W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Dr. Mókus és az erdőtűz

2006.12.13. 12:00 Tóta W. Árpád

Anno egy jegyzet kapcsán már nyílt itt egy topik a semmire se való, ám eddig tömegesen képzett bölcsészekről, akiknek túlburjánzását talán visszafogja valamennyire a tandíj, illetve a zabhegyező-szakok visszametszése. Akkor nem volt túl nagy vita ebből, bár akadtak ellenvélemények, melyek szerint hadd tanuljon mindenki azt, ami őt érdekli, mert valahogy majd mégis minden jóra fordul. Maradjanak csak a nihilbe vezető szárnyvonalak, ugye?

Időközben beérett a gyümölcs. Kemény. Csonthéjas. A most végző szociológusok és hasonlók zöme jó esetben megkaparinthat egy jó kis aktaböngészős-pecsételős állást, illetve kapkodhatják a telefont valamelyik bank ügyfélszolgálatán. Aztán ha még ennél is szerencsésebbek, akkor közben elvégezhetnek valami közgázos gyorstalpalót, és osztályvezetőségig vihetik. Vagyis pár év múlva majd ők ingatják a fejüket a munkát kereső antropológus láttán.

Ezek súlyos egyéni traumák, de azt se felejtsük el, hogy az illető hölgyeket és urakat tökéletesen feleslegesen taníttatta a magyar állam 5+ évig, közpénzen. Nem kérdezte, hogy kell-e ennyi bölcsész bárkinek is, nem érdekelte az se, hogy egyáltalán tartozik-e munkakör egyik-másik szakhoz. Csak fizette a fejkvótát. Legyünk az ötmillió diplomás országa, az. Szerencsétlen hallgató pedig a vége felé kezdte csak észrevenni, hogy bár ő tizennyolc évesen még azt hitte, az antropológusé trendi, modern és hasznos munka, a HVG-ben mégsincs egy hirdetés se, hogy antropológust keresünk azonnali kezdéssel, versenyképes fizetéssel, cégautóval. Mint mókus az erdőtűzre. Úgy, úgy.


Címkék: reform

799 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr9722326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öööö, most akkor mi van? Haragszol a bölcsészekre, mert úgy gondolod, hogy azok lenéznek téged, amiért csak érettségid van? Worluk, nem a papír teszi az embert.

Egy ismerősöm dolgozott a londoni pénzügyminisztériumban, pontosabban annak az ottani megfelelőjében, és nagyon meglepődött, hogy elvétve dolgoztak ott végzettségüket tekintve közgazdászok. A közvetlen főnöke pl klasszika-filológia diplomával bírt, és mégis sokkal hatékonyabban működött (legalábbis amennyit ő tapasztalt belőle) az, mint a hazai államigazgatás.
most leírtad ugyanazt újra, egy újabb linkkel.. grat.

szerintem még egy munkanélküli antropológus is többet ér, mint sok más, dolgozó, vadkapitalizmusilag indokolt bunkó paraszt.. és igen, inkább legyen egy csomó, csóró, kolduló, hajléktalan filozófus is, azért, mert az ilyenekkel lehet értelmes dolgokról is beszélni, mert a sok műveletlen, gondolkodásra képtelen, földhözragatt csürhe hiába forgatja jól a hülye fogaskerekeket, amelynek értéktelen kis darabkái, ha közben a kocsi semerre sem megy, csak pörög.
Worluk, a túlképzést az államilag finanszírozott kvóta szűkítésével is lehet korlátozni, ez ellen nincs is kifogásom. Az államilag finanszírozott képzésre járók tandíja ellen már annál inkább. Elsőéves közgázosoknak tartok szemináriumokat. Ők már bolognai rendszerű képzésre járnak, azaz a 3 év után külön kell felvételizniük a mesterképzésre, ami viszont már tandíjas lesz. Többségük azt mondta, hogy valószínűleg nem engedheti meg magának. S ez a Közgáz, nem pedig valami piacképtelen képzés... :(
esetleg egy normális felsőoktatási és oktatási reform?!

tényleg nem a papír teszi ez embert...mintahogy a pénz sem boldogít,de kell a boldogsághoz..

Sajnos ez igaz. Lassan egyszerűbb lesz 10 bölcsészt találni, mint 1 db 30 év alatti hegesztőt, lakatost, gépészt, műszerészt. Hogy ezekből a szakmákból még nincs égető hiány (mert hiány már van), az csak a szoc. munkaerőképzésnek köszönhető. Egyébként mostanság elég alacsony a társadalmi presztizse egy sz.munkásnak. Csak az a menő állás, ahol lehet "keresni". Egy "zabhegyezőt" végzett ember feltétlenül trendibb. Az senkit sem érdekel, h a társadalomnak hasznára válik, vagy sem.
Átlagos, gondolom ezt önérzetes hegesztőként mondod. :]
Jó. Én elhiszem, hogy mérnöknek meg közgazdásznak lenni jó, de mit csináljak, ha a matematika untat és a korunk groteszk gépeitől majd kiüt a guta. Lőjem főbe magam mert nem vagyok hasznos? Hát, én önmagammal is megelékszem. Nem tehetek rőla, hogy az intelektuális értékek haynatlásának korát éljük. Fordult a kocka, a középkorban a tudósokat üldözték, ma meg aki nem az. Ma az emberek minden munkát elvállalnak, csak gondolkozni ne kelljen. Ne higgyjük, hogy a böcslész karokon tehetségtelen csak emberek vannak, akik semmiben sem jók. Ja, és céges autót se szeretnék.
Hali TWA!
Te mit végeztél? Szakmunkásképzőt?
szerintem be kéne vezetni a kötelező diplomát mindenkinek, és azon belül lehessen szakosodni hegesztésre is :)
Ja! A munkehelyemre felvettünk egy diplomást, akinek 1! éve nem volt munkája + pályakezdő. Az álláshoz (cs.vez)túlképzett volt. Én könyörögtem ki neki, h mégis felvegyék. 2 hónap múlva kifakadt, mert pakolnia is kellett....... Hát így.
WC-ARPI!Lejart lemezt tettel fel."Szociologusok es hasonlok zome" mar ozsdi.Itt (Q.URVAORSZAG) mar mindenki le van szarva csak a suska a lenyeg.Irhatnal a kurva nagy korrupciorol ami szeretett kis hazank eletet teljesen atszovi szomaliai szinten.Persze lehet hogy te erre nem vagy felhatalmazva.Pedig erdekesebb tema volna mint (pisi,kaki,geci)
Mindenki azt tanul amit akar. Ebben nincs vita szerintem, de az igazi kérdés az, hogy ki fizeti? És ezt mivel indokolja.
Kicsit más:
A pontos számokat nem tudom, de az arányok kb ilyenek:
ma 160 ezren tanulnak felsőoktatásban
az elmult évben kb 90 ezer gyerek született. (ebből kb hány lesz majd elég okos a diplomaszerzéshez? mind? mit ér ma egy diploma? és mit fog?)
Hát nem lennék most egyetemi oktató, és nem is csodálom, hogy sokuk csak a saját bizniszét építgeti oktatás helyett.
Turul. Nem. De ettől még igazam van. Esetleg próbálj elhelyezkedni mint bölcsész, mondjuk az EU-ban. Aztán próbáld meg pl. hegesztőként. Ők már előrébb tartanak ezen az úton.
A tökéletesen feleslegesen tanítatta egy picit erős, tanultunk mi sok szépet meg jót, például filozófiát, irodalomtörténetet, olvastunk sokat, és nagyon közel voltunk, hogy belecsípjünk isten bokájába. Öt év múlva valami szuper kalcentrumban a végzős jogászkák és a közgazdászkák figyelnek bután ki fejecskéjükből.. Tíz év múlva jönnek az elnyomott műszakizsenik, mert az országot építeni kell, de már nincs hová. Egyébként a legnagyobb arconcsapásban a honi új filmrendezők nemesedtek: vannak vagy 80-an akik otthon kukksolnak, és a "mindentmegoldó" kreatív melóról álmodoznak. Pedig okoska mind. Na jó, csak 70. De sebaj, mert oszt' majd benegyvenesedünk és elfeledjük miarepedt herét akartunk is valójában picinek. Szép új világ ez a maga szükségtelen hullámzásaival:)
Panditnak igaza van. Mindenki tanuljon amit csak akar. De ne óbégasson, h fizetni kell érte. És tavaly többen kezdtek a felsőoktatásban, mint az általánosban....
Akkor én is beadnék egy népszavazási kérelmet. Kérdéseim:
1. Egyet ért-e ön azzal, hogy mindenki azt tanulja az állam, és így az Ön pénzén, amit akar.
2. Eget ért-e Ön azzal, hogy egy fő munkanélkülit havonta 40.000 Ft-tal támogat.
3. Amennyiben a 2. kérdésre nemmel válaszolt, kérem mondja, meg mi legyen ezekkel az emberekkel.
Utaker, neked először helyesírást kellene tanulnod. Az nagyon fontos, főleg egy bölcsésznek.
teodora: ahelyett, hogy kifakadsz mert Te annyival jobb vagy mint az átlag megtanulhatnál helyesen írni....

Amúgyilag: persze, hogy mindenki azt tanul amit akar (ill. megengedhet magának) de ne közpénzen. Meg az sem árt ha utána nem sír a szája minden fórumon, hogy nincs állása, többdiplomásként kulimunkát végez, és még meg se fizetik.
Ez is olyan kissé mint az evolúció. Minden korban más kell a sikerességhez.
Van amikor ehhez elég egy a többiekénél nagyobb bunkó, van ahol a négy bölcsészdiploma sem. Sajnálom, mert amúgy a bölcsészek az igazi műveltség ill. kultúrális örökség hordozói örökítői (sokmindenki más pl. művészek)
mellett, de ez 'ritkán' hatja meg a valóságot.
Átlagos: persze, én is azt mondtam, hogy az államilag finanszírozott keretet lehet szűkíteni, s ezzel irányítani a továbbtanulni vágyókat. De a tandíj rohadt kontraproduktív lesz, erre hoztam a közgázos példámat. Már ma sem olcsó diplomát szerezni, mivel közben élnie is kell a t. hallgatónak: kollégium/albérlet (inkább az utóbbi, mivel kevés a férőhely), tömegközlekedés, étkezés, jegyzetek, könyvek, whatever. S az a havi 10-15-20 ezres pluszköltség a tandíj miatt ugyancsak megterhelő lesz sokaknak (ehhez jön még pl. az utazási diák-kedvezmények erőteljes megnyirbálása).
Még egy bölcsész is elütheti a billentyűket - pláne, ha siet.
"..túlburjánzását talán visszafogja valamennyire a tandíj, illetve a zabhegyező-szakok visszametszése"

ez az.éljen a fasza a tandíj. az megold mindent. most komolyan, azt várjuk h majd nem mennek tanulni a népek mert fizetni kell? Akkor mit csinálnak? érettségivel fát vág majd mindenki? Ugyanmár. Mennek majd egyetemre/főiskolára, felveszik szépen a diákkölcsönt, és 5/3 év múlva egy diplomás munkanélküliek leszenk kb 1000000ft tartozással. Ez lesz. Erre építenek, különben be se vezetnék, nem lenne értelme(mármint számukra. az átlagpolgárnak ez sehogyse lesz jó)
Amúgymeg ha valaki bölcsész beállítotságú ha megdöglik se lesz belőle használható mérnök. Értem én, menjen kapálni az hasznos. LEgalább ne nevezzék reformnak léccike.
Utaker!
az intellektuális értékek hanyatlása nem ott kezdődik,hogy kevesebb bölcsész tud elhelyezkedni a szakterületén,mint ahány végez...hanem ott,hogy mit keres olyan történelemszakon,aki a középkori magyar szigorlat után se tudja azt,hogy ki volt rogerius mester..
Ehhez nem sok hozzáfűznivalóm van, csak annyi, hogy ezt 'elbaszták'! (18 karika)
Annyira szeretem, amikor olyanok kardoskodnak a tandíj mellett, akik tandíjmentesen tanultak és ahhoz a korosztályhoz tartoznak, akik előtt még ott állt a gyors karrier lehetősége és valószínűleg jó munkahelyük van. Ilyenek pl. a '90-es évek első felében végzett közgázosok.
Engem nem érint a tandíj, ennek ellenére q. igazságtalannak tartom, mert teljesen tönkrevágja a jövőben érettségizők társadalmi mobilitását.
trigoméria!
az oktatási reformnak nem csak a felsőoktatásra kellene vonatkoznia...miért kellett a béka alá rohasztani a szakképzést?!
És mi lesz pécsi bölcsészlányokkal?

Én szeretem a bölcsészlányokat : )
Hehe, TWA, ezek szerint úgy gondoltad, hogy az államnak kellene kitalálni, mi legyen az ember ha nagy lesz? Majd előre megmondja a nagy Főmegmondó, hogy legyél kultúrantropi, és aztán ő a szenya, mert szori van, és minden állás betöltve a járási kultúrantropológiai részlegeknél?

Húha, tényleg (idézek tőled): Kádár segge partján piknikelünk még mindig.

A nyúlbéla foshegyező fölösleges bölcsészből az élet (amely ui. nem habostorta) majd kineveli a maga mekdonáldz bérrabszolgáját, miután pár MLM meg biztosítóügynöki kopogtatós-emberbasztatós állásból kipaterolták - persze a belépti díjat mindenhol megfizettették vele.

Itt lenne az ideje elhagyni a piknik területét. Ki mit tanul, ő választotta.

Másrészt: a tény, hogy valaki öt évig tanult a bölcsészkaron, és vágja tésztát a barlangrajzoktól Hölderlinen át az egzisztencialistákig, meg mondjuk pár kurzust elvégzett mittomén levéltáros szakon, az NEM ÁRT.
Más kérdés, hogy az úri passziókat meg szokás fizetni.
Lehet, hogy en latom rosszul, de:
felesleges valakinek 3-4-5 evet tanulnia allamilag finanszirozott kepzesen, hogy utana elete vegeig a zoldsegesnel robotoljon, vagy epp titkarno legyen. Nagyon sok ismerosom van ilyen "alibi" diplomakkal. Mert foiskolasnak lenni, hudejo, anyuka is azt mondta. Es olyan elkepzelesekkel nekivagni az eletnek egy nevesincs diplomaval, amibol tulkinalat van, hogy "netto 200 alatt nem megyek el"... Es nicsak, 1 ev munkanelkuliseg utan elmegy a korhazba 4 oras munkara minimalberert. Valahol a gondolkozasmodon es az ertekrenden kellene alakitani, mert lassan a rendes "szakember"-bol (hegeszto, lakatos, acs) nem lesz egy fikarcnyi sem az orszagban es ul majd az 5 millio diplomas a vaksotetben, mert a tankonyvekben az nem volt leirva, hogyan kell mondjuk villanyt szerelni. Sajnalom, azokat a felrevezetett, vagy eppen sajat maguk altal felrevezetett fiatalokat, akik ilyen szakokon vegeznek. Utolag persze konnyu okosnak lennem, es mondani: "mentel volna asztalosnak, vazz, most rendes hazad es kocsid lenne, nem anyadnal huznad meg magad...". Vagy ahogy egy ember mar mondta: "nem muszaj Magyarorszagon elni, el lehet menni, kerem", es akkor var rajuk a meses Nyugat, mehetnek pizzafutarnak Londonba bolcseszdiplomaval. Uh.
Rossz.Vászka,
az én időmben pont a pesti bölcsészlányok voltak a legrútabbak. Kinyúlt pulcsi, zsíros haj, népi tatyó, lószemek.
(Na jó, a lószemek kivételével én is így néztem ki, de én fijú vagyok:-))
Turul, az azert remelem megvan, hogy a bolognai rendszernek nem eppen fontos eleme, hogy minden bachelorbol mastert kepezzenek....

Amerikaban altalaban nincs is kulon master kepzes: 4 ev college utan jon az 5-6-7 ev PhD (igen kemeny szelekcioval). Ha utobbit ket ev utan elunod vagy eltanacsolnak, akkor kapsz egy mastert.

Ha a jelenlegi tamogatasi rendszerben a diakok legtehetsegesebb 20-30%-a nem kaphat valami modon anyagi segelyt, hogy tovabb tanulhasson az gaz, azon valtoztatni kell. De a rendszer nem 100% tovabb oktatasara van kitalalva. Ez szeplelkek szamara dura lemorzsolodasnak tunhet, de sajnos az elet kesobb sem lesz habostorta. Mar ha meritokraciat szeretnenk.
1. aki bolcsesznek megy, az ezzel kinyilvanitotta h szarik az anyagias kapitalista vilagra, elsosorban muvelodni szeretne, nem akarja feltetlenul megmeretni magat a munkaeropiacon (HVG)
2.egy orszagnak jo ha vannak muvelt emberei, es ezert ennek nem feltetlenul a HVG allashirdetes a merceje
3.Ha valakinek jo, h nagy muveltseggel cs.vezeto, es pakolnia kell, akkor legyen.
4.A bolcseszdiploma nem tul draga. Mi kell hozza? Papir, egy video a filmklubhoz, meg sor.
5.Mi van a kibaszott dragan kikepzett orvosokkal akik kulfoldre mennek, vagy meg rosszabb: orvoslatogatonak?
6.Azt azer ne gondoljuk, h az a populacio aki idaig filozofusnak ment az majd mostantol kituno villanyszerelo lesz.
én főiskolán tanulok. magamnak fizetem, hogy legyen diplomám, közben melózom (először melót kerestem, aztán jöhetett a suli). ezt más is meg tudja csinálni. ha valakinek apuka fizeti, hogy tanuljon, akkor hajrá.

Hát tudjátok... óriási felelőssége van a felnőtteknek az érettségi előtt állókkal szemben ám! Az az érv, hogy "magadra vess szütyős, műnépnemzeti bétékás/föcitanárpalánta barátom hogy ezt a pályát választottad, eszed amit főztél" az nem érv. Az csak egy kárörvendő, pökhendi és részvétlen beszólás.
Amikor a gimiben az orrunk elé vágták a jelentkezési lapokat meg a kitöltési útmutatót, csak lestünk körbe, segélykérőn hogy most mi legyen. Persze, tudtuk hogy eljön ez a pillanat is, de nyugodtan mondhatom, hogy pár kivételtől eltekintve a többség nem volt teljesen biztos a dolgában. Melyik egyetem legyen az első, melyik szak...

Senki nem mondta hogy "ésszel már gyerekeim! Már most is sok a tanárpalánta, hogy lesz így cipő a gyereketeknek ha 25-én válik le a talpa?"

Mennyi rálátása van egy lánglelkű, ámde munkaerőpiaci ismeretekkel nem bíró gimnazistának erre? És ha van is. Egy taknyos érettségiző még optimista, bízik magában, bízik abban hogy 19-re ő rákér és kettest kap.

Szóval az osztályfőnöknek nagyon nagy a felelőssége. Ha már végigvitte 4+ éven keresztül a fiatalokat, nevelgette őket, akkor miért pont a vége előtt kell elengedni a kezüket? Pont egy nagyon fontos döntés előtt. Realistának lenni nem izgalmas, de nagyon hasznos néha.
meg mi ez h felrevezetett fiatalok. Nagyfiuk vagyunk mindnyajan. Ha nem ert mashoz, csak a zoldsegpakolashoz, akkor egy kib.muvelt zoldsegpakolo lesz. Hogy ezt erdemes tamogatni, az kerdes....
Épp elég lenne négyévente egyszer indítani bizonyos bölcsész szakokat, pl úgy, mint a színművészetin teszemazt a musicalénekesit. vagy milyet.
Nyugaton a piac határozza meg, h milyen szakok indulnak, és azon mennyi diák.

A vezető x száz cég benyújt egy wishlistet, oszt jónapot. Azok lesznek.
te karotta, 1.vannak szulok (joesetben)
2.azert 2x evesen amikor vki mar latja, h a filmklub nem lesz eleg, lehet valtani, szoktak is.
Turul re2:
en meg annyira birom, hogy olyanok agalnak a tandij ellen, akik soha nem tanultak/dolgoztak olyan nyugati egyetemeken, ahol jol mukodo tandijrendszer van...
te Vince, elkepzelem amikor a Forbes Top100 benyujtja, h akkor iden 0 filozofus, 0szociologus,0 mongol szak,0 filologia :DD
Dolphin, persze, az a másik része: a Közgáz bachelornak önmagában nem biztos, hogy sok értelme van. Akkor menjen el inkább valami főiskolára. Ráadásul szerencsétlen elsőéveseknek fogalmuk sincs mi vár rájuk, ha elvégzik az alapképzést - s azért nincs, mert még az egyetem sem tudja. Mit csinálnak pl. a kötelező féléves gyakorlat és a fél évvel később induló mester-képzés között? Miért kell megszüntetni az önálló logisztika-szakirányt, amikor valószínűleg 5 év múlva is közlekedési csomópontban fekszik még Magyarország? Ehhh, az agyatlanság ünnepet ül.
jajo dolphin, meg mindenki: azert ne mondjuk mar, h ez reform.....penz kellett a kasszaba, oszt ennyi. Ha ez atgondolt lenne, a magyar valosagra passzintott stb, akkor azert kisebb baj lenne.
es a szorend inkabb: jol mukodo nyugat europai egyetemek....
Az a véleményem, hogy a frissdiplomás bölcsészek túlnyomó többsége félművelt, annyit ér a diplomájuk, mintha az Ecserin vették volna.
da, ez nem ilyen egyszeru. A bolognai rendszer fontos resze a flexibilitas. Van olyan orvosis ismerosom, aki classic-major volt, es ezert tok sok latint es gorogot tanult. De mellette jo volt bioszbol is, lenyomta az MCAT-et es felvettek - sot az interjukon kulon ertekeltek, hogy szelesebb ralatasa van a vilagra, mint egy atlagos medikusnak...
Dolphin: jól működő ösztöndíj-rendszerrel és munkaerőpiaccal, ha jól sejtem. :)
monitoring:
te igazi fasza gyerek vagy. Komolyan. Hálistennek, egyre több az ilyen. Én is szoktam igénybe venni főiskolásokat-egyetemistákat délutáni munkákra (primitív dolgok, címkézés, ilyesmi) és le a kalappal előttük(előttetek). A munka minősége meg 6x jobb, mintha mondjuk a normál munkaerőhivatal közvetített volna ki valakit. Delta IQ.

Ezzel persze nem azt akarom mondani,hogy hagyd a picsába a főisit, és menj címkézni, mert jól csinálod:-))

Viszont megtanulható a tanulás alatt is a meló. Az ilyen srácokból/lányokból tutti többen helyezkednek el fasza helyeken.
Így van, hülyeség ennyi bölcsészt képezni. Ez nyilvánvaló. A mérnök is kiképezheti magát filozófiából szabadidejében, sőt lehet, hogy még jobb vele ilyenekről beszélgetni, mint egy bölcsésszel. Már csak azért is, mert a filozófiához a természettudományok is szorosan kapcsolódnak.

Ami viszont nagyon szomorú, hogy mérnök se nagyon kell a magyar ugarra. Pl. biotechnológia mint olyan gyakorlatilag nincs jó édes hazánkban.
Már csak azért se kell ennyi mérnököt felvenni, mert lószart se tud a diákok többsége érettségi után, hála a OM 16 éves szorgalmas aknamunkájának (biztos van más oka is, tényleg kíváncsi vagyok, mi lehet az: sok TVnézés, számítógépes játékok, a közmorál romlása??).
A mostani rendszerben az egyetemnek a létért való küzdelem jegyében mindenkit fel kell vennie. Ezután két dolgot tehet: a képzés elején leadja a gimis anyagot, tehát kvázi leviszi a BSc szintjét a régi érettségi szintjére, vagy tarja nagyjából a szintet, és a kedves diák pedig fizetheti 6 évig a 3 éves képzés tandíját vagy 1,5 év után otthagyhatja az egészet, az elvesztegetett idejével és tandíjával együtt.
Mindkét verzió nagyon szar, az első a tanárok konzervativizmusa miatt nem nagyon működik (meg eleve leviszi a diploma értékét), a második a diáknak kellemetlen, nem kicsit, nagyon.
Így állunk most, ennél még az is jobb lenne, ha reset-elnénk egyet a rendszeren, vissza 1990-be. És nem csak az oktatáson, hanem az államháztartáson is sokat segítene, ha az OM megszűnne úgy, ahogy van.
Szerintem itt az ideje, hogy elhagyjuk ezt a bolygót mindannyian, mielött támadnának a háromméteres piranhaméhek, vagy lelegelné a bolygót egy hatalmas mutáns csillagkecske!

Építsünk három hatalmas ûrhajót.

Szóval, az a lényeg, hogy az első hajóba, az A-ba kerülnek a ragyogó koponyák, a vezetok, a tudósok, a nagy muvészek, az összes alkotó, a harmadikba, a C hajóba pedig azok, akik ténylegesen dolgoznak, építenek valamit. Így a B hajóba kerül mindenki más, tehát a középréteg.

És akkor elõreküldjük a B hajót. A többiek pedig boldogan élnek, addig, amíg az egész civilizációt ki nem irtja egy virulens kór, amelyet egy piszkos telefonkagyló indít útjára.
"da, ez nem ilyen egyszeru"
most melyik is?
es egy nagy kerdes meg: mi a fasznak kell mindenkinek erettsegi? Mennyit er egy ilyen erettsegi?
Ja, még valami. Úgy tudom, kb ugyanannyian kezdték idén az általános iskolai tanulmányaikat, mit amennyien a felsőfokút.

Lesz nemsoká nagy halálhörgés, siralom a felsőoktatásban...

Sajnos a kormány hagyja a természetes szelekciót működni, ami annyit jelent, hogy jól legyöngítik egymást a konkuráló intézmények, mielőtt az egyik végleg kimúlna. Sokkal korrektebb lenne kíméletesen kivégezni, összevonni az intézmények felét, 2/3-át.
Az a baj, hogy itt '90 óta butítják a jónépet azzal, hogy nem érdekes, hogy véget ért a szocializmus, attól még egy csomó dolog ingyen jár, csak mert kegyeskednek tartani a markukat. Semmi ok arra, hogy több tízezer fiatal meghosszabbított gyerekkorát közpénzen fizessék. Aki olyasmit akar tanulni, amire nincs szükség, az fizessen érte. Lehet pl. dolgozni (!) is egyetem mellett. (Én is ezt tettem) Vagy a nyári munkával megkeresett pénzt nem elbulizni, hanem tandíjra költeni. Megy ez, csak a követelődzésről kéne leszokni, hogy ne jussunk oda, mint az egyik tüntető egyetemista, aki "tanulni jöttem, nem fizetni" táblával parádézott az utcán. Egyébként nagyon jó lenne, ha művelt emberek kerülnének ki az egyetemekről, de sajnos még csak ez sem működik. Akkor legalább mindenki fizesse meg a hobbiját.
"Mennyit er egy ilyen erettsegi?"

Ez már lejárt lemez.
Mennyit ér egy diploma, ha minden második embernek lesz?
A jol mukodo osztondij rendszer fontos, de csak az egyik feltetel. Egy masik az, hogy nincs elutasitva a mindenkire vonatkoztatott tandij elve, epp ellenkezoleg.

Turul, tudod az a helyzet, hogy ma mar a jobb kinai allami egyetemeken is van tandij (es most nem jottem a Harvarddal, vagy Oxbridgel)...

szerintem megfizeti, amikor majd szarul keres. De azert ne fogadjuk mar el axiomakent, hogy az, aki egy cegnel kvazi termelo munkat vegez, az mindenkepp a kozerdeken munkalkodik. Ergo ot erdemes tamogatni.
da, a Forbes listadra vonatkozott.
R/R: bocs, szerintem alapvetobb.
Da: nekem nagyon az a gyanúm, hogy egy szülő sem mondja a szemefényének hogy ne menjen Szegedre egyetemre, ne akarjon tanár lenni, mert ugyebár a szülő szeme bepárásodik ilyenkor: Látod anyjuk, diplomás lesz a lányunk. Ehh, bárcsak mi is tanulhattunk volna...
Szerintem a szülőtől várni a kontrollt hamvába holt ötlet.
A másik dolog. A váltás. Sokan eleve úgy mennek egyetemre, hogy besuttyannak valami szakra, hogy "majd váltok egy jobbra". Aha. Ahogy a Móricka elképzeli. Végül vagy elvégzi azt a szakot amit egyáltalán nem szeret, ezért nem is műveli magas szinten, vagy otthagyja. Mindkettő igazából elpocsékolt idő.
Csak pár gondolat:

-egyszer beültem véletlenül az ELTE egyik felvételizőknek tartott nyílt napjára. Ott elmondták, hogy melyik szak miről szól (régész, antropológus miegymás) és rögtön utána közölték, hogy körülbelül évente hány embert vesznek fel, és, hogy a felvett embereknek el kell fogadniuk azt, hogy csak akkor lesz munkájuk a szakmában, ha az aktuális tanáraik kihaltak.

-mind gimnáziumban, mind egyetemen tandíjat kellett fizetnem.
Gimnáziumban átlagtól függően engedtek el belőle, egyetemen pedig a teljesített kreditek és átlag alapján kaptam ösztöndíjat, ami több félévben 0 volt, de volt, hogy két háromszorosa volt a tandíjnak.
Attól, hogy tandíjat kell fizetni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy minuszban leszel, a legtöbb egyetem a többség által befizetett tandíjból honorálja kevesebb jól tanuló diákot.
Ha mindenki jól tanulna, akkor talán mindenki 0ában lenne, de legalábbis kevésbé lenne megterhelő a tandíja (rendszertől függ) Így csak azt veszem észre, hogy csak azok óbégatnak a tandíj ellen, akik nem elég szorgalmasak és/vagy okosak.

-Szvsz a mostani egyetemi képzés nem ott van felhígulva, hogy kevés anyagot adnak le, hanem, hogy boldog-boldogtalan felvételizik, még az is, akinek fingja sincs, hogy mi akar lenni.
Szülők a gyereket benyomják a gimibe, onnan meg szinte egy út van csak az egyetemek főiskolák felé, akik meg örülnek a fejpénznek és a tandíjnak.
sokan talán úgy gondolják, hogy szakmát tanulni nem elég sikk, mikor az általános iskola 8ik osztályában is már mindenki azzal dicsekszik, hogy melyik noname gimnázium D-E-F-G-H osztályába jutott be a gyereke.

karotta: hat nem tudom.....nincs gyerekem, de azert remelem lesz annyi eszem. "Szerintem a szülőtől várni a kontrollt hamvába holt ötlet" kiraly gyerekkorod lehetett :))
dolphin: en csak arra celoztam, h az iparnak kibaszottul nem erdeke egy db szociologus sem. Ne legyen? De. Kell pl. szocialis munkas Kell. Van ra penz? Nincs. De kellene.
1attila1: már most is nagyon sokan dolgoznak egyetem mellett + felveszik a diákhitelt, mert a családjuk nem tudja finanszírozni a tanulásukat. Na ez az a réteg, akinek a havi 10-20 ezer forintos tandíj egyenlő a game overrel. :(
Ámbátor: és a B meglelte helyét a Zén, és a Zén lőn egy odvas fa, minek árnyékában hűsölt a B. Békében és barátságban éltek B-k az álatokkal s növényekkel, s az életük szende álommnak volt hasonlatos. Ám egy nap az egyik B találkozott Sssz-vel ...és lőn hatalmas ár, és villámok csaptak Zénre, s B-k féltek és rettegtek, de jött a mindettudó, a kiválasztott és mondá: Építsünk hajót és úgy vala. ... B megérkezett a Zöldre s a Zöldön csak csontok és pusztulás vala, meg hidek, meg szabaccságszobor és M-jel...
Jogász, közgazdász túlképzés is van azért rendesen.

A lényeg persze az, hogy Gyurcsányék elbaszarintottak pár ezer milliárd forintot, jönnek a megszorítások, kevesebb a pénz mindenre. Sokkal jobb az osztályellenség orvosokról, patikusokról, diákokról, köztisztviselőkről/közalkalmazottakról vérvádakat megfogalmazni; mint arról beszélni, hova kúrták el a pénzt Gyurcsányék...

Reformok persze kellenének, de pont ez a bagázs nem tud évek óta letenni az asztalra egy épkézláb hatástanulmányt se az elképzelései mellé.
turul, nem menedzsmentet okicc, ugye-e:)

szerintem senki nem hulye. aki jelentkezik vhova, tudja, hova megy, es nagyjabol tisztaban van a helyzetevel, ami utana kovetkezik.

en: videki egyetem kozgaz karan vegeztem. tisztaban voltam vele, h azzal a diplomaval egyetem utan nem fogok valogatni az allasok kozott, nekem is vegso megoldas volt (rajottem kozben, erettsegi utan kellett volna 2-3 ev kulfoldi tapasztalat!!!!, nem egyetem utan). most kulfoldon vigyazok egy kislanyra, az onerzetemet serti ez az egesz helyzet, de az utolso, ami egy jo melohoz kell, a nyelv (diploma, kulso es fellepes mar megvan) meglesz. es nem ugy fogok beszelni angolul meg nemetul, mint aki az iskolaban tanulta, hanem ugy, hogy komolyan is fognak venni.
tul korai 18 evesen donteni a kovetkezo 15 evedrol. 18 evesen meg nem kepes az ember onalloan szinte semmire.
Andal:na ezaz, lofaszvan nem tervezes.
es azzal, h korai donteni, nem azt akaretam mondani, h keptelen is, vagyis h hulye, csak h nem ismerheti sajat magat.
a helyzettel kapcsban tajekozodhat, mint ahogy teszi is mindenki.
nanaa:"kulso es fellepes mar megvan" kiraly....kar h nem fotos a forum, lehetne szavazni, h mennyire van igy :D
Milyen hülye szembeállítás ez a bölcsésdi-közgazdászosdi-mérnökösdi.

Közgazdász vagyok, bírok két nyelvet a szittyán kívül, olvasok lila könyveket, amiket a bölcsészek sem (mennyit sírtak a francia szakos barátok anno, hogy mennyit kell olvasni, pedig nem érdekli őket Racine), amúgy meg közgazdászként a napjaim felét programozással töltöm. Negyedik generációs nyelv, nem programozáselmélet kell hozzá meg turbópászkál, hanem némi iq meg a probléma értelmezése... Meg geek is vagyok annyira, mint egy átlagos infokaros, mert érdekel a frame rate, az IT biztonság (és én hiszek...a katódsugárban).

Pedig tök átlagos vagyok, csak érdekelnek dolgok, viszont nem annyira, hogy ezt 5 év alatt egy bölcsészegyetemen akarjam megtanulni, csak önmagáért. Mert nem élnék meg belőle. Ja, és filmbuzi vagyok, filmrendező szeretnék lenni álomszakmailag, csak épp tudom, hogy nincs tehetségem + telített a piac jobbnál jobb arcokkal, ezért soha meg se próbálnám. Csak ha nyernék a lottón. Addig maradok ideális nézp gyermekien tág szemekkel a Solaristól a Die Hardig.

Szerintem az éles szembeállítások, sarkítások nem viszik előre a vitát.

Nagyobb baj, hogy az átlagos fiatalnak 18 évesen gőze sincs róla, hogy mit akar csinálni majd, és információkat sem könnyű szereznie, a munkaerőpiacon max szórólaposztói vagy borítékolói munkakörben jelent meg előtte.

Még nagyobb baj, hogy a bölcsészkarok (és főleg tanárképző, tanítóképző szakok) hallgatóinak nagy része egy fordított MÉH-telepnek használja az államilag finanszírozott képzést, nem hozzák a papírt, hanem viszik.
Nanaa: menedzsmentet, elsőéven? :) Amúgy vállalatgazdaságtant, ami végülis egy menedzsment-alapozó tárgy.
Szerintem igenis az államnak kell eldöntenie, hogy ki, mit tanuljon. Legalábbis olyan szinten, hogy mit támogat. Aki kulturantropológus akar lenni, az legyen, de fizesse meg.
Tessenek szíves a hozzászólásokban az "állam" helyett az "én", vagy "családom" szavakat behelyettesíteni. Így már kicsit máshogy fest a támogatás kérdése.
RoFä: kiraly vagy, de ezt mar idaig is sejtettem... de azert asszem, aki egy bolcsesz-szakot elvegez, az idealis esetben jobban ert ezekhez dolgokhoz, mint egy muvelt kozgazos...
Külső, fellépés az álláshoz. Haha. Nekem ez nem tetszik. (És nem is alkalmaztam, mikor interjúztatnom kellett).

Aki így (és csak így) toboroz, az puha pehelypaplant terít a kontraszelekció alá. Dehát ízlés dolga.
"szerintem senki nem hulye. aki jelentkezik vhova, tudja, hova megy, es nagyjabol tisztaban van a helyzetevel, ami utana kovetkezik."


Na, ebben nem vagyok annyira biztos.
Sokan csak azért mennek egyetemre, mert a barátnő, szomszéd lánya, kereszttesó is odament....
nanaa!
egy francokat nem képes az ember 18 évesen
önállóan dönteni..
habár most amikor nézem az elsősöket az egyetemen gimiben érzem magam..
kaisaku: de miert? egy ugyved milyen hasznot hoz az allamnak? o miert fizessen? ez nem ilyen egyszeru? egy a strabagnal dolgozo mernok mit hoz aza allamnak? Mondjuk.
da:

igen, de ha valaki érdeklődő, és nem a papír miatt tanul valamit, azt megteheti szabadidejében is.

Ismertem buszvezetőt, aki Bergman-rajongó volt. Ez kicsit extrém, bár szerintem tök normális :)

Ja és nem vagyok király, van elég baja a fejemnek, már azon túl hogy mingyá szétpattan a fájdalomtól :)
És egy, a Strabagnál dolgozó marketingszakember a hirdetési osztályról milyen hasznot hoz a politikai osztálynak? És mennyiben támogatja a jövő újságírógenerációit? :):)
Én egy dolgot nem értek(na jó többet is).
amikor somebody jelentkezik pld.: antropológusnak, egy szakos tanárnak mire gondol magában?
hol fog dolgozni? oké hogy hobbinak jó dolog, na de ha ebből akar megélni...
Az angol minisztériumok biztos tárt karokkal fogadják őket mi?
mert mikor jelentkeztek ezek az emberek 5 éve akkor is fenn állt ez a probléma.
Jajjj RoFä, pedig olyan muvelt vagy....nem hallottal meg a tudatalattirol? vagy csukottszemmel ? Vagy nem kell fellepes mondjuk egy uzletkotoi munkahoz?
Na ez a Strabag neked is bejott....:D
TuRuL!

Jó, hogy említetted a Közgázt, mint olyan intézményt, ami piacképes diplomát ad. Aha. Nekem több ott végzett ismerősöm van, akik titkárnői állásokért kuncsorognak. Pl. baromira nem kellene évente 5000 közgazdászt képezni az ország pénzén.

Amúgy tényleg egyértelmű, hogy csökkenteni kell az államilag finanszírozott keretszámot, de aki bejut, azt nem szabad tandíjfizetéssel szívatni, épp elég a szegény családoknak a koli, BKV-bérlet, utiköltség, kaja..., ez több tízezer havonta.

Karotta!
De, a szülőnek igenis kell valamilyen mértékben irányítani a kölyköt, mert 18 évesen tényleg nem tudja valaki reálisan megítélni, hogy kultúrantropológusként csak éhenhalni lehet (vagy pénztármenedzserkedni a teszkóban, de akkor meg ne az én pénzemből finanszírozzuk már azokat a fölösleges egyetemi éveket). Példa: Wigner Jenő (a nagy fizikus) bejelentette otthon, hogy elméleti fizikus akar lenni. Az apja (aki egy tanulatlan egyszerű zsidó kereskedő volt) azt mondta neki: én nem tudom, hogy mi az az elméleti fizikus. De hány ilyennek van munkája Magyarországon? Válasz: Kettőnek. Erre beadta a fiát a Műegyetemre vegyészmérnöknek. Persze a fiú zseni volt, és mégis elméleti fizikus lett, de ez csak szépíti a sztorit.
jojo, akkor nem piszkallak :D
da:
A gazdaság működését segíti. Termeli az adót. Mert ugye azt se felejtsük el, hogy itt is behelyettesíthetjük az államot magunkkal. Nekünk hozza a hasznot: az utat, az ügyintézést, illetve plusz finanszírozást a költségvetésnek.
Ugyanezt nyilván hozzák az itt kiemelten emlegetett bölcsészek is (oktatás, kutatás, tájékoztatás, kultúra, erkölcs - bár ezeket nehezebb számszerűsíteni), csak nem végtelen mennyiségben.
Megjegyezném: közgazdász sem kell, max "menedzser" (én ez a típusú tagja vagyok a bolynak).
hello.

Nekem semmi bajom a diplomás emberekkel, de tudok nem egy olyan 2 diplomás embert mutatni, akinek fát lehetne vágni a hátán mert akkora tuskó, és sajnos sok ilyen van. aztán amikor dolgozni menne már jön a
diplomával nem végzek fizikai munkát nem azért "tanultam" . aztán meló nincs és akkor lehet még tanulni tovább na a baj itt kezdődik. Amikor azért tanul valaki, mert 10-15 évvel ezelőtt menő volt közgázra járni, mer az jól hangzik.
Turul

vállgazdot mindenki utálta nálunk, pedig Chikán könyve szerintem jó elméleti mű, csak olyna száraz volt hogy többször lángra kapott, ha valaki szemüvegben olvasta.

