vannak jó és megfizethető sajtok, sajnos ragaszkodni kell a márkához, ami kinek - kinek bejön, a többit ejteni (kidoboltatni, bojkottálni). Hulljon a férgese.

Kutyakaja: nem mindegyik szar, én már találtam egyet, amit kitép a kezemből ebem. Egyébként simán megéri megsütni neki 3-4 kiló farhátat, akármit, max. ugyanannyi mint a legolcsóbb konzervkaja, és imádja. Viszont a kutyával tök jól lehet tesztelni a párizsit és a turistaszalámit: van amit otthagy!!! Ja, és hagyott már ott trappistát is!
Szétfolyik, majd szénné ég... aha, ismerős, itt Angliában kétfélét árulnak a legtöbb helyen, cheddart, ami precízen ezt produkálja, meg mozzarellát, ami igen érdekes, mert hosszú ideig meg se rezzen a hőbehatásra, majd minden előzetes figyelmeztetés nélkül szénné ég. Tulajdonképpen az igazi trappista-effektet, hogy egy sajt effektíve képes MEGSÜLNI, itt soha nem tapasztaltam és otthon is ritkán. Kár.
Valaki 2006.12.19. 22:13:08

nekem is ilyen kutya kellene, az enyém még a szőlőt és a dinnyét is megeszi... :)
Szar a sajt is, Gyurcsány monnyon le !
én régen a kutyámnak marhaorrot vettem sokszor, és azt főztük ki neki, imádta. Ma már sehol sem lehet kapni, biztos azt is velünk etetik fel...
Valaki, tudod, úgy van ez, hogy vagy Te változol meg, vagy megváltoztatod a világot. Érdemes az elsőt is megfontolni, noha kis világunkban mindenkinek a második jut az eszébe.
Tényleg érdemes volna.
Lásd ide vonatkozóan a szakirodalmat: gyászmunka, ill. befejezett gyászmunka. Amikor már a gyászoló el tudja annyira engedni a dolgokat, hogy ne mindenről az jusson eszébe. Ez nagyon-nagyon fontos a lelki egészség szempontjából.
Kemény dolognak látszik az a tény, hogy az élet bizony megy tovább. De ha valaki képes magában rendet rakni, a dolgokat helyére tenni, az értelmezéseket befejezni, ő maga is tovább tud lépni.
Ha meg nem vagy érintett... akkor ne legyél hóvirágnál is hóvirágabb.
A mézharmat nem a levéltetvek magas cukortartalmú ürüléke? A hangyák is szeretik...De hogy kerül levéltetű tűlevélre?
Szerintem te kicsit eltévedtél...
mármint a kovvacs nevű kommentező
Guga,

"Pápábbak voltunk a pápánál, jól leszivattuk magunkat."

Sok igazság van ebben. Gyüttek át Mo.-ra írek valami civilszervezetes hepajra, faggaták őket ismerősök nagyon, hogy az a híres ír gazdasági csoda, ami EU-pízbül indult el, azt hogy csinálták? Elmesélték. Nagyon egyszerűen. Beballag az egyszeri Paddy az EU-irodába, hogyaszongya: "Píz köll!" "Node minek köll magának píz, Paddy bácsi?" "Ne kérdezősködjenek má', aggyák!" Erre: "Jól van, Paddy bácsi, félmillió EUR jó lesz?" Majd erre kitöltik az összes faszom űrlapot úgy, hogy belehazudnak bármit, ami éppen eszükbe jut. Ismerősök erre kissé meglepődnek és megkérdezték: "És mi van, ha gyün az EU ellenőrizni?" Erre a válasz: "Egyrészt azóta se jöttek, másrészt ha jönnek, addigra Paddy bácsi vagy elbukta az egészet és akkor úgyse tudnak mit csinálni, vagy csinált belőle 20 millát és akkor röhögve visszaadja a fél millájukat."

Na, így kell ezt :-) A tehén arra van, hogy fejjük, nem arra, hogy folyton haptákba vágjuk magunk előtte :-)
Azt azért nem igazán nevezném piacgazdaságnak, hogy pl. az Auchanban is ki van dobálva egyféle trappista feldarabolva.

Ha ott lenne 3féle, Árpád kívánsága szerinti módon precízen felcímkézve, amiből választhatnál, az rendben.

A törökbálintos átcímkézés sztoriból különben mi pont bebukhattunk vmi maasdamer darabolt hűtőpultos sajtot. Nem volt olcsó, de pont a tökéletes infóhiány miatt simán lehetett érintett. Az rajta volt, hogy származási hely Németország.
Rossz íze nem volt, gyereknek nem adtunk, jófajta pálinkával leöblítettük (pálinka van az üvegre írva, nagyon helyesen!).
Még élünk.
bloodhound, olvassál is, ne csak írjál.
Másik példa: milyen állatot tilos tartani pl. Balmazújvárosban, Debrecen mellet? Válasz: nagyjából az összeset, mivel nemzeti park melletti zóna (Hortobágy). Kérdés: ki nem szarja ezt le? Válasz: aki EU támogatást akar kapni, mivel mindenki más megveszi kilóra az ellenőrt, de az EU-iroda télleg pápább a pápánál, azt nem lehet csak úgy megvenni. Kár.
Guga,

"Egyet véssetek föl valahova: mindenkinek a dédapja biotermelő volt."

Izé, nekem speciel mérnök. Ő találta fel, hogy a szalagfűrész két végét nem feltétlenül muszáj szegecseléssel összefogni, mer' az jáf. De izé, biztos biomérnök volt. :-)

(Nem, nem kötözködésből mondom, csak hülyeségből :-) )
Noplíz,
nem a taurin csinál addikciót a cicusoknak, hanem a koffein. Mondtam itt vagy száz kommenttel ezelőtt. Ezt persze nem tüntetik el az összetevők közt, mert hátha akkor nem vennék meg. Igaz, a nagyi az unokájának a kólát, amin a koffein fel van tüntetve, megveszi ezerrel, de a szegény kis cicusnak NEM venné meg. Ez tutti. Na, ezért nincs ráírva. Meg qrva nagy dózisban adják, hogy egy macsesz úgy két hét alatt rászokjon.
Edebácsi: az ócska iróniát nem szeretem "megérteni"...
Galileo,

"Pl.borfronton a Hilltop (Neszmely)mert lepni UK fele kb.10eve,ma mar minden Tesco polcon ottvannak.Persze nem magyar cimkevel,of course."

Hát én speciel nem láttam, bár itt Wolverhamptonban inkább ASDA van (azaz Wal-Mart), mint TESCO. Láttam viszont a hirdetését a Cserszegi Fűszeresnek, ami úgy hangzott, hogy "the wine with the unpronouncable name". Hehe. (Ennél csak az a jobb, amikor Csíkszentmihályi Mihály viszonylag híres flow-elméletéről próbálnak beszélgetni :-))) )
kovvacs

ok, olvastam is, bocsi
ElChe · buvar.blog.hu/ 2006.12.19. 21:51:33

Figyu, azt a "gyulait" amit te a boltban veszel, olyan hihetetlenül hatalmas távolság választja el egy igazi kolbásztól, mint Hitlert a sábeszdeklitől. A Chorizo szalámikat egy közepes "dűlő"ről való házi igazi csabai tót kolbász, persze, tönkreveri. A gömböcökről nem is beszélve.