Iszonyat, mennyire távol áll még egy magát 'business schoolnak' gondoló Fővám Téri Szabadidőközpont is a való élettől, a biznyectől. Iszonyat. Törvényileg tenném kötelezővé a szakmai gyakorlatot harmadévben, vagy minden nyáron. És segítenék a megszervezésében, hogy ne kávét főzzön a kölök, és ne rontsa el a Xeroxot :))
es hol volt WJ mar 1925ben? Berlinben. Es utana? USA.
És még egy fontos különbség leesett, ami a kiművelt emberfők mösszességének minőségi változásait okozhatja. Amikor a szüleim indultak neki a felsőoktatásnak, akkor ez nem jelentett vmi extra megélhetést: ott volt mögötte vmi más, mondjuk hivatástudat. Most mindenki azért nyomul a felsőoktatásba, mert a papírjától várja a magasabb jövedelmet. Ezért van túltengés jogászokból és "közgazdászokból". Pölö.
no worries, az eu munkerőpiac szépen felszippantja majd a btksokat, sokan dolgoznak már igy is külföldön. persze még nem elegen, lengyelországhoz képest.

de mi lesz a rengeteg jogásszal? oo
de ez komolyan a szocializmus, vannak a termelo agazatok, es van a tobbi. Most egy adocsalo minimalberen tartott ugyved vagy vallakozo milyen hasznot hajt az allamnak, h mindenkepp tamogatni kellene a kepzeset?
hu, de sok hozzaszolas!
da: meg szerencse, h nem te fogsz szavazni rolam:))))
turul: bocsi, nem lattam, h elsoeveseket. mondjuk a vallgazd is elsoeves mar???? mi a 4dik meg az 5. felevben tanultuk. asszem:D
Elore hallom a sirankozast:a sok koszos romaniai(nemcsak roman)asztalos,hegeszto,gazszerelo elveszi a munkat a fiataljainktol!
Bezzeg most ugy tekintenek ezekre a szakmunkakra legtobben,mintha az elbutulas szinonimai lennenek.Pedig dehogyis,sot.Szvsz a hopponmaradt diplomasok a legfogekonyabbak barmilyen ideologiai kurzus korbenyalasara.
Teljesen egyetértek Árpival. Az én adómat ne költsék arra a szerencsétlen hülyére, aki találomra bejelölt valami látszatszakot és most két tekerés között szarik bele mindenbe, elég neki ha valahogy átvergődik a vizsgákon. Aztán ha megvan a diplomája, kurvára el van szállva magától, veri a nyálát a papírjára és csak néz ostoba selmecigabi fejjel ha elhajtják a nulla tudásával együtt a picsába.

És kurvanagy tévedés ha valaki azt hiszi, hogy a diplomával észt is osztanak.
Bevezetőül: én is "zabhegyező" szakot végeztem. Mert ez érdekelt, és ezzel akartam foglalkozni. No meg akkortájt még nem 60 ponttal vettek fel.

A gond szerintem nem a túlképzés, hanem az, hogy nincs valódi szakember-képzés a bölcsészkarokon sem. Beszéltem egy volt oktatómmal, aki végzett egy belső felmérést az ELTE-n a másodéves magyarszakos hallgatók között. A 2/3-uk beszédhibás volt. Fogalmazási (divatosan: szövegalkotási) készségük a béka feneke alatt. Ők lesznek a jövő magyartanárai. Már előre rettegek. Köszi új felvételi rendszer, ahol az érettségi számít, az alkalmasság kevésbé.
da: "Most egy adocsalo minimalberen tartott ugyved vagy vallakozo milyen hasznot hajt az allamnak, h mindenkepp tamogatni kellene a kepzeset? "

ez egy iolyan hulye altalanositas volt, mint h "minden cigo bunozo, minek elnek koztunk egyaltaaln?"

az adocsalo ugyvedeket meg vallalkozokat jo adotorvenyekkel kene kordaban tartani, nem altalanositasokkal:D
da

1) külső
Próbálok elvonatkoztatni tőle. Fontos a tudatosság ebben. Ha egy interjúra miniben, dekoltálva jönne a kiscsaj, akkor is nagy mínusszal indulna, ha Salma Hayek-hasonmás (a gyengém). Komolyan. Ugyanis rögtön azt gondolom, hogy a) nem jó a hozzáállása, és velem amúgy is törököt fogott b) más hiányosságokat leplez

2) fellépés
Attól függ. A fellépés lehet magabiztos és ál-magabiztos is. A valódi magabiztosság mögött kell legyen valódi érték. Egy 22-23 éves ember - önéletrajza szerint nulla vagy kevés szakmai gyakkal - beállít holt businesslike kifejezéseket használva, túlspilázva igyekvően akar egy általa elképzelt, de nem létező világhoz azonosulni - nagy mínusz again.

Természetesség, intelligencia, humor, egy pályakezdőnél szerintem ezek játszanak, utána bárkiből bármi lehet.

Szakmaibb interjú megint más, ott hamar kiderülnek a dolgok...
Nem az egyetemnél kellene észrevenni, hogy egy csomó fölösleges bölcsész van, hanem jóval korábban, az ált. és középiskolában meg a szakképzésnél kellene változtatni. Most, ha egy humán érdeklődésű fiatal eljut az érettségéiig, nincs más választása, mint jogásznak vagy bölcsésznek állni. Mindegyikből rengeteg van, ráadásul teljesen elcseszett a felvételi rendszer is, mert nem abból lesz jó ügyvéd, aki kiválóan ismeri Csokonai költészetét.

Mérnöknek hiába menne, ha már a középiskolás matek meg fizika is gondot okozott, és az sem tűnik reálisnak, hogy a tandíj miatt inkább elmegy lakatosnak. Így aztán marad, amit már mások is leírtak: felvenni a diákhitelt, aztán majd lesz valami.
Karotta, a szívemből szóltál.

Én nagyon örülnék, ha a középiskolai oktatás része lenne egy központilag szervezett, KÖTELEZŐ pályaválasztási tanácsadás. Pszichológusokkal, pályaorientációs szakemberekkel, olyanokkal, tisztában vannak a munkaerőpiaci helyzettel, lehetőségekkel. Elbeszélgetni a gyerekkel, kitöltetni vele legalább egy pályaorientációs tesztet, felmérni, hogy (amellett, hogy mi érdekli) milyen típusú feladatok elvégzésében jó - ez mondjuk a mai magyar iskolarendszerben abszolút nem derül ki.
És, hogy egyáltalán, milyen állások, életpályák lehetségesek egy-egy szak elvégzése után.

talán kicsit kevesebben hoznának rossz, vagy nagyon rossz döntést. Olyan fontos dolog a pályaválasztás, és később nagyon nehéz egy rossz döntést korrigálni.
(nekem pl. így harminchoz közeledve már igencsak nyögvenyelős :-) pedig nem is bölcsész voltam)
Mindenki azt tanul, amit akar. És ha fontos neki, akkor ezentúl fizethet érte. Megvásárolja a jövőjét, ami bizonytalan. Bár eddig is bizonytalan volt és mindig is az lesz. Csak eddig nyugodt lehetett, mert más (állam bácsi) tejelt érte.
Ha egy kis országban x számú kommunikáció, művszervező és egyéb büfé-ruhatár szakos emberre van szükség, akkor bizony fel kell vállalni a kudarcot, ha ezekből 3szor annyi van.
Szakmunkásból meg kevés, mert mindenkinek kényelmesebb a koleszban végig aludni a délelőttöt egy "franyó" buli után...
da: nur so. teljesen szuksegtelen, azer:)
kaisaku

a jogászt is nyugodtan tedd idézőjelbe. :)

Az ügyvétársadalom egyébként is a bögyömben van, nem az ügyvédek maguk, hanem a bojtári rendszer és a kamarai összetartás túlzásba vitele.
Turul 2k2: a diákhitelt csak munka mellett kell visszafizetni, az megoldható. Persze senki nem mondta, hogy könnyű lesz, de ez nem érv arra, hogy mindenki helyett mások fizessenek. Hosszú távon meg a szülőknek kell már a gyerek születésekor elkezdeni spórolni a későbbi taníttatásukra. Máshol is ezt csinálják.
kaisaku: jaja, nezzuk ugy, hogy miert is finanszirozzak nagyon ertelmes antropologusokat, akiknek derogal dolgozni, masreszt lenezik a mokuskerekben rohangalo adofizetoket (mondjuk engem) ugyismmint "sok műveletlen, gondolkodásra képtelen, földhözragatt csürhe hiába forgatja jól a hülye fogaskerekeket" (idezet von teodora).

ambator: azert idr mar oda, hogy kitol idezel ;)

amugy en ugy lattam gimiben (elore bocs a kivetelektol), hogy az volt a legegyszerubb, hogy aki jo volt magyarbol meg angolbol, az magyar-angolszakos bolcsesz akart lenni, fuggetlenul attol, hogy akart-e tanitani vagy kutatni - mert leginkabb a bolcseszkarok vannak ugy felepitve, mint a kozepiskola...ezenkivul volt a jog meg az orvosi meg a kozgaz es pont. mas szoba se johetett, es nem is nagyon beszelt rola senki. ttehat egyreszt van egy tenyleg nem osszepasszolo oktatasi rendszer meg munkaeropiac, plusz egy ertelmisegi sznobizmus (paras szemek) - es ennek a levet tenyleg a most/jovo diakjai szivjak meg.
da:
Az, hogy ki, mire van bejelentve, hogy' adózik, az más kérdés. A lényeg az, hogy viszi előre a gazdaságot, abból meg itt-ott kifolyik az adó, meg a fejlesztés.
Pont azt írtam, hogy egy bölcsész is termel, de ha nem kell belőle évi 100 csak egy, akkor csak azt az egyet támagajuk. Különben a kb. 4 milláért kiképzett ember fog valahol segédmunkáskodni. Akkor képezzünk már inkább olyanokat, akiknél valószínűbb, hogy hoznak is valamit a konyhára.
Annyiban szocializmus, hogy a társadalom igényeit előbbre veszi az egyén érdekeinél, mivel hosszútávon ez az egyén érdeke is, csak nem látja a birkája.
RoFa!
aszpirin+ kávé :)

Qqcs!
mikor volt alkalmassági felvételi tanár szakon?! az érettségi meg tudás nélkül egy nagy nulla...a diploma is
(a tanítón van,de minek)
1attila1: amig a tarsadalom angyresze tobbet kolt, mint a jovedelme, nem fognak a gyerek sulijara tudni sporolni. ahhoz elobb emelkednie kene az eletszinvonalnak.
Da: ebből is látszik ,hogy 1925 óta se tanulták meg a vezetőink, hogy az értelmeseket itthon kell tartani. Megyek én is nemsoká külföldre kutatni, a Nobelt meg majd tört magyarsággal veszem át.
Buzz Lightyear

Közgáz már 5-6 éve nem garancia az elhelyezkedésre.

Akik oda járnak, egy tanácsom van: fúrja be magát valami telefonos ügyfélszolgálatra, raktárba, marketingosztályra, dealing roomba másodéves, harmadéves korában, akár rossz pénzért, kezdetben fénymásolásra és 0.8 verziójú Excel táblák készítésére, akár.
Ha nem teszi, a diploma után ugyanezt fogja csinálni, csak elment közben három év és az évfolyamtársa lesz a főnöke.

Tapasztalatból beszélek.
Buzz Lightyear: a piacképes közgazdi-diploma nem azt jelenti, hogy a cégek versengenek érted (mint a '90-es években), hanem hogy elég jó esélyed van, hogy normális munkát találj, főleg, ha gyakornokként szereztél már némi tapasztalatot.

A finanszírozott helyek csökkentése ellen nincs kifogásom, a Közgázra ma sokkal több embert vesznek fel, mint amennyit az infrastruktúra elbír (este 8 utáni órák, 40-50 fős szemináriumi csoportok). Talán az új épület átadásával valamelyest normalizálódik a helyzet.
tistedur

2 Tabletta Analgetica + két aszpirin reggel óta. És most kezd hatni. Migrénes köcsög vagyíok :)
A tanárszakokról meg csak annyit, hogy már tizenöt-húsz éve azokat veszik fel tanáérsazkra, akik nem voltak elég értelmesek a kutató-szakokra. Sőt, a leghülyébbeket vették fel tanítóképzőbe, ahol pedig mindennél többet számít a pedagógiai képzettség-rátermettség. Na ezért tartunk ma ott, hogy a 18 évesek utolsók azokon a tezsteken, ahol problémát kell megoldani---> már az óvodákban is a leghülyébbek tanították őket....
Közgáz: 1200 ember egy évfolyamon, a nagyelőadó 600 fős, de az már a Csomulungma-alapábor oxigénviszonyait adja vissza, csak büdösebb van.

bocs, Alma Mater, de szar irányba mész.
TWÁ: imho nem nagyon találnál olyan antropológus/esztétika/muzeológus stb. hallgatót, aki ne lenne tisztában azzal, hogy nem a HVG-ben fog magának munkát találni. ezekre a helyekre az ember nem azért felvételizik mert arra számít, hogy később ilyen diplomával majd az OTP legmagasabb vezetői berkeibe tudja beverekedni magát.
1attila1: mások helyett, grrrr... Az állam már csak így működik. A családi házban lakó adójából fizetik a panelrekonstrukciós programot, az egészséges járulékaiból a krónikus beteg ellátását. Az államnak el kell döntenie, melyik terület fontos neki és melyik nem. Szerintem a felsőoktatásban legfeljebb az államilag finanszírozott helyek csökkentésével lenne helyes operálni, a tandíjjal nagyon nem.
tistedur: nem alkalmassági vizsga volt, igazad van, de a szóbeli felvételin az oktatónak volt lehetősége támogatni a szerinte alkalmasabbat.

Az iskolák viszont abban érdekeltek, hogy szinte bárkit felvegyenek (vö: fejkvóta) így valóban nulla az értéke bármilyen papírnak. Közgazdásznak, jogásznak, bármilyennek. Saját tapasztalatom mondatja velem, hogy a pénzügyi szektorban a frissen végzett közgaszdászoktól mentsen meg az ég.

Részemről az elit oktatás mellett tenném le a garast.
RoFä: 400 az a 600 (IV-es előadó). Már ha az ülőhelyeket számoljuk. :)
nanaa: sokan vannak, akik valóban nem tudnak előre takarékoskodni, őket támogatni kell tandíjkedvezménnyel. A többség azonban azért költ többet mint a jövedelme, mert hülyeségekre szórja a pénzt. Sokat járok Budapesten hétköznap "munkaidőben". Nézz be bármikor bármelyik bev.központba. Tömegek vannak, akiknek telne előtakarékosságra, ha nem lenne kényelmesebb pl. reggel tízkor ezerforintos hamburgermenüt falni, mondjuk az otthoni piritós helyett
Zaniah!

Nem azért felvételizik (hanem mert 5 évig füvezni akar a koleszban(?)), de öt év alatt rájön, hogy mégis az lenne a jó, aztán meg kimegy tüntetni, hogy miért nincsen neki munkája, mikor olyan sokat tanult.
Turul 2k2: a társadalmi szolidaritás nagyon fontos. De ez nem csaphat át értelmetlen pénzszórásba. A betegellátás, időseket, munkanélkülieket hajlandó vagyok támogatni, az 5 évet a bölcsészkaron ellógó ingyenélőt viszont nem.
Én is egyetértek azzal, hogy legyen pályalakalmassági, előkészítő, felmérő segítség a középiskolásoknak, hogy a realitásokhoz több köze legyen a pályaválasztásának. Nagyon kellene. Ugyanakkor az eredeti felvetéssel nem tudok tiszta szívvel egyetérteni. A tudás, a műveltség, az intelligencia, a széles látókör olyan értékek, amelyek lehet, hogy nem kamatoznak állásban és fizetésben mindenkinél és azonnal, de az ország egészének szüksége van rájuk. Nem kell, hogy a bankpénztárosk, eladók és adminisztrátorok nyolc általánost végzett, minimális műveltségű emberek legyenek. Nyugodtan lehetnek végzett bölcsészek akár, mert ez csak jó. Jó nekik, nekem, nekünk. Aki egyetemet végzett, és nem csak pénzért megvette a diplomáját, az az ország összműveltségét, intelligenciáját, tudását növeli. Közvetlenül és közvetve is hatása van ennek. Közvetlenül a munkájában (akármi is az), közvetve akkor, amikor elmegy szavazni, és felelősséggel szavaz, amikor mindennapi életében egy kicsivel többet, jobbat, szebbet tud tenni, amikor értelmes vitákat tud veled folytatni IRL vagy akár itt. Én azt mondom, legyen mindenki diplomás. Legyen mindenki annyira művelt és okos, amennyire csak tud, és az állam adjon meg ehhez minden segítséget (ösztöndíj, támogatás, utazási kedvezmény, stb), amit csak tud, mert ez a befektetés megtérül, még ha nem is lehet kiszámolni, hogy mennyi és mikor.
Szerintem nem az a baj, hogy sok a bölcsész, hanem hogy sok olyan ember megy bölcsésznek, akinek semmi motivációja, affinitása nincs, csak azért jelentkezik, mert könnyen megy a felvétel és valami papír kell. Ráadásul addig sem kell dolgozni, lehet jókat bulizni, a család meg majd finanszírozza.
utaker 2006.12.13. 12:14:54
"megelékszem", "intelektuális", "higgyjük".

Kérlek nyugtass meg, hogy nem magyar szakos vagy. :(
Ja, és hozzáteszem, az állam tegyen meg mindent azért is, hogy értéke legyen a diplomáknak. Jó iskolák, az általánostól az egyetemig, jó oktatók-tanárok, jó könyvek, jó módszerek és jó követelmények is.
Buzz!
a kutás és a tanítás nem ugyanaz...ráadásul a bölcsészképzés választható része a tanári képzés..
és a jó kutató nem feltétlenül jó tanár:engem régészeten jó kutatók képeznek,akik nem tudnak tanítani

RoFa!
részvétem..
1attila1: Pedig legalább ennyi járna nekik is, ha már az ő járulékaikból fizetik majd ki a közeljövő nyugdíjasainak a 13. havit, ők viszont nem nagyon kapnak majd állami nyugdíjat... Ha az igazságosságot és a szolidaritást feszegetjük.
Buzz Lightyear 2006.12.13. 13:38:46

Én spec a Bokros csomag idején kezdtem, és mégse mentem tüntetni :)... btw van munkám, de elismerem, hogy csak 50%-ban köszönhetem a bölcsész diplomámnak. Van mellette egy szakmám, amivel kiegészítve viszont többet érek a piacon, mint diploma nélkül érnék. És még hasznomra is válik - nem csak puszta dísz.
Qqcs!
az,hogy valaki alkalmas tanárnak avagy sem nem derül ki a szóbeli felvételin..:(
quicksilver: ugye te se gondolod, h egy ötéves szociomokusképzéstöl lesz vki müvelt? sajna van nemreprezentativ mérési eredményem a témában, nagyon nem igy van. és nagyon nagy tiszteletem a kivételeknek.
Tistedur!
Igazad van, de én nem erre céloztam. Hanem arra, hogy még az én időmben úgy ment, hogy aki döntős volt a magyar OKTV-n, az elment az ELTE-re magyar szakra (BTK), aki "csak" ötösre érettségizett, az elment magyar-töri szakos tanárnak, akinek meg végig mindenből csak négyese volt, az meg tanítónőnek. Na ez a baj.
Zaniah!

Épp arról van szó, hogy lehet, hogy többet ér a piacon egy villanyszerelő, ha van szociológus diplomája is (pl. mert akkor van nyelvvizsgája is), de azért ezt ne az adófizetők fizessék már ki...
A műveltséget tényleg ne társítsuk már a bölcsész-, vagy akármilyen diplomához.

Van korreláció, pozitív is, de nem elég erős :))
Zaniah!

hozzáteszem: hasznoDra válik. És a társadalomnak van vmi haszna abból, hogy téged öt évig (kvázi fölöslegesen) képzett?
Turul 2k2: a nyugdíjasok nem a semmiért kapják a nyugdíjat. A mostani keresők nem szivességet tesznek azzal, hogy a járulékaikból élnek a mai nyugdíjasok. És ki mondta, hogy a mostani fiatalok nem kapnak majd állami nyugdíjat? Legfeljebb, mivel a járulék egy része magánpénztárba megy, az államtól egy kicsit kevesebbet.
Beszélhetnénk a rengeteg (felesleges) jogászról is. Én is az vagyok, bár nekem van munkám - de ez természetesen nem a képességeimnek, kizárólag az ismeretségnek köszönhető.
Akinek nincs, mehet keccsölni egy irodába (ha szerencsés)nettó 50-ért.
Ezek tudott dolgok, mégis tömegével jelentkeznek a jogra, de olyan is a felhozatal. Az egyetem elvégzése esetükben csupán annyi változást hoz, hogy a műveletlen kis ótvar tahókból öntudatos nagy tahó lesz idővel.
Tényleg nem tudom, minek ennyi belőlünk, megjegyzem, többek közt ennek is köszönhető, hogy most már aztán tényleg minden eleve bukott ügyre könnyedén találni valami k****g ügyvédet. S ahogyan látom, szép számmal akad köztük nem csupán bunkó, de hülye is...
(Egyébként én munka mellett levelezőn végeztem s úgy voltam vele, ha lesz jogi meló O.K., ha nem, nem. Voltam kisteherautós lótifuti és még lehetek is, ez van, csak ezt valóban nem tudja így felfogni a sok kis öntudatos doktorocska...)
a nagy "tanulási láz" van egy nagyon is érthető, bár egyre kevésbé torelálható szándék, még pedig az, hogy mig 25 éve 23-25 éves korában már majdnem mindenki dolgozuott és eltartotta magát, ma nem ritka, hogy ez kitolódik 30 éves korig.

na most azt a dolgozóknak kell finanszirozni. annak is, akinek nincs gyereke. csoda ha ki akarják tolni a nyugdijba vonulás időpontját.

gyerekek, valakinek el kell tartani azt a 8.000.000 embert....
Nekem korrektnek tűnik a tag. Ha jól értem Árpi nem azt írja hogy a bőcsészek eleve balfékek, sőt, az írás tőle szokatlan kimértéségébe az exbőcsész indexes kollégákat is belesandítom ;)Inkább arra int, szerintem jogosan, hogy jól gondolod meg milyen diplomát akarsz magadnak vagy a gyerekednek, kicsit gondolkodj előre is (hamár felnőttség vagy mi a fene) ne a diplomaosztó után másnaposan essen rád mint nagy darab kő, a valóság. :)
Végülis nem igazán érdemes tanulni.
Anyagilag nem kifizetődő.
Érdemes inkább örökölni, illegális dolgokat árulni, pénzt váltani, stb...
A legtöbb ember nevetséges pénzekből él/dolgozik itthon.
Ha már ilyen nagy a megszorítás, én személy szerint arra kárhoztatnám a képviselő urakat, hogy éljenek minimálbérből addig, amíg helyre nem jön az ország. Másoknak szívóznak a kötelező munkaidején, az a politikusnak hol van meg? De legalább ne dilettáns lenne a nagyrésze. Három parasztember meg egy vödör kolbász jobban elirányítaná az országot.
Én így a "kültelki pestihuligán prolik" szemszögéből (ja-ja! szakmunkás) belepofázhatok?! Úgy veszem észre, mostanában sokan azt hiszik, az az érvényesülés egyetlen útja ha mindenféle kamudiplomát szereznek és mint művelődésszervező(!!!Ez a legnagyobb! muhaha) majd középvezetőként ugráltahatják a droidokat.
Micsoda tévedés!:-D

Persze tudom, most nem a kamudiplomásokról van szó de a magas fokú képzésben részesülők is hasonló sorsa jutnak. Ráadásúl őket még az én pénzemből "gyárcsák".
Jogász többletképzés egyik eredménye: ma aki elmegy jelöltködni rossz esetben (vagyis ha nincs kapcsolata) FIZET azért hogy 3 évig ott dolgozhasson. (És nem pár százezret, tudok olyat amelyik ügyvéd 1-2 millió körül kér 3 évre összesen, hogy foglalkoztassa a jelöltet). Aki nem ügyvédnek megy, az meg baromi nehezen lesz l bíró, mert a kivénhedt elvtársak úgy kapaszkodnak a székükhöz, mint a szívgyógyszeres dobozukat szorítanák...
Csak Budapesten több a végzett jogász, mint egész Ausztriában...Ez azért nem semmi...
kanpulyka

respect :) Jó, hogy van akit nem vakít el saját választott hivatásának lidércfénye :))
(természetesen nem csak ügyvéd és bíró lehet egy jogot végzett, ez talán a nagy előnye ennek a szaknak, hogy rengeteg irányba indulhat...)
nyilván üres hőbörgés twa cikke, de annyiban teccik, hogy pár ember már elgondolkodott azon, hogy az adóját vajon okosan használják-e fel.

ez jó.

10-15 év és lesz egy erős és számonkérő középosztály. aztán lassan elkezdhetjük lerakni az alapjait egy jól működő államnak. a gyerekem már talán értelmes országba lép ki 18 év múlva.

egyébként meg BTK-ra nem vennék fel senkit 30 év alatt. nem gyerekeknek való a bölcselettudomány.
Buzz Lightyear 2006.12.13. 13:49:22

Értem, és nem is arról beszélek, hogy a koncepció úgy rossz, ahogy van. Csak nekem pl. felvet olyan gondolatokat, hogy mi van akkor, ha valaki nem tudja kifizetni a zabhegyező szakra a tandíjat, ám magasról tesz rá, hogy ezzel nem lesz belőle bankszakember, megelégszik a bolti eladó sorsával is, de ő akkor is _szeretne_ ott tanulni... Nem mert füvezni akar 5 évig a koleszban, hanem mert ilyen alkat, ez érdekli, ettől érzi jól magát vagy ettől talja meg önmagát. Lehet, hogy belőle lesz a legszuperebb zabhegyező és egyszer majd zabhegyező Nobel-t adnak neki. Ezekre a zabhegyező szakokra egyébként szerintem amúgy sem jellemzően a felső tízezer gyermekei akarnak jelentkezni.
Meglep, hogy az ösztöndíjról még nem nagyon esett szó. Sztem a tandíj problémáját azzal lehetne megoldani, hogy sokkal differenciáltabban adnák az ösztöndíjakat.

Például: alanyi jogon SEMMI, 3,5-4,5 átlagig egy jelképes összeg, 4,5-5-ig pedig egy jóval komolyabb összeg. Így érné el a célját a dolog:

1. Aki síkhülye, vagy szarik az egészre, annak nagy bukta lenne (nem sajnálom őket).
2. Aki átlagos képességű, annak vagy dolgoznia kellene iskola mellett, vagy kurva sokat tanulnia, hogy átkerüljön 4,5 fölé (jobb, ha megtanulják időben, hogy ilyen szar a világ, később kisebb lesz a csalódás).
3. Akinek meg van esze, vagy kurva szorgalmas, annak nem lenne ilyen gondja.

Ehhez képest a BTK-n (én is oda jártam, bár azért nem könyvtár-művszerv. szakra) nem is olyan nagyon régen kb. 15-20% különbség volt a 3,5-ös és a full 5-ös átlagért járó ösztöndíjak között.
Na EZ az igazságtalanság. És mellesleg a trógereknek kedvez. Van is belőlük jó sok.
Vicc, hogy azt a fosztogatást, amit most az oktatásban zajlik, azt reformnak nevezik.
Jah, persze: ha valaki azt mondja neked, hogy a lakásodban levő bútorok 30%-át azonnal dobjad ki a kulába, akkor nyilván nem azokat fogod kidobni, amelyeket a legjobban szeretsz, amelyek a leghasznosabbak számodra. Hanem a legszarabbakat.
Ugyanígy az oktatásban, ha már képzéseket kell megszüntetni, nyilván nem azokat szüntetik meg, amelyekre pillanatnyilag van piaci igény (kókásan: hasznot hajtanak), hanem amelyekre nincs.
Egy szó mint száz: ezt a szerveltávolító műtétet a pénzhiány-pénzspórolás motiválja (amely hiányt nem az oktatásügy termelte ki), nem a gyógyítási szándék. Ezért ez nem reform.
Szimpla intelligencia kérdése, hogy ha már ki kell dobni ezt-azt, nyilván nem a leghasznosabbakat dobja ki az ember... Most tapsikolni kéne, amiért az oktatási kormányzat vezetői nem komplett elmebetegek?!... ugyan már...
dörmögő!
én egyetem mellett dolgozom,adót és egyéb járulékokat fizetek...ráadásul ma többen tanulnak már a felsőoktatásban fizetős helyeken,mint államilag finanszírozotton..a legtöbbjük munka mellett
Sokszor tapasztalom, hogy akik kikerülnek a nagybetűsbe azt hiszik, hogy a diplomájuk mindjárt vezető pozíciót és sokszázezres fizetést jelent. Pedig sajna ez nem így van. Valahol el kell kezdeni és hosszú évek kellenek ahhoz, hogy egyrészt az ember bedolgozza magát valahova, másrészt olyan kapcsolatrendszert építsen ki, hogy később ne legyen gond, ha állás kell. Ahol én dolgozom, sok diplomás dolgozik kezdőként 3-4 évig is akár és utána tud megindulni felfelé. Csak ugye türelem nélkül nem megy :(
semmisemszent

Még a művszerv diploma, ha rendesen csinálták, normális helyen, nem is olyan rossz. Afféle kulturális magaer vagy mifaxom szerű pozícióba nem árt az ilyen tudás (a megalapozott).

Mondjuk ilyen állást SEM utcáról, meghirdetve töltenek be.

Persze a művszerv szakok nagy része büfé-, és ruhatár szak.
" A tanulás acélozza az elmét, mint sport a testet."

Más haszna igazából nincs is. Az ember sok pénzt és energiát fektet az iskoláiba. Aztán nem nyílnak ki a kapuk automatikusan előtte.
Akiben meg van a képesség és az ambíció a tanulásra, hadd tanuljon. Ha a társadalom általános műveltsége nő, az kívánatos dolog. A természetes szelekció elvégzi a maga dolgát. Az faszság, ha valaki megmondja, hogy miből mennyi kell. A rendelkezésre álló pénzt úgy kell elosztani, hogy az eredményesség legyen díjazva, akinek meg csak diploma kell, fizessen. Egyébként az oktatásra fordított lóvé nevetséges a többi országhoz viszonyítva. Japánban 15 szöröse. Pedig ide kéne fektetni, mert a szürkeállomány manapság drága portéka, különösen ott, ahol nincs olaj a segg alatt. Ott meg ha elfogy, az arabok mehetnek esztergályozni. Szóval: tanulni, tanulni, tanulni
Zaniah!

Zabhagyező Nobel-díjat nem adnak. Olyan meg nincs, hogy valaki bolti eladó akar lenni, csak érdeklődésből szeretne mellette történész-szakot elvégezni. Ha meg van, akkor meg ott a levelező képzés.
RoFä
A minek ennyi bölcsész? orvos? közgazdász? stb felvetésekkel az a bajom, hogy ez a hozzáállás az öt év egyetemet valamiféle hitbizománynak fogja fel. Hogy azzal vége. Nem, nincs vége. Amiért RoFä hozzászólásával egyet értek az az, hogy az Ő álláspontjától csak egy lépés annak deklarálása, hogy aranyapám, life-long-learning van. Kereszt-, és hosszirányú mobilitással. Ha a tudásod hiányos, akkor azt majd kiegészíted. Nem egyszer, hanem folymatosan. A hangsúly ugyanis nem a SZAKMÁN, hanem a TANULÁSON, későbbiekben az ELHIVATOTTSÁGON van. Tanulni nem azért jó, érdemes, mert a HVG hirdetéseket eséllyel lapozgathatod, hanem azért mert ezáltal TÉNYLEG kitágul a világ. Márpedig a világ egy nagyon-nagyon izgis dolog.

Elhangzott itt, hogy nem kell mérnök: ez butaság, amennyire én tudom Győrött jól képzett, nyelveket beszélő mérnökökből hiány van. Gépészből pedig világszerte.

Az USA mérnök phd-ösztöndíjas helyeinek 65 százaléka betöltetlen, folyamatosan mérnökmunkaerő-hiányról regélnek. Mer' ugye valakinek működtetni kellene az erőműveket is.

Lehet, hogy naiv vagyok, de ha valaki elhivatottan csinál valamit, az ólomkatona-gyűjtéstől a klasszika-filológiáig, akkor azt előbb-utóbb sikerre viszi. Lásd ez a blog, az emberünk éveken át írogatta a cikkeit, és most... Valóban, nem ezekkel az emberekkel találkozol a romkocsmákban, mert azok szépen ülnek a seggükön oszt csinálják a dolgukat. Kutat, összehasonlít, cikket ír, megami.

Van egy tudós, Szilágyi János Györgynek jhívják, a magyar klasszika-filológia doyenje. Pontosabban: Ő a magyar klasszika-filológia. Nekiszegezték a kérdést, hova lehet ilyen szakmával elhelyezkedni. Döbbenetes volt a válasza. Az oxfordi hasonló diplomáknak egyre magasabb a vállalatirányítási piacon az értéke. Ugyanis egy jó klasszika-filológus egyben kiváló felső-közép hivatalnok is. Minthogy - lásd lentebb - a brit gyarmatbirodalom számos tisztségviselője az volt. Klasszika-filológus. A közös tulajdonság: (1) a hierarchia tisztelete/szeretni Vergiliust, (2) az absztrakt rendszerekben történő gyors tájékozódás/latin és a holt nyelvek miatt (3) kreativitás/holt nyelvekből élőre való fordítás, (4) rendszerezőképesség, pontosság. Toynbee, ha jól tudom gyarmati tisztviselő volt, kiválóan látta el feladatát, miközben otthon, magánszorgalomból megírta a világtörténelmét. Ez nem egyedi: Spiró munkamódszerére ugyanez jellemző.

A minek ennyi bölcsészhez: a kortárs magyar irodalom, - Nádas, Esterházy, mint jellegzetes kivételektől eltekintve, szinte tokkal, vonóval a bölcsészkarról jön.

Egy diploma, egy szakdolgozat, egy phd - vagy több - értelme nem az, hogy ezek belépőt adnak, valami megkérdőjelezhetetlen dologba, hanem az, hogy bizonyítod: kellően strukturáltan és kreatívan látod a világot, vagy annak egy részét. A magam részéről a felsőoktatás teljes megnyitásának, teljes tandíjasításának és irgalmatlan kemény szűrésének illetve egy progresszív ösztöndíjrendszernek vagyok a híve.
Me!
most bölcsészkaron 26 tanegység mellett 4.8 átlagra kapott az ismerősöm tizenpárezer forint ösztöndíjat:ez a kolidíjra és a diákbérletre volt elég..

az első diplomám megszerzésének idején megkaptam a betanított munkás anyukám fizetésének az egyharmadát:megtudtam belőle élni,nem kellett a suli mellett dolgoznom és tanulhattam..(volt olyan félévem,hogy heti 38 órám volt)
Buzz Lightyear 2006.12.13. 14:02:18

hát te biztos nem a btk-ra jártál :))... vannak ilyen emberek. filó szakon rengetegen.
tistedur 2006.12.13. 14:05:45

ez meg a másik. hogy gyakorlatilag semmire nem elég az ösztöndíj, miközben arról beszélnek, hogy aki jól tanul, annak nem kell fizetni....
Vannak minőségi jogászállások, ahol igenis megkövetelik a teljesítményt és meg is fizetik azt. Pl. ilyen az enyém is. Nemcsak ügyvéd, ügyész, bíró, köztisztviselő jogász van, hanem vannak céges jogászok, jogtanácsosok is. Tény, hogy kevés ahhoz a multi, hogy eltartson ennyi jogászt (a kisebbek ráadásul rendszerint ügyvédekkel dolgoztatnak és nem alkalmaznak saját jogászokat), de valamennyi mindig kell.

A versenyszférában nem sokat ér a kapcsolatod, ha nem dolgozol rendesen pillanatok alatt az utcán vagy. Ráadásul amennyit én eddig leadóztam, abból kamatosan visszafizettem minden fillért, amit az állam a tanításomra fordított annak idején.
nanaa: A Közgázon a Vállgazd harmadik féléves tárgy volt, idén került első félévre a bolognai rendszer miatt.
Gorcsev: Tudod ki mondja meg miből mennyi kell? A munkaerőpiac, barátom! És a munkaerőpiac már nagyon régóta mondogatja, hogy megyünk mi a picsába a bölcsészekkel, aztán a jogászokkal, és az utóbbi időben a közgazdászokkal is. A kommunikáció - népművelő - mittomén izékről nem is beszélve. Lassan a villamosvezetőnek is diplomája lesz. És akkor majd jobban vezeti a villamost, ugye, mert nagyobb az általános műveltsége. Meg lesz egy csomó marha művelt munkanélkülink, eltarthatjuk őket.

Mi az, hogy a társadalom általános műveltsége nő? Tudod, miért vannak ukrán feketemunkások Magyarlandba? Hát azért, mert nincs szakmunkásképzés itthon, és aki 15 éve még szakmunkástanulónak ment, az most valami Kacor Király Főiskolán "diplomát" szerez. Ja, persze, nő az ált.műv.

Öreg, ha állam bácsi nem mondja azt, hogy ez így eléggé szar, akkor szerinted ki?
Szerintem itt több síkon megy a vita.

Az első síkról bölcsészetről, mint tudományágról, nekem az a véleményem, ami - már nem emlékszem a nevére - de egy Eltés fizikaprofesszornak: mindegy mit tanulsz ha okosodsz belőle. Lehet pl. antropológiát vagy történelmet rendesen tanulni és tanítani. És én azt látom - bár az egyetemi oktatásban lehetnek minőségi különbségek - hogy alapvetően rendes és tisztességes emberek tanítanak a témához alázattal hozzááló diákokat. Kivétel van, de nem meghatározó. Az egyetemi évekhez pedig a bulizás, cool-túra hozzátartozik, tessék ezt nem elirigyelni. Széles iskolázottság, flexibilitás, több diploma több szakirányból inkább előny mint hátrány. Még ha az egyik diplomát konkrétan nem is haszálod semmire.

A másik sík a kereslet-kínálat kérdése. Sima közgazdasági fogalom. Minek annyi tanárt, kommunikációs szakembert, stb. képezni. Pénzbe is kerül, aztán neki sem lesz jó. Ez a fejkvóta alapján történő tamogatás átalakítandóságát jelzi. Remélem nem gondol senki randikálisnak, amikor azt mondom, hogy legjobb lenne az felsőoktatást fizetőssé tenni. Nem profitalapúvá, de valamennyivel mindenki járuljon hozzá a saját okosodásához. Mert igaz egyrészt közügy, hogy nálunk okos emberek legyenek, de az egyénnek is érdeke, hogy ő legyen az. Akkor mindenki jobban meggondolja. És pályaválasztás segítése, ill. közgazdasági alapfogalmak tanítása középfokon. De nem szabad elfelejteni, hogy a mi esélyünk középeurópában a szürkeállomány nem az olcsó munkaerő, ezért a felsőoktatás támogatása közügy.

És a harmadik sík a beszólok-neki: "úgykellneki mindekment ilyenidiótaszakra. A zénpénzemből felhábórító." Tudnotok kell, hogy ebben én a bölcsészlányok mellett vagyok :) Sőt az egyetemi bulik mellett :)
1attila1: a jelenlegi demográfiai folyamatok alapján 40-50 év múlva nem "kicsit kevesebb" lesz az állami nyugdíj, hanem gyakorlatilag semmi. Vagy 80 év lesz a nyugdíjkorhatár. A mostani nyugdíjasok persze nem a semmiért kapják, de a 13. havi nyugdíj és az ingyenes utazásuk erős túlzás.
1.osztondij elosztast a hallgatok szavazzak. Maguknak. Az 5osbol keves van, ezrt ilyen az elosztas.
2. az ugyved es vallalkozo az nem altalanosutas, inkabb pelda akart lenni, ilyen IS van, ezeket erdemes tamogatni?
3."a kortárs magyar irodaloma bölcsészkarról jön"
a.az durva lenne, ha meg ez is a SOTErol jonne. Eleg h mi adjuk a gazd.min.-t.
b. ez olyan, mint Sztalin latogatasa az iroszovetsegben. Irok irjatok remekmuveket! Ergo talan erre nem erdemes allami programmot alapitani, h majd akkor beloluk lesznek a kortars irok.
A bölcsészek szuper-műveltsége csupán mítosz. Ugyanannyi odavaló ember van ott, mint 20 éve, csak többen járnak be órákra (és ezáltal több hallgató tandíját fizeti - feleslegesen - az állam).
Lehet, hogy túlságosan mániákus vagyok, de azon ki tudok akadni, ha egy végzős pszicho-szakos nem hallott még Jacques Lacan-ról.
Talán a BA-MA határ megszűri ezeket.

A másik mítosz szerintem az, hogy egy eszes ember vagy humán vagy reál beállítottságú. Nem hiszem, hogy egy kellőképpen intelligens bölcsész ne tudná megérteni a kvantummechanikát, vagy egy mérnök Hamvas Bélát. Aki tényleg "okos", annak megy mindkettő.
Az ukrán feketemunkások nem szakmunkát hanem segédmunkát végeznek. És azért vannak itt mert nevetségesen kevés pénzért, zéró igényekkel (pl. alapvető higiéniai követelményeknek megfelelő szállás) vállalnak nehéz munkát. Ráadásul még fizetni sem kell utánuk semmit az államnak.
Da: Úgy értettem, hogy a szülő óhatatlanul elfogult, büszke akar lenni a gyerekére, ezért akkor is elengedi fősulira, ha a gyerek nem való oda, és sokkal boldogabb életet élne ha műbútorasztalos lenne.
Szerencsére én jól döntöttem, és a szüleim támogattak a döntésemben. Az IT-ben egész jól el lehet helyezkedni itthon.
Na most nincs időm végigolvasni az összes commentet, tehát bocs', ha ismétlek.
1) '92-ben érettségiztem. Nagyon érdekelt a történelem és az irodalom is, de nem engedhettem meg magamnak azt a luxust (költséges hobbit), hogy bölcsésznek menjek. 18 évesen tudtam, hogy azzal nem keresnék sokat és a szüleim sem fognak eltartani, ezért a Közgázra mentem.
2) Az első olyan évfolyamon voltam, amelyik 3 év után kapott egy BA diplomát és felvételiznie kellett a Masterst jelentő utolsó két évre. Amire már tandíjat is kellett fizetnünk.
3) Nem esett le az aranygyűrű az ujjamról, amikor matematika tanításból (általános és középiskolásoknak), részvényjegyzésből és egyéb alkalmi munkákból tartottam el magam. Mert ugye akkor még nem volt diákhitel! És persze igyekeztem jól tanulni, mert az ösztöndíj és létkérdés volt.
4) Már 5. év elején elkezdtem munkát keresni, mert nem csak az önbecsülésemnek tett volna rosszat, ha év végére nem sikerül, egyszerűen a szüleim világossá tették, hogy nem tudnak tovább támogatni (addig havi 5 ezer forintot kaptam). Így egy héttel az utolsó vizsgám után munkába álltam.
5) Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hű de fasza gyerek vagyok, hanem azt, hogy régen sem volt könnyebb. Kellene egy kis alázat, egy kis törekvés és kevesebb sirdogálás. Amennyit most nehezít egy magasabb tandíj, annyit könnyít a helyzeten a diákhitel. Hobbi szakokra meg járjon az, akinek a családi háttere megengedi, vagy annyira megszállott, hogy vállalja a nyomorgást.

Na lehet nekemjönni :))))
Csizma

Válasszuk le a majdan ismert, elismert, fantasztikus írókat a bármilyen 8nemcsak bölcsész) egyetemi szakokon lazulóktól.

Akiben van elhivatottság, az valószínűleg megtalálja az utakat. Ha meg nem...előfordul az is.

Én lennék az utolsó, aki itt bölcsészezni kezd, fuj fuj, levele, Tatjána. Nem. Igazából bárkivel bajom van, aki csak 'elvan' az intézményben.

Tényleg nem kell keverni a majdani elittel, semelyik szakmában. Persze van olyan, hogy a tehetséges bölcsész-soósimrének, a zabolátlan, vad intellektuális őserőnek az egyetemen nyitják fel a szemét s egyengetik útját, de valljuk be, nem ez a jellemző.

Ja, ha már írók, tessék egy még messzebbről jött, Tar Sándor. Proli maradt világéletében, de benne volt a kraft, az hétszentség.
ppp, Rofä: "A műveltséget tényleg ne társítsuk már a bölcsész-, vagy akármilyen diplomához."

Sietve tettem hozzá a mondanivalómhoz, hogy igenis, legyen a diplomának értéke, ne csak üres papír legyen. De a diplomának igenis van köze a műveltség-intelligencia-széles látókörhöz. 3-5 (nem tudom, most mennyi) évig tanul valaki több tárgyat, területet, felszed ezernyi aprócska tudásmorzsát, megtanul gondolkodásmódokat, a logikáját fejleszti, a kommunikációs készségét, napi szinten érintkezik hasonló fiatalokkal, akiktől akkor is tanul valamit, ha csak lefekszenek éppen... soroljam még? Míg ha ez idő alatt elmegy az érettségi után, akárha ugyanabba az adminisztratív munkakörbe is, amit lehet, hogy diplomásan is betölt majd, akkor nap-nap után ugyanazok az arcok veszik csak körül, akikkel a beszélgetése a valóságsóktól a brazil sorozatokig terjed, és nem tanul, sajátít el semmit, ami értékes lenne; és előbb-utóbb családja lesz (hamarabb, mintha egyetemre menne), gyereke, és nemhogy nem tanul semmi újat, de még egy könyvre, filmre, mozira is alig van ideje, még ha igénye lenne is. Ugyanaz lenne a két életkezdés? Nem korrelál-e a műveltség, látókör, intelligencia mégiscsak inkább azzal, akinek van alkalma, lehetősége és ideje ezt megszerezni? (ami nem zárja ki, hogy egyetem nélkül valaki megszerezze ezeket; csak jóval nehezebb)
nna, tele vunk jogászokkal..

egyébként d.c amit írtál azért nem jellemző. de úgy kell annak aki elmegy olyan állásba ahol ő fizet.. nem csak a pénz miatt, de ahol így állnak az alkalmazotthoz, az semmi jóra nem számíthat a továbbiakban sem..

ha tudsz egy (két) idegen nyelvet használható szinten és valamit sertepertéltél (nem sokat) az egyetemen azon kíűl hogy átmentél a vizsgákon akkor tudsz magadnak (akár jó)állást találni (én is ezt tettem ismerős nélkül)...
nekem speciel semmi bajom nem lenne a tandíjjal, ha két egyébként legálisan dolgozó (mondjuk bölcsész tanár) házaspár a jövedelméből két gyerekének ki tudná fizetni azt. Ha nem tudja, azt jelenti, hogy amiért tandíjat szednek a tudással elvégezhető melóért nem fizetik meg őket. És ez a baj, nem a tandíj.
Az államilag finanszírozott képzés az nem egyenlő a támogatással. A dolog logikája épp az lenne, hogy elvileg (!) a diplomás ember magasabb bérért fog elhelyezkedni és így többet adózik, amiből visszafizeti a képzése árát.
Kedves Árpád!
Nem tesz neked jót ez a blogolás:) Azért ide írok, mert részben a most ÁBBszolúte véletlenül felvetett témádra is reagálok, de közben fél szemmel a nekem éjjel 1-kor írt válaszkommentedre is hunyorgok. Hogy is mondtad?
" ferikefleto: ne röhögtesd már ki magad, több hete itt lógtok, és ha nincs rossz hús időben, veritek az asztalt, hogy mikor lesz már. fedáksári a másik. ezek a legmegbízhatóbb fogyasztók, mindig itt fognak nyüzsögni, és nagyon nem tetszik nekik, de mégiscsak jobban esik, mint egy oldal Németh László.Boltot lehet rájuk alapozni. mondom, aranyosak vagytok"

...Ez azért ahhoz képest, hogy egy hete még azt írtad lelkes ovlasóidnak, hogy "Mindenkinek köszönöm a kitüntető figyelmet, a civilizált részvételt és a kérlelhetetlen ellenvéleményeket. Szeretlek titeket" - elég komoly ugrás a nihilbe, dehát örüljünk basszus, hogy nem retkescuccozol le, mint az Azurák kollégát. Mert te nem személyeskedsz, ugye.Amúgy el kell keserítselek: "mi" nem lógunk se rajtad, se a neten több hete, bár a más nevében nem beszélek, te viszont simán falkába gyűjtesz. Nyugi. Éjjel simán tudok aludni a blogod nélkül, te viszont, amint látom, nem, és végigolvasol minden egyes beírást, és még meg is sértődsz rája. Helyes, jó blogos ápolja az önérzetét:)Viszont nem, nem esik jobban, mint egy oldal Németh László, még akkor sem, ha te magadból indulsz ki. Az én szakmámba vágó dolgokról veled nem vitatkozom, de ha szkanderezni akarsz, rajta, legyen. És akkor lehet, olyan biblográfiát ajánlok (nem , nyugi, nem klasszikusokból, ahhoz évek kellenének, hanem mai publicisztikából) hogy olyan nyelven nem is tudsz, magyarul nem is érted, garantálom. Eztet egyébként mások is ajánlották, de te elzárkóztál, mert te ilyenkor csak egy sima blogos vagy, akit heccölünk. Hát ne heccölj, mert visszaheccölünk, ilyen a grund:)
Amikor learanyosozol, tán fel kéne visítanom, hogy miez a lekezelő hímsoviniszta szavacska, de ugyanmár. Ezt gondolom, azért kaptam, mert én vagyok a szolgálatos bölcsész, akit nem elég a picsa szóval illetni. Nemár, Árpi. CSak mondd ki, ahogy tudod:)
Na és ami a bölcsésztémádat illeti: ha már így "hirtelen" megint haragszol a bölcsészekre, elárulom, hogy nagyon-nagyon egyetértek veled. Túl sok a bölcsész. Nem tudom, hányan álmodtak céges autót maguknak, de hogy valami kacifántosságot képzelnek többezren a diploma után azonnal, aláírom. Pl aki bölcsész, nem biztos, hogy jó újságíró lesz. De így van ez, sej, sok más szakmával is. Túl sok a diplomás mérnök meg orvos is, kérdezzük csak ki őket. Csak őket nehezebb kikérdezni:)
Amúgy nincs annál szánalomraméltóbb, amikor valaki úgy újságíró, hogy bölcsész szeretett volna lenni, de nem jött össze. VAgy bölcsész volt, de elkúrta. És most az egyetlen esélye valami kereskedelmi grundon pattogni, de ÉRZI, ÉRZI::)) hogy ő többre hivatott. És akkor jön valami kis aranyos(!) és még pattog is, hogy az ember muszáj odamongyon.... Na, én ezeket támogatnám::))
ÉS végül: én speciel nem olvasom régóta az Indexet, téged se, és a kerskedelmi médiához sincs love-hate viszonyom, vagyis utáljuk, de nézzük:)) A kollégádat , a tv2-t is kb addig néztem, amíg nem láttam, hogy mi is van, azóta csak nagyritkán, de nem bölcsész-sznobizusból, hanem mert szar és nem tájékoztat meg szórakoztat elég jól. Az index-szel is ez van, veled is. Ja, és ha érdekel, a barátaim, ismerőseim és üzletfeleim nevében is beszélek. Téged se kevésbé ciki olvasni, mint Győzikét nézni, néha belenéz az aember, ha olyanja van, véleményt formál, de nem áll le vele veszexeni:)
Én se teszem ezt veled, Árpi drága. Nem akarlak megváltoztatani. Írj be valami frappáns kommentet a hülyepicsaválaszolókra, bölcsészekre stb, használd ki, hogy ez a te tered, a te blogod, mert máshol nem teheted. Válaszolni egyre ritkábban fogunk, ha egyáltalán olvasunk. Aztán egyáltalán. De fog más, az a rajongótábor, akire valóban lehet boltot építeni.
Ez a te helyed, itt te vagy az úr:)
Az én irodámba nem biztos, hogy beengednélek:)

Csizma: ugyan már... Szerinted a Kacor Király Főiskolákról Szilágyi János Györgyök lesznek? Nem attól lesznek ilyen emberek, hogy kurvasokat "képzünk" klasszika-filológusokból, meg akármiből. Attól, hogy jól csináljuk. A mennyiség ma sajnos baromira a minőség rovására megy.

Senki sem mondta, hogy ha valaki elhivatott, és bölcsész akar lenni, nem lehet. Ha tényleg elhivatott, akkor rohadtul felkészül majd a felvételire, és felveszik. De nem lesz mellette 600 másik, akik hülyék, mint a seggem (már elnézést), és hozzájuk kell igazítani a színvonalat.
Alig-alig találok olyan hozzászólást amely a minőségről is szót ejtene. Elvétve akad talán.

Ez kérem tömegoktatás. Duzzasztott évfolyamok. Nagyon sok elmélettel (ami nem baj, csak szerteágazó), nulla gyakorlattal. Majd minden területen - ahogy a hivatkozott cikk is írja. Olyan tananyaggal, amelyről a reménybeli munkáltató sem tudja igazán mire lett alkalmas általa a jelölt. Tanárok, tanítási gyakorlat nélkül. Magam is az vagyok (mellette mérnök is), és a 25+20óra gyakorlat lóf*sz! Minimális (türelem, humor, szaktudás, kommunikációs készség) követelmények nélkül. Előválogatás, smafu. Igen, ők veszik át a stafétabotot az oktatásban, és csak remélni merem, hogy megállják/juk a helyünket. Aki nemrég szabadult ismeri a problémát -sőt sok szakdoli erről szólt nemrég-, hogy az oktató nem elérhető, nem tartja az előírt fogadóórát, kevés a konzultáció. Van saját vállalkozása, és ott is tevékenykedni kell (nem főállású, gyakori a mérnök oktatóknál). Hozzátenném, megfizethetetlen egyelőre az óradíja is, ha kölcsönözni akarnák valamely szakterületről. Aki érti a szakmáját, ott is van. Nincs igazán kapcsolat majdani munkáltatói szféra, és egyetem között a jónak ítélt nebulók menedzseléséhez, gyakorlatához. A kreditnek lenne előnye, de ma még több a hátránya mindkét oldalon. Tovább lehet ugyan lépni, de fel lehet halmozni általa a nehezebb tárgyakat a végére. Akkor megy a nagy kapkodás, esetenként könyörgés. A régi rendszer ebben jobb volt, két tantárgy bukta, kint a "félévet újra" tábla.

A tandíjjal egyet értek, amennyiben a fent említetteken javít. Így van ezzel a EHÖK is, csak nem látnak garanciát rá. Pénz bemegy, és az állam nem vár igazán cserébe mást, mint a keretszámok tartását. Ez kevéske.

Írtam már pár ötletet a másik post-ba annó, akit érdekel...

Értékelni tudom (és kell is) a szaktudást, amelyet a hírdetések kérnek (ács, lakatos, hegesztő, kőműves). És kérem igenis felértékelődött a szakmunka, én innen úgy látom. Hiányt szenved az biztos. A munkáltatókat nem tudom mivel lehetne rábírni, hogy ami ellátható az érettségivel, az úgy legyen hírdetve is. Talán annak színvonalában sem biznak már? Nem akarom más kenyerét elvenni. Tisztában vagyok azzal is, mit tudnék hozzátenni ehhez a piciny országhoz. De alacsony a fluktuáció a területemen, pedig első évben még nagy volt a "reklámja" a szaknak (Település-fejlesztő mérnöki). "Minden településnek szükséges egy ilyen szakember." -mondták. Aztán szépen kitisztult a kép, és a belefeccölt energiát, már kár lett volna veszni hagyni.

Átejtetek? Nem tudom. Én, magamat? Lehetséges.

Írom mindezeket úgy, hogy 1 milliós diákhitel tartozás nyomja a vállamat, így gyakorlatilag fizettem. Vagy nem eleget, nem nekik, hogy minőségben részesüljek...

Remélem, ha nekik megy a pénz, 30as évfolyamokon szakoktatók okítanak majd
tanári végzettséggel(fontos ez is ám!), és már a második évben tudni lehet kinek hol lesz helye...vagy kinek kéne azonnal felhagynia a felsőfokkal, vagy újra nekifutnia lentről.
De jó is volna.
Pascal!
1.:az általad említett kivétel sajnos lassan többség
2:kellene a tandíj,de kicsit átgondoltabban..
3:engem a bölcsészlányok nem vonzanak..de a buli jó ötlet :)
Az egész oktatási rendszerrel vannak alapvető problémák. szerintem valahol az óvodánál kellene kezdeni a reformokat.

És tényleg nem kell ennyi filozófus, kultú antropos. Az egy alapvetően rossz érv, hogy legalább nem lesz annyi bunkó.
És bár Csizma példája látszólag lélegzet elállító, ezekre a szakokra az alacsony pontok miatt - tisztelet a kivételnek - nem a legjobbak mennek.

A példa ott sántít, hogy kb 1-2 emberről van szó mondjuk 3 évente, aki erre - vállaltirányító, megmondó genyó -képes, de nem azért mert klasszika-filológiát hallgatott, az ilyen nyugodtan tanulhat kvantum fizikát is.

Ismerősöm magyar tanár egy középsuliban, nem gimiben. Nos sajnos ezek a kis agyhalott, beszélni alapszinten alig tudó prokarióták simán egyetemre akarnak menni. Ez még nem is baj, de fel is veszik őket, és el is végzik. Közben az adott szak szinvonalát a nullára devalválják.

A baj az, hogy ezek között pedig elvesznek az igazi tehetségek. Elég lenne ezekből 3-4 is mondjuk minden páros évben.

És mindenki jól jár, mert Benőke elmegy eladónak, ahová egyébként kvalitásai miatt való, és aki tényleg érdeklődik, az meg tanul, hogy felvegyék egy olyan szakra, ahol mondjuk országosan végeznek évente 5-en, de legalább kiemelkedő színvonalon.

Mire ezt megírtam látom, bővült a minőségi oktatásért kiáltók sora...

Sorry a fejlécért:)
Ugyan nem volt sem időm, sem türelmem végig olvasni az összes kommentet, de már az eleje hozzászóllásra inspirált.
Nem a bölcsészek, antroplógusok stb. fikázásáról van szó, és persze, mindenki tanuljon, azt, ami neki tetszik. Csak azt kérdezném, hogy ezt miért kell államilag finanszíroztatni?
Aki antropológus szeretne lenni hobbiból, vagy akár elhivatottságból, bármi okból, egy olyan környezetben, ahol nincs szükség újabb antropológusra, az tegye már meg, hogy saját zsebből befizet a hobbijára!
RöFa: szerintem igenis figyelni kell a külsőre és a fellépésre, nem úgy ahogy írod. A külsőről az mérhető le, hogy valaki az életben mennyire elkötelezett, mennyire képes küzdeni a céljaiért. Ha valaki bejön hozzám szakadtan és kicsit szétfolyva, én biza arra gondolok, hogy ha azt nem tudja megszervezni maga körül, hogy jól érezze magát a saját bőréban, hogy fog küzdeni a határidő betartásáért?
És a fellépés: tudja-e azt az érzést kelteni, hogy "meg tudom csinálni" anélkül, hogy ezt bizonygatná?

Amúgy nagyon egyetértek a többféle képzettségről, látókörről írottakkal. Nekem pl. az egyik szimpatikus kombináció, állásjelentkezőnél, a matematika/zene. Vagy a mérnök/történelem. Egyáltalán nem kidobott pénz és idő pl. zenét tanulni, még ha soha nem is helyezkedik el így az illető.

Más kérdés, hogy ne legyen neki se ingyen, hisz közügy is de mégis leginkább ő szeméyesen profitál.
Csizma, jól beszélsz! :)

Én egybéként most úgy állok, hogy 20 éves vagyok, gimiben jó tanulónak számítottam, különösen magyarból. Gondoltam elmegyek vagy színésznek, vagy média-kommunikációra. az érettségi magyar részét egy csöppet elbasztam, színműre meg persze, hogy nem vettek fel. Szóval elkezdtem kiadványszerkesztés szakmát tanulni 2 éves képzésben, + gyorstalpalón szereztem egy mixervizsgát. Csókolom... Szeretek mixerként dolgozni, de persze a szülők egyetemet akarnak... ők is úgy vannak vele, hogy a diploma kell ahhoz, hogy érjen valamit az ember. persze nem akármilyen diploma, hanem olyan, amivel pénzt is lehet keresni :P Szóval azok, amik érdekelnének (filozófia, magyar) kilőve (plusz a kommunikáció is a 134-es ponthatár miatt, ami jól tanuló/magoló, ámde beszédhibás pl. rádiós műsorvezetőket termel).

A tandíjról meg annyit, hogy ezután a diákhitel nem szeszre fog elmenni, hanem koleszra, kajára.
Zombie

96-ban kezdtem, de hasonló módon nyomtam :)

Mondjuk befért egy év Erasmus is, de azt legalább nem a magyar állam fizette, hanem az erópunjó.

quicksilver: igy lenne, ha igy lenne, de nem igy van. én ezt láttam; és montam, h nemreprezentativ mintán, de tényleg siralmas. a képzés maga nem nyujt szinte semmit, még annak sem, aki tanulni akar. ezt effektive szinjeles hallgatoik mondták nekem rengeteg elte btk-tátk szakrol. hogy amikor picit néhányuknak megkapargattam a müveltségét, akkor kiderült, h nem ismerik a görög betüket, és egy hangot nem tudnak latinul akkor most mit mondjak. arrol, h lényegében egyik sem fogta fel a százalék fogalmát ne is beszéljünk. és tényleg nem akarom hinni, h ez az átlag, de tartok töle, h mégis.
Lehet, hogy csak nekem vannak ilyen romantikus gondolataim, de neha szeretnek igazi melot vegezni. Diplomam van, a szakmamban barmikor, barhol a vilagon talalhatok allast, es megis, ugy lennek pl. parkor.
Egy jo kis intelligens bandaval soprogetnenk a hullo oszi faleveleket es kozben irodalmi, kozgazdasagi kerdesekrol vitaznank:-)

Amugy itt tobb problemat mosunk ossze, mert mas kerdes az, hogy
-tul sok a diplomas
-tul sok az abszolut versenykeptelen diploma
-bizonyos szakmakbol hiany van.
tudom, hogy nem népszerű amit most mondok, de valójában magunknak köszönhetjük ezt. gondoljunk csak bele: mindenki diplomát akar mert az érettségi sz@rt sem ér. így aztán Pistike is felutazik Tápiónekeresdről, hogy ő bizony antropológus lesz. Vagy inkább közgazda. Persze nem veszik fel a közgázra, mert annyira nem jó. Marad tehát valamelyik himi-humi foximaxi főiskola. Ott persze hamar rájön arra hogy tanulni kell így aztán - hála a kreditrendszernek - nekiáll össze-vissza csúszkálni a tantárgyakkal. Eltelik két év és még az aktuális elsős évfolyammal jár be a szakmai alapozó tárgyakra. Persze ebből nem egy van. Ilyen hallgató ezekben az intézményekben tömegével fordul elő. Ezek persze kellőképpen demoralizálják a hallgatói közösséget, és néhány év után kialakul a fősulin, hogy bizony mennyire könnyen át lehet menni tárgyakból ha csak puskázunk, elég csak az előadás jegyzete. Aki szakirodalmat olvas azt kiröhögjük és non-stop arról szól az élet, hogy gigantikus mennyiségú pia és egyéb dolgok elfogyasztása mellett a szorgalmi és néha a vizsga időszak is egymást érő lazuldákká válnak. Persze. Ezek a legjobb évek, használjuk ki! Közben az intézmény is kezdi tapasztalni, hogy egyre nagyobb a bukásarány így lazulnak a követelmények, mert különben beragadnak a hallgatók a suliba. Gyűrűzik itt a folyamat kéremszépen! 4 évvel később már ott tartunk, hogy a foximaxi fősuli diplomája bekerül a nem értékelhető kategoriába, ami abban manifesztálódik, hogy bizonyos álláshirdetésekben feltűntetik, hogy kivéve ez és ez a fősuli által kiadott diploma. Akik állást találnak azok is leginkább telefonokat emelgetnek és jönnek-mennek-intézkednek. De semmi komolyabb munka.
Kérdem én: miért csodálkozunk azon, hogy nem ér semmit a diploma, ha már egyszer mindenkinek van akinek eszébe jutott hogy legyen, pedig nyugodtan otthon maradhatott volna pl. péknek.
Kérdem én: miért csodálkozunk azon hogy kevés a _jó szakmunkás_, aki tényleg ért ahhoz amit csinál. pl: egy minőségi asztalos/kárpitos/ács/... elég jól keres akkor ha jól csinálja azt amit csinál. Talán a családi vállalkozások is jobban elszaporodnának. És talán a diploma ismét felértékelődne, nem beszélve arról, hogy esetleg nem lenne ekkora verseny a munkahelyekért, ami némi értéknövekedést jelentene.
Kérdem én: ha a fősulik/egyetemek nekiállnának még diploma előtt "eladni" a hallgatóikat, azaz megállapodnának egy rakás vállalattal, hogy képzés után mehet oda a hallgató és cserébe az intézmény kicsit specifikusabban oktatja a hallgatót, nos, akkor lehet, hogy a képzés még értékesebb lenne. Nemrég egy rektorral való beszélgetés kapcsán arra jöttem rá, hogy az oktatás hasonlít a tőzsdére. Azt oktatjuk, ami éppen húzóágazat. Mert arra lesz kereslet. Csak ezt kicsit nehezebb előre megjósolni. Tőzsdén is azt a papírt vesszük amelyik szektor éppen felértékelődés előtt áll nem?

Hát ez elég zanzás lett, de nem árt rajta elgondolkodni. Aki úgy gondolja hogy van benne ráció, írjon már egy emailt nekem!
nagydani (kukac) nagydani (pont) com
Hát nemtom, biztos van általános műveltség növelő hatása is a mindeféle szakoknak, de úgy általában (én tényleg nem akarok bántani senkit) azt tapasztalom, hogy a főiskola és egyetem kis mértékben járul ehhez hozzá. Hogy mellette közben még mit olvas, vagy ismer meg az ember amivel tényleg növeli a műveltségét, az már más dolog. De azokban a tankönyvekben sok olyan dolog van ami minden, csak nem általános műveltség. Levizsgázik az ember belőle, oszt jóvan, másnap már egy betűre sem emlékszik. Hány olyan több diplomással találkoztam, aki abban amit tanult jó volt, de a világ többi része mintha nem is lett volna a számára. Zenéről, könyvről, stb. fogalma sem volt.
A foximaxi nem a Marxista - Leninista Esti Egyetem volt? Vagy csak én vagyok túl öreg?
Általában nem szoktam hozzászólni, de amikor elkezdtem olvasni a hozzászólásokat, valahogy sehol nem láttam érveket a bölcsészképzés mellett. Nem azt akarom mondani, hogy jó, sőt. Viszont a kultúrát tanítani, továbbadni kell. Nemcsak kenyérrel él az ember. Én pl. diplomás régész vagyok, doktorandusz, a szakmában is dolgozom. A régész szakon látom, hogy az ott tanuló emberek jelentős része elkötelezett a hivatása mellett, bár tudják hogy nem fog mindenki munkát kapni, csak a jók.
Szóval szerintem van olyan dolog, hogy hivatás. Léhűtők meg szerintem a bölcsészkaron ugyanannyian vannak, mint a jogon, vagy a műszakin.
Quickslver

részben egyetértek, de egy mai egyetemre egyre kevésbé jellemző ez a széles látókörű, generál-szellemiműhely.

Én is mindenkinek mondom, akik visszamenőleg fújnak a közgázos matekra, mikróra, (hogy nem is használjuk semmire, vazze), hogy dehogynem használod, csak tudat alatt... Nyilván egy egyetemen mindenki felszed ezt-azt, még egy egyetemi bulin atomrészegen is szóba kerülhet tudomisén Heidegger vagy a Laffer-görbe vagy a per-pixel shading leheteséges megvalósítási módjai... Nade a költségeket is nézni kell azért, hogy ezt a lehetőséget hány embernek biztosítja az állam csak úgy.

Ráadásul már a felvételin előnnyel indul a polgári papa finombőrű csemetéje. A 'proli' inkább a Kacor Király főiskola Topmanager-Jegyellenőr szakjára megyen. (Bocs a sarkításért, meg nem akarok bántani senkit, én magam valahol a kettő között vagyok családilag).
A Műegyetemen végeztem, most pedig a Közgáz posztgraduális képzésére járok, nos, egyik intézménytől sem vagyok elragadtatva. Szerintem a Közgáznak már csak a neve maradt, én - tisztelet a ritka kivételnek - olyan szinvonal nélküli, unalmas és haszontalan előadásokat, mint amiket a Közgázon végigültem, régebben el sem tudtam képzelni. Mindezt 30 Ft/perc tandíjért, amint azt tanult kollégáim kiszámitották.

A közgázon is van egy pár értelmes szak (pénzügy etc.) aminek van értelme és szinvonala, a többi tiszta Balkán...

Amúgy valóban igaz az, hogy a kezdő diplomások nagyon el vannak tévedve, én egy 10 fős csapat vezetőjeként (10 mérnök diplomás magyar, szlovák, román és szerb kolléga) elég sűrűn kényszerülök arra, hogy egy ebéd, egy korsó sör etc mellett beszéljük meg, hogy is kellene működni a dolgoknak, mit miért adnak egy munkahelyen, mi az a kölcsönös lojalitás etc...
me, myself and i! ezzel a fajta osztondijrendszerrel tul nagy hatalmat adnal a tanarok kezebe. igy is pofara megy az osztalyozas a felsoktatasban szobeli vizsgakon (perfekt tudas ugysincs, nincs olyan,h vki kiezdhetetlen!!!), mi lenne meg akkor, ha ennek komolyan jelentos anyagi haszna lenne.
a masik a tanarsegedek es friss adjunktusok (tisztelet a kivetelnek) gogje... nem, nem szabad ilyet tenni... masik meg 4.5-os atlagot sem kis mjnka elerni, a 4.51 meg sokszor kurva nagy kihivas.
Pár éve csináltattam konyhát és gardróbot egy asztalossal. A palinak
1. nem volt diplomája
2. nem volt különösebben művelt
3. a magához való esze azért megvolt
4. nagyon jó asztalos volt.
5. annyi munkája volt, hogy csak hónapokkal előre lehetett rendelni
6. volt szép háza, kocsija, és különböző egzotikus helyekre járt nyaralni.

Miért kell mindenkinek diploma? Tovább megyek: miért kell mindenkinek érettségi? Miért nincsenek a jó szakmunkások elegen?
Quick!
a BA képzés bevezetésével lőttek az ált. műveltségnek....
nagydani: 1et értünk, sőt ugyan oda lukadtunk ki.
Buzz Lightyear 2006.12.13. 13:50:43
(ezt csak most vettem észre)

egy részének mindenképpen VAN.
:) for sure.
nagydani · www.nagydani.com 2006.12.13. 14:20:59

"Nemrég egy rektorral való beszélgetés kapcsán arra jöttem rá, hogy az oktatás hasonlít a tőzsdére."

Csak nem Magyarországon. Itt inkább ingyenkonyhára hasonlít. A kaja szar ízű jól nem laksz vele, de ingyé' van.
Buzz Lightyear 2006.12.13. 13:50:43

bár mondjuk mivel fizetek adót, tulképp. mindenkinek
hümm. hát hogy a foximaxi mi volt régen azt nem tudom. most mindenesetre azokra a fősulikra használjuk, ahol "topmenedzser-jegyellenőr" szakok is indulnak. :) ahogyan előttem egy hozzászólókolléga írta.
Virág et.
de az..a korhoz pedig nem tudok hozzászólni :)
Fedáksári

ez annyira személyesnek és mégis távolságtartónak tűnt, hogy megkérdezem már:

- Mi a szakmád
- Hol lelhető fel a bibliográfia
- Milyen irodádba nem engednéd be a Tótát?

Komolyan kérdezem, nem froclizásból. Ha túl könnyű lenne rájönni, mert ismert ember vagy vagy mittomén, akkor lehet magán mailben is.

Van valami a stílusodban, ami felkelti az ember figyelmét, csak nem tudja, hogy ütni fog a következő percben, vagy gondolkodni. (AMúgy a Tótával kapcs. is így éreznek sokan :)

Lehetnél valaki, akit ismerek, simán, stílus és mondanivaló alapján, bár nem hiszem...
Pontifex Maximus

Két régi műszakis szöveg:

"Miért nincs a Fővám téren metró? hogy ne ütközzön össze a nívóval"

"Kár, hogy nincs tavaszi szűnet a Műegyetemen, jó lenne kiegészítőnek elvégezni a Közgázt"

:D :D
sga

Add meg a címét légyszi, főleg ha Ikea-árak alatt dolgozott :)))

Anyámnál jó lenne a panelban kicserélni a konyhabútort, és tele a piac sarlatánokkal, jó drágán :))
Előzőhöz a szünet az természetesen rövid ü, csak gyorsabb a kezem, mint az agyam...
ppp: Akkor azt mondod, hogy mivel siralmas az egyetemi oktatás minősége, muszáj csökkenteni a diplomások számát, mert túlképzettek vagyunk? Már bocs, de ez nekem nem logikus. Szerintem is javítani kellene az oktatás minőségén, de nem csökkenteni az egyetemet végzettek számát. Valaki írta közben (Pascal tán?), hogy itt alapvetően két kérdés van; a 'tanulsz-okosodszé' és a 'kereslet-kínálaté'. Szerintem is így van. A tanulsz-okosodsz részen tény, hogy javítani kell, de az összefüggést magát megkérdőjelezni szerintem dőreség; míg a kereslet-kínálat részen meg azért képzünk annyi közgazdászt, hogy azok kialakítsanak egy olyan rendszert, ami ösztönző és nem elfojtó és ami nem elviselhetetlen teher az országnak, de mégis segít az egyetemistáknak. Én nem vagyok tandíjellenes; egy jó rendszer az ösztöndíjjal együtt tud ösztönözni is, és mégis megengedi, hogy ha valaki mindenáron maori szakos filozófus akar lenni, annyira, hogy ezért fizetni is hajlandó, akkor had tegye, és legyen majd irodista egy bankban, ha nem talál más munkát.
Az érettségi kell. Mert csak. Viszont van itt valaki, aki télleg szakmunkából él? Én itt csak diplomásokat olvastam (legalábbis úgy tűnt), akik felteszik a költői kérdést: Miért kell mindenkinek diploma? De egyiküknek sem jutott eszébe asztalosnak menni. Mér?
nanaa 2006.12.13. 14:26:54

Lehet, hogy van benne igazság, amit mondasz, de sztem az nem igaz, hogy "igy is pofara megy az osztalyozas a felsoktatasban szobeli vizsgakon". Nekem nem volt 4,5-nél rosszabb féléves átlagom 5 év alatt, pedig nem mondhatnám, hogy a tanárok kedvence voltam. Semmi extra tevékenységet nem vállaltam, nem haverkodtam velük. Csak végeztem a dolgomat, ami - bevallom - sokszor kurva megerőltető volt.
Azt mondhatom, hogy a viszonyunkat korrektség és távolságtartás jellemezte. Bár lehet, hogy más egyetemeken ez nem így van. Én csak a saját tapasztalatiam alapján tudok beszélni. Nekem személy szerint nagyon jól jött volna a fentebb vázolt "ösztöndíjterv". ;)
Mondjuk most már érdekem nem fűződik hozzá, de sztem így lenne fair.
Quicksilver

A "közgazdászok" nagy része ezt a címet bitorolja csak

(Ha jól belegondolok, ebbe magamat is beleértem)
Tök jó ez a "ha nincs szükség több bölcsészre/közgazdászra/antropológusra, fizesse meg a hobbiját, aki mégis annak megy", csakhogy a probléma nem ezen a szinten kezdődik. A
z oktatási rendszerünk alapjaiban van elcseszve, mert teletölti a kölök fejét egy rakás lényegtelen információval (évszámok tömkelege, tanujjáverset), amit aztán úgyis öt perc alatt elfelejt, de nem neveli rá a gyereket az életre. Hogy mi kellene? Alapvető gazdasági, társadalmi, egészségügyi ismeretek, KRESZ, ésatöbbi. Ebből egyenesen adódik, hogy egy pályaválasztás előtt álló gyerek NEM látja át a munkaerőpiacot és azt, hogy mi történik, ha nem alkalmazkodik hozzá. Gondoljunk csak vissza középiskolás éveinkre. Mi alapján dönt egy fiatal egy egyetem ill. szak mellett? Ez meg ez érdekel, amaz nem, nézzük, mit lehet ezzel kezdeni. Így aztán a humán tárgyakból jelentkező elmegy bölcsésznek, jogásznak, mert más lehetőséget el sem tud képzelni. Ehhez még hozzájárul az is, hogy ezeknek a szakmáknak van presztízsük, az össztársadalmi tévképzet szerint ettől leszel értelmiségi, és hát elég bajosan várható el egy nagykamasztól, hogy ennek visszásságát átlássa (pláne, ha a szülei is azzal oltogatják, hogy csak akkor leszel "Valaki", fijam, ha minimum közgazdász leszel, de inkább orvos).
Ja, igen, a fer: ha még mindig kitartanak az eredeti elképzelések mellett, akkor a tandíj bevezetése egyáltalán nem fogja megoldani a büfé-ruhatár szakok problémáját. Ha a legjobb 15% tandíjmentessége egyetemi szinten, és nem (minimum) szakok szintjén valósul meg, akkor épp a nehezen elvégezhető szakokon (orvosok pl.) fognak szívni az emberek, mint a torkosborz, mert a legjobb 15%-ba a büfé-ruhatár szakosok kerülnek a simán-lazán teljesített 5.0-ás átlagukkal.
quicksilver

de éppen a maori szakos hallgatók az olyanok akik miatt tök felesleges egy szakot fenntartani. mármint, ahogyan egy könyvkiadó is dolgozik. 10 ponyva, egy klasszikus. A ponyvát veszik, a klasszikus meg értékes. Szerintem a kereslet-kínálat minden fölött áll. A tanulsz-okosodsz kérdése pedig abból levezethető. Minőségi képzés csak ott lesz ahol _megéri_ valakinek azt megteremteni. Márpedig ingyen/olcsó munka az sohasem jó minőségű. Abban ninden drive, nincsen olyan motiváló tényező, hogy tényleg hasznos lehet...
Két végzett filmesztéta-filozófusféle beszélget éjszaka egy 7 csillagos hotölben:
- A lengyel film a 60-as években főleg ritmikájában emlékeztet a dogma alkotásokra, a lassú és törékeny képek, szilárd snittek, pontos..nagyon pontos..
- Igen, ugyanakkor Tier sokszor elengedi a gyeplőt, hagy dolgozzon a hatástudatunk, mintha beoltaná a nézőt..

-Figyelj, akkor azt a részt mosd fel te, én majd kézzel végigmegyek a széleken..
Vicces volt, de legalább kifizették:)
tistedur 2006.12.13. 14:26:56
"a BA képzés bevezetésével lőttek az ált. műveltségnek...."

Ezt hogy érted? Tiltja az olvasást, a beszélgetést, a színházbajárást, a tanulást, vagy mi?

Rofä: "részben egyetértek, de egy mai egyetemre egyre kevésbé jellemző ez a széles látókörű, generál-szellemiműhely."

Akkor azt kell visszahozni, ill. lehetővé tenni. Vagy legalább elősegíteni, amennyire lehet. Nem pedig leszólni és kijelenteni, hogy feleslegesek az egyetemek, a diploma szart se ér, és a bölcsészekkel kövezzük le a Rákóczi utat. (tudom, te nem ezt mondtad, csak most összevonok)
" nagydani · www.nagydani.com

de éppen a maori szakos hallgatók az olyanok akik miatt tök felesleges egy szakot fenntartani. mármint, ahogyan egy könyvkiadó is dolgozik. 10 ponyva, egy klasszikus. A ponyvát veszik, a klasszikus meg értékes. Szerintem a kereslet-kínálat minden fölött áll. "

Igazad lehet. Éppen ezért van a tévében győzike meg valóságsó meg frejtamás. Mert ezt nézi a nép. Erre van kereslet. Igen, éppen ideje lenne már a felsőoktatásba is bevezetni ezt.
Cat!
a félreértések elkerülése végett:a tudás önmagában érték-és nincs különbség az atomfizika és a kosárfonás között..

számomra már a másodfokú egyenlet megoldóképlete is fölösleges tudás,de mégis megtanultam...létezik az általáno műveltség kategória,amibe sajnos a hülye versek,évszámok,paraméteres másodfokú egyenletek is beletartoznak..és a kresz is

arra meg kiváncsi lennék,hogy melyik orvosi egyetem van öszeonva a büfé-ruhatár szakokkal
me, myself and i:
nalunk tuti mindig pofara ment, es en a kedvezmenyezettek kozott voltam (bizonyos tanaraknal..). ez nem azt jelenti, h nem tanultam meg h nem voltam jo, mert az voltam, de ha nem tudok ugy, akkor is megkaptam volna a jegyet!!!! ugyhogy becsuletemre valik, h ket felevet leszamitva mindig 4.3 folott volt az atlagom! es buszke vagyok ra, szettanultam a seggemet, ami azt illeti, nagyon sokszor.
de ha belegondolsz, h aduaszt adsz a tanarok kezebe, nagyon nagy felelotlenseg. siman ki lehet szurni emberekkel, akik meg felig gyerekek. nyilvan ami van sem jo, mert most meg a hok-osok nyuljak le a lovet, aminek szinte kovethetetlen az utja... ez tul bonyolult rendszer ahhoz, h meg lehessen talalni a helyes utat. kielegito megoldasokat kellene keresni, de az is hiaba szerintem :D

tandij: szerintem is elferne, ezen mar nem mulna, havi nehanyezer forint. legfeljebb kevesebbet isznak, mint mi ittunk :D en kifizettem volna, ha az a szitu es kevesebbet ittam volna.
Cat,
még a középiskolában beletöltenek a fejünkbe valamit az általános műveltségből. De igaz, az életre nevelés kevéssé sikeres, bár talán azért, mert az életre kizárólag az élet tud nevelni? Nem tudom. De igaz, nem nagyon lehet 18 évesen eldönteni mi lesz az ember ha nagy lesz. Én se tudtam annó, ezért elmentem dolgozni, adtam magamnak pár évet, amíg kitalálom. Így a munkaerő piacot is megismertem, meg az életet is (többé-kevésbé).
nagydani: "Szerintem a kereslet-kínálat minden fölött áll. A tanulsz-okosodsz kérdése pedig abból levezethető. Minőségi képzés csak ott lesz ahol _megéri_ valakinek azt megteremteni. "

Én ugyan nem vagyok közgazdász, de nekem világosan látszik, hogy a jövő lehetőségeit mindig, mindenhol az oktatás teremti meg. Csak az tudja. Az oktatás adja azokat az embereket, aki majd tudnak termelni és fogyasztani. Vagyis a tanulsz-okosodsz az, ami megteremti a jövő keresletét és kínálatát. A _ma_ a kereslet-kínálata nem állhat mindenek fölött, hanem a jövőbe is kell néznie. És nem azt kell a jövőben néznie, hogy hány bölcsészt tud majd elhelyezni, hanem egy globálisabb képet. (bocs, ez most fennkölten hangzik, de remélem érted, mit akarok kifejezni)
Persze, sok a (bölcsész) diplomás, jogász, közgazda, stb. De azért felejtsük már el a "lassan már nem lesznek munkások" kezdetű óbégatást is! Egyrészt, az AUDI-nál nyilván lesznek - legalábbis addig, míg az cég marad. Másfelől, ugyan hová kéne az a sok munkás? A Csepel Vas- és Fémművekbe, Diósgyőrbe, vagy Ózdra?
A munkásokkal,kapcsolatban meg annyit, hogy általános tapasztalatom - és ez tényleg nem valamiféle értelmiségi "magas öntudat", mert dolgoztam fekete mosogatóként is - hogy ahányszor mesterember hívtam bármiért, egy-két üdítő kivételtől eltekintve
- sohasem sikerült elsőre jól megoldania a problémát
- mindig drágább lett, mint amit először mondott (mondom: mindig)
- általában még egy koszlott, piaszagú bunkó is...
Mindegyik... Nálunk is volt külön TTK+BTK (ez volt a JATE), tanárképző, orvosi, ezeket egybeolvasztották, egy nagy egyetem van különböző karokkal.
tistedur

Orvosi vs. büfé-ruhatár:

A Semmelweis része a TF. A TF nem büfé-ruhatár, de alighanem könnyebb az általános orvosi karnál, nem kicsit.
quick: persze, h jo lenne ha javulna az oktatás minösége. de az nem megy ennyi emberre, és sajna nincs is rá igény. minél több szociomokust/bölcsészt képeznek annál kevesebb lesz közöttük fajlagosan a jo/érdeklödö, aki tényleg tanulni akar valami értelmeset. ilyen közegben nehezebb még a tényleg lelkeseknek is, tanároknak, diákoknak is. de nincs is igény rá (de ezt már montam). legtöbbször azt láttam: hülye vagyok a matekhoz, elmegyek eltebtk-ra, lesz diplomám. ez nem jo igy. és ha egyre ez lesz inkább az alap, akkor szted egyre nagyobb lesz az átlagmüveltség? amit amugy nagyon fontosnak tartok. de tényleg nem ez van. és nem tudom elképzelni, h ez változna. ha undoritoan akarok fogalmazni akkor azt mondom, h szarbol nem lehet várat épiteni. ami nem tul kedves, de tényleg megteszi alapvetésnek. nem azért kerül ki sok müveletlen ember, mert kevés a hely meg a képzés, hanem mert nem akarnak tanulni. és ha mégtöbb büfészak lesz, és még több diplomás faszvakaro-észoszto akkor sem lesz jobb. nem vagyok optimista a kérdésben.
Quick!
a bölcsészszakos hallgatók többsége nem jár színházba,nem olvas és nem tud jegyzetelni sem..a hároméves képzés egy tömény,zanzásított anyagleadásban merül ki.
Röfa: "Lehetnél valaki, akit ismerek, simán, stílus és mondanivaló alapján, bár nem hiszem"
... lehet, hogy benne vagyok a te bibliográfiádban? ::))))
Oké, általános műveltség... De vajon mire emlékszik belőle az átlagember? A műszaki végzettségűek többsége nem tud magyarul, a bölcsészek pedig képtelenek kiszámítani valaminek a kamatos kamatát... Nem is ez a probléma, hanem az, hogy erre még büszkék is. "Nem tudok helyesen írni/hülye voltam matektól, és akkor mi van? Legalább nem vagyok szaros bölcsész/kockafej."
kanpulyka!
a felsőoktatás mellett a szakképzés is szétrohadt
kanpulyka,
hát pont ezért! Hogy jól megoldja a problémát, hogy ne vágjon át és ne piaszagú bunkó legyen.
Amikor mi építkeztünk, a VEZETŐ kőmíves csirketenyésztéssel foglalkozott mielőtt a házunkat kezdte volna építeni. Hát mit mondjak! Viszont volt tényleg kivétel, aki TANULT szakmunkás volt és ez meg is látszott rajta!
Cat!
ettől függetlenül kell az általános műveltség...(és az hogy valaki ostobán gondolkodik,az meg nem iskolai végzettségfüggő)(herótom van az elefántcsonttornyos diplomásoktól)
Lehet hogy nem, mert egy újságírót ismerek, és az se az.