Perelünk!!! Azonnal! Undorító, mit műveltek a sajtokkal! Ez engem különösen szíven üt, szinte mindig van a hűtőmben 3 féle sajt. Mostanában egyre nehezebb beszerezni a normális minőséget bármiből.

Na az ilyen növényi alapokon gyártott sajtokról elárulok egy műhelytitkot (haver avatott be). Az Kazein volt, ami az ilyen csíziókban volt, tudjátok, amitől olyan büdös az ebonit- a műanyagkonnektor stb, ha melegítik. Amúgy egy tejfehérje, ezt használják tejporgyártáshoz is. Na ennek a fennmaradt termékét még hidrogénezik, meg növényi olajozzák. Szóval a fennmaradt (kváiz felesleg, másodtermék) anyagok összeönt, és aztán kész is a remek "sajt".

EU-ék amúgy nem 1% alatii tejtermékekről, hanem sovány 1.5 %, ill teljes 3.8%+ zsírtartalmú tejekről beszéltek. Namost a kedvencem, amikor a zsiradékokat szidják, és veszik a sovány tejet. Na ha valaki a tej literjének 3. 8 térfogat%-át kitevő zsírtól hiszi, hogy hízik, akkor intenzív kacagásba kezdek. Az kérem kábé 38 gramm (igen, nem pontos, csak közelítő érték). Na ez az ami megmérgezi a fogyasztói világ szerencsétlen áldozatait. Neeem nem a mekis sültkrumpli, amit egész 2005-ig zsírban sütöttek, meg nem is a meki... És nem az ilyen műizék... Bahh
most muszáj volt felhozni ezt a témát? egy-két hónapig a Unidentified Food Object-re (UFO :D) se fogok tudni nézni. utálom megtudni a részleteket... :)
Lebowski35 2006.12.19. 22:01:42

Van itt Bcsaba határában egy nem túl nagy kolbászüzem. Helyi tót erők dolgoznak benne, és egész tűrhető minőségű cuccot hoznának össze kuláréba töltve (fővárosi puhányoknak: a Lehel téren olykor kapható) de azt nem értem, hogy minek égetik le B.csabát azzal, hogy - horribile dictu - nitrites pácsót basznak bele. Nem is kóstoltam meg, mert fáááááj.
Guga: Ez aranyos egyébként. Koffein. Amúgy a taurin is okoz függőséget.

Meggyőződésem mindenesetre, hogy a light cigikbe is tesznek valamit, amitől az ember jobban rászokik, mint a "normálisra". Asszem valahol a páclevekben van a turpisság, mert a lájtosban (bár ezt már nem lehet használni) elvileg kisebb a nikotintartalaom (a dohány "tarpából" csinálják).

Ja és a sok rákot is mindig a cigikre varrják. Biztos semmi köze nincsen a sok műkajának, meg a női hormonnal feldúsított és felpumpált állati húsoknak ehhez.
Guga,

amúgy igen, de lehet, hogy a műszar drogként funkcionál. Én pl. mindig is bolti csabai-fan vótam. Mer' annak van íze. Azért van íze, gondolom, mert egy tonna só meg paprika van benne. Voltam olyan disznóvágáson, ami annyira echte vót, hogy még szajmókát is csináltak, pedig legtöbben azt se tudják, mi az. Én se tudtam addig. És hát az meg nem ízlet. Pech. Műkaja-függőség. Ez van.

Az előírásokból mellesleg a májkrém 5% májtartalma teccik a legjobban...
Guga, egyébként állítólag a nitrites pácsó azért van, hogy gyorsabb legyen az érési eljárás.
Shenpen,
jó, dédapád egy biomérnök vót, mert biokaját evett ahhoz, hogy szalagfűrészt találjon föl. Enélkül csak valami szirszar tolómércét talált volna ki:-)
Egyébként az ír példához: pont ez az igazi rebellis magyar szemlélet lett kettétörve és apróra reszelve Kádár alatt. Elő vele kurucok:-)
Meatrix... micsoda gusztustalan szélsőbalos őrültség! Komolyan frászt kapok az ilyenektől... öt és fél millió tonna szar... hát persze, hiszen ez egyenesen arányos a hússal, amit megeszünk. A kérdést úgy kell feltenni, akarod-e, hogy az esti két rántotthússzeleted egyike szója legyen, mert akkor feleannyi lesz a szar. Rögtön máshogy hangzana.
Shenpen 2006.12.19. 22:52:48

Ha disznóvágáson ettél szajmókát, akkor jól átbasztak, mert annak egy fél év érés kell legalább. (Nem a cigánykára gondoltál?) Egyébként meg megértem és sajnálom a műkaja függőségedet, neked már annyi:-)
Wonderland: pont ez a szar benne. Kölökkoromban, mikor ide költöztünk B.csabára, egy tót osztálytársam nagyapjához elmentünk (a tót-félre ne értsétek-nem pejoratív, inkább dicsérő jelző, csak a helyi PC aktivisták sírnak be tőle)és akkor láttam és szagoltam először egy fedél alatt kb. 300 szál, nemespenésszel érlelődő eredeti csabai házikolbászt. Nincs az a nitrites pácsó, ami ezt tudná. A Serrano sonka is ezért világhírű.
Guga,

pedig nem. Pont Kádár alatt vált a csalás megbecsült népszokássá és ezt a jó szokásunk továbbra is őrizzük. Csak valahogy az EU-val szemben nem merünk. Valahol bennünk van a félsz, hogy azok a hírös nyugatiak, akik csuklómozdulattal, röptiben kapják el a farkuknál fogva az ügyeskedőket. Pedig... :)
Nando: Így a karácsonyi nagy zabálások előtt csak hasznos, ha kicsit eltántorodunk a kajáspultoktól. :-)