Az az ismeretség online, és ellentmondásos :)

Amúgy a nevedre rímelne a Sesztákági :))
Kell, persze, ebben egyetértünk, csak valahogy hatékonyabban is át lehetne adni. Ld. Öveges prof.
Cat,
én pl sok mindenre emlékszem, bár igaz, otthonról is sokat hoztam, a szüleim sok energiát fordítottak arra, hogy megszerettessék velem a könyveket, zenét (a komolyat is) és hogy érdeklődjek úgy általában minden iránt. Hát, lehet, hogy egy másodfokút már én sem tudok megoldani :( viszont egyébként sok minden ragadt rám ami az általános műveltség kategóriába tartozik.
egyetemi folyosón:
-helló , mivan elbambultál?
-á nem csak bölcsész vagyok...
:)
bocs
jz: a másodfoku az általános müveltség matek kategoriájában ott van, mint a hallot-e ön a biblia cimü könyvröl irodalomban (mongyuk itt europában)...
Azért itt megmutatkozik az oktatói gárda felelőssége is, a szülőkén túl. Valaki írta fent, hogy manapság az megy tanárnak, akit máshová nem vettek fel - ez többnyire így van, ezért is tartunk ott, ahol. Ördögi kör.
cat: ez az utso nagyon igy van. nagyon fontos probléma. megoldási javaslat?
Az a gond, hogy általános műveltségen mintha csak a történelmi és irodalmi ismereteket értené a jónép... Matek, fizika, kémia, hát az minek, úgyse fogjuk használni soha az életben - pedig...
Jó kérdés. Első körben talán pszichológiai alkalmassági.
ppp,
tudom, ég is a pofám, de sajna télleg ez van :( És egy szóval sem állítottam, hogy nincsenek óriási hiányosságaim :)
ppp!
és ha az ember nem tudja,legalább tudja azt hogy hol tud utánanézni..(négyjegyű függvénytáblázat című matematikai kisokos :) )

Cat!
akit máshová nem vettek fel,az tanító szakra megy...utána meg lehet csodálkozni,hogy az ötödikesek szövegértése korrelál a nullával
Általános műveltség része lenne egy Apeh adóbevallási (nem vállalkozás, sima SZJA) brossúra értelmezése, kitöltése. Szerintem.

Feladnám problémamegoldó tesztnek, kíváncsi vagyok az érettségizők hány %-a birkózna meg vele. Pedig le van minden írva a tájékoztatóba, fura keveréknyelven. Szájbarágós, mint egy amerikai tankönyv, csak éppen hivatali jogász-bikkfanyelven íródott.
Cat!
a pszichológiai alkalmassági jó ötlet...
(és én bölcsészként állítom,hogy a matematikai,fizikai,biológiai és kémiai ismeretek is az általános műveltség részei)
jz. nem is akartalak bántani. csak szerettem volna bedobni a köztudatba, ami pl catet is bántja. engem is nagyon zavar. egy érettségizett átlagembernek fingja sincs a százalék fogalmárol pl. ezt mar irtam. és ez nem az a kategoria matekbol, amit ne használna, egy átlagbölcsész is, aki elolvas egy ujságot, vagy meg akar érteni _bármit_ a környezö világbol. és most sajnos tényleg nem tulzok.
RoFa!
szerintem jogon azért felvételi tárgy a magyar,hogy ki tudják azokat szűrni,akik tudják használni...
"Máshol" így van: 12-14éves korban eldöntik a picigyerekek,hogy akarnak-e szakmát tanulni. Igen? Akkor mehetnek "szakközépbe". És büszkék rá.Mind.Egytől egyig. Nincs köpködés, hogy "jah, szakközepes, akkor hülye tapló".És megélnek belőle? De még mennyire! Aki nem tanul szakmát, az megy "gimibe", és a végzettek kevesebb, mint 10, azaz !TÍZ! százaléka bekerülhet egyetemre.Igen,aki TÉNYLEG okoska.A maradék egy kis része főiskolára megy, stb,mindegy. S elég az az évi tizenkevés filozófus? Elég. Bőven.

Mi a tanulság? Ez a "Máshol", ez Svájc... Namost, zárjuk ki azt a tényt, hogy a világ egyik legnagyobb jóléti társadalmáról beszélünk.Előrébb vannak,na. A lényeg az, hogy ott MÁR kialakult az a morál, hogy az általános/középiskolában nem azt mondja a tanárnéni, hogy "Pistike, hova mész? Egyetem? Jajj, hát itt egy a csokika! És te Jancsi? Kukás? Hülye paraszt,inkább menj haza gondolkodj el azon, mit mondtál!".

Szóval nekünk itt hozzáállásilag kéne felnőni.Még hosszú az út.Ott az emberek sokkal kisebb koruk óta vannak hozzászoktatva a tényhez hogy egy hatalmas tárházból választhatnak foglalkozások szempontjából.(Mind a szülők és tanárok ilyen környezetet szolgáltatnak nekik.) Nem az, hogy 18éves korban, hopp, most akkor hova jelentkezzek? Közgáz,műszaki v bölcsész?
És attól még, hogy szeret valamit az ember, nem biztos, hogy meg lehet élni belőle.Tanulhatja,sőt tanulja csak azt!!! Csak azt is bele kell kalkulálni,hogy honnan gyün majd a péz...
Azért tényleg kiváncsi vagyok, hogy Tótának milyen diplomája van... :)
Mert ugye ha valamilyen bölcsész - akkor hiába taníttaTUK 5 évig... Ha mérnök vagy közgazdász stb. akkor megint csak hiába öltük bele a közpénzt a tanításába, hiszen nem a szakmájában dolgozik...
Cat, teljesen igazad van. De ahogyan tanítják (meg tanították nekem is)manapság a matekot, fizikát, kémiát...
Pl. négy évig tanulják a kémiát a gimiben, de leérettségizve nem tudják azt sem, hogy mivel lehet hígítani egy zománc, akril és egy olajfestéket. Persze nem ez a kémia, de talán nem is kizárólag a hülye egyenletek nyakló nélkül...
Ó, nem bántottál :) Ami a mindennapi dolgokhoz kell (pl. százalék az tényleg), az megy, speciel másodfokú egyenlettel ezer éve nem volt dolgom.
De valóban igazatok van, ez is hozzátartozik. Ezért kell folyamatosan okosodni, ígérem, pótolom :)
Hát nem tudom.
Őszintén szólva nem hat meg, hogy korlátozni kívánják a bejutást, meg hogy tandíjat akarnak bevezetni. Nappalisként és "államisként" tőlem is lehúzott a főiskola 50 ezer forintot minden félévben, látszatindokkal ("képzési és fejlesztési díj"). Persze, lehet mondani, hogy ne alapítványi iskolába menjen az ember lánya... De ahová két tárgyból felévteliztem, és 1 felsőfokú+1 középfokú nyelvvizsgát benyújotottam (18 évesen!!), oda nem kellettem. Az államnak biztos nem volt elég. Úgyhogy maradt ez - tanárszak és (szerintem sokak "kedvence") kommunikáció. Most, diploma után azt kell látnom, hogy gyakorlatilag az évfolyam 90%-a nem abban a munkakörben dolgozik, amire a főiskola kinevelte - nincs módja rá. TV-s szakirányos pl. ne is remélje, hogy pályakezdőként el tud helyezkedni bárhol is, ha csak be nem sz.pja magát vmi nagyobb tévétársasághoz. Ez van.

Ami viszont felháborított a tanulmányaim során, mennyi hererázó barom ül mind a mai napig a főiskolák-egyetemek padjaiban. Az egész kész vicc! Igenis szórják ki azokat, akik egy 3-4 évre meghírdetett szakot 5-7 év alatt tudnak csak elvégezni! Mert buli minden éjjel, fű, lazulás - vizsgára tanulni vagy órára bejárni azonban már luxus. Az ilyenek igenis pusztuljanak a felsőoktatásból. Miattuk is nagymértékben értéktelenedik a diplománk...

Még egy személyes észrevétel a diákhitelről: remélem, senki sem gondolja komolyan, hogy mindenki, aki igényli, az becsületesen a tandíjra/kolira fordítja most, és fogja a későbbiekben. A lóvé nagy része - az esetek igencsak magas százalékában - elúszik a "haverok-buli-fanta" fogalomkörre.... Lássunk már tisztán.
wudler!

azért itthon még 20 évvel ezelött is volt becsülete a szakmunkásképzésnek...de 30 évvel ezelött biztos...
(ki volt az a tehetetlen,szerencsétlen aki elkezdte a diplomát -majdnem-mindenkinek mozgalmat?! )
tistedur

Ezen nagyon nevettem

Van egy jogász cimborám, imádom, de fél óra beszélgetés után 110% biztonsággal beesik legalább 3 darab "megítélésem szerint" :)))
Igen, ezért említettem Öveges profot. Így is lehet. Csak hát a tanarak 90%-a nem alkalmas erre, aki meg mégis, arra pedig rámásznak, hogy tanterv!, teljesítmény!, nem alternatívkodunk itt, kéremszépen!
kanpulyka: igenigen. bár a hülye egyenletek nyaklo nélkül-nek semmi értelme. elöbb el kéne sajáttitatni az elvi alapokat, aztán gondolkodásra sarkallni, aztán jöhetnek az egyenletek. közbe kisérleteket bemutatni, h lássák, h ez müködik. meg ugye figyelmet felkelteni. mert talán az oldoszeresdit nincs kémiatanár aki kihagyta volna, de ha a gyerek már akkor se figyelt akkor megette a fene az egészet. és akkor megint ott vagyunk, h valahol a tanárképzésnél van az egész alaposan elbaszva...
Egyéni traumák? Hogy 5+ év taníttatás után nem tartják el az adófizetők 40+ évig? Jó reggelt!
az általános műveltség szerintem a neve ellenére egy nagyon relatív dolog (mondjuk konkrétan ehhez a témához nincs is köze), de egy asztalosnak tök egyértelmű, hogy hogy kell összerakni egy asztallábat, hogy az úgy maradjon évekig, és teljesen természetesnek veszi, hülyének is nézhetne, hgoy te nem tudod, éppúgy, ahogy te esetleg lenézed, mert nem olvasott ezt vagy azt, vagy éppen nem emlékszik már a masáodfokú egyenletre.
Na ez itt a kedvenc témám.

1. Mi a fenének kell ezt a tandíjat bevezetni? Csökkentsék az államilag finanszírozottak számát x-el, az fair, és aki még mindig megüti a kvótát, az legyen költségmentes. Nekem eleve bűzlik ez "a legfelső 15% nem fizet tandíjat, a többi lusta disznó meg igen"
kitétel.
2. Ez itt egy félreértés, hogy a hubbabubba szakoknak nincs értelme. Azok, arra vannak kitalálva, hogy menedzserkalkulátorok legyenek.
3. A bölcsés és jogászszakok sem jókedvükből emelték a létszámukat, hanem mert rákényszerítette őket az állam a normatíva-és fejkvóta rendszerrel.
4. Tanszabadság van, mindenki azt tanul, amit akar.
5. És tényleg... lehet, hogy lenne hely ezeknek is, csak talán nem a havereknek, kisunokának, unokaöcsinek, haver fiának, ipanapának kellene lezsírozni az állásokat.
Vannak olyan helyek, ahova már csak EGYENESÁGI PEDIGRÉVEL!! lehet bekerülni. Erről is a bölcsész tehet?
kár, h a kommunikáció szakos főiskolák, és egyéb alibi titkárnőképzők nem kerültek bele a postba.
speciel nekem nincs érettségim, se munkám. és nem, nem büdös a munka:) gyorséttermekbe, és hipermarketekbe se vesznek már fel embereket, mert ennyira szar helyzet van. jó, lehet az én hibám, h látszik rajtam, h mindjárt lepattintok egyet annak, aki azt mondja, h takaríthatsz wct. b+. van büszkeség is a földön.
főleg, ha a szüleik pénzéből élő egyetemistákat nézem, akiknek az a legnagyobb gondjuk, h hova utazzanak külföldre "tanulmányi útra" stb.
szóval érettségizni minek? ha nincs munkám esélyem sincs kifizetni a főiskolát. ajánlott irodalom: József Attila: Tiszta szívvel
- A diploma kozel sem olyan fontos a VALO eletben, mint ahogy azt a diplomasok probaljak elhitetni (nekem is van).
- Bolcsesz, vagy mernok, tok mindegy akik kijonnek ma a felsooktatasbol, annak 85%-nak kar volt odajarnia. 15% meg magatol is ugyes, attol fuggetlenul, hogy milyen iskolaba jart.
- A heggeszto, es bolcsesz kozott csak szocialis kulonbseg van, jo esetben az elobbi meg esetleg szeret is dolgozni.
- A bolcseszekkel a baj ott van: "5 eveig kitunore vegeztem a szakom, most meg nem ad az allam allast ?", ha ilyet mondanak, akkor mi is az a BOLCSesz ?
- Diplomasok kapjatok mar a fejetekhez, nem vagytok am akkora okosok, sajnos, sokszor en sem persze. Nem kell lenezni azt aki heggeszt akar, nem mondom, hogy okosabb persze, de probald meg ugyanazt abban a kornyezetben, aztan meglatjuk ki birna jobban. A nem kell lenezni, azt jelenti, hogy azonos fizetessel kezded. Jaj de nem tud tetszeni ez anyuci pici filozofusainak.
Sosem voltam nagy ész matematikából, részben azért, mert annyira gyatra tanáraink voltak a kezdetek kezdetén, hogy sokminden kimaradt. Volt, aki hamar ledolgozta ezt a hátrányt, nekem is sikerült, de kellett hozzá egy olyan tanár, aki nem azzal szórakozott, hogy milyen új módszerrel alázza a "hülyéket". Ami az én példámban érdekes, az az, hogy sokszor nem alapvető butaság az oka annak, hogy egy gyerek nem teljesít jól, hanem az, hogy kimaradtak az alapok a tanár hibájából... és mint tudjuk, szarból nem lehet várat építeni (bár ezt nem egészen erre szokták használni, de most nem jutott jobb eszembe).
krump. mondjuk akkor az, h ami ahhoz kell, h eltájékozódjék vhogy a világban? azokban a dolgokban amikröl véleményt szeretne picit formálni. megteszi? ha nem korrigálj. amugy valoban offpicit. sorry


Hanga, a diákhitelről:
Egyik volt osztálytársammal összefutottam, aki most egyetemre jár. kb 3/4 óra buszozásra lakik a várostól, de azért bejött albérletbe. Megkérdeztem hogy jön ki ebből (mivel éppen egy kocsmában futottunk össze, ahova igen gyakran jár, és mint tudjuk a kocsma nem egy olcsó dolog), azt mondja: hát a diákhitelből tudja fizetni az albérletet, meg kaját, ösztöndíjat meg elihatja. (latin-könyvtáros szakon... :P)
erdekes volt vegigolvasni ezt a sok marhasagot a tandijellenességrol :D
Gyerekek, a kapitalizmusban élunk. Az egyetem az egy cég, aminek egyetlen egy kötelessége van: vizsgán megkövetelni egy szintet, és ha azt megütöd, akkor kiadni egy papirt, ami igazolja a tudásod. Ez az alapelgondolás. Namármost, ha ti lennétek ennek a cégnek a fejei, akkor azt mondanatok, hogy jojjon 10 000gyökér, megkapjuk utána a pénzt, aztan szaladjanak 5-6-7 év után amerre látnak, vagy azt mondanátok hogy vegyunk fel 1000 alkalmazottat, akik okosak, kedvesek aranyosak és kevesebbet kell dolgoznunk miattuk (talán nem kell majd potZHkat iratni, mert nem lesznek lusta pöcsök akik keptelenek megtanulni az anyagot, stb stb). El vagytok tévelyedve. Azért muszáj evente hat vagon bolcsészt/kozgazdaszt képezni, mert kilora kapja a suli a pénzt. Ha azt mondanák, hogy oreg, te vagy a BME, mar 200 éve állsz, 6000 tudost kitermeltél akik pengék, évesz szinten kapsz 60millliárdot, és annyi embert veszel fel amennyit akarsz. De, ha jovore szarabb lesz a teljesitmenyed mint ami, akkor jovore már csak 40 fogsz kapni. Ha azutan is szarabb, akkor utána meg kabbeafaszom. Mert csak és kizárolag az egyetem, a tanári kar tudja szakmailag megitélni, hogy hány embert tud tanitani. Nem a magyar bálint meg a tobbi megtestesült elmebaj, akik kozvetett modon erre kenyszeritik a felsooktatast. Amen
Krump!
összerakni egy asztalt háromszáz évre:az szakmai tudás..
összerakni egy asztalszerűséget három napra:az általános műveltség
0. Fedáksári-RoFä

Rofähoz beszállva: tényleg Fedáksári nekem is feltűnt. Ezerkaraktereken keresztül magyarázod, hogy mi a bajod a Tótawével, - hogy Ő miért is nem Umberto Eco - pedig csak szerelmes vagy. Vagy magányos. Vagy mindkettő. És így kompenzálod.

Néhány bájos ellentmondás,írod:
"részben a most ÁBBszolúte véletlenül felvetett témádra is reagálok, de közben fél szemmel a nekem éjjel 1-kor írt válaszkommentedre is hunyorgok"

majd folytatod:
"mi" nem lógunk se rajtad, se a neten több hete"
... ááááá, hiszen te nem lógsz, csak fél szemmel hunyorogsz, meg a témához is hozzászólsz. Már ne haragudj, de aki nem lóg a neten, annak ezt magyarázni sem kell. Te viszont iderittyentettél könnyed két és fél flekket.

A létező legostobább kultúrsznobéria azt írni: "Amúgy nincs annál szánalomraméltóbb, amikor valaki úgy újságíró, hogy bölcsész szeretett volna lenni, de nem jött össze. VAgy bölcsész volt, de elkúrta. És most az egyetlen esélye valami kereskedelmi grundon pattogni, de ÉRZI, ÉRZI::)) hogy ő többre hivatott."

Node vissza:
1. RoFä
írod: "Akiben van elhivatottság, az valószínűleg megtalálja az utakat. Ha meg nem...előfordul az is."
Hangsúlyozom, szimpatikus, ahogy a világot látod, de ezt az elhivatottságot oktatási rendszerrel kell támogatni: vagyis (1)tágra nyitott kapu, hogy nagy legyen a merítés; (2) eszméletlen, minőségalapú szórás, hogy működjék az evolúció; (3) progresszív ösztöndíjrendszer, hogy működjék az evolúció; (4) tandíj, hogy működjék az ösztöndíjrendszer. Az elitoktatás a tehetséggel foglalkozik, a középszerű pedig a tömeggel.

1. sga:
A Kacor Király műszaki főiskola: igazad van: alibiintézmények mindig is lesznek, éppen ezért kell elitoktatást elindítani.

2. sga
Ahhoz, hogy sok diplomás van-e vagy kevés, annak nincs köze ahhoz, hogy van-e jó szakmunkásképzés. A szakmunkásoknak nem a diplomások az alternatívái. Nem hiszem - természetesn tévedhetek, és LEHET, hogy vannak ellenpéldák, de nem hiszem hogy a két csoport életvágya behelyettesíthető lenne. Létezik viszont egy smukkos, nepper réteg, amelynek büdös dolgozni, aki csak vállalkozni akar.
szerintem azzal van a baj, hogy bárki be tud jutni ma egyetemre, főiskolára, és ez magával hozza az oktatási minőség csökkenését. a sulimban volt olyan gyerek akinek egy másodfokú egyenlet megoldása gondot jelentett. kérdem én mit keres az ilyen főiskolán??? nagyon sok az olyan ember aki azt gondolja, hogyha költségtérítésre jár akkor ő ergó megvette a diplomát. szerintem az államnak a felsőoktatásból is ki kellene vonulnia egy bizonyos szinten. legyenek ösztöndíjak, állami támogatás a rászorultaknak, de azt tényleg olyanok kapják akik megérdemlik. ha egy fősuli arra van kényszerítve, hogy el tudja adni a diplomáját, mert ott olyan az oktatás amit értékelnek a munkaadók, akkor meg fogja szűrni, hogy kit vesz föl, és azoknak milyen szinten oktat. persze lesznek olyanok is akik gazdag apuka, hitel, stb miatt mennek oda, de ha nem rátermettek akkor ki fognak hullani az első vizsgaidőszak után. én már a "minden magyarnak diplomát" korban felvételiztem, de emlékszem amikor a 6 évvel idősebb bátyám ment egyetemre akkor az emberekben még élt az a gondolkodás, hogy fiam ne menj egyetemre, mert föl sem vesznek, válassz magadnak egy jó szakmát azzal többre mész.
nomac, nem néz le senki senkit, én például (lekopogom) hamarosan diplomás leszek, de már rég rájöttem, hogy ez nem lehet értékítélet tárgya. Ha újrakezdhetném, egész másképp csinálnám. Ötéves képzésre eleve nem jelentkeznék, az már biztos.
nomac!
egy CNC-esztergályos fizetése annyi-ha nem több-mint egy kezdő tanárnak
Irritál a téma.

Nem a diplomás fiatal a hibás, hogy az állam ilyenre bíztatta! Az állam hibás, mert nem mondta meg neki, hogy fiam, márpedig klasszikafilológiát hiába végzel (bocs előre is a klasszikafilológusoktól), mert csak 6-ra van szükség évente maximum.
És még 1x: Az állami szervekhez PEDIGRÉVEL be lehet jutni, DIPLOMÁVAL meg nem???
Erre nem akarsz valami okosságot szánni Árpádom?

tandíj nem, de államilag finanszírozott helyek számának csökkentése.

ezekre a helyekre szigorúbb felvételit vezetnék be.

szociális támogatások odaítélését elvennék a HÖK hatásköréből, mert ott haveri alapon ítélik meg a rászorultságot.
"ösztöndíjat meg elihatja. (latin-könyvtáros szakon... :P)"

Fúúú, hát valóban erről híresek ezek!
Bezzeg a józan életű mérnökhallgatók...!
Azok sose nem is isznak!
...

még hozzátenném, hogy ma minősített hegesztőt 200 nettó alatt nem találsz Magyarországon.
"ha nem rátermettek akkor ki fognak hullani az első vizsgaidőszak után"

Hümmhümm. Nem egy szaktársat tudnék említeni, akinek ott a zsebében a papír, és állítom, hogy öt percnél többet az életben nem tanult vizsgára.
PPP, vegyük az említett példát: a másodfokú egyenlet megoldása hol segít eltájékozódni (azon kívül, hogy a matematika egy csodás dolog, és megmozgatja az ember agyát)? mert szerintem sehol, csakúgy mint a kötelező irodalom nagy része, amit közép és általános iskolában megtanítanak. Aki nem olvas mást, az megutálja az egészet.
No elkanyarodtam, de egyébként korrekt, amit írtál, csak hajlamosak vagyunk a számunkra egyértelmű tudást is az általános műveltséghez sorolni.
zoz!
az államilag finanszírozott helyek száma folyamatosan csökken...
a felvételi rendszert pedig kicsinálták...éljen az emelt szintű érettségi:(
komoly hazai termelőcégek küzdenek súlyos szakemberhiánnyal, aki kicsit is szétnéz a munkaerőpiacon az látja h. jól képzett szakmunkásokat (minősített hegesztő, technikus, CNC-gépkezelő stb.) mpég szakmai tapasztalat nélkül is szinte hálóval fogdosnak, és a pénz amit keresnek az a közszférába dolgozó beosztott diplomások jelentős részénél is magasabb.

az érem másk oldala h. ezek az emberek gyakran nehezebben elsajátítható ismeretek birtokában vannak mint egy gagyi szakon megszerzett diplomás. ennek megfelelően keresettek is, ami legalábbis itt Bp-en a keresetükben is megmutatkozik.

teljesen értelmetlen és pazarló dolog TÖMEGÉVEL képezni szakmájában elhelyezkedni úgysem tudó embereket. aki tehetséges és akar is tanulni az menjen továbbra is bölcsész karokra, de aki csak azért emgy oda mert ott meleg van, büdös a kétkezi munka, és ráadásul egy közepesen tehetséges hülye is elvégzi az adott kart, annak a hobbiját már ne az állam finanszírozza .....
jól van, nagyjából helyreállt az érdemi vita. sajnos csak estefelé tudok belekapcsolódni.

amúgy persze hogy nem a 18 éves bölcsészjelölt a hibás. az a hibás, aki egyáltalán lehetővé teszi tömegeknek, hogy értelmetlen szakokon pocsékoljanak el éveket. például azért, mert hallott valamit harangozni arról, hogy Szingapúrban mindenki diplomás. kemény visszametszés, és a totális elhivatottság próbára tétele szükséges.
Krump, te nagyon hülye vagy.
"márpedig klasszikafilológiát hiába végzel (bocs előre is a klasszikafilológusoktól), mert csak 6-ra van szükség évente maximum."

Igen, ezt már többször írták... csak azt nem tudom, hogy honnan tudják ilyen biztosan, hogy hány klasszikafilológus kell...? Ez is olyan mint a nemzet szinésze, hogy akkor választanak maguk közé valakit, ha az egyik meghal???
De gondoljatok bele: nemzet szinésze csak 12 van - de attól függetlenül szinész rengeteg! Éppen ezért lehet választani a nemzet szinészévé valakit, mert VAN sok szinész...

Ez nem tervgazdaság, hogy meghatározott számú klasszikafilológus kell, és slussz!


Nem mindegy, hogy ki mennyit iszik? Mondja már azt valaki, hogy a CNC-esztergályosok nem!.

Na mindegy én csak egyet tudok érteni Wonderlanddel. NEm lehet az átlag diplomást (és ebbe amúgy hamarosan az informatikusok is beletartoznak) szidni azért, mert az állam arra bíztatta, hogy tanuljon! (És ráadásul nem túlzottan törődött azzal, hogy legyen hova elhelyezkednie, nem segítette agyon, stb)
Jóhogy mingyárt vegyük el az érettségit is mindenkitől, meg aztán a szemüvegeseket is lövessük le, mint Pol pot elvtárs? HOva lett a józan ész? Az, hogy a magyarországi multiknak robotgépekre van szüksége azt jelenti, hogy Magyarországnak nincs szüksége diplomásokra?

A tandíj az meg csak egy megvágás, a rendszer (tapasztalatból tudom) NEM LESZ JOBB!.
Tessék tényleg maximum a kvótát csökkenteni, az eleve tehetségesek azért maradjanak már benn a rendszerben!Aki meg lusta és fizet, az meg eddig is tanulhatott azt amit akart. Mintha amúgy is Magyaro azzal büszkélkedhetne, hogy itt lakik a legtöbb diplomás!
Ráadásul az egész, AZ EGÉSZ oktatásügyet olyan 50 milliárd forintból tokkal vonóval ki lehetne rántani a szarból olyan 20 évre. Na ez kb 25. km autópálya. Ennyit nem ér meg a jövő?
Cat. erről beszéltem. lehet nem értetted. ha nem tudott volna bekerülni, nem tudott volna átmenni a vizsgán, akkor nem lenne ilyen "kolléga".
Zombie, tök jól csináltad. Én is így cselekedtem.

Amit még nem értek egyébként, hogy miért olyan szakokra jelentkeznek még mindig, ahol már x éve túljelentkezés van, és két éve arról cikkeznek, hogy nem lehet pl. jogászként elhelyezkedni.

Nem ártana egy osztályfőnöki órát a lehetőségeknek és utaknak szentelni február környékén, hogy ne minden hülye a jogra menjen.

Asszem az a gond, hogy nem tanítanak gondolkodni. És a kedves alternatív fiatal, akkor is filmesztéta akar lenni, ha azután, hogy ráköltött az állam x milliót, nem tud elhelyezkedni, és nem tudja ezt a "köznek" visszafizetni. Bár ez elég utópisztikus lenne.

Lehet, hogy nem leszek népszerű, de ha tandíjat kell fizetni, akkor talán többen átgondolják, hogy tényleg némettanárok, szociológusok, magyartanárok akarnak-e lenni. Mert rengetegen azért mennek ilyen szakokra, mert nem találnak ki maguknak semmit, és beírják, hogy ööö, mindegy, legalább diploma.
"szerintem azzal van a baj, hogy bárki be tud jutni ma egyetemre, főiskolára, és ez magával hozza az oktatási minőség csökkenését"

Hát igen... Utána meg jönnek ki a droidok, akik azt hiszik, hogy a diplomájuktól
1. mindenkinek össze kellen hugyoznia magát
2. még ideiglenesen sem hajlandó egy "alantasabb" munkát vállalni

Nálunk egy előadáson a jelenlévő 25 ember közül egyedül én tudtam az előadó kérdésére egy-két Rejtő Jenő regény(!) címét megjelölni... Ez a jogi kar, ahol állítólag humán beállítottságúak jelentkeznek többségében...

Ez a sok szar tényleg ne tanuljon egyetemen, vagy fizessen érte, piaci alapon és csak a legkiválóbbak juthassanak be!
"Egy ország fejlettségét a kiművelt emberfők sokasága határozza meg"

Vagy valami. Szóval mindenki tanuljon azt, amit akar/amire lehetősége van/képességei alkalmassá teszik.
Természetesen nem közpénzből. A piac úgy is eldönti, kire/mire van szükség. Ha valaki pedig a piaci helyzetet/igényeket leszarja, akkor az Ő dolga, úri passzióként tanul. Jó neki, ha megengedheti magának.

Államilag finanszírozott képzésekben pedig egyszerűen szintén a piaci trendket kell(lene) figyelni. Egyeztetni a kamarákkal, nagyvállalatokkal, stb. Ez alapján eldönteni, mennyi államilag finanszírozott közgazdász/informatikus/antropológus hely van.
Ha valaki közpénzből hegesztést tanul, ettől nyugodtan tanulhat fizetős képzésben antropológiát, saját finanszírozásban. Költséges hobbi ugyan..
Hubba, nem bántásnak szántam, nyilván minden szakon isznak, bár nem túl szép dolog így kiragadni a részleteket, csak arra akartam utalni, hogy ő ráadásul pont egy olyan szakon, amivel nem fog foglalkozni, csak végzi (mert ismerem, és tudom, hogy nem fog ebben elhelyezkedni), Gyakorlatilag igen jól elvan mindenféle szülői segítség, és anyagi háttér nélkül, szóval beleférne még ott a piára költött pénz felét mondjuk tandíjra költeni.
Huba, kérlek, azért a régészek, a klasszikafilozófusok,egyiptológusok, finnugrisztikások stb... még egész mostanáig egy kis elit voltak. Pár kutatóhely, haver az ötvenéves docens, aki majd elintézi, és mindenkinek remek helyei vannak kis fizetéssel, nagy elhivatottsággal. Ami a baj: MOST viszont tömegével ömlenek ezekre a szakokra is.

MÉg nagyobb baj: létrejött a félreértelmezett Bologna-rendszerből (imho eddig egy komolyabb professzor se nézte meg miről is szól az valójában) a "SZABAD BÖLCSÉSZ" Báááá na ez mire megy el majd????
Csizma 2006.12.13. 15:42:06
Krump, te nagyon hülye vagy.

Hát azért vagyok itt, hogy okosodjak. :)

(azért ha megtennéd, hogy írsz egy mailt, hogy pontosan miből is ismertél meg ilyen hirtelen, akkor megköszönöm)
eZPlayer, én a puskabajnokokra gondoltam. Belőlük nagyságrendekkel több van, mint zsenikből. Persze, ez is egyfajta boldogulás...
"2. még ideiglenesen sem hajlandó egy "alantasabb" munkát vállalni"

Óóóóó, én hány olyan mérnököt láttam, aki nem volt hajlandó elvégezni egy munkát, merthogy "ő nem azért mérnök, hogy ilyen piti tervezésekkel foglalkozzon"...
Cat:
Mi is az a tanulas valojaban ? Annyit tesz ha valamit nem ertesz akkor megprobalod megerteni, tehat aki erti annak nem is kell tanulni. Akkor minek az iskola ? Ha elvben 2 nap alatt kellene megtanulni, majd vizsgazni, mondjuk a molekularis hotanbol, kerdes, hogy valoban lehet-e ezt? Fura keped ad, hogy lassan 10 evvel a fosuli utan, hogy aki kituno volt elotte, vagy kozepsulin, az most mit is csinal. A kerativitasnak nem sok koze van sajnos az iskolakhoz, de lekopogom nalunk ertekeltek. Egyszoval, az alapjan megitelni, valakit, hogy mennyit tanul, es/vagy iszik nem lehet. En foallasban dolgoztam suli mellett, es ittunk is, nem volt konnyu, de megcsinaltam, es baromira idegesitett az a sok okos aki egesz ejjel tanul, aztan meg nez, hogy neki rosszabb lett :) Aztan meg megy sirni, hogy miert nincs meloja. Szerintem nagyon is van melo, de a "tanulas"-on kivul erteni is kellene valamihez. Ez leesett mar bolcseszek ? Ha ugynezem a fizika is egy bolcseleti tudomany, csak ott kupanvagnak az meresi eredmenyek, pedig de szepen is lehetnenek muveltek, es okosak a fizikusok mind, ha nem lennenek azok a franya eredmenyek. Na a filozofusokat ki szuri igy ? az elet ? Hat igen, viszont az eletnek nem kell ennyi, meg penzt sem adnak erte.
krump. pl. mennyi hüjeséget hallani mondjuk csernobilrol, vagy egy atomerömü teljesiményarányos aktivitáskibocsájtásárol random zöldembertöl (mongyuk az utobbit nem, mert ezt a fogalmat már nem tuttam zöldembernek megmagyarázni, pedig ez csak egy egyszerü osztás, és egy általánosiskolás fizkai fogalom). mondjuk én ezt nagyon egyszerüen megprobálom elmagyarázni egy joszándékú és elhivatott, ám abszolut inkompetens és teljesen félrevezetett embernek. ohatatlanul felmerül egy-egy négyzetreemelés, vagy logaritmikus grafikon. és vége. nem megy. pedig véleménye van, adott esetben rendkivül határozott és társadalmilag is káros. és ha tudná azt a nyomorult megoldoképletet, vagy a függvény definicioját, már nem lennék meglöve a magyarázat közben. ha pont erre keresel példát. de hidd el, tényleg fontos legalább vmit tudni a körülvevö világrol, h ne szopjunk be minden marhaságot. és tényleg sorolhatnám a példákat. valszeg észre se veszed, ha valamiben átvernek -aminek egyszerüen utánaszámolhatnál- ha nem tudsz, vagy elzárkozol az utánaszámolástol. például. de tényleg nem érzed ennek a fontosságát?
TWA
"amúgy persze hogy nem a 18 éves bölcsészjelölt a hibás. az a hibás, aki egyáltalán lehetővé teszi tömegeknek, hogy értelmetlen szakokon pocsékoljanak el éveket"
Na neeeeee. Ilyen alapon az Internetet sem kéne lehetővé tenni a tömegeknek, mert hátha csak szexképeket nézeget és csetel, elpocsékolja ezt a kiváló lehetőséget.
Aki tanulni akar, tanuljon. Ha totál "eladhatatlan" diplomát akar, fizessen érte, ne közpénzből finanszírozzák.

(Egyébiránt meg az első ellébecolt diploma megszerzésének idelye alatt megjöhet az esze, a másodiknál már racionális alapon dönthet.)
Én azért tanulok egyik szakomon nyelvet, hogy itt hagyjam ezt a kurva országot.
Wonderland!
régészből az egész országban kevesebbet képeznek mint ahány elsőéves jogász van csak pesten..és ez a többi egzotikus kis szakra is jellemző
Mester,
ezzel mindjárt nagyon "népszerű" leszel!
:)
Nem kell népszerűnek lennem, de ha itt ennyi hülye van (nem a fórumban, hanem úgy általában az országban), akkor mi a fenéért maradjak? Máshol legalább nem zaklatnak a sok felesleges hülye politikával, és nem kopogtatnak az ajtón, hogy menjek szavazni. Köszönöm, jobb nekem máshol.
Kanpulyka, nekem az volt a csúcs, amikor kommunikáció szakon jogi vizsga előtt megkérdezte egy csoporttársam, hogy ugye a Göncz Árpád a miniszterelnök. Akkor már köztársasági sem volt. Illetve, amikor egy lány nem tudott kettő darab politikai napilapot felsorolni. Ezt már mondjuk viccből kérdezte a vizsgáztató, de nem ment. És persze átment a pótvizsgán, és persze kapott diplomát.
Hülye mindenhol van. Nem országfüggő, hanem bolygó :(
Krump,
hány éves vagy?
olvasol néha blogoknál komolyabb olvasmányokat? gazdasági híreket netán?

a multiknak igenis szükségük van jól képzett diplomásokra is, de a többek által már kárhoztatott tömegtermelés miatt egyre gyengébb a kibocsájtottak színvonala.
ennek ellenére keresettek, a villamos és gépészmérnökök még nyelvtudás nélkül is el tudnak szakmájukban helyezkedni (nyilván nem mind ott és annyiért mint szeretne :-))
az sem véletlen h. több multi is hozzánk helyezte igencsak alapos tudást jelentő fejlesztőbázisát, ami a gyengülő évfolyamok ellenére elismerést jelent. ezt ekllene kihasználni, a tudásbázist és a diplomásképzést olyan irányok felé terelni, amiből az ország, és a felsőoktatást is fenntartó állam profitál.

a felsőoktatás nem jótékonykodás és alkotmányból eredetezhető alapvető emberi jog, az igényeknek megfelelően kellene az indított karokat, szakokat finanszírozni.
aki meg ennek ellenére a pastu-urdu összehasonlító nyelvészettel akar foglalkozni, az fizesse meg a hobbiját.

tiszta pazarlás h. emberek (tíz)ezreit képzik évente közpénzen semmire nem jó büfé-ruhatár szakokra, amikor maguk az oktatók, az illetékesek, sőt maguk a diákok is tudják h. 5-25%-uk fog tudni csak a szakmában elhelyezkedni...


ennyire nem vagyunk gazdagok :(

Kedves TWÁ!
Önnek ha szabad kérdeznem mi a végzett sége? Biztos nem dísznövénykertész...
Javaslom, hogy innentől, aki hozzászól, az tegye hozzá azt is, hogy hol végzett... :)
Csak a miheztartás végett :))
Krump: te nagyon hülye vagy.

1. PPP elmagyarázta, hogy miért.
2. Ha valamit nem tudsz, akkor annak a hasznát sem láthatod. Ettől a dolog viszont nem válik haszontalanná.
Huba!
és mindegyik diplomájával kapcsolatban,vagy csak azt,amit használ?!
és aki még nem végzett?
azért w, értelmetlennek (szaknak) nyilvánítani a bölcsészetet az már egy kicsit kurvára nem az, mint a képzések optimalizálásáról vagy piaci viszonyokról beszélni, ez egyszerűen csak tuskó frusztráltság a részedről
"mindegyik diplomájával kapcsolatban,vagy csak azt,amit használ?!
és aki még nem végzett?"

Mindegyiket. Csak hogy látható legyen mennyire érintett az ügyben...
Rofä:"hivatali jogász-bikkfanyelven "

Mielőtt továbbolvasom a kommenteket, azért azt megjegyezném, hogy szerintem a hivatali jogász-bikkfanyelvet nem megtanulnia kellene mindenkinek, hanem kiirtani a használatból...
Nem volt energiám minden hozzászólást elolvasni, ezért lehet hogy van ami már fölmerült ezek közül de:
Engem is rengeteg dolog érdekel abból amit egy bölcsész tanul, de olyan szakmát választottam (informatikus) amiből meg lehet élni. Mellette meg vehetem a könyveket, falhatom a kultúrát, mert megkeresem a rávalót.
Nem várom el hogy az állam, vagyis a többi ember támogassa a hobbimat.
Szerintem a statisztikákból szépen föl lehet mérni milyen szakemberekre van szükség, és aki létszámon felül van fizesse meg ha olyat akar tanulni, amire nincs kereslet.
Biztos tök jó egy diplomás callcenteressel elbeszélgetni, de abból a pénzből amibe az államnak került az ő végzettsége, ki tudja hány olyan embert lehetne képezni, aki ugyan nem ismeri Svedenborg összes művét, viszont a feladatot ugyanúgy el tudja látni.
csizma:
lehet, hogy te öreg muki vagy a netes fórumokon, és láttál már pár dolgot. Én még annyit nem:) Ha rákattanok valamire, csinálom, amíg ki nem merítem a témát. A Tótawé témát kimerítettem, elmondtam, amit akartam, más is, egy-két flekket pedig simán legurítok 3 perc alatt. Te nem?
Ami a többit ileti, amit írtál, no komment. És amikor nincs kommentem, akkor tényleg no komment. Majd ha lesz miért, még lesz, ha nem itt, másutt.
Tudatlan,
erről az jutott eszembe, hogy az egyik callcenteres kollégának 2 bölcsész diplomája és egy jogi doktorija volt. Sztem ez nem normális :(
"Nem várom el hogy az állam, vagyis a többi ember támogassa a hobbimat."

ez már többször elhangzott itt

Az egyik gond az, hogy vannak olyanok, akik nem pusztán hobbinak tekintik a bölcsészetet, hanem ez az életük. A másik gond az, hogy ilyenekből aránylag elenyésző van a bölcsész szakokon.
jézé:
Nekem több Pázmányos végzett bölcsész ismerősöm adatrögzítő, és callcenteres bankoknál.
Szociológus, történész, német szakos.
Mi értelme így az egésznek?
Nem sok. És amikor megkérdeztem tőle, hogy miért nem megy el a szakmájába dolgozni, ha már ennyit tanult, azt mondta, hogy azért, mert ott minimál bérért szaladgálhatna a közértbe reggeliért, meg főzhetné a kávét, a ccenterben meg sokkal többet keres. Hát így :(
Plechazunga
"Az egyik gond az, hogy vannak olyanok, akik nem pusztán hobbinak tekintik a bölcsészetet, hanem ez az életük."

Ha van hivatástudat=finanszírozza az állam?
Van akinek a foci az élete. Nosza, pumpálja fel dellával az állam az összes egyesületet? Van akinek az autóvezetés az élete. Kapjon Aston Martint állambácsitól?
"de olyan szakmát választottam (informatikus) amiből meg lehet élni"

Egyrészt: direkt? Csak azért választottad ezt, mert ebből meg lehet élni? Nem az volna jobb, ha valaki annyira szeretné a szakmáját, hogy akkor is azt csinálná ha abból NEM lehetne megélni...? Merthogy neki ez többet ér mint a pénz?...

Másrészt: már írta valaki, hogy egy-két éven belül informatikusból is túltermelés lesz. Nekem személy szerint két ilyen ismerősöm is van, aki nem tudott elhelyezkedni a szakmájában...
Tudatosságra kell nevelni a fiatalokat, de nem csak állami szinten, hanem családszinten is.

Könnyű az államra is mutogatni, ami olyan amilyen, szarul kezeli a problémát, de ezzel nem oldódik meg a mi gondunk.
Pl. lehetne azzal kezdeni, hogy a kölök általános vélekedésén változtatunk. Azaz, a főiskola nem egyenlő a mindenkori biztos egzisztenciával. Nem lehet belenyugodni, és kocsmázni, minden este. A diákhitel nem zsebpénz, nem ajándék, és nagy szívás lesz visszafizetni.
Vagy mondjuk a gyakrolatnak nevezett bohóckodást felválthatná állandó munka, hogy a kötelezettség oldalról is ragadjon meg valami.
Enélkül kikerül egy rakás funkcionális analfabéta, aki pislog hogy ő nem erre fizetett be, de akkor már késő.

A másik nagy gond, hogy sajnos Magyarországon nem teheti meg az emberek nagy része azt, hogy belássa: nem mindenki arra születik, hogy közgazdász, vagy bölcsész, vagy egyáltalán diplomás legyen. Ez sajna csak elvárás. Ezért megértem aki lelép külföldre, ahol nem kell 30 évig tanulni hogy emberhez méltó életet éljen.
"Ha van hivatástudat=finanszírozza az állam?
Van akinek az autóvezetés az élete. Kapjon Aston Martint állambácsitól?"

Óóóó, a bölcsész végzettségű és páylán maradó emberek már annak is örülnek, hogy nem nekik kell bevinni a ceruzát meg a radirt a munkahelyre, hanem a cég biztositja... :( Akik elvárják a cégtől a cégautót, meg mobilt azok NEM a bölcsészek...
Huba,
szíve-joga, hogy akkor is csinálja a szakmáját, ha nem tud megélni belőle, de hogy ez jobb lenne....? Kinek jobb? Neki? Ha nem zavarja, hogy nyomorog, hát akkor engem sem. De az lenne a cél, hogy normálisan keressenek az emberek. Én sem azt csinálom amit mindig is szerettem volna, de azért elvagyok és jól megfizetnek. Együtt tudok élni ezzel a kompromisszummal.
Árpád: "például azért, mert hallott valamit harangozni arról, hogy Szingapúrban mindenki diplomás."

Ez azért keményen hangulatkeltő, nem gondolod? Ugyanis ezt nem mondta senki.

Mekkora a diplomások arány ma Mo-on?
És az EU-ban?
És Szingapúrban, ha már említetted?

Te mekkora arányt tartanál jónak?
Huba,
nem kötelező a pályán maradni. Lásd orvosok, eü. dolgozók esete. Ha valóban nagy hiány lesz bizonyos szakemberekből, akkor nyilván emelkednek a bérek, =többen jelentkeznek ezekre a szakokra megélhetési alapon. (B verzióban jönnek a külföldiek)
Másrészt ha valaki a hivatásának akar élni, az tényleg egy költséges hobbi manapság. Megoldható, de akkor be kell vállalni érte egy csomó dolgot. (+2-3 állás, stb.)
(érdekességképpen: szociológus vagyok, pár év "faszkodás" után meguntam és csináltam egy saját céget, piacot és közvéleményt kutatok. Elvárom a cégautót és a mobilt. Jah, elfajzott egy bölcsész vagyok)
"Én sem azt csinálom amit mindig is szerettem volna, de azért elvagyok és jól megfizetnek. Együtt tudok élni ezzel a kompromisszummal."

Hát ha engem is jól megfizetnének, akkor én is együtt tudnék élni ezzel :)
Huba: Ne allitsuk mar be a dolgokat ugy, hogy mernokkepzesbol tultermeles van. IT-bol meg plane nem, marha nagy a hiany, mar inidaban is. Hozza kell tegyem, azokbol akik ertenek is hozza. A BME infoszak lassan kevesebbet er, mint egy magyar-angol szakos bolcsesz.
Na, hát erről van szó :) Nem is sírok, hogy én tulképp nem ezt akarom csinálni. Pedig nem.
én most azért szenvedek,hogy azt csinálhassam amit szeretek...még akkor is,ha nincs mellé cégautó stb. de legalább tisztában vagyok a döntésem következményeivel..:)
(azért a reumát kihagynám a szakmai ártalmak közül)
Tiszteletben tartom masok jogait, amugy mar csinaltam volna egy oldalt a BME-rol -foleg- jelentkezo informatikusok "palyazatiarol", az elso 50-nel meg rohogtem, ma mar sirok, de inkabb a lista vegere rakom... Kedvencem: X.Y. rovid eletrajz, a BME-n vegeztem, a nagyhazim 4-es lett, mennyit lehet keresni ? :), es sok van ilyen. A bolcsesz ismeroseim meg 3 diplomaval, (van akinek meg orvosi is van) vitakoznak azon, hogy vannak-e szellemek a nagyinal :) Szoval biztosd jo sokat tanulni.
Nos a "jó öreg kommunizmusban" létezett egy elv. Egy elv mely kimondja, hogy egy ember szellemi képességei nem attól függnek, hogy milyen családi környezetbe születik.* A legszélsőségesebben proletár családba is születhet egy olyan univerzális zseni, mint József Attila.**
Bár nincsenek pontos adataim, de véleményem szerint a tandíjat csak az egy gyerekes, közép-középosztálybeli családok tudják megfizetni. Ez az alsó határ. A fenti elv szerint minden tehetséget megilletne a tanulás lehetősege. De az a helyzet, hogy a jelentkezők tömege közül meg kell találni a valódi tehetségeket, reménytelen. Tehát az igazi gond az, hogy a hallgatóknak csupán 5%-a igazán rátermett a szakmájára. Sokkal helyesebb lenne, ha ez inkább 50-60% lenne. Az egyetemek nem akarják, vagy legalábbis nem tudják, kiszűrni még a felvételinél a nem oda valókat. A felvételi elbeszélgetés megszűnt. Egy háromjegyű pontszám alapján döntik el, hogy ki elég tehetséges.


lábjegyzetek:
* bár a szocializmus idején az értelmiségi származásúakat diszkriminálták (többek közt)
**bár J. A. bejutott az akkori elit-egyetemre, Szegedre

nota bene: elvileg a "tehetséges 15%" fog kapni ösztöndíjat, de azt hiszem helyénvalóbb lenne ha csak (vagy legfőképp) a keretszám csökkenne
"(érdekességképpen: szociológus vagyok, pár év "faszkodás" után meguntam és csináltam egy saját céget, piacot és közvéleményt kutatok. Elvárom a cégautót és a mobilt. Jah, elfajzott egy bölcsész vagyok)"

Nos.
1."Elfajzott" bölcsész... te mondtad. fene tudja, számomra ez negatív kifejezés.
2. Én nem fogok saját céget csinálni. Nincs meg hozzá a képességem. Ez van.
3. "piacot és közvéleményt kutatsz" - hát tudod ez kb. egy szinten van a bölcsésszel, olyan értelemben, hogy tökéletesen értelmetlen dolog, az egyetlen - de persze nem elhanyagolható - különbség, hogy a te munkádat nyilván sokkal jobban megfizetik. Ami nem egyenlő azzal, hogy ennek mekkora a társadalmi hasznossága. Ugye, győzikét is megfizetik.
(Mindezzel nem vitát akarok generálni, és sértegetni sem akarlak, és azt is elismerem, hogy életrevalóbb vagy mint én - de mindez nem ok arra, hogy elfogadjam a "feleslegesek a bölcsészek"-kijelentést.

Ja és még két dolog:
1. A szociológia nem annyira bölcsész, ha jól tudom a ELTEn is a társadalomtudományi karon van a képzés.
2. Szociológusnak tanultál és közvéleménykutató lettél - hol itt az ellentmondás, a váltás??? Nyilván a közvéleménykutatással foglalkozó emberek nem kémikusok... :)
akárki

Ez a kemény, nem a gyémánt. Erről beszéltem, pontosan. túl fiatal vagyok, hogy maifiatalozzak, de
- bölcsész ismerőseim között van olyan, aki nulla ismerettel rendelkezik kortárs irodalom ügyben, és saját bevallása szerint a kötelezőket mások kijegyzeteléseiből "olvasta" el
- állítólagos közgazdászok egy adóbevallást nem tudnak összeütni, és egyébként (kritika nélkül, megváltásként és csodaként értelmezve) tetszik nekik az azonnali 10% járulékcsökkentés ötlete (jó, ez már politikai fixáció is, de mással most nem tudtam megvilágítani szakmai ismereteik szintjét).

Amúgy BMV-vel utazva (buszmetróvillamos) elég belehallgatni középiskolások, egyetmisták, fősulisok beszélgetéseibe.
tisztelet a kivételnek, de a szó, amivel jellemezni tudnám: nihil.

Én lassan kilépek, de komolyan kiváncsi lennék rá, hogy Árpádunk milyen iskolákat végzett...!! :)
Huba

úgy tudom, tanár.

Rastignac

Akkor valószínűleg lenyomták a torkodon (vagy inkább te a sajátodon) hogy khínégyzet-próba, gaussgörbe, 1-2-3adrendű momentumok, kérdőívszerkesztési technikák, ordinális és kardinális skálák stb.

Nem vagy te annyira bölcsész :)))
""Ha van hivatástudat=finanszírozza az állam?
Van akinek az autóvezetés az élete. Kapjon Aston Martint állambácsitól?"

Óóóó, a bölcsész végzettségű és páylán maradó emberek már annak is örülnek, hogy nem nekik kell bevinni a ceruzát meg a radirt a munkahelyre, hanem a cég biztositja..."

Ja, csak előtte kifizetett érte a "köz" egy csomó milliót. Ez a párhuzam az Aston Martinnal, nem az elhelyezkedés.
Hű de sokan féltik a kis diplomájuk réáléjtékét itt vazze. Mi lesz ha felhígul, mi lesz ha közpénz és egyéb kérdések. Ugyan nem olvastam végig a kommenteket (szorríí), de azért álljon már meg a menet egy kicsit. Sztem az itt kommentálók többségének van diplomája, és nem allecúzámen a diploma elértéktelenedésétől fél, hanem attól hogy a feltörekvő popszakma konkurencia lesz. Bizony-bizony. Az lesz. És? Itt mindenki szép és okos, nem bölcsész, ezért kapitalista módon majd szépen versenyez egy kicsit. Ha alulmarad, akkor igaza lett, elértéktelenedett a diplomája. IJ, csak hogy klasszikus legyek:)
Pont a felsőoktatás a pénznyelő? Szvsz nem. Az én meglátásom az, hogy a diplomásaink nagy részét külföldre termeljük. A kutatókról nem is beszélve. Én nem nyúlnék hozzá a felsőokatátshoz, megoldja a problémát a piac (egyetemi rangsor, HR szakemberek listái stb.) /Tótavésen mondhatnám képezzünk rézfaszú baglyokat!/ Ugyanakkor jó lenne lenyúlni pár szlovák, bolgár, román (erdélyi magyar) orvost, szakápolót, mérnököt stb. Ja kiegészítve CNC marósokkal, szobafestőkkel, gázszerelőkkel stb. ezek ugyanis már hiányszakmák.
"R/R: bocs, szerintem alapvetobb."

Több embert érint talán. Meg persze, az érettségi elértéktelenedése közvetetten hat a diploma értékvesztésére is.
Lehet, hogy túlságosan magamra gondoltam, engem jobban érint a diploma értékének inflációja. Meg eléggé megterhelő volt a laborgyakorlat tartása az utóbbi évben az elsősöknek. Érezhetően sokkal rosszabb volt az alapvető tudásuk, gondolkodási képességük és a munkamoráljuk az előző évfolyamokhoz képest. Évről évre érezhetően romlik az oktatás színvonala.
nemkellakkorsemkellnemkell 2006.12.13. 17:07:52

Látod azokkal, akik külföldön kisebb vagyont harácsolnak az itt szerzett diplomájukkal, azoktól bízisten visszakérném a tandíjukat, egyben, egy héten belüli utalással. Sajnos nem EU komform az ötlet. Pedig jó lenne. Így a kecske is jól lakna, és a káposzta is megmaradna:)
Tiko:

tuti, hogy nem. Az én diplomám pl. biztosan nem fog attól elértéktelenedni, hogy kevesebb bölcsész lesz (szégyen lenne rám nézve, ha egy frissdiplomás nekem konkurrencia lenne, amúgy is).

Egyrészt többen amellett érvelünk, hogy nem felesleges zenét, történelmet, stb. tanulni, még ha nem is használja utána az ember. Mert énszerintem aki ezzel is foglalkozik, az jobb - és jobb vele dolgozni - a saját területén is. És amellett is, hogy Magyarország szürkeállományának fejlesztése mindenkinek fontos.

Másrészt amellett érvelünk, hogy a tanulásának finanszírozásában ő is részt vegyen, neki fontos elsősorban.

Tiko!
inkább olvasd el a kommenteket légyszi :)
"még egy munkanélküli antropológus is többet ér, mint sok más, dolgozó, vadkapitalizmusilag indokolt bunkó paraszt"

Te jó ég mennyi kommunista van itt.
Bocsánat srácok hogy nem olvastam:)))

És Pascal: egyetértek, bár lehet hogy nem fejeztem ki jól magam:P
'heggeszt' meg 'bíztat' meg 'kibocsájt' meg 'egyet értek', hát ha valóban zömében diplomás emberek írnak erre a fórumra, akkor igazán kár volt belétek az a sok adóforint.

Amúgy meg a kedvenc sztorim és ami miatt én is a tandíj mellé álltam: villamoson hangzott el, két csajszi beszélget:

'na és mit tanulsz a fősulin?'
'á nemtom, valami pedagógiai izét'
OC 2006.12.13. 17:18:04

Én inkább azt mondanám hogy szociálisan érzékeny, te kis vadhajtású kapitalista:)))))
TuRuL_2k2: már a közgáz is versenyképtelen. Egy eldobott tégla már közgazdászokat is eltalál.
szefi,

"'na és mit tanulsz a fősulin?'
'á nemtom, valami pedagógiai izét'"

szted elvégzi?
Tiko:

nagyon remélem, hogy nem. De közeli ismerős példájából ítélve egyáltalán nem kizárt. Csávókám ugyanis úgy suhant át a főiskolán, hogy egy percet nem tanult a vizsgákra. Az előkészület annyiból állt, hogy munkaidőben (hozzátenném, állami alkalmazott) überfasza puskákat gyártott.
Egyébként arra is kíváncsi lennék, hogy az itt hozzászólok, végzettségüknek megfelelő szakterületen dolgoznak-e? Azaz elpocsékolta-e apám adóforintjait az állam?
szefi 2006.12.13.

szomorú:P de csalók mindig is voltak, és lesznek, bármennyire is közhelyes.
Tiko!
én nem-és igen..
és ebben az én apám,sőt a saját adóforintjaim is benne vannak
Csak azt szeretném megérdeklődni, hogy Tóta Úr "Kommunikáljuk le a reformokat pozitívan" című sorozatának melyik a következő darabja...? Ha már megvolt a vasút, felsőoktatás, mit várhatunk...? Sajnos nem követem figyelemmel annyira a munkásságát, így nem tudom volt-e már pl leborulás a megváltó vizitdíj bevezetése előtt is, vagy az még készülőben...?

Másik kérdésem az lenne, hogy Tóta Úrtól külön vállalatok is megrendelhetnek ilyen kiadványsorozatokat, amik az egyébként népszerűtlen intézkedéseket népszerűsítik (teszemazt leépítéseket, fizetéscsökkentéseket), vagy ez csupán a kormány monopóliuma...?

Válaszát előre is köszönöm!
Aki tök hülye a matekhoz, az szerintetek milyen szakra jelentkezzen?
Úgy, hogy ne pocsékolja el utána a hasznos adóforintokat és szakmájában elhelyezkedhessen. ( 11.-es lány)
tistedur 2006.12.13. 17:30:18

szted "elbaxta" az állam hogy finanszírozott téged?
Tiko

szerintem elvégzi, főleg ha jó a melle és hajlandó szo...

...lgáltatni.

Vagy eccerűen lefizeti a tanárt, vagy puskázik, vagy más megy be helyette vizslázni.

Bár ez biztos csak urban legend.
Kismanó 2006.12.13. 17:32:19

sztem? pedagógiai izé, vagy bölcsész, esetleg régész. ha ezek nem mennek, akkor ajánlok egy jól fizető melót Svájban:D
szefi

aki összerak egy jó puskát, az többnyire hármas szinten megtanulta az anyagot. Ha mástól kapja, akkor is tudnia kell, mit hol keres benne.

Azért tanulni fair-ebb.
RoFä 2006.12.13. 17:35:16

És ez a diák hibája lenne 100%-ban? Ahogy a kollégám szokta mondani, rendszerváltás után, leléptek azok az oktatók akiknek esze volt, maradtak az impotensek, akik szo..lgáltatást vagy pénzt várnak:P
Kismanó

Hülye a matekhoz, és egyáltalán nem is érdekli?

Vagy jó tanárral az alapoktól hajlandó tenni érte, hogy ne legyen hülye?
Ja és Kismanó

Mi érdekli az illetőt? :))
RoFä 2006.12.13. 17:37:59

Vigyázz:)))) Remélem nem chat.hu-n nyomulsz;)))))
Rofä: Vigyázz, mert lassan olyan leszel, mint a nagymamám: Ej, ezek a mai fiatalok, mi bezzeg okosabbak, ügyesebbek és erkölcsösebbek voltunk (még szerencse, hogy szebbet nem szokott mondani). Csak ő cca. 50 éve mondja ezt...

Az én tapasztalatom viszont nem ez a mai egyetemistákról; igaz, tudom, hogy nem az átlaggal találkozom. De azért csak optimistább vagyok. Az egyetem jelent valamit; legalábbis több, mint a hiánya. Talán nem muszáj állástalan bölcsészeket a társadalom pénzén kinevelni; de ennyire elítélni sem azt, hogy sokan akarják többre vinni, mint amire a szigorúan vett kereslet szólna. Mert hát a multik, a cégek, a kereslet az nem intelligens, művelt embereket akarna, hiszen a betanított munkás a legjobb munkaerő, és ami a legfontosabb nekik, a legjobb vásárlóerő. Intelligens, széles látókörű ember az kevés kell a cégeknek, ez tény. A társadalomnak viszont annál több kellene, minden szinten. Vagyis itt az állam és a cégek érdekei elválnak; nem lenne jó, ha ők mondanák meg, hogy mennyi bölcsész kell majd jövőre. Nem jó igazán, ha bárki is megmondja, de ha már valakinek meg kell, akkor az inkább legyen az állam, mint a multik. Vagy még inkább az EU (akár támogatásostul is), hátha valami jó is kisül ebből is.
Tiko!
honnan tudjam?
olyan dolgot tanultam,amit szerettem...most olyan dolgot tanulok,amit még jobban szeretek...és profitálok közben abból is,amit tanultam..
az hogy az állam,vagy a társadalom ebből mit profitál--ez egy másik kérdés :)
de bármikor tudok korrekt,érthető,izgalmas ásatásvezetést tartani laikusoknak :)
(és még arról is meg tudom győzni az emberekt,hogy a régészet akkor is fontos,ha nem hoz feltétlenül anyagi profitot)
Tiko

nem a diáké, persze hogy nem. Mondjuk úgy, hogy ilyen esetben 70-30 a tanár javára a hibaarány, de van két aleset.

1) Drága professzor úr, nem beszélhetnénk ezt meg nálam egy Martini mellett?
2) Kisasszony, ez elégtelen. De esetleg, ha a száját másra használná, mint ostobaságok összehordására...

Na, a második esetben - pedagógiai jelleggel - úgy rúgnám szét a tanár úr koronaékszereit, hogy még az asszonnyal se menne egy hónapig.
RoFä 2006.12.13. 17:37:59

Ja, hülye a matekhoz és nem érdekli.
ÉRdekli az informatika, amíg nem programozásról van szó, a humán tárgyak és nagyon jó nyelvérzéke van.
kismano: mi érdekel? mert azt mar irtam, h annak nincs jo vége, ha vki ugy dönt, h az a szempont, h hulye vok a matekhoz. igy nehéz tanácsot adni.
Quick!
az inteligencia,széles látókör és a műveltség nem diplomafüggő tulajdonságok..
tistedur 2006.12.13. 17:40:16

Na látod:) Sztem a többség pont így gondolja, azok is akik tandíjpártiak. Gyanítom hogy 98%-a nem a szakmájában dolgozik, és amikor tandíjért kiált, elfelejti hogy ő is problémás:)

Mikor mehetek veled régészkedni?
D.C.: nem te vagy az első, akinek ez eszébe jutott. :-)
Azért valld be, szórakoztatóbb, mint GyF vagy az országgyűlés. :-)
tolmács. vmely btk nyelvszak. de mongyuk mellé a müvelcség végütt vmi más. pl történelem. mongyuk.
Quicksilver

Igazad van, néha úgy érzem magam, mint Hallenbeck nyomozó az Utolsó cserkészben: "600 dollár? Egy nadrágért? Mivan tévé van benne? Hú de bazi öreg vagyok."

De másfelől, amit a multikról, a zombi fogyasztókról, az emberi ostobaságról mint sokak magánérdekéről mondasz, az szintén általánosítás.

Amúgy világviszonylatban azok a cégek a legsikeresebbek, ahol még a takarítónál is jutalmazzák, ha innovatív, proaktív (fujj, latin. szóval kezdeményező és lelkes és vannak ötletei)

Ja, hogy ha a vezetők is droidok, csak kicsit több szaktudással, vagy jobb kapcsolatokkal? Hát az már más tészta.Kismanó 2006.12.13. 17:40:42

informatika matek nélkül, olyan mint Jézus víz nélkül:)
tistedur: ezt már átbeszéltük feljebb. Korrelálnak.
quick. megbeszéltük? lehet, de nem értettünk egyet. a korrelácio tényét nem vitatom, de h mennyire azt igen.
ppp 2006.12.13. 17:43:59

A tolmács jó ötlet, köszi.

Tiko 2006.12.13. 17:44:52

Ezt mi is tudjuk, de az volt a kérdés mi érdekli.:)
Kismanó

Képezd magad webszerkesztővé. Sajnos az önképzéshez sok kreativitás kell, és lopni kell programokat. A tanuláshoz.

Vagy ha van művészi érzék, akkor DTP operátor (photoshop, quark, pédzsméker, + az újabbak, amiről gőzöm sincs, nem szakmám).

Ezeket keresik, van köze az informatikához, kreatív is. (Nem mondom, hogy 2 perc alatt lehet állást találni, viszont ha van valami, ami a következő 10-15 évben pénzt lehet keresni, akkor talán ez az. Akár fotózhatsz is, ami manapság digitális már leginkább, de azért nem egyenlő a kattintgatással.

Másik ötletem a kertészmérnök (ne ijedj meg, nem olyan mérnök). Kerttervezés is keresett lesz, mondjuk nem olyan könnyű dolog, meg az ügyfélkört ki kell építeni, továbbá ritkán van ízlése, dehát ha 10* kurvulunk és aztán 1* csinálunk valami szípet, az már jó a léleknek, nem??
Kismanó 2006.12.13. 17:48:23

Tolmácsolni kutyanehéz.. De ha jó vagy, akkor sok-sok pénzt kereshetsz vele. Ha rossz vagy, soha többet nem hívnak. Tapasztalat:)
Tolmács:

brutálisan nehéz szakma, nem csak nyelvtudás, hanem adottság is kell hozzá. Villám agy, brutális terhelhetőség, precizitás. A képzés drága, nem könnyű, állást találni vele talán nem nehéz, de később esetleg többet szeretnél. Csak akkor legyél tolmács, ha ez a hivatásod.
Aki tök hülye a matekhoz, a fizikához, minden természettudományhoz, az aligha lesz kimagaslóan jó filozófus, attól félek...
Az embereknek egy jó része időhúzásból ül az egyetemen (nem vagyok álszent, én sem voltam kivétel), alapvetően nem akar se bölcsész, se mérnök, se közgazdász lenni. Meg semmi más se, aminek köze van a melóhoz.
Ahova felszívódhat belőlük jó sok: gyakorlatilag színvonalát tekintve sehol nincs manapság az ún. médiaipar, ott aztán helyet kap pár értelmes arc mellett egy rakás ellavírozó emberke, bölcsészek, mérnökök vegyesen. Ne legyen félreértés, az egyetemen semmit nem csináló, utána dolgozni lusta emberek közgazdász diplomával sem jutnak sokra. A különbség talán ott van, hogy ma még a műszaki, gazdasági képzés egy árnyalattal hatékonyabb a talpon maradás módjainak oktatásában. Az átadott szakmai tudás viszont ott is vékony, nagyon-nagyon vékony.
Így megy ez.
Tiko

A jó tolmács 1/3 nyelvész, 1/3 színész, 1/3 prosti.

És megszállott.

Rofä: mernéd azt általánosítani, hogy a cégek többségének intelligens, széles látókörű, művelt munkások kellenek? Hozzátenném, hogy a kreativitás bizonyítottan _nem_ korrelál a műveltséggel pl., tehát egy 8 általánost végzett takarítónő is tud újítani a maga szakterületén, de egy 8 diplomás mérnök nem biztos, hogy képes erre (még ha szuper mérnök is). De ez mellékszál. Ha a cégek többségének nem zombik kellenének, akkor a médiák (sic.) nem azt ontanák magukból, amit. Ugyanis a kereskedelmi TV/rádiók pontosan a cégek érdekeit szolgálják ki, és ebből szerintem jól általánosítható az, hogy milyen fogyasztó-dolgozó kell a multiknak: agyatlan zombi, no műveltség, isten mentsen a széles látókörtől, vitakultúra ohne, ésígytovább, sorolhatnám. De értesz, ugye?
az egész felvetés és a válaszok nagyrésze is az alapállásnak is rossz, poroszos, merev, "mit tanultál a diplomád megszerzéséig, abból kell megélned a következő 50 évben" szemléletből fakad. a vicces "papírom van róla, hogy ehhez nem kell értenem" módiból. Ugyan TWA, kérdezze már meg ÚP főszerkesztőt, mennyi internetes újságírás szemináriumon vett részt az ELTE-n. Szerintem, az lenne a jó, ha szakoktól függetlenül minden egyetemista, főiskolás kaphatna egy olyan szemléletet, amivel gyorsan tud alkalmazkodni, és jól meg tud oldani feladatokat, fel tud venni ismereteket. Ebben a szociális, kommunikációs, kapcsolatteremtő képességnek igencsak nagy szerepe van. És ha nem a végletesen izolált, ellaposodott hazai gazdaságból indulunk ki, hanem olyan vállalatot képzelünk el, ami globális keretekben működik, ne adj' isten terjeszkedik, akkor bizony még az antropológus tudására is szükség van, de legalábbis a rra, hogy legyen valaki, aki képes felfogni a kulturális különbségeket, társadalmi környezetet, és ez feltehetően nem egy GYAKORLÓ mérnök lesz, max. egy pályaelhagyó mérnök...

Egyébként, nagyvállalatoknál is nagyon felkészült könyvtárosokkal lehet találkozni, és nem hiszem, hogy valaha is azt lehetne mondani, nincs szükség a tudásukra. Az egy másik kérdés, hogy egy vállalati könyvtárosnak kicsit nyitottabbnak kell lenni az új technikák alkalmazására, beépítésére a saját munkájába, mert ott ő szolgáltat, és elvárják tőle, hogy ha a kollégát gyorsan is ki lehet szolgálni, akkor gyorsan szolgálja ki.

És ha már a fikázásnál tartunk, azért az a pszichológia, amit a hozsannázott gazdasági, műszaki képzésben esetleg fakultatíve tanulni lehet, max. a munkavállaló megnyomorításához elég. Meg is nézhetjük a magyar munkaerő mentálhigiénés ellátatlanságát és az ebből adódó millió problémát.

Nem igaz, hogy egy egészséges gazdaságban ezekre a képességekre nincs szükség. Az egy másik kérdés, hogy a ma a bölcsőszeket oktatók is max. gimnáziumi tanárként tudják a saját hallgatóiakt elképzelni, fogalmuk sincs róla, mire lehetne még ezeket a kompetenciákat használni.

Ha valaki itt komolyan vesz egy felsőoktatási reformot, javasolnám neki, kezdje azzal, hogy kirúg minden oktatót, és egyenként levizsgáztatva azokat veszi fel, akinek a tudása naprakész és tud úgy viselkedni, ahogyan szeretnénk, hogy az általa képzett hallgatók viselkedjenek.
Tiko!
a félreértések elkerülése végett:én fizettem tandíjat a bokros-csomag alatt és nem téptem akkor se a szám...
most szintén fizetek tandíjat,mert másoddiplomásnak számítok :)

régészkedni meg csak tavasszal megyek megint..
Nem anonim: hat ez szep es jo, de ha valaki ilyen merteku reformokat akar veghezvinni, akkor nem egy, vagy ket begyopesedett koponyat kell bezuznia.
Quicksilver

Értelek, de
1) idealista vagyok
2) azért, mert a dolgok rosszul működnek, még nem biztos, hogy ez eredeti elrendelésük...rendszerszintű probléma... Ha nekem cégem lenne, bármilyen, egy szál droidot nem akarnék látni ott. Raktárosi munkakörben sem.

De nincs. Még.
RoFä 2006.12.13. 17:49:07

A lányomról van szó, nem rólam.

A fotózás meg a webszerkesztés elég jó ötletnek tűnik. De szted van olyan szak hozzá, ahol nem kell matektudás ? Sztem nincs.
A kertészmérnök sztem nem annyira jó ötlet. Nem nagyon kapkodnak a kertészmérnökök után.
dolphin: Amerikában van külön master képzés, ami 3 éves.
A világ nem igazságos. Sajnos ez van. Nem igazságos, amikor átver a használtautó kereskedő, mikor romlott húst sóznak rád a bevásárlóközpontban, mikor "böszmeségek" miatt szolidaritási adót fizetsz vagy éppen kirúgnak, mert fúr az egyik kollégád... Ez a VALÓ VILÁG. Senki nem mondja, hogy fair, de a siránkozás itt nem segit.

Ha egy okos kissrácnak nincs meg a háttere, akkor a szülei vagy ő maga tenni fog azért, hogy meglegyen. Lehet dolgozni az egyetem mellett, előtt, közben...

Sokkal komolyabb problémának érzem azt, hogy ahhoz, hogy egy-egy középiskola milyen hátteret képes adni ahhoz, hogy a fenti finanszirozási probléma egyáltalán felmerülhessen.


ppp: nem lehet mérni, számolni, hogy mennyire korrelál. Biztos, hogy valamennyire igen. Én azt állítom, hogy jelentősen, te azt, hogy alig. Az igazság valahol ott van kettőnk között, de a lényeg szerintem az, hogy a korreláció tényét egyikünk sem vitatja.
RoFä

lécci ne kurvázz le

köszi :)
Kismanó 2006.12.13. 17:54:45

Van egy barátom, kertészmérnök. Egy idény alatt keres annyit, hogy megéljen a "téli" időszakban.
Nem Anonim

Na veled szívesen söröznék (no irony)

Általában a mondandódban van bekezdésenként legalább 1 információ, ami nekem nagyon fontos egy beszélgetésben.

:)
tistedur 2006.12.13. 17:52:54

Hová mész régészkedni tavasszal? Még sosem voltam, de nagyon érdekelne!
C4nn1b4l: hja, ez így van. de ha csak maszatol, akkor azt meg ne hívja reformnak. ugyanazt a szart kifizettetni, amit eddig az állam fizetett, az nem reform. attól, mert tandíj lesz, pályaorientáció még nem lesz. kicsit Falanszter szín nekem ez az egész, ahol Tóta azt mondja, máma több kell mérnökből, mint régészből. NADE MILYEN mérnökből? olyanból, amit itt képznek, pont annyi kell, mint latintanárból... Informatikában dolgozom, aki info szakról kikerül, az kb. annyival van előrébb, hogy többet ült gépe előtt és gyorsabban gépel. Mindent előlről kell kezdenie, mert amit a főiskolán tanul, azt kenheti a hajára. Hát igen, üzleti alkalmazásokat fejlesztünk, őt meg logikai áramkörökkel szívatták, de nem tudja, mi az a webalkalmazás, és ugyan tduna írni saját adatbáziskezelőt, b-fával, de nem ismer egyet sem, amit a munkakezdésének a 2. napjától hasnálnia kellene. Mégis, aki tud tanulni, életben marad. Aki meg nem, az meg hiába jött info szakról, elvérzik 2 hét alatt.
RoFä
1. Általában én is az vagyok. :-)
2. Rossz dolog, kétségtelen, de realitás. Lehet, hogy te és mások is értelmes beosztottakat akarnak, de a többség nem, és ez volt az általánosításom lényege; hogy ezért nem lehetne a cégekre bízni eldönteni azt, hogy milyen szakokon mennyien végezzenek. Hogy ha majd te bölcsészekkel akarod betölteni a leendő céged titkárnői állásait, akkor megtehesd. Sőt, válogathass közöttük. :-)
Tiko: felőlem hívhatod a kommunistákat "szociálisan érzékeny"-nek, én azért a székletet továbbra is szarnak hívom.
Tiko 2006.12.13. 17:58:55

Szerencséje van. A férjem ugyan agrármérnök, de semmi esélye a szakmájában elhelyezkedni. És két kertészmérnök ismerősöm is van. Az egyik az APEH-nál dolgozik, a másik meg munkanélküli.
Utaker.
Ha Te tenyleg bolcsesz vagy akkor plakaton a helyed es reklamozhatod az emlitett, palyavalasztoi reteget, mondjuk a mar jol bevallt "Elkurtuk" szlogennel. Ugyan nem illendo forumokban szova tenni eme hianyossagot, de elso hozzaszolasodat olvasgatva ez most ugy ki kivankozott belolem. Vagy van meg az a lehetoseg, hogy sulyos diszgrafiaban szenvedsz. Ez utobbi esetben elnezest.

"Ma az emberek minden munkát elvállalnak, csak gondolkozni ne kelljen"

Szerintem meg minden munkat elvallalnak, mert meg akarnak elni. es ne hidd, hogy fordult a kocka. Az olyan szakmakban ahol valoban fontos a tudas, eleg nehezen tudnak elhelyezkedni a tucatdiplomasok, es ugye az sem ismeretlen jelenseg, hogy egyre tobb "felsooktatasi" intezmeny diplomaja kifejezetten hatranyos egy-egy cv-ben. A dilpomak jelentos resze elertektelenedik, mert a vegzosoknek nincsen munka, igy ha meg akarnak elni akkor olyan munkat kell elvallalniuk amihez nincsen szukseg felsofoku vegzettsegre. Es igy lassan elerunk oda, hogy a wc-neni is diplomas lesz, meg a BKV ellenor, aztan lehet szidni oket, hogy mennyire hulyek...
Kismanó

A DTP-hez szerintem egy gram matek nem kell, a webszerkesztéshez talán. (Nem szigorúan matek, hanem programozás, de magas szintű nyelveken, aminek inkább logikája van, mint matekja).

Ezeket azonban leginkább nem tanítják (egyetemen), hanem tanulják az emberek, munkában, otthon, hobbiból. Erre mondtam a lopott szoftvert, fénymásolt könyvet, +internetről letöltött tutorialok, fórumok, hasonló emberek társasága.

Vannak tanfolyamok is, de nagyon körül kell nézni, ne csak pénzed szedjék el...

Amúgy meg tényleg a lényeg az lenne, hogy a Mégkisebbmanót mi érdekli. Ha nincs művészi hajlama és tehetsége, csak szenvedni fog a kreatív dolgokkal, illetve lehet hogy élvezi, de sikertelen lesz.

Én imádok fotózni, de esküvőt pld. pénzért nem mernék vállalni, pofátlanságnak tartanám :)

Amúgy megfontolandó, hogy egy jó tanár megszeretteti vele a matekot. Kísérletnek megéri.
Tiko!
vagy egy római cohorstábort fogunk ásni-ez a rosszabbik verzió vagy egy rézkori telepet..ez a jobbik eshetőség

Kismanó!
a gyerek mit szeretne?
RoFe: igyekszik az ember :) ki tudja, lehet hogy már söröztünk is valahol, annyi helyen megfordultam már :-) végigjártam ezt a bölcsész(tanár)-informatika-mérnök pályát, és nem bántam meg, hogy tanultam nyelvészetet is, és pedagógiát is. Bár lehet, hogy a munkatrásaim ezt már nem látják rajtam :-D de elméletben legalább még érzem a hasznosságát.
RoFä: bocs az e-ért. [AltGr]
Nem Anonim

Az összes infoszak ilyen? Szerinted, vagy tapasztalat?

Én is tudok olyanról, aminek a neve álláshirdetésekben is szerepel (ti. hogy aki onnan jön, annak kár fárasztania magát holmi önéletrajzok küldözgetésével).

De mondjuk BME infokar? Azt hallottam, az egyetemek közül talán a leginkább szimbiózisban él a szakmával. De lehet hogy ez is legenda, amit a műszakisok terjesztenek :))
Nem Anonim!
komplett oktatási és felnőttképzési reform kéne...ráadásul radikálisan,mert a mismásolás csak ront a helyzeten..
OC 2006.12.13. 18:02:08

Sajnálom hogy így gondolod. De emlékezz majd a szavaidra akkor is amikor 80 évesen kipenderítenek az "antiszociálisak" a kórházi ágyadról, egy 5 órás műtét után:)
Tudod, minden ateista, halála előtt 2 percel még ateista..
tistedur 2006.12.13. 18:05:14

Gondolom hosszas folyamat egy ilyen ásatás, és szerencsés vagy ha erre sok időt tudsz szánni. De tényleg érdekelne! Látogatás lehetséges? Mondjuk egy nap munkáért cserébe? Vagy valami ilyetén megoldás?
RoFä 2006.12.13. 18:03:42

Szóval csak oda lyukadtunk ki, hogy ha vki most áll felvételi előtt, matek nélkül nem sok esélye van. :( Nem túl bíztató.
De a matektanár is megfontolandó, mert azt mondja nem érti, amit a suliban magyaráz a matektanár.
Amúgy értettem, hogy ezek nem egyetemi képzések. Csak rosszul kérdeztem. Az eredeti kérdésem az volt, hogy mit tanuljon vki, ha hülye a matekhoz és nem böcsészszakot választana.
OC 2006.12.13. 17:54:48

Egyeteme es szakja valogatja. Sok szakon nincs kulon kepzes, de a korabban irt elven a PhD kepzesen belulkaphatsz.
Kismanó 2006.12.13. 18:12:24

Senki sem hülye a matekhoz. Csak az, akinek rosszul magyarázzák. Határérték-számításnál szívtam eleget, addig amíg egy jól szájbarágós könyvet nem találtam. Így ne aggódj, a te lányod sem hülye.
1. Filozófus a végzettségem, mindig is ezt szerettem volna tanulni. Nem azért, mert ezzel el lehet helyezkedni, hanem mert ez érdekelt. Szegény sorból származom, soha nem lett volna pénzem ezt tanulni, ha az állam nem fizeti. Ha közgazdásznak kellett volna mennem, vagy mérnöknek, egész életemben elkeseredett lennék. Tudtam, hogy 99% eséllyel 50 ezer forintból élek majd havonta életem végéig. Nagy szerencsének tartom, hogy ugyan diákhitelen nyomorogva, de el tudtam végezni az egyetemet.