Én nem vagyok kolbász-fan, de amikor meghozzák a füstről... jó kis házikolbász... na, akkor egyszerűen muszáj törni (nem vágni!) belőle egy falatot, a puha fehér kenyérhez... :-)
Shenpen,
pedig de.:-) mert alatta tört meg a gerincünk annyira, hogy csak egy pár órát mertünk lógni a munkahelyről, nagyobb "kuruckodásra" már nem futotta. Most az "EU" váltotta fel a kis búránkban a "féljünk valami felsőbb hatalomtól" típusú kádári beszarós-kicsit lopós-de majd lesz este onídün- fílinget. Meggyávultunk, mint a picsa.
Ööö. Kolbász: Általam készített... mer ilyet is tudok.:F só, paprika, erőspapri, bors, fél deci kis házipálesz, no meg darált hús. No nitrit, meg ilyenek nem. És eddig mindig jobb volt, mint bármelyik bóti xar... hííjnye há!
...és eljutottunk a kádárkolbászig...:-) na, jóccakát. tágyemedomo.
Nem értelek, Guga. Valami olyasmire célzol, hogy szerinted pl. Horthy alatt a melós nem csak a láda csavart merte hazalopni, de boldogan leszerelte az esztergagépet is, hatan a vállukra kapták és díszlépésben elindultak a főkapu fele? :-))) Vagy mi?
mi az a szajmóka? én a cigányát is csak bcsabai kolbfesztről ismerem - naggyon süti, ill máj - hmmm.:)
Bár már alszom:-)
Horthy egy koncepciótlan tili-toli balfasz bábfigura volt, róla kurvára nincs szó, mert azokban az üzemekbenm ahonnan kilopták volna az esztergagépet, volt Tulaj viszont nem volt ott Horthy. Kádár alatt meg minden a janibácsi végbeléből jött ki a napvilágra, szerettük is őtet, meg etetett is minket pálinkás kenyérrel, oszt jó vót nekünk. Közben elolvadt a gerincünk. Ezér nem hasonlítunk Paddy bácsihoz, aki személyesen vagy a rokonságán keresztül végigkuruckodta az utóbbi századokat.
jahh - disznósajt...
intifan:
szajmóka=gömböc, avagy gyomorba/húgyhólyagba/végbélbe(kulen) töltött, hosszú érési idejű megakolbász.

cigányka=hashártyába göngyölt, májjal, tojással, ezzel-azzal felturbózott és kisütött kolbászhús. A Megyén kívül asszem sehol nem csinálják.
Lopás... a kádáréknál meg volt a rangsor: mint: melós szerszám+ csavar, mérnök: esztergapad, igazgató: gyártósor... Aztán 90-ben az igazgató nyert:)
...de akkor már nem volt Kádár
Guga: ilyen cigánykát legközelebb csinálok!
Shenpen:a cheddar sajtnal szarabbat keresve se talalhatnal!
Viszont a holland sajtokat lehet sutni ugy,ahogy te akarod,a Sommerfieldnel,Asdanal nem dragak.

A Hilltop tenyleg ott van minden Tescoban,majd meglatod,ha odafigyelsz.Egyebkent egyszeru volt a sikeruk titka(az egyik tulajcsaj mondta egy interjuban):minden addigi magyar termelo ott cseszte el,hogy a kikuldott 1-2raklapnyi mintaaru utan nem tartotta a szinvonalat nagytetelben.Kicsit hulyenek neztek az angolokat.Hilltopek meg ugyanazt a minoseget kuldtek ki az elso kamionoktol kezdve maig.Ma mar 10millio uveg/ev felett jarnak.
Egyebkent magyarcimkevel csak az Asszut talalod meg.Most £9.9 a Tescoban(3puttonyos)
Guga, persze, hogy vannak jó (jobb) magyar kolbászok. A különbség ott van, hogy a boltban, bárki által megvásárolható, neves gyulai minősége fényévnyire van egy spanyol tömegtermékétől. Itt a hiba.
Guga:Meggyavultunk,mint a picsa.

Mennyire igaz!
Amugy respect az izes beszededert,jo eccakat!
Elche: ebben basszus egyetértek veled sajnos. Ha nem akarsz kimenni spanyol tömegtermékekért, marad a házi csabai.
Elche:azert nagy kulonbseg van a szeletelt,es a nemszeletelt aruk kozt is.A szeleteltet eleve gaz megvenni,szoszerint a folia ala nyomott tartosito gaz miatt.
Tovabbra is a Hertz parasztkolbaszt ajanlom,ha bootihoz ragaszkodsz.A spanyol arukat nam ismerem.
galileo, és evribadi, jojcakát.
krompli, meg kadar idejeben ...
arpad, mi ez a tyosztalgia? :)
Guga 2006.12.19. 18:44:32

A glutamáttal nem az a baj, hogy szintetikus. Ebből olyan minőségben lehet szintetikusat előállítani, hogy igazából nem marad benne szennyeződés.
A baj az, hogy sokat tesznek az ételbe.

A glutamát (ami az egyik természetes alkotóelemünk, egy aminosav) egyben agyi ingerületátvivő anyag. Nagy mennyiségben fogyasztva sajnos átjut az agyat védő ún. vér-agy gáton, és bizonyos agysejteket gátol. Ez megtörténik akkor is, ha sokat eszel a hínárból kivont cuccból.

A valóban fennálló összefüggés a mű-glutamát és a hínár-glutamát között az, hogy aki igazit használ az nyilván minőségi hely, a többi alapanyag is minőségi, és odafigyelnek hogy mit, hogyan, milyen fűszerezéssel főznek. Tehát nem azért fáj a fejed, mert műanyagot eszel, hanem mert szar olcsó helyen ettél, ahol agyon volt glutamátozva az étel.
www.hollandsajthaz.hu

Nem pusztán reklámnak szánom, meg talán nem is itt vesz az ember szendvics tetejére való sajtot, de ha haraphatnékja támad, mint John Cleese-nek (Cheddar, a bandita), itt biztosan tud válogatni.

Ed
izé. nem tűnik fel senkinek, hogy egy műkajákról szóló postban kólát emlegetnek?
nemazért, de szerintem, az pont nem egy olyan termék ami túlzottan természetes lenne :)
bejáratott terméket kell venni ami Neked már bevált, nem mindenféle gyanús eredetű leakciózott szir-szart.
bááár, ha már drágán is csak ilyen élelmiszerpótlékot adnak, akkor nincs mese, vezess bar-listát az ehetetlen kajákról .-)


SŐT!!, indíts 1 ilyen topikot, és oda mindenki írja be hol, milyen nevű emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket talált, ez egy nagy forgalmú site hatását nézve többet ér a foygasztóvédelmet tekintve mint maga a Hatóság és a hivatalos fogysztóvédelem.....

1 ilyen, beírói oldalról komolyan vett topik tekintve a mai viszonyokat tuti látogtott lenne :DDD
Van ilyen, úgy hívják: Tékozló Homár. :-)

Peti
Kádár alatt volt viszont több szézezer kiváló koponya elüldüzése, nemtudom hány koncepciós kivégzés, volt 50 USD valutakeret 3 évente, volt munkásőrség, voltak beépített házmesterek, nosztalgiázzunk még egy kicsit. Annál még a Faszfej Feri is sokkal jobb.