2. Mindig is tudtam, már 16 évesen is, hogy totál téves az a nézet, hogy a közgazdászoknak meg jogászoknak meg informatikusoknak van jövője. Hülyeség valamit úgy tanulni, hogy "na ha mérnöknek tanulsz, akkor egész életedben mérnök leszel". Erre nulla a garancia.

3. Egyetem mellett kiképeztem magam egy speciális szakmában, most bőven az átlag, pláne a jogászok és informatikusok szintje felett keresek. Sok pénz kereséséhez nem jó diploma, hanem ész kell, ennyi.


4. Én azt mondom, a probléma nem a bölcsész szakokkal van, nem azokból lett több az évek során. A probléma ott van, hogy alacsony intelligenciával is járhat valaki nevesincs főiskolára. És ezekkel inkább baj van. A sok szőkített kiscsibe elvégzi a projektvezető szakot, aztán elmegy újságot írni, meg marketingesnek. Alpári Józsi meg modern üzleti tudományokat hallgat. Ezek bár valós szakmákat jelölnek, valós tudást nem adnak. A végeredmény az, hogy hegesztőink és betanított munkásaink nincsenek.
RoFä

BME infokar eppen nem ilyen, de onnan nem igazabol tucatszam jonnek ki diplomaval. Van par BME-n vegzett informatikus ismerosom es tisztelettel viseltetek irantuk, mert valoban TUDNAK. A tobbseguk raadasul munka mellett vegezte el, mikor mar meg volt a bejaratott vallakozasuk, vagy olyan referenciakkal rendelkeztek amihez mar nem mindig kell a diplomat benyujtani, de megis megcsinaltak "csak a papir miatt".
Tiko!
azért vagyok szerencsés mert azt csinálhatom,amit szeretek :)
egyébként az ásatások meglátogathatók,csak meg kell kérni az ásatásvezetőt hogy engedjen be-veszélyes üzemnek számít ugyanis-..a legtöbb helyen még szívesen körbe is visznek(de soha ne kérdezd meg:a,találtak-e valami érdekeset..b,hol lehet atilla sírja..c,mit gondol a piramisok építéséről..d,találtak-e dínócsontvázat..:) )
a körbevezetés meg a régész személyétől meg szabadidejétől függ
RoFä: a Számalk a Heriot-Watt Universityvel akart egy angol nyelvű BSc távoktatást indítani. Megnéztem a képzési tervet, szerintem a magyar (mérnöki tudomámyokban gyökerező) informatika-szakok oktatóit biztosan kiverte volna a víz, ha olyat látnak, hogy ha hallgatónak nem kell kohászatból vagy anyagismeretből vizsgáznia (ex-Bánki, Kandó!), hanem helyette olyat tanul, mint kognitív pszichológia, tudásmenedzsment, információelmélet.
Pedig ez egy nyomi angol Open University, gondolom, a magyar GDF-nek kb megfelel.

Erről ennyit.
Kismanó!
a gyerek mit szeretne?

Tiko!
hidd el,van aki hülye a matekhoz(pl. én)
Tistedur: úgyhiszem te is az ásatásaidat, az autópályás melóidat, mindegyiket elég jó pénzért csinálod MÉG. DE, ezt nem sokáig teszed. Van 4-5 nagyobb múzeum Magyaron, és ráadásul a nagy autópályás melóid is kifogyóban. Ráadásul a leletanyagaitok még a 70-es évek közepéig feldolgozottak, a többi gyakran dobozolt. Tehát elvileg elkelNE még több régész. Én NEM erről beszéltem, hogy nem lenne "történész-régész"-ekre szükség. Én arról beszéltem, hogy SAJNOS jelenleg az állam nem fizeti meg, és nem is érdeklődik az ilyenek iránt.
Ráadásul nem hiszem, hogy egy csomó jogásznak is ne lenne helye, ott ahol ma inkompetens félanalfabéta "ahogyszoktuk" Margitnéni ül.
EZ egy. De a másik oldal az, hogy sajna nagyon túlzásba vitték a felsőoktatási higítást a kvótarendszerrel és a normatívákkal. Ahelyett, hogy ezt változtatnák meg inkább bevezuetik a tandíjat. Az egyetem továbbra is pénzhiányban lesz, a képzés színvonala nem változik, és a Piac igényeinek sem lesz megfelelőbb a képzés. Sőt létrejönnek további kis hubbabubba szakok.
tistedur 2006.12.13. 18:18:31

Nem akartam ilyen kérdéseket feltenni, reméltem hogy nem akarod ilyen szájbarágósan elmagyarázni:) Sebaj:) Lennél az aki beajánl engem egy ilyen helyre? Pusztán kíváncsiságból, nem pedig azért hogy angol lordoknak infókat adjak:)
DC: jönjönjön, az egeszsegugyes post.....mar hegyezem a billentyuket.
szoval szerintem osszefoglalva: fizessunk, de ne ezert a szarert. Es fizessen mindenki, mert akinek jo allasa lesz utana, az azert, akinek pedig szar, mongolszakoskent mosogat a Mongoletteremben, az meg azert. De ne mondjuk mar, h az osszes kvazi ertelmes szak tamogatasa allami(kozos) erdek.
Nem Anonim, ha tudnád egyébként a humán szférában is mennyire le van maradva itt mindenki. Adják egymásnak a PhD-kat nyakra főre (tisztelet a kivételeknek), habilitálnak puszira, aztán alkalmatlanok rendesen megtartani egy előadást. És ráadásul még nagy a pofájuk is arra, hogy ők még a régi rendszerben a kemény képzést kapták és nagy tudású oktatóként brillíroznak. Meg "oktató"típisnak állítják be magukat... Hát Ló.f@.szt.
Wonder!
ebben nincs is vita közöttünk :)
Na persze ebben az értelemben is tisztelet a kivételeknek.
wonderland: ennyire szar a régészhelyzet? ezt nem tuttam. h a btk-s oktatok egy része milyen, na azt igen. én mongyuk a bme-n még nem talalkoztam inkompetens emberrel. szar tanárral igen. olyannal aki ne lett volna otthon a témájában, na olyannal nem. és persze remek tanárokkal is.
Tiko!
tudod te miket szoktak tőlünk kérdezni?!
(egyébként ennek van egy hosszabb verziója is)
persze szívesen beajánllak,ha tudlak :)
Az egyetem nem csak szakmát ad.

Azt is. Ugyanekkora haszna legalább, hogy a diplomás művelt emberként hagyja el az intézményt. Nem véletlen, hogy sok egyetem nevében is benne van a Tudomány szó. A történelem ismerete pl. nyilván hasznos dolog: az ember jobban megérti a világot, környezetét, sőt, a politikát is. Csak azért visszanyesni a történészhallgatók számát, mert pillanatnyilag (!) úgy tűnik, nem kell több történész (tanár), oktondiság, rövidlátás. Nem árt. Sőt.

A kiművelt emberfő egyrészt önérték, másrészt munkakörén kívül is hasznos a társadalomnak.

Többen utaltak rá, én is megerősítem: nem hátrány, ha valaki mást tanul, mint amit később dolgozik. Külföldön a gazdaságban imádják a fizikusokat: olyan hihetlenül jól (értsd:másképp) gondolkodnak, hogy pusztán ezért érdemes őket alkalmazni. Másik példa: Angliában nem kell jogi végzettség ahhoz, hogy valaki jogász legyen. Egyetemi végzettség + egy év "kiegészítő tanfolyam", és tessék. Sőt, neves ügyvédi irodák preferálják a nem-jogászokat, mert jobban megértik az ügyfelelket:) (komolyan!)
ppp!
igen..a régészet helyzete nem jó..ebből a típusú kutatásból az állam teljesen kivonult-majdnem teljesen
a múzeumi helyzet még rosszabb
Wonderland ezt irhattam, volna a SOTErol is...
tistedur
a gyerek nem tudja. most a politológia tetszik neki, egy hónapja angoltanár akart lenni. Tavaly meg informatikus, csak azóta rájött, hogy az matek nélkül nem megy.
igen, olyan, h econophysics már majdnem külön tudomány. ld. kondor a mindentudas-on.
Raphael!
a gond az,hogy nem kiművelt emberfők jönnek ki az egyetemről..
Legyünk őszinték, az irány fordítva is kb. igaz... A XX. szd. legnagyobb íróinak jelentős része (sokkal több, mint amit a poroszos szemléletünkkel várnánk) "reál" képzettségű volt. Orvos, gyógyszerész, mérnök, vegyész. És azt is tegyük hozzá, Joseph Hellernek sem derogált rekálmverseket írni a General Electric részére. Az egy szocialista mítosz, hogy

ad 1) az foglalkozzon irodalommal, aki azt tanult
ad 2) aki irodalommal akar foglalkozni, az abból meg is fog élni.

de szerintem az sem járt sokkal jobban mára, aki kohómérnönkek tanult. Akkor most TWA szellemében, retrospektívie lőjünk le minden kohómérnököt, bocs fiúk, tévedtünk.
Néhány éve az orosztanáráságnak is úgy tűnt, van piaca. Akkor most mi van? ha most valakit a humánerőforrás-managerség felé lökdösünk (mer' az biztos nagyon kell most), de nincs képessége az élethosszig tanulásra, akkor 20 év múlva ugyanolyan piacképtelen lesz, mintha latintanárnak tanult volna. Ganz egal
tistedur 2006.12.13. 18:28:14

Gondolom van olyan, hogy találtatok ma aranyat? És ha igen, akkor csak ez az egy őr védi?:) Nah, egy szó mint száz, engem régóta vonz a régészesdi, ha tehetném Damaszkuszban lennék.. De mivel sajnálatos módon nem láttam benne jövőt, így kihagytam, csakúgy mint a történelmet stb. Ettől függetlenül érdekel:) Mi több, ha nem itt kommentelnék, akkor szívesen fordítanám az időm hasznos időtöltésre, pl régészetre.
ppp da, én nem régész csak olyan körben, de egyetem...:) Én PTE, de nem mondom meg min, mert nagy a diktatúra:)
Szerintem is elég ostoba szemlélet ez, hogy "mi a fasznak bölcsész, hisz már így is sok van belőle". Mindenki tanulhasson annak, aminek szeretne, ez már alkotmányos joga az embernek. Nem mindegy neked, hogy a rá eső állami pénzt melyik intézményben kívánja felhasználni? Szerintem is az egyetem inkább gondolkodni tanít meg. Amit tanulsz, azt jó eséllyel teljesen máshogy fogod alkalmazni a munkahelyen. Mindezt mondom mérnökhallgatóként.

Szerintem azok nézik le a bölcsészeket, akiknek van velük szemben kisebbségi érzésük, vagy csak szimplűn felsőbbrendűnek tekinti magát, és pusztoljon a férgese elven megy a dolog.
Raphael: örülök, hogy van még, aki így gondolja.

Ma már csak vágyálom, de nekem a régi polihisztorok lebegnek a szemeim előtt; de ma, realistán is szimpatikus az, aki humán és műszaki tudással, látásmóddal, műveltséggel is rendelkezik. Ilyen kellene sok, nem sima bölcsész.
Kismanó!
az infóhoz kell a matek,de lehet hogy egy matektanár ezen tud segíteni..ahogy már írták..
politológia/szociológia szakokon túlképzés van..
nyelvtanárra szükség van/lesz:mellette tanul pszichológiát és pedagógiát is:az meg sose árt..ráadásul általános bölcsészetre is behallgathat,ha akar...
de:ha nekem lenne kismanómakkor körülnéznék a kétéves felsőfokú szakképzések között:hátha talál magának valamit,ami érdekli...ezek főleg gyakorlatot adnak és könnyebb velük munkát is találni..és utána még mindig tanulhat tovább-csak lesz gyakorlata és talán kicsit "érettebben" is fogja venni a továbbtanulást :)
I.C.ram: azért felsőbbrendűségért a "humán" értelmiségnek sem kell a szomszédba mennie. Ma egy reggeli szpíker (=értelmisgég? :-) ) büszke lehet arra, hogy megbukott matekból (de ha nem is lehet büszke, elmondja), miközben büdös bunkó szakbarbárnak tartana bárkit, aki nem tud egy mondatot elemezni, vagy felismerni szófajokat. De a legjobb eset, amikor meg is bukott matekból és mégsem tudna mondatot elemezni, de az észt ő osztja minden reggel. De ez már egy másik történet. :-)

Na most egy unnepelyes fogadalom tetel kovetkezik:)))
Amiota ez a blog megindult, nem eszek rendesen, nem alszok rendesen es lassan a halmozodo faradsagtol nem vagyok normalis...olyan dolgokkal kiboritanak a gyerekek amin nevetni szoktam es olyan dolgok farasztanak le amiket kialudva elvezni szoktam...
...en elhagyom ezt a vilagot, persze hetvegen TV helyett jo szorakozas lesz es nem banom, h ezt is megtapasztaltam...de igy nem elet az elet...ez a tempo robotoknak valo, nem olyan embernek aki este er ra leulni a gep ele es annak mindig az a vege, h 2 oraval kevesebet alszik...
TWÁ koszonom az elmenyt, nem vonulok ki de radikalizalok, muszaj En azert elvezem a real life-ot es ez a blogg folyamatos kovetese megfoszt ettol a lehetosegtol!!!
Tiko!
soha de soha ne kérdezd meg hogy a régész talált-e aranyat..:)
az értékesebb tárgyak páncélszekrényben vannak...sőt,páncélszobában
Wonder!
ott nem csak provinciálisról kapnak betétlapot?!
a PTE-n egyáltalán akkreditált a régészet?
Egyébként az angol college-rendszer is arra az elvre épül, hogy a különböző szakokon hallgatók cseréljenek eszmét. Az ember ugyanis akkor ért meg egy kérdést igazán, ha minden oldalról megvizsgálja. A társadalomnak csak haszna származik abból, ha az emberek műveltek, és nem egyféleképpen - annak megfelelően, ahogy a kormányzat az elkövetkező 50 év piaci keresletét elképzeli. A legjobb persze az lenne - egyetértek, Quicksilver - ha egy ember lenne minél sokrétűbben művelt.
tistedur 2006.12.13. 18:42:17

Már leadtam az infót az angol lordoknak;)))
Kismanó:
ami szerintem fontos: nappali tagozat, mert ott sok olyat is hallhat, ami nem fér bele más képzésekbe, és kap "feelinget", "szemléletet" is, és KAPCSOLATOKAT, ami fontosabb, mint a kurzusok... És inkább egy bölcsész szak egyetemen, 3 év BA, mint egy alibi manager valami alibi főiskolán. 3 év BA után pedig még sokmindent megtanulhat.

Az is igaz, hogy nem baj, ha nem veszik fel/nem ide indul azonnal, hanem valami felsőfokú szakképesítést lát, kicsi gyakorlati ismeretekkel, teljesen máshogyan fogja értékelni az egyetemet is.
Persze, mindez nem csak szándék, hanem lehetőségek kérdése is :-(
Remelem megbocsajtjatok, hogy az osszes hozzaszolast nem olvastam vegig kommentem irasakor, kb az elso 60-80-at csak.
Naszoval a tandij igenis szukseges, es ertheto. Miert? Igy legalabb nem szarnak bele az egeszbe a hallgatok, hanem megbecsulik a tudast amit kapnak, amiert fizetnek. Mondom ezt ugy, jovo evtol leszek egyetemista.
Mellesleg valamilyen szintem bolcsesz beallitottsagu vagyok, bar inkabb a tarsadalomtudomanyok fele huzok. (Majd leszek enis ilyen veresszaju cinikus cimbora, mint TWA..:)
Aki pedig bolcseszdiplomaval megy el valamilyen banki ücsörgönek, annak meglehet az az orome, hogy mosolyoghat a kollegai gyarlosagan. Igy is meglesz az a statusza, amit a bolcseszetdiploma ad, es meglesz a sajat hasonloan muvelt tarsasaga akivel jolerzi magat. nem kell oket felteni.
Melleleg elgondolkodtato, hogy gyakorlatilag az megy ma szakmunkasnak altalanos utan, akit sehova mashova nem vesznek fel. pl. vannak olyan helyek ahova a felevkor megbukottakat is mehetnek. Na ettol olyan suttyo az a reteg.
bevallom, még csak a felénél tartok, és később fogom tovább olvasni, de itt a jó gondolat ni:

Cat: "oktatási rendszerünk alapjaiban van elcseszve, mert teletölti a kölök fejét egy rakás lényegtelen információval (évszámok tömkelege, tanujjáverset), amit aztán úgyis öt perc alatt elfelejt, de nem neveli rá a gyereket az életre. Hogy mi kellene? Alapvető gazdasági, társadalmi, egészségügyi ismeretek, KRESZ, ésatöbbi."

Na és erről már a bank+balfasz postnál is volt szó. Nem mondom, hogy könnyű szívvel húznám ki Balassit a tantervből, de ha helyet kell szorítani olyan kérdéseknek, mint például "mi az a hitel?", akkor bizony húznám. Balassi nélkül valahogy majd ellesz. Gimnáziumban esetleg ejtünk róla majd pár szót, meg ha akar, utánanéz az interneten, és megállapítja, hogy szar. De ha nem tudja, hogy a hitel nem ingyenpénz, akkor reggelire megeszik a bankok. Balassi az ellen nem véd.
Tóta,

"De ha nem tudja, hogy a hitel nem ingyenpénz, akkor reggelire megeszik a bankok. Balassi az ellen nem véd."

Valóban. De a hitelt könnyebben elmondja neked az internet/google/ügyintéző, mint ugyanezt Ballasiról..
hát akkor Balassi nélkül marad az illető. több is veszett.
Balassi jó.

Az irodalom egyébként a nyelv (stílus), a kultúra és az identitás megőrzése miatt fontos.

A praktikus ismereti tárgyak fontosságát aligha vitatja bárki. A kérdés nyilván az arány.

Én inkább a reáltárgyakból csippentenék le (pl. a nátriumtetrahidroxoaluminátról szerzett ismereteimet csak gyengébb idegzetűek ijesztgetésére tudnám használni - arra se túl hatásosan)
Tóta!
farizeus vagy...
A Balassi hasonlat kicsit eros volt, legalabbis nekem nem o jutna eloszor eszembe, ha kernenk, hogy huzzak valamit ki a tananyagbol.
Sokkal inkabb a keszsegtargyak. Technika, rajz, enek, tesi stb...Konyorgom ezeket csinalja mar a gyerek szakkoron, iskolan kivul, ha van affinitasa hozza, es ezek helyett valoban lehetne a "valo elethez" kello dolgokat tanulni.
"De ha nem tudja, hogy a hitel nem ingyenpénz, akkor reggelire megeszik a bankok. Balassi az ellen nem véd. "

A hülyeség ellen semmi sem véd. Én kezdésnek megtanítanám a kölköket tanulni, keresni, értelmezni, utánanézni, vitázni. Utána jöhet Balassi a hitellel, megeszik reggelire és még kérni fogják Villont is, benzolgyűrűkkel.
No de az ügyintéző dolga elhitetni a delikvenssel, hogy hijjnyedefasza üzletet köt, ha pont az ő bankjukkal írja alá a szerződést, á, a kisbetűs részt nem kell elolvasni, az csak dísznek van. Szerinted ez reális tájékoztatás?
Szerintem ne állítsuk szembe Balassit a hitellel. Más téma a kettő.

Tény, hogy szükség van Társadalmi Alapismeretek tantárgyra az iskolában, nálunk anno mi voltunk az első évfolyam, ahol ezt bevezették.
Nagyon hasznos volt.

Egyébként a Net is prímán el tudja mondani neked, ki az a Balassi, legalábbis jobban mint az én frusztrált köcsög középiskolai magyartanárnőm, aki unott pofával diktált verselemzést minden órán.
Ennek rovására nyugodtan jöhetne a Társadalmi Alapismeretek.
deeper!
a készségtárgyak szükségesek...kellenek az általános műveltséghez és készségek-velünk született adottságokra épülnek,fejlesztésük fontos az idegrendszer,a kognitív gondolkodás fejlődésének..és még a léleknek is jót tesznek..
Azert ez nekem egy kicsit meredek gondolat.
Kihuzni Balassit? Es utana mit/kit?
Ne tanuljunk verseket mert nem praktikus?

Szerintem meg igenis vannak koltok/irok, akiknek a gondolatait kurvara erdemes lenne megfontolni, es nem csak elsiklani felettuk.Nem az a baj, amit tanulunk, hanem ahogy. Tulreszletezunk mindent.

A szepirodalom bolccse tehet, ha erted, amit olvasol. Azt viszont elismerem, hogy ebbol a szempontbol mindegy, hogy a Magyar ugaron cimu vers melyik Ady kotetben es az Ur hanyadik eveben jelent meg. Annal fontosabb, hogy milyen tortenelmi/politikai apropobol irta a verset.

Kevesebb lenyegtelen porszem informacio, tobb lenyegi, globalis gondolkodasra keszteto anyag.
A hitel mehet a matekhoz, az eu. ismeretek a bioszhoz, tarsadalmi ismeretek a torihez. Kevesebb halmazelmelet, kevesebb betakarotin, Kis Pipin labjegyzetben, tobb gyakorlatban hasznalhato anyag.
Kismanó: ha jó a nyelvérzéke, maradhat a nyelvtanulásnál is, de semmiképp se az angol+német kombó képezze a tudása magját. Mostanában keresik a különleges nyelvtudást, az egyik barátnőm pölö finnugor(!) szakot végzett, és a cég, amelyik alkalmazta, épp a finn+angol nyelvtudása miatt vette fel. És nem is keres rosszul.
tistedur,
általános müveltséghez mért kell tudnom lomfürésszel kishajót farigcsálnom..? Vagy ugy kerdezem, fontosabb resze ez a muveltsegnek, mint Balassi?
A kommented masodik reszevel egyet tudok erteni, de akkoris csinalhatna sulin kivul.
A tandíj helyett lenne egy jobb módszer is: kemény felvételi vizsga mindenhol, mint régen, szigorú követelmények. Kevesebb felvett hallgató. Akit pedig felvettek és nem tanul, bukjon ki és kész, és nem csak a bölcsészkarokon! Persze kevesebb férőhely is kell, de végleg egyik szakot se lehet leépíteni. Ha hiszitek, ha nem még filozófusból is kell valamennyi utánpótlás! Még a "haldokló" Nyugaton és Amerikában is vannak történészek, levéltárosok, tanárok, könyvtárosok, filozófusok... és nem is élnek rosszul, nem irányul ellenük a közhangulat. Árpikánk kicsit megint elvetette a sulykot: azért én nem mondanám mindenkire, hogy semmirevaló... Pedig az újságírókkal kapcsolatban, - pártállástól függetlenül - sokszor van ilyen érzésem... a "hasznos" "értünk dolgozó" politikusokról nem is szólva.
Van egy kedvenc konyvem ahonnan a nickemet is vettem es most annyira aktua'lis.

Egy resze eppen a fold benepesiteset beszeli el. Van egy nagyon fejlett tarsadalom ahol mar nagyon unjak a felesleges szakmakat mint fodrasz, marketinges meg telefonkagylo pucolo. Elhatarozzak, hogy megszabadulnak toluk, felrakjak oket egy urhajora, azzal a dumaval, hogy majd mindenki megy utanuk.

Az urhajo persze iranyithatatlan es vegul a foldon szenved urhajotorest. A hajotorottek rogton rajonnek, hogy a legfontosabb az, hogy tudjanak tuzet gyujtani. Ra is bizzak a feladatot a marketingesekre akik egy honap alatt ki is talaljak, hogy a tuz szine legyen piros.

Hogy szep legyen a tortenet a nagyon fejlett civilizacio kipusztul egy pucolatlan telefonkagylo miatt.

"Tulreszletezunk mindent."
És nem összefüggéseiben tanítunk. Ha egy átlag középiskolást megkérdezel, hogy ugyanmá mondja meg, hogy akkor, amikor Magyarországon ez meg ez történik (konkrét esemény vagy korszak), mi történik szerte a világban és ennek milyen hatása van (volt) kis hazánkra, csak mereszti a szemét és fogalma sincs. Ez nem az ő hibája, hanem az elméleti tudást a diák elé hányó, összefüggéseiben nem vizsgáló oktatásé.
Kedves TWÁ!
Régóta olvasom cikkeidet, s eleinte tetszettek, még ha nem is értettem egyet mindennel. Teljesen szubjektív, de a színvonal rohamos zuhanását vélem felfedezni. Nagyjából azt értem ezen, hogy a stíl felzabálja a tartalmat. Különösen azóta, hogy nyitottad ezt a blogot.
Civil blogosként megteheti az ember, hogy arról és úgy ír, ahogy akar, meg rajongótábort épít magának, lelke rajta mindenkinak, de publicistaként többről kéne szólnia a történetnek.
Mire gondolok? Arra, hogy nem elég belespriccelni a saját indulataidat a térbe, mondván egy témát vetsz fel, vitát indítasz, aztán az ellenvéleményeket meg vagy teljesen figyelmen kívül hagyod, vagy egy-két mondattal elintézed. Ne haragudj, de az ember nem úgy vet fel egy témát, hogy Disney-mesének aposztrofál egy vallást, vagy megáll a romakérdésnél ott, hogy szinte az a benyomásom, szerinted a skin headek is csak "felvetik a problémát". Erre azok is képesek, akik a szabadidejüket ütik el a monitor előtt, vagy egy talponállóban "politizálnak". Publicistaként, írástudóként kötelességed lenne a világot a maga összetettségében megfogalmazni, az árnyalatokra és a felszín alatt húzódó mélyebb összefüggésekre rámutatnod, miután megtaláltad őket. Az meg már súlyos, hogy káröröm hallatszik a soraidból, annyira ki vagy hegyezve a "bölcsészekre". Tényleg elég visszás, hogy mindezt úgy teszed, hogy jómagad nem mérnök, orvos, szakmunkás vagy, hanem bölcsész, vagy tanár. Alapvetően igaz, hogy át kellene szabni, át kellene gondolni a felsőoktatási politikát, de problémás azt hinni, sőt elhitetni, hogy a munkanélküliek java valaha bölcsész volt, illetve, hogy azok, akik most majd jól meggondolva piacképes végzettséget szereznek, vagy elmennek esztergályosnak (baromi életszagú alternatíva), egyből kiegyensúlyozottabb lesz a munkaerőpiac. Az ország gazdasági mozgástere szűk, illetve diszharmonikus, felemás térben létezik, számos külső faktornak is kiszolgáltatva, mint amolyan nyitott gazdaság. A torzulások nem (csak) az emberek pályaválasztásánál vannak. Én, holmi laikusként leginkább az igazi koncepció-nélküliséget tartom veszélyesnek gazdasági és egyéb felsőbb politikai döntéshozók, stratégiát kialakítók részéről. Ennek hiányában állandóan tűzoltópolitika lesz, s ez a világon sehova nem vezet. Addig csak az marad, hogy nekünk mindig valaki más diktál. S ebben semmi nép-nemzeti attitűd nincs részemről.
Szóval tartalmat plíz, ne csak felszínkapargatást, ellenségképzést, sztereotípiákat.
TWÁ: "Nem mondom, hogy könnyű szívvel húznám ki Balassit a tantervből, de ha helyet kell szorítani olyan kérdéseknek, mint például "mi az a hitel?", akkor bizony húznám. Balassi nélkül valahogy majd ellesz. Gimnáziumban esetleg ejtünk róla majd pár szót, meg ha akar, utánanéz az interneten, és megállapítja, hogy szar. " Kedves TWÁ, a fórum, a felvetett témák jók, többnyire nagyon hasznos, amiket felvetsz, de a totál hülyeséget talán nem kellene terjeszteni. Attól nem egy nagy halom agymosott csipszen elhízott tévénéző alkotja az országot, mert van vmiféle közös kulturális hátterünk, pl. Balassi is. Ez nem működhet vagy-vagy alapon. A hitelről kell tanulni, de nem az ilyen tudás helyett, hanem mellette.
deeper!
a készségtárgyak egy részének elméleti része tartozik az általános műveltséghez:művészettörténet,zenetörténet...
a kishajófarigcsálás,tutajépítés,szélmalom készítése, csavaron menetvágás-nekem ezt kellett csinálnom pl.- a manuális kszségeidet,kreativitásodat,a mozgáskoordinációdat a sport
fejleszti..
és ha úgy teszed fel a kérdést,hogy ez fontosabb-e mint balassi,akkor egy rossz kérdést teszel fel...mert nem fontosabb mint balassi,de éppúgy fontos mint balassi
azt gondolom, hogy egy gyerek 14-15 éves korában már el tudja dönteni, hogy reál, vagy humán érdeklődésű. kéne sok olyan tantárgy, ami az életre nevel társadalmi, jogi, pénzügyi alapismeretek, élettan, stb., és lehessen választani a gyerek érdeklődéséhez mérten más tantárgyakat. amolyan fakultáció szinten mint 4.ben az én koromban. persze ez nem azt jelenti, hogy a kisember ne tanuljon matekot, de ne tömjék tele a fejét a logaritmusokkal, valszám alapokkal, ha balassiért epedezik és fordítva.
Mondjuk, aki nem jon ra magatol, mi az a hitel, annak hiába magyarázol Balassit - vagy Balassi helyett hitelt...
Cat
Tokeletesen ertelek. Nekem pl. mindig "fajt" a gimnaziumban, hogy az irodalom lenyegesen elobbre jart, mint a tortenelem. Hat hogy a pecsaba erthetnem meg azt, hogy "vigyazo szemetek Parizsra vessetek", ha fingom nincs, hogy mi is zajlott eppen a bekaevok foldjen?
attila: de muszáj lesz húzni, mert már így is sok a tananyag. persze az volna a legjobb, hogy minden eddig kimaradtat mellett, viszont akkor este 8-ig lennének benn a gyerekek általános iskolában.

balassihoz: őt konkrétan mindenki utálta minden egyes iskolában, ahol jártam, vagy amiről hallottam. arra kurva jó persze, hogy onnantól a vers mint olyan nyűg legyen. sokkal célszerűbb "az irodalmat" megkedveltetni népszerű és olvasható példákkal, aztán majd ha érdekli a gyereket, hogy írtak a végvári vitézek korában csasztuskát, akkor belemélyed magától.
Csak egy poén. A magyar oktatási rendszer zsenialitását bizonyítadó feltennék egy kérdést.

Hányan ismeritek itt a választ a "Mi a thermodinamika második főtétele" c. kérdésre?
hajófarigcsálás fasza dolog. csináltam is még pár hajót magánszorgalomból, másmilyen vitorlával, tőkesúllyal és anélkül. aztán rájöttem, hogy hungarocell-lapból kell kifaragni, és oldalhajókkal kitámasztani, akkor nem akad el a hínárban, és nem is borul fel. hangyákat telepítettem rá, és egyhavi élelemmel útnak indítottam őket.
van már gazdaságismeret amúgy, tesóm tanulja már.

de sztem nagyon nem irodalmat kell kivenni a csomagból hanem az elképesztően túldimenzionált reál kémiát fizikát egybevonni vagy limitálni. és akkor több idő jut alap pénzügy, gazdaságtanra pl.

ja és az idegennyelveket ne felejtsük el, ma nem lehet megtanulni jól csak magántanárnál vagy kb nyelvsuliban.
cooper: mit kapok ha megmondom?:)
W-t ki kéne moderálni, mert elkezdett off-olni :D
sztem meg kéne egy kötelezö termtud érecccségi. kevesebb hüjeséget vennének be a sok sarlatántol.
Arpi!

Minden iskolaba Holt koltok tarsasaga irodalom ora kereteben!
Na csak oda lyukadtunk ki, hogy tanuljon a gyerek mast, de veletlenul sem gyakorlatot. Esetleg mi lenne, ha azt tanulna ami erdekli, aztan mire odajut, el tudja donteni, hogy tenyleg jo-e az neki. Kishajo farikcsalas nagyon is hasznos, mert letrehoz valamit, nem csak megtanul. Aki meg nem kishajot akar farigcsalni az meg enekeljen, vagy barmi. A reszletek meg igen is fontosak mert attol lesz egy szakma, az ami. De ugye egyszerre nem lehet mindent reszletesen megtanuli, igy na marad mas, minthogy azt tanuljuk reszletesen ami erdekel, ami meg nem azt csak nagyvonalakban. A felsooktatas egyebkent ezert sokkal jobb, az altalanos, es a kozepiskolai oktatasnal, mert ott legalabb valaszthatsz. Viszont ez a valsztas nem sikerul tul jol sok esetben. Es sajnos a felsooktatasi anyag jo reszet is ki lehet dobni az ablakon diplomaosztaskor, a keves gyakorlat, es a semmire sem jo informacihalmazok miatt.
Van egy budhista mondas: Ne magyarazad, hanem engedd, hogy csinaljam, es erteni fogom.
Conzumel,

és az mennyire több és más, hogy "vigyázó szemetek Párisra vessétek", mint hogy "figyeljétek, mit csinálnak külföldön"!

Ezért kell tanulni.

Pedig egy olyan költő írta, akit az első reformer kidobna a tantervből, mert nem Petőfi vagy Arany.

ezPlayer! Egyetértve a fiatalkori humán/reál döntés általad is hangsúlyozott lehetőségével figyelmedbe ajánlom egy tanárom gondolatát, aki szerint ha a gyerek már el tudja dönteni, hogy matematikus lesz, akkor középiskolában mindent tanuljon csak ne matekot: törit, irodalmat stb - mert ezeket később úgyse tanulja meg, a matekot meg úgyis.
a hajófarigcsálást nem hagyom, a technikaóra nagyon hasznos. (ha van jól felszerelt szaktanterem hozzá.) ott láthat a gyerek fúrógépet, szöget, menetvágót, fűrészt, tapasztalhatja, hogy például hajót nemcsak 3DStudio Maxszal lehet csinálni, hanem fából is. és ugye pont ez az a terület, ahol munkaerőhiány van, mármint a szakmunkások.
A keszsegtargyakkal az a baj, hogy lehet, nincs hozza keszseged.
Lehet, hogy szerettem volna hajot farigcsalni, de nekem kotni, horgolni kellett, es ruhelltem. Se kedvem, se tehetsegem nem volt hozza.

Arra jo volt azert a tantargy, hogy lerontsa az egyebkent kituno bizimet...:-(
ooo!
azért mert az iskolai nyelvoktatás pocsék..egy tanterv- és egy oktatáselméleti reform nagyon kéne...
egyébként én az orf.1 műsoraiból tanultam meg németül...és nyelvvizsgáztam a rigóutcában és meg is tudok szólalni az adott nyelven...
ja:és a diákok nem tudnak/akarnak tanulni..és ez az igazi probléma..
cozumel!
ez inkább a tanár hibája volt,mint a tantárgyé...:)
(sosem késő elkezdeni a hajófarigcsálást...főleg ha örömet okozna)
Ezzel a munkaerőpiac diktál mániával meg az a bajom, hogy erre hivatkozva irdatlanul túlterhelik a gyerekeket az iskolában, a szülők által forszírozott magánórákkal egyetemben. Nem marad idő arra, hogy saját érdeklődés kialakuljon, csak úgy olvasson, stb. Aztán hiába lesz valakinek érettségire már két nyelvvizsgája, ha önálló látásmód, ízlés nem alakult ki. S akkor milyen alapon lehet számonkérni valakitől, hogy helyes döntést hozzon.
Három fő pilléren (ez jó :)) kellene a képzésnek nyugodni (békében):
1. pénzügyi és gazdasági ismeretek (hogy akár egy kis vállalkozást is képesek legyünk különösebb segítség nélkül gurigatni, meg tudjuk, hogy a pénznek nem a párnahuzatban van a legjobb helye)
2. informatikai alapok (ezt nem magyarázom)
3. nyelv(ek) (ezt se)
Ezeket szerintem középiskolában már erősen kellene nyomatni, nem megfeledkezve az olyanok minimumokról sem, mint pl. a hejesírás :), 1x1 (a másodfogú egyenlet is érdekes, de arra még az egyetem elvégzése óta nem kellett fanyalodnom) és az autóvezetés. És akkor ezt lehetne hívni (középfokú) alapműveltségnek, amire aztán mindenki annyi Balassit, meg termodinamika második tételét tanulhat, amennyire érdeklődése, tehetsége és/vagy pénze fussa.
Látom sokak lelkébe beletapostam a hajofarigcsalassal..:)
Akkor egyeni szempontok alapjan kozelitem meg a dolgot. Tobbre tartok egy olyan gyereket, aki elolvas egy Balassi verset, es erti, es aterzi, mint aki roppant szep es reszletes santa mariat tud farigcsalni.
Kézügyessége vagy van az embernek, vagy nincs. Ha nincs, és mégis forszírozzák, annak csak sok-sok kudarcélmény lesz a vége. A készségtantárgyakat is lehet osztályozni, értékelni, de figyelembe kellene venni a kölök önmagához képest való fejlődését, sőt, csak azt.
De most tényleg, minek kell megtanulni verseket, amiket elfelejt mindenki? Aki akarja, tanulja meg, és legyen büszke magára, hogy akár a villamoson is tudná szavalni könyv nélkül. A többieket meg hadd ne érdekelje annyira, elég ha csak elolvassák.
Persze hülyeség a timföldgyártás oktatása is, a fizikáról nem is beszélve, meg az, hogy a Szovjetúnióban hol bányásznak feketekőszenet.
Tény, hogy az irodalom túl nagy hangsúlyt kap, nem értem miért, hiszen nem csak a verseket illik ismerni, hanem mondjuk festőket, és zeneszerzőket is, de a rajz és az énekórákon az ilyesmi gyakran perifériára szorul.

A fűrésszel meg azért kell megtanulni kishajót csinálni, hogy később meg tudjál szerelni dolgokat a lakásban. Mert az az ideális, ha az oktatás gyakorlatias, jobb helyeken főzni is tanítanak.

Ugyanmár: Unom, hogy a tiéd a százhuszonezredik olyan komment, amely azzal kezdődik, hogy "Árpád, Teljesen szubjektív, de a színvonal rohamos zuhanását vélem felfedezni." Ha nem tetszik, takarodj a picsába, ne pedig ide írkáld a marhaságaid, mert már eléggé idegesítő ezt sokadszor olvasni. Ugyanezt üzenem a hasonszőrű pajtásaidnak is. Unalmas faszkalapok. Had döntse már el egy "publicista" (blog?) hogy hogyan fejt ki valamit, nem hiszem, hogy különösebben zavarnia kéne, mert akkor ez olyan lenne, mintha egy tiszta utcában kutyaszart keresnétek, hogy beleléphessetek.
Ja! A másodfokú egyenletet a szavazóbázis szűrésére azért alkalmaznám :)
Ja! A másodfokú egyenletet a szavazóbázis szűrésére azért alkalmaznám :)
"oktatási rendszerünk alapjaiban van elcseszve, mert teletölti a kölök fejét egy rakás lényegtelen információval (évszámok tömkelege, tanujjáverset), amit aztán úgyis öt perc alatt elfelejt, de nem neveli rá a gyereket az életre. Hogy mi kellene? Alapvető gazdasági, társadalmi, egészségügyi ismeretek, KRESZ, ésatöbbi."

1. Ez azért nem ilyen egyszerű. Bármilyen furán is hangzik, de szükség van a látszólag céltalan tanulásra is. Egyszerűen azért, hogy fejlesszék a diákoknak azt a képességét, hogy tanuljanak. A memoriterekre pl. szükség van a memória fejlesztése miatt.
Az általánosban tanult, és élesben akkor még nem gayakorolt egészségügyi, stb. ismereteket épp úgy 5 perc alatt elfelejti az, akinél a történelemlecke ennyi ideig tart ki, pláne, ha a nagy "redukáljuk le az oktatást arra, ami önmagában is praktikus" hadjáratban egyre kisebb követelményeket támasztunk a diákok memóriájávbal, és tanulási képességével szemben.

Ezzel nem akarom azt mondani, hogy a jelenlegi oktatás úgy jó, ahogy van, de szerintem az a bizonyos jó szándékkal kikövezett, de tudjuk hová vezető út lenne a "nem praktikus" tudásanyag szisztematikus háttérbeszorítása.

2. Ha szűkítjük a tananyagot arra, amiről úgy gondoljuk mindenkinek hasznos, elvesszük az utánpótlást a speciálisabb területek elől. Elvégre irrális elvárás, hogy egy gyerek 10 évesen tudja mi akar lenni, ha nagy lesz, de ha már ilyen kortól kezdve nem kapja meg az alapismereteket a speciálisabb területekhez, akkor sokkal kisebb valószínűségge, hogy megtalálják azokat később. Ez súlyosan érintheti pl. a magasabb szintű természettudomáynos és műszaki képzést, aminek a fontossága kétségbevonhatatlan a mai korban, és aminek a korai oktatását szerintem akkor is fenn kell tartani, ha ennek az az ára, hogy a dikákok 98%-a 5 perc után elfelejti. Mondhatnánk, hogy akit érdekel, majd rááll, de az érdeklődés megszületéséhez előbb meg kellene vele ismerkedni.

3. Eddig picit off voltam. Ezeknek a dolgoknak igazából nincs köze a bölcsésztúlképzéshez. Én már akkoriban is óriási hibának tartottam a felsőoktatási látszám minden koncepció és átgondolás nálküli felduzzasztását, amikor elkezdték. Értelmetlen szakokra mennek az emberek, aztán olyan állásokba helyezkednek el, amihez elég lenne érettségi is (vagy egyáltalán nem helyezkednek el). Persze értem én, akkoriban, mikor ezt elkezdték, minden mindegy volt, csak valahogy szőnyeg alá kellett söpörni a pálykezdő munkanélküliséget. Szerintem a politikusok is tudták, hogy ezzle csak arébb teszik a problémát 5 évvel.
DE: visszatérve arra, ami miatt igazából billentyűt ragadtam. Azt nem kéne idekeverni, hogy általánosban és középiskolában mit kellene tanulni. Az, hogy sok fölösleges (ill. jelenleg jócskán túlzott léstzámú) felsőoktatási szak van, igazán nem a történelem vagy irodalomoktatás szemléletének hibája. (Még akkor sem, ha ezeken lehetne javítani kétségtelen.)

Hm. jó hosszú, és zavaros lettem, de ha valaki nem érti mit akarok mondani, majd rákérdez. Vagy nem. :O
Szerintem a szög és a szeg is ugyanolyan helyes. A Word helyesírásellenőrzője is bólogatott.
Elnézést a gépelési hibákért. Többnyire olyan fórumokra írok, ahol pár percig még lehet javítani, ezért rászoktam, hogy elküdöm, aztán a súlyosabb elgépeléseket módosítom. (Pedig csak gépelni kéne megtanulnom. :)
Nem egyszer hallok - általam egyébként nagyrabecsült, néha csodált - közismert emberektől olyan megnyilatkozásokat, melyekben arról beszélnek, hogy milyen nehézségeket jelent számukra egy-egy műszaki berendezés - amúgy hétköznapi használati eszköz - kezelése.

Ez így persze nem nagy baj, ami inkább furcsa, hogy sokuknál sikk ez a dolog és még kérkednek is vele. Közhelyszámba megy feléjük, hogy még a tv távirányítóján is kb. öt gombot használnak. De ha Te nem tudod, hogy például nagy költőnk melyik szerelmétől kapta nemibaját, nos, akkor ugyanők műveletlennek tartanak.

Hol van az egyensúly? Mi is az általános műveltség?

ott kezdődik a dolog, h először talán meg kéne tanítani a gyereket normálisan olvasni, én már régen jártam iskolába, de már az én időmben is az emberek 60%ának nehezen ment.. akkor hogy fog elolvasni egy könyvet, ami nem kötelező? sehogy, műveletlen marad.. az oktatási rendszerrel az a gond, h azok lesznek jó tanulók, akik tudnak magolni, aki nem tud, akármennyi esze is van, épp hogy le tud érettségizni.. ja, és hogy sok a szükségtelen tantárgy, hát igen, én sem szívesen tanultam a szinusz függvényről, meg a pauli kötés vagy mittomén miről.. de sokan vannak akik meg ilyen beállítottságúak. humán vagy reál. szerintem a megoldás talán az lehetne, hogy mondjuk a középiskola elején valamilyen úton kiválasztják azokat, akik inkább a verseket szeretik, meg olvasni, és azokat akik meg a szögfüggvényeket.. ez alapján később meg egy csomó új tantárgyat be lehetne vezetni, igazi szakembereket képezni, akik valamihez értenek.. na és igen balassi szar, mért nem lehet mondjuk egy vonnegut, vagy egy coelho regény kötelező olvasmány? az egri csillagoktól mindenkinek elmegy a kedve az olvasástól..
lumpenpolgár

"Ja! A másodfokú egyenletet a szavazóbázis szűrésére azért alkalmaznám :)"

Asszem ez a magyar tgörténelem legszigorúbb cenzusa lenne.
OC: Nem zavar, hogy Te unod. A véleményemet közölni fontosnak tartottam, le is írtam, hogy miért. A címzett nem reagált rá, gondolom, ha akarná, megtenné. A döntését, miről-mit tiszteletben tartottam, de megfogalmaztam kritikát.
ps: alacsony toleranciaszint magánprobléma
Raphael: Ha odajutunk mar elore felek, hogy hogyan szurom ki a te altalad javasolt iskolakat. Az en gyerkem azt tanulja amit szeret, a tobbit meg majd ha akarja. De 1 dologhoz legalabb ertsen. Amugy meg nagyon sok mindent meg lehet tanulni az iskola utan, plane ha nem eroszakbol van. 40 even keresztul polihisztorokat oktattunk, mutassal egyet is. Ja, meg ne tanuljon matekot ha szereti, aha azt a 8 evet mikor potolja be, mikor abbol akar megelni ? Torit meg tanulhat kesobb is, nem fog a karara menni. Itt is az van mint szinte nminden teren, egyesek mindent akarnak, legyen mellekvagany, orvoshad, de az nem gaz, hogy 1 dolot sem csinalunk meg rendesen. Ja igaz, majd a politikusok megoldjak...
Cat: ez minden másról is elmondható. Matekot sem azért oktatnak, mert mindenkinek matematikusnak kellene lennie. Illetve, sajnos nálunk azért. Mi az, hogy készségtárgy? Ezek mind képességek, amiket fejleszteni kellene. A farigcsálást is. Ha másért nem, hát azért, hogy a kölök TUDJA, hogy az sem egyszerű, és ne nézze le azt, aki nem PR managernek áll, hanem konyhabútort rak össze. Nálunk ÉPPEN azért ilyen torz sok ember szemlélete, mert Balassi az alapműveltség, de hogy mi az a zsanér, az meg "készségtárgy".
Ma nagyobb hiány van "készségtárgyakban erős" emberekből, mint humánerőforrás-diplomás vállalati presszóskisasszonyokból.
Mackósajt

Ezt Wárpival már tárgyaltuk. :)
"A memoriterekre pl. szükség van a memória fejlesztése miatt."

Honnan a fenéből veszed, hogy ezek fejlesztik a memóriát? Egyébként minden tudás felesleges, ha az ember elfelejti. Az igazi tudást használja az ember, ezért nem megy ki a fejéből. Betű szerint megtanulni dolgokat a legnagyobb baromság, sokkal előnyösebb, ha azt tanulja meg a gyerek, hogy valamit hogy kell az agyával feldolgozni, és használnia. Pl. ha olvas valamit, akkor annak a tartalmáról tudjon beszélni.
deeper!
mert kultúrsznob vagy picit :)

Cat!
a készségek fejleszthetőek...és pontosan ez a fejlesztés lenne az értelme ezen tárgyak oktatásának..és ezeknél a tárgyaknál kellene elgondolkodni azon,hogy milyen módon lehet értékelni:én nem énekeltem,mert nincs hangom...de megtanultam a zenetörit meg valami plusszt még és ezzel elintéztük...és azóta is szeretem a zenét
OC: mert empirikus úton is bizonyították :-) fejleszti.
OC, igazad van, ha rajzoran meg eneken tobbet tanulnak jeles kepviseloirol, mint megtanulni a fortelyait, annak tobb haszna lenne. Az enekles rendben, de nekelljen mar kistercekkel meg tripla # ekkel foglalkozni.
lehet, hogy a word szerint a szög is jó, de ha olyan kis hegyes fémrudat akarsz venni kalapácshoz, akkor a körtéri faáruboltban inkább szeget mondj, mert rossz ézés, amikor a kisasszony kijavít, hogy a SZEGEK, azok ott vannak, ni.
fáklyás,
Regen rossz, ha a word gemkapcsara bizod magad:)
deeper: Hogy a csudaban tud egy altalanosiskolas aterezni egy felnott muvet ?? Ezt sosem tudtam felfogni. Ha van ilyen gyerek annak inkabb a pszichiatrian van a helye mint a suliban, mondjuk en meg nem is talakoztam ilyennel, fura egy perverzio ez az irodalom neha.
Coelho? Jajj. Inkább ne. De Vonnegut mehet, sőt Merle is, és... nem jut most eszembe. A lényeg az, hogy a kötelező olvasmányok nagy része legfeljebb arra jó, hogy megerősítse a kölkeket abban a hitükben, hogy olvasni - szar. A Szigeti veszedelmet úgy dobtam el anno két oldal után, mintha égetné a kezemet... most akkor kultúrbunkó vagyok, kéremszépen?
TWÁ: persze, mert a pesti boltoskisasszony ilyen nyelvileg túlművelt faja. jók azok a variánsok, legalább nem mekegnek mindenhol. (egyébként meg, nekem szög, viszont megértem mindkettőt, úgyhogy b@ssza meg a kisasszony :-) )
Igazabol nincs felesleges tudas, csak olyan, amit nem hasznal az ember.
Minden, amit megtanulunk asszimilalodik a gondolkodas, szemleletmodunkba. Ezert tanitanak pl tortenelmet, a legtobb ember erettsegi utan fel evvel mar nem emlekszik arra, hogy mikor volt a waterloi csata (1815), megis dereng valami arrol, hogy volt valami napoleo, aki elindult keltnek, meg ilyesmi.
lumpenpolgár

Igen, mások is panaszkodnak azon, hogy mennyire a bölcsészfelfogás határozza meg a műveltség meghatározását. Cinikusabb perceimben úgy gondolom, azért, mert jobban ráérnek. :P

asdasq

Én a történelmi és irodalmi magolás védelmére keltem az imént, de tény, ezeknek nem sok teteje van, amíg olvasni nem tudnak az emberek. De ez nagyon messzire vezető probléma. Fegyelem szétesése, és iskola tekintélyének csökkenése, valamint a tanítói kar átalgos szinvonalának sokrétű okokra visszavezethető csökkenése + meg még minden más is napirendre kerülhet ennek kapcsán.

Magolás vs. olvasás: nem tudom biztosan, de mintha 20 éve is sok lett volna a magolás. Mégis azt mondják, nő a funkcionális analfabéták aránya.
Oké, fejleszthető, de azért mégsem kellene ugyanolyan követelményeket támasztani egy ösztönösen jó rajzos és egy bénabéla elé. Ezért írtam, hogy elsősorban a kölök SAJÁT MAGÁHOZ képest elért fejlődését kellene értékelni.
jó akkor nem coelho, de mégsem egy 4-500 éve beszélt nyelven kéne talán olvastatni szegény gyerekeket
OC!
mert a memoriter fejleszti a memóriát...
az aktív tudás jó...a passzív meg hasznos..utoljára másodfokú egyenletet érettségin oldottam meg..de ha nagyon muszáj lenne valószínűleg némi ismétlés után most is meg tudnám oldani..de nem újra kellene megtanulnom...
a tanulási folyamat része lenne a rögzült anyag integrálása a már meglévő ismeretekhez...a mostani diákok nagy részénél nem rögződik az ismeretanyag..
asdasg: erre volt régen a reáltanoda nevű intézmény, nem?

Nem Anonim: pontosan. hogyúgyvan! mert ha messziről se lát fűrészt az a gyerek, akkor esetleg azt gondolja majd, hogy ő csak azért nem készít konyhabútort, mert magasan képzett szociológusként kár volna erre vesztegetni az idejét, hiszen ezt a proli is meg tudja csinálni. Nem pedig azért, mert halálra sebezné magát a csiszolópapírral.
azért így a számítógép előtt ülve, utólag, szívesen lemondanék néhány csatáról, a paleolitikumról és a gyűrűsférgekről, ha a fennmaradó időben megtanítanak 10 ujjal gépelni...
"kölök SAJÁT MAGÁHOZ képest elért fejlődését kellene értékelni"


!!!
Érdekelne, hogy vajon más országokban is így fújolnak emberek egymásra reál-nem reál beállítottság szerint, vegy ez csak jó magyar szokás.
asdasg, egyetértek. Sőt, továbbmegyek, ha a Bibliát újrafordítanák és nem ezt az archaikus "és mondá... hogy látá" mizériát kellene olvasnunk, lehet, hogy Jehova tanúi is kevesebb fasságot tudnának belemagyarázni. De ez itt off :)
lumpenpolgár

Bevallom, sajnáltam nincs időm egy ilyen hosszú szövegözönt végigolvasni. Csak a legelejét + a legvégét olvastam el. Elnézést, ha ismételtem korábbi gondolatokat, de úgyt tűnt nem csengett le a kérdés.
Tóta!
szeg/szög
veder/vödör
cseber/csöbör..
mindegyik helyes...
a boltoskisasszony kapcsán meg csatlakozom Nem Anonimhoz
Cat: meglehetősen sokan újrafordították már. spec nekem a Károli-féle jobban bejön, talán mert jobban passzol ahhoz az ódivatú pergamnszagú miliőhöz, amit gondolok róla.

szeg és szög dolgában én úgy vettem észre, hogy a szakik következetesen szeget mondanak. a szöget szögmérővel mérik, a szeget kilóra.

"Ezért írtam, hogy elsősorban a kölök SAJÁT MAGÁHOZ képest elért fejlődését kellene értékelni."
Szerintem olvasd el Szent-Gyorgyi Albert bacsi konyvet Az elet jellege-rol.
Nem veletlen van egy alap szint (kettes/elegseges), amit altalanos/kozep iskolakban meg a nagyon szereny tudasu gyerekek is el tudnak erni.
Szépemlékű Horn Gyula egyszer volt oly jó aztat szólani, hogy nem kell annyi filozófus, amennyi képződik Magyarországon. Akkor persze a torkának ugrottak, pedig ha nem figyelt oda, még neki is lehetett igaza.
Hát igen, amit tanítanak irodalomórán verselemzés címén - ez a jobbik eset - az szerintem 30, de inkább 40+-os kategória.

Az meg külön röhej - szintén szerintem -, hogy kilencedikben tanítják a brutálisan nehéz görög irodalmat.

Tegye már itt fel a kezét, aki kilencediben élvezte az Antigonét?
Már aki volt olyan hülye, hogy elolvassa.
Szerintem a mai irodalom legfeljebb arra jó, hogy a gyerek végleg megutálja az olvasást, nem hiszem, hogy egy kamaszt ezek a könyvek érdekelnék.
Cat!
pszichológiai alkalmasságit a tanári pályára igyekvőknek..ahogy ajánlottad...

a bibliát pedig fordítástól függetlenül félre lehet magyarázni
OC

Tanuláselméleti könyvekben olvastam még régebben + józan paraszti ész szerint logikusnak tűnik. (Plusz, ha azt vesszük, hogy az agyban nyilván azok a kapcsolatok/rendszerek épülnek ki, és erősödnek meg fizikailag, amelyeket igénybe veszünk, rögötn megvan a biloszos magyarázat is.) A szellemi képességeknek ugyanúgy szükségük van "edzésre", mint a fizikaiaknak. Ha sosem használod a memóriádat, akkor igenis romlani fog, ill. nem fejlődik.
Mielőtt ebbe kötnél bele, ez persze adottság kérdése is.
Molcsa: Lehet közben Kis Jánosra gondolt.
TWA: ez szakitol is fugg, szomszedunk (asztalos) szögnek mondja
Nándo!
lehet hogy nehéz elhinni,de ezek is képesek megszerettetni az irodalmat...feltéve,ha egy jó tanár segít
Tóta W.

Nem tudom, de ahol én felnőttem, ott mindig, kivétel nélkül szög-et mondtak. Ez tehát vidékfüggő is lehet. Én, ha már választhatok, nem erőltetnél ezt a monomán e-zést.
Tudom, hogy több fordítás van, csak hát kérdés, melyiket ismeri el az egyház. Nekem eddig csak a mondá-látá-s lőn fajtához volt szerencsém, és ezt látom széles körben elterjedtnek. www.apologia.hu/xtianity/bib-transl.html
végülis azt akartam mondani, h arra kéne tanítani az embereket, amit meg tudnak tanulni.. de hát mi egy olyan furcsa helyen élünk, ahol pélybarnák énekelnek, és mindig az a hülye öreg faszi lesz képviselő akit mindenki utál, mert feljelenti a tilosban parkolókat, meg ilyesmi..
de a legfontosabb dolog lenne ebben a nagy reformizében, hogy a oktatást merjék megújítani, nem átalakítani, ÚJÍTANI
c4nn1b4l, értem én, de egy szorgalmas, intelligens diák kedvét nagyon elveheti egy rajz kettes... Persze csak abban az esetben, ha él a mítosz (márpedig él, sajnos), hogy ha nem vagy jótanuló, akkor nem állod meg a helyed az életben, és minimum punkok fognak agyonrugdosni egy aluljáróban.
Nándo

Én elolvastam elsős gimis koromban az Antigonét, és ötös nagydogát írtam belőle. :) De ettől függetlenül, szerintem is elég nehezen emészthető darab. Az irodalom oktatás tematikája nem nehézség szerint, hanem a történelemhez igazítva halad. (Legalábbis felsőbb évfolyamokban. Alsóból az első, amire most vissza tudok emlékezni, Weöres sándor volt.) Kérdés, nem lenne e káosz a diákok fejében, ha ettől eltérnének?
Cat: igazad van, de ez mar nem az oktatas (vagyis inkabb nem csak), hanem a szulokon mulik.
c4nn!
nyelvjárástól függ a szög/szeg variáció
Arról nem is beszélve, hogy a verselemzés rendszerint az jelenti, hogy vissza kell böfögni, amit a tanár mondott, és akkor ötös...
Na ha mar ennyire irodalom lett a tema, az sok bolcsesz mikor ujitotta meg a nyelvet utoljara ? A tobbi szakma azert fe tud mutatni valami. Engem zavar ez a sok idegen szo, es biz nem mindnek van magyar megfeleloje.
Mackósajt!
nem, nem lenne
az alsósók meg igenis mondókákat,weörest meg zelk zoltánt tanuljanak. :)
országunk oktatását így lehet jellemezni talán: töri érettségin a görög istenekről kellett írnom, és én úgy tűnik egy rendkívűl súlyos dolgot írtam le, hogy az emberek azért találták ki az isteneket, mert meg akarták magyarázni pl. a villámlást. és bazmeg HULLÁMOS VONALLAL ALÁHÚZTA az a szerencsétlen aki javította, hát nem megalázó?:)
nomac!
a nyelvújítás nem olyan,hogy a bölcsészek összedugják a fejüket és megcsinálják...
a beszélt nyelv folyamatosan változik,alakul..a mostani idegen szavak egy részére majd kialakul a magyar megfelelője,a többi meg majd integrálódik a nyelvbe mint jövevényszó
tistedur

Hát igen, de ki merné felvállalni az oktatás kétes végeredményű radikális átszervezését, amikor az utóbbi idők szinte minden reformja csak rontott a helyzeten sokak szerint?

Az alsósokban egyetértünk. Dehát ez most is így van. Legalábbis az én időmben így volt.
asdasg!
szőőőrnyűű:)
Mackó!
bármikor megcsinálnám..akár ingyen is..
és nem zavarna,hogy hányan utálnának meg érte
Ami azt illeti, nem sok eredeti magyar szavunk van. Baszik, ács, tenger, gyermek, balta, alma, disznó - szép ősi magyar szavak, nem? Hát nem.
tistedur:
mondókákat oviban is tanulnak. sokat változott ám az oktatás, főleg az alsós, azzal szerintem nincs nagy baj. biztos azért, mert azt szakemberek csinálják, a nagyeszű minisztereknek, osztályvezetőknek derogál, a professzor urak pedig inkább felsős és középiskolás tankönyvbizniszben utaznak, ezért azok a tárgyak vannak telekúrva(1) mindennel, amitől annyi órában kell tanítani

(1) a Legnagyobb Magyar Nyelvújító (áldassék a neve) után, szabadon - lájátok, már ezt is jobban csinálják a közgazdászok, mint a bölcsészek ;-) - akkor tényleg minek kell annyit képezni. ..

tistedur

ki = melyik politikus :P A jelenlegi poltikai erők két, olyakor magukon belül furán összekuszáldott csoportra oszlanak e tekintetben. Az egyik csoportnak van koncepciója az oktatásról, de annak semmi köze értelmes minőségcélokhoz, a másik csoportnak nincs semmi elképzelése, és ezt a nyugodt szakmai légkör megteremtéséről pampogva igyekeznek palástolni.
Nem Anonim

Az állítólag terjedő funkcionális analfabétizmus okainak kutatását azért én mégis abban az alsótagozatban kezdeném, ahol "nincs nagy baj". Főleg, ha megnézem, hogy a környezetemből kik mentek tanítónak. (Zömmel azok, akiket sehová máshová nem vettek fel, de tovább akartak tanulni.)
Total off topic (bocs):

nincs itt egy biológus aki tudja hogy hogyan megy a költözősdi a vadludaknál,
mármint ilyenkor a főlúd körberepül hogy "menjünk srácok" és elindulnak (v van egy megbeszélt gágogás?;) v egyszerre érzik hogy "de rohadt hideg van, most kéne menni"

a 4ik csapat húz el a ház felett 1h belül (v eltévedtek az oktogonnál és körbe körbe mennek).

szóval? ha edjukálódjak plz! :)
Nem Anonim!
az alsós iskolai oktatás pocsék:a gyerekeknek decemberre folyékonyan kell tudni olvasni a legtöbb általános iskolában--a szövegértésük pedig egyszerűen csapnivaló..
az írás tanítását ráérnének másodikban kezdeni,addig a gyerekek motorikus készségeit kellene fejleszteni..
fontos lenne a koncentrálóképességük fejlesztése is..senki nem csinálja jóformán..
stb.
Mackósajt:
Lehet talán ezért nem kellene ledegradálni a tanítói, tanári hivatást. Ha a gyerek azt látja, hallja, hogy csak a férgese, meg a hasznavehetetlenje megy el tanítónak, tanárnak, akkor ez beépül. Ki fog aztán a tehetségesek közül pedagógusi pályára menni, ha már maga is azt gondolja, hogy ez a lúzer egzisztencia? A financiális megbecsültségről nem is szólva.
TWÁ!


Nagyon nem vagy képben. Tanácsolom, merülj el kissé pl. Karácsony Sándor oktatási útmutatóiban.


Én nem tagadom, hogy ezer sebből vérzik a magyar oktatás. Miért? Mert a gyerek semmi, de semmi lelki közösséget nem képes érezni azzal, amit tanítanak. Legyen szó a fák légzéséről, vagy Ady verseiről. Tudom, szerinted lélek sem létezik, de ez így van.


Fentiek oka
- a külvilág nyomása (Adynak napról napra a Balázs sóval és Győzikével kell versenyeznie), ingerküszöb elvesztése
- karizmatikus tanárok hiánya


Soha a büdös életben nem fogja a gyerek megérteni, hogy miért kell neki megtanulnia egy tíz versszakos verset, ha nem érti meg, hogy

a)ez az ő javát szolgálja (agytréning)
b)esetleg valamilyen lelki tartalmat/mondanivalót hordoz, ami neki is jó lehet

A verstanulás szenvedés árán megy, de hát mi nem? Verstanulás=memóriafejlesztés, hogy ne hígagyú bambaképű szenilis felnőtt legyen.
Megnézném, hogy TE mit vágsz le, ha a gyereked hazamegy, és közli, hogy ő bizony akkor se tanul verset, mert hát minek az.


Balassival kapcsolatban is naggggyon távol állsz az igazságtól. Tudod, sajánlom, hogy nem érted Balassit. Én máig vissza tudnám mondani az életét (jó, dátumok nélkül), mert az nálunk úgy volt, hogy drága jó osztályfőnökünk leült a pad szélére, ELMESÉLTE az életét, mi meg csüggtünk minden szaván, és ÉLVEZTÜK. Meg is ragadt, máig. Majd ezután elolvastunk három verset tőle, és azt is értettük ezután, és ezáltal többek lettünk tőle.


Ennyit tesz a jó tanár.

Ja, mellesleg. Ha kicsit utánajársz, Balassi igazi tökös gyerek volt, szerintem az egyik legizgalmasabb személyiség az irodalomban. Ha ma élne, a bulvársajtó kedvence lenne (juhásztáncot jár a királylátogatáson, részegen félkézzel elver egy hordányi katonát stb.).
Hmmm, szépen elszaladt a téma... azért az nagyon szívenütött, hogy minek tanulunk ezt meg azt meg amazt, mert helyettük közvetlenül hasznos dolgokat kellene tanulnunk. Nekem eszembejutott egy párhuzam, az alapkutatások szükségességéről, talán másnak is. Kétségtelen, hogy az oktatási rendszerünk nem tökéletes, és akkor még finoman fogalmaztam. Az is kétségtelen, hogy modernizálni az alapnak számító tudásanyagot lehet, sőt kell. De nagyon nem mindegy, hogy ehhez a reformhoz hogyan áll hozzá valaki. Ha csak azt akarja megtartani, ami közvetlenül hasznosítható az életben, akkor biorobotokat fog képezni az oktatási rendszer. Még az is lehet, sőt valószínű, hogy ettől rendbejön a gazdaság, és virágozni kezd az ország. Mármint a multicégek virágozni fognak, mert nekik kell ez a fajta biorobot, munkára és fogyasztani. De én nem nagyon szeretnék egy ilyen szép új világban élni...
TWÁ: a tananyag tényleg túl sok, de vhogy mindig azt akarják kihagyni, amit nem kéne. Pl. kémia, fizika, földrajz mind külön tantárgyak, ahelyett, hogy egyben tudnák meg a gyerekek, hogy hogyan működik a világ. Aztán aki akar, specializálódik. Történelem, filozófia, művészetek dettó lehetne egy "csomag". Mindennapi ismeretek (lásd hitel) egy másik. Itt minden rosszul szervezett, 100 évvel ezelőtti igényeket akarnak kielégíteni a 21. században.
Ugyanmár

De ha egyszer tényleg gond van, azzal nem segítünk, ha nem beszélünk róla őszintén. Nem azért vált "lúzer egzisztenciává", mert annak mondták, hanem azzá vált, és utána kezdték annak tartani. Ez persze öngerjesztő folyamat, ha egyszer elkezdődött.
(Különben kisgyerekeknek nem mondok ilyet. Gondolom az iteni közönség nem alsósokból áll.)
RoFa
Én is tudok olyanról, aminek a neve álláshirdetésekben is szerepel (ti. hogy aki onnan jön, annak kár fárasztania magát holmi önéletrajzok küldözgetésével).

Például én is a GDF-re jártam, vagyis még a diplomamunka hátra van.
Szinte minimális a használható tantárgyak száma. Csak azért fejezem be mert bántaná az önbecsülésemet ha félbehagynám.
De ahogy hallomásból tudom a többi infós képzés se olyan hűhade. Találkoztam olyan programozó matematikussal, aki a háttérképét nem tudta megváltoztatni...
Én amit tudok azt magamtól tanultam meg, ha valami probléma fölmerült addig jártam utána amíg nem oldottam meg, és nem az segített hogy levizsgáztam 7 prog. nyelvből, meg ssadm-ből. Szerintem ott utál meg az ember egy csomó tárgyat amikor kötelező, legyen túl rajta, aztán felejtés.

cooper:
Tényleg az ész számít nem a diploma, meg lehet valaki elhivatott, de akkor fogadja el hogy olyan szakmát választott ami nem biztos h versenyképes fizetéssel jár.

Nem Anonim:
Nagyon egyetértek a hozzászólásaiddal.
A. Huxley-nak van egy esszésorozata, ahol kifejti mennyire hülyeség a csak szakirányos képzés. Hogy mennyivel jobb lenne a társadalom, és a fejlődés szempontjából ha mondjuk szót tudna érteni az orvos a filozófussal, a költő a hídépítő mérnökkel. Rengeteg probléma van amit egy más beállítottságú ember esetleg egész újszerűen értelmez, old meg.
Mackósajt: az Antigoné nem olyan nehéz, ha jól tanítják. Kötelesség vs érzelmek, individuum vs társadalom, + a görög társadalom egyik alapja, miszerint vérségi kötelékeknél fontosabb a közös apa, mint az anya-gyermek kapcsolat. Beágyazható a történelemoktatásba is. Irodalomnál szerintem nincs értelme "nehézség" szerint szelektálni. De ez csak egy apró adalék ahhoz, hogy mennyire szétesett a közoktatás szervezése.
"balassihoz: őt konkrétan mindenki utálta minden egyes iskolában, ahol jártam, vagy amiről hallottam. arra kurva jó persze, hogy onnantól a vers mint olyan nyűg legyen. sokkal célszerűbb "az irodalmat" megkedveltetni népszerű és olvasható példákkal, aztán majd ha érdekli a gyereket, hogy írtak a végvári vitézek korában csasztuskát, akkor belemélyed magától."

Mutassuk meg neki. Ha esetleg ez nem tetszene neki, akkor mutassuk meg neki az ábécét, ha az sem akkor mutassunk neki egy téglát meg egy szeget mellé...
Ha ezek közül egyik se tetszene neki akkor ledobjuk a Taigetos-ról ok? ehh.
Az egészet alulról, az általános iskolák megreformálásánál kellene kezdeni, pl. kellene egy kimeneti szűrés, egy általános iskola végi "érettségi", kemény követelményekkel, mert valami hihetetlen, hogy milyen tudással jönnek ki 8. osztályból a kölkök, és így nem is csoda, hogy középiskolában már nem igazán tehetnek semmit a tanárok ezzel.

A spirális tananyagszerkezettel sem értek egyet, nem értem miért kell sok mindent az első 12 osztályban(általános+középsuli) 3-4x is végigvenni.

Persze ez csak egy középiskolai tanár siráma :)
OC,

"Honnan a fenéből veszed, hogy ezek fejlesztik a memóriát? Egyébként minden tudás felesleges, ha az ember elfelejti."

Valóban. Tudni fogod jövőbe látó képességeddel hogy elfelejted? Ha így állnánk hozzá, te ide egy betűt sem tudnál levésni, max mennél mamutra vadászni bazz.

Amit pedig a hasznosságról írsz: nos, egyetértek. Kell. De nem úgy, hogy mellőle kiütöd a lexikális tudást, mert nehéz a hátitáska, és frusztrációt okoz a buktatás..
Addig amíg sok fiatal úgy megy el tanárnak hogy legyen ez, mert máshova nem vettek föl, addig nem kell csodákat várni az általános iskolai oktatástól.
Van egy igazgató ismerősöm ő fogalmazta meg jól:
A mai tanárok nem tanítani járnak be az iskolába, hanem anyagot leadni...
Nem cél hogy okuljon a gyerek, csak az értékelésen látszódjon, hogy csinált valamit
A kevés törekvőnek is könnyen elmegy a kedve, miután nevelési joga alig maradt, a diákoknak viszont lassan már mindent lehet. A kedves szülő meg a tanár torkának ugrik ha fegyelmezni mer, merthogy sérülnek a gyerek jogai...
Amúgy, megértem hogy nyugati példákat hoztok, ahol a kézségeket fejlesztik. 6 éve vannak gyakornokok ott, ahol dolgozom. Többségében negatív a hozadéka annak, hogy Mo. megint jótanuló akar lenni, hogy jobb példát ne is említsek, mint a privatizációnál.
Vannak persze spílerek, de a többség egy nulla. Ezen kellene elgondolkozni.
PL: WWII oda vissza keni, de hogy mijjjaz a fjancija fojjadalom már nem?:D
"az agyban nyilván azok a kapcsolatok/rendszerek épülnek ki, és erősödnek meg fizikailag, amelyeket igénybe veszünk"

Ez azért nem ilyen egyszerű. Nem mindegy, hogy rövid távú memóriáról van szó, vagy hosszú távúról. A versek megtanulása rövidtávra szól, új szinaptikus kapcsolatok nem jönnek létre.

De én nem azt mondom, hogy nem kell tanulni, hanem hogy kell, de azt olyan módon, hogy a gyereknek értelmeznie kelljen, amit tanul. Hogy egy kicsit az intelligenciáját is igénybe vegye. Nagyon sok esetben tapasztaltam, hogy akár gyerekek akár felnőttek nem képesek értelmezni dolgokat, pl. úgy tanulnak meg szövegeket, hogy nem értik miről van benne szó, mik a fontos dolgok benne.
Ha a légyegkeresés és az információfeldolgozás elvárt dolog, az az a feladat az agyban interaktívabban jelenik meg, több agyterület lép működésbe, több asszociáció alakul, és egy idő után szinaptikus kapcsolatok. Erre kéne ráálni, nem az általad említett megrögzött dolgokra.
(Íme egy másik bioszos és logikus magyarázat.)
Hogy mi a baj az oktatással...
Szerintem a legeslegnagyobb probléma nem a tanagyaggal van.
Én egy zsidó iskolába járok, ahol a tanáraink szabad kezet kapnak abban, hogy mit és hogyan adjanak le. De egy nagyon fontos dolgot minden tanár egyöntetűen fontosnak tart: a dialektikus tanítás. Szerencsére nálunk észrevették, hogy iskolás gyerekeknél nem működik a retorikus-előadós módszer. Arra van az egyetem. Tényleg szuper érzés 'benne lenni' az órában, igazából résztvevőnek érezhetjük magunkat, nem csak néma hallgatónak.

Sajnos nem voltam kezdetektől fogva luaderes (hupsz, elszóltam magam), szal volt alkalmam megtapasztalni néhány 'normál' (nem vallásos) állami iskolát is. A legjellemzőbb szerintem az, hogy a tanárok nem szeretnek tanítani. Bejönnek, mert kapnak érte pénzt, leadnak vmi előírt anyagot, majd következő órán felelés és dolgozat. Tanár és diák közt a legtöbb iskolában nincs kapcsolat a "Jöjjön ki a táblához!" felszólításon kívül. A másik, hogy hatalmas a közöny. Olyannyira, hogy a mostani túlontúl liberális iskolámba pl szinte szó szerint menekültem egy tizenkettedik kerületi gimiből, mert a tanárjaim szó nélkül tűrték azt, hogy a diákok nyilaskeresztes karszalagokat viseltek, és reggeltől estig zsidóztak. Hihetetlenül rossz a színvonal mindenütt. A gyerekbarát helyeket pedig sajna keményen ki kell fizetni.

Köszönöm, hogy elmondhattam, leülök magamtól is:)
"a)ez az ő javát szolgálja (agytréning)"
Ezzel az erővel keresztrejtvényt is fejthetne, az szórakoztatóbb... mondaná ő. És igaza lenne.

"b)esetleg valamilyen lelki tartalmat/mondanivalót hordoz, ami neki is jó lehet"
Akkor nem ártana olyan művet választani, amely a legtöbb kölök számára átélhető, érthető, fölfogható. Másrészt ahhoz, hogy egy mű (vers, regény, eposz) valamilyen mondanivalót közvetítsen, még nem feltétlenül muszáj bemagolni, sőt, a bemagolás szerintem inkább ellene hat annak, hogy a kölköt _megérintse_ az üzenete, úgy igazán.
OC 2006.12.13. 21:52:29

Rövidtávra szól maga a vers. Hosszútávra a memória.. Valóban kell egy kis iq használat, ez az egyetlen pont amivel egyetértek veled, csak abban nem hogy hogyan.
"úgy tanulnak meg szövegeket, hogy nem értik miről van benne szó, mik a fontos dolgok benne"
Igen, erre gondoltam én is.

Érdekesnek tartom egyébként e jelenséget... Ez az, ami nekem soha nem ment. Mindig csak azt tudtam megtanulni, amit értettem.
OC: A rövidtávú memória fejlesztése is szükséges. Ne mondd, hogy nem láttál még olyan nyilatkozót a TV-ben (vagy beszélgetőpartnert IRL), aki a harmadik mondatával már ellentmondott az elsőnek, mert kiment az agyából, hogy mivel is indított. De bármilyen bonyolultabb folyamatnál is szükség van a rövidtávú memóriára. Aztán és emellett szükség van arra is, amit mondasz, hogy dolgozni is tudjon az agy, minél gazdagabban; azt a részt nem is vitatom.
Tanarok: Egyet nem ertek, az egesz oktatasbol miert az latom, hogy nincs osszefugges, az iskolai erdemjegyek, es az eleteben valo sikeresseg kozott ? Mig mondjuk a csaladi hatter, mar jobban meglatszik, de a tehetseg valahogy teljesen maskep jelenik meg, mintha az iskolakban eszre sem vennek. Mar sok tehetseges gyereket lattam elhullani kozepsuliban is, mert nem talatak oket alkalmasnak az "altalanos muveltsegre", szerencsere a tokosebbje, ma le tud ulni filozofalgatni, miutan hazamanet a sajat cegetol, es elvben csak buta, hasznavehetetlen diak vol. Na bolcseszek ez banthatja a csorotok. A "elit" meg sirankozik, hogy nem keres jol, a fonoke hulye, esetobbi, de nagyon okosnak hiszi magat. A hulyek, funkcionalis alnafabetak, meg vagy lecsusznak, vagy ha megszabadultak az iskolatol, viszik valamire. Magyaran a bolcseszek magukat szivatjak az okatasba beleplantalt "altalanos muvletsegnek" nevezett hulyeseggel. Amugy meg a fizika sem er sokat a kozepiskolaban, mert alapveto hulyesegek vannak benne, mivel a valosagot ugysem ertene meg a gyerek, ezert ne is modnjuk meg neki, hanem feleljen abbol ami csak kozelit. Aki nem tok julye, az meg nagyon meglepodik ha egyetemen, vagy esetleg utanna tanul fizikat. Matek tenyleg eros szerintem, aki szereti annak meg keves, szoval az sincs jol. De a fo szivatas fokepp az irodalom, tortenelem korben tortenik SZVSZ.
OC

Kénytelen vagyok azt mondani, hogy direkt leegyszerűsíted, és kiforgatod, amit mondok.
Egyrészt a megértés, és a memoriter nem zárja ki egymást. Sosem szóltam a megértés fontossága ellen.

A biológiai magyarázatot most az ujjamból szoptam hozzá, azt viszont magam látom, és a jelek szerint sokan mások, többek közt hozzáértő pedagógusok látják, hogy a memória fejlesztésének van jelentősége, és a memória fejleszthető. Ha tényleg csak a rövidtávú memóriát fejleszti, már az is eredmény. Nem az a lényeg, hogy csak 1 napra jegyezted meg, hanem az, hogy fejlódött az a képességed, hogy legalább 1 napra megjegyezz dolgokat.
(Ezzel együtt, azért nem egészen igaz, hogy ezek a memoriterek csak 1 napra szólnak. Én a lusta diák mintapéldánya voltam, de átlagosan még én is látványosan jobb eredményt értem el, minthogy egy nap után kiforduljon a fejemből minden kívülről megtanult dolog.)
+ Felnőtt fejjel tanultam meg kívülről pár verset, mert rájöttem, sokkal több értelme van, mint néha olvasgatni őket. A versek nem arra vannak kitalálva...
nomac:
Nekem mindig ferdének tűnt az az általános műveltség meghatározás, amibe reál ismeret, jártasság, műveltség nem tartozik bele. Pedig én bölcsész vagyok. Nekem speciel mindig bántja a fülem, ha valaki arra büszke, amit nem tud, amihez nem ért, és azt megideologizálja. Csak sajna nekem olyan tapasztalataim (is) vannak, hogy ez reál oldalról ugyanúgy megtörténik. Itt is elég sok példáját látom, hogy mindenki abból farigcsálja a maga önbecsülését, hogy azt állítja be feleslegesként, luxusként, ami neki nem tetszik, nem érti stb.
Továbbá is tartom azt a kérdést, hogy miért kell kölcsönösen lenézni a másik tudományát. Az nem válasz, hogy engem is lenézett már valaki.
Tiko

A francia forradalom akkor most kell vagy nem?
Csizma:
"A szakmunkásoknak nem a diplomások az alternatívái."

A Kacor Királyokon sajnos de. Van szerencsém jól ismerni egy ilyen intézmény egyik oktatóját, így van némi rálátásom a diákok szellemi színvonalára, és az oktatás, illetve a tananyag "mélységeire". A véleményem egyértelmű: alternatíva.

Amikor én felvételiztem, még nagy szám volt bekerülni egy egyetemre. Jó, tudom pechem volt, mert tudod én a Ratkó gyerekek gyerekeinek a generációja vagyok. ('76, egy szép demográfiai csúcs kellős közepe.) Azóta az egyetemre jelentkező generációk egyre szűkebbek, és a betölthető helyek száma folyamatosan nő. Közben a középfokú oktatásból szinte kiveszett a szakmunkásképzés, majdnem mindenki érettségit szerez, a zöme szakma nélkül. Ezután egyenes az útjuk a Kacor Királyokba.

Abban igazad van, hogy az én fogalmaim szerinti diplomáknak nem alternatívája a szakmunkás vizsga. De a ma kiosztott diplomák egy jó részét olyanok kapják, akik a 70-es, 80-as években, és a 90-es évek elején bizony nem kerültek volna be még a gimnáziumba sem, és valószínűleg szakmát tanultak volna.

Hiányoznak ma Mo-n a szakmunkások, ez kőkemény, mindennapi tapasztalatom. És meggyőződésem, hogy ott ülnek a Kacorban.
zzzz... ez eltér a lényegtől: Felsőoktatás: Mocsárban. Oka: Pénzhiány, felhígulás. Igen.

Egyet nem lát senki, az egyetemek TÖBBSÉGÉNÉL így van külföldön is. Rengeteg cikicuki szak van Angliában, Németországban, Fróban stb. Ezek így is kezeltek: "Ja fiam, itt végeztél? És 5 éves képzést elvégeztél? Derék. Akkor ott az a pad, és ott van két kalkulátor, oszt kalkuláljál. De ne túl sokat."
Amire azonban figyelnek: Hogy maradjanak ELIT egyetemek, ahova nem csak úgy beesnek a derék nebulók. És ott aztán van vágás, és az oktatók meg igenis mozognak, van egy csomó vendégoktató stb. Na itt ilyen nincs.
Egyébként egyértelmű az egyenlőségjel a noname főiskolák és ELTE BTK közt??????
Mintha néhány hete az utóbbit az egyetemi szakok rangsorának első helyére helyezték volna a tanárok, a tananyag, a diákok stb együttes értékelése alapján.
És Sga: roppantul egyetértek veled, ez az eszméletlenül káros akkreditációs gyakorlat eredménye. Félresöpört, de másoknak haver oktatóknak létrehoztak ilyen Kacor Király Képezdéket (ahogy mondjátok), ottan remekül leszedték a pénzt a hülye burzsujgyerekekről, meg felvették az állami kvótákat is. Most meg itt állnak ők is, meg rengetegen, hogy JÉÉÉ nem ér semmit a diploma?
A hagyományos egyetemeket meg felhigították eszméletlenül.
Ugyanmár, nem, nincs egyenlőségjel szerintem se, de azért ezeknek az embereknek törvény szerint diplomás minimálbér jár. Meg persze a nyelvvizsgapénz, olyan nyelvvizsgákért, amit ki tudja milyen lityilötyi szinteken végeztek el, még Érettségivel.
Wonderland

elitegyetemek azért vannak nálunk is, persze még messze nem az általad jelzett szinten vágás nincs, egyelőre az egyetem még abban érdekelt, hogy a fejkvóta miatt minél nagyobb létszámot indítson és tartson meg. eszement rendszer. vendégoktatók mozgása addig nem lesz, amíg az óraadói díjak a jelenlegi szinten maradnak. új státusz alig, akinek viszont van, az nem érdekelt a külső konkurenciában.
Szeg-szög témához némi offtopic:
Csalhatatlan módszer annak megállapítására hogy ki nem szegedi: Aki Szeged helyett le meri írni hogy Szöged, az biztos hogy lófaszt se tud Szegedről és a szegediekről. Szeged az Szeged, még a szegedieknek is. Ja, és ö-zni nagyon nehéz ám annak aki nem élt ott! :o)
Az külön aranyos, hogy azok kezdenek sok intézményről beszélni, akik az említett, valóban elképesztő akreditációs folyamatot is kézben tartották. lásd Magyar Bálint esete a MAB döntések felülbírálatával. Kalocsa.
Finom megfogalmazása ez woland annak, hogy sok olyan új státuszos van (tisztelet a kivételnek), aki különböző hmmm csatornák, és hmmm érdekközösségek révén került be egyetemekre, és természetesen rettentően értenek ahhoz, amit elvileg előadnak. A fejkvótáról már én is dörögtem. De úgy látom ez az egy nem fog megszűnni...