Peti
A bioételekkel kapcsolatban..A biogazda annyiban különbözik a többi gazdától, hogy éjjel permetez..
A szar sajtokra, meg a Tóta vásárlási rábaszásaira 226 komment, ezt nevezem! Én kurvára ráérek, de hogy ti is, akik azt a járulékot gályázzátok, amiből nekem is nyugdíjat adnak, azt azért nem egészen értem. Vagy bármit mondanak, ugrunk rá?
Szerintem - bár ez tudott dolog - a kereskedelemben kapható élelmiszerek jelentős részét nem szabad megvenni(enni).
A tejekből (nem csak az UHT-ből) nem lesz aludttej, az ún. tejszínt órákig lehet verni a géppel, de hab nem lesz belőle, ráadásul még (jónak mondott) éttermekben is kinyomós növényi szart raknak a desszertre telszínhabként...
Nyilvánvaló, hogy az összes felvágott és töltelékárú (ha csak nem "bizalmi" hentesünktől származó) kerülendő...
A "Trappista jellegű" feliratot még itthon nem láttam, holott a hazai trappista sajtok 90% legfeljebb ennek tekinthető.
Ez van, okosan kell vásárolni az élelmiszereinket is, egyébként a hipermarkethez képest már egy piac őstermelői részlege is óriási minőségi ugrást jelent.
Peti: meg hiánygazdaság.. kb minden lakásban ugyanazok a bútorok, az embereken kb. ugyanazok a ruhák, a közértben szerény választék. Persze most párás tekintettel visszasírjuk, de akkor volt aki még a nyugati fogkrémes dobozt is gyűjtötte mert annyira ki voltak éhezve az emberek némi választékra, meg nyugati cuccokra. Hát megkaptuk (meg a szart is).
Annyi minden készül ilyen melléktermékből, akkor hova lesz a rengeteg minőségi alapanyag? Talán külföldre?
Igen Ede. Ugrunk.
Emlékszel még a finom gomolyára, amit a nagyid vágott reggel a finom házikenyérre, ugye? Még most is elötted a kép..picit halványsárga, szabályos gyűrűalak, az illatában fellelhető a nyári deres legelő friss illata és a tehén mindennapi életöröme. Nyam-nyam. Erős voltál, a mai gyerekekhez képest mintegy hetvenszer kevesebb esélyed volt, hogy a kajától épüljön ki a beleidben valami szemét rákocska. Igen Ede ugrálunk. Majd ezentúl csak finom és egészséges tápot veszünk, mutasd az utat Ede!
Rigor: drága pénzért veheted meg a minőséget, mint mindig, amióta a világ világ. A szocializmusban csak elvétve tehetted ezt, meg nagyobb volt a termelőtől közvetlenül hozzád jutó áruk hányada, valamint a vegyipar sem tudott annyi szart előállítani, mint ma; de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mára már látványosan válnak el az ehetetlen, olcsó szarok (tömegesen) és a drága, minőségi termékek. Nincs igazán közepes minőség közepes áron.
Kedves TWA!

Mivel a Match egy francia-belga cégcsoport tulajdonában van (www.match.hu/Ceginformacio)és ebből kifolyólag az áruház nevét - rendkívül hülye módon, ez igaz - de maccs-nak kell ejteni (vö. még Auchan és véletlenül sem Ósen)így a hangtani illeszkedés vagy valami hasonló izé miatt a helyes írás/mondás: Match-ban.

Tisztelettel maradok.
Rigor

99%-os étcsoki nem ehetetlen, csak hangulat kell hozzá :)

Az 1% az stabilizáló+ragasztó, hogy ne essen szét a tábla. Sokat nem is lehet megenni belőle :)

Ha valaki jót akar magának: Lindt meggyes-chilis. Ez sztem olyan 60-as étcsokiból van, de valami egészen különleges :) Mondjuk be is árazták...
Élelmiszer tisztaságában - tisztességben - a nagy áruházak nem semmik, de nem hiszem, hogy Kádár idején jobb lett volna. Akkor nagy tételben készültek az aromák, olajszármazékból. Mára legalább ezek az "üzemek" bezártak.

Gyerekkoromban fagyállót találtak a borban - az akkori "jobb" borokban is - mivel az export egy része nyugatra ment, hatalmas botrány lett belőle. Haloványan emlékszem csak - tud valaki erről többet? Innen kellett Thummerernek, Bocknak, Gerének felküzdenie magát (stb., akit még kihagytam). Borok terén inkább előre léptünk Kádár óta.

Sajtból én igencsak válogatok. Szerintem nem Tesco feldarabolt kategória.

Quicksilver: például a karaván sajt korrekt, árban is, és a szeletekre is rá van írva ahol én veszem. És van ilyen típus még egypár.

A mittudoménmiből készült sajtpótló meg emberiség elleni bűntett.
hát én ezt az ezehéccáz kommentet most végig nem olvasom, így felteszem a lehet hogy már meg is válaszolt kérdést:

Mi a faszom köze van Kádárnak a bóvlisajthoz?

Kádár ideján pölö blog sem volt.
Tej:

bármelyik csarnokban lehet kapni tehénből szerzett csorbítatlant. Nagy hűtőtartályból, üvegbe.

Vaj: van még kunsági meg ilyesmi, ronda papírban, finom. A Meggle márkázott is jó. Új kedvenc: Kerrygold ír vaj, zöld címkés, kicsit sózott. Mondjuk ez valószínűleg esélyes adalékügyileg, de az írekben még talán bízom. :)
Teljesen off topic, de jó. Most olvastam, csak azért:

"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."

Winston Churchill

Most, ahogy nézem nem is olyan off topic.
rosszul tudjátok, a párizsi és a virsli a legtisztább kaja, inkább a lecsókolbászt kerüljétek el, nemcsak azért, hogy mi van benne, hanem hogy mikori, ami benne van... a brutális túlfûszerezés nem véletlen, elnyom mindent...
Elgondolkodtató, hogy mostanában minden napra jut egy élelmiszerbiztonsági botrány a hiradókba. Gyakorlatilag fogalmunk sincs, hogy mit eszünk. Durva, hogy ez nem tudjuk mióta van így (sajnos asszem régóta), a botrányok kizárólag azért szaporodtak meg, mert egy kicsit többet ellenőriznek. Ami igazán durva, hogy úgyfest nem nagyon kell keresgélni a hibákat, gyakorlatilag bárhová mehetnek ellenőrizni, és akár biankóra is hívhatják a tv stábokat, mert tuti találnak valamit. De legalább már próbálkoznak, és talán már egy kicsit félni is kell az ilyen gengsztereknek.

Remélem kap néhány év letöltendőt a fő-M.E.G.A. osztrák csávó is, és talán lesz egy kis elrettentő ereje. Az egyik kerhiradóban láttam MEGÁS-vágóképként azt a tejet, amit minden héten vásároltam a tecsóban. Örültem, vazze.
Egy kérdés!Hogy lehet az,ha csak szar,mű,mesterséges,génkezelt,mérgezett ételeket és italokat veszünk magunkhoz,mert ugye csak ezt kapni a bótba,az átlagéletkor a fejlett országokba mégis nőttön nő,rogyadoznak a nyugdíjrendszerek?Tudom az átlagéletkort több tényező befolyásolja de mégis,nincs itt egy kis ellentét??
izé.

Nekem középiskolában volt egy szobatársam a koleszban, aki egyébiránt a jó értelemben vett paraszt volt, tehát földműves, meg annak is készült, stb..