A vendégoktatókról meg... Hát ne is beszéljünk. Míg itthon egy professzornak akár járhat(ott, ma már nem) három egyetemen is főstátusz (úgynevezett IC- professzorok), addig ennek a pénznek a fele nem juthat prof, illetve doc, illetve adj, továbbá egyéb Ph.D-, predoktori, és tanseg-i ödíjakra. Mert ez utóbbi drága volt természetesen.
A MAB meg gyakorlatilag egy baráti kör... Magyar Bálint meg szintén nagyon "minőségi"volt e tekintetben.
erről egy klasszikus vicc jut az eszembe:
Mit mond a végzett műegyetemista a végzett bölcsésznek?
-2 McChicken menüt kérek Sprite-tal.
Léesött a körte - eléggé szegedi? :)
Wonderland

az IC-professzorok kora az akkreditációs rendszer átdolgozásával (mindenki csak egy helyen vehető figyelembe) nagyjából lejárt. sajnos, késő, már minden tanítóképző sikerrel akkreditáltatta és bejáratta saját divatképzéseit. nívó nyilván lefelé + költségtérítéses papírgyárak. és ezen a tandíj sem fog segíteni. ami segíthetne/segíthetett volna, az a BA/MA akkreditáció megszigorítása. a BA kapcsán lásd fentebb, Kalocsa.

vendégoktatók: akit ma hívnak, annál egyre inkább számít a tudás, merthogy valóban többletköltség többletbevétel nélkül. ezérti ritka.
már ne haragudj, de a balassi-fikázás ostoba tahóság. ne érts félre, nem a tanításával kapcsolatos kritikád a buta, hanem a faszi minőségét firtató.

amúgy meg kicsit keresztbe állnak a postjaid: egyszer fáj, ha butul a nép (ld az idézet hivatkozásának elmaradása apropóján kialakult "szenny áraszt el bennünket, butul a nép, ..."- beindulást.)

szóval ne korlátozzuk senki tanulási befektetését. és főleg ne nyavajogjunk. a jók úgysem fognak fizetni, a többi meg vagy rájön, hogy nem neki való a bölcsészkar, vagy ráfizet. szó szerint.

én spec külföldön phd-zek - persze nem a szokásos sírás miatt: "otthon nincs lehetőség" - hanem mert így döntöttem. pedig nem vagyok egy bátor fajta, max kíváncsi.

Árpád légyszi még a látszatát is kerüld az olcsó demagógiának. egyszerre nem ülhetsz amúgy sem két lovon.
Nem akartam felhozni, de ez a vicc kihozta. Egy teljesen reál+pü végzettségű ismerősöm egy álami cégnél nem csinál semmit. Szóval akkor most ki hajt hasznot???
woland: ezt említettem, Míg itthon egy professzornak akár járhat(ott, ma már nem). Node ezek a státuszok majd kiknek jutnak? Lehet találgatni:) Valahogy mindig az az érzésem, hogy az önmozgást az irányítja, hogyan lehet lefelé eljutni... Bár ugye az entrópia nagy úr.:)
Cat: „Érdekesnek tartom egyébként e jelenséget... Ez az, ami nekem soha nem ment. Mindig csak azt tudtam megtanulni, amit értettem.”

Óvodában te ezt a mondókát értetted? Vagy inkább FELFOGTAD, hogy miről szól? Kínzásról, gyilkosságról.

Ha mégsem, nem vagy egyedül. Velem is megtaníttatták, majd csak jóval később kaptam észbe, hogy miről is szól az alábbi mondóka:

„Katalinka, szállj el,
jönnek a törökök.
Sós kútba tesznek,
onnan is kivesznek,
kerék alá tesznek,
onnan is kivesznek.
Ihol jönnek a törökök,
mindjárt agyonlőnek.”
sga: tiéd a pont.
Azért kíváncsi lennék hogy a sok elméleti szakembert, aki lenéz mindekit aki fizikai munkát végez, mihez kezdene ha ezek mind eltűnnének. Szerintem sokan mennének szakmunkásnak ami nem egyenlő a trógerrel, csak a mai világban ha nem léhűtésből keresel pénzt akkor nem vagy trendi.
Az az elv hogy ha nem vagy jó semmire, akkor jó leszel szakmunkásnak.
"Valahogy mindig az az érzésem, hogy az önmozgást az irányítja, hogyan lehet lefelé eljutni", így van. Ezért kellene gondolkodni, és nem sablonok mentén komplexus-frusztráció vezérelt módon közeledni egy adott témához.
Ugyanmár egen, és felrobbantani vagy két generációt, de úgy, hogy kicsemegézed a jókat közülük...? Kissé bonyolult a sztori.
A sztori bonyolult, ezért nem is lehet megoldani úgy, hogy egy réteget kikiáltunk bűnösnek. Ez engem emlékeztet valamire. Mire is?
A trendbe símuló, tekintélytisztelő, önállóan, függetlenül gondolkodni képtelen emberekből áll mindig az a tömeg, amit vezetni lehet, s szoktak is. Valahogy soha nem valami jóba, hanem inkább valami társadalmi kataklizmába. Túl erős? Pedig így szokott kezdődni. Behergelt tömeggel.
Na én is ezt mondtam, hogy nehéz az ügy, mert vannak köztük tényleg jók, és rendkívül képzettek. Sőt, megkockáztatom a többség fel is tudná venni a versenyt. Csak hát a jelenlegi (most szigorúan az oktatási) rendszer nem erre bíztatja őket. Behergelt tömeg? Hááát... Nem hinném, hogy az egyetemi oktatók olyan nagyon hergelhetőek lennének. Meg asszem elég kis tömeg lenne :)
Egyébként meg annyi hozzászólnivalóm lenne a témához, hogy sajnos a való élet vagy akár vállalkozói szféra támasztotta igények és a jogi szabályozás annyira gyorsan változik, hogy nem létezik egyetemi szinten (5-6 éves távlatban) optimális karriertervezés.

Én magam orvos vagyok. Ez egy szerencsés végzettség abból a szempontból, hogy tudtam, hogy lesz munkám, de azt is, hogy nem fogom hülyére keresni magam.

De álljon itt 3 ismerősöm példája. 2 negatív és 1 pozitív a változatosság kedvéért.

1) Ismerős az 1980-as évek végén iratkozott be rendkívül nehéz felvételi után az ELTE Jogi Karára. Ügyvéd akart lenni, ami világbajnok szakmának tűnt. Akkor még kötött volt az ügyvédi kar létszáma, minden szigorúan szabályozva volt. 4. évfolyamos korában feloldották az ügyvédek létszámkorlátozását. A régi szétesett szocialista nagyvállalatok jogtanácsosai, jogi osztályvezetői egy csapásra átavanzsáltak ügyvéddé. A kapcsolataikkal együtt. Ezt persze ő nem láthatta előre. Amire végzett az egyetemen, és az ügyvédi szakvizsgát is letette (+3 év), tele volt a város ügyvédekkel. Épphogy vegetálni lehetett a praxisából, megfelelő kapcsolatok híján. Akkora volt ugyanis a konkurencia. Ma ez az ismerősöm egy bútoripari céget vezet. Bár a végzettsége jogász. Megél belőle, de nem frankón.

2) Egy másik, ifjabb ismerősöm nyelvtudása miatt (2 felsőfok) az akkor (1990-es évek vége) rendkívül népszerű és kapós Külkereskedelmi Főiskolára iratkozott be. Amikor végzett, 2 évet kihagyott szülés miatt. Miután megpróbált magának a 2 év elteltével állást találni, annyian voltak már egyéb, más időközben létrejött főiskolákon (Kodolányi, Tatabánya, IBS, CEU stb.)végzős hasonló képzettségű álláskeresők, hogy végül kénytelen-kelletlen titkárnői státusban tudott csak elhelyezkedni. Pedig amikor felvették a főiskolára, azt hitte, egy sztárvégzettséget szerez, és 3 éven belül vezérigazgató lesz valamelyik multinál, esetleg nagy banknál. Ma egyébként köszöni, jól van. 3. gyermekét várja, és bróker férje a kereső.

3) Bölcsésszé vált barátom is a 90-es évek elején kezdte tanulmányait az ELTE német-magyar szakán. Egyetem közben elkezdte érdekelni az akkor induló internetes kultúra. Önképezte magát. A diploma kézhezvétele után Hamburgba került ki dolgozni a Lufthansa légitársasághoz, mint programozó-informatikus, azóta már a főosztályvezezői szinten van, és évente hatszámjegyű összeget keres euróban.

Szóval ebből mi a tanulság?
Számomra az, hogy bárki bármilyen óvatos és előrelátó tervezés után kezdi meg felsőfokú tanulmányait (legyen bölcsész, jogász vagy külkeres), nem biztos, hogy egész életében azt is fogja csinálni, sőt, ez a ritkább.

A korábban feldobott "life-long learning" elmélet szerintem jobban megállja a helyét.

Egyszerűen nem lehet a mai világban egy egyetem hosszával (min. 5 év) előre tervezni.

Ennyi.
TWÁ,
Balassitól el a kezekkel. Szarul tanítják, naná, de ha jól tanítanák, pont arra ébredne rá a nebuló, hogy az 500 évvel ezelőtti mukinak pont olyan kételyei és lelkesülései voltak, mint neki. Pontos és szép szavai vannak 1000 dologra, ami veled csak holnap fog megtörténni. Múlt és kultúra nélkül zombi vagy, hiába van jacuzzid. Lehet élni nélküle, de nem nagyon érdemes.
bazsalygó, történetesen értettem. Csodálkoztam is rendesen, hogy miről nem gyártanak mondókát az emberek.
Egyébként nem tagadom, hogy az efféle rövidebb szöveget megértés híján is be lehet biflázni, vagy egyszerűen csak megragad az ember fejibe', ha sokat hallja, de nagyobb lélegzetvételű dolgokat azért elég nehéz pusztán magolásra építve megtanulni. Na, ez az, ami nekem nem is megy.
Ja, igen - ha még mindig nem fogalmaztam volna elég pontosan: arra gondolok, amikor programozás vizsgán némelyek úgy mentek át ötöskével, hogy bemagolták az összes programot. Tudniillik a tanár az előadáson magyarázott programokat kérdezte egy az egyben. Nem emlékszem, hány oldalnyi kód volt, magoláshoz mindenesetre sok - bár ahhoz két sor is sok, ha nem érted...
Cat: Talán jobb is, hogy nem megy. Egy dolog az automatikus memorizálás, meg is van a maga haszna. Ez az egyik fele a dolgoknak.
Azért a másik fele meg az, hogy ha az orvosin, ahol én végeztem, és ahol szintén sokat kell biflázni, ezt valaki az összefüggések megértése nélkül teszi, az bizony emberéletekbe kerül.
Mert minden egyes ember szervezete más és más, nem létezik a "tankönyvekben szereplő ember" típusa a valóságban.
ppp

Kondor Imre tanított, illetve ez talán túlzás: bejártam az óráira. Három szint volt a tudásom és a között, amit megpróbált elmagyarázni (komplex rendszerek viselkedésének matematikai leírása, különös tekintettel a fourier-transzformációkra).

Ilyen emberrel találkozni, hamar rájössz (némi önkritika azért kel lhozzá) hogy mennyire hülye vagy valójában.
A XX-XXI. század népbetegsége a mindenáron történő önmegvalósítás. Ha nem sikerül megvalósítani az önt, akkor összeborul a világ.

Hát bakker, a tanuláshoz nem kedv kell, hanem segg. Mázli, ha valakit olyan dolog érdekel, ami kell is a világban, de nem lehet mindenki (pont ebben) mázlista.

Most mégis, melyik a jobb:

- bekerülni egy nemszeretem-egyetemre (szakközépbe), kitanlni a nemszeretem-szakmát, aztán csinálni (bár nem szeretem) amihez értek,

AVAGY

- elvégezni a szeretem-szakot, nem kapni állást, aztán csinálni valamit, amihez nem értek.

Meg aztán, ma már úgysem feltétlenül a tudás számít, pláne nem a papír. Lehet sírni, de ez van. Az individuum korszaka lejárt.
(A Tommy & Jerry című produkcióban is olyasmi dolgok történnek, mint amilyet a versike helyez kilátásba a katica számára, ha el nem repül. Úgy, hogy közben nem folyik egy cseppnyi vér sem. Meg azt se feledjük, hogy a kisgyerekek olykor nagyon agresszívak tudnak lenni.)
Ugyanmár 2006.12.13. 19:20:04

Annyira szeretem, hogy itt mindig van valaki, aki miatt nem kell három oldalt leírnom a terjengős, néhol magyartalan stílusomban.

Nekem is hasonló jut eszembe néha a bloggazdáról.

Meg még tudod, mi, Árpád? Egy verőköltő bodobács. Költ is, ver is, ha zaklatják, elbújik. :)

Azért ceretünk, ahogy Ádám megszereti Lucifert, szerintem.
Ja, Balassi oktatásánál feltétlenül kitérnék a kölkökkel a trubadúr-esztétikára, illetve hogy ennek örve alatt ki, kivel dugott.

Marketin az oktatásban is van, hajjaj.
RoFä, szívemből szólsz, de nem csak a dugásról van szó. Balassi akkora személyiség (ego), mint 3-4 hollywoodi sztár egybegyúrva, plusz még 7-8 nyelven tudott, és igazi volt. Nem igaz, hogy ezt nem lehet eladni a kölköknek. Igen, marketing: Kosztolányi ma kúl, Ady kevésbé. Lehetne erre figyelni: ami a kor trendjeihez nem szól hozzá, nyugodtan húzódjon háttérbe. Nincsenek örök normák. És az ég szerelmére, ne a Kincskereső Kisködmönnel kezdjék, hanem Mikkamakkával!
Kapi:

Te meg az én szívemből. :) A kötelező és ajánlott olvasmányok sorából bizony hosszútávú következtetéseket lehet levonni a helyzetre nézvést.

Légy jó mindhalálig, bazmeg. Ki volt az a súlyosan meggyökkent holdkóros, aki kötelezővé tette 8.-ban???

Kincskereső kisködmön 4.-ben, vagy még korábban…

De nem ez az igazán durva.

Tudjátok, hogy első gimiben a Mesterségem a halál ajánlott olvasmány?
Hat nem tudom, asszem holnap keresek egy srinket, mert valami gond lehet velem mar kisgyermek korom ota.

En szerettem es ertettem a Kincskeresot, vegigizgultam az Egri csillagokat, Sophoklestol is rengeteg dramat olvastam. Nem allitom, hogy minden kotelezo kedvemre valo volt, de a legtobb szerintem jogosan lett kivalasztva adott korszakbol, adott szerzotol.

Ezeket lecserelni az itt javasolt szoft irokra, eros lepes lenne az igenytelenseg iranyaba.
Szerintem legalabb az iskolaban olvasson el a kolok 15 darab klasszikust, ha mar az eleteben tobbet valoszinuleg ugysem fog. Kibirja.

A mai gyerekek meg nem megtanuljak utalni az olvasast, hanem soha meg sem szeretik. Es ez nem csak az oktatasugy kudarca, szet lehet nezni otthonainkban is.
Mer' az nem igazan inspiralo, ha a gyerek a szulo kezeben csak csekkonyvet lat....
Various.
egy negyedikes, az tiz eves. Mi olyan lelekolo van a Kincskeresoben, amit nem kellene meg raonteni?

A nyolcadikos az meg mar 13-14 eves. NE rohogtess, hogy a Legy jo mindhalaligtol akarod megkimelni.

Pont a napokban dumaltunk rola, hogy ez a korosztaly mennyire otthon van a szexcseten...de a cipopasztas sztorihoz meg gyermeteg a lelke???
cozumel:

Nem ezekkel a könyvekkel van a bajom, vagy a szerzővel, hanem a mikorral. Nem hinném, hogy egy 3.-4.-es gyereknek speciel a Kincskereső lenne a legmegfelelőbb olvasmány. Vagy egy 9.-esnek a Mesterségem a halál. Ezek nagyon jó könyvek ettől függetlenül, csak rossz az időzítés.
Various:
Kezdő tanársegéd koromban (92 táján) egyszer el kellett mennem valami szakközépbe továbbképezni a tanerőket. Pofáztam irodalomelméletről, erre kiderült, hogy szegényeknek (mármint a diákoknak) a kötelező éves feladat: az Emberi sors és az Öreg halász összehasonlító elemzése. A tanároknak meg kijavítani ebből százat, évtizedeken át. Így készül a kultúrnemzet.
cozumel:

Nem azt mondom, hogy Kincskereső és társai lélekölők lennének, pont azt érzem, hogy a realista igazságuk sokkoló. Nem a cipőpasztaevés, az igazság. Mert az ugye a legtöbbször nem kellemes dolog. A szexchat meg más téma.
Kapi:

Na ezaz. Teljesen egyetértek.
cozumel: 3.-4.-ben a kiscsávó első irodalmi élménye a Kincskereső. Mindenki szegény, sötét van és hideg, az embernek meghalnak a szülei. Beindulnak a pavlovi reflexek: az irodalom olyasmi amitől el kell szaladni, jó messzire.
Nézd meg a Nagy Könyv döntőjét: csupa ifjúsági (kötelező) irodalom. Az emberek túlnyomó többsége 14 után felhagy az olvasással, nem kis részben azért, mert az első élménye kellemetlen volt.
A Légy jó mindhalálig meg egy döbbenetesen hazug, ideologikus könyv, amitől tényleg meg kéne kímélni szegényeket.
Hm... Nyolcadikos koromban már vígan néztem a horrorfilmeket az RTL2-on, és betegre röhögtem magam rajtuk. Azért a Bravo magazin Szex, szerelem, gyengédség c. rovatába beküldött hétpróbás marhaságokról is rendszeresen tájékozódtunk, holott senki sem élt közülünk nemi életet (bezzegamiidőnkben, ezekamaifijatalok, blabla). Valahogy nem fér a fejembe, hogy gyermeki lelkemben kárt tett volna egy Légy jó mindhalálig, hacsak nem elrettentő példaként (vö. mikor lesz a becsületből hülyeség?)... Bár... lehet, hogy végülis egy kissé elfajultam :)
Various
A kincskeresoben a legszomorubb sztori, amikor MOranak meghal a kishuga, minekutan egesz nap nem akarta neki odaadni a kortemuzsikat.

KOrrekt, beismerem, rongyosra bogtem a parnam. De el is gondolkodtam azon a baromi nagy igazsagon, hogy az ember csak akkor kezd onzetlenul ertekelni bizonyos dolgokat, ha azokat mar elvesztette.

Velemenyem szerint a mai gyerekeknek EGYALTALAN nem artana, ha a kis buksijukba ilyesmit is tomnenk. Talan kevesebb szuperegoista kisfelnottet termelnenk ki. Hmm? Mit gondolsz?
Kapi, mire harmadikba mentem, már százhuszonnyolcszor szanaszét bőgtem magam az Andersen-meséken... Az aztán a lecke. A Mesterségem a halál sem túlzás elsős gimiben, bár lehet, hogy ezt a saját példám mondatja velem. Van, aki ötvenévesen sem bírja elolvasni. De ha már Merle, akkor inkább az Állati elmék vagy a Védett férfiak, mindkettő könnyebben emészthető, ugyanakkor elgondolkodtató (és van benne dugás - mármint az utóbbiban). Valószínűleg jobb választás, mint a Mesterségem a halál.
Aki olvasott mar ujra tobbszor is konyvet, mert mindig adott neki valami ujat, az aktualis olvasat, az lehet kicsit kozelebb kerul ahhoz, miert lehet a kincskereso kotelezo olvasmany olyan koran:)
a mestersegem a halalon meg ha valaki felhaborodik, vegye mar hozza h 8. vegen mar a normal tanrend szerint tulvannak a diakok a ket vilaghaborun. Szal innen mar csak esztetikai elmenyben ad ujdonsagot a konyv, semmi tortenelmi meglepetes, es ver nem erheti szegeny diakot...
Cat (és kicsit cozumel): ez félreértés. Nem arról van szó, hogy Móra v. Móricz ártana a bontakozó gyermeki léleknek: nyilván az RTL vagy a chat sokkal többet árt, és ehhez képest a könyvek tkp. hidegen hagyják. Arról van szó, hogy arra kéne kondicionálni a kölyköket, hogy az olvasás élvezetes, izgalmas, kúl dolog, és erre Móra v. Móricz nem alkalmas, míg Lázár Ervin és később mondjuk Rowling v. Tolkien igen. Így el tudjátok fogadni?
cozumel:

Egyetértek abban, hogy erre rá kell jönni. Az sem árt, ha nem 30 évesen jön rá az illető. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy nem 10 évesen kéne ezen agyalni.

A szexchates meg horrorfilmes példákat meg azért nem tartom jónak, mert ezek nem (egészen pontosabban egész másképpen) befolyásolják a kis, vagy nagy kölök erkölcshöz és morálhoz való hozzáállását.

Namost. Mit olvasol ki a Légy jó mindhalálig-ból?

„Sántítsál, töketlenkedjél, rágjál gittet, vegyék el a golyóidat, aztán dögölj meg, zabálják föl a pakkodat cipőpasztástul, olvassál föl vén pedofiloknak, hibbanj bele saját lúzerségedbe, nyugi, majd az utókor.”

Vagy a Kincskereső?

Légy becsületes, bár ez nyomorhoz és pusztuláshoz vezet.

Külön megkérem mindannyiunkat, hogy ne kezdjünk el most morálról, meg becsületről vitázni.

Szerintem nyomorról meg pusztulásról nem 10 évesen kell filózni.
amig a szulo megveszi a gyerekenek a kotelezok rovident, addig az iskola ha megszakad sem fogja megszerettetni a gyerekkel az olvasast:)
azert ne misztifikald tul az iskola nevelo hatasat:)
Cat, ÉKE:

Hát nem tudom, nekem azért durva, hogy első gimiben már ajánlgatják nagyban. Meg persze más a törikönyv és más csont nélkül azonosulni talán a legförtelmesebb emberrel, akit valaha is hátán hordott a föld. Egyes szám első személy, ugye.
Így azért másképp hangzik. Bár fölmerül bennem, hogy tulajdonképpen milyen kifogás merül fel az említett irodalmi alkotások ellen olvasást-megszerettető képesség szempontjából. Túl nehezen értelmezhetőek? Olyasmit közvetítenek, amit az adott szellemi színvonalon leledző, adott mennyiségű tapasztalatot felhalmozott kölök nem igazán ért meg, él át mélyebben? Vagy arra gondolsz, hogy ha valami negatív érzéseket kelt, az már rögtön meg is utáltatja a gyerekkel az olvasást? Mert ez utóbbit kétlem. Sokkal frusztrálóbb, ha valamit nem értünk, mint az, amikor történetéből, mondanivalójából stb. adódóan negatív érzéseket kelt, de egyébként érthető.
hat talan a veget is el kellene olvasni:)
Cat:

Nem azt mondom, hogy nem érti, már csak azért sem, mert az ember sem 10, sem 15 éves korában nem hülye, másról van itt szó. Még csak nem is szimpla negatív élményről. A másik nézőpont sokkjáról, arról. Ezeknek a legtöbbje nem a horror jelenetektől sokkoló, hanem a hordozott üzenet az. Lám, ez az álat is ember, egy közülünk. Talán ezzel nem kéne szembesülni adott korban.
Azonosulás? Kétlem, hogy ez ilyen könnyen menne. Bár ahány idióta szaladgál a világban, megeshet, hogy az illető akkor döbben rá mosolygóstömeggyilkos-hajlamaira, amikor elolvas egy ilyen regényt, de ez szerintem életkorfüggetlen.

Various: azt hiszem, igazad van, a Lény jó mindhalálig meglehetősen nyomasztó olvasmány, de ez nem abból adódik, amilyen, hanem abból a nyáladzásból, amely körülfolyja. Legalábbis én így emlékszem rá.
(Az okfejtés itt fönt a Mesterségem a halálra és társaira vonatkozik, a Kincskeresőre és az ő társaira nem.)
vagy lehet h pont szembesulnie kellene mindenkinek h nem bujhat ki a felelosseg alol azzal, h kovette a tomeget/parancsot:)
Mármint LéGY jó mindhalálig.

"Talán ezzel nem kéne szembesülni adott korban."
Ez egy nagyon jó kérdés... Én annak a híve vagyok, hogy a kis részletekben adagolt ráébredések, pofáraesések később hasznunkra válnak majd. Sokkal inkább tíz kicsi, viszonylag tétnélküli pofáraesés és a belőlük kialakuló tapasztalat, mint később egy nagy, de az letaglózó...
Az egyik pedagógiatanárom is valami hasonlóra hivatkozva jelentette ki, hogy eszébe nem jutna Waldorf-iskolába íratni a gyerekét.
Cat:

Na, ezzel egyetértek. Kis pofáresések télleg kellenek. A Waldorf meg egy teljesen külön kategória, külön poszt. Bár ez már nem Tóta W. téma, hanem pedagógia, majd gründolunk egy pedagógiai blogot. :) Najó, nem.
Various
A Legy jo mindhalaligban benne van az, amit a gyerekek amugy naponta elkovetnek egymas ellen, mert ugye nem angyalok.
Max nem cipopasztaval, mert arrol mar nem is tudjak, mi az.
De jot rohognek rajta, addig, amig nem ok lesznek a szenvedo alanyai a soronkovetkezo pitianer kegyetlenkedesnek.

Ugy is mondhatnank, ez az elso tukor a gyereknek, na jo, a Telapot leszamitva, hogy igen, ilyen szemet is tudsz lenni, nem csak anyuci edes csemeteje.

A Kincskereso meg egy-idoben-tavoli vilagrol szol, amirol azert nem art tudni, mint mondjuk arrol sem, hogy vannak a FOldon olyan helyek, ahol a gyermekek leghatalmasabb banata nem feltetlen az, hogy nem kapja meg a legujabb paystationt.

Az en velemenyem szerint a gyereknek egesz pici koratol kerek kepet kell kapnia a vilagrol, igen, annak sotet oldalarol is. Sot, onmaga sotet oldalarol is.

Kamaszkoraban majd hiaba kezded el neki magyarazni, hogy a vilagon sok kisgyerek ehezik, mert pont leszarja majd.
Szóval a Mesterségem a halál, 1984, ezeket nem is hinném, hogy még csak ajánlott szinten is kéne nyomatni gimiben. Olvassa el, aki akarja. Kincskereső, stb. az oké, de később. Légy jó mindhalálig, külön kategória, valahogy úgy érzem, hogy téves az üzenet, szóval azt meg újra kéne gondolni, hogy köll-e tényleg.
Cat:
A Kincskereső v. a Légy jó tévedésből lett gyerekkönyv: mindkettő lidércnyomás gyerekszereplőkkel. Az olvasás (és a vele járó beleélés/azonosulás) tanult viselkedés. A tízéves ezt még nem tudja: ha egy könyvben egy gyerek van, az én vagyok, ha meghal a papája, az én papám hal meg. Ezzel szemben Lázár Ervin v. Milne játékállatai - miközben sokkal fontosabb dolgokról beszélnek - világossá teszik, hogy példázatról van szó, hogy engem (gyereket) nem érhet baj. Így lehet megtanulni olvasni - azaz élvezni az olvasást. Aztán már jöhet Móricz stb.
cozumel:

Nagyon nehéz kérdés. (Az összegzés Cat-nek ment.) Szívesen el is vitázgatnék még róla, de mennem kell aludni, mert holnap 8-ra megyek. Majd folytatjuk.
Kapi, Cat, cozumel, ÉKE:

Akkor most búcsút is intek. Remélem lesz folytatás.
Cat
"Én annak a híve vagyok, hogy a kis részletekben adagolt ráébredések, pofáraesések később hasznunkra válnak majd. Sokkal inkább tíz kicsi, viszonylag tétnélküli pofáraesés és a belőlük kialakuló tapasztalat, mint később egy nagy, de az letaglózó..."

Megint csak bologatni tudok.
Hozzateszem, nem eleg a gyerek kezebe nyomni a Kincskeresot, aztan otthagyni fotelban az erzeseivel. Beszelni kell rola.

Az en nagymamam sokat meselt nekem sajat gyerekkorarol. Hat az o tortenete inkabb Arvacska volt, mint Kincskereso, de soha nem voltak remalmaim. Mert minden "rossz" sztori utan meselt valami szepet abbol a korbol. Fantasztikusan bolcs asszony volt, az o negy elemijevel....
Various: Tudom, nem is tartozik annyira ide, csak azért említettem meg, mert nekem ez is egy kissé szeressükegymástgyerekek-szagú.

Egyet kell értenem cozumellel; nem tartom helyesnek, hogy illúziókba ringassuk a kölket - persze nem azt mondom, hogy a képébe kell vágni az élet csöppet sem igazságos mivoltát és borzalmait, de azért mégis... A saját szintjén tudatni KELL vele, hogy az élet nem fenékig fejfel, ő sem tökéletes, a szülei sem, senki sem; és nem azért, mert jó neki, ha ennek tudatára ébred, hanem azért, hogy később ne legyen még rosszabb.
Ahogy visszagondolok 13-14 éves önmagunkra, igenis úgy vélem, hogy egy bizonyos szintig meg tudtunk birkózni azzal, hogy a világ nem azonos tündésmesékből megismerttel, és ennek a szintnek bőven megfelelt a Légy jó mindhalálig, de még Merle is. Nem tartom jónak, sőt, hosszútávon kifejezetten károsnak látom azt a mozgalmat, amely a tavaszi szellőcskétől is óvja a gyereket. Speciel attól is herótom van, amikor a félévesnek "fejlesztik a készségeit", de ez már más téma.
Various, Cat, cozumel, ÉKE:
Jó kis subtopic lett, hátha lesz belőle valami. Megyek én is, holnap én viszem a kölyköket :)
Kapi
Erdekes amit irsz, nem is vetem el egyaltalan, de a korhatarral vitatkoznek.

Egy tizevesnek tudnia kellene, hogy az eletet a halalra csak raadaskent kapjuk (koszonet a koltonek ezert a kifejezesert, na ezert kell verseket tanulni).

Mire ide eljut, mar regesreg szeretnie kellene az olvasast.

Various
Joccakat!
hat akkor joccakat mindenkinek:)
csak ugy szurkalasnak meg hozzacsapnam, h sztem tobbet rombol a gyerek olvasasi vagyan, amikor valakitol azt hallja milyen szerencsetlenul vannak megvalasztva a kotelezo olvasmanyok, mint ha magatol dobben ra, h neki sokkal jobban tetszett ez/az amit korabban olvasott:)
"A tízéves ezt még nem tudja: ha egy könyvben egy gyerek van, az én vagyok, ha meghal a papája, az én papám hal meg."
Nemár... Nagyon jól emlékszem ezekre az évekre, és a legkevésbé sem az jön le belőle, hogy ne tudtam (tudtuk) volna elválasztani az olvasottakat a valóságtól. Tízévesen már javában a világot jártuk a kórussal... a tudatosságnak, érettségnek körülbelül azon szintjén, amelyet te csak úgy 15 felett tartasz elérhetőnek. Csodagyerekek volnánk? Kétlem. Teljesen átlagosak voltunk; talán egy kicsit kevésbé suttyók, mint némelyek.
Szerintem az, amit írsz, inkább óvodában jelent problémát.
Cat
Nem ismerjuk mi egymast valamelyik forumrol?
A keszsegfejlesztestol nekem is herotom van, de legalabb remekul legomboljak az ostoba szulo penztarcajat, aki minden csili-vili-forgo-villogo tyart megvesz a gyereknek, hatha attol lesz zseni.

A kolok meg kozben baromi jol elvan az ures samponos flakonnal!
Na jó, talán még alsóban.
Ismerős a nicked. Nlc? (Ezenkívül csak a zindex jöhet szóba, legalábbis nálam.)
Ikresek.hu
Ott van egy CatEye nicken futo csaj, aki nagyon Hozzad hasonloan gondolkodik.
Akkor valóban hasonszőrű, még a nick is stimmel, de sajnos nem én vagyok.
Spec abszolut nem utalt semmi arra, hogy nonemu lennel, de a nick es a gondolkodasbeli azonossag miatt rogton arra tippeltem, hogy o vagy.

OFFnak vege, mea culpa. Bar Arpi ugyis alszik, esetleg bufiztet, szoval ot most epp nem zavarja.
Jó éjt mindenkinek.
Ez érdekes, mert én is beazonosítottalak valakivel, de ezek szerint én is tévesen :)
Egyébként nem egyszer néztek már fórumokon férfinak, de legalábbis bizonytalanok szoktak lenni... :)
Na jó, most már tényleg elteszem magam holnapra.
Akkor en is horizontalis format bontok...Jo ejszakat.
szerintem a Kincskereső kisködmön helyett az Ulysses-t kell olvastatni az alsósokkal
Bazsalygó:2006.12.13. 23:26:20

Magamnak írok, mert úgy érzem, hogy elkanyarodtunk kissé a bölcsész, meg az egyetemi témákról.
És uram bocsá', már többször éreztem azt, hogy megfontolásra érdemes hozzászólásaim voltak egyes (akár előző) témákhoz, de egyetelen egy alkalommal sem reagált senki: magyarul negligálva voltam.
Kérdés: nem leszek "felvétetve" az elgondolkodásra érdemes anyagot nyomó emberkék között itt a blogban?

Én azt hittem, hogy ha néha belepofázok a dolgokba, akkor értelmesen teszem azt, ráadásul senki számára sem sértően.

Ennyire érdektelen, amit írok, vagy mi lenne a baj?

Szeretnék (és szerénytelenül) azt hiszem, hogy meg is van a létjogosultságom, hogy bekapcsolódjak ebbe a vitatkozó társaságba.

Vagy unalmas vagyok?

Akinek van ideje, olvassátok el azt a kevés hozzászólást, amit megeresztek (előző néhány témában is, no nem mindegyikben, de a vallás kapcsán mindenképp), aztán döntsetek/szavazzatok arról, hogy talán én is reagálásra érdemes tagja vagyok-e a T. Társaságnak.

Szerintem igen.

Szívesen csatlakoznék, mert SZVSZ nem írok hülyeségeket...
Sokan hivatkoznak számokra, hogy egy adott évbe ugyanannyian születtek / kezdték az ált. isit, mint a felsőoktatást.
Helllllóó! És szerintetek mindenki 18 évesen kezdi az egyetemet? Én pl. egy csomó 30-40 évest látok az elsőévesek közt.
Milyen szívet melengetően más ennek a topic-nak a stílusa, hangneme mint a többié! Öröm okos, művelt emberek között lenni, visszaadja az ember hitét a világban. Nagyon jó, hogy vannak bölcsészek, de nagyon nagy kár, hogy megmaradnak a saját köreiken belül.

(Ugyanmár 2006.12.13. 19:20:04) hozzászólásával én is tökéletesen egyetértek, a "2 hónapja kúrtuk el" c. topic-ban magam is valami hasonlót írtam (2006.11.18. 09:40:38), igaz nem Ugyanmár stílusában. ;-)

Árpi túl messzire ment, és a faragatlan stílusa sok embernek nem jön be. Ahogy elnézem, eddig magára haragította a vallálosokat, a motorosokat, a bölcsészeket, a jobbosok alapból utálják. Addig osztod az észt Árpi, míg egyszer ki nem húzod a gyufát.
Gyerekek, ennyire rég volt a középiskola? Hát még az általános?

Az Egri csillagok meg a Kincskereső simán olvlasható egy 8-9 évesnek, az előbbi ráadásul tök izgalmas is, tiszta gyerekkönyv.

Aztán le lehet vetíteni a Várkonyi-filmet, és megállítani DVD-n a karóránál, és begyűjteni a kölköktől egy csomó jó pontot.

A Mesterségem a halál nemár olyan romboló legyen, hogy egy 14-15 éves ne olvashassa el. Bár akkor már inkább az Üvegfal mögött, az való egy lázadó kiskamasznak, nem a nácik :)

NEm az a baj, hogy mit olvastatnak, hanem hogy hogyan.
Na, ez is egy ilyen urbanlegend, hogy sok a tananyag, meg hogy tárgyi tudást kérnek logikai készség helyett.
Ühümm, 20-30 éve még talán így volt. Mikor is jártál Árpád, általánosba? És középsuliba? Én vagy másfél évtizede fejeztem be a középiskolát, és már akkor sem a tárgyi tudás volt a centrumban, ellenben nagy divat volt a tárgyi tudás ostorozása. A ma érettségizők jó része már 5-6 évszámnál nem tud többet (és ebben a saját születési dátuma is benne van).
Olyan dolog ez, a tárgyi tudás kontra logika, mint a nyelvtanulásban a szavak kontra grammatika: ha csak az egyiket tudod, semmit sem tudsz. "Minek a tárgyi tudás, elég, ha kombinálni tudok." Aha, és mégis mit? Műveleti halmaz híján min végzel műveleteket?
Ja, amúgy szerintem kötelező irodalom kellene legyen az Adrian Mole és a Harry Potter is (mondjuk az utóbbit úgyis elolvassa a büdös kölke, legalább legyen némi aha-élménye, hogy az isiben is tanítják, akkor talán érdemes mást is, amit ott tanítanak :)

Az tényleg igaz, át kéne alakítani a tanagyaglistát. De nem úgy, hogy akkor helyesírás, matek meg irodalom és föci helyett mobiltelefon-feltöltési ismereteket meg plázatájékozódástant oktatunk.

Amúgy TWÁ látszik, hogy nem sokat tudsz Balassiról, semmi köze nem volt a csókának a végvárizászlólengető nagylöttyös patetikus (ál)hazafisághoz, amilyennek te itt beállítod. Csak hát ugye olvasni kéne, de ugye azt minek, hiszen te már tudod, hogy ez egy ilyen szar. :) Szánalmas.
Nekem semmi bajom nem volt a kötelező olvasmányokkal, igaz többnyire már magamtól elolvastam őket, mire rájuk került volna a sor. Van jobb-rosszabb, lehet rajtuk vitatkozni, de ha nálam kevésbé olvasásmániás gyerek ismerőseimre/rokonaimra gondolok, akkor igen, szerintem is kellene olyan kötelező bevezetésnek, amitől megszerethetik az olvasást. Egy-két sláger-gyerekkönyv (pl. Harry Potter, Eragon, Adrian Mole) nem lenne rossz, akárha csak mint első ajánlott olvasmány is. Nem az irodalmi értékeik vagy a közvetített mondanivalójuk, hanem az olvasásmegszerettetető hatásuk miatt.

Azon is elmorfondíroztam, hogy miért nincsenek iskolai kötelező filmek, zenék, színdarabok (vagy vannak? rég voltam iskolás), és miért nincs ezeken vita sem... pedig legalább annyira fontosak, mint az irodalom.
650 komment. Nehéz ezt így követni, ha valaki nem főállású blogturkász...

A felsőoktatás témájában már anno leírtam a véleményem. Röviden: nálunk kétszakos, egyetemi diplomás tanárokat alkalmaznak kollégiumi nevelőnek, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen nekik kétszakos és egyetemi pótlékot fizetni. És nyárra ki is rúgják őket. A nyilvánvaló túlkínálat miatt.

De ami legalább ennyire disszonáns számomra, az az, ami a közoktatásban zajlik mostanság. Jobb esetben 14-15 évesen (nem ritka a 16-17 éves elsős sem) felveszünk egy reménybeli szakács tanulót. 18 éves korára akár meg is szerezheti a szakmáját, de emberünk ambíciózus fajtából való, szeretne másodszakmát is. A cukrász pont megfelelő másodszakma lesz, újabb három év alatt az is megvan. De mit ér az ember manapság érettségi nélkül!? Teszi fel magában a kérdést, és tesz is érte, hogy az is legyen. Mire végez, van vagy 24 éves, két rokon szakmával, érettségivel, amiknek a szinvonalát csak az látja át, aki mostanság tanít szakiskolában/szakközépiskolában. Pl. egy kereskedelmis kolléga egy teljes érettségire készülő osztályból nem tudta kihúzni az alábbi feladvány eredményét: 1-0,8=?. Siralmas az egész, köszönet a fejkvótának...
mulan, de sokat röhögtem:-)) "plázatájékozódástan":-))

Balassi rulez. Gimis korunkban pár kölök az osztályban ráérzett, hogy lehet "balassis" stílusban írni bármiről. Onnantól az év végéig a dolgozatok és házi fogalmazások végvárivitézes stílusban készültek.Kötelező olvasmányhoz:

Tudjátok, mi a kötelező olvasmány a gyerekeim iskolájában?

A Winnetou.

Aszittem, beszarok, mikor ezt meghallottam. Mostanra majdnem annyira utálják, mint a Kincskereső Kisködmönt.

Ami kötelező, az kis sikerrel lesz népszerű is. Kivétel - nem tudom miért, legalábbis nálunk - a Pál utcai fiúk.
Én ha középiskolás irodalomtanár lennék, én lenne megkötve a kezem, akkor pl. Csokonaiból nem a nagy filozófiai költeményeket tanítanám (valljuk be őszintén: hány embert érdekel tizenéves korában a filozófia?) hanem mondjuk a Fürdés címűt, amelyben egy folyóvíz partján kukkol a költő egy fürdőző csajt...
És akkor látná a szerencsétlen diák, hogy ez a Csokonai is olyan volt mint mi mindannyian, "csupán" annyi a különbség, hogy ő jobban ki tudta fejezni azt, amit az emberek gondolnak (nem ezért vannak az újságírók is?), aztán ha már megjegyezték a diákok, hogy ahá, Csokonai, akkor jöhet egy-pár komolyabb verse is.
stb. stb.