Szal' Ő mondta, hogy mióta sikerült neki egy ilyen húsüzemben, inkább kineveli otthon a disznót meg tyúkot..

Lézeres molekuláris aprítóval nyomják péppé a pl. a párizsihoz a maradék húst, csontot, belet(nyilván nem takarítják ki), koponyát, körmöt, fikát, mindent, ami máshonnan lemaradt. Az aprítás előtt bele is szarhatsz (látott ilyet), ugyanis a baktériumokat is molekuláira vágja az a geci. Ez után kb halványzöld színű, enyhén dögszagú massza lesz a "hús"ból. Ezután keverőbe megy, adnak hozzá jófajta házi ételfestéket plusz ízesítőt, állományjavítót meg sok E vitamint (E320, E890...), aztán mehet a műanyagba nagymama párizsija címen.

Ne aggódjunk, a morzsika meg superdog(!!) néven árult kutyakolbász kb. ugyanitt készül.
Most olvasom, hogy itt nagy bio-fanok is írnak:

Nos,
1. a MEGA botrány után a bio/reform/izé polc volt az első a tecsóban, amit kiürítettek

2. ismeritek a bio-piacot az Apor Vilmos térnél? Én próbálkoztam ott, de sajnos képtelen vagyok elhinni, hogy azok az elképesztő méretű, láthatóan teljesen ép, és mindenféle állatka-mentes fölfújt izék soha nem láttak semmi vegyszert, műtrágyát, vagy még annál is cifrább dolgokat.

3. Hallottam, hogy van valami szervezet, aki tanusítja a piacozókat, hogy tényleg bio. Ugyanott azt is hallottam, hogy ezen a piacon összesen 2 árusnak van ilyen tanusítványa.

Szerintem is jó dolog a bio, de átbasznak ezek is, higgyétek el...
RoFa.
Én pedig a Boston Celticsben, már vagy 20 éve:)
Hány év alatt alakul ki a minőség-ár-hiearchia? Mert úgy veszem észre -javítsatok ki, ha nem így van- csak az utóbbi 3-4 évben sokasodott meg a minőségtelen élelmiszerkínálat. A legrosszabb az, hogy a megszokott minőségű termékek is ízre látványos hanyatlást mutatnak..legtöbb esetben. Ami pozitív: újra felfedeztem a piacot és hajlandó vagyok többet fizetni, mert a kistermelő alapesetben finomat/természeteset kínál.
dimitri.
Én a nagycsarnokba járok, mindig ugyanahhoz a zöldségeshez. Ismer, tudja mikor jövök, és jól elbeszélgetünk mindig. Ha valami nem olyan szép éppen, akkor szól, hogy azt most inkább ne. Ha most jött friss áru, és még az előző cucc van kint, akkor inkább hátra megy, és hoz nekem a frissből. Nem a legolcsóbb, de egyáltalán nem drága.

No, benne megbízom.
natu: a párizsi és a virsli a legtisztább kaja... hmmm... én mondjuk egyiket sem nagyon vettem mostanában, lehet, hogy igazad van. Hát ez már hit kérdése, szerintem :).

Viszont azt is észre kell venni, hogy amíg a tévé, a DVD mindennapi (olcsó) része lett az életünknek, az élelmiszer relatíve feljebb ment. Én úgy tartom, hogy válogassuk meg mit eszünk. Nem kell az árat annyira nézni. Vannak bevált dolgok, egyrészt. Kísérletképp sokmindent ki lehet próbálni, időnként: serrano sonka, orosz kaviár, villányi borok, füstölt lazac - ebbe még nem lehet tönkremenni. Ha már... legyen élvezetes, legyen kultúrája. Annyit költtem mindenféle baromságra, inkább ott és nem ezen spórolni.

Ha már a sajtoknál tartunk: egyszer kipróbáltam, hogy tényleg meg lehet-e sütni a sajtot, a steakhoz hasonlóan. Azt hiszem sima - füstölt? - karaván volt. Steak fűszerkeverékban hempergetve, mikor kész, friss bors rászórva (az a fajta borstörő, ami átlátszó, színes egész szemek vannak benne, és a fejét kell tekerni). Képzeljétek megsült rendesen.
Szóval lehet jó sajtot kapni, akár jó áron is.

Persze a tescok és társaik cimkézzék a ficnifecniket is, egyetértek, azt hiszem meg is kell(ene) tenniük.
És közben még a fizetésekhez képest drágák is az élelmiszerek!!!
Ha sajt, akkor Pannónia! Szvsz az a legjobb, és annak is rajta van a csomagolásán miből készült, ami persze felesleges, mivel elég megkóstolni...

A "kolompírra" visszatérve, már az sem a zigazi! Mondjuk én inkább az előre kicsomagolt nagyüzemi krumplit veszem, mert a sarki zöldségesnél, vagy piacon árult ősmagor krumpli, háááát... Szar! Ugyanis a zőstermelő Mari néni, meg Pista bácsi toszik megvenni a vetőmag krumplit "fijjam, hát mán 40 éve így termelem.." és másod-,harmad-, ezred vetésű krumpli ültet el, ami olyan lótetű által szétrágott, gircses-görcsös torzó lesz, ami két hét alatt másfélméteres csírát ereszt!
Once.
Szerintem ez inkább a fejlett egészségügynek tudható be. És bizony - arányaiban - többen halnak meg a fejlett országokban gyomorrákban.
Amúgy írtam is, lehet nálunk nemcsak műkaját kapni. Az meg csak ízlés és kultúra kérdése, melyiket veszed le a polcról.
Mondjuk én elsősorban jókat szeretek enni, de most még egy érv, miért ne az árcimkét nézzem.
Lefty Rosenthal 2006.12.20. 09:35:38

Azért ezt csak túlzó horrortörténetnek szántad, ugye? Már csak a 'lézeres molekuláris aprító' miatt gondolom, mert ez olyan Xenus-scifis... :-)
Éljen a gasztroreform, éljenek a gurmannok! Az empirikus élelmiszervásárlásra szerintem sem nehéz átállni, meg kell húzni a határt, vagyis nem kell az Ákcijjós árúkat automatikusan kosárkába dobálni, méricskélni és olvasgatni kell. Meg emlékezni. Persze W-hal 1700/kilós sajtja kivétel, mert az ilyen tapasztalatok szűkítik a jövőbeli szabad válsztás lehetőségét. Ez viszont gond, mert ha már kasztol az ellátópiac, kasztoljon rendesen.
Én csak sajnálom a nem olvasó vevőket.
Anyánk az index felrakott egy cikket a hipermarketek árairól, összehasnolításban. Találomra idézet, az egész ilyen, brrr:

"Ha csak azt néztük volna, hol hány termék a legolcsóbb, az Auchan nyer: a madaras lánc a 13 termékből 7-et kínált a legolcsóbban. Az Auchan főleg a húsféleségekben volt a legerősebb, ott a legolcsóbb a ponty, a csirkemell és a virsli. ...".

Megnyugtató, hogy az Auchanban a legolcsóbb a virsli. Ha csak azt nézzük hol a legolcsóbb... Huhh, ilyenfajta gondolkodás miatt irogatok itten, illetve el kell valamennyire fogadni azt, hogy az élelmiszer valószínűleg egyre nagyobb szeletet fog a családi kasszából kivenni. Másmint ha nem műkaja, tisztességes.
Bijoszkeptikusoknak:

á: a termelő meg köll, hogy mutassa a biotanúsítványt, ha kéred. Ha nem, azon nyomban föl köll nyomni pl a Biokontroll Hungáriánál.

bé: ne dőlj be mindennek: a Biopon mosószer sem bio. A csomagolt termékeken fel kell tüntetni a bio eredet igazolását (ezt egyébként európai jogszabály: EG/VO 2092/91 alapján különféle bio igazoló szervek teszik meg)
Az így ellenőrzött áru visszakövethető.

cé: persze, hogy itt is előfordulnak visszaélések, de nem erre megy ki a játék. Miafasznak variáljon az a biotermelő, akinek eleve 3 éve ráment az átállásra (addig nem is árulhatja bioként a dolgait) és bármikor bármilyen mintát vehetnek a kontrollosok. Az utóbbi 7 évben 1 db ilyen esetről hallottam, akiket örökre ki is zártak a bio-ból. (Érdekes: az átlagember azt a permetes szart veszi a boltban, tudja is róla, hogy mérgekkel termesztették, és megveszi, megeszi, és ez legális dolog. A bióban ez maga a bűn)

dé: nappal is permetez a bioparaszt, de csalánlével. Igenis gyönyörűszép árukat lehet előállítani, mivel a biokertészet, biogazdálkodás egy külömn szakmává nőtte ki magát, ahol nagyon fasza eljárások vannak feltalálva arra, hogy ne legyen trágya az áru (szexferomoncsapdák az almamoly ellen, fürkészdarázslárva a bagolypille megzabálására, hogy szép legyen a csemegekukorica) de ezzel nem fárasztalak benneteket.

ee: tanulmányi és szórakozási útnak bioszkeptikusoknak ajánlott a Biofach nürnbergi bio-világkiállítás (februárban lesz) ahol köbö 2-300 féle sajtot, és (nem vicc) 6-800 féle bort lehet kóstolni - a belépőjegy (nem drága) áráért. Hát EZ lehetne itt is nálunk a bio.


Ez a Biofach érdekel. Ócska magyar mentalitás, de normális árért biodinamikus meg sima bio borokból lerészegedni nemigen van esélyem :))
Rofä,
hú, te vagy a tízezerből egy, aki legalább hallott a biodinamikusról!
Feltétlenül ne hagyd ki, hihetetlen dolog (9 db béenvé nagycsarnok méret, ebből 1 csak bor - kapsz poharat, öntheted magadnak, ha sokat akarsz kóstolni, fareszelékes küblibe kiköpöd, és megkóstolod a következő kétszáz bort
Nem vicceltem, így működik.)
Quick: nyilván tiszaszentfaszomon nem lézerezik a marhaorrot, de nagyon finomra (fizikálisan, anyagában), homogénre darálják, és alaposan meglocsolják fertőtlenítővel is.

Egészséges, házirecept. Mint a rostos light-cola
Guga

A művelt alkoholisták írtak róla eleget. Valami Nicholas Akárki a biodinamikus isten, és sokasodnak az ő földi helytartói.

Írtak egy hasonló bécsi (de legalább osztrák) kiállításról, ami ugyan nem bio, de volt az is. Ott is hasonló szisztéma, mittomén 20 EUR a belépő és aztán pofa kérdése a fogyasztás. Különben is, német/osztrák környezetben nem szégyellnék félrészegen járkálni, egy Oktoberfestet vagy egy átlag heurigert nehéz lenne überelnem.

Ehhez képest az itthoni borfesztiválok egy része úgy elkurvult, hogy a belépő mellé még bolti ár felett mérik a nedűt. A Vár régen kötelező program volt, legutóbb viszont üvölteni tudtam volna, tömeg+taplóság+horror árak, lehúzás minden fronton.

De jó sajtok mindig vannak :)
Én városban lakom de családi házban, és viccből (tényleg!) tartottam tyúkokat. Mivel a kertet csak gyeptermesztésre használom és valamivel etetni kellett a tyúkokat, hát tápot vettem nekik. Kb. olyasmit, amit a nagyüzemi tyúktenyésztők is adnak nekik. A szomszédaim meg elkezdtek tőlem tojást venni. Mondták, hogy sokkal jobb tojásaim vannk :-), mint a boltiak. Ezt mondjuk nem értettem, mert ugyanazt a szart zabáltattam velük, mitől lett volna jobb? Azt mondták ez igazi bio tojás.
Kangörény: és te is mini ketreckékbe belepréseve tartottad a tyúkokat, ezrével összepréselve egy levegőtlen bódéban, és telenyomtad őket antibiotikumokkal biztos ami biztos?
Legjobb a csilis étcsoki. Nem értem azokat akik húzódoznak még a kóstolástól is...
Kangöri, ha táppal eteted őket, akkor az nem bio. Attól azért jobb lehet a tojás a nagyüzeminél, hogy szabad levegőn voltak és kapirgáltak a csirkéid. Vagy nem?
nem vagyok sznob, de a jó sajt fogalma ott kezdett el derengeni, amikor a hipermarketekben megjelentek a francia, holland, svájci, olasz stb. sajtok kilója 3 ezertől fölfelé...és gyorsan elment a kedvem az akciós 899- Ft-os ipari tömbsajtra emlékeztető förmedvényektől...
kangörény, a te tyúkjaid levegőn voltak,mozogtak és ami fontosabb, kapirgáltak - tehát kiváló, ízletes falatokkal egészítették ki étrendjüket, mint pl.: lótetű, bogarak,giliszták, zöldnövények, stb. Gyermekkoromban saját szememmel láttam, ahogy pillanatok alatt szétkapott és felfalt egy egeret egy "tyúkcsorda". Ha tehetik, mindent felzabálnak, nemhiába a szólás: "Rábukott, mint gyöngytyúk a takonyra."
hazaiban király a pannónia nálam és preferálom az óvári edamit is!
Rofä:
hazai borkiállítások sajna valóban gagyik a szervíz szintjén. Dettó a sörfesztiválok. Négy deci lóhugy 500 forint, és örüjjé, míg a sarki tahodában 180 a fél liter ugyanabból.

Ugatjuk mi még ezt a kapitalizmust, vaze.
Nem értek én a csirkékhez! A tojást is csak azért adtam el, mert nem bírtam olyan sokat egyedül felzabálni. A végén gégemetszést csináltattam rajtuk a szomszéddal, aztán hibernáltam őket egy időre. Most visszagondolva kb. ugyanolyan ízük volt, mint a bolti állatkáknak, akár zabáltak gilisztát, akár nem.
Khm

Azért a pannónia bír más ízű lenni, ha két centivel arrébb harapsz, és ez szerintem nem a magas minőségre utal.

De tényleg nem rossz.

A Takony Camembert is jó :)

A Mese sajtot meg nem bántani, mert finom, és csak ugyanannyi alumínium van benne, mint a sima Mackósajtban :))
Kangöri, olyan szemléletesen írsz, hogy ha eddig nem lettem volna vega, mostantól biztos:-)
Dimitri:
Nem emlékszem. Tudod mér'? Csecsemőként meleg vízzel felengedett piritott lisztet szívtam a cumisüvegből, mert pechemre a bombázások alatt voltam kisded (az ilyeneknek - mondják - nem lesz rendes a foga, hát ez bejött). Aztán sok tészta, a napköziben zsírtalan tarhonya, mócsing (a konyhások ellopták azt a kis húst), kannás tej, teavaj, öntött kifli, máglyarakás, ricsettes bab. A gyulai, a paprikás szalámi nagyon frankó, csak nincs mindig rá lóvé, szegedi cipó, zsúrkenyér, igazi bucik és kiflik. Aztán egy két éves gasztronómiai kirándulás a seregben (csuda finomságokkal, egyszer a salátafözelék miatt zendülés is volt, de frankón). Aztán csodálkozás, hogy olyan kaják is vannak, mint tournedos a la Rossini, meg a Nagy Levin féle marinírozott hal, Tourbigo módra. De hamburgert soha, még az éhhalál küszöbén se. Mindezek ellenére makkegészséges "hajlott kor", összedörzsölt tenyérrel várva a nyugdíjrendszer összeomlását. Utat mutatni meg akar a lófasz..
RoFä.

Hazai Camembert-ben még nem találtam "jófélét". De az is az igazsághoz tartozik, hogy ha rántani akarom, áfonyamártással, ahhoz nem franciát veszek... :)

Hmm, mese sajt...jajj! Én megboldogult gyerekkoromban Derby rajongó voltam..:-)
Vince

Az a baj, hogy tele van a piac franciás nevű vagy /sőt francia márkájú camembert-rel, amit itthon vagy Szlovákiában gyártanak, ugyanabban a tejüzemben. VagyNémetországban.

A különbség az ár. Én meg lusta vagyok mindet végigkóstolni.

Derby? Olyanból dezodor is volt :))
ezért nézem én meg mindig a származási helyet. Bár a francia hipermarketben a sajtpultnál illene francia camembert kapni..de lehet h én vagyok naív...

Szlovákoktól a parenyica és a brindza minden mennyiségben!
Egy semleges megjegyzés: a magyar népnek, ha volt is valamennyi, mára egyáltalán nincs étkezési kultúrája. Ez nem mondom, hogy egy jó hír, de egy hír. Tarkítsa ilyen is a világot. A rossz hír az, hogy azt hiszi: van neki. Along még pár másik dologgal, hogyminta magyar nők a legszebbek, megahogyizé, katonanemzet lenne, megmégpár hasonló kaliberű, nonchalant öndefinicióval.
Szóval azért nincs jó magyar sajt (ill. van egy maroknyi csapat, akik elég jó árukkal vannak jelen a biopiacokon), mert nincs rá igény. Olyan akkumulált kollektív igény, amire a kínálatnak nem lehetne nem válaszolnia. Hogy miért? Ki tudja. Én magam úgy érzem, hogy van itt még egy jó vastag nomád nyomvonal, amit éppoly nehéz lenne egy definicióval láthatóvá tenni, mint a romák társadalomkívüliségét, vagy más népek ilyen-olyan érdekes jellemzőit. Hát akkor azt mondom, így lett csinálva: az isteneknek így tetszett, mikor megalkották a háromdimenzionális játékszabályokat és van akinek kaftán jutott, meg nyereg alatti éléskamra, van akinek az igény, hogy disznóval, kutyával, ízlésesen öltözve menjen szarvasgombára. Nem baj ez, nem baj az. Legalább itt nem húzatunk nyársra egy tucat apró énekesmadár-testet valami trattoriában az opera után, amiket kis idővel azelőtt, vonulásukkor, még egy más országban, mondjuk egy nyugdíjas örömmel a szívében etetett, s hogy aztán, a desszert, egy-két böfi s az obligát eszpresszó után egy szép napnak örülve hazaquattroportézzunk.
Van aki eteti, van aki megeszi. Mi meg megesszük a sajtot, s van aki csinálja. Külföldről jön be, drága, és az a baj, hogy nincs már meg az erdélyi ezüst fedezet se, ugye. (Néha azért csak-csak elmélázik az ember a nyeregben, hogy tán mégiscsak magunknak kéne csinálnunk). Szerencse az ürömben, hogy, mint Guga is mondta, jó tót testvéreink segítenek. Itten is, meg ottan. Imádom pl. az Interspárban kapható, fóliába hegesztett füstölt sajtfonatukat, ottanról. Jó úgy foggal tépni, vajas kenyérhez, de főzni is jó, darabokra vágva, bele a lecsóba, vagy akár egy rögtönzött paradicsom szószba, mert nem olvad nagyon meg és lead egy kis füstízt és zamatosabbá tesz jó pár ételt. Éjjen, éjjen.

Mindezek után az sem meglepetés, ha nem jó a boltban kapható magyar vaj. Mert egy ízetlen, fehér zsírkocka. Tégla. Használja a kisiparos zsanérkenő, mega tangóhoza Marlonbrandő.

Friss tejszín se nem van igen, ugye. Vagy inkább nincsen egyáltalán, mert ami van, főzőtejszín, az nem az. Aki pedig azt mondja, hogy a tefjöl kiváltja, az biztos vért is iszik, koponyából, nemigaz? Vagy hogy készítené el egy bátor magyar ember a nagy vargánya-klasszikust: hogy a gombát ujjnyi szeletekre vágja, egy nagy serpenyőben vajban mindkét oldalró zsemlesárgára süti, kiveszi, a maradék vajba egy kis gerezd fokhagymát kapar, tíz másodpercre a tűzön összesüttyinti, majd felönti egy pohár tejszínnel, sózza, főzi, felére redukálja, a gombát visszateszi, még egy kicsit főzi, majd a vargányát a sűrű szósszal forró szalagtésztára teszi? (Meg rá pár csipet petrezselymet.) Fehérbot hozzá, ha maratta főzés után, egyáltalán. (Mányelek, mint a zállat). Heee? Ugye sehogyan sem. Vannak azér még ilyen kis pici, polcsomagoktól abseits, örökkön virágzó katasztrófák, igen.

Igenigenigen azigénya zigényazigényazigény… és miért nincsen a magyar kertekben, vagy a párkányokon, panelablakok alatt bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, borsikafű, tárkony, mega pajtásaik, he? Drága az is? Gonnvannvele? Próbáljunk csak meg nyáron egy 4 személyes pestóra való bazsalikomot egy ötven km-es körzetben összevásárolni…(min. 20 cserép, amilyen kókadtak szegények) pedig a pestót, akit eddig ismertem magyarembert, mind szerette. Talán csak nem annyira, hogy maga is tegyen érte, hogy…(nyáron, ilyen) legyen, Magyarhonban, ottan.
Nna, hogy rezolútan bezárjam a kört, amit el se kezdtem, azt mondom, hogy ezért nincsen jó sajt se. Meg jó szöveg a felvágott jó sajton. Pontos definició. Igaz nyereg sincs már nagyon, meg ló. Semmi sincs már igazán, csak ez az egész, ezer éve egyfolytában európaivá, letelepedetté metamorformálódó izé…nomádhernyó, de nem baj… valahogy azért így is jó, így is szeretjük. Ugye. S néha már már olyan, mintha a lepke igazgatná szárnyait, ott belül.
Riennevaplus

NAGY ÁLTALÁNOSSÁGBAN véve kurvára igazad van

SPECIFIKUSAN azonban én ma mangalicatepertős kenyérlángost fogok ebédelni, ami azé' gasztronómiailag eléggé rendben van, és nem is olyan drága

KITÉRŐKÉNT pedig: borban kezd valami villódzni a setét alagút végén. Hátha élelmiszerben is eljutunk oádig, hogy lesz igény a jó dolgokra (nem csak a plastikzabára)
RoFä, igaz én nem eszek húst, de ez a mangalicás kenyérlángos nem hangzik rosszul; erre (ezzel?) már lehet valamit építeni:-)

És a borok, igen, egyre jobbak lesznek. Igaz, egy kicsit sem olcsóbbak mint a hasonló minőségüek Nyugat Európában. Noha... (óh édes emlékezet) volt ott egy fenomenális 2003as Vylyan Vörös ezerötér, egy azóta sem elért ár/érték relációban... (óh édes emlékezet, megint: apró, rőzselángú legendák már félig hamuban...:-)

Más, (ottan föjjebb volt) macskaügyben: Nos... az még rendben lenne, ha valaki megkóstoltatja macskájával a tejet, és ha megeszi, akkor az kóser... de _tejen tartani_ macskát csak arról tesz tanubizonyságot, hogy aki így tesz, nem tud semmit felőlük. Régi időkből maradt ez ide, mikor tanyán, falun a macskák az istállóban laktak, egeret fogtak és fejéskor kaptak egy fröccsentés tejet és ebből éltek. Ritka volt (és ma is az), hogy megérték a két-három évet. Igaz, az emberek is korábban haltak. Lehet, hogy van svindli a macskatápban, hogy tesznek bele addiktáló adalékokat, de az tény, hogy ott, ahol jó, időközben klasszikus márkájú konzerveken élnek, könnyedén elérik a 18-20 évet. A tejtől a macskák fosnak. Mindegyik. Elmegy, ha kapnak mellé száraz kaját is, de csak akkor - és ha lehet azt se gyakran -, mert azt meg kényes veséjük bánja.
Hogy nem eszik meg az egyiket, aztán a másikat se, aztán mégis meg amazt? Először is úgy tűnik ezeknek a kis kurváknak jó a monetáris érzékük (is). Sőt, biztos az, mert mindegyik érzékük jó, kivéve talán az ízlésüket: nem érzik az édeset. Ezért sem buknak a csokira. Természetesen ha drágább kaját is kóstoltak, előnyben fogják részesíteni, de csak addig, míg gazdájuk azt nem hiszi, hogy "a kurva életbe is, drága, de legalább megeszi a dög (itt a "dögöt" nagybetűvel mondja)". Akkor ugyanis naprakészen ízlést váltanak. Nem kell rossz néven venni tőlük... ők ilyenek. Nyávognak, kinyitod nekik az ajtót, s aztán... nem jönnek be. Megállnak a résben. Rádnyávognak de ekkor nem szabad azt gondolni, hogy csak te nem tudod, mit akarnak. Ők sem tudják, csak titkolják. Pretendálnak (főleg az angolok). Ha simán bejönnének, kiszámíthatóvá válnának, amit egy macska isteni koncepciójánál fogva nem engedhet meg magának. Nem kiszámíthatóságra van tervezve. Arra ott van a kutya. Tehát nem kell dühösnek lenni, mert bár lepereg róluk, de nekünk kárunk eshet.
Azt mondom (és ez itt a mese vége), hogy ha valaki megismeri, és megtanulja szeretni öket, a tanyasiakat, a kóborokat, a pórokat, meg amelyikek lehugyozzák a kapubejárót, kaphat egy bónuszt úgy az Úrtól, hogy küld neki egy ilyen feline félistent, mert ilyenek is vannak, talán úgy, hogy egy utcaszomszéd kezét fogja, mikor az átbasz macskája almából egy szőrös darabot a kerítésen, bele a hóba, mert egyszerűbb, mint vízbefolytani és olcsóbb, mint sterilizáltatni, az meg sok sok tépelődés utánmeg lesz mentve, be lesz vivve a lakásba, el kezd szeretve lenni, ágyba lesz neki szabad, ágyban lábnál, ágyban deréknál aztán fel egészen mellhez dolgozza fel magát és pár év múlva nem tudni már pontosan, mikor ott ül valahol egy stratégiailag releváns helyen, hogy nem ő e Isten, amint a teremtés szépségéből éppen bemutatót tart... s ha nem is, mert kiderül, hiszen Isten nem hányja le a szőnyeget, akkor is marad a hála, hogy... hát közel volt és majdnem majdnem megcsinálta... a dög. A Díva.

Na megyek veszek egy macskat.Most.
Füstölt parenyicát kell venni tekercsben, vagy miben. Nem olcsó, viszont marha finom!
Saint Agur. Zöldpenészes, lágy, krémes, és száraz vörösborhoz ISTENI!!! A madarasban lehet pl. kapni, kilója 4ezervalamennyi.
Persze lehetőleg száraz vörössel.
-Vagy fehérrel.(hihi)
Valaki írta az alumínijumos dezodort (mint anno egy nagytudású ht őrmi mondta: hónajgátló spréhek:D)
No én kipróbáltam, lassan 1 éve nem használok "hónajgátlót", és láss csodát, fél év alatt drasztikusan lecsökkent az izzadás, és még büdi se vok! Ha beizzadok, gyors hónaljmosás akár csapnál is munkahelyen wc-ben, és go! Persze tisztálkodni aztat köll, meg naponta tisztaing, nem nájlon meg villámlós adidas! jó óccsó 100% pamut ümög, szellősen, ennyi!
Igen meg a klorofilles barbon krém (nem a habspré!) az egyetlen amitől nem ragyázik ki a képem. Ez is magyar termék, imákat rebegek h ki ne találja valaki nagybarom újító h. beszüntetik a gyártását v. "korszerűsítik" az összetételét!

És sokáig éljen a kakasos paradicsompüré! Egy időben eltűnt a polcokról, de most újra kapható!
süti beállítások módosítása